FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 februari 2016

Kunstschaatser Yamamoto maakt favorietenrol waar en pakt goud

Kunstschaatser Sota Yamamoto mag zich vier jaar lang de jeugdolympisch kampioen noemen. De 16-jarige Japanner maakte zijn status als favoriet op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer meer dan waar en veroverde het goud.

Vorig jaar pakte Yamamoto al brons op het WK junioren, terwijl de meesten daar twee jaar ouder waren dan hijzelf. In Hamar, waar tijdens de Jeugd OS geschaatst wordt, scoorde hij 215,52 punten na de korte en de vrije kür. Het leverde hem nipt het goud op, want de eveneens 16-jarige Let Deniss Vasiljevs - zevende op het WK junioren - kwam tot 214,43 punten. Dmitri Aliev uit Rusland veroverde met 209,77 punten de bronzen medaille.

Een noemenswaardige elfde plek in het veld van zestien deelnemers was er voor Chew Kai Xiang. Hij is de eerste Maleisiër ooit op de Winterspelen, zowel de jeugd- als de 'gewone' editie. Tijdens de openingsceremonie maakte hij met zijn enthousiaste vlagzwaaien al furore.

Chew Kai Xiang mag met een mooie elfde plek op zak terugreizen naar Maleisië (Foto: YIS/Al Tielemans)
Chew Kai Xiang mag met een mooie elfde plek op zak terugreizen naar Maleisië (Foto: YIS/Al Tielemans)

Bij de paren viel er Russisch goud te noteren. Dmitriy Sopot en partner Ekaterina Borisova sloten de competitie af met 168,66 punten. Dat was net iets meer dan de Tsjechen Martin Bider en Anna Duskova, de leiders na de korte kür, die tot 166,13 punten kwamen. Nikita Volodin en Alina Ustimkina maakten met 157,77 punten en de bronzen medaille het Russisch succes compleet. 

Het goud bij de paren was voor Dmitriy Sopot en Ekaterina Borisova (Foto: YIS/Jed Leicester)
Het goud bij de paren was voor Dmitriy Sopot en Ekaterina Borisova (Foto: YIS/Jed Leicester)

Metropole Orkest wint Grammy Award

Het Metropole Orkest heeft een Grammy Award gekregen voor het album Sylva dat het orkest samen met de Amerikaanse fusionband Snarky Puppy maakte. Dat heeft de organisatie van de prestigieuze muziekprijzen maandagavond in Los Angeles bekendgemaakt.

Het orkest won de Grammy in de categorie Best Contemporary Instrumental Album. De Grammy Awards, ook wel de 'Oscars' van de muziekwereld genoemd, worden beschouwd als een van de belangrijkste muziekprijzen.

De leden van Metropole Orkest, die de bekendmaking via een livestream volgden vanuit hun thuisbasis in Hilversum, zijn dan ook bijzonder trots op de prijs. "Dit is een enorme opsteker voor ons", aldus hoornist en woordvoerder Pieter Hunfeld. "We proberen continu iets toe te voegen aan bestaande muziek. Als dat dan beloond wordt met de allerbelangrijkste muziekprijs van de wereld, dan is dat geweldig."

Metropole Orkest wint Grammy Award
Metropole Orkest wint Grammy Award (Foto: ANP)

'Eierstokpakken' voor Argentijnse wielrensters

In 2014 maakte een Colombiaanse dameswielerploeg 'furore' met deze outfit, dit keer is het de beurt aan een Argentijns team. De dames van Xirayas de San Luis maakten onlangs hun nieuwe kleding bekend en de reacties waren verdeeld.

De kleurige outfit zal op tv ongetwijfeld goed opvallen, zoals tijdens de Ronde van San Luis, waar ze in januari de nodige podiumplekken scoorden. De Nederlandse ex-prof Marijn de Vries vraagt zich bij het zien van de kleding echter af wat er nou precies te zien is..."Dit moet een grap zijn. Kleding met...wat...eierstokken voorop?", vraagt De Vries zich af. 

Wij twijfelen of we er wel daadwerkelijk eierstokken in zien, maar oordeel vooral zelf.

Frans en Amerikaans goud op boardercross Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer hebben Manon Petit en Jake Vedder het goud gewonnen op de snowboardcross, ook wel de boardercross genoemd. De Française en de Amerikaan waren tijdens de hele competitie oppermachtig.

Petit liet er geen twijfel over bestaan wie de beste was. In de kwalificatie was ze de snelste, waarna ze in alle vijf de heats ongenaakbaar was. Ook in de halve finale was ze veel sneller dan de rest. Pas in de finale was er enige concurrentie: Sophie Hediger uit Zwitserland kon Petit lang bijbenen, maar moest zich toch gewonnen geven en pakte zilver. Caterina Carpano uit Italië ging met het brons naar huis.

Door alle zeilen bij te zetten kon Hediger in de finale nog een tijdje in het spoor van Petit blijven (Foto: YIS/Arnt Folvik)
Door alle zeilen bij te zetten kon Hediger in de finale nog een tijdje in het spoor van Petit blijven (Foto: YIS/Arnt Folvik)

Bij de heren was er een soortgelijke dominantie van Vedder. In de kwalificatie moest hij de Duitser Sebastian Pietrzykowski nog 0,01 seconde voorlaten, daarna was de Amerikaan niet meer te kloppen. Ook hij won alle heats, won zijn halve finale en greep het goud in de finale. Het zilver was er voor Alex Dickson uit Australië, die in de kwalificaties op 0,03 seconden van Pietrzykowski eindigde. De Duitser pakte nog wel het brons.

'Warenhuizen V&D blijven nog weken dicht'

De warenhuizen van V&D blijven waarschijnlijk nog minstens anderhalve maand dicht. Zelfs als winkelondernemer Roland Kahn later deze week alsnog een doorstart zou aankondigen, duurt het nog een hele tijd voor de winkels weer open kunnen. Dat zegt de woordvoerder van de curatoren van V&D.

Om de keten voort te zetten is het nodig personeel weer opnieuw in dienst te nemen, zaken opnieuw te bevoorraden en de winkels enigszins opnieuw in te richten. Dat is volgens de zegsman niet iets wat in een paar dagen geregeld is.

Kahn is er nog steeds niet uit met de verhuurders van de winkelpanden. De curatoren hebben daarom drie dagen extra de tijd gevraagd om tot een overeenkomst te komen. Daarop is geen negatieve reactie gekomen, aldus de zegsman. Volgens hem praten de betrokken partijen voorlopig gewoon verder.

CoolCat
De ondernemer, bekend van CoolCat, wil verder met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij mikte er vorige week op dat hij nu al overeenstemming zou hebben over de huurcontracten voor minstens 35 filialen. Diverse pandbazen willen echter alleen instemmen met de plannen als Kahn ook verder gaat met hun kleinere vestigingen, in plaats van zich enkel te richten op de warenhuizen in de grote steden. Kahn kan dat echter niet zomaar doen, omdat zijn financiële plaatje daardoor in gevaar zou komen.

Inmiddels is ook al duidelijk dat er voor sommige V&D-filialen hoogstwaarschijnlijk geen doorstart inzit. De eigenaar van de V&D-panden in onder meer Heerlen en Sittard, Metroprop, heeft vorige week al laten weten dat niet meer met Kahn wordt gepraat. De verhuurder is in gesprek met het Canadese Hudson's Bay. Dit concern is alleen geïnteresseerd in de winkelpanden van V&D, niet in een doorstart van het warenhuisbedrijf.

Dat alle onderhandelingen voortduren, betekent weinig goeds voor de circa 8000 medewerkers van V&D en de inpandige La Place-restaurants. Het voltallige personeel zit vanaf woensdag in de ww. Afgelopen weken werden de werknemers nog doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV, waardoor de filialen open konden blijven. Die doorbetaling loopt maar tot en met dinsdag.

'Warenhuizen V&D blijven nog weken dicht'
'Warenhuizen V&D blijven nog weken dicht' (Foto: ANP)

'Apple lanceert Apple Pay deze week in China'

Apple lanceert de mobiele betaaldienst Apple Pay deze week in China. Dat heeft een medewerker van de klantenservice van China Guangfa Bank bevestigd via WeChat, meldt de website Tech in Asia.

Apple zou het contactloze betaalsysteem donderdag 18 februari willen uitrollen in het Aziatische land. Eind vorig jaar maakte het Amerikaanse bedrijf al bekend dat het Apple Pay begin 2016 naar China zou brengen, zonder daarbij een datum te noemen.

Apple Pay is sinds oktober 2014 beschikbaar in de Verenigde Staten en sinds juli 2015 in het Verenigd Koninkrijk. In Canada en Australië kunnen alleen American Express-klanten de dienst al gebruiken. Deze samenwerking wordt later dit jaar uitgebreid naar Hongkong, Singapore en Spanje.

Het gerucht zingt rond dat Apple Pay in 2016 ook wordt geïntroduceerd in Frankrijk. Wanneer Nederland en België aan de beurt zijn, is nog steeds niet duidelijk.

'Apple lanceert Apple Pay deze week in China'
'Apple lanceert Apple Pay deze week in China' (Foto: BuzzT)

Canadese stunt met rodelgoud, Argentijnse valt op

Brooke Apshkrum heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer voor een fikse verrassing gezorgd. De Canadese rodelaarster veroverde op de olympische baan van 1994 het goud, terwijl ze dit seizoen in de World Cup bij de jeugd nog niet eens het podium haalde. Daar komt dan nog bij dat veel van haar concurrentes op maandag doorgaans in de World Cup voor junioren uitkomen, één stapje hoger.

In de trainingen maakte Apshkrum in Lillehammer al indruk, maar daar werd de toon vooral gezet door de Russische Olesya Mikhaylenko: vijf keer de snelste en één keer tweede. De nummer drie van de World Cup junioren kwam er echter niet aan te pas tijdens de wedstrijd en werd 'slechts' vijfde. De nummer één uit de World Cup, Jessica Tiebel, was net op tijd hersteld van ziekte om mee te kunnen doen.

De Duitse pakte de leiding in de eerste run, maar moest die in de tweede afdaling uit handen geven aan Apshkrum, die 0,071 seconden sneller bleek. Madeleine Egle uit Oostenrijk greep het brons op 0,241 seconden, nadat ze na run één nog tot op de duizendsten dezelfde tijd had als Apshkrum. Grote indruk maakte overigens ook de Argentijnse Veronica Maria Ravenna. De 17-jarige voornamelijk in Amerika woonachtige rodelaarster zorgde met plek zeven voor het nodige exotische bloed in de top-10.

Brooke Apshkrum op weg naar verrassend jeugdolympisch goud in Lillehammer (Foto: YIS/Jon Buckle)
Brooke Apshkrum op weg naar verrassend jeugdolympisch goud in Lillehammer (Foto: YIS/Jon Buckle)

Bij de dubbels ging het goud wel naar de favorieten. Felix Schwarz en Lukas Gufler waren tijdens de trainingen al erg sterk en lieten geen spaan heel van de concurrentie. De nummers één in de World Cup bij de jeugd zetten de Duitsers Hannes Orlamünder en Paul Gubitz op 0,854 seconden, een zeer grote marge in het rodelen. Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov brachten Rusland op 1,012 seconden het brons. 

Koning steunt burgemeesters in misdaadstrijd

Koning Willem-Alexander spreekt dinsdag met de burgemeesters van Rucphen en Tilburg om ze een hart onder de riem te steken in hun strijd tegen de misdaad in Noord-Brabant en Zeeland. Hij laat zich door beiden ook informeren hoe het daarmee gaat.

Met de zogenoemde taskforce Brabant Zeeland die sinds 2014 actief is, is een nieuwe weg ingeslagen om de zware criminaliteit in de regio aan te pakken. De bijeenkomst is in Rucphen, waar burgemeester Marjolein van der Meer Mohr doelwit werd van bedreiging. Haar auto werd afgelopen zomer in brand gestoken. Burgemeester Peter Noordanus (Tilburg) is voorzitter van het samenwerkingsverband.

In 2014 meldde justitie dat de criminele netwerken hun activiteiten steeds meer naar het zuiden verschoven. Het samenwerkingsverband probeert die netwerken op alle mogelijke manieren te verstoren.

Informatie
De bestrijding gebeurt niet alleen meer door politie en justitie, maar ook door gemeenten en de Belastingdienst. Die leveren en combineren informatie, waarmee wordt geprobeerd om criminelen tegen te werken.

"De burgemeesters zijn er onder meer in geslaagd om criminele motorclubs te weren uit hun gemeenten en uitstaande vorderingen bij criminelen op te eisen. Ook kun je denken aan het sluiten van bedrijfspanden die bijvoorbeeld als hennepkwekerij worden gebruikt", legt taskforcedirecteur Caspar Hermans uit. Vorig jaar zijn er van begin januari tot oktober 187 panden gesloten.

Koning steunt burgemeesters in misdaadstrijd
Koning steunt burgemeesters in misdaadstrijd (Foto: ANP)

Spanje pakt van moord verdachte Nederlanders op

De Spaanse politie heeft vier leden van een Nederlandse drugsbende opgepakt in de regio van Benidorm. Twee van hen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij meerdere afrekeningen in het criminele circuit of pogingen daartoe in Nederland, meldden Spaanse kranten maandag.

De vier Nederlanders zijn gearresteerd tijdens een politieactie tegen marihuanaplantages die in gehuurde panden zijn aangetroffen. De Spaanse politie ging op zoek naar de drugsbende op verzoek van Nederlandse collega's. Die vroegen in juli in het zuiden van Spanje twee moordverdachten op te sporen. De twee zouden na een mislukte moordaanslag op de baas van een rivaliserende bende in Nederland naar het Zuid-Europese land zijn gevlucht.

Volgens meldingen van de Spaanse politie is onder de vier arrestanten de leider van de drugsbende.

Spanje pakt van moord verdachte Nederlanders
Spanje pakt van moord verdachte Nederlanders (Foto: ANP)

Kijken naar de kleuren van de zee

Groen, geel of blauw. De kleur van oceaanwater vertelt iets over de staat van het klimaat. Maar het menselijk oog kan niet alles zien. Daarom lanceert Europa een nieuwe satelliet, de Sentinel-3A. Die wordt dinsdagavond gelanceerd vanaf een ruimtebasis in het hoge noorden van Rusland.

De satelliet moet dag in dag uit de kleur van het zeewater meten. Een voorbeeld: "Als het ijs op de Noordpool smelt, trekt plankton naar het noorden. Dan wordt het water groener. Plankton is de kanarie in de kolenmijn, het geeft aan dat er iets verandert", zegt Craig Donlon, onderzoeksleider bij ruimtevaartlab Estec in Noordwijk. Plankton wordt gegeten door andere dieren, zoals walvissen. Het verschuiven van plankton heeft dus gevolgen voor het dierenleven.

Het tegenovergestelde is het azuurblauwe, kraakheldere water bij de Bahama's. "Het water is 'leeg', dus het zonlicht gaat recht naar beneden, het wordt niet tegengehouden." Nog een voorbeeld: door opwarming ontdooit de permafrost, de eeuwig bevroren grond in Siberië en Canada. Daarbij komt veel methaan vrij, een broeikasgas. Door het ontdooien komen veendeeltjes in zee terecht. Donlon: "Dan krijg je geler water.''

Poolijs
De nieuwe satelliet kijkt ook naar temperatuur van land en water en naar de zeespiegelstijging. Verder bekijkt de sonde het poolijs. Dat wordt steeds dunner en over een jaar of dertig is de Noordpool 's zomers misschien helemaal ijsvrij. Daardoor zullen er de komende tijd veel meer schepen gaan varen, op zoek naar een kortere route van oceaan naar oceaan. Maar het smelten zorgt ook voor een gevaar: er zullen meer ijsbergen afbreken.

De nieuwe satelliet gaat deel uitmaken van een groot netwerk dat de aarde constant in de gaten moet houden. Vorig jaar ging een satelliet de ruimte in die onder meer kijkt hoe gezond bossen, planten en gewassen zijn. Regeringen kunnen zich dan bijvoorbeeld voorbereiden op hongersnood. De satelliet kan ook de schade na een overstroming meten. Een jaar eerder vertrok een andere satelliet, die onder meer land en ijs in de gaten houdt en olievlekken kan vinden. De sonde kan ook helpen bij aardbevingen. Later dit jaar moet de Nederlandse satelliet Sentinel-5P de ruimte in gaan. Die kijkt naar luchtvervuiling.

Het hele netwerk kost Europa ongeveer acht miljard euro. De Europese Commissie betaalt daar aan mee.

Kijken naar de kleuren van de zee
Kijken naar de kleuren van de zee (Foto: BuzzT)

Moederbedrijf Durex voorziet groei in 2016

De Britse producent van medicijnen, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen RB verwacht zijn verkopen dit jaar verder op te kunnen voeren. Dat maakte het moederbedrijf van merken als Durex, Strepsils, Calgon en Nurofen maandag bekend, bij de presentatie van de resultaten van 2015.

Het voormalige Reckitt-Benckiser zag de omzet vorig jaar stabiliseren op 8,9 miljard pond (11,5 miljard euro). Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en overnames werd een plus van 6 procent geboekt. De nettowinst steeg met 5 procent naar 1,7 miljard pond.

RB voorziet moeilijke marktomstandigheden in 2016, maar voorspelt desondanks een groei van de met 2015 vergelijkbare verkopen van 4 à 5 procent. De winstmarge loopt daarbij naar verwachting geleidelijk verder op.

Moederbedrijf Durex voorziet groei in 2016
Moederbedrijf Durex voorziet groei in 2016 (Foto: ANP)

'Saudi's en Russen bespreken oliemarkt'

De Saudische olieminister Ali al-Naimi heeft dinsdag in Qatar een ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Alexander Novak. De twee bewindslieden zullen de situatie op de oliemarkt bespreken, meldden bronnen rond het geplande overleg maandag aan persbureau Bloomberg.

Met name onder invloed van grootmacht Saudi-Arabië heeft oliekartel OPEC de afgelopen anderhalf jaar de oliekraan wijd open gezet. Daardoor is een groot overaanbod ontstaan en zijn de prijzen gekelderd tot een niveau waarop het voor veel concurrenten van de Saudi's niet langer rendabel is op grote schaal olie te produceren.

Voor Rusland, zelf geen OPEC-lid, is dat een financiële ramp. Het land zucht al onder westerse sancties in verband met het conflict in Oekraïne. De lage olieprijzen zetten een extra rem op de economie en leiden tot forse druk op de overheidsfinanciën.

'Saudi's en Russen bespreken oliemarkt'
'Saudi's en Russen bespreken oliemarkt' (Foto: ANP)

Defensie wil af van fossiele brandstoffen

Defensie wil het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en gas flink afbouwen. Het militair materieel heeft steeds meer brandstof nodig en dat zorgt voor problemen tijdens operaties, schrijft minister Jeanine Hennis (Defensie) in haar maandag gepubliceerde Operationele Energiestrategie.

De afhankelijkheid van deze brandstof beperkt de langdurige inzet van de eenheden. Het transport ervan kost verder veel mankracht en inspanning. De aanvoerlijnen van brandstof zijn bijvoorbeeld relatief makkelijke doelwitten en grote aantallen militairen zijn nodig voor de beveiliging.

Hennis streeft ernaar de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in 2030 met zeker 20 procent te verminderen ten opzichte van 2010. Twintig jaar later moet dat percentage zelfs gestegen zijn tot 70 procent en moeten kampementen van het leger volledig duurzaam zijn op energiegebied.

Brandstof
In 2010 gaf het ministerie 86,8 miljoen euro uit aan diesel, vliegtuig- en scheepsbrandstof bedoeld voor onder meer training en inzet van eenheden. Dit bedrag zou nog veel hoger zijn geweest als ook zaken als beveiliging en opslag meegerekend zouden worden.

Op korte termijn denkt Hennis de grootste winst te kunnen boeken door duurzame energie in kampementen te gaan gebruiken. Verder richt ze zich op besparende maatregelen, efficiënter gebruik van fossiele brandstoffen en moet het defensiepersoneel bewuster met energie omgaan.

De grootste besparing moet toch komen door technologische vernieuwingen waardoor wapensystemen veel minder brandstof nodig hebben of op duurzame energie gaan draaien. Dat zal pas na 2030 'structureel zichtbaar' worden, denkt Defensie.

Defensie wil af van fossiele brandstoffen
Defensie wil af van fossiele brandstoffen (Foto: ANP)

Nederlander draait door in vliegtuig

Een 30-jarige agressieve Nederlander is tijdens een vlucht van Dubai naar Londen door een reizende politieagent en andere passagiers overmeesterd. De man werd volgens ooggetuigen plotseling uiterst gewelddadig en viel leden van de bemanning aan met onder meer een kopstoot. Britse media meldden maandag dat de geweldpleger na de landing zondagavond in Londen is gearresteerd.

Een van de medepassagiers zei dat de man gewelddadig werd bij de cabine waar voedsel werd klaargemaakt. Hij werd bedwongen onder meer met een hoofdgreep en vastgebonden. De Nederlander kreeg zelfs een zak over zijn hoofd uit angst dat hij ging bijten. De man zit op het vliegveld Heathrow vast wegens openlijke geweldpleging. Volgens de politie van Heathrow betrof het geen terroristisch incident.

Nederlander draait door in vliegtuig
Nederlander draait door in vliegtuig (Foto: BuzzO)

Tegengeluid Oekraďne-referendum op wc-rol

Tegenstanders van toenadering tussen de Europese Unie en Oekraïne hebben bijna 48.000 euro subsidie gekregen om hun bezwaren kenbaar te maken op toiletrollen. Met het geld kan wc-papier worden bedrukt met argumenten tegen en nadelen van de zogeheten associatieovereenkomst van de EU en het Oost-Europese land.

Over dit akkoord vindt op 6 april een raadgevend referendum plaats. De referendumcommissie heeft 2 miljoen euro subsidie te verdelen tussen voor- en tegenstanders van de overeenkomst. Zowel organisaties, bedrijven als particulieren komen hiervoor in aanmerking. Maandag werd een tussenstand vrijgegeven.

In totaal zijn er 180 aanvragen gedaan, voor een bedrag van in totaal 3,9 miljoen euro. Van de 79 beoordeelde verzoeken zijn er 72 toegewezen. De andere aanvragen zijn nog in behandeling.

Bevorderen debat
De commissie maakt bij de toekenning voor de subsidies geen onderscheid in de manieren waarop de boodschap wordt verspreid. "Als het maar leidt tot het bevorderen van het maatschappelijk debat over het referendum", aldus een woordvoerder van de commissie. Dat zou kunnen via flyers of zadelhoesjes als informatiedrager, maar dus ook via toiletpapier. In de aanvraag zat ook de verwachting van publiciteit verwerkt.

Achter de aanvrager zit Raspoetin BV, een bedrijf uit Arnhem. Van het toegekende bedrag kunnen de rollen ook vervoerd en verspreid worden.

Het is de bedoeling dat er 100.000 rollen worden bedrukt, die onder meer op openbare plaatsen worden gebruikt. Per rol zou 26 keer de boodschap kunnen staan, zodat die bij 2,6 miljoen mensen onder de ogen zou kunnen komen.

Tegengeluid Oekraïne-referendum op wc-rol
Tegengeluid Oekraïne-referendum op wc-rol (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 6

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Het was Valentijnsdag, ook bij de sporters:

Of op een heel ongemakkelijke manier:

Dit gaat fout.....:

Ronnie O'Sullivan is wat geld verloren:

Er was weer een etentje van voetballers en darters:

Pas op, voorbij waaiende wielrenners:

Nog een beetje liefde in het stadion:

Denis Yuskov zei in een interview dat Koen Verweij snel terug moest komen omdat het saai was zonder hem:

Prachtige actie voor het goede doel:

Wij lopen met dezelfde vraag rond:

Prima uitzicht op de Superbowl:

Messi nam een strafschop op zijn Cruijffs, en daarover waren de meningen verdeeld:

Geweldig, wat een held, even met je favoriete metalband op het podium:

Wat een lelijke shirts:

Mooi samengevat:

De uitsmijter is natuurlijk voor onze huisgrapjas Ronald Mulder:

K3-tickets vliegen de deur uit

De tournee van nieuwe K3 door Nederland en België raakt in rap tempo uitverkocht. Studio 100 heeft al meer dan 400.000 kaarten verkocht, bijna het maximale aantal. Volgens een woordvoerster van Studio 100 zijn er alleen nog kaarten voor de K3-shows in Zwolle en Groningen, waar Karen, Kristel en Josje op 10 april afscheid nemen van het Nederlandse publiek.

Volgens de woordvoerster gaat met name de kaartverkoop voor de K3-shows in Rotterdam en Amsterdam 'razendsnel´. In de Heineken Music Hall in Amsterdam treedt K3 maar liefst acht keer op.

In totaal zijn in de Benelux nog enkele duizenden tickets beschikbaar. "Mensen moeten echt heel snel zijn, willen ze live afscheid nemen van Karen, Kristel en Josje en de nieuwe K3 live verwelkomen."

Hanne, Marthe en Klaasje wonnen in november de talentenjacht K3 zoekt K3. De tournee door Nederland en Vlaanderen met hun voorgangsters begon op 28 november. De eerstvolgende K3-show in Nederland is zondag 6 maart in Amsterdam. De laatste show in België is op 8 mei in de Lotto Arena in Antwerpen.

K3-tickets vliegen de deur uit
K3-tickets vliegen de deur uit (Foto: BuzzE)

Nederlandse stichting leidt claim tegen VW

Een Nederlandse stichting neemt het voortouw in een wereldwijde claim tegen Volkswagen namens beleggers die schade hebben geleden door het dieselschandaal. De Volkswagen Investor Settlement Foundation zegt gebruik te willen maken van bijzondere Nederlandse wetgeving om een schikking algemeen verbindend te verklaren.

In Europa is Nederland het enige land waar een groepsschikking met gedupeerden algemeen bindend kan worden verklaard, zelfs voor buitenlandse ondernemingen en beleggers. Volgens de stichting biedt de Nederlandse wetgeving 'unieke' mogelijkheden.

De stichting laat zich adviseren door het gerenommeerde Amerikaanse advocatenkantoor Bernstein Litowitz Berger & Grossmann (BLB&G). De firma is ook in de Verenigde Staten betrokken bij een zaak van effectenbezitters tegen de autofabrikant.

Gedupeerde Volkswagen-bezitters
Hoe hoog de claim uitpakt is nog onduidelijk. "Beleggers hebben tientallen miljarden euro's aan beurswaarde van Volkswagen zien verdampen. Een deel daarvan willen we als stichting op deze manier terugkrijgen", zegt Anatoli van der Krans van BLB&G.

Beleggers kunnen zich online aanmelden bij de stichting, die dan namens alle gedupeerden met Volkswagen in gesprek gaat over een schikking. Beleggers die niet tevreden zijn, zitten niet vast aan de uitkomsten van de schikking.

Een andere Nederlandse stichting werkt aan een wereldwijde claim namens gedupeerde Volkswagen-bezitters. Duizenden particulieren hebben zich al bij Stichting Volkswagen Car Claim aangesloten. Bovendien heeft Volkswagen nog te kampen met verschillende overheden. In september vorig jaar werd bekend dat Volkswagen heeft gesjoemeld met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's.

Nederlandse stichting leidt claim tegen VW
Nederlandse stichting leidt claim tegen VW (Foto: ANP)

'iPhone 7 krijgt stereo-speakers'

De iPhone 7 krijgt waarschijnlijk een tweede speaker, op de plek die vrijkomt doordat de nieuwe smartphone zonder 3,5 mm hoofdtelefoon-aansluiting wordt uitgebracht. Dat weet Appleinsider.

Het geluid van de nieuwe generatie Apple-telefoon, die in maart wordt verwacht, krijgt daardoor meer volume en mogelijk betere lage tonen. Doordat de luidsprekers vlak naast elkaar zitten, zal het stereo-effect beperkt zijn.

Het vervallen van de koptelefoonaansluiting zou te maken hebben met de wens van Apple om de nieuwste iPhone waterdicht te maken.

'iPhone 7 krijgt stereo-speakers'
'iPhone 7 krijgt stereo-speakers' (Foto: BuzzT)

Zikavirus duikt ook op Bonaire op

Het zikavirus is ook opgedoken op Bonaire. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is maandag bevestigd dat een inwoner op dit eiland besmet is geraakt met het virus. Eerder was al vastgesteld dat er mensen op het nabijgelegen Curaçao het door muggen overgedragen virus hadden opgelopen.

"Voor reizigers naar Bonaire geldt ook het advies om overdag en in de vroege avond muggenwerende maatregelen te nemen", aldus het RIVM. "Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt uit voorzorg geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis goed te overleggen en uitstel te overwegen van reizen die niet noodzakelijk zijn."

In Nederland is het zikavirus tot nu toe bij 23 personen vastgesteld. Het gaat in alle gevallen om mensen die op reis besmet zijn geraakt. De muggen die de ziekte overbrengen, komen in ons land niet voor. Het virus wordt in verband gebracht met hersenafwijkingen bij het ongeboren kind, al is dat verband nog niet onomstotelijk bewezen. Bij de meeste mensen die zikakoorts krijgen, verloopt de ziekte vrij mild. De belangrijkste klachten zijn koorts, oogontsteking, hoofdpijn en huiduitslag.

Zikavirus duikt ook op Bonaire op
Zikavirus duikt ook op Bonaire op (Foto: ANP)

Schietpartij bij drugsdeal in Rotterdam

Bij een drugsdeal in de Linschotenstraat in Rotterdam is maandag geschoten. Een man werd geraakt in een been. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens de politie waren er meerdere daders, die er in een auto vandoor gingen. Bij de deal werden twee mensen beroofd

De politie is op zoek naar de verdachten met onder meer een helikopter.

Het is nog niet duidelijk wat er buit is gemaakt. Het kan om drugs gaan, maar mogelijk zijn ook mobieltjes en geld gestolen, aldus een woordvoerster van de politie.

Schietpartij bij drugsdeal in Rotterdam
Schietpartij bij drugsdeal in Rotterdam (Foto: ANP)

'Chimpansees zijn gemuteerde joden'

Columnist Seyfi Sahin van de Turkse krant Vahdet, beheerst de islamitische gewoonte om de joden van alles en nog wat de schuld in de schoenen te schuiven, tot in de puntjes. En wanneer iemand een wetenschappelijke theorie ontwikkeld heeft, die niet overeenkomt met wat er in de Koran gekriebeld staat, dan 'promoveer' je die persoon ook gewoon tot jood.

Sahin beweert bijvoorbeeld dat 'joden de wetenschappelijke wereld terroriseren'. Met name de 'jood' Darwin krijgt ervan langs. Of, zoals hij dat zelf mooi zegt: "het doel van zijn theorie (de evolutietheorie, red.) is om ervoor te zorgen dat niet-joden zich afkeren van hun geloof. Het is bedoeld om hun religie te schaden, om twijfel te zaaien. De jood Darwin leefde en stierf volgens het joodse boekje. Hij had de moslims als doelwit gekozen."

Het – in de Arabische wereld geïnstitutionaliseerde- racisme zet zich vrolijk voort, wanneer Sahin schrijft dat de gorilla's en chimpansees die in het noorden van Afrika leven, eigenlijk gemuteerde joden zijn, iets dat helemaal overeenkomt met een vers dat in de Koran te vinden is. De man die zichzelf als medicus omschrijft, legt ook uit dat er aanwijzingen zijn dat apen van mensen afstammen. "Er zijn in de creatie afwijkingen te zien die dit beeld geven. Sommige zijn goddelijk, andere komen door de omgeving of zijn chemisch van aard".

Een (update) van de Protocollen van de Wijzen van Sion kon natuurlijk ook niet uitblijven, want die zijn onverminderd populair bij veel aanhangers van Mohammed. Joden hebben volgens hem de macht over het volledige financiële systeem van de planeet. Tevens hebben ze binnen de wetenschap alle touwtjes in handen en maken ze goed onderzoek onmogelijk. Iedereen zou zijn gehersenspoeld om -onder andere- in Darwin's sprookje te geloven. Hij voegt hieraan toe dat moslims niet dezelfde macht hebben over de banken, de media en wetenschappelijke instituten, waardoor de echte waarheid nooit boven tafel komt.

"Maar gelukkig hebben we ons geloof, ons intellect en hebben we Allah", sluit Sahin af.

Win kaarten voor de Grimsby-fanscreening!

Vanaf volgende week is Sacha Baron Cohen (Borat, Ali G) terug met een nieuwe comedy: Grimsby, over een eenvoudige Engelse voetbalfan uit het vissersdorpje Grimsby. Maar als je de film deze week al wil zien, en Sacha Baron Cohen ook nog eens wil ontmoeten, dan moet je snel mee doen met deze fijne prijsvraag!

Grimsby: Mark Strong en Sacha Baron Cohen
Mark Strong en Sacha Baron Cohen

Nobby (Baron Cohen) heeft alles wat een man uit Grimsby zou kunnen wensen - negen kinderen en de lekkerste vriendin in Noord-Engeland (Rebel Wilson). Er is slechts één ding dat hij mist: zijn kleine broer Sebastian (Mark Strong). Nobby is al 28 jaar op zoek naar hem nadat ze door verschillende families werden geadopteerd. Als Nobby erachter komt waar zijn broer te vinden is, weet hij niet dat Sebastian een spion is bij MI6 én dat hij net een wereldbedreigend complot op het spoor is. Wanneer Sebastian ten onrechte wordt beschuldigd, moet hij plotseling op de vlucht. Hij zal zich erbij neer moeten leggen dat hij de wereld alleen kan redden met de hulp van de grootste idioot ter wereld, zijn broer Nobby.

Universal Pictures organiseert donderdagavond (laat) een speciale fanscreening, in aanwezigheid van Nobby a.k.a. Sacha Baron Cohen zelf, en jij kunt erbij zijn. Je hoeft slechts een eenvoudige vraag te beantwoorden en iemand uit te kiezen om met je mee te gaan.

Even de details: de fanscreening is deze donderdag, 18 februari, in Pathé Arena, Amsterdam. De inloop is om 21.15 en de film duurt iets korter dan anderhalf uur. De prijsvraag is geopend tot woensdagmiddag, 5 uur en de vijf winnaars, die ieder een introducé mogen meenemen, krijgen woensdagavond bericht.

Zin in? De prijsvraag vind je hier!

Toro Rosso loopt vertraging op: tijdelijke livery tijdens eerste test

Volgende week zullen de Formule 1-wagens voor de allereerste keer dit jaar het asfalt op gaan, tijdens de eerste dag van de wintertests op het circuit van Barcelona. Ook Max Verstappen en zijn Toro Rosso-team zullen daar bij aanwezig zijn, compleet met diens nieuwe en door Ferrari aangedreven wagen. Alleen zal de livery van de hagelnieuwe STR11 een tijdelijke zijn, waardoor ook de lancering een week uitgesteld zal worden. 

De oorzaak van de vertraging is de winterse overstap van Renault-motoren naar krachtbronnen van Ferrari. Daardoor moest de wagen flink op de schop, werd onder meer de wielbasis verlengd, en moest het personeel deze winter in verschillende shifts werken om de wagen tijdig klaar te krijgen. Dat gaat lukken, zo verzekert teambaas Franz Tost ons, maar de definitieve livery zal nog even op zich laten wachten. "De testlivery zal wel blauw zijn," zegt Tost. "We zullen de STR11 lanceren op 29 februari, omdat we nogal laat zijn en we toch een mooie livery willen."

Tost benadrukt dat de STR11, behoudens diens schilderwerk, op tijd klaar zal zijn voor de eerste testdag. "Omdat we pas laat naar Ferrari overstapten, hebben we een achterstand opgelopen, maar onze mensen hebben het geweldig gedaan. De wagen is bijna klaar. Maandag zullen we de motor voor het eerst starten en daarmee liggen we op schema. Daarom maak ik me geen zorgen dat we de eerste testdag in Barcelona zullen halen."

Van Geel over verliesreeks Feyenoord: ''Dit is onverklaarbaar''

Technisch directeur Martin van Geel kijkt terug op de dramatische periode van Feyenoord. De Rotterdammers gingen opnieuw onderuit en ditmaal tegen PEC Zwolle, waardoor de club alweer de zevende competitienederlaag op rij moest incasseren. 

Martin van Geel omschrijft de situatie als onverklaarbaar. "Ik kan dit slechts deels verklaren, omdat ik dit nog nooit in mijn carrière heb meegemaakt." Volgens Van Geel is Feyenoord door de 'ongelukkige' nederlagen tegen N.E.C. en PSV in een negatieve spiraal terecht gekomen. "Als je bij N.E.C. door individuele fouten verliest en het kwartje net verkeerd valt tegen PSV, dan gaat er iets negatiefs ontstaan. Ik kan niet verklaren hoe we de thuiswedstrijden tegen Heerenveen en ADO Den Haag verliezen."

Hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst krijgt samen met zijn staf het vertrouwen om te zoeken naar een ommekeer. "Oneindig krediet bestaat er niet in het voetbal, maar het krediet van Giovanni is heel erg groot bij ons. Wij vinden dat de staf goed genoeg is om hier uit te komen." Het seizoen zou voor Feyenoord geslaagd zijn als de ploeg zich zou kwalificeren voor de Europa League op welke manier dan ook. 

De positie van de technisch directeur staat in de ogen van Van Geel niet ter discussie binnen Feyenoord. De steun van Feyenoord richting Van Geel zou er nog steeds zijn. 

De slechte prestaties in sportief opzicht worden door de media gelinkt aan het ontbreken van een topsportklimaat bij Feyenoord. Een nieuwe trainingsaccommodatie zou prioriteit zijn bij club. Echter zou dit als geen cruciale factor moeten meespelen in de teleurstellende resultaten van Feyenoord, aldus Van Geel. 

Onlangs werd de technisch directeur nog verweten Ron Vlaar niet binnen te halen. Van Geel licht dit als volgt toe: "Het is niet gebruikelijk dat we een speler laten revalideren bij ons. Dat zou niet volgens ons beleid gaan. Daarnaast hebben wij al veel spelers die op deze positie kunnen spelen. En dan heb je nog de jeugdspelers die wij de ruimte willen geven. Daarom hebben we ervoor gekozen om het niet te doen."

Technisch directeur Martin van Geel
Technisch directeur Martin van Geel (Pro Shots / Erwin Spek)

'Dark Souls backwards compatible op Xbox One'

Het tweede Dark Souls-nieuwtje van vandaag gaat over het eerste deel van de serie. Op de Australische pagina is namelijk de pre-order voor Dark Souls III verschenen, en degenen die de game kopen krijgen ook een exemplaar van de eerste Dark Souls op de Xbox One.

Dit alles heeft er weg van dat de eerste Dark Souls ook straks speelbaar zal zijn op de Xbox One. Dark Souls III komt op 12 april uit voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dark Souls'Dark Souls backwards compatible op Xbox One'

Eindelijk goud voor Noren op Spelen Lillehammer

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer hebben de Noorse thuisfans eindelijk een gouden medaille kunnen vieren. Biatleet Sivert Guttorm Bakken won in het beroemde Birkebeineren Stadion de achtervolging over 10 kilometer. 

Bakken won een dag eerder zilver op de sprint en mocht maandag dus als tweede vertrekken in de achtervolging. Na de eerste schietbeurt lag hij na één fout een paar seconden achter de Rus Egor Tutmin, wat na de tweede keer schieten nog steeds het geval was. Bij de derde schietbeurt ging het voor Tutmin echter fout: drie van de vijf schoten misten doel en dat was zelfs met zijn langlaufsnelheid te veel om goed te maken. De Rus kwam 1:10 minuten na Bakken over de streep en pakte zilver, waarmee hij landgenoot Said Karimulla Khalili nog net achter zich hield. De Fransman Emilien Claude, winnaar van de sprint, maakte zes fouten en viel terug tot plek vijf op ruim twee minuten van Bakken.

Bakken (links) en Tutmin (rechts) in duel tijdens de achtervolging in de bossen van Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)
Bakken (links) en Tutmin (rechts) in duel tijdens de achtervolging in de bossen van Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)

De wedstrijd bij de dames, over 7,5 kilometer, kende een spannend verloop. De als vierde vertrokken Oekraïnse Khrystyna Dmytrenko begon met twee missers, maar schoot daarna telkens foutloos. Zo kon ze bij de vierde en laatste schietbeurt de leiding overnemen, maar ze werd wel achterna gezeten door een tweetal: Marthe Krakstad Johansen uit Noorwegen en Lou Jeanmonnot Laurent, de Française die tot de vierde keer schieten aan de leiding ging. Johansen en Jeanmonnot Laurent konden Dmytrenko echter niet bijhalen en moesten het uitvechten om zilver. Dat werd een ware millimetersprint waarin de Noorse voor eigen publiek het zilver veroverde. De Duitse Juliane Frühwirt won zondag de sprint, maar viel mede door zes missers terug tot plek twaalf. 

Nieuwe tatoeages voor Danny de Munk

Danny de Munk heeft maandag een bezoekje aan de tatoeagestudio gebracht om de voorletters van zijn vrouw en kinderen om zijn onderarm te laten tatoeëren. Op Instagram toont de zanger het resultaat.

Bovenaan de tatoeage op zijn linkerarm prijkt het geboortejaar van Danny: '70. Daaronder staat de J van zijn vrouw Jenny en de voorletters B en D van zijn dochter BO en zoon Davy.

Danny de Munk, die al meer tatoeages heeft, staat volgend maand op het podium van de Ziggo Dome in Amsterdam, tijdens de concertreeks Holland Zingt Hazes. In het najaar kruipt hij opnieuw in de huid van Ciske, in een remake van de musical uit 2007.

 

Eind resultaat ... @bengeltattooart @pure_ink_tattoostudios Geboorte jaar '70 J - jenny B- bo D - davy

Een foto die is geplaatst door DANNY DE MUNK (@dannydemunk) op15 Feb 2016 om 7:50 PST

Nieuwe tatoeages voor Danny de Munk
Nieuwe tatoeages voor Danny de Munk (Foto: BuzzE)

Belgische skicrosser mazzelt naar zilver op Jeugdspelen

Skicrosser Xander Vercammen heeft tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer verrassend zilver gewonnen. De Belg kreeg daar in het Hafjell Freepark wel de nodige mazzel bij, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

In de series kwam iedereen vijf keer in actie, waarbij punten gegeven werden per heat om zo een top-8 te krijgen die door mochten naar de halve finales. Vercammen had in de laatste heat de winst nodig en dat lukte hem met een geniale aanval in de laatste bocht op de Australiër Louis Muhlen. In de halve finale, waar de top-2 zich voor de eindstrijd zou plaatsen, lag hij vervolgens na de start al redelijk wat achter. Op dat moment gingen de Duitser Cornel Renn en de ijzersterke Zweed David Mobärg echter onderuit en dus kon Vercammen rustig naar de finale skiën.

In die finale leek men dan toch echt een maatje te groot, want halverwege lag de Belg op een bijna kansloze laatste plek. Weer kreeg hij echter hulp, want Muhlen en de Fransman Matteo Lucatelli kwamen met elkaar in botsing. Vercammen profiteerde en kon plotseling het zilver ophalen, achter de dominator van de dag: de Canadees Reece Howden. Muhlen wist nog als derde over de streep te komen en pakte brons voor Australië.

Vercammen in ogenschijnlijk kansloze laatste positie in de finale, maar dat liep even anders (Foto: YIS/Simon Bruty)
Vercammen in ogenschijnlijk kansloze laatste positie in de finale, maar dat liep even anders (Foto: YIS/Simon Bruty)

Bij de dames was het goud voor de Zwitserse Talina Gantenbein. Zij rekende in de eindstrijd af met de sterke Australische Zali Offord, die wel zilver veroverde. Klara Kasparova uit Tsjechië pakte het brons, terwijl de Duitse Celia Funkler - tweede in alle vijf heats én de halve finale - onderuit ging en de finish niet haalde. 

Nogal wat oud-politici komen niet aan de bak

Het is nog niet zo eenvoudig voor oud-bewindslieden en oud-Tweede Kamerleden om een nieuwe baan te vinden. Van de 62 betrokkenen die sinds 1 september 2012 hun politieke ambt verloren, hebben er 26 (42 procent) nog geen ander werk gevonden.

Dat blijkt uit een evaluatie die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vooral oud-Kamerleden komen niet aan de bak: van de 48 oud-volksvertegenwoordigers hebben 22 nog steeds geen andere inkomsten. Achttien vonden binnen een jaar nieuw werk en acht personen na een jaar. Van de veertien oud-bewindspersonen hebben er vier nog steeds geen ander werk.

Bijstand
Afhankelijk van hun gediende termijn hebben oud-politici maximaal 3 jaar en 2 maanden recht op wachtgeld. De uitkering is het eerste jaar 80 procent van hun laatste inkomen en daarna 70 procent. Ze hebben in deze periode sollicitatieplicht. Daarna vervallen ze in de bijstand.

Dat gebeurt nu bij degenen die vanaf september 2012 werkloos raakten. Wie dat zijn, blijkt niet uit de brief.

Nogal wat oud-politici komen niet aan de bak
Nogal wat oud-politici komen niet aan de bak (Foto: ANP)

OM: Vier jaar cel voor ontucht en kinderporno

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam vier jaar celstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen een 47- jarige man uit Amstelveen. Hij wordt ervan verdacht ontucht te hebben gepleegd met minderjarige jongens. Ook zou hij kinderporno hebben gemaakt en verspreid.

De Amstelvener was actief bij de scouting. Hij werkte ook als vrijwilliger bij RTV Amstelveen, zo meldt de lokale omroep. Hij presenteerde daar een radioprogramma voor kinderen. Hij gaf privézwemles, waarbij hij het kind ophaalde, omkleedde en thuisbracht, en was dj tijdens kinderdiscofeestjes.

Volgens het OM bouwde de man een vertrouwensrelatie op met de kinderen en hun ouders en zocht hij actief naar situaties waarin hij alleen kon zijn met een kind. Volgens de aanklager heeft deze zaak een enorme impact gehad op het dagelijkse leven van de kinderen en hun ouders.

De verdachte zit al sinds 1 april 2014 vast.

OM: Vier jaar cel voor ontucht en kinderporno
OM: Vier jaar cel voor ontucht en kinderporno (Foto: ANP)

Australiërs doen zich tegoed aan gratis data

Alle klanten van de Australische telecomprovider Telstra mochten zondag onbeperkt mobiel internetten, als goedmakertje voor een recente storing. Dat lieten de Australiërs zich geen twee keer zeggen: in een dag tijd werd 1841 terabyte aan data verbruikt.

Direct na middernacht schoot het internetverkeer de lucht in. De klanten verbruikten over de hele dag twee keer zoveel data als normaal op een zondag. Op de Telstra-website valt te lezen dat 1841 terabyte ongeveer gelijk staat aan 2,3 miljoen films, ruim vijf miljoen afleveringen van Game of Thrones of 23 miljoen downloads van The Life of Pablo, het nieuwe album van Kanye West.

Sommige klanten deden hun uiterste best om het maximale uit de gratis data-dag te halen. Zo downloadde Reddit-gebruiker DrRodneyMckay via de internetverbinding van zijn LG-smartphone 25 seizoenen van de Discovery-documentaire How It's Made en zette hij 172 Steam-games op een externe harde schijf. Hij zou daarmee maar liefst 421 gigabyte hebben verbruikt.

Australiërs doen zich tegoed aan gratis data
Australiërs doen zich tegoed aan gratis data (Foto: BuzzT)

Eerste trailer voor animatiecomedy Sing

De filmmakers van het Franse Illumination pakken flink uit. Na hun Despicable Me-films en de spinoff Minions brengen ze dit jaar niet alleen The Secret Life of Pets uit, maar ook de film Sing. Hiervoor is vandaag de eerste trailer verschenen.

In een stad die bewoond wordt door dieren, wordt een talentenjacht georganiseerd door de koala Buster Moon (Matthew McConaughey). Hij is de trotse eigenaar van een prachtig theater, dat vroeger heel succesvol was, maar nu oud en vervallen is geworden. Buster organiseert een talentenjacht als laatste kans om zijn geliefde theater te redden.

Vijf finalisten staan in de spotlight: een muis (Seth MacFarlane) die liegt en bedriegt, maar prachtig kan zingen; een verlegen tiener-olifant (Tori Kelly) met plankenkoorts; een oververmoeide moeder van 25 biggetjes (Reese Witherspoon); een jonge gangster-gorilla (Taron Egerton) die afstand wil nemen van zijn criminele familie en een punk-rock stekelvarken (Scarlett Johansson) die niet langer in de schaduw wil staan van haar arrogante vriendje. Al deze dieren doen auditie in het theater van Buster en delen de droom die hun leven kan veranderen.

Sing is geschreven en geregisseerd door Garth Jennings (Son of Rambow, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) en geproduceerd door Chris Meledandri en Janet Haley. De film bevat meer dan 85 bekende pop songs, gezongen door bekende Hollywood acteurs in de originele versie. Voor de Nederlands gesproken versie wordt muzikaal talent van eigen bodem gecast.

Sing is te zien vanaf 14 december.

'IS gebruikte mosterdgas tegen Koerden Irak'

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft vorig jaar een aanval met mosterdgas uitgevoerd op Koerdische strijders in Noord-Irak. Dat heeft een bron bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) maandag gezegd.

De aanval vond in augustus plaats bij de Koerdische stad Erbil. Zo'n 35 Koerden werden door het gas getroffen. De OPCW wil officieel niet zeggen wie er achter de aanval zat, maar volgens de bron is uit onderzoek gebleken dat het gifgas door IS-strijders is ingezet.

Een andere diplomaat, die anoniem wilde blijven, zei dat het gas mogelijk afkomstig is uit Syrië. Dat zou betekenen dat het regime in Damascus geen openheid van zaken heeft gegeven over al zijn chemische wapens. De chemische wapens van de Syrische regering werden in 2013 en 2014 onder toezicht van de OPCW verwijderd en vernietigd.

'IS gebruikte mosterdgas tegen Koerden Irak'
'IS gebruikte mosterdgas tegen Koerden Irak' (Foto: ANP)

O'Sullivan mist bewust maximumbreak vanwege lage bonus

Ronnie O’Sullivan heeft weer eens van zich laten spreken. De snooker-speler is meervoudig wereldkampioen en recordhouder in het maken van de zogenaamde ‘maximumbreak’, maar laat zich ook regelmatig van zijn mindere kant zien.

Zo ook vandaag. Bij het Welsh Open was de Brit op weg naar een nieuwe maximumbreak, de 147-break. Toen hij bij de 80 punten was vroeg hij aan de scheidsrechter wat de bonus was voor een maximumbreak en werd teleurgesteld toen het antwoord ‘slechts’ 10.000 pond bleek te zijn. Daar kon nog wel 2.000 pond bijkomen voor de hoogste break van het toernooi te maken, dus eigenlijk was het bedrag al 12.000 pond.

Dat vond de vijfvoudig wereldkampioen blijkbaar te weinig. In de plaats van na elke rode bal de zwarte bal weg te potten, koos hij ook één keer voor de roze bal. Geen maximumbreak dus, het publiek reageerde ontgoocheld.

"Ik had een maximumbreak kunnen maken, maar ik vond de bonus van 10.000 pond niet in overeenstemming met een 147-break. Een 147 is een heel waardevol moment en dat moet speciaal blijven. Als de prijs hoger geweest was, had ik die 147 wel gemaakt."

Dat het teleurgesteld achter bleek maakte O’Sullivan niet uit. "Ze hebben nog altijd waar voor hun geld gekregen. Nu kan nog altijd iemand een maximumbreak maken en zo heeft het publiek ook nog iets om naar uit te kijken”.

Overigens is het niet de eerste keer dat de Engelsman weigerde een 147 te maken. In 2010 in Glasgow liet hij de laatste zwarte bal (7 punten) liggen, omdat er toen geen geldprijs aan verbonden was. De Nederlandse referee Jan Verhaas wist hem toen wel te overtuigen om alsnog de laatste bal te potten voor het publiek.


O'Sullivan weigert een 147-break te maken. (Bron: YouTube)

Destiny-speler haalt lvl 40 zonder tutorial te verlaten

Iemand met heel veel doorzettingsvermogen en een heleboel tijd over is het gelukt om level 40 te halen in Destiny zonder de tutorial te verlaten. Hij deed er uiteindelijk 98 uur over om tot deze 'prestatie' te komen.

Het eerste level van Destiny start voortdurend opnieuw zolang je de laatst overgebleven vijand niet uitschakelt. De opgedane XP-punten worden echter wel steeds opgeteld, hoewel dit ontzettend langzaam gaat. De verantwoordelijke speler SerfaBoy zette onderstaande filmpje op YouTube als samenvatting van het extreme grindfest, waarin hij in totaal 62.674 kills moest maken om tot level 40 te komen.

Lil' Kleine laat zijn feestje niet verpesten

Lil' Kleine heeft maandag gereageerd op het incident in een discotheek in Dordrecht, waar hij afgelopen weekend een optreden onderbrak om een bezoeker uit het publiek te laten verwijderen.

'De persoon in kwestie schold mij heel de show lang uit en maakte vervolgens de hele tijd dreigende gebaren. Het ging zelfs zo ver dat hij met zijn met zijn vinger langs zijn eigen keel sneed', reageert de rapper op zijn besluit de beveiliging in te schakelen. 'Op dat moment heb ik hem er uit laten zetten door de beveiliging. Dit soort mensen verpesten het helaas voor de rest.'

De rapper heeft momenteel veel succes met zijn debuutalbum WOP, dat hij vrijdag presenteerde. Het album is in de eerste 24 uur na de release al meer dan anderhalf miljoen keer gestreamd via Spotify.

Lil' Kleine laat zijn feestje niet verpesten
Lil' Kleine laat zijn feestje niet verpesten (Foto: BuzzE)

Eindelijk weer zege voor Haase

Robin Haase heeft na drie uitschakelingen in de eerste ronde van een ATP-toernooi zich weer voor een tweede ronde weten te plaatsen. De beste Nederlandse tennisser won in de eerste ronde van het toernooi in Marseille van de Portugees João Sousa met duidelijke cijfers; 6-4 en 6-0.

Haase verloor de afgelopen weken in de eerste ronde van de Australian Open en de ATP-toernooien van Sofia en Rotterdam. De nummer 64 van de wereld sloeg vandaag alle schroom van zich af en won in iets meer dan een uur van de nummer 34 van de wereld. In de eerste set kreeg Haase bij 5-3 al twee setpunten, maar wist deze niet te benutten.

Even leek eenzelfde scenario als vorige week in de maak, toen hij tegen de Fransman Gilles Simon een voorsprong verspeelde, maar dit keer bleef Haase wel bij de les. Hij pakte de eerste set en brak in de tweede set drie keer door de service van Sousa heen. In de tweede ronde wacht een lastige horde; namelijk Marin Cilic. De nummer twaalf van de wereld speelde tot nu toe vier keer tegen de Nederlander en won alle keren in drie sets. Daarbij waren twee ontmoetingen op Roland Garros; in 2008 en 2015.

Iemand speelt Dark Souls uit zonder geraakt te worden

Een toegewijde gamer is er in geslaagd om het kneitermoeilijke Dark Souls uit te spelen zonder ook maar één keer geraakt te worden. De gehele playthrough is terug te zien op Twitch (en hieronder).

De streamer, met de naam The_Happy_Hobbit, is geen onbekende op Twitch en postte al vaker gameplayfilmpjes van Dark Souls. De playthrough waarin hij ongedeerd de hele game uitspeelt duurt 'slechts' acht uur. De streamer claimt hiermee een wereldrecord te hebben gezet aangezien het volgens hem nog niet eerder iemand lukte om dit voor elkaar te krijgen.

Dark Souls is een populaire game op Twitch, mede vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. Eerder al werd er geprobeerd om via Twitch Plays de game uit te spelen. Met Twitch Plays besturen de kijkers het ingame-personage, en moeten zij met behulp van commando's in de chatbox het personage besturen. Op deze manier lukte het de kijkers om de game uit te spelen, weliswaar door een klein beetje vals te spelen omdat het anders ronduit onmogelijk zou worden.

Watch live video from The_Happy_Hobbit on www.twitch.tv

Vettel: "Het moet gaan over wie er het snelst is"

Ferrari-kopman Sebastian Vettel is niet heel erg gecharmeerd van de huidige Formule 1. De Duitser is van mening dat het allemaal te ingewikkeld is geworden en pleit, niet als eerste, voor een eenvoudiger reglement. Een groenere en meer 'hybride' Formule 1 is ook helemaal niet waar de sport naar toe moet, zegt Vettel. "Ik denk dat het hoofdzakelijk moet gaan om de sport en over welke coureur het snelste is," stelt hij.

De viervoudig wereldkampioen heeft er geen problemen mee dat de wagen een belangrijke rol speelt, maar het moet niet doorslaan. "De auto speelt tegenwoordig een sleutelrol, maar dat was vroeger ook zo. Maar we raken verstrikt in complexe regelgeving. De toeschouwers moeten zich kunnen identificeren met de auto's en de techniek, maar het is nu te ingewikkeld." Daarbij is er nog een aspect dat Vettel ernstig dwars zit: "De wagens maken niet genoeg herrie."

Nieuwe trailer voor Better Call Saul 2

Seizoen 2 van Breaking Bad-spinoff Better Call Saul gaat deze week van start, en om je nog even lekker te maken is er nog een kleine trailer vrijgegeven.

In het tweede seizoen volgt de kijker Jimmy’s verdere ontwikkeling naar zijn bekende alter ego, met de nieuwe hoogtes en diepe dalen die daarbij horen. Hij leunt meer en meer op zijn vertrouwensband met Kim Wexler, terwijl de relatie met zijn broer Chuck steeds complexer wordt. Terwijl Jimmy langzaam transformeert naar “it’s all good man”, komt hij voor een aantal moeilijke keuzes te staan die de loop van zowel zijn carrière als leven beïnvloeden. Het verhaal achter de advocaat wordt in seizoen 2 verder uitgediept, samen met de introductie van nieuwe personages en subtiele verwijzingen naar Breaking Bad.

Better Call Saul 2 start vanavond op het Amerikaanse AMC, en wordt vanaf morgen op wekelijkse basis door Netflix aan Nederlandse kijkers aangeboden.

Personenregister kinderopvang vertraagd

De uitbreiding van een register van personeel in de kinderopvang en van peuterspeelzalen is vertraagd door computerproblemen. Het register, waarbij personeel permanent wordt gescreend, moet de veiligheid van kinderen verbeteren. Het is de bedoeling dat het ook gaat gelden voor stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers.

De geplande datum van 1 mei is niet meer op verantwoorde wijze haalbaar, meldt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. Hij hoopt in april meer te kunnen zeggen over de duur van de vertraging en mogelijke oplossingen.

Het register screent op relevante strafbare feiten, bijvoorbeeld kindermisbruik. Zo kunnen meteen stappen worden ondernomen. Stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers moeten nu nog een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) afgeven.

Het kabinet besloot vier jaar geleden tot voortdurende screening na een advies van de commissie-Gunning. Die was ingesteld na de zedenzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam.

Personenregister kinderopvang vertraagd
Personenregister kinderopvang vertraagd (Foto: ANP)

Opnames voor Star Wars 8 van start

De opvolger van Star Wars: The Force Awakens is vandaag officieel in productie gegaan. Dat maakt Lucasfilm bekend op StarWars.com in een nieuwsbericht.

"Rey nam haar eerste stappen in een grotere wereld in Star Wars: The Force Awakens en zal haar epische reis vervolgen met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de Star Wars-saga, Star Wars: Episode VIII, dat met opnames is begonnen in Pinewood Studios in Londen op 15 februari 2016", zo luidt het bericht.

De film wordt geregisseerd door Rian Johnson, die een aantal afleveringen van Breaking Bad op zijn naam heeft staan en in 2012 de film Looper uitbracht, met Bruce Willis en Joseph Gordon-Levitt. De film kent een groot aantal terugkerende castleden, maar het noemen van een complete lijst is voor sommigen wellicht nog een spoiler. Nieuwe namen zijn Benicio del Toro, Laura Dern en de nieuwkomer Kelly Marie Tran, die voornamelijk ervaring heeft in tv-series en -films, en enkele CollegeHumor-video's.

Star Wars: Episode VIII verschijnt op 15 december 2017 in de Amerikaanse bioscopen, en vermoedelijk rond dezelfde tijd ook in Nederland.

Eerste trailer voor Daredevil 2

Netflix probeert iets nieuws: voor het nieuwe seizoen van Daredevil verschijnen niet verschillende trailers met dezelfde beelden, maar is vandaag "deel 1" van de nieuwe trailer verschenen, met deel 2 te volgen over tien dagen.

In deze trailer, die lang genoeg is om gewoon een volledige trailer te kunnen zijn, zien we iets van het broeiende conflict tussen Daredevil en the Punisher. De helden hebben mot over hun methodes, en dat moet uitgevochten worden, zo lijkt het. Thematisch houdt ook dit seizoen zich nog bezig met Matt Murdocks motivaties en of dat gerechtigd is, of niet; de trailer toont een vervolg op de biechtscène uit het eerste seizoen. En helemaal aan het einde doet een oude vlam van Matt haar intrede...

Daredevil 2 is bij Netflix te zien vanaf 18 maart. 

Remake Het land van gaat viral

Het nummer 'Wereld man' van Lange Frans is hard op weg een hit te worden. Al bijna 180.000 mensen zagen op YouTube het optreden dat Lange Frans vrijdagavond gaf in de SBS6-show Lekker Nederlands. Wereld man is een remake en kritische versie van de hit Het land van, waarmee Lange Frans met Baas B in 2005 een hit scoorde.

In de remake zingt Lange Frans over 'Het land van jij mag hier je geluk niet zoeken' en 'Dit is het land waar om Zwarte Piet wordt gestreden, waar men blind is voor ons slavernijverleden'. Ook rapt Frans over 'Het land dat vrij is sinds WOII, waar men zich verzet tegen de komst van een AZC."

De nieuwe tekst is gemaakt door Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven voor het SBS-programma Lekker Nederlands. De bedoeling van dit muziekprogramma is dat oer-Hollandse liedjes worden herschreven.

Vrijdagavond keken 405.000 mensen naar de hele uitzending. Intussen staat de teller op YouTube al op bijna 180.000 views bij het optreden van Lange Frans. Daar bovenop komen nog de kijkcijfers via het platform Kijk.

Remake Het land van gaat viral
Remake Het land van gaat viral (Foto: BuzzE)

Plasterk reikt eerste elektronische id-kaart uit

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft maandag de eerste elektronische identiteitskaart uitgereikt aan een inwoner van Den Haag. Dat gebeurde in het kader van een proef met online identificatie voor overheidsdiensten.

Met de nieuwe identiteitskaart kunnen onder andere toeslagen en vergunningen worden aangevraagd. Dat is nu al mogelijk via DigiD, maar het kabinet wil ervoor zorgen dat ook op andere manieren kan worden ingelogd. De nieuwe identiteitskaart biedt extra beveiliging tegen cybercrime en identiteitsfraude in vergelijking met DigiD. Ook zijn mensen niet meer afhankelijk van één inlogsysteem.

Behalve een elektronische identiteitskaart wordt de komende tijd ook een elektronisch rijbewijs getest. Er vinden daarnaast pilots plaats met private inlogmiddelen voor digitale overheidsdiensten, bijvoorbeeld een mobiele app. Na een evaluatie van de pilots maakt het kabinet een definitief besluit over de inzet van de elektronische kaarten.

Eerste elektronische id-kaart uitgereikt
Eerste elektronische id-kaart uitgereikt (Foto: BuzzT)

Darmbacterie gevonden op gerookte forel Aldi

Op gerookte regenboogforel verkocht door supermarktketen Aldi is de darmbacterie listeria aangetroffen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

Het gaat om de regenboogforel (125 gram) in de smaken naturel, peper en knoflook, vervaardigd door de firma H. van Wijnen. Aldi vraagt klanten het product niet te eten en in een van de winkels te retourneren.

Listeria is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Gezonde mensen hebben meestal weinig last van een besmetting. Het is vooral gevaarlijk voor zwangeren, baby's, alcoholisten en ouderen met een verminderde afweer. In Nederland worden jaarlijks 45 tot 60 personen ziek van deze bacterie, van wie zo'n vijftien tot twintig mensen overlijden. Dat zijn met name ouderen van boven de zeventig jaar.

Diarree
De belangrijkste symptomen zijn overgeven, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en koorts.

Vorige week werd de darmbacterie ook al aangetroffen op bepaalde zalmproducten van supermarkt Jumbo.

Darmbacterie gevonden op gerookte forel Aldi
Darmbacterie gevonden op gerookte forel Aldi (Foto: ANP)

'Viagra op voorschrift van echtgenote'

Een lid van het parlement van de Amerikaanse staat Kentucky heeft een wetsvoorstel ingediend dat getrouwde mannen die een erectiepil bij de huisarts willen halen, verplicht een verklaring van hun echtgenote te overleggen. De man die viagra wenst, moet eerst de verklaring van zijn vrouw laten zien en daarna beloven dat hij niet vreemd gaat.

Mary Lou Marzian zegt dat ze met haar voorstel de gezondheid van de nooddruftige mannen wil beschermen en zeker wil stellen dat ze goed worden geïnformeerd over een middel dat in potentie gevaarlijke bijwerkingen kent. Marzian is een Republikeinse politica die strijdt voor bescherming van de traditionele familiewaarden. Ze gaf toe dat haar wetsvoorstel vermoedelijk niet wordt aangenomen, zo meldt de lokale krant Louisville Courier-Journal.

'Viagra op voorschrift van echtgenote'
'Viagra op voorschrift van echtgenote' (Foto: BuzzO)

Deadpool breekt wereldwijd records

De superheldenfilm Deadpool heeft in het openingsweekend diverse records gebroken. De film van Tim Miller, die sinds afgelopen donderdag ook in 96 Nederlandse bioscopen te zien is, wist in de eerste vier dagen in Amerika alleen al zo'n 135 miljoen dollar in het kassalaatje te brengen, wat een absoluut openingsrecord is voor een R-rated film. Wereldwijd wist de film die momenteel in meer dan 50 landen op het witte doek te zien is, al meer dan 260 miljoen dollar binnen te harken.

Ook binnen het X-Men universum is de film Deadpool een recordbreker. Tot op heden was de best openende X-Men film X-Men: The Last Stand, die destijds in het openingsweekend zo'n 102,8 miljoen dollar binnen wist te halen. Dat is lang niet gek voor een film die met een budget van zo'n 58 miljoen dollar werd gemaakt en waarover de filmmaatschappij jarenlang vanwege de R-rating twijfelde of deze wel zou moeten worden gemaakt.

Naast Deadpool verschenen de afgelopen week ook de romcom How to be Single en de komedie Zoolander 2 in de bioscoop. De film How to Be Single van Christian Ritter wist in het eerst weekend zo'n 18,7 miljoen dollar binnen te slepen en eindigt daarmee op de derde plaats in de Amerikaanse Box Office Top 10. De film staat daarmee één plaats hoger dan Zoolander 2, die in het openingsweekend zo'n 15,6 miljoen dollar in het laatje bracht. Op de tweede plaats in de top 10 treffen we de film Kung Fu Panda 3 aan, die pas vanaf 13 april in Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. De animatiefilm bracht tot op heden zo'n 93 miljoen dollar op.

De top 5 wordt afgesloten door de film The Revenant, die gisteren nog werd beloond met meerdere BAFTA Awards en die ook als een grote kanshebber wordt gezien voor de komende Academy Awards. De film van van Alejandro G. Iñárritu wist het afgelopen weekend in Amerika zo'n 6,9 miljoen dollar op te halen en staat daarmee op een totaalopbrengst van zo'n 159 miljoen dollar.

Blutte Kanye smeekt Mark Zuckerberg om een miljard

Kort nadat woordkunstenaar Kanye West afgelopen zaterdag op Saturday Night Live was verschenen, heeft hij op Twitter geschreven dat hij voor 53 miljoen dollar in het rood staat. Niet veel later volgt er een smeekbede op Twitter richting Mark Zuckerberg om 1 miljard dollar te investeren in de ideeën van Kanye West.

Als hij na zes tweets nog steeds geen reactie van de oprichter van Facebook heeft gekregen, laat hij weten dat wat geld van Larry Page, mede-oprichter Google, ook volstaat. Gefrustreerd zegt hij tot slot ook nog dat iedereen in San Francisco rap muziek draait, maar nooit de 'echte' artiesten helpen.

Man bijt oor van parkeerwacht af

Een 34-jarige man heeft in de Duitse stad Stuttgart het oor afgebeten van een 54-jarige parkeerwachter. Het ging opmerkelijk genoeg niet eens om een parkeerbon. De wachter wilde slechts een vechtpartij tussen de 34-jarige en een andere man beëindigen.

De agressieve ruziemaker was dronken, aldus de Duitse justitie maandag. De vredestichter belandde in een ziekenhuis, waar werd geconstateerd dat het oor niet meer kon worden vastgezet. De boosdoener is al meerdere keren wegens geweldsdelicten veroordeeld.

Man bijt oor van parkeerwacht af
Man bijt oor van parkeerwacht af (Foto: BuzzO)

Ed Sheeran wordt een varken

Ed Sheeran wordt in Ipswich geëerd met een standbeeld in de vorm van een varken. De big krijgt het uiterlijk van de singer-songwriter, meldt BBC.

Ed's varken krijgt de titel Ed Sheer Ham. Het beest maakt deel uit van een beeldenroute van veertig standbeelden. Die moeten deze zomer opduiken in Ipswich. Sheeran groeide op in de buurt van de Engelse stad en trad veelvuldig op in Ipswich toen hij nog niet wereldberoemd was. Ook nu hij een superster is, weet Ed de stad nog vaak te vinden. In 2013 trad hij twee keer op tijdens de Ipswich Music Day, vorig jaar kreeg hij een eredoctoraat van de University Campus Suffolk.

Na de zomer worden de varkens geveild. De opbrengst van die veiling gaat naar het St. Elizabeth Hospice.

Ed Sheeran wordt een varken
Ed Sheeran wordt een varken (Foto: BuzzE)

Vliegen was uitzonderlijk veilig in 2015

De luchtvaartindustrie heeft een uitzonderlijk veilig 2015 achter de rug. Brancheorganisatie IATA maakte maandag bekend dat er vier fatale ongelukken waren tegen twaalf in 2014. De ramp bij Germanwings, veroorzaakt door een suïcidale piloot en een aanslag op een Russisch toestel in Egypte, is niet in de cijfers meegenomen.

De ongelukkenratio kwam op 0,32. Dat betekent dat er slechts één groot ongeval was per 3,1 miljoen vluchten. De ongelukken, waarbij 136 doden te betreuren waren, kwamen vorig jaar allemaal op het conto van propellertoestellen. In 2014 was het aantal ongelukken, met een ratio van 0,27, nog lager, maar met 641 slachtoffers wel dodelijker.

De crash van het Germanwings-toestel en de Russische kist zijn niet meegenomen omdat die rampen het gevolg waren van moedwillig handelen. Noord-Amerika was de enige regio waarin de ratio verslechterde.

Vliegen was uitzonderlijk veilig in 2015
Vliegen was uitzonderlijk veilig in 2015 (Foto: ANP)

Kargbo ontkent matchfixing

Ibrahim Kargbo ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan matchfixing. De 33-jarige middenvelder uit Sierra Leone zou volgens voetbalbond KNVB in zijn periode bij Willem II in 2009 75.000 euro hebben ontvangen van een matchfixer uit Singapore om het uitduel tegen FC Utrecht met meerdere doelpunten verschil te verliezen (uitslag 1-0 voor Utrecht, red).

Kargbo ontkende alles tegenover het Brabants Dagblad. "Ik heb me nooit schuldig gemaakt aan matchfixing en ook nooit geld gekregen. Ik heb de mail waarop de KNVB de bewijslast baseert, met de politie bekeken. Die mail is niet van mij afkomstig. Er wordt zonder reden jacht gemaakt op mij."

Oud-Willem II-speler Kargbo ontkent matchfixing (Pro Shots/Peter Lous)
Oud-Willem II-speler Kargbo ontkent matchfixing (Pro Shots/Peter Lous)

Boudewijn de Groot krijgt oeuvreprijs Buma

Boudewijn de Groot krijgt maandagavond de Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de Buma Awards. Dat maakte Frank Helmink, directeur van de auteursrechtenorganisatie, bekend op NPO Radio 1.

Helmink vindt het 'volledig terecht' dat De Groot de oeuvreaward van Buma krijgt. "Hij is al meer dan vijftig jaar succesvol actief in Nederland." Herman van Veen krijgt de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter.

Buma reikt de Buma Awards maandagavond uit aan componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. De Buma Awards Nationaal en Internationaal gaan naar de componisten en schrijvers van de best verkochte singles van het afgelopen jaar. Internationaal zijn dat Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack, en Giorgo Tuinfort. Het duo schreef mee aan David Guetta's Hey Mama.

De Buma Award TV-vormgeving gaat naar componist Martijn Schimmer. Hij maakte de muziek voor programma's als De wereld draait door, The Voice of Holland en Nieuwsuur.


Boudewijn de Groot - Beneden alle peil

Boudewijn de Groot krijgt oeuvreprijs Buma
Boudewijn de Groot krijgt oeuvreprijs Buma (Foto: BuzzE)

Medvedev noemt EU-migrantenpolitiek blunder

De Europese vluchtelingenpolitiek is een kolossale fout. Hij bedreigt de identiteit van Europa en speelt de rechtse partijen in de kaart. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev gezegd in een interview met het Amerikaanse tijdschrift TIME.

"Het komt mij voor dat de Europese Unie een gijzelaar van haar eigen onevenwichtige migratiepolitiek is geworden", aldus Medvedev. "Om eerlijk te zijn, ik heb medelijden met Europa."

De vluchtelingencrisis speelt volgens de Russische premier de rechtse populisten in de kaart. Niet omdat de mensen de rechtse ideologie omhelzen, maar omdat een miljoen vluchtelingen een bedreiging voor de arbeidsmarkt betekenen. De arbeiders van Europa zijn bang voor hun banen aangezien de migranten veel goedkoper arbeidskrachten zijn.

Het verwijt dat Rusland met de crisis stemming wil maken, wees Medvedev van de hand. "Wij willen zeker geen munt uit de situatie slaan", aldus de premier, "we signaleren slechts het gevaar."

Medvedev noemt EU-migrantenpolitiek blunder
Medvedev noemt EU-migrantenpolitiek blunder (Foto: ANP)

Morena Baccarin 'te zwanger' voor scheiding

Morena Baccarin is vanwege haar zwangerschap niet in staat een uitgebreide verklaring af te leggen over haar scheiding. De 36-jarige Homeland-actrice wil echter ook niet dat de scheiding nog meer vertraging oploopt, meldt TMZ.

Baccarin is acht maanden zwanger van haar Gotham-tegenspeler Ben McKenzie. Ze is echter nog steeds getrouwd met regisseur Austin Chick. De actrice beweert dat zij en Chick al lang uit elkaar waren toen ze voor haar tegenspeler viel, maar hij zegt dat hij zijn huwelijk wilde redden. De regisseur wil nu met zijn ex en haar advocaten om de tafel om de scheiding te regelen, maar daartoe is Baccarin naar eigen zeggen niet in staat.

Ze zegt dat ze bedrust moet houden omdat haar zwangerschap risicovol is. Haar artsen zouden tegen haar hebben gezegd dat een gesprek over de scheiding 'onnodig stressvol' is. Baccarin heeft de rechtbank gevraagd haar huwelijk met Chick per direct te beëindigen. Zaken als het ouderlijk gezag over hun zoon Julius, alimentatie en een verdeling van de boedel wil ze later regelen.

Morena Baccarin 'te zwanger' voor scheiding
Morena Baccarin 'te zwanger' voor scheiding (Foto: BuzzE)

Bewoners azc Heumensoord protesteren weer

Op dit moment demonstreren zo'n 150 bewoners van vluchtelingenopvang Heumensoord tegen de slechte omstandigeheden in het kamp. De optocht begon om 12.00 uur bij het kamp aan de Beukenlaan en zal richting het stadhuis van Nijmegen gaan.

De politie loopt mee met de optocht om de veiligheid te garanderen aldus een woorvoerder van de gemeente: "Dan doel ik op een veilige tocht in verband met het verkeer en dergelijke."

Op een van de spandoeken die de vluchtelingen bij zich hebben valt "Camp Heumensoord is the worst" te lezen. Op een ander spandoek wordt Nederland bedankt voor het redden van de vluchtelingen. 

Mogelijk streekfunctie school Heumensoord

De Heumensoordschool voor kinderen van asielzoekers die in een noodopvang wonen, blijft wellicht open wanneer tentenkamp Heumensoord op 1 juni sluit. Mogelijk gaat de school voor basis- en voortgezet onderwijs een streekfunctie vervullen.

Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag gezegd na een bezoek aan de school. Hij vindt het belangrijk dat de opgebouwde kennis en expertise op deze grootste school voor vluchtelingkinderen behouden blijven.

Op de school krijgen ruim vijfhonderd kinderen van vluchtelingen uit tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen les van 35 docenten. De school ging in januari open. De docenten hebben trainingen gevolgd voor de omgang met kinderen die uit een oorlogssituatie komen en die nog geen Nederlands spreken.

Volgens Dekker kunnen de kinderen niet meteen naar een gewone school maar hebben ze wel recht op onderwijs. Zijn ministerie blijft dat ook financieren. De minister zei dat er gesprekken gaande zijn over de toekomst van noodopvang Heumensoord en de "geweldige school die in zeven weken tijd uit de grond is gestampt."

Mogelijk streekfunctie school Heumensoord
Mogelijk streekfunctie school Heumensoord (Foto: ANP)

Eerste Nederlandse medaille op Jeugd Olympische Spelen

Op de derde dag van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft Nederland zich op de medaillespiegel geplaatst. Schaatser Daan Baks veroverde in het Vikingskipet in Hamar brons op de 1500 meter.

Baks zette een tijd neer van 1:53,29 minuten, drie tienden boven zijn persoonlijk record. Dat was op dat moment de snelste tijd, maar na hem doken de Japanner Daichi Horikawa (1:52,96) en de Zuid-Koreaan Kim Meon-seok nog onder zijn tijd. Met name Kim was oppermachtig, want met 1:51,35 zette hij het hele veld op meer dan anderhalve seconde. Dmitrii Filimonov vertrok razendsnel en leek de tijd van Baks aan te vallen, maar de Rus stortte in de slotronde in en werd zesde. Louis Hollaar noteerde 1:55,45 en pakte de zevende plek.

Bij de dames werd er geen Nederlandse medaille gewonnen. Isabelle van Elst was net als op de 500 meter de beste Nederlandse, dit keer werd ze met 2:08,26 minuten achtste. Met 2:09,08 moest Elisa Dul genoegen nemen met de tiende stek. Het goud was ook hier voor Zuid-Korea en wel dankzij Park Ji-woo, die 2:03,53 op de borden zette. Han Mei uit China eindigde op 0,95 seconden als tweede, terwijl Noemi Bonazza met 2:05,49 op gepaste afstand het brons veroverde. 

Baks op weg naar de eerste Nederlandse medaille tijdens Lillehammer 2016 (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Baks op weg naar de eerste Nederlandse medaille tijdens Lillehammer 2016 (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

CNV: onzekerheid knaagt aan personeel V&D

Dat de winkels van V&D voorlopig gesloten zijn, is een grote klap voor het personeel van de warenhuisketen. "En weer is er onzekerheid. Dit wens je zelfs je ergste vijanden niet toe", zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer maandag.

Bij het personeel leefde sterk de verwachting dat het maandag "D-day" zou worden. Maar 's morgens werd duidelijk dat de curatoren de verhuurders van de winkelpanden drie dagen extra de tijd hebben gevraagd om tot een overeenkomst te komen. Of V&D kan doorstarten blijft dus onduidelijk.

Volgens CNV zijn de werknemers maandagmorgen wel gewoon naar hun werk gegaan. Het personeel is nog nodig om uit te zoeken welke artikelen en andere zaken van V&D zelf zijn en welke toebehoren aan leveranciers. Op hun mogelijk laatste werkdagen mogen ze dus de hele winkelvoorraad gaan inventariseren.

Den Heijer zegt dat de sfeer op de werkvloer niet best is, maar de hoop op een doorstart is er nog wel. "Mensen grijpen alles aan", aldus de vakbondsman. "Er is nog een kans, anders hadden de curatoren niet om uitstel gevraagd."

CNV: onzekerheid knaagt aan personeel V&D
CNV: onzekerheid knaagt aan personeel V&D (Foto: ANP)

EU-sancties tegen Burundi wellicht uitgebreid

De economische sancties tegen Burundi worden waarschijnlijk uitgebreid. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben maandag in Brussel besloten dat daar vanwege het "gebrek aan positieve signalen" aanleiding voor is.

De EU bevroor vorig jaar oktober de tegoeden van vier naaste medewerkers van president Pierre Nkurunziza en legde hen een reisverbod op. Zij zouden buitensporig geweld hebben gebruikt tijdens gevechten rondom de Nkurunziza's herverkiezing.

Onlangs liepen de onderhandelingen onder leiding van de EU over een politieke oplossing van het conflict in het Afrikaanse land vast. Bij onlusten zijn ten minste vierhonderd slachtoffers gevallen.

Mensenrechten schenden
De ministers laten in een verklaring weten klaar te staan voor maatregelen tegen mensen die mensenrechten schenden of geweld gebruiken of dat hebben gedaan. Ook tegen degenen die een politieke oplossing in de weg staan kunnen sancties volgen.

Nederland schortte medio vorig jaar juni de hulp aan leger en politie in Burundi al op.

EU-sancties tegen Burundi wellicht uitgebreid
EU-sancties tegen Burundi wellicht uitgebreid (Foto: ANP)

'Veel artsen melden falen van collega niet'

Artsen die collega's niet goed zien functioneren, zeggen daar in veel gevallen niets over. Dat melden onderzoekers van het Radboudumc maandag in Trouw na onderzoek onder 4000 werknemers in de zorg.

Meer dan een kwart van de bevraagde zorgverleners gaf aan het afgelopen jaar geconfronteerd te zijn met een disfunctionerende collega. Een groot deel daarvan zegt daarop actie te hebben ondernomen door de betreffende collega of een leidinggevende aan te spreken. Maar een op drie trekt juist niet aan de bel. Artsen geven aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning bij het omgaan met die situaties. Ze weten vooral niet goed hoe om te gaan met situaties buiten de eigen organisatie.

Open cultuur
Het onderzoek laat ook zien dat een open cultuur, waar het gewoon is om elkaar aan te spreken op gedrag, belangrijk is voor de patiëntveiligheid. Ernstige incidenten ontstaan meestal na teamfalen in organisaties waar een transparante cultuur ontbreekt, aldus de onderzoekers.

"De afgelopen jaren is er in de Nederlandse gezondheidszorg veel gebeurd om het optimaal functioneren van zorgverleners te stimuleren", zegt onderzoeker Tijn Kool. "Het is belangrijk om nu ook het omgaan met en de rehabilitatie bij verminderd functioneren van zorgverleners te verbeteren."

'Veel artsen melden falen van collega niet'
'Veel artsen melden falen van collega niet' (Foto: ANP)

'Nederlandse fusie Vodafone en Liberty nabij'

Telecombedrijven Vodafone en Liberty Global naderen een fusie van hun Nederlandse activiteiten. Dat meldde De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

De twee komen mogelijk al deze week tot een akkoord voor het samenvoegen van Vodafone Nederland, met name mobiele telefoon, en Ziggo met vooral kabel. Volgens de krant, op basis van kenners, zal de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een grondig onderzoek naar de fusie instellen. Ook Brussel zal de transactie aan een inspectie onderwerpen.

Als er groen licht van de toezichthouders komt, wordt afronding van de transactie voorzien in december 2016 of januari 2017 en ontstaat er naast KPN met Ziggo/Vodafone een nieuwe gigant in de Nederlandse telecomindustrie. Er is nog niet besloten of de merknamen Vodafone en Ziggo allebei blijven bestaan, aldus De Telegraaf.

'Nederlandse fusie Vodafone en Liberty nabij'
'Nederlandse fusie Vodafone en Liberty nabij' (Foto: ANP)

Thomassentunnel (A15) afgesloten na ongelukken

Op de A15 richting Rotterdam heeft bij de Thomassentunnel een ernstig ongeluk plaatsgevonden. Een personenauto is bekneld komen te zitten tussen de vangrail en een vrachtwagen. Op de rijstrook in omgekeerde richting vond ook een ongeluk plaats, daar schaarde een aanhanger. Inmiddels zijn de bergingswerkzaamheden begonnen aldus de Firma Barendregt op Twitter. 

Er zouden geen zwaargewonden zijn, wat een wonder mag heten als je de foto's ziet. De ravage is enorm. 

Paul McCartney op Pinkpop 2016

De kogel is dan eindelijk door de kerk: Paul McCartney zal Pinkpop 2016 afsluiten met een knalshow. Dat maakte het festival vandaag bekend via Facebook.

Festivaloprichter Jan Smeets probeerde al drie jaar lang de grootheid op zijn festivalprogramma te krijgen, maar telkens werd er op het laatste moment gecancelled. Nu het dan toch eindelijk gelukt is, zal Smeets' voorspelling dat het festival binnen no-time zal uitverkopen hoogstwaarschijnlijk waarheid worden.

McCartney is uiteraard bekend geworden als lid van de meest succesvolle formatie ooit, The Beatles. Hij schreef vele hitsongs voor die band en is samen met Ringo Starr de enige nog levende Beatle. De artiest zegt zelf over de bekendmaking: "Ik ben nog nooit op een Nederlands festival geweest, dus ik ben van plan er een enorm groot optreden van te maken. Pinkpop, bereid je voor en tot in juni!".

Pinkpop wordt dit jaar ook weer niet tijdens Pinksteren gehouden, door het vroeg vallen daarvan, maar in het weekend van 10 tot en met 12 juni. Andere headliners zijn Red Hot Chili Peppers en Rammstein.

Paul McCartney op Pinkpop 2016(Foto: Novum)Paul McCartney op Pinkpop 2016 (Foto: Novum)

Geen treinverkeer tussen Zaandam en Alkmaar

Tussen Zaandam en Wormerveer is momenteel geen treinverkeer mogelijk door een aanrijding met een persoon bij Koog aan de Zaan. Dit meldt het Noordhollands Dagblad zojuist. Tussen Wormerveer en Zaandam zijn bussen ingezet, de extra reistijd bedraagt 15 tot 30 minuten aldus de NS. 

De intercity van Alkmaar richting Amsterdam, Utrecht en Nijmegen wordt omgeleid over Haarlem. De NS verwacht dat de verstoring rond 11.00 uur is verholpen. 

Update 10.40 uur
De storing is voorbij, er is nog wel langere reistijd mogelijk.  

Griekse boeren houden wegblokkades vol

De protesten van Griekse boeren tegen pensioen- en belastinghervormingen gingen maandag de derde week in. Tal van wegen zijn volgens de boerenorganisaties met tractoren versperd. Ook grensovergangen werden tijdelijk geblokkeerd, waardoor reizigers moesten omrijden.

De boerenorganisaties beslissen dinsdag of ze deelnemen aan een dialoog die premier Alexis Tsipras heeft voorgesteld. Vrijdag en zaterdag hebben volgens de politie ongeveer 15.000 landbouwers in Athene gedemonstreerd.

De omstreden hervormingen voorzien in een verhoging van de pensioenpremies. Ook zal de inkomstenbelasting worden verhoogd van 13 naar 26 procent. De hervormingen zijn een voorwaarde voor verdere steun van de internationale geldschieters.

Griekse boeren houden wegblokkades vol
Griekse boeren houden wegblokkades vol (Foto: ANP)

V&D sluit voorlopig de deuren

De warenhuizen van V&D sluiten in elk geval maandag en dinsdag de deuren, maar de onderhandelingen over een doorstart van het failliete warenhuisbedrijf gaan door. Dat meldde de woordvoerder van de curatoren van V&D maandag.

De curatoren zijn er niet in geslaagd om voor het verstrijken van de deadline, afgelopen nacht, de onderhandelingen over een doorstart af te ronden. Daarom hebben zij de verhuurders van winkelpanden drie dagen extra de tijd gevraagd om tot een overeenkomst te komen.

Volgens de woordvoerder is "goede vooruitgang" geboekt in de onderhandelingen. "Maar uiteindelijk hebben de curatoren moeten constateren dat de zeer complexe puzzel op dit moment nog niet kan worden gelegd."

Roland Kahn
Vorige week werd duidelijk dat winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat, verder wil met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moet echter daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moet worden afgerond.

De curatoren hielden de winkels van V&D sinds het faillissement op oudjaarsdag open. De doorbetaling van de circa 8000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants liep echter slechts tot vandaag.

Behalve Kahn probeert ook het Canadese winkelconcern Hudson's Bay deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. Dit concern is alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D.

V&D sluit voorlopig de deuren
V&D sluit voorlopig de deuren (Foto: ANP)

Afgetreden Russische dopingbaas overleden

De voormalige baas van het Russisch antidopingbureau RUSADA, Nikita Kamaev, is op 52-jarige leeftijd overleden, zo meldt het persbureau TASS. Krap twee maanden geleden trad Kamaev af als baas van RUSADA naar aanleiding van het enorme dopingschandaal, dat de Russische sportwereld overspoelt. 

Voormalig algemeen directeur Ramil Khabriev wist te vertellen dat Kamaev vermoedelijk een zware hartaanval heeft gekregen. "Hij klaagde over pijn aan zijn hart na het skiën. Daar had hij nog nooit eerder over geklaagd, in elk geval niet tegen mij. Misschien dat zijn vrouw daar iets van wist", aldus Khabriev. 

Sinds november mag RUSADA geen enkele aan doping gerelateerde activiteiten meer uitvoeren, omdat het de regels van wereldantidopingautoriteit WADA heeft overtreden. De Russische atletiekbond werd geschorst in het schandaal, met als gevolg dat Russische atleten nog altijd uitsluiting van de Olympische Spelen komende zomer boven het hoofd hangt. In een poging schoon schip te maken vertrokken alle RUSADA-officials, waaronder Kamaev, in december.

Kamaev haalde regelmatig het nieuws sinds het dopingschandaal eind 2014 aan het licht kwam door een documentaire van de Duitse ARD. Zo vond hij de beschuldigingen van staatsdoping in Rusland maar onzin, en had hij het erover dat het een Westers complot was.

'Roken kost 2000 euro per persoon per jaar'

Roken kost de Nederlandse samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar, wat neerkomt op jaarlijks gemiddeld 2000 euro per hoofd van de bevolking. Dat staat in een rapport van SEO Economisch Onderzoek dat maandag wordt gepresenteerd. De Stichting Eindspel Tabak vroeg de onderzoekers om de totale kosten van roken te becijferen.

In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan ziektes die door roken worden veroorzaakt. Toch rookt volgens de onderzoekers nog steeds 25 procent van de bevolking. Een groot deel van hen begint al op jonge leeftijd en komt er daarna vaak niet meer van af.

SEO heeft drie scenario's uitgewerkt -lage kosten, middenscenario en hoge kosten- waarbij de kosten worden berekend ten opzichte van de hypothetische situatie van "een Nederland waarin nooit gerookt is". Vooral (ex)rokers blijken de maatschappij veel geld te kosten: ze leven korter en hebben een lagere levenskwaliteit, aldus het onderzoek.

'Roken kost 2000 euro per persoon per jaar'
'Roken kost 2000 euro per persoon per jaar' (Foto: ANP)

Braziliaanse curlers dolblij met scoren van punt

Brazilië is niet het curlingland bij uitstek, maar toch is een team uit het Zuid-Amerikaanse land vertegenwoordigd op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer. Twee meiden en twee jongens, vooral gebaseerd in Canada, nemen het op tegen traditionele landen als Groot-Brittannië, Noorwegen en natuurlijk Canada.

Het toernooi begon niet al te fijn voor de Brazilianen. Tsjechië was donderdag met 19-0 te sterk in de eerste wedstrijd, terwijl Giovanna Barros al vroeg in de partij door ziekte naar de kant moest. Vrijdag werd met met drie in plaats van vier spelers met 17-0 verloren van Zweden, terwijl Groot-Brittannië 's avonds met 21-0 te sterk was, stuk voor stuk enorme monsterscores in het curling. 

Zondag ging het echter een stuk beter, relatief gezien dan. Barros was weer beter en voegde zich bij het team, wat tegen Estland resultaat opleverde. In het vierde end wisten de Brazilianen zoweer een heus punt te scoren! "Geweldig! Ik ben er heel trots op dat we dit bereikt hebben, het eerste Braziliaanse curlingpunt op welke vorm van de Spelen dan ook", jubelde Victor Cesar na afloop. "Het is heel belangrijk voor ons, want het geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijden. Toen we ons punt scoorden begon iedereen te juichen...ik bedoel niet alleen ons team, maar iedereen op de tribunes! Het was echt heel gaaf dat die mensen allemaal zo blij voor ons waren", vertelt de skip ('leider') van het team over de wedstrijd die wel met 15-1 verloren ging. 

Beelden van Brazilië - Estland zijn vanaf 2:35 minuten te zien (Bron: YouTube)

Er bleef verbetering in het spel zitten, want 's avonds werd tegen Zuid-Korea zelfs nog een punt gescoord. Ook viel de score dit keer al een heel stuk minder hoog uit: 12-1. Of het de Brazilianen in de laatste twee wedstrijden weer lukt om een punt te scoren is nog maar de vraag. Maandagavond wacht het overtuigend spelende Canada, dat tot nu toe alle wedstrijden won. 's Middags wordt eerst nog tegen thuisland Noorwegen gespeeld, ook geen makkelijke opgave. 

'Opsporingseenheid nodig voor matchfixing'

Er moet een speciale opsporingseenheid komen die matchfixing, fraude, corruptie en witwasserij in de sport aanpakt. Daarvoor pleit de PvdA maandag. "Matchfixing is een grote bedreiging voor de sport in Nederland. Sport moet een feest zijn voor de ware liefhebbers en geen speelbal voor criminelen", aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken in aanloop naar de hoorzitting die maandag is over dit onderwerp. "Wie de sport crimineel beïnvloed moet hard aangepakt. Bestrijding van matchfixing moet topprioriteit zijn."

De hoorzitting is op de dag dat via de Volkskrant naar buiten kwam dat matchfixing ook in het Nederlandse betaalde voetbal heeft plaatsgevonden. Uit onderzoek van de integriteitseenheid van de nationale voetbalbond blijkt dat Ibrahim Kargbo, destijds speler van Willem II, een afspraak maakte met matchfixer Wilson Raj Perumal uit Singapore over een nederlaag van Willem II in de wedstrijd tegen FC Utrecht op 9 augustus 2009 (0-1).

"We moeten niet naïef zijn in Nederland, matchfixing vindt hier ook plaats. Matchfixing maakt het vertrouwen in een eerlijke sport kapot en uit onderzoek blijkt dat er relaties liggen met zware criminaliteit", zegt Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA. "Het CDA wil graag weten van betrokken organisaties zoals de KNVB, tennisbond en het Openbaar Ministerie of zij over voldoende instrumenten beschikken matchfixing aan te pakken en wat de politiek hier verder aan kan bijdragen."

Michiel van Nispen van de SP zegt: "Vreselijk. Wedstrijden horen op het veld en niet op de gokmarkt beslist te worden. We moeten meer doen om matchfixing te voorkomen en te bestrijden."

'Opsporingseenheid nodig voor matchfixing'
'Opsporingseenheid nodig voor matchfixing' (Foto: ANP)

Wilfred Genee: deze week bijtekenen bij RTL

Wilfred Genee denkt deze week bij te tekenen bij zijn werkgever RTL. Dat vertelde de Voetbal Inside-presentator, die al maanden onderhandelt over zijn contract, maandagochtend op 100% NL in de ochtendshow Goeiemorgen Lex.

Onderdeel van de contractverlening is de presentatie van een nieuw programma. "Het wordt een mix van sport en iets breder ook eigenlijk", legde Wilfred uit. Zijn nieuwe show zou eind deze maand al te zien moeten zijn bij RTL 7. "De basis is sport, maar het wordt wat breder, daar komt het op neer."

Een personality-show waarin Wilfred zelf centraal staat, wordt het niet. "Nee, het hoeft niet om mij te draaien, het moet altijd om de gasten draaien vind ik. Ik ben een aangever, ik zal nooit een afmaker worden."

Wilfred Genee: deze week bijtekenen bij RTL
Wilfred Genee: deze week bijtekenen bij RTL (Foto: BuzzE)

Nederlandse toerist ontsnapt aan tijgeraanval

Een Nederlandse toerist heeft in het Bardiya National Park in Nepal een aanval door een tijger overleefd. Hij klom een boom in en bleef zowat twee uur bovenin zitten, totdat hulp opdaagde. Al die tijd zat het roofdier onder hem te wachten. Dat meldt maandag de krant The Kathmandu Post in Nepal.

De gids Krishna Shah raakte gewond aan zijn handen en benen toen hij een poging ondernam zijn gast te ontzetten die hem per telefoon had gewaarschuwd dat hij door een tijger werd belaagd. Bij het bevrijden van de Nederlander, door de krant Gorard Vaan Laan genoemd, werden uiteindelijk olifanten ingezet.

Een eerste poging door drie personen om de tijger en twee welpen met lawaai te verjagen lukte maar half. De drie dieren keerden namelijk terug toen men probeerde de toerist uit zijn benarde positie te bevrijden. Shah werd naar een ziekenhuis gebracht en maakt het goed. De Nederlander kwam met de schrik vrij.

In het park leven naar schatting zeventig tijgers.

Nederlandse toerist ontsnapt aan tijgeraanval
Nederlandse toerist ontsnapt aan tijgeraanval (Foto: BuzzO)

KNVB bevestigt matchfixing bij wedstrijd Willem II

Er is voor het eerst in Nederland officieel matchfixing vastgesteld door de integriteitseenheid van de KNVB. De Eredivisiewedstrijd FC Utrecht - Willem II, gespeeld op 9 augustus 2009 met 1-0 als uitslag, is gefixt door Wilson Raj Perumal. Hij maakte afspraken met voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo over het verlies van de ploeg uit Tilburg, zo blijkt uit emails tussen Perumal en Kargbo.

Kargbo zou samen met aanvoerder Michael Aerts en een derde voetballer 25.000 euro krijgen van Perumal als de fix geslaagd was, maar er werd niet volgens de afspraak met meer dan één doelpunt verschil verloren. Het staat volgens de voetbalbond echter dus wel vast dat er afspraken over de wedstrijd zijn gemaakt. Er is verder onvoldoende bewijs dat Aerts en de derde voetballer, wiens naam onbekend is, betrokken zijn bij de deal.

"Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatste in Europa officieel zijn onschuld verloren," zegt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. "We weten dat matchfixing niet stopt bij de landsgrenzen en de KNVB zegt al lang dat het ook in de Nederlandse competities voor kan komen. Toch is het slikken nu het officieel vaststaat. Voor Willem II, hun fans en iedereen die betrokken is bij het voetbal. Tegelijkertijd hopen we dat dit ook iets oplevert. Namelijk dat het bijdraagt aan de urgentie in Nederland om deze plaag in de sport te bestrijden."

Naast de Eredivisiewedstrijd is er nog wedstrijd waarbij de uitslag waarschijnlijk gemanipuleerd is. De benefietwedstrijd tussen het nationale elftal van Sierra Leone en Willem II op 14 november 2009 is georganiseerd door Football 4U, het bedrijf van Perumal. Er zijn onvoldoende bewijzen gevonden dat deze wedstrijd gefixt is, maar de integriteitseenheid stelt wel vast dat deze wedstrijd georganiseerd is om er op te kunnen gokken.

De KNVB deelt de resultaten van het onderzoek met de UEFA, FIFA en het Functioneel Parket. Laatstgenoemde is onderdeel van het Openbaar Ministerie en voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar de zaak. De aanklager van de KNVB kan Kargbo niet meer tuchtrechtelijk vervolgen omdat hij geen lid meer is van de bond. Wel is er besloten dat hij ook in de toekomst geen lid meer kan zijn, waardoor Kargbo in Nederland niet meer kan spelen of trainer kan zijn van een ploeg.

'Overheid mist greep op telefoontaps'

Justitie en politie hebben geen idee wat er precies gebeurt in het bedrijf dat telefoontaps voor hen uitvoert. Het bedrijf houdt dat geheim. De verklaring die die overheid nu geeft voor het verdwijnen van de 'Teeven-tap' is bovendien nog steeds 'uitermate onlogisch'. Dat zegt hoogleraar Peter van Koppen maandag in de Volkskrant.

De hoogleraar rechtspsychologie schreef samen met hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs een open nota aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, waarin ze stellen dat de overheid 'het volledige zicht heeft verloren op wat er kan gebeuren met taps'. De hoogleraren doen dat na een gesprek met de Auditdienst Rijk over de zoekgeraakte Teeven-tap. Het bedrijf dat de taps uitvoert is voor de onderzoekers geheim gebleven.

'Overheid mist greep op telefoontaps'
'Overheid mist greep op telefoontaps' (Foto: BuzzT)

Cadeaubonnen langer geldig na klachten

Cadeaubonnen moeten minimaal drie jaar geldig zijn. De consumentenbond en de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten maakten maandag bekend die afspraak te hebben vastgelegd evenals de oprichting van een Geschillencommissie Cadeaukaarten.

Volgens de twee partijen wordt met de nieuwe afspraken gehoor gegeven aan de meest voorkomende klacht van consumenten: een te korte geldigheidsduur van de bonnen. Het minimum van drie jaar geldt voor producten die in een winkel kunnen worden gekocht. Voor 'belevenissen' zoals een ballonvlucht of een ontbijt is de termijn twee jaar, altijd vergezeld van de mogelijkheid om met één jaar te verlengen.

De uitgevers VVV Cadeaubon, Fleurop Bloemenbon, De Pluim, Nederlandse Boekenbon, Nationale EntertainmentCard en Weekendjeweg.nl Cadeau Card vallen onder het akkoord.

Cadeaubonnen langer geldig na klachten
Cadeaubonnen langer geldig na klachten (Foto: ANP)

The Revenant en Mad Max: Fury Road grote winnaars BAFTA Awards

Gisteravond werden voor de 69e keer de British Academy Film Awards uitgereikt. Bij de ceremonie in het Royal Opera House in Londen, die werd gepresenteerd door Stephen Fry en Gugu Mbatha-Raw, was de film The Revenant de grote winnaar. De film van Alejandro G. Iñárritu mocht maar liefst 5 filmprijzen in ontvangst nemen. Zo won The Revenant prijzen in de categorieën Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, Beste Camerawerk en Beste Geluid.

Ook de film Mad Max: Fury Road viel meerdere malen in de prijzen. Zo mocht de apocalyptische rolprent van George Miller prijzen ontvangen voor Beste Production Design, Beste Kostuum Ontwerp, Beste Make-Up & Haar en Beste Montage.

Brie Larson mocht als Beste Actrice een BAFTA mee naar huis nemen voor haar rol van Joy 'Ma' Newsome in de film Room, terwijl Kate Winslet een filmbeeldje in ontvangst mocht nemen in de categorie Beste Actrice in een Bijrol voor haar aandeel in de film Steve Jobs. In de categorie Beste Acteur in een Bijrol ging de BAFTA naar Mark Rylance (Bridge of Spies). Tom McCarthy en Josh Singer ontvingen een BAFTA voor het Beste Originele Scenario met hun verhaal voor de indringende dramafilm Spotlight.

In de categorie Beste Bewerkte Scenario ging de filmprijs naar Adam McKay en Charles Randolph voor hun bewerking van het boek The Big Short van Michael Lewis. Ook John Crowley, Finola Dwyer, Nick Hornby en Amanda Posey mochten het podium opkomen om een BAFTA in ontvangst te nemen voor de film Brooklyn, die werd uitgeroepen tot Beste Film van Britse bodem.

De muzikale documentaire Amy, over het leven van de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse, ontving een BAFTA als Beste Documentaire. Ook de legendarische componist Ennio Morricone mocht voor het eerst in 25 jaar weer een BAFTA Film Award ophalen. Morricone, die eerder al de begeerde Britse filmprijs in ontvangst mocht nemen voor onder meer Once Upon A Time In America (1984), The Untouchables (1987) en Nuovo Cinema Paradiso (1988), won de BAFTA ditmaal voor zijn prachtige filmmuziek voor de film The Hateful Eight van Quentin Tarantino.

Chris Corbould, Roger Guyett, Paul Kavanagh en Neal Scanlan vielen, niet geheel verrassend, in de prijzen in de categorie Beste Visuele Effecten, met hun uitstekende werk voor de film Star Wars: The Force Awakens. In de categorie Beste Niet Engelstalige Film was de zwartgallige Spaanse komedie Relatos Salvajes (Wild Tales) van Damián Szifron de winnaar. Pixar mocht in de categorie Beste Animatiefilm een BAFTA op komen halen voor de door Pete Docter geregisseerde film Inside Out.

In de categorie Beste Korte Animatiefilm werd de prijs gewonnen door de film Edmond van Nina Gantz en Emilie Jouffroy. Als Beste Korte Film mochten Caroline Bartleet en Rebecca Morgan een BAFTA ontvangen voor hun film Operator. De EE Rising Star Award, de filmprijs voor meestbelovende nieuwkomer in de Britse filmwereld, ging dit jaar naar acteur John Boyega, die we als het personage Finn zagen schitteren in de film Star Wars: The Force Awakens. De BAFTA voor Beste Debuterende Britse Schrijver, Regisseur of Producer ging dit jaar naar schrijver en regisseur Naji Abu Nowar en producer Rupert Lloyd voor hun bijdrage aan de film Theeb.

Aantal schoolverlaters blijft dalen

Steeds minder jongeren stoppen met hun school voordat ze een diploma hebben. Vorig schooljaar maakten 24.451 jongeren een einde aan hun opleiding op middelbare school of mbo. Dat zijn er 1200 minder dan een jaar eerder, een daling van ongeveer 5 procent. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs maandag naar buiten brengt.

Het aantal schoolverlaters daalt jaar na jaar. In het schooljaar 2001-2002 verlieten ongeveer 71.000 jongeren voortijdig de schoolbanken.

Het Hoornbeeck College, een gereformeerd roc, zag het aantal schoolverlaters met 37 procent dalen. Dat is volgens het ministerie te danken aan "een stevige verzuimaanpak". Ook het ROC Kop van Noord-Holland en het Friesland College zagen aanzienlijk minder jongeren zonder diploma vertrekken.

Van de vier grote steden boekte Utrecht de grootste daling, met ongeveer een kwart. Rotterdam telde 14 procent minder schoolverlaters, Amsterdam 11 procent minder en Den Haag 10 procent minder.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is blij met de daling. "Het is erg goed dat meer jongeren met succes hun opleiding afronden en daardoor een beter toekomstperspectief hebben", laat ze in een verklaring weten.

Aantal schoolverlaters blijft dalen
Aantal schoolverlaters blijft dalen (Foto: ANP)

Schoonmakers vaker in de trein

In meer treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) wordt tijdens de rit al schoongemaakt. Vanaf maandag rijden schoonmakers mee op vier belangrijke trajecten: Den Helder-Nijmegen, Alkmaar-Maastricht, Amsterdam-Dordrecht en Lelystad-Vlissingen.

Bijna een derde van alle treinreizingers maakt dagelijks gebruik van deze lijnen. De schoonmakers gaan aan het werk tussen de ochtend- en avondspits.

De afgelopen maanden reden er al schoonmakers op proef mee op een paar NS-trajecten. Ze haalden tijdens de rit zoveel mogelijk los vuil op, leegden prullenbakken en haalden vlekken weg van vloeren, ramen en tafeltjes. Op de eindpunten van de trajecten hebben ze dan voldoende tijd voor ander schoonmaakwerk, zoals het reinigen van toiletten.

Schoonmakers vaker in de trein
Schoonmakers vaker in de trein (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: koud maar droog

Vandaag is het af en toe zonnig en op de meeste plaatsen droog. In de vroege ochtend kan er in Limburg nog wat (natte) sneeuw vallen. Het kwik komt niet boven de 4 graden uit en de matige tot vrij krachtige noordenwind maakt het gevoelsmatig nog een stukje kouder.  

Zon op 07.55
Zon onder 17.53

AnitaHanjaab was met de auto onderweg en kwam op de Veluwe in een witte wereld terecht! 

De wondere witte Veluwe 1 (Foto: AnitaHanjaab)
De wondere witte Veluwe 1 (Foto: AnitaHanjaab)

De wondere witte Veluwe 2 (Foto: AnitaHanjaab)
De wondere witte Veluwe 2 (Foto: AnitaHanjaab)

 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1864 De 22-jarige Gerard Adriaan Heineken kocht in Amsterdam de brouwerij 'De Hooiberg'. Het is het begin van de firma Heineken
 1936 De Volkswagen werd gepresenteerd door Hitler. 
 2005

De videodienst YouTube werd ogpgericht door drie voormalige leden van PayPal. 

 2013 Bij de plaats Tsjeljabinsk, in het Oeralgebied, kwam een meteoride door de dampkring heen. Vele honderden mensen raakten gewond. 


De meteoride in Tsjeljabinsk

Nederlandse skiërs halen finish alpinecombinatie niet

Het alpineskiën op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer is voor Nederland nog geen onverdeeld succes. Zondag stond bij de dames en de heren de alpinecombinatie op het programma: 's ochtends een super-G, in de middag gevolgd door een slalom.

Nederland werd bij de dames vertegenwoordigd door Claire Tan, maar zij haalde de finish van de super-G niet. De wedstrijd draaide uit op een groot Zwitsers feest. Melanie Meillard en Aline Danioth namen de eerste twee plekken in beslag na de super-G, waarna ze hun posities op de slalom omruilden. Danioth won na brons op de super-G op zaterdag dit keer goud, 0,38 seconden voor Meillard. Het brons ging naar de Duitse Katrin Hirtl-Stanggassinger, maar die moest al wel anderhalve seconde toegeven.

De start van de piste in Hafjell levert schitterende beelden op, zoals hier bij de start van Danioth op de super-G (Foto: YIS/Simon Bruty)
De start van de piste in Hafjell levert schitterende beelden op, zoals hier bij de start van Danioth op de super-G (Foto: YIS/Simon Bruty)

De wedstrijd bij de heren leverde opnieuw goud op voor de Amerikaan River Radamus. Hij was op de super-G ruim de snelste en wist Manuel Traninger uit Oostenrijk op de slalom ondanks het uit zijn handen laten schieten van een van zijn stokken nog nipt van zich af te houden: het verschil was 0,07 seconden. Pietro Canzio uit Italië veroverde het brons. Djordy Schaaf stond na de super-G op de 34e plek, maar haalde vervolgens de finish van de slalom niet. 

Radamus raakt het handvat van zijn rechterstok kwijt, maar wint toch goud (Foto: YIS/Arnt Folvik)
Radamus raakt het handvat van zijn rechterstok kwijt, maar wint toch goud (Foto: YIS/Arnt Folvik)

Taylor Swift 'helpt' skiester naar goud op halfpipe

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft de Britse Madison Rowlands het goud gewonnen op de halfpipe freestyleskiën. In haar tweede van drie runs kwam de 15-jarige tot 88,60 punten, ruimschoots voldoende voor het eerste Britse goud op sneeuw ooit, op welke vorm van de Spelen dan ook.

Rowlands luisterde tijdens haar run naar muziek van Taylor Swift, het nummer 'Style' om precies te zijn. Toch ging het niet helemaal goed: "Ik had de muziek aanstaan, maar probeerde daarna niet in paniek te raken...mijn oordoppen waren namelijk uit mijn oren gevallen", zegt Rowlands. "Maar goed, het was geniaal. Dit was de beste run die ik ooit neergezet heb", vervolgt ze tevreden. "Toen ik naar huis belde was iedereen aan het huilen van geluk", besluit de Britse, die haar vizier nu richt op de X Games en de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Paula Cooper uit de VS pakte zilver, voor de Oostenrijkse Lara Wolf.

Rowlands tijdens haar gouden run in Oslo, waar de halfpipe voor de Jeugdspelen staat (Foto: YIS/Jon Buckle)
Rowlands tijdens haar gouden run in Oslo, waar de halfpipe voor de Jeugdspelen staat (Foto: YIS/Jon Buckle)

Birk Irving veroverde bij de heren het goud namens de VS. In zijn tweede run scoorde hij 93,00 punten en dat bleek genoeg voor goud, waardoor hij in run drie niet meer van start ging. De Nieuw-Zeelander Finn Bilous kwam daar met 92,20 punten overigens nog akelig dicht bij Irving en kreeg het zilver omgehangen. Met 80,20 punten liet Trym Sundre Andreassen het Noorse thuispubliek juichen. Helemaal vanzelf ging het voor Irving overigens niet: "Ik heb een breuk in mijn kuitbeen, wat best pijn doet. Gelukkig krijg je door zo'n wedstrijd een fikse adrenalinestoot en daardoor kon ik me er wel overheen zetten."

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.