FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 april 2016

Uitslag De Graafschap - FC Twente

De Graafschap heeft in de strijd tegen rechtstreekse degradatie uit de Eredivisie goede zaken gedaan door thuis met 1-1 gelijk te spelen tegen FC Twente. De Superboeren kwamen in de eerste helft op achterstand, maar knokten zich met tien man toch nog naar een punt, waardoor de ploeg met nog drie duels twee punten voorsprong heeft op Cambuur Leeuwarden.

De Graafschap

1 - 1

FC Twente

86' Parzyszek   32' Cabral
 
Gele kaart: Van de Pavert, Tarfi, Tesselaar, Smeets (De Graafschap), Zawada, Ziyech, Marsman (FC Twente)
Rode kaart: Tesselaar (60) (De Graafschap)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Pröpper
Van de Pavert
Tesselaar
Tarfi (Smeets/46)
Diemers (Parzyszek/74)
El Jebli (Koolhof/60)
Driver
Vermeij
Peters
  Marsman
Ter Avest
Bijen
Uvini
Thesker
Hölscher
Ziyech
Schilder
Ede (Van der Lely/38)
Zawada (Börven/65)
Cabral (Schmidt/78)

'Belediging buitenlandse leider moet kunnen'

VVD-Tweede Kamerlid Joost Taverne wil af van het artikel in de Nederlandse wet waardoor een buitenlands staatshoofd dat zich beledigd voelt aangifte kan doen. Hij kondigde vrijdag aan dat hij het kabinet gaat vragen dit wetsartikel te schrappen. Taverne slaat aan op de ophef rond de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann

Böhmermann maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder meer uit voor geitenneuker. Op zijn beurt diende Erdogan een aanklacht in tegen de Duitse cabaretier en tv-presentator. Taverne vindt het onbegrijpelijk dat de Duitse komiek voor zoiets vervolgd kan worden. Humor hoort erbij, aldus het VVD-Kamerlid dat denkt dat een buitenlands staatshoofd zich een volgende keer best beledigd zou kunnen voelen door een Nederlandse cartoonist.

"Onze vrijheid van meningsuiting mag nooit door een buitenlandse leider zoals Erdogan ter discussie worden gesteld. Humor, satire, spot en belediging horen bij onze open en vrije samenleving. Ik zal daarom zo snel mogelijk een motie indienen die het kabinet opdraagt het artikel dat belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt, te schrappen."

'Belediging buitenlandse leider moet kunnen'
'Belediging buitenlandse leider moet kunnen' (Foto: ANP)

Geen schuld Pirelli aan lekke banden

De eerste vrije training voor de Grand Prix van China werd opgeschud door drie lekke linker achterbanden. Tweemaal was het bij de Williams van Felipe Massa, terwijl ook Renault-coureur Kevin Magnussen met eenzelfde euvel te maken kreeg. De schuld van de problemen lag echter niet bij de Italiaanse rubbermaker.

Massa produceerde een fraaie spin van de baan af, nadat linksachter de band van de velg was gekomen. De Williams-coureur keerde terug naar de pits en nadat hij het circuit weer op was gekomen ging het opnieuw mis. De oorzaak bleek aan de veranderde remmen van de FW38 te liggen. Deze schuurden tegen het rubber aan, waardoor Williams aan de slag moest om verdere problemen te voorkomen.

Bij Magnussen was er een andere oorzaak voor het falen van de band. De Deen kampte met een defecte achterwielophanging van zijn Renault. De auto zakte door zijn hoeven, waardoor het rubber de vloer van de bolide raakte en scheurde. Hij kon hierdoor niet deelnemen aan de tweede vrije training.

Opnieuw zware aardbeving bij Kumamoto

Het Japanse eiland Kyushu is vrijdagnacht opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Deze had volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGV) een kracht van 7.4 en had plaats op een diepte van 40 kilometer. Het epicentrum lag opnieuw in de buurt van Kumamoto. Nog geen half uur later werd een naschok gevoeld met een magnitude van 6.0.

De Japanse seismologen achtten een tsunami mogelijk van 1 meter hoog. Bewoners aan de kunst bij de Ariake- en Yatsushirozee werd geadviseerd hun huizen te verlaten. Over de aangerichte schade en het aantal slachtoffers is nog weinig bekend. Nieuwszender NHK meldde vanuit Mashiki, de stad die het zwaarst lijkt getroffen, telefoontjes van mensen die vastzaten in de panden waar ze verbleven. Op de achtergrond waren sirenes van ambulances en politiewagens te horen.

Amper 24 uur eerder werd het gebied opgeschrikt door een beving van 6.6, gevolgd door een grote reeks naschokken. Die kostte aan zeker negen mensen het leven, honderden raakten gewond. Verscheidene gebouwen stortten in. Het dodental kan daardoor nog oplopen.

Opnieuw zware aardbeving bij Kumamoto
Opnieuw zware aardbeving bij Kumamoto (Foto: ANP)

Sanders hekelt kloof tussen arm en rijk

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders heeft vrijdag tijdens een conferentie over sociale rechtvaardigheid in het Vaticaan de kloof tussen de 'haves en havenots' in deze wereld verdorven genoemd. De Democraat riep de encycliek van paus Leo XIII uit 1891 over dit onderwerp in herinnering. Ook toen waren de verschillen tussen rijk en arm al enorm.

"Laten we duidelijk zijn, vandaag de dag is de situatie erger. In 2016 bezit 1 procent van de wereldbevolking meer dan de overige 99 procent samen. In een tijd dat zo weinigen zo veel hebben en zo velen zo weinig, moeten we de grondbeginselen van de huidige economie afkeuren als immoreel en onhoudbaar", zei Sanders. Hij hekelde ook het systeem in de Verenigde Staten, waar "miljardairs verkiezingen kunnen kopen".

Paus Franciscus liet zich verontschuldigen. Bisschop Marcello Sanchez las een handgeschreven briefje voor waarin de kerkvorst liet weten dat hij tot zijn spijt niet kon komen in verband met de voorbereiding op zijn bezoek aan Griekenland zaterdag.

Sanders hekelt kloof tussen arm en rijk
Sanders hekelt kloof tussen arm en rijk (Foto: ANP)

Suriname akkoord met IMF over noodsteun

Suriname mag uitzien naar een noodkrediet van omgerekend bijna 425 miljoen euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarover bereikten het Zuid-Amerikaanse land en het fonds vrijdag overeenstemming.

De Surinaamse economie staat zwaar onder druk door de enorme daling van de prijzen van onder meer olie en goud. Daardoor is de financiële positie van het land uitgehold en is de economie in een recessie beland.

Volgens het IMF werkt de Surinaamse regering aan een ambitieus hervormingsprogramma. Daarbij wordt stevig het mes gezet in de overheidsuitgaven en gaat het monetaire en wisselkoersbeleid op de schop. De meest kwetsbare groepen van de bevolking worden volgens het IMF met speciale maatregelen ontzien. Suriname wist zijn tekort vorig jaar al stevig terug te dringen en wil zijn financiën dit jaar verder verbeteren, onder meer via de invoering van btw.

De steun, in de vorm van een tweejarige kredietlijn, moet nog definitief worden goedgekeurd door het bestuur van het IMF.

Suriname akkoord met IMF over noodsteun
Suriname akkoord met IMF over noodsteun (Foto: ANP)

'Apple schroeft productie iPhones terug'

Techreus Apple trapt verder op de rem bij de productie van iPhones, omdat de vraag naar de apparaten tanende is. Dat schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei vrijdag.

Volgens de krant schroeft het bedrijf de productie ook in het tweede kwartaal van dit jaar terug. Daarbij zou het bedrijf proberen het aanbod van de onlangs gelanceerde iPhone SE opzettelijk schaars te houden. Apple zou leveranciers van onderdelen al hebben ingelicht over de plannen.

Apple lanceerde de kleinere en relatief goedkopere iPhone SE vorige maand. De introductie gebeurde in een voor Apple bijzonder kwartaal. Analisten verwachten dat de verkoop van iPhones in de eerste drie maanden van dit jaar voor het eerst sinds begin 2007 op kwartaalbasis is gedaald.

'Apple schroeft productie iPhones terug'
'Apple schroeft productie iPhones terug' (Foto: BuzzT)

Liefde maakt doof

De Tap Inn bar en casino in de stad Billings in de Amerikaanse staat Montana is overvallen. Terwijl 2 mannen en een vrouw het personeel en bezoekers onder schot houden grist één van deze personen de kassa leeg. Er is een onbekend bedrag uit de kassa verdwenen.

Op zich is dit niet bijzonder, maar het filmpje uit een bewakingscamera is wel bijzonder, door het stel dat op de voorgrond zit te zoenen. En kennelijk niet merkt dat er een overval gaande was..

Nigel de Jong moet drie duels brommen na charge

De Verenigde Staten maakten onlangs kennis met het ietwat harde spel van Nigel de Jong. De middenvelder is nu voor drie duels geschorst.

De middenvelder van LA Galaxy is door het disciplinaire committee van de MLS voor drie duels geschorst en krijgt een boete waarvan de hoogte niet bekend is gemaakt. Dit naar aanleiding van een spijkerharde overtreding in het duel met Portland Timbers.

Op 10 april ging De Jong dusdanig hard door op tegenstander Darlington Nagbe, dat die speler er met een rolstoel vanaf moest. De Jong moet toekijken tijdens de wedstrijden van LA Galaxy tegen Houston Dynam, Real Salt Lake en Sporting Kansas City. Volgens de tuchtcommissie was de spijkerharde trap op het onderbeen van Nagbe "schandelijk en roekeloos" en "een duidelijke en ondubbelzinnige" rode kaart waard. 

Trainer Bruce Arena van LA Galaxy nam het voor zijn aanvoerder op. "Nigel heeft een reputatie die hem achtervolgt, maar ik vind alle ophef hysterisch."

De overtreding van Nigel de Jong. (Bron: YouTube)

Kaaimannen moeten van olympische golfbaan gehaald worden

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro gaat speciaal getrainde professionals inzetten om kaaimannen en capibara's - de grootste knaagdieren op aarde - van de golfbaan te verwijderen. 

Volgens Folha de São Paulo worden de dieren door de professionals 'van de ene kant naar de andere kant van de baan gebracht', hoewel ons niet helemaal duidelijk is hoe dat zou helpen. Op de andere kant van de baan zou immers ook golf gespeeld moeten worden. Het doel is vooral om de dieren te beschermen en te voorkomen dat ze bijvoorbeeld afgemaakt moeten worden. 

Men zegt dat er geen risico zal zijn voor het publiek of de spelers, omdat de in Zuid-Amerika levende neefjes van de alligators en krokodillen - de kaaimannen - normaal gesproken wel vluchten als ze omringd worden door mensen. Hoe men een situatie op gaat lossen waarbij één of meerdere kaaimannen besluit om zich niet aan de algemeen geaccepteerde vluchtreactie te houden is niet bekendgemaakt.  

Homo uit klas gezet

Zelfs in Drenthe komen af en toe mensen uit de kast. Maar of dat nu wel zo verstandig is? De 15-jarige Maicke van de Belt is op zijn school in Coevorden stelselmatig het slachtoffer van pesterijen. Volgens de puber komt dat omdat hij op andere jongetjes valt.

“Het is discriminatie”, verzucht Maicke (dat schijnt een jongensnaam te zijn). “ik wil naar een andere school, want zo kan het niet langer”. De vmbo-leerling van De Nieuwe Veste is voor zijn eigen veiligheid uit de klas gezet. Nadat de kwestie vorige week escaleerde, vond de schoolleiding het tijd om in te grijpen. Het is niet helemaal duidelijk of er fysiek geweld tegen Maicke gebruikt is, maar het ventje is wel continu het doelwit van tackles en scheldkanonnades. Geen van die struikelpartijen heeft een gele kaart opgeleverd. Elke dag is het raak.

Schooldirecteur Ben Karstenberg lijkt de zaak te bagatelliseren.“Het uit de kast komen was voor hem, maar ook voor zijn klas wennen. Pubers reageren zoals ze reageren. Ze maken er grapjes over, die leiden tot reacties. Zijn omgeving moet eraan wennen. De jongen is heel eerlijk geweest over zijn situatie. Dan is het niet leuk als er telkens grappen over worden gemaakt. Uit veiligheidsoverwegingen is hij nu even uit zijn klas gehaald".

In het verleden is al de nodige aandacht aan het gedoe geschonken. Maatschappelijk werk, zijn mentor, allemaal partijen die geprobeerd hebben de zaak te normaliseren. Helaas; niets werkte. Karstenberg gelooft zelf dat het weinig met homofobie te maken heeft en gooit het op 'pubergedrag'. "Er zijn verscheidene gesprekken geweest, juist ook met zijn medeleerlingen", vertelt de directeur. "Het is niet zo dat zijn veiligheid op school in het gedrang is, maar op wat er daarbuiten gebeurt heeft de school weinig invloed. Het heeft ook niet zozeer met homohaat te maken. Het zijn pubers die op elkaar reageren. Dat stapelt zich op. Leerlingen spannen tegen hem samen. Natuurlijk wordt de jongen zo goed als mogelijk op school verdedigd, maar daarin moet je ook niet doorschieten. Zoiets kan zich tegen de jongen keren".

Maicke is het niet met die lezing eens. Hij zegt dat het wél om homohaat gaat. Ondertussen heeft hij zijn probleem voorgelegd bij de Facebookpagina Rutger Zegt Nee Tegen Pesten. De beheerder -die luistert naar de naam Rutger- haalt alles uit de kast voor scholieren die gepest worden. "Zie mij als laatste redmiddel", aldus de man met een 'R' op zijn borst. "Ik kom meteen in actie om te proberen de situatie te verbeteren. Zo heb ik in het geval van Maicke contact opgenomen met zijn school en de gemeente Coevorden".

Maicke is ondertussen van mening dat Rutger in een paar dagen al meer voor hem gedaan heeft dan zijn school in jaren.

Een kijkje op diezelfde Facebookpagina leert dat het verhaal van de directeur nog wel eens niet helemaal op onzin zou kunnen berusten. Sommige reacties op de pagina wijzen namelijk juist Maicke aan als pestkop, die nu zelf het deksel op zijn neus lijkt te krijgen.

Wie het weet mag het zeggen. Pesten is trouwens sowieso stom.

Amsterdams raadslid Duiten66 sloopt boekhandel

Marcel van den Heuvel, Duiten66 raadslid in Amsterdam en ook eigenaar van enkele winkelpanden in de Oude Spiegelstraat te Amsterdam wil boekhandel Evenaar op straat zetten omdat deze de huurverhoging van 2.100 euro naar 5.000 euro niet kan ophoesten.

De Duiten66’er wil het winkelpand ingrijpend renoveren en vergroten, wat 100.000 euro moet gaan kosten. Dit omdat het pand onder andere zijn pensioeninvestering is, maar ook omdat de onroerendezaakbelasting op het pand verhoogd is. Boekhandel Evenaar is een begrip onder literatuurliefhebbers van het reisboekgenre en herbergt een schat aan boeken die over culturen en politiek van landen als Japan gaan.

De Duiten66 graaier zegt dat de eigenaren al jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rij hebben gezeten en dan maar plaats moeten maken voor een huurder ‘van statuur’ die de meer dan verdubbelde huur wel kan ophoesten. Er is wel een verhuisvergoeding en alternatieve locatie op de Keizersgracht aangeboden, maar deze blijkt niet geschikt te zijn.

Tevens werpt het bezit van zijn drie panden met miljoenen aan overwaarde vragen op over belangenverstrengeling. Het Duiten66 raadslid zegt daarover “Zo zit de wereld niet in elkaar” en vindt dat boekenhandels subsidiëren niet zijn taak is en dat het ook zijn probleem niet is als de eigenaren de zeer ruime verdubbeling van de huur niet kunnen ophoesten.

Müllenberg eerste Nederlandse bokser op Spelen in 24 jaar

Bokser Peter Müllenberg heeft zich vrijdag geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De 28-jarige Almeloër versloeg uitgerekend in het Turkse Samsun de Turk Mehmet Ünal in de halve finale van de klasse tot 81 kilogram. 

Dat was genoeg om plaatsing voor de Spelen definitief af te dwingen, want de top-3 in elke gewichtsklasse kreeg een olympisch startbewijs. Müllenberg won eerder met 3-0 van de Est Ainar Karlson en de Noor Surkho Shamilov, waarna Ünal wachtte.

De Nederlander kreeg van alle drie juryleden de eerste twee rondes toegewezen. In ronde drie kozen de juryleden uit Puerto Rico en Ierland voor Müllenberg, terwijl het Tunesische jurylid de Turk iets beter vond. Dat was voor de Nederlander ruimschoots voldoende om het gevecht met 3-0 te winnen.

Het is de eerste keer in 24 jaar dat Nederland op het olympisch bokstoernooi weer van de partij is. In 1992 leverde dat bij het laatste optreden wel flink wat succes op: Orhan Delibas won zilver, Arnold Vanderlijde pakte zijn derde bronzen medaille op rij. 

Huawei P9 Lite half mei in Nederland

De smartphone Huawei P9 Lite is half mei verkrijgbaar in Nederland, België en Luxemburg. Dat laat het Chinese technologiebedrijf aan Android Planet weten.

De P9 Lite is naar alle waarschijnlijkheid een uitgeklede versie van de eerder gepresenteerde P9. De telefoon heeft net zoals zijn grote broer een 5,2 inch full hd-scherm en 3GB werkgeheugen. Waarschijnlijk heeft de Lite niet de dubbele cameralens en is de processor minder krachtig dan die van de P9.

De nieuwste smartphone van Huawei zou een standaard 16GB aan opslagruimte hebben dat met een micro-sd-kaartje kan worden uitgebreid. Het toestel gaat zo'n 300 euro kosten.

Huawei P9 Lite half mei in Nederland
Huawei P9 Lite half mei in Nederland (Foto: BuzzT)

'Motie emissieloze auto's niet uitvoerbaar'

Het is praktisch en juridisch onhaalbaar om vanaf 2025 alleen nog de verkoop van auto's toe te staan die geen vervuilende stoffen meer uitstoten. De Tweede Kamer nam vorige maand een motie met die wens aan. Minister Henk Kamp van Economische Zaken kan hier echter niet aan tegemoet komen.

In een vrijdag aan de Tweede Kamer gestuurde brief, verklaart de bewindsman dat het alleen al vanuit juridisch oogpunt niet mogelijk is op zo'n korte termijn alleen nog maar de verkoop van volledig elektrisch aangedreven auto's toe te staan. "Voertuigen die in een EU-lidstaat een typegoedkeuring hebben verkregen, mogen in Nederland verkocht worden. De regels voor de interne markt staan het verbieden van de verkoop en de parallelimport van voertuigen met een conventionele verbrandingsmotor niet toe."

'Motie emissieloze auto's niet uitvoerbaar'
'Motie emissieloze auto's niet uitvoerbaar' (Foto: ANP)

NN Group sterkste daler in AEX

De Europese beurzen zijn vrijdag na een relatief kalme sessie met verliezen gesloten. In Amsterdam was verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) de sterkste daler bij de hoofdfondsen. Elders in Europa stonden onder meer de koersen van Europese automakers onder druk.

Op het Damrak ging de AEX met een verlies van 0,1 procent op 450,59 punten de handel uit. De MidKap daalde 0,3 procent tot 682,17 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten 0,4 procent in de min.

NN Group zag zijn beurswaarde met 2,7 procent dalen. ING heeft zijn resterende belang van ruim 14 procent in de verzekeraar verkocht. De bank zelf sloot met een kleine winst van 0,2 procent. KPN was in de AEX de sterkste stijger, met een plus van 1 procent.

Fugro
Bij de middelgrote fondsen kroonde bodemonderzoeker Fugro zich tot winnaar. Het aandeel ging 5,5 procent omhoog geholpen door een adviesverhoging door SNS Securities.

Europese automakers gingen over een breed front omlaag. De Franse producent van auto-onderdelen Faurecia (min 3,6 procent) kwam met magere resultaten over het eerste kwartaal. Daarbij was de onderneming voorzichtig over de rest van het jaar. In het kielzog gingen automakers als Renault (min 1,9 procent), Daimler (min 2,1 procent) en PSA Peugeot Citroën (min 3,3 procent) omlaag.

Volkswagen
Ook Volkswagen zag zijn beurswaarde dalen. Uit cijfers van de Europese autobranchevereniging bleek dat het marktaandeel van Volkswagen naar het laagste niveau in vijf jaar is gedaald. Het aandeel verloor 2,4 procent.

In Parijs kreeg supermarktbedrijf Carrefour er 3,8 procent bij. De Franse branchegenoot van Ahold presenteerde omzetcijfers over het eerste kwartaal die ruimschoots voldeden aan de verwachtingen van analisten.

Euro
De Deense producent van dure televisies en audiosystemen Bang & Olufsen verloor in Kopenhagen 6,7 procent. De onderneming maakte bekend dat overnamegesprekken met het Chinese Sparkle Roll Group op niets zijn uitgelopen.

Amerikaanse olie werd 2,9 procent goedkoper op 40,29 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde met 2,7 procent tot 42,68 dollar per vat.

De euro was 1,1290 dollar waard, tegen 1,1257 dollar aan het slot van de beurshandel op donderdag.

NN Group sterkste daler in AEX
NN Group sterkste daler in AEX (Foto: ANP)

Kanye West nieuwkomer in Album Top 10

Twee nieuwe binnenkomers in de Album Top 10 deze week. De Nederlandse zanger Jeffrey Heesen komt met zijn album Intens binnen op de tweede plaats.

Kanye West komt met zijn album The Life Of Pablo binnen op de achtste positie. Kanyes nieuwste album is sinds begin deze maand beschikbaar op Apple Music en Spotify. Eerder was het album alleen te beluisteren op streamingplatform Tidal.

Lil' Kleine blijft ondertussen de Album Top 10 aanvoeren met zijn plaat WOP!.

Album Top 10 week 16
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Lil' Kleine - WOP!
2. (-) Jeffrey Heesen - Intens
3. (3) Justin Bieber - Purpose
4. (12) Anouk - Queen For A Day
5. (6) Adele - 25
6. (2) The Last Shadow Puppets - Everything You've Come to Expect
7. (4) André Hazes Jr. - Leef
8. (-) Kanye West - The Life Of Pablo
9. (10) Coldplay - A Head Full Of Dreams
10. (11) SBMG - Richting Kraaie

Kanye West nieuwkomer in Album Top 10
Kanye West nieuwkomer in Album Top 10 (Foto: BuzzE)

Beeld Nederlandse economie vrijwel stabiel

Het beeld van de Nederlandse economie lijkt niet verder te verbeteren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van de afgelopen periode.

De afgelopen maanden liet de zogenoemde conjunctuurklok van het CBS een steeds stijgende lijn zien. Deze maand is het beeld echter iets minder dan in maart. Op de meeste vlakken gaat het nog wel beter dan de langjarige trend.

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie nam in maart toe. Ze waren positiever over de productie in de komende drie maanden, maar waren minder positief over de orderportefeuille. Consumenten zijn ondertussen iets negatiever geworden over het economisch klimaat. Wel verbeterde de koopbereidheid iets. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen echter boven hun langjarig gemiddelde, aldus het CBS.

Beeld Nederlandse economie vrijwel stabiel
Beeld Nederlandse economie vrijwel stabiel (Foto: ANP)

Vijftien maanden voor chauffeur monstertruck

Mario D. is veroordeeld tot vijftien maanden cel, omdat hij op 28 september 2014 in Haaksbergen met zijn monstertruck het publiek inreed. Ook mag hij vijf jaar lang niet als stuntman werken. Door het drama vielen drie doden en meer dan 24 gewonden. Het ongeluk kostte een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar het leven.

Het Openbaar Ministerie eiste een straf van 1,5 jaar cel tegen D. die de controle over het voertuig had verloren. De chauffeur was zelf verantwoordelijk voor het ongeluk, concludeerde de aanklager eerder. "De parkeerplaats waar de stunt werd gehouden was te klein en hij had niet in de richting van het publiek mogen rijden. Als dit anders was geweest, was dit drama niet gebeurd." De rechtbank is het hier mee eens.

D. was vrijdag niet bij de uitspraak, vanwege de uitvaart van zijn broer.

Geldboete
De organisator van het fataal afgelopen evenement, stichting Sterevenementen, krijgt een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro, omdat een organisatie geen gevangenisstraf of taakstraf kan krijgen. Ook de organisator is schuldig aan de dramatische gevolgen van het ongeluk met de monstertruck, concludeert de rechtbank.

De stichting heeft 'onvoorzichtig en nalatig gehandeld' door zonder goed onderzoek vooraf een 'zo'n gevaarlijk evenement te organiseren'. Sterevenementen heeft de gevolgen niet gewenst, maar de afloop is ze wel aan te rekenen, vinden de rechters.

Leed
"Geen enkele straf doet recht aan het leed van de slachtoffers en nabestaanden", benadrukte de rechtbank nog.

Advocaat Rob Oude Breuill van Mario D. noemde het vonnis teleurstellend. "We overwegen hoger beroep", zei hij. Eerst wil hij het vonnis nader bestuderen. Ook moet hij het nog met D. bespreken.

Gevolgen
Michiel Weustink brak bij het ongeluk zijn rug op twee plaatsen. Hij ervaart nog dagelijks de gevolgen. "Ik stap elke avond met pijn in bed." Hij vond het bijwonen van het vonnis zwaar. "Wij hebben levenslang. Ik ben een liefhebber van autosportevenementen. Vorig jaar ben ik voor het eerst weer gaan kijken, in Assen. Dat was anders, het voelde veiliger."

Vijftien maanden voor chauffeur monstertruck
Vijftien maanden voor chauffeur monstertruck (Foto: ANP)

Satelliet vangt sterrenstof bij Saturnus

Een Europese satelliet die rond de planeet Saturnus vliegt, heeft daar stofdeeltjes opgevangen die van buiten ons zonnestelsel komen. Ze komen uit de 'interstellaire wolk', een hoop gas in de eindeloze ruimte tussen de sterren. Ons zonnestelsel trekt door die wolk terwijl het rond de kern van de Melkweg draait.

Ruimtestof ontstaat wanneer sterren sterven. Zulke deeltjes zijn al eerder gevonden, maar de satelliet Cassini heeft voor het eerst gemeten waar ze uit bestaan. Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bestaan de deeltjes niet uit ijs, maar uit elementen als magnesium, silicium, ijzer en calcium. De deeltjes bevatten juist opvallend weinig zwavel en koolstof. Dat kan wetenschappers een beeld geven van de ontwikkeling van het heelal.

De stofdeeltjes hebben een snelheid van 72.000 kilometer per uur. Doordat ze zo snel gaan, worden ze niet gegrepen door de zwaartekracht van de zon en van Saturnus.

Satelliet vangt sterrenstof bij Saturnus
Satelliet vangt sterrenstof bij Saturnus (Foto: BuzzT)

Fifth Harmony klimt naar top van singlelijst

Work From Home van de Amerikaanse meidengroep Fifth Harmony is deze week naar de eerste positie gestegen in de Single Top 100. Het nummer verdringt de hit I Took A Pill in Ibiza van Mike Posner naar de tweede plek.

Fifth Harmony ontstond tijdens het tweede seizoen van de Amerikaanse versie van X Factor. Ally Brooke Hernandez, Normani Kordei, Dinah Jane Hansen, Camila Cabello en Lauren Jauregui deden individueel auditie voor de talentenjacht, maar werden à la One Direction bij elkaar gezet.

De combinatie van de Amerikaanse dj Cheat Codes en de Nederlandse formatie Kriss Kross Amsterdam stijgt verder naar de derde plek met de hit Sex. De debuutsingle Hey van zanger Fais, die samenwerkte met Afrojack, klimt naar de tiende plek. "Ik vind dat Fais een vette stem heeft, dus ik wil dat mensen Fais kennen en dat ze zijn muziek horen", zei Afrojack eerder.

Single Top 10 week 16
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
2. (1) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
3. (5) Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam - Sex
4. (6) Sia - Cheap Thrills
5. (4) Alan Walker - Faded
6. (3) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
7. (8) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (remix)
8. (7) Rihanna feat. Drake - Work
9. (9) Twenty One Pilots - Stressed Out
10 (16) Fais feat. Afrojack - Hey

Fifth Harmony klimt naar top van singlelijst
Fifth Harmony klimt naar top van singlelijst (Foto: BuzzE)

Drie jaar geëist tegen Angels-president

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag drie jaar cel geëist tegen de president van de Hells Angels in Haarlem, Lysander de R. (34), en zijn schoonvader Frits P. Ze worden bij de rechtbank in Alkmaar vervolgd voor het bezit van "een arsenaal aan zware wapens".

De politie vond na een tip in september 2014 in een loods van P. in Haarlem onder meer een raketwerper, een handgranaat, een machinepistool, een vuurwapen en munitie. De EOD moest eraan te pas komen om de raketwerper en handgranaat onschadelijk te maken.

De Hells Angel wordt ook nog beschuldigd van een poging tot zware mishandeling in een café in Heemskerk. "Hierbij raakten meerdere mensen gewond", aldus het OM.

Zijn schoonvader wordt verder nog berecht voor het bezit van hasj en ongeveer 840 hennepplanten, het witwassen van bijna 14.500 euro en het bezit van illegaal zwaar vuurwerk. Bovendien werden twee gaspistolen gevonden in zijn woning naast de eerder genoemde loods.

Uitspraak over twee weken.

Drie jaar geëist tegen Angels-president
Drie jaar geëist tegen Angels-president (Foto: ANP)

Koffietijd: kutprogramma

Het vrouwelijk geslachtsdeel lijkt niet het meest voor de hand liggende gespreksonderwerp voor het ochtendmagazine Koffietijd. Toch staat de vagina vijf dagen lang centraal in intieme gesprekken die Loretta Schrijver, Pernille La Lau en Quinty Trustfull volgende week voeren met hun gasten in de themaweek Koffietijd Goes Down Under.

Loretta ontvangt maandag in de eerste uitzending van de themaweek Marga van Praag en Martine Sandifort alias Dokter Corrie om het taboe te doorbreken. Loretta: "Ook voor ons als presentatoren geldt dat we enige gêne voelen bij dit thema, terwijl het toch een onlosmakelijk onderdeel is van ons bestaan. In Koffietijd praten we makkelijk over hoofdpijn of andere lichamelijke ongemakken, maar het is best moeilijk om het over vaginale ongemakken te hebben, wat trouwens een beetje afstandelijke omschrijving is."

Toch brandt Loretta van nieuwsgierigheid. "We zijn per slot van rekening een vrouwenprogramma. We willen weten met wie we over vagina's praten en hoe? En noem je 'het' dan? Hoe praat je er met de kinderen over? En met je vriendinnen en doe je dat besmuikt of niet? Ook wil ik graag weten of er generatieverschillen zijn, kortom er is veel over te praten en laten we de poes dan maar bij haar naam noemen."

Benieuwd
Loretta verheugt zich op de gasten met wie ze intimiteiten zal delen, zo werkte Marga van Praag al mee aan de theatervoorstelling De Vagina Monologen. "Paulien Cornelisse komt en ik ben ook benieuwd naar Ruby Wax, die mogelijk kan vertellen wat de rol van de vagina is in de gevoelskwesties die ze in haar handboek beschrijft om je gedachten en gevoelens beter te leren kennen. Bobbi Eden komt ook, zij kan het onderwerp vanuit de seksuele of pornografische kant belichten. We kunnen het hebben over modetrends, dat allemaal maakt het best wel spannend."

"In gesprekken op de redactie merkte ik al dat er tussen de generaties vrouwen behoorlijk verschillend wordt gedacht over het onderwerp. Maar laten we het taboe doorbreken. Vrouwen hoeven niet met narigheid te blijven lopen na een moeilijk moment bij de gynaecoloog. Laten we die momenten delen, dan kunnen er misschien nog om lachen."

Opmerkingen
Niet alleen vrouwen komen in Koffietijd langs, ook Jan Heemskerk schuift aan in de Koffietijdvilla, volgens Loretta 'om het onderwerp vanuit het mannelijke perspectief te duiden'. Grappend vertelt ze dat ze tv-kok Caspar Bürgi nog moet inlichten over de delicate gesprekken. "Hem kennende komt hij wel met een paar rake opmerkingen tussendoor."

Loretta zegt dat Koffietijd Goes Down Under een eenmalige themaweek wordt en niet terugkeert. De volgende themaweek past weer in het rijtje styling, lente, slapen of gezondheid. Loretta: '"We kunnen het taboe en de schaamte niet oplossen, maar we kunnen het op zijn minst benoemen."

Koffietijd goes down under
Koffietijd goes down under (Foto: BuzzE)

Schippers: zo snel mogelijk sneller ambulance

Ambulances moeten sneller ter plekke zijn in regio's waar dat nu nog niet het geval is. De zorgverzekeraars moeten kijken hoe ze de situatie zo snel mogelijk kunnen verbeteren. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag.

In de meeste regio's voor ambulancediensten wordt de norm niet gehaald dat zeker 95 procent van de ambulances binnen een kwartier ter plekke moet zijn. Schippers voelt er niets voor de normen te verlagen. "Als we er niet aan voldoen, proberen we de prestaties te verhogen", aldus Schippers. "Het is in ieder geval heel duidelijk waar nu de verantwoordelijkheden liggen. Wie er dus ook wat aan kan doen."

De Nederlandse Zorgautoriteit zei eerder deze week dat zorgverzekeraars moeten helpen bij het probleem dat ambulances te vaak niet op tijd komen. Verzekeraars hebben namelijk een zorgplicht voor hun verzekerden, aldus de waakhond.

Schippers: zo snel mogelijk sneller ambulance
Schippers: zo snel mogelijk sneller ambulance (Foto: ANP)

Scholier spot mooie juf (27) in pornofilm

Georgiana Dragan uit Roemenië zal weer naar het arbeidsbureau moeten. De 27-jarige lerares is namelijk gedwongen ontslag te nemen. Een veertienjarige leerling heeft de mooie docente gespot in een pornofilm.

De scholier in kwestie was onlangs het internet aan het afschuimen op zoek naar porno. Plotseling zag hij daar hoe zijn geile lerares uit elkaar werd getrokken door een kerel. Ook stuitte hij op naaktfoto's van Georgiana.

In plaats van zijn kop te houden, besloot hij het verworven materiaal te delen met zijn matties. Het verhaal kwam ook de directrice ten gehore.

"Toen ik haar ermee confronteerde, zei ze dat de boel nep was", laat Mariana Catrina weten. "Ik ben geschokt. Dit druist in tegen onze moraliteit."

De pornojuf was twee jaar werkzaam op de middelbare school in haar woonplaats Prisacani. Ze zag echter geen andere optie dan ontslag te nemen.

Rutte: wangedrag op voetbalclubs aanpakken

Wangedrag bij voetbalclubs moet keihard worden aangepakt, vindt premier Mark Rutte. "Types die zich misdragen, donder je gelijk van de club af. Met een grote schop naar buiten." Maar, benadrukt de premier, clubs die Marokkaanse jongetjes weigeren, omdat iemand anders met een Marokkaanse achtergrond zich eerder heeft misdragen, "dat slaat toch nergens op".

Rutte zei dat vrijdag in reactie op de ophef die ontstond nadat voetbaljournalist Johan Derksen eerder in het RTL-programma Voetbal Inside had gesteld dat er voetbalclubs "naar de klote zijn gegaan omdat ze toevallig de velden bij een wijk hebben liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. Dan krijgen Marokkaanse jongens de overhand in de selectie, dat functioneert haast nergens. Sterker nog, dan krijg je dus dat de Nederlandse jongens naar een andere club gaan, want die willen niet in een team met negen Marokkaanse jongens die niet in de blote kont durven te douchen."

Minister Edith Schippers (Sport) gaf eerder aan dat Derksen een reëel probleem heeft geconstateerd rond Marokkaanse voetballers. ,,Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere", aldus Schippers. ,,De vraag is: wat doe je eraan en hoe los je het op. We zien het gebeuren op de sportvelden, als je het ziet moet je niet wegkijken maar kijken hoe je het probleem oplost." Dat clubs Marokkaanse jongetjes weren, vindt zij geen optie. ,,Dat is namelijk discriminatie."

Ook Rutte vindt dat laatste. ,,Wat je doet, is degene die zich misdraagt keihard aanpakken. Je gaat toch niet een ander Marokkaans kereltje daarop aankijken. Dat slaat toch nergens op. Zo wil je de samenleving toch niet hebben?"

Rutte: wangedrag op sportclub aanpakken
Rutte: wangedrag op sportclub aanpakken (Foto: ANP)

Dooi op Groenland verbaast poolonderzoekers

Op Groenland is de dooi ingetreden op een nog niet eerder vertoonde schaal. Poolvorsers van de Deense meteorologische dienst (DMI) stelden vast dat in twee dagen tijd van bijna 12 procent van de Groenlandse ijskap meer dan een millimeter is gesmolten. Sinds het begin van de metingen is de temperatuur in april ook nog nooit zo hoog geweest.

"Je ziet het aan en denkt: dat kan toch niet kloppen", schetste klimaatonderzoeker Peter Langen vrijdag de situatie. Wegsmeltend ijs op een vergelijkbaar groot oppervlak werd in het verleden op zijn vroegst in mei geconstateerd.

Dooi op Groenland verbaast poolonderzoekers
Dooi op Groenland verbaast poolonderzoekers (Foto: ANP)

Duitsland schrapt smaadartikel

De Duitse regering wil af van het artikel in de Duitse wet over belediging van buitenlandse staatshoofden. Dat zei bondskanselier Angela Merkel bij het bekendmaken van het besluit dat tv-komiek Jan Böhmermann eventueel kan worden vervolgd voor het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Dat gebeurt op grond van artikel 103 van het Duitse wetboek van strafrecht, dat een buitenlandse staatshoofd het recht geeft om strafvervolging te vragen als deze zich beledigd voelt. Merkel noemt het wetsartikel niet meer van deze tijd en overbodig. Ze zei dat het in 2018 komt te vervallen.

Duitsland schrapt smaadartikel
Duitsland schrapt smaadartikel (Foto: ANP)

Britten beginnen campagne Brexit-referendum

In Groot-Brittannië is vrijdag de campagne afgetrapt voor het referendum over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie, een zogeheten Brexit.

De campagne belooft uiterst spannend te worden omdat de voor- en tegenstanders van een Brexit in de peilingen nek-aan-nek gaan. Uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov blijkt dat de 'Blijf'-campagne slechts 1 procent meer Britten achter zich heeft dan de 'Vertrek'-voorstanders.

Met nog twee maanden campagne voor de boeg is 38 procent van de Britten voor een Brexit, terwijl 39 procent in de EU wil blijven. Omdat nog 18 procent van de kiezers het niet weet, kan de uitslag van het referendum op 23 juni nog alle kanten op gaan. Vijf procent van de ondervraagden zegt helemaal niet te gaan stemmen.

Britten stappen met EU-deal naar VN
Britten beginnen campagne Brexit-referendum (Foto: ANP)

PVV dient klacht in tegen Rutte om referendum

De PVV dient bij de voorzitter van de Tweede Kamer een aanklacht in tegen premier Mark Rutte over zijn houding na het Oekraïne-referendum. Volgens de PVV pleegt Rutte een ambtsmisdrijf door maanden te willen wachten met een kabinetsstandpunt over de afwijzing van het associatieverdrag met Oekraïne.

Volgens de wet moet Rutte zo spoedig mogelijk reageren door de goedkeuringswet voor dat verdrag in te trekken, aldus de PVV vrijdag. De premier heeft juist gezegd dat hij op korte termijn niet met een oordeel komt, maar eerst onder meer met Brussel wil overleggen.

Volgens de PVV is dit niet 'zo spoedig mogelijk' zoals de wet op het raadgevende referendum eist. Als de klacht voldoende steun krijgt in de Kamer kan een onderzoek worden ingesteld of er inderdaad sprake is geweest van een ambtsmisdrijf en Rutte zou dan vervolgd worden, aldus een woordvoerder van de PVV.

Volgens hem is is het een ongebruikelijk middel dat maar enkele keren eerder is gebruikt.

PVV dient klacht in tegen Rutte om referendum
PVV dient klacht in tegen Rutte om referendum (Foto: ANP)

Fiat-topman ziet ook brood in fusie met VW

Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne ziet ook wel wat in een fusie met Ford, Toyota of Volkswagen. De Italiaan zint al tijden op een samensmelting van zijn autoconcern met rivaal General Motors, het moederbedrijf van Opel en Chevrolet. Maar die droomkandidaat weigert op zijn avances in te gaan.

"Waar ik geïnteresseerd in was, is nu even niet mogelijk", zei de bestuursvoorzitter van het Italiaans-Amerikaanse autoconcern vrijdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering die voor de twee keer in Amsterdam werd gehouden. Een en ander betekent volgens hem niet dat de deur ook gesloten is voor een deal met een andere grote concurrent.

Fiats voorzitter John Elkann drong eerder deze week opnieuw aan op een fusie met een van de 'grote jongens' in de auto-industrie. Dat zou voor Fiat Chrysler op jaarbasis miljarden euro's aan besparingen kunnen betekenen. En volgens Elkann zou een krachtenbundeling ook voor die andere partijen interessant kunnen zijn.

Fiat-topman ziet ook brood in fusie met VW
Fiat-topman ziet ook brood in fusie met VW (Foto: ANP)

Meer privacy overboord

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen telecommunicatie via de kabel gaan afluisteren, maar wel 'onder meer toezicht'. De geheime diensten AIVD en MIVD kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken onderscheppen. Zij moeten daarvoor wel vooraf toestemming vragen aan de minister en een onafhankelijke commissie, de zogenoemde Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

Dat willen de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Zij presenteerden vrijdag hun voorstellen 'om de diensten meer armslag te geven in de strijd tegen terrorisme (jihadstrijders), zware criminaliteit, cyberaanvallen en (bedrijfs-)spionage'.

"We moeten zorgen dat we bijblijven en dat we de ontwikkelingen voor zijn. We moeten nu de diensten deze ruimte geven om op allerlei terreinen de dreigingen in beeld te krijgen", aldus Plasterk. Hij wijst erop dat het vergaren van informatie alleen onder strikte voorwaarden mag: zo moet het doelgericht en noodzakelijk zijn.

Kabel
De regering vindt de maatregel hard nodig omdat de meeste communicatie via de kabel verloopt. Hennis zei eerder dat de Nederlandse veiligheidsdiensten 'doof en blind' waren geworden omdat alleen communicatie via de ether kan worden afgeluisterd.

De nieuwe TIB-commissie van rechters die aanvragen voor de kabel gaat toetsen, gaat voortaan ook aanvragen bekijken voor praktijken die al mochten. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het tappen van telefoongesprekken en het hacken van computers. Verder mogen onderschepte gegevens nog maar een bepaalde tijd worden bewaard.

Macht
Daarnaast krijgt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) meer macht. Het orgaan wordt ook een zelfstandige klachteninstantie en kan bindende uitspraken gaan doen over kritiek van burgers.

Inlichtingendiensten mogen meer aftappen
Inlichtingendiensten mogen meer aftappen (Foto: BuzzT)

Belgische minister stapt op om Zaventem

De Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant is opgestapt na onthullingen over twee kritische Europese rapporten over de controle op de veiligheid van de Brusselse luchthaven Zaventem. Galant zou de rapporten hebben genegeerd. Bovendien zou ze verkeerde informatie hierover naar buiten hebben gebracht.

Haar ontslag is aanvaard door de koning, zo maakte het paleis bekend.

Premier Charles Michel verklaarde donderdag nog, op basis van informatie van het kabinet van Galant, dat de minister en de regering niet geïnformeerd werden over de inhoud van de rapporten. Later op de dag rakelde de oppositie echter nieuwe informatie op waaruit blijkt dat dit niet klopte.

Zelfmoordterroristen
"Ik kan niet aanvaarden dat dit element niet ter kennis is gebracht. Ook al heeft de minister mij gezegd dat ze niet op de hoogte was van dit document", verklaarde Michel vrijdag.

Op 22 maart bliezen twee zelfmoordterroristen zich op in de vertrekhal van het vliegveld. Een derde blies zich op in een metrostel ter hoogte van station Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om en raakten er meer dan driehonderd gewond.

Dossier
Na de aanslagen boden de minister van Justitie Koen Geens en minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon hun ontslag aan, maar dat werd niet geaccepteerd door Michel. Het ontslag van Galant was echter onvermijdelijk aangezien Michel verkeerd geïnformeerd werd door Galant. "Het hele dossier kwam te dicht bij de premier. Ook hij had in de moeilijkheden kunnen raken. Die bom is nu ontmijnd met haar ontslag", klonk het bij politiek analisten.

Michel, een Franstalige liberaal (MR), moet nu op zoek naar een opvolger voor Galant. Het is al de tweede partijgenoot die de federale regering verlaat. Eerder vertrok Hervé Jamar als minister voor Begroting om gouverneur van Luik te worden.

N-VA
Michel leidt sinds het najaar van 2014 een regering met de Vlaams nationalisten van N-VA, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open VLD). De MR is de enige Franstalige partij in de Belgische regering. In België telt een regering evenveel Nederlands- als Franstalige ministers.

Belgische minister stapt op om Zaventem
Belgische minister stapt op om Zaventem (Foto: ANP)

Plasterk getuigt maandag in zaak-Van Rey

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moet maandagmiddag om 13.00 uur getuigen in het strafproces tegen ex-VVD'er Jos van Rey. De rechtbank in Rotterdam wil de bewindsman aan de tand voelen, omdat Plasterk zich op 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.

Van Rey zei dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'. Plasterk twitterde in reactie daarop: "Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar". Het is niet gebruikelijk dat politici en bewindslieden zich uitlaten over lopende strafzaken.

Plasterk heeft volgens de rechtbank geen toestemming gegeven om beeld- of geluidsopnames van zijn getuigenis te maken.

Plasterk getuigt maandag in zaak-Van Rey
Plasterk getuigt maandag in zaak-Van Rey (Foto: ANP)

Dictafoon legde aanslag Bataclan vast

De aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan is vorig jaar november minutieus vastgelegd. Een bezoeker van het concert van de Eagles of Death Metal had een dictafoon aangezet en verloor die in de hectiek. Het apparaatje legde vervolgens de hele slachtpartij vast, meldt de krant Le Parisien vrijdag.

"Plat op de grond!", roept een bezoeker als hij doorheeft dat er terroristen binnen zijn. "Droom ik of wat?", zegt een ander ongelovig. Zeven minuten lang zijn alleen schoten te horen, waarna de terroristen tegenstrijdige bevelen schreeuwen. "Ga staan of ik schiet je dood", roept een van hen. Een ander zegt juist: "Liggen of ik schiet."

"Jullie bombarderen onze broeders in Syrië en Irak", verklaren de daders tussen de schoten door. "Het uur van de wraak is gekomen."

Ook is te horen hoe een eerste agent de zaal inkomt, die het vuur opent op een van de daders. Daarop ontploft diens bomgordel.

De terreurbrigade van de Franse politie heeft met de opnames de aanslag tot in detail kunnen reconstrueren.

Dictafoon legde aanslag Bataclan vast
Dictafoon legde aanslag Bataclan vast (Foto: ANP)

Stemming over afzetting Rousseff gaat door

De Hoge Raad in Brazilië heeft vrijdag besloten dat de stemming over de afzetting van president Dilma Rousseff zondag gewoon door kan gaan. Een meerderheid verwierp het verzoek van de procureur-generaal van Rousseff om de stemming te staken.

Het Braziliaanse Lagerhuis buigt zich zondag over de afzetting van de president. Het besluit van de Hoge Raad is een tegenslag voor Rousseff die de stemming waarschijnlijk gaat verliezen.

De president ligt onder vuur omdat ze in 2014 de begrotingscijfers zou hebben opgepoetst om het zicht op herverkiezing niet te verliezen.

Stemming over afzetting Rousseff gaat door
Stemming over afzetting Rousseff gaat door (Foto: ANP)

Liam Hemsworth ontkent verloving met Miley

Liam Hemsworth en Miley Cyrus zijn in tegenstelling tot de vele berichten helemaal niet verloofd. Dat beweert tenminste Liam zelf in een interview met het Australische TV Week.

"Ik ben niet verloofd nee", zegt hij in het interview dat volgens People op 31 maart is afgenomen. In januari brachten insiders naar buiten dat de twee verloofd waren en het stel net als familieleden uitkeken naar de toekomstige trouwpartij. Ook zouden de twee samen veel tijd thuis doorbrengen.

Liam zegt dat hij een simpele strategie heeft om hongerige paparazzi te ontwijken: "Ik ga gewoon mijn huis niet uit", vertelt hij. "De afgelopen maanden was ik geblesseerd aan mijn rug dus ik kon niet veel doen. Dus ik ben het grootste gedeelte van de tijd thuis geweest." Verder probeert hij niets opvallends te doen. "Ik zoek niet meer aandacht dan ik al heb. Dus ik doe geen dingen die de aandacht trekken."

Liam Hemsworth ontkent verloving met Miley
Liam Hemsworth ontkent verloving met Miley (Foto: BuzzE)

Nieuw album Radiohead verschijnt in juni

Het nieuwe album van Radiohead komt uit in juni en zal anders klinken dan het voorgaande werk van de Britse band. Dat verklapt Brian Message, de manager van de band.

"Het wordt iets dat je nog nooit eerder hebt gehoord", stelt Message tijdens een evenement in Londen. Vorige maand al meldde kunstenaar Stanley Donwood - die regelmatig samenwerkt met de band - in een gesprek met DIY dat het nieuwe werk van de band 'een kunstwerk' is.

Het wordt het eerste Radiohead-album in vijf jaar tijd. Ook gaat de band uitgebreid op tour. De twee concerten die volgende maand plaatsvinden in de Heineken Music Hall in Amsterdam zijn al uitverkocht.

Nieuw album Radiohead verschijnt in juni
Nieuw album Radiohead verschijnt in juni (Foto: BuzzE)

Tafeltennisster Eerland loopt Olympische Spelen individueel mis

Tafeltennisster Britt Eerland zal individueel niet in actie komen op de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De Nederlandse nummer 93 van de wereld ging tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Halmstadt vrijdag onderuit tegen de Oekraïnse Tetyana Bilenko, de mondiale nummer veertig: 0-4.

Eerland had sowieso al een forse stunt nodig om een van de tien beschikbare startbewijzen voor de Spelen te veroveren in de Zweedse stad. De kans is echter wel erg groot dat ze later in het jaar alsnog de koffers in mag pakken voor een reis naar Brazilië, want het Nederlandse damesteam plaatst zich normaal gesproken voor de Spelen. Eerland is daar naast Li Jiao en Li Jie de derde Nederlandse speelster.

Li Jiao plaatste zich met haar gouden medaille op de Europese Spelen vorig jaar al voor Rio, Li Jie is op het moment van schrijven nog aan het spelen op het OKT. Als ze daar uitgeschakeld wordt heeft ze overigens nog altijd bijna honderd procent kans om zich via de wereldranglijst gewoon te plaatsen voor het individuele toernooi in Brazilië: Li is de nummer 24 van de wereld. 

'Nieuwe aanklacht EU tegen Google dichtbij'

Brussel is mogelijk dicht bij een formele klacht tegen Google wegens misbruik van de dominante marktpositie van zijn besturingssysteem voor smartphones Android. Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag op gezag van bronnen binnen de sector.

De Europese Commissie zou bedrijven die belastende documenten tegen Google hebben ingediend, nog een etmaal de tijd hebben gegeven om daar concurrentiegevoelige informatie uit te verwijderen. Dat kan erop wijzen dat er snel een zogenoemde verklaring van bezwaar aan zit te komen.

Eerder werd een vergelijkbare deadline aan concurrenten van Google ook snel gevolgd door een formele klacht. Precies een jaar geleden plofte bij het bedrijf een verklaring van bezwaar op de mat over de manier waarop zoekresultaten worden gepresenteerd. Google zou eigen producten en diensten daarbij bevoordelen.

'Nieuwe aanklacht EU tegen Google dichtbij'
'Nieuwe aanklacht EU tegen Google dichtbij' (Foto: BuzzT)

Tweede dode geborgen uit flat Tenerife

Tussen het puin van het donderdag ingestorte woongebouw op Tenerife is het lichaam van een tweede slachtoffer gevonden. Ook deze dode is een vrouw, melden de hulpdiensten op het Spaanse eiland volgens de krant El Mundo.

De zoektocht naar andere slachtoffers gaat door. Van minstens negen bewoners is nog onduidelijk waar ze zich ophouden. Donderdag werd vanonder het puin al het lichaam van een vermoedelijk hoogbejaarde vrouw geborgen.

Bij het ongeluk, dat vermoedelijk werd veroorzaakt door een gasexplosie of door het onderhoudswerk dat aan het gebouw gaande was, zijn ook zeven gewonden gevallen. Drie van hen zijn er slecht aan toe.

Tweede dode geborgen uit flat Tenerife
Tweede dode geborgen uit flat Tenerife (Foto: ANP)

Dokter Corrie is tegenstanders dankbaar

Comédienne Martine Sandifort is de tegenstanders van haar tv-programma Dokter Corrie nog steeds dankbaar. In NRC zegt Martine dat ze het aan de actievoerders te danken heeft dat Dokter Corrie een eigen tv-show kreeg.

In 2013 leidde de seksrubriek in het Schooltv Weekjournaal tot ophef en bezwaren. Duizenden ouders ondertekenden een petitie tegen de seksuele voorlichting op de publieke omroep. Dokter Corrie werd zelfs besproken in de Tweede Kamer en haalde de journaals. "Dat vond ik wel stoer. En ik ben de actievoerders ook dankbaar, want dankzij hen kreeg Dokter Corrie bekendheid. Dat heeft er waarschijnlijk wel aan bijgedragen dat ze haar eigen show kreeg", zegt Sandifort.

Martine Sandifort herkent zich wel in Corrie. "Dat grenzeloze, schaamteloze kan ik wel makkelijk in mezelf aanboren. Je vol ergens ingooien, de emotionele achtbaan. En ik kan ook nogal rechtstreeks zijn." Dokter Corrie heeft ook iets verlegens."Ik denk dat ik wel verlegen ben. Onlangs had ik een date in een trein. Hij zat vlak naast me, dat is best dichtbij voor een eerste date. En hij keek me de hele tijd aan. Ik was helemaal huuuu!"

Het nieuwe seizoen van Dokter Corrie begint zondag om 18.00 uur bij de NTR op NPO Zapp.

Dokter Corrie is tegenstanders dankbaar
Dokter Corrie is tegenstanders dankbaar (Foto: BuzzE)

Bèta Doom voor iedereen te spelen dit weekend

Vanaf vandaag tot en met zondag is het voor iedereen mogelijk om mee te doen met de open bèta van Doom. In de bèta zijn er twee spel-modi beschikbaar op twee verschillende mappen.

Naast de open bèta is er ook een nieuwe video verschenen waarin de speler-progressie getoond wordt en hoe customization in zijn werk gaat. Doom komt op 13 mei uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Deze week verscheen de Doom preview op fok. Deze is hier te lezen.

Supermarkten zien omzet stijgen

De omzet van supermarkten is in het eerste kwartaal gestegen. Dat kwam mede doordat Pasen dit jaar zo vroeg viel, meldt marktonderzoeker GfK vrijdag.

De omzet steeg met 2,9 procent van 8,34 miljard vorig jaar naar 8,58 miljard dit jaar. Blijven de vroege paasweken buiten beschouwing, dan bedraagt de omzetgroei met 8,49 miljard euro 1,8 procent.

Het aantal uitgegeven kassabonnen nam met 2,4 procent toe. De omzet per kassabon steeg licht met 0,5 procent naar 22,34. Grote supermarktformules trekken volgens GfK steeds meer klanten. De speciaalzaken verloren vorig jaar klanten, maar ook de markt en warenhuizen werden minder bezocht voor de dagelijkse boodschappen.

Supermarkten zien omzet stijgen
Supermarkten zien omzet stijgen (Foto: ANP)

FBI en Apple getuigen weer voor Congres

De FBI en computerfirma Apple verschijnen volgende week opnieuw voor het Amerikaanse Congres om ieder apart verklaringen af te leggen over hun onenigheid omtrent het versleutelen van gegevens.

De FBI probeerde Apple wekenlang over te halen de iPhone van een terrorist te kraken. Het bedrijf wilde niet meewerken. Uiteindelijk wist de federale politie de telefoon zelf te kraken, tot ongenoegen van Apple. Een commissie van het Congres liet donderdag (lokale tijd) weten dat Apple en de FBI dinsdag voor aparte jury's verschijnen om hun verhaal te doen.

De zaak draait om de versleutelde iPhone 5c van een van de terroristen die in december vorig jaar in San Bernardino veertien mensen doodschoten en 22 anderen verwondden. Zonder de software van Apple slaagde de FBI erin de iPhone te ontgrendelen. De computerfirma wil weten hoe dat gedaan is, omdat er wellicht een veiligheidslek in zijn producten zit.

FBI en Apple getuigen weer voor Congres
FBI en Apple getuigen weer voor Congres (Foto: BuzzT)

Marktaandeel VW op laagste peil sinds 2011

Het Europese marktaandeel van autobouwer Volkswagen is afgelopen kwartaal op het laagste niveau in vijf jaar beland. De marktleider die vorig jaar in een groot dieselschandaal verzeild raakte nam in de eerste drie maanden van het jaar ruim 23 procent van de autoverkopen voor zijn rekening.

Inclusief merken als Skoda, Seat, Audi en Porsche verkocht Volkswagen in de Europese Unie wel 3,7 procent meer personenwagens dan een jaar eerder. Het ging in totaal om een kleine 889.000 voertuigen. Grote concurrenten als Renault, Ford, Opel en Fiat Chrysler zagen hun verkopen echter harder toenemen. Volkswagen moest hierdoor in maart voor de zevende maand op rij terrein prijsgeven.

Alles bij elkaar werden er in het eerste kwartaal ruim 3,8 miljoen auto's aan de man gebracht in de EU, maakte brancheorganisatie ACEA vrijdag bekend. Dat was 8,2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vorige maand verkochten dealers met een totaal van dik 1,7 miljoen 6 procent meer bolides dan in maart 2014. Het was al de 31e maand op rij dat er meer wagens de showrooms uit reden dan een jaar eerder.

Van de grote automarkten liet Italië in het eerste kwartaal de sterkste verkooptoename zien (plus 20,8 procent), gevolgd door Frankrijk (plus 8,2 procent). In Nederland was wel sprake van een behoorlijke dip. Hier kelderden de verkopen juist, met 10,2 procent naar een kleine 99.000 stuks. Dat had te maken met een verkoophausse in november en december vorig jaar toen veel mensen een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels.

Volkswagen (Foto: ANP)
Volkswagen (Foto: ANP)

Belediger Erdogan mag worden vervolgd

Angela Merkel maakt een knieval voor Erdogan. De komiek die de Turkse dictator onlangs een geitenneuker noemde, mag strafrechtelijk worden vervolgd.

Spil in het verhaal is ene Böhmermann. De Duitser las op 31 maart op de landelijke tv een gedicht voor waarin de opper-Turk een  pedofiel en geitenneuker werd genoemd.

Dit was uiteraard tegen het zere been van de dictator. Hij deed hierop aangifte.

De Duitse bondskanseliere heeft vandaag bekendgemaakt dat de grappenmaker strafrechtelijk mag worden vervolgd. Böhmermann is uit angst voor lynchpartijen ondergedoken.

Dat mag dus niet!

Wereldzwembond start onderzoek naar onsportief Frans waterpoloteam

Wereldzwembond FINA is een onderzoek gestart naar de wedstrijd tussen Canada en Frankrijk op het OKT waterpolo dat vorige week in Triëst is gehouden. Canada pleit voor een diskwalificatie van het Franse team omdat Frankrijk deze wedstrijd opzettelijk zou hebben verloren om zo het sterke Spanje te ontlopen in de beslissende kwartfinale.

De laatste poulewedstrijd werd uiteindelijk ruim gewonnen door Canada met 13-5. De Canadees Constantine Kudoba noemde de wedstrijd de meest beschamende die hij ooit heeft gespeeld. "Ze deden geen enkele moeite tot scoren te komen. Als je een nationaal team hebt dat de bal meters naast het doel gooit, dan weet je dat er iets aan de hand is."

Frankrijk trof uiteindelijk Nederland in de kwartfinale. Eerst leek het er op dat de Fransen alsnog uitgeschakeld zouden worden voor de Spelen, maar uiteindelijk konden ze in de penaltyfase afrekenen met de Nederlanders, die het toernooi uiteindelijk als vijfde eindigden. Mocht Frankrijk gediskwalificeerd worden, zal Nederland alsnog naar de Spelen mogen.

Een straf voor Frankrijk kan gunstig uitpakken voor Nederland (Pro Shots / Insidefoto)
Een straf voor Frankrijk kan gunstig uitpakken voor Nederland (Pro Shots / Insidefoto)

Paul de Leeuw geilt op Donald Duck

Een ontluiserende openbaring door de dikste nicht van Nederland, hij deelt een fetisch met Geert Wilders. Waar Geert echter vooral de verhaaltjes leuk vindt, heeft Paul erotische fantasieën over de gevedere kindervriend met het ontblote onderlichaam.

Loting EL: Shakhtar - Sevilla en Villarreal - Liverpool

Vanmiddag is naast de Champions League loting ook de loting voor de halve finales van de Europa League geweest. Daarin treft Shakhtar Donetsk Sevilla en Villarreal moet het opnemen tegen Liverpool.

Shakhtar en Villarreal spelen op donderdag 28 april eerst thuis, waarna op 5 mei de returns zullen volgen. De winnaar van het duel tussen Villarreal en Liverpool, dat gisteren Borussia Dortmund in een spectaculair duel uitschakelde, zal tijdens de finale op woensdag 18 mei als thuisclub worden gezien. Die wedstrijd wordt afgewerkt in Basel.

Traagste groeitempo China sinds 2009

De Chinese economie is in het eerste kwartaal gegroeid in het traagste tempo in zeven jaar tijd. Desondanks tonen positieve signalen uit verschillende sectoren volgens kenners aan dat een opkomende groeivertraging van de op een na grootste economie ter wereld mogelijk het dieptepunt al heeft bereikt.

De economie groeide in de periode januari tot en met maart met 6,7 procent. Dat is in lijn met de verwachtingen van economen en iets lager dan de groei van 6,8 procent die in het vierde kwartaal van vorig jaar werd neergezet. In het eerste kwartaal van 2009 kwam de groei overigens uit op 6,2 procent.

De industriële productie in China is met een groei van 6,8 procent afgelopen kwartaal behoorlijk harder aangetrokken dan voorspeld. Marktkenners rekenden slechts op een plus van 5,9 procent. Er kwamen vrijdag ook cijfers naar buiten over de detailhandelsverkopen en de investeringen in het Aziatische land. Die waren eveneens iets beter dan de prognoses, met plussen van respectievelijk 10,5 procent en 10,7 procent.

Eerder deze week zorgde de publicatie van nieuwe Chinese exportcijfers ook al voor optimisme. De export van China is in maart voor het eerst in negen maanden weer gestegen en wel in het hoogste tempo in ruim een jaar tijd. De zorgen over een economische neergang in China leidden de afgelopen tijd tot veel onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. Het meevallende exportcijfer leidde woensdag direct tot flinke koerswinsten op de beurzen.

Traagste groeitempo China sinds 2009
Traagste groeitempo China sinds 2009 (Foto: ANP)

Raket weigert Kim Jung Un te dienen

Een ballistische raket weigerde vrijdag om aan de verwachtingen van de grote leider te voldoen, meldt Yonhap. Het Zuid-Koreaanse persbureau waarschuwde een dag eerder al voor een mogelijke lancering van een of twee ballistische raketten vanaf de oostkust van het noordelijke land.

Volgens Yonhap gaat het om een Musudan-raket met een bereik van meer dan 3000 kilometer. Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bevestigt dat de lancering door Noord-Korea mislukt is, maar kan nog niets zeggen over het type raket. Indien het inderdaad om een Musudan-raket gaat, was het de eerste test van dit model.

In een verklaring van de Amerikaanse luchtverdedigingsinstelling NORAD wordt de lancering eveneens bevestigd. De raket heeft geen bedreiging gevormd voor Noord-Amerika, aldus NORAD. Dit leide tot groot verdriet bij Kim Jung-Un die op 15 april de verjaardag van de grondlegger van het huidige systeem, Kim Il-sung (1912-1994), wil vieren met een grootse rakettenvuurwerkshow.

'Raketlancering door Noord-Korea mislukt'
'Raketlancering door Noord-Korea mislukt' (Foto: ANP)

Negentien gesneuvelde WOI-soldaten gevonden

De lichamen van negentien gesneuvelde militairen uit de Eerste Wereldoorlog zijn afgelopen weken gevonden in België.

De Belgische archeologische dienst begon twee weken geleden aan de opgravingen, in een gebied in West-Vlaanderen waar tijdens de oorlog het front liep. "Het gaat om soldaten die gesneuveld zijn in 1915, kort na de eerste gasaanvallen." De lichamen zijn vermoedelijk zowel van Britten als van Duitsers. De archeologen hebben nog een maand voor verder onderzoek en moeten de lichamen dan overdragen aan de politie.

De onderzoekers vonden ook graven uit de Romeinse tijd. Daarin troffen ze luxe aardewerk en een bronzen spiegel aan.

Negentien gesneuvelde WOI-soldaten gevonden
Negentien gesneuvelde WOI-soldaten gevonden (Foto: ANP)

Duitsland doet anoniem bellen in de ban

De Duitse regering wil de anonieme aankoop van prepaid-simkaarten verbieden in de strijd tegen terrorisme. Op dit moment kunnen consumenten, net als in Nederland, prepaid-simkaarten kopen zonder dat ze een identiteitsbewijs laten zien en hun gegevens laten registreren.

De Duitse regering wil providers en verkopers verplichten bij de verkoop van de kaarten te vragen om een identiteitsbewijs en een adres, melden Duitse media. De maatregel is er een uit een pakket dat de coalitie deze week aannam.

Berlijn wil met de maatregel voorkomen dat terroristen anoniem met elkaar kunnen communiceren.

Duitsland doet anoniem bellen in de ban
Duitsland doet anoniem bellen in de ban (Foto: BuzzT)

Turkije blokkeert Russische nieuwssite

Turkije heeft vrijdag de Turkse site van het Russische staatspersbureau Sputnik geblokkeerd. Dat meldt het persbureau zelf via Twitter.

De maatregel kan de relaties tussen Ankara en Moskou verder op scherp zetten. Die waren al uiterst gespannen sinds Turkije vorig jaar een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoot.

Volgens de Turkse telecomautoriteiten is de blokkade in lijn met de wet. "Een site wordt eerst geblokkeerd als er informatie opstaat die in strijd is met de wet. De rechter beslist uiteindelijk of de site weer open mag of geblokkeerd blijft."

'Turkse grenswacht takelt vluchtelingen toe'

De Turkse grenswacht slaat Syriërs in elkaar die naar Turkije willen uitwijken voor het geweld in hun land. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Enkelen zouden onherkenbaar zijn toegetakeld. Eind vorig jaar stelde HRW al soortgelijke praktijken vast.

Turkije houdt de grens hermetisch gesloten en bouwt langs de grens een ruim 900 kilometer lange muur. Duizenden Syriërs dreigen daardoor vermorzeld te worden tussen de hamer van het oprukkende Islamitische Staat en het aambeeld van de Turkse grens, waarschuwt HRW.

Een vluchteling vertelde de mensenrechtenorganisatie zelfs door Turkse grenswachten te zijn beschoten. "Waar burgers vluchten voor strijders van IS antwoordt Turkije met scherp in plaats van met mededogen", klaagt HRW. Amnesty International berichtte eind 2014 al over beschietingen en zelfs doden.

'Turkse grenswacht takelt vluchtelingen toe'
'Turkse grenswacht takelt vluchtelingen toe' (Foto: ANP)

'Referenda zijn achterhaald'

Het referendum is een achterhaald instrument. Dat zegt D66-prominent Edo Spier vrijdag in een interview in Trouw. Voor de partij geldt het referendum als kroonjuweel. "Het is veel te laat voor referenda. We zijn in de Europese Unie verweven met 27 anderen landen. Toen we in 1966 pleitten voor referenda was Nederland nog een beetje op zichzelf."

Met het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, dat onlangs is gehouden, heeft Nederland zich volgens Spier belachelijk gemaakt. "Sla de buitenlandse kranten er maar op na, je weet niet wat je leest. Goedendag zeg. Solide land en dan doen ze dit."

'Referenda zijn achterhaald'
'Referenda zijn achterhaald' (Foto: ANP)

Onveilige balkons aangepakt in Rotterdam

In Rotterdam zijn bij een onderzoek bij 168 woningen onveilige balkons ontdekt. Woningbouwvereniging Onze Woning is vrijdag begonnen met het stutten van de balkons.

Sinds januari is het wettelijk verplicht voor balkons van complexen van voor 1975 te inspecteren. De betreffende woningen dateren van 1955. "Na de uitslag van het onderzoek hebben we direct de bewoners geïnformeerd en hebben we ook een bijeenkomst gehouden. De balkons krijgen nu tijdelijk een versteviging met een stempel, een soort extra steun. Vanaf juni komt er een definitieve oplossing. Bij de balkons wordt dan een kolom geplaatst", aldus een woordvoerster van de woningbouwvereniging.

Volgens de zegsvrouw zijn er nog meer woningen met dezelfde balkons, maar die hebben een dakspant voor extra veiligheid.

Onveilige balkons aangepakt in Rotterdam
Onveilige balkons aangepakt in Rotterdam (Foto: ANP)

'Apple gaat App Store veranderen'

Technologiebedrijf Apple is van plan om flink wat veranderingen aan te brengen in de App Store. Volgens Bloomberg is een geheim team bezig met een nieuwe zoekfunctie waarbij bedrijven kunnen betalen om bovenaan de zoekresultaten van gebruikers te staan.

De nieuwe zoekfunctie lijkt op het model van Google, waar de zoekmachine miljarden mee verdiende. Zo'n 100 medewerkers van Apple zouden bezig zijn met het project. Het team moet er ook voor zorgen dat het voor gebruikers makkelijker wordt om een app te vinden in de database.

De App Store bestaat sinds 2008. In de online winkel staan inmiddels 1,5 miljoen apps. Het is niet duidelijk wanneer het nieuwe zoeksysteem in gebruik wordt genomen.

'Apple gaat App Store veranderen'
'Apple gaat App Store veranderen' (Foto: BuzzT)

Loting CL: City - Real en Atlético - Bayern

De loting voor de halve finale van de Champions League heeft geen Madrileens onderonsje opgeleverd. Atlético Madrid treft de Duitse kampioen Bayern München, terwijl Real Madrid het op zal nemen tegen Manchester City, een debutant in de halve finale.

City en Atlético beginnen op 26 of 27 april met een thuiswedstrijd, waarna een week later de return zal volgen. De winnaar van het duel tussen Manchester City en Real Madrid zal in de finale als thuisclub worden gezien. Die wedstrijd staat voor zaterdag 28 mei gepland in het San Siro-stadion in Milaan.

'Derksen constateert reëel probleem'

Voetbaljournalist Johan Derksen heeft een reëel probleem geconstateerd rond Marokkaanse voetballers. "Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere", zei minister Edith Schippers (Sport) vrijdag volgens de NOS.

Derksen zei maandag in het RTL-programma Voetbal Inside dat er voetbalclubs "naar de klote zijn gegaan omdat ze toevallig de velden bij een wijk hebben liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. Dan krijgen Marokkaanse jongens de overhand in de selectie, dat functioneert haast nergens. Sterker nog, dan krijg je dus dat de Nederlandse jongens naar een andere club gaan, want die willen niet in een team met negen Marokkaanse jongens die niet in de blote kont durven te douchen."

Eerder liet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) al weten dat het Derksen vrij staat om de problemen aan te kaarten, maar dat het weren van Marokkanen bij voetbalclubs racistisch is.

'Derksen constateert reëel probleem'
'Derksen constateert reëel probleem' (Foto: BuzzE)

Dijkhoff strenger voor criminele asielzoekers

Asielzoekers die relatief lichte vergrijpen plegen, moeten er straks rekening mee houden dat ze geen verblijfsvergunning krijgen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff had al besloten dat een verblijfsvergunning geweigerd kan worden als een asielzoeker een celstraf van zes maanden of meer krijgt, maar hij bekijkt nu "of het nog wat scherper kan". Deze maand is er een debat over het onderwerp in de Tweede Kamer.

"Mensen die hier komen voor veiligheid en zich misdragen, moeten bestraft worden. Sowieso met de straf die ze horen te krijgen van de rechter, maar het kan ook gevolgen hebben voor je verblijfsrecht als het ernstig is", aldus Dijkhoff vrijdag.

Dijkhoff had eerder al besloten om de strafnormen te verlagen waardoor criminele vluchtelingen eerder worden afgewezen. "Maar het kan nog wel wat scherper", aldus de staatssecretaris vrijdag in reactie op een artikel in De Telegraaf, waarin staat dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat asielzoekers die een zedendelict plegen, Nederland moeten verlaten. "Om burger van Nederland te worden moet je je gedragen, aan bepaalde normen voldoen en integreren in de samenleving. Als je in de fase dat je asiel aanvraagt al enorm over schreef gaat, moet je je veiligheid ergens anders gaan zoeken", aldus Dijkhoff.

Dijkhoff strenger voor criminele asielzoekers
Dijkhoff strenger voor criminele asielzoekers (Foto: ANP)

Alle kinderen kaal om kanker klasgenootje

Toen de 9-jarige Marlee Pack kanker kreeg en door een chemokuur kaal werd, wilde haar beste vriendinnetje graag iets ludieks doen om haar welkom terug op school te heten. In eerste instantie dacht ze er aan om Marlee een haarlokje van zichzelf te geven, maar in plaats daarvan besloot ze solidair te zijn met haar vriendin. Ze schoor zichzelf kaal. 

Niet alleen het beste vriendinnetje van Marlee ging kaal; alle 80 kinderen van de lagere school Meridian, drie leraressen, de directie én een moeder van een klasgenootje besloten om gezamenlijk het lot van Marlee te delen. Met de hartverwarmende actie hebben de leerlingen niet alleen Marlee een hart onder de riem gestoken, ze haalden ook nog eens 25.000 dollar op voor onderzoek naar kinderkanker. 


Marlee mocht zelf haar juf kaalscheren

Hockeygrootheid De Nooijer nieuwe hoofdcoach dames Bloemendaal

Teun de Nooijer wordt komend seizoen de nieuwe trainer/coach van dames 1 van HC Bloemendaal. Hij wordt daarbij geassisteerd door André Morees en Thomas Tichelman als assistent-trainer. Teun de Nooijer was afgelopen seizoen al assistent naast Jorge Nolte.

Nolte kijkt na vijf jaar aan het roer bij de Bloemendaalse dames uit naar een nieuw avontuur. Hij blijft wel verbonden aan Bloemendaal als technisch manager van de jeugd.

Bartel Huibregtsen, lid van de commissie Tophockey: "Bloemendaal heeft met dames 1 de ambitie om uit te groeien naar een stabiele hoofdklasser. De huidige groep is toe aan die stap. Maar ook willen we de talenten die de komende jaren door zullen groeien naar de senioren, de mogelijkheid geven om op Bloemendaal op het hoogste niveau te spelen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit begeleidingsteam een extra stap kan zetten in dat proces."

De nieuwe staf heeft ook duidelijk de opdracht meegekregen de aanstormende jeugdtalenten goed te volgen en als de mogelijkheden zich voordoen ervaring op te laten doen, laat de club weten. De komende weken is het belangrijkste doel van Bloemendaal het behoud van de plek in de Hoofdklasse. Bloemendaal kan de play-outs al niet meer ontlopen en zal via de nacompetitie degradatie moeten te zien ontlopen.

Chauffeur monstertruck veroordeeld

Mario D., die op 28 september 2014 in Haaksbergen zijn monstertruck het publiek inreed, hoort vrijdag zijn straf. Door het drama vielen drie doden en meer dan 24 gewonden. Het ongeluk kostte een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar het leven.

Het Openbaar Ministerie heeft een straf van 1,5 jaar cel tegen D. geëist. De chauffeur was zelf verantwoordelijk voor het ongeluk, concludeert de aanklager. "De parkeerplaats waar de stunt werd gehouden was te klein en hij had niet in de richting van het publiek mogen rijden. Als dit anders was geweest, was dit drama niet gebeurd."

Het OM wil verder dat de organisator van het fataal afgelopen evenement, stichting Sterevenementen, een voorwaardelijke boete van 25.000 euro krijgt. De vervolging van de stichting is volgens het OM vooral een signaal voor anderen om goed op te letten bij het organiseren van 'gevaarlijke' evenementen.

De bestuursrechter oordeelde in oktober vorig jaar dat de gemeente Haaksbergen nooit een vergunning had mogen verlenen voor de show met de monstertruck.

Update 10:40 uur:
Mario D. is veroordeeld tot 15 maanden cel voor dood door schuld. Ook kreeg hij een beroepsverbod van 5 jaar opgelegd. 

De organisatie van het jaarlijks terugkerende evenement, de stichting Ster Evenementen, werd ook dood door schuld verweten en veroordeeld tot 25.000 euro. Dat was ook de eis van het OM.

Chauffeur monstertruck hoort zijn vonnis
Chauffeur monstertruck hoort zijn vonnis (Foto: ANP)

Nieuwe co-op Ghostbusters-game in de maak

Deze zomer verschijnt er een nieuwe Ghostbusters-game voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Het gaat om een top-down/isometrische game die ondersteuning biedt voor co-op tot vier spelers. Ook verschijnt zijdelings een mobiele Ghostbusters-game genaamd Slime City.

Activision Publishing brengt in samenwerking met Sony Pictures Consumer Products twee nieuwe Ghostbusters-games uit. Allebei zijn ze geïnspireerd op de film Ghostbusters, die op 15 juli verschijnt. Chronologisch spelen de games zich af na de ontwikkelingen in de film. Het spel draait om een stel rookies die de wacht houden over de thuisbasis terwijl de échte Ghostbusters door het land toeren om klopgeesten te verjagen. Wanneer paranormale fenomenen heel New York City opschudden, moeten deze nieuwe rekruten onverhoopt hun Proton Packs aantrekken om deze geesten een enkeltje terug naar het hiernamaals te bezorgen.

Ghostbusters is een third-person/isometrische actiegame waarin je met maximaal vier personen in co-op speelt. Als beginnende Ghostbuster kun je de uitrusting en vaardigheden van je personage upgraden door taken te volbrengen, misselijke wezens te vernietigen en door verborgen collectibles te ontdekken op de meest spookachtige plekken van Manhattan. Er zijn vier helden waar je uit kunt kiezen die allemaal hun eigen unieke persoonlijkheid en speelstijl hebben. Zo breng je als speler specifieke krachten in de strijd waarmee je je team versterkt.

Ghostbusters komt op 15 juli in heel Europa uit op PlayStation 4, Xbox One en Windows PC via Steam. Bekijk de trailer hieronder.

Paragon krijgt nieuwe Hero

Volgende week wordt er een nieuwe Hero toegevoegd aan Paragon. Paragon is een third-person MOBA van Epic Games. De Hero is een combinatie van twee personages die samen een team vormen. Het gaat om Iggy en Scotch, waarbij de ene molotovcocktails gooit en de andere vuur spuugt.

Paragon zal later dit jaar officieel verschijnen op PlayStation 4 en pc. De beide systemen zullen cross-platform gespeeld kunnen worden en als je het spel op één systeem koopt kun je op het andere systeem gratis spelen. Dit kun je doen door je PlayStation en Epic account met elkaar te linken. 

Warcraft-film krijgt prequel in boekvorm

Nog even en we kunnen naar de bioscoop om de nieuwe Warcraft-film te gaan bewonderen. De meningen zijn nogal verdeeld op het moment en dus is het afwachten of het een succes wordt. De film komt volgende maand uit.

Om de aanloop naar het verhaal wat duidelijker te maken komt er een graphic novel uit die het verhaal verteld van een decennia voor de film. Warcraft: Bonds of Brotherhood wordt geschreven door Chris Metzen en Paul Cornell. Mat Broome, Michael O’Hare, Eddie Nunez, Roy Allan Martinez, Ale Garza en Mike Bowden zullen voor de illustraties zorgen. 

Warcraft: Bonds of Brotherhood

Om op deze rots te staan moet je geen hoogtevrees hebben

De Pedra da Gavea is een grote joekel van een rots in het Braziliaanse Rio de Janeiro. De steen is 844 meter hoog, daar wil je dus niet vanaf vallen. Toch zijn er echte waaghalzen die op de rand gaan staan. Als je hoogtevrees hebt, kun je deze foto's beter niet bekijken.

Ferrari is Mercedes de baas tijdens tweede vrije training

Kimi Raikkonen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van China. De Ferrari-coureur reed 1:36.896 op het Shanghai International Circuit en was daarmee een tiende sneller dan Sebastian Vettel. De Mercedes-coureurs zaten daar weer vlak achter op plaats drie en vier. Max Verstappen reed een solide training. De Nederlander eindigde op plaats zes op ruim 1,3 seconden achter Raikkonen. 

De tweede training verliep een stuk rustiger dan de eerste training. In het eerste half uur van de training gingen veel teams de baan op om een kwalificatie run te doen. Kevin Magnussen kwam niet in actie als gevolg van de lekke band eerder op de dag. Ook Gutierrez kwam niet verder dan vier ronden op het Chinese asfalt. De Mexicaan had problemen met de remmen van zijn Haas bolide. 

 
Om 6 uur morgenochtend begint de derde vrije training.

Uitslag tweede vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:36.896   35
2 S. Vettel Ferrari 1:37.005 +0:00.109 33
3 N. Rosberg Mercedes 1:37.133 +0:00.237 33
4 L. Hamilton Mercedes 1:37.329 +0:00.433 33
5 D. Ricciardo Red Bull 1:38.143 +0:01.247 31
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:38.268 +0:01.372 28
7 N. Hülkenberg Force India 1:38.527 +0:01.631 31
8 C. Sainz Toro Rosso 1:38.542 +0:01.646 32
9 S. Perez Force India 1:38.569 +0:01.673 31
10 V. Bottas Williams 1:38.723 +0:01.827 34
11 F. Alonso McLaren 1:38.728 +0:01.832 31
12 J. Button McLaren 1:38.828 +0:01.932 28
13 D. Kvyat Red Bull 1:39.178 +0:02.282 31
14 F. Massa Williams 1:39.214 +0:02.318 34
15 J. Palmer Renault 1:39.774 +0:02.878 32
16 R. Grosjean Haas F1 1:39.890 +0:02.994 22
17 P. Wehrlein Manor 1:39.941 +0:03.045 36
18 M. Ericsson Sauber 1:39.979 +0:03.083 35
19 R. Haryanto Manor 1:40.550 +0:03.654 33
20 F. Nasr Sauber 1:41.066 +0:04.170 32
21 E. Gutierrez Haas F1 1:42.954 +0:06.058 4
22 K. Magnussen Renault -:--.--- -:--.--- 0

Spaanse minister stapt op om Panama Papers

De Spaanse minister van Industrie José Manuel Soria is vrijdag opgestapt omdat hij in verband wordt gebracht met offshorebedrijven in Panama en Jersey.

Soria ontkent dat hij iets fout heeft gedaan, maar zegt de schade voor de demissionaire regering en de Volkspartij (PP) te willen beperken. Spanje moet binnenkort waarschijnlijk opnieuw naar de stembus, omdat de verkiezingen van december nog altijd niet tot de vorming van een regering hebben geleid.

Spaanse minister stapt op om Panama Papers
Spaanse minister stapt op om Panama Papers (Foto: ANP)

Valkyrie Anatomia: The Origin trailer

Square Enix heeft een trailer online gezet van Valkyrie Anatomia: The Origin. Het nieuwe spel speelt zich af voor de avonturen van Valkyrie Profile afspeelt.

Het spel is binnenkort beschikbaar op iOS en Android in Japan. Of er ook een Europese release komt is nog niet bekend. De trailer is in het Japans dus hebben we de vertaling er onder gezet(als die klopt:P)

Gods…

How long do you plan on continuing such a thing…

Do you wish to die?

Ending it… as it is?

Then come.

We shall walk ahead of death, together.

To the strongest heroes out there.

I shall take you in, as an Einharjar.

N.E.R.O.: Nothing Ever Remains Obscure komt ook op Steam en PS4

SOEDESCO. Een uitgever van Nederlandse bodem heeft aangekondigd dat N.E.R.O.: Nothing Ever Remains Obscure einde deze maand op Steam verschijnt. Het spel moet in de zomer ook voor PlayStation 4 uitkomen.

Het first-person puzzel spel was vorig jaar al beschikbaar op Xbox One. In het spel ga je op reis in een prachtige wereld en zal je verschillende puzzels moeten oplossen.

Opnieuw reorganisatie bij winkelketen Blokker

De winkels van Blokker gaan volledig op de schop. De keten schrapt nog eens 390 arbeidsplaatsen, bovenop de 390 banen waar een jaar geleden al geen plek meer voor was. Ook gaat Blokker in de komende twee jaar 450 van zijn bijna 600 filialen radicaal ombouwen.

Volgens de nieuwe topman van de onderneming, Rob Heesen, zijn de ingrepen die vorig jaar al zijn gedaan "niet ingrijpend genoeg". Hij gaat de indeling van de winkels aan een complete metamorfose onderwerpen. Zelfs het bekende en oude oranjegeblokte logo moet er aan geloven.

De letters op gevels van Blokker zullen volgens Heesen, die in oktober vorig jaar aantrad, voortaan een modernere uitstraling krijgen. Ook komt Blokker met een eigen huismerk, onder meer voor handdoeken en beddengoed. Verder wordt de webshop vernieuwd, in combinatie met een nieuwe webshopdienst in de winkels. Met de ingrepen is een investering gemoeid van in totaal ruim 100 miljoen euro.

Besparen
"De wereld verandert snel. We moeten scherpere keuzes maken", zo onderbouwde Heesen de veranderingen. Volgens de directeur zijn ze "echt nodig" om "concurrerend en flexibel" te blijven. "De resultaten moeten beter en de kosten moeten lager." Heesen denkt onder meer te kunnen besparen door op rustige dagen minder winkelpersoneel in te zetten.

De eerste 'nieuwste Blokker' opende overigens vrijdag al meteen de deuren, in de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Bij de keten werken in totaal circa 7000 mensen.

Experiment
Blokker gooide het roer vorig jaar al stevig om, om een einde te maken aan de dalende verkopen in de winkels. Toen werd in meerdere filialen ook al geëxperimenteerd met een andere winkelindeling. Dat was voordat de vorige topman, Jack Peters, in de zomer per direct opstapte na een meningsverschil met de concerndirectie van Blokker Holding.

Het moederbedrijf is al langer bezig om de kosten terug te brengen en de omzet op te krikken. Het concern belandde in 2014 in de rode cijfers en wil graag weer winstgevend worden. Eerder dit jaar werden ook al 250 banen geschrapt bij de winkels van Xenos. Vorig jaar is verder tuinwinkelketen Tuincentrum Overvecht verkocht en zijn de hoofdkantoren van speelgoedzaken Intertoys en Bart Smit samengevoegd.

Opnieuw reorganisatie bij winkelketen Blokker
Opnieuw reorganisatie bij winkelketen Blokker (Foto: ANP)

The Division heeft meer details dan je denkt

The Division ziet er al erg goed uit op PlayStation 4 en Xbox One, maar de pc-versie weet met enkele trucjes de ware grafische potentie van de game te onthullen. YouTuber VincentProD maakte een showcase van de grafische details in de game op 1440p bij 60fps met behulp van enkele handige tweaks in onder andere de DoF (depth of field) van een camera tool.

VincentProD gebruikt voor zijn fimpje een combinatie van in-game settings en een third party camera tool van Hattiwatti. Hattiwatti is ook een van de ontwikkelaars van de Battlefield cinematic tools. Bekijk het resultaat van een schitterend New York City hieronder.

TV Box: Ugoos UT4

TV boxjes met KODI (XBMC) en andere streaming / video afspeel software zijn al tijden enorm populair. Natuurlijk is er de Chromecast die het afspelen van video zeer makkelijk maakt. Voor mensen die meer willen, bijvoorbeeld KODI met bijbehorende plugins of (simpele) games spelen, voldoet de Chromecast wellicht niet. Om die reden reviewen we een mini PC waarmee je simpele games, films (Netflix, KODI, HBO, lokaal opgeslagen films) en wat andere apps op je TV kunt gebruiken.

Er zijn vele van dit soort kastjes vanaf een goede dertig euro tot ruim over de honderd euro. Vandaag bekijken wij de Ugoos UT4; een TV-box die uitgerust is met WIFI AC, Gigabit internet en een GPU met ondersteuning voor 4K content.

Met dank aan Ugoos voor het reviewmodel.

Ugoos UT4

Joran van der Sloot trekt 1,6 miljoen kijkers

De belangstelling voor Joran van der Sloot is nog altijd groot. Het interview dat misdaadverslaggever John van den Heuvel met een verborgen camera met Van der Sloot maakte in de gevangenis in Peru heeft donderdagavond 1.645.000 kijkers getrokken. De uitzending was volgens de Stichting KijkOnderzoek het een na best bekeken programma van de dag. Alleen het NOS Journaal van 20.00 uur trok met 1.955.000 meer mensen.

De spectaculaire voetbalwedstrijd in de kwartfinale van de Europa League tussen het Engelse Liverpool en het Duitse Borussia Dortmund werd door 1.047.000 mensen bekeken. Liverpool boog in de slotfase een 3-1 achterstand om een 4-3 overwinning.

Joran van der Sloot trekt 1,6 miljoen kijkers
Joran van der Sloot trekt 1,6 miljoen kijkers (Foto: ANP)

Mercedes het snelste in door lekke banden geteisterde training

Nico Rosberg heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van China de snelste tijd op de klokken gezet. De Duitser was net iets sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton (tweede) en meer dan een halve seconde op Sebastian Vettel, die op de derde plaats eindigde.

Drie lekke banden, waarvan twee bij Felipe Massa, zorgden ervoor dat de eerste vrije training tot tweemaal toe stilgelegd moest worden. De derde lekke band was voor Kevin Magnussen. Opvallend was dat het in alle drie de gevallen de linkerachterband betrof. Probleemloos was de sessie ook niet voor Hamilton, die twee keer spinde. Buiten de twee coureurs met de lekke band wist ook Esteban Gutierrez geen tijd te noteren.

Max Verstappen kwam in zijn Toro Rosso tot de tiende tijd.

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:38.037   16
2 L. Hamilton Mercedes 1:38.183 +0:00.146 16
3 S. Vettel Ferrari 1:38.665 +0:00.628 12
4 D. Ricciardo Red Bull 1:39.061 +0:01.024 13
5 K. Räikkönen Ferrari 1:39.155 +0:01.118 11
6 D. Kvyat Red Bull 1:39.625 +0:01.588 14
7 C. Sainz Toro Rosso 1:39.676 +0:01.639 12
8 J. Button McLaren 1:39.974 +0:01.937 11
9 N. Hülkenberg Force India 1:40.169 +0:02.132 13
10 M. Verstappen Toro Rosso 1:40.232 +0:02.195 13
11 S. Perez Force India 1:40.347 +0:02.310 15
12 F. Alonso McLaren 1:40.538 +0:02.501 11
13 V. Bottas Williams 1:40.828 +0:02.791 10
14 R. Grosjean Haas F1 1:41.358 +0:03.321 9
15 M. Ericsson Sauber 1:41.393 +0:03.356 18
16 R. Haryanto Manor 1:41.614 +0:03.577 20
17 J. Palmer Renault 1:41.816 +0:03.779 16
18 P. Wehrlein Manor 1:42.908 +0:04.871 14
19 F. Nasr Sauber 1:42.980 +0:04.943 8
20 K. Magnussen Renault -:--.--- -:--.--- 6
21 E. Gutierrez Haas F1 -:--.--- -:--.--- 2
22 F. Massa Williams -:--.--- -:--.--- 4

Vast contract voor pakketbezorger PostNL

Marktleider PostNL neemt nieuwe pakketbezorgers alleen nog maar in dienst op basis van een vast arbeidscontract. Wie als kleine zelfstandige al werkt bij het bedrijf kan dat blijven doen, tegen betere tarieven, maar nieuwe zelfstandigen komen er niet meer bij. Ook wordt het personeelsbestand uitgebreid. Dit zegt topvrouw Herna Verhagen van PostNL in een interview met de Volkskrant.

Verhagen: "Je krijgt een andere vorm van dienstverlening. We plaatsen een koelkast en nemen de oude weer mee. Een consument wil dat één keer per week zijn koelkast gevuld gaat worden. Dat zijn logische werkzaamheden voor pakketbezorgers. Dan heb je een bepaalde stabiliteit nodig, een groep mensen die hoge kwaliteit leveren", zegt ze. "Een vertrouwd gezicht dat jou vriendelijk te woord staat."

Met de veranderingen is een miljoeneninvestering gemoeid. Het bedrijf telt 50.000 weknemers en bezorgt per dag gemiddeld 600.000 pakketten.

Uitbreiding
Volgens Verhagen worden pakketbezorgers die weggaan vervangen door vaste krachten, maar gaat het ook om uitbreiding. "We hebben al vijfhonderd vaste fulltimebanen gerealiseerd. We hebben al onze pakketbezorgers de keuze gegeven: een vaste baan of doorgaan als zzp'er tegen hogere tarieven. Ruim 10 procent heeft ervoor gekozen bij ons in dienst te komen."

Het in dienst hebben van zelfstandigen kwam PostNL veelvuldig op kritiek te staan uit vakbondshoek omdat die veel mensen goedkoper waren dan vast personeel en minder sociale bescherming hebben.

Vast contract voor pakketbezorger PostNL
Vast contract voor pakketbezorger PostNL (Foto: ANP)

EU-landen pakken brievenbusfirma's aan

De vijf grootste economieën van de Europese Unie hebben zich verenigd om brievenbusfirma's aan te pakken. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje gaan gegevens uitwisselen over belastingconstructies in het buitenland. De samenwerking is een reactie op de zogenoemde Panama Papers.

De automatische informatieuitwisseling heeft betrekking op lege bv's die wellicht worden gebruikt voor belastingontwijking. De landen hopen dat de G20, die momenteel samenkomt in Washington, hun voorbeeld overneemt.

De Panama Papers is een onderzoek van samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en Het Financieele Dagblad. Zij gebruiken de uitgelekte administratie van het Panamese kantoor Mossack Fonseca voor onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen.

EU-landen pakken brievenbusfirma's aan
EU-landen pakken brievenbusfirma's aan (Foto: ANP)

Kendrick Lamar beschuldigd van plagiaat

Kendrick Lamar heeft voor zijn nummer I Do This ongeoorloofd gekopieerd uit het nummer Don't You Want To Stay van Bill Withers. Dat wordt geclaimd in een nieuwe rechtszaak tegen de rapper.

Golden Withers Music en Musidex Music zijn naar de rechter gestapt omdat Lamar zonder toestemming muziek heeft gesampled van Bills nummer uit 1975. De aanklagers stellen dat Lamar verzoeken op te houden met het gebruik van de muziek van de Ain't No Sunshine-zanger genegeerd heeft. De rapper zou wel toe hebben gegeven de muziek te hebben gebruikt voor zijn nummer uit 2009, een paar jaar voordat hij bij het grote publiek doorbrak.

Via de rechter eisen de rechthebbenden dat Lamar de muziek niet meer verspreidt en dat hij met een schadevergoeding over de brug komt.

Velsertunnel negen maanden dicht

De Velsertunnel in Noord-Holland gaat vrijdag om 21.00 uur voor negen maanden dicht. De tunnel in de A22 onder het Noordzeekanaal is zestig jaar oud en krijgt een opknapbeurt.

Het asfalt, de ventilatie en het blussysteem worden vervangen en er komen nieuwe vluchtwegen. Ook wordt de doorrijhoogte vergroot, omdat hoge vrachtwagens zich zo'n driehonderd keer per jaar vastrijden in de tunnel.

De afgelopen tijd zijn omleidingsroutes en tijdelijke verbindingswegen aangelegd.

Velsertunnel negen maanden dicht
Velsertunnel negen maanden dicht (Foto: ANP)

Verdachte tas legt bioscoopconventie stil

Een vertoning van Now You See Me 2 tijdens de CinemaCon in Las Vegas is afgebroken nadat er een verdachte tas werd aangetroffen. Dat meldt The Wrap.

Een bezoeker zag dat iemand een tas in een stoel had achtergelaten en waarschuwde de beveiliging. Honderden bezoekers moesten vervolgens de bioscoopzaal verlaten zodat politie de tas kon inspecteren. Het bleek al snel loos alarm te zijn.

De vertoning van de opvolger van de film Now You See Me werd niet hervat. Nieuwsgierigen zullen waarschijnlijk tot juni moeten wachten. Dan verschijnt de film in de bioscoop.

Verdachte tas legt bioscoopconventie stil
Verdachte tas legt bioscoopconventie stil (Foto: BuzzE)

Diana Ross komt ongeschonden uit auto-ongeluk

Een limousine met daarin Diana Ross botste woensdag op een andere auto, maar de zangeres kwam met de schrik vrij en kan haar geplande concerten gewoon doorzetten.

"Ik was betrokken bij een auto-ongeluk gisteren. Ik zal wat stijfjes zijn, maar het was vooral een schok", schrijft de Motown-zangeres donderdag op Facebook. "Ik heb een heel klein bultje op mijn voorhoofd. Niets om je zorgen over te maken."

Dezelfde dag trad ze gewoon op in de stad Bethlehem waar het ongeluk gebeurde. De politie meldde toen aan lokale media dat de 72-jarige zangeres door ambulancepersoneel werd onderzocht nadat ze klaagde over pijn in haar nek. De chauffeur van de limousine viel niets te verwijten; een andere auto negeerde een stopbord en knalde op de limousine en vervolgens op een brandkraan.

Diana Ross komt ongeschonden uit auto-ongeluk
Diana Ross komt ongeschonden uit auto-ongeluk (Foto: BuzzE)

Geen zakgeld meer in iTunes voor kinderen

Apple stopt per 25 mei met iTunes Allowances. Dat meldt MacRumors. Sinds woensdag is het al niet meer mogelijk om het maandelijks storten van 'zakgeld' in te stellen.

Apple heeft gebruikers inmiddels via de mail op de hoogte gesteld van het eindigen van de functie. De techgigant uit Cupertino gaf overigens geen specifieke reden voor de beëindiging. Ongebruikt zakgeld wordt na 25 mei automatisch gestort op het iTunes-account van het kind.

Met iTunes Allowances konden ouders maandelijks zakgeld storten. Met het tegoed konden kinderen vervolgens apps, muziek en andere content kopen zonder steeds toestemming te hoeven vragen aan hun ouders.

Apple raadt gezinnen aan voortaan gebruik te maken van 'Family Sharing'. Met deze functie kunnen kinderen content kopen met de creditcard van hun ouders. Hiervoor is wel weer toestemming nodig.

Geen zakgeld meer in iTunes voor kinderen
Geen zakgeld meer in iTunes voor kinderen (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: meer regen en zon

Een gebied met buien trekt over het land richting het noorden, in de middag verlaat dit gebied het land. Hierna breekt af en toe de zon door de wolken heen, maar ontstaan er ook nieuwe buien, in het oosten met kans op onweer. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig. De temperatuur ligt tussen de 12 graden op de Waddeneilanden en 15 graden in het zuiden. 

Zon op 06:42
Zon onder 20:38
Zonkracht

 4 / 2 

Van Nattekat kreeg ik weerom eens een mooie foto van zijn drone. Genomen bij Roelofarendsveen in de buurt van de Haarlemmermeer.

Nattekat ging er weer op uit met zijn drone  (Foto: Nattekat)
Nattekat ging er weer op uit met zijn drone (Foto: Nattekat)

Collega qltel maakte een wandeling door Xanten en liep tegen een mistbank op. 

Xanten in de mist.. (Foto: qltel)
Xanten in de mist.. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1729 De Matthäus Passion werd voor het eerst opgevoerd. 
 1912 De Titanic zonk, nadat het schip op 14 april op een ijsberg gelopen was. Circa 1500 mensen kwamen bij de ramp om het leven. 
 1945 Concentratiekamp Bergen-Belsen werd bevrijd. 
 2003 Volkert van der Graaf werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf vanwege de moord op Pim Fortuyn. 
 2010 In 40 Europese landen werd het luchtruim bijna volledig afgesloten, door de uitbarsting van de Eyjafjallajökull vulkaan in IJsland. De aswolk teisterde Noordwest-Europa.  


Aswolk teisterde Noordwest-Europa

Liverpool verricht wonder in Europa League

Liverpool heeft vanavond op Anfield Road in een zinderende wedstrijd in de kwartfinale van de Europa League afgerekend met Borussia Dortmund. Na een krankzinnige slotfase werd het 4-3. Vorige week in Duitsland eindigde het eerste duel in 1-1.

Bij Borussia Dortmund kon middenvelder Ilkay Gündogan nog altijd niet zijn opwachting maken. Eerder deze week keerde de Turk terug van een slepende rugblessure, maar toch zette trainer Thomas Tuchel hem op de bank.

In de vierde minuut was het namelijk al Borussia Dortmund dat tot scoren kwam. Vanuit het middenveld werd de bal richting diepe spits Pierre-Emerick Aubameyang gelepeld. Diens kopbal kon nog worden gepareerd door Liverpool-doelman Simon Mignolet, maar in de rebound was het Henrikh Mkhitarian die niet faalde: 0-1. Na de openingstreffer maakte de thuisploeg een aangeslagen indruk en leek het lot van Liverpool in de negende minuut al bezegeld.

Aubameyang

Op het middenveld zetten de sterk spelende Marco Reus een dribbel en sloot deze af met een splijtende pass op Aubameyang. De spits kwam oog in oog met Mignolet en liet niet na de bal in het dak van het doel te werken. Het doelpunt van de Gabonees met Franse roots zorgde ervoor dat een verlenging uitgesloten was. Liverpool diende driemaal tot scoren te komen. Een opdracht die The Reds uiteindelijk te machtig leek. Sterker nog, Liverpool mocht blij zijn met een 0-2 tussenstand bij rust, want met name Aubameyang had zijn vizier lang niet altijd op scherp vanavond.

Na rust was het de jonge spits Divock Origi die de spanning terugbracht. Ditmaal was het James Milner die met een prachtige steekpass zijn teamgenoot oog in oog met de keeper zette. Hierna brak er een korte periode aan waarin Die Borussen onder lichte druk kwamen te staan. Hier kwam in de 57e minuut een einde aan, toen Reus de wedstrijd definitief leek te beslissen in het voordeel van Borussia Dortmund. De Duitser kreeg de bal, demarreerde vanaf de linkerkant van het veld om vervolgens koel binnen te schieten: 1-3.

Wonder

Liverpool deed in de 65e minuut nog wat terug. Phillipe Coutinho schoot vanaf een meter of 25 koel binnen, waardoor de thuisploeg er weer in ging geloven. Dit geloof werd in de 78e minuut alleen maar versterkt toen verdediger Mamadou Sakho vrij mocht binnen koppen en zodoende voor de 3-3 zorgde. In de blessuretijd zorgde verdediger Dejan Lovren voor een wonder. Hij kopte, op aangeven van de ingevallen Sturridge, de 4-3 binnen, waardoor niet Borussia Dortmund maar Liverpool naar de halve finale van de Europa League gaat.

Er werden nog drie duels afgewerkt. Shakhtar Donetsk won in Oekraïne eenvoudig met 4-0 van Sporting Braga, nadat het vorige week al 2-1 voor Shakhtar was geworden. Villarreal had in Tsjechië weinig moeite met Sparta Praag nadat de Spanjaarden in eigen huis al met 2-1 hadden gewonnen. Ditmaal werd het 2-4 voor de bezoekers. Het Spaanse onderonsje tussen Sevilla en Athletic Club Bilbao eindigde in 1-2, terwijl Sevilla het eerste duel met dezelfde cijfers had gewonnen. In de verlenging werd niet meer gescoord, waarna via strafschoppen Sevilla aan het langste eind trok.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.