FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 april 2016

'Khloť vraagt opnieuw scheiding aan'

Khloé Kardashian is echt klaar met haar huwelijk met Lamar Odom. De 31-jarige realityster vraagt op korte termijn opnieuw een scheiding aan, vertellen ingewijden tegen People en Us Weekly.

"Ze wil de scheiding snel opnieuw aanvragen. Khloé en Lamar zoeken eerst nog de financiën uit", zegt een bron tegen People. "Khloé was er voor Lamar toen hij haar nodig had. Ze heeft er maandenlang voor gezorgd dat hij de beste zorg kreeg en kon herstellen. Ze focuste zich volledig op hem, maar nu is hij klaar om op eigen benen te staan."

Lamar werd in oktober bewusteloos aangetroffen in een bordeel. De voormalig basketballer lag maandenlang in het ziekenhuis en revalideerde vervolgens in een privékliniek.

Normaal leven
"Het gaat goed met hem", zegt een ingewijde tegen Us Weekly. "Hij heeft niet gedronken en maakt het goed. Maar Khloé gaat toch een scheiding aanvragen. Ze wil hem verlaten." Volgens de bron zijn die gevoelens niet wederzijds. "Lamar houdt van haar en wil bij haar zijn. Maar hij wil ook een normaal leven."

Khloé trouwde in 2009 met Lamar, die ze toen pas een maand kende. In 2013 vroeg de realityster een scheiding aan omdat de nu 36-jarige ex-basketballer haar meermaals had bedrogen. Lamar zette pas afgelopen zomer zijn krabbel onder de scheidingspapieren, die nog langs een rechter moesten toen hij bewusteloos in een bordeel lag. Khloé stelde de scheiding uit zolang Lamar revalideerde.

'Khloé vraagt opnieuw scheiding aan'
'Khloé vraagt opnieuw scheiding aan' (Foto: BuzzE)

AEX op hoogste slot van het jaar

De Amsterdamse beurs is woensdag flink hoger gesloten, op de hoogste stand van het jaar. Ook de andere graadmeters in Europa toonden duidelijke plussen. De beurshandel profiteerde van positieve berichten over de Chinese export. De graadmeters kregen een impuls toen bleek dat de uitvoer van 's werelds tweede economie afgelopen maand voor het eerst in negen maanden is gestegen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,4 procent hoger op 450,09 punten. De MidKap ging 1,4 procent vooruit tot 686,55 punten. De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,3 procent.

Op het Damrak was ArcelorMittal de uitblinker bij de hoofdfondsen, met een winst van bijna 10 procent. Het aandeel profiteerde van een positief rapport van de bank Credit Suisse. Daarin stond dat de staalsector sterk herstelt en dat het niet gaat om een seizoensmatige opleving. De bank adviseert zijn klanten aandelen in 's werelds grootste staalconcern te kopen. Het nieuws uit China zorgde daarnaast voor een stijging van onder meer de ijzerertsprijs, wat ook de koers van ArcelorMittal een zet in de goede richting gaf.

BE Semiconductor
Ook elders in Europa gingen vooral grondstofgerelateerde bedrijven aan kop. Zo streken de mijnbouwers Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo American in Londen winsten tot 11,1 procent op. ThyssenKrupp ging in Frankfurt 6,1 procent vooruit. Het Duitse staalconcern en het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden, zouden overwegen hun Europese staalactiviteiten samen te voegen en dit samenwerkingsverband naar de beurs te brengen.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor de sterkste stijger met een winst van bijna 8 procent na een adviesverhoging. Bodemonderzoeker Fugro en navigatiedienstverlener TomTom deden goede zaken met winsten van respectievelijk 4,6 procent en 4,2 procent.

Euro
Ook de financiële sector stond in de belangstelling. ING zag zijn beurswaarde met 5,2 procent toenemen, Aegon werd 4,9 procent hoger gezet en ABN AMRO koerste 3,8 procent hoger. Barclays, Société Générale en Deutsche Bank wonnen tussen 7,2 en 9,9 procent.

Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 41,95 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 44,36 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1276 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de eenheidsmunt 1,1399 dollar waard.

AEX op hoogste slot van het jaar
AEX op hoogste slot van het jaar (Foto: ANP)

Lindsay Lohan ontkent trouwplannen

Lindsay Lohan is toch niet verloofd. De actrice heeft geruchten dat ze ja heeft gezegd op een aanzoek van haar vriend Egor Tarabasov ontkend.

"Het verhaal is onwaar", zei haar woordvoerder dinsdag tegen People. Het is na zeven maanden daten nog wel steeds dik aan tussen de twee. Lindsay (29) trok vorige maand in bij de 22-jarige Tarabasov, de zoon van een rijke zakenman, in Londen. "Het gaat heel goed met haar" vertelde een bron toen aan People. "Ze heeft een nieuw leven voor zichzelf opgebouwd."

Lindsay vertrok in 2014 naar Londen om daar in een toneelstuk te spelen. Vorig jaar rondde ze een taakstraf af, waarmee een einde kwam aan een jarenlange reeks rechtszaken om onder meer rijden onder invloed en diefstal.

Lindsay Lohan ontkent trouwplannen
Lindsay Lohan ontkent trouwplannen (Foto: BuzzE)

'Piloten Air France zien niets in nieuw plan'

De piloten van Air France zien niets in de jongste bezuinigingsvoorstellen van de directie. Dat schrijft de Franse zakenkrant Les Echos woensdag op gezag van de grootste pilotenvakbond SNPL.

Air France presenteerde eerder deze week een nieuw plan om kosten te besparen. De piloten werd gevraagd voor hetzelfde geld 5 tot 10 procent meer vlieguren te maken, in ruil voor meer flexibiliteit en meer werkgelegenheid.

De bonden hebben tot 2 mei de tijd gekregen om met een reactie te komen. Zij bespreken het voorstel volgende week, maar volgens SNPL is nu al duidelijk dat de plannen 'onaanvaardbaar' zijn.

Air France-KLM presenteerde ruim anderhalf jaar geleden een besparingsprogramma. Bij de Franse tak van de luchtvaartgroep heeft dat tot nu toe nog maar weinig opgeleverd, omdat met name het vliegend personeel dwars ligt.

Groeien
Gezien het gebrek aan voortgang met de beoogde bezuinigingen neemt bij Air France de capaciteit dit jaar af, met name op verre vluchten. Zusterbedrijf KLM, dat al wel nieuwe cao-afspraken heeft gemaakt met piloten, cabine- en grondpersoneel, heeft juist ruimte om te groeien.

Dat verschil kwam tot uitdrukking in de vervoersstatistieken over het eerste kwartaal die vorige week werden gepubliceerd. KLM vervoerde in de eerste drie maanden van het jaar 10 procent meer passagiers, terwijl Air France nauwelijks groei liet zien.

'Piloten Air France zien niets in nieuw plan'
'Piloten Air France zien niets in nieuw plan' (Foto: ANP)

Telecomsector ontkomt niet aan kredietregels

Telecombedrijven die telefoontoestellen op afbetaling aanbieden, moeten aan dezelfde regels gaan voldoen als 'normale' kredietverleners. Ook zullen ze een vergunning moeten gaan aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën woensdag weten aan de Tweede Kamer.

Telecombedrijven reageren teleurgesteld. In de sector is afgelopen maanden hard gewerkt aan een gedragscode voor telecomkredieten, waardoor ze vrijstelling zouden kunnen krijgen van de strengere regelgeving. Maar volgens Dijsselbloem is het de sector niet gelukt een gedragscode voor te stellen die zowel voldoet aan de Europese regels voor consumentenkrediet als aan de mededingingswet.

De Hoge Raad bepaalde overigens al in 2014 dat de verkoop van telefoons op krediet onder de Wet op het financieel toezicht valt. Maar sindsdien is sprake van een 'gedoogsituatie'. Daaraan zal wat de minister betreft binnen 'redelijke termijn' een einde komen.

Minder regeldruk
De telecombedrijven geven de moed nog niet op. Ze zien nog steeds kansen om de gedragscode in te kunnen voeren en dringen erop aan dat Dijsselbloem nogmaals naar de juridische mogelijkheden kijkt.

Belangrijk voor de sector is dat de voorgestelde gedragscode minder regeldruk oplevert. De code zou voor consumenten ook beter bescherming bieden tegen 'problematische telecomschulden', aldus KPN, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Ziggo in een gezamenlijke reactie. Ze wijzen er daarbij op dat mededingingswaakhond ACM al akkoord zou zijn met hun voorstel.

Telecomsector ontkomt niet aan kredietregels
Telecomsector ontkomt niet aan kredietregels (Foto: ANP)

Kabinet: na 23 juni duidelijkheid verdrag

Het kabinet wil 'heel snel' na 23 juni een antwoord geven op de vraag of het omstreden Europese verdrag met Oekraïne doorgaat of niet. Het kabinet wil de kwestie over het Brexit-referendum heen tillen.

Dat zei premier Mark Rutte woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over het Oekraïne-referendum, waarbij een meerderheid nee zei tegen het verdrag. De regering wil eerst gesprekken voeren met onder meer Brussel en de grieven van de nee-stemmers aankaarten. "Om recht te doen aan het nee-kamp", aldus Rutte.

Als het overleg de komende maanden niet leidt tot een voorstel dat voor het kabinet en een belangrijke meerderheid in de Kamer acceptabel is en 'waar we trots op zijn', dan wordt er niet geratificeerd, aldus Rutte. Hij noemde dat 'volstrekt zonneklaar'.

Fopspeen
De premier verwierp het pleidooi van de oppositie om het verdrag zo snel mogelijk van tafel te vegen. "Als je meteen al duidelijk maakt dat je het akkoord sowieso niet ratificeert, is het risico levensgroot dat we niets kunnen realiseren. Dan hebben die gesprekken geen zin en zullen ze niet tot resultaten leiden."

De oppositie verweet Rutte het akkoord te willen redden met bijvoorbeeld aanpassingen of toevoegingen. "We worden voor de gek gehouden", aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel. "Rutte maakt van het referendum een fopspeen. Nee is nee."

Kabinet: na 23 juni duidelijkheid verdrag
Kabinet: na 23 juni duidelijkheid verdrag (Foto: ANP)

Bewijs dat tijdreizen bestaat gevonden

Experts moesten er behoorlijk om zuchten en trokken wat wenkbrauwen op. Toch kunnen ze niet helemaal goed verklaren hoe het komt dat een pas ontdekte mummie, gevonden in het Mongoolse Altaj-gebergte duidelijk een paar schoenen draagt van het merk Adidas.

Tot die tijd bestaat tijdreizen dus gewoon. Een andere, logische verklaring is er namelijk niet. Occam's Razor, weet je.

Of misschien waren de Duitsers er gewoon vroeg bij in de Mongoolse cultuur. Feit is wel dat er op een hoogte van een kilometertje of drie een vrouw gevonden is, die al zo'n 1500 jaar een paar schoenen met de kenmerkende drie gekerfde strepen erop, aan haar voeten heeft. Volgens dezelfde zuchtende experts behoorde de dame niet tot de elite, iets dat zou kunnen bewijzen dat de sportschoen toen ook al voor iedereen bereikbaar was. Just do it. Bovendien lag er geen boog (ook geen pijl) in het graf, iets waar hooggeplaatste personen destijds ter aarde mee besteld werden.

Het is nog niet helemaal zeker of het daadwerkelijk om een vrouw gaat. Deze twijfel bestaat niet vanwege een eventuele kort, pittig kapsel, maar voornamelijk omdat het lijk nog niet helemaal is opgegraven. Zeuren doet ze in ieder geval al een tijdje niet meer. Haar paard is waarschijnlijk na haar dood geofferd, zodat de dame in het hiernamaals in elk geval een vervoermiddel had.

Naast het lichaam vond men nog een zadel, teugels, een leuke vaas, een houten kom en een ijzeren ketel.

Er wordt vermoed dat dit een van de eerste Turkse begrafenissen in die buurt geweest is. Een deel van de huidige Turken waren ooit nomadisch en zijn afkomstig uit Mongools stamgebied.

Wellicht vind men binnenkort een veenlijk van 2000 jaar oud in Drenthe, waarbij het lijdend voorwerp duidelijk een paar Puma's draagt.

Ringo Starr schrapt show in VS uit protest

Muzikant Ringo Starr annuleert een optreden dat stond gepland voor juni in het Amerikaanse Cary, North Carolina, uit protest tegen een wet in die staat die discriminerend is voor de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap.

"Het spijt me om mijn fans teleur te moeten stellen, maar we moeten tegen deze haat stelling nemen", zei de voormalige drummer van The Beatles in een verklaring. "Verspreid vrede en liefde", voegde hij eraan toe.

Onlangs gelastte ook Bruce Springsteen een concert in North Carolina af uit protest. "Sommige dingen zijn belangrijker dan een rockshow en deze strijd tegen vooroordelen en onverdraagzaamheid - die gaande is terwijl ik dit schrijf - is er daar één van", motiveerde de zanger zijn besluit op zijn website.

Ringo Starr schrapt show in VS uit protest
Ringo Starr schrapt show in VS uit protest (Foto: BuzzE)

'Ik zocht cup E, dus dacht dat ze meerderjarig was'

In de rechtbank van Maastricht diende woensdag de strafzaak tegen de laatste vier verdachten in de Valkenburgse zedenzaak. Twee van hen lieten zich niet in de rechtszaal zien, de andere twee verdedigden zich voor de rechter. Eén van de twee beweert niet geweten te hebben dat het slachtoffer minderjarig was, want hij had op een sekscontactenwebsite 'gezocht op grote borsten', schrijft nieuwssite 1Limburg.

Het slachtoffer in de zedenzaak was 16 jaar oud, toen ze door een loverboy gedwongen werd om seks te hebben met meer dan tachtig mannen in een hotel in Valkenburg. Naast de pooier vervolgt het Openbaar Ministerie ook de mannen die seks hebben gehad met het meisje.

Tegen een 33-jarige Belg werd woensdag één jaar cel geëist. Op de zitting verklaarde deze verdachte dat hij wel betaald had voor een afspraak met het meisje, maar dat er geen uiteindelijk seksueel contact is geweest. Ook een 40-jarige man uit Zwolle was in de rechtbank. Hij gaf wel toe dat hij met het meisje naar bed was geweest. Echter, deze man dacht dat ze meerderjarig was, want hij had op een website voor sekscontacten gezocht op 'grote borsten, cup E'. De Zwollenaar hoorde tien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk tegen zich eisen.

Tegen een 30-jarige man die niet in de rechtszaal verscheen, eiste de officier van justitie acht maanden cel, waarvan ook vier voorwaardelijk. Deze verdachte heeft al een financiële vergoeding aan het slachtoffer betaald. De zaak tegen de laatste verdachte is uitgesteld tot een latere datum.

Op 26 april doet de rechtbank uitspraak.

Het hotel in Valkenburg (Foto: ANP)
Het hotel in Valkenburg (Foto: ANP)

President IndonesiŽ naar ons land

President Joko Widodo van Indonesië is volgende week twee dagen in ons land. Het is voor het eerst in zestien jaar dat een president van de voormalige kolonie Nederland aandoet.

Widodo heeft onder meer een gesprek met premier Mark Rutte en gaat op audiëntie bij koning Willem-Alexander, aldus de RVD in een verklaring. Verder bezoekt hij de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en spreekt hij met topmensen van het bedrijfsleven. De president is hier donderdag en vrijdag.

De laatste keer dat een Indonesisch staatshoofd ons land aandeed was begin 2000. Toen ging het om een kort bezoek van Abdurrahman Wahid. Een staatsbezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono werd in oktober 2010 op het laatste moment afgeblazen, omdat Molukkers in ons land een kort geding hadden aangespannen waarin om Yudhoyono's arrestatie werd gevraagd wegens mensenrechtenschendingen.

Rondreis door Europa
De banden tussen Nederland en de voormalige kolonie zijn de laatste jaren aangehaald. Daarbij speelt de economische relatie de hoofdrol. Wel waren er nog enkele rimpelingen. De weigering van ons land in 2012 om Leopard-tanks te verkopen aan Jakarta viel daar slecht. En begin vorig jaar haalde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) enkele weken de ambassadeur uit Indonesië terug nadat er een Nederlander was geëxecuteerd wegens drugshandel.

Het bezoek van Widodo maakt deel uit van een rondreis door Europa. Hij doet verder België en Duitsland aan en gaat langs bij instellingen van de EU. Doel van de reis is de handelsrelaties aan te halen.

President Indonesië naar ons land
President Indonesië naar ons land (Foto: ANP)

'Zwangere Megan Fox zet scheiding door'

Hoewel ze van hem in verwachting is, wil Megan Fox nog steeds scheiden van Brian Austin Green. Dat vertelt een bekende van Megan en Brian tegen People.

Het acteurskoppel woont volgens de bron weer samen in Megans woning, maar de voorgenomen scheiding is niet van de baan. De actrice gaf in augustus aan een einde te willen maken aan haar huwelijk met Brian. De twee zijn ruim elf jaar samen, in 2010 trouwden ze.

Megans babybuikje verraste maandag de hele wereld. Ook voor de 29-jarige actrice en haar 42-jarige man was de komst van een derde spruit een verrassing. "Ze zijn nooit gestopt van elkaar te houden en zullen nooit stoppen toegewijde ouders voor hun jongens te zijn", wist een ingewijde.

'Zwangere Megan Fox zet scheiding door'
'Zwangere Megan Fox zet scheiding door' (Foto: BuzzE)

Reclassering behandelt 40 geradicaliseerden

De reclassering heeft landelijk zo'n veertig geradicaliseerde mensen in behandeling en onder toezicht. Doel is ze in een vroeg stadium tot andere inzichten te brengen.

Ook het aantal medewerkers bij de dienst dat zich ermee bezighoudt, stijgt. Vijf jaar geleden ging het nog om een enkeling, tegenwoordig om een team van specialisten.

"Of je de ideeën eruit krijgt, is altijd de vraag, zoals ook bij andere delicten", zei topman Sjef van Gennip van Reclassering Nederland woensdag bij 1Limburg. "Maar niks doen is geen optie. Ook met deze mensen gaan we aan de slag en in gesprek om te laten zien dat er een ander perspectief is dan jezelf met een bomgordel opblazen en anderen leed aandoen."

Vrij uitzichtloze situatie
Bij bepaalde delicten is gewoon straf op zijn plaats, aldus Van Gennip. Maar met alleen vervolging kom je er niet.

Het valt hem op dat geradicaliseerden vaak in een vrij uitzichtloze situatie leven, hoewel ze redelijk zijn opgeleid. "Maar dat geldt ook voor andere cliënten van ons."

Reclassering behandelt 40 geradicaliseerden
Reclassering behandelt 40 geradicaliseerden (Foto: ANP)

Snapchat laat emoji's meebewegen in video

Gebruikers van Snapchat konden al tekst en plaatjes toevoegen aan video's, maar deze stonden tot nu toe vast op één plek in het beeld. Om de filmpjes op te leuken, kunnen de emoji's nu meebewegen in de filmpjes.

De gebruiker hoeft alleen een leuk plaatje uit te zoeken en dit op een plek in de video te plaatsen. Snapchat doet de rest. Zo kan je bijvoorbeeld een lachend gezichtje op de kop van je kat plaatsen en wat het dier ook voor capriolen uithaalt, het gezichtje blijft op zijn kop zitten.

Android Snapchat is al uitgebreid met de bewegende stickers, de app voor iOS volgt binnen een aantal weken.

Snapchat laat emoji's meebewegen in video
Snapchat laat emoji's meebewegen in video (Foto: BuzzT)

OekraÔense coalitie wil Groisman als premier

De Oekraïense coalitie heeft woensdag formeel ingestemd met de nominatie van parlementsvoorzitter Vladimir Groisman voor de post van minister-president. Dat zei de plaatsvervangend leider van president Petro Porosjenko's BPP-partij woensdag.

"De coalitie heeft Groisman als kandidaat-premier naar voren geschoven en zal dat voorstel aan de president doen", zei Oleksej Gontsjarenko op Twitter.

De vorming van een nieuwe Oekraïense regering onder de huidige parlementsvoorzitter Groisman leek een paar dagen geleden nog twijfelachtig. Groisman zou volgens meerdere volksvertegenwoordigers van plan zijn te bedanken voor het premierschap. Hij zou geen kandidaten uit de kring van president Porosjenko in een nieuwe regering willen opnemen.

Arseni Jatsenjoek
Groisman is de beoogde opvolger van premier Arseni Jatsenjoek, die zondag zijn aftreden aankondigde. De premier overleefde in februari ternauwernood een motie van wantrouwen, maar zijn persoon bleef omstreden. Twee partijen stapten uit de regering en ontnamen zo de regering haar meerderheid in het parlement.

Porosjenko heeft gezegd dat hij nieuwe verkiezingen uitschrijft als er deze week geen nieuwe premier wordt aangesteld.

Tinder niets voor Lies Visschedijk

Lies Visschedijk is in tegenstelling tot haar personage Soof niet te vinden op Tinder. "Dat lijkt me zo deprimerend", zei ze woensdag in RTL Boulevard.

Lies, die in 2013 haar echtgenoot Marc van Uchelen verloor, zit goed in haar vel. "In mijn eigen leven zit ik best wel weer in een goede fase. Maar ik ben niet aan het Tinderen."

Dat bewaart ze voor Soof, het personage dat ze ook in de tweede film over de kokkin speelt. In Soof 2, die in december in de bioscopen gaat draaien, loopt het huwelijk van het hoofdpersonage op de klippen. Juist daarom spreekt de film een groot deel van Nederland aan, denkt Lies. "Heel Nederland zit vlak voor een scheiding, in een scheiding of is een scheiding aan het verwerken."

Tinder niets voor Lies Visschedijk
Tinder niets voor Lies Visschedijk (Foto: BuzzE)

Kobe Bryant op cover NBA 2K17 Legend Edition

Vanavond speelt Kobe Bryant nog eenmaal een potje basketbal, en daarom kondigt 2K vandaag aan dat NBA 2K de sterspeler van de Los Angeles Lakers zal eren door de tot 18 keer bekroonde NBA All-Star op de cover te zetten van de bij dezen aangekondigde NBA 2K17 Legend Edition.

"Ik voel me vereerd om samen te werken met 2K voor de NBA 2K17 Legend Edition", zegt Kobe Bryant. "Wanneer ik voor de laatste keer van het NBA court afloop is het spannend om te weten dat mijn fans kunnen doorgaan met het beleven van mijn levenslange carrière als een Los Angeles Laker."

Gamers die een pre-order plaatsen voor de NBA 2K17 Legend Edition ontvangen speciale Kobe collectibles en digitale in-game content, inclusief:

Fysieke items:

  • Limited Eidtion Kobe poster
  • Twee Kobe Panini speelkaarten
  • Black Mamba game controller skin

Digitale content:

  • 30,000 Virtual Currency;
  • MyTEAM Bundle + (bevat 3 pakjes met gegarandeerde Kobe limited use kaarten);
  • Nike Kobe 11 retirement shoes;
  • Kobe #8 Mitchell and Ness jersey;
  • Kobe Hoodie;
  • En meer!

De NBA 2K17 Legend Edition zal zowel fysiek als digitaal beschikbaar zijn voor $79.99 op de PlayStation 4 en Xbox One. De standaardversie van NBA 2K17 zal zowel digitaal als fysiek beschikbaar zijn voor $59.99 op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc in september 2016.

Keihard op een piano slaan

De Amerikaanse componist en pianist Frederic Rzewski viert vandaag zijn 78e verjaardag. Als klein Fredje heeft hij vast eens op de piano van zijn ouders staan beuken. Zo begint namelijk zijn compositie Winnsboro Cotton Mill Blues uit 1978.

Het stuk bestaat uit verschillende delen, waarvan het eerste het bovengenoemde gebeuk is, dat een nieuwe betekenis aan het woord 'ragtime' zou kunnen geven: raggen. Na drie minuten worden hier akkoorden doorheen geweven en na nog eens drie minuten ontstaat er dus inderdaad een ragtime.

Onderstaande opname komt uit een zes jaar oude uitvoering in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ. Een Youtuber was zo vriendelijk om deze te voorzien van beelden over het werk in een katoenmolen in 1924. Zo wordt duidelijk waarnaar Rzewski's gebeuk verwijst: machines.

Afscheid K3 komt dichtbij voor Josje Huisman

Josje Huisman voelt de dag dat ze echt afscheid moet nemen van K3 naderen. "Nu is het aftellen wel echt begonnen, hoor", schreef ze woensdag op Instagram bij een foto waarop ze omringd wordt door pers en K3-fans.

Nu de laatste optredens echt nabij zijn, kan Josje nog steeds niet goed omschrijven hoe het voelt afscheid te nemen van het kleuterpoptrio. "Het had mijns inziens niet mooier kunnen zijn dan dit. Zoveel mensen die ons zijn komen uitzwaaien. We zijn door heel Vlaanderen en Nederland gegaan om afscheid te nemen én om de nieuwe K3 te introduceren. Dus ik ben dankbaar! Voor alles!"

Wat de toekomst Josje gaat brengen 'weet niemand'. "Spannend! Al heb ik er het volste vertrouwen in dat er leuke dingen op ieders pad zullen komen." De blondine, die zich in 2009 na het vertrek van Kathleen Aerts bij K3 voegde, gaat de groep 'natuurlijk missen'. "Maar de mooie K3-belevenis die ik heb mogen meemaken pakken ze me niet meer af!"

Josje, Kristel Verbeke en Karen Damen staan dit weekeinde nog op het podium in Hasselt, in mei volgen de allerlaatste concerten in Antwerpen. Daarna is het aan Marthe, Klaasje en Hanne, die in november als het nieuwe K3 uit de bus kwamen tijdens de finale van het programma K3 zoekt K3.

Afscheid K3 komt dichtbij voor Josje Huisman
Afscheid K3 komt dichtbij voor Josje Huisman (Foto: BuzzE)

Bewindslieden bezorgd over onderwijskansen

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vinden het zorgelijk en ongewenst dat niet alle leerlingen krijgen de kans om het onderwijs te volgen dat het beste bij hen past.

"Talent en motivatie moeten uitgangspunt zijn bij je schoolkeuze, niet het inkomen of opleidingsniveau van je ouders", vinden ze.

De bewindslieden sluiten maatregelen niet uit en zullen "scherp blijven sturen en kritisch blijven".

Bewindslieden bezorgd over onderwijskansen
Bewindslieden bezorgd over onderwijskansen (Foto: ANP)

MKB-Nederland tegen plan ja-jasticker

MKB-Nederland is fel tegenstander van het Amsterdamse plan om reclamepost drastisch in te perken. Volgens dit plan mogen vanaf 2017 alleen nog reclamefolders in de brievenbus worden gegooid als er een ja-jasticker op de deur is geplakt. Hiermee wordt 'compleet' voorbijgegaan aan de malaise in de detailhandel, stelt de ondernemersorganisatie.

De Amsterdamse Partij voor de Dieren is initiatiefnemer voor het plan dat beter zou zijn voor het milieu. De Amsterdamse gemeenteraad neemt het voorstel later deze maand in behandeling.

MKB-Nederland vindt het onbestaanbaar dat de partij uitgerekend nu met een dergelijk voorstel komt. De organisatie roept Amsterdam op eerst goed de economische impact van de maatregel in kaart te brengen en dan met de branche te overleggen over alternatieve maatregelen.

MKB-Nederland tegen plan ja-ja-sticker
MKB-Nederland tegen plan ja-ja-sticker (Foto: ANP)

Geraldine Kemper houdt vriend geheim

Geraldine Kemper heeft sinds een paar maanden weer een vriend, maar wie dat is, houdt ze geheim. "Ik ga het niet zeggen, we houden het gewoon lekker zo", zei de BNN-presentatrice tegen RTL Boulevard.

Geraldine, die 'echt heel verliefd' is, weet dat ze haar lover niet eeuwig geheim kan houden. "Uiteindelijk komt het toch wel weer een keertje uit, maar ik ga het niet zeggen." In februari biechtte de blondine op NPO Radio 2 op dat ze weer vlinders in haar buik heeft.

Tijdens de opnamen voor het nieuwe BNN-programma Staying Alive, waarvoor Geraldine naar Alaska ging, was ze ook voor haar vriend 'even van de wereld'. "Maar dan zeg je uiteindelijk: ik ben er weer en het is allemaal goed gegaan."

Dat het in het allemaal goed ging, was tijdens haar verblijf voor Geraldine helemaal niet duidelijk. 's Nachts in een tent stond ze doodsangsten uit toen ze vreemde geluiden hoorde. "Ik raakte helemaal in paniek. Ik werd gek, het was echt zo heftig en zo eng als je op tv ziet."

Geraldine Kemper houdt vriend geheim
Geraldine Kemper houdt vriend geheim (Foto: BuzzE)

Kijktip: Zembla - losgelaten, losgeslagen

Al (bijna) hun hele leven staan ze onder toezicht van Jeugdzorg of hebben ze op een andere manier te maken met hulpverlening, maar op de dag dat ze 18 worden zijn ze zo vrij als een vogel. Elk jaar worden rond de 6000 jongeren met een licht-verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsproblemen 18 jaar en daarmee zijn ze voor de wet volwassen.

Ze mogen zelf bepalen of ze nog hulp willen of niet. Zembla onderzocht wat er met jongeren gebeurt die na een leven vol hulpverlening ineens op eigen benen staan. Losgelaten, losgeslagen begint om 21.15 uur op NPO2. 


Losgelaten, losgeslagen

Meer winst en recordomzet voor Bavaria

Bavaria heeft 2015 afgesloten met meer winst en een recordomzet van dik 531 miljoen euro. De Brabantse bierbrouwer slaagde erin om in diverse Europese landen marktaandeel te winnen. Ook in Rusland, Cuba, Australië, Canada en Zuid-Korea groeiden de verkopen.

De nettowinst kwam uit op 30,2 miljoen euro, tegen 24,7 miljoen in 2014. De omzet groeide met 4,5 procent, maakte Bavaria woensdag bekend. Alles bij elkaar verkocht de brouwer uit Lieshout vorig jaar 5,8 miljoen hectoliter bier. Bavaria won ten opzichte van concurrenten niet alleen terrein met zijn Premium-gerstenat, maar ook met het alcoholvrije Bavaria 0.0%, het zwaardere 8.6 en trappistenbier La Trappe.

Bavaria wil wereldwijd verder groeien en heeft hieraan naar eigen zeggen vorig jaar "duidelijk handen en voeten gegeven". "De strategie werpt zijn vruchten af", aldus financieel directeur Frank Swinkels. In de zomer werd bijvoorbeeld een nieuwe brouwerij in Ethiopië in gebruik genomen, genaamd Habesha. Die draait inmiddels erg goed. De distributie is al uitgebreid vanuit de hoofdstad Addis Abeba naar verschillende locaties in het land. Dit jaar wordt de productiecapaciteit verdubbeld naar 600.000 hectoliter.

Ook goede prestaties van moutdivisie Holland Malt droegen volgens de onderneming bij aan het positieve resultaat. De flesjes en blikjes van Bavaria worden tegenwoordig in meer dan 120 landen verkocht. Ongeveer 65 procent van het bier dat het concern maakt, is bestemd voor de export.

Meer winst en recordomzet voor Bavaria
Meer winst en recordomzet voor Bavaria (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #38 Het witte goud is er weer, de asperge

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Dit jaar vindt de officiele opening van het aspergeseizoen op donderdag 14 april plaats, het eindigt volgens traditie op 24 juni (Sint-Jan).

De asperge is al meer dan 5000 jaar bekend als groente, en werd vaak ook gebruikt als geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië. Dat is het gebied rondom het huidige Irak en Iran.  Er zijn daar bewijzen gevonden dat de asperge toen al werd gebruikt of gegeten. In de piramide van Sakkara (Egypte) trof men ze aan op muurtekeningen van een offergave voor een farao. Tegenwoordig zijn asperges te vinden bij bijna elke groenteboer en in bijna elke supermarkt. De ingeblikte versie wordt veel gebruikt op pizza, salades en in hapjes.

   

De asperge  Asperges garen

   

Aspergesoep

   

Aspergetaartje

   

Gebakken groene asperges   

   

Groene asperges met sesam


Reservekeeper Sparta is de lul na kampioensfeest

In sommige vriendengroepen is het levensgevaarlijk, dronken in slaap vallen terwijl de rest nog wakker is. Er kan van alles gebeuren en dan ben je de lul, zo ook bij de voetballers van Sparta. Nadat het kampioensfeest tot in de vroege uurtjes gevierd was belandde een deel van de ploeg bij topscorer Thomas Verhaar thuis om nog even na te genieten. Reservedoelman Ricardo Kieboom viel daar meteen in slaap en dat had hij beter niet kunnen doen.

"We kwamen na het feest om een uurtje of zeven 's ochtends bij mij thuis. Toen begonnen net de samenvattingen en die wilden we natuurlijk bekijken. Kieboom viel echter meteen in slaap, hij gaf geen enkel teken van leven meer. Toen hebben we met een mooie grote zwarte stift 'lul' op zijn voorhoofd geschreven", zo vertelde Verhaar op 3FM.

Van je vrienden moet je het maar hebben zeg maar. Er is echter nog meer: "het mooiste moet nog komen", vervolgde Verhaar zijn verhaal op de radio. "Je kunt natuurlijk je eigen voorhoofd niet zien. Dus hij liep 's ochtends zo doodleuk de deur uit. Ik heb hem sindsdien eigenlijk niet meer gesproken."

Gelukkig hebben we de foto's nog:

'Roken vermindert kans op baan'

Roken is niet alleen goor en bij tijd en wijle asociaal, maar het zet je ook op een achterstand op de arbeidsmarkt. Een groepje wetenschappers uit Californië (waarschijnlijk niet-rokers) ziet een verband tussen werkeloosheid en het opsteken van een staafje teer met nicotine.

Het verschil valt ook niet mee: mensen die liever schone longen houden en waarvan de adem niet ruikt naar een volle asbak, maken 30 procent meer kans om in het eerste jaar, na werkeloos te zijn geworden, een nieuwe baan te vinden.

Bovendien verdienen ze dan gemiddeld ook nog meer dan rokers.

"We weten al zo'n 50 jaar dat tabak schadelijk voor je is", vertelt Judith Prochaska van de universiteit van Stanford. "Maar nu zien we ook het financiële effect van deze verslaving. Zowel in termen als succes op de werkvloer (dat wil zeggen: opnieuw ingehuurd worden), maar ook in het verschil in salaris dat rokers en niet-rokers opstrijken".

De studie volgde 131 werkeloze rokers en 120 niet-rokers. Opvallend was dat de verslaafden gemiddeld wat jonger waren, minder hoog opgeleid, een wat minder stabiele thuissituatie hadden, wat slechter van gezondheid waren en sneller tot crimineel gedrag geneigd waren dan normale mensen. Meer dan de helft van de deelnemers zat al meer dan een half jaar thuis, 60 procent van hen was werkeloos geraakt door een aflopend contract of ontslag.

Nadat de deelnemers een jaar waren gevolgd was het verschil significant. Zelfs wanneer er rekening werd gehouden met andere factoren zoals etniciteit, leeftijd of gezondheid, was het duidelijk dat de niet-rokers een duidelijke voorsprong hadden. Zij vonden eerder werk en behielden deze ook beter.

De onderzoekers vinden dat de maatschappij zich bewust zou moeten worden van deze nadelige gevolgen van het roken. Er zou meer hulp moeten komen voor personen die willen stoppen met deze vreemde gewoonte.

Haas F1 maakt indruk op rivalen

Het hagelnieuwe Haas F1-team heeft in diens eerste twee races enorm veel indruk gemaakt. Kopman Romain Grosjean werd in Melbourne zesde en een race later in Bahrein zelfs vijfde, waarmee het team inmiddels achttien punten vergaarde. De nauwe banden van Haas met Ferrari doen dan menig wenkbrauw fronsen, respect van rivaliserende teams is er wel degelijk. "Na de tweede wintertest dachten we dat ze geen bedreiging zouden vormen," zegt Toro Rosso-rijder Carlos Sainz.

Die mening heeft hij inmiddels bijgesteld. "Met name tijdens de afgelopen race in Bahrein waren ze indrukwekkend," gaat de Spanjaard verder. "Het is een nieuw team en wat ze doen is top. Het is ongelofelijk om te zien, opwindend, indrukwekkend, en precies wat F1 nodig heeft. Iedereen is verrast door hoe goed zij het doen. Ik hoop dat ik ze in de komende races achter me kan houden."  

Bij Force India zullen ze na een sterk slot van 2015 al helemaal niet verwacht hebben problemen te krijgen met Haas. Maar niets blijkt tot nu toe minder waar. Haas schittert terwijl Force India schuttert. "Ze hebben het super gedaan," zegt deputy teambaas Bob Fernley die het niet kan laten te wijzen op de innige band van Haas met Ferrari. "Haas is een Ferrari van september of oktober met andere kleuren. Dus dan moet het wel goed zijn." 

Toch is ook Fernley onder de indruk. "Het team heeft een goed budget, het wordt uitstekend gerund, het heeft twee prima rijders en een goed technisch pakket." Komend weekend in China mogen Force India en Toro Rosso andermaal een poging wagen om de nieuwelingen achter zich te houden.

Haas F1 maakt indruk op rivalen (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Haas F1 maakt indruk op rivalen (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Metropole Orkest met Quincy Jones naar Proms

Het Metropole Orkest is voor de derde keer gevraagd om op te treden tijdens de BBC Proms komende zomer, een van de beroemdste concertseries ter wereld. De musici brengen op 22 augustus een avondvullend eerbetoon aan de 83-jarige Amerikaanse jazzmuzikant Quincy Jones, die er ook zelf bij aanwezig zal zijn.

Jones is 'een van de allergrootste muzikale legendes van onze tijd', stelt het orkest. "Zijn muzikale invloed is ongelooflijk groot, van zijn vroege werk voor Big Band tot samenwerkingen met Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en Michael Jackson'', zegt chef-dirigent Jules Buckley. "Niemand heeft een grotere staat van dienst als componist en producer."

Het Metropole Orkest werd in 2014 voor het eerst uitgenodigd door de BBC, om als eerste niet-Engelse orkest invulling te geven aan de Late Night Prom. De BBC Proms in Londen trekt elk seizoen tientallen miljoenen kijkers en luisteraars. Acht weken lang vinden er concerten en evenementen plaats, vooral in de Royal Albert Hall.

Metropole Orkest met Quincy Jones naar Proms
Metropole Orkest met Quincy Jones naar Proms (Foto: BuzzE)

Schumacher Junior denkt nog niet aan de F1

Mick Schumacher is geen Max Verstappen. De zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael (17) is momenteel net zo oud als de Nederlander toen deze zijn F1-debuut maakte. Zover is Schumi junior nog lang niet. Sinds de regels voor het verkrijgen van een superlicentie zijn aangescherpt is een debuut voor je achttiende sowieso uitgesloten. Maar ook als het regeltechnisch wel zou kunnen, zou Schumacher niet in de koningsklasse te zien zijn. "Mick denkt momenteel nog niet eens aan de Formule 1," stelt manager Sabine Kehm.

Schumacher plakt er dit jaar een tweede seizoen in de Formule 4 aan vast. Volgens Kehm was dat een betere optie dan de F3. "Hij is nu een jaar ouder, meer ervaren en is mentaal sterker geworden," zegt Kehm in het Duitse Focus. "Daarom denken we dat het goed is voor hem om nog een jaar Formule 4 te doen. Formule 1 is, uiteraard, iets voor de toekomst, zoals voor iedere Formule 4-rijder. Maar het is niet iets dat een rol speelt in ons dagelijkse doen en laten. Daarvoor is het nog veel te ver weg."

Afgelopen winter stapte Schumacher van het Nederlandse Van Amersfoort Racing over naar het Italiaanse Prema Powerteam. Het seizoen werd vorig weekend afgetrapt in Misano en Schumacher won daar twee van de vier races. Door daarbij ook nog eens vierde te worden in de slotrace, greep de jonge Duitser direct de leiding in de titelstrijd.

'Minder investeringen in start-ups'

Private financiers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk minder geld in Nederlandse start-ups gestoken dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ging het in de laatste drie maanden van 2015 nog om een bedrag van 86 miljoen euro, in de afgelopen periode was dat 69 miljoen euro. Dat meldt accountants- en adviesfirma KPMG woensdag op basis van cijfers van Startup Juncture.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar, toen 59 miljoen euro in beginnende bedrijven werd gestoken, is wel sprake van een flinke stijging. "Afgelopen jaar is de start-upmarkt enorm verhit geraakt", aldus KPMG. Het verschil tussen het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar is echter enorm, geeft hij aan. "Mensen zijn weer iets voorzichtiger geworden."

'Minder investeringen in start-ups'
'Minder investeringen in start-ups' (Foto: ANP)

Kritiek privacywaakhonden op datadeal met VS

De voorgestelde overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de veilige overdracht van privégegevens naar de VS krijgt forse kritiek van Europese privacywaakhonden.

De in februari gemaakte afspraken genaamd Privacy Shield moeten in de plaats komen van het Safe Harbour-besluit dat vorig jaar ongeldig werd verklaard door het Europese Hof van Justitie.

De toezichthouders, waartoe ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens behoort, willen meer duidelijkheid over surveillancepraktijken van de Amerikaanse overheid. Ook zou de onafhankelijkheid van de voorgestelde Amerikaanse 'privacyombudsman' waar burgers met klachten terechtkunnen moeten worden gewaarborgd.

Zwitserse kaas
De waakhonden willen dat de Europese Commissie de zorgen aan de VS overbrengt. Doel is om het niveau van privacybescherming door Amerikaanse bedrijven als Facebook en Microsoft op hetzelfde peil te krijgen als in Europa. Het oordeel van de toezichthouders is overigens niet bindend.

De Europese consumentenorganisatie BEUC had al eerder gewezen op tekortkomingen en is blij met het advies. "Het Privacy Shield heeft net zo veel gaten als Zwitserse kaas. De EU zou er goed aan doen haar standaarden krachtiger te verdedigen.''

Aanbevelingen snel doorvoeren
Digital Europe, dat de techindustrie vertegenwoordigt, liet weten blij te zijn dat de toezichthouders ook erkennen dat de nieuwe juridische constructie beter is dan de oude. De organisatie hoopt dat de gevraagde veranderingen snel kunnen worden doorgevoerd.

De Europese Commissie zei in een reactie de aanbevelingen snel door te voeren in de definitieve tekst, die in juni zou moeten worden goedgekeurd.

Kritiek privacywaakhonden op datadeal met VS
Kritiek privacywaakhonden op datadeal met VS (Foto: BuzzT)

Kamer verkent 'mini-enquÍte' Panama Papers

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het idee om voor het eerst een 'mini-enquête' te houden en wel over de Panama Papers. De komende twee weken wordt uitgezocht waarop de focus moet liggen van zo'n parlementaire ondervraging en welke haken en ogen er zijn.

Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de Kamercommissie Financiën. Het is een voorstel van PvdA, GroenLinks en SP. Regeringspartij VVD is fel tegen het plan en het CDA houdt nog een slag om de arm. In de Panama Papers worden onthullingen gedaan over belastingparadijzen.

De Kamer gaat "heel snel voorbij aan de juridische bezwaren", stelde Aukje de Vries van de VVD. "Dit gaat te snel en te onzorgvuldig", meent het onafhankelijke Kamerlid Roland van Vliet, die eerder de parlementaire enquête naar de woningcorporaties leidde.

Nieuw instrument
De komende twee weken gaan de initiatiefnemers overleggen met het dagelijks bestuur van de Kamer (presidium) over de mini-enquête. Ook gaan ze praten met de commissie-Van Raak. Die stelde begin dit jaar voor de parlementaire ondervraging in te voeren. Daarvoor moet nog een protocol komen. Het moet ook nog door de Kamer worden goedgekeurd.

Volgens Van Vliet wordt met het plan de commissie-Van Raak "onder druk gezet" om snel iets naar de Kamer te sturen. Dat gevoel werd ook gedeeld door D66'er Wouter Koolmees, die eveneens in de commissie-Van Raak zit. Andere Kamerleden benadrukten dat de ondervraging afgebakend moet zijn en dat juridische procedures niet in de weg moeten worden gelopen.

De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument van de Tweede Kamer om informatie boven water te krijgen.

Kamer verkent 'mini-enquête' Panama Papers
Kamer verkent 'mini-enquête' Panama Papers (Foto: ANP)

Jared Leto stuurde ook seksspeeltjes naar cast

Jared Leto stuurde de cast van Suicide Squad niet alleen een dood varken, kogels en een levende rat. De acteur, die voor de film in de huid van The Joker kroop, trakteerde zijn tegenspelers ook op seksspeeltjes en gebruikte condooms.

Jared wilde naar eigen zeggen een bepaalde dynamiek creëren op de set. "Een element van verrassing, spontaniteit", legde hij zijn vreemde cadeautjes uit aan E! De 44-jarige acteur bleef ook als de camera's niet draaiden in zijn rol. "The Joker respecteert dingen als persoonlijke ruimte of grenzen niet."

Hoewel zijn tegenspelers vreemd opkeken van de presentjes, hadden ze wel effect. "Dat dode varken was een goed cadeau, want het verbond ons als groep", herinnert Adewale Akinnuoye-Agbaje zich. "Toen we dat kregen, werd het wij tegen hem."

Adewale, die in Suicide Squad te zien is als Killer Croc, was overigens niet blij met Jareds gebruikte condooms en seksspeeltjes. "Als je zo'n feestje geeft, nodig me dan gewoon uit. Stuur me niet je smerige restjes."

Jared Leto stuurde ook sekspeeltjes naar cast
Jared Leto stuurde ook sekspeeltjes naar cast (Foto: BuzzE)

Batman-solofilm bevestigd; Affleck regisseert

Niet dat we het niet allang wisten, maar Ben Affleck gaat inderdaad zelf een nieuwe Batman-film regisseren. Dat bevestigde Warner Bros. tijdens hun presentatie op CinemaCon.

Geruchten over een solofilm gaan in principe al sinds Ben Affleck werd gecast voor Batman v Superman: Dawn of Justice. De filmmaker is immers het schrijven en regisseren van films niet vreemd, ook al is hij meer bekend als acteur. In januari werd gemeld dat Affleck het schrijfwerk samen met Geoff Johns zou doen, de Chief Creative Office van DC Entertainment die een lange carriëre heeft als schrijver bij DC Comics en als schrijver/producer van series als Smallville en The Flash. Dit feit werd vorige maand nog door Affleck zelf bevestigd.

Het is niet duidelijk wanneer we de nieuwe film kunnen gaan bewonderen, al is het natuurlijk aannemelijk dat het in 2018 of 2019 zal zijn, waarin Warner Bros. twee niet eerder aangekondigde films zal uitbrengen. Fans van Afflecks Batman-vertolking hoeven echter niet zo lang te wachten tot de Bat of Gotham weer in actie komt: hij heeft een rol van ongespecificeerde grootte in (en is te zien in de nieuwe trailer voor) Suicide Squad, dat in augustus verschijnt en doet natuurlijk mee in de Justice League-films, waarvoor de opnames deze week zijn begonnen en die vanaf volgend jaar zomer verschijnen.

Batman v Superman: Batman (Foto: Empire)

'De lange arm van Ankara heeft Facebook bereikt'

Facebook heeft een tekening van cartoonist Ruben L. Oppenheimer over de Turkse president Erdogan gecensureerd. Nadat zijn prent van het sociale medium was verwijderd, reageerde Oppenheimer met de worden: "Geweldig! De lange arm van Ankara heeft Facebook bereikt." Dat meldt nieuwssite 1Limburg.

Oppenheimer reageerde met de cartoon op de internationale satirerel om Erdogan. Ankara was al niet blij met het Duitse filmpje 'Erdowie, Erdowo, Erdogan', maar toen de eveneens Duitse komiek Jan Böhmermann er nog een schepje bovenop deed door Erdogan in een gedicht voor onder meer 'pedofiel' en 'geitenneuker' uit te maken, brak de pleuris helemaal uit. De Turkse regering is woest.

De Maastrichtse tekenaar speelt op deze woede in door Erdogan af te beelden terwijl hij een blauw vogeltje bruut van achteren neemt. "Erdogan is geen geitenneuker", staat boven de prent geschreven.

De tekenaar zocht succesvol de publiciteit nadat Facebook de prent verwijderde. Het medium mailde hem excuses en beweert de tekening 'per ongeluk' weggehaald te hebben.

 
Erdowie, Erdowo, Erdogan (Video: YouTube)

President BraziliŽ hekelt 'samenzweerders'

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft dinsdag hard uitgehaald naar 'samenzweerders' die uit zijn op haar afzetting. Ze verwees daarbij naar vicepresident Michel Temer, die in verlegenheid is gebracht door een uitgelekte audioboodschap waaruit bleek dat hij zich voorbereid om de president te vervangen.

"De samenzweerders zijn ontmaskerd", zei Rousseff in een speech. Ze noemde Temer niet bij naam, maar bestempelde de audioboodschap als bewijs van een beoogde staatsgreep. "Ze zweren nu openlijk samen, in het daglicht, om een democratisch gekozen president te destabiliseren", aldus de president.

Temer ontkende dat hij samenzweert tegen Rousseff. De vicepresident treft volgens zijn medewerkers wel voorbereidingen voor het geval dat hij Rousseff moet vervangen. Het Braziliaanse Lagerhuis stemt binnenkort over de afzetting van de president, die begrotingscijfers zou hebben opgepoetst om het zicht op herverkiezing niet te verliezen.

President Brazilië hekelt 'samenzweerders'
President Brazilië hekelt 'samenzweerders' (Foto: ANP)

Nederlandse exportgroei afgezwakt in februari

De Nederlandse exportgroei is in februari afgezwakt. De uitvoer van goederen lag 3 procent hoger dan een jaar eerder, na een groei van 5 procent op jaarbasis in januari. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlandse bedrijven exporteerden in februari vooral meer aardolie- en metaalproducten. Ook de uitvoer van transportmiddelen, zoals auto's en vrachtwagens, nam toe. De export van aardgas daarentegen liep terug.

De goedereninvoer nam in februari met 5,9 procent toe. Een maand eerder was nog sprake van een toename met 9,4 procent.

De omstandigheden voor de export zijn in april per saldo iets minder gunstig dan in maart en februari, meldt het CBS. Dat komt vooral door nadelige wisselkoerseffecten en een terugval in het producentenvertrouwen in de Duitse industrie.

Nederlandse exportgroei afgezwakt in februari
Nederlandse exportgroei afgezwakt in februari (Foto: ANP)

Regeringsoverleg Rutte en Merkel in Eindhoven

Voor de tweede keer vindt er regeringsoverleg plaats tussen Nederland en Duitsland. Premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel ontmoeten elkaar volgende week donderdag in Eindhoven. Innovatie zal het centrale thema zijn.

In 2013 vergaderden het Duitse en Nederlandse kabinet voor het eerst samen. Dat gebeurde toen in Kleve net over de grens bij Nijmegen. De bijeenkomsten van volgende week moeten de toch al intensieve samenwerking tussen de belangrijke handelspartners nog verder versterken.

Merkel gaat onder meer langs bij chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Dat bedrijf werkt nauw samen met het Duitse Zeiss (cameralenzen). Eerder op de dag krijgt Merkel in Middelburg nog de International Four Freedoms Award uit handen van premier Rutte.

Van Duitse zijde komen verder vicebondskanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel, minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken, minister Peter Altmaier voor Bijzondere Opdrachten en staatssecretaris Georg Schütte van Onderwijs. Met Rutte komen Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) mee.

Regeringsoverleg Rutte en Merkel in Eindhoven
Regeringsoverleg Rutte en Merkel in Eindhoven (Foto: ANP)

Tablet voor ADHD-patiŽnt drie keer zo duur

ADHD-patiënten moeten vanaf volgende maand flink gaan bijbetalen voor het medicijn Amfexa. Dit nieuwe middel is drie keer zo duur geworden, waarschuwt apothekersorganisatie KNMP woensdag.

Amfexa 5 mg is sinds begin maart op de markt en is na 1 mei nog het enige middel dat over de toonbank mag. Voorheen werd het middel als apotheekbereiding geleverd en steeds volledig vergoed vanuit het basispakket.

Maar nu moeten patiënten, bij een gemiddeld gebruik van 15 tot 20 mg per dag, volgens de apothekers 75 euro per maand gaan bijbetalen. "Het gaat om kwetsbare patiënten, dit is een groot probleem", zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

In Nederland gebruiken zo'n 30.000 mensen het medicijn tegen ADHD.

Tablet voor ADHD-patiënt drie keer zo duur
Tablet voor ADHD-patiënt drie keer zo duur (Foto: ANP)

Felle buien trekken nu van west naar oost

Een zeer actieve buienlijn trekt op dit moment over het westen van het land weg naar het oosten. Vanmiddag rond 15.00 uur ontstonden plotseling op enkele plaatsen in Noord- en Zuid-Holland enkele zeer zware buien. 

De buien begonnen als enkele cellen van Den Helder tot Leiden en groeien op dit moment uit tot zwaardere buien die richting het oosten trekken. Er komen berichten van flinke onweersklappen in West-Friesland, Amsterdam en de regio Leiden. Een oplettende spotter uit Leiden maakte een foto van een funnelcloud boven de stad. Of de funnel uitgroeide tot een kleine windhoos is nog niet bekend, maar op het forum kun je een foto zien. 

Veluwe en Flevoland
Ook boven de Veluwe hangt op dit moment een zeer zware onweersbui en ook boven Flevoland lijkt het nodige te ontstaan. De verwachting is dat de buien verder naar het oosten trekken. Of de avondspits er nog last van gaat krijgen is nog onbekend. Gisteren werd al gewaarschuwd voor de buien maar het lijkt erop dat de felheid van deze buien toch enigszins onverwacht is

Heb jij als oplettende user mooie foto's van het onweer, zet ze dan even als reactie in dit bericht of plaats ze op het forum! 

Harrison Ford vangt 2 ton voor Star Wars-jas

Harrison Ford heeft de jas van zijn Star Wars-personage Han Solo verkocht. In een online veiling bracht het gesigneerde kledingstuk maar liefst 191.000 dollar (168.000 euro) op, meldt TMZ.

Het geld gaat naar twee goede doelen, het ziekenhuis NYC Langone Medical Centre en de stichting FACES, waarmee onderzoek naar epilepsie wordt gefinancierd. Harrisons 25-jarige dochter Georgia heeft epilepsie en wordt in het NYC ziekenhuis behandeld.

Ford keerde onlangs terug in de rol die hij in 1977 voor het eerst vertolkte in de film Star Wars: A New Hope. De geveilde jas komt uit de meest recente film, Star Wars: The Force Awakens.

Harrison Ford vangt 2 ton voor Star Wars-jas
Harrison Ford vangt 2 ton voor Star Wars-jas (Foto: BuzzE)

Weer tientallen banden lekgeprikt in Monster

In Monster zijn in de nacht van dinsdag op woensdag weer tientallen autobanden lekgeprikt. Volgens de politie gaat het om 35 banden, bij 33 auto's.

Rond 07.00 uur woensdagochtend kwam de eerste melding bij de politie binnen over vernielingen bij een groot aantal auto's. Deze auto's stonden allemaal in de Duyvenvoordestraat. De politie zette direct het gebied af en liet een forensisch onderzoeksteam komen.

In de gemeente Westland is al maandenlang een bandenprikker actief, die regelmatig briefjes achterlaat op auto's ondertekend met 'Slash'. Dit lijkt wederom het werk van deze mysterieuze vandaal, hoewel hij dit keer geen briefje achterliet.

Weer tientallen banden lekgeprikt in Monster
Weer tientallen banden lekgeprikt in Monster (Foto: ANP)

Gordon is weer terug

Gordon is het ongeluk van zeven maanden geleden weer helemaal te boven. Woensdag plaatste hij op zijn Facebookpagina een filmpje van de beklimming van de berg Lion's Head in Zuid-Afrika. Hij was duidelijk behoorlijk geëmotioneerd toen hij de top had bereikt.

Zeven maanden terug werd Gordon op het Griekse eiland Mykonos aangereden toen hij terug naar zijn hotel liep. Hij hield daar meerdere botbreuken aan over en hij had veel pijn. "Wat een heerlijke vakantie moest worden na een intensief half jaar van keihard werken, eindigde voor mij in een nachtmerrie", schreef hij destijds op Facebook. De klap bleek harder te zijn aangekomen dan verwacht.

De periode na het ongeluk was zwaar en de beklimming van Lion's Head was voor Gordon dan ook een ware loutering. "En dat nadat mijn leven tot stilstand komt zeven maanden geleden. Ik niks meer durfde, geen sport meer had opgepakt. Het stond stond letterlijk en figuurlijk allemaal stil. Dus dit is wel echt te gek", waarna de video eindigt met een snik.

Gordon is weer terug na maanden 'stilstand'
Gordon is weer terug na maanden 'stilstand' (Foto: BuzzE)

Misvattingen over FOK!

Omdat er nogal wat misverstanden bestaan over FOK! en users regelmatig zonder valide basis vallen over redactionele inhoud hierbij een kleine uitleg over een belangrijke misvatting.

FOK! is een nieuwsmedium

Dit is maar deels juist. FOK! biedt inderdaad nieuws, maar alleen als onderdeel van de blogvorm een aanvullend op alle andere soorten content. We zijn dus geen nieuwssite. En in veel gevallen al helemaal niet objectief. We brengen serieus nieuws, gekleurd nieuws, onzinnig nieuws, grapjes, satire, sport en nog heel veel meer. Roepen dat we objectief zouden moeten zijn of dat het niveau omlaag gaat omdat je een bericht tegen komt dat je persoonlijk niet leuk of interessant vindt geeft eigenlijk aan dat je niet helemaal snapt wat FOK! is. Gaan wij ons aanpassen aan elke individuele user? Nee. FOK! is FOK! en het cherry picken in wat je wel of niet leuk vindt mag je als user zelf doen.

Hebben we soms clickbait? Jup, dat komt weleens voor. Niet tien keer per dag, maar tussen de ongeveer duizend items per week zit er weleens een tussen. Gewoon omdat ze soms grappig kunnen zijn of worden gevonden. 

Daarnaast is FOK! niet links of rechts. Niet policor of racistisch. FOK! daagt graag uit, maar staat open voor iedereen die zich op een fatsoenlijke manier richting elkaar weet te gedragen. Binnen de berichten kunnen diverse meningen worden uitgedragen, omdat we de crewleden niet opleggen op welke manier ze hun berichten plaatsen en schrijven. We zijn niet gecharmeerd van mensen die elkaar uitmaken voor racist, policor, nazi, gutmensch etc en FOK! is absoluut tégen racisme.

Dus wat is FOK! nou eigenlijk?

Vooral en misschien zelfs uitsluitend een site waar je je hopelijk kunt vermaken met een enorme verscheidenheid aan inhoud. Soms serieus, soms bot, soms onzinnig, maar altijd goedbedoeld. Kortom; veel plezier

China helpt beurzen vooruit

De Europese effectenbeurzen stonden woensdag aan het einde van de ochtend eensgezind in de plus. Positieve berichten over de export van China gaven de graadmeters een impuls. De uitvoer van 's werelds tweede economie bleek afgelopen maand voor het eerst in negen maanden te zijn gestegen.

De AEX-index in Amsterdam koerste omstreeks 11.45 uur 1,8 procent hoger op 447,30 punten en de MidKap ging 1,1 procent vooruit tot 684,89 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,5 tot 2,5 procent.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak was ArcelorMittal met een winst van 7,7 procent de uitblinker, mede door een positief rapport van de bank Credit Suisse. Daarin stond dat de staalsector sterk herstelt en dat het niet gaat om een seizoensmatige opleving. De bank adviseert zijn klanten aandelen in 's werelds grootste staalconcern te kopen. Het nieuws uit China zorgde daarnaast voor een stijging van onder meer de ijzerertsprijs, wat ook de koers van ArcelorMittal een zet in de goede richting gaf.

Winsten
Ook elders in Europa gingen vooral grondstofgerelateerde bedrijven aan kop. Zo streken de mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto in Londen winsten tot 6,9 procent op.

ThyssenKrupp ging in Frankfurt 5 procent vooruit. Het Duitse staalconcern en het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden, zouden overwegen hun Europese staalactiviteiten samen te voegen en dit samenwerkingsverband naar de beurs te brengen.

Adviesverhoging
Bij de middelgrote fondsen was toeleverancier aan de chipindustrie BE Seminconductor de sterkste stijger met een winst van ruim 4 procent na een adviesverhoging. Roestvrijstaalfabrikant Aperam en bodemonderzoeker Fugro deden goede zaken met winsten van ruim 3,5 procent.

Ook de financiële sector stond in de belangstelling. ING zag zijn beurswaarde met 3,8 procent toenemen, Aegon werd 2,8 procent hoger gezet en ABN AMRO koerste 1,6 procent hoger. Barclays, Deutsche Bank en Société Générale wonnen tussen 4,2 en 6,7 procent.

Amerikaanse olie werd verhandeld voor 41,63 dollar per vat (min 1,3 procent) en Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 44,27 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1318 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de eenheidsmunt 1,1399 dollar waard.

China helpt beurzen vooruit
China helpt beurzen vooruit (Foto: ANP)

Knot: ECB moet wegblijven van bankobligaties

Schuldpapier van banken blijft als het aan president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) ligt, uitgesloten van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei Knot woensdag in een gesprek met de commissie Financiën in de Tweede Kamer.

De ECB koopt voor 80 miljard euro per maand aan schuldpapier op in een poging de zeer lage inflatie in de eurozone op te voeren. Sinds kort komen ook obligaties van financieel gezonde bedrijven daarvoor in aanmerking, maar dan alleen buiten de financiële sector.

Het is volgens Knot strikt genomen niet verboden voor de ECB om ook obligaties van banken op te kopen. "Maar het zou wel raar zijn om schuldpapier op onze balans te zetten van instellingen waar wij zelf toezicht op houden", zei de DNB-president. "Ik vind dat het niet kan."

Mandaat
Knot benadrukte dat het veel bekritiseerde beleid van de ECB binnen het mandaat valt van de centrale bank. Binnen het bestuur is wel degelijk discussie over de effectiviteit en de bijwerkingen. Daarbij is Knot naar eigen zeggen zelf een van de meer kritische bestuurders. "Maar dat doet niets af aan de legaliteit van de getroffen maatregelen."

Bovendien heeft de ECB volgens Knot weinig keuze, omdat de huidige economische omstandigheden nu eenmaal vragen om uitzonderlijke maatregelen. "Centrale bankiers zijn net als acteurs in een stuk waarover zij niet zelf de regie voeren", zei hij.

Toch vindt Knot dat de ECB op zijn hoede moet zijn voor risico's die op de loer liggen. Zo kan het ongekend ruime monetaire beleid de druk bij overheden wegnemen om verder te hervormen, omdat de lage rente een vertekend beeld geeft van de houdbaarheid van schulden.

Knot: ECB moet wegblijven van bankobligaties
Knot: ECB moet wegblijven van bankobligaties (Foto: ANP)

Staking verlamt Zaventem voor tweede dag

De wilde staking van Belgische luchtverkeersleiders zorgt voor frustraties bij reizigers en onbegrip in het hele land. Dinsdag werden ongeveer 100 van de 420 vluchten op Brussels Airport gecanceld of omgeleid, en ook woensdag worden tientallen vluchten geannuleerd.

Het vliegveld in Zaventem begon net weer op te krabbelen na de aanslagen van 22 maart. Ook regionale vliegvelden voelen de gevolgen.

De ziekmeldingen van leden van het Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders, dat 80 van de 280 luchtverkeersleiders in België vertegenwoordigt, roepen in het hele land woedende reacties op. Reisbureaus, de toerismesector, politici en ondernemers- en luchtvaartorganisaties noemen de staking volstrekt onaanvaardbaar.

Onaanvaardbaar
Premier Charles Michel vindt de acties onverantwoordelijk en onaanvaardbaar en pleit voor sancties tegen artsen die meewerken aan valse ziekmeldingen. Volgens hem veroorzaken de acties "gigantische schade voor ons land en voor ons imago, ook op socio-economisch vlak".

De baas van Brussels Airport zint op represailles. "We denken aan al wat mogelijk is."

Druk
De bonden en luchtverkeersleider Belgocontrol sloten dinsdag een sociaal akkoord dat luchtverkeersleiders de mogelijkheid biedt vanaf hun 58e te stoppen met werken. Dat kan nu met 55 jaar. Leden van het gilde van luchtverkeersleiders meldden zich vervolgens massaal ziek. De beroepsorganisatie ontkent overigens leden hiertoe te hebben opgeroepen.

Op het gilde en de stakers wordt van diverse kanten druk uitgeoefend om weer aan het werk te gaan. "Het is cruciaal om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie te gaan", aldus premier Michel.

Staking verlamt Zaventem voor tweede dag
Staking verlamt Zaventem voor tweede dag (Foto: ANP)

EasyJet opent 'zomerbasis' op Mallorca

Luchtvaartmaatschappij easyJet stationeert met ingang van volgend jaar tijdens het hoogseizoen drie vliegtuigen op Mallorca. De Britse prijsvechter denkt zo beter te kunnen inspelen op de sterkere vraag naar zonvakanties van het vroege voorjaar tot en met de nazomer.

EasyJet vliegt jaarlijks 1,7 miljoen zonaanbidders op en neer naar Mallorca. Daarmee behoort het tot de populairste bestemmingen die de prijsvechter aanbiedt. Het Spaanse eiland wordt vanaf 22 bases in Europa aangevlogen. Met ingang van mei behoort ook Amsterdam daartoe.

Door Mallorca zelf acht maanden op het jaar als uitvalsbasis te gebruiken, denkt easyJet nog meer Europese steden te kunnen aansluiten. Ook kleinere plaatsen waar de luchtvaartmaatschappij geen basis heeft komen dan in aanmerking. De stap levert op Mallorca 120 nieuwe banen op voor piloten en cabinepersoneel.

EasyJet opent 'zomerbasis' op Mallorca
EasyJet opent 'zomerbasis' op Mallorca (Foto: ANP)

Aanbod zorgpolissen flink afgenomen

Verzekerden konden dit jaar kiezen uit 61 zorgpolissen, tien minder vergeleken met vorig jaar. Daarmee lijkt de jaarlijkse stijging van het aantal polissen omgezet te zijn in een daling. Dat maakte Vektis, het centrale informatiecentrum van zorgverzekeraars, woensdag bekend.

Het aantal zorgpolissen ligt nu vrijwel op hetzelfde niveau als in 2012. De Consumentenbond klaagde eind vorig jaar dat verzekerden door de bomen het bos niet meer zien door het enorme aanbod van zorgpolissen.

Ruim een miljoen mensen zijn per 1 januari overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, waarmee het overstappercentage 6,3 procent bedraagt. Volgens Vektis blijft het percentage verzekerden met een collectieve verzekering dalen, terwijl het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico toeneemt.

Aanbod zorgpolissen flink afgenomen
Aanbod zorgpolissen flink afgenomen (Foto: ANP)

Digitale dreiging tegen Defensie groot

Digitale spionage gericht tegen Defensie, toeleveranciers van Defensie, netwerken met bondgenoten en tegen producenten van militaire producten is nog niet eerder zo succesvol geweest voor de aanvaller. De dreiging neemt bovendien toe en de spionage wordt steeds agressiever en geavanceerder.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de militaire inlichtingendienst MIVD over 2015. Waar eerder buitenlandse inlichtingendiensten vooral hun agenten lieten opereren met alle risico's van dien (bijvoorbeeld valse paspoorten en identiteiten, kans op diplomatieke incidenten en fysieke veiligheid), hebben ze nu vaak genoeg aan een aanval vanachter een anonieme computer om achter geheime informatie te komen.

De MIVD ziet wekelijks pogingen van digitale spionage tegen Nederlandse belangen. De belangrijkste doelwitten die de dienst waarneemt, zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Maar ook het internationale bedrijfsleven, toeleveranciers van Defensie in het bijzonder, zijn een geliefd doelwit van buitenlandse spionage.

Namen
"Met name enkele niet-westerse landen met grote militaire ambities maken zich hier schuldig aan", concludeert de MIVD. "Gevoelige kennis moet daarom goed worden beschermd." Diepgaand onderzoek naar landen die willen spioneren, is daarom van groot belang, benadrukt de MIVD. De dienst wil geen namen van in Nederland spionerende landen noemen.

Bij een geslaagde hack gaan spionnen op zoek naar (technische) kennis, politieke inlichtingen en informatie om hun eigen krijgsmachten of nucleaire capaciteiten sneller te kunnen ontwikkelen. Ook speuren ze naar technologische kennis om hun bedrijfsleven te verbeteren.

Op MIVD meldt dat op dagelijkse basis digitale aanvallen worden afgeslagen. "Zorgwekkend is de wetenschap dat digitale spionage ook een directe mogelijkheid biedt tot het manipuleren, vernietigen of ontzeggen van toegang tot data", constateert een analist van de dienst in het jaarverslag.

Digitale dreiging tegen Defensie groot
Digitale dreiging tegen Defensie groot (Foto: BuzzT)

Betaalplan van 50 Cent voor schulden

50 Cent gaat de komende vijf jaar 23 miljoen dollar (20 miljoen euro) aan verschillende schuldeisers betalen. Dat staat althans in een plan dat de failliete rapper dinsdag bij de rechtbank indiende.

Drie specifieke schuldeisers worden volgens TMZ in het plan genoemd. Dat zijn Lastonia Leviston, die 6 miljoen dollar (5,2 miljoen euro) van 50 Cent krijgt omdat hij een sekstape van haar openbaar maakte, SunTrust Bank, waaraan de rapper nog een hypotheek van 4,9 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) moet betalen en Sleek Audio. De koptelefoonmaker kreeg van de rechter een schadevergoeding van 17,3 miljoen dollar (15,2 miljoen euro) van 50 Cent toegewezen nadat een deal om samen koptelefoons te maken mis ging. Curtis James Jackson, zoals de rapper echt heet, begon in plaats daarvan zijn eigen koptelefoonlijn.

Naast het genoemde bedrag belooft 50 Cent wat eigendommen te verkopen om schulden af te lossen. Het betaalplan moet nog wel door de rechter goedgekeurd worden.

50 Cent maakt betaalplan schulden
50 Cent maakt betaalplan schulden (Foto: BuzzE)

Export China neemt flink toe

De export van China is in maart voor het eerst in negen maanden weer gestegen en wel in het hoogste tempo in ruim een jaar tijd. Een maand eerder liet de uitvoer van de tweede economie van de wereld nog een duidelijke teruggang zien.

De export gemeten in dollars nam met 11,5 procent toe in vergelijking met een jaar eerder, na een krimp met een kwart in februari. Toen waren fabrieken en kantoren in het land echter wel een week gesloten voor de viering van het Chinese nieuwjaar. De import van China zakte vorige maand met 7,6 procent, de zeventiende maandelijkse daling op rij.

De aantrekkende export is een opsteker voor China en kan bijdragen aan een sterkere economische vooruitgang in het eerste kwartaal. Vrijdag komt een voorlopige raming naar buiten over de economie van China. Economen voorspellen gemiddeld een groei van 6,7 procent.

Koerswinsten
De zorgen over een economische neergang in China leidden de afgelopen tijd tot onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. Het meevallende exportcijfer zorgde woensdag voor flinke koerswinsten op de beurzen in Japan en China.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde dinsdag zijn prognose voor de groei van de Chinese economie dit jaar iets naar boven bij, van 6,3 naar 6,5 procent. Vorig jaar groeide de economie van het land nog met bijna 7 procent, de traagste groei in 25 jaar.

De Chinese premier Li Keqiang liet onlangs weten dat veel economische indicatoren in het eerste kwartaal verbeterd zijn. Hij rekent op een groei in 2016 met 6,5 tot 7 procent.

Export China neemt flink toe
Export China neemt flink toe (Foto: ANP)

Grotere goklust helpt Holland Casino vooruit

Holland Casino heeft afgelopen jaar meer bezoekers getrokken, die bovendien meer geld vergokten. Mede daardoor is de omzet over heel 2015 met meer dan 10 procent toegenomen tot 576 miljoen euro.

Het staatsgokbedrijf zag het aantal bezoeken met 6,7 procent oplopen tot 5,8 miljoen. Zowel aan de poker- en roulettetafel (plus 9,1 procent) als met speelautomaten (plus 13,7 procent) zaten de inkomsten sterk in de lift.

Onder de streep bleef 67 miljoen euro over, tegen 12 miljoen euro in 2014. Financieel directeur Anita de Kleijn sprak van 'mooie resultaten' die aantonen dat Holland Casino op de goede weg is.

Grotere goklust helpt Holland Casino vooruit
Grotere goklust helpt Holland Casino vooruit (Foto: ANP)

Zoektocht naar MH370 getroffen door pech

De speurtocht in de Indische Oceaan naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 is woensdag getroffen door pech aan boord van het onderzoekschip. De kabel waaraan het speciale toestel met apparatuur hing om op grote diepte de zeebodem in kaart te brengen is geknapt. De coördinator van de operatie heeft het verlies van de 'sleepvis' bekendgemaakt in Canberra.

Hij kon ook melden dat er een Amerikaans team met het op afstand bedienbare onderwatervehikel Remora III naar het gebied ten westen van Australië onderweg is om de sleepvis en het vliegtuig te helpen vinden. De Remora werd ook ingezet bij het zoeken naar de Air France-machine AF447, die in 2009 bij Brazilië in zee stortte.

MH370 verdween in maart 2014 met 239 mensen aan boord spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Uit satellietgegevens kon worden opgemaakt dat het toestel is omgekeerd en nog urenlang in zuidelijke richting is gevlogen tot de brandstoftanks leeg waren. Een aantal wrakstukken is sindsdien duizenden kilometers westelijker aangespoeld in Afrika.

Zoektocht naar MH370 getroffen door pech
Zoektocht naar MH370 getroffen door pech (Foto: ANP)

Tbs Bart van U. voor doden Borst en zus

Bart van U. is veroordeeld tot tbs voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht. Volgens de rechters is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis.

Van U. heeft beide misdrijven bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Van U. vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden.

De commissie-Hoekstra deed eerder onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan rond Bart van U., waardoor hij niet werd opgepakt voordat hij Borst doodstak. Daarin werd geconcludeerd dat er grote fouten zijn gemaakt door politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Tbs Bart van U. voor doden Borst en zus
Tbs Bart van U. voor doden Borst en zus (Foto: ANP)

Tien tips over vondeling Den Haag

Bij de politie zijn tien tips binnengekomen over de baby die in september vorig jaar te vondeling werd gelegd in Den Haag. Aan de zaak werd dinsdag opnieuw aandacht besteed in Opsporing Verzocht. Het pasgeboren meisje werd 's nachts gevonden in een tuin aan het Larenseplein. Er was een briefje achtergelaten.

In elk geval een deel van de tips is bruikbaar, aldus een woordvoerster van de politie woensdag. "Maar we hopen nog dat de moeder zal reageren of dat iemand het handschrift op het briefje herkent." Ook hoopt de politie dat de fietser zich meldt die in de bewuste nacht over het plein fietste, op het moment dat de baby werd gevonden.

In september besteedde het opsporingsprogramma ook al aandacht aan de vondeling. Toen kwamen maar twee tips binnen, die niet naar de ouders leidden.

Met het kind gaat het volgens de politie goed.

Tien tips over vondeling Den Haag
Tien tips over vondeling Den Haag (Foto: ANP)

Inval bij Mossack Fonseca in Panama

De autoriteiten in Panama hebben een inval gedaan bij juridisch adviesbureau Mossack Fonseca. Daar moet uit blijken of het bedrijf is gebruikt voor illegale activiteiten, liet de openbaar aanklager dinsdag (lokale tijd) weten.

Het is nog onduidelijk wat de actie heeft opgeleverd. Een dag eerder werd al een inval gedaan bij een kantoor van Mossack Fonseca in Peru. Daar werden onder meer documenten in beslag genomen. De Peruaanse belastingdienst liet toen weten onderzoek te doen naar mogelijke belastingontwijking en fraude.

Het Panamese bedrijf staat in het middelpunt van de commotie rond de Panama Papers. Samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en FD, gebruiken de uitgelekte administratie van Mossack Fonseca voor onthullingen over belastingparadijzen.

Inval bij Mossack Fonseca in Panama
Inval bij Mossack Fonseca in Panama (Foto: ANP)

Dronken politieman beschadigt 51 auto's

De Tsjechische politie heeft een collega gearresteerd die onder invloed achter het stuur van zijn auto al zwalkend in een straat in Praag zeker 51 geparkeerde auto's had beschadigd. Dat meldde de politie woensdag op de Tsjechische televisie.

De politieman veroorzaakte de schade tijdens verlof dat hij had gekregen in afwachting van een beslissing van de rechtbank vanwege een ander incident. Hij werd gearresteerd toen hij probeerde weg te rijden nadat de politie hem staande had gehouden.

Dronken Tsjech beschadigt 51 auto's
Dronken Tsjech beschadigt 51 auto's (Foto: BuzzO)

Even slim, maar niet dezelfde kans

Thijs en Tim zijn even oud en even slim en wonen bij elkaar in de buurt. De ouders van Thijs zijn hoogopgeleid, de ouders van Tim niet. En daardoor heeft Thijs meer kansen om zelf een goede opleiding te krijgen dan Tim. Thijs komt waarschijnlijk beter terecht dan Tim. Kinderen met dezelfde talenten krijgen niet dezelfde mogelijkheden, concludeert de Inspectie van het Onderwijs.

Volgens de inspectie is er een tweedeling in het onderwijs. Dat komt onder meer doordat hoogopgeleide ouders meer bezig zijn met de opleiding van hun kind. Ze kiezen bewust voor een bepaalde basisschool en daarna voor een specifieke middelbare school. Als hun kind vertraging dreigt op te lopen, trekken ze eerder aan de bel. En ze doen meer om hun kind weer op gang te helpen, bijvoorbeeld met bijspijkercursussen.

Mogelijk hebben leraren en schoolleiders wel vooroordelen en denken ze onbewust dat kinderen van hoogopgeleide ouders beter presteren. Die zouden dan kansen krijgen die andere kinderen niet krijgen. Volgens de inspectie wordt er daardoor niet genoeg gedaan met de talenten die intelligente kinderen van laagopgeleide ouders hebben.

Inkomen
Politiek en onderwijs maken zich zorgen. "Talent en motivatie moeten uitgangspunt zijn bij je schoolkeuze, niet het inkomen of opleidingsniveau van je ouders", vinden minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. "We willen niet terug naar de tijd dat kinderen die voor een dubbeltje worden geboren, geen kwartje kunnen worden. Alle kinderen moeten hun talenten kunnen ontplooien, ongeacht hun achtergrond", vindt de koepel van basisscholen, de PO-Raad.

De christelijke scholen organisatie Verus wil dat er meer 'brede brugklassen' komen en dat kinderen pas na het eerste jaar naar vmbo, havo of vwo gaan.

Voorbeschouwing Grand Prix van China

header

Komende zondag staat raceminnend Nederland weer massaal vroeg op. Om 8 uur 's ochtends zullen de lichten uit gaan voor de start van de Grand Prix van China, de derde race van 2016. Het is alweer de twaalfde keer in de historie dat de koningsklasse het Aziatische land aan doet. Het Shanghai International Circuit werd, net zoals vrijwel alle moderne F1-circuits, ontworpen door de Duitse architect Hermann Tilke. Het heeft de vorm van het Chinese teken 'shang', dat voor 'omhoog' staat.

De snelste ronde op het 5.451 kilometer lange circuit staat nog altijd op naam van Michael Schumacher. Het Duitse icoon klokte in 2004, het eerste jaar dat China op de kalender stond, een tijd van 1.32,238. Daarmee reed hij liefst tien seconden sneller dan de door Lewis Hamilton gereden snelste ronde van vorig jaar. Hamilton troost zich met het feit dat hij met vier zeges veruit de meest succesvolle coureur in China is. 

Fernando Alonso hoopt komende zondag zijn rentree te maken. Twee weken eerder in Bahrein werd hij niet fit genoeg bevonden na zijn horrorcrash in Melbourne, waardoor hij mopperend en brommend vanaf de pitmuur moest toekijken. Zijn wagen werd ingenomen door het Belgische talent Stoffel Vandoorne, die zijn debuut met een voortreffelijke tiende plek opluisterde. De Belgen hopen ongetwijfeld de lang verwachte opvolger van Jackie Ickx en Thierry Boutsen te hebben gevonden, maar zullen nog even moeten wachten tot Vandoorne een definitieve plek in de F1 voor zich op kan eisen. Doordat ook Max Verstappen in Bahrein punten pakte, voltrok zich daar een primeur voor de Lage Landen: voor het eerst in de geschiedenis pakte zowel een Belg als een Nederlander punten tijdens een Grand Prix. Iets zegt ons dat het niet bij die ene keer zal blijven. 

Verstappen was de man die twaalf maanden terug vuurwerk liet zien in China. Met name een indrukwekkende inhaalactie op Sergio Perez oogstte wereldwijd veel lof. Helaas zou Max kort voor het einde van de race uitvallen met een kapotte wagen, waardoor de race achter de Safety Car zou eindigen. Lewis Hamilton won, vóór Nico Rosberg. Dit jaar zal de Brit er veel aan gelegen zijn om de race voor een vijfde maal te winnen, aangezien hij sinds oktober vorig jaar alle zeges aan zijn aartsrivaal heeft moeten laten. Britse media twijfelen openlijk aan de focus van Hamilton en plaatsen foto's van de feestende kampioen als onderbouwing van hun twijfels. Hamilton wuift de kritiek weg, maar dat is niet genoeg. Hij moet presteren. Hij moet winnen in China. Maar Rosberg is in bloedvorm en Ferrari lijkt dichterbij dan ooit. 


kopje


circuitF1 2016 Circuit Guide China

F1 2016 Historie Grand Prix van China

FIA GP van China Informatie

kopje


Ronde Datum Race plaats Lokale tijd NL tijd
1 20 maart Grand Prix van Australië Melbourne 16:00 06:00
2 03 april Grand Prix van Bahrain Sakhir 18:00 17:00
3 17 april Grand Prix van China Shanghai 14:00 08:00
4 01 mei Grand Prix van Rusland Sochi 15:00 14:00
5 15 mei Grand Prix van Spanje Barcelona 14:00 14:00
6 29 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo 14:00 14:00
7 12 juni Grand Prix van Canada Montreal 14:00 20:00
8 19 juni Grand Prix van Europa Baku 18:00 15:00
9 03 juli Grand Prix van Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00
10 10 juli Grand Prix van Engeland Silverstone 13:00 14:00
11 24 juli Grand Prix van Hongarije Budapest 14:00 14:00
12 31 juli Grand Prix van Duitsland Hockenheim 14:00 14:00
13 28 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorchamps 14:00 14:00
14 04 september Grand Prix van Italie Monza 14:00 14:00
15 18 september Grand Prix van Singapore Singapore 20:00 14:00
16 02 oktober Grand Prix van Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00
17 09 oktober Grand Prix van Japan Suzuka 14:00 07:00
18 23 oktober Grand Prix van Verenigde Staten Austin 14:00 21:00
19 30 oktober Grand Prix van Mexico Mexico City 13:00 20:00
20 13 november Grand Prix van Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00
21 27 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00

kopje


Coureurs:

# Coureur Land Team Punten
1 NICO ROSBERG GER MERCEDES 50
2 LEWIS HAMILTON GBR MERCEDES 33
3 DANIEL RICCIARDO AUS RED BULL RACING 24
4 KIMI RÄIKKÖNEN FIN FERRARI 18
5 ROMAIN GROSJEAN FRA HAAS 18
6 SEBASTIAN VETTEL GER FERRARI 15
7 FELIPE MASSA BRA WILLIAMS 14
8 MAX VERSTAPPEN NED TORO ROSSO 9
9 NICO HULKENBERG GER FORCE INDIA 6
10 DANIIL KVYAT RUS RED BULL RACING 6
11 VALTTERI BOTTAS FIN WILLIAMS 6
12 CARLOS SAINZ ESP TORO ROSSO 2
13 STOFFEL VANDOORNE BEL MCLAREN 1
14 KEVIN MAGNUSSEN DEN RENAULT 0
15 JOLYON PALMER GBR RENAULT 0
16 MARCUS ERICSSON SWE SAUBER 0
17 SERGIO PEREZ MEX FORCE INDIA 0
18 PASCAL WEHRLEIN GER MANOR 0
19 FELIPE NASR BRA SAUBER 0
20 JENSON BUTTON GBR MCLAREN 0
21 RIO HARYANTO INA MANOR 0

Constructeurs:
 

# Team Punten
1 MERCEDES 83
2 FERRARI 33
3 RED BULL RACING 30
4 WILLIAMS 20
5 HAAS 18
6 TORO ROSSO 11
7 FORCE INDIA 6
8 MCLAREN 1
9 RENAULT 0
10 SAUBER 0
11 MANOR 0

kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 15 April Vrije training 1 04:00 - 05:30
  Vrije training 2 08:00 - 09:30
Zaterdag 16 April Vrije training 3 06:00 -07:00
  Kwalificatie 09:00 - 10:00
Zondag 17 April Race 08:00


kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 15 april Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 16 april Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 17 april Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

kopje

weer

Het actuele weer in Shanghai

Shownieuws krijgt uit de zak van Joling

Volgens Gerard Joling zijn zijn collega's van Shownieuws er de oorzaak van dat hij moet voorkomen wegens het platrijden van een bejaarde dame in mei vorig jaar. Dat zei hij woensdagochtend in de ochtendshow bij 100% NL. Volgens Joling heeft alle aandacht van de Shownieuws-redactie zijn zaak geen goed gedaan.

"De afgelopen viereneenhalve maand heeft de redactie zo vaak gebeld dat die man (de officier van justitie, red.) heeft gezegd: 'Luister, meneer Joling wordt net als ieder ander nu behandeld. Hij komt maar gewoon voor", laat een geërgerde Joling weten. Als er niet zo vaak was gebeld en geïnformeerd was ik er ongemerkt mee weggekomen het volgens Joling nooit tot een zaak gekomen. "Dat heb ik te danken aan de redactie van Shownieuws, dat dit toch een zaak gaat worden. Dus daar ben ik persoonlijk niet zo blij mee.", huilt de zingende narcist.

En daarmee is de kous nog niet af. Joling wilde een zitting achter gesloten deuren, om een mediacircus te voorkomen. Aan dat verzoek wil de rechtbank echter niet meewerken; de zitting is gewoon openbaar.

Shownieuws krijgt onderuit de zak van Joling
Jammer joh (Foto: BuzzE)

Russen willen vrijspraak meldoniumsporters

De meeste Russische sportbonden willen niet dat hun sporters die betrapt zijn op het gebruik van meldonium straf opgelegd krijgen, zo meldt het Russische R-Sport. Sinds 1 januari dit jaar is het medicijn, dat bedoeld is voor hartpatiënten, verboden voor sporters omdat het prestatiebevorderend werkt.

Sinds die datum zijn al veel sporters door de mand gevallen met meldonium. Bekendste namen zijn onder meer Maria Sharapova, Pavel Koulizhnikov en Semen Elistratov. R-Sport meldt dat het antidopingagentschap WADA gecommuniceerd heeft dat de grens tot 1 maart bij een positieve test op 15 microgram per milliliter zou moeten liggen en een test afgenomen na die datum al bij 1 microgram per milliliter al positief op zou moeten leveren. WADA heeft dit statement echter (nog) niet gecommuniceerd.

Volgens de Russen zouden veel sporters vrijuit moeten gaan omdat de waarden in de testen lager liggen dan de aangegeven grenzen.

Amerikaanse mijnbouwer Peabody wankelt

Het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Peabody Energy staat op de rand van de afgrond. De grootste private steenkooldelver ter wereld heeft de rechtbank om faillissementsbescherming gevraagd voor het merendeel van zijn activiteiten in de Verenigde Staten.

"Dit was een moeilijk besluit, maar het is de juiste koers voor Peabody", zei topman Glenn Kellow woensdag. Het bedrijf is zwaar getroffen door de crisis in de energie- en grondstoffensector. Daar komt bij dat het gebruik van steenkool voor energieopwekking zwaar onder druk staat, omdat het veel vervuilender is dan andere brandstoffen.

Afgelopen jaar zag Peabody de omzet met meer dan een zesde afnemen tot 5,6 miljard dollar (4,9 miljard euro). Er werd een verlies geleden van 1,9 miljard dollar, na een tekort onder de streep van krap 750 miljoen dollar een jaar eerder. Het bedrijf zag de schuld oplopen tot zo'n 6,3 miljard dollar.

Schuldeisers
Peabody ziet desondanks kansen om te overleven. Het gaat er vanuit dat de vraag naar steenkool en de prijzen zullen stabiliseren. Door schuldeisers via de rechter op afstand te houden, hoopt het bedrijf tijd te winnen om de kosten te verlagen en de schuld drastisch te verkleinen.

Het in 1883 opgerichte Peabody heeft naast zijn Amerikaanse activiteiten ook kolenmijnen in Australië. Daarvoor is geen faillissementsbescherming aangevraagd. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 8000 mensen in dienst.

Amerikaanse mijnbouwer Peabody wankelt
Amerikaanse mijnbouwer Peabody wankelt (Foto: ANP)

Professionele hackers hielpen FBI met iPhone

De FBI heeft hulp gehad van een groep professionele hackers om in te breken op een iPhone van een terreurverdachte na een schietpartij in San Bernardino. De Washington Post meldt op basis van anonieme bronnen dat de hackers hiervoor eenmalig een bedrag hebben gekregen.

Eerder werd aangenomen dat de FBI voor het ontgrendelen van het toestel de hulp kreeg van het Israëlische bedrijf Cellebrite. Om de telefoon te kraken hebben de hackers gebruik gemaakt van een kwetsbaarheid in iOS, een zogeheten 'zero-day exploit'. Met deze informatie was de opsporingsdienst in staat de viercijferige code van de iPhone te achterhalen.

Apple weigerde de FBI te helpen bij het ontgrendelen van het toestel. Een rechter oordeelde eerder dit jaar dat de overheid Apple niet kan dwingen om in te breken op de telefoon.

Professionele hackers hielpen FBI met iPhone
Professionele hackers hielpen FBI met iPhone (Foto: BuzzT)

Bono: zet Amy Schumer in als wapen tegen IS

Bono denkt dat komieken een sterk wapen kunnen zijn tegen IS en andere extremistische groepen. Dat zei de U2-frontman dinsdag volgens Billboard in een speech voor de Amerikaanse Senaat.

"Wanneer je geweld gebruikt, dan spreek je hun taal. Maar als je om ze lacht neem je ze hun kracht af. Dus ik stel voor dat de Senaat Amy Schumer, Chris Rock en Sacha Baron Cohen erop afstuurt."

De Ierse muzikant sprak in Washington over de vluchtelingencrisis in Europa en zei dat de Verenigde Staten hier zenuwachtig om zouden moeten zijn.

Bono: zet Amy Schumer in als wapen tegen IS
Bono: zet Amy Schumer in als wapen tegen IS (Foto: BuzzE)

COA: asielopvang kostte 800 miljoen

De opvang van asielzoekers heeft de samenleving vorig jaar 800 miljoen euro gekost. Dat is 300 miljoen meer dan in 2014, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het jaarverslag.

De stijging houdt gelijke tred met de toenemende instroom van asielzoekers. Vooral in de maanden september en oktober was sprake van een uitzonderlijk hoge instroom. Toen meldden zich respectievelijk 9414 en 9783 vluchtelingen. In totaal klopten vorig jaar 59.000 mensen in Nederland aan voor asiel.

Om de toevloed aan asielzoekers in goede banen te kunnen leiden, waren bij het COA ook meer mensen nodig. Vorig jaar waren er 3834 fulltime banen mee gemoeid, tegen 2013 een jaar eerder.

COA: asielopvang kostte 800 miljoen
COA: asielopvang kostte 800 miljoen (Foto: ANP)

Hoger beroep na publicatie dossier Holleeder

Sebastiaan Beens uit Utrecht gaat in beroep tegen het besluit van de rechtbank in Arnhem dat hij getuigenissen van 'topcrimineel' Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid van zijn website moet afhalen. Dat bevestigt zijn advocaat Sébas Diekstra.

Beens publiceerde de dossiers op zijn site nadat de rechter eerder had besloten dat website Vlinderscrime.nl die dossiers van de site moest halen. Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeder voor zijn betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen, als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard. De rechter is het daarmee eens.

"Mijn cliënt vindt het onacceptabel dat hem verboden wordt verwijzingen naar de zogenoemde Holleeder-verklaringen op zijn website te plaatsen", licht Diekstra toe. "Hij is er stellig van overtuigd dat het plaatsten van enkele  hyperlinks in dit geval niet onrechtmatig is, mede omdat de verklaringen ook zonder zijn verwijzing vrij toegankelijk zijn via andere websites."

Hoger beroep na publicatie dossier Holleeder
Hoger beroep na publicatie dossier Holleeder (Foto: ANP)

Drie dagen geen treinen over Moerdijkbrug

Het treinverkeer over de Moerdijkbrug ligt woensdag, donderdag en vrijdag stil. Er rijden dan geen treinen tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. In de rails zitten haarscheurtjes.

Het gaat zowel om personen- als goederentreinen. Alleen over de HSL-brug blijven wel treinen rijden.

De haarscheurtjes, ontdekt bij reguliere controles, kunnen gevaarlijke situaties opleveren, zegt spoorbeheerder ProRail. Het is onduidelijk hoe de scheurtjes zijn ontstaan. Om het te kunnen herstellen is het noodzakelijk om het spoor voor treinverkeer helemaal af te sluiten, omdat de spoorstaven ingegoten zijn.

Drie dagen geen treinen over Moerdijkbrug
Drie dagen geen treinen over Moerdijkbrug (Foto: ANP)

Agenten slagen massaal voor schiettoets

De ruim 34.000 agenten die vorig jaar deelnamen aan de periodieke test voor vuurwapengebruik, hebben die vrijwel allemaal succesvol doorlopen. Het slagingspercentage was volgens de politie maar liefst 99,7 procent.

Voor de fysieke vaardigheidstoets slaagde 90 procent van de 29.000 deelnemende agenten. De fitheidstest is sinds 2015 verplicht, maar voor politiemensen die de toets overslaan heeft dat tot eind 2016 nog geen gevolgen. Dat zou een van de redenen zijn dat het aantal deelnemers lager uitvalt dan bij de schiettoets.

"Eind 2016 wordt bekeken of het halen van de fysieke eisen een voorwaarde gaat vormen voor deelname aan de verplichte schiettoets", aldus de politie. Overigens zou het percentage deelnemers aan de fitheidstest de afgelopen jaren flink zijn toegenomen; van 63 procent in 2013 naar 70 procent vorig jaar.

Agenten die de schiettoets niet halen, mogen die direct een keer herkansen. "Voldoet iemand dan nog niet aan de eisen, dan wordt het vuurwapen ter plekke ingenomen."

Agenten slagen massaal voor schiettoets
Agenten slagen massaal voor schiettoets (Foto: ANP)

Eerste teaser trailer voor Doctor Strange

Marvel Studios heeft de eerste teaser vrijgegevel voor hun tweede release van dit jaar; het realiteitsbuigende Doctor Strange.

De film vertelt over een chirurg (Benedict Cumberbatch) die, dankzij een auto-ongeluk, zijn handen niet meer kan gebruiken. Wanhopig zoekt hij naar verlossing van dit lot en komt uit bij The Ancient One, een kluizenaar die hem van magische gaven voorziet. Het maakt van Doctor Strange een machtige magiër en stelt hem voor de taak om onze planeet te beschermen tegen bedreigingen van bovennatuurlijke en magische aard.

In de trailer is van Stephen Stranges eerste ontmoeting met de Ancient One (Tilda Swinton) het één en ander te zien, en wordt het de kijker duidelijk gemaakt dat Marvel weer probeert een nieuw aspect aan hun wereld toe te voegen, in de vorm van magie.

Doctor Strange, door Scott Derrickson en met Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams en Mads Mikkelsen, rondde vorige week de opnames af en is te zien vanaf november.

FOK! Wat een weer: droog, af en toe zon

Het is overwegend droog vandaag met een temperatuur van 12 graden aan zee tot 17 graden in het zuiden van het land. De zon laat regelmatig zijn licht even over het land schijnen. Er is, vooral in noordoosten van land, nog wel kans op wat regen. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig van kracht. 

Zon op 06:46
Zon onder 20:35
Zonkracht

 4 / 2 

Ik kreeg ineens heel veel foto's binnen, waar ik natuurlijk heel blij mee ben. Deze twee best wel bijzondere foto's kreeg ik van van user Bonhoeffer, die ze gemaakt heeft vanuit een Cessna 172. Bijzonder mooi uitzicht! 

Roosendaal gezien vanuit een Cessna 172 (Foto: Bonhoeffer)
Roosendaal gezien vanuit een Cessna 172 (Foto: Bonhoeffer)

Roosendaal gezien vanuit een Cessna 172 (Foto: Bonhoeffer)
Roosendaal gezien vanuit een Cessna 172 (Foto: Bonhoeffer)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1883 Alfred Packer werd beschuldigd van kannibalisme. 
 1943 De Nazi's troffen massagraven aan met daarin duizenden Poolse militairen, die waren vermoord door de Russische NKVD
 1970 Aan boord van de Apollo 13 ontplofte een zuurstoftank, waardoor de missie afgebroken moest worden. 
 1981 In de Efteling werden de attracties Gondoletta en de Python geopend. 
 2029 De planetoide Apophis zal op een afstand van circa 31.000 km langs de aarde scheren. 


Onride Python

'Brian Austin Green is vader baby Megan Fox'

Brian Austin Green is de vader van de baby die Megan Fox verwacht. De twee, die volgens de laatste berichten gingen scheiden, wonen volgens People weer samen.

Megan vroeg in augustus een na een relatie van elf jaar een scheiding aan. De verrassing was dan ook groot toen ze maandag ineens met een babybuikje bij een persevenement verscheen. Maar insiders weten te melden dat Brian, met wie Megan al twee zoontjes van 2 en 3 heeft, 'natuurlijk' de vader is. "Ze zijn nooit gestopt van elkaar te houden en zullen nooit stoppen toegewijde ouders voor hun jongens te zijn."

De baby zou niet gepland zijn. Wel zijn de twee acteurs 'heel enthousiast'. Megan en Brian werden de laatste tijd weer vaak samen gespot. Geen van beiden heeft commentaar gegeven op de zwangerschap. Maar volgens de bron blijven ze 'aan hun huwelijk werken'.

De 29-jarige Megan maakte via Instagram wel een grapje over alle geruchten. "#nietdevader", schreef ze bij foto's waarop ze poseert met Will Arnett, Jake Johnson en Shia La Beouf, acteurs met wie ze in films en series gespeeld heeft een relatie te hebben.

'Brian Austin Green is vader baby Megan Fox'
'Brian Austin Green is vader baby Megan Fox' (Foto: BuzzE)

Ook invalide moet gladjes Senaat in kunnen

Ook oude karakteristieke panden zoals het gebouw van de Eerste Kamer moeten beter toegankelijk worden voor mensen met een handicap. "We moeten er met z'n allen harder aan trekken", stelde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag toen de Senaat vergaderde over een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking.

Om te regelen dat belangstellenden voor dit debat met rolstoel en hulphond een plaatsje konden vinden in het oude vergaderbouw, moesten de mensen van de Eerste Kamer improviseren. "Veel mensen kunnen in de zaal aanwezig zijn, een gebarentolk vertaalt het debat en ook voor de hulphonden wordt gezorgd. Dat is heel mooi. Maar is dit genoeg?", vroeg Van Rijn zich af.

Niet dus, bleek uit zijn betoog waarin hij pleitte voor beter toegankelijke gebouwen. "En niet alleen op aanvraag. Volwaardig meedoen in de maatschappij begint met volwaardige toegang. Zeker in een parlementaire democratie." Het is zaak daarover na te denken bij verbouwing van het Haagse Binnenhof, vindt hij.

"Voordat ik staatssecretaris was, dacht ik dat we het in Nederland toch wel een beetje netjes geregeld hadden. De toegankelijkheid van de gebouwen voor mensen met een beperking, de mogelijkheden om gewoon mee te doen in de samenleving. Sinds ik staatssecretaris ben en sinds ik werk aan de ratificatie van het VN Verdrag Handicap, weet ik wel beter", aldus Van Rijn.

De Eerste Kamer stemde unaniem in met het verdrag van de Verenigde Naties om mensen met een handicap volledig mee te kunnen laten doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

Ook invalide moet gladjes Senaat in kunnen
Ook invalide moet gladjes Senaat in kunnen (Foto: ANP)

Meerdere arrestaties op Schiphol

De Marechaussee heeft op Schiphol vanavond in ieder geval 3 verdachten aangehouden naar aanleiding van een 'verdachte situatie'. 4 anderen zijn staande gehouden maar mochten hun weg later vervolgen.

De rust keert op onze nationale luchthaven inmiddels weer een beetje terug. Er zijn momenteel nog enkele afzettingen, maar er lijken geen hinderingen meer te zijn voor het grootste deel van de reizigers. Enkel de toegang tot een van de parkeergarages en een hotel is nog afgesloten. Een dertigtal mensen kan hierdoor niet bij hun auto of hotel.

Een van deze reizigers, uit België afkomstig, zei tegenover lokale omroep AT5: "Het achtervolgt me wel, eerst al situaties in Brussel en Zaventem, dus het was hier ook een keer te verwachten". Een vrouw die eindelijk haar auto in mocht om richting huis te gaan reageerde: "Gelukkig kunnen we eindelijk naar huis. We hebben nu wel de bitterballen gemist. Bij ons in Brabant eindigen de avond altijd met bitterballen"

Een flink aantal reizigers dat oorspronkelijk met trein of bus huiswaarts had willen keren, is nu overgeleverd aan de vele taxi's die uiteraard zeer welwillend zijn om ze thuis te brengen.

Een briljante livestream van lokale omroep AT5 waarop live verslag wordt gedaan van het feit dat er geen nieuws is vind je hier.

CL: Uitslag Manchester City - Paris Saint-Germain

Manchester City heeft zich ten koste van Paris Saint-Germain gekwalificeerd voor de halve finale van de Champions League. Kevin de Bruyne was opnieuw goud waard voor the Citizens.

Manchester City haalde in Parijs een goed resultaat tegen PSG (2-2) en had daarom de beste papieren door te bekeren in de Champions League. Vanwege enkele schorsingen moest Laurent Blanc improviseren in zijn basiself, waardoor onder meer Gregory van der Wiel een basisplaats had in het Etihad. Gegeven dat beide ploegen twee keer tot scoren kwamen was de onderlinge krachtmeting echter alles behalve een gelopen race.

PSG sterker

City kwam goed uit de startblokken en kreeg daardoor enkele kansen in de openingsfase. Die storm ging echter al snel liggen waarna PSG het spel temporiseerde. De bezoekers hadden veel meer balbezit, maar met name op de eigen helft. Kansen waren daarom spaarzaam van beide kanten. Zlatan Ibrahimovic kreeg het enige wapenfeit van PSG op zijn naam door Joe Hart te testen uit een vrije trap. Sergio Agüero kwam echter steeds beter in de wedstrijd en liet van zich horen middels enkele schoten van afstand. Na een klein half uur spelen werd Agüero de diepte in gestuurd en was hij eerder bij de bal dan Kevin Trapp. De doelman was te laat en beging de overtreding op de spits.

El Kun ging zelf achter de bal staan voor de strafschop, maar schoot de bal naast de goal. De sterspeler van City liet zich hier niet door uit het veld slaan en bleef ijverig. Na de zoveelste overtreding op de aanvaller leek Agüero van het veld te moeten vanwege een enkelblessure, maar na wat grimassen hervatte hij het spel. Controleur Thiago Motta moest net voor de rust wel strompelend het veld af. De Italiaan blesseerde zich aan zijn hamstring waardoor Laurent Blanc besloot Lucas Moura in de ploeg te brengen. Beide ploegen speelden een terughoudende eerste helft, waardoor met de rust de brilstand op het scorebord stond.

Matchwinner De Bruyne

Beide ploegen begonnen zwak aan het tweede bedrijf. Zowel City als PSG speelde erg behoudend en wilde kostte wat kost geen treffer tegen krijgen. PSG moest daarom wat forceren waardoor Laurent Blanc de zeer zwak spelende Serge Aurier van het veld haalde. Javier Pastore kwam terug van een blessure, maar bleek fit genoeg om een half uur mee te doen. De Argentijn bracht wat creativiteit in de ploeg, maar bij lange na niet genoeg om City pijn te doen.

Met nog iets meer dan tien minuten op de klok liet Kevin de Bruyne zijn klasse zien. De spelmaker kreeg de bal op de rand van de zestien, ging zijn tegenstander vakkundig voorbij met een schijnschot en krulde de bal vervolgens prachtig achter Kevin Trapp; 1-0. Paris Saint-Germain ging vervolgens aanvallender voetballen waardoor er meer ruimte op het veld kwam. De bezoekers kregen nog een goede kans via Edinson Cavani, maar Hart keepte wederom een goede wedstrijd. Kevin de Bruyne is daarom wederom goud waard voor Manchester City, dat door gaat naar de halve finale van de Champions League.

CL: Uitslag Real Madrid - VfL Wolfsburg

De show van Cristiano Ronaldo. De Portugees was vorige week nog onzichtbaar, maar met drie treffers schiet hij zijn Real Madrid ten koste van VfL Wolfsburg een ronde verder: 3-0.

De omschrijving van de opdracht was in ieder geval simpel te begrijpen. Na de 2-0 nederlaag in Duitsland, wisten de Madrilenen dat er drie keer gescoord moest worden voor een overwinning. En daarbij moest de Spaanse ploeg de Duiters van een treffer afhouden. Een simpele opdracht, maar bijzonder lastig uit te voeren.

Zo was de gedachte vooraf tenminste. Maar sterspeler Ronaldo dacht daar heel anders over. Hij loste het in zijn eentje op. Na twintig minuten was de verliespartij van het eerste duel van dit tweeluik al weggepoetst. Het betekende voor Ronaldo zijn veertiende en vijftiende in dit Champions League-seizoen.

Na twintig minuten langszij

Eerst tikte hij eenvoudig raak uit een scherpe voorzet van Daniel Carvajal en nog geen minuut later kopte de Portugees knap binnen uit een hoekschop van Toni Kroos: 2-0. Het was een storm die ongeveer 25 minuten duurde. Daarna liet de gastheer Wolfsburg weer engigszins in het spel komen. Dat liep bijna verkeerd af, maar Bruno Henrique nam teveel tijd toen hij in een kansrijke positie kwam. Verder dan die mogelijkheid kwamen de bezoekers voor de rust niet meer.

Na de pauze bleef het lang rustig in het Estadio Santiago Bernabéu. Op het veld, tenminste. Beide ploegen oogden enigszins zenuwachtig. De thuisclub was gespannen, omdat het bij één treffer van Wolfsburg over kon zijn en de Duitsers hielden nog altijd rekening met een derde Madrileens doelpunt. Die kwam er uiteindelijk ook.

De enige echte Ronaldo-show

Ronaldo, het Portugese fenomeen, toonde opnieuw zijn klasse. En ook nu via één van zijn specialiteiten: de vrije trap. Hij schoot de bal enigszins fortuinlijk door de muur en daardoor was sluitpost Diego Benaglio wederom kansloos: 3-0. Het was de Ronaldo-show. Zestien treffers in de Champions League en met die laatste drie bracht hij zijn Real Madrid ogenschijnlijk naar de halve finales van het miljoenenbal.

Bij aanvang van dit tweede duel in het tweeluik tussen Real Madrid en Wolfsburg was de mogelijkheid voor de Duitsers om een ronde verder te gaan nog aanzienlijk. Die droom viel na twintig minuten al in duigen. En die ploeg heeft er eigenlijk ook nooit aanspraak op gemaakt. De gastheer was superieur en heeft de nederlaag van vorige week aan de hand van de ontketende Ronaldo weggepoetst. De halve finales zijn een feit.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.