FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 juni 2016

Gewapende man bij Gay Pride aangeklaagd

De 20-jarige man die afgelopen weekend zwaarbewapend op weg was naar het Gay Pride festival in Los Angeles is dinsdag aangeklaagd voor illegaal bezit van een aanvalswapen en explosieven, zei een officier van justitie.

James Wesley Howell uit Indiana werd zondagochtend aangehouden in de voorstad Santa Monica. De autoriteiten zeiden dat er geen link was met de dodelijke schietpartij in een homoclub in Orlando, Florida.

Hij was gearresteerd nadat agenten hem in zijn auto zagen zitten met drie geweren, een grote hoeveelheid magazijnen en een emmer met chemische stoffen die zouden kunnen worden gebruikt om een explosief te maken.

Huiszoeking
"De verdachte verklaarde dat hij naar het gay festival zou gaan", aldus een politiewoordvoerder. "Behalve dat zei hij niet dat hij nog andere dingen zou gaan doen. We hebben geen extra informatie over wat zijn bedoelingen waren."

De federale politie FBI zei dat politieagenten een huiszoeking hadden uitgevoerd in het huis van Howell, als onderdeel van een gezamenlijk onderzoek met de lokale autoriteiten.

Gewapende man bij Gay Pride aangeklaagd
Gewapende man bij Gay Pride aangeklaagd (Foto: ANP)

5-jarige valt van balkon in Alkmaar

Aan de Vincent van Goghlaan in Alkmaar is dinsdagavond een kleuter van vijf jaar oud van het balkon naar beneden gevallen. Het jongetje, dat volgens getuigen alleen thuis geweest zou zijn met zijn oudere zusje van 12 jaar, werd met ernstige verwondingen door een traumahelikopter overgebracht naar het VUMc in Amsterdam. 

Vooralsnog gaat de politie uit van een ongeluk. Volgens een buurtbewoner viel de jongen van de derde verdieping naar beneden. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe het jochie er aan toe is. 

Update 23.10 uur
Video toegevoegd.

EK: Uitslag Portugal - IJsland

In Saint-Etienne zijn we getuige geweest van een enorme sensatie. IJsland heeft zijn eerste punt gepakt op een EK en dat niet tegen de minste tegenstander, namelijk tegen Portugal. De Portugezen waren de gehele wedstrijd beter, maar 1 bevlieging vlak na rust van de Scandinaviërs zorgde voor de 1-1 nadat Portugal voor rust op voorsprong was gekomen.

Verrassend was dat de IJslanders de eerste grote kans van de wedstrijd kregen. Gyafi Sigurdsson kreeg twee schietkansen op het Portugese doel, maar beide keren stond doelman Rui Patricio in de weg. Het duurde tot de 18e minuut totdat de Portugezen keeper Halldorsson een serieuze test gaven. Vierinha schoot van rechts op de IJslandse doelman, die kon keren. Even later leverde Ronaldo zijn eerste echte kunststukje af. Een fantastische, afgemeten voorzet belandde op het hoofd van Nani. Die kopte echter zodanig dat keeper Halldorsson precies kon redden.

Ronaldo was even later zelf niet al te zuinig met een grote mogelijkheid. Van achter werd de bal in een keer zo gespeeld dat de aanvaller vrij voor de goal stond, maar hij miste de bal. Evengoed was de redding van Haldorsson moeizaam door het onverwachte van de situatie. Net na het halve uur was echter alsnog raak. IJsland verdedigde matig en na een aanval over de rechterkant kon Nani makkelijk inprikken voor de 1-0. Hierna probeerde IJsland iets meer, maar zonder al te veel succes.

Na rust waren beide ploegen een beetje aan het rommelen. In de eerste vijf minuten werden door beide teams veel fouten gemaakt, maar Johann Berg Gudmundsson besloot niet aan dit spelletje mee te doen. Hij leverde een prachtige voorzet af aan het adres van Bjarnarson die de bal binnen schoot en zo stond het eigenlijk uit het niets 1-1 na de rust.

Portugal viel daarna weer aan en was opnieuw gevaarlijk met schoten uit de tweede lijn. Er volgden hachelijke momenten voor het doel van de IJslanders toen Halldorsson een bal niet goed kon controleren, maar ze ontsnapten. Even later ontsnapten de Scandinaviërs opnieuw toen een vrije trap die door Nani werd doorgekopt net naast ging.

IJsland werd niet echt gevaarlijk meer in deze fase en hield vooral de eigen spelers voor de goal. Pepe kopte 10 minuten voor tijd een corner over. Drie minuten later kreeg Ronaldo ook een vrije kopkans, maar zelfs hij kon de bal niet in het doel krijgen. Zo leek het er steeds meer op alsof IJsland voor een verrassing kon zorgen. Alfred Finnbogason, die was ingevallen, kon zelfs nog een keer de Portugese doelman Patricio onder vuur nemen. Het punt was bijna binnen voor IJsland, maar met 93 minuten op de klok kwam er nog een vrije trap voor Cristiano Ronaldo. Hij schoot in de muur... maar, hands van Finnbogason zorgde ervoor dat Ronaldo nog een keer een vrije trap mocht nemen. Hij schoot echter nogmaals in de muur en het was voorbij. IJsland zorgt voor een sensatie door een punt te pakken tegen Portugal en zodoende staat Hongarije bovenaan in groep F.

Bjarnason schiet de 1-1 binnen - PRO SHOTS/Action Images

Portugal

1 - 1

IJsland

 31' Nani    50' Bjarnason
 
 Gele kaart: Bjarnason, Finnbogason (IJsland)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Cakir
 
Opstelling:   Opstelling:
Rui Patricio
Vieirinha
Pepe
Ricardo Carvalhuo
Guerreiro
Joao Mario (Quaresma/76)
Danilo
Joao Moutinho (Renato Sanches/71)
Gomes (Eder/84)
Nani
Cristiano Ronaldo
  Halldorsson
Saevarsson
Arnason
R Sigurdsson
Skulason
Gudmundsson (E. Bjarnason/90)
Gunnarsson
G. Sigurdsson
B. Bjarnason
Bödvarsson
Sigthórsson (Finnbogason/81)

Schultz wil verder met spitsmijden

Ondanks weerzin van VVD en PvdA wil minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) verder gaan met spitsmijden, het betalen van automobilisten om de spits te mijden. "Het is een relatief beperkte investering met een relatief groot effect", zei ze dinsdag in de Kamer.

Aan zeven projecten van spitsmijden deden 82.000 automobilisten mee. Zij kregen tot 140 euro per maand om uit de file te blijven. Het leverde een positief resultaat op, aldus de minister. "Een groot aantal deelnemers blijft de spits mijden." Op de heel lange termijn is nog niet zeker wat de effecten zijn.

Vooral PvdA'er Duco Hoogland twijfelt ernstig aan het nut van spitsmijden. Het is volgens hem fraudegevoelig. "Wanneer stoppen we met gratis geld uitdelen?" Ook Barbara Visser van coalitiepartner VVD zet vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. "We zijn kritisch over de waarde van spitsmijden."

Volgens Schultz viel de fraude erg mee. "Maar we blijven bovenop misbruik zitten." Kregen fraudeurs voorheen alleen te maken met een aangifte bij de politie, bij nieuwe projecten krijgen ze ook deurwaarders aan de deur die het geld terughalen. Ook zullen boetes worden uitgedeeld.

Schultz wil verder met spitsmijden
Schultz wil verder met spitsmijden (Foto: ANP)

Inbrekers roven huis Kevin Hart leeg

De Amerikaanse acteur en komiek Kevin Hart is slachtoffer geworden van een inbraak. Dieven hebben voor ruim een half miljoen dollar aan spullen buitgemaakt, meldt TMZ.

De daders sloegen afgelopen weekeinde hun slag toen Hart niet thuis was. Ze forceerden de achterdeur van zijn villa in Tarzana nabij LA en namen sieraden, horloges, kleding en andere persoonlijke spullen mee.

Hart ontdekte de diefstal toen hij maandag terugkeerde. Volgens TMZ is de inbraak opvallend omdat Harts huis in een exclusieve beveiligde woonwijk staat. De politie onderzoekt de zaak.

Inbrekers roven huis Kevin Hart leeg
Inbrekers roven huis Kevin Hart leeg (Foto: BuzzE)

EK88: Italië klasse beter dan Spanje

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Het jonge Italiaanse team, slechts drie spelers in het veld waren ouder dan 25, zette de lijn van de openingswedstrijd door. Met fris en aanvallend voetbal ging de nieuwe generatie Italiaanse spelers gewoon voor de overwinning in het duel tegen Spanje, terwijl een gelijk spel voor de Squadra Azzurra rekenkundig ook prima zou zijn.

Tegenover het positieve en aanvallende spel van de Italianen stond het afwachtende en lusteloos ogende spel van Spanje. Veel spelers leken last te hebben van het lange voetbalseizoen, zo leek het spel van de dragende spelers Real Madrid lusteloos en vermoeid. De wedstrijd van Spanjaard Michel was tekenend voor de verhouding tussen de Italianen en de Spanjaarden. De Madrileen begon niet geheel fit aan de tweede poulewedstrijd en stond tegenover de negentienjarige Paolo Maldini, het grote talent van AC Milan had de aanvaller de gehele wedstrijd in zijn zak.

De sterk verjongde ploeg van Italië (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De sterk verjongde ploeg van Italië (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

In de 74e minuut kreeg Italië loon naar werken, Gianluca Vialli maakte de terechte 1-0. De aanvaller van Sampdoria, die een moeilijke openingswedstrijd kende, maakte eindelijk zijn faam als goalgetter waar. Op aangeven van Carlo Ancelotti maakte de spits de enige treffer van de wedstrijd in het met ruim 51.000 toeschouwers gevulde Waldstadion in Frankfurt am Main.

Ook na het doelpunt wisten de Spanjaarden, die met een verliespartij praktisch uitgeschakeld waren voor de halve finale, geen vuist meer te maken. De Spaanse bondscoach die toch al onder vuur lag wisselde niet met het idee meer aanvallers in te brengen om zo iets te forceren, dat kwam hem op veel kritiek te staan in de Spaanse media.

Voor Italië lonkt na deze prachtige overwinning de halve finale. Met drie punten uit twee wedstrijden (destijds kreeg je nog twee punten voor een overwinning) staat de ploeg gelijk met West-Duitsland, terwijl de laatste poulewedstrijd tegen de uitgebluste Denen aanstaande is. Spanje dat met twee punten op de derde plaats staat, wacht nu de zware taak van het gastland te moeten winnen om nog door te gaan.

Enkele hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)

Google houdt zich aan Nederlandse regels

Na jarenlang geharrewar houdt Google zich aan de Nederlandse privacyregels. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag bekendgemaakt. Google vraagt "ondubbelzinnige toestemming" van alle gebruikers voor hun persoonsgegevens.

De autoriteit, die vroeger College bescherming persoonsgegevens heette, had gedreigd met dwangsommen tegen Google. Dat riskeerde 60.000 euro boete per dag, met een maximum van 15 miljoen euro. Die straf is nu van de baan.

Google houdt zich aan Nederlandse regels
Google houdt zich aan Nederlandse regels (Foto: BuzzT)

Nintendo onthult Legend of Zelda: Breath of the Wild

Na jaren speculeren is het dan eindelijk zover: Nintendo onthult officieel de naam van de nieuwe Zelda-game, namelijk The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Tijdens E3 wordt de game uitgebreid besproken door Nintendo en de officiële gametrailer is inmiddels een feit, bekijk hem hieronder.

Update: De game laat bepaalde tradities uit de serie achter zich. Zo kom je niet langer overal kleinere vijanden tegen, omdat vele nu in groepen leven. Link kan torens en reusachtige bouwwerken beklimmen om de omgeving te observeren. Hij kan zelfs bergen beklimmen. Van iedere berg die je kunt zien, kun je de top bereiken. Link kan naar lager gelegen gebieden zweven of zijn schild als slee gebruiken om van een berghelling af te zoeven. De legendarische held zal door velden, bossen en berggebieden moeten trekken.

De wereld die Link verkent, is erg dynamisch en de speler moet zich aanpassen aan wisselende omstandigheden. Veranderingen van het weer en de temperatuur kunnen de omgeving beïnvloeden, zodat Link verschillende vaardigheden moet gebruiken om te overleven. Een plotselinge stortbui kan een laaiend kampvuur doven en Links metalen wapens kunnen de bliksem aantrekken wanneer het onweert. Spelers moeten misschien op zoek gaan naar warme kleren of juist naar kledingstukken waarmee ze de hitte in de woestijn kunnen trotseren.

In de game kom je meer dan honderd tempels tegen, die spelers kunnen verkennen wanneer ze zelf willen. In deze tempels moeten spelers valstrikken omzeilen en puzzels oplossen. Er zijn ook bijzondere voorwerpen en andere beloningen te vinden, die de spelers tijdens hun tocht kunnen gebruiken. De puzzels in de game kunnen vaak op verschillende manieren worden opgelost. Bovendien stuit je overal op geheimen. Het ontdekken en verkennen leveren een belangrijke bijdrage aan het spelplezier in deze game.

"Betreed een wereld van verkenning, ontdekking en avontuur in The Legend of Zelda: Breath of the Wild, een baanbrekend nieuw deel binnen de geliefde serie. Reis door velden, bossen en over bergtoppen om erachter te komen wat er van het geruïneerde koninkrijk Hyrule is geworden in deze adembenemende open-air adventure", aldus Nintendo. Een releasedatum voor deze zeer langverwachte Nintendo-exclusive is tot dusver nog onbekend. De game komt naar Wii U en Nintendo NX.

'Uber wil 2 miljard ophalen met leningen'

Onlinetaxidienst Uber Technologies wil tot 2 miljard dollar ophalen door leningen te plaatsen bij institutionele investeerders, om zo zijn wereldwijde groei te kunnen financieren. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Uber zou de banken Morgan Stanley en Barclays hebben ingeschakeld om de leningen te plaatsen. De transactie moet in de komende weken plaatsvinden, maar er is geen garantie dat de deal doorgaat, aldus de ingewijden. Onlangs werd nog gemeld dat het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië 3,5 miljard dollar steekt in de onlinetaxidienst, de grootste investering in het bedrijf tot nu toe.

Uber zou inmiddels gewaardeerd worden op ongeveer 68 miljard dollar.

'Uber wil 2 miljard ophalen met leningen'
'Uber wil 2 miljard ophalen met leningen' (Foto: ANP)

Groen licht voor plannen netneutraliteit VS

De Amerikaanse overheid mag doorgaan met zijn plannen om netneutraliteit te regelen. Dat heeft een rechtbank in Washington dinsdag bepaald. Providers als Verizon en Comcast waren naar de rechter gestapt, maar verloren hun zaak.

De toezichthouder, de Federal Communications Commission, wil dat providers iedere gebruiker dezelfde toegang geven tot alle informatie die er is. In dat geval kunnen providers geen geld vragen voor voorrang op het net.

De FCC noemde de uitspraak 'een overwinning voor consumenten en vernieuwers, die ongeremde toegang tot het hele web verdienen, en het zorgt ervoor dat internet een platform van ongekende innovatie, vrije meningsuiting en economische groei blijft'.

Ook Netflix is blij met de uitspraak. Het bedrijf was bang dat providers de toegang zouden kunnen beperken.

Groen licht voor plannen netneutraliteit VS
Groen licht voor plannen netneutraliteit VS (Foto: BuzzT)

[upd] Balance-patch Overwatch nu live

Tussen al het E3-geweld zou je bijna vergeten dat er ook nog ander gamenieuws is. Jeff Kaplan, Game Director van Overwatch, heeft op de Overwatch-forums aangegeven dat er (hopelijk) deze week een kleine balance-patch komt voor de game.

Update: Blizzard handelt ineens snel, de patch is namelijk live. McCree en Widowmaker zijn officieel generfed en we weten eindelijk hoe. McCree zijn alt fire doet minder schade (van 75 vermindert naar 45), maar hij begint daarna wel sneller met herladen (na 0.3 seconde in plaats van na 0.75 seconde).

Widowmaker heeft het zwaarder. Haar kogels doen standaard drie schade minder (van 15 naar 12). Een volledig opgeladen bodyshot doet nu dus nog maar 120 schade in plaats van 150. Helden als Zenyatta en Tracer zijn hierme niet meer met slechts één bodyshot dood. Daarnaast kost haar ultimate nu 10% meer, waardoor deze minder vaak te gebruiken is. Haar headshot multiplayer is iets verhoogd, zodat deze evenveel schade blijft doen. Ook moet zij voortaan de complete unscoping animatie afwachten voor er weer ingezoomed kan worden.

Origineel: Nu Blizzard uit de launchwindow komt, voelen ze meer vrijheid om wat te gaan tweaken en dingen te veranderen. In een latere post geeft Kaplan aan dat het wijzigingen betreft voor McCree en Widowmaker. Deze stonden al op de agenda. Fans van D.Va zullen dus nog even geduld moeten hebben.

De volgende grote update vindt later deze maand plaats: dan wordt de competitive mode toegevoegd.

Overwatch_McCree

Hockeysters sluiten voorbereiding af met zege op Nieuw-Zeeland

De hockeydames speelden in Berkel en Rodenrijs hun vijfde en laatste oefenwedstrijd in aanloop naar de Champions Trophy, dat dit weekend van start gaat. Nieuw-Zeeland, de nummer vier van het WK, was de tegenstander en er werd gewonnen met 2-0. 

Oranje kreeg meteen in Q1 kansen genoeg om de score te openen en hun veldoverwicht in de score uit te drukken. Maartje Paumen mocht twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar de eerste poging werd niet goed gestopt door Ellen Hoog. Bij de tweede poging miste de sleeppush van de aanvoerder kracht. Ook de sterk spelende Naomi van As kwam tweede keer dicht bij een doelpunt, maar het ontbrak haar aan geluk.

De vierde strafcorner was wel raak. De variant zal menig fan bekend voorkomen van de filmpjes op YouTube en Instagram. De bal werd aangegeven op stopper Margot van Geffen. Eva de Goede pushte op de inglijdende Paumen, die de bal hoog in het goal tipte ter hoogte van de strafbalstip. De variant werd gekozen nadat ook de 3e korte hoekslag niet goed gestopt werd. Het doelpunt volgde na een fase waarin Oranje Nieuw-Zeeland goed vastzette met kansen voor Carlien Dirkse van den Heuvel en Lidewij Welten tot gevolg, maar Rutherford bracht redding.

De pauze was nog niet goed en wel afgelopen toen Kitty van Male een grote mogelijkheid kreeg. Kelly Jonker had haar teamgenoot met een slim pasje 1-op-1 op Rutherford gezet, maar Van Males lobje met haar puntje miste net wat hoogte. Oranje kreeg wel direct de vijfde strafcorner, maar ook deze kreeg Hoog niet onder controle. Oranje mocht opgelucht ademhalen dat er voor Q3 werd afgefloten. De Black Sticks hadden in de laatste fase Nederland in de tang, wat resulteerde in schotkansen voor Charlotte Harrison, Anita McLaren en Julia King. Joyce Sombroek hield haar doel schoon.

Het afsluitende kwart begon net zo flitsend als zijn voorganger. Dit keer was het Xan de Waard die oog in oog kwam met Rutherford. De kleiner aanvaller koos voor een balletje onder de doelvrouw door. Een goede keuze, waarmee ze Rutherford verraste, maar de bal ging net naast. De tweede doelpunt kwam toch in het derde kwart. Hoog pikte de afvallende val op en sloeg strak richting het doel, waar Jonker alert de bal van richting kon veranderen.

De overwinning was meer dan terecht. Oranje had veldoverwicht en creëerde meer kansen dan Nieuw-Zeeland, al sprong het slordig om met de strafcorner. De ploeg zal nu naar Londen afreizen om deel te nemen aan de Champions Trophy, de laatste test voor de Olympische Spelen. Zaterdag zal voor Oranje het toernooi beginnen met opnieuw een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, dan om het 'echie'.

Bunnik is een krater op Mars

Bunnik. Zo heet een inslagkrater op de planeet Mars voortaan. De Internationale Astronomische Unie, die over namen in het heelal gaat, heeft dinsdag besloten de krater te vernoemen naar de Utrechtse plaats. De krater is ongeveer 29 kilometer in doorsnee en ligt op het zuidelijk halfrond van de rode planeet.

Kleine Mars-kraters krijgen de namen van plaatsen op aarde. Bunnik is niet de eerste 'Nederlandse' plek op de planeet. Zo zijn er al kraters als Amsterdam, Edam en Urk.

Nederland is ook op andere plekken in de ruimte te vinden. Mercurius heeft bijvoorbeeld de krater Ruysch en de rotswand Duyfken. Een krater op de maan is vernoemd naar astronoom Uco van Wijk. Rotsblokken in een baan rond de zon hebben de namen van onder anderen Harry Mulisch, Christiaan Huygens, Rembrandt, Johan Cruijff, André Kuipers en koningin Wilhelmina gekregen. In het sterrenbeeld Vissen staat de Ster van Van Maanen. En een stofwolk in het heelal heet - ook in andere talen - Hanny's Voorwerp, naar de ontdekster, een schooljuf uit Heerlen.

Bunnik is een krater op Mars
Bunnik is een krater op Mars (Foto: ANP)

Frank Lammers denkt niet aan pensioen

Frank Lammers gaat door met acteren totdat hij er bij neervalt. De acteur wil dan ook niet denken aan een pensioen. "Absoluut niet. Ik vind het veel te leuk", zegt hij in JFK Magazine.

Volgens Lammers kan hij als acteur ook ongestoord doorgaan. "Dat is ook het leuke", vindt hij. "Misschien dat het werk wat minder wordt, dan speel je hier en daar een opaatje. Maar dat is nog niet aan de orde, ik zit nu nog in de papa's."

"Het mooie van acteren is dat hoe ouder je wordt, hoe minder mensen er overblijven", gaat de 44-jarige Lammers verder. "Er is niemand die op zijn 41e nog besluit om te gaan acteren. Ik ken mijn concurrenten: Barry Atsma, Fedja van Huêt en Jacob Derwig. Als je nu een film maakt en je wilt een tachtigjarige, dan heb je Aart Staartjes en Joost Prinsen. Acteurs gaan dood of ze stoppen."

Lammers, die momenteel aan zijn regiedebuut 'Of ik gek ben' werkt, ziet zichzelf overigens niet in een lange romkom-filmserie. Daar heeft hij naar eigen zeggen nogal 'de buik vol van'. "Begrijp me niet verkeerd: ik zou het best leuk vinden om een keer een Hugh Grant-achtige rol te spelen. Maar niet zes. Als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien. Toch?"

Frank Lammers denkt niet aan pensioen
Frank Lammers denkt niet aan pensioen (Foto: BuzzE)

'Vrouw schutter Orlando wist van plannen'

De (tweede) vrouw van de man die 49 mensen doodschoot in het Amerikaanse Orlando, heeft geprobeerd haar man daar van af te houden. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC News heeft zij dat gezegd tegen de federale politie FBI.

NBC baseert zich op bronnen rond het onderzoek. Als het bericht waar is, zou de vrouw op de hoogte zijn geweest van de plannen van Omar Mateen. Die opende in de nacht van zaterdag op zondag het vuur in de homonachtclub Pulse. Behalve de 49 doden, vielen er 53 gewonden. De politie schoot Mateen dood.

´Vrouw schutter Orlando wist van plannen´
´Vrouw schutter Orlando wist van plannen´ (Foto: ANP)

Brazilië ontslaat bondscoach Dunga na dramatische Copa América

Brazilië heeft bondscoach Dunga ontslagen. De Confederação Brasileira de Futebol (CBF) heeft dit besluit genomenn na de rampzalige prestaties van het nationale team op de Copa América centenario.

Brazilië werd zondag uitgeschakeld na een 1-0 nederlaag tegen Peru. Brazilië won wel met 7-1 van Haïti, maar tegen Ecuador werd er doelpuntloos gelijkgespeeld. Vier punten waren niet genoego om de kwartfinales te halen. Ook wordt Dunga de matige start aangerekend in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2018. Na zes duels staat het land slechts zesde, waar alleen de beste vier zich rechtstreeks plaatsen voor het eindtoernooi. 

De 52-jarige Dunga werd in 2014 aangesteld als bondscoach van Brazilië. Het was zijn tweede termijn als bondscoach bij het Zuid-Amerikaanse land. Eerder was hij trainer van de nationale ploeg tussen 2006 en 2010. Carlos Caetano Bledorn Verri, ofwel Dunga, droeg als speler 91 keer het gele shirt van het Braziliaanse team. 

Dunga ontslagen als bondscoach van Brazilië. (PRO SHOTS/Action Images)
Dunga ontslagen als bondscoach van Brazilië. (PRO SHOTS/Action Images)

Nintendo komt met nieuwe amiibo voor Super Mario en Zelda

Nintendo is tegenwoordig niet meer compleet zonder amiibo. Via haar E3-website heeft Nintendo een aantal nieuwe amiibo aangekondigd. Een deel hiervan valt onder de Super Mario-serie, maar er zijn ook drie amiibo aangekondigd voor The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

De amiibo kun je hieronder vinden inclusief (Amerikaanse) release data. Ook is bevestigd dat de Wolf Link-amiibo van Twilight Princess HD combatibel is met Breath of the Wild. Eén keer per dag kun je deze inscannen en dan vecht Wolf Link aan jouw kant met evenveel hartjes als jij hebt behaald in Twilight Princess. Wat de overige amiibo gaan doen is nog niet bekend.

Legend of Zelda: Breath of the Wild Amiibo

Super Mario-serie nieuwe amiibo

Geen exclusives op Xbox Scorpio

Microsofts aankomende iteratie van de Xbox One-console, nu nog Project Scorpio genoemd, krijgt geen exclusives. Dat bevestigde het hoofd van Xbox-marketingafdeling Aaron Greenberg.

"Het mooie aan Project Scorpio is dat het als onderdeel van de Xbox One-familie geen exclusives zal hebben, dus niemand wordt buitengesloten", aldus Greenberg op Twitter.

De Xbox One Scorpio wordt aan het einde van volgend jaar verwacht. De console wordt gepresenteerd als powerhouse in de consolemarkt, die tot vier keer krachtiger is dan de originele Xbox One. Verder biedt Scorpio ondersteuning voor 4K-gaming en VR.

Pokemon Sun en Moon gaan Battle Royal

Nintendo heeft tijdens hun Treehouse-presentatie van Pokemon Sun en Pokemon Moon meer informatie gegeven over nieuwe features en nieuwe Pokémon.

Er is een nieuwe multiplayermodus Battle Royal genaamd. Hierin spelen vier Pokémon-trainers tegelijkertijd tegen elkaar.

Vier nieuwe Pokémon zijn ook voorgesteld: Pikipek is een specht, Yungoos is een soort otter, Grubbin is een larve. En dan is er nog de Mythical Pokémon Magearna, een apart uitziende robot.

Pokemon Sun en Pokemon Moon komen 23 november uit op Nintendo 3DS.

E3-trailer:

Gameplay-trailer

Magearna
Magearna

Grubbin
Grubbin 

Yungoos
Yungoos 

Pikipek
Pikipek 

Zeekip Monique zeilt de wereld rond

Ze is twee jaar oud, komt van de Canarische Eilanden, en zeilt de hele wereld over samen met haar 24-jarige begeleider Guirec Soudee. De kip Monique leidt een luxeleventje aan boord van het zeiljacht waarmee ze over de wereld reizen. Het enige wat ze doet als tegenprestatie is Guirec zo nu en dan van een vers eitje voorzien.

Guirec was van plan om een huisdier mee te nemen op zijn tocht en dacht in eerste instantie aan een kat. Guirec: “Ik heb over een kat nagedacht, maar besloot dat het teveel werk zou zijn om er voor te zorgen. De kip was een ideale keuze. Ik hoef niet veel naar haar om te kijken en ik heb de beschikking over verse eieren op zee. Mensen zeiden tegen me dat het niet zou werken, dat Monique te gestresst zou raken en geen eieren zou gaan leggen.

Volgens de jonge zeiler was het echter helemaal geen probleem, de toen vijf maanden oude kip leek over zeebenen te beschikken en had het prima naar haar zin aan boord. In het begin was Guirec nog heel voorzichtig met zijn Monique, inmiddels gaat ze alleen nog benedendeks als het te hard waait. 

 

Une histoire d'amour #monique#voyaged'yvinec#sbh

Een foto die is geplaatst door G U I R E C & M O N I Q U E (@voyagedyvinec) op30 Mrt 2015 om 5:35 PDT

 

MONIQUE 🐔 #voyagedyvinec #chicken #landscape #nature #animal #sailboat #groenland #stoked #winter

Een foto die is geplaatst door G U I R E C & M O N I Q U E (@voyagedyvinec) op5 Jun 2016 om 9:00 PDT

EK: Uitslag Oostenrijk - Hongarije

Hongarije heeft voor een grote stunt gezorgd door Oostenrijk met 0-2 te verslaan. Adám Szalai en Zoltan Stieber waren na rust de doelpuntenmakers.

Oostenrijk had zich op imponerende wijze geplaatst voor het EK in Frankrijk. De EK-kwalificatiereeks werd afgesloten zonder nederlaag. In een groep met Rusland en Zweden won Oostenrijk negen keer en speelde het een keer gelijk. Het is dan ook om die reden dat de ploeg van bondscoach Marcel Koller kan gaan verrassen op Euro 2016.

David Alaba en Marko Arnautovic zijn de spelers waar het om draait bij Oostenrijk. Eerstgenoemde, bij Bayern Munchen centrale verdediger, maar middenvelder in de nationale ploeg, had de score na 30 seconden al kunnen openen. Hij raakte vanaf een meter of twintig de paal. Nog geen tien minuten later kreeg hij opnieuw een kans, op aangeven van Arnautovic. Doelman Gabor Kiraly – met joggingbroek – voorkwam een vroege achterstand voor Hongarije.

Oostenrijk beschikt over meer kwaliteit dan Hongarije, maar in Bordeaux kwam het er niet helemaal uit. De Oostenrijkers vielen voetballend erg tegen. Hongarije bleef relatief eenvoudig overeind. Bij vlagen kreeg Oostenrijk wat mogelijkheden, maar ook de Hongaren lieten zich zien. Vlak na rust had Balaszs Dzsudzsák een vlammend schot in huis. Zijn zwabberbal spatte uiteen op de vuisten van Robert Almer.


Zoltan Stieber van Hongarije viert zijn doelpunt in de slotfase van de wedstrijd (PRO SHOTS / Action Images)

Het bleek een waarschuwingsschot van de voormalige aanvaller van PSV, want na dik een uur spelen tekende Adám Szalai voor de verrassende 0-1.  De voorsprong van Hongarije was dan wel verrassend, maar niet geheel onverdiend. Oostenrijk schrok wakker en leek al snel de gelijkmaker te scoren. In de 65ste minuut schoot Martin Hinteregger raak, maar scheidsrechter Clement Turpin had al afgefloten voor een bikkelharde overtreding van Aleksandar Dragovic, die geel kreeg maar protesteerde, en zodoende meteen zijn tweede gele kaart kreeg.

Met een man minder moest Oostenrijk op zoek naar de gelijkmaker. Hongarije leunde achterover en profiteerde in de slotfase van de ruimte die het kreeg. Invaller Zoltán Stieber werd de diepte ingestuurd en scoorde met een achteloos stiftballetje. Hij zorgde er met deze fraaie treffer voor dat de drie punten naar Hongarije gaan. Een enorme verrassing. Hongarije zit op rozen, Oostenrijk op blaren.

Oostenrijk

0 - 2

Hongarije

    62' Szalai
87' Stieber
 
Gele kaart: Németh (Hongarije)
Rode kaart: Dragovic (66/2xg) (Oostenrijk)
 
Stadion: Stade Matmut Atlantique, Bordeaux
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Turpin (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Almer
Klein
Dragovic
Hinteregger
Fuchs
Harnik (Schöpf/78)
Baumgartlinger
Junuzovic (Sabitzer/59)
Alaba
Arnautovic
Janko (Okotie/65)
  Király
Fiola
Guzmics
Lang
Kádár
Dzsudzsák
Gera
Kleinheisler (Stieber/79)
Nagy
Németh (Pintér/89)
Szalai (Priskin/69)

NAVO versterkt oostflank tegen Russen

De NAVO-bondgenoten gaan in Polen en de drie Baltische staten permanent vier bataljons legeren, om de oostflank van het bondgenootschap beter te beschermen tegen eventuele Russische agressie. Dat hebben de ministers van Defensie van de 28 lidstaten dinsdag in Brussel afgesproken.

Of Nederland daaraan ook een bijdrage gaat leveren, is volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) nog niet beslist. Zij benadrukte dat de nieuwe strijdkrachten "puur defensief en bedoeld ter afschrikking" zijn.

Voorts besloten de NAVO-ministers dat cyberterreur voortaan een formeel operationeel domein van de NAVO is. Vooral Nederland heeft zich daarvoor hard gemaakt. "Cyberattacks zijn helaas aan de orde van de dag", aldus Hennis-Plasschaert. "De NAVO moet zich aanpassen aan nieuwe dreigingen. Dat hoort bij een modern bondgenootschap."

NAVO versterkt oostflank tegen Russen
NAVO versterkt oostflank tegen Russen (Foto: ANP)

Liveblog: Nintendo Treehouse

20:08 - Nintendo gaat voorlopig nog even door, maar aan dit liveblog komt in ieder geval een einde. We hebben de eerste gameplay gezien van Pokémon Sun en Moon met nieuwe Pokémon en de nieuwe multiplayer modus Battle Royal. Ook hebben we ontzettend veel gezien van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Mochten er later nog interessante dingen bekendgemaakt worden, dan maakt FOK!Games daar uiteraard melding van. Bedankt voor het lezen en uiteraard nog een fijne E3!

20:04 - Pijlen gaan niet in een rechte lijn, maar eerder in een boogtraject. Mikken is dus iets lastiger dan eerst, zeker op de langere afstand. En wederom een pauze, maar ze zijn zo terug met nog meer The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

20:01 - Je kan een arm afhakken van een Bokoblin, deze oppakken en dezelfde Boboblin hiermee doodslaan. Wie wil dat nou niet?

19:57 - Willekeurig in een kistje worden vuurpijlen gevonden. Naast een waterval. Prima. Zoals het een Zelda beaamt is er een geheime grot achter de waterval met wat kisten.

19:55 - Stalfos zijn ook weer van de partij! Om een stukje naar beneden te komen, gebruikt Link zijn schild als Snowboard. Cool! Dit kost echter wel durability van je schild.

19:53 - Weerseffecten en andere narigheden kunnen missies soms vermoeilijken of gebieden lastig maken om te trotseren. Je kunt dan of schuilen of later terugkomen. Gelukkig krijgen we de garantie dat er altijd iets te doen is. Het uitzicht vanuit de sneeuwberg is in ieder geval adembenemend.

19:52 - Nieuwe, of moet ik zeggen oude, vijanden in de sneeuw: Ice ChuChu's!

19:51 - We zijn geland in de sneeuw, Link heeft het koud. Tijd om een vest aan te doen die Link meer cold resistance geeft. Customization, got to love it.

19:50 - met een soort scope worden vijanden gescand, die daarna een levensbalk boven hun hoofd hebben. Handig.

19:49 - Na het verslaan van wat vijanden gloeit een kistje op, die als beloning open te maken is. Er is ook een nieuwe bom die we zo ongetwijfeld gaan zien: een magnetische bom.

19:48 - verschillende vijanden reageren anders. Sommige zijn aggressief, sommige zijn wat dommer. Zo hebben ze een andere strategie nodig ten opzichte van elkaar.

19:47 - Sneeuw! Bovenop de berg komen we een sneeuwgebied tegen. We gaan er helaas niet heen, maar de overschakeling tussen de gebieden oogt natuurlijk en geeft een compleet andere vibe mee.

19:45 - overal en nergens is wel iets te vinden. Onder het gebied waar we net waren vinden we ore, dat we vierkante bommen doen ontploffen (vierkant als in, niet rollende bommen). 

19:42 - Er werd geprobeerd een wild zwijn te doden met pijl en boog, maar helaas. Mis. Link pakt ineens een soort glimmende bom boven zijn hoofd. Deze gooit hij naar vijanden en rolt helemaal door voordat hij ontploft. Heerlijk.

19:41 - Gelukkig: wanneer je een item voor de eerste keer vindt, stopt het spel even met uitleg. Daarna gelukkig niet meer. En ik ben er nog steeds niet overheen: LINK KAN SPRINGEN!!

19:38 - Ze staan op de oude tempel en bekijken de wereld en benoemen het goede weer (hintend dat er ook slecht weer voorbij kan komen). Ze gaan proberen naar Mt. Hylia te gaan. Je kunt locaties bekijken door je telescoop en markeren op je map.

19:37 - We zijn er weer! Voor wie net inschakelt: we hebben veel gezien van The Legend of Zelda: Breath of the Wilds en Pokémon Sun en Moon en gaan weer verder met het verkennen van de wereld van Zelda.

19:28 - Wederom een pauze. We krijgen dalijk meer van de exploration te zien. Voor wie bang is voor spoilers betreffende het verhaal, geen zorgen: dat wordt allemaal niet besproken vandaag.

19:28 - Zelda-items komen om 15:00 PM PT naar Miitomo, dat je het maar weet.

19:27 - Bill is aan het spelen met tonnetjes en een groot stuk vlees. Hij gooit Clubs ernaartoe en laat alles, inclusief zichzelf, ontploffen. Slimme man wel.

19:26 - Zelda zou Zelda niet zijn zonder puzzels, maar dat krijgen we pas later te zien.

19:25 - We hebben dus niet meer altijd overal hetzelfde deuntje dat speelt, maar meer afwisseling met de natuurgeluiden en andere effecten. Het geheel past goed bij elkaar en zet een prachtig sfeertje neer.

19:24 - De mysterieuze stem wordt een beetje ongeduldig, ga nou eens naar het punt dat wordt aangegeven door de Sheikah Slate!

19:23 - We hebben weer gameplay! We rennen wat meer, maar we hebben het even over de geluiden: er zijn veel natuurgeluiden in de game aanwezig, breath of the wild, en er zijn piano-geluiden toegevoegd die hier goed bij passen.

19:21 - de stijl komt overeen met 'open-air painting'. Klik vooral hier voor meer informatie hierover.

19:20 - Alle aanwezigen krijgen slechts een klein voorproefje van de totale game, die erg groots is van opzet. Wederom: het grootste project van Nintendo to date.

19:19 - Thank you for playing! Wat? We willen meer! De stijl is gekozen om overeen te komen met de functie, een simpelere look die alsnog rijk is aan details in plaats van steeds meer en meer toe te voegen.

19:18 - In tegenstelling tot vroeger vind je nu weer gewoon een boog met pijlen. Items lijken hiermee (in ieder geval in mindere mate) niet meer gebonden te zijn aan dungeons. We moeten überhaupt nog een dungeon tegenkomen, al voelt het alsof deze een minder grote rol gaan spelen.

19:17 - De beboste standbeelden zijn blijkbaar Guardians, beschermwezens van de tempel. Ze bewegen echter niet meer. Something bad must have happened here. Je mist veel informatie over wat er gaande is, spelenderwijs moet je hier zelf achterkomen.

19:16 - Met perfecte timing kun je jouw vijanden doen verslaan, waarna je ze snel kunt aanvallen zonder tegenaanvallen. Matrix, part 2.

19:15 - We zien beboste beelden die wel verdacht veel lijken op het monster dat ons achterna rent in de allereerste trailer van twee jaar geleden. Interessant.

19:14 - Vecht met vijanden, jat hun wapens en andere spullen en gebruik deze tegen andere vijanden. Easy peasy. 

19:13 - Door het vechten is je zwaard beschadigd geraakt en breekt even later. Weapon durability, welkom terug in Zelda

19:12 - Gras is de grote vijand, dus we zijn wat aan het maaien. Helaas worden er geen items gevonden, dus gaan we maar wat vijanden slachten uit frustratie. Wellicht hebben zij wel wat interessants?

19:11 Je komt een Korok tegen, hij geeft je een item. Er zijn veel van deze dingen verspreid over de gehele wereld. Even later zie je iets liggen op een berg, een zwaard in een pedestal. Helaas, niet de Master Sword maar een verroest zwaard. Jammer.

19:10 - Aonuma steekt zijn tak in brandt en brandt daarmee bosjes plat. Pyromaan? Even later vindt hij een axe, nog voor het vinden van een zwaard. Je hebt dus meer vrijheid om te doen en laten wat je wil. Hij gebruikt de ace om een boom neer te hakken en vindt vuurhout, waarmee je een eigen kampvuur kan starten.

19:09 - Je komt een oude man tegen wiens appel je steelt. Dangerous to go alone? Link vraagt zich af waar hij is. Je bent in The Great Plateau, geboorteplaats van Hyrule. Hij verwijst naar een oude temple, Temple of Time? Het koninkrijk is aan het vergaan. 

19:07 - Link kan elementen uit de wereld gebruiken, zoals enorme stenen. De Sheikah Slate wordt gebruikt als Map, maar ook als communicatiemiddel. 

19:07 - We love our mushrooms. Juist. Drugs are bad, mkay?

19:06 - Link vindt een tak, wat Hyrulian Shrooms en begint te klimmen. De vrijheid voelt nu al als meer dan ooit tevoren. De stamina gauge keert ook weer terug.

19:06 - Je komt uit bij de Great Plateau en ziet de gehele wereld om je heen. Prachtig.

19:05 - LINK KAN SPRINGEN!!!!

19:04 - Met de Shrine of Resurrection kun je kistjes en deuren openen. Technologie en unieke ID's. Wat gebeurt er. Link wordt wederom geleid door de mysterieuze stem.

19:03 - De game introduceert technologie. Link is overigens erg buff, sexy. Je vindt na het opstaan wat kleiding, die je uiteraard zelf moet aantrekken. Er is veel ruimte voor andere kledij, dus waarschijnlijk kun je Link zelf aanpassen hoe je wil.

19:02 - Je begint in de Shrine of Resurrection, Link is een reïncarnatie?! *speculatie*. Je vindt een Sheikah Slate, iets dat je moet helpen na een lange slaap.

19:01 - Link moet weer wakker worden. Blijkbaar heeft de game dus voice acting naar het schijnt. Link wordt Matrixstijl wakker in water onder een ding met lichtjes. Spooky.

18:58 - We zijn er weer! Aonuma komt aan het woord en we gaan nog even genieten van beelden van Zelda. Aonuma wilde zoals bekend de 'conventions van Zelda' doorbreken. Dat is ongetwijfeld gelukt.

18:57 - Technische problemen, plaspauze of iets anders. We wachten nog wat langer voor we weer verder gaan.

18:53 - Eindbaas der eindbazen Eiji Aonuma, meesterbrein van Zelda, heeft plaatsgenomen. Snel weer verder....over enkele ogenblikken.

18:49 - Pokémon Sun en Moon lanceren in Nederland op 23 november. Over enkele momenten gaan we verder met The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Eindelijk.

18:48 - We zijn bijna klaar met Pokémon. Ze focussen ook op de toekomst van Pokémon. Op naar de volgende twintig jaar, als je het mij vraagt!

18:47 - De winnaar wordt bepaald door het aantal KO's dat je hebt en hoeveel van je eigen Pokémon je hebt verloren. Degene met de beste balans wint. Het gevecht stopt wanneer één trainer al zijn Pokémon heeft verloren.

18:45 - Er is een nieuwe multiplayer modus, Battle Royal. Pokémon wordt al jaar en dag gebruikt voor communicatie en samenkomen, waar deze modus weer aan moet bijdragen. Je komt in een stadion en neemt deel in een letterlijke Battle Royal, een simultaan free-for-all gevecht met vier trainers.

18:42 - Bij aanvallen staat ook bij of een aanval effective, super effective of not very effective is. Wederom, handig.

18:41 - Het ontwikkelteam heeft reisjes gemaakt naar Hawaiï voor research. Ja, ja. We zullen het maar geloven.

18:40 - Nog een oude bekende, Pichu wordt gebruikt door Hau in een Pokémongevecht. Het is dus duidelijk een mengelmoes van oud en nieuw.

18:38 - Ook zien we andere al getoonde personages tegen. Je vrienden, Kukui. Je moet gaan vechten als onderdeel van een festival dat plaatsvindt.

18:37 - We komen Hala tegen, degene die jouw Starter geeft. Hij is een sterke trainer, naar het schijnt. In ieder geval op het begineiland.

18:36 - Onze zeeleeuw is op wrede wijze geslacht, dus de Pikipek is maar gevangen. Hij heeft twee witte ballen naast zijn naam, dus kan twee keer evolueren. The more you know.

18:35 - Weer een nieuwe Pokémon, de Pidgey van deze generatie: Pikipek, de specht Pokémon!

18:33 - Voor de die-hards, je begint gewoon op route 1.

18:32 - Je ziet nu in een gevecht ook de trainers, waardoor je een goed idee krijgt van de verhoudingen van de verschillende Pokémon. Details worden steeds belangrijker.

18:31 - We gaan vechten. Lass Audrey wil graag klop krijgen, ze komt immers met slechts één Caterpie. Please.

18:30 - En de gameplay gaat verder en zien mooi oranje water. Of is het vergiftigd met radiatie? Wanneer je in de buurt komt van een andere trainer, dan komen er lichte zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm als waarschuwing.

18:29 - We onderbreken de gameplay en gaan het even hebben over de nieuwe Rotom Pokédex.

18:28 - NIEUWE POKEMON! Yungoos, een schattig maar boos beestje. 

18:27 - Ledyba is gevangen, dag vrijheid. Wanneer je een Pokémon vangt, vind je een Pokéball naast de Pokémon. Is deze wit, dan betekent dat dat er nog een onbekende evolutie is of een Pokémon waar deze mee kan samenwerken. Wederom handig.

18:26 - Ook kun je nu tijdens het vechten de vijand selecteren en bekijken hoe de stats changes zijn toegepast. Dit geldt voor alle stats en is zo simpel als drukken op het touchscreen.

18:25 - Het menu is toegankelijker gemaakt voor nieuwe en oude spelers. Zo kun je nu tijdens het gevecht kijken naar de stats en accuracy van aanvallen, in plaats van dat je terug moet naar het Pokémon-scherm. Handig.

18:24 - gevechten kennen veel cinematische hoeken om het geheel interessanter te maken om naar te kijken. Close-ups, van ver weg: het is er allemaal. 

18:22 - De eerste Pokébattle is een feit en we vechten tegen een oude bekende: Ledyba. We zien meteen de nieuwe invulling van het onderste scherm. Nog steeds kun je vechten, je pokémon selecteren en je tas in, maar er is ook een specifiek knopje om een Pokéball te gooien (daar lijkt het in ieder geval op).

18:21 - Eindelijk gameplay. We spelen als de mannelijke trainer en beginnen zoals gebruikelijk in zijn kamer met schattig muziekje en herkenbare geluiden. We komen een MEOWTH <3 tegen.

18:20 - We zien de mannelijke en vrouwelijke trainers. Het klimaat is warm in Alola, dus de kleidingstijl is iets anders. Hartstikke fijn. Ze zijn wel realistischer vormgegeven. De presentatrice merkt op dat ze een interessante armband dragen (iets wat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld Mega Evolution), maar daar hebben ze het nog even niet over.

18:18 - Alle starters zijn schattig, maar ook hun bewegingen moeten schattig gemaakt worden in-game tijdens bijvoorbeeld het aanvallen. Waar altijd opgelet wordt bij de starters is dat iedereen ze kan herkennen en makkelijk een bond kan vormen. Herkenning is dus zeker belangrijk.

18:16 - Alola bestaat uit vier eilanden en nog één door de mens gemaakt eiland. Het is een geïsoleerde wereld, dus de hoop op een verbinding met andere (oude) gebieden lijken onterecht.

18:14 - Er is nog een legendary Pokémon getoond van de week, namelijk Zygarde. Hij speelde al een rol in X en Y en keert terug in de nieuwe games. Hij komt in een 10%-vorm en Complete vorm voorbij.

18:13 - Er is veel reden voor de naam, maar uiteraard zijn de zon en maan belangrijk voor het leven. Dat is het gevoel dat we mee willen geven aan de games. De legendaries zijn hierop gebaseerd, uiteraard. Ze hebben ook een belangrijke rol in het verhaal.

18:11 - We zien meer van de tropische Alola setting, beelden die we al eerder hebben gezien voornamelijk. De Starter Pokémon worden nog eens geïntroduceerd. 

18:10 - *insert Japanese talk* -> Ze stellen zich voor en vertellen hoe de rollen zijn verdeeld. De producer en director staan op het podium.

18:09 - De twee Japanse bazen van Gamefreak gaan ons meer vertellen over de Pokémon-titels. Ingewikkelde Japanse namen, dus die houden jullie tegoed. Live demo incoming!

18:08 - In de toekomst leren we meer over het verhaal en de personages. We krijgen dus voornamelijk gameplay en de setting te zien. Maar eerst gaan we even naar Nintendo 3DS voor Pokémon Sun en Moon.

18:07 - De game is één van Nintendo's grootste projecten ooit.

18:06 De game heet officieel The Legend of Zelda: Breath of the Wild

18:05 - Sneeuw, bos, Hyrule Field, grote monsters en wat lijkt op spelen met water. Ook het monster uit de eerste trailer komt nog even voorbij.

18:04 - De wereld ziet er groot, mooi en ontzettend sfeervol uit. En groen, het moet gezegd worden. Link beklimt gebouwen, bomen en bergen. Hij verandert zelfs de wereld door een boom om te hakken en hier een brug van te bouwen.

18:02 - We krijgen de eerste echte blik op de nieuwe The Legend of Zelda. We moeten onze ogen open doen en we zien wat beesten en veel van de omgevingen.

18:01 - Eindbaas Reggie Fils-aime spreekt ons toe. Our bodies are ready. 

18:00 - Any second now. Ook Nintendo houdt zich niet helemaal aan de tijden zo te zien.

17:56 - Zelf meekijken kan trouwens op een aantal manieren, wij kijken via youtube:

17:43 - Het hippe muziekje is gestart, nog iets langer dan een kwartier te gaan en we gaan beginnen! 

Over een uurtje begint Nintendo met Nintendo Treehouse. Hoewel ze hebben aangegeven geen Nintendo Direct of persconferentie te geven, zijn ze wel aanwezig met een aantal titels. Vandaag komen Pokémon Sun en Moon en The Legend of Zelda voor Wii U (en NX) uitgebreid aan bod. Via dit liveblog zullen wij alle nieuwe informatie en aankondigingen met jullie delen, wie weet komt er nog wel een verrassing of twee. 

Legend of Zelda Bergen Beklimmen

HBO zendt nieuwe album van Beyoncé eenmalig uit

Abonneezender HBO, doorgaans bekend van films en exclusieve tv-series, zendt aanstaande zondag eenmalig een muziekalbum uit. Dat album is echter het nieuwe werk van Beyoncé, dat alweer haar tweede "visuele album" is en zich dus prima leent voor een tv-uitzending.

Lemonade, naar de uitdrukking "when life gives you lemons, make lemonade", waaruit optimisme spreekt in tijden van tegenspoed, is een uur durende film. Haar vorige album, Beyoncé, was ook een visueel album, maar bestond uit losse videoclips. De film is op de Amerikaanse HBO oorspronkelijk uitgezonden in april.

Beyoncé: Lemonade concentreert zich voornamelijk op de Black Lives Matter-beweging. De moeders van Trayvon Martin (Sybrina Fulton), Michael Brown (Lesley McFadden) en Eric Garner (Gwen Carr) worden getoond terwijl ze foto's van hun overleden zonen vasthouden. De film pakt uit met een grote variatie aan beeldmateriaal, waarop doorgaans Beyoncé zelf te zien is, van perfect uitgelichte dansclips en poëtische natuurbeelden in het Amerikaanse Zuiden via nachtelijke stadsbeelden en stockbeelden tot en met eigen materiaal van Beyoncé zelf. Net als de teksten en poëtische intermezzo's roepen de beelden complexe en soms cryptische ideeën op over ras, geslacht, macht, huwelijk, ontrouw, ouderschap, en hoe het is om een zwarte vrouw te zijn in Amerika.

Beyoncé: Lemonade is zondagavond 19 juni om 21.00 uur te zien op HBO 2, en tegelijk te streamen via de HBO Go-website en -applicatie. Naderhand is de film niet opnieuw te zien. HBO wil de film inzenden voor de Emmy's in de categorie Variety Special.

Minister voelt niets voor ander wietbeleid

Justitieminister Ard van der Steur ziet het niet zitten om wietteelt en -handel legaal te maken, hoewel zo'n stap volgens wetenschappers beter zou stroken met de mensenrechten.

Experts van de Radbouduniversiteit Nijmegen kwamen vorige maand met de visie dat legalisering beter zou zijn voor de mensenrechten. Want daardoor zou er minder criminaliteit en minder slechte wiet zijn, en dus meer veiligheid.

Mensenrechten wegen volgens die wetenschappers zwaarder dan verdragen die teelt en handel tegenhouden. Volgens Van der Steur is legalisering om deze reden echter zo goed als onhaalbaar, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Er moet volgens hem aan allerlei voorwaarden worden voldaan wil dit realiteit worden, en dat gaat vast niet lukken. Zo moet worden bewezen dat legalisering risico's vermindert en dat wordt volgens de minister een lastige zaak.

Minister voelt niets voor ander wietbeleid
Minister voelt niets voor ander wietbeleid (Foto: ANP)

Ophef om pornoplas

In het Drentse Schoonoord, gemeente Coevorden, is ophef ontstaan om een pornoplas. Zo meldt de Telegraaf.

Het recreatiegebied de Kibbelkoele wordt namelijk overstelpt door stelletjes die seks hebben. Volgens getuigen zouden er zelfs pornofilms worden opgenomen. Joop Slomp, fractievoorzitter van de PvdA, is het meer dan zat. Hij heeft contact gehad met bezorgde moeders die niet willen dat hun kroost wordt geconfronteerd met de vunzigheden die plaatsvinden bij de prachtige plas.

De viespeuken zijn onder andere bezig in de bosjes en bij de toiletgebouwen. Er zouden zelfs orgies worden gehouden. Alles lijkt er op dat er via internetcontact allerlei soorten geile mensen op het terrein afkomen en klaarkomen. Zeer hinderlijk want ze laten ook nog eens van alles achter. Zo zouden er diverse seksatributen zijn gevonden.

De PvdA hoopt op het ingrijpen door toezichthouders of dat de landeigenaar iets aan deze kwestie gaat doen.

EK88: West-Duitsland krijgt overwinning op Denemarken in de schoot geworpen

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Na de verliespartij van Denemarken in de wedstrijd tegen Spanje wilden de Denen zich revancheren tegen West-Duitsland. Bondscoach Sepp Piontek wijzigde zijn elftal op diverse plaatsen, zo verving hij onder andere keeper Troels Rasmussen door de Peter Schmeichel. Hiermee hoopte Piontek tegen beter weten in zijn zo moeizaam draaiende elftal weer aan de praat te krijgen. Maar de Scandinavische ploeg zou niet meer die allure krijgen van twee voorafgaande toernooien.

De West-Duitsers die een overwinning hard nodig hebben, hadden geluk dat ze een totaal inspiratieloos Denemarken troffen. En niet alleen daar troffen ze het mee, ze kregen ook nog het eerste doelpunt zowat in de schoot geworpen. PSV-speler Soren Lerby wilde de bal terugkoppen op keeper Schmeichel, maar hij deed dat onnauwkeurig waardoor de geplaagde Rudi Völler de bal kon onderscheppen. De AS-Roma aanvaller zag zijn schot op het Deens doel nog gekeerd maar Jürgen Klinssman werkte de bal er vervolgens wel in.

Lerby deed zijn fout af als een fout van de verdediging en doelman van Denemarken. "Bij PSV ben ik gewend de bal blind terug te leggen op Koeman of Nielsen en eventueel op Van Breukelen, die altijd zeer geconcentreerd is. Maar die jongen van Schmeichel stond te bibberen in het doel en Lars Olsen was al net zo nerveus. Ik kon de boel niet meer overeind houden, hoe graag ik het ook had gewild", sprak de middenvelder die zelf het onderspit moest delven tegen Lothar Matthäus op het middenveld.

Denemarken-coach Sepp Piontek ziet het Deense elftal steeds verder afzakken (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
Denemarken-coach Sepp Piontek ziet het Deense elftal steeds verder afzakken (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De West-Duitsers bleven vervolgens makkelijk overeind in de eerste helft terwijl de organisatie van de Denen langzaamsteeds verder uit elkaar viel. De bijna 65.000 toeschouwers in het Parkstadion in Gelsenkirchen kregen vervolgens nog iets heel bijzonders te zien in de tweede helft. Al tien wedstrijden lang had Der Mannschaft niet meer dan één doelpunt gemaakt, maar in de 87e minuut wist Olaf Thon de 2-0 te maken. De kleine middenvelder werd helemaal vrijgelaten bij de door Pierre Littbarski genomen corner, die kans liet Thon zich niet ontnemen en hij kopte de bal knap in.

Na afloop was definitief duidelijk dat de gouden generatie van Deense voetballers voorbij was. Piontek wond er geen doekjes om: "Ik heb al zo vaak gezegd dat de mooie tijden voorbij zijn." Ook Lerby zag het somber in: "Wij hebben een prachtige periode achter de rug, de vraag is of die ooit zal worden herhaald."

De Duitse ploeg staat er nu met drie punten uit twee wedstrijden prima voor, Matthäus bekeek het positief en zag veel perspectief. "Vergeet niet dat we nu met drie punten uit twee wedstrijden prima in de race liggen. De ploeg mag dan technisch niet bij de sterkste behoren, tactisch zijn we ver genoeg. We zullen ongetwijfeld nog iets beter gaan voetballen."

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron: YouTube)

Freek Vonk laat zich opeten door parasieten

Freek Vonk heeft een aantal vreemde souvenirtjes meegenomen van zijn laatste reis naar Belize. Toen hij thuiskwam ontdekte hij twee 'ongewenste' gasten in zijn lichaam.

"In de periode dat ik in Belize was, heeft een botfly (Dermatobia hominis) 2 eitjes op mijn linkerbeen gelegd. Boven mijn enkel", legt Freek uit op zijn Facebook-pagina. "Daar zijn 2 maden uitgekomen die vervolgens in mijn huid zijn gekropen! Ongevraagd!!"

Volgens Freek hebben de beestjes 'zich lekker warm' in zijn lichaam genesteld. "En die zitten nu al wekenlang van mij te snoepen!! Ze scheiden enzymen af die op die plek mijn weefsel laten afsterven, en dat afgestorven weefsel eten ze op om te groeien en een grote vlieg te worden. Ik ben benieuwd hoe groot ze nu zijn!", schrijft de programmamaker enthousiast bij enkele foto's van de bewuste plekken. "Ik ben helemaal gek op parasieten en ik vind het eigenlijk best kicken!"

Toch laat Freek de maden niet zitten. In het ziekenhuis is naar de bulten gekeken en met behulp van wat vaseline moeten de 'verstekelingen' binnen 24 uur tevoorschijn komen. Volgens de presentator hadden de artsen nog nooit zo'n blije patiënt gezien.

Voorlopig geen nieuwe sluiting gevangenissen

Voorlopig zullen er geen gevangenissen of jeugdinrichtingen meer worden gesloten. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag bekendgemaakt. Dijkhoff komt tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.

De staatssecretaris laat weten dat hij tevreden is dat er geld is gevonden om in ieder geval deze kabinetsperiode geen gevangenissen meer te sluiten. Maandag werd al bekend dat er in 2017 extra geld beschikbaar is voor Veiligheid en Justitie.

Voorlopig geen nieuwe sluiting gevangenissen
Voorlopig geen nieuwe sluiting gevangenissen (Foto: ANP)

Wordt een titaan in Attack on Titan

Koei Tecmo heeft vandaag bekendgemaakt dat je in Attack on Titan: Wings of Freedom de Titan-vorm van hoofdpersonage Eren kunt oproepen en zo de andere Titans eens van dichtbij een pak rammel kan geven.

Na de gebeurtenissen van de anime Attack on Titan kunnen we in deze enorme gevaarte transformeren. Eren krijgt dan vuisten in plaats van zijn zwaarden. In onderstaande E3-trailer zien we de verandering van Eren, maar ook de andere speelbare personages, enkele gevechten en natuurlijk Titans.

Het spel volgt het eerste seizoen waarin drie jonge mensen een aanval van titanen op hun stad overleven. Ze sluiten zich aan bij de Scout Regiment om de mensheid tegen deze enorme giganten te beschermen. De titanen zien ons als eten, dus erg vriendelijk zijn ze niet.

Attack on Titan: Wings of Freedom komt 26 augustus uit op PlayStation 4, Xbox One, en digitaal-only op PlayStation 3, Playstation Vita  en pc.

'Russische hackers in computers Democraten'

Hackers die voor de Russische regering werken hebben ingebroken in de computers van de Democraten in de VS, de partij van president Barack Obama en presidentskandidaat Hillary Clinton. Volgens de krant The Washington Post hebben zij onder meer informatie ingezien die de partij had verzameld over de Republikeinse kandidaat, Donald Trump.

De inbrekers konden ook mailwisselingen en chats inzien, aldus functionarissen rond het bestuur van de partij en veiligheidsmensen. De computerinbraak bij de Democraten was er een in een serie gericht tegen Amerikaanse politieke organisaties. Zo werden ook netwerken van de beide presidentskandidaten aangevallen en ook databases van de Republikeinen. Het is niet bekend wat daar is bekeken.

Een woordvoerder van de Russische ambassade in de VS zei niets te weten van de computerinbraken.

'Russische hackers in computers Democraten'
'Russische hackers in computers Democraten' (Foto: BuzzT)

Nioh krijgt nog een demo

Koei Tecmo heeft vandaag bekendgemaakt dat Nioh, de vrij lastige actie-RPG, nog een demo gaat krijgen op PlayStation 4. Eerder in April konden we al een week stoeien en doodgaan met de samurai.

Meer dan 850.000 gamers hebben die demo gedownload om het spel uit te proberen. De volgende demo is in augustus. Informatie over wanneer precies en welke content dan te spelen is wordt later bekendgemaakt. De demo op E3 heeft in ieder geval meer wapens, meer personages en lastigere vijanden.

In onderstaande trailer zien we meer van Nioh. Het spel met wel erg veel Ninja Gaiden meets Dark Souls-trekken komt in 2017 uit op PlayStation 4.

Arjen Lubach stopt met dagelijks vloggen

Arjen Lubach is even klaar met zijn dagelijkse vlog op YouTube. De programmamaker is er naar eigen zeggen te veel tijd aan kwijt, waardoor zijn andere werkzaamheden op een laag pitje kwamen te staan. "Dat vind ik zonde", aldus Lubach.

"Als je dagelijks vlogt heb je bijna nergens anders tijd voor", legt de presentator uit in een filmpje dat hij dinsdag heeft gepubliceerd. Dat hoeft volgens Lubach in principe niet erg te zijn. "Ik houd ervan als het meeste van mijn tijd wordt opgeslokt, ik vind dat soort projecten het leukst." Toch is het niet zijn ambitie om een succesvol vlogger te worden. "Het lijkt me wel grappig, maar grappig is niet genoeg."

Lubach, die eind april begon met zijn vlog, benadrukt overigens dat hij niet helemaal stopt met filmpjes maken. De presentator heeft inmiddels bijna 13.000 volgers.

Arjen Lubach stopt met dagelijks vloggen
Arjen Lubach stopt met dagelijks vloggen (Foto: BuzzE)

Beha-kleptomaan gepakt

Bij een huiszoeking in de Duitse plaats Werne heeft de politie talrijke beha's teruggevonden. In de woning van een 40-jarige verdachte hingen er meer dan 150.

Lange tijd verdwenen er in de gezamenlijke waskelder van een appartementengebouw beha's tot ergernis van bewoners. Een van de slachtoffers besloot heimelijk een camera in de wasruimte te plaatsen. De beelden leidden de politie naar de schat aan beha's die aan waslijnen hingen in de woning van de verdachte.

Beha-kleptomaan gepakt
Beha-kleptomaan gepakt (Foto: BuzzO)

'Remaster van Bulletstorm in de maak'

Ergens verstopt op Microsofts USB-sticks voor de pers zijn screenshots opgedoken van een keurig uitziende BulletstormBulletstorm is een shooter die vijf jaar geleden uitkwam voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Schijnbaar is er op de (zeer toffe) USB-sticks die Microsoft uitdeelde aan de pers een aantal screenshots gevonden van een mogelijk geremasterde Bulletstorm. Op de plaatjes zien we de vijf jaar oude game in een new gen-jasje. Bekijk de screenshots hieronder.

De betreffende USB-stick:

En als bonus nog even wat herinneringen opdoen van hoe tof Bulletstorm was.

Veilinghuis laat enorme diamant zien

De op twee na grootste ruwe diamant die ooit gevonden is, wordt eind deze maand geveild bij Sotheby's in Londen. Het trotse veilinghuis liet dinsdag de Lesedi La Rona aan potentiële kopers zien. Die moeten wel een goedgevulde beurs meenemen want de diamant, met de afmeting van een tennisbal, levert waarschijnlijk omgerekend rond de 60 miljoen euro op.

De ruwe diamant is 1.109 karaat zwaar en werd in november ontdekt in een mijn in Botswana. De naam betekent "ons licht".

De edelsteen, die volgens experts een uitzonderlijke helderheid heeft, is de grootste ruwe diamant die is gevonden sinds de enorme Cullinan werd ontdekt in een mijn in Zuid-Afrika in 1905. Die steen was meer dan 3.106 karaat zwaar.

Veilinghuis laat enorme diamant zien
Veilinghuis laat enorme diamant zien (Foto: ANP)

Eerste vaatje haring brengt 90.000 euro op

De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag heeft dinsdagmiddag een bedrag van 90.000 euro opgebracht. Koper is het moederbedrijf van PLUS-supermarkten. Het bedrag is bijna het dubbele van vorig jaar, toen het vaatje 53.000 euro opleverde voor het goede doel.

PLUS schenkt het eerste vaatje met Hollandse nieuwe aan het Veteraneninstituut. Op Veteranendag (zaterdag 25 juni) krijgen alle oud-militairen op het Malieveld in Den Haag een gratis haring aangeboden.

De opbrengst van 90 mille gaat traditioneel naar een goed doel, ditmaal de stichting Het Vergeten Kind. Volgens het Visbureau, de organisator van de veiling, zet deze stichting zich in om kinderen in opvanglocaties een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Daarnaast worden activiteiten en evenementen georganiseerd om de kinderen weer echt kind te laten zijn.

Peter Koelewijn, haringexpert en voorzitter van het keuringspanel, omschrijft de nieuwe haring als "buitengewoon, de beste kwaliteit sinds jaren". Hij looft vooral het vetpercentage, dat nu al schommelt tussen de 21 en 23 procent. De smaak is volgens de keurmeester daardoor "zilt en romig, echt topharing". Koelewijn schrijft die goede kwaliteit toe aan de vele zonlichturen in het voorjaar, waardoor veel plankton voorhanden is en de vissen ook veel roeipootkreeftjes kunnen eten.

'China moet haast maken met hervormingen'

China moet meer haast maken met hervormingen van de economie. Daarvoor waarschuwen beleidsmakers bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens hen wordt China enerzijds geconfronteerd met toegenomen risico's en kampt het anderzijds met kleinere buffers om klappen op te vangen.

Vice-directeur David Lipton van het IMF wijst op de vooruitzichten voor het land op de middellange termijn, die door meer onzekerheid worden omgeven. Hij sprak dinsdag na zijn bezoek aan Peking zijn zorgen uit over de stijgende kredieten, structurele overcapaciteit en de steeds grotere ondoorzichtigheid en onderlinge verbondenheid in de financiële sector.

De economie van China groeide in het afgelopen jaar in het traagste tempo sinds de eeuwwisseling, onder meer door zwakke vraag uit binnen- en buitenland. Ook staan investeringen op een laag pitje, mede door de overcapaciteit, vooral in de staal- en kolenindustrie.

IMF: China moet haast maken met hervormingen
'China moet haast maken met hervormingen' (Foto: ANP)

Mannen gepakt voor phishing

Twee Nederlanders zijn dinsdag opgepakt voor phishing. Ze hebben nietsvermoedende mensen laten inloggen op nagemaakte bankensites. De schade bedraagt zeker enkele tienduizenden euro's, denkt de politie.

De verdachten zijn een 21-jarige man uit Rosmalen en een negentienjarige man uit Zaltbommel. Ze zouden anderen ook hebben gedwongen om hun rekeningen beschikbaar te stellen. Met deze 'money mules' konden ze het geld wegsluizen.

Mannen gepakt voor phishing
Mannen gepakt voor phishing (Foto: BuzzT)

Berlijners willen veiliger op de fiets

Inwoners van Berlijn willen graag meer en bredere fietspaden in de Duitse hoofdstad. Initiatiefnemers van een petitie hebben binnen 3,5 weken meer dan 100.000 handtekeningen verzameld zodat zij officieel een verzoek bij de regering van de deelstaat kunnen indienen.

Er werden veel meer handtekeningen opgehaald dan de ongeveer 20.000 die daar minimaal voor nodig waren. Dinsdagmiddag werden de handtekeningen en een wensenlijst bij het kantoor van de deelstaat afgeleverd, aldus de Berliner Morgenpost.

De organisatie achter het initiatief wil onder andere 350 kilometer fietspad in de stad waar fietsers voorrang hebben. Verder wil zij onder andere ook dat alle belangrijke straten in Berlijn fietspaden van twee meter breed krijgen en dat er zeker 200.000 plekken bijkomen om fietsen te stallen.

Als de regering (SPD/CDU) de wensenlijst niet in een nieuwe wet overneemt, willen de initiatiefnemers nog meer handtekeningen ophalen om een referendum af te dwingen.

Berlijners willen veiliger op de fiets
Berlijners willen veiliger op de fiets (Foto: ANP)

Konami laat PES 2017 meespelen op E3

Na alle commotie rondom het vertrek van Kojima zou je haast vergeten dat Konami nog een game in de pijplijn heeft: PES 2017. Deze is nu onthuld tijdens de E3.

In Pro Evolution Soccer 2017 draait het om 'Control Reality'. De makers willen balcontrole nog meer in de gameplay verwerken. Verbeteringen zijn bijvoorbeeld te vinden in 'first touch', wanneer een speler de bal probeert aan te nemen. Ook het maken en aannemen van passes en een AI die zich aan jouw speelstijl aanpast zijn nu aangepakt.

Vorige PES-games gebruikten al Team ID en Player ID om het team en de individuele spelers de indentiteit te geven van hun daadwerkelijke bestaande naamgenoten. PES 2017 geeft elke speler nu nog meer parameters mee. Deze leveren data aan het 'Real Touch'-systeem. Real Touch bepaalt hoe elke speler de bal zal aannemen, en neemt daarbij de kracht van het schot en de hoogte van de bal mee in de berekeningen. Het nieuwe 'Precise Pass'-systeem kijkt hoe andere spelers staan en kunnen bewegen op het veld om zo betere passes naar vrije teamgenoten te kunnen spelen.

Er zijn meer dingen aangepast. Onder andere zijn doelmannen aangepakt om realistischer te laten zijn door meer acties te doen in het doelgebied om te zorgen dat dat net leeg blijft. 'Adaptive AI' kijkt hoe jij speelt en zal patronen herkennen, zodat je ook jouw spel constant moet aanpassen om de tegenstander te slim af te zijn. Andere taktieken tijdens de wedstrijd instellen kan ook met 'Total Team Control'. Er is een nieuw hoekschopsysteem, waardoor je net voor het nemen of verdedigen nog instructies kunt instellen zoals of men een gebied of een man moet dekken, of als je aanvalt, iedereen in het zes-meter gebied moet gaan staan.

Grafisch is de Fox-engine verantwoordelijk voor de beelden. PES 2017 heeft veel meer animaties gekregen ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor voelt het vloeiender aan en lijken bostingen echter. Er zijn meer spelers ingescand om ze te laten lijken op hun evenbeeld. Ook zijn er kleine details, zoals damp uitademen als het koud is of een doelpaal of -lat dat beweegt als er op geschoten is.

Pro Evolution Soccer 2017 komt in de herfst uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

PES 2017 E3 2016 (Foto: Konami)

PES 2017 E3 2016 (Foto: Konami)

Oppositie: 150 miljoen extra voor veiligheid

Oppositiepartijen eisen 150 tot 200 miljoen euro extra voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het geld moet er nog dit jaar bijkomen. Zes partijen hebben dat dinsdag afgesproken.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei dat er zijn nog steeds gaten zijn in de begroting die moeten worden gevuld. CDA, D66, ChristenUnie, SP, SGP en GroenLinks trekken woensdag samen op in een debat over extra geld voor het departement van minister Ard van der Steur.

"Het is ons ernstig. Het is een heel serieus verzoek", aldus Segers. De partijen vrezen volgens hem dat er personeel moet vertrekken bij de politie en het Openbaar Ministerie als het geld er niet komt. De 49 miljoen euro extra die in de Voorjaarsnota al is uitgetrokken voor Veiligheid en Justitie, is niet genoeg, aldus Segers.

Oppositie: 150 miljoen extra voor veiligheid
Oppositie: 150 miljoen extra voor veiligheid (Foto: ANP)

Geen maatregelen tegen seksreclame

De mogelijkheden om bezwaar te maken tegen seksreclames in de openbare ruimte zijn voldoende. Je kunt naar de Reclame Code Commissie en gemeenten kunnen omstreden reclames bespreken met adverteerders. Dat vindt justitieminister Ard van der Steur. Kees van der Staaij van de SGP trok dinsdag bij hem aan de bel omdat hij bezorgd is over reclames als posters voor webcamsex.nl. Die waren recent in Assen te zien.

Ze zijn weggehaald na een gesprek met de gemeente, maar de SGP wil dat de strijd steviger wordt gevoerd. We moeten onze straten niet laten 'kraken' door de seks- en porno-industrie, vindt Van der Staaij. Hij denkt ook dat ondernemers uit die branche juist blij zijn met ophef om hun reclames, die immers extra aandacht oplevert. Daarom ziet hij meer in het 'financieel uitkleden' van ondernemers door middel van boetes. Ook zou hij graag een kijkwijzer hebben voor reclame op straat, net als voor films. Hij wist Van der Steur daar dus niet van te overtuigen.

Geen maatregelen tegen seksreclame
Geen maatregelen tegen seksreclame (Foto: ANP)

Rocksteady bezig met Batman Arkham VR

Warner Bros. Interactive en Rocksteady kwamen met een VeRrassing: Batman Arkham VR. Heel veel meer is er niet bekend dan wat we in onderstaande trailer zien. En dat is niet veel.

Update

Batman: Arkham VR laat de spelers de Dark Knight zijn door ze Gotham City ervaren door de ogen van 's werelds beste detective. Spelers duiken in een Batman: Arkham-mysterie. Als je deze virtuele wereld binnengaat moet je Batman zijn legendarische gadgets gebruiken om het mysterie te ontrafelen dat de levens van zijn bondgenoten bedreigt.

"Virtual reality innoveert de game- en entertainment branche. Het is dan ook ontzettend spannend dat ons geweldige team bij Rocksteady Studios in dit nieuwe storytelling medium duikt met de Batman Arkham franchise", aldus David Haddad, President, Warner Bros. Interactive Entertainment. "Rocksteady is een van de beste op gebied van creëren van verhaal gedreven content en Batman: Arkham VR brengt een ongelooflijke ervaring die niemand zich een aantal jaar geleden had kunnen voorstellen."

"Rocksteady is altijd op zoek naar nieuwe manieren om de spelers te betrekken in de wereld die we creëren en Batman: Arkham VR geeft aan hoe we gebruik maken van de nieuwste technologie om dit te realiseren", aldus Sefton Hil, Game Director, Rocksteady Studios. "Het team is toegewijd om een Batman ervaring te leveren die trouw blijft aan het personage en biedt spelers de mogelijkheid om zich volledig onder te dompelen in de rol van ’s werelds beste detective."

Batman Arkham VR komt in oktober exclusief voor PlayStation VR uit.

Nederlandse WW1-game Verdun komt naar consoles

Ontwikkelaars M2H en Blackmill Games kondigen de release van Verdun op de Xbox One en PlayStation 4 aan. De release van Verdun op consoles staat gepland voor 30 augustus, waardoor ze de eerste WW1-shooter op deze platformen zijn.

Na de release van Verdun op Steam in april 2015 hebben M2H en Blackmill Games de game doorontwikkeld met gratis uitbereidingen. Wat de community toen niet wist is dat de ontwikkelaars ook zijn gestart met een andere populaire wens: een consoleversie van het spel.

Ontwikkelaar Jos Hoebe zegt: "We hebben heel veel positieve reacties gehad na de lancering en tegelijkertijd ook veel vragen of het spel naar Xbox en PlayStation kwam. Voor ons was dit ook absoluut het doel, maar om het spel geschikt te maken met dezelfde game ervaring voor de consoles vonden we dat de game enkele tweaks nodig had."

Om aan beide projecten tegelijkertijd te werken zou een enorme uitdaging zijn geweest, gelukkig is hiervoor hulp gevonden bij porting studio Abstraction Games. Ook Microsoft en Sony waren beide laaiend enthousiast over de game, dit heeft erg geholpen tijdens het ontwikkelproces. Nu dat de game in de laatste fase van ‘polishing’ zit, zijn de ontwikkelaars blij om de lancering van de consoleversies van Verdun aan te kondigen.

De game speelt zich af tussen 1914 en 1918 op het Westfront en is geïnspireerd op de beruchte en gruwelijke Slag om Verdun in 1916. Het spel bestaat uit vier gamemodi; Frontlines, Attrition, Rifle Deathmatch en Squad Defense. Verdun bevat veel historisch authentieke details zoals WO1-wapens, personages met accurate uniformen, ‘gore’ en realistische Franse en Belgische slagvelden.

Brieven Audrey Hepburn onder de hamer

Tien tot nu toe onbekende brieven van Audrey Hepburn gaan binnenkort onder de hamer. De papieren waarop de Britse actrice krabbelde moeten zo'n 4000 pond (ruim 5000 euro) opleveren, meldt de BBC.

Hepburn schreef de brieven tussen 1951 en 1960 aan haar mentor en goede vriend Sir Felix Alymer. De actrice heeft het onder meer over haar verbroken verloving, huwelijk, miskramen en de geboorte van haar eerste kind. "Sean is echt een droom", schreef ze over zoon Sean Ferrer. "Ik kan het nauwelijks geloven dat hij van ons is."

De brieven van Hepburn worden op 29 juni geveild. Bij het Londense veilinghuis Bonhams gaan dan meer entertainmentmemorabilia onder de hamer.

Brieven Audrey Hepburn onder de hamer
Brieven Audrey Hepburn onder de hamer (Foto: BuzzE)

Nieuw pleidooi RAI voor kilometerheffing

Een volgend kabinet moet serieus gaan kijken naar de invoering van kilometerheffing. Dat vindt brancheorganisatie van autoverkopers en -importeurs RAI Vereniging.

Het omstreden onderwerp is door het huidige kabinet in de koelkast gezet. "Wij vinden het belangrijk dat de ban van het onderwerp wordt gehaald nu de verkiezingen voor de Tweede Kamer er weer aankomen", zegt woordvoerder Cees Boutens.

RAI wil de discussie samen met andere voorstanders van kilometerheffing, zoals de ANWB en milieuorganisaties, nieuw leven inblazen. Eerdere veel genoemde bezwaren spelen volgens de organisatie nu mogelijk minder. Zo zijn mensen inmiddels door de opkomst van smartphones meer gewend aan het opgeven van privacy in ruil voor diensten.

Nieuw pleidooi RAI voor kilometerheffing
Nieuw pleidooi RAI voor kilometerheffing (Foto: ANP)

Bahrein pakt sjiitische oppositiegroep aan

Een rechtbank in Bahrein heeft het werk van de belangrijkste oppositiegroep van het oliestaatje dinsdag stilgelegd. Het hof buigt zich in oktober over de opheffing van al-Wefaq en heeft de sjiitische groep in afwachting van dat besluit geschorst, meldt een advocaat van al-Wefaq.

Het ministerie van justitie had de bestuursrechter gevraagd het kantoor van al-Wefaq te sluiten, twitterde raadsman Abdallah al-Shamlawi. De groep begeeft zich volgens het departement "in politiek, religieus en buitenlands" vaarwater, berichtte staatspersbureau BNA. Binnen twee uur stemde de rechtbank in met het verzoek.

Al-Wefaq veroverde in 2010 achttien van de veertig zetels in het parlement van Bahrein, maar gaf die op uit onvrede over het neerslaan van een protestbeweging die meer democratisering eiste. De sjiitische meerderheid van de Golfstaat wil een grotere stem in het landsbestuur, dat nog altijd stevig in handen is van een soennitische elite die de steun van Saudi-Arabië geniet.

Bahrein pakt sjiitische oppositiegroep aan
Bahrein pakt sjiitische oppositiegroep aan (Foto: ANP)

Common Linnets, Lil' Kleine op Zomerparkfeest

The Common Linnets, Lil' Kleine en Ronnie Flex zijn in augustus op het Zomerparkfeest te vinden. De organisatie van het Limburgse culturele festival voegde dinsdag ruim vijftig namen toe aan het programma voor de veertigste editie.

Ook Eefje de Visser, Anita Meijer, The Brahms en Pepijn Lanen, bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, zijn toegevoegd aan de line-up van het vierdaagse festival. Storsky, het rockduo dat afgelopen weekeinde Pinkpop opende, brengt met het Limburgs Jeugdorkest een ode aan Nirvana. Het album Nevermind van de band, dat in september een kwart eeuw oud is, wordt integraal gespeeld.

Het gratis toegankelijke Zomerparkfeest vindt plaats van 25 tot en met 28 augustus in het Julianapark in Venlo. In totaal staan meer dan 120 artiesten in het park, eerder werd de komst van onder anderen De Staat en Memphis Maniacs aangekondigd.

Common Linnets, Lil' Kleine op Zomerparkfeest
Common Linnets, Lil' Kleine op Zomerparkfeest (Foto: BuzzE)

Bleszinski legt Lawbreakers uit tijdens PC Game Show

Tijdens de PC Gaming Show op E3 gisteren heeft UnrealGOD Cliff Bleszinski nieuwe content en plannen rondom first person shooter Lawbreakers onthuld. Aankomende zaterdag kunnen pc-gamers aan de slag met de closed alpha.

Tijdens de E3-presentatie werd tevens een nieuwe developer diary getoond waarin we meer gameplay en informatie over Lawbreakers te zien krijgen. Later dit jaar zal Lawbreakers verder gaan als Early Access-titel op Steam. Tijdens de Early Access zal er voortdurend nieuwe content toegevoegd worden en wordt de game toegankelijk gemaakt voor meer mensen.

Verder liet Bleszinski een nieuwe gamemodus (Turf War) zien alsook een geheel nieuwe map (Promenade) voor de game. LawBreakers belooft een 'verticaal bloedbad van rollen-gebaseerd teamspel' te worden. Bekijk de dev diary hieronder. Om je in te schrijven voor public alpha testing ga je naar www.lawbreakers.com.


'Brexit gevaar voor veiligheid West-Europa'

Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal West-Europa minder veilig maken. Die waarschuwing liet de Britse minister van defensie Michael Fallon dinsdag horen in Brussel, voorafgaand aan een bijeenkomst met zijn NAVO-collega's. Fallon sprak van "een gevaarlijk moment" in de Brexit-campagne.

Volgende week donderdag beslissen de Britse kiezers in een referendum of zij in de EU willen blijven, of daaruit willen vertrekken, de zogeheten Brexit.

"Geen land heeft ooit de NAVO of de EU verlaten", aldus Fallon. "Dat zou zeker de veiligheid van West-Europa verzwakken, want die twee organisaties zijn de pijlers waarop die veiligheid berust."

'Brexit gevaar voor veiligheid West-Europa'
'Brexit gevaar voor veiligheid West-Europa' (Foto: ANP)

Poetin test paraatheid strijdkrachten

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag plotseling bevolen dat de strijdkrachten hun paraatheid testen. De oefening duurt acht dagen. Het is volgens de voorzitter van de defensiecommissie van het Russische parlement, Vladimir Komojedov, geen reactie op de maandag in Estland begonnen westerse militaire oefening in de Baltische staten.

De VS en NAVO-landen zijn tot 21 juni met 10.000 militairen uit dertien landen met de manoeuvres in de weer. Ze heten Sabel Strike (Sabelslag) en worden jaarlijks gehouden.De Baltische staten zijn bang weer door Rusland te worden opgeslokt.

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, heeft gezegd dat de betrokken militaire attachés op de ambassades in Moskou op de hoogte worden gehouden van de Russische oefeningen.

Poetin test paraatheid strijdkrachten
Poetin test paraatheid strijdkrachten (Foto: ANP)

Rutte verdedigt zijn kritiek op referendum

Premier Mark Rutte heeft dinsdag zijn felle kritiek op het Oekraïne-referendum verdedigd. Hij reageerde in de Tweede Kamer op Kamerlid Kees Verhoeven (D66), die zich afvroeg waarom de premier nu opeens met zijn "opzienbarende uitspraken" is gekomen. Verhoeven zei dat raar te vinden.

Rutte weigerde zijn uitlatingen van maandag terug te nemen. De premier had de uitslag van het referendum "desastreus" genoemd, omdat een meerderheid van de opgekomen kiezers zich heeft uitgesproken tegen een Europees samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Rutte zei dat hij "totaal, totaal, totaal tegen referenda" is die gaan over afspraken tussen meerdere landen.

Rutte verdedigt zijn kritiek op referendum
Rutte verdedigt zijn kritiek op referendum (Foto: ANP)

Duitse politie verscherpt grensbewaking

De Duitse federale politie wil voorkomen dat hooligans naar Parijs gaan voor de wedstrijd Duitsland - Polen komende donderdagavond. Daarom is er volgens een politiewoordvoerder contact opgenomen met collega's in buurlanden om informatie over mogelijke relschoppers uit te wisselen.

Het is de bedoeling dat hooligans die een gevaar voor de openbare orde in de Franse hoofdstad zouden vormen, helemaal niet in Frankrijk aankomen, meldde dinsdag de Rheinische Post.

Niet alleen de grens met Polen en met Frankrijk wordt in de gaten gehouden, maar de komende dagen wordt ook de bewaking van de grens met België en Nederland verscherpt. De wedstrijd Duitsland - Polen geldt als een risico met betrekking tot hooligans.

Duitse politie verscherpt grensbewaking
Duitse politie verscherpt grensbewaking (Foto: ANP)

Jochie (15) verkracht bloedeigen oma

De politie van het Zuid-Afrikaanse Mhlava Cross heeft een vijftienjarige knaap in de kraag gevat. Het ventje heeft zijn bloedeigen grootmoeder verkracht.

De 77-jarige vrouw zat vorige week zondag in de tuin toen haar kleinzoon ineens kwam opdagen. "Hij pakte haar bij de nek, sleepte haar naar het huis en verkrachtte haar", aldus de politie. Vervolgens zette het kereltje het op een lopen.

De politie opende hierop een klopjacht om de 'grandmotherfucker' te kunnen arresteren. Uiteindelijk slaagde de politie er gisteravond in de jongen in de boeien te slaan. Hij zal zich vandaag al voor de rechter moeten verantwoorden.

Groen licht voor overname apotheken Mediq

Brocacef Groep heeft toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq. De medisch distributeur moet van de toezichthouder wel groothandel Distrimed en 89 apotheken verkopen.

Met de gedwongen verkoop van de apotheken wil de ACM zorgen dat ziekenhuizen en consumenten wat te kiezen overhouden in hun eigen buurt. Van de 2000 apotheken in Nederland zijn er na de overname ongeveer 600 verbonden aan Brocacef.

De ACM steekt er ook een stokje voor dat ziekenhuizen straks nog maar uit twee medische groothandels kunnen kiezen. Naast de groothandels van Mediq en Brocacef is er maar een andere aanbieder met een min of meer volledig assortiment. De groothandel van Mediq wordt verkocht aan Pluripharm Groep. Die had wel al een eigen groothandel, maar die leverde nog niet aan ziekenhuizen.

Groen licht voor overname apotheken Mediq
Groen licht voor overname apotheken Mediq (Foto: ANP)

Strengere regels pijnigen zoekmachine Baidu

De Chinese zoekmachine Baidu verwacht over het tweede kwartaal van het jaar minder omzet in de boeken te zetten. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met tegenvallende reclame-inkomsten van onder meer farmaceutische bedrijven.

De dood van een student die op internet een controversiële behandeling had gevonden onder de gesponsorde zoekresultaten, zorgde onlangs voor de nodige verontwaardiging in China. Daardoor werden de richtlijnen voor advertenties aangescherpt. Baidu zelf bracht het aantal gesponsorde berichten op een pagina met zoekresultaten tot 30 procent terug. Ook steekt het concern 1 miljard dollar in een fonds waarmee fraude moet worden opgespoord.

Baidu rekent in het tweede kwartaal nu op een omzet van ruim 18 miljard dollar, 2 miljard dollar minder dan waar eerder vanuit werd gegaan.

Strengere regels pijnigen zoekmachine Baidu
Strengere regels pijnigen zoekmachine Baidu (Foto: BuzzT)

NVJ noemt filmpje DENK 'gemiste kans'

Het filmpje van DENK waarin de onafhankelijkheid van 'de media' wordt betwist, komt volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) totaal niet overeen met de werkelijkheid. Algemeen secretaris Thomas Bruning kan er aan de ene kant om lachen, maar vindt het ook zorgelijk dat media in een democratie worden neergezet als een "bevooroordeeld monster" of een "machtsmachine". "Dit past meer bij landen als Turkije."

Bruning noemt het filmpje een gemiste kans, omdat hij denkt dat de achterliggende boodschap van de partij is dat media meer zouden moeten doen met diversiteit. "Dat is op zichzelf best een opportune boodschap." Maar dat valt volgens de secretaris "volstrekt in het water door de ongenuanceerde beschouwing die ze in het filmpje te berde brengen". "Hiermee doe je de luxe van zo'n pluriform medialandschap in Nederland en de Nederlandse journalistiek absoluut tekort. Dat is wereldwijd in maar weinig landen zo goed geregeld."

NVJ noemt filmpje DENK 'gemiste kans'
NVJ noemt filmpje DENK 'gemiste kans' (Foto: ANP)

Hans Klok blijft zoeken naar de liefde

Hans Klok is weer vrijgezel, maar zijn geloof in de liefde niet verloren. "Als het goed is, kent elk leven een paar grote liefdes. Dus dat moet goed komen", zegt de illusionist in Veronica Magazine.

Last van een gebroken hart heeft Hans dit keer niet. Hij maakte zelf een einde aan zijn romance met Hans van den Berg. "Ik ben te oud om het lang aan te zien. Na twee maanden dacht ik: dit is niet goed, ik moet ermee stoppen. Dat ligt niet aan die persoon, want hij was heel leuk. De relatie was gewoonweg niet het heilige vuur. Dan vind ik de weinige vrije tijd die ik heb te kostbaar om maar een beetje te lanterfanten."

Toen zijn vorige relatie na zes jaar strandde, was Hans anderhalf jaar 'doodziek'. "Maar hoe jammer ook: shit happens. Je moet door, je moet altijd door. Het is makkelijker om een carrière te managen dan een relatie."

Hans hoopt dat de liefde nog voor hem is weggelegd. "Maar als dat niet zo is, ben ik ook een tevreden mens. Moet je zien wat een mooi leven ik heb."

Hans Klok blijft zoeken naar de liefde
Hans Klok blijft zoeken naar de liefde (Foto: BuzzE)

NPO staat stil bij honderdste Vierdaagse

De honderdste editie van de Nijmeegse wandelvierdaagse is voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aanleiding uit te pakken op vrijdag 22 juli, de laatste dag van het evenement. De NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland verzorgen de hele dag gezamenlijk een live uitzending op NPO 2.

Dionne Stax, Fons de Poel en Harm Edens doen de presentatie. Nieuwslezeres Stax loopt zelf mee met de Vierdaagse, het is de achtste keer dat ze meedoet. In de studio ontvangt De Poel gasten en Edens staat in de vroege ochtend bij de start en is in de middag te vinden bij de intocht op de 'Via Gladiola'.

De Nijmeegse wandelvierdaagse begon in 1909 met zo'n driehonderd wandelaars. Inmiddels zijn het er ruim 45.000 uit ongeveer zestig landen. Het evenement trekt jaarlijks zeker een miljoen bezoekers naar Nijmegen.

De uitzending begint om 07.00 uur en duurt tot 18.15 uur. Tussen 10.15 en 13.15 uur zijn er alleen live beelden te zien van de finish, zonder presentatie.

NPO staat stil bij honderdste Vierdaagse
NPO staat stil bij honderdste Vierdaagse (Foto: BuzzE)

Martien Hunnik vrijgesproken van showbizzmoord

Martien Hunnik is ruim 34 jaar na de zeer geruchtmakende zogenoemde showbizzmoord, dinsdag alsnog vrijgesproken van dit misdrijf. Het gaat om de moord op platenproducer Bart van der Laar op 10 november 1981. De platenbaas werd met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum.

Hij bezweek drie dagen later. Van der Laar was producer van bekende artiesten en bands als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.

Hunnik werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. De Hoge Raad had vorig jaar bepaald dat de zaak moest worden heropend. Volgens het gerechtshof in Den Haag is uit nieuw onderzoek gebleken dat de verklaringen van Hunnik onbetrouwbaar zijn.

Martien Hunnik vrijgesproken van showbizzmoord
Martien Hunnik vrijgesproken van showbizzmoord (Foto: BuzzE)

Frankrijk: moord op politieman terreuraanslag

De moord op een Franse rechercheur en zijn vriendin van maandagavond was "een verwerpelijke terreuraanslag". Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag gezegd. Een met IS verbonden persbureau eiste de verantwoordelijkheid de afgelopen uren al op.

De dader was de 25-jarige Larossi Abballa, die in een buurdorp woonde, meldt BFM TV. Hij stak de politieman maandag neer voor zijn huis in Magnanville, dat even ten westen van Parijs ligt. Vervolgens gijzelde hij diens vriendin en driejarig zoontje. Toen de politie binnenviel en de gijzelnemer doodschoot trof zij ook de vrouw levenloos aan.

In 2013 werd Abballa volgens de Franse nieuwszender met zeven anderen veroordeeld wegens het voorbereiden van terroristische daden. Ze zouden mensen hebben geronseld voor 'jihadreizen' naar Pakistan.

Frankrijk: moord op politieman terreuraanslag
Frankrijk: moord op politieman terreuraanslag (Foto: ANP)

Twee mensen verhoord om moord op politiestel

De Franse politie heeft twee personen die nauw contact zouden hebben gehad met de moordenaar van een stel dat bij de politie werkte, meegenomen voor verhoor. De politie hield de de dader langer in de gaten, maar had geen onraad geroken, meldt een ingewijde. Het afluisteren van zijn telefoon leverde volgens de bron niets op.

De man, die volgens andere bronnen bij de politie Larossi Abballa (25) heette, stak maandagavond een rechercheur neer en gijzelde diens vrouw en driejarige zoontje. Toen de politie binnenviel en de gijzelnemer doodschoot trof zij ook de vrouw dood aan. Het jongetje bleef ongedeerd.

Twee mensen verhoord om moord op politiestel
Twee mensen verhoord om moord op politiestel (Foto: ANP)

TU Delft leert kinderen programmeren

De TU Delft komt met een online cursus programmeren voor kinderen vanaf 8 jaar. Vanaf woensdag kunnen die de programmeertaal Scratch, die speciaal voor kinderen ontwikkeld is door de Amerikaanse universiteit MIT, leren via een Massive Open Online Course (MOOC).

De cursus is de eerste Nederlandstalige MOOC van de TU Delft en ook de eerste die op kinderen gericht is. Maakster Felienne Hermans hoopt dat meer scholen programmeerles gaan geven. "Programmeren is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst. Er is nu al een groot tekort aan programmeurs en de verwachting is dat dat zal oplopen. We moeten kinderen dus vroeg interesseren voor programmeren."

In de cursus maken kinderen iedere week een game. Ook zitten er filmpjes in en veel tests om te kijken of ze de stof hebben begrepen. Vijftig scholen hebben zich aangemeld om de cursus te gaan doen.

De MOOC is hier te vinden.

TU Delft leert kinderen programmeren
TU Delft leert kinderen programmeren (Foto: BuzzT)

UEFA geeft Russen laatste waarschuwing

De Europese voetbalbond UEFA heeft Rusland, naar aanleiding van het wangedrag van de 'fans' in de wedstrijd tegen Engeland, een laatste officiële waarschuwing gegeven. Als er de volgende keer weer ongeregeldheden zijn met supporters tijdens een EK-wedstrijd, dan wordt de Russische ploeg uitgesloten voor verdere deelname aan het toernooi. 

Daarnaast krijgt Rusland ook nog een boete van 150.000 euro. UEFA noemt hiervoor als reden "opstootjes op de tribunes, het gebruik van vuurwerk en racistisch gedrag." De voetbalbond maakt hierbij een duidelijke scheiding tussen wat er binnen het stadion gebeurt en wat daarbuiten. "Dit besluit is genomen op basis van incidenten die binnenin het stadion hebben plaatsgevonden. Alleen die vallen onder de jurisdictie van de disciplinaire commissie van de UEFA." 

Rusland kan nog in beroep gaan tegen deze uitspraak. Woensdag speelt Rusland in Lille tegen Slowakije, volgende week maandag staat in Toulouse de laatste groepswedstrijd tegen Wales op het programma. 

En wéér een elektronicaketen failliet

Opnieuw is er een elektronicaketen omgevallen. Rond het middaguur is namelijk Scheer & Foppen failliet verklaard.

Het personeel van de elektronicazaak wordt vanavond bijgepraat over het faillissement. Dit is uitgesproken door de rechtbank van Gelderland.

Scheer & Foppen telt 57 vestigingen, merendeels boven de rivieren. Het hoofdkantoor staat in Harderwijk.

Scheer & Foppen is de zoveelste in het rijtje failliete elektronicazaken. Eerder vielen al Megapool, It's en de Harense Smid om.

Duitsland treft voorbereidingen Brexit

Duitsland is achter de schermen bezig met voorbereidingen voor een mogelijke afsplitsing van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Het Duitse ministerie van Financiën zet zich schrap voor verschillende scenario's bij het Britse referendum op 23 juni en de mogelijke gevolgen daarvan, zei topambtenaar Jens Spahn in een interview.

Volgens Spahn betekent een Brexit in ieder geval dat de Britten handelsverdragen zouden moeten afsluiten met andere Europese landen. De voorwaarden daarvan zouden minder gunstig zijn voor het Verenigd Koninkrijk dan ze nu binnen de EU hebben. "Het moet wel verschil maken of je deel van de familie uitmaakt of gewoon een buurman bent."

Op de exacte inhoud van de voorbereidingen wilde Spahn niet ingaan. Hij zei wel te hopen dat de Britten ervoor kiezen in de EU te blijven.

Duitsland treft voorbereidingen Brexit
Duitsland treft voorbereidingen Brexit (Foto: ANP)

Parijs maakt zich op voor vakbondsprotest

Uit heel Frankrijk zijn betogers dinsdag naar Parijs gekomen voor een massaal protest tegen voorgenomen wijzigingen van de arbeidswetten. Die moeten het voor werkgevers eenvoudiger maken om personeel aan te nemen of te ontslaan.

Demonstranten werden met honderden bussen aangevoerd. Tegelijkertijd legden arbeiders het werk neer bij staatsspoorwegmaatschappij SNCF, die evenwel meldde dat 90 procent van de hogesnelheidstreinen en 70 procent van de gewone treinen gewoon reden. Ondertussen voerden taxichauffeurs actie tegen ongereguleerde concurrenten.

De vakcentrales CGT en Force Ouvrière stellen dat de hervormingen de ontslagbescherming aantasten. De regering en de grotere vakcentrale CFDT zeggen juist dat ze de werkgelegenheid kunnen bevorderen, omdat werkgevers minder bang zullen zijn om personeel aan te nemen als ze er in moeilijker tijden makkelijker weer van af kunnen.

Parijs maakt zich op voor vakbondsprotest
Parijs maakt zich op voor vakbondsprotest (Foto: ANP)

Beyoncés Lemonade ook op Nederlandse tv

Ook in Nederland is het tweede visuele album van Beyoncé binnenkort op televisie. HBO zendt Lemonade op zondag 19 juni eenmalig uit, maakte de betaalzender dinsdag bekend.

Lemonade werd in april al uitgezonden in de Verenigde Staten. Toen mocht HBO de één uur durende film nog niet in andere landen uitzenden. De Amerikaanse fans van Beyoncé kunnen Lemonade zaterdag 18 juni nogmaals bekijken, nu mag HBO ook elders uitzenden. Onder meer vanwege het tijdsverschil heeft HBO Nederland besloten Lemonade op zondag 19 juni om 21.00 uur uit te zenden.

"Er was grote vraag naar, we zijn blij dit onze abonnees te kunnen bieden", stelt een woordvoerder van HBO Nederland. Hij heeft wel een waarschuwing voor geïnteresseerden. "Het is kijken, of je mist het. We zenden Lemonade eenmalig uit, het is ook niet terug te kijken via bijvoorbeeld de app."

Beyoncé bracht Lemonade op 23 april uit via Tidal, het streamingplatform van haar echtgenoot Jay Z. Later die maand verscheen het visuele album op iTunes, de fysieke cd ligt sinds begin mei in de winkels.

Beyoncés Lemonade ook op Nederlandse tv
Beyoncés Lemonade ook op Nederlandse tv (Foto: BuzzE)

Operación Puerto: tien jaar oude bloedzakken mogen worden onderzocht

Eindelijk komt er schot in de zaak Operación Puerto. Tien jaar na de invallen bij arts Eufemiano Fuentes is er door de Spaanse rechter vandaag besloten dat de 211 bloedzakken die in 2006 bij de dokter werden aangetroffen, mogen worden onderzocht. 

Het oordeel van de rechter betekent ook dat de namen van de sporters van wie de 211 bloedzakken zijn, bekendgemaakt mogen worden. Volgens de NOS is er geen mogelijkheid tot hoger beroep. "Dit is een enorme doorbraak. Die identificatie zal niet heel makkelijk zijn, want de identiteit moet bekend zijn," aldus Edwin Winkels. "Bovendien kunnen sporters die eventueel betrapt worden niet meer worden geschorst, want de verjaringstermijn is inmiddels overschreden."

Fuentes meldde in 2010 nog dat als hij zou praten, Spanje geen wereld- en Europees kampioen was geworden. 


Tyranny is nieuwe pc-game van Obsidian

Tijdens de PC Gaming Show op E3 hebben Obsidian Entertainment en Paradox Interactive een nieuwe trailer getoond van de aankomende RPG Tyranny. In de E3-trailer zijn voor het eerst gameplaybeelden te zien.

De wereld van Tyranny is een wrede dystopie waar het kwaad in de vorm van Kyros the Overlord heeft overwonnen. De speler is een zogenaamde Fatebinder en kan tijdens het spelen meerdere paden kiezen en wordt voor keuzes gesteld die verregaande consequenties hebben voor de verloop van het spel. De ontwikkelaar benadrukt een hoge herspeelbaarheid voor Tyranny.

Tyranny moet dit jaar nog uitkomen voor PC Windows, Mac en Linux. Bekijk de trailer hieronder.


Geniet maar drink met mate in Vampyr

Vampyr, de nieuwe actie-RPG van Life is Strange-makers Dontnod laat de problemen van hoofdrolspeler Jonathan Reid zien in onderstaande E3-trailer.

Het spel speelt zich af in Londen in 1918. Je speelt Eerste Wereldoorlogsveteraan Jonathan Reid die nu een vampier is geworden en vooral moet leren omgaan met zijn bloeddorst. Vampyr heeft een level-systeem waarmee je meer ervaring krijgt als je onschuldige mensen drinkt, dan dat je vecht. Als Jonathan moet je zelf bepalen hoeveel onschuldige mensen moeten sterven voordat jij bij je doel bent: genezing van deze vloek.

Het klinkt makkelijk: drink maar raak, maar elk genomen leven heeft een effect. Als jij de vrouw van een winkelier doodt, dan kan deze vertrekken uit de stad. Hierdoor is de buurt minder interessant geworden om te wonen, want er zijn minder winkels. Misschien vertrekken er dan wel meer mensen, waardoor jij steeds minder te voeden hebt.

Vampyr komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc in 2017.

Dijsselbloem verwacht EU-akkoord belastingen

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt deze week het zes maanden Nederlandse EU-voorzitterschap te kunnen afsluiten met een akkoord over maatregelen tegen belastingontduiking van multinationals en een Europees stelsel voor depositogarantie. Hij zei dit dinsdagmorgen in het Europees Parlement in Brussel waar hij de resultaten van een halfjaar onderhandelingen kwam verantwoorden.

Dijsselbloem zei dat er veel vooruitgang in de "ambitieuze agenda" is geboekt, "in een klimaat van economisch herstel dat geleidelijk doorzet maar minder afhankelijk zou moeten worden van externe factoren als lage olieprijzen." Ook is de werkloosheid nog te hoog in Europa.

De bewindsman verwacht dat de EU-ministers van Financiën vrijdag de laatste hand kunnen leggen aan de wetsvoorstellen die een einde moeten maken aan agressief 'fiscaal shoppen' van bedrijven die in meerdere EU-landen actief zijn. Belasting zou voortaan moeten worden betaald in het land waar de winst wordt gemaakt. Dijsselbloem werd door het Europarlement geprezen voor "zijn harde werken."

Dijsselbloem verwacht EU-akkoord belastingen
Dijsselbloem verwacht EU-akkoord belastingen (Foto: ANP)

JSF weer terug naar de VS

Na drie weken in Nederland zijn de beide Joint Strike Fighters (F-35) van de luchtmacht weer op weg terug naar de Verenigde Staten. De gevechtsvliegtuigen vertrokken dinsdagmorgen van Vliegbasis Leeuwarden, meldde het ministerie van Defensie.

Ze waren in Nederland voor 'belevingsvluchten' om omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel kennis te laten maken met het geluid van de opvolger van de F-16. Vanaf 2019 wordt de F-35 gestationeerd op Leeuwarden en eind 2021 ook op Volkel.

Het was het eerste optreden van de F-35 buiten de Verenigde Staten. De toestellen trokken veel bekijks tijdens de Luchtmachtdagen. Ze gaan terug naar Edwards Air Force Base in Californië.

JSF weer terug naar de VS
JSF weer terug naar de VS (Foto: ANP)

Berlusconi ondergaat openhartoperatie

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is dinsdag in een ziekenhuis in Milaan onder het mes gegaan voor een openhartoperatie. Tijdens de ingreep, waarvoor de artsen vier uur hebben uitgetrokken, krijgt hij een nieuwe aortaklep.

Op Facebook schreef de 79-jarige maandag: "Natuurlijk maak ik mij zorgen, maar ik voel mij erg getroost door de blijken van genegenheid en steun die van vele kanten zijn gekomen, onder andere van mijn zogenaamde politieke vijanden."

Berlusconi ondergaat openhartoperatie
Berlusconi ondergaat openhartoperatie (Foto: ANP)

Meeste Europeanen aan het werk sinds 2008

Het aantal Europeanen met een baan is in het eerste kwartaal van dit jaar licht toegenomen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Eurostat. Sinds de tweede helft van 2008 was het aantal werkenden niet zo hoog.

Zowel in de eurozone als de Europese Unie als geheel nam de werkgelegenheid in het eerste kwartaal met 0,3 procent toe ten opzichte van de voorgaande periode, en met 1,4 procent op jaarbasis. Eurostat schat dat 231,3 miljoen mannen en vrouwen in de EU een baan hadden, onder wie 152,6 miljoen in de eurozone.

Nederland scoorde relatief zwak in het eerste kwartaal. De werkgelegenheid nam met 0,1 procent op kwartaalbasis af, net als in Griekenland en Letland. Alleen Polen deed het met een daling van 0,5 procent nog slechter. Van de 26 EU-landen waarvan afzonderlijke data beschikbaar zijn, kende Tsjechië de sterkste toename: 1,5 procent.

Meeste Europeanen aan het werk sinds 2008
Meeste Europeanen aan het werk sinds 2008 (Foto: ANP)

Ubisoft komt met extreme wintersport-game Steep

Ubisoft gaat extreme wintersporten aan de man brengen. In Steep kun je van de Alpen af in een wingsuit, parachute, snowboard of ski's. Je kunt samen met je vrienden racen of alleen uitdagingen op de berg aangaan. Volgens Ubisoft is de berg volledig 'open wereld'.

Update: meer informatieover de game

Steep wordt ontwikkeld onder leiding van Ubisoft Annecy en dropt spelers op de top van bergen waar zij vervolgens kunnen skiën, snowboarden, paragliden of gebruik kunnen maken van hun wingsuit. Deze sporten bieden spelers de mogelijkheid om de open wereld van Steep met vrijheid te verkennen en te reizen en spelen zoals zij dat willen.

Het uitgestrekte gebied waarin de game zich afspeelt, biedt tal van activiteiten die de spelers uitdagen om op verkenning te gaan, mee te doen aan wedstrijden, gekke stunts uit te voeren en nog veel meer. Spelers kunnen er vrienden van over de hele wereld ontmoeten om samen unieke en memorabele momenten te creëren.

In Steep kunnen spelers de innovatieve 'trail feature' gebruiken om hun meest inspirerende ritten en buitensporige prestaties nogmaals te beleven en te delen met vrienden op hun sociale netwerken. Naast het delen van hun beelden, kunnen spelers deze mogelijkheid gebruiken om vrienden uit te nodigen voor een race langs een gedeeld pad, het uitvoeren van epische stunts en voor een ontdekkingstocht in dit gigantische berggebied.

Naast het ontdekken van de Alpen, kunnen spelers ook gebergtes in Alaska doorkruisen; als gratis update na release.

Steep moet in december al uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Boer Tom werd paranoďde van alle aandacht

Tom Groot hield aan zijn deelname aan Boer zoekt vrouw geen geliefde maar wel een hele hoop aandacht over. Daarmee kon hij maar moeilijk omgaan. "Ik werd er paranoia van", doet boer Tom uit de doeken in Viva.

"Van onbekende boer was ik ineens een bezienswaardigheid geworden", schetst Tom. "De paparazzi lagen in de bosjes tegenover mijn huis, reden me achterna, stonden langs de lijn als ik in het weekend voetbal speelde." Alle drukte eiste zijn tol. "De spanning in mijn lijf sloeg ook ontzettend op mijn maag. Soms werd ik 's nachts wakker en moest ik enorm over mijn nek. Ik was er helemaal klaar mee."

Desondanks heeft Tom niet meer dan 'een klein beetje' spijt van zijn deelname. "Al die aandacht van de paparazzi had niet gehoeven. Aan de andere kant zijn er ook mooie dingen uit voorgekomen. Dankzij de coach van Boer Zoekt Vrouw heb ik geleerd om over mijn gevoelens te praten, wat ik voorheen totaal niet kon. En het was supergezellig en een bijzondere ervaring."

Aan Boer zoekt vrouw hield Tom, die inmiddels samenwoont met vriendin Marieke, ook een presentatieklus over. Hij is een van de gezichten van Eigen huis en tuin. Hoewel hem meer tv-klussen werden aangeboden, ambieert Tom geen televisiecarrière. "Eigen huis en tuin ligt in het verlengde van wat ik dagelijks doe", zegt de bollenboer. "Dat is iets heel anders dan een studioprogramma presenteren. Dat zou onnatuurlijk zijn als ik dat deed."

Boer Tom werd paranoïde van alle aandacht
Boer Tom werd paranoïde van alle aandacht (Foto: BuzzE)

Groei uitzendwerk houdt aan

De vraag naar uitzendkrachten is de afgelopen weken verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Uitzendkrachten draaiden in de periode van 25 april tot en met 22 mei 10 procent meer uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven nam met 11 procent toe.

De sterkste stijging werd gemeten in de administratieve sector waar 13 procent meer werk was voor tijdelijk personeel. In de industrie namen de uitzenduren met 8 procent toe. In de technische sector steeg de vraag naar uitzendkrachten met 6 procent.

Groei uitzendwerk houdt aan
Groei uitzendwerk houdt aan (Foto: ANP)

'Colombia en FARC dicht bij akkoord'

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC maken goede vorderingen in hun vredesoverleg en een akkoord dat een einde moet maken aan het langstdurende conflict in Latijns-Amerika is in zicht. Dat heeft de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Børge Brende, dinsdag gezegd.

De Noorse minister sprak op een seminar over conflictoplossing. Noorwegen en Cuba treden op als bemiddelaar in de onderhandelingen, die sinds 2012 in Havana worden gevoerd.

Het ruim vijftig jaar durende conflict in Colombia heeft meer dan 220.000 levens geëist.

'Colombia en FARC dicht bij akkoord'
'Colombia en FARC dicht bij akkoord' (Foto: ANP)

Vwo'ers maakten verplichte rekentoets goed

De rekentoets, die dit schooljaar voor het eerst voor vwo-leerlingen meetelt voor het behalen van het eindexamen, is door bijna alle leerlingen gehaald. Vooralsnog heeft 97 procent een cijfer 5 of hoger gehaald, wat in dit geval als voldoende telt. Nog niet alle uitkomsten van de herkansing zijn bekend, dat komt na de zomer. Dat heeft het ministerie van Onderwijs dinsdag laten weten.

Leerlingen op havo en het vmbo moeten de toets wel maken, maar het telt nog niet mee bij het eindexamen. De toets is hier beduidend minder goed gemaakt, tussen de 62 procent en 93 procent van de leerlingen haalde een vijf of hoger.

De rekentoets is politiek omstreden, omdat leerlingen het slachtoffer zouden worden van slecht rekenonderwijs.

Vwo'ers maakten verplichte rekentoets goed
Vwo'ers maakten verplichte rekentoets goed (Foto: ANP)

Inkomsten uit vaste telefonie drogen op

De omzet uit vaste telefonie blijft dalen. Telefonieaanbieders verdienen al sinds 2013 steeds minder met vaste telefoonlijnen en die trend houdt de komende jaren aan. Dat concludeert onderzoeksbureau Telecompaper dinsdag.

In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de totale omzet uit vaste telefonie in Nederland met 4,6 procent tot 287 miljoen euro. De verwachting is dat de omzet in de periode tot 2020 jaarlijks gemiddeld met 2,6 procent verder zal dalen.

Het totale aantal vaste telefoonaansluitingen daalde met 4000 nauwelijks. In Nederland zijn nu bijna 6,3 miljoen vaste lijnen actief. De omzetdaling komt vooral doordat mensen hun traditionele telefoonlijn inruilen voor een digitale verbinding en die levert veel minder op.

Inkomsten uit vaste telefonie drogen op
Inkomsten uit vaste telefonie drogen op (Foto: ANP)

Omstreden EU-ambassadeur in Ankara stapt op

De EU-ambassadeur in Turkije heeft dinsdagmorgen zijn ontslag ingediend. Hansjörg Haber, een 63-jarige Duitser, had vorige maand nog een diplomatieke rel veroorzaakt met kritiek op de Turkse laksheid in het afronden van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije.

De Europese Commissie wilde dinsdagmorgen geen commentaar op het bericht in de Turkse media geven.

De diplomaat werd vorige maand op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden nadat hij tegen een groep journalisten had gerefereerd aan een Turks gezegde: "Beginnen als een Turk, eindigen als een Duitser"- suggererend dat iets wat met groot enthousiasme wordt begonnen, met de discipline van een Duitser zou moeten worden afgemaakt. "Hier is het precies omgekeerd", had Haber gezegd. Volgens de hoofdonderhandelaar voor Turkse toetreding tot de EU, oud-minister Volkan Bozkir, zijn dergelijke "neerbuigende opmerkingen ongepast voor een ambassadeur."

Turkije voldoet nog altijd niet aan de voorwaarden die visumvrij reizen naar de EU mogelijk maken, in ruil voor het terugnemen uit Griekenland van Syrische vluchtelingen.

Omstreden EU-ambassadeur in Ankara stapt op
Omstreden EU-ambassadeur in Ankara stapt op (Foto: ANP)

Speciale edities en figurines voor South Park: Fractured but Whole

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat South Park: Fractured but Whole in drie versies verkrijgbaar is. Ook zijn er figurines onthuld.

South Park: The Fractured But Whole is verkrijgbaar in drie edities: Standard, Gold en Collector’s Edition.

De Standard Edition bevat:

 • De complete South Park: The Fractured But Whole game

De Gold Edition (enkel digitaal verkrijgbaar) bevat:

 • De complete game
 • De Season Pass
 • Een set met in-game kostuums en een bonuseigenschap om fans op weg te helpen
 • ‘Towelie: je speelmaatje'

De Collector’s Edition bevat:

 • De complete game
 • ‘Towelie: je speelmaatje’
 • Een set met in-game kostuums en een bonuseigenschap om fans op weg te helpen
 • Een set met fysieke lithografieën met art van South Park Studios
 • Een vijftien centimer grote figurine van ‘The Coon’ door UbiCollectibles en ArtToyz

Iedereen die South Park: The Fractured But Whole koopt voor 31 maart 2017, ontvangt gratis South Park: The Stick of Truth. Alle pre-orders gaan ook gepaard met een exclusieve in-game assistent, ‘Towelie: je speelmaatje’. De straten van South Park zijn niet langer zo veilig als ze waren en zelfs de meest doorgewinterde South Park veteraan zal hulp nodig hebben om door de duistere straten te navigeren. ‘Towelie: je speelmaatje’ biedt unieke hulp op belangrijke locaties door de gehele game.

Daarnaast hebben UbiCollectibles en South Park Studios de koppen bij elkaar gestoken voor de creatie van drie exclusieve figurines:

 • The Coon (Eric Cartman) wil de held worden die deze stad nodig heeft. Hij is The Coon! Deze figurine is verkrijgbaar in twee formaten: de figurine van 7,5 cm is apart verkrijgbaar en die van 15 cm vind je enkel bij de Collector’s edition.
 • Mysterion (Kenny McCormick) is de enige superheld van de buurt met een echte superkracht: hij komt steeds opnieuw tot leven. Deze figurine is verkrijgbaar in twee formaten en unieke poses: 7,5 cm en 15 cm.
 • Professor Chaos (Butters Stotch) heeft ervoor gekozen zijn leven te wijden aan het veroorzaken van chaos in de wereld met de ambitie om ‘s werelds grootste superschurk te worden. Professor Chaos is verkrijgbaar in een formaat van 7,5 cm.

Je ziet ze in onderstaande figurine-trailer.

South Park: The Fractured But Whole komt 6 december 2016 uit op PlayStation4, Xbox One en pc.

EK Vandaag - Dinsdag 14 juni

Vandaag staan de laatste wedstrijden uit de eerste speelronde op het programma bij het EK. De wedstrijden uit groep F staan op het programma met als afsluiter het duel tussen Portugal en IJsland.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
18.00 F Oostenrijk Hongarije Bordeaux
21.00 F Portugal IJsland St. Etienne

Oostenrijk - Hongarije

Een interessante ontmoeting tussen de landen van het voornamlige dubbelmonarchie. Ze zijn niet meteen topfavoriet voor de eerste twee plekken in de groep. Een overwinning vandaag kan een mooie opzet zijn voor eventuele plaatsing voor de volgende ronde. 

De landen troffen elkaar in het verleden al liefst 115 keer, waarbij Oostenrijk 40 keer de sterkste was, maar Hongarije de overhand heeft met liefst 65 overwinningen. Wel werd het enige duel op een eindtoernooi gewonnen door Oostenrijk; zij waren op het tweede WK in 1934 met 2-1 te sterk in de kwartfinale. Oostenrijk kwam zelfs toen in de finale terecht, waarin werd verloren van Italië. De laatste ontmoeting werd overigens in 2006 gewonnen door Hongarije. De winnende goal kwam toen van Andras Horvath. 

Portugal - IJsland

Het kan een boeiend duel worden in St. Etienne tussen Portugal en IJsland, dat de afsluiter is van de eerste speelronde tijdens dit EK. Portugal leunt natuurlijk vooral op Christiano Ronaldo, die eindelijk wel eens met zijn landenploeg wil scoren op een eindtoernooi, al lijkt de lichting wel wat minder te zijn. IJsland was één van de grote verrassingen van de kwalificatie en vooral een goed team, zonder enige grote toppers in hun midden.

Portugal en IJsland troffen elkaar nog maar tweemaal. Tijdens de kwalificatie voor het vorige EK wist Portugal twee keer eenvoudig te winnen met 3-1 en 5-3. Dat waren uiteraard nog net iets andere tijden, want IJsland heeft sindsdien wel stappen gemaakt als voetballand. Het wist zelfs 'internationale grootmacht' Nederland twee keer te kloppen tijdens de kwalificatiereeks.

Wedstrijd van toen 

We gaan terug naar het jaar 1980, toen op deze dag de wedstrijd West-Duitsland - Nederland op het programma stond in Napels. Voor ruim 25.000 toeschouwers was het Nederlands elftal vooral met zichzelf aan het worstelen, wat ook al in de eerste wedstrijd (1-0 winst tegen Griekenland) bleek. Pas bij een 3-0 achterstand, alle drie gemaakt door Klaus Allofs, leek het Oranjevuur weer een beetje te gaan branden, mede geholpen door een penalty die werd veroorzaakt door invaller Lothar Mattheüs. Dichterbij dan 3-2 kwam Oranje echter niet meer en moest de finaleplaats aan de West-Duitsers laten.

Het bleek het einde te zijn van een illustere generatie, dat in 1974 en 1978 de WK-finale wist te halen. De finales werden, zoals iedereen wel weet, beide verloren.


Een hele korte samenvatting van het duel. (Bron: YouTube)

Concept Eredivisie-speelschema bekend

De KNVB heeft de voorlopige speeldata van de Eredivisie 2016/17 bekendgemaakt. De competitie begint op vrijdag 5 augustus. Allereerst wordt het duel om de Johan Cruijff Schaal gespeeld op 31 juli. Een week later begint op vrijdag 5 augustus de Eredivisie met het duel tussen PEC Zwolle en NEC in Nijmegen.

Kampioen PSV begint de competitie met een uitduel bij FC Utrecht, terwijl Ajax op bezoek gaat bij Sparta Rotterdam. Ook Feyenoord begint met een uitduel; de Rotterdammers spelen in de Euroborg tegen FC Groningen.

De eerste kraker staat op 18 september op het programma, wanneer PSV in eigen huis tegen Feyenoord speelt. Daarna staat er op 23 oktober de eerste Klassieker te wachten, als Ajax op bezoek gaat bij Feyenoord. De eerste seizoenshelft wordt vervolgens afgesloten met de wedstrijd Ajax - PSV op 18 december.

Na de winterstop staan Feyenoord en PSV op 26 februari in De Kuip tegenover elkaar. In april liefst twee topduels, met als eerst Ajax - Feyenoord op 2 april en op 23 april PSV - Ajax. Dat laatste duel is in de 32ste speelronde van de Eredivisie.

Beyond Good and Evil 2 nog steeds onderweg

Eén van die games waar fans al jaren op wachten is Beyond Good and Evil 2. Gisteravond ontbrak de game wederom tijdens de E3 persconferentie van Ubisoft, maar later is alsnog de vraag aan Yves Guillemot gesteld: is de game nog onderweg?

Guillemot gaf de verlossende woorden: ja, de game is nog in ontwikkeling, men is er mee bezig, maar er is nog wel meer tijd nodig om de game af te maken. Michel Ancel is bezig met de game, maar omdat hij bezig is met nog een ander project heeft hij gevraagd voor meer tijd. 

De laatste geruchten van de game zijn dat het weleens een Nintendo NX-exclusive zijn kunnen zijn, op dezelfde manier dat Bayonetta 2 Nintendo-exclusive werd. De tijd zal het leren.

Beyond Good and Evil 2

Hans zou kruipen voor comeback Prijzenslag

Hans Kazàn wil graag weer als quizmaster aan de slag. Nu Rad van fortuin terugkeert op televisie, ziet Hans kansen voor 'zijn' Prijzenslag.

"Ik zou het heel erg graag weer doen", zei Hans dinsdag in Goeiemorgen Lex op 100% NL. "Al zouden we er alleen een paar opnemen en het niet eens worden uitgezonden, zo erg mis ik het. Ik zou desnoods kruipend vanuit Spanje naar Nederland komen om het programma weer te doen."

Prijzenslag, dat Hans in de jaren negentig presenteerde, keerde tweemaal terug op de buis. "Ik ben er nooit voor gebeld helaas. Het is in het verleden al twee keer terug gebracht op tv met Eddy Zoëy en Carlo Boszhard en dat was natuurlijk goed bedoeld, maar niet zo goed gedaan. Waarom er altijd meteen een jongere presentator word gebeld, is mij een raadsel."

De goochelaar snapt dan ook niet dat Hans van der Togt niet terugkeert in Rad van fortuin, dat vanaf dit najaar te zien is bij SBS6. "Hij is nog hartstikke scherp en goed, en ik denk dat de kijkers dat ook fantastisch zouden vinden."

Hans zou kruipen voor comeback Prijzenslag
Hans zou kruipen voor comeback Prijzenslag (Foto: BuzzE)

Bethesda werkt aan Elder Scrolls 6

Bethesda werkt aan Elder Scrolls 6. Dit bevestigt Todd Howard in een interview van IGN. Wel waarschuwt hij dat hij verder niet veel wil vertellen, aangezien de game pas over een aantal jaar het licht gaat zien. Zoals verwacht dus, eigenlijk.

Howard: 'Elder Scrolls 6 is een beetje de olifant in de kamer, altijd. Ik denk dat het goed is om deze momenten te gebruiken om onze fans te vertellen dat we natuurlijk werken aan de game, het is iets waar we van houden. Ik moet wel oppassen met wat ik zeg, want de game is nog erg ver weg. Naast Elder Scrolls 6 werken we aan nog twee grote projecten, groter dan alles wat we ooit hebben gedaan. Mensen willen daar eerst iets over horen, dat gaat over een flink aantal jaar logisch zijn. '

De bevestiging is natuurlijk prettig, maar voorlopig gaan we dus nog niets van de game te zien krijgen. Tot die tijd moeten we ons maar zien te vermaken met The Elder Scrolls Online, Legends en natuurlijk de Skyrim Remaster.

The Elder Scrolls Online: Dark Brotherhood artwork (Foto: Bethesda)

Just Dance 2017 laat zich ook zien op pc en NX

Gisteravond tijdens de Ubisoft E3 persconferentie zagen we live dansers en danseressen optreden, maar nu is de trailer van Just Dance 2017 online gezet. Het spel is vanaf oktober dit jaar verkrijgbaar.

Just Dance 2017 biedt een tracklist met meer dan 40 nieuwe nummers en toegang tot nog eens 200 extra nummers met Just Dance Unlimited, de dance-on-demand streaming service. De liedjes variëren van de grootste hits zoals ‘Sorry’ van Justin Bieber en ‘Worth it’ van Fifth Harmony Ft. Kid Ink, tot eeuwige klassiekers zoals ‘Don’t Stop me Now’ van Queen en gekke, uitzinnige nummers zoals ‘PoPiPo’ van Hatsune Miku.

De nummers die bekend zijn gemaakt:

 • ‘Sorry’– Justin Bieber
 • ‘DADDY’– Psy Ft. CL of 2NE1
 • ‘Cheap Thrills’– Sia Ft. Sean Paul
 • ‘Lean On’– Major Lazer Ft. MØ & DJ Snake
 • ‘Worth It’– Fifth Harmony Ft. Kid Ink
 • ‘Don’t Stop Me Now’– Queen
 • ‘PoPiPo’– Hatsune Miku
 • ‘Radical’– Dyro & Dannic
 • ‘El Tiki’– Maluma
 • ‘September’– Equinox Stars
 • ‘What Is Love’– Ultraclub 90

Er zijn zes game modi beschikbaar, waaronder de nieuwe ‘Just Dance Machine’ , exclusief voor current-gen consoles en pc. Dit is een leuke en danservaring die de vaardigheden van de spelers test met een mix van dansstijlen zoals flamenco, ballet en cancan. De populaire ‘ Sweat + Playlists’ modus – die spelers helpt met het personaliseren van hun workouts aan de hand van hun favoriete tracks – is terug met klassieke modi zoals‘ Just Dance Quest’ en ‘ Just Dance TV’ , het in-game videokanaal. De ‘ World Dance Floor’ is ook terug.

De Just Dance Controller App maakt de game toegankelijker voor spelers met een current-gen platform of pc. Dankzij de technologie in je smartphone die je score bijhoudt, wordt het mogelijk om te dansen zonder extra accessoires zoals camera’s. Met Just Dance 2017 zal de app het verzamelpunt worden voor alle activiteiten, exclusieve content van Just Dance TV, het toepassen van leuke filters op de beste Just Dance foto’s en deze met vrienden te delen. De standaard versie van Just Dance 2017 zal drie maanden toegang tot Just Dance Unlimited bevatten op Playstation 4, Xbox One, Wii U en pc.

Just Dance 2017 is beschikbaar voor alle gamingplatformen, waaronder Wii, Wii U en NX, Xbox One, Xbox 360, PlayStation3 en PlayStation 4. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de serie dat de game ook digitaal beschikbaar is voor Windows en natuurlijk een van de eerste bevestigde games voor Nintendo NX.

LEGO Star Wars: The Force Awakens krijgt demo

Warner Bros. Interactive Entertainment onthulde vandaag een gratis downloadbare game demo voor LEGO Star Wars: The Force Awakens.

In de Niima Outpost demo moeten gamers zorgen dat Rey, Finn en BB-8 de First Order ontwijken tijdens hun ontsnapping van Jakku. Spelers kunnen de nieuwe eigenschappen ervaren van LEGO Star Wars: The Force Awakens, waaronder het overnemen van de Stormtroopers in intense Blaster Battles, het gebruiken van Multi-Builds om de ruïne van de Imperial Star Destroyers te ontdekken en het besturen van de Millennium Falcon in luchtgevechten tegen de First Order Tie Fighters.

De Niima Outpost Demo is vandaag exclusief beschikbaar voor PlayStation 4-spelers via PSN. Vandaag om middernacht komt deze beschikbaar voor de Xbox One via de Xbox Marketplace.

LEGO Star Wars: The Force Awakens komt 28 juni voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, Xbox 360, Wii U, Nintendo 3DS en pc via Steam.

Rondborstig meisje (18) doet 31 agenten

De politie van Californië is verwikkeld in een seksschandaal. Ene Celeste Guap heeft namelijk het bed gedeeld met maar liefst 31 politieagenten van verschillende politiekorpsen in de Amerikaanse staat. Het achttienjarige meisje heeft dan ook twee behoorlijke pluspunten.

Het seksschandaal leek enige tijd nog mee te vallen. In den beginne was het 'slechts' beperkt tot de agenten van de stad Oakland. Het niet-onknappe blondje heeft nu echter bekend dat ze met veel meer geile glimknopen heeft liggen rampetampen. Van zeven verschillen politieregio's maar liefst.

Celeste heeft geneukt met veertien juten van Oakland, vijf van Richmond en drie uit San Francisco. Hier is het echter niet bij gebleven. Ze heeft zich namelijk ook laten uitwonen door knabbelknuppels van vier wouten van het politiekorps van Alameda County, drie van Contra Costy County en eentje uit zowel Stockton als Livermore.

Aangezien de dame in kwestie slechts achttien lentes jong is, kunnen die sekspartijtje nooit in slechts enkele maanden hebben plaatsgevonden. En dat is dan ook zo. Celeste begon met haar escapades toen ze slechts zestien was. En dat terwijl je in Californië minimaal achttien moet zijn om legaal de liefde te bedrijven.

Het rondborstige blondje was dan ook een graag gezien gast onder de agenten, en de heren wisten ook dat zij met meerdere agenten het bed deelde. Zo stuurde Celeste een politieman een foto van zichzelf waarop ze seks heeft met een andere agent met de tekst: "Ik weet dat jij het beter kunt." De ontvanger 'wist dat hij hiertoe in staat was' en vond het 'best wel geil' om haar te zien neuken met een andere kerel.

Volgens de chick in kwestie is er weinig aan de hand. Volgens haar waren alle juten tijdens de vrijpartijen niet in functie en vond de seks altijd plaats in een hotelkamer of in de auto. Desondanks is de commissaris van Oakland Police Department inmiddels opgestapt.

Boze tongen beweren nu dat de blondine een hoer is. Zij zou met de agenten hebben gewipt in ruil voor politiebescherming.

Hieronder enkele pics van de dame in kwestie. Nice of niet?

Schippers drukt prijzen dure medicijnen

Door te onderhandelen met fabrikanten van nieuwe, dure medicijnen kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de komende tijd 200 miljoen euro goedkoper uit zijn.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) onderhandelt al enkele jaren met de farmaceuten over de prijs van kostbare nieuwe medicijnen zodat die tegen een aanvaardbare prijs toch beschikbaar komen voor patiënten. VWS becijferde wat in 2018 de effecten van deze onderhandelingen kunnen zijn en concludeert dinsdag dat er zeker 203 miljoen euro mee is gemoeid.

Het is voor het eerst dat bekend wordt gemaakt hoeveel geld deze onderhandelingen kunnen opleveren. Hoeveel er voor de afzonderlijke middelen wordt afgedongen, blijft geheim. Fabrikanten eisen geheimhouding in ruil voor de korting die zij geven.

Schippers drukt prijzen dure medicijnen
Schippers drukt prijzen dure medicijnen (Foto: ANP)

'EasyJet lokt hardere acties piloten uit'

EasyJet gooit "olie op het vuur" door piloten uit andere landen in te zetten om te voorkomen dat er vluchten uitvallen door een staking van op Schiphol gestationeerde vliegers. De prijsvechter lokt daarmee "langere en meer onverwachte werkonderbrekingen" uit, zei voorzitter Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV dinsdag.

Volgens de VNV geven de leden massaal gehoor aan de stakingsoproep. De vakbond grijpt naar eigen zeggen zelden naar het stakingswapen, maar ziet geen andere uitweg omdat het niet lukt tot betere cao-afspraken te komen met de Britse luchtvaartmaatschappij.

'EasyJet lokt hardere acties piloten uit'
'EasyJet lokt hardere acties piloten uit' (Foto: ANP)

Schutter Orlando was meermaals in gayclub

De man die in de nacht van zaterdag op zondag 49 mensen doodschoot in een gayclub in Orlando, Omar Mateen, kwam daar vaker. Minstens vier regelmatige bezoekers zeggen hem daar meermaals te hebben gezien, berichtte de krant Orlando Sentinel.

"Hij zat soms in een hoek in zijn eentje te drinken, andere keren was hij zo bezopen dat hij kabaal maakte en ruzie zocht", zei Ty Smith, die Mateen wel een keer of twaalf in de nachtclub Pulse zag. "Wij praatten niet vaak met hem, maar ik herinner mij dat hij soms dingen zei over zijn vader. Hij zei dat hij een vrouw had en een kind."

Een andere bezoeker, Kevin West, zei tegen de Los Angeles Times dat Mateen met hem gedurende ongeveer een jaar af en toe had gechat via een dating-app voor homo's. Tot een ontmoeting is het nooit gekomen, zei West.

Mateen (29) bezocht in april Walt Disney World in Orlando, zei een manager van het pretpark tegen de Sentinel. De federale recherchedienst FBI onderzoekt of hij het pretpark op het oog had als mogelijk doelwit.

Schutter Orlando was meermaals in gayclub
Schutter Orlando was meermaals in gayclub (Foto: ANP)

Wendy en Katja schaars gekleed op cover

Wendy van Dijk en Katja Schuurman zijn uit de kleren gegaan voor een sexy fotoshoot. Het resultaat is te zien in het zomernummer van Wendy's tijdschrift.

"Ik sta op de cover samen met Katja Schuurman. En we hebben niet veel aan", verklapte Wendy dinsdagochtend in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100% NL. "Niet naakt, maar het scheelt niet veel. Ja, dat wordt wat hoor."

De actrice en presentatrice sluit niet uit dat de kiekjes met Katja in de buurt komen van de pikante foto's van Geraldine Kemper en Kim Feenstra. "Nou, dat was erg sexy", zegt Wendy over Geraldine en Kim, die voor LINDA. naakt met elkaar in bed doken. "Waarom zouden Katja en ik dat niet kunnen? Hallo, Katja en ik hè! In de zomer. Ik heb geen moment getwijfeld toen deze kans zich voordeed."

Wendy en Katja schaars gekleed op cover
Wendy en Katja schaars gekleed op cover (Foto: BuzzE)

Jan-Willem de politieagent vlogt over zijn werkzaamheden als agent

Dat de politie leuke filmpjes maakt weten we inmiddels wel, PRO247 van de politie Rotterdam is daar een mooi voorbeeld van. Agent Jan-Willem van de politie in Almere vlogt sinds eind mei over zijn dagen als agent. Tot nu toe heeft hij bijna elke dag een interessante vlog geplaatst. Van alles komt aan bod, van spoedritten tot ijsjes eten met kinderen.

Hieronder zie je zijn laatste vlog. Vergeet niet de abonneren, en een blauw duimpje zou leuk zijn. Je kunt ook dit topic op ons forum volgen.

Bennie Jolink moet muziek laten wachten

Bennie Jolink was van plan na het einde van Normaal op te gaan treden met zijn nieuwe band De Pensionado's, maar daar komt voorlopig nog niet veel van. "Ik kan momenteel alleen nog maar zittend zingen", zegt Bennie in De Telegraaf.

"Mijn longen willen nog niet erg meewerken", legt de zanger uit. Normaal zwaaide vanwege de broze gezondheid van Bennie in december af. Voor het grote afscheidsconcert in het Gelredome lag de zanger nog enkele dagen in het ziekenhuis, waar hij werd opgelapt voor de show.

"Zitten, kletsen en klagen gaat prima, maar de muziek moet nog even wachten", zegt de 69-jarige Bennie nu over zijn gezondheid. Desondanks werkt hij nog steeds aan nieuw materiaal. "Ik ben wel nieuwe liedjes aan het opnemen, want je schrijft nummers niet voor de kat zijn viool."


Stemactrice Judy Jetson overleden

Janet Waldo, de vrouw die haar stem leende aan Judy Jetson in de animatieserie The Jetsons, is zondag op 96-jarige leeftijd overleden, meldt People. Waldo werd vijf jaar geleden gediagnosticeerd met een hersentumor. Het gezwel was kwaadaardig en niet te opereren.

Janet Waldo werd vooral bekend als de stem van Judy Jetson tussen 1962 en 1987, maar sprak ook veel andere animaties in. Zo vertolkte ze Morticia in The Addams Family en Hogatha in The Smurfs.


The Jetsons

Stemactrice Judy Jetson overleden
Stemactrice Judy Jetson overleden (Foto: BuzzE)

Mexico groepswinnaar na remise tegen Venezuela

Mexico gaat als groepswinnaar naar de kwartfinale van de Copa América. Het laatste groepsduel werd gelijkgespeeld tegen Venezuela. Het werd 1-1. Beide teams wisten zich al zeker van een plek in de kwartfinale, nadat zij beide wisten te winnen van Uruguay en Jamaica. In de derde groepswedstrijd stond dan ook alleen de zege van de poule op het programma.

De openingsfase van het duel was voor de Venezolanen, die met N.E.C.-aanvaller Christian Santos in de basis begonnen. Na tien minuten kreeg de N.E.C.'er de bal op het hoofd uit een vrije trap en vond hij teamgenoot José Manuel Velázquez, die met een fraaie halve omhaal voor de 1-0 zorgde.

Vervolgens moest Mexico dus op zoek naar de gelijkmaker en de ploeg werd steeds sterker. Andrés Guardado was er weer bij, nadat de PSV'er in het tweede duel een schorsing had uitgezeten.

Beide ploegen kregen vervolgens prima kansen, maar uiteindelijk was het Mexico dat toch nog wist te scoren. Voormalig FC Twente-aanvaller Jesus Corona kwam als invaller in de ploeg en bewees de Mexicanen een uitstekende dienst door de 1-1 te maken.

Corona deed dat overigens op schitterende wijze. Na tachtig minuten zette hij aan voor een geweldige solo en nadat hij vijf man voorbij speelde, schoot hij de bal hard tegen de touwen. Mexico wint zo de groep en ontloopt hoogstwaarschijnlijk Argentinië.

Uruguay heeft in de andere groepswedstrijd de eer gered tegen Jamaica. Beide landen waren al kansloos voor de volgende ronde. Uruguay sloot het toernooi af met een 3-0 zege. Het land speelde zonder Luis Suárez. De doelpunten kwamen van van Abel Hernández en Mathias Corujo en een eigen goal van Je-Vaugh Watson. 

Lil Wayne maakt het goed na toeval

Rapper Lil Wayne is stabiel en in goede doen na wat zijn woorvoerder "een kleine beroerte" noemt. Het privévliegtuig van de artiest moest maandag een noodlanding maken omdat hij buiten bewustzijn was geraakt.

"Wayne wordt behandeld door zijn eigen dokters. Hij bedankt zijn fans voor een eeuwige steun, gebeden en beterschapswensen", aldus de woordvoerder tegen Billboard.

Het is volgens het tijdschrift de vierde keer in evenzoveel jaar dat de rapper wordt getroffen door een toeval. Lil Wayne gaf zelf aan dat hij door zijn epilepsie "vatbaar is voor beroertes". Die komen volgens hem vooral voor als hij overwerkt is, te weinig rust neemt of te veel stress heeft.

Lil Wayne maakt het goed na toeval
Lil Wayne maakt het goed na toeval (Foto: BuzzE)

Makers American Horror Story schrappen event

Een panel waarbij de cast van American Horror Story de serie zou promoten, is maandagavond in Los Angeles afgelast. De makers vonden het, gezien het horrorthema van de show, niet gepast zo snel na de aanslag in Orlando.

De zender waarop de serie in Amerika wordt uitgezonden, FX, en studio Twentieth Century Fox brachten samen een statement uit. "Onze harten breken voor de slachtoffers en overledenen van deze zinloze tragedie. Er zijn simpelweg geen woorden."

Cast en producenten van Amerikaanse series houden in deze tijd van het jaar traditiegetrouw panels voor leden van de Television Academy, de organisatie achter de Emmy's. Daarin bespreken ze het afgelopen seizoen, in de hoop op een nominatie voor de award, die in september wordt uitgereikt.

De eerste vier jaargangen van American Horror Story ontvingen meerdere nominaties voor een Emmy. Lady Gaga ontving in januari een Golden Globe voor haar rol in het vijfde seizoen, dat eerder dit jaar te zien was.

Makers American Horror Story schrappen event
Makers American Horror Story schrappen event (Foto: BuzzE)

Trump praat niet meer met The Washington Post

Donald Trump weigert nog te praten met The Washington Post, een van de grootste kranten van Amerika. De gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat noemt de site "vals en bedrieglijk". The Washington Post is niet langer welkom bij persmomenten tijdens Trumps campagne.

"Ze hebben geen journalistieke integriteit en schrijven misleidend over Trump", zo staat beschreven in een schriftelijke verklaring van Trumps campagneteam. De Republikein viel voornamelijk over een kop van de krant: 'Donald Trump suggereert dat president Obama betrokken is bij de schietpartij in Orlando'.

Op Facebook noemt Trump deze kop schandelijk. "Ik ben geen fan van president Obama, maar The Washington Post is nu gewoon misleidend." Op de website werd de kop binnen een uur veranderd naar 'lijkt te suggereren'. In een reactie liet de hoofdredacteur van de krant weten dat het besluit van Trump niets minder is dan een verwerping van "vrije en onafhankelijke journalistiek".

Het tumult ontstond na uitspraken van Trump over de schietpartij in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando. Omar Mateen schoot daar zaterdagnacht (Amerikaanse tijd) 49 mensen dood. Inmiddels zijn zij allemaal geïdentificeerd. De miljardair eiste onmiddellijk het aftreden van Obama. Die liet het volgens de Republikein na om over de radicale islam te spreken. Daarnaast wil Trump immigratie uit "gebieden die een terreurgeschiedenis hebben" tegengaan. Ook riep hij opnieuw op de landsgrenzen voor moslims te sluiten.

Trump praat niet meer met The Washington Post
Trump praat niet meer met The Washington Post (Foto: ANP)

Ariel Winter haalt middelbareschooldiploma

Modern Family-actrice Ariel Winter mocht maandag haar diploma van de middelbare school ophalen. De actrice, die in de serie de Dunphy's jongste dochter Alex speelt, plaatste de dag voor haar diploma-uitreiking al een foto van het feest dat haar school hield ter ere van de afzwaaiende scholieren op sociale media. Eerder deze week liet ze op Instagram weten dat het besef dat haar middelbareschooltijd erop zit nu echt begint te dagen. "Het is over. Dit komt pas net bij me aan. Wat is het snel gegaan!"

Ariel had niet de makkelijkste schooljaren. In 2012 gaf ze in de rechtbank aan niet langer onder de verantwoordelijkheid van haar moeder te willen vallen, wegens fysiek en emotioneel misbruik. Na een lange procedure werd haar zus in 2014 officieel haar voogd.

De 18-jarige actrice zal vanaf september haar werk bij Modern Family combineren met een studie. Ze maakte eerder bekend te hebben gekozen voor een universiteit in Los Angeles, UCLA. Aan People vertelde Ariel eerder dat ze een rechtenstudie wil doen. "Het is altijd al een droom van mij geweest om advocaat te zijn", aldus de actrice, die daarbij aangaf ook actief te willen blijven in de film- en televisiewereld.

Ariel Winter haalt middelbareschooldiploma
Ariel Winter haalt middelbareschooldiploma (Foto: BuzzE)

Nederland in Europese top 5 onlineshoppen

Nederlanders behoren met hun onlineshopgedrag tot de top vijf in Europa. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat afgelopen jaar 71 procent van de Nederlanders tussen zestien en 75 jaar online winkelde. Alleen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Luxemburg en Duitsland zijn door de bank genomen meer 'e-shoppers'.

Gemiddeld shopt 50 procent van de Europeanen online. Dat was in 2005 nog een kwart. Ook in Nederland is het aantal onlinewinkelaars in tien jaar tijd meer dan verdubbeld.

Terughoudend
Verder bleek dat Nederlanders terughoudend zijn met online-aankopen buiten de eigen landsgrenzen, aldus het CBS. Circa een derde van de Nederlandse e-shoppers koopt wel eens bij andere EU-landen. Hierin staat Nederland overigens niet alleen.

Dit komt volgens onderzoek door de Europese Commissie voor een deel omdat webwinkels geen buitenlandse kopers accepteren. Daarnaast zijn er problemen met de bezorging en ontbreekt het veelal aan vertrouwen. Luxemburgers blijken hierin volgens het statistiekbureau de positieve uitzondering. Bijna negen op de tien onlineshoppers in Luxemburg schaft wel goederen of diensten uit het buitenland aan.

Webwinkel in de lift
Met het groeiend aantal e-shoppers zit ook het aantal webwinkels in Nederland in de lift. Dat aantal is in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld tot 32.000. Ook het aantal detailhandelaren met een webwinkel nam fors toe. Met een kwart van de bedrijven die online verkoopt, zit Nederland boven het Europese gemiddelde van 19 procent.

Nederland in Europese top 5 onlineshoppen
Nederland in Europese top 5 onlineshoppen (Foto: BuzzT)

Cosby dient verzoek staking rechtszaak in

De advocaten van Bill Cosby hebben een verzoek ingediend om de aanklacht van Chloe Goins tegen de comedian ongegrond te laten verklaren. Goins is één van de vele vrouwen die de gevallen ster beschuldigen van seksueel misbruik.

In de papieren stelt het juridische team van Cosby volgens The Wrap dat Goins haar beschuldiging inhoudelijk heeft veranderd om haar zaak te verbeteren. De vrouw trok een eerdere aanklacht in en kwam terug met een nieuwe, waarin ze aangeeft mogelijk minderjarig te zijn geweest ten tijde van het misbruik.

Goins beweert dat de aanval plaatsvond in de Playboy Mansion van Hugh Hefner, die ze aanklaagt voor medeplichtigheid. De advocaten van Cosby konden eerder bewijzen dat Goins op de datum in 2008 waarop het misbruik volgens haar had plaatsgevonden niet in Californië was. Het model claimt nu de precieze datum niet te weten en dat ze dus mogelijk nog minderjarig was toen ze door Cosby gedrogeerd en misbruikt werd.

Volgens het team van de 78-jarige acteur zijn de wazige herinneringen van Goins een truc om de verjaringstermijn te rekken. Die is langer als het om een aanklacht van seksueel misbruik van een minderjarige gaat.

Cosby dient verzoek staking rechtszaak in
Cosby dient verzoek staking rechtszaak in (Foto: BuzzE)

Piloten easyJet op Schiphol leggen werk neer

Piloten van easyJet met Schiphol als standplaats leggen dinsdag om 06.00 uur voor acht uur het werk neer. De Nederlandse vliegersvakbond VNV heeft tot de actie opgeroepen omdat de arbeidsvoorwaarden van de piloten ondermaats zouden zijn.

EasyJet heeft al laten weten dat de reizigers waarschijnlijk niets van de staking merken. Alle vluchten gaan vooralsnog door. Of daarvoor hulp is ingeroepen van buitenlandse vliegers zoals de VNV stelt, wilde een woordvoerder niet bevestigen. Wel zei hij dat het bedrijf "alles" uit de kast trekt om vluchten door te laten gaan.

Klanten van easyJet doen er volgens de zegsman wel goed aan voor ze naar de luchthaven gaan te controleren of hun vlucht volgens schema vertrekt. "Wij weten niet precies wat de VNV verder nog voor acties in de planning heeft", zei hij.

Koning opent Wereld Bloeddonordag

Het is dinsdag Wereld Bloeddonordag. De officiële start is iedere keer in een ander land en dit jaar is Nederland aan de beurt. Koning Willem-Alexander verricht de openingshandeling bij bloedbank Sanquin in Amsterdam.

Wereld Bloeddonordag is ieder jaar op 14 juni, de geboortedag van de ontdekker van de bloedgroepen, de Oostenrijks-Amerikaanse arts Karl Landsteiner (1868-1943).

Eén op de vier Nederlanders heeft ooit bloed nodig. In die behoefte wordt voorzien door bijna 400.000 vrijwillige bloed- en plasmadonoren. Wereld Bloeddonordag is een van acht gezondheidsdagen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en vindt dit jaar voor de twaalfde keer plaats.

Koning opent Wereld Bloeddonordag
Koning opent Wereld Bloeddonordag (Foto: ANP)

Hitman: Marrakesh

Er is weer een maand voorbij en dat betekent een nieuwe opdracht voor 47. Dana wil kennelijk dat de kale knikker van 47 een beetje bruin wordt, want dit keer heeft hij een nieuwe opdracht in het zonovergoten Marrakesh. Zo rustig Sapienza en Parijs waren, zo druk zijn de straten van Marrakesh. Er is een coup aan de gang en het is aan 47 om deze als een one-man-army de kop in te drukken. Soms zit de sterkte niet in de getallen, maar in de stille diplomatie…

 

Malieveld is dinsdag voor The Boss

Het Malieveld in Den Haag is dinsdag voor Bruce Springsteen & The E Street Band. De Amerikaanse rockzanger trekt maar liefst 67.500 mensen naar de hofstad. De gemeente Den Haag heeft daarom diverse maatregelen getroffen om het verkeer in goede banen te leiden.

Het concert van de Amerikaanse rockzanger, met in het voorprogramma de Britse band Stereophonics, was snel uitverkocht. De laatste keer dat Springsteen Nederland aandeed, was in 2013 toen hij speelde in het Goffertpark in Nijmegen.

The Boss komt naar Den Haag in het kader van The River Tour. De diehard-fans, van wie sommige al vanaf zaterdag op het terrein bivakkeren, hebben de afgelopen dagen een nummer bemachtigd waardoor ze gegarandeerd een plek vooraan bij het podium hebben dinsdag.

Via digitale informatiepanelen worden automobilisten dinsdag naar speciale parkeerterreinen geleid. Het Malieveld gaat om 15.00 uur open. Tegen 18.00 uur begint het voorprogramma, waarop Springsteen om 19.30 uur volgt.

Rechtszaak Stairway To Heaven van start

In een rechtbank in Los Angeles start dinsdag de copyrightzaak tegen Led Zeppelin. De Britse rockband wordt ervan beschuldigd de openingsmelodie van Stairway To Heaven te hebben gestolen van een andere band.

De zaak, die startte met een aanklacht in 2014, is aangespannen door de erfgenamen van Randy Craig Wolfe. Wolfe, die als artiestennaam Randy California aanhield, was lid van Spirit, de band waar Led Zeppelin eind jaren 60 het voorprogramma voor deed. De opening van Stairway To Heaven is volgens de aanklagers gestolen van het nummer Taurus van Spirit.

In een interview in 1997 noemde Randy California Stairway To Heaven "een rip-off". "Die gasten hebben er miljoenen mee verdiend, en ze hebben me niet eens bedankt." California stierf niet lang na dat interview. Zeven jaar na zijn dood besloten de beheerders van zijn nalatenschap de band alsnog voor de rechter te slepen. In april oordeelde een rechtbank in Los Angeles dat zij genoeg in handen hadden om de copyrightzaak tegen de twee nog levende Led Zeppelin-leden Jimmy Page en Robert Plant te starten.

De zaak wordt nauw gevolgd in de muziekindustrie. Daar zit de schrik er nog flink in nadat Pharrell Williams en Robin Thicke vorig jaar hun copyrightzaak verloren en 7,4 miljoen dollar (6,5 miljoen euro) moesten betalen aan de erfgenamen van Marvin Gaye, omdat hun hit Blurred Lines te veel leek op delen uit Gaye's nummer Got To Give It Up.

Rechtszaak Stairway To Heaven van start
Rechtszaak Stairway To Heaven van start (Foto: BuzzE)

Uitspraak geruchtmakende showbizzmoord

Het gerechtshof in Den Haag velt dinsdag het oordeel in de zaak over de zogenoemde showbizzmoord, de geruchtmakende moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981. Martien Hunnik die aanvankelijk bekende, werd daarvoor in 1984 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs (destijds tbr).

De Hoge Raad besloot vorig jaar dat de zaak moest worden heropend. Dat gebeurde na nieuw onderzoek.

Daarin kwam naar voren dat Hunnik de neiging had de waarheid te verdraaien en te verfraaien en dat hij zelfs verhalen verzon. Als de onbetrouwbaarheid van de verklaringen tijdens de behandeling van de zaak bekend was geweest, was Hunnik waarschijnlijk vrijgesproken, concludeerde de Hoge Raad vorig jaar mei en verwees de zaak terug naar het hof.

Het Openbaar Ministerie heeft nu vrijspraak voor Hunnik gevraagd. Zijn destijds bekennende verklaring is niet langer geloofwaardig, vinden de aanklagers.

Van de Laar was platenproducer van bekende artiesten en bands als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.

Uitspraak geruchtmakende showbizzmoord
Uitspraak geruchtmakende showbizzmoord (Foto: BuzzE)

Eerste vaatje Hollandse nieuwe onder de hamer

Is 'ie vet of juist mager en smaakt 'ie zilt of proef je de zee nou juist niet zo goed? Het eerste vaatje Hollandse nieuwe wordt dinsdagmiddag geveild en dan weten we het. Traditioneel gaat de opbrengst van het eerste vaatje haring naar een goed doel. Dit jaar is dat de stichting Het Vergeten Kind.

Volgens het Visbureau, de organisator van de veiling, zet deze stichting zich in om kinderen in opvanglocaties een zo normaal mogelijke jeugd te geven. Daarnaast worden activiteiten en evenementen georganiseerd om de kinderen weer écht kind te laten zijn.

Vorig jaar bracht het eerste vaatje Hollandse nieuwe 53.000 euro op; dat ging toen naar het Nationaal Ouderenfonds.

Het eerste vaatje wordt in de middag geveild, op de Scheveningse visafslag. De Hollandse nieuwe ligt vanaf woensdag in de winkels.

Eerste vaatje Hollandse nieuwe onder de hamer
Eerste vaatje Hollandse nieuwe onder de hamer (Foto: ANP)

Iets meer beroepsbrandweerlieden

Voor het eerst in acht jaar zijn er vorig jaar weer beroepsbrandweermannen bijgekomen. Het aantal vrijwilligers daalde wel. Het grootste deel van de brandweerlieden is vrijwilliger. Er zijn nu bijna 28.000 mensen actief bij de brandweer. Ongeveer 4000 van hen werken bij ondersteunende diensten.

Ongeveer 5000 brandweerlieden zijn beroeps. In 2015 kwamen er ongeveer 100 bij. In totaal daalde het personeelsbestand door minder vrijwilligers en personeel bij ondersteunende diensten, meldt dinsdag het CBS.

Bij de korpsen in de veiligheidsregio's van Drenthe, Noord- en Oost-Gelderland, Noord-Holland-Noord en Brabant-Noord behoort meer dan 90 procent tot de vrijwillige brandweer. Het korps van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond telt bijna evenveel vrijwilligers als beroepskrachten. In de regio's Amsterdam en Haaglanden zijn de beroepsbrandweerlieden in de meerderheid. Daar is twee op de drie beroeps.

Personeel brandweer per veiligheidsregio, 2016 (bron: CBS)
Personeel brandweer per veiligheidsregio, 2016 (bron: CBS)

Iets meer beroepsbrandweerlieden
Iets meer beroepsbrandweerlieden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: aanhoudende buien

De buiigheid houdt voorlopig nog aan, hetzelfde geldt voor de kans op onweer in het noordoosten van het land. De  temperatuur blijft rond de 17 graden op de Wadden en 20 graden in het oosten hangen. De wind is matig tot zwak en komt uit het westen tot zuidwesten. 

Zon op 05:19
Zon onder 22:01
Zonkracht

6 / 3

Onze columnist HijZiet was afgelopen weekend op Pinkpop en schoot daar een paar prachtige plaatjes. 

Donkere wolken boven Pinkpop (Foto: HijZiet)
Donkere wolken boven Pinkpop (Foto: HijZiet)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1800 Napoleon Bonaparte versloeg de Oostenrijkers bij de Slag om Marengo.
1940 Het eerste officiële jodentransport, zo'n 720 gevangen uit Tarnów, komt aan in Auschwitz.
1974 De allereerste rode kaart werd tijdens het WK uitgereikt aan de Chileen Carlos Caszely.
1999 Thabo Mbeki volgde Nelson Mandela op als president.
2010 De Japanse Hayabusa keerde terug uit de ruimte na een missie van 7 jaar.De inauguratie van Thabo Mbeki

The Sun kiest openlijk voor Brexit

The Sun, de meest gelezen krant in Groot-Brittannië, spreekt zich in de krant van dinsdag openlijk uit voor een Brexit. In een paginagroot redactioneel artikel op de voorpagina roept de krant zijn lezers op vooral voor de uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie te stemmen. 'BeLEAVE in Britain', luidt de kop van het stuk.

Een grote verrassing is het standpunt van de Britse tabloid niet. Al jarenlang is de krant van mediamagnaat Rupert Murdoch fervent tegenstander van de EU. "Dit is onze laatste kans om onszelf te ontdoen van het dictatoriale Brussel", schrijft The Sun. "Gedurende ons 43-jarige lidmaatschap is de Europese Unie steeds hebberiger geworden, verspillend, treiterig en ongelooflijk incompetent in tijden van crisis."

Sinds The Sun in handen kwam van Murdoch heeft de krant zich meer en meer toegespitst op schandalen en het privéleven van de 'rich and famous'. In 2015 had de krant een oplage van meer dan 1.800.000 exemplaren.

The Sun kiest openlijk voor Brexit
The Sun kiest openlijk voor Brexit (Foto: ANP)

Filipijnen bevestigen executie Canadees

De Filipijnen hebben de executie van een tweede Canadees door de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf dinsdag bevestigd. Maandag werd hij in de Filipijnen onthoofd. "We veroordelen deze brute en zinloze moord op Robert Hall, nadat hij negen maanden lang door Abu Sayyaf was vastgehouden", liet de Filipijnse president Benigno Aquino in een verklaring weten.

Eerder meldde de Canadese premier Justin Trudeau dat Canadese vertegenwoordigers met de autoriteiten in de Filipijnen samenwerkten om de dood van Hall te bevestigen. In de Zuid-Filipijnse stad Jolo werd een afgehakt hoofd gevonden dat vermoedelijk van de Canadees is.

Een ultimatum voor de betaling van losgeld verstreek maandag. Abu Sayyaf eiste omgerekend 11,5 miljoen euro voor Hall, een Noor en een Filipijnse vrouw. Eerder vermoordde de groep een andere Canadees, John Ridsdel. De Canadese regering weigerde met de ontvoerders te onderhandelen.

Filipijnen bevestigen executie Canadees
Filipijnen bevestigen executie Canadees (Foto: ANP)

'Dader Frankrijk handelde namens IS'

Een steekpartij en gijzeling afgelopen nacht in de Franse plaats Magnanville lijkt een daad van terrorisme te zijn. Amaq, het persagentschap van Islamitische Staat, heeft de daad opgeëist. Het bericht van Amaq kon nog niet bevestigd worden, het kan namelijk ook een lone wolf zijn die reageerde op de oproep van IS om aanslagen te plegen tijdens de ramadan, zonder enig contact met hun te hebben gehad. Volgens ooggetuigen zou de dader "Allahu akbar" (Allah is groot) hebben geroepen.

Rond 20.30 uur maandagavond werd de 42-jarige Jean-Baptiste Salvaing, een politiecommandant van het korps Les Mureaux, vlak bij zijn huis door een man belaagd die negen keer op hem instak. De agent was in burger en op weg naar zijn huis in Magnanville, ten noordwesten van Parijs. De dader zou de buurman zijn, meldde de Franse zender BFMTV. Salvaing stierf ter plekke aan zijn verwondingen. De dader nam daarop de familie van de politieagent in hun woning in gijzeling.

Rond middernacht waren er in de woning schoten en een explosie te horen, zeiden ooggetuigen. De speciale politie-eenheid RAID bestormde vervolgens het huis en schoot de dader dood. In de woning werd het levenloze lichaam van de vrouw van de agent gevonden. Zij werkte als ambtenaar op het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus het ministerie. Hun driejarig zoontje bleef ongedeerd, meldde de Franse krant Le Figaro.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon nog niets zeggen over het motief van de dader. Het is niet bekend wat de man tot zijn daad heeft gedreven. De Franse president François Hollande heeft de "afschuwelijke daad sterk veroordeeld". Uitgebreid onderzoek zal het motief achter de moorden moeten aantonen, aldus Hollande. Dinsdagochtend vroeg staat er een bijeenkomst op het Elysée gepland om het incident te bespreken.

De BBC meldde in de nacht van maandag op dinsdag dat Franse onderzoekers een anti-terreuronderzoek zijn begonnen. De RAID evacueerde vijftien huizen in de buurt. Ook werd de elektriciteits- en gastoevoer in de omgeving afgesloten.

'Dader Frankrijk handelde namens IS'
'Dader Frankrijk handelde namens IS' (Foto: ANP)

Liveblog: Sony E3 2016

Recap: Days Gone is een nieuwe IP met veel zombies , een nieuwe God of War, nieuwe beelden van The Last Guardian, een demonstratie van corrupte dino's in Horizon: Zero Dawn, Insomniac is bezig met Spider-Man, Kojima presenteert Death Stranding, Detroid Become Human laat je veel kiezen, Final Fantasy XV in VR, Farpoint in VR, Rocksteady bezig met Batman Arkham VR, nieuwe beelden van Abzu onder water met VR, Resident Evil 7 met VR-modus, Crash Bandicoot komt terug, eerste gameplay van Call of Duty: Infinite Warfare en Modern Warfare

04:19: Dit was het dan. Wij gaan trailers rapen, want Sony vergat ze te uploaden, lijkt het. 

04:16: we zien nu een snelle compilatie van games die eraan zitten te komen, zoals Gravity Rush 2, Deus Ex en meer. Het is duidelijk Sony, de games zijn er. Ook voor VR. Dank.

04:15: had ik al gezegd dat je heel veel zombies ziet? Volgens mij de hele zombie-cast uit alle seizoenen van The Walking Dead loopt op het dak rond.

Days Gone

04:12: Met heel veel zombies die graag levende mensen omsingelen.

04:09: Nu de gameplaydemo van Days Gone.

Days Gone

04:06: Insomniac is bezig met een Spider-Man game. Hopelijk zorgt dat voor een goede game, in plaats van de matige die we de laatste jaren hebben gehad.

04:05: Het spel heet Death Stranding, Norman Reedus van The Walking Dead speelt hierin mee.

04:03: Hij heeft in ieder geval een indrukwekkende engine. Dat kan niet een eigengemaakte zijn. Of mocht hij de FOX engine meenemen? 

Death Stranded

04:02: Het spel dat hij laat zien draait realtime.

04:02: Sony brengt Kojima al op het podium. Dat is snel. Wat gaat hij laten zien?

04:00: LEGO Star Wars: The Force Awakens komt over twee weken uit.

03:57: Maar eerst komt Crash terug in Skylanders: Imaginators

03:56: Crash Bandicoot is terug. Activision werkt mee met zijn licentie.

03:55: Nu weer die andere Call of Duty: Mmodern Warfare Remastered, wat er helemaal nieuw uit ziet.

03:52: Ah, een ruimteshooter. Het ziet er nice uit. erg Call of Duty. Wacht, dit is....

03:50: Schieten in de ruimte. Maar we hebben Star Wars net al gezien. Welk spel is dit dan?

03:48: Een nieuwe VR-trailer. Het is duidelijk: SOny wil dat PlayStation VR games gaat krijgen. Beter dan al die demo's van vorig jaar. Dat gaf een gimmick gevoel.

03:47: Final Fantasy XV VR Experience. Het wordt steeds gekker.

03:46: Afrojack is te horen in de nieuwe trailer van Final Fantasy XV. Toch nog een Hollands tintje.

03:45: Batman in VR. Arkham VR van Rocksteady. komt uit in oktober 2016.

03:43: Battlefront: Star Wars VR

03:43: Een shooter met de naam Farpoint.

03:42: Een nieuwe VR-game wordt nu getoond.

03:41: Goed marketingpraatje. 13 oktober komt VR uit voor 399 dollar. Er zijn vijftig games voor dit jaar.

03:39: Het wordt Resident Evil: Bioharard, een volledige VR-game. Yes! 24 januari 2017

03:37: En de kitchen, uiteigen ervaring was The Ring-achtig eng. Hopelijk wordt het een volledige horrorgame.

03:35: PlayStation VR demo's. Ze beginnen met een scene wat er voor de Kitchen demo van vorig jaar gebeurde.

03:33 Er komen heel wat keuzes voor onze kiezen in de game, zo te zien.

03:31 Detroit Become Human van Quantum Dream is nu aan de beurt

03:30: Corruptors komen van een oudere tijden, dat mag Aloy gaan uiztoeken in Horizon: Zero Dawn.

03:29: Blijkbaar kunnen dino's corrupt raken door corruptors. Wat het zijn weten we nog niet, behalve dat ze irritant stenen kunnen gooien.

03:28: En ze rijdt op een dino, dus nog makkelijk vervoer ook.

03:26: Aloy heeft in ieder geval een handige map, waar ze ziet waar welke 'dino's' zijn. 

03:23: En dan Horizon: Zero Dawn met een nieuwe gameplaydemo

03:23: Last Guardian komt 26 oktober uit

03:22: en dan is het weer tijd voor Last Guardian. Het blijft mooi.

03:20: Ze presenteren een nieuwe IP: Days Gone

03:19: Weer een trailer van iets onbekends. Sony is lekker bezig

03:16: Eerst wordt er stilgestaan bij de gebeurtenissen in Orlando.

03:15: Santa Monica noemt het simpelweg: God of War

God of War

03:13: De vraag is of we dit keer met een of met zijn zoon erbij gaan spelen. Of spelen we straks alleen zijn zoon?

03:11: Zijn zoon is niet zo goed in mikken met zijn bliksempijl en boog

03:09: Dit keer met bijl die in ijs verandert of waarmee gegooid kan worden. God of War is back!

03:07: Kratos-lookalike, maar dan duidelijk niet in Griekenland

03:06: We zien hier God of War. /Pheno fainted, it was super effective.

03:05: vijf minuten maar, we zijn in ieder geval wakker door de muziek. De eerste trailer begint

03:03: Nou ja, als dit nog een kwartier duurt, dan is het alsnog niet op tijd...

03:01: Het eerste wonder: ze beginnen op tijd. En met een orkest.

03:00: Sony begint over enkele minuten haar persconferentie. Deze is via onderstaande stream te volgen.

Meer PlayStation VR met Farpoint

Sony Interactive Entertainment en Impulse Gear hebben Farpoint aangekondigd. Het spel is een first-person shooter in VR.

Farpoint speelt zich af op een vijandelijke planeet vol met aliens. Op een missie om wat wetenschappers te begeleiden op Jupiter worden alle aanwezigen in een zwart gat getrokken en komen ze terecht op een vreemde planeet vol met niet aardige aliens.

Farpoint komt uit voor PlayStation VR.

Resident Evil 7 gaat terug naar horror roots met VR

Capcom heeft Resident Evil 7 aangekondigd. De game is volledig first-person (dus niet meer third-person) en Capcom claimt dat het weer volledig op horror inzet. Een demo van Resident Evil 7 wordt vandaag op PSN gezet. De volledige game komt op 24 januari uit voor PS4, Xbox One en pc.

Wanneer andere platforms de demo krijgen is niet bekend. Resident Evil 7 krijgt daarnaast ook een VR-modus, je kunt dus de hele game ook met een VR-bril spelen.

Crash Bandicoot komt vele malen terug

Het gonste al een tijdje, maar nu is het zeker: Activision en Sony maken remasters van Crash Bandicoot ter ere van de twintigjarige jubileum. Maar eerst verschijnt Crash in oktober al in Skylanders Imaginators.

Pas in 2017 zullen we Crash in zijn eigen oude geremasterde games kunnen spelen. Dan zijn Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back en Crash Bandicoot: Warped namelijk in de winkel te vinden. Voor nu is er alleen een Skylanders-trailer.

Gravity Rush 2 maakt afwezigheid op de persconferentie goed met trailer

Gravity Rush 2 was opvallend afwezig tijdens Sony's E3-personferentie. Sony heeft toch een nieuwe trailer op hun YouTube-kanaal gezet. In de trailer staat er geen releasedatum, waarschijnlijk is dat samen met de afwezigheid in de persconferentie een teken dat het niet meer dit jaar uitkomt.

Gravity Rush 2 is de sequel op de bijzondere PS Vita-launchgame. Opvallend is dat deze sequel alleen voor PS4 is. Eerder dit jaar kwam het eerste deel al naar de PS4 via een remaster.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered in beeld

Naast Infinite Warfare komt er ook Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered uit. We zagen vanacht de eerste ingame beelden tijdens de SOny persconferentie.

De executive production is in handen van Infinity Ward en de game werd ontwikkeld door Raven Software. Het spel heeft compleet met verbeterde texture resolutie en detaillering. Daarnaast high-dynamic range belichting, verbeterde animatie en audio, mooier geluid, en nog veel meer.

Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered is alleen te krijgen als je speciale edities van Call of Duty Infinite Warfare koopt.

Eerste gameplay van Call of Duty: Infinite Warfare

Gameplay van Call of Duty: Infinite Warfare debuteerde op de Sony persconferentie. Tussen al het VR-geweld door kwam opeens een wel erg goed uitziende ruimteshooter.

Uit een eerder persbericht: de game vertelt een oorlogsverhaal dat zich, voor het eerst in de geschiedenis van de franchise, afspeelt tot in de verste uithoeken van ons zonnestelsel. Volgens Activision draait alles in Call of Duty: Infinite Warfare om het verhaal. In een tijd vol tegenspoed neem je het als Captain op je eigen oorlogsschip op tegen een meedogenloze vijand. De game introduceert omgevingen, wapentuig en player-abilities die niet eerder in Call of Duty zaten. De volledige campagne heeft amper zichtbare laadtijden.

Call of Duty: Infinite Warfare komt wereldwijd uit op vrijdag 4 november 2016 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Detroit: Become Human-trailer toont de gevolgen van je keuzes

In Detroit: Become Human bepalen je keuzes hoe het verhaal verloopt. Dat kennen we natuurlijk al van de andere games van Quantic Dream, maar Detroit lijkt er nog een schepje bovenop te doen. In de nieuwe trailer hieronder kun je zien hoe een bepaalde missie op allerlei verschillende manieren kan aflopen.

In Detroit speel je met meerdere personages. Hun verhalen spelen zich parellel van elkaar af, maar komen uiteindelijk naar elkaar toe. Het heeft nog geen releasedatum.

Nieuwe God of War aangekondigd

Het volgende deel van God of War is aangekondigd. Sony begon haar E3-persconferentie met gameplay uit de nieuwe game. 

In plaats van een simpele reboot zijn ze voor een geheel andere aanpak gegaan. Dit is Kratos, maar in een nieuw verhaal. Alsof het eerdere allemaal niet gebeurd is. Hij leeft dan ook in het Noorden, waar er hele andere goden en wezens rondrennen. In onderstaande demo geen Odin of Thor te ontdekken, alleen een enorme troll en een draak.

De makers hebben door eigen levenservaring gekozen om de meer menselijke kant van Kratos te laten zien. Een zoon hebben doet dingen met je, en iemand bij Santa Moncia Studios is vader geworden. Daardoor kwam het idee om die gevoelens ook in het spel te verwerken. Onze held leert zijn zoon jagen op een rendier. Maar al snel zijn er andere mythische wezens op hun pad te vinden, tot een enorme troll toe.

Een releasedatum is niet gegeven.

Corrupte dino's in Horizon: Zero Dawn

Het Nederlandse Guerilla Games gaf tijdens de E3 2016 persconferentie van Sony een uitgebreide demonstratie van Horizon: Zero Dawn.

Er zijn veel meer soorten robot-dino's. Maar in onderstaande video komt Aloy, de hoofdrolspeelster een oudere technologie tegen die de 'nieuwere' dino's corrupt maakt. Waar ze vandaan komen zal duidelijk worden in de complete game. Aloy weet zelf ook niet waarom ze ooit verbannen is, een ander raadsel dat moet worden opgelost.

Horizon: Zero Dawn komt in 1 maart 2017 uit op PlayStation 4. Men zegt om verbetereingen door te voeren voor PlayStation 4 Neo, maar daar zullen we pas later meer over horen.

Grow Home krijgt sequel genaamd Grow Up

Ubisoft ontwikkelt af en toe ook kleinere games, zoals Grow Home vorig jaar. Die game krijgt nu een sequel, Grow Up.

Terwijl BUD in Grow Up het universum verkent, zorgt een ongeluk in de ruimte ervoor dat zijn moederschip MOM in stukken uit elkaar valt. Nu zijn alle onderdelen verspreid over een hele planeet die zo rijk is aan fauna en flora dat zelfs een doorgewinterde galactische tuinier er achterover van zou slaan. BUD neemt het op zich om alle delen te vinden en ze mee te nemen naar de maan, zodat hij MOM weer kan opbouwen en opnieuw met haar verenigd kan worden.

Samen met zijn nieuwe beste vriend POD – een vliegende robot die misschien net iets te veel van planeten houdt – moet BUD zijn gereedschapsriem met vaardigheden inzetten om de wereld te doorkruisen. Met zijn nieuwe Floradex kunnen spelers hun stempel op deze planeet drukken door een van de 24 vreemde planttypes te klonen en zo te katapulteren, schieten of zweven door deze landschappen vol met verrassingen. Met nieuwe uitdagingen, verzamelvoorwerpen en vaardigheden kunnen spelers kiezen of ze meteen in hun missies willen duiken of liever eindeloos op hun eigen tempo het landschap willen ontdekken.

Grow Up is vanaf augustus wereldwijd digitaal verkrijgbaar voor Playstation 4, Xbox One en Windows.

Raadslid aangehouden wegens diefstal op Pinkpop

Op Pinkpop is zondagavond een lid van de gemeenteraad van Kerkrade aangehouden. De politicus van het CDA wordt verdacht van diefstal.

Raadslid Mark Meijer heeft de nacht van zondag op maandag doorgebracht in een cel, meldt de Kerkraadse burgemeester Jos Som aan nieuwssite 1Limburg. Maandagmiddag mocht de politicus de cel weer verlaten. Hij zou op het festival onder meer drank hebben gestolen.

Politie en festivalorganisatie hebben de arrestatie van het raadslid, dat niet bereikbaar is voor commentaar, nog niet bevestigd. Zijn partij reageert verrast, en 'maakt zich veel zorgen om hem'. Fractievoorzitter Annemie Housen geeft aan dat ook zij hem maandag de hele dag niet heeft kunnen bereiken.

Pinkpop (Foto: ANP)
Pinkpop (Foto: ANP)

Ubisoft Redlynx kondigt Trials of the Blood Dragon aan

Ubisoft heeft tijdens de E3 Trials of the Blood Dragon aangekondigd, wat een liefdesbaby is van Blood Dragon, de geliefde uitbreiding van Far Cry 3 en motorracegame Trials. De game is per direct beschikbaar.

We zien hetzelfde lachwekkende old-schoolstijltje uit Far Cry: Blood Dragon, maar dan in een Trials-jasje. Er zijn verschillende soorten voertuigen te zien en de mogelijkheid om vijanden met wapens te bestoken.

Trials of the Blood Dragon breidt de befaamde motorcross platformgameplay van Trials uit naar een volledig verhaalgedreven avontuur. Spelers reizen in 30 missies door 7 verschillende werelden, van de vierde Vietnamoorlog naar de ruimte en zelfs naar de hel. Tijdens hun reis door deze unieke werelden maken spelers gebruik van verscheidene voertuigen, wapens en gadgets die de zwaartekracht tarten. Denk aan motoren en jetpacks, een plasmageweer, CD launcher en een grijphaak om zelfs de lastigste plaatsen te bereiken.

Het spel bevat ook verhaalgedreven opdrachten die worden ondersteund door een aantal kleurrijke karakters. Daarnaast kunnen spelers tegen elkaar racen in asynchrone multiplayerranglijsten, die zorgen voor een extra, competitieve ondertoon te zorgen. De ervaring is compleet met de soundtrack, gecomponeerd door Power Glove, die spelers gedurende de game vrijspelen.

Trials of the Blood Dragon is beschikbaar voor €14,99 en kan meteen opgepikt worden. Bekijk de hieronder de E3-trailer inclusief gameplaybeelden.

Ubisoft toont volledige Watch Dogs 2-missie

Watch Dogs 2 was uiteraard groots aanwezig op Ubisofts E3-persconferentie. We hebben al veel van Watch Dogs 2 gezien, maar tot nu toe geen volledige missie. De video hieronder brengt daar verandering in.

In Watch Dogs 2 gebruiken spelers hacken als hun ultieme wapen en ontdekken zij op die manier hun omgeving. Ze gebruiken de netwerkinfrastructuur van de stad, maar ook elke persoon en diens apparaten in de gamewereld om hun doelen te bereiken. Door de hackgameplay naar een nog hoger niveau te tillen, hebben spelers de vrijheid om zelf te kiezen hoe zij omgaan met hun omgeving om hun missies te volbrengen en om te genieten van de unieke momenten die dit oplevert in deze levendige, dynamische open wereld.

Watch Dogs 2 komt 15 november uit voor PS4, Xbox One en pc.

Wees zelf Star Trek Crew in VR

Bij de naam denk je aan een kaartspel, maar Ubisoft heeft een Star Trek: Bridge Crew een nieuwe VR-game aagekondigd.

Spelers ontdekken het heelal als onderdeel van de Federatie, coöperatief met een crew of als Kapitein in singleplayer. Het spel zet spelers direct op de brug van een Starfleet ruimteschip. Wij wachten nog op de ingame Seven of Nine in strak pak.

Star Trek: Bridge Crew is in het najaar van 2016 verkrijgbaar op Oculus Rift en HTC Vive voor PC en met de launch van PlayStation VR in oktober.

For Honor komt op Valentijn uit

For Honor komt 14 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Ubisoft kondigde dat aan terwijl ze een nieuwe trailer en gameplay lieten zien van de game.

Het verhaal is er een van krijgers en neemt spelers mee naar een cruciaal moment in deoorlog tussen Vikings, Samoerai en Ridders. Duizend jaar na een immense natuurramp die hun wereld verwoestte, hebben deze facties hun krijgers verzameld voor een hels conflict, dat inmiddels is uitgemond in een allesvernietigende oorlog. Als de grootste krijgers uit elke factie moeten spelers al hun gewiekstheid en vaardigheden inzetten om zich ervan te verzekeren dat hun volk dit overleeft en om uiteindelijk ook de plannen van Apollyon, de meedogenloze, bloeddorstige leider van de Blackstone Legions, te dwarsbomen. Spelers worden legendarische helden, symbolen en toonbeelden voor hun nalatenschap terwijl ze kastelen en forten bestormen, het tij van immense gevechten keren en dodelijke vijanden confronteren.

Je kunt je nu inschrijven voor de alpha via de officiele website.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.