FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 maart 2016

Klaar-overs taboe in Alkmaar

Kindertjes in Oudorp (gemeente Alkmaar) krijgen deze week uitgebreid de gelegenheid hun conditie wat op te vijzelen, dan wel op een harde manier wat meer te leren over de tweede wet van Newton. Er stonden langs een circuit weg namelijk altijd klaar-overs om de koters op een normale manier naar de overkant van de straat te kunnen dirigeren, maar dat mag niet meer van de gemeente.

Zoals het een goed ingelicht, doorgesmeerde overheidsinstantie betaamt, heeft de gemeente Alkmaar na 42 jaar een eind gemaakt aan het burgerinitiatief waarbij brave, betrokken mamma's en pappa's hun en andermans kroost op een veilige manier naar de andere kant van de weg weten te loodsen. Het mag niet, hoort niet, regels, notulen en verzekering, aldus de gemeente.

Vooral dat laatste wordt gebruikt als stok om mee te slaan. Als er onverhoopt iets zou gebeuren, dan zijn de betrokkenen niet verzekerd, oordeelt de ambtenarij. Een overbruggingsperiode zit er ook niet in. 'Men' moet maar eventjes een cursusje doen, wat moeilijke vragen beantwoorden en dan krijgt men wellicht de beschikking over een certificaatje waarmee je jezelf 'oversteekbrigadier' mag noemen. Simpel en eenvoudig. Bovendien brengt het wellicht weer wat munten in de zo goed als lege gemeentekas.

De buurtbewoners zijn wat minder enthousiast. De kinderen van Basisschool de Zes Wielen kwamen al meer dan vier decennia op deze manier veilig op het schoolplein. Uit het niets is echter niemand meer bevoegd. Veel ouders zijn verontwaardigd en sommigen zelfs woedend. In hun ogen ziet de gemeente in deze oplossing, waarin je toch een uiting van een participatiemaatschappij zou kunnen zien, een probleem. Een (voorlopig) alternatief heeft de ambtelijke (kaas)molen niet bedacht, waardoor er 's ochtends en 's middags een behoorlijk gevaarlijke situatie ontstaat. De Saturnusweg is namelijk in de ogen van sommige automobilisten niets anders dan een racebaan (zonder chicanes), een houding die best wel conflicteert met die van mensen die hun oogappeltjes op een normale manier op school willen krijgen.

Aankomende tijd zijn de ouders aangewezen op welwillende automobilisten en gelukkig werkt de politie ook lekker mee.

'Timing uitgaven huis en pensioen kan beter'

Grote uitgaven in een mensenleven vallen nu soms ongelukkig samen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) maakt het huidige beleid rond pensioenen en de eigen woning het voor veel mensen lastig om bestedingen meer te spreiden over hun levensloop.

Dertigers en veertigers kampen vaak met hoge hypotheeklasten en zijn tegelijkertijd een aanzienlijk deel van hun inkomen kwijt aan het opbouwen van pensioen. Die timing lijkt onhandig, aangezien mensen meestal meer gaan verdienen naarmate ze ouder worden. Daarbij hebben jonge gezinnen vaak te maken met extra kosten doordat ze thuiswonende kinderen hebben.

CPB-directeur Laura van Geest opperde maandag een aantal maatregelen om deze situatie te verbeteren. Nu moeten mensen bijvoorbeeld verplicht hun volledige hypotheek aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Maar een tussenoplossing waarbij mensen maar de helft van hun hypotheek hoeven af te lossen en dan ook minder belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek krijgen, zou jonge huizenbezitters volgens het CPB meer bestedingsruimte kunnen geven.

Keuzevrijheid
Een andere optie is het invoeren van meer keuzevrijheid op het gebied van pensioenen. Het CPB denkt dan bijvoorbeeld aan mogelijkheden om te sleutelen aan de mate waarin iemand pensioen opbouwt in bepaalde fases van zijn leven. Jonge mensen zouden dan bijvoorbeeld minder premie hoeven te betalen.

Het beleid waar het planbureau kritiek op heeft, is overigens door de overheid bedoeld om burgers te beschermen. "Maar ook de overheid werkt niet vanuit een grand design", schrijft het CPB in een beschouwing bij zijn jongste economische ramingen. "Beleid wordt op beleid gestapeld en de samenhang lijkt soms wat uit het oog verloren."

Kwetsbaar
Een en ander maakt ook Nederland als geheel kwetsbaar, waarschuwen de rekenmeesters van het CPB. "Aan de ene kant hebben we enorme pensioenvermogens die blootstaan aan de risico's op de financiële markten; aan de andere kant hebben we enorme schulden in de vorm van hypotheken."

Het gaat wel om een heel complexe problematiek, waarin de politiek een aantal belangrijke keuzes zal moeten maken. "Geen onderwerp voor een achternamiddag", erkent het CPB. "Maar misschien wel om een begin mee te maken in een nieuw regeerakkoord."

'Timing uitgaven huis en pensioen kan beter'
'Timing uitgaven huis en pensioen kan beter' (Foto: ANP)

Delta bevestigt vertrek omstreden topman

Topman Arnoud Kamerbeek vertrekt per direct bij energiebedrijf Delta. Dat heeft de onderneming maandag formeel bekendgemaakt. Afgelopen weekeinde meldden regionale media al dat Kamerbeek op de schopstoel zat.

Rond de bestuursvoorzitter ontstond vorige maand een rel toen de raad van commissarissen hem een fikse salarisverhoging toekende. De provincie Zeeland, de grootste aandeelhouder, was daar zeer ontstemd over. Delta heeft het momenteel moeilijk door de lage stroomprijs en de aanstaande verplichte afsplitsing van de netwerken.

In een verklaring liet Delta weten dat een goede relatie met alle belanghebbenden voor het bedrijf van zeer groot belang is. Daarom is 'in goed onderling overleg' besloten dat Kamerbeek opstapt. Over de hoogte van zijn vertrekpremie, naar verluidt zo'n acht ton, deed Delta geen mededelingen.

Wie Kamerbeek opvolgt is nog niet bekend. De enige andere bestuurder van Delta, financieel directeur Frank Verhagen, neemt het voorlopig van hem over. De raad van commissarissen zal zich snel gaan buigen over de 'noodzakelijke' versterking van de raad van bestuur, in overleg met de ondernemingsraad en aandeelhouders.

Delta bevestigt vertrek omstreden topman
Delta bevestigt vertrek omstreden topman (Foto: ANP)

Tachtig man politie fulltime op MH17

Een team van tachtig politiemensen is nog steeds fulltime bezig met het onderzoek naar de daders van de aanslag op de MH17. Dat heeft Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche, maandag tegen de nabestaanden van de ramp met de MH17 verteld op een nabestaandenbijeenkomst.

"Dat is echt heel veel. Bij een groot onderzoek zijn meestal vijftien tot twintig mensen betrokken. Dit is een club met een groot commitment." Ze werken vanuit Nederland en Kiev.

"Het is lastig en ingewikkeld dat we zoveel informatie nog niet kunnen delen, terwijl we met zoveel bezig zijn", blikte hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, de leider van het onderzoek, terug. "Dat kan het onderzoek in gevaar brengen. We willen geen informatie weggeven die de daders kan helpen. Je moet het materiaal ook nog presenteren aan de rechter. Als je dat eerst aan de media doet, kan je daar later last van krijgen."

Raketsysteem
Politie en Openbaar Ministerie verwachten dat ze voor de tweede helft van het jaar de exacte afvuurlocatie en het gebruikte raketsysteem bekend kunnen maken. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) definieerde in haar onderzoek naar de ramp in oktober al een gebied van 240 vierkante kilometer en concludeerde dat de MH17 met een Buk-raket neergehaald moet zijn. Politie en OM verwachten nog preciezer te zijn over welk systeem precies gebruikt is.

De afgelopen periode heeft de politie veel tijd gestoken in het verdiepen in raketsystemen. "Dat is belangrijk voor de schuldvraag", legt Paulissen uit. "Wordt het door een persoon bediend, of door meerdere mensen? Kan het een verkeersvliegtuig van een legervliegtuig onderscheiden? Dat is allemaal relevante informatie voor de uiteindelijke vervolging van de daders."

Getuigenverklaring
In het onderzoek zijn meer dan honderd getuigen gesproken. De politie spreekt van relevante getuigenverklaringen, maar kan niet verder ingaan op de aard van de verklaringen en of het ook om ooggetuigen gaat.

Westerbeke zegt er vertrouwen in te hebben dat de daders gevonden en berecht zullen worden.

Tachtig man politie fulltime op MH17
Tachtig man politie fulltime op MH17 (Foto: ANP)

Hongarije vetoot luchtbrug migranten Turkije

Hongarije is tegen het plan om vluchtelingen die in Turkse kampen verblijven, op te nemen. Een woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orban liet dat maandagavond weten. Orban vergadert in Brussel met zijn andere Europese collega's over een gezamenlijke oplossing met Turkije van het migratievraagstuk.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu legde maandag tijdens een lunchoverleg onder meer op tafel dat Europese landen geregistreerde en erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen hervestigen. Turkije is dan onder meer bereid om alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen.

Of deze '1-op-1'-uitwisseling niet in strijd is met Europese (mensen)rechten is de grote vraag.

Mensensmokkelaars
Het doel van deze plannen, die zondagavond voor het eerst werden besproken tussen Davutoglu, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, is het verdienmodel van de mensensmokkelaars kapot te maken. De boodschap aan de migranten is dat een vlucht naar Europa alleen kan op een legale, gecontroleerde manier. Zij moeten op voorhand worden ontmoedigd hun geld en leven in de waagschaal te leggen voor een oversteek naar Europa.

Verder zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro aan steun beschikbaar moeten stellen om de situatie van de vluchtelingenkampen in Turkije te verbeteren. Turkije wil daarnaast dat Turken sneller visumvrij naar Europa kunnen reizen en dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

Afwijzing
"Hongarije heeft het plan om direct vluchtelingen te hervestigen uit Turkije gevetood", luidde de boodschap van Orbans woordvoerder. De afwijzing van deze 'luchtbrug' symboliseert de verdeeldheid in Europa hoe om te gaan met de komst van grote groepen migranten.

Bronnen rond het overleg laten ondertussen weten dat een alomvattend akkoord er maandagavond waarschijnlijk niet meer in zit. De voorstellen van Davutoglu roepen veel vragen op, die niet direct allemaal kunnen worden beantwoord, zo klinkt het. Wel behoort een deelakkoord nog tot de mogelijkheden, aldus een ingewijde.

Hongarije vetoot luchtbrug migranten Turkije
Hongarije vetoot luchtbrug migranten Turkije (Foto: ANP)

Nepnaaktfoto's scholieren verspreid

Van diverse minderjarige scholieren uit Roermond zijn de vorige week nepnaaktfoto's verspreid op internet. Het zou gaan om 15-jarige leerlingen van scholengemeenschap BC Broekhin, schrijft nieuwssite 1Limburg.

Aanvankelijk werd van één meisje het hoofd met wat knip- en plakwerk op een (deels) ontbloot lichaam gezet. Via een nepaccount werd deze foto via Instagram verspreid. Spoedig werden ook soortgelijke trucagefoto's van een aantal andere meisjes online gezet. Inmiddels zijn alle afbeeldingen weer offline gehaald.

De school heeft het incident direct gemeld bij de politie. Ook zijn de ouders van de leerlingen ingelicht over het voorval. Schooldirecteur Jos Gijzen hoopt dat er geen nieuwe foto's meer verschijnen. Voor de zekerheid zijn leerlingen en hun ouders verzocht aan de bel te trekken als er weer naaktfoto's opduiken. Volgens de geschrokken directeur zijn de getroffen leerlingen erg van slag.

Tv-beeld voor De Kwis en Dance, Dance, Dance

De televisieprogramma's De Kwis, Anita wordt opgenomen en Dance, Dance, Dance hebben een tv-beeld gewonnen. De laatste winnaars van de televisievakprijzen werden maandagavond bekendgemaakt tijdens een awardshow in de Passenger Terminal in Amsterdam.

De Kwis won het tv-beeld voor het beste amusementsprogramma. De BN'er-dansshow Dance, Dance, Dance kreeg de prijs voor het beste nieuwe format. Anita wordt opgenomen met Anita Witzier werd bekroond in de categorie beste reality en The Voice of Holland ontving de award voor het beste grote showprogramma. One Night Stand - Geen koningen in ons bloed was volgens de vakjury de beste dramaserie.

De tv-beelden werden dit keer uitgereikt in zeventien categorieën. De meeste winnaars waren al bekend. Zo ging de award voor de beste presentator naar Chantal Janzen en kreeg Paul de Leeuw dit jaar de Beeld en Geluid Oeuvre Award. Nieuwsuur: De Teevendeal werd beoordeeld als het beste actuele programma. Het EO-programma Anti Pest Club ging er met het tv-beeld voor het beste jeugdprogramma vandoor.

Ariane Schutler won de prijs voor de beste hoofdrol (One Night Stand - Een goed leven). Jacob Derwig ontving het tv-beeld voor de beste bijrol (Penoza). Regisseur Lourens Blok kreeg de award voor de beste regie voor een dramaserie (Vechtershart). One Night Stand - Geen koningen in ons bloed viel twee keer in de prijzen; de serie was ook goed voor de award voor het beste script voor een dramaserie.

Tv-beeld voor De Kwis en Dance, Dance, Dance
Tv-beeld voor De Kwis en Dance, Dance, Dance (Foto: BuzzE)

Lena Dunham weer thuis na operatie

Actrice en schrijfster Lena Dunham is na twee dagen ontslagen uit het ziekenhuis. Via Instagram bedankt ze haar fans voor de steun.

Dunham werd zaterdag met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. Dat gebeurde nadat ze was getroffen door een ruptuur in een ovariumcyste, een met vocht gevuld blaasje in de eierstok. Haar management liet weten dat ze onder het mes moest, zonder in detail te treden.

Inmiddels is Dunham weer thuis. "Ik heb het ziekenhuis verlaten en ben aan het aansterken", schrijft de bedenkster van de HBO-serie Girls op Instagram. "Jullie steunbetuigingen betekenen veel voor me. Ik kan niet wachten tot ik weer actief kan zijn en mijn dankbaarheid kan tonen."

Dunham lijdt aan endometriose. Dat is een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt. Vorige maand maakte de 29-jarige actrice via Facebook bekend dat ze vanwege haar ziekte voorlopig geen interviews zal geven.

Lena Dunham weer thuis na operatie
Lena Dunham weer thuis na operatie (Foto: BuzzE)

Shell: schuld aan Iran helemaal afbetaald

Shell heeft zijn schuld van 1,77 miljard euro aan Iran in verband met olieleveringen waarvoor nog niet was betaald volledig afgelost. Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij maandag bekend.

De betalingen zijn volgens Shell in de afgelopen drie weken verricht. Tot voor kort was dat niet mogelijk wegens internationale strafmaatregelen tegen Iran die sinds 2012 van kracht waren. In januari werden die sancties opgeheven.

Shell: schuld aan Iran helemaal afbetaald
Shell: schuld aan Iran helemaal afbetaald (Foto: ANP)

Vrouw voormalig Eagles-bassist doodgeschoten

Lana Rae Meisner, de vrouw van voormalig Eagles-bassist Randy Meisner, is zondag doodgeschoten in hun huis in Los Angeles. Haar dood wordt onderzocht door de politie, meldt TMZ.

Volgens bronnen bij de politie belde Lana Rae zondagavond het alarmnummer 911 om melding te doen van huiselijk geweld. Randy zwaaide naar verluidt met een BB-gun en gedroeg zich vreemd. Anderhalf uur later werd de politie nogmaals gebeld, dit keer door Randy.

De 69-jarige muzikant vertelde dat zijn vrouw naar een andere kamer was gegaan en de deur dicht had gedaan. Vervolgens hoorde hij een luide knal. Randy ging de kamer binnen en zag dat Lana Rae een schotwond in haar hoofd had.

Ongeluk
Wat zich precies in de kamer heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk. RadarOnline hoorde van een ingewijde dat het mogelijk een tragisch ongeluk was. Randy zou tegen de politie hebben gezegd dat Lana Rae iets aan het zoeken was in een kast waarin twee vuurwapens lagen. Een van de wapens zou zijn gevallen en toen de vrouw het probeerde te vangen, ging het af.

Randy Meisner is een van de oprichters van The Eagles. Hij stapte in 1977 uit de Amerikaanse rockband. Randy en de zes jaar jongere Lana Rae zijn meer dan twintig jaar getrouwd geweest.

Vrouw voormalig Eagles-bassist doodgeschoten
Vrouw voormalig Eagles-bassist doodgeschoten (Foto: BuzzE)

Einde steunprogramma Cyprus in zicht

Het Europese steunprogramma voor Cyprus loopt aan het einde van de maand af. De steun van het Internationaal Monetair Fonds aan het eiland stopt maandag al. Cyprus heeft in de afgelopen jaren orde op zaken gesteld en staat er economisch veel beter voor.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem complimenteerde maandag dan ook de Cypriotische autoriteiten met de prestatie. Vooral de hervorming van de bankensector is indrukwekkend. "Cyprus is terug op het pad van duurzame groei."

In 2012 moest Cyprus aankloppen bij de andere eurolanden en het IMF. Het land kon rekenen op een steunprogramma van in totaal 10 miljard euro, waarvan 1 miljard euro via het IMF. Uiteindelijk werd 6,3 miljard euro uitgekeerd van het Europees steunpakket, zo verklaarde de baas van het Europees noodfonds Klaus Regling. Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische zaken) is de Cypriotische economie dankzij het programma versterkt.

Cyprus is het vierde land na Ierland, Portugal en Spanje dat een steunprogramma succesvol afrondt.

Einde steunprogramma Cyprus in zicht
Einde steunprogramma Cyprus in zicht (Foto: ANP)

'Postnatale depressie verzin je niet'

Hayden Panettiere vindt het verschrikkelijk als mensen zeggen dat postnatale depressie niet bestaat. Volgens de actrice, die zelf met postnatale depressie kampte na de geboorte van haar dochter, is dat een oerstomme gedachte.

Panettiere is verloofd met de Oekraïense bokser Wladimir Klitschko. De twee hebben samen een dochtertje dat Kaya heet. De Nashville-actrice leed vorig jaar aan een postnatale depressie en was daar erg open over in de media. In oktober liet ze zich vrijwillig opnemen in een kliniek om zich te laten behandelen.

Voor mensen die beweren dat postnatale depressie een verzinsel is, heeft Panettiere een duidelijke boodschap. "Dan heb je geen idee waar je over praat", zegt ze geïrriteerd in een interview met Yahoo! Style. "Als je ook maar één seconde denkt dat een moeder zo'n gevoel bij haar kind wil hebben, ben je echt gek."

"Het is een van de meest ontwrichtende en beangstigende emoties die je kunt voelen", vervolgt de 26-jarige blondine. "Een moeder die geen band met haar kind voelt en de controle kwijt is... Als je zegt dat het niet bestaat of dat wij het verzinnen, moet je echt eens naar de dokter."

Hayden: postnatale depressie verzin je niet
'Postnatale depressie verzin je niet' (Foto: BuzzE)

Netanyahu beledigt Witte Huis weer

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een uitnodiging van het Witte Huis afgeslagen. Het hoofdkwartier van de Amerikaanse president heeft maandag laten weten dat het via de media heeft moeten vernemen dat Netanyahu niet naar overleg op 18 maart in Washington komt.

"We zagen uit naar deze bilaterale bijeenkomst en we zijn verbaasd via de media te horen dat de premier de uitnodiging niet heeft aanvaard en zijn reis heeft afgezegd", zei een woordvoerder van de Veiligheidsraad van het Witte Huis.

De verhouding tussen Netanyahu en voornaamste bewoner van het Witte Huis, president Barack Obama, is al jaren slecht. In maart vorig jaar bijvoorbeeld regelde Netanyahu twee weken voor de Israëlische verkiezingen dat hij het Amerikaanse Congres kon toespreken. Dat deed hij buiten de Amerikaanse regering om, tot woede van het Witte Huis.

Netanyahu beledigt Witte Huis weer
Netanyahu beledigt Witte Huis weer (Foto: ANP)

Grondstoffen trekken de kar op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn maandag overwegend licht hoger de handel uitgegaan. Met name de technologiesector was uit de gratie, maar stevig aantrekkende prijzen van olie en andere grondstoffen boden tegenwicht.

De leidende Dow-Jones index eindigde na een wisselvallige handelssessie 0,4 hoger op 17.073,95 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2001,76 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq moest daarentegen 0,2 procent terug en sloot op 4708,25 punten.

Speculaties op meer maatregelen van de Chinese overheid om de kwakkelende economie te stimuleren, dreven de prijzen van veel grondstoffen omhoog. De prijs van een vat Brentolie steeg 5,4 procent tot 40,79 dollar. Sinds december vorig jaar was de prijs voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika niet boven de 40 dollar geweest. Nog geen maand geleden bracht een vat zelfs minder dan 30 dollar op. Amerikaanse olie werd 5,9 procent duurder op 38,02 dollar per vat.

Hoofdfondsen
Sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een winst van 3,1 procent was olieconcern Chevron. Branchegenoot ExxonMobil kreeg er 2,6 procent bij. Caterpillar, dat zware machines levert aan onder meer de olie-, gas- en mijnbouwindustrie, won 2,7 procent. Buiten de Dow werd oliedienstverlener Halliburton 2,8 procent meer waard.

Verder stond chemiereus DuPont in de schijnwerpers met een winst van 2,4 procent. Het bedrijf zou in de belangstelling staan van zijn Duitse branchegenoot BASF. Eerder was al overeenstemming bereikt over een fusie van bedrijfsactiviteiten met Dow Chemical, dat 1,1 procent van zijn beurswaarde verloor.

Netflix
Sportkledingfabrikant Nike bungelde onderaan de Dow met een verlies van 3,3 procent. Visa zakte 2,7 procent en de technologiereuzen Microsoft en Apple leverden respectievelijk 1,9 procent en 1,1 procent in. Bij de kleinere techfondsen was Netflix een opvallende daler met een verlies van 6 procent.

De euro was 1,1015 dollar waard. Bij het slot van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag noteerde de eenheidsmunt een koers van 1,0995 dollar.

Grondstoffen trekken de kar op Wall Street
Grondstoffen trekken de kar op Wall Street (Foto: ANP)

Rechtszaak dreigt om bedenktijd bij Essent

De Consumentenbond wil dat Essent consumenten die afgelopen jaar bij de Media Markt of Gamma een energiecontract afsloten en dit alsnog willen opzeggen, alle kosten van afgenomen energie terugbetaalt. Doet het energiebedrijf dit niet, dan stapt de organisatie naar de rechter.

Essent meldde bij de verkoop van de contracten tot 1 december vorig jaar dat consumenten geen bedenktermijn hadden. Maar dat had nooit mogen gebeuren. Het ging hier namelijk om 'verkoop buiten de verkoopruimte', vergelijkbaar met verkoop op straat en aan de deur. Mensen gaan immers niet naar een bouwmarkt om een energiecontract af te sluiten.

Daarom geldt hier een wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Geeft een bedrijf dat niet, dan schrijft de wet voor dat mensen twaalf maanden hebben om nog onder zo'n contract uit te komen, aldus de Consumentenbond.

Op aandringen van toezichthouder ACM heeft Essent zijn werkwijze inmiddels aangepast. Maar volgens de Consumentenbond is het bedrijf gedupeerde klanten nog niet voldoende tegemoet gekomen. Uit meldingen bij de bond blijkt dat Essent de contracten wel wil ontbinden, maar dat het op geen enkele wijze bereid is de al afgenomen energie terug te betalen. Ook zou Essent het bedrag van de destijds bij het afsluiten van het contract ontvangen waardebon terugeisen.

Rechtszaak dreigt om bedenktijd bij Essent
Rechtszaak dreigt om bedenktijd bij Essent (Foto: ANP)

'Busramp Sierre was wanhoopsdaad'

Onderzoeksjournalist Douglas de Coninck heeft lange tijd grondig onderzoek gedaan naar het fatale ongeval op 13 maart 2012 in Sierre, Zwitersland, waarbij 28 doden vielen, waaronder ook 7 Nederlandse kinderen, om tot de conclusie te komen dat het helemaal geen ongeval was.

Volgens De Coninck is de ramp het gevolg van een wanhoopsdaad van de chauffeur Geert Michiels. De chauffeur zou onder invloed van het antidepressivum Seroxat zijn geweest toen hij besloot zijn touringcar op volle snelheid tegen de wand van de tunnel te parkeren. 

In het boek ‘De busramp in Sierre: 1 pil, 28 doden’ dat maandag verschenen is, reconstrueert De Coninck de ramp, gebaseerd op getuigenverklaringen, de gegevens van de tachograafschijf en de laatste sms’jes die de chauffeur verstuurd heeft. In het boek trekt hij ook een tiental vergelijkingen met de ramp in het zuiden van Frankrijk waarbij een co-piloot een vliegtuig van Germanwings opzettelijk liet verongelukken.

De nabestaanden hopen dat door het onderzoek van De Coninck het strafrechtelijk onderzoek wordt heropend. Zwitserland besloot namelijk in augustus 2015 dat het strafonderzoek volledig werd stopgezet. Om onafhankelijk onderzoek te bekostigen werd de Stichting Busramp Sierre opgericht door de nabestaanden. De opbrengst van het boek zal ten goede komen van deze stichting. 


Reportage van Eén vandaag over de busramp 

Eerste twee uitbreidingen The Division timed exclusive voor Xbox One

Het is al bekend dat The Division drie betaalde uitbreidingen krijgt, maar de eerste twee van die uitbreidingen zullen de eerste maand van uitgave exclusief te spelen zijn op de Xbox One. Dat schrijft Ubisoft op haar blog.

De eerste uitbreiding, Underground, komt met nieuwe quests waarbij spelers op vijanden moeten jagen in een nieuw ondergronds netwerk van metrotunnels. De tweede uitbreiding, Survival, zal de vaardigheden van spelers testen om 'cruciale hulpmiddelen te verzamelen in een zeer vijandige omgeving'. Van de laatste uitbreiding Last Stand is niet bekend wat de content is, maar deze uitbreiding lanceert wel tegelijktijdig met alle platforms. Alle gratis updates zullen wel tegelijkertijd op alle platforms gelanceerd worden.

The Division lanceert morgen voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Vreemd, sinds wanneer is het geld van een Xbox-speler meer waard dan dat van een pc- of Ps4 speler?
Eerste twee uitbreidingen The Division timed exclusive voor Xbox One

Circa 150 jihadisten gedood in SomaliŽ

Amerikaanse militairen hebben afgelopen weekend in Somalië meer dan 150 jihadisten gedood met een aanval met een drone. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag laten weten.

De Amerikanen bestookten een trainingskamp van de extremistische beweging al-Shabaab, ongeveer 180 kilometer ten noorden van de hoofdstad Mogadishu. Het was volgens het Pentagon een grote aanval op het kamp waar een aanslag werd voorbereid. Daarom vormde het een bedreiging voor de Afrikaanse en Amerikaanse troepen in het land.

Al-Shabaab is in 2011 uit Mogadishu verdreven door vredestroepen van de Afrikaanse Unie, maar blijft in grote delen van Somalië actief.

Gewonden
Op een regionaal vliegveldje in centraal Somalië is maandag een bom verstopt in een laptop ontploft, meldt de BBC. Bij de ontploffing op het vliegveld van Beledweyne vielen zes gewonden. Op het vliegveld stond een toestel met bestemming Mogadishu.

In februari ontplofte een bom verstopt in een computer in een vliegtuig dat net was opgestegen van het vliegveld van Mogadishu. De klap sloeg een gat in het toestel, maar dat kon terugkeren naar de luchthaven. Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor die bomaanslag opgeëist.

Circa 150 jihadisten gedood in Somalië
Circa 150 jihadisten gedood in Somalië (Foto: ANP)

Geen vuist EU voor vrouwen en homo's

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) vindt het 'zeer betreurenswaardig' dat er 'geen gezamenlijke Europese vuist' komt tegen schendingen van rechten van vrouwen en homo's. Dat zei ze maandag nadat Hongarije dit had geblokkeerd.

Op de agenda van de Raad van de Europese Unie stonden de zogenoemde raadsconclusies voor vrouwenrechten en voor het beschermen van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Alle lidstaten waren het eens met die voor de vrouwenrechten, maar Hongarije zag die over homo's niet zitten. Daarom werden ze allebei terzijde gelegd: de meeste lidstaten wilden beide conclusies aannemen of geen.

'Europese samenwerking is essentieel in de strijd tegen wereldwijde homofobie en voor het verbeteren van vrouwenrechten. Zeker nu is het belangrijk dat Europa laat zien waar zij voor staat', aldus een teleurgestelde Bussemaker.

Geen vuist EU voor vrouwen en homo's
Geen vuist EU voor vrouwen en homo's (Foto: ANP)

Verlichting Griekse schuld komt op tafel

Eurolanden gaan 'in de nabije toekomst' praten over mogelijke schuldenverlichting voor Griekenland. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandag na afloop van de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) in Brussel.

Een concrete datum noemde Dijsselbloem niet. Eerst moet een controle zijn afgerond over hoe ver de Grieken zijn met het nakomen van de afspraken die zijn gemaakt in ruil voor een derde steunpakket van circa 85 miljard euro. De experts van de geldschieters keren dinsdag terug naar Athene in de hoop deze zogeheten review af te ronden.

Dijsselbloem waarschuwde in ieder geval dat er 'meer nog gedaan moet worden' door de Grieken om de gestelde doelstellingen te halen. Zo is de hervorming van het pensioenstelsel nog een heikel punt en moet het land werk maken met een privatiseringsfonds.

Noodfonds
De baas van het Europees noodfonds ESM Klaus Regling zei te hopen dat er snel geschakeld gaat worden, omdat de beschikbare financiële middelen van Griekenland krapper worden. Een succesvolle review is ook een voorwaarde om weer geld overgemaakt te krijgen uit het steunprogramma.

Schuldenverlichting is altijd bespreekbaar geweest voor de eurolanden en ook voor Nederland. Het kwijtschelden van (een deel van) de schuldenberg ligt politiek veel gevoeliger. Opener staat de eurogroep over het eventueel aanpassen van de looptijden en van de rente van de leningen.

De eerstvolgende eurogroep staat gepland voor 22 april. Deze wordt gehouden in Amsterdam, omdat Nederland dit half jaar voorzitter is van de EU.

Verlichting Griekse schuld komt op tafel
Verlichting Griekse schuld komt op tafel (Foto: ANP)

Tennisster Sharapova betrapt op doping

Tennisster Maria Sharapova is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Russische veelvoudig grandslamwinnares kondigde dat maandagavond zelf aan tijdens een ingelaste persconferentie in Los Angeles.

Sharapova zei enkele dagen geleden een brief te hebben ontvangen van de internationale tennisbond ITF. "Ik heb een positieve test afgeleverd tijdens de Australian Open van dit jaar. Daar neem ik de volledige verantwoordelijkheid voor", aldus de Russische. Ze zegt betrapt te zijn op het gebruik van meldonium, een middel dat ze naar eigen zeggen al tien jaar gebruikt op doktersadvies. In de laatste weken zijn alsmaar meer sporters, waaronder biatleten, wielrenners en hardlopers, betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel. 

Verder liet Sharapova weten dat ze het middel bewust nam, maar dat ze er niet van op de hoogte was dat het op de lijst met verboden middelen stond. "Ik wil mijn carrière niet op deze manier beëindigen, dus ik hoop echt dat ik nog een tweede kans krijg", liet de nummer zeven van de wereld weten. "Zoals zo'n beetje elke sporter kreeg ik een e-mail van WADA met daarin informatie over de veranderingen op dopinggebied voor in 2016. Daarin stond een link naar een lijst met middelen die vanaf 1 januari 2016 verboden werden. Ik heb niet op die link geklikt."

Maria Sharapova betrapt op doping (Pro Shots/Action Images)
Maria Sharapova betrapt op doping (Pro Shots/Action Images)

Hockeymannen laten Champions Trophy definitief schieten

De Nederlandse hockeymannen zullen niet meedoen aan de Champions Trophy. Het toernooi vindt van 10 tot 17 juni plaats in Londen, maar volgens bondscoach Max Caldas past het toernooi niet goed in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio. De Oranje Dames komen wel in actie op de Champions Trophy, die meteen volgt op het evenement voor de mannen: van 18 tot 26 juni in Londen.

In de Champions Trophy strijden bij de mannen Australië, België, Duitsland, Engeland, India en Zuid-Korea om de winst. De Nederlandse mannen, die in 2012 zilver en in 2014 nog brons behaalden op de CT, zien dit jaar dus af van deelname.

Aanvankelijk was het plan om de Champions Trophy in Argentinië te houden, maar de FIH ging uiteindelijk toch voor Londen. Argentinië is ook van de deelnemerslijst verdwenen.

Parkeerbon blijkt Rickroll

Asheville, een stad in de Amerikaanse staat North Carolina, zit met de handen in het haar. Nietsvermoedende burgers krijgen spontaan een parkeerbon onder de ruitenwissers. Bij het scannen van de QR-code, worden ze echter gerickrolld.

Rickrollen, wie is er niet groot mee geworden? Ook op FOK! verwijzen vele grappenmakers je maar wat graag naar Rick Astley's wereldhit uit de jaren 80. Hoewel de grap al bijna zo oud is als het internet zelf, beleeft het in de VS dus inmiddels een ware revival.

Vrijdag kregen inwoners van het plaatsje massaal een parkeerbon onder de ruitenwisser. Of ze even 100 dollar wilden overmaken. En dat kan heel gemakkelijk, door de bijgevoegde QR-code te scannen.

Maar wie de code scant, komt niet op de site van Parkeerbeheer. Nee, ze krijgen 'Never gonna give you up' te zien, die weldra afspeelt op je smartphone.

De parkeerbon is echter overduidelijk fake. Het formaat van de bekeuring klopt niet, en ook de datum is onjuist. Inmiddels zijn al vele mensen het slachtoffer geworden van de rickroll, hetgeen de politie veel extra werk heeft bezorgd.
boete
De bewuste parkeerbon. En ja, je mag de code scannen


Het origineel uit 1987

Martin Garrix en Justin Bieber werken samen

Martin Garrix werkt samen met Justin Bieber aan 'wat ideetjes'. Dat heeft de Nederlandse dj en producer bevestigd op Twitter.

Een fan vroeg vrijdag op Twitter aan Garrix en zijn nieuwe platenlabel STMPD RCRDS of de twee artiesten samenwerken. "Klopt, we zijn met wat ideetjes bezig", antwoordde hij via het account van STMPD RCRDS. Het management van Garrix laat weten dat het account door de dj zelf wordt beheerd.

De samenwerking komt eigenlijk niet als een grote verrassing. De twee supersterren staan allebei onder contract bij Scooter Braun Projects en ze zijn goed bevriend. Bovendien maakt Bieber tegenwoordig ook dancemuziek.

Martin Garrix en Justin Bieber werken samen
Martin Garrix en Justin Bieber werken samen (Foto: BuzzE)

Besluit omstreden onkruidverdelger uitgesteld

De Europese Unie neemt voorlopig nog geen besluit over de onkruidverdelger glyfosaat. Experts van de lidstaten zouden deze week besluiten het veelgebruikte maar omstreden middel vijftien jaar langer toe te staan. Een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar echter tegen, waardoor een besluit is uitgesteld.

"We hebben weliswaar een veldslag gewonnen, maar de strijd is nog niet gestreden", laten de Europese sociaaldemocraten maandag weten. De deskundigen komen opnieuw bijeen in mei. In juni moet er een besluit liggen.

Glyfosaat zit onder meer in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra in Nederland zijn gestopt met de verkoop.

Martijn van Dam

De Tweede Kamer riep staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) vorige week op niet in te stemmen met de verlenging. Van Dam zei vrijdag een verlenging niet te steunen en eerst meer duidelijk te willen over het middel.

Foodwatch noemt het uitstel "een stap in de goede richting" maar een woordvoerder van de voedselwaakhond noemt de gang van zaken rond de besluitvorming tot nu toe "te gek voor woorden". "Er is veel wetenschappelijke discussie over glyfosaat. De WHO noemt het waarschijnlijk kankerverwekkend. De EU heeft ook onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat het waarschijnlijk niet kankerverwekkend is. Maar de EU heeft onderzoeken vanuit de industrie mee laten wegen, waarvan de data niet openbaar gemaakt is. Als dat meegenomen wordt in de besluitvorming, is het te absurd voor woorden."

Een actie van foodwatch tegen de toelating van glyfosaat voor de komende tien jaar is de afgelopen tijd door meer dan 100.000 mensen ondertekend.

Besluit omstreden onkruidverdelger uitgesteld
Besluit omstreden onkruidverdelger uitgesteld (Foto: ANP)

'BelgiŽ was verantwoordelijk voor aanslagen'

De nabestaanden van een van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs klagen België aan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. België zou het recht om te leven van de slachtoffers niet hebben geëerbiedigd. "Hij is dood omdat de Belgische autoriteiten hebben gefaald in de verplichtingen die ze hadden", zei hun advocate tegen de zender Francetv.

Negen van de dertien terroristen die op 13 november aanslagen pleegden in Parijs, waren afkomstig uit België. Dat land heeft volgens de advocate, Samia Maktouf, onvoldoende gedaan om dergelijke aanvallen te voorkomen en heeft zich schuldig gemaakt aan nalatigheid.

Vorige week bleek dat de politie al in juli 2014 tips kreeg over de radicalisering van de gebroeders Abdeslam, van wie de één zich opblies bij het Stade de France en de ander nog altijd voortvluchtig is. Maktouf wijst ook naar de situatie in de Brusselse wijk Molenbeek. "Sharia4Belgium hield er openlijk bijeenkomsten, terwijl het een terroristische organisatie is." Ze beschuldigt de toenmalige burgemeester van te grote toegeeflijkheid, waardoor Molenbeek "het zwarte gat van jihadisme in Europa"kon worden.

'België was verantwoordelijk voor aanslagen'
'België was verantwoordelijk voor aanslagen' (Foto: ANP)

Steven Tyler gevallen voor veel jongere assistente

Aerosmith-frontman Steven Tyler heeft een relatie met zijn assistente Aimee Ann Preston. Dat meldt Daily Mail.

Tyler verscheen eind februari tijdens het Oscarfeestje van Elton John met een mysterieuze brunette aan zijn zijde. Inmiddels is duidelijk dat het zijn assistente Aimee Ann was.

Het leeftijdsverschil tussen de 67-jarige rocker en zijn vriendin is vrij groot. De 28-jarige Aimee Ann is tien jaar jonger dan actrice Liv Tyler, de dochter van Steve.

Al in 2014 werd gefluisterd dat de vonk tussen de twee was overgesprongen, maar het bleef toen bij een gerucht.

Tyler gevallen voor veel jongere assistente
Tyler gevallen voor veel jongere assistente (Foto: BuzzE)

Sauber heeft salarissen februari nog niet uitgekeerd

Het Zwitserse Formule 1-team Sauber heeft de salarissen van het personeel over de maand februari nog niet uitgekeerd. Volgens Autosport komt dit omdat het team problemen heeft met de cashflow, terwijl de huidige sponsoren allen bij zijn met de betalingen. Naar het schijnt is het team in verregaande onderhandelingen met een mogelijk nieuwe titelsponsor, maar is er nog geen overeenstemming.

Sauber heeft net als collegateams Force India en Manor in november aan Bernie Ecclestone gevraagd om een voorschot op het prijzengeld voor de behaalde punten van 2015. Ondanks alle financiele perikelen zal Sauber volgens schema zijn opwachting maken tijdens de seizoenouverture later deze maand in Australië.      

Faber volgend seizoen naar FC Groningen

Ernest Faber volgt na dit seizoen Erwin van der Looij op bij FC Groningen. Dit heeft de Groningse formatie vandaag bekendgemaakt. Op een speciaal belegde persconferentie wordt de oefenmeester dinsdagmiddag gepresenteerd.

Faber is op dit moment nog werkzaam bij N.E.C. Nijmegen, maar heeft het daar al een tijdje niet naar zijn zin. Hij stapte onder meer uit het technisch hart om een meningsverschil over Christian Santos. De middenvelder heeft bij de Nijmeegse formatie een aflopend contract, maar weigert bij te tekenen. Dit was voor de directie reden om de speler niet meer op te laten stel. Een bijzondere maatregel, aangezien Santos dit seizoen erg belangrijk is.

Voordat Faber aan het avontuur bij N.E.C. Nijmegen begon, was hij werkzaam als jeugd- en assistent-trainer bij PSV en was hij twee jaar lang hoofdtrainer van FC Eindhoven. Ook was hij vanaf 2011 nog anderhalf jaar lang de rechterhand van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal.

Veel fans gaan met PSV naar Madrid

Menig PSV-supporter zal 15 maart met een rode viltstift omcirkeld hebben. Op die dag spelen de Eindhovenaren de return in de Champions League tegen Atlético Madrid. In eigen huis bleef het 0-0, wat al een uitstekend resultaat was. Nu is het zaak om het in Madrid, onder toeziend oog van tenminste 2.600 fans, af te maken.

De supportersvereniging van PSV heeft een vliegtuig geregeld, waarmee in elk geval 200 personen naar Madrid kunnen vliegen. Uiteraard heeft PSV voor de eigen spelers en staf ook een vliegtuig georganiseerd, waar een groot aantal sponsoren en zakelijke gasten mee vervoerd zullen worden.

Alle andere fans zullen op eigen gelegenheid naar Spanje afreizen. Voorzitter Harrie Timmermans van de supportersvereniging rekent uiteindelijk op meer dan 3.000 PSV-supporters in de Spaanse hoofdstad. Een aantal fans reist zonder ticket naar Madrid in de hoop daar nog een kaartje te krijgen.

[F1] Op naar de eerste race!

En toen zat het voorseizoen erop. Ook de tweede testsessie van vier dagen is nu een paar dagen voorbij. Ditmaal kwamen dan echt alle teams in actie met de auto en livery voor het komende seizoen. Toro Rosso presenteerde de nieuwe livery en die was slechts minimaal gewijzigd. Tevens kwam Sauber met de nieuwe auto en de nieuwe livery en bij de Zwitserse renstal moet je ook goed kijken om verschil te zien.

Facebook wordt enorme digitale begraafplaats

Facebook wordt aan het eind van de eeuw de grootste digitale begraafplaats ter wereld. Het sociale netwerk heeft wereldwijd circa 1,5 miljard gebruikers, maar rond 2098 zal het aantal doden op Facebook groter zijn dan het aantal levende gebruikers. Dat voorspelt de statisticus Hachem Sadikke van de universiteit van Massachusetts, meldt de Britse nieuwszender Sky maandag.

Dat komt niet alleen omdat het aantal nieuwe gebruikers stagneert, maar ook omdat Facebook de profielen van overleden gebruikers niet automatisch verwijdert. Alleen dit jaar gaan al bijna een miljoen Facebookgebruikers dood. Het beleid van het netwerk is om na kennisgeving door de nabestaanden de status te veranderen in een herdenkingspagina. Alleen als nabestaanden het wachtwoord van de overledene hebben, kunnen ze die status verwijderen.

Facebook wordt enorme digitale begraafplaats
Facebook wordt enorme digitale begraafplaats (Foto: BuzzT)

Jimmy Kimmel presentator Emmy Awards

Jimmy Kimmel is dit jaar de host van de Primetime Emmy Awards. De talkshowhost en komiek gaat de ceremonie op 18 september presenteren. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Kimmel is geen onbekende als presentator van awardshows. In de afgelopen jaren was hij onder meer host bij de ESPY Awards en the American Music Awards. Bovendien deed Kimmel de uitreiking van de Emmy's al eens in 2012. Daarna waren achtereenvolgend Neil Patrick Harris, Seth Meyers en Andy Samberg aan de beurt.

Jimmy Kimmel presentator Emmy Awards
Jimmy Kimmel presentator Emmy Awards (Foto: BuzzE)

Anouk weigert om bang te zijn

Anouk blijft ondanks de vele doodsbedreigingen aan haar adres koel. De zangeres probeert zich er niet te veel van aan te trekken. "Het is toch geen leven om continu angstig te zijn?", vraagt de zangeres zich af in Veronica Magazine. "Dus weiger ik om bang te zijn."

Anouk schreef naar aanleiding van de aanslagen in Parijs het nummer Keeps Getting Better, dat op haar nieuwe album Queen for a Day staat. De Haagse was ten tijde van de aanslagen in de Franse hoofdstad. Ze kreeg er niets van mee maar het zette haar toch aan het denken.

"Laatst stond ik op een zaterdag in de Bijenkorf en dan schiet het wel door mijn hoofd dat het ook een goeie plek zou zijn voor een aanslag. Het kan altijd gebeuren", aldus Anouk. "Is het niet een aanslag, dan kan er altijd een gek zijn die denkt: ik knal haar neer. Ik krijg zo veel doodsbedreigingen en onzin naar mijn hoofd. Het hoeft er maar één te zijn, hè?"

Anouk weigert om bang te zijn
Anouk weigert om bang te zijn (Foto: BuzzE)

Gruwelijke eerste trailer voor horrorfilm Bad Blood

Onlangs verscheen de eerste trailer voor de nieuwe horrorfilm Bad Blood. In de ouderwets bloederige rolprent van regisseur James Sizemore, die eerder al naam in de scene maakte met zijn film The Demon's Rook, draait het om de jonge studente Victoria Miller (Mary Malloy) die, nadat ze door een amfibie is aangevallen, besmet is geraakt met een muterende ziekte.

Als Victoria naar haar huis terugkeert denkt haar kwaadaardige stiefvader dat zijn stiefdochter aan de drugs is en besluit om het meisje op te sluiten. Opgesloten in haar kamer zonder tegengif transformeert het meisje in een bloeddorstig gruwelijk wezen waarvoor geen enkel mens meer veilig is.

Bad Blood zal voor het eerst te zien zijn op het komende Chattanooga Film Festival. Of en wanneer de film in Nederlandse filmzalen te zien zal zijn is nog niet bekend.


Deze trailer is NSFW (tenzij je in een slachthuis werkt).

Overwatch komt uit op 24 mei

IGN heeft misschien de releasedatum van Overwatch gelekt. Een reddit-gebruiker zag een gigantische advertentie voor Blizzard's nieuwe shooter voorbijkomen en heeft er een aantal screenshots van gemaakt. Volgens de screenshots zal de game uitkomen op 24 mei, en kan iedereen die de game ge-preordered heeft aan de slag met de open beta die begint op 3 mei.

De datum kan natuurlijk onder voorbehoud zijn of het kan gaan om een hele slimme photoshop, maar gezien Blizzard gezegd heeft dat Overwatch ergens in de lente gelanceerd wordt is het zeer aannemelijk. De advertentie is inmiddels verwijderd van de website van IGN.

Overwatch komt uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je weten wat FOK! Games van de beta vond? Lees dan hier de preview!

Overwatch
'Overwatch komt uit op 24 mei'

Update, 18:15 uur:

Overwatch komt inderdaad uit op 24 mei. Blizzard heeft dit zojuist bevestigd met een trailer die op YouTube is verschenen.

Voetbalregels gaan op de schop

Vanaf 1 juni zullen de nodige regels in het voetbal op de schop gaan. Voormalig scheidsrechter David Elleray presenteerde maandag de bevindingen van een werkgroep van regeltechnische experts van de International FA Board (IFAB), dat gaat over de regels in het wereldwijde voetbal.

Als eerste werd door de werkgroep het officiële 'boek' met de voetbalregels flink onder handen genomen. Het merendeel van de voetbalwetten was al een jaartje of honderd oud, hoog tijd om de boel eens op de schop te gooien dus. Uiteraard is het document nu 'geslachtsneutraal' zoals het tegenwoordig hoort en daarnaast zijn er een kleine tienduizend woorden geschrapt.

Een van de aangepaste regels gaat over strafschoppen: een twijfeling vlak voor de strafschop genomen wordt zal bestraft worden met een gele kaart en een indirecte vrije trap voor de tegenpartij. Dat geldt overigens ook voor het opzettelijk op het verkeerde been zetten van de keeper. Nou is het niet zo dat de doelmannen hier voordeel gaan krijgen, want ook zij moeten zich aan nieuwe regels houden. Ze zullen nu daadwerkelijk gestraft worden voor het te vroeg van de lijn stappen bij een penalty. "Keepers komen met veel te veel weg", liet Elleray weten. 

Scheidsrechters krijgen voortaan ook de mogelijkheid om spelers nog voor de wedstrijd een rode kaart te geven. Als een speler zich in de spelerstunnel bijvoorbeeld al als een volslagen gek gedraagt en klappen uitdeelt, kan de scheidsrechter dan al beslissen dat de speler de douches op mag gaan zoeken. "Dit is een voorbeeld van regels die hopeloos verouderd waren. We moeten gewoon met de tijd meegaan en het imago van het spel beschermen", aldus Elleray. 

De bal hoeft bij de aftrap overigens ook niet meer vooruit gespeeld te worden. De aftrap wordt wat dat betreft vanaf 1 juni gezien als een vrije trap en mag elke kant op gespeeld worden. "We hebben geprobeerd wat gezond verstand in de regels te verwerken. De regels zijn nu duidelijker, logischer en komen beter overeen met wat je als toeschouwer mag verwachten", zegt Elleray, die zegt te hopen dat het niet meer voor kan komen dat oneerlijk spel in sommige gevallen beloond wordt. 

Geldloper bedreigd met explosief

In Amsterdam-Noord hebben twee mannen maandagochtend geprobeerd een geldloper te overvallen met behulp van een explosief. De vrouw, die bezig was met een waardetransport, is vastgepakt en bedreigd met het explosief. Dat mislukte en het duo ging ervan door.

Omdat het explosief er was blijven liggen, zette de politie de omgeving af. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie kwam erbij. Kort voor 16 uur is het explosief veilig gesteld. Het gaat naar het NFI, voor forensisch onderzoek.

De politie zoekt nog wel naar twee mannen op een zwarte scooter. Het is niet duidelijk of er iets is buitgemaakt

Geldloper in Amsterdam bedreigd met explosief
Geldloper bedreigd met explosief (Foto: ANP)

J.K. Rowling komt met nieuwe toververhalen

J.K. Rowling heeft vier nieuwe verhalen geschreven over de geschiedenis van de toverkunst in Noord-Amerika. Het eerste verhaal is vanaf dinsdag te lezen op de Harry Potter-fansite Pottermore.

Op de website van The Telegraph staat een korte video waarin de verhalenreeks The History of Magic in North America wordt geïntroduceerd. De verhalen bevatten achtergrondinformatie over de Harry Potter-spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Fantastic Beasts and Where to Find Them draait vanaf november in de bioscopen. De film, met de Britse acteur Eddie Redmayne in de hoofdrol, speelt zich af in het New York van de jaren 20. Het script is door Rowling zelf geschreven.

J.K. Rowling komt met nieuwe toververhalen
J.K. Rowling komt met nieuwe toververhalen (Foto: BuzzE)

CPB: voorstel klimaatwet 'erg ambitieus'

Het Centraal Planbureau (CPB) vindt de klimaatwet van PvdA en GroenLinks 'erg ambitieus'. Fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) kwamen in november met een wetsvoorstel voor een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Ze willen ook dat dan de uitstoot van het vervuilende broeikasgas kooldioxide (CO2) met 95 procent is verminderd.

Kiezen voor 100 procent duurzaam heeft 'ingrijpende gevolgen', meent het CPB dat het voorstel bekeek. Sectoren als staal, goederenvervoer, luchtvaart en chemie zouden naar het buitenland kunnen uitwijken als ze hier volledig duurzaam moeten worden. Ook wijst het CPB erop dat de fossiele energie als olie en gas tot 2050 in alle bekende scenario's 'een dominante rol' blijft spelen.

Het planbureau geeft verder aan dat de uitstoot van CO2 niet alleen kan worden bereikt met technische oplossingen, zoals het opslaan van CO2. Er zullen ook maatregelen nodig zijn om te zorgen voor gedragsveranderingen als minder vlees eten en minder kilometers rijden. Het CPB wijst er tenslotte op dat het klimaatbeleid voornamelijk in Europa wordt bepaald en niet alleen in Nederland.

CPB: voorstel klimaatwet 'erg ambitieus'
CPB: voorstel klimaatwet 'erg ambitieus' (Foto: ANP)

Bescherming jonge asielzoeker niet goed

De 'beschermde opvang' van jonge alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) is onvoldoende. Ze krijgen niet de extra bescherming die ze nodig hebben, constateren twee inspecties. Ook verdwijnen er jongeren uit deze opvangcentra, vaak specifieke groepen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ontwikkelt een andere werkwijze om te voorkomen dat deze jongeren zonder toezicht de opvang achter zich laten, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer. Het is niet bekend waar deze kwetsbare jongeren naartoe gaan. De inspecties zijn bezorgd dat ze in de illegaliteit komen en ten prooi vallen aan mensenhandelaren.

In 2015 vertrokken 24 amv's zonder toezicht uit de opvang, van wie er 21 uit Vietnam kwamen. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld.

Medewerkers mogen jongeren niet tegen hun wil opsluiten of tegenhouden. Dijkhoff wil dat de betrokken diensten beter met elkaar samenwerken om de begeleiding en het toezicht te verbeteren.

Bescherming jonge asielzoeker niet goed
Bescherming jonge asielzoeker niet goed (Foto: ANP)

Dijsselbloem sluit lastenverlichting uit

Nederlanders hoeven voor volgend jaar niet te rekenen op lastenverlichting. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal het al lastig genoeg worden de begroting rond te krijgen. Dat zei hij maandag in Brussel in reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) over de Nederlandse economie.

Op de vraag of er ruimte in de begroting zal zijn voor lastenverlichting zei hij: "Dat lijkt me niet. Het wordt echt passen en meten dit jaar." Maar op basis van de cijfers van het CPB denkt Dijsselbloem wel dat het 'zou moeten lukken' de begroting passend te krijgen. Het CPB raamt de economische groei voor 2017 op 2 procent. "Lastenverlichting zoals we dit voor dit jaar hebben kunnen doen, zie ik volgend jaar zich niet herhalen."

Dijsselbloem wees erop dat lastenverlichtende maatregelen het economisch herstel van de Nederlandse economie hebben ondersteund. Met name de binnenlandse vraag is hierdoor wat sterker geworden.

Brexit
Internationale tegenwind zoals een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan de groei remmen. Ook de vluchtelingencrisis drukt op de begrotingen van landen, maar Dijsselbloem denkt niet dat dit grote economische gevolgen zal hebben. "Natuurlijk zijn de kosten hoger dan dat we een paar geleden hadden kunnen verwachten, maar daar is nu geld voor gereserveerd en wordt ingepast in de begroting."

Voor dit jaar voorspelt het CPB dat een groei van 1,8 procent, waar het in december nog uitging van plus van 2,1 procent. Dijsselbloem wees erop dat ook ondanks internationale bedreigingen en onzekerheid het herstel doorzet. "Helaas gaat het soms langzaam als je uit een crisis komt, maar het gaat steeds beter."

Dijsselbloem sluit lastenverlichting uit
Dijsselbloem sluit lastenverlichting uit (Foto: ANP)

'Tinder schendt privacy gebruikers'

Tinder, een van de meestgebruikte datingapps in Nederland, schendt de privacy van gebruikers. De voorwaarden zijn 'veel te vaag en te breed' geformuleerd, concludeert de Consumentenbond in een maandag verschenen onderzoek.

Volgens de bond stuurt Tinder ook allerlei persoonlijke gegevens uit Facebook-accounts van gebruikers door naar derden. Consumenten die de app willen gebruiken, moeten tijdens het installeren hun account koppelen aan Facebook. Tinder vist vervolgens het e-mailadres, de profielnaam, vriendenlijst, geboortedatum, geslacht, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto's, video's en vind-ik-leuks uit Facebook en behoudt zich het recht voor deze gegevens door te sturen aan derden zoals adverteerders en handelaren in persoonsgegevens, stelt de Consumentenbond.

Ook flirtgedrag in de datingapp zelf stuurt Tinder door.

Persoonlijke gegevens
"In de algemene voorwaarden van Tinder geven gebruikers feitelijk toestemming om voor eeuwig van alles te doen met hun persoonlijke gegevens, zoals chats, foto's en video's. Dit is extra kwalijk omdat kinderen vanaf dertien jaar al gebruik kunnen maken van Tinder en gebruikers hun account niet kunnen verwijderen. Bovendien kan Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

De bond heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en bestudeert verder hoe het Tinder kan aanspreken.

'Datingapp Tinder schendt privacy gebruikers'
'Datingapp Tinder schendt privacy gebruikers' (Foto: ANP)

Doden bij jihadistische aanval TunesiŽ

Bij gevechten tussen het Tunesische leger en jihadisten zijn maandagochtend zeker 28 islamistische strijders, tien militairen en zeven burgers om het leven gekomen, melden het ministerie van Binnenlandse Zaken en hulpverleners.

De jihadisten vielen volgens bronnen bij veiligheidsdiensten en plaatselijke ziekenhuizen leger- en politiekazernes aan in Ben Guerdane, dat niet ver van de Libische grens ligt. De autoriteiten hebben de inwoners van de plaats opgedragen binnen te blijven. Het bij toeristen populaire eiland Djerba, 50 kilometer ten noordwesten van Ben Guerdane, is afgegrendeld en twee grensovergangen naar Libië zijn gesloten, meldt staatspersbureau TAP. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zes aanvallers gevangengenomen.

In Libië opgeleide jihadisten hebben vorig jaar meerdere terreuraanslagen in Tunesië gepleegd. De Tunesische autoriteiten hebben de grensbewaking sindsdien versterkt. Islamitische Staat (IS), dat afgelopen jaar terrein won in Libië, zou ook voet aan de grond willen krijgen in Tunesië. Omgekeerd zouden veel Tunesiërs zich willen aansluiten bij IS in het buurland.

Doden bij jihadistische aanval Tunesië
Doden bij jihadistische aanval Tunesië (Foto: ANP)

Nieuwe Hearthstone-uitbreiding onthuld op 11 maart

De nieuwste uitbreiding voor Hearthstone wordt onthuld op 11 maart. Bij onze collega's van Blizzheart plofte vandaag een brief van blizzard op de mat dat tijdens een speciale livestream op twitch de uitbreiding onthuld gaat worden, om 7 uur 's avonds Nederlandse tijd.

"Er wordt gefluisterd in de herberg... kom dichterbij zitten en ontdek de nieuwste Hearthstone-uitbreiding tijdens een speciale livestream!" wordt er vermeld op de kaart. Wij worden er niet veel wijzer van, maar hopelijk zal daar met de livestream verandering in komen.

Hearthstone is te spelen op pc en mobiele apparaten.

HearthstoneNieuwe Hearthstone-uitbreiding onthuld op 11 maart

Dťmare wint massasprint eerste Parijs-Nice etappe

De Fransman Arnaud Démare heeft de eerste etappe in Parijs - Nice op zijn naam geschreven. Démare wist Ben Swift en Nacer Bouhanni in een hectische finale voor te blijven. Tom Dumoulin handhaafde zich in het sterk uitgedunde peloton en eindigde als zestiende, waarmee hij zijn tweede plek in het klassement behoudt.

Vlak na de start werden de renners geteisterd door zware sneeuwval, maar desondanks wisten enkele sprinters een behoorlijke voorsprong van tien minuten op te bouwen. Een versnelling door de mannen van Sky zorgde er echter voor dat de kopgroep snel weer werd ingehaald.

Tijdens de laatste kilometers probeerden diverse renners te vluchten, maar uiteindelijk leek de Belg Edward Theuns alleen naar de finish te rijden. Het peloton wist hem vlak voor het einde echter in te halen, waarna een massasprint volgde waar 54 renners deel van uitmaakten.

Morgenmiddag vind de tweede etappe plaats, waarin er van Contres naar Commentry gereden wordt, een tocht van 213 kilometer. Een relatief vlakke route met een enkele klim van de derde categorie.

'Religieboot' vaart mee in Canal Parade

Dit jaar doet voor het eerst een World Religion Boat mee aan de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. Het is de bedoeling dat alle grote religies erop zijn vertegenwoordigd.

De initiatiefnemers hopen op een "vrolijk interreligieus samenzijn" met aanhangers van religies als de islam, Jodendom, het boeddhisme, het hindoeïsme en het christendom. Dat moet de boodschap uitdragen dat "gelovige LHBT-ers (lesbiennes, homo's, bi's en transgenders) ook een belangrijk deel zijn van God's familie".

De organisatoren verwachten dat behalve activisten ook religieuze leiders meevaren die zelf homo of homovriendelijk zijn. Namen zijn nog niet bekend. Ook leden van de verschillende geloofsgemeenschappen mogen meevaren tijdens de EuroPride Canal Parade. Het initiatief komt uit de koker van Barbara Rogoski van de Internationale Roze Kerk in Den Haag.

'Religieboot' vaart mee in Canal Parade
'Religieboot' vaart mee in Canal Parade (Foto: ANP)

Fable Legends gecancelled, Lionhead Studios misschien dicht

Een moment stilte: wat de nieuwste game in de Fable-franchise had moeten worden, de action-RPG Fable Legends, is ter ziele. Alsof dat niet erg genoeg is, heeft Microsoft ook aangekondigd dat ze Lionhead Studios, de maker van Fable, overwegen te sluiten. 

"Na lang beraad hebben we besloten om te stoppen met de ontwikkeling van Fable Legends, en zijn we het gesprek aangegaan met werknemers van Lionhead Studios over de opheffing van het bedrijf", schrijft Microsoft op hun blog. "Daarnaast zal ook de Deense ontwikkelaar Press Play haar deuren gaan sluiten, en stoppen we met het ontwikkelen van Project Knoxville (een open-world survival game van Press Play, red.)."

Het bericht rondom de sluiting van Lionhead Studios lijkt niet zo definitief zoals het geval is bij Press Play, maar Microsoft wil nog niks loslaten of ze de studio daadwerkelijk gaan sluiten of niet. Lionhead Studios werd in 1997 opgericht door Peter Molyneux en is verantwoordelijk voor games zoals Black and White, the Movies en uiteraard Fable. Press Play is voornamelijk bekend om games zoals Max and the Magic Marker, Max: The Curse of the Brotherhood en Kalimba. 

Het volledige bericht van Microsoft is hier te lezen.

Lionhead

Fable Legends gecancelled, Lionhead Studios misschien dicht

Wšrtsilš erkent geknoei met scheepsmotoren

Na de sjoemeldiesel van VW hebben we nu ook de sjoemelscheepsmotor. Wärtsilä, een Finse producent van zware scheepsmotoren, erkent gesjoemel met een aantal van zijn producten. Volgens eigen tests van het bedrijf zou circa 2% van de motoren ongeveer 1% minder zuinig zijn dan was voorgesteld. "Een gevoelige tik voor het merk en onze reputatie", volgens topman Jaakko Eskola.

De afwijking bij Wärtsilä kwamen aan het licht bij een fabriek in Italië. Daar zou een aantal medewerkers zich niet aan de bedrijfscode hebben gehouden.

Wärtsilä zegt er alles aan te zullen doen om deze fout recht te zetten. Men is druk bezig klanten te informeren en verwacht geen rechtszaken als gevolg van deze manipulaties.

Senaat praat nogmaals over nieuwe Mediawet

De Eerste Kamer gaat opnieuw praten over de nieuwe Mediawet. Een aantal partijen heeft om een derde termijn van het debat gevraagd en dan is het gebruik dat dit gebeurt, meldt een woordvoerder.

Dinsdag valt het definitieve besluit over de heropening. Die zal dan dinsdag plaatshebben of volgende week. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil het publieke omroepbestel moderniseren, maar moet zijn plan flink aanpassen om aan de wensen van de Senaat te voldoen.

Dekker wil de wijzigingen regelen met een aanvullende wet, die opnieuw door beide Kamers moet. Tegelijk wil hij dat de Eerste Kamer toch alvast instemt met de hele Mediawet. Sommige onderdelen treden volgens hem dan nog niet in werking. Dat is anders dan gewone 'reparatiewetgeving'.

Maar deze gang van zaken klopt niet en is in strijd met de Grondwet, zeggen staatsrechtgeleerden Douwe Elzinga en Frank de Vries. Zij zochten dit uit op verzoek van 50PLUS.

Een aanvullend wetsvoorstel gebeurde drie keer eerder.

Senaat praat nogmaals over nieuwe Mediawet
Senaat praat nogmaals over nieuwe Mediawet (Foto: ANP)

Ook David Moszkowicz geschrapt als advocaat

In navolging van zijn bekende broer Bram is nu ook David Moszkowicz definitief geschrapt als advocaat. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen, heeft het Hof van Discipline maandag besloten.

Er is sprake van een patroon van onprofessioneel handelen van de advocaat die sinds 2007 zeven keer een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke schorsing kreeg opgelegd. Dit kan maar tot één conclusie leiden, benadrukt het Hof van Discipline: "David Moszkowicz is onwaardig het beroep van advocaat nog langer uit te oefenen."

Daarom heeft het hof de eerdere beslissing van de Raad van Discipline om David Moszkowicz uit zijn ambt te zetten, nu bekrachtigd. Het hof heeft ook kritiek op de manier waarop Moszkowicz zijn handelswijze tijdens het onderzoek heeft willen verhullen met 'ongeloofwaardige verklaringen'.

Nabestaanden
De laatste tuchtzaak begon in september 2013 toen David Moszkowicz een zaak aannam waarbij hij de belangen van de nabestaanden van een slachtoffer van een misdrijf moest behartigen. Hij stond echter ook de verdachte van hetzelfde misdrijf bij in zijn strafzaak.

De advocaat heeft steeds volgehouden dat hij pas enkele dagen voor de zitting ontdekte dat hij de nabestaanden niet als advocaat kon bijstaan. Volgens de nabestaanden had de belangenverstrengeling al direct bij het intakegesprek aan het licht moeten komen. Maanden voor de zitting had een medewerker van het Openbaar Ministerie hem hierop ook al gewezen. De nabestaanden dienden daarop de klacht in.

Ook David Moszkowicz geschrapt als advocaat
Ook David Moszkowicz geschrapt als advocaat (Foto: ANP)

BMW viert 100-jarig bestaan

Het Duitse autoconcern BMW viert maandag op grootse wijze zijn honderdjarige bestaan. Maandagmiddag zullen in alle fabrieken van BMW in de wereld de productiebanden worden stilgelegd zodat werknemers een speciale jubileumshow in het Olympisch Park in de thuisstad München kunnen zien.

De show wordt bijgewoond door circa 2000 gasten, onder wie belangrijke aandeelhouders, politici, handelaren en andere genodigden. Bondskanselier Angela Merkel stuurt een videoboodschap. In het voetbalstadion Allianz Arena komen 30.000 werknemers bijeen om het feest te volgen. De show met de naam The Next 100 Years richt zich op de toekomstplannen van BMW. Er wordt onder meer een nieuwe zelfrijdende auto gepresenteerd.

BMW werd op 7 maart 1916 oorspronkelijk opgericht als Bayerische Flugzeug Werke voor de bouw van vliegtuigmotoren. Later werd dat veranderd in Bayerische Motoren Werke (BMW). In 1923 bouwde het bedrijf zijn eerste motorfiets, in 1928 werd de eerste auto gebouwd. Tegenwoordig is BMW marktleider in het luxesegment, met een jaaromzet van circa 80 miljard euro en 122.000 werknemers.

BMW viert 100-jarig bestaan
BMW viert 100-jarig bestaan (Foto: ANP)

Kim Kardashian pronkt weer met lichaam

Het lijkt erop dat Kim Kardashian haar zwangerschapskilo's alweer kwijt is. De realityster deelde maandagochtend een naaktfoto op internet waarop ze haar strakke figuur laat zien.

Kim pronkt vaker met haar lichaam op Instagram en Twitter. Ook dit keer blijft er weinig te raden over. Ze staat wulps in haar marmeren badkamer voor de spiegel. Alleen haar borsten en vagina zijn bedekt met een zwart balkje.

Kim beviel op 5 december van haar tweede kindje: Saint. Hij is het tweede kindje van Kim en Kanye West. In juni 2013 werd hun dochter North geboren.

Kim Kardashian pronkt weer met lichaam
Kim Kardashian pronkt weer met lichaam (Foto: BuzzE)

Zelfrijdende vrachtwagens op Vlaamse snelweg

Groepjes zelfrijdende vrachtwagens zullen op 5 april over Vlaamse snelwegen rijden tijdens een Europees proefproject op initiatief van Nederland. Trucks van Volvo, Iveco en DAF doen aan het project mee. De vrachtwagens rijden in groepjes, waarbij de eerste de route en snelheid bepaalt en de andere die volgen, terwijl ze constant met elkaar communiceren.

Drie colonnes van twee tot drie trucks nemen deel aan het experiment. Via gps, radar en wifi wordt de rit letterlijk in goede banen geleid. In de cabine van de voertuigen neemt een chauffeur plaats om te sturen. Manoeuvres, remgedrag en snelheid zijn precies op elkaar afgestemd.

Wanneer het wagenpark wordt uitgerust met systemen voor geautomatiseerd rijden, betekent dit een drastische verhoging van de capaciteit van de snelweg. "Dergelijke systemen voor geautomatiseerd rijden kunnen de veiligheid ten goede komen. Al moeten ze natuurlijk met bijzonder veel zaken rekening houden, zoals personenwagens die de vrachtwagen de pas kunnen afsnijden of invoegmanoeuvres", zegt een woordvoerder van de Vlaamse automobilistenbond VAB tegen persbureau Belga.

Het systeem kan er volgens de Vlaamse belangenvereniging voor zorgen dat er minder onderlinge snelheidsverschillen zijn en het verkeer minder van rijstrook verandert. Daardoor neemt het risico op incidenten af. Daarnaast kan het verbruik en dus de CO2-uitstoot van de zelfrijdende trucks omlaag.

Zelfrijdende vrachtwagens op Vlaamse snelweg
Zelfrijdende vrachtwagens op Vlaamse snelweg (Foto: BuzzT)

'Uitstoot broeikasgas China piekte in 2014'

De uitstoot van broeikasgassen door China lijkt in 2014 zijn hoogtepunt te hebben bereikt. Die slotsom van nieuw wetenschappelijk onderzoek verhoogt de druk op de regering in Beijing om de emissie met meer ambitie terug te dringen.

China heeft op de klimaatconferentie van Parijs beloofd de uitstoot na "ongeveer het jaar 2030" niet verder te laten oplopen. Maar uit onderzoek van twee aan de London School of Economics (LSE) verbonden instituten zou blijken dat de piek al achter ons ligt. Als die conclusie klopt komt China er mogelijk veel te eenvoudig vanaf en had het land waarschijnlijk hogere doelen kunnen stellen.

De Chinese gezant voor klimaatverandering spreekt de bevindingen van de beide Britse onderzoeksinstituten tegen.

'Uitstoot broeikasgas China piekte in 2014'
'Uitstoot broeikasgas China piekte in 2014' (Foto: ANP)

Davutoglu verwerpt kritiek op inval bij krant

De Turkse premier Ahmet Davutoglu trekt zich niets aan van Europese kritiek op de inval bij de Turkse oppositiekrant Zaman. De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, noemde de politieactie "een klap voor de persvrijheid", maar daar is Davutoglu het niet mee eens, aldus de parlementsvoorzitter.

Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen over Zaman is de grootste krant van Turkije regeringsgezind geworden.

"De vrijheid van de pers, ook als die kritisch is, is een ononderhandelbaar element van de Europese identiteit", zei Schulz na een gesprek met de Turkse premier in Brussel voorafgaand aan de EU-top over migratie. "Een rechtszaak kan niet leiden tot een politieactie tegen een onafhankelijke krant."

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemde de overname van Zaman maandagochtend "onacceptabel".

Ook over de harde aanpak van het Turkse leger tegen de Koerdische minderheid kwamen Schulz en Davutoglu tijdens een "open discussie"niet nader tot elkaar.

Davutoglu verwerpt kritiek op inval bij krant
Davutoglu verwerpt kritiek op inval bij krant (Foto: ANP)

Turkije belooft maximale inzet

Turkije zegt er alles aan te doen om samen met de Europese Unie de migrantenstroom naar Griekenland te verminderen. De regeringsleiders en staatshoofden van de EU bespreken dit onderwerp samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandagmiddag tijdens een top in Brussel.

De uitvoering van het actieplan waarin de EU en Turkije vorig jaar afspraken de stroom fors te reduceren, wil nog niet vlotten. "Het worden moeilijke onderhandelingen", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Ik hoop dat stappen vooruit kunnen worden gezet." Premier Markt Rutte toonde zich "gematigd optimistisch".

Iedereen weet dat het voor geen enkel land mogelijk is het aantal migranten dat oversteekt terug te brengen naar nul, zei een woordvoerder van Davutoglu tegen persbureau Reuters. "Maar dat betekent niet dat we niet alles zullen doen wat we kunnen."

Migrantenstroom
Merkel, Rutte en Davutoglu voerden zondagavond en -nacht al lang vooroverleg, waarbij onder meer de Turkse toezegging om economische migranten terug te nemen uit Griekenland ter sprake kwam. Een aantal Europese landen is bereid rechtstreeks Syrische vluchtelingen op te nemen uit Turkije als de migrantenstroom fors is gedaald.

De EU heeft Turkije in ruil voor het terugdringen van de migrantenstroom geld beloofd en versnelling van de gesprekken over visaversoepeling en toetreding tot de EU. Respect voor de persvrijheid is daarbij voor de EU een belangrijke voorwaarde.

Een complicerende factor is daarom de Turkse inval bij de oppositiekrant Zaman. Het thema persvrijheid kwam ook aan de orde bij het gesprek tussen Merkel, Rutte en Davutoglu, bevestigt Ruttes woordvoerder.

Turkije belooft maximale inzet
Turkije belooft maximale inzet (Foto: ANP)

Koningsdag Zwolle 'intiem en modern'

Met een historische binnenstad als achtergrond wordt Koningsdag dit jaar in Zwolle modern en intiem gevierd. Dat zei burgemeester Henk Jan Meijer maandag bij de presentatie van het programma.

Om 11.00 uur start het programma op de Nieuwe Havenbrug. De koninklijke familie komt per bus aan in de Overijsselse hoofdstad. Onzeker is of prinses Alexia dit jaar aanwezig is. Ze brak in het Oostenrijkse Lech tijdens het skiën haar been.

Op de Blijmarkt is er aandacht voor cultuurhistorie en treedt ook zanger Bertolf op. Op het Rodetorenplein laten bekende en minder bekende Zwolse sporters zien wat ze in hun mars hebben. Na een vaartocht over de Thorbeckegracht eindigen de festiviteiten om 13.00 uur met een intiem feest in het Broerenkwartier. Daar treedt Typhoon op.

Over inzet van agenten op 27 april wilde de burgemeester niets kwijt. 'Het dreigingsniveau is substantieel, net als verleden jaar. Dit is een van de meest beveiligde evenementen in ons land in 2016.'

De gemeente Zwolle heeft op YouTube een videofilmpje geplaatst waarin burgemeester Meijer alvast laat zien welke route de koninklijke familie op 27 april aflegt.

Koningsdag Zwolle 'intiem en modern'
Koningsdag Zwolle 'intiem en modern' (Foto: ANP)

'Merkel gooit Europese waarden te grabbel'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gooit in de onderhandelingen met Turkije de Europese waarden te grabbel. Dat heeft Selahattin Demirtas van de Turkse oppositiepartij HDP maandag gezegd.

Europa is al langer met Turkije in gesprek over de vluchtelingencrisis. Er is Brussel veel aan gelegen de Turken zover te krijgen de migratiestroom richting Europa in te dammen. Volgens Demirtas zet Merkel alles op alles om de Turkse regering maar niet voor het hoofd te stoten en gaat dat ten koste van de mensenrechten en de persvrijheid in Turkije. "Wij denken niet dat bondskanselier Angela Merkel in het vluchtelingenvraagstuk in overeenstemming met Europese waarden handelt", aldus Demirtas.

Een Turkse rechter gaf vorige week opdracht tot het onder curatele stellen van de krant Zaman, die vaak kritisch over de autoriteiten berichtte. De hoofdredacteur werd de laan uitgestuurd. Een dag na de overname door de overheid pronkte een breed lachende president Recep Tayyip Erdogan op de voorpagina van de krant.

'Merkel gooit Europese waarden te grabbel'
'Merkel gooit Europese waarden te grabbel' (Foto: ANP)

Onderzoek woning Koen Everink afgerond

Het technisch onderzoek in de woning van de vermoorde zakenman Koen Everink (42) in Bilthoven wordt maandag afgerond. Het heeft ruim drie dagen geduurd.

Dinsdagavond komt de zaak aan bod in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Daarin wordt het publiek gevraagd om eventuele informatie over de dood van de zakenman te delen.

Everink is in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gebracht. Er zijn al "meerdere" tips binnengekomen die de recherche onderzoekt.

Een politiehelikopter maakte eerder al overzichtsfoto's van de omgeving rond de woning. Ook is er inmiddels met betrokkenen en bekenden van het slachtoffer gesproken.

Everink kwam in het nieuws omdat hij zwaar was mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012. Hari werd in oktober in hoger beroep voor deze en andere mishandelingen in het uitgaansleven veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Onderzoek woning Koen Everink afgerond
Onderzoek woning Koen Everink afgerond (Foto: ANP)

'DWDD-restaurant was niet meer te redden'

Het pop-uprestaurant van De Wereld Draait Door was gedoemd te mislukken. Na de slechte recensies zou doorgaan "een marteling voor iedereen" zijn geweest, zegt Robert Kranenborg in Veronica Magazine.

"Het was niet meer te redden met: 'Jij moet beter je best doen' of: 'Jij moet het anders aanpakken'. Dan zou het dagelijkse stress en spanning worden", aldus Kranenborg. "Het was een strijd die we niet konden winnen. Er waren twee slechte recensies geweest en die gaan mensen geloven, wat ze ook voorgeschoteld krijgen."

Kranenborg was wel even goed ziek van het debacle. Nadat het restaurant de deuren had gesloten, vertrok hij daarom een paar dagen naar het buitenland om af te blazen. "Ik was er helemaal klaar mee. Als we dan vijf dagen naar Parijs gaan, worden we vanzelf weer blij."

Het pop-uprestaurant zou eigenlijk drie weken lang gerechten voorschotelen die Kranenborg eerder in het programma had bereid. Na twee dagen werd echter al besloten te stoppen.

'DWDD-restaurant was niet meer te redden'
'DWDD-restaurant was niet meer te redden' (Foto: BuzzE)

Opnieuw roep uit PvdA om andere lijsttrekker

In de gelederen van de PvdA klinkt opnieuw een roep om een andere lijsttrekker voor de verkiezingen dan Diederik Samsom. Op de site van Linksom!, dat zich een 'sociaaldemocratische beweging binnen onze Partij van de Arbeid' noemt, wordt Samsom opgeroepen op te stappen. Andere prominenten zouden zich moeten melden.

Jacques Monasch, Tweede Kamerlid en oud-campagnestrateeg van de partij, deed die oproep al eerder. De brief op Linksom! is ondertekend door Gerard Bosman van de PvdA in Ridderkerk, maar wordt volgens eigen zeggen ook gesteund door Sander Terphuis.

In 2013 speelde Terphuis een grote rol in de kwestie over de houding van de PvdA ten opzichte van de strafbaarstelling van illegalen. Volgens Terphuis maakt Samsom 'de partij kapot'.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond noteerde de PvdA zondag slechts 8 zetels; een historisch dieptepunt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 haalden de sociaaldemocraten 38 zetels.

Opnieuw roep uit PvdA om andere lijsttrekker
Opnieuw roep uit PvdA om andere lijsttrekker (Foto: ANP)

Alle F1-races live te volgen op open kanaal Ziggo Sport

Komend seizoen zijn alle Formule 1-races live te zien op het open kanaal van Ziggo Sport, die alle Ziggo klanten gratis kunnen ontvangen, zo heeft Ziggo bekend gemaakt. Afgelopen jaren was de Formule 1 enkel te volgen op de betaalde kanalen van Sport 1, dat aan het eind van de zomer werd overgenomen door Liberty Global, eigenaar van de kabelexploitant.

Net als vorig jaar zal de uitzending bestaan uit een studiogedeelte, waarin presentator Rob Kamphues en twee gasten, zoals Robert Doornbos en Tom Coronel, uitgebreid voorbeschouwen en napraten over de race. Nieuw is dat fans zich ook kunnen opgeven om in het publiek te zitten.

Olav Mol zal nog steeds het commentaar verzorgen van locatie, waarbij hij vanaf dit jaar ook wordt bijgestaan door verslaggever Jack Plooij, die onder andere interviews voor de camera van Ziggo Sport gaat verzorgen na de race.

Alle F1-races live te volgen op open kanaal Ziggo Sport (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Alle F1-races live te volgen op open kanaal Ziggo Sport (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Alleen tbs voor Vino H. in 'zaak-Oma Toni'

De 25-jarige Vino H. heeft maandag tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen voor het doden van 'Oma Toni' (96) in maart vorig jaar. De straf van de rechtbank in Amsterdam komt overeen met de eis van de aanklager. Die eiste alleen tbs en geen celstraf, omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.

Volgens de rechter moet H. "net zo lang behandeld worden totdat hij geen gevaar meer is voor de samenleving". De rechtbank schat in dat dat "heel lang gaat duren". Volgens deskundigen lijdt hij aan paranoïde schizofrenie.

De in Irak geboren H. viel 'Oma Toni' Heeremans-de Jong op 19 maart vorig jaar aan toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Naar eigen zeggen deed hij dat om wraak te nemen op zijn vader, die hem lang en geregeld ernstig mishandeld zou hebben.

Drie weken later overleed de vrouw.

Volgens de rechtbank is er een causaal verband tussen de steekpartij en het overlijden van Oma Toni, ook al stierf ze pas drie weken later en gebeurde dat nadat ze zelf besloot niet meer behandeld te willen worden en te stoppen met eten en drinken. Haar dood wordt hem toegerekend, ondanks haar eigen keuze.

De rechtbank vindt moord bewezen, ook omdat H. naar Amsterdam ging met de bedoeling iemand iets ergs aan te doen. Hij was bewust op zoek naar een kwetsbaar iemand, omdat hij bang was dat hij anders zelf zou worden gestoken.

Alleen tbs voor Vino H. in 'zaak-Oma Toni'
Alleen tbs voor Vino H. in 'zaak-Oma Toni' (Foto: ANP)

Olympisch drama Japanse voetbalsters in eigen huis

De Japanse voetbalsters hebben op dramatische wijze gefaald. Voor eigen publiek speelt het team deze maand het Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi, waarbij de top-2 zich plaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Japan was daarbij zeker een van de grote favorieten: in 2011 werd de ploeg wereldkampioen, een jaar later was er olympisch zilver en vorig jaar haalden ze opnieuw de WK-finale.

Het toernooi in Osaka begon vorige week al slecht voor Japan, dat verrassend met 3-1 verloor van Australië. In de tweede wedstrijd kwamen ze niet verder dan een gelijkspel tegen Zuid-Korea, waarna de grootste klap in wedstrijd drie volgde: China bleek met 1-2 te sterk. Maandag werd door vier goals in de laatste tien minuten weliswaar met 6-1 van zwakke zuster Vietnam gewonnen, de olympische droom was al voorbij. China won eerder op de dag immers met 1-0 van Zuid-Korea en daardoor was een plek bij de beste twee voor Japan al onmogelijk geworden.

Woensdag worden de laatste wedstrijden gespeeld. Daarin spelen Australië en China tegen elkaar, maar dat gaat louter om des keizers baard: zowel Australië als China zijn nu zeker van de Olympische Spelen. Noord-Korea, in 2014 goed voor goud op de Asian Games, grijpt eveneens naast een startbewijs. 

Ethiopische marathontopper toch niet betrapt op doping

De Ethiopische marathonloper Tsegaye Mekonnen is naar het schijnt toch niet betrapt op het gebruik van verboden middelen. Zondagavond kwam een twitterbericht naar buiten van de doorgaans goed ingevoerde auteur Marco Knippen. Daarin stond dat een positieve test van de wereldrecordhouder bij de junioren op het punt stond om aangekondigd te worden.

Diezelfde Knippen heeft het bericht inmiddels echter verwijderd en zegt gehackt te zijn. "Ik ben er erg van geschrokken dat iemand onder mijn naam heeft gemeld dat Mekonnen is betrapt op doping, dat moet een of andere zieke grap zijn. Ik breng namen altijd alleen naar buiten als ze officieel bekend zijn gemaakt of als mijn bewijs onomstootbaar is. Bij dezen bied ik mijn verontschuldigingen aan aan Mekonnen, ook al was ik mij er niet van bewust dat ik hem beschuldigde...", klonk het maandag op Twitter.

Messi vs Ronaldo letterlijk dodelijke discussie

Veel voetballiefhebbers discussiëren er nogal eens over: is Lionel Messi of Cristiano Ronaldo de beste voetballer van de laatste paar jaar? Zo ook in India, waar twee Nigeriaanse vrienden tijdens een verjaardagsfeestje in de discussie verzeild raakten. 

Obinna Michael Durumchukwa was het niet helemaal eens met zijn maat Nwabu Chukwuma en hoe kun je de discussie beter vorderen dan door je makker een glas naar zijn hoofd te slingeren? Chukwuma kon het niet bepaald waarderen en wilde duidelijk maken dat hij toch echt gelijk had in de Messi-Ronaldo-discussie. Om zijn mening kracht bij te zetten pakte de beste man een stuk glas van de grond en sneed hij zijn kameraad de keel door. Einde discussie - en einde vrijheid voor de 22-jarige Chukwuma.

Wie nou voor wie was in het meningsverschil is overigens niet naar buiten gebracht. 

Computergijzelnemers kunnen nu praten

Het gijzelen van computers gaat weer een stapje verder. Voor het eerst is er een virus opgedoken dat een audioboodschap laat horen. Tot vervelens toe horen de slachtoffers een computerstem die in het Engels zegt: "Attentie! Attentie! Attentie! Al uw documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn versleuteld."

Beveiliger Trend Micro waarschuwt daarvoor. Slachtoffers moeten omgerekend 450 tot 900 euro losgeld betalen, in anonieme bitcoins. Pas dan laten de daders hun harde schijf los. Daarvoor moet de gedupeerde gebruiker via het anonieme TOR-netwerk naar een bepaalde site gaan. Daar kunnen de gedupeerden de taal van de site kiezen. Nederlands is één daarvan, maar op dit moment werkt alleen de Engelse versie.

De code van het gijzelingsprogramma, dat CERBER is genoemd, is makkelijk aan te passen. Dat wijst erop dat de makers het willen verkopen aan andere criminelen. Het programma is te koop op de zwarte markt in Rusland.

Trend Micro raadt mensen aan om regelmatig back-ups te maken. "Houd je aan de 3-2-1 regel. Bewaar drie kopieën op twee verschillende apparaten, en nog eentje op een veilige plek." Een ander advies: betaal geen losgeld, want dan weten de criminelen wie bereid is te betalen en kunnen ze het later nogmaals proberen.

Computergijzelaars kunnen nu praten
Computergijzelaars kunnen nu praten (Foto: BuzzT)

Vrouw sterft in lift

Veel mensen zijn bang dat het ze overkomt: vast komen te zitten in een lift. Dat is wat een 43-jarige vrouw in de Chinese stad Xi'an gebeurde. Onderhoudsmonteurs waren op 30 januari bij deze lift omdat hij niet goed werkte. De lift was gestopt tussen de 9e en 10e verdieping. In plaats van de deuren te openen riepen ze vanaf de 12e om uit te vinden of er nog iemand in zat. Ze hoorden geen antwoord en dus schakelden ze de stroom uit.

Op 1 maart, na het Chinese nieuwjaar, kwamen ze weer terug bij de lift en ontdekten het lichaam van de vrouw. De vrouw die in het gebouw woonde was waarschijnlijk al een kleine maand dood. Ze had verwondingen aan haar handen omdat ze tevergeefs had geprobeerd de deuren te openen.

De vrouw die alleen woonde, was door haar familie als vermist opgegeven. De monteurs zijn gearresteerd.

Rutte 'gematigd optimistisch' over slagen top

Premier Mark Rutte is "gematigd optimistisch" dat het de EU en Turkije lukt maandag stappen te zetten om vooruitgang te boeken met het vluchtelingenvraagstuk. Rutte arriveerde maandagochtend bij het gebouw waar de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU met Turkije wordt gehouden. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam vroeg aan. Zij sprak niet, zoals gebruikelijk, met de pers bij binnenkomst.

Rutte en Merkel hadden zondagavond al overleg met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Ook voorafgaand aan de top zullen er zogeheten bilaterale gesprekken plaatsvinden.

Rutte zei hierover dat "deze gesprekken bedoeld zijn om vandaag echt zo groot mogelijke stappen te zetten". De premier wilde weinig zeggen over toezeggingen aan Turkse kant. Rutte onderstreepte dat het gaat om "in gezamenlijkheid te komen tot een gezamenlijke aanpak".

Ruil
Europa en Turkije spraken in november af samen de migratiecrisis aan te pakken. In ruil voor onder meer geld moest Turkije de grens met Griekenland dicht houden en de opvang in vluchtelingenkampen verbeteren. Maar nog steeds maken grote groepen migranten de oversteek naar Europa.

Turkije wil onder meer dat Europa erkende vluchtelingen uit de Turkse kampen overneemt. Rutte zei hierover dat deze 'luchtbrug' pas van kracht kan gaan "als de nul in zicht is". Dan zou de Europese Unie bereid moeten zijn Turkije "verlichting te brengen", aldus Rutte. Hij voegde toe dat het dan om "veel lagere aantallen migranten" zou moeten gaan dan die nu illegaal naar Europa komen.

Verlichting
Rutte noemde het "moeilijk in te schatten" of het moment al daar is om Turkije die verlichting te gaan geven. De Turken moeten dan bovendien eerst bereid zijn niet-Syrische migranten, die geen recht hebben op asiel in Europa, terug te nemen, zei Rutte.

Of de top de verdeeldheid in Europa over de aanpak van de migratiecrisis kan wegnemen, is de vraag. "Dat is afwachten", zei Rutte. "Ik zie perspectief om stappen te zetten."

Rutte 'gematigd optimistisch' over slagen top
Rutte 'gematigd optimistisch' over slagen top (Foto: ANP)

KPN voert besparingen verder op

KPN wil zijn winstgevendheid de komende jaren verder opvoeren via nieuwe bezuinigingen en groeiende inkomsten. Het telecombedrijf verwacht daarbij dat mobiel internet de omzet op de consumentenmarkt verder stuwt, terwijl de afname op de zakelijke markt moet worden gestaakt. Dat maakte het telecombedrijf maandag bekend.

KPN mikt op minstens 300 miljoen euro aan extra besparingen in de periode tot en met 2019. Die bezuinigingen verwacht het te realiseren door netwerken en systemen te vereenvoudigen, zodat er efficiënter kan worden gewerkt. Het bedrijf meldde geen concrete gevolgen voor de werkgelegenheid.

"We melden vandaag geen banenverlies", zei een woordvoerster desgevraagd. "Dat is ook geen doel op zich, we gaan kijken hoe we de efficiëntie verder kunnen verhogen. Daar hebben we de afgelopen jaren al mooie resultaten mee geboekt."

Bundeling
KPN zet de komende jaren in op een verdere groei in digitale dienstverlening en wil de klanttevredenheid daarbij verder verbeteren. Het bedrijf verwacht door de verdere bundeling van vaste en mobiele diensten de omzet per huishouden op te kunnen voeren.

Op de zakelijke markt transformeert KPN naar eigen zeggen verder in een ICT-dienstverlener. De stappen die daarbij worden gezet moeten de winstgevendheid van het onderdeel opkrikken en de omzet stabiliseren. De zakelijke markt is het zorgenkind van KPN. De omzet en de winst staan er al lange tijd onder druk en het bedrijf voerde er de afgelopen jaren al een stevige reorganisatie door.

Dividend
In combinatie met de eerdere bezuinigingen moet de totale besparing bij KPN eind 2019 uitkomen op minstens 750 miljoen euro. De operationele winstmarge voor de Nederlandse tak gaat daarbij naar verwachting met minstens 3 procentpunt omhoog op de middellange termijn, aldus het bedrijf.

Aandeelhouders mogen volgens KPN rekenen op een toename van het dividend.

KPN voert besparingen verder op
KPN voert besparingen verder op (Foto: ANP)

Femke Halsema sluit ministerspost uit

GroenLinks-coryfee Femke Halsema sluit uit dat ze minister wordt, mocht haar partij deel gaan uitmaken van een regeringscoalitie. "Ik ben niet beschikbaar voor dat soort dingen. Ik werk nu aan mijn volgende boek, over een grote strafzaak", zei ze in een maandag gepubliceerd interview met het AD.

De oud-fractievoorzitter houdt zich op de vlakte over het huidige politieke klimaat in Nederland dat ze typeert als "heftig en een tikje hysterisch". Gebrek aan moreel leiderschap die ze na de aanslagen op het World Trade Center in 2001 zag, is er nog steeds.

"Hoe vaak hebben we Mark Rutte gehoord nadat asielzoekers werden bedreigd? Bij de macht in Nederland hoort dat je de minderheden altijd moet beschermen. Of ze nou religieus zijn, of politiek. Dat doe je niet door weg te kijken. Als asielkinderen met oorlogstrauma's door hordes tuig met vuurwerk in een sporthal worden aangevallen, dan ga je daar héén als minister-president."

Afgelopen week kwam naar buiten dat de PvdA haar in 2012 graag als minister had gezien. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vroeg haar dat jaar minister te worden in het aankomende kabinet van VVD en PvdA, Rutte II. Maar de liberalen lagen dwars.

Halsema sluit ministerspost uit
Femke Halsema sluit ministerspost uit (Foto: ANP)

Fans kleden Poolse voetballers uit

Het voetballen in Polen gaat er heel anders aan toe dan hier in Nederland. In het land hebben de fans uit de harde kern van een club veel meer te vertellen dan bijvoorbeeld die van Ajax of Feyenoord. Dat hebben de spelers van Slask Wroclaw na de met 0-2 verloren derby tegen Zaglebie Lubin ook ondervonden.

De voetballers van de nummer 14 van Polen moesten een voor een bij de fans op het matje komen en hun shirt inleveren. Tegenstribbelen werd niet gewaardeerd.

De nieuwe vuilste atletiekwedstrijd ooit?

Nu de Turkse atlete Gamze Bulut in de dopingproblemen lijkt te zitten ziet de olympische finale van de 1500 meter in 2012 er alsmaar vuiler uit. De eerste atlete over wie voor zover bekend op geen enkele manier een dopinglink te vinden is kwam als derde over de streep, de tweede pas als achtste. Zo langzamerhand kun je je afvragen of de olympische finale op de 100 meter in 1988 - met het dopingwereldrecord van Ben Johnson en volgens velen wel meer dopeurs - de titel 'Dirtiest Race in History' nog wel verdient. Sports Integrity Initiative maakte een overzicht van de 1500 meter in Londen. 

De vrouw die in Londen op de Spelen als eerste over de finish kwam en daadwerkelijk het goud om haar nek kreeg omgehangen was Asli Cakir Alptekin. De Turkse werd in 2004 al eens zesde op de 3000 meter steeplechase op het WK junioren, maar werd betrapt op doping en voor twee jaar geschorst. In de jaren na de Spelen van Londen was het resultaat van een slepende nieuwe dopingzaak dat Cakir schuldig werd bevonden aan bloeddoping en haar olympisch goud in moest leveren. 

Als tweede kwam Bulut over de streep in de olympische finale. De landgenote van Cakir Alptekin kreeg het zilver omgehangen, wat vorig jaar na de definitieve uitspraak in de zaak-Cakir gepromoveerd werd tot goud. Inmiddels ligt ook Bulut onder vuur: wereldatletiekbond IAAF zou de Turkse bond een brief gestuurd hebben over verdachte bloedwaarden van Bulut tussen 2011 en 2013. Of de Turkse de gouden medaille wel mag houden is nog maar zeer de vraag.

De derde plek was voor de in Ethiopië geboren Bahreinse Maryam Yusuf Jamal. Zij stond wel in het middelpunt van de nodige controverse, maar dat had te maken met haar volgens islamitische maatstaven te blote kleding en niet met doping. Voor zover bekend zou Jamal dus de terechte winnares van goud moeten zijn. 

Tatyana Tomasheva was de nummer vier aan de finish in Londen. De Russische was op dat moment ruim een jaar terug na een dopingschorsing van bijna drie jaar. Tomasheva zou gesjoemeld hebben met de nodige monsters en dat is uiteraard tegen de regels. Na de uitspraak over Cakir kreeg zij het brons, maar met het nieuws rondom Bulut zou dat wel eens zilver kunnen worden.

Abeba Aregawi passeerde de streep als vijfde en ook de in Ethiopië geboren Zweedse is sinds kort een 'vuile atleet'. De oud-wereldkampioene op de 1500 meter werd eerder dit jaar betrapt op het gebruik van het verboden meldonium. Omdat het hier gaat om een positieve test en niet om verdachte waarden uit het bloedpaspoort lijkt de kans erg klein dat haar olympische resultaat geschrapt wordt. Waarschijnlijke dopingzondaar Aregawi lijkt dus wrang genoeg na haar eigen positieve test olympisch brons te gaan krijgen. 

Shannon Rowbury is de tweede atlete zonder concrete dopinglink, de Amerikaanse eindigde als zesde. Toch zijn ook hier de nodige gefronste wenkbrouwen te zien: Rowbury traint onder coach Alberto Salazar, die er vorig jaar van beticht werd atleten op een niet al te legale manier geholpen te hebben. Nogmaals, een concrete link naar Rowbury is er niet, maar niet iedereen is even blij met de atleten van Salazar. 

De nummer zeven in Londen was de Wit-Russische Nataliia Kareiva en, verrassing, zij bleek verdachte waarden in het bloedpaspoort te hebben. Ook Kareiva werd geschorst en al haar resultaten vanaf 2010 werden uit de boeken geschrapt. 

De nieuwe 'vuilste wedstrijd ooit'? (Bron: YouTube)

De Slowaakse Lucia Klocova eindigde als achtste en hier zijn we na Jamal dan eindelijk aanbeland bij iemand rondom wie helemaal niks te melden is wat doping betreft. Ze eindigde voor de Russische Ekaterina Kostetskaya, die in 2014 geschorst werd en al haar resultaten vanaf 2011 in mocht leveren. 

De Britse Lisa Dobriskey kwam als tiende over de streep en haar woorden direct na de finish bleken bijzonder voorspellend: "Ik heb niet het idee dat ik hier een eerlijke wedstrijd gelopen heb", zei ze tegenover Britse media. Landgenote Laura Weightman, de Keniaanse Hellen Obiri en de niet-gefinishte Amerikaanse Morgan Uceny hebben allemaal geen bekende dopingconnecties. 

Als conclusie lijkt het erop dat Jamal uiteindelijk het goud in handen zal hebben, Tomasheva het zilver en Aregawi het brons. Dat zou dus betekenen dat er mogelijk twee bewezen dopeurs op het virtuele podium komen te staan. 

Brief John Lennon onder de hamer

Een brief die John Lennon op elfjarige leeftijd stuurde naar zijn tante gaat binnenkort onder de hamer. Het schrijven verwisselt naar verwachting voor zo'n 38.000 euro van eigenaar, meldt de BBC.

In de brief, die enkele spelfouten bevat, bedankt de nog jonge Lennon zijn tante Harriet voor de cadeautjes die hij kreeg tijdens de kerst in 1951. Hij had onder meer een trui en een boek over beroemde schepen gekregen.

De brief, voor zover bekend de eerste die de zanger ooit schreef, was tot voor kort eigendom van Lennons neef, de zoon van Harriet. Op 3 april wordt het briefje geveild samen met nog zo'n driehonderd andere Beatles-spullen.

Brief John Lennon onder de hamer
Brief John Lennon onder de hamer (Foto: BuzzE)

Weer goud oppermachtige Fourcade, eerste wereldtitel Dahlmeier

Martin Fourcade heeft op het wereldkampioenschap biatlon in Oslo al zijn derde gouden medaille in drie wedstrijden gewonnen. De Fransman was ook op de achtervolging ongenaakbaar. Hij mocht daar al met een voorsprong starten nadat hij een dag eerder ook op de sprint de beste was. Eerder won Fourcade al goud met de Franse ploeg op de gemengde estafette.

Fourcade schoot bij de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, alles raak. Bij het staand schieten miste hij één en twee schoten, maar dat kon hem geen moment in serieus gevaar brengen. Achter Fourcade werd het een Noors feest. De 42-jarige Ole Einar Bjørndalen snelde tot grote vreugde van het publiek naar zijn tweede zilveren medaille van het WK. Voor Koning Biatlon was het al zijn 42e WK-medaille en de veertiende keer dat hij op een WK minstens twee medailles pakt. Emil Hegle Svendsen schudde zijn jonge landgenoot Johannes Thingnes Bø af in de strijd om brons.

Bij de dames was het Laura Dahlmeier die met een briljante race haar eerste individuele wereldtitel pakte. De 22-jarige Duitse vertrok als derde na haar bronzen medaille in de sprint. Na twee schietbeurten was het gat met de koplopers gedicht, waarna ze door foutloos schieten de rest bij de derde schietbeurt op grote achterstand zette. Ook in de vierde schietbeurt gingen alle vijf schijven om voor Dahlmeier, die daardoor al aan een lange ereronde kon beginnen. Dorothea Wierer uit Italië werd op flinke achterstand tweede, voor Marie Dorin Habert, de winnares van de sprint. 

Muse speelt op Lowlands

Muse zal op een van de grootste festivals van Nederland spelen. De Britse band zal op een van de dagen van het festival, dat van 19 tot en met 21 augustus plaatsvindt op het evenemententerrein naast Walibi Holland in Biddinghuizen, het grootste podium betreden. 

Dit maakte festivaldirecteur Eric van Eerdenburg vandaag bekend in de radioshow van Giel Beelen op 3FM. "De band is in korte tijd zo gegroeid dat het misschien helemaal niet zo erg is om te dubbelen". Van Eerdenburg doelt hiermee op het feit dat de band vorig jaar nog de Mainstage van Pinkpop plat speelde, waarvan FOK! akte nam

Kaarten voor Lowlands zijn nog steeds in de verkoop, maar er wordt verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat het festival uitverkoopt. 25.000 Early Bird tickets waren ook al in een aardig tempo de deur uit.  

Muse (Foto: Festivalking.com)Muse (Foto: Festivalking.com)Giel Beelen begint internettalentenjacht

Giel Beelen komt met een nieuwe muzikale talentenjacht, die zich volledig online afspeelt. Dat maakte de 3FM-dj maandagochtend bekend in zijn radioshow.

Deelnemers kunnen vanuit huis meedoen door een filmpje op te nemen en dat op internet te zetten. Er is geen leeftijdsgrens en ook het genre maakt niet uit.

Beelen maakt uiteindelijk van alle inzendingen een top 100 op basis van het aantal views en likes op internet. De kandidaten strijden vervolgens met elkaar voor een plaats in een selectie. Die selectie kan in de loop van de tijd veranderen waardoor steeds andere 'winnaars' onder de aandacht komen. De selectie krijgt ondersteuning van experts en coaches. Wie dat zijn, is nog niet bekend.

Giels Talentenjacht is niet de eerste talentenshow uit de koker van de dj. Eerder bedacht hij voor televisie De beste singer-songwriter van Nederland.

 

Tronsmart Vega S95

Omdat niet iedereen een smart TV heeft, of deze niet ideaal zijn door het ontbreken van apps, zijn kastjes of dongles voor bij je TV al tijden populair. 

De bekendste van alle is natuurlijk de Chromecast die het afspelen van video zeer makkelijk maakt. Voor mensen die meer willen, bijvoorbeeld KODI met bijbehorende plugins of (simpele) games willen doen voldoet de Chromecast wellicht niet. Om die reden reviewen we een mini PC waar mee je simpele games, films (Netflix, KODI, HBO, lokaal opgeslagen films) en wat andere apps op je TV kunt gebruiken.

Er zijn vele van dit soort kastjes vanaf een goede dertig euro tot ruim over de honderd euro. Vandaag bekijken wij de Tronsmart Vega S95 Telos; een TV-box die uitgerust is met WIFI AC en een SATA aansluiting en rond de 90 euro moet kosten.

Met dank aan Tronsmart voor het reviewmodel.

Schommelen met Kokoro in Dead or Alive Xtreme 3

Deze week krijgt het personage Kokoro aandacht van Koei Tecmo in de nieuwste trailer van de verkapte datingsimulator Dead or Alive Xtreme 3.

In het spel ben jij de eigenaar van een vakantie-eiland en moet je de vrouwelijke vakantievierders tevreden houden. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om. PlayStation VR-ondersteuning komt er later aan door middel van een patch.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita in Azië. Er is een Engelstalige versie te importeren.

Gijzeling fabriek Sydney voorbij

Drie gijzelaars zijn maandag ongedeerd bevrijd uit een fabriek in de Australische stad Sydney. Dat meldt de Sydney Morning Herald. De gijzelnemer zou dood zijn. De politie wilde alleen bevestigen dat in het gebouw het lijk van een 43-jarige man is gevonden.

Bij het begin van de gijzeling zijn volgens de Australische krant twee gewonden gevallen. Een van hen is in allerijl naar het ziekenhuis gebracht.

"We hoorden vijf schoten", zei een werkneemster van ander bedrijf in de omgeving. "We zijn gevraagd om binnen te blijven en niet in de buurt te komen van de ramen."

Naar het motief van de gijzelnemer is het nog gissen.

Gijzeling fabriek Sydney voorbij
Gijzeling fabriek Sydney voorbij (Foto: ANP)

Klaas niet blij met Mol-aanwijzingen

Klaas van Kruistum is even boos geweest op de programmamakers van Wie is de mol? toen het naar zijn mening iets te duidelijk werd dat hij dit jaar de mol was. De presentator dacht even dat het een gelopen race was nadat vele kijkers hem hadden ontmaskerd na de beruchte kloosterhint.

"Ik ben zelf tv-maker en ik voelde de behoefte om in te grijpen, om op wat voor manier dan ook het publieke debat te beïnvloeden. Maar dat ging natuurlijk niet", vertelt Van Kruistum in het AD. "Het was een soort beroepsdeformatie waar ik niet zo veel plezier aan beleefde.''

Van Kruistum was in het begin dan ook boos op de makers. "Maar ik kwam vooral mezelf tegen", gaat hij verder. "Vooraf doe je mee aan allerlei psychologische testen. Ik heb na die ene hint een van die psychologen gebeld voor advies. Hij beaamde dat alles wat mij een goede programmamaker maakte, zich even tegen me keerde. Ik moest mezelf vooral niet kastijden. Het gevoel verdween gelukkig snel weer."

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat Van Kruistum dit jaar de saboteur in het populaire televisieprogramma was. Presentator Tim Hofman won de finale van 3FM-dj Annemieke Schollaardt.

Klaas niet blij met Mol-aanwijzingen
Klaas niet blij met Mol-aanwijzingen (Foto: BuzzE)

Baggeraars en overheid fout bij Suezkanaal

Baggeraars Boskalis en Van Oord en de Nederlandse overheid hebben rondom de uitbreiding van het Suezkanaal in Egypte onvoldoende rekening gehouden met milieu en mensenrechten. Dat concludeert de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) maandag.

De twee Nederlandse bedrijven zorgden samen met twee andere ondernemingen in minder dan een jaar tijd voor de verdieping en verbreding van het kanaal. Daarmee werd het kanaal in recordtijd geschikt gemaakt voor zeeschepen.

Tijd om onderzoek te doen naar de impact op het milieu en op omwonenden werd volgens SOMO niet genomen. Daarmee handelden de bedrijven in strijd met internationale regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit lokale media was volgens SOMO al bekend dat honderden families door het leger uit hun huizen werden gezet.

De Nederlandse overheid verstrekte bovendien een exportkredietverzekering, zonder te vragen naar een zogeheten sociale- en milieueffectrapportage.

'Baggeraars en overheid fout bij Suezkanaal'
'Baggeraars en overheid fout bij Suezkanaal' (Foto: ANP)

Fatima is niet bang om af te gaan

Fatima Moreira de Melo is niet bang om de mist in te gaan tijdens de nieuwe RTL-zangshow It Takes 2. De oud-hockeyster, die in 2008 niet helemaal vlekkeloos een liedje zong op het Gouden Televizier-Ring Gala, is vol vertrouwen dat het nu beter gaat.

'Ik wil niet iets niet doen omdat ik bang ben dat het fout gaat. Dan doe ik het liever wel, met het risico om op mijn bek te gaan,' zegt Fatima maandag in het AD. 'Ik heb de heftigste shit destijds al over me heen gehad. Als ik zou afgaan, dan zou voor mij nog het overwinningsgevoel overheersen, omdat ik over mijn eigen angst ben heengestapt.'

Het optreden van Fatima in 2008 was een veelbesproken tv-moment, vooral omdat presentatrice Chantal Janzen haar nummer afsloot met de woorden 'wat kan ze hockeyen hè, die meid'. Janzen is nu weer de presentatrice van dienst. 'Dat het met Chantal is, ach. Als je een lelijk moment wilt vervangen door een mooi moment, kun je het maar beter in één pakket nemen. Iedereen zegt wel eens dingen.'

Fatima is niet bang om af te gaan
Fatima is niet bang om af te gaan (Foto: BuzzE)

Kansen voor Nederlandse ICT'ers in BelgiŽ

Belgische overheidsdiensten waren vorig jaar honderden keren het doelwit van hackers en cybercriminelen. De Nederlandse overheid zou ICT-bedrijven daarom alvast hebben geadviseerd in te spelen op "de geringe deskundigheid" in België, berichtte Het Belang van Limburg maandag.

De Vlaamse krant verwijst naar een rapport van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Dat stelde dat "de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven moeten worden gezocht in de vooraanstaande Nederlandse ICT-expertise en de nog geringe deskundigheid die daarover in België beschikbaar is".

Uit cijfers die zijn opgevraagd door Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) blijkt dat de federale diensten vorig jaar 666 keer digitaal werden aangevallen, de helft meer dan in 2014. België beschikt inmiddels over een Centrum voor Cybersecurity, maar daar zouden weinig meldingen binnenkomen.

'Kansen voor Nederlandse ICT'ers in België'
'Kansen voor Nederlandse ICT'ers in België' (Foto: ANP)

FNV wil aanpak 'Europees premieshoppen'

Premier Mark Rutte moet tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie het misbruik van Europese regels voor arbeidsmigranten aanpakken. Dat zegt FNV-baas Ton Heerts naar aanleiding van misstanden uit de Nederlandse scheepsbouw. Daar werken Roemeense lassers voor een zeer laag loon.

Werknemers uit een EU-land die in een andere lidstaat werken, vallen onder de premieregels van het land waar ze werken. Daar is echter een uitzondering op als werknemers door een bedrijf uit hun eigen land naar een ander EU-land gedetacheerd worden. Gebruik van deze zogenaamde A1-regel gaat vaak gepaard met "malafide praktijken zoals cao-ontduiking", stelt de vakbond.

Modernisering van de regeling moet dan ook worden meegenomen in het zogenoemde mobiliteitspakket waar de Europese Commissie binnenkort mee komt, vindt de FNV. Dan kan namelijk worden voorkomen dat Nederlandse en Roemeense werkers "tegen elkaar worden uitgespeeld" en kan het "enorme belasting- en premie-lek in beide landen" worden gerepareerd.

FNV wil aanpak 'Europees premieshoppen'
FNV wil aanpak 'Europees premieshoppen' (Foto: ANP)

Tv-zender #First van YouTubers breidt uit

De in december gelanceerde tv-zender #FIRST, volledig bedacht en gerund door een groep populaire YouTubers, breidt uit. Vanaf maandag wordt de zendtijd van de zender verdubbeld, zo maakte een woordvoerder bekend.

#FIRST is exclusief voor alle 4,2 miljoen klanten van Ziggo te ontvangen op kanaal 13. De zender begon begin december met een uur liveprogrammering, vier dagen in de week. Onlangs kwam daar al een vijfde dag bij.

De uitzendingen duren vanaf maandag anderhalf uur. Het is daarmee naar eigen zeggen elke dag het langst ononderbroken liveprogramma van de Nederlandse televisie. De zender gooide het vanaf de start over een andere boeg, door volledig in te zetten op livetelevisie. De uitzendingen zijn nergens integraal terug te kijken en worden gemaakt middels interactie met de kijker. #First omschrijft dit als "het snapchatgevoel op TV".

De uitzendingen worden bedacht en uitgevoerd door populaire YouTubers zoals Veras Fawaz (Fijne Vrienden), Joost Klein (Eenhoornjoost), Defano Holwijn, Thomas Smagge (Theaumes), Ronald en Timo (HetGamePortaal), Job van Grafhorst (DoeMaarGamen) en Darcy Lazar (De Theemutsen). Deze presentatoren zijn bij elkaar goed voor meer dan 1,5 miljoen abonnees op YouTube en andere online kanalen.

De meeste presentatoren doen tegelijkertijd redactie, productie en regie, zoals ze dat ook voor hun eigen online kanalen doen. Ook met het commercialblok gooit #First het over een andere boeg dan de NPO of RTL. Op de zender zullen geen spotjes te zien zijn die ook elders worden vertoond. Commercials moeten speciaal voor #First worden gemaakt, geheel in stijl en tone-of-voice van de zender.

Tv-zender #First van YouTubers breidt uit
Tv-zender #First van YouTubers breidt uit (Foto: BuzzE)

Treinreizigers: verzamel bewijs tegen NS

Treinreizigers moeten foto's gaan maken van overvolle treinen. Met die oproep komt de organisatie ConsumentenClaim, die zo bewijsmateriaal wil verzamelen voor een mogelijke rechtszaak tegen de NS.

De organisatie riep de NS eerder op reizigers een groot deel van de reiskosten terug te betalen als ze last hebben gehad van overvolle treinen. De vervoerder zou onvoldoende maatregelen hebben genomen om een materieeltekort te voorkomen. De NS liet toen weten niet in te gaan op de eis om een financiële vergoeding.

ConsumentenClaim vraagt reizigers daarom om de komende twee weken foto's aan te leveren van drukte in de treinen. "Door middel van aanééngesloten reeksen foto's kan worden aangetoond dat het niet sporadisch druk is in de trein, maar dat het om een structureel probleem gaat. ", aldus de organisatie.

Het is nog onduidelijk of het tot een rechtszaak komt. De NS heeft aangegeven met ConsumentenClaim in overleg te willen blijven.

'Treinreizigers: verzamel bewijs tegen NS'
'Treinreizigers: verzamel bewijs tegen NS' (Foto: ANP)

Giel Beelen: stoppen met ochtendshow? No way

Er is geen sprake van dat Giel Beelen stopt met zijn ochtendshow. Dat zei de 3FM-presentator van Giel Beelen maandag aan het begin van zijn uitzending. ''Ik heb voor veel oproer gezorgd door te twitteren dat ik iets anders ga doen. Het is ook echt heel leuk nieuws. Heel veel mensen zijn blij, omdat ze denken dat ik zou stoppen met de ochtendshow. Nou laat ik die angel eruit halen: no way hosay".

In de loop van de uitzending maakt Giel bekend wat hij wel bedoelt met zijn tweet waarin hij een carrièreswitch lijkt aan te kondigen. "Eindelijk mag en kan het hoge woord eruit morgenochtend. Ja ik ga iets anders doen", twitterde Giel zondag.

Giel Beelen: stoppen met ochtendshow? No way
Giel Beelen: stoppen met ochtendshow? No way (Foto: BuzzE)

VVD: Van Rijn zoek alternatief voor SVB

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet gaan uitzoeken hoe het zorggeld van de persoonsgebonden budgetten op een andere manier kan worden uitbetaald. Net als veel oppositiepartijen eerder al wilden, vindt nu ook VVD-Kamerlid Sjoerd Potters dat deze taak kan worden weggehaald bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Potters vraagt Van Rijn dinsdag in het Kamerdebat over de SVB om nog voor de zomer met alternatieven te komen, zo bevestigt hij maandag berichtgeving in het Algemeen Dagblad.

'De Sociale Verzekeringsbank heeft zijn best gedaan om de problemen aan te pakken, maar de tijd is nu gekomen om naar een andere weg te gaan kijken. We moeten echt naar een toekomstbestendig systeem toe, en dat hoeft niet meer bij de SVB gehuisvest te zijn', aldus de VVD'er.

De SVB regelt sinds 1 januari 2015 de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie.

VVD: Van Rijn zoek alternatief voor SVB
VVD: Van Rijn zoek alternatief voor SVB (Foto: ANP)

Sterren: gevecht gendergelijkheid is globaal

Oprah Winfrey, Meryl Streep, Elton John, Charlize Theron, Bono en nog vele andere beroemdheden hebben samen een open brief geschreven waarin ze aandacht vragen voor jonge vrouwen in arme landen.

Dinsdag is het Internationale Vrouwendag en dat is voor de sterren een reden de problematiek onder de aandacht te brengen. Ze stellen dat het een schande is dat driekwart van de nieuwe hiv-geïnfecteerde jongeren in Afrika vrouw is en dat 40 procent van de vrouwen te maken krijgen met bloedarmoede dat vaak leidt tot moedersterfte.

Veel beroemdheden zijn sinds kort verwikkeld in de recente discussies rond seksisme, maar ze vinden het oneerlijk dat de plekken waar dit een veel groter probleem is onderbelicht blijft. "Nergens op aarde hebben vrouwen evenveel kansen als mannen", staat in de brief. "Terwijl het debat overal volop gevoerd wordt, ontbreken vrouwen en meiden die het hardst geraakt worden door deze ongelijkheid in het debat. Dit moet veranderen. Het gevecht voor gendergelijkheid is globaal."

Sterren: gevecht gendergelijkheid is globaal
Sterren: gevecht gendergelijkheid is globaal (Foto: BuzzE)

Snackbars en ijssalons doen goede zaken

Het zijn goede tijden voor de eigenaren van snackbars, lunchrooms en ijssalons. Ze zagen hun omzet voor het derde jaar op rij stijgen, vorig jaar met 5,1 procent. Vooral de laatste drie maanden van 2015 waren goed, toen lagen de inkomsten ruim 8 procent hoger dan aan het eind van 2014.

De omzetstijging komt vooral doordat klanten aanzienlijk meer "ijsjes, broodjes, patatjes oorlog en andere versnaperingen" hebben gekocht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. De prijzen bij de etablissementen lagen maar een klein beetje hoger dan een jaar eerder.

In de laatste maanden van het jaar draaide geen enkel onderdeel van de horeca zo goed als de broodjeszaken en snackbars. De restaurants zagen de omzet in het laatste kwartaal met 7 procent stijgen. Kantines en catering verdienden 6,5 procent meer. Hotels noteerden een plus van 5,9 procent. Cafés incasseerden 4,8 procent meer geld.

De horeca als geheel zag de omzet over 2015 met 5,7 procent stijgen. Dat is de hoogste stijging sinds 2006, aldus het CBS.

Snackbars en ijssalons doen goede zaken
Snackbars en ijssalons doen goede zaken (Foto: ANP)

Zwolle maakt programma Koningsdag bekend

De gemeente Zwolle maakt maandag het programma bekend voor Koningsdag. In Filmtheater Het Fraterhuis vertellen burgemeester Henk Jan Meijer en commissaris van de Koning Ank Bijleveld meer over de route, de activiteiten en de feestelijkheden.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de hoofdstad van Overijssel dit keer uitgekozen om hun feestje te vieren op woensdag 27 april. Het is nog niet bekend welke leden van de koninklijke familie allemaal meekomen.

Eerder liet Zwolle weten dat een groot deel van het programma waarschijnlijk in de binnenstad plaatsvindt. De Hanzestad wil zich laten zien "als een stad met een sociaal hart, dat economisch sterk is". De uitverkiezing van Zwolle voor Koningsdag kwam niet helemaal uit de lucht vallen. De koning had de stad vorig jaar al talloze keren bezocht, voor verschillende zaken.

Het koninklijk paar, de drie prinsesjes en andere leden van de koninklijke familie bezochten vorig jaar Dordrecht.

Zwolle maakt programma Koningsdag bekend
Zwolle maakt programma Koningsdag bekend (Foto: ANP)

EU buigt zich over migratiecrisis

Brussel is maandag opnieuw het decor van topoverleg over de migratiecrisis. De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen buigen zich over de voortgang in de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. Ook Turkije is aanwezig.

Ondanks een gesloten deal over het gezamenlijk terugdringen van de stroom migranten naar Europa en het verbeteren van de situatie van vluchtelingen in Turkije, maken dagelijks nog steeds grote aantallen migranten de oversteek vanuit Turkije naar Europa. Bovendien dreigt een humanitaire crisis in Griekenland omdat migranten niet kunnen doorreizen naar andere Europese landen. Die bovendien ook weinig haast maken migranten gereguleerd over te nemen van Griekenland.

EU-president Donald Tusk is optimistisch. Volgens hem begint Europa het voor het eerst eens te worden over een gezamenlijk antwoord op de migratiecrisis.

De lunchbijeenkomst met de Turkse premier Ahmet Davutoglu begint om 12.30 uur. Om 15.00 uur praten de 28 EU-leiders zelf verder.

EU buigt zich over migratiecrisis
EU buigt zich over migratiecrisis (Foto: ANP)

Lady Gaga duikt weer ijskoude water in

Voor het tweede jaar op rij is Lady Gaga voor het goede doel het ijskoude water ingedoken.

"We houden van Chicago en de Polar Plunge voor de Special Olympics", schrijft de zangeres bij een foto van haar deelname aan de Polar Plunge, een evenement dat geld ophaalt voor de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Net als vorig jaar toog ze samen met haar vriend Taylor Kinney naar Chicago om daar in het winterse Lake Michigan te springen. "Deze mannen en vrouwen zijn moedig en sterk. Ik en Taylor houden ervan om elk jaar voor jullie kou te vatten."

Ook op Twitter promootte ze het liefdadigheidsevenement: "Je kan geen empathie opbrengen zonder pijn. Krijg het ijskoud zodat zij je warmte kunnen voelen."

Lady Gaga duikt weer ijskoude water in
Lady Gaga duikt weer ijskoude water in (Foto: BuzzE)

Dopingklokkenluidster mogelijk enige Russische atlete op Spelen Rio

De Russische atlete Yuliya Stepanova heeft de internationale atletiekbond IAAF gevraagd om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar niet onder de Russische vlag. De atletiekbond in haar thuisland is geschorst en het lijkt er steeds meer op dat atleten uit Rusland in Rio niet aan de start mogen verschijnen.

De 29-jarige Stepanova pakte in 2011 zilver op het EK indoor, maar werd later betrapt op het gebruik van verboden middelen en moest een tweejarige schorsing uitzitten. Ze besloot om samen met haar man - oud-medewerker van de Russische antidopingautoriteit RUSADA - te werken met de Duitse journalist Hajo Seppelt. Met verborgen opnamen ontmaskerde ze het systeem van staatsdoping in Rusland, wat uiteindelijk leidde tot schorsingen voor tig toppers en dus ook een schorsing voor de Russische atletiek. 

Sindsdien zijn Stepanova en haar man en kind Rusland ontvlucht, waarna ze via Duitsland in Canada aan zijn gekomen en politiek asiel aangevraagd hebben. The Sunday Times meldt dat de atlete nu aan de IAAF gevraagd heeft om vanwege haar hulp in het ontmaskeren van de Russische staatsdoping een uitzondering te maken. Zo zou ze hopen op een plekje in het onlangs aangekondigde vluchtelingenteam of op deelname aan de Spelen onder de olympische vlag. 

"Mevrouw Stepanova heeft inderdaad een verzoek ingediend om op een andere manier dan als Russische atlete mee te mogen doen aan de Spelen in Rio", liet IAAF aan insidethegames weten. "Haar verzoek zal in behandeling genomen worden, er zijn nog geen beslissingen gemaakt." Als Stepanova inderdaad mee mag doen zou het niet alleen een ongelooflijk mooi staaltje ironie zijn dat juist zij de enige Russische atlete in Rio is, maar dat ze dan beter weg kan blijven uit haar thuisland lijkt ook duidelijk. De atlete en haar man worden nu al als 'vuile verraders' neergezet door belangrijke figuren in de Russische sportwereld.

FOK! Wat een weer: nog steeds wisselvallig

Ook vandaag belooft het KNMI ons een wisselvallige dag. Bewolking en buien trekken over ons land, waarbij er met name in het zuidoosten nog kans is op natte sneeuw. De temperatuur bereikt rond de middag 6 graden en de zwak tot matige wind komt uit het noordwesten. 

Zon op 07:11
Zon onder 18:31

Onderstaande foto werd door aloa in het WKN-topic De Atmosfeer Staat op Ontploffen geplaatst. 

Zeezicht (Foto: aloa)
Zeezicht (Foto: aloa)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1876 Alaxeander Graham Bell kreeg patent op de telefoon. 
 1945 250 mensen werden gefusilleerd als straf voor een aanslag op commissaris-generaal Rauter bij de Woeste Hoeve.
 1936

Duitsland begon met de remilitarisatie van het Rijnland en schond hiermee het Verdrag van Versailles

 2009 Het Kepler Space Observatory werd gelanceerd door de NASA. 


Docu over de Kepler telescoop 

Sanders wint voorverkiezing in Maine

Bernie Sanders heeft zondag, zoals verwacht, de Democratische voorverkiezing in de Amerikaanse staat Maine gewonnen. De senator uit Vermont krijgt zo'n 64 procent van de stemmen en verslaat Hillary Clinton dus ruim.

De zege van Sanders in Maine komt niet als een verrassing. De staat in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten ligt niet ver van Vermont, de thuisstaat van Sanders. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar Sanders is niet meer in te halen. Clinton haalt zo'n 35 procent van de stemmen.

Maine is de achtste staat waar Sanders de winst pakt, Clinton heeft twaalf staten op haar naam staan. Clinton heeft echter veel meer gedelegeerden behaald dan Sanders.

Debat
Dinsdag zijn er Democratische voorverkiezingen in Michigan en Mississippi. Vooral in Michigan staan veel gedelegeerden op het spel. CNN zendt zondagavond (lokale tijd) een debat uit tussen Clinton en Sanders, vanuit Flint in Michigan. De plaats kwam recent in het nieuws vanwege lood in het drinkwater.

In het debat, dat op dit moment nog gaande is, vielen Clinton en Sanders elkaar een paar keer fel aan. Clinton verweet Sanders dat hij tegen een voorstel stemde om de autoindustrie in Detroit te redden. Sanders viel Clinton aan op haar banden met Wall Street.

Bernie Sanders
Bernie Sanders heeft de voorverkiezing in Maine gewonnen.

Samsom: vluchtelingen opnemen uit Turkije

Europa moet bereid zijn jaarlijks 'substantiële' aantallen vluchtelingen uit Turkije op te nemen. Daarvoor pleitte PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Samsom wil zo een einde maken aan de illegale migratiestromen tussen Turkije en Europa.

Ook Nederland zou volgens de PvdA'er vluchtelingen moeten opnemen. Samsom noemde het aantal van 30.000 een 'stabiele hoeveelheid'. 'Dat is een stuk minder dan vorig jaar. Toen waren het er 60.000.'

Ook de VVD zou achter het plan staan. 'Deze coalitie van VVD en PvdA is het roerend eens over deze aanpak: een beheersbare stroom, die kleiner is dan die van het afgelopen jaar, op gang brengen. In ruil voor het stoppen van de illegale stroom', zei Samsom.

De sociaaldemocraat wees erop dat veel vluchtelingen de overtocht per boot niet overleven. 'Vannacht verdronken er weer achttien mensen. Als we dat kunnen voorkomen, dan wil ik liever vandaag dan morgen beginnen.'

Samsom: vluchtelingen opnemen uit Turkije
Samsom: vluchtelingen opnemen uit Turkije (Foto: ANP)

Noord-Korea dreigt met aanval

Noord-Korea heeft maandag (lokale tijd) gedreigd met een aanval op Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het stalinistische land is woedend over een geplande legeroefening van de bondgenoten, berichtte persbureau Yonhap.

De machtige Noord-Koreaanse Nationale Defensie Commissie dreigde onder meer met de inzet van kernwapens. "Als we op de knop drukken om onze vijanden uit te roeien, zullen alle basissen van de provocateurs worden teruggebracht tot een zee van vlammen en as", meldde de commissie in een verklaring.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen beginnen deze week aan hun grootste gezamenlijke legeroefening tot dusver, berichtte Yonhap eerder. Dat schoot Pyongyang in het verkeerde keelgat. De spanning op het Koreaanse schiereiland loopt al geruime tijd op, onder meer doordat het Noorden in januari een kernproef uitvoerde.

Noord-Korea dreigt met aanval
Noord-Korea dreigt met aanval (Foto: ANP)

Rubio wint voorverkiezing Puerto Rico

Marco Rubio heeft zondag de Republikeinse voorverkiezing in het Amerikaanse gebiedsdeel Puerto Rico gewonnen. Dat meldt nieuwszender CNN. Zijn rivalen Donald Trump, Ted Cruz en John Kasich liet hij ver achter zich.

De winst in de Caribische archipel is een kleine opsteker voor Rubio na de teleurstellende resultaten van zaterdag. Toen moest de favoriet van de Republikeinse gevestigde orde opnieuw twee staten aan Trump en twee aan Cruz laten. Rubio werd in drie staten derde en haalde in Maine zelfs geen enkele gedelegeerde.

Rubio lijkt in Puerto Rico een score van rond de 74 procent te halen. Omdat de andere kandidaten ruim onder de 20 procent blijven, krijgen ze geen enkele gedelegeerde. Alle 23 beschikbare gedelegeerden gaan daarom naar de senator uit Florida.

Ondanks dit resultaat lijkt de strijd om de Republikeinse voordracht voor de presidentsverkiezingen van november meer en meer uit te draaien op een tweegevecht tussen Donald Trump en Ted Cruz. Zelfs met Puerto Rico erbij heeft Rubio slechts de helft van het aantal gedelegeerden dat Ted Crez, de nummer-twee in de tace, achter zich heeft.

De druk op Rubio om zijn strijd te staken laaide zaterdagavond op na de magere resultaten. Rubio vertrouwt echter op een goed resultaat bij de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Florida op 15 maart. De winnaar gaat daar aan de haal met alle 99 gedelegeerden. Volgens peilingen heeft Donald Trump echter een kleine voorsprong op Rubio.

Rubio wint voorverkiezing Puerto Rico
Rubio wint voorverkiezing Puerto Rico (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.