FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 maart 2016

Vijf doden door griepvirus in verpleeghuis

In het verpleeghuis Magnushof in Schagen zijn binnen een week vijf bewoners overleden door het griepvirus. Vijf anderen vertonen dezelfde symptomen, maakte bestuurder Hans Groenendijk van Woonzorggroep Samen, waar Magnushof onder valt, woensdag bekend.

De verpleging heeft inmiddels alle hygiënemaatregelen genomen en de mensen die nu ziek zijn worden geïsoleerd verpleegd om zo verdere besmetting te voorkomen. Op de afdeling geldt een opnamestop. "Het gebeurt vaker in een verpleeghuis. Dat komt omdat het gaat om kwetsbare mensen", aldus Groenendijk.

Vijf doden door griepvirus in verpleeghuis
Vijf doden door griepvirus in verpleeghuis (Foto: ANP)

ChristenUnie wil af van samenwerking met AfD

De ChristenUnie wil niet langer in een Europese fractie zitten met de Duitse rechts-populistische partij Alternatieve für Deutschland (AfD). Mede op initiatief van EU-parlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) hebben de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) de twee AfD-leden in hun fractie de wacht aangezegd.

De top van AfD vindt dat schieten op vluchtelingen als uiterste redmiddel is toegestaan, licht Van Dalen woensdag toe. "Volkomen verwerpelijk." Het duo moet voor 31 maart opstappen, anders komt Van Dalen op 12 april met een voorstel om ze uit de ECR te zetten.

Een ander pijnpunt is dat de AfD tijdens een grote bijeenkomst met de Oostenrijkse FPÖ heeft voorgesteld de NAVO te ontmantelen en samen te gaan werken met Rusland, aldus Van Dalen, die zijn fractiegenoten hiervan videobeelden heeft getoond. "Iedereen vond het absurd. Onbespreekbaar. "

De ECR-groep telt 75 leden uit zeventien lidstaten en is in grootte de derde fractie in het Europees Parlement.

ChristenUnie wil af van samenwerking met AfD
ChristenUnie wil af van samenwerking met AfD (Foto: ANP)

ABN AMRO promoveert naar AEX

ABN AMRO maakt per maandag 21 maart deel uit van de AEX-index in Amsterdam. Beursbedrijf Euronext maakte woensdag bekend dat de bank tot de 25 grootste fondsen op het Damrak gaat behoren.

ABN AMRO keerde in november vorig jaar terug op de beurs. Het financiële concern werd in 2008 genationaliseerd, omdat de bank ten onder dreigde te gaan in de internationale financiële crisis. De overheid heeft nog steeds het grootste deel van de aandelen in handen, het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat ABN AMRO weer geheel in private handen is.

Ook maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zal in de hoofdindex op Beursplein 5 worden ingedeeld, zo bleek woensdag bij de jaarlijkse herziening van de indices. Dat aandeel staat momenteel nog in de index van middelgrote fondsen, de MidKap. Van de AEX naar de MidKap gaan de Egyptische kunstmestproducent OCI en verzekeraar Delta Lloyd.

Durfkapitalisten
Ook de verhuurder van logistiek vastgoed WDP en leverancier van financiële diensten aan durfkapitalisten, vermogende personen en bedrijven Intertrust krijgen een plek in de MidKap. Toeleverancier aan apotheken Fagron en onlinebroker BinckBank verdwijnen juist uit die index en komen bij de kleinere fondsen te staan.

In de zogenoemde AScX-index worden verder vermogensbeheerder Van Lanschot en biotechnologiebedrijf Probiodrug opgenomen. Stamcelbank Esperite en pigmentfabrikant Holland Colours gaan van de AScX-lijst naar de lokale fondsen.

ABN AMRO promoveert naar AEX
ABN AMRO promoveert naar AEX (Foto: ANP)

Trailer Game of Thrones breekt record

De eerste officiële trailer van het zesde seizoen van Game of Thrones is binnen 24 uur meer dan 30 miljoen keer bekeken. Dat is een record voor HBO. Bij het vierde seizoen keken 27 miljoen mensen de trailer in het eerste etmaal na de release. Dit meldt The Hollywood Reporter.


Game of Thrones Season 6: Trailer (Video: YouTube)

Het vijfde seizoen eindigde met een spannende cliffhanger die kijkers in het ongewisse liet of Jon Snow (Kit Harington) nog leeft. Dat wordt in de trailer nog niet duidelijk.

Het zesde seizoen van Game of Thrones gaat op 24 april van start bij HBO.

Trailer Game of Thrones breekt record
Trailer Game of Thrones breekt record (Foto: BuzzE)

B-Brave naar Kids Choice Awards

Boyband B-Brave, YouTube-ster Joy van Beautynezz en de Vlaamse zanger Ian Thomas zijn woensdag in Los Angeles gearriveerd waar ze zondag de uitreiking van de Nickelodeon Kids' Choice Awards zullen bijwonen. De Nederlandse Nickelodeon-presentatoren Bart Boonstra en Iris Hesseling zijn er ook bij, meldt een woordvoerder van de kinderzender.

Joy van BeautyNezz maakt niet alleen kans op een award, maar ze zal tevens verslag doen van alles wat ze in Los Angeles meemaakt; van de voorbereidingen tot de Orange Carpet, de ceremonie zelf en alle sterren die ze tegenkomt.

People meldt dat Fuller House-acteur John Stamos, zangeres Zendaya, model Heidi Klum, zangeres/actrice Keke Palmer en de Amerikaanse vlogger Bethany Motha hun opwachting zullen maken tijden het jaarlijkse slimefeest.

De show wordt in wordt in meer dan 180 landen uitgezonden. Countryzanger Blake Shelton, bekend als jurylid in de Amerikaanse versie van The Voice, gaat de show presenteren en is genomineerd voor beste mannelijke zanger. De Kids' Choice Awards zijn zondag 13 maart om 19.00 uur te zien op Nickelodeon.

B-Brave naar Kids Choice Awards
B-Brave naar Kids Choice Awards (Foto: BuzzE)

'Shell was niet voorbereid op lekkage'

Shell was niet voorbereid op de lekkage van ethyleenoxide die op 30 december 2013 ontstond in een bovengronds deel van een leiding bij een olieraffinaderij van Shell Pernis. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in een onderzoeksrapport over de lekkage.

In totaal kwam bij dit incident 11,2 ton van het gevaarlijke ethyleenoxide vrij in de directe omgeving. Ethyleenoxide is volgens de Onderzoeksraad giftig, licht ontvlambaar en explosief.

In de conclusie van het rapport staat dat bij Shell geen mogelijkheden waren om een lekkage snel op te sporen en was het concern 'niet voorbereid op het specifieke scenario van een lekkage van ethyleenoxide uit een dergelijk groot systeem'.

Van 21 november 2015 tot 27 januari 2016 ontsnapte de giftige stof ook bij Shell Moerdijk. De oorzaak hiervan was volgens Shell een afsluiter die bij reparatiewerkzaamheden was opengezet en daarna niet werd gesloten.

'Shell was niet voorbereid op lekkage'
'Shell was niet voorbereid op lekkage' (Foto: ANP)

Camille Cosby weigerde vragen te beantwoorden

Camille Cosby heeft nooit de verklaring van haar man Bill gelezen waarin hij zou hebben gepraat over het drogeren van vrouwen om daarna seks met ze te hebben. Dit meldt People op basis van rechtbankstukken.

In de vrijgegeven stukken staat eveneens dat Camille Cosby tijdens het urenlange getuigenverhoor op maandag 22 februari 166 vragen weigerde te beantwoorden. De echtgenote van Bill Cosby moest toen inzicht geven in hoe het zit met het vermeende seksueel misbruik door haar echtgenoot. Bill Cosby zegt in alle zaken onschuldig te zijn.

Ook blijkt nu dat Camille de aanklachten van de vrouwen niet zelf had gelezen, maar via haar man deels op de hoogte was. Uit de stukken blijkt dat ze strijdlustig weigerde te vertellen wat ze thuis over de zaak bespreken. "Dat betreft privégesprekken tussen mij en mijn man. Ik wil dat niet beantwoorden", vertelde ze tot frustratie van advocaat Joseph Cammarata, die haar zeven uur lang ondervroeg.

Gesprekken
Na enige dreiging van de kant van Cammarata heeft Camille uiteindelijk erkend dat ze over de getuigenis hebben gesproken, maar ze wilde niet de inhoud van deze gesprekken onthullen.

Camille heeft nieuwe advocaten in de arm genomen, anderen dan die de verdediging van haar man voeren. Camille wordt maandag 14 maart opnieuw gehoord. Ze heeft de rechtbank meermalen gevraagd om uitstel voor haar getuigenverklaring.

Camille Cosby weigerde vragen te beantwoorden
Camille Cosby weigerde vragen te beantwoorden (Foto: BuzzE)

Siemens schrapt nog eens 2500 banen

Het Duitse industrieconcern Siemens blijft snijden in de personeelskosten. Het bedrijf maakte woensdag bekend nog eens 2500 banen te schrappen, met name in Duitsland. De maatregelen zijn volgens het concern nodig om concurrerend te blijven in de moeizame markten energie, mijnbouw en metalen.

De banen zullen vooral verdwijnen bij de Duitse divisie die grote industriële aandrijvingen produceert. Die zal deels worden opgeheven en deels verhuizen naar het buitenland.

De nieuwe ontslagronde volgt op eerder aangekondigde reorganisaties waarbij in totaal ruim 13.000 mensen wereldwijd hun baan verliezen.

Anderzijds verwacht Siemens de komende jaren wereldwijd ook personeel aan te nemen om de verdere digitalisering van de industrie het hoofd te bieden. Siemens sprak daarbij van 25.000 banen extra wereldwijd op jaarbasis.

Siemens schrapt nog eens 2500 banen
Siemens schrapt nog eens 2500 banen (Foto: BuzzT)

Fransen betogen tegen hervorming arbeidsmarkt

Honderdduizenden Franse studenten en vakbondsleden zijn woensdag in heel het land de straat opgegaan om te demonstreren tegen de liberalisering van de arbeidsmarkt. Minister van Arbeid Myriam El Khomri, die tal van verworvenheden van de Franse werknemer ter discussie wil stellen in de hoop de hardnekkige werkloosheid terug te dringen, was de gebeten hond.

De opkomst was niet zo hoog als bij eerdere soortgelijke betogingen. De vakbonden spreken echter van een 'opwarmertje' en beloven nieuwe grootscheepse demonstraties.

El Khomri richt zich vooral op het versoepelen van het ontslagrecht. Haar plannen zijn onlangs al enkele weken uitgesteld. Dat lijkt erop te duiden dat de regering water bij de wijn wil doen om de onvrede te sussen.

Tien jaar geleden dwong een massale protestbeweging, met studenten in de voorste gelederen, de toenmalige president Jacques Chirac af te zien van de liberalisering van de arbeidsmarkt.

Fransen betogen tegen hervorming arbeidsmarkt
Fransen betogen tegen hervorming arbeidsmarkt (Foto: ANP)

Zanger Marti Pellow van Wet Wet Wet ziek

Het concert van Wet Wet Wet in Cardiff is woensdagavond geannuleerd omdat zanger Marti Pellow ziek is. De Schotse band, bekend van de hit Love Is All Around, zou optreden in de Motorpoint Arena in Cardiff, maar een paar uur voor aanvang van het uitverkocht concert besloot de popgroep om de show niet door te laten gaan.

Op de eigen website schrijft Wet Wet Wet dat het ze verschrikkelijk spijt. ''Dit is de eerste keer in dertig jaar dat we een show moeten cancelen wegens ziekte. En jammer genoeg is het niet mogelijk deze show in te halen. Het was geen gemakkelijke beslissing en we begrijpen dat fans teleurgesteld zijn."

Andere shows tijdens hun tournee gaan waarschijnlijk wel door. Vrijdag staat Wet Wet Wet in Newcastle en zondag in Glasgow.Op zaterdag 25 juni komt Wet Wet Wet naar Night at the Park in het Haagse Zuiderpark.

Zanger Marti Pellow van Wet Wet Wet ziek
Zanger Marti Pellow van Wet Wet Wet ziek (Foto: BuzzE)

GP van Amerika gaat definitief door

De Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten gaat definitief door komend seizoen, zo heeft de directeur van het Circuit of the Americas Bobby Epstein bekend gemaakt. Tegen het einde van vorig seizoen uitte Epstein nog zijn zorgen over de toekomst van de GP doordat de staat Texas flink sneed in het bedrag dat zij neerleggen om de race te mogen organiseren.

Tot vrij recent stond de race nog onder voorbehoud op de kalender voor het weekend van 21 tot 23 oktober, maar met de bevestiging van Epstein staat de race er nu definitief op, en met een speciaal programma om het vijfjarig bestaan te vieren.

"We zijn erg blij om te bevestigen dat de F1 ook dit jaar naar COTA gaat," zei Epstein. "Sinds we het evenement voor het eerst hielden in 2012, hebben we veel ervaring opgedaan om jaarlijks grote verbeteringen door te voeren voor het evenement. We verheugen ons op het verwelkomen van bezoekers naar Texas en het circuit, voor wat een geweldig weekend belooft te worden."


GP van Amerika definitief door (Pro Shots / Action Images)
GP van Amerika definitief door (Pro Shots / Action Images)

Amazon heeft plannen voor eigen luchtvloot

Internethandelaar Amazon heeft plannen voor een eigen luchtvrachtvloot. Het bedrijf heeft woensdag een leaseovereenkomst getekend met Air Transport Service Group (ATSG) voor twintig Boeing vliegtuigen van het type 767.

Amazon wil minder afhankelijk zijn van koeriersbedrijven als United Parcel Services en FedEx, die zeker tijdens drukke dagen zoals tijdens de kerstperiode, vertraging ondervinden met hun leveringen.

Amazon heeft als onderdeel van de overeenkomst de mogelijkheid om in de komende vijf jaar een belang te nemen van 19,9 procent in ATSG.

Amazon heeft plannen voor eigen luchtvloot
Amazon heeft plannen voor eigen luchtvloot (Foto: BuzzT)

Gary Busey in cast Sharknado 4

Gary Busey is gecast voor het vierde deel van de rampenfilm Sharknado. Dit maakten de zender Syfy en de Amerikaanse filmstudio The Asylum woensdag bekend.

Gary speelt de rol van Wilford Wexler, de vader van Tara Reids personage April. Ian Ziering keert terug in zijn rol van hoofdrolspeler Fin Shepard. David Hasselhoff en Ryan Newman komen ook terug.

Nieuwe castleden zijn Tommy Davidson (Black Dynamite), Imani Hakim (Everybody Hates Chris), Cody Linley (Hannah Montana), Masiela Lusha (George Lopez), en model Cheryl Tiegs.

De titel van het vierde deel van Sharknado, die in juli te zien is, is nog niet bekend.

Gary Busey in cast Sharknado 4
Gary Busey in cast Sharknado 4 (Foto: BuzzE)

Oranje Leeuwinnen niet naar Olympische Spelen

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn er vanavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan speelde met 1-1 gelijk tegen Zweden, dat het in de eerste helft erg lastig had. Doordat Zwitserland met 2-1 van Noorwegen won mogen de Zweedse dames zich opmaken voor de Spelen. 

De Oranje Leeuwinnen kenden in elk geval een bliksemstart. Na vijf minuten schoot Vivianne Miedema raak, waar uitstekend voorbereidend werk van Manon Melis aan vooraf ging. In het vervolg bleef Oranje het hoge niveau vasthouden. Hierdoor kwamen de Zweedse vrouwen lastig in hun spel.

Dit leverde Miedema vijf minuten na de openingsgoal direct een grote kans op de 2-0 op, maar deze keer was ze niet trefzeker. Ook Shanice van de Sande kreeg in het eerste bedrijf een levensgrote kans om de voorsprong te verdubbelen, maar kwam oog-in-oog met de Zweedse sluitpost niet tot scoren.

Vlak voor rust kwam Zweden echter terug in de wedstrijd na een blunder van Kelly Zeeman. Zij kreeg de bal aangespeeld door keepster Sari van Veenendaal, maar raakte de bal totaal verkeerd. Daardoor was het voor Olivia Schough een koud kunstje om de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

In de tweede helft werden er niet al te veel kansen gecreeërd, maar vooral een inzet van Schough schudde Van Veenendaal flink wakker. De Zweedse kreeg vlak voor het doel de bal voor haar voeten, maar schoot precies richting de Nederlandse doelvrouw. In de slotminuten deed Nederland alles om aan te vallen, waarbij een pass van Van de Sande op de lat belandde.

Miedema kreeg in de blessuretijd nog een ultieme kans om Nederland naar Rio te schieten, maar de twee verdedigsters die aan haar trokken bleken te veel. 

Griekse EU-parlementariër weg om racisme

Een Griekse EU-parlementariër is woensdag weggestuurd uit het Europees Parlement in Straatsburg omdat hij racistische taal had uitgeslagen. Parlementsvoorzitter Martin Schulz maakte er weinig woorden aan vuil en gaf bodes opdracht de Griek naar buiten te begeleiden.

Het gaat om Eleftherios Synadinos van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad, die vaak van neonazisme wordt beticht. Hij had gezegd dat "Turken barbaren zijn die God verachten".

Schulz beriep zich op het reglement van orde. Hij was niet bereid met de Griek in debat te gaan. Bijna het voltallige parlement begroette het besluit om hem weg te sturen met applaus.

Griekse EU-parlementariër weg om racisme
Griekse EU-parlementariër weg om racisme (Foto: ANP)

Vlaar in duikpak op training bij AZ

Hilariteit alom op de training van AZ vandaag. Bij de Alkmaarse voetbalclub verscheen verdediger Ron Vlaar namelijk in een duikpak op het veld, een niet alledaags kostuum voor een voetballer.

Met zijn actie vroeg Vlaar aandacht voor de Spierathlon, een evenement om geld op te halen voor Spieren voor Spieren. Om de kinderen met een spierziekte te steunen kunnen deelnemers op 4 juni 1/8 triatlon afleggen, 500 meter te zwemmen, 20 kilometer te fietsen en 5 kilometer hardlopen.


Ron Vlaar verscheen in duikpak op training AZ (Bron: YouTube)

Amerikanen verdeeld over zaak FBI tegen Apple

Amerikanen kiezen meer en meer de kant van Apple in de zaak van de FBI tegen de smartphonemaker. Uit een onderzoek van Wall Street Journal en NBC News blijkt dat 47 procent van de ondervraagden zegt dat Apple niet mee moet werken aan het dataverzoek van de FBI.

Een kleine minderheid van 42 procent staat aan de kant van de federale politie. Nog eens 11 procent zegt er nog geen uitgesproken mening over te hebben. Wat niet helemaal als een verrassing gezien mag worden, is dat Republikeinen een stuk kritischer over Apple zijn dan democraten. Van de Republikeinse kiezers zegt 57 procent aan de kant van de FBI te staan. Bij de Democraten staat een vergelijkbare hoeveelheid mensen juist achter Apple.

De FBI wil dat Apple de iPhone van een van de terroristen achter de San Bernardino-aanslag kraakt, maar Apple weigert dat. Volgens CEO Tim Cook zou een achterdeur in de versleutelde software van Apple verstrekkende gevolgen hebben voor alle Apple-gebruikers. Cook heeft al bijval gekregen van de CEO's van vrijwel alle grote techbedrijven in Silicon Valley.

Amerikanen verdeeld over zaak FBI tegen Apple
Amerikanen verdeeld over zaak FBI tegen Apple (Foto: BuzzT)

Rechter tikt Jumbo en CBL op vingers

Supermarktbedrijf Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) moeten een schadevergoeding betalen aan HEM, de producent van leeftijdscontrolesysteem Ageviewers. Jumbo en CBL hebben volgens een rechter de mededingingswet overtreden door het systeem bewust buiten de deur te houden.

Ageviewers werd in 2007 ontwikkeld om effectieve leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak in de detailhandel mogelijk te maken. Dit gebeurt op afstand via een camerasysteem. Belangrijk aspect daarbij is dat winkelmedewerkers niet belast worden met de controles.

Ageviewers stelde eerder dat de supermarkten aangesloten bij CBL vinden dat het systeem 'te goed' werkt en dat het vanwege omzetdaling bewust buiten de deur is gehouden. HEM sprak daarbij van kartelvorming tegen Ageviewers, waardoor het niet mogelijk was om op een eerlijke manier de markt te bestieren. De rechter gaf HEM daarin gelijk.

De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.

Rechter tikt Jumbo en CBL op vingers
Rechter tikt Jumbo en CBL op vingers (Foto: ANP)

Rechter wil reactoren niet sluiten

Twee kernreactoren in het Belgische Tihange en Doel die tot vorig jaar jarenlang stillagen wegens scheurtjes in de reactorwand mogen in bedrijf blijven. De Belgische rechter heeft een verzoek van een actiegroep Tihange 2 en Doel 3 te sluiten woensdag van de hand gewezen. De reactoren liggen vlak bij de Nederlandse grens.

De rechtbank in Brussel acht zich niet bevoegd om de definitieve ontmanteling van Tihange 3 en Doel 2 te gelasten, liet actiegroep Nucleaire Stop Kernenergie woensdagavond weten. Tot opnieuw stilleggen wilde het hof evenmin besluiten omdat uitbater Electrabel zich aan de regels zou houden. Toezichthouder Fanc zou bovendien juist hebben gehandeld toen deze vorig jaar instemde met de herstart van de reactoren.

NSK overweegt beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Rechter wil reactoren niet sluiten
Rechter wil reactoren niet sluiten (Foto: ANP)

Plagiërende Duitse minister houdt graad

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen mag haar doctorstitel blijven voeren. Ze heeft zich in haar proefschrift weliswaar schuldig gemaakt aan plagiaat, maar niet zo ernstig dat dat haar graad moet kosten, vindt het bestuur van de geneeskundefaculteit van de universiteit van Hannover.

"Het betreft fouten, maar geen foute houding", lichtte faculteitsvoorzitter Christopher Baum het oordeel toe. Van opzettelijke misleiding was volgens hem geen sprake.

Plagiërende Duitse minister houdt graad
Plagiërende Duitse minister houdt graad (Foto: ANP)

'Schelpdieren met gif TTX niet verkopen'

Mosselen en oesters waarin het gevaarlijke gif tetrodotoxine (TTX) wordt aangetroffen, moeten niet in de handel worden gebracht. Dat adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA woensdag.

TTX is een gif dat al in lage concentraties bij de mens kan leiden tot dodelijke verlammingsverschijnselen. Sinds oktober vorig jaar is bekend dat de stof ook kan voorkomen in mosselen en oesters die in Nederland worden gekweekt. Daarom doet de NVWA al een aantal maanden systematisch onderzoek in de Nederlandse kweekgebieden, onder meer de Oosterschelde.

Vooralsnog is het gif hier echter nog niet aangetroffen. Hoe het gif bij de schelpdieren komt is nog onduidelijk. In Europa is geen regelgeving voor maximale concentraties TTX in levensmiddelen.

'Schelpdieren met gif TTX niet verkopen'
'Schelpdieren met gif TTX niet verkopen' (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #33 Koreaanse gerechten

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Kimchi, ingemaakte kool

   

Bulgogi, Koreaanse barbecue

   

Bibimbap

   

Nurungji, Gebakken rijstepap

   

Yukgaejang, Pittig rundvlees stoofpotje

   

Galbi, smakelijk geroosterde 'ribbetjes'


   

Songpyeon, Koreaanse hapjes voor de feestdagen


'IS bestookt dorp Noord-Irak met gif'

Islamitische Staat heeft een dorp in Noord-Irak dinsdagavond beschoten met gifraketten. Een veertigtal mensen raakte na de aanval in ademnood en had last van huidirritatie, stelt de gouverneur van de provincie Kirkuk.

Geen van de slachtoffers moest de aanval met de dood bekopen, melden ambtenaren van volksgezondheid. Vijf mensen zouden nog wel in het ziekenhuis liggen.

"Er zaten giftige stoffen in deze projectielen", zei gouverneur Najmuddin Kareem op bezoek in het dorp Taza, dat voornamelijk sjiitische, Turkmeense inwoners telt. "We weten niet wat."

'IS bestookt dorp Noord-Irak met gif'
'IS bestookt dorp Noord-Irak met gif' (Foto: ANP)

Ook tweede Wachowski-broer blijkt vrouw

Het schrijvers-regisseursduo dat samen de Matrix-films maakte was ooit bekend als The Wachowski Brothers, maar vanaf nu gaan de twee als zussen door het leven. Nadat Larry een aantal jaar geleden de transitie maakte naar Lana, is Andy nu naar buiten getreden als Lilly.

De filmmaker maakt haar coming out middels een statement in Chicago's LGBT-magazine Windy City Times. "Mijn zus Lana en ik vermijden de pers altijd al. Ik vind het al vervelend om over mijn werk te praten en over mezelf praten is al helemaal vernederend", zo schrijft Lilly. "Maar als je naar buiten treedt als transgender is het nogal moeilijk te verbergen. Ik had alleen wat tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen en me ermee op mijn gemak te voelen."

Wachowski zegt dat ze nu naar buiten treedt omdat de roddelpers lucht kreeg van de geslachtsverandering en ze wil liever zelf de waarheid naar buiten brengen. Ze weidt verder uitgebreid uit over de moeilijkheden die haar te wachten staan. "Het is niet makkelijk transgender te zijn. De meerderheid bepaalt de norm. Dat betekent dat je als transgender levenslang te maken hebt met een openlijk vijandige wereld." Toch is Lilly positief: "Ik ben een van de gelukkigen die de steun van familie krijgt en de middelen heeft om dokters en therapeuten te kunnen veroorloven. Veel anderen hebben die luxe niet."

Het meest recente wapenfeit van de Wachowski-zussen is de Netflix-serie Sense8, die ze met schrijver J. Michael Straczynski maakten. De serie is te zien sinds afgelopen zomer en een tweede seizoen is inmiddels in de maak; vorige maand werd bekend dat er ook scènes zullen worden opgenomen in Amsterdam.

Ook tweede Wachowski-broer is nu vrouw
Ook tweede Wachowski-broer is nu vrouw (Foto: BuzzE)

Profeet valt leeuwen aan. God helpt niet.

Lig je als troep leeuwen in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark lekker met z'n allen impala naar binnen te werken, komt er opeens een relikneus met een waanidee op je afgerend. Hoe ga je daarop reageren, als gerespecteerd koning van de dieren?

Alec Ndiwane, een gezien lid van de Zion Christian Church, is iemand die zijn taak als profeet (want dat is hij) serieus neemt. Regelmatig raakt hij in trance, komt in contact met god en slaat wartaal uit (Engels: speaks in tongues). Hetzelfde gebeurde toen hij met wat vriendjes in bovengenoemd wildpark naar dieren aan het kijken was.

Toen de auto een troep leeuwen passeerde, kreeg Ndiwane waarschijnlijk een visioen of het idee dat hij bijbelse Samson was, want hij sprong uit het voertuig en rende richting de veel te grote en veel te sterke katten. Misschien was hij geïnspireerd door een vroege collega van hem, die zo ongeveer hetzelfde meemaakte, maar beschermd werd door een engel, zodat de leeuwen toch maar van hun middagsnack afzagen, destijds.

Jammer genoeg voor Ndiwane had niemand de leeuwen hierover ingelicht of kwamen wonderen alleen 2000 jaar geleden voor. De katten waren in ieder geval niet erg onder de indruk van de god, engelen of de de aanstormende Ndiwane en zagen in hem eerder een prima toetje voor na de impala.

Toen de leeuwen hem enthousiast tegemoet kwamen, kreeg de relizieke Ndiwane een vlaag van verstandsverheldering. Hij draaide zich om en rende zo hard als zijn benen hem konden dragen de kant uit waar hij net vandaan kwam. Helaas heeft de evolutie ervoor gezorgd dat leeuwen een stuk harder kunnen rennen dan mensapen. Een van hen was hierdoor in staat Ndiwane een lieftallig tikje op zijn bips te geven. De kompanen van Ndiwanen waren echter ook inmiddels wakker geschrokken en begonnen met geweren in de lucht te schieten.

Dit hielp. De katten kozen eieren voor hun geld.

Het stukje ongewenste intimiteit richting de profeet viel echter niet mee. Ndiwane moest met gierende banden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht worden om een spoedoperatie te ondergaan. Gelukkig heeft hij de ontmoeting overleefd. Maar ook dat is waarschijnlijk Gods bedoeling geweest.

Beelden Android N uitgelekt

Techwebsite Ars Technica lijkt een artikel over Android N iets te vroeg geplaatst te hebben. In het stuk kondigde de website de komst aan van de ontwikkelaarsversie van Android N met daarbij de nodige screenshots. Inmiddels is het stuk verwijderd, maar de beelden gaan inmiddels als een lopend vuurtje op social media.

De belangrijkste vernieuwingen aan de opvolger van Android 6.0 Marshmallow zijn de toevoeging van een splitscreen-modus, een vernieuwde notificatiebalk en verbeteringen aan Doze, de techniek in Android die er achter de schermen voor zorgt dat je smartphone of tablet zuiniger met de accu omgaat.

Dat het verhaal is verwijderd door Ars Technica doet vermoeden dat Google pas later met de release had willen uitpakken, maar volgens 9to5Google zal de release nu niet lang meer op zich laten wachten. In mei praat Google zijn ontwikkelaars bij over de toekomst van Android tijdens Google I/O en waarschijnlijk wordt dan ook de officiële releasedatum van Android N genoemd.

Beelden Android N uitgelekt
Beelden Android N uitgelekt (Foto: BuzzT)

Cricketers openen WK T20 met nipte nederlaag tegen Bangladesh

De Nederlandse cricketers zijn er in hun eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap Twenty20 in India niet in geslaagd voor een stunt te zorgen. Bangladesh bleek uiteindelijk met acht runs te sterk.

Oranje-captain Peter Borren won de toss en koos ervoor om in het veld te gaan staan. Bangladesh kwam aan bat en sloeg in de twintig overs 153 runs tegenover het verlies van zeven wickets. Grote man bij Bangladesh was opener Tamim Iqbal, die mede dankzij zes vieren en drie zessen tot een score van 83 runs kwam. Bowler Timm van der Gugten pakte drie wickets.

De 153 runs leken haalbaar, maar Oranje verloor net even te regelmatig wickets waardoor de latere slagmensen te veel moest doen om de overwinning nog uit het vuur te slepen. In de laatste drie overs waren er nog 39 runs nodig voor de zege. Mudassar Bukhari (14 runs uit vijf ballen) deed nog een goede poging met een zes en een vier in de negentiende over, maar even later uit. Logan van Beek (4, niet uit) en Pieter Seelaar (7, niet uit) konden de benodigde twaalf runs niet meer bijeen slaan. Borren werd topscorer voor Nederland met 30 runs uit 28 ballen. Openingsbatter Stephan Myburgh kwam tot 29 runs.

De andere wedstrijd in groep tussen Oman en Ierland werd met twee wickets gewonnen door Oman. Ierland noteerde 154 runs, waar Oman met nog twee ballen te gaan tot een score van 157 runs kwam. Over twee dagen speelt Nederland de volgende wedstrijd tegen Oman. Bangladesh speelt dan tegen Ierland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de Super Ten-fase, waar de acht beste cricketlanden zullen instromen.

Samenvatting openingswedstrijd Nederland - Bangladesh. (Bron: YouTube)

Kamer wil hoger pensioen voor bepaalde groep

Mensen die hun pensioen opbouwen met een zogenoemde premie- of kapitaalovereenkomst zouden een hoger pensioen moeten kunnen regelen. Mensen uit die groep kunnen levenslang de dupe zijn van de lage rente, aldus de Tweede Kamer.

Een meerderheid schaarde zich woensdag achter een gecombineerd voorstel van VVD-afgevaardigde Helma Lodders en de regering. Het is de bedoeling dat de mensen de mogelijkheid krijgen af te zien van één moment waarop de levenslange uitkering wordt vastgelegd. Die regeling pakt zeer ongunstig uit door de lage rente.

Het moet mogelijk worden door te gaan met het beleggen van het ingelegde kapitaal, in de hoop op een hogere uitkering. Mensen kunnen dit individueel regelen of collectief om risico's te delen.

Ongeveer een miljoen mensen hebben een premie- of kapitaalovereenkomst. Een rentedaling van 1 procent betekent levenslang een 12 procent lager pensioen.

Kamer wil hoger pensioen voor bepaalde groep
Kamer wil hoger pensioen voor bepaalde groep (Foto: ANP)

Lichaam en hoofd van dezelfde persoon

Het hoofd dat woensdagochtend op de Amstelveenseweg in Amsterdam is gevonden, hoort bij het lichaam van de 23-jarige Amsterdammer Nabil Amzieb. Onderzoek heeft dat uitgewezen, liet de politie weten.

Een voorbijganger vond het hoofd op straat voor de Fayrouz Lounge. Dinsdag vond de politie het onthoofde lichaam van Amzieb in een brandende auto in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer was een bekende van de politie.

Het waterpijpcafé aan de Amstelveenseweg is inmiddels op last van de gemeente gesloten. De Fayrouz Lounge was in het verleden vaker het decor van criminele activiteiten. In 2014 werd Mohammed El Mayouri in de buurt geliquideerd, vlak nadat hij de gelegenheid had verlaten.

Politie: hoofd en lichaam horen bij elkaar
Politie: hoofd en lichaam horen bij elkaar (Foto: ANP)

Supergirl/Flash-crossover bevestigt multiverse-theorie

Toen de tv-zenders CBS en The CW bekend maakten dat hun DCTV-series Supergirl en The Flash een crossover zouden maken, werd al snel gespeculeerd wat dat betekende voor beide series en hoe de gezamenlijke continuïteit in elkaar steekt. De officiële beschrijving van de crossover-aflevering schept hier meer duidelijkheid in.

Een tv-serie of film speelt zich doorgaans af in wat een fictief universum wordt genoemd. Een wereld die gebaseerd is op de onze, maar met kleine wijzigingen, zoals het bestaan van de personages waar de serie over vertelt. Door twee series te combineren in een crossover bevestigen de makers van beide series feitelijk dat deze zich in hetzelfde fictieve universum afspelen. Dit is natuurlijk het meest duidelijk bij spinoffs: Angel speelde zich af in dezelfde wereld als Buffy the Vampire Slayer, Better Call Saul in dezelfde wereld als Breaking Bad en The Flash deelt een universum met Arrow.

Een crossover tussen The Flash en Supergirl zou daarom bijvoorbeeld betekenen dat het bestaan van Superman in Supergirl bevestigt dat hij ook een gegeven is in The Flash. Of om het complexer te maken: in Arrow. Maar met de introductie van het Multiverse hebben de makers daar, ruim voor de bekendmaking van deze crossover, al een mogelijke oplossing voor gevonden: er zijn simpelweg parallele universa, en Supergirl speelt zich af in een alternatieve wereld. Deze theorie is vandaag bevestigd in de beschrijving van de crossover-aflevering:

Kara krijgt er een nieuwe bondgenoot bij wanneer superheld The Flash (Grant Gustin) ineens verschijnt uit een alternatief universum en haar helpt Siobhan, oftewel Silver Banshee, en Livewire te verslaan in ruil voor het vinden van een weg naar huis.

In het tweede seizoen van The Flash, dat momenteel loopt in de VS, heeft de superheld al een aantal keer de grens tussen universa overschreden, en deze omschrijving wijst erop dat hij het nog minimaal één keer extra zal doen. Ter promotie van de aflevering heeft CBS ook een poster vrijgegeven die is vormgegeven als de cover van een comic:

Crossover-poster voor Supergirl en The Flash

De aflevering van Supergirl, Worlds Finest geheten, wordt op CBS uitgezonden op 28 maart. De serie wordt nog niet in Nederland uitgezonden. The Flash is in Nederland te zien bij Fox, waar het tweede seizoen komend weekend van start gaat.

Vorig jaar 750.000 boetes naar buitenland

Nederland heeft afgelopen jaar bijna 750.000 boetes gestuurd aan mensen die hier een verkeersovertreding begingen en werden geflitst, maar in het buitenland wonen. Dat blijkt uit een brief van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Maar nog lang niet iedere boosdoener van over de grens was de klos.

Nederland wisselt al lang kentekengegevens uit met België, Duitsland en Zwitserland, en sinds dik een jaar ook met Frankrijk en sinds half december 2015 met Polen. Er werden sindsdien een kleine 4800 Polen geflitst, van wie er ook al zeker duizend hebben betaald. Er is nog geen beeld van alle betalingen uit de landen. De Duitsers kregen met 357.000 bonnen de meeste Nederlandse boetes.

Ongeveer 200.000 'flits-overtredingen' van auto's met buitenlandse kentekens konden niet worden verwerkt, omdat ze uit landen komen waarmee Nederland nog geen verwerkingssystemen deelt. Van der Steur wil dat zo snel mogelijk voor elkaar zien te krijgen. Intussen wil hij registraties van overtredingen door voertuigen uit die landen wel zo lang mogelijk bewaren, namelijk vier maanden.

Vorig jaar 750.000 boetes naar buitenland
Vorig jaar 750.000 boetes naar buitenland (Foto: ANP)

BMC wint in Tirreno, etappe Parijs - Nice geannuleerd

BMC heeft de openeningsploegentijdrit gewonnen in de Tirreno - Adriatico gewonnen. De ploeg met onder meer Tejay Van Garderen in de gelederen, was op het 22,7 kilometer langer parcours twee seconden sneller dan Etixx-Quick Step. Daniel Oss kwam als eerste over de streep en mag zich in de blauwe leiderstrui heisen.

De klassementsrenners zaten allemaal redelijk bij elkaar in de buurt. Enkel Rigoberto Uran (Cannondale) verloor bijna twee minuten door een val. Bij die val lagen ook Sebastiaan Langeveld en Ramunas Navardauskas op de grond. 

In Parijs - Nice haalden de renners de finish niet. In 'de rit naar de zon' werd er vandaag vooral door de sneeuw gefietst en regende het opgaves. Na 100 kilometer neutraliseerde de organisatie de koers, maar tien minuten later werd de rit helemaal geannuleerd.

Roze muntjes zijn de sleutel in Super Mario Maker

Een vandaag verschenen software-update voor Super Mario Maker voor de Wii U brengt aanvullende voorwerpen, spelstanden en functies om los te gaan in de level-editor en game zelf.

Eén van de nieuwe toevoegingen is het sleutel-voorwerp uit Super Mario World voor de Super NES: hiermee kunnen spelers het nieuwe gesloten deur-voorwerp openen om toegang te krijgen tot nieuwe delen van het level. De sleutel en gesloten deur komen beschikbaar door respectievelijk met de P-schakelaar- en deur-voorwerpen te schudden en kunnen gecombineerd worden om uitdagende nieuwe levels te maken. De sleutel kan zelfs aan vijanden toegevoegd worden, zodat spelers deze moeten verslaan om de sleutel te krijgen en verder te kunnen. Hierdoor is het nu mogelijk om levels te maken met verplichte eindbaasgevechten.

Er wordt ook een nieuw puntenpilaar-voorwerp aan het spel toegevoegd. Deze enorme, onheilspellende pilaren verschenen oorspronkelijk in Super Mario World en komen verpletterend hard omlaag vallen. De bouwer van een level kan de puntenpilaar laten verschijnen door met het Thwomp-voorwerp te schudden.

Spelers die op zoek zijn naar een pittige uitdaging hebben geluk, want na het downloaden van de gratis update wordt het nieuwe niveau ‘supermoeilijk’ toegevoegd aan de Missie met 100 Mario’s. Dit nieuwe niveau verzamelt willekeurige levels die na hun creatie zijn gecategoriseerd als “supermoeilijk”.

Er zijn ook allerlei kostuums vrij te spelen, maar de nieuwe toevoegingen gelden niet alleen voor het spel zelf: de Super Mario Maker Bookmark website, die spelers vanaf een smart device of via internet naar levels laat zoeken, toont nu ook de wereldrecords van Super Mario Maker-spelers.

IndyCar-champ Dixon ziet Halo wel zitten

Vorige week in Barcelona testte het team van Ferrari niet alleen hun eigen wagen, maar ook het zogenaamde Halo-systeem, dat het hoofd van de coureurs moet gaan beschermen. Sindsdien wordt er een felle discussie gevoerd tussen de voor- en tegenstanders van cockpitbescherming. Ook aan de andere kant van de oceaan wordt de discussie nauwgezet gevolgd. Zo is regerend IndyCar-champ Scott Dixon blij dat veiligheid momenteel hoog op de agenda staat. "Het is goed om te zien dat er tijd en geld in wordt geïnvesteerd en dat het nu zelfs al getest kan worden," stelt de man uit Nieuw-Zeeland.

"Er is al heel vaak over gesproken maar het kwam nooit verder dan wat tekenwerk. Dit is een grote stap in de goede richting. Mogelijk zijn er betere systemen dan Halo, maar iedere doorbraak heeft een startpunt nodig en dat lijkt dit te zijn. Voor mij is het belangrijk dat we Halo nu gezien hebben, niet alleen als concept, en daarom gaat men erover praten. Lewis Hamilton vindt dat het er niet uit ziet, Nico Hulkenberg vindt het hele concept niks en Kimi Raikkonen stelt dat de rijder er niet door gehinderd wordt."

Dixon won vorig jaar alweer zijn vierde IndyCartitel en is met 38 zeges inmiddels de op vier na meest succesvolle rijder ooit en veruit de meest gelauwerde van zijn generatie. Alhoewel hij content is met de ontwikkelingen denkt hij dat de huidige Halo niet geschikt is voor ovalracing. "Dan zit het dwarse deel waarschijnlijk in ons zicht. In de bochten kijken we constant op en om ons heen om zover mogelijk te kunnen zien. Maar misschien kunnen wij een aangepast concept van de Halo krijgen. Het grote voordeel lijkt mij dat Halo een standaard onderdeel is dat zo toegepast kan worden op ieder chassis. Daarom hoeven we niet te wachten op de volgende generatie IndyCars."

XCOM 2 krijgt volgende week eerste DLC-pack

Vandaag maakt 2K games bekend dat de eerste XCOM 2 DLC pack “Anarchy’s Children” 17 maart beschikbaar zal zijn. Helaas geen nieuwe gameplaycontent, er zijn allerlei cosmetische veranderingen aan je soldaten te doen, zodat ze er uit zien als een stelletje punkers.

Anarchy’s Children geeft je meer dan honderd nieuwe exotische aanpassingen ter beschikking om je soldaten een uniek uiterlijk te geven. Haarstijlen, face paints, bescherming, helmen, maskers en meer mogelijkheden worden toegevoegd door deze DLC. Je soldaten moeten wel de rank sergeant of hoger hebben om ze volledig aan te kunnen passen.

De uitbreiding voor XCOM 2 is los verkrijgbaar voor 4,99 euro en is ook onderdeel van de Reinforcement Pack die voor 19,99 euro verkrijgbaar is.

XCOM 2 Anarchy's Children (Foto: 2K Games)

XCOM 2 Anarchy's Children (Foto: 2K Games)

XCOM 2 Anarchy's Children (Foto: 2K Games)

Closed bèta van multiplayer Doom begint 1 april

Bethesda heeft vandaag een gameplaytrailer van de multiplayer vrijgegeven om ons voor te bereiden op de closed bèta van Doom, die op 1 april (hopelijk geen grap) begint.

De bèta zal beginnen op 1 april om 04:00 tot en met 4 april om 05:59 op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Deze is dan beschikbaar voor mensen die een pre-order plaatsten voor Wolfenstein: The New Order en hun bètacode reeds hebben aangevraagd. We zien in de trailer dat je ook een demoon kan worden en het dan tegen de overige spelers moet opnemen.

Doom wordt ontwikkeld door id Software, de makers van het originele spel op MS-DOS. Boze demonen, grote wapens en snelle bewegingen vormen de basis voor de gevechten. Of het nu hordes demonen zijn die je terug naar de hel aan het sturen bent in de singleplayer-campagne of het tegen vrienden opneemt in verschillende multiplayer-modi. Eigen content kan worden gemaakt en gedeeld met de Doom SnapMap game-editor.

Doom zal wereldwijd releasen op 13 mei en zal beschikbaar zijn voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

NASA stuurt nieuwe lander naar Mars

NASA gaat weer een nieuwe lander naar de planeet Mars sturen. Eigenlijk zou deze lander, InSight genaamd, deze maand gelanceerd worden, maar dat ging niet door vanwege een lek in een belangrijk instrument aan boord. De bedoeling is nu dat InSight op 5 mei 2018 gelanceerd wordt en op 26 november van dat jaar landt.

De lander gaat gaten boren in de korst van de planeet om zo de binnenkant van Mars te bestuderen. Hierdoor hoopt NASA meer inzicht te krijgen in het ontstaan en de ontwikkeling van planeten als Mars en de Aarde.

Première van Outcast op Dutch Comic Con

De nieuwe tv-serie Outcast gaat in Nederland in première tijdens Dutch Comic Con, twee maanden voordat deze op tv verschijnt. Dat maakt de organisatie vandaag bekend.

Outcast is gebaseerd op de gelijknamige comic van Robert Kirkman, medebedenker van o.a. The Walking Dead. Kirkman is al sinds 2013 bezig de serie op gang te krijgen bij de Amerikaanse tv-zender Cinemax, die vorig jaar in februari bekend maakte een eerste seizoen van tien afleveringen te hebben besteld. Dit seizoen gaat komende zomer van start op Cinemax, en zal in Nederland worden uitgezonden bij Fox. Bezoekers van Dutch Comic Con kunnen echter de eerste aflevering al in het weekend van 26 en 27 maart zien, en hebben hiermee de première.

Het vertonen van eerste afleveringen op een conventie, maanden voordat deze op tv wordt uitgezonden, is niet ongebruikelijk; tijdens Comic-Con International, de grondlegger van het comic con-concept die jaarlijks in San Diego, California plaatsvindt, organiseert tv-studio Warner Bros. doorgaans een screening van de pilots van een aantal nieuwe series. Ook andere studio's organiseren vaak een screening van een pilot om alvast buzz te creëren bij het publiek.

Outcast, gebaseerd op de comic van Robert Kirkman en Paul Azaceta, volgt Kyle Barnes, een jonge man die geplaagd wordt door een demonische possessie in zijn leven. Met de hulp van Reverend Anderson, een priester die ook zo zijn eigen demonen heeft, gaat Kyle op zoek naar antwoorden om het leven dat hij heeft verloren terug te vinden. Maar wat hij ontdekt zou zijn lot, en dat van de wereld, wel eens voorgoed kunnen veranderen.

De serie heeft rollen voor Patrick Fugit (Gone Girl) als Barnes, een man op zoek naar antwoorden en verlossing, die zich afzondert van zijn geliefden uit angst ze pijn te doen, en Philip Glenister (Life on Mars/Ashes tp Ashes) als Reverend Anderson, een prediker die gelooft dat hij een soldaat is in Gods heilige oorlog tegen de krachten van het kwaad op Aarde. Hij is een alcoholist en gokverslaafde die erin gelooft dat het God niet zo gaat om de kleine dingetjes. Gabriel Bateman speelt de rol van Joshua Austin, een acht jaar oude jongen die lijkt te zijn bezeten door demonen, maar er is nog iets anders met hem aan de hand, waaronder een connectie met Kyle...

Fans van Outcast, en andere nieuwsgierigen, kunnen een eerste volledige scène ook alvast op de site van Outcast kijken.

Patrick Fugit in Outcast
Patrick Fugit in Outcast

Manor strikt Alexander Rossi als reserverijder

Alexander Rossi is een druk bezet man komend seizoen. Niet alleen gaat de Amerikaan debuteren in een Indycar, hij zal tevens reserverijder worden voor het Formule 1-team Manor. Vorig jaar maakte Rossi zijn debuut in de F1 bij hetzelfde team, maar komend jaar gaat Manor in zee met rookies Pascal Wehrlein en Rio Haryanto. Voor Rossi was er daardoor geen plek meer over en dus zocht hij zijn heil in zijn geboorteland.

Rossi zal bij de Indycars gaan racen voor Andretti Autosport, dat een samenwerking is aangegaan met Bryan Herta Autosport. De 24-jarige coureur gaf echter al snel na zijn aanstelling aan dat de F1 zijn hoofddoel blijft. Door zijn nieuwe rol als reserverijder bij Manor blijft hij in ieder geval in beeld. "Ik heb het grootste deel van mijn loopbaan geïnvesteerd in een toekomst in de F1," zegt Rossi. "Ik ben niet het type dat dat zomaar weg gooit. Dit is mijn manier om scherp en voorbereid te blijven."

EP wil af van deal met tabaksindustrie

Europa moet de samenwerking met grote tabaksbedrijven zoals Philip Morris in de strijd tegen het smokkelen en namaken van sigaretten stopzetten. Het Europees Parlement deed die oproep woensdag in Straatsburg.

De Europese Commissie sloot de afgelopen tien jaar contracten met de vier grootste tabaksproducenten voor een kleine 2 miljard euro. Hiermee compenseert 'Big Tobacco' inkomsten die de EU en de lidstaten mislopen door de smokkel en illegale handel in tabak en worden rechtszaken hierover afgekocht.

De belangrijkste overeenkomst, die met Philip Morris, loopt in juli af. Het parlement wil hiervan geen verlenging. Volgens het EP voorziet de EU-tabaksrichtlijn uit 2014 al in maatregelen, zoals een systeem dat sigaretten door de hele EU kan traceren.

"Als Brussel dit negeert volgt een harde aanvaring", stelde EU-parlementariër Dennis de Jong (SP). Hij denkt dat het signaal vanuit het parlement een forse tegenvaller is voor verantwoordelijk EU-commissaris Vera Jourova (Justitie).

EP wil af van deal met tabaksindustrie
EP wil af van deal met tabaksindustrie (Foto: ANP)

"Meldoniumgebruik straffen is misdaad tegen menselijkheid"

De maker van het inmiddels beruchte hartmedicijn meldonium, Ivars Kalvins, is niet bepaald gelukkig met de aandacht van de laatste dagen. De ene na de andere topsporters wordt betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel.

"Iemand wilde bijzonder graag dat meldonium verboden zou worden. Als ze niet op een gewone manier kunnen winnen nemen ze hun toevlucht tot dit soort smerige trucjes", foetert Kalvins, die opvallend genoeg doelt op het - voor sporters - verbieden van het spul en niet op het nemen van doping door de atleten. "Omdat we meldonium uit hebben gevonden in de Sovjet-Unie en sporters uit die regio nu goede resultaten halen concluderen die idioten dat meldonium wel prestatiebevorderend moet zijn."

Dat het middel de prestaties direct helpt is volgens Kalvins niet waar. "Onzin! Het helpt sporters om hard te trainen zonder hun hart en spieren te beschadigen", zo lijkt hij zichzelf toch enigszins tegen te spreken. "Ik snap dat de lijst met verboden middelen bijvoorbeeld vochtafdrijvende substanties bevat. Die helpen een sporter gewicht te verliezen en dat heeft direct effect op het resultaat tijdens een wedstrijd. Zo werkt het bij meldonium echter niet! Het is onmogelijk om voor de wedstrijd even een spuit meldonium te nemen en daardoor te winnen. Nee, de winst komt volledig door de wilskracht en de keiharde trainingsarbeid van de sporter", gaat de wetenschapper door. 

"Het medicijn helpt alleen om te voorkomen dat het hart teveel te verwerken krijgt. Met andere woorden, het beschermt je gezondheid. Sporters schorsen omdat ze om hun gezondheid geven is wat mij betreft niks minder dan een misdaad tegen de menselijkheid!" Kalvins lijkt wel voorbij te gaan aan de mogelijkheid die sporters hebben om het middel niet te gebruiken en toch hard te trainen. 

Webber: "Toro Rosso met Verstappen is iets om in de gaten te houden"

Mark Webber heeft hoge verwachtingen van Max Verstappen en Toro Rosso voor komend jaar. De oud Formule 1-coureur verwacht dat Toro Rosso dit jaar hoge ogen kan gooien, maar benadrukt ook dat Verstappens tweede seizoen zwaarder kan worden voor de Nederlander.

"Hij komt nu in zijn tweede jaar, dat zwaarder dan je eerste seizoen kan zijn", waarschuwt Webber Verstappen. "In je eerste jaar krijg je van iedereen lof en schouderklopjes en heb je krediet, maar in je tweede seizoen verwacht men dat je presteert. We zullen zien hoe Max daarmee omgaat, maar ik denk dat Toro Rosso met hem wel iets is om in de gaten te houden."

Gevraagd naar wat Webber van de titelstrijd verwacht tussen Mercedes en Ferrari, uitte de regerend WEC-wereldkampioen zijn twijfels of Ferrari het Mercedes lastig kan maken. "Ik verwacht dat het tussen Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel zal gaan. Ik denk dat Lewis enigszins de overhand heeft, op basis van vorm en eerdere jaren. Maar Nico is meer dan capabel genoeg om kampioen te worden. Hij moet alleen wel zorgen dat alles gedurende twaalf maanden op zijn plaats valt, wat niet gemakkelijk is tegen Lewis."

"Ik denk niet dat Ferrari al ver genoeg is wat betreft hetgeen erbij komt kijken om het kampioenschap naar je toe te trekken, met de concurrentie van Mercedes", vervolgt Webber. "Maar het interne gevecht tussen Lewis en Nico zou Seb misschien kunnen helpen, dat zou hen wat punten kunnen kosten. Maar hij krijgt een zware dobber aan Mercedes. Dat team is ontzettend taai en de testresultaten zien er ook goed uit."

Toro Rosso met Verstappen is iets om in de gaten te houden (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Toro Rosso met Verstappen is iets om in de gaten te houden (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Nieuwe beelden in internationale Ghostbusters-trailer

Een nieuwe internationale trailer voor Ghostbusters toont, nog geen week na de eerste trailer, een handjevol nieuwe beelden van het team en hun assistent.

De internationale trailer is in grote lijnen hetzelfde als de vorige en zal dus geen sceptici van deze remake over de streep trekken. Wat de trailer wel doet is iets meer vertellen over de vier 'busters en Kevin, hun door Chris Hemsworth gespeelde assistent.

Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon en Leslie Jones zijn als de nieuwe Ghostbusters te zien vanaf 14 juli, in IMAX 3D.

Info 25.000 Rotterdammers tijdelijk openbaar

Privacygevoelige informatie van ongeveer 25.000 Rotterdammers is tijdelijk openbaar geweest. Dat kwam doordat een medewerker van de gemeente per abuis de informatie opvraagbaar had gemaakt via internet.

Het ging om namen, adresgegevens en burgerservicenummers uit gemeentelijke belastingbestanden in de periode 1996-2004. De informatie was vermoedelijk in de maanden januari en februari te zien "als daar gericht naar werd gezocht". De gemeente, die op 25 februari werd getipt door de Verening van Nederlandse Gemeenten, kan niet uitsluiten dat gegevens naar buiten zijn gekomen.

Volgens de Rotterdamse wethouder Visser worden er gesprekken gevoerd met de betrokken medewerker, om zo te achterhalen hoe het kon gebeuren dat de gegevens op straat kwamen te liggen. Ook wordt de computer van de medewerker onderzocht. 

De gemeente heeft de betrokken mensen woensdag een brief gestuurd.

Update 16:48

User vega op Tweakers heeft meer informatie. Hij vertelt dat er geen ambtenaren betrokken waren bij het lek, maar dat het om een extern bedrijf gaat die de fout heeft gemaakt. Een ex-medewerker van dat bedrijf heeft een USB-stick met (oude) gegevens van meerdere gemeentes aan zijn router gehangen en zo de gegevens openbaar gemaakt.

Info 25.000 Rotterdammers tijdelijk openbaar
Info 25.000 Rotterdammers tijdelijk openbaar (Foto: BuzzT)

'Aantal asielzoekers naar Nederland halveert'

Door de overeenkomst tussen Europa en Turkije zou het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, moeten halveren. Als dat niet lukt, dan wordt gekeken naar alternatieven. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens hem is het wel lastig om aantallen te noemen, omdat dit ook afhangt van wat andere EU-landen doen met het overnemen van vluchtelingen.

In de principeovereenkomst met Turkije staat dat mensen die in Griekenland aankomen, worden teruggebracht naar Turkije. Van daaruit kunnen ze in aanmerking komen voor overplaatsing naar een EU-land. Het idee is volgens Dijkhoff dat dit leidt tot een "drastische daling van het aantal asielzoekers" in de EU.

Het kabinet had voor dit jaar de komst van 58.000 vluchtelingen geraamd, evenveel als vorig jaar.

'Aantal asielzoekers naar Nederland halveert'
'Aantal asielzoekers naar Nederland halveert' (Foto: ANP)

Bestand in Syrië hoeft niet af te lopen

Het staakt-het-vuren in Syrië kan gewoon doorlopen en hoeft dit weekeinde niet te worden verlengd. Dat heeft de speciale gezant voor Syrië van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, woensdag gezegd.

Het bestand begon op 27 februari. De Mistura zei dat hij sommige strijdende partijen heeft horen zeggen dat het staakt-het-vuren na twee weken zou aflopen. "Wat de VN betreft had de staking van de vijandelijkheden een open einde", aldus de VN-gezant.

De Mistura zei dat hij nu serieus werk wil maken van vredesgesprekken, ofschoon de Syrische regering en haar tegenstanders nog niet hebben toegezegd bij dergelijke gesprekken aan te willen schuiven. Hij wil maandag beginnen met inhoudelijke gesprekken over drie kernpunten: het toekomstige bestuur van Syrië, het organiseren van verkiezingen binnen anderhalf jaar en een nieuwe grondwet.

'Bestand in Syrië hoeft niet af te lopen'
'Bestand in Syrië hoeft niet af te lopen' (Foto: ANP)

V&D wordt Decathlon in centrum Den Haag

De V&D-winkel in hartje Den Haag krijgt een nieuwe gebruiker. De Franse sportwinkelketen Decathlon opent een vestiging in de kelder. Daarbij wordt ook een deel van de begane grond gehuurd.

Decathlon heeft woensdag een bericht van Omroep West bevestigd. De keten en de eigenaar van het pand hopen deze week de contracten te tekenen. Rond de jaarwisseling moet de winkel aan de Grote Marktstraat worden geopend. Decathlon neemt ongeveer vijftig mensen in dienst.

V&D ging half februari failliet, nadat gesprekken over een overname waren mislukt. Daardoor moet er een nieuwe bestemming worden gevonden voor de 62 winkels.

Decathlon wil nog een winkel openen in Den Haag. Die moet aan de A4 komen, vlak bij het stadion van ADO Den Haag. Daar is nog geen groen licht voor.

V&D wordt Decathlon in centrum Den Haag
V&D wordt Decathlon in centrum Den Haag (Foto: ANP)

Gestolen gegevens kankerpatienten nog zoek

De gestolen schijf met gegevens van honderden kankerpatiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is nog niet terecht. "De schijf is nog steeds kwijt, we hebben geen idee waar die is", zegt een woordvoerster woensdag.

Vorige week donderdag werd de diefstal van de onbeveiligde harde schijf met gevoelige gegevens van 781 patiënten bekend. De schijf werd uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen. Het gaat om data van patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten nog in leven.

Op de schijf staan ook een aantal bestanden van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. In deze bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling.

De onderzoeker had de gegevens nooit mee mogen nemen. De Patiëntenfederatie noemde het voorval "onbestaanbaar en hoogst onverantwoordelijk"en betwijfelt of het Antoni van Leeuwenhoek de patiëntgegevens wel goed heeft beveiligd.

Gestolen gegevens kankerpatiënten nog zoek
Gestolen gegevens kankerpatiënten nog zoek (Foto: ANP)

Zandvoort twee keer gastheer Noord-Europees Formule 4

Het Noord-Europees Formule 4-kampioenschap zal twee keer in actie komen op Circuit Park Zandvoort, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde racekalender voor 2016. De eerste keer in het weekend van 15 mei tijdens de Pinksterraces, de tweede keer drie weken later tijdens de Max Verstappen Fandagen.

De racekalender telt in totaal zeven races, met de seizoensopener - onder voorbehoud - op 1 mei in Sochi tijdens de Formule 1 GP van Rusland en de afsluiter op 10 september in Ahvenisto, Finland. Eind juli en eind augustus zal er gereden worden op de Moscow Raceway, waarbij het tweede bezoek samen valt met de DTM, en begin september zal Anderstorp in Zweden gastheer zijn van een Formule 4-weekend.

De Noord-Europese Formule 4-kampioenschap werd voor het eerst verreden in 2015, het seizoen dat gewonnen is door de Fin Niko Kari. Oorspronkelijk zou er ook een Nederlands kampioenschap worden georganiseerd, maar in januari is besloten om enkele races op Zandvoort bij het Noord-Europese kampioenschap te voegen. Aan het kampioenschap doet één Nederlander mee; Richard Verschoor.

Datum Circuit Evenement
29 april- 1 mei* Sochi Autodrom, Rusland F1 GP van Rusland
13 - 15 mei Circuit Park Zandvoort, Nederland Pinksterraces
3 - 5 juni Circuit Park Zandvoort, Nederland Max Verstappen Fandagen
22 - 24 juli Moscow Raceway, Rusland Russian Touring Championship
19 - 21 augustus Moscow Raceway, Rusland DTM
3 - 4 september Anderstorp, Zweden -
9 - 10 september Ahvenisto, Finland -

Verdachten Keulen aangehouden

De Duitse politie heeft twee verdachten opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de golf van aanrandingen in de nieuwjaarsnacht in Keulen. Volgens de regionale krant Rheinische Post zijn de twee gepakt nadat er dinsdag foto's van verdachten waren verspreid.

Een 26-jarige man werd dinsdag nog in de plaats Kerpen aangehouden. Een 31-jarige man meldde zich 's avonds bij de politie in Hamm. Hij had zichzelf herkend op een van de foto's. De twee verdachten zijn overgebracht naar Keulen.

Woensdag gaf de politie ook beelden vrij van twee mannen die in de bewuste nacht op het plein voor het station van Keulen met een pistool in de lucht hadden geschoten.

Verdachten Keulen aangehouden
Verdachten Keulen aangehouden (Foto: ANP)

Vakcentrales: actie tegen kanker door werk

Nederland moet zich als voorzitter van de EU in Europees verband hard maken voor het terugdringen van kankerverwekkende stoffen op de werkvloer. Door het opstellen van strenge regels op dit gebied kunnen jaarlijks vele duizenden sterfgevallen worden voorkomen. Dat stellen de vakcentrales FNV, CNV en VCP samen met de Europese vakbondskoepel ETUC in een brandbrief aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Volgens de opstellers van de brief sterven er elk jaar in Europa ruim 100.000 werknemers doordat zij in aanraking zijn gekomen met kankerverwekkende stoffen op het werk, zoals diesel, steenstof of chroom. "Als EU-voorzitter kan Nederland zorgen voor strenge regels voor de vijftig gevaarlijkste stoffen en zo tot 90 procent van de sterfgevallen voorkomen", zo stellen de vakcentrales.

Sinds 2004 bestaat er een Europese richtlijn over het gebruik van de stoffen op de werkvloer. Volgens de centrales bevat deze echter slechts grenswaardes voor drie stoffen die ook nog eens verouderd zouden zijn. De opstellers van de brief vragen Asscher de lijst nog dit jaar uit te breiden tot vijftig kankerverwekkende stoffen. "Het is erg in de mode om te praten over minder regels vanuit Brussel", aldus FNV-voorzitter Ton Heerts. "Maar heldere en strenge regels maken hierbij het verschil uit tussen gezond of ziek, tussen leven en dood. De werkvloer moet geen route worden naar ziekte of zelfs overlijden."

Vakcentrales: actie tegen kanker door werk
Vakcentrales: actie tegen kanker door werk (Foto: ANP)

Russen: "Geen doping gebruikt, zegt leugendetector"

De Russische shorttracker Semen Elistratov en langebaanschaatser Pavel Kulizhnikov hebben geen doping gebruikt. Dat zou althans blijken uit een leugendetectortest, zo zegt de baas van de Russische schaatsbond Alexei Kravtsov.

"We hebben onze atleten onderworpen aan een test met een leugendetector, volledig volgens de algemeen geaccepteerde internationale standaarden", vertelde Kravtsov tijdens een persconferentie. "Dat gaat met audio, video en is allemaal volledig controleerbaar door advocaten. Elistratov en Kulizhnikov hebben de test gedaan en daaruit bleek dat ze niet opzettelijk meldonium hebben genomen nadat het op 1 januari verboden werd."

Niet alleen atleten worden getest, volgens Kravtsov. "We testen ook medisch professionals met een leugendetector, want we pakken dit grondig aan. Het is echt een complexe test, we zijn er al gauw vijf uur per dag mee bezig. We zijn hier al twee weken druk mee en het verwerken van de resultaten kost de nodige tijd. De arts van het shorttrackteam heeft zelf ook al flink wat sporters ondervraagd." Het shorttrackteam kent ook al de nodige gevallen, want naast olympisch kampioen Elistratov werden ook al drie leden van het damesteam betrapt op meldoniumgebruik. 

Ook topworstelaar positief op doping

De lijst met sporters die positief hebben getest op het verboden middel meldonium blijft maar groeien. Dit keer is het echter geen Rus, maar een Georgiër die toegevoegd wordt aan de lijst.

Worstelaar Davit Modzmanashvili is betrapt op het gebruik van het hartmedicijn dat sinds 1 januari verboden is. Vakhtang Blagidze, de coach van het Georgische team, zegt dat Mozmanashvili vorige maand een positief plasje inleverde. De superzwaargewicht won op de Olympische Spelen in Londen in 2012 nog het zilver.

In 2008 pakte Modzmanashvili de Europese titel, maar die werd hem na een positieve dopingtest afgenomen. Hem hangt nu dan ook een levenslange schorsing boven het hoofd. Nog vijf andere Georgische worstelaars zijn betrapt, maar van hen zijn de namen nog niet bekendgemaakt: voorlopig ontkennen de vijf de aantijgingen.

Volgens de Georgische worstelbond was geen van de zes zeker van een plekje in het olympische team van komende zomer, maar was het zeker mogelijk dat ze zich zouden plaatsen voor Rio. 

Pinguïn bezoekt jaarlijks zijn redder

De Braziliaanse visser João Pereira de Souza (71) trof in 2011 een vrijwel dode pinguïn aan. Het arme dier was uitgehongerd, helemaal onder de olie en bijna dood. De Braziliaan is ruim een week bezig geweest om alle olie uit de veren van het dier te wassen en hem met sardines weer op de been te helpen.

Toen de pinguïn, die hij Jinjing noemde, weer opgeknapt was, liet João hem weer terug in zee. Hij had niet verwacht de pinguïn ooit nog terug te zien. Hij was dan ook zeer verrast dat de pinguïn een paar maanden later ineens weer opdook. Jinjing herkende zijn redder en ging mee naar zijn huis. Sindsdien is hij 8 maanden per jaar bij zijn beste vriend en de rest van de tijd dobbert hij voor de kust van Argentinië en Chili.

'Niemand anders mag hem aanraken, dan hapt ’ie naar ze. Door mij laat hij zich voeren, wassen en oppakken' vertelt João tegen de Braziliaanse nieuwszender Globo TV. 'In juni komt hij bij me en in februari vertrekt hij weer. Elk jaar lijkt hij weer blijer om me terug te zien.''Pensioenfondsen tegen lagere medicijnprijs'

Nederlandse pensioenfondsen stemden in 2014 tegen een voorstel dat farmaceut Gilead zou dwingen prijzen van het geneesmiddel Solvadi te verlagen. Dat meldt televisieprogramma Zembla woensdag na eigen onderzoek.

Solvadi is een medicijn tegen hepatitis C. In de Verenigde Staten kost een enkele pil 1000 dollar, zo rekende Zembla voor. In Nederland wordt voor het medicijn 600 euro betaald. Volgens de onderzoekers staat door de hoge prijs de toegang tot het middel onder druk.

Zembla ontdekte dat onder meer pensioenfondsen ABP en SBZ tijdens een aandeelhoudersvergadering van Gilead tegen het voorstel stemden om het salaris van Gilead-topman John Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen.

PFZW
Uit de reportage blijkt onder meer dat miljoenenbeloningen voor bestuurders, die worden vastgesteld door de aandeelhouders, voor hogere medicijnprijzen zorgen. Managers krijgen daardoor veel prikkels om de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven.

Overigens werd het voorstel om het salaris van de bedrijfstop van Gilead aan de beschikbaarheid van medicijnen te koppelen door 98 procent van de aandeelhouders verworpen, omdat ook zij profiteren van hogere prijzen. Pensioenfonds PFZW zou wel voor het voorstel hebben gestemd.

'Pensioenfondsen tegen lagere medicijnprijs'
'Pensioenfondsen tegen lagere medicijnprijs' (Foto: ANP)

Miley mengt zich in naaktruzie rond Kim

Miley Cyrus heeft zich gemengd in de ruzie tussen Kim Kardashian, Bette Midler en Chloë Grace Moretz. Miley heeft op Instagram een emoji geplaatst van de billen van Kim Kardashian met daarbij een flinke lap tekst waarin de Wreckin Ball-zangeres van leer trekt tegen de ruziënde vrouwen.

"Lieve dames, jullie reageren allemaal een beetje overdreven. Waarom zorgen we, wij welgestelde vrouwen (mezelf incluis), er niet voor dat we onze energie steken in het creëren van banen voor vrouwen die dat hard kunnen gebruiken. En zouden we in het kader van Internationale Vrouwendag niet eens één dag normaal tegen elkaar kunnen doen?", aldus een verbroederende Miley.

Kim kreeg het afgelopen week aan de stok met Bette Midler en Chloë Grace Moretz omdat ze een naaktfoto van zichzelf op Twitter had gezet. De twee andere dames vonden het getuigen van weinig smaak en ze vonden bovendien dat Kim er een verkeerd signaal mee af gaf.

Miley mengt zich in naaktruzie rond Kim
Miley mengt zich in naaktruzie rond Kim (Foto: BuzzE)

Riot koopt kleine studio op

Riot, de maker van League of Legends heeft Radiant Entertainment overgenomen. Radiant Entertainment was bezig met een een free-to-play game, Rising Thunder, maar daar wordt per direct mee gestopt. Het spel zat al in de alpha fase, maar gaat dus niet meer verder.

In de aankondiging is te lezen dat zij zullen werken aan een nog nieuwe onbekende game. De ontwikkeling van Stonehearth zal wel blijven doorgaan. Dit spel was ook bij de studio in ontwikkeling. Meer info zal binnenkort bekend worden.

Screenshot Rising Thunder
Screenshot Rising Thunder

Vrouw gesnapt met coke in borstimplantaten

Met een kilo cocaïne verstopt in haar borstimplantaten is een vrouw uit Colombia gesnapt op het vliegveld van het Duitse Frankfurt. Volgens de Duitse douane waren de drugs bedoeld voor de Spaanse markt.

De drugs werden verwijderd tijdens een operatie die enkele uren in beslag nam. Hoe de douane de vrouw in het vizier kreeg, is niet duidelijk.

Vrouw gesnapt met coke in borstimplantaten
Vrouw gesnapt met coke in borstimplantaten (Foto: ANP)

'Noord-Korea heeft kernwapen voor raket'

Noord-Korea heeft naar eigen zeggen kernwapens gemaakt die met raketten kunnen worden gelanceerd. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA woensdag opgetekend uit de mond van Kim Jong-un. "Dit is een ware nucleaire afschrikking", zei de Noord-Koreaanse leider tijdens een bezoek aan nucleaire technici en wetenschappers.

De wapens zijn kleiner gemaakt waardoor ze nu op ballistische raketten passen. In hoeverre dat klopt is onduidelijk. Staatsmedia hebben al eerder gemeld dat het stalinistische land over deze mogelijkheid beschikt, maar dat werd internationaal betwijfeld. Het is wel de eerste keer dat Kim Jong-un er zelf iets over zegt.

'Noord-Korea heeft kernwapen voor raket'
'Noord-Korea heeft kernwapen voor raket' (Foto: ANP)

Recordverlies voor energieconcern E.ON

Het Duitse energieconcern E.ON heeft vorig jaar het grootste verlies uit zijn geschiedenis in de boeken gezet. Het bedrijf schreef miljarden af op zijn kolen- en gascentrales.

Daardoor verdubbelde het nettoverlies van E.ON tot 7,7 miljard euro. Dat was meer dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Zij rekenden op een jaarverlies van 6,4 miljard euro. De onderliggende winst, dus exclusief afschrijvingen, kwam uit op bijna 1,7 miljard euro. De omzet van E.ON bedroeg vorig jaar ruim 116 miljard euro.

E.ON ontstond in 2000 door een fusie van Veba en Viag. Het was het derde jaarverlies voor E.ON, nadat eerder in 2011 en 2014 rode cijfers werden geschreven. Voor 2016 rekent de onderneming op een onderliggende winst van 1,2 tot 1,6 miljard euro.

Recordverlies voor energieconcern E.ON
Recordverlies voor energieconcern E.ON (Foto: ANP)

'Galaxy S7 zelf repareren? Begin er niet aan'

Ook Samsung's nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S7 smartphone, kan kapotgaan. Maar zelfs zeer handige gebruikers zullen veel moeite hebben om het apparaat te herstellen zonder nog meer stuk te maken. Reparatiewebsite iFixit concludeert na onderzoek dat het scherm bij de meeste reparaties waarschijnlijk niet heel blijft.

Het vervangen van het verlijmde glas, een veel voorkomende reparatie, is nauwelijks te doen zonder het daarachter liggende scherm kapot te maken. En bij het plaatsen van een nieuwe USB-poort moet eerst het scherm worden verwijderd, wat dit waarschijnlijk ook niet overleeft.

Het lijkt voor de meeste S7-bezitters verstandig om een reparatie toch maar door een vakman te laten uitvoeren. In veel gevallen zal dit niet goedkoop zijn, maar zelf fiksen kan tot veel erger leiden.

'Galaxy S7 zelf repareren? Begin er niet aan'
'Galaxy S7 zelf repareren? Begin er niet aan' (Foto: BuzzT)

Poetin: "Dopinggevallen zijn losstaande zaken"

De Russische president Vladimir Poetin heeft via woordvoerder Dmitry Peskov laten weten dat de Russische sportwereld niet als één groot dopingfeest gezien moet worden. In de laatste dagen worden de sporters bij bosjes betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel meldonium, maar structureel is het zeker niet, zegt men.

"Natuurlijk weten we bij het Kremlin ook wat er speelt, die informatie krijgen we van het sportministerie", zegt Peskov. "Deze situatie moet echter niet geprojecteerd worden op de hele Russische sportwereld. Het mag niet zo zijn dat enkele losstaande gevallen een schaduw werpen over de geweldige prestaties van de Russische sporters."

Peskov liet weten dat het 'presidentiële comité voor sport' al sinds enkele maanden bezig is met onderzoek naar dopinggevallen. "Dit doen we zo open mogelijk en in overleg met de internationale sportbonden. Laten we er duidelijk over zijn dat het hier over individuele atleten gaat", sluit Peskov af. 

Bolletjesslikker met 1,2 kilo heroïne gepakt

De Duitse douane heeft in een bus uit Amsterdam een 31-jarige man gepakt die 1,2 kilo heroïne had ingeslikt. De man was onderweg naar München toen hij werd gesnapt, maakte de douane in Ulm woensdag bekend. De bolletjesslikker komt uit Mali.

Hij maakte een nerveuze indruk tijdens de controle afgelopen weekeinde. Hij testte positief op een drugstest en werd voor verder onderzoek meegenomen naar een ziekenhuis. De man bleek honderd pakketjes heroïne in zijn lichaam te hebben. De lading werd vervolgens operatief verwijderd.

Bolletjesslikker met 1,2 kilo heroïne gepakt
Bolletjesslikker met 1,2 kilo heroïne gepakt (Foto: ANP)

Reünieconcert K-otic gaat door

Het reünieconcert van K-otic gaat er komen. De band haalde via een crowdfundingsactie in een paar dagen tijd ruim 25.000 euro op voor een concert op 10 december.

Sita Vermeulen, een van de zeven leden van K-otic, had niet verwacht dat het geld voor het reünieconcert al zo snel zou zijn ingezameld. "Ik ben zo dankbaar, het is overweldigend", liet de 35-jarige zangeres weten aan AD.nl.

Zondag trad Sita voor het eerst in jaren weer op met Anna Speller, Rachel Kramer, Stefan de Roon, Martijn Terporten, Bart Voncken en Bouchra Tjon Pon Fong. In Carlo's TV Café bracht K-otic, dat in 2001 ontstond uit het tv-programma Starmaker, hun hit 'Damn I Think I Love You' ten gehore. "Het was als thuiskomen. Alsof we niet zijn gestopt. En ik kende alle teksten nog uit mijn hoofd."

Genoeg geld voor reünieconcert K-otic
Genoeg geld voor reünieconcert K-otic (Foto: BuzzE)

De Winterschilder moet terug

De Winterschilder moet terugkomen, vindt FNV. De vakbond pleit voor het herinvoeren van de oude overheidspremie om particulieren te bewegen juist in de koudste maanden van het jaar een schilder in te huren.

Het voorstel is onderdeel van een breder plan om de 'winterwerkloosheid' onder schilders aan te pakken. FNV stoort zich eraan dat elk jaar in de wintermaanden circa 1500 van de ruim 25.000 schilders in Nederland tijdelijk van een WW-uitkering moeten leven. Het gaat om krachten die in het najaar ontslagen worden en als het weer beter wordt opnieuw in dienst komen.

"In de winter kan met behulp van doeken en de nieuwste verf best doorgewerkt worden", stelt FNV-bestuurder Peter Roos. Menig schildersbedrijf biedt zijn diensten nu ook al tegen kortingen aan in de winter, maar de oude overheidsregeling is jaren geleden afgeschaft.

'De Winterschilder moet terug'
'De Winterschilder moet terug' (Foto: ANP)

Man rijdt ruim drie keer te hard

Een automobilist heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met ruim 100 kilometer per uur door het Noord-Hollandse Langedijk geracet. Dat deed hij op de Voorburggracht, waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt.

Agenten hadden de auto hard langs zien rijden. Ze gaven de bestuurder een stopteken, maar dat negeerde hij. Uiteindelijk werd de snelheidsduivel, een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, op de provinciale weg N504 bij Oudkarspel aangehouden. Hij bleek te veel te hebben gedronken. Zijn bijrijder kon zich niet identificeren.

Man rijdt ruim drie keer te hard
Man rijdt ruim drie keer te hard (Foto: ANP)

Havenspoorlijn Rotterdam wordt verlegd

Het Havenbedrijf Rotterdam gaat de Havenspoorlijn, het eerste deel van de Betuweroute, over een lengte van ongeveer 4 km verleggen. Hierdoor gaat de goederenspoorlijn niet meer over de Calandbrug, zodat scheepvaart en spoorverkeer elkaar vanaf 2020 niet langer in de weg zitten. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De aanleg van het nieuwe tracé kost ongeveer 275 miljoen euro. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt hieraan ruim 100 miljoen euro bij en de Europese Unie 62 miljoen euro. Het Havenbedrijf betaalt de rest. Het Havenbedrijf legt de nieuwe verbinding aan en draagt de spoorlijn daarna over aan ProRail.

Door het verleggen van de spoorlijn wordt het treinverkeer van en naar Europoort en de Maasvlakte niet meer belemmerd door het scheepvaartverkeer. Hiermee wordt de doorstroming flink verbeterd.

Havenspoorlijn Rotterdam wordt verlegd
Havenspoorlijn Rotterdam wordt verlegd (Foto: ANP)

Bijna 2 miljoen voor Gelderse schaapskuddes

Gelderland steekt tot 2020 bijna 2 miljoen euro in het behoud van traditionele schaapskuddes met een herder. Ruim 1,6 miljoen gaat naar het beheer van natuurterreinen door de inzet van schaapskuddes en drie ton is bestemd voor het behoud van schaapskooien.

Dat antwoorden Gedeputeerde Staten woensdag op vragen van Statenfracties over de financiële moeilijkheden van schaapherders. De herders zeggen dat ze het hoofd nauwelijks meer boven water kunnen houden omdat ze worden weggeconcurreerd door commerciële bedrijven. Zulke bedrijven kunnen op bestelling ergens een kudde inzetten. Maar in Gelderland is dat volgens GS niet mogelijk, want de provincie heeft vastgelegd dat er alleen geld is voor kuddes die bestaan uit minstens honderd ooien van een zeldzaam ras met een herder en een hond.

In Gelderland loopt ruim een kwart van alle schaapskuddes van Nederland. Volgens de provincie is het ongewenst dat er kuddes verdwijnen, want dat zou de kwaliteit van heide en zandverstuivingen ernstig aantasten. Als de problemen aanhouden, gaat Gelderland opnieuw met de terreinbeheerders praten.

Bijna 2 miljoen voor Gelderse schaapskuddes
Bijna 2 miljoen voor Gelderse schaapskuddes (Foto: ANP)

Beveiligers Schiphol trekken aan de bel

De invoering vorig jaar van een nieuw beveiligingssysteem op Schiphol heeft geleid tot hoge werkdruk van de beveiligers, lange wachtrijen en een verhoogd risico op onveilige situaties. Dat komt naar voren in een enquête van FNV Beveiliging onder de bijna 550 beveiligers. De resultaten worden woensdagmiddag aangeboden aan de directie van Schiphol.

De resultaten van de enquête zijn schokkend, stelt FNV: 66 procent van beveiligers vindt dat de veranderingen sinds juni 2015 een negatief effect hebben op hun alertheid, wat de risico's voor de veiligheid vergroot. Ze zeggen last te hebben van lawaai, extreme temperaturen en de verlichting. Ook moeten ze vaak te lang achtereen doorwerken.

De problemen worden volgens FNV veroorzaakt doordat Schiphol al jarenlang bezuinigt op beveiliging. Beveiligingsbedrijven zijn daartoe aangezet door Schiphol dat in een moordende concurrentieslag verwikkeld is.

Meer personeel
FNV benadrukt dat het onderzoek is gedaan tijdens de winterperiode wanneer het relatief rustig is. Ook in deze periode bleek de werkdruk onder beveiligers hoog: Bijna 90 procent vindt dat de werkdruk sinds juni 2015 is toegenomen, omdat er te weinig personeel wordt ingezet.

De beveiligers pleiten voor meer personeel en strikte naleving van de de normen voor veilig en gezond werk, inclusief een pauze van dertig minuten om de twee uur. Ook willen ze dat de problemen rond lawaai en verlichting worden opgelost.

Beveiligers Schiphol trekken aan de bel
Beveiligers Schiphol trekken aan de bel (Foto: ANP)

Go-kampioen verslagen door computer Google

Een computer van Google heeft in een spelletje Go verrassend de wereldkampioen verslagen. De computer AlphaGo versloeg de 33-jarige Zuid-Koreaan Lee Sedol in de eerste van vijf spelletjes.

De winst van de computer was niet verwacht. Het bordspel kent bijna oneindig veel mogelijkheden en een computer is daarop moeilijk te programmeren.

De komende dagen worden de andere 4 wedstrijden gespeeld.


'Russische shorttracksters positief op doping'

Het Russische meldoniumverhaal is nog lang niet afgelopen: volgens media in het land hebben ook drie shorttracksters positief getest op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn.

Het zou gaan om het 20-jarige talent Ekaterina Strelkova en ploeggenotes Ekaterina Konstantinova en Tatiana Borodulina. Laatstgenoemde won in 2005 in Turijn vier gouden medailles op het EK. Ze kwam enkele jaren uit voor Australië, onder meer op de Olympische Spelen van 2010. Tegenwoordig komt ze weer uit voor Rusland, net als op de Spelen van 2006 en 2014 - waarop Borodulina deel uitmaakte van het team dat vierde werd op de aflossing. 

Alle drie maakten geen deel uit van het Russische team voor het WK dat later deze week begint. Strelkova trok zich kortgeleden terug voor dat WK met, naar eigen zeggen, een blessure. De Russische zou inmiddels zelfs al haar pagina's van sociale media hebben verwijderd en geeft net als Konstantinova en Borodulina geen antwoord op vragen van de media. 

Vriend Anouk wilde niet gaan

Toen Anouk vorig jaar haar vriend Dominique Schemmekes leerde kennen, vroeg ze zich af wat de 21-jarige basketballer in haar zag. In een interview met Grazia vertelt de zangeres over haar relatie met Dominique, met wie ze haar zesde kind verwacht.

"Hij is zo'n ongelofelijke lieverd. En ook prachtig om te zien. Maar ik had ook zoiets van 'Wat moet je met mij? We schelen negentien jaar. Doe even normaal'. Maar hij wilde niet gaan."

Dat het ook anders kan lopen, schiet soms door Anouks hoofd. "Hij is nog zo jong. Ik bedoel, straks komt-ie een of andere jonge griet tegen waarvan hij denkt: ja, dit is 'r. Ik heb dat ook vaak tegen hem gezegd, maar hij wil het niet horen. Kijk, er komt een moment dat ik zestig ben. Dan is hij 39. Het leven begint dan pas. En dan zit-ie met een oude taart in Frankrijk kaasjes te eten."

Daar mag Anouk zich van zichzelf 'niet al te druk over maken'. "Hij wil het al helemaal niet horen. Daarbij, ik ben met mannen getrouwd geweest die wel van mijn leeftijd waren en ook dat gaf geen garantie. Daarom geniet ik van het moment. En als ik dan toch de keuze heb om zoiets in de slaapkamer te hebben lopen... dan ga ik daar geen nee tegen zeggen."

Vriend Anouk 'wilde niet gaan'
Vriend Anouk 'wilde niet gaan' (Foto: BuzzE)

Miljoenen om pop in buitenland te stimuleren

De komende jaren wordt er meer dan 4 miljoen euro vrijgemaakt om Nederlands poptalent in het buitenland op de kaart te zetten. Om dit te realiseren werken de popsector en de overheid samen.

Buma Cultuur en het Fonds Podiumkunsten maken in de periode 2017-2020 samen jaarlijks 1 miljoen euro hiervoor vrij. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) geeft 190.000 euro voor een snelle start van het plan, meldde haar ministerie woensdag.

De hoop is dat door vaker in het buitenland concerten te geven meer Nederlandse popbands daar doorbreken.

Nederlandse bands, dj's en artiesten treden jaarlijks duizenden keren in het buitenland op. In 2013 ging het om meer dan 14.000 buitenlandse optredens verzorgd door 1086 Nederlandse artiesten.

Miljoenen om pop in buitenland te stimuleren
Miljoenen om pop in buitenland te stimuleren (Foto: BuzzE)

Inval in hoofdkantoor Franse voetbalbond

Bij een inval in het hoofdkantoor van de Franse voetbalbond zijn documenten in beslag genomen. De doorzoeking in opdracht van het Zwitserse Openbaar Ministerie en de Franse justitie heeft te maken het het strafrechtelijk onderzoek naar voormalig FIFA-president Sepp Blatter. Het onderzoek naar het financiële mismanagement van de Zwitser loopt al sinds september.

Blatter wordt ervan verdacht een dubieuze betaling van twee miljoen Zwitserse Frank (1,8 miljoen euro) aan Michel Platini te hebben gedaan. Zowel Blatter als UEFA-voorzitter Platini is door de beroepscommissie van voetbalbond FIFA voor zes jaar geschorst. Ze hebben beroep aangetekend bij het internationale sporttribunaal CAS.

Volgens Blatter heeft hij het geld aan Platini overgemaakt vanwege werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 voor hem verricht heeft. De betaling volgde later omdat de FIFA destijds niet over voldoende financiële middelen beschikte.

'Sharapova vijf keer gewaarschuwd over meldonium'

Tennisster Maria Sharapova zou maar liefst vijf keer gewaarschuwd zijn over het feit dat het hartmedicijn meldonium vanaf 1 januari 2016 verboden werd voor sporters. De Russische nummer zeven van de wereld gaf tijdens haar persconferentie aan wel een email gehad te hebben van wereldantidopingautoriteit WADA, maar niet op de link naar de nieuwe verboden middelen te hebben geklikt.

Volgens Britse media was dat echter niet de enige waarschuwing. Zo zouden de tennisautoriteiten alle spelers en speelsters meerdere malen op de hoogte hebben gesteld van de nieuwe regels. De eerste keer was ogenschijnlijk op 3 december en de meldingen vonden tijdens de hele decembermaand plaats. 

"Alle tennissers zijn hiervan op de hoogte gebracht. Daarnaast heeft een wereldtopper als Sharapova echt wel ergens een medisch team om haar heen, dus dit is zo ongelooflijk roekeloos..het is eigenlijk niet te beschrijven", zegt WADA-president Dick Pound. 

Eerder kwam al de nodige twijfel naar boven over het 'medische gebruik' van het hartmedicijn, zoals Sharapova het zelf uitlegde. Ze zou het naar eigen zeggen al een jaar of tien gebruiken, terwijl de Letse fabrikant van het middel inmiddels gezegd heeft dat een behandeling doorgaans tussen de vier en zes weken duurt. Nick Wojek, medisch hoofd van het Brits antidopingagentschap, noemt het 'verrassend' als een arts tien jaar lang meldonium voor zou schrijven. 

Telltale komt met Batman-game

Op 18 maart zal Telltale meer informatie gaan geven over hun nieuwe game. De nieuwe reeks zal een Batman-game worden. Op dit moment is er nog niet veel bekend, maar de game moet dit jaar nog uitkomen.

Telltale Games is een Amerikaanse computerspelontwikkelaar die opgericht werd door oud medewerkers van LucasArts. Ze brachten eerder al games uit als Sam & Max Save the World, Tales of Monkey Island en The Walking Dead series

Claim je gratis exemplaar van Dark Souls: prepare to die edition

Psst, he jij daar. Wil je een gratis exemplaar van Dark Souls? Het bedrijf achter de golden joysticks geeft namelijk gratis exemplaren weg van Dark Souls: prepare to die edition aan inwoners van Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Het enige wat je hoef te doen is naar deze site gaan, je e-mailadres en je steam ID in te vullen en de code wordt binnen zeven dagen naar je opgestuurd. Geen flauw benul wat je steam ID is? Ga dan naar deze site, vul de link naar je profiel in en kopieer de code die daar verschijnt. 

Het derde deel in de Dark Souls-franchise, Dark Souls III, komt op 12 april uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dark Souls
Claim je gratis exemplaar van Dark Souls: Prepare to Die edition

Schuldenberg V&D zeker 100 miljoen euro

Het failliete V&D en La Place hebben nog voor ruim 100 miljoen euro aan uitstaande schulden. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat woensdag is gepubliceerd.

In het verslag wordt de schuldenberg op minstens 92 miljoen euro vastgesteld, waaronder een vordering van 25 miljoen euro van de Belastingdienst. De curatoren gaven in een toelichting echter aan dat daar waarschijnlijk "nog tientallen miljoenen"bij zullen komen. Diverse schuldeisers zoals uitkeringsinstantie UWV en verschillende verhuurders hebben namelijk nog geen vorderingen ingediend. Het is volgens de curatoren nog te vroeg om in te schatten hoeveel geld de schuldeisers uiteindelijk terug zullen zien.

Schuldenberg V&D zeker 100 miljoen euro
Schuldenberg V&D zeker 100 miljoen euro (Foto: ANP)

'Doping in Russisch voetbalelftal is onmogelijk'

Het is onmogelijk dat in het nationale voetbalelftal van Rusland spelers het verboden middel meldonium gebruiken. Dat zegt althans Eduard Bezuglov, de teamarts van het elftal, tegenover TASS.

"Deze situatie is onmogelijk bij spelers die ook maar iets met het nationale team te maken hebben, inclusief spelers die op de nominatie staan om bij het team te komen", zegt Bezuglov. "We staan dagelijks met die spelers in contact, net als met de teamartsen van hun clubs. Ze houden ons allemaal op de hoogte over met wie ze werken en welke supplementen ze nemen, zodat er geen enkele twijfel kan ontstaan. Situaties als dit zijn onmogelijk in het voetbalteam", waarmee de arts doelt op de enorme golf aan recente positieve tests voor het hartmedicijn meldonium. 

"De spelers binnen het nationale team nemen alleen legale middelen die door de artsen voorgeschreven worden. Ze staan wat dat betreft allemaal onder complete controle", verzekert Bezuglov. 

Tennisster Bertens naar hoofdtoernooi Indian Wells

Tennisster Kiki Bertens (WTA-110) heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van Indian Wells. De Wateringse was in de laatste kwalificatieronde voor het gecombineerde ATP/WTA-toernooi te sterk voor Aleksandra Wozniak (WTA-628): 6-4 en 6-2. Laatstgenoemde stond in 2009 nog 29e op de wereldranglijst, maar is door blessures ver weggezakt.

In de eerste ronde stuit Bertens op de Amerikaanse CoCo Vandeweghe (WTA-38). Mocht de Nederlandse deze strijd winnen, dan komt ze uit tegen Svetlana Kuznetsova (WTA-17). Eerder dit jaar versloeg Bertens deze Russin al in de Fed Cup waarin Nederland in Rusland voor een enorme stunt zorgde door te winnen en naar de halve finale van het landentoernooi te gaan.

Bij de mannen neemt Robin Haase (ATP-57) het in het hoofdschema op tegen de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-84). Beide spelers ontmoetten elkaar al eenmaal, waarbij Haase in drie sets won. Mocht de Nederlander winnen dan stuit hij op Alexandr Dolgopolov (ATP-29).

Thiemo de Bakker (ATP-103) werd rechtstreeks tot het hoofdtoernooi toegelaten door het afhaken van enkele spelers. Hij zal spelen tegen de Tsjech Jiri Vesely (ATP-56) die hij nog niet eerder getroffen heeft. Mocht de Westlander zegevieren dan wacht Sam Querrey (ATP-36).

Hoofd zonder eigenaar gevonden in Amsterdam

In Amsterdam is vanochtend langs de Amstelveense weg een hoofd zonder eigenaar gevonden. Het is vermoedelijk van de 23-jarige man die gisteren onthoofd en verkoold werd gevonden in een uitgebrande auto in Amsterdam Zuidoost. De vindplaats van het hoofd lijkt niet geheel toevallig te zijn, het is gevonden voor een bekende ontmoetingsplek in de Amsterdamse onderwereld, namelijk voor de deur van de kansenparelverzamelplek Fayrouz Lounge. Het hoofd was zo geplaatst dat het naar binnen keek.

Een getuige, Dennis Koeman van het broodjeshuis Koeman, trof het hoofd rond een uur of zeven aan op het trottoir. De broer van Dennis was rond kwart voor zeven nog buiten de broodjeszaak en toen was het hoofd in geen velden of wegen te bekennen. Een van Dennis' medewerkers omschrijft het tafereel als 'IS-praktijken in Amsterdam'.

Nadat de politie ter plaatse was gekomen werden omstanders gesommeerd geen foto's meer te maken, en gemaakte foto's te wissen. 

Assassin's Creed in de uitverkoop in PlayStation Store

De PlayStation Store biedt deze week alle Assassin's Creed-games extra goedkoop aan. Tot en met 15 maart kun je profiteren van kortingen op Ubisofts populaire stealth/actie-games op zowel PlayStation 3 als PlayStation 4.

Onlangs werd bekend dat er dit jaar geen nieuw deel van Assassin's Creed gaat komen. Volgens Ubisofts eindbaas Yves Guillemot wil het bedrijf een stap terug nemen om de serie opnieuw te bekijken c.q. heruitvinden en daarbij allerlei game-mechanieken op de schop nemen. Er komt later dit jaar nog wel een verfilming van Assassin's Creed uit met Michael Fassbender in de hoofdrol.

Titel Platform Oude prijs  Korting  Nieuwe prijs 
Assassin's Creed Unity PS4 €39,99 45% €21,99
Assassin's Creed Syndicate PS4 €69,99 43% €39,89
Assassin's Creed Syndicate Gold Edition PS4 €99,99 40% €59,99
Assassin's Creed IV: Black Flag PS4 €29,99 50% €14,99
Assassin's Creed IV: Black Flag PS3 €19,99 50%  €9,99
Assassin's Creed IV: Black Flag Deluxe Edition PS3 €29,99  50% €14,99
Assassin's Creed Rogue PS3 €29,99 70% €8,99
Assassin's Creed Naval Edition PS3 €29,99 50% €14,99 
Assassin's Creed Heritage Collection PS3 €49,99  60% €19,99
Assassin's Creed Chronicles: China PS4 €9,99 40% €5,99

Gears of War 4 heeft zoon van Marcus in de hoofdrol

Gears of War 4 is recent door gameblad GameInformer in het zonnetje gezet. Daarbij is er veel nieuwe informatie over de game vrijgekomen. Gears 4 speelt zich 25 jaar na deel drie af en bevat drie speelbare personages. Een daarvan heet JD Fenix, hij is de zoon van Marcus Fenix.

JD Fenix wordt door de ontwikkelaars beschreven als een idealist die weggelopen is van huis om lid te worden van de COG-militie. Lees meer details van het GameInformer-verslag hier. De game heeft nog geen releasedatum, maar komt waarschijnlijk eind dit jaar uit.

Natuurmonumenten wil jachtverbod wilde eend

Natuurmonumenten roept op om de jacht op de wilde eend tijdelijk te staken, omdat het slecht gaat met deze vogelsoort. Dat zei een woordvoerster woensdag.

De populatie wilde eenden neemt in Nederland al jaren in hoog tempo af. De oorzaak is niet bekend. In 2000 waren er nog ruim 500.000 broedparen. Dat aantal ligt nu zo'n 20 procent lager en de daling lijkt niet te stoppen. Bovendien overwinteren ook steeds minder wilde eenden in ons land.

Deskundigen staan voor een raadsel, want elders in Europa gebeurt dit niet. Sovon Vogelonderzoek en het Nederlands Instituut voor Ecologie gaan daarom in opdracht van het Faunafonds een groot onderzoek doen. Na de zomer moet dit rapport klaar zijn.

Natuurmonumenten wil deze onderzoeksresultaten over de oorzaken van de afname afwachten. Tot die tijd zou de wilde eend met rust gelaten moeten worden, aldus de organisatie. Bovendien richt de soort volgens de organisatie nauwelijks schade aan. Als de eenden wel voor overlast zouden zorgen, zou dat de jacht legitimeren, maar dat is nu niet het geval, stelt Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten wil jachtverbod wilde eend
Natuurmonumenten wil jachtverbod wilde eend (Foto: ANP)

'Queen is voor Brexit'

De Britse koningin Elizabeth is voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Dat meldde althans de krant The Sun woensdag. Buckingham Palace haastte zich om te verklaren dat de Queen 'politiek neutraal' is.

The Sun baseert zich op anonieme bronnen die getuige waren van een gesprek tussen de koningin en de vroegere vice-premier Nick Clegg, die pro-EU is. Volgens de krant zei Elizabeth in dat gesprek dat het 'de verkeerde kant op gaat' met de EU.

The Sun pakt woensdag uit met een grote foto van de vorstin op de voorpagina met de tekst "Queen backs Brexit" (Koningin steunt Brexit). Clegg noemt het bericht 'nonsens' terwijl het Britse koningshuis geen commentaar wilde geven op 'valse' berichten.

'Queen is voor Brexit'
'Queen is voor Brexit' (Foto: ANP)

Xiaomi Mi Pad 2

Xiaomi is een bekende speler op de Chinese markt, en inmiddels ook steeds meer op de Nederlandse. Genoeg die er rondlopen met de bekende Xiaomi-powerbank en ook de eerste Mi Pad was veelbesproken. Nu is de opvolger van deze tablet op de markt, die simpelweg de toevoeging '2' heeft gekregen. Het model dat gebruikt is voor deze review beschikt over Android 5.1, en 16 GB interne opslag voor circa 175 dollar. Daarnaast is er nog een 64 GB-variant (250 dollar), en de laatste van 64 GB met het besturingssysteem Windows (250 dollar). Met dank aan Banggood voor het reviewexemplaar.

Producer van Beatles George Martin overleden

De vroegere producer van The Beatles sir George Martin is overleden. Dat meldden Britse media woensdag naar aanleiding van een tweet van Beatles-drummer Ringo Starr.

Martin, die 90 jaar is geworden, werd wel de 'vijfde Beatle' genoemd vanwege de grote invloed die hij had op de muziek van het illustere viertal. Hij stond in 1962 aan de wieg van het succes van The Beatles.

Martin begon in de jaren vijftig bij platenmaatschappij EMI en werd in 1955 manager bij Parlophone. Bij die maatschappij gingen The Beatles in 1962 op auditie en dat leverde hen hun eerste platencontract op. Martin had een gedegen muzikale opleiding gehad aan de Guildhall School of Music en werd voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het geluid van de band.

De in Londen geboren Martin groeide uiteindelijk uit tot de meest succesvolle platenproducer in de wereld met zo'n dertig nummer 1-hits in Groot-Brittannië en de VS. De producer werkte ook met andere muzikale grootheden als Jeff Beck, Bob Dylan en Elton John. Hij werd in 1996 door de Britse koningin geridderd.

Producer van Beatles George Martin overleden
Producer van Beatles George Martin overleden (Foto: BuzzE)

Koos Alberts met ontstekingen in ziekenhuis

Koos Alberts ligt weer in het ziekenhuis. De 69-jarige zanger kampt met een zware long- en blaasontsteking. "Hij werd de afgelopen dagen steeds zieker en zieker", zegt Koos' echtgenote Joke woensdag in De Telegraaf.

"Hij had het zo benauwd, zo heb ik hem niet eerder gezien. Hij at en dronk niet meer en ging zienderogen verder achteruit", schetst Joke. Koos moest volgens haar naar het ziekenhuis 'omdat het hem anders fataal zou kunnen worden'.

Nu de zanger is opgenomen, gaat het volgens Joke 'op zich wel weer wat beter'. "Gelukkig is de antibiotica goed aangeslagen en heeft hij een inhaler gekregen om beter te kunnen ademhalen." Wanneer Koos naar huis mag, is nog niet bekend. "We zijn er nog lang niet. Het is niet één ding waarvoor hij hier ligt, het is weer van alles bij elkaar."

Koos Alberts met ontstekingen in ziekenhuis
Koos Alberts met ontstekingen in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Willow Smith nieuw gezicht van Chanel

Karl Lagerfeld heeft Willow Smith binnengesleept als nieuwe ambassadrice voor Chanel. Dat maakte het modehuis bekend.

"Ik dank Karl Lagerfeld en het hele team bij Chanel voor het verbreden van hun perceptie van schoonheid door mij te kiezen als nieuwe ambassadrice voor Chanel", reageerde Willow op Instagram. "Ik ben vereerd." Het is nog niet duidelijk of Smith ook zal schitteren in een campagne voor het merk.

De kinderen van Will en Jada zijn populair in de modewereld. Vorig jaar werkte Willow al op 14-jarige leeftijd voor Marc Jacobs en haar broer Jaden trok onlangs een jurk aan voor Louis Vuitton.

Willow Smith nieuw gezicht van Chanel
Willow Smith nieuw gezicht van Chanel (Foto: BuzzE)

Aantal faillissementen stijgt

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In februari zijn er 82 faillissementen meer uitgesproken dan in januari, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 453 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in februari failliet verklaard. De meeste faillissementen, 119, zijn uitgesproken in de handel. Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 77. De handel en de financiële dienstverlening tellen ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de bouwsector.

Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus vorig jaar het laagste niveau sinds oktober 2008. Vervolgens liep het aantal faillissementen vier maanden achter elkaar op.

Aantal faillissementen stijgt
Aantal faillissementen stijgt (Foto: ANP)

Helft jongeren weet niets van referendum

Meer dan een kwart (27,4 procent) van de Nederlandse kiezers weet nog niet dat er in april een referendum wordt gehouden over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De campagnes hiervoor gaan voorbij aan veel jongeren en vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met Trouw en Kieskompas, zo meldt Trouw woensdag.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1082 respondenten die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, aldus het dagblad.

Bijna 40 procent van de vrouwen is nog niet op de hoogte van het referendum. Ook ongeveer de helft van de mensen tussen de 18 en 34 jaar weet niet wat er op 6 april staat te gebeuren. Van de mensen tussen 35 en 50 jaar weet één op de vier van niets. Het gaat vooral om lager opgeleiden en mensen met een mbo-opleiding.

De meeste oudere kiezers (boven de 50 jaar) zijn juist wel goed op de hoogte.

Niet-stemmers
Van de mensen die niet weten dat er een referendum komt, bestaat het grootste deel uit mensen die nog niet weten op welke partij ze zouden stemmen in het geval van parlementsverkiezingen (22 procent) en niet-stemmers (31,3 procent). Van degenen die onwetend zijn van het referendum noemt 10 procent zich SP-stemmer. Nog eens een tiende deel zei eerder op de PVV te stemmen.

Met het referendum staat volgens de grootste groep respondenten (22,9 procent), vooral het bevorderen van handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oekraïne op het spel. Bijna 10 procent van de lager opgeleiden meent dat het verdrag vooral verband houdt met het vinden en berechten van de daders van het neerhalen van de MH17.

'Helft jongeren weet niets van referendum'
'Helft jongeren weet niets van referendum' (Foto: ANP)

Failliete 50 Cent schept op met nepgeld

50 Cent heeft de rechter een verklaring gegeven voor al de foto's op social media waarop hij poseerde met stapels bankbiljetten: die waren namelijk nep. Dat meldt TMZ.

De rapper vroeg vorig jaar zijn faillissement aan, maar hij wekte onlangs argwaan bij de rechter nadat hij regelmatig foto's plaatste waarin hij haast letterlijk zwemt in het geld. Curtis Jackson verklaarde dinsdag echter dat het geld nep is en hij ermee pronkt om het blingbling-imago van zijn alter ego 50 Cent fier in stand te houden. Zo was de ene keer zijn koelkast volgestopt met geld, de andere keer lag zijn bed er vol mee. De muzikant spelde op een van de foto's zelfs het woord 'broke' (blut) met stapels van 100 dollar-biljetten.

Toch zal het voor Jackson een lastige opgave blijven de rechter ervan te overtuigen dat hij een berooid man is. Ondanks dat hij claimde zijn schuldeisers niet te kunnen betalen, bleek vorige week al dat zijn bezittingen een waarde hebben van 64 miljoen dollar, hij daar bovenop nog 10 miljoen dollar aan aandelen heeft en maandelijks nog altijd een inkomen van 184.000 dollar binnenharkt.

'Failliete' 50 Cent schept op met nepgeld
'Failliete' 50 Cent schept op met nepgeld (Foto: BuzzE)

'Horrortandarts' Mark van N. erkent schuld

Op de eerste dag van het proces tegen de Nederlandse 'horrortandarts' Mark van N. heeft de beklaagde volgens Franse media erkend verantwoordelijk te zijn voor wat hem ten laste wordt gelegd. De 51-jarige Van N. wordt in de Franse stad Nevers beschuldigd van verminking en oplichting van patiënten en van valsheid in geschrifte. Tussen 2008 en 2012 zou hij in zijn praktijk in Château-Chinon 120 mensen door zijn 'behandelingen' hebben verminkt.

Het proces gaat naar verwachting tien dagen duren. De 51-jarige Van N. erkende dinsdag dat hij verantwoordelijk is. Hij zei dat hij destijds na de dood van zijn vrouw totaal niet meer in anderen geïnteresseerd was. Van N. zei dat hij zich veel van de gevallen die nu in de aanklacht worden opgevoerd, niet herinnert.

Toen zijn praktijken door klagende patiënten aan het licht kwamen, vluchtte hij in 2013 na een verhoor door de Franse politie naar Canada. Maar hij is uiteindelijk via Nederland weer terug in Frankrijk beland.

'Horrortandarts' Mark van N. erkent schuld
'Horrortandarts' Mark van N. erkent schuld (Foto: ANP)

Volop actie in nieuwe trailer Game of Thrones 6

Is hij dood of leeft hij nog? Het echte antwoord leren we pas vanaf eind april, maar de nieuwe trailer voor Game of Thrones 6 doet er niet vaag over: "He's gone."

Het citaat slaat natuurlijk op Jon Snow, die aan het einde van seizoen 5 leek te overlijden. HBO en de makers van Game of Thrones houden zijn lot angstvallig geheim; voor het eerste seizoen dat niet gebaseerd is op een boek uit de serie van George R.R. Martin worden voor de verandering zelfs geen afleveringen vooraf aan de pers geleverd. Ook trailers geven niets meer weg dan wat kijkers in seizoen 5 al hebben kunnen zien en zelfs acteur Kit Harington, die Snow speelt, weet tegenover de pers goed om de hete brij heen te draaien.

Maar er is meer te zien in de trailer; er keren personages terug die een jaartje afwezig zijn geweest, en broeien nieuwe conflicten en er moet worden omgegaan met nieuwe handicaps, zo lijkt het. En er wordt weer genoeg gevochten.

Game of Thrones start in de VS op 24 april en gelijktijdig in Nederland, maar bij ons is het dan al de 25e.

FOK! Wat een weer: regen en opklaringen

De dag begint met veel bewolking en hier en daar kan regen vallen, maar later in de middag klaart het vanuit het oosten van het land weer wat op. De wind komt uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig boven land en aan zee krachtig. In de avond draait de wind richting het oosten en neemt dan in kracht af. De temperatuur zal waarschijnlijk rond de 7 graden uitkomen. 

Zon op 07:06
Zon onder 18:35

Koelkastje maakte een prachtige foto van een vallende ster. Ik vraag me af welke wens hij heeft gedaan...

Vallende ster (Foto: koelkastje)
Vallende ster (Foto: koelkastje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1941 Alle Nederlandse omroepen werden de mond gesnoerd door de Duitse bezetter. De Rijksradio Omroep, ook wel de Nederlandsche Omroep, kwam ervoor in de plaats. 
 1990 De Britten komen in opstand tegen de Poll-tax
 1611

Voor het eerst werden zonnevlekken waargenomen door de astronomen David en Johannes Fabricius

 1974 De Mars 7, een Russische Marssonde, bereikte Mars. 


Documentaire over de Melkweg

Clinton wint Mississippi, Sanders Michigan

Hillary Clinton heeft dinsdag de Democratische voorverkiezing in de staat Mississippi ruim gewonnen, maar moest toezien dat Bernie Sanders nipt de noordelijke staat Michigan voor zich opeiste. Bij de Republikeinen deed frontrunner Donald Trump opnieuw goede zaken. Hij won met een ruime voorsprong de voorverkiezingen in Mississippi en Michigan. Ted Cruz schrijft Idaho op zijn naam.

Zowel de Democraten als de Republikeinen stemden dinsdag in Mississippi en Michigan, de Republikeinen ook nog in Idaho en op Hawaï. Trump wint in Michigan, waar de meeste gedelegeerden op het spel staan, met ruim 36 procent van de stemmen. De strijd om de tweede plaats is nog volop gaande. Lange tijd had John Kasich een voorsprong op Ted Cruz, maar de senator uit Texas haalde de gouverneur uit Ohio in. Bijna alle stemmen zijn geteld; Cruz staat op 24,8 en Kasich op 24,4 procent. Marco Rubio blijft met ongeveer 9 procent ver achter.

In Mississippi wint Trump eveneens ruim, met meer dan 47 procent van de stemmen. Ted Cruz scoort ruim 36 procent. John Kasich haalt ongeveer 8,5 procent en Marco Rubio, de gedroomde kandidaat van het partijestablishment, scoort slechts 5 procent. In Idaho, waar nog volop wordt geteld, is Ted Cruz de winnaar. De senator scoort ruim 43 procent van de stemmen. Hij geeft Trump (28), Rubio (18) en Kasich (7) het nakijken. De uitslagen van Hawaï komen pas later binnen.

Democraten
Hillary Clinton wint met een ruime voorsprong in Mississippi. Ze haalt een score van bijna 83 procent, terwijl Bernie Sanders ongeveer 16,5 procent haalt. Peilingen lieten vooraf al zien dat Clinton de gedoodverfde winnaar was, omdat ze geliefd is onder Afro-Amerikaanse kiezers.

Een verrassing is dat Bernie Sanders in Michigan aan het langste eind trek. Peilingen voorspelden een ruime overwinning voor Clinton, maar met bijna alle stemmen geteld heeft Sanders 50 procent, terwijl Clinton 48 procent van het electoraat achter zich kreeg. De nederlaag in Michigan wordt gezien als tegenslag voor de Clinton-campagne.

Woensdagavond voeren de beide Democratische kandidaten een tv-debat, want er staan de komende week meer voorverkiezingen voor de deur. Donderdagavond doen de Republikeinse kandidaten hetzelfde.

(Dit bericht is bijgewerkt om 06.28 uur)

Clinton en Trump winnen in Mississippi
Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezing in Mississippi ruim gewonnen. (Foto: ANP)

Citizen Kane-actrice Kathryn Trosper Popper (100) overleden

De Amerikaanse actrice Kathryn Trosper Popper is afgelopen zondag op 100-jarige leeftijd overleden. Popper was het laatste nog levende castlid van de klassieker Citizen Kane, een film die door veel filmkenners nog steeds als de allermooiste film aller tijden wordt gezien. Het treurige nieuws werd door haar zoon Joe Popper bekendgemaakt.

Trosper, die op 18 maart 1915 in Wyoming werd geboren, begon haar loopbaan in Hollywood als de persoonlijke assistente van regisseur, acteur en scenarioschrijver Orson Welles. In de door hem geregisseerde rolprent Citizen Kane speelde Trosper de rol van de fotograaf die vraagt wat Rosebud is, waarop de beroemde laatste woorden van Kane zouden volgen: "Rosebud..."

Kathryn Popper was de zus van de in 1963 al overleden scenarioschrijver Guy Trosper, die vooral bekend werd door zijn scripts van films zoals Jailhouse Rock (1957), The Birdman From Alcatraz (1962) en The Spy Who Came In From The Cold (1965).

Russische biatleet: "Ik wist wél dat meldonium verboden zou worden"

De Russische biatleet Alexei Volkov heeft eveneens het Russische dopingnieuws gehaald, maar op een betere manier dan de vele betrapte sporters uit zijn land. In plaats van met excuses te komen laat de - overigens niet betrapte - Volkov juist weten dat hij gewoon op de hoogte was van het vanaf 1 januari verboden zijn van meldonium.

"Tijdens het nationale kampioenschap in Chaikovsky kregen we afgelopen zomer allemaal te horen dat dat spul vanaf 1 januari verboden zou zijn", vertelt Volkov. "Er was zelfs een hele lezing over en er werden folders uitgedeeld met allerlei informatie. Het is allemaal niet zo ingewikkeld als je het mij vraagt...als topsporter moet je opletten en als je dat ook maar een beetje hebt gedaan weet je dat meldonium op de zwarte lijst zou komen te staan. Je moet ook geen hele apotheek tot je nemen, hou het lekker bij vitamines en sportdranken", aldus de biatleet. 

Eerder liet ook de Russische schaatscoach Kosta Poltavets weten dat er bij hem echt wel duidelijkheid heerste over het verbannen van het hartmedicijn. Hij zegt al zijn schaatsers persoonlijk op de hoogte gesteld te hebben, maar toch werd tweevoudig wereldkampioen sprint Pavel Kulizhnikov eveneens betrapt. 

CL: Uitslag VfL Wolfsburg - AA Gent

Gent heeft in de return in de achtste finales van de Champions League niet opnieuw voor een stunt kunnen zorgen. Op bezoek in Wolfsburg was de thuisploeg met 1-0 te sterk waardoor de ploeg van Vanhaezebrouck uit het kampioenenbal ligt.

Gent kon na de 3-2 nederlaag in eigen huis vrijuit voetballen op bezoek bij Wolfsburg, en daar slaagden de mannen van coach Hein Vanhaezebrouck in de eerste fase aardig in. De eerste doelpoging kwam op naam van Milicevic, die hoog over schoot bij Koen Casteels, de Belgische doelman van Wolfsburg.

Controle bij Wolfsburg

Daarna werd een schot van Kums geblokt, die mocht opstomen na balverlies van de in de openingsfase zeer matig spelende linksback Rodriguez. Wolfsburg werd voor het eerst gevaarlijk via een venijnig afstandsschot van Guilavogui, de redding van Sels was voldoende om een goal te voorkomen.

De defensie van Wolfsburg toonde lichte paniek toen Simon aan de linkerkant na slimme acties goed doorkwam. Bij zijn eerste voorzet was er niemand om de bal binnen te lopen en daarna moesten de Duitse verdedigers wegwerken ten koste van een hoekschop. Ook Gent werd via Kums slordiger in balbezit en Wolfsburg leek zich niet al te druk te maken.

Beslissing van Schurrle

Gent begon weer aanvallend aan de tweede helft, maar naarmate de wedstrijd vorderde nam Wolfsburg heft in handen. Sels redde met moeite op een schot van Gustavo. Een goede actie van Simon leverde nog een gevaarlijk schot op van Milicevic, maar Casteels kon de bal naast kijken.

Ruim een kwartier voor tijd viel de definitieve beslissing toen Draxler knap naar binnen sneed vanaf de rechterkant en zijn voorzet werd afgerond door Schurrle, 1-0. Nadien schoot Arnold nog hard op de vuisten van Sels en kwamen de bezoekers er niet meer aan te pas. Wolfsburg won onbedreigd en gaat voor de eerste keer in het bestaan in de koker voor de loting om de kwartfinales van de Champions League.

CL: Uitslag Real Madrid - AS Roma

Ondanks een goed uur met grote kansen, is AS Roma er in de achtste finale van de Champions League tegen Real Madrid niet in geslaagd de thuisnederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen. Real wint en gaat door (2-0).

AS Roma wist na de 2-0 thuisnederlaag uit februari wat het te doen stond in Estadio Santiago Bernabéu: scoren, en snel een beetje! Daartoe kreeg de ploeg van Luciano Spalletti na een kwartier meteen een joekel van een kans: Mohamed Salah besloot een mooie dribbel, waarin hij succesvol twee tackles ontweek, met een passje op Edin Dzeko, die helemaal vrij stond, maar het vizier (nog) niet op scherp had staan.

Grootste kansen voor Roma

Roma kreeg voor rust de beste kansen en had al na een halfuur de nederlaag uit de heenwedstrijd kunnen hebben weggepoetst. Nadat bij Real Madrid iedereen aan een overtreding dacht van Lucas Digne op Danilo, kon Salah er vandoor, maar schoot de Egyptenaar in het zijnet. Kansloos was Real niet, dat zelf ook de aanval zocht en daarbij een baltempo hanteerde. Toni Kroos, Luka Modric, maar vooral Cristiano Ronaldo probeerden Wojciech Szczesny te verschalken, maar de Pool toonde zich een uitstekend sta-in-de-weg. Ook Marcelo rook aan de openingstreffer. Uit één-tweetje met Gareth Bale, schoot hij naast de goal en na een halfuur ging zijn schietpoging een metertje over.

In de resterende drie kwartier moest Roma proberen alsnog de schade die het in Stadio Olimpico had opegelopen, weg te poetsen. Real Madrid wilde natuurlijk doordrukken en zo snel mogelijk 1-0 maken, zodat de Italianen de hoop min of meer moesten opgeven. Vijf minuten na rust was er chaos voor de Romeinse goal: Marcelo kwam niet tot een schot en James Rodríguez zag hoe Szczesny weer goed stond op te letten. Roma knakte nog nog niet, sterker nog: Salah had ook nu weer een grote kans op de openingstreffer. Opeens stond hij oog in oog met Navas, maar weer had de Chelsea-huurling het vizier niet op scherp.

Roma knokt, maar buigt

Real had de wegtikkende tijd als vriend en Roma moest natuurlijk steeds meer een alles-of-niets-instelling overwegen. Tegen het verstrijken van het uur, kon de wedstrijd in Madrid twee kanten op. Alessandro Florenzi mocht er langs bij Sergio Ramos, maar zag hoe Navas in de weg stond. De keeper voorkwam een half minuutje later dat verdediger Kostas Manolas van dichtbij binnenschoot. Namens Real schoot Modric hard voorlangs.

Na dik een uur brak Real Madrid dan toch de ban en was de Romeinse hoop vervlogen. Lucas Vázquez, die even daarvoor Gareth Bale had afgelost, gaf uitstekend voor vanaf rechts en Cristiano Ronaldo kon zijn dertiende goal van dit Champions League-seizoen binnentikken. Roma gekankt? Ja, zo bleek, uit de volgende aanval van Real. Ronaldo toonde zich nu ook een goede aangever, legde breed op Rodríguez en de Colombiaan schoot door de benen van Szczesny raak: 0-2. De laatste twintig minuten waren voor de statistieken en daarin verzuimde Ronaldo zijn veertiende te maken. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje Vázquez, maar schoof die aan de verkeerde kant van de paal. Levende legende Francesco Totti mocht nog even meedoen bij Roma dat ondanks een moedige wedstrijdinstelling en grote kansen wéér moest buigen voor Real Madrid (2-0).

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.