FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 juni 2016

Lil Kleine scheldt ex uit tijdens optreden

De liefde tussen Lil Kleine en Monica Geuze lijkt definitief voorbij. Shownieuws meldt dat de rapper zijn ex bij een optreden heeft uitgescholden.

Bij de aankondiging van een nummer zegt Lil Kleine: "Pak je beste vriend of vriendin vast en ga schuifelen. Deze is speciaal voor jou en voor m'n ex. Kankerhoer."

Eerder kwam een vergelijkbare actie Dave Roelvink op veel kritiek te staan. Hij schold een bezoeker van een feest waar hij plaatjes draaide uit. Ook daarbij viel het woord kanker.

Lil Kleine scheldt ex uit tijdens optreden
Lil Kleine scheldt ex uit tijdens optreden (Foto: BuzzE)

Geen back-up van mail met brief Van der Steur

Er bestaat geen back-up meer van het e-mailaccount waarvan Ard van der Steur in 2014 een door hem bewerkte concept-Kamerbrief zou hebben verstuurd. Het gaat om de tweede versie van de gewraakte brief die de huidige justitieminister als parlementariër bewerkte. De Tweede Kamer wil die brief zien.

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer maakte bekend dat er geen kopie meer bestaat. Een zoektocht bij de vermeende ontvanger van de conceptbrief had eerder ook niets opgeleverd. Daarom zou worden gekeken in het oude e-mailaccount van Van der Steur.

Maandag bleek uit één vrijgegeven conceptbrief dat Van der Steur behoorlijke invloed had gehad op de Kamerbrief over de Teeven-deal van zijn voorganger en partijgenoot minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer. Dat heeft tot veel kritiek geleid omdat een Kamerlid de minister zou moeten controleren en niet uit de wind moet houden.

Bonnetje
Lang is gewacht op het bonnetje van de Teeven-deal. Daarvan werd gezegd dat het niet meer te vinden was, maar later kwam het toch nog boven water in een back-up.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft het gehad met dergelijke "digitale vergeetachtigheid" en stelde voor de Archiefwet aan te passen aan de moderne tijd.

Geen back-up van mail met brief Van der Steur
Geen back-up van mail met brief Van der Steur (Foto: ANP)

FinanciŽn rond voor wegverbreding A6

Het consortium dat zich gaat bezighouden met de wegverbreding van de A6 bij Almere heeft zijn financiering rond. Parkway-6, zoals het samenwerkingsverband van John Laing Group, Dura Vermeer, BESIX and Rebel heet, ontvangt een bijdrage van 80 miljoen euro van de Europese Investeringsbank, zo meldde de EIB woensdag. Het project heeft een totale waarde van 300 miljoen euro.

De verbreding van de A6 is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. Rijkswaterstaat verbreedt de drukke snelwegen om de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad te verbeteren.

De werkzaamheden aan de A6 starten in 2017 en duren uiterlijk tot en met 2020. Na die tijd is Parkway-6 ook verantwoordelijk voor het onderhoud voor een periode van twintig jaar.

Financiën rond voor wegverbreding A6
Financiën rond voor wegverbreding A6 (Foto: ANP)

Babylijkje gevonden in bosjes in Amsterdam

In Amsterdam is een lugubere vondst gedaan. Een voorbijgangster trof in de bosjes aan de Oostoever een babylijkje aan, zo liet de politie weten. De politie is een onderzoek begonnen.

Het parkachtige gebied langs de Sloterplas is afgezet voor onderzoek. De doodsoorzaak is onbekend. Om daar meer over te weten te komen wordt "ergens in de komende dagen" sectie verricht.

Een woordvoerder van de politie kon woensdagavond nog niks zeggen over het geslacht van het kindje of over de vermoedelijke leeftijd.

Babylijkje gevonden in bosjes in Amsterdam
Babylijkje gevonden in bosjes in Amsterdam (Foto: ANP)

Agenten belaagd in Capelle aan den IJssel

Ene Nella van 34 lentes jong uit Capelle aan den IJssel gaat aangifte doen van geweld door de politie omdat ze gisteren een tik van een motoragent heeft gehad. Op een Facebookfilmpje van maar liefst 9 seconden lang is de betreffende klap te zien.

"Ik snap niet dat ik zo behandeld ben", vertelt de vrouw tegen het AD. De politie zegt op haar beurt belaagd te zijn tijdens een aanhouding.

Hieronder staat het filmpje van de klap.

Na enig zoekwerk blijkt er een ander filmpje te bestaan van de situatie. Dit filmpje is een stuk langer en schetst de situatie beter. Te zien is hoe een groepje omstanders als gillende keukenmeiden verhaal haalt bij de politie tijdens de aanhouding. Op 34 seconden is dezelfde Nella te zien die de aanhouding wil verstoren.

Trek uw eigen conclusies maar na het zien van de beelden.

Apple wil minder geld van ontwikkelaars

Apple gaat minder geld inhouden van app-ontwikkelaars. Het techbedrijf houdt nu 30 procent van de opbrengst in. Bij abonnementen gaat dat veranderen. Als iemand meer dan een jaar een abonnement heeft, mag de app-ontwikkelaar na het eerste jaar 85 procent houden. Dat heeft Apple-topman Phil Schiller tegen website The Verge gezegd.

Het wordt ook mogelijk om alle apps in abonnementvorm aan te bieden. Dat is nu nog voorbehouden aan een beperkt aantal categorieën. Ontwikkelaars zouden door de nieuwe stap ook bijvoorbeeld een abonnement op een spelletje kunnen verkopen.

Een andere grote verandering in de App Store wordt de verkoop van reclames. Zo kunnen ontwikkelaars bij een zoektocht naar bepaalde trefwoorden hun app boven aan de lijst laten tonen. Volgens Schiller heeft Apple lang getwijfeld hoe dat aan te pakken "op een manier waar allereerst onze klanten tevreden over zullen zijn". Hij denkt dat de gevonden oplossing ook "eerlijk voor ontwikkelaars én indie-ontwikkelaars" is.

App-ontwikkelaars klagen al geruime tijd dat het steeds moeilijker is om voldoende geld te verdienen aan de App Store. Dat komt deels door de trend naar freemium-apps, waarbij de app zelf gratis is, maar voor extra opties moet worden betaald. Ook is er nu geen manier om geld te verdienen aan een update, anders dan die update verkopen als een nieuwe app, terwijl het doorontwikkelen van een bestaande app veel tijd kost.

Schiller maakte de aanwijzingen bekend aan de vooravond van Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC. Die gaat maandag van start.

Apple wil minder geld van ontwikkelaars
Apple wil minder geld van ontwikkelaars (Foto: BuzzT)

Ed Sheeran aangeklaagd om plagiaat

Zanger Ed Sheeran is aangeklaagd voor plagiaat. Hij zou zijn monsterhit Photograph hebben gebaseerd op Amazing, een nummer uit 2009 van Matt Cardle, de winnaar van de talentenjacht X Factor, schrijft Billboard.

De advocaat die Ed Sheeran heeft aangeklaagd is dezelfde advocaat die de familie van Marvin Gaye vertegenwoordigde in de zaak tegen Robin Thicke vanwege het nummer Blurred Lines. In die zaak kreeg de familie van Marvin Gaye gelijk. De rechter veroordeelde Thicke tot een boete van 5,3 miljoen dollar.

Het is niet de eerste keer dat een muzikant wordt aangeklaagd, alleen dit keer zijn de klagers zwaargewichten uit de muziekindustrie: schrijvers Martin Harrington en Thomas Leonard. Zij schrijven onder andere nummers voor Kylie Minogue en Spice Girl Emma Bunton.

"Mijn cliënten zijn professionele schrijvers", aldus advocaat Richard Busch. "Hun werk is hun leven en ik ben vereerd dat ze in deze belangrijke zaak mij hun vertrouwen hebben gegeven." In de aanklacht staat dat de overeenkomsten tussen de nummers 'de kern raken van het werk'. "De overeenkomsten zijn niet alleen substantieel, wat op zichzelf al voldoende is voor het vaststellen van inbreuk op het auteursrecht, maar de overeenkomsten zijn schokkend. De woorden lijken op elkaar, de zangstijl lijkt op elkaar, de melodie en het ritme: het zijn allemaal aanwijzingen dat Photograph een kopie is van Amazing."

Ed Sheeran aangeklaagd om plagiaat
Ed Sheeran aangeklaagd om plagiaat (Foto: BuzzE)

Debat over Teeven-deal loopt met sisser af

Het jongste debat in de Tweede Kamer over de Teeven-deal is woensdag met een sisser afgelopen. Met gevaarlijke moties is niet meer gezwaaid. Wel hadden coalitie en oppositie kritiek op met name de huidige justitieminister Ard van der Steur, die als Kamerlid meeschreef aan een brief van het kabinet over de omstreden deal met een drugscrimineel. Een Kamerlid hoort ministers juist te controleren en niet uit de wind te houden.

Van der Steur zei opnieuw dat hij zelf ook vindt dat hij destijds te ver is gegaan en dat hij nu zelf als minister een Kamerlid nooit in die positie zou brengen.

Premier Mark Rutte is nog steeds blij met de keuze voor Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff als bewindslieden op Veiligheid en Justitie, zei hij. Van der Steur zelf gaat moedig voorwaarts. Hij is bezig de cultuur op zijn departement te verbeteren, benadrukte hij maar weer eens. Er wordt keihard gewerkt op alle niveaus en daarin vindt hij "de motivatie om het goede te doen".

Bemoeienis
Rutte moest uitleggen dat er vanuit zijn ministerie, Algemene Zaken, op was aangedrongen Fred Teeven niet in een staatsrechtelijk onmogelijke positie te brengen. "Het leek me verstandig." Het kon voor staatssecretaris Teeven immers lastig worden om in die functie in te gaan op de deal die hij als officier van justitie met een drugscrimineel had gesloten.

Verder waren er vragen over Ruttes vermeende bemoeienis met de benoeming van een onderzoeker in een eerder stadium van de affaire. Algemene Zaken was daar volgens Rutte "niet besluitvormend" bij betrokken, maar "in de zin van geïnformeerd worden".

Debat over Teeven-deal loopt met sisser af
Debat over Teeven-deal loopt met sisser af (Foto: ANP)

Activision kondigt Call of Duty-evenement aan

Activision kondigt de grootste bijeenkomst van de wereldwijde Call of Duty-community aan. Van 2 tot en met 4 september presenteert Activision het Call of Duty XP in het Forum in Inglewood, Californië. Dus mocht je in de buurt zijn...

Voor de thuisblijvers is er ook wat te zien. Tijdens het event vinden de finales plaats van het Call of Duty World League Championship, die worden gespeeld op Call of Duty: Black Ops III. Ook worden de Call of Duty: Infinite Warfare-multiplayer, Call of Duty: Modern Warfare Remastered-multiplayer en de nieuwe Call of Duty: Black Ops III Downloadable Content onthuld.

Tijdens de Call of Duty XP festiviteiten staat de Call of Duty World League Championship centraal. De finales vormen het hoogtepunt van het eerste seizoen van de Call of Duty® World League (CWL). Na een klein jaar van wedstrijden over de hele wereld, komen er in Californië 32 topteams samen om te strijden voor het prijzengeld van $2 miljoen, wat onderdeel is van de totale prijzenpot van CWL, die in 2016 meer dan $3,5 miljoen besloeg. Beide bedragen zijn de hoogste ooit in de geschiedenis van Call of Duty.

Enkele activiteiten op Call of Duty XP:

 • PlayStation VR Experience. Onderga in virtual reality hoe het is om een Jackal te besturen, de fighter jet in Call of Duty: Infinite Warfare
 • Call of Duty developer panels en Q&A's met Infinity Ward, Treyarch en Sledgehammer Games
 • Paintballen in een nagemaakte Nuketown-omgeving
 • Lasertaggen
 • Call of Duty wapen- en franchisemuseum
 • Call of Duty fotostands
 • Muzikale surprise acts

"Call of Duty XP wordt de grootste bijeenkomst van fans in de geschiedenis van Call of Duty", zegt Eric Hirshberg, CEO van Activision Publishing. "De beste Call of Duty spelers ter wereld staan centraal op het event, terwijl zij de zege betwisten in het Call of Duty World League Championship. Bezoekers kunnen daar live bij zijn, terwijl ze verder toegang krijgen tot nooit eerder getoonde content, van Infinite Warfare tot Modern Warfare Remastered tot Black Ops III DLC. Ook zijn er talloze activiteiten die op Call of Duty zijn geïnspireerd en die je nergens anders zult tegenkomen."

Mocht je er niet zijn: alle actie is live ingame in Black Ops III voor PlayStation 4 te volgen via de Live Event Viewer. En anders zijn er nog livestreams op MLG.tv en www.callofduty.com.

Lobby Pardoel voor betere vergoeding

Rapper Gers Pardoel heeft woensdag bij Nederlandse Europarlementariërs gelobbyd om meer vergoeding van tech-reuzen te krijgen voor muziek die gebruikers op hun onlineplatformen zetten. Ook overhandigde Gers hun, mede namens 3000 Nederlandse artiesten, auteurs, componisten, muziekuitgevers en fotografen, een brief .

Internetplatforms, zoals bijvoorbeeld Youtube en Facebook, verdienen aan content van artiesten die door gebruikers online worden gezet. Die inkomsten worden niet gedeeld met de componisten, benadrukte Pardoel. Hij vindt het dan ook onterecht dat bedrijven geen muziekrechten hoeven af te dragen voor de filmpjes en de muziek die op sociale media worden gedeeld. Volgens de huidige Europese wetgeving hoeven internetplatforms ook niet te betalen als anderen de filmpjes plaatsen.

"De Europese wetgeving over internet is al sinds het jaar 2000 hetzelfde. Die wet is zestien jaar oud, toen waren er nog geen smartphones zoals we nu kennen. Sindsdien is het internet erg veranderd en is Facebook met andere platforms enorm gegroeid. Ik moet zeggen dat de mensen die ik spreek allemaal erg positief reageren op mijn boodschap."

De brief die Gers Pardoel bezorgt in Straatsburg is ondertekend door onder anderen Armin van Buuren, Ferry Corsten, Pierre Kartner, Jon de Mol, Barry Hay en Roel van Velzen. De Europese Commissie buigt zich dit najaar over de verbetering van de Europese digitale markt.

Lobby Pardoel voor betere vergoeding
Lobby Pardoel voor betere vergoeding (Foto: BuzzT)

Zoektocht brief in oude mail Van der Steur

Justitieminister Ard van der Steur laat een zoektocht doen naar de tweede versie van de door hem als parlementariër bewerkte conceptbrief aan de Tweede Kamer. Die zou in zijn oude e-mailaccount kunnen zitten, dat hij in 2014 gebruikte als Kamerlid.

Maandag bleek uit één vrijgegeven conceptbrief dat Van der Steur in 2014 behoorlijke invloed had gehad op de brief van zijn voorganger en partijgenoot minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer. Van der Steur zou ook nog een tweede concept hebben bewerkt. De Tweede Kamer wil die brief ook zien.

Een zoektocht bij de vermeende ontvanger van de conceptbrief heeft eerder niets opgeleverd. Daarom wordt nu gekeken bij de verzender. Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer liet weten dat de zoektocht mogelijk is. Het zal echter woensdag niet meer lukken.

Van der Steur heeft toegegeven dat hij een grens heeft overschreden. Kamerleden moeten immers ministers controleren en niet uit de wind houden.

Zoektocht brief in oude mail Van der Steur
Zoektocht brief in oude mail Van der Steur (Foto: ANP)

VN: keerpunt in strijd tegen aids in Afrika

Voor het eerst zijn in Afrika meer hiv-patiënten behandeld dan er mensen besmet zijn geraakt. Het door aids en hiv geplaagde werelddeel heeft een keerpunt bereikt in de strijd tegen het dodelijke virus, zei de directeur van het aidsbestrijdingsprogramma van de Verenigde Naties woensdag.

UNAIDS-directeur Michel Sidibé ziet lichtpuntjes, maar waarschuwt ook dat vooral West- en Midden-Afrika meer aandacht verdienen. Die regio's dreigen achterop te raken in de bestrijding van aids en hiv, zei hij.

De VN hebben zich ten doel gesteld de aidsepidemie in Afrika voor het jaar 2030 te bedwingen. De eerste zorg is het aantal nieuwe besmettingen terug te dringen. Nu zijn dat er nog 2,1 miljoen per jaar, maar in 2020 moeten dat er nog jaarlijks maximaal een half miljoen zijn. Ook willen de VN het aantal aidsdoden terugbrengen tot minder dan een half miljoen per jaar, waar nu nog jaarlijks meer dan een miljoen mensen aan aids bezwijken.

VN: keerpunt in strijd tegen aids in Afrika
VN: keerpunt in strijd tegen aids in Afrika (Foto: ANP)

Extra beveiliging bussen Almere na overval

Connexxion zet extra beveiligers in op avond- en nachtbussen in Almere, nadat dinsdagnacht een chauffeur werd overvallen. De twee daders droegen bivakmussen en hadden messen bij zich. Ze maakten een onbekend geldbedrag buit. Niemand raakte gewond.

De bond CNV Vakmensen had aangedrongen op extra beveiliging. "De overval in Almere is er een in een lange reeks. Ondanks alle maatregelen blijft de veiligheid in de bus hier een groot probleem", aldus een woordvoerder. "Met het inzetten van extra beveiligers staan de chauffeurs er in ieder geval niet alleen voor." Volgens het CNV gaat het om vijftien fte.

De gewapende overval vond rond 00.30 uur plaats op een pendelbus tussen Almere en Amsterdam.

Extra beveiliging bussen Almere na overval
Extra beveiliging bussen Almere na overval (Foto: ANP)

Deel spoor na treinbotsing BelgiŽ vrijgegeven

De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben woensdagavond een van de sporen in het Waalse Saint-Georges-sur-Meuse weer in gebruik genomen. Op het traject vielen zondagavond drie doden bij een treinbotsing. Het tweede spoor wordt naar verwachting voor middernacht vrijgegeven.

De zwarte doos van de passagierstrein die met 90 kilometer op een stilstaande goederentrein knalde, is woensdag naar een laboratorium van de NMBS in Mechelen gebracht, melden Belgische media. Analyse hiervan moet duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van het ongeluk. Een team van experts zal aan justitie rapporteren. Het ministerie van Transport en de Belgische spoorwegen voeren eigen onderzoek uit.

Inmiddels zijn vragen gerezen over de beveiliging van het spoor. De Kamercommissie Infrastructuur wil dat minister François Bellot bekendmaakt of de trein was uitgerust met een automatisch remsysteem. Dat treedt in werking als de trein te hard op een sein af rijdt of een rood sein negeert. Of de machinist, die bij de botsing omkwam, al dan niet door rood is gereden, is officieel niet bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van Infrabel, de beheerder van de infrastructuur van de spoorwegen, is sinds 2012 99,9 procent van de vloot beveiligd met automatische remsystemen. De invoering daarvan gebeurde versneld na een treinongeluk in 2010 in Buizingen waarbij negentien doden vielen. Een Europees standaardsysteem is alleen nog op internationale treinen geïnstalleerd, en zat niet op de passagierstrein in Saint-Georges-sur-Meuse, aldus Infrabel.

Deel spoor na treinbotsing België vrijgegeven
Deel spoor na treinbotsing België vrijgegeven (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #46 Lekkere vruchtendingetjes

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

Vooral met dit warme weer heb je vast geen zin in zware hap. 

Strawberry Raindrop cake

   

Vruchten muffins

   

Japanse fruitsalade

   

Verse fruitsalade

   

Frambozen sorbetijs, Met maar twee ingrediënten. Je kan natuurlijk elk soort bevroren fruit voor dit sorbetijs gebruiken. 

   

Lekkere verse ananas.  Zo maak je die schoon. Het middenstuk van de ananas is oneetbaar en veroorzaakt bij sommige mensen jeuk in de mond, vandaar dat er altijd een gat in de ingeblikte ananasschijfjes zit.

Zo kan het ook

   

Dronken watermeloen, deze meloen kan je bij bijna elk feestje op tafel zetten.


Sportminister Rusland: "Trek licentie Zwitsers dopinglab in"

De Russische sportminister Vitaly Mutko was al een halve dag niet in het nieuws geweest en dus liet hij weer eens van zich horen. Tegenover persbureau TASS vertelde Mutko wat hij vindt van het antidopinglaboratorium in Lausanne: de Zwitsers zouden hun licentie kwijt moeten raken, volgens de sportminister.

"Ze gaan stalen hertesten van de Olympische Spelen van 2008, maar leggen niet uit waarom ze dat doen", foetert Mutko, die veertien sporters alsnog positief bevonden zag worden. Twee daarvan, snelwandeltopper Denis Nizhegorodov en de middelmatige roeier Aleksandr Kornilov, bleken bij het testen van de tweede B-staal echter alsnog negatief. 

"Twee van die zogenaamd positieve stalen bleken ineens niet positief en dus was er spreke van een fout-positief resultaat. Volgens de Code van wereldantidopingautoriteit WADA moet een lab dat fout-positieve resultaten meldt haar accreditatie kwijtraken. Ook moeten alle andere testresultaten uit datzelfde laboratorium ongeldig verklaard worden", beweert Mutko.

Hij gaat daarmee overigens voorbij aan het feit dat de WADA-Code het helemaal niet verplicht stelt om de licentie van een lab in te trekken als een tweede test toch negatief blijkt. Er bestaat wel een mogelijkheid om het laboratorium tijdelijk op non-actief te stellen, maar ook dat is zeker geen verplichting en lijkt ook verre van waarschijnlijk. Daar staat nog buiten dat het simpelweg onwaar is dat alle resultaten direct ongeldig verklaard moeten worden: niet alle stalen worden immers in exact dezelfde run getest.

Brandstichters DŁsseldorf 'wilden verandering'

De grote brand in een opvangcentrum voor asielzoekers in Düsseldorf was nodig om eindelijk iets te veranderen. Dat heeft een van de twee hoofdverdachten van het stichten van de brand, die in het centrum verbleven, verklaard tegenover medebewoners en journalisten.

De 26-jarige man van Noord-Afrikaanse origine geldt als de leider van een achtkoppige groep ontevreden asielzoekers die in het centrum was ondergebracht en er al eerder herrie schopte. De andere hoofdverdachte is op heterdaad betrapt toen hij in de hal een brandbare vloeistof over een matras uitgoot, lieten politie en justitie woensdag weten.

De aanleiding voor hun daad zou hun onvrede over het in hun ogen karige middagmaal zijn geweest. De verdachten namen kennelijk niet de ramadan in acht. Sinds het begin van de islamitische vastenmaand was het in het centrum nog onrustiger dan voorheen, stellen medewerkers van het Rode Kruis. De spanningen tussen moslims en christenen, die samen in de hal bivakkeren, zouden nog zijn toegenomen omdat beide groepen zich door de aangepaste etenstijden benadeeld voelen. Ontevreden bewoners keerden zich ook tegen hulpverleners.

In het centrum, waar een kleine driehonderd mannen verblijven, is al vaker geprobeerd brand te stichten. Nog ettelijke malen vaker is met brandstichting gedreigd.

De acht opgepakte bewoners hadden volgens de politie allen zich een valse identiteit aangemeten. Ze beweerden dat ze uit Syrië of Irak waren gevlucht.

Door de brand kregen 28 vluchtelingen ademhalingsproblemen. Zij moesten zich laten behandelen.

Brandstichters Düsseldorf 'wilden verandering'
Brandstichters Düsseldorf 'wilden verandering' (Foto: ANP)

Method Man & Redman naar Amsterdam

De hiphoplegendes Method Man en Redman zijn dinsdag 16 augustus samen te zien in het nieuwe poppodium Q-Factory in Amsterdam Oost.

Method Man is een van de rappers van de hiphopformatie Wu-Tang Clan, bekend van hits als Gravel Pit en C.R.E.A.M. Op onregelmatige basis deelt hij met zijn kompaan Redman het podium. Redman heeft een lange solocarrière en is bekend van hits als Pick it Up en Dirrty met Christina Aguilera.

De hiphoppers die elkaar al sinds hun jeugd kennen hebben hun sporen eind jaren negentig verdiend als soloartiesten wanneer ze besluiten de handen creatief ineen te slaan. Samen op het podium putten ze uit hun uitgebreide repertoire van hun gezamenlijke albums Blackout (1999) en Blackout 2 (2009) alsmede hun soloalbums en andere projecten.

Method Man en Redman traden eerder op in onder meer Melkweg, Effenaar en Woodstock Bloemendaal. Het laatste optreden in Amsterdam was in 2009 en de rappers zijn sinds 2014 niet meer in Nederland geweest.

Method Man & Redman naar Amsterdam
Method Man & Redman naar Amsterdam (Foto: BuzzE)

Wielrenner Broeckx buiten levensgevaar

Wielrenner Stig Broeckx verkeert niet langer in levensgevaar. Dit heeft zijn ploeg, het Belgische Lotto Soudal, vandaag laten weten. Broeckx kwam tijdens de Ronde van België hard ten val na een botsing met een motor en liep in korte tijd twee hersenbloedingen op.

Broeckx kwam na het incident in een coma terecht, maar nu lijkt het ergste achter de rug te zijn. Toch is nog onduidelijk wat de gevolgen voor de wielrenner zijn. "De voorbije elf dagen is Stig Broeckx in het ziekenhuis van Aken in een kunstmatige coma gehouden", liet de ploeg in een persverklaring weten.

"Dat is gebeurd om hem de kans te geven om te herstellen van de val en om te herstellen van de operatieve ingreep van vorige week dinsdag, die de hersendruk moest wegnemen. Na de ingreep is de hersendruk onder controle gebleven en is het acute levensgevaar geweken. Het blijft voorlopig onduidelijk wat de neurologische gevolgen van de val zullen zijn. Deze onderzoeken kunnen pas gebeuren als de toestand van Stig langdurig stabiel blijft."

SBS6 zoekt nieuwe Leontine

SBS6 is op zoek naar de 'nieuwe Leo of Leontine'. In de comeback van de spelshow Rad van Fortuin, die de zender komend najaar dagelijks gaat uitzenden, zal wederom een assistent(e) de bordjes omdraaien. Deze taak werd in het verleden door onder anderen Leontine Borsato (toen nog Leontine Ruiters) uitgevoerd.

In de nieuwe opzet laat SBS6 elke week een andere assistent(e) de letters van de gezochte woorden onthullen. Iedereen tussen 8 en 88 die denkt de perfecte nieuwe Leo of Leontine te zijn, kan zich met een korte motivatievideo opgeven bij de zender.

Wie het nieuwe Rad van Fortuin gaat presenteren, wordt op een later tijdstip bekendgemaakt. Dat zal in ieder geval niet 'good old' Hans van der Togt zijn. De zeventigjarige oud-presentator liet al weten zichzelf te oud te vinden voor de klus.

SBS6 zoekt nieuwe Leontine
SBS6 zoekt nieuwe Leontine (Foto: BuzzE)

Deus Ex Go voor smartphones aangekondigd

Square Enix heeft het er maar druk mee zo voor de E3, Deus Ex Go is zojuist aangekondigd voor smartphones en tablets. We zijn benieuwd of ze nog wel wat overhouden om aan te kondigen tijdens de E3 zelf.

Deus Ex GO is een turn-based infiltratiepuzzelspel in een gestileerde interpretatie van het Deus Ex-universum. Als dubbelagent Adam Jensen maak je gebruik van hacking, gevechten en augmentaties om de puzzels van de hele GO-serie op te lossen. Werk samen met je bondgenoten in TF29 en het Juggernaut Collective om locaties te infiltreren en de samenzwering achter een terroristisch complot bloot te leggen.

"Met Deus Ex, tillen we de GO-franchise naar een hoger niveau. Voortbouwend op onze ervaring met Hitman en Lara Croft gaan we met Deus Ex een stapje verder op het gebied van graphics, game design en sociale functies", zegt Patrick Naud, studioleider van Square Enix Montreal.

Deus Ex GO verschijnt deze zomer op telefoons en tablets.

Gamemodus Breach voor Deus Ex: Mankind Divided aangekondigd

Square Enix heeft een nieuwe gamplaymodus voor Deus Ex: Mankind Divided bekendgemaakt. De modus heet Breach en is een puzzel-shooter.

Als een Ripper is het je doel om geheime bedrijfsgegevens te verkrijgen en verkopen door enkele van ‘s werelds best beveiligde servers te infiltreren. Het geld wat je daarmee verdient kun je gebruiken om zowel je vaardigheden als arsenaal te upgraden. De beloningen die je spelenderwijs verdient, inclusief XP, credits, en booster packs, zul je hard nodig hebben om de stijgende moeilijkheidsgraad van het spel te overwinnen. Daag jezelf, je vrienden en mensen van over de hele wereld uit in de ultieme, arcadevariant op Deus Ex. Breach zal regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

"We voegen een gloednieuwe game mode toe aan Deus Ex. Deze levert niet alleen een nieuwe visuele stijl, maar geeft ook verdieping aan het verhaal van het Deus Ex-universum", zegt David Anfossi, studioleider bij Eidos-Montréal. "Breach verrijkt de spelervaring van Deus Ex: Mankind Divided ook met een totaal andere setting."

Wij zien vooral mogelijkheden voor Oculus Rift en PlayStation VR, hopelijk wordt dat een van de updates.

Deus Ex: Mankind Divided verschijnt op 23 augustus voor PlayStation 4, Xbox One, en pc.

Duitse politie: afwezigheid Oranje voordelig

Dat het Nederlands elftal zich niet heeft geplaatst voor het EK voetbal is "sportief gezien jammer", vindt de politie van de Duitse stad Aken. Maar het heeft ook zijn voordelen: er is minder kans op supportersrellen langs de grens. Bij vorige wedstrijden van Oranje kwam het namelijk tot schermutselingen in de grensstreek.

Het EK begint vrijdag en de politie van Aken heeft woensdag haar aanpak gepresenteerd. "Echte fans moeten vieren, relschoppers krijgen de rode kaart", is de insteek. De politie let vooral op bij wedstrijden van Duitsland en Turkije. Bij eerdere wedstrijden ging het er namelijk verhit aan toe tussen "jongeren van verschillende etnische samenstelling".

De politie voegt er nog aan toe: "Wij plannen onze inzet in elk geval tot en met 10 juli 2016", de dag van de finale.

Duitse politie: afwezigheid Oranje voordelig
Duitse politie: afwezigheid Oranje voordelig (Foto: ANP)

Door Deus Ex geÔnspireerde augmentaties tot leven gewekt

Open Bionics, de robotics start-up, Eidos-Montréal, de videogamestudio achter de Deus Ex franchise en Razer, de fabrikant van accessoires en software voor gamers, maken vandaag bekend dat ze samenwerken om door Deus Ex geïnspireerde augmentations tot leven te wekken.

De drie bedrijven werken samen om de kloof tussen fictie en werkelijkheid verder te dichten door het ontwerpen, 3D-printen, scannen, creëren en laten werken van betaalbare bionische handen. In dit “Augmented Future”-initiatief komen de expertises van alle drie bedrijven samen, met als ultieme doel om modieuze robotprotheses toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Het Deus Ex Universe schetst een nabije toekomst waarin menselijke wezens zijn uitgerust met protheses die hun mogelijkheden uitbreiden. Uiteraard is dit een fantasiewereld, wat niet wegneemt dat het Deus Ex-universum een voorname rol speelt bij de belangrijkste discussies over transhumanisme en bionische augmentaties. Eidos-Montreals ontwerpersteam streeft naar state-of-the-art design, geïnspireerd door dit universum en de personages die erin leven. Adam Jensen, de hoofdpersoon in de serie, was in het bijzonder een bron van inspiratie voor de ontwerpen van zowel de Titan Arm- als de Adam Arm-prothese. Deze en andere protheses zijn binnenkort beschikbaar voor iedereen, van volwassenen tot kinderen van alle leeftijden, met modellen voor zowel jongens als meisjes. Eidos-Montréal en Open Bionics stellen hun blauwdrukken en ontwerpen rechtenvrij beschikbaar, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn en mensen ze naar eigen wens kunnen gebruiken.

Open Bionics zal een team van experts inzetten om deze modellen tot leven te wekken en unieke protheses creëren met hulp van de nieuwste technologie in 3D-printen. "Het is een fantastisch creatief proces geweest, om samen met het Deus Ex-team over de toekomst van bionische protheses te denken. En het werd nog beter toen we zagen hoe mensen de bionische armen droegen, en hoeveel plezier ze daaraan beleefden. Deze samenwerking laat zien hoe rooskleurig de toekomst van bionica is. We vonden het geweldig om met het ontwerpteam van Deus Ex te mogen samenwerken. Ze hebben ongelooflijk veel tijd en ideeën in dit project gestoken. We bouwen graag verder aan onze relatie."

De Razer 'Stargazer'-camera en bewegingsgevoelige technologie helpen om de bionische armen naar een virtuele omgeving te brengen, zodat mensen ze digitaal kunnen ‘proberen’ op evenementen. Zo krijgen mensen een indruk van hoe de armen ‘in het echt’ zouden ogen en bewegen. "We zijn verheugd om met de Razer Stargazer te kunnen bijdragen aan deze ongelooflijke samenwerking. Als 's werelds meest geavanceerde webcam, is het een uiterst nauwkeurige hand-tracking-oplossing die iedereen de kans geeft om de toekomst van augmentaties uit eerste hand te ervaren", aldus Razers medeoprichter en CEO Min-Liang Tan.

De bionische armen verschijnen in 2017 op de markt. Mensen kunnen ze al eerder bekijken op diverse evenementen, waaronder de E3 en Gamescom.

Sharapova twee jaar geschorst voor meldoniumgebruik

Maria Sharapova is door de internationale tennisfederatie ITF voor twee jaar geschorst. Bij de Australian Open in januari werd de Russische betrapt op het gebruik van meldonium, dat sinds 1 januari op de dopinglijst staat.

De voormalig nummer één van de wereld bekende in maart het middel na 1 januari nog gebruikt te hebben omdat ze had gemist dat het middel op de dopinglijst van het WADA terecht was gekomen. Vele, voornamelijk Russische, sporters werden na haar nog betrapt, maar het merendeel van die sporters gaven aan voor januari gestopt te zijn. Mede daarom werd van veel van die sporters de voorlopige schorsing geschrapt.

Sharapova heeft aangegeven in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS. "Ik kan een oneerlijke zware schorsing van twee jaar niet accepteren. Het tribunaal heeft geoordeeld dat ik niets met opzet verkeerd heb gedaan, maar toch willen ze me schorsen”, zei ze op haar Facebook-pagina.

"Ik mis het tennis en ik mis mijn fantastische fans, die mij veel liefde en steun geven in deze moeilijke dagen. Ik wil staan voor wat in mijn optiek juist is en dat is de reden waarom ik zal vechten om zo snel mogelijk weer op de baan te staan."

Sharapova reageerde vol frustratie op haar schorsing van twee jaar (PROSHOTS/Action Images)
Sharapova reageerde vol frustratie op haar schorsing van twee jaar (PROSHOTS/Action Images)

Watch Dogs 2 officieel aangekondigd

Vandaag kondigt Ubisoft aan dat Watch Dogs 2, de nieuwste game binnen de Watch Dogs-serie, wereldwijd verkrijgbaar gaat zijn vanaf 15 november voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Watch Dogs 2 is het resultaat van twee jaar intensieve ontwikkeling door het originele, creatieve team achter Watch Dogs. De onderwerpen dataveiligheid, privacy en hacken zijn actueler dan ooit in de hedendaagse maatschappij en Watch Dogs 2 linkt deze herkenbare problemen aan een fictionele omgeving en laten spelers de San Francisco Bay Area verkennen als hacker Marcus Holloway.

Spelers betreden een enorme en dynamische open wereld in de San Francisco Bay Area. Het is de nieuwste stad die overstapt op ctOS 2.0, een geavanceerd besturingssysteem voor infrastructuur. In de verkeerde handen kan ctOS 2.0 gebruikt worden om alledaagse burgers te controleren en te manipuleren.

Spelers ontdekken de geboorteplaats van de techrevolutie als Marcus Holloway, een briljante, jonge hacker die door de voorspellende algoritmen van ctOS 2.0 wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan. Marcus’ doel is het voorgoed uitschakelen van ctOS 2.0 en daarvoor is hacken het ultieme wapen. Spelers kunnen niet alleen de infrastructuur van de stad hacken, maar tevens ieder persoon en elk apparaat dat zij bezitten, om zo onvoorspelbare momenten te creëren. Zo kunnen spelers drones, auto’s, kranen, beveiligingsrobots en meer overnemen en kunnen ze ervoor kiezen om sluipend te hacken en geen vijand om te brengen, maar kunnen ze ook voor de directe aanval kiezen met veel wapens en geweld. In de grote open wereld kunnen spelers hun weg door verkeer hacken tijdens gevaarlijke autoachtervolgingen in de straten van San Francisco, zich over de daken van de buurten van Oakland verplaatsen en de kantoren van vooraanstaande bedrijven in Silicon Valley infiltreren.

"Ons creatieve team werkt hard om een overweldigende Watch Dogs ervaring af te leveren", aldus Dominic Guay, senior producer bij Ubisoft Montreal. "We kunnen niet wachten om spelers in Watch Dogs 2 een spannende verhaallijn met boeiende karakters te bieden met meer en diepere hackingopties, gevarieerdere gadgets en wapens en een gloednieuwe, naadloze multiplayerervaring die zowel fans van de originele game als nieuwkomers gaat aanspreken."

Naast de standaard game zijn er verschillende edities te pre-orderen:

 • Deluxe Edition: bevat de game, een exclusieve hoes, een kaart van San Francisco, lithografieën en het Deluxe Pack met digitale aanpassingsvoorwerpen.
 • Gold Edition bevat de game, het Deluxe Pack en de Season Pass.
 • San Francisco Edition met bijpassende Collector’s box bevat de game, het Deluxe Pack, de Marcus Figurine, laptopstickers met San Francisco thema, lithografieën en een kaart van San Francisco.
 • Exclusief in de Uplay Shop kunnen fans van de serie het Wrench Junior Robot Collector’s Pack en The return of DedSec Collector’s Case pre-orderen. The return of DedSec Collector’s Case bevat de Gold Edition en verzamelobjecten met een DedSec thema, zoals de DedSec art Marcus figurine, Marcus’ sjaal en cap replica’s en een exclusief artbook van 64 pagina’s. Wrench Junior Robot Collector’s Pack bevat de Gold Edition en een replica van de in-game Wrench Junior robot van 20 cm, die kan worden bestuurd via een app (iPhone en Android).

Spelers die één van deze edities pre-orderen, krijgen een extra missie genaamd Zodiac Killer: een copycat van de Zodiac Killer vermoordt mensen en daagt de politie uit met gecodeerde berichten. Spelers moeten deze codes ontcijferen en de moordenaar opsporen om een extra, exclusieve outfit vrij te spelen.

'Gwent krijgt eigen game'

Het ziet er naar uit dat Gwent, het populaire kaartspel in The Witcher 3: Wild Hunt, naast een fysieke versie ook een eigen game gaat krijgen. CD Projekt Red heeft namelijk een copyright afgelopen maandag ingevuld bij de European Union Intellection Property Office, zo ontdekte Nerd Leaks.

CD Projekt Red hintte al in een rapport gepubliceerd in maart dat ze aan een project werkten dat gepland staat om nog dit jaar uit te komen, en dit zou wel eens Gwent kunnen zijn. De claim is ook al vergezeld met eigen logo voor de game, dus het lijkt allemaal behoorlijk serieus.

The Witcher 3: Wild Hunt is te spelen op pc, Xbox One en PlayStation 4. De laatste uitbreiding, Blood and Wine, kwam op 31 mei uit.

Gwent
'Gwent krijgt eigen game'

Topman Suzuki legt functie neer

De bestuursvoorzitter van het Japanse autoconcern Suzuki Motor legt zijn functie neer vanwege de fouten die zijn gemaakt met het testen van brandstofverbruik van auto's. Dat werd woensdag gemeld door Suzuki.

De 86-jarige Osamu Suzuki treedt eind deze maand terug als bestuursvoorzitter, maar behoudt wel zijn toezichthoudende rol in het bestuur. Ook vicepresident en technologiedirecteur Osamu Honda neemt afscheid. Verder ziet het bestuur af van bonussen over 2015, terwijl die voor het hogere management worden gehalveerd.

In mei werd bekend dat Suzuki onjuiste testmethodes heeft gebruikt om de brandstofefficiëntie van zijn auto's te meten. Het gaat om 2,1 miljoen auto's die in Japan zijn verkocht. Ook Mitsubishi Motors is in de fout gegaan met testen van brandstofverbruik.

Topman Suzuki legt functie neer
Topman Suzuki legt functie neer (Foto: ANP)

Korpsleiding ontslaat 'politiemol'

'Politiemol' Mark M. wordt ontslagen. Dat heeft de leiding van het politiekorps besloten op basis van de eerste resultaten van het disciplinaire onderzoek tegen hem.

"Aan Mark M. is de disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag opgelegd wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dit plichtsverzuim bestaat onder meer uit het veelvuldig raadplegen van politiesystemen en het delen van deze informatie met onbevoegden", aldus de politie woensdag in een verklaring.

M. werkte van 2009 tot zijn arrestatie in oktober 2015 bij de politie. In december gaat het proces tegen hem verder. De inhoudelijke behandeling van de zaak is naar verwachting mei volgend jaar.

Korpsleiding ontslaat 'politiemol'
Korpsleiding ontslaat 'politiemol' (Foto: ANP)

Skiester Vonn wil tegen de mannen racen

Als Lindsey Vonn het voor het zeggen had, dan zou ze het voor het einde van haar carrière minimaal één keer tegen de mannen hebben opgenomen. De Amerikaanse skiester, die nog minimaal twee jaar doorgaat, wil dit na de Spelen van Pyeongchang in 2018 een keer gedaan hebben. "Beat some boys and then call it a day," zoals ze zelf meldt. 

Voorlopig is de 31-jarige Vonn nog druk genoeg met het herstellen van een knieblessure. "Ik heb het er verder nog met niemand over gehad", vertelt ze tegen ESPN, "maar racen tegen mannen is wel mijn doel. We zijn aan het kijken hoe we dat kunnen realiseren. Dat zal niet eenvoudig worden met alle skifederaties die erbij betrokken zijn."

Vonn heeft 20 World Cup discipline-overwinningen en 76 individuele World Cup-overwinningen op haar palmares staan, tien minder dan het record van Ingemar Stenmark uit Zweden. Dat is Vonn's volgende doel, nadat ze heeft afgerekend met haar blessures. "Ik vind het moeilijk om af te remmen, dat is denk ik ook de reden waarom ik steeds geblesseerd ben. Maar het zorgt er ook voor dat ik mezelf weer kan motiveren en iedere keer weer tot het uiterste kan gaan."


'Ellie Goulding en prins Harry daten'

Ellie Goulding heeft een nieuwe vriend, meldt de Britse tabloid The Sun. Ooggetuigen zagen de Britse zangeres zoenen met niemand minder dan prins Harry.

De twee kennen elkaar al jaren, omdat Ellie optrad tijdens de bruiloft van Harry's broer prins William in 2011. Ze zouden sinds een paar weken daten en werden voor het eerst als koppel gespot tijdens een polowedstrijd eind mei. Tijdens een feestje rondom het evenement zaten ze volgens bronnen voortdurend samen onder een deken. Ook zouden ze elkaar hebben gekust op het feest, waar het strikt verboden was foto's te maken.

De 29-jarige Ellie had eerder relaties met McFly-bassist Dougie Poynter, radio-dj Greg James, One Direction-zanger Niall Horan en Ed Sheeran. De meest recente relatie van de 31-jarige Harry was met danseres Cressida Bonas, van 2012 tot 2014. Eerder had hij jarenlang een knipperlichtrelatie met Chelsy Davy.

'Ellie Goulding en prins Harry daten'
'Ellie Goulding en prins Harry daten' (Foto: BuzzE)

Kingdom Hearts HD 2.8 in december

Square Enix heeft aangekondigd dat Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue in december uit komt voor PlayStation 4. Meteen krijgen we een nieuwe trailer met op het laatst de mededeling dat er meer nieuws aankomende winter komt over die andere al langverwachte Kingdom Hearts 3.

Naast het nieuw toegevoegde Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep: A Fragmentary Passage, dat een proloog is op Kingdom Hearts 3, bestaat de bundel ook uit een remaster van Kingdom Hearts: Dream Drop Distance en Kingdom Hearts Chi: Back Cover.

Philips zint op miljardendeals

Philips mikt na de succesvolle afsplitsing van zijn verlichtingsdivisie op grote overnames, met name op het gebied van zorginformatica. Dat zegt Philips-topman Frans van Houten in een woensdag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg.

Philips bracht onlangs 25 procent van de aandelen Philips Lighting naar de beurs en richt zich nu voornamelijk op apparaten en diensten op het vlak van gezondheidszorg. Die activiteiten wil het bedrijf uitbreiden. Daarvoor wordt onder meer de opbrengst van de verkoop van de lichtdivisie gebruikt, die de komende jaren helemaal van de hand wordt gedaan.

Mogelijke deals zullen in omvang waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met de aankoop van het Amerikaanse Volcano in 2014, aldus Van Houten. Voor die producent van gespecialiseerde katheters werd destijds 1,2 miljard dollar uitgetrokken. Philips ziet onder meer een belangrijke groeimarkt in internet-technologie die zorg op afstand mogelijk maakt.

Philips zint op miljardendeals
Philips zint op miljardendeals (Foto: ANP)

Pussy Riot naar Zwarte Cross

De feministische Russische punkrockband Pussy Riot komt zaterdag 23 juli naar het festival Zwarte Cross. Niet eerder bezocht Pussy Riot een Nederlands festival.

In 2013 begon het festival in het Achterhoekse Lichtenvoorde met The Naked Run for Freedom. 450 mensen renden naakt, althans slechts gekleed met een helm, over het crossterrein. Ze vroegen samen met Amnesty International aandacht voor inperking van vrijheden in met name Rusland.

Destijds gaf Jekaterina Samoetsevitsj van Pussy Riot, toen net vrijgelaten uit de Russische gevangenis, het startschot voor deze protestmars. De twee andere leden van Pussy Riot, Nadia Tolokonnikova en Maria Alekhina, zaten op dat moment het laatste jaar van hun tweejarige straf uit in een Russisch werkkamp.

Pussy Riot naar Zwarte Cross
Pussy Riot naar Zwarte Cross (Foto: BuzzE)

Injustice 2 officieel aangekondigd

Ze konden niet heel veel anders meer na al dat gelek, maar Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen vandaag Injustice 2 aan.

"In Injustice 2 introduceren we nieuwe features die de manier waarop fans vechtgames spelen verandert", aldus Ed Boon, Creative Director, NetherRealm Studios. "We willen het genre blijven vernieuwen en de mogelijkheid voor spelers om hun favoriete DC superhelden en superschurken aan te passen en verbeteren is een belangrijke stap."

Injustice 2 biedt de nieuwste DC-vechtgame ervaring die verder gaat dan de gevechten uit de vorige game. Iedere strijd definieert je door iconische DC-personages te personaliseren met een unieke en krachtige uitrusting die je in de game verdient. Voor de eerste keer kunnen spelers zelf bepalen hoe hun personages eruit zien, vechten en zich ontwikkelen in verschillende gamemodi.

Het spel vervolgt het epische cinematische verhaal dat in Injustice: Gods Among Us werd geïntroduceerd. Batman en zijn bondgenoten werken samen om de uiteengevallen samenleving weer te herstellen en strijden tegen degenen die Superman’s regime terug willen brengen. Temidden van de chaos verschijnt een nieuwe bedreiging die het voortbestaan van de Aarde in gevaar brengt. Spelers kunnen gebruik maken van de grootste DC line-up ooit in een vechtgame; van klassieke fan favorieten als Batman, Superman, Supergirl en Aquaman tot nieuwe schurken als Atrocitus en Gorilla Grodd. Gevechten vinden plaats in vergrote arena’s op iconische locaties als Metropolis, Gotham City en Atlantis.

Injustice 2 is beschikbaar voor het PlayStation 4, Xbox One in 2017.

Cyberlijfwacht voor haven Rotterdam

De Rotterdamse haven krijgt een bestuurder die de digitale systemen moet bewaken. Havenmeester René de Vries is aangesteld als 'Port Cyber Resilience Officer'. Dat is woensdag besloten op een congres over de dreigingen voor de haven en de maatregelen die daartegen moeten worden genomen.

De Vries moet er onder meer voor zorgen dat de haven digitaal goed is beveiligd en dat bedrijven weten wat ze moeten doen als het misgaat. Dat moet de grootste haven van Europa weerbaarder maken.

Cyberlijfwacht voor haven Rotterdam
Cyberlijfwacht voor haven Rotterdam (Foto: BuzzT)

Hogenkamp niet naar kwartfinale Rosmalen

Tennisster Richel Hogenkamp is er net niet in geslaagd de kwartfinales van het WTA-toernooi in Rosmalen te bereiken. De Nederlandse (WTA-134) kreeg op het gras tegen de Amerikaanse Madison Brengle (WTA-68) zelfs een matchpoint, maar ging toch met 5-7, 7-5 en 5-7 onderuit.

Hogenkamp startte moeizaam tegen Brengle, maar nadat ze in de tweede game breakpoints had overleefd ging ze beter spelen. De Nederlandse verloor weliswaar in de zesde game haar service, maar brak snel daarna terug. De set leek af te stevenen op een tiebreak, maar Hogenkamp verloor in de twaalfde game opnieuw haar servicegame en hiermee de set.

Het verzet van de Nederlandse was allerminst gebroken en in de tweede set had ze juist het beste van het spel. Hogenkamp kwam op een break voorsprong en kreeg in de tiende game kansen om de set uit te serveren. Dit lukte niet, maar twee games later was het alsnog raak.

Set drie was eenzelfde beeld van de tweede set met een snelle voorsprong voor Hogenkamp en in de tiende game kreeg ze de kans om de wedstrijd uit te serveren. De Nederlandse kreeg een matchpoint, maar verloor uiteindelijk de game. Daarna waren ook de twee volgende games en daarmee de partij voor Brengle.

AZ ontving nog geen bod van Tottenham op Janssen

Vincent Janssen voert een oriënterend gesprek met Tottenham Hotspur. De Spurs hebben zich officieel gemeld bij AZ voor de 21-jarige spits. "Een bod hebben wij nog niet ontvangen", zegt directeur voetbalzaken Max Huiberts in gesprek met Voetbal International.

Huiberts meldt dat de onderhandelingen zich nog in een vroeg stadium bevinden. Tottenham meldde bij AZ dat de club een eerste gesprek voert met de Nederlands international. Het contract van Janssen bij AZ loopt door tot medio 2019. Eerder verschenen in de media berichten dat Janssen vijftien miljoen euro zou moeten kosten. Maar van een afgesproken transfersom is volgens Huiberts geen sprake.

Janssen werd afgelopen seizoen topscorer van de Eredivisie en was vorige week namens het Nederlands elftal nog trefzeker tegen Polen en Oostenrijk, waardoor zijn transfersom alleen maar is opgelopen. "Aan de ene kant is dat goed nieuws, maar aan de andere kant wekt hij met die goals ook meer interesse van andere clubs. En wij houden Vincent natuurlijk ook graag bij AZ volgend seizoen", aldus Huiberts.

Conceptbrieven Van der Steur onvindbaar

Minister Ard van der Steur kan nog geen ander concept vinden van de Kamerbrief over de Teeven-deal waaraan hij als Kamerlid had meegeschreven. Dat heeft hij woensdag laten weten.

Maandag bleek uit één vrijgegeven concept dat Van der Steur in 2014 behoorlijke invloed had gehad op de brief van zijn voorganger en partijgenoot minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer. "Daar komt hoe dan ook gedonder van" en "Waarom dit niet verwijderen?", tekende Van der Steur onder meer aan.

De Tweede Kamer had gevraagd om andere versies van de gewraakte brief over de Teeven-deal, waar minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) als Kamerlid aan heeft meegeschreven. Daarvan zou er nog zeker één moeten zijn.

Van der Steur schrijft woensdag dat deze nooit de betrokken topambtenaar heeft bereikt. De andere versies konden alleen met een zogeheten 'restore' van de mailbox van de toenmalig politiek assistent worden achterhaald. Die herstelprocedure is uitgevoerd, maar heeft niets opgeleverd.

Conceptbrieven Van der Steur onvindbaar
Conceptbrieven Van der Steur onvindbaar (Foto: ANP)

Kaltenborn: "F1 geen eerlijke competitie meer"

De Formule 1 is niet langer een eerlijke competitie, zo vindt Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn. Dit komt volgens haar door de manier waarop de sport bestuurd wordt en hoe de gelden verdeeld worden. Het is dan ook niet voor niets dat het Zwitserse team vorig jaar samen met Force India een officiële klacht indiende bij de Europese Commissie. Sinds die tijd is echter niets veranderd, waardoor renstallen als Sauber en Manor nog steeds worstelen om te overleven.

Kaltenborn sprak hierover met Motorsport. "Dat is jammer, omdat we zo'n fantastische sport hebben. We hebben een fantastisch product en controverses dragen hier aan bij. Anders zou het maar een saaie boel zijn. Er is niet veel nodig om de sport te veranderen en het is dan ook frusterend dat Force India en wij geprobeerd hebben om met de aandeelhouders in contact te komen en hen iets te laten veranderen."

Geld is niet het enige deel van de Formule 1 dat Kaltenborn dwars zit. Ook de mogelijkheid van de grote teams om de regels te bepalen zint haar niet. "Iedereen weet hoe de deals tot stand zijn gekomen en het ergste is niet dat als je iets niet zint je het wilt veranderen, maar dat het grote invloed heeft op de concurrentie, dat is waar wij mee zitten. Het zorgt ervoor dat de strijd niet meer eerlijk zal verlopen."

Juist het feit dat teams privileges af kunnen dwingen en dat deze de competitiestrijd negatief kunnen beïnvloeden zint Kaltenborn niet. Zo zou Sauber als het vooraan gereden zou hebben niet hetzelfde worden behandeld als enkele andere teams die een deel van de inkomsten onderling mogen verdelen. "Ik wil een level playing field. Daarna is het aan jou om er het maximale uit te halen."

Dat Sauber in de financiële problemen zit draagt aan dit standpunt niet bij. Volgens Kaltenborn zullen de problemen opgelost worden, al kost dit nog enige tijd.

EU-parlement steunt plan belastingontwijking

Het Europees Parlement heeft zich woensdag achter een wetsvoorstel tegen belastingontwijking door Europese bedrijven geschaard. Het parlement gaf hiermee een duidelijk signaal af aan de Europese ministers van Financiën die hier volgende week in Luxemburg over vergaderen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei onlangs dat een besluit dichtbij is.

Het voorstel moet een einde maken aan agressief 'fiscaal shoppen' om zo weinig mogelijk tot geen belasting te hoeven betalen door handig gebruik van de verschillende regels in de 28 EU-lidstaten. Om dit tegen te gaan worden de belastingstelsels in de EU meer op elkaar afgestemd.

Het parlement stemde woensdag ook in met het instellen van een onderzoekscommissie naar de Panama Papers, waaruit bleek dat tal van bedrijven en rijke mensen belasting ontwijken via Panama.

EU-parlement steunt plan belastingontwijking
EU-parlement steunt plan belastingontwijking (Foto: ANP)

Man vast voor oplichting mensen met schulden

De politie heeft een 37-jarige man uit Apeldoorn aangehouden die ervan wordt verdacht mensen met schulden te hebben opgelicht. Met zijn bureau claimde de verdachte de cliënten te helpen met het beheer van hun budget.

Zeker negentien gedupeerden, uit onder andere Dordrecht, Arnhem, Ede en Hengelo, hebben aangifte gedaan. Ze zouden voor tienduizenden euro's zijn opgelicht. De verdachte regelde dat de inkomsten van de klanten binnenkwamen op een door het bureau beheerde rekening. De gedupeerden kregen argwaan toen ze na een tijdje toch weer schuldeisers aan de deur kregen. De schulden bleken niet te zijn afgelost en toen ze de verdachte hiermee wilden confronteren bleek hij onbereikbaar. 

De gedupeerden hadden het bureau van de Apeldoorner ingeschakeld om ze te helpen met het afhandelen van openstaande rekeningen. Vervolgens werd in ieder geval een openstaande rekening betaald zodat de cliënten niet direct argwaan kregen. Ook moesten ze geld aan het bureau betalen voor de diensten die geleverd zouden worden, aldus de politie woensdag.

Man vast voor oplichting mensen met schulden
Man vast voor oplichting mensen met schulden (Foto: ANP)

Alligator zwemt met lijk in zijn bek

Bij de Amerikaanse plaats Lakeland is een alligator gesignaleerd die met het lijk van een man tussen zijn kaken in een meer zwom. Het dier reageerde op de gealarmeerde politie door het lichaam los te laten en weg te zwemmen.

Volgens de politie had het lichaam al minstens een dag in het water gelegen, aldus Amerikaanse media. Of de man door de alligator is gedood, is nog niet duidelijk. Alligatorkenners proberen het dier op te sporen en te achterhalen of hij menselijke resten in zijn lichaam heeft.

De politie in Lakeland kreeg eerder deze maand een anoniem telefoontje van iemand die een 'agressieve' alligator meldde terwijl hij op een bootje op Hunter Lake voer.

Alligator zwemt met lijk in zijn bek
Alligator zwemt met lijk in zijn bek (Foto: ANP)

'Geen voordeel bij snel ingrijpen ProRail'

Pier Eringa, topman bij spoorbeheerder ProRail, ziet geen enkel voordeel in het plan van het kabinet om het ministerie van Infrastructuur meer te zeggen te geven over ProRail. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde onlangs aan dat zij de touwtjes bij ProRail wil aanhalen en er een zelfstandige overheidsorganisatie van wil maken.

Eringa vraagt zich af wat nu eigenlijk de noodzaak is om zo snel in te grijpen bij ProRail. "Je kunt naar de ordening kijken. Die discussie vindt elke paar jaar plaats. Maar doe dat in alle rust, overweeg het goed. Nu weten we niet wat de gevolgen zijn, financieel en voor het personeel", zei hij woensdag tijdens een hoorzitting over ProRail in de Tweede Kamer. Het gaat er nu volgens hem vooral om ProRail effectiever te laten opereren. "Als we dat verbeteren, zul je zien dat er incidenten blijven, maar dat die sneller worden opgelost."

'Geen voordeel bij snel ingrijpen ProRail'
'Geen voordeel bij snel ingrijpen ProRail' (Foto: ANP)

VNG wil experimenten gereguleerde wietteelt

Gemeenten moeten kunnen experimenteren met een geregelde cannabisketen, wat inhoudt dat de wietteelt in handen komt van vergunninghouders, evenals de verkoop door coffeeshops. De overgrote meerderheid van de gemeenten steunt een oproep aan het Rijk om dergelijke experimenten mogelijk te maken, zo bleek woensdag op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Door de cannabisketen te reguleren kan de overheid optreden tegen illegale wietteelt en -verkoop en de criminele bendes die daarachter zitten.

De VNG volgt met de oproep het rapport over drugsbeleid van de commissie-Schneiders. Die pleitte eind november al voor een cannabiswet met strikte regels voor verkoop en productie van wiet, omdat het huidige gedoogbeleid een effectieve aanpak van de drugscriminaliteit in de weg staat.

VNG wil experimenten gereguleerde wietteelt
VNG wil experimenten gereguleerde wietteelt (Foto: ANP)

Opnieuw groei KLM en krimp Air France

KLM heeft in mei opnieuw meer passagiers vervoerd, terwijl bij zustermaatschappij Air France sprake was van een daling. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde vervoersstatistieken van de luchtvaartgroep.

KLM verwelkomde vorige maand ruim 2,6 miljoen reizigers, 3,7 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal door passagiers gevlogen kilometers nam met 1,6 procent toe, bij een 2,2 procent groter stoelaanbod. Gemiddeld zaten de toestellen van KLM voor 84,8 procent vol, 0,5 procentpunt minder dan in mei 2015.

Air France vervoerde 4,3 miljoen passagiers, 0,3 procent minder dan een jaar eerder. Het totale aantal kilometers dat zij aflegden liep met 1 procent terug, terwijl de capaciteit stabiel bleef. De gemiddelde bezettingsgraad zakte met 0,9 procentpunt tot 82,6 procent.

Opnieuw groei KLM en krimp Air France
Opnieuw groei KLM en krimp Air France (Foto: ANP)

TomTom hengelt Volvo binnen als klant

TomTom gaat de ingebouwde infotainmentsystemen van Volvo voorzien van digitale kaarten en navigatiesoftware. De woensdag bekendgemaakte deal is de eerste tussen de Amsterdamse navigatiespecialist en het Zweedse automerk. Financiële details werden niet vermeld.

Vanaf 2019 zullen alle nieuwe Volvo's voorzien zijn van de navigatiediensten van TomTom. Het contract is een flinke opsteker voor het Nederlandse bedrijf, dat concurreert met onder meer Google Maps en HERE, de vroegere navigatietak van Nokia die vorig jaar werd opgekocht door de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler.

De verkoop van losse navigatiekastjes, die op het dashboard of de voorruit worden bevestigd, loopt al een paar jaar sterk terug. De verkoop van software, kaarten en verkeersinformatie voor bijvoorbeeld smartphones en ingebouwde navigatiesystemen wordt daardoor steeds belangrijker voor TomTom.

TomTom hengelt Volvo binnen als klant
TomTom hengelt Volvo binnen als klant (Foto: ANP)

'ASR schiet tekort in compensatie woekerpolis'

Verzekeraar ASR heeft klanten met een woekerpolis de afgelopen jaren stelselmatig te weinig compensatie geboden. Dat stelt de stichting Woekerpolisproces, die met een collectieve claim alsnog voldoende compensatie wil afdwingen.

Het geschil draait om de kosten van beleggingsfondsen waarin ASR belegde voor klanten met een woekerpolis. De verzekeraar neemt die kosten niet mee bij de berekening van compensatie. Volgens Woekerpolisproces gaat dat echter in tegen de eerder afgesproken compensatieregeling. Die stelde dat rekening moet worden gehouden met alle bij beleggingsverzekeringen in rekening gebrachte kosten.

De stichting Woekerpolisproces legde in april 2014 al een miljoenenclaim namens gedupeerde klanten neer bij ASR, de genationaliseerde verzekeraar die vrijdag terugkeert op de Amsterdamse aandelenbeurs.

'ASR schiet tekort in compensatie woekerpolis'
'ASR schiet tekort in compensatie woekerpolis' (Foto: ANP)

Langstzittende burgemeester overleden

De langstzittende Nederlandse burgemeester, Kor Dijkstra van Grootegast, is dinsdagavond overleden. Dat meldt de gemeente op de website. Dijkstra was sinds 1990 burgemeester van de Groningse gemeente. De CDA'er is 62 jaar geworden, hij was ernstig ziek.

Nu is Ton Rombouts van Den Bosch met negentien dienstjaren de langstzittende burgemeester.

Langstzittende burgemeester overleden
Langstzittende burgemeester overleden (Foto: ANP)

Ook acteurs maken kans op Televizier-Ster

Naast presentatoren maken ook acteurs voortaan kans op een Televizier-Ster. Televizier kondigde woensdag aan twee categorieën toe te voegen aan de verkiezing. Kijkers kunnen dit jaar ook stemmen op de beste acteur en actrice in een Nederlandse tv-serie.

"De afgelopen jaren is de kwaliteit en kwantiteit van Nederlandse series enorm omhoog gegaan", zegt adjunct-hoofdredacteur Jeroen de Goeij van Televizier. "Dat zagen we ook terug in de Gouden Televizier-Ring Verkiezing: Divorce en Penoza zijn al eens genomineerd voor de publieksprijs en Flikken Maastricht won twee jaar geleden de Gouden Televizier-Ring. Maar het publiek kon niet eerder stemmen op zijn favoriete acteur of actrice in een Nederlandse tv-serie. Tot nu: tijdens deze Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2016 worden ook de hoofdrolspelers van comedy's, drama- en politieseries geëerd."

De verkiezing begint woensdag 24 augustus. Het Gouden Televizier-Ring Gala is donderdagavond 13 oktober.

Ook acteurs maken kans op Televizier-Ster
Ook acteurs maken kans op Televizier-Ster (Foto: BuzzE)

Minister terughoudend over vijfjarig vmbo

Vmbo-leerlingen krijgen vooralsnog niet een jaar langer de tijd om hun diploma te halen. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) reageert terughoudend op het plan van de VO-raad, de koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs, en de Stichting Platforms Vmbo.

De bewindsvrouw pleitte woensdag in Delfzijl voor "meer maatwerk en niet alleen voor iedereen een jaar erbij." Ze zet in op een betere samenwerking met de mbo-scholen, met het eerste jaar daar een bredere oriëntatie.

Bussemaker erkent dat sommige vmbo-leerlingen wel op heel jonge leeftijd naar een mbo moeten, die vaak ook nog verder weg is. Aan de andere kant zijn er leerlingen die al hun hele leven de bouw in willen. "Die moeten zo snel mogelijk die kans krijgen."

Met hun pleidooi voor een vijfjarig vmbo willen de organisaties dat vmbo'ers dezelfde kansen krijgen als havisten en vwo'ers. Zij vinden het niet juist dat kinderen op hun zestiende al de wereld in gestuurd worden. Vmbo'ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar het grote Regionaal Opleidingen Centrum moeten.

Minister terughoudend over vijfjarig vmbo
Minister terughoudend over vijfjarig vmbo (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Canada

header

Komende zondag zal de verstokte racefanaat met een kop koffie plaatsnemen voor de televisie: halverwege de avond zal dan de Grand Prix van Canada van start gaan. Het Circuit Gilles Villeneuve is razendsnel en beschikt over diverse inhaalmogelijkheden. Mede daardoor is de baan geliefd bij zowel rijders als fans en zijn er in de loop der jaren veel spectaculaire races verreden. De meest beruchte plek op het circuit is zonder twijfel de laatste bocht met diens kenmerkende muur. Deze werd in 1999 het Waterloo van Damon Hill, Michael Schumacher én Jacques Villeneuve, allen voormalig wereldkampioen. Sindsdien heet de muur in de volksmond ‘The Wall of Champions’. Niet ten onrechte overigens want ook andere oud-kampioenen als Sebastian Vettel en Jenson Button zagen ooit hun race eindigen in de muur. 

De allereerste wedstrijd op deze baan, toen nog Circuit Ile de Notre-Dame geheten, verliep voor het Canadese publiek als een droom: hun grote held Gilles Villeneuve greep hier in 1978 zijn allereerste zege. Na diens tragische dood in 1982 werd het circuit dan ook vrijwel meteen naar hem vernoemd. Destijds was de lay-out van de baan anders dan tegenwoordig. Zo lag de startfinishlijn in die jaren net voorbij de hairpin. Ook waren er meer chicanes die het tempo uit de race haalden. In de loop der jaren is het circuit echter flink op de schop gegaan en kreeg het steeds meer zijn huidige en razendsnelle karakter. Anno 2016 is de baan 4,361 kilometer lang en dienen er 70 ronden te worden verreden. De baan is met name zwaar voor remmen en banden. Niet zelden zijn er dan ook rijders in de slotfase van de race uitgevallen met technische malheur. 

De Canadese GP was zonder twijfel één van de meeste favoriete evenementen van Michael Schumacher. De Duitse racelegende won hier liefst zeven maal. Ook regerend wereldkampioen Lewis Hamilton voelt zich op zijn gemak in Canada. De Brit greep hier al vier keer de hoofdprijs terwijl diens aartsrivaal Nico Rosberg er nog nooit won. In 2011 werd in Montreal een ware klassieker verreden. In wisselende weersomstandigheden zakte Jenson Button aanvankelijk terug tot de laatste plaats maar werkte zich daarna in een halve race tijd terug naar de kop van het veld. In de slotronde kreeg de Brit raceleider Sebastian Vettel in het vizier en zette hem dusdanig onder druk dat Vettel bezweek en de heroïsche zege aan Button moest laten. 

Onze landgenoot Max Verstappen kondigde reeds aan in Canada op zoek te gaan naar de tweede podiumplek van het jaar. De enkelvoudig racewinnaar zal zich gesterkt voelen door het feit dat hij de nieuwste versie van de Renault motor onder geschroefd zal krijgen. Volgens de Franse fabrikant zou hem dat een halve seconde per ronde op moeten leveren. Vader Jos kan zijn zoon wellicht nog van de nodige goede tips voorzien: in 2000 schitterde hij op deze baan. In zijn matige Arrows liet Jos zien uit het juiste racehout te zijn gesneden en met enkele prachtige inhaalacties op een vochtige baan reed hij naar een fraaie vijfde plek. Komende zondag is het aan Verstappen Junior om ook in Canada zijn vader te overtreffen. 


kopje


circuit


FIA Grand Prix van Canada Informatie

kopje

Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australië Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00

kopje

Coureurs:

Pos Coureur Land Team Punten
1 Nico Rosberg Duitsland Mercedes 106
2 Lewis Hamilton Groot Brittainie Mercedes 82
3 Daniel Ricciardo Australie Red Bull Racing Tag Heuer 66
4 Kimi Räikkönen Finland Ferrari 61
5 Sebastian Vettel Duitsland Ferrari 60
6 Max Verstappen Nederland Red Bull Racing Tag Heuer 38
7 Felipe Massa Brazilie Williams Mercedes 37
8 Valtteri Bottas Finland Williams Mercedes 29
9 Sergio Perez Mexico Force India Mercedes 23
10 Daniil Kvyat Rusland Toro Rosso Ferrari 22
11 Romain Grosjean Frankrijk Haas Ferrari 22
12 Fernando Alonso Spanje Mclaren Honda 18
13 Carlos Sainz Spanje Toro Rosso Ferrari 16
14 Nico Hulkenberg Duitsland Force India Mercedes 14
15 Kevin Magnussen Denemarken Renault 6
16 Jenson Button Groot Brittainie Mclaren Honda 5
17 Stoffel Vandoorne Belgie Mclaren Honda 1
18 Esteban Gutierrez Mexico Haas Ferrari 0
19 Jolyon Palmer Groot Brittainie Renault 0
20 Marcus Ericsson Zweden Sauber Ferrari 0
21 Pascal Wehrlein Duitsland Mrt Mercedes 0
22 Felipe Nasr Brazilie Sauber Ferrari 0
23 Rio Haryanto Indonesie Mrt Mercedes 0

Constructeurs:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes 188
2 Ferrari 121
3 Red Bull Racing Tag Heuer 112
4 Williams Mercedes 66
5 Force India Mercedes 37
6 Toro Rosso Ferrari 30
7 Mclaren Honda 24
8 Haas Ferrari 22
9 Renault 6
10 Sauber Ferrari 0
11 Mrt Mercedes 0

kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 10 Juni Vrije training 1 16:00 - 17:30
  Vrije training 2 20:00 - 21:30
Zaterdag 11 Juni Vrije training 3 16:00 - 17:00
  Kwalificatie 19:00 - 20:00
Zondag 12 Juni Race 20:00

kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 10 Juni Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 11 Juni Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 12 Juni Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

kopje

weer

Het actuele weer in Montreal

Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan

De overheid mag doorgaan met het onteigenen van de Hedwigepolder. Dat heeft de rechtbank in Middelburg woensdag bepaald. De eigenaar van de grond had bezwaar gemaakt.

De overheid wil de Hedwigepolder ontpolderen. Het Rijk en de provincie Zeeland zetten de polder onder water, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt. Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens.

Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan
Onteigening Hedwigepolder mag doorgaan (Foto: ANP)

Drukte op wegen verwacht door evenementen

Door diverse evenementen in het land zal het dit weekend druk zijn op de wegen. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Vrijdag beginnen Pinkpop in het Limburgse Landgraaf, het Oerol Festival op Terschelling en de Luchtmachtdagen op en rond vliegbasis Leeuwarden.

Voor muziekfestival Pinkpop zullen er halverwege vrijdagochtend al files staan op de A2, de A76 en op de wegen rond Heerlen. Aan de andere kant van het land verwacht de ANWB drukte op de A31/N31 en A32 naar de Friese hoofdstad. Richting Harlingen, waar de Oerol-bezoekers de veerboot nemen, wordt ook drukte verwacht op de A31/N31.

De Luchtmachtdagen zijn vrijdag en zaterdag, Pinkpop duurt tot en met zondag en het Oerolfestival duurt nog de hele week tot en met zondag 19 juni.

Drukte op wegen verwacht door evenementen
Drukte op wegen verwacht door evenementen (Foto: ANP)

Uber betaalt voor vinden lek

Uber heeft een Finse onderzoeker 10.000 dollar (bijna 8800 euro) betaald omdat die een kwetsbaarheid op de site had ontdekt. Het is de hoogste beloning die Uber heeft uitgekeerd. Dat meldt ThreatPost.

Jouko Pynnönen beschrijft de kwetsbaarheid op het platform HackerOne. Hij ontdekte dat hij zelf een beheerder-account kon aanmaken voor de Newsroom van Uber. Via het Java-script kon hij vervolgens doordringen tot het interne netwerk van Uber. De dienst heeft het gat in de beveiliging meteen gedicht.

Eerder dit jaar kreeg Pynnönen al een beloning van Yahoo, omdat hij een ernstig gat in de maildienst had gevonden. Ook daar kreeg hij 10.000 dollar beloning voor.

Uber betaalt voor vinden lek
Uber betaalt voor vinden lek (Foto: BuzzT)

Verscherpt toezicht Veilig Thuis Drenthe

Het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis Drenthe is onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ondanks een eerdere waarschuwing voldoet het meldpunt nog altijd niet aan een aantal cruciale voorwaarden die de veiligheid van gezinnen zoveel mogelijk moeten garanderen.

De instantie kreeg vorig jaar al een tik op de vingers van de inspecties. Uit een controle bleek toen dat Veilig Thuis Drenthe aan slechts acht van de 24 verwachtingen voldeed. Het ging daarbij met name over de gebrekkige bereikbaarheid en toezicht van de organisatie op de veiligheid van aangemelde gezinnen. Ondanks een 'verbeterplan' bleek onlangs bij een nieuwe controle dat de organisatie nog altijd op zes punten in gebreke blijft.

Verscherpt toezicht Veilig Thuis Drenthe
Verscherpt toezicht Veilig Thuis Drenthe (Foto: ANP)

'Sekspanden Utrecht waren vrij van huur'

Het bedrijf van ex-prostituee Caja van Tolie had geen huurovereenkomst met de eigenaren van sekspanden in de Utrechtse Hardebollenstraat. De gemeente kon haar daarom geen exploitatievergunning geven voor het inrichten van een seksbedrijf, want daarvoor is het nodig dat een aanvrager kan aantonen dat zij over werkruimtes beschikt.

Dat antwoordt burgemeester Jan van Zanen op vragen uit de gemeenteraad. De raad moet donderdag het groene licht geven voor aankoop van de sekspanden voor bijna zes miljoen euro. Als de gemeente eigenaar van de panden is, is raamprostitutie op die plek voorgoed onmogelijk. De gemeente wil alle raamprostitutie op een nieuwe plek concentreren.

Utrecht sloot alle seksramen in de stad in 2013. Sindsdien is er geprocedeerd over de heropening van de Hardebollenstraat. De raad vreest dat de gemeente beticht kan worden van onbehoorlijk bestuur, maar de procedure is juridisch correct verlopen volgens juristen die de raad had ingehuurd. Volgens Van Zanen is het toeval dat de koopplannen en het definitief weigeren van de exploitatievergunning vrijwel tegelijk naar buiten kwamen.

'Sekspanden Utrecht waren vrij van huur'
'Sekspanden Utrecht waren vrij van huur' (Foto: ANP)

Overwatch: balans, competitive play en toekomstige content

In een uitgebreid interview met Eurogamer heeft Blizzard een aantal prangende vragen beantwoord over aankomende tweaks en updates in Overwatch. Zo zal er in het kader van balans zeer spoedig een nerf volgen voor de Fan the Hammer-aanval van McCree. Een nog niet nader besloten buff voor D.Va zal spoedig daarop volgen. Ook is er een en ander losgelaten over veelbesproken onderwerpen zoals tick rates, competitive play en toekomstige nieuwe content.

Aap legt Kenia plat

Dinsdag werd Kenia getroffen door een enorme stroomstoring, veroorzaakt door een aap. Het beest zou op het dak van de Gitaru elektriciteitscentrale zijn geklommen en vandaar op een transformator zijn gesprongen. Deze viel hierdoor uit, waarna overige machines oververhit raakten. Door de kettingreactie die volgde, ontstond een stroomstoring die het hele land trof.

De centrales van KenGen worden beschermd door elektrische omheiningen, waardoor wilde dieren (normaal gesproken) op afstand blijven. In een verklaring op Facebook schrijft KenGen dat ze de zaak in onderzoek hebben en kijken wat ze kunnen doen om de beveiliging te verbeteren. 

Met de aap is het overigens goed afgelopen. 

Blood & Wine krijgt langverwachte patch

De laatste uitbreiding voor The Witcher 3: Wild Hunt genaamd Blood & Wine is nu een week uit en er is heel veel positiefs over te melden, maar ook enkele bugs. CD Projekt RED heeft een patch aangekondigd om deze problemen aan te pakken.

Sinds de grote 1.21 -patch kun je niet meer een vijand selecteren om je camera gericht op te houden. Ook zijn er sommige quests in het Pools en kun je belangrijke NPC’s niet aanspreken. Met de patch is de game en met name de gebruikersinterface verder sterk verbeterd. Het zijn geen ‘gamebreaking bugs’, maar het is wel een smet op het blazoen.

 Witcher Blood & Wine -bug

Er is geen datum bekend wanneer de patch uitrolt. Hopelijk heeft CD Projekt RED hiervoor niet iemand als Voznyackovsky ingeschakeld.

Systeem stemmenregistratie Brexit crasht

De website waar Britten zich kunnen inschrijven als kiezer voor het referendum over EU-lidmaatschap heeft het begeven. De computers zijn gecrasht toen dinsdagavond een golf kiezers poogde zich op het laatste moment in te schrijven. De inschrijving sloot met ingang van woensdag.

Britse media meldden woensdag dat politici onder wie de leiders van de socialisten en van de Liberaal-Democraten, Jeremy Corbyn en Tim Farron, hebben gevraagd de inschrijving te verlengen. Farron klaagde dat het uitvallen van het registratiesysteem dinsdagavond een enorme klap is voor de campagne om in de Europese Unie te blijven.

Donderdag 23 juni is er een referendum over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de EU of uit de EU moet stappen. Dat laatste wordt 'Brexit' genoemd.

Systeem stemmenregistratie Brexit crasht
Systeem stemmenregistratie Brexit crasht (Foto: ANP)

'Werkgevers willen bezuinigen op veiligheid'

Veel werkgevers willen af van afspraken om mensen gezond en veilig te laten werken, stelt FNV. De vakbond zet de laatste tijd onder meer in op het terugbrengen van de hoge werkdruk in diverse branches, maar voelt zich daarbij tegengewerkt door werkgevers.

"Met name grote winstgevende bedrijven worden vaak geleid met een boekhoudersmentaliteit: de kosten voor werk zo laag mogelijk houden en de uitkering van aandeelhouders zo hoog mogelijk", aldus FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn woensdag.

'Werkgevers willen bezuinigen op veiligheid'
'Werkgevers willen bezuinigen op veiligheid' (Foto: ANP)

Defensie schrapt om begroting rond te krijgen

Om de begroting van het ministerie van Defensie dit jaar sluitend te krijgen, neemt het departement een reeks maatregelen. Er wordt minder geoefend, minder gevlogen en minder gevaren.

Een woordvoerster van Defensie bevestigt berichtgeving van De Telegraaf woensdag hierover. Volgens het ministerie zijn er tegenvallers zoals hogere personeelskosten. "Er is meer geld uitgegeven dan er was."

De maatregelen hebben geen gevolgen voor de investeringen. Er wordt alleen gesneden in de exploitatie, aldus de woordvoerster. Zo heeft de marine een grote oefening afgeblazen om geld te besparen.

Defensie heeft de afgelopen decennia te maken gehad met enorme bezuinigingen. De laatste jaren komt er weer wat geld bij. Op Prinsjesdag krijgt het ministerie er opnieuw extra geld bij.

Defensie schrapt om begroting rond te krijgen
Defensie schrapt om begroting rond te krijgen (Foto: ANP)

'Nederland volgt antiracisme-advies niet op'

Nederland heeft aanbevelingen om racisme in de samenleving beter te bestrijden nog altijd niet opgevolgd. Dat stelt de commissie tegen racisme en intolerantie (ECRI) van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa woensdag.

De commissie tikte Nederland in 2013 op de vingers, onder meer omdat een racistisch motief bij een misdrijf niet in de wetgeving is opgenomen als een verzwarende omstandigheid. De aanbeveling om dat wel te doen is nog altijd niet opgevolgd, constateert de commissie.

Het advies om een nationale strategie tegen discriminatie wegens ras op onder meer de arbeidsmarkt te ontwikkelen is slechts deels opgevolgd. Beleid om dit te bestrijden en voorkomen is vaak lokaal, maar actie op nationaal niveau is ook noodzakelijk, aldus ECRI. De conclusie is dat effectief nationaal beleid voor racismebestrijding ontbreekt.

'Nederland volgt antiracisme-advies niet op'
'Nederland volgt antiracisme-advies niet op' (Foto: ANP)

JSF maakt rondje Nederland af

De Joint Strike Fighter (JSF) maakt woensdag alsnog het vliegrondje af boven Nederland. Dinsdag vloog een F-35 vanaf Vliegbasis Leeuwarden twee uur lang over Nederland, maar moest het kennismakingsrondje voortijdig afbreken, omdat niet genoeg brandstof was meegenomen.

Woensdag vliegt het nieuwe gevechtsvliegtuig over Den Helder, Texel en Vlieland, zei een woordvoerder van de basis.

De JSF is ook vrijdag en zaterdag te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op de Vliegbasis Leeuwarden. Het is de bedoeling dat het toestel dan ook deelneemt aan de luchtshow.

Defensie verwacht tijdens de Luchtmachtdagen 200.000 bezoekers.

JSF maakt rondje Nederland af
JSF maakt rondje Nederland af (Foto: ANP)

Weer bomaanslag Turkije

Door een nieuwe bomaanslag in Turkije zijn woensdag diverse mensen gewond geraakt. De autobom ontplofte bij een politiebureau in de stad Midyat, in het vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.

Volgens ooggetuigen reden ambulances af en aan direct na de aanslag. Hoeveel slachtoffers er zijn, is niet bekend. Dinsdag kwamen elf mensen om het leven door een aanslag in Istanbul.

Weer bomaanslag Turkije
Weer bomaanslag Turkije (Foto: ANP)

Kourtney Kardashian: ik ben de meest sexy zus

Kourtney Kardashian vindt zichzelf de meest sexy van al haar zussen. Dat zei ze in een gesprek met haar zus Khloé tijdens de talkshow van Ellen DeGeneres.

Khloé was co-host tijdens de show, die woensdag wordt uitgezonden en waar E! News vast een fragment van online heeft gedeeld. Terwijl Ellen Khloé, die ook haar eigen talkshow heeft, alleen liet besloot zij Kourtney te verrassen met een videotelefoontje. Tijdens het gesprek vroeg ze Kourtney steeds te kiezen tussen de vijf zussen, die bekend zijn van de realityshow Keeping Up With The Kardashians.

Kim is volgens Kourtney de zus die het meest klaagt en Kylie is het meest rommelig. Khloé werd geprezen om haar goede cadeaus en zij is ook de beste babysitter van Kourtneys drie kinderen. Kendall is de slechtste babysitter, omdat ze nooit oppast. Kourtney vindt zichzelf niet alleen het meest sexy, maar ook het grappigst.

Kourtney Kardashian: ik ben de meest sexy zus
Kourtney Kardashian: ik ben de meest sexy zus (Foto: BuzzE)

Sudan levert mensensmokkelaar uit aan ItaliŽ

Sudan heeft een belangrijke mensensmokkelaar uitgeleverd aan Italië. De Eritreër werd dinsdag naar Rome gebracht, meldde de BBC woensdag. Het gaat om Mered Medhanie, die ook wel 'de generaal' wordt genoemd.

Hij zou onder andere de tocht hebben georganiseerd met een schip dat in oktober 2013 voor de kust bij het Italiaanse eiland Lampedusa verging. Daardoor kwamen zeker 359 asielzoekers om het leven. De 35-jarige Medhanie werd in mei gearresteerd. Hij wordt gezien als de leider van een van de grootste smokkelorganisaties in Centraal-Afrika.

Sudan levert mensensmokkelaar uit aan Italië
Sudan levert mensensmokkelaar uit aan Italië (Foto: ANP)

'Leg werk koetspaarden aan banden'

Als het aan de Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren ligt, komen er strenge regels voor het welzijn van paarden die koetsen met toeristen door de hoofdstad trekken. Volgens de partij hebben die paarden het soms zwaar te verduren. In de zomer wanneer het erg warm is, raken de dieren makkelijk oververhit. In de winter glijden de paarden soms uit op spekgladde bruggen.

De Partij voor de Dieren vindt dat er een maximumtemperatuur moet komen waarbij de paarden nog mogen werken. Ook moeten er richtlijnen komen voor het aantal werkuren, de rusttijden en het te trekken gewicht. De partij wil dat het Amsterdamse college met dierenartsen gaat overleggen over de welzijnseisen.

'Leg werk koetspaarden aan banden'
'Leg werk koetspaarden aan banden' (Foto: ANP)

Olympisch kampioen bang voor zika-virus en laat sperma invriezen

Greg Rutherford zal in Rio de Janeiro tijdens de Olympische Spelen zijn titel verdedigen in het verspringen, maar zal niet met een gerust hart afreizen naar Brazilië. Ondanks dat er wetenschappelijk nog weinig bekend is over het effect van het zika-virus op mannen, neemt de Brit het zekere voor het onzekere en laat zijn sperma invriezen. 

De verspringer wil heel erg graag zijn prestatie van vier jaar geleden herhalen, maar na terugkomst uit Brazilië wil hij ook graag een andere droom waarmaken, namelijk een groot gezin stichten met zijn vrouw. Daarom heeft het stel een bijzondere beslissing genomen.  "Normaal maken we ons niet snel zorgen, maar als meer dan honderd experts vragen om de Spelen uit te stellen door het virus, begin je toch na te denken." 

De vrouw van Rutherford zal samen met hun zoontje daarom ook niet afreizen naar de Spelen. "We willen graag nog meer kinderen en omdat het onderzoek naar het virus nog maar in zijn kinderschoenen staat, willen we geen risico's nemen." 

Greg Rutherford
Greg Rutherford in actie tijdens de FBK Games in 2014 (Foto: Erik Pasman)

Dakota Johnson weer vrijgezel

Dakota Johnson is weer vrijgezel. De Fifty Shades Of Grey-actrice en haar vriend Matthew Hitt zijn na bijna twee jaar samen uit elkaar, weet de website Just Jared.

De 26-jarige dochter van acteurs Don Johnson en Melanie Griffith zou de laatste tijd te weinig tijd hebben gehad voor Hitt, een fotomodel en zanger van de band Drowners uit Wales. De actrice is voortdurend in het Canadese Vancouver voor de opnames van de Fifty Shades-trilogie.

De twee werden in juli 2014 voor het eerst samen gespot. Begin 2015 gingen ze al eens voor een aantal maanden uit elkaar.

Dakota Johnson weer vrijgezel
Dakota Johnson weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Eerste nieuwe deel A9 gaat open

Het eerste deel van de nieuwe A9 bij Badhoevedorp gaat zaterdag open. Het gaat om een nieuwe verbinding van de A9 bij knooppunt Raasdorp naar de A4 richting Amsterdam. De verbindingsweg heeft ook een afrit voor automobilisten die naar Badhoevedorp willen.

In de nachten voorafgaand aan de opening legt de aannemer de laatste hand aan de wegbelijning en de verkeersborden. Zaterdagochtend om 07.00 uur gaat de nieuwe weg open, meldt Rijkswaterstaat.

De openstelling van het nieuwe wegdeel werd afgelopen zaterdag al gevierd op de Dag van de Bouw. Bezoekers konden eenmalig wandelen, fietsen en skaten op het nieuwe stukje A9. Ook mochten kinderen met krijt op het nieuwe asfalt tekenen.

De A9 wordt bij Badhoevedorp omgelegd. Voorheen liep de weg dwars door het dorp, straks loopt hij er aan de zuidkant omheen. Het werk moet in 2018 klaar zijn.

Eerste nieuwe deel A9 gaat open
Eerste nieuwe deel A9 gaat open (Foto: ANP)

EK: Voorbeschouwing groep D

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep D, de groep van Spanje en Turkije uit zal komen.

Spanje

De Spaanse voetbalploeg begint het EK voetbal in Frankrijk als titelhouder. In de afgelopen twee edities bleken zij het beste voetbalteam te hebben, aangezien het land zichzelf in 2008 ook tot Europees kampioen kroonde.

Tijdens de kwalificatie voor het eindtoernooi ondervond Spanje nauwelijks hinder. De ploeg werd met 27 punten overtuigend groepswinnaar en maakte in negen duels 23 treffers en kreeg er slechts drie tegen. Toch was er één opvallend duel; op 9 oktober slaagde Slowakije erin om La Selección de enige nederlaag van deze reeks toe te brengen. De Slowaken wonnen in eigen land met 2-1.

Doelman Iker Casillas is bij de Spaanse nationale ploeg de speler met de meeste interlands. Ook Sergio Ramos en Andrès Iniesta zijn routiniers in de selectie van bondscoach Del Bosque. De doelpunten moeten in Frankrijk onder meer gaan komen van Pedro en David Silva. Zij maakten tot op heden de meeste doelpunten én zijn nog actief voor de Spaanse nationale ploeg.


De Spaanse ploeg voorafgaand aan de oefeninterland met Zuid-Korea (PRO SHOTS / Marca)

Tsjechië

De Tsjechen doen voor de zesde keer mee aan de eindronde van een Europees kampioenschap. In 1996 deed het land voor het eerst mee en reikte toen meteen tot de finale. Vier jaar geleden was de kwartfinale het eindstation voor de mannen van bondscoach Pavel Vrba.

In de kwalificatie moesten de Tsjechen in een pittige poule met onder meer Turkije en Nederland zien af te rekenen. Toch wist het land uiteindelijk groepswinnaar te worden, maar het verschil met nummer twee IJsland bedroeg slechts twee punten. De ploeg wist tijdens deze reeks zeven keer te winnen, ging twee keer onderuit en moest één keer de punten delen.

Bij de Tsjechen is verdediger Michal Kadlec de meest ervaren speler met 63 interlands. Tomáš Necid, voormalig huurling van PEC Zwolle, is de meest bekende speler op de Nederlandse velden. In zijn periode bij de Zwollenaren was hij goed voor elf doelpunten in 24 competitiewedstrijden.

Turkije

De Turken komen tijdens het EK voetbal een opponent tegen, die ze ook al tijdens de kwalificatie troffen; Tsjechië. Het land keert dit jaar weer terug op het Europese podium, aangezien de editie van 2012 aan hen voorbij ging. In 2008 reikte Turkije echter tot de halve finale, dus de prestaties zijn op zijn minst wisselvallig te noemen.

Turkije kwalificeerde zich uiteindelijk als derde in de groep. Het land behaalde achttien punten, wat ruimschoots voldoende was. Nummer vier Nederland had een achterstand van vijf punten en ook Kazachstan en Letland konden uiteindelijk geen potten breken. Het laatste onderonsje met de Tsjechen leverde overigens een 2-0 zege op voor de Turkse nationale ploeg, dus dit kon in Frankrijk nog wel eens een leuk duel worden.

De bekendste speler van Turkije is toch wel Arda Turan. Hij speelde tot dusver 89 interlands voor Turkije en was daarin goed voor 17 doelpunten.

Kroatië

Het laatste land van deze groep is Kroatië, dat voor de zesde keer aan het EK voetbal gaat deelnemen. In 2012 was de eerste ronde ook meteen het eindstation, dus het doel is in elk geval om het beter te gaan doen. De beste prestatie werd in 1996 en 2008 geboekt; in beide jaren bereikte de ploeg de kwartfinale.

Kroatië werd tijdens de kwalificatie uiteindelijk tweede achter Italië. Het land kreeg echter een punt in mindering naar aanleiding van een hakenkruisincident tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen de Italianen. Noorwegen was nog het dichtst bij, maar kwam aan het einde van de rit één punt te kort. Het gat met Bulgarije, Azerbeidzjan en Malta was in vergelijking daarmee levensgroot.

Darijo Srna en Luka Modrić zijn de meest ervaren mannen in de selectie van bondscoach Ante Čačić. Zij speelden respectievelijk 130 en 90 interlands. Srna is tevens één van de topscorers van de huidige Kroatische ploeg met 22 treffers. Dat zijn er echter twee minder dan aanvaller Mario Mand¸ukić.

Wedstrijdschema

12/06 15:00 Turkije - Kroatië
13/06 15:00 Spanje - Tsjechië

17/06 18:00 Tsjechië - Kroatië
17/06 21:00 Spanje - Turkije

21/06 21:00 Tsjechië - Turkije
21/06 21:00 Kroatië - Spanje

'VN onder druk gezet over Saudische coalitie'

Saudi-Arabië heeft met bondgenoten VN-chef Ban Ki-moon onder druk gezet om de door Saudi-Arabië geleide coalitie die vecht in Jemen van een lijst van schenders van de rechten van kinderen te schrappen. Dat meldden ingewijden dinsdag (lokale tijd), die zelfs spreken van chantage.

Er werd gedreigd met het stoppen van hulp aan Palestina en andere VN-projecten. Volgens de ingewijden werd het kantoor van de VN-chef platgebeld door ministers van de Golfstaten en van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC), na bekendmaking dat de coalitie op de lijst stond.

Maandag meldden de VN dat de coalitie van de lijst wordt gehaald. Een VN-rapport over kinderen en gewapende conflicten dat afgelopen donderdag werd uitgebracht, was zeer kritisch over de coalitie. Het rapport stelde dat de coalitie vorig jaar verantwoordelijk was voor 60 procent van de gevallen waarin slachtoffers vielen onder kinderen, met 510 doden en 667 gewonden.

'VN onder druk gezet over Saudische coalitie'
'VN onder druk gezet over Saudische coalitie' (Foto: ANP)

VO-raad pleit voor vijfjarige vmbo

Vmbo-leerlingen moeten een jaar langer de tijd krijgen om hun diploma te halen. Dat stellen de VO-raad, de koepel van middelbare scholen en de Stichting Platforms Vmbo (SPV), meldt Trouw woensdag.

Deze organisaties pleiten in een brief aan de Tweede Kamer voor een vijfjarig vmbo om dezelfde kansen te bieden als aan havisten en vwo'ers. Vwo'ers zitten zes jaar op school, havisten vijf en vmbo'ers maar vier. De organisaties vinden het niet juist dat kinderen op hun zestiende al de wereld in gestuurd worden.

"De leerlingen met de meeste kansen, de vwo'ers, zitten het langst in het voortgezet onderwijs", zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad. "Vmbo'ers zijn zestien, soms vijftien, als ze naar dat grote ROC moeten." Dat is te jong, vindt hij.

De MBO Raad, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) pleitten vorig jaar al om de vmbo-opleiding met een jaar te verlengen en samen te voegen met de havo, zodat vmbo'ers later kunnen kiezen welke richting ze op willen.

VO-raad pleit voor vijfjarige vmbo
VO-raad pleit voor vijfjarige vmbo (Foto: ANP)

Tv op zwart voor Buitenspeeldag

Woensdag is het voor de negende keer Buitenspeeldag, waarop kinderen overal van alles kunnen doen, als het maar in de buitenlucht is. Zoals gebruikelijk gaat kinderzender Nickelodeon 's middags (de vrije middag voor veel basisscholieren) op zwart.

Jantje Beton en Nickelodeon hebben gemeentes, buurtverenigingen, ouders en scholen opgeroepen alles uit de kast te halen om buitenactiviteiten te bedenken. Volgens de organisatoren speelt een op de vijf kinderen niet, of slechts een keer per week vrij buiten.

Ook deze editie gaan zo'n 90.000 kinderen onder meer survivalbanen bestormen, vlotten bouwen of kruiwagenracen. Anderen verzonnen circusacts of toernooien. Her en der gaan straten dicht voor autoverkeer.

Vorig jaar deden ook ongeveer 90.000 kinderen op meer dan duizend plekken mee. Op een parkeerterrein in Hoofddorp viel een springkussen om. Drie kinderen moesten naar het ziekenhuis.

Tv op zwart voor Buitenspeeldag
Tv op zwart voor Buitenspeeldag (Foto: ANP)

ANWB wil verbod op afgeven paspoort

Er moet een verbod komen op het inleveren van het paspoort van vakantiegangers bij vakantieverblijven en verhuurbedrijven, omdat het risico van identiteitsfraude groot is, waarschuwt de ANWB woensdag. De toeristenbond vraagt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) actie te ondernemen.

Veel hotels en campings eisen van de gasten het paspoort. Ze maken vaak een kopie voor hun administratie. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te laten kopiëren. Als het toch wordt gekopieerd raadt de ANWB aan het BSN-nummer af te dekken. Dit nummer moet worden afgeschermd om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt.

Volgens een woordvoerder is het voorgekomen dat iemand op vakantie was in het buitenland en zijn paspoort tijdelijk had afgegeven. "Enkele maanden later kreeg hij van een incassobureau een rekening van 16.000 euro voor een huis dat hij nooit had gehuurd", aldus de zegsman.

ANWB wil verbod op afgeven paspoort
ANWB wil verbod op afgeven paspoort (Foto: ANP)

Idols-finaliste Nina neemt ontslag

Idols-finaliste Nina heeft een drastisch besluit genomen. De 18-jarige brunette uit Bergambacht is gestopt als caissière bij de supermarkt waar ze werkte.

"Ik heb dit weekend ontslag genomen bij de supermarkt. Ze schrokken ervan maar begrepen het ook wel. Het was voor mij een heftig besluit, omdat ik daar best een tijdje werkte en er iedereen goed ken. Maar mij zie je daar niet meer achter de kassa", vertelde ze woensdag in de ochtendshow van 100% NL.

Nina neemt het woensdagavond op tegen Kimberly in de finale van Idols. "Het is niet dat ik zeker weet dat ik van Kimberley ga winnen, maar ik wil gewoon echt voor de muziek gaan na de finale."Op de vraag van presentator Lex Gaarthuis wat ze gaat doen als dat mislukt, antwoordt Nina aarzelend: "Ik hoop dat ze me dan nog terug willen. Anders zou ik het echt niet weten. Maar ik ga ervan uit dat het gewoon gaat lukken met m'n muziek.''

Idols-finaliste Nina neemt ontslag
Idols-finaliste Nina neemt ontslag (Foto: BuzzE)

Sanders geeft strijd met Clinton niet op

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders geeft de strijd met Hillary Clinton om de nominatie nog niet op. Dat verklaarde hij nadat Clinton de dinsdag al de overwinning had geclaimd.

Sanders zei na de voorverkiezing in zes staten dat hij weet dat de strijd moeilijk is, maar dat hij zal vechten voor elke stem en elke gedelegeerde. Hij verwacht nog de winst te kunnen binnenhalen in Montana en hij denkt dat het gat tussen hem en Clinton na de uitslag in Californië zal afnemen. Die uitslag is nog niet binnen. In de staat North-Dakota wist Sanders de voorverkiezing te winnen.

Sanders geeft strijd met Clinton niet op
Sanders geeft strijd met Clinton niet op (Foto: ANP)

Storing zorgt voor problemen rond Utrecht CS

Door een wisselstoring rijden er op meerdere trajecten van en naar Utrecht Centraal nauwelijks treinen. Reizigers van en naar Schiphol, Den Bosch en Arnhem hebben hier last van. Door de storing rijden er geen intercity's.

De extra reistijd is meer dan een uur. De NS verwacht dat de problemen rond 10.00 uur verholpen zijn.

Storing zorgt voor problemen rond Utrecht CS
Storing zorgt voor problemen rond Utrecht CS (Foto: ANP)

Taliban ontvoeren weer reizigers

Militanten van de Taliban hebben in Afghanistan tientallen mensen ontvoerd. De slachtoffers zaten in een bus en een kleiner voertuig die woensdag in de oostelijke provincie Gasni op een snelweg werden tegengehouden.

Er zouden zeker veertig mensen door de militanten zijn meegenomen. De radicaalislamitische Taliban hebben deze maand al op diverse plekken voertuigen tegengehouden en inzittenden meegenomen.

Volgens de politie in Gasni zijn zeker twaalf militairen en politiemensen door de beweging vermoord. Zij werden enkele dagen geleden ontvoerd. Dinsdagavond werden hun lijken in het district Andar ontdekt.

Taliban ontvoeren weer reizigers
Taliban ontvoeren weer reizigers (Foto: ANP)

Colombia bindt ook Paraguay aan zegekar

Colombia heeft ook het tweede groepsduel op de Copa América gewonnen. Paraguay werd in een boeiend duel aan de kant gezet. Het werd 2-1. 

Nadat Colombia in de eerste groepswedstrijd van de Copa América al van thuisland VS had gewonnen, kon de ploeg van bondscoach José Pekerman goede zaken doen tegen Paraguay. Met sterren als James Rodríguez, Carlos Bacca en Juan Cuadrado kwamen de Colombianen aan de start.

Door een schouderblessure was het even afwachten of Rodríguez kon starten, maar de aanvoerder verscheen toch aan de aftrap. Na twaalf minuten kwam Colombia al op voorsprong. Bij een afgeslagen corner gaf James de bal perfect voor op Bacca, die de 1-0 binnen kopte.

Binnen een halfuur was het ook al 2-0. Edwin Cardona behield knap het overzicht en zag sterspeler James vrijstaan. Met een prima passje bereikte hij de Real Madrid-speler en deze schoot soeverein binnen. Vervolgens leek Paraguay vier minuten later terug in de wedstrijd te komen, maar een doelpunt van Paulo Da Silva werd buitenspel gegeven.

Na rust kwam Paraguay wel op 2-1, toen Victor Ayala met een geweldigde uithaal doelamn David Ospina verschalkte. In de slotfase drong de ploeg nog wel aan op de gelijkmaker, maar toen Óscar Romero binnen twee minuten tweemaal geel kreeg, was het verzet gebroken. Door de zege en de uitslag in de andere wedstrijd is Colombia nu zeker van de kwartfinale.

VS doet weer mee op Copa na zege op Costa Rica

De Verenigde Staten heeft het tweede groepsduels op de Copa América gewonnen. Costa Rica werd vrij eenvoudig verslagen. Het werd 4-0. 

De Amerikanen hadden het openingsduel van de Copa América met 2-0 van Colombia verloren, dus tegen Costa Rica moest een blamage voor eigen publiek worden voorkomen. De start was al vast goed van Team USA, want na negen minuten stond de ploeg al op voorsprong.

Bobby Wood werd in de zestien ten val gebracht, waarna Clint Dempsey vanaf de stip de 1-0 en zijn vijftigste interlandgoal maakte. Na een halfuur spelen verdubbelde voormalig Schalke-speler Jermaine Jones de voorsprong, door op aangeven van Dempsey de bal laag in de hoek te schieten.

Nog voor rust lag ook de derde er al in. Linksback Fabian Johnson kwam op de vleugel door en kreeg de bal in het strafschopgebied bij Wood, die simpel de 3-0 achter doelman Pemberton schoot. Costa Rica had niet veel in te brengen op het Soldier Field in Chicago en ook voormalig FC Twente- en PSV-speler Bryan Ruiz kon zijn klasse niet laten zien.

Het slotakkoord was vervolgens voor invaller Graham Zusi, die in de 87e minuut profiteerde van balverlies bij de Costa Ricanen. De VS won zo met gemak het tweede groepsduel, waardoor de ploeg aan een gelijkspel tegen Paraguay genoeg heeft voor de tweede ronde.

Watch Dogs 2-trailer gelekt

Er is een dertig seconde durende trailer, nou ja, advertentie, gelekt van Watch Dogs 2 via Twitch. Ubisoft gaat vandaag meer laten zien van het spel. Tijdens de E3-gamebeurs zal er vast nog meer informatie komen over het hoe en wat in de game dat zich in San Francisco afspeelt.

Watch Dogs 2 zelf is geen verrassing, Ubisoft heeft al aangekondigd vandaag meer te laten zien. Voor de ongeduldigen onder ons is er al een advertentie al gelekt om een idee te krijgen van de setting. Watch Dogs 2 komt 15 november uit op waarschijnlijk pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Overval op verkeerde McDonald's

Twee Franse overvallers dachten makkelijk wat geld te scoren door met een jachtgeweer de McDonald's in Ecole-Valentin te overvallen. De een schoot in de lucht terwijl de andere 2000 euro uit de kas griste.

Helaas voor het tweetal zaten daar 11 militairen van een speciale elite-eenheid te eten. De leden van de interventiegroep van de Gendarmerie Nationale (GIGN), een groep die speciaal getraind is in gijzelingen, besloten de overvallers eerst het gebouw te laten verlaten om de andere bezoekers niet in gevaar te brengen. Eenmaal buiten was de man met 2000 euro in zijn zak snel gegrepen. De ander werd in zijn buik geschoten en daarna ook gearresteerd.

De overvallers zijn naar een ziekenhuis gebracht, later zullen ze zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Pijnlijke uitzwaaiwedstrijd voor Spanje

Spanje heeft de oefencampagne in aanloop naar het EK in mineur afgesloten. Georgië was met 0-1 te sterk voor de titelverdediger. Spanje nam in de openingsfase direct het initiatief en drukte Georgië ver terug op eigen helft. De kansen waren echter schaars voor La Roja. Uit een voorzet van Lucas Vázquez kopte Gerard Piqué rakelings naast.

Uit het niets kwamen de gasten na veertig minuten op voorsprong. Een voorzet van de rechterkant van Jambul Jighauri werd door KRC Genk-middenvelder Tornike Okriasjvili van dichtbij binnengeschoten: 0-1. Ondanks dat Spanje 75 procent balbezit had wist het geen grote kansen te creëren, in de tweede helft hield Georgië stand waardoor het land de oefencampagne afsloot met een nederlaag.

De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque was al sinds 31 maart 2015 ongeslagen, toen was Nederland met 2-0 te sterk, maar moet zo vlak voor het EK een bittere pil slikken. Voor Spanje begint het toernooi komende maandag met de wedstrijd tegen Tsjechië en komt verder in de groepsfase Turkije en Kroatië tegen.

Clinton roept zichzelf uit als winnaar

Hillary Clinton heeft dinsdag (lokale tijd) zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de de Democratische voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Dat deed ze nadat duidelijk werd dat ze de voorverkiezingen in de staat New Jersey had gewonnen.

"Samen hebben we de nominatie veilig gesteld", schreef ze in een e-mail aan haar achterban. "Voor het eerst zal een vrouw de kandidaat zijn van een grote partij om de president van de Verenigde Staten te worden", aldus Clinton die het een mijlpaal noemt in de Amerikaanse geschiedenis. Tevens bedankte ze haar rivaal, Bernie Sanders, voor de campagne die hij heeft gevoerd.

Clinton heeft met meer dan 90 procent van de stemmen geteld, bijna 60 procent van de kiezers achter zich in New Jersey, meldt CNN. Ook in New Mexico is ze uitgeroepen tot winnaar. In de staat North Dakota wist Sanders de voorverkiezingen te winnen.

Naast New Jersey, North Dakota en New Mexico worden dinsdag in drie andere staten voorverkiezingen gehouden. Clinton werd een dag eerder al door verschillende media uitgeroepen tot winnaar van de Democratische voorverkiezingen. Door de stemmen van de supergedelegeerden mee te tellen heeft de voormalig first lady meer dan de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich voor de presidentsnominatie.

Clinton roept zichzelf uit als winnaar
Clinton roept zichzelf uit als winnaar (Foto: ANP)

Yahoo veilt duizenden patenten

Yahoo gaat ongeveer 3000 patenten veilen, weet Wall Street Journal. Het bedrijf hoopt hiermee meer dan een miljard dollar (880 miljoen euro) op te halen.

Sommige patenten stammen uit 1996, het jaar dat Yahoo werd opgericht. Ook de oorspronkelijke zoektechnologie zit erbij, volgens insiders. Yahoo zou de afgelopen weken brieven hebben verstuurd aan potentiële kopers en hebben gevraagd om in de loop van juli een eerste bod uit te brengen. De investeringsbank Black Stone IP is ingehuurd om de veilig te organiseren.

Een woordvoerder van Yahoo bevestigde dat het bedrijf de verkoop van ongeveer 3000 patenten en aangevraagde patenten 'verkent'.

Yahoo veilt duizenden patenten
Yahoo veilt duizenden patenten (Foto: BuzzT)

Bobby Brown: ik had seks met geest

Bobby Brown had eens seks met een geest. Dat vertelde de zanger dinsdagavond in een interview met het programma 20/20.

"Ik had een landhuis in Georgia gekocht, het was een heel spookachtige plek", zei Brown. "En ja, een keer werd ik wakker en er was een geest. Ik werd bereden door een geest." De zanger benadrukte vervolgens dat hij niet high was toen dit gebeurde.

In 2012 beweerde Kesha ook al meerdere seks te hebben gehad met een geest. Daar zou haar lied Supernatural over gaan.

Bobby Brown: ik had seks met geest
Bobby Brown: ik had seks met geest (Foto: BuzzE)

Bus in Almere met steekwapens overvallen

Een bus van vervoersbedrijf Connexxion is in de nacht van de dinsdag op woensdag in Almere overvallen door twee mannen met bivakmutsen op, die messen bij zich hadden. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf. De overvallers zijn ervandoor met een onbekend geldbedrag. Niemand raakte gewond.

Het incident vond plaats rond 00.30 uur en betrof lijn 328 die tussen Almere en Amsterdam pendelt. De overvallers waren onherkenbaar door de bivakmutsen en dreigden met steekwapens. De politie is ter plaatse. Hoeveel passagiers in de bus zaten is nog niet bekend.

Bus in Almere met steekwapens overvallen
Bus in Almere met steekwapens overvallen (Foto: ANP)

VS-spionagevliegtuig 'onveilig' benaderd

De VS beschuldigen een Chinese straaljagerpiloot ervan op een onveilige manier een Amerikaanse verkenningsvliegtuig te hebben benaderd. Dat meldden twee ambtenaren van het ministerie van Defensie dinsdag.

Het incident gebeurde in het internationale luchtruim boven de Oost-Chinese Zee. Een Chinese straaljager vloog langs een Amerikaans spionagevliegtuig. Dat gebeurde op zo'n hoge snelheid dat de Amerikaanse bemanningsleden spreken van een "onveilige" situatie.

Het is niet de eerste keer dat de twee landen met elkaar in aanvaring komen. Er zijn al langer spanningen in de regio. Zo vlogen drie weken geleden ook al twee Chinese straaljagers rakelings langs een Amerikaans militair vliegtuig. De week ervoor liet China nog straaljagers opstijgen nadat een Amerikaans militair schip dicht bij een conflictgebied in de Zuid-Chinese Zee voer.

VS-spionagevliegtuig 'onveilig' benaderd
VS-spionagevliegtuig 'onveilig' benaderd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

Vandaag blijft het rustig qua weerbeeld. Het is droog en zonnig, en de temperaturen lopen uiteen van 16 graden op de Wadden tot 25 graden in het binnenland.  Het KNMI heeft de code geel, die afgelopen week bijna voortdurend van kracht was, dan ook ingetrokken. De wind is matig van kracht en komt overwegend uit het noordwesten.

Zon op 05:21
Zon onder 21:57
Zonkracht

6 / 3

Bondage had ook last van mooi weer en zette een bak met water voor de vogels in de tuin. Hij had succes en spotte deze vogel die nieuwsgierig kwam kijken naar wat er in de schaduw stond. 

Ook in Rolde was het zonnig! (Foto: bondage)
Ook in Rolde was het zonnig! (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1042 Eduard de Belijder volgde zijn overleden halfbroer Hardeknoet op als koning van Engeland.
1631 René Descartes publiceerde het werk Discours de la Méthode.
1783 In IJsland barstte de vulkaan Laki uit, een uitbarsting die meer dan 8 maanden zou duren, en aan meer dan 9000 mensen het leven kostte.
1943

In één treinrit werden 1300 joodse kinderen van Westerbork naar Sobibór getransporteerd, om drie dagen later te worden vergast.

2014 Rafael Nadal won voor de 9e keer Roland Gaross, tevens zijn 14e grandslam overwinning. Met deze zege evenaarde hij Pete Sampras.


De evenaring van Pete Sampras, door Rafael Nadal

Begin van het einde van de EU

Ik zie het al helemaal voor me: nerveuze blikken, knikkende knieën, de weeë geur van angst in de kamers en zalen. Een bedrukkend gebrek aan rumoer, alhoewel het zenuwachtige gefriemel en getik de absolute stilte verbreekt. Hier zitten de eurofielen de uitslag af te wachten van het referendum over Brexit. Waar normaal het rumoer heerst, de mensen elkaar telkens opnieuw in de haren vliegen over hoeveel geld ze nog meer afhandig kunnen maken van de gewone belastingbetaler, heerst nu een vage stilte.

Stadhuis Gent bedolven onder patat/friet (*)

Het stadhuis van de Belgische stad Gent is vandaag bedolven onder een laag patat/friet (*). Patatboeren/frituristen (*) reageren op deze wijze uit frustratie van twee verloren procedures tegen het nieuwe concessierecht.

De uitbaters waren op hoge poten naar de Raad van State gegaan om de nieuwe toewijzingsprocedure om in het openbaar domein eventueel een patatje/frietje te kunnen bakken aan te vechten. In het verleden waren de patatbakkers/frituurders (*) gewend om per definitie het gewenste plekje te bemachtigen: om een of andere reden kregen zij van de gemeente de mogelijk om gewoon 5 procent meer te bieden dan het tot dan toe hoogste bod. Dit werd vervolgens altijd toegewezen.

Maar nu de procedure wat eerlijker is en de hoogste bieder 'gewoon' de standplaats krijgt toegewezen, liggen de kaarten opeens wat anders voor de piepersnijders. Om te laten weten wat de uitbaters van dit besluit vinden, hebben ze de trappen van het stadhuis besmeurd met een enorme hoeveelheid patatjes/frietjes (*). Een van de gemeentebestuurders kon daar niet erg om lachen. "Ik vind dit eigenlijk een pijnlijke vorm van voedselverspilling", vertelt Schepen Peeters. "Jammer ook dat openbaar domein bevuild wordt door slechte verliezers".

(* = Doorhalen welke vorm niet je voorkeur heeft).

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.