FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 februari 2016

'Zikavirus in VS overgebracht met seks'

In de Texaanse stad Dallas is dinsdag de eerste besmetting met het zikavirus op het vasteland van de Verenigde Staten vastgesteld. Het regionale centrum voor de volksgezondheid in Dallas denkt dat het virus is overgebracht door seksueel contact.

De autoriteiten hebben meegedeeld dat in elk geval niet is geconstateerd dat het virus lokaal door een mug is overgebracht. Degene bij wie het virus is vastgesteld, heeft seks gehad met iemand die al ziek was. Het Amerikaans instituut voor de controle en preventie van ziekten wilde nog niet bevestigen dat in dit geval de besmetting via seks plaatsvond.

Eerder werd bij een vrouw op Hawaii het virus al aangetoond.

'Zikavirus in VS overgebracht met seks'
'Zikavirus in VS overgebracht met seks' (Foto: ANP)

Geen vrijstelling huurverhoging voor AOW'ers

AOW'ers met een inkomen vanaf 39.000 euro kunnen fluiten naar de vrijstelling van een bepaalde huurverhoging die woonminister Stef Blok aanvankelijk voor deze groep in gedachten had. De bewindsman wil die vrijstelling bij nader inzien gunnen aan gezinnen vanaf vier personen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over een wetsvoorstel dat de doorstroming op de huurmarkt moet bevorderen. Blok wil met de huurverhoging ontmoedigen dat mensen in een corporatiehuis blijven zitten waarvoor ze eigenlijk teveel inkomen hebben. Omdat ouderen soms minder mobiel zijn, wilde hij ze uitzonderen van deze verhoging met de inflatie plus 4 procent. Maar de gezinnen hebben veelal meer kosten, becijferde ook het Nibud, aldus Blok.

Geen vrijstelling huurverhoging voor AOW'ers
Geen vrijstelling huurverhoging voor AOW'ers (Foto: ANP)

Landelijke e-mailstoring bij Ziggo

Ziggo kampt al uren met een landelijke e-mailstoring. Op sociale media klagen veel mensen uit tal van delen van het land dat zij hun webmail niet kunnen gebruiken. Mensen klagen over ernstige consequenties voor werk en sollicitaties. Ziggo werkt aan een oplossing.

Internetprovider Ziggo had vorig jaar last van een grote storing door een DDoS-aanval. Bij een DDoS-aanval wordt een server lamgelegd door hem te bestoken met een groot aantal berichten.

Landelijke e-mailstoring bij Ziggo
Landelijke e-mailstoring bij Ziggo (Foto: BuzzT)

Schermster wordt eerste Amerikaanse olympiŽr met hijab

Het olympisch schermtoernooi laat nog een half jaartje op zich wachten, maar de Amerikaanse Ibtihaj Muhammad mag haar naam alvast bijschrijven in de geschiedenisboeken. De 30-jarige sabelschermster wordt in Rio de Janeiro namelijk de eerste Amerikaanse sporter ooit die haar land zal vertegenwoordigen met een hijab, een islamitische hoofddoek. 

Muhammad werd tijdens de World Cup in Athene vorige week derde en verzekerde zich daarmee van een plekje in het Amerikaanse team voor Rio. "Als de meeste mensen aan een olympisch schermer denken, denken ze waarschijnlijk niet aan iemand als ik. Gelukkig ben ik niet 'de meeste mensen'", zegt Muhammad op de site van de Amerikaanse schermbond. 

Op haar dertiende begon ze met schermen en niet veel later kwam ze erachter dat het team van haar high school volledig bedenkt was tijdens wedstrijden. "Als moslimvrouw kun je eigenlijk geen betere sport bedenken dan schermen. Mijn geloof vraagt van mij om mijn hele lichaam te bedekken en dat is exact wat je in het schermen doet", legt Muhammad uit. 

Een interview met Muhammad van voor de Spelen van Londen in 2012, die ze uiteindelijk niet zou halen. Dit keer is het wel gelukt (Bron: YouTube)

Het duurde nog wel tot het einde van haar collegetijd tot ze serieus verder ging met schermen. "Na mijn afstuderen zag ik dat er een gebrek aan minderheden was in de sport. Ik wist dat ik bepaalde kwaliteiten had en dus ging ik fulltime schermen. Het was iets waarvan ik dacht dat het team het nodig had, want er waren barrières die nog doorbroken moesten worden in het vrouwenschermen", aldus de inmiddels tot plek elf op de wereldranglijst opgeklommen Amerikaanse.

"Ik wil op de Spelen uitkomen voor de VS en bewijzen dat helemaal niks iemand in de weg moet staan van het behalen van zijn of haar doelen: ras, religie of geslacht moeten allemaal niks uitmaken. Ik wil een voorbeeld stellen en laten zien dat alles mogelijk is", zo besluit Muhammad. 

Kamer geeft huizenmarkt starters een zetje

Verhuurders van woonruimte mogen tijdelijke huurcontracten gaan opstellen voor jongeren tot en met 27 jaar. Tijdens de huurperiode van vijf jaar kunnen de jongeren als woningzoekende op de gewone huizenmarkt ingeschreven blijven staan. Zo verspelen ze hun kansen daar niet.

De Tweede Kamer leek dinsdag wel te porren voor dit plan van Carola Schouten van de ChristenUnie. Zij hoopt met de contracten voor elkaar te krijgen dat de doorstroming in bescheiden huizen voor starters groter wordt doordat mensen er niet in blijven hangen als ze wat meer te besteden krijgen.

De jongeren die ouderlijk huis of studentenwoning verlaten, kunnen totdat ze 28 worden in aanmerking komen voor zo'n periode van vijf jaar (en in uitzonderingsgevallen voor zeven jaar).

Kamer geeft huizenmarkt starters een zetje
Kamer geeft huizenmarkt starters een zetje (Foto: ANP)

Celstraf voor gewapende Disneybezoeker

De 28-jarige man die eind vorige maand in een hotel bij Disneyland bij Parijs werd aangehouden met twee vuurwapens, heeft dinsdag een celstraf van zes maanden gekregen. Hij mag die in het huis van zijn moeder doorbrengen. Naast het elektronisch huisarrest kreeg de man negen maanden voorwaardelijk.

De wapens werden in het Hotel New York tijdens een controle van de koffer van de man ontdekt. Bovendien werden patronen en een koran gevonden. De man verklaarde dat hij de wapens ,,voor zijn eigen veiligheid" bij zich had. Het Openbaar Ministerie sloot bij de aanklacht uit dat de man een terrorist was. Hij was ook niet bekend bij de veiligheidsdienst en de politie.

Disneyland ligt 40 kilometer ten oosten van Parijs, dat sinds de aanslagen in 2015 wordt beschouwd als een gebied met een veiligheidsrisico. In het pretpark werken 15.000 mensen die jaarlijks circa vijftien miljoen bezoekers verwelkomen.

Celstraf voor gewapende Disneybezoeker
Celstraf voor gewapende Disneybezoeker (Foto: ANP)

Mogelijk megazwemploeg naar Paralympische Spelen

Nederland zal op de Paralympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro mogelijk vertegenwoordigd worden door een historisch grote zwemploeg. Afgelopen zondag eindigde de internationale kwalificatieperiode waarin de limieten gezwommen konden worden. Nederland stelt daarnaast eigen, zwaardere limieten die gezwommen moeten worden tussen 1 januari 2015 en 10 april 2016. Twintig Nederlandse zwemmers en zwemsters hebben de nationale limieten gehaald en allemaal hebben ze dat na 1 januari 2015 gedaan, waardoor ze in theorie dus alle twintig naar Rio mogen.

Dertien vrouwen hebben zich geplaatst, waarbij Liesette Bruinsma en Lisa Kruger zich op vijf afstanden geplaatst hebben. Vooral de pas 15-jarige Bruinsma maakt in de recente maanden enorme indruk, met het ene na het andere record voor zwemsters met een visuele beperking. Marije Oosterhuis, Chantalle Zijderveld en Marlou van der Kulk hebben zich op vier afstanden geplaatst, Summer Mortimer, Lisette Teunissen en Sterre Veerman kunnen mogelijk drie finales halen. Lisa den Braber en Magda Toeters hebben twee tickets veroverd, tegen één voor Sanne Hofman, Manon Vermariën en Chantal Molenkamp. 

Van de zeven Nederlandse mannen gaan de meeste tickets naar Michael Schoenmaker en Olivier van de Voort: vier stuks. Marc Evers kan zich voor drie afstanden voorbereiden, Thijs van Hofweegen mag met een dubbel paralympisch ticket zijn debuut gaan maken en Bas Takken, Simon Boer en Duncan van Haaren mogen op één afstand in actie komen. 

De laatste keer dat Nederland een grotere ploeg op de Spelen had was in Stoke Mandeville in 1984. In plaats van de huidige 152 afstanden - zoveel vanwege de diverse handicaps - waren er toen echter maar liefst 345 onderdelen. De 26 Nederlandse zwemsters haalden dan ook een onwerkelijke vracht medailles binnen, waaronder ruim veertig keer goud. Dat gaat in Rio uiteraard niet herhaald worden, maar vooral Mortimer, Zijderveld, Van de Voort en Evers behoren op enkele afstanden tot de absolute topfavorieten voor goud in Rio. 

Overigens geld er wel een limiet van drie deelnemers per land per afstand. Voor Nederland kan dat in twee gevallen een probleem opleveren: in de klasse S10 hebben vier dames zich geplaatst voor de 100 meter vrije slag en zelfs vijf vrouwen voor de 50 meter vrij. Mortimer, Kruger, Oosterhuis en Zijderveld hebben ook nog andere afstand(en) waar ze in actie kunnen komen, maar voor Molenkamp is de 50 vrij de enige afstand waar ze zich geplaatst heeft. Met plek acht op de wereldranglijst is ze achter Mortimer en Zijderveld wel de derde Nederlandse, dus het zou voor haar precies goed uit kunnen komen.

Vliegtuigje van de baan op Schiphol

Op Schiphol is dinsdagavond om ongeveer 19.30 uur een klein vliegtuig van de baan geraakt. Daarbij is een van de twee inzittenden gewond geraakt, zo meldt de marechaussee. De gewonde is naar het VUmc gebracht.

De zegsman kon niet zeggen of het om de piloot of om de passagier gaat. Ook over de identiteit van de inzittenden zijn geen nadere bijzonderheden zoals nationaliteit bekend.

Voor zover bekend is het ongeluk gebeurd bij een mislukte landing, aldus een woordvoerster van de Schiphol Group. In eerste instantie ging men uit van slechts één inzittende van het vliegtuigje.

Vliegtuigje van de baan op Schiphol
Vliegtuigje van de baan op Schiphol (Foto: ANP)

BraziliŽ stopt veel geld in virusbestrijding

Brazilië zal alle noodzakelijke financiële middelen inzetten om het zikavirus te bestrijden. De Brazilianen zetten vooral in op het afrekenen met de grootste boosdoener, de mug die het virus overbrengt. Dat zei president Dilma Rousseff dinsdag bij de opening van het Braziliaanse parlementaire jaar in de hoofdstad Brasilia.

Rousseff verzekerde de beide kamers van de volksvertegenwoordiging dat er geen gebrek aan geld is. Fondsen zijn zeker noodzakelijk, nu de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat in Brazilië 1,5 miljoen mensen besmet zullen raken.

De president zei dat Brazilië samen met de Verenigde Staten werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen zika, het virus dat zo goed als zeker schedel- en hersenafwijkingen bij baby's veroorzaakt.

Brazilië stopt veel geld in virusbestrijding
Brazilië stopt veel geld in virusbestrijding (Foto: ANP)

Alle schoolpleinen in 2020 rookvrij

Roken op het schoolplein mag in 2020 niet meer. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van de ChristenUnie om alle schoolpleinen over vier jaar volledig rookvrij te maken.

Volgens onderzoek van de VO-raad, de sectorganisatie voortgezet onderwijs, heeft nu 53 procent van de middelbare scholen en 6 procent van het middelbaar beroepsonderwijs een rookvrij schoolplein. "Omdat zien roken, doet roken, ben ik heel blij dat we binnenkort geen sigaretten meer in en rond scholen zien. Een grote stap voorwaarts voor de gezondheid van onze jongeren'', meent Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst stelde in 2000 al voor om roken op schoolpleinen te verbieden. Dat voorstel haalde het toen niet in de Tweede Kamer.

Alle schoolpleinen in 2020 rookvrij
Alle schoolpleinen in 2020 rookvrij (Foto: ANP)

Deals with Gold: Ryse en Battlefront voor de helft

De Deals with Gold (en EA Publisher Sale) van week 5 zijn inmiddels bekend en er zitten weer een paar leuke titels tussen. De meest in het oog springende zijn Ryse: Son of Rome Legendary Edition en Star Wars Battlefront voor respectievelijk 25 en 35 euro. Tot en met 8 februari kun je profiteren van de kortingen.

Zoals gewoonlijk zijn andere bekende EA-titels zoals Battlefield 4 en Battlefield Hardline afgeprijsd. Ook de haast fonkelnieuwe Need for Speed, die nog maar amper drie maanden uit is en waarvan de pc-versie nog moet verschijnen, kan met 67% korting opgepikt worden. Verder worden op Xbox 360 ook een paar noemenswaardige titels bijna weggegeven. Bekijk hieronder de meest opvallende kortingen. Voor een volledige lijst kun je bij Major Nelson aankloppen.

Xbox One:

Content-titel Soort content Korting Prijs
Star Wars Battlefront Xbox One-game 50% €69,99 €35,00
Ryse: Son of Rome Legendary Edition Xbox One-game 50% €49,99 €25,00
Need for Speed (2015) Xbox One-game 67% €69,99 €23,10
EA Sports NHL 2016 Xbox One-game 67% €69,99 €23,10
Battlefield 4 Premium Edition Xbox One-game 60% €69,99 €28,00
Battlefield Hardline Deluxe Edition Xbox One-game  67% €49,99 €16,50 
Watch Dogs Complete Edition Xbox One-game  50% €49,99 €25,00 
Middle-Earth: Shadow of Mordor GOTY Edition Xbox One-game 40% €59,99 €35,99 

Xbox 360:

Content-titel Soort content Korting Prijs
FIFA 16 Games on Demand 60% €27,99
Crysis 3 Games on Demand 80% €3,99
NFL 16 Games on Demand 67% €23,09
Bulletstorm Games on Demand 75% €4,99
Hitman: Absolution Games on Demand 75% €4,99
Need for Speed: Most Wanted Games on Demand 75% €5,99 
Skate 3 Games on Demand 75% €4,99 
Kingdoms of Amalur: Reckoning Games on Demand 80% €5,99
Army of Two: The 40th Day Games on Demand 70% €7,49 

Selfie-rel met paardenbek in Wales

In Wales maakt de lokale bevolking zich niet alleen maar druk om schapen en over de juiste spelling van Llanfairpwll­gwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Soms gaat het over paarden. En geld. Een fotokiekje van een vader en zijn 3-jarig zoontje is met een combinatie van die twee het middelpunt van een heuse rel.

Elke dag lopen, net als veel andere schoolkinderen en ouders, David Bellis en zijn zoontje naar een schooltje in Prestatyn, een plaatsje in het noorden van het land. Daarbij passeren ze een weide met geen rijmend, maar een lachend paard. Reden genoeg om daar een keertje een selfie van te maken. Toen papa Bellis hoorde van een Maak Mij Aan Het lachen-wedstrijd, besloot hij zijn eerder gemaakte foto op te sturen. Vrijwel iedereen wordt vrolijk bij het zien van deze momentopname en de jury was geen uitzondering hierop. Bellis won.

De eigenaar van het paard, Nicola Mitchell, is helaas zelf niet zo'n lachebekje als haar viervoeter. Ze vond dit oneerlijk. Het is immers haar paard en zij met haar familie hebben het dier 'getraind' om gekke bekken te trekken. Nicola had gehoord dat het prijzengeld zo'n 2000 pond bedroeg en eiste de helft van het bedrag op. Iets met een motivatie van portretrecht en dat soort geneuzel.

Jammer genoeg voor Nicola had zij zich niet goed ingelezen: de prijs was namelijk een reis ter waarde van 2000 pond. Iets wat moeilijk te delen viel, daar het een reis voor twee personen betrof. Er was echt geen ruimte meer voor een paardenhoudster in de koffer. Of, zoals David het uitdrukte: 'ze krijgt geen penny', hiermee wellicht fijntjes refererend aan een meidenstripblad dat voornamelijk over puberende meisjes en paarden gaat.

Nicola heeft laten weten dat het laatste woord hier nog niet over gesproken is. Toch lijkt het erop dat dit weinig zin heeft. Volgens een jurist is de foto genomen langs de openbare weg, waar fotograferen geheel vrij is. Toestemming van een paardeneigenaar is dan niet nodig, net zoals het niet nodig is om toestemming te vragen om van beroemdheden een foto te maken, wanneer zij zich in het openbare leven begeven.

Tevens is er in de algemene voorwaarden van de wedstrijd hier niets over te vinden. Waarschijnlijk kan Nicola beter op een suikerklontje gaan zuigen.

Naomi Watts: van actrice naar voetbaldirectrice

Het piepkleine voetbalclubje Glantraeth FC heeft een nieuwe erepresident en dat is niet zomaar iemand. King Kong-actrice Naomi Watts heeft laten weten de rol wel op zich te willen nemen. De club komt in de onderste regionen van het Welshe voetbal uit Malltraeth, een dorpje met een krappe vierhonderd inwoners. 

President George Meyrick trad vorig jaar augustus af en dus was er vervanging nodig. Secretaris Stan Strickland stelde Watts voor, met name vanwege haar band met het gebied uit haar jeugd. "In haar jonge jaren heeft ze hier een jaar of drie doorgebracht en ze ging naar school in Llangefni, niet er hier vandaan", aldus Strickland. "Nee heb je, ja kun je krijgen, dacht ik. Ze heeft haar uitgeefster erbij betrokken, dus wie weet komen we straks wel in de New York Times." Dat zou de club iets meer aandacht geven dan normaal, want doorgaans staan er een stuk of veertig toeschouwers naar de ongetwijfeld enerverende duels te kijken. 

Strickland verwacht in de komende dagen meer te horen van Watts, naar wiens in Los Angeles gebaseerde manager hij het verzoek had gestuurd. Haar naam zal in elk geval op de site van de club komen en bovenaan de wedstrijdprogramma's prijken. Ook ontvangt de actrice een jaarlijkse update van de prestaties. 

Senaat wil dat Dekker nieuwe Mediawet aanpast

Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat staatssecretaris Sander Dekker (Media) zijn nieuwe Mediawet aanpast. Vooralsnog is alleen regeringspartij VVD voor het voorstel. Coalitiegenoot PvdA is kritisch en wil eerst antwoorden afwachten. De coalitie heeft geen meerderheid in de Senaat.

Dekker wil het omroepbestel toekomstbestendig maken nu het aantal kijkers steeds verder afneemt. Het bestel moet opener, waarbij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de regie krijgt. Behalve omroepen mogen ook externe producenten straks televisieprogramma's maken. Het aanbod moet vooral cultureel, informatief en educatief zijn. Amusement mag nog wel, maar niet als doel op zich.

In oktober was er in de Tweede Kamer steun van D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks. Maar deze partijen lieten dinsdag tijdens het debat in de Eerste Kamer weten dat ze op flink wat punten harde toezeggingen voor wijzigingen willen van Dekker om met het wetsvoorstel in te kunnen stemmen. PVV, 50PLUS en SP zijn tegen.

Onafhankelijkheid
De grootste zorgen van de senatoren gaan over de onafhankelijkheid. PvdA en de oppositie vrezen de groeiende en inhoudelijk sturende invloed van de NPO op de omroepen. Ze zijn ook tegen 'politieke' benoemingen. Meerdere partijen hekelden dat op twee posten in raden van toezicht in 'Hilversum' onlangs VVD'ers zijn benoemd, de partij van Dekker zelf.

Volgens CDA en 50PLUS is de nieuwe Mediawet op het gebied van persvrijheid strijdig met de Grondwet en het Europese mensenrechtenverdrag.

De PVV vindt het niet zo erg dat er minder mensen naar de publieke omroepen kijken, omdat die vooral de "linkse boodschap'' uitdragen. De SP vindt dat Dekker met zijn plan het omroepbestel juist afbreekt.

Senaat wil dat Dekker nieuwe Mediawet aanpast
Senaat wil dat Dekker nieuwe Mediawet aanpast (Foto: ANP)

Noord-Korea wil deze maand satelliet lanceren

Noord-Korea wil ergens tussen 8 en 25 februari een satelliet lanceren en heeft de Internationale Maritieme Organisatie daarvan op de hoogte gesteld. Dit meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag.

Amerikaanse waarnemers stellen dat Noord-Korea aan een langeafstandsraket werkt. Begin januari deed het stalinistische en van de buitenwereld afgesloten land nog een kernproef. Eind december 2012 lanceerde Noord-Korea voor het laatst iets waarvan het regime zei dat het een communicatiesatelliet was.

De Verenigde Naties hebben sancties tegen Noord-Korea afgekondigd naar aanleiding van de nucleaire projecten en raketproeven van het land.

Noord-Korea wil deze maand satelliet lanceren
Noord-Korea wil deze maand satelliet lanceren (Foto: ANP)

Bill Cosby voor de rechter

Bill Cosby staat dinsdag voor de rechter in Pennsylvania om te vernemen of een aanklacht wegens seksueel misbruik tegen hem zal leiden tot een rechtszaak. Het team van verdedigers van de 78-jarige acteur en komiek vindt dat er geen zaak is.

De raadslieden beroepen zich op een afspraak met de openbaar aanklager uit 2005, waarin werd vastgelegd dat Cosby niet zou worden vervolgd voor een 'ontmoeting' met basketbalster Andrea Constand, die een klacht wegens misbruik tegen hun cliënt heeft ingediend. De huidige openbaar aanklager vindt de claim van de verdediging een lachertje. Alleen een rechter kan immuniteit verlenen, zegt hij. Er ligt echter wel een persbericht van het OM van destijds, waarin staat dat een onderzoek niet tot een aanklacht heeft geleid.

De aanklager in 2005, Bruce Castor, heeft schriftelijk verklaard dat er destijds terecht is besloten niet te vervolgen. Constand ging toen akkoord met een financiële schikking, melden Amerikaanse media. Maar de vrouw heeft Castor inmiddels wel wegens laster voor de rechter gesleept.

Bill Cosby voor de rechter
Bill Cosby voor de rechter (Foto: BuzzE)

OM: 'studentengluurder' verdient 7 jaar cel

De 39-jarige Nijmegenaar Kas van R., die bekendstaat als de 'studentengluurder', verdient het om zeven jaar de cel in te gaan. De man is obsessief met seks bezig en speelt machtsspelletjes met vrouwen. Dat vindt het Openbaar Ministerie, dat dinsdagmiddag in Arnhem straf voor Van R. eiste.

Volgens het OM heeft de man tussen 2012 en 2014 zeven jonge vrouwen betast, aangerand, mishandeld en bedreigd, waarbij hij elke keer een stap verder ging. Hij was eerder al tweemaal veroordeeld voor aanrandingen. Sinds 2008 liep hij meerdere boetes op voor het begluren van tientallen studentes. Van R. is beledigd over de beschuldigingen, die hij ontkent.

'Studentengluurder' verdient 7 jaar cel'
OM: 'studentengluurder' verdient 7 jaar cel (Foto: ANP)

Grote veranderingen komen naar Hearthstone

Blizzard heeft een aantal grote wijzigingen aangekondigd voor hun kaartspel Hearthstone: Heroes of Warcraft. De wijzigingen gaan in wanneer de komende uitbreiding wordt uitgebracht, wat 'The Year of the Kraken' introduceert.

De grootste wijziging is dat de normale speelmodus in twee stukken wordt verdeeld. Aan de ene kant heb je 'Wild', wat het format is dat op dit moment al wordt gebruikt. Daarnaast gaat Blizzard 'Standard' toevoegen. In Standard worden playsets gerouleerd, wat betekent dat uitbreidingen die ouder zijn dan één jaar niet worden meegenomen in deze modus. Dit betekent dat, wanneer dit eenmaal wordt ingevoerd in de lente, de uitbreidingen Naxxramas en Goblins vs. Gnomes niet meer in Standard voorkomen.

Dit is groot nieuws, aangezien Standard vanaf nu als eSports-format zal gelden. Er vallen dus tussen de 150 en 200 kaarten weg, wat de meta van de game ontzettend overhoop gaat gooien. Deze uitbreidingen zijn vanaf dat moment ook niet meer te koop in de digitale winkel. In plaats daarvan moet je de kaarten zelf maken met Dust. Overigens blijven de Basic en Classic sets altijd beschikbaar in Standard. Wel heeft Blizzard aangekondigd dat deze sets opnieuw bekeken worden om een goede balans te garanderen. Het zou dus zomaar kunnen dat sommige kaarten een nerf gaan krijgen.

Een laatste nieuwtje is dat we negen extra deck slots krijgen, wat ons een totaal geeft van achttien deck slots. Hoera! De wijzigingen en toevoegingen komen ergens in de lente.

HS

Force India raakt mogelijk diens titelsponsor kwijt

Force India maakt anderhalve maand voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen een goede kans om diens titelsponsor te verliezen. Sahara staat namelijk op het punt diens aandelen in het raceteam te verkopen om op die manier hun topman en oprichter Subrata Roy uit de cel te halen. Roy werd in maart 2014 gearresteerd omdat Sahara naliet diverse investeerders grote sommen geld terug te betalen, die zij kwijt raakten doordat het bedrijf hen onwettige obligaties had verkocht. Om Roy uit de bak te krijgen dient Sahara een slordige 700 miljoen euro neer te tellen.

Een deel van dat geld wil men bij elkaar krijgen door onder meer een aantal hotels en het aandeel van 42,5% in Force India te verpatsen. De andere aandelen van het team zijn in handen van teambaas Vijay Mallya (42,5%) en de Nederlandse zakenman Michiel Mol (15%). Sahara kocht de aandelen in 2011 en is sindsdien de titelsponsor. Eerder gingen deals die Force India wilde sluiten met Aston Martin en Diageo niet door. Of Force India in acute financiële nood zal raken wanneer het Sahara verliest, is vooralsnog niet bekend. 

Dijksma: nog dit jaar ov-toeristenkaart

Om het reizen met het openbaar vervoer voor buitenlandse toeristen eenvoudiger te maken, komt er nog dit jaar een ov-toeristenkaart. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dinsdag in de Tweede Kamer. Onder meer VVD en D66 hebben aangedrongen op de komst van de ov-toeristenkaart.

Toeristen kunnen met de kaart makkelijk met alle vormen van het openbaar vervoer door het land reizen. Volgens de bewindsvrouw komt de kaart in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar. Het aantal buitenlandse toeristen dat ons land bezoekt neemt toe. In 2015 ging het om bijna 15 miljoen mensen, 7 procent meer dan een jaar eerder.

Dijksma: nog dit jaar ov-toeristenkaart
Dijksma: nog dit jaar ov-toeristenkaart (Foto: ANP)

Gewonde door steekpartij azc Almere

In een asielzoekerscentrum in Almere is dinsdagmiddag een gewonde gevallen. Dat gebeurde door een steekpartij, zo meldt de politie. Of de gewonde een vluchteling of een medewerker van het asielzoekerscentrum is, weet de politie nog niet. Ook over de aard van de verwondingen is nog weinig bekend. Wel is een traumahelikopter opgeroepen.

De politie zoekt de verdachte van de steekpartij. Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar.

Gewonde door steekpartij azc Almere
Gewonde door steekpartij azc Almere (Foto: ANP)

Omstreden versiergoeroe plant evenementen in Nederland

Daryush Valizadeh, oprichter van de 'neo-masculine' beweging Return of Kings organiseert op zaterdag 6 februari evenementen in Amsterdam en Utrecht. Dat is in het kader van een internationale ontmoetingsdag voor gelijkgestemden, schrijft Het Parool.

Valizadeh, ook bekend als Roosh V, is een zogenaamde pickup-artist. Hij verdient zijn brood met het geven van tips aan mannen over het in bed krijgen van vrouwen. Hij schreef onder meer Bang: The Pickup Bible That Helps You Get More Lays, en Don't Bang Denmark: How to Sleep with Danish Women in Denmark (If You Must).

In Amsterdam kunnen geïnteresseerden zich zaterdag tussen 20.00 en 20.20 uur voor het Maagdenhuis op het Spui melden. In Utrecht is er midden op het Neude afgesproken. Uw nederige verslaggever vermoedt dat de namen van de gekozen locaties niet op toeval berusten.

Ruim een jaar geleden ontstond ophef vanwege workshops die 'versierbedrijf' Real Social Dynamics in de hoofdstad wilde komen geven. Oprichter Julien Blanc werd eerder Australië en Brazilië uitgezet om de vrouwonvriendelijke methodes die hij voorstaat. "Behandel vrouwen als vuil", is een van Blanc's motto's.

Roosh V veroorzaakte vorig jaar opschudding met zijn claim dat verkrachting op privéterrein legaal zou moeten zijn, zodat vrouwen beter op zichzelf zouden gaan letten. Hij verdedigde zich naderhand door te stellen dat het om sarcasme ging.

De antifeministische versiergoeroe is zaterdag zelf overigens in Australië. Daar loopt, net als in Schotland, al een petitie om de evenementen te verbieden.

In Amsterdam zouden demonstranten van plan zijn om Roosh V te gaan bekogelen. Het is onduidelijk of diens volgelingen nu de sigaar zijn gezien de beste man zich op dat moment aan de andere kant van de wereld bevindt.

Dorstige dief jat hondendrinkbak

Bij een supermarkt in Weert heeft een opmerkelijke diefstal plaatsgevonden. Een dorstige man heeft daar namelijk een drinkbak voor honden gejat, schrijft nieuwssite 1Limburg.

De bak hing aan de gevel van de Jumbo in de wijk Boshoven. Op bewakingsbeelden van de winkel is te zien hoe een man de bak meeneemt. De beelden worden vooralsnog niet vrijgegeven, de dief krijgt eerst nog een kans zijn buit terug te brengen. "We willen deze mijnheer nog de mogelijkheid geven zijn fout te herstellen", aldus een woordvoerder van de supermarkt.

Op Facebook heeft de winkel een oproep geplaatst om de drinkbak terug te brengen. Met een foto van een treurende hond probeert de zaak de bak terug te krijgen. De begeleidende tekst luidt: "Op onze camerabeelden is te zien hoe u onze waterbak voor de honden meeneemt. Waarschijnlijk wilt u deze gewoon netjes voor ons schoonmaken. Zou u deze a.u.b. zo snel mogelijk terug willen hangen?"

Facebookpost over de gestolen drinkbak (Foto: Jumbo Bashoven))
Facebookpost over de gestolen drinkbak (Foto: Facebook Jumbo Boshoven)

Vodafone praat over samenwerking met Ziggo

Vodafone is in gesprek met Liberty Global, het moederbedrijf van kabelmaatschappij Ziggo, over mogelijke samenwerking in Nederland. Dat liet de Britse telecomreus dinsdag weten naar aanleiding van 'recente speculaties in de media'.

Vodafone en Liberty Global bekijken of het haalbaar is de Nederlandse activiteiten samen te brengen in een joint venture. De telecombedrijven onderhandelden vorig jaar ook al over een mogelijke combinatie van bepaalde bedrijfsactiviteiten. Die gesprekken werden evenwel in september zonder resultaat beëindigd.

Vodafone praat over samenwerking met Ziggo
Vodafone praat over samenwerking met Ziggo (Foto: ANP)

Martijn Fischer is Jezus in The Passion

Martijn Fischer kruipt dit jaar in de rol van Jezus in The Passion. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Fans van The Passion speelden een rol bij de onthulling. Door op Facebook en Twitter berichten te delen die de hashtag #wieisjezus bevatten, zorgden zij ervoor dat dinsdag langzaam maar zeker bekend werd wie dit jaar deze eer te beurt valt.

Na Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Enschede is Amersfoort de zesde stad waar The Passion wordt opgevoerd. Het muziekspektakel wordt net als voorgaande jaren gehouden op Witte Donderdag, dat dit jaar valt op 24 maart. De overige hoofdrolspelers worden op een later moment bekendgemaakt.

Fischer treedt in de voetsporen van Syb van der Ploeg, Danny de Munk, René van Kooten, Jan Dulles en Jim de Groot. Zij waren in de voorgaande edities Jezus.

Martijn Fischer is Jezus in The Passion
Martijn Fischer is Jezus in The Passion (Foto: BuzzE)

Duitse arts vertelt over vluchtelingen

Een Duitse arts vertelde zijn verhaal over zijn ervaring met vluchtelingen. Zijn rol in de vluchtelingenkwestie is het geven van medische zorg op een noodopvang. Inmiddels is zijn bericht al meer dan 245.000 keer gedeeld in een paar dagen, meldt Deutsche Welle.

Hij probeerde het bericht zo neutraal mogelijk op te schrijven, maar merkte al snel dat dit onmogelijk was door de persoonlijke ervaringen die hij heeft meegemaakt.

Lijden
Door zijn rol is hij een van de weinige Duitsers die vluchtelingen heeft gezien zonder van te voren gedoneerde kleren te hebben gekregen, geregistreerd te staan of een douche hebben kunnen nemen. Hij schreef: "Ik kan je verzekeren dat het onmogelijk is om met roze bril naar kougevroren voeten te kijken die meer dan 500 kilometer hebben gelopen in kapotte schoenen en natte sokken in de winter."

Nooit heeft hij zoveel lijden in zijn leven gezien, daarnaast zegt hij dat de vluchtelingen die komen zeker niet enkel jonge mannen zijn. Hij vertelt hierover: "Per dienst zie ik ongeveer 300 tot 500 vluchtelingen. Ongeveer 40 procent van de mensen die ik zie zijn kinderen. Er zijn families, ouderen en ja, ook jonge mannen. Waarom niet? Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze allemaal uitgeput zijn. Nog nooit heb ik zoveel wanhoop en lijden gezien."

Een voorbeeld die hij noemt in zijn lange post (in het Duits) is de behandeling van een vrouw met flinke brandwonden op haar benen: "Ik heb geen idee hoe ze hier is gekomen. Het duurde een half uur voor ons om het stinkende en vieze verband van haar wonden te halen. Maar klagen deed ze niet. Ze straalde dankbaarheid uit, omdat ze eindelijk veilig was en er eindelijk mensen voor haar zorgden."

Merkel
Hij bewondert Merkel voor haar doorzettingsvermogen in deze tijden. "Ze aarzelde geen seconde om haar politieke carrière op het spel te zetten om te zorgen dat mensen niet sterven bij onze grenzen. Ze nam een grote uitdaging aan," vertelt hij.


Zijn hele post is vertaald in het Nederlands te lezen op Joop.

Nieuwe schijf van vijf van Voedingscentrum

Het Voedingscentrum gaat de schijf van vijf aanpassen. De schijf van vijf is een advies over een gezond, veilig en duurzamer eetpatroon. De nieuwe adviezen worden gepresenteerd op 22 maart.

Hiermee vertaalt het Voedingscentrum de zogeheten richtlijnen goede voeding van de gezondheidsraad, die vorig jaar werden gepresenteerd. Tot nu toe adviseerde het centrum om vooral veel groenten, fruit en volkoren producten te eten, voldoende zuivel te drinken, vlees of vleesvervangers of vis te eten en zachte vetten en olie te gebruiken.

Nieuwe schijf van vijf van Voedingscentrum
Nieuwe schijf van vijf van Voedingscentrum (Foto: ANP)

Belangrijkste transfernieuws: boodschappen van Depay

Er gebeurde gisteren tijdens de slotdag van de transferperiode veel, zo veel zelfs dat de Britse media het nodig vonden om Memphis Depay te volgen. De Daily Mail stuurde een verslaggever achter de aanvaller van Manchester United aan en hij kwam met een belangrijke boodschap terug.

Depay had namelijk zijn wagentje bij een supermarkt volgeladen met toiletpapier, mineraalwater en jus d'orange. De journalist van de Daily Mail had tussen het vele transfernieuws door kennelijk zoveel tijd en ruimte in de krant over dat hij nog even ging berekenen wat de waarde van alle boodschappen ongeveer was: 35,65 Britse Pond.

De Nederlandse aanvaller was verrast door het nieuws over zijn supermarktbezoek en gooide er al snel een tweet uit: "Het belangrijkste nieuws van deadline-dag op de transfermarkt, lucky me." Van de fans kreeg hij het advies om de Britse pers voortaan maar te negeren.

Bazoer wil over vijf jaar de kar trekken bij Barcelona

Riechedly Bazoer maakt dit seizoen zijn definitieve doorbraak bij Ajax en durft hardop te dromen van spelen in de absolute top. "Over twee of drie jaar hoop ik naar mijn droomclub FC Barcelona te kunnen. Dat tiki-taka-voetbal past bij me", zegt de 19-jarige middenvelder in Helden Magazine. De favoriete speler van Bazoer maakte in het verleden furore in Barcelona: "Ik keek altijd naar Ronaldinho, dat is mijn held. Hij had zoveel bravoure, liet iedereen genieten, maakte de mooiste acties en doelpunten."

Bazoer is zich ervan bewust nog niet op het niveau van Ronaldinho (in diens gloriedagen) te zitten: "Ik scoor nog te weinig, werk daar hard aan. Ik moet nóg belangrijker voor het team worden. Mijn ultieme droom is om over vijf jaar de kar te trekken bij Barcelona en mooie prijzen te winnen. Hopelijk kent iedereen me dan."

Bazoer is bezig aan zijn eerste seizoen als basisspeler van Ajax. In achttien Eredivisie-wedstrijden was controleur goed voor drie doelpunten en vier assist. Het is niet ondenkbaar dat Bazoer uiteindelijk bij Barcelona belandt, want de Catalaanse grootmacht heeft in 2015 zelfs al geinformeerd bij de zaakwaarnemer en broer van Bazoer.

Reltuig Geldermalsen in Opsporing Verzocht

De politie is nog op zoek naar zes verdachten die betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen op 16 december. Omdat ze zich nog steeds niet hebben gemeld, worden dinsdag volledig herkenbare foto's van deze relschoppers getoond in Opsporing Verzocht.

"Wie zich nog voor de uitzending meldt, kan uit het rijtje worden gehaald," zegt een woordvoerder van de politie. Van de 24 verdachten hebben zich inmiddels achttien gemeld. Foto's van een aantal verdachten waren al eerder in het opsporingsprogramma van Omroep Gelderland verschenen. Deze werden in eerste instantie grotendeels onherkenbaar gemaakt. De verdachten konden zich zelf wel herkennen en zich daardoor aangeven.

Er braken op de bewuste avond in december rellen uit tijdens een raadsvergadering. Daar werd gesproken over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum. Twee agenten en enkele demonstranten raakten gewond.

Verdachten Geldermalsen in Opsporing Verzocht
Verdachten Geldermalsen in Opsporing Verzocht (Foto: ANP)

Verbeek: "Vejinovic nogal een verschil met Guardado"

Gertjan Verbeek stelt dat het Feyenoord ontbeert aan topsportmentaliteit. Ook laakt de voormalig trainer van de Rotterdammers het aankoopbeleid.

Verbeek vindt dat Feyenoord een topclub is, ondanks het uitblijven van prijzen en de sterk verouderde faciliteiten. Maar de Rotterdammers moeten in de ogen van de 53-jarige trainer op gebied van mentaliteit stappen maken. "Wat ik aantrof was een mentaliteit van niet verder willen", zegt Verbeek in een interview met het Algemeen Dagblad. "Dat zegt wat."

"Ik was van acht tot acht op de club. Dat vond men raar, alsof ik dat deed omdat ik het thuis niet leuk had", vervolgt de oefenmeester. "Maar ik maakte een sociale opoffering. Ik vind: dat moet iedereen doen. Dat de man van de merchandising niet zegt: 'als jullie beter spelen kan ik meer shirtjes verkopen' Nee, verzin zelf nou eens iets."

"Mijn stappen waren destijds misschien te rigoureus maar op een gegeven moment moet je die stap wel maken", is Verbeek van mening. "Dit jaar was er eindelijk weer geld voor aankopen en dan halen ze Marko Vejinovic, een gemiddelde speler van Vitesse. Ja, dat is natuurlijk nogal een verschil met Andrés Guardado.''

Minste werklozen eurozone sinds september '11

De werkloosheid in de eurozone is in december verder afgenomen, tot 10,4 procent van de beroepsbevolking. Daarmee is het laagste niveau bereikt sinds september 2011. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend.

Economen rekenden in doorsnee op een stabilisatie ten opzichte van de 10,5 procent die in november werd gemeten. In december 2014 had 11,4 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan.

Voor de gehele Europese Unie registreerde Eurostat een werkloosheid van 9 procent in december, gelijk aan het niveau in november. In de laatste maand van 2014 was dat nog 9,9 procent.

Totale werkloosheid
Eurostat raamde de totale werkloosheid op ruim 21,9 miljoen, waarvan 16,75 miljoen in de eurozone.

Ook in Nederland verbeterde de arbeidsmarkt, met een werkloosheidspercentage van 6,6 in december tegen 6,7 een maand eerder. In december 2014 zaten 643.000 mensen, ofwel 7,2 procent, zonder werk.

Minste werklozen eurozone sinds september '11
Minste werklozen eurozone sinds september '11 (Foto: ANP)

Sexy studente smeekt om orgasme

Megan Ward heeft een terechte klacht. De twintigjarige studente aan de Universiteit van Birmingham heeft nog nooit een orgasme gehad. Ondanks dat ze zichzelf iedere dag bevredigt met haar tientallen seksspeeltjes.

Hoe hard Megan of een eventueel vriendje ook probeert, nog nooit is zij heerlijk soppend klaargekomen. En dat terwijl zij al meer dan drie jaar zichzelf bewerkt met tal van apparaten, die zij beschouwt als haar huisdieren.

Uiteindelijk besloot ze zich eens te laten onderzoeken door een arts. Deze vertelde haar dat zij lijdt aan anorgasmia. Door deze aandoening zal zij waarschijnlijk nooit tot een hoogtepunt in haar leven komen.

Hierop besloot Megan haar frustraties van zich af te schrijven in een studentenblaadje, met als columntitel: I'm Megan, and I STILL can’t orgasm'. Hierop stroomde haar mailbox vol met mails van wanhopige viezeriken die 'het klusje wel even wilden klaren'.

"Een van de mannen vertelde me dat ik gewoon nog nooit de ware had ontmoet", aldus de studente. "Hij snapte gewoon het hele punt niet. Ik houd het wel bij mijn tien dildo's, met als favoriet de Magic Wand. Al heeft ook deze me nog nooit een hooogtepunt bezorgd."

Tata verandert naam auto om zikavirus

De uitbraak van het zikavirus is voor de Indiase autofabrikant Tata Motor reden de naam van zijn nieuwste model aan te passen. Het gaat om een kleine personenwagen die nog op de markt moet komen. Deze zou Zica gaan heten, maar daar ziet het bedrijf nu vanaf.

Tata heeft daartoe besloten, nadat op sociale media ophef was ontstaan over de gelijkenis van de naam met die van het snel verspreidende virus.

Zica is overigens een afkorting voor "Zippy Car". De wagen werd gepromoot door de Argentijnse voetbalster Lionel Messi. De auto is vooral bedoeld voor de Indiase markt, als opvolger van Tata's Indica.

De fabrikant onthult over enkele weken een nieuwe naam. Tata zegt dat te doen uit begrip voor de problemen die het zikavirus momenteel in verschillende landen veroorzaakt. Het door muggen overgebrachte virus zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de explosieve verspreiding ervan in Zuid-Amerika maandag tot wereldwijde noodsituatie.

Tata verandert naam auto om zikavirus
Tata verandert naam auto om zikavirus (Foto: ANP)

Moederconcern Google fors in de lift

De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag met verlies aan de handel begonnen. Het sentiment stond onder druk door de verder dalende olieprijzen. Alphabet, het moederconcern van Google, was een flinke stijger, geholpen door beter dan verwachte kwartaalcijfers die maandag nabeurs naar buiten werden gebracht. Alphabet haalde daarmee Apple in als duurste bedrijf ter wereld.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,2 procent lager op 16.250 punten. De S&P 500 verloor 1,1 procent tot 1918 punten en de Nasdaq zakte 0,8 procent tot 4583 punten.

Alphabet won 3,5 procent na bekendmaking van een fors hogere omzet dankzij meer inkomsten uit advertenties. Apple (min 0,5 procent) nam het predicaat van meest waardevolle bedrijf in 2011 over van olieconcern ExxonMobil.

ExxonMobil zelf ging 1,9 procent omlaag. De winst zakte afgelopen kwartaal met bijna 60 procent onder druk van de sterk gedaalde olieprijzen.

Moederconcern Google fors in de lift
Moederconcern Google fors in de lift (Foto: ANP)

Uit de maat: Pink Floyd - Money

In een interview met CNN heeft de vermoedelijk kansloze Republikeinse presidentskandidaat John Kasich gezegd wat hij als eerste zou proberen indien hij president zou worden: het weer bijelkaar brengen van Pink Floyd.

Ook noemde Kasich zijn favoriete nummer: Money. En dat lijkt me voldoende excuus om het hier te posten.

Het is een nummer in de afwijkende maatsoort 7/8. Dat houden ze lang vol, inclusief de saxofoonsolo. Maar voor de gitaarsolo wordt er helaas geswitcht naar de meer gebruikelijke vierkwartsmaat.

Ken jij ook nummers in 7/8 (liefst waarin de solist er niet bang voor is)? Laat het hieronder weten.

Dirk: nooit wat gehoord over vleesprobleem

Supermarktketen Dirk is het niet eens met Varkens in Nood. Die beweging kondigde een rechtszaak aan, omdat de winkel varkensvlees zonder keurmerk verkoopt en omdat leveranciers zich niet aan de regels zouden houden. Dirk zegt dat het daar "niet bekend" mee is.

Dirk meldt dinsdag dat het in 2014 en in 2015 brieven van Varkens in Nood en van Stichting Dier & Recht heeft gekregen. Daarin stond dat veehouders en toeleveranciers van Dirk de wet overtraden. De keten zegt de bewegingen om meer informatie te hebben gevraagd. "Ondanks meerdere verzoeken is hier nooit een reactie op ontvangen van hen."

Volgens Varkens in Nood was in 2013 afgesproken dat al het varkensvlees vanaf 2016 een keurmerk van de Dierenbescherming moet hebben. Niet waar, zegt Dirk, het vlees moet duurzamer worden maar over een keurmerk is niets afgesproken.

Dirk: nooit wat gehoord over vleesprobleem
Dirk: nooit wat gehoord over vleesprobleem (Foto: ANP)

Man opent voordeur met getrokken pistool

Een 34-jarige man uit Medemblik heeft maandagavond laat zijn voordeur geopend met getrokken pistool. Hij had er daarbij waarschijnlijk niet op gerekend dat de politie voor de deur stond. Ze waren naar zijn huis gegaan na klachten over geluidsoverlast.

De man werd direct overmeesterd en aangehouden, meldt de politie dinsdag. In zijn huis werden verder nog een taser en nep-munitie gevonden. Het wapen bleek achteraf ook nep te zijn.

Man opent voordeur met getrokken pistool
Man opent voordeur met getrokken pistool (Foto: BuzzO)

Coldplay krijgt advies van Bruce Springsteen

Bruce Springsteen heeft Coldplay wat tips meegegeven ter voorbereiding op hun optreden tijdens de Super Bowl. De band moet volgens hem proberen om alles te geven.

"Hij zei: je moet twaalf minuten lang elke noot raken. Het is niet heel lang, maar lang genoeg", aldus Coldplay-frontman Chris Martin tegen CBS. Springsteen mocht in 2009 de pauze van de jaarlijkse American footballfinale opvullen.

Ook Martins dochter Apple had nog advies voor haar vader. "Ze zei: Het ergste wat kan gebeuren is dat het misgaat en het een internethit wordt. Na een maand is iedereen het vergeten."

De Super Bowl vindt zondag plaats. Op het podium krijgt Coldplay hulp van Beyoncé en Bruno Mars.

Coldplay krijgt advies van Bruce Springsteen
Coldplay krijgt advies van Bruce Springsteen (Foto: BuzzE)

FBI onderzoekt lood in drinkwater Michigan

De FBI gaat meewerken aan het onderzoek naar de loodvergiftiging van het drinkwater in Flint, in de Amerikaanse staat Michigan. Dat heeft de openbaar aanklager dinsdag bekendgemaakt.

Flint stond in 2014 onder het gezag van een ongekozen bestuurder toen er om geld te besparen werd afgestapt van het drinkwatersysteem van de stad Detroit. In plaats daarvan werd er water uit de rivier de Flint gehaald. Het water bevatte meer chemicaliën dan het drinkwater uit Detroit, waardoor de oude waterleidingen werden aangetast en lood in het drinkwater terechtkwam. Duizenden mensen zijn aan het vervuilde water blootgesteld.

Het onderzoek naar de beslissing om het water uit de Flint te halen wordt nu door diverse instanties uitgevoerd. Behalve de FBI is onder meer de criminele onderzoeksdivisie van milieudienst EPA erbij betrokken.

Vorige maand werden emails openbaar gemaakt waaruit bleek dat de gouverneur van de staat al veel langer van de vervuiling van het drinkwater af wist dan hij had laten blijken.

FBI onderzoekt lood in drinkwater Michigan
FBI onderzoekt lood in drinkwater Michigan (Foto: ANP)

Ex schopt stennis om gitaar Scott Weiland

De politie moest worden ingeschakeld toen de ex en zoon van de overleden gitarist Scott Weiland een van zijn gitaren wilden meenemen uit een studio. Dat meldt TMZ.

Mary Forsberg vond dat haar zoon recht had op een gitaar van zijn vader en ging daarom naar een opnamestudio waar de instrumenten van de rocker zijn opgeborgen. De medewerker van de studio liet het duo niet binnen waarna Forsberg stennis schopte. Uiteindelijk moest de politie uitrukken om de ruzie te sussen.

Nadat de voormalig frontman van Stone Temple Pilots en Velvet Revolver op 48-jarige leeftijd overleed, liet zijn ex regelmatig van zich horen. Pas nog stapte ze naar de rechter omdat ze vindt dat zij en niet Scotts weduwe Jamie de executeur van zijn testament is.

Ex schopt stennis om gitaar Scott Weiland
Ex schopt stennis om gitaar Scott Weiland (Foto: BuzzE)

Status Quo stopt met touren

De Britse groep Status Quo gaat dit jaar voor het laatst op tournee met hun elektrische gitaren. De rockers kunnen het fysiek niet meer aan.

"We hebben er lange tijd over gepraat maar hebben nu besloten dat het tijd wordt om de gitaren aan de wilgen te hangen. Het wordt voor ons zwaarder en zwaarder om op te treden", zegt zanger en gitarist Francis Rossi (66) op de site van de band.

De 67-jarige Rick Parfitt voegt eraan toe dat de concerten soms pijn deden. "Het is moeilijk om het niveau van energie vast te houden en zonder die energie is het niet echt een Quo-show", zegt hij.

De laatste elektrische tour van Status Quo begint in oktober. In mei doet de band Nederland aan met een optreden op het festival Muziekweekend in het Drentse Pesse.

Status Quo stopt met touren
Status Quo stopt met touren (Foto: BuzzE)

Jade Empire: Special Edition tijdelijk gratis op Origin

Zo nu en dan komt er op Origin een game beschikbaar voor helemaal niets. Naja, een paar klikjes op je linkermuisknop, maar dat hebben de meeste wel voor gratis over, toch? Op dit moment is Jade Empire: Special Edition gratis te krijgen.

Ben je benieuwd of de game wat voor je is? Bekijk hieronder dan een trailer. Via de bron kun je direct de game toevoegen aan jouw account.

Bouw je eigen Super Mario-wallpaper

Super Mario Maker is een groot succes voor Nintendo. De game verkoopt nog altijd goed en kent erg positieve beoordelingen. Heb je nou geen Wii U, maar wil je toch de ervaring mee krijgen én er iets aan over houden? Dat kan!

Nintendo heeft namelijk een Super Mario Maker-wallpaper creator geopend op haar Japanse website. Hier kun je met (hoewel sterk beperkt) de tools van Super Mario Maker wallpapers maken voor je pc en smartphone. Het geheel is in het Japans, maar erg simpel om te gebruiken. Je kiest je platform, je kiest je resolutie en bouwen maar!

Super Mario Maker is exclusief beschikbaar voor Nintendo Wii U.

Super Mario Maker E3 2015 (Foto: Nintendo)

Is de Eerste Kamer nog wel nuttig?

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een onderzoek naar het functioneren van het parlementaire stelsel in Nederland.

Het kabinet heeft nu geen meerderheid in de Eerste Kamer. In die situatie ligt politieke besluitvorming op de loer, terwijl de eigenlijke functie van de senaat het toetsen van wetgeving op technische gronden is.

Sommige politici pleiten voor het afschaffen van de Eerste Kamer om dat te voorkomen, en zodat er sneller wetten door het parlement kunnen worden geloodst.

Wat vind jij? Is de Eerste Kamer nodig binnen onze parlementaire democratie?

Mysterieuze explosie op school in Zweden

Op universiteit Tingvallagymnasiet in het centrum van Karlstad (Zweden) heeft een zware explosie plaatsgevonden. In het gebouw is brand ontstaan. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig. 

De explosie vond plaats rond 14.45 uur, de knal is in de hele stad gehoord. Ook autoalarmen gingen in straten rondom de school af. Ooggetuigen melden dat er rook uit het gebouw komt. De explosie lijkt niet terrorisme gerelateerd te zijn.

De school is ontruimd, buiten staan groepjes leerlingen rustig met elkaar te praten. Wat de explosie heeft verzoorzaakt is nog niet bekend.

Op beelden ziet de situatie er ter plekke rustig uit, er lijken dan ook geen gewonden te zijn gevallen. Een livestream is hier te vinden.

Senaat stemt voor onderzoek naar parlement

Een staatscommissie moet het functioneren van het parlementaire stelsel onder de loep nemen. De Eerste Kamer gaf hier dinsdag het groene licht voor; 56 senatoren stemden voor en negentien tegen. De Tweede Kamer moet zich nog over het plan uitspreken.

De commissie moet kijken of het stelsel met twee Kamers nog toekomstbestendig is. Ook moet ze met voorstellen voor modernisering van het stelsel komen. Premier Mark Rutte zei eerder niet echt blij te zijn met het idee, maar de wens van beide Kamers te zullen respecteren.

Senaat stemt voor onderzoek naar parlement
Senaat stemt voor onderzoek naar parlement (Foto: ANP)

Studio RTL Boulevard naar Leidseplein

RTL Boulevard verlaat het Mediapark in Hilversum en verhuist de tv-studio dit jaar naar het Leidseplein in Amsterdam.

"De nieuwe studio heeft uitzicht op het bruisende leven op een van de meest bekende en drukste pleinen van Nederland", vertelt een woordvoerster van RTL4. "Het entertainment-, lifestyle-, royalty- en crimenieuws wordt binnenkort dus niet meer uit Hilversum verteld, maar vanuit de hoofdstad."

De studio van RTL Boulevard bevindt zich al sinds de start van het programma, dat in september vijftien jaar bestaat, in Hilversum in het gebouw van RTL Nederland. Het hoofdkantoor blijft op het Mediapark.

RTL Boulevard wordt geproduceerd door Blue Circle, tevens producent van Boer zoekt vrouw en Heel Holland bakt. De televisieproducent verhuisde eind vorig jaar naar Amsterdam. De precieze verhuisdatum van de tv-studio van RTL Boulevard is nog niet bekend.

De verhuizing van het zoveelste tv-programma naar de hoofdstad is volgens Het Parool slecht nieuws voor Hilversum. De krant wijst erop dat onder meer De Wereld Draait Door, Pauw, Jinek en RTL Late Night al in Amsterdam worden gemaakt. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes zou er intussen 'alles aan doen' om zijn stad als mediastad te profileren. 

Studio RTL Boulevard naar Leidseplein
Studio RTL Boulevard naar Leidseplein (Foto: BuzzE)

Carnavalsonderwijs voor vluchtelingen Keulen

Vluchtelingen en immigranten hebben in Keulen een cursus carnaval voor beginners gevolgd. Ongeveer 120 mensen hoorden wat het feest inhoudt, waarom het zo heet en wat er zoal gedaan moet worden. Alles werd in het Arabisch, Engels en Farsi uitgelegd, meldde het Duitse persbureau DPA dinsdag.

Carnavalsinstructeur en -vierder Peter Schmitz hield zijn gehoor voor dat alles inclusief dansen en drinken "met gevoel moet worden gedaan". Hij wees er met behulp van een tekening op een bord op dat het betasten van vrouwenborsten geen onderdeel uitmaakt van de plaatselijke folklore.

Rond Nieuwjaar zijn in en voor het station van Keulen vrouwen stelselmatig lastiggevallen en betast door naar het zich liet aanzien grote groepen buitenlandse daders. De vluchtelingenkwestie is ook aanwezig op praalwagens die maandag door steden als Keulen trekken. In Mainz bijvoorbeeld rijdt er een wagen met een pop die de Beierse christendemocratische premier Horst Seehofer als vogelverschrikker voorstelt. Seehofer wil dat er paal en perk wordt gesteld aan de komst van vluchtelingen.

Carnavalsonderwijs voor vluchtelingen Keulen
Carnavalsonderwijs voor vluchtelingen Keulen (Foto: ANP)

Koenders: migratiecrisis is test voor Europa

De migratiecrisis is een 'stresstest' voor de Europese normen en waarden. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in Straatsburg. Hij wees onder meer op de gebeurtenissen in Keulen waar groepen vanvoornamelijk migranten vrouwen aanrandden en beroofden. "Nieuwkomers in onze samenlevingen dienen de fundamentele waarden te respecteren", zei Koenders.

Maar hij zei ook dat het weigeren van complete groepen vluchtelingen omdat ze qua cultuur of religie niet bij Europa zouden passen, indruist tegen de Europese normen en waarden."De manier waarop we omgaan met migranten en vluchtelingen weerspiegelt wie we zijn. Als we hen hardvochtig en oneerlijk behandelen, ondergraven we onze eigen waardigheid als beschaafde naties."

Europa zucht onder de grote aantallen migranten die via Turkije en de Balkan naar de EU komen en een aantal landen weigert migranten op te nemen. Zo wil Slowakije alleen christelijke vluchtelingen opnemen, terwijl het merendeel van de vluchtelingen moslim is.

Koenders: migratiecrisis is test voor Europa
Koenders: migratiecrisis is test voor Europa (Foto: ANP)

Paskal Jakobsen nog niet uitgekeken op Bløf

Als het aan Paskal Jakobsen ligt, is het nog lang niet gedaan met zijn band Bløf. Ondanks dat de bandleden steeds meer individuele projecten doen, zijn ze nog niet op elkaar uitgekeken.

"Integendeel. Hoe meer je elkaar loslaat in een relatie, hoe sterker de band", verzekert Jakobsen dinsdag in het AD. De Zeeuwse zanger vergelijkt het met een liefdesrelatie. "Zo voel ik het", zegt hij.

De bandleden kunnen zich met andere projecten bemoeien dankzij het succes van Bløf. Daardoor is een stevige basis ontstaan. "De wetenschap dat we als Bløf niet meer weggaan - dat het zakelijk goed gaat, dat we ons festival Concert at Sea hebben, dat er altijd belangstelling is voor onze platen - geeft een gevoel van vrijheid. Die ruimte hebben we vergaard en dat opent deuren naar artistieke uitstapjes."

Zelf begint Jakobsen vanaf woensdag solo aan een theatertournee.

Paskal Jakobsen nog niet uitgekeken op BLØF
Paskal Jakobsen nog niet uitgekeken op Bløf (Foto: BuzzE)

Gmail telt 1 miljard actieve gebruikers

Gmail heeft maandelijks 1 miljard actieve gebruikers. Dat maakte Google bekend.

Gmail werd in 2012 al bestempeld tot meest populaire e-mailservice ter wereld met destijds 425 miljoen actieve gebruikers per maand. In zo'n 3,5 jaar tijd is dat aantal dus dik verdubbeld.

Google is niet de enige met zo'n mijlpaal. Berichtendienst WhatsApp van Facebook zette de teller eveneens op 1 miljard gebruikers.

Gmail telt 1 miljard actieve gebruikers
Gmail telt 1 miljard actieve gebruikers (Foto: BuzzT)

Kim Wilde voor zes concerten naar Nederland

Kim Wilde geeft in oktober zes concerten in Nederland. De Britse zangeres staat onder meer in het Muziekgebouw in Eindhoven en in TivoliVredenburg in Utrecht.

De zangeres staat op 9 oktober het CCXL Theater in Vlissingen en op 11 oktober in De Neushoorn in Leeuwarden. Op 13 oktober geeft ze een concert in het Muziekgebouw in Eindhoven, een dag later in Lucky in Rijssen. De Music Club in Kampen is op 15 oktober het decor en de reeks wordt op 16 oktober afgesloten in TivoliVredenburg in Utrecht.

De inmiddels 55-jarige Wilde brak in 1981 door met Kids in America en scoorde daarna onder meer hits met Cambodia, You Came en View From a Bridge. In 2003 scoorde Wilde samen met de Duitse zangeres Nena een nummer 1-hit met Anyplace, Anywhere, Anytime.

Wereldwijd verkocht ze tot nu toe meer dan 30 miljoen albums en singles. Momenteel werkt Wilde aan een nieuw album.

Kim Wilde voor zes concerten naar Nederland
Kim Wilde voor zes concerten naar Nederland (Foto: BuzzE)

Verklaring arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft

De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers verdwijnt. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei met een overgangsfase van 1 jaar. De Tweede Kamer ging eerder akkoord.

Zzp'ers kunnen met een VAR bij een opdrachtgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt, dus dat het bedrijf geen loonheffing en premies hoeft te betalen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Daarop deed hij een reeks toezeggingen.

De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp'ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp'er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn ('schijnzelfstandig'). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp'er.

Verklaring arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft
Verklaring arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft (Foto: ANP)

Rode kaart moet Britten in EU houden

De eisen die Groot-Brittannië stelt om lid te blijven van de Europese Unie worden voor een deel ingewilligd. EU-president Donald Tusk presenteerde dinsdag een voorstel met maatregelen die de Britten aan boord van de landenunie moeten houden.

Zo krijgen, als het aan Tusk ligt, de parlementen van de Europese Unie de mogelijkheid wetsvoorstellen van de Europese Commissie tegen te houden of hierin verandering aan te brengen. Als 55 procent van de parlementen in de 28 lidstaten tegen de betreffende EU-wetgeving is en dus de rode kaart trekt, wordt het voorstel niet behandeling genomen.

Tusk biedt de Britten ook de mogelijkheid om nieuwkomers uit andere EU-landen tijdelijk lagere uitkeringen te geven. Deze "noodrem" mag echter alleen worden gebruikt als wordt aangetoond dat het systeem van sociale zekerheid op springen staat. De Britten willen dat voor een periode van vier jaar, maar dat moet nog nader worden besproken. Ook zouden de Britten het recht krijgen strengere eisen te stellen aan gezinshereniging.

Geen vetorecht
Verder stelt Tusk een mechanisme voor dat de belangen van niet-eurolanden zoals Groot-Brittannië moet beschermen. Een vetorecht krijgen ze echter niet. Ook hoeft het land niet verder te integreren in de EU. Brussel gaat verder onderzoeken of bestaande wetgeving wel Europees, en niet nationaal moet zijn.

De EU-president stelt dat hij met zijn voorstellen "erg ver" is gegaan om de zorgen van de Britse premier David Cameron weg te nemen. Het definitieve besluit over dit pakket moet worden genomen op een Europese top in Brussel over ruim twee weken met alle 28 regeringsleiders en staatshoofden.

Rode kaart moet Britten in EU houden
Rode kaart moet Britten in EU houden (Foto: ANP)

The Revenant

Leonardo DiCaprio is op Oscarjacht. Na drie keer genomineerd te zijn geweest voor Beste Acteur doet hij weer een poging, maar nu voor de winst. Hij werkt hiervoor samen met regisseur Alejandro Iñárritu, die vorig jaar met Birdman al liet zien een visueel schitterend werkje op te kunnen leveren. Met deze twee mannen aan het roer zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Valentijntip: een komkommer voor je vagijn!

Ben je een vrijgezelle vrouw en weet je niet wat je jezelf moet geven voor Valentijnsdag? Tesco heeft de tip voor jou! De Britse supermarkt biedt namelijk komkommers aan als Valentijncadeau.

De Valentijntip heeft al heel wat opschudding veroorzaakt. "Niemand zegt zo goed 'Ik hou van jou' als een komkommer van 30 centimeter", reageert de een. Een ander vrouwtje zegt nu al te weten wat ze gaat krijgen op 14 februari.

'Geen doping op Chinese Spelen'

De Chinese wintersportwereld kent ogenschijnlijk geen dopinggebruik. Tijdens de Nationale Winterspelen in Ürümqi werden bijna 350 dopingtests uitgevoerd en stuk voor stuk kwamen ze negatief terug uit het lab. 

De Nationale Spelen zijn een groot evenement in China. Vooral de zomereditie kent vele deelnemers, waaronder regelmatig wereldtoppers in de diverse sporten. Vooral in de atletiek en in het zwemmen zijn er in het verleden regelmatig nogal dubieuze records neergezet, waarvan doorgaans vermoed werd dat het niet op een bord rijst werd behaald. Net als de Olympische Spelen wordt het evenement eens in de vier jaar gehouden. Op de wintereditie stonden dit jaar 97 onderdelen in vijf sporten op het programma: ijshockey, curling, kunstschaatsen, langebaanschaatsen en shorttrack. 

"Deze Spelen waren volledig schoon, want er zijn geen positieve tests afgeleverd tot dusverre", aldus vice-directeur Gao Zhidan. "Het was de sterkste dopingcontrole die we ooit op de Spelen uit hebben gevoerd", waarbij hij onder meer doelt op meer dan driehonderd urinemonsters die zijn verzameld. Op zondag, de slotdag, werden de laatste negen tests uitgevoerd, maar daar zijn de resultaten nog niet van binnen. Aan deze wintereditie deden ruim 1300 atleten mee die 52 teams vertegenwoordigden, zoals Hong Kong, Macao, de grote steden en het Chinese leger.

China organiseert in 2022 de Olympische Winterspelen. Beijing is dan de gaststad, net als het was voor de Zomerspelen van 2008. 

Hof India weegt verbod op homoseks

Rechters in India gaan kijken of het verbod op seks tussen homoseksuelen strijdig is met de grondwet. Het hooggerechtshof heeft daartoe opdracht gegeven, maakte het hof dinsdag bekend.

Het verbod stamt nog uit 1860 en werd twee jaar geleden opnieuw ingesteld door het hooggerechtshof. Vier jaar eerder was homoseks nog uit de criminaliteit gehaald. Mensen die veroordeeld worden voor seks met iemand van hetzelfde geslacht kunnen maximaal tien jaar cel krijgen. Hoewel dit zelden voorkomt, wordt het verbod volgens activisten wel vaak gebruikt om homoseksuelen af te persen.

De rechterlijke toetsing is de laatste kans voor homorechtenactivisten. Als de rechters het verbod in stand houden moet legalisering van de politiek komen. De kans daarop is gering, gezien de grote weerstand tegen homoseksualiteit in de Indiase maatschappij.

Hof India weegt verbod op homoseks
Hof India weegt verbod op homoseks (Foto: ANP)

Wilders sluit relatie met moslima niet uit

PVV-leider Geert Wilders sluit een relatie met een moslima niet uit. Hij zegt dat in een interview met het tijdschrift Playboy, dat natuurlijk bekend staat om de goede interviews. 

Playboy vroeg de islamcriticus of hij op een moslima zou kunnen vallen. 'Afgezien van het feit dat ik gelukkig getrouwd ben: waarom niet? Ik heb geen hekel aan moslims, ik heb een probleem met de islam', aldus het antwoord van Wilders op de website van Playboy.

De PVV-leider vreest wel dat het een erg moeizame relatie zou worden: 'Eerlijk is eerlijk: ik denk dat ik weinig gemeenschappelijk heb met een moslima die veel waarde hecht aan haar geloof.'

Playboy publiceerde op de website al delen van het interview uit de gedrukte versie, die donderdag verschijnt.

Wilders sluit relatie met moslima niet uit
Wilders sluit relatie met moslima niet uit (Foto: ANP)

Oeuvre Award tv-beelden naar Paul de Leeuw

Paul de Leeuw ontvangt de Beeld en Geluid Oeuvre Award van de tv-beelden 2016. De televisiepresentator 'is al decennialang beeldbepalend', oordeelt de vakjury. 'Zijn oeuvre is groot en buitengewoon rijk geschakeerd.'

De Beeld en Geluid Oeuvre Award is één van de zeventien prijzen van de tv-beelden 2016 en wordt jaarlijks toegekend aan een man of vrouw die van bijzondere betekenis is (geweest) voor het Nederlandse televisielandschap. De winnaars in de andere categorieën, uiteenlopend van beste presentator tot beste jeugdprogramma, worden op 7 maart bekendgemaakt.

De tv-beelden zijn Nederlandse televisievakprijzen waarmee makers en bedenkers uit de industrie elkaar jaarlijks eren voor hun werk.

Oeuvre Award tv-beelden naar Paul de Leeuw
Oeuvre Award tv-beelden naar Paul de Leeuw (Foto: ANP)

De Bakker wel verder bij toernooi Sofia

Thiemo de Bakker is de enige Nederlander die deze week in het enkelspel op de ATP Tour verder dan de eerste ronde komt op een toernooi. De Westlander won in de eerste ronde van het toernooi van Sofia met 6-4 en 6-1 van de Australiër Matthew Ebden. In de tweede ronde treft de nummer 94 van de wereld de Italiaan Andreas Seppi, die als nummer vier van de plaatsingslijst niet in actie hoefde te komen in de eerste ronde.

Gisteren werden de andere twee Nederlandse mannen die deze week op het hoogste tennisniveau uitkwamen al uitgeschakeld. Robin Haase verloor in Sofia in drie sets van Lukas Rosol, terwijl Igor Sijsling niet door de kwalificaties kwam in Montpellier. De vrouwen hebben geen toernooien door een FedCup-programma. Daarin staan de Nederlandse dames in de wereldgroep en komen in actie tegen het favoriete Rusland.

Amerikaans congreslid slachtoffer van swatting

Democraat Katherine Clark probeert nu al enkele jaren om onbeschoft gedrag op het internet op de politieke agenda te krijgen in het Amerikaanse huis van afgevaardigden, met als voornaamste doelen het voorkomen van online doodsbedreigingen tegen vrouwen en de gevaarlijke trend van swatting (het sturen van gewapende politie naar een onwetend slachtoffer na een neptelefoontje) een halt toe te roepen. Het is daardoor des te treuriger dat het congreslid afgelopen zondag zelf slachtoffer is geworden van swatting.

De Boston Globe schrijft dat de politie zich naar haar huis spoedde nadat het een telefoontje had gekregen over een schietpartij in haar huis. Het gevolg was dat de hele straat werd afgezet en dat een colonne agenten gewapend met volautomatische geweren in haar voortuin stond. Het zou hier om een normaal politieteam gaan en niet de SWAT, en nadat de agenten met Clark hadden gesproken werd het gauw duidelijk dat het een hoax was. 

Naast dat er gelukkig geen gewonden zijn gevallen, is er ook nog het voordeel dat de klootzakken daders Clark waarschijnlijke nieuwe munitie hebben gegeven voor in het congres. Clark probeert namelijk een wet erdoorheen te krijgen die van swatting een federaal misdrijf maakt.

Clark
Amerikaans congreslid slachtoffer van swatting

Veroordeelde na 16 jaar alsnog in cel

Een voor doodslag veroordeelde man (45) is zestien jaar na zijn veroordeling alsnog in de cel beland. De naar de Filipijnen gevluchte man werd in oktober 1999 bij verstek veroordeeld tot negen jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het doden van een garagehouder uit Alkmaar in 1997.

Het slachtoffer had op 30 augustus met twee klanten een afspraak voor een proefrit. Echter hadden deze het voorzien op de auto en wilden daarbij de garagehouder, die op de bijrijdersstoel zat, achterlaten. Het slachtoffer verzette zich hiertegen, waarbij de dader, die op de achterbank zat, het slachtoffer zo lang in een wurggreep hield dat hij daardoor later overleed. De twee mannen zouden de garagehouder ook nog hebben beroofd van 1800 gulden. De auto werd later in Schagen teruggevonden.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met de Filipijnen. Omdat de autoriteiten daar besloten zijn verblijfsvergunning in te trekken en hem uit te zetten, is hij alsnog in Nederlandse handen gevallen. De man werd vrijdag na aankomst op Schiphol overgebracht naar een huis van bewaring, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Omdat de uitgeleverde man niet bij zijn proces was en daarvan niet op de hoogte was, is het vonnis tegen hem nog niet definitief. Hij heeft na vrijdag nog twee weken de tijd om eventueel in hoger beroep de gaan tegen zijn veroordeling in 1999.

Veroordeelde na 16 jaar alsnog in cel
Veroordeelde na 16 jaar alsnog in cel (Foto: ANP)

Klachten over verkoopmethoden HelloFresh

Consumenten beklagen zich bij de Consumentenbond over onder meer opdringerige verkoopmanieren door personeel van maaltijdboxenleverancier HelloFresh. Die zouden volgens de klagers agressief, te jolig, respectloos en hardnekkig zijn. Ook zouden kortingskaarten onduidelijk zijn, meldt de Consumentenbond.

De maaltijdboxenleverenacier verstrekt cadeaukaarten bij kranten en tijdschriften en bij bestellingen via Bol.com en Zalando. "De kaart geeft een korting van 20 of 25 euro op een maaltijdbox. Op de achterkant van de kaart staat in zeer kleine lettertjes dat er een minimale afnameplicht is van twee boxen, maar er staat niet duidelijk op dat voor de tweede box de normale prijs geldt en wat die prijs dan is", aldus de Consumentenbond.

Een woordvoerster van de bond zegt dat de opdringerige verkoopmethoden zowel op straat als aan de deur worden gehanteerd. "Vooral de laatste weken zagen wij een piek aan klachten over HelloFresh binnenkomen."Daarin beklagen mensen zich ook over niet goed verwerkte opzeggingen. Consumenten die hebben opgezegd, blijven de boxen ontvangen, en ook automatisch betalen, terwijl ze al lang een opzegbevestiging hebben gehad.

 

Veel klachten over actieaanbod en agressieve wervingsmethode van HelloFresh. Ook worden opzeggingen niet goed verwerkt...

Geplaatst door Consumentenbond op dinsdag 2 februari 2016

Klachten over verkoopmethoden HelloFresh
Klachten over verkoopmethoden HelloFresh (Foto: ANP)

Juridische stappen van fietsenfabrikant tegen 'mechanisch dopeur'

Fietsenfabrikant Wilier Trestina zegt juridische stappen te gaan ondernemen tegen sporters die met fietsen van het bedrijf mechanische fraude plegen. Daarbij gaat het uiteraard vooral om veldrijdster Femke Van Den Driessche, die tijdens het WK veldrijden betrapt werd met een motortje in haar fiets - die volgens haar kamp overigens niet van haar was.

"We nemen hier absoluut afstand van. Elke dag zijn we volop aan de slag om onze fietsen te verbeteren en dan is het vreselijk om te horen dat er opzettelijk geknoeid is en er dus fraude mee gepleegd is", aldus Andrea Gastaldello, CEO van Wilier Trestina. "Dat nu op zo'n negatieve manier foto's van onze fiets rondgaan is een erg kwalijke zaak. Om de goede naam van ons bedrijf te beschermen willen we juridische stappen ondernemen tegen een ieder die hiervoor verantwoordelijk is, inclusief betrokken sporters."

Van Den Driessche is inmiddels op non-actief gesteld door haar ploeg. Het Belgische team heeft overigens de ietwat ironische naam Kleur op Maat-NoDrugs, hoewel ze zich vooralsnog in elk geval wel aan dat laatste gehouden lijkt te hebben.

Brands twijfelt niet aan intentie Willems

Jetro Willems tast in het duister over zijn toekomstplannen, waardoor de achterban van PSV bang is dat de linksback niet wil bijtekenen en mogelijk aast op een transfervrij vertrek.

Marcel Brands, technisch manager van PSV, denkt niet dat de 21-jarige Willems de club transfervrij wil verlaten. "Ik heb er geen enkele twijfel over. Jetro heeft niet de intentie om transfervrij weg te gaan bij ons", zei de sportbestuurder in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Brands hield zich tegenover de lokale krant op de vlakte over een eventuele transfer van de vleugelverdediger in de komende zomer. Alles wijst erop dat Willems, die een contract heeft tot medio 2017 en recent zijn rentree maakte na een slepende knieblessure, medio 2016 al een stap hogerop te maken.

"Ik ga geen dingen beloven waar ik niet achter kan staan", reageerde de Oranje-international eind januari na het competitieduel met De Graafschap (4-2 winst) op de roep van de fans om contractverlenging. "In de zomer heb ik afgesproken dat ik nog een jaar blijf en dat doe ik nu. Ik snap het probleem niet."

Willems werd in de zomer van 2011 opgepikt bij Sparta Rotterdam en maakte al snel furore. In mei 2012 maakte de achterhoedespeler als 18-jarige zijn debuut in het Nederlands elftal. Na een terugval ontpopte Willems zich vorig seizoen met dertien assists als één van de smaakmakers van de Eredivisie.

Ook vrouwen 'opgeroepen' voor dienstplicht

De militaire dienstplicht gaat ook voor vrouwen gelden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gaat de wet aanpassen, schrijft ze maandag aan de Tweede Kamer. Het voorstel heeft verder weinig praktische gevolgen; de opkomstplicht is deze week precies twintig jaar geleden opgeschort.

Hennis verandert de wet op verzoek van PvdA en D66. Het is een symbolische stap, maar het gaat beide partijen om de gelijke behandeling van man en vrouw. In het najaar stuurt de minister een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Het betekent wel dat vrouwen die zeventien jaar worden net als mannen een brief over de dienstplicht zullen ontvangen. Herinvoering van de opkomstplicht maakt trouwens ook geen kans in de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid is hier tegen.

Ook vrouwen 'opgeroepen' voor dienstplicht
Ook vrouwen 'opgeroepen' voor dienstplicht (Foto: ANP)

Stichting wil kerk slopen om megamoskee te bouwen

De Nederlandse Hervormde Kerk op de hoek van de Allard Piersonstraat en Van Critterstraat in Rotterdam-west moet, als het aan eigenaar Stichting Moskee Annasr voor Marokkanen ligt, plaats maken voor een nieuwe moskee. Deze zou plaats bieden aan 5000 gelovigen en daarmee de grootste moskee in West-Europa worden.

De gemeente Rotterdam wilde het pand uit 1931 in 2012 als gemeentelijk monument aanwijzen vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden. Volgens de gemeente is het pand een van de toonaangevende bouwwerken van de architecten Meischke en Schmidt.

Omdat het gebouw volgens de stichting gebouwkundige gebreken heeft en renovatie financieel niet te doen is, zou het gebouw gesloopt moeten worden. Om die reden tekende de stichting bezwaar aan tegen de monumentale status.

De rechtbank in Rotterdam stelde de stichting vorig jaar al in het ongelijk, en dus heeft de Raad van State zich maandag over de kwestie gebogen. Die wil dat beide partijen eerst met elkaar om de tafel gaan zitten, voordat er uitspraak gedaan wordt.

Kim Kardashian haat haar enorme tieten

Kim Kardashian heeft een (on)terechte klacht. Ze heeft namelijk een hekel aan haar tieten. Ze zijn volgens haar veel te dik.

Kim is vorige maand voor de tweede maal moeder geworden. Maar hoe ze ook probeert af te vallen, haar voorgevel blijft enorm.

"Ik haat mijn tieten", schrijft ze vandaag dan ook op haar (betaalde) blog. Ook heeft ze bekendgemaakt te lijden aan bronchitis. De arme ziel.

 

Selfies about to be LIT! 💡Today on my app I talk about the perfect selfie lighting! The secret to my selfies Lumee.com

Een foto die is geplaatst door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op11 Jan 2016 om 9:26 PST

Asielzoekers geweigerd in zwembad

Het zwembad van het Belgische Blankenberge heeft een bijzondere manier gevonden om paal en perk te stellen aan de instroom van vluchtelingen in het bad. De asielzoekers moeten verplicht douchen. Weigeren ze dit, dan gooit het Noordzeebad hen weer naar buiten.

Het bewuste zwembad werd vorige week bezocht door een drietal migranten. Nadat ze keurig entree hadden betaald, werd hun verteld dat ze moesten douchen. Dit deden ze uiteraard keurig.

Maar na de douche stonken de vluchtelingen nog steeds. Een zwemmende dame pikte dit niet, en verliet het zwembad. Ze dreigde ermee nooit meer een voet in het Noordzeebad te zetten.

Het zwembad heeft nu de maatregel in het leven geroepen dat stinkende mensen uit het bad worden verwijderd. Men wil benadrukken dat het heerschap zich overigens keurig heeft gedragen.

Schansspringer Kasai (43): diepe rouw en intens geluk

Voor de 43-jarige schansspringlegende Noriaki Kasai zijn de afgelopen weken een emotionele achtbaan van jewelste geweest. Half januari verloor hij zijn vijf jaar jongere zus Kumiko, terwijl afgelopen weekeinde zijn eerste dochtertje, Rino, geboren werd. 

Halverwege januari stond het WK skivliegen op het programma. "Zodra ik in Bad Mitterndorf aankwam voor het WK kreeg ik een telefoontje van mijn oudere zus", schrijft Kasai op zijn blog. "Zij belt eigenlijk nooit, dus ik wist gelijk dat het over Kumiko moest gaan." Kasai's jongere zus leed al vanaf haar zestiende aan 'aplastische anemie', ook wel beenmergdepressie genoemd. Sinds de diagnose was ze jarenlang vaste gast bij het lokale ziekenhuis, maar vanaf mei vorig jaar lag Kumiko in coma. 

"Ze kreeg oorspronkelijk te horen dat ze nog vijf jaar te leven had, maar na een flinke operatie ging haar gezondheid destijds weer de goede kant op. Ze bleef echter altijd tegen haar ziekte vechten, waarbij ze last had van bijwerkingen en allerlei complicaties. Ze moet bijzonder pijnlijke dagen gekend hebben..", schrijft Kasai. 

Twee dagen na het overlijden van zijn zus sprong hij op het WK met een rouwband om zijn arm naar 240,5 meter, de verste sprong in zijn bijna 30-jarige carrière en een nieuw - zij het tijdelijk - schansrecord. "Ik kan het me niet veroorloven om dit treurige nieuws mij teveel naar beneden te laten trekken, zeker zo midden in het seizoen. Vanaf vandaag ben ik sterker geworden", zo schreef Kasai een dag na de begrafenis van zijn zus, waar hij door snel vertrek uit Oostenrijk nog bij kon zijn. De ceremonie werd 'gedecoreerd' met een grote foto van een lachende Kumiko, met in haar handen de olympische zilveren en bronzen medailles die haar grote broer in Sochi 2014 won. 

Kasai vliegt twee dagen na het overlijden van zijn zus naar een nieuw persoonlijk- en schansrecord (Bron: YouTube)

Afgelopen weekeinde ging het voor Kasai de andere kant op. Op zaterdagochtend ging zijn levensdroom in vervulling en werd zijn dochtertje geboren. De timing kon niet beter zijn, want hij was al in het land voor de World Cup in zijn eigen Sapporo. Hij kon dus bij de geboorte zijn om zijn vrouw Reina te steunen. "Ze zijn beiden gezond. Toen ik mijn dochter voor het eerst hoorde sprongen de tranen me in de ogen"", laat Kasai op zijn blog weten. "De wedergeboorte van mijn zusje is het natuurlijk niet, maar ik ben ongelooflijk dankbaar dat mij een nieuw leven is geschonken. Dat gaat mij in de toekomst heel veel nieuwe kracht geven." 

De schansspringer kan nu op naar zijn volgende grote doel: olympisch goud winnen in 2018 en, erg belangrijk, in het bijzijn van zowel zijn vrouw als de kleine Rino. 

 

Noriaki Kasai and his little daughter Rino! All the best wishes for Mr. Kasai, his wife and family!

Geplaatst door Newsskijumping News and LIVE op maandag 1 februari 2016

Clinton wint voorverkiezing Democraten Iowa

Hillary Clinton heeft met minder dan een procent verschil de eerste Democratische voorverkiezing in de Amerikaanse staat Iowa gewonnen. Dat blijkt uit de laatste tellingen die door de Democratische partij naar buiten zijn gebracht.

Het was lange tijd ongemeen spannend tussen Clinton en haar concurrent, de linkse senator Bernie Sanders. Van een kiesdistrict moet de uitslag nog bekend worden, maar ook als Sanders daar wint zal Clinton hem voorblijven.

De derde Democratische kandidaat, voormalig gouverneur Martin O'Malley, gooide eerder dinsdag al de handdoek in de ring.

Clinton wint voorverkiezing Democraten Iowa
Clinton wint voorverkiezing Democraten Iowa (Foto: ANP)

'JordaniŽ kan niet meer vluchtelingen aan'

De bevolking van Jordanië heeft door de opvang van honderdduizenden Syrische vluchtelingen zijn kookpunt bereikt. Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah dinsdag gezegd tegen de BBC.

Volgens Abdullah trekt de instroom van Syrische vluchtelingen een zware wissel op de sociale voorzieningen in Jordanië. ,,Vroeg of laat zal de dam barsten, denk ik", zei de vorst. Hij riep de internationale gemeenschap met meer hulp over de brug te komen. De Verenigde Naties zeggen dat er ruim 7 miljard euro nodig is voor noodhulp aan mensen in Syrië en vluchtelingen in de omliggende landen. In 2015 werd echter maar 43 procent van de benodigde hulp gedoneerd.

Van de 4,6 miljoen Syrische vluchtelingen die de VN hebben geregistreerd zitten er zo'n 635.000 in Jordanië. Maar die cijfers vertellen volgens de Jordaanse regering niet het hele verhaal. Naast de geregistreerde vluchtelingen zouden er nog een miljoen Syriërs in Jordanië verblijven. Daaronder zijn ook mensen die al voordat de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak hun thuisland ontvluchtten.

'Jordanië kan niet meer vluchtelingen aan'
'Jordanië kan niet meer vluchtelingen aan' (Foto: ANP)

Radiostations verdienen minder aan reclame

De reclame-inkomsten van radiostations zijn afgelopen jaar licht teruggelopen. Netto haalden de stations hiermee 225 miljoen euro binnen, 3,5 procent minder dan in 2014. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Radio Advies Bureau (RAB).

"Adverteerders waren vooral in het tweede en derde kwartaal voorzichtig met radio-investeringen. Gelukkig zat het vierde kwartaal weer op niveau", zegt Liedewij Hentenaar, directeur van het RAB.

Het bureau meldde eerder al dat radio-inkomsten vorig jaar gedrukt werden doordat er geen grote sportevenementen waren, zoals het WK voetbal en Olympische Spelen. Het totale aantal adverteerders is wel flink toegenomen, van 1782 in 2014 naar 1939 vorig jaar.

Ziggo

Telecombedrijf Ziggo was net als een jaar eerder de grootste radioadverteerder. Renault eindigde op plaats twee. De Franse autobouwer verdubbelde zijn reclamebudget op de radio. Ook Volkswagen gaf veel uit. De Duitsers waren goed voor de vijfde plek. Winkelketens Kruidvat en Lidl eindigden op plaatsen drie en vier.

Het RAB is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations.

Radiostations verdienen minder aan reclame
Radiostations verdienen minder aan reclame (Foto: ANP)

'Britten en EU eens over blokkeren EU-wetten'

Groot-Brittannië en de Europese Unie zijn het dinsdag eens geworden over een mechanisme waarmee een groep lidstaten Europese wetgeving kan tegenhouden. Dat heeft een bron in het kantoor van premier David Cameron gezegd tegen persbureau Reuters.

EU-president Donald Tusk komt later dinsdag met een concept voor een reeks hervormingen die de Britse regering eist. Een van de eisen van Cameron was een manier voor lidstaten om Europese wetgeving te blokkeren of aan te passen. Een groep van 55 procent van de lidstaten kan voortaan EU-wetgeving tegenhouden of veranderingen eisen, zo staat in het voorstel, dat nog wel moet worden goedgekeurd door alle lidstaten.

'Britten en EU eens over blokkeren EU-wetten'
'Britten en EU eens over blokkeren EU-wetten' (Foto: ANP)

'Samsung komt met VR-camera'

Samsung gaat op zijn komende Unpacked event naar verwachting niet alleen de nieuwe Galaxy S7 presenteren, maar ook een virtual reality camera.

De Gear 360 VR is een camera die met twee 180 graden-lenzen is uitgerust om 360 graden-beelden te kunnen maken. De techreus uit Zuid-Korea rust de camera uit met een eigen batterij, sofware en opslagcapaciteit, zodat hij, via Bluetooth aangesloten aan bijvoorbeeld de Galaxy S7 smartphone, zijn werk kan doen. Dit meldt Sammobile.

De beelden uit de geavanceerde camera kunnen vervolgens worden bekeken met een VR-bril. Samsung heeft zo'n headset al in de collectie. De prijs van het nieuwe stukje techniek is nog niet bekend.

'Samsung komt met VR-camera'
'Samsung komt met VR-camera' (Foto: BuzzT)

Ombudsman bekijkt klachtbehandeling Defensie

De veteranenombudsman Reinier van Zutphen is een onderzoek begonnen naar de manier waarop het ministerie van Defensie klachten van veteranen behandelt. Van Zutphen wil kijken of er sprake is van een structureel probleem.

Per jaar ontvangt de ombudsman ongeveer 150 klachten, waarvan merendeel over de langdurige afhandeling van het ministerie gaat. Andere klachten zijn ontevredenheid over reïntegratietrajecten bij Defensie en regeling van pensioenen voor weduwen van verzetsmilitairen.

,,Om vast te stellen waar het probleem ligt, gaan we met het ministerie praten", aldus een woordvoerder van de ombudsman. ,,We gaan eerst kijken of het structureel fout gaat en daarna willen we samen nadenken over oplossingen."

Het onderzoek is naar verwachting voor de zomer af.

Ombudsman bekijkt klachtbehandeling Defensie
Ombudsman bekijkt klachtbehandeling Defensie (Foto: ANP)

Finebros trekken reactievideokeutel terug na ophef

De video's waarin youtubers TheFineBros, bekend van de kids react, elders react en andere reactvideo's, aankondigden dat youtubers bij hen een licentie konden afnemen om óók reactvideo's te maken, zijn offline gehaald door The Fine Bros zelf, nadat de ophef eromheen zorgde voor massaal vertrekkende subscribers. Ook is een excuusbericht op hun website geplaatst.

Het mediabedrijf had inmiddels trademarks aangevraagd op onder meer de termen 'react', 'elders react', 'youtubers react', 'kids react', 'teens react' en 'try not to laugh' en stelde dat hun nieuwe platform React World mensen de mogelijkheid bood om wereldwijd reactvideo's op legale wijze te maken, door tussen 30 en 50% van de eventuele inkomsten af te dragen aan The Fine Bros.

Dat hele programma is nu teruggetrokken, en de trademark-aanvragen zijn geannuleerd.

Onder youtubers ontstond enorme ophef, vooral vanwege het feit dat de trademarks enorme consequenties zouden hebben voor youtubers die 'react' in hun titel hebben. Om een trademark te behouden dient deze namelijk actief en consequent verdedigd te worden. Ook werd het duo ervan beschuldigd te willen profiteren van het werk van anderen. In de afgelopen drie dagen raakten de gezamelijke kanalen meer dan 300.000 abonnees kwijt.

Ook zullen de Fine Bros alle takedowns van Youtubevideo's terug laten draaien. De broers staan erom bekend elke video waarin commentaar op hun eigen werk wordt geleverd te laten verwijderen, ook iets dat ze niet in dank werd afgenomen.

De tellers blijven ondertussen nog steeds onverminderd dalen.

finebros trekken keutel weer in
Finebros trekken keutel weer in

De eerste geblokkeerde video's zijn weer beschikbaar gemaakt, maar zoals 8-bit Eric stelt; het is nog steeds zo dat de makers geen geld met hun video's kunnen verdienen. Dat maakt dat het probleem nog steeds niet helemaal is opgelost.

Anouk was Maan niet vergeten

Anouk heeft winnares Maan na de finale van The Voice of Holland niet bewust genegeerd. De zangeres wilde zich niet mengen in de feestvreugde op het podium, legde ze dinsdagochtend uit in het ochtendprogramma van Mattie & Wietze op Q-music.

"Ik was het helemaal niet vergeten. Het is zo stom dat er een heel ding wordt gemaakt om echt wat het niet is", aldus Anouk, die Maan liever achter de schermen wilde feliciteren. "Ik had gewoon niet de behoefte om tussen haar familie te lopen dringen."

Uiteindelijk liepen Anouk en Maan elkaar alsnog mis omdat de winnares eerst nog volledig in beslag werd genomen door de media. "Ik heb daar drie kwartier, een uur gezeten. Ik ben op een gegeven moment maar naar huis gegaan."

Anouk kijkt met gemengde gevoelens terug op haar eerste seizoen als coach in The Voice. Vooral de negativiteit in de media viel haar zwaar. "Ik heb nog nooit zoveel negatieve media meegemaakt in zo'n korte tijd. Dat is best heftig. Ik denk dat het alleen maar mee kan vallen nu."

Anouk was Maan niet vergeten
Anouk was Maan niet vergeten (Foto: BuzzE)

Miljardairszoon Mazepin ontwikkelingscoureur Force India

Het Formule 1-team Force India heeft Nikita Mazepin aangetrokken als nieuwe ontwikkelingscoureur. De 16-jarige Rus wordt door de renstal uit Silverstone klaargestoomd voor het grote werk en zal dat programma dit seizoen combineren met racen in de Formule 3.

Mazepin is de zoon van miljardair en Uralchem-eigenaar Dmitry Mazepin. De Rus eindigde in 2014 als tweede in het CIK-FIA World Karting championship. Vorig jaar werd hij twaalfde in de Formule Renault 2.0 NEC, maar pakte in Oostenrijk wel zijn eerste podium.

Force India heeft nog meer coureurs in het ontwikkelingsprogramma zitten. De Indiër Jehan Daruvala, die vorig jaar vijfde in de Formule Renault 2.0 NEC werd, en de Mexicaan Alfonso Celis die in 2015 uitkwam in de GP3 en de Formule Renault 3.5 Series.

Zivkovic: "Ajax vindt mij de beste keus"

Richairo Zivkovic keerde maandag, op de laatste transferdag, terug naar Ajax. De 19-jarige spits maakt zich geen illusies. "Ik weet dat ik me bij Jong Ajax moet melden en krijg de kans om me van daaruit in de A-selectie te knokken. Daar ga ik vol voor", zegt Zivkovic tegenover De Telegraaf. "Ik keer nederig en strijdbaar terug." Het afgelopen halfjaar was aanvaller op huurbasis actief bij Willem II. In Tilburg kwam hij echter niet meer in de plannen van trainer Jurgen Streppel voor.

Ajax zocht naar een stand-in voor Arek Milik, liet de overbodige Yaya Sanogo vertrekken en kwam uiteindelijk uit bij Zivkovic. "Ik heb met Marc Overmars gesproken en nadat Ajax alle opties heeft bekeken, vindt men mij gewoon de beste keus. Dat moet en ga ik nu bewijzen. Na het vertrek van Yaya Sanogo is het mijn doel tweede spits, maar liever nog eerste keus te worden.”

Zivkovic stond bij FC Groningen te boek als toptalent, maar zijn imago is in de afgelopen tijd behoorlijk beschadigd door diverse incidenten en het uitblijven van sportief succes. "Mensen vergeten weleens dat ik pas 19 ben, omdat ik al een hele tijd meeloop", stelt Zivkovic. "De druk die er nu op mijn schouders ligt, heb ik zelf gecreëerd. Het is nu aan mij om het stempel weg te poetsen."

De voorhoedespeler vindt dat hij daar bij Willem II al nadrukkelijk mee bezig was, maar de centrumspits weet waarom hij niet slaagde. Zivkovic: "Opeens stond ik aan de buitenkant en ging het minder. Ik zei Streppel dat ik daar liever niet speelde, waarna ik kreeg te horen dat ik als spits achteraan moest sluiten. Het was daarom beter om uit elkaar te gaan."

Opvolger Van Ginkel kost Stoke miljoenen

Stoke City heeft diep in de buidel getast voor een opvolger van Marco van Ginkel. De club neemt Gianelli Imbula over van FC Porto. Imbula kost Stoke City zo'n 24,2 miljoen euro. Daarmee is de middenvelder een van de duurste aankopen in de clubhistorie. Hij heeft een contract getekend tot en met juni 2021 bij de ambitieuze Engelse subtopper.

Door het vertrek op huurbasis van Van Ginkel naar Stoke City had Stoke ruimte vrij om een nieuwe speler aan te trekken. De club investeert al twee seizoenen lang vele miljoenen euro's in nieuw spelersmateriaal. Zo werd deze zomer ook Xherdan Shaqiri voor meer dan twintig miljoen euro naar Engeland gehaald.

"Dit is een veelbelovende jongen", zegt trainer Mark Hughes over Imbula op de clubsite. "Hij heeft specifieke kwaliteiten. Ik bewonder zijn manier van spelen en zijn briljante passing."

Blu-ray: American Ultra

Een stonermovie met in de hoofdrollen Hollywood's favoriete stoner Jesse Eisenberg en emotieloze Kristen Stewart. Vul dit aan met bekende bijrollen van bekende TV-acteurs, een portie domme actie en wat gevatte grappen. Toch hebben maar weinig mensen American Ultra destijds in de bioscoop gezien. De release van de blu-ray leek ons een uitstekend moment om te onderzoeken of dit terecht is.

'Surveillanten politie willen ook een wapen'

Ook surveillanten van de politie moeten een wapen kunnen dragen. Anders lopen ze een groot risico vanwege terroristische dreigingen. Enkele agenten van het korps Amsterdam-Amstelland hebben een anonieme brief aan De Telegraaf gestuurd waarin zij schrijven over hun zorgen. Surveillanten zijn agenten van niveau twee en hebben opsporingsbevoegdheid en mogen mensen aanhouden. Ze hebben pepperspray, een wapenstok en handboeien bij zich.

Politiebond ACP zegt het gevoel van de agenten te snappen, maar wijst er op dat het niet zo simpel is om ook die agenten van een wapen te voorzien. "Daar zijn strenge regels voor met een pittige selectie en opleiding."

De Nederlands Politiebond pleit er voor om die agenten breder in te zetten en meer taken te geven. "Om een vuurwapen te dragen is scholing nodig. We moeten in deze tijd voor kwaliteit gaan."

'Surveillanten politie willen ook een wapen'
'Surveillanten politie willen ook een wapen' (Foto: ANP)

Ubisoft kondigt Assassin's Creed Identity aan voor iOS

Ubisoft is voorlopig nog niet klaar met Assassin's Creed. Na uitstapjes naar de stijl van Prince of Persia, is het nu tijd voor een nieuw uitstapje naar iOS in de vorm van Assassin's Creed Identity.

De game speelt zich af tijdens de Renaissance in Italië. Jouw assassin is aan te passen naar jouw wensen qua uiterlijk, maar je zal ook één van vier klassen moeten kiezen om te stijgen van novice naar meester-assassin. De vier klassen zijn Berserker, Shadow Blade, Trickster en Thief.

Voor Assassin's Creed Identity heb je minstens iOS 7 nodig. De game lanceert op 25 februari in de App Store.

Assassin's Creed Identity

Assassin's Creed Identity 2

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel

Niet schrikken! Deze niche Japanse RPG heeft inderdaad een superlange titel die niet heel aantrekkelijk klinkt, maar fans van het genre moeten deze game zeker een kans geven. Trials of Cold Steel is een bijzondere game die boven alles de fictieve wereld van Erebonia en de mensen die daarin wonen inkadert en uitwerkt zoals geen ander JRPG dat heeft gedaan sinds Suikoden.

EO-directeur vreest 'Poolse mediatoestanden'

De Nederlandse politiek krijgt te veel invloed op de publieke omroep. Daarvoor waarschuwt EO-directeur Arjan Lock in een interview met de Volkskrant. Hij heeft het over de nieuwe mediawet die dinsdag in de Eerste Kamer wordt besproken. De redactionele onafhankelijkheid moet beter worden geborgd dan nu het geval is, vindt hij.

Het zijn nog geen Poolse toestanden maar de nieuwe wet is een grotere bedreiging dan het inperken van het aantal amusementsprogramma's, aldus Lock. "Ik denk echt dat de politiek angstig dichtbij de programmering komt. Het zou zomaar kunnen dat er bange tijden komen waarin politici de programmering van de publieke omroep ingewikkeld of bedreigend vinden", zegt hij.

In Polen zat er ruimte in de wet waardoor de nieuwe conservatieve regering de kans greep zich te bemoeien met de programmering van de publieke omroep. Internationaal leven er grote zorgen over de persvrijheid in het Oost-Europese land.

EO-directeur vreest 'Poolse mediatoestanden'
EO-directeur vreest 'Poolse mediatoestanden' (Foto: ANP)

Vracht vaker met Poolse truck de grens over

Steeds meer vracht gaat via Oost-Europese trucks de grens over. Bij het internationale vrachtvervoer vanuit en naar Nederland is de rol van voertuigen met een kenteken uit Midden- en Oost-Europa de laatste jaren groter geworden, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 15 procent van alle goederen die in 2014 over de weg de Nederlandse grens passeerden, werd vervoerd in een vrachtauto uit landen als Polen, Litouwen en Bulgarije. In 2006 was dit nog 6 procent.

In vijf jaar tijd is de vracht die door Oost-Europese trucks wordt gereden, toegenomen van 20 miljoen tot 28 miljoen ton. Hun lading is meestal bestemd voor Duitsland en landen die ten zuidoosten van Duitsland liggen.

Poolse truckers

Het gaat voornamelijk om Poolse truckers. Van alles wat deze landen in 2014 over de weg van en naar Nederland vervoerden, nam Polen meer dan de helft voor zijn rekening.

Het totaal aan goederen dat de Nederlandse grens overgaat, is sinds 2010 nauwelijks gestegen. Het vervoerd gewicht schommelt al een aantal jaar rond de 180 miljoen ton. In 2014 ging het om 182 miljoen ton.

Vracht vaker met Poolse truck de grens over
Vracht vaker met Poolse truck de grens over (Foto: ANP)

Cruz verslaat Trump in Iowa

Niet Donald Trump, maar de conservatieve Ted Cruz heeft de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap in de staat Iowa gewonnen. Bij de Democraten is de winnaar nog niet bekend; Hillary Clinton en Bernie Sanders zitten in een nek-aan-nekrace.

Volgens cijfers van CNN behaalt Cruz 28 procent van de stemmen, terwijl favoriet Trump blijft steken op 24 procent. Cruz haalt daarmee acht gedelegeerden, Trump zeven. Dat laatste geldt ook voor Marco Rubio, die vlak achter Trump derde is geworden met 23 procent steun. Ben Carson eindigt met 9 procent (drie gedelegeerden) als vierde. Rand Paul scoort 4 procent en één gedelegeerde, Jeb Bush krijgt met 3 procent steun ook één gedelegeerde. De overige kandidaten halen geen gedelegeerden.

Bij de Democraten zijn Hillary Clinton en Bernie Sanders in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Met 98 procent van de stemmen geteld staan Clinton en Sanders beiden op 50 procent. Clinton haalt echter 24 gedelegeerden en Sanders 21.

Afvallers
Bij de Republikeinen heeft oud-gouverneur Mike Huckabee de handdoek in de ring gegooid. Acht jaar geleden won hij de caucus in Iowa, maar deze keer bleef hij steken op 2 procent. Bij de Democraten staakt Martin O'Malley de strijd. De oud-gouverneur van Maryland scoorde nauwelijks in Iowa; een staat waarin hij veel tijd en energie had geïnvesteerd.

Bij de Democraten is de race nu dus beperkt tot twee kandidaten: Clinton en Sanders. Naar verwachting gaan nog meer presidentskandidaten hun conclusies verbinden aan de uitslagen in Iowa.

Ted Cruz
De Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz.

Dode gevonden in Herengracht A'dam

Gisteravond heeft de politie een lijk gevonden in de Herengracht ter hoogte van het Thorbeckeplein in Amsterdam. De politie doet onderzoek naar de identiteit van het slachtoffer. Mogelijk gaat het om de vermiste Britse toerist Richard Cole.

Eerder werd er door de politie al in de grachten rondom het Thorbeckeplein gezocht naar de toerist. Op die plek werd hij voor het laatst gezien. Een speurhond van de politie die op een boot in de gracht naar het lichaam zocht, werd op die plek onrustig. Daarop werd besloten om samen met duikers van Defensie op de plek te zoeken.

Twee doden en zwaargewonde bij ongeluk Venray

Bij een ernstig auto-ongeluk in het Limburgse Venray zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee doden gevallen. Een ander raakte zwaargewond.

Volgens de politie ging het om een eenzijdig verkeersongeluk. Door nog onbekende oorzaak raakte de automobilist rond 0.25 uur op de Overloonseweg de macht over het stuur kwijt. Vervolgens kwam het voertuig op zijn kop terecht. Twee inzittenden overleden ter plaatse. Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. Het derde slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Een andere auto, die verder niets met de aanrijding te maken had, liep schade op. Dat gebeurde nadat vermoedelijk onderdelen van de verongelukte auto dit voertuig hebben geraakt, aldus de politie. De inzittende van deze auto bleef ongedeerd. De weg is afgesloten voor onderzoek.

Twee doden en zwaargewonde bij ongeluk Venray
Twee doden en zwaargewonde bij ongeluk Venray (Foto: ANP)

WhatsApp heeft 1 miljard gebruikers

De berichtendienst WhatsApp heeft wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers. Dat is ongeveer een op de zeven mensen die op aarde leven. Die mijlpaal werd in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt door mede-oprichter Jan Koum.

Dagelijks worden zo'n 42 miljard berichten verstuurd. Verder gaan er iedere dag zo'n 1,6 miljard foto's en 250 miljoen video's van de ene naar de andere gebruiker.

WhatsApp werd in 2014 door Facebook overgenomen. Toen waren er nog 'maar' 450 miljoen gebruikers. Met de deal was een bedrag gemoeid van ongeveer 19 miljard dollar.

De berichtendienst is nog altijd gratis in gebruik. Maar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wil, nu er 1 miljard gebruikers zijn, geld verdienen met de app. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

WhatsApp heeft 1 miljard gebruikers
WhatsApp heeft 1 miljard gebruikers (Foto: BuzzT)

Scheepvaartongeval op de Waal

Op de Waal bij Zuilichem (Gelderland) zijn deze ochtend een duwschip en een tanker op elkaar gebotst, dat laat de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid weten.

Het is onbekend hoe het ongeval kon gebeuren. Gelukkig zijn er door de klap geen lekkages ontstaan en raakte er niemand gewond.

De brandweer is ter plaatse om hulp te verlenen.

FOK! Wat een weer: Water en wind

Bewolking en regen wisselen elkaar vandaag af. Het zuidwesten neemt pas tegen de avond afscheid van het regenfront. De temperatuur ligt rond de 9 graden met een (vrij) krachtige zuidwestenwind. In het waddengebied blijft het nog stormachtig en kunnen er nog steeds zware windstoten voorbijkomen. 

Zon op 08.19
Zon onder 17.29

Het weer, klimaat en natuurrampenforum, en dan met name het DASO-topic, is een onuitputtelijke bron van foto's. Vooral Dven weet vaak prachtige foto's neer te zetten, waardoor ik soms niet kan kiezen tussen de foto's. 

Koffie boven op de berg bij het altijd pittoreske Veliko Tarnovo (Foto: Dven)
Koffie boven op de berg bij het altijd pittoreske Veliko Tarnovo (Foto: Dven)

creepy beest  (Foto: Dven)
creepy beest (Foto: Dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 2002 Prins Willem-Alexander trad in het huwelijk met Máxima Zorreguieta.
 2003 Sedar Soares werd doodgeschoten op metrostation Slinge (Rotterdam) omdat hij met sneeuwballen gooide. 
 2013

De Assemblée Nationale, het Franse parlement, keurde een wetsontwerp goed dat het homohuwelijk toestond. 

 1935 Leonard Keeler testte in Wisconsin voor het eerst de leugendetector uit. 

Harry Styles breekt met 1D-management

Na Zayn Malik lijkt ook Harry Styles One Direction de rug toe te keren. De Brit heeft tegenover Billboard bevestigd dat hij heeft gebroken met het management van de boyband. Styles gaat verder met manager Jeffrey Azoff en samen met hem richt de Engelsman zich op zijn solocarrière.

Of Styles wel bij platenlabel Syco Music van Simon Cowell blijft, is ook nog maar de vraag. Volgens insiders wil Styles alle bestaande professionele contracten beëindigen zodat hij zich voor 100 procent kan richten op zijn solocarrière.

One Direction is momenteel met sabbatical. Hoe het verder moet met de groep, lijkt niemand te weten. Malik heeft de band verlaten en Styles lijkt nu te breken met alles wat aan One Direction gelieerd is. Anders dan Malik wil Styles de deur naar de boyband niet meteen dichtgooien. Het is technisch gezien mogelijk dat hij onder zijn nieuwe management wat gaat doen voor de band.

Harry Styles breekt met 1D-management
Harry Styles breekt met 1D-management (Foto: BuzzE)

Heitinga beŽindigt loopbaan per direct

Ajax-voetballer John Heitinga stopt per direct met voetballen, zo meldt De Telegraaf. De speler heeft zelf de knoop doorgehakt na een weinig gelukkige rentree bij Ajax. "Sommige dingen wil je zo lang mogelijk uitstellen. En stoppen met voetbal, mijn grote passie, is er daar een van", zo laat de Ajacied weten in een brief aan de fans.

"Toch ben ik in december voor mezelf tot de conclusie gekomen, dat het moment om een punt achter mijn actieve loopbaan te zetten steeds dichterbij kwam. Sneller dan ik eigenlijk zou willen. Ik voerde hierover goede gesprekken met mijn zaakwaarnemer Rob Jansen en bij Ajax onder anderen met Frank de Boer en Edwin van der Sar. En nu maak ik het bekend. Ik stop met voetballen. Per direct", zo valt te lezen op de site van De Telegraaf die citeert uit de brief van Heitinga.

Heitinga beëindigt loopbaan per direct (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Heitinga beëindigt loopbaan per direct (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Laatste reviews en specials
review
Darksiders Genesis
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Hunters: Al Pacino jaagt op nazi's in de jaren 70
review
Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle
review
Patapon 2 Remastered
review
Star Wars Battlefront II
©FOK.nl e.a.