FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 november 2015

Ali B genomineerd voor muziekmoment van 2015

Ali B is een van de genomineerden voor het Muziekmoment van het jaar, een nieuwe categorie bij de 100% NL Awards van radiozender 100% NL. De rapper en presentator verdiende de nominatie met zijn emotionele ode aan zijn kinderen in De Wereld Draait Door. Dat maakte 100% NL maandagavond bekend.

Ali B zong eind mei in DWDD het nummer Terwijl jullie nog bij me zijn, samen met Ruben Annink. Daarin beschrijft Ali dat hij zich nu al probeert voor te bereiden op het moment dat zijn kinderen oud genoeg zijn om zelfstandig te leven. De artiest en een groot deel van het publiek hielden het niet droog. De andere kanshebbers zijn Jennie Lena, Jeroen van der Boom, Jeroen van Koningsbrugge en Lange Frans & Julia Zahra.

Lena is genomineerd voor haar vertolking van het liedje Who's Loving You bij haar Blind Audition in The Voice of Holland. Van der Boom dingt mee met zijn cover van het nummer Mag ik dan bij jou tijdens de Toppers-concerten. Van Koningsbrugge kan de award winnen met zijn versie van Wit Licht, die hij zong als Judas in The Passion, en Lange Frans & Julia Zahra met hun cover van Zij gelooft in mij in De beste zangers van Nederland.

De 100% NL Awards worden op 2 februari voor de zevende keer uitgereikt. Er zijn zeven categorieën, zoals de zanger en zangeres en het album van het jaar. Eerder op de dag maakte de radiozender de overige genomineerden bekend. Onder anderen Nick & Simon, Marco Borsato en Kenny B zijn in de race voor meerdere prijzen.

Ali B genomineerd voor muziekmoment van 2015
Ali B genomineerd voor muziekmoment van 2015 (Foto: BuzzE)

Poetin en Khamenei eens over kwalijke rol VS

De Russische president Poetin en zijn Iraanse gastheer Khamenei waren het maandag in Teheran eens over de kwalijke rol die de Verenigde Staten in de kwestie-Syrië spelen. De hoogste geestelijk leider van Iran omschreef die rol als 'een langetermijnplot met als doel Syrië te domineren'. Poetin was voor het eerst sinds 2007 weer in Iran.

Rusland en Iran steunen beide de Syrische leider Bashar al-Assad, terwijl de Amerikanen evenals Turkije en de Arabische Golfstaten de president weg willen hebben. Zij beschouwen hem als een obstakel op de weg naar de vrede in het door burgeroorlog geteisterde Syrië. Tijdens overleg in Wenen ruim een week geleden werd door de wereldmachten en landen uit de regio besloten dat die weg een politieke moet zijn. Om te beginnen moeten er binnen twee jaar verkiezingen worden gehouden.

Poetin en Chamenei eens over kwalijke rol VS
Poetin en Khamenei eens over kwalijke rol VS (Foto: ANP)

VN: rampen door klimaat eisten 600.000 levens

Rampen die zijn veroorzaakt door klimaatveranderingen zijn in de afgelopen twintig jaar vaker voorgekomen dan daarvoor en hebben in die tijd aan meer dan 600.000 mensen het leven gekost. Dat heeft de VN-organisatie voor rampenbestrijding (UNISDR) maandag gemeld.

Volgens de organisatie zijn 606.000 mensen omgekomen door overstromingen, stormen en ander extreem weer. "Daarnaast raakten 4,1 miljard mensen gewond, dakloos of hadden noodhulp nodig", citeert The Economic Times uit een UNISDR-rapport dat maandag is gepubliceerd.

De organisatie maakt zich ook zorgen over toegenomen periodes van droogte, hittegolven of juist extreme kou.

Overstromingen
Overstromingen vertegenwoordigden 47 procent van alle weergerelateerde rampen. Driekwart van de 4,1 miljard mensen die door dergelijke rampen zijn getroffen, woonden in China of India, waar ze in dichtbevolkte gebieden extra kwetsbaar zijn. Ook Bangladesh, de Filipijnen en Brazilië worden relatief vaak getroffen.

Volgende week begint in Parijs de klimaattop en volgens de organisatie is het van groot belang dat dan goede afspraken worden gemaakt om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

VN: rampen door klimaat eisten 600.000 levens
VN: rampen door klimaat eisten 600.000 levens (Foto: ANP)

Adele op weg naar verkooprecord in VS

Het nieuwe album 25 van Adele is in de Verenigde Staten op weg naar een verkooprecord. Er werden binnen drie dagen liefst 2,3 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is de Britse zangeres hard op weg om het record van verkopen in de eerste week van de boysband NSync met No Strings Attached te verbeteren. Dat album werd in het voorjaar van 2000 in zeven dagen 2,4 miljoen keer verkocht.

De 27-jarige Adele Adkins brak in 2008 door met het album 19 en was op slag wereldberoemd. Met haar album 21 uit 2011 won ze zes Grammy's en dat ging dertig miljoen keer over de toonbank.

Adele op weg naar verkooprecord in VS
Adele op weg naar verkooprecord in VS (Foto: ANP)

IS graaft zich in in hoofdstad Raqqa

Islamitische Staat is de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat, Raqqa, aan het versterken, vooruitlopend op een verwachte tegenaanval van de internationale gemeenschap na de aanslagen in Parijs. De terreurbeweging bouwt naar verluidt bunkers en tunnels in de Syrische stad met 350.000 inwoners.

Dat meldt The Independent op gezag van de activistenbeweging 'Raqqa wordt stilletjes afgeslacht', een van de weinige onafhankelijke bronnen over de stad.

IS eiste eerder al ten minste één strijder uit iedere familie en heeft die eis nu opgeschroefd. De groepering heeft een database aangelegd van alle mannen en jongens boven de veertien.

IS graaft zich in in hoofdstad Raqqa
IS graaft zich in in hoofdstad Raqqa (Foto: ANP)

Meer aandacht voor verwarde justitieklant

Het Openbaar Ministerie (OM) wil meer aandacht geven aan verwarde personen die in aanraking komen met justitie en gevaarlijk zouden kunnen zijn. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is te spreken over een 'verbeterprogramma' van het College van procureurs-generaal, blijkt uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer.

In het programma is onder meer het 'gevaarscriterium' ingevoerd. Aan de hand daarvan kunnen zaken als 'gevoelig' worden bestempeld. Dat maakt het mogelijk om nog meer zeilen bij te zetten in opsporing en vervolging. Ook kunnen vrijheidsstraffen eerder worden toegepast.

Het programma en de brief volgen op de bevindingen van de commissie-Hoekstra, die naging wat er misging in de zaak van Bart van U., de verdachte van het doden van oud-minister Els Borst.

Verder wordt gekeken naar een stevigere rol voor de officier van justitie als het gaat om gedwongen zorg. Het moet door de verbeteringen ook duidelijker zijn wie waarvoor verantwoordelijk is. Intussen is justitie druk doende met het verzamelen van DNA, blijkt uit de brief van de minister, die spreekt van een 'inhaalslag'.

Meer aandacht voor verwarde justitieklant
Meer aandacht voor verwarde justitieklant (Foto: ANP)

'Charlie Sheen bevredigde andere man oraal'

Er zijn filmpjes gemaakt waarin te zien is hoe acteur Charlie Sheen crack rookt en een andere man oraal bevredigt. RadarOnline claimt de beelden te hebben bekeken.

Volgens de entertainmentsite gaat het om meerdere video's van elk ongeveer dertig seconden. Daarin zou Sheen, die vorige week bekendmaakte dat hij seropositief is, crack roken met een pijpje om vervolgens onder invloed van de harddrug een andere man te verleiden. Een bron zegt dat de filmpjes in 2011 zijn gemaakt in Nevada.

De beelden dienden als bewijsmateriaal in een rechtszaak die een man had aangespannen tegen een tot nu toe niet nader genoemde ster met herpes. De beroemdheid zou seks met het slachtoffer hebben gehad, ook al wist hij dat hij aan de seksueel overdraagbare aandoening leed. Volgens RadarOnline was Sheen die ster.

Geen ziektes
De Anger Management-acteur zou tegen de man hebben gezegd dat hij geen besmettelijke ziektes had, waarna ze onder andere samen porno keken en verschillende seksuele handelingen bij elkaar verrichten. De twee zouden het zonder condoom hebben gedaan. In de rechtszaak werd gerept over een 'duister plan'.

Een anonieme bron zegt dat de nu vijftigjarige Sheen de zaak uiteindelijk voor miljoenen dollars schikte. Dat deed hij naar verluidt nadat hij erachter was gekomen dat zijn avontuurtje was gefilmd. Na de schikking kreeg hij de opnames in handen en liet hij ze vernietigen, maar RadarOnline schrijft dat er kopieën in omloop zijn.

Een redacteur van de site zou de filmpjes vorige week hebben gezien. "Charlie heeft de opnames laten opkopen door zijn team en een schikking getroffen omdat hij en zijn management vreesden dat dit zijn leven zou verwoesten als het ooit zou uitkomen", aldus een bron. "Hij moet haast wel bang zijn dat ze ergens opduiken."

'Charlie Sheen bevredigde andere man oraal'
'Charlie Sheen bevredigde andere man oraal' (Foto: BuzzE)

Nieuwste wapen tegen malaria: de mug

Wetenschappers kunnen muggensoorten fokken die geen malaria meer kunnen doorgeven. Door deze muggen in de natuur vrij te laten en zich te laten vermengen met soorten die de ziekte wel kunnen doorgeven, hopen de biologen de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

De wetenschappers zeiden maandag bij de bekendmaking van de nieuwe methode dat zij zich als eerste hadden gericht op de anopheles stephensi, een muggensoort die in India zorgt voor de verspreiding van malaria. Door het DNA van deze soort te bewerken, mengen zich nu 'malarialoze' muskieten onder hun gevaarlijke soortgenoten. De biologen mikken erop dat 99,5 procent van de nakomelingen van deze soort de mens geen malaria meer kan bezorgen.

Biologen denken niet dat de nieuwe methode alle malariamuggen uiteindelijk kan uitroeien, maar het zou wel een zeer adequaat wapen tegen de ziekte kunnen worden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO lopen dit jaar wereldwijd 214 miljoen mensen de ziekte op en sterven daarvan 438.000 patiënten.

Nieuwste wapen tegen malaria: de mug
Nieuwste wapen tegen malaria: de mug (Foto: ANP)

Chris Hemsworth laat resultaat dieet zien

Chris Hemsworth moest voor zijn nieuwe film In the Heart of the Sea flink wat kilo's afvallen. Daarom volgde hij een streng dieet. De acteur heeft het resultaat daarvan met zijn volgers op Instagram gedeeld.

"Ik heb net een nieuw dieet en trainingsprogramma gevolgd. Het heet Lost at Sea en ik zou het niemand aanraden", schrijft de 32-jarige acteur bij een foto waarop hij sterk vermagerd is te zien.

Hemsworth speelt in de nieuwe film de rol van Owen Chase, de eerste stuurman van de Amerikaanse walvisvaarder Essex. Dat schip leed in de winter van 1820 schipbreuk nadat het werd aangevallen door een walvis. In de film is te zien dat de bemanning daarna van alles moet trotseren om te overleven.

Niet fijn
Om af te vallen volgde Chris wekenlang een dieet waarbij hij niet meer dan zo'n zeshonderd calorieën per dag mocht eten. Hij vertelde tijdens een eerder interview dat hij niet uitkeek naar dit dieet. "Voor de opnames waarop we op ons dunst moeten zijn, mogen we maar vijfhonderd, zeshonderd à zevenhonderd calorieën per dag eten. Dat wordt niet fijn, maar we doen dit gelukkig met elkaar, dat scheelt een hoop."

In the Heart of the Sea is vanaf halverwege december te zien in de bioscopen.

 

Just tried a new diet/training program called "Lost At Sea". Wouldn't recommend it.. #IntheHeartoftheSea

Een foto die is geplaatst door Chris Hemsworth (@chrishemsworth) op22 Nov 2015 om 1:56 PST

Chris Hemsworth laat resultaat dieet zien
Chris Hemsworth laat resultaat dieet zien (Foto: BuzzE)

'Black Canary in Justice League-films'

Hoewel we de opmaat naar de Justice League-films nog moeten krijgen, met de release van Batman v Superman: Dawn of Justice in maart, valt er over de samenstelling van het heldenteam nog genoeg te speculeren. Het nieuwste gerucht: Black Canary zal haar opwachting maken in, of aan de zijde van, de DC-tegenhanger van de Avengers.

Dat meldt Latino Review vandaag, die toevoegt dat de heldin haar opwachting zou maken in één van de twee films, een onzekerheid die wellicht duidt op een bijrol. Black Canary is in de comics een titel die door verschillende figuren is gedragen, waaronder moeder en dochter Dinah Drake en Dinah Laurel Lance. Laatstgenoemde is ook in DC's televisieserie Arrow te zien als de Black Canary, gespeeld door Katie Cassidy. Eerder was in de tv-serie Smallville de rol in handen van Alaina Huffman. In de films wordt mogelijk toegewerkt naar een positie voor de Black Canary in het Birds of Prey-heldenteam, waar ook Barbara Gordon's Oracle (a.k.a. Batgirl) deel van uitmaakt. Gordon is de rol die volgens hardnekkige geruchten hoort bij actrice Jena Malone, die een verschijning maakt in Dawn of Justice, maar waarvan haar rol nog niet nader benoemd is.

De introductie van eerst Barbara Gordon en daarna Dinah Lance zou stapsgewijs toe kunnen werken naar een eigen Birds of Prey-film, die zou kunnen dienen als een volgende vrouwelijk gedreven comic-verfilming, na DC's Wonder Woman of Marvels Captain Marvel. Het is niet de eerste keer dat de Birds of Prey hun weg naar live action weten te vinden: in 2002 waren Dinah Lance, Barbara Gordon, maar ook Alfred Pennyworth en Harley Quinn te zien in een tv-serie met die titel, die het helaas niet verder schopte dan één seizoen.

Voor de casting van Black Canary in het DC Extended Universe, zoals het filmuniversum van DC heet, wordt gekeken naar onder andere Abbey Lee (Mad Max: Fury Road) en Alona Tal (Hand of God, Broken City), maar zoals dat gaat met geruchten, is daar nog niets zeker van.

Black Canary (comics)

KFC wint Liegebeestprijs 2015 om plofkip

De restaurantketen KFC is gekozen tot Liegebeest van 2015. Dat maakt Wakker Dier maandag bekend. De organisatie kende de 'prijs' toe aan de fastfoodgigant omdat die het publiek zou misleiden.

"KFC krijgt de prijs omdat zij op haar website 'Don't worry, Eat Happy' kakelt dat je je 'geen zorgen hoeft te maken', omdat zij zorgen voor 'goede kwaliteit kip'. Maar KFC gebruikt gewoon plofkip en daar maken veel consumenten zich juist wel zorgen over'', zegt Wakker Dier.

KFC wint Liegebeestprijs 2015 om plofkip
KFC wint Liegebeestprijs 2015 om plofkip (Foto: ANP)

Kno-artsen UMC Utrecht 'met verlof'

Twee omstreden kno-artsen van het ziekenhuis UMC Utrecht zijn 'met verlof'. Dat heeft het universitaire centrum maandag gezegd na een bericht van Zembla. Het programma had onlangs een bericht over misstanden op de afdeling.

Het gaat om het afdelingshoofd en een chirurg. Volgens het UMC blijven de twee in dienst. "Ze hebben het een en ander voor hun kiezen gehad. Je wilt dat ze daar ook van herstellen. Als ze terugkomen van hun verlof, pakken ze hun normale werk weer op", aldus een woordvoerder.

Anonieme bronnen klaagden tegen Zembla over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde. Bovendien zou de chirurg tijdens een operatie per ongeluk een halsslagader hebben doorgesneden, waardoor de patiënt later overleed.

Kno-artsen UMC Utrecht 'met verlof'
Kno-artsen UMC Utrecht 'met verlof' (Foto: ANP)

PvdA: alle kolencentrales sluiten voor 2025

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat alle kolencentrales in Nederland binnen tien jaar worden gesloten. PvdA-Kamerlid Jan Vos bevestigt berichtgeving daarover bij de NOS.

De vijf meest vervuilende centrales worden de komende twee jaar al gesloten, maar dan zijn er nog vijf moderne centrales over, waar ook biomassa wordt meegestookt. Vos vindt dat Nederland op de klimaattop in Parijs over ruim een week bekend moet maken dat ook die vijf centrales voor 2025 worden gesloten.

Nederland zou dan het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen. Vos hoopt dat de rest van de EU volgt. Eventuele schadeclaims van energiebedrijven moeten later bekeken worden. "Het gaat nu niet om de financiën, maar om de toekomst van onze aarde. Het klimaatprobleem is ongelooflijk groot."

Energieakkoord
Partijen als D66 en GroenLinks pleitten eerder al voor het langzaamaan sluiten van alle kolencentrales. VVD en CDA steunen de PvdA niet. Volgens VVD-Kamerlid André Bosman gooit de PvdA op deze manier het zorgvuldig opgebouwde energieakkoord het raam uit. Minister Henk Kamp van Economische Zaken sloot dat akkoord in 2013 met veel energiebedrijven en milieuorganisaties. "Het is heel onverstandig om daar nu zo dwars doorheen te fietsen", aldus Bosman.

Het CDA houdt vast aan een mix van verschillende energiebronnen, om zo de afhankelijkheid van bronnen en producenten te beperken. Kolen maken daar ook deel van uit en dat is ook erkend in het energieakkoord, aldus Kamerlid Agnes Mulder.

CO2
Na de uitspraak van de rechter in een klimaatzaak afgelopen juni heeft het kabinet opdracht gegeven te onderzoek welke maatregelen goed zijn voor het nog verder terugdringen van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Het sluiten van kolencentrales is daarbij één van de opties.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) over de klimaattop.

PvdA: alle kolencentrales sluiten voor 2025
PvdA: alle kolencentrales sluiten voor 2025 (Foto: ANP)

Nieuwe stakingen op komst bij Lufthansa

Kort na de langste staking in de geschiedenis van Lufthansa staat het bedrijf nieuwe acties te wachten. Op donderdag en vrijdag zal het cabinepersoneel opnieuw het werk neerleggen, zo kondigde vakbond UFO maandag aan. Waar nodig worden de acties ook een week later doorgezet, mocht Lufthansa voor die tijd niet over de brug komen.

De Duitse luchtvaartonderneming en het cabinepersoneel zijn het niet eens over kostenbesparingen die Lufthansa met een nieuwe cao wil afdwingen. Eerder wisten ook de piloten al niet met Lufthansa tot een akkoord te komen.

Op 13 november eindigde een staking van een week. Daardoor gingen circa 4700 vluchten niet door en waren circa 550.000 passagiers de dupe. De acties kostten Lufthansa tientallen miljoenen euro's.

Nieuwe stakingen op komst bij Lufthansa
Nieuwe stakingen op komst bij Lufthansa (Foto: ANP)

'Blatter vroeg om Duitse onderscheiding'

Sepp Blatter heeft als FIFA-baas het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland op een dubieuze manier verkregen. De Süddeutsche Zeitung (SZ) onthult in de editie van dinsdag dat de Zwitser, momenteel geschorst voor alle voetbalactiviteiten, de Duitse regering zelf heeft ingefluisterd hem deze hoge onderscheiding te verlenen. Blatter kreeg de versierselen aan het eind van het WK van 2006 in Duitsland.

De krant beroept zich op informatie uit een dossier van het ministerie van Algemene Zaken. De bondskanselier kan krachtens de voorschriften "de orde niet toekennen aan iemand die zelf aandringt op zijn of haar onderscheiding", schrijft SZ.

'Blatter vroeg om Duitse onderscheiding'
'Blatter vroeg om Duitse onderscheiding' (Foto: ANP)

Chelsea duikt weer in de rode cijfers

De Engelse voetbalclub Chelsea heeft afgelopen seizoen een miljoenenverlies moeten incasseren. Met een licht dalende omzet van 314,3 miljoen pond (448 miljoen euro) kwam het verlies in het kampioensjaar uit op 23,1 miljoen pond (32,9 miljoen euro).

De Engelse topclub kwam in 2003 in handen van de Russische miljardair Roman Abramovitsj en noteerde nadien jarenlang rode cijfers vooral vanwege de enorme bedragen die de zakenman steeds uittrok voor nieuwe spelers. Onder druk van regels voor 'Financial Fair Play' die de Europese voetbalbond UEFA voorschrijft, zette Chelsea een andere koers in. Een paar seizoenen werd er zelfs winst geboekt.

De club uit Londen benadrukt maandag dat er nog steeds wordt voldaan aan de financiële spelregels. Vanwege het kampioenschap in afgelopen seizoen rekent Chelsea op stijgende inkomsten uit sponsorbijdragen en televisiegeld. "De hoge omzet toont dat onze onderneming robuust is", reageerde voorzitter Bruce Buck maandag.

Chelsea duikt weer in de rode cijfers
Chelsea duikt weer in de rode cijfers (Foto: ANP)

Meisje zag Van der Stoep 'als oom of broer'

Oud-Europarlementariër Daniel van der Stoep (35) heeft nooit seksuele bedoelingen gehad met de dochter van zijn oud-medewerkster, en hij heeft daar ook nooit op aangedrongen. Dat houdt zijn advocate Carene van Vliet vol.

Het meisje zag Van der Stoep als oudere broer of een oom, de moeder zag hem als haar kleine broertje. Dat blijkt uit verklaringen die het meisje en haar moeder vorig jaar hebben afgelegd bij de politie. Van der Stoep moet dinsdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen omdat justitie hem ervan verdenkt dat hij meerdere minderjarige meisjes tot seks wilde bewegen door hen cadeautjes te beloven. Met de dochter van zijn medewerkster zou dit gespeeld hebben van september 2012 (het meisje was toen nog net geen vijftien) tot begin 2014.

Maandag vertelde de moeder tegen het AD dat Van der Stoep "lange tijd en aanhoudend" heeft aangedrongen op seks met haar dochter. "Dat staat haaks op de verklaringen die mevrouw en haar dochter hebben afgelegd", aldus Van Vliet.

Wasgoed
Uit die verklaringen, die zijn ingezien door het ANP, blijkt dat de betreffende dochter wekelijks het wasgoed van Van der Stoep streek en daarvoor betaald kreeg. Daarnaast nam hij haar meerdere keren mee uit shoppen en uit eten. Ook kreeg ze wel eens geld als hij in het casino wat had gewonnen. Ze hadden ook veel contact via telefoon en Whatsapp. Ze gaven elkaar dan koosnaampjes en zeiden dat ze van elkaar hielden.

Het meisje verklaarde dat ze al dat geld kreeg "omdat hij veel om ons geeft. Hij wil dat wij het goed hebben. Hij weet dat we het moeilijk hebben gehad". Volgens haar verlangde Van der Stoep daar niets voor terug. Haar moeder typeerde hem als "betrouwbaar, zorgzaam en ondersteunend". Als hij geld gaf aan haar dochter, besprak hij dat altijd eerst met haar.

Tongen
De verdachte zou over een schuld van 150 euro gezegd hebben dat het meisje dat kon omwisselen voor drie minuten tongen. Daarmee geconfronteerd door de politie, reageert het meisje dat hij toen te veel gedronken had. "Dat zou hij echt niet menen. De dag erna zegt hij dan sorry. Ik was echt pissig."

De moeder verklaarde dat niet alleen het betreffende meisje, maar ook haar broer en zus regelmatig cadeaus kregen van de oud-Europarlementariër.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid. Later richtte hij de eurosceptische partij Artikel 50 op.

'Terrorist Abdeslam bezocht homokroegen'

De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam was gek op homokroegen, drugs en zijn PlayStation. Dat schrijven meerdere media, waaronder de New York Post, over de 26-jarige Belg die voortvluchtig is.

Tegen Abdeslam loopt een internationaal opsporingsbevel sinds de aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november. De jihadist uit de Brusselse wijk Molenbeek wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Hij wist echter te ontkomen.

Uitbaters van een homokroeg in Brussel vertellen dat Abdeslam daar regelmatig kwam om te zuipen, hasj te roken en met andere mannen te flirten. 'We dachten dat hij een schandknaap was', zegt een barman die Julien heet. Ook zou Abdeslam dagenlang hebben rondgehangen in het café van zijn broer Brahim in Molenbeek, waar hij computergames speelde.

De autoriteiten zijn nog aan het uitpluizen wat precies de betrokkenheid van Abdeslam was bij de terreurdaden in Parijs waarbij 130 doden en 350 gewonden vielen. Samen met zijn broer Brahim zou Salah de diverse aanslagen in Parijs zorgvuldig hebben voorbereid, samen met minstens zes andere moslim-extremisten. Vermoedelijk had Salah een aandeel in het regelen van de logistiek.

Brahim blies zichzelf op bij een café, Salah is vanuit Parijs vermoedelijk naar België gevlucht. Zijn broer Mohammed heeft tegen verslaggevers gezegd dat hij denkt dat Salah niet ver weg is.

Salah Abdeslam
Het opsporingsbevel voor Saleh Abdeslam, zoals uitgegeven door de Franse politie.

Boer levert gas uit koeienpoep aan aardgasnet

Een boerderij op Goeree-Overflakkee levert als eerste agrarisch bedrijf in Nederland groen gas uit koeienmest aan het aardgasnet. Afnemer is Essent. Het energiebedrijf meldde maandag dat de eerste levering een feit is.

"Het gaat om verse poep", benadrukt een woordvoerder. De mest wordt op de boerderij opgevangen in een speciale silo. Daar kunnen de benodigde gassen zonder toevoeging van andere producten uit de mest gehaald worden. Essent neemt de gehele productie van ongeveer 200.000 kubieke meter groen gas per jaar af. Circa 120 huishoudens kunnen hier een jaar lang van stoken.

Essent ziet in de nieuwe toepassing een oplossing voor het Nederlandse mestprobleem. Het gas, een sterk broeikasgas, dat de boer nu op commercieel rendabele manier aan het aardgasnet levert, was anders waarschijnlijk in de lucht terechtgekomen.

Boer levert gas uit koeienpoep aan aardgasnet
Boer levert gas uit koeienpoep aan aardgasnet (Foto: ANP)

HEMA opent winkel op London Stansted Airport

Winkelketen HEMA heeft maandag zijn eerste filiaal geopend op een buitenlandse luchthaven, op London Stansted Airport. Daarmee is tevens de eerste HEMA-zaak achter de douane een feit. Passagiers kunnen er vlak voor hun vlucht nog even wat lekkernijen, babyproducten en andere artikelen inslaan.

HEMA heeft al vier andere winkels in het Verenigd Koninkrijk. Topman Tjeerd Jegen ziet in het Londense vliegveld, met meer dan 22 miljoen reizigers per jaar, een ideale locatie om nog meer Engelse klanten aan de keten te binden. HEMA telt alles bij elkaar bijna zevenhonderd vestigingen in zeven verschillende landen. Er werken ongeveer 11.000 mensen.

HEMA opent winkel op London Stansted Airport
HEMA opent winkel op London Stansted Airport (Foto: ANP)

Brief fiscus blijft voor enkeling mogelijk

Wie geen computer of internet heeft, digibeet is en geen vrienden of familie heeft om te helpen, kan toch nog een papieren brief in een echte blauwe envelop van de Belastingdienst krijgen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën komt daarmee tegemoet aan grote zorgen van ouderenbonden over zijn plannen om alle communicatie met de fiscus te digitaliseren.

Wiebes wil binnen zeven jaar helemaal een einde maken aan de blauwe envelop en de papieren brieven van de fiscus. Dat moet geleidelijk gaan via een berichtenbox op mijnoverheid.nl.

Maar ouderenbonden en partijen als het CDA en de ChristenUnie waarschuwen voor de gevolgen voor vooral ouderen. De Nationale ombudsman overweegt een onderzoek, naar aanleiding van zo'n driehonderd klachten.

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven. Afgelopen vrijdag hadden al 2,1 miljoen mensen hun account in de berichtenbox van de overheid geactiveerd. In Nederland hebben 7 miljoen mensen recht op een toeslag. Ongeveer 12 miljoen mensen moeten belasting betalen over hun inkomen.

Brief fiscus blijft voor enkeling mogelijk
Brief fiscus blijft voor enkeling mogelijk (Foto: ANP)

Man overboord geslagen en verdronken

Op de Noordzee ten noorden van Vlieland is maandagmiddag een 58-jarige man met een buitenlandse nationaliteit overboord geslagen en verdronken.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg een melding van het Cypriotische vrachtschip Olza B dat een bemanningslid werd vermist.

Direct werd een grote zoekactie op touw gezet, waarbij zes reddingsboten van de KNRM, twee helikopters, een kustwachtvliegtuig en de marine deelnamen. Uiteindelijk werd de drenkeling gevonden door een marineschip en aan boord gehesen. Reanimatie mocht niet meer baten, zei een woordvoerder van het Kustwachtcentrum.

Man overboord geslagen en verdronken
Man overboord geslagen en verdronken (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 47

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Dit is topsport:

Er werd geschaatst in Salt Lake City en dat leverde wat wereldrecords op:

Totaal absurd dit:

Hockey-trainer Max Caldas kreeg hulp bij het scheren van zijn haren:

Wat een geweldige foto:

Ze zeggen het zelf al:

Duitsers kunnen wel humor hebben:

We mogen Johnny Hoogerland feliciteren:

Zlatan Ibrahimovic weet het altijd mooi te zeggen:

Wow:

Ranomi Kromowidjojo kreeg fanmail:

FC Dordrecht hoopt op de nodige cadeautjes de komende tijd:

Pijnlijk als dit je overkomt:

Kozakken Boys zet kort geding tegen KNVB door

Kozakken Boys spant een kort geding aan tegen de KNVB omdat de amateurclub uit het KNVB-bekertoernooi is gezet. Het eerste elftal van de topklasser werd uit het toernooi gezet, omdat in de wedstrijd in de derde ronde tegen HBS een speler werd opgesteld die niet speelgerechtigd was. De trainer liet Madjer Lukoki invallen terwijl hij niet op het wedstrijdformulier stond.

De advocaat van Kozakken Boys heeft de KNVB nog gevraagd de beslissing te herzien maar dat heeft de voetbalbond niet gedaan. "Dat betekent dat Kozakken Boys een kort geding zal aanspannen tegen deze beslissing van de KNVB. Hiervoor zal morgen bij de rechtbank van Utrecht een datum worden aangevraagd door onze advocaat", aldus een korte verklaring van het bestuur maandag.

De achtste finales van het bekertoernooi worden gespeeld op 15, 16 en 17 december.

Kozakken Boys zet kort geding tegen KNVB door
Kozakken Boys zet kort geding tegen KNVB door (Foto: ANP)

Davis Cup-finale zwaar beveiligd

De finale van de Davis Cup in Gent wordt extra beveiligd vanwege de terreurdreiging in België. Bezoekers aan het tennisduel tussen België en Groot-Brittannië mogen geen tassen, zakken, eten of drinken meenemen en worden bovendien grondig gecontroleerd, aldus de Belgische tennisbond.

"We nemen elke noodzakelijke maatregel om de veiligheid van de teams, toeschouwers, media en medewerkers te garanderen", aldus de bond maandag. Vrijdag begint de titelstrijd, die drie dagen duurt. De Flanders Expo is uitverkocht en dus zitten er elke dag 13.000 mensen op de tribunes. "Het zal langer dan gebruikelijk duren om toegang te krijgen tot het evenement. Hou hier rekening mee", raadt de bond aan.

Het Britse team vloog maandagochtend naar België. Eigenlijk zouden de Britten zondag al vertrekken, maar vanwege de terreurdreiging stelden ze hun vlucht een dag uit.

Om veiligheidsredenen is de locatie van de loting wel veranderd. Er wordt donderdag niet geloot in de Gentse binnenstad maar in Flanders Expo zelf, aldus de organisatie maandag.

Daviscup-finale zwaar beveiligd
Davis Cup-finale zwaar beveiligd (Foto: ANP)

IS, ISIS of Daesh ?

Als het aan de 8-jarige Isis ligt wordt de Islamitische terreurbeweging voortaan geen ISIS meer genoemd in ieder geval. De basisschoolleerlinge stuurde een e-mail naar het jeugdjournaal met daarin het verzoek om de naam ISIS in combinatie met de terreurorganisatie voortaan te mijden.

Reden voor haar verzoek is dat ze na de aanslagen in Parijs steeds vaker gepest wordt met haar naam. Een jongen zou haar onder andere onthoofder en moordenaar noemen. Hierdoor overweegt ze serieus haar voornaam te veranderen, hoewel ze dat liever niet zou doen omdat ze van haar naam houdt.

President Hollande nam na de aanslagen geen enkele keer het woord IS, ISIS of iets in die trant in zijn mond als hij over de terreurbeweging sprak. Hij duidde de groep steevast aan met Daesh, dat zoveel betekent als al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wal-Sham oftewel: Islamitische Staat in Irak en de Levant.

Zijn voorkeur gaat uit naar Daesh, omdat het om een terroristische groep gaat en niet om een staat aldus de Franse minister Laurent Fabius. Daarnaast zou de term Daesh in het westen minder snel geassocieerd worden met de Islam in het algemeen.

Verder is de term Daesh een regelrechte belediging aan het adres van de terroristen. Kwarten: “Het is er een verboden woord. Als je er al niet de doodstraf voor krijgt, dan krijg je er zeker tientallen stokslagen voor. Ze zien zichzelf als een staat. Het woord Daesh suggereert dat ze een beweging zijn. Dat is een belediging.

Real Madrid houdt vertrouwen in Benítez

Rafael Benítez blijft voorlopig aan als trainer van Real Madrid. Dit liet president Florentino Pérez tijdens een speciaal ingelaste persconferentie weten. De Koninklijke werd afgelopen weekend vernederd door FC Barcelona en ging met 4-0 onderuit.

Toch is de positie van Benítez volgens Pérez veilig. Al kan dit statement ook een wassen neus zijn. In maart van dit jaar overkwam Carlo Ancelotti hetzelfde. Ook hij kreeg na een slechte reeks het vertrouwen van de leiding, maar werd in mei alsnog de laan uitgestuurd.

Benítez werd afgelopen zomer aangesteld als opvolger van diezelfde Ancelotti. In het verleden was de Spaanse voetbaltrainer ook al werkzaam voor Napoli, Internazionale, Liverpool en Valencia.

Real Madrid houdt vertrouwen in Benítez (Pro Shots / Action Images)
Real Madrid houdt vertrouwen in Benítez (Pro Shots / Action Images)

[eSports] Huni en Reignover weg bij Fnatic

De huidig Europees kampioen League of Legends, Fnatic, moet het komende split doen zonder Huni en Reignover, de twee Koreaanse spelelers vertrekken bij Fnatic en hoogstwaarschijnlijk ook uit Europa. In een statement laat Fnatic weten dat beide spelers de kans hadden een nieuw contract te tekenen, maar dat beide veel meer geld vroegen dan Fnatic bereid was te bieden. Eerder werd op Fok al gemeld dat Huni interesse heeft in een overstap naar Amerika.

Reignover bedankt op de site van Fnatic alle fans die hem het afgelopen jaar hebben aangemoedigd, ook Fnatic wordt bedankt voor de kans die hij kreeg. Hij geeft aan dat hij eerder nog geen intenties had om Fnatic te verlaten, maar dat hij een niet te weigeren aanbod heeft gehad vanuit waarschijnlijk Amerika. Ook Huni vindt het jammer dat hij vertrekt bij Fnatic maar ook hij wil zijn geluk gaan beproeven in een andere regio. Beide statements zijn in de bron helemaal terug te lezen.

Wie de vervangers worden van de twee is niet bekend. Met het vertrek van Svenskeren naar het Amerikaanse TSM is in ieder geval al een van de beste junglers uit Europa vertrokken. Of Fnatic komende maand meedoet met IEM Cologne is nog niet bekend. Mochten zij dit toernooi overslaan dan heeft de organisatie nog tijd genoeg, de spring split begint namelijk vrijwel elk jaar pas eind januari. Een exacte datum voor seizoen zes is nog niet bekend.

Ibrahimovic zet Malmö op zijn kop

Zlatan Ibrahimovic heeft het grote plein in het centrum van Malmö alvast afgehuurd. De Zweedse topspits van Paris Saint-Germain wil zoveel mogelijk stadsgenoten woensdag de kans geven getuige te zijn van zijn langverwachte rentree in Malmö, tijdens de onderlinge confrontatie in de Champions League. "Iedereen is welkom, heel Malmö kan de wedstrijd kijken. Ik kom eraan", meldde Ibrahimovic op Instagram. Hij kondigde meer verrassingen aan voor de inwoners van de stad waarin hij opgroeide en doorbrak als voetballer.

De zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder leerde voetballen op straat in de rauwe wijk Rosengard, bekend om de vele immigranten die daar wonen. De eigengereide Ibrahimovic werd al snel opgemerkt door scouts van Malmö FF, de bekendste club uit de stad. Hij speelde in de jeugd samen met onder anderen Markus Rosenberg, nu aanvoerder van Malmö. De rest van het verhaal is bekend. Met zijn doelpunten en fabelachtige techniek trok de jonge Zweed al kort na zijn debuut de aandacht van grote Europese clubs. Ibrahimovic wees Arsenal af omdat hij zich te goed voelde voor een stage in Londen. Hij vertrok naar Ajax, dat zo'n 8 miljoen euro voor hem betaalde.

Na een moeizaam eerste jaar in Amsterdam groeide Ibracadabra, mede dankzij onnavolgbare actie en prachtige treffers, uit tot een publiekslieveling. Hij grossierde daarna bij Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan en Paris Saint-Germain in doelpunten, landstitels en andere prijzen. Op 34-jarige leeftijd keert de internationale vedette nu voor even terug in Malmö, de plek waar het voor hem allemaal begon. "Het is meer dan een droom die uitkomt, het is het lot", zei Zlatan nadat de loting PSG aan zijn oude liefde had gekoppeld. "Ik ben geboren en getogen in de stad en heb er nog veel vrienden. Ik vind het prachtig dat ik Malmö nu in de Champions League tegenkom. Zo vaak spelen Zweedse clubs namelijk niet in dit toernooi."

Thuis

Het stadion in het zuiden van Zweden is al wekenlang uitverkocht voor de rentree van Ibrahimovic, wiens naam daar staat vereeuwigd op een steen in de 'walk of fame'. Op eigen initiatief heeft hij het plein in de stad afgehuurd en grote schermen geregeld, waarop de wedstrijd woensdag te zien zal zijn. "Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. Malmö is altijd mijn thuis."

Tijdens het eerste duel, in september in Parijs, kwam Ibrahimovic niet tot scoren. Desondanks won de Franse kampioen met 2-0. "Geloof me, ik had graag willen scoren. Dan moet het in Malmö maar gebeuren."

Ibrahimovic zet Malmö op zijn kop
Ibrahimovic zet Malmö op zijn kop (Foto: ANP)

Eerste foto Game of Thrones 6 voedt speculatie

Het duurt nog tot april voordat het zesde seizoen van Game of Thrones wordt uigezonden, maar denk maar niet dat het HBO is ontgaan dat fans sinds de laatste seizoensfinale over weinig anders kunnen spreken dan dat ene moment aan het einde. Spoilers voor wie nog steeds niet aan Game of Thrones is begonnen, of simpelweg achterloopt.

In de finale van het vijfde seizoen werd één van de uiteindelijk misschien wel belangrijkste hoofdfiguren, Kit Haringtons Jon Snow, dodelijk verwond door zijn broeders. Maar is hij ook daadwerkelijk op (of kort na) dat moment overleden? En als hij is overleden, is dat definitief, want we leven in een magische wereld en laat er nou toevallig een rode priesteres in de buurt zijn? Discuss.

Om de zinnen te tintelen heeft HBO vandaag het eerste beeld van Game of Thrones 6 vrijgegeven. Het is duidelijk: dit is Jon Snow. Maar hoe is hij eraan toe? Net als Snow zelf, weten wij helemaal niets.

Game of Thrones 6 - promotiefoto

Game of Thrones 6 begint, zoals gezegd, in april op HBO, en zal verhaallijnen bevatten die nog niet eerder in de boeken te lezen waren. De eerdere seizoenen zijn natuurlijk nog terug te kijken via HBO Go.

Rutger Castricum volgt Rotterdamse jongeren

Onder de titel Niet lullen maar poetsen komt omroep PowNed met een nieuwe zesdelige tv-serie. In het programma volgt presentator Rutger Castricum zes Rotterdamse jongeren uit vermogende gezinnen.

Jolique, Koen, Gigi, Kees-Jan en Kim en Kim leven in de rijke Rotterdamse wijk Hillegersberg en genieten met volle teugen van alles wat ze hebben. Het gaat ze voor de wind in het leven. Ze dragen de nieuwste en duurste mode en feesten alsof hun leven ervan afhangt.

Hoewel ze een champagnefeest in Spanje bezoeken of een nieuwe Prada-tas in Milaan halen, doen de jongeren er volgens PowNed alles aan om zich te ontworstelen van het etiket 'rijkeluiskindje'. Ze proberen op eigen benen te staan door zelf te gaan ondernemen met modeboetiekjes, blogs en visagie aan huis. PowNed zendt dinsdag om 22.00 uur de eerste aflevering uit op NPO 3.

Rutger Castricum volgt Rotterdamse jongeren
Rutger Castricum volgt Rotterdamse jongeren (Foto: BuzzE)

Ariana Grande zingt Focus live tijdens AMA

Yay, eindelijk! De bloedmooie hitzangeres Ariana Grande heeft tijdens de American Music Awards voor het eerst haar nieuwe single Focus gezongen. Ze zingt het topnummer terwijl ze in een sexy jurkje sexy ronddanst. 

 
Ariana Grande - Focus [Live at The AMAs 2015]

Watch here the full performance of Ariana Grande at American Music Awards, singing her new single #Focus from her next album #Moonlight, more info coming soon.

Posted by Erik Le Boy on zondag 22 november 2015

Ariana won ook nog eens terecht de award voor Favorite Female Artist in de categorie Pop/Rock. Haar emotionele speech is hieronder te zien:

Polen: geen 7.000 vluchtelingen

Ging Polen eerder nog akkoord met het opnemen van 7.000 vluchtelingen, inmiddels waait er in Polen een andere wind. Bij de verkiezingen in oktober maakte Polen een ruk naar rechts. De nieuwe premier wil niks weten van het opnemen van vluchtelingen, meldt de Volkskrant.

Premier Beata Szydło zei maandag dat haar land niet bereid is om 7.000 vluchtelingen op te nemen. De vorige regering, onder leiding van het liberale Burgerplatform, ging daar nog akkoord mee. Maar volgens Szydło is de situatie veranderd na de terreuraanslagen in Parijs. Haar partij, het conservatieve Recht en Gerechtigheid (PiS), won in oktober op overtuigende wijze de Poolse parlementsverkiezingen.

Volgens Szydło is de veiligheidssituatie veranderd na de aanslagen in Parijs. 'De bestaande oplossingen zijn niet goed en wij zijn bereid om rond de tafel te gaan zitten en ze te bespreken.' Volgens de Poolse premier willen meer lidstaten van de Europese Unie de discussie over het migrantenbeleid heropenen en strengere regels invoeren.

Meteen na de verkiezingsoverwinning van PiS was duidelijk dat de toezegging van de vorige regering op losse schroeven stond. Partijleider en oud-premier Jarosław Kaczyński noemde de vluchtelingen die Europa overspoelen onder meer 'verspreiders van gevaarlijke ziektekiemen'. Kaczyński is de tweelingbroer van de in 2010 verongelukte oud-president Lech Kaczyński.

Voorbereiden woninginbraak altijd strafbaar

De voorbereiding van een woninginbraak wordt altijd strafbaar. Nu is dat alleen het geval als potentiële inbrekers in de nachtelijke uren worden betrapt. Maar minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil af van deze beperking in tijd.

Van der Steur schrijft dat maandag aan de Tweede Kamer. PVV-Tweede Kamerlid Lilian Helder had de minister verzocht om op deze manier woninginbraak effectiever aan te pakken.

Daarnaast gaat de boete op het vervoeren van werktuigen die bedoeld zijn om mee in te breken omhoog, van 90 naar 140 euro. Dat leidt er meteen toe dat de boete wordt geregistreerd en dat er een dossier wordt opgebouwd.

Het vervoer van inbrekersgereedschap is vastgelegd in gemeentelijke regels, maar die worden nog niet voluit benut. Van der Steur zal de gemeenten hierop attenderen.

Voorbereiden woninginbraak altijd strafbaar
Voorbereiden woninginbraak altijd strafbaar (Foto: ANP)

PayDay 2-dev over microtransacties: "we screwed up"

Overkill Studios, ontwikkelaar van de co-op shooters Payday: The Heist en Payday 2, heeft excuses aangeboden voor de notoire microtransacties die zij een maand geleden introduceerde. Die keuze leverde een woedende achterban op.

De ellende begon medio oktober, toen Overkill een microtransactiesysteem introduceerde in PayDay 2 dat spelers in staat stelt om willekeurige loot te vinden met gameplay-veranderende eigenschappen. Wat het hele verhaal zo schrijnend maakt, zijn een aantal uitspraken die producer Almir Listo en lead designer David Goldfarb twee jaar eerder deden ten aanzien van mogelijke microtransacties in PayDay 2, waarin zij aangaven dat 'never nooit te willen' en zeiden bovendien dat mensen 'zich moesten schamen' om überhaupt te denken dat microtransacties een optie zouden zijn.

Voorspoelend naar het heden staan de zaken er heel anders voor. De game kreeg namelijk recent de Black Market Update, een update die de speler kluizen laat openbreken met bijzondere loot. Hier moet echter wel een paar euro voor neergelegd worden. Na de onstane shitstorm op velerlei fora besloot Overkill om de vrij te spelen content via microtransacties niet exclusief te maken, en eventuele bonusloot dus ook via 'normale' gameplay beschikbaar te maken.

Ondanks de wijziging wilde Overkill Studios nog wel even kwijt dat de microtransacties bittere noozaak waren om de game ook in de toekomst te kunnen blijven financieren. Een week later haalde de ontwikkelaar zich opnieuw een hoop heisa op de hals door een nieuwe controversiële toevoeging naar het spel te brengen: (betaalde) weapon skins en cash boosting buffs. Op dat moment waren zelfs de moderators van de officiële community-fora het zat en legden uit protest hun modfunctie neer.

Nu heeft het bedrijf in een open brief hun excuses gemaakt voor alle commotie die het heeft veroorzaakt. Eindverantwoordelijke Almir Listo geeft zijn fouten toe en belooft een meerstappenplan met initiatieven die de achterban weer tevreden moet stemmen. "De afgelopen weken is de meest uitdagende tijd geweest in de geschiedenis van de community. Spelers zijn boos, media schrijft (negatief) over ons en onze vrijwillige moderators gingen in staking. Voor alle drama die we hebben veroorzaakt de afgelopen tijd bieden we onze excuses aan. We hebben in het verleden veel dingen goed gedaan, maar de afgelopen weken hebben we het echt verknalt. Er zijn veel gebieden waar we nog veel moeten leren, en we gaan ons best doen zo snel mogelijk verbetering te brengen", aldus Listo.

Belofte dat de microtransacties geheel geschrapt worden blijft vooralsnog uit, maar er is een plan gemaakt om samen met de community (modders en spelers) te bespreken hoe e.e.a. verbeterd moet worden. De nieuwe Heist tournaments worden volgende week, tijdens het Dreamhack Winter-event, gedemonstreerd.


Een onfortuinlijk gekozen naam voor een van de wapens in PayDay 2 (Eurogamer)

Nieuw wapen tegen IS: Rick Astley

Zanger Rick Astley is trending topic op Twitter. Niet omdat hij dood is, ook niet omdat hij een nieuwe plaat uit heeft, maar vanwege een actie van hackerscollectief Anonymous. Astley is het nieuwste wapen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zo schrijft het AD.

Anonymous heeft een redelijk geniale actie bedacht om de popmuziekhatende jihadisten dwars te zitten. De haatbaarden worden op Twitter nu systematisch bestookt met Never Gonna Give You Up, de wereldberoemde culthit van Rick Astley uit 1987. De hackers reageren daarmee op de terreuraanslagen in Parijs, die door IS zijn opgeëist. De jihadisten sloegen onder meer toe bij een concert van de Eagles of Death Metal in Parijs.

Anonymous heeft alle hashtags getraceerd die IS en aanverwante organisaties op Twitter gebruiken. De bedoeling is om volgers van deze hashtags mateloos te irriteren met het vrolijke liedje van Astley. Tegelijkertijd helpen de 'Rickrolls' om het communicatienetwerk van IS te ontregelen.

Niet iedereen is blij met de actie. Veiligheidsdiensten zouden er last van kunnen hebben wanneer bepaalde accounts die nu worden gevolgd verdwijnen of 'ondergronds' gaan. Het is ook de vraag of Rick Astley er blij mee is. Komend voorjaar staat een nieuwe toernee van de zanger gepland. Bekijk hieronder een mash-up van Astleys grote hit met Smells Like Teen Spirit van Nirvana.

Rick Astley
Rick Astley in de jaren 80.

Golden State Warriors evenaren recordreeks

Golden State Warriors heeft historie geschreven. De basketballers uit Oakland wonnen zondagavond bij Denver Nuggets ook hun vijftiende wedstrijd van dit seizoen: 105-118. De Warriors evenaarden daarmee het record van Washington Capitols (uit het seizoen 1948-1949) en Houston Rockets (1993-1994). De ploeg van coach Steve Kerr kan het record dinsdag alleen in handen nemen, als het voor eigen publiek ook Los Angeles Lakers verslaat.

"Kampioen worden en dan de eerste vijftien wedstrijden van het nieuwe seizoen winnen, dat is een geweldige prestatie", zei Stephen Curry, de vedette van de NBA-kampioen die in Denver 'slechts' 19 punten maakte. Curry werd zowaar overtroffen door ploeggenoot Klay Thompson, die 21 punten liet aantekenen. "We hebben niet het gevoel dat we op korte termijn een keer gaan verliezen. We kunnen nog steeds beter, dat geeft veel vertrouwen."

Alle uitslagen:
LA Clippers - Toronto 80 - 91
Brooklyn - Boston 111 - 101
New Orleans - Phoenix 122 - 116
Oklahoma - Dallas 117 - 114
Denver - Golden State 105 - 118
LA Lakers - Portland 93 - 107

Golden State Warriors evenaren recordreeks

Golden State Warriors evenaren recordreeks (Foto: ANP)

FC Utrecht in speciaal tenue voor Di Tommaso

FC Utrecht speelt de thuiswedstrijd zondag tegen Heracles Almelo in een speciaal tenue als hommage aan David di Tommaso, de Franse speler die zondag precies tien jaar geleden plotseling overleed op 26-jarige leeftijd. Het speciale herdenkingsshirt is volledig rood met op de voorzijde een Frans vlaggetje, de naam van de overleden voetballer en zijn geboorte- en sterfdatum.

De Franse verdediger overleed in november 2005 aan een hartstilstand. Hij was toen bezig aan zijn tweede seizoen bij FC Utrecht.

FC Utrecht in speciaal tenue voor Di Tommaso
FC Utrecht in speciaal tenue voor Di Tommaso (Foto: ANP)

Krol: Facebook moet waarschuwen bij overlijden

Feliciteerde Henk Krol van 50PLUS vorige week de dode schrijver Joost Zwagerman via Facebook met zijn verjaardag, maandag drukte hij een overleden Friese ondernemer op het hart van zijn verjaring een gezellige dag te maken. Het is eigenlijk vooral de schuld van Facebook, vindt Krol.

Facebook roept gebruikers op andere gebruikers te feliciteren, aldus Krol maandag tegen het ANP. 'Ze moeten echt iets bedenken om het voor nabestaanden eenvoudig te maken om snel duidelijk te maken dat een mevrouw of meneer is gestorven. Deze man is vorige week overleden, hoe had ik dat kunnen weten?'

Krol maakt er een gewoonte van zijn volgers op Facebook voor hun belangstelling te belonen door ze te feliciteren met hun verjaardag. Hij benadrukt dat hij na de Zwagerman-blunder al wel 'extra voorzichtig' is, maar het akkefietje met wijlen de Fries had hij niet kunnen voorkomen. 'Dan zou ik een hele batterij medewerkers moeten hebben.'

Pret
Krol verbaast zich over 'de pret' waarmee er op zijn felicitaties aan overledenen wordt gereageerd. 'Ik ben nu bezig met een debat over pensioenen, daar krijg ik geen letter over op papier in de media', schampert de voorman van 50PLUS.

Krol gaat ondanks de twee ongelukkige voorvallen door met het feliciteren van zijn volgers. 'Ze waren heel pijnlijk en ik betreur ze, maar als ik ermee stop, word ik daar geen beter mens van.'

Krol: Facebook moet waarschuwen bij overlijden
Krol: Facebook moet waarschuwen bij overlijden (Foto: ANP)

Blatter en Platini formeel in beklaagdenbank

De ethische commissie van de FIFA heeft maandag officieel de procedure geopend die moet leiden tot een definitieve beslissing over de beschuldigingen tegen voorzitter Sepp Blatter en vice-voorzitter Michel Platini. De wereldvoetbalbond maakte bekend dat de tuchtkamer van de ethische commissie de definitieve bevindingen van de onderzoekskamer heeft ontvangen en bestudeerd en heeft besloten de formele procedure te beginnen tegen de voetbalofficials, die worden verdacht van corruptie. De onderzoekskamer heeft om sancties gevraagd maar welke dat zijn, werd maandag niet bekendgemaakt.

Blatter en Platini krijgen nog de kans om zich te verdedigen en tegenbewijs in te dienen. De ethische commissie wil in december met een beslissing komen.

Beide voetbalbestuurders zijn al voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie wegens een dubieuze betaling in 2011. UEFA-baas Platini ontving 1,8 miljoen euro van FIFA-preses Blatter, voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht. Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

Blatter

De Zwitser Blatter was sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Hij werd deze zomer aanvankelijk herkozen, maar zag af van een nieuwe termijn door alle commotie over corruptie en omkooppraktijken binnen zijn bond. Kandidaat-opvolger Platini raakte vervolgens ook in opspraak.

Platini wil Blatter graag opvolgen maar wordt gedwarsboomd door de schorsing, waardoor de oud-international voorlopig niet als officiële kandidaat kan worden aangemerkt.

Blatter en Platini formeel in beklaagdenbank
Blatter en Platini formeel in beklaagdenbank (Foto: ANP)

Vervolging na ongeluk vrouw Patrick Lodewijks

Een 24-jarige vrachtwagenchauffeur wordt vervolgd voor zijn rol bij het ongeval op de A2 waarbij dit jaar de vrouw van Feyenoord-keeperstrainer Patrick Lodewijks om het leven kwam. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

De vrachtwagenchauffeur had de auto met de twee vrouwen over het hoofd gezien. Bij het wisselen van rijbaan raakte de vrachtwagen met de voorkant de auto, die tegen de vangrail belandde. Een 44-jarige automobilist botste vervolgens vol op de auto met Yvonne Lodewijks (46). De 26-jarige bestuurster raakte gewond.

Uit het onderzoek van de politie is gebleken dat de vrachtwagenbestuurder de auto in zijn spiegels of door zijn voorruit had kunnen zien. De 44-jarige man die daarna nog op de auto van de vrouwen reed, wordt niet vervolgd. Volgens het OM was het ongeluk waarschijnlijk niet gebeurd als de vrachtwagen niet in aanraking was gekomen met de auto waarin de vrouwen reden.

Vervolging na ongeluk vrouw Patrick Lodewijks
Vervolging na ongeluk vrouw Patrick Lodewijks (Foto: ANP)

ITV gaat Britse versie The Voice uitzenden

ITV zendt vanaf 2017 de talentenprogramma's The Voice en The Voice Kids uit. Dat heeft de Britse commerciële zender op de eigen website bekendgemaakt.

ITV heeft een contract voor drie jaar afgesloten. The Voice was vanaf het begin te zien bij de BBC, maar de publieke omroep kondigde onlangs al aan afscheid te nemen van het programma. In januari begint het vijfde seizoen bij de BBC, met de nieuwe coaches Boy George en Paloma Faith die de plaats innemen van Tom Jones en Rita Ora. Kaiser Chiefs-frontman Ricky Wilson en Will.i.am van de Black Eyed Peas keren terug op de rode draaistoelen.

ITV heeft maandag bevestigd de muziekshow over te nemen. "Entertainment past goed bij ITV. We vinden het geweldig dat we The Voice en The Voice Kids kunnen toevoegen aan onze andere programma's zoals The X Factor, Britain's Got Talent, Saturday Takeaway en I'm a Celebrity...Get Me Out of Here", zegt directeur Peter Fincham van ITV.

De talentenshow van producent John de Mol begon in 2010 in Nederland. Inmiddels zijn er 65 versies die worden uitgezonden in 180 landen. Van The Voice Kids zijn wereldwijd dertig versies. John de Mol zegt uit te zien naar de samenwerking met ITV en de tv-formule verder te ontwikkelen en uit te breiden. "Dat doen we na het voltooien van volgens mij weer een fantastisch seizoen bij de BBC. Die omroep is altijd een geweldige partner geweest."

ITV gaat Britse versie The Voice uitzenden
ITV gaat Britse versie The Voice uitzenden (Foto: BuzzE)

Henk Krol feliciteert opnieuw dode

Voor de tweede keer binnen een week heeft politicus Henk Krol op Facebook een overleden persoon gefeliciteerd. Het boegbeeld van 50PLUS stuurde maandag zijn gelukswensen naar de overleden Friese ondernemer Chris van den Berg, schrijft de Leeuwarder Courant.

Vorige week kreeg Tweede Kamerlid Krol een stortvloed aan kritiek nadat hij op Facebook de overleden schrijver Joost Zwagerman feliciteerde. 'Maak van deze woensdag, ondanks alle ellende van het afgelopen weekend, een leuke, feestelijke, onvergetelijke en vooral gezellige verjaardag', schreef hij. Zwagerman pleegde in september zelfmoord.

De overleden Chris van den Berg ontving maandag een soortgelijke tekst: 'Maak van deze eerste koude maandag van dit seizoen, een leuke, feestelijke, onvergetelijke en vooral gezellige verjaardag', typte Krol. De Leeuwarder horecaman en oprichter van de Open Friese kampioenschappen Skûtsjesilen (IFKS) overleed vorige week op 74-jarige leeftijd.

Krol zei vorige week op Facebook dat hij elke dag zijn volgers feliciteert. 'Helaas houdt Facebook niet bij of de volgers die ze je suggereren om te feliciteren nog in leven zijn.' Overigens ging ook oorlogsverslaggever Arnold Karskens deze keer de mist in met een felicitatie aan het adres van Van den Berg.

De nieuwste fout van Krol maakt de nodige reacties los op social media. 'Gaat fijn met jou en Facebook', reageert iemand op de felicitatie die Krol plaatste. EenVandaag-journalist Lammert de Bruin schrijft op Twitter: 'Just in: Belgische politie vraagt Henk Krol om gezochte terroristen te feliciteren.'

Henk Krol
Henk Krol feliciteert opnieuw een overledene.

Meer keuze tussen vast of flexibel pensioen

Mensen krijgen straks meer keuze in de manier waarop zij hun opgebouwde pensioen laten uitkeren. Ze kunnen dan tot aan hun pensioendatum kiezen voor een vast pensioen of een flexibel pensioen. Het gaat om een bepaalde groep die nu verplicht is op de pensioneringsdatum een vast pensioen te kiezen tegen de rente op dat moment.

Het gaat om ongeveer 1 miljoen mensen die een pensioen opbouwen via een premie- of kapitaalovereenkomst. Deze groep groeit de laatste jaren snel. Omdat de rentestand nu historisch laag is, krijgen degenen met zo'n regeling die nu met pensioen gaan, de rest van hun leven ook een lager pensioen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil dat veranderen zodat mensen zelf kunnen kiezen tussen een vast, een variabel pensioen of een combinatie daarvan. Ze diende daarvoor maandag een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

Gegarandeerd bedrag
Als mensen kiezen voor een een vast pensioen, kiezen ze voor een vast, gegarandeerd bedrag dat ze ontvangen. Bij een variabel pensioen staat de uitkering niet vast, omdat na de pensioneringsdatum de beleggingen met het opgebouwde kapitaal deels nog doorgaan.

Dat levert wel meer risico op, want de beleggingen kunnen slecht of goed uitpakken. Klijnsma wil daarom ook regelen dat de financiële mee- en tegenvallers in de tijd gespreid kunnen worden en dat de risico's collectief kunnen worden gedeeld.

Risico's
Klijnsma wil vooral dat mensen zelf kunnen kiezen. "Daarbij moet natuurlijk wel worden voorkomen dat er ongewenste beleggingsrisico's worden genomen waardoor de pensioenvoorziening in gevaar kan komen."

Ze hoopt dat de wet 1 juli 2016 ingaat.

Meer keuze tussen vast of flexibel pensioen
Meer keuze tussen vast of flexibel pensioen (Foto: ANP)

Gestrande vluchtelingen naaien mond dicht

Honderd vluchtelingen en migranten die zijn gestrand aan de Grieks-Macedonische grens bij Gevgelija hebben geprotesteerd door hun mond dicht te naaien of naakt in de kou te gaan staan.

Macedonië laat sinds een paar dagen alleen nog vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan toe. Daardoor zien vluchtelingen uit Pakistan, Bangladesh, Iran en Afrika de route naar Noord- en Midden-Europa versperd. Duizenden van hen zitten inmiddels in een opvangcentrum aan de Griekse kant van de grens.

Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, mogen vluchtelingen niet worden afgewezen op basis van nationaliteit alleen. Dat zou indruisen tegen het Vluchtelingenverdrag uit 1951, waarin staat dat gevallen individueel moeten worden bekeken.

Ondanks de naderende winter gaat de stroom nagenoeg onverminderd door. Dit wordt aangejaagd doordat veel vluchtelingen en migranten aangeven bang te zijn dat de Europese grenzen dicht gaan. Die angst is niet onterecht: zo is in navolging van Hongarije nu ook Slovenië bezig een hek te bouwen. De UNHCR maakt zich grote zorgen om een naderende humanitaire crisis aan de grenzen nu de kou in begint te zetten.

Gestrande vluchtelingen naaien mond dicht
Gestrande vluchtelingen naaien mond dicht (Foto: ANP)

Farmaceutenfusie bittere pil voor patiënten

De Nederlandse patiëntenfederatie NPCF kijkt met argusogen naar de voorgenomen fusie tussen de farmareuzen Pfizer en Allergan, de grootste deal in de farmaceutische industrie ooit. De organisatie vreest dat de prijzen voor medicijnen hierdoor straks omhooggaan en het aanbod schraler wordt.

"Dat zou zo maar kunnen, als je geen concurrenten hebt kun je vragen wat je wil. Hier is nog nooit iemand beter van geworden", zegt een woordvoerder maandag. De patiëntenorganisatie is bang dat geneesmiddelenfabrikanten straks alleen nog medicijnen maken waar ze goed op verdienen. Het ontwikkelen van nieuwe middelen, waar geld op wordt verloren, is dan niet meer interessant. "Hier moet heel goed toezicht op komen. Straks is alles gefuseerd en dan kan het niet meer worden teruggedraaid", aldus de zegsman.

Als voorbeeld dat het mis kan gaan met overnames noemt de woordvoerder de enorme prijsverhoging van het medicijn Daraprim in de Verenigde Staten onlangs. Het Amerikaanse farmaciebedrijf Turing wilde een prijsverhoging voor het middel, dat veel aan aidspatiënten wordt voorgeschreven, doorvoeren van liefst 5000 procent tot 750 dollar per pil. Turing kocht de rechten om het middel te produceren deze zomer van een ander bedrijf.

Pfizer is vooral bekend van Viagra en Allergan is de producent van Botox. Pfizer is ook producent van onder meer de cholesterolremmer Lipitor, terwijl Allergan fabrikant is van het alzheimer-middel Namenda. Pfizer nam eerder dit jaar nog medisch bedrijf Hospira over. Het huidige Allergan ontstond door de fusie van de onderneming met Actavis.

Farmaceutenfusie bittere pil voor patiënten
Farmaceutenfusie bittere pil voor patiënten (Foto: ANP)

Veel kinderen op Urk, weinig in Maastricht

Relatief de meeste kinderen wonen op Urk, in Renswoude, Staphorst en Lansingerland. 'Kindluw' is het in het midden en zuiden van Limburg, zoals in Maastricht, Vaals en Beek. Het afgelopen decennium is het aantal kinderen onder de 12 jaar afgenomen in Nederland.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin 2005 telde Nederland nog bijna 2,4 miljoen kinderen, dit jaar waren dat er iets meer dan 2,2 miljoen. Van de Nederlandse bevolking is 13 procent jonger dan 12 jaar.

Veel kinderen op Urk, weinig in Maastricht
Veel kinderen op Urk, weinig in Maastricht (Foto: ANP)

FOK!filmtips: Man Of Steel (2013) + Spawn (1997)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK! geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien?

Vandaag moest er even hard met de vuist op tafel geslagen worden in de redactieruimte van de FOK!filmtip. Er zijn vanavond om 20.30 uur meerdere films te zien en dat betekent dat een beetje filmgek op tijd de afstandsbediening in beslag zal moeten nemen. Zo kunnen liefhebbers van een romantisch drama vanavond bij RTL8 terecht, waar Rachel Getting Married (2008) van Jonathan Demme (The Silence Of The Lambs, Neil Young Journeys, Ricki and the Flash) te zien is. In de film draait het om Kym (Anne Hathaway), een jonge vrouw die een weekend lang een afkickkliniek mag verlaten voor het huwelijk van haar zus. Terwijl vrienden en kennissen van de bruid en bruidegom komen feestvieren zorgt Kym met haar vlijmscherpe oneliners voor de nodige spanningen. Op SBS9 kunnen fans van melige flauwe onderbroekenlol voor de 4198e keer kijken naar het zeer matige Police Academy 3: Back in Training.

Man of Steel: Clark in outfit

Voor de FOK!filmtips van vandaag moet je vanavond toch echt bij de zender Veronica zijn, die vanavond in het teken van superhelden staat. Zo is daar om 20.30 uur de zeer indrukwekkende rolprent Man Of Steel (2013) te zien. De film van regisseur Zack Snyder is een reboot van de film Superman uit 1978, waarmee acteur Christopher Reeve wereldberoemd zou worden als de superheld van de planeet Krypton. Die rol wordt in deze verfilming vertolkt door de Britse acteur Henry Cavill, die we eerder al zagen schitteren in films zoals Stardust (2007), Immortals (2011) en eerder dit jaar in The Man from U.N.C.L.E. (2015). Het verhaal werd al ettelijke malen verfilmd maar zelden zagen we een authentiekere benadering van het oorspronkelijke verhaal als in deze explosieve superheldenfilm. Daar zal ook collega Breuls het niet mee oneens zijn.

Spawn

Om 23.15 uur is het vervolgens op dezelfde zender tijd voor de ondergewaardeerde stripverfilming van Todd McFarlane's cultklassieker Spawn (1997) van regisseur Mark A.Z. Dippé, die via het special effects-bedrijf Industrial Light and Magic van George Lucas in het filmvak zou rollen en met deze film zijn debuut maakte. Michael Jai White speelt de rol van Jay Simmons, een huurmoordenaar die door zijn baas Jason Wynn (Martin Sheen) wordt bedrogen en vermoord. Simmons krijgt vervolgens van de duivel de kans om wraak te nemen. Als Spawn keert hij terug naar de Aarde en krijgt daar van een hulpje van de duivel te horen dat hij Wynn moet vermoorden. Spawn wordt zo gedwongen om te kiezen tussen goed en kwaad. Een fijne duistere superheldenfilm uit het B-film segment met heerlijk 'foute effecten' die niet al te gek vaak meer op de Nederlandse televisie te zien is.

Kim Kardashian klaagt over onhandige dikke buik

Nog even en dan bevalt Kim Kardashian van haar tweede kindje. Tegenover E! News beklaagt de realityster zich erover dat ze de laatste fase van haar zwangerschap niet de leukste vindt.

Kim bekent tegenover E! dat ze uitkijkt naar het moment dat ze van haar onhandige dikke buik af is. "Mijn dochter North wil steeds dat ik haar optil en bij haar ben, dat is nu best zwaar. Dus de laatste maand van mijn zwangerschap is niet leuk", vervolgt Kim.

Hoe Kim de laatste weken door gaat komen? "De laatste weken staan denk ik vooral in het teken van 'wachten'", zegt ze. "Dat heb ik bij mijn eerdere zwangerschap nooit ervaren. Ik beviel toen zes weken te vroeg." Kim maakt zich overigens nog wel ergens druk om in deze laatste fase van haar zwangerschap. "Ze zeggen wel eens dat je in deze laatste weken nog veel gewicht kan aankomen", zegt ze.

Kim: laatste fase zwangerschap is niet leuk
Kim Kardashian klaagt over onhandige dikke buik (Foto: BuzzE)

Hollande en Cameron slaan handen ineen tegen IS

Frankrijk zal de luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) nog verder opvoeren. De aanvallen zullen zich "intensiveren en erop gericht zijn maximale schade toe te brengen aan Islamitische Staat." Dat zei de Franse president François Hollande maandag op een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier David Cameron.

Ook Cameron zei in Parijs ervan overtuigd te zijn dat het Verenigde Koninkrijk samen met Frankrijk en andere partners militaire luchtaanvallen moet uitvoeren in een poging Islamitische Staat te verslaan. "Later deze week zal ik het parlement een alomvattende strategie voorleggen om IS aan te pakken", zei Cameron op de persconferentie.

Cameron: "Ik steun de acties die president Hollande neemt in Syrië tegen IS en het is mijn vaste overtuiging dat Groot-Brittannië dat ook moet doen."

Hollande en Cameron slaan handen ineen
Hollande en Cameron slaan handen ineen tegen IS (Foto: ANP)

Opening A4 Midden-Delfland iets vertraagd

De opening van het nieuwe stukje snelweg A4 Midden-Delfland loopt een kleine vertraging op door waterproblemen. Naar verwachting zal het rond de jaarwisseling in gebruik worden genomen. Maar minister Melanie Schultz (Infrastructuur) houdt nog een slag om de arm, zei ze maandag in de Kamer. "Het kan ook begin volgend jaar zijn."

De verdiept aangelegde weg zou onder water komen te staan als er geen grondwater zou worden weggepompt. Het stukje snelweg van 7 kilometer tussen Delft en Schiedam moet een einde maken aan de files tussen Rotterdam en Den Haag. Over de aanleg is decennia gediscussieerd.

Er is aan het hoogheemraadschap toestemming gevraagd om meer water weg te pompen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Schultz wacht nog op een definitieve beslissing van dit orgaan, maar ze heeft "goede hoop" op een positief oordeel. De ingebruikname van de weg stond gepland voor 18 december.

Opening A4 Midden-Delfland iets vertraagd
Opening A4 Midden-Delfland iets vertraagd (Foto: ANP)

Hoop overlevenden aardverschuiving vervaagt

YANGON (ANP/RTR) - De kans is groot dat de circa honderd vermisten na een aardverschuiving in het noorden van Myanmar zijn omgekomen. Door de ramp vlakbij een jademijn kwamen volgens de autoriteiten tot nu 113 mensen om het leven. Veel slachtoffers zijn mensen die in een berg restafval aan het zoeken waren naar kleine stukjes edelsteen.

De berg stortte zaterdagmiddag in. Waardoor de aardverschuiving is ontstaan, is onduidelijk. Zwaar materieel is ingezet om te helpen bij het graven in het bergachtige gebied in het noordelijke Kachin. In die staat wordt veel jade van de beste kwaliteit gevonden. De werkomstandigheden in de mijnen zijn echter slecht en de bevolking profiteert niet van de miljardenopbrengst van de jade-industrie in Myanmar.

Hoop overlevenden aardverschuiving vervaagt
Hoop overlevenden aardverschuiving vervaagt (Foto: ANP)

Kenianen bestormen antidopingkantoor

Keniaanse atleten hebben maandag het kantoor van de antidopingautoriteit in het land bezet. Dat meldden Keniaanse media. De sporters zijn woest over het falende beleid tegen dopinggebruik in hun land en eisen het vertrek van de leidende figuren bij de atletiekbond.

Het Keniaanse antidopingbeleid ligt zwaar onder vuur. Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft Kenia bevraagd over het beleid en het nationale olympisch comité vreest dat een schorsing van het land een reële optie is. De bazen van de atletiekbond worden beschuldigd van het verdoezelen van dopinggevallen en fraude.

De atleten besloten maandag het heft in eigen hand te nemen en bestormden het kantoor van de atletiekbond in Nairobi, het Riadha House. Ze sloten vervolgens de werknemers buiten.

Kenianen bestormen antidopingkantoor
Kenianen bestormen antidopingkantoor (Foto: ANP)

Blatter: "Was bijna dood"

Sepp Blatter is begin deze maand naar eigen zeggen ontsnapt aan de dood. De geschorste voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA belandde in het ziekenhuis vanwege een kleine zenuwinzinking, als gevolg van alle perikelen van de laatste maanden. "De druk op mij was enorm. Op een gegeven moment zegt het lichaam: stop. Genoeg is genoeg", vertelt Blatter in gesprek met de Zwitserse tv-zender RTS Info. Het interview wordt woensdag uitgezonden, maar een deel daarvan is al gepubliceerd.

Volgens de 79-jarige Zwitser waren zijn fysieke klachten aanzienlijk groter dan eerder naar buiten kwam. "Ik was dicht bij de dood. Ik zat tussen zingende engelen en het vuur van de duivel in."Blatter mocht echter na een paar dagen het ziekenhuis weer verlaten. Artsen gaven hem wel het advies mee voorlopig rustig aan te doen.

Blatter: bijna dood
Blatter: bijna dood (Foto: ANP)

Consumentenbond waarschuwt voor Online.nl

De Consumentenbond heeft in een jaar meer dan 2000 klachten ontvangen over de belabberde service van telecomprovider Online.nl. Daarmee heeft het bedrijf de twijfelachtige eer om de klachtenlijst van de consumentenorganisatie aan te voeren, meldt de bond maandag.

De klachten variëren van geen of langzaam internet, televisie met 'blokkerig' beeld tot geen diensten na een overstap. "Mensen zitten soms dagen of weken zonder internet. Verder zijn er veel klachten over de klantenservice: Online is niet bereikbaar of de klantenservice lost de problemen niet op", stelt de Consumentenbond.

De bond zegt tevergeefs meerdere malen aangedrongen te hebben bij de provider om de dienstverlening te verbeteren. Online.nl biedt internet, telefonie en televisie. Bij het bedrijf was maandag niemand bereikbaar voor commentaar.

Consumentenbond waarschuwt voor Online.nl
Consumentenbond waarschuwt voor Online.nl (Foto: ANP)

Politie toont foto in moordzaak Cor van Hout

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag opnieuw aandacht aan de moord op crimineel Cor van Hout in 2003, waarvoor Willem Holleeder momenteel wordt vervolgd. De politie toont een verbeterde foto van de bestuurder van een rode motor. Dat voertuig werd door de moordenaars gebruikt.

Door de schietpartij kwam ook Robert ter Haak om. Die stond bij Van Hout toen deze werd vermoord. Ter Haak overleed later aan zijn verwondingen.

De politie laat weten dat het onderzoek zich concentreert op de rode motor. Die werd anderhalf jaar voor de dubbele liquidatie gestolen in Zuid-Limburg. Een half jaar voor de schietpartij is een bestuurder op de rode motor geflitst.

Verbeterd
De flitsfoto is door TNO geanalyseerd en daarna verbeterd. Daardoor kan volgens de politie een betere inschatting worden gemaakt van het uiterlijk van de gefotografeerde motorrijder.

Holleeder wordt ervan verdacht dat hij bij meerdere liquidaties in de onderwereld een belangrijke rol heeft gespeeld. Niet als daadwerkelijke schutter, maar achter de schermen.

Politie toont foto in moordzaak Cor van Hout
Politie toont foto in moordzaak Cor van Hout (Foto: ANP)

Jarig Metropole Orkest op alle radiozenders

Het is woensdag 25 november precies zeventig jaar geleden dat het Metropole Orkest voor het eerst was te horen op de Nederlandse radio. Daarom zullen vrijwel alle Nederlandse radiozenders die avond een opname uitzenden, de meeste om 20.15 uur, het exacte tijdstip van de eerste uitzending in 1945.

Directeur Marc Altink van het befaamde Nederlandse pop- en jazzorkest is er vereerd mee. "Het mooie is dat juist dit orkest op vrijwel alle zenders te horen is: van de jingles van 'Langs de Lijn' en 'Met het oog op morgen' op NPO Radio 1 tot aan de orkestrale remix van 'This is What it Feels Like' op Radio 538. Zoals het er nu naar uitziet doen onder meer NPO Radio 1, 2, 3, 4, 5, en 6 mee, maar ook Radio 538, Sublime FM, Radio 10 en 100% NL.

Het Metropole Orkest speelt jazz, pop, chansons, musicals en filmmuziek, in grote en kleine zalen maar ook op festivals, zoals het North Sea Jazz en Lowlands. Het werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen en begeleidde grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Stan Getz, maar ook hedendaagse muzikanten, bijvoorbeeld Gregory Porter.

Het orkest ontstond in 1945 en is opgericht om het volk zo net na de oorlog 'hoop en vertier' te bieden. Tot 2012 is het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt het voor een groot deel zelf voor zijn inkomsten.

Jarig Metropole Orkest op alle radiozenders
Jarig Metropole Orkest op alle radiozenders (Foto: BuzzE)

Energiebedrijven counteren brief hoogleraren

Energiebedrijven in Nederland kunnen zich niet vereenzelvigen met de oproep van hoogleraren om alle kolencentrales in Nederland te sluiten. Zij stellen dat de centrales niet alleen maar vervuilen, maar in sommige gevallen zelfs uitstoot terugdringen.

In een open brief riepen 64 hoogleraren op om alle kolencentrales in Nederland te sluiten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Volgens de uitbaters van centrales gaan zij te kort door de bocht. Onder meer wordt geen rekening gehouden met het verstoken van biomassa, als onderdeel van het klimaatakkoord, dat in kolencentrales gebeurt.

Ook zou Nederland met het sluiten meer afhankelijk worden van gas uit Rusland, hetgeen de overheid juist niet wenselijk acht. Tevens zou het sluiten van relatief schone centrales in Nederland betekenen dat elders juist verouderde, meer vervuilende installaties meer draaien.

Energiebedrijven counteren brief hoogleraren
Energiebedrijven counteren brief hoogleraren (Foto: ANP)

Kort, pittig kapsel blijkt onaantrekkelijk

In het kader van 'open deur is open' hebben onderzoekers van de Universiteit van South Brittany een onderzoek uitgevoerd naar de aantrekkelijkheid van vrouwen in relatie tot hun kapsel. En wat blijkt nu? Vrouwen met lang haar worden veel aantrekkelijker gevonden dan vrouwen met een kort, pittig kapsel.

Voor de studie hebben de wetenschappers geen halve maatregelen genomen. Ze hebben een vrouw met lang haar en twee met een kort kapsel over straat laten lopen. Vervolgens lieten de dames voor de ogen van mannen een handschoen vallen.

Mannen bleken bij langharige vrouwen een stuk galanter. De handschoen van de dame met lang haar werd namelijk tweemaal zo vaak opgeraapt als die van de kortharige seksegenoten.

"Ons onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met lang haar tot over de schouders en rug als jong en gezond worden ervaren", zo luidt de conclusie. "Langharige vrouwen zijn vrouwelijker, vruchtbaarder en sexyer."

Oekraïense president deze week naar Nederland

De Oekraïense president Petro Porosjenko brengt deze week een tweedaags bezoek aan Nederland. Donderdag en vrijdag zal hij onder meer een ontmoeting hebben met koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Ook zal het Oekraïense staatshoofd topmensen uit het Nederlandse bedrijfsleven spreken, meldde persbureau Interfax maandag. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft het bezoek van Porosjenko bevestigd.

Oekraïense president deze week naar Nederland
Oekraïense president deze week naar Nederland (Foto: ANP)

Eerste begrafenissen van slachtoffers Parijs

In Frankrijk worden maandag de eerste slachtoffers van de aanslagen in Parijs begraven.

De 24-jarige Caroline Prénat, een van de 89 slachtoffers in concertzaal Bataclan, werd in Lyon ten grave gedragen. Haar familie had de aanwezigen gevraagd een witte roos mee te nemen.

Nabestaanden van de slachtoffers proberen een bijzondere vorm te geven aan de uitvaartplechtigheden, omdat de slachtoffers onder extreme omstandigheden zijn omgekomen. Zo had de broer van de 41-jarige Cédric Mauduit de Rolling Stones gevraagd bij de begrafenis te zijn, omdat Cédric een groot fan van de Britse band was. De Stones hebben de uitnodiging afgeslagen, maar stuurden wel een boodschap. "De band kan niet aanwezig zijn bij de begrafenis, maar weet dat Cédric en de anderen in onze gedachten en gebeden zullen zijn in de moeilijke dagen die komen", citeert de krant Le Figaro.

Eerste begrafenissen van slachtoffers Parijs
Eerste begrafenissen van slachtoffers Parijs (Foto: ANP)

School en gebouw in Sittard ontruimd

In Sittard zijn maandag rond het middaguur een gebouw van de gemeente aan de Walramstraat en een naburige middelbare praktijkschool aan de Overhovenerstraat ontruimd. Dat gebeurde volgens de politie na het vinden van een verdacht pakketje. De buurt is afgezet.

Het pakketje werd aangetroffen in de ruimte waar de poststukken voor de gemeente binnenkomen. De 150 ambtenaren die in het vier verdiepingen tellende gebouw werken, moesten naar buiten. Ze kunnen deels thuis verder werken, deels in andere gebouwen van de gemeente Sittard-Geleen.

Een woordvoerder van de gemeente zei dat maandagochtend een grote doos werd bezorgd. De medewerkers van de postkamer vonden dat verdacht. Er stond ook geen afzender op. De politie kwam met een hond kijken, en besloot de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in te schakelen. Die was rond 13.00 uur ter plaatse.

School en gebouw in Sittard ontruimd
School en gebouw in Sittard ontruimd (Foto: ANP)

Megafusie farmaceuten Pfizer en Allergan

Farmaceut Pfizer en branchegenoot Allergan gaan samen. De transactie heeft een waarde van 160 miljard dollar (ruim 150 miljard euro). Het is de grootste deal in de farmaceutische industrie ooit.

Het fusiebedrijf zal verder gaan onder de naam Pfizer. Bronnen meldden eerder al dat een combinatie van de twee bedrijven nabij was. Pfizer is vooral bekend van Viagra en Allergan is de producent van Botox.

Het samengaan wordt geheel in aandelen afgehandeld en moet in de tweede helft van volgend jaar worden afgerond.

Megafusie farmaceuten Pfizer en Allergan
Megafusie farmaceuten Pfizer en Allergan (Foto: ANP)

Nieuwe arrestaties in België

De politiediensten in België hebben maandagochtend opnieuw huiszoekingen gedaan. Bij de vijf huiszoekingen in de Brusselse regio en twee in de Luikse regio werden vijf mensen opgepakt. Dat meldde het federaal parket, het Belgische Openbaar Ministerie, maandag.

Zondagavond waren er ook op verschillende plekken huiszoekingen en arrestaties. In totaal zijn nu 21 mensen van hun vrijheid beroofd. Zij worden "op dit moment verhoord door de politiediensten", aldus het persbericht van het parket.

Tijdens een huiszoeking van zondagavond werd een geldsom van 26.000 euro in beslag genomen. Andere meegenomen voorwerpen worden nog onderzocht, aldus het parket.

Eerder was gemeld dat er geen wapens en explosieven zijn aangetroffen. Ook de internationaal gezochte Salah Abdeslam, die gelinkt wordt aan de aanslagen in Parijs, is nog niet gevonden of opgepakt.

Nieuwe arrestaties in België
Nieuwe arrestaties in België (Foto: ANP)

World of Tanks-bèta komt 4 december naar PlayStation 4

Wargaming heeft via een lief dagboek bekendgemaakt dat World of Tanks op de PlayStation 4 van 4 tot en met 6 december een open bèta zal houden. Het valt samen met het PlayStation Experience weekend die op 5 en 6 december gehouden wordt in San Francisco.

Er liggen exclusieve in-game items klaar voor spelers die met het bèta-event meedoen. Zo krijgen alle spelers die gedurende dat weekend inloggen een PlayStation 20th anniversary exclusieve M22 Locust US light tank die ingekleurd is in de bekende grijze PlayStation-kleur en een speciaal embleem. Ook zullen er in de PlayStation Store 'Pre release Packs' beschikbaar komen die een gratis T1E6-PS US Premium light tank bevatten met exclusieve camouflage en tijdelijk vier 'Founder’s Packs' met speciale Premium tanks.

World of Tanks krijgt volledige Dual Shock-ondersteuning, Share Play en PlayStation Vita Remote Play. De controls worden aangepast om te zorgen dat het potje op de handheld gespeeld kan worden. Tot slot zullen, tijdens de bèta twee nieuwe maps hun debuut gaan maken genaamd 'Ruinberg' en 'Scorpion Pass'. De laatste is momenteel de grootste map die ooit voor het spel gemaakt is.

Winnaar Halo 5 Limited Collectors Edition

Namens Mountain Dew mogen we op FOK! een limited collectors edition van de game Halo 5: Guardians ter waarde van 250 euro weggeven. Om kans te maken het heelal te redden in deze game moest je antwoord geven op de volgende vraag: Welke geheime code wordt gebruikt als signaal tussen de Spartan-II's? Het antwoord kunnen we lastig fluiten, maar het is Oly Oly Oxen Free.

De winnaar is larry_flynt. Gefeliciteerd! Voor de andere mensen is er nog een kans om te winnen, maar dan moet je doppen gaan verzamelen en kijken op de Mountain Dew-site.

Mountain Dew Halo 5 prijsvraag

The Cure speelt in Amsterdam

The Cure komt naar Amsterdam. De Britse band rondom zanger en gitarist Robert Smith geeft op 13 november 2016 een optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome, zo maakt Mojo Concerts bekend.

Het is sinds lange tijd dat The Cure weer op tournee door Europa gaat. Dat deden ze in 2008 voor het laatst. Toen deden ze Nederland ook aan. Dat was tegelijkertijd ook de laatste keer dat de mannen in Nederland optraden. The Cure zat in de jaren daarna allebehalve stil. Zo speelden ze als headliner op festivals als Roskilde, Werchter, Reading & Leeds, Pinkpop, Hurricane & Southside, Paleo, Vieilles Charrues, BBK, Belfort, Optimus Alive! en Primavera.

De kaartverkoop voor het concert van The Cure begint donderdag 26 november.

The Cure speelt in Amsterdam
The Cure speelt in Amsterdam (Foto: BuzzE)

7-jarig ventje zingt Australisch volkslied met de hik

Een volkslied zingen voor een vol stadion, voor menig FOK!er een nachtmerrie die nooit zal uitkomen. De 7-jarige Ethan Hall durfde het wel aan. In Cooper's-stadion in Adelaide zong hij met zijn rode haar, nette pak én de hik met volle borst het Australische volkslied. Het leverde een schattig maar ook hilarisch tafereel op.

Tijdens het zingen krijgt de jongen onverhoopt de hik, maar dat weerhoud de bikkel er niet van om gewoon door te zingen. Zelf het gelach van de spelers en de scheidsrechters stopten hem niet.

Check de video hieronder.


Vrachtwagen vol kippen kantelt op A27

Op de A27 is maandag door nog onbekende oorzaak een vrachtwagen gekanteld. De truck was geladen met levende kippen. Het ongeval gebeurde tussen het knooppunt Everdingen en de afslag Houten, aldus de ANWB.

Twee van de drie rijstroken in de richting Utrecht zijn dicht. Automobilisten krijgen het advies via de A2 naar Utrecht te rijden. De vertraging op de A27 bedraagt circa twintig minuten.

Het kan uren duren voordat de ravage is opgeruimd. De dieren zitten nog in de wagen en moeten overgeladen worden in een andere vrachtwagen.

Vrachtwagen vol kippen kantelt op A27
Vrachtwagen vol kippen kantelt op A27 (Foto: ANP)

Koenders met Benelux-collega's naar Kiev

Het conflict in het oosten van Oekraïne, MH17 en hervormingen zijn onderwerpen die de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, België en Luxemburg maandag aansnijden tijdens overleg in Kiev. Ze spreken onder anderen met president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek.

Verder ontmoeten Bert Koenders (Nederland), Didier Reynders (België) en Jean Asselborn (Luxemburg) leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die organisatie leidt de waarnemingsmissie in het oosten en leverde een belangrijke bijdrage aan de terugkeer van de slachtoffers en wrakstukken van vlucht MH17.

Ook zal het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne aan de orde komen, net als het referendum dat in april volgend jaar in ons land wordt gehouden.

Koenders met Benelux-collega's naar Kiev
Koenders met Benelux-collega's naar Kiev (Foto: ANP)

Kruidvat naar Frankrijk

Drogisterijketen Kruidvat opent maandag zijn eerste winkel in Frankrijk. Het nieuwe filiaal ligt in de Noord-Franse stad Lille. Kruidvat wil Franse kopers trekken door behalve het bekende eigen assortiment aan shampoos en andere verzorgingsproducten ook grote Franse merken als Garnier, L'Oréal en Maybelline in de schappen te leggen.

Kruidvat telt al meer dan 1100 winkels in Nederland en België. Daarmee is de keten in beide landen naar eigen zeggen marktleider in de health- en beautymarkt. Bij Kruidvat werken ruim 15.000 mensen.

Kruidvat opent eerste winkel in Frankrijk
Kruidvat opent eerste winkel in Frankrijk (Foto: ANP)

S&P voorziet sterke groei in China

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) voorziet de komende twee tot drie jaar een economische groei in China van minimaal 6 procent. Dat meldde de firma maandag in een rapport over de tweede economie ter wereld.

De kredietbeoordelaar is ervan overtuigd dat het land minder afhankelijk zal worden van kredietgedreven investeringen. Het benadrukt daarbij dat de regering in Peking zich inspant om de economie in balans te brengen.

De kredietbeoordelaar handhaafde maandag zijn rating AA-/A-1+ voor het land met een stabiele outlook.

S&P voorziet sterke groei in China
S&P voorziet sterke groei in China (Foto: ANP)

TMG reorganiseert bij nieuwssite Dichtbij.nl

Telegraaf Media Groep (TMG) stopt met de regionale nieuwswebsite Dichtbij.nl in Noord-Holland en delen van Utrecht en Zuid-Holland. Hierdoor verdwijnen naar verwachting circa veertig arbeidsplaatsen, maakte het bedrijf maandag bekend.

Reden voor het besluit is dat Dichtbij.nl al een aantal jaar verlieslijdend is. Bovendien is TMG met kranten als het Noordhollands Dagblad, het Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander al sterk vertegenwoordigd in de genoemde regio's. Lezers houden op die manier toegang tot lokaal nieuws.

In Noord-Brabant, Haaglanden en de Drechtsteden gaat Dichtbij.nl wel verder.

TMG reorganiseert bij nieuwssite Dichtbij.nl
TMG reorganiseert bij nieuwssite Dichtbij.nl (Foto: ANP)

'Autobranche vaart wel bij vergrijzing'

De autobranche zal de komende jaren volop profiteren van de vergrijzing. Het Economisch Bureau van ING rekende voor dat het wagenpark in Nederland de komende tien jaar met 10 procent zal groeien tot 8,8 miljoen in 2025, waarbij ouderen de "stuwende kracht" zullen zijn, aldus ING maandag.

Volgens de bank heeft de huidige generatie ouderen vaker een rijbewijs dan eerdere generaties. Ook zijn ze welvarender en leven langer in goede gezondheid. Doordat ze langer zelfstandig wonen, biedt de auto hen de vrijheid te gaan en staan waar ze willen, meent ING.

De afgelopen jaren is het autobezit onder oudere generaties met 2,5 procent per jaar toegenomen, ook tijdens de crisis. ING verwacht dat de groei de komende jaren verder doorzet.

'Autobranche vaart wel bij vergrijzing'
'Autobranche vaart wel bij vergrijzing' (Foto: ANP)

'Gigi Hadid wordt gechanteerd'

Gigi Hadid is het slachtoffer geworden van een groep hackers. TMZ meldt op basis van bronnen dat het bekende model wordt gechanteerd. De hackers zouden dreigen om privé-informatie van Gigi vrij te geven tenzij ze een flink geldbedrag overmaakt.

De hackers zouden privéfoto's en -video's hebben buitgemaakt door in te breken in de iCloud van Hadid. Daarna zouden ze contact met haar hebben opgenomen. Volgens de website hebben de hackers gedreigd om de beelden naar buiten te brengen of ze aan te bieden aan verschillende Amerikaanse media.

De bronnen laten TMZ weten dat Gigi niet van plan is om te gaan betalen. Ze zou contact hebben opgenomen met de politie en ze heeft een beveiligingsbedrijf in de arm genomen. Volgens TMZ wil Gigi erachter komen wie de daders zijn zodat ze vervolgd kunnen worden.

'Gigi Hadid wordt gechanteerd'
'Gigi Hadid wordt gechanteerd' (Foto: BuzzE)

Regels vergoeding nieuw medicijn achterhaald

De procedures om te beoordelen of nieuwe medicijnen in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar zijn achterhaald en onnodig moeilijk. Dat constateert het Adviescollege toetsing regeldruk, kortweg Actal, in een maandag verschenen rapport.

De huidige procedures passen volgens het adviesorgaan niet meer bij hoe deze geneesmiddelen worden gemaakt en gebruikt. "Gevolg is dat het langer duurt voordat medicijnen worden vergoed en de patiënt ze kan gebruiken", aldus Actal.

Nieuwe medicijnen worden steeds vaker voor kleine doelgroepen ontwikkeld. Daardoor is het volgens Actal moeilijk om een goede testgroep te vinden om de effectiviteit van het medicijn aan te tonen. Dat werpt een drempel op voor de toelating van het middel tot het vergoedingsstelsel.

Regels vergoeding nieuw medicijn achterhaald
Regels vergoeding nieuw medicijn achterhaald (Foto: ANP)

Openbaar leven Brussel nagenoeg stilgevallen

Het openbaar leven in Brussel is maandagochtend nagenoeg stilgevallen. Metro's rijden niet, scholen, universiteiten en crèches zijn dicht en ook veel winkels, cafés en restaurants houden de deuren gesloten, als gevolg van het hoogste dreigingsniveau.

Slechts een enkele reiziger waagt zich in de treinstations. De treinen rijden wel, maar beduidend minder mensen maken daar gebruik van. Grote bedrijven, waaronder Electrabel en grote bankconcerns zoals KBC hebben hun personeel opgeroepen niet naar Brussel te komen, maar thuis te werken.

Ook de twee vestigingen van Ikea in Anderlecht en Zaventem, nabij Brussel, zijn gesloten.

Niet alles is gesloten. De grote supermarktketens Delhaize en Carrefour houden hun vestigingen open, op vier winkels na die in het centrum van Brussel liggen. Ook het Atomium, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad, zal in principe te bezoeken zijn.

Openbaar leven Brussel nagenoeg stilgevallen
Openbaar leven Brussel nagenoeg stilgevallen (Foto: ANP)

Jorritsma gaat zich inzetten voor topvrouwen

Annemarie Jorritsma gaat zich inzetten voor het krijgen van meer vrouwen op topposities in het bedrijfsleven. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft Jorritsma aangesteld als zogenaamde Kwartiermaker voor Topvrouwen.nl, de database met talentvolle vrouwen.

De VVD-politica volgt oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) op, die afgelopen jaar samen met Leo Houwen die functie vervulde. Jorritsma en Houwen gaan met de top van bedrijven en organisaties in gesprek over de manier waarop meer vrouwen de top kunnen bereiken.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal vrouwelijke bestuurders in Nederland toeneemt, maar het gaat nog steeds erg langzaam.

Jorritsma bekleedde in het verleden meerdere ministersposten en was vier jaar vicepremier. Afgelopen twaalf jaar was ze burgemeester van Almere.

Jorritsma gaat zich inzetten voor topvrouwen
Jorritsma gaat zich inzetten voor topvrouwen (Foto: ANP)

Nederlandse zanger scoort hit op Facebook

De Nederlandse singer-songwriter Sami heeft een grote hit op Facebook. Een cover die hij maakte van het nummer Love Me Like You Do van Ellie Goulding is de afgelopen vier dagen bijna twaalf miljoen keer bekeken. Dat heeft zijn management MOS MGT maandag bekendgemaakt.

De Nederlandse zanger is hot in Azië. Zijn versie van het nummer Diamonds van Rihanna wordt sinds een week in Cambodja gebruikt in een nieuwe tv-commercial van Honda. Dit heeft veel interesse van Aziatische fans gegenereerd. "Sinds de commercial nu ook wordt uitgezonden, worden we overspoeld met mails van Aziatische fans", aldus zijn woordvoeder.

De 24-jarige Sami is zijn carrière begonnen op YouTube met het uploaden van voornamelijk covers. Hij kreeg al eerder internationale aandacht doordat voetbalster Sergio Ramos zijn liedjes retweette en Ryan Seacrest zijn muziek in Los Angeles op de radio draaide.

 

Most special video I've ever made for the most special girl I've ever met.

Posted by SAMI on woensdag 18 november 2015

Nederlandse zanger scoort hit op Facebook
Nederlandse zanger scoort hit op Facebook (Foto: BuzzE)

Verzekeraars bekijken directe uitbetaling

Het Verbond van Verzekeraars is een onderzoek begonnen naar de voor- en nadelen van een directe verkeersverzekering, een systeem waarbij automobilisten direct een schadeclaim krijgen uitbetaald door hun eigen verzekeraar.

Bij een dergelijke verzekering hoeft een consument niet langer te wachten tot een schadevergoeding van een veroorzaker van een ongeluk of botsing wordt uitgekeerd, waardoor langslepende aansprakelijkheidsdiscussies kunnen worden voorkomen. Dat is voordelig voor slachtoffers, omdat claims veel sneller en efficiënter worden afgewikkeld. Om de verzekering betaalbaar te houden, zullen echter wel bepaalde beperkingen bij dit systeem moeten worden opgelegd, aldus het verbond.

Volgens het verbond ontstaan door de sterke opmars van technologie in voertuigen nieuwe risico's en uitdagingen op het terrein van aansprakelijkheid en verkeersveiligheid. De branche zal daarom nieuwe producten moeten ontwikkelen. Het gaat daarbij vooral over de vraag wie aansprakelijk is bij ongevallen met zelfrijdende auto's: de bestuurder of een falende techniek, stelt de verzekeringsvereniging.

Verzekeraars bekijken directe uitbetaling
Verzekeraars bekijken directe uitbetaling (Foto: ANP)

Absolutely Fabulous-film is 'nu of nooit'

In Londen zijn actrices Joanna Lumley en Jennifer Saunders druk met de opnames van de langverwachte Absolutely Fabulous-film. Het AD vraagt de 69-jarige Joanna waarom ze meewerkt aan de productie. "Het was een kwestie van nu of nooit", antwoordt ze resoluut.

"Als we nog langer hadden gewacht was één van ons te oud geworden of wellicht overleden", vervolgt Joanna die in de serie en film de rol speelt van Patsy. In de film moeten de twee dames Londen ontvluchten omdat een van hen te maken krijgt met een criminele gebeurtenis uit het verleden. Verdere details zijn nog geheim.

Producent Jon Plowman vertelt de krant dat de film niet uit de lucht komt vallen. "Het plan om een speelfilm rond Ab Fab te maken bestond al heel lang", zegt hij. "Maar Jennifer, die alles schrijft, werkt heel traag. Ze heeft alles in haar hoofd, maar het duurt heel lang voordat zij alles heeft uitgewerkt." Of Joanna en Jennifer (57) na de film nog een keer hun krachten zullen bundelen? "Dat hangt uiteraard van het succes af. Maar ook van de cast. Wij willen alleen werken met de originele rolbezetting", aldus producent Plowman.

De serie Absolutely Fabulous werd opgenomen in de periode van 1992 tot 2005. Daarna werden er nog wat thema-afleveringen gemaakt, rond Kerst en de Olympische Spelen in Londen. Ab Fab, de voorlopige titel van de film, is vanaf volgend jaar zomer te zien.

Absolutely Fabulous-film is 'nu of nooit'
Absolutely Fabulous-film is 'nu of nooit' (Foto: BuzzE)

Vaker melding verboden medicijnhandel

Het aantal meldingen van verboden medicijnhandel dat de overheid binnenkrijgt is de afgelopen twee jaar flink gestegen. In 2012 kwamen 15 meldingen binnen, in 2014 waren dat er 248, en tot eind september dit jaar waren er 48 meldingen binnen, schrijft de Volkskrant maandag. De krant kreeg de cijfers na beroep te hebben gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Het gaat bij de meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) vooral over valse middelen als nep-Viagra, sportmiddelen en partydrugs. In 2012 werd vier keer een waarschuwing of een boete uitgeschreven, in 2013 was dat twintig keer, vorig jaar 41 maal. Voor dit jaar blijft de teller steken op vijf waarschuwingen of boetes. Veel illegale sites zijn nauwelijks aan te pakken, aldus een woordvoerder van de IGZ.

Vaker melding verboden medicijnhandel
Vaker melding verboden medicijnhandel (Foto: ANP)

Taylor Swift grote winnares AMAs

Taylor Swift kwam zondagavond in Los Angeles als de grote winnares van de American Music Awards uit de bus. De zangeres won de prijzen voor het favoriete pop-of rockalbum met haar plaat 1989, lied van het jaar met Blank Space en werd verkozen tot favoriete eigentijdse artiest.

In de categorie favoriete vrouwelijke pop- or rockartiest werd Taylor verslagen door Ariana Grande. Ook in de categorie artiest van het jaar wist Taylor, die vanwege haar wereldtournee afwezig was, haar nominatie niet te verzilveren. Deze felbegeerde award ging naar de boyband One Direction, die verder de prijs voor het favoriete duo of groep won.

Nicki Minaj en The Weeknd wonnen ook twee prijzen elk. Nicki kreeg de awards voor de favoriete rap- of hiphopartiest en die voor het favoriete rap- of hiphopalbum, met haar plaat The Pinkprint. Daarmee versloeg ze Drake en J. Cole. The Weeknd won de prijzen voor de favoriete mannelijke soul- of R&B-artiest en het favoriete soul- of R&B-album, met de plaat Beauty Behind The Madness.

Overige awards waren voor onder anderen Carrie Underwood (favoriete countryzangeres), Sam Hunt (nieuwe artiest), Enrique Iglesias (favoriete Latin-artiest), Ed Sheeran (favoriete mannelijke pop- of rockartiest) en Rihanna (favoriete vrouwelijke soul- of R&B-artiest). Jennifer Lopez praatte het evenement aan elkaar en prijzen werden uitgedeeld door onder anderen Prince en Kylie Jenner.

Taylor Swift grote winnares AMAs
Taylor Swift grote winnares AMAs (Foto: BuzzE)

Henk Westbroek seksuoloog voor nieuw blad

Henk Westbroek wordt columnist voor het nieuwe blad Ilvy, dat woensdag wordt gelanceerd. Ilvy is een magazine voor vrouwen ter bevordering van de seksuele gezondheid.

Het blad verschijnt eens in de twee maanden. Westbroek kruipt speciaal voor het magazine even terug in zijn oude functie van seksuoloog. Westbroek was in de jaren zeventig verbonden aan het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek.

Niet alleen de zanger werkte mee aan deze eerste uitgave. Ook Anne Frank- en Moordvrouw-actrice Actrice Chava Voor in 't Holt leverde een bijdrage. Zij spreekt in een openhartig interview over het verbreken van haar tienjarige relatie en haar zoektocht naar meer spanning. Hierbij doet ze pittige uitspraken over onder andere het gebruik van vibrators, het ontdekken van drugs en haar fantasie over een trio.

Ilvy ligt vanaf woensdag in de winkels.

Henk Westbroek seksuoloog voor nieuw blad
Henk Westbroek seksuoloog voor nieuw blad (Foto: BuzzE)

PSV wacht met rekenen in Champions League

Als PSV woensdagavond op Old Trafford Manchester United treft, staat de koppositie in groep B van de Champions League op het spel. De thuisploeg kan zich door een zege zelfs al verzekeren van een vervolg in de knock-outfase van de Champions League.

PSV kan met winst zijn doel (overwinteren in Europa) ook al bereiken als CSKA Moskou in eigen huis punten laat liggen tegen VfL Wolfsburg. Maar pokeren is in de vijfde van zes speelronden (nog) niet besteed aan de Eindhovenaren. "Aan rekenen doe ik niet. Dat is alleen maar lastig, dat mogen anderen doen", blikt PSV-middenvelder Jorrit Hendrix vooruit. "United is thuis favoriet. Wij hebben niks te verliezen en dus we gaan vol in de aanval en voor de winst, maar een punt is mooi meegenomen."

Hendrix was een van de uitblinkers in het thuisduel met Manchester United dat in september verrassend werd gewonnen door de Eindhovenaren (2-1). Toch kan de controlerende middenvelder nog niet rekenen op een vaste basisplaats en is het nog de vraag of hij woensdag vanaf de aftrap mag meedoen. Trainer Phillip Cocu kiest dit seizoen afhankelijk van de tegenstander afwisselend tussen hem of Adam Maher. Hendrix kijkt uit naar de wedstrijd in Manchester. Zijn enige kennismaking met Old Trafford tot dusver was een rondleiding, in zijn jeugd. "Die sfeer en het stadion, daar doe je het voor. Het is een heel mooi affiche."

Moedeloos

Veel vertrouwen uit de laatste wedstrijd kan PSV niet putten. In Tilburg werd zaterdag een voorsprong tegen Willem II verspeeld en de titelverdediger moest zich tevreden stellen met één punt (2-2). Hendrix bekende zaterdag na afloop dat hij moedeloos wordt van het onnodige puntenverlies tegen 'kleine' clubs in de competitie. "Het is al veel te vaak gebeurd en als het zo blijft gaan we nog veel dure punten laten liggen. We hebben het al vaker gehad en vervolgens spelen we weer een wereldpot. Je weet het bij ons maar nooit", klonk het gelaten.

Ook aan de blessuregolf bij de tegenstander hecht Hendrix weinig waarde. Trainer Louis van Gaal kan woensdag geen beroep doen op Phil Jones, Ander Herrera, Antonio Valencia, Luke Shaw en Marouane Fellaini en bovendien is er nog twijfel over de inzetbaarheid van Wayne Rooney en Anthony Martial. "Ze hebben genoeg spelers om dat op te vangen", stelt Hendrix nuchter vast.

PSV wacht met rekenen in Champions League
PSV wacht met rekenen in Champions League (Foto: ANP)

Feyenoorder El Ahmadi leeft mee met FC Twente

Als kind van Enschede leeft Karim El Ahmadi mee met FC Twente. De middenvelder van Feyenoord, opgeleid en doorgebroken in het rood van Twente, ziet zijn oude liefde steeds verder wegzakken. Voor de club die een paar jaar geleden nog meedeed om het kampioenschap, dreigt nu een degradatiestrijd. "Maar FC Twente komt er wel weer bovenop", zegt El Ahmadi. "De supporters zijn er altijd, met zo'n achterban kan het niet verkeerd gaan."

De Marokkaanse international deed de club uit zijn geboortestad zondag pijn in De Kuip. Met een doelpunt had El Ahmadi een aandeel in de overwinning van het oppermachtige Feyenoord (5-0). FC Twente speelde onthutsend zwak, hoewel het met Renato Tapia, Kamohelo Mokotjo, Felipe Gutiérrez en aanvoerder Hakim Ziyech toch gerespecteerde internationals op het veld had staan. "Twente heeft een fantastisch middenveld. Maar het is ook een heel jong team, je kan die jongens de huidige situatie niet kwalijk nemen", zegt El Ahmadi.

De middenvelder maakte al heel wat duels tussen Feyenoord en FC Twente mee; tussen 2004 en 2008 in dienst van de club uit Enschede, daarna in het Rotterdamse rood-wit. Zo'n eenzijdige wedstrijd als zondag in De Kuip kan hij zich echter amper herinneren. "Alleen een paar jaar geleden, toen John Guidetti hier al snel een hattrick maakte. Verder was het altijd spannend. Dit keer ging het af en toe wel heel makkelijk. FC Twente kan heel goed voetballen en ik hoop dat ze er snel weer bovenop komen. Zonde hoe het nu met Twente gaat, zowel sportief als financieel. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed gaat komen."

Aanhang

Dat vertrouwen is niet zozeer gebaseerd op de kwaliteiten van het Twentse elftal. El Ahmadi heeft zijn hoop gevestigd op de fanatieke, trouwe aanhang. En op de mensen rond de ploeg die hart voor de club hebben, zoals teammanager Toon Renes met wie hij in de catacomben van De Kuip een warm onderonsje had. "Deze club zit diepgeworteld in de regio. In mijn beginfase bij Twente was het ook een moeilijke tijd, maar de supporters zijn er altijd. Bij de club lopen ook genoeg mensen met verstand van zaken, die weten wat ze moeten doen om Twente er weer bovenop te helpen."

Terwijl FC Twente onderin de eredivisie bivakkeert, volgt Feyenoord koploper Ajax op de voet. "Als je tot het einde wil blijven meedoen, moet je dit soort wedstrijden winnen. Als wij niet 100 procent zijn of geven, kunnen we van iedereen verliezen. Dat moeten we ons goed realiseren", zegt El Ahmadi. "En als we dat doen, zijn er weinig teams die van ons kunnen winnen."

Feyenoorder El Ahmadi leeft mee met FC Twente
Feyenoorder El Ahmadi leeft mee met FC Twente (Foto: ANP)

Cruijff: "Ontslag Jonk is teken van Ajax' zwakte"

Johan Cruijff stelt dat Wim Jonk zich geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een nieuwe baan, mocht hij inderdaad ontslagen worden bij Ajax.

Hoewel Jonk niet van plan is om te vertrekken, wil Ajax nog steeds van het hoofd opleidingen af. Cruijff neemt het ook deze week in zijn column in De Telegraaf voor Jonk op. "Het zegt wel iets dat ik al door vier clubs voor hem benaderd ben. Die geïnteresseerd zijn in iemand die ballen toont."

Cruijff omschrijft Jonk als iemand die ergens voor staat en dat ook waarmaakt. "Daarom is het een teken van zwakte als ontslag de enige oplossing is die je voor zo iemand kan bedenken." Cruijff maakte vorige week bekend dat hij alle onrust bij Ajax zat is en dat hij de Amsterdamse club de rug toekeert.

In sportief opzicht trok Ajax zich dit weekend weinig van alle ophef aan, want zonder problemen werd Cambuur zaterdag met 5-1 verslagen. De goals werden gemaakt door Davy Klaassen (twee), Joël Veltman, Arek Milik en Amin Younes. Ajax houdt daardoor drie punten voorsprong op Feyenoord.

Vertragingen treinverkeer door vorst

Het treinverkeer heeft maandagochtend last van de vorst. Tussen Amersfoort en Apeldoorn rijden geen treinen door de weersomstandigheden. Op het traject Amersfoort-Ede-Wageningen zijn minder treinen beschikbaar.

De reizigers moeten volgens de NS rekening houden met vertraging. Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren.

Tussen Arnhem en Nijmegen rijden minder intercity's door een defect aan het spoor.

Vertragingen treinverkeer door vorst
Vertragingen treinverkeer door vorst (Foto: ANP)

Hoogleraren willen sluiting kolencentrales

In een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer hebben 64 hoogleraren opgeroepen alle elf werkende kolencentrales in Nederland te sluiten. Volgens de wetenschappers kan Nederland met die beslissing een duidelijk signaal afgeven in aanloop naar de klimaattop in Parijs volgende week.

Dagblad Trouw heeft de brief in de nacht van zondag op maandag op zijn website gepubliceerd. De hoogleraren van universiteiten in onder meer Leiden, Delft, Groningen en Wageningen stellen in hun brief dat er in Nederland genoeg energievoorziening is om de centrales te sluiten.

Volgens de hoogleraren is het sluiten van de kolencentrales 'de meest effectieve maatregel' die kan worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het kabinet en de Tweede Kamer worden opgeroepen voor 2020 zowel de oude als nieuwe kolencentrales te sluiten.

Hoogleraren willen sluiting kolencentrales
Hoogleraren willen sluiting kolencentrales (Foto: ANP)

Angelina Jolie vindt menopauze heerlijk

Angelina Jolie vindt het niet erg dat ze op haar 40e in de overgang zit. "Ik vind de menopauze eigenlijk heerlijk", zei de actrice, die haar borsten en eierstokken liet verwijderen om kanker te voorkomen, tegen Daily Telegraph.

"Ik heb er gelukkig geen verschrikkelijke reacties op ervaren", legt Angelina uit. "Ik voel me gelukkig nu ik ouder ben. Ik zou niet weer jonger willen zijn."

Angelina voelt zich niet minder vrouwelijk na de operaties, en dat heeft ze aan haar man Brad Pitt te danken. "Hij heeft mij heel duidelijk gemaakt waar hij van hield en dat een vrouw voor hem iemand is die slim is en van haar gezin houdt, en dat het niet om je fysieke lichaam gaat."

Angelina Jolie vindt menopauze heerlijk
Angelina Jolie vindt menopauze heerlijk (Foto: BuzzE)

Files kostten bedrijfsleven 852 miljoen euro

Files kostten het Nederlandse bedrijfsleven vorig jaar in totaal 852 miljoen euro. Dat berekende TNO in opdracht van verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Het schadebedrag na fileleed een jaar eerder kwam uit op 797 miljoen euro. De brancheverenigingen benadrukten maandag de noodzaak van investeringen in knelpunten op de Nederlandse wegen, nu de filedruk opnieuw toeneemt.

Naast ergernis en directe vertragingsschade leiden files volgens de organisaties ook tot andere kosten. Zo kan de inzet van extra voertuigen noodzakelijk zijn om goederen toch op tijd af te leveren. Ook eist het inspelen op files aanpassingen in de rit- en routeplanning en dus extra inspanning op het gebied van logistiek. Verder zorgen files voor vertragingen in het productieproces van bedrijven.

Files kostten bedrijfsleven 852 miljoen euro
Files kostten bedrijfsleven 852 miljoen euro (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: het is KOUD!

En, hebben jullie de ruiten van je auto moeten krabben? De rest van de ochtend blijft het koud, maar overwegend droog. De zon weet nagenoeg overal wel (even) door te breken. Alleen de kustprovincies krijgen te maken met bewolking die vanaf zee binnendrijft. De wind komt uit het noorden en is vrij matig. De temperatuur ligt tussen de 4 en 8 graden. 

Gisteren maakte ik deze panorma in Daalmeer (Alkmaar). (oké, sue me, ik maakte hem niet zelf, Google compileerde hem voor me uit een reeks overlappende foto's) (even klikken voor een vergroting!) 

Uitzicht in Alkmaar (Daalmeer)  (Foto: DJMO)
Uitzicht in Alkmaar (Daalmeer) (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1890 stierf koning Willem de Derde zonder manlijke nazaten. Zijn enige dochter, prinses Wilhelmina (dan 10 jaar oud), volgt hem op als Koningin der Nederlanden onder het regentschap van haar moeder, koningin Emma. 

* In 1940 verscheen het eerste illegale nummer van De Waarheid, een verzetskrant.

* In 1788 begon de strengste winter aller tijden, gemeten sinds het begin van de metingen in 1706. 

[eSports]Resultaat IEM San Jose LoL

Dit weekend was Intel Extreme Masters San Jose, een van de grotere esports toernooien van de wereld, weer. Ook League of Legends had een toernooi tijdens dit weekend. Het Europese Origen nam het in de finale op tegen het Amerikaanse Counter Logic Gaming. Uiteindelijk won Origen met 3-0 het toernooi en daarmee de prijs van 25.000 dollar. Ook zijn zij verzekerd van een plaats tijdens het Intel Extreme Masters wereldkampioenschap in Katowice in maart van volgend jaar.

Omdat Origen de halve finale van het League of Legends-wereldkampioenschap haalde begon zij dit toernooi in de halve finale. Hierin speelde zij tegen het Amerikaanse Team Solomid. Team Solomid had geen enkele keer zicht op de overwinning en werd twee keer makkelijk aan de kant geschoven. Dit was voor een groot deel te wijten aan het feit dat het team nog geen week samen heeft kunnen trainen. CLG moest in de kwartfinale beginnen. Hierin speelde zij tegen het Europese Unicorns of Love. Unicorns of Love was net als TSM net opnieuw gevormd en werden ook vernederd. In de halve finale moest CLG tegen het Koreaanse Jin Air. Het Koreaanse team werd na twee lange games verslagen en nog geen half uur later stond het eerste duel tegen Origen al op het programma voor CLG.

De eerste game liet meteen zien waarom Origen misschien wel het beste westerse team van het moment is. Zonder in kills voor te komen begon Origen een steeds grotere leiding te krijgen in gold, puur door betere farm en map controle. CLG focusde zich op dragons en kreeg het voor elkaar er vier te krijgen, het was toen echter al te laat. Zionspartan, die nu onder zijn voornaam Darshan speelt blinkte het hele toernooi uit in de toplane met zijn splitpushes, maar kwam er nu totaal niet aan te pas. Soaz had hem totaal onder controle en daarmee wist CLG niet wat het moest doen.

De tweede game begon beter voor CLG en zij begonnen sterker, maar het was weer Origen dat de controle overnam. Darshan, die na het vertrek van Doublelift de hypercarry is, werd weer onder controle gehouden door Soaz. CLG begon wel teamfights te winnen, maar steeds werd er niet geprofiteerd. CLG kon geen vuist maken en ook de tweede game werd verloren. De derde game was precies hetzelfde verhaal. CLG krijgt kills maar niet op de juiste persoon. Darshan werd in zijn lane totaal weggespeeld en ondanks dat CLG wel gold op andere spelers kreeg, deed zij er niets mee. Geen enkel moment tijdens de finale leek het erop dat Origen de controle kwijt was en uiteindelijk won het Europese team dan ook van CLG.

[eSports]Resultaat IEM San Jose CS:GO

Dit weekend was Intel Extreme Masters San Jose, een van de grotere esports toernooien van de wereld, weer. Ook Counterstrike: Global Offensive had een toernooi tijdens dit weekend. Het Deense Team Solomid (TSM) nam het in de finale op tegen het Oekraïnse Na'Vi. Uiteindelijk won Na'vi met 2-0. Behalve een geldprijs zijn zij nu ook verzekerd van een plaats tijdens het Intel Extreme Masters wereldkampioenschap in Katowice in maart van volgend jaar.

Het toernooi voor Team Solomid begon een dag eerder dan dat van Na'Vi. Zaterdag moest TSM het al opnemen tegen Cloud9. Dit won TSM met 1-2 en zij bereikte daarmee de halve finale. In de halve finale rekende TSM af met G2, ook hier kostte het TSM de nodige moeite en won zij met 1-2. Na'Vi begon op zondag met de eerste games. In de kwartfinale werd zonder al te veel moeite gewonnen van LG, zij werden met 2-0 aan de kant gezet. In de halve finale was het Canadese Team Liquid aan de beurt. Ook zij werden op de slachtbank geleid en met 2-0 aan de kant gezet. 

In de finale was de eerste map Dust2. TSM begon sterk door de eerste drie games te winnen, maar Na'vi zette snel orde op zaken en na de helft van de map leidde Na'vi al met 7-8. Deze lijn trok NaVi door en zij wonnen de eerste map met 10-16. De tweede map was Cobblestone, een map die door vele werd gezien als in het voordeel voor Na'vi. Dat Na'vi favoriet was bleek snel, de eerste zes games werden zonder veel moeite gewonnen. TSM pakte toen zelf ook een ronde maar vervolgens werden weer drie rondes verloren en stond het 9-1 toen TSM een time-out aanvraagde. 

De time-out zorgde niet voor de gewenste comeback. Na'Vi ging door waar het gestopt was en won weer twee rondes. Het leek erop dat TSM eindelijk een ronde zou winnen nadat zij de bom plantte en met vier man, die alle vier laag hp waren, tegen enkel Seized stonden. Seized kwam echter met de clutch en haalde alle vier de TSM-leden neer. Uiteindelijk won Na'Vi veertien van de eerste vijftien games als counter-terroristen. Als terroristen begon Na'vi minder sterk en de eerste vier games waren prooi voor TSM. Notabene in een ronde waarin Na'Vi wilde sparen werd TSM eindelijk weer verslagen. Na'Vi had nu 9 games om het toernooi te beslissen. Ondanks dat TSM nog drie rondes won gebeurde het onvermijdelijke toch. Na'Vi won weer een rnde en besliste de tweede map met 16-8 en won daarmee IEM San Jose.

Mauricio Macri nieuwe president Argentinië

Mauricio Macri van de oppositiepartij Republikeins Voorstel heeft zondag de presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen. Daniel Scioli van regeringspartij Justicialist heeft zijn nederlaag erkend.

Na het tellen van bijna alle stemmen stond Macri op ongeveer 52 procent. Scioli moest het doen met 48 procent. De Nationale Kiescommissie liet na het tellen van 66 procent van de stemmen weten dat er een 'trend' te zien was waarmee Macri de overwinning zal behalen. Macri is op dit moment nog burgemeester van Buenos Aires.

De keuze voor de 56-jarige Macri wordt gezien als een keuze voor verandering. Scioli was de kandidaat namens de partij van de aftredende president Christina Kirchner, die het land acht jaar leidde. Kirchner nam eind 2007 het roer over van haar eigen echtgenoot, Néstor Chirchner, die in 2010 is overleden.

Mauricio Macri nieuwe president Argentinië
Mauricio Macri nieuwe president Argentinië (Foto: ANP)

Geen Abdeslam, wel kattenfoto's

Terreurverdachte Salah Abdeslam is mogelijk gevlucht voor politieacties in de stad Luik. Belgische media meldden zondag dat Abdeslam met de auto uit Luik is gevlucht. Hij zou op de snelweg E40 richting Duitsland zijn gereden. Het federaal parket heeft niet gereageerd op de berichtgeving.

Abdeslam, die wordt gezocht in verband met de aanslagen in Parijs, zou voortdurend sociale media in de gaten houden vanwege de politieacties in België. De Belgische autoriteiten hebben zondag mensen opgeroepen niet op internet te berichten over de huiszoekingen.

Belgen hebben na de oproep massaal kattenfoto's gedeeld op Twitter. Humor is volgens de Belgische twitteraars het beste wapen tegen angst.

'Abdeslam gevlucht voor politieacties Luik'
'Abdeslam gevlucht voor politieacties Luik' (Foto: ANP)

Zestien verdachten België aangehouden

Bij politieacties in Brussel zijn zondag zestien verdachten opgepakt. Er waren negentien huiszoekingen in Brussel en drie in Charleroi. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt op een persconferentie in de nacht van zondag op maandag. Een onderzoeksrechter beslist maandag of de aangehouden personen vrijkomen of vast blijven zitten.

Onder de arrestanten is in ieder geval niet Salah Abdeslam, die wordt gezocht vanwege de aanslagen in Parijs. Bij de huiszoekingen zijn geen vuurwapens of explosieven gevonden.

Volgens het federaal parket, het Belgische Openbaar Ministerie, waren er tijdens de politieacties geen bijzondere incidenten. Wel is er bij een snackbar in de Brusselse gemeente Molenbeek met een auto ingereden op een groep agenten. Er zijn daarop twee schoten gelost door de politie. De inzittenden probeerden te vluchten, maar zijn opgepakt.

Op de persconferentie wilde het federaal parket geen vragen van journalisten beantwoorden. Over politieacties in Luik, waar eerder zondag over werd gesproken, zijn geen mededelingen gedaan.

Zestien verdachten België aangehouden
Zestien verdachten België aangehouden (Foto: ANP)

'DJ's Top 2000 allemaal blanke mannen'

Het presentatieteam van de Top 2000 op NPO Radio 2 is onderwerp van kritiek, schrijft De Telegraaf. 'Wat mij opvalt is dat het allemaal mannen zijn, dat ze ook nog allemaal blank zijn en zo te zien allemaal ook ongeveer van dezelfde leeftijd', zegt minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Bussemaker vindt dat de samenstelling van team wel wat diverser mag. 'Het zegt mij dat ik tegen hen wil zeggen: Het is 2015, het is de 21ste eeuw', zei Bussemaker tegen BNR Nieuwsradio. 'Daar moeten ze zelf maar even over nadenken.'

Gerard Ekdom, die deze zomer 3FM verruilde voor Radio 2, snapt de kritiek van Bussemaker niet. 'Ik vind het volstrekt belachelijk', zegt hij tegen Shownieuws. Zijn collega Wouter van der Goes noemt het 'ongemakkelijk' dat de rol van de dj's zo groot wordt gemaakt. 'De muziek is het belangrijkste aan de Top 2000, niet wie het presenteert.'

Top 2000
De presentatoren van de Top 2000 in 2015.

Uitvaartbijeenkomst Armand in Effenaar

Familie, vrienden en fans kunnen donderdag in de Effenaar in Eindhoven afscheid nemen van Armand. In het poppodium is van 10.30 tot 15.00 uur een afscheids- en uitvaartbijeenkomst voor de overleden zanger onder de naam Armand's laatste show.

Mensen wordt verzocht een bloem mee te nemen. In de Effenaar zijn toespraken en wordt live muziek gespeeld, onder meer door De Kik. Protestzanger Armand werkte de laatste jaren regelmatig samen met de Rotterdamse band. De protestzanger overleed donderdag op 69-jarige leeftijd.

Uitvaartbijeenkomst Armand in Effenaar
Uitvaartbijeenkomst Armand in Effenaar (Foto: BuzzE)

Turkse oppositieleider beschoten in zijn auto

De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, van de pro-Koerdische partij HDP, heeft zondagavond een aanslag overleefd. Volgens een woordvoerder van zijn politieke partij is er met een vuurwapen geschoten op het achterraam van zijn gepantserde auto.

Demirtas, die op dat moment door Diyarbakir in het voornamelijk Koerdische zuidoosten van het land reed, bleef ongedeerd.

Turkse oppositieleider beschoten in zijn auto
Turkse oppositieleider beschoten in zijn auto (Foto: ANP)

Darter Van Gerwen wint ook in Glasgow

Darter Michael van Gerwen heeft zondag ook de World Series of Darts in Glasgow op zijn naam geschreven. De Brabander was in een bloedstollende finale net iets sterker dan de Schot Peter Wright (11-10).

Wright vocht zich naar een voorsprong van 10-9. Ook met de steun van het fanatieke publiek moest hij de zege alsnog aan de Nederlander laten.

Van Gerwen klopte in de kwartfinale Raynond van Barneveld (10-8), na een achterstand van 8-6. Hij walste in de halve eindstrijd over de Engelsman Adrian Lewis heen (11-5). Van Gerwen maakte vorige week zijn erelijst compleet met de eindzege van de Grand Slam of Darts, het enige supertoernooi van de PDC dat nog ontbrak op zijn conduitestaat.

Wright bereikte zondag de finale door een verrassende zege in de halve eindstrijd op Phil Taylor (11-9).

Darter Van Gerwen wint ook in Glasgow
Darter Van Gerwen wint ook in Glasgow (Foto: ANP)

Uitslagen kwartfinales KNZB-beker

Afgelopen dagen vonden de kwartfinales van de KNZB-beker plaats. De acht overgebleven ploegen namen het in een thuis- en een uitwedstrijd tegen elkaar op om een plek in de halve finale in het waterpolotoernooi. 

Bij de heren hebben Widex GZC Donk, ZPB H&L Productions, Het Ravijn en Polar Bears zich geplatst. Bekerhouder GZC Donk verloor de return vandaag in Utrecht tegen UZSC maar had in de eerste wedstrijd al een dusdanige marge opgebouwd, dat een 8-4 voldoende was. ZPB won in beide wedstrijden met slechts één doelpunt verschil van De Zijl.

Bij de dames zijn ENC Arnhem, ZPB H&L Productions, UZSC en ZVL-BAM door naar de halve finales. ZVL had weinig moeite met Het Ravijn. De uitwedstrijd werd met een kleine marge gewonnen van Het Ravijn, maar in de thuiswedstrijd wisten de bekerhouders al vroeg een ruime voorsprong op te bouwen, een voorsprong die uiteindelijk uitgroeide tot een 18-5. UZSC wist in de eerste wedstrijd al een marge van vijf doelpunten op te bouwen, en had weinig moeite om deze marge te verdedigen.

De loting voor de halve finales vindt vanmorgen om 9:30 plaats. De halve finales zullen plaatsvinden van 4 tot 7 februari.

Uitslagen heren

Widex GZC Donk

10 - 5

UZSC

Score per kwart: 4-1, 0-1, 3-1, 3-2

UZSC

8 - 4

Widex GZC Donk

Score per kwart: 2-0, 3-1, 1-2, 2-1

ZPB H&L Productions

6 - 5

De Zijl

Score per kwart: 2-1, 1-2, 2-1, 1-1

De Zijl zwemsport

10 - 11

ZPB H&L Productions

Score per kwart: 2-2, 2-3, 3-2, 3-4

Het Y

10 - 13

Polar Bears

Score per kwart: 1-4, 5-4, 4-4, 0-1

Polar Bears

11 - 5

Het Y

Score per kwart: 3-0, 2-1, 3-2, 3-2

Het Ravijn

12 - 8

AZC

Score per kwart: 2-2, 4-1, 4-3, 2-2

AZC

8 - 10

Het Ravijn

Score per kwart: 2-1, 3-3, 1-3, 2-3

Uitslagen dames

Widex GZC Donk

8 - 13

UZSC

Score per kwart: 1-4, 1-5, 3-0, 3-4

UZSC

10 - 8

Widex GZC Donk

Score per kwart: 3-1, 6-3, 0-4, 1-0

PSV

6 - 7

ENC Arnhem

Score per kwart: 4-0, 1-4, 1-1, 0-2

ENC Arnhem

13 - 5

PSV

Score per kwart: 2-1, 3-3, 3-1, 5-0

Polar Bears

12 - 13

ZPB H&L Productions

Score per kwart: 0-3, 1-3, 6-4, 5-3

ZPB H&L Productions

14 - 11

Polar Bears

Score per kwart: 2-3, 3-0, 3-4, 6-4

Het Ravijn

7 - 9

ZVL-BAM

Score per kwart: 0-3, 1-1, 3-2, 3-3

ZVL-BAM

18 - 5

Het Ravijn

Score per kwart: 5-2, 4-0, 5-1, 4-2

Enkel de heren van Widex GZC Donk wisten zich te plaatsen (Pro Shots/Judith Bogaardt)
Enkel de heren van Widex GZC Donk wisten zich te plaatsen (Pro Shots/Judith Bogaardt)

Knulletje matst moskee, moslims matsen knul

Een 7-jarig Texaantje dat spontaan al zijn spaargeld (20 dollar) doneerde aan de plaatselijke moskee is beloond voor zijn onbaatzuchtigheid. De spontane gift van het mannetje ontroerde de lokale moslimgemeenschap dusdanig dat zij een inzameling hielden en het ventje een iPad cadeau hebben gedaan, schrijft RTL Nieuws.

De Texaaanse moskee was na de aanslagen in Parijs besmeurd en binnen waren vernielingen aangericht. Toen de 7-jarige Jack hiervan hoorde leegde hij spontaan zijn spaarvarken en doneerde dat aan de moskee.

Faisal Naeem vertelde dat de 20 dollar van Jack voor hem 20 miljoen dollar waard is. "Het geeft me hoop. Dit betekent dat het niet de een tegen de ander is", zegt Faisal die zelf ook een zoon in die leeftijd heeft.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.