FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 januari 2016

Wielrenners Giant-Alpecin aangereden, zwaargewonde

Zes wielrenners van de ploeg Giant-Alpecin zijn tijdens een trainingsstage nabij het Spaanse Calpe aangereden door een auto, zo melden Spaanse media. In ieder geval een renner zou zwaar gewond zijn. Er zijn twee helikopters opgeroepen om de gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren. Hun toestand zou stabiel zijn.

De lokale reddingsdiensten hebben via Twitter laten weten dat 'een Engelse vrouw op de verkeerde helft van de weg reed en daarna zes renners heeft aangereden'.

Nog niet duidelijk is welke renners er allemaal bij het ongeval betrokken waren. Tom Dumoulin heeft laten weten niets te mankeren. Naar verluidt zou John Degenkolb een gebroken arm en verbrijzelde vingers hebben. Ook Warren Barguil zou onder de gewonden zijn.

Update 19.46 uur
Giant-Alpecin heeft bekendgemaakt dat Warren Barguil (Fra), John Degenkolb (Dui), Chad Haga (VSt), Fredrik Ludvigsson (Zwe), Ramon Sinkeldam (Ned) en Max Walscheid (Dui) gewond zijn geraakt bij het ongeval, maar komt later pas met een bericht over hun verwondingen.

Update 23.46 uur
Sinkeldam en Ludvigsson zijn er vrijwel zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Barguil heeft waarschijnlijk zijn pols gebroken en heeft verwondingen aan zijn knie. Degenkolb liep wat meer verwondingen op, zo schreef de Duitser op Facebook. "Gezien de omstandigheden ben ik oké. De wonden op mijn dijen, onderarm en lip zijn onder narcose gehecht. Ik ben nu onderweg naar Valencia, waar in een groter ziekenhuis mijn linker wijsvinger hersteld moet worden."

Haga lijkt de zwaarstgewonde te zijn, want hij moest geopereerd worden vanwege een diepe wond in zijn borstbeen, hals, kin en lip. Hij ligt nog een nacht ter observatie op de intensive care. Daarna moet de Amerikaan nog een oogoperatie ondergaan. Deze ingreep zal mogelijk in Nederland of in de Verenigde Staten plaats gaan vinden. Walscheid heeft vermoedelijk een hand en een scheenbeen gebroken.

Noodtoestand in New York door sneeuwstorm

In delen van New York is de noodtoestand afgekondigd wegens de heersende sneeuwstorm. Behalve door overvloedige sneeuw worden New York en New Jersey ook bedreigd door overstromingen.

Op last van de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, wordt het openbaar vervoer zaterdagmiddag om half twee (lokale tijd) stilgelegd. Ook tunnels en bruggen worden afgesloten. Alle Broadwayshows zijn zaterdagavond afgelast.

"Dit is waarschijnlijk een van de zwaarste stormen in onze geschiedenis", zei burgemeester Bill de Blasio van New York zaterdag op een persconferentie. Volgens hem kan de huidige sneeuwstorm in de top 5 terecht komen sinds de eerste meting in 1869. "Blijf binnen of ga maar heel even naar buiten - en houd uw kinderen goed in de gaten", waarschuwde De Blasio.

De sneeuwstorm houdt elf oostelijke Amerikaanse staten in zijn greep. Er zijn 8.600 vluchten geannuleerd. 258.000 huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom.

Noodtoestand in New York door sneeuwstorm
Noodtoestand in New York door sneeuwstorm (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 23/01/2016

Vanavond werden er vier wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Ajax won dankzij een doelpunt in de eerste minuut met 1-0 van Vitesse terwijl Heracles Almelo met 2-1 te sterk was hekkensluiter De Graafschap. Roda JC won voor het eerst sinds augustus weer een wedstrijd, Excelsior werd met 0-1 verslagen. sc Heerenveen won uiteindelijk na een 0-1 achterstand bij rust met 3-1.

AFC Ajax

1 - 0

Vitesse

 1' Bazoer    
 
 Gele kaart: Riedewald, (AFC Ajax), Yeini, Ota, (Vitesse)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.533
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete (v.d.Hoorn/19)
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer (Serero/81)
v.d.Beek (Sinkgraven/64)
Gudelj
El Ghazi
Milik
Younes
  Room
Diks
v.d.Werff
Kruiswijk
Ota
Yeini (Baker/84)
Kazaisjvili
Nakamba
Rashica (Olijnyk/46)
Solanke (Dauda/74)
Brown

Heracles Almelo

2 - 1

De Graafschap

 37' Darri
 73' Bruns
   87' Driver
 
 Gele kaart: Zomer, Fledderus, (Heracles Almelo), Peters, Pröpper, (De Graafschap)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.451
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani
v.Ooijen (Navratil/69)
Weghorst
Darri (Gosens/83)
  Jurjus
Straalman
Pröpper
v.d.Pavert
Cicek
Tarfi (Diemers/70)
Kaak
Smeets (El Jebli/66)
Driver
Vermeij
Peters (Kabasele/74)

Excelsior

0 - 1

Roda JC

     83' Faik
 
 Gele kaart: Elbers, (Excelsior), Gullón, Inceman, (Roda JC)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Bovenberg
Fischer
Drost
Karami
Bruins (Stans/80)
Kruys (Vermeulen/86)
Auassar
Elbers (v.Mieghem/68)
v.Weert
Kuwas
  v.Leer
Gullón
Buijs
Swinkels
v.Peppen
Zjoekov (Rutjes/81)
Inceman
Paulissen (Faik/71)
v.Hyfte
Poepon
Peterson (Ngombo/90 1)

sc Heerenveen

3 - 1

Willem II

 71' Zeneli
 75' Otigba
 85' Larsson
   20' v.d. Velden (pen)
 
 Gele kaart: Bijker, Marzo, Larsson, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.150
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Anholt
Marzo
v.Aken
Bijker (Otigba/46)
Zeneli
v.d.Boomen
Cavlan
Larsson
Te Vrede (Thorsby/46)
Veerman (Slagveer/85)
  Lamprou
Heerkens
Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Falkenburg
Haemhouts (Braber/78)
Hupperts (Kawaya/61)
v.d.Velden
Andersen (De Sa/70)

Politie zoekt vrouw met sikje

De politie van Alphen aan den Rijn heeft vanavond de hulp ingeschakeld van Burgernet bij hun zoektocht naar een naar onze mening toch wel opvallende vrouw, die eerder deze avond met onbekende bestemming is vertrokken uit een GGZ instelling aan de Noorderkeerkring.

In hun oproep op Twitter heeft Burgernet het namelijk over een dame met blond haar en een sikje! Verder draagt de hipster vrouw een grijze sweater, een spijkerbroek en loopt mank en met een kruk.

Moszkowicz: ik moest pleiten voor doodstraf

Ex-advocaat Bram Moszkowicz is weggegaan als boegbeeld van de politieke partij Voor Nederland (VNL) nadat hem daar was gevraagd te pleiten voor de doodstraf. Hij zegt dat zondag in het tv-programma Business Class, waarvan zaterdag al een fragment naar buiten werd gebracht.

,,Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet", aldus Moszkowicz. Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf. ,,Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen." Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Volgens Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die de taken van Moszkowicz voorlopig heeft overgenomen, is VNL absoluut niet voor de doodstraf. ,,Het is flauwekul. Lariekoek. Wij zijn niet voor de doodstraf, nooit geweest ook."

Woensdag 13 januari kwam via Elsevier naar buiten dat het bestuur van VNL het vertrouwen in Moszkowicz als voorman had opgezegd. Volgens de ex-advocaat is hij zelf opgestapt en had hij dat de partij voor kerst al laten weten.

Moszkowicz: ik moest pleiten voor doodstraf
Moszkowicz: ik moest pleiten voor doodstraf (Foto: BuzzE)

200 migranten bestormen Britse ferry Calais

Een groep van tweehonderd vluchtelingen heeft zaterdag zonder succes geprobeerd een Britse ferry in de Noord-Franse havenstad Calais te bestormen. Een groep van vijftig man wist wel het dek van veerboot Spirit of Britain van rederij P&O Ferries te bereiken, maar niemand kon het schip binnendringen. Alle deuren werden uit voorzorg afgesloten.

De bestorming volgde op een demonstratie van circa 2000 mensen in Calais om aandacht te vragen voor de leefomstandigheden van de vluchtelingen, die leven in een tentenkamp in de duinen - bijgenaamd The Jungle. Een deel van de demonstranten bestormde vervolgens het haventerrein.

De kade werd zaterdagavond afgesloten om ook de laatste vluchtelingen van het schip te kunnen halen. Velen gaven zich vrijwillig over, maar dat gold niet voor iedereen.

200 migranten bestormen Britse ferry Calais
200 migranten bestormen Britse ferry Calais (Foto: ANP)

'Passagier wil deur openen op KLM-vlucht'

Tijdens een KLM-vlucht van Bangkok naar Amsterdam heeft een passagier zaterdag geprobeerd de deur van het vliegtuig te openen. Hij is door de bemanning en medepassagiers overmeesterd. Dit meldt de hoofdredacteur van AT5, Bart Barnas, die zelf op de vlucht zat, op zijn Twitter-account.

Een woordvoerster van de KLM kan desgevraagd alleen bevestigen dat een passagier zich "misdroeg". Daarom is hij bij een tussenlanding in Warschau overgedragen aan de Poolse autoriteiten. De tussenlanding moest om een andere reden worden ingelast: tijdens de vlucht is de route gewijzigd. De piloot moest dat doen op gezag van een land waar overheen werd gevlogen. Daardoor steeg het brandstofverbruik en moest er in Warschau worden bijgetankt.

Overigens zal er van gevaar weinig sprake zijn geweest, omdat het drukverschil en het feit dat deuren naar binnen openen (of - indien de deur naar buiten opent, deze éérst een stukje naar binnen moet) tezamen zorgt dat het onmogelijk is om zomaar even een vliegtuigdeur mid-flight te openen.

'Passagier wil deur openen op KLM-vlucht'
'Passagier wil deur openen op KLM-vlucht' (Foto: ANP)

Bijna explosie in brandend Duits azc

Brandstichters hebben zaterdagochtend in een in aanbouw zijnd asielzoekerscentrum in het Duitse Barsinghausen een explosie willen ontketenen, aldus de lokale brandweer. Brandweerlieden zijn daardoor in ernstig gevaar gebracht.

De brandstichters hadden in het brandende asielzoekerscentrum ook enkele gasflessen opengedraaid. De brandweer kon die flessen uit de vuurzee redden en door koeling een ontploffing voorkomen. Volgens de politie bedraagt de schade op de bouwplaats circa 100.000 euro. De brand in het gebouw is aangestoken, constateerde de politie.

Minister-president Stephan Weil (SPD) van Nedersaksen veroordeelde de brandaanslag. "Ik schaam me ervoor dat zoiets ook bij ons in Nedersaksen steeds weer gebeurt", aldus Weil. In de nabijheid van Barsinghausen wonen relatief veel neo-nazi's.

Bijna explosie in brandend Duits azc
Bijna explosie in brandend Duits azc (Foto: ANP)

Tottenham dankt zege aan wereldgoal Alli, Van Aanholt bezorgt Sunderland een punt

Tottenham Hotspur blijft in de Engelse top meedraaien door een 1-3 overwinning op stadsgenot Crystal Palace. Grote man voor de Spurs was tienertalent Delle Alli.

In de eerste helft zorgde Wilfried Zaha ervoor dat Tottenham-back Danny Rose een bijzonder lastige middag had. De vleugelspeler van de Engelse nationale ploeg was zijn bewaker meer dan eens te snel af, waardoor de defensie van de bezoekers de neiging had om naar achteren te lopen.

Een ongelukkig eigendoelpunt van Jan Vertonghen in de 30e minuut zorgde ervoor dat de gastheren het thuispubliek kon laten juichen. De voorsprong was tegen de verhoudingen in, maar daar maalde niemand om op Selhurst Park.

Mauricio Pochettino bespreking in de rust zorgde waarschijnlijk voor een mentale knop die werd omgezet. Want het spel na de theepauze van Tottenham was stukken beter. De gelijkmaker van Harry Kane 63e minuut was dan ook geen toeval te noemen.

De bezoekers kregen steeds meer de ruimte en Crystal Palace leek de controle helemaal kwijt te zijn. Toen Christian Eriksen met een mooie steekpass Dele Alli vrij speelde, zorgde de neo-international van Engeland met een prachtige goal ervoor dat de Spurs met drie punten huiswaarts konden keren. In de laatste minuut zorgde Nacer Chadli ook nog eens voor de 1-3.


Wintertransfer Benik Afobe bezorgde AFC Bournemouth een vroege voorsprong, maar door een goal op slag van rust van Sunderland-back Patrick van Aanholt werden de punten gedeeld: 1-1

De bezoekers uit de Engelse kustplaats Bournemouth begonnen sterker en vertaalden het overwicht na 13 minuten naar het scorebord. Afobe maakte zijn eerste competitiegoal in dienst van The Cherries. Gedurende de eerste helft nam Sunderland het stokje over, wat resulteerde in een 1-1 ruststand.

In de eerste minuut van de blessuretijd sloeg Van Aanholt toe namens de The Black Cats: 1-1. Voor de Nederlandse back betekende het zijn vierde doelpunt in januari. Tegen zowel Aston Villa (3-1), Swansea City (2-4 winst) en Tottenham Hotspur (4-1 verlies) wist Van Aanholt te scoren.

En nu dus ook tegen Bournemouth, waardoor Van Aanholt dus al vier competitieduels op rij trefzeker is. Bijzonder voor een verdediger. Zijn seizoenstotaal staat nu op vijf doelpunten. Sunderland bivakkeert, ondanks het gelijkspel, nog altijd in de degradatiezone. Bournemourth blijft voor nu op de vijftiende plaats staan.


Watford heeft zaterdagmiddag Newcastle een 2-1 nederlaag bezorgd, en dat was voornamelijk op het conto te schrijven van spits Ighalo.

De thuisploeg liet niks aan het toeval over in de eerste minuten van de wedstrijd. Met Ighalo, target van menig Premier League-club als aanspeelpunt, probeerde men aan te vallen. Maar alle goede bedoelingen ten spijt werd de Afrikaanse aanvaller vrijwel nooit gevonden door backs Nathan Aké en Juan Carlos Paredes. Ook diens kompaan Troy Deeney kon weinig anders doen dan toekijken.

Newcastle probeerde te counteren, maar ontbrak het aan het vernuft en snelheid van de tegenaanvallen om de Watford-defensie echt te verontrusten, waardoor 0-0 de logische ruststand was.

Ighalo

Ighalo kon bij het hervatten van de wedstrijd aan het begin van de tweede helft de openingstreffer op zijn naam schrijven en zo de ban breken: 1-0. Toen na een uur voetballen Craig Cathcart op aangeven van de Nigeriaan ook nog eens de 2-0 maakte, leek het over en sluiten voor Georginio Wijnaldum en Daryl Janmaat.

Een aansluitingstreffer leek een reddingsboei te moeten worden. Jamal Lascelles kon een crosspass van Jonjo Shelvey promoveren tot treffer, door de bal met een curve achter de goalie te schieten: 2-1 in de 71e minuut. In de slotminuten leek Aleksandar Mitroviç nog een puntje te stelen voor Newcastle, maar voorkwam Heurelho Gomes de 2-2.

Afrojack vast in New York door sneeuwstorm

Afrojack zit vast in New York door de sneeuwstorm die de stad teistert. Maar de Nederlandse dj vindt het niet erg, laat hij weten op Twitter. "Geen probleem, laten we een sneeuwpop maken", aldus Afrojack.

Afrojack deed vrijdag een optreden in de nachtclub Pacha. Het was de laatste keer dat hij daar draaide, want de club sluit dit weekend zijn deuren. De dj heeft nog even de tijd om de stad uit te komen; zijn volgende optreden is over een kleine week in Las Vegas.

Inwoners van New York hebben het advies gekregen dit weekend zo veel mogelijk binnen te blijven tijdens de sneeuwstorm. Er zijn veel vluchten geannuleerd.

Afrojack vast in New York door sneeuwstorm
Afrojack vast in New York door sneeuwstorm (Foto: BuzzE)

Lagarde wil duidelijkheid over Chinese munt

De chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, heeft er op het economisch forum van Davos zaterdag op aangedrongen dat China duidelijkheid schept over zijn munteenheid de yuan. De markten hebben duidelijkheid nodig over hoe de Chinese autoriteiten hun munt beheren. Vooral de relatie tussen de yuan en de Amerikaanse dollar is volgens Lagarde erg belangrijk.

De yuan is ten opzichte van de dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar 10 procent minder waard geworden. De Chinese regering besloot vorig jaar de waarde van de munt van het in principe communistische land meer af te stemmen op de ontwikkelingen in de markt. Dat zou naar verluidt worden gedaan door de koers van de yuan in Peking af te leiden uit de waarden van een aantal vooraanstaande buitenlandse munteenheden. De autoriteiten in Peking hebben nog steeds de hand aan de knop voor de wisselkoersen en zouden volgens waarnemers daarom aan Lagardes oproep kunnen voldoen.

De yuan was zaterdag ongeveer 14 eurocent en 15 dollarcent waard.

Lagarde wil duidelijkheid over Chinese munt
Lagarde wil duidelijkheid over Chinese munt (Foto: ANP)

Grote brand in zorginstelling Well

In het Noord-Limburgse dorp Well heeft zaterdagmiddag brand gewoed in zorginstelling Eldershof. De brand brak uit in de keuken van een appartement op de eerste verdieping, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Het is niet zeker of de bewoonster van dat appartement zaterdag weer haar huis in kan. De bewoners van de overige appartementen, die tijdens de brand naar buiten waren gebracht, kunnen wel weer naar huis zodra de brandweer klaar is met ventileren.

In het Eldershof wonen dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking.

Grote brand in zorginstelling Well
Grote brand in zorginstelling Well (Foto: ANP)

Skiër Svindal zwaar geblesseerd: mogelijk een jaar 'out'

Skiër Aksel Lund Svindal is bij zijn val tijdens de afdaling in Kitzbühel zaterdag toch zwaar geblesseerd geraakt. De Noor scheurde zijn rechterkruisband- en meniscus af en is voor de rest van het seizoen klaar. Dat maakte het Noorse team zaterdagavond bekend. Svindal is in Innsbruck inmiddels al geopereerd. 

"Je neemt altijd een risico als je een afdaling skiet. Ik ben blij dat het dit seizoen zo goed gegaan is, dat is ook al geen vanzelfsprekendheid", liet Svindal via een persbericht van de Noorse bond weten. De 33-jarige Noor was tot zijn val in Kitzbühel dé snelheidsskiër van het seizoen, nadat hij vrijdag met de super-G al zijn zevende overwinning van de winter boekte. Door zijn successen gaat hij aan de leiding in de World Cup, maar voor de Oostenrijker Marcel Hirscher zal het slechts een kwestie van tijd zijn voor hij over Svindal heen springt.

Overigens zou er nog wel eens veel meer in gevaar kunnen komen. Een woordvoerder van de Noorse bond meldde dat de superster er wel eens een jaar uit zou kunnen liggen. Dat zou betekenen dat zijn deelname aan het WK van 2017 in St Moritz alles behalve een zekerheid is. Svindal had vorig jaar ook al een zware blessure en miste nagenoeg het hele seizoen. Pas op het WK maakte hij zijn rentree.

De val die Svindal wéér een seizoen zal kosten (Bron: YouTube)

Skeletonster en FOK!ster Bos stunt met zilver op WK junioren

Skeletonster Kimberley Bos heeft in het Duitse Winterberg voor een daverende stunt gezorgd. Tijdens het WK junioren sleedde de Edese naar een zilveren medaille in veruit de beste race uit haar carrière. 

Na de eerste van twee runs stond Bos op een bijzonder knappe vierde plek in een deelnemersveld met onder meer Elena Nikitina (winnares van olympisch brons), Lelde Priedulena (drie keer top-6 in de World Cup dit seizoen) en een trio van Duitse supertalenten. De sporen waar de atleten bij de start hun slee in duwen om de eerste meters recht af te leggen bleken echter niet in orde te zijn, waardoor vele atletes uit de sporen schoten en een weggegooide run kenden. Daarom werd de eerste manche volledig overgedaan, maar dit keer ging het alleen maar beter: Bos legde beslag op de tweede plek en was de enige die de Letse Priedulena goed kon volgen.

In de tweede run was ze opnieuw erg sterk met een vierde tijd. Dat bleek genoeg om de Duitse Anna Fernstädt achter zich te houden en zo naar een bijna ongelooflijke zilveren medaille te sleeën. Nog nooit haalde een Nederlandse skeletonner in een internationale wedstrijd een medaille, ook niet bij de junioren. Het lijkt inmiddels bijna onontkomelijk dat Bos later dit jaar ook op het volwassen WK mag starten, waar ze haar debuut kan gaan maken. Als er geen rare dingen gebeuren staat Nederland daar voor het eerst in de geschiedenis met twee deelneemsters aan de start, want ook Joska le Conté lijkt op weg om het te halen.

 

Gewoon tweede geworden op het WK junioren in winterberg! Verslag volgt nog.

Geplaatst door Skeletonster Kimberley Bos op zaterdag 23 januari 2016

Le Conté kwam op haar beurt in het Canadese Whistler in actie in de World Cup, waar ze tot een veertiende plek kwam. De winst was zoals bijna te doen gebruikelijk voor de Duitse Tina Hermann, die de Amerikaanse Anne O'Shea nipt van zich af wist te houden. Jacqueline Lölling zorgde met plek drie voor een tweede Duitse medaille op de olympische baan van 2010.

Overigens is Bos niet alleen skeletonster, maar ook een FOK!ster. Ze is met enige regelmaat te vinden in zowel haar eigen topic als het skeletontopic op het FOK!forum, waar ze onder de naam Skeletonster vragen beantwoordt en mensen informeert over haar loopbaan. 

Nadal kan in voetsporen Haase treden

De Australian Open eindigde voor tennisser Rafael Nadal al in de eerste ronde, maar dat zou hem zomaar eens een - weliswaar wat dubieuze - troostprijs op kunnen leveren. De Spanjaard ligt namelijk op schema om de 'anti-Slam', het 'anti-toernooi' of de 'Wooden Spoon' te winnen. Zoals elk toernooi één winnaar kent, kent elk toernooi ook één 'anti-winnaar': een speler die in de eerste ronde verloor van speler A, waarna speler A in de tweede ronde van speler B verloor, die daarna van speler C verloor en zo door tot aan de finale.

Nadal verloor in Melbourne in de eerste ronde van Fernando Verdasco, die op zijn beurt gelijk daarna uitgeschakeld werd door Dudi Sela. De Israeliër dolf zaterdag op zijn beurt het onderspit tegen de Rus Andrey Kuznetsov en ook de rest van het speelschema lijkt Nadal 'gunstig' gezind. Kuznetsov staat in de achtste finales tegenover Gaël Monfils, ruimschoots de favoriet in het duel. Als alles volgens de verwachtingen verloopt - uiteraard geen zekerheid - verliest Monfils vervolgens van Stanislas Wawrinka, die in de halve finale dan verliest van Andy Murray. Als de Brit in de finale dan onderuit gaat - vermoedelijk tegen Novak Djokovic - is Nadal dus de 'anti-winnaar' van de Australian Open. 

Met zijn mogelijke zege zou Nadal in de voetsporen treden van een aantal grootheden die er eerder in slaagden de anti-Australian Open te winnen. In 2010 ging deze eer naar niemand minder dan Robin Haase, terwijl Blaz Kavcic de anti-titelverdediger is. John van Lottum won in zijn loopbaan twee anti-Grand Slams: de US Open 1998 en Wimbledon 2004. Van 'de grote vier' van het huidige tennis (Nadal, Djokovic, Murray en Roger Federer) won nog nooit iemand een anti-Grand Slam. Het zou ook pas de vierde keer in de geschiedenis van het moderne tennis zijn dat een speler uit de top-10 van de plaatsingslijst de 'prijs' wint. 

Koeman klopt Van Gaal op Old Trafford

Een droomdebuut van Charlie Austin bij Southampton heeft Ronald Koeman drie punten opgeleverd op bezoek bij het Manchester United van Van Gaal. De thuisploeg stelde wederom teleur. Het werd 0-1.

Het publiek op Old Trafford werd wederom niet verwend door Manchester United, dat in het de openingsfase via Martial, Blind en Rooney een aantal keer van afstand probeerde. De thuisploeg had een klein overwicht, maar zag Southampton na 37 minuten een grote kans krijgen toen Mané een pass van Tadic niet kon verzilveren en De Gea met de schrik vrij kwam.

Er ging bij United veel mis in de opbouw, die door de bezoekers vroeg onder druk werd gezet. Vlak voor rust waren de eerste fluitconcerten hoorbaar. Juist op dat moment kreeg de thuisploeg via de onzichtbare Lingard een mogelijkheid na een van richting veranderd schot. Desondanks ging United voor de elfde keer op rij rusten zonder in de eerste helft een goal te hebben gemaakt.

Na rust leek United even op te leven, daarna kwamen er weer kansen voor Southampton. Wanyama was dicht bij een goal nadat hij met het hoofd een corner net naast kopte. Van Gaal kreeg nog een tegenvaller te verwerken met het uitvallen van Darmian. De back moest gewisseld worden na een botsing met Long.

De Nederlandse coach kreeg drie minuten voor tijd nog een grotere klap te verwerken. Winteraankoop en invaller Charlie Austin kopte in de 87e minuut de 0-1 achter De Gea na een vrije trap van Ward-Prowse. Het was voor Southampton de eerste bal op doel, met de derde overwinning op rij tot gevolg. Want United probeerde het nog wel, maar een schot van invaller Januzaj dat voorlangs ging was het enige wapenfeit.

Zo won in de clash tussen Van Gaal en Koeman weer de bezoekende trainer en staat het in die tweestrijd in de Premier League weer 2-2. Manchester United blijft na de nederlaag op een vijfde plaats staan, Southampton klimt naar de achtste positie met nog vier punten achterstand op de equipe van Van Gaal.

Charlie Austin beleeft droomdebuut bij Southampthon. (PRO SHOTS/Action Images)
Charlie Austin beleeft droomdebuut bij Southampthon. (PRO SHOTS/Action Images)

Verbij verslaat grote namen en wordt Nederlands kampioen sprint

Kai Verbij is voor de eerste keer in zijn carrière Nederlands kampioen sprint geworden. Hij versloeg daarbij grote namen zoals de broertjes Mulder en Jan Smeekens. Naast de Nederlandse titel grijpt hij ook een ticket voor het WK sprint.

Eigenlijk was voor de 1000 al zeker dat Verbij de titel zou pakken. Dat weerhield hem er echter niet van om alles te geven op de afsluitende afstand. Hij eindigde net als gisteren op de eerste positie. Dat deed hij in een tijd van 1.09,14. Zijn tijd was 0,30 seconden sneller dan de nummer twee Gerben Jorritsma, Jorritsma werd derde in het klassement. Hein Otterspeer herpakte zich sterk na zijn val van gisteren en werd met 1.09,46 derde. Ronald Mulder kon zijn tweede plaats in het klassement behouden door negende te worden. 

Verbij heeft zich samen met Ronald Mulder geplaatst voor het WK sprint. De strijd om de laatste, derde startplek gaat tussen Jorritsma, Schippers en Hospes. Otterspeer hoopt met een aanwijsplek ook nog kans te maken op het WK sprint.

Stevens en Hoffenheim zijn rode lantaarn kwijt

Het 1899 Hoffenheim van Huub Stevens heeft een punt overgehouden aan het treffen met Bayer Leverkusen, dat op bezoek in Sinsheim sterker was maar slecht omsprong met de kansen: 1-1

In de eerste helft waren de bezoekers uit Leverkusen de bovenliggende partij, met meer balbezit en meer schoten. Toch was het Hoffenheim dat met een voorsprong op zak de rust in ging. Vijf minuten voor de pauze werd een afgeslagen corner door Jiloan Hamad in één keer uit de lucht in de verre hoek geplaatst, 1-0.

Eén minuut na de zeer knappe goal zorgde Javier Hernández bijna voor de 1-1. De Mexicaanse goaltjesdief werd in stelling gebracht, maar zijn schuiver van zes à zeven meter werd gepakt door doelman Oliver Baumann. Het was de laatste kans voor de Werkself in het eerste bedrijf.

Na rust ging Leverkusen op zoek naar de gelijkmaker, en met succes. Bij de negende hoekschop van Leverkusen bracht goalie Baumann in eerste instantie redding op een schot, die door Ömer Toprak lichtjes van richting werd veranderd. De bal vloog via Baumann en de paal weer het spel in.

De afvallende bal werd opnieuw ingeschoten, vloog via een Hoffenheim-speler de lucht in en Toprak toonde zich het alertst. De Turk kopte het leer het doel in, 1-1. In het kwartier dat over was ging Leverkusen op zoek naar de winst, maar onder meer Hernández en Kevin Kampl hadden het vizier niet op scherp.

De laatste kans was voor Leverkusen-spits Stefan Kießling, die het leder in alle vrijheid binnen kon koppen. Maar net als zijn teamgenoten sprong de aanvaller niet goed om met grote mogelijkheden. Hoffenheim hield het hoofd boven water, pakte het punt en heeft de rode lantaarn overgedragen aan Hannover 96.


Hertha had zaterdagmiddag grootse moeite met Augsburg. De verrassende hoogvlieger uit Berlijn kwam niet verder dan 0-0 tegen de Europa League-deelnemer.

De bespeler van het Olympiastadion was optisch de dominante ploeg in het eerste bedrijf. De passing was nauwkeurig; de hoeveelheid balbezit was in orde en ook het aantal doelpogingen was in orde. Maar qua efficiëntie was het elftal uit Augsburg toch stukken beter onderlegd. Beide ploegen kenden tien schoten, echter de inzetten van de bezoekers waren veel vaker op doel.

Na de theepauze bleef het beeld hetzelfde, en hadden de Berlijners moeite met het neerhalen van de niet-Berlijnse muur. De achtervolger van Bayern München en Borussia Dortmund zag Augsburg zelfs het initiatief nemen en moest daarom op haar tellen letten.

Ook in de slotfase konden beide partijen niet tot score komen in het zouteloze schouwspel, waardoor de brilstand aan het begin de eindstand bleek.

Uitslagen Bundesliga 15.30 uur

1.FC Köln 1 - 3 VfB Stuttgart 
Hannover 96 1 - 2 SV Darmstadt 98 
Hertha BSC 0 - 0 FC Augsburg 
Hoffenheim 1 - 1 Bay.Leverkusen 
FC Ingolstadt 04 1 -3 1.FSV Mainz 

Toch geen Engels vanaf groep 1

Nederlandse taal, rekenen en wiskunde blijven voor alle leerlingen in het primair en het voortgezet onderwijs onverkort van belang. Ook Engels, digitale geletterdheid en burgerschap moeten in die basis worden opgenomen. Dat adviseert het Platform Onderwijs2032 dat in opdracht van het kabinet de inhoud van het onderwijs tegen het licht heeft gehouden.

In oktober 2015 werden de hoofdlijnen van het advies al gepresenteerd en vervolgens besproken met betrokkenen. Daarop werd het plan aangescherpt. Zo staat er niet meer in dat leerlingen al in groep 1 Engelse les moeten krijgen, zoals in oktober nog werd geadviseerd. Voor Engels geldt dat basisscholen een helder gedefinieerd eindniveau moeten realiseren, maar zelf kunnen bepalen wanneer ze ermee beginnen.

Staatssecretaris Sander Dekker kreeg zaterdag het plan overhandigd. "Ik ben er trots op dat Onderwijs2032 een zoektocht is geworden die gevoed is door onze hele samenleving", aldus Dekker. "Er ligt nu een helder advies over wat kinderen later moeten kennen en kunnen. Een uitstekende basis waarop leraren verder kunnen bouwen aan een nieuw en eigentijds curriculum."

Vaardigheden
Paul Schnabel, voorzitter Platform Onderwijs2032: "De centrale vraag waar wij ons het afgelopen jaar over gebogen hebben, is hoe we kinderen van nu zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op hun toekomst. Wat moeten ze aan kennis hebben, hoe leren zij zich staande te houden in de moderne maatschappij en hoe kunnen zij hun sociale en communicatieve vaardigheden ontwikkelen? Wij hebben met dit advies een basis gelegd voor modern onderwijs dat leerlingen die vaardigheden bijbrengt."

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO), vindt dat het advies van het platform Onderwijs2032 een goede richting geeft om toekomstbestendig onderwijs te realiseren in het basis- en speciaal onderwijs. Naast 'wat wil ik worden' komt er in het onderwijs meer aandacht voor 'wie wil ik worden, aldus de PO-Raad.

Toch geen Engels vanaf groep 1
Toch geen Engels vanaf groep 1 (Foto: ANP)

Vrouwen aangehouden bij actie Wilders

De politie heeft zaterdag in Spijkenisse tien vrouwen aangehouden op de Markt, waar PVV-leider Geert Wilders 'verzetsspray' uitdeelde. De vrouwen hielden een tegendemonstratie tegen de actie van de PVV en riepen de leus: 'Wilders racist, geen feminist'. 

Volgens de politie zijn ze gearresteerd omdat ze demonstreerden op een plek waar dat niet mocht en het ook niet was aangevraagd. "Ze zijn ook aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde en omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden", aldus een woordvoerster. De vrouwen zijn naar het politiebureau gebracht.

Tijdens de demonstratie was er ook nog één malloot die met een klein kind op zijn arm tegen de groep demonstranten begon te schreeuwen. De video van die malloot vind je hier.

Wilders besloot de spray te gaan uitdelen na de massa-aanrandingen van vrouwen in Keulen. Volgens Wilders kunnen vrouwen zich met de spray verdedigen tegen 'islamitische testosteronbommen'. Het is een legaal alternatief voor pepperspray, dat niet gebruikt mag worden.

Er kwamen veel mensen af op het bezoek van Wilders in Spijkenisse.

Vrouwen aangehouden bij actie Wilders
Vrouwen aangehouden bij actie Wilders (Foto: ANP)

Haags Gemeentemuseum ontruimd na brandalarm

Het Gemeentemuseum in Den Haag, dat op dat moment bomvol was, is zaterdagmiddag ontruimd na een brandalarm. Het bleek loos alarm, zo bevestigde een woordvoerder van het museum na een bericht van Omroep West: "Iemand was per ongeluk tegen een brandmelder aan gaan staan".

De ontruiming is zonder problemen verlopen: "Iedereen ging rustig naar buiten." Het was erg druk in het museum: sinds afgelopen zaterdag is er een overzichtstentoonstelling van Karel Appel te zien. Daar is de eerste week 'zeer veel belangstelling voor' geweest, aldus de zegsman.

Haags Gemeentemuseum ontruimd na brandalarm
Haags Gemeentemuseum ontruimd na brandalarm (Foto: ANP)

Snelste landdier ter wereld (15) overleden

De vraag naar het snelste landdier ter wereld zal voor veel mensen 'jachtluipaard' of 'cheetah' als antwoord opleveren. Dat klopt, maar ook onder de jachtluipaarden moet er toch één de snelste zijn. Dat was, voor zover bekend, de in de dierentuin van Cincinnati levende Sarah. Vrijdag overleed de bloedsnelle dame op 15-jarige leeftijd. Voor een jachtluipaard is dat overigens zeker niet jong, in het wild wordt die leeftijd vaak niet gehaald.

In 2012 snelde Sarah op de 100 meter naar een ongelooflijk snelle tijd van 5,95 seconden, waarmee ze haar eigen record van 6,13 seconden verbrak. Dat deed ze op haar 11e, een leeftijd die veel van haar soortgenoten ook al niet eens halen. De bliksemsnelle bejaarde haalde tijdens haar recordpoging een topsnelheid van bijna honderd kilometer per uur, niet verkeerd.  Of Sarah kinderen nalaat is niet bekend, wel zal de Anatolische herdershond Lexi in diepe rouw verkeren. Zij groeide op met de jachtluipaard als vriendin, iets wat dierentuinen vaker doen om de doorgaans wilde roofdieren kalm te houden.

Sarah breekt het record op de 100 meter, waar Usain Bolt nog een puntje aan kan zuigen (Bron: YouTube)

De Neeling pakt historische sprinttitel

Sanneke de Neeling is Nederlands kampioen sprint geworden. De nog maar 19-jarige is de jongste ooit die deze titel pakte. Marrit Leenstra werd tweede en Margot Boer eindigde op haar laatste NK als derde.

De constantheid was de sleutel voor het succes van De Neeling, ze wist in elke race minstens vierde te worden. Ook in de laatste race eindigde ze op het podium. Ze eindigde als derde in een tijd van 1.16,55. Het werd echter nog heel spannend want Leenstra moest 0,68 seconden goedmaken op het jonge talent. Uiteindelijk haalde Leenstra het niet want ze eindigde met 1.16,05 slechts 0,50 seconden voor De Neeling. Ireen Wüst eindigde op een tweede plek op de afsluitende 1000 meter in 1.16,28. In het klassement was het Margot Boer die achter De Neeling en Leenstra eindigde. Voor Boer was dit haar tiende medaille op rij.

De tickets voor het WK sprint gaan ook naar De Neeling en Leenstra. Om het laatste ticket wordt door Margot Boer, Anice Das en Janine Smit tijdens de World Cup in Stavanger gestreden.

Relayploegen overtuigend naar finale EK shorttrack

De Nederlandse relayteams hebben zich bij de Europese kampioenschappen in Sochi eenvoudig geplaatst voor de finale. Zowel de mannen als de vrouwen haalden de eindstrijd. Zondagmiddag na het individuele toernooi hebben de finales van het relaytoernooi plaats.

De dames met Rianne de Vries, Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors en Lara van Ruijven reed bijna de hele race op kop en had weinig last van de concurrentie uit Hongarije, Tsjechië en Bulgarije. Hongarije werd tweede achter Oranje en is ook zeker van de finale. In de andere heat pakten Rusland en Italië een ticket voor de finale.

Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Dennis Visser finishten bij de heren in de halve finale als eerste. Groot-Brittannië werd tweede en mag zondag ook meestrijden om de medailles. Rusland en Hongarije pakten in de andere halve finale de tickets voor de finale. 

Man met vijf keer te veel drank op gepakt

Een dronken automobilist in Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag gepakt door de politie omdat hij voor gevaarlijke situaties op de weg zorgde. Na een blaastest bleek dat de 47-jarige Tilburger vijf keer meer alcohol had gedronken dan toegestaan.

De man viel op doordat hij 50 reed op een weg waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Toen agenten daarop besloten achter hem aan te rijden, zagen ze de man zonder reden van rijbaan wisselen en vlak achter een andere auto rijden.

De man negeerde vervolgens een stopteken van de politie, maar reed een afgesloten terrein op', waar hij niet meer verder kon. Daar werd hij door de agenten ingerekend.

De man kon zijn rijbewijs inleveren.

Man met vijf keer te veel drank op gepakt
Man met vijf keer te veel drank op gepakt (Foto: ANP)

'Paper Mario in ontwikkeling voor Nintendo Wii U'

Hoewel Nintendo Wii U op sterven na dood is, zijn er nog wel een aantal lopende projecten voor we mogen gaan genieten van de opvolger NX. Denk aan StarFox Zero en The Legend of Zelda, die allebei nog moeten uitkomen. Volgens Emily Rogers mogen we daar binnenkort een nieuwe titel aan toevoegen: Paper Mario.

Volgens vijf anonieme bronnen die zich onder andere bij Rogers hebben gemeld zou Intelligent Systems (Paper Mario, Fire Emblem) namelijk bezig zijn met een Wii U-versie in de Paper Mario-serie. De game zou zelfs dusdanig zijn gevorderd dat er al wordt gewerkt aan het lokaliseren en testen van de game. Mocht dit het geval zijn, kan een aankondiging niet lang meer op zich wachten.

Zit jij te wachten op een nieuwe Paper Mario?

Liverpool wint geweldig spektakelstuk van Nowich City

Liverpool heeft een spectaculaire uitwedstrijd met 4-5 gewonnen van Norwich City. De knotsgekke krachtmeting werd pas in de laatste minuut beslist in het voordeel van Jürgen Klopp. Toen er 18 minuten op de klok stond zag James Milner Firmino in een kansrijke positie staan. De Braziliaan haalde vervolgens uit en trof doel vanuit een moeilijke hoek: 0-1, een droomstart voor de Liverpudlians en Klopp-adepten.

Dieumerci Mbokani zorgde met een wonderschoon hakje ervoor dat Norwich tien minuten later op gelijke hoogte kon komen: 1-1. De fans van de thuisploeg gingen helemaal uit hun dak toen Steven Naismith vijf minuten voor de theepauze ook nog eens de 2-1 op het scorebord schoot.

In de 54e minuut kon Wes Hoolahan ook de 3-1 maken door een strafschop te benutten. Het antwoord van Liverpool kwam een minuut later toen Jordan Henderson een bal van buiten het strafschopgebied kon binnenwerken, en zo de aansluiting hervond. Na ruim een uur spelen tekende Firmino met zijn tweede treffer voor de gelijkmaker op het scorebord. De comeback van Liverpool was compleet toen James Milner een kwartier voor het einde ook nog eens de 3-4 kon aantekenen.

Het verzet van Norwich leek gebroken, maar zorgde Sébastien Bassong onverwacht nog voor de 4-4. Een laatste krachtsinspanning van Adam Lallana zorgde er zelfs nog voor dat bezoekers het krankzinnige spektakelstuk konden beslissen: 4-5.

De Neeling en Verbij houden leiding vast

Sanneke de Neeling en Kai Verbij hebben hun leidende positie op het NK Sprint na de derde afstand vast weten te houden. Allebei verloren ze weinig op de winnende tijd op de 500 meter en lijken ze daarmee goede papieren te hebben om het NK ook te winnen.

Bij de vrouwen was het een spannende strijg om de ritwinst. De snel openende Floor van de Brandt kwam dichtbij met 38.75, maar in de voorlaatste rit was Margot Boer een honderdste sneller. Ook Marrit Leenstra dook in de laatste rit onder de 39 seconden, maar kon niet voorkomen dat Boer de tweede plaats in het klassement overnam. Met een tijd van 38.89 werd De Neeling vierde en zo heeft ze meer dan een halve seconde voor op Boer en Leenstra. Bovendien wist ze gisteren de 1000 meter te winnen, dus het lijkt erop alsof de buit binnen is.

Bij de mannen zat het dicht bij elkaar. Mannen die gisteren een slechte dag hadden deden het beter; Michel Mulder reed een aardige tijd met 35.14, in een race met nog veel fouten. Hein Otterspeer, die gisteren ten val kwam, reed naar de vijfde tijd en Daidai Ntab reed naar de winnende tijd in 35.03. Ronald Mulder, die gisteren won met een tijd onder de 35 seconden, viel wat tegen en moet uitkijken voor voornamelijk 1000 meter specialist Gerben Jorritsma achter zich, al heeft hij een behoorlijke voorsprong op de tweede plaats. Twee mannen reden zich naar de tweede tijd: 35.05. Een van deze twee was Jan Smeekens, die zich daarmee naar een derde plaats in het klassement rijdt, maar gezien zijn 1000 meter is de kans klein dat hij daar blijft staan. Daarnaast reed ook Verbij naar die tijd, waarmee hij zijn leiding verstevigde. Hierdoor lijkt de titel hem nauwelijks te kunnen ontgaan.

De beslissende 1000 meters worden aan het eind van deze middag afgewerkt. De nummers 1 en 2 van het eindklassement plaatsen zich automatisch voor het WK Sprint.

Brein voor de rechter gedaagd om ondertitels

De stichting Laat Ondertitels Vrij heeft stichting Brein gedagvaard vanwege de torenhoge boetes 'schikkingsvoorstellen' en juridische kosten die in het vooruitzicht werden gesteld aan mensen die ondertitels maakten voor films en tv-series. Ten tijde van de aanpak van bierdopje.com, die ondertiteling aanbood voor vele series, ontvingen ook mensen die de ondertitels maakten cease-and-desist orders van Brein, op straffe van enorme boetes 'schikkingsvoorstellen'.

Reden voor een aantal van hen om zich te verenigen in de stichting 'Laat Ondertitels Vrij', die als doel heeft deze praktijk van Brein door een rechter te laten toetsen en te zorgen dat de ondertitels vrijgegeven worden. Het legaliseren dus van het verspreiden van zelfgemaakte ondertitels bij films en series.

"En dan is de dagvaarding eindelijk na twee jaar de deur uit. Dit betekent dat Stichting Brein deze heeft ontvangen (betekend in vakjargon) en zij nu hierop mogen reageren naar Stichting Laat Ondertitels Vrij. De weg naar de rechter is nu echt een feit. De zitting zal een openbare zitting worden en zal vermoedelijk dit voorjaar plaatsvinden. Blijf ons op de voet volgen. Zodra de datum van de rechtszaak bekend is, zullen wij dit uiteraard direct melden en zijn jullie uiteraard bij deze uitgenodigd om bij de rechtszitting aanwezig te zijn."

Wil je de stichting financieel steunen in hun strijd tegen de copyrightmaffia? Dat kan via deze link.

Update: Video hieronder toegevoegd.


Hier wat bekende namen...

Fill wint Hahnenkamm-afdaling, zware val Svindal en Reichelt

Alpineskiër Peter Fill heeft in Kitzbühel de afdaling van de Hahnenkamm gewonnen. De Italiaan was op de Streif-piste de snelste in een wedstrijd met wisselende omstandigheden. Vooral skiërs in het latere deel van de startlijst hadden de nodige problemen met de vallende sneeuw. Na dertig van de 57 skiërs werd de wedstrijd stilgelegd en ook niet meer hervat. De uitslag telt overigens wel gewoon, doordat de top-30 van de wereldranglijst naar beneden is geweest.

De omstandigheden op de piste waren lastig en dat werd bij de zevende skiër, Georg Streitberger, voor het eerst echt duidelijk. De Oostenrijker ging op de Hausbergkante de fout in en knalde hard in de netten. Hij moest met een helikopter vervoerd worden en dus duurde het een tijd voor de wedstrijd verder kon. Na de onderbreking nam Carlo Janka de leiding over, waarna ook Steven Nyman de fout in ging. Janka's Zwitserse landgenoot Beat Feuz mocht vervolgens de Streif af en dat ging bijzonder snel. De net als Janka zeer blessuregevoelige Feuz noteerde uiteindelijk de tweede tijd, goed voor zijn achttiende podiumplek.

Nadat Johan Clarey de uiteindelijk vierde tijd neerzette was het de beurt aan Fill en de Italiaan ging heel hard. Vooral op het onderste deel skiede Fill fenomenaal en won hij veel tijd op de rest. Aan de finish bleek hij 0,37 seconden sneller dan Feuz, maar veel favorieten moesten nog naar beneden. De eerste daarvan was Hannes Reichelt, de winnaar van 2014. Hij was al niet onderweg naar de gewenste topklassering, maar op de Hausbergkante ging het helemaal fout. Reichelt raakte de controle kwijt en knalde hard in de netten, waar hij overigens zelf weer uit kon komen. Toch moest ook de Oostenrijker met de helikopter vervoerd worden.

De val van Reichelt (Bron: YouTube)

Topfavoriet Svindal had schijnbaar niet geleerd van de twee gevallen Oostenrijkers, want wederom op de Hausbergkante ging het mis. De grote Noor raakte uit balans, vloog met een indrukwekkende draai om de lengteas door de lucht en belandde in de netten. Ook hij kwam er weer uit, maar de wedstrijd was beslist. Na Svindal slaagde alleen de Zwitser Marc Gisin er met plek vijf nog in om bij het podium in de buurt te komen. Overigens lijkt het erop dat de skiërs geen zware blessures hebben overgehouden aan hun val.

Ook voor Svindal ging het flink fout (Bron: YouTube)

De Oostenrijkse tv vergeleek de drie grote valpartijen, waar te zien is dat ze op exact hetzelfde moment de mist in gaan (Bron: YouTube)

Mogelijk verband tussen zika en slopende zenuwkwaal

Het zikavirus, dat erg gevaarlijk lijkt te zijn voor ongeboren baby's, brengt mogelijk nog meer onheil. In Latijns-Amerika wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen het zikavirus en de slopende zenuw- en spieraandoening die het syndroom van Guillain-Barré heet. De Colombiaanse krant El Tiempo schreef dat Guillain-Barré zich mogelijk voordoet als een complicatie van het door muggen overgebrachte zikavirus.

Volgens onderzoekers is het anders wel heel erg toevallig dat in de landen waar het zikavirus nu is uitgebroken, zoals het Centraal-Amerikaanse El Salvador, plotseling ook een golf van gevallen van Guillain-Barré is geconstateerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telde van 1 december tot 6 januari 46 gevallen van het syndroom in dat land. Dat is buitengewoon veel voor een natie waar zich gemiddeld 170 gevallen per jaar voordoen.

Ook in Colombia hebben zich ineens gevallen van het syndroom voorgedaan in plaatsen waar al het zikavirus was opgedoken. Staatssecretaris van Volksgezondheid Fernando Ruiz vreest dat het aantal gevallen van Guillain-Barré snel toeneemt door het virus.

Uiterst zeldzaam

Het uiterst zeldzame syndroom van Guillien-Barré is een zenuwaandoening die de spieren aantast. De meeste patiënten herstellen op den duur, maar het kan tot volledige verlamming en de dood leiden.

Het zikavirus wordt overgebracht door een bepaald soort mug en is op zich niet gevaarlijk, behalve voor ongeboren baby's van zwangere patiënten. Die kunnen naar het zich laat aanzien gehandicapt worden door schade aan de hersenen.

Verband zika en slopende zenuwkwaal vermoed
Verband zika en slopende zenuwkwaal vermoed (Foto: ANP)

De Jong lijkt op weg naar eerste titel op NK allround

Antoinette de Jong heeft opnieuw goede zaken gedaan op het NK allround. Ze eindigde op de 3000 meter weliswaar als tweede, maar verloor maar 0,23 seconden op Annouk van der Weijden.

De Jong, de nummer drie van het afgelopen EK, eindigde op de 500 meter voor Van der Weijden op de eerste plaats. Vandaag waren de rollen echter omgedraaid. 'Juf Annouk' eindigde met 4.04,07 minuten op de eerste plek en De Jong werd tweede in 4.04,30. Linda de Vries eindigde net als op de 500 meter op de derde plek met 4.06,24. De Jong verdedigt morgen op de 1500 meter een riante voorsprong van 1,30 seconden op Van der Weijden.

Het NK allround is erg belangrijk met het oog op het WK allround. Antoinette de Jong en Ireen Wüst zijn al geplaatst via het EK allround. De drie besten van het NK mogen volgende week tijdens de World Cup in Stavanger strijden om het laatste ticket. 

EK shorttrack: Knegt neemt revanche en wint 500 meter

Suzanne Schulting staat op de Europese kampioenschappen in Sochi in de halve finale op de 500 meter. Ook Lara van Ruijven staat bij de laatste acht. Jorien ter Mors is verrassend uitgeschakeld. 

Schulting won overtuigend haar heat. Van Ruijven ging als tweede achter Elise Christie mee naar de halve finale. Ter Mors werd derde achter Charlotte Gilmartin (GB) en Veronique Perron (Fra) en was uitgeschakeld. 

Bij de heren ging Sjinkie Knegt eenvoudig door nadat hij Shaolin Sandor Liu zag wegglijden. Van de Wart, derde op de 1500 meter, ging in zijn heat zelf onderuit en miste de halve finale. Daan Breeuwsma moest zijn meerdere erkennen in Semen Elistratov (Rus) en Viktor Knoch (Hon). 

Update 14.25 uur

Suzanne Schulting en Lara van Ruijven staan in de finale op de 500 meter. In de allerlaatste bocht werd Suzanne Schulting gehinderd door Evgeniya Zakharova en kwam ten val. De Russin kreeg een penalty en Schulting werd toegevoegd aan de finale. Van Ruijven won uiteindelijk de heat. 

Update 14.31 uur

Sjinkie Knegt staat ook in de finale. De titelverdediger ging eenvoudig als tweede naar de finale achter de Rus en winnaar van de eerste afstand Semen Elistratov. De finales beginnen over een kwartier. 

Update 14.50 uur

In de tweede bocht gaat Suzanne Schulting onderuit en werd uiteindelijk vierde. De zege ging naar Elise Christie, die eerder ook de 1500 meter al won. De Schotse staat nu met de maximale 68 punten aan kop in het klassement. Lara van Ruijven werd tweede en pakte 21 punten. Ze had er al één van de 1500 meter en klom daarmee naar de tweede plek in het klassement. Schulting en Ter Mors staan nu derde en vierde in de ranking met 21 punten. 

Update 15.10 uur

Sjinkie Knegt heeft revanche genomen na zijn mislukte 1500 meter. De titelverdediger won de 500 meter en is weer terug in het toernooi. Knegt passeerde op het juiste moment de Russen Semen Elistratov and Dmirty Migunov en kon de race vervolgens winnend afmaken. Elistratov werd tweede en blijft wel de leider in het klassement. 

Knegt pakt 34 punten en neemt de tweede plek in het algemeen klassement. Zondag gaat het toernooi verder met de 1000 meter. De beste acht rijders rijden tenslotte nog de superfinale over 3000 meter. 

'VS klaar voor militaire oplossing Syrië'

Turkije en de Verenigde Staten zijn klaar voor een militaire oplossing van de conflicten in Syrië als een politieke regeling niet mogelijk blijkt. Dit zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zaterdag op bezoek in Istanbul.

"Het is beter een politieke oplossing van het geschil te bereiken", maar er is volgens Biden een militair alternatief en "We kunnen Islamitische Staat (IS) uitschakelen".

Biden sprak met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over wat de twee militair sterke mogendheden en NAVO-bondgenoten kunnen doen om rebellen die tegen de Syrische regering vechten, nog beter te helpen. Biden zei dat Washington begrijpt dat voor Ankara de extremistische en gewapende Koerdische Arbeiderspartij (PKK) net zo'n grote bedreiging is als IS.

De PKK is een overwegend Turks-Koerdische beweging. Die heeft bondgenoten in Syrië en Irak. Koerden in die twee landen vechten tegen IS.

'VS klaar voor militaire oplossing Syrië'
'VS klaar voor militaire oplossing Syrië' (Foto: ANP)

Google betaalt achterstallige belasting in GB

Internetgigant Google heeft toegezegd 130 miljoen pond (ruim 170 miljoen euro) aan achterstallige belasting te betalen in Groot-Brittannië. Het besluit volgde volgens The Independent op een jarenlang onderzoek van de Britse fiscus naar belastingontduiking door multinationals en veranderingen in de Britse en internationale belastingregels.

Google en andere multinationals kwamen eerder onder vuur te liggen omdat ze te weinig belasting zouden betalen in Groot-Brittannië. Zo maakte het internetbedrijf volgens de krant in 2013 ruim 20 miljoen pond over naar de Britse belastingdienst, terwijl de omzet in het land 3,8 miljard pond bedroeg.

Het bedrijf benadrukte tegenover de BBC zich aan de wet te hebben gehouden. "We volgden de regels zoals ze waren. Nu volgen we de regels terwijl ze veranderen", zei de Europese baas van Google, Matt Brittin. ,,Vandaag hebben we aangekondigd dat we meer belasting gaan betalen in Groot-Brittannië', aldus de topman.

Google betaalt achterstallige belasting in GB
Google betaalt achterstallige belasting in GB (Foto: BuzzT)

Senna vroeg Stallone hem te spelen in een film over zijn leven

Hollywoodster Sylvester Stallone werd ooit hoogstpersoonlijk door Formule 1-legende Ayrton Senna gevraagd om de hoofdrol te spelen in een film over diens leven, zo stelt de acteur. Volgens Stallone spraken de twee meermaals over het project in de periode voor Senna's dood tijdens de Grand Prix van San Marino in 1994. Als bewijs van het hele verhaal heeft Stallone een originele helm van de Braziliaan, die hem ooit door Senna werd toegezonden.

"Ayrton Senna was één van de beste coureurs aller tijden," zegt Stallone die bekend werd als Rocky Balboa in de beroemde boksfilms. "En hij wilde dat ik hem ging spelen. We spraken vele jaren geleden met elkaar door de telefoon en hij zei dat hij mijn films heel leuk vond. Daarna hadden we nog een aantal gesprekken." Senna begon tegen Stallone over zijn helm. "Hij vroeg mij eens goed te kijken naar zijn helm omdat die Rocky-kleuren had. Daarom stuurde hij mij zijn helm op."

Helaas brak het voorjaar van 1994 aan en Senna kwam om het leven in Imola's beruchte Tamburello-bocht. Daarna kapte Stallone de plannen af. "Nadat hij stierf in die vreselijke crash heb ik besloten de film niet te maken. Dat was gewoon te zwaar." De helm heeft Stallone nog altijd in zijn bezit. "Die staat al jaren in mijn huis en is prachtig." Stallone bleef echter op reguliere basis autoraces bezoeken en bracht in 2001 de Champcar-film Driven uit. De film werd geen succes en Stallone verklaarde jaren later spijt te hebben de film ooit te hebben gemaakt. 

Historische zege Zuid-Koreaanse bobsleeërs na bizarre ontknoping

De Zuid-Koreaanse bobsleeër Won Yun-jong heeft in het Canadese Whistler een historische zege geboekt in de World Cup. In zijn tweemansbob pakte hij samen met remmer Seo Young-woo de overwinning, maar die moesten ze wel delen met een Zwitsers duo. 

Na de eerste run waren de verschillen voorin al bijzonder klein. Aleksander Kasjanov stuurde de Russische slee samen met Aleksei Pushkarev naar de snelste tijd, maar Won gaf slechts 0,02 seconden toe. De Duitser Francesco Friedrich (met Thorsten Margis), de Canadees Justin Kripps (met Alexander Kopacz) en de Zwiters Rico Peter en Thomas Amrhein stonden op respectievelijk 0,07, 0,08 en 0,09 seconden van Kasjanov. Ook Steven Holcomb (+0,12) en Ugis Zalims (+0,17) hadden nog alle kans op een topklassering.

In de tweede run kon de Let Zalims zich flink verbeteren, waardoor hij onder meer Holcomb en Kripps passeerde. Peter nam echter de leiding over, terwijl Friedrich met een hamstringblessure forfait moest geven. Vervolgens was het de beurt aan Won en net als in de eerste afdaling haalde hij op het onderste deel van de baan hard uit. Hij was net niet zo snel als Peter, maar kwam uiteindelijk wel op dezelfde gecombineerde tijd uit. Kasjanov ging tot slot met 0,01 seconde voorsprong de laatste bocht in, maar verloor dat alsnog en werd juist op 0,01 seconde achterstand derde. Zalims eindigde weliswaar op slechts 0,02 seconden van het goud, maar belandde met plek vier toch buiten het podium en dus won Won de race, samen met Peter.

Won boekt een historische zege bij de World Cup in Whistler (Bron: YouTube)

Voor de Koreanen was het een zeer bijzondere zege. Op hun 'thuisbaan' pakten ze de eerste Zuid-Koreaanse zege ooit in de World Cup bobsleeën, nadat het duo dit seizoen al drie keer derde werd. Het heeft er kortom alle schijn van dat het gastland op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang ook op de ijsbaan een serieuze kracht gaat vormen.

Daarnaast kwamen er ook de nodige emoties los. Malcolm Gomer Lloyd, de coach van de Koreaanse ploeg, overleed begin januari plotseling, twee dagen voor hij zich bij zijn ploeg zou voegen voor deel twee van het seizoen. "Rust in vrede 'Gomer', we houden van je", zo viel te lezen op een bordje waarmee de Koreanen op het podium stonden. "Zijn vrouw Jeannie kwam speciaal voor ons naar deze wedstrijd, dus deden we extra ons best. We kregen van haar een speciale medaille, met aan beide kanten een tekst: "Ik zal elke race bij jullie zijn, ga voor goud" en "Onthoud wat ik jullie geleerd heb. Gomer.", vertelde een emotionele Won.

Niet alleen won Won de race, hij nam ook de leiding over in de World Cup. De Duitser Nico Walther kwam namelijk niet verder dan plek twaalf en moest de leiding inleveren.

Goede start Ter Mors op EK shorttrack, Knegt faalt

Jorien ter Mors is het Europees kampioenschap shorttrack in Sochi begonnen met een tweede plaats op de 1500 meter. Suzanne Schulting werd derde. Bij de heren ging het bij titelverdediger Sjinkie Knegt in de halve finale al mis. 

Ter Mors en Schulting wonnen heel eenvoudig hun halve finale en mochten naar de eindstrijd. Lara van Ruijven, die in de heat met Schulting in actie kwam, moest genoegen nemen met een vierde plek en ging naar de B-finale. Van Ruijven werd uiteindelijk tweede in de B-finale en pakte daarmee een punt voor het algemeen klassement. 

In de finale reden de Nederlandse dames steeds op kop en konden de aanvallen van de Elise Christie afweren. In het slot ging het echter mist en kon titelverdediger toch de doorsteken naar de koppositie en de race winnen, wat goed is voor 34 punten in het algemeen klassement. Ter Mors werd tweede en Schulting derde. Beide dames houden respectievelijk 21 en 13 punten over aan hun klassering. 

Bij de heren greep titelverdediger Knegt naast een finaleplek. In de halve finale met landgenoten, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma in de race, werd hij derde. Van der Wart won de heat en de Hongaar Shaolin Sandor Liu ging als tweede mee. Breeuwsma werd vierde en moet net zoals Knegt genoeg nemen met een plek in de B-finale. De titelverdediger won de B-finale, werd daarmee achtste en pakte een punt voor het algemeen klassement. Breeuwsma werd uiteindelijk tiende. 

De finale bij de heren werd uiteindelijk gewonnen door Semen Elistratov, de Russiche favoriet bij afwezigheid van Viktor An. Tweede werd Shaolin Liu en Van der Wart ging er uiteindelijk verrassend met de derde plek er van door. Het toernooi gaat later vandaag verder met de 500 meter. 

Blokhuijsen in zetel na 5000 meter

Jan Blokhuijsen lijkt op weg naar een eerste titel op het NK allround. De 26-jarige schaatser van Team Stressless won de 5000 meter en heeft nu een grote voorsprong op zijn concurrenten Douwe de Vries en Patrick Roest.

De tijden waren vanwege de hoge luchtdruk weer niet echt snel te noemen. Blokhuijsen won in een tijd van 6.22,18, meer dan twee tienden voor De Vries (6.22,41). Beide mannen waren in december tijdens het NK afstanden sneller dan nu. Nederlands kampioen marathonschaatsen Arjan Stroetinga eindigde met 6.22,85 op de derde plek. Patrick Roest was wel sneller dan hij ooit was, de wereldkampioen bij de junioren eindigde met een PR van 6.28,80 als vijfde, door deze prestatie staat hij nu op een derde plek in het klassement.

Opmerkelijk was het grote aantal diskwalificaties. De klassmentsleider na de 500 meter werd gediskwalificeerd omdat hij een pion raakte. Feiko Bierman en Joes Klijnsoon, die tegen elkaar reden, werden allebei gediskwalificeerd omdat ze beiden vergaten te wisselen.

Malori in coma na horrorcrash door gat in wegdek

De Italiaanse wielrenner Adriano Malori is na een crash in de vijfde etappe van de Tour de San Luis in Argentinië op de intensive care beland. De tijdritspecialist van Team Movistar raakte gewond aan het hoofd en wordt in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden. Naast ernstig hoofdletsel hield de 27-jarige Italiaan ook nog een gebroken sleutelbeen over aan de horrorcrash.

De massale valpartij ontstond 30 kilometer voor de finish. Malori reed samen met zijn ploegmaats op de kop van het peloton totdat zijn wiel bleef steken en hij over de kop klapte. Met zijn val nam hij nog veel meer andere renners mee. Grootste slachtoffers zijn de Colombianen Fernando Gaviria en Rodrigo Contreras, de Argentijn Maximiliano Richeze en de Belg Stijn Vandenbergh. 

De massale valpartij (Bron:YouTube)

Gudelj looft ervaren jongelingen bij Ajax

Nemanja Gudelj heeft zich na een stroeve start helemaal aangepast bij Ajax. De middenvelder over zijn leidende rol binnen de spelersgroep. Trainer Frank de Boer ziet in Gudelj (24) een leider wanneer aanvoerder Davy Klaassen absent is. "Ik denk dat als je een sterke persoonlijkheid hebt, je je sneller en makkelijker aanpast bij een club als Ajax", vertelt Gudelj in een interview op de clubsite van Ajax.

"Het ging vrij snel. Misschien wel sneller dan de mensen hadden gedacht. In het begin hoor je iedereen: je moet je aanpassen aan Ajax. Aan de druk en dat alles onder een vergrootglas ligt. Gelukkig ben ik heel nuchter en laat ik die dingen niet meespelen in mijn hoofd. Het is juist ontzettend mooi om in zo’n stadion voor zoveel supporters te spelen. Zo benader ik het. Dat wil elke voetballer toch?"

"Vanaf de eerste dag dat ik hier ben, heb ik gezegd: ik ga gewoon mezelf zijn", vervolgt de Serviër. "Het leiderschap dat in me zit, komt er dan het beste uit. Het is niet zo dat ik extra de nadruk erop ga leggen, omdat de coach uitspraken heeft gedaan in de media. Zo ben ik niet. Dat zou ook ten koste gaan van andere dingen.”

Om een leidend figuur te zijn, hoef je niet perse ouder te zijn. "Als je ziet hoe volwassen Riechedly Bazoer met die oerwoudgeluiden bij ADO omging, dan is hij gewoon een volwassen voetballer. Kijk ook hoe jongens als Jairo Riedewald en Kenny Tete spelen. Dat zijn gewoon ervaren spelers in mijn ogen."

"Natuurlijk niet in de zin van dat ze veel hebben meegemaakt, maar vanwege de rust die ze op het veld uitstralen. We hebben genoeg ervaring en kwaliteit om sowieso kampioen te worden. Laten we hopen dat de selectie intact blijft en we volgend seizoen ook Europees mooie dingen gaan laten zien."

Vonn geeft afdalingsles en pakt wéér een record

Skiester Lindsey Vonn blijft simpelweg niet te verslaan op de afdaling. Dit keer was ze in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo de beste, goed voor haar zevende zege in acht wedstrijden - alleen in Val d'Isère won ze niet doordat ze de finish niet haalde. 

Op de Italiaanse sneeuw was Vonn de eerste van de topfavorieten die naar beneden mocht, hoewel de Liechtensteinse Tina Weirather al een sterke tijd neer had gezet. De Amerikaanse maakte daar echter korte metten mee en dook iets meer dan een seconde onder de tijd van Weirather door. Lara Gut kon daarna een voorzichtige aanval plaatsen, maar de kleine Zwitserse kon op de beslissende punten net niet de extreme lijnen skiën die Vonn wel aankon. De Canadese Larissa Yurkiw kwam daadwerkelijk dichtbij Vonn, maar moest met 0,28 seconden achterstand toch genoegen nemen met plek twee, voor Gut.

Voor Vonn was het de 37e World Cup-zege op de afdaling en daarmee is ze nu alleen houdster van het record. Dat deelde ze sinds twee weken met de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll, die op 36 is blijven staan. In de hele geschiedenis van het alpineskiën is er slechts één persoon die meer zeges boekte op een bepaalde discipline: de legendarische Zweed Ingemar Stenmark won 46 keer een reuzenslalom en 40 keer een slalom.

El Hamdaoui verruilt AZ voor de zandbak in Qatar

Mounir El Hamdaoui vertrekt na drie maanden al weer bij AZ. De 31-jarige aanvaller, die eind oktober nog een contract ondertekende tot het einde van het seizoen, sluit per direct aan bij Umm Salal SC. 

De club uit Qatar is bereid de afkoopsom te betalen voor de speler, zo valt op de clubwebsite te lezen. El Hamdaoui ondergaat zaterdag de medische keuring bij de Umm Salal.

De zestienvoudig Marokkaans international speelde van 2007 tot en met 2010 ook al voor AZ. Daarna vertrok de spits naar Ajax, waar hij een moeizame relatie onderhield met trainer Frank de Boer. El Hamdaoui kwam de afgelopen drie jaar bij Fiorentina en Malaga nauwelijks aan spelen toe. Hij slaagde er afgelopen zomer niet in een club te vinden en kreeg bij AZ een tweede kans.

Coach Ivanovic onwel tijdens derderondepartij Australian Open

Op de Australian Open is de derderondepartij tussen Ana Ivanovic en Madison Keys voorlopig stilgelegd. Nigel Sears, de coach van de Servische Ivanovic, is plotseling onwel geworden op de tribune. Nadat een huilende Ivanovic op een stoeltje had zitten wachten werd de speelsters verteld dat het verstandiger zou zijn om de baan af te gaan.

Volgens berichten zou Sears, tevens de schoonvader van Andy Murray, zich niet lekker gevoeld hebben. Hij zou het stadion willen hebben verlaten, waarna hij op een trap in elkaar stortte. De wedstrijd is inmiddels al bijna twintig minuten stilgelegd, terwijl Sears ergens behandeld wordt. Of dat nog altijd op de tribune gebeurt is niet duidelijk, evenmin is bekend wanneer de partij weer verder gaat.

Update 10.47 uur

Inmiddels staan de dames weer op de baan om verder te gaan aan de partij, nadat Ivanovic de eerste set voor de onderbreking al had gewonnen. Hoe het met Sears gaat is nog niet bekend. 

Update 11.05 uur

Volgens journalist Tom Allnutt heeft Jamie Murray, de broer van Andy, verteld dat Sears inmiddels in het ziekenhuis is. Hij zou bij bewustzijn zijn, rechtop zitten en gewoon praten en dus lijkt het naar omstandigheden redelijk te gaan. 

Inbreker had sleutel na verbouwingsklus

Een inbreker die zaterdag is opgepakt in Tilburg bleek de sleutel van de woning bij zich te hebben. Hij had eerder in dat huis gewerkt aan een verbouwingsklus en heeft toen de sleutel meegenomen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag liepen er mensen met zaklampen in een huis. De politie sloot de omgeving af en pakte de drie (16, 17 en 19 jaar) op. Het viel agenten op dat er geen sporen van inbraak waren. De 19-jarige jongen bleek de sleutel bij zich te hebben.

Inbreker had sleutel na verbouwingsklus
Inbreker had sleutel na verbouwingsklus (Foto: BuzzO)

Afdalingsklassieker Kitzbühel belooft weer spektakel

Zaterdag om 11.45 uur staat één van de grootste klassiekers in de wereld van het alpineskiën op het programma. In Kitzbühel wordt dan de afdaling van de Hahnenkamm gehouden, volgens velen de meest uitdagende en in elk geval meest iconische afdaling in het World Cup-circuit.

Op de ruim drie kilometer langer Streif zal de Noor Aksel Lund Svindal weer als favoriet gezien worden. Hij won dit seizoen al vier van de vijf afdalingen en was vrijdag op de super-G in Kitzbühel de sterkste. De grote klassieker, de afdaling, wist de Noor echter nog nooit te winnen. Zijn landgenoot Kjetil Jansrud deed dat vorig jaar wel en ook hij lijkt weer in sterke vorm te zijn. 

In 2014 won met Hannes Reichelt voor het eerst in jaren weer een Oostenrijker, maar de meest legendarische afdaling is toch wel die van landgenoot Stephan Eberharter in 2004. Zaterdag is het weer zover en zullen vele duizenden Oostenrijkers opnieuw willen juichen, met Reichelt als voornaamste kandidaat vanuit rood-wit oogpunt. 

Let tijdens de afdaling vooral op beroemde, maar vooral beruchte punten als de Mausefalle - een sprong kort na de start - en de Seidlalmsprung. Ook de Hausbergkante is vaak een scherprechter, waarna met een scherpe bocht - de Querfahrt - het laatste rechte stuk opgedraaid wordt. Hier zien we dan nog de Zielschuss, waar de skiërs met 140 kilometer per uur op de finish af springen.

De wedstrijd kan live gekeken worden op Eurosport en de Duitse tv, terwijl er uiteraard ook meegepraat kan worden in het alpineskitopic op het FOK!forum.

Reichelt zet Kitzbühel in vuur en vlam door Oostenrijk eindelijk weer de winst te schenken (Bron: YouTube)

De legendarische run van Stephan Eberharter in 2004, vanaf 8:10 te zien (Bron: YouTube)

De Streif is bijzonder gevaarlijk en het gaat dan ook wel eens flink fout. Peter Fill kwam hier gelukkig zonder schade vanaf (Bron: YouTube)

Lewandowski maakt het verschil voor Bayern

Robert Lewandowski heeft ervoor gezorgd dat Bayern München bij de Bundesliga-hervatting tegen Hamburger SV geen averij opliep: 1-2. Arjen Robben maakte in de slotfase zijn rentree.

De thuisploeg stichtte voor rust amper gevaar, maar zorgde er in ieder geval voor dat koploper Bayern lange tijd geen grote kansen kreeg. In de slotfase van de eerste helft kwamen de bezoekers uit Beieren echter alsnog op voorsprong. Thomas Müller werd door een lob van Philipp Lahm richting het HSV-doel gelanceerd.

Eenmaal in het strafschopgebied aangekomen, werd de spits van Der Rekordmeister meteen omver gekegeld door doelman René Adler, die onbezonnen in kwam vliegen. De scheidsrechter kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen en Adler een gele kaart geven. Robert Lewandowski benutte het buitenkansje, 1-0.

In de tweede helft kwam HSV verrassend langszij. In de 53ste minuut was het spits Pierre-Michel Lasogga die een geweldige vrije trap van Aaron Hunt tegen de touwen volleerde, 1-1. Het laatste tikje zou gegeven zijn door Bayern-speler Xabi Alonso, die de goal op zijn naam kreeg. Lang kon het thuispubliek niet van de 1-1 genieten.

Na een uur spelen bracht Lewandowski Bayern met zijn tweede van de avond opnieuw op voorsprong. De Poolse aanvalsleider veranderde een schot van Müller van richting en zag het leder vervolgens over de doellijn rollen: 1-2. In het restant van de wedstrijd trof David Alaba uit een vrije trap de paal, maar de stand bleef ongewijzigd.

Negen minuten voor tijd mocht Arjen Robben nog even opdraven. De 31-jarige buitenspeler kampte in de afgelopen maanden met een spierprobleem, maar was op tijd hersteld voor de hervatting van de competitie. Voor de Oranje-international betekende het zijn eerste minuten in de Bundesliga sinds 21 november.

Rojer in achtste finales Australian Open, Middelkoop onderuit

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft op de Australian Open de achtste finales in het dubbelspel bereikt. Samen met zijn Roemeense partner is de Nederlander in Melbourne als eerste geplaatst, maar toch waren er in de tweede ronde drie sets nodig. 

Tegen de Duitser Benjamin Becker en de Oostenrijker Dominic Thiem ging de eerste set nog prima. Bij 2-1 werden ze gebroken door Rojer en Tecau, die vervolgens wegliepen naar 6-3 winst in de set. In het tweede bedrijf werd de eerste servicegame echter ingeleverd en het lukte ondanks twee breakpoints niet om die terug te pakken. Toch was er geen reden tot paniek en in set drie sloeg het Nederlands/Roemeense duo op het vierde breakpoint toe. Bij 5-3 waren er even wat matchpoints nodig, maar de vierde was dan toch raak: 6-3, 3-6, 6-3.

Voor Matwé Middelkoop en zijn Russische partner Mikhail Elgin zat een verrassing er net niet in. De Uruguayaan Pablo Cuevas en Spanjaard Marcel Granollers wonnen de eerste set, maar zagen het tweede bedrijf naar het Russisch/Nederlandse duo gaan. Die konden in de derde set echter geen vuist meer maken en gingen alsnog ten onder: 4-6, 6-3, 2-6.

GP-weekenden mogelijk op de schop: sprintraces in de F1?

De Formule 1 heeft al jaren te kampen met een teruglopend kijkersaantal. Daarom worden er momenteel veel noten gekraakt over hoe het in de toekomst beter kan. Veel fans van het klassieke concept van een raceweekend zullen er vraagtekens bij zetten, maar bronnen van de doorgaans goed ingelichte Formule 1-journalist Joe Saward fluisteren dat de Strategy-group serieus kijkt naar de opzet van een Grand Prix-weekend. Volgens Saward zou de mogelijkheid onderzocht worden om op zaterdag een sprintrace te houden als voorgerecht van de ingekorte hoofdrace op zondag.

Zoals Saward suggereert zullen, mochten de plannen doorgaan, de vrije trainingen alleen nog maar op vrijdag plaatsvinden want de zaterdagmorgen zal aanvangen met de kwalificatie. Daarin wordt de startopstelling bepaald van de sprintrace die 's middags zal worden verreden. Deze race zal dan 45 minuten duren en de wagens zullen op de banden moeten rijden die als laatste gebruikt zijn in de kwalificatie. Pitstops zullen niet nodig zijn, dus dit zou dan een volgas-race worden richting de zwartwit geblokte vlag. Deze race is geen Grand Prix, dus de winnaar kan de zege niet toevoegen aan zijn totaal aantal GP-zeges. Wel zullen er punten worden uitgedeeld.

De hoofdrace zal plaatsvinden op zondag. De wagens zullen starten in de volgorde van de uitslag van de sprintrace. Momenteel is een Grand Prix een slordige 300 kilometer lang met een maximum van twee uur, dit zal verlaagd worden naar 200 kilometer en 90 minuten. De maximale hoeveelheid brandstof blijft 100 kilo, maar aangezien de race 100 kilometer korter is, zal dat betekenen dat de wagens meer kunnen verbruiken en dus harder zullen gaan. In de hoofdrace zullen, als vanouds, bandenwissels worden toegepast. Uiteraard zullen veruit de meeste punten op zondag te verdelen zijn.

  

Sneeuwstorm verlamt oosten van VS

Een ijzige sneeuwstorm heeft het openbare leven in grote delen van het oosten van de Verenigde Staten vrijdag lamgelegd. In steden als Washington en Baltimore werd 61 centimeter sneeuw gemeten. In New York en op Long Island wordt door de National Weather Service (NWS) minstens 30 centimeter verwacht.

Door de sneeuwstorm zijn al ruim 6400 vluchten geschrapt, werden in Washington omstreeks het middaguur regeringsgebouwen gesloten en is verkeer op de weg op veel plekken nagenoeg onmogelijk. Bij enkele ongevallen op de wegen zouden doden zijn gevallen. Spoorwegvervoerder Amtrak heeft meerdere diensten aan de oostkust geschrapt. In de staten North Carolina en South Carolina kwamen 51.000 huishoudens en bedrijven zonder elektriciteit te zitten.

Het NWS verwacht dat deze 'blizzard' tot de zwaarste uit de geschiedenis zal gaan behoren. Het record aan sneeuwval werd gevestigd in januari 1922, toen in de regio rond de hoofdstad Washington na een storm 70 centimeter werd gemeten.

Sneeuwstorm verlamt oosten van VS
Sneeuwstorm verlamt oosten van VS (Foto: ANP)

Ferrer en Wawrinka weer in drie sets door op Australian Open

David Ferrer en Stanislas Wawrinka hebben op de Australian Open ook hun derde wedstrijd in drie sets gewonnen. De Spanjaard nam het op tegen de Amerikaan Steve Johnson, als 31e geplaatst in Melbourne. Ferrer is zelf de nummer acht van de plaatsing en gaf tegen Johnson precies nul breakpoints weg. Na een uur en drie kwartier kon de Amerikaan inpakken: 6-1, 6-4, 6-4. 

Wawrinka, als vierde geplaatst, stond tegenover de Tsjech Lukas Rosol, die het hem alleen in de derde set echt lastig wist te maken. Geen van beiden leverde daarin de service in, maar in de tiebreak was de Zwitser toch net wat sterker: 6-2, 6-3, 7-6 (3). Hij staat in de achtste finale tegen Milos Raonic (ATP-14), die Viktor Troicki in drie sets uitschakelde. Ferrer speelt tegen het andere servicekanon, John Isner. De Amerikaan won in vier sets - en met 44 aces - van de Spanjaard Feliciano Lopez, die geen enkel breakpoint op het bord wist te krijgen.

Azarenka blijft ongenaakbaar, Muguruza struikelt op Australian Open

Voor Garbiñe Muguruza is de Australian Open in de derde ronde afgelopen. De Spaanse nummer drie van de wereld wist niet voorbij de Tsjechische Barbora Strycova te komen, die op plek 48 van de wereldranglijst staat. 

Muguruza verloor al direct haar eerste servicegame, maar dat kon ze in de eerstvolgende game weer goedmaken. Gelijk daarna leverde ze haar opslag echter weer in en dit keer kreeg ze van Strycova niet de kans dat ongedaan te maken. De Tsjechische liep in een half uurtje uit naar 6-3 en de setwinst. In set twee raakte de Spaanse opnieuw haar allereerste opslaggame al kwijt. In een ellenlange tweede game kreeg ze meerdere kansen om haar opponente terug te breken, maar het lukte niet. Op 4-2 ging het nog een keer fout, waarna Strycova de wedstrijd vakkundig uitserveerde: 6-3, 6-2.

Viktoria Azarenka blijft ondertussen zeer overtuigend spelen. Dit keer moest de Japanse qualifier Naomi Osaka (WTA-127) eraan geloven tegen het geweld van de Wit-Russische nummer zestien van de wereld. Osaka won verrassend genoeg de eerste game van de wedstrijd, nota bene op de service van Azarenka. Die liet dat echter niet nog eens gebeuren en won de set met 6-1. Osaka had in set twee vervolgens geen moment een echte kans en na minder dan een uur was het voorbij: 6-1, 6-1. Na drie wedstrijden heeft Azarenka bij elkaar nog maar vijf games verloren.

In de achtste finale staan de Wit-Russische tegenover Strycova.

Bewoners rond moskee testen geluid

Bewoners in Enschede die vlak bij een toekomstige moskee wonen, kunnen zaterdag testen wat ze van het geluidsniveau van een islamitische gebedsoproep vinden.

De twee moskeebesturen die een Turks Cultureel Centrum gaan bouwen, willen dat het gebedsoproep in de wijk straks wordt omgeroepen. De wijkbewoners moeten het hier wel mee eens zijn. De gemeente probeert hier aan de hand van de test een beeld van te krijgen.

De oproep tot gebed van de moskee zal tussen 13.00 en 13.30 uur op vijf verschillende geluidsniveaus klinken. Zo'n 1800 omwonenden kunnen via een antwoordkaart aangeven hoe luid ze de oproep horen en hoe ze die ervaren. Ook andere Enschedeërs en belangstellenden kunnen meedoen.

Bewoners rond moskee testen geluid
Bewoners rond moskee testen geluid (Foto: ANP)

Danny de Munk kruipt weer in huid van Ciske

Danny de Munk is weer terug bij waar het allemaal begon. Vanaf november staat de nu 45-jarige Danny op het toneel als Ciske de Rat, een remake van de musical uit 2007. Dat meldt De Telegraaf.

De carrière van de geboren Amsterdammer begon in 1984, toen de 14-jarige Danny de hoofdrol speelde in de film Ciske de Rat. Later kwamen er rollen in diverse musicals van Joop van den Ende, tot hij in 2007 weer in de huid van Ciske kroop, in de musical naar de boeken van Piet de Bakker. De samenwerking met Van den Ende liep tijdens deze productie stuk en uiteindelijk ging de rol van Ciske naar verschillende andere acteurs.

Danny heeft het aan Carlo Boszhard te danken dat er een hernieuwde samenwerking met Van den Ende tot stand kwam. De goede vriend van De Munk regelde een ontmoeting tussen de twee die goed uitpakte, vertelt Danny in De Telegraaf. Nadat Van den Ende hem had gepolst voor de rol van de volwassen Ciske, nam Albert Verlinde de leiding van Stage Entertainment over. Deze wist Danny uiteindelijk over de streep te trekken.

De Munk speelt in de musical Ciske de man, net als in de eerste versie uit 2007. De muziek van Henny Vrienten blijft en zal mogelijk alleen iets worden aangepast aan deze tijd. De voorstelling gaat op 20 november in première in het DeLaMar in Amsterdam en daarna het hele land door.

Danny de Munk kruipt weer in huid van Ciske
Danny de Munk kruipt weer in huid van Ciske (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: droog met af en toe zon

De ochtend start mistig, maar al snel komt de zon tevoorschijn met name in de kustprovincies. Het noordoosten van het land kan lokaal nog wat last hebben van gladheid, maar ook dat trekt in de loop van de dag weg. De temperaturen lopen gedurende de dag op, richting de 7 graden in het oosten tot 9 graden in het westen. De west- tot zuidwestelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig. 

Zon op: 08.33 uur
Zon onder: 17.11 uur

Nattekat plaatste deze foto in het topic De Atmosfeer Staat op Ontploffen in het WKN-forum. Ergens onder de mist ligt de A4 verstopt .. kun jij 'm vinden?  

A4 verzwolgen door de mist (Foto: Nattekat)
A4 verzwolgen door de mist (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1983 werd The A-Team voor het eerst op televisie uitgezonden. 

* In 1933 werd de Afsluitdijk opengesteld voor betalend verkeer. 

* In 1556 kwamen bij de Shaanxi-aardbeving in China 830.000 mensen om het leven. 

* In 1973 kwam de vulkaan Eldfell op het eiland Heimaey (voor de kust van IJsland) tot uitbarsting. Hoewel de uitbarsting het halve eiland vernietigde, kwam er slechts één persoon om het leven. 


The A-Team

Advocaat omstreden sergeant boos op Trump

De advocaat van Bowe Bergdahl, de Amerikaanse militair die wordt verdacht van desertie, overweegt Donald Trump op te roepen als getuige. De presidentskandidaat haalt geregeld hard uit naar de sergeant, waardoor diens recht op een eerlijk proces onder druk zou komen te staan.

Bergdahl verliet in 2009 zijn post in Afghanistan en werd gevangengenomen door de Taliban, die hem na vijf jaar ruilden tegen vijf gevangenen. De Amerikaan wordt inmiddels verdacht van wangedrag en desertie, waarvoor hij levenslang achter de tralies kan verdwijnen.

Trump nam eerder alvast een voorschot op de uitkomst van de krijgsraad. Hij omschreef Bergdahl onder meer als een "verrader die geëxecuteerd had moeten worden". De advocaat van de militair klaagde bij CNN dat de verdediging zich afvraagt of Bergdahl na dergelijke opmerkingen nog wel een eerlijk proces kan krijgen.

Volgens de jurist hangt Trump mogelijk nog een rechtszaak wegens smaad boven het hoofd. Ook wordt overwogen de miljardair op te roepen als getuige, maar daar zou nog geen definitief besluit over zijn genomen.

Advocaat omstreden sergeant boos op Trump
Advocaat omstreden sergeant boos op Trump (Foto: ANP)

Brand verwoest loodsen in IJsselmuiden

Twee loodsen in IJsselmuiden (Overijssel) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag verwoest door een brand. Brandweerlieden konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar een derde, aangrenzende loods, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

In de gebouwen waren naar verluidt een aantal kleine bedrijfjes en een jongerensoos gevestigd. Omdat de brand gepaard ging met flinke rookontwikkeling, werden mensen via sociale media opgeroepen ramen en deuren te sluiten. Inmiddels is de brand onder controle en de rook nagenoeg weg, zei de woordvoerder.

Een gespecialiseerd bedrijf zoekt nog uit of asbest is vrijgekomen bij de brand, maar het lijkt erop dat in het dorp geen verdachte deeltjes zijn neergekomen. "In de woonwijk is niks aan de hand. Daar hebben we tot nu niks gevonden", zei de woordvoerder.

Als blijkt dat asbest is neergekomen in de directe omgeving van de loodsen, wordt een bedrijf ingeschakeld om het te verwijderen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. "Er was niemand aanwezig in het pand, dus er zijn ook geen slachtoffers", aldus de woordvoerder.

Brand verwoest loodsen in IJsselmuiden
Brand verwoest loodsen in IJsselmuiden (Foto: ANP)

'Poetin vroeg Assad te vertrekken'

Een gezant van de Russische president Vladimir Poetin heeft de Syrische leider Bashar al-Assad eind vorig jaar gevraagd op te stappen. Assad legde dat verzoek boos naast zich neer. Dat berichtte de Financial Times vrijdag, na gesprekken met twee hoge medewerkers van westerse inlichtingendiensten.

Assad zou de Russen hebben geantwoord dat ze geen toekomst hebben in Syrië, tenzij hij aan de macht blijft. Poetin geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische regering, maar inmiddels lijkt de relatie te bekoelen.

Volgens bronnen rond het regime neemt in Damascus het wantrouwen over de Russische agenda toe. "De mensen van Assad begonnen in te zien dat als ze zich laten verdedigen door een grote broer, hij ook dingen van ze kan eisen", zei een Syrische zakenman tegen de krant.

Een woordvoerder van Poetin ontkende vrijdag dat Assad is gevraagd af te treden.

'Poetin vroeg Assad te vertrekken'
'Poetin vroeg Assad te vertrekken' (Foto: ANP)

GroenLinks wil Airbnb aan banden leggen

GroenLinks wil misstanden op vakantieverhuursite Airbnb aan banden leggen. Zo moet voorkomen worden dat steeds meer schaarse woonruimte in populaire wijken van Amsterdam "toeristisch en commercieel wordt uitgemolken", aldus de gemeenteraadsfractie in Het Parool.

In Centrum, West en De Pijp zou de maximale verhuurperiode voor privéwoningen moeten worden verkort naar dertig dagen per jaar. Voor die tijdsduur mogen Amsterdammers hun woning verhuren als zij zelf met vakantie gaan. Daarna zou de advertentie automatisch van de website van Airbnb moeten verdwijnen. "Wie neemt nog een gewone huurder, als je schatrijk kunt worden met doorlopende toeristische verhuur?'' aldus GroenLinks.

GroenLinks wil Airbnb aan banden leggen
GroenLinks wil Airbnb aan banden leggen (Foto: BuzzT)

Schietpartij op Canadese school: 5 doden

In de Canadese stad La Loche in de provincie Saskatchewan heeft een schietpartij plaatsgevonden op een middelbare school. Twee andere scholen, die horen bij dezelfde onderwijsinstelling, zijn uit voorzorg afgegrendeld. Dat meldt de Canadese omroep CBC.

Een nog onbekende mannelijke dader maakte daarbij 5 dodelijke slachtoffers. Twee andere personen zijn nog in levensgevaar. Dit maakte premier Justin Trudeau vanavond bekend op een persconferentie. De dader is inmiddels opgepakt en de situatie is volgens Trudeau onder controle. Een ooggetuige meldde aan een verslaggever van CBC News dat hij 6 á 7 schoten heeft gehoord en dat hij zichzelf daarna in veiligheid heeft gebracht. Ook hoorde hij een hoop gegil.

Eerder weigerde de politie te bevestigen dat het om een schietpartij ging en wilde toen slechts kwijt dat het om ,,een ernstig incident" ging.

Schietpartij op Canadese school
Schietpartij op Canadese school (Foto: ANP)

Zeven couveusebaby's in Sneek besmet met enterovirus

Zeven baby's zijn op de couveuseafdeling van het Antonius Ziekenhuis in Sneek besmet geraakt met het enterovirus. Om verdere besmetting te voorkomen heeft het ziekenhuis vrijdag besloten tot een opnamestop op de kinderafdeling.

De aanwezigheid van het enterovirus kwam aan het licht toen een van de vroeggeborenen ziekteverschijnselen vertoonde. Bij een test in het Academisch Ziekenhuis in Groningen werd de oorzaak achterhaald.

Symptomen van het enterovirus variëren van lichte huiduitslag met koorts, diarree en braken tot ernstiger infecties. Een woordvoerster van het Antonius Ziekenhuis zegt geen idee te hebben hoe het virus op de kinderafdeling terecht is gekomen en baby's heeft aangestoken. Dat kan bijvoorbeeld door hoesten zijn gebeurd. Er zijn inmiddels aanvullende hygiënemaatregelen genomen. Het bezoek op de kinderafdeling wordt beperkt tot de ouders.

Baby's in Sneek besmet met enterovirus
Baby's in Sneek besmet met enterovirus (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.