FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 december 2015

Verhaegh verrast met FC Augsburg

Aanvoerder Paul Verhaegh heeft zich donderdag met FC Augsburg verrassend geschaard bij de laatste 32 ploegen in de Europa League. De Duitse formatie won in de laatste groepswedstrijd met 3-1 bij rivaal Partizan Belgrado. Daarmee verzekerde Augsburg zich in groep L, met ook AZ, dankzij een beter doelsaldo van de tweede plek achter Athletic Bilbao. De thuiswedstrijd tegen Partizan hadden de Duitsers juist met 1-3 verloren.

Verhaegh bracht in de 51e minuut de tweede treffer van zijn ploeg op zijn naam. Vlak voor tijd zorgde Raúl Bobadilla voor grote vreugde in het Duitse kamp met het beslissende doelpunt.

Verhaegh verrast met FC Augsburg
Verhaegh verrast met FC Augsburg (Foto: ANP)

AZ sluit af met gelijkspel

AZ Alkmaar heeft het Europese avontuur bemoedigend afgesloten. De ploeg van trainer John van den Brom voorkwam donderdag in de laatste groepswedstrijd van de Europa League op karakter een nederlaag bij poulewinnaar Athletic Bilbao: 2-2. Voor de Alkmaarse formatie bracht Vincent Janssen in de 88e minuut de niet onverdiende gelijkmaker op zijn naam.

AZ deed zichzelf in Spanje met een evenwichtige ruststand van 1-1 tekort. De Alkmaarse ploeg, met linksback Thomas Ouwejan als verdienstelijke debutant, maakte voor de rust een prima indruk. Het team van Van den Brom ving het veredelde B-team van Athletic Bilbao op eigen helft goed op en kwam er met vlotte combinaties snel uit. De bezoekers hadden echter te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Met name Janssen was niet scherp genoeg in de afronding.

In de 26e minuut kwam AZ toch op voorsprong. Uit een voorzet van Ben Rienstra kopte Joris van Overeem raak (0-1). Vlak voor de pauze kwam Athletic Bilbao op gelijke hoogte uit een hoekschop waarbij de Alkmaarse defensie te passief verdedigde. Van dichtbij trof Kike Sola doel, 1-1.

Strafschop

Na de pauze lag de bal binnen een halve minuut bij AZ op de stip. Verdediger Derrick Luckassen kreeg een voorzet tegen zijn arm geschoten waarna Mikel San José de goedkope strafschop verzilverde, 2-1. AZ-doelman Gino Coutinho hield daarna zijn ploeg in de wedstrijd met een prima redding op een inzet uit de draai van Kike Sola.

Van de Alkmaarse ploeg ging in de tweede helft minder dreiging uit dan in het eerste bedrijf. Ook met Muamer Tankovic, Pantelis Hatzidiakos, de tweede debutant bij AZ, en Robert Mühren als invallers bleef de gelijkmaker lang uit. In de 88e minuut gebeurde er plotseling nog van alles in Bilbao. Eerst belandde de bal in dezelfde Spaanse aanval twee keer op de lat waarna Janssen in de counter verrassend toesloeg. De AZ-spits was in de extra tijd met een kopbal nog heel dicht bij de winnende treffer.

AZ sluit af met gelijkspel
AZ sluit af met gelijkspel (Foto: ANP)

Youp onwel op het toneel

Tijdens een tryout van zijn nieuwe voorstelling Licht is Youp van 't Hek donderdagavond op het toneel onwel geworden. Hij was net een kwartier aan het spelen toen hij niet lekker werd, zegt directeur Erik Groeneweg van theater De Willem in Papendrecht.

De voorstelling werd stilgelegd en voor de cabaretier werd een dokter gebeld. Hij kon lopend het theater verlaten en is voor de zekerheid met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, aldus Groeneweg. Wat Van 't Hek mankeert, kan hij niet zeggen.

De afgebroken voorstelling wordt zeker ingehaald, zegt Groeneweg, maar hoe en wanneer is nu nog niet te zeggen. Of de voorstelling die voor vrijdag in hetzelfde theater gepland staat, doorgaat is nog niet zeker.

Twee jaar geleden werd Youp van 't Hek ook al niet goed op het toneel. Dat was in Lelystad. Toen was hij grieperig. En iets meer dan een jaar geleden werd hij overdag onwel en moest hij een voorstelling in Amsterdam plotseling afgelasten. Hij zei daar later over dat hij een hartritmestoornis heeft.

Youp onwel op het toneel
Youp onwel op het toneel (Foto: BuzzE)

FOK!ker zoekt al ruim drie jaar naar een bomberjack

FOK!-user thunderdome1996 is al sinds 2012 (!!) op zoek naar een bomberjack, maar hij kan hem nergens vinden. Geen winkel, online webshop of heler heeft hem in de verkoop. Ook op FOK! kan niemand hem helpen.

Op 23 maart 2012 opende hij dit topic met de post:
"Ik zoek een blauwe ID&T bomberjack met kraag (achterop ID&T logo in het groot, voorop in het klein).
Als je er een hebt stuur dan graag een PB, zodoende kan ik z.s.m. reageren.
De staat doet er niet toe, het liefst natuurlijk nog netjes dat wel." 

Hij wil de jas puur voor de 'heb', omdat hij er goede herinneringen aan heeft. Die herinneringen moeten wel erg speciaal zijn, want na tientallen 'up' posts heeft nog steeds niemand zich gemeld die zo'n bomberjack aan hem wil verkopen.

Dus bij deze een steuntje in de rug voor de keiharde doorzetter, omdat het na ruim drie jaar wel eens tijd wordt dat hij z'n geliefde jack éindelijk eens kan dragen.

Ken je iemand die een bomberjack heeft met daarop het oude ID&T logo en een blauwe kraag? Stuur thunderdome1996 dan een berichtje of mail naar frontpage@fok.nl.

Check de foto hieronder voor een bomberjack en spread the word. Het zou toch prachtig zijn als hij nog dit jaar zijn lange zoektocht succesvol volbrengt, nietwaar?

ID&T Bomberjack zonder kraag (bron: Partyflock.nl)
ID&T Bomberjack zonder kraag (bron: Partyflock.nl)

Ajax stelt De Boer teleur in Europa

Ajax nam donderdag afscheid van het Europese seizoen met een gelijkspel tegen Molde (1-1). "Ik vond het heel teleurstellend", keek trainer Frank de Boer terug op het mislukte avontuur in de voorronde van de Champions League en de groepsfase van de Europa League. "We maakten ze niet, we gaven ze te makkelijk weg. Het was soms naïef en in ieder geval niet goed genoeg."

Op Europees niveau was Ajax de afgelopen maanden geen schim van de ploeg die in de eredivisie veel wedstrijden ruim en overtuigend wint. "In Europa worden andere dingen gevraagd", zei De Boer. "Neem deze wedstrijd tegen Molde. Zij hebben maar één doel en dat is verdedigen en ons beletten te voetballen. In Nederland treffen we dergelijke ploegen niet. Dan willen teams toch iets tegen ons laten zien."

Van de vijf thuisduels in de voorronde van de Champions League en Europa League werd door Ajax alleen de ontmoeting met het nietige Jablonec gewonnen. In zes groepswedstrijden in de Europa League scoorde de ploeg slechts zesmaal. "En we hebben de kansen echt wel gehad", zei De Boer. "Ik vond ons eigenlijk alleen de mindere in de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe. En dat duel geven we in de laatste minuut weg. Dat mag ook nooit gebeuren. Net zoals we uit bij Rapid Wien een voorsprong van 2-0 tegen tien man weggeven."

Het huidige Ajax leunt op talenten met mogelijk een mooie toekomst in het verschiet. PSV kan in topwedstrijden terugvallen op Andrés Guardado, een gelouterde Mexicaan die op het voetbalveld niet meer voor verrassingen komt te staan. "Wij hebben ook naar zo'n speler gezocht", vertelde De Boer. "Maar we hebben hem niet gevonden. Zo makkelijk is dat ook niet. Daarom doen we het met onze ploeg, waarin heel veel talent rondloopt. Maar in Europa was het helaas te weinig allemaal."

Ajax stelt De Boer teleur in Europa
Ajax stelt De Boer teleur in Europa (Foto: ANP)

FC Groningen onmachtig in slotduel

FC Groningen heeft donderdagavond niet voor het gewenste zuivere slotakkoord kunnen zorgen in de Europa League. De al uitgeschakelde noorderlingen kwamen in de kille Euroborg, lang niet vol, tegen Sporting Braga niet verder dan een een monotone 0-0. Achteraf mocht de thuisclub nog blij zijn ook met pas het tweede punt in groep F. In de slotfase drongen de Portugezen gevaarlijk aan.

Groningen begon een tikkeltje afwachtend maar haalde de handrem er snel af. Omdat ook Braga niet wilde meewerken aan een vrolijk Gronings afscheid op het Europese podium werd het een onderhoudend duel. Het elftal van trainer Erwin van de Looi liet aangejaagd door de ijverige Simon Tibbling lang het beste voetbal zien. Dat resulteerde in kansen maar niet in doelpunten.

Na een kwartier had Hans Hateboer de score moeten openen. Hij kwam inglijden na een prima voorzet van Bryan Linssen maar werkte de bal van heel dichtbij heel hoog over het Portugese doel, bewaakt door de Braziliaan Matheus. Deze bleef ook koel kijken toen Danny Hoesen vrij op hem afkwam. Albert Rusnák zag een inzet via de hak van een tegenstander net naast gaan.

Defensief

In defensief opzicht maakte Groningen minder indruk. Centraal achterin straalde Kasper Larsen te vaak onzekerheid uit. Het maakte Braga extra dreigend. De beste mogelijkheid van de koploper in de poule was voor Alan. Sergio Padt voorkwam onheil.

Het spelbeeld bleef zo na rust. Groningen hield initiatief, Braga viel aan waar mogelijk. De nummer vijf van de eredivisie liet na zich te belonen.

FC Groningen onmachtig in slotduel
FC Groningen onmachtig in slotduel (Foto: ANP)

Derde seizoen voor The Leftovers een feit

HBO-topman Michael Lombardo heeft in een verklaring laten weten dat er een derde en tevens laatste seizoen voor The Leftovers onderweg is. Na een succesvol tweede seizoen is het volgens HBO de keuze geweest van bedenkers Damon Lindelof en Tom Perrotta om met seizoen drie af te sluiten.

"Met groot enthousiasme verwelkomen we het ongekende talent van de gehele cast en crew achter The Leftovers terug op de set voor een derde en laatste seizoen", aldus Lombardo. "Deze serie heeft zich bewezen als een van de meest onderscheidende shows die ons netwerk kent".

The Leftovers draait om (de gevolgen van) een bizarre gebeurtenis: twee procent van de mensheid verdwijnt plotseling van de aardbodem, zonder enige verklaring of aanleiding. De serie speelt zich drie jaar na dit voorval af en volgt mensen die beetje bij beetje de draad weer op proberen te pakken, maar de wereld is niet meer hetzelfde. In de serie is een grote rol weggelegd voor The Guilty Remnant, een soort nihilistische sekte waarvan de leden alleen nog witte kleding dragen, beginnen met kettingroken en stoppen met praten.

Enkele dagen geleden verzamelde een groep fans van de serie zich voor een pand van HBO, geheel in stijl van de hierboven genoemde Guilty Remnant, om te pleiten voor een volgende seizoen. De wens lijkt te zijn uitgekomen. Lees hier de FOK!-review van het eerste seizoen van The Leftovers.

Ajax verlaat Europa na gelijkspel tegen Molde

Ajax blijft in de tweede helft van het seizoen verstoken van Europees voetbal. Na de snelle uitschakeling in de voorronde van de Champions League overleefde de koploper van de eredivisie ook de groepsfase van de Europa League niet. Het elftal van Frank de Boer speelde donderdag teleurstellend gelijk tegen Molde (1-1).

Zelfs een zege had Ajax niet naar de volgende ronde geholpen. Fenerbahçe haalde tegen Celtic namelijk het benodigde puntje (1-1). Ajax leek de afgelopen maanden in de Europaduels niet op de ploeg die in de eredivisie de wedstrijden ogenschijnlijk steeds makkelijker wint. De formatie liet het vooral voor eigen publiek afweten. De drie thuisduels met Celtic, Fenerbahçe en Molde leverden slechts drie punten op. Dat is vaak te weinig als je bij de beste twee van de poule wilt horen.

Als Ajax het eigen favoriete spelletje mag spelen, dan hebben veel tegenstanders het lastig. De club uit Amsterdam komt in de problemen als de tegenstander weinig ruimte weggeeft en fysiek geweld in de strijd gooit. Ajax laat het dit seizoen vooralsnog ook te vaak afweten in de zogenoemde topwedstrijden. De formatie won niet van Feyenoord en PSV. Twee ontmoetingen met Rapid Wien in de voorronde van de Champions League leverden slechts één puntje op. Slechts één van de zes wedstrijden in de Europa League ging gewonnen.

Aardig

Ajax begon nog wel aardig tegen Molde. Donny van de Beek mocht al na veertien minuten zijn eerste treffer vieren (1-0). Nemanja Gudelj schoot op de lat en ook Davy Klaassen miste in kansrijke positie. Het spel van de thuisploeg verloor veel aan kwaliteit nadat Harmeet Singh in de 28e minuut raak schoot via de voeten van Ricardo van Rhijn, de vervanger van de geschorste Kenny Tete.

Na de gelijkmaker was Ajax geen schim meer van de ploeg die de laatste weken in de eredivisie de ene na de andere kans creëert. De ploeg liep zich stuk op de defensie van Molde, die regelmatig uit tien spelers bestond. Uit armoede probeerde Ajax het maar met kansloze afstandsschoten. Trainer Frank de Boer probeerde met het inbrengen van Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer iets te forceren. Dat leverde bijna succes op, want El Ghazi schoot snoeihard op de lat. Zo besloot Ajax een teleurstellend Europees seizoen in mineur en moeten de vele jonge spelers zich voorlopig in de eredivisie zien te verbeteren.

Ajax verlaat Europa na gelijkspel tegen Molde
Ajax verlaat Europa na gelijkspel tegen Molde (Foto: ANP)

Delta Air Lines verbiedt hoverboards

Delta Air Lines verbiedt zijn passagiers vanaf vrijdag hoverboards mee te nemen omdat het populaire transportmiddel brandgevaarlijk is. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij stelde donderdag, na eigen onderzoek, dat de informatiestickers over de batterijen van het apparaat vaak niet stroken met de praktijk.

De zogeheten lithium-ion batterijen mogen maximaal 160 wattuur aan energie opwekken. Delta trof in zijn onderzoek echter regelmatig krachtiger batterijen aan, waarna tot een verbod werd besloten. "Deze batterijen kunnen spontaan oververhitten en daarmee een brand veroorzaken", aldus de partner van Air France-KLM.

Delta Air Lines verbiedt hoverboards
Delta Air Lines verbiedt hoverboards (Foto: ANP)

Nieuw 'spoorboekje' NS gaat dit weekend in

De nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen gaat zondag in. Dat meldde NS donderdag. Vergeleken met het rooster van 2015 gaat het vooral om aanpassingen van vertrektijden en sporen. Maar ook zijn er wat wijzigingen in de frequentie waarmee treinen rijden en gaan sommige stations anders heten.

Van en naar station Utrecht Lunetten rijden straks weer vier treinen per uur in plaats van twee. Er gaat dagelijks één extra Thalys, waardoor er vrijwel de hele dag ieder uur een trein naar Brussel rijdt, om vervolgens meestal door te rijden naar Parijs en soms naar Lille.

Verder krijgt een aantal stations een nieuwe naam. Zo gaat station Schiphol voortaan Schiphol Airport heten, Enschede Drienerlo wordt Enschede Kennispark en Eindhoven Strijp-S is de nieuwe naam voor station Eindhoven Beukenlaan.

Nieuw 'spoorboekje' NS gaat dit weekend in
Nieuw 'spoorboekje' NS gaat dit weekend in (Foto: ANP)

'Sluit de grenzen voor christenen'

De Christenen hebben niets anders dan ellende meegebracht in het land dat we tegenwoordig als de Verenigde Staten kennen, zo oordeelt een indianenopperhoofd . In zo'n 500 jaar tijd hebben de Europese gelukszoekers geen enkele moeite gedaan om de lokale talen te leren, te integreren of zelfs maar een vredespijp met de oorspronkelijke bewoners te roken. En dat steekt.

"Echt, jullie hebben het helemaal verpest", verzucht opperhoofd Simon, die niet te spreken is over de invasie van zijn land. "Twee wereldoorlogen, ik weet niet hoeveel 'kleinere' conflicten, massa-schietpartijen, Adam Sandler, plastic speelgoedhonden, de 'nieuwere' Star Wars-films. Ryan Adams die een liedje van Taylor Swift covert, McDonalds.... allemaal om te huilen. Maar nu laten jullie ook nog Donald Trump op ons los?"

"Sorry, het gaat misschien een beetje ver, maar: genoeg is genoeg."

Zijn oproep tot een christen-ban wordt als erg provocatief ervaren bij een religieuze groep waarvan we gewend zijn dat er soms uitingen van extreem gewelddadig gedrag uit voorkomt. De meest extreme varianten van die groep zijn verantwoordelijk voor sommige van de ergste massamoorden in de Verenigde Staten.

Simon reageert hierop: "Luister, sommige van mijn beste vrienden zijn christenen."

"En er zitten heus echt wat goede mensen tussen", vervolgt hij. "Maar we moeten een manier zien te vinden om de goede gasten te zien onderscheiden van de met haat vervulde, verrotte, oorlogszuchtige massamoordenaars teneinde onszelf te kunnen beschermen."

Een mogelijke verbod zou z'n gevolgen kunnen hebben. Invloedrijke figuren zoals de paus, Bono en Andries Knevel zouden dit niet leuk vinden en Amerika zou waarschijnlijk compleet voor joker staan.

Uiteraard zit zelfs Simon hier niet op te wachten. "Natuurlijk wil ik niet dat Amerika wordt uitgelachen door de rest van de wereld. Maar als het niet bij christenen mag, is het dan mogelijk om alleen Donald Trump te bannen?"Muhammad Ali slaat terug naar Donald Trump

Een van de bekendste sporters én islamieten in de Verenigde Staten heeft Donald Trump donderdag van repliek gediend over het weigeren van moslims in de VS. Muhammad Ali, meervoudig wereldkampioen zwaargewicht boksen, zei in een verklaring tegen de omroep NBC: ,,Wij moslims moeten ons verweren tegen degenen die de islam gebruiken voor hun persoonlijke agenda."

In zijn boodschap richtte de nog steeds mateloos populaire Ali zich niet rechtstreeks tot Trump. Hij richtte zich tot 'presidentskandidaten die voorstellen om moslimimmigratie naar de Verenigde Staten te stoppen'. Moslims die de islam misbruiken, zo zei de 73-jarige legende nog in zijn verklaring, hebben zich vervreemd van het leren over de islam.

Cassius Clay, zoals hij aanvankelijk heette, werd al vroeg lid van de Nation of Islam, waarna hij ook zijn naam wijzigde. Hij werd in 1975 een soennitische moslim.

Muhammad Ali slaat terug naar Donald Trump
Muhammad Ali slaat terug naar Donald Trump (Foto: ANP)

IS heeft 1,5 miljard dollar door roof en olie

Islamitische Staat heeft een miljard dollar (914 miljoen euro) geroofd uit bankkluizen in Syrië en Irak en nog eens een half miljard dollar uit de verkoop van olie op de zwarte markt. Dat heeft een Amerikaanse onderminister van Financiën donderdag gezegd.

"IS heeft nog vele miljoenen meer afgeperst van de burgers in zijn invloedssfeer, vaak met wrede methodes", zei onderminister Adam Szubin.

IS heeft 1,5 miljard dollar door roof en olie
IS heeft 1,5 miljard dollar door roof en olie (Foto: ANP)

Bruma in CL-elftal van de week

Jeffrey Bruma heeft een plek veroverd in het Champions League-elftal van de week. De verdediger van PSV dankte zijn uitverkiezing aan de puike prestatie die hij leverde in het duel met CSKA Moskou (2-1). Centraal achterin heeft hij gezelschap van Naldo (VfL Wolfsburg).

Andere Europese spelers van de week zijn onder anderen de Portugees Cristiano Ronaldo, die vier keer scoorde tegen Malmö en zijn totaal aantal CL-doelpunten op 88 bracht, en Olivier Giroud. De Fransman behoedde Arsenal voor uitschakeling met drie treffers tegen Olympiakos Piraeus. Opmerkelijke naam in het sterrenteam is ook Danijel Milicevic. De Zwitserse middenvelder haalde met AA Gent de knock-outfase.

UEFA CL-elftal van de week: Ter Stegen (Barcelona); Koscielny (Arsenal), Naldo (Wolfsburg), Bruma (PSV) en Mladenovic (BATE Borisov); Milicevic (Gent), Selçuk Inan (Galatasaray) en Eden Hazard (Chelsea); Sterling (Manchester City), Giroud (Arsenal) en Ronaldo (Real Madrid).

Bruma in CL-elftal van de week
Bruma in CL-elftal van de week (Foto: ANP)

Fury moet zich verantwoorden over uitspraken

Bokser Tyson Fury moet bij de Britse Boksraad op het matje komen vanwege zijn geruchtmakende uitspraken van de afgelopen tijd. Fury houdt er controversiële zienswijzen op na over homoseksualiteit, vrouwen en abortus en ventileerde die de afgelopen dagen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

De Britse Boksraad, die zich vooral bezig houdt met de procedures binnen het boksen, heeft hem nu volgens de BBC ontboden, om uit te leggen wat hij precies gezegd en bedoeld heeft. Fury hoeft pas in het nieuwe jaar langs te komen.

De Britse bokser versloeg eind november verrassend de Oekraïense wereldkampioen Vladimir Klitsjko. De 27-jarige Fury had dankzij die verrassende overwinning vier titels op zak: die in de WBO, WBA, IBO en IBF, maar moest de laatste titel deze week weer inleveren. Hij hield zich niet aan de voorwaarden van de Internationale Boksfederatie (IBF).

Fury moet zich verantwoorden over uitspraken
Fury moet zich verantwoorden over uitspraken (Foto: ANP)

Golfer Luiten op puntenjacht in Thailand

Golfer Joost Luiten is donderdag redelijk goed aan zijn laatste toernooi van 2015 begonnen. De Rotterdammer opende het Thailand Golfs Championship met een ronde van 69 slagen, drie onder par. Hij belandde met die score op de gedeelde twaalfde plaats na de eerste ronde. Leider in het toernooi uit de Aziatische Tour is Welshman Jamie Donaldson, die 63 slagen noteerde en drie slagen los is van zijn eerste belagers.

Luiten is vooral in Thailand om punten te scoren voor de wereldranglijst. Hij wil zo snel mogelijk terug in de top 50, want die geeft automatisch recht op deelname aan de Majors. Nederlands beste speler is momenteel de nummer 84 van de wereld. "Het is een lang jaar geweest, maar ik heb zeker nog veel zin om te spelen. En met een goed resultaat kan ik het jaar ook nog op een mooie manier eindigen", meldde hij op zijn website.

Luiten op puntenjacht in Thailand
Luiten op puntenjacht in Thailand (Foto: ANP)

Scherm langs drukste deel A20 bij Rotterdam

Rijkswaterstaat heeft langs de A20 in Rotterdam een geluidsscherm van 3,5 kilometer geplaatst. Donderdag is het officieel in gebruik genomen. Het scherm staat bij één van de drukste stukken snelweg: tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein. Het moet de geluidsoverlast verminderen en de leefomgeving verbeteren. Dat meldde Rijkswaterstaat.

"Bij de uitvoering moest rekening gehouden worden met de metro en de trein die het scherm kruisen", aldus Rijkswaterstaat. "Het geluidsscherm staat op zeer korte afstand van de vangrail. Op sommige locaties zelfs minder dan een meter. Dat is deels vanwege ruimtegebrek en deels vanwege het effect: hoe dichter bij de weg hoe meer geluidsreductie."

"De gemeente vindt een goede leefomgevingskwaliteit in de stad heel belangrijk", aldus de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, D66). "Ook met het oog op gezondheid."

Het scherm in Rotterdam is het sluitstuk van een reeks van vijf nieuwe schermen langs snelwegen in Zuid-Holland. De andere vier staan langs de A12, A13, N11 en de A15/A16.

Scherm langs drukste deel A20 bij Rotterdam
Scherm langs drukste deel A20 bij Rotterdam (Foto: ANP)

Amerikaanse moslims zamelen 170.000 dollar in

Een groep Amerikaanse moslims heeft ruim 170.000 dollar (156.000 euro) ingezameld voor de nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in San Bernardino. De actie was oorspronkelijk bedoeld als gebaar van naastenliefde, zoals de Koran dat voorschrijft. Maar toen bleek dat de daders van het bloedbad jihadistische motieven hadden, veranderde de inzameling in een steunverklaring van de moslims aan de slachtoffers.

De inzameling ging met duizelingwekkende snelheid in de dagen na de aanslag, die aan veertien mensen het leven kostte. Ieder uur kwam er 1000 dollar binnen, berekende The Washington Post donderdag.

"We willen het kwaad beantwoorden met het goede, zoals ons geloof ons voorschrijft, en een krachtig gebaar van medeleven maken", luidt de verklaring van de organisatie.

Amerikaanse moslims zamelen 170.000 dollar in
Amerikaanse moslims zamelen 170.000 dollar in (Foto: ANP)

Vogelgriep bereikt in Frankrijk vierde regio

Twee nieuwe uitbraken van vogelgriep zijn vastgesteld in Frankrijk, waarvan één in het departement Gers. Daarmee heeft de zeer besmettelijke ziekte een vierde regio bereikt. Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag bekendgemaakt.

Op een boerderij met 8300 eenden in Gers werd het H5N2-virus vastgesteld, terwijl een boerderij met 20.000 kippen, parelhoeders en eenden door het type H5N9 werd getroffen.

Frankrijk is de grootste agrarische producent van de Europese Unie. Eind november werd vogelgriep vastgesteld bij kippen die iemand in de Dordogne in zijn achtertuin hield en sindsdien grijpt de ziekte om zich heen.

De vogelgriep heeft verstrekkende gevolgen voor de Franse regio waar foie gras wordt geproduceerd, zeker omdat de ziekte wordt vastgesteld vlak voordat de verkoop van de delicatesse zijn piek bereikt rond de feestdagen.

Vogelgriep bereikt in Frankrijk vierde regio
Vogelgriep bereikt in Frankrijk vierde regio (Foto: ANP)

Uitvaart Dascha is zaterdag, pers niet welkom

De familie en vrienden van Dascha Graafsma nemen zaterdag afscheid van het zestienjarige meisje dat bijna twee weken geleden om het leven kwam op het spoor in Hilversum. Dat laat Peter R. de Vries, woordvoerder van de familie, donderdag weten.

De familie verzoekt nadrukkelijk de pers om hun privacy te respecteren en niet naar de uitvaart te komen, zodat ze "in alle rust" afscheid kunnen nemen van Dascha.

Volgens de politie heeft Dascha zelfmoord gepleegd, maar de familie gelooft dit niet zonder meer. De politie doet nog extra onderzoek in de zaak om uit te zoeken wat er gebeurd is in de drie uur tussen Dascha's verdwijning uit de club en haar dood. Ze werd aangereden door een trein.

Eerder deze week werd bekend dat Dascha na haar verdwijning uit de club Let's Get Down, nog een hele tijd door Hilversum heeft gedwaald. Uit onderzoek van een patholoog is gebleken dat er drugs en alcohol in haar bloed zaten.

Uitvaart Dascha is zaterdag, pers niet welkom
Uitvaart Dascha is zaterdag, pers niet welkom (Foto: ANP)

Ajax ruilt Amsterdam in voor Utrecht

Nee, niet de voetbalclub zelf. Wel de brandblusserfabrikant, wiens historie nauw verweven is met de club. Na 95 jaar in Amsterdam gehuisvest te zijn, maakt het bedrijf op het Cruquiuseiland (Oostelijk Havengebied) plaats voor woningbouw.

Het hoofdkantoor wordt verplaatst naar bedrijventerrein Papendorp (Utrecht). In Badhoevedorp wordt een dependance geopend voor Amsterdam en omstreken. Op de huidige plaats van het bedrijf komen 300 woningen te staan.

Saillant detail is dat de rechter woensdag nog besloot dat voetbalsupporters van Ajax niet in Utrecht mogen demonstreren tegen het besluit om geen uitpubliek toe te laten bij de eredivisiewedstrijd Utrecht – AFC Ajax komende zondag. 

Agent liet pistool op wc school Amalia liggen

Een agente heeft haar dienstwapen per ongeluk laten liggen op een wc van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, de school van prinses Amalia. Andere leerlingen waarschuwden meteen de vrouw, die zich omdraaide en het pistool alsnog meenam. "Een ongelukkig moment van onoplettendheid, ze baalt hier enorm van", zei een politiewoordvoerder donderdag. De agente is verder niet bestraft.

De agente werkt voor de Dienst Bewaken en Beveiligen. Die heette vroeger de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. De politiedienst moet leden van het Koninklijk Huis, politici, diplomaten en andere hoogwaardigheidsbekleders beschermen.

Agent liet pistool op wc school Amalia liggen
Agent liet pistool op wc school Amalia liggen (Foto: ANP)

'WE Fashion in Utrecht doet aan homopropaganda'

De WE Fashion in Utrecht doet aan homopropaganda. Ja je leest het goed, homopropaganda. Tenminste, als we het religiegekkie Twitter-account van @Bijbel_Urk mogen geloven.

In de winkel hangt namelijk een mega-poster aan de muur waarop drie mannen op een bank zitten. De gelovige Urker zegt: "Je hangt als winkel toch ook geen abortusposters op om kleding te promoten?"

De tweet leidde tot een flink aantal reacties, waarop de Urker zegt: "Ik wil me er juist NIET mee bemoeien, maar het wordt aan me opgedrongen."

Update 16:49
Inmiddels heeft het Urkse bijbelclubje zijn twitter account afgeschermd zodat hun verbale, intolerante haatkots alleen nog voor het inteeltclubje zèlf leesbaar is. Gelukkig hebben we de screencap nog.

Tweet @Bijbel_Urk 10-12-2015
Tweet @Bijbel_Urk 10-12-2015

Ozzy: fans willen geen Black Sabbath-plaat

De fans van Black Sabbath zitten niet te wachten op een nieuwe plaat van de band. Dat denkt frontman Ozzy Osbourne. Om deze reden houden de mannen het bij een afscheidstournee, zo vertelt hij aan de Australische website News.com.au.

Er is nog een tweede reden niet met nieuwe muziek te komen: "Als we een album zouden doen voor de tour, dan zou het drie of vier jaar duren voordat het album af is. We willen graag op een hoogtepunt stoppen." Overigens zei gitarist Tony Iommi volgens Rolling Stone onlangs in een interview genoeg materiaal te hebben voor een nieuwe plaat, maar dat de andere bandleden er weinig zin in hadden.

Het einde van Black Sabbath betekent niet het einde voor Ozzy Osbourne. "Ik ga niet met pensioen. Ik ga een soloplaat maken en solo op tournee." De rocker grapt dat hij het geld hard nodig heeft: "MIjn vrouw is verslaafd aan winkelen en koopt voortdurend schoenen enzo dus ik moet op de een of andere manier geld blijven verdienen."

Ozzy: fans willen geen Black Sabbath-plaat
Ozzy: fans willen geen Black Sabbath-plaat (Foto: BuzzE)

23 musicals maken kans op Publieksprijs

Er zijn 23 musicals genomineerd voor de Publieksprijs van de Musical Awards. Musicalliefhebbers kunnen vanaf donderdag stemmen op hun favorieten op de website van het AD, dat de komende drie jaar zijn naam aan de prijs verbindt.

Kanshebbers op de Publieksprijs zijn onder meer de musicals Grease, Dreamgirls, Waanzinnig gedroomd, Het meisje met het rode haar en Heerlijk duurt het langst. De Publieksprijs werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen. Toen ging Soldaat van Oranje er met de prijs vandoor. Deze musical is dit jaar opnieuw genomineerd.

Tot en met 31 december is er te stemmen op de genomineerden. De drie musicals die de meeste stemmen hebben gekregen, gaan dan door naar de finaleronde. De virtuele stembussen gaan weer open op 2 januari. De winnaar wordt bekend tijdens de live-uitzending van de Musical Awards op NPO1 op 6 januari.

In het tv-programma Opium worden donderdagavond de genomineerden bekendgemaakt voor de juryprijzen van de Musical Awards.

23 musicals maken kans op Publieksprijs
23 musicals maken kans op Publieksprijs (Foto: BuzzE)

8 jaar cel voor Tjeukemeermoord

De negentienjarige Semih K. moet acht jaar de cel in voor zijn aandeel in de zogenoemde Tjeukemeermoord. Volgens de rechtbank in Leeuwarden heeft hij geholpen om de 35-jarige Omar Kourrich uit Amsterdam om het leven te brengen. De rechtbank deed donderdag uitspraak.

Het verbrande lichaam van Kourrich werd in 2013 bij het Friese Tjeukemeer gevonden. Hij werd in een sigarenwinkel in Amsterdam gedood door verscheidene personen, onder wie K. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Twee andere verdachten in de zaak kregen lagere straffen van de rechtbank. Marian H. die volgens de rechtbank medeplichtig is, kreeg twee jaar cel. Hendrik van der H., die in Friesland hielp om het lijk weg te maken, moet 1,5 jaar de gevangenis in.

8 jaar cel voor Tjeukemeermoord
8 jaar cel voor Tjeukemeermoord (Foto: ANP)

Hoofd geheime dienst Afghanistan weg

Het hoofd van de belangrijkste geheime dienst van Afghanistan NDS is afgetreden uit onvrede over het handelen van president Ashraf Ghani. Rahmatullah Nabil maakte zijn vertrek bekend door zijn ontslagbrief naar de pers te sturen.

Volgens die brief is er een gebrek aan 'overeenstemming over sommige politieke zaken'. President Ghani zou hem het werk onmogelijk maken door bepaalde eisen te stellen. Wat die zijn is niet bekend.

Nabil vertrekt een dag na hevige gevechten bij de luchthaven van Kandahar die door Taliban werd aangevallen. Door die gevechten vielen vijftig doden onder burgers, politiemensen en veiligheidspersoneel en kwamen elf Taliban om het leven.

Hoofd geheime dienst Afghanistan weg
Hoofd geheime dienst Afghanistan weg (Foto: ANP)

Randstad een van weinige stijgers in AEX

De Europese aandelenbeurzen bleven donderdag bij gebrek aan richtinggevend nieuws dichtbij huis. De AEX-index in Amsterdam, waar uitzender Randstad een van de weinige stijgers was, bleef achter bij de meeste toonaangevende indices in omringende landen. Verzekeraar Delta Lloyd behoorde als zo vaak de laatste tijd bij de sterkste dalers.

Kort na de opening op Wall Street stond de AEX 0,4 procent lager op 439,11 punten en daalde de MidKap 0,3 procent tot 680,65 punten. De FTSE in Londen moest 0,5 procent terug, terwijl de DAX in Frankfurt en de CAC40 in Parijs tot 0,3 procent stegen.

Randstad voerde de AEX aan met een winst van 0,8 procent. Ahold, Heineken, industrieel toeleverancier Aalberts en kunstmestfabrikant OCI stonden tussen 0,3 en 0,7 procent hoger, terwijl het gros van de overige 20 hoofdfondsen aan waarde inboeten. Kabelaar Altice bungelde onderaan met een min van 4,9 procent, gevolgd door Delta Lloyd (min 4,8 procent) en digitaal beveiligingsspecialist Gemalto (min 1,5 procent). Ook de zwaargewichten Shell (min 0,5 procent) en Unilever (min 0,4 procent) behoorden tot de dalers.

Glencore
In Londen klom Glencore bijna 7 procent. De mijnbouwer en grondstoffenhandelaar zet het mes dieper in de kosten, om zijn schuld verder te verlagen met het oog op de enorme daling van de grondstoffenprijzen. Mijnbouwers als Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto konden niet profiteren van het gunstige sentiment rond Glencore en stonden tot 2,2 procent in de min.

In Frankfurt won TUI 4,7 procent. Het Duitse reisconcern voerde zijn winst afgelopen jaar fors op en verwacht die lijn in het nieuwe boekjaar door te kunnen trekken. Volkswagen won 0,5 procent na de bekendmaking van voorlopige resultaten van het onderzoek naar het dieselschandaal.

ChemChina
Syngenta won op de Zwitserse beurs 4,7 procent, door marktgeruchten dat het Chinese staatsbedrijf ChemChina een nieuw bod wil doen op de Zwitserse zadenhandelaar. Syngenta wees naar verluidt vorige maand nog een bod van 42 miljard dollar van ChemChina af.

De euro was 1,0944 dollar waard, tegen 1,0989 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 36,85 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder en werd verhandeld voor 39,94 dollar per vat.

Randstad een van weinige stijgers in AEX
Randstad een van weinige stijgers in AEX (Foto: ANP)

Hiroshima opent WK clubs met zege

Sanfrecce Hiroshima heeft het WK voetbal voor clubs donderdag geopend met een overwinning. De Japanners versloegen in Yokohama Auckland City uit Nieuw-Zeeland met 2-0.

De wedstrijd mag gezien worden als de inleidende beschietingen op het toernooi, waar de beste clubs van de afzonderlijke continenten het tegen elkaar opnemen. Hiroshima stroomt dankzij de zege door naar de kwartfinales, terwijl topclubs FC Barcelona en River Plate pas in de halve finale aan de bak moeten.

Yusuke Minagawa en Tsukasa Shiotani maakten de twee goals namens de Japanse kampioen.

Hiroshima opent WK clubs met zege
Hiroshima opent WK clubs met zege (Foto: ANP)

Handbalsters tot dusver beter dan ooit

De Nederlandse handbalsters swingen door het wereldkampioenschap in Denemarken. Na drie overwinningen en een gelijkspel tegen topland Zweden lonkt groepswinst en daarmee een minder zware tegenstander in de achtste finales. "Maar er is nog niets beslist. Als we vrijdag van Polen verliezen, kunnen we ook nog als derde eindigen in de poule. En Polen is een lastige ploeg", aldus bondscoach Henk Groener.

Toch is doel één bereikt. "We staan al in de achtste finales en hebben tot nog toe beter gepresteerd dan ooit op een WK. Die zeven punten zijn een record en we zijn ook de meest productieve ploeg tot nog toe", weet Groener, die zeer tevreden is over het vertoonde spel. "We laten zien waar we toe in staat zijn. Het functioneert; de dekking staat en we zijn goed in de snelle omschakeling, weten de ruimtes te vinden en te scoren. Het team zit in de juiste sfeer en stemming."

Oranje maakte in die eerste vier wedstrijden 152 doelpunten en kreeg er 96 tegen. Vooral de ruime zeges op China (42-21), Angola (37-24) en Cuba (45-23) droegen bij aan een zeer positief doelsaldo van 56 punten. Daar kan zelfs Zweden niet aan tippen. "Maar Zweden moet nog tegen Cuba, de zwakste ploeg. Polen wordt echt een ander verhaal. Die ploeg werd op het vorige WK vierde en is erg fysiek ingesteld. Het zijn grote, sterke vrouwen die één-op-één-duels uitlokken. We zullen weer moeten proberen vanuit de dekking snel te bewegen en te scoren."

Oranje raakte hoekspeelster Martine Smeets kwijt door een hamstringblessure, de rest van de selectie is fit. "Dat wil zeggen, er zijn speelsters met pijntjes en lichte klachten. Onze medische afdeling draait wel overuren, maar ik verwacht dat vrijdag iedereen speelfit is", aldus Groener, die nog maar niet te veel wil vooruitlopen op de achtste finales. "We treffen dan sowieso een zware tegenstander. Het kan Montenegro worden, maar ook gastland Denemarken, Hongarije of Servië. Tegen Zweden gaven we de overwinning in de slotfase weg. We misten nog dat stukje routine om het goed uit te spelen. In de achtste finales moet er dus een schepje bovenop."

Handbalsters tot dusver beter dan ooit
Handbalsters tot dusver beter dan ooit (Foto: ANP)

Je vecht met ons of bent tegen ons in de nieuwe XCOM trailer

Je wereld is overgenomen door aliens, je bent een slaaf geworden en de buitenaardse overheersers houden elke stap die je neemt nauwlettend in de gaten. Wat doe je dan? Terugvechten natuurlijk! In de nieuwste retaliation trailer voor XCOM 2 wordt de stand van zaken nog een keer haarfijn uitgelegd, en uiteraard wordt dit begeleid door bombastische muziek en een boel explosies die niet mis zouden staan in een film van Michael Bay.

XCOM 2 komt 5 februari 2016 uit op pc. 

Je vecht met ons of bent tegen ons in de nieuwe XCOM trailer

Total War: Attila geeft extra content

Vanavond om zeven uur komt de nieuwste DLC van Total War: Attila uit genaamd Age of Charlemagne wat zich afspeelt in 768. Naast de DLC zal ook de main campaign gratis content krijgen.

Vanuit de Hindu Kush gebergten komen de White Huns, een nieuw speelbare factie die angst en terreur komen zaaien bij de Sassaniden. Net als de Hunnen zullen de White Huns zich niet kunnen settelen en spelen ze als een pure horde-factie. Deze update zal de Sassaniden wat extra uitdagingen brengen omdat ze voorheen begonnen zonder vijanden. 

Ook krijgen de Alans een roster update. De Alans die bekend staan om hun paardrijkunst krijgen een hoop nieuwe cavelerie-eenheden om mee te spelen, maar daar voor verliezen ze wel een aantal van hun infantrie.

Naast de roster update en de White Huns zijn er ook een aantal balans fixes. Om de gehele patch-notes te lezen klik hier

Nog veel vragen over renovatie Binnenhof

VVD en PvdA in de Tweede Kamer waren er al voor om het Binnenhof voor 5,5 jaar op slot te doen om het zo snel en zo goedkoop mogelijk, voor 475 miljoen, te kunnen verbouwen. Er doorwerken tijdens de renovatie wordt duurder en levert een veel langere bouwperiode op. De twee partijen hebben in eigen huis al een meerderheid. Maar tijdens de behandeling van het plan in de Tweede Kamer donderdagmiddag schaarde alleen 50PLUS zich meteen achter hun keuze.

Voorman Henk Krol wil dan wel dat de kans wordt gegrepen om het deel te slopen dat 'Hotel' heet om daar meteen maar iets heel nieuws voor in de plaats te zetten. "Hoeft niks extra te kosten." De PVV wil van alle partijen het minst overhoop halen en alleen een goed onderhoudsplan en nieuwe installaties zien.

Nog veel vragen over renovatie Binnenhof
Nog veel vragen over renovatie Binnenhof (Foto: ANP)

'Vaak geen informatie over datum medicijnen'

Op veel zelfzorggeneesmiddelen ontbreekt de noodzakelijke informatie over de uiterste houdbaarheid na opening. De Consumentenbond zegt dat op dertig van de vijftig onderzochte geneesmiddelen dat niet staat. Gebruikers lopen hierdoor het risico een bedorven hoestdrank of schimmelcrème te gebruiken. Het aanbreken van de verpakking kan niet alleen de kwaliteit beïnvloeden, maar ook de medicinale werking.

Fabrikanten zijn volgens Europese richtlijnen verplicht informatie over de vervaldatum na de eerste opening op hun geneesmiddelen te zetten; zowel op het product en zijn verpakking als in de bijsluiter. Alleen op die manier weten consumenten of de hoestdrank en neusspray van het jaar ervoor ook in het komende griepseizoen nog bruikbaar is.

Tijdens het bewaren veranderen geneesmiddelen. De werking kan verminderen en kunnen er giftige stoffen ontstaan. Ook kunnen er micro-organismen zoals bacteriën en schimmels in gaan groeien, zeker na het aanbreken van de verpakking.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zeggen dat ze eraan gaan werken om te zorgen dat de informatie op de zelfzorggeneesmiddelen verbetert.

'Vaak geen informatie over datum medicijnen'
'Vaak geen informatie over datum medicijnen' (Foto: ANP)

'FinanciŽle sector niet klaar met saneren'

Bij banken en verzekeraars verdwijnen komende jaren mogelijk nog veel meer banen. Rabobank kondigde woensdag een massaontslag van 9000 banen aan. Maar de financiële sector is waarschijnlijk nog lang niet klaar met reorganiseren, vreest vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie.

"Ik sluit bijvoorbeeld niet uit dat ABN AMRO nog met een slag gaat komen", zegt hij. Castelein wijst erop dat die bank in Nederland veel meer mensen in dienst heeft dan een concurrent als ING.

"De technologische ontwikkelingen gaan zo snel", benadrukt de vakbondsman. "Niemand weet waar de technologie over drie jaar is, waar bedrijven als Google en Apple dan weer mee komen."

Consumenten verlangen steeds meer dat ze hun bankzaken makkelijk online kunnen regelen, de banken hebben daardoor minder mensen nodig, aldus Castelein.

'Financiële sector niet klaar met saneren'
'Financiële sector niet klaar met saneren' (Foto: ANP)

XCOM 2 Deluxe Edition bekend

Firaxis heeft vandaag de inhoud van XCOM 2 Deluxe Edition bekend gemaakt. Naast Xcom 2 krijg je een kopie van de digitale soundtrack en krijg je de Reinforcement Pack.

In de Reinforcement Pack zit DLC wat extra missies, wapens en skins geeft. Wees niet bang, het is geen pre-order DLC. Zo komt Alien Hunters en Shen's Last Gift in de zomer van 2016 uit. Alien Hunters komt met extra wapens en pantser en een nieuwe missie. Shen's Last Gift geeft de speler een nieuwe class met unieke wapens om mee te spelen. Wat eerder rond de lente komt Anarchy's Children uit wat extra skins met zich mee brengt.

De prijs van de Deluxe Editie is $74.99, het is nog niet bekend of het ook zoveel euro kost. 

XCOM 2 komt 5 februari 2016 uit op pc. 

2,5 jaar cel voor oud-Rochdale-topman

Oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp (65) moet 2,5 jaar de cel in. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag. De aanklager had drie jaar cel geëist tegen de oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen.

De rechtbank vindt bewezen dat hij zich heeft laten omkopen. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen, oplichting, het doen van valse belastingaangifte, valsheid in geschrifte en meineed.

Volgens de rechtbank heeft Möllenkamp misbruik gemaakt van de afhankelijke positie van zakenrelaties door steekpenningen te vragen en aan te nemen. Het ging dan over grote geldbedragen, auto's en het gebruik van een Spaanse villa. De raad van commissarissen en de belastingdienst bleven overal buiten.

Valse verklaringen
Ook heeft hij belminuten en abonnementskosten verduisterd van Rochdale door die door zijn vrouw en kinderen te laten gebruiken. Privékosten die hij maakte met creditcards heeft hij zakelijk gedeclareerd.

Door vorig jaar te zeggen tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen, heeft hij bewust valse verklaringen afgelegd. "Want dat heeft hij willens en wetens wél gedaan", aldus de rechtbank, die daarmee meineed bewezen vindt.

Zakenpartners
Twee zakenpartners van Möllenkamp moeten ook de cel in, voor omkoping. Arie van E. (66) kreeg een maand cel, Henk O. (75) twee maanden. Beiden moeten 240 uur taakstraf doen.

De partner van Möllenkamp, Alberdine V., werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ze kreeg die voor het opmaken van een valse factuur.

2,5 jaar cel voor oud-Rochdale-topman
2,5 jaar cel voor oud-Rochdale-topman (Foto: ANP)

Voorzitter Kamer wil over Teeven-deal praten

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, is bereid vragen te beantwoorden over haar rol in de spraakmakende Teeven-deal. Een anonieme brief van een klokkenluider over de affaire, die aan haar was gericht, werd namelijk vernietigd.

Van Miltenburg kan zich voorstellen dat er nog vragen leven in de Tweede Kamer, zo stelt ze donderdag. Ze zegt graag bereid te zijn deze te beantwoorden. Dat zou dan kunnen voor het debat volgende week over de Teeven-deal. Het gaat daarbij om een omstreden schikking tussen een crimineel en de latere staatssecretaris Fred Teeven (VVD), die toen officier van justitie was.

Woensdag pleitte D66 er voor om Van Miltenburg (VVD) officieel te horen, maar dat voorstel strandde op verzet van Van Miltenburgs partij.

Voorzitter Kamer wil over Teeven-deal praten
Voorzitter Kamer wil over Teeven-deal praten (Foto: ANP)

Kleuterjuf maakt snoeiharde porno

De carrière van ene Vesna hangt aan een zijden draadje. De Servische kleuterjuf heeft een pikant bijbaantje gevonden om haar karige salaris wat op te krikken. De donkerharige schone klust namelijk bij als pornoster.

Er had waarschijnlijk geen haan naar gekraaid als niet een overbezorgde moeder van een van haar kleuters de geile kleuterjuf op een pornosite tegenkwam. De verraadster stapte hierop direct naar de directeur van de kleuterschool. Deze heeft beloofd de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

"De juf werkt hier al drie jaar", zo laat de school weten. "We hebben echt nog nooit klachten over haar gehad. We hebben de politie ingeschakeld, maar die kan niets beginnen zonder een verklaring van de ouders en de programmeur van de desbetreffende pornosite."

"Zij willen hier echter niets mee te maken hebben", vervolgt de beste man. "Het hele weekend heb ik naar al het pornomateriaal van de dame in kwestie gekeken. Ik heb ze met elkaar vergeleken. Ik ga echter niet straffen zonder duidelijk bewijs."

De geile juf in kwestie is te vinden op de site www.beogradjanke.com. Onder de naam Vesna vertelt ze: "Ik ben altijd in voor actie. Ik kan zowel wild als beschaafd en knuffelig zijn. Hoe dan ook, genot is gegarandeerd."

In een interview met Vesna op dezelfde site vertelt ze 'meer mee te werken wanneer ze praat met perverse kerels en mannen die weten wat ze willen'. Zelf ontkent de geile kleuterjuf overigens een pornoster te zijn. "Ik werk wel voor het bedrijf, alleen sta ik als telemarketeer op de loonlijst", aldus de juf.

"Ik ben er goed kapot van. Ik neem pillen en doe er alles aan om ervoor te zorgen dat de ouders en de kinderen niets van dit alles meekrijgen." De schooldirecteur wil zijn werkneemster alleen ontslaan als daadwerkelijk vaststaat dat zij de kost verdient met snoeiharde porno.

Moordenaar Rigby klaagt over verloren tanden

Een Britse islamist die levenslang uitzit voor de moord op de militair Lee Rigby, eist schadeloosstelling van de overheid omdat hij in de gevangenis zijn twee voortanden is kwijtgeraakt. Dat heeft het Britse minister van Justitie donderdag gemeld.

Michael Adebolajo vermoordde Rigby twee jaar geleden samen met Michael Adebowale midden op straat. Hij zou in de gevangenis zijn aangevallen door vijf cipiers, terwijl hij werd vastgehouden. Er werd een politieonderzoek ingesteld na het incident, maar de medewerkers werden vrijgesproken van wangedrag.

"Het publiek zal terecht verontwaardigd zijn als deze man compensatie krijgt van de belastingbetaler en we gaan krachtig in verzet tegen de claim die bij het gevangeniswezen is ingediend", zei een woordvoerder van Justitie.

De bloedige moord kreeg internationaal veel aandacht door opnames van Adebolajo die met het moordwapen in zijn bebloede handen direct na de moord verklaarde waarom hij Rigby had omgebracht.

Moordenaar Rigby klaagt over verloren tanden
Moordenaar Rigby klaagt over verloren tanden (Foto: ANP)

Nobelprijswinnaars vragen vrede voor LibiŽ

De Tunesische winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede hebben donderdag, op de dag van de uitreiking van de prijs, opgeroepen tot vrede in Libië. De winnaars zijn vier organisaties die samen als 'kwartet' succesvol overleg pleegden en bemiddelden om te voorkomen dat Tunesië na de val begin 2011 van de autoritaire president Zine al-Abidine Ben Ali, in een gewelddadige chaos wegzakte.

Dat laatste is in Libië gebeurd na de val van dictator Muammar Kaddafi (1942-2011) in de zomer van 2011. Sindsdien betwisten twee regeringen, talrijke stammen, clans en groepen jihadisten elkaar om de macht in Libië.

Tunesië leek in 2013 het voorbeeld van buurland Libië te volgen. De vakbond UGTT, de werkgevers van Libië UTICA (Tunesische Industrie- Handels- en Ambachtsbond), de mensenrechtenliga LTDH en de nationale orde van advocaten gingen als 'Nationale Dialoog Kwartet' aan tafel om met hun 'Tunesisch poldermodel' de ramp af te wenden. Dat is volgens het Nobelcomité wonderwel gelukt. Daarom krijgen de vier donderdag in Oslo de prijs.

Nobelprijswinnaars vragen vrede voor Libië
Nobelprijswinnaars vragen vrede voor Libië (Foto: ANP)

Otis Redding voert Zwarte Lijst Radio 6 aan

Luisteraars van NPO Radio 6 hebben '(Sittin' on) The dock of the bay' van Otis Redding verkozen tot hun favoriete soul- en jazznummer. De radiozender, die per 1 januari verdwijnt, komt vanaf vrijdag met De Zwarte Lijst. Hoogste Nederlandse notering is Sorry van Kyteman (nummer 8).

Vrijdagochtend trapt De Zwarte Lijst af met 'Love the one you're with' van de Isley Brothers. Hofleverancier van de lijst met 34 nummers is Stevie Wonder. Ook nummers van Marvin Gaye (27), Michael Jackson (23) en Prince (23) komen voorbij. Sabrina Starke en Wouter Hamel zijn de Nederlandse favorieten met beide 11 songs in De Zwarte Lijst. In totaal staan er 160 Nederlandse platen in.

In de top drie staan verder Marvin Gaye (What's going on) en Amy Winehouse (Back to black).

Nadat er bijna 1900 platen zijn gedraaid sluit de lijst af op vrijdagavond 18 december.

Otis Redding voert Zwarte Lijst Radio 6 aan
Otis Redding voert Zwarte Lijst Radio 6 aan (Foto: ANP)

EU-parlement stemt in met PNR-deal

De opslag van passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen is bijna een feit. Donderdag stemde een commissie van het Europees Parlement in Brussel voor de deal die is gesloten met de Europese lidstaten en de Europese Commissie. Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren stevig onderhandeld mede omdat er zorgen waren over de privacy van burgers.

EU-lidstaten willen de gegevens gaan gebruiken in de strijd tegen terreur en andere zware misdaden. De afgelopen tijd, vooral na de aanslagen in Parijs, hamerden steeds meer landen op de noodzaak van het systeem, zodat de reisbewegingen van terreurverdachten beter kunnen worden gevolgd.

Gegevens zullen een half jaar op naam worden bewaard, daarna worden de gegevens voor nog eens 4,5 jaar opgeslagen, maar dan geanonimiseerd. Het gaat om gegevens die passagiers aan een luchtvaartmaatschappij moeten geven, zoals persoonsgegevens, maar ook de voorkeur voor een maaltijd.

Januari

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers is opgelucht dat het PNR bijna een feit is. Volgens hem is dit nodig voor "een veiliger Europa". D66-politica Sophie In 't Veld spreekt over "symboolpolitiek". Zij wijst erop dat de meeste mensen binnen Europa niet met het vliegtuig reizen, bovendien mogen nationale diensten "ongebreideld informatie opslaan" maar is er geen verplichting die ook met anderen uit te wisselen. "Dit biedt geen extra veiligheid."

De Groene fractie dreigt al met een gang naar de rechter.

Waarschijnlijk zal het hele EU-parlement zich in januari uitspreken over de nieuwe wet. Doorgaans wordt het stemgedrag van de bevoegde commissie gevolgd door alle parlementariërs tijdens hun plenaire stemming.

EU-parlement stemt in met PNR-deal
EU-parlement stemt in met PNR-deal (Foto: ANP)

Straffen tot zes jaar in Haags jihadproces

Het grote Haagse jihadproces nadert zijn ontknoping. Donderdag oordeelt de rechter over de verdachten. Tegen hen zijn forse celstraffen geëist.

De hoogste straf, zeven jaar cel, is geëist tegen Azzedine C. (33). Volgens justitie was C., alias Abou Moussa, het gezicht en de aanjager van een groep verdachten uit de Haagse regio die jongeren ertoe wilde aanzetten naar Syrië of Irak te reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.

Andere kernfiguren waren volgens justitie bekeerling Rudolph H. (25) alias Abou Suhayb en de negentienjarige Oussama C. alias Abou Yazeed. Justitie stelt dat H. (eis zes jaar) de 'mediaman' is geweest van het gezelschap. De jonge Oussama C. (eis vijf jaar) wordt door het OM gezien als 'ideoloog' van de groep.

André Seebregts, advocaat van Azzedine C., ziet het heel anders. Volgens hem hebben de verdachten gewoon in alle openheid aan het maatschappelijk debat meegedaan. "Ze waren positief over de strijd van Islamitische Staat tegen de Syrische president Assad, maar tegen het doden van burgers. De vraag is of dat mag", aldus Seebregts.

In totaal zijn er negen verdachten. Van hen zijn er twee in het strijdgebied: Anis Z. (24) en Hatim R. (26).

Update 14:25
De rechtbank Den Haag heeft donderdag straffen opgelegd tot zes jaar cel in het grote 'Haagse' jihadproces. 'Drijvende kracht' Azzedine C., die volgens de rechters jongeren aanzette tot deelname aan de strijd in Syrië, kreeg die straf, net als twee mannen die nog in het strijdgebied in Syrië zijn.

In totaal zijn negen verdachten veroordeeld. Zes van hen voor deelname aan een organisatie die jongeren opruide, ronselde en hielp naar Syrië af te reizen. Azzedine C. (33), alias Abou Moussa, was daarin volgens de rechters samen met de volgens mediaberichten inmiddels omgekomen Soufiane Z. de centrale figuur.

Rudoph H., die wordt gezien als de mediaman van het gezelschap, kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook de jonge Oussama C. (19) kreeg die straf. Hij wordt ondanks zijn jonge leeftijd gezien als 'ideoloog' van de groep. Hij maakte volgens de rechtbank door te prediken geesten rijp voor de jihadstrijd.

Drie Syriëgangers kregen forse straffen. Anis Z. en Hatim R., beiden nog in Syrië, moeten zes jaar de cel in. De inmiddels in Nederland teruggekeerde Hicham el O. heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen. Het drietal heeft ook deelgenomen aan de groep die als doel had Haagse jongeren te werven voor de strijd in Syrië.

Drie anderen hebben volgens de rechtbank niet deelgenomen aan de organisatie. De vrouw van Azzedine C. had bijvoorbeeld nauwelijks een rol en kreeg alleen zeven dagen cel voor het doorsturen van een opruiende tweet.

Twee andere mannen ziet de rechtbank als meelopers. Het gaat om Jordi de J., die een trainingskamp in Syrië had bezocht, en Moussa L. die heeft opgeruid. Zij kregen respectievelijk 55 dagen cel en zes maanden voorwaardelijk en 43 dagen en twee maanden voorwaardelijk.

Ontknoping groot Haags  jihadproces
Ontknoping groot Haags jihadproces (Foto: ANP)

Klik op 'like', ga direct naar de gevangenis

Een 27-jarige Thaise man die op Facebook een bewerkte foto van koning Bhumibol had geliket, dreigt daarvoor een forse gevangenisstraf te krijgen.

De fabrieksarbeider Thanakorn Siripaiboon had daarnaast informatie gepost over een corruptieschandaal in zijn land. Met zijn acties op social media zou hij volgens het militaire regime de monarchie hebben bezoedeld en de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. Dat kan de man een gevangenisstraf van 32 jaar opleveren.

Thanakorn zit vast in een speciale gevangenis voor mensen die de nationale veiligheid bedreigen, meldt de Thaise krant Khaosod donderdag.

Klik op 'like', ga direct naar de gevangenis
Klik op 'like', ga direct naar de gevangenis (Foto: ANP)

Showrunner Scott Buck aangetrokken voor 'Marvel's Iron Fist'

Marvel's Nexflix-serie Iron Fist heeft met Scott Buck zijn uitvoerend producent gevonden. Buck was eerder uitvoerend producent tijdens de laatste vier seizoenen van Dexter en heeft schrijfwerk verricht voor de series Six Feet Under en Rome. Marvel maakte het nieuws via de eigen website bekend.

"Scott heeft ons met zijn kijk op Iron Fist werkelijk omver geblazen. We zoeken altijd naar de meest creatieve mensen om onze superhelden tot leven te brengen, en met Scott hebben we iemand in huis die opnieuw een geweldige serie kan afleveren in ons lopend verhaal over The Defenders." 

Iron Fist wordt de vierde serie in de samenwerking tussen Marvel en Netflix, waarvan al twee series verschenen zijn. April dit jaar ging het eerste seizoen van Marvel's Daredevil in premiere op Netflix en vorige maand kreeg de heldin Jessica Jones haar eigen serie. Beide series zijn goed ontvangen, en Marvel wil ongetwijfeld op dezelfde koers verder gaan.

Iron Fist draait om Daniel Rand, die na jaren vermist te zijn geweest terugkeert naar New York City en de strijd aan gaat met de criminelen die de stad in verderf dompelen. Hij maakt hierbij gebruik van zijn meestervolle kungfu vaardigheden en het vermogen om zijn buitengewone kracht, de vurige Iron Fist te gebruiken.

Voordat we Iron Fist in zijn eigen serie te zien krijgen is het eerst de beurt aan Luke Cage, de man met een onbreekbare huid. De superheld werd al geïntroduceerd in Marvel's Jessica Jones, en krijgt volgend jaar zijn eigen serie. Als alle helden zijn gevestigd met een eigen serie, brengt Marvel ze bij elkaar in de miniserie The Defenders.

marvel logo

Nederlandse stroopwafels voor reizigers VS

Passagiers van het Amerikaanse United Airlines kunnen vanaf februari hun tanden zetten in een Nederlandse lekkernij: de stroopwafel. "Een Nederlandse wafel gevuld met caramel, die perfect samengaat met koffie of thee", zegt United Airlines op zijn website. De wafel wordt de komende jaren gratis uitgedeeld in duizenden ochtendvluchten in Noord- en Zuid-Amerika.

De stroopwafels zijn gemaakt door Daelmans Banket uit het Brabantse Nieuwkuijk. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel stroopwafels United Airlines heeft besteld, hoeveel de maatschappij daarvoor betaalt en wat het betekent voor de werkgelegenheid. "Maar zulke dingen zijn nooit slecht voor de werkgelegenheid. En dat is precies waar wij gelukkig mee zijn, dat je als Nederlands bedrijf in staat bent voldoende mensen werk te bieden", zei directeur Thijmen Peter de With tegen het ANP. Hij voegde er aan toe: "We hebben ze de stroopwafels laten proeven. We kunnen niet bij ze in de keuken kijken, maar de conclusie is dat ze daarna om waren."

Nederlandse stroopwafels voor reizigers VS
Nederlandse stroopwafels voor reizigers VS (Foto: ANP)

'Alles uit de kast' voor verbetering pgb

Alles zal uit de kast worden gehaald om ervoor te zorgen dat het persoonsgebonden budget (pgb) voor zieken en gehandicapten goed en op tijd wordt uitbetaald. "Het roer moet om", aldus staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag in de Tweede Kamer.

De bewindsman erkende dat het pgb een turbulent jaar heeft doorgemaakt. Na veranderingen van het systeem kregen veel mensen met een pgb niet of te laat hun geld. Volgens Van Rijn is al veel hersteld, "maar we zijn er nog niet."

De staatssecretaris wil er in de eerste plaats voor zorgen dat de problemen met betalingen zo snel mogelijk zijn opgelost. Inmiddels wordt 95 procent van de declaraties binnen 10 dagen betaald. Het streven is 99 procent. Van Rijn kondigde "stapje voor stapje"verdere verbeteringen aan, die het hele systeem eenvoudiger moeten maken.

'Alles uit de kast' voor verbetering pgb
'Alles uit de kast' voor verbetering pgb (Foto: ANP)

Wang: "ADO hoeft zich geen zorgen te maken"

ADO Den Haag hoeft zich geen zorgen te maken. Het door de Chinese eigenaar Hui Wang beloofde geld komt eraan, bezweert Wang donderdag in een interview met de NOS. "De problemen zijn een gevolg van culturele misverstanden. We moeten nog aan elkaar wennen."

De Haagse eredivisionist publiceerde maandag zorgwekkende cijfers. Er dreigt een liquiditeitstekort en twee beloofde betalingen van totaal 1,9 miljoen euro uit China waren nog niet binnen. "Buitenlandse betalingen verlopen via een reeks procedures. Dat leidt tot vertraging", verklaarde Wang de vertraging.

De bureaucratie in China staat de ambities van de Chinese eigenaar van de club niet in de weg. "We zijn met ADO een plan aangegaan voor de lange termijn. Eigenlijk gaat alles heel snel. Deze bedragen zaten van het begin in het plan om de club verder te ontwikkelen. Maar het is wel nodig dat ADO nog meer als bedrijf gaat opereren en zelf meer inkomsten gaat genereren."

Volgende week vrijdag is er een aandeelhoudersvergadering bij ADO.

Wang: ADO hoeft zich geen zorgen te maken
Wang: "ADO hoeft zich geen zorgen te maken" (Foto: ANP)

Sportgerechtshof beslist vrijdag over Platini

Het hof van sportarbitrage CAS geeft vrijdag omstreeks 10.00 uur zijn oordeel over de schorsing van UEFA-voorzitter Michel Platini. Het tribunaal in Lausanne meldde dat donderdag in een persbericht.

De Fransman kreeg op 7 oktober een schorsing van negentig dagen opgelegd door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA vanwege een dubieuze betaling in 2011, toen hij een bedrag van 1,8 miljoen euro kreeg overgemaakt van voorzitter Sepp Blatter.

De Zwitserse preses is om die reden ook geschorst, maar hij is vooralsnog niet in beroep gegaan tegen zijn straf. Het CAS bevestigde dat donderdag aan het ANP.

Platini vocht de schorsing wel aan, omdat hij meent dat er aan die betaling niets frauduleus is geweest. Hij heeft het CAS gevraagd zijn schorsing op te heffen en gaf dinsdag tijdens een hoorzitting zijn argumenten. "Ik haat onrechtvaardigheid, dus ik hoop dat het tribunaal goed naar me heeft geluisterd", zei Platini na die zitting.

FIFA

Het opheffen van zijn schorsing betekent dat Platini zich in principe weer zou kunnen mengen in de strijd om de opvolging van Blatter als voorzitter van de FIFA. De voormalig topvoetballer heeft zich kandidaat gesteld, maar is door zijn schorsing niet als officiële kandidaat aangemerkt.

Een gunstig vonnis van het CAS betekent niet dat Platini van de kwestie af is. Hij en Blatter moeten zich op 16 en 18 december verantwoorden bij de ethische commissie van de FIFA voor de bewuste betaling. De commissie die het voorbereidende onderzoek deed, heeft een levenslange schorsing voor Platini aanbevolen.

Sportgerechtshof beslist vrijdag over Platini
Sportgerechtshof beslist vrijdag over Platini (Foto: ANP)

Releasedatum Bravely Second bekendgemaakt

Nintendo heeft de releasedatum van Bravely Second: End Layer bekendgemaakt. Vanaf 26 februari ligt het spel in de winkels. Hieronder zie je de Collector's Edition met soundtrack, figurine en meer.

Deze opvolger van Bravely Default: Flying Fairy speelt zich af na de gebeurtenissen in het eerste deel. Tiz Arrior ontwaakt uit een coma en wordt gered door Magnolia Arch, een jonge vrouw die van de maan komt. Er sluiten zich meer teamleden aan en samen gaan ze op zoek naar de leider Agnès, nadat deze ontvoerd is door de mysterieuze Emperor Oblivion.

Bravely Second: End Layer komt uit op Nintendo 3DS.

Bravely Default Second Collectors Edition

Moody's positiever over Nederlandse banken

De Nederlandse bankensector heeft zijn positie dankzij het economische herstel en maatregelen om de winstgevendheid te verhogen duidelijk weten te versterken. Dat stelde kredietbeoordelaar Moody's donderdag in een rapport over de sector.

Banken lopen aanmerkelijk minder risico's op hun uitstaande leningen, doordat wanbetalingen dankzij het herstel van de economie afnemen. Hun winstgevendheid blijft wel onder druk staan door de lage rente en de toenemende onderlinge concurrentie. Tegelijkertijd hebben de Nederlandse banken hun kosten volgens Moody's beter in de hand dan hun Europese branchegenoten en kunnen ze hogere opbrengsten vertalen in hogere winsten dankzij toenemende rentemarges.

Moody's vond de vooruitzichten van de Nederlandse banken tot op heden negatief, maar spreekt nu van een stabiele outlook. Dat betekent dat het oordeel over de kredietwaardigheid van de banken de komende anderhalf jaar waarschijnlijk niet wordt verlaagd.

Moody's positiever over Nederlandse banken
Moody's positiever over Nederlandse banken (Foto: ANP)

Madonna verrast Parijs met straatoptreden

Na haar stadionoptreden in de AccorHotels Arena, heeft Madonna in de nacht van woensdag op donderdag nog een kort optreden gegeven. Op straat, op de Place de la République zong ze voor een groep fans drie songs, waaronder John Lennons Imagine.

De Amerikaanse zangeres kondigde het mini-optreden aan op Twitter en zette later in de nacht een fragment op Instagram. Daarop is te zien dat ze op akoestische gitaar werd begeleid door gitarist Monte Pittman. Haar zoon David Banda zong mee. "Songs voor de vrede zingen met David en Monte na mijn show in Parijs", schreef ze op Instagram. Ze deed het optreden bij de plek waar slachtoffers van de aanslagen in Parijs worden herdacht.

Tijdens haar stadionconcert woensdagavond wikkelde Madonna zich in de Franse vlag en zong ze La Marseillaise, meldt Le Parisien. Ook bracht ze Redemption Song van Bob Marley ten gehore, dat ze opdroeg aan de slachtoffers van de aanslagen.

Madonna verrast Parijs met straatoptreden
Madonna verrast Parijs met straatoptreden (Foto: BuzzE)

Twee gameplay-trailers Gravity Rush Remastered

Er is flink wat gameplay opgedoken van Gravity Rush Remastered op PlayStation 4. Hieronder zien we twee van de epsiodes van de avonturen van Kat.

Sinds de aankondiging van de remastered versie van Gravity Rush in september is het wat stil rondom de titel. Het spel komt in december uit in Japan, wij moeten nog even wachten tot 2 februari. Alle drie de DLC-packs zullen in meegeleverd worden. De remaster zelf draait op 1080p met 60 fps en verbeterde anti-aliasing, zodat de scherpe randjes van de originele Vita-versie weggepoetst worden.

In het spel speelt hoofdrolspeelster Kat met zwaartekracht, terwijl ze allerlei demonen moet verslaan. Gravity Rush 2 is ook al aangekondigd voor PlayStation 4, die komt wat later in 2016.

Karin Bloemen gekozen tot Homomoeder

Karin Bloemen is door bezoekers van Gay.nl gekozen tot nieuwe Homomoeder. Ze kreeg 60 procent van de stemmen en liet daarmee medefinaliste Loretta Schrijver achter zich. Bloemen ontving de titel in het programma Koffietijd.

Volgens directeur Frederik van den Bosch van Gay.nl is Homomoeder 'in de eerste plaats een eretitel'. Maar volgens hem is de Homomoeder daarnaast 'een ambassadeur voor de homogemeenschap'. "Er wordt gezocht naar een dame die niet aarzelt haar mond open te trekken als de rechten en veiligheid van Nederlandse homo's in het geding dreigen te komen."

"Ik zal de titel waardig dragen", zei Bloemen. "Als ik ergens nodig ben, dan zal ik zorgen dat ik erbij ben. Als er homo's zijn met vragen of problemen, die last hebben van pesterijen, dan help ik ze met liefde."

Bloemen neemt het stokje over van Patty Brard. Angela Groothuizen, Brigitte Kaandorp, Claudia de Breij en Ruth Jacott waren dit jaar ook in de running.

Karin Bloemen gekozen tot Homomoeder
Karin Bloemen gekozen tot Homomoeder (Foto: BuzzE)

Yolanthe en Rick doen Nationale Sekstest

Yolanthe Sneijder-Cabau presenteert samen met Rick Brandsteder De Nationale Sekstest. Het programma wordt uitgezonden op 13 januari, maakte RTL bekend.

Yolanthe en Rick gaan volgens de omroep samen met deskundige Goedele Liekens zorgen voor 'een avond vol spannende vragen en prikkelende experimenten'. Acht BN'ers en vijf publieksvakken - met sekswerkers, bachelors, bachelorettes, senioren en homoseksuelen - maken de sekstest in de studio. Kijkers kunnen thuis meedoen via de RTL XL-app.

Yolanthe en Rick doen Nationale Sekstest
Yolanthe en Rick doen Nationale Sekstest (Foto: BuzzE)

ConsumentenClaim met 7500 klachten naar NS

Bij de Nederlandse Spoorwegen is donderdag een brief van ConsumentenClaim op de mat gevallen. Met deze brief wil de claimorganisatie namens reizigers aangeven dat er een oplossing moet komen voor de overvolle treinen van de NS. Inmiddels hebben ruim 7500 reizigers een klacht ingediend.

In de brief wordt uiteengezet welke klachten ConsumentenClaim heeft gekregen van reizigers. Zo maken ze zich zorgen over veiligheid tijdens drukte in de trein en zijn ze het zat om vaak te moeten staan tijdens de spits.

De NS heeft volgens ConsumentenClaim een zogeheten inspanningsverplichting om zo veel mogelijk reizigers een zitplaats aan te bieden.

Om een oplossing te vinden voor de overvolle treinen zou ConsumentenClaim graag met de NS om de tafel willen gaan zitten. Mocht het spoorbedrijf dat niet willen, dan stapt de organisatie naar de rechter voor een schadeclaim.

Begrijpelijk
Reizigersorganisatie Rover denkt dat de brief weinig kans heeft op succes. "We denken dat er niks uitkomt. Het is even afwachten met welke plannen de NS komt voor de kerst, maar als de rechter moet beslissen heeft massaal claimen weinig kans. Dat moet toch persoonlijk."

De NS heeft de brief ontvangen en gaat ernaar kijken. "We zetten alles op alles om de drukte in treinen waar mogelijk te verminderen. We gaan een gesprek met ConsumentenClaim ook zeker niet uit de weg. Hun signaal is begrijpelijk."

ConsumentenClaim met 7500 klachten naar NS
ConsumentenClaim met 7500 klachten naar NS (Foto: ANP)

Man 'valt en penetreert meisje (18)'

Ehsan Abdulaziz had een wel heel opmerkelijke verklaring tijdens zijn proces wegens verkrachting van een achttienjarig meisje. Volgens de 46-jarige Londenaar was hij namelijk gevallen, en had de miljonair zo per ongeluk het tienermeisje aan zijn swaffelzweep geregen.

Ehsan was afgelopen augustus in Cirque Le Soir in de Britse hoofdstad. In de nachtclub was ook het slachtoffer aanwezig, dat met een wederzijdse vriendin het etablissement bezocht. Na het stappen bood de beste man het vrouwelijke duo een lift aan in zijn peperdure Aston Martin.

In plaats van naar hun huis te rijden, nodigde de miljonair de dames uit hem te vergezellen naar zijn appartement. Eenmaal binnen werd de wederzijdse vriendin meegenomen naar Ehsans slaapkamer, alwaar de rijke stinkerd haar alle hoeken van de kamer liet zien. Het achttienjarige meisje werd gevraagd mee te doen aan een trio, maar daar wilde zij niets van weten.

De volgende ochtend werd het adolescente meisje wakker terwijl Abdulaziz bovenop haar lag. "Ze werd wakker terwijl de beklaagde haar aan het kussen was en zijn penis in haar vagina stak", aldus de aanklager volgens Het Nieuwsblad. Ze vroeg hem waar hij in godsnaam mee bezig was, maar de beste man zei dat het wel goed zat omdat hun vriendin lag te pitten. Uiteindelijk wist het arme kind zich te bevrijden en elders de politie te bellen.

De miljonair werd prompt in de boeien geslagen wegens verkrachting. Daar wilde Ehsan echter niets van weten. "Laat haar het maar bewijzen", luidde zijn weerwoord. Later verklaarde hij dat het slachtoffer hem op zich had getrokken en zelf zijn hand tussen haar benen had geduwd. Tot seks was het echter niet gekomen, zo hield hij vol.

Uit DNA-tests bleek later dat de Londenaar wel degelijk seks met het meisje had gehad. Ook hier wist de verkrachter wel een antwoord op: "Nadat ik seks had gehad met de vriendin die ik ook ken, had ik nog steeds een stijve piemel en zat er sperma op mijn hand toen ik door de woonkamer liep. Het meisje heeft mijn met sperma besmeurde hand in haar vagijn gepropt."

Uiteindelijk kwam Abdulaziz met een briljante uitvlucht: "Ik viel per ongeluk op de vrouw en mijn spermaspeer heeft zo mogelijk haar vagina gepenetreerd." De beste man ontkent dus alle aantijgingen. Na afloop van de rechtszaak moet duidelijk worden of hij onschuldig is of juist een enorme fantast.

Vos 'is op de goede weg terug'

Marianne Vos gaat deze winter niet veldrijden, maar ze maakt zich geen grote zorgen over het wegseizoen. Ze is op trainingskamp met de nationale selectie in Zuid-Afrika en verbaast zichzelf. "Ik heb meer kunnen meefietsen met de groep dan ik had verwacht. De eerste weken op de fiets voelden nog erg als werken. Ik merk nu dat ik steeds beter een paar uur ontspannen op de fiets kan zitten", zegt ze op de website van haar ploeg Rabo-Liv.

Afgelopen winter liep Vos bij de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide een blessure aan haar hamstring op. Net toen die hersteld bleek, brak ze tijdens een mountainbikewedstrijd in april een rib. In Zuid-Afrika werkt ze aan haar langverwachte rentree. "Je kunt hier veel meer klimmen dan in Nederland, wat sommige meiden al gebruiken voor de intensievere trainingen. Voor mij komt het intensieve werk nog te vroeg, ik wil absoluut voorkomen dat ik te snel te veel ga doen. Deze weken investeer ik daarom voorzichtig in een goede basis", zegt Vos, die op de Spelen in Rio haar titel op de weg wil verdedigen.

Vos 'is op de goede weg terug'
Vos 'is op de goede weg terug' (Foto: ANP)

Veel onduidelijkheid op vleesetiketten

Op vleesetiketten staan veel fouten. Consumenten worden zo op het verkeerde been gezet. Volgens de Consumentenbond knutselen fabrikanten heel wat af met vlees: ze plakken het, ontdooien het, voegen water toe of persen het. Dat mag wel, maar dan moet het wel op de etiketten staan.

In een brief aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vraagt de Consumentenbond daarom de capaciteit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit te breiden. Zo kan er een betere controle op de etiketten komen. Ook wil de bond hogere boetes voor het overtreden van de regels en openbaarmaking van de onderzoeksresultaten naar de vleesetiketten.

Ook regeringspartij PvdA wil dat de NVWA meer gaat controleren op de juistheid van etiketten van producten. "Het is bijna onmogelijk te weten wat je eet. Deze bedrijven misleiden ons moedwillig", stelt PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers. Ze wil voor de zomer een plan van aanpak van het kabinet.

Misleidend

Volgens haar weten de grote voedselbedrijven op de etiketten altijd mooi recht te praten wat krom is. "En vaak zijn hun etiketten ronduit misleidend. Light pindakaas die vier keer zoveel suiker bevat als normale pindakaas. Of varkenssaucijsen waarbij niet vermeld wordt dat ze voor 20 procent uit goedkoop aardappel zetmeel bestaat. Ik wil daarom dat de NVWA extra inspecteurs gaat vrijmaken om etiketten te controleren. Deze bedrijven moeten weten dat als ze de boel bedonderen, ze ook hangen."

De Tweede Kamer praat donderdag over de NVWA met Schippers en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Veel onduidelijkheid op vleesetiketten
Veel onduidelijkheid op vleesetiketten (Foto: ANP)

MŲllenkamp waarschijnlijk niet snel cel in

De kans is klein dat oud-Rochdale-topman Hubert Möllenkamp snel achter de tralies verdwijnt. Het Openbaar Ministerie zei donderdag dat dit pas gebeurt wanneer de uitspraak van de rechtbank definitief is. Dat is pas zo als de termijn om in hoger beroep te gaan overschreden is óf als de rechter in hoger beroep uitspraak heeft gedaan.

Het is nog niet duidelijk of Möllenkamp in hoger beroep gaat, maar dat is wel de verwachting. Hubert Möllenkamp zelf was niet aanwezig bij de uitspraak donderdag, evenmin als zijn advocate in zijn strafzaak. Maar civiel advocaat Jan Verhoef van Möllenkamp, die er wel bij was, zei te verwachten dat de oud-Rochdale-bestuurder zijn veroordeling gaat aanvechten.

Het OM zelf beraadt zich hier momenteel nog op. "We zijn tevreden met de uitspraak, maar de rechtbank heeft Möllenkamp wel vrijgesproken van betrokkenheid van valsheid in geschrifte bij het opmaken van een valse factuur door zijn vrouw", licht persofficier Gabriëlle Hoppenbrouwers toe. "Ook is de opgelegde straf lager dan onze eis."

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Möllenkamp donderdag tot een celstraf van 2,5 jaar voor onder meer witwassen, oplichting, het doen van valse belastingaangifte en meineed. Het OM had drie jaar cel geëist.

Möllenkamp waarschijnlijk niet snel cel in
Möllenkamp waarschijnlijk niet snel cel in (Foto: ANP)

Twee PS4-games halen, een betalen in PlayStation Store

Sony heeft een online actie in de PlayStation Store waar je twee PlayStation 4-spellen voor de prijs van een krijgt. De actie geldt tot 24 december en op specifieke games, dus je kunt je niet helemaal laten gaan met je creditcard.

De volgende games doen mee aan de actie:

The Order: 1886 Dynasty Warriors 8 Empires
The Last of Us Remastered Dynasty Warriors 8 Xtreme Legends – Complete Edition
Until Dawn Payday 2: Crimewave Edition
EA Sports UFC Rabbids Invasion – Gold Edition
Blood Bowl 2 Watch_Dogs – Complete Edition
Tour de France 2015 Evolve – Digital Deluxe
Farming Simulator 15 Middle-earth: Shadow of Mordor – Legion Edition
Divinity Original Sin – Enhanced Edition Lego Batman 3: Beyond Gotham
Air Conflicts Vietnam – Ultimate Edition Lego Marvel Super Heroes
Saints Row IV: Re-Elected & Gat out of Hell The Lego Movie Videogame
Zombie Army Trilogy Lego The Hobbit
Natural Doctrine Lego Marvel Super Heroes
MotoGP 15 RIDE

Het enige dat je moet doen zijn de games toevoegen aan je winkelwagentje en de volgende vouchercode gebruiken: J7P8G8P3DH. 

Giel breekt radio-optreden Mainstreet af

Giel Beelen heeft donderdagochtend op 3FM een live-optreden van Mainstreet afgebroken omdat hij het te slecht vond. De boyband was bezig met een medley van covers.

Op Twitter kwamen zowel afkeurende als instemmende reacties. "Giel waarom doe je zo gemeen?" vroeg een twitteraar zich af. Een ander schreef: "Mainstreet deed het hartstikke goed gaat Giel het even afkraken." Diverse twitteraars geven Giel gelijk: "OMG.. Hoe vals was dat! Genant", en: "Held van de dag: @giel3fm! Heeft mijn morgen gered door zeer valse Mainstreet te onderbreken! #hulde!"

Het is overigens niet de eerste keer dat Giel een live-optreden in zijn show afbreekt. In 2010 had hij de rapper Darryl te gast, die bezig was met een nummer toen de discjockey de muziek stopte omdat hij het slecht vond.

Het inmiddels beruchte fragment:

Giel breekt radio-optreden Mainstreet af
Giel breekt radio-optreden Mainstreet af (Foto: BuzzE)

Bezoek musea stijgt tot 26 miljoen

Mensen nemen steeds meer een kijkje in een museum. In 2014 kregen de musea bijna 26 miljoen bezoeken. Dat is volgens het rapport Museumcijfers 2014 een stijging van 2,7 miljoen ten opzichte van 2013.

Ondanks deze stijging heeft een grote groep musea het volgens het jaarlijkse onderzoek in opdracht van de Museumvereniging onder 415 musea het moeilijk door sterk teruglopende subsidies. Steeds minder musea krijgen geld van gemeenten en kampen hierdoor met de rode cijfers.

Een kleine groep van grote musea doet het uitstekend, laat het rapport zien. Sectorbreed zijn musea er tussen 2011 en 2014 in geslaagd om hun eigen inkomsten met 29 procent te vergroten, ondanks de economische crisis. Het gaat om inkomsten uit onder meer entreegelden en horeca, maar dit is vaak toch niet voldoende om de subsidiedaling op te vangen.

Bezoek musea stijgt tot 26 miljoen
Bezoek musea stijgt tot 26 miljoen (Foto: ANP)

Damrak opent in mineur

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak is donderdagochtend in de min geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten verliezen zien in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 438,12 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 680,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.

Grootste daler in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 2,1 procent. Staalproducent ArcelorMittal voerde de stijgers aan met een plus van meer dan 2 procent.

KPN

KPN daalde 0,6 procent. Het telecomconcern wordt door zijn Britse concurrent Vodafone voor de rechter gedaagd vanwege 'ernstig misbruik' van zijn machtspositie op de Nederlandse markt. Vodafone schat de schade daarvan op 115 miljoen euro.

Inditex daalde meer dan 1 procent in Madrid. De Spaanse eigenaar van modeketen Zara boekte tot en met het derde kwartaal van dit jaar een winst van ruim 2 miljard euro, een vijfde meer dan een jaar eerder. De resultaten lagen in lijn met de verwachtingen van analisten.

Accor

Accor steeg 0,2 procent in Parijs. Het Franse hotelconcern neemt voor 2,6 miljard euro de Canadese eigenaar van de luxehotels Fairmont, Raffles en Swissotel over. In Frankfurt won TUI ruim 2 procent. Het Duitse reisconcern voerde zijn winst afgelopen jaar fors op en verwacht die lijn in het nieuwe boekjaar door te kunnen trekken.

In Londen klom Glencore bijna 6 procent. De grondstoffengigant zet het mes dieper in de kosten, om zijn schuld verder te verlagen vanwege de enorme daling van de grondstoffenprijzen.

Euro

Syngenta won 4,8 procent in Zürich door marktgeruchten dat het Chinese staatsbedrijf ChemChina een nieuw bod wil doen op de Zwitserse zadenhandelaar. Syngenta wees naar verluidt vorige maand nog een bod van 42 miljard dollar van ChemChina af.

De euro noteerde op 1,0980 dollar, tegen 1,0989 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 37,48 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer en werd verhandeld voor 40,55 dollar per vat.

Damrak opent in mineur
Damrak opent in mineur (Foto: ANP)

Stakers houden kerstmarkt voor Glazen Huis

Stakende werknemers van autofabriek VDL Nedcar in het Limburgse Born gaan vrijdag geld inzamelen voor het goede doel. In de tijd dat ze eigenlijk aan het werk zouden zijn, houden ze nu een kerstmarkt voor de radioactie 3FM Serious Request, bekend van het Glazen Huis.

Vakbonden FNV en CNV rekenen voor het initiatief op zo'n vijfhonderd stakers. "Het is op de Holtummermarkt in Holtum, met oliebollen, kerststukjes en chocolademelk.'' Het geld dat dit oplevert, doneren de bonden later deze maand aan het Glazen Huis. Dat komt dit jaar in Heerlen te staan.

Stakers houden kerstmarkt voor Glazen Huis
Stakers houden kerstmarkt voor Glazen Huis (Foto: BuzzE)

Meer dan miljard omzet voor Ikea in Nederland

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met augustus, ook in Nederland goede zaken gedaan. Mede dankzij de opening van een nieuw filiaal in Zwolle en een forse uitbreiding van de vestiging in Utrecht, steeg de omzet tot boven de 1 miljard euro.

De omzetontwikkeling in Nederland hield gelijke tred met de wereldwijde groei. Ikea meldde in september al dat het de mondiale verkopen met 11 procent heeft weten op te voeren tot 31,9 miljard euro. Donderdag werd bekend dat het bedrijf onder de streep 3,5 miljard euro heeft overgehouden, tegen 3,3 miljard euro in het voorgaande boekjaar.

"We kijken terug op een zeer goed jaar", zei Ikea-topman Peter Agnefjäll. "Hierdoor zijn we in staat geweest aanzienlijk te blijven investeren in duurzaamheid, een beter productaanbod en meer winkelmogelijkheden."

Meer dan miljard omzet voor Ikea in Nederland
Meer dan miljard omzet voor Ikea in Nederland (Foto: ANP)

Vechten met open blouse in Valkyrie Drive

Marvelous heeft een trailer uitgebracht van Valkyrie Drive: Bhikkhuni waarin een van de hoofdpersonages, Momo Kuzuryu, nogal aparte kledingstijl erop na houdt om de vele vijanden in elkaar te gaan hacken & slashen.

Het spel speelt zich af op het eiland Bhikkhuni, een van vijf kunstmatig aangelegde eilanden. Op dit eiland krijgen tienermeiden een mysterieus virus, waardoor ze wapens aan zich krijgen door een bepaalde trigger. De meiden in de game zijn zogenaamde 'Rebreakers', zij kunnen op elk moment hun wapens tevoorschijn toveren. Waar de kleren blijven als ze zichzelf veranderen is een raadsel.

Valkyrie Drive: Bhikkhuni is alleen in Japan uit, maar de mogelijkheid bestaat dat het PlayStation Vita-spel alsnog naar het Westen komt.

Grizzlies winnen dankzij fenomenale driepunter in slotseconden

Toronto Raptors heeft woensdag (plaatselijke tijd) de topper in de Amerikaanse NBA gewonnen van San Antonio Spurs met 97-94. Guard DeMar DeRozan was de aanjager bij de Canadese basketbalploeg met 28 punten, Kyle Lowry maakte er 19. De Raptors maakten een einde aan een reeks van vier overwinningen op rij voor de Spurs, die in de Western Conference de tweede plaats bezetten achter de nog ongeslagen Golden State Warriors. Manu Ginobili was topscorer voor de ploeg uit San Antonio met 17 punten. De Raptors staan derde in de Eastern Conference.

Los Angeles Lakers leed een nipte nederlaag tegen Minnesota Timberwolves in Minneapolis: 122-123 na verlenging. Kevin Martin was topscorer voor de thuisploeg met 37 punten, terwijl ook Karl-Anthony Towns een belangrijke rol speelde met 26 punten en 14 rebounds. De Lakers leunden vooral op D'Angelo Russell (23 punten) en Julius Randle (20 punten). Vedette Kobe Bryant, bezig aan zijn laatste seizoen, ging na het derde kwart op de bank zitten en kwam niet meer terug in het veld. Tot grote teleurstelling van het publiek, dat de laatste minuten van de wedstrijd zijn naam scandeerde. "Laat die jonge gasten maar spelen, ze zaten goed in de wedstrijd", zei Bryant echter tegen zijn coach Byron Scott.

James Harden was de grote uitblinker bij Houston Rockets, dat Washington Wizards versloeg met 109-103. Harden noteerde 42 punten.

In Detroit werd de wedstrijd tussen de Pistons en de Memphis Grizzlies op sensationele wijze beslist. De thuisploeg stond op enkele seconden voor het einde van de wedstrijd twee puntjes voor. Met nog vijf seconden op de klok kreeg Matt Barns van de Grizzlies de bal onder de eigen basket. Na een dribbel tot de middenlijn zag hij dat hem zo weinig tijd restte dat hij besloot te schieten. Met een ongelofelijke worp wist hij de driepunter te maken en de overwinning voor het team uit Memphis veilig te stellen.

Alle uitslagen:
Boston - Chicago 105 - 100
Charlotte - Miami 99 - 81
Washington - Houston 103 - 109
Detroit - Memphis 92 - 93
Toronto - San Antonio 97 - 94
Milwaukee - LA Clippers 95 - 109
Minnesota - LA Lakers 123 - 122 (na verlenging)
Phoenix - Orlando 107 - 104
Utah - New York 106 - 85
Dallas - Atlanta 95 - 98

Raptors te sterk voor Spurs
Raptors te sterk voor Spurs (Foto: ANP)

Sceptile gaat meevechten in Pokkťn Tournament

Sceptile, de grastype Pokémon, is door uitgever Bandai Namco aangekondigd als vechter in Pokkén Tournament, dat volgend jaar uitkomt voor Wii U.

Lucario, Machamp, Suicune, Gardevoir, Pikachu, Gengar, Weavile, Charizard, Blaziken, Pikachu Libre en Shadow Mewtwo zijn al eerder bekendgemaakt als speelbare personages. Je vecht als trainers tegen elkaar met een van deze pokémon. Ze zullen de bekende speciale bewegingen uit de serie kunnen uitvoeren, en ook kunnen evolueren tot aan hun nieuwste mega-evoluti toe.

Pokkén Tournament komt in de lente van 2016 uit in het Westen.

Fallout 4 presteert nu beter op PlayStation 4

Na de patch voor de PlayStation 4-versie van Fallout 4 is uitgekomen ging Digital Foundry meteen aan de slag om te kijken of de framerate daadwerkelijk verbeterd is door de update.

Update 1.02 levert duidelijk een verbetering in de framerate op, zeker in de ondertussen beruchte Corvega Assembly Plant. Eerder zakte daar de fps-teller als een pudding in elkaar, maar nu houdt het redelijk stabiel de 30 aan. Helaas zijn er nog wat dalers tijdens explosies en vuurgevechten, maar ja, je kunt niet alles hebben. Ze gaan de Xbox one-versie van deze patch nog op de pijnbank leggen, om te kijken of spelers op die console het ook beter krijgen door de patch.

Ajax strijdt voor laatste kansje

Ajax strijdt donderdagavond voor een laatste kansje op een plaats in de Europa League na de winterstop. De club moet daarvoor niet alleen het Noorse Molde verslaan in de ArenA. Fenerbahçe moet dan ook nog eens voor eigen publiek van Celtic verliezen.

Trainer Frank de Boer schat de kans dat Ajax verder bekert in Europa slechts op 5 procent. "Maar we gaan er alles aan doen om zelf te winnen", beloofde hij. Rechtsback Kenny Tete is geschorst voor het laatste groepsduel van de Europa League. Hij wordt vervangen door Ricardo van Rhijn.

AZ en FC Groningen zijn al uitgeschakeld in de Europa League. FC Groningen wil het toernooi voor eigen publiek tegen SC Braga goed afsluiten. AZ gaat op bezoek bij het sterke Athletic Bilbao, de winnaar van de laatste twee edities van het kleine broertje van de Champions League.

Ajax strijdt voor laatste kansje
Ajax strijdt voor laatste kansje (Foto: ANP)

Superhelden komen weer samen in een open LEGO-wereld

Warner Bros. Interactive heeft een trailer van LEGO Marvel's Avengers uitgebracht om ons de diverse werelden te zien waarin we in LEGO-stijl kunnen rondlopen, rennen, springen en vliegen.

In LEGO Marvel’s Avengers kunnen spelers de lange straten van de open wereld New York City ontdekken en extra omgevingen uit het Marvel Cinematic Universum waar men vrij doorheen kan lopen en onderzoeken. Het Manhattan in LEGO Marvel krijgt nieuwe personages en gameplay-opties die ze kunnen gebruiken op hun avontuur door de levendige stadsjungle. Spring van wolkenkrabbers met Hulk, gebruik Quicksilver om hard over water te rennen of speel met reusachtige personages zoals Fing Fang Foom die net zo groot als gebouwen kan worden.

De acht open werelden en vrij te onderzoeken locaties zijn:

  • New York City
  • Asgard
  • Barton Farm
  • Malibu
  • S.H.I.E.L.D. Base Exterior
  • Sokovia
  • South Africa
  • Washington, D.C.

LEGO Marvel’s Avengers ligt 27 januari 2016 in de winkel voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, Nintendo 3DS en pc.

Heks op jacht in The Witch and the Hundred Knight

NIS America heeft een trailer uitgebracht van de PlayStation 4-versie The Witch and The Hundred Knight, waarin we voor het eerst als de heks Metallia kunnen spelen. 

Metallia is een heks die haar macht over het moeras wil uitbreiden naar de wijde wereld. Een probleem: ze kan het moeras niet uit door de magische grens. Maar daar denkt ze wat op gevonden te hebben: ze roept de Hundred Knight op en maakt hem haar slaaf. Hij moet het moeras uitbreiden, zodat de grenzen verlegd worden. Er staan in de wereld pilaren die het moeras niet laten uitbreiden, dus een van je opdrachten is om deze te vernietigen.

The Witch and the Hundred Knight - Revival Edition komt 4 maart uit in Europa en gaat €39.99 kosten.

HP belazert de boel

HP heeft onterecht geadverteerd dat de AMD A8-7050, die in verschillende van hun laptops zit, een quad-core processor is. Een oplettende koper zag in taakbeheer slechts twee grafieken staan. Bij een quad-core moeten dat er vier zijn.

Hardware.info merkte op dat er een groot prestatieverschil zit tussen quad-core en dual-core processoren en nam contact op met HP. De klantenservice van HP bleef in de eerste instantie volhouden dat de AMD A8-7050 een quad-core was, maar na meerdere tests van HWI bleek dat het toch echt een dual-core is.

De A8-7050 is nergens te vinden op de website van AMD en het lijkt erop dat deze processor alleen in een aantal laptops van HP te vinden is. Het is mogelijk dat HP deze chips zelf ontworpen heeft. De A8-processoren zijn normaliter quad-cores en het is dus goed mogelijk dat er hierdoor een naamsverwarring is ontstaan.

In advertenties, op de website en op de doos van de laptop staat dat het om een quad-core processor gaat, maar op Amerikaanse webshops staat wel aangegeven dat het om een dual-core gaat.

Uit benchmarks van HWI valt op te maken dat de processor zo'n 45% minder prestaties heeft vergeleken met een gelijkwaardige, quad-core processor.

Er zijn verschillende modellen met deze processoren in de omloop, zoals de 17-p074nb, 17-p030nd en 17-p031nd. Onder andere de studentenshop Computervoorschool.nl, Bol.com, Mycom en BCC verkochten deze uitvoeringen.

The Weeknd beschuldigd van plagiaat

The Weeknd is aangeklaagd door een Britse filmproducent, meldt The Hollywood Reporter. De muzikant zou in zijn hit The Hills geluid hebben gebruikt uit de soundtrack van een film genaamd The Machine, waar de Brit de rechten van bezit.

Een de producenten van The Hills zou de man in maart een bericht hebben gestuurd via Twitter: "Ik heb je muziek gebruikt misschien komt het op het nieuwe album van The Weeknd. Groot fan van wat je hebt gedaan met de film The Machine." Deze producent is ook aangeklaagd, net als platenbazen Universal, Sony/ATV en Warner Chappell. De man eist een schadevergoeding vanwege inbreuk op zijn auteursrecht.

The Hills kwam in mei uit als de tweede single van het album Beauty Behind The Madness.

The Weeknd beschuldigd van plagiaat
The Weeknd beschuldigd van plagiaat (Foto: BuzzE)

Forse stijging hartproblemen in 2040

Veel meer mensen krijgen de komende jaren te maken met hartproblemen. Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen stijgt naar 1,4 miljoen in 2040. Dat is 65 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting.

Op dit moment bedragen de totale zorgkosten voor hart- en vaatziekten circa 8,3 miljard euro. Deze kosten zullen volgens de Hartstichting fors stijgen als gevolg van de groei van het aantal patiënten.

"De cijfers spreken voor zich. Hart- en vaatziekten hebben een enorme impact op onze maatschappij, in de eerste plaats voor patiënten die vaak langdurig ziek zijn. Er móet nu iets veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en ook om de almaar stijgende zorgkosten te drukken", zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. ,,Het is noodzakelijk dat we hart- en vaatziekten in een vroeger stadium kunnen herkennen en behandelen, zodat minder mensen ziek worden. Daarnaast moeten we nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Het is urgent dat de overheid, het bedrijfsleven en de zorg zich integraal inzetten om dit probleem aan te pakken."

Volgens de Hartstichting is het vooral belangrijk het aantal mensen met een hoge bloeddruk en het aantal rokers terug te dringen. Als iedereen in Nederland een gezonde bloeddruk zou hebben, zou dat volgens de stichting leiden tot 360.000 minder patiënten met hart- en vaatziekten in 2040. Als iedereen zou stoppen met roken neemt het aantal mensen met hartproblemen af met 320.000.

Forse stijging hartproblemen in 2040
Forse stijging hartproblemen in 2040 (Foto: ANP)

CBS: Inflatie stijgt licht

De inflatie bedroeg in november 0,7 procent. In de twee voorgaande maanden lagen de prijzen voor consumenten nog 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De inflatie steeg vooral door de prijsontwikkeling van benzine.

Hoewel de benzineprijs afgelopen maand 7,3 procent lager lag dan een jaar eerder, was de prijsdaling in oktober op jaarbasis nog 11,8 procent.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterke schommelingen kent en de prijzen van alcohol en tabak vaak worden verhoogd door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. Die kwam in november uit op 1,2 procent. Een maand eerder was dit nog 1,4 procent.

CBS: Inflatie stijgt licht
CBS: Inflatie stijgt licht (Foto: ANP)

Omzet supers gestegen

Nederlandse supermarkten hebben in november 2,58 miljard euro omgezet, 0,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker GfK.

Consumenten gingen vorige maand iets minder vaak naar de supermarkt, maar gaven wel meer geld uit. De gemiddelde besteding per kassabon steeg met 1 procent naar 22,04 euro, het aantal uitgegeven kassabonnen daalde met 0,2 procent.

Over de eerste elf maanden van dit jaar nam het aantal supermarktbezoeken toe. Daardoor steeg de omzet in die periode met 1 procent tot 31,52 miljard euro.

Omzet supers gestegen
Omzet supers gestegen (Foto: ANP)

Sabia: 'Rafael is een Superpapa'

Sabia Engizek heeft zich in een Duits interview positief uitgelaten over de kwaliteiten van Rafael van der Vaart als vader. "Hij is een Superpapa", zegt ze tegen Bunte.

Sabia vertelt dat het Rafaels wens was om een tweede kind te krijgen. Hij heeft een zoon uit zijn huwelijk met Sylvie Meis. In 2013 verloren Sabia en hij hun ongeboren kind na een zwangerschap van negentien weken. Deze zomer werd bekend dat de twee uit elkaar zijn gegaan én dat Sabia opnieuw zwanger is.

"Omdat hij mijn twee kinderen twee jaar lang als zijn eigen kinderen behandeld heeft, heb ik gezegd: oké, we proberen nog een keer samen een baby te krijgen", vertelt Sabia. "Omdat hij zo'n goede vader is, maak ik me er geen zorgen over dat hij er niet zal zijn voor ons gezamenlijke kind."

In het interview spreekt Sabia de verwachting uit dat zij het grootste deel van de opvoeding van het kind op zich zal nemen. "Maar hij is altijd welkom om zijn kind te zien."

Sabia: 'Rafael is een Superpapa'
Sabia: 'Rafael is een Superpapa' (Foto: BuzzE)

Omzet luchthavens op hoogste niveau ooit

De omzet van Nederlandse luchthavens is in het derde kwartaal met meer dan 3,5 procent toegenomen tot het hoogste niveau ooit. Ook het aantal passagiers dat via de Nederlandse luchthavens reisde, bereikte in het derde kwartaal een record, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het grootste deel van de inkomsten van luchthavens en aanverwante dienstverleners komt van de passagiers. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2009 is het aantal afgehandelde passagiers met 38 procent gestegen naar ruim 19 miljoen. De omzet steeg in dezelfde periode met ruim 30 procent en het aantal vluchten voor passagiers- en vrachtvervoer nam toe met een kleine 20 procent.

Eindhoven Airport zag de grootste stijging in het aantal in- en uitgaande passagiers. Daar werden in het derde kwartaal meer dan 1,3 miljoen reizigers verwerkt, een plus van bijna 8 procent. Daarmee is Eindhoven Airport de tweede luchthaven van Nederland. Rotterdam The Hague Airport is met een half miljoen passagiers in het derde kwartaal de derde luchthaven van het land.

Op één staat Schiphol. Via dat vliegveld reisden het afgelopen kwartaal ruim 17 miljoen mensen, ofwel 9 van de 10 reizigers. Maastricht Aachen zag de aantallen afgehandelde passagiers de laatste zeven kwartalen dalen, tot nog geen 75.000 in het laatste kwartaal. Ook de vrachtafhandeling nam af.

Omzet luchthavens op hoogste niveau ooit
Omzet luchthavens op hoogste niveau ooit (Foto: ANP)

Wenger prijst Giroud

"Olivier Giroud speelde perfect". Trainer Arsene Wenger van Arsenal loofde zijn Franse spits uitbundig na diens hattrick tegen Olympiakos op woensdagavond in Pireaus. De Londense club eindigde door die 3-0-overwinning op de Griekse kampioen als tweede in de poule achter Bayern München en stootte alsnog door naar de knock-outfase van de Champions League. "Hij toonde zijn kwaliteiten en karakter. Ik heb altijd gezegd dat Olivier een bijzondere speler is als het erop aan komt", aldus de Franse coach.

Arsenal verloor drie van de eerste vier groepswedstrijden en leek bezig aan een kansloze missie, maar door overwinningen in de laatste twee duels ontsnapte de Engelse club aan uitschakeling. "Niet veel mensen gaven ons nog een kans, maar we hebben bewezen dat we een team zijn. Mentaal en tactisch zat het goed tegen Olympiakos. Misschien wordt dit wel ons jaar in de Champions League, je weet maar nooit", zei Wenger.

In de andere wedstrijd in de poule klopte het al geplaatste Bayeren München Dinamo Zagreb uit met 0-2.

Wenger prijst Giroud
Wenger prijst Giroud (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 49

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 49 (30 november tot en met 6 december).

Nintendo 3DS kent nog steeds een dominerende week, ondanks een daling in de hardwareverkoop. Ook de andere consoles, met uitzondering van Xbox One, kennen een sterke week en stijging allemaal aanzienlijk. Waar het einde van het jaar wel niet goed voor is.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Monster Hunter X 3DS 332.478 -78% 1.820.845
2 Mario & Luigi: Paper Jam 3DS 49.266 x 49.266
3 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 38.434 +144% 1.798.622
4 Splatoon Wii U 35.256 +48% 861.197
5 Super Mario Maker Wii U  32.155 +73% 442.588
6 Bloodborne: Complete Edition PS4  20.455 x 20.455
7 Disney Magic World 2 3DS  13.906 +15% 130.980
8 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  11.734 +17% 1.147.540
9 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  11.179 +26% 424.367
10 Call of Duty: Black Ops III PS4  11.092 -18% 231.500
11 Star Wars: Battlefront PS4  9.487 -48% 151.736
12 Sumikko Gurashi: Omise Hajimerundesu 3DS  7.654 x 29.447
13 Yo-Kai Watch Dance: Just Dance Special Version Wii U  7.060 x 7.060
14 Aikatsu! My No.1 Stage! 3DS 6.298 -75% 31.217 
15 Himoutou! Umaru-Chan: Himoutou Ikusei Keikaku PSV  6.063 x 6.063
16 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  5.743 x 509.822
17 The Legend of Zelda: TriForce Heroes 3DS 5.305 x 110.757 
18 Pokemon Rumble World 3DS  5.229 -15% 21.479
19 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS  5.107 x 269.781
20 Minecraft: PlayStation 4 Edition PS4  4.630 x 4.630

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 103.009 131.023 1.815.688 19.654.133
PS4 35.782 26.598 1.126.714 2.097.381
Wii U 32.604 20.256 603.578 2.747.158
PSV 22.506 15.390 841.628 4.365.555
PS3 1.916 1.643 205.685 10.374.676
Xbox One 289 591 18.248 61.515

'Noord-Korea heeft waterstofbom'

Noord-Korea heeft behalve nucleaire wapens ook waterstofbommen. Dit heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un gezegd, meldde het staatspersbureau KCNA donderdag. Het is volgens Zuid-Koreaanse waarnemers de eerste keer dat Kim zegt dat zijn land een waterstofbom heeft.

Bij de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten wordt Kims bewering echter niet geloofd, meldde persbureau Yonhap vanuit Seoul. Noord-Korea zou niet over de technologie beschikken om de bom te maken. Het kan zijn dat Noord-Korea er een probeert te maken.

In 1952 brachten Amerikanen de eerste waterstofbom tot ontploffing in de Stille Oceaan. Met een kracht van 10 megaton TNT had deze bom meer kracht dan alle geallieerde bommen uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar.

'Noord-Korea heeft waterstofbom'
'Noord-Korea heeft waterstofbom' (Foto: ANP)

The Great Sea in Hyrule Warriors Legends

Hyrule Warriors Legends zit al vol content, maar blijkbaar is vol niet genoeg. Via Famitsu Magazine zijn we te weten gekomen dat er een nieuwe map beschikbaar komt voor Adventure Mode, The Great Sea uit The Wind Waker, en nieuwe feature: My Fairy.

My Fairy kun je gebruiken in Adventure Mode. Wanneer je specifieke potten bekijkt, kun je een Fairy vinden. Deze kun je vervolgens meenemen als partner en trainen en in ruil daarvoor helpt zij jou met de gevechten. Je kunt slechts één Fairy meenemen, waardoor het aan te raden is een Fairy van het juiste element te kiezen. Daarnaast kunnen de Fairies skills 'lenen' en zijn ze aan te kleden in diverse outfits.

The Great Sea is uiteraard gebaseerd op de wereld van The Wind Waker en komt met nieuwe items en beloningen (waaronder outfits). Je moet onder andere de Wind Waker gebruiken, de Deku Leaf en Hyoi Peer. Het mooie aan Hyrule Warriors Legends is dat je dit niet allemaal eerst vrij hoeft te spelen: alle maps in Adventure Mode en andere Wii U-DLC zijn direct beschikbaar.

Hyrule Warriors Legends lanceert 25 maart voor Nintendo 3DS.

Hyrule Warriors Legends Fairies

Hyrule Warriors Legends The Great Sea

Trump: moslimvrienden zijn het met me eens

De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft gezegd dat moslimvrienden van hem achter zijn plan staan om moslims tijdelijk de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren. Trump wil met zijn plan "gevaarlijke moordenaars" buiten de deur houden en terroristische aanslagen voorkomen.

Trump zei dit woensdagavond in een vraaggesprek met CNN. Hij verdedigde zo zijn omstreden standpunt. "Ik bewijs de moslims een dienst, veel van mijn islamitische vrienden zijn het met me eens, ze zeggen: Donald, je hebt iets fantastisch voorgesteld."

De opschudding die zijn suggestie in binnen- en buitenland heeft veroorzaakt, weet Trump aan zijn politieke tegenstanders onder wie "de Republikeinse gevestigde orde". Trump zei dat het tijd wordt dat die "gevestigde orde hem met respect gaat behandelen". Anders zou hij kunnen overwegen het presidentschap op eigen houtje na te streven, buiten de Republikeinse partij om.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn 8 november volgend jaar. De Republikeinen kiezen op hun partijcongres in Cleveland in juli hun presidentskandidaat.

Trump: moslimvrienden zijn het met me eens
Trump: moslimvrienden zijn het met me eens (Foto: ANP)

FOK! wat een weer: Na zon komt regen

Na gisteren van een stralende dag genoten te mogen hebben, moeten we het vandaag met heel wat minder stellen. In de ochtend is er nog ruimte voor een zonnestraaltje, maar later op de dag pakt de bewolking samen en is er kans op regen. De temperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden, maar door de vrij krachtige wind uit het zuidwesten ligt deze gevoelsmatig beduidend lager.

Als ik de jongens naar school breng is het momenteel nog donker, en tegen de tijd dat we bij school aankomen begint het net licht te worden. Dat levert de volgende fraaie luchten op zo 's ochtends vroeg:

Mooie lucht in Alkmaar (Foto: DJMO)
Mooie lucht in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1901 werd de eerste Nobelprijs uitgereikt in de oude muziekacademie van Stockholm.

* In 1945 werd Nederland lid van de Verenigde Naties.

* In 1665 kwam, door inzet van Johan de Witt en Michiel de Ruyter, het Korps Mariniers tot stand.

* In 1988 werd door Amerikaanse astronomen de eerste planeet buiten ons eigen zonnestelsel ontdekt.

Britten: laat Trump het land niet meer in

Steeds meer Britten eisen dat de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump wordt geweerd uit het Verenigd Koninkrijk. Al meer dan 370.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen de Republikein het land niet meer in te laten.

De Britten reageren daarmee op omstreden uitspraken van Trump, die eerder opriep geen moslims meer toe te laten tot de Verenigde Staten. Inmiddels heeft de Robert Gordon Universiteit in Schotland laten weten een eredoctoraat van de zakenman in de trekken.

Ook in andere landen werd boos gereageerd op de oproep van Trump. Zo gingen in de Israëlische politiek stemmen op om een geplande ontmoeting tussen de Republikein en premier Benjamin Netanyahu te schrappen. Netanyahu liet weten daar niets voor te voelen, maar gaf wel aan het niet eens te zijn met Trump.

Britten: laat Trump het land niet meer in
Britten: laat Trump het land niet meer in (Foto: ANP)

AustraliŽ pakt tiener op bij terreuronderzoek

De Australische autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt die mogelijk betrokken waren bij het voorbereiden van een aanslag. Het gaat volgens de Australische politie om mannen van vijftien en twintig jaar oud.

De politie kwam het duo op het spoor dankzij documenten die vorig jaar in beslag werden genomen bij een serie invallen. Toen werden meerdere mensen opgepakt en kwam een mogelijk complot aan het licht om een aanslag te plegen op overheidsdoelen.

Een woordvoerster van de politie noemde het in een verklaring "zorgwekkend" dat ook een tiener wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag. Ze benadrukte dat de jongen tot een levenslange celstraf kan worden veroordeeld. Het is volgens Australische media nog onduidelijk hoe hij kon radicaliseren.

Beide mannen verschijnen vermoedelijk donderdag al voor de rechter.

Australië pakt tiener op bij terreuronderzoek
Australië pakt tiener op bij terreuronderzoek (Foto: ANP)

Texas mag vluchtelingen niet weigeren

De Amerikaanse staat Texas moet toch negen Syrische vluchtelingen opvangen. De staat had geprobeerd de komst van de asielzoekers via de rechter te blokkeren, maar die veegde de bezwaren van tafel. Dat kan gevolgen hebben voor andere staten die niets voelen voor de opvang van Syriërs.

De uitspraak is een tegenvaller voor de Texaanse gouverneur Greg Abbott, die de Syriërs op veiligheidsgronden buiten de deur wilde houden. Hij had opgeroepen de toestroom van Syriërs in elk geval tijdelijk stil te leggen, zodat de vluchtelingen goed doorgelicht konden worden.

Volgens de rechtbank heeft Texas niet aangetoond dat het vluchtelingenprogramma is geïnfiltreerd door terroristen. "Laat staan dat deze specifieke vluchtelingen terroristen zijn", oordeelde de rechter. De negen Syriërs worden donderdag verwacht in Houston. De groep bestaat uit een achtkoppig gezin en een 26-jarige vrouw.

Texas mag vluchtelingen niet weigeren
Texas mag vluchtelingen niet weigeren (Foto: ANP)

Derdehands oorlogen

Wat doet oorlog met mensen? Er is een steeds kleinere groep Nederlanders die daar een echt antwoord op kan geven. Een steeds kleiner aantal heeft de Tweede Wereldoorlog nog bewust meegemaakt. Een aantal heeft in voormalig Indië gevochten. In Korea hebben 4748 Nederlandse militairen gediend. En daarna was er nog een relatief jongere generatie militairen die in allerhande VN-missies hebben gediend.

Mourinho blij met meevaller

Trainer José Mourinho slaakte woensdagavond een zucht van verlichting na de zege van Chelsea op FC Porto (2-0) in de Champions League. "Eindelijk zat het een keer mee", zei hij.

Chelsea plaatste zich voor de achtste finales van de Champions League. De club kon wel een succesje gebruiken na een desastreuze competitiestart. Na vijftien competitieduels bezet de regerend kampioen de veertiende plaats in de Premier League. "We hebben veel tegenslag gehad", zei Mourinho. "Maar gelukkig zagen de scheidsrechters nu wel dat de bal over de lijn was. Ze keurden het eerste doelpunt terecht goed. Dat hebben ze goed gezien. We verdienden deze zege. Hopelijk was dit de ommekeer."

Mourinho blij met meevaller
Mourinho blij met meevaller (Foto: ANP)

AS Roma met geluk naar achtste finale CL

AS Roma heeft met het nodige geluk de knock-outfase van de Champions League bereikt. De Italiaanse club maakte woensdagavond voor eigen publiek geen enkele indruk tegen BATE Borisov maar had aan een doelpuntloos gelijkspel tegen de Wit-Russen genoeg.

Dat was ook te danken aan groepswinnaar FC Barcelona, die Bayer Leverkusen in Duitsland op 1-1 hield. Roma en Leverkusen kwamen door deze resultaten beide uit op zes punten. Door een beter onderling resultaat gaan de Italianen door op het hoogste podium. Leverkusen mag verder in de Europa League.

AS Roma met geluk naar achtste finale
AS Roma met geluk naar achtste finale (Foto: ANP)

Champions League reddingsboei voor Chelsea

Chelsea blijft de Champions League voorlopig omarmen als reddingsboei voor een voorlopig teleurstellend seizoen. De gevallen topclub uit Londen versloeg woensdag FC Porto (2-0) en schaarde zich zo bij de laatste zestien clubs in de koningsklasse van het Europese clubvoetbal.

Voor José Mourinho betekende het succesje een fikse opsteker. De flamboyante trainer van de regerend kampioen van Engeland bekleedt met zijn ploeg na vijftien competitiewedstrijden de teleurstellende veertiende plaats in de Premier League. Swansea City staat slechts een positie lager. Dat was voor die club woensdag aanleiding om trainer Garry Monk te ontslaan.

FC Porto eindigt door de nederlaag als derde in de groep, achter Chelsea en Dinamo Kiev. De club uit Oekraïne was zoals verwacht te sterk voor Maccabi Tel Aviv (1-0). FC Porto vervolgt het Europese avontuur na de winterstop in de Europa League.

Score

Het zat Chelsea eindelijk eens mee. Diego Costa verzuimde in de twaalfde minuut de score te openen. Hij stuitte in kansrijke positie op doelman Iker Casillas, zijn ploeggenoot bij het Spaanse elftal op het laatste WK in Brazilië. De ongelukkige Ivan Marcano, verdediger van FC Porto, kreeg de bal per ongeluk tegen zijn been geslagen en trof op die manier in eigen doel (1-0).

Chelsea speelde lang zonder vertrouwen op Stamford Bridge. Na de gelukkige openingstreffer trok het elftal van Mourinho zich terug en wilde het vooral profiteren van een foutje van de tegenstander. FC Porto, met Bruno Martins Indi in de basisformatie, kon het de thuisploeg niet echt lastig maken. Het duel werd min of meer beslist toen Willian in de 52e minuut snoeihard raakschoot (2-0). FC Porto gaf zich gewonnen en Chelsea mocht zich aanrekenen dat het de score niet hoger opvoerde.

Champions League reddingsboei voor Chelsea
Champions League reddingsboei voor Chelsea (Foto: ANP)

Primeur voor Bob de Vries in Elfstedenhal

Marathonschaatser Bob de Vries heeft woensdag de zevende wedstrijd voor de KPN Marathon Cup op zijn naam gebracht. Hij was op het ijs van de nieuwe Elfstedenhal de snelste in een kopgroep van acht, die ene ronde voorsprong had op het peloton. Hij versloeg Thom van Beek en Simon Schouten in de sprint. Ingmar Berga beef eerste in het algemeen klassement.

"Ik wilde hier graag winnen", zei De Vries, die onlangs in Salt Lake City de derde tijd ooit reed op de 10 kilometer. "Dat is toch wel een andere discipline dan dit, maar het vertrouwen dat je door zo'n prestatie krijgt, neem je wel mee."

Bij de vrouwen had Irene Schouten de primeur in de eerste marathon van Leeuwarden op kunstijs. Ze was onbetwist de sterkste in de massasprint en hield Janneke Ensing, die leidster bleef in de algemene rangschikking, en Iris van der Stelt ruim achter zich. De wereldkampioene massastart rijdt door haar drukke programma dit seizoen weinig marathons. "Te weinig", reageerde Schouten. "Daarom was ik blij dat ik er nu weer eentje kon meepakken."

Primeur voor Bob de Vries in Elfstedenhal
Primeur voor Bob de Vries in Elfstedenhal (Foto: ANP)

AA Gent stunt in Champions League

AA Gent bewees woensdagavond dat de groepsfase van de Champions League nog ruimte voor verrassingen biedt. De kampioen van België versloeg Zenit Sint-Petersburg (2-1) en plaatste zich voor de achtste finales.

Laurent Depoitre bracht de thuisploeg uit België op voorsprong (1-0). Artem Dzyuba zorgde voor de gelijkmaker (1-1). Danijel Milicevic tekende voor de luidbejubelde winnende treffer.

FC Zenit was al zeker van een plaats in de volgende ronde van de Champions League. Valencia kon ook nog overwinteren in de hoogste klas van het Europese clubvoetbal, maar hielp AA Gent onbedoeld een handje. De ploeg van de nieuwe trainer Gary Neville verloor voor eigen publiek van Olympique Lyon (0-2). Maxwell Cornet en Alexandre Lacazette scoorden voor de bezoekers uit Frankrijk.

AA Gent stunt in Champions League
AA Gent stunt in Champions League (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.