FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 mei 2016

'Van Gaal ontslagen, Mourinho wordt zijn opvolger'

Volgens de BBC heeft Louis van Gaal zijn laatste wedstrijd als trainer van Manchester United achter de rug. De trainer zou ontslagen worden door de club, met José Mourinho als opvolger. De laatste wedstrijd van de ex-bondscoach van Nederland was gelukkig voor hem niet verkeerd: de FA Cup werd gewonnen, de eerste prijs voor Van Gaal in twee jaar tijd.

Na twee jaar onder de leiding van de 64-jarige Van Gaal, die nog een jaar van zijn contract te gaan heeft, lijkt Manchester United het welletjes te vinden. De club gaf honderden miljoenen uit voor nieuwe spelers, maar behalve de FA Cup van zaterdag leverde het niks op. Dit seizoen eindigden de Mancunians zelfs als vijfde in de Premier League, wat betekent dat de Champions League het volgend jaar zonder de club uit Manchester moet doen.

Van Gaal zou opgevolgd worden door de Portugees José Mourinho, die onder meer Chelsea, Real Madrid en Inter Milaan onder zijn hoede heeft gehad. Het nieuws is overigens nog niet bevestigd, maar de BBC zegt het van goed ingelichte bronnen te hebben. 

Van Gaal won op het allerlaatste moment tóch nog iets (PRO SHOTS/Action Images)
Van Gaal won op het allerlaatste moment tóch nog iets (PRO SHOTS/Action Images)

Aerosmith niet op zoek naar nieuwe zanger

Rockband Aerosmith heeft geen plannen om zanger Steven Tyler te vervangen. Dat laten de rockers weten in een officiële verklaring aan het blad Rolling Stone. "Er klopt helemaal niets van de geruchten", laat gitarist Joe Perry weten.

Volgens Perry zien de leden van de band ernaar uit om in september aan hun tournee door Latijns-Amerika te beginnen.

De geruchten over een nieuwe zanger doken in 2009 op nadat gitarist Brad Whitford in de pers had gezegd dat Aerosmith in 2009 had overwogen om Tyler te vervangen. Er waren toen spanningen in de band tussen de zanger en de anderen. Tyler heeft zich inmiddels op een solocarrière gestort en dat zorgt voor een nieuwe stroom geruchten. Die wil Aerosmith nu de kop indrukken.

Aerosmith niet op zoek naar nieuwe zanger
Aerosmith niet op zoek naar nieuwe zanger (Foto: BuzzE)

'Slimme jas' Levi's in 2017 te koop

Levi's brengt volgend jaar een slimme denimjas op de markt. In de jas zitten sensoren die ontwikkeld zijn door Googles Project Jacquard.

Met de jas kan bijvoorbeeld muziek op een mobiele telefoon worden bediend door het maken van handgebaren. De jas kan ook met trillingen feedback geven zodat de drager gewaarschuwd kan worden dat er een melding binnen komt op zijn telefoon of kan de richting die volgens een routeplanner moet worden gevolgd worden doorgegeven.

Vorig jaar kondigden Google en Levi's hun samenwerking al aan tijdens Google I/O. Dit jaar werd een daadwerkelijk product aangekondigd. Eind dit jaar komt de jas in 'beta' op de markt, volgend jaar volgt ruimere beschikbaarheid. De jas valt in Levi's Commuter-lijn, die gericht is op fietsers.

'Slimme jas' Levi's in 2017 te koop
'Slimme jas' Levi's in 2017 te koop (Foto: BuzzT)

Tientallen doden in Bangladesh door cycloon

In Bangladesh zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen door een cycloon. Het merendeel van de slachtoffers werd gedood door omgewaaide bomen of ingestorte huizen, meldden de plaatselijke autoriteiten zaterdag. Meer dan 50.000 woningen zijn beschadigd geraakt door het natuurgeweld.

De cycloon Roanu kwam in de havenstad Chittagong aan land. Die plaats ligt in het zuidoosten van Bangladesh. Uit voorzorg was al een half miljoen mensen geëvacueerd. Het gevaar is volgens meteorologen zeker nog niet geweken. Zij waarschuwen voor zware regenval en vloedgolven.

Tientallen doden in Bangladesh door cycloon
Tientallen doden in Bangladesh door cycloon (Foto: ANP)

Vier doden bij crash Franse politiehelikopter

De vier inzittenden van een helikopter van de gendarmerie zijn om het leven gekomen toen het toestel neerstortte in de Pyreneeën, vlakbij de grens met Spanje. De piloot, de co-piloot en twee reddingswerkers kwamen om. De heli nam deel aan een reddingsoefening.

Het ongeval gebeurde op een hoogte van 2000 tot 3000 meter bij de Vignemale, de hoogste Franse top in de Pyreneeën, zo meldden de autoriteiten zaterdag in de nabijgelegen stad Tarbes in het departement Hautes-Pyrénées aan diverse media. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend. De weersomstandigheden waren goed.

Vier doden bij crash Franse politiehelikopter
Vier doden bij crash Franse politiehelikopter (Foto: ANP)

Vispassage in Afsluitdijk geopend

In de Afsluitdijk is zaterdag een lange buis geopend die het vissen mogelijk maakt tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te zwemmen. De passage is belangrijk voor 'trekvissen', omdat die zowel zoet- als zoutwater nodig hebben om te groeien en zich voort te planten.

Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openden gezamenlijk de buis, die elke nacht tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes doorlaat. Ook gaven de organisaties het startsein voor het visvriendelijker gebruik van openingen in de Afsluitdijk. "Door slim te gebruiken van de openingen in de dijk, bijvoorbeeld door schutsluizen ook 's avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het openen van de vispassage had plaats op Wereldvismigratiedag. Wereldwijd is op ruim vierhonderd evenementen aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van de aanleg van dammen en dijken. Die vormen een belemmering voor trekvissen die tussen zout- en zoetwater willen zwemmen.

Vispassage in Afsluitdijk geopend
Vispassage in Afsluitdijk geopend (Foto: ANP)

Ryan Gosling likt harige buik van masseur

Ryan Gosling maakt nog eens wat mee, en daar vertelde hij vrijdagavond over in de show van Graham Norton bij de BBC. Vooral een massagesessie bij een Turkse masseur zal Gosling nog wel een tijdje bij blijven, net als het kijken naar een rugbyduel met collega-acteur Russel Crowe.

"Die Turkse masseur had een hele aparte manier van werken", vertelt Gosling. "Hij wilde mijn been tegen mijn arm aanleggen, maar dan via mijn rug." Volgens de acteur raakte zijn mond tijdens die behandeling de behaarde buik van de masseur. "En je weet hoe dat gaat als je wat vreemds in je mond voelt. Je hersenen sturen een boodschap naar je tong om op onderzoek uit te gaan." Gosling noemt de massage 'traumatisch'.

Een ander avontuur beleefde Gosling met Russel Crowe, de acteur waarmee hij te zien is in The Nice Guy. Ze keken samen een rugbywedstrijd op tv. Dat ging gepaard met een grote hoeveelheid alcohol. "Ik snapte er niets van", zegt Gosling. "Russel wist precies wat er ging gebeuren op het veld. Hij was een soort rugbyfluisteraar."

Gedurende de wedstrijd dronken Gosling en Crowe flinke hoeveelheden alcohol. "Aan het eind van de wedstrijd was ik helemaal dronken", herinnert Gosling nog. "Ik wist vanwege de drank nauwelijks nog wat er gebeurde. Dat gevoel werd alleen maar erger toen hij opeens zijn maatje Crowe op het beeldscherm zag feesten met de rugbyers. "Toen bleek dat we naar een oude wedstrijd op video zaten te kijken."

Ryan Gosling likt harige buik van masseur
Ryan Gosling likt harige buik van masseur (Foto: BuzzE)

Waarschuwingsschot bij aanhouding broers

Twee Rotterdamse broers van 26 en 30 jaar oud zijn vrijdag opgepakt omdat ze eerder deze week iemand hadden bedreigd. Bij hun aanhouding loste de politie een waarschuwingsschot.

De twee hadden woensdag bij een ruzie over een parkeerplaats in de Boezemstraat in Rotterdam bedreigingen geuit en daarbij een vuurwapen laten zien. Het slachtoffer meldde dat, maar de verdachten waren toen al vertrokken.

Agenten zagen de broers vrijdagavond rijden op de Rotterdamse Kerkhoflaan. Bij hun arrestatie viel het schot. Niemand raakte gewond. De broers hadden op het moment van hun aanhouding geen vuurwapen bij zich. Ze zitten nog vast.

Waarschuwingsschot bij aanhouding broers
Waarschuwingsschot bij aanhouding broers (Foto: ANP)

60.000 doden in Syrische gevangenissen

Sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 zijn in gevangenissen van de Syrische overheid naar schatting 60.000 mensen om het leven gekomen. Ze stierven aan de gevolgen van marteling, ondervoeding of gebrek aan medicamenten.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten verklaarde zaterdag dat onder de doden 110 kinderen waren, jonger dan achttien jaar. Het Observatorium, dat de thuisbasis in Londen heeft, zegt zich te baseren op gegevens van het Syrische leger, de geheime dienst van de luchtmacht, de reguliere geheime dienst en de beruchte gevangenis Sednaya vlakbij de hoofdstad Damascus. Bovendien heeft de organisatie zelf een archief waarin 14.456 gevallen zijn beschreven.

Het Observatorium schat dat er momenteel nog 200.000 mensen in de Syrische gevangenissen zitten. Eerder maakten de Verenigde Naties melding van het gebruik van systematisch geweld tegen gevangenen door het regiem.

'60.000 doden in Syrische gevangenissen'
'60.000 doden in Syrische gevangenissen' (Foto: ANP)

Zwarte dozen rampvliegtuig nog niet gevonden

Reddingsdiensten hebben de twee zwarte dozen van het verongelukte toestel van EgyptAir nog niet gelokaliseerd. Het Egyptische ministerie van Luchtvaart heeft daarover zaterdagmiddag een verklaring afgegeven.

De nieuwszender CBS maakte enkele uren eerder bekend, zich beroepend op informatie 'van de Egyptische regering', dat de dozen wel waren gelokaliseerd. De signalen van de vluchtrecorders zouden zijn opgepikt in de buurt van de plek waar eerder al brokstukken van de Airbus 320 in zee zijn gevonden.

Het is volgens Sherif Fathi, de Egyptische minister van Burgerluchtvaart, extra moeilijk om de zwarte dozen te lokaliseren omdat de Middellandse Zee op de plekken waar wordt gezocht extreem diep is. "Wat ik heb begrepen is dat de diepte daar 3000 meter is."

Signalen
Daardoor spant het erom of de signalen die door de dozen worden afgegeven opgevangen kunnen worden door detectieapparatuur. "Vooralsnog hebben we geen belangrijke apparaten uit het vliegtuig weten te vinden", aldus Fathi.

Behalve Egypte nemen Griekenland en Frankrijk aan de zoektocht in de Middellandse Zee naar het vliegtuig deel.

Zwarte dozen rampvliegtuig nog niet gevonden
Zwarte dozen rampvliegtuig nog niet gevonden (Foto: ANP)

Van Gaal sluit seizoen Manchester United af met FA Cup

Louis van Gaal heeft met Manchester United het seizoen enigszins gered. De FA Cup-finale tegen Crystal Palace werd na verlenging gewonnen door The Red Devils. Het werd 2-1. 

Met Memphis Depay niet bij de selectie en Daley Blind in de basis had Manchester in de openingsfase het initiatief. Marouane Fellaini zorgde voor het eerste echte gevaar, maar kopte naast. Juan Mata zocht vervolgens met een geplaatst schot de verre hoek, maar zijn schot miste kracht waardoor Wanye Hennessey handelend kon optreden.

Crystal Palace dacht de score te openen, maar scheidsrechter Mark Clattenburg verpestte het feestje. Hij floot voor een overtreding van Chris Smalling, maar kon ook voordeel geven omdat de aanval van de ploeg doorging.

Anthony Martial was voor rust het dichtst bij een treffer. Na een prachtige actie van Marcus Rashford kwam de bal voor de voeten van de Fransman, maar zijn geplaatste poging werd geblokt door Joel Ward, waardoor het bij rust nog 0-0 was.

Na rust was de ploeg van Van Gaal wederom dichtbij de openingstreffer. Via Rashford belandde de bal voor de voeten van Fellaini, maar helaas voor de Belg stond de lat een treffer in de weg. Na een uur spelen werd wederom het aluminium geraakt door The Red Devils. Een strakke voorzet van Antonio Valencia werd door Martial ingekopt, maar tegen de paal en dus bleef het nog altijd 0-0.

Aan de kant van Palace kwam Jason Puncheon twintig minuten voor tijd in het veld voor Yohan Cabaye, het bleek een uitstekende ingreep van manager Alan Pardew. Zes minuten na zijn invalbeurt zette hij zijn ploeg op voorsprong. Na een afgeslagen voorzet kwam de bal voor zijn voeten te liggen en in de korte hoek klopte hij David De Gea: 1-0.

Lang kon de ploeg uit Londen niet genieten van de voorsprong, drie minuten later was het al weer gelijk. Na een voorzet van Wayne Rooney, stopte Fellaini de bal met het hoofd en kon Juan Mata de bal bij de tweede paal binnen schieten: 1-1. Doordat in de resterende veertien minuten, waarvan vijf minuten blessuretijd, niet meer gescoord werd, moesten er twee keer vijftien minuten verlengd worden.

Grote kansen bleven in de eerste helft van de verlenging uit. Invallers Ashley Young en Jesse Lingard probeerden het, maar hun pogingen gingen over. In de 105e minuut kwam Manchester met tien man te staan toen verdediger Chris Smalling met twee keer geel en dus rood moest vertrekken.

Na een minuut in de tweede helft kreeg Dwight Gayle een goede mogelijkheid. De snelle vleugelspeler kwam oog-in-oog met De Gea, maar de Spanjaard kon handelend optreden met zijn voeten. Ook Michael Carrick kreeg een goede mogelijkheid. De Engelsman kopte echte naast uit een voorzet van Lingard.

Een minuut later was het wel raak. Valencia gaf vanaf de rechterflank een voorzet en nadat de bal was afgeslagen kwam de bal voor de voeten van Lingard die geen moment twijfelde en prachtig raak schoot: 1-2.

Het is voor Louis van Gaal zijn eerste prijs als manager bij Manchester United en de twaalfde FA Cup uit de clubhistorie. Dankzij de zege gaat Southampton rechtstreeks de Europa League in en plaatst West Ham United zich voor de voorronde.

Manchester United zegeviert in FA Cup (Pro Shots/Action Images)
Manchester United zegeviert in FA Cup (Pro Shots/Action Images)

Drie doden na vulkaanuitbarsting in IndonesiŽ

Bij een uitbarsting van de vulkaan Sinabung in Indonesië zijn zaterdag zeker drie mensen omgekomen. Vier mensen verkeren nog in levensgevaar. De slachtoffers waren op de flanken van de vulkaan op het eiland Sumatra aan het werk, toen die tot uitbarsting kwam. Daarbij kwamen onder meer gloeiendhete gaswolken vrij.

De slachtoffers waren gewaarschuwd door de plaatselijke autoriteiten. Alle inwoners van het dorp dat naast de vulkaan ligt hadden geld meegekregen om ergens anders een veilig onderkomen te kunnen zoeken. "Toch hebben mensen besloten hun leven te wagen door terug te keren om op hun boerderijen te werken", zei een woordvoerder van de rampendienst.

De Sinabung ontwaakte in 2010, na zo'n 400 jaar te hebben geslapen. Sinds 2013 zijn er verschillende uitbarstingen geweest. In 2014 kwamen zestien mensen om het leven bij een eruptie.

Drie doden na vulkaanuitbarsting in Indonesië
Drie doden na vulkaanuitbarsting in Indonesië (Foto: ANP)

Weduwe heeft gitaar Johnny Ramone terug

De weduwe van punkrocker Johnny Ramone heeft de gitaar van haar man weer terug. Tijdens een veiling In Boston kocht Linda het instrument voor 55.000 dollar, bijna 50.000 euro, meldt FOX.

Johnny liet de gitaar speciaal maken vanwege zijn aparte manier van spelen. Hij speelde er drie jaar op toen hij lid was van de befaamde Amerikaanse punkgroep The Ramones. De gitarist ruilde de gitaar met een vriend. Linda stelt het instrument tentoon in een speciaal museum dat aan The Ramones is gewijd.

Tijdens de veiling in Boston kwamen er nog meer items van sterren uit de muziekwereld onder de hamer. Een van de topstukken was een Hummer van de in 1996 vermoorde rapper Tupac Shakur. De auto bracht 300.000 euro op. Verder werden er spullen van Bob Dylan, The Beatles, Doors-frontman Jim Morrison en Led Zeppelin geveild.

Hibernian klopt Rangers in bekerfinale

Hibernian heeft ten koste van Rangers FC de schotse beker gewonnen. In de finale op Hampden Park won het de finale met 3-2.

Het beslissende doelpunt werd gemaakt in de blessuretijd door David Gray. Hij zorgde met die treffer dat Hibernian voor het eerst sinds 1902 weer de beker won.

Beide ploegen kwamen dit seizoen uit in de Schotse eerste divisie. Rangers werd daarin kampioen en zal daarom komend seizoen voor het eerst sinds 2012, toen het vanwege een faillisement werd teruggezet, weer in de hoogste divisie uitkomen.

Jamaicaanse bobsleeŽrs: "Wij gaan olympische medailles winnen"

De Jamaicaanse bobsleeërs zijn vol vertrouwen dat ze over minder dan twee jaar voor de medailles kunnen gaan tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018. Daar zijn ze deze week flink mee geholpen, want een Japans bedrijf heeft de Jamaicanen zomaar een op papier snelle slee cadeau gegeven.

Een groep technologiebedrijven ontwikkelde de Shitamachi - de naam van de slee - en kreeg vervolgens te horen dat de Japanse bobsleebond hun ontwerp niet wilde gebruiken. Men besloot de slee dan maar aan een ander land te schenken. Als je aan bobsleeën denkt, denk je natuurlijk maar aan één land: Jamaica, iets waar de Japanners het mee eens waren. 

De president van de Jamaicaanse bobsleebond is in elk geval erg gelukkig met de gift. "In 2018 gaan Jamaicaanse sporters bobsleemedailles winnen tijdens de Olympische Spelen en wel in een Shitamachi", aldus Chris Stokes. Zo'n honderd Japanse fabrieken en andere bedrijven hebben hun hulp aangeboden en zullen nauw samenwerken met het Jamaicaanse team om de boel helemaal op maat te maken.

Als de Jamaicanen zich voor de Spelen plaatsen zou dat een mooi jubileum worden van hun debuut: in 1988 deden ze voor het eerst mee en werden ze de inspiratie voor de cultfilm Cool Runnings. Vorig jaar werd bekend dat de Amerikaanse bobsleepilote Jazmine Fenlator voortaan uit zal komen voor het land van haar vader en Jamaica voor het eerst met een vrouwenslee hoopt te vertegenwoordigen op de Spelen. Fenlator is overigens een pilote van wereldniveau, dus een nieuwe "Sanka, ya dead? Ya man..", zit er daar niet in. 

Overwatch-artiesten brengen held van jonge fan tot leven

We hebben weer een feel-good berichtje uit gameland. Het zal de meesten niet zijn ontgaan dat Overwatch lanceert op 24 mei, en zelfs de allerkleinsten zijn er enthousiast over. De dochter van Shane Hickey tekende een hero voor de game genaamd Birst, met een complete beschrijving van haar krachten en vaardigheden. De artiesten van Overwatch waren zo gecharmeerd door de tekening dat ze besloten hun eigen 'fanart' van Birst te maken.

"Haar naam is Birst en ze heeft een boomerang", schrijft de dochter van Hickey. "Ze heeft lasers op haar pak en je kan haar laten doden en healen. Ze heeft spullen in een tas op haar jurk en ze heeft een helende doos in haar rugzak. Ze kan ook vliegen met haar vleugels en ook heel hoog springen!" Hickey besloot de tekening naar het team van Overwatch te tweeten, met de vraag wat zij ervan vonden:

Het team van Overwatch kwam al snel met een antwoord:

Uiteindelijk reageerde Blizzard nog een keer, maar nu met een aangename verassing voor de dochter van Hickey: 

Een mooi gebaar van de artiesten achter Blizzard's nieuwe shooter. Overwatch komt op 24 mei uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Langstlevende olympisch kampioen ooit (102) overleden

De langstlevende olympisch kampioen ooit is niet meer. De sinds enkele decennia Amerikaanse Hongaar Sandor Tarics is op 102-jarige leeftijd overleden. Tarics maakte deel uit van het Hongaarse team dat in het Berlijn van Adolf Hitler in 1936 olympisch goud won. 

Tarics woonde al vele jaren in de Verenigde Staten, waar hij na zijn actieve loopbaan onder meer werkzaam was als een combinatie van architect en deskundige op het gebied van aardbevingen. In het Californische Belvedere is hij in een verzorgingstehuis overleden, met zijn dochter Linda aan zijn zijde. "Mijn vader is vredig heengegaan, rechtop in zijn stoel", liet ze weten. 

De nationale held in Hongarije - "ik word op straat nog altijd herkend", zei hij rond zijn 100e verjaardag - zat sinds enkele jaren meer en meer in een rolstoel. Geestelijk was hij echter nog volledig gezond. Tot ruim na zijn 100e verjaardag bracht hij bijvoorbeeld vrije tijd door met het oplossen van wiskundige vraagstukken. 

Vanaf 26 november 2015 was Tarics officieel de langstlevende olympisch kampioen ooit. Wij besteedden daar destijds aandacht aan met deze special over de grootheid, waarin we uitgebreider ingaan op het bijzondere leven van de kampioen. De oudste nog levende medaillewinnares ter wereld is nu de Italiaanse turnster Clara Marangoni, die in 1928 in Amsterdam zilver won en inmiddels 102 jaar oud is. 

Goud voor Nederlands estafetteteam op 4x200 meter vrije slag

De Nederlandse herenploeg heeft op de 4x200 meter vrije slag estafette het goud behaald. Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Kyle Stolk en Sebastiaan Verschuren finishten in 7:07.82, wat ook een Nederlands record betekende. Het zilver ging naar buurland België, brons was er voor de Italianen.

Dreesens opende met 1:47.92 en was hiermee ruim een seconde langzamer dan vanochtend. Brzoskowski volgde in 1:46.55, waarna Kyle Stolk als derde de race vervolgde in 1:47.88. Verschuren, die een top week beleeft met al twee gouden en één zilveren medaille op zak, maakte het af in 1:45.47. 

Morgen is de laatste dag van de EK met onder andere Sharon van Rouwendaal op de 400 meter vrije slag en Ranomi Kromowidjojo in de finale van de 50 meter vrije slag. 

Heemskerk pakt EK-zilver op 200 meter vrije slag

Femke Heemskerk heeft tijdens de Europese kampioenschappen in Londen op de lange baan het zilver gepakt op de 200 meter vrije slag. Haar tijd van 1:55.97 was net niet goed genoeg voor het goud. Die medaille ging naar de Italiaanse Federica Pellegrini in 1:55.93. 

Heemskerk lag tot op 195 meter nog als eerste, maar Pellegrini wist haar bij te halen in de laatste vijf meter. Een race-indeling waar de Italiaanse bekend om staat. Voor Pellegrini was dit al de vierde keer dat zij de titel behaalde op dit onderdeel. Ook heeft ze al sinds 2005 een abonnement op het WK-podium op deze afstand. Het brons ging naar de Franse Charlotte Bonnet in 1:56.51.

Femke Heemskerk in actie tijdens de Swim Cup in Eindhoven dit jaar (Foto: Getty Images)

Paard rent kledingwinkel Mijdrecht binnen

Een paard heeft zaterdagmiddag in Mijdrecht voor nogal wat consternatie gezorgd nadat het in een kledingwinkel was terechtgekomen. De berijder van het paard liep met het beest door de Dorpsstraat toen het dier ergens van schrok en vervolgens de winkel binnenrende en viel.

Omdat de vloer glad was, kon het beest niet meer opstaan. De brandweer heeft het beest weer op zijn benen gezet. Niemand raakte gewond, meldt de veiligheidsregio.

Paard rent kledingwinkel Mijdrecht binnen
Paard rent kledingwinkel Mijdrecht binnen (Foto: ANP)

Kruijswijk naar het roze in de Giro

De Giro d'Italia kent voor de tweede keer dit jaar een Nederlandse rozetruidrager. Na een aanval op de voorlaatste klim wist Steven Kruijswijk al zijn concurrenten voor het roze af te schudden en samen met Esteban Chaves weg te rijden. De Colombiaan wist uiteindelijk naar ritwinst te rijden.

Het was voor de strijd om de overwinning een interessante etappe. Vroeg in de wedstrijd ging er een grote kopgroep weg en Ruben Plaza Molina reed daaruit weg om een poging te doen tot een solo. Deze mislukte echter en Darwin Atapuma was de volgende die alleen wegreed. Ook Konstantsin Sivtsov en Georg Preidler bleven lang vooraan.

Intussen had rozetruidrager Andrey Amador het al op de voorlaatste echte klim lastig en verloor 50 seconden, maar wist in de afdaling terug te komen in de groep der favorieten. In de daarop volgende klim, echter, was het snel klaar met Amador. Hij moest vroeg laten gaan, net als zijn kopman Alejandro Valverde. Zo bleef er een groep van zes favorieten over: Kruijswijk, Chaves, Vicenzo Nibali, Rigoberto Uran, Rafael Majka en Ilnur Zakarin bleven over.

Daarop besloot Kruijswijk voor de aanval te kiezen en schudde zo iedereen behalve Chaves af. Het tweetal naderde Atapuma en het achtervolgende duo Sivtsov/Preidler gestaag en pakte snel een halve minuut op Nibali, terwijl Zakarin, Valverde en Amador nog veel verder achter lagen. Precies op de top kwamen Chaves en Kruijswijk bij Preidler en Sivtsov, nog een minuut achter op Atapuma. Door de grote achterstand van de Movistarrenners en het feit dat Nibali maar 2 seconden voorsprong had op Kruijswijk in het klassement maakte dat de Nederlander op dat moment virtueel leider was.

In de daarop volgende afdaling en het muurtje vijf kilometer voor de streep bleef de voorsprong van het viertal op de eenzame Nibali ongeveer gelijk. Intussen kwamen ze vlak na het muurtje bij Atapuma, toen Sivtsov al gelost was. Het vooruitgebleven viertal ging zo samen strijden om de ritwinst, waarbij Preidler te vroeg aanging en zo zijn motor opblies. Atapuma had al teveel gegeven en bleek snel kansloos, terwijl Chaves en Kruijswijk in de laatste seconden Preidler nog in wisten te halen en zo de eerste en tweede plaats wisten te pakken. De Colombiaan staat hierdoor derde in het klassement, met Nibali nog tussen Kruijswijk en Chaves in.

Het is voor het eerst sinds 1989 dat twee Nederlanders in dezelfde ronde in het roze rijden. Toen zorgden Van Poppel en Breukink hiervoor. Nu is het dus het duo Dumoulin/Kruijswijk wat hiervoor zorgt. Morgen zal er de eerste mogelijke aanval zijn op de klassementspositie van Kruijswijk, tijdens de klimtijdrit.

Zes aanhoudingen bij actie tegen AZC

Zes mensen zijn zaterdag aangehouden bij een betoging tegen de komst van een asielzoekerscentrum in het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht. De politie liet weten dat de aanhoudingen zijn verricht wegens opruiing en het verstoren van de openbare orde.

Verder verliep de demonstratie zonder problemen. De betoging was georganiseerd door omwonenden. Die hadden de extreemrechtse NVU bij de protestactie betrokken.

In het voormalige pand aan de Gansstraat van het Pieter Baan Centrum komen over enkele jaren mogelijk honderden asielzoekers.

Zes aanhoudingen bij actie tegen azc Utrecht
Zes aanhoudingen bij actie tegen azc Utrecht (Foto: ANP)

IS dreigt met aanslagen in India

Islamitische Staat heeft gedreigd aanslagen te zullen plegen in India. Strijders van de terreurbeweging zijn uit op wraak vanwege het religieuze geweld in Gujarat in 2002, waarbij honderden doden vielen. Hindoes en moslims stonden elkaar toen naar het leven.

In India, goed voor zo'n 1,2 miljard inwoners, leven ongeveer 160 miljoen moslims. Slechts enkelen van hen hebben zich aangesloten bij IS en dat is de jihadi's een doorn in het oog. "Hier in het kalifaat mag je kaffers haten, hier mag je een ware jihadstrijder zijn", zei in een Indiaas lid van IS in een videoboodschap. Een ander meldde: "Wij komen terug, met zwaard en al, om jullie te bevrijden. We komen wraak nemen."

Tijdens de onlusten in 2002 had de huidige premier Narendra Modi de leiding over Gujarat. Hem werd toen verweten zich te weinig hebben ingespannen om de bloedvergieten te voorkomen.

IS dreigt met aanslagen in India
IS dreigt met aanslagen in India (Foto: ANP)

Tientallen rondtrekkende criminelen opgepakt

Bij een landelijke actie tegen rondtrekkende criminelen heeft de politie 82 personen opgepakt. De politie liet zaterdag weten dat in totaal bijna 3800 mensen zijn gecontroleerd en dat 467 bekeuringen zijn uitgedeeld.

De leden van de rondtrekkende bendes worden onder meer verdacht van winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. Onder de opgepakte verdachten zijn veel Oost-Europeanen.

De controles zijn tussen 17 en 20 mei gehouden op onder meer parkeerplaatsen, in internationale bussen, in treinen en op het water. Daarbij werkte de politie samen met de belastingdienst en de marechaussee.

Onder de arrestanten waren twee bekenden van de politie die voor duizenden euro's aan postzegels bij zich hadden. Die waren vermoedelijk vals. Ook is een man aangehouden met 40.000 euro in zijn rugzak. De politie verdenkt hem van witwassen.

Tientallen rondtrekkende criminelen opgepakt
Tientallen rondtrekkende criminelen opgepakt (Foto: ANP)

Ontwikkeling zikavaccin sneller dan verwacht

De ontwikkeling van een vaccin tegen het zikavirus gaat een stuk sneller dan verwacht. Waar eerst werd aangenomen dat het zeker twaalf maanden zou duren voor een vaccin klaar is, gaat dat vermoedelijk negen maanden duren. "Dat is een recordtijd", meldde de Braziliaanse minister van Volksgezondheid Ricardo Barros.

Zowel aan de Universiteit van Texas in de Verenigde Staten als in het Evandro Chagas Instituut in het Braziliaanse Pará wordt momenteel een vaccin ontwikkeld. De bedoeling is dat de eerste testen in november worden uitgevoerd op apen en muizen. Vervolgens moet het vaccin op zijn laatst in 2018 voor iedereen beschikbaar zijn. Het gaan dan om een eenmalige dosering.

Het zikavirus, dat vooral door muggen wordt verspreid, kan tot ernstige afwijkingen bij ongeboren baby's kan leiden.

Ontwikkeling zikavaccin sneller dan verwacht
Ontwikkeling zikavaccin sneller dan verwacht (Foto: ANP)

'Principe-akkoord Bruma met Internazionale'

Jeffrey Bruma lijkt PSV te verruilen voor Internazionale. Volgens het Italiaanse Corriere dello Sport heeft de verdediger van PSV inmiddels een principe-akkoord met de ploeg uit de Serie A bereikt. Ook VfL Wolfsburg en AC Milan zouden voor de PSV'er in de markt zijn, maar lijken verder te moeten zoeken.

Internazionale loopt echter tegen een klein probleem aan; de vraagprijs. PSV zou naar verluidt 10 miljoen euro voor Bruma willen hebben. Om aan dit bedrag te voldoen, moeten de Italianen eerst een speler verkopen. Volgens de laatste berichten zou centrale verdediger Jeison Murillo hiervoor in aanmerking komen.

Bruma speelt sinds het seizoen 2014/2015 voor PSV en pakte in de afgelopen twee jaar de landstitel met de ploeg. PSV betaalde destijds twee miljoen euro aan Chelsea, de toenmalige werkgever van de verdediger. Sinds zijn komst speelde hij 94 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij tot zeven doelpunten kwam.

Griekse parlement stemt weer over belasting

Het Griekse parlement is zaterdag begonnen aan de laatste debatten over prijsverhogingen van alles wat de inwoners belangrijk vinden: alcohol, tabak, benzine en olie voor de verwarming. Het gaat er in Athene verhit aan toe over de maatregelen die 1,8 miljard euro moeten opbrengen. Met de opbrengst wordt de schuldenlast dan weer verlicht. De parlementariërs stemmen zondagavond.

Feitelijk hebben de volksvertegenwoordigers weinig keuze, want zonder belastingmaatregelen blijven nieuwe buitenlandse leningen uit. Zonder die leningen dreigt nog steeds het faillissement van het land. De oppositie beweert ondertussen dat de regering bij de Europese Unie in Brussel wel wat meer had mogen protesteren tegen de eisen voor bezuinigingen en extra belastingen.

Ook de buitenlandse toeristen moeten zich na aanneming van de voorstellen aan de staatskassa komen melden. Ze zullen voor hotelovernachtingen een vast bedrag aan de staat moeten afdragen en ook de musea zullen een hogere entree voor belangstellenden gaan rekenen.

Griekse parlement stemt weer over belasting
Griekse parlement stemt weer over belasting (Foto: ANP)

'Inspraak over kerncentrale bij de grens'

Over kerncentrales die dicht bij de landsgrens staan moeten ook de 'buurlanden' wat te zeggen moeten hebben. Die boodschap geeft GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zaterdag af.

Van Tongeren pleit voor inspraak in de besluitvorming over veiligheidseisen voor kerncentrales die tot 100 kilometer van de grens staan. Zij doet dat zaterdag, daags voordat in Maastricht wordt gedemonstreerd tegen de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange. Door aanhoudende problemen bij centrales, onder meer scheurtjes in reactorvaten, maken mensen in de omgeving zich zorgen over hun veiligheid. GroenLinks ziet de kerncentrales liefst sluiten.

"Keer op keer lezen we over problemen bij de Belgische kerncentrales. Deze reactoren staan net over de grens. De kans op een kernramp is klein, maar als het fout gaat trekt de radioactieve wolk zich niets aan van landsgrenzen", stelt Van Tongeren.

Gelijkgestemde partijen uit Duitsland, Frankrijk en België willen net als GroenLinks dat buurlanden inspraak krijgen in de veiligheidseisen van kerncentrales in grensgebieden.

'Inspraak over kerncentrale bij de grens'
'Inspraak over kerncentrale bij de grens' (Foto: ANP)

Calvin Harris betrokken bij ongeval

Calvin Harris is vrijdagavond betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. De auto waarin de dj zat werd aangereden door een auto die bestuurd werd door een meisje van zestien. Harris raakte lichtgewond aan zijn gezicht.

De dj, die niet achter het stuur zat, moest naar het ziekenhuis in Los Angeles. Eenmaal daar aangekomen, eiste hij een privékamer. Toen die niet beschikbaar bleek, weigerde hij zich volgens showbizzsite TMZ te laten behandelen.

In de andere auto zaten tieners. Daarvan raakten er twee dusdanig gewond dat ze ook naar het ziekenhuis moesten. Naast de bestuurder raakte ook een meisje gewond dat op schoot bij een andere inzittende zat. Zij brak haar bekken.

Calvin Harris betrokken bij ongeval
Calvin Harris betrokken bij ongeval (Foto: BuzzE)

Moeder pleegt zelfmoord met dochter (2)

In Hoorn zijn een 30-jarige vrouw en haar 2-jarige dochtertje om het leven gekomen door een zelfmoordactie van de vrouw. Eerder op de dag werd het stel als vermist opgegeven, de vrouw zou ernstig in de war zijn geweest.

Lange tijd hing er een helikopter boven Hoorn om moeder en dochter te zoeken. Een poosje later werden ze gevonden in de buurt van het Markermeer, bij De Hulk. De vrouw was het Markermeer ingelopen met haar dochtertje. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd om hen te reanimeren, echter zonder resultaat.

Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn, reageerde verslagen op het familiedrama: “Wat een verschrikkelijke gebeurtenis en een persoonlijk drama voor de familie van deze jonge vrouw en haar kindje. Dit maakt indruk op ons allemaal in Hoorn." Hij wenst de nabestaanden veel sterkte. 

'Revolte als PVV bij winst wordt gepasseerd'

Als de PVV bij de komende verkiezingen de grootste wordt, is het weinig democratisch als ze wordt gepasseerd als het op regeren aankomt. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders zaterdag in een interview met Dagblad de Limburger.

"Nu staan we op veertig (zetels). Als we zo groot worden, is het weinig democratisch om de PVV te passeren. Dan krijg je een revolte, natuurlijk democratisch en geweldloos. Ik ga hier niet in een tank naar het Torentje toe. Maar dan komen er nieuwe verkiezingen en wordt de PVV nog groter", aldus Wilders. "De kans dat er een premier Wilders komt, is dus nog lang niet verkeken." De eerstkomende verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland voor maart volgend jaar.

In hetzelfde interview spreekt hij opnieuw harde woorden over de islam. Hij spreekt van "een cultuur die ons haat" en "Niet iedere moslim is een terrorist. Maar iedere terrorist is wel een moslim". "Het waanidee van linkse mensen dat alle culturen gelijk zijn: dat is dus niet zo. Onze cultuur is beter", meent Wilders. Als het aan hem ligt, laat Nederland niemand meer toe uit een islamitisch land.

'Revolte als PVV bij winst wordt gepasseerd'
'Revolte als PVV bij winst wordt gepasseerd' (Foto: ANP)

Record aantal condooms voor olympiŽrs

Sporters zijn actieve mensen en zeker tijdens de Olympische Spelen moeten ze op hun best zijn en pieken. De organisatie van de Spelen in Rio de Janeiro komende zomer vermoedt dat de sporters ook in bed willen pieken. Voor de twee weken die het evenement zal duren zijn maar liefst 450.000 condooms ingeslagen.

Er worden in Rio ongeveer 10.500 atleten verwacht wat ongerekend dus ongeveer 42 condooms per atleet zijn. Dat wil zeggen dat de atleten het nog druk krijgen naast het sporten. De voorbehoedsmiddelen zijn in het olympisch dorp verkrijgbaar bij het ziekenhuis en diverse automaten die verspreid door het dorp hangen. Er is aan iedereen gedacht dus zijn er 350.000 mannencondooms en 100.000 vrouwencondooms.

De organisatie neemt het zekere voor het onzekere mede omdat vermoed wordt dat het zikavirus verspreid wordt door onveilige seks. Vier jaar geleden in Londen waren er 'slechts' 150.000 condooms beschikbaar.

Het zal er heet aan toe gaan tijdens de Spelen, niet alleen vanwege de vlam (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Het zal er heet aan toe gaan tijdens de Spelen, niet alleen vanwege de vlam (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Tweede titel voor Bertens op WTA-tour

Kiki Bertens heeft in Nürnberg voor de tweede keer in haar carrière een WTA-titel gepakt. De Nederlandse, die vanuit het kwalificatietoernooi kwam, was in de finale veel te sterk voor de Colombiaanse Marina Duque-Mariño; 6-2 en 6-2.

De Wateringse begon heel sterk aan de wedstrijd en nam een vroege break voorsprong. Bij 5-2 pakte Bertens ook haar tweede breakpoint en daarmee de eerste set. In het begin van de tweede set kwam de nummer 89 van de wereld voor het eerst in de problemen, werkte twee breakpunten weg, en wist zelf wel direct toe te slaan op de service van de nummer 98 van de wereld.

Op 4-2 voor kwam Bertens opnieuw in de problemen, maar weer waren twee breakkansen niet besteed aan Duque-Mariño. Bertens sloeg in de daarop volgende game wel toe en pakte haar tweede titel op WTA-niveau. Vanaf komende week komt Bertens ook in actie op Roland Garros. Daar heeft ze het in de loting niet getroffen, want ze treft de als derde geplaatste Angelique Kerber.

Tweede titel voor Bertens op WTA-tour (Pro Shots / Panoramic)
Tweede titel voor Bertens op WTA-tour (Pro Shots / Panoramic)

Blood en Wine in ItaliŽ

CD Projekt RED heeft deze maand een select groepje YouTubers uitgenodigd in een kasteel in Italië om kennis te maken met de wereld van Geralt. Alles stond in het teken van Blood & Wine. Er waren activiteiten rond het kasteel, zoals zwaardvechtles van Geralt, een optreden van Priscilla (vriendinnetje van Dandelion), kalligrafie-les en rondvliegende roofvogels.

Blood en Wine in Italië - 1

Hier en daar was er reeds een foto te zien, maar nu heeft CD Projekt RED zelf ook foto’s naar buiten gebracht. Zoals het YouTubers betaamd is er ook gefilmd. YouTuber AngryJoe heeft een reportage gemaakt met een 360°-camera.

Mocht je het niet erg vinden om naar een overactieve Amerikaanse jongedame te kijken, dan is Melonie Mac misschien meer jouw ding.

Natuurlijk waren er veel cosplayers aanwezig. Het is leuk om te zien hoeveel van de NPC's uit The Witcher 3: Wild Hunt je kunt herkennen. The Witcher 3: Wild Hunt - Blood & Wine is vanaf 31 mei beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Blood en Wine in Italië - 8

Blood en Wine in Italië - 9

Blood en Wine in Italië - 15

Blood en Wine in Italië - 23

Blood en Wine in Italië - 3

Blood en Wine in Italië - 4

Blood en Wine in Italië - 5

Blood en Wine in Italië - 6

Blood en Wine in Italië - 18

Blood en Wine in Italië - 20

Blood en Wine in Italië - 11

Blood en Wine in Italië - 14

Blood en Wine in Italië - 16

Blood en Wine in Italië - 12

Blood en Wine in Italië - 13

Blood en Wine in Italië - 17

Blood en Wine in Italië - 7

Blood en Wine in Italië - 10

Blood en Wine in Italië - 19

Blood en Wine in Italië - 21

Blood en Wine in Italië - 22

Zwarte dozen rampvliegtuig gelokaliseerd

Reddingsdiensten hebben zaterdag de zwarte dozen van het verongelukte toestel van EgyptAir gelokaliseerd. Dat heeft de nieuwszender CBS bekendgemaakt zich beroepend op informatie van de Egyptische regering.

De signalen van de vluchtrecorders zouden zijn opgepikt in de buurt van de plek waar eerder al brokstukken van de Airbus 320 in zee zijn gevonden.

PEC Zwolle versterkt zich met Achahbar

Anass Achahbar speelt de komende jaren voor PEC Zwolle. De 22-jarige aanvaller wordt overgenomen van Feyenoord en tekent voor vier seizoenen bij de Overijsselse club. Dit maakte de ploeg van trainer Ron Jans zojuist bekend. Over de transfersom werden nog geen mededelingen gedaan. 

Achahbar maakte in 2011 zijn debuut in het eerste elftal van Feyenoord en werd daarnaast in datzelfde jaar met het Nederlands elftal onder 17 Europees kampioen. Toch maakte de spits bij de Rotterdammers niet veel speelminuten en daarom werd hij in het seizoen 2013/14 uitgeleend aan Arminia Bielefeld. Afgelopen seizoen baarde Achahbar opzien door twee doelpunten te scoren in het thuisduel tegen PSV (2-1 winst).

Achahbar is erg blij met de overstap: "Na positieve gesprekken met technisch directeur Gerard Nijkamp en trainer Ron Jans was de keuze om voor PEC Zwolle te kiezen snel gemaakt", zegt hij op de site van PEC. Hij vervolgt: "Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is het de komende periode belangrijk zoveel mogelijk minuten te maken. De voetbalfilosofie van deze club spreekt mij daarbij al jaren aan, dus ik ben blij hier vanaf komend seizoen onderdeel van uit te maken." 

In totaal kwam Achahbar tot 26 wedstrijden in de hoofdmacht van Feyenoord en scoorde daarin vijf keer.

Long Journey Home krijgt Epic beurs

Epic Games investeert ieder jaar in totaal $5 miljoen in geselecteerde games die Unreal Engine 4 gebruiken. De games moeten vooral innovatief zijn en de procedureel genereerde levels van ruimteverkennings RPG The Long Journey Home zijn blijkbaar goed genoeg voor een leuk zakcentje.

Je bent de kapitein van het eerste ruimteschip dat door hyper-space kan springen, de Daedalus 7. De eerste sprong gaat goed fout en nu moet je jouw bemanning terug naar huis leiden. Het universum wordt procedureel gegenereerd en elk stukje wordt dus pas gecreëerd als je er bent. Een route onthouden van een vorige playthrough heeft dus geen zin. Je krijgt te maken met ruimtestormen, buitenaardse wezens, piraten en vreemde planeten. Hoe je met deze uitdagingen omgaat is aan jou. Ga je onderhandelen met de aliens of schiet je ze af? Zijn er brandstoffen en etenswaren te vinden op de planeten? Is de zwaartekracht niet te sterk op die planeet, zodat je nog wel kunt vertrekken? Welke route is het beste om te volgen?

De inspiratie voor deze game is afkomstig van games als Starflight en Star Control II en tv-series Firefly en Farscape. De Duitse ontwikkelaar Daedalic is bekend van Blackguards en Goodbye Deponia en heeft voor The Long Journey Home een aparte studio opgericht met de weinig spannende naam Daedalic Entertainment Studio West.

Eind dit jaar komt The Long Journey Home uit op pc, Mac OS, Linux, Xbox One en PlayStation 4.

The Long Journey Home - art & screens - 2

The Long Journey Home - art & screens - 3

The Long Journey Home - art & screens - 1

The Long Journey Home - art & screens - 4

The Long Journey Home - art & screens - 5

The Long Journey Home - art & screens - 6

The Long Journey Home - art & screens - 7

The Long Journey Home - art & screens - 8

The Long Journey Home - art & screens - 9

The Long Journey Home - art & screens - 10

The Long Journey Home - art & screens - 11

The Long Journey Home - art & screens - 12

Vulkaan bedekt San Josť met laag as

De hoofdstad San José van het Midden-Amerikaanse Costa Rica is door een uitbarsting van de vulkaan Turrialba met een laag as bedekt. In de stad en omgeving zijn alle straten, gebouwen en voertuigen zwartgrijs gekleurd. De wijde omgeving is tevens in rook gehuld.

De 3340 meter hoge Turrialba ligt op 30 kilometer van San José. De vulkaan kwam vrijdag tot uitbarsting. Honderden mensen meldden zich met ademhalingsproblemen en huidaandoeningen bij de ziekenhuizen in de hoofdstad. De overheid heeft de scholen meteen gesloten en de bewoners aangeraden maskers en nauw sluitende kleren te dragen, zo meldt de Britse nieuwszender Sky News zaterdag.

Volgens experts is het de ergste uitbarsting sinds zes jaar. De wind stond net verkeerd en blies as en rook naar het dichtst bevolkte gebied van het land. Voor zover bekend wordt San José niet door lava bedreigd. Er zijn ook geen meldingen over slachtoffers.

Vulkaan bedekt San José met laag as
Vulkaan bedekt San José met laag as (Foto: ANP)

Recordkijkcijfer Pauw dankzij Max Verstappen

De laatste aflevering van Pauw dit seizoen heeft vrijdagavond bijna 1,2 miljoen kijkers getrokken. Goed voor de zevende plek in de Dag Top 25 van Stichting KijkOnderzoek. De talkshow van Jeroen Pauw trok zelfs meer kijkers dan ooit en dat was vooral te danken aan F-1-coureur Max Verstappen die er te gast was.

Als eerste Nederlandse autocoureur zegevierde de achttienjarige Limburger vorige week in een race uit de Formule 1. Hij is daardoor de jongste winnaar ooit van een grand prix en verbeterde de prestatie van zijn vader Jos, die in zijn actieve carrière 'slechts' twee keer derde wist te worden.

Concurrent RTL Late Night, dat doorgaans meer tv-kijkers trekt dan Pauw, staat in de daglijst van SKO met 1,1 miljoen kijkers op de negende plek.

Recordkijkcijfer Pauw dankzij Max Verstappen
Recordkijkcijfer Pauw dankzij Max Verstappen (Foto: BuzzE)

Steam Summer Sale vanaf 23 juni

De grote Steam uitverkoop is dit jaar vanaf 23 juni om 18:45 tot en met 4 juli 19:00. Deze vertrouwelijke informatie is gelekt door Redditer MrFreemanBBQ. Wat voor maffe actie Steam dit jaar heeft verzonnen om de verkoop van games te stimuleren is nog niet bekend.

Steam Summer Sale 2016

De Steam Summer Sale staat bekend om de belachelijk lage prijzen, de tijdelijke aanbiedingen en de leuke acties. Helaas waren de aanbiedingen niet al te bijzonder vorig jaar. Dit komt mede door het grote aantal concurrerende websites die het hele jaar door stunten met goedkope games. Humble Bundle heeft bijvoorbeeld een Spring Sale die net van start is gegaan met games van Bethesda, Activision en nog veel meer.

FC Twente boos om cartoon

Er valt op dit moment weinig te lachen in Tukkerland. De plaatselijke trots verliest zijn licentie/wordt teruggezet/gaat failliet wegens structureel valsspelen en sommige provincialen geven daar 'het westen' om een of andere reden de schuld van. Zoiets. De Volkskrant (een krant uit het westen des lands) plaatste vandaag een cartoon die de toch al verhitte gemoederen niet tot verkoeling zal brengen.

Op de wat treurige tekening is te zien hoe de Grolsch-veste, het stadion van FC Twente, is ingestort. Wellicht een satirisch bedoelde verwijzing naar de neergang van wat ooit een structurele topclub had moeten worden.

Helaas leggen veel mensen een link met de ramp die het stadion en de club trof, toen in 2011 tijdens werkzaamheden het dak instortte, waarbij twee mensen het leven lieten. 9 anderen raakten zwaargewond.

De club is zeer ontstemd en laat dit dan ook via twitter weten.

Zanger Matthias Reim ingestort

De Duitse zanger Matthias Reim, bij ons bekend van zijn hit 'Verdammt, ich lieb dich', is vrijdagavond ingestort tijdens opnamen voor een televisieshow. Volgens Bild Zeitung werd de zanger duizelig vanwege de hitte van een schijnwerper die op hem was gericht.

Reim was tijdens zijn optreden op de rand van het podium gaan zitten. Daarna kon hij niet meer zingen en greep naar zijn hoofd. Hij werd van het podium gedragen en door zijn manager Dieter Weidenfeld naar zijn hotel gebracht. Inmiddels gaat het weer goed met de 58-jarige zanger.

Reim kon vorig jaar een tijdje niet werken vanwege gezondheidsklachten. Daardoor kwam zijn nieuwe album een half jaar later uit dan gepland.

Klimmer Eric Arnold overleden op Mount Everest

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold (35) is overleden op de Mount Everest in Nepal. Hij is bezweken aan hoogteziekte, een acuut gebrek aan zuurstof in de ijle berglucht. Een woordvoerder van de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks bevestigt zaterdag berichtgeving over Arnold van RTL Nieuws.

Arnold had juist vrijdag de top van de berg bereikt. Het was zijn vijfde poging om de hoogste berg ter wereld te bereiken.

De Nederlander ontsnapte vorig jaar nog ternauwernood aan de dood toen hij in de Himalaya werd overvallen door lawines na de grote aardbeving in Nepal.

Klimmer Eric Arnold overleden op Mount Everest
Klimmer Eric Arnold overleden op Mount Everest (Foto: ANP)

BEA bevestigt rookalarm in Egyptische Airbus

Het Franse onderzoeksbureau voor de veiligheid van het vliegverkeer (BEA) heeft zaterdag bevestigd dat in de verongelukte Egyptische Airbus het rookalarm is afgegaan voordat het toestel met 66 mensen aan boord in de Middellandse Zee stortte. Dat valt op te maken uit de gegevens die het zogenoemde ACAR-volgsysteem automatisch heeft verstuurd.

De signalen zeggen niets over een mogelijke oorzaak. Het is daarom nog te vroeg conclusies te trekken. Over de toedracht van de crash kan pas met zekerheid iets worden gezegd wanneer het wrak en de zwarte dozen zijn gevonden.

BEA bevestigt rookalarm in Egyptische Airbus
BEA bevestigt rookalarm in Egyptische Airbus (Foto: ANP)

Keulen neemt maatregelen voor jaarwisseling

Keulen gaat als reactie op de onverkwikkelijke toestanden tijdens de jaarwisseling, toen massaal vrouwen werden lastig gevallen en in de drukte paniek ontstond, maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Rond de dom komt een veilige zone waarin vuurwerk afsteken verboden is.

Tijdens oud en nieuw werden rotjes in de menigte gegooid en de kathedraal had te lijden van de vuurpijlen.

Mogelijk wordt de kerk uit voorzorg zelfs met hekken afgeschermd. Dat hebben politiecommissaris Jürgen Mathies en gemeentesecretaris Guido Kahlen van de Duitse stad zaterdag bekendgemaakt op de website van de 'Kölner Rundschau'. "Ik wil bij de dom maar ook op het plein voor het station geen rotjes en vuurpijlen meer", zei Mathies. In september moet de planning op hoofdpunten klaar zijn.

Keulen neemt maatregelen voor jaarwisseling
Keulen neemt maatregelen voor jaarwisseling (Foto: ANP)

Zeer zware crash Formule 3 Red Bull Ring

De eerste race van het weekeinde in het Europees kampioenschap Formule 3 op de Red Bull Ring in Oostenrijk is zaterdagochtend opgeschrikt door een loodzware crash. De Chinees Zhi Cong Li lijkt daarbij het grootste slachtoffer, hoewel nog niks bekend is over zijn toestand.

Zo'n zeven minuten voor het einde van de race kwam de Amerikaan Ryan Tveter in de problemen. Hij spinde het grind in en draaide weer terug de baan op, maar met bijzonder weinig snelheid. Door de stofwolken achter hem kon zijn teamgenoot Cong hem niet zien en de Chinees knalde met volle snelheid achterop de wagen van zijn Carlin-teamgenoot.

Cong vloog meters hoog de lucht in, draaide rond en eindigde met een harde klap in het grind. Tveter werd snel weer gesignaleerd buiten zijn auto, hoewel de Amerikaan er erg verdwaasd bij liep en even later zelfs niet op eigen benen kon blijven staan. Ook de Braziliaan Pedro Piquet kwam nog door het beeld vliegen, maar hij lijkt er relatief goed vanaf gekomen te zijn. 

Update 12.08 uur

Volgens de eerste, onbevestigde berichten zou Li 'alert en bij bewustzijn' zijn. Tveter zou enkele lichte verwondingen aan de crash over hebben gehouden, terwijl Piquet met de schrik vrij is gekomen. 

Kromowidjojo en Busch naar halve finales 50 meter vrije slag

Op de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen zwemmen op de lange baan heeft Ranomi Kromowidjojo zich makkelijk geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. Met een tijd van 24.80 was ze ruim de snelste van het veld. De 17-jarige Kim Busch plaatste zich als zevende in een tijd van 25.33. 

Het estafetteteam bij de 4x200 meter vrije slag heren hebben een vijfde plaats weten te behalen in de ochtendsessie van dit programma. In die estafette wist startzwemmer Dion Dreesens naar een 1:46.92 te zwemmen, een tijd die onder de limiet voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro ligt (1:46.98). Als tweede zwom Ben Schwietert naar 1:49.05, gevolgd door Joost Reijns in 1:49.95. Kyle Stolk maakte het af voor Nederland en eindigde in 1:48.14. 

Vanavond zal het estafetteteam in de finales in actie komen. In plaats van Reijns en Schwietert zullen Sebastiaan Verschuren en Maarten Brzoskowski gaan zwemmen. De finales beginnen om 19:00u Nederlandse tijd. 

Ontwikkelaar Simcity: "het was zoals een zinkend schip"

SimCity zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als de mislukte reboot van een eens zo populaire serie, die werd geplaagd door connectieproblemen, te kleine maps om te bouwen en een rare AI. Nu, drie jaar na de launch, vertelt creative director Ocean Quigley aan Game Informer waar het allemaal mis is gegaan.

In het interview verteld Quigley dat bij Maxis het gevoel heerste dat de tijd nu rijp was voor een SimCity-spel in 3D, waarbij de voorgaande delen nog in 2D waren. EA gaf groen licht voor het project, maar op een voorwaarde: het spel moest een always online-functie krijgen. "EA stond erop dat SimCity always-online kreeg, omdat dat volgens hen de toekomst van gaming was. EA wilde er een soort platform van maken dat zich constant uitbreidde, waar we constant dingen op bouwen. Nu ik terugkijk, moet ik zeggen dat dat de fatale fout was". Quigley zegt tussen neus en lippen door dat EA ook eventueel microtransacties aan SimCity wilde toevoegen, maar dat dit uiteindelijk niet de doorslaggevende factor was.

Met deze always-online feature in de maag, moest Maxis dit omkeren van een last naar iets nuttigs voor de spelers. Er werden leaderboards geïntroduceerd en het idee dat een speler zijn stad kon verbinden naar een stad van een andere speler in dezelfde regio was geboren. Achteraf had Quigley liever gewild dat deze features een extraatje waren geweest voor de spelers met een sterke internetverbinding, want door deze always-online feature ontstonden de catastrofale problemen tijdens de launch. Doordat meer dan een miljoen spelers SimCity wilden spelen, ontstonden er urenlange wachtrijen en moest Maxis zelfs bepaalde elementen van de game uitzetten om spelers te laten spelen.

"De technologie liep op zichzelf vooruit", zegt Quigley. "We hadden overduidelijk niet de infrastructuur om dit te laten werken. Het design team was heel trots op het spel, waardoor de serverproblemen des te frustrerender waren. Het voelt alsof je staat op een zinkend schip. Je hebt heel erg je best gedaan en jouw deel van het schip is heel mooi, maar dat maakt niet omdat de rest van het schip aan het exploderen is."

Door de serverproblemen was Maxis verplicht om deze eerst te verhelpen, waardoor er nauwelijks verbeteringen konden aangebracht aan de game zelf. Een van de grootste kritieken was dat de lappen grond waar je je stad op kon bouwen veel te klein waren. Quigley legt uit wat de oorspronkelijke plannen waren voor de grootte van de steden. "Oorspronkelijk hadden wij het idee dat de hele regio - 32 bij 32 kilometer - één grote stad kon worden waar je overal kon bouwen. De engine had ons zelfs nóg grotere regios kunnen laten simuleren, maar de serverproblemen was de bottleneck die ervoor zorgde dat we dat plan niet konden uitwerken."

Het is zonde om te zien dat een game met zoveel goede ideëen uiteindelijk ten onder is gegaan aan één feature die de publisher erin wilde hebben. Quigley werkt tegenwoordig bij No, You Shut Up Games, waar ze werken aan een ruimtegame genaamd Atomic Space Command. Wil je het volledige interview terugluisteren, kijk dan het filmpje hieronder.

Ontwikkelaar Simcity: "het was zoals een zinkend schip"

Bokster Fontijn begint WK en weg naar Spelen met zege

Bokster Nouchka Fontijn is het WK voor vrouwen goed begonnen. In Astana versloeg de Nederlandse in de eerste ronde van de klasse tot 75 kilogram de Turkse Sema Caliskan met 3-0. Fontijn is in Kazakhstan als tweede geplaatst en heeft als hoofddoel het halen van de Olympische Spelen. 

Op het WK worden vier tickets voor de Spelen in Rio de Janeiro vergeven. In theorie is het halen van de halve finale niet per se nodig, als al geplaatste boksters de halve finales bereiken. Fontijn heeft daar echter niks aan, want alle al voor de Spelen geplaatste boksters zitten in de andere helft van het schema.

De Nederlandse moet dus wél de halve finales halen om naar de Spelen te mogen, een andere kans is er ook na het WK niet meer. Zondag staat Fontijn tegenover de Poolse Lidia Fidura voor een plek in de kwartfinale. Als ze dat ook wint wacht de Dominicaanse Yenebier Guillen of de Française Erika Guerrier in de strijd om het olympisch startbewijs. 

Volleybalsters na 20 jaar terug op Olympische Spelen

De Nederlandse volleybaldames hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer. In Rio de Janeiro zal de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti voor het eerst in twintig jaar weer vertegenwoordigd zijn in het olympisch damesvolleybaltoernooi. 

Op het laatste olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is Nederland op het moment van schrijven nog altijd bezig met de wedstrijd tegen Peru. De eerste set werd echter ruimschoots gewonnen (25-16) en het winnen van één set was voldoende om plaatsing definitief af te dwingen. Zondag wacht gastland Japan nog, maar ook een 0-3 nederlaag kan Nederland niet meer uit Rio houden.

De Nederlandse dames waren twee keer eerder vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. In 1992 werd in Barcelona de zesde plek gepakt, vier jaar later werd Nederland vijfde. 

Update 09.59 uur

De speelsters leken zelf pas na de winst in de tweede set (25-14) door te hebben dat plaatsing voor de Spelen definitief was. Een 2-3 nederlaag levert immers toch nog één punt op en dat was precies wat nodig was, tot Thailand eerder op de dag verrassend van Zuid-Korea won. Een klein feestje volgde, waarna Peru ook in de derde set niet voor problemen kon zorgen: 25-17 en de 3-0 zege was binnen. 

Tupacs Hummer geveild voor ruim drie ton

De Hummer die Tupac Shakur minder dan een maand voor zijn dood kocht, heeft tijdens een veiling meer dan drie keer de richtprijs van 100.000 dollar opgeleverd. TMZ meldt dat de nieuwe eigenaar 337.000 dollar, omgerekend ruim 300.000 euro, voor de terreinwagen heeft geboden.

De koper, die anoniem wil blijven is een grote fan van Tupac en een verzamelaar. Hij krijgt behalve de auto ook de nummerplaat waarop YAKNPAC staat die Tupac erop liet zetten en het kentekenbewijs met daarop de naam van de rapper, die in 1996 in Las Vegas werd vermoord.

De Hummer is door de jaren heen al in verschillende handen geweest.

Tupacs Hummer geveild voor ruim drie ton
Tupacs Hummer geveild voor ruim drie ton (Foto: BuzzE)

Spin zorgt voor paniek in supermarkt

Het komt wel vaker voor dat exotisch ongedierte meelift in een kistje fruit of lading hout, maar dat zo'n verstekeling leidt tot de ontruiming van een hele supermarkt blijft bijzonder. In het Duitse Harpstedt in Nedersaksen zorgde een spin op de groenteafdeling vrijdagavond voor grote paniek en evacuatie van alle aanwezigen. Het bleek om een gevaarlijk exemplaar te gaan.

De brandweer kwam eraan te pas om de ongenode gast met hulp van een expert en een dierenarts levend te vangen. Zij determineerden het beest als een Zuid-Amerikaanse bananenspin (Phoneutria) , die te boek staat als agressief en zeer giftig. Grondig onderzoek van het hele pand wees uit dat hij alleen was. De winkel kon zaterdag veilig de deuren openen. De 'achtpoot' is voor liefhebbers te zien in een opvangcentrum.

Spin zorgt voor paniek in supermarkt
Spin zorgt voor paniek in supermarkt (Foto: BuzzO)

Twee gewonden bij steekpartij in Meerlo

Bij een steekpartij in het Limburgse dorp Meerlo zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee gewonden gevallen. Dat meldt de politie.

De politie kreeg een melding van een incident in De Patrijs. Toen agenten in de straat arriveerden troffen ze daar een man en een vrouw aan. Beide hadden steekwonden en zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Momenteel doet de politie onderzoek in en rond een woning in De Patrijs. Over de toedracht van het incident en de identiteit en toestand van de slachtoffers is nog niets bekend.


Video ©Hart van Nederland

Tarantula's veroorzaken paniek in vliegtuig

Vliegtuigpassagiers schreeuwden en stonden op de stoelen, nadat ze in een toestel van Air Transat twee tarantula's hadden gesignaleerd. De giftige spinnen kropen door de cabine tijdens een vlucht van Punta Cana in de Dominicaanse Republiek naar Montreal in Canada, meldde de Canadese zender CBC vrijdag.

Een passagier had Canadese media geïnformeerd over het incident dat enkele weken geleden plaatshad. Air Transat heeft het bericht bevestigd.

Een woordvoerster van Air Transat zei dat het vliegtuigpersoneel zijn uiterste best had gedaan om de passagiers tot kalmte te manen. De passagiers kregen het advies hun schoenen aan te doen en hun enkels te bedekken. Een reiziger kreeg eerste hulp, nadat een spin in een van zijn benen was geklommen.

Een passagier wist een spin te vangen. De tweede spin werd na de landing van het toestel in Montreal gevangen door een veiligheidsmedewerker.

Het is niet bekend hoe de spinnen aan boord waren gekomen. Mogelijk had een passagier de tarantula's willen verkopen in Canada en waren de spinnen tijdens de vlucht ontsnapt uit zijn of haar bagage.

Tarantula's veroorzaken paniek in vliegtuig
Tarantula's veroorzaken paniek in vliegtuig (Foto: ANP)

Nederland voert oorlog in Wargame Red Dragon

De pc-game Wargame Red Dragon krijgt nieuwe DLC waarmee we met ons eigen land de oorlog kunnen winnen. Nederland wordt namelijk als speelbaar leger toegevoegd.

In deze uitbreiding zijn er tachtig units en kunnen we een coalitie vormen met West-Duitsland. Korps Mariniers en onze speciale eenheid de Korps Commandotroepen zijn onder andere aanwezig in digitale vorm. Natuurlijk zijn er ook voertuigen zoals het infanterie-tranpsort YP-408, verkenningswagen YP-104, pantservoertuig YPR-765 en de Franse lichte tank AMX-13 / FL-12, al hebben wij deze wat gemoderniseerd.

Wargame Red Dragon is in de uitverkoop voor een kleine twaalf euro op Steam dit weekend. Om onszelf te kunnen spelen door middel van de DLC kost daarnaast nog zes euro.

Wargame: Red Dragon

'Finale Europese play-offs Eredivisie mogelijk voor Jan Lul'

De finale van de Eredivisieplay-offs om Europees voetbal wordt mogelijk voor niks gespeeld. De Telegraaf meldt dat FC Utrecht geen licentie voor Europees voetbal heeft gekregen en dat kan voor een rare situatie zorgen.

Utrecht speelt zondagmiddag tegen Heracles Almelo, waarbij de winnaar zich in principe plaatst voor de voorronde van de Europa League. Op advies van de licentiecommissie van de KNVB zou FC Utrecht echter geen Europese licentie gekregen hebben. Als dat inderdaad het geval is zou Utrecht in het geval van winst in de play-offs alsnog niet naar de Europa League mogen. Het heeft er alle schijn van dat Nederland dan geen vijfde club in zal schrijven en dat het voor Heracles dus geen extra kans is.

Het bureau licentiezaken van de KNVB zou Utrecht dwarsgezeten hebben. Utrecht heeft er een licentie voor Europees voetbal aangevraagd, maar er zou een niet nader genoemd onderdeel ontbreken in die aanvraag. Het zou gaan om een probleem van ongeveer dertigduizend euro. De Domstedenaren willen komende week via een beroepszaak alsnog proberen een licentie te krijgen, mochten ze zondag Heracles van zich af weten te slaan. 

Zondagmiddag wordt om 14.30 uur afgetrapt in de Galgenwaard. De wedstrijd in Almelo eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Japanner (75) door ziek paard niet de oudste olympiŽr ooit

De Japanse dressuurruiter Hiroshi Hoketsu heeft zijn droom om zich voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te plaatsen opgegeven. Brioni W, het paard van Hoketsu, is al een tijdje ziek en de ruiter wil het dier niet teveel pushen. 

Deelname aan de Spelen zou ervoor gezorgd hebben dat Hoketsu geschiedenis schreef. Hij is namelijk 75 jaar oud en zou daarmee de oudste olympiër ooit worden. Die titel blijft nu in handen van de Zweedse schutter Oscar Swahn, die in 1920 in Antwerpen op zijn 72e zelfs nog zilver pakte - nadat hij in 1908 en 1912 bij elkaar al drie keer goud en twee keer brons won. 

"Ik wil mijn paard niet over de limiet duwen, dus heb ik het maar opgegeven", zegt Hoketsu tegenover Japanse media. Hij traint al geruime tijd vooral in Nederland en Duitsland, maar vanwege de ziekte van zijn paard kon hij niet meedoen aan wedstrijden. "Over de toekomst heb ik nog niks besloten, mijn eerste prioriteit ligt bij de gezondheid van mijn paard."

Het is al even geleden sinds Hoketsu zijn debuut maakte op de Olympische Spelen. Dat was in eigen land in Tokyo, meer dan een halve eeuw geleden: in 1964 deed hij mee als springruiter. Om aan te geven dat het best wel een tijd geleden is: Anton Geesink won er zijn gouden medaille en Erica Terpstra zwom in de estafettes naar zilver en brons. 

Hoketsu verscheen decennialang niet meer op de Spelen, maar in 2008 was hij er op 67-jarige leeftijd en inmiddels als dressuurruiter ineens weer bij als oudste deelnemer in Beijing. Met zijn 71 jaar was hij vier jaar geleden in Londen ook de oudste van alle olympiërs. Overigens zou het een briljant staaltje geschiedenis zijn als Hoketsu over vier jaar wél mee kan doen. Dan worden de Spelen namelijk wéér in Tokyo gehouden, 56 jaar nadat hij in die stad zijn debuut maakte. 

Hoketsu tijdens de Spelen van 2012 (Foto: Getty)

VVD: Maximaal 15.000 vluchtelingen per jaar

De VVD wil dat er jaarlijks niet meer dan 15.000 vluchtelingen van buiten Europa asiel kunnen krijgen in Nederland. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zaterdag in een interview met De Telegraaf.

"Voor mensen van buiten Europa moet hier geen recht meer op asiel zijn. Als ze toch komen, dan moeten ze per kerende post terug", aldus Zijlstra, die zich kritisch toont over de integratie van asielzoekers: "Ik denk dat je maximaal 15.000 mensen per jaar van buiten Europa hier naar binnen moet laten. Op uitnodiging. De rest moet in de regio worden opgevangen. Want grotere groepen blijven bij elkaar klitten. Die houden hun eigen leefwijze en normen- en waardenpatroon overeind. Die integreren niet, maar die segregeren."

Zijlstra neemt de afspraken tussen de EU en Turkije over het opnemen van vluchtelingen als beginsel, al zullen er voor het VVD-plan internationale verdragen moeten worden aangepast.

"Het uitgangspunt van het vluchtelingenverdrag is nooit geweest dat iedereen naar Europa kan komen, maar dat mensen veilig kunnen worden opgevangen. Wat ons betreft is dat in de regio. Want als ze hier zijn, komen ze in het circus terecht van asieladvocaten en vluchtelingenwerkers. We zien het resultaat: het wordt steeds moeilijker om mensen uit te zetten."

Zijlstra geeft toe dat het een project van lange adem wordt. Zo zal de huidige regeringscoalitie er niet meer aan beginnen door het gebrek aan steun in de Tweede Kamer.

Zaterdag houdt Zijlstra op het VVD-congres in Leeuwarden een toespraak waarin hij zijn zorgen uit over de Nederlandse manier van leven die volgens hem onder druk komt te staan door de komst van grote aantallen immigranten.

VVD: Maximaal 15.000 vluchtelingen per jaar
VVD: Maximaal 15.000 vluchtelingen per jaar (Foto: ANP)

Nederlandse auto's steeds ouder

Het Nederlandse wagenpark wordt steeds ouder. Ruim de helft van alle auto's is negen jaar of ouder, terwijl dit tien jaar geleden nog 37 procent van de auto's was. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS is de gemiddelde leeftijd van een personenauto in Nederland in het afgelopen decennium gestegen van 8,4 naar 10,2 jaar. Het aandeel auto's ouder dan vijftien jaar klom in die periode van 11 naar 20 procent. Het aandeel nieuwe auto's (tot drie jaar oud) daalde van 20 tot 16 procent.

Begin dit jaar telde ons land 8,1 miljoen personenauto's. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan in 2006.

Nederlandse auto's steeds ouder
Nederlandse auto's steeds ouder (Foto: ANP)

Rookalarm toestel EgyptAir kort voor crash

Vluchtgegevens doen vermoeden dat het rookalarm is afgegaan in het toestel van EgyptAir dat donderdag in de Middellandse Zee is gestort. Dat stelt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van de vluchtgegevens die het kreeg van een Egyptische bron.

Er zou rook en hitte zijn gesignaleerd bij een raam naast de co-piloot en in het toilet achter de cockpit. Een brand op die plek zou de communicatieapparatuur kunnen hebben aangetast, aldus David Soucie, luchtvaartexpert bij CNN.

De gegevens over de rook werden verzonden via het zogenoemde ACARS-systeem, dat berichten verzendt tussen vliegtuigen en de verkeersleiding op de grond. Volgens de Aviation Herald, een website gespecialiseerd in luchtvaart, zou het rookalarm minstens twee keer zijn afgegaan, kort voordat het contact met het toestel werd verloren.

Doordat de gegevens werden verzonden over een periode van een of twee minuten, acht Soucie de kans klein dat een explosief de oorzaak was van de ramp. "Het kan een technisch mankement zijn geweest, kortsluiting, maar een soort brandbom is ook mogelijk." De Franse en Egyptische autoriteiten houden rekening met meerdere scenario's, al achtten de laatsten een terreurdaad waarschijnlijker dan een technisch mankement.

De Egyptische marine trof vrijdag bijna 300 kilometer ten noorden van Alexandrië resten aan van de Airbus A320, die 66 mensen aan boord had. De marine zoekt nog naar de zwarte dozen van het toestel, die duidelijkheid kunnen scheppen over de oorzaak van de crash.

Het toestel met vluchtnummer MS804 verdween in de nacht van woensdag op donderdag van de radar tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro.

'Rookalarm toestel EgyptAir kort voor crash'
'Rookalarm toestel EgyptAir kort voor crash' (Foto: ANP)

Acteur Alan Young van 'Mister Ed' overleden

De Amerikaanse acteur Alan Young, die in de jaren '60 faam verwierf met zijn rol van Wilbur Post in de serie 'Mister Ed', is donderdag (Amerikaanse tijd) op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager bekendgemaakt.

De in Engeland geboren Young speelde zes seizoenen het personage van Post, een architect met een babbelziek paard in zijn achtertuin. 'Mister Ed' werd van 1961 tot en met 1966 uitgezonden op de Amerikaanse zender CBS en wordt zo nu en dan nog herhaald.

In 1951 won Young een Emmy Award als beste acteur voor zijn rol in 'The Alan Young Show', het naar hem vernoemde variétéprogramma dat dat jaar ook een Emmy won.

Young speelde in meerdere films, waaronder The Time Machine uit 1960 en was tevens stemacteur. Zo sprak hij de stem in van Dagobert Duck in de televisieserie van Disney en werkte hij mee aan De Smurfen en Scooby-Doo. Ook speelde hij in de TV-serie Love boat.

Hij werd geboren in 1919 in Engeland en emigreerde op 6-jarige leeftijd met zijn familie naar Canada. Later naturaliseerde hij tot Amerikaan. Young overleed in Los Angeles in een bejaardenhuis voor mensen uit de televisie- en filmwereld.

Modulaire smartphone Google bijna klaar

Na jaren werken is Google eindelijk bijna klaar met zijn modulaire smartphone, Ara. Ontwikkelaars krijgen de eerste exemplaren dit najaar en het is de bedoeling dat het toestel volgend jaar op de markt komt. Google heeft dat vrijdag aangekondigd op zijn I/O-conferentie.

Modulaire smartphones als Ara zijn bedoeld om zelf in elkaar te zetten. Ze bestaan uit onderdelen die gebruikers zelf kunnen vervangen. Als bijvoorbeeld de camera of het display kapot is, hoeven ze niet een heel nieuw toestel te kopen, maar alleen die ene module. Dat voorkomt verspilling en geeft telefoons een langere levensduur.

Google werkt daar al jaren aan met Project Ara. Maar de modulaire smartphone kampte met grote problemen. De losse modules bleven namelijk niet goed aan elkaar vastzitten.

Het idee van Ara is voor een deel gebaseerd op het concept Phonebloks van de Helmondse ontwerper Dave Hakkens.

Gewapende man bij Witte Huis neergeschoten

Amerikaanse beveiligers hebben vrijdag bij het Witte Huis een man met een vuurwapen neergeschoten. Dat gebeurde nadat de man geen gehoor had gegeven aan het bevel zijn wapen neer te leggen, aldus de Secret Service.

De man is in hechtenis genomen en naar een ziekenhuis overgebracht. Volgens The Washington Post is hij ernstig gewond.

De man was er niet in geslaagd het complex van het Witte Huis binnen te komen. Omstanders en beveiligers bleven ongedeerd.

President Barack Obama was tijdens het incident niet in het Witte Huis. Hij was aan het golfen op de vliegbasis Andrews. Vicepresident Joe Biden was wel in het Witte Huis onder bescherming van veiligheidsbeambten.

De auto van de aangehouden man was in de buurt geparkeerd. De politie heeft die met twee speurhonden doorzocht. In het voertuig is munitie voor een vuurwapen aangetroffen.

Gewapende man bij Witte Huis neergeschoten
Gewapende man bij Witte Huis neergeschoten (Foto: ANP)

Mark Rutte houdt van Bach ťn de Toppers

Premier Mark Rutte heeft vrijdag het wekelijkse Gesprek met de minister-president aangegrepen om uit te leggen waarom hij fan is van de Toppers. Hij heeft naar eigen zeggen genoten van hun concert afgelopen zondag in de Amsterdam ArenA.

"Ik was al een paar jaar strontjaloers op mijn partijgenoten Halbe Zijlstra en Tamara van Ark en anderen die jaarlijks leuk naar de Toppers gingen", legde Rutte uit, om vervolgens met zijn vuist op tafel in de NOS-studio te slaan: "Ik wil ook mee".

Rutte vermaakte zich prima tijdens de Royal night of disco van René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling. "Weet je wat zo fantastisch is van de Toppers? Het is alsof je in een Amsterdamse kroeg staat, een soort Bolle Jan met 70.000 mensen in plaats van honderd."

Rasartiesten
"
De sfeer is fantastisch en die drie kerels zijn absolute rasartiesten van het hoogste niveau. Ik hou inderdaad van Bach en Mozart en van grote historische boeken. Maar ik hou ook ontzettend van zo'n avond. Ik heb genoten. We zijn echt uit ons dak gegaan."

Eerder deze week hadden de Toppers op Facebook laten weten dat ze trots waren op het bezoek van de minister-president aan de Toppers in Concert. "Toppers staat voor het feest van verbroedering, verdraagzaamheid en saamhorigheid iets wat in onze huidige samenleving te veel ontbreekt. Ook Mark Rutte heeft een privéleven waarin genieten en ontspannen belangrijk is'', legden ze uit.

Mark Rutte houdt van Bach én de Toppers
Mark Rutte houdt van Bach én de Toppers (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Sinterklaas ...

Aanvankelijk is het grotendeels bewolkt en is er kans op regen, maar later op de dag breekt de zon door en maakt met name het noordoosten van het land nog kans op een bui. De temperatuur ligt tussen de 19 graden (noordwesten) en 25 graden (zuiden) en daarmee is het vrij warm. In de avond neemt de kans op een bui, hier en daar gepaard met onweer, weer toe. De wind komt uit het zuid tot zuidwesten en is matig van kracht.

Zon op 05:36
Zon onder 21:37
Zonkracht

5 / 3

 Wie iets bewaart, die heeft wat. Ik had nog een prachtige zonsondergang van Luuntje achter de hand.

Zonsondergang in Heerlen (Foto: Luuntje)
Zonsondergang in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1904 De Wereldvoetbalbond FIFA werd opgericht in Parijs door de Nederlander C.A.W. Hirschmann en de Fransman Robert Guérin.
1927 Charles Lindbergh voltooide zijn non-stopsolovlucht over de Atlantische Oceaan.
1932 Amelia Earhart voltooide als eerste vrouwelijke pilote een non-stopsolovlucht over de Atlantische Oceaan.
1952 Het Amsterdam-Rijnkanaal werd geopend.
2011 In een speciaal ingelast Sinterklaasjournaal maakte Bram van der Vlugt bekend te stoppen als (vaste raadsmaan van) Sinterklaas. Stefan van der Walle nam het stokje over van Bram.


Extra Sinterklaasjournaal

'Criminaliteitsstijging in 95 gemeenten'

In 95 Nederlandse gemeenten is de criminaliteit het afgelopen jaar toegenomen. Daarmee gaat bijna een kwart van de gemeenten in tegen de landelijke trend van dalende misdaadcijfers. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter 2016, die de krant zaterdag publiceert.

Het betreffen vaak kleinere gemeenten waar de misdaad is toegenomen, met gemiddeld 29.000 inwoners. Gemeenten waar de criminaliteit daalt hebben gemiddeld 48.000 inwoners. In Drenthe liet geen enkele gemeente stijgende criminaliteit zien, in tegenstelling tot Gelderland en Zeeland. In die twee provincies namen de misdaadcijfers het meest toe.

De criminaliteitscijfers in Nederland dalen al enkele jaren, evenals in andere westerse landen. Zo is het aantal straatroven in Nederland de afgelopen drie jaar met 40 procent gedaald.

Amsterdam eindigde wederom bovenaan de lijst van onveilige gemeenten van de AD Misdaadmeter, juist door een toename van het aantal gevallen zakkenrollerij. Ook Maastricht, dat de tweede plaats inneemt, heeft veel last van zakkenrollers.

Veiligste gemeente is het Groningse Ten Boer.

'Criminaliteitsstijging in 95 gemeenten'
'Criminaliteitsstijging in 95 gemeenten' (Foto: ANP)

Nieve wint etappe in Giro

De dertiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door de Bask Mikel Nieve Iturralde. De Bask was de sterkste van een grote kopgroep in de bergachtige rit en wist zijn naaste belager Giovanni Visconti ruim voor te blijven. De Italiaan in Spaanse dienst wist op zijn beurt een goede zaak te doen voor het bergklassement en dichterbij te komen aan Damiano Cunego, die leidt in dat klassement.

In de groep der favorieten gebeurde niet veel, ondanks wat pogingen tot aanvallen van Alejandro Valverde en Vicenzo Nibali. Onder andere Andrey Amador en Ilnur Zakarin hadden het lastig, maar doordat de aanvallen niet echt doorgezet werden konden zij de etappe zonder schade uitrijden. Voor rozetruidrager Bob Jungels was dit anders: Zijn goede dagen waren geteld en het verschil tussen hem en de echte klimmers werd duidelijk, zodoende moest hij de groep der favorieten laten gaan.

Hierdoor mocht Amador zich in het roze hijsen. Nibali pakte bij de sprint op de streep nog vier bonificatieseconden door als derde te eindigen achter Nieve en Visconti, en ging zo Valverde en de Nederlander Steven Kruijswijk, die er opnieuw goed bij zat, voorbij. Kruijswijk blijft dus vierde in het algemeen klassement.

Genoeg abonnees voor particuliere glasvezel

Bewoners in de Drentse gemeente De Wolden zijn dicht bij de komst van hun eigen glasvezel. Stichting Glasvezel De Wolden heeft de benodigde 1100 aanmeldingen binnen voor de aanleg van het particuliere supersnelle internet.

Nutsbedrijf Rendo, gemeente De Wolden en de provincie Drenthe hebben nu gezegd dat zij samen bereid zijn 16 miljoen euro te investeren in een lening aan de stichting. Het gaat om een proefgebied.

De bewoners zijn noodgedwongen tot de "unieke" actie overgegaan omdat de gerenommeerde bedrijven zulke snelle verbindingen in het landelijke gebied niet willen aanleggen. Ze kunnen de investeringen niet snel genoeg terugverdienen, terwijl de bewoners in twintig jaar mogen afbetalen, aldus de stichting.

Het wachten is nog op het definitieve besluit van nutsbedrijf, gemeente en provincie. Dat wordt medio juni verwacht. Daarna kan een aannemer de breedband aanleggen. Uiteindelijk zouden zo bijna 11.000 huishoudens en bedrijven in De Wolden moeten worden 'ontsloten'.

Genoeg abonnees voor particuliere glasvezel
Genoeg abonnees voor particuliere glasvezel (Foto: BuzzT)

Onveilige parkeergarage Eindhoven dicht

Een parkeergarage in Eindhoven is per direct gesloten, omdat het gebouw niet veilig genoeg is. De constructie wordt de komende tijd onderzocht. Het is niet bekend hoelang dat duurt, meldde de gemeente Eindhoven vrijdag.

Het gaat om parkeergarage de Witte Dame. Die staat vlakbij het stadion van PSV en het station van Eindhoven. Er kunnen ongeveer 250 auto's parkeren.

Abonnementshouders kunnen hun auto nog wel uit de garage halen, maar daarna mogen ze niet meer terug naar binnen.

Onveilige parkeergarage Eindhoven dicht
Onveilige parkeergarage Eindhoven dicht (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.