FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 maart 2016

Amnesty: Turkije stuurt SyriŽrs terug

Turkije stuurt volgens Amnesty International sinds half januari dagelijks ongeveer honderd mensen terug naar Syrië. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie donderdag. De EU heeft eerder een deal bereikt met Turkije over het terugnemen van vluchtelingen die Europa illegaal bereiken. In ruil gaat de EU onder meer Syriërs uit Turkse kampen legaal opnemen.

Onderzoekers van Amnesty hebben getuigenverklaringen verzameld in het zuiden van Turkije. Het maakt duidelijk dat Turkije geen veilig derde land is en de deal niet kan doorgaan, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei in het tv-programma Pauw naar de beschuldiging te zullen kijken. Hij heeft er geen aanwijzingen voor dat het gebeurt, maar "Turkije mag mensen niet zomaar terugsturen".

De Europese Commissie moet Turkije hier "per ommegaande" op aanspreken, zei Diederik Samsom in Nieuwsuur. Dat beleid van de Turken moet veranderen "anders gaat de afspraak tussen de EU en Turkije niet door".

Amnesty: Turkije stuurt Syriërs terug
Amnesty: Turkije stuurt Syriërs terug (Foto: ANP)

Afschuw over seksuele misdaden VN-soldaten

Bij de Verenigde Naties is met afschuw kennisgenomen van nieuwe beschuldigingen over seksueel misbruik aan het adres van blauwhelmen. VN-chef Ban Ki-moon is diep geschokt over de jongste beschuldigingen over misbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zei een VN-woordvoerder donderdag.

Woensdag werd bekend dat drie meisjes uit de Centraal-Afrikaanse Republiek over mishandelingen en misbruik hebben gesproken tegenover mensen van een Amerikaanse hulporganisatie, AIDS Free World. Ze zeiden dat ze in 2014 door Franse blauwhelmen zijn vastgebonden, ontkleed en ook gedwongen seks met een hond te hebben. Er was een vierde meisje bij, maar zij is naderhand aan een onbekende ziekte overleden.

Uit de gesprekken met vermoedelijke slachtoffers door de Amerikaanse organisatie zou blijken dat 98 meisjes en tieners zijn misbruikt. Afgelopen maandag nog zou een 16-jarige Centraal-Afrikaanse door een VN-soldaat uit Congo zijn verkracht.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Raad al-Hussein, noemde de beschuldigingen donderdag "afgrijselijk en weerzinwekkend".

Afschuw over seksuele misdaden VN-soldaten
Afschuw over seksuele misdaden VN-soldaten (Foto: ANP)

Turkije pakt verdachte moord piloot op

De Turkse autoriteiten hebben in Izmir een man gearresteerd die in het noorden van Syrië een Russische luchtmachtpiloot zou hebben gedood. Volgens Turkse en Russische media vocht de man, Alpaslan Celik, in Syrië tegen regeringstroepen.

Toen er 24 november vlakbij de Turkse grens een Russisch gevechtsvliegtuig werd neergehaald, verliet de tweekoppige bemanning het toestel en een van de twee, luitenant-kolonel Oleg Pesjkov, is vanaf de grond door geweervuur gedood.

Het neerhalen van het Russische toestel leidde tot een slepende ruzie tussen Moskou en Ankara.

Technische aanpassingen dienstwapen nodig

Het dienstwapen dat de politie sinds drie jaar gebruikt, moet worden aangepast. Tijdens oefeningen zijn vier punten ontdekt die vragen om technische verbetering, meldt de politie donderdag. Het betreft in totaal 49.000 vuurwapens.

Het gaat om de Walther P99Q-NL. De leverancier van het wapen heeft volgens de politie oplossingen aangedragen voor de vier knelpunten. De problemen zouden alleen tijdens trainingen aan het licht zijn gekomen en in de dagelijkse praktijk nooit zijn opgetreden.

De politieleiding heeft besloten dat de noodzakelijke vervanging van onderdelen gebeurt tijdens het normale jaarlijkse wapenonderhoud. Om ervoor te zorgen dat elke Walther P99Q-NL binnen een jaar is nagekeken, worden extra wapentechnici ingezet.

Technische aanpassingen dienstwapen nodig
Technische aanpassingen dienstwapen nodig (Foto: ANP)

Massaal protest tegen arbeidswet Frankrijk

Honderdduizenden mensen hebben donderdag in Frankrijk geprotesteerd tegen de voorgestelde hervormingen van de arbeidswetgeving. Volgens de vakbond CGT gingen in heel het land 1,2 miljoen mensen de straat op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal betogers op 390.000.

De protestdemonstraties waren niet alleen in grote steden, maar ook in tal van kleinere plaatsen. In verscheidene steden liepen betogingen uit de hand door toedoen van relschoppers. In Parijs en Marseille zijn daarbij arrestaties verricht.

De regering van de socialistische president François Hollande en zijn premier Manuel Valls wil de werkloosheid terugdringen door de strenge en ingewikkelde arbeidswetten te versoepelen en te vereenvoudigen. Veel werknemers en studenten vrezen dat dit de sociale zekerheid ondermijnt. In hun ogen zijn de beoogde hervormingen erg nadelig voor de werknemers en zeer voordelig voor werkgevers en grote ondernemingen.

Als gevolg van de protestacties bleef de Eiffeltoren donderdag dicht. Ook op het spoor was er hinder, doordat naar schatting een kwart van het spoorwegpersoneel ging demonstreren.

Massaal protest tegen arbeidswet Frankrijk
Massaal protest tegen arbeidswet Frankrijk (Foto: ANP)

Netflix bestelt eerste Spaanse serie

Netflix heeft zijn eerste Spaanse serie besteld. De serie wordt opgenomen en geproduceerd in Spanje. Voor de regie is Carlos Sedes aangetrokken, meldt The Hollywood Reporter.

Het verhaal speelt zich af in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het gaat om vier vrouwen van verschillende komaf die samenwerken als telefonistes op het hoofdkantoor van de Spaanse nationale telefoonmaatschappij.

De nog naamloze serie beslaat zestien afleveringen van elk vijftig minuten, die in 2017 wereldwijd via Netflix te zien zijn. De opnames beginnen in de loop van dit jaar in Madrid. Netflix begon vijf maanden geleden in Spanje en kondigde eerder dramaseries aan in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Sedes maakte eerder de dramaseries Velvet en Gran Reserva. De hitserie Gran Reserva, die gaat over een familiebedrijf in wijnen, kende drie seizoenen op Antena 3 en is verkocht aan Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. Momenteel wordt er een Engelstalige versie van Gran Reserva gemaakt.

Netflix bestelt eerste Spaanse serie
Netflix bestelt eerste Spaanse serie (Foto: BuzzE)

Euro boven de 1,14 dollar

De euro steeg donderdag verder in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor het eerst sinds oktober vorig jaar tikte de Europese eenheidsmunt een koers aan boven de 1,14 dollar.

In de laatste maanden van 2015 zakte de euro ver weg ten opzichte van de dollar. Dat had te maken met het vooruitzicht dat de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, de rente zou gaan verhogen terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) juist een ruimer monetair beleid voert.

Gezien de recente onrust op de financiële markten is de Fed evenwel een stuk voorzichtiger met het verhogen van de nog altijd zeer lage rente dan eerder werd verwacht. Dat zet de dollar onder druk, ondanks de verdere verruiming die de ECB onlangs heeft aangekondigd.

Euro boven de 1,14 dollar
Euro boven de 1,14 dollar (Foto: ANP)

UEFA sluit Dnjepr uit van Europees voetbal

De UEFA heeft Dnjepr Dnjepropetrovsk voor één seizoen uitgesloten van Europees voetbal. De Oekrainse club haalde vorig seizoen nog de finale van de Europa League, maar is nu door de Europese voetbalbond gestraft voor het overtreden van financiële regels.

Dit seizoen was de club minder succesvol in de Europa League, het werd in de groepsfase uitgeschakeld. In de competitie bezet het op dit moment de vierde plaats.

'FBI mag methode iPhone kraken geheim houden'

De FBI hoeft wellicht niet te onthullen op wat voor manier de iPhone van terrorist Syed Farook is gekraakt. De wet omtrent het bekendmaken van veiligheidslekken ontdekt door overheidsinstanties is niet helemaal duidelijk hierin.

De speurders van de FBI maakten maandag bekend dat de dienst de iPhone 5c van een van de terroristen die in december vorig jaar in San Bernardino veertien mensen doodschoten en 22 anderen verwondden, zonder de software van Apple had weten te ontgrendelen. Apple vindt dat de overheid nu verplicht is het bedrijf in te lichten.

Een speciale groep, opgezet onder de regering-Obama, beoordeelt of veiligheidslekken in computers en andere apparaten die ontdekt zijn door federale instanties openbaar moeten worden gemaakt zodat bedrijven de lekken kunnen dichten en data beter kunnen beschermen. Doorgaans moet het besluit in het voordeel van bedrijven uitvallen, maar als er een 'duidelijke bedreiging voor de nationale veiligheid of noodzaak voor politieonderzoek' is, hoeft de overheid de ontdekte zwaktes niet te onthullen.

Het probleem is dat er geen keiharde, vaststaande regels zijn hierover, zei de coördinator cyberveiligheid van het Witte Huis tegen Reuters.

'FBI mag methode iPhone kraken geheim houden'
'FBI mag methode iPhone kraken geheim houden' (Foto: BuzzT)

Philips bij grootste toeleveranciers Apple

Apple heeft Philips opgenomen in zijn lijst van tweehonderd belangrijkste toeleveranciers, ten koste van de Duitse concurrent op het gebied van ledverlichting Osram. De maker van onder meer smartphones, tablets en computers publiceerde die lijst donderdag.

Uit de opsomming valt niet op te maken welke toeleverancier welke componenten levert, maar in het geval van zowel Philips als Osram ligt ledtechnologie het meest voor de hand. Apple verwerkt ledcomponenten onder meer in de cameraflitser waarmee de iPhone is uitgerust, maar ook in bijvoorbeeld infraroodsensoren.

Dat het Nederlandse technologieconcern op de lijst van belangrijkste leveranciers staat, wil niet zeggen dat het als enige dergelijke onderdelen levert. Apple koopt doorgaans in bij verschillende toeleveranciers, omdat concurrentie helpt de prijzen laag te houden.

Philips bij grootste toeleveranciers Apple
Philips bij grootste toeleveranciers Apple (Foto: BuzzT)

Oosterscheldekreeft goed voor 25.000 euro

De eerste Oosterscheldekreeft is donderdag in het Zeeuwse dorp Colijnsplaat geveild voor 25.000 euro. De koper is een viskwekerij uit Vrouwenpolder en de opbrengst is voor KWF Kankerbestrijding. Dat heeft de organisatie laten weten.

Joop Braakhekke was voor de gelegenheid veilingmeester. De bekende restaurateur deed een indringende oproep om gul te geven. KWF Kankerbestrijding financiert met de opbrengst een deel van het onderzoek naar een nieuwe behandeling van alvleesklierkanker. Die kan de levensduur van een patiënt aanzienlijk verlengen. Braakhekke lijdt zelf aan de ziekte.

De 'kookgek' had ook nog een tip voor de bereiding van de Zeeuwse delicatesse: "Snijd de kort gekookte kreeft in tweeën, leg de helften op een gietijzeren bakplaat, maar niet te lang. Bak in hete boter een tak rozemarijn en giet deze boter over de kreeft. Kreeft blijft zo kreeft."

Oosterscheldekreeft goed voor 25.000 euro
Oosterscheldekreeft goed voor 25.000 euro (Foto: BuzzE)

Snelbus geen oplossing voor fileprobleem

Snelbussen zijn geen oplossing voor het fileprobleem. Een proef heeft dat uitgewezen, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu donderdag aan de Tweede Kamer.

Op drie filegevoelige trajecten (Utrecht - Almere, Utrecht - Breda en Blaricum - Amsterdam) is het concept van de snelbus de afgelopen jaren onderzocht. De bus rijdt (deels) via de vluchtstrook en kan zo files omzeilen. Maar de snelbussen hebben "ondanks de goede bezetting geen aantoonbare effecten op de files", aldus Dijksma.

Een aantal vervoersbedrijven ziet volgens de staatssecretaris wel wat in de snelbus. Vooral op filegevoelige trajecten zonder goede treinverbinding is er potentie voor de snelbus, blijkt uit het onderzoek. Verder blijken betrouwbaarheid en comfort belangrijk om reizigers te trekken.

Snelbus geen oplossing voor fileprobleem
Snelbus geen oplossing voor fileprobleem (Foto: ANP)

Robin Wright in vervolg Blade Runner

House of Cards-actrice Robin Wright is in vergaande onderhandelingen om de cast van Blade Runner 2 te versterken. Dit meldt The Hollywood Reporter.

De film is het tweede deel van de sciencefictionfilm uit 1982. Harrison Ford keert terug als Rick Deckard, de agent die jaagt op menselijke klonen. Ook Ryan Gosling is te zien in het vervolg. Het is niet bekend welke rol Wright op zich neemt. Er zijn drie vrouwelijke hoofdrollen. De naam van Wright ging al rond, maar het was onzeker of ze de rol kan combineren met haar opnameschema voor House of Cards, waarin ze de rol van Claire Underwood speelt. Momenteel neemt ze de film Wonder Woman op.

Blade Runner 2 speelt zich enkele decennia af na het einde van de originele film. Denis Villeneuve regisseert de film. Blade Runner 2 gaat op 12 januari 2018 in première in de Verenigde Staten.

Robin Wright in vervolg Blade Runner
Robin Wright in vervolg Blade Runner (Foto: BuzzE)

Crowdfunding voor FOK!ker met MS

De FOK!ker Individual lijdt aan multiple sclerose, de vorm primary progressive. Dit is de ergste vorm van MS en wordt steeds erger naarmate de tijd vordert. Zijn broer en tevens FOK!-user Viajero richtte daarom met hem een crowdfundingsactie op om stamceltherapie te kunnen betalen. Andere behandelopties zijn er helaas niet.

Individual post al een tijdje niet meer op FOK! vanwege zijn ziekte, want typen gaat nu ook erg moeizaam. Inmiddels zit hij in een rolstoel en heeft verder ook weinig controle over zijn lichaam. Hij postte erg veel in KAA (kaaskoppen in het buitenland) en ook in TRV (travel).

Er is nog hoop voor Individual. Stamceltherapie zou een kans geven om hem beter te maken. Omdat het nog in de kinderschoenen staat wil de verzekering het niet vergoeden, ondanks dat het een veelbelovende behandeling is. Omdat de verzekering het niet wil vergoeden is er een crowdfundingsactie gestart om de behandeling te kunnen betalen.

De crowdfundingsactie is op verschillende manieren te steunen. Er is een Nederlandstalige pagina waar iDeal gebruikt kan worden om te betalen en er is een Engelstalige site waar PayPal gebruikt kan worden.

Tevens is er een Nederlandstalige Facebookpagina en een Engelstalige Facebookpagina. De pagina kan geliked of gedeeld worden om meer aandacht voor de actie te vragen.

Vele FOK!kers hebben in diverse topics al aangegeven te hebben gedoneerd. Topics waar over de crowdfundingsactie gesproken wordt zijn te vinden in LIF, KAA en FB.

Call of Duty : Black Ops 3 Eclipse komt 19 april uit

De release van Call of Duty: Black Ops III Eclipse, de tweede DLC pack, staat gepland voor 19 april. De uitbreiding verschijnt eerst voor de PlayStation 4 en later voor Xbox One en pc.

Call of Duty: Black Ops III Eclipse brengt vier nieuwe multiplayermaps: Spire, Rift, Knockout en Verge, een remake van de Call of Duty: World at War-klassieker Banzai.

 • Spire: De map speelt zich af op een futuristisch suborbital vliegveld terminal, hoog in de wolken.
 • Rift: Je reist naar het hart van een futuristisch militair complex, dat zich hoog in een actieve krater bevindt.
 • Knockout: De setting van Knockout is in een traditionele Shaolin Tempel.
 • Verge: In de remake van de klassieke Call of Duty: World at War map, Banzai, speelt de multiplayer combat zich af in een verre post-apocalyptische toekomst. 

Naast vier nieuwe multiplayermaps bevat Eclipse een nieuwe Zombies-avontuur waarin je als speler wordt meegenomen naar een afgelegen eiland in de Stille Oceaan. In Zetsubou No Shima. De hoofdrolspelers gaan onverstoorbaar verder met hun missie om de zombie-apocalyps niet alleen in dit universum te stoppen maar in álle universums. De helden zijn gestrand op een afgelegen eiland in de Stille Oceaan, waar Division 9 zich blijkt te bevinden. Dit is een geheim biologisch onderzoekslab waar experimenten naar de effecten van Element 115 op mensen, dieren en planten heeft geleid tot een ramp. Zetsubou No Shima biedt een eiland met een weelderig bladerdek, een linie aan nieuwe zombievijanden en meerdere innovatieve manieren om je te verplaatsen. Daarnaast zijn er volop valkuilen verstopt en ontbreekt het niet aan quests in deze klassieke Zombie-stijl.

Call of Duty Black Ops 3 Eclipse aankondiging (Foto: Activision)

Eli Roth maakt Dark Souls III animated short

Horror-hippie Eli Roth heeft voor Dark Souls III een kort animatiefilmpje gemaakt ter promotie van de release over iets minder dan twee weken. In het filmpje is een ridder te zien die door een stel heksen lijkt te worden getransformeerd in een afgrijselijk monster.

Eli Roth is onder meer bekend als regisseur van griezelfilms zoals Hostel en in zijn rol als 'The Bear Jew' in Inglorious Bastards. De marketingmolen van Bandai Namco lijkt in ieder geval op volle toeren te draaien. Dark Souls III komt op 12 april uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Groot verdriet om vertrek asielzoekers

De meeste inwoners van Nederland protesteren tegenwoordig wanneer er asielzoekers bij hen in de buurt worden geplaatst, en zijn blij als ze weer opgerot zijn. Heel anders is dat in Valkenswaard, waar de inwoners vriendschap hebben gesloten met de bewoners van het AZC aldaar. 

 Inwoner en vrijwilliger Geerten Linsen is een van de mensen die opzag tegen het vertrek van haar nieuwe vrienden: "Ik heb gemengde gevoelens. Ik ga afscheid nemen, maar het is ook zo'n mooie ervaring geweest. Ik zeg weleens op de geboorte van mijn dochter na is dit echt de mooiste tijd van mijn leven geweest." Ook andere vrijwilligers zijn emotioneel bij het afscheid. 

Op onderstaand filmpje is te zien hoe de asielzoekers vlak voor het vertrek nog één keer terugkomen om met de vrijwilligers te knuffelen en samen het lied Brabant van Guus Meeuwis te zingen. De vluchtelingen zijn met twee bussen naar een ander asielzoekerscentrum in Zeewolde (Flevoland) gebracht. 


In tranen om vertrek asielzoekers

Doodschieten gewonde Palestijn was geen moord

De Israëlische militair die afgaande op videobeelden afgelopen week in Hebron een op de grond liggende gewonde en roerloze Palestijn doodschoot, wordt niet vervolgd wegens moord. Aanvankelijk wilde de militair aanklager Edoram Rigler de soldaat vervolgen voor moord, maar daar is hij op teruggekomen, meldden Israëlische media donderdag. Het wordt doodslag.

Volgens waarnemers van de Verenigde Naties had de dood van de 21-jarige Abed al-Fattah Yusri al-Sharif alles weg van "een buitengerechtelijke executie", wat moord inhoudt. De militair schoot de gewonde bewegingloze man door het hoofd.

Al-Fattah zou kort tevoren met een medeplichtige militairen van de Israëlische bezettingsmacht op de Westelijke Jordaanoever met messen hebben gestoken. Op de vraag van een officier waarom de soldaat op de gewonde Palestijn had doodgeschoten, zou de beklaagde hebben geantwoord: "De terrorist moest dood".

Volgens Rigler zal doodslag worden aangetoond en staat de beklaagde een lange celstraf te wachten, meldde The Jerusalem Post.

Doodschieten gewonde Palestijn was geen moord
Doodschieten gewonde Palestijn was geen moord (Foto: ANP)

WikiLeaks-boek vandaag gratis

Vandaag heeft VersoBooks een actie ter ere van internetpionier en activist Aaron Swartz. Zes ebooks zijn nu vandaag gratis te downloaden (helaas na registratie). Een van de boeken is het boek The Empire Files: The World According to US Empire van WikiLeaks. De actie is hier te vinden.

De zes boeken die gratis te downloaden zijn The Boy Who Could Change the World: The Writings of Aaron Swartz, Inventing the Future: Postcapitalism and a World Without Work, Revolution in the Age of Social Media: The Egyptian Popular Insurrection and the Internet, Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy: The Many Faces of Anonymous, In the Flow en The WikiLeaks Files: The World According to US Empire.


Het laatstgenoemde boek van WikiLeaks gaat over de gelekte documenten door Wikileaks en welke implicaties ze hebben. De ware intenties van de Verenigde Staten worden uit de doeken gedaan. Wellicht dus een aanrader voor de nieuwsgierige FOK!ker en ieder die is geïnteresseerd in het (buitenland)beleid van de VS.

Helaas is de actie enkel vandaag geldig. Morgen moeten mensen helaas voor de boeken betalen, tenzij ze een manier weten te vinden om de boeken uit andere bronnen te verkrijgen.

Update 21:34

Helaas zijn de servers vanwege de grote belangstelling overbelast en lukt het downloaden daarom niet bij iedereen. De boeken blijven gelukkig gewoon later in de inventaris van het account waardoor het later opnieuw geprobeerd kan worden.

Westra pakt eindwinst Driedaagse De Panne

Lieuwe Westra heeft eindelijk de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn palmares bij mogen schrijven. De Nederlandse wielrenner van Astana werd in het verleden al twee keer tweede in het eindklassement, maar vandaag werd hij gelauwerd als eindwinnaar.

Westra moest in de slottijdrit een achterstand van twaalf seconden goedmaken in de veertien kilometer lange tijdrit. De rest van de renners bovenin het klassement, waaronder oud-wereldkampioen Tony Martin, waren gezien de achterstand op voorhand al kansloos voor de zege.

Bij het eerste tussenpunt had Westra nog maar vier seconden achterstand op de Noor Kristoff, die vorig jaar nog de winnaar was. Op het einde had hij zijn achterstand echter omgedraaid in een dertien seconden voorsprong en mocht zich daarmee eindwinnaar noemen.

De ritzege ging echter aan de neus van Westra voorbij. Hij werd wel vierde op vier seconden van de winnaar Maciej Bodnar. De Hongaar was net sneller dan Martin en Tom Bohli, die beide minder dan een seconde achterstand hadden op de dagwinnaar.

Runderen weggehaald bij veehouder

Bij een veehouderij in Noord-Brabant is de hele veestapel, 119 runderen, weggehaald. De dieren waren ernstig verwaarloosd. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Om welk bedrijf het gaat, wordt niet bekendgemaakt.

Het ontbrak de dieren volgens de NVWA aan droge en schone ligplaatsen, goede voeding en medische verzorging. De inspecteurs werden tijdens de actie bijgestaan door de politie. Het is volgens de inspectie het derde geval van ernstige grootschalige dierverwaarlozing deze maand.

De runderen zijn naar een andere locatie gebracht, waar ze op de juiste manier worden verzorgd en de nodige medische verzorging krijgen.

Runderen weggehaald bij veehouder
Runderen weggehaald bij veehouder (Foto: ANP)

TMG censureert GeenPeil-kritiek columnist

De Telegraaf Media Groep (TMG), moederbedrijf van onder meer GeenStijl, De Telegraaf en Metro heeft een van haar eigen columnisten de mond gesnoerd. Columnist Luuk Koelman waagde het zich kritisch uit te laten over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar dagblad Metro weigerde dat artikel af te drukken.

In de gewraakte column, die Luuk Koelman overigens wel op zijn eigen website heeft geplaatst, noemt de columnist het referendum 'één grote PR-stunt voor GeenStijl'. Het noodlijdende weblog stond volgens Koelman op de nominatie om door TMG aan de kant gezet te worden, en had dus dringend behoefte aan een impuls. "Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten."

"De waarheid? Dit referendum gaat niet over Oekraïne. Het gaat zelfs niet over Europa of de EU. Het is simpelweg één grote PR-stunt om de marktwaarde van GeenStijl op te krikken," schrijft Koelman. "Knap gedaan. Het kost dan wel 40 miljoen euro gemeenschapsgeld, maar hé, een kniesoor die daarop let."

Volgens NRC stelt hoofdredacteur Robert van Brandwijk van Metro dat 'Koelman alles mag schrijven, behalve over interne zaken bij TMG en zijn dochterbedrijven'. Zelfs nadat de columnist aanbod enkele passages aan te passen, bleef TMG bij deze censuur. "Het leuke van columnist zijn is dat je een hofnar bent. Je mag de koning beledigen. Maar blijkbaar niet binnen TMG. Dit past niet in het straatje van het bedrijf. Maar wat dan wel? Ik weet het niet meer. Dit is het ergste wat een columnist kan overkomen," reageert Koelman.

Al vijftien jaar schrijft Koelman voor het gratis dagblad. In die periode zijn al vaker columns van zijn hand geweigerd. Een column die Koelman in 2012 schreef over Tim Ribberink, naar aanleiding van diens zelfmoord omdat hij gepest werd, werd offline gehaald na een klacht van Ribberinks ouders. "Sinds die tijd lig ik onder het vergrootglas van de hoofdredactie," aldus Koelman. De columnist heeft nog een contract tot juli 2016 bij de krant. Of hij daar na de zomer nog terugkeert, is niet bekend.

Metro censureert GeenPeil-kritiek (Foto: ANP)
Metro censureert GeenPeil-kritiek (Foto: ANP)

Boze demonen in filmische trailer van Doom

Bethdesda heeft een cinematic trailer van de shooter Doom online gezet. Bethesda herinnert er ons aan dat morgen de closed bèta voor de multiplayer van het spel begint.

De multiplayer van Doom zal dit keer verschillende modi ondersteunen zoals klassieke games als Team Deathmatch en Domination, maar ook nieuwe modi zoals Clan Arena, Warpath, Freeze Tag en Soul Harvest. Meer erover is hier te lezen.

Doom zal op 13 mei beschikbaar zijn voor Xbox One, PlayStation 4, en pc.

Politie pakt vier bolides af van jongeman

Een 22-jarige man uit Sas van Gent is in één klap van zijn vier bolides af. De politie nam een BMW, Mercedes, Porsche en Lamborghini in beslag omdat hij wordt verdacht van witwassen.

De prijzige auto's werden op verschillende locaties in de Zeeuwse plaats opgehaald. Dat gebeurde door het zogeheten Integrale Afpakteam. Dat is een team van medewerkers van de politie, Belastingdienst, gemeente en de FIOD. Zij proberen zo veel mogelijk geld en ander bezit van criminelen af te pakken.

Politie pakt vier bolides af van jongeman
Politie pakt vier bolides af van jongeman (Foto: ANP)

Bomaanslag op politiemensen in Oost-Turkije

Een autobom is donderdag in de Oost-Turkse stad Diyarbakir ontploft toen een minibus passeerde met leden van een speciale politie-eenheid. Daarbij zijn zeker veertien gewonden gevallen, onder wie ook burgers.

Het is nog niet bekend wie achter de aanslag zit. De Turkse regering en de extremistische strijdgroep Koerdische Arbeiderspartij (PKK) besloten drie jaar geleden de wapens te laten rusten en over vrede te praten. Dat vredesproces strandde echter in de zomer van vorig jaar, mede als gevolg van de bloedige strijd over de grens in Irak en Syrië. Dit heeft in Turkije tot een nieuwe golf van geweld geleid.

Diyarbakir in het etnisch overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije is met circa een miljoen inwoners een van de grootste steden van de regio.

Bomaanslag op politiemensen in Oost-Turkije
Bomaanslag op politiemensen in Oost-Turkije (Foto: ANP)

Vampieren op je pc in Total War: Warhammer

Creative Assembly heeft een nieuwe gameplayvideo online gezet van Total War: Warhammer. Binnen negen minuten zien we veel van de Vampire Counts en enkele van hun unieke gameplay mechanics, technologieën en gevechtseenheden.

De video biedt ook een blik op het 'Raise Dead'-rekruteringsmechanisme, en hoe dit meer voordeel biedt naarmate het aantal lijken zich opstapelt. In de video wordt de Master Necromancer Heinrich Kemmler geintroudceerd en zien we vaardigheden in het arsenaal van de Vampire Counts.

Total War: Warhammer is verkrijgbaar vanaf 24 mei 2016 voor pc.

Fusie Staatsloterij en Lotto is rond

De fusie tussen de Staatsloterij en De Lotto is definitief rond. Donderdagochtend zijn de handtekeningen gezet onder de overeenkomst voor het samengaan. De nieuwe naam van de onderneming wordt vanaf komende zomer via een landelijke campagne bekendgemaakt.

In de Nederlandse loterijmarkt blijven na de fusie twee grote organisaties over. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto. Daartoe behoren de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten. De tweede organisatie is de Goede Doelenloterij, met onder meer de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Beide organisaties hebben na de fusie ongeveer de helft van de markt in handen.

De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. Wel bekend is dat de nieuwe onderneming onder leiding komt van Frans van Steenis, die nu nog aan het roer staat bij de Staatsloterij. Claire Lurvink, nu nog financieel eindverantwoordelijke voor De Lotto, zal in die hoedanigheid ook actief zijn bij het fusiebedrijf. De merken Staatsloterij en De Lotto blijven naast elkaar bestaan.

Diepgravend onderzoek
Al begin 2014 meldde de Nederlandse Staatsloterij op zoek te zijn naar partners en nieuwe vormen van kansspelen om het hoofd te kunnen bieden aan concurrentie op internet. Met de fusie hoopt de organisatie klaar te zijn voor de opening van de onlinemarkt medio 2017.

Toezichthouder ACM ging vorig jaar na diepgravend onderzoek akkoord met de samensmelting. Ook het kabinet schaarde zich achter de plannen, terwijl de Tweede Kamer eveneens akkoord ging.

Cijferbrij
Vanuit sportkoepel NOC*NSF is met optimisme gereageerd op het definitief doorgaan van de fusie. "Goed voor de sport en goede doelen", zo twitterde algemeen directeur Gerard Dielessen van de sportkoepel, die sterk leunt op inkomsten uit De Lotto.

De bedoeling van het fusiebedrijf is om op de middellange termijn meer geld te laten doorstromen naar goede doelen en sport. Ook moeten deelnemers er beter van worden. "Alleen maar winnaars", benadrukte een zegsman. De exacte 'cijferbrij' moet volgens hem nog wel worden uitgewerkt.

Fusie Staatsloterij en Lotto is rond
Fusie Staatsloterij en Lotto is rond (Foto: ANP)

Bazoer verwacht veel van nieuwe Oranje-generatie

Vrijwel alle grote namen verdwijnen uit beeld bij het Nederlands elftal. Het is tijd voor een nieuwe generatie. Riechedly Bazoer heeft alle vertrouwen in de toekomst. De middenvelder van Ajax gelooft in een nieuwe en sterke Oranje-generatie.

Dat vertelt Bazoer deze week aan Voetbal International. "Er komen echt wel spelers aan. Als je kijkt wie er in Jong Oranje spelen en de teams daaronder, dat zijn goede lichtingen. Dan denk ik aan spelers zoals Memphis, Jürgen Locadia, Tonny Vilhena, Karim Rekik, Jean-Paul Boëtius, Ricardo Kishna."

De Ajacied speelde in de afgelopen twee interlands van Nederland mee. Tegen Frankrijk verving hij de geblesseerde Wesley Sneijder. Op het heilige gras van Wembley kwam de jongeling in actie tegen Engeland. Zelf ontwikkelt Bazoer zich stormachtig. De voormalige jeugdspeler van PSV is op dit moment één van de dragende krachten van koploper Ajax.

"Ik zeg altijd maar zo: als je zelf je kop erbij houdt en je omgeving is goed, dan komt het uiteindelijk ook goed. Ontwikkeling kan snel gaan. Wanneer je op een hoog niveau traint met talentvolle spelers, raak je daaraan gehecht", weet Bazoer, die vooral kalm blijft. "Als jonge spelers goed genoeg zijn, verwacht ik dat deze bondscoach ze snel bij Oranje zal halen. Er is geen reden voor paniek."

'Steeds jonger obesitas en hoge bloeddruk'

Mensen hebben op steeds jongere leeftijd risico op gezondheidsproblemen door obesitas en hoge bloeddruk dan vorige generaties. Eind jaren tachtig had bijvoorbeeld 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas. Dit percentage is gestegen naar 11 tot 15 procent.

Ruim 80 procent van alle hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen tussen de twintig en zestig jaar was toe te schrijven aan de belangrijkste risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, te veel cholesterol, overgewicht en roken. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Gerben Hulsegge, uitgevoerd bij het RIVM in samenwerking met het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

Volgens het onderzoek is er wat de volksgezondheid betreft nog veel te verbeteren. Mensen kunnen gezonder leven, meer bewegen en gezonder eten.

'Steeds jonger obesitas en hoge bloeddruk'
'Steeds jonger obesitas en hoge bloeddruk' (Foto: ANP)

Babette van Veen zeurt over echte plastic tieten

Wat te doen als je als creatief fatsoensmens al een tijdje de spotlights niet hebt gehaald met je competenties?

Dan ga je naar de Efteling, dwaalt daar wat rond en gaat vervolgens geheel Gario op een zeemeerminnenbeeld dat er al tijden staat. Effe lekker zeuren over echte plastic tieten.

En als je daar dan toch bent dan Gario je ook meteen even over dat kwetsende racistisch aandoende Fata Morgana.

'Starters in trek op arbeidsmarkt'

Een gebrek aan ervaring is in steeds mindere mate een probleem op de arbeidsmarkt. In bijna een derde van de vacatures werd vorig jaar expliciet gevraagd naar een arbeidskracht met minder dan twee jaar werkervaring, meldde vacaturesite Monsterboard donderdag.

In 2014 werd in ruim een kwart van de advertenties een starter gevraagd, aldus de vacaturespecialist. Volgens Monsterboard mag worden verwacht dat de vraag naar beginnende arbeidskrachten de komende tijd verder groeit. Overigens richt het grootste deel van de vacatures (39 procent) zich nog altijd op mensen met twee tot vijf jaar ervaring.

Een vijfde van de vacatures op Monsterboard was in 2015 gericht aan IT'ers. Ook in sales (16 procent) en techniek (13 procent) werden veel vacatures opgesteld.

'Starters in trek op arbeidsmarkt'
'Starters in trek op arbeidsmarkt' (Foto: ANP)

President Kenia uitgefloten in parlement

President Uhuru Kenyatta van Kenia is donderdag in het parlement uitgefloten door de oppositie. De parlementsvoorzitter moest eraan te pas komen om de rust te herstellen.

Kenyatta was pas net begonnen met zijn toespraak toen het gefluit begon. De voorzitter droeg de aanwezige beveiligers op de onruststokers te verwijderen. Uiteindelijk kon de president zijn speech vervolgen, na een onderbreking van zo'n 25 minuten.

De oppositie had eerder al aangegeven de presidentiële toespraak te willen verstoren. Kenyatta's politieke tegenstanders beschuldigen zijn regering van slecht management en corruptie.

President Kenia uitgefloten in parlement
President Kenia uitgefloten in parlement (Foto: ANP)

Linda de Mol gehoord in zaak Miljoenenjacht

Presentatrice Linda de Mol wordt dinsdag gehoord in een zaak rondom het programma Miljoenenjacht. Dat heeft het hof donderdag besloten nadat de rechtbank het eerder niet nodig achtte. Ook de notaris van het programma wordt gehoord.

Een deelnemer van Miljoenenjacht die in 2014 meedeed drukte per abuis op de rode knop, waarmee hij een deal sloot van 125.000 euro. De man zei direct dat hij eigenlijk door wilde spelen. Na overleg tussen De Mol en de notaris werd besloten dat 'de deal' definitief was. Achteraf bleek hij de hoofdprijs van 5 miljoen euro in zijn koffer te hebben.

Volgens de advocaat stond niet in het reglement dat de rode knop bepalend is. Ook trekt hij de onafhankelijkheid van de notaris in twijfel, omdat hij wist wat er in de koffer van de deelnemer zat. Volgens producent Endemol zijn de spelregels correct toegepast.

Linda de Mol gehoord in zaak Miljoenenjacht
Linda de Mol gehoord in zaak Miljoenenjacht (Foto: BuzzE)

Nieuwe Kinderombudsman wordt een vrouw

Twee commissies van de Tweede Kamer hebben twee vrouwen voorgedragen voor de post van Kinderombudsman. Komende dinsdag zal het parlement een keuze maken tussen de twee. De functie is vacant, omdat Marc Dullaert weggaat.

Het gaat om Margrite Kalverboer, bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en Carla van Os, onderzoeker bij het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, aan dezelfde universiteit.

Kalverboer is als eerste voorgedragen door de vaste commissies voor Binnenlandse Zaken en voor Volksgezondheid.

Dullaert moest weg omdat zijn ambtstermijn eindigde. De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen weigerde zijn termijn te verlengen.

Nieuwe Kinderombudsman wordt een vrouw
Nieuwe Kinderombudsman wordt een vrouw (Foto: ANP)

Zuma moet toch geld terugbetalen

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika moet toch een deel terugbetalen van het geld van de staat dat hij gebruikte voor de verbouwing van zijn huis. Dat heeft de hoogste rechtbank in het land donderdag bepaald.

Zuma spendeerde voor de verbouwing omgerekend meer dan 16 miljoen euro uit de staatskas, op papier voor extra beveiligingsmaatregelen, maar in werkelijkheid werd het besteed aan het bouwen van onder meer een zwembad, een amfitheater en een veestal.

Justitie oordeelde eerder al dat hij een redelijk deel daarvan moest terugbetalen. De Zuid-Afrikaanse anti-corruptiewaakhond concludeerde in een rapport in 2014 dat onder andere een zwembad en een amfitheater geen beveiligingsmaatregelen zijn en dat de president geld moest teruggeven. De minister van Politie vond dat niet nodig. Hij stelde onder meer dat het water uit het zwembad kan worden gebruikt als bluswater in geval van brand. De uitspraak van de rechtbank maakt dat weer ongedaan.

Respecteren
Hoeveel Zuma zal moeten terugstorten is nog niet bekend. De rechtbank gaf het ministerie van Financiën zestig dagen de tijd om dat te bepalen.

In een reactie zei de 73-jarige Zuma het oordeel te zullen respecteren en dat hij zal kijken wat juist is voor hem om te doen. De oppositie riep om zijn aftreden.

Zuma moet toch geld terugbetalen
Zuma moet toch geld terugbetalen (Foto: ANP)

Ministerie VS waarschuwt lelijke toeristen

Sta je als Amerikaan in de Verenigde Staten niet als bloedmooi te boek? Dan geldt hetzelfde waarschijnlijk als je op vakantie bent en moet je huiverig zijn voor mensen die je willen oplichten. Dit merkwaardige advies richtte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan studenten die hun lentevakantie in het buitenland doorbrengen.

"Geen 10 in de VS? Dan ook geen 10 in het buitenland. Pas op dat je er niet in wordt geluisd om dure drank voor anderen te kopen. Of erger, dat je wordt beroofd. #springbreakingbadly", schreef het bureau van consulaire zaken van het ministerie.

Het opmerkelijke reisadvies leidde tot verontwaardiging, maar ook veel grappen op Twitter. "Ik ben een 6,2 in de VS maar in het metrieke stelsel word ik WEL een 10", grapte een twitteraar. "Moeten Amerikanen kokhalzen van je gezicht? Dan zullen Europeanen dat ook doen. Je bent hopeloos. Liefs, het ministerie van Buitenlandse Zaken", zei een ander.

Het ministerie heeft het bericht verwijderd en excuses gemaakt, maar zei alleen te willen voorkomen dat Amerikanen worden opgelicht.

Ministerie VS waarschuwt lelijke toeristen
Ministerie VS waarschuwt lelijke toeristen (Foto: BuzzO)

Belgische politie stuit op 1500 kilo coke

In Belgisch Limburg heeft de federale politie afgelopen paasweekeinde een partij van circa 1500 kilo cocaïne in beslag genomen. Het betreft de grootste vangst ooit in de provincie, liet het Openbaar Ministerie in Tongeren donderdag weten.

De cocaïne zat verstopt in drie grote blokken marmer van ongeveer 15.000 kilo per stuk. Elk blok bleek 500 kilo harddrugs te bevatten.

Vier verdachten zijn voorgeleid en zitten nog in de cel. De vondst was het resultaat van huiszoekingen in bedrijfsgebouwen in Heist-op-den-Berg, Lommel en Overpelt en in de woningen van verdachten in Dilsen-Stokkem, Lanaken en Maasmechelen.

Belgische politie stuit op 1500 kilo coke
Belgische politie stuit op 1500 kilo coke (Foto: ANP)

Hasselhoff: sekstape Anderson nooit gezien

Ondanks dat de sekstape van Pamela Anderson in de jaren negentig wereldberoemd werd, heeft haar voormalig Baywatch-collega David Hasselhoff de verleiding de video te bekijken met gemak weerstaan.

"Ik kende haar. Het zou zijn alsof ik naar mijn zus kijk", verklaart de acteur in het radioprogramma van Jenny McCarthy op SiriusXM. "Ik zou het niet kunnen." McCarthy kent Anderson ook, maar heeft minder moeite met dat feit: "Ik vond het geweldig, maar ik ben dan ook een beetje gek."

De 63-jarige acteur is volgend jaar te zien in de reboot van Baywatch die als film verschijnt. Hij heeft ervoor gezorgd dat hij topfit is om weer topless op het strand te verschijnen. "Ik train keihard", vertelt hij aan USA Today. "Samen met The Rock. Ik wist dat hij in vorm zou zijn en Zac Efron is ook in vorm. Het is niet dat ik ooit niet in vorm was, maar dit is wel echt de real deal."

Hasselhoff: sekstape Anderson nooit gezien
Hasselhoff: sekstape Anderson nooit gezien (Foto: BuzzE)

McDonald's wil sterk groeien in AziŽ

Het Amerikaanse fastfoodconcern McDonald's is van plan de komende vijf jaar meer dan 1500 nieuwe vestigingen te gaan openen in China, Hongkong en Zuid-Korea. Dat liet de hamburgerketen donderdag weten.

De forse uitbreiding van het aantal locaties maakt deel uit van de groeistrategie van McDonald's in Azië. Het bedrijf heeft nu ruim 2800 filialen in China, Hongkong en Korea en beschouwt die markten als sterke groeigebieden. Volgens McDonald's wordt naar strategische partners gezocht om samen te werken bij het realiseren van die groei.

Wereldwijd telt McDonald's ruim 36.000 vestigingen in meer dan honderd landen.

McDonald's wil sterk groeien in Azië
McDonald's wil sterk groeien in Azië (Foto: ANP)

Gegarandeerd reactie bij aangifte tot 5 april

Je mag tot 5 april aangifte doen, als je voor 1 juli gegarandeerd een antwoord wil krijgen van de Belastingdienst. Dat was 1 april. De zogenoemde garantietermijn voor de belastingaangifte is opgerekt tot en met 4 april.

Deze toezegging deed staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) donderdag in de Tweede Kamer. Hij hoopt dat het op den duur mogelijk wordt de termijn verder op te rekken.

Wiebes benadrukte dat voortaan tot 1 mei de standaard-belastingaangifte kan worden gedaan. "1 mei is het nieuwe 1 april", aldus de bewindsman.

Volgens hem is de nieuwe manier van aangifte, volledig online, een succes. Ook gebruiken steeds meer mensen hun elektronische berichtenbox van de overheid, inmiddels 5 miljoen. Wiebes sprak over de "snelste digitalisering in Nederland in één maand." Inmiddels zijn 6 miljoen aangiftes binnen, bijna een miljoen meer in vergelijking met vorig jaar.

Gegarandeerd reactie bij aangifte tot 5 april
Gegarandeerd reactie bij aangifte tot 5 april (Foto: ANP)

Niet meer geld voor advocaat bij politieverhoor

Strafrechtadvocaten krijgen geen hogere vergoeding als ze verdachten tijdens een politieverhoor bijstaan. Ze hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat over de vergoeding en over hun rol tijdens de verhoren. De regeling rond de vergoeding wordt in stand gehouden, besliste de kortgedingrechter donderdag.

De strafpleiters zijn teleurgesteld. Ze zeggen dat hen in feite wordt gevraagd om bijstand te leveren tegen een tarief waarop ze verlies maken.

"We verdienen voor deze vorm van rechtsbijstand tussen de 15 en de 30 euro per uur, maar een werkuur kost ons ongeveer 100 euro", zegt Thomas Felix, advocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. "Je kan van advocaten niet verwachten dat ze structureel een verliesgevende dienst gaan leveren. Als ze dat doen, kunnen ze in de toekomst immers geen cliënten meer bijstaan."

Grote problemen
Advocaat Sébas Diekstra van het Leidse kantoor Diekstra Van der Laan zegt dat zijn kantoor volledig stopt met het strafpiket, omdat het huidige vergoedingsstelsel in stand gehouden wordt. "Met hoe het nu gaat, is dat onvermijdelijk. De tegemoetkoming is op dit moment niet eens kostendekkend."

De advocaten vrezen dat er op korte termijn grote problemen zullen ontstaan met de bijstand van verdachten tijdens het politieverhoor.

Hoge Raad
Volgens de advocaten laat het Europees recht toe om tijdens het verhoor vragen te stellen en opmerkingen te maken, maar zijn de mogelijkheden daartoe in de Nederlandse situatie een stuk beperkter. Daarover gaat de Hoge Raad zich nu op verzoek van de kortgedingrechter buigen.

De advocaten overwegen om in hoger beroep te gaan.

Niet meer geld voor advocaat bij politieverhoor
Niet meer geld voor advocaat bij politieverhoor (Foto: ANP)

Advocaat: Abdeslam wil nog altijd praten

Terreurverdachte Salah Abdeslam is nog steeds bereid samen te werken met de Franse autoriteiten en wil zo snel mogelijk worden uitgeleverd. Dat meldt zijn advocaat donderdag.

De zitting over de uitlevering is uitgesteld tot later op de dag omdat Abdeslam nog verhoord moest worden door een federaal procureur. De rechters hebben tot vrijdag de tijd om te beslissing over de uitlevering.

Abdeslam speelde een belangrijke rol bij de aanslagen in Parijs in november. Hij werd 19 maart opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek nadat hij vier maanden spoorloos was geweest.

In eerste instantie verzette hij zich tegen uitlevering. Abdeslam zei volgens uitgelekte verhoorverslagen dat zijn rol bij de aanslagen in Parijs klein was. Hij zou alleen hotels en auto's hebben geregeld voor de terreurgroep. Zijn broer Brahim en Abdelhamid Abaaoud zouden de echte leiders zijn geweest.

Hema heeft vanaf nu echte tompouce deodorantspray

Hema introduceerde vanochtend de tompouce deodorantspray voor zachte, frisse oksels. Leuke vroege 1-april grap hoor Hema, hier trappen we niet in. En wie wil er nou de hele dag naar die zoete tompoucelucht ruiken?

Update 14:47 uur
Wow, de nieuwe deo is echt! Het is dus geen vroege 1-april grap. Vanaf nu kan iedereen dus tompouce onder z'n oksels smeren.

Nieuw bij HEMA: tompouce deodorant spray. Zo ruik je altijd naar je favoriete gebakje. Proberen? Tag je liefste vriend of vriendin in dit bericht en maak samen kans op een lekker zoet cadeautje.

Geplaatst door HEMA op donderdag 31 maart 2016

Onno Hoes gaat COA bijstaan

Onno Hoes begint 1 april tijdelijk als bestuurlijk adviseur bij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). De voormalig burgemeester van Maastricht gaat helpen bij de "bestuurlijke uitdagingen" waar ook het COA voor staat, bij het regelen van opvang van vluchtelingen en huisvesting van vergunninghouders.

Hoes gaat zich twee dagen per week bezig houden met het versterken van de relatie tussen het COA en onder meer gemeenten en provincies. Hij zal actieve contacten onderhouden met onder meer gemeenten en provincies. Ook denkt hij mee met lokale bestuurders over de dilemma's van asielopvang en huisvesting van vergunninghouders. Verder gaat hij ook praten - en oplossingen zoeken - met maatschappelijke organisaties en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoes heeft er zin in. "Ik ben blij dat ik de kans krijg een bijdrage aan dit ingewikkelde maatschappelijke dossier te geven, want uiteindelijk gaat het om mensen van vlees en bloed die huis en haard hebben verlaten in de hoop op een betere toekomst." COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker is "erg blij" met de komst van Hoes, die "expertise en ervaring" meeneemt.

Hoes stopte in juni vorig jaar als burgemeester in Maastricht, na vijf jaar. Hij stapte uiteindelijk op, na een uitzending door omroep PowNed over een date met een 21-jarige jongen, die heimelijk was gefilmd.

Spaans overheidstekort groter dan verwacht

De Spaanse overheid heeft afgelopen jaar een aanzienlijk groter tekort geboekt dan met de Europese Commissie werd afgesproken. Dat blijkt uit cijfers die het Spaanse statistiekbureau donderdag heeft gepresenteerd.

Het Spaanse tekort kwam vorig jaar uit op 5,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het land. Het gat op de begroting is daarmee 1 procentpunt groter dan in afspraken met Brussel werd vastgelegd.

Het grote tekort maakt het ook bijzonder lastig voor de nieuwe Spaanse regering om het gat dit jaar te verkleinen tot minder dan 3 procent van het bbp. Tot voor kort bezwoeren beleidsmakers dat dit doel haalbaar zou zijn.

Pc-specificaties Battleborn bekendgemaakt

Gearbox heeft de minimale en aanbevolen pc-specificaties bekendgemaakt van Battleborn. Er is nog geen 4K-ondersteuning, maar de ontwikkelaar is wel aan het onderzoeken of deze later alsnog gemaakt en toegevoegd wordt.

De pc-versie van Battleborn ondersteunt PlayStation 4- en Xbox One-controllers naast de algemene pc-controllers. Steam Controller-ondersteuning wordt na de lancering toegevoegd.

De minimale specificaties dan:

 • OS: Windows 7 x64-bit of nieuwer
 • CPU: Intel i5-750 / AMD Phenom IIx4 945
 • RAM: 6 GB
 • Hard Drive: 30 GB vrij
 • Video Memory: 1 GB
 • Minimum Required Video Card: AMD HD 6870/ NVIDIA GeForce GTX 460 of beter, met PhysX-ondersteuning
 • Sound: DirectX 11
 • Input: toetsenbord of dual-analog gameplay

Aanbevolen wordt:

 • OS: Windows 7 x64-bit of nieuwer
 • CPU: Intel i5-750 / AMD Phenom IIx4 945
 • RAM: 6 GB
 • Hard Drive: 50 GB vrij
 • Video Memory: 2 GB
 • Recommended Video Card: AMD HD 7850/ NVIDIA GeForce GTX 660 of beter, met PhysX-ondersteuning
 • Sound: DirectX 11
 • Input: toetsenbord of dual-analog gamepad

Battleborn komt 3 mei uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Mocht je de kat nog uit de boom willen kijken: er is een open bèta gepland op 8 april voor PlayStation 4 en 13 april voor pc en Xbox One.

Extra3 verslijt Erdogan voor idioot

Het Duitse tv-programma 'extra 3' heeft het liedje dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in woede deed ontsteken woensdagavond nog eens uitgezonden. Ditmaal had het satirische programma de video van "Erdowi, Erdowo, Erdogan" voorzien van Turkse ondertiteling. Want, zei presentator Christian Ehring: "Misschien heeft Erdogan het niet begrepen?"

In het liedje op de muziek van het populaire jaren 80-nummer "Irgendwie, Irgendwo, irgendwann" van Nena wordt de Turkse president op de hak genomen. Het gaat onder meer over het grote paleis dat hij voor zichzelf liet bouwen en over het inperken van de persvrijheid. Vanwege het liedje moest de Duitse ambassadeur in Ankara tekst en uitleg komen geven.

Ondanks de commotie besloot extra 3, dat te zien is op publieke omroep NDR, Erdogan uit te roepen tot "medewerker van de maand". De "samenwerking" met het Turkse staatshoofd werkte heel goed, vinden de makers van het programma.


Duits programma legt liedje aan Erdogan uit.

Grote content-update voor WildStar

NCSoft onthult vandaag dat er een grote content-update voor WildStar, Destination Arcterra genaamd, nu live is. Spelers stappen in Arcterra, een recent ontdekt bevroren woestenij en beginnen het avontuur tijdens hun reis om de vele mysteries van de planeet Nexus te ontrafelen.

Het nieuwe gebied is bedekt met archaïsche ruïnes, gevaarlijke wezens en eeuwenoude technologie. Het zit vol content voor solo-spelers en groepen en bevat een nieuw verhaalgedreven onderdeel dat verder gaat met het epische verhaal van Drusera en het escalerende conflict met de kwaadaardige Entity. Volgens de makers brengt Arcterra meer diepte in het universum van WildStar en biedt spelers nieuwe content, van publieke events tot tientallen eindbazen.

WildStar is uit op pc.

'Exporteurs verdeeld over verdrag OekraÔne'

Bedrijven die internationaal zaken doen zijn verdeeld over het Europese associatieverdrag met Oekraïne, waarover in Nederland volgende week een referendum wordt gehouden. De helft is voor en de helft is tegen, blijkt uit een onderzoek onder ruim vijfhonderd exporteurs door kredietverzekeraar Atradius en ondernemersverenigingen EVO en Fenedex.

Bijna de helft van de ondervraagden doet ook zaken in de regio. Van hen is 59 procent positief over het akkoord. Een deel ziet kansen in Oekraïne door het verlagen of wegvallen van import- en exporttarieven. Ook denken veel van hen dat de overeenkomst de politieke en economische stabiliteit van Oekraïne vergroot wat het zaken doen vergemakkelijkt.

Veel tegenstanders stellen echter dat het verdrag geen invloed op de export heeft, omdat het een 'politiek verdrag' zou zijn. Ook vreest een relatief grote groep dat de export naar buurland Rusland schade ondervindt als het verdrag van kracht wordt.

Volgens het onderzoek zijn bijna vier op de vijf exporteurs van plan op 6 april naar de stembus te gaan.

Opnieuw politie-actie in Kortrijk

In Kortrijk is donderdag opnieuw een politieactie gaande. De operatie houdt verband met het onderzoek naar Reda Kriket, de terreurverdachte die onlangs werd opgepakt in de Parijse voorstad Argenteuil, bevestigt het federaal parket.

Er wordt gezocht naar een vermiste persoon. Bij een leegstaand hotel-restaurant in de Cannaertstraat, niet ver van snelweg E17, wordt de omgeving uitgekamd. Agenten steken met priemen in de grond, aldus Vlaamse media. Ook bij een tankstation langs de E17 wordt gezocht. Voertuigen van de politie en het leger hebben de omgeving afgezet.

Maandag werden al twee huizen doorzocht in het West-Vlaamse Kortrijk na een melding van een terreurdreiging. Daar werd uiteindelijk niets aangetroffen.

De 34-jarige Kriket had een "ongekend groot"wapenarsenaal in bezit en zou een grote aanslag hebben voorbereid, meldden de Franse autoriteiten woensdag.

Alonso mag niet starten in Bahrein, Vandoorne maakt debuut

Fernando Alonso zal dit weekend niet in actie komen bij de Grand Prix van Bahrein. De doctoren van de FIA hebben op basis van scans van zijn borst, die zijn genomen na aanleiding van zijn harde crash bij de GP in Melbourne, besloten dat de Spanjaard niet deel mag nemen aan de race.

Alonso kwam vroeg in de eerste Grand Prix van het seizoen in botsing met Esteban Gutierrez en maakte daardoor een harde klapper. Door die reden moest hij zich vanmorgen melden bij de FIA-dokteren voor een standaard check. Uit de scans van zijn borst bleek vervolgens dat het volgens hen onverantwoord was voor de Spanjaard om te rijden. Voor de volgende race in China zal Alonso een nieuwe controle ondergaan.

Vorig seizoen moest Alonso ook al een race missen, toen hij na een crash bij het testen niet genoeg hersteld was voor de eerste race van het seizoen. Toen werd hij vervangen door Kevin Magnussen.

McLaren heeft Stoffel Vandoorne aangewezen als vervanger voor Alonso bij deze race. De Belg, reservecoureur bij het team, wordt vrijdagmorgen ingevlogen vanuit Japan, waar hij aan het testen was bij de Super Formula. Voor de Belg wordt het zijn debuut in de Formule 1.

Hinder door Duitse aansluiting Betuweroute

Het internationale goederenvervoer van en naar de havens van Rotterdam en Amsterdam ondervindt het komende halfjaar veel hinder van de Duitse aansluiting op de Betuweroute. De grensovergang bij Zevenaar is tot medio oktober buiten gebruik. Treinen moeten omrijden via Oldenzaal en Venlo. Aanwonenden van die spoorlijnen krijgen meer last van geluid en trillingen en overwegen zijn langer en vaker dicht, lieten spoorbeheerders DB Netz (Duitsland) en ProRail (Nederland) donderdag weten.

De Betuweroute was in 2007 klaar, maar de Duitse aansluiting van Emmerich naar Oberhausen liet op zich wachten. Daardoor kan het internationale goederenspoor nog steeds niet optimaal worden gebruikt. Als de aansluiting bij de grens in 2022 klaar is, kunnen er dagelijks 160 goederentreinen passeren.

De omleiding van zo'n honderd goederentreinen per dag heeft gevolgen voor de rest van het treinverkeer in Nederland. Een stuurgroep onder leiding van het ministerie van Infrastructuur probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Meeste advocaten hebben te maken met agressie

De meeste advocaten hebben te maken met verbaal en fysiek geweld. Dat blijkt uit een enquête van het Advocatenblad, waaraan 681 advocaten deelnamen. Volgens het Advocatenblad lijkt daarmee de agressie tegen deze beroepsgroep toegenomen, maar advocaten doen vrijwel nooit aangifte.

Advocaten hebben het meest te maken met verbaal geweld (84.7 procent), waarbij 57 procent werd bedreigd met fysiek geweld of de dood. Bijna 23 procent kreeg daadwerkelijk te maken met fysiek geweld. Advocaten werden bespuugd, geduwd maar ook geslagen, blijkt uit de enquête.

Uit een soortgelijk onderzoek ruim tien jaar geleden bleek dat aanzienlijk minder advocaten (een derde deel) toen in aanraking met bedreiging kwamen.

Meeste advocaten hebben te maken met agressie
Meeste advocaten hebben te maken met agressie (Foto: ANP)

Verpleegster ItaliŽ vermoordde 13 patiŽnten

Een ziekenhuisverpleegster in Italië wordt verdacht van de moord op dertien patiënten. De vrouw, die de moorden zou hebben gepleegd in een ziekenhuis in Piombino in Toscane, is gearresteerd zo maakte de Italiaanse politie donderdag bekend.

De vrouw werkte op de afdelingen intensieve zorg en anesthesie. Ze zou in 2014 en 2015 de moorden hebben begaan. De politie gaf geen verdere details over de zaak maar komt waarschijnlijk donderdag met meer informatie.

Verpleegster Italië vermoordde 13 patiënten
Verpleegster Italië vermoordde 13 patiënten (Foto: ANP)

Regering LibiŽ vast op marinebasis

De door de VN gesteunde eenheidsregering van Libië is naar Tripoli gereisd en zit daar voorlopig vast op een marinebasis. Volgens Duitse media zijn direct na aankomst van de regering van Fayez Serraj gevechten uitgebroken in de Libische hoofdstad.

Tripoli wordt vooralsnog beheerst door diverse milities, maar Serraj wil de stad toch tot zetel van de eenheidsregering maken. Serraj en zijn eenheidsregering werden woensdag van buurland Tunesië naar Tripoli gevaren.

Regering Libië vast op marinebasis
Regering Libië vast op marinebasis (Foto: ANP)

Handgeschreven Sherlock Holmes op veiling

Een handgeschreven avontuur over de Britse speurder Sherlock Holmes wordt volgende maand per opbod verkocht en kenners verwachten een opbrengst van enkele tonnen. Het gaat om Het avontuur van de Griekse tolk dat schrijver Sir Arthur Conan Doyle in 1893 aan het papier toevertrouwde, aldus Britse media donderdag.

Het is een van de 56 verhalen die Conan Doyle schreef over de speurder. Bijzonder aan het verhaal dat te koop aan wordt geboden is dat voor het eerst de oudere broer van Holmes werd opgevoerd, Mycroft.

Het veilinghuis Bonhams in New York verwacht dat het handgeschreven avontuur omgerekend zo'n 380.000 euro zal opbrengen.


'Verdrag niet goed voor OekraÔne'

Het associatieakkoord tussen de EU en haar lidstaten enerzijds en Oekraïne anderzijds is niet goed voor de Oekraïnse economie, aldus Oekraïnse onderzoekers. Een beperkt aantal grote bedrijven gaat ervan profiteren, met negatieve gevolgen voor de anderen. De onderzoekers voerden het onderzoek uit in opdracht van de denktank Transnational Institute, gevestigd in Amsterdam.

Het associatieverdrag heeft tot doel om de handel tussen Oekraïne en de rest van de EU te vergemakkelijken, maar volgens de onderzoekers heeft de Oekraïnse industrie veel te weinig financiële middelen om aan de Europese standaarden te voldoen. Hierdoor gaan veel Oekraïnse bedrijven failliet. Door het verdrag wordt de Oekraïnse economie afhankelijk van de export van goedkope landbouwproducten en onbewerkte grondstoffen. Dat levert heel weinig op vergeleken met de handel die Oekraïne had met Rusland, die enorm is teruggelopen door de politieke spanningen naar aanleiding van het associatieakkoord. De onderzoekers verwachten een stijging van de werkgelegenheid, echter gaat het dan om slecht betaalde banen.

De uitslag van dit onderzoek is niet verrassend. Er is al meerdere keren naar voren gekomen dat dit verdrag Oekraïne economisch niet helpt.

AustraliŽr 48 uur in rij voor Tesla Model 3

Een Australiër heeft als eerste ter wereld het nieuwste model van Tesla besteld. De auto, de Model 3, is vanaf donderdag te reserveren. Andreas Stephens wachtte 48 uur bij een Tesla-dealer in Sydney, schrijft The Guardian.

Stephens moet nog even geduld hebben, de Model 3 komt pas in 2018 naar Australië. Die tijd heeft hij ook nog wel nodig, omdat hij nog geen garage heeft. "Ik heb nog twee jaar om die te bouwen", zei hij tegen lokale media.

De nieuwe wagen van Tesla is vanaf donderdag bij dealers te bestellen, vanaf vrijdag kunnen ook via internet orders worden geplaatst. De Model 3, die donderdag wordt onthuld, is het budgetmodel van Tesla. De auto gaat in Nederland naar verwachting 35.000 euro kosten.

Australiër 48 uur in rij voor Tesla Model 3
Australiër 48 uur in rij voor Tesla Model 3 (Foto: BuzzT)

Tennisser Dodig mept dubbelpartner knock-out

Tennisser Ivan Dodig zal zijn optreden in het dubbelspel van het ATP-masterstoernooi in Miami niet snel vergeten. De Kroaat mepte zijn partner Marcelo Melo met een rake forehand namelijk knock-out.

Melo kon na medische behandeling gewoon verder spelen, maar winst op de tegenstanders Treat Huey en Max Mirnyi zat er echter niet in. Zij wonnen met 7-6(1) en 6-4.


Melo gaat neer na bal op het achterhoofd (Bron YouTube)

Symonds: "Te veel invloed teams op F1-regels"

Williams technisch directeur Pat Symonds vindt dat de teams te veel invloed hebben op de Formule 1-regels. Hij zegt dit in het licht van de recente kritiek van de coureurs op de bestuursstructuur van de sport. Beter zou het zijn als een onafhankelijke autoriteit de koers van de F1 vaststelt.

Zo is er de eliminatiekwalificatie gekomen die vrijwel niemand begrijpt of echt wil. Symonds: "Je moet de Formule 1 vragen om regels op te stellen en niet de teams, omdat zij er iets te veel bij betrokken zijn. De manier waarop ik het aan de sponsors uitgelegd heb was als het voetbal zou zijn en je zou zeggen: 'we hebben nieuwe regels nodig, vraag het aan de teams'."

"Als je het team met een slechte keeper zou vragen naar de breedte van het doel dan zou je een antwoord krijgen. Een team met een zeer goede keeper zou met een compleet ander antwoord komen. Teams moet je daarom ook niet vragen. Je moet de Formule 1 vragen wat ze zouden en moeten doen. Als we een vaste koers zouden hebben zouden wij die als teams gewoon volgen."

Symonds roept dan ook op om met een echt onafhankelijk bestuursorgaan te komen die kijkt wat er echt nodig is voor de sport. Hoewel de sport altijd wel deels bestuurd is door de teams hebben de renstallen met veel geld veel meer invloed dan de kleintjes die de regelwijzigingen maar hebben te volgen. Een onafhankelijke instantie zou dit wat beter kunnen verdelen.

Het gaat niet om OekraÔne bij referendum

Het gaat de drijvende krachten achter het referendum van woensdag helemaal niet om Oekraïne of het associatieverdrag met de EU, de initiatiefnemers willen Nederland uit de EU hebben. Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen van het Burgercomité EU zeggen in een donderdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad dat ze vooral tegen Europa zijn.

"Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen", aldus voorzitter Van Dixhoorn. Het comité wil zich eigenlijk kunnen uitspreken over een Nexit, het uittreden van Nederland uit de Europese Unie, zoals de Britten dat wel kunnen gaan doen. "Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten", stelt Van Dixhoorn.

De historicus is naar eigen zeggen sinds 2005 tegen de EU. "Toen kwam de Europese Grondwet." De manier waarop die grondwet door 'hotemetoten' werd opgesteld, vond hij fout. "En wat het allerfoutste was, was dat ze dan een referendum organiseren, en Nederland stemt massaal tegen, en dan komt het er toch."

'Het gaat niet om Oekraïne bij referendum'
'Het gaat niet om Oekraïne bij referendum' (Foto: ANP)

Man verkoopt gameverzameling van ruim drieduizend games

Altijd al een grote gameverzameling willen hebben, maar nooit de tijd of zin gehad om individuele games op te sporen en kopen? Je hebt geluk! John uit Massachusetts verkoopt namelijk zijn verzameling van 3133 games voor een kleine honderdvijftigduizend dollar.

John verzamelt al games sinds zijn vierde, toen hij Super Mario Bros./Duck Hunt cadeau kreeg. Van zijn oom leerde hij dat collectibles altijd meer waard zijn in hun originele verpakking en zo begonnen de avonturen van John. Een kleine greep uit zijn collectie: John heeft een complete Nintendo 64-collectie (met vijfentwintig consoles), op één game na een complete NES-collectie, 350 PlayStation 2-games en 45 games voor SEGA Master.

Hoewel nog niemand de vraagprijs heeft willen neerleggen, hebben wel al een aantal geïnteresseerd partijen contact gelegd met John. Benieuwd naar de collectie? Bekijk dan de foto's hieronder. Zelf bieden (je weet maar nooit)? Ga dan even hier heen. Het is overigens niet de grootste gameverzameling die we kennen. Twee jaar geleden verkocht iemand zijn verzameling met maar liefst elfduizend games.

Game-verzameling NES-games

Game-verzameling assorti

Verkoop tuinhuisjes stevig in de lift

Nederlanders hebben vorig jaar meer geld gestoken in het groot onderhoud van hun tuin dan in 2014. Dat meldde de brancheorganisatie Tuinbranche Nederland donderdag.

Vooral tuinhuisjes, veranda's en tuinkassen deden het erg goed. Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland, stelt dat hiervan alles bij elkaar meer dan 400.000 stuks zijn gekocht. De uitgaven aan de huisjes liepen daarbij met bijna een derde op, naar circa 230 miljoen euro. Ook sierbestrating en tuinafscheidingen lieten stevige plussen zien. Tuinbeelden en vijvers stonden minder in de belangstelling.

Het toegenomen aantal grote tuinklussen ging wel gepaard met een afname van kleinere ingrepen. Van tuingereedschap werd juist een stuk minder verkocht. De totale omzet van de tuinbranche kwam vorig jaar naar schatting uit op afgerond 4 miljard euro.

Horstra stelt dat de verkopen branchebreed licht zijn gestegen vergeleken met 2014. De eerste maanden van dit jaar lieten vervolgens weer een kleine terugval zien in de verkopen. Dit komt waarschijnlijk door het slechtere weer.

'Verkoop tuinhuisjes stevig in de lift'
'Verkoop tuinhuisjes stevig in de lift' (Foto: ANP)

Post verbindingsofficier in BelgiŽ onbezet

De post van verbindingsofficier op de Nederlandse ambassade in België is sinds vorig jaar onbezet. Deze zogeheten JBZ-liaison moet er voor zorgen dat de inlichtingen over politie- en justitiezaken zo goed mogelijk worden uitgewisseld met Nederland.

Volgens het ministerie was er niemand meer nodig omdat er heel goed werk was gedaan en de contacten op een goed niveau waren. "Bij elke plaatsing wordt gekeken of dit wel nodig is. Met deze post was dit niet het geval omdat iedereen elkaar goed wist te vinden", aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Als het nodig is, is de post wel weer in te vullen. Maar het is niet bekend of dit gaat gebeuren. Er is dezer dagen veel kritiek op de communicatie en informatie-uitwisseling tussen beide landen. Vlak na de aanslagen in Brussel maakte Turkije bekend dat een van de verdachten van de aanslagen vorig jaar was uitgezet naar Nederland.

Post verbindingsofficier in België onbezet
Post verbindingsofficier in België onbezet (Foto: ANP)

Natuurdocu Japan scoort 1,5 miljoen kijkers

Het laatste deel van een driedelige serie over de natuur van Japan is woensdag goed bekeken: de documentaire belandde met ruim 1,5 miljoen kijkers op plek twee van de kijkcijferlijst van de Stichting KijkOnderzoek. De EO kocht de serie van de BBC. Ook het tweede deel vorige week was een succes: 1,6 miljoen kijkers.

Alleen naar het NOS Journaal van 20.00 uur keken meer mensen: 2,1 miljoen. Ook DWDD (NPO 1) deed het met 1,4 miljoen kijkers goed (plek vier), gevolgd door 1,3 miljoen voor Idols (RTL 5). Naar deze talentenjacht, door RTL weer van stal gehaald, keken vorige week nog 1,7 miljoen mensen.

Natuurdocu Japan scoort 1,5 miljoen kijkers
Natuurdocu Japan scoort 1,5 miljoen kijkers (Foto: ANP)

'Biobouwers' bepalen structuur voedselweb

'Biobouwers' zoals zeegras, slijkgras en mosselen blijken veel belangrijker voor de biodiversiteit in kustgebieden dan tot nu toe gedacht. Internationaal onderzoek - geleid door Nederlanders- laat zien dat deze biobouwers een ideale leefomgeving creëren voor zichzelf en veel andere soorten. Ze spelen daardoor een cruciale rol in het functioneren van (bedreigde) kustecosystemen, zoals de Waddenzee. Dat meldt Naturetoday.com.

Biobouwers zijn soorten die hun omgeving sterk veranderen. Ze bieden bijvoorbeeld structuren waaraan veel andere dieren en planten zich vasthechten. Dat leidt tot een toename van soorten. Maar ook blijken ze de hele structuur van het voedselweb (wie eet wie) te beïnvloeden. Een en ander is gunstig voor de biodiversiteit.

De studie is gedaan door onderzoekers in een internationaal consortium onder leiding van onder meer de Universiteit Groningen, Radboud Universiteit en de UvA.

'Biobouwers' bepalen structuur voedselweb
'Biobouwers' bepalen structuur voedselweb (Foto: ANP)

Terreurverdachte kantinehulp bij politie

Een terreurverdachte is even aan de slag geweest als hulp in de kantine van de gerechtelijke politie in Antwerpen. Dat meldde het Nieuwsblad donderdag. Na ongeveer een uur kregen speurders van de federale gerechtelijke politie in de gaten dat er iets mis was met de nieuwe keukenhulp en werd hij de deur uitgezet.

De man werd volgens het politiedossier onder andere verdacht van het dreigen met een aanslag en inbreuken op de staatsveiligheid. Hij was via een interimbureau in de kantine van de politie terechtgekomen, waar hij al snel argwaan wekte. "De man luistervinkte en hij deed raar", aldus een bron. Toen een politieman de politiedatabank er op nasloeg, kwam aan het licht dat de kantinehulp te boek staat als terreurverdachte.

Politievakbond Sypol is verbolgen. "We halen het paard van Troje binnen."

Terreurverdachte kantinehulp bij politie
Terreurverdachte kantinehulp bij politie (Foto: ANP)

Marco Borsato in tranen door eigen musical

Marco Borsato hield het niet droog toen hij de musical Sky, waarin zijn eigen nummers zijn verwerkt, voor het eerst zag. Toen hij hoofdrolspeelster Lisse Knaapen zijn liedjes hoorde zingen greep dat hem dusdanig naar de keel dat de tranen al snel vloeiden.

"Lisse neemt je mee. Ze is zo kwetsbaar, zo lief, zo open", looft Borsato, ook een van de producenten van Sky, haar donderdag in het AD. "Ik vind het zo mooi om te zien hoe zij de nummers helemaal eigen maakt. Ik ben mezelf, hoe ik het zing, kwijt als ik het haar hoor zingen. De wanhoop als zij zingt 'Ik kan het niet alleen' is prachtig. Ik ging stuk, helemaal lek."

Hoewel de musical zondag in première gaat en de try-outs al lopen, wordt er achter de schermen nog steeds hard gewerkt om de voorstelling nog beter te maken. Volgens Borsato is het niet meer een kwestie of het goed wordt of niet. "We zijn het aan het verfraaien", zegt hij. "De voorstelling staat als een huis, maar de lat ligt hoog. De musicalwereld is een kritische industrie, dus 'goed' is niet goed genoeg. Het moet 'super' zijn. Perfectie is het uitgangspunt. Ik zie het als een hele grote puzzel, een grotere puzzel dan we ooit hadden kunnen bedenken."

Borsato heeft er alle vertrouwen in dat de musical een succes wordt. Hij hoopt zelfs op internationaal succes. "Het verhaal is zo universeel, het zou overal verteld kunnen worden", aldus de zanger.

SNS komt met aankoopverzekering voor pinpas

SNS Bank komt met een aankoopverzekering voor de gewone betaalrekening. Klanten van het concern die met hun pinpas afrekenen in de winkel, zijn met ingang van volgende maand automatisch dertig dagen verzekerd voor schade, verlies en diefstal van hun aankopen.

SNS is naar eigen zeggen de eerste bank in Nederland die met een dergelijke verzekering komt. Bij veel creditcards is een aankoopverkering al langer gebruikelijk, maar voor gewone betaalpassen niet. SNS-rekeninghouders kunnen straks ook bij Nederlandstalige webshops onbezorgd shoppen. Aan de verzekering zijn wel voorwaarden verbonden. Ook geldt er een eigen risico van 50 euro.

SNS regelt de verzekering overigens niet helemaal alleen. Daarvoor werkt de bank samen met het Volmachtkantoor Nederland. Dat is een agent van Vivat Verzekeringen, de vroegere verzekeringstak van SNS Reaal. Die regelt ook de afwikkeling en beoordeling van claims.

SNS komt met aankoopverzekering voor pinpas
SNS komt met aankoopverzekering voor pinpas (Foto: ANP)

VNL: gewapende beveiligers bij kerncentrale

De kerncentrale in Borssele en de kernreactoren in Petten zouden door gewapende beveiligers beschermd moeten worden. Daarvoor pleiten de Tweede Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes (VNL). Ze willen van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur weten "waarom in Nederland kerncentrales slechts beveiligd worden op het niveau van landen als Slowakije en Argentinië".

Net als in Nederland zijn bewakers van kerncentrales in die landen niet bewapend. Het geweldsmonopolie ligt er net als hier bij de overheid. Als er iets gebeurt, moet de politie ingrijpen. Maar die kan weleens te laat komen, waarschuwen Amerikaanse experts in het AD.

Bontes en Van Klaveren noemen het "onacceptabel en zeer zorgelijk dat er op dit moment, zeker met het oog op de terreurdreiging, in Nederland slechts onbewapende beveiligers bij kerncentrales staan". Ze zien liever teams met automatische geweren.

Een woordvoerster van de kerncentrale in Borssele wijst er in het AD op dat die centrale weliswaar geen bewapende beveiligers heeft, maar wel vijf beveiligingsschillen. "Per schil wordt het steeds moeilijker om verder binnen te komen."

VNL: gewapende beveiligers bij kerncentrale
VNL: gewapende beveiligers bij kerncentrale (Foto: ANP)

Arbeiders WK Qatar nog steeds uitgebuit

In Qatar worden nog steeds arbeidsmigranten uitgebuit die werken aan projecten voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022. Amnesty International concludeert dat in een onderzoek dat donderdag verschijnt. De mensenrechtenorganisatie interviewde afgelopen jaar 231 arbeiders die klagen over smerige en krappe verblijfsaccommodaties, bedrog over de aard en de beloning van het werk en intimidatie. Bij 1 bedrijf werd dwangarbeid geconstateerd.

Wereldvoetbalbond FIFA belooft al vijf jaar lang om schending van de mensenrechten van arbeiders aan te pakken, maar tot nu toe is nagenoeg geen enkele verbetering te zien, constateert Amnesty.

"De Qatarese regering blijft apathisch en de FIFA laat het volkomen afweten als het om de rechten van de arbeiders gaat. De arbeidsomstandigheden en de karige betaling staan in verschrikkelijk contrast met de riante salarissen van de voetballers die straks in Qatar spelen", reageerde directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland donderdag.

Arbeiders komen vooral uit Bangladesh, India en Nepal. Amnesty roept de grote sponsors zoals Adidas, Coca Cola en McDonald's op om de druk op de FIFA op te voeren om uitbuiting tegen te gaan.

'Arbeiders WK Qatar nog steeds uitgebuit'
'Arbeiders WK Qatar nog steeds uitgebuit' (Foto: ANP)

Is het woord 'neger' aanstootgevend?

Een Franse minister is bekritiseerd om het gebruik van het woord 'nègre'. In het VK werd vorig jaar een deelnemer uit Big Brother gezet omdat hij steeds 'negro' zei. En in de VS en in ons Rijksmuseum worden verwijzingen naar dergelijke vermeend aanstotelijke benamingen geschrapt.

Oftewel: het woord heeft schijnbaar zijn langste tijd gehad. Maar wat vind jij? Is 'neger' een fout woord?

Nieuw fonds voor innovatief mkb

Voor jonge, snelgroeiende en vernieuwende bedrijven die op zoek zijn naar nieuw kapitaal wordt een nieuw investeringsfonds in het leven geroepen. Dat maakt minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag bekend.

Het Europees Investeringsfonds (EIF) en het ministerie van Economische Zaken stoppen elk 100 miljoen euro in het fonds. Het is de bedoeling dat institutionele beleggers nog eenzelfde bedrag bijleggen. Het ministerie hoopt dat met steun van de markt uiteindelijk tot 1,2 miljard euro zal vrijkomen voor deze mkb'ers.

"Om snel te kunnen groeien is het van belang dat deze bedrijven over voldoende investeringskapitaal kunnen beschikken", aldus Kamp. Met dit Dutch Venture Initiative-2 fonds wordt volgens hem een bijdrage geleverd de komende jaren aan "een gezonder financieringsaanbod".

De voorganger van dit fonds was succesvol, aldus de bewindsman. Dat werd in 2013 opgericht en bevatte 205 miljoen euro. Het fonds trok andere particuliere investeerders aan waardoor totaal aan 1,2 miljard euro aan investeringskapitaal vrijkwam, meldt het ministerie.

Nieuw fonds voor innovatief mkb
Nieuw fonds voor innovatief mkb (Foto: ANP)

Nederland voorlaatste op duurzaamheidslijstje

Nederland is nog ver verwijderd van de doelstellingen die zijn afgesproken in de Europese richtlijn voor Hernieuwbare Energie voor 2020. Van alle lidstaten van de EU presteert alleen Frankrijk nog slechter, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

In 2009 hadden de lidstaten bindende afspraken gemaakt, op basis van gegevens van 2005. Nederland had zich tot doel gesteld dat 14 procent van de verbruikte energie afkomstig zou zijn van hernieuwbare bronnen als wind, waterkracht, zon en biomassa. In 2014 was dit nog maar 5,5 procent, waarmee Nederland 8,5 procentpunt verwijderd was van de eigen doelstelling.

De algemene doelstelling was dat ieder land ongeveer tegen 2020 een gelijke toename in procentpunten van het aandeel hernieuwbare energie zou behalen. Van de landen heeft een derde de afgesproken doelstelling al gehaald. Gemiddeld zitten de lidstaten 4 procent van het doel in de richtlijn af.

Zweden
Sowieso scoort Nederland matig in de lijst. Circa 5,5 procent van de energie in Nederland kwam in 2014 uit hernieuwbare bronnen. Alleen op Malta en in Luxemburg was dit percentage lager. Het Europees gemiddelde ligt op 16 procent. Koploper in de lijst is Zweden waar 53 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen komt.

Volgens het CBS wordt in Nederland relatief weinig hout gestookt, hetgeen onder biomassa wordt gerekend. Ook de ligging van Nederland maakt dat er nauwelijks energie uit waterkracht kan worden opgewekt. Daarnaast is er in vergelijking met landen als Duitsland en Denemarken minder steun vanuit de overheid voor hernieuwbare energiebronnen.

Hoop
"Helaas is het geen verrassing dat Nederland nog steeds onderaan bungelt als het gaat om duurzame energie in Europa", stelde Greenpeace in een reactie. "Desalniettemin gloort er hoop en lijkt Nederland aan een inhaalrace begonnen te zijn. Zo worden er de komende tijd enorm veel windmolens op zee bijgebouwd. Als meer provincies en gemeenten er ook bij wind op land de schouders onder zetten, kunnen we om te beginnen aanhaken bij de middenmoot."

Nederland voorlaatste op duurzaamheidslijstje
Nederland voorlaatste op duurzaamheidslijstje (Foto: ANP)

'Veel fusies en overnames in IT-markt'

De IT-markt zal dit jaar in het teken staan van fusies en overnames. IT-bedrijven kijken naar deals om schaalgrootte te realiseren en om kennis binnen te halen. Dat schrijft ABN AMRO in een donderdag gepubliceerd rapport over de IT-sector.

De bank verwacht dat het aantal fusies en overnames dit jaar het langjarig gemiddelde van 256 zal overtreffen. Volgens de bank is het momenteel een gunstig klimaat voor zakelijke deals door de stijgende investeringen en lage rente. De bank ziet interesse in IT-overnames van zowel investeringsmaatschappen als strategische partijen.

ABN meldde verder dat met name het IT-segment cloud en hosting snel groeit. Daarbij worden softwarediensten geleverd via het internet. Volgens de bank is het landschap nu nog erg versnipperd, maar wint schaalgrootte ook hier aan belang. Vooral in deze markt zullen veel overnames plaatsvinden, aldus ABN.

'Veel fusies en overnames in IT-markt'
'Veel fusies en overnames in IT-markt' (Foto: ANP)

VS laten groep gevangenen Guantanamo vrij

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil in de komende dagen en weken weer een groep gevangenen vrijlaten vanuit het omstreden kamp Guantanamo Bay. Het gaat om "ongeveer een dozijn". De gevangenen worden overgebracht naar tenminste twee landen, schrijft het woensdag ministerie aan het Congres. Welke landen dat zijn, is niet bekendgemaakt.

President Barack Obama wil zijn oude belofte om de gevangenis waar buitenlandse terreurverdachten zonder proces worden vastgehouden te sluiten, inlossen voordat zijn ambtstermijn erop zit. Er zitten nu nog ruim 90 mensen vast. Tegen veel gedetineerden op Guantanamo is geen of nauwelijks bewijs. Van rechtszaken komt het dan ook niet.

De Amerikanen zitten met de gevangenen in hun maag, omdat ze vaak niet terug kunnen naar hun landen van herkomst. Het Congres wil ook niet dat ze naar de VS komen, dus probeert de regering andere landen te overtuigen om ze op te nemen.

Toen Obama in 2009 president werd zei hij al dat het kamp binnen een jaar dicht moest. Het is een erfenis van zijn voorganger George Bush en diens oorlog tegen terrorisme. Om buitenlandse verdachten ieder recht te ontzeggen, werden ze opgesloten in de Amerikaanse marinebasis op Cuba.

VS laten groep gevangenen Guantanamo vrij
VS laten groep gevangenen Guantanamo vrij (Foto: ANP)

Inspireer mensen tot opstand in Homefront: The Revolution

Deep Silver en Dambuster Studios onthullen vandaag de 'Hearts and Minds'-feature die spelers helpt om verderte geraken in Homefront: The Revolution. Daarnaast komen ze met de nieuwe gameplay trailer getiteld ‘Ignite’.

Als vrijheidsstrijder Ethan Brady is het je ultieme doel in Homefront om de mensen te inspireren in opstand te komen tegen KPA, de militaire bezetting, en zodoende de revolutie in gang te zetten.

De 'Hearts and Minds'-meter vertegenwoordigt de mate van opstandigheid in de onderdrukte Yellow Zones van het bezette Philadelphia, en neemt toe wanneer de speler verzetsdaden pleegt, zoals het vernietigen van KPA-infrastructuur.

De open wereld transformeert dynamisch rondom de speler naarmate de 'Hearts and Minds'-waarde toeneemt. Een eerder onderdrukte burgerbevolking kan de speler gaan ondersteunen met verzetsdaden, waardoor een bezette Zone kan veranderen tot een open revolutie in de straten van dit gebied.

Homefront: The Revolution komt 20 mei uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Far Cry Primal krijgt gratis Survivor-modus

Ubisoft vergeet Far Cry Primal nog niet en brengt binnenkort de nieuwe Survivor-modus. Deze nieuwe modus dwingt spelers om andere tactieken te hanteren waardoor de gameplay nog uitdagender en realistischer maakt.

De Survivor-modus voegt de volgende opties toe:

 • Permadeath
 • Dieren zijn gevaarlijker en moeilijker te temmen
 • Dieren, planten en benodigdheden zijn schaarser
 • Koude omgevingen, vuur en de nacht zijn nu nog gevaarlijker
 • Het ontdekken van Oros wordt moeilijker

De nieuwe Survivor-modus voor Far Cry Primal is op 12 april als een gratis update verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De pc-update voegt tevens 4K textures toe aan de game.

Final Fantasy XV komt 30 september uit

Na tien jaar wachten is het dan zo ver: 30 september 2016 komt Final Fantasy XV dan toch echt uit. Dat heeft Square Enix gemeld op een groot event in Los Angeles.

Er was meer nieuws, zo komt er een demo waarin je een flashback speelt van Noctis, de hoofdrolspeler. Heb je deze Final Fantasy XV Platinum Demo uitgespeeld, dan behoudt je de summon die je kunt gebruiken in het daadwerkelijke spel. De demo is vanaf nu te downloaden via PSN en Xbox Live.

Het thema wordt in dit deel gezongen door Florence + the Machine. Ze heeft een cover gemaakt van 'Stand by me', een nummer van Ben E. King. Square Enix laat ook weten dat er een geanimeerde serie van vijf afleveringen komt om als proloog te dienen. De eerste aflevering is al op YouTube te bekijken. Daarnaast komt er een CG-film waarin het verhaal van de vader van Noctis wordt verteld. Kingsglaive: Final Fantasy XV wordt in samenwerking met Sony Pictures Home Entertainment gemaakt.

En dan de speciale edities van het spel. Er komt een Day One Edition voor 60 dollar met daarin:

 • het spel
 • Bonus content: het wapen 'Masamune'
 • Xbox Store Pre-order bonus: twee Xbox One-avatars
 • PlayStation Store Pre-order bonus: dynamicshe PS4-thema

Dan is er de Deluxe Edition voor meer 90 dollar met daarin:

 • het spel
 • exclusief SteelBook met artwork van Yoshitaka Amano
 • Kingsglaive: Final Fantasy XV op Blu-ray
 • Bonus content: 'Royal Raiment'-outfit, het Masamune-wapen en een 'Platinum Leviathan'-kleurtje voor de auto

En als je echt niet weet wat je geld moet, dan is een van de maar 30.000 gemaakte Ultimate Collectors Editions voor jou voor maar 270 dollar:

 • het spel
 • exclusief SteelBook
 • Kingsglaive: Final Fantasy XV op Blu-ray
 • geanimeerde serie Brotherhood: Final Fantasy XV op Blu-ray
 • speciale soundtrack
 • Exclusieve figruine van Play Arts Kai van de hoofdrolspeler Noctis
 • hardcover artbook van 192 pagina's
 • Bonus content: 'Royal Raiment'-outfit, het Masamune-wapen en een 'Platinum Leviathan'-kleurtje voor de auto
 • In-game items: een 'Travel Pack', 'Camera Kit', 'Angler Set' en 'Gourmand Set'

Deze edities zijn nu al te bestellen.

FFXV Deluxe Edition

FFXV Ultimate Collectors Edition

Final Fantasy XV komt uit op PlayStation 4 en Xbox One. Meer video's hieronder.

'GPU van PlayStation 4.5 twee keer zo krachtig'

De geruchtenmolen zo rond 1 april draait nog een tikkeltje harder als het gaat om de PlayStation 4.5, ofwel PlayStation 4K. Deze console zou een upgrade zijn voor PlayStation 4 en games in 4K moeten kunnen afspelen. NeoGAF-user OsirisBlack doet er nog een schepje bovenop door met meer weetjes te komen. Bron? Een meeting waar hij bij was.

OsirisBlack heeft een account dat nagetrokken is om zo te bepalen of hij inderdaad aan informatie zou kunnen komen. Volgens hem is de prijs van het nieuwe apparaat is tot nu toe op 399 dollar gezet.  Er zijn discussies over een nog betere CPU, waardoor de prijs op 499 dollar zou komen. De GPU is twee keer zo krachtig als de huidige PlayStation 4, en draait ook op een hogere kloksnelheid. De console zou een 4K Blu-ray speler hebben en bestaande HD-games upscalen naar 4K. Er zou ook een VR-versie komen van de Media Player-applicatie. Ontwikkelaars hebben schijnbaar al dev-kits waardoor ze gebruik kunnen maken van de verbeterde specificaties in hun nieuwe games. Die games blijven ook nog werken op PlayStation 4, maar dan een tandje lager. Bestaande games kunnen ook gebruikmaken van de betere specificaties, maar dan zullen ontwikkelaars aan de bak moeten om hun game te verbeteren en een patch uit te rollen.

Als kers op de appelmoes zijn de volgende games in ontwikkeling:

 • EVE: Valkyrie (PlayStation VR)
 • Robinson: The Journey (PlayStation VR)
 • Gran Turismo Sport (PS4, PlayStation VR)
 • Deep Down (PS4)
 • GOW4 (waarschijnlijk God of War 4) (PS4)

En om de PS4-eigenaren pissig te maken: er zijn geen plannen om oude PS4's in te kunnen leveren voor een nieuwe verbeterde versie. De oom van de vriend van mijn stiefzus die bij Sony de regentonnen leegt kon het allemaal niet bevestigen. Wat denken jullie, is iemand aan het gniffelen om deze leuke (matige) grap?

Kratos is altijd boos

FOK! Wat een weer: kans op een bui

In het zuidoosten is het voornamelijk bewolkt en is er kans op een regenbui. Ook in de rest van het land is er kans op regen, maar de zon laat zich ook geregeld even zien. De temperaturen lopen uiteen van 7 tot 10 graden. De wind draait naar het noordoosten en is matig van kracht. 

Zon op 07:15
Zon onder 20:13

Ik kreeg heel veel foto's binnen vandaag, waaronder een aantal panorama's. De eerste is van luuntje, die een prachtige zonsondergang wist vast te leggen in Heerlen. 

Het WML Bassin van Beersdal (Heerlen) (Foto: luuntje)
Het WML Bassin van Beersdal (Heerlen) (Foto: luuntje)

De volgende is van Snipperaar die een paar dagen over is vanuit de UK, en de gelegenheid te baat nam om zijn nieuwe telefoon uit te testen. Even klikken voor een vergroting!  

Panorama Erasmusbrug Rotterdam (Foto: Snipperaar)
Panorama Erasmusbrug Rotterdam (Foto: Snipperaar) 

Ook qltel maakte een wandeling in Brabant en zag deze mooie wolkenpartij. 

Wandeling bij Nijnsel in Brabant langs de rivier de Dommel (Foto: qltel)
Wandeling bij Nijnsel in Brabant langs de rivier de Dommel (Foto: qltel)

Jouw foto ook bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1970 Na twaalf jaar keerde de Explorer 1 terug in de atmosfeer. 
 1889 De Eiffeltoren werd ingehuldigd. 
 1943 Bij het bombardement van Rotterdam-West kwamen 326 mensen om het leven en vielen er 400 gewonden. 
 1991 Het Warschaupact werd beëindigd. 
 1966 De Loena 10, de eerste ruimtesonde die in een baan om de maan kwam, werd gelanceerd door de Sovjet Unie. 


Bombardement op Rotterdam-West. Journaalbeelden van toen. 

Gratis PlayStation Plus-games voor april bekendgemaakt

Sony heeft de maandelijkse discussie onder de PlayStation-eigenaren weer gestart: is PlayStation Plus nog wel de moeite als het je gaat om de gratis games? Vanaf 5 april hebben ze de volgende titels voor de PlayStation Plus-abonnees in petto:

 • Dead Star (PS4)
 • Zombi (PS4)
 • I Am Alive (PS3)
 • Savage Moon (PS3)
 • A Virus Named Tom (PS Vita)
 • Shutshimi (PS Vita)

Het is dit keer niet alleen maar indie bij voor de PlayStation 4-eigenaren, want Ubisoft geeft hun port van Zombi U weg. Dead Star is gemaakt door Armature Studios, gesticht door enkele ontwikkelaars die eerder werkten aan Metroid Prime. Dat ze in hun blog niet veel meer te melden hebben over de games voor PlayStation 3 en PlayStation Vita zegt genoeg. In onderstaande video om de komende maand te promoten zijn deze games dan ook achterwege gelaten.

DNA-test maakt einde aan wildpoepende honden

Heeft u er ook zo'n enorme hekel aan als u de deur uit wilt gaan en er een geliefde blaffende viervoeter van een buurtgenoot weer eens ongegeneerd een bolus op uw grasveld, stoepje of oprit heeft achtergelaten? Dan hebben we goed nieuws uit de Verenigde Staten van Amerika. In Luxe, een diervriendelijk appartementencomplex in Chicago, is men de achtergelaten hondenstront meer dan zat en heeft men drastische maatregelen genomen om deze vervuiling tegen te gaan.

Het management van het complex stuurde een brief aan alle bewoners waarin werd gevraagd om een DNA uitstrijkje van hun reu of teef af te staan aan het bedrijf PooPrints, een specialistisch bedrijf die met behulp van DNA-onderzoek aan kan tonen bij welke hond de achtergelaten uitwerpselen horen. Mensen die vanaf nu nog schijt hebben aan deze hondenpoep-opruimregel zullen bij het aantreffen van rondslingerende excrementen de eerste keer een boete krijgen van 250 dollar (220 euro) en elke daaropvolgende overtreding zal worden beboet met een prent van 350 dollar (308 euro).

Chicago volgt met deze procedure wooncomplexen in Brooklyn, Providence en Tennessee. Volgens BioPet, de eigenaar van PooPrints, zou de hoeveelheid rondzwervende hondenkak dankzij hun programma al met zo'n 90 tot 95 procent teruggedrongen zijn.

Mark Rutte had hoog bezoek

Onze premier Mark Rutte is maar een druk bezet man. Naast ellenlange debatten over de niet komende miljarden kostende luchtbrug met Turkije, het door de veiligheidsdiensten laten lopen van aanslagplegers en het al dan niet doorgaan van een verdrag met Oekraïne, behaagde het onze minister-president om tijd vrij te maken voor een bezoek van de uiterst populaire komieken Gerard Joling en Gordon Heuckeroth. Het heugelijke nieuws was te zien in de uitzending van RTL Boulevard.

Geer en Goor kwamen langs in het torentje van Rutte om opnames te maken voor het programma Geer en Goor Zoeken een Hobby. Wat de heren met onze regeringsleider te bespreken hadden werd niet bekend gemaakt door RTL. In september 2015 bezocht Gordon Rutte ook al eens in zijn minaret. Hierbij wist de Rijksvoorlichtingsdienst ons te melden dat de twee wel vaker contact hebben. Zo sprak de overtuigde VVD'er Gordon met de premier over eenzame ouderen.

'Gesluierde vrouwen zijn als negers die voor slavernij waren'

De Franse minister voor Kinderen, Families en Vrouwenzaken Laurence Rossignol heeft gisteren voor nogal wat ophef en voor verhitte gemoederen gezorgd nadat ze in een gesprek in een ontbijtshow op de Franse televisie had gereageerd op de toenemende verkoop van islamitische vrouwenkleding door gerenomeerde bedrijven als Dolce & Gabbana, H & M en Marks & Spencer. De ophef kwam echter uit 'onverwachte' hoek.

In een vraaggesprek met de Franse journalist Jean-Jacques Bourdin zei de minister over de burqa, hijab en boerkini-verkopende winkelketens: "Die bedrijven zeggen dat ze geen enkele manier van leven propageren en dat het elke vrouw vrij staat aan te trekken wat bij haar past. Maar ondertussen onthouden ze zich van elke sociale verantwoordelijkheid en moedigen ze aan dat vrouwen zich moeten bedekken of opgesloten worden."

Op de vraag van Bourdin of die vrouwen daar niet zelf voor kiezen reageerde Rossignol met de woorden: "Maar natuurlijk, er zijn vrouwen die er voor kiezen om zo gekleed te gaan. Er waren ook Afro-Amerikaanse negers die pro-slavernij waren". Wat volgde was een tsunami van verontwaardiging op de sociale media waarbij de minister, die het durfde te wagen om het n-woord te gebruiken, werd uitgemaakt voor een stigmatiserende islamofobe rascist, die volgens een door dik 14.000 gekwetstiërs getekende petitie zelfs gestraft diende te worden.

In een reactie op alle ophef geeft de Franse minister voor Kinderen, Families en Vrouwenzaken te weten dat ze met haar opmerking over neger en slavernij slechts refereerde aan de Franse filosoof Charles de Montesquieu, een man met een uitgeproken en ongezouten mening over slavernij in het algemeen. Later erkende ze dat ze fout zat met het woord 'neger' en dat ze dit volgens Franse regeringsvoorschriften zelfs niet in deze historische context had moeten gebruiken.

Overigens krijgt Rossignol voor haar opvatting steun van de voormalige modemogul Pierre Berge. In een vraaggesprek op de radiozender Europe 1 laat Berge op onverhulde wijze weten dat merken die kleding ontwerpen voor islamitische vrouwen meewerken aan de onderwerping van deze vrouwen. "Mode is gemaakt om vrouwen vrijheid te geven, niet om samen te werken met een dictatuur waarin vrouwen zich moeten verbergen of een verscholen leven moeten leiden", aldus Berge. "Zie af van je financiële inkomsten en heb principes!"

Tiener gepakt na cyberdreiging fiscus

De politie heeft woensdag een 17-jarige jongen uit Alkmaar opgepakt in verband met een bedreiging aan het adres van de Belastingdienst. Op sociale media werd dinsdag en woensdag gedreigd om de website van de dienst met een DDoS-aanval plat te leggen. Veel mensen zouden daardoor hun belastingaangifte niet op tijd kunnen indienen.

Na onderzoek van het cybercrimeteam van de Eenheid Midden-Nederland in samenwerking met het team high tech crime van de Landelijke Eenheid kwam de jongen uit Alkmaar in beeld. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bij een DDoS-aanval worden servers zodanig bestookt dat ze overbelast raken en onbruikbaar worden.

Tiener gepakt na cyberdreiging fiscus
Tiener gepakt na cyberdreiging fiscus (Foto: ANP)

Nederland houdt vast aan 500 hervestigingen

Nederland weigert meer dan vijfhonderd erkende vluchtelingen via de Verenigde Naties op te nemen, ondanks een dringend verzoek van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR woensdag om de aantallen te verhogen.

Elk jaar hervestigt Nederland vijfhonderd vluchtelingen, veelal extra kwetsbare mensen. Zij worden vanuit een VN-kamp overgebracht naar Nederland.

De Nederlandse gezant voor migratie Bram van Ojik heeft in Genève laten weten dat het quotum van vijfhonderd niet verhoogd wordt. Het aantal is al sinds de jaren tachtig niet meer veranderd, ondanks enkele verzoeken vanuit de Tweede Kamer.

Schandalig
VluchtelingenWerk Nederland (VWN) vindt het "schandalig" dat Nederland het aantal niet verhoogt, gezien de vluchtelingencrisis en de oproep om dit wel te doen. Volgens de UNHCR moeten 480.000 vluchtelingen hervestigd worden.

"Helemaal nu Nederland voorzitter is van de EU, staat Nederland met deze afwachtende houding in z'n hemd", zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VWN.

De hervestiging staat los van de Europese afspraken om Syrische vluchtelingen te verspreiden over de EU.

Nederland houdt vast aan 500 hervestigingen
Nederland houdt vast aan 500 hervestigingen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.