FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 december 2015

Belangrijkste prijs FIA-gala voor Verstappen

Max Verstappen heeft op het jaarlijkse gala van de internationale autosportfederatie FIA liefst drie prijzen in de wacht gesleept, waaronder de belangrijkste. De achttienjarige Nederlandse sensatie in de Formule 1 werd vrijdag in Parijs uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar. Verstappen volgt wereldkampioen Lewis Hamilton op, die ook nu was genomineerd.

De Nederlandse coureur van Toro Rosso kreeg van een selecte groep journalisten de voorkeur boven gelouterde mensen uit de autosportwereld, onder wie zijn Formule 1-collega's Hamilton, Nico Rosberg en Sebastian Vettel. Ook rallykampioen Sébastien Ogier en José Maria Lopez, wereldkampioen bij de toerwagens, waren genomineerd.

Verstappen werd daarnaast uitgeroepen tot 'rookie' van het jaar en kreeg een prijs voor de mooiste inhaalactie. Vorig jaar kreeg hij die laatste onderscheiding ook al, toen voor een manoeuvre in een Formule 3-race. Het publiek koos dit keer voor een prachtige inhaalactie van Verstappen tijdens de Grote Prijs van België. De coureur van Toro Rosso passeerde op hoge snelheid de Braziliaan Felipe Nasr op het circuit van Spa-Francorchamps, met een gewaagde manoeuvre buitenom. Zelf noemde Verstappen dat ook zijn mooiste actie van het jaar.

"Dat ik tot driemaal toe in de prijzen zou vallen bij de FIA, had ik niet verwacht", zei hij op zijn website Verstappen.nl. "Ik ben heel erg blij met die erkenning voor mijn prestaties. Met veel punten en twee vierde plaatsen was het voor mij een supergoed seizoen. Ik wil Red Bull bedanken voor het mogelijk maken van mijn Formule 1-debuut en natuurlijk ook Toro Rosso, mijn vader en iedereen om mij heen, want zonder hen was ik nooit zo ver gekomen."

Belangrijkste prijs FIA-gala voor Verstappen
Belangrijkste prijs FIA-gala voor Verstappen (Foto: ANP)

Achtervolgingsploeg wint met B-ploeg

Nederland heeft vrijdag tijdens de derde wereldbeker schaatsen in Inzell goud veroverd op de ploegachtervolging. Het drietal van Oranje, bestaande uit Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, zette in Duitsland na acht ronden een baanrecord neer: 3.41,27. Het zilver was voor Noorwegen (3.44,88), gevolgd door nummer drie Polen (3.46,17).

Het Nederlandse drietal had in Inzell iets goed te maken. Bij de eerste wereldbeker in Calgary haalde hetzelfde trio de finish niet door een vroege valpartij van Stroetinga. Bondscoach Geert Kuiper gunde het drietal in Inzell een kans op revanche en deze keer ging er niets fout bij Oranje.

Nederland won bij Sochi 2014 olympisch goud met Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij op het ijs. Een jaar later prolongeerde Oranje de wereldtitel in deze discipline dankzij Kramer, Verweij en De Vries. In Inzell zijn Kramer (trainingskamp in Collalbo) en Verweij (dit seizoen niet beschikbaar) afwezig.

Jorrit Bergsma
Jorrit Bergsma was in Inzell reserve. De olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter stelde zich onlangs weer beschikbaar voor de achtervolgingsploeg na een aantal gesprekken met Kuiper en de andere rijders. De 29-jarige Fries had na de Winterspelen, waar hij zich in het team ondergewaardeerd voelde en zich voor de finale zelfs terugtrok, geen trek meer in dit onderdeel.

Bij de vierde wereldbeker in Heerenveen (11-13 december) verschijnen op de ploegachtervolging in elk geval Kramer en Bergsma samen aan de start. De derde rijder moet Kuiper nog aanwijzen.

Mannenploeg pakt goud op ploegachtervolging
Mannenploeg pakt goud op ploegachtervolging (Foto: ANP)

Junio snelste op 500 meter na afzegging Kulizhnikov

De Canadees Gilmore Junio heeft vrijdag bij de derde wereldbeker schaatsen in Inzell goud gewonnen op de 500 meter. De 25-jarige sprinter zegevierde met een tijd van 34,86. Het was zijn tweede wereldbekerzege op de kortste afstand, na zijn primeur in 2013 in Salt Lake City. Zijn landgenoot Alexandre St-Jean pakte in Duitsland zilver (34,90), het brons ging ternauwernood naar de Pool Artur Was (34,971).

Hein Otterspeer was 0,004 seconde langzamer en moest genoegen nemen met de vijfde plaats (34,975). De Canadees Laurent Dubreuil belandde met 34,972 op de vierde positie. Wereldrecordhouder en leider in de wereldbeker, Pavel Kulizhnikov, meldde zich kort voor de wedstrijd af. De Rus kampt nog met naweeën van jetlag waar hij last van kreeg na de vlucht van Noord-Amerika naar Europa.

Gerben Jorritsma (zevende in 35,00), Jan Smeekens (dertiende in 35,08) en Kai Verbij (veertiende in 35,09) konden geen hoofdrol vervullen. Kjeld Nuis eindigde als derde (35,32) in de B-groep.

Canadees Junio snelste op 500 meter
Canadees Junio snelste op 500 meter (Foto: ANP)

Sang-hwa Lee wint in baanrecord

De Zuid-Koreaanse schaatsster Lee Sang-hwa heeft vrijdag tijdens de derde wereldbeker in Inzell de 500 meter op haar naam geschreven. De olympisch kampioene op deze afstand zegevierde in een tijd van 37,33 seconden, daarmee dook ze drie honderdste onder het baanrecord dat in handen was van Beixing Wang. De Amerikaanse Brittany Bowe eindigde op gepaste afstand op de tweede plek (37,70), gevolgd door haar landgenote Heather Richardson-Bergsma (37,99) als derde.

Lee Sang-hwa won dit seizoen in Calgary ook de eerste race in het wereldbekercircuit. Daarna moest ze echter drie keer voorrang verlenen aan de Chinese Hong Zhang, die in Duitsland ontbreekt.

De twee Nederlandse deelneemsters in de A-divisie vervulden een bijrol. Margot Boer belandde met 38,62 op de veertiende plek, Floor van den Brandt kwam op de vijftiende plaats uit (38,77). In de B-divisie reden Janine Smit (eerste in 38,80), Marrit Leenstra (vierde in 38,91) en Bo van der Werff (tiende in 39,40) mee.

Lee Sang-hwa wint 500 meter in Inzell
Lee Sang-hwa wint 500 meter in Inzell (Foto: ANP)

Kwart leerlingen scoort beter dan advies

Bij een op de zes leerlingen uit groep 8 is het schooladvies aangepast na het maken van de eindtoets vorig schooljaar. Ongeveer 37.000 kinderen (23 procent) scoorden hoger dan het advies dat hun docent vooraf had gegeven, schreef staatssecretaris Sander Dekker vrijdag aan de Tweede Kamer.

Het was vorig schooljaar voor het eerst dat docenten het advies gaven voordat de leerlingen de eindtoets maakten. Het advies van de docent is daardoor van grotere waarde. Als een leerling de toets slechter maakt dan verwacht (door zenuwen bijvoorbeeld), blijft het advies van de leraar leidend. En als een leerling juist beter scoort dan verwacht, kan het advies naar boven worden aangepast.

De invoering van de nieuwe opzet is zonder noemenswaardige problemen verlopen, geeft Dekker verder aan. Een representatief beeld ontbreekt nog. Begin 2017 komt er een eerste tussenrapportage en de eindrapportage is begin 2019.

Kwart leerlingen scoort beter dan advies
Kwart leerlingen scoort beter dan advies (Foto: ANP)

FBI onderzoekt nu 'terreurdaad'

De Amerikaanse federale recherche FBI onderzoekt het bloedbad woensdag in San Bernardino als een terroristische aanslag. Dat liet een woordvoerder weten, zonder aan te geven wat de directe aanleiding is om het nu een terreurdaad te noemen.

Amerikaanse onderzoekers zeggen geen bewijs te hebben gevonden dat Islamitische Staat (IS) afwist van de aanslag, waardoor veertien mensen omkwamen. In de huizen van de twee daders zijn geen bewijzen gevonden dat zij contact hadden met een buitenlandse terreurorganisatie, aldus bronnen rond de Amerikaanse regering vrijdag.

Volgens de bronnen is er niets dat er op wijst dat IS ook maar wist wie de twee waren.

FBI onderzoekt nu 'terreurdaad'
FBI onderzoekt nu 'terreurdaad' (Foto: ANP)

Vanaf 12 april mag je sterven in Dark Souls III

'Omarm de duisternis' is de boodschap van From Software in onderstaande trailer. Dark Souls III heeft een westerse releasedatum gekregen, namelijk 12 april, voor zowel Xbox One als PlayStation 4 als pc.

Japan werd al eerder dit jaar getrakteerd op een releasedatum, daar komt de game op 24 maart uit. Bekijk de trailer hieronder voor wat kersverse gameplaybeelden.

Het toekomstbeeld van de beruchte Dark Souls-franchise is bedroevend; Hidetaka Miyazaki, eindverantwoordelijke van ontwikkelstudio From Software en tevens Dark Souls-peetvader, heeft wisselende geluiden laten horen. In juni sprak hij over voortzetting van de serie in een wellicht andere vorm, maar in een recent interview met Gamespot refereerde de Japanner aan Dark Souls III als 'de grote afsluiter'.

Maandag komen Zombie Vikings naar je pc

Er zijn games die vooral leuk zijn om op de bank met anderen te spelen. Een hiervan is Zombie Vikings. Dit spel krijgt een grote patch, DLC en komt naar pc.

Oink

Zombie Vikings had nog wat bugs toen het uitkwam. Dat moet nu grotendeels zijn gladgestreken. Ook krijg je nu meer hints, nieuwe vijanden, heeft elk wapen een speciale kracht en krijg je een compagnon erbij: Oink het eenhoorn-zwijn. Als je al een spel hebt dat zombies mixt met Vikingen, dan is een eenhoorn-zwijn nog behoorlijk voor de hand liggend. De DLC heeft twee extra’s personages en de soundtrack.

Op maandag 7 december is Zombie Vikings te koop voor pc. Het is nu al uit op PlayStation 4.

'Justitie wil Pistorius snel achter tralies'

Het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie wil de paralympisch atleet Oscar Pistorius snel zijn nieuwe celstraf wegens moord laten uitzitten. Plaatselijke media meldden vrijdag dat de onder huisarrest geplaatste Zuid-Afrikaan komende week al voor de rechter moet worden geleid om een zwaardere celstraf te krijgen. Zijn advocaten proberen voor die tijd een borgsom te regelen zodat hun cliënt komende week niet meteen weer terug de cel in gaat.

De berichten over het lot van Pistorius komen een dag nadat hij in Bloemfontein schuldig werd bevonden aan moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Een eerdere rechterlijke uitspraak dat hij enkel schuldig was aan doodslag, werd daarmee verworpen, net als de relatief lichte straf van vijf jaar cel.

Pistorius schoot zijn vriendin Steenkamp in februari 2013 door een deur heen dood. Hij heeft bekend te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker stond. Hij werd in eerste aanleg vrijgesproken van moord. Justitie ging daartegen in beroep. Op moord staat in Zuid-Afrika zeker vijftien jaar cel.

'Justitie wil Pistorius snel achter tralies'
'Justitie wil Pistorius snel achter tralies' (Foto: ANP)

Groen licht voor noodhulp Griekse bank

De Europese Commissie heeft vrijdag ingestemd met 2,7 miljard euro aan extra staatssteun voor de National Bank of Greece. De noodlening maakt deel uit van een breder herstructureringsplan voor de bankensector in het land.

Eind oktober bleek dat de vier grootste banken van Griekenland niet sterk genoeg waren om grote economische schokken het hoofd te bieden. Zij kregen opdracht hun balans te versterken. De National Bank of Greece kwam 4,6 miljard euro tekort.

De bank heeft bij private investeerders een bedrag van 1,8 miljard euro opgehaald, bijvoorbeeld door leningen om te zetten in nieuwe aandelen. Ook de goede financiële resultaten in het derde kwartaal hebben een handje geholpen. Daardoor bleef het bedrag aan overheidssteun beperkt tot 2,7 miljard euro.

Groen licht voor noodhulp Griekse bank
Groen licht voor noodhulp Griekse bank (Foto: ANP)

Duo VVV-Venlo mist start duel door fileleed

Voetballers staan graag op de groene mat en moeten daarvoor op tijd aanwezig zijn. Dat ging voor Soufian Moro en Jordy ter Borgh van VVV-Venlo niet helemaal goed. Het duo haalde de aftrap van de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard niet.

Via het officiële Twitter-account liet VVV-Venlo weten dat Moro en Ter Borgh in de file staan en dus niet in de basis zullen beginnen. Het is voor de Limburgers te hopen dat beide spelers nog wel in Fortuna Sittard Stadion aankomen, zodat ze later mogelijk nog in kunnen vallen.

Lorenzo heeft geen probleem met Rossi

Drievoudig en regerend MotoGP-kampioen Jorge Lorenzo stelt dat hij best wil praten met Valentino Rossi. "Maar het initiatief ligt bij hem," stelt de Spanjaard. De verhouding tussen de twee Yamaha-teamgenoten kwam danig onder druk te staan door het controversiële slot van het afgelopen seizoen.

De problemen ontstonden nadat Rossi en Honda-coureur Marc Marquez een stevig duel met elkaar uitvochten tijdens de Grand Prix van Maleisië. Marquez schoof onderuit en Rossi kreeg de schuld. De Italiaan moest daardoor de slotrace in Valencia als laatste aanvangen en verloor de titel aan Lorenzo. Na afloop haalde Rossi fel uit in de media en claimde hij dat Marquez hem opzettelijk dwars zou hebben gezeten omdat de Spanjaard zou willen dat landgenoot Lorenzo de titel zou pakken.

"Tot aan Maleisië was onze verhouding goed," meent Lorenzo, "maar daarna zei Rossi dat Marquez mij hielp en dat bleef hij maar zeggen. Daardoor werd ik aangevallen op sociale media, vooral door de Italiaanse racefans. Maar ik heb geen probleem met Rossi. Als hij wil praten vind ik het best. Het is aan hem." Ondanks alle problemen is de Mallorcaan nog steeds blij met Rossi als teamgenoot. "Valentino stimuleert mij om nóg beter te zijn en daardoor gaat het niveau omhoog."

Kashia begint tegen PSV op de bank

Guram Kashia is volledig hersteld van een kwetsuur aan zijn hamstring, maar de captain van Vitesse begint morgenavond tegen PSV toch op de bank. Dit maakte trainer Peter Bosz, trainer van de Arnhemmers, tijdens een persconferentie bekend.

Daarmee houdt Bosz vast aan de selectie, die vorige week met 1-0 van N.E.C. Nijmegen won. En dat is goed nieuws voor Arnold Kruiswijk en Maikel van der Werff, aangezien zij weer in het centrum van de verdediging zullen starten.

"Zoiets is best lastig", motiveerde Bosz zijn keuze. "Ik kijk altijd naar wat spelers kunnen. En je mag er maar elf opstellen. Guram is een goede speler en ook zeker iemand voor de basis. Maar dat heb ik ook altijd over Arnold Kruiswijk gezegd. Die had eerder dit seizoen pech dat Maikel van der Werff het goed deed toen hij geblesseerd raakte. Nu is Arnold weer fit en heeft hij het tegen NEC vorige week ook geweldig gedaan. Het is echt een luxe-positie. Maar vervelend voor Guram."

Daarnaast ziet Bosz een mooie uitdaging tijdens de wedstrijd tegen PSV. "Wij willen altijd dominant spelen. De bal zo snel mogelijk terug hebben. De vraag is of we ook tegen een goede ploeg als PSV vroeg en hoog druk kunnen zetten. Maar natuurlijk hebben we ook een plan B. Als dat namelijk niet lukt, zal je juist heel compact moeten spelen. Dicht bij elkaar moeten blijven. Anders wordt je door PSV geslacht."

'Scott Weiland was niet aan de drugs'

Scott Weiland was niet aan de drugs toen hij donderdag overleed. Zijn vrouw laat aan TMZ weten dat de zanger, die een lange geschiedenis heeft met drugsgebruik, al een hele tijd clean was.

Weiland overleed in zijn slaap terwijl hij met een tourbus onderweg was naar Medina in Minnesota voor een optreden met zijn nieuwe band The Wildabouts. TMZ zette vrijdag al een 911-telefoonopname online waarin te horen is dat iemand een politiemedewerker vertelt dat Weiland waarschijnlijk een hartstilstand heeft gekregen. De exacte doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Bronnen vertellen TMZ ook dat er drugs zijn gevonden in de tourbus, maar die zijn volgens Jamie niet van haar man. Verschillende artiesten zouden de website wel hebben verteld dat Scott de afgelopen vier dagen veel cocaïne heeft gebruikt, maar ook daar klopt volgens zijn echtgenote helemaal niks van.

Weiland, zanger van grungeband Stone Temple Pilots en Velvet Revolver, is 48 jaar oud geworden.

'Scott Weiland was niet aan de drugs'
'Scott Weiland was niet aan de drugs' (Foto: BuzzE)

Diepe vleeswond kersvers wereldrecordhouder Bloemen

Voor schaatser Ted-Jan Bloemen is het schaatsseizoen mogelijk al voorbij. De Hollandse Canadees, sinds vorige maand de nieuwe wereldrecordhouder op de 10.000 meter, liep vrijdag tijdens het inrijden voor de ploegachtervolging bij de wereldbeker in Inzell een diepe vleeswond in zijn kuit op. Een Canadese ploeggenoot botste op hem waarna Bloemen een schaatsijzer in zijn been kreeg. De wond bloedde hevig en liet een rood spoor achter op het ijs. Per brancard werd de onfortuinlijke stayer naar een ziekenhuis vervoerd.

"Hij zal lange tijd niet kunnen schaatsen, misschien komt hij het hele seizoen niet meer in actie", reageerde zijn Nederlandse coach Bart Schouten geschrokken.

Bloemen zorgde twee weken geleden voor een grote stunt door in Salt Lake City het wereldrecord op de 10.000 meter te verbreken (12:36,30).

Diepe vleeswond bij schaatser Bloemen
Diepe vleeswond bij schaatser Bloemen (Foto: ANP)

EK-brons voor Steenbergen (15) op 100 wissel

Zwemster Marrit Steenbergen heeft vrijdag bij de EK kortebaan in Netanya voor een verrassing gezorgd. Het vijftienjarige toptalent pakte brons op de 100 meter wisselslag, in een persoonlijke toptijd van 59,00 seconden. De Europese titel ging naar de Hongaarse Katinka Hosszú, die haar eigen wereldrecord aanscherpte tot 56,67 seconden.

Steenbergen maakte eerder dit jaar indruk bij de Europese Spelen in Bakoe, waar het zwemmen een jeugdtoernooi was. De jonge Nederlandse grossierde daar in medailles. Steenbergen won de 100 vrij en pakte zilver op de 50 en 200 vrij. Daarnaast leidde ze de Nederlandse estafetteploeg naar drie podiumplaatsen. Het leverde Steenbergen een nominatie op voor de Talent Award, die op 15 december tijdens het Sportgala wordt uitgereikt.

Dankzij haar opzienbarende prestaties en vooral snelle tijden in Bakoe mocht Steenbergen al mee naar het WK langebaan in Kazan. Tussen de 'grote vrouwen' pakte de puber in augustus met de estafetteploeg zilver op de 4x100 vrij.

In Netanya veroverde Steenbergen vrijdag haar eerste individuele medaille op een groot seniorentoernooi. Halverwege de race lag ze nog in de achterhoede, maar vanuit baan 1 stoomde Steenbergen tijdens de laatste twee baantjes op naar de derde plaats. Op gepaste afstand van de ongenaakbare Hosszú en de Britse Siobhan-Marie O'Connor, die zilver pakte, won Steenbergen de strijd om het brons. De keuze om de 100 vrij over te slaan en zich te focussen op de 100 wissel bleek een gouden greep. "Er stond voor mij helemaal geen druk op. Het halen van de finale was mooi meegenomen en brons is dan geweldig", zei Steenbergen.

Brons voor Steenbergen op 100 wissel
Brons voor Steenbergen op 100 wissel (Foto: ANP)

Paspoortloos reizen in EU blijft vooralsnog

Het paspoortloos reizen binnen de zone van de 26 Schengenlanden blijft voorlopig gehandhaafd. Tijdelijk EU-voorzitter Luxemburg heeft dat vrijdag besloten na een debat tussen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Brussel.

Luxemburg had in een discussiestuk de opties uiteengezet die de Schengenlanden hebben om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Een daarvan is het activeren van artikel 26 in het Verdrag van Schengen, waardoor grenscontroles weer kunnen worden ingevoerd voor maximaal twee jaar in het geval van "aanhoudende ernstige gebreken met betrekking tot het buitengrenstoezicht". Dat was gericht aan het adres van Griekenland, dat volgens veel lidstaten te weinig doet om de buitengrenzen te controleren.

De Europese Commissie krijgt wel de opdracht goed in de gaten te houden of Griekenland al zijn beloften om de controles te verbeteren nakomt.

Heel belangrijk
De Luxemburgse minister Jean Asselborn benadrukte dat alle lidstaten hebben aangegeven het vrij verkeer van personen in Europa heel belangrijk te vinden. Over de grenscontroles die bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk hebben ingevoerd zei hij dat die uiterlijk zes maanden, tot maart, mogen doorgaan.

Als dan blijkt dat het toezicht op de buitengrenzen"objectief" tekortschiet, zou artikel 26 kunnen worden geactiveerd. Hij wees erop dat het juridisch niet mogelijk is een land uit de Schengenzone te zetten. Asselborn riep de andere landen op meer werk te maken van het herplaatsen van vluchtelingen vanuit Griekenland.

Fundamenten
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemde Schengen een van de fundamenten van de Europese Unie. "Nederland vindt het vrij verkeer van personen binnen Europa van groot belang. Het is heel positief dat Griekenland vandaag heeft herhaald dat ze de afspraken aan het nakomen zijn en dat ze hulp hebben gevraagd."

"Wel is duidelijk dat de Grieken aan zet zijn om de afspraken ook na te komen", zei de minister, doelend op onder meer de Europese grenswachters die de Griekse buitengrenzen gaan helpen controleren. "Maar de situatie zoals die nu is, is onaanvaardbaar. Dus we moeten wel blijven kijken wat er binnen Schengen mogelijk is om de situatie te herstellen."

Paspoortloos reizen in EU blijft vooralsnog
Paspoortloos reizen in EU blijft vooralsnog (Foto: ANP)

Beau maakt rentree bij RTL Boulevard

Beau van Erven Dorens maakt maandag zijn rentree als presentator van RTL Boulevard. Dat heeft Albert Verlinde vrijdag bekendgemaakt tijdens de uitzending.

'Ik heb er heel veel zin in en het wordt heel erg gezellig', aldus een blije Beau. Nadat hij vier jaar bij SBS6 had gewerkt, keerde hij onlangs terug bij RTL.

Van Erven Dorens gaat Winston Gerschtanowitz vervangen. De presentator maakte onlangs bekend dat hij de ziekte van Pfeiffer heeft en het daarom wat rustiger aan gaat doen.

Beau maakt rentree bij RTL Boulevard
Beau maakt rentree bij RTL Boulevard (Foto: BuzzE)

Verstappen met Ferrari-motor bij Toro Rosso

Max Verstappen rijdt volgend seizoen in een bolide van Toro Rosso die wordt aangedreven door een motor van Ferrari. Het Formule 1-team maakte vrijdag bekend dat het in 2016 de beschikking krijgt over de laatste versie van de krachtbron waarmee Ferrari dit seizoen reed. Tussen 2007 en 2013 lag ook een motor van het beroemde Italiaanse automerk in de Toro Rosso's.

Verstappen en zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz reden afgelopen seizoen in bolides met een Renault-motor. Die bleek echter vrij onbetrouwbaar en bovendien niet al te snel. "Het is geweldig om weer met Ferrari te gaan werken", zei teambaas Franz Tost van Toro Rosso. Die bevestigde ook dat Verstappen en Sainz, zoals verwacht, volgend seizoen weer het rijdersduo van zijn team vormen.

Als jongste debutant ooit in de Formule 1 maakte Verstappen afgelopen seizoen grote indruk. De inmiddels achttienjarige Nederlander reed 49 punten bij elkaar, goed voor de twaalfde plaats in het WK. Hoewel de tiener al voorzichtig werd gekoppeld aan een van de topteams, blijft hij nog een jaar bij het opleidingsteam van Red Bull. "Ik denk dat het goed is dat hij ook volgend seizoen nog bij Toro Rosso zit", zei vader Jos Verstappen vorige week al. "Nog één jaar zo veel mogelijk leren en meemaken. En dan is hij klaar voor het grotere werk."

Nog beter

Met de Ferrari-motor hoopt Verstappen nóg beter te doen. "We hadden in het verleden een vruchtbare relatie met Ferrari", aldus Tost. "Het zal dan ook niet lang duren tot we weer op elkaar ingespeeld zijn."

Red Bull gaat wel door met Renault, al verandert de naam van de motor wel dankzij een partnerschap met het Zwitserse horlogemerk TAG Heuer.

Verstappen met Ferrari-motor bij Toro Rosso
Verstappen met Ferrari-motor bij Toro Rosso (Foto: ANP)

Zilver voor Joling op 3000 meter

Marije Joling heeft vrijdag tijdens de derde wereldbeker schaatsen in Inzell zilver veroverd op de 3000 meter. De rijdster van Team Corendon eindigde op de Duitse ijsbaan in een tijd van 4.04,08. Alleen wereldkampioene Martina Sablikova uit Tsjechië was sneller (4.03.18). Sablikova zegevierde eerder dit seizoen tijdens de eerste wereldbeker in Calgary eveneens op deze afstand. Het brons ging vrijdag naar de Russin Olga Graf met een tijd van 4.05,87.

Jorien Voorhuis slaagde er net niet in het podium te halen, zij werd met 4.05,89 vierde. Yvonne Nauta reed met 4.08,62 de zesde tijd.

Zilver voor Joling op 3000 meter
Zilver voor Joling op 3000 meter (Foto: ANP)

Red Bull gaat door met Renault-motor

Het Formule 1-team van Red Bull rijdt ook volgend jaar met een Renault-motor. De naam van de krachtbron verandert echter. "Een nieuw partnerschap zorgt ervoor dat TAG Heuer de rechten op de naam van de motor krijgt, die wordt geleverd door Renault", schrijft het team vrijdag.

Het Zwitserse horlogemerk is een bekende sponsor in de Formule 1. Het bedrijf was bijvoorbeeld tot en met dit jaar de partner van McLaren. "De nieuwe auto zal de Red Bull Racing-TAG Heuer RB12 worden gedoopt. TAG wordt de officiële klokker, horlogeleverancier en prestatiepartner van het Red Bull Racing Team", schrijft het team.

Daarmee lijkt het gesteggel over de motor die volgend seizoen in de bolides wordt geplaatst voorbij. Dit seizoen klaagde Red Bull steen en been vanwege de ondermaatse prestaties van de motoren. De onvrede leidde zelfs tot een voortijdige beëindiging van het contract.

Red Bull gaat door met Renault-motor
Red Bull gaat door met Renault-motor (Foto: ANP)

SjŲstrŲm klopt Kromowidjojo op 100 vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag bij de EK kortebaan in Netanya naast het goud gegrepen op de 100 meter vrije slag. De 25-jarige Groningse werd in de finale afgetroefd door Sarah Sjöström uit Zweden, die net iets eerder aantikte: 51,37 om 51,59 seconden. Kromowidjojo moest zodoende genoegen nemen met zilver.

De regerend olympisch kampioene op de 100 vrij werd twee keer Europees kampioene kortebaan op dit nummer, in 2010 (Eindhoven) en 2013 (Herning). Kromowidjojo stelde zich donderdag in de series en halve finales nadrukkelijk kandidaat voor een derde titel, door twee keer de beste tijd te zwemmen (51,80 en 51,39). In de finale werd ze echter afgetroefd door Sjöström. Femke Heemskerk werd vierde in 52,53.

Sjöström klopt Kromowidjojo op 100 vrij
Sjöström klopt Kromowidjojo op 100 vrij (Foto: ANP)

Vechtpartij bij vluchtelingenopvang Apeldoorn

Bij de noodopvang voor vluchtelingen in Apeldoorn zijn vrijdag gewonden gevallen nadat vluchtelingen met elkaar op de vuist gingen. Dat meldt Omroep Gelderland.

Bij de tenten waar asielzoekers worden opgevangen, is veel politie op de been. Er staan meerdere politiewagens en ambulances. Op Twitter melden Apeldoorners dat er ook een politiehelikopter in de lucht is. Volgens de politie is er niemand aangehouden. Het zou inmiddels weer rustig zijn.

Een ambulance zou zeker twee mensen aan verwondingen behandeld hebben, zo weet De Stentor. Enkele tientallen vluchtelingen, vermoedelijk Eritreërs, zijn kort na het incident met een bus afgevoerd. Het lijkt vooralsnog te gaan om een incident tussen verschillende groepen vluchtelingen.

'Football Leaks is criminele bende'

De mensen achter de website Football Leaks worden door de Portugese autoriteiten bestempeld als een criminele groep. Dat liet een woordvoerder van de Portugese justitie weten aan de Spaanse sportkrant AS. Er is een onderzoek geopend naar de beruchte site.

Op de website doken onlangs de contracten op die FC Twente zou hebben gesloten met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Enkele dagen later publiceerde de website, die naar eigen zeggen strijdt voor transparantie in de voetbalwereld, ook een document waaruit blijkt dat Twente het contract heeft afgekocht.

Volgens Doyen hebben de mensen achter Football Leaks het bedrijf gehackt en documenten gestolen. "Dit is een internationaal crimineel netwerk met ervaring in dit soort activiteiten", vertelde een justitiebron aan AS.

Vrijdagochtend lag de website plat.

'Football Leaks is criminele bende'
'Football Leaks is criminele bende' (Foto: ANP)

Honduras wil oud-president uitleveren in FIFA-schandaal

Honduras wil meewerken aan de uitlevering van voormalig president Rafael Leonardo Callejas aan de Verenigde Staten. "Niemand staat boven de wet", zegt Juan Orlando Hernández, de huidige president van het land.

Callejas is een van de zestien verdachten in een nieuw corruptieschandaal van de FIFA. Hij was tot augustus voorzitter van de nationale voetbalbond van Honduras. De oud-politicus leidde het land tussen 1990 en 1994 als president.

Volgens Amerikaanse opsporingsambtenaren hebben de zestien verdachten gezamenlijk 180 miljoen euro aan steekpenningen aangenomen.

Honduras wil oud-president uitleveren
Honduras wil oud-president uitleveren (Foto: ANP)

Arsenal maanden zonder Cazorla

Arsenal moet het voorlopig stellen zonder Santi Cazorla. "Hij staat mogelijk tot maart aan de kant met een knieblessure", vertelde trainer Arsène Wenger vrijdag over zijn geblesseerde spelmaker uit Spanje.

Arsenal haalde slechts twee punten uit de laatste drie competitiewedstrijden. De huidige nummer vier van de Premier League stuit zaterdag op Sunderland. Aanvaller Alexis Sanchez mist dat duel wegens een spierblessure. Theo Walcott viert waarschijnlijk zijn rentree na ruim anderhalve maand blessureleed.

Arsenal heeft twee punten minder dan Manchester City en Leicester City, de koplopers in Engeland.

Arsenal lang zonder Cazorla
Arsenal lang zonder Cazorla (Foto: ANP)

Akkoord over maatregelen huishoudelijke hulp

De zorgvakbonden hebben een akkoord bereikt met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de thuiszorg. "We komen vrijdag met een pakket maatregelen om de werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp te beschermen, op korte termijn en op lange termijn", aldus voorzitter Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn.

Volgens haar komt daarmee een einde aan de onzekerheid van duizenden mensen. "Voor ons is het een fantastische dag."Over de inhoud wilde ze nog niets zeggen. De vakbonden FNV en CNV hadden eerder dit jaar de petitie Red de Zorg gehouden. Die leverde 736.759 handtekeningen op. Van Rijn nam die in juni in ontvangst.

Akkoord over maatregelen huishoudelijke hulp
Akkoord over maatregelen huishoudelijke hulp (Foto: ANP)

Hoor de wind waait door de bomen

"Hoor de wind waait door de bomen
Hoor de wind waait door de bomen,
hier in huis daar waait de wind.
Zou de goede Sint wel komen,
nu hij 't weer zo lelijk vindt?
Nu hij 't weer zo lelijk vindt" 

Meteogroep heeft gewaarschuwd dat het wel eens een onstuimig weekend zou kunnen worden. Aan zee en op het IJsselmeer zal langdurig een krachtige tot harde zuidwestenwind (windkracht 7) waaien. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied zou de meeste wind staan. Hier zou de wind zelf stormachtig (windkracht 8) kunnen zijn en mogelijk zelfs even winkracht negen geraken. Er kunnen windstoten voorkomen van 75 tot 90 kilometer per uur. 

Zaterdag schijnt het zonnetje regelmatig en blijft het vooralsnog droog. De temperatuur ligt rond de 10 graden. Zondag wordt het zelfs nog een paar graden warmer: 12 of 13 graden, maar dan is het wel bewolkt en kan er een spatje regen vallen. 


"Onstuimig weer op komst"

'OPEC houdt oliekraan wijd open'

OPEC houdt ondanks het lage prijsniveau de oliekraan wijd open. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op gezag van bronnen bij het oliekartel, waarvan de leden bijeen zijn in Wenen. Officiële mededelingen zijn nog niet gedaan.

De productie wordt beknot op 31,5 miljoen vaten per dag. Dat komt ongeveer overeen met wat de lidstaten van OPEC nu dagelijks oppompen. Daarbij trokken zij zich overigens al weinig aan van het oude productieplafond dat op 30 miljoen vaten per dag stond

'OPEC houdt oliekraan wijd open'
'OPEC houdt oliekraan wijd open' (Foto: ANP)

Adele blijft meeste albums verkopen

Niet alleen de concertkaartjes voor Adele vliegen de deur uit, ook haar album 25 blijft een bestseller. Het album prijkt net als vorige week bovenaan de Album Top 100. Marco Borsato handhaaft zich op de tweede positie met zijn nieuwe album Evenwicht. Kinderen voor Kinderen behoudt de derde plek met het album Raar maar waar.

Adele staat bovendien niet één, maar twee keer in de lijst. Het album 21 uit 2011 is terug te vinden op de negende plek. De plaat staat in totaal al 227 weken in de Album Top 100. 31 weken daarvan bezette 21 de toppositie.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Amor & Pasion van Il Divo. Het zevende studio-album van Il Divo kwam op 27 november uit en bevat twaalf nummers. De liedjes op het album zijn veelal bekende hits zoals A Las Mujeres Que Yo Ame (To All the Girls I've Loved Before) van Julio Iglesias en Si Voy A Perderte (Don't Wanna Lose You) van Gloria Estefan.

De plaat bevat ook een Latijnse versie van Beethovens Ode To Joy en een van de klassieke tango Por Una Cabeza uit 1935 die is gebruikt in de films Schindlers List en Scent Of A Woman met Al Pacino.

Album Top 10 Week 49
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Adele - 25
2. (2) Marco Borsato - Evenwicht
3. (3) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
4. (4) Justin Bieber - Purpose
5. (5) Enya - Dark Sky Island
6. (-) Il Divo - Amor y Pasion
7. (11) Kensington - Rivals
8. (12) Jan Smit - Kerst voor iedereen
9. (6) Adele - 21
10. (7) Guus Meeuwis - Morgen

Adele blijft meeste albums verkopen
Adele blijft meeste albums verkopen (Foto: BuzzE)

Kerry: Assad niet meteen weg

Het is mogelijk dat rebellen samen met de Syrische regering van president Bashar al-Assad tegen Islamitische Staat strijden voordat Assad afstand van de macht doet. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vrijdag op bezoek in Athene.

Het zal wel moeilijk zijn de gematigde rebellen te overtuigen dat Assad op den duur inderdaad het veld ruimt. Westerse mogendheden inclusief de VS, Frankrijk en Turkije hebben zich in de ruim vier jaar slepende burgeroorlog in Syrië op het standpunt gesteld dat, wat er ook gebeurt, Assad eerst weg moet.

Maar sinds jihadisten de strijd tegen Assad domineren en Rusland Assads regime met militair ingrijpen voor ineenstorting behoedt, wordt het Westen terughoudender. Assad en de rebellen die geen jihadisten zijn, zouden voorlopig in een soort monsterverbond samen kunnen optrekken, suggereerde Kerry.

Kerry: Assad niet meteen weg
Kerry: Assad niet meteen weg (Foto: ANP)

Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen

Het kabinet is het er niet mee eens om homoseksuele vluchtelingen die in de asielopvang te maken krijgen met geweld of bedreigingen, apart op te vangen. In Amsterdam gebeurt dat sinds september wel, bleek vrijdag.

Het gaat om een "incidentele oplossing", zei een woordvoerster van de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (diversiteit). Zo'n tien tot twaalf homoseksuele vluchtelingen krijgen nu elders onderdak, omdat de huidige noodopvanglocatie in Zuidoost te "onoverzichtelijk" is. "Ze zijn naar eigen zeggen bedreigd en voelden zich niet veilig. Wij hebben dat signaal heel serieus genomen."

De zegsvrouw liet verder weten dat in totaal ongeveer vijftien homoseksuelen, lesbiënnes of transgenders (LHBT'ers) volgend jaar terechtkunnen in een eigen vleugel van een voormalig woonzorgcentrum, dat dienst gaat doen als noodopvang voor zo'n 350 vluchtelingen. "Het voordeel is dat het daar veel overzichtelijker is en de beveiliging beter is te regelen."

Nederlandse normen en waarden
Maar zowel premier Mark Rutte als vicepremier Lodewijk Asscher, die over integratie gaat, vindt aparte opvang niet de juiste oplossing. Rutte zei vrijdag dat LHBT'ers in de gewone opvang terecht moeten kunnen. "Als dat onveilig is, moet dát aangepakt en opgelost worden."

Iedereen die hier komt, moet zich volgens hem vanaf dag één aan de Nederlandse normen en waarden houden. Dat betekent dat deze minderheden volledig geaccepteerd worden. Als dat niet gebeurt, moet er aangifte volgen, vindt Rutte. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft daar volgens hem een belangrijke rol in.

Agressievelingen
Asscher vindt dat juist de agressievelingen in een opvangcentrum apart moeten worden gezet, in een "streng regime". Het COA moet er dan voor zorgen dat zij niet opnieuw homoseksuele vluchtelingen kunnen bedreigen of lastig vallen, aldus de minister.

Eerder had staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ook al duidelijk gemaakt dat hij geen aparte opvang wilde voor homoseksuele asielzoekers. De Kamer had hier al eveneens over aan de bel getrokken.

Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen
Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen (Foto: ANP)

'Cokevangst van het jaar door marineschip'

Het marineschip Zr. Ms. Friesland heeft in het weekeinde een recordvangst cocaïne gedaan voor de kust van Colombia. Het ministerie van Defensie meldt vrijdag dat de bemanning van een snelle smokkelboot naar schatting 2000 kilo coke overboord gooide nadat ze was ontdekt. Marinepersoneel wist 1350 kilo cocaïne uit het water te vissen, de rest is gezonken. Volgens Defensie is dit de grootste vangst die een Nederlands marineschip dit jaar heeft gedaan.

De Nederlanders ontdekten de smokkelboot samen met een patrouillevliegtuig van de Verenigde Staten. De Friesland zette zijn helikopter in. De smokkelaars probeerden te ontkomen en toen zij niet op waarschuwingsschoten reageerden, besloot de helikopterbemanning de buitenboordmotoren van de boot kapot te schieten. Amerikaanse agenten aan boord van de Friesland hebben de bemanning gearresteerd en de drugs in beslag genomen.

Eerder onderschepte de Friesland al twee drugstransporten in de Caribische Zee, van in totaal 830 kilo cocaïne en een derde transport van 440 kilo.

'Cokevangst van het jaar door marineschip'
'Cokevangst van het jaar door marineschip' (Foto: ANP)

Nieuwe namen Rock Werchter

The Offspring geeft in 2016 een optreden op het festival Rock Werchter. Dat heeft het festival dat elk jaar plaatsvindt in de Belgische plaats Werchter bekendgemaakt.

En dit is niet de enige nieuwe naam die in onthuld. Ook Bring Me The Horizon, Jamie xx, Beirut en MØ zijn aan de line-up toegevoegd. Er zijn inmiddels negen acts bekend. Eerder werden de namen van Rammstein, Editors, Red Hot Chili Peppers en Florence + the Machine al naar buiten gebracht. Meer namen volgen binnenkort.

Rock Werchter is volgend jaar van 30 juni tot en met zondag 3 juli. De kaartverkoop begint zaterdag 5 december.

Nieuwe namen Rock Werchter
Nieuwe namen Rock Werchter (Foto: BuzzE)

'Dader San Bernardino beloofde trouw aan IS'

Een van de daders van het bloedbad in het Amerikaanse San Bernardino heeft tijdens die actie via Facebook trouw beloofd aan Islamitische Staat (IS). Dat meldt nieuwszender CNN op basis van uitspraken van drie functionarissen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Als het bericht klopt, is het de sterkste aanwijzing tot nu toe dat de aanval op een regionaal centrum een terroristische daad van moslimextremisten was.

De schietpartij werd uitgevoerd door een vrouw en een man. De vrouw, Tashfeen Malik, zou tijdens de actie kans hebben gezien een boodschap via Facebook te verspreiden. Door de schietpartij in het Inland Regional Center kwamen veertien mensen om. De twee daders werden door de politie doodgeschoten.

De federale recherche FBI onderzoekt ondertussen banden tussen de andere dader, de 28-jarige Syed Rizwan Farook, en twee personen die iets met zijn radicalisering te maken hadden of zelfs wisten van de aanval. Dat melde ABC. Ook gaan de onderzoekers zijn reizen naar het buitenland na. Ze kijken onder andere naar zijn reis naar Saoedi-Arabië vorig jaar. Hij keerde van die reis terug in gezelschap van Malik.

'Dader San Bernardino beloofde trouw aan IS'
'Dader San Bernardino beloofde trouw aan IS' (Foto: ANP)

Nederland begint aan WK floorball

De Nederlandse dames beginnen vrijdag om 17.30 uur Nederlandse tijd aan het WK floorball in Finland. Floorball is een soort kruising tussen hockey en een vorm van ijshockey en wordt binnen gespeeld. Vooral in Scandinavië en Tsjechië is het populair en daar is het niveau dan ook het hoogst. Bij de mannen won Zweden acht van de tien toernooien - in de overige twee finales verloren ze van Finland - terwijl de Zweedse dames zes van de negen keer wereldkampioen werden. Op de laatste vier WK's was Zweden steeds de beste ploeg.

Het WK is ingedeeld in vier groepen van vier landen. In de groepen A en B bevinden zich de toplanden, in C en D zitten de mindere ploegen, waaronder Nederland. Oranje staat dit weekeinde in Tampere tegenover Slowakije, de VS en Rusland, allemaal geen traditioneel sterke landen. Nederland was eerder alleen in 2011 van de partij en werd destijds dertiende van de zestien landen. 

De nummers één en twee van groepen A en B gaan direct naar de kwartfinales. De nummers één en twee van groepen C en D gaan naar de achtste finales, net als de nummers drie en vier van de eerste twee groepen. De vier teams die in groep C en D op de laatste twee plaatsen eindigen gaan spelen om de plekken dertien tot en met zestien.

De wedstrijden in het floorball duren één uur: drie keer twintig minuten. Hieronder is de eerste wedstrijd van Nederland live te zien, waarin de ploeg het opneemt tegen de Verenigde Staten. Laatstgenoemden zijn overigens de favoriet in het duel: de wedkantoren verwachten dat Nederland met één á twee goals verschil het onderspit delft.

Nederland - VS (Bron: YouTube)

[eSports] Uitslag Finale Hearthstone Team Celestial Invitational

Dag vijf van de Team Celestial Invitational zit erop. Vandaag vonden alle finalerondes plaats, waar in elke ronde alsnog unieke decks gebruikt moesten worden. Het format is een best-of-five conquest zonder bans. Je kunt dus kiezen om in de kwartfinales je sterkste decks te gebruiken om verder te komen, maar in de finale kun je dan met half-gare decks komen te zitten.

De eerste kwartfinale tussen Kolento en Dog ging met 3-0 naar Kolento. Ook de tweede kwartfinale tussen Brarose en Tom60229 werd met 3-0 beslecht in het voordeel van Tom. Hij won zelfs de minder gunstige match-up tussen Midrange Shaman en Zoolock, wat ook iets zegt over zijn spel. De derde kwartfinale vond plaats tussen Firebat en Jiesha. Firebat besloot zijn Mill Rogue meteen te gebruiken, maar dit kwam niet goed uit: 3-0 voor Jiesha.

De laatste kwartfinale beloofde iets meer spanning. Lifecoach en Eloise waren aan elkaar gewaagd en Eloise wist ook te winnen met Shaman, maar het was niet genoeg: 3-1 voor Lifecoach. De halve finales waren Lifecoach tegen Kolento en Jiesha tegen Tom. Jiesha tegen Tom was een beladen halve finale, voornamelijk door de Chinese casters. Toen hij in de kwartfinales won, waren ze duidelijk teleurgesteld. Tom komt uit Taiwan en daar konden de casters duidelijk niet goed tegen. Na een spannende serie volgde de volgende teleurstelling: de Control Warrior van Tom wist de Secret Paladin van Jiesha in de laatste pot te verslaan, waarna Tom met 3-2 doorging naar de finale.

De tweede halve finale tussen Lifecoach en Kolento was een stuk minder spannend. Lifecoach verloor slechts één pot, maar kwam verder weinig in de problemen met zijn Mech decks. Kolento strandt dus in de halve finale. De finale vond plaats tussen Lifecoach en Tom60229. Helaas was de finale alles behalve een spannende strijd. Lifecoach speelde sterk en maakte gehakt van Tom: 3-1. Lifecoach pakt hiermee de titel en een kleine tienduizend dollar aan prijzengeld. Tom moet het doen met 'slechts' vijfduizend dollar.

HS 

AustraliŽ verslaat Oranje in halve finale HWL

De Nederlandse hockeyers kunnen nog hooguit het brons winnen op de eindronde van de Hockey World League (HWL). De mannen van bondscoach Max Caldas konden vrijdag tegen Australië geen revanche nemen voor de met 6-1 verloren finale van het WK van vorig jaar. In Raipur won Australië in de halve finale van de HWL met 3-2.

De nummers één en twee van de wereld speelden voor het eerst sinds die voor Nederland desastreus verlopen finale in Den Haag tegen elkaar. Australië domineerde in het eerste kwart, maar scoorde dankzij de reddingen van doelman Jaap Stockmann slechts één keer. Na een hele reeks ingrepen in de eerste minuten moest de keeper toch toezien hoe Dylan Wotherspoon binnen tikte.

Niet lang daarna werd het toch 2-0 dankzij Daniel Beale die een rebound tot goal verwerkte, maar een treffer van Constantijn Jonker op slag van rust zorgde voor lucht bij Oranje. Nadat de verdediging van Australië een bal niet lekker wegwerkte, kon de speler van Kampong vanuit de tweede lijn scoren.

Teleurgesteld

Na de 2-2 van Mirco Pruijser kort na rust gloorde er hoop. De druk van Australië was afgenomen en Nederland dicteerde de wedstrijd. Een vrij onverwachte goal van Matt Gohdes maakte aan al die positiviteit een einde. Ook drie strafcorners brachten geen gelijkmaker voor Oranje. Australië speelde de wedstrijd rustig uit, een slotoffensief van Nederland mocht niet baten.

"Ik had veel te doen vandaag, ik ben teleurgesteld met dit verlies", baalde Stockmann achteraf. "In het eerste kwart waren we nergens, maar we kwamen terug en uiteindelijk speelden we goed. In de laatste tien minuten hoop je toch nog gelijk te komen."

Australië verslaat Oranje in halve finale HWL
Australië verslaat Oranje in halve finale HWL (Foto: ANP)

Kozakken Boys wint kort geding tegen KNVB

Amateurclub Kozakken Boys heeft het kort geding tegen de KNVB gewonnen. Dat betekent dat de topklasser uit Werkendam op 16 december voor eigen publiek toch mag uitkomen tegen AZ in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker.

Het bestuur van Kozakken Boys had bij de burgerrechter een zaak tegen de KNVB aangespannen na de uitsluiting wegens een administratieve fout. De zaterdagkampioen liet in de derde ronde tegen HBS in Den Haag (1-2) Madjer Lukoki in de twaalfde minuut invallen, wiens naam aanvankelijk niet op het wedstrijdformulier stond. Die fout werd in de rust hersteld.

HBS besloot na de nederlaag protest aan te tekenen tegen deze gang van zaken. De aanklager betaald voetbal kwam tot de conclusie dat Kozakken Boys een niet-speelgerechtigde voetballer had ingezet. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot daarop de club uit Werkendam uit het bekertoernooi te halen en HBS toe te laten tot de achtste finales.

Sanctie te zwaar

Volgens Kozakken Boys was de sanctie van de KNVB veel te zwaar. De club kon reglementair tegen de beslissing van de KNVB geen beroep aantekenen. Daarom schakelde het bestuur de burgerrechter in. Het kort geding diende woensdag in Utrecht. De rechter deed vrijdagmiddag uitspraak. HBS loopt door het oordeel alsnog het duel met AZ mis.

De KNVB wil het vonnis eerst bestuderen en beslist op basis daarvan of er juridische vervolgstappen worden genomen. De voetbalbond sprak vrijdag in een persbericht van een vervelende zaak. "Van tevoren stond namelijk al vast dat deze zaak voor HBS of voor Kozakken Boys op een teleurstelling zou uitlopen", liet de KNVB weten.

Kozakken Boys wint kort geding tegen KNVB
Kozakken Boys wint kort geding tegen KNVB (Foto: ANP)

Acht jaar cel voor doden zwager in Ypenburg

Een 33-jarige man uit Rotterdam is veroordeeld tot acht jaar cel voor het doden van zijn zwager op een bedrijventerrein in de Haagse wijk Ypenburg. Hij pleegde het misdrijf volgens de rechtbank in Den Haag op 8 april.

Die dag werd om 15.30 uur het lichaam van het slachtoffer op de openbare weg gevonden. Hij had verschillende steekwonden.

De dader meldde zich snel na het misdrijf bij een politiebureau in Rotterdam. Daar bekende hij verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn zwager. Op de broek en de schoenen van de 33-jarige Rotterdammer zat bloed van het slachtoffer. Ook op het mes en de klauwhamer die vlakbij de zwager werden gevonden, zat bloed van het slachtoffer.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat de dader geld uit de portemonnee zijn zwager heeft weggenomen, is daar niet genoeg bewijs voor. Daarom kan niet worden vastgesteld dat het motief diefstal van het geld is, aldus de rechters.

Acht jaar cel voor doden zwager in Ypenburg
Acht jaar cel voor doden zwager in Ypenburg (Foto: ANP)

Passagiersgegevens zes maanden bewaard

Gegevens van vliegtuigpassagiers zijn in de toekomst zes maanden beschikbaar en uitwisselbaar voor opsporingsdiensten in Europa. Daarover hebben de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vrijdag een akkoord over bereikt in Brussel.

Er is vijf jaar onderhandeld over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR). Landen als Frankrijk en België hadden gepleit voor een langere bewaartermijn, in eerste instantie zelfs vijf jaar, maar ze gingen uiteindelijk akkoord met zes maanden. Ook de gegevens van mensen die vliegen binnen de EU worden geregistreerd en uitgewisseld als een lidstaat daar om vraagt, evenals die van chartervluchten.

Overigens wacht nog een strijd met het Europees Parlement over de kwestie. Woensdag leek sprake van een akkoord, maar donderdag zeiden de leiders van drie grote fracties in het Europees Parlement dat ze alleen instemmen als de uitwisseling van gegevens verplicht wordt. Dat willen de lidstaten echter niet. Zij leveren de gegevens op basis van vrijwilligheid. Wel verplichten ze zich om "noodzakelijke en relevante" informatie uit te wisselen.

Geen tijd te verliezen
Het PNR-systeem gaat op heel korte termijn van start, zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos. "Iedereen begrijpt dat er geen tijd te verliezen is. Het systeem biedt bescherming aan burgers en respecteert tegelijkertijd hun rechten. Het is een efficiënte manier om grenzen beter te controleren." De gegevens worden na zes maanden geanonimiseerd, en blijven dan nog 4,5 jaar in de database.

De afgelopen tijd, vooral na de aanslagen in Parijs, hameren steeds meer landen op de noodzaak van het systeem, zodat de reisbewegingen van terreurverdachten beter kunnen worden gevolgd. "Terroristen nemen vluchten binnen Europa en we moeten in staat zijn hen te traceren", zei de Franse minister Bernard Cazeneuve.

Passagiersgegevens zes maanden bewaard
Passagiersgegevens zes maanden bewaard (Foto: ANP)

Omzet onlinewinkels fors toegenomen

De weekomzet van onlinewinkels is in de periode voor 5 december met 24 procent toegenomen. Tussen 1 november en 5 december bedroeg het totaal aan bestedingen bij de internetwinkeliers 933 miljoen euro, meldt de brancheorganisatie Thuiswinkel.org vrijdag. Dat is 15 procent hoger dan de sinterklaasomzet van 811 miljoen van vorig jaar.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar bedroeg de weekomzet gemiddeld 150 miljoen euro, sinds 1 november is die gestegen tot 187 miljoen euro.

De meeste Nederlanders (65 procent) shoppen rond de feestdagen zowel in fysieke winkels als in webwinkels. Het percentage Nederlanders dat zijn cadeaus uitsluitend online koopt ligt op 4 procent.

Traditionele cadeaus voor de kinderen, zoals Lego, Playmobil en gezelschapsspellen, doen het opnieuw goed. Bij volwassenen gaat de belangstelling uit naar dvd's, cd's en geurtjes.

Omzet onlinewinkels fors toegenomen
Omzet onlinewinkels fors toegenomen (Foto: ANP)

Cel en tbs voor mishandeling NS-conductrice

De 27-jarige Swendly R. is vrijdag veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de ernstige mishandeling van een NS-hoofdconductrice in Hoofddorp in maart van dit jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van bijna 26.000 euro aan de vrouw betalen.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De opluchting was groot toen het slachtoffer en de ongeveer twintig NS-medewerkers die ook aanwezig waren, de uitspraak hoorden. Ze applaudisseerden en reageerden geëmotioneerd.

De verdediging had vrijspraak gevraagd omdat onvoldoende duidelijk zou zijn hoe de vrouw het letsel opliep. De verdachte ontkent bovendien. Volgens de rechtbank kan het gezien getuigenverklaringen, camerabeelden en het bloedspoor op de schoen van R. niet anders dan dat hij de conductrice ernstig heeft mishandeld.

Operaties
De hoofdconductrice werd zo zwaar toegetakeld, dat ze meerdere breuken in haar gezicht opliep. Hiervoor moest ze al verscheidene operaties ondergaan en het is volgens de rechter maar de vraag of ze ooit weer helemaal herstelt. De Amsterdamse kan zich niets meer herinneren van het incident, alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas op een lastige reiziger stuitte die de trein niet wilde verlaten.

De mishandeling veroorzaakte zowel binnen als buiten de NS diepe verontwaardiging en onrust. Treinpersoneel in het hele land kwam in actie en het incident leidde tot extra veiligheidsmaatregelen.

Cel en tbs voor mishandeling NS-conductrice
Cel en tbs voor mishandeling NS-conductrice (Foto: ANP)

Holleeder zwijgt, fluistert en grapt

"Nee, dank u." Het antwoord van 'topcrimineel' Willem Holleeder op de vraag van de rechtbank of hij zelf nog iets heeft te zeggen, is vrijdag even kort als krachtig. Hij heeft niets toe te voegen aan wat zijn advocaat Stijn Franken al heeft ingebracht.

Holleeder, van top tot teen in het zwart, doet er tot dan al het zwijgen toe. Luistert. Fluistert nu en dan Franken iets in. Lijkt onaangedaan nadat zijn zussen en zijn ex deze week in een ander proces een boekje over hem opendeden. Tussen de bedrijven door maakt hij ogenschijnlijk ontspannen grapjes met de rechtbank.

Die beslist 14 december of zijn zussen en ex op korte termijn alsnog in de openbaarheid worden verhoord. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg hier vrijdag om. De aanklagers denken dat door de geplande, uitputtende ondervraging achter gesloten deuren 'alle authenticiteit en emotie' verdwijnt en dat het 'voor het beeld' van de rechtbank noodzakelijk is dat de zittingskamer op korte termijn zelf een moment bepaalt voor het verhoor van de vrouwen. Volgens aanklaagster Sabine Tammes wil met name zus Sonja 'graag worden gehoord'.

Franken, die heeft aangegeven per getuige zo'n twintig verhoordagen nodig te hebben, heeft er geen problemen mee als de zussen en de ex later in de openbaarheid worden gehoord, maar vindt dat nu onnodig. Het verhoor van de vrouwen achter gesloten deuren start op 15 en 16 december.

Holleeder wordt zelf 9 december verder verhoord. Zijn proces gaat 12 februari verder.

Holleeder zwijgt, fluistert en grapt
Holleeder zwijgt, fluistert en grapt (Foto: ANP)

Wilders: Turkije, blijf weg bij ons

'Wij willen niet meer, maar mínder islam. Dus Turkije, blijf weg bij ons, je bent hier niet welkom.' Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een videoboodschap aan het Turkse volk. De boodschap is ondertiteld in het Turks en ingesproken in een Nederlandse en in een Engelse variant.

Volgens Wilders maakt de Turkse regering het Turkse volk wijs dat het land ooit lid zal worden van de Europese Unie. 'Nou vergeet het maar. Jullie zijn geen Europeanen en zullen dat nooit worden. Een islamitische staat als Turkije hoort niet bij Europa.' Wilders noemt de Turkse president Tayyip Recep Erdogan 'een gevaarlijke islamist, die de islamitische vlag hijst'.

Wilders voorspelt dat Europese regeringen die instemmen met de afspraken die met Turkije zijn gemaakt over de opvang van vluchtelingen en visumliberalisatie door de eigen burgers zullen worden weggestemd.

Wilders: Turkije, blijf weg bij ons
Wilders: Turkije, blijf weg bij ons (Foto: ANP)

Blatter en Platini voor ethische commissie

Sepp Blatter en Michel Platini verschijnen op 16 en 18 december voor de ethische commissie van de FIFA. De voorzitters van de FIFA en UEFA moeten zich verantwoorden voor een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro. Platini zegt dit bedrag in 2011 van Blatter te hebben ontvangen voor zijn rol als adviseur in de periode tussen 1999 en 2002. De ethische commissie twijfelt daar aan en heeft het duo voorlopig geschorst.

Platini ontbreekt daardoor op de lijst van de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Hij vecht de schorsing aan bij het internationale hof van sportarbitrage CAS. Blatter en Platini lopen de kans op een levenslange schorsing. De Duitse rechter Hans-Joachim Eckert maakt waarschijnlijk nog voor de jaarwisseling bekend of het duo bestraft wordt.

Blatter en Platini voor ethische commissie
Blatter en Platini voor ethische commissie (Foto: ANP)

Justin Bieber domineert Single Top 100

Justin Bieber domineert deze week de Single Top 100 met vier noteringen in de Top 10, waarvan drie in de top 3. Bieber voert ditmaal de lijst aan met Love Yourself.

De hit Sorry van de Canadese zanger is weggezakt naar de tweede positie. What Do You Mean stijgt een trede naar de derde plek. Alle singles zijn afkomstig van zijn album Purpose. Adele volgt op vier met haar internationale hit Hello.

Bieber is ook op de negende plek te vinden met I'll Show You. In totaal heeft de zanger zestien noteringen in de Top 100 van deze week. In de hoogste regionen van de lijst zijn overigens geen nieuwe binnenkomers te vinden. De hoogste binnenkomer is Everglow van Coldplay, dat op plek 54 de lijst betreedt. 

Single Top Tien Week 49
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - Love Yourself
2. (1) Justin Bieber - Sorry
3. (4) Justin Bieber - What Do You Mean
4. (3) Adele - Hello
5. (5) Shawn Mendes - Stitches
6. (6) Mr Polska / Ronnie Flex - Niemand
7. (8) Drake - Hotling Bling
8. (9) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
9. (7) Justin Bieber - I'll Show You
10. (10) Zara Larsson - Lush Life

Justin Bieber domineert Single Top 10
Justin Bieber domineert Single Top 100 (Foto: BuzzE)

Hasselbaink tekent bij Queens Park Rangers

Jerrel Hasselbaink is de nieuwe hoofdtrainer van Queens Park Rangers. Hij moet de club uit Londen weer naar de Premier League helpen.

De 43-jarige Hasselbaink was afgelopen jaar succesvol met Burton Albion, dat afgelopen dinsdag met een zege op Millwall (2-1) de koppositie van League One greep. De oud-spits van onder meer Chelsea, Atlético Madrid en Leeds United promoveerde afgelopen seizoen met Burton naar het derde niveau van Engeland.

Hasselbaink treft bij Queens Park Rangers zijn landgenoten Leroy Fer en Tjaronn Chery. "Het was niet makkelijk om afscheid te nemen van Burton", vertelde Hasselbaink, die eerder de hoofdmacht van FC Antwerp onder zijn hoede had. "Maar als je de mogelijkheid krijgt om bij Queens Park Rangers te werken, dan moet je dat doen. Ik ben gelukkig met deze uitdaging en trots dat de keuze op mij is gevallen."

Hasselbaink tekent bij Queens Park Rangers
Hasselbaink tekent bij Queens Park Rangers (Foto: ANP)

Twee extra shows voor Adele in Ziggo Dome

Adele geeft volgend jaar twee extra concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome. De kaartjes voor de eerste shows op 1 en 3 juni waren vrijdagochtend in een mum van tijd uitverkocht. Volgens een woordvoerder van organisator Mojo waren de tickets binnen een halfuur weg.

De Britse zangeres staat nu ook op zaterdag 4 juni en maandag 6 juni in de concertzaal. De voorverkoop voor deze extra concerten begint maandag 7 december om 10.00 uur. Volgens de zegsman blijft het bij deze vier shows, omdat er niet meer ruimte is in haar agenda. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Zurich en Antwerpen zijn nieuwe data aangekondigd vanwege de overweldigende belangstelling.

Fans kwamen vanwege de grote belangstelling vrijdagochtend eerst in een wachtrij op de kaartverkoopsite Ticketmaster. Rond 10.15 uur verschenen de eerste berichten op Twitter dat mensen tickets hadden gescoord. Tegen 10.30 uur kwam het bericht dat alle kaartjes waren gereserveerd en niet veel later dat de shows zijn uitverkocht.

Op websites als Seatwave.nl werden al direct tickets aangeboden voor veel hogere prijzen, waarvan de duurste tot nu toe voor 749 euro per stuk. Ook op Marktplaats doemden de eerste advertenties met duurdere kaarten al op.

Adele bracht vorige maand haar langverwachte nieuwe album 25 uit. De single Hello was direct een hit.

Twee extra shows voor Adele in Ziggo Dome
Twee extra shows voor Adele in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Licentiecommissie geeft Twente nog vijf dagen

FC Twente moet uiterlijk komende woensdag duidelijkheid geven over de contracten met Doyen Sports. Dat heeft de licentiecommissie van de KNVB vrijdag aan de club laten weten.

Eind november doken documenten op, waaruit blijkt dat investeringsmaatschappij Doyen Sports mogelijk invloed had op het transferbeleid bij de Enschedese club. De licentiecommissie besloot de zaak te onderzoeken, omdat dergelijke inmenging tegen de regels zou zijn. Twente moet woensdag alle relevante informatie over de samenwerking hebben verstrekt aan de commissie.

"Indien er sprake blijkt te zijn van een overtreding, dan volgt een sanctie in de vorm van een geldboete of wordt de licentie voor het spelen van betaald voetbal ingetrokken. Ook kan nog worden besloten de zaak voor te leggen aan de aanklager betaald voetbal, die de zaak kan toetsen aan de hand van het tuchtreglement", laat de KNVB vrijdag weten.

Licentiecommissie geeft Twente nog vijf dagen
Licentiecommissie geeft Twente nog vijf dagen (Foto: ANP)

Ruim 5000 reizigers dienen klacht in

Ruim 5000 reizigers die denken recht te hebben op een schadevergoeding van de Nederlandse Spoorwegen hebben zich al gemeld bij ConsumentenClaim. Dat heeft directeur Stef Smit vrijdag gezegd. Daar kunnen reizigers die ontevreden zijn over de overvolle treinen tijdens de spits sinds maandag een klacht indienen.

In een dag tijd stond de teller op 3750 aanmeldingen. Dat aantal stijgt dus nog steeds. Volgens Smit melden zich elke dag nog nieuwe mensen die hun ongenoegen over de NS laten blijken.

ConsumentenClaim wil een claim indienen bij de NS omdat veel treinreizigers in de spits moeten staan, terwijl volgens de claimorganisatie het spoorbedrijf verplicht is om mensen een zitplaats te bieden.

Ruim 5000 reizigers dienen klacht in
Ruim 5000 reizigers dienen klacht in (Foto: ANP)

'Geboorte levenloos kind wordt niet ontkend'

Het is niet de bedoeling van het Burgerlijk Wetboek om de geboorte van een levenloos kind te ontkennen. Dat schrijft minister Ronald Plasterk op vragen over de wettelijke formulering dat een levenloos geboren kind wordt "geacht nooit te hebben bestaan". Mensen hebben het daar soms moeilijk mee, blijkt uit vragen van de PvdA en ook uit een petitie.

De bepaling is volgens de minister alleen opgenomen om problemen op het terrein van het erfrecht te voorkomen.

Plasterk heeft "alle begrip voor het intense verdriet van ouders" en begrijpt hun behoefte aan een officiële erkenning van het feit dat hun kind ter wereld is gekomen. Maar daarin is voorzien. "Om die reden wordt een speciale akte van de burgerlijke stand opgemaakt, waarin op verzoek van de ouders de geslachtsnaam en de voornaam of voornamen van het kind worden vermeld."

'Geboorte levenloos kind wordt niet ontkend'
'Geboorte levenloos kind wordt niet ontkend' (Foto: ANP)

Thomas Berge strijdt tegen neushoornstropers

Zanger Thomas Berge heeft in Zuid-Afrika met eigen ogen gezien wat de gevolgen zijn van neushoornstroperij. ''Het was een schokkende ervaring'', zegt Thomas.

De zanger was in Zuid-Afrika voor het televisieprogramma Zet de aarde op 1, een samenwerking van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en AVROTROS. Hij is zo onder de indruk dat hij op korte termijn terug wil om zelf een steentje bij te dragen.

"Je kunt hier niet van wegkijken. Zuid-Afrika is zo'n prachtig land, maar het lijkt wel oorlog. Gemiddeld worden drie neushoorns per dag gedood. Ongelofelijk. Ik wil mijn zoon later echt nog wel neushoorns en andere dieren in het wild kunnen laten zien", zegt Thomas.

Patrouilles

WNF financiert onder meer rangerpatrouilles in nationale parken. Thomas ontmoette twee rangers vlak voordat ze op nachtpatrouille gingen. Thomas: "De spanning was te snijden. Ik vond het heel onwerkelijk om ze in de nacht te zien verdwijnen in de wetenschap dat ze gewapende stropers tegen het lijf kunnen lopen. De volgende dag hoorden we dat er die nacht schoten waren gelost. De rangers zijn erop afgegaan, maar gelukkig sloegen de stropers op de vlucht zonder slachtoffers te maken."

Thomas bezocht ook een opvangcentrum waar neushoorns worden verzorgd die slachtoffer zijn van stropers. "We hebben foto's gezien van een neushoornmoeder toen ze net binnen was gebracht. Het dier was bijna doodgebloed. Het gaat inmiddels een stuk beter met haar gelukkig."

Thomas Berge strijdt tegen neushoornstropers
Thomas Berge strijdt tegen neushoornstropers (Foto: BuzzE)

Tassencontrole bij TU Delft na 'signaal'

Bij de Aula en de bibliotheek van de TU Delft worden sinds donderdag tassen en rugzakken gecontroleerd. Aanleiding is een 'signaal' dat bij de universiteit is binnengekomen, zegt een woordvoerder vrijdag. Om wat voor signaal het gaat en uit welke hoek het komt, kan hij niets zeggen. Ook de politie wil er niets over kwijt.

Bij de Aula mogen mensen alleen maar aan de voorkant naar binnen, de andere ingang aan de achterzijde is tijdelijk dicht. Bij de bibliotheek moet iedereen door één deur. Beveiligers doorzoeken de tassen steekproefsgewijs.

Hoe lang de tassencontrole nog doorgaat, kan de TU Delft nog niet zeggen.

Tassencontrole bij TU Delft na 'signaal'
Tassencontrole bij TU Delft na 'signaal' (Foto: ANP)

Ajax-supporters gaan demonstreren in Utrecht

Supporters van Ajax hebben aangegeven te willen demonstreren in Utrecht op zondag 13 december. De initiatiefnemers van de demonstratie hebben dat het Utrechtse gemeentebestuur laten weten, aldus een gemeentewoordvoerder.

Aanleiding voor de demonstratie is het besluit van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht om bij de komende wedstrijd FC Utrecht tegen Ajax geen Ajax-supporters toe te laten in het stadion.

Tijdens de vorige editie van Utrecht-Ajax zongen Utrecht-supporters kwetsende liederen. De KNVB oordeelde dat de Bunnikside achter het doel voor straf leeg moest blijven tijdens de match van 13 december. FC Utrecht stelde de fans van de bewuste tribune vervolgens wel in staat om kaartjes voor andere vakken te kopen. Volgens Van Zanen is het daardoor erg lastig om de veiligheid in het stadion te garanderen en besloot geen Ajax-aanhang toe te laten.

Ajax-supporters gaan demonstreren in Utrecht
Ajax-supporters gaan demonstreren in Utrecht (Foto: ANP)

Nicolas Cage helpt vermist meisje te vinden

De meest heldhaftige rol van de Amerikaanse acteur Nicolas Cage is eentje uit het echte leven, nu hij heeft geholpen een vermist meisje terug te vinden.

TMZ sprak met de stiefvader van de 15-jarige Alexis Boroviak uit Ohio. Haar vermissingszaak ging viral nadat Cage met hem en een flyer van Alexis op de foto ging om aandacht te vragen voor de vermissing. Alexis werd twee dagen geleden gevonden in een huis in Marthasville, Missouri, 800 kilometer verderop. Volgens TMZ werd ze vastgehouden door een 41-jarige man die ze online had ontmoet.

De stiefvader is ervan overtuigd dat Nicolas Cage heeft bijgedragen aan de goede afloop. Door de aandacht op sociale media voor de zaak herkenden mensen hem op straat als 'die man van Nicolas Cage' en gingen ze hem helpen.

Nicolas Cage helpt vermist meisje te vinden
Nicolas Cage helpt vermist meisje te vinden (Foto: BuzzE)

'Winkeliers optimistisch over 2016'

Winkeliers zijn erg optimistisch over 2016, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de supermarkt- en warenhuisondernemers verwachten dat hun omzet volgend jaar stijgt: ruim 60 procent voorziet een omzetstijging. In de consumentenelektronica denkt ruim 40 procent van de winkeliers dat zijn omzet zal toenemen.

Detailhandelaren behoren hiermee tot de meest optimistische ondernemers, zegt het CBS. Gemiddeld rekent ongeveer 37 procent van het bedrijfsleven voor volgend jaar op een hogere omzet.

Het gaat de laatste tijd weer beter met de winkelbranche. In het derde kwartaal werd 2 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de hoogste omzetstijging sinds het uitbreken van de crisis in het derde kwartaal van 2008. Met name woonwinkels, drogisterijen en parfumeriezaken verkochten meer.

Veel winkels moeten wel van ver komen. Woonwinkels, de doe-het-zelfbranche en elektronicazaken zitten nog een kwart onder hun omzetniveau van 2008. Kleding- en schoenenwinkels moeten nog 15 procent inhalen om op het niveau van toen uit te komen.

Uitzondering zijn zaken op het gebied van persoonlijke verzorging: de omzet was hier afgelopen kwartaal 14,5 procent hoger dan zeven jaar terug. Ook webshops kennen gouden jaren. Hun omzet groeide met ruim 50 procent sinds het statistiekbureau ze in 2010 voor het eerst onder de loep nam.

Verkopers van etenswaren hebben minder geleden onder de crisis. De geldomzet van de foodsector steeg afgelopen kwartaal zelfs tot ruim 10 procent boven het niveau in 2008. Die groei komt geheel voor rekening van de supermarkten, die bijna 16 procent meer omzetten. Speciaalzaken zagen hun omzet daarentegen met 13 procent teruglopen.

'Winkeliers optimistisch over 2016'
'Winkeliers optimistisch over 2016' (Foto: ANP)

Republikeinen halen weer uit naar 'Obamacare'

Opnieuw hebben de conservatieven geprobeerd 'Obamacare' onderuit te halen. De Republikeinen in de Senaat van de Verenigde Staten hebben donderdag een wetsvoorstel aangenomen dat de zorgverzekeringswet moet afschaffen. De inspanningen zijn echter voor niets, aangezien president Barack Obama al beloofd heeft zijn veto over het voorstel uit te spreken.

Bij de stemming in de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid in handen hebben, werd het wetsvoorstel met 52 procent van de stemmen aangenomen.

Met het voorstel willen de conservatieven de Affordable Care Act (de betaalbare zorgwet) ongedaan maken. Die wet maakt het voor iedereen in de VS mogelijk een zorgverzekering af te sluiten.

Republikeinen halen weer uit naar 'Obamacare'
Republikeinen halen weer uit naar 'Obamacare' (Foto: ANP)

Vrijwel alle schuldeisers DSB zien geld terug

Vrijwel alle schuldeisers van de in 2009 omgevallen DSB Bank krijgen al hun geld terug. De curatoren komen met een aanbod waarbij gedupeerden van het faillissement hun volledige vordering uitgekeerd krijgen, op voorwaarde dat ze afzien van rente en andere aanspraken.

Het gaat onder meer om 8000 mensen die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan, toen de bank van Dirk Scheringa failliet ging. Verder betreft het aanbod 500 vroegere leveranciers van DSB en 22.000 polisklanten waarbij de bank destijds veel te veel provisie had gerekend. Zij konden afgelopen tijd een schadeclaim indienen ter compensatie.

De meeste schuldeisers hadden al zo'n driekwart van hun geld terug. De curatoren willen nu de resterende 90 miljoen euro uitkeren. Bijzonder is dat ook ruim 300 achtergestelde depositohouders hun vordering helemaal terugzien. Dit is opmerkelijk omdat de curatoren hun schuld bij De Nederlandsche Bank (DNB) nog niet vereffenen. DNB, die namens de overige banken destijds alle DSB-klanten vergoedde met minder dan een ton op hun rekening, staat eigenlijk eerder in de rij als het om terugbetalen gaat.

Overige schulden
Curator Rutger Schimmelpenninck is blij dat de claims van particulieren nu allemaal afgewikkeld kunnen worden. "Niemand had dat zes jaar geleden gedacht", zegt hij. Daarmee is de afhandeling van het faillissement van DSB alleen nog lang niet klaar.

Er rest nog een schuld van 900 miljoen euro aan DNB, een 'superachtergestelde' lening van dik 30 miljoen bij financiële partijen en nog zo'n 2,6 miljard aan overige schulden. Schimmelpenninck heeft goede hoop alle schuldeisers op termijn ook nog af te kunnen lossen. Hij krijgt nog elke maand geld in het laatje. Dit komt omdat de boedel van DSB nog zo'n 77.000 leningen heeft uitstaan. Die zijn samen goed voor ongeveer 3,9 miljard euro.

De Stichting Steunfonds Probleemhypotheken spreekt van een 'waardevol aanbod'. Het is volgens voorzitter Rob Goedhart wel mogelijk dat het bedrag dat mensen terugkrijgen als ze niet akkoord gaan met het aanbod, uiteindelijk hoger uitpakt. Maar dan duurt het waarschijnlijk jaren voor ze hun geld terugzien. En er kleven dan ook nog veel onzekerheden aan, aldus de vertegenwoordiger van veel schuldeisers.

Vrijwel alle schuldeisers DSB zien geld terug
Vrijwel alle schuldeisers DSB zien geld terug (Foto: ANP)

Kim Kardashian denkt al aan derde kind

Terwijl de hoogzwangere Kim Kardashian zich voorbereidt op de geboorte van haar zoontje, is ze al bezig met de planning van een derde kindje. De 34-jarige realityster heeft in een gesprek met haar moeder Kris Jenner laten weten dat ze met haar man Kanye West een groot gezin wil.

Klagend over haar snelle gewichtstoename zei Kim: "Ik maak me vooral zorgen om mijn derde zwangerschap. Dan zakt je lichaam helemaal in", zegt ze tegen Kris. Die reageert geschrokken: "Nummer drie? Kan je niet even wachten en eerst bevallen van nummer twee?"

Het gesprek tussen moeder en dochter is te zien in een voorstukje van de serie Keeping Up With The Kardashians.

Kim Kardashian denkt al aan derde kind
Kim Kardashian denkt al aan derde kind (Foto: BuzzE)

Orange Is The New Black-ster valt tiener aan

Orange Is The New Black-actrice Dascha Polanco moest donderdag voor de rechter verschijnen nadat ze eerder dit jaar in een gevecht raakte met een tiener. Dat meldt New York Post.

De 33-jarige actrice zou in een ruzie in haar appartement een 17-jarige meid hebben aangevallen. "Ze sloeg zeker driemaal met haar vuist in haar gezicht en op haar hoofd, trok aan haar haar en blesseerde haar armen met haar handen en nagels", zo staat in de documenten van de rechtbank te lezen.

Het is niet precies duidelijk waar de ruzie over ging, maar Polanco's advocaat vermoedt dat de aanklager op geld uit is. "Het is een complot om geld los te krijgen door het voorval op band op te nemen. Zo probeerde haar op die manier af te persen. We zijn er zeker van dat de zaak wordt geseponeerd."In januari is er opnieuw een zitting, Polanco loopt het risico om veroordeeld te worden voor mishandeling.

Orange Is The New Black-ster valt tiener aan
Orange Is The New Black-ster valt tiener aan (Foto: BuzzE)

Hoger loon voor leraren helpt niet

Het heeft niet geholpen om leraren in de Randstad meer salaris te laten verdienen. Loonsverhoging moest voorkomen dat ze het onderwijs zouden verlaten. Maar het heeft geen verandering gebracht in de aantallen leraren die vertrekken, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd.

Elk jaar krijgt 7 procent van de leraren een baan buiten het onderwijs. In de Randstad ligt dat percentage even hoog als elders. Dat was ook zo voor de aanpassing van de salarissen. De enige verandering is dat leraren uit de Randstad tegenwoordig iets minder vaak vertrekken naar een school buiten die regio. Anders gezegd: "het kost ongeveer 400.000 euro om te voorkomen dat één leraar van de Randstad naar een ander gebied overstapt", aldus de onderzoekers.

De scholen in de Randstad kregen tussen 2009 en 2014 een bedrag van in totaal 290 miljoen euro. Daarmee konden ze leraren loonsverhoging geven. Volgens het CPB zijn de lerarensalarissen in de Randstad ongeveer 13 procent gestegen.

Hoger loon voor leraren helpt niet
Hoger loon voor leraren helpt niet (Foto: ANP)

Bierfanaten stappen naar rechter om bierfusie

Bierfanaten in de Verenigde Staten vrezen duurder bier van mindere kwaliteit, mocht de fusie tussen brouwerijen AB InBev en SABMiller doorgang vinden. Voor tientallen van hen reden om een rechtszaak aan te spannen tegen de voorgenomen deal.

De drinkers voeren onder meer de aanstaande monopoliepositie van het fusiebedrijf aan als argument tegen de transactie. Zij willen voorkomen dat kleine ambachtelijke brouwerijen van de markt worden gedrukt. De kans dat de klagers de fusie via de rechter weten te blokkeren, lijkt echter nihil. Eerdere soortgelijke pogingen, zoals bij de overname van Grupo Modelo SAB door AB InBev in 2013 en bij de fusie tussen Anheuser-Busch en InBev in 2008, liepen op niets uit.

AB-InBev is niet bevreesd voor de rechtszaak. Het bedrijf liet in een reactie weten dat er ook na de fusie ruimte genoeg blijft voor onafhankelijke partijen op de Amerikaanse biermarkt.

Bierfanaten stappen naar rechter om bierfusie
Bierfanaten stappen naar rechter om bierfusie (Foto: ANP)

Zanger Scott Weiland overleden

Zanger Scott Weiland van grungeband Stone Temple Pilots en Velvet Revolver is op 48-jarige leeftijd overleden. Hij was met de tourbus onderweg naar Medina in Minnesota voor een optreden met zijn nieuwe band The Wildabouts.

De zanger overleed in zijn slaap tijdens een stop in Bloomington. De doodsoorzaak is nog niet bekend, maar Weiland kende een lange geschiedenis van drugsgebruik. Vorig jaar zat hij een paar weken vast voor drugsbezit en inbraak.

Zanger Scott Weiland overleden
Zanger Scott Weiland overleden (Foto: BuzzE)

Estafettedames als derde, Nijhuis als tweede door op EK

Moniek Nijhuis heeft zich op het EK kortebaanzwemmen in Netanya overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 100 meter schoolslag. De Europees kampioene van 2010 zwom met 1:05.56 naar de tweede tijd, slechts één honderdste van een seconde achter de Finse Jenna Laukkanen. 

Op de 50 meter vrije slag deed Jesse Puts goede zaken. Met zijn 21.58 seconden was hij goed voor de zesde tijd, ruim een halve seconde achter de Rus Evgeny Sedov. Ben Schwietert kwam met 22.37 slechts tot de 44e plek in de series en is uitgeschakeld. Ook Tessa Vermeulen redde het niet: op de 200 meter rugslag was ze met 2:07.77 veertiende, niet genoeg voor een finaleplek. De Hongaarse Katinka Hosszu was weer eens de snelste en met 1:59.95 kwam ze al enigszins in de buurt van haar wereldrecord. Bovendien was ze meer dan drie seconden sneller dan alle anderen en het goud lijkt haar dan ook nauwelijks te kunnen ontgaan.

Op de 100 meter schoolslag haalde Sebas van Lith het bij lange na niet. Met 1:00.05 kwam hij tot de 25e tijd, ruim achter de snelste man van de ochtend: de Brit Adam Peaty noteerde 57.03. De estafettedames op de 4x50 meter vrije slag kenden wel succes. Robin Neumann, Marrit Steenbergen, Tamara van Vliet en Inge Dekker tikten na 1:37.78 minuten aan en gaan achter Rusland en Italië als derde naar de finale.

Het middagschema van de Nederlanders 

Tijd (NL) Afstand Nederlander
16:30 50m vrije slag mannen - halve finales Jesse Puts
16:38 100m vrije slag vrouwen - finale Ranomi Kromowidjojo
Femke Heemskerk
17:25 100m schoolslag vrouwen - halve finales Moniek Nijhuis
17:51 100m wisselslag vrouwen - finale Marrit Steenbergen
18:20 50m vrije slag mannen - finale evt Jesse Puts
18:30 4x50m vrije slag vrouwen - finale Nederland

Duurste Pikachu-knuffel ooit gemaakt nu te koop

De Duitse speelgoedfabrikant Steiff gaat dit jaar een nieuwe Pikachu-knuffel produceren. Nu is Steiff niet de eerste fabrikant die knuffels van de mascotte van Pokémon produceert, maar wat deze knuffel uniek maakt is het prijskaartje wat eraan hangt: 45.000 Yen (omgerekend 342 euro).

Dat klinkt misschien erg duur voor een knuffel, maar Steiff is een grote naam in het wereldje. Steiff wordt vaak geroemd als de uitvinder van de teddybeer en hun knuffels zijn niet zozeer gemaakt om te knuffelen, maar zijn collector's items. De pikachu zal helemaal met de hand vervaardigd worden door de beste speelgoedmakers ter wereld, en de oplage is beperkt tot 1000 stuks. Een behoorlijk zeldzame knuffel dus.

Om het hele geval uniek te maken zullen de knuffels ook de welbekende "Knopf im Ohr" (knoopje in het oor) en een schildje op de borst krijgen, wat typerend is voor alle knuffels van Steiff. Voor de Pokémon-fans die nu al hoopvol hun portomonnee hebben getrokken, pech gehad: de knuffel is alleen te koop in Japan.

Pika-pika chu!
Duurste Pikachu-knuffel ooit gemaakt nu te koop

Ook hbo'er en academicus moeilijk aan baan

Van de in 2013 afgestudeerde academici en hbo'ers vond 73 procent direct een baan. Vijf jaar eerder was dat nog 82 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Uit de cijfers blijkt volgens het CBS dat het ook voor mensen die een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond, de laatste jaren moeilijker is geworden om een baan te vinden.

Na het studiejaar 2012-2013 verlieten ruim 45.000 universitaire en bijna 86.000 hbo-studenten het onderwijs.

Van de ruim 33.000 studenten die zónder diploma een hbo-opleiding verlieten, was de kans om meteen werk te hebben het grootst voor wie al wél een mbo-diploma op zak had. Ook voor wie het wetenschappelijk onderwijs verliet zonder af te studeren (11.000 mensen), was de kans om direct een baan te vinden afhankelijk van de vooropleiding. Driekwart (76 procent) van de afvallers die kon terugvallen op een hbo-diploma kreeg snel werk, tegen iets meer dan de helft (56 procent) van de uitstromers met alleen een vwo-diploma.

Ook hbo'er en academicus moeilijk aan baan
Ook hbo'er en academicus moeilijk aan baan (Foto: ANP)

Vier arrestaties rond liquidatie Lucas Boom

De politie heeft de afgelopen twee weken vier mannen gearresteerd in verband met de liquidatie van Lucas Boom in juni dit jaar. Het gaat om twee Amsterdammers van 23 en 34 jaar en twee verdachten uit Den Haag van 29 jaar. Dat meldt de politie vrijdag.

De Amsterdamse crimineel Lucas Boom werd 9 juni voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen doodgeschoten in een woonwijk in Zaandam. De twee aangehouden Hagenaars zouden de vluchtauto hebben geleverd, de twee Amsterdamse verdachten zouden directer bij de moord betrokken zijn geweest.

Kees Koreman, hoofd generieke opsporing in de Eenheid Noord-Holland, zegt: "Zeker hier, waarbij zelfs met automatische wapens op kinderen is gericht, hebben we vlak na de liquidatie een oproep gedaan aan iedereen die iets wist. Uiteindelijk is in dit onderzoek informatie binnengekomen die bij heeft gedragen aan het opsporen van de verdachten. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat mensen het te ver vonden gaan dat deze liquidatie op klaarlichte dag in een woonwijk onder de ogen van kinderen plaatsvond."

Listige constructies
Mensen die achter liquidaties zitten, zijn vaak lastig op te sporen, zegt Koreman. Er wordt vaak gebruikgemaakt van automatische wapens, de vluchtauto's worden via listige constructies verkregen en daarna in brand gestoken. Dit maakt het vinden van technische sporen lastig. Bovendien durft de omgeving van het slachtoffer niets te vertellen.

Over Boom wordt gezegd dat hij een vertrouweling was van Willem Holleeder. In een aantal zaken is Boom verdachte geweest. De meest serieuze was de mislukte poging om Satudarah-kopstuk Etous Belserang te liquideren.

Vier arrestaties rond liquidatie Lucas Boom
Vier arrestaties rond liquidatie Lucas Boom (Foto: ANP)

Islamitische Staat verspreidt vleesetende bacterie

Een dodelijke 'vleesetende' ziekte verspreidt zich snel op het platteland van Syrië, veroorzaakt door de lichamen die Islamitische Staat in de straten achterlaat. Dat heeft de Koerdische Rode Halve Maan gezegd tegen de Iraakse krant Rudaw.

"Door de afschuwelijke daden van IS die onder meer onschuldige mensen doodt en hun lichamen dumpt in de straten, verspreidt de ziekte Leishmanisis zich snel", zei Rode Halve Maan-leider Dilqash Isa.

Leishmanisis of zandmugziekte wordt veroorzaakt door parasieten en verspreidt zich door zandvliegen. De ziekte tast de huid, slijmvliezen en inwendige organen aan. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al eerder dat de gezondheidszorg in Syrië ten onder is gegaan tijdens de burgeroorlog.

De ziekte werd voor het eerst vastgesteld in september 2013. Vorig jaar zouden al vijfhonderd mensen zijn besmet, melden activisten in Syrië.

Syrië kampt met 'vleesetende' ziekte
Syrië kampt met 'vleesetende' ziekte (Foto: ANP)

313 arrestaties bij aanpak drugscriminelen

In de strijd tegen drugscriminaliteit in Zuid-Nederland zijn in een jaar tijd 313 aanhoudingen verricht en 45 criminele organisaties opgerold. Dat meldt de politie vrijdag.

Sinds oktober 2014 is de aanpak van drugscriminaliteit in het zuiden van het land geïntensiveerd. Politie, Openbaar Ministerie en andere organisaties richten zich op de hennepteelt en de productie van synthetische drugs als xtc.

De politie meldt talrijke successen. Zo zijn in Brabant, Limburg en Zeeland 121 henneplocaties doorzocht waarbij 133.648 hennepplanten en 60.108 hennepstekken zijn geruimd. Als dat niet was gebeurd, had het de telers ruim 123 miljoen euro opgeleverd, aldus de politie.

313 arrestaties bij aanpak drugscriminelen
313 arrestaties bij aanpak drugscriminelen (Foto: ANP)

Bloedige aanslag in restaurant in CaÔro

Een aanslag met een molotovcocktail in een restaurant in Caïro heeft vrijdag aan zeker zestien mensen het leven gekost. Zes anderen raakten gewond. Dat meldden de Egyptische veiligheidsdiensten.

De dader van de aanslag zou een voormalige werknemer van het restaurant zijn, die onlangs was ontslagen.

De slachtoffers verbrandden of stierven door rookvergiftiging. Het restaurant, dat ook dienst deed als nachtclub, was gevestigd in een kelder en had geen branduitgangen.

Bloedige aanslag in restaurant in Caïro
Bloedige aanslag in restaurant in Caïro (Foto: ANP)

Steekpartij Zweedse school eist derde leven

De aanval van een gemaskerde man met een zwaard op leraren en leerlingen in Zweden heeft een derde leven geëist. Een leraar is bezweken aan zijn verwondingen, meldt de Zweedse krant Dages Nyheter vrijdag op gezag van de politie.

Een gemaskerde man stak in oktober vier mensen neer op een school in Trollhattan. Hij richtte zich vooral op migranten.

Omdat het vlak voor Halloween was, dachten scholieren eerst dat het om een grap ging en lieten ze zich met de dader fotograferen. De 21-jarige man werd neergeschoten door de politie en is later overleden.

Steekpartij Zweedse school eist derde leven
Steekpartij Zweedse school eist derde leven (Foto: ANP)

China belooft 55 miljard euro aan Afrika

De Chinese president Xi Jinping heeft de presidenten van Afrika vrijdag 60 miljard dollar (55 miljard euro) toegezegd om de ontwikkeling van het continent te steunen. Xi benadrukte dat China een gelijkwaardige relatie met de Afrikaanse landen wil opbouwen.

Xi is in Johannesburg voor een forum over samenwerking tussen China en Afrika, waarbij ook verschillende van zijn Afrikaanse ambtgenoten aanwezig zijn.

China belooft 55 miljard euro aan Afrika
China belooft 55 miljard euro aan Afrika (Foto: ANP)

Drie doden door brand in Franse flat

Door een felle brand in een flat in de Franse stad Toulon zijn donderdagavond drie mensen om het leven gekomen. Twee anderen verkeren in levensgevaar, meldt de krant Le Parisien vrijdag. Zes mensen liepen minder ernstige verwondingen op.

De brand brak uit op de eerste etage van het gebouw, dat vijf appartementen telt. Het vuur verspreidde zich langs de voorkant van het gebouw naar hogere verdiepingen. De bewoners moesten zich op het dak in veiligheid brengen.

Drie doden door brand in Franse flat
Drie doden door brand in Franse flat (Foto: ANP)

Van U. wilde verklaren, maar kon niet

De van het doodsteken van oud-minister Els Borst verdachte Bart van U. heeft een paar weken geleden een verklaring willen afleggen, maar hij was daar op het moment dat het verhoor plaatsvond niet toe in staat. Dat heeft Van U.'s advocaat Noëlle Pieterse vrijdag laten weten na een zitting in de zaak in Rotterdam.

Volgens Pieterse was Van U. erg in de war en heeft de rechter het verhoor afgebroken. Het verhoor was vlak nadat Van U. een ontsnappingspoging had gedaan in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen. Van U. werd daarop overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Daar reageerde Van U. volgens zijn advocaat geestelijk niet goed op. Het is niet bekend wat Van U. zou hebben willen verklaren.

Van U. heeft bekend dat hij zijn zus in januari heeft gedood in Rotterdam. Over de dood van Borst in februari 2014 in Bilthoven heeft hij geen bekentenis afgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder laten weten dat het een behoorlijk aantal aanwijzingen heeft die wijzen op de betrokkenheid van Van U. bij de dood van Borst. Zo is een haar op de jas van Borst hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de verwarde Van U., net als een DNA-spoor op haar pantykous.

Onderzoek
Van U. zit momenteel in het Pieter Baan Centrum. Hij werkt daar volgens advocaat Pieterse mee aan het onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid. Hij neemt volgens haar medicatie tegen psychoses, wat bijzonder is omdat hij daar niet eerder mee heeft ingestemd.

De inhoudelijke behandeling van de zaak van Van U. begint naar verwachting in maart volgend jaar.

Van U. wilde verklaren, maar kon niet
Van U. wilde verklaren, maar kon niet (Foto: ANP)

Ook Britten keren Volkswagen rug toe

De verkoopmalaise voor Volkswagen houdt aan. Vrijdag werd bekend dat het merk ook in Groot-Brittannië fors aan populariteit heeft ingeboet. Eerder zag het concern de verkopen in andere landen, waaronder de VS, al fors afnemen als gevolg van het dieselschandaal.

Ten opzichte van een jaar eerder vielen de verkopen in Groot-Brittannië 20 procent lager uit. De totale Britse autoverkopen stegen met 3,8 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Onlangs bleek al dat in de VS de verkopen van het bedrijf een kwart lager uitvielen. In Duitsland zag Volkswagen in november het marktaandeel dalen van 23,6 naar 21,3 procent.

In Nederland bleken juist fors meer nieuwe Volkswagen aan de man te zijn gebracht, vermoedelijk als gevolg van nieuwe bijtellingregels. In januari gaat het bijtellingspercentage voor veel leaseauto's omhoog.

Ook Britten keren Volkswagen rug toe
Ook Britten keren Volkswagen rug toe (Foto: ANP)

Er zijn teveel medicijnen die te weinig van elkaar verschillen

Er zijn te veel medicijnen voor de longaandoeningen astma en COPD, en ze verschillen te weinig van elkaar. Daardoor blijven de puffertjes duur. Om daar iets aan te doen, gaan de medische instelling Maastricht UMC, verzekeraar VGZ en apotheken samenwerken. In Maastricht en omgeving gaan ze samen snoeien in het aanbod van medicamenten.

"Er zijn verschrikkelijk veel inhalatiemedicamenten, meer dan honderd, maar een heleboel dingen lijken veel op elkaar. Soms zijn ze zelfs helemaal hetzelfde. Per categorie willen we dat terugbrengen naar twee opties. Dan kunnen we druk op de industrie zetten: als jullie niet duiken, heeft de concurrent een middel dat evengoed is maar procenten goedkoper", zei de Maastrichtse longarts Geertjan Wesseling vrijdag.

Wesseling noemt de samenwerking een signaal aan de farmaceutische industrie: "Kom niet met dingen die we eigenlijk niet nodig hebben."

'Kom niet met medicijnen die niet nodig zijn'
'Kom niet met medicijnen die niet nodig zijn' (Foto: ANP)

Dijsselbloem maakt banken en AFM verwijten

Zowel de grote Nederlandse banken als de Autoriteit Financiële Markten zijn verantwoordelijk voor het mislukken van de beoordeling van zogeheten rentederivaten die banken aan 17.000 mkb-bedrijven hebben verkocht.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag in reactie op het besluit dat alle beoordelingen opnieuw moeten worden gedaan. Slachtoffer daarvan zijn de ondernemers die nu langer moeten wachten op compensatie of op een andere oplossing.

"Dit is niet goed gegaan en ik vind dat teleurstellend. Banken hebben hier veel tijd en energie ingestoken. Honderden mensen zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest, maar blijkbaar zijn de wettelijke maatstaven niet goed vertaald. Het is voor een groot deel onjuist en onzorgvuldig gebeurd en dat is voor ondernemers niet acceptabel", aldus Dijsselbloem.

Verkeerde criteria

Dijsselbloem maakt zowel de banken als toezichthouder AFM harde verwijten. Bij de banken is het wettelijk kader voor de herbeoordeling van de derivaten niet goed toegepast. "Bij het doorploegen van de enorme stapel zijn de verkeerde criteria toegepast."

AFM kreeg dat te laat - namelijk zeer recent - in de gaten. De minister laat een extern onderzoek uitvoeren naar hoe het binnen AFM mis heeft kunnen lopen.

In de Tweede Kamer spreekt VVD-Kamerlid Aukje de Vries van "een onbegrijpelijke gang van zaken". Dijsselbloem heeft volgens haar "wat uit te leggen". De PvdA noemt het stuitend "dat banken weer het eigen belang boven het belang van ondernemers plaatsten". De PvdA wil hierover een Kamerdebat met Dijsselbloem.

Dijsselbloem maakt banken en AFM verwijten
Dijsselbloem maakt banken en AFM verwijten (Foto: ANP)

Franse overheid brengt folder uit over wat te doen bij aanslag

De Franse overheid heeft vrijdag een folder uitgebracht die duidelijk moet maken wat je moet doen bij een aanslag: ontsnappen als het kan, je verbergen als dat niet lukt en de politie waarschuwen.

De folder toont in simpele tekeningen wat een betrokkene bij een aanslag kan doen. Vlucht uit het gebouw en help daarbij indien mogelijk anderen. Een tekening daarbij toont opvallende gelijkenissen met de beelden van een zwangere vrouw die bij de aanslag in de concertzaal Bataclan omhoog werd getild toen ze aan een vensterbank hing.

Wie zich moet verbergen, kan zich het beste ergens opsluiten en de deur barricaderen. Doe de lichten en apparaten uit, verberg je achter een muur of obstakel en vergeet vooral niet het geluid van de mobiele telefoon uit te zetten, adviseert Frankrijk.

Pas in veiligheid wordt het tijd de politie te waarschuwen. En als die eenmaal ter plaatse is: ren niet heel hard op ze af, maak geen onverwachte bewegingen en houd de armen omhoog, waarschuwt de folder.

Bij aanslag: ontsnap, verberg je, waarschuw
Bij aanslag: ontsnap, verberg je, waarschuw (Foto: ANP)

Lijst aanklachten tegen Holleeder groeit

De lijst met aanklachten tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder blijft groeien. Vrijdag legde het Openbaar Ministerie (OM) hem uitlokking van de moord op John Mieremet (2005) ten laste, alsmede uitlokking van een eerdere poging tot moord op Mieremet in 2002.

Holleeder werd al vervolgd voor zijn vermeende rol bij de criminele afrekeningen met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook werd hem de doodslag verweten op Robert ter Haak, die naast Cor van Hout stond toen die werd neergeschoten en later aan zijn verwondingen overleed.

Holleeders betrokkenheid bij de liquidatie van Mieremet stond al op de lijst. Aan die beschuldiging is vrijdag zowel de uitlokking van de moord als uitlokking van de eerdere poging tot moord toegevoegd.

Het OM vindt dat het verhoor van de zussen Astrid en Sonja Holleeder en dat van Willem Holleeders ex-vriendin Sandra den Hertog in de openbaarheid moet plaatsvinden. De rechtbank besloot eerder dat deze verhoren, die 15 december beginnen, achter gesloten deuren zijn. Het OM vroeg de rechtbank vrijdag dit besluit te heroverwegen. De zussen en de ex verklaarden deze week al in een andere zaak tegen Holleeder.

Lijst aanklachten tegen Holleeder groeit
Lijst aanklachten tegen Holleeder groeit (Foto: ANP)

Speciale edities van Far Cry Primal bekend

De inhoud van de verschillende Collector’s Editions en de pre-order aanbiedingen voor Far Cry Primal zijn bekend. Het nieuwste deel uit de game-serie is vanaf 23 februari 2016 verkrijgbaar op PlayStation 4 en Xbox One. Op 1 maart 2016 verschijnt de game ook voor Windows.

 • De Collector’s Edition bevat:
 • De Far Cry Primal game
 • Exclusieve Far Cry Primal Collector Box met een sabeltandschedel als opening.
 • Officieel Wenja woordenboek: een onmisbare gids voor je reizen door Oros, vol met handige woorden en zinnen die in de game van pas komen. Het is een bondig boekwerk over de unieke taal die experts ontwikkelden op basis van de Proto-Indo-Europese oertaal.
 • Exclusief Steelbook.
 • Far Cry Primal landkaart van Oros.
 • De officiële soundtrack van de game en Wenja geluidsopnames die je de beginselen van de officiële taal van Far Cry Primal bijbrengen.

Daarnaast krijg je allerlei digitale codes voor:

 • ‘Legend of the Mammoth’ missies: Tot wel 45 minuten aan extra gameplay waarin je de  kans krijgt om als het grootste beest uit Oros te spelen: de machtige mammoet! Dender over je vijanden heen en bescherm je kudde tegen andere beesten en natuurlijk de mens. In de missie Duel of Beasts daagt een oersterke neushoorn je uit. Ga de strijd met hem en zijn kudde aan op de rand van gevaarlijke kliffen en laat zien wie er nu echt de baas is. In The Trapped Elder hebben jagers de leider van je kudde gevangen genomen. Bestorm hun kamp en leid de wijze ouderling weer terug naar de vrijheid. En als laatste is er Hunt The Hunter: voer jouw kudde aan en vermorzel degenen die jouw soort met uitsterven bedreigen.
 • Een nieuw wapen, de Blood Shasti Club: een knuppel van bot, besmeurd met bloed en ooit het eigendom van Ull, de gevreesde leider van de Udam. Een onbreekbaar wapen waar zelfs het vuur geen vat op heeft.
 • Vier enhancement packs die je als een van de eersten toegang geven tot zeldzame hulpmiddelen en unieke mogelijkheden om te customizen.

Dan is er nog de Digital Apex Edition. Deze editie bevat de standaard game plus alle aanvullende digitale content. Maar als je alleen de extra missies wil: pre-order je de standaard game, dan heb je ook toegang tot de ‘Legend of the Mammoth’ missies.

Shadow Complex krijgt remaster, gratis voor Windows

Shadow Complex, de geniale platform-adventure die in 2009 uitkwam voor Xbox 360, komt naar Windows, Xbox One en PlayStation 4. De Windows-versie is al beschikbaar, ennn... Hij is gratis.

Shadow Complex is een 2D actie/adventuregame gemaakt met UnrealEngine 3. Toen de game in 2009 uitkwam voor Xbox 360 regende het negens en tienen en Shadow Complex kreeg onder meer onderscheidingen voor Best XBLA-title ooit. De game werd vooral bewierrookt vanwege de spectaculaire graphics, soepele gameplay, vermakelijke combat en interessante puzzels.

Nu dus Shadow Complex Remastered, uiteraard met verbeterde graphics en nieuwe toevoegingen zoals extra melee takedowns. Klik hier om de game voor noppes op te pikken. Shadow Complex Remastered blijft gratis tot en met 31 december.

Konami verbiedt Kojima prijs in ontvangst te nemen

Het was al een tijdje verontrustend stil rondom Konami, maar gelukkig heeft het bedrijf nu weer een spectaculaire blunder begaan. Hideo Kojima, de ontwikkelaar van Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, kon vandaag zijn prijs niet ophalen tijdens de game awards voor de beste action-adventure game. De reden? Konami had Kojima via een advocaat expliciet verboden de prijs op te komen halen.

Kiefer Sutherland, de acteur die Snake speelt in Metal Gear Solid V, accepteerde de prijs voor Kojima. Presentator Geoff Keighley was wel zo beleefd om de stunt van Konami uit te lichten voor het publiek. "Zoals je misschien gemerkt had, is Hideo Kojima niet aanwezig vanavond en daar wil ik iets over zeggen. Meneer Kojima had alle intentie om de uitreiking vanavond bij te wonen, maar een advocaat die Konami vertegenwoordigd heeft hem gezegd dat hij geen enkele ceremonie bij mag wonen en ook geen awards in ontvangst mag nemen", aldus Keighley. "Hij staat nog steeds onder contract. Het is teleurstellend en ongeloofelijk dat een artiest zoals Hideo niet hier naartoe mag komen om dit samen met zijn vrienden en teamgenoten te vieren."

De woorden van Keighley hadden een verwacht effect op het publiek in de zaal. Nadat Keighley vertelde dat Konami achter dit geintje zit, kwam er een hoop boegeroep vanuit de bühne. Het is al langer bekend dat Kojima en Konami niet op goede voet met elkaar staan.

Nou ja, in ieder geval hoeft Kojima geen wc's schoon te maken. Nog niet.

FucKonami
Konami verbiedt Kojima prijs in ontvangst te nemen

Braziliaanse preses voetbalbond met verlof door FIFA-schandaal

Marco Polo del Nero is met verlof gegaan bij de Braziliaanse voetbalbond. De voorzitter wil zich goed kunnen verdedigen tegen beschuldigingen van Amerikaanse justitie. "Hij gelooft in zijn onschuld", laat de Braziliaanse bond weten.

Polo del Nero is één van de zestien verdachten in een nieuwe corruptiezaak bij de FIFA. Zij hebben volgens Amerikaanse opsporingsambtenaren gezamenlijk 180 miljoen euro aan steekpenningen aangenomen. Polo del Nero stapte vorige week al uit het uitvoerend comité van de FIFA.

Hij was in mei in Zürich toen zijn voorganger Jose Maria Marin door de Zwitserse politie van zijn bed werd gelicht. Polo de Nero vertrok toen halsoverkop richting Brazilië en liet zich ook nooit meer op vergaderingen van de wereldvoetbalbond zien.

Braziliaanse preses voetbalbond met verlof
Braziliaanse preses voetbalbond met verlof (Foto: ANP)

'Froome profiteerde van gewichtsverlies'

Chris Froome zou zijn tweede eindzege in de Tour de France dit jaar vooral te danken hebben aan gewichtsverlies. Dat is een conclusie die mogelijk getrokken kan worden uit gegevens van de Britse wielrenner die het tijdschrift Esquire vrijdag heeft gepubliceerd.

Froome woog afgelopen zomer 67 kilogram tijdens de Tour de France. In 2008 debuteerde hij in de Ronde van Frankrijk met een gewicht van 75,6 kilogram. Hij eindigde destijds als 84e. Ondanks het gewichtsverlies trapt de kopman van Sky nog wel steeds ongeveer hetzelfde vermogen. Zo slaagde hij er in het verschil in de bergen te maken.

Het maximale vermogen van Froome bedroeg dit jaar 7,51 watt per kilogram. "De inhoud was altijd al aanwezig bij hem. Zijn gewichtsverlies is de grootste reden van zijn betere prestaties". concludeert fysioloog Jeroen Swart in Esquire

Froome kreeg afgelopen zomer tijdens de Ronde van Frankrijk veel vragen over doping. 'Supporters' floten hem uit en een idioot gooide zelfs urine naar de Brit. Froome gaf zijn gegevens aan het tijdschrift om aan te tonen dat hij geen verboden middelen heeft gebruikt, hoewel dat uiteraard nooit met zekerheid valt te concluderen uit dergelijke gegevens.

Froome profiteerde van gewichtsverlies
Froome profiteerde van gewichtsverlies (Foto: ANP)

'Bezoek Rio smaakt naar meer' voor hockeysters

Het recente bezoek aan Rio de Janeiro is de Nederlandse hockeysters goed bevallen. Voordat Oranje begin deze week neerstreek in Rosario voor het eindtoernooi van de World League keek de ploeg van bondscoach Alyson Annan een paar dagen rond in de olympische hoofdstad. "We hebben ook één keer getraind op het olympische veld", blikte verdedigster Caia van Maasakker terug. "We zijn door iedereen heel vriendelijk ontvangen. Nog niet alles is klaar op het hockeycomplex, maar volgens mij komt het allemaal wel goed."

De Nederlandse selectie nam ook een kijkje in het olympisch dorp, dat nog in aanbouw is, en in een favela (sloppenwijk). "Met een gids zijn we er doorheen gelopen. Dat was heel indrukwekkend. Het leven is daar volgens onze begeleider nu wat beter dan vijf jaar geleden. Geen moment hebben we ons onveilig gevoeld, waar we in Rio ook geweest zijn."

Van Maasakker gaf toe dat het voorproefje van Rio 2016 naar meer smaakte. "Het begint nu nog meer te kriebelen. Je weet nu waar je het komend jaar naartoe werkt."

'Bezoek Rio smaakt naar meer'
'Bezoek Rio smaakt naar meer' (Foto: ANP)

Mortal Kombat X krijgt tweede DLC-ronde

Vandaag bevestigt Warner Bros. Interactive Entertainment vier nieuwe speelbare personages voor Mortal Kombat X in de Kombat Pack 2 als DLC in het eerste kwartaal van 2016.

Twee nieuwe 'gast'-personages bestaan uit Leatherface uit The Texas Chainsaw Massacre horrorfilmserie en de Xenomorph van de horrorfilm Alien. Uit de eerdere Mortal Kombat-delen komt Bo Rai Cho, meester van de dronken vuist en Cyrax, Sektor en Robot Smoke in de vorm van een nieuwe strijder, Tri-Borg.

Mortal Kombat X is uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Wade leidt Miami Heat naar zege

Dwyane Wade was donderdagavond (plaatselijke tijd) de grote man bij Miami Heat in het thuisduel met Oklahoma City Thunder. De topbasketballer was goed voor 28 punten en besliste het duel 1,5 seconde voor het laatste fluitsignaal (97-95).

Met dank aan Will Barton maakten de Denver Nuggets en einde aan een reeks van acht nederlagen op rij. De guard was goed voor 22 punten in het duel met de Toronto Raptors (106-105). De San Antonio Spurs waren veel te sterk voor de Memphis Grizzlies (103-83). Orlando Magic klopte Utah Jazz (103-94) en de Portland Trail Blazers versloegen de Indiana Pacers (123-111).

Isaiah Thomas leverde met 21 punten een groot aandeel in de zege van de Boston Celtics op de Sacramento Kings (114-97).

Wade leidt Miami Heat naar zege
Wade leidt Miami Heat naar zege (Foto: ANP)

The Walking Dead: Michonne komt in februari

The Walking Dead: Michonne komt in februari uit. Dat heeft ontwikkelaar Telltale gisteravond bekendgemaakt tijdens de Game Awards. De game speelt zich af tussen uitgave 126 en 139 van de stripboeken.

Samira Wiley, die we kennen van Orange is the New Black, zal figureren als ster van de show. Telltale heeft gezegd dat de game focust op "wat haar [Michonne] heeft weggehaald bij Rick, Ezekiel en de rest van haar vertrouwde groep... En wat haar terugbrengt". De game moet eerdere iteraties van de gameserie met elkaar verbinden. 

Eerder kwam The Walking Dead: 400 days al uit, een tussenpoze tussen seizoen 1 en 2. Een officieel derde seizoen van Telltale's The Walking Dead is in de maak, maar daar is nog geen releasedatum van bekend. The Walking Dead: Michonne wordt beschikbaar voor Android, iOS, Mac OS X, PlayStation 3, PlayStation 4, Windows, Xbox 360 en Xbox One.

Verontrustende teaser voor Game of Thrones seizoen 6

HBO heeft een nieuwe teaser-video uitgegeven voor het zesde seizoen uit de Game of Thrones-serie. De teaser, begeleidt door de stem van Max von Sydow, is vooral een montage van de vele ellende die zich tot nu toe heeft afgespeeld.

"We watch, we listen, and we remember. The past is already written. The ink is dry". Dat zijn de woorden van Von Sydow, de acteur die in seizoen 6 zijn debuut maakt als de Three Eyed Raven. Game of Thrones seizoen 6 wordt verwacht in april 2016.

Bound is nieuwe titel van God of War-dev

Voorafgaand aan Sony's PlayStation Experience-evenement deze week, is er alvast een nieuwe IP aangekondigd genaamd Bound. Het mysterieuze project werd al eerder deze week geteased door Santa Monica Studios.

De game wordt ontwikkeld door Plastic, de studio achter Linger in Shadows en DaturaBound is een 3D-platformer die probeert een unieke visuele stijl neer te zetten welke begeleid wordt door een sterke narratief. Ook is game director Michal Staniszewski momenteel bezig met een geschikte uitdaging voor hardcore gamers in de vorm van een enorme puzzel die alleen opgelost kan worden als de game-community samenwerkt.

Rise of the Tomb Raider krijgt Baba Yaga-DLC

Tijdens de Game Awards afgelopen nacht heeft Tomb Raider-ontwikkelaar Crystal Dynamics DLC aangekondigd voor Rise of the Tomb Raider. Het betreft een nieuwe, op zichzelf staande storyline in een bosrijke omgeving.

Baba Yaga: Temple of the Witch is de officiële naam van de DLC en speelt zich af in een bos dat geregeerd wordt door Baba Yaga, een mytisch wezen uit Slavische folklore. De DLC brengt talloze extra uren gameplay, nieuwe vijanden, puzzels, tombes en meer zodra het debuteert in januari. Season pass-bezitters krigjen automatisch toegang tot de content.

Bekijk Lara hieronder in actie. Rise of the Tomb Raider kwam 13 november uit voor Xbox One. Bekijk hier de FOK!review.

Quantum Break steelt een show

Microsoft wilde ook nog wat laten zien, dus hebben ze een trailer van Quantum Break meegenomen naar Los Angeles om tijdens de Game Awards te tonen.

Quantum Break is al een tijd geleden aangekondigd, en wordt ontwikkeld door Remedy, die eerder Alan Wake hebben gemaakt. Maar de release is in zicht. In april moeten we bezig kunnen in deze half actie, half digitale tv-show op Xbox One

Het verhaal gaat als volgt: een experiment gaat geheel mis en er ontstaat een quantum break. Jij speelt Jack Joyce, die tijdens dat experiment in de buurt is. Hij overleeft het, maar merkt dat hij speciale krachten heeft gekregen. Hij kan de tijd manipuleren. Een ander probleem: de quantum break gaat zorgen dat de tijd uiteindelijk stil zal blijven staan voor de aarde. De sponsor van het experiment, Paul Serene, was ook ter plaatse en ook hij heeft aan het experiment speciale krachten overgehouden. Alleen is hij meteen naar de toekomst gereisd om te zien hoe hij de quantum break kan stoppen. Hij zag dat het doden van Jack de oplossing is om de quantum break te beëindigen. Jij als speler wil dat natuurlijk op een andere manier oplossen, in ieder geval levend.

Mishandelaar NS-conductrice hoort vonnis

De 27-jarige Swendly R. hoort vrijdag of hij wordt veroordeeld voor mishandeling van een NS-hoofdconductrice in Hoofddorp in maart van dit jaar. De rechtbank in Haarlem doet dan uitspraak in de zaak, waarin het Openbaar Ministerie (OM) onlangs een jaar cel en tbs met dwangverpleging eiste tegen R.

Ook wilde de aanklaagster dat de man ruim 25.000 euro schadevergoeding betaalt aan het slachtoffer. De hoofdconductrice werd zo zwaar toegetakeld, dat ze verscheidene malen operaties moest en nog moet ondergaan. De Amsterdamse liep breuken op in haar gezicht en kan zich niets meer herinneren van het incident.

De mishandeling veroorzaakte grote maatschappelijke verontwaardiging en onrust onder NS-medewerkers. Het OM noemde geweld tegen medewerkers met een publieke taak "onacceptabel".

De verdachte is dakloos en heeft een lang strafblad. Als minderjarige kreeg hij al jeugd-tbs. Onderzoekers in het Pieter Baan Centrum oordeelden dat de man psychotisch en minimaal verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn advocaat vroeg echter vrijspraak, omdat hij vindt dat de bewijsvoering rammelt.

Mishandelaar NS-conductrice hoort vonnis
Mishandelaar NS-conductrice hoort vonnis (Foto: ANP)

Relatief veel geld naar psychische zorg

Nederland geeft naar verhouding vrij veel geld uit aan korte opnames voor psychische problemen en gedragsstoornissen. Van elke euro die wordt uitgegeven aan ziekenhuisopnames, gaat 23 cent naar de behandeling van psychische klachten. In andere westerse economieën is dat gemiddeld 9 cent. Zo geeft Duitsland 13 cent per euro uit en Zweden zeven cent.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het vrijdag gepubliceerd. Volgens het CBS heeft Nederland naar verhouding "een ruim en open aanbod" aan behandelingen. Bovendien zijn er meer mensen met klachten. De behandelingen zijn onder meer bedoeld voor depressies, dementie, stoornissen door alcohol en drugs, stemmingswisselingen, persoonlijkheidsstoornissen en verstandelijke beperkingen.

Van dezelfde ziekenhuis-euro geeft Nederland iets meer dan 10 cent uit aan hart- en vaatziekten en iets meer dan 5 cent aan kanker.

Al met al geeft Nederland 4252 euro per inwoner uit aan gezondheidszorg. Alleen Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten staan boven Nederland. Turkije geeft 780 euro per inwoner uit, het minste van alle landen binnen de OESO.

Relatief veel geld naar psychische zorg
Relatief veel geld naar psychische zorg (Foto: ANP)

27 miljoen euro aan goud bij het grofvuil

We gooiden in 2012 maar liefst 27 miljoen euro aan goud bij het grofvuil. Dat zat in elektrische apparaten, zoals tandenborstels, smartphones en computers. Daarnaast dumpten we zo plastics (een waarde van 17 miljoen euro), koper (14 miljoen euro), ijzer (7 miljoen), palladium (4 miljoen), aluminium (3 miljoen) en zilver (2 miljoen). In totaal ging voor 73 miljoen euro aan kostbare grondstoffen verloren. Ze werden niet hergebruikt, maar verbrand in de afvaloven.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben Nederlanders in totaal ongeveer 4,4 miljard kilo elektronische apparaten thuis. Dat komt neer op 259 kilo per persoon. In 2012 gooide elke Nederlander ongeveer 22 kilo daarvan weg. Slechts een klein deel daarvan wordt ingezameld. In die 'e-waste' zitten nog veel grondstoffen die een tweede leven kunnen krijgen.

27 miljoen euro aan goud bij het grofvuil
27 miljoen euro aan goud bij het grofvuil (Foto: ANP)

De winnaars van de Game Awards 2015

Vannacht waren de Game Awards en je zou haast vergeten dat er naast allerlei trailers ook awards zijn uitgedeeld. We hebben de genomineerden en de winnaars op een rijtje gezet, per categorie.

Game of the Year

 • Bloodborne
 • Fallout 4
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
 • Super Mario Maker
 • The Witcher 3: Wild Hunt

Developer of the Year

 • Bethesda Game Studios
 • CD Projekt Red
 • From Software
 • Kojima Productions
 • Nintendo

Best Shooter

 • Call of Duty: Black Ops 3
 • Destiny: The Taken King
 • Halo 5: Guardians
 • Splatoon
 • Star Wars Battlefront

Best Action-Adventure Game

 • Assassin’s Creed Syndicate
 • Batman: Arkham Knight
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
 • Ori and the Blind Forest
 • Rise of the Tomb Raider

Best RPG

 • Bloodborne
 • Fallout 4
 • Pillars of Eternity
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Undertale

Best Fighting Game

 • Guilty Gear Xrd Sign
 • Mortal Kombat X
 • Rise of Incarnates
 • Rising Thunder

Best Sports/Racing Game

 • FIFA 16
 • Forza Motorsport 6
 • NBA 2K16
 • Pro Evolution Soccer 2016
 • Rocket League

Best Multiplayer

 • Call of Duty: Black Ops 3
 • Destiny: The Taken King
 • Halo 5: Guardians
 • Rocket League
 • Splatoon

Best Indie Game

 • Axiom Verge (Tom Happ)
 • Her Story (Sam Barlow)
 • Ori and the Blind Forest (Moon Studios/Microsoft Studios)
 • Rocket League (Psyonix)
 • Undertale (tobyfox)

Best Family Game

 • Disney Infinity 3.0
 • Lego Dimensions
 • Skylanders SuperChargers
 • Splatoon
 • Super Mario Maker

Best Mobile or Handheld Game

 • Downwell (Moppin/Devolver Digital)
 • Fallout Shelter (Bethesda)
 • Lara Croft Go (Square Enix)
 • Monster Hunter 4 Ultimate (Capcom)
 • Pac-Man 256 (Hipster Whale/Bandai Namco)

Best Narrative

 • Her Story
 • Life is Strange
 • Tales From the Borderlands
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Until Dawn

Best Art Direction

 • Batman: Arkham Knight
 • Bloodborne
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
 • Ori and the Blind Forest
 • The Witcher 3: Wild Hunt

Best Score or Soundtrack

 • Fallout 4 (Inon Zur)
 • Halo 5: Guardians (Kazuma Jinnouchi)
 • Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain (Justin Burnett, Ludvig Forssell, Daniel James)
 • Ori and the Blind Forest (Gareth Coker)
 • The Witcher 3: Wild Hunt (Marcin Przybylowicz, Mikolai Stroinski)

Best Performance

 • Ashly Burch – Chloe Price (Life is Strange)
 • Doug Cockle – Geralt (The Witcher 3: Wild Hunt)
 • Mark Hamill – The Joker (Batman: Arkham Knight)
 • Camilla Luddington – Lara Croft (Rise of the Tomb Raider)
 • Viva Seifert (Her Story)

Games for Change

 • Cibele (Nina Freeman)
 • Her Story (Sam Barlow)
 • Life is Strange (Dontnod Entertainment)
 • Sunset (Tale of Tales)
 • Undertale (tobyfox)

Industry Icon Award – Westwood Studios co-founders Brett Sperry and Louis Castle

Fan Choices

Most Anticipated Game

 • Horizon Zero Dawn
 • No Man’s Sky
 • Quantum Break
 • The Last Guardian
 • Uncharted 4: A Thief’s End

Best Fan Creation

 • GTA 5 – Targets (Hoodoo Operator)
 • Real GTA (Corridor Digital)
 • Portal Stories: Mel (Prism Studios)
 • Super Mario Maker e-Reader Levels (Baddboy78/theycallmeshaky)
 • Twitch Plays Dark Souls (Twitch Community)

Trending Gamer

 • Christopher “MonteCristo” Mykles
 • Greg Miller
 • Markiplier
 • PewDiePie
 • Total Biscuit

eSports Categories

Game of the Year

 • Call of Duty: Advanced Warfare
 • Counter-Strike: Global Offensive
 • Dota 2
 • Hearthstone: Heroes of Warcraft
 • League of Legends

Player of the Year

 • Peter “ppd” Dager (Dota 2 – Evil Geniuses)
 • Syed Sumail “Suma1L” Hassan (Dota 2 – Evil Geniuses)
 • Olof “olofmeister” Kajbjer (CS:GO – Fnatic)
 • Lee “Faker” Sang-hyeok (League of Legends – SK Telecom T1)
 • Kenny “KennyS” Schrub (CS:GO – Team EnVyUs)

Team of the Year

 • Evil Geniuses
 • Fnatic
 • Optic Gaming
 • SK Telecom T1
 • Team SoloMid

Shaq Fu slaat weer wat leven in zich

Shaquille O’Neal kwam ook langs tijdens de Game Awards 2015 om een nieuwe eSports league aan te kondigen, een prijs voor beste eSports team, maar belangrijker, de eerste trailer van de nieuwe Shaq Fu: A Legend Reborn.

Shaq Fu: A Legend Reborn was via crowdfunding in 2014 al een succes, maar sindsdien hebben we weinig gehoord van de game. Eigenlijk weten we nu pas dat het nog leeft, maar meer is er niet bekendgemaakt. Daara liet hij een trailer zien van E-League, de nieuwe league in eSports. In Amerika worden wedstrijden in deze league op de zender TBS uitgezonden. En de winnaars van de award? Optic Gaming. Dat maakt hun verlies in de Call of Duty Championship vast weer wat minder zuur.

TellTale werkt aan Batman-game

Tijdens de Game Awards kwam er een korte teaser van ontwikkelaar TellTale waarin ze overduidelijk aangeven dat we mogen uitkijken naar een Batman-game in 2016.

We zien eerst Bruce Wayne, daarna een logo van Batman, daarna een logo van TellTale om af te sluiten met 2016, dus heel veel duidelijker kan het niet. De makers hebben al eerder Game of Thrones, Borderlands, Minecraft, Back to the Future en Walking Dead een verhalende game met keuzes gegeven.

Werk samen met sabeltandtijgers in Far Cry Primal

Ubisoft heeft tijdens de Game Awards vannacht de eerste gameplay laten zien van Far Cry Primal, het onlangs aangekondigde spel waarin we eens terug in de tijd gaan.

In de video zien we hoe de speler als een personage die Takkar heet de kracht heeft om wilde beesten te temmen en ze te laten meehelpen in zijn missie. Wat dat ook moge zijn. We zien onder andere hoe een wolf, een arend, een beer en een sabeltandtijger het vuile werk opknappen voor Takkar. Oh, en je vecht tegen een mammoet, hoe vaak kun je dat nou zeggen?

Far Cry Primal komt 23 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: natte bedoening

Het was gisteren echt een schitterende dag. Droog, bijna windstil (die momenten dat ik buiten was that is) en een prachtige zonsopkomst gezien. Vandaag starten we helaas met regen, die in de loop van de dag wel wegtrekt. In de middag schijnt regelmatig de zon en het wordt zo'n 10 tot 14 graden. Het is dus nog steeds te warm voor de tijd van het jaar. 

Dven maakte deze foto van een bijzondere mooie wolkenformatie in Veliko Tarnovo in Bulgarije. 

Uiteenvallende wolken in Veliko Tarnovo (Bulgarije) (Foto: dven)
Uiteenvallende wolken in Veliko Tarnovo (Bulgarije) (Foto: dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht! Ben je binnenkort jarig? Stuur me een pm met je geboortedatum en wordt gefeliciteerd! 

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1952 vielen er in Londen veel doden door de combinatie van rook en mist. De uitdrukking Smog is geboren. 

* In 1930 werd periodieke onthouding door het Vaticaan goedgekeurd als anticonceptie middel. 

* In 2008 reed Louis Palmer uit Zwitserland als eerste in een zonnewagen de wereld rond. De tocht, volledig op zonne-energie gereden, duurde 17 maanden en was 52.000 kilometer lang. 

* In 1961 wint Anton Geesink als eerste niet-japanner, het wereldkampioenschap judo in Parijs. 

Pornoster sleept Charlie Sheen voor de rechter

Pornoster Brett Rossi klaagt Charlie Sheen aan nadat de acteur zijn hiv-besmetting geheim gehouden zou hebben en haar misbruikt zou hebben. Dat melden Amerikaanse media.

Scottine Ross, zoals Rossi eigenlijk heet, claimt in de zaak dat Sheen emotioneel leed heeft veroorzaakt, haar gevangen hield en zich schuldig maakte aan geweldpleging en nalatigheid. In de zaak wijdt ze uit over dat ze zwanger zou zijn geraakt waarna Sheen haar dwong een abortus te nemen. De acteur benadrukte volgens haar dat hij 'de geboorte van een achterlijk kind' wilde voorkomen.

Ook zou Rossi vijf keer seks met Sheen hebben gehad zonder te weten dat hij besmet was met het hiv-virus. Sheen beloofde het conflict op te lossen door haar een miljoen dollar te betalen, plus 5 procent van de royalties die hij verdiende met zijn televisieserie Anger Management. Hij zou die afspraken echter aan zijn laars hebben gelapt nadat hij vorige maand in de talkshow Today bekendmaakte dat hij besmet was met het virus.

"Charlie Sheen zal de zaak van Scottine Ross vurig verdedigen", reageert Sheens advocaat Martin Singer in een statement. "We zijn er zeker van dat meneer Sheen zal overwinnen." De acteur vertelde tijdens het televisie-interview dat hij zo'n 10 miljoen dollar kwijt raakte aan het stil houden van vrouwen met wie hij seks had en juist daarom wilde hij in het openbaar treden. "Wat mensen vergeten is dat ze geld van mijn kinderen wegnemen. Ze denken dat het alleen om mij gaat, maar ik heb vijf kinderen en een kleindochter. Ik wil me vandaag uit deze gevangenis bevrijden."

Ex sleept Charlie Sheen voor de rechter
Ex sleept Charlie Sheen voor de rechter (Foto: BuzzE)

Vieze Sinterklaasspelletjes

Teutje had net de paté en de Franse kaas klaargezet op de bar tussen de open keuken en de huiskamer toen de bel ging. 'Aloysius', riep ze, 'doe jij even open? Daar is de visite.' Mopperend ging Aloysius naar de voordeur. Hij wist al wat er zou gebeuren als hij de deur opendeed en dat gebeurde ook. Meteen toen de deur open was, hing er iets aan zijn rechterbeen. 'Af, Adolf!', riep Bep, de moeder van Teutje, streng, maar Adolf, de chihuahua van de schoonouders van Aloysius reed al lekker tegen zijn been aan.

Franse Front National leidt in peilingen

Kort voor de verkiezingen in de Franse regio's staat het anti-Europese en nationalistische Front National (FN) van Marine Le Pen in een opiniepeiling aan kop. In de eerste ronde van de regioverkiezingen zou zondag het FN op de steun kunnen kunnen rekenen van 30 procent van de kiezers volgens een donderdag door de krant Le Monde gepubliceerde peiling.

De centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy zou de steun van 29 procent krijgen. De coalitie van links op 22 procent. In de tweede ronde op 13 december zou centrumrechts sterker dan het front uit de bus komen met 36 procent en het FN op 30 procent.

Le Pen nam begin 2011 het toen 38 jaar oude front over van haar vader, Jean-Marie Le Pen. 'Pa' koesterde het FN als een kameraadschappelijk bolwerk van ultranationalisten en veteranen. Hij genoot kennelijk van het doen van omstreden uitspraken wat politiek een grote handicap was. Dochter Marine doet pogingen van het FN een brede volkspartij tegen de EU, tegen de euro, tegen immigratie en voor protectionisme te maken.

Verkiezingsstelsel
Het FN valt in het Franse verkiezingsstelsel meestal in de tweede ronde buiten boord. Maar de laaste peilingen geven aan dat het FN 13 december kans maakt te winnen in meer dan een regio. Dat zou een mijlpaal zijn in de Franse politiek.

Frankrijk heeft het aantal regio's met ingang van 1 januari 2016 teruggebracht tot achttien, waarvan vijf overzeese. Momenteel telt het land nog 27 regio's. De bevoegdheden en het takenpakket van de regio's zijn erg beperkt. Ze gaan voornamelijk over onderdelen van het hoger onderwijs, het regionaal openbaar vervoeren soms ook over steun aan ondernemingen en onderzoek.

De verkiezingen worden vooral gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering. De socialistische president François Hollande werd in mei 2012 president. Hij is volgens peilingen buitengewoon impopulair. De volgende presidentsverkiezingen staan in april en mei 2017 op het programma.

Franse Front National leidt in peilingen
Franse Front National leidt in peilingen (Foto: ANP)

Acht verdachten bekennen schuld in FIFA-zaak

Acht verdachten in de corruptiezaken bij de FIFA hebben schuld bekend. Dat maakte de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch donderdag bekend. Vijf van hen maakten geen deel uit van de groep van veertien mensen die in mei werden aangeklaagd in een grote corruptiezaak bij de wereldvoetbalbond. Om wie het gaat, verduidelijkte Lynch niet.

Donderdag bevestigde Lynch dat de Amerikaanse justitie opnieuw zestien mensen heeft aangeklaagd voor fraude en omkoping in de voetbalwereld. Onder hen zijn de leiders van de Zuid- en Noord-Amerikaanse voetbalbonden CONMEBOL en CONCACAF, Juan Angel Napout en Alfredo Hawit. Vrijwel de hele top van de CONMEBOL en de leiders van een hele reeks Midden- en Zuid-Amerikaanse bonden zijn betrokken bij de omkoping, die draait om marketing- en tv-rechten.

Volgens de New York Times gaat het om de (oud-)bestuurders van bonden in Guatemala, Honduras, Bolivia, Peru, El Salvador en Brazilië. Enkele van hen hebben ook functies bekleed bij de FIFA. Naast de officials binnen de voetbalwereld zijn bedrijven uit Zuid-Amerika en de Verenigde Staten betrokken bij de wijdverspreide fraude.

De zaak draait volgens Lynch om toernooien die al zijn gespeeld, maar ook om wedstrijden en toernooien die in de komende tien jaar plaats zullen vinden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om WK-kwalificatiewedstrijden in zes Midden-Amerikaanse landen.

Acht verdachten bekennen schuld in FIFA-zaak
Acht verdachten bekennen schuld in FIFA-zaak (Foto: ANP)

Tennistoernooi Rosmalen op zoek naar groei

Het internationale grastennistoernooi voor mannen en vrouwen in Rosmalen gaat vanaf volgend jaar verder onder de naam Ricoh Open. Met de nieuwe hoofdsponsor en hoger startgeld wil het toernooi op zoek naar een beter deelnemersveld.

"We willen het naar een ander niveau brengen", aldus topman Mark Boelhouwer van Ricoh donderdag bij de bekendmaking. "Een aantrekkelijk deelnemersveld heeft onze prioriteit. We willen verbeteren en groeien en dan is dat heel erg belangrijk", aldus toernooidirecteur Marcel Hunze. "Groei is nodig om ook in de toekomst bij de top te horen."

Het prijzengeld verandert niet. "Dat is hoog genoeg", aldus Hunze. Wel komt er meer budget om goede spelers naar Rosmalen te halen, legde hij uit. "Het doel en de ambitie om betere spelers te krijgen, is duidelijk."

Tennistoernooi Rosmalen op zoek naar groei
Tennistoernooi Rosmalen op zoek naar groei (Foto: ANP)

'200 miljoen aan steekpenningen in FIFA-zaak'

In de nieuwe corruptiezaak bij de FIFA is voor meer dan 200 miljoen dollar (ruim 180 miljoen euro) aan steekpenningen aangenomen door zestien verdachten. Dat meldde de New York Times donderdag. De krant citeert uit de aanklacht tegen de verdachten.

Donderdag werden in Zürich opnieuw twee FIFA-bobo's opgepakt in hun hotel, op verzoek van de Amerikaanse justitie. De actie deed erg denken aan een eerdere reeks aanhoudingen in Zwitserland, in mei dit jaar. Toen werden zeven officials van de wereldvoetbalbond opgepakt. In totaal werden toen veertien voetbalbestuurders aangeklaagd voor omkoping en andere vormen van corruptie.

In de nieuwe zaak gaat het volgens de New York Times om zestien verdachten, namelijk Luís Chiriboga, Marco Polo del Nero, Eduardo Deluca, José Luis Meiszner, Romer Osuna, Ricardo Teixeira, Héctor Trujillo, Reynaldo Vasquez, Juan Ángel Napout, Manuel Burga, Carlos Chávez, Alfredo Hawit, Ariel Alvarado, Rafael Callejas, Brayan Jiménez, en Rafael Salguero.

'200 miljoen aan steekpenningen in FIFA-zaak'
'200 miljoen aan steekpenningen in FIFA-zaak' (Foto: ANP)

Renault neemt Formule 1-team Lotus over

Renault heeft het noodlijdende Formule 1-team Lotus overgenomen, zo bericht Autosport. Deze week zouden de handtekeningen gezet zijn, al moet het nieuws nog wel door het Franse bedrijf bevestigd worden.

Enkele maanden geleden tekenden Renault en Lotus al een intentieverklaring over de mogelijke overname van de F1-renstal. De onderhandelingen verliepen echter moeizaam, maar de laatste hordes lijken nu genomen te zijn. Een van de zaken die afgelopen weekend in Abu Dhabi geregeld is, is dat Renault mee wil delen in de pot van het constructeurskampioenschap. Hierbij gaat het om betalingen op basis van een constructeursbonus en om historische prestaties. Het was een van de voorwaarde van Renault-baas Carlos Ghosn om de overname van Lotus te willen bewerkstelligen.

Het nieuws betekent dat Renault voor het eerst sinds 2011 weer als zelfstandig constructeur in de Formule 1 actief is. In het verleden was het Franse bedrijf met het team uit Enstone diverse malen succesvol, met onder meer twee wereldtitels voor Fernando Alonso in 2005 en 2006. In de afgelopen weken was al Renault-personeel in Engeland in de fabriek actief.

Update 0.14 uur
Renault-baas Carlos Ghosn heeft inmiddels bevestigd dat het bedrijf het Formule 1-team Lotus overneemt. Hoewel de laatste details nog besproken moeten worden zijn de handtekeningen op 3 december gezet. In januari zal Renault de toekomstplannen van het team gaan ontvouwen.

Ghosn: "Renault had twee opties: een terugkeer op 100 procent of een vertrek. Na uitgebreid onderzoek heb ik besloten dat Renault vanaf volgend jaar in de Formule 1 meedoet. Onze ambitie is om te winnen, ook als dat wat tijd gaat kosten."

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.