FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 maart 2016

'Balkanroute gaat dicht'

De 'Balkanroute' die vorig jaar meer dan één miljoen vluchtelingen en migranten richting het noorden een westen van Europa hebben gevolgd, gaat dicht. Dit hebben de regeringen van Servië en Slovenië dinsdag samen aangekondigd.

Slovenië gaat met ingang van woensdag strenge regels van de Schengenzone toepassen en laat alleen nog mensen met geldige paspoorten en visa binnen. Servië stelt soortgelijke maatregelen te treffen aan de zuidgrens met Macedonie en met Bulgarije. Kroatië, dat tussen Servië en Slovenië in ligt, zou de grenzen ook zo gaan afschermen, meldde het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdagavond.

Indien deze landen hun voornemens in praktijk weten te brengen, is de Balkanroute geen optie meer voor vluchtelingen die van Griekenland naar Duitsland willen lopen of rijden.

'Balkanroute gaat dicht''
'Balkanroute gaat dicht'' (Foto: ANP)

Spoedzitting Russische Staatsdoema over doping

Het Comité voor Cultuur, Jeugd- en Sportzaken van de Russische Staatsdoema komt donderdag bijeen in een spoedzitting over het recente dopingschandaal. Dat zegt Dmitry Svishchev, voorzitter van het comité en de Russische curlingbond. 

In de afgelopen dagen zijn meerdere prominente Russische sporters betrapt op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium. Daarnaast zond de Duitse tv zondag een documentaire uit waaruit zou blijken dat Rusland nog altijd diverse dopingregels overtreedt. Het lijkt er dan ook sterk op dat men in het olympisch atletiektoernooi komende zomer niet vertegenwoordigd zal zijn.

"Donderdag hebben we een spoedzitting en gaan we alle documenten en feiten eens op een rijtje zetten", aldus Svishchev. "We zullen onze experts de nodige instructies geven en het een en ander in gang zetten om dit schandaal tegen te gaan. Normaal gesproken zou ik morgen iedereen al bij elkaar geroepen hebben, maar ik kom morgen pas laat terug uit Irkutsk. Ik heb alle werknemers echter al opdracht gegeven om alles voor te bereiden. We hebben tevens journalisten uitgenodigd, waaronder die uit het westen", sluit hij af. 

Zeer grote brand in Amersfoort

In een leegstaand pand aan de Keerkring in Amersfoort woedt dinsdagavond een grote brand. De brandweer probeert de brand met groot materieel te bedwingen. Er worden negen tankautospuiten ingezet. De omgeving van het gebouw is afgezet, meldt RTV Utrecht.

In het pand is mogelijk asbest aanwezig. Ook is er hevige rookontwikkeling. Inwoners van een groot deel van Amersfoort en Hoogland zijn via een NL-Alert opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden. Met name de wijken De Koppel en Kruiskamp hebben last van de brand.

RTV Utrecht meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat er zich nog personen in het gebouw bevinden. De brand is opgeschaald naar GRIP 1, gemeente en hulpdiensten voeren intensief overleg over de situatie.

 
Zeer grote brand in Amersfoort (Video: YouTube)

Duitse klachten over kerncentrales BelgiŽ

De Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts gaan bij de Europese Commissie en de Verenigde Naties klagen over de Belgische kerncentrales Doel en Tihange.

Volgens door de deelstaten geraadpleegde experts zijn er grove juridische fouten gemaakt bij het verlengen van de vergunningen voor de centrales Doel 1 en 2 bij Antwerpen en centrale Tihange 1, op zo'n 70 kilometer van Aken.

"Wij hebben ernstige twijfels, niet alleen over de bedrijfszekerheid, maar ook of de verlenging door de Belgische regering is gegaan volgens de Europese of internationale regels", liet milieuminister Johannes Remmel (Groenen) van Noord-Rijnland-Westfalen weten. Rijnland-Palts sluit zich bij de klacht aan, zei hij.

Over de veiligheid van de Belgische kerncentrales bestaan zorgen in de omringende landen, waaronder Nederland.

Duitse klachten over kerncentrales België
Duitse klachten over kerncentrales België (Foto: ANP)

Dode man gevonden bij azc Luttelgeest

Bij het asielzoekerscentrum in Luttelgeest (provincie Flevoland) is dinsdag een dode man gevonden. De politie gaat uit van zelfdoding. Het onderzoek is nog niet afgerond. De identiteit van de man moet nog worden vastgesteld.

Het lichaam van de man werd even na 17.00 uur gevonden op het terrein van het azc.

In het acz kunnen 1400 mensen verblijven. Een deel van de opvangplekken is gereserveerd voor minderjarige alleenstaanden. In januari waren er plannen om het azc uit te breiden met 450 asielzoekers. Dit stuitte op grote weerstand van direct omwonenden. Het gemeentebestuur van het dorp met 2100 inwoners besloot daarop van de plannen af te zien.

Dode man gevonden bij azc Luttelgeest
Dode man gevonden bij azc Luttelgeest (Foto: ANP)

Oppositie Venezuela wil president wippen

De oppositie in Venezuela wil af van president Nicolas Maduro. Diverse partijen lieten dinsdag weten een referendum over Maduro's vertrek te willen organiseren. Daarnaast gaat de oppositie vanaf zaterdag straatprotesten organiseren om de president tot aftreden te bewegen. Maduro's huidige termijn duurt nog tot 2019.

Maduro via een referendum wippen zou een gevecht van de lange adem worden. De oppositie zou eerst vier miljoen handtekeningen moeten verzamelen. Daarna zou de volksraadpleging alleen geldig zijn als meer mensen een stem uitbrengen dan Maduro kreeg bij zijn verkiezing in 2013. Naast de protesten en het referendum wil de oppositie ook de grondwet aanpassen om de presidentiële termijn in te korten, van zes naar vier jaar.

De kans dat Maduro de acties van de oppositie zomaar over zijn kant laat gaan is gering. Sinds de oppositie in januari de verkiezingen won, lag ze al diverse keren in de clinch met het hooggerechtshof, dat loyaal is aan Maduro. Zo maakte het hof de verkiezing van vier parlementariërs ongedaan omdat die fraude zouden hebben gepleegd. Hierdoor kromp de meerderheid die de oppositie in het parlement heeft. Vorige week zette het hof een streep door een besluit van het parlement om Maduro een nieuwe reeks bevoegdheden te ontzeggen.

Oppositie Venezuela wil president wippen
Oppositie Venezuela wil president wippen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 10

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.
 
De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was YoWilly met het volgende onderschrift: "Van Gaal bekijkt het vanuit een ander perspectief."
 
De opgave van deze week:
 
Ajax-spelers Nemanja Gudelj en Lasse Schöne zijn bijna klaar om de bal te trappen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots /  Stanley Gontha)
Ajax-spelers Nemanja Gudelj en Lasse Schöne zijn bijna klaar om de bal te trappen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Zikavirus gevaarlijker dan gedacht

Het zikavirus is voor ongeboren baby's en zwangere vrouwen waarschijnlijk gevaarlijker dan tot nu toe werd aangenomen. Zwangere vrouwen kunnen beter niet naar gebieden gaan waar het virus voorkomt, waarschuwde dinsdag de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

Keiharde wetenschappelijke bewijzen dat het virus tot misvormde schedeltjes zou leiden, zijn er nog niet officieel, maar het staat vast dat het zikavirus de placenta en het zenuwstelsel kan beschadigen. Het kan tot allerlei neurologische storingen leiden. Deze waarschuwing deed dinsdagavond de chef van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan.

Chan noemde het alarmerend dat het virus veel vaker en eenvoudiger kan worden doorgegeven met geslachtsgemeenschap. Het virus wordt over het algemeen overgedragen door een muggensoort. Het is tot dusverre in vijftig landen aangetroffen, vooral in Latijns-Amerika.

Zikavirus gevaarlijker dan gedacht
Zikavirus gevaarlijker dan gedacht (Foto: ANP)

Schwarzenegger hint op The Predator-rentree

Arnold Schwarzenegger keert misschien terug in The Predator. Volgens NME heeft de Oostenrijker een groepje fans gezegd dat hij nog niet gesproken heeft met regisseur Shane Black, maar dat er wel iets in de planning staat.

De rentree van Schwarzenegger in The Predator zou een opsteker zijn voor Black, die van de in 2018 uit te brengen film een ware kaskraker wil maken. Schwarzenegger speelde in 1987 ook al in de originele The Predator. 'The Governator' nam toen de rol van Dutch op zich.

Waarom Schwarzenegger nu wel aan een nieuwe The Predator-film wil meewerken, is onduidelijk. Aan The Predator 2 uit 1990 weigerde de Hollywood-ster mee te doen. Hij was het destijds niet eens met het geboden salaris.

Schwarzenegger hint op The Predator-rentree
Schwarzenegger hint op The Predator-rentree (Foto: BuzzE)

Gemeenteraad weert James Bond

De Britse filmheld James Bond heeft eindelijk een vijand tegenover zich gevonden die hij niet de baas kan. Het is de gemeenteraad van het Londense Westminster. Die heeft een verzoek om zijn beeltenis op de toren bij het parlementsgebouw te projecteren, resoluut afgewezen, meldde Sky News dinsdag.

Het parlement was al akkoord met het plan om een afbeelding van de acteur die Bond nu speelt, Daniel Craig, op de toren met de klok Big Ben te projecteren. De initiatiefnemers van Premier Public Relations wilden de historie van Bond in Londen en de rol van het parlement in de laatste Bond-film voor het voetlicht brengen met behulp van licht en de toren. Een goed idee, vond parlementsvoorzitter John Bercow.

Het gaat alleen niet door. De gemeenteraad vindt dat de omvang van de geplande projectie "de waardering voor het pand schaadt en de historische integriteit aantast". Het idee is "volslagen ongepast", aldus de raad.

Geheim agent Bond met codenaam 007 is de onoverwinnelijke held die is voortgekomen uit boeken van Ian Fleming (1908-1964) uit de jaren 1953-1966. James Bond-films worden sinds begin jaren zestig gemaakt, de laatste is Spectre uit 2015.

Gemeenteraad weert James Bond
Gemeenteraad weert James Bond (Foto: BuzzE)

Van Dam: duidelijkheid over opvang zeehonden

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil meer lijn brengen in de opvang van zeehonden. Van Dam kondigt dinsdag onderzoek aan om duidelijk te krijgen in welk situaties de opvang van zeehonden toelaatbaar is en in welke gevallen niet.

Nu denken vrijwilligers en professionals er verschillend over wanneer en hoe welke zeehonden moeten worden opgevangen. De staatssecretaris wil daar een einde aan maken. Op basis van het wetenschappelijk advies komt de bewindsman met nieuwe regels voor de opvang van zeehonden die 1 juli 2017 kunnen ingaan.

Wetenschappers bekijken in welke gevallen zeehonden wel of niet moeten worden opgevangen. En ze gaan ook in op bijvoorbeeld de eisen die aan de opvanglocaties worden gesteld, de verzorging en het terugzetten van de dieren.

Griepvirus
Het gaat goed met de zeehond. Hoewel er dieren stierven door een griepvirus, zijn er nu zo'n 10.000 zeehonden in de Nederlandse wateren, waarvan ruim 90 procent in de Waddenzee leeft, schrijft Van Dam de Tweede Kamer.

Zeehondencrèche Pieterburen is blij dat de staatssecretaris een onderzoek laat uitvoeren om daarna met nieuwe regels te komen voor de opvang van zeehonden. Het opvangcentrum neemt direct een voorschot op het aanstaande advies en zegt dat een terughoudend opvangbeleid de conclusie moet worden.

Van Dam: duidelijkheid over opvang zeehonden
Van Dam: duidelijkheid over opvang zeehonden (Foto: ANP)

Kerkenplunderaar gepakt bij Parijs

Een Fransman die er geen geheim van maakte een enorme afkeer van de kerk en de geestelijkheid te hebben, is met zijn buurvrouw aangehouden wegens diefstal van talrijke objecten uit kerken. Franse media meldden dinsdag dat de tachtigjarige dief in de Parijse voorstad Bagneux werd opgepakt, nadat hij met behulp van speciaal geïnstalleerde bewakingscamera's was geïdentificeerd.

Bij hem thuis trof de politie duizenden gestolen kerkelijke en religieuze voorwerpen aan. De binnenkant van het toilet van de man was bijvoorbeeld geheel behangen met kruisbeelden. "Er was geen vierkante centimeter muur meer open", aldus priester Ludovic Serre, een van de slachtoffers die is betrokken bij het onderzoek.

De politie is in actie gekomen nadat er in de afgelopen maanden steeds meer zaken verdwenen uit rooms-katholieke kerken in voorsteden van Parijs. Zo verdwenen er eenvoudige rozenkransen, maar ook zeer waardevolle oude Russische iconen. De zestigjarige buurvrouw is aangehouden wegens medeplichtigheid aan 'de beeldenstorm'. De bejaarde dief vindt dat hij geen misdaad heeft begaan, omdat goederen van de kerk het volk toebehoren.

Kerkenplunderaar gepakt bij Parijs
Kerkenplunderaar gepakt bij Parijs (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 9

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!
 
De grootste lol bij TorroRosso:
Tafelvoetbal gaat met zijn tijd mee:
Lijkt als twee druppels water:
Deze scrimmage is nog beter dan die van de Graafschap - PSV:
Kijk mama, met losse handen:
Prachtige beelden, met een klein gedicht:
Ja, zo kunnen wij het ook:
Inderdaad, alleen al hierom moet Fortuna blijven:
Consternatie in huize Laurens ten Dam:
Nieuw in de fanartikelenwinkel van Manchester United: een tractor:
Tijd voor Opsporing verzocht:
De bekerstunt van VVSB maakte nogal wat los, helaas strandde het avontuur in de halve finale:
Herken de toerist:
Belangrijk voor in jullie agenda:
Prachtig:
De uitsmijter van de week is voor Jetse Bol:

Van der Sar (45) maakt 'rentree'

Oud-voetballer Edwin van der Sar maakt komende zaterdag zijn rentree op de Nederlandse velden. Het zal in principe wel van korte duur zijn, want de 130-voudig international gaat één wedstrijd keepen voor zijn oude amateurclub VV Noordwijk. 

"Onze eerste doelman, Mustafa Amezrine, raakte in de vorige wedstrijd geblesseerd", vertelt bestuurslid Pieter Vink. "Dat was een flinke aderlating en om dat goed op te vangen probeerden we het eerst eens bij Edwin. Hij komt hier toch nog regelmatig en draagt de club een warm hart toe. Hij heeft ons voorstel geaccepteerd om komende zaterdag tegen Jodan Boys te komen keepen. Het is de bedoeling dat het voor één wedstrijd is, want Mustafa is daarna hopelijk wel weer fit."

Voor Van der Sar wordt het de eerste officiële wedstrijd sinds 28 juni 2011. Dat was wel een niveau'tje hoger: in de Champions League-finale verloor de recordinternational met Manchester United van Barcelona.

Senaat steunt nieuwe Mediawet

Een meerderheid van de Eerste Kamer stemt in met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Dat bleek dinsdag tijdens het heropende debat over het fel bekritiseerde wetsvoorstel.

VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF zeiden akkoord te gaan met de wijzigingen die Dekker heeft toegezegd. Dat levert steun van 41 van de 75 zetels op. Volgende week dinsdag wordt pas echt gestemd.

De weerstand van CDA, SP, PVV, Partij voor de Dieren, 50PLUS was tot op het laatste toe fel. De tegenstanders kunnen zich niet vinden in de inhoud van de nieuwe Mediawet, maar ze laakten ook de ongebruikelijke procedure die Dekker volgt om zijn voorstel aangenomen te krijgen. Volgens hen was die zelfs in strijd met de Grondwet.

Senaat
Dekker wil dat de Senaat de hele wet alvast aanneemt, waarna hij een groot deel nog niet in werking laat treden. Dit deel over de landelijke omroep gaat hij dan eerst nog snel wijzigen met een aanvullende wet. Die moet eerst weer door de Tweede en Eerste Kamer.

De staatssecretaris kiest voor deze route, omdat hij dan het onderdeel over de regionale omroepen alvast wel kan doorvoeren. Die kunnen dan doorgaan met reorganiseren en bezuinigen.

Predecent
Ook de voorstanders van de nieuwe wet waren kritische over de procedure maar ze legden zich er bij neer. Dekker benadrukte dat deze route al een paar keer eerder was gevolgd.

Maar ook Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol heeft zorgen, zei ze aan het eind van het debat. Een wijziging in deze omvang via de Eerste Kamer is volgens haar niet eerder voorgekomen en het mag "niet gezien worden als een precedent".

Senaat steunt nieuwe Mediawet
Senaat steunt nieuwe Mediawet (Foto: ANP)

Vrouwen promoveren vaker, mannen besturen

Vrouwen promoveren steeds vaker aan universiteiten. Ze gaan tegenwoordig gelijk op met mannen. Maar mannelijke promovendi hebben vaker leidinggevende functies en krijgen een hoger salaris, blijkt dinsdag, op Internationale Vrouwendag, uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De meest recente cijfers zijn uit het collegejaar 2013-2014. Toen promoveerden 2386 mannen en 2142 vrouwen, oftewel 52,7 procent om 47,3 procent. Begin jaren negentig was ongeveer een op de zes promovendi een vrouw. Vijf op de zes waren mannen. Rond de eeuwwisseling was een derde vrouw en twee derde man.

Bijna alle gepromoveerden hebben een baan. De helft van de mannen heeft een leidinggevende functie, tegenover 36 procent van de vrouwen. De vrouwen verdienen gemiddeld 70.000 euro per jaar, de mannen ongeveer een ton. Het hogere salaris komt voor een deel doordat de mannelijke promovendi ouder zijn. Bovendien werken ze vaker voltijd en werken ze vaker in richtingen waar meer geld te verdienen is. Maar dan is er nog altijd een 'onverklaard inkomensverschil van 10.000 euro', zegt het CBS.

Vrouwen promoveren vaker, mannen besturen
Vrouwen promoveren vaker, mannen besturen (Foto: ANP)

Veel superzachte banden voor Verstappen in AustraliŽ

Max Verstappen zal in het eerste grandprixweekend van het Formule 1-seizoen 2016 gebruik gaan maken van zeven setjes superzachte banden. De Nederlander van Toro Rosso heeft in Melbourne ook de beschikking over vier setjes zachte en twee setjes medium banden. Dit heeft leverancier Pirelli bekendgemaakt.

Tijdens elk raceweekend heeft een coureur de beschikking over dertien setjes banden, maar nieuw is dat de teams en coureurs van te voren aan mogen geven wat de verdeling is over de drie compounds die voor ieder raceweekend beschikbaar zijn. Pirelli wijst twee setjes banden aan voor de race waarvan er eentje ook daadwerkelijk gebruikt moet worden. Daarnaast is er een setje van de zachtste compound gereserveerd voor het derde deel van de kwalificatie.

De verschillen over de teams zijn klein, al heeft bij Mercedes wereldkampioen Lewis Hamilton voor slechts een setjes mediums gekozen en zes setjes zachte banden, terwijl teamgenoot Nico Rosberg het bij twee respectievelijk vijf setjes houdt. Van superzacht hebben zij zes setjes uitgezocht. Manor heeft mogelijk geen keuze doorgegeven of is zeer voorzichtig geweest, want Pascal Wehrlein en Ryo Haryanto hebben in Melbourne ieder de beschikking over vier setjes medium, vier setjes zacht en vijf setjes superzacht.

Minister praat met moskeeŽn na dreigbrief

Vicepremier en minister van Integratie Lodewijk Asscher gaat donderdag in Leiden in gesprek met moslimorganisaties na dreigementen tegen meerdere moskeeën. Hij wil horen wat de gevoelens zijn en ze een hart onder de riem steken. Ook wordt bekeken of er gezamenlijk nog dingen kunnen worden gedaan.

Inmiddels hebben tientallen moskeeën aangifte gedaan omdat zij een tijdje geleden dreigbrieven kregen met een hakenkruis en onder meer de tekst: Islam is valse en duivelse religie.

Asscher reageerde eerder al met afschuw op de dreigementen. "Daders oppakken en vervolgen. Geen ruimte voor onverdraagzaamheid", zo stelde hij toen al.

Het gesprek is in de Imam Malik Moskee in Leiden. Ook een vertegenwoordiger van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zal bij de bijeenkomst zijn.

Minister praat met moskeeën na dreigbrief
Minister praat met moskeeën na dreigbrief (Foto: ANP)

Ahold en Delhaize zien af van fusiebonussen

De topmannen van Ahold en Delhaize zien af van de eenmalige aandelenbonussen die zouden worden uitgekeerd mocht de fusie tussen de twee supermarktbedrijven slagen. Ahold maakte dinsdag bekend dat er onder investeerders en andere belanghebbenden te weinig draagvlak is om de bonussen toe te kennen.

Aandeelhouders van de supermarktbedrijven stemmen op 14 maart over de fusie tussen de twee bedrijven. In een aparte stemming zou ook over de bonussen voor het topmanagement worden beslist. Dat agendapunt is nu geschrapt.

"Als supermarkt sta je midden in de samenleving. We merkten dat we met de zogeheten retentiebeloning een verkeer signaal zouden afgegeven", zo gaf een woordvoerder van Ahold aan.

Jaarsalaris
Uit het fusievoorstel bleek dat topman Dick Boer van Ahold tot een vol jaarsalaris in aandelen zou opstrijken als de geplande fusie met Delhaize een succes wordt. Voor zijn collega Frans Muller van Delhaize lonkte bij afronding van de deal een bonus van 1,5 miljoen euro, en daarnaast een vergelijkbaar aandelenplan waarvan de waarde kon oplopen tot anderhalf jaarsalaris.

Ook andere bestuurders van de twee supermarktconcerns zouden een eenmalige erkenningsbeloning ter waarde van maximaal een jaarsalaris hebben gekregen.

Overigens staat de 'reguliere' beloning van de top van het fusiebedrijf wel op de agenda van de aandeelhouders vergadering van 19 april.

Ahold en Delhaize zien af van fusiebonussen
Ahold en Delhaize zien af van fusiebonussen (Foto: ANP)

'Volop meldonium op Europese Spelen'

Tijdens de Europese Spelen in Baku is vorig jaar flink uit het inmiddels verboden meldoniumpotje gesnoept. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar het gebruik van het middel tijdens de eerste editie van de Spelen.

Van dertien medaillewinnaars kan met zekerheid gezegd worden dat ze tijdens de Spelen het hartmedicijn meldonium gebruikten. In totaal werd het gevonden bij deelnemers aan maar liefst vijftien van de 21 sporten. Het middel is pas sinds 1 januari dit jaar verboden, dus straffen zullen er sowieso niet volgen voor de sporters die het in Baku gebruikten. 

Voor het onderzoek werd gekeken naar de hoeveelheid atleten die zelf aangaven meldonium te gebruiken, lijsten van nationale olympische comité's met middelen die ze Azerbeidzjan binnenbrachten en de resultaten van dopingtests. Twee landen gaven aan meldonium mee naar Azerbeidzjan te nemen, maar atleten uit zes landen zeiden zelf het spul te gebruiken. 

Van de 662 geteste sporters zeiden slechts 23 zelf meldonium te gebruiken, maar in 66 van de 762 urinestalen bleken sporen van het middel aanwezig te zijn. De stalen waren allemaal afkomstig van verschillende sporters en dus hebben 43 sporters het middel wel gebruikt, maar niet aangegeven. De onderzoekers concluderen dat er veel gebruik is gemaakt van meldonium en niet op de manier waar het voor bedoeld is: medisch in plaats van prestatiebevorderend.

Mede door dit onderzoek zou wereldantidopingautoriteit WADA besloten hebben het middel op de verboden lijst te zetten. Overigens wordt meldonium in een aantal landen legaal voorgeschreven als medicijn: Letland, Georgië, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Georgië, Kazachstan, Azerbeidzjan, Oezbekistan, Moldavië en Kirgizië. 

Een aantal sporten steken er bovenuit wat percentage gebruikers betreft. Vijftien van de 48 geteste kanoërs en kayakkers toonden sporen van meldonium, net als zeven van de 26 turners en turnsters. Badminton, schermen, voetbal, judo, schieten en tafeltennis leverden geen enkel positief resultaat op. 

Elke patiŽnt zijn eigen profielpagina

Iedere Nederlander heeft over een paar jaar zijn eigen profielpagina op internet, met daarin zijn eigen medische gegevens. Dat is het idee achter een dinsdag gelanceerd project. "Mensen zien dan zelf hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. En hoeven niet bij elke behandelaar opnieuw hun hele medische verleden te vertellen", aldus patiëntenfederatie NPCF, een van de initiatiefnemers.

Het is de bedoeling dat patiënten zelf kunnen bijhouden wat ze doen en wat ze voelen. "De meeste mensen vertrekken van een doktersbezoek en bedenken dan wat ze nog hadden willen zeggen. In zo'n profiel kun je bijvoorbeeld schrijven: ik heb gisteren gesport en voelde me veel slechter met deze medicijnen. Als je het bijhoudt als een soort dagboek, weet je het als je de volgende keer naar de dokter gaat", zegt een woordvoerder van de NPCF.

Volgens de organisatie gaan de profielen een stap verder dan het elektronisch patiëntendossier en andere 'gezondheidsdossiers'. "Sommige ziekenhuizen hebben al persoonlijke dossiers, maar we moeten kijken hoe we die veilig op elkaar kunnen aansluiten. Dit staat of valt met het vertrouwen van mensen dat het veilig is. Je gegevens moeten echt van jou zijn en van niemand anders. De Nederlandse overheid en ict vormen geen goed huwelijk, daarom trekken wij de kar", laat de NPCF weten.

Beveiliging
Eerst worden afspraken gemaakt over die randvoorwaarden, zoals de beveiliging. Daarna moet het project verder worden uitgewerkt en moet duidelijk worden wie opdraait voor de kosten.

De NPCF werkt samen met onder meer de verenigingen voor apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, ziekenhuizen, gemeenten, de GGZ en het ministerie van Volksgezondheid. Rond 2020 zou het online moeten gaan. "Je bepaalt zelf wat je er in wilt opnemen. Het zijn jouw gegevens. Je kunt ook beslissen: ik wil het niet, ik vind het niet veilig en niet leuk. Dan doe je niet mee", aldus de NPCF.

'Elke patiënt zijn eigen profielpagina'
'Elke patiënt zijn eigen profielpagina' (Foto: ANP)

Kanye te gast bij IKEA

Kanye West is dinsdag gespot bij het Zweedse hoofdkantoor van IKEA in Älmhult. De Zweedse meubelwinkel bevestigt in Aftonbladet dat de rapper te gast was, maar de reden van zijn bezoek blijft vaag.

Volgens een woordvoerder van IKEA nodigt de Zweedse zaak wel vaker beroemdheden uit ter inspiratie, maar op social media wordt al gesuggereerd dat Kanyes bezoek een veel concreter doel had. De Amerikaan doet het naast zijn zangcarrière ook niet onverdienstelijk als modeontwerper.

De banden tussen IKEA en Kanye zijn niet nieuw volgens NY Daily News. In het verleden werkte de man van Kim Kardashian samen met Katie Eary tijdens de Fahion Week in Parijs in 2011. Katie heeft nu een eigen lijn bij IKEA.

Kanye te gast bij IKEA
Kanye te gast bij IKEA (Foto: BuzzE)

'Gelijk loon bij werk in ander EU-land'

Werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan moeten net zo betaald krijgen als hun collega's die in het gastland hetzelfde werk doen. Ook arbeidsvoorwaarden als bonussen en vergoedingen moeten worden gelijkgetrokken.

Dit voorstel van EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) moet oneerlijke concurrentie en uitbuiting van werknemers tegengaan. Zij krijgen meer rechtszekerheid, zei de Belgische politica dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het gaat om een aanpassing van de zogenoemde detacheringsrichtlijn uit 1996, waarin de minimale arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd. Thyssen wil een maximale detacheringstermijn van twee jaar. De werknemer blijft in eigen land sociale premies afdragen.

Europese Unie
Bijna twee miljoen EU-burgers zijn tijdelijk tewerkgesteld in een ander land in de Europese Unie, veelal in de bouw-, transport, en landbouwsector. Nederland telde in 2014 bijna 88.000 gedetacheerde werknemers uit andere EU-landen. Ruim 116.000 werknemers uit de EU werden in Nederland tewerkgesteld. Hiermee staat Nederland op respectievelijk de vijfde en vierde plek.

Werkgevers betalen gedetacheerden vaak fors minder dan in dat land normaal is, een praktijk die ook wel sociale dumping wordt genoemd. Het voorstel moet onder meer de soms dubieuze praktijken van onderaannemers bestrijden.

Regels
De 28 lidstaten en het Europees Parlement gaan zich nu over de plannen buigen. West-Europese landen maken zich al langer hard voor andere regels, maar Oost-Europese landen vrezen dat hun bedrijven er minder concurrerend door worden.

EU-parlementariër Agnes Jongerius (PvdA) spreekt van een "flinke stap vooruit", maar heeft toch veel kritiek. Zij stelt dat het nu geen uitzondering is dat Roemenen voor een euro per uur werken bij Nederlandse scheepswerven en wil dat het voorstel wordt aangescherpt.

Verslechtering
De SP noemt de"halfbakken" plannen een "gatenkaas". Volgens EU-parlementariër Dennis de Jong betekent het voorstel een verslechtering omdat een verwijzing naar het minimumloon is geschrapt. Zijn CDA-collega Jeroen Lenaers is overwegend positief.

De Europese vakbondskoepel ETUC is ontevreden en voorziet een gang naar de rechter.

'Gelijk loon bij werk in ander EU-land'
'Gelijk loon bij werk in ander EU-land' (Foto: ANP)

Consumentenbond vangt bot met Samsung-updates

Geen succes voor de Consumentenbond. De organisatie had een kort geding aangespannen tegen elektronicagigant Samsung, in de hoop dat het bedrijf de software van zijn smartphones langer zou moeten updaten. Maar de rechtbank in Amsterdam wil nu geen uitspraak doen. De zaak is niet spoedeisend en dus niet geschikt voor een kort geding, aldus de voorzieningenrechter dinsdag.

De Consumentenbond wil dat Samsung zijn smartphones minimaal twee jaar na aankoop updatet. Ook moet de Zuid-Koreaanse fabrikant duidelijker zijn over zijn updatebeleid, vond de organisatie.

Volgens de Consumentenbond draaien veel smartphones op verouderde software. Samsung is marktleider in Nederland.

De Consumentenbond beraadt zich op vervolgstappen, zo zegt directeur Bart Combée. "Uiteraard zijn wij teleurgesteld over de uitspraak, maar wij vinden dat het principiële punt dat consumenten recht hebben op updates en het recht hebben daarover goed geïnformeerd te worden, nog recht overeind staat."

Consumentenbond vangt bot met Samsung-updates
Consumentenbond vangt bot met Samsung-updates (Foto: BuzzT)

Lichaam in brandende auto was onthoofd

Het lichaam dat dinsdag werd gevonden in een brandende auto aan de Mijehof in Amsterdam Zuidoost was onthoofd. De dode is een 23-jarige Amsterdammer. Dat heeft onderzoek uitgewezen.

De man was een bekende van de politie. Het rechercheteam gaat nu verder met het onderzoek.

De politie kreeg in de nacht om 02.13 uur een melding van een autobrand. Brandweermensen zagen het lijk toen ze de brand aan het blussen waren. De auto is een donkerkleurige Volkswagen Caddy zonder kentekenplaten.

De betreffende Volkswagen blijkt gestolen te zijn. De auto is voor het laatst gezien in de ochtend van 18 februari op het Tolsteegplantsoen in Utrecht.

Lichaam in brandende auto was onthoofd
Lichaam in brandende auto was onthoofd (Foto: ANP)

KLM lonkt naar Nederlandse zonaanbidder

KLM breidt zijn aanbod naar Spanje met ingang van 4 juli uit met een dagelijkse retourvlucht naar Alicante. De nieuwe zonbestemming moet helpen het marktaandeel van de luchtvaartmaatschappij in Nederland te vergroten, zei directeur Harm Kreulen van KLM Nederland dinsdag.

Eerder werd al bekend dat KLM Valencia en Ibiza aan zijn netwerk toevoegt. Een opvallende stap, omdat beide bestemmingen ook al vanaf Schiphol worden aangevlogen door dochterbedrijf Transavia. Datzelfde geldt voor Alicante, dat dichtbij populaire badplaatsen als Benidorm en Torrevieja ligt. Transavia mikt met goedkopere tickets wel op de prijsbewustere vakantieganger.

KLM verdubbelt het aantal Spaanse bestemmingen tot zes. Barcelona, Madrid en Bilbao zaten al in de dienstregeling. De luchtvaartmaatschappij biedt straks zestien retourvluchten per dag naar Spanje aan.

KLM lonkt naar Nederlandse zonaanbidder
KLM lonkt naar Nederlandse zonaanbidder (Foto: ANP)

Groen licht voor opvolger patiŽntendossier

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier mag er komen. Het gerechtshof in Arnhem heeft de bezwaren van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen dinsdag afgewezen. De vereniging had in 2014 ook al bot gevangen bij de rechtbank.

De zaak gaat om het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat is de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het wordt ontwikkeld door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, die enkele honderden leden telt, wilde de verdere ontwikkeling van het systeem laten stopzetten. De huisartsenvereniging vindt dat het systeem zulke onvolkomenheden vertoont dat huisartsen bij deelname hun beroepsgeheim en de privacy van hun patiënten schenden.

Teleurgesteld
De huisartsenvereniging is teleurgesteld over de uitspraak en denkt na over verdere stappen. De huisartsen willen dat er een beter systeem wordt ontwikkeld, "een alternatief dat wel voldoet aan onze wensen ten aanzien van privacy en het beroepsgeheim".

Volgens de VZVZ hebben bijna tien miljoen Nederlanders inmiddels toestemming gegeven om hun gegevens in het dossier te zetten. Het systeem is belangrijk voor goede zorg, zegt de organisatie, die zich gesteund voelt om verder te gaan met het netwerk. "Deze uitspraak maakt van de patiënt de echte winnaar."

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die ongeveer 12.000 leden heeft, staat wel achter het patiëntendossier.

Groen licht voor opvolger patiëntendossier
Groen licht voor opvolger patiëntendossier (Foto: ANP)

Geen treinen door gat naast spoor bij Ede

In de omgeving van Ede rijden dinsdag geen treinen door een gat naast het spoor. Dat gat is ontstaan door een lek in een damwand bij Ede. Daardoor spoelt zand weg, stelt ProRail. Het spoor is verzakt en treinen kunnen daar niet over rijden. Er rijden bussen tussen Ede/Wageningen en Driebergen/Zeist.

ProRail bouwt bij Ede twee tunnels onder het spoor; één voor autoverkeer en één voor langzaam verkeer. Eind januari 2016 zijn de tunneldekken ingeschoven. Het lek zit in één van de damwanden van de tunnels. ProRail weet nog niet hoe het lek is ontstaan.

Geen treinen door gat naast spoor bij Ede
Geen treinen door gat naast spoor bij Ede (Foto: ANP)

Kabinet wil meer bescherming tegen brand

Het kabinet wil burgers en met name senioren beter beschermen tegen (de gevolgen van) brand. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Woonminister Stef Blok gaat dit voorjaar in overleg met onder anderen projectontwikkelaars en woningcorporaties die zich richten op ouderenhuisvesting, om te bekijken wat specifiek daar aan grotere brandveiligheid kan worden bereikt. Ouderen lopen gemiddeld vaker brandwonden op en de kans dat zij overlijden aan de gevolgen van een woningbrand is 2,7 keer zo groot als bij personen beneden de 65 jaar.

Intussen gaat collega Edith Schippers (Volksgezondheid) in gesprek met producenten van meubilair, het Veiligheidsberaad en de brandweer over het bevorderen van 'brandveilig bekleed meubilair'.

Kabinet wil meer bescherming tegen brand
Kabinet wil meer bescherming tegen brand (Foto: ANP)

Kamer wil luchtonderzoek gevolgen 130 rijden

De Tweede Kamer wil dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gaat onderzoeken of de verhoging van de snelheid naar 130 kilometer per uur op snelwegen leidt tot overschrijding van de Europese luchtkwaliteitsnormen. Een meerderheid steunde dinsdag een motie van die strekking van Stientje van Veldhoven van D66.

Ook de PvdA steunde het verzoek van de oppositie. De regeringspartij is geen principieel tegenstander van verhoging van de maximum snelheid, maar vindt dat het niet tot meer overlast moet leiden voor mens en milieu. Voor de VVD is het ophogen van de snelheid een belangrijk punt.

VVD-minister Melanie Schultz (Infrastructuur) streeft ernaar om uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km te kunnen rijden. Eind 2011 ging de Kamer akkoord met de verhoging van de maximumsnelheid.

Kamer wil luchtonderzoek gevolgen 130 rijden
Kamer wil luchtonderzoek gevolgen 130 rijden (Foto: ANP)

Valkyrie Chronicles Remastered in mei naar Europa

Sega kondigt vandaag de Valkyria Chronicles Remastered – Europa Edition aan en een releasedatum. De uitgever bevestigt ook de releasedatum van de Europa Edition op 17 mei 2016, tegelijk met de digitale editie op PSN.

Deze Europa Edition bevat een artbook van 32 pagina’s getiteld ‘The Art of Valkyria Chronicles Remastered’, met art van de personages en omgevingen in het spel, en een dubbelzijdige A3-poster met op de ene kant Squad 7 en op de andere kant Selvaria Bles. Beide versies bevatten alle eerder uitgebrachte DLC, Hard EX Mode, Edy’s Mission, Selvaria’s Mission en Challenge of the Edy Detachment. Net als de main game zijn deze geremasterd in de HD “CANVAS” Graphics Engine.

Valkyria Chronicles Remastered wordt verwacht op 17 mei 2016 op PlayStation 4.

Aantal comazuipers stijgt

Ondanks dat de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen is verhoogd naar 18 jaar, is het aantal comazuipers vorig jaar fors gestegen. Volgens het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid is dat geen wonder, de leeftijdsgrens wordt nauwelijks gecontroleerd en alcohol is makkelijk te krijgen.

Vorig jaar zijn er 931 jongeren als gevolg van te veel alcohol in het ziekenhuis beland, in 2014 waren dit er 545. Bijna 700 kinderen die werden opgenomen hadden een alcoholvergiftiging door te veel drank. Gemiddeld hadden de jongeren een promillage van 1,94, wat overeenkomt met 6 glazen alcohol bij meisjes en 10 bij jongens. Het promillage is echter pas later gemeten, zodat ze waarschijnlijk nog meer gedronken hadden. Gemiddeld waren deze jongeren 3 uur buiten westen.

Het verhogen van de wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol naar 18 jaar heeft dus niet de gewenste invloed gehad. Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is niet verbaasd: "Alcohol blijft makkelijk te krijgen voor jongeren, bijvoorbeeld door vrienden het te laten halen. Bovendien wordt er nog veel reclame gemaakt voor alcohol en wordt de leeftijdsgrens niet streng gecontroleerd."

De meeste jongeren gaven aan dat ze sterke drank hadden gedronken, gevolgd door bier, mixdranken en wijn. De gemiddelde leeftijd van deze jongeren was 15,4 jaar. Het aantal meisjes is bijna net zo groot (47%) als jongens (53%).

Van Dalen hekelt de alcoholindustrie, die volgens hem meer reclame gaat maken als de verkoop inzakt. "Jongeren trekken zich weinig aan van waarschuwingen, dat is echt te veel van hen gevraagd. Ze zullen pas minder kopen als het moeilijker wordt of duurder," zegt hij.

Matthews profiteert van declassering Bouhanni

Michael Matthews heeft zijn leidende positie in Parijs –Nice verstevigd. De Australiër werd in eerste instantie tweede in de tweede etappe, maar werd gepromoveerd naar de eerste plek na een declassering van Nacer Bouhanni, die als eerste over de streep kwam.

Hierdoor verkreeg Matthews, uitkomend voor Orica-GreenEDGE, tien bonificatieseconden en bereidde zijn voorsprong uit naar veertien seconden op Tom Dumoulin.

Het bleek al snel dat de sprintersploegen hun ogen op deze rit hadden gezet. De vier vroege vluchters werden ruim op tijd opgeslokt door het peloton, waarna een massasprint volgde. Daarin week de winnaar Bouhanni dermate van zijn lijn af, waardoor hij werd teruggezet naar de derde plaats en Matthews de etappe won. Wouter Wippert was op plek acht de beste Nederlander.


Registratie van de sprint (Bron: YouTube)

Dievengilde actief in Elder Scrolls Online op pc

Bethesda heeft een nieuwe trailer van Thieves Guild, de derde DLC voor de MMO The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited online gezet, naar aanleiding van de release voor pc en Mac.

Je kunt nu lid worden van de Thieves Guild in Abah’s Landing en je begeven in de georganiseerde misdaad met andere zakkenrollers, inbrekers, rovers en dieven. Deze uitbreiding neemt je mee naar Hew’s Bane, een nieuwe zone die je kunt ontdekken bij het Zuidelijke schiereiland Hammerfell. Thieves Guild bied je nieuwe buit en machtige group bosses, gecombineerd met nieuwe verhalende content die je terugbrengt naar al je favoriete regio's in Tamriel.

Thieves Guild is inbegrepen in een actief ESO Plus membership of is ook beschikbaar voor 2.000 crowns via de ESO Crown Store. Thieves Guild zal op 22 maart beschikbaar zijn voor Xbox One, en op 23 maart voor PlayStation 4.

We hebben onlangs een interview met de creative director van Elder Scrolls Online gehad om hem aan de tand te voelen over de nieuwe features. Deze kun je hier lezen.

Kulizhnikov positief op WK, wereldtitels mogelijk naar Russen

De positieve dopingtest van Pavel Kulizhnikov vond plaats tijdens het wereldkampioenschap afstanden van vorige maand in het Russische Kolomna. Dat heeft het Russische ISU-lid German Panov laten weten. 

Als ook de B-staal van Kulizhnikov positief blijkt zal hij zijn wereldtitels op de 500 en 1000 meter in moeten leveren, net als zijn wereldtitel sprint van dit jaar. Of iedereen zo blij zou zijn met de herverdeling van zijn wereldtitels is echter nog maar de vraag. De nieuwe wereldkampioen op de 500 meter zou Ruslan Murashov worden, terwijl Denis Yuskov het mondiale goud op de 1000 meter zou krijgen: twee Russen dus. 

Kjeld Nuis zou wereldkampioen sprint worden en daarnaast het zilver van Yuskov voor de 1000 meter krijgen. Achter Yuskov en Nuis zou het brons dan overigens naar Aleksey Yesin gaan...nog een Rus. Op de 500 meter zou achter wereldkampioen Murashov de Canadees Alex Boisvert-Lacroix zijn bronzen medaille gepromoveerd zien worden naar zilver. De 32-jarige Fin Mika Poutala zou dan na vele jaren eindelijk zijn eerste internationale medaille krijgen: brons. 

Sylvester Stallone in Guardians of the Galaxy 2?

Nadat eerder al bekend werd dat Kurt Russell mee gaat doen aan de film Guardians of the Galaxy 2 gaan er nu geruchten dat niemand minder dan Sylvester Stallone ook in die film te zien zal zijn. De 69-jarige acteur werd afgelopen vrijdag gespot toen hij in Atlanta een hotel verliet waar ook de cast van de film Guardians of the Galaxy 2 momenteel verblijft.

Volgens de New York Daily Star werd de acteur gezien met een script van de nieuwe Guardians of the Galaxy-film onder zijn arm. Ook zou Stallone in een auto zijn gestapt, die normaal alleen gebruikt wordt om hoofdrolspeler Chris Patt naar de filmset in de Pinewood Studio in Georgia te vervoeren. Marvel Studios heeft nog niet gereageerd op de geruchten rondom Stallone.

Met de film wordt een vervolg gemaakt op de succesvolle rolprent Guardians of the Galaxy, die wereldwijd zo'n 704 miljoen euro in het kassalaatje wist te brengen. In de wederom door James Gunn geregisseerde film zullen ook Zoe Saldana, Bradley Cooper, Vin Diesel, Dave Bautista en Karen Gillan weer te zien zijn.

Guardians of the Galaxy 2 is vanaf 27 april 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Tweede seizoen voor Supergirl

Het nichtje van Superman mag nog een jaartje langer doorvliegen. Dat heeft Les Moonves, topman van tv-zender CBS, waar de serie Supergirl in de VS op wordt uitgezonden, deze week voorzichtig bekend gemaakt.

Niet alleen Supergirl heeft een nieuw seizoen gekregen; ook het tv-vervolg van de sciencefictionfilm Limitless mag door naar de volgende ronde, evenals sitcom Life in Pieces en medisch drama Code Black. Supergirl doet het inmiddels, vijftien afleveringen in het eerste seizoen, niet meer zo goed als in het begin, met kijkcijfers die net iets boven de helft van de première van de serie zitten. De serie heeft echter een crossover met CW-serie The Flash op komst en is onderdeel van een in populariteit groeiende franchise van op DC Comics gebaseerde tv-series, wat wellicht bijdraagt aan het vertrouwen in de serie.

Melissa Benoist als Supergirl
Melissa Benoist als Supergirl

Supergirl wordt nog niet in Nederland uitgezonden.

Lianne La Havas naar Down The Rabbit Hole

De Britse singer-songwriter Lianne La Havas, de Londense rockband Suede en de Nederlandse rockband De Staat zijn toegevoegd aan het affiche voor het festival Down The Rabbit Hole in Beuningen. Festivalorganisator Mojo maakte dinsdag veertien nieuwe namen bekend.

De Engelse soulzanger Michael Kiwanuka, de Deense singer-songwriter MØ en Rico & Sticks (Opgezwolle) komen eveneens naar de Groene Heuvels, evenals Sivert Høyem en Factory Floor. Het Texaans-New Yorkse viertal Parquet Courts stond ook op de eerste editie van Down The Rabbit Hole en komt terug.

Andere namen die zijn toegevoegd aan het festivalprogramma zijn DMA's, Frightened Rabbit, PAUW, Spidergawd en Howard.

De derde editie van Down The Rabbit Hole vindt plaats van 24 tot en met 26 juni. Mojo verkoopt alleen driedagen-kaarten waarbij een plek op de camping is inbegrepen. Vorig jaar bezochten ruim 15.000 mensen het festival. Dit jaar zijn maximaal 20.000 kaarten beschikbaar.

Lianne La Havas naar Down The Rabbit Hole
Lianne La Havas naar Down The Rabbit Hole (Foto: BuzzE)

Franchise-films doen het goed bij de MTV Movie Awards

Bij de MTV Movie Awards is een grote waardering voor films van langlopende franchises uitgesproken. Dit blijkt uit de nominaties voor de filmprijzen, die vandaag bekend zijn gemaakt.

Wanneer het aantal nominaties per film wordt geteld belandt het meest recente hoofdstuk uit de Star Wars-franchise, The Force Awakens, bovenaan de lijst met elf nominaties. Deadpool, onderdeel van de X-Men-franchise, is met acht nominaties de nummer twee en de elfde film uit het Marvel Cinematic Universe, Avengers: Age of Ultron, volgt met zes nominaties. In totaal zijn tien van de 37 genomineerde films onderdeel van een filmserie of -franchise die al drie of meer films heeft voortgebracht.

De MTV Movie Awards zijn publieksprijzen, gericht op een jong publiek, waarvan de nominaties worden gekozen door een redactie van MTV zelf. Uit de nominaties valt af te leiden dat deze redactie grote kansen ziet voor films gebaseerd op bestaande personages, eerdere films of actieformules die een groot publiek aanspreken, al zijn er ook vermeldingen voor de minder voor de hand liggende of 'grote' namen. Zo krijg Alicia Vikander een nominatie voor haar optreden in Ex Machina en Brie Larson voor haar rol in Room.

Natuurlijk heeft MTV ook categorieën die niet bepaald gebruikelijk zijn bij de grote awardshows. Zo is er een Best Kiss, Best Fight en kan het publiek stemmen op de beste held of de beste schurk. Nieuwe categorieën dit jaar zijn beste waargebeurde verhaal en beste documentaire, waarin ook een titel voorkomt die alleen te vinden is op Netflix; de biopic What Happened, Miss Simone?

Naast meerdere nominaties per film mogen ook sommige acteurs zich wat bescheiden trots aanmeten voor het vaker dan één keer genomineerd zijn. Zo is Ryan Reynolds vijfmaal in de lijst te vinden (beste mannelijke rol, beste komische rol, beste actierol, beste kus met Morena Baccarin, beste gevecht met Ed Skrein, voor Deadpool), Daisy Ridley viermaal (beste vrouwelijke rol, doorbraak, beste held en beste gevecht, voor Star Wars), Jennifer Lawrence driemaal (beste vrouwelijke rol in Joy, beste actierol en beste held voor Mockingjay 2), Charlize Theron driemaal (beste vrouwelijke rol, beste held, beste gevecht met Tom Hardy voor Mad Max: Fury Road) en Amy Schumer ook driemaal (doorbraak, beste komische rol, beste kus met Bill Hader voor Trainwreck).

Opvallend is dat MTV het begrip 'jaar' wat verschuift ten opzichte van andere awardshows. Voor Film van het Jaar zijn films uit 2015 en 2016 genomineerd; de kanshebbers voor de titel zijn Age of Ultron, Creed, Deadpool, Jurassic World, The Force Awakens en Straight Outta Compton.

De MTV Movie Awards worden uitgereikt op 10 april vanuit de studio's van Warner Bros. (dat zelf 18 nominaties heeft). De show wordt gepresenteerd door Dwayne Johnson (twee nominaties voor San Andreas) en Kevin Hart (één nominatie voor Ride Along 2) en is te zien in de nacht van 10 op 11 april, of in de avond van 11 april. Fans die mee willen stemmen kunnen dat, zolang MTV denkt dat je in de VS woont en tot 20 maart, doen via de site van MTV of door 'mtv vote' in te tikken op Google.

Star Wars: Rey en BB-8
Daisy Ridley is viermaal genomineerd; The Force Awakens elf keer

Ex-dopingbaas Rusland: "Meldonium verbieden oneerlijk en politiek"

De voormalig baas van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, Nikolai Durmanov, zegt dat het hartmedicijn meldonium ten onrechte op de lijst met verboden middelen terecht is gekomen. In de afgelopen dagen zijn veel Russische toppers in diverse sporten betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel, waaronder tennisster Maria Sharapova en schaatser Pavel Kulizhnikov.

"Iedereen weet dat het oneerlijk is dat meldonium op de lijst met verboden middelen is gezet", zegt Durmanov tegenover R-Sport"Om op de zwarte lijst te komen moet een middel gevaarlijk zijn voor de gezondheid, prestaties bevorderen en/of onethisch zijn. In dit specifieke geval is er door WADA (wereldantidopingautoriteit, red.) veel te kort onderzoek gedaan. Wel ontdekten ze dat meldonium vooral in Oost-Europa veel gebruikt wordt en op basis van dat laatste besloten ze het op de verboden lijst te zetten", foetert Durmanov. 

"Normaal gesproken wordt er uitgebreid onderzoek gedaan, is men bezig met experimenten en worden er zelfs experts van universiteiten bijgehaald. Dan gaat men onderzoeken of er wel een sportief voordeel te behalen valt, voordat een middel eventueel op de zwarte lijst terechtkomt. Zo'n voordeel is simpelweg niet waar te nemen met enigszins betrouwbare onderzoekstechnieken", zegt Durmanov, waarmee hij diverse andere studies tegen lijkt te spreken. Het middel zou vooral bevorderend zijn bij het herstellen van de zuurstofbalans in het lichaam.

Total War: Warhammer uitgesteld

Total War: Warhammer wordt een maand uitgesteld. In plaats van 28 april komt het spel nu uit op 24 mei. De reden die ze daarvoor geven is zodat ze wat meer bugs kunnen fixen en reviewers genoeg tijd te geven om het spel fatsoenlijk te kunnen reviewen.

Naast de nieuwe datum zijn nu ook de specificaties beschikbaar. Om 15-25 FPS te halen op low AMD Radeon HD 5770 1024 MB of zijn equivalent. Wil je 60 FPS + en alles op Ultra zul je een GTX 980 moeten hebben. Ook draait Total War: Warhammer enkel op 64bit. Voor meer details kun je hier klikken. 

Rutte haalt Raad van State bij geld koning

Premier Mark Rutte vraagt de Raad van State hoe hij in de toekomst moet omspringen met informatie over bestedingen door de koning. Dat staat dinsdag in antwoorden op vragen van Alexander Pechtold van D66 over de onderhoudskosten van de Gouden Koets.

De Grondwet zegt dat de koning zijn 'Huis' ofwel het hof zelf mag 'inrichten'. Hij heeft dus ook bij bestedingen recht op een eigen levenssfeer, maar wel met 'inachtneming van het openbaar belang'. Daar wil Rutte nu dus meer over weten van de Raad van State. Ook wil hij voorlichting over de ministeriële verantwoordelijkheid voor de gelden die voor het Koninklijk Huis worden begroot.

Vorige maand liet de premier weten dat de kosten van de restauratie van de Gouden Koets niet bekend worden gemaakt. Openbaarmaking van de kosten zou niet sporen met genoemd artikel uit de Grondwet. Maar gezien de reacties en de vragen die daarop kwamen, is volgens Rutte 'nader duidelijk' geworden dat 'bij dit onderwerp wezenlijke aspecten van onze staatkundige verhoudingen aan de orde zijn'.

Rutte haalt Raad van State bij geld koning
Rutte haalt Raad van State bij geld koning (Foto: ANP)

Stabiele groei voor economie eurozone

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2015 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee was de groei even sterk als in het derde kwartaal, blijkt uit een tweede raming die Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

Het cijfer komt overeen met een voorlopige schatting en de gemiddelde voorspelling van economen. Op jaarbasis werd een groei gemeten van 1,6 procent. Dit cijfer werd bijgesteld van een eerder gemelde vooruitgang met 1,5 procent.

Voor de gehele Europese Unie werd een groei opgetekend van 0,4 procent op kwartaalbasis en 1,8 procent op jaarbasis. Over heel 2015 ging de economie van het eurogebied met 1,6 procent vooruit en die van de EU met 1,9 procent.

Vooruitzichten
De sterkste groei op kwartaalbasis in de EU werd gemeten in Zweden (plus 1,3 procent), Estland (1,2 procent) en Polen en Roemenië (1,1 procent). In Kroatië en Letland was sprake van krimp met respectievelijk 0,5 en 0,3 procent. Eurostat meldde voor Nederland een groei met 0,3 procent.

De vooruitzichten voor de groei in de eurozone zijn voorlopig ook stabiel, zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag. In Duitsland en Nederland zwakt de groei naar verwachting wat af, terwijl Frankrijk waarschijnlijk wat verbetering laat zien de komende tijd.

Stabiele groei voor economie eurozone
Stabiele groei voor economie eurozone (Foto: ANP)

Meer verdachten sjoemelschandaal VW

Het Openbaar Ministerie van de Duitse stad Braunschweig heeft meer mensen in het vizier voor betrokkenheid bij het dieselschandaal bij Volkswagen. Het aantal verdachten is gestegen van zes naar zeventien.

De werknemers van Volkswagen worden onder meer beschuldigd van oplichting, aldus de autoriteiten. Onder de verdachten zijn geen directieleden. De autoriteiten zijn bezig met ondervraging van verdachten en getuigen en het doorzoeken van archiefmateriaal en computers.

Volkswagen is zelf bezig met een groot intern onderzoek naar het dieselschandaal dat in september aan het licht kwam. De autofabrikant bleek verboden software te hebben gebruikt om de uitstootwaarden van dieselauto's in laboratoriumtests te beïnvloeden.

Toekomstbestendig
Topman Matthias Müller van Volkswagen zei dinsdag op een bijeenkomst van werknemers op het hoofdkantoor in Wolfsburg dat het bedrijf eensgezind moet zijn om de crisis te overwinnen. "We moeten gemeenschappelijk de noodzakelijke veranderingen ondergaan om Volkswagen toekomstbestendig te maken", aldus Müller.

Hij zei wel dat het dieselschandaal het concern nog lange tijd zal bezighouden en 'substantiële en pijnlijke' financiële schade veroorzaakt. Volgens Müller worden geen pogingen ondernomen om het gesjoemel met uitstootwaarden te verhullen. Volkswagen heeft al 6,7 miljard euro vrijgemaakt voor kosten door het schandaal en de verwachting is dat deze stroppenpot nog flink zal oplopen.

Meer verdachten sjoemelschandaal VW
Meer verdachten sjoemelschandaal VW (Foto: ANP)

Nuis over dopingnieuws: "Verschikkelijke dag"

Schaatser Kjeld Nuis heeft woedend gereageerd op het nieuws dat zijn concurrent Pavel Kulizhnikov positief getest heeft op het verboden meldonium. "Dit is een verschrikkelijke dag, voor zowel het schaatsen als mijzelf", liet hij weten.

Nuis werd vorige maand tweede op het WK sprint, achter Kulizhnikov. Op het WK afstanden pakte hij op de 1000 meter brons, achter Kulizhnikov en zijn Russische landgenoot Denis Yuskov. "Als het allemaal waar is en hij doping heeft gebruikt, heeft hij mij zo gigantisch veel afgenomen in de afgelopen tijd", foetert Nuis. "Dan ben ik ineens wel wereldkampioen sprint, officieel, maar het volkslied is niet voor mij gespeeld en mijn moment op het podium krijg ik niet terug. Natuurlijk zie ik liever dat hij nu gepakt wordt dan over acht jaar, de controles doen hun werk en dat is goed. Op het moment ben ik echter vooral kwaad op hem."

Kai Verbij, derde op het WK sprint, reageerde wat minder emotioneel: "Als blijkt dat niet iedereen op een eerlijke manier meespeelt is dat erg jammer."

Fed Cup-captain Rusland: "Niet Sharapova's fout"

Dat Maria Sharapova is betrapt op het verboden middel meldonium is niet haar eigen fout. Dat zegt althans de captain van het Russische Fed Cup-team, Anastasia Myskina. Volgens de voormalig toptennisster is het met name de fout van het team rondom Sharapova. Meldonium staat sinds 1 januari pas op de lijst met verboden middelen en claimt in de laatste weken flink veel positieve dopinggevallen.

"Maria is een topsporter met een hoofdletter T. Wat zij voor het land gedaan heeft verdient enorm veel respect", begint Myskina. "Het is makkelijk om de sporters te steunen als ze winnen, maar we moeten er ook voor ze zijn in donkere tijden. Ik ben met heel mijn hart captain van het Russische team en sta volledig achter Masha. Het team om haar heen heeft een fout gemaakt, niet Maria zelf, en wij blijven dan ook het volste vertrouwen in haar hebben", besluit de captain. 

Dijksma: twee ernstige incidenten met drones

De afgelopen jaren hebben zich in ons land twee "ernstige" incidenten met drones voorgedaan. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

In 2013 kwam een onbemand vliegtuigje in Harderwijk bijna in botsing met een motorvliegtuig en een jaar later was er een bijna-botsing in Nistelrode. In beide gevallen vielen geen gewonden, aldus Dijksma. Beide incidenten zijn door de autoriteiten onderzocht.

De regels voor onbemande vliegtuigjes zijn volgens de bewindsvrouw in ons land streng genoeg. "Ze moeten ook nageleefd worden en daar zit de kern." Er worden ook regelmatig boetes uitgedeeld als er met drones overtredingen plaatsvinden.

Het CDA had vragen gesteld naar aanleiding van een incident recent in Parijs. Daar moest een Airbus A320 passagiersvliegtuig tijdens de landing op het laatste moment uitwijken voor een onbemand vliegtuigje. Ze scheerden op 5 meter langs elkaar. Dijksma gaat nog eens praten met de Vereniging van Verkeersvliegers over zorgen die zij heeft over regelgeving rond drones.

Dijksma: twee ernstige incidenten met drones
Dijksma: twee ernstige incidenten met drones (Foto: BuzzT)

Enzo Knol koopt luxe optrekje in Zeist

Het nieuwe optrekje van de populaire videoblogger Enzo Knol ligt in Zeist. Het appartement heeft een woonoppervlakte van maar liefst 160 vierkante meter en heeft onder meer drie slaapkamers en twee badkamers. In zijn nieuwe vlog 'Een nieuw huis!' laat hij samen met zijn vriendin Dee, zijn nieuwe huis zien.

In de vlog staat het stel in een lege maar ruime woonkamer met een mooie houten vloer. Ook de slaapkamer komt aan bod en natuurlijk het 'Knolhol', de werkplek van Enzo. Verder wil hij nog niet veel laten zien, omdat elke kamer volgens hem nog saai en leeg is.

Volgens bekendeburen.nl heeft Enzo 430.000 euro voor de luxe portiekflat betaald zonder daarvoor een hypotheek af te sluiten.

Het appartement ligt op een steenworp afstand van het centrum van Zeist.

Enzo Knol koopt luxe optrekje in Zeist
Enzo Knol koopt luxe optrekje in Zeist (Foto: BuzzE)

Sniper Elite 4 aangekondigd door Rebellion

De Britse ontwikkelaar Rebellion Developments heeft een nieuw deel van Sniper Elite aangekondigd. Het is een directe sequel op Sniper Elite 3, en vervolgt het verhaal van scherpschutter Karl Fairburne.

Ditmaal neemt de game ons mee naar Italië in 1943, alwaar Fairburne de taak heeft gekregen om het fascistische regime eigenhandig een kopje kleiner te maken. Volgens de makers wordt Sniper Elite 4 een 'adembenemende stealth/sniper-ervaring in uitgestrekte gebieden die vele malen groter zijn dan de maps in deel 3'.

De game draait op 1080p op zowel Xbox One als PlayStation 4. Zowel de campaign als co-opmogelijkheden als online multiplayer maken hun terugkeer. Een releasedatum is er nog niet, maar de game moet dit jaar in de winkels verschijnen. Om sniper-liefhebbers alvast lekker te maken trakteert Rebellion op twee 4K-screenshots en een trailer, bekijk ze hieronder.

NFI kraakt peperdure crypto-smartphones

Het Nederlands Forensisch Instituut is erin geslaagd een aantal in beslag genomen smartphones te decoderen die waren uitgerust met PGP (Pretty Good Privacy). Deze werden gebruikt door verdachten in een aantal liquidatiezaken, schrijft Het Parool.

De bij criminelen populaire toestellen waren voor rond de 1200 euro aangeschaft bij spyshops. Volgens justitie leveren de ontsleutelde berichten extra bewijslast dat de verdachten een liquidatie wilden plegen.

Hun advocaten stellen echter dat er juist eerder mee wordt aangetoond dat ze alleen een gestolen auto van Eindhoven naar Amsterdam wilden brengen. Dit ondanks dat een van de verdachten met een kalasjnikov uit de wagen stapte na te zijn klemgereden.

De berichten op de telefoons zouden erop duiden dat de criminelen zich onbespied waanden. Volgens Het Parool zou de informatie nooit via gewone toestellen zijn uitgewisseld.

Nieuwere PGP-telefoons zouden volgens aanbieders niet te kraken zijn, iets dat uiteraard ook al werd gesteld over de nu gekraakte smartphones. Maar in veel gevallen stoelt een succesvolle kraak op het uitbuiten van fouten in de versleutelingsalgoritmes. Indien die er in de nieuwe versies zijn uitgehaald, vist justitie de volgende keer vermoedelijk weer achter het net.

Janet Jackson annuleert Europese tournee

Het op 2 mei geplande concert van Janet Jackson in de Ziggo Dome in Amsterdam, gaat niet door. De zangeres is genoodzaakt alle concerten van haar Europese deel van The Ubreakable Tour uit te stellen. Dit meldt concertorganisator Mojo.

Niet alleen het concert in Amsterdam gaat niet door, Janet heeft volgens de BBC ook concerten geannuleerd in Londen, Manchester, Birmingham en Glasgow, evenals de concerten in onder meer België, Ierland, Duitsland en Frankrijk. Ze zou op 30 maart in Birmingham beginnen aan het Europese deel van haar tournee en die op 3 mei afsluiten in het Sportpaleis in Antwerpen. ''Onvoorziene omstandigheden in het tourschema" vormen de reden voor het uitstel van de Europese concerten.

Er zijn nog geen alternatieve data voor de geannuleerde optredens bekend. Eerder annuleerde Janet Jackson 29 concerten in de Verenigde Staten wegens een operatie. Die haalt ze in juli en augustus in. Eind maart treedt ze op in Dubai.

Janet Jackson annuleert Europese tournee
Janet Jackson annuleert Europese tournee (Foto: BuzzE)

Koen Everink kwam door messteken om het leven

Koen Everink is door messteken om het leven gebracht. Dat meldt de politie dinsdag. De zakenman is in de nacht van donderdag op vrijdag gedood.

De politie vond vrijdagochtend rond kwart voor negen zijn lichaam in zijn woning in Bilthoven. De politie heeft al ruim dertig tips binnengekregen over de zaak.

Er wordt nog met getuigen gesproken, maar de politie is nog op zoek naar meer mensen die iets kunnen vertellen. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak.

Badr Hari
Het huis van Everink is uitgebreid onderzocht. Zijn auto is ook meegenomen voor onderzoek.

Everink kwam vooral in het nieuws omdat hij zwaar was mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012. Hari werd in oktober in hoger beroep voor deze en andere mishandelingen in het uitgaansleven veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Koen Everink kwam door messteken om het leven
Koen Everink kwam door messteken om het leven (Foto: ANP)

'Russische hackers' vallen Turkije aan

De Turkse overheid is in januari en februari doelwit geweest van een cyberaanval. Die is vrijwel zeker het werk van Pawn Storm, een schimmige groep die banden zou hebben met de Russische autoriteiten. De hackers vallen regelmatig tegenstanders van Moskou aan.

Cyberbeveiliger Trend Micro heeft de aanval gemeld. Het bedrijf houdt Pawn Storm al een tijdje in de gaten. De doelen waren onder meer de voorlichtingsdienst van de Turkse regering, het parlement, het kantoor van de premier en de krant Hürriyet. Trend Micro zegt dat Turkije vroeg werd gewaarschuwd en dat de schade daarom meevalt.

Pawn Storm maakte bij de aanvalpoging gebruik van servers in Nederland. Ook andere Russische cybergroepen zijn hier 'gehuisvest'.

MH17
Pawn Storm zou het vorig jaar hebben gemunt op de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Rond de presentatie van het onderzoek naar de MH17-ramp in Oekraïne probeerden de hackers binnen te dringen in de computersystemen van de onderzoekers. Dat zou niet zijn gelukt. De ramp met MH17 is mogelijk veroorzaakt door een Russische BUK-raket.

Bij de aanval op de Onderzoeksraad had Pawn Storm nep-servers opgezet. De hackers wilden zo gebruikersnamen, wachtwoorden en andere codes van onderzoekers in handen krijgen. Dat zou Pawn Storm ook hebben gedaan tegen Turkije.

Trend Micro brengt Pawn Storm ook in verband met eerdere cyberaanvallen op onder meer het Witte Huis, de NAVO, Russische dissidenten, Syrische oppositieleden en Arabische landen.

'Russische hackers' vallen Turkije aan
'Russische hackers' vallen Turkije aan (Foto: ANP)

Veiliger fietsen met smartphone

Veel fietsers gebruiken hun smartphone om te navigeren. Maar rijden door het drukke stadsverkeer, sturen met één hand en je route volgen op je telefoonscherm is niet echt veilig.

Om de navigatie op de smartphone veilig te kunnen gebruiken heeft Vodafone in samenwerking met de Fietsersbond de Smart Jacket ontwikkeld.

De gebruiker zoekt zijn route op op zijn smartphone, stopt deze in de zak van zijn Smart Jacket en stapt op zijn fiets. De te rijden route wordt door middel van ingebouwde LEDs op de mouwen van het jack aangegeven. Andere verkeersdeelnemers zien op de rug van de fietser welke kant hij op gaat. LEDs geven met een pijl aan of deze naar naar links of rechts gaat.

De Smart Jacket bevindt zich nu nog in de ontwikkelfase. Het is niet bekend wanneer de slimme jas op de markt komt.

Veiliger fietsen met smartphone
Veiliger fietsen met smartphone (Foto: BuzzT)

Sportminister: "Massaal gebruik meldonium in Rusland"

De Russische sportminister Vitaly Mutko heeft laten weten dat de huidige golf aan positieve tests nog maar het begin lijkt te zijn. De ene na de andere wereldtopper test positief op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium en dat lijkt volgens Mutko nog niet te gaan stoppen.

"Het medicijn Mildronat (de merknaam van meldonium, red.) wordt massaal gebruikt in de Russische sportwereld", zegt Mutko tegenover media in zijn land. "Niet door iedereen natuurlijk, maar we gaan zeker nog wel de nodige gevallen zien. Trainers en sportbonden worden hier ook niet bepaald gelukkig van", trapt hij een open deur in. "Hiervoor hadden we EPO dat goed werkte, maar op de lijst met verboden middelen kwam. Dit nieuwe spul, meldonium, wordt helaas door heel veel atleten gebruikt."

Noodopvang Heumensoord op 2 mei leeg

De grootste noodopvanglocatie van Nederland, Heumensoord bij Nijmegen, moet op 2 mei leeg zijn. Alle ongeveer 3000 bewoners moeten voor die tijd ergens anders worden ondergebracht.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de maand mei nodig om het paviljoendorp gedeeltelijk af te breken, zodat op Heumensoord vanaf juni eerst begeleiders van de Special Olympics (sportwedstrijden voor gehandicapten) en daarna militaire lopers van de Vierdaagse kunnen verblijven. Dat heeft het COA dinsdag aan de gemeentebesturen van Nijmegen en Heumen laten weten.

In het tentenkamp wonen sinds oktober vorig jaar ongeveer 3000 asielzoekers. Het COA is al begonnen met het verhuizen van groepen die nog niet in de asielprocedure zitten. De eerste groep is naar een nieuwe noodopvang in Groningen gebracht. Mensen die wel aan hun procedure zijn begonnen en degenen die daar zeer binnenkort mee starten, blijven op Heumensoord totdat er elders een plek voor hen is die past bij hun status, aldus een woordvoerster.

Volgens Nijmegen en Heumen heeft het COA verzekerd dat iedereen 'op een goede wijze wordt ondergebracht'. Op 1 juni draagt het COA het bosgebied weer over aan de gemeenten.

Noodopvang Heumensoord op 2 mei leeg
Noodopvang Heumensoord op 2 mei leeg (Foto: ANP)

Aantal V&D's gaat misschien nog even open

De curatoren van V&D onderzoeken of een aantal vestigingen van de failliete warenhuisketen tijdelijk kan worden heropend voor de verkoop van resterende winkelvoorraden. Een woordvoerder bevestigde dinsdag berichtgeving van diverse media dat hierover wordt gepraat met een aantal pandeigenaren.

Het gaat om een van de opties, benadrukte de zegsman. Hij kon niet aangeven om welke vestigingen het gaat en wanneer koopjesjagers eventueel hun slag kunnen slaan.

De doorstart van V&D ketste vorige maand af. De curatoren werken sindsdien aan de verdere afwikkeling van het faillissement. Daarbij hoort ook de verkoop van de voorraden die in de winkels zijn achtergebleven. De curatoren richten zich daarbij in de eerste plaats op zakelijke partijen die grote delen van de voorraad in één keer willen overnemen. Maar ook aan het veilen van spullen wordt gedacht.

Aantal V&D's gaat misschien nog even open
Aantal V&D's gaat misschien nog even open (Foto: ANP)

'Verdwenen' Russische topvolleyballer positief op doping

"Het houdt niet op, niet vanzelf", lijkt de slagzin in de Russische sportwereld deze dagen. Ook de topvolleyballer Alexander Markin is betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium, zo melden Russische media.

De 25-jarige Markin maakte in 2013 en 2015 deel uit van het Russische team dat goud won op de Universiade. Vorig jaar won hij daarnaast ook nog brons op de Europese Spelen in Baku. In het dagelijks leven komt Markin uit voor Dinamo Moskou, waarmee hij dit seizoen nog in de Champions League actief was. Met de club won hij in 2012 en 2015 de CEV Cup, één niveau onder de Champions League. 

Vorige week vroeg WorldofVolley zich nog af waar Markin gebleven was. Hij had al zes competitiewedstrijden gemist en kwam ook in Europees verband niet op de startlijsten voor. Waarom hij al een tijdje niet in actie kwam lijkt nu dan wel duidelijk. 

Poltavets: "Schaatsers wisten dat meldonium verboden was"

De Russische schaatscoach Kosta Poltavets zegt dat hij al zijn schaatsers heeft geïnformeerd over het middel meldonium. Dat hartmedicijn staat sinds 1 januari op de lijst met verboden middelen, maar de ene na de andere wereldtopper in diverse sporten test inmiddels positief op het spul.

Zo ook een van de pupillen van Poltavets, tweevoudig wereldkampioen sprint Pavel Kulizhnikov, zo bleek dinsdag. "Zodra bekend werd dat wereldantidopingautoriteit WADA meldonium toevoegde aan de lijst met verboden middelen hebben we persoonlijk al onze sporters op de hoogte gebracht", zegt Poltavets tegenover R-Sport"Ze wisten allemaal dat het niet toegestaan was en waren allemaal op de hoogte, dus ik ben geschokt door deze situatie"

Woensdag belegt de Russische schaatsbond een persconferentie waarin het inmiddels beruchte meldonium ongetwijfeld uitgebreid aan bod zal komen. 

Nederlandse sprinter Mariano betrapt op doping

De Nederlandse atleet Brian Mariano heeft een positief plasje afgeleverd. De Nederlandse Atletiekunie heeft besloten hem een 'ordemaatregel' op te leggen na een positieve test op 6 februari. De 31-jarige sprinter deed in het Franse Mondeville mee aan een indoorwedstrijd.

"Ik heb geen idee hoe ik de gevonden stof binnen heb gekregen, mogelijk dat een van de supplementen die ik via het internet heb besteld die stof bevat. Ik weet dat ik daar zelf verantwoordelijk voor ben en accepteer daarom ook de voorlopige sanctie", klinkt het in een door de Atletiekunie doorgegeven statement. 

Mariano maakte in 2012 deel uit van de ploeg die de Europese titel veroverde op de 4x100 meter, samen met onder meer Churandy Martina. Eveneens met Martina pakte Mariano in 2010 brons op de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen namens de Nederlandse Antillen. In 2013 zat de sprinter een half jaar in de gevangenis voor drugssmokkel. 

Vrouwelijke ondernemer is in opmars

Vrouwen starten steeds vaker een bedrijf, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl het aantal vrouwen op topposities in het bedrijfsleven achterblijft bij het streven van de overheid, is de vrouwelijke ondernemer duidelijk in opmars.

In 2014 was 37 procent van de startende ondernemers vrouw, tegen 31 procent in 2007. Vrouwen beginnen relatief vaak een webwinkel, een management- en organisatiebureau of een bedrijf in de haar- en schoonheidsverzorging. Ook gaan veel als zelfstandige in de thuiszorg aan de slag. In alle bedrijven zijn ondernemersvrouwen inmiddels goed voor een aandeel van 34 procent, aldus het statistiekbureau.

Het is dinsdag Internationale Vrouwendag.

Vrouwelijke ondernemer is in opmars
Vrouwelijke ondernemer is in opmars (Foto: ANP)

SyriŽ-gesprekken gaan later verder

De vredesbesprekingen over Syrië worden op 14 maart hervat. Dat heeft de VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura dinsdag verklaard. De onderhandelingen beginnen officieel woensdag weer, maar sommige partijen worden pas later verwacht in het Zwitserse Genève waar de besprekingen zijn.

Een woordvoerder van De Mistura zei dinsdag dat dezelfde partijen als in de eerste ronde aan tafel worden verwacht. Er zijn geen nieuwe deelnemers uitgenodigd. Dat betekent dat het belangrijkste verbond van Syrische oppositiegroepen niet mee zal praten. Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC) liet maandag weten onder voorwaarden mee te willen doen.

Syrië-gesprekken gaan later verder
Syrië-gesprekken gaan later verder (Foto: ANP)

Werknemer niet volgen met slimme armband

Werkgevers mogen geen gezondheidsgegevens van werknemers verwerken via zogeheten wearables, slimme armbanden die bewegingen en slaappatronen van mensen registreren. Dat is in strijd met de privacyregels, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag.

Na onderzoek van de privacywaakhond zijn inmiddels twee niet bij naam genoemde bedrijven gestopt met deze praktijken. Beide ondernemingen hadden hun werknemers de armbanden cadeau gedaan. "Gegevens over de hoeveelheid beweging en gegevens over slaappatronen zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid. Voor deze bijzondere persoonsgegevens gelden wettelijk strenge eisen", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook als de werknemer toestemming geeft, mogen de gezondheidsdata niet worden verwerkt. Werkgever mogen de populaire wearables wel cadeau doen aan werknemers, maar hierbij geen voorwaarden stellen voor het gebruik.

Werknemer niet volgen met slimme armband
Werknemer niet volgen met slimme armband (Foto: BuzzT)

Albert Heijn op proef bij BP

Bij diverse BP-tankstations wordt vanaf de herfst geëxperimenteerd met 'Albert Heijn to go'-winkels. Dat meldde supermarktbedrijf Ahold dinsdag.

Bij de proef wordt in eerste instantie bij zes benzinestations, verspreid over het hele land, een AH to go ingericht. De eerste daarvan wordt naar verwachting in het najaar geopend. De shops krijgen volgens het supermarktbedrijf "een breed aanbod van vers eten en drinken voor onderweg én de vergeten boodschap voor thuis".

Albert Heijn op proef bij BP
Albert Heijn op proef bij BP (Foto: ANP)

Iran test raketten

Iran heeft dinsdag diverse raketten afgevuurd bij wijze van test. Dat maakte de Revolutionaire Garde bekend via internet. De tests komen nog geen twee maanden nadat de VS het land sancties had opgelegd na een test in oktober.

Volgens de bekendmaking van de garde werden op diverse plaatsen in het land ballistische raketten gelanceerd. Dit moet Irans "afschrikwekkende kracht" laten zien en zijn vermogen om "elke bedreiging van de islamitische revolutie" teniet te doen, aldus de garde.

Iran test raketten
Iran test raketten (Foto: ANP)

Philips blijft nog 5 jaar partner van Rijksmuseum

Philips blijft nog vijf jaar samenwerken met het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze zullen de handen ineen slaan "om gezamenlijk zinvolle innovaties en programma's te ontwikkelen", maakten beide partijen dinsdag bekend.

Het museum wil technologische innovaties van Philips op nieuwe manieren toepassen "om de huidige en toekomstige generaties te raken en te inspireren met kunst". Philips wil "een positieve invloed uitoefenen op het leven van mensen door de combinatie van technologie, mensgericht ontwerp en onze culturele geschiedenis."

Philips is sinds 2001 partner en hoofdsponsor van het museum. Het concern was nauw betrokken bij de verbouwing en herinrichting van het Rijksmuseum en leverde onder meer de led-verlichting voor de kunstwerken.

Philips blijft nog 5 jaar partner van Rijks
Philips blijft nog 5 jaar partner van Rijks (Foto: ANP)

Brown: niet aansprakelijk voor schietpartij

Chris Brown voelt zich niet verantwoordelijk voor een schietincident tijdens een van zijn optredens in januari vorig jaar. De zanger, die door een slachtoffer is aangeklaagd, zegt in zijn verdediging dat de club in San Jose aansprakelijk is voor het tekort aan beveiligingsmedewerkers.

Brown reageert in een rechtszaak op een aanklacht van student Paul Briley die destijds in zijn voet werd geschoten en Chris Brown daarvoor aansprakelijk heeft gesteld. Hij vindt dat Chris Brown geweld aantrekt en daarom betere beveiliging had moeten regelen. Briley verwijst daarbij ook naar een ander schietincident in 2014 waarbij muziekproducent Suge Knight gewond raakte tijdens een kogelregen.

Brown heeft nu gereageerd op de aanklacht, meldt TMZ. De zanger noemt het de verantwoordelijkheid van de club om voor de veiligheid zorg te dragen. Chris vindt ook dat de schietpartij uit 2014 niets met de zaak te maken heeft, omdat dit geen concert was. Hij wil dat de rechter de aanklacht verwerpt.

Brown: niet aansprakelijk voor schietpartij
Brown: niet aansprakelijk voor schietpartij (Foto: BuzzE)

Hans van Breukelen theater in met EK-show

Oud-doelman Hans van Breukelen en journalist Evert ten Napel gaan in mei en juni de theaters in met een voorstelling over het EK 1988. In "Waar was jij in '88?" blikken de twee mannen terug op hun eigen ervaringen en delen ze ook herinneringen die bekende en onbekende Nederlanders hebben aan het EK, dat door het Nederlands elftal werd gewonnen.

Dat heeft De Zee Theaterproducties dinsdag bekendgemaakt. De voorstelling is in elk geval elf keer te zien in theaters in Amsterdam, Haarlem, Zeist, Hengelo, Veldhoven, Leeuwarden en Breda. Het is de eerste maal dat Van Breukelen met een avondvullende show op het podium staat; eerder maakte de oud-keeper van Oranje wel een korte voorstelling op De Parade.

"Niet alleen wij zelf, maar ook alle Nederlanders die het hebben meegemaakt hebben zulke leuke en levendige herinneringen aan die periode", vertelt Van Breukelen. "Daarom willen we dat gevoel van die bijzondere voetbalzomer terughalen. Misschien dat het ook een beetje een alternatief kan bieden voor het gebrek aan Oranje-voetbal op de buis deze zomer." Daarnaast proberen de twee mannen in de voorstelling te kijken waarom de prestaties van het Nederlands elftal toen zo verschilden met de prestaties van het huidige team.

Van Breukelen noemt zijn theateroptreden met Ten Napel "een van de vele kronen op dit jaar. Ik mag hopelijk zestig worden, ik mag opa worden en ik mag in het theater vertellen over een van de hoogtepunten uit mijn carrière."De kaartverkoop gaat in de meeste theaters deze week van start.

Hans van Breukelen theater in met EK-show
Hans van Breukelen theater in met EK-show (Foto: BuzzE)

Fedde Le Grand gaat voor 'intiem' in Ziggo

In het statige Koninklijk Theater Carré presenteerde Fedde Le Grand vorig jaar zijn 'theater-meets-dance'-spektakel GRAND. De wereldberoemde Nederlandse dj mocht als eerste artiest ooit het meer dan honderd jaar oude theater omtoveren tot dancewalhalla. En zes avonden op rij voor een uitverkochte zaal smaakte naar meer. Dit jaar tilt Le Grand zijn show naar een hoger plan in de Ziggo Dome. Ondanks de massaliteit moet het feest wel theatraal en sfeervol blijven.

De geboren Utrechter is hard aan het werk om de laatste puntjes op de i te krijgen voor de tweede editie van GRAND op zaterdag 12 maart. "We repeteren nu met de dansers, acrobaten, muzikanten, visuals en licht. Het is heel gaaf om te zien hoe alles vorm krijgt." De grootste uitdaging zit hem deze keer in het vertalen van de show naar de enorme concertzaal. "Carré bood natuurlijk een prachtige setting, dan ziet het er met vier man op het podium meteen al lekker uit. Maar van die vier man simpelweg 24 man maken, is niet per se de oplossing. In zo'n grote ruimte is één persoon met één spot soms sterker. We proberen dat intieme gevoel vast te houden."

De grotere ruimte biedt ook veel voordelen. Zo is er meer mogelijk op het gebied van live muziek en podiuminrichting en komt er een tweede stage. "Het is een blanco canvas waarmee we aan de slag kunnen." De 38-jarige dj voelt in aanloop naar de Ziggo Dome meer spanning dan vorig jaar bij de première van GRAND. "De eerste keer ga je er een beetje blind in. Nu weet ik precies waar de valkuilen zitten. En het is maar één keer."

Energie
Voor de enorme productie, in samenwerking met RTL Live Entertainment, met dansers, muzikanten en andere performers werkt Le Grand nauw samen in een team. Iets wat hij als dj normaalgesproken niet doet. "Voor de afwisseling is dat heel leuk. Maar het kost wel meer energie, je moet álles overleggen. Vorig jaar heb ik me tot vervelends toe overal tegenaan bemoeid. Nu kan ik het beter loslaten. De regisseur, choreograaf, licht- en geluidmensen, ze weten allemaal heel goed wat ze doen."

Een van de speciale gasten tijdens de show is de Deense zangeres Ida Corr. Met haar scoorde Le Grand in 2007 de wereldhit Let me think about it. Een jaar eerder brak hij internationaal door met Put your hands up for Detroit. Om zijn tienjarig internationale jubileum te vieren, komt Corr over naar Amsterdam voor een kleine 'trip down memory lane'. "Zo is de cirkel rond."

Fedde Le Grand gaat voor 'intiem' in Ziggo
Fedde Le Grand gaat voor 'intiem' in Ziggo (Foto: BuzzE)

Wereldrecordhouder Kulizhnikov betrapt op doping

Schaatser Pavel Kulizhnikov is inderdaad betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Eerder op dinsdag werd al bekend dat hij zich had afgemeld voor de World Cup-finale van deze week in Heerenveen, wat bij de meeste schaatsfans al tot de nodige speculaties leidde. 

Russische media melden dinsdagmiddag dat de tweevoudig wereldkampioen sprint (2015 en 2016) inderdaad betrapt is op meldonium. Dat hartmedicijn is sinds 1 januari verboden, waarna in de laatste weken de ene na de andere topsporter voor de bijl gaat. Onder meer toptennisster Maria Sharapova, olympisch shorttrackkampioen Semen Elistratov en olympisch kunstschaatskampioene Ekaterina Bobrova zijn betrapt op het middel. 

Kulizhnikov is toch weer een verhaal apart. De nu 21-jarige sprintbom werd op het WK junioren van 2012 betrapt op doping en kreeg een schorsing van twee jaar aan zijn broek. Vervolgens kwam hij terug en domineerde hij al in zijn eerste seizoen het wereldwijde sprinten, tot frustratie van vele schaatsliefhebbers. Dit seizoen ging zijn dominantie nog een stapje verder: hij won opnieuw de wereldtitel sprint, pakte de wereldtitels op de 500 en 1000 meter en dook op de korste afstand als eerste schaatser ooit onder de 34 seconden. Vanwege zijn eerdere schorsing lijkt de kans aannemelijk dat schaatsfans in elk geval geen last meer zullen gaan hebben van Kulizhnikov. 

Bill Wyman heeft prostaatkanker

Bill Wyman, voormalig bassist van de Rolling Stones, heeft prostaatkanker. Dat heeft de popgroep dinsdag bekendgemaakt. De ziekte is in een vroeg stadium ontdekt. Wyman wordt behandeld en de verwachting is dat hij volledig zal herstellen, aldus de verklaring.

Wyman (79), bijgenaamd "de stille Stone", werd in 1962 lid van de band. In 1993 vertrok hij uit de groep waarna hij onder andere met een eigen band enkele albums uitbracht.


Schoolexamens kosten volleybalsters kans op Olympische Spelen

De Egyptische damesvolleybalploeg heeft zich teruggetrokken van het intercontinentaal olympisch kwalificatietoernooi. In mei zou Egypte in Puerto Rico strijden tegen Kenia, Colombia en het gastland om één olympisch startbewijs, maar schoolexamens zitten de piepjonge ploeg in de weg.

Een maand geleden werd de ploeg tweede op het Afrikaans olympisch kwalificatietoernooi. Dat betekende dat de winnende finalisten, Kameroen, naar de Spelen mochten, maar dat Egypte op het intercontinentale toernooi een tweede kans krijgt. De ploeg is echter nogal jong: maar liefst acht van de veertien speelsters zijn nog tieners en slechts vier dames zijn voor 1995 geboren, met veruit als oudste de net 26-jarige aanvoerdster Nahla Abdelfattah. 

Veel van de speelsters zitten dan ook nog op school en daar worden binnenkort de examens gehouden. "Om ons op het OKT voor te bereiden hebben we toch al gauw twee maanden nodig, maar de meeste speelsters hebben op school en op de universiteit dan examens", verzucht Fouad Abdel Salam, de president van de Egyptische volleybalbond. "We hebben geprobeerd om te regelen dat de examens later gemaakt kunnen worden, maar dat lukte niet en ook de ouders van de speelsters waren het daar niet mee eens. Daar komen nog eens de financiële problemen bij", legt Salam uit waarom het feest niet door kan gaan. 

Egypte wordt vervangen door Algerije, hoewel er ook al geruchten gaan dat die ploeg eveneens niet naar Puerto Rico af wil of kan reizen. Dat gold ook voor Kenia, dat zich al afmeldde voor het toernooi. Zij bleken enkele dagen geleden echter hulp te krijgen van wereldvolleybalbond FIVB, die de reis- en verblijfkosten voor de ploeg voor haar rekening zal nemen. 

VPRO Gids stopt met brievenrubriek Achterwerk

De VPRO Gids stopt na veertig jaar met de legendarische brievenrubriek voor jongeren Achterwerk. "De wekelijkse brievenstroom is opgedroogd", aldus de VPRO. Jongeren vinden elkaar tegenwoordig op Facebook, WhatsApp of chatsites.

Achterop de gids van deze week staat slechts één lange brief, een afscheidsbrief van redacteur Elja Looijestijn van Achterwerk. In 2014 werd al duidelijk dat het bergafwaarts ging met de stroom brieven van jongeren. Looijestijn plaatste toen een brief met de vraag om tips waarmee de rubriek kon blijven bestaan.

Sinds 1976 stuurden kinderen hun ervaringen, fantasieën, dromen, angsten, ergernissen, vragen of tips naar Achterwerk. Dat bestond de eerste jaren vooral uit moppen, raadsels, puzzels, verhaaltjes en tekeningen van jonge kinderen. Later werd de rubriek meer een podium voor puberende jongeren.

Reactie
Internet en dan vooral de sociale media hebben de rubriek uiteindelijk de das omgedaan. "Online zijn er tegenwoordig honderden plekken waar de jeugd terecht kan met onzekerheden over hun uiterlijk, sluimerende verliefdheden of problemen met juf of meester. Bovendien krijgen ze daar meteen een reactie, in plaats van weken te moeten wachten op het slome drukkerijschema van een weekblad", schrijft Looijestijn in haar afscheidsbrief.

In de rubriek debuteerden ooit schrijvers als Aaf Brandt Corstius, Ingmar Heytze en Marente de Moor toen ze nog kind waren. In de jaren tachtig bestond er een televisieversie van de brievenrubriek: Achterwerk in de Kast.

VPRO Gids stopt met brievenrubriek Achterwerk
VPRO Gids stopt met brievenrubriek Achterwerk (Foto: BuzzE)

Groothuis stopt met schaatsen

Stefan Groothuis stopt met schaatsen. Komend weekend komt de 34-jarige schaatser uit Voorst voor het laatst in actie tijdens de wereldbekerfinale in Thialf. 

Groothuis heeft veel prijzen gewonnen in zijn carrière. Hij wist op de NK Sprint zes keer goud te veroveren, iets wat alleen Gerard van Velde en Jan Bos ook hebben gepresteerd. Op de NK Afstanden wist hij nog drie keer goud te pakken op de 1.000 meter en één keer op de 1.500 meter. In het internationale veld brak hij pas laat door. In 2012 in Calgary wist hij op 30-jarige leeftijd wereldkampioen sprint te worden. Twee maanden later won hij goud op de WK Afstanden in Heerenveen op de 1.000 meter. Het hoogtepunt in zijn carrière kwam op de Olympische Spelen in Sochi in 2014. Daar pakte hij het goud op de 1.000 meter. 

Naast deze hoogtepunten kende Groothuis ook veel diepe dalen. In 2011 kampte Groothuis met een depressie. In 2013 gaf hij een interview aan de NOS waarbij hij aangaf dicht bij zelfmoord te zitten. Aanleiding daarvoor was de periode 2009-2011  waarin hij verscheidene keren vierde werd op titeltoernooien. Van nature kan Groothuis niet tegen zijn verlies. Daarnaast liep het helemaal mis toen hij te veel betaalde voor een koophuis en dus financieel ook in de knoei kwam. In 2012 kwam de ommekeer. Hij kreeg een kind, werd wereldkampioen sprint en pakte goud op de WK Afstanden. 

Groothuis sluit zijn carrière niet af zoals hij had gewild. Aan het begin van het seizoen viel hij op een natte skeelerbaan waardoor blessures aan de schouder en aan de enkel hem achtervolgden. Hij wist nog wel twee keer brons (1.000 en 1.500 meter) te pakken op de NK Afstanden. Bij de komende wereldbekerfinale rijdt Groothuis alleen de teamsprint. Daarna zal hij afscheid nemen van het publiek en de sport. 

Kulizhnikov meldt zich af voor World Cup-finale Thialf

Schaatser Pavel Kulizhnikov heeft zich afgemeld voor de World Cup-finale in Heerenveen, later deze week. De Russische wereldrecordhouder op de 500 meter won eerder dit jaar nog zijn tweede wereldtitel sprint en pakte als eerste man ooit op hetzelfde WK afstanden goud op de 500 en 1000 meter. 

Een reden voor het plotselinge afmelden van Kulizhnikov wordt niet gegeven. Het enige dat door de president van de Russische schaatsbond, Alexei Kravtsov, wordt losgelaten is het volgende: "Pavel gaat niet naar de World Cup-finale". Dat is op zijn minst opvallend te noemen, want amper een week geleden gaf hij in Russische media nog aan volop te willen schitteren in Thialf. 

Sportfans hebben na het horen van het afmelden van Kulizhnikov al direct hun vermoedens. In de laatste weken werden talloze sporters betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Zo bleken deze week tennisster Maria Sharapova en shorttracker Semen Elistratov, landgenoten van de ooit twee jaar geschorste Kulizhnikov, positief getest te hebben. Overigens is er nog zeker geen concrete aanwijzing dat de wereldkampioen sprint ook betrapt is, dus we kunnen nog een slag om de arm houden. 

Olympisch shorttrackkampioen betrapt op doping

Opnieuw is een grote naam in de sportwereld betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dit keer is het de beurt aan de Russische shorttracker Semen Elistratov. Hij is betrapt op het gebruik van meldonium, het sinds 1 januari 2016 verboden middel dat inmiddels al flink wat atleten de kop heeft gekost. Het rijtje bestaat al uit hardlopers, een wielrenner, biatleten, een olympisch kunstschaatskampioene, tennisster Maria Sharapova en nu dus ook een shorttrackkampioen.

Elistratov won in Sochi twee jaar geleden olympisch goud op de aflossing. Vorig jaar pakte hij op de 1500 meter in Moskou de wereldtitel. Eerder dit jaar won hij op het EK in Sochi nog drie keer goud. Eerder werd al bekend dat Elistratov het WK - dat deze week begint - zou missen 'vanwege ziekte'. 

Meldonium staat sinds 1 januari op de lijst met verboden middelen van wereldantidopingorganisatie WADA. Betrapte atleten zeggen het als medicijn gebruikt te hebben. Het lijkt echter toch iets te toevallig dat plotseling de ene na de andere wereldtopper een prestatiebevorderend hartmedicijn nodig zegt te hebben, waardoor veel sportfans van de 'smoesjes' niks geloven. 

Maher uit kritiek op clubleiding PSV

Adam Maher kon maandag niet voorkomen dat de beloften van PSV van Fortuna Sittard verloren. De middenvelder is ontevreden over zijn bijrol in Eindhoven.

Maher gaf onlangs zelf aan dat hij voortaan bij Jong PSV wilde meespelen. "Ik heb veel voor mezelf getraind en voel me goed. Ik wil wedstrijden spelen. Als dat niet bij het eerste kan, dan maar bij Jong PSV", zei de 22-jarige spelverdeler maandagavond tegen FOX Sports. "Ik blijf mijn best doen bij de beloften en voor mezelf trainen. In de zomer kijken we verder."

De middenvelder kwam dit seizoen in twaalf competitieduels van PSV in actie. Maher heeft bij de landskampioen een contract tot medio 2018. In de winterstop had hij nog een 'goed gesprek' met de clubleiding. Nu geeft hij echter duidelijk aan hoe ontevreden hij is met zijn reserverol. "Je moet accepteren dat dingen niet gaan zoals ze gaan en dat dingen die worden gezegd niet worden nagekomen."

Far Cry Primal

Het is tienduizend voor Christus. Mammoeten, sabeltandtijgers en bloederige stammenoorlogen zijn gemeengoed in het avontuur dat Far Cry Primal ons voorschotelt. In de huid van jager-verzamelaar Takkar moet je zien te te overleven tussen de roofieren en het opnemen tegen vijandelijke stammen van kannibalen en religieuze fanaten. Ubisoft gooit het Far Cry-wezen dit keer over een compleet andere boeg, maar is dat wel zo verstandig?

FOK!god bereikt mijlpaal

Onze eigen Tong80 heeft vandaag FOK!geschiedenis geschreven. Hij heeft de belachelijk hoge postcount van 600.000 bereikt.

Ja, je leest het goed, hij heeft dus 600.000 berichten op ons mooie forum bij elkaar getikt. Dat betekent dat hij de afgelopen 16 jaar gemiddeld elke dag zo'n 100 posts geplaatst heeft. Dit is verreweg de meeste posts door één gebruiker in Nederland en misschien wel ter wereld. De nummer twee op FOK! volgt met zo'n 200.000 posts achterstand.

De mijlpaalpost plaatste onze tong in het 40+forum door een topic te openen waar hij op de internationale dag van de vrouw aandacht vraagt voor vrouwelijke 'iconen' als Erica Terpstra, Patty Brard, Britt Dekker en Gordon. 

Het is te hopen dat we nog lang van de posts van tong80 mogen genieten, op naar de miljoen! 

600.000 posts

Sharapova ziet sponsoren afhaken

Tennisster Maria Sharapova zal er voorlopig wat minder warmpjes bij gaan zitten na haar bekentenis doping te hebben gebruikt. De Russin liet gisteren in een persconferentie weten betrapt te zijn op het middel meldonium, een hartmedicijn dat het uithoudingsvermogen bevordert. Vanwege dit nieuws zijn al diverse sponsoren afgehaakt.

Zo werd Sharapova gesponsord door Nike dat de samenwerking voorlopig opschort. "We zijn bedroefd en verrast door het nieuws over Sharapova. We hebben besloten de relatie met Maria te staken nu het onderzoek bezig is. We houden het in de gaten."

Ook horlogemerk Tag Heuer en autofabrikant Porsche hebben de samenwerking met de nummer zeven van de wereld verbroken. Het kan haar ongeveer dertig miljoen dollar op jaarbasis kosten. Overigens hoeven wij niet direct medelijden met de 28-jarige Sharapova te hebben, want haar vermogen wordt geschat op 175 miljoen dollar.

Meer bewegen, minder pillen tegen rugklachten

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen geven. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC in een promotieonderzoek.

Paracetamol en NSAID's (ontstekingsremmers zoals ibuprofen of diclofenac) blijken weinig effectief. Volgens de onderzoekster neemt rugpijn op een schaal van 100 met slechts 3,3 punten af met het slikken van deze ontstekingsremmers. "Verder zijn er aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever is dan een placebo", aldus Enthoven.

Ouderen kunnen volgens de onderzoekster beter blijven bewegen bij rugpijn, ondanks dat dit lastig kan zijn. "Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat."

Bijwerkingen
Pijnstillers kunnen allerlei bijwerkingen geven zoals maagklachten en zelfs hartfalen. Huisartsen schrijven ook vaak zwaardere middelen voor zoals tramadol of morfine.

Rugpijn komt in Nederland het meeste voor tussen de 45 en 64 jaar. Ouderen hebben meer kans op bijwerkingen van pijnstillers, doordat zij vaak ook andere ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken.

Meer bewegen, minder pillen tegen rugklachten
Meer bewegen, minder pillen tegen rugklachten (Foto: ANP)

Coalitiepartijen hopen op doorbraak

Coalitiepartijen PvdA en VVD zijn voorzichtig optimistisch over de principe-deal die in Brussel is gemaakt. Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen terugnemen, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen laten komen.

Attje Kuiken van de PvdA: 'Als dit akkoord slaagt kan het echt het begin van een doorbraak zijn. De Europese landen en Turkije gaan nu samenwerken aan de oplossing die wij al langer bepleiten. Turkije gaat de gevaarlijke overtocht in bootjes stoppen en vluchtelingen terugnemen. In ruil daarvoor komt er een luchtbrug om erkende vluchtelingen veilig naar Europa te laten komen. Nederland zal als voorzitter van Raad alles op alles moeten zetten om dit akkoord ook daadwerkelijk rond te krijgen.'

Malik Azmani van de VVD: 'Het ziet ernaar uit dat premier Rutte een belangrijke doorbraak heeft bereikt. De VVD pleit hier niet voor niets al een jaar voor. Deze oplossing is de enige manier om illegale migratie te stoppen en mensensmokkelaars een halt toe te roepen.'

Coalitiepartijen hopen op doorbraak
Coalitiepartijen hopen op doorbraak (Foto: ANP)

Burgemeester Londen snoert ambtenaren de mond

De burgemeester van Londen heeft zijn hogere ambtenaren verboden om zich uit te spreken voor een verder verblijf van Groot-Brittannië in de EU. Boris Johnson, die zich onlangs opwierp als aanvoerder van het Brexit-kamp, deed dat volgens de BBC via zijn stafchef.

Die stuurde de ambtenaren een e-mail waarin zij worden gewaarschuwd dat ze wel het standpunt van de burgemeester mogen verkondigen, maar daar openlijk geen afstand van mogen nemen.

Volgens de BBC is de boodschap tegengesteld aan de mening die Johnson elders verkondigt. Dan vindt hij dat er een vrije discussie moet zijn. Johnson beschuldigt de campagneleiders van het pro-EU kamp ook dat zij tegenstanders monddood willen maken.

'Schandalig'
Johnson noemde het bijvoorbeeld 'schandalig' dat de chef van de Britse Kamer van Koophandel, John Longworth, werd geschorst na opmerkingen over Groot-Brittannië en de EU. Longworth had verkondigd dat een vertrek uit de EU beter voor het land zou zijn. Hij zei er bij dat hij op persoonlijke titel sprak. Hij nam ontslag nadat hij werd geschorst.

Diverse politici, vooral van de linkerzijde, beschuldigen Johnson nu van hypocrisie.

Burgemeester Londen snoert ambtenaren de mond
Burgemeester Londen snoert ambtenaren de mond (Foto: ANP)

AF-KLM ziet passagiersstroom verder groeien

Air France-KLM heeft in februari opnieuw meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie dinsdag bekend. De capaciteit werd uitgebreid en de vliegtuigen zaten gemiddeld wat voller.

In totaal stapten 5,7 miljoen mensen aan boord bij een toestel van Air France, KLM en regionale dochter HOP. Dat is een stijging van bijna 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Inclusief passagiers van Transavia groeide de stroom met ruim 6 procent naar 6,3 miljoen passagiers.

Het totaal aantal door passagiers gevlogen kilometers nam met 5,2 procent toe, inclusief Transavia. De bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, verbeterde met 1,3 procentpunt tot 83,6 procent.

KLM
Net als in de eerste maand van 2016 werd de capaciteit uitgebreid op vluchten van en naar Noord- en Latijns -Amerika. Op vluchten naar Azië waren opnieuw minder stoelen beschikbaar. Die keuzes vertaalden zich in een sterke groei van het aantal passagiers op Amerikaanse vluchten en de omzet die zij opleverden.

De groei in het aantal passagiers werd vooral bij KLM gerealiseerd. Daar groeide het aantal passagiers met 12 procent, naar bijna 2,1 miljoen. In tegenstelling tot januari nam echter ook het aantal reizigers bij Air France en HOP toe (plus 2,6 procent).

Op vrachtgebied hield de krimp aan. Het vervoer slonk met bijna 10 procent, terwijl de capaciteit met 6,5 procent werd ingeperkt. De bezettingsgraad van de vrachttak ging daardoor met ruim 2 procentpunt omlaag, naar iets minder dan 61 procent.

AF-KLM ziet passagiersstroom verder groeien
AF-KLM ziet passagiersstroom verder groeien (Foto: ANP)

Anne-Marie Jung gaat solo

Het is een druk jaar voor Anne-Marie Jung. De 39-jarige actrice is nu te zien in de film Rokjesdag!, tot eind maart staat ze in de voorstelling Zij is de baas!, vanaf april in de muzikale komedie We want More! en in het najaar komt ze met haar eerste soloprogramma.

Jung houdt ervan mensen te entertainen, maar ze wil wat minder een pleaser zijn, zegt ze in een interview in Viva. "Soms denk ik ook: ik moet daarmee kappen. Er is een periode geweest waarin ik erg met anderen bezig was. Ik rende mezelf daarin voorbij en had vaak knallende koppijn. Op een gegeven moment zei een vriend: 'Neem nou eens wat gas terug. Je hoeft niet altijd attent te zijn of aan te bieden om te helpen.' Sindsdien zeg ik vaker nee, maar feit is dat ik een enorme behoefte voel om mensen te entertainen."

De 39-jarige Jung, die nu te zien is in de film Rokjesdag, kan in elke situatie een grap maken. "Dat is aangeboren. Toen ik zes was, sloot mijn opa, die vaak bij ons at, een weddenschap met me af. Als ik tijdens het avondeten vijf minuten mijn mond hield, kreeg ik een barbiepop. Maar ik kon het niet. Ik zag een grap liggen en dacht: het is zonde om 'm niet te maken."

Anne-Marie Jung gaat solo
Anne-Marie Jung gaat solo (Foto: BuzzE)

'Miley Cyrus laat zich temmen door Liam'

Miley Cyrus heeft haar wilde dagen achter zich gelaten zodat ze een zo goed mogelijke vriendin kan zijn voor Liam Hemsworth. Dat meldt People.

"De afgelopen weken hebben ze een erg afgezonderd leven geleid", meldt een insider over de popster en acteur. "Als ze niet werken gaan ze zelden het huis uit. Ze hebben regelmatig vrienden over de vloer en Miley is van een wilde meid veranderd in een huisvrouw."

Het onberekenbare gedrag van de rebelse zangeres zou reden zijn geweest dat de verloving met Liam in 2013 werd verbroken. Enkele maanden geleden kwamen de twee weer bij elkaar en dit keer zijn ze bloedserieus. "Hij wist zich destijds geen raad met haar gedrag. Miley doet er nu alles aan om hem tevreden te stellen en gelukkig te maken. Ze ziet zelfs haar te wilde vrienden niet meer."

'Miley Cyrus laat zich temmen door Liam'
'Miley Cyrus laat zich temmen door Liam' (Foto: BuzzE)

Seoul beticht Noord-Korea van hacken

De Zuid-Koreaanse geheime dienst beschuldigt hackers uit Noord-Korea van diefstal van gegevens van de smartphones van Zuid-Koreaanse regeringsmedewerkers. Tussen eind februari en begin maart zouden tientallen smartphones zijn aangevallen. In vijf gevallen werden tekst- en spraakberichten en belgegevens buitgemaakt, liet de Nationale Inlichtingendienst (NIS) dinsdag weten.

Over hoe gevoelig de informatie was liet de dienst zich niet uit.

De NIS zei ook een eind te hebben gemaakt aan pogingen vanuit Noord-Korea om via de e-mail van spoorwegmedewerkers in het beheersysteem van de Zuid-Koreaanse spoorwegen te komen. Eerder beschuldigde Zuid-Korea het noorden van cyberaanvallen op zijn kernenergiemaatschappij. In 2013 zouden Noord-Koreaanse hackers de computersystemen van Zuid-Koreaanse banken en omroepen dagenlang plat hebben gelegd. Pyongyang heeft dat ontkend.

VN-Veiligheidsraad
Zuid-Korea kondigde dinsdag nieuwe sancties aan tegen personen en bedrijven die verbonden zijn aan wapenprogramma's in Noord-Korea. Ook worden schepen geweerd die in de voorafgaande 180 dagen in Noord-Koreaanse havens hebben aangelegd. De maatregelen zijn bedoeld om rederijen en handelsbedrijven te ontmoedigen zaken te doen met Noord-Korea, zei de regering.

De Zuid-Koreaanse maatregelen volgen op de veroordeling door de VN-Veiligheidsraad van de atoom- en raketproeven van Noord-Korea in januari en februari. Zuid-Korea heeft al de samenwerking met Noord-Korea op een gezamenlijk bedrijvenpark in Kaesong opgeschort. Ook een proefproject om steenkool uit Rusland via een Noord-Koreaanse haven naar Zuid-Korea te brengen is afgebroken.

Seoul beticht Noord-Korea van hacken
Seoul beticht Noord-Korea van hacken (Foto: ANP)

Blote dansende vrouw zorgt voor verkeerschaos

Een vrouw heeft in de Amerikaanse stad Houston in de staat Texas voor heel wat verkeerschaos gezorgd toen zij tijdens de ochtendspits naakt op een vrachtwagen stond te dansen. Dat meldden Amerikaanse media maandag.

De 25-jarige vrouw sloeg haar slag toen de truck stilstond op de snelweg vanwege een ongeluk. Automobilisten waren zo afgeleid door het tafereel dat er een flinke file ontstond. Uiteindelijk werd de weg zelfs in beide richtingen afgesloten.

De brandweer en de politie probeerden de vrouw twee uur lang met een hoogwerker van de vrachtwagen af te krijgen. Toen dat niet lukte, sprongen ze ook op de truck en konden ze haar in de boeien slaan. Het is nog onduidelijk waarom de vrouw in haar blootje op de wagen klom.

Blote dansende vrouw zorgt voor verkeerschaos
Blote dansende vrouw zorgt voor verkeerschaos (Foto: BuzzO)

TenneT gaat 22 miljard euro investeren

Elektriciteitsnetbeheerder TenneT gaat de komende tien jaar circa 22 miljard euro aan investeringen doen in infrastructuur op land en op zee. Dat liet TenneT dinsdag weten.

Volgens TenneT moet de extra capaciteit opstopping op het net, bijvoorbeeld op dagen met veel wind, voorkomen en moet het mogelijk worden om energie verder te transporteren naar de verbruikscentra. De netbeheerder stelt dat deze netuitbreidingen zullen zorgen voor een betrouwbaar aanbod van duurzame energie in heel Europa en uiteindelijk zullen leiden tot lagere elektriciteitsprijzen voor eindgebruikers.

In maart vorig jaar had TenneT nog plannen voor 20 miljard euro aan investeringen voor de komende tien jaar.

Resultaten 2015
In 2015 investeerde TenneT 2,4 miljard euro in onderhoud en uitbreiding van hoogspanningsnetten. Volgens TenneT was dat het hoogste investeringsniveau ooit. De algehele netbeschikbaarheid bedroeg bijna 100 procent, ondanks een stroomstoring in een groot deel van Noord-Holland en een klein deel van Flevoland in maart vorig jaar.

De stroomtransporteur meldde verder ook zijn resultaten van 2015. Er werd door het staatsbedrijf een omzet behaald van bijna 3,3 miljard euro, met een bedrijfsresultaat gecorrigeerd voor bijzondere posten van 704 miljoen euro. TenneT keert 196 miljoen euro aan dividend uit aan de Nederlandse staat, tegen 116,5 miljoen euro een jaar eerder. Sinds TenneT in 1998 werd opgericht, is 759 miljoen euro naar de staatskas gegaan.

TenneT gaat 22 miljard euro investeren
TenneT gaat 22 miljard euro investeren (Foto: ANP)

George McCrae op 40UP Zomerfestival Eindhoven

The Three Degrees, Snap!, Bananarama, Tavares en George McCrae komen op 16 juli naar de eerste editie van het 40UP Zomerfestival op Strijp-S in Eindhoven. Harry de Winter, Alex van Oostrum en Rob Stenders treden op als dj's. Dit maakte organisator Harry de Winter dinsdag bekend.

Eindhoven is de derde stad waar komende zomer een 40UP Zomerfestival is. Eerder werd bekendgemaakt dat het 40UP Zomerfestival in de Botanische Tuinen in Utrecht is uitgebreid naar twee dagen, 25 en 26 juni. Amsterdam is op 9 juli de tweede stad waar het festival wordt georganiseerd, op het Arenapark.

40UP begon tien jaar geleden als een eenmalig feestje voor 40-plussers. Sinds 2006 zijn er ongeveer driehonderd clubavonden van 40UP geweest door het hele land. In totaal trokken deze avonden rond de kwart miljoen bezoekers. Vorig jaar introduceerde Harry de Winter de festivalvariant.

De kaartverkoop voor de editie in Eindhoven begint vrijdag.


'Sneeuwslanggooien' op de Arctic Winter Games

Zo nu en dan kan het leuk zijn een uitstapje te maken naar de obscure uithoeken van de sportwereld. Dit keer brengt ons dat in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Daar zijn maandag de Arctic Winter Games begonnen: de 'Olympische Winterspelen' voor regio's boven de poolcirkel. Helaas heeft de Russische regio Yamal-Nenets dit keer geen atleten gestuurd, dus bestaan de deelnemers vooral uit mensen uit Noord-Amerikaanse provincies als Nunavut, Yukon en Alaska, maar uiteraard ook gastland Groenland.

Maandag begon het sportieve programma en op dag één stond ook het eerste onderdeel van de Dene Games op het programma: het zogenaamde 'snow snake', ofwel, sneeuwslang werpen. Nou wordt er niet daadwerkelijk een slang door de sneeuw gegooid, maar een houten stok. Deelnemers slingeren de stok over een speciale baan om zo ver mogelijk te komen. Doorgaans is het een teamwedstrijd, waarbij punten gescoord moeten worden, maar in Nuuk gaat het om de afstand. 

Volgens de Inuit is het spelletje al een half millenium oud, maar toch waren er maandag omtrent de regels nog wat discussies. Nadat drie deelnemers hun 'sneeuwslang' gegooid hadden kwam men plots op het lumineuze idee om eens te gaan praten over de afstanden: "meten we de afstanden nou in centimeters of in inches?", klonk het ineens. Gelukkig doet men in Groenland niet zo moeilijk en dus werden beide systemen maar aangehouden. 

Het was overigens Drew Drewberry uit Alaska die met ruim 102 meter de verste afstand liet noteren en goud pakte bij de mannen, vlak voor Tom Naqitaqvik uit Nunavut. Bij de meisjes was er een sweep voor de Northwest Territories met goud, zilver en brons. Ook Yukon kwam op de medaillespiegel: Sarina Primoziv veroverde zilver bij de junioren dames. 

Oppositie: tot en met 2023 geen schaliegas

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat er de komende zeven jaar geen schaliegas wordt gewonnen. D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, PVV, GroenLinks en ChristenUnie willen niet dat er naar schaliegas wordt geboord zolang de afspraken van het energieakkoord gelden.

Het energieakkoord geldt tot en met 2023. Een van de afspraken die werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en de overheid in het energieakkoord maakten, is dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet zijn.

Het kabinet besloot eerder al dat het deze kabinetsperiode geen gas uit schalie(gesteente) wordt gewonnen. Commerciële opsporing en winning van schaliegas mag de komende vijf jaar niet in Nederland. Het winnen van schaliegas is omstreden omdat er schade aan het milieu en de bodem door kan ontstaan.

Dinsdagmiddag stemt de Kamer over het voorstel van de zeven oppositiepartijen.

Oppositie: tot en met 2023 geen schaliegas
Oppositie: tot en met 2023 geen schaliegas (Foto: ANP)

Afrojack kiest voor nieuw talent

Afrojack verlegt zijn koers en gaat meer werken met jonge talenten in plaats van gevestigde namen. "Ik dacht: waarom zou ik mezelf verplichten om alleen maar met grote artiesten samen te werken? Omdat het er cool uitziet? Of werk ik liever met talenten waarmee ik voor langere tijd samen kan werken en die ook tijdens livesets kunnen optreden? Dat laatste is gewoon veel makkelijker met artiesten die nog niet wereldberoemd zijn", vertelt de dj in Metro.

"
Ik heb een track gemaakt met Sting. Een levende legende, maar de plaat had lang niet zoveel succes als de track (Ten Feet Tall) die ik maakte met de onbekende zanger/schrijver Wrabel. Dat nummer maakte ik met een onbekende artiest omdat hij gewoon veel talent had",
zegt Nick van de Wall.

Momenteel heeft de dj hoge verwachtingen van de debuutsingle van zanger Fais met wie hij de afgelopen twee jaar samenwerkte in de studio. "Ik vind dat Fais een vette stem heeft, dus ik wil dat mensen Fais kennen en dat ze zijn muziek horen."

Binnenkort duikt Afrojack de studio in met Lil Kleine. Afrojack: ''Ik ken Lil Kleine al een tijdje omdat hij goed bevriend is met een van mijn beste vrienden. Hij stuurde zijn album en ik ben het gaan luisteren. Die gast is echt monstergoed. Ik vind hem geniaal. Lil Kleine is een rapper van de toekomst. Als hij in het Engels gaat rappen heeft hij zelfs de potentie om internationaal succes te hebben."

Afrojack kiest voor nieuw talent
Afrojack kiest voor nieuw talent (Foto: BuzzE)

Kinderchatsite spil in misbruikzaak

De Nederlandse website Kinderchat.nl speelt een rol in een Belgische misbruikzaak. Het is de zoveelste keer dat pedofielen via de site toeslaan. De eigenaar overweegt nu om die uit de lucht te halen, schrijft het AD dinsdag.

Het profiel van een twaalfjarig meisje uit Antwerpen laat niets aan de verbeelding over. Maandenlang stond naast haar echte naam haar foto, met ontblote borsten. Daaronder stonden haar woonplaats en een telefoonnummer. Via dat nummer zouden meerdere mannen contact hebben gezocht, waarna ze seks met haar hadden.

Justitie in België onderzoekt verklaringen van het meisje. Ze zegt dat ze in de ban was van een Nederlandse loverboy, een man tussen de 20 en 25 jaar. Hij zou het kind hebben overgehaald om zichzelf te prostitueren. Tussen september vorig jaar en eind februari dit jaar had het meisje naar eigen zeggen seks met meerdere klanten.

Kinderchatsite spil in misbruikzaak
Kinderchatsite spil in misbruikzaak (Foto: BuzzT)

Gemalto maakt ID-kaarten voor JordaniŽ

Gemalto heeft een opdracht van de Jordaanse overheid gekregen. De digitaal beveiliger gaat nieuwe ID-kaarten maken en levert de benodigde infrastructuur voor de registratie en uitgifte van de persoonsbewijzen. Dat meldt het bedrijf dinsdag.

Het registratiesysteem zal worden ingezet in honderd kantoren in Jordanië. Ook komen er 25 uitgiftecentra voor de smartcards. Het nieuwe systeem moet klaar zijn voor de aankomende verkiezingen in het land in augustus.

Financiële details over de opdracht zijn niet bekendgemaakt. Onder meer België, Zweden, Saudi-Arabië en Qatar maken al gebruik van het systeem van Gemalto.

Gemalto maakt ID-kaarten voor Jordanië
Gemalto maakt ID-kaarten voor Jordanië (Foto: BuzzT)

J.K. Simmons is de nieuwe Commissioner Gordon

J.K. Simmons gaat de rol van Commissioner Gordon vertolken in Justice League, de tweede film die op stapel staat met Batman en Superman. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De Oscarwinnaar kruipt voor de nieuwe film in de rol van de politiecommissaris uit Gotham City. Hij heeft niet zoals gewoonlijk alleen te maken met Batman, ook Superman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash en Cyborg treden op in de superheldenfilm. Simmons treedt in de voetsporen van Gary Oldman, die de rol van Gordon vertolkte in de Batman-films van Christopher Nolan.

Eind 2017 moet Justice League: Part One in de bioscoop te zien zijn; deze maand verschijnt eerst nog Batman v Superman: Dawn of Justice, de eerste gezamenlijke film rond de superhelden.

J.K. Simmons in nieuwe Batman-film
J.K. Simmons in nieuwe Batman-film (Foto: BuzzE)

Aantal vergunningen vuurwapens blijft dalen

Voor het vierde opeenvolgende jaar zijn er minder vergunningen afgegeven in Nederland voor het bezit van een vuurwapen. Het aantal wapenvergunningen daalde in 2015 van 72.645 naar 72.086, meldt NU.nl dinsdag op basis van cijfers verkregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Vorig jaar werden 88 vergunningen geweigerd en 186 ingetrokken. Een jaar eerder waren dat er nog 86 en 216. Topjaar was op dat vlak 2012 met 346 intrekkingen en 119 weigeringen. Na het schietdrama in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011 ging de politie strenger controleren.

Vergunningsaanvragen komen vooral van mensen die jagen. Vorig jaar had een op de 82 personen in Nederland een vuurwapen, in 2012 was dat een op de 78,8 personen. Het aantal legale vuurwapens steeg in 2015 overigens licht naar 206.231.

Aantal vergunningen vuurwapens blijft dalen
Aantal vergunningen vuurwapens blijft dalen (Foto: ANP)

Vrouwendag in teken van solidariteit

Dinsdag is het Internationale Vrouwendag. 8 maart staat traditioneel in het teken van solidariteit van vrouwen in de hele wereld. In tal van plaatsen in Nederland zijn activiteiten waarbij gesproken wordt over emancipatie, feminisme en gelijke rechten voor en gelijke behandeling van vrouwen.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) loopt in Den Haag mee met een mars om de campagne #FutureforOurGirls te lanceren. De organisatie wil hiermee aandacht vragen voor vrouwen die slachtoffer zijn van de terreurbeweging Boko Haram in Nigeria, die duizenden schoolmeisjes heeft ontvoerd.

De actiegroep Feministen in Verzet houdt dinsdagavond in Amsterdam een betoging tegen de anti-islambeweging Pegida. Aanleiding hiervoor is een campagne die Pegida begint tegen vrouwendiscriminatie door moslims. Volgens de vrouwengroep zijn Pegida-aanhangers 'racisten en nep-feministen'.

Vrouwendag werd in 1911 internationaal voor het eerst gevierd. In 1912 voor het eerst in Nederland. Pas in 1922 werd 8 maart gekozen als vaste datum.

Vrouwendag in teken van solidariteit
Vrouwendag in teken van solidariteit (Foto: ANP)

Horrortandarts Mark van N. voor de rechter

In het Franse Nevers staat vanaf dinsdag de Nederlander Mark van N. voor de rechter. Hij staat internationaal bekend als de 'horrortandarts' die de gebitten van tientallen patiënten zou hebben geruïneerd. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan hangt hem een straf van tien jaar cel en 150.000 euro boete boven het hoofd.

Van N. wordt ervan beschuldigd in zijn praktijk in het plaatsje Château-Chinon 120 patiënten te hebben gedrogeerd, opgelicht en verminkt. Hij vluchtte in 2013 na een verhoor door de Franse politie naar Canada. Dat land leverde hem uit aan Nederland dat hem vervolgens aan Frankrijk uitleverde.

Het proces belooft een internationaal mediaspektakel te worden. De politie heeft volgens lokale media in de omgeving van het gerechtsgebouw tal van maatregelen genomen om alles in goede banen te leiden.

Horrortandarts Mark van N. voor de rechter
Horrortandarts Mark van N. voor de rechter (Foto: ANP)

VN: Turkije moet meningsuiting respecteren

Turkije moet de vrijheid van meningsuiting respecteren. Kritische geluiden moeten namelijk de ruimte krijgen, vindt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Hij reageerde daarmee op de staatsovername van de Turkse krant Zaman.

'Een levendige democratie en economie en sociale ontwikkeling zijn afhankelijk van vreedzame meningen, zelfs als ze kritisch zijn', aldus Ban Ki-moon maandag.

Zaman werd vrijdag onder toezicht gesteld. Maandag gebeurde hetzelfde met het persbureau Cihan. Beide vallen onder het mediaconcern Feza Gazetecilik, dat dichtbij de hervormingsgezinde islamitische geestelijke Fethullah Gülen staat. Hij was ooit een belangrijke bondgenoot van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De twee zijn sinds 2013 bittere rivalen.

VN: Turkije moet meningsuiting respecteren
VN: Turkije moet meningsuiting respecteren (Foto: ANP)

Studenten in actie tegen NS

Vele duizenden studenten reizen dinsdag expres in de spits uit protest tegen het voornemen van de NS om onderwijsinstellingen te vragen college's naar de avonduren te verschuiven. De spoorwegen proberen daarmee de drukte in de trein in de spits te verminderen.

Veel studenten zijn tegen een dergelijke verschuiving van de les- en contacturen op universiteiten en hoge scholen. Ze vrezen bijvoorbeeld niet langer bijbaantjes te kunnen hebben naast hun studie.

Als ludieke actie wordt dinsdag het NK-treinreizen tijdens de spits georganiseerd. Op de facebookpagina van het initiatief hadden maandag al meer dan 27.000 mensen aangegeven dinsdag mee te doen. Een petitie op internet tegen de NS-plannen was maandag bijna 40.000 keer ondertekend.

 

Hey! Van 8 tot 9 laten wij op Utrecht Centraal onze stem horen en willen we zoveel mogelijk studenten met ons mee hebben...

Geplaatst door Karim Karim op maandag 7 maart 2016

EU en Turkije smeden deal over migratie

De Europese Unie en Turkije hebben nieuwe afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis. Het gaat om een principeakkoord, of de contouren van een deal, zoals de premier van Estland Taavi Roivas de afspraken bestempelde. Op een al geplande top eind volgende week staat het onderwerp weer op de agenda.

Een woordvoerder van EU-president Donald Tusk liet via sociale media weten dat er 'overeenkomst is over een verklaring'. Tusk gaat samen met de Turken de voorstellen verder uitwerken voor de volgende top. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na de top dat de EU-leiders de 'belangrijkste punten' van de plannen van Turkije ondersteunen.

Wensenpakket
De Turkse premier Ahmet Davutoglu verraste maandag vriend en vijand door een nieuw wensenpakket op tafel te leggen. Het land bood aan alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen, op voorwaarde dat Europese landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laten komen. Deze '1-op-1-ruil' stuitte op onder meer Hongaars verzet.

Het doel van het plan is het verdienmodel van de mensensmokkelaars kapot te maken en migranten te ontmoedigen hun geld en leven in de waagschaal te leggen voor een oversteek naar Europa. Legale migratie moet de enige manier zijn om naar Europa te komen.

Verder zou de EU niet 3, maar 6 miljard euro aan steun beschikbaar moeten stellen om de leefomstandigheden in vluchtelingenkampen in Turkije te verbeteren. Bovendien wil Turkije dat het proces om Turken sneller visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

EU en Turkije smeden deal over migratie
EU en Turkije smeden deal over migratie (Foto: ANP)

Rutte: oversteek wordt erg onaantrekkelijk

De oversteek van Turkije naar Europa wordt buitengewoon onaantrekkelijk voor migranten als de afspraken die de EU en Turkije hebben gemaakt in werking treden. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van maandag op dinsdag na afloop van de EU-Turkije-top in Brussel over de migratiecrisis.

Turkije is bereid alle migranten die illegaal naar Europa komen terug te nemen op voorwaarde dat Europese landen '1-op-1' erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laten komen. De teruggenomen migranten komen onder aan de lijst van mensen die kans maken om legaal naar Europa te gaan, zei Rutte.

De premier denkt dat "mensensmokkelaars binnen twee of drie weken een ander vak moeten zoeken" als dit eenmaal werkt. De details moeten nog worden uitgewerkt, maar Rutte denkt dat het plan "zeer kansrijk" is. "De Turken hebben de doelpaal in positieve zin verplaatst, maar we zijn er nog niet." In combinatie met het afsluiten van de migratieroute over de Balkan kan de verwachte "voorjaarspiek" vanuit Turkije uitblijven, verwacht Rutte.

Turkije wil in ruil dat het proces om Turken sneller visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld. Dat ligt gevoelig bij veel collega's, zei Rutte. Aan de voorwaarden wordt niet getornd. Op het gebied van visaversoepeling voldoet het land nu aan negentien van de 72 eisen, zei Rutte. ,,Het is nu aan Turkije." Meerdere regeringsleiders hebben 'buitengewoon' veel zorgen uitgesproken over de persvrijheid in Turkije, zei Rutte ten slotte.

Rutte: oversteek wordt erg onaantrekkelijk
Rutte: oversteek wordt erg onaantrekkelijk (Foto: ANP)

Bezuinigingen regionale omroep uitgesteld

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) stelt de bezuinigingen bij de regionale omroepen uit. De dertien omroepen moesten in 2017 aanvankelijk 17 miljoen euro bezuinigingen, maar doordat Dekker de plannen met een half jaar vertraagt, wordt dat 8,5 miljoen euro.

De plannen zouden eigenlijk al op 1 januari ingaan. De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking dat de plannen voorlopig niet doorgaan.

Dekker wil het publieke omroepbestel moderniseren. De landelijke publieke omroep en de regionale omroepen moeten reorganiseren. Hij moet zijn plan echter flink aanpassen om aan de wensen van de Senaat te voldoen. De Eerste Kamer praat dinsdag verder over de nieuwe Mediawet.

Bezuinigingen regionale omroep uitgesteld
Bezuinigingen regionale omroep uitgesteld (Foto: ANP)

Slowaken betogen tegen winst extreemrechts

Duizenden mensen zijn maandagavond in Slowakije de straat opgegaan om te protesteren tegen de extreemrechtse Volkspartij OnsSlowakije (LSNS). Die kreeg tijdens de verkiezingen een verrassende 8 procent van de stemmen. Er waren onder meer demonstraties in Bratislava en Banská Bystric, de geboortestad van de LSNS-partijleider Marian Kotleba.

De Slowaken gingen zaterdag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Door 8 procent van de kiezers voor zich te winnen, krijgt LSNS veertien van de 150 zetels in het parlement. Het is de eerste keer dat een extreemrechtse partij in het Slowaakse parlement komt. De partij is tegen vluchtelingen en Roma. Oprichter en partijleider Kotleba is meermalen aangeklaagd voor racisme en rechtsextremisme, maar tot dusver niet veroordeeld.

De Slowaakse premier Robert Fico leed een zware nederlaag. Zijn sociaaldemocratische Smer-partij viel van 44 procent bij de vorige verkiezingen terug naar 28,3 procent, maar blijft wel de grootste partij.

Slowaken betogen tegen winst extreemrechts
Partijleider Marian Kotleba van de partij LSNS. (Foto: ANP)

Kanye West zegt cd's vaarwel

Het is weer tijd voor een bericht over de grootste mannelijke (muzikale) aandachtshoer van de eeuw: Kanye West heeft namelijk geen zin meer om cd's uit te brengen. Niet te vroeg juichen, de rapper bedoelt slechts dat hij zijn 'muziek' voortaan alleen nog op internet verschijnt.

Op Twitter lucht de zelfverklaarde visionair en grootste rockster ooit, zoals wel vaker, zijn hart. 'Ik zat eraan te denken om nooit meer cd's te maken. Alleen maar streamen', schrijft hij. 'De verpakking van Yeezus was een open kist voor de cd. RIP. Dat was het. Geen cd's meer voor mij.'

De muzikant toonde zich erg besluiteloos over zijn laatste album The Life Of Pablo. Hij veranderde de titel regelmatig en ook nadat hij het album had gelanceerd wilde hij alsnog een nieuwe versie maken. Wel leek hij er zeker van het album alleen op Tidal te lanceren, de streamingdienst waar hij deels eigenaar van is. 'Mijn album zal nooit maar dan ook nooit via Apple te horen zijn', meldde Kanye eerder. 'En het zal nooit te koop zijn. Het is alleen te horen via Tidal.'

Recent kwam de rapper nog in het nieuws omdat hij beweerde een miljoenenschuld te hebben. Via Twitter smeekte hij Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg om financiële steun, zodat zijn geniale muzikale projecten doorgang kunnen vinden. Onder anderen schoonmoeder Kris Jenner en songwriter Rhymefest hebben recent publiekelijk hun zorgen geuit over de mentale toestand van Kanye West.

Kanye West zegt cd's vaarwel
Kanye West zegt cd's vaarwel (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: buien en gladheid

In de ochtend kunnen in het hele land winterse buien voorkomen, waarbij het lokaal glad kan worden. In de middag klimt het kwik naar circa 7 graden en de zwak tot matige wind komt uit het zuidwesten tot westen. 

In Groot-Brittannië ligt de temperatuur rond de 8 graden en is het overwegend bewolkt met af en toe kans op een snippertje zonlicht. 

Zon op 07:09
Zon onder 18:33

Vanuit Polen kreeg ik onderstaande foto van Papabear. Ook daar is het koud en grijs. 

Koud en grijs Torun (Polen)  (Foto: Papabear)
Koud en grijs Torun (Polen) (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1987  De laatste aflevering van The A-Team werd uitgezonden. 
 1942 De Jan van Amstel, een Nederlandse mijnenveger, werd tot zinken gebracht door een Japanse torpedobootjager. 
 1908

In New York werd gestaakt door naaisters. Ze streden om het vrouwenkiesrecht en voor een achturige werkdag. 

 2014 Vlucht 370 van Malasya Airlines verdwijnt twee uur na het vertrek vanaf Kuala Lumpur van de radar. Het toestel is waarschijnlijk in zee gestort. 


Without Reservations

AC/DC staakt tour wegens doofheid zanger

AC/DC staakt per direct zijn wereldtour omdat zanger Brian Johnson het risico loopt doof te worden. Dat meldt de band op zijn website.

Artsen adviseerden de 68-jarige rocker op te houden met optreden, als hij dat wel zou blijven doen loopt hij het risico zijn gehoor volledig te verliezen. De band heeft nog tien concerten gepland staan in de Verenigde Staten en de kans is klein dat de mensen die kaartjes hebben voor die shows de vaste zanger nog kunnen aanschouwen. De band meldt dat de concerten later dit jaar worden ingehaald, maar waarschijnlijk met een gastzanger.

De Australische band verloor onlangs ook al een oudgediende: medeoprichter van de band Malcolm Young moest zijn gitaar aan de wilgen hangen wegens dementie. Ook drummer Phil Rudd moest worden vervangen nadat die kampte met drugs- en alcoholproblemen.

AC/DC staakt tour wegens doofheid zanger
AC/DC staakt tour wegens doofheid zanger (Foto: BuzzE)

Koen Everink moest dood

Toen ik vernam dat jij vermoord was, Koen, voelde ik een onderhuidse woede opkomen die maar moeilijk weg te lullen of te relativeren was in mijzelf. Ik was alleen, kon het dus nergens even kwijt. Jij durfde een van de grootste kwelgeesten in de Nederlandse samenleving aan te pakken door op te komen voor je recht. Het is niet normaal dat dit soort figuren als Badr Hari je invalide trappen en slaan gewoon omdat ze die lichamelijke macht hebben.

Atari verwijdert negatieve feedback over Rollercoaster Tycoon World

De ontwikkeling voor Rollercoaster Tycoon World gaat met horten en stoten. De game is meerdere malen uitgesteld en de reacties op de trailers en het eerste betaweekend waren op zijn zachtst gezegd negatief. Wellicht tegen beter weten in besloot Atari vannacht om op Facebook een stukje van de gameplay te laten zien voor een van de nieuwste achtbanen, de Canyon Bomber Coaster.

En wat volgde was een overweldigende stortvloed van kritiek. Veel facebookers, waaronder uw schrijver, zagen dat de framerate van het filmpje verschrikkelijk laag was (vermoed werd ook dat de snelheid van het materiaal was opgeschroeft om de gameplay vloeiender te laten lijken), en het gebrek aan physics was zo lachwekkend dat Newton in zijn graf zou omdraaien. 

Helaas was alle kritiek van korte duur, want Atari besloot 15 minuten na het plaatsen het filmpje alweer te verwijderen zonder enige opgaaf van reden, inclusief de facebookpost. Alle kritiek die boze facebookgebruikers dus geschreven hadden was daarmee verdwenen. Het laatste bericht op de facebookpagina van Rollercoaster Tycoon is nu van 4 maart, waar in de comments voornamelijk - en misschien niet heel verassend - lovende reacties zijn te vinden. Een reddit-gebruiker heeft wel een screenshot gemaakt van de betreffende post (zonder de reacties).

Nu is Atari natuurlijk vrij om te doen wat zij willen met het beeldmateriaal, maar het opeens verwijderen van de facebookpost na zoveel negatieve reacties op de gameplay laat het lijken er problemen zijn met de game die het daglicht niet kunnen verdragen, en dat Atari niet wil dat deze te zien zijn voor potentiële kopers. 

Rollercoaster Tycoon World komt in het begin van 2016 uit voor pc.

Rollercoaster Tycoon World
Atari verwijdert negatieve feedback over Rollercoaster Tycoon World

Update, 00:45 uur:

Iemand heeft een mirror gemaakt van de betreffende trailer, die te zien is onderaan dit bericht. Oordeelt u zelf. N.B.: de kans is groot dat ook de mirror spoedig offline gehaald wordt.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.