FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 februari 2016

'Liverpool-doelwit Teixeira voor 50 miljoen euro naar China'

Alex Teixeira gaat zijn voetballoopbaan hoogstwaarschijnlijk voortzetten in China. Het vertrek van de Braziliaan wordt bevestigd door zijn trainer bij Shakhtar Donetsk. "Het is waar, we hebben hem aan een Chinese club verkocht", bevestigt trainer Mircea Luscescu tegenover L'Équipe de aanstaande transfer van Teixeira naar Jiangsu Suning.

Naar verluidt is er een bedrag van 50 miljoen euro gemoeid met de overgang van de 26-jarige Braziliaan, die in januari nog naar Liverpool leek te vertrekken. De Engelsen wilden echter niet aan de vraagprijs van de Oekraïners voldoen en hadden 'slechts' 36 miljoen euro over voor de aanvallende middenvelder. Voor het Chinese Jiangsu is een miljoentje meer of minder geen probleem gebleken. Eerder deze maand pikte de club Ramires voor zo'n 30 miljoen euro op bij Chelsea.

Teixeira is dit seizoen dé revelatie in Oekraïne. De technisch begaafde speler scoorde in vijftien competitieduels liefst 22 keer voor Shakhtar. In de Champions League was de voormalig jeugdinternational goed voor drie doelpunten in zes groepsduels.

Miljoenentransfer Van Eijden ketst definitief af

Rens van Eijden gaat niet aan de slag bij Dinamo Moskou. N.E.C. Nijmegen en de verdediger zelf hebben besloten de miljoenentransfer af te blazen. Dit meldt N.E.C. donderdag via de officiële kanalen. Van Eijden leek ruim twee weken geleden op weg naar de Russische competitie. De Nijmeegse club en de Russen waren tot een overeenkomst gekomen en ook Van Eijden had aan alle eisen - waaronder twee medische keuringen - voldaan. Alles leek in kannen en kruiken, maar handtekeningen bleven uit.

"In de laatste fase van de afwikkeling van de transfer zijn door Dinamo Moskou zowel aan N.E.C. als aan Van Eijden onverwachte, aanvullende en in onze ogen onredelijke eisen en verzoeken gesteld", meldt N.E.C. op de clubsite. "In goed overleg tussen N.E.C. en Van Eijden is besloten dat we niet aan deze eisen en verzoeken kunnen en willen voldoen."

"N.E.C. en Van Eijden zijn zich bewust van de consequenties van het niet doorgaan van deze transfer, zowel op sportief als op financieel gebied." N.E.C. loopt door de nodige centen mis en ook Van Eijden ziet een droom uiteenspatten. De 27-jarige verdediger, die al zeven seizoenen in Nijmegen speelt, had zich bij Dinamo financieel onafhankelijk kunnen spelen.

'Brein aanslagen Parijs kwam met 90 man'

De vrouw die de politie tipte over de verblijfplaats van het brein achter de aanslagen in Parijs, zegt dat die beweerde dat hij met een groep van negentig extremisten naar Europa was gekomen. Hij was van plan nieuwe aanslagen te plegen toen de politie zijn schuilplaats vond. Dat zei de vrouw, Sonia, in een interview met het Franse station RMC en de televisiezender BFM.

Volgens Sonia, die verder niet werd aangeduid, was Abdelhamid Abaaoud trots op de aanslagen van 13 november, waardoor 130 mensen om het leven kwamen. Hij was van plan meer aanslagen te plegen, maar stierf toen de antiterreurpolitie op 18 november zijn schuilplaats in Saint-Denis belegerde.

Sonia zei contact met het radiostation te hebben opgenomen omdat zij zich onvoldoende beschermd voelt. Ze heeft geen sociaal leven, geen werk en geen psychologische steun en wacht nog steeds op een nieuwe identiteit.

'Brein aanslagen Parijs kwam met 90 man'
'Brein aanslagen Parijs kwam met 90 man' (Foto: ANP)

Van Gerwen: "Dit is kut"

Michael van Gerwen begon de Premier League donderdagavond met een nederlaag tegen James Wade en dat was niet wat de Nederlandse darter verwacht had. "Tja, dit is kut", reageerde hij tegenover de camera's van RTL7.

"Het gevoel was er gewoon niet, ik had het ook een beetje koud op het podium", klaagde de Nederlander, die redelijk begon, maar vervolgens slechts één van de volgende acht games won tegen Wade: 7-4. "Ik stoorde me nogal aan mijzelf, wat al wel een tijdje geleden was. Dat mag op dit podium gewoon niet gebeuren en dat is een les voor de volgende keer."

Toch had het erger gekund beweert de Brabander. "Als ik dan toch moet verliezen..liever nu dan volgende week", doelend op het duel met kersvers wereldkampioen Gary Anderson. "Maar zo ver als ik vandaag van sommige dubbels zat...ik woon er nog dichter bij. Dit is even kloten en ik moet het even verwerken, maar uiteindelijk hoort het er ook bij. Ik zal nog wel eens wedstrijden verliezen, het zij zo."

Van Gerwen is diep teleurgesteld na zijn partij (Pro Shots / Action Images)
Van Gerwen is diep teleurgesteld na zijn partij (Pro Shots / Action Images)

Zwangere vrouw met zikavirus in Europa

Een zwangere vrouw in het noordoosten van Spanje heeft het zikavirus. Ze zou de eerste zwangere vrouw in Europa met dit voor ongeboren baby's gevaarlijke virus zijn. De autoriteiten in de regio Catalonië hebben donderdag bekendgemaakt dat de dertien tot veertien weken zwangere vrouw het virus in Colombia heeft opgelopen.

In Spanje zijn nu tien dragers van het virus geregistreerd, meldden Spaanse media. De zwangere buitenlandse die in Catalonië woont, is voor zover bekend de eerste zwangere drager van het zikavirus in Europa.

Zwangere vrouw met zikavirus in Europa
Zwangere vrouw met zikavirus in Europa (Foto: ANP)

Utrecht legt ideeëloos PSV over de knie

Koploper van de Eredivisie, nog actief in de Champions League, maar de KNVB beker moet PSV aan zich voorbij laten gaan. Een uiterst georganiseerd FC Utrecht bleek te sterk: 1-3.

Vooraf was het nog de vraag waar de Eindhovenaren hun zinnen op hadden gezet. Had de ploeg voldoende vertrouwen om dit seizoen voor drie prijzen te gaan, of zou die formatie zich gaan richten op de tweestrijd met Atlético Madrid en de titel in de Eredivisie? Uit de eerste helft viel op te maken dat de equipe van oefenmeester Phillip Cocu voor het laatste koos.

Want het was afwachtend en daardoor bijzonder terughoudend wat PSV in het eigen stadion liet zien. Toch waren de eerste mogelijkheden nog wel voor die ploeg, maar doelman Robin Ruiter hield zowel nieuwkomer Marco van Ginkel als aanvalsleider Luuk de Jong van scoren. Daarna groeiden de bezoekers in de wedstrijd en dat bleek PSV te machtig.

Ramselaar en Haller blinken uit

Eerst zorgde Bart Ramselaar voor de openingstreffer toen de bal plots voor zijn voeten kwam en vijf minuten voor de rust gaf Sébastien Haller, die overigens al anderhalve maand niet meer had gescoord, zijn team nog wat extra lucht: 0-2. En dat was eigenlijk een meer dan terechte tussenstand.

Waar er na de rust een werverstorm van PSV werd verwacht, bleef die kwaliteitsimpuls eigenlijk uit. De visite uit Utrecht bleef bijzonder simpel overeind en kwam zelfs opnieuw tot scoren. De jonge Ramselaar glipte op doodeenvoudige wijze langs Jetro Willems en hij mikte de bal gedecideerd in de verre hoek: 0-3.

Utrecht legt zwaktes PSV bloot

Het was wellicht schrijnend om te zien hoe de koploper van de Eredivisie te kijk werd gezet, des te indrukwekkend was de wijze waarop Utrecht dat voor elkaar kreeg. De gastheer wist zich totaal geen raad met de zeer strakke organisatie van de bezoekers en verdedigend speelde dat team eigenlijk ook niets klaar. De huidige nummer zeven van de Eredivisie maakte er bijna een sport van om de zwaktes van de lijstaanvoerder keer op keer bloot te leggen.

Toch kwam PSV, met nog een kwartier te spelen, ook tot scoren. Uit een vrije trap van Davy Pröpper zeilde de bal via de schouder van Ramon Leeuwin over doelman Ruiter heen: 1-3. Daarna werd het duidelijk hoeveel kracht de speelwijze van Utrecht had gekost. Bijna iedere speler aan die kant zat er volledig doorheen, maar PSV wist nog steeds amper een bres in de enigszins verzwakte muur te slaan.

PSV kan zich richten op CL en competitie

De uitploeg hield heel knap stand en plaatste zich uiteindelijk meer dan terecht voor de halve finale. De Eindhovenaren kunnen zich nu in ieder geval richten op de Champions League en de competitie. Dan mag die ploeg echter wel beter voor de dag komen dan het vandaag deed.

De FC Utrecht-spelers vieren feest na het behalen van de halve finale van de KNVB-beker (Pro Shots / Erwin Spek)
De FC Utrecht-spelers vieren feest na het behalen van de halve finale van de KNVB-beker (Pro Shots / Erwin Spek)

Van Barneveld laat Taylor kansloos, Van Gerwen onderuit, slecht debuut Smith

De Premier League Darts 2016 is begonnen in Leeds. In de First Direct Arena werd het seizoen geopend met de eerste van in totaal zestien avonden, waaronder een dag in Rotterdam. Gary Anderson kwam wegens ziekte niet in actie en dus moest Michael Smith twee keer spelen.

Peter Wright - Michael Smith
De eerste wedstrijd van het seizoen kende een matige eerste leg die door Wright gewonnen werd, waarna Snakebite met een knappe 121-finish ook op 2-0 kwam. Wright gooide in leg drie de eerste 180 van het seizoen en na vier kansen op dubbel twee liep hij uit naar 3-0. Smith miste in leg vier gelijk een 180 doordat de derde pijl uit de triple vloog, maar twee beurten later lukte het alsnog waarna hij met een strakke 84-finish zijn eerste leg pakte.

Wright bleef ondanks het legverlies doorgaan en kwam al snel op 5-1. Smith pakte wel weer een leg, maar met zijn vijfde 180 en een goede finish pakte Wright ook leg acht: 6-2. Een kans op een 131-finish ging mis voor Snakebite, maar op dubbel zestien was het gelijk raak: 7-2 en de eerste punten voor de Schot. Bully Boy zal zijn tijd moeten nemen om zich te herpakken, want tegen Adrian Lewis zal hij het later vanavond een stuk beter moeten doen.

Peter Wright - Michael Smith
Peter Wright - Michael Smith

Michael van Gerwen - James Wade
De eerste leg ging na vijf gemiste dubbels van Van Gerwen naar de Nederlander, die leg twee met een briljante 167-finish pakte. Twee legs later kon Wade dan ook zijn eerste leg bijschrijven: 3-1. MVG maakte een potje van de vijfde leg en daar profiteerde Wade direct van om op 3-2 te komen, waarna hij met een 116-finish zelfs op gelijke hoogte kwam. De Engelsman begon alsmaar beter te gooien en won ook de volgende twee legs: 5-3. 

De Nederlander pakte de negende leg, maar Wade gooide een ijzersterke tiende leg en verzekerde zichzelf met een 121-finish van minstens één punt: 6-4. Van Gerwen kreeg in de volgende leg één kans om 126 uit te gooien, maar dat lukte niet. Met een pijl in de bulls-eye voor een 81-finish besliste The Machine uiteindelijk de wedstrijd, waarin Van Gerwen vooral met zijn dubbelpercentage van 24% veel liet liggen: 7-4.

Michael van Gerwen - James Wade
Michael van Gerwen - James Wade

Phil Taylor - Raymond van Barneveld
Ook wedstrijd drie kende een wat gezapig begin, maar in de derde leg kwam Van Barneveld met een tiendarter goed op stoom: 2-1. Dubbel achttien bracht Barney vervolgens ook de vierde leg. De Hagenaar stoomde door en na vijf pogingen op een dubbel stond hij nog altijd op 100% en een voorsprong van 5-1, waarna Taylor met een 113-finish eindelijk ook weer eens een leg pakte.

Een elfdarter bracht Van Barneveld vervolgens de 6-2, wederom met zijn eerste pijl op een dubbel. In de negende leg zagen we dan toch nog dat de Nederlander ook dubbels kan missen. Twee keer ging het op dubbel zestien fout om de wedstrijd te beslissen, maar nadat Taylor ook zijn kansen niet pakte maakte Barney het alsnog af: 7-2 en een gemiddelde van dik 103 punten per beurt. 

Phil Taylor - Raymond van Barneveld
Phil Taylor - Raymond van Barneveld

Bijna perfecte Van Barneveld hakt Taylor in de pan (Pro Shots / Action Images)
Bijna perfecte Van Barneveld hakt Taylor in de pan (Pro Shots / Action Images)

Robert Thornton - Dave Chisnall
Chisnall begon uitstekend aan het duel, terwijl Thornton er helemaal niks van bakte en na drie legs op een gemiddelde van nog geen 65 stond. Met ondertussen al drie 180's op zak werkte Chizzy zich razendsnel naar een 4-0 voorsprong. Thornton wist zich niet te herpakken en beleefde een dramatisch slechte wedstrijd. Met een gemiddelde van net 75 punten had hij geen schijn van kans tegen Chisnall, die ruim boven de 100 eindigde. Het werd 7-0 voor Chisnall, de zesde keer in ruim zevenhonderd Premier League-wedstrijden dat er een whitewash op het bord stond.

Robert Thornton - Dave Chisnall
Robert Thornton - Dave Chisnall

Adrian Lewis - Michael Smith
Smith ging gelijk verder met waar hij in de openingspartij gebleven was: ernstig onder de maat gooien, maar dan een niveau slechter. Toch won hij de tweede leg en leek Bully Boy iets meer in zijn ritme te komen, mede geholpen door fouten van Lewis. Jackpot ging echter ook beter spelen en dat was slecht nieuws voor Smith, die al snel weer op een 1-4 achterstand stond. Het hielp niet bepaald dat Smith een van de slechtste gemiddeldes ooit in de Premier League gooide - alleen Thornton in de vorige wedstrijd en Lewis gooiden ooit een lager gemiddelde - terwijl Lewis prima doorspeelde. Met een finish van 84 maakte Jackpot de avond en het pijnlijke Premier League-debuut van Smith af: 7-1.

Adrian Lewis - Michael Smith
Adrian Lewis - Michael Smith


FNV pleit voor inkomensafhankelijk pensioen

De pensioenopbouw van werknemers zou inkomensafhankelijk moeten worden. Daarvoor pleit FNV-bestuurder en pensioenexpert Gijs van Dijk in een interview in Het Financieele Dagblad dat vrijdag wordt gepubliceerd.

De vakbondsman stelt voor om hogere inkomens bij hetzelfde premiepercentage minder pensioen te laten opbouwen en lagere inkomens juist meer. "Op dit moment subsidieert bij sommige fondsen de vuilnisman de hoogleraar", stelt Van Dijk, die daarbij opmerkt dat mensen met lagere inkomens gemiddeld wel korter leven.

In Den Haag is de politiek al een tijd bezig met nadenken over hoe het hele Nederlandse pensioenstelsel op de schop gegooid kan worden. Het idee dat de FNV'er nu oppert, moet echter zonder verdere wetswijzigingen ingevoerd kunnen worden.

FNV pleit voor inkomensafhankelijk pensioen
FNV pleit voor inkomensafhankelijk pensioen (Foto: ANP)

Clooney bijna halfuur op één knie voor Amal

Het huwelijksaanzoek van George Clooney aan zijn vrouw Amal duurde erg lang, onthulde de acteur donderdag in The Ellen DeGeneres Show. De 54-jarige acteur zat bijna een halfuur op één knie omdat de mensenrechtenadvocaat maar niet doorhad dat ze ten huwelijk werd gevraagd.

George had de speciale avond goed gepland. Hij had gekookt voor Amal en een romantisch muziekje klonk op de achtergrond. De diamanten ring had de Ocean's Eleven-ster verstopt in een laatje achter zijn geliefde. Toen hij haar vroeg een aansteker te pakken, zag ze de ring liggen.

"Ze zei: 'het is een ring'. Alsof iemand het daar per ongeluk een keer had achtergelaten. Ik weet het niet. En ik probeer allerlei gezichtsuitdrukkingen te maken", herinnert Clooney zich. "Ik ging op één knie en ik zei dat ik me niet kon voorstellen de rest van mijn leven zonder haar door te brengen. En zij bleef maar naar die ring kijken. Toen keek ze naar mij en riep uit: 'oh mijn God!'."

25 minuten
De acteur vervolgt: "Uiteindelijk zei ik letterlijk: 'luister, ik hoop dat het antwoord 'ja' is, maar ik heb wel een antwoord nodig. Ik ben 52 en straks begeeft mijn heup het." Gelukkig voor George zei Amal toen volmondig ja. "Aan de hand van de playlist weten we dat het aanzoek 25 minuten duurde."

Clooney onthulde dat hij na een halfjaar daten al wist dat hij voor de rest van zijn leven bij Amal wilde blijven. Het stel verloofde zich in april 2014. In september van dat jaar stapten ze in het huwelijksbootje in Venetië.

Clooney bijna halfuur op één knie voor Amal
Clooney bijna halfuur op één knie voor Amal (Foto: BuzzE)

Mysterie rond gratis gsm's FOK!kers opgelost

Een groot mysterie deze week op het FOK!forum. Verschillende FOK!kers melden van een onbekende een gratis gsm te hebben ontvangen.

"Bij mijn schoonvader is gisteren een pakketje bezorgd en daar zit een goedkope mobiele telefoon in", vertelt murp. "Ook zit er een karton gedrukte ansichtkaart in met de tekst: 'With Compliments en op de achterkant 'We hebben goed nieuws. U wordt morgen gebeld, zet uw telefoon niet uit'".

En niet alleen murp heeft een gratis telefoon gekregen, ook Lavenderr heeft hetzelfde, goedkope, toestel ontvangen. Het verhaal van Hierdekerstman is echter nog iets gekker. Deze FOK!ker heeft namelijk een heuse Nokia gekregen, met een simkaartje van Telfort erbij. Alleen heeft Hierdekerstman daarnaast ook een welkomst-sms gehad.

Update 22.00 uur:
Het mysterie lijkt te zijn opgelost. FOK!ker 111210 meldt zojuist dat zijn vriendin is gebeld op het gratis toestel. "Een of andere verkoper die dr probeerde over te halen om te gaan beleggen in een vaag project", aldus de FOK!ker. "Gratis festival telefoontje met 5,- beltegoed dus!" Wat een anti-climax

gsm murpDe telefoon van murp


Voor meer foto's en alle informatie, bezoek het topic!

Saudi-Arabie bereid tot inzet grondtroepen tegen IS

Saudi-Arabië is bereid grondtroepen naar Syrië te sturen, als de internationale coalitie die tegen de beweging Islamitische Staat (IS) vecht dat doet. Dit zei de Saudische minister van Defensie, generaal Ahmed Asseri, donderdag tegen de nieuwszender al-Arabiya.

Saudi-Arabië is bereid deel te nemen aan elke operatie op de grond tegen IS, aldus de generaal. De internationale coalitie tegen IS, waar Nederland deel van uitmaakt, wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. De coalitie bestookt de soennitische extremisten van IS vanuit de lucht.

Riyad bereid tot inzet grondtroepen tegen IS
Riyad bereid tot inzet grondtroepen tegen IS (Foto: ANP)

Rossi: "Ik denk dat Stoner wil gaan racen"

Doet ie het of doet ie het niet. Het gaat al maanden op voor Casey Stoner. De comeback van de Australische motorcoureur op het asfalt houdt de gemoederen flink bezig. Stoner, tweevoudig wereldkampioen in de MotoGP, keerde afgelopen week terug op het circuit tussen zijn oude rivalen en benadukte nogmaals dat hij alleen terug is om te testen voor zijn grote liefde Ducati. "Ik heb geen intentie om te gaan racen," zei hij eerder deze week. "Het was leuk om weer te rijden en data te verzamelen, maar ik kijk liever toe vanaf de zijlijn dan dat ik zelf race."

Toch blijft de mogelijke terugkeer van Stoner de gemoederen in de racerij bezig houden. Recent verklaarde Jorge Lorenzo al dat hij denkt dat Stoner met een paar wildcards deel zal nemen aan enkele races voor Ducati. Valentino Rossi sluit zich daarbij aan. "Ik denk dat Casey wil racen, maar we moeten afwachten of dat zal gebeuren," stelt de Italiaan. "Het was goed om de laptimes te zien met de namen van Lorenzo, Rossi, Marquez, Pedrosa en Stoner op het scherm. Dat is goed voor het kampioenschap, al was het niveau was al heel hoog. Stoner heeft nog meer potentie dan dat we zagen, maar hij was toch al heel snel." 

Snel was hij zeker, Stoner eindigde de testdagen als snelste Ducati-rijder, en dat na zoveel jaren afwezigheid. "Hij is een ongekende coureur en waarschijnlijk de snelste van het afgelopen decennium," vindt Cal Crutchlow. "Hij en Marc Marquez zijn pure snelheid. Ik had dan ook niet verwacht dat Casey iets van zijn snelheid verloren zou zijn. Hij heeft zijn hele leven op motoren gereden en is een natuurtalent. Stel je voor dat hij nog drie of vier keer gaat testen en dan gaat racen. Dan doet hij meteen mee. Dat garandeer ik. Het was goed om hem terug te zien."

De snelheid van Stoner viel ook Lorenzo op. "Snelste Ducati-coureur, niet slecht na al die jaren," vindt de Spaanse wereldkampioen. "Natuurlijk is Sepang één van de favoriete banen van Casey, maar Iannone is niet langzaam. Dat is één van de snelste rijders en hij staat er achter. Andrea Dovizioso is heel ervaren en altijd goed op Sepang, maar staat er ook achter. Dat laat zien dat Stoner zijn snelheid heeft behouden."

Rossi: "Ik denk dat Stoner wil gaan racen" (Pro Shots / Dppi)
Rossi: "Ik denk dat Stoner wil gaan racen" (Pro Shots / Dppi)

Man (22) neukt 400 vrouwen en heeft spijt

Benny James heeft het leven waar menigeen alleen maar van kan dromen. De 22-jarige Londenaar heeft al meer dan vierhonderd vrouwen geneukt, maar nu gedraagt hij zich als een jankerd. De Don Juan heeft namelijk spijt van al zijn avontuurtjes.

De jongeman in kwestie heeft een zeer succesvol Twitteraccount, met ruim 91.000 volgers. Hier twittert hij over seks en meer belangrijke zaken. Zijn volgsters staan in de rij om met hem de koffer in te duiken.

So far so good, maar Benny heeft echter spijt als haren op zijn zak. De dames zijn namelijk alleen maar uit op seks. Een standvastige relatie zit er dan ook niet in.

"Alleen al dit jaar heb ik zes verschillende vrouwen geneukt", vertelt hij. "En met slechts eentje heb ik het een week volgehouden. Ik ga het nu kalmer aan doen. Ik doe er nu nog maar twee per week."

"Ik kijk naar hen en alles wat ze van me willen, is seks", jankt hij. "Al zijn ze zo knap als Rihanna, het doet me niets meer. Seks begint te vervelen."

De Engelsman is er nu wel klaar mee. Hij baalt ervan als lustobject te worden gezien. Hij wil nu eindelijk weleens een gezinnetje stichten, zo besluit hij.

Hieronder een paar foto's van zijn veroveringen. Die zijn boeiender dan de kerel in kwestie zelf.

Xess Xava lijkt sprekend op vader Wesley

Xess Xava lijkt als twee druppels water op zijn vader Wesley Sneijder. Hij is namelijk al bijna net zo groot als papa (red.) De voetballer plaatste een foto op Instagram van zichzelf als baby en zijn zoontje van bijna vier maanden.

"Ik als baby aan de linkerkant en mijn zoon Xess Xava aan de rechterkant", schreef de trotse vader bij het zwart-witkiekje. "Hij is mijn leven."

Eind december toonde Wesley zijn zoontje voor het eerst aan de wereld via Instagram. "Ik voel me echt de gelukkigste man op aarde. Ik ben zo dankbaar", schreef Wesley toen bij de foto waarop hij zijn zoontje in zijn armen heeft. Yolanthe keerde in januari terug op Instagram, na een afwezigheid van meer dan tien maanden.

Yolanthe Sneijder-Cabau beviel halverwege oktober van hun eerste kindje. Wesley heeft ook al een zoontje uit een vorige relatie.

 

Me as a baby on the left with my son Xess Xava on the right! 👌👀👶 He's my life..

Een foto die is geplaatst door Wesley Sneijder (@sneijder10official) op4 Feb 2016 om 3:17 PST

Syrië krijgt gratis geld: 9 miljard

Op de donorconferentie voor Syrië is donderdag in Londen een enorm bedrag voor de slachtoffers van de burgeroorlog toegezegd. De deelnemers hebben samen meer dan 10 miljard dollar (rond de 9 miljard euro) over voor hulp aan vluchtelingen in de komende jaren.

De gastheer van de conferentie, de Britse premier David Cameron, zei dat er voor dit jaar alleen al ruim 6 miljard dollar is toegezegd. Dat is echter minder dan de 9 miljard dollar waar de VN en de buurlanden van Syrië om hebben gevraagd.

VN-chef Ban Ki-moon sprak van een record. Nog nooit heeft de wereldgemeenschap in één dag tijd zo veel geld voor een bepaalde crisis toegezegd, aldus Ban Ki-moon.

De Nederlandse premier Mark Rutte was als voorzitter van de EU op de donorconferentie. Hij sprak onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europees president Donald Tusk over de aanpak van de crisis.

Recordbedrag toegezegd voor Syrië
Recordbedrag toegezegd voor Syrië (Foto: ANP)

Kees Tol verlengt contract bij SBS6

Kees Tol heeft donderdagmiddag zijn contract bij SBS6 met drie jaar verlengd. Dat maakte de zender bekend.

Naast de eenmalige uitzending De Uitdaging: Kees en Kees in actie dat binnenkort te zien is, blijft Kees regelmatig achter de Shownieuws-desk plaatsnemen.

"SBS voelt voor mij inmiddels aan als een vertrouwd nest. Ik ben blij dat ik hier de komende jaren door kan gaan met een aantal nieuwe projecten. Maar eerst ga ik hard aan de slag voor De Uitdaging: Kees en Kees in actie. Aankomende maandag reis ik af naar Tanzania om me in te zetten voor dit mooie programma", aldus Kees.

Directeur Televisie Peter Lubbers is ook erg blij met de contractverlenging. "Kees is de afgelopen jaren uitgegroeid van een aanstormend talent naar een tv-personality en een van de gezichten van Shownieuws. Wij willen de komende jaren met hem verder bouwen, ook met een nieuw amusementsprogramma waarover we binnenkort meer kunnen zeggen.''

Kees Tol verlengt contract bij SBS6
Kees Tol verlengt contract bij SBS6 (Foto: BuzzE)

Ibrahimovic vermaakt zich prima op de bank

Nadat Paris Saint-Germain gisteren de 3-1 maakte tegen Lorient was het tijd voor Zlatan Ibrahimovic om gewisseld te worden. De 'oude'-meester kreeg rust. Maar geen zorgen, op de bank vermaakte Ibrahimovic zich prima ten koste van Zoumana Camara, ex-ploeggenoot en nu lid van de technische staf. Het is overigens niet de eerste keer dat Ibra streken uithaalt op bank. Eerder fopte hij al de verzorger van PSG.

Zo fopte Ibrahimovic de verzorger van PSG, hij liet hem geloven dat hij snel het veld op moest voor een blessurebehandeling (Bron: YouTube)

FOK!film op het IFFR: American Arthouse

FOK!film doet opnieuw zijn best om de kleinere filmpjes onder de man te brengen, door verslag te doen vanaf het IFFR. In verband met privédrukte van de verslaggever van dienst moet de redactie kiezen uit een lager aantal films, maar dat betekent niet per se dat de kwaliteit van het verslag hieronder lijdt. In dit eerste verslag films van twee Amerikaanse filmhuisregisseurs, waarbij vooral Green Room een enorme FOK!-aanrader is.

Ken Masters krijgt introductie voor Street Fighter V

Capcom is bijna klaar voor de release van Street Fighter V, dus ze zijn begonnen met het introduceren van alle vechtersbazen in de vechtgame. Ze starten met een oude bekende: Ken Masters.

Street Fighter V krijgt in totaal zestien speelbare personages wanneer het uitkomt. Met oude bekenden zoals Ryu, Ken, Chun-Li en Cammy, maar ook de nieuwe personages Necalli, R. Mika, F.A.N.G., Laura, Karin en Rashid. Later dit jaar komen daar zes vechters bij, namelijk Alex, Balrog, Guile, Ibuki, Juri en Urien.

Street Fighter V komt 16 februari uit op PlayStation 4 en pc.


ACM handhaaft boete voor KPN

KPN heeft voorlopig zonder succes een vorig jaar door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) opgelegde boete van 2 miljoen euro aangevochten. De bezwaren van het telecomconcern zijn ongegrond, liet de toezichthouder donderdag weten.

KPN kreeg de boete omdat het zijn plicht had verzaakt om concurrenten die gebruikmaken van het KPN-netwerk vooraf te informeren over de diensten die het aanbood aan eigen klanten. De concurrentie moet door die verplichting tijdig de kans krijgen om een vergelijkbaar aanbod te doen.

De aangevochten boete betrof een glasvezeltechniek waarmee beter internet en televisie kan worden aangeboden. Hier zou KPN van 2009 tot en met 2012 de fout in zijn gegaan. Een woordvoerster van KPN liet donderdag weten dat het bedrijf het nog altijd niet eens is met de lezing van de ACM en de hoogte van de boete. KPN gaat daarom in beroep.

Naast deze boete van 2 miljoen euro kreeg KPN destijds een boete van 6 miljoen euro voor vergelijkbare misstanden in de periode 2009-2013 bij de zakelijke dienst 'ISDN Lijnbewaking'. Hier tekende KPN ook bezwaar tegen aan, in die procedure is nog geen besluit genomen.

ACM handhaaft boete voor KPN
ACM handhaaft boete voor KPN (Foto: ANP)

Brazilië stelt zika door bloedtransfusie vast

In Brazilië is een geval van zikavirusinfectie vastgesteld dat is veroorzaakt door een bloedtransfusie. Dit hebben de gezondheidsautoriteiten in de zuidelijke stad Campinas donderdag gemeld.

Een patiënt met schotwonden kreeg in april 2015 meerdere malen bloed en een van de donoren was een drager van het zikavirus. De patiënt is uiteindelijk bezweken aan zijn schotwonden en niet aan het virus. De autoriteiten dringen er nogmaals bij bloedbanken op aan mensen die zijn besmet met het zikavirus of dengue (knokkelkoorts) geen bloed te laten geven zolang die niet minstens een maand lang helemaal genezen zijn.

Het gevreesde zikavirus wordt voor zover bekend vooral overgebracht door een bepaald soort mug. Dinsdag stelden medici in Texas dat daar iemand is besmet door geslachtsgemeenschap met een drager die in Venezuela was geweest. De overdracht via bloed baart nu nog meer zorgen over het virus. Dat is vooral een groot gevaar voor ongeboren baby's bij zwangere slachtoffers van het virus.

Brazilië stelt zika door bloedtransfusie vast
Brazilië stelt zika door bloedtransfusie vast (Foto: ANP)

ING en Shell jagen AEX aan

De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag hoger, ondanks teruglopende winsten in de laatste fase van de handelssessie. In Amsterdam werd de AEX aangejaagd door de zwaargewichten ING en Shell. Staalfabrikanten en mijnbouwers deden goede zaken dankzij herstellende prijzen van diverse grondstoffen.

De graadmeter op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 417,94 punten en de MidKap van middelgrote bedrijven won 0,8 procent tot 657,88 punten. De Londense beurs won 1,1 procent en de CAC 40 in Parijs sloot een fractie hoger. De DAX in Frankfurt leverde 0,4 procent in, onder meer door verliezen bij autofabrikanten.

ING wist zijn nettowinst vorig jaar bijna te verviervoudigen tot 4 miljard euro. Dat was te danken aan het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders. De bank was met een plus van 8,9 procent de sterkste stijger achter staalconcern ArcelorMittal (plus 10,7 procent).

De definitieve kwartaal- en jaarcijfers van Shell (plus 4,7 procent) onderstreepten nog maar eens de impact van de sterk gedaalde olieprijzen. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden gaf nogmaals aan er alles aan te doen om de negatieve effecten te dempen. De recordovername van BG, die later deze maand wordt afgerond, ziet hij als een 'springplank' naar groei.

ING en Shell jagen AEX aan
ING en Shell jagen AEX aan (Foto: ANP)

Sigaretten Philip Morris iets minder in trek

Philip Morris International heeft vorig jaar wereldwijd 1 procent minder sigaretten verkocht dan in 2014. De winst en omzet gingen daarbij omlaag, maakte het bedrijf dat buiten de Verenigde Staten merken als Marlboro, L&M en Chesterfield verkoopt donderdag bekend.

Philip Morris verkocht vorig jaar ruim 847 miljard sigaretten in ongeveer 180 landen. De kleine afname ten opzichte van 2014 kwam vooral door krimp in Azië en Latijns-Amerika. Onder meer in Zuid-Korea, Argentinië, Brazilië en Mexico liepen de verkopen terug. De Europese markt bleef nagenoeg stabiel. Dalende verkopen in onder meer Griekenland en Italië werden daarbij gecompenseerd door groei in Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Het concern zag de omzet met 10 procent dalen, naar bijna 27 miljard dollar. Dit kwam vooral door ongunstige wisselkoerseffecten. Bij constante koersen werd een plus van 6 procent gerealiseerd. De nettowinst ging met 8 procent omlaag naar 6,9 miljard dollar.

De merken van Philip Morris worden in de VS verkocht door het voormalige moederbedrijf Altria.

Sigaretten Philip Morris iets minder in trek
Sigaretten Philip Morris iets minder in trek (Foto: ANP)

Terug naar de basics in Far Cry Primal

Ubisoft heeft een live-action trailer gemaakt voor Far Cry Primal, waarin we terug in de tijd gaan als het gaat om oorlog. Van de hudige moderne techniek naar de de tijd van Napoleon en flits, we staan in de oertijd oog in oog met een sabeltandtijger.

In Far Cry Primal gaan we het gevecht aan met andere stammen, maar ook grote en bloeddorstige beesten die op deze aardkloot ooit rondgelopen hebben. Dit keer hebben we geen uzi om ons te helpen, maar moeten we het doen met zelfgemaakte wapens zoals pijl en boog en andere basic wapens.

Far Cry Primal is verkrijgbaar vanaf 23 februari 2016 voor PlayStation 4 en Xbox One. Vanaf 1 maart 2016 is de game eveneens verkrijgbaar voor pc.

NIS America brengt Odin Sphere Leifthrasir naar Europa

NIS America brengt het spel Odin Sphere Leifthrasir voor PlayStation 4, PlayStation 3 en PlayStation Vita ook uit in Europa. In juni kunnen we aan de gang met deze HD-remake van de PlayStation 2-game.

Het verhaal gaat over het koninkrijk Valentine, dat ooit het machtigste land op het continent Erion was. Het volk kreeg hun voorspoed door het gebruik van de magische Crystallization Cauldron. De ketel werd op een nacht vernietigd en daardoor zagen andere landen hun kans om Valentine binnen te vallen en de ketel naar hun land te krijgen om het weer op te lappen. Is het einde nabij zoals de Voorspelling aangaf?

Odin Sphere Leifthrasir is een 2D-sidescrolling action RPG, vol met Noorse mythologie. Het spel is een complete HD-remake van de PlayStation 2-game Odin Sphere van de ontwikkelaar Vanillaware, het team dat eerder Dragon's Crown en Muramasa: The Demon Blade uitbracht.

Mirror's Edge Catalyst krijgt een closed bèta

Electronic Arts heeft een closed bèta voor Mirror's Edge Catalyst in de planning staan. Daarnaast heeft de uitgever een verhaaltrailer uitgebracht, die hieronder te zien is.

De bèta is er voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een datum wanneer de testfase te spelen is, is nog niet bekendgemaakt. Het enige dat we weten is dat je EA Origin nodig hebt om mee te doen en dat je je hier kunt inschrijven. Meer over het spel is in onze preview te lezen.

Mirror's Edge Catalyst komt 24 mei uit.

Chinese topatletes: "Gedwongen staatsdoping bracht ons records"

Chinese topatletes in de jaren '90 hebben massaal doping gebruikt. Dat is al jaren een publiek geheim, maar dit keer lijkt er een beschuldigende brief op te zijn gedoken van de hand van niemand minder dan een aantal van de atletes zelf, waaronder voormalig olympisch kampioene Wang Junxia.

In 1995 schreven Wang en andere atletes van trainer Ma Junren een brief naar journalist Zhao Yu. Deze brief bevatte flinke onthullingen, maar jarenlang trad niemand - inclusief Zhao - er mee naar buiten. Wang schreef destijds onder meer dat zij en haar teamgenotes gedwongen werden om grote doses doping te gebruiken.

Vooral op de Nationale Spelen van 1993 werden schier onmogelijke prestaties neergezet door de atletes van trainer Ma, die gezamenlijk ook wel 'Ma's leger' genoemd werden. Wang zelf zette in enkele dagen tijd wereldrecords neer op de 3000 en 10.000 meter, tijden die tegenwoordig nog altijd zelfs niet benaderd zijn. Naast de wereldtitel op de 10 kilometer in 1993 pakte ze op dezelfde afstand olympisch zilver in 1996 en goud op de 5 kilometer.

In de brief vertelt ze hoe veel atletes binnen het team de gedwongen doping probeerden te omzeilen, door pillen bijvoorbeeld stiekem in de prullenbak te gooien. Trainer Ma begon echter zelf de atletes te injecteren met doping en dus was er geen ontkomen meer aan. De brief werd in totaal ondertekend door negen topatletes, goed voor diverse records en titels.

"We zijn mensen, geen dieren", valt in de brief te lezen. "Hij (Ma) heeft ons jarenlang tot het gebruik van doping gedwongen. Onze gevoelens over het naar buiten brengen van zijn daden zijn gemengd en ingewikkeld. We zijn bezorgd dat we de eer van ons land schade toebrengen en dat we de waarde omlaag halen van de gouden medailles waar we ook gewoon heel hard voor gewerkt hebben", gaat het verder.

De South China Morning Post heeft bij wereldatletiekbond IAAF navraag gedaan over mogelijke acties. De bond zegt een team opgezet te hebben om de onderzoeken of de brief echt is. "Dat moet de eerste actie van de IAAF zijn", aldus woordvoerder Chris Turner. "Wij hebben de Chinese atletiekbond daarom om hulp gevraagd in deze zaak."

Als atleten zelf bekennen kan IAAF altijd actie ondernemen. Na advies van de medische- en antidopingcommissie van de atletiekbond kunnen records en titels eventueel ook afgenomen worden. Ma's Leger zette in de jaren '90 een hele sloot aan records neer en dus kan dat nogal wat gevolgen hebben voor de atletiek, met name bij de vrouwen op de afstanden van 1500 meter en verder.

Ma zelf heeft het overigens altijd bij een andere verklaring voor het succes gehouden: zijn intensieve trainingsregime, een verbod op lange haren en romantische afspraakjes en zijn onder atletiekfans tot cultstatus verheven 'magische elixer van schildpaddenbloed en tot poeder vermalen zeepaarden'. De rest van de wereld heeft deze verklaring begrijpelijkerwijs zelden tot nooit geloofd.

Ferraribaas: "Laatste nieuws over Schumacher niet goed"

Over de toestand van voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher wordt via officiële kanalen weinig losgelaten maar soms komt er toch wat nieuws naar buiten. Deze keer heeft Ferraribaas Luca Montezemolo voorzichtig wat laten weten. "Het laatste nieuws dat ik over Michael Schumacher heb gekregen, is helaas niet goed", ze vertelde Di Montezemolo vandaag. Veel meer wilde hij er niet over vertellen.

"Het leven is vreemd", aldus de Italiaan. "Hij was een geweldige coureur en heeft maar één ongeluk gehad met Ferrari in 1999." Zo besloot hij over Schumacher die in december 2013 in een coma belandde na een skiongeluk. Daarbij liep Schumi een hersenbeschadiging op. Inmiddels wordt de voormalig wereldkampioen verpleegd in zijn huis in Zwitserland.

De woordvoerder van de familie Schumacher wil niet op de uitspraken van Di Montezemolo reageren.

Ferrari-baas: "Laatste nieuws over Schumacher niet goed" (Pro Shots / Action Images)
Ferraribaas: "Laatste nieuws over Schumacher niet goed" (Pro Shots / Action Images)

Trailer: Me Before You

De Mother of Dragons laat zich van haar meer romantische kant zien in de trailer voor Me Before You, een romantisch drama gebaseerd op het gelijknamige boek van Jojo Moyes. 

Emilia Clarke (Game of Thrones) speelt de rol van het dorpsmeisje Louisa Clark. Haar leven verandert plotsklaps, wanneer zij wordt ingehuurd om de zorg op zich te nemen voor Traynor (Sam Claflin, The Hunger Games), een jongeman die gehandicapt is geraakt door een motor ongeluk.

Naast Clarke en Clafin zijn ook Jenna Coleman en Charles Dance te zien in de film, die vanaf 16 juni in de bioscopen te zien is.

Nieuwe trailer voor Ice Age: Collision Course

Die Scrat. Wat een eikeltje is het toch. Hij lijkt weer voor de nodige problemen te zorgen in de nieuwe Ice Age, waarvoor inmiddels de tweede trailer uit is.

Zoals we bij de eerste trailer ook al meldden: Scrat’s epische achtervolging van het ongrijpbare eikeltje zorgt er dit keer voor dat hij in de ruimte terechtkomt waarbij hij per ongeluk een kosmische kettingreactie teweegbrengt die de wereld van Ice Age volledig dreigt te veranderen. Om zichzelf te redden moeten Sid, Manny, Diego en de rest van de kudde hun huis verlaten en beginnen aan een reis vol humor en avontuur door nieuwe, exotische landen waarbij ze een groot aantal nieuwe, kleurrijke karakters ontmoeten.

Ice Age: Collision Course is te zien vanaf 13 juli.

Achtpotige Johnny Cash ontdekt

Sinds deze week loopt er in Amerika een vogelspin rond die naar de legendarische zanger en Man In Black Johnny Cash is vernoemd. De Aphonopelma Johnnycashi is een vogelspin met een diepzwarte kleur, die vooral in de omgeving van gevangenissen wordt aangetroffen!

De achtpotige Johnny Cash spin is één van de veertien nieuwe soorten spinnen die biologen in de zuidwestelijke staat Alabama ontdekten. In Amerika leven voor zover bekend nu 29 soorten vogelspinnen.

Nederlands onderonsje halve finale dubbelspel Sofia

Het ATP-toernooi van Sofia kent in het dubbelspel een geheel Nederlandse halve finale. Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof plaatsten zich donderdagochtend in de Bulgaarse hoofdstad voor de beste vier, Robin Haase en Thiemo de Bakker voegden zich daar 's middags ook bij.

De als derde geplaatsten Middelkoop en Koolhof versloegen de Tsjech Lukas Dlouhy en diens Oekraïnse partner Sergey Stakhovsky na twee sets en een supertiebreak: 6-1, 6-7 (7), [10-4]. Voor het team is het pas de tweede keer dat ze op de ATP Tour in de halve finale staan: vorig jaar lukte dat in Bogota, waar ze de finale niet haalden.

De Bakker en Haase boekten een overwinning op het Servische duo Ilija Bozoljac en Viktor Troicki. Ook het tweede Nederlandse duo had een supertiebreak nodig, want na twee sets stond het nog gelijk. Daarin waren ze de Serviërs echter de baas: 4-6, 6-4, [10-6]. De Bakker/Haase en Middelkoop/Koolhof staan voor een plek in de finale tegenover elkaar.

Locarno Festival eert componist Howard Shore

Componist en dirigent Howard Shore zal op het 69e Locarno Film Festival worden geëerd met een Vision Award voor zijn complete oeuvre. De Canadees, die zijn loopbaan dik veertig jaar geleden begon met de legendarische serie Saturday Night Live, is vooral bekend van zijn soundtracks voor de duistere rolprenten van landgenoot David Cronenberg.

Gedurende zijn carrière werkte Shore al met top-regisseurs als Martin Scorsese (After Hours), Jonathan Demme (The Silence of the Lambs), David Fincher (Se7en) en Tim Burton (Ed Wood). Ook won de componist Oscars met zijn muziek voor films als The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring, The Lord of the Rings – The Return of the King en Into the West. Daarnaast won hij tot nu toe al een drietal Golden Globes en 4 Grammy Awards.

Het 69e Locarno Film Festival zal van 3 tot 13 augustus plaatsvinden.

'Manchester United bood 190 miljoen voor Neymar'

Manchester United was de club die maar liefst 190 miljoen euro op Barcelona-aanvaller Neymar heeft geboden, zo onthult de vader van de Braziliaan. Neymar senior laat in gesprek met Esports Cope weten dat Manchester United afgelopen zomer heel ver wilde gaan om zijn zoon naar Old Trafford te halen. The Red Devils hadden het duizelingwekkende bedrag van 190 miljoen euro over voor de komst van Neymar.

"Manchester United is de club die 190 miljoen euro heeft geboden", zegt de vader en tevens zaakwaarnemer van de Barcelona-ster. De gelimiteerde afkoopsom was dus geen probleem voor United, maar uiteindelijk kwam het niet van een transfer. "Men hoeft zich niet druk te maken, want mijn zoon is hier gelukkig", zegt Neymars vader over Barcelona. "Hij heeft nog een contract voor twee seizoenen."

De vader van Neymar moest deze week net als zijn zoon voor de Spaanse rechtbank verschijnen inzake een belastingfraudezaak, maar daarover maakt hij zich weinig zorgen. "We zijn heel kalm en optimistisch. Het enige dat we hebben gedaan is de waarheid vertellen."

Anti-feministische versiergoeroe cancelt evenementen na ophef

'Neo-masculinisten' die zaterdagavond gewapend met versiertips hoopten te gaan scoren bij de vrouwtjes zijn weer op zichzelf aangewezen. Daryush Valizadeh alias Roosh V heeft de internationale ontmoetingsdag van zijn omstreden organisatie Return of Kings gecanceld.

Valizadeh laat weten de veiligheid en privacy van zijn volgelingen niet langer te kunnen garanderen, schrijft de BBC. In Nederland waren er ontmoetingspunten op het Spui te Amsterdam en op het Neude in Utrecht gepland. In Amsterdam zouden tegenstanders een 'bekogelingsprotest' hebben willen organiseren.

De zogenaamde pickup-artist schreef een aantal versierboeken, waaronder Bang: The Pickup Bible That Helps You Get More Lays. Hij veroorzaakte vorig jaar ophef met zijn oproep om verkrachting op privéterrein te legaliseren om vrouwen 'oplettender' te maken, maar dit was volgens Valizadeh satirisch bedoeld. Ook zou hij vinden dat vrouwen geen stemrecht zouden moeten hebben, omdat hun waarde met name wordt bepaald door vruchtbaarheid en schoonheid.

Tegenstanders worden door Valizadeh steevast voor homo uitgemaakt. Maar zijn website had de afgelopen week een verdubbeling van het aantal bezoekers. Volgens sommigen is Valizadeh dan ook niet veel meer dan een ordinaire trol.

Fractievoorzitter PVV Limburg stapt op

Michael Heemels stapt op als fractievoorzitter van de PVV in Limburg en als Statenlid. Dat heeft hij donderdag in een schriftelijke verklaring aan nieuwssite 1Limburg laten weten.

Heemels geeft in de verklaring als reden dat er binnen zijn eigen fractie getwijfeld wordt aan zijn integriteit en functioneren. 'Ik kan mij daar niet tegen verdedigen en wil niet de dupe worden van verdere beschadiging van mij als persoon', zegt Heemels.

De fractievoorzitter kwam onlangs in opspraak na mediaberichtgeving. Hij zou onder meer zeer hoge bedragen hebben overgemaakt naar een fractiemedewerker.

Fractievoorzitter PVV Limburg stapt op
Fractievoorzitter PVV Limburg stapt op (Foto: ANP)

Geen actieve rol Brein in aanpak downloaders

Stichting Brein is niet van plan om een actieve rol te spelen in het aanpakken van individuele Popcorn Time-gebruikers. De piraterijbestrijder laat dat over aan de betrokken partijen en geeft zelf de voorkeur aan een voorlichtingstraject.

"Het is zo dat we rechthebbenden voorlichten over de drempels die er zijn bij een dergelijke aanpak en wat daar allemaal bij komt kijken", legt directeur Tim Kuik uit tegenover Entertainment Business. "Brein is dan ook niet betrokken bij voorbereiding van dergelijke zaken; deze partijen huren zelf hun IT-experts en advocaten in."

Volgens Kuik staat het water bij verschillende rechthebbenden al tot hun lippen. "Zij willen, net zoals in Duitsland, schadeclaims indienen bij illegaal downloadende eindgebruikers. En dat gaat ook gebeuren", verwacht hij.

Torrents time is een webversie van het populaire Popcorn time. Hier kun je films en series op eenvoudige wijze streamen. Eind vorig jaar werd bekend dat een groep Nederlandse producenten en distributeurs gezamenlijk naar de rechter stapt om de staat aansprakelijk te stellen voor de schade die de filmsector lijdt door illegaal downloaden.

Geen actieve rol Brein in aanpak downloaders
Geen actieve rol Brein in aanpak downloaders (Foto: BuzzT)

Wall Street blijft in de ban van olie

De Amerikaanse aandelenmarkten stonden donderdag aan het begin van de handelssessie lager. De sterk schommelende olieprijzen dicteerden de handel op Wall Street, waar de opmerking van de Britse centrale bank dat de wereldeconomie verder is verzwakt, niet in goede aarde vielen.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 16.322 punten. De S&P 500 verloor 0,3 procent tot 1907 punten en de Nasdaq daalde 0,5 procent tot 4484 punten.

Een dalende dollar trok een wissel op de olieprijzen, die in de aanloop naar de handelsaanvang een eerdere winst inleverden om vervolgens weer op te lopen. Volgens handelaren wordt in de oliemarkt ook flink gespeculeerd over de bereidheid van OPEC om met grote niet-leden te gaan praten om de prijsdalingen te stoppen.

ConocoPhillips (min 0,3 procent) verlaagde zijn dividend nadat het oliebedrijf in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers was beland. Ook snijdt het concern verder in zijn investeringsbudget vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden.

Wall Street blijft in de ban van olie
Wall Street blijft in de ban van olie (Foto: ANP)

'Geen asielstatus na bepaalde delicten'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) gaat bekijken of bepaalde delicten een reden kunnen zijn om een asielzoeker af te wijzen. Nu kan een verblijfsvergunning ook geweigerd worden na een ernstig misdrijf, maar alleen als de betrokkene daarvoor een straf is opgelegd van minimaal zes maanden cel.

Dijkhoff zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij wel wat ziet in Duitse plannen. Ongeacht de opgelegde straf kan iemand dan afgewezen worden als bewezen is dat hij of zij zich schuldig heeft gemaakt aan de benoemde delicten. Als voorbeeld denkt Dijkhoff aan moord of zedendelicten. Voor moord is de straf veelal hoger dan zes maanden maar voor zedendelicten is dat nog niet zo duidelijk.

Dijkhoff had al besloten om de strafnormen te verlagen waardoor criminele vluchtelingen eerder worden afgewezen.

'Geen asielstatus na bepaalde delicten'
'Geen asielstatus na bepaalde delicten' (Foto: ANP)

Stem van Daffy Duck en Bugs Bunny overleden

De Amerikaanse acteur, komediant en stemacteur Joe Alaskey is gisteren op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Alaskey was het meest bekend als de stem van beroemde Looney Tunes karakters als Bugs Bunny, Daffy Duck en Tweety Bird.

Van 1990 tot 1995 was de Amerikaan te horen in de reeks Tiny Toon Adventures. Ook was Alaskey te horen in games als Lego Batman 3: Beyond Gotham, Dark Seduction en Tom And Jerry: Spy Quest. Als acteur had Alaskey van 1987 tot 1991 een hoofdrol in de sitcom Out Of This World. Ook was hij te horen als de stem van Richard Nixon in de film Forrest Gump (1994) en sprak hij de stem van Yosemite Sam in voor de cultfilm Who Framed Roger Rabbit (1988).

Ziekte houdt Anderson uit Premier League Darts

Darter Gary Anderson heeft zich voor vanavond af moeten melden voor de openingsavond van de Premier League. De wereldkampioen en titelverdediger is ziek. Hij heeft last van een luchtweginfectie en kan daardoor niet in actie komen. 

Het gevolg is dat Michael Smith nu tweemaal in actie zal komen. Als eerste speelt hij zijn reguliere wedstrijd tegen Peter Wright en later op de avond zal hij aantreden tegen Adrian Lewis als vervanger van Anderson. De partij tussen Lewis en Anderson zal nu op een ander moment worden ingehaald. 

In Leeds zullen ook Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld in actie komen. Mighty Mike speelt tegen James Wade. Van Barneveld neemt het in de dartklassieker op tegen Phil Taylor. Het darten begint vanavond om 20.00 uur en is live te zien bij RTL7

Doom komt in mei uit

Bethesda kondigt aan dat Doom vanaf vrijdag 13 mei 2016 wereldwijd verkrijgbaar zal zijn voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Het spel wordt ontwikkeld door de Doom-veteranen van id Software.

Mocht je de onder een tektonische plaat hebben geleefd, in Doom strijd je tegen demonen. Vele oude bekende wapens komen weer terug, met natuurlijk de BFG-9000 als meest krachtige wapen. Maar zonder kettingzaag zou het ook geen Doom zijn. Door de snelle gameplay wordt het weer vechten, rennen en springen om te overleven. Door de nieuwe game-editor, SnapMap genaamd, kunnen spelers content maken en delen met de rest van de spelers.

Bethesda heeft ook de Doom Collector's Edition onthuld. Deze is gecreëerd in samenwerking met TriForce, en bevat een exclusief 12” groot verzamelbeeldje van een van de games meest iconische demonen: de Revenant. Gemodelleerd naar de in-game 3D-bestanden, staat de demonische Revenant op een met LED-verlichte basis met intern een traag draaiende turbine uit de UAC-faciliteit van op Mars. Daarnaast krijg je een metal case om het spel in te stoppen mocht je het uit de console of pc halen. De Doom Collector's Edition kost € 129,99.

Spelers die de Collector’s Edition of de standaard editie pre-orderen, krijgen de Demon Multiplayer Pack. Daarin zit een unieke demonen pantserset met drie skin variaties. Je krijgt zes extra metaalkleuren en id-logo patronen om op wapens en pantsers te zetten en je krijgt er een set van zes Hack Modules erbij. Dit zijn eenmalig te gebruiken items die je van een boost voorzien tijdens multiplayer-wedstrijden.

Doom Collector's Edition

Saoedische blijkt man, naait man in de kont

De politie van de Saoedi-Arabische stad Jeddah is naarstig op zoek naar een geile travestiet. De beste man had zich voorgedaan als vrouw, om vervolgens een andere kerel te verkrachten.

De bizarre zaak kwam aan het licht via YouTube. De verkrachter had namelijk zijn daad gefilmd en de beelden op de filmpjessite gezet.

De verkrachter deed al die tijd of hij een vrouw was en lokte het slachtoffer mee naar zijn flat. Vervolgens werd de arme man op brute wijze verkracht. Hierna 'schepte de dader op over zijn daden zonder rekening te houden met de gevoelens van het slachtoffer', aldus de politie.

'Maak hulp bij zelfdoding niet mogelijk'

Maak het niet mogelijk om iemand te helpen bij zelfmoord, wanneer diegene klaar is met zijn of haar leven en dood wil. Het is niet nodig de wet te veranderen voor hulp bij zelfdoding. Die hulp is nu strafbaar.

Het gaat om heel weinig mensen en de meesten van hen hebben al 'een opeenstapeling van ouderdomsklachten'. Die kunnen neerkomen op 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden'. In zulke gevallen kunnen ze om euthanasie vragen.

Dat concludeert een commissie van wijzen onder leiding van Paul Schnabel. De commissie presenteerde haar advies over 'voltooid leven' donderdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Volgens de leden van de commissie zijn er maar weinig mensen die dood willen zonder dat ze medische problemen hebben.

Eenzaam
De commissie geeft ook adviezen om te voorkomen dat mensen klaar zijn met hun leven: voorkom dat mensen eenzaam worden en vergroot hun zelfredzaamheid.

Het onderzoek kwam er na de zaak rond Albert Heringa. Hij had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. De rechter oordeelde aanvankelijk dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar helemaal vrijgesproken.

Oplossing
De VVD had om het onderzoek gevraagd. Kamerlid Arno Rutte zegt in een reactie dat 'mensen die goed afgewogen, zonder druk of dwang van buiten, tot de conclusie komen dat hun leven voltooid is' een einde aan hun leven moeten kunnen laten maken. D66 is ronduit teleurgesteld. De wet 'biedt geen oplossing voor mensen die klaar zijn met leven', vinden de liberalen. De PvdA wil dat er een oplossing komt 'waarbij iedere Nederlander menswaardig kan sterven'. De SGP noemt het advies juist een belangrijk signaal. "De individualisering van de samenleving eist een hoge tol: mensen slijten hun oude dag soms in grote eenzaamheid. We moeten voorkomen dat ouderen zich moeten verdedigen voor het feit dat zij nog leven", verklaart leider Kees van der Staaij.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is het ook niet eens met de commissie. Volgens de organisatie zijn er veel mensen die worstelen met 'voltooid leven', maar geen opeenstapeling van ouderdomsklachten hebben, en die dus niet in aanmerking komen voor euthanasie.

'Maak hulp bij zelfdoding niet mogelijk'
'Maak hulp bij zelfdoding niet mogelijk' (Foto: ANP)

Best Kept Secret voegt 32 nieuwe namen toe

Best Kept Secret heeft donderdag 32 namen toegevoegd aan het affiche voor de vierde editie van het festival. Onder anderen Christine and the Queens en Band of Horses zijn in juni in Hilvarenbeek te vinden.

Onder de nieuwe namen zijn verder Jamie XX, Julien Baker, C Duncan, Ásgeir en Blossoms. Eerder maakte het festival bekend dat het onder meer Editors, Beck en Two Door Cinema Club heeft gestrikt. In aanloop naar het festival maakt de organisatie nog meer namen bekend.

Best Kept Secret vindt dit jaar plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni. Dagkaarten voor het festival, dat in het teken staat van nieuwe muziek, zijn vanaf zaterdagochtend te koop. Weekendkaarten zijn al te verkrijgen.

Best Kept Secret voegt 32 nieuwe namen toe
Best Kept Secret voegt 32 nieuwe namen toe (Foto: BuzzE)

'VN: Assange zit zonder rechtsgrond vast'

De internetactivist Julian Assange zit zonder rechtsgrond vast in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat constateert een speciale VN-werkgroep, heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

Assange heeft asiel gezocht in de ambassade, omdat Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. Zweden wil Assange verhoren in een misbruikzaak. Assange was bang dat Zweden hem zou uitleveren aan de Verenigde Staten, die de Wikileaks-oprichter willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.

'VN: Assange zit zonder rechtsgrond vast'
'VN: Assange zit zonder rechtsgrond vast' (Foto: ANP)

Pechtold: motief moord op Els Borst schokkend

D66-voorman Alexander Pechtold noemt het motief van de moord op oud-vicepremier en voormalig D66-leider Els Borst 'schokkend en confronterend'. Verdachte Bart van U. bekende donderdag de moord te hebben gepleegd omdat Borst verantwoordelijk was voor de euthanasiewetgeving.

'Mijn meest bange vermoedens zijn vandaag helaas waarheid geworden. Els is om het leven gebracht vanwege haar maatschappelijk en politiek baanbrekende werk op het gebied van euthanasie. Die gruwelijke werkelijkheid maakt het nog moeilijker haar dood een plek te geven', aldus Pechtold in een verklaring.

De familie van Els Borst laat via D66 weten geen contact te willen met de media.

Pechtold: motief moord op Els Borst schokkend
Pechtold: motief moord op Els Borst schokkend (Foto: ANP)

Miljardenverlies voor Credit Suisse

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in het vierde kwartaal een miljardenverlies geboekt, mede als gevolg van afschrijvingen en voorzieningen voor eventuele juridische kosten. Het financiële concern zet meer vaart achter plannen om kosten te besparen, kondigde het donderdag aan.

Het verlies in het laatste kwartaal van 2015 telde op tot 5,8 miljard Zwitserse frank (5,2 miljard euro), tegen een winst van 691 miljoen frank een jaar eerder. Met name de afdelingen die zich bezighouden met de handel in bijvoorbeeld effecten, grondstoffen en vreemde valuta's presteerden door de verslechterde marktomstandigheden fors minder. Afboekingen ter waarde van 3,8 miljard frank verzwaarden het verlies flink.

Het is voor het eerst sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2008 dat Credit Suisse een jaar afsluit met rode cijfers. Dat blijft niet zonder gevolgen, verzekerde topman Tidjane Thiam in een toelichting aan analisten. De variabele beloningen bij de handelsdivisie gaan met meer dan een derde omlaag. De totale bonuspot is 11 procent kleiner dan vorig jaar.

Credit Suisse mikt tot en met 2018 nog altijd op een bedrag van 3,5 miljard frank aan kostenbesparingen. Wel is een deel van de maatregelen naar voren gehaald. De eerder aangekondigde bezuinigingsplannen gaan ten koste van duizenden arbeidsplaatsen.

Miljardenverlies voor Credit Suisse
Miljardenverlies voor Credit Suisse (Foto: ANP)

Dullaert wil nog door als Kinderombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert wil over zijn eigen schaduw heenstappen en na 1 april aanblijven als waarnemend Kinderombudsman. Bij BNR zei hij donderdag dat de wet voorschrijft dat er een waarnemer benoemd moet worden. "Ik zie met lede ogen aan wat er gebeurt en zet mijn trots opzij". Nationaal ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind vorige maand bekend dat hij Dullaert niet wil voordragen voor herbenoeming.

Dullaert zegt dat er belangrijke dossiers liggen die om behandeling vragen. Volgens hem speelt de problematiek van kindervluchtelingen in Europa daarin een grote rol. Dullaert is ook voorzitter van de Europese Kinderombudsmannen. Als hij doorgaat als waarnemend Kinderombudsman, is er volgens hem voldoende tijd om een opvolger te vinden en in te werken.

Verder zei hij Van Zutphen niets kwalijk te nemen. "Het is gegaan zoals het is gegaan." Van Zutphen heeft tot nu toe in het openbaar niet gezegd waarom hij niet verder wil met Dullaert.

Van Zutphen is sinds april vorig jaar de Nationale ombudsman. Sinds zijn komst heeft hij gekeken naar de organisatie om zijn ambities voor het ambt te realiseren. Woensdag had de Tweede Kamer een besloten overleg met Van Zutphen. De partijen wilden niets zeggen over dat overleg. Van Zutphen zei ook niets. Het gedwongen vertrek van de Kinderombudsman stuit op veel onbegrip. Op de site Petities24.com zijn inmiddels als ruim 20.000 steunbetuigingen binnen voor het aanblijven van Dullaert.

Dullaert wil nog door als Kinderombudsman
Dullaert wil nog door als Kinderombudsman (Foto: ANP)

Verkeersdeelnemers 8 miljoen keer de fout in

In 2015 is er in Nederland bijna 8 miljoen keer een verkeersovertreding geconstateerd. Het ging om te hard rijden, door rood licht knallen, foutparkeren, het niet dragen van een gordel of helm, bellen met de telefoon in de hand tijdens het rijden en fietsen zonder licht.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht verkeer 2015 van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2014 werd er ruim 8 miljoen keer een overtreding geconstateerd, maar dat betekent niet dat we ons vorig jaar iets netter gedroegen. De politiebonden voerden acties voor een betere cao en agenten waren dus af en toe minder actief.

De meeste boetes zijn vorig jaar opgelegd wegens te hard rijden, de meeste verkeersovertredingen zijn geconstateerd op kenteken met behulp van elektronische middelen, zoals trajectcontroles en flitspalen.

Verkeersdeelnemers 8 miljoen keer de fout in
Verkeersdeelnemers 8 miljoen keer de fout in (Foto: ANP)

Hoer vastgezogen op dode klant

Vandaag bereikt ons een bizar bericht uit China. Een hoer is daar namelijk afgevoerd met een brancard, met in zich het lijk van een bejaarde man. De arme drommel is in het harnas gestorven.

Naar verluidt maakte de ouwe baas nog even een nummertje voor hij voorgoed het loodje zou leggen. Helaas werd hem de spanning toch te veel, waarna hij al vleesdammend de pijp uitging.

Helaas voor hem zat de hoer nog bovenop de Chinees. Mogelijk kreeg zij tijdens het standje cowgirl een orgasme, want haar punani trok zich vacuüm om de spelmaspeel van de man in kwestie.

Dankzij dit verschijnsel, het zogeheten 'penis captivus', kreeg zij de dooie niet meer uit haar vagijn. Er zat dus niets anders op dan de ambulance te bellen. Op internet gaan de beelden, waarop is te zien hoe een lijk met bovenop een levende vrouw per brancard wordt afgevoerd, als een tiet over het internet.

'Nederlands-Duitse samenwerking voorbeeld EU'

De "unieke samenwerking" tussen het Nederlandse en Duitse leger is een voorbeeld voor de Europese Unie. Dat zei minister Jeanine Hennis (Defensie) donderdag. In Amsterdam tekenden zij en haar Duitse ambtgenoot Ursula von der Leyen een overeenkomst om de marines van beide landen nauwer te laten samenwerken.

Duitsland wordt medegebruiker van het Nederlandse ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman. Verder komt het Duitse Seebattalion (onder anderen duikers en mijnenexperts) onder bevel van de Nederlandse marine.

Beide landen werken al decennia nauw samen. Al meer dan twintig jaar bestaat het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps. Verder worden de Luchtmobiele Brigade en 43e Gemechaniseerde brigade in Duitse eenheden geïntegreerd. Ook op gebied van luchtverdediging werken beide landen samen.

'Nederlands-Duitse samenwerking voorbeeld EU'
'Nederlands-Duitse samenwerking voorbeeld EU' (Foto: ANP)

'Overheid moet meer doen voor goede scholen'

Schoolbesturen en gemeenten kijken vooral naar elkaar als er een schoolgebouw moet worden opgeknapt. Daarom zou de overheid in actie moeten komen, bijvoorbeeld door wettelijk vast te leggen wie verantwoordelijk is en door "actiever en activerender" te zijn. De Algemene Rekenkamer schrijft dat donderdag in een rapport.

Er zijn ongeveer 10.000 gebouwen voor basisscholen en middelbare scholen. Daar krijgen dagelijks meer dan 2,5 miljoen leerlingen les. Gemeenten en schoolbesturen geven jaarlijks miljarden euro's uit aan huisvesting. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor nieuwbouw en uitbreiding, de schoolbesturen zelf voor het onderhoud. Maar nergens is vastgelegd waar renovatie onder valt. De instanties praten, maar komen er niet altijd uit. Het systeem lokt volgens de Algemene Rekenkamer bovendien uit dat de instanties alleen naar de eigen portemonnee kijken.

'Overheid moet meer doen voor goede scholen'
'Overheid moet meer doen voor goede scholen' (Foto: ANP)

Honderden nieuwe taxibedrijfjes

Honderden zelfstandigen hebben zich in januari laten inschrijven als taxibedrijf, vele malen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel (KvK) donderdag heeft gepubliceerd. Aanleiding is een versoepeling van de regels waaraan taxibedrijven moeten voldoen.

De KvK telde afgelopen maand 654 inschrijvingen van zzp'ers in de taxibranche. Dat zijn er bijna zeventien keer zo veel als in januari 2015. Vooral in de Randstad is sprake van een explosieve groei. Het aantal inschrijvingen van kleine tot middelgrote bedrijven in het taxivervoer verdrievoudigde bijna tot 45.

Sinds 1 januari is het makkelijker een vergunning te krijgen om taxidiensten aan te bieden. Er hoeft niet langer eerst een vakbekwaamheidstest te worden afgelegd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De nieuwe regels moeten helpen de regeldruk in de branche te verminderen.

In totaal werden vorige maand 19.073 nieuwe ondernemingen ingeschreven, 5 procent minder dan een jaar eerder. In twee derde van de gevallen ging het om eenmanszaken. Het aantal bedrijven dat de deuren sloot nam eveneens met 5 procent af. Er waren ruim een vijfde minder faillissementen.

Honderden nieuwe taxibedrijfjes
Honderden nieuwe taxibedrijfjes (Foto: ANP)

'Jatten via contactloze passen vrij simpel'

Het is voor criminelen heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee consumenten contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld te jatten, waarschuwde de Consumentenbond donderdag.

Banken zeiden dat er maatregelen waren genomen om te voorkomen dat er via een contactloze transactie grote bedragen van iemands rekening kunnen worden gehaald. Maar dat systeem is niet waterdicht, heeft de bond ontdekt.

Criminelen die iemands pincode ergens hebben afgekeken, hoeven alleen maar met een speciaal draagbaar pinapparaatje vlak langs iemand te lopen in de winkelstraat. Vervolgens toetsen ze de code in op hun eigen apparaat en de consument is in één keer honderden euro's armer.

'Jatten via contactloze passen vrij simpel'
'Jatten via contactloze passen vrij simpel' (Foto: BuzzT)

Nieuwe mogelijkheden in Zelda: Twilight Princess voor Wii U

Nintendo heeft details bekendgemaakt over de diverse updates en verbeteringen voor The Legend of Zelda: Twilight Princess HD. De titel verraadt natuurlijk al de HD-beelden, maar andere vernieuwingen zijn van meer speltechnische aard, waaronder nieuwe spelmogelijkheden en de Hero Mode.

Spelers kunnen nu de Wii U GamePad heel eenvoudig gebruiken voor toegang tot hun inventaris en de plattegrond, of om Link via het touchscreen in een wolf te veranderen. Spelers kunnen de GamePad ook gebruiken voor toegang tot Miiverse en Miiverse-berichten versieren met tientallen nieuwe Twilight Princess-stempels die overal in Hyrule zijn verstopt. Het is zelfs mogelijk om het spel op de GamePad te spelen, dus los van de tv!

Het nieuwe Ghost Lantern-voorwerp helpt Link dit keer bij zijn missie om de Poe Souls te verzamelen. Wanneer Link de Ghost Lantern draagt, zal deze namelijk gaan gloeien als er een Poe in de buurt is. Ook is het aantal Tears of Light dat Link op verschillende punten in het spel moet verzamelen teruggebracht van 16 naar 12, wat deze verzamelopdrachten een stuk minder lastig maakt.

Wanneer Link Rupees in een schatkist vindt terwijl zijn portemonnee al vol is, keren deze Rupees niet langer terug naar zo’n kist. Spelers zullen sowieso minder snel de grenzen van hun portemonnees bereiken, omdat deze nu meer Rupees kunnen bevatten.

Mocht je nu denken dat het alleen maar makkelijker is geworden, dan is er de Hero Mode. In deze moeilijkere versie van het hoofdavontuur wordt de schade die Link oploopt verdubbeld, en laten vijanden geen harten achter waarmee hij zijn energie kan aanvullen. Daarbij is de wereld ook nog eens gespiegeld, zodat de kerkerontwerpen allemaal zijn omgekeerd.

Wie dat allemaal nog niet uitdagend genoeg vindt, kan de Gandondorf-amiibo in de Hero Mode tegen de Wii U GamePad houden om ervoor te zorgen dat Link vier keer zoveel schade als gebruikelijk oploopt. Dit duurt tot de speelsessie ten einde is.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD is verkrijgbaar vanaf 4 maart als Limited Edition- bundel, inclusief de Wolf Link-amiibo en een audio-cd met een selectie uit de officiële soundtrack van het spel.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

'Terreurverdachten hadden Berlijn in vizier'

BERLIJN (ANP/DPA) - De terreurverdachten die donderdag door de Duitse politie werden gearresteerd, hadden plannen voor een aanslag in het centrum van Berlijn. Volgens de krant Bild hadden ze het voorzien op de drukke Alexanderplatz in de Duitse hoofdstad.

De informatie komt van de onderzoekers. Die verklaarden dat tot actie werd overgegaan omdat de terreurplannen steeds concreter werden.

De Duitse politie deed donderdagochtend invallen op diverse adressen als onderdeel van een grote operatie tegen vier verdachte Algerijnen, vermeende aanhangers van Islamitische Staat. Er werden twee arrestaties verricht.

Najaar

In Berlijn werd een 49-jarige Algerijn aangehouden. De hoofdverdachte, een 35-jarige man eveneens uit Algerije, werd in een vluchtelingenopvang in Attendorn (Noordrijn-Westfalen) opgepakt. Hij is in het najaar als vluchteling naar Duitsland gekomen, via de zogeheten Balkanroute. Ook zijn vrouw en twee kinderen moesten mee.

De politie kwam met honderden mensen in actie. Behalve in Berlijn en Attendorn waren er invallen in Hannover. De politie zoekt nog naar twee andere Algerijnen. Een van hen, een 26-jarige man, zou enkele weken geleden nog in het Belgische Molenbeek zijn geweest. Daar woonde ook het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs in november.

'Terreurverdachten hadden Berlijn in vizier'
'Terreurverdachten hadden Berlijn in vizier' (Foto: ANP)

Bart van U. bekent doden oud-minister Borst

Bart van U. heeft donderdag bekend dat hij oud-minister Els Borst in 2014 heeft gedood. Van U. heeft gezegd dat hij op de fiets naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en haar heeft omgebracht.

De verwarde Van U. heeft volgens de rechtbank verklaard dat oud-minister Borst van Volksgezondheid verantwoordelijk was voor euthanasiewetgeving. Hij zou een "goddelijke opdracht" hebben gekregen om haar te doden.

Van U. liet donderdagochtend voor de zitting in zijn zaak bij de rechtbank in Rotterdam geheel onverwacht weten dat hij wilde praten. Eerder weigerde hij iets te zeggen over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst. Van U. wordt ervan verdacht dat hij Borst (2014 in Bilthoven) en zijn zus Loïs (2015 in Rotterdam) heeft gedood. Hij heeft eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood.

Beide vrouwen werden met veel messteken omgebracht.

Bart van U. bekent doden oud-minister Borst
Bart van U. bekent doden oud-minister Borst (Foto: ANP)

Europa belooft 3 miljard op Syrië-conferentie

De Europese Unie draagt dit jaar meer dan 3 miljard euro bij om de situatie van Syrische vluchtelingen in Syrië en zijn buurlanden te verbeteren. Dat maakte EU-president Donald Tusk donderdag bekend op een internationale donorconferentie voor Syrië in Londen. Aan het Europese bedrag draagt Nederland 125 miljoen euro bij.

Tusk zei dat de EU-lidstaten zich ook voor de volgende jaren vastleggen op een dergelijk bedrag. Daarnaast is de Europese Investeringsbank bereid de komende vijf jaar 12,5 miljard aan leningen te verstrekken aan landen als Turkije, Jordanië, Libanon en Egypte. Als wordt gekeken naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten als geheel kan dat oplopen tot 23 miljard.

Bij de vorige donorconferentie, vorig jaar in in Koeweit, droeg de EU 1 miljard euro bij. De landenunie heeft sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië 5 miljard euro aan hulp uitgegeven. "Na zo veel jaren conflict hebben de mensen hoop verloren. We hebben een morele plicht die hoop terug te brengen", zei Tusk.

Hulp

De omringende landen van Syrië vangen volgens Tusk 4,6 miljoen vluchtelingen uit dat land op. Zij verdienen dat de internationale gemeenschap hen steunt, zei hij, evenals de 13,5 miljoen ontheemde Syriërs die in eigen land hulp nodig hebben.

De EU-president probeert andere rijke landen ervan te overtuigen ook hun bijdrage ook te verhogen. De Verenigde Staten zegden 890 miljoen dollar (795 miljoen euro) toe.

Europa belooft 3 miljard op Syrië-conferentie
Europa belooft 3 miljard op Syrië-conferentie (Foto: ANP)

Griekenland plat door staking

ATHENE (ANP/RTR) - Het openbare leven in grote delen van Griekenland is donderdag stil komen te liggen door een grote staking. Duizenden Grieken legden het werk neer om te protesteren tegen bezuinigingen op de pensioenen.

De regering van premier Alexis Tsipras moet de pensioenen aanpassen op gezag van de internationale geldschieters. In ruil daarvoor krijgt Griekenland verdere steun.

Vrijwel het hele openbare vervoer kwam donderdag stil te liggen door de staking die was uitgeroepen door de grootste vakbonden. Veerboten bleven aan de kant en tientallen binnenlandse vluchten werden geschrapt.

In Athene gingen zo'n 50.000 duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen Tsipras, pensioenhervormingen en alle andere bezuinigingen. Ze liepen richting het parlement in het centrum van de stad. Daar raakten enkelen van hen slaags met de politie die onder andere traangas gebruikte.

Vorige week ging het land ook al gebukt onder landelijke stakingen.

Griekenland plat door staking
Griekenland plat door staking (Foto: ANP)

Matt LeBlanc voegt zich bij team Top Gear

Matt LeBlanc laat zich voortaan filmen als hij achter het stuur kruipt. De acteur, vooral bekend van Friends, is toegevoegd aan het presentatieteam van Top Gear. Dat maakte de BBC, die de autoshow uitzendt, donderdag bekend.

LeBlanc staat Chris Evans bij. Volgens Britse media krijgt Top Gear nog meer presentatoren. Wie dat zijn, wordt later bekendgemaakt.

De BBC moest Top Gear op de schop nemen na het ontslag van Jeremy Clarkson. Hij presenteerde de autoshow jarenlang, maar kwam meermaals in opspraak. Nadat Clarkson een producer sloeg, werd hij ontslagen. Daarop stapten ook Clarksons secundanten Richard Hammond en James May op. De drie maken een autoshow voor Amazon.

Top Gear is niet helemaal nieuw voor LeBlanc. Hij was al eens te gast in de show en zette onlangs voor BBC America een paar hoogtepunten uit het programma op een rij. Het vernieuwde Top Gear keert in mei terug op de buis.

Matt LeBlanc voegt zich bij team Top Gear
Matt LeBlanc voegt zich bij team Top Gear (Foto: BuzzE)

Béta Overwatch komt terug op 9 februari

In december ging de betá van Overwatch offline, zodat Blizzard alle feedback en data die ze tijdens de eerste ronde hadden gekregen konden verwerken. Binnenkort kunnen mensen zich op gaan maken voor de tweede ronde, want de béta van Overwatch zal volgende week weer speelbaar zijn, en wel op 9 februari.

Blizzard heeft niet stilgezeten in de periode dat Overwatch offline was. Er is onder andere een progressie-systeem beloofd, er komen twee nieuwe maps en een nieuwe modus naast payload en point capture. Ook zijn er verbeteringen aangebracht aan de private matches, waardoor het nu mogelijk is volledige potjes te spelen tegen de AI. Darnaast hebben een aantal heroes de klappen van de nerfzweep te verduren gekregen terwijl anderen juist sterker zijn gemaakt.

Mensen die al toegang hadden tot de beta voor Overwatch offline ging, hoeven zich geen zorgen te maken over hun toegang: iedereen die van tevoren toegang had tot de beta zal die ook weer hebben vanaf 9 februari.

Overwatch komt in de lente van dit jaar uit en is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Overwatch
Béta Overwatch komt terug op 9 februari

Drie admiralen in One Piece: Burning Blood

Het zou raar zijn als ze er niet zouden zitten, maar gelukkig heeft Bandai Namco in Jump Magazine het onvermijdelijke bekendgemaakt. De drie admiralen Aokiji, Akainu en Kizaru vechten als speelbare personages mee in One Piece: Burning Blood.

De scan van de bladzijde laat van links naar rechts Kizaru (Borsalino), Akainu (Sakazuki) en Aokiji (Kuzan) in zijn admiraal-tijd zien. Ze zijn alledrie speelbaar in de vechtgame. Daarmee zijn er nu dertig speelbare personages, waaronder natuurlijk de strawhat-crew bestaande uit Luffy, Sanji, Roronoa Zoro, Nico Robin, Nami, Franky, Tony Tony Chopper en Usopp.

One Piece: Burning Blood komt 3 juni in Europa uit op PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One en pc.

One Piece: Burning Blood

Project Skywind leeft nog steeds

Ze zijn er al ruim drie jaar mee bezig en het is verre van af, maar het kroonjuweel van de Elder Scrolls-modcommunity leeft nog steeds: Project Skywind, een project om de hele game Morrowind met de Skyrim-engine na te maken. Gisteren hebben de ontwikkelaars een nieuwe video online gezet die de vooruitgang laat zien die het team de afgelopen maanden gemaakt heeft.

Er zijn onder andere nieuwe landschappen, nieuwe assets en een aantal tilesets voor dwemer-interieuren te zien. Wil je helpen om Project Skywind realiteit te laten worden, dan kan je hier doneren. Wil je liever zelf je handen uit de mouwen steken, de ontwikkelaars zijn altijd op zoek naar vrijwilligers.

Project Skywind leeft nog steeds

Sjeiks willen boksduel Fury - Klitschko voor 120 miljoen op jacht

Op 28 november van vorig versloeg de Britse bokser Tyson Fury de al elf jaar ongeslagen Wladimir Klitschko in de strijd om de wereldtitel bij de zwaargewichten. Destijds werd al duidelijk dat er een rematch zou komen. Niet alleen omdat Klitschko graag revanche wilde en Fury hem graag weer wil verslaan. Nee er staat meer op het spel: bergen geld.

Op dit moment stromen de biedingen binnen om het duel te huisvesten. Fury zou graag in het Wembley stadion boksen en ook Croke Park in Dublin schijnt één van de kandidaten te zijn. Verder zou Düsseldorf, net als bij de vorige ontmoeting, graag gastheer willen zijn. Vanuit het Midden-Oosten is er echter ook serieuze interesse voor het duel tussen de titanen. Het gekste voorstel daarbij is van een sjeik die het duel tijdens een luxe cruise wil laten afwerken.

Op de boot zou plaats zijn voor 120 sjeiks die allen één miljoen dollar dienen neer te leggen voor het spektakel. Dit plan wekte de interesse van Fury wel aangezien hij het grootste deel van de omzet van 120 miljoen dollar zou mogen incasseren en ook Klitschko zag de financiële voordelen. Nadeel van deze deal zou zijn dat er geen media aanwezig zouden mogen zijn bij het gevecht.

Vooralsnog houdt Fury de boot vol met sjeiks ook nog even af omdat hij het jammer vindt dat er geen fans bij aanwezig kunnen zijn. Toch bestaat de kans nog steeds dat het gevecht niet Europa plaats zal vinden want ook Abu Dhabi en Qatar zijn in de race voor het gevecht.

Sjeiks willen boksduel Fury-Klitschko voor 120 miljoen op jacht (Pro Shots / Witters)
Sjeiks willen boksduel Fury-Klitschko voor 120 miljoen op jacht (Pro Shots / Witters)

Amon Amarth komt met conceptalbum

Op 25 maart zal het nieuwe album Jomsviking van de Zweedse metal band Amon Amarth uitgebracht worden. Jomsviking is het tiende studioalbum van de band en is eveneens het eerste conceptalbum van Amon Amarth. Op de door Andy Sneap (Megadeth, Testament, Accept) geproduceerde schijf horen we een woest verhaal vol liefde en wraak, dat zich afspeelt in de wereld van de Jomsvikingen, een legendarische orde van huurlingen die in heel Europa en het Midden-Oosten hun diensten aanboden aan de hoogste bieders.

Amon Amarth - Jomsviking
Amon Amarth - Jomsviking

Als voorproefje van het album Jomsviking, waarop we ook een gastbijdrage van niemand minder dan Doro Pesch kunnen beluisteren, heeft de band alvast een videoclip gemaakt voor de openingstrack 'First Kill' die je hieronder kunt bekijken. Ter promotie van Jomsviking zal de band een mini-tour gaan doen waarbij een viertal kleinere popzalen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Duitsland worden aangedaan. Zo zal Amon Amarth op 24 maart in de 013 (Hall of Fame) in Tilburg te zien zijn.

Hockeycaptain India weigert 'verloofde' en geaborteerde baby te erkennen

In Indiase media duikt donderdag een vrij bizar verhaal op rondom de aanvoerder van de nationale hockeyploeg. Sardar Singh, tevens speler van HC Bloemendaal, zou volgens een Britse vrouw al jaren een relatie met haar hebben, maar Singh zelf ontkent dat stellig. 

"Ik heb de afgelopen vier jaar een relatie gehad met Sardar, waarvan we de laatste twee jaar verloofd zijn geweest. Na de verloving dwong hij mij om seks met hem te hebben, met de belofte dat we toch wel zouden trouwen", aldus de niet bij naam genoemde Britse. "Onze relatie ontwikkelde zich en binnen een jaar was ik zwanger van hem. Nadat ik hem dit vertelde weigerde hij nog normaal met mij te praten en was hij erg duidelijk dat ik abortus moest laten plegen", gaat ze verder.

De bijna 200-voudig international zou 'zijn verloofde' vervolgens gedwongen hebben om de abortus ook daadwerkelijk door te laten gaan. "Ik had geen andere keus meer dan om dat tegen mijn wil in te doen. Sardar heeft me daarna verlaten, praat nooit meer tegen me, heeft op geen enkele manier meer contact met mij en weigert zelfs te erkennen dat we verloofd zijn, terwijl dat bij het algemeen publiek bekend is", beklaagt ze zich. "Ik ben fysiek en geestelijk mishandeld door niet alleen hem, maar ook zijn oudere broer, en dat is gewoon niet eerlijk."

Uiteraard zit er ook een andere, niet geheel onbelangrijke kant aan het verhaal, namelijk die van de hockeyer zelf. "Tijdens de Spelen in Londen hebben we elkaar via Facebook online ontmoet", begint hij. "Elke aantijging die ze naar mijn hoofd heeft geslingerd is totale onzin. Ik vertegenwoordig mijn land en ken mijn grenzen. Ze gooide op Twitter dat wij zouden gaan trouwen, maar mijn focus ligt volledig op het hockey. Laat me gewoon spelen."

Verloofd was Singh volgens hem in elk geval zeker niet. "Nee, een verlovingsceremonie of iets dergelijks is er echt nooit geweest. Ze was gewoon een goede vriendin", zegt hij logischerwijze in de verleden tijd. De speler voegt er overigens nog wel aan toe dat hij het volledig verkeerd vind dat de vrouw - of het nou zijn verloofde is of niet - gedwongen werd om abortus te laten plegen. Volgens Singh's familie is het niet meer dan een ordinaire samenzwering om het imago van de hockeygrootheid onderuit te halen.

Ibrahimovic na record: "We gaan alles winnen"

Zlatan Ibrahimovic is vastberaden om dit seizoen hogere ogen te gooien dan in de voorgaande jaren met Paris Saint-Germain. De club boekte woensdagavond tegen Lorient een 3-1 zege, waarmee het aantal achtereenvolgende competitiewedstrijden zonder nederlaag op 33 kwam. De club neemt een record over van FC Nantes, dat in het seizoen 1994/95 32 keer op rij ongeslagen bleef.

Net als voorgaande jaren is de inbreng van Ibrahimovic van doorslaggevend belang voor PSG. De Zweedse aanvaller is hard op weg om competitietopscorer te worden. Tegen Lorient maakte hij zijn twintigste goal van het seizoen.

"We hebben een elftal met veel kwaliteit en, nog belangrijker, met kwaliteit die op elkaar aansluit. Wat ons als enige interesseert is het winnen van wedstrijden. Daarom zijn we blij dat we zo'n record hebben neergezet", aldus Ibrahimovic tegen Franse pers. "We gaan er alles aan doen om dit seizoen geen wedstrijd meer te verliezen. We zijn er klaar voor om alles te winnen."

Ali B steekt de draak met Valentijnsdag

Ali B heeft niets met Valentijnsdag. Op de dag van de liefde maakt de rapper en cabaretier met zijn collega Martijn Koning allesbehalve een romantisch programma, De grote f*ck Valentijn comedyshow. Dat meldt de zender RTL 5, die de show op 14 februari om 21.30 uur uitzendt.

Niet alleen Ali en Martijn steken de draak met Valentijnsdag. Ook onder anderen Henry van Loon, Jennifer Hoffman, Leo Alkemade, Patrick Stoof en Tina de Bruin komen voorbij in de De grote f*ck Valentijn comedyshow.

Volgens RTL wordt het een stand-up comedyprogramma 'speciaal voor de kijkers die iets anders willen zien dan de romantische valentijnprogrammering'. Een groot deel van het repertoire bestaat uit stand-up comedy, waarbij onder andere grappen en anekdotes over liefde, relaties en seks voorbijkomen.

Ali B steekt de draak met Valentijnsdag
Ali B steekt de draak met Valentijnsdag (Foto: BuzzE)

Grote actie tegen extremisten in Duitsland

De politie in Duitsland heeft donderdagochtend invallen gedaan op diverse adressen als onderdeel van een grote operatie tegen moslimextremisten. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdienst werd een aanslag beraamd op initiatief van Islamitische Staat (IS). Over het doel is niets bekend.

De politie kwam met honderden mensen onder andere in actie op diverse plaatsen in Berlijn. Verder viel de politie binnen in vluchtelingenopvangcentra in Attendorn in Sauerland en in Hannover.

De actie was vooral gericht tegen vier Algerijnen. Twee verdachten zijn gearresteerd, een in Attendorn en een in Berlijn.

De man in Attendorn is aangemerkt als hoofdverdachte. Hij is in het najaar als vluchteling naar Duitsland gekomen, via de zogeheten Balkanroute.

Grote actie tegen extremisten in Duitsland
Grote actie tegen extremisten in Duitsland (Foto: ANP)

Cameron: onderwijs voor Syrische kinderen

De internationale gemeenschap moet ervoor zorgen dat alle Syrische kinderen in Syrië en in de buurlanden onderwijs kunnen krijgen. Dat heeft de Britse premier David Cameron donderdag gezegd. Een van de doelen van de donorconferentie die in Londen wordt gehouden, is om dat tot het einde van het jaar mogelijk te maken, zei hij bij de opening van de conferentie.

De Syriërs die in vluchtelingenkampen verblijven, moeten de noodzakelijke opleiding krijgen om het land na terugkeer weer te kunnen opbouwen. "We weten allemaal dat een langdurige oplossing alleen kan worden bereikt door een politieke overgang."

Tijdens de conferentie, die één dag duurt, komen vertegenwoordigers uit zeventig landen bijeen. Volgens schattingen van de Verenigde Naties is meer dan 7 miljard euro nodig om de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië te helpen.

Cameron: onderwijs voor Syrische kinderen
Cameron: onderwijs voor Syrische kinderen (Foto: ANP)

Brussel akkoord met overname KPN-dochter Base

De Europese Commissie stemt in met de verkoop van het Belgische telecombedrijf Base door KPN aan Liberty Global. Het moederbedrijf van Ziggo moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Liberty Global heeft Brussel onder meer moeten toezeggen dat het aandeel van Base in netwerkoperator Mobile Vikings wordt verkocht. Op die manier moeten zorgen over de gevolgen voor de concurrentie op de Belgische telecommarkt worden weggenomen.

KPN bereikte vorig jaar april al overeenstemming met Telenet, de Belgische dochter van Liberty Global, over de verkoop van Base. De verkoopsom bedraagt ruim 1,3 miljard euro.

KPN liet donderdag weten dat de verkoop een winst van 900 miljoen euro oplevert. Daarvan wordt ongeveer 70 procent uitgekeerd aan aandeelhouders. Die beloning wordt gecombineerd met de eerder aangekondigde uitbetaling in verband met de verkoop van 150 miljoen aandelen Telefónica Deutschland. De totale extra beloning komt daardoor uit op 1,2 miljard euro, oftewel 28 eurocent per aandeel.

Brussel akkoord met overname KPN-dochter Base
Brussel akkoord met overname KPN-dochter Base (Foto: BuzzT)

Vermiste Italiaan dood in Egypte

Een in Egypte vermiste Italiaanse student is dood teruggevonden. Veiligheidsfunctionarissen meldden donderdag dat zijn lichaam naast een weg werd gevonden en dat het lijk sporen van marteling vertoonde.

De 28-jarige Giulio Regeni verdween op 25 januari, de dag dat Egypte het begin van de opstand vierde die vijf jaar geleden het vertrek van heerser Hosni Mubarak inluidde. Het lichaam van de Italiaan is naar Caïro gebracht voor verder onderzoek.

Volgens Italiaanse media hebben de Egyptische autoriteiten ontkend dat er vermoedens zijn van een misdrijf. Gesuggereerd wordt dat de Italiaan betrokken was bij een auto-ongeval.

De Egyptische ambassadeur in Italië werd donderdag op het matje geroepen in Rome.

Vermiste Italiaan dood in Egypte
Vermiste Italiaan dood in Egypte (Foto: ANP)

Mariah Carey laat droom Gordon uitkomen

Een langgekoesterde droom van Gordon is in vervulling gegaan. De presentator mocht bij Mariah Carey aanschuiven. Het gesprek dat Gordon en Mariah hadden is vrijdag 5 februari exclusief te zien in RTL Late Night.

Mariah maakte tijd voor Gordon in het kader van haar Sweet Sweet Fantasy wereldtournee. Daarmee doet ze op 23 april de Amsterdamse Ziggo Dome aan. In het interview komt de veelbesproken stemconditie van de zangeres aan bod.

Ook spreekt Mariah over haar verloving met zakenman James Packer. Vol trots toonde ze haar 35-karaats diamanten verlovingsring, meldt RTL. Gordon kon zijn geluk niet meer op toen Mariah hem spontaan tijdens een nummer bijviel en hij samen met de wereldster een liedje zong.

Mariah Carey laat droom Gordon uitkomen
Mariah Carey laat droom Gordon uitkomen (Foto: BuzzE)

Tweede ronde eindpunt De Bakker in Sofia

Thiemo de Bakker is bij het ATP toernooi van Sofia blijven steken in de tweede ronde. De tennisser verloor in Bulgarije in de tweede ronde van de Italiaan Andreas Seppi. De als vierde geplaatste speler won binnen het uur met 6-2 en 6-1 van de nummer 94 van de wereld. 

Het eerstvolgende toernooi van De Bakker is in Rotterdam, waar hij samen met Robin Haase een wildcard voor heeft gekregen. Samen komen ze vanmiddag nog in actie in de tweede ronde van het dubbeltoernooi in Sofia. Daarin treffen ze de Serviërs Viktor Troicki en Ilja Bozoljac.

Zeges voor Team Sky in Australië en Dubai

Het zijn goede dagen voor de wielerformatie van Team Sky. Nadat gisteren Wout Poels al de openingstijdrit won in de Ronde van Valencia, hebben ze vandaag al twee zeges weten te boeken. In de Ronde van Dubai was Elia Viviani de snelste in de sprint, terwijl Peter Kennaugh van zijn teamgenoot Chris Froome mocht winnen in de Herald Sun Tour.

Op een klimmetje in de slotfase van de tweede etappe in Australië sprongen de twee Sky renners weg en werden niet meer teruggehaald. Gesprint om de zege werd er niet; Froome gunde zijn ploeg- en landgenoot de zege en de leiderstrui, die hij overnam van proloogwinnaar William Clarke.

In Dubai werd er voor de tweede dag op rij gesprint om de zege. De sprint werd ontsiert door een valpartij op een kilometer voor de meet, waardoor klassementsleider Marcel Kittel zich niet kon meten in de strijd om de dagzege. De sprint werd gewonnen door Viviani, die zijn Italiaanse landgenoten Sasha Modolo en Giacomo Nizzolo voor wist te blijven. Met zijn zege pakte ook hij de leiderstrui, al staat hij in tijd gelijk met Kittel. 

Explosie Alkmaar veroorzaakt door aanstekergas

De explosie die zich dinsdagnacht voordeed in de Graalstraat in Alkmaar werd veroorzaakt door een busje aanstekergas dat explodeerde na een klein brandje. Dat valt te lezen op dichtbij.nl. Volgens de politie was er geen opzet in het spel. 

Na forensisch onderzoek is gebleken dat er een brandende kaars op de tafel in de woonkamer stond. Deze veroorzaakte een kleine brand, waarbij de bus met gas, die ook op tafel stond, waarschijnlijk oververhit raakte en explodeerde. Van een gaslek, wat eerst gedacht werd, was geen sprake. De 53/jarige bewoner is dan ook weer op vrije voeten gesteld. 

 

God redt lekker wijf van lesbische seks

Angie Vu Ha verkeert sinds enige tijd in een New Yorkse gevangenis. Aan lesbische onderonsjes met haar medegevangenen doet het 32-jarige naaktmodel echter niet. Playboy's Miss Social October 2012 heeft namelijk God gevonden.

Angie, die wordt bestempeld als 'de meest sexy dj van Azië' werd in november op het vliegveld van New York in de boeien geslagen. De Vietnamese had namelijk geweigerd om haar dochter te laten teruggaan naar haar ex in Frankrijk. Haar hangt dan ook een zware straf wegens ontvoering boven het hoofd.

De zware tijd in de bajes doorstaat het lekkere wijf door te bidden en de Bijbel te lezen. "Er zijn hier ontelbaar veel lesbiennes", vertelt Angie. "Ook heeft een paar blondines het op mij voorzien. Maar ik houd het voorlopig wel bij mijn Bijbel."

"Ik realiseer me nu pas hoe sterk ik ben", vervolgt het heerlijke mokkel. "Ik dacht dat ik het hier nog geen twee dagen zou uithouden. Inmiddels zit ik hier al weer drie maanden. Ik ben tot God gekomen en hij heeft me gered. Ik bedank hem nu door de Bijbel te lezen en te bidden."

De Aziatische schone bivakkeert in een halfopen gevangenis in Brooklyn. Hier werkt ze hard om haar lekkere figuur in stand te houden. Het is nog onbekend wanneer het proces tegen haar begint.

Hieronder enkele foto's van de dame. Ter leering ende vermaeck:

ING voert winst stevig op

ING heeft zijn nettowinst in 2015 bijna verviervoudigd tot 4 miljard euro. De bank profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders, werd donderdag bekendgemaakt.

De enorme winstsprong kwam onder meer door eenmalige kosten, die de winst in 2014 nog drukten. Zonder die effecten steeg de onderliggende winst met bijna een kwart naar 4,2 miljard euro. In het vierde kwartaal steeg dit resultaat met 50 procent, naar 822 miljoen euro.

Door het aanhoudende herstel van de economie hoeft ING minder geld opzij te zetten voor mogelijke wanbetalingen op leningen dan voorheen. In het laatste kwartaal van vorig jaar slonk de stroppenpot daardoor naar 302 miljoen euro, tegen 400 miljoen euro een jaar eerder. De voorziening groeide in de laatste drie maanden van 2015 wel met 41 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Volgens topman Ralph Hamers ligt ING goed op koers. Hij voorspelde in een toelichting dat de groei dit jaar doorzet.

ING stelt aandeelhouders een slotdividend voor van 0,41 euro per aandeel, waardoor de totale beloning voor aandeelhouders over 2015 uitkomt op 0,65 euro per aandeel.

ING voert winst stevig op
ING voert winst stevig op (Foto: ANP)

Tokensysteem voor F1-motoren afgeschaft

Het gewraakte tokensysteem voor de ontwikkeling van de Formule 1-motoren zal volgend jaar afgeschaft worden, zo heeft Renault F1-baas Cyril Abiteboul bekendgemaakt. Om te voorkomen dat de kosten voor de klantenteams de pan uitrijzen zal er een rem gezet worden op de bedragen die de klantenteams voor de motoren moeten betalen.

Abiteboul sprak met Formule 1-journalist Adam Cooper: "We gaan het afschaffen, mede omdat we allemaal vinden dat de motoren qua performance dichter bij elkaar moeten komen te liggen. Het is namelijk voor niemand goed als de Formule 1 gedomineerd wordt – als de rangorde bepaald wordt – door de performance van de afzonderlijke motoren. We hebben er dus allemaal belang bij deze verandering door te voeren. Daarnaast is het tokensysteem nodeloos ingewikkeld voor het grote publiek, dus we hebben maar gewoon besloten het te schrappen."

Dat het tokensysteem nodeloos ingewikkeld is bleek de afgelopen jaren wel. Zo kregen de fabrikanten Mercedes, Ferrari en Renault bij de ontwikkeling van hun 1,6 liter V6-turbomotoren voor 2015 32 tokens om hun krachtbronnen aan te passen. Dat kwam neer op ongeveer 48 procent van de gehele aandrijflijn. Nieuwkomer Honda kreeg slechts het gemiddelde dat aan het begin van het jaar bij de andere fabrikanten overgebleven was. Wel mochten de merken hun motoren gedurende het jaar doorontwikkelen.

Voor dit jaar mogen de vier fabrikanten weer 32 tokens (48 procent van de aandrijflijn) besteden aan ontwikkeling. Vanaf volgend jaar had, om kosten te besparen, het aantal te besteden tokens naar beneden bijgesteld moeten worden. Dat wordt nu vervangen door een maximumprijs die klantenteams voor de aandrijflijn moeten betalen. Omdat alle fabrikanten sinds dit jaar weer fabrieksteams hebben zullen zij hun (extra) investeringen in de motoren hierdoor kunnen rechtvaardigen.

Wat wel overeind blijft is dat een coureur de beschikking krijgt over een gelimiteerd aantal motoren en andere componenten van de aandrijflijn. Dit jaar zijn dat er vijf per component, omdat het aantal races op de kalender boven de twintig uitkomt. Wel blijft het zo dat updates pas bij installatie van nieuwe componenten doorgevoerd mogen worden.

Peter Jan Rens volgt Virginia naar Turkije

Peter Jan Rens pakt zijn biezen en gaat zijn geluk beproeven in Turkije. Dat liet de voormalig presentator weten op Facebook. Zijn ex Virginia van Eck vertrok eerder al naar Turkije.

"Virginia heeft een ontzettend leuk iets bedacht om vrijgezellenreizen te gaan organiseren", schreef Peter Jan. Hij werd in november verlaten door Virginia, maar hoopt nog altijd dat ze hem terugneemt.

Peter Jan deelde donderdag ook een cryptische boodschap op Facebook. "Tevens is er nog iets spannends in september maar dat moet nog de kans krijgen om te groeien."Veel volgers van de voormalig presentator maken daaruit op dat Virginia weer in verwachting is.

Peter Jan Rens volgt Virginia naar Turkije
Peter Jan Rens volgt Virginia naar Turkije (Foto: BuzzE)

Duitsland wil terugkeer Afrikanen betalen

Duitsland is bereid te betalen voor de terugkeer van afgewezen asielzoekers naar Noord-Afrika. Dat mislukt vaak omdat landen als Marokko, Tunesië en Algerije die terugkeer weigeren. Berlijn probeert nu met die landen afspraken te maken over financiële hulp, meldt de krant Bild donderdag.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zou eind van deze maand naar Tunis, Algiers en Rabat vliegen om een akkoord te ondertekenen.

Momenteel zouden er 6400 Marokkanen, Algerijnen en Tunesiërs in Duitsland verblijven, van wie het asielverzoek is afgewezen maar die niet terug kunnen. In december en januari kwamen tienduizenden migranten uit die landen naar Duitsland.

Zweden

Ook Zweden kondigde vorige week aan bijna 80.000 afgewezen asielzoekers uit vooral Noord-Afrika te willen terugsturen. De minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman zegt nu ook dat het land bereid is daarvoor te betalen. "Ik heb er niets tegen om bijvoorbeeld tehuizen in Marokko financieel te helpen om zich om teruggekeerde kinderen te bekommeren", zei hij tegen de krant Frankfurter Allgemeine.

Het is nog niet bekend hoeveel geld de landen voor de terugkeer over hebben.

Duitsland wil terugkeer Afrikanen betalen
Duitsland wil terugkeer Afrikanen betalen (Foto: ANP)

Ex-manager Brood niet welkom bij première

Koos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, is donderdagavond niet welkom in het DeLaMar Theater. Daar gaat Chez Brood, de muziektheaterproductie over de zanger, in première.

"Nee. Koos is niet aanwezig en ook niet uitgenodigd", zei Bart Chabot, die het script schreef, donderdagochtend op Radio Decibel. "De reden dat dit niet gedaan is, daar kunnen jullie en de luisteraars wel naar raden."

Onlangs was in een uitzending van Rambam te zien dat Koos valse schilderijen van Brood voorziet van een echtheidscertificaat. Koos zelf beweerde dat hij op de hoogte was van de undercoveractie en dat hij meespeelde 'om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en oprollen'. Xandra Brood heeft aangegeven dat ze de onderste steen boven wil en schakelde een advocaat in.

Ex-manager Brood niet welkom bij première
Ex-manager Brood niet welkom bij première (Foto: BuzzE)

Mobistar wordt Orange

De merknaam Mobistar verdwijnt tegen het einde van dit jaar. Het Belgische telecombedrijf gaat verder onder de merknaam Orange, zoals ook het Franse moederbedrijf heet.

Het Franse Orange heeft iets meer dan de helft in handen van Mobistar en drong al langer aan op een naamswijziging. Orange-CEO Stéphane Richard kondigde het in september zelfs al aan via Twitter, maar Mobistar reageerde toen dat een mogelijke rebranding nog besproken werd. Nu is de kogel dus door de kerk. De raad van bestuur maakte de naamswijziging donderdag bekend.

"In zijn bijna 20-jarig bestaan heeft Mobistar de Belgische telecommunicatiemarkt vernieuwd en gedemocratiseerd. De aanname van een groot internationaal merk zoals Orange zal de onderneming in staat stellen om de Belgische markt te blijven dynamiseren in het voordeel van de consument", zegt Mobistar-voorzitter Jan Steyaert. "Het is daarom dat onze raad van bestuur zonder reserve en unaniem heeft gestemd voor de merkwijziging zodat Mobistar zich verder kan ontwikkelen onder het merk Orange."

Orange maakt hiermee na veertien jaar een comeback in het Belgische straatbeeld. Orange was immers tot 2002 de naam van Mobistar-concurrent BASE. BASE-eigenaar KPN moest de naam destijds wijzigen omdat na een reeks verschuivingen in het Europese telecomlandschap de merknaam Orange in handen was gevallen van France Télécom. De Fransen hadden hun aandeel in het Belgische KPN Orange aan KPN Nederland verkocht.

Mobistar wordt Orange
Mobistar wordt Orange (Foto: BuzzT)

Floortje Dessing blijft concurrentie ver voor

Floortje Dessing wist woensdagavond weer veel kijkers te trekken met haar programma Floortje naar het einde van de wereld. Ruim 2,1 miljoen Nederlanders reisden met haar mee naar het Franse eiland Réunion. Floortje naar het einde van de wereld is daarmee het best bekeken programma.

Floortje laat de concurrentie ver achter zich. Ik zorg voor jou wist op RTL 4 857.000 kijkers te trekken, Nieuwsuur en Hoeveel ben je waard moesten het doen met respectievelijk 808.000 en 486.000 kijkers.

Ook Tussen kunst en kitsch, dat voor Floortje naar het einde van de wereld wordt uitgezonden, scoorde. Bijna 1,9 miljoen Nederlanders stemden af op het programma, goed voor een derde plek in de kijkcijfertop van de Stichting KijkOnderzoek. Het achtuurjournaal, dat ruim twee miljoen kijkers trok, maakt de top drie compleet.

Floortje Dessing blijft concurrentie ver voor
Floortje Dessing blijft concurrentie ver voor (Foto: BuzzE)

Vodafone Nederland verliest mobiele klanten

Vodafone heeft het aantal klanten voor mobiele telefonie in Nederland afgelopen kwartaal met 2,2 procent zien dalen tot een kleine 5,1 miljoen. De omzet bleef desondanks op peil met 439 miljoen euro, vooral dankzij groeiende inkomsten uit vaste telefonie, internet en televisie. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

In een toelichting op de kwartaalcijfers weet het Britse moederbedrijf het verlies van klanten en inkomsten uit mobiele diensten aan toegenomen concurrentie. Sinds november biedt naast KPN, Vodafone en T-Mobile ook Tele2 snel mobiel internet aan via een eigen 4G-netwerk. Hoewel de klantenaanwas van het Zweedse bedrijf voorlopig tegenvalt, is het daardoor wel nóg drukker geworden op de Nederlandse markt.

Vodafone-klanten met een 4G-verbinding maken daar steeds intensiever gebruik van. Zij joegen er in de laatste drie maanden van 2015 in totaal 8441 terabyte aan data doorheen, ruim 43 procent meer dan een jaar eerder. Het dataverbruik rond oud en nieuw lag ruim twee keer zo hoog, meldde het bedrijf eerder al.

Ziggo
Eerder deze week liet het telecomconcern weten dat het opnieuw praat met branchegenoot Liberty Global, het moederbedrijf van kabelmaatschappij Ziggo, over een combinatie van de Nederlandse activiteiten. Samen zouden Vodafone en Ziggo een compleet pakket aan televisie- en telecomdiensten kunnen aanbieden, zonder afhankelijk te zijn van de netwerken van andere partijen als KPN.

Wereldwijd zag Vodafone de opbrengsten afgelopen kwartaal, het derde van zijn gebroken boekjaar, met 5,5 procent teruglopen tot 10,3 miljard pond (13,5 miljard euro). Zonder nadelige wisselkoerseffecten zou de omzet met 2,6 procent zijn toegenomen. Het bedrijf maakte geen winstcijfers bekend.

Vodafone Nederland verliest mobiele klanten
Vodafone Nederland verliest mobiele klanten (Foto: ANP)

Rousseff verklaart 'zikamuggen' de oorlog

President Dilma Rousseff van Brazilië heeft de oorlog verklaard aan de muggen die het zikavirus verspreiden. Dat zei ze woensdag in een televisieboodschap, aldus de BBC.

Ze kondigde aan dat aankomende zaterdag een nationale 'mobilisatiedag' is waarop duizenden militairen en overheidsmedewerkers van huis tot huis gaan, en ook kantoren worden op de muggen gecheckt. Volgens Rousseff planten de meeste muggen zich overal voort. Het is een strijd die 'we niet kunnen verliezen', zei de president. "Iedereen moet deelnemen aan deze strijd."

Roussef sprak daarnaast troostende woorden gericht aan moeders en toekomstige moeders. "We zullen alles op alles zetten om jullie te beschermen en te steunen."

Rousseff verklaart 'zikamuggen' de oorlog
Rousseff verklaart 'zikamuggen' de oorlog (Foto: ANP)

Strafzaak tegen Bill Cosby kan van start

De rechter heeft het verzoek van Bill Cosby om de zaak tegen hem te staken verworpen. Daarmee wordt er ruim baan gemaakt voor de eerste strafzaak tegen de komiek.

Dinsdag begon een zitting in de zaak die Andrea Constand tegen Cosby aanspande wegens seksueel misbruik. Cosby en zijn advocaten zetten in op verwerping van de zaak, omdat er ruim tien jaar geleden al geschikt zou zijn met Constand. Bovendien was er volgens Cosby helemaal geen sprake van onvrijwillige seks. De rechter vindt echter dat er voldoende grond is om de zaak toch aan te vangen.

Mocht de televisiepersoonlijkheid uiteindelijk schuldig bevonden worden dan kan hij tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. De zaak rond Andrea Constand is niet de enige. Onder de tientallen slachtoffers die afgelopen anderhalf jaar naar buiten traden met hun verhaal spanden enkelen zaken aan tegen Cosby, vooral vanwege laster nadat Cosby de vrouwen voor leugenaars uitmaakte. Naast Constand is model Chloe Goins de enige wiens zaak nog niet verjaard is, maar die liet haar rechtszaak deze week vallen nadat de rechter oordeelde dat er een gebrek aan bewijs was om Cosby te kunnen vervolgen.

Strafzaak tegen Bill Cosby kan van start
Strafzaak tegen Bill Cosby kan van start (Foto: BuzzE)

Chinese centrale bank grijpt in

De Chinese centrale bank heeft de prijs van de eigen munt, de yuan, vastgesteld op 6,5419 dollar. Het betreft de stevigste ingreep sinds de daling van de dollar begin januari.

De dollar stond woensdag al stevig onder druk na tegenvallende cijfers over de ontwikkelingen in de Amerikaanse dienstensector. Samen met zwakke data over de industrie die eerder in de week werden gepubliceerd, leiden die tot zorgen over de groeikracht van 's werelds grootste economie.

Donderdag werd de druk alleen maar groter toen de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, de verwachtingen temperde over de aankomende stijging van de Amerikaanse rentevoet.

Chinese centrale bank grijpt in
Chinese centrale bank grijpt in (Foto: ANP)

Gewonde door lekkage in Vlaardingen

Als gevolg van de gesprongen waterleiding woensdagavond in Vlaardingen is een persoon gewond geraakt. Een 59-jarige man fietste een verzakking in en raakte onderkoeld. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht, zo meldde de politie.

De breuk in de waterleiding ontstond door nog onbekende oorzaak om iets na 20.00 uur in de hoofdtransportleiding. Daardoor had heel Vlaardingen even geen water. In afwachting van de reparatie van het lek kon een deel van de gemeente langs andere kanalen van water worden voorzien. Omstreeks 23.00 uur meldde waterbedrijf Evides dat alle klanten weer water hadden. De politie waarschuwde dat het water wat bruin van kleur kon zijn, maar dat het veilig was om te drinken.

De afrit Vlaardingen van de A20 was door de overlast enige tijd afgesloten. De wateroverlast is 'flink geweest, met behoorlijk grote plassen', aldus de politie. Een fietspad is nog afgesloten wegens mogelijke verzakking en wordt donderdag nader onderzocht.

Vrijdag beginnen de herstelwerkzaamheden en gaat Evides onderzoeken wat de oorzaak van de breuk is.

Gewonde door lekkage in Vlaardingen
Gewonde door lekkage in Vlaardingen (Foto: ANP)

Patentzaak kost Apple 625 miljoen dollar

Apple moet 625 miljoen dollar (564 miljoen euro) betalen aan VirnetX voor het schenden van diens patenten. Dat melden Amerikaanse media.

Een rechter in Texas oordeelde dat Apple willens en wetens gebruik maakte van gepatenteerde VPN-technieken van VirnetX. Het beroemde techbedrijf gebruikt de netwerktechnieken voor zijn apps FaceTime en iMessage. Het toegewezen bedrag is meer dan de 532 miljoen dollar (480 miljoen euro) die VirnetX eiste bij de rechtbank vorige maand.

Apple heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak en meldt dat ze beroep aan zullen tekenen tegen het oordeel. Het bedrijf houdt vol dat ze 'de techniek jarenlang onafhankelijk hebben ontwikkeld'. Toch zal het weinig goedkope oordeel het bedrijf niet in de afgrond helpen; pas werd duidelijk dat het bedrijf 216 miljard dollar (195 miljard euro) achter de hand heeft.

Patentzaak kost Apple 625 miljoen dollar
Patentzaak kost Apple 625 miljoen dollar (Foto: BuzzT)

Shell zucht onder lage olieprijzen

De winst van olie- en gasconcern Shell is in het vierde kwartaal van 2015 bijna gehalveerd vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Dat maakte het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekend.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, bedroeg 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro), tegen 3,3 miljard dollar een jaar eerder. Vorige maand kwam Shell al met een raming naar buiten voor het resultaat in het vierde kwartaal. Toen werd gesproken over een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar.

Over het gehele jaar zag Shell de winst kelderen naar 10,7 miljard dollar, van 22,6 miljard dollar in 2014. Het bedrijf verlaagde vorig jaar zijn kosten en investeringen met 12,5 miljard dollar vanwege de moeizame marktomstandigheden en dit jaar zullen de uitgaven naar verwachting verder dalen.

Shell zucht onder lage olieprijzen
Shell zucht onder lage olieprijzen (Foto: ANP)

Nintendo maakt details van hun eerste mobiele app bekend

Nintendo heeft meer details bekendgemaakt over de opvolger van Club Nintendo en hun eerste smart device-app Miitomo. De app komt in maart naar de Benelux voor iOS- en Android-telefoons en -tablets.

Vanaf 17 februari 2016 kunnen mensen in de Benelux zich inschrijven voor Miitomo door een nieuw My Nintendo-account te creëren met hun Nintendo Network ID, Social Media account of e-mailadres. Mensen die zich vooraf inschrijven voor Miitomo zullen als eerste een bericht ontvangen wanneer Miitomo in maart beschikbaar komt.

Miitomo is volgens Nintendo een sociale ervaring die gebruik maakt van Nintendo’s Mii-personages om vrienden bij elkaar te brengen in een vrolijke, speelse en gastvrije sociale omgeving. Sinds de Mii's debuteerden op het Wii-systeem, zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen Mii-personages gemaakt. Via Mii-personages kunnen gebruikers op een heel nieuwe manier contact maken met hun vrienden, bijvoorbeeld door antwoord te geven op vragen als "welk liedje bleef de laatste tijd in je hoofd hangen?", "geloof je in buitenaardse wezens?" of zelfs "als je een neushaar uit de neus van een vriend ziet steken, wat doe je dan?". Door deze vragen in Miitomo te beantwoorden, kunnen spelers verrassende informatie en geheimen over hun vrienden ontdekken. De Miifoto-functie maakt het dan weer heel makkelijk deze ervaringen te delen door foto’s met Mii-personages te maken en met andere gebruikers uit te wisselen.

Nintendo’s nieuwe My Nintendo-beloningsprogramma wordt tegelijk met Miitomo gelanceerd in maart 2016 en kan met de app verbonden worden. Een speciale Miitomo-bonus wordt aan iedereen in de Benelux gegeven die tussen 17 februari en de lancering van Miitomo in maart een Nintendo-account creëert. My Nintendo moet veel meer dan een traditioneel beloningsprogramma worden. Het is een uitgebreidere dienst die gebruikers op verschillende manieren beloont voor interactie met Nintendo-producten en -diensten. Miitomo-gebruikers met een Nintendo- account kunnen hun voordeel doen met My Nintendo om hun ervaring te verbeteren.

Nintendo wil tot eind maart 2017 ongeveer vijf apps, inclusief Miitomo, voor smart devices uitbrengen. Natuurlijk zit daar Pokémon bij.

Miitomo maak een mii

Gerard Ekdom de grens over voor radioshow

Gerard Ekdom kan zijn koffers gaan pakken. De dj reist voor zijn ochtendshow op NPO Radio 2 af naar Nashville. Van 8 tot en met 12 februari maakt Gerard zijn radioshow vanuit het Amerikaanse muziekmekka, maakte BNN-VARA donderdag bekend.

Gerard gaat in Nashville op zoek naar de oorsprong van de muziek. "Ik ga achter de verhalen aan van muziek waar ik altijd mee bezig ben", legt de dj uit. "Want vanuit je studiootje in Nederland kom je een heel eind, maar wat is daar te zien? Wat is er zo muzikaal aan die plek? Wat kunnen de mensen daar vertellen? Waar is het allemaal ontstaan, groot en belangrijk geworden? Maar ook: wat kunnen we nog verwachten vanuit Nashville? Hoe ontwikkelt de muziek zich ook daar?"

Ondanks het tijdsverschil blijft Gerard de uitzendingen van Ekdom in de ochtend live maken. In de ochtendshow komen artiesten uit Nashville en omgeving spelen en is ruimte voor muzikale reportages die Gerard in de Verenigde Staten maakt.

Gerard Ekdom de grens over voor radioshow
Gerard Ekdom de grens over voor radioshow (Foto: BuzzE)

Uitgelekte gameplay van Dark Souls 3

From Software heeft blijkbaar een livestream gehost waarin nieuwe gameplay van Dark Souls 3 te zien is. Het was een privé-stream, maar toch is het gelekt, rara, hoe kan het. De tijdsbalk geeft twee uur aan, maar wees gerust (of bedroefd), het gelekte materiaal is te zien in een kleine zeven minuten.

In de video zien we gameplay van de thief-klasse. We zien de battle-arts in actie. Deze vaardigheden zijn gebonden aan wapens in plaats van klassen, zodat je je eigen speelstijl met elke klasse zou kunnen spelen. De dagger in de video levert een 'quickstep' op, zodat je snel kunt dodgen. Het versneld schieten met de boog is een andere battle-art. Deze acties kosten 'ash', een soort mana en hoewel ze krachtig zijn hebben ze een nadeel: je krijgt deze vaardigheden alleen als je het wapen zonder schild gebruikt. Het valt ook op dat ze goed hebben gekeken naar hun vorige game, Bloodborne.

Dark Souls 3 komt in april uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nederlandse consument kiest vaker bewust

Mensen in Nederland consumeren vaker maatschappelijk bewust. Zo is het percentage consumenten dat kiest voor de koop van een bepaald product om duurzaamheids-, ethische en/of politieke redenen, gestegen naar 33 procent. In 2002 lag het percentage 'buycotters', die bijvoorbeeld fairtradekleding kopen, nog op 26 procent.

Ook het omgekeerde, het boycotten van een product, wordt door meer mensen gedaan: 15 procent van de consumenten. In 2002 was dat nog maar 10 procent. Dit blijkt uit de studie Kiezen bij de Kassa die het Sociaal en Cultureel Planbureau donderdag publiceert.

Het aantal flexitariërs (mensen die minder vlees eten zonder vegetariër te worden) is gestegen van 70 naar 77 procent. De groep bewuste consumenten is een gemengde groep, maar heeft een gemeenschappelijke noemer: het gaat veelal om hoger opgeleide burgers.

Nederlandse consument kiest vaker bewust
Nederlandse consument kiest vaker bewust (Foto: ANP)

Uit de kleren met Bullet Girls 2

Fans van Japanse games waarin meiden uit de kleren gaan kunnen vast niet wachten op Bullet Girls 2 dat in Japan uitkomt op PlayStation Vita.

Er worden in onderstaande video wat nieuwe personages onthuld die lid zijn geworden van de Elda Academy Ranger Club. Maar het laat ook de 'Scramble Overdrive'-skill zien, en natuurlijk de Japanse fascinatie met lingerie en de mogelijkheid om twee meiden tegelijkertijd te ondervragen. Het 'waarom?' viert hoogtij bij het zien van de beelden, want van prachtige graphics of uitstekende AI moet het spel het niet hebben. Het belooft in ieder geval weinig goeds als tegenstanders die de speler een explosief zien plaatsen er een seconde na toch nog als een malle daarop stappen.

Bullet Girls 2 is vanaf 21 april te importeren, maar alleen voor de fans van uh, ja wat eigenlijk?

Twee nieuwe personages voor Battleborn bekendgemaakt

2K Games en Gearbox Software hebben op de PlayStation-blog twee nieuwe speelbare personages bekendgemaakt voor de first-person-shooter Battleborn. In de moba-achtige game komen Attikus en Galilea het van dichtbij uitvechten.

Attikus is een sterke slaaf die in een diepe mijn vastgehouden is geweest. Door experimenten met biotech is hij nog imposanter geworden. Maar als neven-effect is hij ook slimmer geworden en ontsnapt. Hij gebruikt vooral zijn kracht en een enorme bijl om zijn tegenstanders een kopje kleiner te maken. Galilea was een getalenteerde undercover agent. Tijdens een missie om zogenaamde dark energy te saboteren is ze gewond geraakt en houdt dezelfde energie die ze wilde vernietigen haar nu in leven. In het spel gebruikt ze een zwaard en schild. Als ze maar genoeg tegenstanders aanvalt, krijgt ze een aura die langzaam het leven uit de spelers zuigt die in haar buurt komen.

Battleborn komt 3 mei uit op PlayStation 4, Xbox One, en pc.

Luxemburg richt zich op mijnbouw in de ruimte

De regering van Luxemburg wil werk maken van mijnbouw in de ruimte. Het groothertogdom gaat geld uittrekken voor onderzoek gericht op het ontginnen van asteroïden in de ruimte. Mogelijk gaat de regering ook direct in bedrijven investeren.

Het idee van mijnbouw in de ruimte, waarbij bepaalde mineralen en zeldzame metalen uit asteroïden worden gehaald, bestaat al langer. Door dat te doen kan de aarde worden ontzien, aldus de regering.

Jean-Jacques Dordain, voormalig directeur van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, adviseert de regering. Hij zei woensdag dat mijnbouw in de ruimte niet langer science fiction is. De benodigde technieken om op een asteroïde te landen en materialen terug te brengen bestaan en zijn beproefd.

Dordain moedigt Europese ondernemers aan het voorbeeld van Amerikaanse bedrijven te volgen. "Ik ben blij dat het eerste initiatief uit Luxemburg komt. Europese investeerders zullen geen excuus meer hebben om naar Californië te gaan."

Luxemburg richt zich op mijnbouw in de ruimte
Luxemburg richt zich op mijnbouw in de ruimte (Foto: BuzzO)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 4 - Boost voor Sony

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 4 in 2016 (25 januari tot en met 31 januari).

Een aantal releases, maar voornamelijk de release van Dragon Quest Builders, heeft Sony een mooie boost gegeven. Zowel PlayStation 4 als PlayStation Vita verkopen flink meer dan een week eerder en de meeste games in de lijst zijn van Sony-consoles. Voor het eerst in tijden betekent het dat Nintendo 3DS niet meer het meest verkocht is. Een frisse wind, zullen we maar zeggen.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS4 178.016 x 178.016
2 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS3 141.369 x 141.369
3 Mario Tennis: Ultra Smash 3DS 55.331 x 55.331
4 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS4 53.154 x 53.154
5 Uta no Prince-Sama: Music 3 PS4 51.289 x 51.289
6 Yakuza: Kiwami 3DS  20.260 -80% 123.516
7 Romance of the Three Kingdoms 13 PS3  20.101 x 20.101
8 Yakuza: Kiwami Wii U  17.591 -71% 78.019
9 Monster Hunter X 3DS  17.023 -18% 2.661.523
10 TV Anime Idolm@ster: Cinderella Girls G4U! Pack Vol.8 3DS  15.720 x 15.720
11 Romance of the Three Kingdoms 13 PSV  15.431 x 15.431
12 Hyrule Warriors Legends PSV  15.174 -72% 69.653
13 Splatoon Wii U  13.256 -4% 1.228.409
14 Gakusen Toshi Asterisk Festa: Houka Kenran PS4 7.292 x 49.555
15 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad PS4 11.135 +5% 2.183.566
16 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  10.733 +3 642.224
17 Monster Strike PS4 10.263 -12% 779.754
18 Just Cause 3 3DS  8.928 -73% 42.588
19 Super Mario Maker PS4  7.865 -15% 784.211
20 Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force 3DS  7.429 x 137.877

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 45.114 14.999 109.653 4.703.051
PS4 32.557 24.441 119.149 2.420.226
PSV 31.427 39.677 173.955 20.359.954
Wii U 8.931 11.298 60.349 3.081.011
PS3 1.993 1.671 8.387 10.396.481
Xbox One 92 52 536 64.427

Hitman leeft in een wereld van moord

Uitgever Square Enix en ontwikkelaar Io Interactive hebben een nieuwe trailer uitgebracht van Hitman, het spel dat dit keer in episodes wordt uitgebracht.

De trailer babbelt alleen en laat geen gameplay zien. Dus eigenlijk voegt het geen aars toe, we weten namelijk al dat agent 47 een van de vele moordenaars is en dat dit soort moordenaars op creatieve manieren op zoek moet om doelen om te leggen en weer te verdwijnen zonder een spoor achter te laten.

Er komt een bèta van Hitman op 12 februari voor PlayStation 4 en een week later voor pc. Als je zeker il weten dat je er aan mee kan doen, dan moet je de Full Experience-editie of de Collector's editie pre-orderen. Alle pre-orders voor welke editie dan ook, krijgen het Requiem ‘Blood Money’-pack, met daarin ingame items zoals een wit pak, wit shirt, rode stropdas en witte handschoenen, een stil ICA-19 wapen en een tof explosief wit badeendje.

De eerste episode van Hitman komt 11 maart uit en zal zich in Parijs afspelen.

Rusland gaat 'gewoon' voor atletiekploeg op Spelen

Als het aan Rusland ligt verschijnt het land tijdens de komende Olympische Spelen gewoon met een voltallige ploeg aan de start. Dat betekent dat de Russen verwachten dat de schorsing van hun atletiekbond opgeheven wordt, want als dat niet gebeurt zullen er in Rio geen Russen hoogspringen, hordelopen en discuswerpen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Yuri Nagornykh van het Russische ministerie van sport liet weten dat het gewoon de bedoeling is om met ongeveer 450 atleten naar Rio af te reizen. Dat ligt redelijk in lijn met de afgelopen edities van de Spelen, waarbij de atletiekafvaardiging steevast voor een man of honderd zorgde. Sportminister Vitaly Mutko liet eerder al weten dat zestig tot zeventig Russische atleten in aanmerking komen voor een plek in het olympisch team.

Om dat waar te kunnen maken moet wel eerst de schorsing van de Russische bond opgeheven worden. Die werden na een enorm doping- en corruptieschandaal geschorst door wereldatletiekbond IAAF, opvallend genoeg zelf verwikkeld in een minstens net zo groot schandaal. De Russische bond heeft een aantal criteria waaraan het moet voldoen om weer toegelaten te worden, maar daar is geen specifiek tijdschema voor gegeven. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de kans alsmaar groter wordt dat Rusland in het atletiektoernooi in Rio niet te zien zal zijn.

Als de atleten wel mee mogen doen heeft Nagornykh alle vertrouwen in een goede afloop. "Onze atleten zullen op en top geprepareerd aan de start verschijnen", tekende hij in gezien de omstandigheden ietwat onhandige bewoordingen op. Polsstokhoogspringkampioene Yelena Isinbayeva maakt zich al een tijdje woedend over het mogelijk missen van de Spelen. "Zeg niet dat elke Rus doping gebruikt heeft omdat er een aantal incidenten zijn geweest, dat vat ik op als een persoonlijke belediging. Ik kan je beloven dat het een gigantisch schandaal wordt als Rusland niet mee mag doen aan het olympisch atletiektoernooi", aldus Isinbayeva, die zelf overigens een plekje ambieert in de atletencommissie van de IAAF.

Everton wint eindelijk weer thuiswedstrijd

Everton heeft de eerste thuiszege geboekt sinds november 2015. Newcastle United werd op Goodison Park met 3-0 verslagen. Na de thuisnederlaag van vorige week tegen Swansea City had Everton woensdagavond wat goed te maken tegen Newcastle United.

The Magpies verkeren dit seizoen in degradatienood en gingen vorige week nog onderuit uit tegen Watford. Om dit seizoen te overleven in de Premier League versterkte de club uit Newcastle zich vorige maand met verschillende spelers, waaronder Seydou Doumbia. De spits wordt gehuurd van AS Roma, maar begon woensdag op de bank.

Georginio Wijnaldum en Daryl Janmaat begonnen wel vanuit de basis. Zij zagen hoe Aron Lennon de thuisploeg na 23 minuten spelen op voorsprong bracht. Op aangeven van Tom Cleverly werkte hij de bal achter doelman Elliot. De voorsprong was op dat moment niet onverdiend. Het duel op Goodison Park kwam wat moeizaam op gang, maar al snel hadden The Toffees de overhand.

Ondanks de achterstand mocht Newcastle United blijven hopen op een goed resultaat. Everton had immers sinds november 2015 thuis geen overwinning meer geboekt. Maar daar kwam woensdagavond verandering in.

In de 88ste minuut kreeg Everton namelijk een strafschop en die werd benut door Ross Barkley. Hij maakte aan alle spanning een einde. De thuisploeg was sterker dan Newcastle, maar had er moeite mee om dat krachtsverschil op het scorebord uit te drukken. Door een tweede penalty van Barkley werd de eindstand in de 94ste minuut op 3-0 bepaald.

Door de overwinning klimt Everton naar de elfde plaats op de ranglijst. Newcastle United staat achttiende en moet zich serieus zorgen gaan maken.

Chelsea schiet weinig op met punt tegen Watford

Chelsea heeft woensdag niet weten te winnen op bezoek bij Watford. De ploeg van Guus Hiddink kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Onder Hiddink is Chelsea sterk bezig. In de afgelopen weken wordt steeds verder afstand genomen van de onderste plaatsen.

Vorige week werd nog knap met 0-1 gewonnen op bezoek bij Arsenal. Die overwinning hoopte Chelsea woensdagavond een vervolg te geven tegen Watford, dat vorige week drie punten overhield aan het duel met Newcastle United. Bij de thuisploeg kwam nieuwkomer Nordin Amrabat nog niet in actie, hij zat heel de wedstrijd op de bank.

Watford begon sterk aan het duel met The Blues. De beste kansen waren dan ook voor de ploeg van manager Quique Sánchez Flores. Het was aan Thibaut Courtois en het houtwerk te danken dat Chelsea in de eerste helft niet op achterstand kwam. Na rust kwam de ploeg van Hiddink beter in de wedstrijd en kreeg het een aantal mogelijkheden.

Toen het een kwartier voor tijd nog altijd 0-0 stond werd bij de bezoekers Eden Hazard gebracht voor Nemanja Matic. Met de Belgische aanvaller hoopte Hiddink iets te forceren. Maar ook met Hazard in de ploeg wist Chelsea niet te scoren. Met een gelijkspel schiet Chelsea helemaal niets op. Wél blijft Chelsea onder Hiddink ongeslagen.

Koploper Napoli overleeft Romeinse belegering, clubrecord Juventus

Napoli ging woensdagavond als trotse koploper van Italië op bezoek bij SS Lazio. De Napolitanen de koppositie met verve tegen een Romeinse belegering, die uiteindelijk niet sterk genoeg bleek.

De Partenopei kenden vooral een erg sterke eerste helft tegen Lazio, dat aantrad met Wesley Hoedt in de verdediging. Wie anders dan Gonzalo Higuaín opende de score namens Napoli. Het was alweer zijn 23ste doelpunt in 23 wedstrijden in dit seizoen. 

Drie minuten na de openingstreffer viel ook al de 0-2 voor de bezoekers. Het was aanvaller José Callejón die op aangeven van Lorenzo Insigne de tweede van de avond tegen de touwen werkte met een fraai lobje. Daar bleef het bij in de Italiaanse hoofdstad. Napoli kon de Romeinse aanval uiteindelijk afslaan en nam daardoor drie punten mee naar het zuiden.

De tweede helft werd ontsierd door racistische spreekkoren door zogenaamde 'fans' van Lazio aan het adres van Kalidou Koulibaly, verdediger van Napoli. De wedstrijd werd daardoor tijdelijk gestaakt. Uiteindelijk kon er gelukkig weer verder worden gespeeld.

Door de zege blijft Napoli koploper in Italië. Achtervolger Juventus, dat woensdagavond won van Genoa, is de voornaamste tegenstander. De Oude Dame won in eigen huis dankzij een eigen goal van Sebastien de Maio na een half uur spelen. Voor Juventus was het al de dertiende zege op rij en dat is een nieuw clubrecord.

Nummer drie Fiorentina rekende met 2-1 af met Carpi, terwijl AC Milan op bezoek bij Palermo met 0-2 zegevierde. 

Op meer trajecten vanaf vrijdag 130 km rijden

Automobilisten kunnen vanaf vrijdag nog eens op negentien trajecten maximaal 130 kilometer per uur rijden. Het gaat onder meer om delen op de A1, A27, A28, en A58.

Dat heeft verkeersminister Melanie Schultz donderdag bekendgemaakt. Met deze verhoging mag vanaf vrijdag op 61 procent van de snelwegen 130 gereden worden.

'Met deze uitbreiding van de 130-kilometerwegen zetten we een mooie volgende stap in ons snelhedenbeleid. We streven ernaar dat we uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 km kunnen rijden. Voor de automobilist wordt de maximumsnelheid op snelwegen daarmee steeds eenduidiger', aldus Schultz.

Op meer trajecten vanaf vrijdag 130 km rijden
Op meer trajecten vanaf vrijdag 130 km rijden (Foto: ANP)

Solocarrière Junkie XL op 'heel laag pitje'

Tom Holkenborg is tegenwoordig zo druk met het componeren van filmmuziek dat hij niet meer toekomt aan Junkie XL. 'Mijn solocarrière staat op dit moment op een heel laag pitje', zegt Tom in De Telegraaf.

Toch heeft de dj, componist en producer nog geen afscheid genomen van zijn alter ego. 'Ik heb er zeker geen punt achter gezet. Misschien dat ik over vijf of tien jaar wel weer een album uitbreng of op een korte tournee ga. Ik heb daar namelijk enorm van genoten.'

Holkenborg begon Junkie XL in 1997 met de van de Urban Dance Squad afkomstige Rudeboy. De twee maakten twee albums en scoorden met nummers als Saturday Teenage Kick en Love Like Razorblade. In 2000 stapte Rudeboy uit Junkie XL en ging Holkenborg solo verder. In 2002 scoorde hij een wereldhit met zijn remix van Elvis Presley's A Little Less Conversation.

'Soms, als ik niet kan slapen, kijk ik op YouTube nog wel eens filmpjes van optredens. En dan weet ik nog precies hoe dat voelde', vertelt 48-jarige Tom, die muziek componeerde voor films als Mad Max: Fury Road, Deadpool en Batman v Superman: Dawn of Justice. 'Mijn werk als filmcomponist vind ik echt geweldig, maar dat is voor mij geen reden om die andere deur nu definitief achter me dicht te slaan.'

Solocarrière Holkenborg op 'heel laag pitje'
Solocarrière Holkenborg op 'heel laag pitje' (Foto: BuzzE)

Jeb Bush: 'Klap, alsjeblieft'

De Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush beleefde dinsdag een vervelend moment tijdens een toespraak in de staat New Hampshire. Na een vlammend betoog had Bush applaus verwacht, maar het bleef stil in de zaal. 'Klap, alsjeblieft', zei de Republikeinse presidentskandidaat vervolgens.

Aan geld geen gebrek, aan steun vanuit het establishment evenmin. De zoon van oud-president George H.W. Bush (1989-1993) en broer van oud-president George W. Bush (2001-2009) is een geduchte presidentskandidaat met volop politieke ervaring. Maar Jeb Bush, oud-gouverneur van Florida, heeft het moeilijk. Zijn campagne verloopt stroef, zijn optredens in de eerste tv-debatten waren niet overtuigend en hij wordt voorbijgestreefd door zijn voormalige leerling Marco Rubio.

Zesde
Maandag eindigde de 62-jarige Bush slechts als zesde bij de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa. Jeb kreeg 2,8 procent voor de stemmen, terwijl senator Marco Rubio vlak achter Ted Cruz en Donald Trump derde werd met 23 procent van de stemmen. Het campagneteam van Bush zegt dat de lage score het gevolg is van gemaakte keuzes. Bush stak weinig energie in Iowa en richt zich volop op New Hampshire, waar komende dinsdag voorverkiezingen zijn.

In de peilingen staat Bush er daar inderdaad stukken beter voor. Met ongeveer 10 procent steun is Jeb volop in de race voor de tweede plaats in de noordoostelijke staat. Analisten zeggen dat Bush een goede prestatie in New Hampshire nodig heeft om zijn campagne levensvatbaar te houden; opnieuw verliezen van Rubio zou desastreus zijn. Bush voert volop campagne in New Hampshire. Op tv zijn dure reclamespotjes te zien waarin Bush onder meer koploper Donald Trump afkraakt. Ook bezoekt Jeb talloze locaties om toespraken te houden.

Dinsdag was hij onder meer in de plaats Hanover. Daar gebeurde iets dat misschien wel illustratief is voor de presidentiële strijd van Bush. De oud-gouverneur hield een vlammend betoog over het beschermen van het land. 'Ik blaas niet hoog van de toren en doe niet aan stoere praatjes zonder het ook echt waar te maken', zei Bush. Hij had op applaus gerekend, maar het bleef stil in de zaal. Daarop zei Bush: 'Klap, alsjeblieft'. Na wat gelach in de zaal volgt een bescheiden applaus.

Youtubers bekennen mishandeling door vrouwen

Regelmatig zijn mensen geschokt als een vrouw mishandeld wordt in een relatie of gezin. Dat vrouwen net zo goed mannen kunnen mishandelen bleek onlangs toen Youtuber Mathhew Santoro (832.000 abonnees, plus 5,1 miljoen op zijn hoofdkanaal) per ongeluk een privévideo publiek toegankelijk maakte. Hij verwijderde de video, maar deze was al gezien en na steunbetuigingen besloot hij deze opnieuw te uploaden.

In de video vertelt een geëmotioneerde Santoro hoe hij in zijn relatie gekleineerd werd, gedwongen werd zijn vrienden en familie buiten de deur te houden en fysiek mishandeld werd.

In reactie op de video kwamen andere relatief grote namen uit de Youtube-kringen naar voren met soortgelijke verhalen. Zoals boogie2988 (3 miljoen abonnees) die niet alleen door een vriendin werd misbruikt, maar ook werd geslagen, verbrand, gesneden, gestoken en rondgesmeten door zijn eigen moeder.

Vluchtelingen remmen krimp gemeenten

Door de komst van vluchtelingen en andere immigranten zijn er veel minder gemeenten die krimpen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten zag het aantal inwoners vorig jaar dalen. In 2014 ging het nog om bijna 40 procent, in 2013 om bijna de helft.

Bevolkingskrimp speelt vooral aan de randen van het land; in Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Zo hebben Bellingwedde (Groningen) en Vlieland (Friesland) 2 procent minder inwoners. De bevolking groeit juist in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Blaricum en Oostzaan kregen in een jaar tijd 3 procent meer inwoners.

Vorig jaar zijn naar verhouding veel mensen overleden en werden relatief weinig baby's geboren. Door 'natuurlijke aanwas' (geboorten min overlijdens) groeide de bevolking met ongeveer 22.000 mensen. Dat is het laagste aantal sinds 1871. In bijna de helft van de gemeenten zijn er meer mensen overleden dan er werden geboren. Ook dat speelt vooral aan de rand van het land. In gereformeerde gemeenten als Urk, Staphorst, Reimerswaal en Barneveld was er wel veel natuurlijke aanwas.

Nederland telt momenteel net geen 17 miljoen inwoners. Dat is een half procent meer dan een jaar geleden.

Vluchtelingen remmen krimp gemeenten
Vluchtelingen remmen krimp gemeenten (Foto: ANP)

The Division Bèta hands-on

De bèta van The Division was net zo exclusief als de discotheek Jimmy Woo in Amsterdam. Je kwam er alleen in als je de game al had gepreorderd, via een van de key-weggeefacties of als je een geheime handshake wist. Achteraf weet ik niet waarom, want de game komt al over iets meer dan een maand uit. Dus iedereen die wel een key kon bemachtigen, speelde al een deel van het spel dat straks in de winkels ligt. Ook door het logo werd je er continu aan herinnerd dat je V1.0 beta aan het spelen was.

Santorum stopt als presidentskandidaat

De Republikein Rick Santorum trekt zich terug als presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Dat werd woensdag Amerikaanse tijd bekend. De 57-jarige conservatieve en rooms-katholieke Santorum gaat senator Marco Rubio steunen in de race om het Witte Huis.

Rubio eindigde maandag tijdens de Republikeinse voorverkiezing in de staat Iowa verrassend als derde. De conservatieve Ted Cruz won de verkiezing met 28 procent van de stemmen. Donald Trump moest genoegen nemen met 24 procent. Rubio zat daar met 23 procent vlak achter.

In de verkiezingsstrijd van 2012 kreeg Santorum onverwacht veel steun uit de Republikeinse gelederen. Hij eindigde als tweede, achter de uiteindelijke presidentskandidaat Mitt Romney. In zijn campagne betichtte Santorum Nederland destijds van 'bejaardenmoord', vanwege het toestaan van euthanasie.

Onderaan
Dit jaar wilde de campagne van de conservatieveling niet vlotten. Maandag eindigde Santorum bijna onderaan in Iowa. Hij kreeg met minder dan 1.800 stemmen slechts 1 procent van de Republikeinse kiezers achter zich. In 2012 won hij deze voorverkiezing nog. Santorum is deze week al de vierde presidentskandidaat die zijn strijd staakt. Partijgenoten Mike Huckabee en Rand Paul gingen hem voor, net als Democraat Martin O'Malley.

De Republikeinse Partij kiest op het partijcongres van 18 tot 21 juli in Cleveland wie er presidentskandidaat en kandidaat vicepresident worden. Nu Santorum de strijd heeft gestaakt, zijn er nog negen Republikeinse kandidaten in de race: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, Chris Christie, John Kasich, Carly Fiorina en Jim Gilmore. De presidentsverkiezingen zijn op 8 november.

Santorum stopt als presidentskandidaat
Santorum stopt als presidentskandidaat (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regenachtig

Vandaag kun je beter je paraplu paraat houden als we het KNMI mogen geloven. In de ochtend is het in het hele land regenachtig, in de loop van de ochtend wordt het vanuit het noordwesten wat droger. Het noorden van het land maakt nog wat kans op zon, in de zuidelijke delen van Nederland blijft het vochtig. 

In het noordoosten van het land wordt het maximaal 4 graden, het zuidwesten kan mogelijk de 10 graden aantikken. De wind is over het algemeen gematigd, maar boven het IJsselmeergebied en de Wadden kan hij vrij krachtig uit de zuidwesthoek komen. In de loop van de middag draait de wind naar het noordwesten en en neemt dan ook in kracht af. 

Zon op 08.15
Zon onder 17.32

Trouwe fan qltel was weer eens op pad gisteren, en kwam een wel hele aparte voorstelling tegen in het bos. Het eerste wat ik me afvroeg was of er echt kabouters zouden bestaan. Wie weet waarom deze stenen zo gestapeld zijn, mag het zeggen. Ze liggen los gestapeld, en gaan van groot naar klein. 

Zouden er echt kabouters bestaan 1 (Foto: qltel)
Zouden er echt kabouters bestaan? (Foto: qltel)

Zouden er echt kabouters bestaan 2 (Foto: qltel)
Zouden er echt kabouters bestaan?  (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1997 O.J. Simpson werd civielrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de moord op Ron Goldman en Nicole Simpson. 
 2009 De modeltreinfabrikant Marklin, toen 150 jaar oud, vroeg uitstel van betaling aan. 
 2004

Mark Elliot Zuckerberg richt samen met wat vrienden de social netwerksite Facebook op. 

 1945 Het Von Rundstedt-Offensief faalde waarna de laatste Duitse troepen geëvacueerd werden. 


The social network (trailer) 

Brute trailer voor thriller Green Room

Er is een indrukwekkende trailer verschenen voor de bloedstollende thriller Green Room. In de film van regisseur Jeremy Saulnier draait het om een jonge punkband die na een optreden in een afgelegen concertzaal getuige zijn van een moordende bende neo-nazi's. Wat volgt is een helse nacht waarin de moordenaars proberen om de enige getuigen van hun misdrijf uit de weg te ruimen.

Naast Patrick Stewart (Star Trek: the Next Generation) als leider van de neo-nazi bende zien we Anton Yelchin, Imogen Poots, Macon Blair en Alia Shawkat in de belangrijkste rollen. Of en wanneer we de film in de Nederlandse bioscopen kunnen verwachten is nog niet bekend.


"Let Him Bleed"

Feyenoord halve finalist na moeizame zege op Roda

Feyenoord heeft zich ten koste van Roda JC geplaatst voor de halve finale van de KNVB beker. Eric Botteghin kopte de Rotterdammers in de verlening naar de overwinning. Eerder op de avond verraste VVSB in een andere kwartfinale FC Den Bosch.

Na vijf nederlagen op rij in de competitie en slechts één punt uit de laatste zes wedstrijden, heeft Feyenoord in de afgelopen weken de kansen op het kampioenschap verspeeld. Het rommelt in Rotterdam. Spelers zijn bedreigd door 'supporters', de fans willen af van algemeen directeur Eric Gudde en wéér zal de Coolsingel leeg blijven. Tenzij de KNVB beker wordt gewonnen, want daar mag Feyenoord nog op hopen, ook na vanavond.

Na zoveel nederlagen op rij was het zelfvertrouwen van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst ver weggezakt. De enige remedie zou een overwinning zijn. Die moest er komen op bezoek bij Roda JC, dat zich in januari flink versterkt had met een groot aantal spelers. Van Bronckhorst wilde tegen het vernieuwde Roda achterin meer zekerheid inbouwen en paste daarom zijn opstelling aan. Hij liet zijn team beginnen met vijf verdedigers, in het bekende 5-3-2-systeem, met Dirk Kuijt en Eljero Elia in de aanval.

De eerste mogelijkheden in Limburg waren voor Feyenoord. Deze waren echter niet aan Elia (over) en Kuijt (redding keeper) besteed. Roda drong aan en kwam ook tot mogelijkheden, maar Kenneth Vermeer stond zijn mannetje. Omdat er ook in de tweede helft niet werd gescoord moest er een verlenging aan te pas komen in Kerkrade.

In die verlening bleek Feyenoord de gelukkigste. In de 105e minuut was het Eric Botteghin die met zijn eerste doelpunt voor Feyenoord de 1-0 maakte. Een hoekschop van Tony Vilhena werd bij de eerste paal verlengd door Marko Vejinovic, waarna Botteghin op de goede plaats stond en de bal achter de kansloze doelman Benjamin van Leer kopte.

In de tweede helft van de verlening zette Roda alles op alles om een gelijkmaker te forceren. Maar de thuisploeg had al alles gegeven en had simpelweg niet genoeg kracht meer om tot serieuze aanvallen te komen. Vanuit standaardsituaties en een schot van Poepon werd Roda nog gevaarlijk, maar Vermeer hield zijn ploeg op de been. Feyenoord bleef derhalve relatief eenvoudig overeind en bereikte daarmee de halve finale van de KNVB beker. Eindelijk weer succes voor de ploeg van Van Bronckhorst.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.