FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 december 2015

John Cleese in nieuwe Fawlty Towers-spot

John Cleese heeft zijn personage Basil Fawlty na 36 jaar weer tot leven gewekt. De Brit schreef voor de keten Specsavers een reclamespot waarin Basil de hoofdrol speelt. Dat schrijft de BBC donderdag.

De spot is gebaseerd op een scène uit 1975 waarin Basil gefrustreerd zijn auto te lijf gaat nadat die de geest heeft gegeven. Cleese werd benaderd door de brillenketen en besloot mee te werken aan een nieuwe versie van de sketch. De spot is onder meer op de site van Daily Record te zien.

In de 2015-versie van de spot is Basil te zien als hij boos de verkeerde wagen te lijf gaat, een politiewagen. "Ik krijg veel slechte scripts toegestuurd voor scènes met Basil. Maar deze mensen hadden een leuk idee, en het leek me echt grappig", zei de 75-jarige acteur tegen de Britse media.

Fawlty Towers is een legendarische serie van 12 afleveringen die tussen 1975 en 1979 werden uitgezonden. Cleese speelde de onbeschofte hotelier Basil Fawlty die zijn gasten en personeel constant beledigde en slecht behandelde.

John Cleese in nieuwe Fawlty Towers-spot
John Cleese in nieuwe Fawlty Towers-spot (Foto: BuzzE)

Dode in vol winkelcentrum VS

In een winkelcentrum vol publiek dat kerstinkopen deed in het Amerikaanse Charlotte is een persoon doodgeschoten door een beveiliger. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.

Volgens eerste berichten ging aan de schietpartij een ruzie tussen twee groepen vooraf. De beveiliging, die werd gevormd door politiemensen buiten dienst, ging op de ruzie af. Tijdens de woordenwisseling die daarop volgende, viel minstens een schot. Een persoon werd geraakt en overleed ter plekke. Er raakte verder niemand gewond.

Dode in vol winkelcentrum VS
Dode in vol winkelcentrum VS (Foto: ANP)

Weer centrale in bedrijf in BelgiŽ

België heeft opnieuw een eerder stilgelegde kerncentrale weer in bedrijf genomen. Het gaat om de centrale Doel 2, een van de vier centrales in de plaats Doel ten noorden van Antwerpen tegen de grens met Nederland.

Exploitant Electrabel liet dat donderdag weten. De afgelopen weken werden al twee andere centrales opnieuw in gebruik genomen: Doel 3 en een van de centrales in de plaats Tihange. Dat zijn twee centrales waar eerder scheurtjes ware ontdekt.

Het is de bedoeling dat zondag ook begonnen wordt met het in gebruik nemen van Doel 1. De reactoren Doel 1 en Doel 2 behoren tot de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen. De centrales zouden definitief worden stilgelegd maar de Belgische regering heeft de levensduur met 10 jaar verlengd tot 2025.

Weer centrale in bedrijf in België
Weer centrale in bedrijf in België (Foto: ANP)

Mensen zijn de Kardashians zat

YES! Goed nieuws op deze kerstavond. Amerikanen stoppen namelijk massaal met het kijken naar de achterlijke 'reality'-serie Keeping up with the Kardashians. Ze hebben het gehad met die nepfamilie, eindelijk. Volgens RadarOnline komt dat doordat de show deels in scène is gezet. Televisiekijkers zouden er geen zin meer in hebben al die nepgebeurtenissen te moeten volgen.

Radar meldt dat er afgelopen week nog 'maar' bijna 1,9 miljoen Amerikanen keken naar de derde aflevering van het elfde seizoen. De reeks was al slecht begonnen, de seizoensopening trok 2,3 miljoen kijkers - wat vergeleken met eerdere seizoenen heel weinig is. Ook de waardering van kijkers voor de show neemt snel af, al noemt RadarOnline geen getallen.

Momager Kris Jenner heeft er volgens Radar een handje van allerlei scripts te bedenken voor de serie, die door moet gaan voor een realistische weergave van het leven van Kris en haar beroemde dochters Kim, Khloé, Kourtney, Kylie en Kendall.

Kijkcijfers show Kardashians kelderen
Hopelijk is deze serie snel van de buis (Foto: BuzzE)

Carly Rae Jepsen zingt titelsong Fuller House

De titelsong van de Full House-remake Fuller House is gezongen door de Canadese zangeres Carly Rae Jepsen. Dat maakte ze donderdag bekend via social media.

Jepsen werkte voor het project samen met songwriter Butch Walker. Hoe het liedje klinkt, is nog niet duidelijk, er is alleen een korte teaser trailer uitgebracht van de serie. Ook is niet duidelijk of het nummer gebaseerd is op de originele titelsong. Fuller House is een vervolg op de bekende serie Full House die vanaf 1987 tot 1995 werd uitgezonden.

Acteur John Stamos, die Uncle Jessy speelde, werkt al jaren aan een vervolg op de hitshow. Een groot deel van de oorspronkelijke cast doet weer mee met het project. De verhaallijn is al bekendgemaakt. De oudste dochter des huizes D.J. is inmiddels volwassen en heeft zelf kinderen. Haar zus Stefanie en beste vriendin Kimmy trekken bij haar in.

De 13-delige reeks is in 2016 op Netflix te zien.

Carly Rae Jepsen zingt titelsong Fuller House
Carly Rae Jepsen zingt titelsong Fuller House (Foto: BuzzE)

Serious Request levert ruim 7,5 miljoen op

De 3FM-actie Serious Request heeft dit jaar ruim 7,5 miljoen euro opgebracht. Dat is minder dan eerdere jaren. Vorig jaar werd er in totaal 12 miljoen euro opgehaald. In 2013 bracht de jaarlijkse goededoelenactie ruim 12,3 miljoen euro op.

Rond 21.00 uur donderdagavond verlieten de dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering het Glazen Huis in Heerlen, waar ze zes dagen zonder te eten en 24 uur per dag tegen betaling muziek draaiden.

Na hun 'vrijlating' liepen ze naar het podium vlakbij het Glazen Huis, waar de eindopbrengst, 7.562.985 euro, bekend werd gemaakt. De opbrengst gaat dit keer naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

Hoogste bieder
De drie dj's lieten zich vorige week vrijdag vrijwillig opsluiten in het Glazen Huis op het Pancratiusplein in Heerlen door de Britse singer-songwriter James Morrison en Ilse DeLange. De deur werd donderdagavond weer opengedaan door diegene die tijdens een Serious Request-veiling het hoogst had geboden voor deze handeling.

De plaatjes draaiende mannen trokken veel belangstelling. Ook op kerstavond was het druk rond het Glazen Huis. Op een buitenpodium traden sinds het einde van de middag artiesten op als Dotan, Typhoon, Lucas Hamming en Nielson.

3FM begon in 2004 met de actie Serious Request. Toen werd ruim 900.000 euro opgehaald voor een mobiel ziekenhuis in Darfur. Sindsdien voerde de radiozender ieder jaar actie voor een 'stille ramp'. In 2016 bouwt 3FM zijn bekende Glazen Huis in de week voor kerst op in Breda.

Serious Request levert ruim 7,5 miljoen op
Serious Request levert ruim 7,5 miljoen op (Foto: ANP)

Vrouwen geilen op de kerstman

Wie z'n allesbehalve atletische lichaam en retro-winteroutfit beziet zou het misschien niet denken, maar de kerstman kan bij een deel van de vrouwelijke bevolking niet stuk. Een team van psychologen, verbonden aan de prestigieuze St. Andrews Universiteit te Schotland, zijn tot de conclusie gekomen dat de Kerstman helemaal dé man is bij het vrouwvolk.

Hij zit er met zijn bolle buik, foute kleding en rare hipsterbaard niet bepaald uit als de standaard Holywood-hunk waarvan vrouwen normaal gesproken nattigheid voelen. Toch is het totaalplaatje helemaal goed, aldus de onderzoekers. Hier zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste zijn machtspositie. Dat schijnen (veel) vrouwen erg geil te vinden. De noordpoolbewoner heeft die positie ontegenzeggelijk: in deze tijd van het jaar is hij de motor van de economie. Meneer is financieel onafhankelijk, populair en schijnt een rendier in bed te zijn.

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen zich aangetrokken voelen tot mannen die zich goed weten te kleden naar klimaat en omstandigheden. De leuke blosjes op de wangetjes -zoals de kerstman vaak wordt afgebeeld- zouden een indicatie zijn voor een goede gezondheid en als de omgang met kinderen dan ook nog eens geweldig is, dan zal die persoon heus wel beschikken over een juiste dosis ouderlijke vaardigheden. Kortom: een ideale man, zo suggereren de psychologen, die daar hopelijk niet over logen. Genoeg vrouwen zien het dus wel zitten om met de kerstman een kerstkindje te produceren.

Maar helaas pindakaas, vrouwen van Nederland en de rest van de wereld. De kerstman is zo monogaam als een zwaan met verlatingsangst. Sinds mensenheugenis (en ver daarvoor) is meneer Claus al getrouwd met mevrouw Claus. Klaarblijkelijk zijn ze in alle opzichten na al die tijd nog niet op elkaar uitgekeken. Een witte kerst samen met de kerstman, zal daarom ook wel voor de meeste vrouwen een droom blijven.

 bad Santa

Van Velde: "Let ook op Daidai Ntab"

Schaatscoach Gerard van Velde van Team beslist.nl houdt niet van voorspellingen, zeker niet op de sprintnummers. "Die onderdelen worden beslist op honderdsten van een seconde. En steeds meer jongens krijgen het kunstje onder de knie. De concurrentie neemt toe en het aantal startplaatsen voor de WK's neemt af. Daardoor wordt de strijd steeds grimmiger. Dat maakt het natuurlijk ook wel weer mooi", zegt de olympisch kampioen van Salt Lake City 2002 (1000 meter) in de aanloop naar de NK afstanden in Heerenveen.

Dankzij Kai Verbij heeft Van Velde al één fel begeerd startbewijs voor de WK afstanden in Rusland (half februari) binnen. "Hij rijdt tot dusver heel stabiel. Kai is nog jong, hij kan daardoor nog wel wat aan snelheid en kracht winnen. Kai doet ook nog genoeg fout, dus er zit nog wel wat rek bij hem in."

Van Velde is in Thialf ook benieuwd naar de prestaties van de eveneens 21-jarige Daidai Ntab, die door een liesblessure in het voorseizoen een terugslag kreeg. "Hij heeft inmiddels gigantische stappen gemaakt."

Van Velde: let ook op Daidai Ntab
Van Velde: let ook op Daidai Ntab (Foto: ANP)

Rijsselberghe foetert over smerig Rio-water

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is het zat. Deze zomer moet hij zijn olympische titel verdedigen in "walgelijk en gevaarlijk" water, schrijft hij donderdag na zijn zege in de Copa Brasil de Vela. "Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race. We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen."

"Hoe zou dat zijn tijdens de Spelen? Windsurfers en zeilers die terugvaren om een race te winnen. Dit is wat gaat gebeuren als niemand bereid is drastische maatregelen te nemen om deze voortdurende vervuiling van lokale wateren te veranderen", meldt hij onomwonden. De waterkwaliteit in de baai van Guanabara, waar de olympische zeilers zullen strijden om eremetaal, is al langer een probleem. Er wordt regelmatig geklaagd, maar de oplossing lijkt nog niet gevonden.

"In Guanabara Bay is het echt een probleem. Daar kan je zeer slechte dagen hebben", zei Maurits Hendriks, technisch directeur bij sportkoepel NOC*NSF afgelopen zomer al. De koepel houdt de waterkwaliteit zelf in de gaten.

Alarmbellen

Van Rijsselberghe heeft de smerigheid van het olympische zeilwater nu aan den lijve ondervonden. "Niemand heeft iets gedaan. Alle alarmbellen gingen af, maar niets is veranderd. De Baai van Guanabara bevat zo veel plastic tassen dat de wereldpopulatie er kerstinkopen mee kan. Een lid van onze trainersstaf moest bijna braken toen hij de olympische haven binnenvoer. Puur rioolwater."

"Misschien won ik omdat ik de kleinste hoeveelheid vuilnis aan mijn vin had", zegt hij over de winst van vorige week. "Terugkijken op een zege in plastic soep verschaft me geen enkele vreugde."

Rijsselberghe foetert over smerig Rio-water
Rijsselberghe foetert over smerig Rio-water (Foto: ANP)

Indiase premier doet 'kerstinkopen' in Moskou

Rusland gaat zeker zes kerncentrales in India bouwen. Dit zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag na een gesprek met zijn hoge Indiase gast, premier Narendra Modi.

Modi 'winkelt' in Moskou en is vooral geïnteresseerd in nucleaire technologie en bewapening. De beide mogendheden noemen hun samenwerking "een strategisch partnerschap".

Modi zou voor vele miljarden Russisch wapentuig willen inslaan en belangstelling hebben voor de geavanceerde Russische luchtafweersystemen met S-400 raketten. India zou er om te beginnen vijf van willen voor omgerekend 4,1 miljard euro.

Modi's regering is van plan de op veel punten sterk verouderde en slecht uitgeruste strijdkrachten voor circa 140 miljard euro te moderniseren. Modi zei dat hij mede daarom de betrekkingen met Rusland wil uitbreiden buiten de gebruikelijke sector van olie en gas. Het moet Poetin als muziek in de oren klinken, want Rusland staat er economisch beroerd voor.

Indiase premier doet 'kerstinkopen' in Moskou
Indiase premier doet 'kerstinkopen' in Moskou (Foto: ANP)

K3 scoort in Album Top Tien

K3 komt in de laatste week van het jaar nieuw binnen in de Album Top Tien. Het nieuwe album van Hanne, Klaasje en Marthe heet 10.000 Luchtballonnen en komt binnen op de tweede plek.

10.000 Luchtballonnen is een dubbel-cd. Op de ene cd staan nieuwe K3-nummers en op de andere staan de twaalf grootste hits uit de K3-geschiedenis, ingezongen door de drie nieuwe zangeressen. Hanne, Klaasje en Marthe namen een paar weken geleden het stokje over van Josje, Kristel en Karen.

Adele staat nog steeds op de eerste plek in de lijst met haar album 25. Marco Borsato stijgt deze week een plekje met Evenwicht, hij staat deze week op de derde positie.

Album Top 10 Week 52
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Adele - 25
2. (-) K3 - 10.000 Luchtballonnen
3. (4) Marco Borsato - Evenwicht
4. (2) Coldplay - A Head Full of Dreams
5. (3) Justin Bieber - Purpose
6. (6) Enya - Dark Sky Island
7. (5) Jan Smit - Kerst voor iedereen
8. (8) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
9. (7) Kensington - Rivals
10. (9) Golden Earring - The Hague

K3 scoort in Album Top Tien
K3 scoort in Album Top Tien (Foto: BuzzE)

Downey jr. heeft weer leeg strafblad

De Amerikaanse acteur Robert Downey jr. heeft sinds donderdag weer een onbesproken strafblad. De gouverneur van de staat Californië, Jerry Brown, heeft hem namelijk gratie verleend voor de drugsmisdrijven die hij pleegde in de jaren negentig en waarvoor hij een gevangenisstraf uitzat.

Amerikaanse media meldden dat Brown hem dit schriftelijk op de dag voor kerst heeft laten weten. Downey werd kwam in de jaren negentig diverse malen met justitie in aanraking wegens drugsbezit en dronkenschap. Hij zat bij elkaar twee jaar en acht maanden achter de tralies en zat gedwongen in een ontwenningskliniek.

Downey jr. heeft weer leeg strafblad
Downey jr. heeft weer leeg strafblad (Foto: BuzzE)

Opnieuw massaal gepind voor Kerstmis

Nederlanders hebben de afgelopen dagen opnieuw volop gepind. Woensdag werd er in totaal bijna 16,3 miljoen keer met een betaalkaart afgerekend. Dat is een record. Donderdag werden tussen 12.00 uur en 12.30 een recordaantal van 528 kaartbetalingen per seconde gemeten. In totaal ging het die dag om bijna 14,8 miljoen transacties. Dat maakte de Betaalvereniging Nederland donderdagavond bekend.

Vanaf zaterdag is er tot donderdag 17.00 uur 74 miljoen keer met betaalkaarten afgerekend. Dat is 28 procent meer dan vorig jaar tijdens de dagen voor Kerstmis. Met al de betaalkaartbetalingen is er dit jaar naar schatting 2,15 miljard euro besteed. Woensdag ging het om ruim 470 miljoen euro, donderdag was de omzet bijna 430 miljoen euro.

Maandag en dinsdag werden met online IDEAL-betalingen records gebroken. Op beide dagen werden er voor het eerst meer dan een miljoen IDEAL-betalingen gedaan.

Opnieuw massaal gepind voor Kerstmis
Opnieuw massaal gepind voor Kerstmis (Foto: ANP)

Duizenden games in de aanbieding in Steam Winter Sale 2015

Eerder deze week hadden we nog een bericht van Microsoft die pocht met honderden Xbox-aanbiedingen, maar inmiddels draait ook de Steam Winter Sale op volle toeren. Duizenden afgeprijsde games en dagelijkse spotlights passeren de revue tot en met 4 januari, wanneer de uitverkoop eindigt.

Enkele noemenswaardige aanbiedingen zijn Skyrim voor €3,74, The Witcher 3 voor €29,99, Wolfenstein: The New Order voor €7,49 en Metal Gear Solid V voor €40,19. Iedere dag worden games uitgelicht, zoals vandaag Divinity: Original Sin Enhanced Edition voor €26,79, X-COM Declassified en X-COM: Enemy Unknown voor respectievelijk €3,99 en €4,99, maar ook kortingen oplopend tot 84% binnen bijvoorbeeld de Resident Evil-franchise.

Hoewel de titels extra aandacht krijgen via de startpagina van Steam, lijkt het er op dat alle prijzen die je nu ziet definitief zijn en dus niet per dag verschillen, zoals dat in het verleden met de zogenaamde flash sales werd gedaan. Alle tijd dus, aangezien de actie nog tot en met 4 januari loopt. Kijk in de store van Steam voor de aanbiedingen. Alle kortingen zijn al verwerkt, dus als je een titel in gedachte hebt, zoek hem op, wie weet is 'ie afgeprijsd.

'VS praatten over staatsgreep tegen Assad'

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben in het geheim figuren uit het regime van de Syrische president Bashar al-Assad benaderd in de hoop dat die hem afzetten. Dit meldde The Wall Street Journal donderdag.

De Amerikanen begonnen legerofficieren uit de minderheid van de alawieten te polsen, toen in 2011 de protesten tegen Assad werden gevolgd door desertie van militairen uit Assads strijdkrachten. Dit meldden meerdere bronnen volgens de Wall Street Journal. De functionarissen zouden het regime ook hebben geprobeerd over te halen minder bloedig te werk te gaan. De regerende clan van Assad bestaat voornamelijk uit alawieten. Die religieuze minderheid vormt ongeveer 10 procent van de bevolking.

In 2012 werden de pogingen het regime van binnen uit te veranderen opgegeven en ging Washington op zoek naar rebellen.

'VS praatten over staatsgreep tegen Assad'
'VS praatten over staatsgreep tegen Assad' (Foto: ANP)

Russen cel in voor overval met miljoen buit

Twee Russen zijn donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel voor hun betrokkenheid bij de overval op juwelier Schaap en Citroen in Haarlem in februari 2015. De buit was meer dan een miljoen euro aan horloges en andere sieraden.

De twee mannen werden twee dagen later in de Finse hoofdstad Helsinki aangehouden. Ze hadden het grootste deel van de buit bij zich. De Russen zijn uiteindelijk overgedragen aan Nederland.

De overval zelf is gepleegd door drie anderen van wie nog altijd ieder spoor ontbreekt. De Russen wandelden ten tijde van de overval wel rondjes rond Schaap en Citroen en hielden contact met de overvallers.

De rechtbank in Haarlem ziet de twee Russen als medeplegers. "Het ging hier om daders die even vanuit het buitenland, waarschijnlijk Rusland, naar Nederland kwamen om met geweld een overval te plegen en daarna spoorslags weer terugkeerden".

Russen cel in voor overval met miljoen buit
Russen cel in voor overval met miljoen buit (Foto: ANP)

Winkels V&D nog zeker twee maanden open

De bewindvoerders van V&D Groep streven ernaar de winkels van de warenhuisketen en de restaurants van La Place nog bijna twee maanden open te houden. Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of of onderdelen ervan.

Dat maakten de bewindvoerders donderdag bekend. De komende dagen en weken bestuderen zij de getoonde interesse nader en zullen zij gesprekken voeren met een aantal partijen. Naar verwachting wordt in de loop van januari duidelijk of en zo ja in welke vorm V&D en La Place een doorstart kunnen maken.

V&D vroeg en kreeg deze week uitstel van betaling. De warenhuisketen kampt al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar was een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen.

In de rekken
Door het warme najaar bleef de wintercollectie van V&D evenwel in de rekken hangen. Ook de decemberverkopen voldeden lang niet aan de verwachtingen. Daardoor zijn de tekorten bij het al jaren verlieslatende bedrijf alleen maar verder opgelopen. Sun Capital besloot daarop alsnog de stekker eruit te trekken.

Door de winkels open te houden, vergroten de bewindvoerders de overlevingskansen van V&D. Een bedrijf in surseance heeft veel meer kans op een succesvolle doorstart als er gewoon wordt doorgewerkt. Onduidelijk is nog waar het geld vandaan komt dat nodig is om de komende periode te overbruggen.

Winkels V&D nog zeker twee maanden open
Winkels V&D nog zeker twee maanden open (Foto: ANP)

Marechaussee vindt 110 kilo illegaal vuurwerk

Twee mannen zijn woensdag op de A4 ter hoogte van Hoogerheide aangehouden omdat ze in het bezit waren van bijna 110 kilo illegaal vuurwerk. Het tweetal (26 en 30 jaar) komt uit Den Haag. Omdat het om een grote hoeveelheid ging, is bij de twee ook huiszoeking gedaan. Hierbij is niks gevonden. De verdachten moeten voor de rechter komen, meldt de Koninklijke Marechaussee donderdag.

De twee werden in hun auto aangehouden door de marechaussee tijdens een controle langs de snelweg.

Marechaussee vindt 110 kilo illegaal vuurwerk
Marechaussee vindt 110 kilo illegaal vuurwerk (Foto: ANP)

Jos Verstappen niet naar Le Mans

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen gaat het komende jaar niet naar Le Mans. Hij laat de 24 Uur van Le Mans schieten, zei hij donderdag tegen BNR Nieuwsradio. Hij heeft bedankt voor een mogelijkheid om deel te nemen aan de legendarische race om zijn zoon Max continu te kunnen begeleiden in de Formule 1.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat Verstappen overwoog om mee te doen aan de bekende autorace. Hij besprak dat met oud-Le Mans-winnaar Jan Lammers en Frits van Eerd, de eigenaar van supermarktketen Jumbo. Maar het avontuur gaat voorlopig niet door: "Ik vond het dit moment niet in het programma passen. Op het moment zet ik alles op Max. Ik vind het natuurlijk leuk, ik wil natuurlijk racen. Maar ik vind dit op het moment even veel belangrijker. Ik wil dat Max wedstrijden gaat winnen. Ik wil dat Max wereldkampioen gaat worden."

Verstappen was in 2008 en 2009 al actief in Le Mans. In dat eerste jaar won hij de race in de LMP2-klasse.

Vader Verstappen niet naar Le Mans
Vader Verstappen niet naar Le Mans (Foto: ANP)

Vierschansentoernee trotseert sneeuwgebrek

De Vierschansentoernee bindt de strijd aan met het nijpende gebrek aan sneeuw in de Alpen. Er ligt, zeker in de dalen, nauwelijks sneeuw in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. Maar het beroemde schansspring-vierluik moet doorgaan, met technisch vernuft en veel manuren.

Oberstdorf dient maandag als startpunt. In het Duitse oord hoopt organisator Stefan Huber dat de 30 centimeter dikke laag sneeuw die nu kunstmatig is neergelegd het extreem warme winterweer overleefd, zei hij tegen Duitse media. Al in november werd er een reservelading sneeuw aangemaakt met sneeuwkanonnen en is nu uitgereden over de landingshelling.

In de schans in Obersdorf is een koelsysteem ingebouwd. Zodra er 3 tot 4 centimeter sneeuw op ligt, mengt de organisatie dat met een beetje water en gaat er ter bescherming folie op. Zo kunnen de springers door een spoor naar beneden roetsjen.

Kunstsneeuw

Ook in Garmisch-Partenkirchen, waar volgens de traditie op nieuwjaarsdag wordt gesprongen, moet kunstsneeuw uitkomst bieden. De schansen in Inssbruck en Bischofshofen hebben eveneens groen licht gekregen: de toernee kan ook bij milde temperaturen doorgaan.

Topfavoriet voor de toernee is overigens de Sloveen Peter Prevc. Hij won de laatste drie wereldbekerwedstrijden op een rij en pakte woensdag de nationale titel.

Vierschansentoernee trotseert sneeuwgebrek
Vierschansentoernee trotseert sneeuwgebrek (Foto: ANP)

Hiddink: "Spelers zijn verplicht te presteren"

Hij heeft nog geen wedstrijd aan het roer gestaan bij Chelsea, maar Guus Hiddink prikkelde donderdag alvast zijn nieuwe spelersgroep. "De spelers hebben de duidelijke plicht te presteren. Ze zijn hier bij een grote club en krijgen goed betaald. Ze moeten zich willen bewijzen. Spelers die die drang niet hebben, kan ik niet gebruiken", zei de nieuwe trainer van de Londense club.

Hiddink volgde vorige week José Mourinho op als coach bij de kwakkelende landskampioen van Engeland. Afgelopen weekend won Chelsea, maar toen liet de Nederlander het coachen over aan assistent-trainer Steve Holland. Komende zaterdag staat Hiddink wel langs de lijn, als Chelsea het opneemt tegen Watford. "We moeten wat geluk afdwingen door heel veel inzet te tonen", blikte hij vooruit.

De oud-bondscoach van Oranje heeft in Londen de taak om Chelsea terug aan de top te brengen. De gevallen club staat nu vijftiende in de Premier League en is dichter bij degradatie dan bij de plekken die recht geven op deelname aan de Champions League. Toch hoeven spelers niet te vrezen dat Hiddink hen zal afrekenen op die soms onthutsend slechte periode. "Ik begin met een open vizier. Het is lastig om te oordelen waarom ze niet presteerden, dan kan alleen als je er bovenop zat. Ik ga geen besluiten nemen op basis van wat er in het afgelopen jaar is gebeurd."

Hiddink: spelers zijn verplicht te presteren
Hiddink: spelers zijn verplicht te presteren (Foto: ANP)

Hypotheekrente blijft maar dalen

Aan de daling van de toch al historisch lage hypotheekrente lijkt geen eind te komen. Prijsvechter MoneYou (dochter van ABN Amro) verlaagde donderdag zijn tienjaarsrente tot 1,95 procent, waarschijnlijk het laagste niveau ooit. Dat blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Independer.

Het gaat om hypotheken die niet hoger mogen zijn dan de helft van de marktwaarde van de woning. Met de verlaging duikt MoneYou onder het tarief van de Duitse Volksbank van 2 procent. Deze bank prijkte het grootste deel van het jaar bovenaan het rijtje voordelige hypotheken, met een percentage van 2 procent.

Opvallend is dat de top 5 van tienjaars NHG-hypotheken de laatste maanden vooral gedomineerd werd door buitenlandse banken en pensioenfondsen.

Hypotheekrente blijft maar dalen
Hypotheekrente blijft maar dalen (Foto: ANP)

'Kim krijgt miljoenen voor foto's baby Saint'

Kim Kardashian en Kanye West hebben miljoenen dollars aangeboden gekregen voor de eerste foto's van baby Saint, zo weet TMZ.

De website meldt dat de realityster en de rapper van verschillende bladen en websites aanbiedingen hebben gekregen. De bedragen die ze daarvoor kregen aangeboden liggen tussen de 2 miljoen dollar en 2,5 miljoen dollar. De media willen dan wel foto's van het hele gezin, dus ook met de tweejarige dochter North, aldus TMZ.

Volgens de website ziet het er niet naar uit dat Kim en Kanye op de aanbiedingen ingaan. Bronnen hebben verteld dat de twee hier zo goed als zeker van zijn.

Toen North twee jaar geleden werd geboren, onthulde Kanye de eerste foto's van het meisje in de talkshow van Kris Jenner, de moeder van Kim.

'Kim krijgt miljoenen voor foto's baby Saint'
'Kim krijgt miljoenen voor foto's baby Saint' (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar export omstreden goederen

De douane is een onderzoek gestart naar de mogelijk illegale levering van goederen door het Nederlandse bedrijf RH Marine Group (RH Marine en Radio Holland) via Nederland. RH Marine is het voormalige Imtech Marine. Het gaat om goederen die ook voor oorlogsvoering kunnen worden gebruikt en niet aan bepaalde landen mogen worden geleverd

Zo lang het onderzoek loopt, behandelen de autoriteiten geen aanvragen van RH Marine Group om dergelijke goederen te mogen exporteren, maakte het ministerie van Buitenlandse Handel donderdag bekend.

Volgens onbevestigde mediaberichten leverde het bedrijf 51 keer goederen aan partijen die in ieder geval op de zwarte lijst staan van de VS.

De RH Marine Group heeft in Nederland geen vergunningen aangevraagd voor de uitvoer van dergelijke goederen naar ?probleemlanden? als Myanmar, Cuba, Iran, Syrië en Zuid-Soedan, aldus het ministerie.

Onderzoek naar export omstreden goederen
Onderzoek naar export omstreden goederen (Foto: ANP)

Kramer opent NK afstanden op 5000 meter tegen Bergsma

Olympisch en wereldkampioen Sven Kramer en zijn grootste uitdager Jorrit Bergsma rijden zondag bij de NK afstanden in Thialf op de 5000 meter in de achtste en voorlaatste rit tegen elkaar. Dat blijkt uit de startlijsten die donderdag zijn gepubliceerd. Kramer verdedigt zijn Nederlandse titel tegen zijn Friese rivaal, die olympisch en wereldkampioen is op de 10.000 meter. In de negende en laatste race komen Arjan Stroetinga en Douwe de Vries tegen elkaar uit.

Kramer en Bergsma leverden bij de vierde wereldbeker eerder deze maand in Heerenveen een prachtig gevecht op de 5000 meter. Kramer won goud in 6.14,99, met Bergsma als nummer twee in 6.16,41. Ook bij de eerste wereldbeker in Calgary moest Bergsma voorrang verlenen aan zijn Friese rivaal: 6.08,61 tegen 6.10,44. Bergsma wist Kramer tijdens de selectiewedstrijden eind oktober in Enschede nog wel te verslaan op diens specialiteit.

Ireen Wüst, sinds deze week eindelijk met een nieuwe hoofdsponsor, maakt haar rentree op het hoogste niveau met een race tegen ploeggenote Antoinette de Jong in de achtste rit van de 1500 meter. De 29-jarige Brabantse, titelverdedigster op dit onderdeel, wist zich aan het begin van het seizoen mede door fysieke klachten niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers.

Op de 500 meter bij de mannen rijdt titelverdediger Jan Smeekens tijdens de eerste manche tegen Ronald Mulder in de achtste rit. Gerben Jorritsma schaatst in de tiende en laatste rit tegen olympisch kampioen Michel Mulder, die dit seizoen nog zoekt naar zijn topvorm.

Kramer tegen Bergsma in voorlaatste rit
Kramer tegen Bergsma in voorlaatste rit (Foto: ANP)

Gigantische dopingbom ontploft in gewichthefwereld

De gewichthefwereld kent al een indrukwekkende lijst dopingschandalen en zelfs van het WK van november is al een serieuze lijst medaillewinnaars betrapt op het gebruik van verboden middelen. Donderdag maakte de wereldgewichthefbond IWF echter nog een lijst betrapte namen van het WK bekend en dit keer zijn alle stoppen losgeslagen. Maar liefst zeventien sporters werden betrapt, velen daarvan voor de tweede keer en een waslijst aan medailles en zelfs olympische startbewijzen gaat het putje in.

We beginnen met de vrouwen, vijf in totaal. In de klasse tot 58 kilogram werd de Wit-Russische Nastassia Novikava (34) vijfde in het trekken en het stoten en vierde in de totaalstand. Het 10-jarig jubileum van haar eerste dopingschorsing (2005-2007) zal ze waarschijnlijk in alle rust thuis mogen vieren, want haar hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. In de klasse tot 69 kilogram pakte de Noord-Koreaanse Ryo Un-hui (21) zilver in het trekken en een zevende en vijfde plek in het stoten en de totaalstand. Die prestaties zullen doorgestreept worden, net als de vijfde en twee vierde plekken in dezelfde klasse van de Russische Olga Afanaseva (25). 

Olga Zubova - weinig verrassend afkomstig uit Rusland - pakte in de klasse tot 75 kilogram goud in het stoten en brons in de totaalstand. Dat was opvallend, want krap een maand eerder was haar schorsing van twee jaar pas afgelopen. Dit keer zijn we naar alle waarschijnlijkheid definitief verlost van de 22-jarige Russische. In de zwaarste klasse werd de Griekse Eftychia Ananladou (28) betrapt, maar zij had zelfs met doping niks in de pap te brokkelen: twee keer twintigste en een 22e plek vielen haar ten deel.

Zubova (rechts) helpt de zwaargeblesseerde Noord-Koreaanse Rim Jong-sim op het podium in Houston (Foto: Getty)

Bij de mannen werden een aantal bijzonder hardleerse Azeri's voor de tweede keer betrapt, te beginnen met Firidun Guliyev. De 21-jarige sporter pakte in de klasse tot 69 kilogram zilver bij het stoten en een zesde plek in de totaalstand. Hij zal echter een krap half jaartje na zijn eerste schorsing vermoedelijk geen gewichthefpodium meer van dichtbij zien. Eén klasse zwaarder (77kg) komen we de Noord-Koreaan Kim Kwang-son tegen, 23 jaar en winnaar van zilver in het trekken en de totaalstand. Die mag hij samen met plek vier in het stoten inleveren. Zijn Moldavische leeftijdsgenoot Artiom Pipa deed het met de posities elf, dertien en zestien minder goed, maar ook hij zal uit de uitslag geschrapt worden.

We komen vervolgens aan bij de klasse tot 85 kilogram, waar twee mannen uit de middenmoot vuil spel speelden. De Kazakh Yermek Omirtay (23) werd achtste in het trekken, maar mag zich nu waarschijnlijk twee jaar lang thuis gaan vermaken. De 21-jarige Moldaviër Iurie Bulat kwam niet verder dan een negentiende en dertiende plek, maar viel toch door de mand. 

Het 'hoogtepunt' van de lijst komt wat aantallen betreft uit de klasse tot 94 kilogram: maar liefst vijf deelnemers leverden een positief plasje in na afloop van het WK. We beginnen met twee ware draaideurdopeurs: Intiqam Zairov (30) werd ruim een half jaar na afloop van zijn vorige schorsing negende in het trekken en de totaalstand, maar zal een ander beroep mogen gaan kiezen. Een groot gevoel van gerechtigheid zal heersen in het geval van Zhassulan Kydyrbayev. De 23-jarige Kazakh werd vorig jaar in eigen land plotseling wereldkampioen, drie dagen nadat zijn schorsing afliep. In Houston pakte hij vorige maand drie keer brons, maar die mag hij weer netjes inleveren en ook voor hem is te hopen dat hij een studie heeft gedaan om op terug te vallen. 

Kydyrbayev is betrapt en wordt waarschijnlijk voor het leven geschorst: gerechtigheid (Foto: Getty)

De tweede Kazakh zal voor veel kijkers van het WK niet verrassend zijn: de 27-jarige Almas Uteshov pakte met opvallend gemak zilver in het stoten en de totaalstand, maar die zal hij ook weer in moeten leveren. Dat geldt ook voor het goud in het trekken van de 21-jarige Rus Aleksei Kosov en de drie vierde plaatsen van de Wit-Rus Aleksandr Venkel (22). In de klasse tot 105 kilogram was Dadash Dadashbayli de sjaak, alweer een Azeri. Hij werd vierde in het trekken en negende in de totaalstand, maar zal uit de uitslag gehaald worden. 

De veruit grootste naam wordt bewaard voor het allerlaatst: de Rus Aleksei Lovchev brak in de klasse boven 105 kilogram het wereldrecord van de legendarische Hossein Rezazadeh met 264 kilogram en pakte drie keer goud. Dat was een stapje teveel voor de 26-jarige Rus, die en passant ook het totaalrecord van Rezazadeh afpakte. Lovchev komt doorgaans al nauwelijks in actie - het WK was zijn vijfde optreden in vijf jaar - maar die voorzichtigheid mocht dit keer niet baten: hij zal zijn titels in moeten leveren. 

De nieuwe lijst met positieven heeft uiteraard grote gevolgen voor de uitslagen op het WK. Dat betekent dat veel landen ook punten kwijt zullen raken op de olympische ranglijst en zo zeer waarschijnlijk startbewijzen voor Rio in gaan leveren. In het geval van Rusland, Azerbeidzjan, Kazakhstan en Moldavië zou het vanwege het grote aantal betrapte sporters sowieso wel eens een bijzonder lastig verhaal kunnen worden om überhaupt in Rio in actie te mogen komen. 

Samen met de gevallen die eerder deze maand al bekendgemaakt werden staat de teller nu op maar liefst 24 gewichtheffers die tijdens het WK van november betrapt zijn. Het rijtje medailles is indrukwekkend, want bij elkaar worden er 22 plakken opnieuw verdeeld: zes keer goud, negen keer zilver en zeven keer brons.

Lovchev kust de gewichten waarmee hij zojuist het wereldrecord heeft neergezet, maar helaas voor hem haalt dat de doping niet uit zijn lijf (Foto: Getty)

Yfke Sturm is voorzichtiger geworden

Yfke Sturm is heel wat voorzichtiger geworden nadat ze eerder dit jaar door een watersportongeluk kunstmatig in coma werd gehouden. "Mijn vriende wilde gaan skiën, maar daar heb ik geen behoefte aan. Ik ga wel in het chalet een boekje lezen", vertelt ze in een gesprek met het AD.

Yfke raakte deze zomer in Italië gewond aan haar hoofd door een ongeluk met een jetsurfboard. "Alles waarbij mijn hoofd kwetsbaar is, daar blijf ik nu van weg", aldus Yfke die een paar weken voor het ongeluk voor het eerst moeder was geworden van zoontje Alexander. Hoe het voelde toen ze hem voor het eerst na het ongeluk weer in haar armen had? "Dat gaf me zo veel kracht. Ik moest er bovenop komen, niet alleen voor mezelf maar ook voor hem."

Intussen gaat het weer heel wat beter met het Nederlandse model. "Ik heb drie weken geleden een MRI-scan gehad en alles is mooi aan het helen. Mijn schedel is wel wat platter op de plek waar de plank tegen mijn hoofd kwam." Yfke vertelt dat de plek ook nog steeds gevoelig is. "Als er nu een visagist foundation aanbrengt, voelt het ook nog raar op die plek. Alsof het nog beurs is."

Sturm zegt dat ze zich nu beseft dat gevaar in een klein hoekje zit. "Maar ik wil niet dat angst mijn leven beheerst. Ik wil wel van het leven genieten."

Yfke Sturm is voorzichtiger geworden
Yfke Sturm is voorzichtiger geworden (Foto: BuzzE)

'Zeldzame volle maan met kerst'

In plaats van een witte kerst is er dit jaar op eerste kerstdag een ander fenomeen te zien. Volgens het weerbureau weerplaza.nl is het voor het eerst sinds 1977 volle maan. Sinds 1900 is er slechts drie keer een volle maan geweest op eerste kerstdag.

Om de volle maan te kunnen zien, moeten mensen waarschijnlijk wel op tijd opstaan. De maan gaat op eerste kerstdag om 08.10 uur onder en de uren daarvoor is het nog vrij helder in het land. In de loop van de dag wordt het bewolkt met in de avonduren ook wat regen. De kans om de maan 's avonds te zien is volgens weerplaza.nl erg klein.

Winters wordt het op beide kerstdagen niet. Vrijdag wordt het 9 graden en tweede kerstdag zelfs 12 graden.

'Zeldzame volle maan met kerst'
'Zeldzame volle maan met kerst' (Foto: ANP)

Elton John gezien in rolstoel

Elton John bracht deze week een bezoekje aan Disneyland in de Californische plaats Anaheim. Dat deed de zanger in een rolstoel, zo is te zien op foto's op de website van Daily Mail.

De Britse krant schrijft dat het niet duidelijk is waarom de wereldberoemde zanger in een rolstoel zat. 24 uur eerder werd de 68-jarige artiest namelijk nog gefotografeerd toen hij en zijn partner David Furnish in Beverly Hills een winkel uitliepen. Daily Mail heeft contact gezocht met het management van Elton, maar zij hebben nog geen reactie gegeven.

John bezocht het pretpark samen met zijn man en twee zoons. Er waren ook nog wat medewerkers en drie bodyguards bij.

Elton John gezien in rolstoel
Elton John gezien in rolstoel (Foto: BuzzE)

Afvalberg Shenzen was al langer onveilig

De eigenaar van de afvalberg in de Chinese stad Shenzen, die zondag instortte en zo tientallen gebouwen bedolf, had enkele dagen voor de ramp een waarschuwing gekregen. Zijn bedrijf werd gesommeerd te stoppen met het werken aan de afvalberg, omdat het er niet veilig was. Maar de eigenaar sloeg die oproep in de wind.

Het bedrijf had een klein jaar geleden al moeten stoppen met het aannemen en bijstorten van afval, meldde het Chinese persbureau Xinhua. Maar het bedrijf verdiende zo goed aan het afval dat alle waarschuwingen werden genegeerd.

Door de aardverschuiving kwamen vier mensen om het leven. Naar ruim zeventig mensen wordt nog gezocht. Eén man werd woensdag levend onder de puinhopen vandaan gehaald. De Chinese regering is een onderzoek begonnen naar de ramp.

Afvalberg Shenzen was al langer onveilig
Afvalberg Shenzen was al langer onveilig (Foto: ANP)

Nederlanders gepakt voor plofkraken Duitsland

Drie Nederlanders zijn donderdag opgepakt in Duitsland omdat ze daar mogelijk achter een reeks plofkraken zitten. Ze moeten vrijdag voor de onderzoeksrechter komen, meldde justitie in de deelstaat Nedersaksen donderdag. Het gaat om mannen van 19 tot 25 jaar oud.

Duitsland wordt de laatste maanden geteisterd door plofkraken. Zo telde Nedersaksen dit jaar 25 explosies bij pinautomaten. Afgelopen dinsdag was er een knal in het dorp Emsbüren, net over de grens bij Oldenzaal. De vermoedelijke auto van de daders werd vervolgens gezien in een plaats ten zuiden van Hamburg. Agenten hielden het voertuig in de gaten en grepen in toen de Nederlanders er mee wilden wegrijden. "We hebben duidelijk een nieuwe plofkraak verijdeld", verklaarde de onderzoeksleider.

Onderzoek moet duidelijk maken voor welke plofkraken de Nederlanders verantwoordelijk zijn. Justitie houdt er in elk geval rekening mee dat er nog meer groepen actief zijn.

Noord-Rijnland-Westfalen, dat net als Nedersaksen grenst aan Nederland, wordt ook geteisterd door plofkraken. Daar waren woensdag drie Duitsers opgepakt, die op het punt stonden een geldautomaat op te blazen. Ze worden verdacht van dertien eerdere explosies. Eerder waren al mensen gearresteerd voor veertien andere plofkraken. Noord-Rijnland-Westfalen heeft sinds het begin van het jaar al meer dan zestig plofkraken gehad. Nederlanders zijn mogelijk verantwoordelijk voor veel van die aanvallen, meldden de autoriteiten in oktober.

Nederlanders gepakt voor plofkraken Duitsland
Nederlanders gepakt voor plofkraken Duitsland (Foto: ANP)

'Heidi Klum is niet vrijgezel'

Heidi Klum is nog steeds samen met haar vriend Vito Schnabel. Gossip Cop meldt dat de twee nog steeds erg gelukkig zijn samen. De website ontkent daarmee het gerucht dat het Duitse topmodel weer vrijgezel zou zijn.

Gossip Cop heeft met naasten van Heidi en Vito gesproken en zij zouden de geruchten naar de prullenbak ver wijzen. Verschillende websites en Amerikaanse media schreven in de afgelopen weken dat Schnabel Heidi heeft verlaten voor actrice Dakota Johnson. Dat werd gebaseerd op een foto die van Vito en Dakota zou zijn genomen in New York. Gossip Cop meldt dat de foto werd genomen tijdens een feestje met gezamenlijke vrienden en dus niet tijdens een romantisch etentje.

Heidi (42) en Vito (29) zijn dus nog gewoon een stel en volgens Gossip Gop zijn de twee van plan om samen oudejaarsavond te vieren in St. Moritz.

'Heidi Klum is niet vrijgezel'
'Heidi Klum is niet vrijgezel' (Foto: BuzzE)

Kim en Kanye maken werk van wijngaard

Kim Kardashian en Kanye West hebben serieuze plannen met de wijngaard bij hun landhuis in Los Angeles. "Ze hebben de hulp van experts ingeroepen", vertelt een bron aan Us Weekly.

Het stel kocht het landgoed vorig jaar en is nog steeds aan het verbouwen, terwijl ze bij Kims moeder Kris wonen. Het land bij de villa had al een wijngaard, maar er moet heel wat gebeuren om deze nieuw leven in te blazen. Volgens de bron is vooral Kanye 'gek op wijn'. "Hij is hier heel enthousiast over. Hij grapt zelfs over het maken van een wijn met de naam Yeezus." Yeezus was de naam van Kanyes zesde album, dat in 2013 verscheen.

Overigens zijn Kim en Kanye niet van plan hun wijn op de markt te brengen, zoals Brad Pitt en Angelina Jolie doen in Frankrijk. "Ze willen gewoon thuis hun eigen wijn maken."

Kim en Kanye maken werk van wijngaard
Kim en Kanye maken werk van wijngaard (Foto: BuzzE)

Charlie Sheen voelt zich goed

Charlie Sheen voelt zich goed. De acteur maakte een paar weken geleden bekend dat hij hiv-positief is. "Ik voel me nu heel erg goed. Het was een groot geheim waar ik al een hele tijd mee rondliep, dus er viel heel wat van mij af toen ik het bekendmaakte", vertelt de acteur aan RadarOnline.

"Dat realiseerde ik mij pas achteraf", zegt Sheen. "Ik had gewild dat ik het eerder bekend had gemaakt. Nadat ik het met iedereen had gedeeld, voelde ik mij zo opgelucht."

Toen Charlie hoorde dat hij ziek was, was hij in eerste in eerste instantie in shock. "Maar dat duurde niet lang. Vlak daarna vertelde ik aan mijn moeder dat deze ziekte de verkeerde man had gekozen. Als iemand deze ziekte aankan en een geneesmiddel wil vinden, dan ben ik het wel. Ik ga er met iedere expert en deskundige voor zitten net zolang totdat we iets hebben gevonden."

De website vraagt of de ziekte ook iets positiefs kan betekenen voor het leven van Charlie. "Dat is eigenlijk al zo. Het zet me aan het denken en het zou kunnen dat alles voorafgaand aan deze ziekte is gebeurd om nog meer aandacht te vragen voor een boodschap die er echt toe doet. Ik ben dankbaar voor alles wat ik in mijn leven heb kunnen doen. Ik heb veel mensen laten lachen en veel mensen kijken anders naar het leven door mij. Nu is het misschien tijd om de wereld te veranderen."

Charlie Sheen voelt zich goed
Charlie Sheen voelt zich goed (Foto: BuzzE)

Luiaard geboren in Amersfoortse dierentuin

Een bijzondere gebeurtenis voor DierenPark Amersfoort. Deze week is in de dierentuin een luiaard geboren, terwijl dat normaal in gevangenschap bijna nooit gebeurt.

De dierenverzorgers hadden al langer het vermoeden dat moeder Amaka in verwachting was. "Ze werd dikker en nam een paar maanden geleden afscheid van haar vorige jong. De ervaring leert dat zij die de deur wijst als er een kleine verwacht wordt," aldus dierenverzorger Willem Verdonck.

Het is het zesde kleintje voor vader Quasimodo en moeder Amaka. "Er wordt in dierentuinen zelden een luiaard geboren, maar ons koppel vormt duidelijk een uitzondering."

Een luiaard heeft een draagtijd van ongeveer zes maanden.

Luiaard geboren in Amersfoortse dierentuin
Luiaard geboren in Amersfoortse dierentuin (Foto: ANP)

'Kwart rijders A13 kiest voor de nieuwe A4'

Van de automobilisten die gebruikmaakten van de A13 tussen Rotterdam en Den Haag kiest een kwart nu voor de A4 Midden-Delfland. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) donderdag op basis van een eerste eigen onderzoek.

De verlengde A4 tussen Delft en Schiedam is sinds maandag in beide richtingen open en is 7 kilometer lang. In noordelijke richting (naar Delft) is het sinds de openstelling van de A4 duidelijk minder druk op de A13. De verkeersdrukte in zuidelijke richting (naar Schiedam) bleef ongeveer gelijk.

Het is door de kerstvakantie wel veel minder druk op de wegen. De VID verwacht een positieve effect op de drukte in de ochtend- en avondspits op de A13. "De dagelijkse files daar zullen minder lang zijn. Bovendien is het goed voor de leefbaarheid rondom de A13. De nieuwe A4 is goed nieuws voor Westlanders: zij hoeven zich voortaan niet meer over regionale wegen in Westland te wurmen."

'Kwart rijders A13 kiest voor de nieuwe A4'
'Kwart rijders A13 kiest voor de nieuwe A4' (Foto: ANP)

'IS weg uit zuiden Damascus'

Familie van strijders van Islamitische Staat (IS) en gewonde jihadisten in buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus worden volgens een plan van de VN geëvacueerd. Ze krijgen een vrijgeleide en kunnen straks van de zuidelijke wijken Yarmouk en al-Hajar al-Aswad naar Raqqa gaan. Dit meldden waarnemers van een Syrische mensenrechtenorganisatie donderdag.

Raqqa, circa 375 kilometer ten noordoosten van Damascus, is het hoofdkwartier van de soennitische extremisten van IS. Die hebben in de chaotische burgeroorlog een bolwerk in het zuiden van de hoofdstad behouden, op slechts 3 kilometer van de regeringscentra van het regime van president Bashar al-Assad.

Het vertrek van de jihadistenfamilie en gewonden tijdens een wapenstilstand zou betekenen dat IS binnenkort geheel uit Damascus verdwijnt, aldus waarnemers. De Syrische minister van Verzoening, Ali Haidar, bevestigde donderdag alleen dat er aan het vertrek van de jihadisten uit Yarmouk wordt gewerkt. Recent konden rebellen en hun gezinsleden na bemiddeling zich uit de stad Homs terugtrekken. De VN hopen op den duur overal een staakt-het-vuren te kunnen regelen.

'IS weg uit zuiden Damascus'
'IS weg uit zuiden Damascus' (Foto: ANP)

Kai Verbij (21) hoort er ineens helemaal bij

Hij wordt hier en daar de revelatie van het schaatsseizoen genoemd. Zelfs vindt Kai Verbij die betiteling vooralsnog iets te veel eer. "Gerben Jorritsma heeft in november in Calgary al een wereldbekerwedstrijd gewonnen en ik nog niet", legt de 21-jarige sprinter van Team beslist.nl uit. "Ook mijn ploeggenoot Thomas Krol gaat heel lekker. Laat ik eerst maar eens goed presteren bij de NK afstanden en de NK sprint. Daarna zien we wel weer waar iedereen staat."

Feit is dat Verbij, zoon van een Nederlandse vader en een Japanse moeder, als enige Nederlandse schaatser al zeker is van een startbewijs op de 500 meter bij de WK afstanden half februari in Rusland. De andere twee tickets zijn zondag in Thialf te verdienen, op de eerste dag van de NK afstanden. "De anderen zullen meer last hebben van spanning dan ik", beseft de tweevoudige wereldkampioen bij de junioren (op 500 en 1000 meter in het seizoen 2013-2014). "Misschien is dat voor mij een voordeel. Als je iets te gespannen bent, maak je sneller foutjes. Die hoop ik dan juist te vermijden doordat ik relaxter aan de start kan verschijnen."

Verbij, die bij de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea zijn top wil bereiken, begon zonder concrete doelstellingen aan het nieuwe seizoen. "Ik wilde gewoon goed schaatsen tijdens de kwalificatiewedstrijden en de NK's. Maar toen ik begin november in Enschede ineens 34,99 reed, begon er bij mij iets los te komen. Voorlopig gaat het beter dan verwacht, maar als gevolg daarvan heb ik nu niet mijn planning bijgesteld of zo. Daar houd ik niet van. Misschien zit er ook nog wel een ticket voor de WK sprintvierkamp in. Ik ben daar echter niet bewust mee bezig."

Beste Nederlander

Verbij pakte begin deze maand in Inzell met brons zijn eerste medaille op de 500 meter in het wereldbekercircuit. Ook dankzij de vierde plek in Salt Lake City en de vijfde plaats in Heerenveen belandde hij na vier wereldbekers op de achtste plaats in het tussenklassement. Daarmee was hij de beste Nederlander, goed voor het eerste WK-ticket. "Zonder de liesblessure bij mijn ploeggenoot Ronald Mulder had ik de rechtstreekse kwalificatie waarschijnlijk niet gered", erkent hij. "Ik vind het rot voor Ronald dat het zo gelopen is, maar ben wel heel blij met mijn WK-ticket."

Met vier plaatsen in de top zeven in evenzoveel wereldbekerraces op de 1000 meter (zevende, derde, zesde en zevende) is Verbij dinsdag in Thialf op de kilometer eveneens medaillekandidaat. Op de 1500 meter is hij maandag een outsider. "Met de schaatsmijl heb ik nog steeds een haat-liefdeverhouding."

Kai Verbij (21) hoort er ineens helemaal bij
Kai Verbij (21) hoort er ineens helemaal bij (Foto: ANP)

Spelers staan achter Van Gaal

De Britse sportjournalisten hebben donderdag opnieuw een veeg uit de pan gekregen. Nadat woensdag Manchester United-trainer Louis van Gaal ze uitfoeterde en boos wegliep bij een persconferentie, deed speler Wayne Rooney donderdag een duit in het zakje. "Veel mensen praten over wat ze denken dat er gebeurt bij de club, maar in werkelijkheid hebben ze geen enkel idee wat er gebeurt", aldus de Britse aanvaller.

"We strijden voor onze trainer en proberen de matige resultaten te verbeteren", vervolgde Rooney tegen Sky Sports. De sfeer onder Van Gaal is goed, benadrukt hij. "We werken goed samen en zoeken naar oplossingen. Het is niet leuk om enkele week kritiek te krijgen (van buiten de club). Elke wedstrijd weer. Het is lastig voor de spelers om daar mee om te gaan. We zijn trotse mensen en we zijn trots dat we voor United spelen. Ik weet dat ik beter kan presteren, ik weet het."

Spelers staan achter Van Gaal
Spelers staan achter Van Gaal (Foto: ANP)

Nieuwe ranglijst voor wielrenners

De internationale wielerbond UCI komt met een nieuwe wereldranglijst, naast de bekende WorldTour-ranking. Dat kondigde de federatie donderdag aan. De nieuwe UCI World Ranking wordt gebaseerd op alle races op de kalender en zal wekelijks worden bijgewerkt.

De UCI vergelijkt de wereldranglijst met de ranking die in de tenniswereld wordt gehanteerd. De wielrenners kunnen punten verdienen in de WorldTour-wedstrijden, maar ook in lager genoteerde koersen en op nationale en internationale kampioenschappen. De vergaarde punten blijven 52 weken staan en vervallen daarna weer. Zo kan de lijst wekelijks veranderen, als bijvoorbeeld een renner een wedstrijd wint die hij het jaar ervoor links liet liggen.

De eerste editie wordt gepubliceerd op 11 januari 2016, waarna wekelijks op maandag een update volgt.

Nieuwe ranglijst voor wielrenners
Nieuwe ranglijst voor wielrenners (Foto: ANP)

Airbag voorkwam erger voor Mayer

De airbag die skiër Matthias Mayer droeg toen hij met hoge snelheid crashte op de piste van Alta Badia voorkwam erger letsel. Dat is de conclusie van een groep onderzoekers, die de valpartij van de 25-jarige Oostenrijker van afgelopen zaterdag onderzocht.

Mayer werd onbedoeld het ideale proefkonijn door als eerste skiër in het wereldbekercircuit hard onderuit te gaan met een nieuw soort opblaasbaar vest aan. Dat blaast zich bij een crash op om de nek en romp te beschermen. "De airbag heeft hoogstwaarschijnlijk erger letsel in de borst van Mayer voorkomen", concluderen Oostenrijkse experts donderdag.

Uit hun onderzoek blijkt dat Mayer met 109 kilometer per uur op de piste smakte tijdens de afdaling. Mayer brak twee borstwervels, die operatief werden vastgezet. De onderzoekers bekeken ook of het opblaasvest de verwondingen niet juist veroorzaakt kon hebben, maar dat bleek niet het geval. De internationale skifederatie moedigt de verdere ontwikkeling dan ook aan.

De val van Mayer (Bron: YouTube)

Airbag voorkwam erger voor Mayer
Airbag voorkwam erger voor Mayer (Foto: ANP)

Negende verdachte aanslagen Parijs opgepakt

In Brussel blijkt dinsdag een negende verdachte te zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. De Belgische justitie heeft dat donderdag bevestigd. Het gaat om de 30-jarige Abdoullah C., die de Belgische nationaliteit heeft. Hij werd gearresteerd bij een huiszoeking in Brussel. De arrestatie werd tot nu toe stilgehouden om mogelijke andere medeplichtingen niet te alarmeren.

Welke rol C. heeft gespeeld, is nog niet duidelijk. Het is alleen bekend dat hij na de aanslagen werd gebeld door Hasna Ait Boulahcen. Zij is de nicht van Abdelhamid Abaaoud, het brein achter het terroristische geweld van 13 november.

"De man wordt ervan verdacht diverse contacten te hebben gehad met Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud, in de periode tussen de aanslagen in Parijs en de gebeurtenissen in Saint-Denis, waarbij beiden om het leven kwamen" aldus het Vlaame parket.

Abaaoud werd gedood bij een politieactie in het appartement van Hasna in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. De vrouw pleegde bij diezelfde actie zelfmoord met een bomvest.

Negende verdachte aanslagen Parijs opgepakt
Negende verdachte aanslagen Parijs opgepakt (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 52

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was BB-King met het volgende onderschrift: "Ben jij nu zo klein... of ben ik nu zo groot?"

Cambuur-trainer Henk de Jong riep na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior zijn selectie bijeen, maar helemaal links lijkt Martijn van der Laan met wat anders bezig. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Cambuur-trainer Henk de Jong riep na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior zijn selectie bijeen, maar helemaal links lijkt Martijn van der Laan met wat anders bezig. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Cookson: ASO moet de regels goed bekijken

De internationale wielerorganisatie UCI wil in gesprek blijven met Tour-organisator ASO, maar die moet zich wel aan de regels houden. Dat zegt UCI-baas Brian Cookson in gesprek met The Guardian. "Met orde en diplomatie kunnen we eruit komen. Maar ik vraag me af of de ASO wel goed heeft nagedacht over deze move", zei hij over de ASO, die vorige week min of meer brak met de UCI.

De organisator van onder meer de Tour de France, de Vuelta, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Nice stapte uit de WorldTour en gaf aan de wedstrijden op de lagere Hors Catégorie-kalender (HC) te willen zetten. Daardoor zou de ASO zelf het deelnemersveld mogen samenstellen. "Hebben ze wel gekeken naar de regels? De maximumlengte voor HC-koersen is tweehonderd kilometer. Dus gaan ze Parijs-Roubaix of de langere Tour-etappes inkorten? Ze kunnen niet zomaar shoppen in de regels", vraagt Cookson zich af.

Cookson: ASO moet de regels goed bekijken
Cookson: ASO moet de regels goed bekijken (Foto: ANP)

Ferrari-baas: "Herboren Kimi in 2016"

In 2016 ziet de Formule 1 een herrezen Kimi Räikkönen, die een geweldig seizoen gaat racen. "We gaan een andere Kimi zien dan afgelopen seizoen, een die meer dan ooit is toegewijd aan Ferrari", aldus Sergio Marchionne. De grote baas van de Italiaanse sportwagenfabrikant deed zijn voorspelling tegen het gezaghebbende Autosport.com. "Ik ben blij dat hij in ons team zit."

De Finse autocoureur maakte een flets seizoen door, met slechts drie keer een plek op het podium en de vierde plaats in de eindstand van het WK. De wereldkampioen van 2007 verbleekte bij zijn Duitse teamgenoot Sebastian Vettel, die dertien keer op het podium stond en drie grands prix won. "Maar ik heb Kimi in het tweede deel van het seizoen zien veranderen. Het leek of ik naar een flim keek", zegt Marchionne. "Belangrijk is dat hij in zijn privéleven alles op orde heeft; getrouwd en de trotse vader van een zoon. Dat is goed, dat maakt dat we komend seizoen een herboren Räikkönen zullen zien."

Ferrari-baas: herboren Kimi in 2016
Ferrari-baas: herboren Kimi in 2016 (Foto: ANP)

'Terreurdreiging in Peking'

Zeker vier westerse landen waarschuwen hun landgenoten om waakzaam te zijn als ze de komende feestdagen doorbrengen in de Chinese hoofdstad Peking. Het zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië.

De Amerikaanse ambassade in Peking zegt ,,informatie over mogelijke dreigingen" tegen westerlingen te hebben binnengekregen. In het populaire winkel- en uitgaansgebied Sanlitun zou op of rond eerste kerstdag mogelijk iets kunnen gebeuren. Wat dat zou kunnen zijn is niet bekend.

'Wees met kerst alert in Peking'
'Wees met kerst alert in Peking' (Foto: ANP)

'Drogba mag naar Chelsea'

De Canadese voetbalclub Montréal Impact is bereid Didier Drogba tijdelijk af te staan aan Chelsea. De club uit de Major Soccer League liet dat woensdag (plaatselijke tijd) weten. "We zijn op dit moment in gesprek met Chelsea en Drogba en begrijpen zijn wens de club te helpen. Wij zijn bereid hem tegemoet te komen, maar zullen er alles aan doen hem volgend seizoen terug te hebben."

De 37-jarige spits uit Ivoorkust, die bij de club uit Montréal aan het afbouwen is, kan een plekje krijgen in de technisch staf van Guus Hiddink. De nieuwe hoofdcoach van de sukkelende topclub uit Londen liet zich woensdag al ontvallen dat hij Drogba er graag bij heeft. De Ivoriaan zat zaterdag al naast Hiddink en eigenaar Roman Abramovich op de tribune.

Drogba speelde een belangrijk deel van zijn carrière bij Chelsea. Hij hielp de club in 2012 aan de eindzege in de Champions League. De Major Soccer League ligt momenteel stil en begint weer in maart 2016.

'Drogba mag naar Chelsea'
'Drogba mag naar Chelsea' (Foto: ANP)

Nowitzki passeert O'Neal op topscorerslijst

Dirk Nowitzki heeft zijn faam in Amerikaanse profbasketbal NBA nog groter gemaakt. De 37-jarige Duitser schoof woensdag (plaatselijke tijd) op naar de zesde plaats op de topscorerslijst aller tijden. De schutter van Dallas Mavericks passeerde met zijn 22 punten in de wedstrijd tegen Brooklyn Nets niemand minder dan de Amerikaanse legende Shaquille O'Neal.

Nowitzki maakte bovendien de winnende worp tegen de Nets in de slotseconden van de verlenging, waardoor de Mavericks met één punt verschil de wedstrijd beslisten: 119-118. "Nummer zes op de ranglijst aller tijden klinkt wel heel mooi. Het is toch een droom die uitkomt", aldus Nowitzki, die in 1293 NBA-wedstrijden 28.609 punten maakte. O'Neal kwam in zijn carrière tot 28.596. Alleen Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, Michael Jordan en Wilt Chamberlain staan hoger op de topscorerslijst.

Golden State Warriors had weinig problemen met Utah Jazz en won met 103-85. Het was al de 27e zege van de Warriors dit seizoen. De titelverdediger verloor pas één keer en is in thuisbasis Oakland ongeslagen. Klay Thompson was dit keer de topschutter bij de Warriors met 20 punten, vedette Stephen Curry noteerde er 16.

De eerstkomende tegenstander van Golden State is Cleveland Cavaliers. De koploper in de Eastern Conference rekende af met New York Knicks: 91-84. LeBron James was goed voor 24 punten, Kevin Love maakte 23 punten en 13 rebounds voor de Cavaliers.

Alle uitslagen:
Charlotte - Boston 89 - 102
Cleveland - New York 91 - 84
Indiana - Sacramento 106 - 108
Orlando - Houston 104 - 101
Washington - Memphis 100 - 91
Brooklyn - Dallas 118 - 119 (na verlenging)
Atlanta - Detroit 107 - 100
Milwaukee - Philadelphia 113 - 100
Minnesota - San Antonio 83 - 108
New Orleans - Portland 115 - 89
Phoenix - Denver 96 - 104
Golden State - Utah 103 - 85
LA Lakers - Oklahoma 85 - 120

Nowitzki passeert O'Neal op topscorerslijst
Nowitzki passeert O'Neal op topscorerslijst (Foto: ANP)

Schaatsploeg WŁst vindt geldschieter

Schaatskoningin Ireen Wüst heeft eindelijk een geldschieter gevonden voor haar ploeg. Het bedrijf Justlease.nl is vanaf de komende NK afstanden de hoofdsponsor. "Blij en opgelucht", reageerde de 28-jarige Wüst donderdag in De Telegraaf. "De sponsor komt op een welkom moment. Fijn ook dat die stress van mijn schouders is."

Wüst richtte in april haar eigen schaatsploeg op. 'Team4Gold' begon zonder hoofdsponsor en aan die zoektocht kwam pas deze week een einde. Justlease.nl, een onderdeel van Terberg Leasing, is voorlopig tot het einde van dit seizoen ingestapt, maar een vervolg tot en met de Winterspelen in 2018 van Pyeongchang ligt voor de hand. "We moeten kijken hoe dit uitpakt, maar het is duidelijk dat het niet onze intentie is om er na dit seizoen alweer uit te stappen", aldus directeur Rogier van Ewijk.

Viervoudig olympisch kampioene Wüst heeft dit seizoen nog weinig laten zien. Ze wist zich niet te plaatsen voor de eerste vier wereldbekers van dit seizoen en pakt komende zondag bij de NK afstanden in Thialf weer de competitie op. ,,Toen ik in april met een eigen ploeg begon had ik niet gedacht dat de zoektocht naar een sponsor zo lang zou duren. Gaandeweg sloop onbewust toch de onrust er een beetje in. Het is fijn dat nu alles voor elkaar is, dat is een mooi contrast met mijn moeizame start van het seizoen", aldus de Brabantse.

Team Justlease.nl noemt in een donderdag uitgebracht persbericht de duidelijke doelstelling van de schaatsploeg: "het behalen van goud tijdens de volgende Winterspelen."

 

Happy to announce the new Team sponsor.... TeamJustlease.nl !! Ready to Rumble!! #teamJustlease

Een foto die is geplaatst door Ireenw (@ireenw) op23 Dec 2015 om 11:23 PST

Schaatsploeg Wüst vindt geldschieter
Schaatsploeg Wüst vindt geldschieter (Foto: ANP)

Dag 2: win Harry Potter (alle films) op DVD!

Deze week was de recensie van daan1601 te lezen die over Harry Potter en de boxuitgave van alle films ging. Heb jij de films nog niet in je kans staan? Niet getreurd, bij FOK! kun je de box winnen. Je hoeft alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat was het laatste woord van de recensie, die hier te lezen valt?:

- Bevindt

- Verplaatst

- Wimpel

Geef je antwoord hier snel door voor 28 december!

Sarcastisch bedoelde excuses voor Van Gaal

Louis van Gaal heeft dan toch excuses gekregen van de Engelse pers, maar niet voor de dingen waar de manager van Manchester United zich woensdag zo kwaad over maakte. Boulevardkrant The Sun zette op de achterpagina van de donderdageditie in dikke letters 'sorry' boven een foto van Van Gaal. Het blijken echter bijzonder sarcastisch bedoelde excuses.

Op de bijgeschreven teksten staat "het spijt ons dat je zes keer op rij niet hebt gewonnen, het spijt ons dat je van de eerste naar de vijfde plaats bent gezakt, het spijt ons dat je uit de Champions League bent gevlogen, het spijt ons dat je de fans tot tranen toe hebt verveeld, het spijt ons dat je 250 miljoen pond hebt geïnvesteerd". Het stuk, geschreven door een journalist met de toepasselijke bijnaam 'Apollo Gees', sluit af met de zin: "het spijt ons heel erg fans van United, voorlopig blijft hij".

Van Gaal had woensdag op de persconferentie zijn ongenoegen geuit over de vele speculaties in de Engelse media, die schreven dat hij wordt ontslagen bij Manchester United. "Heeft niemand in deze zaal het gevoel dat hij excuses moet maken aan mij?", bitste Van Gaal, die na een monoloog van vijf minuten weer opstapte.

Sarcastisch bedoelde excuses voor Van Gaal
Sarcastisch bedoelde excuses voor Van Gaal (Foto: ANP)

Al 41.500 kilo illegaal vuurwerk onderschept

De politie heeft tot nu toe dit jaar zo'n 41.500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt donderdag uit de vuurwerkbarometer die het Openbaar Ministerie sinds 1 oktober wekelijks publiceert. Of dit het resultaat is van een strengere handhaving van het verboden gebruik van vuurwerk is onduidelijk.

De vangst is groter in vergelijking met vorig jaar. Toen stond in dezelfde periode de teller op ruim 33.500 kilo vuurwerk.

Vorige week werd iets meer dan 3000 kilo in beslag genomen. De week daarvoor ontdekte de politie ruim 3700 kilo illegaal vuurwerk.

Uit een peiling van FOK.nl blijkt dat de grootste groep mensen in plaats van een compleet verbod op consumentenvuurwerk juist graag zou zien dat de politie strenger handhaaft op het vuurwerkgebruik dat al verboden is, zoals afsteken buiten de gezetten tijden en het gebruik van illegaal vuurwerk.

Al 41.500 kilo illegaal vuurwerk onderschept
Al 41.500 kilo illegaal vuurwerk onderschept (Foto: ANP)

Sword Art Online: Hollow Realization aangekondigd

Bandai Namco maakt bekend dat Sword Art Online: Hollow Realization in het Westen uitkomt in de herfst van 2016 voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Sword Art Online: Hollow Realization vindt plaats in een van de stages van het originele Sword Art Online. Je speelt wederom Kirito, die dit keer een VRMMO-spel speelt dat 'Sword Art Origin' heet. Het virtuele spel is gemaakt op de originele server waardoor de hoofdrolspelers flashbacks krijgen van hun eerdere avonturen in Sword Art Online. Ze gaan terug voor de gebeurtenissen in de originele VRMMO en moeten de game wederom overwinnen.

Racismeaangifte tegen 'hoofdpiet'

Ondergetekende had zich - na deze rant - voorgenomen niets meer te posten over die onzinnige anti-zwarte Piet-discussie, maar deze is van een dusdanig achterlijke aard dat ik jullie deze toch niet wilde onthouden. Anti-Pieten hebben namelijk aangifte gedaan tegen Erik van Muiswinkel, ook bekend als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal, meldt het AD.

De malloten die aangifte hebben gedaan stellen dat Van Muiswinkel zich onder andere schuldig maakt aan 'uitingen die aanzetten tot discriminatie'. Volgens de woordvoerder van het malle clubje gaat het erom dat Van Muiswinkel zich als Zwarte Piet uitdost, terwijl hij zich 'er heel goed van bewust is dat het personage racistisch is'.

Dezelfde club deed eerder al aangifte tegen de NTR omdat in het Sinterklaasjournaal zwarte Zwarte Pieten meedoen.

Hoofdpiet zwarte piet
Hoofdpiet

Paul de Leeuw begint tevreden aan 2016

Paul de Leeuw heeft zin in het nieuwe jaar. Aan het AD vertelt de presentator dat hij 'tevreden' aan 2016 begint. "Vooral met hoe het privé gaat. Ik ben een grijze spinnende kater die hartstikke veel zin heeft in het nieuwe jaar."

En dat is niet zonder reden, want De Leeuw heeft nieuwe plannen voor 2016. Hij zegt dit jaar het plezier in tv maken weer te hebben teruggevonden. "De laatste jaren heb ik veel van mijn scoringsdrift verloren. Daarom ben ik na Langs de Leeuw, waarbij ik zelf af en toe ook verveeld raakte, meer in de luwte gaan werken. Nu kriebelt er weer iets", zegt Paul.

"Ik moet nog goed nadenken welk programma ik aan de bazen van de publieke omroep ga voorstellen, maar ik heb mijn zelfvertrouwen weer helemaal terug", zegt Paul die dit jaar onder meer te zien was in De Kwis, DWDD, Ranking the Stars, Kun je het al zien? en in zijn eigen theaterprogramma Zingen zolang het duurt.

"Het moet een programmaformule zijn die ik drie of vier jaar kan volhouden en waarmee ik op z'n minst een miljoen kijkers kan scoren. Ja, ik heb weer zin om op het hoofdveld te spelen." Dat er mensen zijn die soms wel eens genoeg hebben van De Leeuw legt hij naast zich neer. "Ik denk weer zoals het hoort: schijt aan de critici en aan de meninkjes op Twitter. Ik zie nog steeds potentie, er is nog altijd een grote groep die wel waardeert wat ik maak."

Paul de Leeuw begint tevreden aan 2016
Paul de Leeuw begint tevreden aan 2016 (Foto: BuzzE)

Huishoudens zien inkomen toenemen

Huishoudens zijn er in het derde kwartaal op vooruitgegaan in hun portemonnee. Hun beschikbaar inkomen steeg gemiddeld met 1,5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Cao-lonen lagen hoger en er waren meer mensen aan het werk dan een jaar eerder. Verder zijn zelfstandigen meer gaan verdienen. En er werd meer aan sociale uitkeringen uitbetaald. Door de vergrijzing is volgens het statistiekbureau sprake van een structurele toename van de AOW en de aanvullende pensioenuitkeringen.

Het beschikbaar inkomen zit op jaarbasis nu al zeven kwartalen op rij in de lift.

Hypotheken
Dat het economisch steeds beter gaat met Nederland, is goed te zien op de woningmarkt. Die trekt al enige tijd aan, blijkt uit de cijfers van het CBS. Hierdoor neemt ook de totale hypotheekschuld weer toe. De afgelopen twee kwartalen werd voor een hoger bedrag aan nieuwe hypotheken afgesloten dan er werd afgelost.

Daarvoor werd er lange tijd juist meer geld gestoken in het aflossen van hypotheken. Wat hierbij ook een rol speelt is dat de zogeheten schenkingsvrijstelling tijdelijk was verruimd tot 100.000 euro. Deze verruiming gold van 1 oktober 2013 tot het begin van dit jaar. Vanaf 1 januari 2015 geldt weer de eenmalige vrijstelling van 52.752 euro.

In het derde kwartaal zijn bijna 30 procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. De huizenprijzen gingen in die periode met 2,9 procent omhoog.

Huishoudens zien inkomen toenemen
Huishoudens zien inkomen toenemen (Foto: ANP)

Maar 15 procent vůůr vuurwerkverbod

Maar zo'n 15 procent van de ondervraagde Nederlanders is voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Dat blijkt uit een peiling van FOK.nl onder ruim 3000 respondanten. Daarnaast pleit ruim 12 procent voor een verbod op alleen knalvuurwerk. Iets meer dan een half procent ziet graag juist siervuurwerk verdwijnen.

De peiling bestond voor de verandering niet uit de vraag of je voor of tegen een verbod bent, maar gaf de respondanten een uitgebreidere reeks aan opties.

De meeste mensen zouden graag zien dat het huidige verbod, het gebruik van illegaal vuurwerk en het afsteken op tijdstippen waarop dat niet is toegestaan, strenger zou worden gehandhaafd. Bijna 28 procent vindt dat er te weinig wordt gedaan om dergelijke overlast tegen te gaan. Bijna 17 procent vindt dat het prima gaat zoals het is en dat er niets hoeft te veranderen.

Opmerkelijk genoeg vindt ruim 27 procent dat de regels omtrend vuurwerk juist versoepeld zouden moeten worden.

vuurwerkpoll
vuurwerkpoll

Chauffeur die Tracy Morgan aanreed vervolgd

De vrachtwagenchauffeur die in 2014 betrokken was bij het ongeluk waarbij Tracy Morgan ernstig gewond raakte en een vriend van de komiek om het leven kwam, is woensdag officieel in staat van beschuldiging gesteld in de staat New Jersey. Dit meldt E! News.

De entertainmentsite beschikt over rechtbankdocumenten waarin staat dat de Walmartchauffeur Kevin Roper wordt aangeklaagd, onder meer voor de dood van James McNair, die samen met zijn vriend Tracy Morgan in de limousine zat.

De komiek werd na de crash op 7 jnui 2014 in kritieke toestand opgenomen met onder andere botbreuken in zijn neus, ribben, been en dijbeen. Het duurde anderhalve maand voordat de komiek het revalidatiecentrum mocht verlaten.

Chauffeur die Tracy Morgan aanreed vervolgd
Chauffeur die Tracy Morgan aanreed vervolgd (Foto: BuzzE)

Chodorkovski wil asiel in Groot-BrittanniŽ

Michail Chodorkovski is van plan asiel aan te vragen in Groot-Brittannië. "Ik overweeg dat sterk, want Poetin ziet mij als een serieuze bedreiging", zei de voormalige eigenaar van oliemaatschappij Yukos tegen de BBC. Hij heeft de afgelopen tijd scherpe kritiek geleverd op president Vladimir Poetin en de manier waarop hij Rusland leidt.

Chodorkovski verblijft al een paar jaar in het buitenland, vooral Zwitserland, sinds hij in 2013 vervroegd werd vrijgelaten uit een Russische gevangenis. Daar zat hij een jarenlange straf uit wegens belastingontduiking en fraude. De voormalig rijkste man van Rusland heeft altijd volgehouden dat de aanklachten tegen hem uit de lucht gegrepen waren en vooral bedoeld om hem te straffen voor zijn kritiek op het Kremlin.

"Ik ben ervan overtuigd dat er binnen tien jaar een compleet andere wind waait in Rusland. Ik hoop daar een belangrijke rol in te kunnen spelen", aldus Chodorkovski tegen de BBC.

Tegen hem werd onlangs in Rusland een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd in een oude zaak. Hij zou opdracht hebben gegeven voor de moord op een Siberische burgemeester in 1998. Chodorkovski werd daar al eens eerder van beschuldigd, maar werd toen niet vervolgd omdat er geen bewijs was. Een onderzoeksinstantie zou nu toch bewijs hebben gevonden. Chodorkovski heeft altijd iedere betrokkenheid bij die moord ontkend.

Chodorkovski wil asiel in Groot-Brittannië
Chodorkovski wil asiel in Groot-Brittannië (Foto: ANP)

Smog in New Delhi bereikt recordwaarden

Niet alleen steden als Peking kampen met gevaarlijke hoeveelheden smog. Hetzelfde lot treft ook New Delhi, de hoofdstad van India. Op dit moment is de lucht in de stad viezer dan ooit, melden Indiase media donderdag.

De smog bereikt waarden van 400 tot 500 punten op de luchtkwaliteitsindex, waar de Wereldgezondheidsorganisatie een waarde van maximaal 25 nog verantwoord noemt. Vrijdag komt het stadsbestuur met maatregelen.

De grootste vervuilers in New Delhi zijn steenkoolcentrales, auto- en vrachtverkeer, vuilverbranding en steenfabrieken. Ook vuren waarop wordt gekookt en waarmee huizen worden verwarmd, geven veel luchtvervuiling. In de Indiase hoofdstad wonen 17 miljoen mensen.

Smog in New Delhi bereikt recordwaarden
Smog in New Delhi bereikt recordwaarden (Foto: ANP)

SyriŽ wil deelnemen aan vredesgesprekken

De regering van Syrië is bereid om deel te nemen aan de vredesbesprekingen over Syrië. De minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, heeft dat donderdag gezegd tijdens een bezoek aan China. Hij ontmoet daar zijn Chinese collega.

Op internationaal niveau wordt gesproken over vrede in Syrië. Onder meer de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en buurlanden van Syrië nemen daar aan deel.

In oktober en november was er hoog overleg in Wenen, waar ook landen als Iran, Saudi-Arabië en Turkije aanwezig waren. In januari volgt in Genève onder leiding van de VN een overleg tussen de Syrische regering en de rebellen in het land.

Syrië wil deelnemen aan vredesgesprekken
Syrië wil deelnemen aan vredesgesprekken (Foto: ANP)

Overheidstekort neemt verder af

Het overheidstekort van Nederland is in het derde kwartaal verder afgenomen, terwijl de economie licht groeide. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het gat op de overheidsbegroting slonk vorig kwartaal tot 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 1,9 procent in het tweede kwartaal. In heel 2014 kwam het tekort nog uit op 2,4 procent. De afname van het afgelopen kwartaal kwam doordat de uitgaven van de overheid afnamen, terwijl de inkomsten stegen.

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde voor heel 2015 onlangs een tekort van 2,2 procent. Volgens het CBS ligt dat doel duidelijk binnen bereik. Om het doel te halen moet het tekort in het vierde kwartaal worden beperkt tot hoogstens 3 miljard euro. De afgelopen drie jaar lukte dit in de laatste drie maanden van het jaar.

Werkgelegenheid
Het CBS meldde verder op basis van een nieuwe raming dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,1 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De nieuwe schatting wijkt niet af van de eerste raming, die medio november werd gepubliceerd.

De werkgelegenheid groeide wel iets harder dan gedacht. Het CBS telde 35.000 nieuwe banen, tweeduizend meer dan bij de eerste schatting.

De staatsschuld zakte vorig kwartaal naar 66,3 procent van het bbp, tegen 67,1 procent in het voorgaande kwartaal. Daarmee is de schuld nog altijd hoger dan het maximum van 60 procent dat de Europese begrotingsregels voorschrijven.

Overheidstekort neemt verder af
Overheidstekort neemt verder af (Foto: ANP)

Interne crisis NFI duurt voort

De interne crisis bij het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) over bezuinigingen duurt onverminderd voort en nadert een nieuw kookpunt. De ondernemingsraad van het 'Nederlandse CSI' wil niet meer rechtstreeks overleggen met directeur Reinout Woittiez, in wie het vertrouwen in september werd opgezegd en wie hoogmoed wordt verweten.

De raad dreigt zelfs met een gang naar de rechter, blijkt uit een interne stukken die het ANP heeft ingezien. De strijd gaat al maanden over het bezuinigingsplan. Het NFI moet meer dan 10 procent van het budget inleveren.

Volgens de ondernemingsraad wordt het bezuinigingsplan - onder andere het handschriftonderzoek wordt afgeschaft - doorgedrukt zonder goede onderbouwing. Ook zijn er zorgen over de bedrijfsvoering. De or is bang dat financiële tegenvallers die daardoor kunnen ontstaan, moeten worden afgedekt door nog meer werkzaamheden af te stoten.

Afbraak
Betrokkenen vrezen afbraak van het vermaarde instituut. Ook bestaan zorgen dat de opsporing in het geding komt. Het forensisch onderzoek door het NFI is cruciaal voor het oplossen van misdrijven van cybermisdaad en liquidatie tot de MH17-ramp.

De ondernemingsraad gaf afgelopen zomer al een negatief advies over het bezuinigingsplan. In november is het plan in ongewijzigde vorm opnieuw voorgelegd en wederom van de hand gewezen door de or. Die dreigt nu om bij de ondernemingskamer beroep in te stellen tegen het plan.

Directeur Woittiez zei eerder dat hij hoopte op een uitweg uit de impasse. Ook nu laat hij weten dat hij zich daarvoor wil blijven inzetten. Maar inmiddels lijken directie en medewerkers meer dan ooit tegenover elkaar te staan. De ondernemingsraad vindt het zelfs "niet zinvol" meer om aan tafel plaats te nemen met de directie en wil alleen schriftelijk contact.

De ondernemingsraad hekelt de 'managementcultuur' bij het NFI. Daarin worden medewerkers die een andere mening hebben volgens de raad genegeerd en neemt de directie beslissingen zonder inhoudelijke argumentatie. Volgens de ondernemingsraad leidt dat tot een enorme en zeer schadelijke kloof binnen het NFI.

Interne crisis NFI duurt voort
Interne crisis NFI duurt voort (Foto: ANP)

Amsterdamse Gijsbrechttraditie wordt bedreigd

Er komt vermoedelijk weer een einde aan van het jaarlijks opvoeren van de Gijsbrecht van Amstel van Vondel in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Dat heeft directeur Ronald Klamer van gezelschap Het Toneel Speelt donderdag gemeld.

De Gijsbrecht werd tussen 1638 en 1968 vrijwel jaarlijks begin januari opgevoerd in de hoofdstad. Het Toneel Speelt pakte die traditie vijf jaar geleden weer op. Maar de reeks die begin januari 2016 wordt gespeeld, is vermoedelijk weer de laatste. Het Fonds Podiumkunsten nam het gezelschap zijn subsidie af.

Dankzij een financiële investering van de Stadsschouwburg, die zich opwierp als producent, kan het stuk nog eenmaal worden opgevoerd. "Maar er moet na vijf jaar een nieuwe enscenering komen", legt Klamer uit. "En wie gaat dat betalen? Het is doodzonde dat deze oude traditie weer in de kiem wordt gesmoord. Er is geen land ter wereld met zo'n theatertraditie als Nederland met de Gijsbrecht."

De Gijsbrecht speelt zich af in de Middeleeuwen en gaat over de ondergang van Amsterdam, die Joost van den Vondel heel beeldend beschrijft. De nieuwe versie is geregisseerd door Jaap Spijkers. De hoofdrollen worden vertolkt door Mark Rietman, Jacqueline Blom, Daan Schuurmans en Ad Knippels.

Amsterdamse Gijsbrechttraditie wordt bedreigd
Amsterdamse Gijsbrechttraditie wordt bedreigd (Foto: BuzzE)

2015 was zonnig en nat

2015 was zonnig en nat. De zon scheen gemiddeld 1888 uur tegen 1639 normaal. Daarmee eindigt 2015 in de top-5 van zonnigste jaren sinds de start van de zonuurmetingen in 1906. Dat meldt het weerbureau weeronline.nl donderdag.

2015 eindigt daarnaast op de zesde plek in de lijst van warmste jaren met een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden tegen 10,2 normaal. De hittegolf van begin juli en vooral de extreme warmte van november en december hebben het jaar volgens weeronline.nl warm gemaakt. Ook verliep het jaar zeer nat met ruim 950 millimeter regen tegen 847 normaal. De laatste keer dat er zoveel neerslag viel was in 2001.

Dit jaar staat nu al op een vijfde plaats in de lijst met zonnigste jaren. Met nog een week te gaan kan 2015 volgens het weerbureau nog stijgen naar een derde of vierde plaats. Het zonnigste jaar ooit is 2003 met 2100 uren zonneschijn. In Vlissingen scheen de zon dit jaar tot nu toe ruim 2000 uren.

2015 was zonnig en nat
2015 was zonnig en nat (Foto: ANP)

Geen witte kerst, wel volle maan

Met temperaturen in de dubbele cijfers zit een witte kerst er jammer genoeg niet in, maar op eerste kerstdag is het wel volle maan. Het is wel vaker volle maan, maar zelden gebeurt dat op eerste kerstdag. De vorige keer dat dit voorkwam is 38 jaar geleden. 

Om 12.11.57 uur zal de volle maan zichtbaar zijn, en de hele avond en nacht te bewonderen zijn. Mocht je het nou te druk hebben met de barbecue en het uitpakken van kerstcadeautjes, de volgende volle maan tijdens kerst zal in 2034 aan het firmament staan.

volle maan (Foto: ToT)
volle maan (Foto: ToT)

Giel Beelen sluit huwelijk in Glazen Huis

Giel Beelen heeft woensdagavond in het Glazen Huis in Heerlen een huwelijk gesloten. Bruidegom Bart en bruid Renate gaven elkaar het jawoord in het bijzijn van hun getuigen Domien Verschuuren en Paul Rabbering en de luisteraars van 3FM Serious Request.

Bart en Renate leerden elkaar op 14 december 2002 kennen tijdens een gala. Beelen werd woensdag op de valreep voor een dag beëdigd tot bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, zodat hij het tweetal in het Glazen Huis in de echt mocht verbinden.

Het aanstaande trouwpartijtje gaf de dj behoorlijk wat spanning. "Ik vind het echt een ding, man wat ben ik zenuwachtig. Die mensen beloven elkaar straks van alles en daar ben ik dan verantwoordelijk voor", zei Giel vooraf. Na het jawoord kwam dj Paul Elstak als verrassing binnen. Hij draaide voor de openingsdans het nummer Ik heb je lief van Paul de Leeuw in zijn remix met Rainbow High In The Sky, twee favoriete nummers van het bruidspaar.

De 3FM-actie Serious Request heeft tot nu toe ruim 5,5 miljoen euro opgehaald. Donderdagavond wordt de eindstand bekend.

Giel Beelen sluit huwelijk in Glazen Huis
Giel Beelen sluit huwelijk in Glazen Huis (Foto: BuzzE)

China zoekt nog naar overlevenden in Shenzen

Ook al is er inmiddels meer dan 72 uur verstreken na de verwoestende aardverschuiving in de Zuid-Chinese stad Shenzen, de zoektocht naar overlevenden gaat door. Reddingswerkers hebben nog steeds de hoop dat ze mensen levend onder het puin en de modder vandaan kunnen halen, meldt het Chinese persbureau Xinhua. Woensdag werd ruim 60 uur na de aardverschuiving een man gered. Het dodental staat op vier, tientallen mensen worden nog vermist.

De geredde man zei tegen reddingswerkers dat er bij hem in de buurt nog een overlevende was. Er werd een lichaam gevonden, maar het slachtoffer was overleden. De man die werd bevrijd, raakte gewond aan zijn benen. Hij is geopereerd en zijn toestand is stabiel.

China zoekt nog naar overlevenden in Shenzen
China zoekt nog naar overlevenden in Shenzen (Foto: ANP)

Noodweer eist levens in zuidoosten VS

Noodweer heeft woensdag in het zuidoosten van de Verenigde Staten aan zeker zes mensen het leven gekost. Het nationale weerbureau waarschuwde voor een "bijzonder gevaarlijke situatie". Het was voor het eerst in zo'n anderhalf jaar dat er in de VS een dergelijke waarschuwing werd gegeven, meldt NBC News. De waarschuwing is inmiddels afgezwakt, al is er nog steeds kans op tornado's en onweersbuien. Ook valt er veel regen.

Drie doden vielen in de staat Mississippi, onder wie een jongen van zeven. Ook worden daar zeker drie mensen vermist en raakten ruim veertig mensen gewond. In de aangrenzende staat Arkansas kwam een vrouw van achttien om en raakte een peuter van anderhalf gewond toen een boom omwaaide en op een woning terechtkwam. In Tennessee kwamen een man en een vrouw om door het slechte weer.

Amerikaanse media spreken van een "ongewone storm", die eerder bij het voorjaar dan bij december past.

Noodweer eist levens in zuidoosten VS
Noodweer eist levens in zuidoosten VS (Foto: ANP)

Serious Request gaat laatste dag in

De dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering hoeven het nog maar één dag zonder eten te stellen. Ze beleven donderdag hun laatste dag in het Glazen Huis voor de actie Serious Request van 3FM, waarbij ze tegen betaling verzoeknummers draaien voor het goede doel.

De drie dj's hebben zich vrijdag vrijwillig laten opsluiten in het Glazen Huis op het Pancratiusplein. Op kerstavond rond 21.00 uur mogen ze het huis weer verlaten. De deur wordt opengedaan door diegene die tijdens een Serious Request-veiling het hoogst heeft geboden voor deze handeling.

Vanaf 16.00 uur zijn er optredens van artiesten op het podium van het Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen. Onder anderen Dotan, Typhoon, Lucas Hamming en Nielson beklimmen de bühne.

Op het podium wordt dan ook bekendgemaakt hoeveel geld de dj's hebben opgehaald. De opbrengst gaat dit jaar naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Sudan en de Democratische Republiek Congo.

Serious Request gaat laatste dag in
Serious Request gaat laatste dag in (Foto: BuzzE)

Doden bij busongeluk in oosten Mexico

LAS CHOAPAS - Door een busongeval in het oosten van Mexico zijn woensdag zeker elf mensen om het leven gekomen. Negen overleden ter plekke, twee in het ziekenhuis. Meerdere passagiers zijn zwaargewond geraakt. De buschauffeur is spoorloos, naar hem wordt gezocht.

Er waren zo'n veertig mensen aan boord van de bus. Onder de gewonden is volgens de lokale autoriteiten zeker een Amerikaan. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Het ongeval vond plaats in de buurt van Las Choapas, in de staat Veracruz.

Doden bij busongeluk in oosten Mexico
Doden bij busongeluk in oosten Mexico (Foto: ANP)

Doodstraffen in zaak Thaise toeristenmoord

Twee mannen uit Myanmar hebben donderdag in Thailand de doodstraf gekregen voor de moord op twee Britse toeristen in september vorig jaar. Volgens een rechtbank is het tweetal schuldig aan moord. De slachtoffers, een Brits koppel van 23 en 24 jaar, werden op het strand van het populaire vakantie-eiland Koh Tao gedood.

De moorden leidden tot grote ongerustheid in Thailand, waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Op de politie kwam veel druk te staan om de daders te pakken. De mannen uit Myanmar werden na een paar weken gearresteerd. Ze bekenden de moorden, maar trokken dat later weer in.

Op het onderzoek door de politie was kritiek. Zo zou de politie onbekwaam zijn geweest, bewijsmateriaal verkeerd zijn gebruikt en zouden de verdachten zijn gemarteld.

Doodstraffen in zaak Thaise toeristenmoord
Doodstraffen in zaak Thaise toeristenmoord (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Kerstavond

Na een vochtige start werd het gisteren een prachtige dag. Vandaag lijkt een stuk minder te zijn, met zeer veel wind uit het zuiden. Boven zee en het IJsselmeer vrij krachtig, boven land wat gematigder. In het noordwestelijk kustgebied kan de wind in de middag aanwakkeren tot stormachtig met kans op zware windstoten. 

Naast de vele bewolking die over het land trekt, is er ook kans op een bui, de kans dat het gaat het regenen neemt in de avond toe. De temperaturen liggen rond de 12 graden in het noorden tot 14 graden in het zuiden. 

Zon op: 08.47 uur
Zon onder:  16.31 uur

Een goede vriendin van mij plaatste deze foto gisteren op Facebook. Ze maakte een boswandeling bij Schoorl en de laaghangende zon leverde het volgende prachtige schouwspel op. 

Prachtige najaarsdag in Schoorl (Foto: Dyfna)
Prachtige najaarsdag in Schoorl (Foto: Dyfna)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1800 werd er een bomaanslag gepleegd op Napoleon. Terwijl hij onderweg was naar de opera, ontplofte er een bom naast zijn rijtuig. 

* In 1979 werd de Eurpose raket Ariane 1 gelanceerd

* In 1818 werd het alom bekende kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht van componist Franz Gruber voor het eerst opgevoerd. 

* In 1925 grijpt Benito Mussolini de alleenheerschappij in Italië. 


Langs deze weg wil ik iedereen een hele fijne kerstavond wensen! 

'Boko Haram is bijna verslagen in Nigeria'

Het Nigeriaanse leger heeft terreurgroep Boko Haram in Nigeria bijna volledig verslagen. Dat stelt de president van het land tegenover de BBC. 'Ik denk dat we, technisch gezien, de oorlog hebben gewonnen', zegt Muhammadu Buhari.

Volgens de president is Boko Haram niet meer in staat om aanvallen uit te voeren op veiligheidstroepen of bevolkingscentra. Buhari heeft het leger tot het einde van de maand gegeven om de islamitische groepering helemaal uit te schakelen. Boko Haram zou alleen nog voet aan de grond hebben in de staat Borno, waar Boko Haram in 2002 werd opgericht. Sinds 2009 pleegt de groepering aanslagen.

De uitspraken van Buhari worden in twijfel getrokken door tegenstanders van de regering. Die stellen dat de president een te rooskleurig beeld schetst en dat elke keer wanneer het leger verklaarde dat Boko Haram was verslagen, de groepering in stilte weer is opgebouwd.

Boko Haram heeft in Nigeria duizenden mensen gedood en honderden ontvoerd, onder wie schoolkinderen. De islamitische terreurgroep is ook in buurlanden actief. Boko Haram wil onder meer een verbod op 'westers onderwijs'.

'Boko Haram is bijna verslagen in Nigeria'
'Boko Haram is bijna verslagen in Nigeria' (Foto: ANP)

EU-commissie waarschuwt Polen

De Europese Commissie heeft Polen gewaarschuwd voor uitholling van de rechtsstaat. In een brief ondertekend door vice-voorzitter Frans Timmermans vraagt de commissie een nieuwe wet te herzien die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt.

De wet is ingediend door de partij PiS (Recht en Gerechtigheid) die sinds oktober aan de macht is in Polen. Het parlement keurde de wet dinsdag goed, maar de senaat moet zich er nog over uitspreken. In de nieuwe wet staat onder meer dat het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan voor de regering zal dienen.

De Europese Commissie vraagt in de brief om de wet niet aan te nemen 'of minstens te wachten met de uitvoering ervan tot alle kwesties in verband met de impact van de onafhankelijkheid en het functioneren van het Hof volledig zijn onderzocht', luidt het in de brief.

De Poolse regering is niet blij met de Europese bemoeienis en stelt dat de Europese Commissie mogelijk is beïnvloed door de oppositie in Polen. De minister van Justitie liet weten Timmermans graag uitleg te geven over de wet.

EU-commissie waarschuwt Polen
EU-commissie waarschuwt Polen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.