FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 mei 2016

Internetbankieren met je stem

Alleen je stem gebruiken om geld over te maken of je saldo te bekijken. Daar werk Citigroup aan. De bank wil stemherkenning gaan gebruiken voor zijn zakelijke klanten in Azië. In het komende jaar moeten minstens een miljoen klanten de technologie gaan gebruiken. Ze hoeven dan geen wachtwoorden meer in te voeren.

De stemherkenning wordt eerst ingevoerd in Singapore. Daarna volgen Australië, Hongkong, India en Taiwan. In die landen is internetbankieren het populairst. "Een van de frustraties van cliënten is het onthouden van het wachtwoord en continu vragen krijgen", zei Citigroup-bestuurder Anand Selvakesari. Door mobiel bankieren gebeuren vrijwel alle transacties van Citigroup inmiddels buiten de bankfilialen.

Concurrenten Standard Chartered en HSBC werken ook aan stemherkenning.

Internetbankieren met je stem
Internetbankieren met je stem (Foto: BuzzT)

Olympisch unicum: moeder en zoon samen op Spelen Rio

Het Nationaal Olympisch Comité van Georgië heeft onlangs het team bekendgemaakt dat het land komende zomer in Rio de Janeiro zal vertegenwoordigen in de schietsport. Nou zullen vele honderden bonden in de komende maanden hetzelfde doen, maar aan deze bekendmaking zat een interessant tintje: het team kent namelijk een moeder en zoon en dat is uniek in de olympische geschiedenis. 

Dat Nino Salukvadze zich plaatste is geen grote verrassing. Ze is al jaren een van de grote namen van de vrouwenschietsport. De nu 47-jarige pistoolschutster maakte in 1988 in Seoul namens de Sovjet-Unie haar debuut op de Spelen en won daar als 19-jarige goud op de 25 meter en zilver met het 10 meter luchtpistool. In 1992 deed ze namens het Verenigde Team van ex-Sovjetnaties mee en in 1996, 2000, 2004, 2008 en 2012 was ze als Georgische van de partij. In Beijing leverde dat Salukvadze acht jaar geleden nog olympisch brons op.

Salukvadze gaat in Rio dus voor de achtste keer meedoen aan de Olympische Spelen en dat is een record voor vrouwen. Ze moet dat record echter wel delen met de Duits-Italiaanse kayakster Josefa Idem-Guerrini, die in 1984 debuteerde en in Londen vier jaar geleden afzwaaide na maar liefst zes topvijfklasseringen op rij - en winst van goud, twee keer zilver en een keer brons. 

Terug naar Salukvadze en het Georgische schietteam. Naast de veteraan is ook Tsotne Machavariani geselecteerd en laat dat nou net haar 19-jarige zoon zijn. De mannen van het uitmuntende OlympStats doken gelijk de archieven in en wat blijkt? Nooit eerder deed een moeder samen met haar zoon mee aan dezelfde Olympische Spelen! 

Vier jaar geleden marcheerde Salukvadze in Londen de Georgische vlag het Olympisch Stadion in tijdens de openingsceremonie (Foto: Getty)

Het gebeurde zeventig keer eerder dat een ouder met zijn of haar kind meedeed aan de Olympische Spelen. In veruit het grootste deel daarvan gaat het om een vader die met zijn zoon aantreedt: 56 keer. Twaalf keer deed een vader met zijn dochter mee aan dezelfde Spelen. Slechts twee keer kwam een moeder op dezelfde Spelen in actie als haar kind. Golfster Mary Abbott en haar dochter Margaret waren in 1900 in Parijs en besloten samen mee te doen aan een 'golftoernooitje'. Pas nadat beiden al dood waren bleek dat het ging om de Olympische Spelen - iets wat veel meer deelnemers van het bijzonder slecht georganiseerde evenement in 1900 niet doorhadden. 

In 1908 was het in Londen de beurt aan Jessie Wadworth en haar dochter Brenda. Zij deden mee aan het boogschieten, wat respectievelijk een vierde en negende plek opleverde. Moeder en zoon kwam echter nog nooit voor, maar daar gaan Salukvadze en zoon Machavariani - die zich eerder dit jaar op het EK definitief plaatste - in Rio de Janeiro verandering in brengen. 

Mocht je overigens interesse hebben in nog wat voorbeelden: het artikel in de bron noemt nog de nodige gevallen waarin ouder en kind meerdere malen samen in actie kwamen, zoals de Zweedse schutter Oscar Swahn en zoon Alfred, die maar liefst drie keer samen op de Spelen stonden - met een wereldoorlog ertussen. 

Kerry waarschuwt Assad

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gelooft dat een wapenstilstand in Syrië nog altijd mogelijk is, hoewel het geweld in met name Aleppo buitengewone proporties heeft aangenomen. Hij waarschuwde Bashar al-Assad voor 'repercussies' tenzij de Syrische president zich aan de afspraak tot een staakt-het-vuren houdt.

Kerry zei tijdens een persconferentie na zijn terugkeer uit Genève dat de huidige gang van zaken geen enkel zicht biedt op een oplossing. Integendeel. Aleppo zal niet vallen, alleen veranderen in een nog grotere puinhoop met nog meer onschuldige slachtoffers. "Als Assad dat niet wil inzien dan zal dat zijn weerslag hebben. Het eerste voorbeeld daarvan is het definitieve einde van het bestand en een terugkeer naar oorlog. Ik denk niet dat Rusland dat wil."

Kerry waarschuwt Syrische president Assad
Kerry waarschuwt Assad (Foto: ANP)

Italiaanse media voert druk op Ferrari en Vettel op

De Italiaanse media weet het wel zeker: Sebastian Vettel lijdt onder de druk om te presteren met Ferrari. Vol goede moed kwam 's werelds meest beroemde F1-team de winter uit, ervan overtuigd dat het gat met Mercedes aanmerkelijk kleiner zou zijn geworden. Voor de Grand Prix van Rusland kwam er zelfs nog een motorupdate, maar het hielp allemaal niks. De betrouwbaarheid van vorig jaar is er niet, meerdere incidenten op de baan zorgden voor nog meer puntverlies, en het gat met Mercedes was in Rusland groter dan ooit.

En al die ellende en tegenslag heeft invloed op Vettel. "Hij kon zijn woede niet verbergen," schreef Corriero del Sport dat meent dat het niet alleen de botsingen met Kvyat waren die de Duitser in woede deed ontsteken. "Het gat met Mercedes wordt groter en groter. Het team uit Maranello begint nerveus te worden en Vettel voelt de impact van het gespannen klimaat." 


"Ferrari is aan het verdrinken in een moeras van problemen," stelt La Repubblica dat vooral wijst naar de betrouwbaarheidsissues. "De enige troost in Rusland was het podium van Raikkonen, maar dat was niet voldoende om de teleurstelling rond Vettel's weekend te doen vergeten." La Gazzetta dello Sport is het daarmee eens. "Vettel's weekend kon niet slechter verlopen," schrijft de roze krant. "De problemen met de wagen en de catastrofale start lieten Vettel en teambaas Arrivabene kwaad achter, na een weekend dat niemand verwachtte van Ferrari. Kimi behaalde het podium, maar viel tijdens de race een paar keer in slaap."

Alle problemen hebben er inmiddels voor gezorgd dat Vettel 67 punten achter klassementsleider Nico Rosberg staat. Arrivabene merkte na Rusland dan ook cynisch op: "Als we de volgende vijf races winnen, ligt alles weer open." De teambaas blijft echter wel realistisch. "Alles wat ons overkomt, hoort bij het racen. Daar mogen we ons niet achter verschuilen. Alles is voorafgegaan door ons eigen falen." Zo kon Vettel alleen maar door Kvyat geëlimineerd worden doordat het team zijn versnellingsbak moest wisselen, waardoor de Duitser achteruit moest op de grid. 

Arrivabene's baas, Ferrari-CEO Sergio Marchionne laat zich ook uit over de situatie: "Zondag was dramatisch, we hebben nog veel werk te doen, maar ik heb het vertrouwen dat het ons gaat lukken." Marchionne staat in het zakenleven bekend als een man die harde beslissingen niet schuwt wanneer ze nodig zijn. En de vraag is hoelang hij de lijdensweg van zijn team zal accepteren. "Ik zie Ferrari nog steeds als het team uit de jaren van Michael Schumacher. Mijn hart breekt als ik Ferrari zo zie worstelen.

Arrivabene is echter nog steeds vol goede moed en geeft ook de titelstrijd nog niet op. "Ik wil niet dat we dat opgeven," zegt de Italiaan. "We moeten alleen geen fouten meer maken. Daarbij kunnen we beter presteren dan dat we tot nu toe gedaan hebben. De komende circuits liggen ons beter dan Sochi. De motorupdate die we gedaan hebben zal in Spanje ook beter tot zijn recht komen. Al zal de concurrentie ook niet stilzitten."

Zelfrijtechnologie Google in busjes Chrysler

De samenwerking tussen Fiat Chrysler en Google begint vorm te krijgen. Chrysler zal honderd auto's bouwen waar Google zijn technologie voor zelfrijdende auto's kan inbouwen. De prototypes worden gebaseerd op het minibusje Pacifica. Het gaat om testvoertuigen, ze komen niet op de markt.

Persbureau Bloomberg en de zakenkrant The Wall Street Journal brachten het nieuws dinsdag naar buiten. De afspraken tussen de automaker en de technologiegigant zijn een eerste stap op weg naar autonome auto's. Het is de eerste samenwerking van Google met een autobouwer sinds het bedrijf in 2014 begon te werken aan zelfrijdende auto's.

Zelfrijtechnologie Google in busjes Chrysler
Zelfrijtechnologie Google in busjes Chrysler (Foto: BuzzT)

[CL] Uitslag Bayern München - Atlético Madrid

Bayern München heeft in eigen huis gewonnen van Atlético Madrid, maar uiteindelijk bleek het onvoldoende om door te stoten naar de finale: 2-1.

Bayern München stond vanavond voor een loodzware opgave. De Duitsers verloren vorige week van Atlético Madrid(1-0), waardoor het vanavond een ongunstige uitgangspositie genoot. Atlético staat bekend om haar ijzersterke en solide defensie. Aangezien Bayern tot scoren moest komen, leek de opgave voor Bayern zelfs aan te schuren tegen het onmogelijke.

De eerste helft kende een spelbeeld dat van tevoren verwacht werd. Bayern nam al snel het initiatief en creëerde de meeste kansen, terwijl Atlético vooral achteruit liep en loerde op de counter. Na een paar kleine speldenprikjes, brak Xabi Alonso in de 31e minuut de ban. Een vrije trap vanaf een meter of 23 werd door de Spanjaard via een Atlético-been binnengetrapt: 1-0.

Even later werd Bayern-verdediger Javier Martínez naar de grond getrokken in duel met José Giménez. Het logische resultaat was een strafschop voor de thuisploeg. Thomas Müller leek zodoende voor de 2-0 te gaan zorgen, maar de middenvelder faalde vanaf elf meter, waardoor Bayern bij rust slechts met 1-0 leidde.

In het tweede bedrijf was Bayern in de openingsfase wederom zeer dominant. Een 2-0 leek dan ook in het verschiet te liggen, maar niets bleek minder waar toen Antoine Griezmann in de 54e minuut oog in oog kwam met Manuel Neuer. Fernando Torres, die in de minuten daarvoor louter met zijn handen in de lucht stond te zwaaien, bracht de Fransman met een leep steekballetje in stelling, waarna de 1-1 het resultaat was.

De gelijkmaker was een flinke mentale tik voor Bayern, dat wist dat het nu tweemaal diende te scoren om uitschakeling te voorkomen. En dat tegen de minst gepasseerde defensie in de Champions League. In de 74e minuut kwam Bayern niettemin tot scoren. Arturo Vidal bracht met het hoofd Robert Lewandowski in stelling de 2-1 op het scorebord te noteren. Hierdoor leefde de Allianz Arena weer even op, maar uiteindelijk bleek het onvoldoende.

Nadat Torres na Müller ook zijn strafschop niet benutte, was het duidelijk welke ploeg zich naar de finale op 28 mei zou gaan knokken. Josep Guardiola reikt met Bayern München wederom niet verder dan de halve finale van de Champions League. Het betekent hoe dan ook een smet op zijn drie jaar durende periode bij de Duitse recordkampioen.

Bayern München

2 - 1

Atlético Madrid

 31' Xabi Alonso
 74' Lewandowski
   54' Griezmann
 
 Gele kaart: Martínez, (Bayern München), Giménez, (Atlético Madrid)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 70.000
Arbiter: Çakir (Tur)
Bijzonderheden: Müller mist pen.(34), Torres mist pen.(84)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Martínez
Boateng
Alaba
Vidal
Müller
Xabi Alonso
Costa (Coman/73)
Lewandowski
Ribéry
  Oblak
Juanfran
Giménez
Godín
Filipe Luís
Níguez
Gabi
A.Fernández (Carrasco/46)
Koke (Savic/ 90 3)
Torres
Griezmann (Partey/82)

Brussel waarschuwt voor risico's economie

De Europese Commissie is in haar nieuwe economische ramingen terughoudend over het herstel in Europa. Volgens Brussel vormen zaken als de afzwakkende groei in China en het aankomende Britse referendum over het lidmaatschap van de EU nog "aanzienlijke risico's". De aanhoudende spanningen in de wereld en een abrupte koersverandering van bijvoorbeeld de olieprijzen zouden zelfs zomaar voor een extra domper kunnen zorgen.

De economie in de eurozone wordt naar verwachting dit jaar 1,6 procent groter en volgend jaar 1,8 procent, zo bleek dinsdag. Daarmee is Brussel iets pessimistischer dan in februari, toen nog werd uitgegaan van respectievelijk 1,7 en 1,9 procent groei.

EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) benadrukt dat de wereldwijde omstandigheden lastiger zijn geworden. Er zijn echter wel wat signalen die er op wijzen dat bijvoorbeeld inspanningen om de investeringen aan te jagen hun vruchten afwerpen. Maar er is volgens de bewindsman nog veel werk te verzetten. Met de arbeidsmarkt in Europa gaat het langzaam ook de goede kant op, al blijft de werkloosheid in de meeste zuidelijke landen nog erg hoog.

Verschillen blijven groot
Voor Nederland voorziet de commissie een economische groei van 1,7 procent dit jaar en 2 procent volgend jaar. De werkloosheid in ons land loopt daarbij geleidelijk terug tot 6,1 procent in 2017. Het overheidstekort daalt volgend jaar naar verwachting tot 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De voorspellingen zijn min of meer in lijn met de prognoses die het Centraal Planbureau (CPB) eerder naar buiten bracht.

De verschillen tussen de afzonderlijke landen in Europa blijven groot. Zo laat de Griekse economie dit jaar waarschijnlijk nog een kleine krimp zien, van 0,3 procent. De Grieken vinden naar verwachting pas volgend jaar de weg omhoog (plus 2,7 procent). Ierland is volgens Brussel anderzijds de sterkste groeier, met plussen van 4,9 en 3,7 procent. Europa's grootste economie, Duitsland, moet het dit jaar en volgend met een groei van 1,6 procent doen.

Uit de voorspellingen blijkt verder dat de overheidstekorten van Spanje en Frankrijk volgend jaar nog niet onder de Europese norm van 3 procent zullen uitkomen. Ook Roemenië zit daar volgend jaar nog boven, aldus Brussel.

Brussel waarschuwt voor risico's economie
Brussel waarschuwt voor risico's economie (Foto: ANP)

'Tesla annuleert grote orders voor Model 3'

Automaker Tesla heeft meerdere grote orders voor de populaire nog te bouwen, elektrische auto, Model 3 geannuleerd. Tesla zou een maximum hebben ingesteld van twee auto's per klant, aldus website Marketwatch dinsdag. Daarmee rijst de vraag of Tesla wel aan de verwachtingen kan voldoen.

Topman Elon Musk onthulde begin april Model 3. Vanaf dat moment konden geïnteresseerden tegen een aanbetaling van 1000 dollar een plek op de wachtlijst voor de auto krijgen. Met een prijskaartje van ongeveer 35.000 dollar wordt die auto aanzienlijk goedkoper dan de huidige modellen van Tesla. In een week tijd ontving het 325.000 orders.

Musk zei toen de teller op 250.000 stond al dat die hoeveelheid al twee keer meer was dan waarop werd gerekend.

'Tesla annuleert grote orders voor Model 3'
'Tesla annuleert grote orders voor Model 3' (Foto: ANP)

Radiohead zet nieuwe single online

De Britse band Radiohead heeft het nummer 'Burn the Witch' op de eigen website en op YouTube gezet. De track lijkt voor het komende album een terugkeer naar wat meer traditionele songs aan te kondigen.

Radiohead brak in 1992 door met het nummer 'Creep', maar liet zich al vrij snel van een eigenzinnige kant zien met 'Paranoid Android' in 1997, van het veelgeprezen album OK Computer. Daarna sloeg de band (nog) meer aan het experimenteren, onder meer met het net als laatstgenoemde track veel op MTV gedraaide 'Pyramid Song' (2001).

In 2008 kwamen de mannen met In Rainbows, een experimenteel album dat ook opviel omdat downloaders zelf mochten bepalen wat ze ervoor over hadden. Zondag trok de band opnieuw de aandacht, ditmaal door geheel van Twitter en Facebook op te krassen.

Die verdwijntruc werd gezien als opmaat naar het volgende maand te verschijnen album, waarvan 'Burn the Witch' dinsdag als voorproefje verscheen. De animatievideo toont een heksverbranding met een twist, in een door strijkers gedreven rocksong.

Stormfront overvalt Checkpoint Charlie

Onweer boven Checkpoint Charlie heeft twintig toeristen dinsdag angstige momenten bezorgd. Ze zaten in de halfopen cabine onderaan de kabelballon die op 150 meter hoogte een fraai uitzicht biedt over de voormalige grenspost tussen Oost- en West-Berlijn. Doorgaans tenminste, niet als de weersomstandigheden tegenzitten.

Een plotseling stormfront zorgde voor evenveel turbulentie als consternatie in de lucht. Volgens ooggetuigen moesten de passagiers hurken en zich vastklampen om niet overboord te worden geslingerd. De uitbater van de attractie slaagde er door de harde wind minutenlang niet in de ballon veilig naar de grond te halen. Uiteindelijk lukte dat volgens de politie met veel moeite. Een aantal mensen kreeg ter plaatse medische hulp. Het is niet bekend of zij letsel hebben opgelopen.

Onweer boven Checkpoint Charlie
Stormfront overvalt Checkpoint Charlie (Foto: ANP)

'Bookmakers betalen miljoenen uit na titel Leicester'

De onverwachtse titel van Leicester City kost Britse bookmakers bij elkaar zo'n 25 miljoen pond (31,6 miljoen euro). Dat rekende de Britse krant The Independent dinsdag voor.

Maandag legden 'The Foxes' definitief beslag op het eerste kampioenschap uit de clubgeschiedenis. Iets waar niemand van tevoren rekening mee hield. Ook de bookmakers niet. Bij aanvang van het seizoen werd tot wel 5000 pond toegezegd voor iedere pond dat werd ingezet op een titel voor Leicester.

Ook begin november, toen de competitie al een tijdje onderweg was, was de notering voor een kampioenschap voor Leicester nog altijd 1000 tegen 1. Rondom de kerstperiode was dit 25 tegen 1. Verschillende wedkantoren gaven in een reactie op de titel van Leicester aan bij aanvang van het seizoen nooit meer een dergelijke hoge quoteringen te zullen hanteren.

Overigens is niet bekend wat een titel van meer gerenommeerde kandidaten als Chelsea of Arsenal, waar veel meer mensen op inzetten, zou hebben gekost.

Ook wordt in de berekening niet meegenomen dat de wedkantoren vermoedelijk veel meer miljoenen aan inzet op clubs als Chelsea niet uit hoeven te betalen. Het lijkt dan ook bijzonder aannemelijk dat de bookmakers net zo hard om de titel stonden te juichen als de Leicester-aanhang. 

'Leicester kost bookmakers 25 miljoen pond'
'Leicester kost bookmakers 25 miljoen pond' (Foto: ANP)

Like de imam

Niet tevreden over de toespraak van de imam? Dan kan zijn achterban hem binnenkort een dislike geven. Of een like natuurlijk. Amsterdammer Mohamed Mouman heeft een app ontwikkeld waarmee moskeebezoekers kunnen reageren op hun voorganger, meldt AT5.

Mouman zegt dat moslims al langer iets willen zeggen over hun imams, maar dat het lastig is. "Je kan natuurlijk niet allemaal een nummertje gaan trekken aan het einde van de preek om naar de imam te komen en te zeggen je hebt het goed gedaan, of je hebt het wat minder goed gedaan."

Volgens Mouman kunnen moslims in de ban raken van radicale geestelijken als ze niet tevreden zijn over hun eigen imam. Hij noemt de app 'een soort tegenjihad'.

Like de imam
Like de imam (Foto: BuzzT)

Prijs voor ontdekken zwaartekrachtgolven

Het is een van de grote wetenschappelijke ontdekkingen van de afgelopen eeuwen: het bewijs dat Albert Einstein gelijk had en dat zwaartekrachtgolven echt bestaan. Die vondst heeft dinsdag een belangrijke wetenschappelijke prijs gekregen, de Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics, voor natuurkundige doorbraken.

Aan de prijs is een bedrag van 3 miljoen dollar verbonden, omgerekend 2,6 miljoen euro. Daarvan gaat 1 miljoen dollar naar de drie mensen die het apparaat hebben opgezet waarmee de ontdekking is gedaan. De overige 2 miljoen dollar wordt verdeeld onder meer dan duizend wetenschappers die aan het onderzoek hebben meegewerkt. Zij krijgen bijna 2000 dollar per persoon.

Onder hen zijn sterrenkundige Gijs Nelemans, natuurkundige Jo van den Brand en tientallen andere medewerkers van het Amsterdamse onderzoeksinstituut Nikhef, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Prijs voor ontdekken zwaartekrachtgolven
Prijs voor ontdekken zwaartekrachtgolven (Foto: ANP)

Samenscholingsverbod wijk Ede na onrust

Burgemeester Cees van der Knaap heeft voor de Edese wijk Veldhuizen met onmiddellijke ingang een samenscholingsverbod ingesteld. Aanleiding vormt de onrust van de afgelopen dagen waarbij auto's in brand werden gestoken en de politie belaagd.

Een groep van tientallen jongeren - meestal van Marokkaanse komaf - zorgt voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop eveneens gesloten. De onruststokers zijn tussen de 12 en 23 jaar oud.

De burgemeester wil dat er een eind komt aan de onrust. Het samenscholingsverbod geldt vooralsnog formeel voor een half jaar en geldt 24 uur per dag.

Samenscholingsverbod wijk Ede na onrust
Samenscholingsverbod wijk Ede na onrust (Foto: ANP)

Niger wil miljard voor tegenhouden migranten

Niger heeft een miljard euro nodig om illegale migratie naar Europa tegen te gaan. Minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Yacoubou verwacht financiële steun van Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie. De voormalige Franse kolonie is een belangrijk knooppunt voor Afrikanen die op zoek zijn naar een beter leven.

De verantwoordelijke Duitse minister Frank-Walter Steinmeier zei dinsdag dat hij tijdens een ontmoeting met president Mahamadou Issoufou Niger al hulp heeft toegezegd. "Verwacht wordt dat de aanzet die door Niger zelf is gegeven met Europese mogelijkheden wordt ondersteund."

Zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault pleitte in Niamey ook voor de vroegtijdige aanpak van de oorzaken van migratie. Naar schatting zullen dit jaar 120.000 mensen proberen via Niger naar de Middellandse Zee te komen voor de overtocht naar Europa.

Niger wil miljard voor tegenhouden migranten
Niger wil miljard voor tegenhouden migranten (Foto: ANP)

Doden ongeval hoogwerker komen uit Someren

De twee mannen die dinsdagmiddag door een bedrijfsongeval met een hoogwerker in Zaltbommel zijn overleden, komen uit Someren. Ze zijn 51 en 53 jaar, meldde de politie.

Bij het ongeval was ook een derde man betrokken. Deze 24-jarige man, eveneens uit Someren, is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

De drie bevonden zich in een bak op een hoogwerker. Door onbekende oorzaak vielen zij naar beneden. Hoe dit heeft kunnen gebeuren, wordt onderzocht door de Inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie). Het ongeval gebeurde aan de Hogeweg.

Volgens Omroep Gelderland is de plek van het ongeval een pand dat tot Van der Valk-hotel wordt verbouwd. Er werd een spandoek opgehangen van een bedrijf dat een deel van de verbouwing doet. De politie kon hier niks over zeggen.

Doden ongeval hoogwerker komen uit Someren
Doden ongeval hoogwerker komen uit Someren (Foto: ANP)

Philips Lighting naar de beurs in Amsterdam

Philips brengt zijn verzelfstandigde lichtdivisie, Lighting, naar de beurs in Amsterdam. Dat maakte het elektronicabedrijf dinsdag bekend.

Philips wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af. Daarbij wordt minstens een kwart van de aandelen aangeboden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Philips Lighting heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en boekte in 2015 een omzet van 7,5 miljard euro. De operationele winst kwam daarbij uit op 331 miljoen euro. Het bedrijf blijft onder de leiding staan van zijn huidige topman, Eric Rondolat. De producten houden het Philips-logo.

Transformatie
Philips-topman Frans van Houten spreekt van een "historisch" besluit voor het concern, dat in 1891 begon met de productie van gloeilampen. De beursgang van Lighting zal in zijn ogen de positie versterken die het bedrijf heeft op het gebied van moderne verlichting.

De afgelopen jaren heeft de lichtdivisie een transformatie ondergaan, door de overgang van conventionele lampen naar led-verlichting. Vorig kwartaal zorgde de aanhoudende krimp op het gebied van traditionele lampen nog voor een lichte daling van de totale verkopen van Lighting. In de loop van dit jaar moeten de totale verkopen weer gaan aantrekken, verwacht Philips.

Dividend
Philips Lighting verwacht aandeelhouders een jaarlijks dividend te kunnen bieden van 40 tot 50 procent van de nettowinst. De eerste uitbetaling vindt naar verwachting plaats in 2017 en wordt gebaseerd op de prestaties van 2016.

Van Houten en de financieel directeur van Philips, Abhijit Bhattacharya worden commissaris bij Lighting. Huidig Philips-commissaris Kees van Lede maakt na de beursgang de overstap naar de toezichtsraad van het verlichtingsbedrijf. Daar krijgt Rene van Schooten de rol van financieel directeur en leider van de lampendivisie. Op termijn wordt het bestuur uitgebreid met een derde persoon, die de taak van financieel directeur overneemt.

Philips Lighting naar de beurs in Amsterdam
Philips Lighting naar de beurs in Amsterdam (Foto: ANP)

Brazilianen kunnen weer whatsappen

De Brazilianen kunnen weer gebruikmaken van WhatsApp. Een rechter had de dienst maandag voor 72 uur laten blokkeren, maar een andere rechter heeft dat dinsdag teruggedraaid na een hoger beroep van WhatsApp. Whatsapp heeft in Brazilië ongeveer 100 miljoen gebruikers.

Het is niet bekend waarom de grootste providers van Brazilië WhatsApp moesten blokkeren. Het is alleen bekend dat het met een lopend onderzoek te maken heeft. De rechter die de opdracht gaf, liet in maart een topman van Facebook in Zuid-Amerika vastzetten. Justitie wilde toen gegevens over vermeende drugshandelaren hebben. Ook dat werd een dag later in hoger beroep teruggedraaid.

De Braziliaanse justitie doet voortdurend pogingen om toegang te krijgen tot chats over mogelijke strafbare feiten. In december werd WhatsApp daartoe al voor één dag geblokkeerd.

Brazilianen kunnen weer whatsappen
Brazilianen kunnen weer whatsappen (Foto: BuzzT)

'Nigeria eist 5,7 miljard euro van Shell'

Nigeria eist via de rechter omgerekend circa 5,7 miljard euro schadevergoeding van olie- en gasconcern Shell. Media in het Afrikaanse land meldden dinsdag dat de federale regering juridische stappen heeft gezet tegen een Nigeriaanse divisie van Shell.

Het geld is volgens de berichten ter compensatie van geleden schade na een groot olielek in december 2011. Door het lek stroomde naar schatting 40.000 vaten olie de zee in. Het leeuwendeel van het schadebedrag is ter compensatie van lokale vissers en inwoners van dorpen. Ook zou Shell de schoonmaakkosten moeten ophoesten en juridische kosten voor zijn rekening moeten nemen. Eind 2014 besloot het Nigeriaanse parlement al dat Shell circa 3,2 miljard euro moet betalen, als was dat besluit niet bindend.

Shell was dinsdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar maar liet eerder al eens weten dat het zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor de lekkage en dat alle olie is opgeruimd. Ook zijn maatregelen getroffen om mogelijke lekkage sneller op te sporen en tegen te houden.

'Nigeria eist 5,7 miljard euro van Shell'
'Nigeria eist 5,7 miljard euro van Shell' (Foto: ANP)

Mankement was oorzaak helicrash

Een technisch mankement was de oorzaak van het helikopterongeluk van vrijdag in Noorwegen. Van een menselijke fout is geen sprake, is de slotsom van het onderzoek naar de crash. Het ongeval kostte dertien mensen het leven.

De helikopter was met werknemers van een boorplatform op weg naar Bergen toen hij in de Noordzee stortte in de buurt van het eiland Turøy. De luchtvaartcommissie van de Noorse Onderzoeksraad voor Ongevallen heeft de zwarte dozen van het toestel onderzocht en concludeerde dinsdag dat "niet menselijke misverstanden", maar een technisch probleem de boosdoener was.

Een paar dagen voor het ongeval had de Airbus H225 Super Puma nog een vlucht afgebroken omdat een waarschuwingslampje was gaan branden. Het toestel had ook twee onderhoudsbeurten gemist.

Panne was oorzaak helicrash Noorwegen
Mankement was oorzaak helicrash (Foto: ANP)

Lorentzsluis weer volledig in gebruik

De Lorentzsluis in de Afsluitdijk is dinsdagavond weer volledig in gebruik. ,,Het eerste schip is geschut", zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Een sluisdeur werd zaterdagmiddag flink beschadigd nadat er een Urker kotter tegenaan was gevaren. De deur raakte ontzet. Er moest groot materieel, zoals een drijvende bok, aan te pas moet komen om alles te repareren. Al het hang- en sluitwerk moest worden vervangen, waarna een reservedeur kon worden gemonteerd.

De sluis bij Kornwerderzand was net helemaal gerenoveerd en vrijdagavond voor het eerst na zes weken weer in bedrijf.

Lorentzsluis weer volledig in gebruik
Lorentzsluis weer volledig in gebruik (Foto: ANP)

Spookrijder A79: gezond en geldig rijbewijs

De spookrijder die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de A79 bij Klimmen (Limburg) had in elk geval een geldig rijbewijs en was in goede gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek naar het ongeval. Daarbij kwamen zowel de spookrijder als een 39-jarige vrouw om het leven.

De spookrijder, een 87-jarige man uit Schin op Geul, pakte op de John F. Kennedylaan in Heerlen niet de oprit, maar de afrit van de A79. "Waarom hij dat deed, kunnen we hem helaas niet meer vragen", zegt een politiewoordvoerster.

De man reed 4,5 kilometer tegen het verkeer in, in de rijrichting van Maastricht naar Heerlen. Ter hoogte van Klimmen botste hij frontaal op een personenauto. Daarin zaten de 39-jarige vrouw en drie kinderen. De drie raakten zwaargewond. De politie kan niet zeggen hoe het met de kinderen gaat.

De snelweg was vrijdag in verband met het ongeluk en het technische onderzoek van de politie, langere tijd afgesloten voor het verkeer.

Spookrijder A79: gezond en geldig rijbewijs
Spookrijder A79: gezond en geldig rijbewijs (Foto: ANP)

Grote brand in papierloods Scheemda

Een grote brand bij afvalverwerker Virol in Scheemda zorgt voor een enorme rookontwikkeling. De brand brak dinsdagavond uit. Het vuur woedt in meerdere (papier)opslagloodsen. Volgens een woordvoerder van de politie is het een 'zeer grote brand' en daarom is GRIP 1 afgekondigd. Meerdere korpsen uit de directe omgeving zijn opgeroepen om de brand te bestrijden. 

Er is een NL-Alert verstuurd waarin omwonenden in Scheemda maar ook in Heiligerlee wordt geadviseerd om uit de rook te blijven, de ramen en deuren te sluiten en de ventilatiesystemen binnen uit te zetten.

Wegen in de directe omgeving zijn afgezet. Er zijn veel hulpdiensten onderweg, de VID geeft aan dat het niet handig is dat er zoveel mensen op de brand afkomen, omdat dit de hulpdiensten belemmert. 

De loods staat aan de Zuidzijde in Scheemda.

Grote brand in papierloods Scheemda
Grote brand in papierloods Scheemda (Foto: ANP)

Brandstichter auto burgemeester Haarlem vast

De politie heeft dinsdag een 45-jarige Haarlemmer aangehouden wegens het in brand steken van de auto van de burgemeester van Haarlem in de nacht van 14 op 15 juni vorig jaar.

De man, die voldeed aan het signalement dat vorige week in het tv-programma Opsporing Verzocht werd vrijgegeven, is volgens de politie vermoedelijk de uitvoerder van de brand en de politie is daarom nog op zoek naar de opdrachtgever(s).

Justitie heeft een beloning van 7500 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgevers van de brandstichting.

Burgemeester Bernt Schneiders liet vorig jaar in verschillende media weten uit te gaan van een gerichte actie. Eén van de scenario's was toen dat er Hells Angels achter zaten omdat een voorman van de motorclub de burgemeester had laten weten niet blij te zijn met diens verheugde reactie op zijn arrestatie. Maar Schneiders zocht de daders ook in andere richtingen. Zo sloot hij destijds een woonwagen en een drugspand.

Brandstichter auto burgemeester Haarlem vast
Brandstichter auto burgemeester Haarlem vast (Foto: ANP)

Dishonored 2 lanceert op 11 november

Dishonored 2 heeft een releasedatum gekregen. Op 11 november kunnen we onze eer weer terug gaan winnen, zo maakte Bethesda vandaag op haar facebookpagina bekend.

Dishonored 2 werd op de E3 van vorig jaar officieel aangekondigd. In de trailer zagen we een volwassen Emily Caldwin in actie, de prinses uit het vorige deel. Ook heeft bethesda bevestigd dat Corvo terug zal keren als speelbaar personage. 

Dishonored 2 komt uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Paraffine op strand Zuid-Holland

Op het strand tussen Noordwijk en Scheveningen is dinsdag paraffine aangespoeld. Het gaat volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat om zo'n 5000 liter. De herkomst is onduidelijk, maar vaak is de scheepvaart de bron van vervuiling.

De paraffine, bestanddeel van ruwe olie, ligt in korrels op het zand. De stof lijkt op gestold kaarsvet. Hoewel paraffine niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid, adviseert de gemeente Noordwijk er wel vanaf te blijven en honden er niet van te laten eten.

Rijkswaterstaat gaat de paraffinekorrels woensdag handmatig verwijderen. Het strand moet schoon voor de verwachte zomerse omstandigheden tijdens het Hemelvaartweekeinde.

Paraffine op strand Zuid-Holland
Paraffine op strand Zuid-Holland (Foto: ANP)

'Politie niet meer verdacht na geweld'

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil dat politieagenten niet meer automatisch als verdachte worden aangemerkt nadat ze geweld hebben gebruikt. Hij heeft hierover een wetsvoorstel naar de Raad voor de Rechtspraak en het OM gestuurd.

"Uitgangspunt is om recht te doen aan en meer rekening te houden met de speciale en vaak kwetsbare positie van de politieagent", zegt de bewindsman van VVD-huize volgens het Parool. "Het wetsvoorstel garandeert ook dat goed en gedegen onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het gebruik van geweld en naar de vraag of volgens de regels is gehandeld."

De VVD benadrukt dat geweldsincidenten zorgvuldig moeten worden onderzocht. Volgens Tweede Kamerlid Ockje Tellegen hoort een agent niet ondertussen in het beklaagdenbankje te worden gezet en als willekeurige verdachte te worden behandeld.

'Politie niet meer verdacht na geweld'
'Politie niet meer verdacht na geweld' (Foto: ANP)

IS doodt Navy Seal bij aanval in Noord-Irak

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft dinsdag een Amerikaanse militair gedood bij een grootschalige aanval op Koerdische doelen in Noord-Irak. Het ging om een lid van de elite-eenheid 'Navy Seals' dat door direct oorlogsgeweld om het leven kwam. "Gesneuveld in de strijd en een erg tragisch verlies, natuurlijk", zei minister van Defensie Ash Carter op bezoek in Berlijn.

De IS-strijders wisten volgens de Koerdische autoriteiten in het gebied met onder meer zelfmoordacties en auto's vol explosieven door de linies van de peshmerga heen te breken en Tel Aqsof korte tijd in te nemen. De aanvallen, die allemaal rondom de door IS bezette stad Mosul plaatsvonden, waren de hevigste in maanden.

Volgens de leider van een christelijke militie viel Tel Aqsof, een stadje op 28 kilometer ten noorden van Mosul, korte tijd in handen van de terreurbeweging. Deze werd verdreven met hulp van de door de Verenigde Staten geleide luchtmachtcoalitie. Het Amerikaanse slachtoffer was het derde sinds de VS daartoe in 2014 besloten om de opmars van IS richting de Koerdische stad Arbil te stuiten. Hij werd vermoedelijk getroffen door een sluipschutter.

Dankzij de steun van de Amerikanen, die onder meer F-15's en drones inzetten, hebben de Koerden de afgelopen tijd een aantal overwinningen geboekt. IS slaagt er zelden in door de Koerdische linies heen te breken.

IS doodt 'Navy Seal' bij aanval in Noord-Irak
IS doodt Navy Seal bij aanval in Noord-Irak (Foto: ANP)

Turkse Koerden dreigen met oprichting tegenparlement

Parlementsleden van de Koerdischgezinde Turkse partij HDP hebben dinsdag gedreigd een eigen parlement op te richten. De partij is woedend over de intrekking van de parlementaire onschendbaarheid, waarop de regering zint. Een parlementscommissie gaf maandag groen licht voor behandeling van een voorstel met die strekking.

HDP-leider Selahattin Demirtas en enkele van zijn partijgenoten worden verdacht van het steunen van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Als hun immuniteit voor rechtsvervolging wordt opgeheven, moeten zij waarschijnlijk voor de rechter verschijnen.

"Dit parlement is niet jullie bezit en we zullen jullie leren dat, als het volk het wil, het meer dan een parlement in het leven kan roepen", zei Demirtas dinsdag in de vergaderzaal.

Het parlement buigt zich op 16 mei over de intrekking van de parlementaire onschendbaarheid. Als twee derde van de volksvertegenwoordigers instemt krijgt het kracht van wet.

Koerden dreigen met oprichting tegenparlement
Turkse Koerden dreigen met oprichting tegenparlement (Foto: ANP)

Radio 10 gaat samen met 538, Sky en Veronica

Radio 10 komt onder een dak met 538, Sky en Veronica. Ook de zenders 100%NL en SLAM! gaan samen verder, onder de vleugels van een Oostenrijkse eigenaar. Dat maakte Talpa, het moederbedrijf van 538 en SLAM!, dinsdag bekend.

Talpa heeft al een minderheidsbelang in RadioCorp, eigenaar van Radio 10 en 100% NL, en neemt dat bedrijf nu helemaal over. Vervolgens worden 538 en Radio 10 ondergebracht in een nieuw radiobedrijf dat Talpa aan het optuigen is samen met Telegraaf Media Group (TMG), het moederbedrijf van Sky en Veronica.

De Oostenrijker Karl Habsburg, een van de oorspronkelijke eigenaren van RadioCorp, neemt 100% NL en SLAM! over. Daardoor ontstaat een nieuwe radiogroep waar Talpa niet bij betrokken is. Financiële details over de genoemde transacties werden niet vermeld. Toezichthouders moeten zich er nog over buigen.

Radio 10 gaat samen met 538, Sky en Veronica
Radio 10 gaat samen met 538, Sky en Veronica (Foto: BuzzE)

DENK: examenrooster aanpassen voor ramadan

Hoewel de Groep Kuzu/Öztürk beweert voor alle Nederlanders op te komen, voeren zij een koers waarbij je zomaar zou kunnen gaan denken aan onbeschaamd cliëntelisme. Een van de twee, Kuzu wil dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs dit jaar met het plannen van de eindexamens rekening houdt met de ramadan, die in dezelfde periode valt.

Een logische en begrijpelijke vraag natuurlijk, wanneer je de uitvoering van een zandbakgeloof een stuk belangrijker acht dan de ontplooiing en schoolprestaties van kinderen. Om zijn argument wat meer gewicht te geven, wijst Kuzu op de krankzinnigheid die ze op het Britse eiland hebben gevat, waar dit soort perikelen al vrij normaal zijn. Ook onze Zuiderburen houden al rekening met de eisen van een onbewezen maangod.

Kuzu is bang dat de vastenperiode een negatieve invloed zal hebben op kinders met islamitische ouders. In plaats van ervoor te kiezen dan deze zelfopgelegde kastijding een stukje te verplaatsen, dient het hele onderwijs zich maar aan te passen. Geloof is immers een stuk nuttiger dan school.

Team Roompot grijpt naast wildcard Vuelta

Team Roompot-Oranje Peloton doet voor het tweede jaar op rij aan geen enkele grote wielerronde mee. Eerder vandaag werden de wildcards voor de Vuelta a España uitgedeeld. Voor het Nederlandse team was echter geen startbewijs beschikbaar.

De renners van de Franse ploegen Cofidis en Direct Energie, het Spaanse Caja Rural-Seguros RGA en het Duitse Bora-Argon 18 konden wel juichen. Zij kregen de laatste startbewijzen voor de Spaanse wielerronde.

Eerder werd al bekendgemaakt dat het team ook al naast wildcards voor de Giro d'Italia en de Tour de France greep.

Ronaldo terug in Real-selectie

Real Madrid hoopt woensdagavond weer een beroep te kunnen doen op aanvaller Cristiano Ronaldo. De Portugees zit weer bij de wedstrijdselectie.

Ronaldo liep twee weken geleden, in het competitieduel met Villarreal, een dijbeenblessure op, waardoor hij de afgelopen drie wedstrijden van De Koninklijke moest missen. Inmiddels lijkt de steraanvaller van Real woensdag tegen Manchester City weer in actie te kunnen komen. "Hij is honderd procent fit", laat Zinédine Zidane weten op een persconferentie.

Vorige week zat de Portugees ook niet bij de wedstrijdselectie, omdat hij op het laatste moment afhaakte door fysiek ongemak.

Kosovo treedt officieel toe tot UEFA

Kosovo mag zich sinds vandaag officieel lid van de UEFA noemen. Dat is tijdens het 40e UEFA-congres, dat in het Hongaarse hoofdstad Boedapest werd gehouden, besloten.

Acht jaar geleden verklaarde Kosovo, dat in het verleden een Servische provincie was, zich onafhankelijk. Nu heeft de UEFA het land officieel erkend en mag het interlands spelen. Daarnaast mag het uit het land vanaf nu ook deelnemen aan de kwalificatiereeks voor het EK voetbal. De voetbalploegen uit Kosovo mogen nu ook Europese duels gaan spelen.

Kosovo mag nog niet meedoen in de strijd om WK-kwalificatie. Daarvoor moet het land nog door de wereldvoetbalbond FIFA erkend worden. Dit besluit wordt naar verwachting maandag genomen.

Meer borstprotheses in basispakket

Borstprotheses voor vrouwen die door een afwijking geen borsten hebben, moeten vanaf 2017 worden vergoed in het basispakket van de zorgverzekeringen. Dat zou ook moeten gelden voor bepaalde correcties van het bovenooglid en voor medisch noodzakelijke besnijdenissen (circumcisie).

Dat adviseert het Zorginstituut Nederland, zo maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag bekend. Ze wil in juni met een standpunt komen.

De vergoeding van de protheses kan ook gelden voor man-vrouw transgenders. Bij een bovenooglidcorrectie moet er een ernstige beperking van het gezichtsveld zijn door een verworven verslapping of verlamming van de bovenoogleden.

Volgens het Zorginstituut kost de uitbreiding van het basispakket naar schatting jaarlijks maximaal 341.000 euro voor de protheses, 9,6 miljoen euro voor bovenooglidcorrecties en 4,8 miljoen euro voor circumcisies.

Meer borstprotheses in basispakket
Meer borstprotheses in basispakket (Foto: ANP)

Warhammer 40k: Dawn of War III aangekondigd

Relic Entertainment heeft zojuist Warhammer 40.000: Dawn of War III officieel aangekondigd. Zoals je kunt zien in de trailer worden er nu super-walkers geïntroduceerd. Relic belooft meer actie dan ooit in het langverwachte derde deel van de real time strategy-serie. De releasedatum is ergens in 2017.

Op de mysterieuze planeet Acheron is een afschrikwekkend wapen gevonden. De planeet is in een staat van beleg door de bekende drie partijen: Space Marine commandant Gabriel Angelos strijd voor de Emperor, warlord Gorgutz namens de Orks en Macha de Wijze vertegenwoordigd de Eldar.

Acheron is volgestouwd met gigantische legers op vulkanisch terrein. De ruimte om de planeet is bezaaid met battlecruisers. In de verhaalmodus maak je kennis met alle drie de partijen.

Macha de Wijze

Gabriel Angelos

Warlord Gorgutz

Poster Dawn of War III

Nationale staking in België aangekondigd

De vakbonden in België hebben voor 7 oktober een nationale staking aangekondigd. De regering onder leiding van premier Charles Michel is dan ongeveer twee jaar aan de macht. Op 29 september staat een nationale manifestatie op het programma.

De socialistische vakbond riep eerder op de dag op tot een staking op 24 juni, maar kon de andere bonden niet meekrijgen. Wel gaan ze op 24 mei gezamenlijk betogen in Brussel.

De protesten zijn onder meer gericht tegen maatregelen die de regering heeft afgekondigd rondom de pensioenen en de 38-urige werkweek. Ook de versobering van de uitbetaling van overuren en ziekteregelingen valt niet goed. "Het wordt stilaan te veel om op te noemen", stelt de christelijke vakbond. ,,De sociale afbraak moet stoppen."

Vorige week staakten ambtenaren van tal van federale overheidsdiensten in België al een etmaal. Vakbonden zeggen dat de regering en de werkgevers sociaal overleg onmogelijk maken.

Nationale staking in België aangekondigd
Nationale staking in België aangekondigd (Foto: ANP)

Kamp Vught wint Museumprijs

Nationaal Monument Kamp Vught heeft de Museumprijs 2016 gewonnen. Het museum versloeg met ruim 37 procent van de stemmen het Verzetsmuseum Amsterdam en het Nationaal Militair Museum in Soest. Aan de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Dit keer bracht een recordaantal van ruim 79.500 mensen een stem uit. Ieder jaar staat bij de Museumprijs een andere categorie centraal. Dit keer waren het oorlogs- en verzetsmusea.

Nationaal Monument Kamp Vught kreeg dinsdag te horen dat het had gewonnen. Volgens de vakjury, die de drie kanshebbers selecteerde voordat het publiek kon stemmen, slaagt de winnaar er op een 'uitstekende wijze in de dramatiek van dit voormalige SS-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog om te zetten in een reële beleving'.

Spannend
Volgens de initiatiefnemers bleef het tot het einde spannend welk museum zou winnen. Het Verzetsmuseum eindigde op de tweede plaats met 33 procent van de stemmen en het Nationaal Militair Museum met bijna 30 procent op nummer drie.

Het Fries Museum in Leeuwarden ging er vorig jaar met de eer vandoor. De Museumprijs, die in 1990 is ingesteld, is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Kamp Vught wint Museumprijs
Kamp Vught wint Museumprijs (Foto: ANP)

Vier Gouden Stieren voor Sparta Rotterdam

Thomas Verhaar van Sparta Rotterdam is vanmiddag verkozen tot Speler van het Seizoen 2015/2016 in de Jupiler League. Ploeggenoot Denzel Dumfries werd verkozen tot beste talent en trainer Alex Pastoor werd gekroond tot beste trainer. Sparta Rotterdam kreeg ook nog een Gouden Stier voor het kampioenschap. Tot slot ontving topscorer Ralf Seuntjens van VVV-Venlo ook nog een Gouden Stier.

Verhaar was in het afgelopen seizoen één van de smaakmakers en was bij Sparta Rotterdam goed voor 24 doelpunten. In de strijd om de Gouden Stier troefde hij uiteindelijk Leon de Kogel (Go Ahead Eagles), Tarik Tissoudali (Telstar), Ricardo Kip (Almere City FC) en ploeggenoot Paco van Moorsel af. Zowel fans als trainers en aanvoerders van ploegen uit de Jupiler League brachten een stem uit.

Dumfries ontving de meeste stemmen van de aanvoerders en coaches uit de Jupiler League, waar Seuntjens geen stemmen nodig had. De aanvaller van VVV-Venlo schoot 28 keer raak en kroonde zichzelf daarmee tot topscorer.

Thieme 'on tour' in Australië

Marianne Thieme, partijleider van de Partij voor de Dieren, geeft de komende dagen in Australië een reeks lezingen over dierenwelzijn en dierenrechten. Zij doet dit op uitnodiging van de dierenrechtenorganisatie Voiceless, die daarmee hoopt te bereiken dat dierenwelzijn meer aandacht krijgt bij de eerstvolgende Australische verkiezingen die dit jaar plaatsvinden.

Thieme zit sinds 2006 namens de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. De partij werd in 2002 opgericht uit onvrede met de dieronvriendelijke koers van het eerste kabinet Balkenende. Volgens Thieme is de Partij voor de Dieren de haas die andere politieke partijen harder wil laten lopen voor onder meer dierenwelzijn en natuur en milieu.

Thieme ´on tour´ in Australië
Thieme ´on tour´ in Australië (Foto: ANP)

Douwe Bob gelukkig in de liefde

Douwe Bob is naar eigen zeggen gelukkig in de liefde. "Op dit moment heb ik een heel warm hart. Ik ben weer gelukkig in de liefde, heb een heel lief meisje gevonden", vertelt de singersongwriter aan VIVA. "Ik ben loyaal naar mijn meisje".

"Ik kan mezelf verliezen in de liefde, dat kan mensen soms afschrikken. Ik kom heel snel heel dichtbij, of het nu gaat om liefde of om vriendschap. Soms loop ik iets te hard van stapel en ja, dan moet ik incasseren. Helemaal als blijkt dat diegene toch niet met dezelfde intenties in een relatie of vriendschap stapt. Dan breekt mijn hart. Ja, zelfs als het gaat om vrienden." Douwe Bob wordt fysiek onwel van een gebroken hart. "Dan voel ik van die steken en kots alles eruit. Soms wel dagenlang."

De zanger, die dinsdag 10 mei Nederland vertegenwoordigt in de halve finale van het Eurovisiesongfestival, zegt het bizar te vinden dat er anno 2016 nog steeds een taboe rust op biseksualiteit. "Ergens vind ik het juist ook tof om te zeggen dat ik bi ben. Als ik het in een percentage zou moeten uitdrukken, dan is het 70 procent vrouwen en 30 procent mannen. Klinkt ergens heel gek dit. Ik val gewoon op een persoon."

Douwe Bob gelukkig in de liefde
Douwe Bob gelukkig in de liefde (Foto: BuzzE)

'Miljarden weggesluisd via Nederland'

Bedrijven hebben vorig jaar via zogeheten brievenbusfirma's circa 221 miljard dollar gestald in landen met een lagere belastingdruk, voornamelijk in Nederland en Luxemburg. Daarnaast 'verdween' 72 miljard dollar richting de Britse Maagdeneilanden en Kaaimaneilanden. Dat meldde een denktank van de Verenigde Naties dinsdag in een speciaal rapport over de geldstromen.

Opvallend is dat in het laatste kwartaal van 2015 miljarden dollars weer werden weggehaald uit Nederland en Luxemburg, net op het moment dat er strengere EU-regels van kracht werden tegen onrechtmatige belastingpraktijken. In het derde kwartaal van 2015 lag de instroom naar Nederland met 148 miljard dollar op het hoogste niveau sinds 2007, aldus de VN.

Volgens het rapport wijst de instroom naar Nederland en Luxemburg op het bestaan van 'complexe en dichte netwerken' van brievenbusfirma's, waarbij het geld snel kan worden doorgesluisd naar daar waar het nodig is of fiscaal het meeste voordeel valt te behalen.

'Miljarden weggesluisd via Nederland'
'Miljarden weggesluisd via Nederland' (Foto: ANP)

Defensie laat meer bomen kappen bij vliegveld

In een Zuid-Limburgs bos moeten meer bomen worden gekapt wegens een nabijgelegen militair vliegveld in Duitsland. De te hoge bomen staan verspreid over 6,8 hectare van het bosgebied In de Roet, dat eigendom is van het ministerie van Defensie.

De bomen zijn een obstakel voor de AWACS-vliegtuigen die landen of opstijgen van de nabijgelegen NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Tien jaar geleden waren 6 hectare afgezaagd, wat tot protesten leidde. Daarna is er geen onderhoud meer gepleegd. De NAVO hamert echter op goed bosbeheer met het oog op de vliegveiligheid.

Defensie presenteerde dinsdag een onderhoudsplan voor het gebied waarvan de begroeiing laag moet blijven. Het ministerie wil niet alleen te hoge bomen kappen. Ook het 'dichtgroeien' van het bos wordt aangepakt, om te voorkomen dat zeldzame planten en dieren in de verdrukking komen.

Defensie laat meer bomen kappen bij vliegveld
Defensie laat meer bomen kappen bij vliegveld (Foto: ANP)

Kate Upton gaat trouwen

Kate Upton heeft trouwplannen. Het model liet een grote ring aan haar vinger zien op de rode loper van het MET Gala in New York maandagavond.

Kate en honkballer Justin Verlander houden hun verloving al een tijdje geheim, zo vertelde Kate aan E! News. "Ik ben dus heel blij het eindelijk met de wereld te kunnen delen."

De 23-jarige Kate en de 33-jarige Justin hebben sinds drie jaar een relatie.

Kate Upton gaat trouwen
Kate Upton gaat trouwen (Foto: BuzzE)

Paniek door optreden Britse straaljagers

Een snel optreden van Britse straaljagers heeft inwoners van het graafschap Yorkshire de stuipen op het lijf gejaagd. Sommige woningen stonden volgens Britse media te trillen op hun grondvesten toen de toestellen maandagavond laat door de geluidsbarrière gingen, berichtten Britse media.

De gevechtstoestellen van het type Typhoon waren opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen dat niet reageerde op oproepen, liet de luchtmacht weten. Het contact kon uiteindelijk worden hersteld, waarna het toestel veilig aan de grond werd gezet.

Het optreden van de luchtmacht leidde tot grote commotie op de grond. Toen de gevechtstoestellen door de geluidsbarrière gingen, veroorzaakte dat harde knallen. Daarop kwamen bij de hulpdiensten meldingen binnen van bezorgde omwonenden die meenden explosies te hebben gehoord.

Tientallen geschrokken mensen gingen op sociale media op zoek naar antwoorden. "Ons hele huis stond te beven en ik sta nog steeds te trillen. Wat was die ontploffing in Leeds?", wilde een vrouw weten. Volgens anderen zouden zelfs ruiten zijn gesneuveld.

Paniek door optreden Britse straaljagers
Paniek door optreden Britse straaljagers (Foto: ANP)

Sylvie Meis stopt met Hunkemöller

Sylvie Meis stopt met haar modellenwerk voor lingeriemerk Hunkemöller. Dat maakte de 38-jarige blondine bekend op een persconferentie in het Duitse Hamburg. Daarbij liet ze weten dat ze spannende jaren met het merk heeft beleefd.

Meis was al vier jaar met haar strakke lichaam het uithangbord voor de lingerie en zwemkleding van Hunkemöller, maar wil nu iets anders gaan doen. "Ik wil me graag verder blijven ontwikkelen en mijzelf meer dan ooit wijden aan mijn eigen projecten. Dit is het juiste moment", liet het model weten.

Meis heeft de laatste fotoshoot voor Hunkemöller al achter de rug, die werd geschoten op het eiland Bali. Wie haar op gaat volgen is nog niet bekend.

Sylvie Meis stopt met Hunkemöller
Sylvie Meis stopt met Hunkemöller (Foto: BuzzE)

Miljoenenboete voor Russische cybercrimineel

Een Russische cybercrimineel moet in de Verenigde Staten 6,9 miljoen dollar (bijna 6 miljoen euro) betalen om slachtoffers schadeloos te stellen. De 28-jarige maker van zogeheten malware heeft ook al drie jaar in de cel gezeten.

De Rus had een langere gevangenisstraf kunnen krijgen, maar de rechtbank veroordeelde hem maandag tot de tijd die hij al in de cel heeft doorgebracht. Nikita Kuzmin kreeg mogelijk een lichte straf omdat hij heeft meegewerkt met de autoriteiten, maar details daarover zijn geheim.

De Amerikaanse autoriteiten arresteerden de Rus toen hij in 2010 naar de VS reisde voor een conferentie. Volgens de aanklagers was Kuzmin een pionier op het gebied van malware, software die onder meer kan worden gebruikt om computersystemen binnen te dringen.

Kuzmin zou het programma Gozi hebben gemaakt en het vervolgens hebben verhuurd aan criminelen. Die gebruikten de malware om bankrekeningen te plunderen. De schade liep in de tientallen miljoenen.

Miljoenenboete voor Russische cybercrimineel
Miljoenenboete voor Russische cybercrimineel (Foto: BuzzT)

Kanye West heeft geen strafblad meer

Kanye West heeft geen strafblad meer. Een rechter heeft ingestemd zijn veroordeling voor mishandeling van een fotograaf te wissen.

De rapper, die in 2013 op het vliegveld van Los Angeles een fotograaf te lijf ging, diende in maart een verzoek in bij de rechtbank om zijn strafblad schoon te poetsen. Hij pleitte schuld in 2014 en volbracht vorig jaar een taakstraf van 250 uur als gastdocent op een school. Sinds de mishandeling heeft hij zich voorbeeldig gedragen.

Kanye West heeft geen strafblad meer
Kanye West heeft geen strafblad meer (Foto: BuzzE)

'Motor pal achter renner geeft tijdwinst'

Een motorrijder vlak achter een wielrenner kan de luchtweerstand van de renner tot bijna 9 procent verminderen. In een tijdrit, zoals de proloog van de Giro vrijdag in Apeldoorn, kan dit een beslissend voordeel opleveren. Dat stellen onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), KU Leuven en de Universiteit van Luik in een gezamenlijk onderzoek.

Afhankelijk van hoe lang een motor gedurende een rit achter de renner rijdt kan het bij een korte tijdrit als de proloog van de Giro (9,8 kilometer) tienden tot enkele seconden voordeel opleveren. Tijdritten worden regelmatig met kleinere verschillen beslist. Bij langere tijdritten kan de tijdwinst volgens de onderzoekers zelfs oplopen tot tientallen seconden.

Bij wielerwedstrijden rijden altijd veel motoren mee, van bijvoorbeeld verslaggevers en fotografen die vaak dicht rond de renners rijden.

Volgauto
Vorig jaar toonden TU/e-onderzoekers al aan dat een volgauto een wielrenner tijdwinst kan geven door dicht achter een renner te rijden. Dat komt doordat de volgauto de onderdruk die achter een fietser ontstaat wegneemt. Nu blijkt het aerodynamisch voordeel van een volgende motorrijder nog groter, vooral omdat motoren vaak veel dichter achter de renners rijden.

Het is voor het eerst dat dit 'volgeffect' uitgebreid is onderzocht voor motoren en volgauto's. Volgens de onderzoekers blijkt het veel groter te zijn dan voorheen werd gedacht.

'Motor pal achter renner geeft tijdwinst'
'Motor pal achter renner geeft tijdwinst' (Foto: ANP)

Noel Gallagher en Chase & Status op Lowlands

Noel Gallagher's High Flying Birds, Chase & Status en AlunaGeorge zijn dit jaar ook te zien op Lowlands. Het driedaagse muziekfestival in Biddinghuizen voegde dinsdag weer een nieuwe rij namen toe aan het programma, dat in totaal uit ruim 250 acts bestaat.

De 24e editie van het evenement vindt plaats van 19 tot en met 21 augustus. Ook Cassius, Matt Corby, John Coffey en Miike Snow staan op een van de podia.

Eerder was al bekend dat Muse, Hans Teeuwen met zijn nieuwe show Echte Rancune en Eagles of Death Metal naar Biddinghuizen komen.

Noel Gallagher en Chase & Status op Lowlands
Noel Gallagher en Chase & Status op Lowlands (Foto: BuzzE)

Frankrijk voorlopig tegen TTIP

Frankrijk is 'zoals de zaken er nu voor staan' tegen het trans-Atlantische handelsverdrag TTIP. Dat heeft president François Hollande dinsdag gezegd.

Hollandes minister van Handel, Matthias Fekl, zei eerder op de dag al dat hij het waarschijnlijk acht dat de onderhandelingen over het verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten voorlopig worden stilgelegd. Frankrijk klaagt al langer dat de VS te weinig concessies doen in de onderhandelingen.

Frankrijk zal nooit accepteren dat sleutelprincipes 'voor onze economie, onze cultuur, voor wederzijdse toegang tot overheidscontracten' ter discussie gesteld worden, zei Hollande.

Maandag bracht Greenpeace een groot deel van een recent concept van het akkoord en enkele andere documenten naar buiten.

Frankrijk voorlopig tegen TTIP
Frankrijk voorlopig tegen TTIP (Foto: ANP)

Freek Vonk strijdt tegen stroperij

Freek Vonk is geschokt door de wreedheid die hij tegenkwam in Zuid-Afrika en Azië tijdens de opnames van zijn documentairereeks Freek Tegen De Stropers. De bioloog reisde voor BNN naar gebieden waar neushoorns worden bedreigd met uitsterven.

In de serie gaat Freek naar plekken in Zuid-Afrika waar de neushoorn opgevangen en beschermd wordt, maar laat hij ook de gevolgen van de stroperij zien. Zo vindt hij een gedode neushoorn waarvan de gewilde hoorn is afgehakt en redt hij met een team van het Krugerpark een babyneushoorn waarvan de moeder is gedood.

In Vietnam filmt Freek met een verborgen camera de handel in hoorns, die worden verkocht als genees- of genotsmiddel.

"Het is ongelofelijk triest én schandalig hoe een prachtig dier dat al miljoenen jaren op aarde leeft, door de mens in een paar jaar tijd op de rand van uitsterven wordt gebracht", aldus de programmamaker. De vierdelige serie is vanaf vrijdag 13 mei te zien op NPO3.

Freek Vonk strijdt tegen stroperij
Freek Vonk strijdt tegen stroperij (Foto: BuzzE)

Dell verandert naam in Dell Technologies

Het Amerikaanse computerbedrijf Dell heeft dinsdag zijn nieuwe naam onthuld: Dell Technologies. Daarmee wil het bedrijf laten zien dat het meer is dan een fabrikant van computers. Dell is bezig met de overname van het bedrijf EMC. Als de overname is afgerond wordt Dell eigenaar van onder andere de virtualisatiesoftware VMware.

"Onze visie is een strategische reeks producten die de gehele infrastructuur van klanten bij elkaar brengt. Van hardware tot software en van de cores tot de cloud", aldus topman Michael Dell. Hij wees erop dat de producten van EMC en Dell goed op elkaar aansluiten en dat met het samengaan van de twee bedrijven efficiënter kan worden gewerkt.

Dell verdwijnt overigens niet als merk. Het blijft een dochtermerk dat zich vooral richt op kleinere klanten.

Dell verandert naam in Dell Technologies
Dell verandert naam in Dell Technologies (Foto: BuzzT)

Extra treinen naar bevrijdingsfestivals

De NS zet donderdag extra treinen in naar de diverse bevrijdingsfestivals in het land. De extra treinen rijden van en naar Ede-Wageningen, Vlissingen, Haarlem en Zwolle.

Tijdens de festivals zullen de zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano optreden. Ze zijn dit jaar benoemd tot de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Extra treinen naar bevrijdingsfestivals
Extra treinen naar bevrijdingsfestivals (Foto: ANP)

David Hasselhoff verloofd

David Hasselhoff gaat voor de derde keer trouwen. De 63-jarige acteur heeft de 36-jarige Hayley Roberts na een relatie van vijf jaar ten huwelijk gevraagd.

The Hoff vertelde over zijn aanzoek aan het blad Hello!, waar Daily Mail uit citeert. "Ik zei altijd, je gaat niet trouwen omdat je met iemand wil leven, maar omdat je niet zonder die persoon kunt leven. Zo voelde ik me. Ik wist dat ik heel ongelukkig was zonder haar. Ik heb gewacht met mijn aanzoek omdat ik dacht dat ik te oud voor haar was."

Gelukkig voor David vond Hayley hem niet te oud, en ze zei 'ja' toen David tijdens een picknick op het strand op zijn knieën ging. "Ik had echt geen idee dat hij dat ging doen. Ik ben nog steeds overdonderd."

Bijzondere romance
De twee leerden elkaar in 2011 kennen toen de blondine uit Wales de Baywatch-ster om een handtekening vroeg. David, die in het Verenigd Koninkrijk was voor het programma Britain's Got Talent, vroeg in ruil het telefoonnummer van de voormalig verkoopster in een warenhuis. Een paar dagen later gingen ze voor het eerst samen uit. De bijzondere romance was vorig jaar onderwerp van een BBC-documentaire.

David was twee keer eerder getrouwd. In 1989 scheidde hij na vijf jaar huwelijk van de zangeres Catherine Hickland. Vervolgens trouwde hij met actrice Pamela Bach. Met haar kreeg hij twee kinderen, de 25-jarige Taylor-Ann en de 23-jarige Hayley.

David Hasselhoff verloofd met Hayley
David Hasselhoff verloofd met Hayley (Foto: BuzzE)

BMW haalt minder winst uit groeiende verkoop

BMW heeft afgelopen kwartaal opnieuw meer auto's verkocht dan een jaar eerder. Door investeringen in nieuwe technologieën liep de operationele winst echter terug, maakte de Duitse marktleider op het gebied van luxe auto's dinsdag bekend.

BMW leverde vorig kwartaal 557.605 auto's af. Dat was 6 procent meer dan een jaar eerder. De omzet stabiliseerde op 20,9 miljard euro. De operationele winst (ebit) ging met 2,5 procent omlaag naar 2,5 miljard euro.

BMW voelt sterke concurrentie van traditionele merken als Mercedes en relatieve nieuwkomers als Tesla. Daarbij investeert de Duitse grootmacht zelf in innovaties op het gebied van elektrische en zelfrijdende auto's. ,Onze prioriteit ligt niet bij de winst op korte termijn, maar op duurzame, winstgevende groei'', zei topman Harald Krüger in een toelichting op de kwartaalcijfers.

BMW haalt minder winst uit groeiende verkoop
BMW haalt minder winst uit groeiende verkoop (Foto: ANP)

D66 wil meer testlocaties xtc

Gebruikers van xtc moeten op meer plekken in Nederland hun pilletje kunnen testen en voorlichting kunnen krijgen. Dat gaat nu slechts op twintig locaties. In de provincies Zeeland, Flevoland en Overijssel en in een grote stad als Rotterdam zijn er helemaal geen testmogelijkheden.

Dat zegt D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp dinsdag. In Amsterdam is er te weinig capaciteit om aan alle verzoeken voor voorlichting en testen te voldoen, aldus Bergkamp: "Zo'n 80.000 mensen gebruiken maandelijks xtc Alleen door je pillen te testen weet je echt wat er in je pil zit en hoe sterk de pil is."

D66 gaat op 5 mei op enkele Bevrijdingsfestivals actie voeren om te wijzen op het belang van het testen van xtc-pillen. Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van de frequente bezoekers van party's, festivals en techno- en houseclubs recent xtc gebruikte.

D66 wil meer testlocaties xtc
D66 wil meer testlocaties xtc (Foto: ANP)

Verkoop tweedehands auto's trekt verder aan

De verkoop van tweedehands auto's is afgelopen maand blijven groeien. Consumenten kochten in april in totaal een kleine 155.000 occasions, goed voor een toename van 5,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

De groei van de occasionmarkt lijkt daarmee verder te versnellen. In maart nam het aantal verkochte tweedehands auto's nog met een kleine 5 procent toe, waarmee de gemiddelde verkooptoename over het eerste kwartaal op 4 procent kwam. Gebruikte Volkswagens waren afgelopen maand het meest in trek, gevolgd door Peugeots, Opels en Renaults.

Verkoop tweedehands auto's trekt verder aan
Verkoop tweedehands auto's trekt verder aan (Foto: ANP)

Scrolling shooter Raiden 5 naar Xbox One

De laatste iteratie uit de 25 jaar oude Raiden-franchise, Raiden 5, komt naar Xbox One. Dat maakte ontwikkelaar Moss gister bekend. De game komt in Noord-Amerika en Europa op 11 mei uit voor Microsofts console.

Raiden 5 is net als zijn voorgangers een vertical scrolling arcade shooter. Het vijfde deel brengt een aantal noemenswaardige veranderingen met zich mee die je het best even kunt bekijken in de voortreffelijke trailer die met de aankondiging meekwam.

Josje topless op Instagram: 'Slet'

Josje heeft zojuist een topless-foto op Instagram gezet. De tieten van de ex-K3-ster vallen niet bij iedereen in de smaak. Zo durft men zelfs te reageren met het woord 'slet'.

De blonde stoot verblijft zo te zien momenteel in New York. En ze heeft een nieuwe tattoo, vlak onder haar tieten. Het plakplaatje wil ze dan ook dolgraag met de buitenwereld delen.

En dat is menigeen tegen het zere been. Niet alleen wordt ze dus uitgemaakt voor slet, ook vinden sommigen het niet kunnen omdat ze ook minderjarige volgers heeft.

Overigens is er geen flikker te zien op de foto. Zoals het een domineesdochter betaamt, heeft ze haar handen voor haar tieten. Godverdomme.

 

Mornings in #NYC and visits in #Brooklyn 😄

Een foto die is geplaatst door Josje Huisman Official (@josjecoos) op3 Mei 2016 om 5:14 PDT

Nederlander weigert rol in terreuronderzoek

De Nederlandse criminoloog en hoogleraar rechtsvergelijking Cyrille Fijnaut weigert als deskundige op te treden voor de Belgische parlementaire onderzoekscommissie Terreur, die de aanslagen van 22 maart in Brussel onderzoekt.

De wetenschapper vindt het "onaanvaardbaar" dat oppositiepartijen zijn integriteit "voortdurend" ter discussie stellen. Fijnaut heeft de Belgische regering eerder geadviseerd over veiligheid.

"Met name de zéér ondermaatse gang van zaken in de vergadering met de commissie gisteren heeft mij niet het nodige vertrouwen gegeven dat ik in voldoende sereniteit en op het gewenste hoge niveau mijn expertise op het vlak van terrorisme en terrorismebestrijding kan inzetten voor een behoorlijke uitvoering van de zeer belangrijke taak waarvoor deze commissie staat", schrijft Fijnaut in een mail die de VRT heeft ingezien. Hij voelt ook onvoldoende 'rugdekking' van de commissievoorzitter.

Ook de Belgische hoogleraar Brice De Ruyver bedankt voor de eer. Twee anderen hebben hun aanstelling wel aanvaard.

Nederlander weigert rol in terreuronderzoek
Nederlander weigert rol in terreuronderzoek (Foto: ANP)

Battleborn krijgt companion app 'Battleborn Tap'

Battleborn lanceert vandaag voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en blijkbaar ook voor Android en iOS. Ontwikkelaar Gearbox maakt namelijk bekend dat we vanaf vandaag ook Battleborn Tap kunnen downloaden, een companion app voor smartphones en tablets.

In Battleborn Tap strijd je tegen hordes vijanden en bazen. Hoe verder je komt in de games, des te meer nieuwe arena's en helden je vrijspeelt. Met 'Gold Shards' kun je jouw helden sterker maken en verder aanpassen, door bijvoorbeeld hun vaardigheden te verbeteren. Hiermee moet je gewapend zijn tegen de steeds sterkere vijanden.

Door het spelen van Battleborn Tap kun je exclusieve beloningen vrijspelen in de Battleborn zelf, al is niet duidelijk gemaakt wat deze beloningen zijn. Wel is zeker dat wanneer je een SHiFT-account aanmaakt en deze koppelt aan Battleborn Tap, ontvang je een code voor een gouden Orendi skin, die je kunt downloaden in Battleborn

De eerste beelden van Battleborn Tap kun je hieronder vinden. 

Twee doden door val uit hoogwerker

Door een bedrijfsongeval in Zaltbommel zijn dinsdagmiddag twee doden gevallen. Drie mannen vielen uit een hoogwerker. De derde persoon is naar het ziekenhuis gebracht, meldde de politie. Het ongeluk gebeurde aan de Hogeweg. Hulpdiensten als ambulances en politie zijn uitgerukt.

Volgens Omroep Gelderland gebeurde het ongeluk bij een pand dat wordt verbouwd tot een Van der Valk-hotel. Daar werd op het moment van het ongeluk een spandoek opgehangen aan de achterkant van het gebouw.  Volgens een verslaggever van de Gelderse omroep is het bakje waar de slachtoffers zich in bevonden losgeschoten. 

Twee doden door val uit hoogwerker
Twee doden door val uit hoogwerker (Foto: ANP)

Amerikaan blijkt na halve eeuw onschuldig

De 81-jarige Amerikaan Paul Gatling heeft ruim een halve eeuw na zijn veroordeling wegens moord zijn naam kunnen zuiveren. Het Openbaar Ministerie in New York gaf toe dat de oorlogsveteraan nooit een eerlijk proces heeft gehad, zo berichtten Amerikaanse media maandag (lokale tijd).

Gatling zat jaren in de cel nadat hij was veroordeeld voor de moord op een schilder, die voor de ogen van zijn gezin was doodgeschoten. Een informant van de politie had de veteraan aangewezen aan als dader. Hoewel fysiek bewijs ontbrak, werd Gatling opgepakt.

Om aan de doodstraf te ontsnappen, liet de Amerikaan zich overhalen schuld te bekennen. De rechtbank veroordeelde hem in 1964 tot 30 jaar celstraf. Gatling kwam tien jaar later vrij nadat de gouverneur besloot het vonnis om te zetten naar de tijd die hij al had vastgezeten.

Op aandringen van Gatling besloot een speciale afdeling van het OM enkele jaren geleden nog eens naar het vonnis te kijken. Toen bleek onder meer dat ontlastende informatie was achtergehouden voor de verdediging. Justitie maakte daarop bekend dat de veroordeling na 52 jaar wordt teruggedraaid.

'Moordenaar' blijkt na halve eeuw onschuldig
'Moordenaar' blijkt na halve eeuw onschuldig (Foto: ANP)

Spaanse koning ontbindt parlement

De Spaanse koning Felipe heeft dinsdag het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De Spaanse bevolking gaat 26 juni weer naar de stembus. Het koningshuis kondigde de stap maandag al aan.

Spanje ging in december ook al naar de stembus, maar geen van de partijen haalde een meerderheid en ze slaagden er de afgelopen maanden ook niet in een coalitie te vormen. Het is voor het eerst in de Spaanse geschiedenis dat vervroegde verkiezingen noodzakelijk zijn. "Laten we hopen dat we allemaal een lesje hebben geleerd en dat het volgende parlement zo snel mogelijk overeenstemming bereikt over het vormen van een regering", zei parlementsvoorzitter Patxi López.

Het is allerminst zeker dat een nieuwe stembusgang een oplossing voor de patstelling zal zijn. Opiniepeilingen wijzen erop dat er bij nieuwe verkiezingen opnieuw geen duidelijke winnaar uit de bus zal komen.

Spaanse koning ontbindt parlement
Spaanse koning ontbindt parlement (Foto: ANP)

Australië: zelfverbranding niet onze schuld

Niet het strenge Australische asielbeleid is debet aan de zelfverbranding deze week in een kamp op het eiland Nauru, maar juist de mensen die zich sterk maken voor asielzoekers. Die beschuldiging werd dinsdag geuit door de Australische minister van Immigratie Peter Dutton.

Een Somalische vrouw stak zich maandag in brand in het Australische kamp op Nauru. Ze ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Het was al de tweede zelfverbranding in een week tijd. Een 23-jarige man uit Iran stak zich vorige week op Nauru in brand uit protest tegen de behandeling van de asielzoekers in het kamp. Hij overleefde zijn wanhoopsdaad niet.

De mensen die zich bekommeren om het lot van de mensen in de kampen geven mensen valse hoop dat ze ooit naar Australië kunnen reizen, zei Dutton. Dat is de reden van de zelfverbrandingen, niet het Australische beleid. "Het recente gedrag in Nauru is geen protest tegen de leefomstandigheden. Het zijn geen protesten tegen de gezondheidszorg of tegen het gebrek aan financiële steun." De pleitbezorgers van de asielzoekers "moedigen sommige mensen aan zich op een bepaalde manier te gedragen", aldus de minister.

Mensenrechtenorganisaties klagen al langer over de situatie in de kampen. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wees dinsdag opnieuw met de beschuldigende vinger naar de regering in Canberra. "Deze mensen hebben al zoveel doorstaan. Velen zijn gevlucht voor oorlog en vervolging, sommigen hebben al een trauma opgelopen", aldus de verklaring van UNHCR. "De consensus onder medische experts is dat de omstandigheden enorm schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gesteldheid."

Australië: zelfverbranding niet onze schuld
Australië: zelfverbranding niet onze schuld (Foto: ANP)

Nintendo licht keuze voor mobiele Animal Crossing en Fire Emblem toe

Vorige week maakte Nintendo bekend dat de volgende twee titels voor smartphones en tablets gebruik zullen maken van de Animal Crossing en Fire Emblem IP's. Veel mensen hadden van tevoren verwacht dat Nintendo de meest populaire series zou benutten, zoals Super Mario, maar Nintendo heeft uiteraard een reden om voor deze aanpak te kiezen.

Aangezien Nintendo nieuw is in de smartphone-markt, is één van de doelen zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met de IP's van Nintendo. Miitomo is een sociale app die ondertussen door meer dan tien miljoen unieke users is gedownload. De volgende apps moesten wel meer gameplay met zich meebrengen en een breder publiek aanspreken. Het antwoord vond Nintendo in Animal Crossing en Fire Emblem.

Animal Crossing heeft het voordeel dat het op de lange termijn te spelen is en een breed publiek aanspreekt, waaronder vrouwen en jongere spelers. Fire Emblem is daarentegen iets meer hardcore en spreekt voornamelijk een jongvolwassen publiek aan. De game wordt ontwikkeld zodat het voor iedereen toegankelijk wordt, maar behoudt wel zijn eigen karakter en blijft trouw aan het genre.

Uiteindelijk zullen er dus ongetwijfeld games uitkomen voor Mario, Zelda en Donkey Kong. Voor het einde van het fiscale jaar moeten er vijf games in totaal zijn uitgekomen, dus wie weet volgen deze wel na Animal Crossing en Fire Emblem. Deze laatste twee titels moeten in het najaar beschikbaar komen.

Animal Crossing Happy Home Designer (Foto: Nintendo)

Renault wil Red Bull binnenboord houden

Renault is er alles aan gelegen om het Formule 1-team Red Bull racing binnenboord te houden. De relatie tussen beide bedrijven was eind vorig jaar behoorlijk verstoord, maar inmiddels is de situatie zodanig verbeterd dat de Fransen voor eind deze maand contractverlenging voor 2017 hopen te bereiken.

De Renault-motoren brachten in 2015 niet wat er van verwacht mocht worden, waardoor Red Bull dreigde te breken. Uiteindelijk bleef het team de Fransen toch trouw, al werden de motoren voor dit jaar TAG Heuer gedoopt. Inmiddels pakt een herstructurering op de motorenafdeling in Vichy goed uit en staan er verbeteringen aan de krachtbron op stapel. Voor Renault is niet alleen het rijden met meer teams voordelig, maar aan chassiszijde zet Red Bull de benchmark voor het fabrieksteam.

Om onzekere situaties zoals eind vorig jaar te voorkomen moeten de akkoorden over het leveren van de motoren dit jaar al vroegtijdig bekend worden gemaakt aan autosportfederatie FIA. Komende vrijdag moeten de fabrikanten laten weten dat ze motoren aan Formule 1-teams willen leveren, op 15 mei moeten de teams die beleverd gaan worden genoemd worden en mocht een renstal zonder krachtbron komen te zitten dan wijst de FIA op 1 juni een fabrikant aan waarmee gesproken moet worden. Omdat Renault en Honda nog niet aan drie of meer teams leveren, komen alleen zij voor die laatste deadline in aanmerking.

'Beboet landen voor weigeren vluchtelingen'

Europese landen die weigeren mee te werken aan de spreiding van migranten en vluchtelingen moeten een boete krijgen, van mogelijk wel 250.000 euro per vluchteling. Dat is de strekking van een plan van de Europese Commissie, schrijft The Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.

De Europese Commissie praat al langer over de hervorming van het Europese asielbeleid. De boete is een van de meest controversiële onderdelen van het plan, dat woensdag officieel wordt gepresenteerd. Onder anderen vicevoorzitter Frans Timmermans pleit al maanden voor een herverdeling van migranten en asielzoekers, maar voornamelijk Oost-Europese landen verzetten zich hevig tegen elke vorm van quota.

De ingewijden zeiden tegen de krant dat in de conceptversie die maandag is opgesteld het sanctiebedrag is vastgesteld op 250.000 euro, maar dat dat nog kan veranderen. Voor een land als Polen, dat als het aan Brussel ligt 6200 migranten moet opvangen, zou de 'afkoopsom' in het huidige voorstel neerkomen op zo'n 1,5 miljard euro.

'Beboet landen voor weigeren vluchtelingen'
'Beboet landen voor weigeren vluchtelingen' (Foto: ANP)

Van Gaal: "Ben een van de beste trainers"

Louis van Gaal beleeft met Manchester United opnieuw een wisselvallig seizoen. Toch ligt dat niet aan zijn eigen kwaliteiten, meent de manager.

Manchester United staat momenteel vijfde in de Premier League en de kans dat de ploeg zich voor de voorronde van de Champions League plaatst is niet heel groot. Wel wacht de finale van de FA Cup nog tegen Crystal Palace.

Engelse media schrijven al maanden over het feit dat José Mourinho deze zomer de taken van Van Gaal overneemt, ondanks dat hij nog een contract voor een seizoen heeft op Old Trafford. "Ik kan daar wel mee omgaan. Het is niets nieuws voor me", zegt Van Gaal tegen diverse media op het Player of the Year awards-gala. "Maar voor mijn spelers is het niet zo makkelijk. Zij lezen het elke dag, wat denk je dat zoiets met mijn autoriteit doet? Hoe denk je dat ze mijn adviezen zullen opvolgen als hun coach wordt neergezet als iemand die niks kan?"

Van Gaal houdt echter vertrouwen in zijn eigen kwaliteiten. "Zo ben ik. Ik ben best arrogant. Ik ben een van de beste trainers ter wereld." Maar dat de prestaties niet voldoen aan de verwachtingen, daar is Van Gaal het wel mee eens. "De verwachtingen zijn die van de beste club ter wereld en deze zijn te hoog. We zitten in een overgangsfase en dat is nog niet zo makkelijk. We kunnen ons nog altijd plaatsen voor de Champions League en we zitten in de finale van de FA Cup."

Van Gaal weet dus wat hij moet doen om toch tevreden terug te kijken. "Ik ben naar Engeland gekomen om een prijs te winnen, maar eerst moeten we ons plaatsen voor de Champions League."

Baby gered uit ingestort gebouw Kenia

Reddingswerkers in Kenia hebben dinsdag een baby gered vanonder het puin van een gebouw dat meer dan drie dagen geleden instortte. Volgens het Keniaanse Rode Kruis werd het eenjarige meisje gevonden in een emmer die was omwikkeld met een deken. Het kindje is ernstig uitgedroogd en wordt momenteel behandeld, zei een woordvoerster van het Rode Kruis.

Het flatgebouw in Nairobi stortte vrijdagavond in, waarschijnlijk door hevige regenval. Het meisje werd dinsdagochtend rond 04.00 uur lokale tijd onder het puin vandaan gehaald.

Het dodental van de instorting staat vooralsnog op 21. Reddingswerkers zeiden maandag weinig hoop te koesteren nog overlevenden te vinden.

Baby gered uit ingestort gebouw Kenia
Baby gered uit ingestort gebouw Kenia (Foto: ANP)

Toppers benaderd voor omkoping

De Toppers zijn in 2009 benaderd om mee te werken aan het manipuleren van het stemmen via sms voor het Eurovisie Songfestival. Dat zegt de manager van de Toppers, Benno de Leeuw, dinsdag in de uitzending van Brandpunt. Het aanbod zou gedaan zijn door een 'Oost-Europese partij'.

De Leeuw heeft destijds een afspraak met een Oost-Europese man gemaakt, die uitlegt dat hij via sms-bombardementen het stemgedrag kan beïnvloeden. Gevraagd wat dat manipuleren dan kost, antwoordt De Leeuw: "Je praat over een wereldwijd evenement: dan denk ik dat je over luttele miljoenen praat."

Of de Toppers, destijds bestaande uit Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom, nu wel of niet op de hoogte werden gesteld van het aanbod is niet duidelijk: De Leeuw zegt het niet besproken te hebben, terwijl Gordon en Jeroen van der Boom zeggen dat het wel besproken is, maar ook direct van tafel is geveegd. René Froger wilde niet reageren op vragen van Brandpunt.

Toppers benaderd voor omkoping
Toppers benaderd voor omkoping (Foto: BuzzE)

Klassieke Microsoft-apps in store

Microsoft heeft een aantal klassieke Windows-programma's in de Windows Store gezet, meldt Windows Central. Het zijn apps die lijken te zijn omgezet via de Centennial-tool zodat ze ook bruikbaar zijn onder Windows 10. Opvallend is dat Notepad, of Kladblok in de Nederlandse versies van Windows, vooralsnog ontbreekt.

De apps zijn nog niet te downloaden. Wellicht gaat Microsoft dit mogelijk maken via een update van Windows 10 die deze zomer wordt verwacht. Eerder al toonde Microsoft de Desktop App Converter, waarmee het mogelijk is om oude installatiebestanden om te zetten voor gebruik onder Windows 10. Microsoft schat volgens Tweakers dat zo'n zestien miljoen oude programma's op deze manier weer beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Klassieke Microsoft-apps in store
Klassieke Microsoft-apps in store (Foto: BuzzT)

Slachtoffers inbraak willen hogere straffen

Slachtoffers van een inbraak willen dat daders veel strenger worden gestraft. Bijna drie op de tien vinden een jarenlange celstraf, van gemiddeld 22 jaar, het meest gepast. Dit blijkt uit een onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken onder ruim duizend respondenten.

Een kwart van de slachtoffers vindt dat de dief, wanneer hij wordt gepakt, een schadevergoeding moet betalen van zo'n 3000 euro. Veel mensen bij wie is ingebroken, koesteren gevoelens van agressie richting de dader. Ruim vier op de tien ondervraagden zouden de inbreker graag 'een pak rammel willen geven'.

"Na het meemaken van een inbraak of poging daartoe daalt het gevoel van veiligheid in de eigen woning gemiddeld van een 7,8 naar een 6,0. Dat slachtoffers verhaal willen halen bij degene die hen dit leed heeft berokkend, is logisch. Maar dat slachtoffers de dader ook echt iets aan willen doen, laat de enorme impact van een inbraak op slachtoffers zien", zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Slachtoffers inbraak willen hogere straffen
Slachtoffers inbraak willen hogere straffen (Foto: ANP)

Omroep Max komt met serie over zaak Menten

Onder de titel De zaak Menten komt omroep MAX in het najaar met een driedelige serie over de Blaricumse oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Aus Greidanus speelt de titelrol, meldt De Telegraaf.

De opnamen zijn pas begonnen, onder meer in de rechtbank in Amsterdam waar de Blaricumse zakenman terechtstond. De serie is gebaseerd op het boek van journalist Hans Knoop, een rol van Guy Clemens. Noortje Herlaar speelt zijn vrouw Betty. Carine Crutzen speelt de rol van Meta, de tweede echtgenote van Pieter Menten. "Ondanks alles wat boven tafel kwam is ze tot het laatst in zijn onschuld blijven geloven", zegt Crutzen.

Pieter Menten (1899-1987) was kunstverzamelaar en miljonair. Hij werd in 1976 gearresteerd en werd veroordeeld tot tien jaar cel.

Omroep Max komt met serie over zaak Menten
Omroep Max komt met serie over zaak Menten (Foto: BuzzE)

Groei in Nederland voor mediaconcern Sanoma

Het Finse mediaconcern Sanoma is er afgelopen kwartaal in geslaagd om meer winst te maken in Nederland en België. Daarbij wist de uitgever van onder meer Nu.nl, SBS en tijdschriften als Donald Duck en Libelle de inkomsten uit lopende activiteiten met 3 procent te laten groeien.

De operationele winst kwam 28 procent hoger uit dan een jaar eerder, op 7,4 miljoen euro. De totale omzet van de Nederlands-Belgische tak van Sanoma daalde nog wel, tot 175,6 miljoen euro, tegen 189,5 miljoen in het eerste kwartaal vorig jaar. Dit komt omdat Sanoma recent nog verschillende titels, waaronder het Belgische tv- en opinieblad Humo, heeft verkocht.

Vooral titels als Libelle, vtwonen en LINDA liepen goed. De tv-zenders van SBS trokken relatief meer kijkers en advertenties brachten meer geld op.

Nettowinst
Ook buiten Nederland en België liet Sanoma verbeteringen zien. Zo zag het concern zijn marktaandeel toenemen in de Finse advertentiemarkt. In het thuisland ging het vooral goed met Sanoma's radio- en tv-activiteiten.

Het mediabedrijf boekte concernbreed een nettowinst van bijna 1 miljoen euro, waar een jaar geleden nog een verlies van 8,3 miljoen euro in de boeken werd gezet. De omzet zakte daarbij met ruim 7 procent tot 353 miljoen euro. Geschoond voor de activiteiten die Sanoma afgelopen jaar van de hand heeft gedaan, bleven de opbrengsten min of meer stabiel.

Groei in Nederland voor mediaconcern Sanoma
Groei in Nederland voor mediaconcern Sanoma (Foto: ANP)

Iedereen is van de wereld voor goede doel

Iedereen is van de wereld, het bekende nummer van Thé Lau en The Scene, krijgt een nieuw leven. Veertien artiesten hebben het nummer opgenomen voor het goede doel, meldt het AD.

In een kerk in Amsterdam zongen artiesten als Typhoon, Barry Hay, Claudia de Brey, Paul de Leeuw en Lange Frans maandag het 26 jaar oude nummer in. Onder toeziend oog van Marijke Lau, weduwe van de vorig jaar overleden Thé, en zoon Max nam ieder een deel van de song voor zijn rekening.

Het initiatief voor de actie komt van zangeres en actrice Hadewych Minis. Een deel van de artiesten zingt het nummer samen met The Scene op 18 juni, als aftrap van de Nacht van de Vluchteling, in de Cruise Terminal in Rotterdam.

De opbrengst van het nummer, dat over drie weken via iTunes is te downloaden, gaat naar Stichting Vluchteling en zal gebruikt worden voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd.

'Veel Nederlanders herkennen beroerte niet'

Veel mensen die een beroerte hebben gehad gaan pas uren later naar een ziekenhuis. Dat komt onder meer doordat ruim twee derde van de Nederlanders de meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkent. Dat meldt de Hartstichting dinsdag, die Intomart GfK onderzoek liet doen onder ruim duizend mensen.

Slechts 31 procent van de respondenten zei spontaan een beroerte te herkennen aan een scheve mond, spraakproblemen en een verlamming van een arm. Wel weet vrijwel iedereen (88 procent) dat bij een vermoeden van een beroerte direct het alarmnummer moet worden gebeld.

Doordat mensen signalen niet herkennen, zouden ze vaak te lang wachten met het inschakelen van hulp. "Door niet direct 112 te bellen, komen slachtoffers gemiddeld pas na 7 uur in het ziekenhuis, terwijl snelle behandeling cruciaal is om hersenbeschadiging te voorkomen", meldde de stichting.

Campagne
Dagelijks worden 125 mensen getroffen door een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Een op de vijf personen overleeft een beroerte niet. "Dat zijn jaarlijks meer dan 9000 mensen", aldus de Hartstichting.

Momenteel zouden 175.000 Nederlanders leven met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Zij kampen in sommige gevallen met verlammingsverschijnselen of hebben problemen met praten of lopen. De Hartstichting begint dinsdag een campagne om mensen te wijzen op de drie meest voorkomende signalen van een beroerte.

'Veel Nederlanders herkennen beroerte niet'
'Veel Nederlanders herkennen beroerte niet' (Foto: ANP)

Zalencentrum Doornenburg getroffen door brand

Twee personen zijn dinsdagochtend vroeg lichtgewond geraakt bij een brand in een zalencentrum in Doornenburg (Gelderland). Een van de slachtoffers ademde rook in. Ook raakte iemand lichtgewond toen omwonenden zich via een balkon in veiligheid brachten.

Meerdere omwonenden moesten tijdens de brand hun huizen verlaten. Bewoners van een woning boven het zalencentrum roken een brandlucht en zochten zelf een veilig heenkomen. Omstanders en agenten waarschuwden de bewoners van een ander huis, die lagen te slapen toen de brand uitbrak.

De brand is inmiddels "zo goed als uit", aldus een woordvoerder van de brandweer. Het zalencentrum heeft onder meer rook- en roetschade opgelopen. Ook de bovenliggende woning heeft schade, waardoor de bewoners nog niet naar huis kunnen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Lage pakkans voor appende automobilist

De politie houdt in Nederland weinig gerichte controles om automobilisten te betrappen die bellen of appen achter het stuur. Dat blijkt uit een rondgang van het AD langs tien regionale eenheden van de politie.

Vier eenheden lieten weten wel eens gerichte controles te hebben gehouden. De andere politie-eenheden controleren incidenteel of nemen de controles mee in de surveillance op de weg.

Het aantal boetes voor bellen of appen achter het stuur loopt al jaren terug. Zo gaf de politie in 2010 nog 140.000 mensen een bekeuring omdat ze achter het stuur met hun telefoons in de weer waren. Dat aantal daalde vorig jaar naar 33.000, becijferde de krant.

"De pakkans is bijna nul", zegt oud-verkeersofficier van Justitie Koos Spee in het AD. "Kijk om je heen. Op de weg zie je voortdurend mensen bellen en sms'en. Vooral dat laatste is levensgevaarlijk, omdat je ogen niet meer op de weg zijn gericht."

'Lage pakkans voor appende automobilist'
'Lage pakkans voor appende automobilist' (Foto: ANP)

Cyberpiraat bekent kopiëren van apps

Een 22-jarige Amerikaan heeft maandag bekend dat hij meer dan vier miljoen illegale kopieën heeft gemaakt van Android-apps. Die verkocht hij via de ondergrondse markt Applanet. Een 29-jarige handlanger had al eerder bekend. Ze horen in augustus welke straf ze krijgen.

Door de piraterij zijn de eigenlijke makers van de apps ongeveer 17 miljoen dollar misgelopen, omgerekend 14,7 miljoen euro, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. De 29-jarige verdachte was ook betrokken bij een ander piratennetwerk, SnappzMarket. Daar werden meer dan een miljoen kopieën van Android-apps verkocht, met een waarde van 1,7 miljoen dollar.

Cyberpiraat bekent kopiëren van apps
Cyberpiraat bekent kopiëren van apps (Foto: BuzzT)

Iedereen is verdacht in nieuwe Scream-trailer

Scream is als filmreeks wel voorbij, maar vorig jaar was er op de Amerikaanse MTV plotseling een seizoen van een heuse Scream-tv-serie. Voor het tweede seizoen heeft MTV nu een eerste trailer vrijgegeven.

Paranoia en angst zijn de pijlers van Scream 2, wanneer de vriendengroep van het vorige seizoen denkt dat alles voorbij is. Maar niets blijkt minder waar: iemand slaat weer aan het moorden. Maar wie? Is het één van hen? En waarom?

Scream is in de VS te zien op MTV. In Nederland was (en is) het eerste seizoen te zien bij Netflix.

FOK! Wat een weer: zonnig en koel

Ook vandaag begint de dag zonnig, maar trekt er in de loop van de dag bewolking het land binnen. het is vandaag wel een stuk koeler dan gisteren; slechts 13 graden geeft het KNMI ons. De wind komt uit het noord tot noordwesten en is vrij matig tot zwak. In de avond draait de wind richting het zuidwesten. 

Zon op 06:05
Zon onder 21:09
Zonkracht

 4 / 2 

Laantje in het Reichswald bij Kleve in Duitsland (Foto: qltel)
Laantje in het Reichswald bij Kleve in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
1942 In het concentratiekamp Sachsenhausen werden 72 leden van de Nederlandse Ordedienst geëxecuteerd.
 1978 De eerste spam e-mail werd verstuurd. 
 1986 Belgie won het eurovisiesongfestival dankzij Sandra Kim.
 2002 Nintendo bracht de Gamecbube uit in Europa. 
 2007 In Portugal werd Madeleine McCann ontvoerd uit een appartement. 


The True Story About Maddie

'Toestemming voor visumvrij reizen Turken'

De Europese Commissie geeft Turkije woensdag voorlopige toestemming voor visumvrij reizen binnen het paspoortvrije Schengengebied. Dat zeggen ingewijden tegen de BBC.

Het opheffen van de visumplicht voor Turken is een van de toezeggingen die Brussel heeft gedaan in ruil voor Turkse hulp bij het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Turkije moet wel voldoen aan alle EU-criteria voor visumvrij reizen, benadrukken de bronnen.

Volgens de overeenkomst moet de Turkse regering op 4 mei voldoen aan 72 punten, zodat Turkse burgers eind juni visumvrij kunnen reizen. Diplomaten zeiden onlangs tegen de BBC dat pas aan de helft van de criteria was voldaan.

'Toestemming voor visumvrij reizen Turken'
'Toestemming voor visumvrij reizen Turken' (Foto: ANP)

Onbekende halfzus Prince eist deel erfenis

Een tot nu toe onbekende halfzus van Prince is opgedoken. Darcell Johnston zegt dezelfde moeder te hebben als de op 21 april overleden zanger en wil een deel van de erfenis.

Omdat het erop lijkt dat Prince geen testament had, wordt zijn nalatenschap waarschijnlijk verdeeld onder zijn zus en vijf halfbroers en -zussen. Nu heeft Johnston papieren ingediend bij de rechtbank waarmee zij aangeeft ook recht te hebben op een deel. De door de rechtbank aangestelde beheerder over het nalatenschap onderzoekt haar bewering, meldt TMZ.

De familieleden van Prince zouden pas enkele dagen geleden voor het eerst over het bestaan van Johnston hebben gehoord.

Onbekende halfzus Prince eist deel erfenis
Onbekende halfzus Prince eist deel erfenis (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.