FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 januari 2016

Twee Nederlandse darters in kwartfinales Lakeside

Darters Richard Veenstra en Wesley Harms hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de Lakeside, het WK van dartbond BDO. De als vijfde geplaatste Harms deed dat woensdag al door in de achtste finales na een zeer spannende wedstrijd te winnen van Jim Williams uit Wales. 

Sparky versloeg Williams in de eerste set nog vrij simpel met 3-0, maar met een 13-darter brak de Welshman hem in de tweede set en werd het 2-3. Williams, eerder dit jaar goed voor de WDF wereldtitel, won ook de derde en vijfde set, waarna Harms met een sterke leg terugkwam tot 3-3. In de zevende en beslissende set liet de Nederlander vijf matchdarts liggen, maar dankzij een slechte leg van Williams pakte hij toch de set en dus de zege. Het niveau was verder niet bijster hoog: beide spelers gooiden ongeveer 85 punten gemiddeld en er werden slechts drie 180'ers gegooid.

Donderdag was het de beurt aan Richard Flyers Veenstra, die eerder dit jaar samen met Harms nog het WK voor dubbelteams won. Na een knappe overwinning op de nummer drie van de plaatsingslijst, Jeffrey de Graaf, was het dit keer de beurt aan Martin Atkins. De net als Veenstra ongeplaatste Engelsman kwam er tegen een voor BDO-begrippen prima gooiende Veenstra echter totaal niet aan te pas. Binnen no-time stond Veenstra op 3-0, waarna Atkins in de vierde set toch partij begon te bieden. Vooral een 12-darter waarmee hij op 2-2 kwam maakte indruk, maar Veenstra maakte het gelijk daarna af en won met 4-0 in legs. De Nederlander gooide een gemiddelde van iets boven de 91 punten, het op twee na beste gemiddelde van de tweede ronde. 

In de kwartfinale zal Harms het vrijdag opnemen tegen de als vierde geplaatste Engelsman Jamie Yozza Hughes, die zijn eerste twee partijen won van de bijzonder slecht spelende Ross Montgomery en Madars Razma. Veenstra staat vrijdag tegenover titelverdediger Scott Scotty Dog Mitchell, die overigens opkomt met het nummer Who Let The Dogs Out? Mitchell speelde tot dusverre twee spannende, maar goede wedstrijden, waarin zowel hij als zijn tegenstanders gemiddeld over de 90 punten gooiden. 

Asscher: reserveer deel loon voor scholing

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil uitzoeken of het verstandig is om een deel van het salaris voor werknemers apart te zetten voor hun scholing. Dat schrijft hij op de site van een internationale denktank, Policy Network.

Scholing moet worden gezien als een fundamenteel recht èn als een fundamentele plicht, zegt de bewindsman. Zijn idee leidde donderdag meteen tot kritiek van de SP. "Huh? Wat een primitieve reactie van Asscher. Spreek de winsten aan voor opleidingskosten", aldus Kamerlid Paul Ulenbelt op Twitter.

Asscher: reserveer deel loon voor scholing
Asscher: reserveer deel loon voor scholing (Foto: ANP)

VRT stopt met teletekst

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) stopt met het uitzenden van teletekst. Dat gebeurt in fases, zo liet minister van Media Sven Gatz donderdag weten. De ondertiteling via teletekst van televisieprogramma's blijft wel bestaan.

Het aantal mensen dat gebruik maakt van teletekst, neemt de laatste jaren in België af. In 2010 had teletekst nog 576.094 'bezoekers' per dag, in 2014 waren dat er 123.709, zo staat in het jaarverslag van de VRT.

Eind 2014 stopte de commerciële Belgische zender VTM al met het aanbieden van teletekst. De Britse BBC deed dat al in 2012. In Nederland is teletekst nog behoorlijk populair.

Belgische omroep VRT stopt met teletekst
Belgische omroep VRT stopt met teletekst (Foto: ANP)

Maak kennis met de gatekeeper in XCOM 2

Dat we heel wat meer weerstand gaan krijgen in XCOM 2 dan tijdens zijn voorganger is nu zo onderhand wel duidelijk geworden met monsters zoals de Faceless, Archon en Andromedon. Maar net als je dacht dat het niet erger kon, introduceert Firaxis Games de Gatekeeper.

De gatekeeper is een gigantische bol die lijkt te zijn ontwikkeld vanuit de cyberdisc uit Enemy Unknown. Maar waar cyberdiscs nog redelijk makkelijk waren, is de gatekeeper dat absoluut niet. De robot beschikt over een verwoestende energiestraal die veel wegheeft van de primaire aanval van de sectopod, en wanneer je soldaten levenloos ter aarde zijn gestort kan de gatekeeper ze weer tot leven wekken als zombies, vergelijkbaar met de chryssalid.

De gatekeeper is een vijand die pas laat in het spel aan bod komt maar het is nu al duidelijk dat deze verschrikkelijke combinatie van cyberdisc, sectopod en chryssalid veel commanders een hoop problemen gaat bezorgen.

XCOM 2 komt uit op 5 februari en is exclusief voor de pc.

Gatekeeper1

Gatekeeper2
Maak kennis met de gatekeeper in XCOM 2

Kamaz deelt eerste tik uit in Dakar

Eduard Nikolaev heeft voor KAMAZ de eerste etappezege in de Dakar behaald. De Rus pakte ruim zes minuten op klassementsleider Peter Versluis, die niet verder kwam dan een zesde plaats. Martin Kolomy wist het Nikolaev lange tijd lastig te maken, en ging zelfs een lange tijd aan de leiding, hij eindigde als tweede op twee minuten.Ton van Genugten wist opnieuw te stunten en eindigde op een met Federico Villagra gedeelde derde plaats.

Voor de top drie van gisteren verliep de etappe anders dan zij gehoopt hadden. Versluis leek lange tijd zijn voorsprong in het klassement ten opzichte van Federico Villagra en Hans Stacey te kunnen uitbreiden, maar moest aan de finish 6:41 toegeven. Ook Hans Stacey verloor in de eindfase veel tijd en finishte een seconde van Versluis op een zevende plek. Gerard de Rooy had moeite om mee te komen en reed bijna de hele etappe op een zevende plek. Hij finishte uiteindelijk als achtste, op zeven minuten van Nikolaev.

In het algemeen klassement doet De Rooy-rijder Villagra goede zaken door de leiding van Versluis over te nemen, het verschil tussen beiden bedraagt slechts vijf seconden. Hans Stacey zakt naar de derde plek, maar op slechts 21 seconden achterstand. De Rooy blijft vierde, maar heeft al bijna zes minuten achterstand.

Uitslag vrachtwagens

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Eduard Nikolaev RUS
KAMAZ
4h00m03s
2 Martin Kolomy CZE
TATRA
+00:02:32
3 Federico Villagra ARG
IVECO
+00:04:32
4 Ton Van Genugten NLD
IVECO
+00:04:32
5 Airat Mardeev RUS
KAMAZ
+00:05:58
6 Peter Versluis NLD
MAN
+00:06:41
7 Hans Stacey NLD
MAN
+00:06:42
8 Gerard De Rooy NLD
IVECO
+00:07:27
9 Maurik Van Den Heuvel NLD
SCANIA
+00:22:28
10 Jaroslav Valtr CZE
TATRA
+00:22:40
13 Marcel Huigevoort NLD
MAN
+00:27:58
14 Pascal De Baar NLD
RENAULT
+00:28:07

Algemeen klassement

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Federico Villagra ARG IVECO 14h09m13s +00:00:00 --:--:--
2 Peter Versluis NLD MAN 14h09m18s +00:00:05 --:--:--
3 Hans Stacey NLD MAN 14h09m34s +00:00:21 +00:02:00
4 Gerard De Rooy NLD IVECO 14h15m03s +00:05:50 +00:02:00
5 Airat Mardeev RUS KAMAZ 14h18m02s +00:08:49 --:--:--
6 Martin Kolomy CZE TATRA 14h18m49s +00:09:36 +00:10:00
7 Eduard Nikolaev RUS KAMAZ 14h20m33s +00:11:20 --:--:--
8 Ton Van Genugten NLD IVECO 14h20m41s +00:11:28 +00:04:00
9 Pascal De Baar NLD RENAULT 14h59m43s +00:50:30 --:--:--
10 Pep Vila Roca ESP IVECO 15h07m42s +00:58:29 +00:05:00
11 Maurik Van Den Heuvel NLD SCANIA 15h08m03s +00:58:50 --:--:--
15 Marcel Huigevoort NLD MAN 15h38m36s +01:29:23 --:--:--

Kamaz deelt eerste tik uit in Dakar (Pro Shots / Dppi)
Kamaz deelt eerste tik uit in Dakar (Pro Shots / Dppi)

VS stemmen over sancties Noord-Korea

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat volgende week stemmen over uitbreiding van sancties tegen Noord-Korea. Dat zei woordvoerder Paul Ryan donderdag. Het is nog niet bekend wanneer de stemming precies is, mogelijk maandag al.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, herhaalde woensdag al dat er een internationaal antwoord moet komen op de kernproef die Noord-Korea uitvoerde. Hij belde met zijn ambtgenoten in Japan en Zuid-Korea en benadrukte dat de VS zich zullen inzetten voor de veiligheid van die landen. Kerry riep verder op tot een 'verenigd antwoord op de provocatieve acties van Noord-Korea'.

Het communistische land verklaarde woensdag een succesvolle ondergrondse atoomproef te hebben uitgevoerd met een waterstofbom.

VS stemmen over sancties Noord-Korea
VS stemmen over sancties Noord-Korea (Foto: ANP)

Woning Amsterdam dicht na vondst wapens

Een woning in Amsterdam Nieuw-West is donderdag dichtgetimmerd nadat er wapens waren aangetroffen. Tijdens een politieonderzoek op 6 november vonden agenten twee geladen vuurwapens, een geluidsdemper, veertien pistoolpatronen en een zogenoemde jammer in het huis aan het Ladogameerhof.

Een jammer is een verboden stoorzender die plaatselijk mobiel telefoon- en internetverkeer onmogelijk maakt. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft besloten de woning voor drie maanden te sluiten 'wegens ernstig gevaar voor de openbare orde'.

De politie heeft na het onderzoek twee mannen van 27 jaar aangehouden. Zij zijn inmiddels heengezonden met een dagvaarding.

Woning Amsterdam dicht na vondst wapens
Woning Amsterdam dicht na vondst wapens (Foto: ANP)

'Groen licht voor rechtszaak tegen Facebook'

De Belgische bank KBC heeft van een rechter in de Verenigde Staten groen licht gekregen voor een tweetal rechtszaken tegen Facebook. De internetgigant zou ten tijde van de beursgang in 2012 in documenten 'onjuiste en misleidende' verklaringen hebben afgegeven, zo valt te lezen in Belgische media.

Onder meer werd de omzetverwachting van Facebook kort voor de beursnotering naar beneden toe bijgesteld. Volgens de aanklacht waren niet alle beleggers hiervan tijdig op de hoogte en kelderde door deze herziening de koers van het aandeel. Het duurde een jaar voordat de prijs van het aandeel de introductiekoers van 38 dollar oversteeg.

Onbekend is hoeveel schade KBC en andere beleggers hebben geleden, maar dit zou naar verwachting beperkt zijn. De bank vindt het echter zijn plicht om het belang van klanten, hoe groot of hoe klein ook, te verdedigen.

'Groen licht voor rechtszaak tegen Facebook'
'Groen licht voor rechtszaak tegen Facebook' (Foto: ANP)

'VW moet 115.000 auto's in VS terugkopen'

Volkswagen moet in de Verenigde Staten van de autoriteiten circa 115.000 auto's terugkopen vanwege het dieselschandaal. De eigenaren krijgen dan de aanschafprijs terug of kunnen tegen zeer gunstige voorwaarden een nieuwe auto krijgen, aldus de krant Süddeutsche Zeitung.

In totaal rijden in de VS ongeveer 580.000 Volkswagens rond die zijn uitgerust met software waarmee kan worden gesjoemeld met de uitstootwaarden. Andere auto's zullen waarschijnlijk worden teruggeroepen naar de garage om de software aan te passen. In verband met het dieselschandaal hangt Volkswagen in de VS boetes boven het hoofd die kunnen oplopen tot tientallen miljarden dollars.

Süddeutsche Zeitung meldde verder dat inmiddels bijna vijftig werknemers van het Duitse autoconcern zich hebben aangemeld voor het interne amnestieprogramma. Daarbij kunnen werknemers die betrokken waren bij het schandaal zich melden met informatie, zonder dat ze worden aangeklaagd of schadeclaims aan de broek krijgen.

'VW moet 115.000 auto's in VS terugkopen'
'VW moet 115.000 auto's in VS terugkopen' (Foto: ANP)

'Kim en Kanye hernieuwen huwelijksgeloften'

Kim Kardashian en Kanye West willen in mei hun tweede huwelijksdag groots vieren. De realityster en rapper zijn van plan hun huwelijksgeloften te hernieuwen tijdens een flamboyante ceremonie, verklapt een ingewijde aan Radar Online.

"Ze willen er een traditie van maken, met een extravagant feest in plaats van iets kleins", weet de bron. De 38-jarige Kanye en de 35-jarige Kim, die vorige maand beviel van hun tweede kind Saint, trouwden in 2014.

Volgens de ingewijde willen Kim en Kanye elkaar nogmaals eeuwige trouw beloven in Parijs, waar de rapper zich graag met zijn gezin zou willen vestigen. Kim en Kanye wilden in 2014 graag trouwen in Parijs, maar dat kon niet volgens de Franse wet. De twee weken uit naar Florence, waar hun eerste kind North werd verwekt.

Kassa
Kims moeder Kris is volgens de ingewijde wel te porren voor een groot feest in Parijs. De matriarch hoort de kassa al rinkelen. "Kris zei tegen Kim en Kanye dat ze gek zijn als ze hier niet veel aan willen verdienen. Ze kunnen tientallen miljoenen opstrijken aan sponsordeals en de uitzendrechten."

Kim zou de ceremonie stijlvol willen houden, maar of dat gaat lukken betwijfelt de bron. "Het is erg waarschijnlijk dat ze uiteindelijk toegeeft en alles doet voor het geld als het juiste aanbod langskomt."

'Kim en Kanye hernieuwen huwelijksgeloften'
'Kim en Kanye hernieuwen huwelijksgeloften' (Foto: BuzzE)

Zayn Malik hoort niets meer van One Direction

Zayn Malik heeft sinds zijn vertrek uit One Direction geen contact meer met de jongens. Dat vertelt de zanger, die de populaire boyband in maart 2015 verliet om solo te gaan, in een interview met Billboard.

"Je kan iets verwachten, maar het totaal tegenovergestelde kan gebeuren", zegt Zayn, die bij zijn afscheid schreef 'vier vrienden voor het leven' over te houden aan One Direction. Harry Styles, Liam Payne, Niall Horan en Louis Tomlinson, die de band zonder Zayn voortzetten, dachten daar kennelijk anders over.

"Ik was van plan vrienden met hen te blijven, maar ik denk dat sommige telefoonnummers zijn veranderd zonder mij op de hoogte te brengen", vertelt Zayn. "Ik heb contact gezocht met sommige jongens, maar nooit iets gehoord. Sommige mensen voelen zich gekrenkt, maar daar komen ze uiteindelijk wel overheen."

Zayn Malik hoort niets meer van One Direction
Zayn Malik hoort niets meer van One Direction (Foto: BuzzE)

Saudi-ArabiŽ overweegt beursgang oliereus

Saudi-Arabië overweegt zijn oliereus Saudi Aramco naar de beurs te brengen. Het besluit over 's werelds grootste producent van ruwe olie wordt over enkele maanden genomen. Dat zei plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman donderdag in een interview met het blad The Economist.

Saudi Aramco, waarmee Shell een gezamenlijk bedrijf heeft in de VS, produceert meer dan 10 procent van het mondiale totaal. Het bedrijf en daarmee het grootste land binnen OPEC voelen de pijn van de aanhoudende daling van de olieprijzen. Salman kondigde eerder al aan dat hij Saudi-Arabië minder afhankelijk wil maken van inkomsten uit de oliesector.

Van een crisis in het land wilde hij evenwel niets weten. "We hebben de inkomsten buiten de oliesector met 29 procent weten te verhogen", zei Salman ter illustratie.

Saudi-Arabië overweegt beursgang oliereus
Saudi-Arabië overweegt beursgang oliereus (Foto: ANP)

Timmermans: meer investering in onderwijs

"We moeten ons als samenleving echt achter de oren krabben of we niet een groter deel van onze welvaart aan onderwijs zullen besteden." Dat zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans donderdagavond in Den Haag tijdens een openbare discussie met burgers. Hij vindt het nog steeds "onvoorstelbaar" dat er "talloze" kinderen van het basisonderwijs komen die de taal niet fatsoenlijk beheersen.

"Dan zijn ze toch kansloos!", riep Timmermans. Hij vraagt zich af hoe het kan dat jongeren in bepaalde Europese binnensteden "ons zo ontzettend haten dat ze ons niet meer als mensen zien en het geen probleem vinden om ons op het terras bij een café overhoop te schieten of in een muziekzaal op te blazen."

Hij denkt dat de sleutel voor een deel ligt in beter onderwijs: "Ik zeg: We hebben het verwaarloosd, we zijn niet streng genoeg geweest, maar we zijn ook niet goed genoeg geweest in het mensen echt in het onderwijs houden."

Timmermans: meer investering in onderwijs
Timmermans: meer investering in onderwijs (Foto: ANP)

Amy Schumer ontkent gebruik datingapp

Amy Schumer spreekt geruchten tegen dat zij haar nieuwe vriend heeft leren kennen via een datingapp. De actrice liet via Twitter weten dat ze de app Bumble nog nooit heeft gebruikt.

Schumer is sinds kort gelukkig met meubelontwerper Ben Hanisch. Eerder deze week deelde ze via social media foto's van hen samen bij het Witte Huis. Hoe Amy Ben wel heeft leren kennen, laat ze in het midden.

Ben maakt zondag zijn debuut op de rode loper. Amy neemt haar nieuwe liefde mee naar de uitreiking van de Golden Globes, liet ze weten via Instagram.

Amy Schumer ontkent gebruik datingapp
Amy Schumer ontkent gebruik datingapp (Foto: BuzzE)

Politicus: Mohammed is een homo

Honderdduizenden woedende moslims eisen het hoofd van de Indiase politicus Kamlesh Tiwari. De leider van een nationalistische Hindoe-partij heeft namelijk iets naars over hun profeet gezegd.

Tiwari schopte een hoop mensen tegen de schenen nadat hij Mohammed (vzmh) beschreef als 'de eerste homoseksueel in de wereld'. Dat viel niet in goede aarde. 'Homo' is schijnbaar een scheldwoord voor sommige mensen. Sterker nog: dit is bijna net zo erg als zeggen dat de profeet (vzmh) een pedofiel of een verkrachter zou zijn. Een gigantische meute woedende Mohammedanen gingen in het Malda-district in deelstaat West-Bengalen de straat op om hun afkeuring te laten blijken.

Dit gebeurde met het nodige geweld: een dozijn politieagenten raakte gewond en 30 auto's gingen in vlammen op. Een snelweg werd geblokkeerd en een treinstation werd gekaapt, zodat er totaal geen weg- en treinverkeer mogelijk was. De vlam sloeg in de pan toen een buschauffeur de demonstranten probeerde over te halen hem erlangs te laten. Toen de passagiers de bus hadden verlaten, werd ook deze in de hens gestoken. Volgens een ooggetuige waren er zo'n 2, 5 lakh heethoofden aanwezig (een lakh is een maateenheid voor 100.000). Ook politievoertuigen ontkwamen niet aan de volkswoede.

Het begon allemaal toen Mohammad Azam Khan, een doorgewinterde plucheplakker in de deelstaat Uttar Pradesh, de rechtse, nationalistische beweging RSS homo's noemde. Dat kon Tiwari natuurlijk niet over zich heen laten gaan en begon terug te schelden. Iets vakkundiger dan Khan, zo zou later blijken.

Tijdens een ander protest van moslims tegen Tiwari werd de doodsstraf geëist voor de Mo-pester, want dat verlangt de God die zichzelf niet zo goed tegen beledigingen verdedigen kan nu eenmaal. Vooral wanneer het zijn oogappeltje betreft.

Tiwari zit voorlopig achter slot en grendel. Hij wordt beschuldigd van haatzaaien.

Platini trekt kandidatuur voorzitterschap in

Michel Platini wordt niet de opvolger van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalfederatie FIFA. De Franse oud-international, die de UEFA al een aantal jaren leidt, heeft zijn kandidatuur donderdag officieel ingetrokken.

Platini kwam in opspraak door een dubieuze nabetaling van 1,8 miljoen euro door Blatter wegens verleende diensten als adviseur. De ethische commissie van de FIFA zette daar grote vraagtekens bij en schorste Platini, evenals Blatter, voor acht jaar. De voormalige vedette ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en tekende beroep aan bij het hof van arbitrage (CAS) in Lausanne.

De functie van FIFA-preses, die op 26 februari wordt gekozen, heeft hij niettemin uit zijn hoofd gezet omdat het er niet naar uit ziet dat zijn zaak tijdig zal zijn afgehandeld. "Ik trek mijn kandidatuur in. Ik kan niet doorgaan. Ik heb niet de tijd en de de financiële middelen om de kiezers op te zoeken, met de mensen te praten en me te profileren tegenover de anderen", zei de zestigjarige Platini tegen het Franse sportmedium L'Equipe. "Bye bye FIFA."

Platini trekt kandidatuur voorzitterschap in
Platini trekt kandidatuur voorzitterschap in (Foto: ANP)

"Entree Verstappen en Sainz doet de sport goed"

De flitsende entree van Formule 1-rookies Max Verstappen en Carlos Sainz doet de gehele sport goed, zo meent Toro Rosso's James Key. Het jonge superduo van het Italiaanse raceteam maakte afgelopen jaar een spetterend debuut en mede daardoor maakte het tweede team van Red Bull het beste seizoen in zeven jaar mee. De twee jongelingen genereerden een hoop media-aandacht en oogsten lof bij veel insiders.

Volgens het hoog aangeslagen technische opperhoofd van Toro Rosso gebruikten de twee rookies ongeveer dezelfde set-up, ondanks een verschil in de manier van racen. "Max is in wedstrijden behoorlijk agressief en moedig en dat heeft hem een hoop complimenten opgeleverd. Hij heeft heel veel vertrouwen in zichzelf en in de auto en maakt acties op plekken waar anderen dat niet doen. Carlos heeft dat ook gedaan, maar dat viel minder op. Hij is gedisciplineerder in de dingen die hij doet. Carlos denkt na over wat hij aan het doen is, wat er kan gebeuren en of hij moet pushen of juist niet. Als gevolg daarvan rijdt hij minder agressief."

Hoewel Verstappen liefst 31 punten meer pakte dan zijn Spaanse kompaan, troefde Sainz de Nederlander af in de kwalificaties. Hij was tien keer de snelste op zaterdag, Verstappen negen keer. "In de kwalificaties waren ze ongeveer gelijk. Max was erg goed in de tweede seizoenshelft waar hij in vijf van de zeven kwalificatiesessies sneller bleek. Carlos was juist in het eerste deel van het jaar de snellere." Toch wacht de Engelsman nog met een definitief oordeel. "Waarschijnlijk kunnen we volgend jaar beter vergelijken. Maar in ieder geval is het snelle succes niet alleen goed voor ons team maar ook voor de sport in het algemeen." 

Topresultaat skeletonster Bos in Innsbruck

Skeletonster Kimberley Bos heeft op de baan van Innsbruck-Igls het beste Nederlandse resultaat ooit gehaald in de Intercontinental Cup, het niveau onder de World Cup. De 22-jarige Edese kwam op de lastige baan tot een knappe vijfde plek in een deelnemersveld met een flink aantal World Cup-atletes.

De competitie in Innsbruck - de vijfde in de Intercontinental Cup dit seizoen - begon voor Bos zelfs nóg beter. Na de eerste run stond de jonge Nederlandse op een zeer verrassende tweede plek: alleen de Russische wereldtopper Elena Nikitina was ruim sneller dan de rest. De verschillen waren wel klein, want binnen twee tienden van Bos bevonden zich World Cup-atletes Yulia Kanakina uit Rusland, Lelde Priedulena uit Letland, - de nummer vijf in de Word Cup - de Amerikaanse ex-wereldkampioene Katie Uhlaender, diens landgenote Megan Henry en het Duitse toptalent Anna Fernstädt. 

In de tweede run kon Bos haar podiumpositie net niet vasthouden, met een achtste tijd in de tweede run zag de Nederlandse Priedulena en het Amerikaanse duo Uhlaender en Henry langszij komen. Op een ongenaakbare Nikitina na hield ze de rest wel van het lijf, waardoor Bos met een ijzersterke vijfde plek het tweede deel van het seizoen begint. Door de gescoorde punten worden haar kansen een stuk groter om aan het einde van het seizoen in de top-35 van de wereldranglijst te staan, wat zou betekenen dat naast de Nederlandse World Cup-deelneemster Joska le Conté ook Bos naar het WK zou mogen. Nooit eerder deden twee Nederlanders mee aan het WK skeleton.

Vrijdag gaat om 09.00 uur 's ochtends de tweede wedstrijd in Innsbruck van start, waar Bos haar topresultaat nog eens hoopt te herhalen. De resultaten worden overigens wanneer mogelijk direct na de wedstrijd geplaatst op de Facebookpagina van Bos' fanclub.

Dit zijn de Windows 10- en Xbox One-exclusives van 2016

In een blogpost op Xbox Wire schrijft marketing-opperhoofd Mike Nichols over enkele vooruitzichten in het komende gamejaar, waaronder de te verwachten games voor Xbox One en Windows 10. Het gaat daarbij uitsluitend om games afkomstig van Microsoft Studios.

Behalve de te verwachten 2016-games benoemt Nichols ook enkele feiten over het afgelopen jaar. Daar zitten een paar interessante en een paar minder interessante feitjes bij. Een greep uit het assortiment: Microsoft bracht meer dan 350 games uit in het afgelopen jaar (inclusief ID@Xbox), er werden vier miljard achievements ontgrendeld en sinds de backward compatibility is er 15 miljoen uur aan Xbox 360-games gespeeld op Xbox One.

Voor 2016 heeft Microsoft een aantal interessante titels in petto. Eerder deze week werd bekend dat de release van het veelbelovende Scalebound is verplaatst naar 2017, dus die ontbreekt helaas in de lijst. Bekijk hieronder het overzicht van de Microsoft-exclusives; klik op een titel om naar de bijbehorende trailer te gaan.

Titel Platform Release
Gears of War 4 Xbox One herfst 2016
Quantum Break Xbox One 5 april 2016
Halo Wars 2 Xbox One & Windows 10 herfst 2016
Crackdown 3 Xbox One zomer 2016
Fable Legends open bèta Xbox One & Windows 10 lente 2016
ReCore Xbox One & Windows 10 2016
Sea of Thieves Xbox One & Windows 10 2016
Killer Instinct: Season 3 Xbox One & Windows 10 maart 2016
Gigantic Xbox One & Windows 10 2016
Gears of War: Ultimate Edition Windows 10 lente 2016
Ori and the Blind Forest: Definitive Edition Xbox One & Windows 10 lente 2016
Cobalt Xbox One, Xbox 360 & Steam 2 februari 2016


Gears of War 4

Quantum Break

Halo Wars 2


Crackdown 3


Fable Legends open bèta

ReCore


Sea of Thieves


Killer Instinct Season 3


Gigantic


Gears of War Ultimate Edition


Ori and the Blind Forest Definitive Edition


CoBalt


Vijfde plaats Koolen bij de quads

Kees Koolen heeft in de vijde etappe van de Dakar Rally een mooie vijfde plaats behaald bij de quads. De Nederlander had aan de streep in Uyuni uiteindelijk ruim drie minuten achterstand op dagwinnaar Alexis Hernandez.

De quads hadden het zwaar in het 327 kilometer lange tweede deel van de marathonetappe. Koolen kende een uitstekende dag, maar dat kon niet van een aantal favorieten gezegd worden. Rafal Sonik, de winnaar van vorig jaar, viel uit met motorische problemen. Ook Ignacio Casale had pech met zijn quad en leverde ruim een uur in op Hernandez. Marcelo Medeiros, de nummer twee in het klassement, viel al vroeg in de etappe en moest me een sleutelbeenbreuk opgeven.

Achter Hernandez werd vandaag op ruim een minuut achterstand Brian Baragwanath verrassend tweede. De Zuid-Afrikaan was als 41e gestart. Plek drie op bijna twee minuten was voor de Argentijn Alejandro Patronelli, voor de Rus Sergei Karyakin. Bastiaan Nijen Twilhaar werd twintigste met 45 minuten achterstand.

In het klassement leidt Hernandez nu met 48 seconden voorsprong op Patronelli. Karyakin staat op ruim acht minuten derde, voor Marcos Patronelli. Koolen is met plek acht beste Nederlander op ruim 29 minuten. Nijen Twilhaar is met ruim twee uur achterstand 21e.

Pizza Hut heeft nu ook Pizza Pet

De Amerikaanse pizzaketen Pizza Hut heeft een kledinglijn geïntroduceerd onder de naam Pizza Swag, wat in jongerentaal zoveel betekent als 'stoer' of 'cool'. De kledinglijn voorziet in de behoefte aan petten, sokken en sjaals in de felle kleuren van pepperonipizza's.

De T-shirts zijn wat eenvoudiger uitgevoerd. Ze zijn overwegend zwart met in het wit pizza-items erop afgebeeld of spreuken die de liefde voor het Italiaanse gerecht verwoorden. Er is ook een Pizza Vision-zonnebril waarvan de brillenglazen eruitzien als pizza's.

De Britse krant The Guardian noemde het donderdag in een artikel "mode met extra kaas". Het is dankzij de pizzaketen ook mogelijk te longboarden op een pizza.

Pizza Hut heeft nu ook Pizza Pet
Pizza Hut heeft nu ook Pizza Pet (Foto: ANP)

Loeb wint vijfde Dakar-etappe, weer 1-2-3 Peugeot

Sebastien Loeb heeft op het tweede deel van de marathon zijn derde etappezege in de Dakar behaald. De Fransman sloeg direct een gat van ruim een minuut naar teamgenoot Carlos Sainz, een gat die de Spanjaard pas tegen het einde van de etappe kon verkleinen naar 22 seconden. Stephane Peterhansel, winnaar van gisteren, eindigde de etappe als derde, op drie minuten van Loeb.

Voor titelverdediger Nasser Al-Attiyah verliep de dag beter dan gisteren, wist hij in de vierde etappe met geen mogelijkheid de Peugeots bij te houden, kon hij zich vandaag wel een lange tijd in de strijd om de podiumplekken mengen. Pas op het laatste snelle deel zakte hij terug naar de vierde plaats.

Bernhard ten Brinke kende opnieuw geen probleemloze dag. De Nederlander kende een goede dag, en leek af te strevenen naar een nette vijfde plek. Een vermoedelijke lekke band gooide echter roet in het eten, waardoor Ten Brinke kostbare minuten verloor en terugzakte naar de achtste plek. Hij eindigde uiteindelijk als negende, op 9:35 van Loeb.

Enkele minuten achter Ten Brinke finishte Erik van Loon, die de proef net als gisteren op een veertiende plaats afsloot. De andere Nederlanders moeten op moment van schrijven nog aan de finish verschijnen, maar tot dusver zijn allen uit de problemen gebleven. Tim Coronel boekt de meeste progressie, door negen plekken te winnen ten opzichte van gisteren.

Uitslag auto's etappe 5

Pos.  Coureur  Nat.  Team Verschil
1. Sebastien Loeb FRA Peugeot 3:32:34
2. Carlos Sainz SPA Peugeot + 22
3. Stéphane Peterhansel FRA Peugeot + 3:00
4. Nasser Al-Attiyah QAT MINI + 3:07
5. Leeroy Poulter ZAF Toyota + 6:07
6. Mikko Hirvonen FIN MINI + 7:42
7. Giniel de Villiers ZAF Toyota + 8:36
8. Robby Gordon USA Gordini + 9:20
9.  Bernhard ten Brinke NED Toyota + 9:35
10. Orlando Terranova ARG MINI + 10:15
14.  Erik van Loon  NED  MINI + 14:17

Stand na vijf etappes

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Sebastien Loeb FRA PEUGEOT 13h17m25s +00:00:00 --:--:--
2 Stephane Peterhansel FRA
PEUGEOT
13h25m13s
+00:07:48 --:--:--
3 Carlos Sainz ESP
PEUGEOT
13h30m51s
+00:13:26 +00:01:00
4 Nasser Al-Attiyah QAT
MINI
13h31m41s
+00:14:16 +00:01:00
5 Leeroy Poulter ZAF
TOYOTA
13h36m03s
+00:18:38 --:--:--
6 Giniel De Villiers ZAF
TOYOTA
13h39m20s
+00:21:55 --:--:--
7 Mikko Hirvonen FIN
MINI
13h40m49s
+00:23:24 --:--:--
8 Bernhard Ten Brinke NLD
TOYOTA
13h46m25s
+00:29:00 --:--:--
9 Vladimir Vasilyev RUS
TOYOTA
13h50m52s
+00:33:27 +00:01:00
10 Yazeed Alrajhi SAU
TOYOTA
13h55m08s
+00:37:43 +00:05:00
13 Erik Van Loon NLD
MINI
14h11m41s
+00:54:16 --:--:--

Loeb boekt zijn derde etappezege (Pro Shots / Dppi)Loeb boekt zijn derde etappezege (Pro Shots / Dppi)

Slowakije weigert moslims op te nemen

Slowakije wil geen islamitische vluchtelingen opnemen. Dat zei premier Robert Fico donderdag in reactie op de gebeurtenissen in onder andere Keulen en Hamburg, waar vrouwen tijdens de jaarwisseling zijn aangerand.

"We willen niet dat in Slowakije van alles kan gebeuren, zoals in Duitsland", aldus Fico op een persconferentie. Slowakije ging eerder, net als Tsjechië, Hongarije en Roemenië, niet akkoord met de verdeelsleutel van de Europese Unie voor vluchtelingen. Slowakije moet 802 vluchtelingen opvangen.

In 2015 vroegen 169 mensen asiel in Slowakije, maar werd dat slechts verleend aan acht van hen.

In Keulen deden na de jaarwisseling 121 mensen aangifte van diefstal, waarbij in een kwart van de gevallen ook sprake was van aanranding. Volgens de Duitse krant Die Welt, die zich baseert op een anonieme politiebron, zouden de meeste daders asielzoekers uit Syrië zijn. In Hamburg kwamen zeventig aangiften binnen, in Frankfurt twee en in de Zwitserse stad Zürich 25. In een kwart van alle gevallen zou het naast beroving om aanranding gaan.

Slowakije weigert moslims op te nemen
Slowakije weigert moslims op te nemen (Foto: ANP)

Crusader Kings II: Conclave aangekondigd

Als er iets niets ontbreekt in Crusader Kings II naast de intrige, moordcomplotten en je paarden tot adviseurs benoemen, dan is het wel de hoeveelheid DLC die het spel krijgt. Naast een heleboel kleine pakketten die voornamelijk cosmetische extraatjes bevatten krijgt Crusader Kings II ook zijn elfde grote uitbreiding: Conclave.

In Crusader Kings II kan je dynastie vazallen als onderdanen hebben, en de tijd dat ze rustig op hun krent bleven zitten terwijl jij het land bestuurt is voorbij. Invloedrijke vazallen zullen inspraak willen in je beleid, waarbij het niet uitmaakt hoe geschikt ze daarvoor zijn. Het is van het grootste belang om je conclaaf gelukkig te houden, want hierdoor zullen de vazallen minder snel geneigd zijn complotten tegen je te beramen. Wanneer je je hen negeert, zal je machteloos toezien hoe je koninkrijk instort wanneer de vazallen de oorlog verklaren aan jou en de andere leden van het conclaaf.

Daarnaast zijn er ook wat kleine aanpassingen. Het educatiesysteem voor koningskinderen zal volledig op de schop gaan en er worden nieuwe traits toegevoegd die ze alleen via studie kunnen krijgen. Daarnaast zal er meer focus komen op de niet-agressieve uitbreiding van je rijk en zal moraal een belangrijke rol gaan spelen op het slagveld.

Crusader Kings II: Conclave komt in het eerste kwartaal van 2016 uit en is exclusief voor pc.

Crusader Kings II: Conclave aangekondigd

Nederlandse titel Boogerd niet naar Langeveld

De Nederlandse titel van 2006 die Michael Boogerd vanwege doping is ontnomen, gaat niet naar de nummer twee van die dag, Sebastian Langeveld. Dat maakte wielerbond KNWU donderdag bekend.

De internationale wielrenunie UCI schorste Boogerd woensdag voor twee jaar, vanwege zijn dopingbekentenissen in 2013. Al zijn resultaten tussen 2005 en 2007, waaronder de nationale titel op de weg, werden bovendien geschrapt.

De KNWU meldde dat de andere renners ondanks het schrappen van Boogerd niet opschuiven in de uitslag. Dat komt, zo verklaarde de bond, omdat de schorsing door de UCI niet binnen dertig dagen na de overwinning van Boogerd is opgelegd.

Er is nu geen Nederlands kampioen in 2006. Die titelstrijd had overigens een pikant tintje, omdat tv-beelden de indruk wekten dat Langeveld, die het jaar erop ploeggenoot van Boogerd zou worden bij Rabobank, zijn medevluchter liet winnen.

Nederlandse titel Boogerd niet naar Langeveld
Nederlandse titel Boogerd niet naar Langeveld (Foto: ANP)

Volleybalsters in halve finale olympische kwalificatie

De Nederlandse volleybalsters hebben de halve eindstrijd bereikt van het olympisch kwalificatietoernooi. Oranje versloeg donderdag in Ankara Kroatië met 3-0 (25-19, 25-17 en 25-23) en eindigde daardoor als eerste in groep A. Dat betekent dat Europees kampioen Rusland, de winnaar van de andere poule, wordt ontlopen.

Nederland ligt, na de teleurstellende start tegen Duitsland (2-3), dus goed op koers. Na de cruciale 3-0 tegen het gastland, met wervelend powervolleybal, kon bondscoach Giovanni Guidetti vertrouwen op een goede afloop, ook zonder een galavoorstelling. De afstemming tussen spelverdeelster Laura Dijkema en de aanvalsters, waarop tijdens de rustdag de aandacht nog eens extra was gevestigd, bood voldoende garantie. Met name Lonneke Slöetjes, met 23 punten topscoorster, was amper af te stoppen.

Toch was het begin een tikkeltje weifelend doordat Nederland moest winnen en Kroatië niets meer te verliezen had. Al snel was duidelijk dat de nog puntloze opponent geheel afhankelijk was van Katarina Barun, Maja Poljak en spelverdeelster Ana Grbac. Te weinig voor een verrassing.

Productieve bui

Guidetti beschikte over een veel breder en beter potentieel, met naast Slöetjes ook Anne Buijs, Maret Balkestein-Grothues en Robin de Kruijf in een productieve bui. Het beste bewijs leverde Yvon Beliën, die zich als vervangster van Quinta Steenbergen onderscheidde als middenblokkeerster en in de gauwigheid zeven punten bijdroeg.

Beliën maakte in de derde set een opvallend deel van het verschil. In de eerste was een nuttige video-challenge de voorzet naar de zege, in de tweede waren twee servicebeurten van Buijs doorslaggevend en in de derde zat het blok dicht. In alle sets sloeg Slöetjes raak wat en hoe ze wilde.

Volleybalsters in halve finale
Volleybalsters in halve finale (Foto: ANP)

Eerste teaser voor Daredevil 2

Vorig jaar april bewees Marvel dat het ook een donkere kant heeft, met de kwaliteitsserie Daredevil, die verscheen op Netflix. De ontvangst was goed en smaakte naar meer, en lange tijd was de verwachting dat een tweede seizoen in april van dit jaar zou komen.

De release is echter een maandje eerder dan verwacht: al in maart is Daredevil 2 te zien, en om dit bekend te maken heeft de streamingboer vandaag een eerste teaser trailer vrijgegeven. De video toont geen beelden uit het nieuwe seizoen, maar bevat wel audiofragmenten en zet de toon voor het nieuwe seizoen.

In het nieuwe seizoen introduceert Marvel twee uit eerdere films bekende personages in het Marvel Cinematic Universe. Frank Castle, gespeeld door Jon Bernthal (The Walking Dead) en beter bekend als de Punisher, zal met Matt Murdock in aanraking komen. Daarnaast doet Elektra Natchios, gespeeld door de Franse Élodie Yung, haar intrede als Matt Murdocks ex-vriendin. Zij was ook te zien in de Daredevil-film uit 2003 en de Elektra-spinoff uit 2005, toen nog gespeeld door Jennifer Garner. De Punisher heeft al een redelijke filmgeschiedenis: reeds in 1989 speelde Dolph Lundgren de rol, gevolgd door Thomas Jane in 2004 en Ray Stevenson in Punisher: War Zone uit 2008. Geen van de genoemde (vijf) films werd overigens positief ontvangen, maar gezien de ervaringen met de eerste seizoenen van Daredevil en Jessica Jones zijn de verwachtingen voor deze nieuwe vertolkingen een stuk hoger.

Marvell's Daredevil, bestaande uit 13 afleveringen, is te zien vanaf 18 maart.

Ook aanrandingen gemeld in ZŁrich

Ook in de Zwitserse stad Zürich zijn rond de jaarwisseling vrouwen beroofd en betast door mannen met een getinte huidskleur. Bij de politie in Zürich waren donderdag ongeveer 25 diefstallen gemeld, terwijl zes vrouwen meldden seksueel te zijn lastiggevallen.

Eerder deze week werd al duidelijk dat in diverse Duitse steden op grote schaal mensen zijn beroofd en vrouwen zijn aangerand. In Keulen deden 121 mensen aangifte van diefstal, waarbij in een kwart van de gevallen ook sprake was van aanranding. Volgens de Duitse krant Die Welt, die zich baseert op een anonieme politiebron, zouden de meeste daders asielzoekers uit Syrië zijn.

In Hamburg kwamen tot donderdag zeventig aangiftes binnen van diefstal, waarvan 23 inclusief aanranding. Ook in het centrum van Frankfurt zijn enkele vrouwen betast. Vooralsnog zijn daarvoor twee aangiftes binnengekomen.

Ook aanrandingen gemeld in Zürich
Ook aanrandingen gemeld in Zürich (Foto: ANP)

Einde Dakar voor Jan Lammers

Voor Jan Lammers en GINAF Rally Power is een eind gekomen aan de Dakar Rally. Gisteren tijdens de vierde etappe kreeg Lammers te maken met motorproblemen, waardoor hij zijn vrachtwagen aan de kant moest zetten. Het einde van de etappe wist hij uiteindelijk wel te behalen, maar hij was niet in staat om het probleem in zijn eentje op te lossen. 

De marathon, twee etappes waarin de deelnemers er in hun eentje voor staan, kon voor Lammers niet op een slechter moment beginnen. Wuf van Ginkel baalde dan ook als een stekker dat het uitgerekend in de vierde etappe moest gebeuren: "Het is balen dat het nu net vandaag in de marathon-etappe moet gebeuren. In een normale etappe was het misschien wel mogelijk geweest om de streep te halen. Nu was dat echt onmogelijk. De serviceploeg zit al in Bolivia en zij hebben de noodzakelijke onderdelen. De motorschade kon bovendien nooit op tijd hersteld worden."

Voor Lammers is dit de derde keer op rij dat hij voortijdig met de rally moet stoppen.

Einde Dakar voor Jan Lammers (Pro Shots / Dppi)
Einde Dakar voor Jan Lammers (Pro Shots / Dppi)

Tweede etappezege Price in Dakar

Toby Price heeft deze Dakar Rally zijn tweede dagzege bij de motoren geboekt. De Australiër was in het tweede deel van de marathonetappe tussen San Salvador de Jujuy en Uyuni zijn naaste belagers Antoinne Meo en Stefan Svitko ruim twee minuten te vlug af.

De grote hoogte waarom de 327 kilometer lange special werd verreden maakte het niet eenvoudig voor de deelnemers. Price had de minste problemen met de omstandigheden op het snelle parcours en was de gehele dag de snelste. Achter de Australiër, Meo en Svitko werden Matthias Walkner en Joan Barreda Bort vierde en vijfde. Klassementsleider Paolo Gonçalves verloor bijna negen minuten, maar blijft leider.

Frans Verhoeven eindigde op plek 22 met ruim veertien minuten achterstand als beste Nederlander. Hij had een ruime voorsprong op Robert van Pelt die de dag als 33e afsloot op bijna achttien minuten. Hans Vogels sloot de dag als 48e af op 31 minuten achterstand.

Uitslag motoren

Pos. Coureur Nat. Verschil
1. Toby Price AUS 04:03:44
2. Antoine Meo FRA + 2:21
3. Stefan Svitko SWK + 2:33
4. Matthias Walkner OOS + 2:40
5. Joan Barreda Bort SPA + 5:57
6. Pablo Quintanilla CHI + 6:51
7. Ivan Jakes SWK + 7:19
8. Helder Rodrigues POR + 7:20
9. Juan Pedrero Garcia SPA + 7:36
10. Alain Duclos FRA + 8:34
22. Frans Verhoeven NED + 14:04
33. Robert van Pelt NED + 17:42
48. Hans Vogels NED + 31:00
55. Jan van Gerven NED + 41:00
57. Jurgen van den Goorbergh NED + 41:27


Klassement motoren

Pos. Coureur Nat. Verschil
1. Paolo Gonçalves PRT 14:30:07
2. Stefan Svitko SWK + 1:45
3. Toby Price AUS + 1:47
4. Joan Barreda Bort SPA + 2:27
5. Matthias Walkner OOS + 2:57
6. Kevin Benavides ARG + 6:46
7. Antoine Meo FRA + 6:49
8. Ruben Faria PRT + 8:13
9. Pablo Quintanilla CHL + 8:30
10. Alain Duclos FRA + 13:39
30. Frans Verhoeven NED + 44:19

Asielzoeker (14) vast voor verkrachting

Een veertienjarige Syrische asielzoeker uit Nederland is opgepakt voor een groepsverkrachting in Duitsland. Tijdens de jaarwisseling zou hij betrokken zijn geweest bij het misbruiken van twee meisjes van vijftien en veertien. Ook drie andere asielzoekers uit Syrië zijn opgepakt.

De verkrachting gebeurde in de plaats Weil am Rhein, aan de grens met Zwitserland. De twee slachtoffers hadden op oudejaarsavond afgesproken met een 21-jarige Syriër, die een verblijfsvergunning in Duitsland heeft. Ze kenden hem vaag. Samen gingen ze naar zijn huis. Daar woonde hij met zijn vijftienjarige broer, een Syriër die nog in de asielprocedure zit.

De twee andere verdachten waren ook in het huis. Behalve de Nederlandse Syriër ging het ook om een even oude landgenoot uit Zwitserland. Het is niet helemaal duidelijk hoe de vier verdachten elkaar kenden, mogelijk waren ze familie van elkaar. De politie wil niet zeggen waar in Nederland de tiener verbleef. Ook zijn precieze asielstatus is nog niet bekend.

Volgens de politie is er geen verband met de massale verkrachtingen en aanrandingen die tijdens de jaarwisseling gebeurden in Keulen en andere Duitse steden.

Asielzoeker (14) vast voor verkrachting
Asielzoeker (14) vast voor verkrachting (Foto: ANP)

'DŁsseldorf Noord-Afrikaanse bendehoofdstad'

De politie in Düsseldorf stelt dat bendes met een Noord-Afrikaanse achtergrond de stad benutten als centrum voor criminele activiteiten, in de regio en ver daarbuiten. Om de structuur van de criminele netwerken te doorgronden, werd in de zomer van 2014 een speciaal onderzoeksteam opgezet. De codenaam van het project is Analyseproject Casablanca, genoemd naar de grootste stad van Marokko.

De krant Rheinische Post meldde donderdag dat de politie in het kader van dit project circa 2200 verdachten in de gaten heeft gehouden, vooral vlak ten oosten van het centraal station in een stadsdeel dat door de politie de Maghrebwijk wordt genoemd.

De verdachten komen meestal uit Marokko en plegen in meer of mindere mate in groepsverband misdaden. Velen staan op verschillende plaatsen in Duitsland als asielzoeker geregistreerd.

'Düsseldorf Noord-Afrikaanse bendehoofdstad'
'Düsseldorf Noord-Afrikaanse bendehoofdstad' (Foto: ANP)

'Superster UFC is geen vrouw, maar zoon van pornoster Ron Jeremy'

Zo nu en dan gaan mensen in de VS nogal vreemde rechtszaken aan en dit keer is het raak in de sportwereld. Spil in het verhaal is Ronda Rousey, superster uit de UFC - de belangrijkste mixed martial arts-organisatie. De 28-jarige Rousey - in 2008 goed voor olympisch judobrons - stond tot haar verlies tegen Holly Holm in november te boek als meest dominante sportvrouw ter wereld, doordat ze veel gevechten binnen de minuut besliste. 

Nu komt er een groot geheim over Rousey naar buiten, althans volgens ene GB White. De beste man spant een rechtszaak aan in Florida, waarbij hij graag ziet dat Rousey een contactverbod krijgt. "Mij hangt lichamelijke schade boven het hoofd, omdat ik de klokkenluider ben in een enorm schandaal rondom vechtster Ronda Rousey. Ik vrees dat ze haar kickbokskwaliteiten tegen mij gebruikt en mij met een judotrap tegen het hoofd in een submission zal trappen om mij de mond te snoeren over de leugens, fraude en manipulatie van Rousey", aldus de mogelijk lichtelijk verwarde meneer White.

Wat die leugens dan zijn die aan het licht gebracht zullen worden door wat schijnbaar de enige persoon op aarde is die hier weet van heeft? Nou, niet zomaar iets: "Ronda Rousey en de UFC belazeren het Amerikaanse publiek. Rousey is namelijk een man die zich slechts als vrouw voordoet om de kijkcijfers op te krikken", zo weet White te onthullen. "Ik heb bewijzen die ik aan kan brengen van Rousey in een zwembroek, waarop duidelijk haar penis te zien is, op een nudistenstrand in Delaware", zo lult de klokkenluider - waarschijnlijk - uit zijn nek. 

Holm geeft een fikse klap aan Rousey. Vermoedelijk doet het pijn, maar White maakt zich daar niet zo druk om (Foto: Getty)

"Verder heeft Rousey haar in de UFC gewonnen prijzengeld gebruikt voor een penisvergroting bij een kliniek in Jacksonville. Ook gebruikt ze voor gevechten steroïden om een beslissend voordeel te krijgen, die ze gekocht heeft van Barry Bonds (een ex-tophonkballer met een voorliefde voor homeruns en steroïden, red), en had ze een geheime relatie met Alex Rodriguez (eveneens een honkballer en groot liefhebber van doping, red.)", klinkt het verder. Daar blijft het echter nog altijd niet bij: "Rousey heeft een sextape gemaakt met Jon Jones (mede-MMA-vechter, red.) waarop haar penis duidelijk te zien is", zo zuigt White uit zijn duim. "Ik ben de enige die in het bezit is van deze video en Rousey heeft gedreigd mijn benen te breken en tot een pretzel te vervormen als ik de video niet teruggeef."

Tot slot blijkt Ronda Rousey helemaal niet Ronda, maar Ron of Ronald te heten. Een penisvergroting zou mogelijk kunnen komen vanwege jaloezie op wie stiekem haar echte vader is: "De echte vader van Rousey is Ron Jeremy en ik ben als enige in het bezig van het originele geboortecertificaat. Ik vrees dat, als Rousey als man in de UFC blijft vechten, ze haar tegenstanders pijn zal doen", waarmee White uitkomt bij een punt dat doorgaans wel onderdeel is van een vechtsport. "Ik zoek dus een contactverbod tegen Rousey zodat ze niet bij mij in de buurt mag komen en ik vraag ook om een gerechtelijk bevel om te zorgen dat ze niet meer in de UFC mag vechten. Ze is namelijk een man en gebruikt steroïden, dit is fraude van haar en de UFC. Het publiek verdient de waarheid te weten en ik zoek bescherming als klokkenluider."

Het vermoeden is overigens dat de rechtszaak niet aangenomen zal worden, dus of Ronda Rousey daadwerkelijk met een verborgen wapen in de ring verschijnt zullen we waarschijnlijk nooit weten. 

Schurft bij student: Avans sluit lokalen

Een student fysiotherapie van Avans Hogeschool in Breda heeft schurft opgelopen. Daarom zijn een aantal praktijklokalen preventief gesloten en worden de komende dagen grondig schoongemaakt. Na het weekend worden de lokalen weer in gebruik genomen. Uit voorzorg blijft de student voorlopig wel nog thuis. De hbo-instelling heeft dat donderdag laten weten.

Schurft is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Het is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. Het is niet bekend waar de student de ziekte heeft opgelopen, maar dat is volgens Avans waarschijnlijk niet op de instelling gebeurd. De aandoening duikt vaker op bij studenten, bijvoorbeeld in Groningen (2013), Delft (2012), Leiden (2011/2012) en Nijmegen (2007/2008).

Mensen kunnen anderen vooral besmetten bij langdurig huidcontact, en dat gebeurt als de aanstaande fysiotherapeuten van Avans op elkaar oefenen. Ook kan het worden overgedragen via handdoeken en beddengoed. In principe zou de student wel naar colleges kunnen gaan, maar hij blijft liever thuis en Avans vindt dat goed. Later kan hij de gemiste lessen inhalen.

De medestudenten van de jongen zijn per e-mail op de hoogte gebracht. Als ze jeuk krijgen, moeten ze naar de huisarts. Avans heeft nog geen meldingen dat anderen schurft hebben opgelopen.

Avans sluit lokalen om schurft bij student
Avans sluit lokalen om schurft bij student (Foto: ANP)

Twee VVD'ers voor de rechter wegens lekken

Twee VVD'ers uit Stichtse Vecht moeten volgende week vrijdag voor de rechter in Arnhem verschijnen, omdat zij gelekt zouden hebben over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor hun woonplaats. Het gaat om oud-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif en oud-wethouder Piet Ploeg, die vanwege deze verdenking zijn taken als voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 neerlegde. Het Openbaar Ministerie verdenkt beiden van het schenden van hun ambtsgeheim.

Hun vermeende loslippigheid werd ontdekt toen justitie de telefoon van De Kruif afluisterde, omdat zij verdachte was in een andere zaak. Het Openbaar Ministerie meent dat de VVD'ster zich in die zaak schuldig heeft gemaakt aan witwassen van crimineel geld. Daarvoor moet zij zich eind deze maand voor de rechtbank in Utrecht verantwoorden.

De Kruif en haar partijgenoot bespraken de mogelijkheid om VVD'er Rob Bats naar Stichtse Vecht te halen. Bats trad in april 2013 af als burgemeester van Haren nadat zijn rol tijdens de Project X-rellen in 2012 onder de loep was genomen door de commissie-Cohen. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat Bats destijds te lang heeft gewacht met het inzetten van politie.

De Kruif ontkent alle beschuldigingen. Ze heeft haar politieke functies neergelegd na haar arrestatie in februari 2015.

VVD'ers voor de rechter wegens lekken
VVD'ers voor de rechter wegens lekken (Foto: ANP)

Vechtsysteem van JRPG Stella Glow uitgelegd

NIS America geeft in onderstaande trailer een korte uitleg voor Stella Glow, een strategische RPG gemaakt door Atlus. Daarnaast hebben ze de releasedatum bekendgemaakt: de SRPG komt 11 maart in Europa uit voor Nintendo 3DS.

Het verhaal begint met Alto, de beste jager van een klein dorpje. Op een dag hoort hij iemand zingen in het bos. Dat is raar, want er is al duizend jaar niet meer gezongen op de planeet. Hij ontmoet Hilda, die zich al snel voorstelt als de Witch of Destruction. Haar taak is het redden van de planeet door alle menselijke leven te vernietigen. Het dorpje is dan ook snel in as, maar Alto en zijn beste vriendin Lisette worden gered door de Regnant Knights. De twee besluiten om in dienst van de Knights op zoek te gaan naar andere heksen die kunnen helpen Hilda te stoppen.

Old School RuneScape wordt uitgebreider

Ontwikkelaar en uitgever Jagex laat weten dat de MMORPG Old School RuneScape vanaf vandaag een extra gebied erbij heeft gekregen. Dit jaar viert Runescape een jubileum van 15 jaar en de 'old school'-variant krijgt dit jaar dan ook extra aandacht.

De eerste regio van Zeah is nu beschikbaar. Het gehele gebied zal in drie fases worden uitgerold in de komende twaalf maanden. In Zeah is er de metropool Great Kourend. Als speler kies je een van de vijf facties die strijden om de macht over de stad. Door samenwerkingen aan te gaan krijg je reputatie. Meer reputatie betekent dat je toegang krijgt tot meer content. Naast meer items zoals wapens en schilden te verdienen vecht je tegen lokale bendes en verdedig je de stad tegen indringers. Er is een nieuwe minigame waarin je de boer gaat uithangen, maar je kunt ook de inwoners bestelen en de geheimen rondom een necromancer-boek ontrafelen.

Om maar aan te geven hoe groot deze update is: op de kaart hieronder zie je de hele wereld tot nu toe. Zeah is linksboven erbij gekomen.

Wereldkaart Old School Runescape (Foto: Jagex)

MultiplayerbŤta Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 begint volgende week

Vandaag heeft PopCap Vancouver de multiplayerbèta van Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 aangekondigd. Deze start op Xbox One en PlayStation 4 op 14 januari en eindigt 18 januari.

Als je de demo download, dan krijg je beperkte toegang tot de Backyard Battleground, de hub van de game. Zes nieuwe speelbare klassen zullen uit te proberen zijn. Rose, Citron en Kernel Corn aan de zijde van de planten, en Imp, Super Brainz en Captain Deadbeard bij de zombies. Het spelen doe je in allerlei game-modi waarin je met 24 spelers het uit mag vechten, zoals Garden and Graveyards en de nieuwe Herbal Assault waarin planten eens agressief zijn. Er zijn vier mappen

Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 komt in zijn geheel 25 februari uit op Xbox One en PlayStation 4.

Alleen nog code rood in Groningen

Het weeralarm voor Friesland en Drenthe is donderdagmiddag ingetrokken, alleen in Groningen geldt nu nog een code rood voor grootschalige gladheid door ijzel. Dat heeft het KNMI laten weten. In de andere provincies geldt code geel in verband met gladheid. Voor de waddeneilanden, Noord- en Zuid-Holland en Zeeland geldt ook code geel, maar dat heeft met zware windstoten te maken.

De afgelopen dagen gold meerdere keren code rood in het noorden van het land door ijzel. Het KNMI verwacht dat de gladheid tot donderdagavond laat aanhoudt in het noordoosten.

Alleen nog code rood in Groningen
Alleen nog code rood in Groningen (Foto: ANP)

Straf voor Vueling om weigeren compensaties

Het Spaanse Vueling Airlines overtreedt stelselmatig de regels voor het compenseren van passagiers bij vertraging, instapweigering of annulering van vluchten. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stuurt de prijsvechter passagiers een standaardafwijzing en compenseert het bedrijf pas als mensen daarover een klacht indienen. De toezichthouder heeft Vueling een last onder dwangsom opgelegd.

Bij elke geconstateerde overtreding moet Vueling tussen de 60.000 en 96.000 euro betalen. De totale boete kan oplopen tot maximaal een miljoen euro.

De luchtvaartmaatschappij is door de ILT vorig jaar al onder verscherpt toezicht geplaatst om de praktijken. Omdat Vueling nog steeds de fout ingaat, vindt de inspectie het nodig harder in te grijpen. Gedupeerde passagiers krijgen de mogelijkheid compensatieclaims opnieuw in te dienen, mits hun vlucht niet langer dan twee jaar geleden was.

Straf voor Vueling om weigeren compensaties
Straf voor Vueling om weigeren compensaties (Foto: ANP)

Oud-schaatser Bos wil wereldrecord ligfiets

Oud-schaatser en ex-baanwielrenner Jan Bos stapt weer op de fiets. Op een ligfiets, om precies te zijn. Hij gaat in september proberen het wereldrecord te pakken, voor de hoogste snelheid die ooit is gehaald op een ligfiets. Dat doet hij bij een jaarlijkse wedstrijd in Battle Mountain in de Amerikaanse staat Nevada.

Zijn team, van de VU in de Amsterdam en de TU Delft, heeft dat donderdag bekendgemaakt. De studentenploeg had het wereldrecord, maar raakte dat in september kwijt aan een Canadees. Die haalde met zijn aerodynamische ligfiets een snelheid van bijna 138 kilometer per uur. Daarmee verbrak hij de Nederlandse topprestatie van 133,78 kilometer per uur uit 2013.

Het team doet later dit jaar weer een poging. De ploeg hoopt dat Bos dan de 140 haalt. Bos deed in 2012 en 2013 ook mee aan de ligfietsrace. "Hij is ontzettend krachtig en gemotiveerd. En bij zo'n race is ervaring belangrijk", aldus het team.

Windvlagen

Niet iedereen kan namelijk op een raceligfiets stappen. "Je moet de fiets stabiel houden en kunnen omgaan met windvlagen. En de temperaturen kunnen behoorlijk oplopen. Je ligt verkrampt en zwetend in een benauwd hok in de brandende zon op zwart asfalt. Dat moet je over hebben voor het record."

Tijdens de voorbereiding op de race wordt vaak een stuk snelweg in Nederland afgesloten, zodat de ligfietsers kunnen oefenen. Zo oefende de ploeg vorig jaar op de A270 tussen Helmond en Nuenen. Of Bos dat nu ook doet, is nog niet bekend.

Jan Bos was in 1998 de eerste Nederlandse schaatser die wereldkampioen sprint werd. Een jaar later werd hij wereldkampioen op de 1000 meter. Hij deed vier keer mee aan de Olympische Winterspelen. Als baanwielrenner deed hij in 2003 mee aan het WK en in 2004 aan de Olympische Zomerspelen.

Oud-schaatser Bos wil wereldrecord ligfiets
Oud-schaatser Bos wil wereldrecord ligfiets (Foto: ANP)

IAAF schorst corrupte bestuurders voor het leven

De ethische commissie van de internationale atletiekbond IAAF heeft vier omstreden bestuurders hard aangepakt. Drie van hen, twee hooggeplaatste Russen en de zoon van voormalig IAAF-chef Lamine Diack, mogen zelfs nooit meer bij de sport betrokken zijn.

De vierde geschorste, Gabriel Dollé, de voormalig chef van het anti-dopingbureau bij de IAAF, krijgt vijf jaar schorsing.

Dollé, IAAF-consultant Papa Massata Diack, het oud-hoofd van de Russische atletiekbond Valentin Balachnitsjev en hardloopcoach Alexei Melkinov, zouden geld hebben aangenomen om positieve dopingtests te verduisteren. "Diack, Balachnitsjev en Melkinov moeten voor het leven verbannen worden uit de sport. Elke lichtere sancties zou niet afdoende zijn. Dollé hoort ook straf te krijgen, maar vijf jaar. Zijn fouten waren het gevolg van nalatigheid en niet doelbewust", aldus het IAAF.

De mannen kunnen in beroep.

IAAF schorst bestuurders voor het leven
IAAF schorst bestuurders voor het leven (Foto: ANP)

Van Gaal krijgt Januzaj terug van Dortmund

De Belgische voetballer Adnan Januzaj is alweer terug in Manchester. Hij was een jaar verhuurd aan Borussia Dortmund, maar daar wilde het niet vlotten met de jonge vleugelaanvaller. De Duitsers hebben hem nu teruggestuurd naar Manchester United, de club van Louis van Gaal.

Manchester United meldde donderdag zelf dat de jonge Belg weer deel uit zal gaan maken van de selectie. Onder Van Gaal was hij aan het begin van het seizoen niet zeker van een basisplaats. Voor zijn vertrek speelde Januzaj al 47 duels voor de club uit Manchester.

Van Gaal krijgt Januzaj terug van Dortmund
Van Gaal krijgt Januzaj terug van Dortmund (Foto: ANP)

'KNVB krijgt stenen voetbal zaterdag terug'

De KNVB hoopt de witte stenen voetbal die vlak voor kerst voor het hoofdkantoor in Zeist is gestolen, zaterdag terug te krijgen. De voetbalbond heeft een telefoontje gekregen van de dieven die dat hebben beloofd.

Als de stenen voetbal van een paar honderd kilo "netjes en heel" wordt terugbezorgd aan de Woudenbergseweg in Zeist, gaat de KNVB geen aangifte doen en vat de bond de stunt op als een nieuwjaarsgrap, aldus een woordvoerder donderdag: "Dan laten we het erbij zitten." De zegsman wil niet zeggen of het om een anoniem telefoontje ging. De KNVB heeft er "altijd op vertrouwd" dat de stenen voetbal wordt teruggegeven.

Het is niet de eerste keer dat er nieuwjaarsstunts worden uitgehaald. Zo verdween al eerder de straaljager die voor de deur van Museum Vliegbasis Deelen stond en werd de actiecaravan van FNV Bondgenoten weggehaald. Deze voorwerpen kwamen in de eerste week van het nieuwe jaar weer boven water.

Hier was hij:

En hier komt hij weer terug:

'KNVB krijgt stenen voetbal zaterdag terug'
'KNVB krijgt stenen voetbal zaterdag terug' (Foto: ANP)

Top Apple kreeg 25 miljoen dollar, Cook niet

De topmanagers van techreus Apple verdienden afgelopen jaar per persoon circa 25 miljoen dollar. Dat blijkt uit een melding van het Amerikaanse bedrijf bij beurswaakhond SEC. Daarmee verdienden ze meer dan topman Tim Cook, die goed was voor 'slechts' 10 miljoen dollar.

Het gros van de beloningen, circa 20 miljoen dollar, van de vijf werd in aandelen uitbetaald. Daarnaast werd per manager ongeveer 5 miljoen dollar in contanten overgemaakt.Cook kreeg een salaris van 2 miljoen dollar en een bonus van 8 miljoen dollar. Aandelen die hij in de afgelopen jaren verwierf, vertegenwoordigen wel een waarde van tientallen miljoenen dollars.

De managers van Apple, die een basissalaris van 1 miljoen dollar hebben, kregen een volledige bonus uitgekeerd omdat ze hun doelen ruimschoots hadden gehaald. In het fiscale jaar 2015 rapporteerde het bedrijf een recordomzet van 234 miljard dollar en een nettowinst van ruim 53 miljard dollar.

Top Apple kreeg 25 miljoen dollar, Cook niet
Top Apple kreeg 25 miljoen dollar, Cook niet (Foto: ANP)

Lekker wijf (36) krijgt enorme piemel

Louise Watt uit het Engelse Northampton is verrast door Sainsbury's. De supermarkt heeft de 36-jarige milf namelijk een enorme piemel verkocht.

De niet onknappe verschijning bezocht de buurtsuper afgelopen zondag om voor haar man een lap varkensvlees te kopen. Toen Watt zoals het een goede vrouw betaamt in de keuken stond om het gerecht klaar te maken, viel haar mond open van verbazing.

Geschokt haalde de moeder haar man erbij. Ook hij was ondersteboven. Het zojuist gekochte vlees van 473 gram leek namelijk als twee druppels water op een roze fallus! Snel werden dan ook kiekjes gemaakt van het vlees, terwijl hun twee koters zich verbaasden wat er nu zo bijzonder aan het vlees was.

Watt is er nog steeds kapot van. "Als je met twee kinderen van twee en zes jaar oud boodschappen gaat doen, wil je snel de supermarkt weer uit", klaagt ze. "Ik keek alleen naar de kleur en de houdbaarheidsdatum. Pas thuis viel me de vorm op. Door de kleur en de vorm leek het een zeer realistische spermaspeer."

Het lekkere mokkel heeft de kiekjes snel gedeeld op Facebook. "De reacties waren veelal briljant, maar te schunnig om te printen." Inmiddels heeft de milf de vleesknuppel met smaak opgegeten. "Gelukkig heb ik het mijn kinderen niet hoeven uitleggen", besluit ze.

Cameron optimistisch over EU

Britse premier David Cameron voorziet dat de Europese Unie kan hervormen en dat de Britse problemen met de unie zo kunnen worden opgelost. Hij zei dit donderdag op bezoek in Kreuth in Zuid-Duitsland, waar hij woensdagavond een gesprek had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Cameron zei er alle vertrouwen in te hebben dat problemen zoals rond migratie en de concurrentiekracht van Europa uit de weg kunnen worden geruimd. Het zijn onderhandelingen over moeilijke kwesties, aldus Cameron, "maar ze verlopen goed en er is een wil om er uit te komen". "We kunnen dat tot een goed einde brengen en dan een referendum houden."

Cameron heeft de Britten een referendum beloofd over het lidmaatschap van de EU. Dat zou voor eind 2017 gehouden moeten worden. De Britten staan traditioneel sceptisch tegenover wat ze zien als een autoritaire unie met veel te veel politieke aspiraties. Veel Britten willen dat de EU zich vooral beperkt tot een economisch verbond.

Cameron optimistisch over EU
Cameron optimistisch over EU (Foto: ANP)

Erben Wennemars luidt de gong

Erben Wennemars maakt zich voorlopig nog geen zorgen over de dieprode cijfers op de Europese beurzen. ''Beleggers, maak je geen zorgen. Fit is het nieuwe rijk", schreef Wennemars op Instagram.

Onder toeziend oog van prins Pieter-Christiaan en acteur Juvat Westendorp sloeg Erben donderdag op de gong van de Amsterdamse beurs. De drie zijn ambassadeurs van Jongeren op gezond gewicht (JOGG). Ieder jaar blijkt het moeilijk om gezonde voornemens vol te houden.

Door middel van de JOGG-aanpak werken inmiddels honderd gemeenten doorlopend aan het gezonder maken van de leefomgeving van jongeren. Ze stimuleren en helpen scholen en sportclubs om gezonde keuzes aan te bieden in de kantine. Ouders en kinderen worden verleid om meer water te drinken, meer te bewegen en gezonder te eten.

De Amsterdamse AEX-index stond in het eerste handelsuur overigens 2,5 procent in het rood op 417,98 punten. In China gingen de beurzen voor de tweede keer deze week vroegtijdig dicht, na een flinke koersval.

Erben Wennemars luidt de gong
Erben Wennemars luidt de gong (Foto: BuzzE)

Hele Kamer trekt aan de bel over honger SyriŽ

De voltallige Tweede Kamer heeft bij het kabinet aan de bel getrokken over de hongersnood in de Syrische stad Madaya, een plaats bij de grens met Libanon. Deze week kwamen schokkende beelden naar buiten.

Madaya is omringd door Syrische strijdgroepen en landmijnen, waardoor de inwoners amper aan eten kunnen komen. Sjoerd Sjoerdsma van D66 belde alle andere partijen en stelde met hen vragen voor het kabinet op over de kwestie.

"Er sterven elke dag opnieuw mensen aan ondervoeding. Het kabinet moet de internationale gemeenschap aansporen om actie te ondernemen", zegt Sjoerdsma. Hij wil dat het kabinet de Verenigde Naties aanspoort tot noodhulp die het plaatsje kan bereiken. Daarom is een staakt-het-vuren rondom Madaya volgens Sjoerdsma cruciaal. "Deze Syriërs worden gedwongen om insecten, planten en zelfs katten te eten. De situatie is onhoudbaar."

VN-Veiligheidsraad neemt resolutie Syrië aan
Hele Kamer trekt aan de bel over honger Syrië (Foto: ANP)

Weer minder gas uit Groningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft afgelopen jaar weer minder gas gewonnen. In totaal werd in 2015 ruim 46 miljard kubieke meter gas uit de grond gehaald. Daarvan was 28 miljard kubieke meter afkomstig uit het Groninger gasveld. In 2014 was de NAM goed voor 55 miljard kubieke meter gas, waarvan het leeuwendeel, ruim 42 miljard kubieke meter, uit Groningen.

In januari vorig jaar stelde minister Kamp van Economische Zaken het productieplafond van het Groningenveld vast op 39,4 miljard kubieke meter. In juni werd het plafond verder teruggebracht naar 30 miljard kubieke meter voor het kalenderjaar. Het productieplafond voor de periode oktober 2015 tot en met september 2016 is vorige maand gesteld op 27 miljard kubieke meter gas.

Behalve uit het grote gasveld in Groningen wint de NAM ook aardgas uit 175 kleinere gasvelden, zowel op land als op zee. Ook hier liep de productie terug.

Eerder werd bekend dat door de lagere productie en de lage olie- en gasprijzen 2000 banen verdwijnen. Ruim 1800 banen banen verdwijnen bij bedrijven waar de NAM werk aan uitbesteedt. Bij de NAM zelf worden ongeveer 190 banen geschrapt.

Weer minder gas uit Groningen
Weer minder gas uit Groningen (Foto: ANP)

'Nicky Byrne voor Ierland naar Songfestival'

Nicky Byrne zou Ierland vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Volgens The Mirror wordt het gebruikelijke nationale songfestival van Ierland dit jaar geschrapt door RTÉ, al is dat nog niet bevestigd door deze Ierse publieke omroep.

''De partijen zetten nu nog wat puntjes op de i'', zegt de bron van de krant. Nicky, bekend van de voormalige Ierse boyband Westlife en nu radiopresentator van 2FM, onthulde onlangs dat hij weer muziek aan het maken is. Hij is de studio ingedoken om nieuwe nummers op te nemen.

''RTÉ doet later deze maand mededelingen over het selectieproces'', reageert een woordvoerder van de omroep. De halve finales zijn op dinsdag 10 en donderdag 12 mei. De finale vindt plaats op zaterdag 14 mei. Namens Nederland neemt Douwe Bob deel.

Zelmerlöw

Ierland scoorde de afgelopen jaren niet al te best op het Europese liedjesfestijn. Het land won het songfestival zeven keer, maar dreigt te worden voorbijgestreefd door Zweden dat vorig jaar voor de zesde keer won met zanger Måns Zelmerlöw. Ierland kwalificeerde zich niet voor de finales van 2008, 2009, 2014 en 2015.

Ierland schreef in eigen land songfestivalgeschiedenis door twee jaar achtereen het pop-rapduo Jedward af te vaardigen. De tweeling eindigde in 2011 als achtste met het nummer Lipstick en mocht Ierland het jaar daarop opnieuw vertegenwoordigen. Met het nummer Waterline bereikte Jedward opnieuw de finale en eindigde als negentiende.

'Nicky Byrne voor Ierland naar Songfestival'
'Nicky Byrne voor Ierland naar Songfestival' (Foto: BuzzE)

Kwart aangiftes Keulen over aanranding

Ongeveer een kwart van de inmiddels 121 aangiftes die in Keulen zijn gedaan over de handtastelijkheden en berovingen rond Nieuwjaar op het station gaan over aanrandingen. Er zijn twee gevallen van verkrachting aangegeven. Dit zei een politiewoordvoerder donderdag.

De politie heeft naar eigen zeggen tot dusverre zestien verdachten op het oog. Zij zouden zich een week geleden schuldig hebben gemaakt aan het seksueel mishandelen en het beroven van vrouwen op het station. Talrijke groepjes jonge mannen belaagden, betastten of beroofden rond de jaarwisseling vrouwen in en voor het station van Keulen. De daders zouden van buitenlandse komaf zijn.

De woordvoerder zei dat de Keulse politie voorlopig geen mededelingen meer wil doen over deze zaak. De politie bespreekt die nu met het ministerie van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het parlement van de deelstaat buigt zich er maandag over. De politie wil zeker tot die tijd niets meer kwijt over de zaak.

Kwart aangiftes Keulen over aanranding
Kwart aangiftes Keulen over aanranding (Foto: ANP)

Topmannen motorclub Bandidos opgepakt

De leiders van de internationale motorbende Bandidos zijn opgepakt in Texas. President Jeffrey Pike, vice-president John Partillo en 'sergeant at arms', degene die zorgt voor orde en discipline binnen de club, Justin Forster, worden verdacht van drugs- en afpersingspraktijken.

De mannen worden er ook van verdacht andere leden van de club te hebben aangezet tot onder meer moord, aanranding, intimidatie en afpersing. Als het drietal schuldig wordt bevonden, lopen ze het risico levenslang de gevangenis in te gaan.

Motorclub Bandidos is ook in Nederland actief. Er zitten afdelingen in Sittard en in de buurt van Alkmaar.

Topmannen motorclub Bandidos opgepakt
Topmannen motorclub Bandidos opgepakt (Foto: ANP)

Scholen hoeven ijsvrij niet in te halen

Als een school in het Noorden dicht was vanwege de gladheid, hoeven de leerlingen de gemiste uren niet per se in te halen. Scholen mogen zelf bepalen of ze dat nodig vinden. En als ze tot de conclusie komen dat het niet hoeft, zijn ze nergens toe verplicht.

De Onderwijsinspectie heeft dat donderdag laten weten. Volgens de dienst is er sprake van overmacht door extreem weer. Inspecteurs zullen daarom niet controleren of de gemiste uren wel worden goedgemaakt. Dat geldt voor basisscholen en middelbare scholen. "Hogescholen en universiteiten hebben geen wettelijke regelingen voor onderwijstijd, daar ligt de beslissing sowieso bij de instellingen zelf", aldus een woordvoerder van de Onderwijsinspectie.

In meerdere noordelijke plaatsen waren de scholen de afgelopen dagen dicht. Zo hadden scholieren in de stad Groningen drie dagen op rij 'ijzelvrij'.

Het kan ook zijn dat de school wel open was, maar dat een leerling vond dat hij of zij niet veilig op school kon komen. "Daar kunnen goede redenen voor zijn. Dat moet de directeur van de school beoordelen. En als de leerling duidelijk kan maken dat het niet veilig was, zal de school daar rekening mee houden", zegt de Onderwijsinspectie.

Scholen hoeven ijsvrij niet in te halen
Scholen hoeven ijsvrij niet in te halen (Foto: ANP)

Politie Parijs schiet terrorist neer

De politie in Parijs heeft donderdag een man doodgeschoten die gewapend met een mes een politiebureau binnen wilde komen. Volgens de Franse radiozender France Info zou hij ook een bomgordel hebben gedragen en bij het betreden van het gebouw Allahu akbar (Allah is groot) hebben geroepen.

Het incident vond plaats bij een bureau in het achttiende arrondissement in het noorden van het Parijse centrum, nabij Montmartre en niet ver van Gare du Nord. Het was donderdag exact een jaar geleden dat gewapende islamitische terroristen de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo binnendrongen en in totaal twaalf mensen vermoordden.

Een explosievenrobot onderzoekt de gedode man:

Politie Parijs doodt bestormer politiebureau
Politie Parijs doodt bestormer politiebureau (Foto: ANP)

Dakar etappe 5: San Salvador de Jujuy - Uyuni

De vierde etappe vormde gisteren de eerste echte uitputtingsslag van de Dakar. De hoogte maakte het zowel mens als machine een lastige etappe, maar het ergste moet nog komen. In het tweede deel van de marathonetappe moet er opnieuw gelet worden op de banden, maar de deelnemers moeten ook letten op hun eigen lichamen: de grensovergang van Bolivia luidt niet alleen het begin van de 327km lange special stage in, maar vormt ook het begin van een aprupte klim naar maarliefst 4600m!

De start van de special stage ligt - net als de finish - op 4000m hoogte, 24km vanaf de grens. Een rustige start is er niet bij, al direct na het verlaten van de verharde autoweg loopt de route de bergen in. Allereerst zal er weinig hoogteverschil zijn, het is vooral de omgeving die steeds verder de lucht in gaat. De vele haarspeltbochten tussen de bergen zullen naast de vele puntige stenen zeker een grote uitdaging vormen. Er is weinig ruimte voor fouten, tot eindelijk de eerste stempelpost ten noordoosten van de stad Tupiza bereikt wordt, hier is alles tijdelijk een stuk vlakker.

Om maar aan te geven hoe lastig het wordt vanaf de eerste stempelpost: zelfs met de satellietbeelden van Google Earth kan uw redacteur met geen mogelijkheid een duidelijke route spotten. Tot nu toe is er vooral gedaald, de stempelpost ligt op 3500m hoogte, maar daar komt abrupt een einde aan, want binnen een kleine twintig kilometer mag er maarliefst een kilometer geklommen worden, een stijging van gemiddeld 5%. Ook is de route alles behalve recht, de afstand tussen de eerste en tweede stempelpost bedraagt hemelsbreed slechts 30km, maar de afstand die de deelnemers af moeten leggen is ruim drie keer zo groot.

Bijna de complete special stage zal uit dit soort wegen bestaan
Bijna de complete special stage zal uit dit soort wegen bestaan

De tweede stempelpost ligt zoals eerder vermeld op een kleine 30km van de eerste, ten noorden van de stad Tupiza. Ook vanaf hier is het nog niet gedaan met de verradelijke bergpassen, maar er wordt niet veel meer geklommen. De route wordt ook steeds rechter en na slechts 30km worden de bergen ingeruild voor de vlakkere toendra, maar niet voor een kort bezoek aan de 5805m hoge berg Cerro Tazna.

De eerste motoren zijn om 12:15 van start gegaan. De quads volgen om 13:23, de auto's om 14:54 en de trucks om 17:12. De etappe zal rond de vier uur duren.

Voor meer informatie over de Dakar Rally, zie deze rallygids
Voor vragen, discussie en het laatste nieuws, zie het sportforum of het autoforum

Spanning tussen Iran en Saudi-ArabiŽ loopt op

Iran heeft Saudi-Arabië ervan beschuldigd de Iraanse ambassade in Jemen te hebben gebombardeerd. Daarbij zou het gebouw in de hoofdstad Sanaa beschadigd zijn en zouden enkele medewerkers gewond zijn geraakt. Volgens een Saudische woordvoerder was de aanval gericht op strijders van de Houthi's, die zich onder meer in verlaten ambassades hadden verschanst. De Saudi's onderzoeken of daarbij ook daadwerkelijk ambassades zijn geraakt.

Iran steunt naar verluidt in Jemen de opstand van de Houthi-minderheid, terwijl Saudi-Arabië die juist de kop in wil drukken. Het overwegend soennitische Saudi-Arabië verbrak zondag de al langer gespannen diplomatieke banden met Iran. De aanleiding daartoe was dat bij de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran gewelddadig was geprotesteerd tegen de executie van de sjiitische geestelijke sjeik Nimr al-Nimr en 46 anderen in Saudi-Arabië.

Iran maakte donderdag tevens bekend de import van producten uit Saudi-Arabië te staken.

Spanning tussen Iran en Saudi-Arabië loopt op
Spanning tussen Iran en Saudi-Arabië loopt op (Foto: ANP)

Dumoulin mikt op Giro en Rio

Tom Dumoulin heeft voor komend seizoen de Ronde van Italië en de Olympische Spelen van Rio als hoofddoelen gesteld. Dat zei de Limburger donderdag in Berlijn bij de teampresentatie van Giant-Alpecin. De Limburger geldt als een van de kanshebbers voor goud op de olympische tijdrit. De Giro begint op 6 mei in Apeldoorn.

"Ik had een superseizoen maar nog niet alles liep zoals ik wenste", keek Dumoulin terug op afgelopen jaar, waarin hij met name uitblonk in de Ronde van Spanje. De Ronde van Frankrijk, waarop hij zijn hoop had gevestigd, liep uit op een teleurstelling. Nadat hij er niet in was geslaagd de openingstijdrit in Utrecht te winnen, leek Dumoulin in de derde rit naar de Muur van Hoei alsnog op weg naar het geel. Maar een valpartij maakte aan al zijn illusies een einde. Dumoulin verdween met een breuk in het schoudergewricht uit de ronde, maar kwam terug met een spectacualir optreden in de Vuelta, waarin hij twee ritten won en tot op de voorlaatste dag om de eindzege meestreed.

Dumoulin moet het in de Giro doen zonder de steun van kersvers ploeggenoot Laurens ten Dam. De van LottoNL-Jumbo overgekomen klimmer richt zich op de Tour de France. "Ik hoop jongens als Warren Barguil aan mooie successen te helpen, bijvoorbeeld in de Tour. Ik heb een goede winter gehad en ben voor het eerst sinds jaren niet ziek geweest." Ten Dam begint zijn seizoen in Parijs-Nice. Hij gaat voorlopig trainen in de Verenigde Staten. Na de Ardenner klassiekers keert hij daar terug, onder meer om mee te doen aan de Ronde van Californië.

Dumoulin mikt op Giro en Rio
Dumoulin mikt op Giro en Rio (Foto: ANP)

Van Marwijk stijgt op FIFA-ranking, BelgiŽ nog steeds eerste

Bert van Marwijk doet als bondscoach van Saudi-Arabië goede zaken op de FIFA-wereldranglijst. Het land wint vijf plaatsen op de ranking en heeft sinds de laatste update van de ranglijst de meeste punten gepakt.

Op de donderdag vernieuwde lijst van de wereldvoetbalbond staat Nederland nog altijd veertiende. Saudi-Arabië bezet plek 75, een terreinwinst van vijf plaatsen. Opvallender is dat de voetballers van Van Marwijk 42 punten hebben vergaard, meer dan elk ander land.

Met de Saudi's is de Nederlandse coach op jacht naar een ticket voor het WK van 2018 in Rusland. Dat gaat vooralsnog voortvarend: uit zes duels pakte de ploeg zestien punten en hij is daarmee lijstaanvoerder in de poule.

In de top van de wereldranglijst verandert er niets. België blijft de nummer één, voor Argentinië en Spanje.

Van Marwijk stijgt flink op FIFA-ranking
Van Marwijk stijgt flink op FIFA-ranking (Foto: ANP)

Filmpje pakken met De Sims 4

Electronic Arts heeft De Sims 4 Filmavond Accessoires aangekondigd. Deze gaat op 12 januari in première en bevat spullen die de Sims nodig hebben voor een filmavondje.

Het Projectotron-filmscherm valt het meest op in dit accessoire-pack voor De Sims 4. Dit nieuwe item is meer dan een hele grote televisie, want er zitten wel tien films in het geheugen; van actie en komedie tot romantiek en horror. Er zijn twee familiefilms, mochten jouw Sims een filmpje met de kinderen willen kijken. Iedere film heeft een uniek verhaal en je kunt dus met de sims meekijken.

De nieuwe popcornpoffer lijkt ons duidelijk, wat is een film zonder popcorn? Je kunt meerdere soorten popcorn klaarmaken met boter, kaas, karamel of ketelpopcorn poffen. Nieuwe meubels en decoraties zijn er ook om je loungeplek een stuk fleuriger maken. Je kunt een filmzaal inrichten of buiten een openluchtbioscoop creëren.

De Sims 4 Filmavond Accessoires gaat € 9,99 kosten.

Petitie: 'noem nieuw element Lemmium'

De chemiewereld had afgelopen week groot nieuws te melden: er zijn vier nieuwe elementen toegevoegd aan de beroemde tafel van Mendelejev. De nieuwe elementen hebben nog geen naam. Metalfans weten wel een oplossing. In een online petitie pleiten ze voor Lemmium, vernoemd naar de overleden Motörhead-zanger Lemmy Kilmister.

Dat het bestaan van de vier elementen werd aangetoond, was groot scheikundig nieuws. De elementen 113, 115, 117 en 118 staat op de zevende rij van het periodiek systeem. De elementen komen niet voor in de natuur. Het zijn synthetische elementen die alleen in een laboratorium kunnen worden geproduceerd, schrijft het AD. Omdat ze al na enkele seconden afbreken, bleek het bijzonder moeilijk om hun bestaan te bevestigen.

De al eerder ontdekte elementen hadden een voorlopige werknaam. Zo heet element 113 voorlopig Ununtrium (Uut), element 115 heet Ununpentium (Uup), nummer 117 Ununseptium (Uus) en 118 Ununoctium (Uuo). Maar ze moeten nu een definitieve naam krijgen.

Petitie
Elementen 113 en 115 vallen in de reeks van hoofdgroepmetalen. Kortom: een metaalsoort die om een naam verlegen zit. Dat trok de aandacht van metalfans. Op de website Change.org zijn ze een petitie gestart om een van de elementen te vernoemen naar Lemmy Kilmister, de zanger van Motörhead die op 28 december is overleden.

De initiatiefnemers richten hun petitie aan de International Union of Pure and Applied Chemistry, die bevoegd is om de benamingen toe te kennen. De petitie stelt Lemmium als naam voor. 'Lemmy was een kracht van de natuur en de echte essentie van zware metalen', stelt de petitie. De steunbetuigingen stromen binnen. Donderdag aan het eind van de ochtend was de petitie al bijna 75.000 keer getekend.

Lemmy Kilmister
Lemmy Kilmister overleed eind december op 70-jarige leeftijd.

Duitse burgers starten burgerwachtgroep

De gemelde aanrandingen rond Nieuwjaar in meerdere Duitse steden leiden tot de vorming van burgerwachten op internet. Dit meldde de Rheinische Post donderdag vanuit Düsseldorf. Een groep op het sociale medium Facebook wil bij grote evenementen zoals het carnaval en in de weekends gaan patrouilleren in Düsseldorf "om vrouwen in nood bij te staan".

In slechts één dag sinds de lancering van dit initiatief hebben zich al duizend vrijwilligers voor deze burgerwacht gemeld. Volgens de organisatie is die niet politiek en niet gewelddadig. Uit de aangemelde leden wordt een groep geselecteerd die zaterdag als eerste op patrouille gaat.

De politie van Düsseldorf is niet blij met het initiatief. Een woordvoerder beklemtoonde dat het de politie is die voor openbare veiligheid moet zorgen. Het is niet de bedoeling dat burgers naar overtreders van de wet gaan zoeken. De burgerwachten vinden op hun beurt dat de politie faalt in zijn taak de burgers te beschermen tegen criminelen.

Na aanranders dienen burgerwachters zich aan
Na aanranders dienen burgerwachters zich aan (Foto: ANP)

Politie Keulen heeft daders in het vizier

De Duitse politie heeft drie verdachten geïdentificeerd die zich in Keulen schuldig hebben gemaakt aan aanrandingen en berovingen van vooral autochtone vrouwen rond Nieuwjaar. De minister van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, heeft dit woensdag gezegd volgens de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Jäger wilde verder weinig kwijt over de drie verdachten en over het onderzoek omdat dat nog loopt. Hij zei wel dat er nog geen arrestaties zijn verricht.

Het aantal aangiftes is in Keulen opgelopen tot maar liefst 106, waaronder twee wegens verkrachting. Driekwart van de aangiftes heeft een seksuele achtergrond, zei de politie woensdag.

Complexe situatie

Na de verhoren van slachtoffers is er een duidelijker beeld van wat zich op het stationsplein en in het station in Keulen heeft afgespeeld. "Veel vrouwen geven in de gesprekken aan dat ze ook onzedelijk zijn betast", aldus een politiewoordvoerder. De bewijsvoering is volgens de politie heel moeilijk, vooral als gevolg van de "complexe situatie" ter plekke.

Ongeveer duizend mensen hadden zich op het stationsplein verzameld en begonnen eerst met vuurwerk te gooien. Toen de politie tussenbeide kwam, vormden zich kleinere groepen. Daarna zouden vrouwen zijn omsingeld, lastiggevallen, aangerand en beroofd. De politie bevestigt dat het ging om daders met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Zo'n twee derde van slachtoffers was niet afkomstig uit Keulen en voor de oudejaarsfeesten naar de Domstad gekomen.

Afgesproken werk

Politiecommissaris Wolfgang Albers wees kritiek op zijn korps van de hand. "Er was op het plein sprake van een moeilijke situatie, maar wij hebben gedaan wat we konden", zei hij.

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, denkt dat de aanrandingen en berovingen vooraf zijn beraamd. "Het lijkt allemaal afgesproken werk te zijn", zei Maas woensdagmorgen voor de publieke omroep ZDF. "Het moet worden onderzocht of er op de achtergrond mensen zijn geweest die dit hebben georganiseerd, zo iets gebeurt toch niet zo maar opeens", vroeg Maas zich hardop af.

Politie Keulen heeft daders in het vizier
Politie Keulen heeft daders in het vizier (Foto: ANP)

Tuchtkamer FIFA start zaak tegen Valcke

De tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA is een zaak gestart tegen Jérôme Valcke. De Franse secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond wordt verdacht van corruptie.

Woensdag werd de voorlopige schorsing van de rechterhand van Sepp Blatter al met 45 dagen verlengd, daags nadat de onderzoekers hun eindrapport over Valcke naar buiten hadden gebracht. Zij stellen daarin voor de 55-jarige Valcke negen jaar te schorsen plus een boete van 92.000 euro op te leggen. Ze achten de 55-jarige Valcke onder meer schuldig aan het verspreiden van vertrouwelijke informatie, belangenverstrengeling en het aanbieden en accepteren van giften.

De tuchtkamer legt uiteindelijk een eventuele straf op. Om die te bepalen, bekijkt de commissie onder leiding van de Duitse jurist Hans-Joachim Eckert het onderzoeksrapport. Ook krijgen de betrokkenen de kans om bewijzen aan te leveren en worden ze indien nodig gehoord.

Al eerder legde de tuchtcommissie van de FIFA schorsingen van acht jaar op aan Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Het duo dankt die lange uitsluiting aan een dubieuze financiële deal uit 2011, waarbij Blatter 1,8 miljoen euro betaalde aan Platini.

Tuchtkamer FIFA start zaak tegen Valcke
Tuchtkamer FIFA start zaak tegen Valcke (Foto: ANP)

Bijzonder moment van sportiviteit tijdens Hopman Cup

Een opmerkelijk staatje sportivitieit tijdens de Hopman Cup. De landenwedstrijd voor gemengde tenniskoppels die nu in Perth gespeeld wordt had gisteren een mooi moment, zo lezen we op hln.be. Tijdens de wedstrijd tussen Lleyton Hewitt en Jack Sock in de poulefase van het toernooi deed de laatste van zich spreken. Hewitt serveerde bij een stand van 5-4 en 0-30 en de umpire zag de service uit gaan, tegenstander Sock was het daar echter niet mee eens.

"De bal was in. Als je een challenge wil aanvragen", zo liet de Amerikaan weten aan Hewitt. De Australiër en de umpire waren nogal overdonderd door dit sportieve gebaar. Maar na enig aandringen vroeg Hewitt de challenge aan. Het publiek kon de geste van Sock wel waarderen en scandeerden massaal "in, in, in".

En inderdaad, de bal bleek op de lijn en dus was de service van Hewitt wel goed. Het hielp Sock verder niet tijdens de wedstrijd, hij verloor met 7-5 en 6-4, maar met deze actie heeft hij de harten van de tennisfans in ieder geval gestolen.

Sportiviteit ten top (Bron: YouTube/Hopman Cup)

Vertrek Cubaanse vluchtelingen uit Costa Rica

Het vertrek van de eerste Cubaanse vluchtelingen die in grote aantallen in Costa Rica zijn gestrand, is aanstaande. De eerste vlucht vertrekt komende dinsdag, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van het Centraal-Amerikaanse land verklaard.

De 180 asielzoekers vliegen naar El Salvador, van waar ze met bussen verder worden vervoerd naar de grens tussen Guatemala en Mexico. De bedoeling is dat ze vervolgens doorreizen naar de VS, zoals ze zo graag willen.

In Costa Rica is het aantal gestrande Cubaanse vluchtelingen sinds november opgelopen tot naar schatting zo'n 8.000. Ze willen naar de VS, maar werden tot op heden tegengehouden in die missie, omdat buurland Nicaragua de grens had afgesloten voor de vluchtelingen. Dat land ligt op de route van de eindbestemming.

Oplossing

Onlangs werd een oplossing gevonden voor het probleem. Verschillende Centraal-Amerikaanse landen stemden er mee in dat de vluchtelingen bij wijze van proef per vliegtuig naar El Salvador zouden worden gebracht, om vervolgens over land naar de Mexicaanse grens te worden gebracht.

De golf vluchtelingen is vermoedelijk een reactie op de betere relatie die de VS en Cuba hebben. De Cubanen vrezen dat ze door de herstelde diplomatieke banden binnenkort niet meer zo gemakkelijk als voorheen een verblijfsvergunning voor de VS krijgen. Een speciale wet uit 1966, op basis waarvan Cubanen die illegaal het land binnenkomen zich toch kunnen vestigen in de VS, wordt mogelijk ingetrokken.

Vertrek Cubaanse vluchtelingen uit Costa Rica
Vertrek Cubaanse vluchtelingen uit Costa Rica (Foto: ANP)

'Geloofwaardigheid keurmerk onder druk'

Consumenten verliezen steeds meer het vertrouwen in keurmerken. Dat komt omdat er heel veel zijn en door de onduidelijkheid waar de keurmerken voor staan. Hierdoor staat de geloofwaardigheid van alle keurmerken onder druk, zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM vindt dat organisaties en bedrijven een einde moeten maken aan de wildgroei. "De keurmerken moeten hun oorspronkelijke functie terugkrijgen, zo kunnen bedrijven zich onderscheiden en krijgen consumenten een betrouwbaar hulpmiddel om een geïnformeerde keuze te maken."

Uit het ACM-onderzoek blijkt dat consumenten ervan uit moeten kunnen gaan dat een keurmerk betrouwbaar is, duidelijke informatie geeft en onafhankelijk wordt gecontroleerd. "Maar dat staat haaks op wat consumenten van de huidige keurmerken vinden", zegt de ACM.

'Geloofwaardigheid keurmerk onder druk'
'Geloofwaardigheid keurmerk onder druk' (Foto: ANP)

Rechtbankzittingen gaan weer door

Alle zittingen van de rechtbank Noord-Nederland gaan donderdag in principe door. Als het voor partijen door de weersomstandigheden toch niet mogelijk is om naar de rechtbank te komen, dan kunnen zij om aanhouding van hun zaak vragen. De rechter die de zaak behandelt, beslist over dat verzoek.

De zittingen waren afgelopen dagen afgelast door de gevaarlijke weersomstandigheden. De rechtbank heeft vestigingen in Assen, Groningen en Leeuwarden.

De universiteit van Groningen gaat donderdag weer open. Alle colleges gaan weer van start. Het besluit is onder meer genomen omdat studenten, docenten en andere medewerkers weer met het openbaar vervoer naar de universiteitsgebouwen kunnen komen. Die gebouwen bleven dinsdag en woensdag wel open. Iedereen mocht zijn eigen afweging maken wel of niet te komen.

Rechtbankzittingen gaan weer door
Rechtbankzittingen gaan weer door (Foto: ANP)

Game of the Year 2015 - Nummer 5

Heeft Bloodborne minder variatie in builds vergeleken met zijn voorgangers? Zijn Blood Vials een minder alternatief vergeleken met Estus Flasks? Zijn de omgevingen te veel van hetzelfde? Souls-fans zijn hardcore klanten en natuurlijk hebben ze zelfs op een toptitel zoals Bloodborne kritiek. Over één ding zijn de meeste fans het wel eens: de versnelde combat is fantastisch.

Cavaliers in puntenfestijn langs Wizards

LeBron James en Kyrie Irving maakten er woensdag een ware strijd van in de NBA. De basketballers van Cleveland Cavaliers wonnen van Washington Wizards (121-115), maar streden vooral onderling om de positie als 'man of the match'.

James won die strijd nipt met 34 punten en vier assists, al kwam Irving met 32 punten en drie assists heel dicht bij de vedette van de Cavs. "Hij is pas 23, hij heeft nog veel meer in zijn mars", sprak James vol bewondering over zijn ploeggenoot. Washington verdeelde in eigen huis de punten beter over de spelers, maar ontbeerde tegelijk een uitblinker die het verschil kon maken tegen de topclub uit Cleveland.

Miami Heat, lijstaanvoerder in een van de zes divisies in de NBA, verloor woensdag van New York Nicks (98-90). Oklahoma City Thunder, eveneens een nummer één, won wel met 112-94 van Memphis Grizzlies.

Alle uitslagen:
Miami - New York 90 - 98
Orlando - Indiana 86 - 95
Washington - Cleveland 115 - 121
Boston - Detroit 94 - 99
Brooklyn - Toronto 74 - 91
Minnesota - Denver 74 - 78
New Orleans - Dallas 91 - 100
San Antonio - Utah 123 - 98
Phoenix - Charlotte 111 - 102
Oklahoma - Memphis 112 - 94
Portland - LA Clippers 98 - 109

James en Irving waren op dreef (Bron: YouTube/NBA)

Cursus vrouwen respecteren voor asielzoekers

België gaat migranten in opvangcentra een cursus geven hoe er met respect met vrouwen moet worden omgegaan. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil dit naar Noors voorbeeld organiseren en zo toestanden zoals in Keulen rond Nieuwjaar voorkomen, berichtte donderdag onder meer de krant De Standaard.

In en voor het centraal station van Keulen zijn rond oud en nieuw meer dan honderd vrouwen en meisjes betast en bestolen door groepen beschonken aanranders met een volgens getuigen Noord-Afrikaans uiterlijk. De burgemeester van de stad heeft tegengesproken dat de daders uit asielcentra komen, maar de massale aanranding heeft de discussie over vluchtelingen uit islamitische landen verhevigd.

In het asielcentrum in het Vlaamse Kapellen worden al zulke cursussen gegeven. Volgens de plaatsvervangend directeur Britt de Herdt zijn er onder de asielzoekers "veel jonge viriele mannen"die in het land van herkomst strikt gescheiden zijn gehouden van vrouwen. In de westerse samenleving is die scheiding er niet en sommigen denken dan dat hier alles mag. Daarom is er de cursus die duidelijk maakt wat mag en wat niet door de beugel kan, aldus De Herdt.

Cursus vrouwen respecteren voor asielzoekers
Cursus vrouwen respecteren voor asielzoekers (Foto: ANP)

Inflatie vorig jaar laagste na 1987

De inflatie is vorig jaar gemiddeld uitgekomen op 0,6 procent. Dit is de laagste prijsstijging voor consumenten na 1987. Vooral lagere olieprijzen drukken de inflatie, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Voor het tweede jaar op rij is de gemiddelde inflatie opmerkelijk laag. In 2014 was de inflatie 1,0 procent. De gemiddelde prijsstijging is in de afgelopen 50 jaar alleen in 1986 en 1987 lager geweest dan in 2015. Veel producten voor consumenten zijn in het afgelopen jaar niet of nauwelijks in prijs gestegen.

De inflatie werd vorig jaar flink getemperd door de prijsdaling van gas, elektriciteit en autobrandstoffen. Net als in 1986 en 1987 is de prijsontwikkeling van olie de belangrijkste oorzaak van de lage energieprijzen. De gemiddelde olie- en benzineprijs lag op het laagste niveau in vijf jaar tijd. De prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee lag gemiddeld op 48,37 euro, een liter benzine (Euro 95) kostte 1,56 euro. In 2014 was de gemiddelde prijs voor een vat olie nog 74,62 euro en kostte een liter benzine 1,70 euro.

Benzine

In december bedroeg de inflatie 0,7 procent. Ook in november lagen de prijzen voor consumenten 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling van benzine had in december een verhogend effect op de inflatie. Weliswaar lag die in de laatste maand van het jaar 5,7 procent lager dan een jaar eerder, maar in november was de prijsdaling op jaarbasis nog 7,5 procent.

Ook de prijsontwikkeling van vliegtickets had in december een opwaarts effect op de inflatie. ,,Daarentegen drukte de prijsontwikkeling van kleding de inflatie, waardoor deze per saldo gelijk bleef, aldus het statistiekbureau.

Inflatie vorig jaar laagste na 1987
Inflatie vorig jaar laagste na 1987 (Foto: ANP)

Proef met loslaten winkeltijden Amsterdam

Wie 's avonds laat of midden in de nacht wil winkelen, kan binnenkort terecht in het centrum van Amsterdam. In dat gebied, met uitzondering van de Wallen, begint dit voorjaar een proef met het loslaten van de winkelsluitingstijden. Ondernemers mogen dan zelf bepalen wanneer ze open zijn.

De Amsterdamse gemeenteraad is akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van coalitiepartners D66 en VVD. "Drukke gezinnen met twee werkende ouders en alleenstaanden met lange werkdagen hebben die flexibiliteit nodig. Hetzelfde geldt voor de nachtportier, de arts met late dienst of de bouwvakker die voor zonsopgang begint", zegt D66-fractievoorzitterJan Paternotte.

De proef duurt twee jaar.

Proef met loslaten winkeltijden Amsterdam
Proef met loslaten winkeltijden Amsterdam (Foto: ANP)

Oculus Rift krijgt meer dan 100 games dit jaar

Tegen het einde van 2016 zullen er voor de Oculus Rift meer dan 100 games beschikbaar zijn. Dat heeft Palmer Luckey, de bedenker van de VR-bril, gezegd tijdens een Ask Me Anything-sessie op Reddit.

"Minstens 100 games zullen er beschikbaar zijn tegen het einde van dit jaar. 20 van die titels zullen afkomstig zijn van ons [Oculus Studios], en de rest zijn third party titels", aldus Luckey op Reddit. Gisteren werd de prijs van de consumentenversie van de Oculus Rift al bekendgemaakt: €699 euro. Meegeleverd worden een sensor, een afstandsbediening, een Xbox One-controller en twee games, te weten EVE: Valkyrie en Lucky's Tale.

De eerste lading Oculus VR's wordt op 28 maart verzonden en zijn allemaal al uitverkocht. De tweede levering begint in mei. Bekijk hieronder vast enkele trailers van te verwachten VR-games.

Virtueel met meiden aanpappen in Summer Lesson

Katsuhiro Harada, bekend van Tekken, liet eerder al Summer Lesson zien. De demo voor PlayStation VR was eerst alleen een techdemo, maar na een aankondiging voor Japan, lijkt het er nu op dat het een game gaat worden dat zelfs naar het Westen komt.

Uitgever Bandai Namco heeft namelijk een trademark-aanvraag in Europa neergelegd. De game draait om communicatie. Een eerdere trailer liet een 'conversatie' zien tussen de speler en een Japanse schoolmeid, hieronder zie je de laatste trailer die getoond werd op de Tokyo Game Show vorig jaar september.

Vechten met je minions in Final Fantasy XIV

Final Fantasy XIV heeft weer een nieuwe minigame erbij. In de MMORPG kun je nu patch 3.1 uit is via het Golden Saucer-gebied het gaan uitvechten door de minions tegen elkaar te laten vechten.

Daarvoor waren de minions vooral een cosmetische aangelegendheid, maar door de nieuwe patch hebben we meer aan die huisdiertjes.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn en de uitbreiding Heavensward is al een tijd uit voor PlayStation 4, PlayStation 3 en pc.

'Mafia III komt eind april'

Amazon, Best Buy en GameStop zijn er in ieder geval al over eens dat Mafia 3 26 april uitkomt. Het langverwachte spel is vorig jaar aangekondigd, maar heeft officieel geen exacte datum gekregen van uitgever 2K.

2K Games geeft als antwoord dat het spel ergens in het fiscale jaar van 2017 uitkomt, dat op 1 april begint. Ze geven aan dat winkels wel vaker datums lukraak invullen. Wij vinden het dan wel heel toevallig dat drie winkelketens dezelfde datum hebben gekozen.

Mafia 3 komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Mafia 3 releasedatum op Amazon

Mafia 3 releasedatum op Gamestop

Hang de assassin uit in India

Ubisoft heeft een trailer online gezet van Assassin’s Creed Chronicles: India. Dit is het tweede deel uit de Assassin’s Creed Chronicles-serie, waarin we eens in een 2D-sidescroller de assassin uithangen.

In dit tweede deel beland je in de spanning tussen het Sikh Rijk en de Britse Oost-Indische Compagnie in het jaar 1841. Een Meester Tempelier verschijnt met een mysterieus item dat ooit toebehoorde aan de Orde van de Assassins. Het is aan jou om als Arbaaz Mir te ontdekken wat de Tempelier hier brengt, het item terug te stelen en tegelijkertijd je vrienden en geliefde te beschermen.

Assassin’s Creed Chronicles: India verschijnt 12 januari voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Peiling: Britten meest eurosceptisch

Een meerderheid van de Britten die al een keuze heeft gemaakt over de toekomst van een verenigd Europa, wil dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Daarmee is het land van alle 28 EU-lidstaten het meest eurosceptisch. Dat blijkt donderdag uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau ORB International.

Van de ondervraagden laat 43 procent weten uit de EU te willen, terwijl 36 procent zegt er onderdeel van te willen blijven. 21 procent van de stemmers twijfelt nog. Als deze groep zwevende kiezers buiten beschouwing wordt gelaten, pleit 54 procent van de Britten voor een vertrek uit Europa. De weerstand tegen de EU neemt daarmee toe ten opzichte van afgelopen jaren. Vorig jaar zei nog 51 procent van de ondervraagden uit het statenverband te willen, het jaar daarvoor was het 49 procent.

De Britse premier David Cameron heeft beloofd een referendum te houden over het lidmaatschap van de EU. Dat zou uiterlijk eind 2017 gehouden moeten worden. Een 'nee' tegen Europa leidt tot het vertrek uit de unie, ook wel de 'Brexit' genoemd. In dat geval zou een van de grootste economieën en militaire machten uit de EU verdwijnen.

Peiling: Britten meest eurosceptisch
Peiling: Britten meest eurosceptisch (Foto: ANP)

Hond komt om bij woningbrand Koudum

Bij een brand in een huis in het Friese Koudum is woensdagnacht een hond om het leven gekomen. Dat heeft de brandweer laten weten.

Het vuur brak uit in een huis aan de Molenbuurt. Aanvankelijk bestond de vrees dat er nog mensen in de woning aanwezig waren. Dat bleek niet het geval: de bewoner was elders. Brandweerlieden slaagden er niet in de hond, die in het pand was achtergebleven, te redden. De woning heeft veel rook- en waterschade opgelopen.

Hond komt om bij woningbrand Koudum
Hond komt om bij woningbrand Koudum (Foto: ANP)

Kerry: internationaal antwoord op kernproef

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft herhaald dat er een internationaal antwoord moet komen op de kernproef die Noord-Korea uitvoerde. Hij belde met zijn ambtgenoten in Japan en Zuid-Korea en benadrukte dat de VS zich zal inzetten voor de veiligheid van die landen. Kerry riep verder op tot een "verenigd antwoord op de provocatieve acties van Noord-Korea".

Het communistische land verklaarde woensdag een succesvolle ondergrondse atoomproef te hebben uitgevoerd met een waterstofbom.

De Republikeinse leiders van het Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met de Tweede Kamer) overwegen ondertussen om spoedig een stemming te houden over uitbreiding van sancties in de richting van Noord-Korea. Daarbij worden landen die met Noord-Korea samenwerken getroffen. Het idee is om buitenlandse bedrijven die zakendoen met Pyongyang strenger te straffen.

Kerry: internationaal antwoord op kernproef
Kerry: internationaal antwoord op kernproef (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: noorden wordt langzaam ijsvrij

Vanuit het zuidwesten trekt een regengebied het land in, 's ochtends kan het in het noordoosten nog ijzelen, maar later op de dag trekt ook hier de temperatuur op naar boven het nulpunt en zal de ijzel verdwijnen. Code rood voor Friesland, Groningen en Drenthe geldt op het moment van schrijven nog tot 11.00 uur. 

In het noordoosten wordt het aan het eind van de dag maximaal 2 graden, het zuidwesten kan rekenen op ongeveer 9 graden. De wind draait naar het westen en neemt toe in kracht. Aan de kust kunnen zware windstoten voorkomen aldus het KNMI. 

Zon op: 08.46 uur
Zon onder: 16.46 uur

Code rood, oranje en geel (Foto: KNMI)
Code rood, oranje en geel (Foto: KNMI)

Na morgen zou de nachtmerrie van het krabben van je autoruiten weer voorbij moeten zijn (voorlopig althands). 

Ruiten krabben na morgen weer overbodig (Foto: bondage)
Ruiten krabben na morgen weer overbodig (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1937 werd het huwelijk tussen Prinses Juliana en Prins Bernhard voltrokken in de Sint-Jacobskerk in Den Haag. 

* In 2015 vond de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo plaats in Parijs. Bij de aanslag kwamen 12 mensen om het leven, waaronder 2 politie-agenten. 

* In 2014 werd het graf van de Egyptische Farao Sobekhotep I gevonden door archeologen. 

* In 1958 reed er voor het laatst een stoomlocomotief in reguliere dienst in Nederland. 

Beurzen China weer dicht na koersval

Voor de tweede keer deze week is de aandelenhandel in China stilgelegd omdat de koersen te hard daalden. De toonaangevende CSI 300-index, bestaande uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzen, verloor al binnen een half uur na de opening meer dan 7 procent.

Dat gebeurde na een devaluatie van de Chinese munt. De koers van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd met 0,5 procent verlaagd.

Sinds maandag wordt de aandelenhandel in China een kwartier gestaakt als de CSI 300 5 procent verliest. Bij een min van 7 procent wordt de handel voor de rest van de dag beëindigd. Maandag werd de aandelenhandel om die reden al vroeg gestaakt.

Beurzen China weer dicht na koersval
Beurzen China weer dicht na koersval (Foto: ANP)

Bussen en treinen rijden weer in noorden

Ondanks waarschuwingen voor gladheid en temperaturen onder het vriespunt gaan de bussen in Friesland, Groningen en Drenthe vooralsnog gewoon de weg op. Ook het treinverkeer wordt donderdagochtend volgens de reguliere dienstregeling opgestart. Dat laten de vervoerders Qbuzz en Arriva op Twitter weten.

Arriva wijst er wel op dat reizigers rekening moeten houden met enige vertraging en uitval van busritten. Qbuzz meldt ook dat er "mogelijke vertragingen" zijn. Een van de lijnen, van Delfzijl naar Groningen, bleek al snel toch niet te kunnen rijden vanwege gladheid.

Woensdag hadden de vervoerders grote problemen met de gevaarlijke situatie op de weg. Zo bleven bussen in Zuidoost-Friesland de hele dag in de remise staan. En veel bussen van Arriva reden in verband met naderend ijzel maar tot 18.00 uur.

Gladde wegen

Van gladde wegen door ijzel is nog steeds sprake, zegt de VerkeersInformatieDienst. "Maar wel op minder grote schaal dan woensdagochtend." Woensdagnacht was het erg rustig op de snelwegen in Noord-Nederland. Er gebeurde geen enkel ongeluk, aldus de VID.


Voor donderdag voorspelt het KNMI aanhoudende gladheid. Voor Friesland, Drenthe en Groningen geldt nog altijd een weeralarm. Code rood blijft er tot zeker 11.00 uur van kracht. In de middag trekt een neerslagzone over het land, waarbij het in het noordoosten kan gaan ijzelen of sneeuwen. De gladheid houdt in het noordoosten naar verwachting tot 's avonds aan. Daarnaast komen vanavond en vannacht zware windstoten voor in het noordwestelijk kustgebied. Die kunnen volgens het KNMI snelheden bereiken van 90 tot 100 kilometer per uur.

Bussen en treinen rijden weer in noorden
Bussen en treinen rijden weer in noorden (Foto: ANP)

Officier van justitie: zaken Cosby verjaard

Bill Cosby heeft weer juridisch succes geboekt. De officier van justitie van Los Angeles heeft besloten de komiek niet strafrechtelijk te laten vervolgen voor twee beschuldigingen van seksueel misbruik. Dat meldt TMZ.

Een van de zaken is die van model Chloe Goins, die beweert in 2008 aangerand te zijn door Cosby. Goins zegt dat ze in de Playboy Mansion is gedrogeerd door de komiek. Toen ze wakker werd likte hij haar tenen terwijl hij masturbeerde. De zaak is volgens de officier verjaard, het likken aan iemands tenen is niet genoeg de verjaringstermijn te verlengen. Bovendien zou er onvoldoende bewijs zijn.

Ook een zaak uit 1965 is volgens de officier van justitie verjaard. Het vermeende slachtoffer zou bovendien haar verhaal hebben gewijzigd. Aanvankelijk zei ze achttien jaar te zijn geweest ten tijde van het misbruik, later zei ze dat ze pas zeventien jaar was.

Janice Dickinson
Bill Cosby wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De meeste aantijgingen zijn al decennia oud, die van Chloe Goins is de meest recente. Veel slachtoffers van Cosby stapten niet naar de rechter omdat hun zaken verjaard zijn.

Ook voormalig topmodel Janice Dickinson zegt misbruikt te zijn door de komiek. Dickinson klaagde Cosby aan voor laster omdat zijn advocaat stelde dat de beschuldiging van het voormalig model 'één grote leugen' was. Ook in die zaak boekte Cosby succes. Een hof in Californië bepaalde volgens TMZ woensdag dat Dickinson de komiek nog niet kan dwingen te getuigen in de zaak.

Officier van justitie: zaken Cosby verjaard
Officier van justitie: zaken Cosby verjaard (Foto: BuzzE)

City nog ver weg van finale League Cup

Manchester City moet nog aardig aan de bak om de finale van de League Cup te bereiken. De miljoenenformatie verloor woensdagavond het uitduel in de halve eindstrijd tegen Everton met 2-1. De return in Manchester is op 27 januari.

De thuisploeg kwam op het eigen Goodison Park vlak voor rust op voorsprong. De Argentijnse verdediger Ramiro Funes Mori was het meest alert na een afgeslagen bal. Jesus Navas leek City een kwartier voor tijd een goede uitgangspositie te bezorgen door de 1-1 te maken, maar vrijwel direct daarna zorgde Romelu Lukaku voor de 2-1.

Dinsdag won Liverpool in de andere halve finale al met 1-0 bij Stoke City.

City nog ver weg van finale League Cup
City nog ver weg van finale League Cup (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.