FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 januari 2016

Waterpoloërs zo goed als zeker van OKT na thriller

De Nederlandse waterpoloërs zijn zo goed als zeker van deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Triëst. De mannen wonnen dinsdag in een thriller van Georgië en zijn zo verzekerd van een plek bij de beste twaalf op het EK in Belgrado.

Normaal gesproken betekent dat ook deelname aan het OKT, maar er is wel een voorbehoud. Landen uit andere werelddelen die recht hebben op een plekje op het toernooi in Italië kunnen zich nog de hele dag aanmelden. Pas vanaf een negende plek op het EK is Oranje zeker van een ticket, maar de verwachting is dat drie landen die wel recht hebben op een plekje niet zullen deelnemen.

Tegen Georgië boog Nederland een vroege achterstand (2-4) om naar een 7-5-voorsprong. Met nog drie seconden op de klok werd het echter 9-9 en moesten strafworpen de beslissing brengen. Ook de reguliere penaltyreeks bleek niet afdoende. Roeland Spijker raakte de paal, maar doelman Eelco Wagenaar redde op de vijfde worp van Revaz Imnaishvili. Wagenaar besliste de match door een tweede redding na zestien penalty's.

Waterpoloërs 'officieus' naar OKT na thriller
Waterpoloërs 'officieus' naar OKT na thriller (Foto: ANP)

Sarah Palin steunt Trump in verkiezingen VS

Voormalig vice-presidentskandidaat Sarah Palin steunt Donald Trump in zijn nominatie voor de Republikeinse kandidatuur in de presidentsverkiezingen. Dat meldde de krant The New York Times dinsdag. De krant heeft van het campagneteam van Trump een verklaring gekregen waarin Palin zegt trots te zijn Trump te kunnen steunen.

In een verklaring van Trump zegt hij "erg gevleid" te zijn. "Ze is een vriendin, en een erg gekwalificeerd persoon waar ik veel respect voor heb. Ik ben trots dat ik haar steun heb."Volgens de krant is Palin de eerste politicus van haar stand die Trump steunt.

Sarah Palin steunt Trump in verkiezingen VS
Sarah Palin steunt Trump in verkiezingen VS (Foto: ANP)

IS-blad bevestigt dood 'Jihadi John'

Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben de dood van de Britse beul 'Jihadi John' bevestigd. In het tijdschrift Dabiq van de beweging is een lofrede te vinden over de beul die in het Westen vooral bekend werd om zijn verfijnde Britse accent in executiefilmpjes van IS.

Inlichtingenwebsite SITE meldde dinsdag dat de strijder wordt aangeduid als Mohammed Emwazi. Hij was een Brit met een Arabische achtergrond. Het Amerikaanse leger zei in november al "vrijwel zeker" te zijn dat hij was omgekomen bij een luchtaanval met een drone. In Dabiq wordt bevestigd dat de Brit in november in de 'hoofdstad van het kalifaat' Raqqa door een droneaanval werd gedood.

In de lofrede voor de jihadist stelt IS dat Emwazi voor zijn reis naar Syrië in 2013 nauwlettend in de gaten werd gehouden door de Britse veiligheidsdienst MI5. Hij zou tijdens een van zijn reizen zelfs zijn verhoord door medewerkers van de dienst. Emwazi was in Koeweit geboren, maar woonde tijdens zijn studiejaren in West-Londen.

In een recente video waarin IS dreigt met aanslagen in Groot-Brittannië is een andere Britse man te zien, samen met een kind dat ook uit Groot-Brittannië komt. De Britse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar de video.

IS-blad bevestigt dood 'Jihadi John'
IS-blad bevestigt dood 'Jihadi John' (Foto: ANP)

NL'se agente doet 2 kerels in d'r uniform

Op internet zijn kiekjes opgedoken van een wel heel geil onderonsje met een Nederlandse politieagente. De mooie brunette wordt snoeihard achterlangs genomen terwijl zij gewoon haar uniform draagt.

Veel is er niet over bekend. Gezien het duidelijk Nederlandse uniform van de agente in kwestie, gaan we ervan uit dat het hier een Nederlandse agente betreft. Die wel iets beters heeft te doen dan parkeerbonnen uitschrijven...

Update 21.20 uur
Volgens een Facebookpost van 112Vandaag zou het uniform zijn gestolen. De politie vraagt het schoon terug te brengen...

Update 22.30 uur:
Inmiddels weten wij – dankzij FOK!ker Mytho – meer over deze zaak. De foto's lijken te zijn gemaakt door een paar criminelen met het Instagram-account parra_picca. Hieruit blijkt dat de boefjes nergens voor terugdeinzen.

Niet alleen poseren ze met politieuniformen, ook staan ze lachend op de foto met zware wapens en drugs. Zoals het echte stoere boys betaamt, rijden ze rond in peperdure wagens en scheppen ze op met hun vele bankbiljetten. O ja, uit een van de foto's blijkt af te leiden dat het hier Turken betreft.

agente
agente

Nieuwe Xbox One-systeemupdate komt in februari

Microsoft pakt dit jaar weer lekker uit met een nieuwe Xbox One-systeemupdate. De Previewleden krijgen hem vandaag al en de rest moet wachten tot begin februari. Een onderdeel dat weer terugkeert op veler verzoek is de Gamescore Leaderbord.

Ook komt de Avatar Store weer terug, dus je kunt je avatar weer aankleden in een ander pakje. Een andere toevoeging is dat je kunt zien wie er in een party zit voordat je hem joint. Ook wordt het makkelijker om Twitchstreams te bekijken van vrienden en je kunt eindelijk games die ready-to-install zijn verbergen.

 

Unilever ziet omzet stijgen in 2015

De producent van levensmiddelen en verzorgingsproducten Unilever heeft in 2015 een hogere omzet behaald, ondanks de afzwakkende marktomstandigheden in veel opkomende landen. Het concern kreeg daarbij wind in de rug van gunstige wisselkoerseffecten, bleek dinsdag.

De totale omzet klom vorig jaar met 10 procent tot 53,3 miljard euro. Op onderliggende basis, dus exclusief de effecten van overnames en wisselkoersen, was sprake van een omzetgroei met 4,9 procent. Het verkoopvolume klom met 2,1 procent en de prijzen gingen met 1,9 procent omhoog.

De nettowinst bedroeg 5,3 miljard euro, een daling van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Topman Paul Polman zei in een toelichting dat Unilever ondanks de uitdagende omstandigheden sterker is gegroeid dan de markt. Het concern bereidt zich wel voor op nog lastigere marktomstandigheden in 2016.

Unilever ziet omzet stijgen in 2015
Unilever ziet omzet stijgen in 2015 (Foto: ANP)

Veiligheidsdienst MI5 meest homovriendelijk

MI5 is dinsdag uitgeroepen tot de meest homovriendelijke werkgever van Groot-Brittannië. De Britse veiligheidsdienst belandde op de eerste plaats op een lijst van vierhonderd organisaties, die was opgesteld door een belangenclub voor homo's.

Het is nog maar 25 jaar geleden dat MI5 een verbod op het inhuren van homoseksuelen schrapte. Zes jaar terug stond de veiligheidsdienst al op plek 134.

Volgens directeur-generaal Andrew Parker van MI5 is diversiteit van vitaal belang voor de organisatie. "Niet alleen omdat het goed is dat we de gemeenschappen vertegenwoordigen die we dienen, maar ook omdat we vertrouwen op de vaardigheden van de meest getalenteerde mensen, wie ze ook zijn en waar ze ook zijn."

Veiligheidsdienst MI5 meest homovriendelijk
Veiligheidsdienst MI5 meest homovriendelijk (Foto: ANP)

'Clinton verzond topgeheimen via privémail'

Hillary Clinton heeft toen ze minister van Buitenlandse Zaken was topgeheimen verstuurd via haar privémail. Dat maakte de zender Fox News dinsdag op uit een brief die is verstuurd door een inspecteur van de toezichthouder op inlichtingendiensten in het land.

Het gaat om geheimen die alleen door een beperkt aantal hoge regeringsleden en inlichtingenofficieren mochten worden ingezien, omdat de informatie levens van spionnen in gevaar kan brengen als het naar buiten komt. Er zijn zeker twee e-mails waarin de 'supergeheimen' voorkomen.

Clinton kwam al eerder onder vuur, omdat ze haar privéserver nooit had mogen gebruiken voor zakelijke e-mails waarin gevoelige details worden besproken. Eerder werd al duidelijk dat er ongeveer 1340 mails werden gevonden waarin geheimen worden besproken.

'Clinton verzond topgeheimen via privémail'
'Clinton verzond topgeheimen via privémail' (Foto: ANP)

Sting samen met Peter Gabriel op tournee

Sting en Peter Gabriel gaan samen een tournee ondernemen. In juni en juli doen de twee onder de noemer Rock Paper Scissors een reeks optredens in de Verenigde Staten en Canada. Dat maakten beide zangers dinsdag op hun websites bekend.

De twee hebben in de jaren tachtig ook al eens samen een tournee gedaan. In een video, opgenomen in Gabriels Real World Studios, vertelt Sting hoe het idee ontstond. "Ik heb een succesvolle tournee gedaan met Paul Simon. Dat ging zo goed dat ik het graag nog een keer wilde doen. Toen dacht ik aan Peter, omdat we elkaar al zo lang kennen", aldus Sting.

De twee treden tijdens de show zowel solo als samen op, waarbij ze in elkaars songs grasduinen. "Ik vind het interessant om te zien wat er met onze songs gebeurt als we ze naast elkaar zetten", zegt Sting. "De songs die we ruilen en die we samen zingen, zullen hopelijk iets onverwachts opleveren." Gabriel: "Het wordt genieten."

Het is nog niet bekend of de tournee ook naar Europa komt.

Sting samen met Peter Gabriel op tournee
Sting samen met Peter Gabriel op tournee (Foto: BuzzE)

Hans Teeuwen gaat weer het theater in

Cabaretier Hans Teeuwen keert terug naar het theater. Hij staat komend seizoen voor het eerst in vijf jaar op het podium met een nieuwe cabaretvoorstelling: Echte Rancune. In april en mei doet Teeuwen een paar try-outs; na de zomer volgt een uitgebreide tournee.

Dat heeft zijn woordvoerder dinsdag bekendgemaakt. Het is de zevende solo-cabaretvoorstelling van Teeuwen. De laatste was Spiksplinter in 2011, waar 60.000 mensen naar kwamen kijken. Echte Rancune wordt volgens Teeuwen 'een bonte avond boordevol karaktermoord op belangrijke mensen en/of instituties. Ook voor wijven.' Verder zegt Teeuwen zich kwetsbaar te gaan opstellen en eerlijk te praten over mijn eigen zwakheden, zoals narcisme en een hardnekkige softdrugsverslaving.

De kaartverkoop voor de try-outs gaat op woensdag van start. Een aankondiging van de tournee volgt in februari. De cabaretier maakte afgelopen seizoen wel een tournee met zijn band The Painkillers en bracht een Nederlandstalig album uit, Popstukken.

Teeuwen is de tweede grote cabaretier in korte tijd die aankondigt na jaren weer een comeback op het podium te maken. Ook Theo Maassen is binnenkort voor het eerst in vier jaar weer met een nieuwe reguliere voorstelling te zien.

Hans Teeuwen gaat weer het theater in
Hans Teeuwen gaat weer het theater in (Foto: BuzzE)

Renault haalt duizenden auto's terug

Renault roept meer dan 15.000 auto's terug naar de garage, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat de uitstoot van de wagens te hoog is. Dat heeft de Franse milieuminister Ségolène Royal dinsdag laten weten op de Franse radiozender RTL.

Het filtersysteem in de auto's zou niet goed werken bij erg hoge en bij lagere temperaturen. Volgens testen vallen de emissiewaarden van CO2 en stikstofoxiden hierdoor in de praktijk hoger uit dan bij metingen in het laboratorium. De nodige aanpassingen aan de auto's nemen volgens de bewindsvrouw ongeveer een halve dag in beslag.

Renault blijft volhouden dat het niets te maken heeft met de sjoemelsoftware-affaire, maar het concern is wel bereid om de uitstoot van de wagens te verminderen. Royal benadrukte vorige week al dat Renault niet heeft gefraudeerd.

Het is nog onduidelijk op welke landen de terugroepactie betrekking heeft. De autobouwer zelf kon dinsdagmorgen geen commentaar geven.

Renault haalt duizenden auto's terug
Renault haalt duizenden auto's terug (Foto: ANP)

Fabrikanten akkoord met goedkopere klantenmotoren

De FIA en de fabrikanten die momenteel actief zijn in de Formule 1, hebben dinsdag in Genève overeenstemming bereikt over de toekomstige motorreglementen. Als gevolg van de overeenkomst zullen de kosten voor de motoren omlaag gaan en kunnen de fabrikanten daardoor de garantie geven dat alle Formule 1-teams een krachtbron zullen krijgen. De nieuwe regels, die nog officieel goedgekeurd moeten worden door het World Motor Sport Council, zullen vanaf 2018 in gaan.

FIA-president Jean Todt en Bernie Ecclestone wilden graag een goedkope klantenmotor introduceren wanneer de huidige motorfabrikanten Honda, Mercedes, Ferrari en Renault niet met een goedkopere oplossing konden komen. Het viertal fabrikanten was daar op tegen en gaan nu akkoord met een kostenverlaging. In ruil daarvoor blijven de huidige V6-motoren nog tot minimaal 2020 in de Formule 1.

Verder wordt het aantal te gebruiken versnellingsbakken per jaar gereduceerd tot drie per rijder. Het veelbesproken voorstel om bijtanken terug te krijgen in de Formule 1, werd zoals verwacht afgewezen.     

Bowie sloeg samenwerking met Coldplay af

Coldplay zag het helemaal zitten: een gastrol van David Bowie in een van hun songs. Maar de zanger wilde er niet aan meewerken, onthulde drummer Will Champion tegenover NME.

Coldplay ontving van het muziekblad de Godlike Genius Award 2016. Bij die gelegenheid kwamen de bandleden aan het woord over de onlangs overleden Bowie. "Ik was heel verdrietig toen ik hoorde dat hij dood was", zei gitarist Jonny Buckland. "Wij houden allemaal al heel lang van zijn muziek."

Drummer Champion vertelde dat de band in het verleden geprobeerd heeft Bowie tot een samenwerking te verleiden. Zanger Chris Martin schreef hem een brief met het verzoek. Bowie weigerde en voegde er volgens Champion aan toe: "Het is niet zo'n goed nummer hè?"

Volgens Champion was Bowie 'heel kieskeurig'. "Hij wilde zijn naam niet zomaar ergens aan verbinden. Dat siert hem!"

Bowie sloeg samenwerking met Coldplay af
Bowie sloeg samenwerking met Coldplay af (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar Commissie Stiekem klaar

Het onderzoek naar het lek bij een belangrijke commissie van het parlement, de zogenoemde Commissie Stiekem, is klaar. Het onderzoeksteam presenteert woensdag zijn bevindingen.

De onderzoekers bogen zich over het schenden van de geheimhouding in de commissie, die officieel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) heet. In deze Commissie Stiekem worden de fractievoorzitters bijgepraat over de werkzaamheden van deze diensten. Dat gebeurt onder voorwaarde van strikte geheimhouding.

Maar in 2014 werd er gelekt en CIVD-voorzitter Halbe Zijlstra deed aangifte. Eind vorig jaar gaf de Tweede Kamer opdracht aan een team Kamerleden de affaire uit te zoeken. Het gaat er vooral om of een collega-Kamerlid moet worden vervolgd wegens lekken. De gelekte informatie ging over minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Onderzoek naar Commissie Stiekem klaar
Onderzoek naar Commissie Stiekem klaar (Foto: ANP)

Fastned opent vijftigste snellaadstation

Fastned, de Nederlandse bouwer en exploitant van elektrische tankstations, opent woensdag zijn vijftigste snellaadstation langs de snelweg. Daarmee is landelijke dekking een feit, meldt de onderneming dinsdag.

Het nieuwste station in de Zeeuwse gemeente Goes wordt geopend door oud-premier Jan Peter Balkenende, geboren in Zeeland. "In Nederland gaan we in totaal tweehonderd stations langs de snelweg bouwen en daarnaast werken we aan stations in en rond de grote steden. De vervolgstap is om het netwerk uit te breiden naar de rest van Europa", zegt Michiel Langezaal, directeur bij het snelgroeiende bedrijf.

Volgens hem is Nederland met de huidige dekking van snellaadstations internationaal een van de koplopers op het gebied van elektrisch rijden. Elektrische auto'€™s kunnen bij deze stations in gemiddeld 20 minuten worden opgeladen.

Fastned opent vijftigste snellaadstation
Fastned opent vijftigste snellaadstation (Foto: ANP)

Jamie Foxx redt man uit brandende auto

Jamie Foxx heeft een man gered door hem uit een brandende auto te halen. De acteur greep in toen er vlakbij zijn woning in Los Angeles een ongeluk plaatsvond. "Jamie aarzelde niet. Hij rende direct naar de auto", zegt een PR-medewerker van Foxx tegen ABC News.

Volgens de politie, die verder geen namen noemt, kwam de 32-jarige bestuurder door onbekende oorzaak in een sloot terecht waarna het voertuig een aantal keren over de kop sloeg en in brand vloog. "Twee getuigen waren in de buurt en renden naar de brandende auto die op zijn kop lag. Ze deden alles om de bestuurder te bevrijden uit het wrak"' aldus de politie in een verklaring.

Het slachtoffer is met zware brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Jamie Foxx redt man uit brandende auto
Jamie Foxx redt man uit brandende auto (Foto: BuzzE)

Ballast Nedam aan de slag voor VUmc

Ballast Nedam heeft samen met installateur ULC Groep de definitieve gunning in de wacht gesleept voor de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam. Dat maakte het bouwbedrijf dinsdag bekend, zonder de opdrachtsom te onthullen.

De gunning omvat de uitvoeringswerkzaamheden voor bouwkundige en installatietechnische voorzieningen, transportinstallaties en cleanroom-voorzieningen. Ook wordt een nieuwe kelder gerealiseerd, bestemd voor het toekomstig Diagnostisch Centrum.

Ballast Nedam aan de slag voor VUmc
Ballast Nedam aan de slag voor VUmc (Foto: ANP)

'Hennis moet inzicht geven in kosten JSF'

De aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF kan door schommelingen in de wisselkoers tussen euro en dollar veel duurder uitvallen. De Algemene Rekenkamer vindt dat minister Jeanine Hennis van Defensie de Tweede Kamer meer inzicht moet geven in hoe zij deze risico's het hoofd wil bieden. Dat schrijft de Rekenkamer dinsdag in een brief aan de Kamer.

De Joint Strike Fighter (JSF) ofwel F-35 wordt de opvolger van de F-16 bij de luchtmacht. In haar begroting schreef Hennis in september al dat de aanschaf van 37 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen door de duurdere dollar mogelijk een half miljard euro meer gaat kosten. Ze wilde toen haar budget nog niet aanpassen aan de nieuwe schatting, omdat dat ingrijpende maatregelen zou vergen terwijl het onzeker is of die nodig zijn.

De Rekenkamer mist die verantwoording. Ze wijst erop dat in deze kabinetsperiode ons land al wel verplichtingen moet aangaan voor de aankoop van 24 en mogelijk zelfs 32 F-35's.

Geen compensatie

Defensie krijgt geen compensatie voor de slechtere wisselkoers zoals wel bij andere projecten gebeurt. Het kabinet heeft afgesproken niet meer dan 4,5 miljard voor het project uit te trekken.

Hennis stelt in een reactie dat een volgend kabinet moet beslissen hoe wordt omgegaan met de schommelende wisselkoersen. Ze sluit ook niet uit dat uiteindelijk een potje van ruim 250 miljoen, dat nu alleen mag worden gebruikt als de ontwikkeling van het toestel hoger uitvalt, toch nog zal worden ingezet om de koersverschillen te compenseren.

'Hennis moet inzicht geven in kosten JSF'
'Hennis moet inzicht geven in kosten JSF' (Foto: ANP)

Advocaat T. richt pijlen op fouten onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) moet niet-ontvankelijk worden verklaard in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter en Gerard T. moet worden vrijgesproken. Dat is de inzet van zijn advocaat, Maarten Krikke.

Krikke heeft grote twijfels over de rechtmatigheid van de inzet van een politie-informant in het huis van bewaring en de inzet van een lokfiets. Hij heeft sterke vermoedens dat die fiets bewust vlakbij het huis van T. is neergezet om zo een veroordeling voor diefstal en een verplichte DNA-afname voor elkaar te krijgen.

T. stond al een hele tijd op een lijst van de politie in de zaak rond de serieverkrachter, maar er was geen juridische verdenking, waardoor een verplichte DNA-afname niet mogelijk was. Vrijwillig DNA afstaan had hij eerder al twee keer geweigerd.

Foutloos

Ook bij de manier waarop celmateriaal is verkregen voor DNA-onderzoek, zet advocaat Krikke zijn vraagtekens. Is dat wel op de correcte manier gebeurd, door gekwalificeerde politiemensen? Is het materiaal niet vervuild of verwisseld voor materiaal uit andere zaken? Dat kan volgens Krikke niet worden gegarandeerd.

"Het moet zeker zijn dat het onderzoekstraject volledig foutloos is verlopen, en dat valt niet vast te stellen", aldus de advocaat.

Zwijgrecht

Eerdere verzoeken van de advocaat naar bijvoorbeeld aanstellingsbewijzen van betrokken rechercheurs zijn afgewezen. Volgens Krikke heeft het OM bewust relevante stukken en informatie achtergehouden.

Het OM eiste eerder dinsdag zestien jaar cel tegen T. De rechtbank doet uitspraak op 12 februari, de verdachte moet daarbij aanwezig zijn. Dat had de aanklager geëist. De verdachte heeft tijdens de hele behandeling van zijn zaak niets anders gezegd dan: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht".

Advocaat T. richt pijlen op fouten onderzoek
Advocaat T. richt pijlen op fouten onderzoek (Foto: ANP)

Ziengs meldt zich voor winkels Scapino

Schoenenwinkelketen Ziengs wil graag winkels van Scapino overnemen. De Autoriteit Financiële Markten maakte dinsdag bekend dat Ziengs om toestemming heeft gevraagd voor een overname. Onduidelijk daarbij is of het familiebedrijf zijn oog heeft laten vallen op alle circa 190 winkels van Scapino.

Scapino was de laatste, uit de rij Nederlandse ketens van winkelbedrijf Macintosh, die bankroet werd verklaard. De ketens van Macintosh gingen ten onder aan een hoge schuldenlast en slechte marktomstandigheden. Binnen vier weken moet bekend zijn of de overname mag doorgaan.

De curatoren zeiden eerder in gesprek te zijn met een aantal partijen, waarmee ze hopen spoedig voor een doorstart te kunnen zorgen. Ziengs, dat 77 winkels heeft in Nederland, was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Ziengs meldt zich voor winkels Scapino
Ziengs meldt zich voor winkels Scapino (Foto: ANP)

FC Twente dieper in de problemen

Het nieuwe jaar van FC Twente lijkt beroerd te beginnen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Tukkers heeft commissaris Ton Heerts bekendgemaakt, dat bij aan- en verkopen van spelers bij de ploeg uit Enschede "mogelijk handelingen zijn verricht, die op zijn minst vraagtekens oproepen". Dit meldt Tubantia vanavond op de website.

Het is niet duidelijk om welke handelingen het gaat, Heerts wilde daar niet op ingaan. Zoals bekend worden de boeken van FC Twente op dit moment onderzocht door Ernst & Young. Dat gebeurt in opdracht en onder regie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en de gemeente Enschede. Aanleiding voor dit onderzoek zijn dubieuze contracten, die vorig jaar via FootballLeaks uitlekten.

Zo wordt onder meer nader onderzocht of (voormalig) bestuursleden handelingen hebben verricht, waartoe zij niet bevoegd waren. Dit zou mogelijk kunnen duiden op het geheime aanhangsel in de overeenkomst tussen FC Twente en Doyen Sports. Uit dit aanhangsel, dat buiten oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan bij niemand bekend was, bleek namelijk dat de investeerders meer zeggenschap hadden over het transferbeleid dan bij de KNVB en de andere commissarissen bekend was.

Volgens Heerts zijn er in elk geval aanwijzingen, dat er 'nog meer' gebeurd zou zijn. Deze cryptische omschrijving doet vermoeden dat er richting zelfverrijking gedacht moet worden. Andere bronnen, die minder vaag zijn, suggereren dat er rondom de transfers van FC Twente zaken zijn verzwegen voor de KNVB, die wel gemeld hadden moeten worden.

Heerts: "We willen hierover absolute duidelijkheid. Om die reden onderzoeken we, in afstemming met de onderzoeker, de heer Knüppe, wat de exacte feiten zijn. Onno Jacobs heeft vanmiddag van het bestuur de opdracht gekregen dit onderzoek vorm te geven. Zoals eerder aangegeven, is er dit bestuur alles aan gelegen schoon schip te maken."

Bergsma zegt af voor NK, maar wil wel aanwijsplek

Het deelnemersveld van het NK allround in Heerenveen (22-24 januari) wordt alsmaar kleiner. Na afmeldingen van onder meer Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Douwe de Vries ziet ook Jorrit Bergsma af van deelname aan het NK. Bergsma verkiest de marathonwedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk boven het nationale allround kampioenschap.

"Ik heb in het voorseizoen veel gereden en dit lijkt mij nu de beste manier om mij voor te bereiden op de WK in Kolomna. Ik vind het erg jammer dat ik me heb afgemeld. Ik vond het vorig jaar een zeer leuk toernooi, maar kies nu voor dit omdat ik in februari in topvorm wil zijn." Ook zegt de 29-jarige atleet van Jillert Anema zich meer te willen richten op duurtraining in plaats van sprinttraining.

Bergsma hoopt wel mee te mogen doen aan het WK allround in maart. De plaatsing voor dat toernooi verloopt via een klassement over de 1500 en 5000 meter dat wordt opgemaakt tijdens de World Cup in het Noorse Stavanger. De top 3 van het NK mag meedoen aan die World Cup. Omdat Bergsma niet meedoet zal hij dus niet mogen starten in Stavanger en zal hij ook niet aan het WK allround mee mogen doen. Hoewel Bergsma niet bekend staat als een sterke allrounder hoopt hij toch dat de KNSB hem aan zal wijzen zodat hij toch nog kans maakt voor het WK allround in Berlijn.    

Eerste blik op Flash en Cyborg in Justice League-promoafbeelding

Vanavond zendt de Amerikaanse tv-zender The CW een half uur durende special uit over de aankomende DC-speelfilms. Hiervoor lijkt DC Entertainment, de bovenlaag van uitgever DC Comics, de naam DC Films in gebruik te hebben genomen, want onder deze naam is er nu een Facebook-pagina geopend.

Opvallend is dat de profielafbeelding van de pagina een promotionele concepttekening is, waarop niet alleen DC's Trinity, Batman, Superman en Wonder Woman, te zien is, maar ook Aquaman, Cyborg en the Flash. Hoewel we een foto van Jason Momoa als Aquaman allang een keer gezien hebben, is dit de eerste keer dat we iets van die andere twee te zien krijgen. Natuurlijk is de afbeelding geen foto en zijn de details nog vaag, maar wellicht is het een voorbode voor meer duidelijke beelden van Ray Fisher als Victor Stone/Cyborg en Ezra Miller als Barry Allen/The Flash in deze tv-special.

DC Films: Justice League concept

DC Films brengt de komende jaren een reeks films uit die zijn gebaseerd op DC Comics. Dit jaar zijn dat Batman v Superman: Dawn of Justice en Suicide Squad. Volgend jaar volgen Justice League part 1 en Wonder Woman. Daarna zijn films voor de Flash, Aquaman, Shazam, Cyborg en het Green Lantern Corps gepland, plus een nieuwe solofilm voor Batman.

EU-baas: 'Schengen in 2 maanden passé'

Met een beetje mazzel – of pech, afhankelijk van hoe je het bekijkt – mogen wij straks in de vakantie weer telkens in de rij staan voor de grenspoorten van België of Duitsland. De Europese president Donald Tusk heeft vandaag gezegd dat als de vluchtelingencrisis binnen twee maanden niet is opgelost, het Schengen-akkoord wordt opgeheven.

Tusk schaart zich hiermee direct achter 'onze leider', Mark Rutte. Onze premier stelde eerder al dat het Schengen-verdrag op klappen staat. En nu hebben we ook een datum: de top van EU-leiders op 17-18 maart in Brussel.

De EU-top wordt gezien als 'het laatste moment om te zien of onze aanpak werkt', zo weet Het Laatste Nieuws. Tusk heeft er overigens een hard hoofd in. Volgens de EU-baas heeft de EU gefaald als het niet lukt de migrantenstroom in te dammen.

De Verdragen van Schengen werden in 1985 getekend. Deze maken het mogelijk dat men binnen 22 landen in de EU vrij kan reizen zonder je paspoort te hoeven tonen.

Affleck geïnteresseerd in regie Batman-solofilm

We moeten nog zien hoe hij het er vanaf heeft gebracht in zijn eerste verschijning als Batman, maar dat Ben Affleck na Batman v Superman: Dawn of Justice het vleermuispak opnieuw zal dragen is wel al zeker. De vraag is echter of hij wellicht interesse heeft in de regie. Dat antwoord lijkt positief.

De solofilm over Bruce Wayne zal worden geschreven door Geoff Johns, creatieve topman bij DC Comics, en Affleck samen. Het zal zijn eerste schrijfklus worden sinds The Town, uit 2010, dat hij ook regisseerde, of iets nauwkeuriger de Dennis Lehane-verfilming Live By Night, die nog uit moet komen, maar waarvan Affleck ook verantwoordelijk is voor zowel scenario als regie. In een gesprek met USA Today over Batman v Superman, dat over iets meer dan twee maanden uitkomt, leek hij open te staan voor het idee om ook achter de camera plaats te nemen voor de Batman-solofilm.

"Ik kan alleen zeggen dat nu ik het allemaal zo meemaak, ik nooit zou hebben gedacht een dergelijke film te kunnen of willen regisseren. En nu ik heb gewerkt met Zack Snyder en heb gezien wat hij doet en dat elke dag meemaak, raak ik daar erg geïnspireerd door, ook door te zien op welke schaal hij het verhaal vertelt, hoe hij een dergelijk mythisch verhaal op zo'n grote schaal neerzet."

Dat is wat vaag gelul, natuurlijk, maar de man is duidelijk geïntrigeerd. En dat hij een beetje kan regisseren hebben we inmiddels kunnen zien, al ontbrak het bij Argo, dat bij de Oscars de prijs voor Beste Film won, wel aan een beeldje voor Beste Regisseur.

De Batman-solofilm, waarvoor een eenvoudige titel als 'The Batman' onofficieel de ronde deed toen deze werd aangekondigd, heeft nog geen verschijningsdatum. De eerstvolgende verschijning van Batfleck, na Batman v Superman en Suicide Squad dit jaar, zal de eerste Justice League-film in 2017 zijn. Het vervolg daarvan verschijnt in 2019.

Batman v Superman: Ben Affleck als Bruce Wayne

Poolse premier verdedigt omstreden wetten

Polen heeft op geen enkele manier het Europees recht geschonden. Dat zei de Poolse premier Beata Szydlo dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg tijdens een debat over twee omstreden wetten die het Oost-Europese land onlangs aannam.

De Europese Commissie stelde vorige week een onderzoek in vanwege zorgen over een nieuwe wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof zou inperken. Ook een nieuwe mediawet die de Poolse publieke omroep volgens sommigen muilkorft, stuit op bezorgdheid in Brussel.

Vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans sprak dinsdag van een dreigende ,,systematische ondermijning van de rechtsstaat’’ in Polen. Premier Szydlo weersprak dat. ,,De kernwaarden van Europa zijn onvervreemdbaar voor Polen, daar hebben we altijd voor gevochten. De grondwet is heilig in Polen en die wordt ook niet geschonden.’’ De wet over het hof is volgens haar slechts een correctie op besluiten van de vorige regering.

"Onafhankelijkheid gewaarborgd"

De Poolse premier verdedigde de mediawet met de verzekering dat die journalisten in staat zou stellen apolitiek, pluralistisch en objectief verslag te doen. ,,De onafhankelijkheid van de publieke omroep is gewaarborgd.’’ Szydlo wees erop dat soortgelijke ,,oplossingen’’ ook in andere EU-landen zijn gevonden. Diverse parlementariërs reageerden erg kritisch. Zij stelden dat haar partij PiS (recht en rechtvaardigheid) misbruik maakt van haar meerderheid in het parlement.

Volgens Timmermans moet het geschil dringend worden opgelost. De Poolse reactie is tot nu toe onvoldoende om de zorgen weg te nemen, zei hij.

Poolse premier verdedigt omstreden wetten
Poolse premier verdedigt omstreden wetten (Foto: ANP)

Texelse potvissen gezond en niet verhongerd

De vijf potvissen die vorige week waren gestrand op Texel waren kerngezond. Ze hadden een goede speklaag en goede spieren. De universiteit in Wageningen heeft dat dinsdag gemeld.

Wetenschappers uit Wageningen, Utrecht en Texel hebben de dieren opengesneden en onderzocht. In de maag en darmen zaten wat inktviskaken en visresten. De potvissen zijn niet verhongerd, concluderen ze. De maag en dunne darm waren zo goed als leeg, "maar dit mag je verwachten na een paar dagen zwemmen van Noorwegen naar onze kust". Bovendien is "een paar dagen vasten geen enkel probleem voor zo'n dier".

De onderzoekers vonden ook een grote vishaak in een maag. Een andere potvis had een bos opgerold touw en plastic zakken binnengekregen. Maar daar zijn de dieren niet aan overleden.

Spijtig en frustrerend

Waardoor de zeezoogdieren wel zijn gestrand, is nog niet bekend. Misschien zijn ze verdwaald doordat hun gehoor was beschadigd, maar dat is niet na te gaan. "Daarvoor hadden we de kop van de romp moeten halen. Rijkswaterstaat zag dat niet zitten vanwege de berging van de dieren, het werd ons onmogelijk gemaakt. Dat is spijtig en frustrerend, we hebben daar geen onderzoek naar kunnen doen. Dan zul je nooit het complete plaatje krijgen", zegt onderzoekster Lonneke IJsseldijk van de universiteit Utrecht.

Na de stranding op Texel werd nog een potvis gevonden in het water tussen Den Helder en Texel. Die was te lang dood om nog te onderzoeken. Enkele dagen eerder was een groep potvissen gestrand op een Duits Waddeneiland. Die behoren waarschijnlijk tot dezelfde familie.

Potvissen komen van nature niet voor in de Noordzee, de zee is te ondiep. Toch duiken ze hier af en toe op.

Texelse potvissen gezond en niet verhongerd
Texelse potvissen gezond en niet verhongerd (Foto: ANP)

Leeuwarden wil opvang 600 vluchtelingen

Leeuwarden is bereid om zeshonderd vluchtelingen op te vangen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarvoor het voormalige postsorteercentrum aan de Snekertrekweg op het oog. "Het gaat om een tijdelijke voorziening tot en met december 2025", aldus het gemeentebestuur.

Samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Leeuwarden de afgelopen tijd de mogelijkheden bekeken. Het bedrijfspand en het terrein aan de Snekertrekweg geven volgens het COA "voldoende ruimte om een kwalitatief goed AZC in te richten."

Maandagavond is er in het Stadskantoor van de Friese hoofdstad een informatiebijeenkomst voor de inwoners. Belangstellenden mogen alleen naar binnen met een geldige legitimatie.

De verwachting is dat de eerste vluchtelingen eind 2016 in Leeuwarden terecht kunnen.

Leeuwarden wil opvang 600 vluchtelingen
Leeuwarden wil opvang 600 vluchtelingen (Foto: ANP)

Lauren Verster doet het met cameraman

De nieuwe vriend van Lauren Verster is een cameraman. "Ik heb een heel leuke nieuwe liefde, hij heet Jasper", vertelde de tv-presentatrice in RTL Boulevard. "Hij werkt bij de televisie achter de camera. Dat wil hij zo houden."

Vorige week liet Lauren (35) al in een radioprogramma weten dat ze verliefd is. De ex van Jort Kelder vertelde er bij dat haar nieuwe liefde geen bekende Nederlander is. "We zijn gek op elkaar", aldus Lauren.

De uit Den Bosch afkomstige Lauren presenteerde onder meer programma's als Lauren Verslaat en Fort Boyard bij Nickelodeon, Veronica en AVROTROS.

Nieuwe vriend Lauren Verster is cameraman
Nieuwe vriend Lauren Verster is cameraman (Foto: BuzzE)

Dijkhoff: acties in Heesch deugen niet

"Als dit verzet is, dan deugt het niet." Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dinsdag in reactie op de rellen in Heesch. Een demonstratie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch liep daar maandag vreselijk uit de hand.

Hij begrijpt dat er vragen leven onder de bevolking. Die vragen moeten ook kunnen worden gesteld. "Maar als je van tevoren besluit dat je niet gaat luisteren, kom je nooit tot een gesprek." Dijkhoff heeft de indruk dat een aantal mensen steeds harder roept, maar denkt dat niet steeds meer mensen hun afkeer delen.

Volgens hem gaat de opvang in de meeste gemeenten wel goed, ook waar grootschalige opvang is. "We hebben locaties met 2000 asielzoekers waar het prima loopt."

Dijkhoff: acties in Heesch deugen niet
Dijkhoff: acties in Heesch deugen niet (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner komt met autobiografie

Caitlyn Jenner brengt in het voorjaar van 2017 haar autobiografie uit. Dat heeft uitgever Grand Central Publishing bekendgemaakt, meldt New York Times.

Caitlyn, voorheen Bruce Jenner, krijgt bij het schrijven van het boek hulp van journalist Buzz Bissinger. Hij schreef ook het geruchtmakende artikel in Vanity Fair waarin Caitlyn in juni vorig jaar haar nieuwe identiteit wereldkundig maakte. Voor haar transformatie werd Caitlyn bekend als atleet en als stiefvader van Kim Kardashian.

Volgens Bissinger gaat het boek onder meer over Jenners jeugd, de atletische successen en het huwelijk met Kris Kardashian. De overgang van Bruce naar Caitlyn zal uiteraard het belangrijkste onderwerp zijn. "Het is allemaal zo snel gegaan dat het fijn is om even af te remmen en de tijd te nemen om terug te kijken op deze reis", zegt Caitlyn zelf in een persbericht van de uitgever.

Caitlyn Jenner komt met autobiografie
Caitlyn Jenner komt met autobiografie (Foto: BuzzE)

Trailer: oorlog met de studentes in Bad Neighbours 2

Na de heibel met de fraternity die in het huis naast Seth Rogen en Rose Byrne kwam wonen is het in het vervolg wel tijd voor een sorority, vonden de makers van Bad Neighbours. Want wie duikt er op in de trailer voor Bad Neighbours 2? Chloë Grace Moretz en haar gezusters.

In Bad Neighbours 2 halen Rosen en Byrne het contact met Zac Efron weer aan, om de strijd tegen de studentenvereniging van Moretz aan te kunnen.

De film, die in de VS uitkomt onder de originele titel Neighbors 2: Sorority Rising, staat gepland voor een release in mei. Naast Moretz zijn ook Ike Barinholtz (The Mindy Project, Suicide Squad), Kiersey Clemons (Dope, Extant) en Lisa Kudrow (Friends, The Comeback) te zien.

ADO hoopt nu wel met Wang te vergaderen

ADO Den Haag hoopt woensdag eindelijk te weten waar het aan toe is: komen de miljoenen van de Chinees Hui Wang wel of niet binnen? De topman van United Vansen wordt dan verwacht om een speciale aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Waar en wanneer de vergadering precies is, wordt angstvallig geheim gehouden.

ADO had in december graag al vergaderd met Wang, maar die liet de bijeenkomst toen schieten omdat hij de voorkeur gaf aan een voetbalcongres in eigen land. De verwachting is dat hij nu wel naar de vergadering komt, die mede op verzoek van de gemeente is bijeengeroepen. De gemeente Den Haag heeft een zogeheten gouden aandeel.

Directeur Jan Willem Wigt van de eredivisionist sprak vorige week op de nieuwjaarsreceptie de hoop uit dat alles alsnog in orde komt. "Het moet goed gaan komen. Er lopen gesprekken. We kunnen het oplossen en werken er hard aan", zei hij toen. Wel werd duidelijk dat trainer Henk Fraser zeker niet op nieuwe spelers hoeft te rekenen.

Begroting

Het is niet zo dat ADO direct in de penarie zit als het beloofde geld, zo'n 3,7 miljoen euro, niet direct op de bankrekening staat bijgeschreven. "We hebben het geld nodig om de begroting voor volgend jaar sluitend te krijgen", weet de woordvoerder van de Haagse eredivisionist. ADO zou een een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen euro hebben als Wang in gebreke blijft. Daardoor kan ADO in categorie 1 terechtkomen, waarin clubs zitten die onder curatele staan van de KNVB. Elke grote uitgave moet dan worden goedgekeurd door de bond.

Van een scenario zoals bij FC Twente, dat vanwege financieel wanbeleid zwaar is gestraft door de KNVB, zal zeker geen sprake zijn. "Dat is totaal niet met elkaar te vergelijken", benadrukt de Haagse woordvoerder. "Twente had een schuld van zo'n 30 miljoen. Wij zijn achter de schermen al hard aan de slag met een plan-B. Het is ook niet zo dat we direct spelers hoeven te verkopen."

De fans zijn inmiddels wel klaar met Wang, die sinds hij de club kocht stelselmatig achterblijft met betalingen. Supportersvereniging Haagsche Bluf had de Chinees al verzocht de club te verkopen als hij het beloofde geld niet voor 18 januari had gestort. Bij ADO zelf gaan ze er niet vanuit dat Wang de club nu al verlaat.

ADO hoopt nu wel met Wang te vergaderen
ADO hoopt nu wel met Wang te vergaderen (Foto: ANP)

Life is Strange start anti-pestcampagne

Een van de prominente thema's die naar voren komt in de verhalende game Life is Strange is pesten. Om die boodschap extra kracht bij te zetten, heeft publisher Square Enix in samenwerking met de Amerikaanse anti-pestorganisatie PACER en de ontwikkelaars van Life is Strange een anti-pestcampagne opgezet. Aan mensen wordt gevraagd hun verhaal over pesten te delen via de hashtag #EverydayHeroes op Twitter.

Voor elke tweet met de hashtag #EverydayHeroes erin doneert Square Enix een vast bedrag aan PACER. Wat dit bedrag is en of er een limiet op zit heeft Square Enix niet bekend gemaakt. Ter promotie van de campagne is er ook een filmpje op youtube verschenen, met Ashley Burch (de stem van Chloe) die de campagne uitlegt.

Alle tweets met de hashtag verschijnen ook op de Life is Strange-website.

Life is Strange start anti-pestcampagne

Infantino pleit voor WK in diverse landen

Gianni Infantino voelt er wel iets voor om een wereldkampioenschap voetbal te verspreiden over meerdere landen. Niet één of twee organisatoren, zoals in 2002 Japan en Zuid-Korea, maar een hele regio moet volgens de kandidaat-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA de kans krijgen WK-wedstrijden te huisvesten.

"De FIFA zou die mogelijkheid moeten onderzoeken", schrijft de Zwitser in zijn dinsdag gepubliceerde manifest, waarmee hij de 209 landen van de FIFA wil overtuigen op hem te stemmen. "Een hele regio van verschillende landen moet kunnen profiteren van de WK-organisatie."

Infantino (45) is naar voren geschoven door de Europese voetbalbond UEFA, waar hij werkt als secretaris-generaal onder voorzitter Michel Platini. De Fransman wilde zelf voor het voorzitterschap van de FIFA gaan, maar een schorsing vanwege frauduleuze handelingen houdt dat tegen.

Infantino pleit voor WK in diverse landen
Infantino pleit voor WK in diverse landen (Foto: ANP)

Dost langer uitgeschakeld bij Wolfsburg

Bas Dost staat vermoedelijk niet zes, maar tien weken aan de kant. De Nederlandse spits van VfL Wolfsburg ging onlangs onder het mes om een gebroken middenvoetsbeentje met een schroef vast te zetten. Trainer Dieter Hecking van de Duitse club rekende in eerste instantie op een hersteltermijn van zes weken. Hij moet daar waarschijnlijk nog wel een maandje bij optellen.

"Bas mag zijn voet zes weken niet belasten. Ik moet er dus van uitgaan dat hij pas over een week of tien weer kan spelen", zei Hecking dinsdag in Duitse media. Dost raakte tijdens het trainingskamp in Portugal geblesseerd.

De spits maakte in de eerste seizoenshelft zeven doelpunten in de Bundesliga. Wolfsburg wil deze maand een nieuwe aanvaller aantrekken die Dost kan vervangen. De 12 miljoen euro die de club van Norwich City ontving voor verdediger Timm Klose, komt daarbij goed van pas.

Dost langer uitgeschakeld bij Wolfsburg
Dost langer uitgeschakeld bij Wolfsburg (Foto: ANP)

Tienermeisje wordt slet na tv-talentenjacht

In het Engelse Newcastle upon Tyne is deze week een bizar proces aan de gang. Een niet bij naam genoemde televisietalentenjacht wordt aangeklaagd wegens het uitbuiten van mensen met psychische problemen. Een meisje zegt door de jury van het programma zo te zijn vernederd, dat zij hierna met jan en alleman de koffer indook.

De inmiddels twintigjarige jongedame deed ruim drie jaar geleden mee aan de talentenjacht. Ze was vastbesloten het helemaal te gaan maken als zangeres. Ofschoon zij naar eigen zeggen zeker indruk had gemaakt met haar optreden, werd zij totaal afgebrand.

Het autistische meisje voelde zich enorm gekwetst en vernederd. Om haar zelfvertrouwen weer op te krikken, ging ze met iedere willekeurige vent het bed in. Soms deed zij dingen met tegenzin. Nog niet genoeg hebbende aan de kerels, knoopte ze zelfs een lesbische relatie aan met een Syrische grappenmaakster.

Het meisje, dat helemaal gek is op het showbizwereldje, maakt het nu eindelijk een stuk beter. Haar moeder doet voor haar het huishouden en kookt voor haar. De rechter hoopt nu dat ze weer vol zelfvertrouwen volwassen wordt.

Winterse taferelen in de nieuwe uitbreiding van Cities: Skylines

Het wil maar niet echt vlotten met de winter hier, maar de inwoners van je virtuele stad in Cities: Skylines kunnen zich op gaan maken voor een heuse sneeuwstorm. Paradox en Colossal Order hebben namelijk de tweede betaalde uitbreiding voor Cities: Skylines aangekondigd, genaamd Snowfall.

Na de dag- en nachtcyclus te hebben geïntroduceerd in After Dark, voegt Snowfall een hele rits nieuwe weersomstandigheden toe zoals regen, mist en sneeuw. De regen en mist zullen als gratis update geïntroduceerd worden terwijl de sneeuw als een apart klimaat wordt toegevoegd in de betaalde content. 

Wanneer de sneeuw gaat vallen in je stad, zullen je inwoners ook meer gaan stoken en zal de vraag naar elektriciteit toenemen. Daarnaast kan de hevige sneeuwval ook verkeersopstoppingen gaan veroorzaken, dus je zal een leger aan sneeuwschuivers moeten inzetten om er voor te zorgen dat het verkeer niet muurvast komt te staan. Ook voegt Snowfall trams toe als een nieuw transportsysteem, een veelgevraagde feature door fans. 

Verder zijn er ook nog een boel kleine aanpassingen. Zo zal het makkelijker zijn de lijnen in het openbaar vervoer aan te passen, zijn er nieuwe tweets via het (beruchte) chirpy-tweetsysteem en komen er nieuwe systemen gebaseerd op water om je inwoners warm te houden. Paradox zal in de loop van de komende weken nog meer features aankondigen.

Cities: Skylines Snowfall heeft nog geen releasedatum, maar je kunt alvast de trailer hieronder bekijken om warm te lopen voor de uitbreiding.

Meer weten over Cities: Skylines? Neem dan eens een kijkje op het forum

'Wall Street gaat flink hoger openen'

De beurzen in New York lijken dinsdag met flinke winst te gaan openen, in navolging van de fors hogere koersen in Europa. Net als op de Europese beurzen krijgt de handel op Wall Street steun van de hoop op nieuwe steunmaatregelen voor de Chinese economie, nadat bekend werd dat de Chinese economie in 2015 de traagste groei heeft laten zien in 25 jaar.

Maandag bleven de beurzen in New York dicht vanwege Martin Luther King Day. Vrijdag ging Wall Street nog hard omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde die dag 2,4 procent lager op 15.988,08 punten. De brede S&P 500 verloor 2,2 procent tot 1880,29 punten, waarmee het laagste niveau sinds afgelopen zomer werd bereikt. De technologiebeurs Nasdaq daalde 2,7 procent tot 4488,42 punten.

Beleggers kijken vooral naar de cijfers van enkele toonaangevende bedrijven die dinsdag naar buiten kwamen. Zo liet Bank of America weten dat de winst afgelopen kwartaal met bijna 10 procent is gestegen. Het aandeel gaat voorbeurs omhoog. Ook branchegenoot Morgan Stanley publiceerde resultaten. Het verlies van een jaar eerder werd omgebogen in een winst. Voorbeurs noteert het aandeel een stevige plus.

Johnson & Johnson

Delta Air Lines wist eveneens een verlies van een jaar eerder weg te poetsen, geholpen door de veel lagere olieprijs.

Medisch concern Johnson & Johnson (J&J) kondigde aan 3000 banen te schrappen bij zijn divisie voor medische apparatuur. De ingreep moet leiden tot besparingen van 800 miljoen tot 1 miljard dollar per jaar, waarvan 200 miljoen dollar dit jaar.

Juweliersketen Tiffany gaat flink omlaag voorbeurs na de bekendmaking van een gedaalde verkoop in de kerstperiode. De winstverwachting voor het gehele jaar werd neerwaarts bijgesteld.

Netflix

Nabeurs komen technologieconcern IBM en de aanbieder van internettelevisie Netflix met cijfers.

Er staan geen belangrijke macro-economische gegevens uit de Verenigde Staten op de rol voor dinsdag.

'Wall Street gaat flink hoger openen'
'Wall Street gaat flink hoger openen' (Foto: ANP)

Koning bezoekt Ter Apel met Dijkhoff

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) en de unitmanager van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben de koning rondgeleid over het complex.

In Ter Apel wordt de eerste opvang van asielzoekers geregeld. Bij de rondleiding kwamen alle fases van de aanmelding aan bod. De koning en Dijkhoff spraken ook met betrokkenen over hoe het er aan toegaat in het asielzoekerscentrum. Ook hadden ze een gesprek met bestuurders van onder meer gemeenten, provincies, het COA en VluchtelingenWerk over bestuurlijke samenwerking rond de opvang.

Het bezoek met Dijkhoff maakt deel uit van een reeks werkbezoeken van de koning met staatssecretarissen, waarbij de bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie laat zien.

Koning bezoekt Ter Apel met Dijkhoff
Koning bezoekt Ter Apel met Dijkhoff (Foto: ANP)

Ede schrapt infoavond azc om veiligheid

Een informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum in Ede gaat donderdag niet door uit veiligheidsoverwegingen. Dat heeft burgemeester Cees van der Knaap van Ede dinsdagmiddag laten weten.

Bij de politie zijn volgens hem signalen binnengekomen dat groepen Edenaren de avond wilden verstoren. Van der Knaap geeft later dinsdag een toelichting op zijn besluit, aldus zijn woordvoerder.

Ede wilde eerder een azc inrichten op het leegstaande vakantiepark De Lindehof in Otterlo. Dat plan leidde tot een storm van protest en bedreigingen van bestuurders. De gemeente wilde de inwoners nu laten kiezen uit zes mogelijke locaties.

Ede schrapt infoavond azc om veiligheid
Ede schrapt infoavond azc om veiligheid (Foto: ANP)

Meer dan 800 aangiften Keulen

Het aantal aangiften naar aanleiding van de incidenten tijdens de jaarwisseling in Keulen is boven de achthonderd uitgekomen. De openbaar aanklager in de stad deelde dinsdag mee dat de politie inmiddels al 809 aangiften heeft binnengekregen. De dag ervoor stond de teller nog op 766.

Van een seksueel delict deden 521 mensen aangifte. Daarnaast gaat het om aangiftes van diefstal en letsel, aldus de aanklager.

Tot nu toe zijn er 21 verdachten, afkomstig uit Noord-Afrika. Acht van hen zitten in voorlopige hechtenis. De mannen worden beschuldigd van diefstal, heling of verzet tegen de politie.

Het is bijna drie weken geleden dat in Keulen vrouwen massaal werden belaagd tijdens de viering van oud en nieuw. Volgens een Duitse slachtofferorganisatie zijn slachtoffers van seksdelicten door angst en schaamte terughoudend in het doen van aangifte.

Meer dan 800 aangiften Keulen
Meer dan 800 aangiften Keulen (Foto: ANP)

Amy Schumer woedend om seksistische grap

De Amerikaanse comédienne Amy Schumer was niet te spreken over een 'seksistische' grap aan haar adres. Dat schrijft het tijdschrift NME. Een fan had bij de uitreiking van de Critics' Choice Awards een foto met haar gemaakt en die vervolgens op Twitter gezet, vergezeld van een grap, die bij Schumer echter in het verkeerde keelgat schoot.

Schumer ging op de foto met de zeventienjarige filmcriticus Jackson Murphy en zijn vader. Die zette de foto op Twitter met de tekst: "De nacht doorgebracht met @amyschumer. Zeker niet de eerste man die dat ooit heeft geschreven." Het antwoord van Schumer bleef niet uit: "Ik snap het. Omdat ik een hoer ben? Leuk dat ik een foto met je heb genomen. Doe de groeten aan je pa."

Murphy haalde zijn tweet later weg en bood zijn excuses aan Schumer aan. "De tweet die ik eerder plaatste spijt me oprecht. Ik ben geen comedian en het was niet grappig." In een volgende tweet zei hij dat hij had verwacht dat Schumer de grap wel zou waarderen. De comédienne bleek niet lang boos. "Het is goed schat. Ik dacht op dat moment alleen dat jij en je vader aardig waren en het was vervelend om dit te lezen."

Amy Schumer woedend om seksistische grap
Amy Schumer woedend om seksistische grap (Foto: BuzzE)

Ruim 86.000 mensen tegen bouwen aan de kust

Ruim 86.000 mensen hebben een oproep van Natuurmomenten ondertekend tegen meer bebouwing aan de kust. De petitie werd dinsdagmiddag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Het gaat om een van de meest succesvolle onlinepetities van de afgelopen jaren. Elk uur komen er 2000 mensen bij, aldus directeur Marc van den Tweel van de natuurorganisatie.

In de Kamer tekent zich inmiddels een meerderheid af tegen de plannen van VVD-minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) om de bouwregels voor kustgebieden te versoepelen. De Kamer buigt zich donderdag over het voorstel.

Het kabinetsplan kwam vlak voor kerst naar buiten en riep meteen veel weerstand op van natuurorganisaties. Die zijn bang voor Belgische toestanden waarbij de kuststrook volstaat met vakantiewoningen en appartementen.

Ruim 86.000 mensen tegen bouwen aan de kust
Ruim 86.000 mensen tegen bouwen aan de kust (Foto: ANP)

VN wil meer hulpkonvooien Syrië

Zo'n 400.000 mensen in belegerde plekken in Syrië  verkeren in erbarmelijke omstandigheden en hebben dringend hulp nodig. Dat meldde de speciale gezant van de VN Hilal Elver dinsdag.

Ze riep op tot een directe humanitaire pauze in de gevechten, zonder voorwaarden, om hulpkonvooien naar de plaatsen mogelijk te maken. Maandag bereikte een derde konvooi met voedsel en brandstof enkele belegerde steden in Syrië. Een team van hulpverleners werd echter door gewapende groepen tegengehouden.

"Terwijl het brute conflict in Syrië voortduurt, is de situatie van degenen die al in constante angst voor de dood en bombardementen leven, verslechterd met een dreigende uithongering", aldus de gezand. Volgens de VN worden in heel Syrië 4 miljoen mensen door honger bedreigd, maar is de situatie op plekken waar een belegering gaande is nijpend.

VN wil meer hulpkonvooien Syrië
VN wil meer hulpkonvooien Syrië (Foto: ANP)

Vleugel ziekenhuis ontruimd na brand

Een vleugel van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in het westen van Amsterdam is dinsdagmiddag ontruimd nadat er brand was uitgebroken. Ongeveer tweehonderd mensen zijn naar een andere vleugel gebracht, meldde een woordvoerster van de brandweer.

De brand ontstond op het dak, vermoedelijk door werkzaamheden. De brand is inmiddels onder controle, maar er is nog wel sprake van rookontwikkeling.

Vleugel ziekenhuis ontruimd na brand
Vleugel ziekenhuis ontruimd na brand (Foto: ANP)

Nadal na monsterpartij klaar, Hewitt door op afsluiter carrière

Andy Murray heeft in de eerste ronde van de Australian Open met relatief gemak gewonnen van het Duitse toptalent Alexander Zverev. De Britse nummer twee van de wereld leverde tegen Zverev, de nummer 83 van de wereld, geen enkele keer zijn service in. Zelf had hij voor de eerste twee sets ruim een half uur nodig, terwijl de derde set in een klein uurtje gespeeld was: 6-1, 6-2, 6-3. 

Milos Raonic, de nummer dertien van de plaatsingslijst, had met 6-1, 6-4, 6-4 niet al te veel moeite met de Fransman Lucas Pouille. Met 234 kilometer per uur sloeg hij de op één na hardste service van het toernooi. De snelste kwam in dezelfde sessie, maar dan in de Hisense Arena. Het Australische servicekanon Samuel Groth liet op weg naar zijn zege tegen de Fransman Adrien Mannarino een opslag van 235 kilometer per uur noteren.

De nummer elf van de wereld, John Isner, rekende in krap twee uur af met de Pool Jerzy Janowicz, tegenwoordig teruggezakt tot net buiten de top-50. Met 6-3, 7-6 (7), 6-3 zegevierde de Amerikaan. Het vierde servicekanon, de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, moest in zijn partij tegen Rajeev Ram opgeven. De Amerikaan stond op dat moment al 2-1 voor in sets en leidde met 3-0 in de vierde set. Jeremy Chardy (31) had een ware monsterpartij nodig om de Let Ernests Gulbis (79) uit het toernooi te gooien. De Fransman won de eerste set, waarna Gulbis er twee op rij pakte. Chardy dwong toch een vijfde set af en die zou bijna twee uur duren. Na zeven matchpoints was het dan eindelijk raak: 13-11 in de laatste set.

Update 10.05 uur
Fernando Verdasco heeft voor een daverende stunt gezorgd door Rafael Nadal uit het toernooi te slaan. Daar had hij wel een ware monsterpartij voor nodig, want pas na vier uur en drie kwartier kon Verdasco zegevieren. De eerste set duurde al ruim een uur, waarna Verdasco de tiebreak naar zich toe kon slepen. Nadal leek er vervolgens bovenop te komen, want de nummer vijf van de wereld won de tweede en derde set relatief eenvoudig. Na een nieuwe tiebreak haalde Verdasco er toch nog een vijfde set uit, maar hij moest gelijk al zijn service inleveren in de vijfde set. Op 2-1 brak hij Nadal terug en vanaf dat moment was het klaar met Rafa.

Op het eerste matchpoint was het raak voor Verdasco en klaar voor Nadal, die sinds zijn debuut in 2003 in Australië altijd minstens tot de derde ronde reikte. Sinds 2005 haalde hij zelfs altijd de kwartfinale in Melbourne. Het is voor de Spanjaard in 44 Grand Slams pas de tweede keer dat hij in de eerste ronde uit het toernooi vliegt: dat gebeurde eerder alleen in Wimbledon in 2013. Tegen Verdasco stond een eindstand van 7-6 (6), 4-6, 3-6, 7-6 (4), 6-2 op het bord.

Een ware thriller was er ook te zien op baan 14, waar de Spanjaard Tommy Robredo het opnam tegen de Tunesiër Malek Jaziri. Robredo had na een uur de eerste set binnen, waarna de mondiale nummer 104 er twee pakte. Robredo, zelf de nummer 45 van de wereld, sleepte er met een zege in de tiebreak in set vier een beslissende set uit. Daarin wist hij na 1:20 uur met 8-6 te zegevieren.

Update 14.18 uur
De carrière van Lleyton Hewitt duurt nog even voort. De Australiër speelt zijn allerlaatste toernooi op de Australian Open en won daar in de eerste ronde van zijn landgenoot James Duckworth: 7-6 (5), 6-2, 6-4.

Hewitt besluit zijn succesvolle loopbaan voor eigen publiek, ongeacht hoe ver hij komt in Melbourne. Het stadion zat dan ook tjokvol toen de twee Australiërs tegen elkaar aantraden. Ze maakten er een vermakelijke partij van, waarin Hewitt nog maar eens liet zien waarom hij zoveel bereikt heeft. De voormalig nummer één van de wereld scoorde soms schitterende punten, maar moest tegelijk ook flink aanpoten om Duckworth op de knieën te dwingen.

In de derde set kwam Hewitt zelfs terug van een break achterstand, waarna hij in bijna 2,5 uur won. "Het geeft zo'n adrenalinestoot om hier te spelen", aldus de 34-jarige tennisser. In de tweede ronde wacht de sterke Spanjaard David Ferrer. "Dat wordt wel even iets anders, hij is ontzettend goed. Het wordt een mooie strijd."

'Temperatuurwisseling ongunstig voor natuur'

De snelle temperatuurwisselingen in de aflopen maanden doen de natuur geen goed. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van de universiteit van Wageningen. "We hebben een extreem warme november gehad. De temperaturen zijn nu behoorlijk onder nul en stijgen volgende week naar verwachting weer naar de 10 graden. Dit is de minst gunstige ontwikkeling voor de natuur."

Door de warme dagen in november zijn bij veel planten knoppen uitgekomen, narcissen staan al volop in bloei en dieren zijn uit hun winterslaap ontwaakt. "Maar nu moet iedereen bij wijze van spreken weer terug in zijn hok. Op zich hebben dieren en planten reserves. Knoppen van planten zullen nu kapot vriezen. Ze kunnen straks wel weer uitlopen, maar deze snelle wisselingen maakt ze wel extra kwetsbaar."

'Temperatuurwisseling ongunstig voor natuur'
'Temperatuurwisseling ongunstig voor natuur' (Foto: ANP)

Zorgen om personeelsbijeenkomst Xenos

Vakbond CNV maakt zich zorgen over de situatie bij winkelketen Xenos. De verkoper van huishoudelijke artikelen komt woensdagavond met een mededeling aan het personeel, bevestigde een woordvoerster van het bedrijf dinsdag na een bericht van Elsevier.

"Als zo'n bericht naar buiten komt betekent dat meestal niet veel goeds", laat CNV-bestuurder Martijn den Heijer weten. De Nederlandse detailhandel staat de laatste tijd zwaar onder druk. Xenos' zusterketen Blokker moest vorig jaar ook al ingrijpen. Het bedrijf schrapte toen ongeveer vierhonderd banen.

Mogelijk komt er nu ook een reorganisatie bij Xenos, dat eveneens onderdeel is van Blokker Holding. Het enige wat de woordvoerster over de mededeling wil zeggen is dat het geen faillissement betreft. Ze benadrukte daarbij dat het bedrijf eerst het eigen personeel wil informeren.

Xenos telt ongeveer 250 winkels, waarvan een kleine tweehonderd in Nederland en de rest in Duitsland. Bij de keten werken ongeveer 3500 mensen.

Zorgen om personeelsbijeenkomst Xenos
Zorgen om personeelsbijeenkomst Xenos (Foto: ANP)

Ook in Randstad glad door sneeuw of ijzel

Het wordt dinsdagmiddag glad op de straten en snelwegen in de Randstad. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. Winterse buien trekken na het middaguur van het noordwesten naar het zuiden, waardoor in eerste instantie de Randstad ermee te maken krijgt. "We weten nog niet of de neerslag in de vorm van sneeuw of lichte regen valt, maar hou in elk geval rekening met gladheid", aldus een woordvoerster.

Vooral ijzel - onderkoelde regen die zich als als ijslaagje afzet - is verraderlijk. In Zuid-Holland rijden strooiwagens van Rijkswaterstaat rond. Volgens de woordvoerster moet het verkeer ook tijdens de avondspits rekening houden met gladheid en vertraging.

Ook in Randstad glad door sneeuw of ijzel
Ook in Randstad glad door sneeuw of ijzel (Foto: ANP)

LUMC voert weer alle transplantaties uit

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert weer alle transplantaties uit. De moeilijkste ingrepen waren half december verplaatst vanwege een ruzie tussen de chirurgen. De taken zijn herschikt en er zijn "stappen gezet" op weg naar een oplossing voor het conflict. Daarom kan de beperking worden opgeheven, meldde het ziekenhuis dinsdag.

Het LUMC had half december besloten voorlopig geen lever-, nier- en alvleeskliertransplantaties uit te voeren. Die ingewikkelde ingrepen verhuisden naar het Erasmus MC in Rotterdam. Dat werd vorige week naar buiten gebracht. In de afgelopen maand is één patiënt in Rotterdam geopereerd.

Het LUMC wil niet zeggen waar de ruzie over gaat. Drie van de zeven chirurgen bleven tijdelijk thuis. Het is niet bekend of zij nu weer aan de slag gaan.

LUMC voert weer alle transplantaties uit
LUMC voert weer alle transplantaties uit (Foto: ANP)

'Christine le Duc kleedt eigen personeel uit'

Vakbond CNV is bang dat de reorganisatie bij erotiekketen Christine le Duc achter gesloten deuren afgehandeld wordt. Het lijkt er sterk op dat Christine le Duc de eigen medewerkers uitkleedt, zei CNV-bestuurder Kitty Huntjens dinsdag. "Ik twijfel namelijk of de onderneming aan de zichzelf opgelegde limiet van 'geen gedwongen ontslagen' zal voldoen."

De winkelketen in spannende lingerie en speeltjes kondigde maandag de sluiting aan van dertien van de 26 winkels. Daardoor gaan veertig van de tachtig arbeidsplaatsen verloren.

Huntjens is bang dat er met de werkgever geen sociaal plan valt af te sluiten. Volgens haar heeft Christine le Duc de vakbonden in het verleden altijd buiten de deur willen houden. "Zaakjes werden altijd binnenshuis geregeld. Ik veronderstel dat ook nu de deur niet open zwaait voor ons, voor overleg."

'Christine le Duc kleedt eigen personeel uit'
'Christine le Duc kleedt eigen personeel uit' (Foto: ANP)

Van Uytvanck krijgt double bagel om de oren op Australian Open

Venus Williams is al in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Amerikaanse tennisster, tiende van de wereld, was niet opgewassen tegen de Britse Johanna Konta. De zus van Serena Williams - die al in de tweede ronde staat - kwam nauwelijks in haar spel en voor ze het wist was haar toernooi weer voorbij. Na een kleine anderhalf uur was de wedstrijd gespeeld: 6-4, 6-2.

Garbiñe Muguruza kende aanzienlijk minder problemen in de eerste ronde. De Spaanse nummer drie van de wereld rekende met 6-0, 6-4 relatief simpel af met Anett Kontaveit uit Estland. De nummer negen van de plaatsingslijst, Karolina Pliskova, sloeg de 17-jarige wildcardspeelster Kimberley Birrell uit het toernooi: 6-4, 6-4. Met precies die score won Sabine Lisicki (30) van Petra Cetkovska, waarbij ze de scheidsrechter nog een zeldzaam compliment meegaf: "Goed gedaan, van jullie allemaal. Dat mag ook wel eens gezegd worden!"

De Belgische Kirsten Flipkens wist in drie sets af te rekenen met Mirjana Lucic-Baroni uit Kroatië: 5-7, 6-2, 7-5. Timea Baczinsky, de nummer elf van de plaatsingslijst, schakelde Katerina Siniakova in twee sets uit: 6-3, 7-5.

Update 10.52 uur
Ook voor Simona Halep zit het toernooi er nu al op. De Roemeense is de nummer twee van de wereld, maar was niet opgewassen tegen de Chinese Shuai Zhang. Die staat inmiddels op plek 133 van de wereld, maar brak gelijk al de eerste twee servicegames van Halep. Die wist nog wel een setpoint weg te werken en terug te komen tot 5-4, maar Zhang brak Halep nog eens en pakte de eerste set. In de tweede set kwam Halep op een 3-1 voorsprong, maar in typische WTA-stijl gaf ze de set vervolgens compleet uit handen, werd ze twee keer gebroken en besliste Zhang de partij: 6-4, 6-3.  

Update 13.48 uur
De Belgische Alison van Uytvanck is op vrij pijnlijke wijze uitgeschakeld. In de eerste ronde ging de nummer 43 van de wereld snoeihard onderuit tegen Viktoria Azarenka, de voormalige aanvoerster van de wereldranglijst. De Wit-Russische staat tegenwoordig op plek zestien, maar is in Melbourne stevig op dreef. Van Uytvanck kon op haar service nog geen handvol punten maken en wist op haar eigen service slechts zo nu en dan kans te maken om de game te pakken. Na 54 minuten was het gespeeld: 6-0, 6-0 en dus een double bagel voor Azarenka. 

Burgemeester Londen kondigt nieuw game-evenement aan via Minecraft

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, heeft via een in-game Minecraft-persconferentie (ja, echt waar) een nieuw game-evenement aangekondigd genaamd Games London. Met de promotie van games en ontwikkeling moet het evenement Londen als 'gamestad' op de kaart zetten.

Games London is een creatie van Film London in samenwerking met UKIE (United Kingdom Interactive Entertainment). Het gamefestival zal jaarlijks in april plaatsvinden in de hoofdstad en fungeert als 'parapluevenement' voor andere, reeds bestaande shows. Zo zullen de BAFTA Game Awards en EGX Rezzed voortaan onderdeel zijn van de nieuwe game-festiviteit.

Een digitale Boris Johnson kondigde met zijn Minecraft-alter ego aan dat er 1,2 miljoen pond wordt geïnvesteerd in het nieuwe evenement. "Londen is al een sterspeler als het gaat om games en interactief vermaak, maar de internationale concurrentie is fel. Het is zaak dat we kunnen wedijveren met onze globale gamerivalen. Met Games London geven we een enorme boost aan een steeds belangrijker wordende sector in onze economie. een sector die de (reputatie van de) hoofdstad op de kaart zet op gebied van creativiteit en innovatie.", aldus een blokkerige Johnson.

Minecraft-equivalent van Londens burgemeester Boris Johnson
Minecraft-equivalent van Londens burgemeester Boris Johnson

Hawking: 'Mens in 100 jaar uitgeroeid'

Wij maken het met een beetje pech niet meer mee, maar de kans is groot dat de mens binnen honderd jaar is uitgeroeid. Hiervoor waarschuwt niemand minder dan Stephen Hawking.

De wetenschapper is niet de minste. Deze 74-jarige Brit, die wegens ALS zit gekluisterd aan zijn rolstoel, geldt als een van de meest vooraanstaande wetenschappers ter wereld.

Hawking waarschuwt nu dat deze eeuw de gevaarlijkste is sinds mensenheugenis. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn er meerdere doomsdayscenario's denkbaar. "De vooruitgang is niet te stoppen of terug te draaien", aldus Hawking. "We moeten de gevaren onder ogen zien en in bedwang zien te houden."

De wetenschapper verwacht niet dat we binnen een eeuw op een andere planeet zullen leven, dus maant hij ons uiterst voorzichtig te zijn. En mochten we het redden tot de 22ste of zelfs 23ste eeuw, dan staat ons alsnog een grote ramp te wachten. Dan zullen we zeker binnen tienduizend jaar het loodje leggen.

Overigens denkt Hawking zelf dat het scenario uit de Terminator-franchise mogelijk is. Een massale aanval met kernraketten zal ons uitroeien. Ook een allesvernietigende uitbraak van een door de mens zelf ontwikkeld virus kan ons nog weleens de kop gaan kosten.

Noorse curlingheren stelen de show in hun onderbroek

Het curlingcircuit is geland in Las Vegas voor het WFG Continental Championship en dat zullen we weten. Want in Vegas moet er natuurlijk wel wat extra's gebeuren en dat kun je wel overlaten aan de curlingheren uit Noorwegen. Ze zijn al beroemd geworden met hun bijzondere gekke broeken en ook deze keer staat hun (onder)broek centraal.

Bij de presentatie van de teams deed het Noorse team hun befaamde 'No Hands Pants Dance' en daarmee kregen ze het publiek op de banken. We kijken er nu naar uit dat de vrouwenteams dit ook gaan doen!

No Hands Pants Dance (Bron: YouTube/RXJ.TV)

'Aunt Viv' opent aanval op Jada Smith wegens Oscar-boycot

"Heeft je man zelf geen mond om zich uit te spreken?", zo luidt het relaas van Janet Hubert, beter bekend als Vivian 'Aunt Viv' Banks uit The Fresh Prince of Bell Air. Het offensief is gericht aan Jada Pinkett Smith, die besloot om de Oscar-uitreikingen te boycotten wegens het gebrek aan diversiteit onder de genomineerden.

"Ten eerste, 'Miss Thing', heeft je man zelf geen mond om zich uit te spreken? En ten tweede, er is een heleboel shit gaande in de wereld momenteel wat je niet in de gaten lijkt te hebben. Links en rechts sterven mensen aan honger of worden kapotgeschoten op straat, en jij maakt je druk over acteurs en Oscars? Zo belangrijk is het allemaal niet", aldus een belerende Hubert, die de drang voelde zich uit te spreken over de kwestie.

Jada Pinkett Smith behoort tot een groeiende goep mensen die klagen over de uiterst witte Oscar-nominaties van dit jaar en vorig jaar. Regisseur Spike Lee en acteur Don Cheadle zijn twee andere namen die zich over de kwestie uitspraken, alsook de jonge actrice Chloë Grace Moretz, die aangaf dat Hollywood te blank en te mannelijk is.

Het lijkt er op dat het in het geval van Janet Hubert en Will Smith vooral gaat om een persoonlijk dispuut. Al sinds de beëindiging van The Fresh Prince of Bell Air hebben de twee ruzie. Volgens Hubert zou Will Smith haar keihard hebben laten vallen toen haar rol als Aunt Vivian werd overgenomen door actrice Daphne Reid.

Aunt Viv opent aanval op Jada Smith wegens Oscar-boycot
Aunt Viv opent aanval op Jada Smith wegens Oscar-boycot

Ewan wint 'Down Under', Wippert sprint naar plek drie

De Australische wielrenner Caleb Ewan heeft de openingskoers van dit seizoen in de UCI WorldTour gewonnen. De 21-jarige sprinter van Orica-GreenEdge schreef dinsdag de eerste etappe van de Tour Down Under op zijn naam. Ewan was na een rit van bijna 131 kilometer, van Prospect naar Lyndoch, de beste in de massasprint. Wouter Wippert eindigde achter de Australische winnaar en diens landgenoot Mark Renshaw knap als derde.

Ewan won zondag ook al op het opwarmertje voor de Tour Down Under, de People's Choice Classic, een criterium door Adelaide. Wippert moest toen genoegen nemen met de negende plaats. De 25-jarige Nederlander verhuisde afgelopen winter van het procontinentale Drapac naar de Amerikaanse WorldTour-ploeg Cannondale. In de Tour Down Under liet Wippert meteen zien dat hij kan meedoen om de podiumplaatsen.

Ewan wint 'Down Under', Wippert derde
Ewan wint 'Down Under', Wippert derde (Foto: ANP)

IMF tempert verwachtingen voor wereldeconomie

De wereldeconomie groeit dit en volgend jaar iets minder sterk dan eerder gedacht. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in nieuwe prognoses die dinsdag werden gepubliceerd. Vooral in opkomende economieën is de groei zwakker dan gedacht.

Het IMF voorspelt nu een wereldwijde groei van 3,4 procent dit jaar, gevolgd door een plus van 3,6 procent in 2017. Daarmee is de groei wat sterker dan de plus van 3,1 procent van vorig jaar. De prognose ligt voor beide jaren echter 0,2 procentpunt lager dan het fonds in oktober verwachtte.

In de eurozone komt de economische groei volgens de nieuwe voorspelling in 2016 en 2017 uit op 1,7 procent. Dat is een fractie beter dan vorig jaar en nagenoeg gelijk aan de vorige prognose. Voor de Verenigde Staten werden de verwachtingen licht getemperd, tot plussen van 2,1 procent dit en volgend jaar.

Rusland

De groei van de Chinese economie gaat in de ogen van het IMF dit jaar omlaag naar 6,3 procent, om in 2017 verder af te zwakken naar 6 procent. Met bijna 7 procent kwam de groei vorig jaar al uit op het laagste peil in jaren.

Voor de gehele groep opkomende landen wordt de komende jaren slechts een lichte opleving van de groei voorspeld, mede door de economische crisis in Rusland en Brazilië. Vooral voor de grootste economie van Zuid-Amerika werden de verwachtingen drastisch verlaagd. Daar wordt dit jaar een krimp van bijna 4 procent verwacht. Eerder werd een min van 1 procent ingetekend voor 2016.

Tegenvallers

Het IMF waarschuwt dat de risico's voor nieuwe tegenvallers groot blijven. De verkeerde aanpak van bestaande problemen kan de wereldwijde groei uiteindelijk zelfs laten ontsporen. Het fonds wijst daarbij op de transformatie van de Chinese economie, de lage grondstoffenprijzen en de afbouw van het stimuleringsbeleid in de VS.

Nieuwe prognoses voor de Nederlandse economie gaf het IMF niet.

IMF tempert verwachtingen voor wereldeconomie
IMF tempert verwachtingen voor wereldeconomie (Foto: ANP)

Libische regeringen vormen een regeringsploeg

Twee rivaliserende regeringen in Libië hebben dinsdag in het buurland Tunesië samen één regeringsploeg gevormd. Het is de bedoeling dat ze nu samen optrekken, vooral tegen de oprukkende jihadisten in Libië die zich tot onderdeel van Islamitische Staat (IS) hebben uitgeroepen.

Onder aanvoering van de Verenigde Naties werd op 17 december in Tunis een vredesakkoord bereikt dat nu als basis dient voor de nieuwe regering. Dat akkoord werd gesloten door topfiguren van de internationaal erkende regering die naar het noordoosten van Libië is uitgeweken en de Regering van Nationale Redding in de hoofdstad Tripoli.

Het is nog niet duidelijk hoe de talrijke milities, bendes en stammen in het uitgestrekte Noord-Afrikaanse land op de nieuwe regering reageren. Het kabinet is door een Presidentiële Raad in Tunis gevormd, heet Regering van Nationaal Akkoord en telt 32 ministers.

Libië verkeert in een chaos sinds de val dictator Muammar Kaddafi in 2011.

Libische regeringen vormen een regeringsploeg
Libische regeringen vormen een regeringsploeg (Foto: ANP)

NPO Gemist Award voor Ali B en Streetlab

Ali B en Streetlab hebben een NPO Gemist Award gekregen. Dat schrijft de NPO in een persbericht. De publieksprijs is bedoeld voor de bijzonderste of spraakmakendste televisieprogramma's of audiofragmenten van het afgelopen jaar.

De bedoeling van de awards is het aanbod van audio en video op de website van de NPO onder de aandacht brengen. Het publiek stelde samen met de NPO een longlist op, waarna twee weken lang kon worden gestemd. Uiteindelijk ging Streetlab met de prijs naar huis in de categorie cultuur en amusement. In de categorie muziek kreeg Ali B een prijs voor zijn optreden met Ruben Annink in De Wereld Draait Door. Andere winnaars waren Serious Request van 3FM, Onze man in Teheran van de VPRO en de NOS met een item over de wereldtitel van Dafne Schippers.

NPO Gemist Award voor Ali B en Streetlab
NPO Gemist Award voor Ali B en Streetlab (Foto: BuzzE)

Minder verkochte woningen in december

De Nederlandse woningverkopen lieten in december een daling zien vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Ten opzichte van november was er wel sprake van een behoorlijke plus.

Het Kadaster registreerde in december 21.566 verkochte huizen. Dit is 14,6 procent minder dan in december 2014, maar 48,3 procent meer dan in november.

De woningmarkt laat al een tijd krachtig herstel zien. De daling op jaarbasis in december komt doordat het in december 2014 extreem goed ging. Veel huizenkopers anticipeerden toen op de strengere financieringsregels die in januari vorig jaar van kracht werden.

Minder verkochte woningen in december
Minder verkochte woningen in december (Foto: ANP)

Neergestoken man Damrak overleden

Een man die maandagavond zwaargewond werd aangetroffen op het Damrak nabij het Centraal Station in Amsterdam, is overleden. Het gaat om een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, meldde de politie.

Even na 22.30 uur zakte de man in elkaar. Hij bleek een steekwond in zijn borst te hebben. Hij werd gereanimeerd en is naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen bezweken.

Omstanders hebben een man zien wegrennen toen het slachtoffer in elkaar zakte.

Neergestoken man Damrak overleden
Neergestoken man Damrak overleden (Foto: ANP)

Storing bij Twitter

Twitter kampt dinsdagochtend met een storing. Gebruikers kunnen geen tweets lezen en plaatsen. De oorzaak is nog niet bekend. Het is ook niet duidelijk hoe lang het duurt. Op zijn status-pagina heeft Twitter het over een 'service disruption'.

Volgens de site allestoringen.nl begonnen de problemen om 9.27 uur. Vooral in Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Nederland zouden mensen last hebben van de storing.

Storing bij Twitter
Storing bij Twitter (Foto: ANP)

Celblok H wint het van Zeesterren

De start van het derde seizoen van Celblok H, de misdaadserie van SBS6, heeft het maandagavond gewonnen van het RTL-programma Zeesterren. Celblok H wist 836.000 kijkers te boeien, Zeesterren moest het doen met een stuk minder: 639.000. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Celblok H staat op het zelfde tijdstip geprogrammeerd als Zeesterren. Dat heeft gevolgen voor de kijkcijfers van Zeesterren. Vorige week stemde bijna een miljoen mensen af op Zeesterren om te zien hoe BN'ers onder leiding van Gerard Joling en Jamai in en op het water tegen elkaar strijden, maar deze week is het aantal kijkers fors gedaald. Celblok H draait om kapster Suzanne Kramer die terechtkomt in een vrouwengevangenis wegens poging tot moord op haar man. In de gevangenis blijkt het al snel een kwestie van overleven en een strijd om de macht.

Na het achtuurjournaal was Spoorloos het best bekeken programma met ruim 1,8 miljoen kijkers. De top 3 wordt gecompleteerd met Goede Tijden Slechte Tijden dat bijna 1,7 miljoen mensen wist te boeien.

Celblok H wint het van Zeesterren
Celblok H wint het van Zeesterren (Foto: BuzzE)

Golden State Warriors vernedert Cavaliers

De Amerikaanse basketbalvedette LeBron James heeft met Cleveland Cavaliers voor eigen publiek een pak slaag gekregen. De Cavaliers moesten in de eigen Quicken Loans Arena met grote cijfers buigen voor Golden State Warriors, in een herhaling van de NBA-finale van afgelopen seizoen. Onder aanvoering van de uitblinkende Stephen Curry zegevierden de Warriors met 132-98.

Curry tekende voor zeven driepunters en was in totaal goed voor 35 punten. "Ze konden doen wat ze wilden", mopperde de aangeslagen James, de vedette van de Cavaliers die niet verder kwam dan 16 punten.

Vorig seizoen was Golden State Warriors in de NBA-finale met 4-2 te sterk voor de Cavaliers. De beslissing viel toen in Cleveland. "De laatste keer dat ik hier was, hadden we een beker en champagne", zei Curry, die er grijzend aan toevoegde dat in de gastenkleedkamer de champagne nog steeds te ruiken was.

Alle uitslagen:
New York - Philadelphia 119 - 113 (na verlenging)
Charlotte - Utah 124 - 119 (na verlenging)
Washington - Portland 98 - 108
Memphis - New Orleans 101 - 99
Detroit - Chicago 101 - 111
Atlanta - Orlando 98 - 81
Toronto - Brooklyn 112 - 100
Cleveland - Golden State 98 - 132
Dallas - Boston 118 - 113 (na verlenging)
LA Clippers - Houston 140 - 132 (na verlenging)

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

De eerste marathon van dit jaar op natuurijs wordt dinsdagavond gehouden in Haaksbergen. De ijsclub in het Overijsselse dorpje kreeg dinsdagochtend van schaatsbond KNSB de voorkeur boven Noordlaren. Beide ijsbanen hadden de vereiste dikte van minimaal 3 centimeter, maar de betere weersvoorspellingen voor Haaksbergen gaven de doorslag.

IJsvereniging Haaksbergen had de primeur voor het laatst in de winter van 2009-2010. Daarna was ijsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren de concurrentie driemaal op rij (2010-2013) te snel af. Sindsdien werd geen marathon op natuurijs meer gereden.

Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen
Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen (Foto: ANP)

Derde konvooi naar belegerde Syrische steden

Een derde konvooi met voedsel heeft maandag belegerde steden in Syrië kunnen bereiken. Een team van hulpverleners werd echter door gewapende groepen tegengehouden. Dat maakte de Verenigde Naties dinsdag in een verklaring bekend.

De VN en het Syrische Rode Kruis stuurden konvooien naar Madaya en Zabadani, dicht bij de Libanese grens waar regeringstroepen actief zijn, en naar de plaatsen Foua en Kafraya, die in het noordoosten van het land door rebellen worden omsingeld. In Madaya, Foua en Kafraya werd brandstof geleverd. Zabadani ontving voedsel en medische hulpgoederen. Een groep hulpverleners die Foua en Kafraya wilden bezoeken, werd echter tegengehouden. Volgens gewapende groepen was er meer tijd nodig om hun veiligheid in het gebied te kunnen waarborgen.

In de belegerde steden heerst hongersnood en leven de mensen onder erbarmelijke omstandigheden.

Derde konvooi naar belegerde Syrische steden
Derde konvooi naar belegerde Syrische steden (Foto: ANP)

'Besteedbaar inkomen hoger dan loonstrookje'

Veel huishoudens houden voor het eerst sinds jaren meer over dan het loonstrookje doet vermoeden. Dat stelde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag op basis van een actuele koopkrachtberekening.

De eerste loonstrookjes van dit jaar geven niet hetzelfde beeld als de koopkrachtplaatjes. "De meeste huishoudens gaan er namelijk veel meer op vooruit dan het strookje laat zien. Zo hebben de stijging van de kinderbijslag, het verhoogde kindgebonden budget en de verhoogde inkomensafhankelijke combinatiekorting een hoger besteedbaar inkomen als gevolg, wat niet te zien is op het loonstrookje", aldus een woordvoerster.

De koopkracht voor gepensioneerden met wat meer aanvullend pensioen ziet er minder positief uit. Zij gaan er tot 35 euro per maand op achteruit. Mensen in de bijstand moeten het doen met een kleine koopkrachtstijging: zij hebben per maand volgens het Nibud maximaal 17 euro meer te besteden, onder meer door de stijging van de zorgtoeslag. "Ondanks deze lichte koopkrachtstijging hebben deze huishoudens het nog steeds ontzettend krap en zullen ze ieder dubbeltje om moeten draaien om rond te komen", zo merkte het Nibud op.

Een groep die er fors op vooruit gaat zijn de werkende ouders. Het Nibud ziet bij deze huishoudens een koopkrachtstijging tussen de 60 en 181 euro per maand. De alleenverdienende ouders met een inkomen rond de 50.000 euro bruto per jaar gaan er niet op vooruit.

Het instituut adviseert de huishoudens die er dit jaar op vooruit gaan dit extra geld per maand strategisch in te zetten. Het zou bij een gebrek aan spaargeld direct iedere maand gespaard kunnen worden, maar het kan ook ingezet worden om schulden af te lossen.

'Besteedbaar inkomen hoger dan loonstrookje'
'Besteedbaar inkomen hoger dan loonstrookje' (Foto: ANP)

Moeder slachtoffer Parijs daagt België

De moeder van een van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs wil een klacht indienen tegen de Belgische staat wegens nalatigheid. Een aantal van de terroristen die de aanslagen op 13 november pleegden, woonde in de Molenbeek bij Brussel.

Volgens Nadine Ribert-Reinhart, moeder van een van de 89 slachtoffers die vielen in het theater Bataclan, had België meer moeten doen om jihadisten te vervolgen. "Ik ga samen met onze advocaat vragen om België aan te klagen. Dit heet nalatigheid en achter die nalatigheid zitten families die iemand verloren zijn", aldus de vrouw dinsdag in Belgische media.

Moeder slachtoffer Parijs daagt België
Moeder slachtoffer Parijs daagt België (Foto: ANP)

Fors meer toeristen naar Nederland

In 2015 bezochten bijna 15 miljoen internationale toeristen Nederland, 7 procent meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een raming van het bureau NBTC Holland Marketing, waarmee het dinsdag naar buiten kwam.

Duitsland was hofleverancier met ruim 4,2 miljoen bezoekers, een stijging van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. België komt op een tweede stek met bijna 2 miljoen toeristen. Groot-Brittannië zakte een plaatsje en komt met ruim 1,9 miljoen op plaats drie.

Het aantal Chinezen dat ons land aandeed, groeide het spectaculairst. In 2015 kwamen 300.000 Chinezen naar ons land, 21 procent meer dan het jaar ervoor.

Fors meer toeristen naar Nederland
Fors meer toeristen naar Nederland (Foto: ANP)

'Voormalige RAF-leden pleegden overval'

Een roofoverval op een geldtransport bij het Duitse Bremen blijkt het werk van drie leden van de voormalige linksextremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF). Dat meldde de NDR dinsdag. De drie zijn al zo'n twee decennia op de vlucht.

Het gaat om een overval die in juni vorig jaar plaatsvond. In een voertuig dat daarbij werd gebruikt, vond de politie daarna vingerafdrukken van drie voormalige leden van de RAF, Daniela Klette, Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. De RAF werd in 1998 opgeheven.

'Voormalige RAF-leden pleegden overval'
'Voormalige RAF-leden pleegden overval' (Foto: ANP)

Meer startende ondernemers uit Syrië en Irak

Het aantal nieuwe ondernemers met een niet-Nederlandse achtergrond neemt toe. Ruim een vijfde van de startende zzp'€™ers en mkb'ers in Nederland was vorig jaar niet in dit land geboren, een fractie meer dan een jaar eerder. Opvallend is dat het aantal Syrische en Iraakse starters relatief sterk is gestegen.

Een en ander blijkt uit een dinsdag gepubliceerd jaaroverzicht van de Kamer van Koophandel. Van de bijna 23.000 vorig jaar gestarte zzp'ers die in het buitenland geboren zijn, bestaat de top drie uit Polen, Turken en Surinamers. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) telde dik 4200 starters van elders, voornamelijk Turken, Chinezen en Marokkanen.

Het aantal Syrische ondernemers groeide in 2015 met 23 procent naar 947. Het aantal uit Irak met een vijfde tot 3356. Irakezen en Syriërs ondernemen in Nederland vooral in de sectoren detailhandel, horeca, logistiek en zakelijke dienstverlening. Verder valt op dat er relatief veel vertalers en tolken beginnen en dat Irakese en Syrische vrouwen vaak een tandartsenpraktijk starten.

De toename hangt mogelijk samen met de toestroom van vluchtelingen naar Nederland. Ook het aantal in Polen, Rusland en Brazilië geboren ondernemers liet vorig jaar een behoorlijke plus zien. Alles bij elkaar telt Nederland tegenwoordig ruim 121.000 zzp'ers met een ander geboorteland, en bijna 47.000 buitenlandse mkb-ondernemers. Dat komt neer op ongeveer 14 procent van het totaal. Turken vormen daarbij nog altijd de grootste groep.

Meer startende ondernemers uit Syrië en Irak
Meer startende ondernemers uit Syrië en Irak (Foto: ANP)

Bertens onderuit in eerste ronde Australian Open

Het is tennisster Kiki Bertens niet gelukt om de tweede ronde van de Australian Open te bereiken. Ze verloor enigszins verrassend in twee sets van Laura Siegemund: 4-6, 5-7. Vooraf was Bertens in elk geval bij de wedkantoren nog de favoriet, maar net als Robin Haase een dag eerder kon ze die status niet waarmaken.

Bertens had geregeld moeite met haar service. Daardoor sloeg ze onder meer veel dubbele fouten. Na twee uur spelen bleek Siegemund sterker en staat daardoor voor het eerst in de twee ronde van een grandslamtoernooi.

Bertens was de enige Nederlandse speelster die zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi in Melbourne had geplaatst. Ze was echter niet opgewassen tegen de 27-jarige Duitse die plaats 97 bezet op de wereldranglijst. Bertens, die twee plaatsen hoger staat, moest de Nederlandse eer in het enkelspel hooghouden nadat Thiemo de Bakker en Robin Haase maandag al in de eerste ronde onderuit gingen.

Vorig jaar bereikte Bertens de tweede ronde in Melbourne waarin ze niet was opgewassen tegen de Canadese wereldtopper Eugenie Bouchard. De Wateringse komt nog wel in actie in het dubbelspel. Bertens, samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson als veertiende geplaatst, komt uit tegen het Russisch/Italiaanse koppel Svetlana Koeznetsova en Roberta Vinci.

Bertens verliest eerste ronde Australian Open
Bertens verliest eerste ronde Australian Open (Foto: ANP)

Jongeren vaak onder hun niveau aan de slag

Veel jongeren werken onder hun niveau, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het derde kwartaal van 2015 deed ongeveer de helft van de hoogopgeleide jongeren in Nederland werk dat in het algemeen door mensen met een middelbaar of lager onderwijsniveau wordt gedaan. Van de middelbaar opgeleide jongeren was een op de zes overgekwalificeerd voor hun baan.

Het gaat dan om jongeren tot 25 jaar die geen studie meer volgen. Het maakt vrijwel niet uit wat ze precies hebben gestudeerd. Bij de onderwijsrichtingen dienstverlening, techniek, industrie en bouwkunde komt het verschijnsel wel het meest voor.

Naarmate mensen ouder worden, zijn ze minder vaak onder hun niveau aan de slag. Vanaf ongeveer 35 jaar ontstaat er wel een verschil tussen de seksen. Vrouwen boven de 35 werken vaker onder hun niveau dan mannen, aldus het CBS.

Bij mensen van die leeftijd zijn vaak kinderen in het spel. Over het algemeen gaan vrouwen na het krijgen van hun eerste kind vaker in deeltijd werken. Hierdoor bouwen ze minder werkervaring op, wat de carrièrekansen verkleint. In de categorie van 35 jaar en ouder werkt een op de drie hoogopgeleide vrouwen onder haar niveau, tegen een op de vier hoog opgeleide mannen. Het merendeel van de 15- tot 35-jarige vrouwen heeft geen kinderen.

Jongeren vaak onder hun niveau aan de slag
Jongeren vaak onder hun niveau aan de slag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: glad zonnig weer

We beginnen de dag met een dansje een zonnetje, dat helaas vanuit het noorden al snel overschaduwd wordt door optrekkende bewolking. In het noordelijk kustgebied en noordwesten blijft het boven nul waardoor er lichte regen of motregen kan vallen. Verder richting het noordoosten valt de neerslag eerst nog als sneeuw, om dan over te gaan in regen. Door de bevroren grond kan dit ontaarden in een code geel vanwege gladheid.

Zon op: 08.37 uur
Zon onder: 17.04 uur

Ik kreeg vandaag meerdere foto's doorgemaild, waarvoor mijn dank Ook staan er nog wat foto's van het forum op de planning, maar ik wil niet al mijn kruit in één keer verschieten, dus jullie krijgen ze een voor een te zien. Als eerste deze prachtige zonsondergang tussen Den Hoorn en Delft, gemaakt door Robert Mans.

Zonsondergang tussen Den Hoorn en Delft (Foto: Robert Mans )
Zonsondergang tussen Den Hoorn en Delft (Foto: Robert Mans)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1946 zond RON (Regionale Omroep Noord, de voorloper van RONO) voor de eerste keer uit.

* In 2006 werd de ruimtesonde New Horizons door de NASA gelanceerd. Het doel was een baan om de planeet Pluto.

* In 1904 vond Thomas Alva Edison de eerste elektrische auto uit.

Chloë Grace Moretz: Hollywood is te blank

Het is beroerd gesteld met de etnische diversiteit in Hollywood. Dat stelt actrice Chloë Grace Moretz in een interview met Digital Spy.

'We zijn allemaal zo bezig om meer vrouwen in films te krijgen dat we het niet hebben over de raciale diversiteit in films. Het is een veel groter probleem omdat het er gewoon niet is', vertelt de 18-jarige actrice. Ze is positief over de vooruitgang in de gelijkheid tussen de geslachten, maar er is nog een weg te gaan: 'Het is nu tijd om meer zwarte, latino en Aziatische vrouwen in film te krijgen.'

Aan de beschikbaarheid van talent hoeft het niet te liggen, vindt Moretz. 'Er zijn zoveel verschillende briljante actrices van verschillende rassen. Het is jammer om die niet in te zetten.'

De jonge actrice spreekt zich graag uit in het maatschappelijke debat en haar groeiende bekendheid helpt daarbij, denkt ze. 'Ik denk dat ik goed onderweg ben, maar er is nog een lange weg te gaan om mijn stem te laten horen. Maar ik denk dat al meer mensen me horen dan voorheen.'

Moretz is niet de enige die van zich laat horen over etnische diversiteit. Maandag lieten Spike Lee en Jada Pinkett Smith weten dat ze de Oscars boycotten omdat net als vorig jaar alleen blanke acteurs genomineerd zijn voor de felbegeerde beeldjes.

Chloë Grace Moretz: Hollywood is te blank
Chloë Grace Moretz: Hollywood is te blank (Foto: BuzzE)

'Kinderhanden maken batterijen smartphones'

Kinderhanden zijn betrokken bij de productie van batterijen voor smartphones en laptops van de bekende fabrikanten. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag. In kleine kobaltmijnen in het zuiden van Congo werken duizenden minderjarigen. Sommigen van hen zijn slechts 7 jaar oud.

Meer dan de helft van de wereldwijde kobaltproductie komt uit Congo. Amnesty International sluit niet uit dat de elektronicafabrikanten Apple, Samsung en Sony batterijen in hun producten plaatsen die door kinderarbeid zijn gemaakt. De bedrijven ontkennen de beschuldigingen.

Volgens de mensenrechtenorganisatie leven de kinderen in gevaarlijke omstandigheden, krijgen ze geen zorg en verdienen ze een hongerloon. Circa twintig procent van de kobaltproductie in Congo is afkomstig uit de mijnen waarin kinderen werken.

'Kinderhanden maken batterijen smartphones'
'Kinderhanden maken batterijen smartphones' (Foto: ANP)

Chinese economie: zwakste groei in 25 jaar

De Chinese economie is in de laatste 25 jaar nog nooit zo langzaam gegroeid. Het bruto binnenlands product steeg in 2015 met 6,9 procent. Dat maakten de Chinese autoriteiten dinsdag bekend.

De regering in China had met dit groeicijfer rekening gehouden en ging zelf van een groei van 7 procent uit.

In het vierde kwartaal van 2015 groeide de economie met 6,8 procent. Economen hadden een groei van 6,9 procent voor dit kwartaal voorspeld.

Na jaren van grote groei mindert de tweede wereldeconomie nu vaart. De verwachting is dat deze tendens dit jaar aanhoudt.

Chinese economie: zwakste groei in 25 jaar
Chinese economie: zwakste groei in 25 jaar (Foto: ANP)

Sparta op dreef, VVV-Venlo onderuit

Sparta heeft maandagavond optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van achtervolger VVV-Venlo. De Rotterdamse lijstaanvoerder in de Jupiler League was in eigen huis lekker op dreef tegen RKC, al kwam de 5-2 zege niet helemaal probleemloos tot stand. VVV-Venlo verloor bij FC Oss (2-1).

Sparta kwam op Het Kasteel op een 3-0-voorsprong maar werd na rust nog in verlegenheid gebracht door twee tegendoelpunten van Jonathan Kindermans en Steef Nieuwendaal. Aanvoerder Michel Breuer zorgde met een hakje voor de opluchting bij het thuispubliek en Loris Brogno zorgde voor de eindstand.

VVV kwam in Oss op achterstand door een doelpunt van Fatih Kamaci. Torino Hunte zorgde voor de gelijkmaker maar in de slotfase bezegelde Richard van der Venne het lot van de Limburgers. Het gat met Sparta is door het verlies opgelopen tot vijf punten.

NAC

De topper tussen NAC en FC Eindhoven om de derde plek kende een flitsende start. Luis Pedro was de held en de schlemiel van de avond in Breda. De verdediger van NAC scoorde binnen tien minuten twee keer met het hoofd vanuit hoekschoppen. Kevin Brands bouwde voorsprong van de thuisploeg nog verder uit.

Na rust ging Pedro in de fout. Hij duwde de Eindhovense spits Anthony van den Hurk in het strafschopgebied naar de grond en veroorzaakte zo een strafschop en werd met rood van het veld gestuurd. Jinty Caenepeel schoot raak vanaf elf meter, maar toch kon FC Eindhoven tegen tien man niks meer forceren. NAC staat door de zege (3-1) derde, met een punt minder dan VVV.

Jong PSV

Bij Jong PSV vierde Jetro Willems na lang blessureleed zijn rentree in een officiële wedstrijd en de nieuwe Peruaanse aanvaller Luiz Beto da Silva maakte zijn debuut. De bezoekers van MVV werden met 2-0 verslagen.

Jong Ajax wist in de blessuretijd een achterstand tegen Helmond Sport om te buigen in winst (2-3). Door een eigen doelpunt van Steven Edwards en een goal van Zakaria El Azzouzi keerden de Amsterdammers met de volle buit naar huis. FC Volendam had moeten winnen bij FC Den Bosch, maar Erik Schouten schoot in de slotfase een strafschop hoog over (0-0).

Sparta op dreef, VVV-Venlo onderuit
Sparta op dreef, VVV-Venlo onderuit (Foto: ANP)

Drummer Mott the Hoople overleden

Dale Griffin, drummer en medeoprichter van de Britse rockband Mott the Hoople, is afgelopen zondag op 67-jarige leeftijd overleden. De muzikant leed al jaren aan Alzheimer en stierf in zijn slaap, aldus de Britse media.

Griffin was het meest bekend als drummer van de in 1969 opgerichte band Mott the Hoople, waarmee hij hits scoorde met glam rock nummers als 'Rock and Roll Queen', 'Midnight Lady' en 'All the Young Dudes'. Laatstgenoemde nummer werd voor de band geschreven door Mott the Hoople-fan David Bowie, die ook als achtergrondzanger op de plaat te horen is. Bowie had hun eerder al eens het liedje 'Suffragette City' aangeboden, wat toen door de band werd afgewezen. 'All the Young Dudes' zou hun bestverkochte single worden.

Ook produceerde Griffin albums voor bands als Hanoi Rocks en The Cult en was betrokken bij diverse opnames voor de beroemde John Peel sessies op BBC Radio 1 van onder meer Pulp, Smashing Pumpkins en Nirvana. In 2009 kwamen de originele bandleden van Mott the Hoople bij elkaar voor een aantal optredens, waarbij Griffin vanwege zijn gezondheid alleen bij de toegiften het podium kon betreden.


RIP

Vijf Franse militairen omgekomen door lawine

Zeker vijf Franse militairen zijn om het leven gekomen toen ze maandagmiddag werden overvallen door een lawine in de Franse Alpen. Dat meldt de krant Le Parisien op gezag van bronnen bij de politie.

Een groep van 52 militairen bevond zich buiten de skipiste op de Col du Petit Argentier in het departement Savoie toen de lawine loskwam.

Vijf Franse militairen omgekomen door lawine
Vijf Franse militairen omgekomen door lawine (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.