FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 juni 2016

Rouwdienst voor Muhammad Ali

Duizenden mensen hebben donderdag in Louisville in de staat Kentucky afscheid genomen van bokser Muhammad Ali, die vorige week op 74-jarige leeftijd overleed. De islamitische rouwdienst werd gehouden in de Freedom Hall, waar de vroegere wereldkampioen in 1962 Willi Besmanoff versloeg.

Tijdens de dienst noemden sprekers Ali herhaaldelijk "de kampioen van het volk". Imam Zaid Shakir ging voor in het gebed. Ali had in zijn laatste levensjaren samen met zijn familie de dienst tot in de puntjes voorbereid, om recht te doen aan zijn geloof als moslim en de eisen van de westerse mediacultuur.

Onder de aanwezigen donderdag was Mohammad Ali uit Bangladesh, die ondanks zijn gebrekkige gezondheid naar de Verenigde Staten vloog om de dienst bij te wonen. Hij had foto's bij zich van een bezoek van zijn beroemde naamgenoot aan zijn huis, bijna veertig jaar geleden.

Vrijdag wordt Ali ten grave gedragen. Een laatste afscheid staat gepland in een sportarena, met sprekers als oud-president Bill Clinton en de komiek Billy Crystal.

Rouwdienst voor Muhammad Ali
Rouwdienst voor Muhammad Ali (Foto: ANP)

Ook ProRail wil aangifte doen tegen treinsurfers

In navolging van vervoerder Veolia wil ook ProRail aangifte doen tegen twee vloggers. Het duo heeft een filmpje online gezet waarin te zien is hoe de waaghalzen op het dak van een trein meerijden.

De spoorbeheerder treedt naar eigen zeggen steeds vaker op tegen gevaarlijk gedrag nabij spoorwegen. Dat betekent dat er ook vaker aangifte wordt gedaan, schrijft 1Limburg. Hiermee wil ProRail een statement maken. Dit gedrag is gevaarlijk, hindert het treinverkeer en leidt tot vertraging en ongelukken.

Donderdag deed vervoerbedrijf Veolia aangifte tegen het tweetal. Hoewel het bedrijf hoopte dat de twee waaghalzen direct opgepakt zouden worden, had de politie daar aanmerkelijk minder haast mee. "Het is geen moordzaak," aldus een woordvoerder.

Veolia heeft al aangifte gedaan tegen de vloggers (Foto: ANP)
Veolia heeft al aangifte gedaan tegen de vloggers (Foto: ANP)

Prijs voor uitvinder ESP

De Nederlandse ingenieur Anton van Zanten (75) heeft donderdag een prijs gekregen. Hij ontving de European Inventor Award, een onderscheiding van het Europees Octrooibureau.

Van Zanten werkte voor het Duitse bedrijf Bosch. Daar ontwikkelde hij het Elektronisch Stabilisatie Programma, dat tegenwoordig in vrijwel elke auto zit. Het helpt een bestuurder die dreigt de macht over de auto kwijt te raken. ESP kijkt tientallen keren per seconde of de auto nog wel in de richting gaat die het stuur aangeeft. Is dat niet het geval, remt het systeem zelf af.

Bosch zelf heeft ooit uitgerekend dat ESP 260.000 ongelukken heeft voorkomen en daarbij 8500 levens heeft gered. "Alleen de gordel redt meer levens", zegt het Europees Octrooibureau, dat de prijs uitreikt.

De prijs ging vorig jaar naar de Oostenrijker Franz Amtmann en de Fransman Philippe Maugars, die voor het Nederlandse bedrijf NXP het systeem achter contactloos betalen hebben ontwikkeld. Laura van 't Veer van het Nederlands Kanker Instituut kreeg toen een onderscheiding voor een gentest voor borstkankerpatiënten.

Prijs voor uitvinder ESP
Prijs voor uitvinder ESP (Foto: BuzzT)

Cybercriminelen richten zich op mkb

Cybercriminelen richten zich sinds enige tijd op het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit verschillende strafrechtelijke onderzoeken.

De criminelen besmetten computers van bedrijven en personen met kwaadaardige software, die hen in staat stelt alles op die computers te volgen. De cybercrimineel krijgt via de besmette computer onder meer toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie, computergedrag en gewoontes.

Vervolgens wijzigt de cybercrimineel een van de zakelijke bankrekeningnummers in dat van hemzelf. Nietsvermoedend maakt de gebruiker geld over naar deze rekening. Het gevolg hiervan is grote financiële schade, vertelt het OM. Uit de verschillende onderzoeken blijkt dat de schadebedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro's.

Dit had voorkomen kunnen worden als er meer bekend was over dit verschijnsel. Daarom waarschuwt het OM nu voor deze vorm van criminaliteit. Ook belangenorganisatie MKB-Nederland informeert haar leden inmiddels over deze gevaren.

Cybercriminelen richten zich op mkb
Cybercriminelen richten zich op mkb (Foto: BuzzT)

Jan Keizer ernstig bedreigd om cover

Jan Keizer is met de dood bedreigd door fans van de Duitse band Kasalla. De Volendammer heeft namelijk met muziekgroep Ancora een liedje van de band gecoverd en dat zit de Duitsers behoorlijk dwars.

"Dat gaat echt tot gaskamers aan toe", zegt Keizer over de bedreigingen tegen Shownieuws. "Het zijn merendeel fans van hun die dit soort dingen roepen. Ik vind dat zo laag bij de grond, op dat niveau wil ik me echt niet verplaatsen."

Bastian Campmann van Kasalla legt uit waarom hij niet blij is met de versie van Jan en zijn band. "Wij vinden het gewoon erg jammer als een nummer, waar we hard aan hebben gewerkt, zo maar een-op-een gekopieerd mag worden en dan uitgebracht kan worden. Zonder dat wij daarvoor toestemming hebben gegeven. Dat vinden wij gewoon een slechte zaak."

Jan verdedigt zichzelf door te zeggen dat de Nederlandse wet covers toestaat. Bovendien gaan de opbrengsten van het nummer naar Kasalla, maar daar hebben de Duitsers geen boodschap aan. "Het gaat niet om het geld, maar het gaat om het gevoel. Het is alsof ik in je huis inbreek en dan je lievelingsschilderij steel dat je dochter gemaakt heeft en dan vijf euro achterlaten en zeggen: 'Ik heb je toch geld gegeven, wat is het probleem?' Onze nummers zijn onze kinderen en daarom vinden we het jammer.''

Jan Keizer ernstig bedreigd om cover
Jan Keizer ernstig bedreigd om cover (Foto: BuzzE)

Sanders wil samenwerken met Clinton

Hillary Clinton is opgetogen dat president Barack Obama haar ambitie steunt om zijn opvolger te worden. "Het is heerlijk, omdat wij elkaar in de loop der jaren hebben leren kennen en van felle concurrenten echte vrienden zijn geworden", zei Clinton. Zij verloor in 2008 de strijd om de Democratische presidentsnominatie van Obama, en was in diens eerste ambtstermijn minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton verzekerde zich deze week in voorverkiezingen in zes staten van voldoende steun om de nominatie in de wacht te slepen. Het was voor Obama, die zich tot dan neutraal had opgesteld, het sein om openlijk steun aan Clinton te betuigen. Hij deed dat uiteindelijk donderdag, nadat hij Bernie Sanders op diens verzoek op het Witte Huis had ontvangen.

"Ik denk niet dat er ooit iemand zo gekwalificeerd was voor dit ambt", zei Obama over Clinton. "Zij bezit de moed, de meelevendheid en het hart om deze taak te volbrengen."

Nederlaag
Sanders liet na het onderhoud met Obama weten dat hij zijn campagne tot aan de laatste voorverkiezingen dinsdag in Washington D.C. zal voortzetten, maar liet tegelijkertijd doorschemeren dat hij zich bij zijn nederlaag neerlegt. Hij zei zijn rivale dinsdagavond al te hebben 'gefeliciteerd met haar zeer sterke campagne' en zei te hopen op een spoedig gesprek met haar.

"Ik wil alles doen wat in mijn macht ligt" om te voorkomen dat Donald Trump president van de VS wordt, zei Sanders. "Wij willen een regering die ons allemaal vertegenwoordigt en niet alleen een handvol rijke campagnedonateurs." Volgens medewerkers heeft Sanders een waslijst aan politieke wensen die hij op de conventie in juli in het partijprogramma opgenomen wil zien.

Sanders wil samenwerken met Clinton
Sanders wil samenwerken met Clinton (Foto: ANP)

Black Sabbath eindigt tour in thuisstad

Black Sabbath sluit de afscheidstournee in hun eigen stad Birmingham af. De laatste zeven data van de toer werden bekendgemaakt op het Britse rockfestival Download, weet NME.

De zeven data zijn de allerlaatste optredens van de mannen van Black Sabbath, die hun afscheidstournee The End Tour zijn begonnen in januari. De laatste shows zijn in februari in Manchester, Glasgow, Leeds, Londen en Birmingham. Details over de kaartverkoop worden waarschijnlijk volgende week bekendgemaakt.

Black Sabbath, dat in 1968 in het Engelse Birmingham werd opgericht, wordt vaak beschouwd als de eerste heavymetalband. De groep maakte negentien studioalbums en scoorde in 1970 een wereldhit met Paranoid - hun bekendste nummer dat ook in Nederland hoog in de hitlijsten stond. De laatste keer dat de band in Nederland speelde was in november 2013 in de Ziggo Dome.

Black Sabbath eindigt tour in thuisstad
Black Sabbath eindigt tour in thuisstad (Foto: BuzzE)

Henk Krol in prijzen met Facebook-felicitatie

Henk Krol heeft een prijs gewonnen bij De Beste Social Awards. De politicus had de twijfelachtige eer om met de winst aan de haal te gaan in de categorie 'slechtste bericht' omdat hij vorig jaar twee overleden Facebook-vrienden feliciteerde met hun verjaardag.

Krol versloeg daarmee onder meer Lil' Kleine, die in april op Twitter zijn gal spuwde over KLM toen hij zijn vliegtuig miste. Ook De Staatsloterij, T-Mobile en Advocatie waren in de race voor het slechtste bericht.

In de categorie Beste BN'er won Meester Bart. Hij versloeg Georgina Verbaan, Arjen Lubach, Chantal Janzen, YouTuber Enzo Knol en Tim Hofman. Netflix ging aan de haal met de prijs voor Beste merk. Ook waren er awards in categorieën als Beste video, Beste webcare, Beste design en Beste campagne.

De Beste Social Awards werden donderdag voor de derde keer uitgereikt. In 2015 en 2014 gingen respectievelijk Yolanthe Sneijder Cabau en Trijntje Oosterhuis ervandoor met de 'prijs' voor slechtste bericht.

Henk Krol in prijzen met Facebook-felicitatie
Henk Krol in prijzen met Facebook-felicitatie (Foto: BuzzE)

Grote brand op industrieterrein Alkmaar

Bij een bandenfabriek aan de Otterkoog in Alkmaar woedt momeneel een zeer grote brand. Er is inmiddels een NL-Alert verstuurd waarin geadviseerd wordt om ramen en deuren gesloten te houden.

Alle korpsen uit de regio zijn opgeroepen om te assisteren bij het blussen van de brand. De regionale omroep Alkmaar Centraal meldt dat er tenminste één gewonde is gevallen en dat er mogelijk een explosie heeft plaatsgevonden.

Update 21:52 uur
Volgens de Veiligheidsregio gaat het niet om een bandenfabriek, maar om een bedrijfsverzamelgebouw. In het pand zouden 14 units aanwezig zijn, waarvan er 11 volledig verwoest zijn door de brand, de overige drie zijn ook beschadigd. Inmiddels is ook de N242 afgesloten voor verkeer. 

De rookontwikkeling neemt af in intensiteit en is niet meer zwart aldus de veiligheidsregio op Twitter. Mochten er roetdeeltjes op eetbare planten terecht zijn gekomen, wordt aangeraden om deze goed af te spoelen, en bij twijfel niet meer op te eten. 

Update 20.49 uur:
Een getuige meldt aan RTV NH dat hij vlak voor de brand uitbrak een doffe knal hoorde. Kort daarop zag hij een man uit het pand kruipen die onder de brandwonden zat. Inmiddels is door de veiligheidsregio bevestigd dat er één gewonde is gevallen. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Het industrieterrein is inmiddels volledig afgesloten. Volgens de brandweer zijn er geen mensen meer in het pand aanwezig.

Lenovo toont modulaire Moto Z

Lenovo heeft donderdag de modulaire smartphone Moto Z geïntroduceerd. De 5,2 millimeter dunne telefoon kan met zogeheten Motomods worden uitgebreid. Bij de introductie zijn er een beamer-, een speaker- en een batterijmodule beschikbaar. Tijdens de presentatie werd ook gehint dat er cameramodules komen. Lenovo stelt verder een ontwikkelkit beschikbaar waarmee bedrijven hun eigen Motomods kunnen maken. Ook wordt er 1 miljoen dollar uitgeloofd voor het baanbrekendste idee voor een module.

De Moto Z heeft een 5,5 inch scherm, een Snapdragon 820-processor en 4 GB RAM-geheugen. De telefoon wordt geleverd met 32 of 64 GB aan opslagruimte. De 13 megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie. De Moto Z Force, het broertje van de Moto Z, heeft een onbreekbaar scherm, een 21 megapixelcamera en een grotere batterij, maar is met 7 millimeter wel iets dikker.

Lenovo toonde ook de Phab2Pro, een 6,4 inch grote phablet die geschikt is voor de Tango augmented reality-techniek van Google. De telefoon heeft daarom meer sensoren en camera's dan een normale smartphone. De Phab2Pro is in september wereldwijd beschikbaar en gaat in de Verenigde Staten 499 dollar kosten.

Het Chinese bedrijf liet ook een buigbare smartphone en tablet zien. Dat waren echter nog prototypes.

Lenovo toont modulaire Moto Z
Lenovo toont modulaire Moto Z (Foto: BuzzT)

Schippers haalt hard uit op 200 meter

Dafne Schippers heeft tijdens de Diamond League in Oslo stevig uitgehaald op de 200 meter. De Nederlandse snelde in matige omstandigheden naar een tijd van 21,93 seconden, de snelste tijd die dit jaar wereldwijd gelopen is. Bovendien is het de snelste tijd die ooit gelopen is in de Diamond League en de tweede tijd die Schippers ooit liep: alleen op weg naar haar wereldtitel vorig jaar was ze sneller. 

In de Noorse hoofstad werd een titanenstrijd verwacht tussen Schippers en Elaine Thompson, de Jamaicaanse die vorig jaar in de WK-finale nipt haar meerdere moest erkennen in de Utrechtse. Al bij het uitkomen van de bocht had Schippers echter een flinke voorsprong en met haar kenmerkende sterke tweede deel breidde ze dat alleen maar uit. Thompson werd op grote afstand tweede in 22,64 seconden. 

Obama steunt officieel Clinton

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich officieel achter de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton geschaard. Hij zei dit donderdag na een gesprek met Clintons rivaal Bernie Sanders. Obama staat naar eigen zeggen te trappelen om met Clinton campagne te voeren. Ze gaan komende week al samen op pad.

Obama zei dat Clinton de meest geschikte kandidaat ooit is. Clinton was minister van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste ambtstermijn van president Obama.

Obama steunt officieel Clinton
Obama steunt officieel Clinton (Foto: ANP)

Charlie Sheen praat met exen over alimentatie

Het lijkt erop dat Charlie Sheen binnenkort minder alimentatie hoeft te betalen aan de moeders van zijn kinderen. De vijftigjarige acteur probeert er persoonlijk uit te komen met zijn exen Brooke Mueller en Denise Richards, meldt RadarOnline.

Sheen vroeg de rechter in maart het bedrag dat hij maandelijks moet overmaken aan Mueller en Richards te verlagen omdat hij het geld niet meer kan ophoesten. Dinsdag en woensdag stonden er eigenlijk nieuwe zittingen gepland maar geen van de drie kwam opdagen. "Beide keren belden ze af. Iedereen binnen de rechtbank gaat ervan uit dat ze het privé proberen te regelen", aldus een een bron.

Mueller en Richards, met wie Sheen ieder twee kinderen heeft, ontvangen nu 55.000 dollar (zo'n 50.000 euro) per maand aan alimentatie. Sheen wil dat bedrag verlagen naar 10.000 dollar.

Charlie Sheen praat met exen over alimentatie
Charlie Sheen praat met exen over alimentatie (Foto: BuzzE)

'Miley en Liam trouwen op het strand'

Miley Cyrus en Liam Hemsworth zullen elkaar eeuwige trouw beloven op het strand. Dat vertellen ingewijden aan Us Weekly. De bruiloft zou ergens in de zomer moeten plaatsvinden.

Miley en Liam hebben hun trouwplannen nog niet officieel bekendgemaakt, maar de zangeres loopt al een tijdje rond met de verlovingsring die ze in 2012 van de acteur kreeg. Eerder meldde Us Weekly al dat ze van plan zijn om de bruiloft in Liams thuisland Australië te houden.

De 23-jarige Miley leerde Liam in 2009 kennen op de set van The Last Song. In 2012 verloofden de twee zich, maar in 2013 liep de relatie op de klippen. De zangeres en de acteur bleven bevriend en zijn sinds december weer samen.

'Miley en Liam trouwen op het strand'
'Miley en Liam trouwen op het strand' (Foto: BuzzE)

Ook tweede B-staal Carter positief, gouden medaille Bolt in gevaar

Ook de tweede B-staal van sprinter Nesta Carter, afgenomen tijdens de Olympische Spelen van 2008, is alsnog positief bevonden op verboden middelen. Afgelopen week kwam al naar buiten dat de eerste B-staal van Carter positief bleek bij uitgebreide hertesten van urinestalen uit 2008. Het gaat in beide gevallen om een B-staal, omdat de A-staal in 2008 al geopend en getest is. 

Carter heeft een flink palmares, vooral als onderdeel van de fameuze Jamaicaanse sprintploeg. In 2008 en 2012 was hij de startloper in het team dat in een wereldrecord olympisch goud won, terwijl hij in 20011, 2013 en 2015 deel uitmaakte van de ploeg die wereldkampioen werd. Dat geldt in alle vijf gevallen ook voor Usain Bolt en de kans lijkt nu aanwezig dat in elk geval het goud uit 2008 kwijtgeraakt gaat worden. 

Het olympisch goud van 2008 zou dan naar Trinidad & Tobago gaan, terwijl Japan het zilver krijgt en er brons is voor Brazilië. Een uitgebreider overzicht van de mogelijke gevolgen van Carter's positieve test - zoals het inleveren van alle vijf gouden medailles - is hier te vinden.

A-Team, Sonic en meer in LEGO Dimensions

Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games en The LEGO Group kondigen vandaag de uitbreiding aan van LEGO Dimensions.

Deze game verenigt het bouwen van LEGO-blokjes met interactieve console gameplay en voegt met de uitbreiding meer franchises en nog grotere gameplay-mogelijkheden toe. Nieuwe uitbreidingssets vergroten de complete selectie tot 30 ‘s werelds populaire entertainmentmerken, waarmee spelers hun eigen ervaring kunnen aanpassen door favoriete personages en universums te combineren zonder grenzen. Gamefeatures die worden toegevoegd zijn gloednieuwe, competitieve Battle Arenas voor vier spelers en Story Packs, die verhaal-gedreven gameplay bieden rond de grootste bioscoopreleases en zijn voorzien van een LEGO-bouwervaring.

De LEGO Dimensions-packs gebaseerd op 16 nieuwe entertainmentmerken zijn vanaf 27 september 2016 beschikbaar met de Ghostbusters Story Pack, Adventure Time en Mission: Impossible Level Packs, Harry Potter en Adventure Time Team Packs en The A-Team Fun Pack. Aanvullende uitbreidingspakketten gebaseerd op de langverwachte films Fantastic Beasts and Where to Find Them, The LEGO Batman Movie en de populaire merken The Goonies, Sonic The Hedgehog, Teen Titans Go!, LEGO City Undercover, Knight Rider, The Powerpuff Girls, Gremlins, Beetlejuice en E.T. The Extra-Terrestrial komen gefaseerd beschikbaar tot volgend jaar zomer. Alle uitbreidingspakketten bieden spelers doorlopende compatibiliteit, zodat alles van wave 1-9 door elkaar gebruikt kan worden, waar dan ook in de game. Er is geen nieuwe starter pack nodig, omdat alle nieuwe packs de LEGO Dimensions Starter Pack aanvullen en werken op de bestaande LEGO Toy Pad.

LEGO Dimensions is beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en Wii U.

Boer Geert gaat met pensioen

Boer Geert heeft zijn boerenbedrijf verkocht en gaat pensioneren. De 67-jarige oud-deelnemer van Boer zoekt vrouw wil namelijk meer tijd vrijmaken voor zijn vriendin Geertje, zo vertelt hij in het radioprogramma van Niek van der Bruggen op Qmusic.

De verkoop van Geerts groente- en fruitkwekerij is nagenoeg rond. De overdracht van de sleutel is rond oud en nieuw, onthult de boer.

Geert en Geertje zijn van plan om op vakantie te gaan naar Amerika en Curaçao. Op het Caribische eiland willen ze zelfs een huis kopen. "Maar zo ver zijn we nog niet." Geertje is namelijk helemaal 'in de ban van Curaçao' omdat ze daar een tijdje heeft gewoond. "Ik zie wel hoe mijn leven verder gaat", zegt de boer over de grote stap.

Boer Geert gaat met pensioen
Boer Geert gaat met pensioen (Foto: BuzzE)

Krijgsraad: proces Decembermoorden gaat door

Het proces in Suriname over de Decembermoorden in 1982 gaat door. Dat heeft de Krijgsraad donderdag beslist.

De rechtszaak tegen huidig president en toenmalig legerleider Desi Bouterse en 22 andere verdachten werd in 2012 door de Krijgsraad geschorst nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de moorden op 8 december 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime werden gedood, vrijuit gaan.

De schorsing was nodig zodat het Constitutioneel Hof zou kunnen toetsen of de amnestiewet niet in strijd is met de Surinaamse grondwet. Maar zo'n hof bestaat (nog) niet in Suriname.

Beloning
De Krijgsraad stelt dat het lange wachten op toetsing geen redelijke termijn meer is en heeft de schorsing daarom opgeheven. Het proces wordt op 30 juni voortgezet op het punt waar het was gebleven, namelijk bij de formulering van de strafeis.

De advocaat van hoofdverdachte Bouterse, Irwin Kanhai, zei in een eerste reactie dat hij niet weet "of deze uitspraak wel kan" en dat hij een hoger beroep overweegt. Dit hoger beroep kan hij echter pas instellen als de Krijgsraad een einduitspraak heeft gedaan over de schuld van de verdachten.

Voor de nabestaanden is deze beslissing een beloning voor hun inspanningen en vasthoudendheid, zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden na afloop van de zitting. Het was volgens hem wel duidelijk dat de Krijgsraad een uitspraak zou doen, maar niet welke kant het op zou gaan.

Krijgsraad: proces Decembermoorden gaat door
Krijgsraad: proces Decembermoorden gaat door (Foto: ANP)

Nostalrius: 'World of Warcraft legacy servers serieuze optie'

Een tijd geleden werd Nostalrius, een van de grootste privéservers die een vanilla-versie (zonder uitbreidingen) van World of Warcraft draaiden afgesloten nadat Blizzard een copyrightclaim had ingediend. Nostalrius startte daarop een petitie waarin ze aanboden met Blizzard te willen spreken over legacy servers, die door meer dan 250.000 mensen werd ondertekend. Blizzard nodigde het team achter Nostalrius uit voor een vergadering op hun hoofdkantoor in Californië en gisteren maakte Nostalrius bekend hoe dit gegaan is.

Administrator Viper schrijft in het rapport dat hij eerst zijn twijfels had over de vergadering en had verwacht dat Blizzard zou proberen het hele incident met de mantel der liefde te bedekken, maar zijn verwachtingen bleken onjuist. Grote namen zoals CEO Mike Morhaime, executive producer J. Allen Brack en game director Tom Chilton waren aanwezig en de geplande twee uur voor de vergadering werden er uiteindelijk vijf. 

"Al deze mensen hebben ook vanilla gespeeld en een van de ontwikkelaars zei dat de vanilla-game een stuk geschiedenis was wat bewaard zou moeten blijven, en dat hij ook het geweldig zou vinden om World of Warcraft zonder uitbreidingen te spelen" schrijft Viper. "We weten na deze vergadering is dat al deze personen WoW legacy servers willen hebben, zover is zeker."

Het probleem zit hem echter in de uitvoering van het idee. "Blizzard heeft nog steeds de source code, maar om een server en client op te zetten wordt een ingewikkeld bouwsysteem gebruikt. Het is niet alleen een kwestie van WoW.exe en Server.exe bestanden aanmaken. Dit bouwsysteem heeft data, models, kaarten en dergelijke nodig die door Blizzard gemaakt worden, en daarnaast ook nog bestanden die specifiek voor client en de server zijn. Om vanilla servers werkelijkheid te laten worden moeten al deze dingen op één plek zijn. Veel van deze dingen hebben geen backup gekregen en zijn dus verloren gegaan, en moeten dus opnieuw aangemaakt worden. Dit kost veel tijd en geld."

Daarnaast wil Blizzard er zeker van zijn dat een legacy server goed geoptimaliseerd is en alle ruwe kantjes er van af zijn, zodat het speelbaar is voor miljoenen spelers. Viper voegt eraan toe dat de huidige privéservers deze hoge standaard van kwaliteit nooit kunnen waarmaken.

Geen definitief antwoord dus, maar Viper voegt toe dat Brack heeft beloofd in contact te blijven met het team en dat er een mogelijke samenwerking in het verschiet ligt. De tijd zal het leren.

Nostalrius
Nostalrius: 'World of Warcraft legacy servers serieuze optie'

Destiny: Rise of Iron aangekondigd

Bungie en Activision Publishing kondigen met Destiny: Rise of Iron de volgende grote uitbreiding van het Destiny-universum aan. Rise of Iron komt op 20 september 2016 uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Om Rise of Iron te kunnen spelen heb je de Destiny-game en The Taken King (omvat Expansions I & II) nodig, die apart worden verkocht.

Als Guardian word je uitgedaagd om je op te werpen als de next generation van Iron Lords. Je verenigt je krachten met een legende uit de Golden Age van de mensheid, om zo eens en voor altijd de voortwoekerende slechtheid te stoppen. De game biedt allerlei nieuwe content, zoals een setting op Earth genaamd The Plaguelands, een six-player Raid, Felwinter Peak, een sociale ruimte die uitkijkt op The Plaguelands, een cooperative three-player Strike, meer queesten, wapens, uitrustingen, competitive multiplayer mode en maps, een verhoging van het Light level, gemuteerde vijanden van de Fallen, en meer.

"Rise of Iron is een spannende toevoeging aan het Destiny-universum", zegt Pete Parsons, CEO van Bungie. "De alsmaar groeiende Destiny community inspireert ons enorm. De energie en het enthousiasme van al die mensen maken dat wij hen nooit zullen teleurstellen. Ook nu hebben we weer alles gegeven."

Alle Rise of Iron spelers kunnen de Gjallarhorn bemachtigen, want het felbegeerde wapen keert terug in de game. Wie Rise of Iron vanaf 9 juni in pre-order plaatst, krijgt een limited-edition, black and silver Iron Gjallarhorn. 

BelgiŽ mag 'man met hoedje' uitleveren

Mohamed Abrini, beter bekend als de 'man met het hoedje' die op 22 maart met explosieven liep op de Belgische luchthaven Zaventem, mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. De Fransen willen de 31-jarige terreurverdachte berechten voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs.

Een rechtbank in Brussel gaf donderdag toestemming voor de overlevering. Over het hoe en wanneer van de overdracht wil het federaal parket nog niets zeggen.

Ook Mohamed Bakkali, die hand- en spandiensten verrichtte voor de eerder aan Frankrijk uitgeleverde Salah Abdeslam, mag aan Frankrijk worden uitgeleverd, oordeelde de raadkamer. Die gaf vorige week al groen licht voor de uitlevering van drie andere terreurverdachten van de aanslagen in Parijs in november.

België mag 'man met hoedje' uitleveren
België mag 'man met hoedje' uitleveren (Foto: ANP)

Justin Bieber op de vuist met grote kerel

Justin Bieber is in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) in gevecht geraakt met een boomlange man. Het is onbekend waarom de twee met elkaar op de vuist gingen.

Op een video in handen van TMZ is te zien dat de vechtpartij zich afspeelt vlakbij de hal van Justins hotel. De reusachtige kerel geeft de platinablonde zanger een tikje in zijn gezicht, waarop Bieber in woede ontsteekt en een flinke rechtse uitdeelt.

Helaas is het 22-jarige popidool geen partij voor de man, die Bieber gelijk op de grond smijt en er bovenop springt. Uiteindelijk trekken een paar omstanders de vent van Justin af.

Justin was in Cleveland voor een basketbalwedstrijd.

Dave Roelvink in najaar voor de rechter

De strafzaak tegen Dave Roelvink gaat ergens in het najaar van start. Dat laat advocaat Peter Plasman, die het slachtoffer Melissa Pach verdedigt, weten aan NU.nl. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Roelvink van diefstal en heling en het heimelijk maken en verspreiden van een seksfilmpje.

Dave en drie anderen worden verdacht van een juwelendiefstal in de villa van de familie Pach in Burgerbrug (gemeente Schagen). Afgelopen zomer liep een feest in de villa compleet uit de hand. Er bleek na afloop voor tienduizenden euro's aan spullen verdwenen en enige tijd later dook een filmpje op waarin te zien is dat Roelvink en de dochter des huizes seksuele handelingen verrichten.

Roelvink is in augustus en november aangehouden geweest in verband met de diefstal van sieraden uit de woning. Hij wordt samen met een andere jongen verantwoordelijk gehouden voor het stiekem maken en verspreiden van het filmpje.

Dave Roelvink in najaar voor de rechter
Dave Roelvink in najaar voor de rechter (Foto: BuzzE)

Ophef rond olympische selectie Belgische 'taekwondovluchteling'

Het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) heeft donderdag 21 nieuwe namen toegevoegd aan de lijst met voor de Olympische Spelen van komende zomer geplaatste atleten. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat taekwondoka Raheleh Asemani ook op de lijst staat. En laat dat nou voor de nodige ophef zorgen onder internationale sportfans.

Wat wil nou het geval? Asemani kwam in januari op het Europees olympisch kwalificatietoernooi (OKT) uit voor het vluchtelingenteam aldaar, samen met onder meer de in Nederland verblijvende Dina Pouryounes. De geboren Iraanse Asemani trapte en sloeg zich een weg naar de finale van haar gewichtsklasse, tot 57 kilogram, en dat leverde een olympisch ticket op. 

De in België verblijvende Asemani is sinds kort echter Belgisch staatsburger en zal nu dus voor België uitkomen op de Spelen in Rio. Volgens velen is dat oneerlijk en zelfs tegen de regels, want elk land mocht op het OKT per gewichtsklasse slechts één atlete uitvaardigen. Nog altijd geen heel groot probleem als Asemani de enige Belgische of semi-Belgische was, maar Indra Craen kwam op het OKT namens België uit. Sterker nog, zij werd nota bene door Asemani uit het toernooi en dus uit de Olympische Spelen geknikkerd. 

Om een analogie met een over het algemeen meer bekende sport te trekken: je zou kunnen zeggen dat het gelijkstaat aan een kwalificatiereeks voor het WK voetbal, waarbij Nederland niet één maar twee teams afvaardigd, ook al mag dat niet. Het lijkt erop dat Asemani van het Internationaal Olympisch Comité speciale dispensatie heeft gekregen om toch voor België uit te komen, ook al hebben onze zuiderburen dus geen startbewijs voor de Spelen: Craen verloor immers op het OKT.

Of taekwondoka's die op het OKT te maken hadden met twee 'Belgische' tegenstanders protest aan gaan tekenen tegen de beslissing om Asemani namens België naar Rio te sturen is nog niet bekend. 

Van Gelder definitief naar Olympische Spelen

Yuri van Gelder is zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Lord of the Rings heeft dit vanmiddag tijdens Heel Brabant Juicht bekendgemaakt.

Officieel wordt de selectie pas op 10 juli gepresenteerd, maar Van Gelder en ook turner Epke Zonderland zijn al zeker van een plekje in de turnploeg.

"Ik ga zeker strijden voor een gouden medaille", aldus Van Gelder aan Omroep Brabant. De ringspecialist is één van de best presterende Nederlandse turners van de laatste jaren. Zo werd hij in 2005 wereldkampioen, pakte drie keer een gouden plak tijdens het Europees kampioenschap en greep al eens zilver en brons op het WK.

De afgelopen twee Spelen moest Van Gelder aan zich voorbij laten gaan. In Peking was hij er niet bij, omdat hij tijdens het voorafgaande WK geen gouden medaille won. Vier jaar geleden was een podiumplaats op het WK voldoende, maar toen eindigde hij als vijfde. Daarnaast mocht hij niet meedoen vanwege zijn eerdere schorsing wegens cocaïnegebruik.

Nadal mist Wimbledon door polsblessure

Rafael Nadal moet Wimbledon aan zich voorbij laten gaan. De Spanjaard heeft dit zojuist bekendgemaakt. Een polsblessure zorgt ervoor dat de tweevoudig winnaar het grastoernooi in Londen moet missen.

"Ik zal niet in staat om te spelen op Wimbledon dit jaar", liet Nadal op Facebook weten. "Zoals je je kunt voorstellen, is het een zeer moeilijke beslissing, maar de blessure heeft tijd nodig om te genezen."

Nadal moest voorafgaand aan de derde ronde op Roland Garros afhaken vanwege de kwetsuur. Hij zou eigenlijk tegen zijn landgenoot Marcel Granollers moeten spelen, maar dat ging dus niet door. Het is nog onduidelijk hoe lang de tennisser uitgeschakeld zal zijn.

Straaljager neergestort in Friesland

In Friesland is zojuist een straaljager neergestort. De F-5 crashte in een meertje bij het dorpje Bitgum, nabij de vliegbasis van Leeuwarden.

Volgens de Leeuwarder Courant gaat het hier om een gevechtsvliegtuig van Patrouille de Suisse. De piloot heeft weten gebruik te maken van zijn schietstoel.

Update 18.12 uur:
Inmiddels is er ook een filmpje opgedoken van de straaljager zelf, die plotseling ter aarde stort. Kun je hieronder bekijken.

Update 16.53 uur:
Volgens dezelfde bron is de Zwitserse straaljager op een andere gebotst. Het tweede vliegtuig zou – zwaar gehavend – onderweg zijn naar de vliegbasis van Leeuwarden, waar morgen en zaterdag de Luchtmachtdagen plaatsvinden.


En we hebben beeld!

Bernie Sanders bij Barack Obama

De linkse presidentskandidaat Bernie Sanders is donderdag op bezoek gegaan bij de Democratische president Barack Obama. Sanders heeft een vrijwel zeker mislukte poging gedaan om de presidentskandidaat te worden voor de Democratische Partij. De Democratische president Obama verhuist in januari uit het Witte Huis. In november zijn er presidentsverkiezingen.

Sanders voert in de Amerikaanse hoofdstad ook nog campagne. Er zijn dinsdag de laatste voorverkiezingen voor de partij. De zelf benoemde socialist Sanders heeft naar schatting circa 43 procent van de in Democratische voorverkiezingen uitgebrachte stemmen gekregen. Zijn rivaal Hillary Clinton meer dan 55 procent. Prominente Democraten inclusief Obama hopen dat Sanders zich snel neerlegt bij zijn nederlaag en Clinton gaat steunen.

De partij kiest 25-28 juli op een congres in Philadelphia de presidentskandidaat.

Bernie Sanders bij Barack Obama
Bernie Sanders bij Barack Obama (Foto: ANP)

Piloten Air France zetten staking door

Air France heeft donderdag geen overeenstemming weten te vinden met de pilotenvakbonden. Daardoor kan de voor zaterdag aangekondigde staking van Franse vliegers niet worden voorkomen, bleek donderdag op een persconferentie van Air France-topman Frédéric Gagey.

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod. Gagey verwacht dat zaterdag 20 à 30 procent van de vluchten van Air France moet worden geannuleerd.

De Franse piloten zijn ook ontevreden over de onevenwichtige ontwikkelingen bij Air France en zustermaatschappij KLM. Omdat KLM meer vorderingen maakt met besparingen, groeit de capaciteit daar sterker dan bij Air France, waar het vluchtaanbod al maanden stagneert of zelfs krimpt. De Franse vliegers vinden dat de uitbreiding van het stoelenaanbod bij KLM minstens voor een deel toekomt aan hun bedrijf.

De ontstemde piloten lijken daarbij een steeds gewilliger oor te vinden bij het eigen management. Gagey ontkende echter dat er plannen zijn voor een herverdeling. Hij wees er daarbij op dat moederbedrijf Air France-KLM momenteel geen leider heeft, omdat de nieuwe topman Jean-Marc Janaillac pas op 4 juli aantreedt. Dat maakt het volgens hem 'moeilijk' om de verdeling tussen beide groepen te bespreken.

Piloten Air France zetten staking door
Piloten Air France zetten staking door (Foto: ANP)

Spoorstaking BelgiŽ lijkt onafwendbaar

Overleg tussen de directie van de Belgische spoorwegen en de vakbonden is donderdagmiddag na vier uur onderhandelen weer op niets uitgelopen. Daardoor lijken nieuwe spoorstakingen vanaf zondagavond zo goed als zeker.

De socialistische spoorbond had al acties tussen 12 en 26 juni aangekondigd als het overleg zou mislukken. Van het al meer dan een maand durende arbeidsconflict dreigen voetbalfans die met de trein naar Frankrijk willen reizen de dupe te worden. De vakbondsorganisaties noemden het resultaat teleurstellend.

De bonden leggen het onderhandelingsresultaat wel nog voor aan hun achterban.

Spoorstaking België lijkt onafwendbaar
Spoorstaking België lijkt onafwendbaar (Foto: ANP)

Tiebreaks nekken Sijsling in Rosmalen

Tennisser Igor Sijsling is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het Ricoh Open te bereiken. In Rosmalen ging de Nederlander (ATP-118) via twee tiebreaks onderuit tegen servicekanon Ivo Karlovic (ATP-28): 6-7(4) en 6-7(5).

Sijsling wist in de eerste set geen enkel breakpoint te creëeren op de service van Karlovic, die in de tiebreak toesloeg. In het tweede bedrijf kreeg de Nederlander één kans op de service van de Kroaat die wederom op zijn service kon vertrouwen en er een van zijn twintig aces uitperste. In de tiebreak werd een foutje Sijsling fataal.

Trailer: Stranger Things

Na de eerste beelden uit de nieuwe Netflix-serie Stranger Things is er nu ook een eerste trailer verschenen voor het jaren 80-mysterie.

Stranger Things is het verhaal van een jongetje dat verdwijnt in het niets. Als vrienden, familie en de lokale politie op zoek gaan naar antwoorden, worden ze meegezogen in een buitengewoon mysterie met ultrageheime overheidsexperimenten, angstaanjagende bovennatuurlijke krachten en een heel vreemd meisje.

In Stranger Things zie je Winona Ryder, David Harbour, Cara Buono, Matthew Modine en anderen. De achtdelige serie is te zien vanaf 15 juli.

Rocket League gratis op Xbox One dit weekend

Autovoetbalgame Rocket League is komend weekend gratis te spelen op Xbox One. Het aanbod valt samen met een weekend gratis Xbox Live; van 9 tot en met 12 juni kunnen Xbox 360- en Xbox One-bezitters voor niets online gamen.

Het is de eerste keer ooit dat zowel Xbox 360- als Xbox One-gamers zonder Gold-lidmaatschap online kunnen spelen, aldus Larry Hryb. Mocht je Rocket League nog niet uitgeprobeerd hebben dan is dit dus een uitgelezen kans om dat te doen, al dan niet samen met vrienden.

Bankmedewerker is steeds vaker IT'er

IT-banen vormen een steeds groter deel van de werkgelegenheid bij banken. Bijna een kwart van de werknemers van Nederlandse banken werkt nu op de IT-afdeling, stelt consultancybureau KPMG in een donderdag gepubliceerd rapport.

De IT-banen vormden vorig jaar 22 procent van de totale werkgelegenheid bij de banken, tegen 12 procent in 2007. Dit komt door de digitalisering van de werkzaamheden van banken en door de opkomst van mobiel bankieren. Daardoor worden bankfilialen in hoog tempo gesloten en neemt het totaal aantal banen bij de banken stevig af.

Bankmedewerker is steeds vaker IT'er
Bankmedewerker is steeds vaker IT'er (Foto: BuzzT)

In AziŽ ontdekt element heet nihonium

Japanse wetenschappers die als eersten in Azië een element hebben ontdekt, hebben dat nihonium gedoopt, naar de Japanse naam voor hun land. Nihonium staat voortaan tussen goud, lood, neon, waterstof, ijzer, zuurstof en de andere scheikundige elementen.

"Ik denk dat het feit dat we in Japan een van slechts 118 bekende elementen hebben gevonden van grote betekenis is", zei onderzoeksleider Kosuke Morita donderdag. "Tot nu toe werden alle elementen van het periodiek systeem ontdekt in Europa en de Verenigde Staten."

Element 113 werd voor het eerst gevonden in 2004. Het bestaat niet natuurlijk en moet synthetisch worden opgewekt.

Andere nieuwe elementen heten moscovium (116), tennessine (117) en oganesson (118). De namen worden permanent na vijf maanden.

In Azië ontdekt element heet nihonium
In Azië ontdekt element heet nihonium (Foto: ANP)

Franse boete voor UberPOP

Uber moet in Frankrijk een boete van 800.000 euro betalen voor het aanbieden van de illegale taxidienst UberPOP. Een rechter veroordeelde ook twee bestuurders van het Amerikaanse bedrijf tot boetes. Die zijn voor de helft voorwaardelijk.

Bij UberPOP kon iedere particulier met een rijbewijs tot vorig jaar juli met zijn eigen auto ritten aanbieden. Net als in Nederland, waar UberPOP in november ook de handdoek in de ring gooide na druk van toezichthouders, is dat in strijd met de taxiregels.

Het bedrijf biedt in tientallen landen nog verschillende taxidiensten aan. Zo zijn in Nederland nog de gewone taxi's van het bedrijf op te roepen via een app op de smartphone en overweegt Uber ook carpooldienst UberPOOL hier uit te rollen.

Franse boete voor UberPOP
Franse boete voor UberPOP (Foto: BuzzT)

NAVO verwacht groeiend defensiebudget van NL

NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht van Nederland dat het zijn defensiebudget blijft verhogen. Dat heeft hij donderdag gezegd na een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Nederland geeft 1,13 procent van het bruto binnenlands product uit aan Defensie. Tijdens de NAVO-top in Wales in 2014 is afgesproken dat lidstaten die minder dan de NAVO-doelstelling van 2 procent uitgeven aan Defensie, proberen geleidelijk naar die norm toe te werken.

Secretaris-generaal Stoltenberg is wel tevreden dat Nederland niet meer bezuinigt en dat ons land is begonnen aan een verhoging van het defensiebudget. Hij verwacht dat Nederland hiermee doorgaat en ook verhoudingsgewijs meer geld voor Defensie uittrekt, om naar de norm van 2 procent toe te groeien.

Spanningen
Volgens Stoltenberg is de toename nu nodig omdat de spanningen in de wereld zijn toegenomen, met een dreigender Rusland in het oosten van Europa en instabiliteit in het zuiden.

Stoltenberg begrijpt dat het moeilijk kan zijn om meer geld uit te geven aan het leger. "Alle politici en de meeste mensen die ik ontmoet, geven liever geld uit aan gezondheid, vakantie, infrastructuur en andere dingen. Maar we moeten investeren in onze defensie. We hebben niet een sterke defensie nodig omdat we een oorlog willen uitlokken, maar om een conflict te voorkomen".

NAVO verwacht groeiend defensiebudget van NL
NAVO verwacht groeiend defensiebudget van NL (Foto: ANP)

Drones verboden bij Pinkpop

Tijdens Pinkpop mogen er geen drones en modelvliegtuigjes boven en bij het festivalterrein in Landgraaf vliegen. De gemeente heeft een noodbevel afgekondigd. Pinkpop vindt van vrijdag tot en met zondag plaats.

Drones kunnen volgens burgemeester Raymond Vlecken een gevaar opleveren voor bezoekers, medewerkers en artiesten. Het verbod geldt overigens niet alleen voor het festivalterrein, maar ook voor een groot gebied daaromheen.

Het noodbevel is volgens Vlecken nodig omdat bestaande regels niet voldoen.

Drones verboden bij Pinkpop
Drones verboden bij Pinkpop (Foto: BuzzT)

Shell laat Canadese noordpoolrechten los

Shell heeft omstreden vergunningen voor boringen in het Canadese deel van de Noordpool afgestaan. Daardoor kan van het betreffende gebied een beschermd natuurreservaat worden gemaakt.

Shell besloot eerder al af te zien van verdere boringen in de poolwateren ten noorden van Alaska, omdat ze te weinig opleverden en te duur waren. Dit kostte het bedrijf miljarden euro's aan afschrijvingen. De plannen van Shell om olie en gas te zoeken rond de Noordpool stuitten jarenlang op veel verzet van milieugroeperingen.

Het besluit om de pool te verlaten werd mede ingegeven door de enorme daling van de olieprijs. Net als andere oliegiganten zet Shell het mes in zijn investeringen, in een poging zijn winstgevendheid op te krikken.

Shell laat Canadese noordpoolrechten los
Shell laat Canadese noordpoolrechten los (Foto: ANP)

Man rukt zich dood op het werk

Een 48-jarige man uit New York is dinsdag in het harnas gestorven. De beste man heeft het loodje gelegd terwijl hij op zijn werk de hand aan zichzelf sloeg.

De rukker werd dinsdagochtend in een verlaten hoekje van het North Central Bronx Hospital aangetroffen. Hier was de Amerikaan werkzaam.

Blijkbaar had hij het niet al te druk, want hij was namelijk half ontkleed. Uit onderzoek is gebleken dat hij porno had gekeken. De druk werd hem toch te veel, want hij heeft het loodje gelegd door een hartaanval.

'Cyberaanval Kremlin op onderzoek ramp MH17'

Russische geheime diensten zaten in de herfst achter cyberaanvallen op de computers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die zich boog over de MH17-ramp. Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz) in een openbaar stuk over "de elektronische aanvallen die door inlichtingendiensten in Rusland worden aangestuurd".

Het was bekend dat hackers 'met waarschijnlijk een Russische achtergrond' in oktober hebben geprobeerd de computersystemen van de OVV binnen te dringen. De BfV voert deze cyberaanval op als een voorbeeld van ad-hoc- cyberaanvallen van de Russische geheime diensten. Die worden naast de langdurige operaties in de cyberspionage uitgevoerd.

De aanval op de OVV werd met nepservers gedaan met de bedoeling inloggegevens van onderzoekers te bemachtigen. Dat zou overigens niet zijn gelukt.

Vlucht MH17 betrof een Maleisische Boeing 777 die uit Amsterdam was opgestegen met 298 mensen aan boord en boven het front in het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Niemand overleefde het. Er waren 196 Nederlanders aan boord.

'Cyberaanval Kremlin op onderzoek ramp MH17'
'Cyberaanval Kremlin op onderzoek ramp MH17' (Foto: ANP)

Topman: Spotify is niet te koop

Muziekdienst Spotify is niet te koop. Dat zei topman Daniel Ek van het verliesdraaiende Zweedse bedrijf donderdag op een symposium in Stockholm.

Investeerders houden rekening met een beursgang van Spotify, maar zien het bedrijf ook als overnameprooi voor een van de Amerikaanse techgiganten. Volgens Ek is dat laatste niet aan de orde. ,,We gaan niet verkopen. Mijn persoonlijke ambitie is om te laten zien dat we ook in Europa zo'n gigant kunnen neerzetten."

Spotify zag zijn omzet vorig jaar met 80 procent stijgen naar bijna twee miljard euro en voerde het aantal abonnees op tot 28 miljoen. Tegelijkertijd zwol het verlies met 11 miljoen euro aan tot 173 miljoen euro. Het bedrijf neemt het op tegen vergelijkbare diensten als Apple Music, Google Music en Tidal.

Topman: Spotify is niet te koop
Topman: Spotify is niet te koop (Foto: ANP)

Ilja Gort herschrijft roman om 'blunders'

Ilja Gort heeft zijn roman De Vrouwenslagerij uit 2012 herschreven. De schrijver ontdekte een paar fouten in het verhaal en klom daarom opnieuw in de pen.

"Toen de derde druk van het boek was uitverkocht en we wilden gaan herdrukken, las ik het manuscript nog eens door. Er stonden een paar kapitale blunders in", aldus Gort. "Ik heb me toen een maand lang teruggetrokken in de torenkamer van mijn Franse château en het boek van kop tot staart opnieuw geschreven."

De nieuwe versie van De Vrouwenslagerij is het eerste boek dat Gort uitbrengt onder zijn eigen uitgeverij Slurp Publishers. De wijnboer en televisiemaker heeft ook al een reeks nieuwe boeken in de planning. Behalve een kookboek verschijnt binnenkort ook een nieuwe roman: De Vulkaan.

Ilja Gort herschrijft roman om 'blunders'
Ilja Gort herschrijft roman om 'blunders' (Foto: BuzzE)

V&D krijgt tweede leven als webshop

V&D krijgt een doorstart als webshop. Alle merkrechten van de failliete warenhuisketen zijn overgenomen door drie winkelondernemers. Die werken nu aan een "nieuwe V&D", werd donderdag aangekondigd.

Mogelijk kunnen consumenten binnenkort dus weer V&D-dekbedovertrekken en kleding van een V&D-huismerk als Soho aanschaffen. Ook bekende termen als 'Prijzencircus' zijn door de curatoren aan de ondernemers verkocht. De kopers zeggen zo veel mogelijk samen te werken met de vroegere leveranciers van V&D. Maar ze willen ook in zee gaan met nieuwe partijen.

Een van de kopers is CoolCat-baas Roland Kahn. Dat is de man die eerder dit jaar V&D nog wilde redden, maar hij kreeg zijn plannen toen uiteindelijk niet rond. Ook Kahns zakenpartner Jaco Scheffers en voormalig Hema-topman Ronald van Zetten doen mee. Speciaal voor het voortzetten van de merken van V&D hebben ze het samenwerkingsverband Retail Ventures opgezet.

Webwinkel

Van Zetten krijgt de leiding over de nog op te starten webwinkel, compleet met een app en andere denkbare toepassingen. De ondernemers zeggen de site zo snel mogelijk "live" te willen hebben, maar hebben hun plannen nog niet volledig uitgewerkt. "We zijn vol plannen om V&D weer een sterk en gezond merk van alle Nederlandse consumenten te maken. In eerste instantie online, maar op termijn wellicht ook weer in het Nederlandse straatbeeld", liet Van Zetten weten.

V&D ging eind vorig jaar failliet, waardoor duizenden mensen hun baan verloren. Alleen voor ruim vijftig zelfstandige filialen van La Place bleek een doorstart mogelijk. Supermarktbedrijf Jumbo, dat La Place overnam, werkt er inmiddels hard aan om het aantal vestigingen van La Place komende tijd weer uit te breiden. Donderdag werd bekend dat het restaurant in het voormalige pand van V&D aan het Rokin in Amsterdam vrijdag weer opengaat.

De curatoren van V&D brengen voorlopig nog geen financiële details van de overname van de merknamen naar buiten.

V&D krijgt tweede leven als webshop
V&D krijgt tweede leven als webshop (Foto: ANP)

'Van der Wiel op weg naar AS Roma'

Gregory van der Wiel lijkt zijn loopbaan voort te zetten bij AS Roma. De transfervrije rechtsback is in Rome voor contractonderhandelingen.

Sky Sports meldt donderdag dat de Nederlandse rechtsback samen met zijn zaakwaarnemer Mino Raiola in Rome is aangekomen en in gesprek gaat met de clubleiding van Roma. Van der Wiel (28) vertrekt transfervrij bij Paris Saint-Germain nadat zijn aflopende contract niet werd verlengd.

Russische straaljager neergestort bij Moskou

Een Russische straaljager is donderdag neergestort buiten Moskou, waardoor de piloot om het leven is gekomen. Dat meldt het Russische persbureau RIA op gezag van het ministerie van Defensie.

De Sukhoi Su-27 maakte deel uit van de speciale eenheid Russkije Witjasi die met speciale vluchten evenementen opluistert. Het toestel was op de terugweg naar de basis na een optreden tijdens het openingsfeest van een pilotenmonument. Het had geen wapens of munitie aan boord.

De crash heeft op de grond geen ernstige schade aangebracht, stelde het ministerie. Volgens het departement heeft de piloot weten te voorkomen dat het toestel zou neerstorten op een woonwijk maar had hij daardoor geen tijd meer om zich in veiligheid te brengen met de schietstoel. Het vliegtuig kwam neer in een bos.

Het is nog niet duidelijk waardoor de straaljager is neergestort.

Russische straaljager neergestort bij Moskou
Russische straaljager neergestort bij Moskou (Foto: ANP)

Robots ontvangen ziekenhuispatiŽnten

Patiënten en bezoekers van twee ziekenhuizen in België worden vanaf maandag welkom geheten door robots. De mensachtige machines van 1 meter 40 hoog staan het personeel van de ontvangstbalie bij.

Een wereldprimeur voor de medische sector, aldus het bedrijf achter de humanoïde robots. De twee ziekenhuizen, in Oostende en Luik, gebruiken al langer robots in de ouderenzorg en op de kinder- en revalidatie-afdelingen. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om kinderen te begeleiden naar operatiezalen.

De 'receptierobots', die Pepper worden genoemd, zijn groter, mobieler en speciaal ontwikkeld om patiënten te ontvangen. De Pepper-robots worden al getest in winkels in Japan en Frankrijk, maar nu voor het eerst in een medische omgeving ingezet, aldus het robotbedrijf uit Oostende. De firma ontwikkelde ook al robots voor bijvoorbeeld hotelbalies.

Robots ontvangen ziekenhuispatiënten
Robots ontvangen ziekenhuispatiënten (Foto: BuzzT)

Alleen volwassenen mogen nog tinderen

Alleen volwassenen mogen nog dates zoeken op Tinder. De app gaat minderjarigen weren. Dat gaat volgende week in. "We hebben de verantwoordelijkheid om onze gebruikerservaringen constant te controleren", meldt Tinder donderdag aan tech-media. Maar Tinder maakt niet duidelijk hoe het de leeftijden wil controleren.

De minimumleeftijd is nu nog dertien, maar kinderen van dertien tot en met zeventien konden alleen worden gekoppeld aan leeftijdsgenoten.

Tinder heeft ongeveer 50 miljoen gebruikers, die elke dag 1,4 miljard keer naar links of rechts swipen.

Alleen volwassenen mogen nog tinderen
Alleen volwassenen mogen nog tinderen (Foto: BuzzT)

Ibrahimovic mag niet naar Manchester

De geruchten dat Zlatan Ibrahimovic bij Manchester United gaat tekenen, worden steeds groter. De Zweedse topvoetballer heeft al aangekondigd dat hij vertrekt bij Paris Saint-Germain, maar waar hij volgend seizoen speelt is nog steeds niet bekend. 

In de komende weken zal dit in ieder geval niet in Manchester zelf bevestigd worden. "Of het goed is als hij even naar Manchester vliegt? Nee dat is niet goed", aldus de bondscoach van Zweden, Erik Hamrén. Onderhandelen in het hotel van het Zweedse elftal is wel een mogelijkheid. "Dat moet je aan hem vragen of hij dat gaat doen. Ik weet honderd procent zeker dat dit hem niet zal beïnvloeden. Hij gaat al lang mee in het wereldje."

Zweden komt maandag 13 juni voor het eerst aan de bal tegen Ierland. Daarna volgen de wedstrijden tegen België en Italië in de groepsfase. 

KPN wint verder terrein in krimpende tv-markt

KPN heeft zijn marktaandeel op het gebied van televisie vorig kwartaal verder vergroot. Het bedrijf toonde daarmee groei in een krimpende markt, meldde onderzoeksbureau Telecompaper donderdag.

KPN verbeterde zijn marktaandeel met 0,3 procentpunt, naar 29,2 procent. Concurrent Ziggo verloor een half procentpunt en bedient nu 51,7 procent van de markt.

De hele televisiemarkt kromp voor het vierde kwartaal op rij. In de eerste drie maanden van dit jaar verdwenen er 8000 aansluitingen, waarmee het totaal uitkwam op iets meer dan 7,8 miljoen. Het aantal digitale tv-aansluitingen groeide een fractie, maar dat was niet voldoende om de afname van bijna 5 procent bij de analoge aansluitingen te compenseren.

KPN wint verder terrein in krimpende tv-markt
KPN wint verder terrein in krimpende tv-markt (Foto: BuzzT)

Waterpeil Waal fors lager door nieuwe dijken

Het waterpeil van de Waal, de drukstbevaren rivier van Europa, is met 30 centimeter gedaald door de aanleg van nevengeulen, nieuwe dijken en bredere uiterwaarden. Dat is donderdag gebleken bij de afsluiting van het werk aan de dijken rond Slot Loevestein, het laatste stuk van de grootschalige dijkverbetering langs de Waal.

Aan de waterstandsverlaging is gewerkt sinds sommige dijken in 1995 dreigden te breken door extreem hoogwater. Honderdduizenden mensen tussen de Duitse grens en Zaltbommel moesten toen hun huizen verlaten om een ramp te voorkomen.

"De mens is wat opgeschoven om de buurman meer ruimte te geven. Omdat de rivieren meer water moeten afvoeren. Omdat het nu nog goedschiks kan en we niet willen wachten tot het water het recht in eigen hand neemt", zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag.

Het Munnikenland rond Slot Loevestein is teruggebracht naar de situatie van voor de inpoldering in de jaren zestig van de vorige eeuw. Tussen de Waal en de Afgedamde Maas is een nieuwe dijk van 2 kilometer lang gebouwd, die er onder andere voor zorgt dat het slot niet meer op een eiland komt te staan bij hoogwater.

Het hele project van dijkverbeteringen in Nederland heeft miljarden gekost. Het is nu vrijwel overal klaar. Ondertussen staat er alweer een nieuw Deltaplan voor waterveiligheid tot 2050 op stapel.

Waterpeil Waal fors lager door nieuwe dijken
Waterpeil Waal fors lager door nieuwe dijken (Foto: ANP)

Brussel inventariseert klachten over apps

Mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van apps op hun mobiele telefoon kunnen met hun klachten of opmerkingen terecht bij de Europese Commissie. Die lanceerde donderdag een soort digitaal loket hiervoor.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil aan de hand van deze publieke raadpleging bepalen of het nodig is consumenten beter te beschermen. Het gaat bijvoorbeeld om apps die het aantal stappen dat je dagelijks maakt bijhoudt of die de goedkoopste vluchten of hotels opzoekt.

Brussel wil graag weten of gebruikers verkeerde informatie over bijvoorbeeld hun gezondheid hebben gekregen. "Wie een app downloadt moet er zeker van zijn dat die geen schade veroorzaakt, vooral bij gezondheidsadviezen", aldus EU-commissaris Günther Oettinger (Digitale Economie).

Het loket is geopend tot 15 september. Bedrijven, overheden, onderzoekers en maatschappelijke organisaties kunnen hun zegje doen, maar ook app-ontwikkelaars zijn welkom.

Brussel inventariseert klachten over apps
Brussel inventariseert klachten over apps (Foto: BuzzT)

Koningin spreekt gedupeerden gasexplosie

Koningin Máxima heeft donderdag tijdens een bezoek aan Urk een gesprek gehad met bewoners van het huizenblok dat vorige week werd getroffen door een gasexplosie.

De koningin is donderdag op Urk om het startsein te geven voor de inschrijving van Burendag, die eind september wordt gehouden. Tijdens dat bezoek sprak ze volgens de RVD met de gedupeerde bewoners over hun persoonlijke ervaringen. Ook de Urker burgemeester Pieter van Maaren was bij het gesprek aanwezig.

Door de explosie, veroorzaakt door een beschadigde gasleiding bij graafwerkzaamheden, raakten zes mensen gewond. Zes woningen raakten dusdanig zwaar beschadigd dat ze moeten worden gesloopt.

Koningin spreekt gedupeerden gasexplosie
Koningin spreekt gedupeerden gasexplosie (Foto: ANP)

PostNL moet concurrent ruimte blijven bieden

Kleine postbedrijven moeten ook in de toekomst toegang houden tot het landelijke netwerk van PostNL. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een donderdag gepresenteerd concept voor haar analysebesluit over de postmarkt.

De toegang voor kleinere bedrijven is nu geregeld in een artikel in de postwet, maar dat vervalt op termijn. De ACM stelt voor om de verplichting op te nemen in het nieuwe marktanalysebesluit. Daarin wordt gesteld aan welke verplichtingen PostNL moet voldoen, met het oog op diens dominante marktpositie.

De ACM ziet ondanks de aanhoudende krimp van het brievenverkeer nog ruimte voor concurrentie op de postmarkt. Daarvoor moeten kleine postvervoerders wel toegang hebben tot het postnetwerk van PostNL, anders kunnen zij volgens de toezichthouder niet meer in heel Nederland post bezorgen. "Dat zou ten koste gaan van de keuze voor zakelijke afzenders", aldus ACM-bestuurder Henk Don.

Bedrijven en organisaties in de postmarkt kunnen nog reageren op het ontwerpbesluit. De ACM verwacht het definitieve besluit in het najaar af te ronden.

PostNL moet concurrent ruimte blijven bieden
PostNL moet concurrent ruimte blijven bieden (Foto: ANP)

Onrust Air France dreigt KLM af te remmen

De sociale onrust bij zustermaatschappij Air France dreigt een rem te zetten op de groeimogelijkheden bij KLM. De Franse piloten klagen over een onevenwichtige ontwikkeling van de capaciteit, en lijken daarbij een steeds gewilliger oor te vinden bij het eigen management.

De vliegers vinden dat de uitbreiding van het stoelaanbod bij KLM van de laatste maanden, op zijn minst voor een deel toekomt aan Air France. Bronnen bij KLM bevestigden donderdag dat de directie van Air France ernaar neigt de piloten daarin gelijk te geven.

De kern van het conflict ligt in het strategisch plan voor de jaren tot en met 2020 dat Air France-KLM in 2014 ontvouwde. Daarin is de toekomstige groei van het stoelaanbod sterk afhankelijk gemaakt van kostenbesparingen. Omdat KLM daar meer vorderingen mee maakt dan Air France, is in Nederland meer ruimte voor groei.

Overheid
Dat is in tegenspraak met afspraken die bij de overname van KLM in 2004 zijn gemaakt, ook met de Nederlandse en Franse overheid. De verdeling van het vluchtaanbod zou min of meer gelijk blijven. Dat was sindsdien ook meestal het geval. Maar de laatste maanden groeit KLM, terwijl bij Air France sprake is van stilstand of zelfs krimp.

Een woordvoerster van Air France liet weten dat nog gesproken wordt met de piloten, die als een akkoord uitblijft mogelijk zaterdag het werk neerleggen. "De directie doet er alles aan om een staking te voorkomen." Een verplaatsing van vluchten van Schiphol naar Parijs is evenwel niet aan de orde, benadrukte zij.

Acties
KLM herhaalde in een reactie dat acties van het Franse personeel 'destructief' zouden zijn, net nu de luchtvaartgroep na jaren van verliezen weer zwarte cijfers schrijft. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij benadrukte dat Air France zelf opdraait voor de kosten van een eventuele staking.

De vermeende scheefgroei heeft ook de aandacht van aankomend topman Jean-Marc Janaillac van moederbedrijf Air France-KLM, die op 4 juli begint. Volgens dagblad Le Figaro is hij bereid de in 2004 gemaakte afspraken nog eens langs de meetlat te leggen. Dat zal wel in overleg met de Nederlanders gebeuren, aldus de krant.

Onrust Air France dreigt KLM af te remmen
Onrust Air France dreigt KLM af te remmen (Foto: ANP)

Diesel lekt uit buisleiding bij Lage Zwaluwe

Hulpdiensten zijn in de nacht van woensdag op donderdag uitgerukt omdat bij Lage Zwaluwe diesel lekt uit een zogeheten buisleiding. Een weiland en een sloot aan de Wilgendijk, niet ver van het spoor, zijn vervuild geraakt. Volgens de veiligheidsregio geven metingen in de omgeving echter 'geen reden tot grote zorg'.

De hulpdiensten treffen voorbereidingen om de gelekte diesel op te ruimen. Door buisleidingen worden gevaarlijke stoffen over een grote afstand getransporteerd. De oorzaak van de lekkage is nog onbekend.

Mogelijk is sprake van geuroverlast, aldus de veiligheidsregio. Mensen uit de omgeving die de geur opmerken, kunnen het beste hun ramen en deuren sluiten.

Diesel lekt uit buisleiding bij Lage Zwaluwe
Diesel lekt uit buisleiding bij Lage Zwaluwe (Foto: ANP)

Meer mensen bestellen eten online

Steeds meer mensen bestellen eten, drinken en gezondheidsproducten via het internet. Volgens nieuw brancheonderzoek heeft 17 procent van de Nederlanders in het eerste kwartaal een of meerdere van dit soort artikelen online aangeschaft. Een jaar eerder deed 13 procent dat. De uitgaven stegen daarbij met 57 procent.

Het gaat zowel om aankopen bij websites van supermarkten als om thuisbezorgde maaltijden, zoals pizza's of spareribs. De cijfers komen van marktvorser GfK, die onderzoek deed in opdracht van brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

Ook de totale markt voor onlineshoppen liet in het eerste kwartaal weer een krachtige groei zien. Alles bij elkaar werd in Nederlandse webwinkels een kleine 4,9 miljard euro uitgegeven. Dat is 13 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Meer mensen bestellen eten online
Meer mensen bestellen eten online (Foto: BuzzT)

F-35 vloog bewust niet over Binnenhof

Gezien alle politieke commotie is het nieuwe jachtvliegtuig F-35 bewust niet over het Binnenhof gevlogen. Er is uiteindelijk voor gekozen om 'andere bezienswaardigheden met de F-35 op de foto te zetten en niet zozeer het Binnenhof', aldus minister Jeanine Hennis (Defensie) donderdag in de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsvrouw zal in de toekomst, als Nederland over meer F-35's beschikt, 'natuurlijk alsnog het plaatje' worden gemaakt. Er werd teleurgesteld op gereageerd dat het toestel het Binnenhof meed.

De F-35 of Joint Strike Fighter (JSF) maakte eerder deze week op twee dagen een kennismakingsrondje over Nederland. Over de aanschaf van de vervanger van de F-16 is jarenlang fel discussie gevoerd in de politiek.

F-35 vloog bewust niet over Binnenhof
F-35 vloog bewust niet over Binnenhof (Foto: ANP)

Herbeleef het EK 1988 op FOK!

Na een dramatische kwalificatie voor het EK in Frankrijk kunnen wij Oranje-supporters dit jaar onze toeters, shirts en vreemde hoeden in de kast laten. Om de teleurstelling weg te spoelen van een EK waar bijna iedereen heengaat, behalve wij, blikken we hier op FOK!sport terug op het mooiste EK voor ons Nederlanders. Deze komende weken zullen we het EK van 1988 gaan herbeleven. Wedstrijden, achtergronden en ‘nieuwtjes’ van het toernooi in West Duitsland zullen ons helemaal in sfeer van eind jaren ’80 terugbrengen. Veel leesplezier.

Aan het EK in 1988 namen acht landen deel. Gastland West-Duitsland was uiteraard al gekwalificeerd. De andere zeven deelnemers waren de winnaars van de kwalificatiepoules waar in totaal 32 landen aan deelnamen.

Het toernooi werd gespeeld in acht stadions. Elk stadion kreeg twee wedstrijden toegewezen (behalve het Volksparkstadion in Hamburg waar slechts één wedstrijd gespeeld werd). De speelsteden bevonden zich door heel West-Duitsland. Er werd om problemen te voorkomen geen wedstrijd gespeeld in West-Berlijn.

De speelsteden:

Overzicht van de speelsteden van het EK (Bron: Wikipedia)
Overzicht van de speelsteden van het EK (Bron: Wikipedia)

Poule 1: West-Duitsland, Italië, Spanje en Denemarken

West-Duitsland was als gastland geplaatst en was niet direct de grootste favoriet voor het EK. Uiteraard is het thuisland vrijwel altijd kanshebber en mag je Duitsers nooit uitvlakken. Maar de ploeg van bondscoach Franz Beckenbauer kende een zeer moeizame reeks oefenwedstrijden waarin zelfs met 4-1 van de Sovjet-Unie verloren werd. Gebrek aan echte klasse maakte van de West-Duitsers meer een outsider dan grote favoriet.

Italië reisde met een flink verjongde ploeg af naar het EK. De Zuid-Europeanen wonnen hun kwalificatiepoule door slechts eenmaal te verliezen en één keer gelijk te spelen. Genoeg voor een ruime voorsprong op Zweden, Portugal en Zwitserland. Ondanks de belofte van bondscoach Azeglio Vicini om na het WK van 1986 af te stappen van het verdedigende catenacciospel bleek daar weinig van te komen in de kwalificatie. De talentvolle nieuwe generatie voetballers uit Italië wordt gezien als één van de kanshebbers voor het EK.

De sterk verjongde Italiaanse ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De sterk verjongde Italiaanse ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Spanje kwalificeerde zich voor het EK door Roemenië één puntje voor te blijven. Toch wordt de Spaanse ploeg gezien als één van de grote favorieten voor het EK. De ploeg boogt voor een groot deel op de ruggengraat van Real Madrid. De spelers van de club die door PSV uit de Europacup 1 gegooid werden vormen de basis van de Spaanse ploeg. Voor bondscoach Miguel Muñoz is het zaak dat zijn ploeg presteert. De Spaanse keuzeheer ligt onder vuur in zijn thuisland omdat hij een aantal goede spelers thuislaat omdat ze uit de gratie zijn geraakt op het persoonlijke vlak.

Denemarken was in de kwalificatiepoule verwikkeld in een spannende strijd met Tsjecho-Slowakije en Wales. Door in de laatste wedstrijd Wales met 1-0 te verslaan verzekerden de Scandinaviërs zich van het EK. De Denen waren tijdens het EK in 1984 en het WK in 1986 een frisse verrassing met hun leuke spel. Maar dat imago brokkelde de laatste tijd af doordat de ploeg minder en minder attractief is gaan spelen. Een diva in haar nadagen werd de ploeg van bondscoach Sepp Piontek ook wel genoemd. Verwacht van deze ploeg geen grootse prestaties op het EK.

Poule 2: Sovjet-Unie, Nederland, Ierland en Engeland

De Sovjet-Unie wist in de kwalificatie af te rekenen met Oost-Duitsland en Frankrijk. De ploeg uit het Oostblok verloor zelfs geen enkele wedstrijd. Ook de voorbereiding verliep soepel met een ruime overwinning op West-Duitsland. De dynamische Sovjet-ploeg geldt vooraf als één van de favorieten voor het EK. Wat tegen deze favorietenrol spreekt is dat de Oostblokkers zelden presteren op een eindtoernooi. De laatste grote prestaties dateren alweer van de jaren ’60.

Nederland kende een makkelijke kwalificatie. Nummer twee Griekenland volgde op gepaste afstand. Een vuurwerkbom tijdens de wedstrijd tegen Cyprus deed het Nederlands elftal bijna alsnog de das om. Maar Nederland kwam er met een genadige staf vanaf. De wedstrijd tegen Cyprus moest over gespeeld worden zonder publiek. Oranje reist naar West-Duitsland af als één van de grote favorieten. Nadat PSV de Europacup 1 won, en Ajax de finale van de Europa Cup 2 verloor van het zeer Nederlands getinte KV Mechelen is duidelijk dat het Nederlandse voetbal tot de Europese top behoort. Voeg daarbij enkele topspelers die in het buitenland spelen en de favorietenrol is geboren. Grote discussie in Nederland is wie er in de spits moest? De goalgetter John Bosman, de onbespeelbare Wim Kieft of de briljante Marco van Basten.

De EK-selectie met begeleiders. Achterste rij vlnr: Monne de Wit (fysio), Gerrit Steenhuizen (materiaal), Nol de Ruiter (trainer), Rinus Michels (coach), Bert van Lingen (trainer), Guus de Haan (trainer). Ronald koeman, John Bosman, Wim Kieft, Wilbert Suvrijn, Joop Hiele, Hans van Breukelen, Hendri Kruzen, Frank Rijkaard, Sjaak Troost, Wim Koevermmans, Ruud Gullit. Voorste rij:Marco van Basten, Adri van Tiggelen, Berry van Aerle, Jan Wouters, Aron Winter, Arnold Muhren, John van 't Schip, Gerald Vanenburg en Erwin Koeman (Pro Shots / ANP)
De EK-selectie met begeleiders. Achterste rij vlnr: Monne de Wit (fysio), Gerrit Steenhuizen (materiaal), Nol de Ruiter (trainer), Rinus Michels (coach), Bert van Lingen (trainer), Guus de Haan (trainer). Ronald koeman, John Bosman, Wim Kieft, Wilbert Suvrijn, Joop Hiele, Hans van Breukelen, Hendri Kruzen, Frank Rijkaard, Sjaak Troost, Wim Koevermmans, Ruud Gullit. Voorste rij:Marco van Basten, Adri van Tiggelen, Berry van Aerle, Jan Wouters, Aron Winter, Arnold Muhren, John van 't Schip, Gerald Vanenburg en Erwin Koeman (Pro Shots / ANP)

Ierland kwalificeerde zich in een ongemeen spannende poule. Bulgarije kwam tot één punt van de Ieren en daarachter eindigden België (de nummer 4 van het WK) en Schotland op slechts twee punten. De Ieren worden beschouwd als de zwakste ploeg van het EK. Daarbij is sterspeler Liam Brady ook nog eens twee wedstrijden geschorst. Hij kan er pas de laatste poulewedstrijd tegen Nederland weer bijzijn.

Engeland won vijf kwalificatiewedstrijden en speelde er eentje gelijk. Daarmee wonnen de eilandbewoners overtuigend hun poule. In Engeland wordt niets minder dan de titel verwacht door de supporters. Bondscoach Bobby Robson heeft met sterren als Gary Lineker en Peter Beardsley spelers in huis die wedstrijden kunnen beslissen. Groot twistpunt in Engeland is Glenn Hoddle, de creatieve middenvelder die een belangrijke rol in de ploeg kan spelen wordt door Robson steevast buiten de basis gelaten omdat hij de voorkeur aan meer gedisciplineerde spelers geeft.

Na de poulefase zal de nummer één van de ene poule het in de halve finale opnemen tegen de nummer twee van de andere poule. Op zondag 25 juni zullen we vervolgens weten wie de nieuwe Europees kampioen voetbal is.

Powned-verslaggeefster bespuugd

Het was weer eens zover.. Verslaggeefster Charlotte Pieters van Powned was in Rotterdam om leden van de gemeenteraad te interviewen over het vertrek naar Den Haag van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dit ging niet zoals het hoort.

Je verwacht het misschien niet, er waren enkele jongeren niet zo blij toen ze de crew van Pownews zagen. Er moest gescholden worden en gespuugd. Raadslid Bart-Joost van Rij van Leefbaar Rotterdam probeerde het schorriemorrie nog tevergeefs aan te pakken. Hulde!

Honda en Ferrari verbeteren motor voor Canada

Honda zet voor de Grand Prix van Canada een verbeterde Formule 1-motor in, zo is bekend geworden. De Japanners gebruiken twee van hun beschikbare tokens om de turbo te verbeteren bij de McLarens van Fernando Alonso en Jenson Button.

Normaal gesproken levert een verbeterde turbo meer paardenkrachten op, maar bij Honda zal, volgens Motorsport, de verbetering erop gericht zijn om het opslaan van herbruikbare energie te verbeteren. Hierdoor kunnen de McLaren-coureurs gedurende een ronde meer energie inzetten, wat tijdwinst oplevert.

Daarnaast komt ExxonMobil dit weekend in Montreal met een nieuwe brandstof voor de Honda-motor. De prestatiewinst zou volgens Bruce Crawley, motorsportmanager van het Amerikaanse bedrijf, een winst van 5kW op moeten leveren, oftewel een procent extra pk's.

Ook Ferrari zet dit weekend enkele tokens in om haar motor te verbeteren. Evenals bij Honda is de verbetering erop gericht om meer herbruikbare energie op te kunnen slaan om deze in te kunnen zetten. Daarnaast neemt Shell nieuwe brandstoffen mee, wat moet zorgen voor prestatieverbeteringen. Verder is de achterwielophanging van de SF16-H aangepast om de mechanische grip te verbeteren en de achterbanden beter te laten presteren.

Schooldirectrice (39) blijkt hoer

Michelle Copeland uit het Engelse Bradford is gedwongen ontslag te nemen. De 39-jarige blondine heeft namelijk een opmerkelijke bijbaan: hoer. En dat is op zijn zachtst gezegd niet erg handig als je zoals voornoemde dame directrice van een basisschool bent.

Copeland was tot voor kort werkzaam als het hoofd van Woodside Academy in Bradford. Er had waarschijnlijk geen haan gekraaid naar haar nevenwerkzaamheden, tot roddelkrant The Sun eens een kijkje ging nemen op website AdultWork.com. Hierop waren honderden naaktfoto's van de geile schooldirectrice te vinden.

Als ShellieC bood de dame zichzelf aan als hoer. "Ik ben helemaal echt en goed gezelschap", prees ze zichzelf aan. "Ik ben zeer, zeer ondeugend. Ik wil graag vieze rollenspellen met je spelen." Verder schepte ze op over haar enorme boezem, maat 75E.

De situatie was natuurlijk geheel onhoudbaar geworden. Copeland heeft dan ook eergisteren besloten ontslag te nemen.

View post on imgur.com

Hof keurt uitlevering aan Turkije goed

Nederland mag een moordverdachte aan Turkije uitleveren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten. De Turken willen de Nederlander vervolgen voor betrokkenheid bij een roofmoord, maar volgens zijn advocaat Bart Stapert is er geen direct bewijs tegen zijn cliënt. Die wil zijn uitlevering voorkomen.

Eerder gaf de rechtbank ook al toestemming om de Nederlander aan de Turken over te dragen. De Turken verdenken de Nederlander van de moord op Elyas Mbayed op 22 mei 2014 in de Turkse stad Izmir. Zijn vrouw overleefde de overval en ze heeft Ali S. niet gezien.

"Processen in Turkije duren soms jaren, de gevangenisomstandigheden zijn abominabel, en andere onderdelen van het recht op het eerlijk proces worden vaak met voeten getreden", zei Stapert eerder. "Turkije is met Rusland een van de landen die hiervoor het meest worden veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens."

Uitlevering
Het vertrouwen van Nederland in de Turkse autoriteiten staat volgens hem in schril contrast met de positie die Nederland inneemt in de Turkse zaak tegen columniste Ebru Umar. "Vice-premier Lodewijk Asscher zei vorige week dat hij zich een uitlevering van Umar niet kon voorstellen."

"Mijn cliënt loopt kans jarenlang in de gevangenis te moeten wachten tot zijn zaak wordt behandeld. Als hij dan wordt veroordeeld, is de vraag of Turkije hem in Nederland zijn straf zal laten uitzitten. Ondanks toezeggingen is tot nu toe nog geen enkele veroordeelde Nederlander op die manier teruggekeerd."

Het hof kijkt daar anders naar en stelt dat de Turkse autoriteiten hebben gegarandeerd dat hij een eventuele celstraf in Nederland mag uitzitten.

Hof keurt uitlevering aan Turkije goed
Hof keurt uitlevering aan Turkije goed (Foto: ANP)

'Trump mag Queen-nummer niet gebruiken'

Brian May is niet echt blij dat Donald Trump muziek van Queen gebruikt bij evenementen rondom zijn presidentscampagne. Volgens de legendarische gitarist heeft hij nooit om toestemming gevraagd.

"Ik heb een storm aan klachten gekregen over het feit dat Donald Trump We Are The Champions als zijn 'themalied' gebruikt op televisie. Dit is geen officieel Queen-statement, maar ik kan wel bevestigen dat er geen toestemming is gevraagd of is gegeven. We laten ons nu adviseren over welke stappen we kunnen nemen om dit te stoppen", schrijft May op zijn website.

De gitarist benadrukt dat hij niet per se tegen Trump is. "Ongeacht de opvattingen van Trump, is het altijd al tegen ons beleid geweest om toe te staan dat muziek van Queen wordt gebruikt bij politieke campagnes", aldus May. "Onze muziek gaat over onze dromen en gedachten en is voor iedereen die er naar wil luisteren en er van wil genieten."

Queen is niet de eerste die Trump terugfluit voor het ongevraagd gebruiken van muziek. Eerder beklaagden onder meer R.E.M.-frontman Michael Stipe, Aerosmith, Adele en de Rolling Stones zich over de politicus.

'Trump mag Queen-nummer niet gebruiken'
'Trump mag Queen-nummer niet gebruiken' (Foto: BuzzE)

Merk V&D krijgt toch tweede leven

V&D mag dan zijn omgevallen, de merknamen van de failliete warenhuisketen krijgen toch een tweede leven. Een samenwerkingsverband van winkelondernemers, waaronder Roland Kahn, heeft alle merkrechten, domeinnamen en andere intellectuele eigendomsrechten uit de boedel gekocht. Dat maakten de curatoren van V&D donderdag bekend.

Kahn is de man die eerder dit jaar V&D nog wilde doorstarten, maar hij kreeg zijn plannen uiteindelijk niet rond. De kopers zijn verenigd onder de naam Retail Ventures. Ook Kahns zakenpartner Jaco Scheffers en voormalig Hema-topman Ronald van Zetten zijn onderdeel van de samenwerking.

Het is de bedoeling dat Van Zetten in samenwerking met de belangrijkste leveranciers van de voormalige warenhuisketen een "nieuwe V&D"gaat opzetten. Dat wordt in eerste instantie een webwinkel. Op dit moment worden de plannen nog nader uitgewerkt.

Merk V&D krijgt toch tweede leven
Merk V&D krijgt toch tweede leven (Foto: ANP)

Steven Tyler kondigt soloplaat en tour aan

Steven Tyler komt op 15 juli met zijn eerste soloalbum, We're All Somebody From Somewhere. Op 2 juli begint de Aerosmith-zanger aan een bijbehorende tournee langs negentien steden in de Verenigde Staten.

Er staan vijftien nieuwe nummers op de plaat, die geïnspireerd is door countrymuziek en geproduceerd in Nashville, het centrum van de countrymuziek. Tylers eerder uitgebrachte singles in het genre, 'Love Is Your Name' en 'Red, White And You' zitten daarbij. Ook staat er een countryversie van Aerosmiths hit 'Janie's Got A Gun' op het album.

"Ik denk dat jullie verrast zullen zijn", zei Tyler over het album tegen Rolling Stone. Hij liet verder weten dat hij de muziek 'zo authentiek mogelijk' heeft gemaakt en erg uit te kijken naar de tournee langs kleine concertzalen. "Ik kijk graag het publiek in met iedereen dichtbij, in plaats van een massa van 20.000 met een barricade voor het podium."

Steven Tyler kondigt soloplaat en tour aan
Steven Tyler kondigt soloplaat en tour aan (Foto: BuzzE)

La Place terug aan het Rokin in Amsterdam

Het restaurant van La Place in het voormalige pand van V&D aan het Rokin in Amsterdam gaat vrijdag weer open. Van de 125 medewerkers werkte 90 procent voorheen ook al voor La Place, liet het bedrijf donderdag weten.

Na het faillissement van warenhuisketen V&D werd dochterbedrijf La Place overgenomen door Jumbo. Het supermarktconcern kondigde aan in elk geval de zelfstandige filialen, die niet gekoppeld waren aan een warenhuis van V&D, te willen voortzetten.

Voor de 'V&D-restaurants' zag de toekomst er minder rooskleurig uit, omdat het de curatoren niet lukte een doorstart voor de warenhuisketen te bewerkstelligen. Jumbo ziet desondanks brood in de vestiging in het centrum van Amsterdam.

La Place terug aan het Rokin in Amsterdam
La Place terug aan het Rokin in Amsterdam (Foto: ANP)

CPB: Brexit kost Nederland 10 miljard

Een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie kost Nederland in de periode tot 2030 maximaal 10 miljard euro. Nederland is een voorname handelspartner van de Britten en wordt daardoor harder geraakt dan andere EU-landen. Dat constateert het Centraal Planbureau (CPB) donderdag in een doorrekening van de kosten van een zogenoemde Brexit.

De miljardentegenvaller is een gevolg van teruglopende handel door onzekerheid bij bedrijven. Het bedrag komt neer op een economisch verlies van 1,2 procent van het bruto binnenlands product tot 2030. De teruglopende handel kan ook leiden tot minder innovatie. In dat geval is de schade volgens het CPB nog 65 procent groter.

Vooral de sectoren chemie, kunststof en rubber, elektronica, metaal en de voedingsmiddelen- en automobielindustrie zullen worden getroffen door een Brexit. Als de Britten in het referendum op 23 juni voor afscheiding van de EU stemmen dan gaan deze sectoren er 5 procent op achteruit.

Het CPB merkt op dat Nederland de negatieve impact van een Brexit kan beperken als een vrijhandelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk wordt gesloten. In dat geval pakt de schade 20 procent lager uit.

CPB: Brexit kost Nederland 10 miljard
CPB: Brexit kost Nederland 10 miljard (Foto: ANP)

Suicide Squad krijgt PG-13-classificatie

David Ayer's Suicide Squad krijgt een PG-13-classificatie, wat inhoudt dat kinderen van 13 jaar en jonger alleen onder begeleiding de film mogen kijken. Alle andere films van Ayer kregen een R-classificatie, waaronder zijn voorlaatste film Fury uit 2014.

Met PG-13 probeert men de film voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Superheldenfilms uit Hollywood hebben vrijwel altijd een PG-13-classificatie, met als uitzondering de eerder dit jaar uitgekomen film Deadpool, die een R-rating meekreeg. De meeste productiemaatschappijen verafschuwen de R-classificatie omdat daarmee de doelgroep ernstig ingeperkt wordt. Ondanks dat was Deadpool een enorm succes met meer dan 772 miljoen aan box office-verdiensten.

Over het algemeen betekent een PG-13-classificatie dat er genoeg geweld aanwezig kan zijn, maar grof taalgebruik en seks is een ander verhaal. Suicide Squad, een film die draait om een oneerbiedige bende antihelden, kreeg PG-13 vanwege de vele actievolle en gewelddadige scènes, verontrustend gedrag en suggestief taalgebruik.

Suicide Squad zal vanaf 5 augustus te zien zijn in Nederlandse bioscopen. Grote rollen zijn weggelegd voor onder andere Will Smith, Jared Leto, Ben Affleck en Margot Robbie.

Candy Crush populairst op smartphone

Candy Crush is in Nederland de populairste smartphonegame. Het heeft 2 miljoen gebruikers, vooral vrouwen. Wordfeud is met 1,7 miljoen gebruikers tweede. Dat wordt vooral door ouderen gespeeld.

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van het bureau Multiscope onder ruim 1300 Nederlanders. Volgens Multiscope geven ze 1,80 euro per maand uit aan games. Voor een spel hebben ze gemiddeld 5,25 euro over.

Candy Crush populairst op smartphone
Candy Crush populairst op smartphone (Foto: BuzzT)

'Rad van Fortuin werd met slok op opgenomen'

Rad van Fortuin werd in de jaren negentig regelmatig met een borrel achter de kiezen opgenomen. Volgens Gaston Starreveld, destijds voice-over van het spelletjesprogramma, ging er regelmatig jus d'orange met alcohol over de vloer.

"We deden vijf afleveringen op een dag. Dat deden we bijna altijd in de zomermaanden, want dan stonden de studio's leeg. Aflevering een en twee gingen nog wel, bij drie kwam er een klein drankje de vloer op en de vrijdagaflevering was gewoon altijd redelijk onder invloed van de stimulerende middelen", onthulde Gaston donderdag in de ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538.

"We hebben een keer de grap gemaakt met Hans om in plaats van een glaasje water een glas met pure wodka onder de desk te zetten", aldus Gaston over presentator Hans van der Togt. "Zo ging het maar door. Het was één groot feest."

Rad van Fortuin maakt dit najaar een comeback bij SBS6. Gaston is naar eigen zeggen nog niet gevraagd om als vanouds de kandidaten en de prijzen aan te kondigen. "Dat zou ik wel ontzettend leuk vinden", bekent hij.

'Rad van Fortuin werd met slok op opgenomen'
'Rad van Fortuin werd met slok op opgenomen' (Foto: BuzzE)

Publiek Sydney gewond door politiekogels

Bij een winkelcentrum in het Australische Sydney zijn drie omstanders gewond geraakt toen de politie het vuur opende op een gewapende man. Ook de man werd door kogels verwond. Hij is gearresteerd, zo meldden Australische media donderdag.

Het incident was bij een winkelcentrum in Hornsby in het noorden van de stad. De 23-jarige man werd eerder als vermist opgegeven door een psychiatrische instelling en de politie was naar hem op zoek. Nadat patrouillerende politiemensen de man in het vizier kregen, zou de man met een groot mes hebben uitgehaald naar een van de hen waarna de politie het vuur opende.

Drie vrouwen tussen de 60 en 82 jaar werden geraakt door rondvliegende kogels. Zij zijn niet in levensgevaar.

Publiek Sydney gewond door politiekogels
Publiek Sydney gewond door politiekogels (Foto: ANP)

Meer jonge gezinnen trekken weg uit de stad

Veel jonge gezinnen hebben de afgelopen twee jaar de grote stad verruild voor een woning in een kleinere gemeente in de omgeving. In de grote steden worden wel relatief meer baby's geboren dan gemiddeld in Nederland. Dat heeft te maken met het grote aantal twintigers en dertigers in steden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In 2014 en vorig jaar verlieten meer gezinnen met een of meer kinderen onder de vier jaar de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dan in de vijf voorgaande jaren. Vooral de hoofdstad ziet veel jonge gezinnen vertrekken. Dat percentage nam toe van 6 in 2012 tot vorig jaar 10 procent. Ze hebben vaak een hoog inkomen, aldus het CBS. Naarmate het inkomen van zo'n jong gezin lager is, is de kans kleiner dat ze de grote stad verlaten.

Sinds 2013 trekken ook meer gezinnen waarin het oudste kind de basisschoolleeftijd heeft bereikt weg uit de grote steden. Maar dat zijn er veel minder dan het aantal gezinnen met heel jonge kinderen.

Meer jonge gezinnen trekken weg uit de stad
Meer jonge gezinnen trekken weg uit de stad (Foto: ANP)

EK: Voorbeschouwing groep E

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep D, de groep van Spanje en Turkije uit zal komen.

België

De Belgen misten de drie voorgaande edities van het EK voetbal, maar zijn er dit jaar weer bij. De laatste deelname van De Rode Duivels dateert van 2000. Toen was de eerste ronde ook meteen het eindstation. Het land probeert nu dus af te rekenen met de prestaties uit het verleden en gaat er helemaal voor.

België sloot de kwalificatie als groepshoofd af. Het land begon met een klinkende overwinning op voetbaldwerg Andorra, waarna de klad in het spel leek te komen met onder meer gelijke spelen tegen Bosnië en Herzegovina en Wales. Van datzelfde Wales werd zelfs een keer verloren. Toch herstelde de ploeg zich knap en eindigde uiteindelijk als eerste.

Jan Vertonghen, Marouane Fellaini en Axel Witsel zijn de spelers met de meeste interlands achter hun naam. Fellaini weet daarnaast ook nog regelmatig het doel te vinden en is één van de trefzekere spelers. Ook Eden Hazard en Kevin De Bruyne treffen regelmatig doel.


De Belgen zijn er klaar voor; terug op het EK voetbal (PRO SHOTS / Panoramic)

Italië

De Italianen zijn vanzelfspreken ook weer van de partij. Het jaar 1992 was voor Italië de laatste keer, dat het Europees kampioenschap voetbal gemist werd. Vier jaar geleden verloren de Azzuri net als in 2000 de finale, waar de laatste Europese titel alweer van 1968 dateert. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Italië werd tijdens de kwalificatiereeks overtuigend groepswinnaar met 24 punten. Dat waren er vier meer dan Kroatië, dat ook op het EK voetbal in actie komt. Toch waren de uitslagen van de Italianen niet imponerend te noemen, aangezien alleen de uitwedstrijden met Noorwegen en Azerbeidzjan met twee goals verschil werden gewonnen. Op drie duels na werden wel alle duels winnend afgesloten.

Doelman Gianluigi Buffon is met 156 interlands de routinier van het elftal. Alleen Daniele de Rossi komt er met 101 interlands enigszins in de buurt. De Rossi is overigens ook topscorer van de huidige Italiaanse selectie met 17 treffers. Op gepaste afstand volgt verdediger Giorgio Chiellini.

Ierland

Het was feest in Ierland, toen bleek dat de nationale voetbalploeg zich voor de derde keer had geplaatst voor het EK voetbal. Ook in 1988 en 2012 was het land er onder meer bij. In beide edities kwam het land echter niet verder dan de groepsfase.

Ierland bereikte het eindtoernooi uiteindelijk via de play-offs door Bosnië en Herzegovina te verslaan. In de groepsfase eindigde het land als derde achter Duitsland en Polen. De Ierse ploeg wist negentien doelpunten te scoren, waarvan er elf in de wedstrijden tegen voetbaldwerg Gibraltar gemaakt werden. Vijf zeges, drie gelijke spelen en twee nederlagen waren in elk geval voldoende.

Robbie Keane, Shay Given en John O'Shea zijn de spelers met de meeste interlands achter hun naam. Keane is vooralsnog de absolute nummer één met 143 officiële wedstrijden voor Ierland. In die reeks maakte hij liefst 67 doelpunten. Alle spelers van de Ierse nationale ploeg spelen in Engeland, behalve Keane. Hij komt uit voor Los Angeles Galaxy.

Zweden

Ook de Zweedse nationale ploeg geeft dit jaar acte de présence op het Europees kampioenschap voetbal. Toch had Zweden de play-offs nodig om het eindtoernooi daadwerkelijk te bereiken. Denemarken werd uiteindelijk uitgeschakeld, maar het was slechts met een minimaal verschil: 2-1 en 2-2.

Tijdens de kwalificatie werd Oostenrijk afgetekend groepswinnaar. Het gat met nummer twee Rusland bedroeg acht punten, waarna Zweden op tien punten volgde. De uitwedstrijd met Montenegro was voor de Zweden geen wedstrijd om met een goed gevoel op terug te kijken. Na negentig minuten stond daar 1-1 op het scorebord. Ook de nederlaag tegen Oostenrijk deed in eigen huis pijn: 1-4.

Voormalig PSV-keeper Andreas Isaksson is de persoon uit de huidige selectie met de meeste interlands achter zijn naam: 128. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Kim Källström met 127 interlands. Sterspeler Zlatan Ibrahimovic volgt dan pas met 112 wedstrijden, maar hij maakte wel de meeste doelpunten (62).

Wedstrijdschema

13/06 18:00 Ierland - Zweden
13/06 21:00 België - Italië

17/06 15:00 Italië - Zweden
18/06 15:00 België - Ierland

22/06 21:00 Italië - Ierland
22/06 21:00 Zweden - België

EA Acess 11 dagen gratis voor Xbox Live Gold-leden

Vanaf 12 juni, dat is komende zondag, is EA Access gedurende 11 dagen gratis voor Xbox One-bezitters. De zogenaamde Free Play Days bieden de volledige collectie aan games die momenteel in de hub van EA Access aanwezig zijn.

De hub zit inmiddels behoorlijk vol met titels en breidt nog steeds gestaag uit. Wanneer gamers besluiten om na de gratis trial-periode van 12 tot en met 22 juni over te gaan op aanschaf van een abonnement op EA Access, behouden zij de progressie die ze in de gratis 11 dagen hebben geboekt. De reguliere kosten van een EA Access-abonnement zijn €3,99 per maand of €24,99 per jaar. De berichtgeving bevestigd een eerdere tweet van Cheap Ass Gamer. Hieronder nog even het overzicht van de momenteel reeds beschikbare games van EA Access.

Titel Releasedatum Toegevoegd aan hub
Battlefield 4 29 oktober 2013 29 juli 2014
Madden NFL 25 27 augustus 2013 29 juli 2014
FIFA 14 24 september 2013 29 juli 2014
Peggle 2 9 december 2013 29 juli 2014
Need for Speed Rivals 15 november 2013 2 september 2014
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 25 februari 2014 15 oktober 2014
EA Sports UFC 17 juni 2014 12 december 2014
NBA Live 15 28 oktober 2014 25 februari 2015
Madden NFL 15 26 augustus 2014 5 maart 2015
NHL 15 9 september 2014 9 april 2015
FIFA 15 23 september 2014 8 mei 2015
Titanfall 11 maart 2014 15 juni 2015
Dragon Age Inquisition 18 november 2014 4 augustus 2015
Battlefield Hardline 17 maart 2015 oktober 2015
Madden NFL 16 25 augustus 2015 2 februari 2016
Plants vs. Zombies 8 september 2010 29 februari 2016
NHL 16 17 september 2015 29 maart 2016
Dead Space 24 oktober 2008 31 maart 2016
FIFA 16 22 september 2015 19 april 2016
Rory McIlroy 14 juli 2015 10 mei 2016
NBA Live 16 29 september 2015 25 mei 2016

Destiny: Rise of Iron komt 20 september naar PS4 en Xbox One

De nieuwste uitbreiding voor DestinyRise of Iron, komt naar alle waarschijnlijkheid op 20 september naar PlayStation 4 en Xbox One. Dit blijkt uit een iets te vroeg online gezette afbeelding waarin de lezer wordt uitgenodigd de trailer te bekijken, en waar ook de datum wordt genoemd.

De berichten bevestigen eerdere geruchten over de nieuwe uitbreiding Rise of Iron. Inmiddels heeft Bungie de informatie weer van de website afgehaald, maar uiteraard niet voordat menigeen de betreffende informatie had opgeslagen.

De Rise of Iron-uitbreiding zal naar verluidt een nieuwe raid bevatten en langer zijn dan beide year one DLC-packs bij elkaar. Het personage wat op de afbeelding te zien is houdt een hamer vast, wat doet vermoeden dat er een nieuw wapen geïntroduceerd gaat worden. 

Domino's volgt pizza-klanten met satelliet

Pizzeriaketen Domino's gaat vanaf volgende week in Australië satellieten gebruiken om zijn klanten te volgen. Wanneer klanten de winkel naderen, kan Domino's tot het laatste moment wachten om de pizza's in de oven te schuiven. Zo kan de versheid van de producten worden gegarandeerd, zei het bedrijf donderdag.

Domino's voerde tien jaar geleden al de mogelijkheid in om de pizzabezorgers te volgen. Het bedrijf experimenteert ook met bezorgrobots en supersnelle ovens.

"Tijd is de vijand van voedsel", zei topman Don Meij donderdag in een verklaring. "Hoe langer hij ligt te wachten, hoe slechter de pizza."

De klanten moeten er overigens wel voor kiezen om te worden gevolgd. Ze kunnen dat doen met hun smartphone.

Domino's volgt pizza-klanten met satelliet
Domino's volgt pizza-klanten met satelliet (Foto: BuzzT)

Bobby Brown: Whitney Houston was biseksueel

Whitney Houston had een romantische relatie met haar goede vriendin Robyn Crawford. Dat bevestigt Bobby Brown, nadat hier jarenlang geruchten over bestonden.

"We waren veertien jaar lang getrouwd", zei Bobby in een interview met Us Weekly over zijn nieuwe boek Every Little Step, waarin hij allerlei geheimen onthult. "We hebben over persoonlijke zaken met elkaar gepraat." De zanger gelooft dat zijn ex, die in 2012 overleed, biseksueel was. "Ik ben een man en ze voelde zich aangetrokken tot mij."

Bobby was bovendien niet de enige man voor Whitney. Hij onthult dat de zangeres tijdens hun huwelijk een affaire had met de in 1996 vermoorde rapper Tupac Shakur. Zelf zegt hij affaires te hebben gehad met Madonna en Janet Jackson.

Het boek van Brown verschijnt op 13 juni. Hij vertelde er al uitgebreid over in het programma 20/20.

Bobby Brown: Whitney Houston was biseksueel
Bobby Brown: Whitney Houston was biseksueel (Foto: BuzzE)

Saluut voor Mart Smeets trekt 830.000 kijkers

Naar het 'saluut' voor Mart Smeets (NPO 1) hebben woensdagavond 831.000 mensen gekeken. Het was een speciale aflevering van DWDD vanuit de Apollohal in Amsterdam, van en voor Mart Smeets. Die houdt ermee op na 44 jaar sportverslaggeving.

Het eerbetoon belandde op plek elf van de top 25 van de Stichting KijkOnderzoek. Een plaats hoger staat de finale van Idols. Bijna 885.000 mensen zagen hoe Nina den Hartog de talentenshow van RTL won.

Saluut voor Mart Smeets trekt 830.000 kijkers
Saluut voor Mart Smeets trekt 830.000 kijkers (Foto: BuzzE)

Bobbi Eden verleidt kinderen tot seks

In Assen is flinke beroering ontstaan rond een groot billboard met niemand minder dan een halfnaakte Bobbi Eden. 's Lands bekendste pornoster verleidt aan de rondweg automobilisten tot webcamseks. Alleen blijkt dit reclamebord pal tegenover een grote overdekte speeltuin te staan.

Het zijn – uiteraard – zure mutsen die aanstoot nemen aan de reclame-uiting in de Drentse hoofdstad. "Rij ik naar voetbaltraining voor de jongste, staat daar met koeienletters webcamsex!", jankt een moeder. "Pardon? In wat voor maatschappij leven wij?!"

"Ik heb twee kinderen in de auto van 8 en 12 jaar. Die kunnen lezen. Dit wordt je dus gewoon opgelegd!", vervolgt de dame in kwestie. Zoals het een ware huisvrouw betaamt, nam ze direct contact op met de gemeente. "En ik was niet de enige, werd mij verteld."

Vorig jaar leidde een reclamebord in Assen ook al tot ophef. Toen stond er een naakte vrouw op de billboards. ChristenUnie, een van de grotere partijen in de Drentse plaats, stelde destijds vragen in de gemeenteraad. Hierop werden de posters direct verwijderd.

Minder papierwerk voor wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundigen zijn vanaf volgend jaar minder tijd kwijt aan de administratie. Door het papierwerk tot een minimum te beperken, kunnen zij meer aandacht geven aan de mensen die zorg nodig hebben.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag aan de Tweede Kamer. De formulieren die moeten worden ingevuld zodat de zorg wordt vergoed, worden simpeler. Nu heeft een wijkverpleegkundige vijf mogelijkheden om de verleende zorg te verantwoorden en dat wordt teruggebracht tot eentje: wijkverpleging.

In de plannen van het kabinet om meer mensen thuis zorg te kunnen laten krijgen, speelt de wijkverpleegkundige een centrale rol. Van Rijn: "Ik heb nog nooit een wijkverpleegkundige gesproken die voor dit mooie vak heeft gekozen om zo veel mogelijk papieren en formulieren in te vullen. Sterker nog: dat is iedereen een doorn in het oog. Dus zal ik die rompslomp tot een minimum beperken."

Minder papierwerk voor wijkverpleegkundige
Minder papierwerk voor wijkverpleegkundige (Foto: ANP)

Landgoed Prince mogelijk open voor toeristen

Paisley Park, het landgoed in Minneapolis waar Prince woonde en werkte, wordt mogelijk opengesteld voor toeristen. Dat overweegt de beheerder van het nalatenschap van de in april overleden zanger volgens rechtbankpapieren in handen van The Wrap.

De beheerder heeft toestemming gekregen om experts in dienst te nemen voor advies over hoe er openbare rondleidingen op het landgoed georganiseerd zouden kunnen worden. Uit de papieren blijkt ook dat er waarschijnlijk een hoop belasting betaald moet gaan worden over het nalatenschap van Prince, omdat hij geen testament heeft achtergelaten.

Zeker de helft van de totale waarde van zijn bezittingen, die volgens sommige schattigen 300 miljoen dollar waard is, kan door de belastingdienst worden opgeëist. Mocht daar niet genoeg cash voor zijn, dan moeten er bezittingen worden verkocht om de rekening te kunnen betalen. Volgens de rechter is het waarschijnlijk dat er rente en boetes aan de belastingdienst betaald moeten worden, voordat de volledige rekening kan worden voldaan.

Dit vooruitzicht heeft bijgedragen aan de toestemming entertainmentexperts in te huren, maar de rechter waarschuwt de beheerder niet overhaast te handelen en de belangen van de erfgenamen in gedachten te houden. De zus van Prince en zijn halfbroers en -zussen maken aanspraak op een erfdeel. Daarnaast zijn er een aantal mensen die claimen verwant te zijn aan Prince en daarom ook recht op een deel te hebben. Zij hebben tot vrijdag de tijd hun claim bij de rechtbank in te dienen.

Landgoed Prince mogelijk open voor toeristen
Landgoed Prince mogelijk open voor toeristen (Foto: BuzzE)

Ophef om 'racistische' foto's Google

Een simpele zoektocht naar foto's op Google heeft een storm van kritiek veroorzaakt over racisme en profilering. "Three black teenagers" (drie zwarte tieners) werd een van de meestgebruikte zoektermen nadat een Amerikaanse scholier de verschillen had aangewezen met de zoekterm naar drie blanke tieners.

De zoektocht naar drie zwarte jongens leverde hem een grote hoeveelheid mugshots van gevangenen op, terwijl de blanke variant drie breedlachende kerngezonde jongens liet zien.

Kabir Ali uit Virginia zette dinsdag een video van zijn zoektocht op Twitter, die inmiddels tienduizenden keren is geretweet en favoriet gemaakt. "De resultaten ontstaan door de algoritmes die zijn ingevoerd. Die zijn niet racistisch, maar ik denk dat ze wel meer controle kunnen uitoefenen over zoiets", zei de scholier donderdag tegen de Britse krant The Guardian.

Google heeft de algoritmes inmiddels aangepast, waardoor de zoekresultaten nu veranderd zijn.

Three Black Teenagers

Copa Amťrica: Ecuador en Peru in evenwicht

De spanning is groot in groep B van de Copa América, nu Ecuador en Peru niet van elkaar konden winnen in een boeiend duel. Ecuador kende een prima opening door Brazilië op 0-0 te houden, terwijl Peru in het eerste duel met 1-0 van Haïti won. De Peruvianen begonnen de wedstrijd sterk en stonden in de vijfde minuut al met 1-0 voor.

Christian Cueva wist zich schitterend vrij te spelen in de zestien en schoot de bal vervolgens langs doelman Dominguez. Deze was na dertien minuten wederom kansloos, toen Édison Flores uit de draai een rollertje produceerde van buiten de zestien, maar de bal was buiten bereik van de sluitpost en dus leidde Peru met 2-0.

Vervolgens toondde Ecuador echter veerkracht en nog voor rust vond de ploeg de aansluitingstreffer. Antonio Valencia gaf de bal prima voor op Enner Valencia en hij nam de bal aan en rondde vervolgens keurig af.

Vlak na rust roken de Ecuadorianen de gelijkmaker en deze viel al vrij snel. Miler Bolaños stond aan het einde van een schitterende aanval en prikte simpel de 2-2 binnen. Beide ploegen kregen nog kansen op de winnende, maar het duel eindigde in een gelijkspel, waardoor zowel Ecuador als Peru nog door kan naar de kwartfinale.

HaÔti geen partij voor BraziliŽ op Copa Amťrica

Nadat Brazilië in de eerste groepswedstrijd nog teleurstelde tegen Ecuador, hield de ploeg geen spaan heel van Haïti. Na de 0-0 tegen Ecuador was er behoorlijk wat kritiek op bondscoach Dunga en zijn ploeg. De keuzeheer beloofde dat de Seleção het beter zou doen en dat gebeurde. In een galavoorstelling werd Haïti ruim aan de kant gezet.

De start was uitstekend, toen Philippe Coutinho met een daverend schot voor de 1-0 zorgde na een klein kwartier. Vervolgens maakte de Liverpool-ster ook de tweede, door een aanval over rechts af te ronden. Nog voor rust lag ook de derde goal in het net, toen Renato Augusto een voorzet van Dani Alves keurig in de kruising kopte.

Na de pauze ging Brazilië vrolijk verder. Na balverlies bij Haïti rondde Gabriel een aanval zorgvuldig af. Invaller Lucas Lima tekende vervolgens met een kopbal voor de 5-0, maar vervolgens deden de Haïtianen wat terug. James Marcelin was er snel bij om een rebound in te schieten en hij tekende voor de allereerste goal van het land op een Copa América.

Renato Augusto maakte er vier minuten voor tijd na een onderschepping nog koeltjes 6-1 van, waarne het slotakkoord voor Coutinho was met zijn derde treffer van de avond. Andermaal was doelman Placide kansloos op een geweldig schot van de spelverdeler. Brazilië moet tegen Peru echter nog wel winnen om zeker te zijn van de kwartfinale.

MŠxima start op Urk inschrijving Burendag

Koningin Máxima geeft donderdagochtend op Urk het startsein voor de inschrijving van Burendag, die dit jaar eind september is. Die dag is bedoeld om het contact tussen bewoners in de eigen buurt te bevorderen.

De koningin spreekt op Urk met buurtverenigingen die al plannen aan het maken zijn voor de elfde editie van Burendag.

Afgelopen jaren deden steeds ruim een miljoen mensen mee. Al die mensen deelden op de een of andere manier iets met hun buurtgenoten, zoals ontbijtjes, straatfeesten, schoonmaakacties of opknapklussen.

De landelijke organisatie is in handen van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Van dat laatste zijn de koning en koningin beschermpaar.

Máxima start in Urk inschrijving Burendag
Máxima start op Urk inschrijving Burendag (Foto: ANP)

134 miljoen voor innovatief onderzoek

De overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren gezamenlijk 134 miljoen euro in innovatieve onderzoeksprojecten. De tien toonaangevende projecten die met dit geld worden gefinancierd, richten zich op vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur.

Met de extra miljoenen moeten de groei en concurrentie van Nederland worden versterkt, zo hebben de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap donderdag bekendgemaakt. "De uitgekozen onderzoeksprojecten leveren nu al producten op die nut hebben voor bedrijven en onderzoekers. Door extra te investeren in deze onderzoeksprojecten, kunnen meer nieuwe, innovatieve producten en diensten worden ontwikkeld", zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het geld komt uit het Toekomstfondskrediet. Het gaat om renteloze leningen die in vijftien jaar tijd moeten worden terugbetaald. Zo vloeit er opnieuw geld in het fonds om te zijner tijd opnieuw innovatieve projecten te kunnen steunen. "Vanwege het succes van en de belangstelling voor het fonds komt er dit jaar nog een tweede moment waarvoor projecten kunnen worden ingediend. Hiervoor komt 20 miljoen euro beschikbaar", aldus het ministerie van Economische Zaken.

Een van de gehonoreerde projecten is PrintValley 2020 van TNO en de Technische Universiteit Eindhoven. Zij zijn bezig met 3D-printinnovaties. Die techniek wordt gebruikt om veel meer te kunnen doen met bijvoorbeeld protheses. Dit biedt kansen voor ondernemers die medische producten maken zoals implantaten en geavanceerde protheses, maar ook voor fabrikanten van slimme elektronica zoals ledlampen, sensoren en connectoren.

134 miljoen voor innovatief onderzoek
134 miljoen voor innovatief onderzoek (Foto: ANP)

'AH stopt met gekiloknal met varkenshaas'

Albert Heijn stopt met stunten met varkenshaas totdat alle varkenshaas van een Beter Leven-ster voorzien kan worden. Dat heeft de supermarktketen beloofd aan Wakker Dier, meldt de dierenorganisatie.

Hoewel in het vers-vleesschap veel varkensvlees al is voorzien van een Beter Leven-ster, laten de supermarkten deze belofte bij aanbiedingen regelmatig varen, zegt Wakker Dier. Door aanbiedingen schiet de verkoop omhoog en kan de winkel vaak niet genoeg 'stervlees' krijgen. "In plaats van de aanbieding achterwege te laten, gooien veel supermarkten dan hun principes overboord en leggen toch weer vlees van industrievarkens in het schap", aldus een verklaring.

Wakker Dier had geklaagd over Albert Heijn omdat die in het eigen magazine Allerhande had gemeld dat al het varkensvlees is voorzien van minimaal één Beter Leven-ster. Maar volgens de dierenorganisatie werd tegelijk in de bonusfolder varkenshaas zónder ster aangeprezen.

'AH stopt met gekiloknal met varkenshaas'
'AH stopt met gekiloknal met varkenshaas' (Foto: ANP)

Winnaars weekendkaarten voor Anime 2016

Volgende weekend is het zo ver: Anime 2016! Voor de liefhebbers is er op het Nederlands grootste anime-, cosplay- en gamefestival-event van alles te beleven. Van 10 t/m 12 juni kun je in het World Forum in Den Haag genieten van meer dan 50 uur non-stop entertainment. Met meer dan 100 activiteiten en events kan je onder meer internationale cosplay-competities bij wonen, de nieuwste games spelen, concerten bezoeken, meedoen aan workshops, de laatste anime-films en -series kijken en nog veel meer.

Eerder deze week was er een prijsvraag waarbij we 2x een weekendticket weg geven. Het enige wat jij hoefde te doen om kans te maken is ons te vertellen welke Japanse popband aankomend weekend voor het eerst in Europa te zien en te horen is op Anime 2016. Het antwoord op deze vraag is fripSide.

De winnaars stinks en ShootinPancake kunnen een weekend lang van alles zien, horen, eten en kopen op dit evenement, want zij zijn de winnaars. Ze krijgen pm met de details.

Mocht je ook geinteresseerd zijn in dit evenement: meer informatie over Anime 2016 is te vinden op: www.animecon.nl en Facebook.

Anime 2016 (Foto: Animecon)

KWF: 6 procent rokers in 2050 is haalbaar

Met een combinatie van onder meer antirookcampagnes, ondersteuning voor stoppers en accijnsverhogingen kan het aantal rokers in Nederland worden teruggedrongen tot 5,6 procent van de bevolking in 2050. Dat stelt KWF Kankerbestrijding, op basis van onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos-instituut.

Momenteel rookt 19,8 procent van de totale bevolking nog. De onderzoekers rekenden diverse scenario's door, niet alleen om het effect op het aantal rokers vast te stellen, maar ook de netto baten voor de maatschappij. Naast de inkomsten uit accijnzen werd daarbij gekeken naar bijvoorbeeld de verwachte daling in zorgkosten en de stijging in arbeidsproductiviteit.

Zelfs zonder maatregelen voorspellen de onderzoekers een daling, hetzij een zeer kleine. Het aantal rokers neemt in dit scenario tot 2050 met 2,3 procentpunt af, tot 17,5 procent. Bij een jaarlijkse accijnsverhoging van 5 of 10 procent daalt het aantal rokers respectievelijk tot 15,1 en 12,7 procent.

Accijnsverhoging
Als de accijnsverhogingen worden gecombineerd met een reeks maatregelen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bepleit - rookverboden, hulp bij stoppen, grote mediacampagnes en marketingbeperkingen - is de daling nog sterker. In combinatie met 5 procent extra accijns per jaar rookt in 2050 in dit scenario 7,7 procent van de bevolking nog en bij een accijnsverhoging van 10 procent daalt het aantal rokers zelfs tot 5,6 procent.

Het idee dat een daling van het aantal rokers negatieve financiële gevolgen heeft vanwege de lagere accijnsinkomsten klopt volgens de onderzoekers niet.

Louter accijnsverhogingen van 5 of 10 procent levert de samenleving tot 2050 respectievelijk 57 en 179,4 miljard euro op. Gecombineerd met de WHO-maatregelen dalen de baten, maar gaat de maatschappij er nog steeds respectievelijk 52,9 en 98,9 miljard euro op vooruit.

KWF: 6 procent rokers in 2050 is haalbaar
KWF: 6 procent rokers in 2050 is haalbaar (Foto: ANP)

Deus Ex: Mankind Divided gameplay getoond

Na de aankondigingen van Deus Ex GO, de nieuwe gameplaymodus Breach en de augmentaties die werkelijkheid worden zouden we haast vergeten dat er ook nog een verhaalmodus in Deus Ex: Mankind Divided te vinden is. Square Enix heeft een stuk gameplay op het internet gezet waarin we een gebouw moeten binnendringen.

In de video zien we een paar augmentaties aan het werk en wordt er natuurlijk gehackt. De ontwikkelaars kiezen in deze demo voor de vrij sneaky benadering, terwijl ze in wat kleinere video's ernaast laten zien hoe je op nog andere manieren bepaalde momenten zou kunnen aanpakken.

Deus Ex: Mankind Divided komt 23 augustus uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

FOK! Wat een weer: Mogelijk motregen in het noordoosten

Ook vandaag blijft het rustig qua weerbeeld. Het is droog en zonnig, en de temperaturen lopen uiteen van 16 graden op de Wadden tot 22 graden in het zuidoosten. In het noordoosten van het land kan in de ochtend een spatje regen vallen, en is het wat meer bewolkt dan gisteren. De wind waait uit het noordwesten. 

Zon op 05:20
Zon onder 21:58
Zonkracht

6 / 3

Deze schitterende foto werd geschoten in het plaatsje Goor. Mooi issie he? 

Schitterende zon door de wolken ...  (Foto: anoniem)
Schitterende zon door de wolken ... (Foto: anoniem)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1822 Charles Graham verkreeg octrooi op het kunstgebit.
1934 Donald Duck maakte zijn opwachting in 'The wise little hen'
1946 Koning Rama VIII van Thailand werd dood aangetroffen in zijn kamer, neergeschoten. Hij werd opgevolgd door zijn broer Bhumibol, die Koning Rama IX werd. 
1970 Bob Dylan ontving een ere-doctaraat in de muziek aan de Princeton University. 
2008

De IBM Roadrunner was op dit moment de snelste computer ter wereld, twee keer sneller dan de Blue Gene.


The Wise Little Hen

Koreanen veranderen Overwatch in tennisgame

Overwatch valt onder het genre shooters, maar laat het maar aan een aantal creatievelingen over om er een compleet andere game van te maken met behulp van een aantal heroes. Met behulp van twee mercy's, een junkrat en vier genji's slagen een aantal Koreaanse YouTubers erin om een heus potje tennis te spelen in Overwatch.

Bekijk het filmpje van het dubbelspel hieronder. Overwatch is verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Koreanen veranderen Overwatch in tennisgame

Nina den Hartog winnares Idols 2016

Zangeres Nina den Hartog is de winnares van Idols 2016. De achttienjarige Bergambachtse versloeg woensdagavond in de MediArena-Studio in Amsterdam haar tegenstandster Kimberly Fransens (23).

De twee zangeressen brachten woensdag ook hun single ten gehore. Nina zong Lights Go Out, terwijl Kimberly op het podium How Bad vertolkte. Met de winst verdient Nina een contract met Cloud 9 Music.

RTL heeft al aangekondigd dat er ook een zesde seizoen van Idols komt. De inschrijving voor Idols 6 is al geopend.

Nina den Hartog winnares Idols 2016
Nina den Hartog winnares Idols 2016 (Foto: ANP)

Drie doden bij schietpartijen Tel Aviv

Twee Palestijnse mannen hebben in en naast een markthal in Tel Aviv woensdagavond drie mensen doodgeschoten en zeven verwond. De twee schutters zijn opgepakt, liet de politie weten.

Een van de Palestijnen opende het vuur op bezoekers van de Sarona-markt. Toen hij vervolgens de benen wilde nemen schoot de politie hem neer en wist hem te overmeesteren, meldt de Times of Israel. De andere schutter, die zijn vuurwapen om de hoek op straat had leeggeschoten, werd ook opgepakt.

Vier gewonden zijn er slecht aan toe, schrijft de krant. Een van hen zou in levensgevaar zijn.

Vermomd
De daders komen uit een dorp op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Hebron. Volgens de Israëlische televisiezender Channel 10 gaat het om twee neven, allebei twintiger. Ze hadden zich vermomd als ultraorthodoxe joden, zei een ooggetuige op de Israëlische radio, maar volgens andere ooggetuigen was het tweetal in pak.

De markthal ligt vlakbij een uitgaansgebied, het hoofdkwartier van het Israëlische leger en het ministerie van Defensie.

Drie doden bij schietpartijen Tel Aviv
Drie doden bij schietpartijen Tel Aviv (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.