FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 juni 2016

Idioten reizen mee op dak trein

Twee vloggers hebben een levensgevaarlijke stunt uitgehaald, meldt nieuwssite 1Limburg. Tussen de stations Nijmegen Heyendaal en Mook Molenhoek hebben ze illegaal op het dak van een stoptrein meegereisd.

Ene Willem heeft het filmpje van de capriolen die hij samen met zijn makker uithaalt op zijn YouTubekanaal geplaatst. Duidelijk te zien is hoe het tweetal, geholpen door een derde figuur, vanaf een loopbrug op station  Nijmegen Heyendaal op het dak van de trein springt. Vervolgens rijden ze op het dak van de trein mee naar station Mook Molenhoek. Daar springen ze van de trein en rennen ze weg.

Spoorvervoerder Veolia is 'not amused' en gaat aangifte doen tegen de treinsurfers. Directeur Ben Dwars van het vervoersbedrijf spreekt van 'ziek gedrag' en is van plan de vloggers 'maximaal aansprakelijk te stellen'. Artikel 164 van het Wetboek van Strafrecht stelt dat het opzettelijk in gevaar brengen van het spoorverkeer bestraft kan worden met een hoge geldboete of maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.


Levensgevaarlijke capriolen (Video: YouTube)

Hoe reageert de huid op electriciteit?

De meneer in de video heeft 'ballistische gel' . Dat is een soort gelatine die de eigenschappen van de huid en weefsel van varkens nabootst. De dichtheid en viscositeit zijn bijna gelijk aan die van menselijk weefsel. Het wordt daarom ook vaak gebruikt bij forensisch onderzoek,  of het testen van wapens en munitie. Hier laat hij zien wat er gebeurt als je er stroom doorheen jaagt.

Late Uber-klant moet betalen

Uber-klanten moeten mogelijk gaan betalen als ze de chauffeur op zich laten wachten, of als ze de rit op het allerlaatste moment afzeggen. Wie meer dan twee minuten te laat op de afhaalplek is, krijgt daarvoor de rekening. Het moet ervoor zorgen dat klanten stipter zijn.

Volgens Uber waren de eerste proeven succesvol en wordt het project uitgebreid, eerst alleen in de Verenigde Staten, maar later misschien ook op andere plekken.

Uber heeft meer opties voor chauffeurs aangekondigd. Zo krijgen ze een pauzeknop in hun app, zodat ze even kunnen schaften of de werkdag kunnen afsluiten. Een andere feature: Driver Destinations. Chauffeurs kunnen aangeven waar ze naartoe rijden, bijvoorbeeld hun werk of huis, en Uber geeft ze alleen ritten op die route.

Late Uber-klant moet betalen
Late Uber-klant moet betalen (Foto: BuzzT)

Ridley Scott krijgt award voor levenswerk

Filmproducent Ridley Scott wordt bekroond met de dertigste American Cinemateque Award, meldt Variety. De producer van onder meer Blade Runner en Gladiator wordt met de prijs geëerd voor zijn complete oeuvre.

Directeur Rick Nicita van American Cinematheque is kort over de keuze voor Scott. "Hij is simpelweg een van de beste filmproducenten in de geschiedenis van de film", klinkt het stellig.

Scott vestigt zich met de award in een illuster rijtje. Afgelopen jaar ging Reese Witherspoon met de prijs aan de haal en in het verleden werden onder anderen Eddie Murphy, Steven Spielberg, Al Pacino, Julia Roberts, Sean Connery en Samuel L. Jackson al eens in het zonnetje gezet.

Ridley Scott krijgt award voor levenswerk
Ridley Scott krijgt award voor levenswerk (Foto: BuzzE)

NYPD: Kanye niet vervolgd voor chaos

Geruchten over een surprise-optreden van Kanye West in New York hebben zondag voor een enorme chaos gezorgd, maar de rapper hoeft niet bang te zijn dat hij ervoor vervolgd wordt. Een woordvoerder van de NYPD heeft People laten weten dat het korps het erbij laat zitten.

Kanye kwam onaangekondigd naar de Webster Hall. Dit was een goedmakertje omdat het driedaagse festival Governors Ball, waar Kanye een van de headliners was, afgelopen weekend wegens slechte weersomstandigheden was afgelast.

Meer dan vierduizend fans van Kanye West kwamen zondag in de late uurtjes naar East Village in de hoop dat de Yeezus-artiest daar om 02.00 uur zou optreden. De beroemde concertzaal heeft een capaciteit van niet meer dan 1500 bezoekers. Op foto's op de website van New York Daily News is te zien hoe de mensen op geparkeerde auto's springen om een glimp van de rapper op te vangen.

De chaos werd zo groot dat de show op het laatste moment is geannuleerd. Publiek dat al binnen was kreeg het verzoek de Webster Hall weer te verlaten en veilig naar huis terug te keren. Achtervolgd door fans maakte Kanye zich uit de voeten.

NYPD: Kanye niet vervolgd voor chaos
NYPD: Kanye niet vervolgd voor chaos (Foto: BuzzE)

'Enorme kapitaalvlucht voor Brexit'

In de aanloop naar het Britse referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie halen investeerders handenvol geld weg uit de economie van het Verenigd Koninkrijk. Dit meldde de nieuwszender SkyNews dinsdag op basis van gegevens van de Bank of England.

In maart en april werd circa 65 miljard pond (ruim 83 miljard euro) uit het land gehaald of werd dat Britse geld omgezet in andere munteenheden. De snelheid waarmee het geld het land verlaat, is volgens SkyNews onverwacht hoog en bovendien de hoogste sinds de financiële crisis van begin 2009.

In de periode mei tot oktober 2015 bedroeg de kapitaalvlucht slechts 2 miljard pond (ruim 2,5 miljard euro). In de volgende zes maanden, van november 2014 tot eind april 2015, steeg dat bedrag tot 77 miljard pond, omgerekend bijna 100 miljard euro. Allerlei factoren kunnen bij deze kapitaalvlucht een rol spelen, maar volgens door SkyNews geraadpleegde deskundigen moet deze toename in de eerste plaats een gevolg zijn van zorgen over de Brexit, het vertrek van het land uit de EU. Het meeste geld 'vertrok' toen tegenstanders van de EU in maart leken te kunnen winnen. Het referendum is op 23 juni.

'Enorme kapitaalvlucht voor Brexit'
'Enorme kapitaalvlucht voor Brexit' (Foto: ANP)

Veel rookoverlast door brand in Waalwijk

De brandweer is dinsdagavond al uren bezig een brand te bedwingen bij een metaalbedrijf aan de Veerweg in Waalwijk. Er ontstond enorm veel rook door de brand en die was in de wijde omtrek te zien. Dikke zwarte rookwolken trokken in de richting van Sprang-Capelle. De brandweer alarmeerde mensen in de wijde omgeving ramen en deuren gesloten te houden.

De brand onstond aan het begin van de avond; rond 23.00 uur was deze nog steeds niet onder controle. Mensen in de buurt van het bedrijf kunnen last krijgen van de neerkomende roetdeeltjes.

Veel rookoverlast door brand in Waalwijk
Veel rookoverlast door brand in Waalwijk (Foto: ANP)

Eind immuniteit Turks parlement dichterbij

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag een wet ondertekend die het mogelijk maakt parlementariërs hun immuniteit te ontnemen. Het parlement ging vorige maand al akkoord met de grondwetswijziging.

De maatregel is vooral gericht op de Koerdische partij HDP, die volgens Erdogan en de zijnen de politieke arm vormt van de gewapende Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De HDP heeft 59 zetels in het parlement. De mensen op die zetels moeten nu allemaal vrezen voor vervolging.

Het besluit is pas rechtsgeldig als het in het staatsblad is gepubliceerd.

Eind immuniteit Turks parlement dichterbij
Eind immuniteit Turks parlement dichterbij (Foto: ANP)

Halt aan misbruik Wet openbaarheid bestuur

Mensen die alleen een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om geld te krijgen, moeten worden gestopt. Het gaat hen niet om informatie van de overheid. De Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met een voorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om een einde te maken aan het misbruik.

Wob-verzoeken worden voortaan uitgezonderd van de wet die dwangsommen regelt. Tot nu toe gold ook bij Wob-verzoeken dat de burger recht heeft op een geldbedrag als er niet op tijd een beslissing op een aanvraag of bezwaar komt.

Mensen en zelfs kleine bedrijfjes maken hier misbruik van, door bijvoorbeeld een Wob-verzoek te verbergen in een open sollicitatiebrief. Zij hopen dat het verzoek over het hoofd wordt gezien om vervolgens geld te innen.

Deze valse verzoeken kosten de overheid jaarlijks tussen de 8 en 14 miljoen euro aan afhandeling. Daar komen de kosten voor de dwangsommen nog bij.

Halt aan misbruik Wet openbaarheid bestuur
Halt aan misbruik Wet openbaarheid bestuur (Foto: ANP)

Autoriteiten VS waarschuwen banken voor hacks

De Amerikaanse autoriteiten hebben banken dinsdag opgedragen de beveiligingsmaatregelen tegen cyberaanvallen onder de loep te nemen.

De waarschuwing van onder meer de Federal Reserve volgt na een hackersaanval op de centrale bank van Bangladesh in februari, waarbij meer dan 80 miljoen dollar werd gestolen. Dat geld werd gestolen van een rekening bij de Federal Reserve Bank van New York. Ook andere banken zijn de laatste tijd het doelwit geweest van cybercriminelen.

De federale opsporingsdienst FBI kwam twee weken al met een waarschuwing over een groep hackers die illegale geldtransfers willen doen via het interbancaire betalingssysteem Swift. Dagelijks worden miljarden dollars via dat systeem overgeboekt tussen banken.

Autoriteiten VS waarschuwen banken voor hacks
Autoriteiten VS waarschuwen banken voor hacks (Foto: BuzzT)

Brabander voetbalt met bassist Iron Maiden

Iron Maiden is in het land en dat betekent voor Wout van Loon dat hij weer een potje heeft kunnen voetballen met bassist Steve Harris. Bij Omroep Brabant vertelt Van Loon over zijn vriendschap met de Britse rocker.

Harris is niet alleen een groot fan van de Londense voetbalclub West Ham United, hij voetbalt zelf ook graag. Tijdens het toeren trekt hij dan ook geregeld de kicksen aan om met roadies van de band een potje te voetballen. In Nederland is het vierde elftal van voetbalclub DEES, waar Van Loon in speelt, een graag geziene tegenstander voor de Engelsen.

Van Loon raakte meer dan twintig jaar geleden eens aan de praat met Harris en sindsdien zijn de twee vrienden. Dit jaar kwam Harris niet alleen met roadies naar het Brabantse Wintelre, maar ook met twee zoons. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd tussen Iron Maiden en DEES 4 in een 2-2 gelijkspel.

Het is overigens niet voor het eerst dat Harris en Van Loon elkaar dit jaar zien. In maart kreeg de Brabander een telefoontje van de rocker of hij geen zin had om even een potje te komen voetballen in Brazilië. En dat had Van Loon wel.

Brabander voetbalt met bassist Iron Maiden
Brabander voetbalt met bassist Iron Maiden (Foto: BuzzE)

Voorkeursbehandeling voor doperende topgewichtheffer

Op doping betrapte atleten zijn doorgaans niet erg geliefd in de sportwereld, maar in het gewichtheffen gaat dat soms net even wat anders. De wereldgewichthefbond IWF geeft een van de betrapte toppers daar zelfs een heuse voorkeursbehandeling, zo lijkt het. 

Het gaat om de 27-jarige Iraniër Sohrab Moradi, tweevoudig Aziatisch kampioen en tussen 2007 en 2012 een heuse wereldtopper. In 2013 pakte hij aanvankelijk opnieuw de Aziatische titel, maar Moradi werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. Vanaf eind juni 2015 mocht hij weer meedoen, maar een administratief foutje stelde dat nog een tijd uit: Moradi was bij wereldantidopingautoriteit WADA aangemeld als gestopte atleet en moest dus opnieuw aangemeld worden voor hij weer in actie mocht komen. 

Pas vanaf eind mei mocht Moradi weer meedoen, maar dat zorgde voor een probleem. Om in aanmerking te komen voor de Olympische Spelen moet een gewichtheffer namelijk minstens twee officiële wedstrijden achter de rug hebben. Daar zijn er niet veel van en bijvoorbeeld het Aziatisch kampioenschap was al voorbij. 

Moradi tijdens het Aziatisch kampioenschap van 2012 (Foto: Getty)

De Hongaarse IWF-president Tamas Ajan kwam de dopeur echter te hulp. Men besloot zomaar om voor de eerste keer een heuse Grand Prix te houden in de Iraanse hoofdstad Teheran, een relatief grote wedstrijd. Moradi mocht er meedoen en pakte in zijn categorie, tot 94 kilogram, de eerste plaats. Dat deed hij ook nog eens door op beide onderdelen, het trekken en het stoten, slechts één van de drie toegestane pogingen te doen. Het resulteerde in een totaalgewicht van 400 kilogram, waarmee hij direct een kandidaat voor olympisch goud in Rio de Janeiro is.

Dan was er alsnog een probleem, want de Grand Prix in Teheran was natuurlijk maar één wedstrijd. Ajan schoot echter weer te hulp, want de Hongaar had een goed idee: bij wijze van uitzondering mag Moradi later deze week meedoen aan het Amerikaans kampioenschap, waar landen als Canada, Cuba en de Dominicaanse Republiek zullen strijden om olympische startbewijzen. 

Waar veel andere sporten proberen om hun op doping betrapte sporters te weren, doet de gewichthefbond dus het tegenovergestelde. Moradi zou in trainingen al enorme gewichten getild hebben, dus de vraag is of hij komende zomer dankzij zijn voorkeursbehandeling daadwerkelijk olympisch goud gaat pakken.

'Album Lady Gaga mogelijk pas in 2017'

Het nieuwe album van Lady Gaga laat mogelijk nog even op zich wachten. Collega en goede vriend Elton John heeft tijdens zijn radioshow Rocket Hour op Beats 1 door laten sijpelen dat hij al nummers van de plaat heeft gehoord en dat het een 'pareltje wordt'. Het voegde er nog aan toen dat fans dit jaar of begin volgend jaar ook naar het werk kunnen luisteren.

Dat laatste zinnetje verraadt volgens NME dat de productie van Gagas nieuwe plaat niet helemaal volgens de planning verloopt. Het leek er toch lang op dat 2016 het jaar van de release zou worden.

Voor de nieuwe plaat is Gaga in ieder geval de studio ingedoken met Mark Ronson. Hij werkte eerder met onder anderen Amy Winehouse en Bruno Mars. Naast een nieuw soloalbum werkt 'the Mother Monster' naar verluidt ook aan een tweede plaat met jazzlegende Tony Bennett. Ter promotie van dat album gaat Gaga mogelijk een concertreeks in Las Vegas geven.

'Album Lady Gaga mogelijk pas in 2017'
'Album Lady Gaga mogelijk pas in 2017' (Foto: BuzzE)

Code oranje voor Limburg beŽindigd

Het zware noodweer in Limburg is voorbij. Het KNMI heeft de code oranje voor de provincie rond 19.10 uur beëindigd. Het weerinstituut had vanwege zware onweersbuien de waarschuwing afgegeven.

Op verschillende plaatsen is tientallen millimeters regen gevallen en lokaal is 50 millimeter gemeten. Het verkeer op de A73 werd gehinderd door modderstromen. Door de overvloedige regen stroomde zand uit de berm de weg op.

De komende uren is er in Limburg en mogelijk ook het uiterste oosten van Noord-Brabant nog sprake van enkele onweersbuien met een kleine kans op hagel. Daar geldt nog code geel.

In de loop van de avond lossen de meeste buien op, alleen in het uiterste zuidoosten is er dan nog kans op een onweersbui.

Code oranje voor Limburg beëindigd
Code oranje voor Limburg beëindigd (Foto: ANP)

Uit eten met De Sims 4

Er is een nieuwe Game Pack voor De Sims 4. Met dit 'Uit Eten'-pack kunnen Sims een eigen restaurant ontwerpen, bouwen, beheren, runnen en bezoeken.

Met De Sims 4 Uit Eten kunnen je sims uit eten gaan om te genieten van een maaltijd in de stad, of kunnen een eigen restaurant beheren. Je kunt nu het smaakpalet van je sims uitbreiden met een assortiment aan nieuwe experimentele cuisine, en daarnaast kun je een scala aan restaurants creëren en beheren. Neem personeel aan, bepaal het perfecte menu, evalueer de kookkunsten van je Sim en investeer in promotie om het bedrijf te laten floreren en winst te draaien.

Een aantal van de belangrijkste onderdelen zijn:

  • Je kunt unieke restaurants creëren en customizen, van een klassiek restaurant tot een luxe Italiaanse bistro;
  • Je kunt een restaurant beheren en managen door personeel aan te nemen, het menu en de prijzen te bepalen en door met gasten te praten om de klanttevredenheid te verhogen;
  • Je kunt sims uit eten sturen om van een heerlijke maaltijd te genieten tijdens een romantische date, tijdens een gezellig familie-uitje, of juist helemaal alleen;
  • Je kunt de grenzen van je sims verleggen met een assortiment aan nieuwe experimentele cuisine

De Sims 4 Uit Eten is nu beschikbaar als digitale download voor €19.99 op pc en Mac via Origin.

De Sims 4 Uit Eten (Foto: Electronic Arts)

De Sims 4 Uit Eten (Foto: Electronic Arts)

De Sims 4 Uit Eten (Foto: Electronic Arts)

De Sims 4 Uit Eten (Foto: Electronic Arts)

PVV, CDA en VVD stemmen tegen donorstelsel

Het egoïsme van sommige politieke partijen strekt zich uit tot na de dood. Het plan om iedere Nederlander orgaandonor te maken (tenzij bezwaar) is vandaag jammerlijk gestrand.

Het initiatief van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) werd hiermee voortijdig de grond ingeboord. Aanvankelijk zou het CDA voor het nieuwe stelsel stemmen, maar de 13 provincialen hielden den hand op de bijbel en stemden tegen.

Eerder al maakten de VVD, de PVV en alles dat ruikt naar God (SGP+ChristenUnie) al duidelijk dat ze het niet zien zitten om na het overlijden nog iets voor iemand te kunnen betekenen.

De argumenten om tegen te stemmen waren niet alleen relikneuterig van aard. Zo wist Reinette Klever (PVV) er een zuivere Wilderiaanse draai aan te geven: "Organen zijn geen maatschappelijke voorziening die je uit solidariteit maar hebt af te staan".

Hanke Bruin Slot van het CDA wist in haar uitleg prima te redeneren naar God's geboden in Leviticus 19:28 en Deuteronomium 14:1: "Het wetsvoorstel is een inbreuk op het recht op de onaantastbaarheid van het lichaam zoals dat in artikel 11 van de Grondwet is vastgelegd. Een dergelijke inbreuk kan alleen als dit ook echt effectiever is en als er geen andere mogelijkheden meer zijn".

Dijkstra was van mening dat een eventueel nieuw systeem meer donors zou opleveren. In Nederland is een chronisch tekort aan tweedehands lichaamsdelen. Binnen dat systeem zou iedereen donor zijn, tenzij je hier echt geen zin in hebt.

68 miljoen om 50-plusser aan baan te helpen

Het kabinet zet in 2017 en 2018 extra in op de aanpak van werkloosheid onder vijftigplussers. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft hiervoor afspraken gemaakt met vakbonden en werkgeversorganisaties, meldt hij dinsdag aan de Kamer.

Asscher trekt 68 miljoen euro uit voor een actieplan. Vijftigplussers krijgen meer begeleiding bij het vinden van nieuw werk. Verder wordt het aantrekkelijker voor bedrijven gemaakt om een vijftigplusser in dienst te nemen, onder meer door ervoor te zorgen dat werkgevers niet voor hoge kosten komen te staan bij langdurige ziekte van de werknemer. Oud-profvoetballer John de Wolf moet het imago van de werkzoekende vijftigplusser verbeteren.

68 miljoen om 50-plusser aan baan te helpen
68 miljoen om 50-plusser aan baan te helpen (Foto: ANP)

'Sancties tegen Rusland niet versoepelen'

Als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt worden de Europese sancties tegen Rusland niet versoepeld. Zij ziet daar geen aanleiding toe, zei de bondskanselier dinsdag.

De strijd tussen pro-Russische separatisten en het leger in het oosten van Oekraïne - een van de redenen voor de sancties - woedt nog altijd. In het politieke proces tussen de kemphanen is maar weinig voortgang geboekt, zei Merkel. Wat haar betreft is er dan ook geen reden om iets te veranderen aan de sancties tegen Rusland.

De EU stelde de sancties niet alleen in vanwege de strijd in Oekraïne, waarbij Rusland volgens het Westen de rebellen in woord en daad steunt, maar ook de Russische annexatie van schiereiland de Krim.

'Sancties tegen Rusland niet versoepelen'
'Sancties tegen Rusland niet versoepelen' (Foto: ANP)

Modderstromen op de snelweg A73

Verkeer op de A73 heeft dinsdagavond tussen het knooppunt Het Vonderen en afslag Linne veel last van modderstromen op de weg. Door de overvloedige regen die daar valt is het zand uit de berm de weg op gestroomd, aldus de ANWB.

Volgens Weeronline hebben de zware onweersbuien die aan het eind van de middag boven Midden- en Zuid-Limburg zijn ontstaan, regionale stortregens veroorzaakt. Op verschillende plaatsen is tientallen millimeters regen gevallen en lokaal is 50 millimeter gemeten.

Modderstromen op de snelweg A73
Modderstromen op de snelweg A73 (Foto: ANP)

Sijsling en Hogenkamp naar tweede ronde, Haase faalt in Rosmalen

Richel Hogenkamp en Igor Sijsling hebben zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het Ricoh Open in Rosmalen. Robin Haase kwam niet over de eerste horde heen. Hij verloor van de als zevende geplaatste Gilles Müller. 

Sijsling kon na 45 minuten weer de kleedkamers opzoeken. Hij won met 6-4 en 6-0 van de Spanjaard Iñigo Cervantes. In de volgende ronde wacht servicekanon Ivo Karlovic. 

Hogenkamp debuteerde in Rosmalen. De nummer 134 van de wereld won met tweemaal 6-2 van de Japanse Eri Hozumi (WTA-219). In de volgende ronde mag ze aan de bak tegen de Amerikaanse Madison Brengle (WTA-68). Deze partij staat voor woensdag gepland. 

Haase kreeg tegen Müller in de zevende game van de eerste set nog twee breakkansen, maar de Luxemburger wist zijn game toch te houden en een tiebreak moest de beslissing gaan brengen. Haase had op 6-4 twee setpunten, maar met het aanvallende spel van Müller wist Haase geen raad. Müller pakte de tiebreak met 9-7. 

Ook in de tweede set kreeg Haase diverse breakkansen. Hij wist deze niet te verzilveren. Op 5-4 serveerde de Luxemburger de partij met zijn 24e ace uit. Müller treft in de volgende ronde Guillermo García-Lopéz. De Spanjaard bleek te sterk voor de Canadees Vasek Pospisil : 7-6(7) en 6-2.

'Koeman nieuwe manager Everton'

Ronald Koeman wordt de nieuwe manager van Everton volgens de BBC. De Nederlander vertrekt na twee seizoenen bij Southampton. Everton betaalt, volgens de BBC, 6,4 miljoen euro om de 53-jarige trainer over te nemen van Southampton. Koeman, die momenteel op vakantie is, neemt zijn broer Erwin en fitnesstrainer Jan Kluitenberg mee naar Goodison Park.

Koeman was twee jaar lang de eindverantwoordelijke bij Southampton, waar hij nog een contract had tot de zomer van 2017. Met The Saints eindigde hij respectievelijk op de zevende en zes plek in de Premier League.

De club uit Liverpool zit zonder manager nadat het Roberto Martínez voor het einde van het seizoen ontsloeg. De ploeg eindigde op een teleurstellende elfde plaats. De bevestiging van Koeman's aanstelling volgt waarschijnlijk vrijdag.
 Koeman op weg naar volgende station in carrière; Everton
Koeman op weg naar volgende station in carrière; Everton

25 Miljoen hits voor YouTube Bassie & Adriaan

De filmpjes op het YouTube-kanaal van Bassie en Adriaan zijn meer dan 25 miljoen keer bekeken. Dat hebben producent Mountain Road en distributeur Entertainment One dinsdag gemeld. Het kanaal bestaat sinds 2014.

De clown en acrobaat besloten twee jaar geleden hun filmpjes legaal in een eigen YouTube-kanaal te plaatsen. De best bekeken scenes zijn Bassie schiet een bok (1 miljoen hits), Spoken bestaan niet (700.000) en Un Dos Tres (600.000).

Behalve de reguliere filmpjes van Bassie en Adriaan zijn ook de internationale karaoke-versies van hun titelsong nog steeds erg populair. Er zijn honderdduizenden versies ingezongen door buitenlanders: van Amerika tot Italië, van China tot Brazilië.

Bioscoopfilm

Bas en Aad van Toor (inmiddels 80 en 73 jaar oud) namen vorige jaar met een grote bioscoopfilm officieel afscheid van het publiek. Zij braken in de jaren zestig door als acrobaten-duo The Crocksons en reisden de hele wereld over met hun beroemde stoelenact.

Vervolgens ging ze als Bassie & Adriaan verder en waren 35 jaar lang te zien in een groot aantal televisieseries, waaronder De Plaaggeest, De Diamant en Het Geheim van de Sleutel. Tegelijkertijd met de bioscoopfilm kwam er een grote box uit met alles wat Bas en Aad van Toor ooit voor televisie hebben gemaakt.

Zij kregen vorige jaar op het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievement Award voor hun grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse televisie. Deze 'Ensor', zoals de prijs officieel heet, wordt ook wel de Vlaamse Oscar genoemd. Het beeldje wordt praktisch nooit aan buitenlanders uitgereikt.

25 Miljoen hits voor YouTube Bassie & Adriaan
25 Miljoen hits voor YouTube Bassie & Adriaan (Foto: BuzzE)

DENK: positieve discriminatie op de arbeidsmarkt

Tunahan Kuzu van de beweging DENK is de discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt zat. Dit wil hij oplossen door allochtonen (positief) te discrimineren op de arbeidsmarkt.

Dit riep de Erdofan vandaag op BNR nieuwsradio. "Als je ziet dat meer dan dertig procent van de jongeren met een migrantachtergrond niet aan de bak komt, moet je keiharde maatregelen niet uitsluiten", aldus Kuzu, die in februari van het vorige jaar nog liet weten dat termen als 'allochtoon' en 'segregatie' afgeschaft dienen te worden. "Wij gebruiken het woord allochtoon niet meer, maar mensen met migrantenachtergrond hebben moeite met het vinden van een baan of een stage. Er wordt al sinds 1981 over gesproken, maar het blijft bij praten en er worden geen oplossingen geformuleerd".

Als het aan de AKP DENK ligt, zijn werkgevers voortaan verplicht om een bepaald percentage allochtonen aan te nemen. "Je ziet het bij overheidsfuncties vanaf een bepaalde schaal en in de top van het bedrijfsleven. Wij zijn voorstander van een quotum. Laten we eens beginnen bij tien procent".

Kuzu vindt dat het tijd is voor 'dwingende maatregelen'. De man die eerder al diverse moties indiende wegens veronderstelde discriminatie dan wel racisme, lijkt hiermee een andere koers te zijn ingeslagen.

Netherrealm Studios bezig met Injustice 2

Netherrealm Studios is bezig met Injustice 2. Dat is te zien op een reclameposter die naar retailers is verstuurd. Alleen waren ze bij Gamestop onvoorzichtig, zo net voor de E3.

Injustice: Gods Among Us kwam in 2013 uit op last-gen en is later naar de Xbox One en PlayStation 4 gekomen. Het vechtspel speelt zich af in het DC Universum. We verwachten naast Batman en The Flash, zoals te zien op de poster, ook Superman en meer superhelden die met elkaar op de vuist gaan.

Herrada wint in Dauphine

De derde etappe in het Criterium du Dauphiné is zonder kopstoten of andere gekkigheden gewonnen door Jose Herrada. Hij was de enige die een groepje late vluchters nog terug kon pakken. Bauke Mollema werd zesde.

In de etappe was de belangrijkste vluchter van de dag de Fransman Alexis Gougeard. In het voorjaar was hij al veelvuldig te zien en werd zo vijfde in de Omloop het Nieuwsblad, maar na een aanval van onder meer Tony Gallopin en Serge Pauwels moest hij het hoofd buigen. Het duo leek samen met Fabrice Jeandesbosz op weg naar een mogelijke ritzege, maar het peloton was op komst.

In een venijnige laatste klim kwam het peloton razendsnel dichterbij, onder leiding van BMC die hoopten op Greg van Avermaet. In de laatste kilometer was het de grote puncheur bergop, Joaquim Rodriguez, die de aanval opende maar zonder succes. Van Avermaet verslikte zich ook en zo konden twee mannen van Movistar, Dani Moreno en Jose Herrada er vandoor. Ze kwamen bij de kopgroep en Herrada er zelfs voorbij, terwijl Moreno uiteindelijk nog in de allerlaatste meters achter werd gelaten door de drie vluchters. Gallopin werd tweede. Achter Moreno was er een klein gaatje, waarna Mollema zesde werd.

Alberto Contador behoudt de leiderstrui in de Dauphine. De meeste grote klassementsmannen liepen geen schade op, alleen Romain Bardet viel in de laatste kilometers en verloor kostbare seconden.

Sagan krijgt olympisch startbewijs mountainbiker

Wereldkampioen wegwielrennen Peter Sagan heeft het Slowaaks startbewijs voor het mountainbiken op de Olympische Spelen gekregen. De 26-jarige Sagan maakte dit jaar na jaren een kleine comeback op de mountainbike met als doel naar de Spelen te mogen. De wegwedstrijd doet hij in Rio de Janeiro niet, omdat hij het parcours niet bij hem vindt passen.

Het is bijzonder slecht nieuws voor de twee fulltime Slowaakse mountainbikers Michal Lami en Martin Haring. Zij hebben jaren gezwoegd om Slowakije één startbewijs te bezorgen, maar moeten dat nu afstaan aan iemand die even een paar maanden mee komt doen.

Haring krijgt als 'dank' voor zijn harde werk wel een startbewijs voor de wegwedstrijd. Dat is niet bepaald zijn specialiteit: een van zijn beste prestaties is het winnen van het bergklassement in de Ronde van Kameroen van vorig jaar, waarin hij het algemeen klassement als zevende afsloot. Lami komt er overigens helemaal karig vanaf. Hij is net als Haring slechts reserve voor de mountainbikewedstrijd, maar is voor de wegwedstrijd zelfs niet als reserve opgeroepen. 

Over Sagan is men uiteraard wel blij. "Hij zal niet alleen voor de lol meedoen, maar zal meevechten voor de medailles", aldus Peter Privara, de voorzitter van de nationale wielerbond. Sagan deed in de afgelopen anderhalve maand voor het eerst weer mee aan wedstrijden. In Oostenrijk ging hij onderuit, terwijl hij in Tsjechië ondanks een mechanisch probleem vierde werd. Het leverde hem de momenteel 910e plek op de wereldranglijst op.

Douwe Bob naar Heineken Music Hall

Douwe Bob geeft zaterdag 25 maart 2017 een concert in de Heineken Music Hall. "Live spelen is het mooiste wat er is. Wat cool dat ik na het Songfestival, Pinkpop en de uitverkochte clubtour in het najaar, nu ook in de HMH kan staan. Ik kijk er enorm naar uit", zegt de singer-songwriter.

De Amsterdamse popzaal verandert eenmalig in de Fool Bar XL. Een extra grote versie van de bar in zijn eigen huis in de Amsterdamse Pijp, waar ook zijn recent verschenen derde album naar vernoemd is.

De voorverkoop van dit concert begint vrijdag. Douwe Bob gaat woensdagmiddag op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam zelf de eerste honderd kaarten verkopen.

Douwe Bob naar Heineken Music Hall
Douwe Bob naar Heineken Music Hall (Foto: BuzzE)

Klanten T-Mobile VS krijgen aandelen en pizza

De Amerikaanse tak van T-Mobile gaat aandelen uitdelen aan klanten. De promotieactie is volgens het bedrijf uniek in zijn soort.

Alle abonnees kunnen aanspraak maken op een aandeel T-Mobile US, dat maandag iets meer dan 43 euro waard was. Klanten die T-Mobile aanbevelen kunnen daarnaast jaarlijks tot 99 aandelen extra verdienen.

Er worden voor de actie geen nieuwe aandelen uitgegeven, waardoor de aandelenuitgifte niet ten koste gaat van huidige aandeelhouders. De kosten die met de aandelenactie gepaard gaan neemt het bedrijf voor zijn rekening.

De op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten staat in het land bekend om zijn promotieacties. Het bedrijf kondigde tegelijk met de aandelenactie aan elke dinsdag dingen weg te geven aan klanten, zoals gratis pizza's en filmkaartjes. Eerder kregen klanten al de mogelijkheid om gratis video te streamen buiten hun internetbundel.

T-Mobile US staat volledig los van T-Mobile in Nederland. Wel zijn beide bedrijven dochterondernemingen van Deutsche Telekom.

Klanten T-Mobile VS krijgen aandelen en pizza
Klanten T-Mobile VS krijgen aandelen en pizza (Foto: BuzzT)

Kamer wil sluiting kerncentrales BelgiŽ

De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich aansluit bij een oproep van Duitsland en Luxemburg aan de Belgische regering om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. De Kamer steunde dinsdag moties van de PvdA en SP die hiertoe aansporen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei onlangs nog in de Kamer geen aanleiding te zien om zich achter de oproep te scharen. Er is geen juridische grond voor sluiting, aldus de minister toen.

Er zijn geregeld incidenten in de verouderde centrales. In de drie zuidelijke provincies van ons land zijn veel zorgen over de incidenten in de centrales die vlak over de grens staan.

Volgens de Kamer moet het kabinet ook met de Belgen gaan overleggen over de stroomtekorten die daar voorkomen. De aansluiting van de stroomnetwerken tussen beide landen zou versneld moeten worden uitgebreid.

Kamer wil sluiting kerncentrales België
Kamer wil sluiting kerncentrales België (Foto: ANP)

Tom Odell komt naar Lowlands

Tom Odell komt in augustus naar Lowlands. Het festival maakte dinsdag nog meer namen bekend, zoals het Britse dj-duo Chase & Status, de Amerikaanse zanger Gnash en de band The Avalanches.

Tom Odell, die eind 2012 doorbrak met de hit Another Love, staat op 12 juni ook op Pinkpop met nieuw repertoire van zijn tweede album Wrong Crowd dat vrijdag uitkomt.

De Australische hype-band King Gizzard & the Lizard Wizard is eveneens aan het festivalaffiche toegevoegd. Andere namen die Lowlands dinsdag aankondigde zijn Bazart, Hef, Bitori Nha Bibinha, Klangstof, Michelle David & The Gospel Sessions, Leadbeaters en Cloves.

Tom Odell komt naar Lowlands
Tom Odell komt naar Lowlands (Foto: BuzzE)

'KPN groeit in krimpende mobiele markt'

Mobiele aanbieders in Nederland hebben hun totale omzet in het eerste kwartaal met 3 procent zien afnemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 1,11 miljard euro. Marktleider KPN wist de opbrengsten wel op te voeren.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Telecompaper. Het onderzoeksbureau wijt de omzetdaling aan felle concurrentie, die de prijzen drukt. Ook speelt mee dat consumenten met een abonnement vaker netjes binnen hun bundel blijven.

T-Mobile kreeg afgelopen kwartaal de hardste klappen. Daar liepen de opbrengsten met 9,4 procent terug. Vodafone boekte 5,8 procent minder omzet. Tegen de trend in wist KPN de mobiele omzet met 2,3 procent op te voeren. Tele2 groeide ook, maar blijft de kleinste speler.

Van de vier aanbieders met een eigen mobiel netwerk had KPN had in de eerste drie maanden van dit jaar een marktaandeel van 42,4 procent. Vodafone en T-Mobile kwamen uit op respectievelijk 33,1 procent en 21,2 procent, Tele2 op 3,3 procent.

Telecompaper gaat er vanuit dat aan de omzetdaling voor mobiele aanbieders voorlopig geen einde komt. De concurrentie neemt naar verwachting alleen maar toe en de groei van het dataverkeer is onvoldoende om het verlies aan inkomsten uit spraak- en sms-diensten te compenseren.

Daar komt bij dat mobiele telefonie steeds vaker deel uitmaakt van een totaalpakket met vaste telefonie, internet en televisie. Ook strengere regels spelen een rol. Zo mogen telecombedrijven vanaf volgend jaar geen hogere kosten meer rekenen voor bellen of internetten in een ander EU-land.

'KPN groeit in krimpende mobiele markt'
'KPN groeit in krimpende mobiele markt' (Foto: BuzzT)

Nieuw systeem orgaandonatie lijkt onhaalbaar

Het plan van D66 om de orgaandonatie op een andere manier te regelen, lijkt het niet te gaan halen in de Tweede Kamer. Het CDA liet dinsdag weten dat het het voorstel voor zogeheten actieve donorregistratie niet steunt.

Hanke Bruins Slot (CDA) ziet te veel haken en ogen aan het D66-plan waardoor volwassen Nederlanders worden gedwongen te kiezen of zij wel of niet donor willen zijn. Wie niet kiest, wordt automatisch als donor geregistreerd. Mensen kunnen nu uit eigen beweging aangeven of ze donor willen zijn. Pia Dijkstra (D66) denkt dat er door de andere opzet meer nieuwe donoren komen. Elk jaar overlijden 150 mensen omdat er geen orgaandonor is.

VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en groep Kuzu/Öztürk hadden eerder al aangegeven dat ze het voorstel voor actieve donorregistratie een stap te ver vinden. PvdA, SP en GroenLinks vinden het wel een goed idee.

Nieuw systeem orgaandonatie lijkt onhaalbaar
Nieuw systeem orgaandonatie lijkt onhaalbaar (Foto: ANP)

Miljardenfraudeur krijgt 450.000 euro schadevergoeding

De Franse bank Société Générale moet meer dan 450.000 euro betalen aan ex-beurshandelaar Jérôme Kerviel, wiens gespeculeer jaren terug nog bijna het einde van de bank betekende. Dat heeft een rechter in Parijs bepaald. Société Générale gaat in beroep.

Kerviel heeft volgens de rechter onder meer recht op een ton omdat hij destijds onterecht ontslagen is. Ook maakt hij nog aanspraak op een bonus van drie ton over 2007. De ex-handelaar die vanwege zijn daden eerder al een tijd in de gevangenis zat, had eigenlijk bijna zes miljard geëist van zijn voormalige werkgever. Daar ging de rechter evenwel niet in mee.

In 2008 kwam uit dat Kerviel als medewerker van Société Générale op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro. Miljarden gingen verloren. Kerviel werd in 2010 veroordeeld voor fraude en misbruik van vertrouwen.

Miljardenverspeler heeft recht op vergoeding
Miljardenverspeler heeft recht op vergoeding (Foto: ANP)

LEGO Star Wars laat Han, Luke en Leia in de kou staan

Warner Bros. Interactive Entertainment geeft vandaag een nieuwe vignette van LEGO Star Wars: The Force Awakens vrij met content in volledige LEGO-stijl met de herkenbare LEGO humor. Iedereen die de Deluxe Edition pre-ordert krijgt vroege toegang tot The Empire Strikes Back Personagepakket, op 28 juni. 

In de video zien we Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia gekleed voor het koude weer, de cybernetische Lobot en de Ugnaughts van Cloud City en de premiejagers Bossk, Dengar en Boba Fett.

Spelers beleven de actie van de blockbuster opnieuw op de leuke, humoristische manier die we van LEGo gewend zijn. De videogame bevat alle verhaallijnen uit Star Wars: The Force Awakens. De game bevat ook exclusieve speelbare content die bestaande en nieuwe fans meeneemt op avonturen die zich afspelen in aanloop naar Star Wars: The Force Awakens, en geeft extra inzicht in de film en zijn personages.

LEGO Star Wars: The Force Awakens verschijnt op 28 juni 2016 voor PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, Xbox 360, Wii U, Nintendo 3DS en pc.

XCOM 2 komt naar consoles

2K kondigt vandaag aan dat XCOM 2 naar de PlayStation 4 en Xbox One komt op 9 september 2016 voor een richtprijs van €49,99.

2K en Firaxis Games werken samen met The Workshop, een dochtermaatschappij van Skydance Media, om de titel naar de console te brengen en te verzekeren dat de XCOM 2-ervaring aan dezelfde standaard voldoet als de pc-versie.

XCOM 2 speelt zich af 20 jaar in de toekomst waar de mensheid de oorlog tegen de buitenaardse dreiging verloren heft en zich een nieuwe wereldorde heft gevestigd. XCOM, vroeger een geheime paramilitaire organisatie is grotendeels vergeten en moet terug slaan vanuit de schaduwen om de aarde te bevrijden van het bewind van de aliens en de mensheid te bevrijden van hun kwade plannen.

"De ongelofelijke ontvangst van XCOM 2 is belonend en nederig ontvangen door het team, en we weten dat console fans ook heel graag de game willen spelen", zegt Jake Solomon, creative director van XCOM 2 bij Firaxis Games. "Als gretige console spelers zijn we enthousiast om samen te werken met The Workshop om XCOM 2 naar al onze fans te brengen."

Spelers die XCOM 2 pre-orderen ontvangen ook de Resistance Warrior Pack die extra aanpas mogelijkheden bevat voor je soldaten zoals bonus outfits, headgear en unieke war paint. De Resistance Warrior Pack bevat ook een “Survivor of the Old War,” een nieuwe XCOM-recruit die in de barakken van de Avenger verschijnt. Daarnaast ontvangen spelers die de XCOM 2 Digital Deluxe Edition pre-orderen de XCOM 2 Reinforcement Pack die alle betaalde XCOM 2-DLC bevat samen met de basisgame en het Resistance Warrior Pack.

Justitie doet onderzoek naar terroristencel Nijmegen

Justitie doet "vanzelfsprekend" onderzoek naar de berichten dat in een Nederlandse vluchtelingenopvang mogelijk terroristen zouden hebben gezeten. Dat zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag. Hij reageerde op vragen van de PVV over meldingen dat in een voormalig opvangcentrum voor vluchtelingen in Nijmegen een slapende cel extremisten aanwezig zou zijn geweest.

Van der Steur wilde er niet verder op ingaan omdat het gaat om een lopend onderzoek. Hij verwees naar de arrestatie van drie personen onlangs in Duitsland, die worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag. De arrestaties volgden op verklaringen van een Syriër die vastzit in Frankrijk. Deze man zou onder meer een verklaring hebben afgelegd over een terreurcel van twintig mannen, in Nijmegen en in Düsseldorf.

Volgens media zou er sprake zijn van een plot waarbij ook personen die verblijven in Nederlandse opvangcentra betrokken zijn. "Ik snap dan ook de zorgen", aldus de minister.

Onderzoek naar terroristencel Nijmegen
Onderzoek naar terroristencel Nijmegen (Foto: ANP)

Britten waarschuwen voor aanslagen EK voetbal

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voetbalfans die naar Frankrijk willen voor het EK voetbal voor mogelijke terroristische aanslagen. De locaties van Euro 2016 zijn "potentiële doelwitten voor terreuraanslagen", zegt het ministerie dinsdag op zijn website.

Het ministerie adviseert voetbalfans te allen tijde waakzaam te zijn en de adviezen van de Franse autoriteiten te volgen. "Tijdens Euro 2016 zijn stadions, bezoekerszones, mediazones en vervoersknooppunten potentiële doelwitten voor terreuraanslagen", voegt de website toe.

Het kantoor van premier David Cameron zei dat het bijgewerkte advies niet was gegeven naar aanleiding van een specifieke dreiging, maar dient om relevante informatie te geven aan de fans.

Britten waarschuwen voor aanslagen EK voetbal
Britten waarschuwen voor aanslagen EK voetbal (Foto: ANP)

Pleidooi gratis reizen veteranen Veteranendag

Veteranen moeten gratis met het openbaar vervoer naar de Veteranendag op 25 juni in Den Haag kunnen. Dat vinden de VVD en de onafhankelijke Tweede-Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes.

Zij schaarden zich dinsdag achter het pleidooi van kapitein der mariniers en veteraan Mark Brouwer voor vrij reizen op Veteranendag. Het zou moeten gaan om zowel actieve als niet meer actieve veteranen en hun familieleden. Het Veteraneninstituut betaalt nu de treinkaartjes voor de veteranen die niet meer dienen.

"Op Veteranendag toont het hele land z'n respect en dankbaarheid aan de mannen en vrouwen die onze vrijheid hebben beschermd. Ik vind dat elke veteraan daar bij moet kunnen zijn", aldus VVD'er Fred Teeven.

Waardering
Hij en Van Klaveren en Bontes doen een oproep aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van Defensie. Volgens de Kamerleden zou er voor veteranen en hun belangrijke werk meer openlijke waardering moeten zijn.

Nederland telt bijna 118.000 veteranen. Veteranendag is de enige dag dat militairen in uniform mogen reizen.

Pleidooi gratis reizen veteranen Veteranendag
Pleidooi gratis reizen veteranen Veteranendag (Foto: ANP)

Final Fantasy XII: PS4 vs. PS2

Een grafische vergelijking tussen de oude Final Fantasy XII en de net aangekondigde PS4-remaster kon natuurlijk niet uitblijven. YouTuber Cycu1 heeft een video gemaakt waar je goed het verschil tussen beide versies kunt zien.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age is een HD-versie van de 'internationale' release van Final Fantasy XII. Deze internationale versie is echter nooit buiten Japan uitgekomen. De 'International Zodiac Job System'-versie heeft aangepaste gamedesign en extra gameplay-systemen. Het moet in 2017 uitkomen voor PS4.

F-35 doet rondje Nederland, de foto's die je best kon missen

Na lang wachten is het dan éindelijk zover, de Joint Strike Fighter, beter bekend als de F-35, gaat een rondje over Nederland vliegen. Een ruim twee uur durend spectakel van vliegtuigpr0n voor de echte liefhebbers. Op 400 meter hoogte passeert het gevaarte bezienswaardigheden zoals Paleis het Loo, de Kinderdijk, Neeltje Jans en de kust. Voor een volledig overzicht van de locaties en tijden kun je even onderstaande tweet bekijken.

En dan nu de foto's, sit back and enjoy!

Kortom, blijf de volgende keer maar lekker op je zolderkamer. Er is geen ruk te zien. Je kunt beter wachten tot Defensie de foto's van de F-16 publiceert die ernaast vliegt om de memorabele rit vast te leggen.

'Russische sportminister verborg positieve dopingtest voetballer'

De Russische sportminister Vitaly Mutko zou een positieve dopingtest van een topvoetballer uit de nationale competitie persoonlijk in de doofpot gestopt hebben. Dat zou het Duitse ARD woensdagavond melden in een nieuwe documentaire.

De documentaire van onder anderen Hajo Seppelt valt sportminister Vitaly Mutko zelf aan. Zo zouden documenten getoond worden waaruit blijkt dat Mutko zelf voorkomen heeft dat een positieve dopingtest van een voetballer naar buiten gebracht zou worden.

Ook zou woensdag te zien zijn dat levenslang geschorste atletiekcoaches in Rusland nog altijd actief zijn bij het trainen van topatleten, iets wat uiteraard niet is toegestaan. Daarnaast worden documenten verwacht waaruit blijkt dat de Russische overheid wel degelijk tot haar oren betrokken was bij het massale dopingschandaal. 

De nieuwste documentaire van Seppelt is woensdagavond om 22.45 uur te zien op ARD

'JSF opvallend positief in het nieuws'

De omstreden nieuwe straaljager F-35 of Joint Strike Fighter (JSF) is de laatste tijd opvallend positief in het nieuws. De aanvankelijk veel gehoorde bezwaren over de kosten, noodzaak en geluidsoverlast zijn naar de achtergrond verdwenen. Dat concluderen marketingkenners dinsdag, de dag waarop twee F-35's boven Nederland scheren als 'kennismakingsvlucht' voor het grote publiek.

"Hier zit waarschijnlijk een uitgekiende marketingstrategie achter", zegt reclamestrateeg Rob Benjamens. "Dit doet denken aan de wervingscampagnes voor de landmacht." De spotjes met als thema 'geschikt/ongeschikt' vielen meerdere keren in de prijzen.

Benjamens wijst erop dat de berichten over het toestel sinds het naar Nederland kwam zonder uitzondering positief zijn geweest. "Het nieuws over geluidsoverlast staat nu een beetje in de kantlijn in plaats van in de koppen. Je leest nu vooral over enthousiaste vliegers en vliegtuigspotters."

Marketingstrategie
Ook volgens marketingexpert Paul Moers is de JSF-campagne onderdeel van een "briljante" marketingstrategie van de Nederlandse krijgsmacht. "Eerst keek iedereen een beetje neer op defensie, maar nu is de reactie eerder: je moet het maar kunnen om te werken met al die technologie."

Moers ziet ook hoe rondom de aankomst van de toestellen in Nederland alles uit de kast is getrokken op het vlak van marketing. "Dat speelden ze slim met de inzet van een livestream waarop je alles kon zien. Het leger durft nu marketing in te zetten en dat werkt. Iedereen snapt nu dat de toegenomen spanningen vragen om een goed leger. Dat gevoel was vroeger wel anders bij het publiek."

Luchtmachtdagen
De twee F-35's zijn voor een aantal weken in het land. Daarna gaan ze terug naar een trainingscentrum voor piloten in de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen.

De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.

'JSF opvallend positief in het nieuws'
'JSF opvallend positief in het nieuws' (Foto: ANP)

KLM neemt volgend jaar afscheid van Fokker 70

Luchtvaartmaatschappij KLM neemt op 29 oktober volgend jaar definitief afscheid van de Fokker 70. Daarmee maken ook de laatste vliegtuigen van eigen bodem plaats voor zuinigere toestellen van Braziliaanse makelij.

KLM heeft bij de regionale dochter Cityhopper nu nog veertien Fokker 70's rondvliegen. Ze zijn gemiddeld twintig jaar oud en hebben er elk zo'n 38.000 vlieguren opzitten. De toestellen worden vervangen door Embraers die minder kabaal maken en minder brandstof verbruiken.

De Fokker 70 was het laatste toestel dat ontwikkeld werd door vliegtuigfabrikant Fokker voor die in 1996 failliet ging. Het bedrijf ging ten onder aan tegenvallende verkopen en hoog oplopende kosten. Alleen voor de divisies die vliegtuigonderdelen en onderhoudsdiensten leveren, bleek een doorstart mogelijk.

Vervanging
Wereldwijd hebben vijftien luchtvaartmaatschappijen gevlogen met de Fokker 70, KLM Cityhopper is daarvan de grootste gebruiker. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij nam in 2010 al afscheid van de Fokker 50, in 2012 verdween de laatste Fokker 100 uit de vloot. Die types stamden al uit de jaren tachtig.

De vervanging van de Fokkers door Embraers past volgens directeur Boet Kreiken van KLM Cityhopper in het beleid van KLM om te investeren in efficiëntere vliegtuigen. Zo wordt op lange vluchten de Boeing 747 de komende jaren geleidelijk vervangen door de zuinigere Boeing 787 Dreamliner.

KLM neemt volgend jaar afscheid van Fokker 70
KLM neemt volgend jaar afscheid van Fokker 70 (Foto: ANP)

Cameron wijst op leugens in Brexit-campagne

De Britse premier David Cameron denkt niet dat de Britten bij hun referendum op 23 juni zullen besluiten om de EU te verlaten. De regeringsleider sprak dinsdag op een speciaal ingelaste persbijeenkomst wel zijn vrees uit over de ,,onwaarheden" die vanuit het kamp van de tegenstanders van de EU worden verkondigd.

Uit recente peilingen blijkt dat steeds meer Britten voor een Brexit zijn. Desondanks gaat Cameron er altijd nog vanuit dat Groot-Brittannië tijdens het referendum ten faveure van de EU zal stemmen.

Zowel voor- als tegenstanders van een Brexit slaan elkaar tijdens de campagne om de oren met uiteenlopende argumenten over de voor- en de nadelen. Cameron weersprak dinsdag onder meer het argument dat Groot-Brittannië als niet-euroland problemen van landen binnen de muntunie moet oplossen, zoals door de voorstanders van een Brexit wordt beweerd.

Cameron wijst op leugens in Brexit-campagne
Cameron wijst op leugens in Brexit-campagne (Foto: ANP)

'Tijd om je wachtwoorden te veranderen'

Na de diefstal van honderden miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden bij sites als LinkedIn, Tumblr en Myspace is het tijd om alle wachtwoorden te veranderen. Dat adviseren beveiliger Kaspersky en onderzoeker Brian Krebs.

Mensen hebben namelijk de gewoonte om wachtwoorden voor meerdere sites te gebruiken. Dat is handig, omdat ze minder hoeven te onthouden, maar cybercriminelen weten dat en kunnen proberen ook op andere sites in te loggen.

De cyberdiefstal zou het werk zijn van de Russische hacker 'Peace'. Die heeft mogelijk ook honderd miljoen gegevens gestolen van VKontakte, de Russische variant van Facebook.

'Tijd om je wachtwoorden te veranderen'
'Tijd om je wachtwoorden te veranderen' (Foto: BuzzT)

Topatlete: "Waarom zouden wij geen doping mogen gebruiken?"

Dat de Russische sportwereld en dan met name de atletiek in een flink dopingschandaal verwikkeld is zal inmiddels geen geheim meer zijn. Tientallen atleten uit het land hebben positieve dopingtests afgeleverd en onder meer beelden met verborgen camera's lieten zelfs bekentenissen zien. 

De Russische 400 meter-loopster Tatiana Firova zou een van de atleten zijn die betrokken is bij het dopingschandaal. Bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 werden onlangs alsnog sporen van verboden middelen gevonden bij veertien Russische sporters, waaronder Firova. 

Een flink charmeoffensief van de Russen omvat inmiddels toegang voor bepaalde journalisten tot de sporters en Firova is er daar één van. Sky News sprak onlangs met de drievoudig winnares van olympisch zilver op de 4x400 meter. Volgens haar moeten niet alleen de sporters boeten, maar vooral ook de mensen hogerop.

"Natuurlijk is het hele systeem verantwoordelijk voor doping. Wij, de atleten, zijn slechts de acteurs die doen wat hen opgedragen wordt", aldus de inmiddels gestopte atlete, die geen antwoord gaf op de vraag of ze zelf ook doping gebruikt had. Wel liet ze een andere opvallende uitspraak optekenen: "Niet-sporters mogen voor ons verboden middelen gebruiken, waarom mogen wij die middelen dan niet gebruiken? Hoe moeten we anders topprestaties leveren?"

Bij de wedstrijden in Moskou waar Sky News rondliep deden zo'n 250 atleten mee. Volgens een aantal atleten waren die uiteraard allemaal vrij van doping, een nieuw tijdperk in de Russische sport.

Men sprak ook met wereldkampioene hoogspringen Mariya Kuchina, zelf niet betrokken bij een dopingschandaal, maar mogelijk wel slachtoffer van de algehele schorsing van de Russische atletiek. "Natuurlijk maar ik me daar zorgen om, ik ben een jonge, schone atlete en heb jaren getraind om de Spelen te halen. Waarom zou ik die moeten missen? Dat snap ik echt niet."

Op 17 juni komt wereldatletiekbond IAAF bijeen en wordt een beslissing verwacht over de deelname van Rusland aan de Olympische Spelen van komende zomer. 

Amber Heard vroeger gearresteerd voor klap

Actrice Amber Heard die beweert geslagen te zijn door haar man Johnny Depp, blijkt een verleden te hebben waarin ze zich zelf schuldig maakte aan huiselijk geweld. Volgens TMZ werd ze in september 2009 gearresteerd op het vliegveld van Seattle omdat ze haar toenmalige partner Tasya van Ree te lijf ging.

TMZ beschikt over rechtbankstukken waarin staat dat Amber en Tasya ruzie maakten op het vliegveld. Dat was aanleiding voor Amber om haar vriendin vast te grijpen bij de arm en te slaan. Amber werd daarop gearresteerd en aangeklaagd voor huiselijk geweld. De volgende dag moest ze al voor de rechtbank verschijnen.

TMZ beschikt over geluidsfragmenten van de zitting. Die had een goede afloop voor Amber. De aanklager stelde voor de zaak te seponeren, omdat de vrouwen ver weg in Californië woonden. De rechter hield Amber wel voor dat ze er rekening mee moest houden dat de aanklagers nog twee jaar tijd hadden om van gedachten te veranderen.

Amber Heard vroeger gearresteerd voor klap
Amber Heard vroeger gearresteerd voor klap (Foto: BuzzE)

Nieuw: de zelfrijdende tractor

Na de zelfrijdende auto en de zelfrijdende vrachtwagen is er weer een innovatie op komst. De Japanse fabrikant Kubota werkt aan een zelfrijdende tractor. In 2018 moet die op de markt komen, aldus de Japanse zakenkrant Nikkei.

Kubota werkt samen met telecombedrijf NTT. Die moet de navigatietechnologie leveren waarmee de tractoren zelf hun weg kunnen bepalen.

Kubota werkt ook aan een ander project: de sproeidrone. Sensoren rond een weiland of rijstveld kunnen scannen hoe de gewassen eraan toe zijn, en de drone kan dan gericht chemicaliën spuiten.

Nieuw: de zelfrijdende tractor
Nieuw: de zelfrijdende tractor (Foto: BuzzT)

Groningen en Drenthe willen WK wielrennen 2020

Er zijn plannen om het wereldkampioenschap wielrennen in 2020 naar Groningen en Drenthe te halen. Een speciaal hiervoor opgerichte stichting heeft inmiddels de steun van de gemeente en de provincie Groningen gekregen. In december moet de stichting WK Wielrennen 2020 bij de internationale wielerunie UCI hun plannen indienen. Dan moet ook duidelijk worden of er genoeg financieel draagvlak is om de ongeveer 15 miljoen euro aan kosten te kunnen dekken.

Oud-schaatsster Renate Groenewold is betrokken bij de stichting en zij ziet volop kansen voor het wereldkampioenschap, ondanks dat het landschap weinig hoogteverschillen kent. "Ja, dat is natuurlijk de scepsis. Er is geen berg. Maar wij hebben wind, kasseien en open wegen. Wij hebben alles wat een mooi WK kan neerzetten."

Juist de openheid van het landschap moet volgens initiatiefnemer Dick Heuvelman het verschil gaan maken. "De wind is als beslissende factor tegenwoordig belangrijker dan bergen. Heb je de laatste WK's en grote klassiekers gezien? Ook al zitten er vijftien bergen in het parcours, dan nog wacht iedereen tot op het laatste moment. Neem de Amstel Gold Race. Dat is de laatste jaren een aaneenschakeling van saaie wedstrijden geworden."

Kroatische regering op omvallen

De Kroatische regering wankelt. De grootste coalitiepartij, de HDZ, dient een motie van wantrouwen in tegen premier Tihomir Oreskovic, zei HDZ-leider Tomislav Karamarko dinsdag.

De HDZ ligt overhoop met regeringspartner Most (Brug). De ministers van die partij stemden tien dagen geleden voor het ontslag van Karamarko, vicepremier in het kabinet, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie.

"Deze partij functioneert niet", zei Karamarko over Most. "Alleen met nieuwe mensen kunnen we hervormingen doorvoeren. We hebben nu nog tijd voor een nieuwe, eensgezinde en herschikte regering."

Het besluit van de HDZ lijkt een vlucht naar voren. Most kondigde al eerder aan dat er vervroegde verkiezingen volgen als Karamarko weigert af te treden.

Kroatische regering op omvallen
Kroatische regering op omvallen (Foto: ANP)

Renault: geen haast met verbeteren F1-motor

Renault heeft geen haast met het verbeteren van haar Formule 1-motor, zo heeft technisch directeur Rémi Taffin aan Motorsport laten weten. Het Franse merk introduceerde in Monaco een geüpgrade krachtbron, maar nieuwe dingen zitten voorlopig nog niet in het vat.

Taffin: "Op dit moment hebben we geen vastomlijnd plan liggen waarin staat bij welke race we met een grote update gaan komen." Als er wel zaken verbeteren dan zullen die gericht zijn op volgend jaar. "Het plan is dat we bij de eerste race van 2017 zo dicht bij Mercedes zitten dat we ze kunnen uitdagen. En aan dat plan houden we ons."

In Monaco kregen Daniel Ricciardo en Kevin Magnussen de beschikking over de nieuwe motor, terwijl komend weekend in Canada Max Verstappen en Joylon Palmer volgen. Taffin: "We moeten zorgen dat deze update goed werkt. Dat lijkt nu het geval te zijn, dus moeten we er alles uit halen. En als er in ons ontwikkelingsprogramma voor volgend jaar iets langs komt dat we ook in onze huidige motor kunnen passen, zullen we dat natuurlijk niet na laten."

Erehaag voor laatste hulphond 9/11

De laatste nog levende hond van de 300 hulphonden die naar slachtoffers zochten na de aanslag op de Twin Towers is niet meer.

De golden retriever, genaamd Bretagne, was 16 jaar oud en moest worden ingeslapen vanwege haar ouderdom en slecht functionerende nieren. Maandag bracht haar baasje, Denise Corliss, haar naar de dierenarts en ze werd hierbij vergezeld door leden van de brandweer en reddingswerkers. Deze vormden een erehaag voor het heldhaftige beestje. Een passend afscheid.

Naast Search & Rescue dog was Bretagne in haar vrije tijd een hulphond voor kinderen met autisme.

Kimbo Slice onverwachts overleden

UFC-vechter Kevin Ferguson, beter bekend als Kimbo Slice, is maandag onverwachts op 42-jarige leeftijd overleden in Coral Springs, Florida.

De vechtersbaas was om nog onbekende reden opgenomen in het ziekenhuis en is daar korte tijd later overleden. Kimbo werd bekend door straatvechtfilmpjes op YouTube in 2003. In 2009 ging hij professioneel MMA vechten in de Ultimate Fighting Championship.

Zijn laatste gevecht was op 19 februari tegen 'Dada 5000' tijdens Bellator 149. Hij won deze partij maar moest de winst later opzij leggen omdat hij betrapt werd op het gebruik van verboden steroiden.

Clinton heeft voldoende gedelegeerden

Hillary Clinton heeft voldoende gedelegeerden achter zich weten te krijgen om de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de wacht te slepen. Dat meldt NBC News maandag (lokale tijd) op basis van een telling van het aantal zogeheten supergedelegeerden dat zich heeft uitgesproken voor Clinton.

15 procent van alle gedelegeerden valt onder supergedelegeerden die niet gebonden zijn aan een staat. Door de stemmen van de supergedelegeerden mee te tellen heeft Clinton meer dan de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich voor de presidentsnominatie.

Volgens de telling van NBC heeft Clinton 1812 gedelegeerden achter zich en 572 supergedelegeerden. Haar rivaal Bernie Sanders heeft 1520 gedelegeerden en 46 supergedelegeerden.

Gevlijd
Clinton laat vanuit Californië weten dat ze zich gevlijd voelt, maar zegt ook dat ze 'hard zal vechten voor elke stem' tijdens de voorverkiezingen. "Vooral hier in Californië", voegt ze eraan toe, waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden naast vijf andere staten.

Een woordvoerder van Sanders zegt dat de strijd nog niet is gestreden en dat de supergedelegeerden pas 25 juli officieel hun stem uitbrengen. "Die kunnen tot die tijd hun mening veranderen", aldus de zegsman.

Clinton heeft voldoende gedelegeerden
Clinton heeft voldoende gedelegeerden (Foto: ANP)

'Geadopteerde zoon' Prince eist erfdeel

Een man die beweert een geadopteerde zoon van Prince te zijn heeft een erfdeel opgeëist. Norman Yates Carthens claimt in een rechtszaak dat de in april overleden zanger hem in een testament 7 miljoen dollar (6,2 miljoen euro) heeft nagelaten.

De man meldt in de documenten, die TMZ heeft ingezien, niet waar dit testament is en wanneer Prince hem heeft geadopteerd. De zus van Prince, Tyka, zegt dat er geen testament is. Daarom wordt het vermogen van Prince waarschijnlijk verdeeld over zijn zus en halfzussen en -broers.

Overige familieleden hebben tot het eind van deze week de tijd claims bij de rechtbank in te dienen. Vervolgens hebben ze een week de tijd hun claim bij te staan met bewijs zoals hun geboorteakte. Daarna wordt besloten of dit bewijsmateriaal voldoende is of dat er een DNA-test nodig is.

Zo heeft een vrouw, Regina Sorenson, net documenten ingediend waarin zij zegt dat zij en Prince dezelfde vader hadden. Ze wil volgens TMZ een DNA-test doen om haar relatie tot de zanger te bewijzen. Eerder dook al een gevangene op die zegt dat Prince zijn vader was. Ook heeft de dochter van een overleden halfbroer van Prince een deel opgeëist voor zichzelf en het elfjarige dochtertje van haar overleden broer.

'Geadopteerde zoon' Prince eist erfdeel
'Geadopteerde zoon' Prince eist erfdeel (Foto: BuzzE)

Derde persoon omgekomen door noodweer BelgiŽ

De hevige regenval in België heeft het leven geëist van een derde persoon. Maandagavond werd het lichaam gevonden van een bejaarde vrouw die eerder die dag was meegesleurd door het water, meldt de burgemeester van Welkenraat, waar het ongeval plaatsvond.

Ze was met zes anderen gaan kijken naar de overlast die het water veroorzaakte, maar werd bij het schuilen onder een brug zelf verrast door de regenval. Na uren zoeken werd haar lichaam gevonden in een waterberging.

De zware regenval kostte ook aan een 83-jarige man in de Waalse gemeente Momignies het leven. De tachtiger was zondagavond in zijn ondergelopen kelder uitgegleden en enkele minuten onder water gebleven. Hij werd naar het ziekenhuis in Chimay overgebracht, waar hij maandagochtend overleed. Door de regen liepen huizen onder in Macquenoise, een deelgemeente van Momignies.

Vrijdagochtend was in de provincie Luxemburg al het levenloze lichaam van een gepensioneerde imker gevonden. Hij was door een riviertje meegesleurd toen hij zijn bijenkorven in veiligheid wilde brengen.

Derde persoon omgekomen door noodweer België
Derde persoon omgekomen door noodweer België (Foto: ANP)

Operatie met zwarte doos in AMC

In het AMC in Amsterdam wordt woensdag een eerste operatie uitgevoerd die wordt vastgelegd in een zwarte doos. Het computersysteem houdt allerlei gegevens tijdens de operatie bij en combineert en analyseert deze zodat het operatieteam ze kan evalueren.

Het idee van de Surgical Black Box is ontwikkeld door Teodor Grantcharov, hoogleraar chirurgie van de universiteit van Toronto. Hij deed dat samen met luchtvaartmaatschappij Air Canada.

Het apparaat registreert in de OK gegevens van de patiënt maar bijvoorbeeld ook van de anesthesie-apparatuur, hoe vaak de deur open en dicht gaat en het geluidsniveau. Ook worden videobeelden 'meegenomen'.

Software markeert momenten die 'afwijkend' zijn, waarna ervaren chirurgen van de universiteit van Toronto deze analyseren. Zij koppelen dat terug naar het team van het AMC, dat binnen 24 uur kan nabespreken. "Artsen krijgen zo optimaal inzicht in hun handelen, wat de patiëntveiligheid ten goede komt."

Volgens het AMC wordt dit specifieke systeem voor het eerst in Europa beproefd.

Operatie met zwarte doos in AMC
Operatie met zwarte doos in AMC (Foto: ANP)

EK: Voorbeschouwing groep C

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep C, de groep waarin regerend wereldkampioen Duitsland uit zal komen.

Duitsland

Duitsland neemt voor de twaalfde keer deel aan het EK. Hun debuut was in 1972, waar Die Mannschaft ook meteen de titel pakte. In 1980 en 1996 herhaalde de Duitsers dit kunstje. Ze hebben ze zich sinds hun debuut altijd weten te kwalificeren voor dit toernooi. 

Op 7 september 2014 begon Duitsland hun kwalificatieperiode als kersverse wereldkampioen. Het team van bondscoach Joachim Löw won de eerste wedstrijd met 2-1 van Schotland. Uiteindelijk kwalificeerde Duitsland zich als eerste van de poule voor het EK, de groep waarin Polen zich als tweede wist te kwalificeren. Andere landen in die groep waren: Ierland, Schotland, Georgië en Gibraltar. 

Topscorers in deze kwalificatiereeks van het Duitse elftal zijn Thomas Müller (9x), Mario Götze (3x), André Schürrle (3x) en Max Kruse (3x). Duitsland is de huidige nummer vier van de mondiale ranglijst. 

Die Mannshaft (Foto: Pro Shots / Panoramic)
Die Mannshaft (Foto: Pro Shots / Panoramic)

Polen

Voor de derde keer in de geschiedenis van het EK zal Polen meedoen aan dit toernooi. Zij waren er voor het eerst bij in 2008 en sindsdien hebben ze aan alle edities meegedaan. De Wit-Roden zijn nog nooit verder gekomen dan de groepsfase. In de kwalificatiereeks eindigden zij als tweede achter Duitsland, die zij ook tijdens dit toernooi in de groepsfase tegen zullen komen. 

Topscorers in deze kwalificatiereeks uit Polen zijn Robert Lewandowski (13x), Arek Milik (6x), Kamil Grosicki (4x) en Grzegorz Krychowiak (2x). De laatstgenoemde miste als enige speler geen enkele minuut in de kwalificaties. Het elftal wordt geleid door bondscoach Adam Nawałka en de huidige plaats op de wereldranglijst is 27e. 

Oekraïne

Oekraïne heeft zich voor de tweede keer weten te kwalificeren voor het Europese eindtoernooi. In 2012 waren zij samen met Polen gastland, dus dit keer hebben de Oekraïners zich voor het eerst weten te kwalificeren door middel van het spelen van de kwalificatiewedstrijden. In hun groep met Spanje, Slowakije, Wit-Rusland, Luxemburg en Macedonië werden ze derde, wat betekende dat er nog play-offs gespeeld moesten worden. Een 2-0 winst op en een 1-1 gelijkspel tegen Slovenië was genoeg voor een eerste kwalificatie voor het EK.

Oekraïne is de huidige nummer 19 op de wereldranglijst en het elftal wordt geleid door Michajlo Fomenko. Topscorers uit de kwalificatiereeks zijn Andriy Yarmolenko, Artem Kravets, Denys Harmash en Jevhen Konopljanka. 

Noord-Ierland

Voor de allereerste keer in de geschiedenis van het EK voetbal heeft Noord-Ierland zich gekwalificeerd voor dit toernooi. Het team van bondscoach Michael O'Neill ging voortvarend van start in de kwalificatie met winst op Hongarije, de Faeröer-eilanden en Griekenland. Uiteindelijk wist de Green & White Army zich als eerste in hun groep te kwalificeren voor het EK, voor Roemenië, dat tweede werd. 

Noord-Ierland staat op dit moment 25e op de mondiale ranglijst. Topscorers van dit elftal zijn Kyle Lafferty, Jamie Ward, Gareth McAuley en Steven Davis. 


Wedstrijdschema

12/06 18:00 Polen - Noord-Ierland
12/06 21:00 Duitsland - Oekraïne

16/06 18:00 Oekraïne - Noord-Ierland
16/06 21:00 Duitsland - Polen

21/06 18:00 Noord-Ierland - Duitsland
21/06 18:00 Oekraïne - Polen 

'Te weinig oog voor cyberrisico's'

Beursgenoteerde bedrijven hebben te weinig oog voor risico's van cybercriminaliteit. Ze geven in hun jaarverslagen niet genoeg inzicht in de risico's die ze lopen en de maatregelen die ze nemen om incidenten te voorkomen. Dat concludeert accountantskantoor KPMG dinsdag na onderzoek van bedrijven die aan de AEX en de MidKap zijn genoteerd.

Volgens KPMG maakt 80 procent wel melding van de risico's, maar slechts een vijfde van de onderzochte bedrijven gaat daadwerkelijk in op de dreiging waarmee ze geconfronteerd worden en de maatregelen die zijn genomen. Ook concludeert KPMG dat er steeds minder diepgang is bij de manier waarop bedrijven risico's rapporteren.

Het accountantskantoor noemt de "ondermaatse" berichtgeving opmerkelijk omdat het aantal incidenten en de impact ervan de afgelopen jaren steeds verder is toegenomen.

'Te weinig oog voor cyberrisico's'
'Te weinig oog voor cyberrisico's' (Foto: BuzzT)

Meeste topmerken mijden duurzame katoen

Wereldmerken als IKEA, C&A, H&M, Adidas, Nike behoren tot een selecte groep concerns die werk maken van het gebruik van duurzaam geproduceerd katoen. Maar 80 procent van de wereldspelers koopt nog steeds katoen in die met veel water, kunstmest en pesticiden geteeld is.

Dat blijkt uit onderzoek dat Pesticide Action Network (PAN) UK, Solidaridad in Utrecht en het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag publiceren.

Deze studie maakt duidelijk dat bij 29 van de 37 onderzochte topmerken duurzaamheid amper wordt meegewogen bij de inkoop van katoen.

Woonwarenhuis IKEA presteert het beste met twaalf van de maximaal 19,5 te behalen punten. Daarna volgen C&A (9 punten), H&M (9 punten), Adidas (7,75 punten), Nike (6,75 punten) en Marks & Spencer (5,5 punten). Gekeken is naar het bedrijfsbeleid op het gebied van duurzaam katoen, de transparantie van het inkoopproces en de toepassingen.

"Veel topondernemingen laten het afweten", constateert Richard Holland, bij WNF belast met duurzame veranderingen in de wereldmarkten. "Terwijl de inkoop van duurzaam katoen eenvoudiger is dan ooit."

Solidaridad stelt dat milieuverantwoorde teelt van katoen alleen kan slagen als alle multinationals meedoen.

Nu is nog maar 10 tot 13 procent van het wereldwijde katoenaanbod duurzaam. Een grotere markt voor duurzaam katoen is de beste manier om de katoenteelt schoner te maken, stellen de opdrachtgevers voor het rapport.

Grote bedrijven zouden volgens de organisaties uiterlijk in 2020 al hun katoen milieuverantwoord moeten inkopen.

Meeste topmerken mijden duurzame katoen
Meeste topmerken mijden duurzame katoen (Foto: ANP)

Brandweer Spaarndam redt bal

De brandweer van Spaarndam vond een handgeschreven brief in hun brievenbus. Een paar kinderen hadden per ongeluk een bal op het dak van het dorpshuis geschoten. Of de brandweer die er een keer af kan halen als ze een keer tijd hebben.

"Zo'n bijzonder verzoek kunnen we natuurlijk niet weigeren, dus nadat we vanochtend een paard uit de sloot hebben gehaald, hebben we ook maar gelijk de bal van het dak gehaald, onder toeziend oog van de afzender van de brief," aldus de behulpzame spuitgasten.

Twee derde scholen stelt advies bij na Cito

Twee derde van de basisscholen in ons land stelt na de eindtoets in groep acht de middelbare schooladviezen voor leerlingen naar boven bij. Herplaatsen van een leerling met een bijgesteld advies levert op de middelbare school echter vaak problemen op. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders waar 525 schoolleiders op hebben gereageerd en waarvan de resultaten dinsdag naar buiten werden gebracht.

In 31 procent van de gevallen betrof het slechts één leerling op de basisschool, in 69 procent van de gevallen twee, drie of meer. Twee derde van de bijstellingen gebeurde op initiatief van de basisschool, een derde op aanvraag van ouders.

Herplaatsing na een bijgesteld advies levert in de praktijk vaak een probleem op. Klassen zijn al ingedeeld en is er geen plaats meer op het schooltype van het bijgestelde advies, aldus de AVS. Het voortgezet onderwijs houdt met de indeling van de klassen te weinig rekening met de planning van de uitslag van de eindtoets. "Ze hebben de indeling al rond voor de uitslag", zei een van de ondervraagde schoolleiders.

Twee derde scholen stelt advies bij na Cito
Twee derde scholen stelt advies bij na Cito (Foto: ANP)

Will Smith en Lennox Lewis dragen kist Ali

Acteur Will Smith en voormalig bokskampioen Lennox Lewis dragen vrijdag samen met een aantal anderen de kist met daarin het lichaam van Muhammad Ali. De Amerikaanse bokslegende overleed vrijdag op 74-jarige leeftijd in het ziekenhuis. 'The Greatest' krijgt eind deze week een groots afscheid in zijn geboorteplaats Louisville.

Smith speelde de rol van Muhammad Ali in de film die begin deze eeuw over de bokskampioen werd gemaakt. Het leverde de beroemde acteur naast een Oscar-nominatie ook een vriendschap op met de grootste bokser aller tijden. De geboren Engelsman Lewis werd drie keer wereldkampioen bij de zwaargewichten, iets wat alleen Ali en Evander Holyfield ooit ook lukte.

De manager van de overleden Ali maakte bekend dat Smith en Lewis samen met enkele vrienden en familieleden van de overleden bokser diens kist zullen dragen. Intussen groeit de lijst met sprekers ook gestaag. Naast de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, sportpresentator Bryant Gumbel en vriend Billy Crystal zullen ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en koning Abdullah II van Jordanië een speech houden.

Donderdagmiddag wordt een gebedsdienst gehouden in de hal waar Ali in november 1961 zijn tegenstander Willi Besmanoff versloeg. De dienst heeft een islamitisch karakter, omdat Ali moslim was. Aanhangers van alle religies zijn echter welkom. Vrijdag volgt een rouwstoet door Louisville, waarna afscheid wordt genomen in een basketbalarena. Aansluitend zal het lichaam van Muhammad Ali worden bijgezet op de begraafplaats Cave Hill. Meer dan 30.000 mensen kunnen de plechtigheden bijwonen.

Will Smith en Lennox Lewis dragen kist Ali
Will Smith en Lennox Lewis dragen kist Ali (Foto: BuzzE)

20 miljoen euro voor e-health

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil het toepassen van informatie- en communicatietechnologie ten bate van de zorg de komende vier jaar stimuleren met een bedrag van 20 miljoen euro.

Het geld is bedoeld om ondernemers te helpen bij de uitbreiding van 'e-health', zodat veelbelovende vernieuwingen sneller kunnen worden toegepast. Er worden ook afspraken gemaakt met private partijen zoals banken, pensioenfondsen, investeerders en zorgverzekeraars.

Het ministerie van VWS organiseert tot 10 juni de 'E-health week' in Amsterdam. Daar wordt de bijdrage dinsdag bekendgemaakt.

20 miljoen euro voor e-health
20 miljoen euro voor e-health (Foto: BuzzT)

Win een Central Intelligence prijzenpakket!

CENTRAL INTELLIGENCE
Saving the world takes a little Hart, and a big Johnson.

Dwayne Johnson en Kevin Hart zijn samen te zien in de nieuwe actiecomedy CENTRAL INTELLIGENCE, geregisseerd door Rawson Marshall Thurber (We’re the Millers, Dodgeball).

De film gaat over een CIA-gent (Johnson) die als kind werd gepest en nu naar de reünie van zijn middelbare school gaat. Hij beweert bezig te zijn met een uiterst geheim onderzoek en roept de hulp in van een accountant die vroeger bij hem op school zat (Hart) en heel populair was. De onvoorspelbare CIA-agent sleept zijn oud-klasgenoot mee in een wereld van schietpartijen, verraad en spionage. Wanneer de brave accountant beseft in wat voor een gevaarlijke situatie hij is beland, is er geen weg terug meer.

Winnen?!
In samenwerking met Universal Pictures mogen wij 3 prijzenpakketten weggeven, met daarin de volgende prijzen:

  • 2 vrijkaarten voor de film Central Intelligence
  • Central Intelligence t-shirt
  • Central Intelligence reistas

Wil jij kans maken op één van deze drie prijzenpakketten?
Ga dan naar de volgende pagina en beantwoord uiteindelijk de vraag met het juiste antwoord!

Meedoen kan tot en met 14 juni 2016.

Longontsteking dit jaar thema Serious Request

Het duurt nog even voor het zover is, maar nu al is duidelijk dat het geld dat in december wordt opgehaald tijdens Serious Request op NPO 3FM gaat naar de bestrijding van longontsteking bij jonge kinderen. Dat is dinsdag bekendgemaakt in de radioshow van Giel Beelen.

"Het is een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist", aldus het Rode Kruis, dat de inzameling samen met de publieke radiozender organiseert. "Het zijn wereldwijd elk jaar ruim 900.000 jonge kinderen, die te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. Het is de grootste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar."

Elk jaar laten drie dj's van Radio 3FM zich in december opsluiten in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor een goed doel. Ze eten drie dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en tv.

Dit jaar staat het Glazen Huis in Breda. Vorige keer was dat in Heerlen. De actie was toen bestemd voor jongeren in oorlogsgebieden en bracht 8.466.249 euro op.

Longontsteking dit jaar thema Serious Request
Longontsteking dit jaar thema Serious Request (Foto: BuzzE)

'Smartphone met buigbaar scherm in de maak'

Smartphonemaker Samsung staat voor de lancering van twee nieuwe modellen die beschikken over een buigbaar scherm. Naar verluidt zou één van die modellen zelfs uitgevouwen kunnen worden tot een tablet. Dat hebben mensen die bekend zijn met de materie gezegd.

De apparaten die zijn uitgerust met de zogeheten OLED-technologie zouden begin 2017 gepresenteerd kunnen worden. OLED-schermen gebruiken minder energie en bieden een scherper beeld. Door de toepassing kan een telefoon met een 5 inch scherm worden ontvouwd tot een apparaat met een 8 inch scherm, vergelijkbaar met die van een tablet.

Met de toepassing hoopt Samsung klanten op concurrent Apple te heroveren en ook de winst te verhogen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zag de afgelopen twee jaar de winst dalen. Volgens de bronnen worden de nieuwe modellen niet onder de naam Samsung Galaxy S in de markt gezet.

'Smartphone met buigbaar scherm in de maak'
'Smartphone met buigbaar scherm in de maak' (Foto: BuzzT)

'Machinist treinongeluk BelgiŽ vrijgepleit'

De machinist van de goederentrein die betrokken was bij het fatale treinongeval van zondagavond in Wallonië valt niets te verwijten. Dat hebben bronnen dicht bij het onderzoek naar het ongeluk de Belgische krant L'Echo toevertrouwd.

Naar de oorzaak van de botsing in Saint-Georges sur Meuse, die de machinist van een passagierstrein en twee passagiers het leven kostte, is het nog gissen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of een technisch mankement, een menselijke fout of het slechte weer, dat het zicht van de machinisten mogelijk heeft belemmerd, de boosdoener was.

De vader van de omgekomen bestuurder van de passagierstrein die op de goederentrein botste wil een civiele rechtszaak aanspannen om de toedracht boven water te krijgen, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Hij vindt het al te toevallig dat acht jaar geleden op vrijwel dezelfde plaats zich ook een ernstig treinongeluk voltrok.

'Machinist treinongeluk België vrijgepleit'
'Machinist treinongeluk België vrijgepleit' (Foto: ANP)

Battlefield 1 krijgt zes soorten geweren

EA heeft bekendgemaakt dat er zes soorten geweren in Battlefield 1 te gebruiken zijn. Deze wapens kunnen aangepast worden met pre-set loadouts.

Je hebt shotguns voor dichtbij, SMG's die gemaakt zijn voor snel korteafstandsvuur, LMG's om dingen vanaf middellange afstand uiteen te rijten, semi-auto's voor het stevigere werk, sidearms in geval van nood, en sniper rifles voor langere afstand. Bij elk wapentype kun je uit meerdere wapens kiezen.

Er zijn in plaats van honderden attachments in vorige delen nu vooraf ingestelde loadouts: je kunt je wapens nog steeds aanpassen om ervoor te zorgen dat ze passen bij jouw speelstijl, maar je kunt daarbij gerichter te werk gaan. Elk wapen heeft maximaal drie Pre-Sets. Je kunt op deze manier de zoomniveaus, draadkruisen enz. wijzigen op een makkelijkere manier. Daarnaast zijn er nog de handwapens, zoals messen, knuppels en bajonetten.

Battlefield 1 komt 21 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Onderstaande video is een teaser voor de EA Play aankomende zondag, waar Electronic Arts ons gaat trakteren op nieuwe gameplay van al aangekondigde titels en vast nog wat nieuwe games aan gaat kondigen.

Weer code geel wegens onweersbuien

Het KNMI heeft vanwege verwacht onstuimig weer voor dinsdagmiddag en -avond waarschuwingscode geel afgegeven voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Limburg, Overijssel en Drenthe.

"Vanmiddag en vanavond komen er in de zuidoostelijke helft van het land stevige onweersbuien voor. Hierbij zijn lokaal hagel, veel regen en windstoten (tot 65 kilometer per uur) mogelijk, wat plaatselijk tot overlast kan leiden", aldus het KNMI.

Ook Zuid-Holland kan in de loop van de middag met stevige onweersbuien te maken krijgen. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden, aldus de meteorologische dienst.

Het KNMI heeft afgelopen week zo'n beetje dagelijks code geel moeten afgeven.

Weer code geel wegens onweersbuien
Weer code geel wegens onweersbuien (Foto: ANP)

Geboortedag Prince officieel Prince Day

De geboortedag van Prince dinsdag wordt in zijn thuisstaat Minnesota officieel gevierd als Prince Day. Dat heeft de gouverneur van die staat, Mark Dayton, aangekondigd. Hij moedigt alle inwoners van de staat aan om voor de gelegenheid paarse kleding te dragen.

Prince zou op 7 juni 58 jaar zijn geworden. Hij overleed op 21 april onverwachts thuis in Minneapolis, de grootste stad in die staat waar de zanger werd geboren. In de aankondiging van de viering, die te vinden is op de website van de overheid van de staat, wordt Prince geprezen om het creëren van de zogenoemde 'Minneapolis sound'. Dit zou niet alleen hebben bijgedragen aan de wereldwijde roem van Minnesota, maar ook aan de economische groei van de staat.

Prince Day is vooralsnog geen jaarlijkse feestdag.

Geboortedag Prince officieel Prince Day
Geboortedag Prince officieel Prince Day (Foto: BuzzE)

Buurman Hugh Hefner koopt Playboy Mansion

Een buurman van Hugh Hefner heeft het Playboy Mansion gekocht. Zakenman Daren Metropoulos bevestigde dit aan Wall Street Journal en liet weten vooral geïnteresseerd te zijn in de monumentale waarde van het pand uit 1927.

Het huis waar de baas van het vrouwenblad met meerdere vrouwen woont werd begin dit jaar te koop gezet voor 200 miljoen dollar (176 miljoen euro). Voorwaarde voor de koper was wel dat de negentigjarige Hugh de rest van zijn leven in het beroemde landhuis blijft wonen. Het is niet bekend wat Metropoulos uiteindelijk voor het optrekje heeft betaald, maar een van de makelaars die zich bezighield met de verkoop weet dat het bedrag hoger is dan 100 miljoen dollar (88 miljoen euro).

Het Playboy Mansion heeft 29 kamers, een thuisbioscoop, een zwembad en en apart gastenverblijf met vier slaapkamers. Verder is er bij het huis een vergunning voor een dierentuin. Playboy kocht het huis, dat wel aan een opknapbeurt toe is, in 1971 voor 1,05 miljoen dollar (920.000 euro). Metropoulos kocht het huis ernaast in 2009 van Hefner, die er zijn ex-vrouw Kimberley Conrad en hun twee kinderen had ondergebracht. De zakenman is van plan de grond rondom de twee huizen in de toekomst met elkaar te verbinden.

Buurman Hugh Hefner koopt Playboy Mansion
Buurman Hugh Hefner koopt Playboy Mansion (Foto: BuzzE)

Les aan peuters nuttig, maar te vaak gegeven

Peuters met een taalachterstand zijn het meest gebaat bij voorschools onderwijs in een groep met leeftijdsgenootjes met hetzelfde probleem. Dat maakt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (Onderwijs) op uit drie onderzoeken die hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is op die manier eenvoudiger de kleintjes te ondersteunen dan wanneer ze samen zitten met kinderen die al verder zijn in hun taal.

Dekker wil voorschoolse educatie alleen voor kinderen die dit echt nodig hebben. Nu benaderen gemeenten soms te veel kinderen. De staatssecretaris wil dat dit verandert: "Laten we er voor zorgen dat het geld om achterstanden weg te werken ook echt terecht komt bij die kinderen die er het meeste baat bij hebben."

Kinderen met een achterstand gaan er over het algemeen flink op vooruit als ze les krijgen voor de echte schoolleeftijd. De achterstand in de woordenschat kan zelfs wel worden gehalveerd. Voorschoolse educatie (op de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar) leert ook beter de aandacht ergens bij te houden.

"We hebben de afgelopen tijd veel twijfel gehoord over het nut van voorschoolse educatie in Nederland. Deze onderzoeken tonen nu aan dat het zinvol is om kinderen met een risico op een taalachterstand al op jonge leeftijd een extra steuntje in de rug te geven", zegt Dekker.

Les aan peuters nuttig, maar te vaak gegeven
Les aan peuters nuttig, maar te vaak gegeven (Foto: ANP)

World of Final Fantasy komt in oktober uit

Square Enix heeft zich schijnbaar ook een week vergist en heeft de E3-trailer van World of Final Fantasy al online gezet. In onze agenda is dit event pas volgende week, maar he, zo wordt het tenminste overzichtelijker.

In World of Final Fantasy zien we vele bekende personages terug, maar dan getekend in de chibi-stijl. Je speelt met een tweeling, die monsters uit de bekende franchise vangen die daarna in te zetten zijn in gevechten.

Square Enix heeft ook bekendgemaakt dat World of Final Fantasy 28 oktober uit komt voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

FOK! Wat een weer: Warm, zonnig en onweer

In de loop van de ochtend breekt overal de zon door, na lokaal een mistige start van de dag. Het zuidoosten van het land kan aan het eind van de middag en avond uitkijken naar stevige onweersbuien die zich maar langzaam verplaatsen aldus het KNMI. Het noordwesten van het land grijpt naast de prijzen; hier blijft het als het goed is droog. 

De temperaturen lopen uiteen van 15 tot 18 graden aan de kust en van 24 tot 27 graden in het binnenland. De wind komt overwegend uit het noordwesten en is meest matig van kracht. 

Zon op 05:21
Zon onder 21:56
Zonkracht

6 / 3

Duco bracht een bezoek aan de vlindertuin in Leidschendam. Griezelig mooi, die vlinders van zo dichtbij! 

Vlinderpracht in de Vlindertuin Leidschendam (Foto: Duco)
Vlinderpracht in de Vlindertuin Leidschendam (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1340

Rotterdam kreeg zijn stadsrechten van graaf Willem IV, graaf van Holland en Zeeland.

1661

De Amersfoortse kei werd van de heide naar de stad getrokken, onder toeziend oog van Jonkheer Everard Meyster. 

1692 De havenstad Port Royal op Jamaica verdween in zee na een aardbeving. 
1926

De architect Gaudi werd in Barcelona aangereden door een tram, hij stierf enkele dagen na het ongeluk.

1998 James Byrd Jr. werd door sympathisanten van de Ku Klux Klan en de Aryan Brotherhood vermoord door hem achter een auto te binden en 3 mijl mee te sleuren achter de auto.


Rotterdam - Frédérique Spigt

'Elder Scrolls V: Skyrim Remaster' op E3

De E3 is om de hoek, dus het internet staat vol geruchten. Zo zou Bethesda Softworks een geremasterde versie van The Elder Scrolls V: Skyrim tijdens haar persconferentie op de E3 aan gaan kondigen.

De geruchten komen van de altijd lekkende Shinobi602 die het vaak bij het rechte eind heeft en NeoGAF-user Enter the Dragon Punch. Beiden hebben ook de eerdere Dead Rising 4 gelekt gisteren, met bewijzen.

Volgens Shinobi komt er een remaster van een Bethesda-spel, waarna Enter the Dragon Punch toevoegde dat "het echt is" en dat de remaster niet alleen alle DLC zal bevatten maar ook mod-ondersteuning en verbeterde graphics.

Of en wanneer er er een remaster komt van The Elder Scrolls V: Skyrim is nog niet officieel gemaakt. We zullen sowieso nog even geduld moeten hebben tot zondagnacht, wanneer de persconferentie van Bethesda begint. We zullen er in ieder geval Dishonored 2 zien. Battlecry is een andere game waarvan we het bestaan weten, maar waar het wel heel erg stil om is. Er komen vast meer game-aankondigingen, anders huur je geen gebouw af in Hollywood.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Moeder niet vervolgd voor gorilla-incident

De moeder van de peuter die in de Cincinnati Zoo in het dierenverblijf viel van gorilla Harambe, wordt niet vervolgd. Dat heeft een aanklager van de staat Ohio maandag bekendgemaakt.

"Het spijt me voor het verlies van deze gorilla, maar in dit geval is er niets dat stijgt tot het niveau van strafvervolging," zei aanklager Joseph Deters, die op basis van ooggetuigen meldde dat de moeder haar zoon niet in gevaar had gebracht. Hij toonde begrip voor de situatie en zei dat een peuter er snel vandoor kan gaan. Eerder maakte de familie van het jongetje bekend de dierentuin niet voor de rechter te zullen slepen.

De peuter was vorige week zondag door de omheining gekropen en in het verblijf van een gorilla gevallen. Te hulp gesnelde bewakers zagen geen andere oplossing dan de zeventienjarige Harambe dood te schieten. Het doodschieten van de gorilla leidde tot een hoop consternatie.

Moeder niet vervolgd voor gorilla-incident
Moeder niet vervolgd voor gorilla-incident (Foto: ANP)

Conrad Hilton voor twee maanden de cel in

Conrad Hilton moet voor twee maanden de gevangenis in. Het 22-jarige broertje van Paris Hilton gaf maandag in de rechtbank toe drugs te hebben gebruikt, wat niet mocht volgens een voorwaardelijke straf die hij uitzit.

De erfgenaam bekende onder meer marihuana en cocaïne te hebben gebruikt. Hij heeft volgens People tot woensdag de tijd zich vrijwillig bij de autoriteiten te melden.

Conrad schreeuwde tijdens een vlucht van Londen naar Los Angeles in 2014 onder meer doodsbedreigingen naar de bemanning en andere passagiers. Hij kreeg de voorwaardelijke straf opgelegd nadat hij in 2015 schuld bekende. In januari testte hij al eens positief op drugs, waarna hij verplicht 90 dagen in behandeling bij een afkickkliniek moest.

Conrad Hilton voor twee maanden de cel in
Conrad Hilton voor twee maanden de cel in (Foto: BuzzE)

Jury wil doodstraf voor seriemoordenaar

Een jury in Los Angeles heeft maandag (lokale tijd) aanbevolen de doodstraf op te leggen aan een 63-jarige Amerikaan die vorige maand schuldig is bevonden aan de moord op negen vrouwen en een meisje in een periode van ruim twintig jaar.

De jury boog zich over de vraag of Lonnie David Franklin levenslang of de doodstraf moest krijgen en pleitte na acht uur overleg voor dat laatste. De rechter doet 10 augustus formeel een uitspraak.

Franklin kwam in 2010 boven als verdachte van een reeks moorden in de jaren zeventig en tachtig door nieuwe DNA-technieken. Omdat er zoveel tijd tussen de moorden zit, heeft hij de bijnaam de 'lugubere slaper' gekregen. Zijn slachtoffers waren vooral jonge zwarte vrouwen in het centrum van Los Angeles. Hij wurgde hen of schoot hen dood en liet ze achter in steegjes.

Jury wil doodstraf voor seriemoordenaar
Jury wil doodstraf voor seriemoordenaar (Foto: ANP)

Etage zorgflat tijdelijk ontruimd

Een etage van een woonzorgcomplex in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag ontruimd, omdat in een woonkamer korte tijd een brand heeft gewoed. Een bewoner is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, melden de hulpdiensten.

De bewoners van de Jan Meertensflat in de Van Langendonckstraat werden vanwege de rookontwikkeling tijdelijk opgevangen in het restaurant op de begane grond. De brand ontstond op de negende verdieping. De oorzaak is niet bekend.

Etage zorgflat tijdelijk ontruimd
Etage zorgflat tijdelijk ontruimd (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.