FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 november 2015

Het is uit tussen Kylie Jenner en Tyga

Realityster Kylie Jenner (18) en rapper Tyga (26) zijn uit elkaar. Bronnen melden aan TMZ dat hun relatie plotseling is beëindigd.

Volgens de ingewijden hebben ze donderdag besloten hun relatie te beëindigen, kort nadat Kylie terugkeerde uit Australië. Het is niet duidelijk wie van de twee het heeft uitgemaakt. Op dat punt spreken de bronnen elkaar tegen. In het kamp van Tyga ving TMZ op dat Kylie de stekker eruit heeft getrokken. Dit zou onder druk van de Kardashians zijn gebeurd.

Kylie Jenner ging donderdagavond uit eten. Ze was overstuur en sprak harde woorden over haar ex die dezelfde dag zijn verjaardag vierde met vrienden. Onder anderen Wiz Khalifa, Jamie Foxx en Leonardo DiCaprio vierden zijn 26e verjaardag mee. Kylie kwam niet opdagen en nam ook niet de moeite om Tyga via social media te feliciteren.

Het is uit tussen Kylie Jenner en Tyga
Het is uit tussen Kylie Jenner en Tyga (Foto: BuzzE)

Kulizhnikov doorbreekt magische 34-secondengrens 500 meter

Schaatser Pavel Kulizhnikov heeft als eerste schaatser ooit de 'magische' 34-secondengrens doorbroken. De 21-jarige Rus pakte vorige week het wereldrecord al met 34,00 seconden, maar kwam vrijdag in Salt Lake City al na 33,98 seconden over de streep. 

Kulizhnikov, door een tweejarige dopingschorsing pas net begonnen aan zijn tweede internationale seizoen, opende in 9,67 seconden. Dat betekent dat hij een volle ronde reed van 24,31 seconden en ook dat is een wereldrecord: Jeremy Wotherspoon had met 24,32, 24,36, 24,37 en 24,38 (een tijd die Kulizhnikov vorige week haalde) de snelste ronden ooit allemaal in zijn bezit. De eerste 33'er ooit komt ruim zeventien jaar na de eerste 34'er in de geschiedenis: de legendarische Japanner Hiroyasu Shimizu reed op 28 maart 1998 in Calgary 34,82 seconden.

Uiteraard won Kulizhnikov de World Cup in Salt Lake City. De tweede plek was voor de Amerikaan Mitchell Whitmore, die met 34,19 seconden de negende tijd ooit liet noteren en nu alleen Kulizhnikov en Wotherspoon voor zich moet dulden. William Dutton uit Canada pakte met 34,35 de derde plek. De Nederlanders grepen allemaal net naast het podium, maar vooral Kai Verbij mocht erg tevreden zijn. Met 34,36 verpulverde hij zijn vorige week gereden persoonlijk record en werd hij vierde. Ronald Mulder (34,37) werd vijfde, voor Jan Smeekens (34,41). Hein Otterspeer moest met 34,66 genoegen nemen met de negentiende en voorlaatste plek.

Volkswagenschandaal breidt zich verder uit

Het onderzoek naar mogelijke fraude bij emissietesten door Volkswagen wordt in de Verenigde Staten verder uitgebreid. Daarbij worden nu aanzienlijk meer grotere auto's onder de loep genomen door de milieuwaakhond EPA dan voorheen.

De toezichthouder breidt zijn onderzoek uit naar alle modellen van Volkswagen en zusterbedrijf Audi met een drie liter dieselmotor die sinds 2009 zijn gemaakt. Eerder werden alleen auto's met zwaardere modellen van de merken Volkswagen, Audi en Porsche die sinds 2014 op de markt verschenen onderzocht, naast 482.000 lichtere dieselauto's.

Anders dan bij de lichtere auto's is Volkswagen het niet eens met de lezing van EPA dat het bedrijf software heeft gebruikt om auto's milieuvriendelijker te laten lijken dan ze zijn.

Volkswagenschandaal breidt zich verder uit
Volkswagenschandaal breidt zich verder uit (Foto: ANP)

Schaatster Zhang schrijft geschiedenis met snelste rondje ooit

Schaatster Hong Zhang heeft tijdens de World Cup in Salt Lake City geschiedenis geschreven. De Chinese won de 500 meter, maar baarde vooral opzien met haar volle ronde: die ging in 25,93 seconden, waarmee ze als eerste vrouw ooit een ronde onder de 26 seconden af wist te leggen.

Zhang zette het officieuze wereldrecord vorige week in Calgary al op 26,18 seconden, ondanks een wat haperend rondje. Ze verbrak daarmee het oude record van de Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa, die bij haar wereldrecord op de 500 meter (36,36) twee jaar geleden een ronde van 26,27 liet noteren. Zhang pakte in Salt Lake vrijdag de winst met een tijd van 36,56 seconden, de op één na snelste tijd ooit. Alleen Lee was tijdens haar wereldrecordrace sneller.

De Zuid-Koreaanse werd in Salt Lake 'slechts' vierde met 37,19, nadat ze vooral in de laatste bocht van haar race weggeblazen werd door Zhang. Het Amerikaanse duo Brittany Bowe en Heather Richardson reed met 37,03 en 37,13 naar het zilver en brons. Margot Boer was met 37,96 op plek dertien de beste Nederlandse, voor Janine Smit (18e in 38,33) en Floor van den Brandt (19e in 38,37).

Geen winstuitkering meer uit 'heroÔnefabriek' Slotervaart Ziekenhuis

Winst die het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam maakt met de productie van medicinale heroïne, wordt sinds 2012 niet meer uitgekeerd. Er is twee keer dividend uitbetaald, maar daarmee is gestopt op aandringen van het ministerie van Volksgezondheid waarvoor de drugs worden geproduceerd.

Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vrijdag aan de Kamer. Eerder deze maand ontstond ophef over de kwestie nadat in een boek was gemeld dat het ziekenhuis grote winst zou maken op de productie van heroïne en dit stil zou hebben gehouden.

"De suggestie dat het Slotervaart Ziekenhuis winst heeft gemaakt met de productie van medicinale heroïne en deze zou hebben uitgekeerd, geeft een vertekend beeld", aldus de bewindslieden.

Junks
Het ziekenhuis doet sinds 1998 mee aan een wetenschappelijk programma met bemoedigende resultaten, om junks in een gecontroleerde omgeving van heroïne te voorzien. Het gaat om ernstig verslaafden bij wie andere behandelingen zinloos bleken. 

Het idee erachter is dat veel van de problemen waarmee junks kampen en die ze veroorzaken, niet zozeer worden veroorzaakt door de drugs zelf, maar eerder door alles eromheen: met name de prijs van het spul en de continue noodzaak te moeten 'scoren'.

De commissie die de productie regelde kreeg voor de fabricage subsidie van het ministerie. Voor het maken van de heroïne - feitelijk een soort veredelde morfine - werd echter niet of nauwelijks minder betaald dan de 'straatwaarde'.

'Geen winstuitkering van heroïne Slotervaart'
Geen winstuitkering meer uit 'heroïnefabriek' Slotervaart Ziekenhuis (Foto: ANP)

Voetbalster Van de Donk tekent bij Arsenal

Voetbalster Daniëlle van de Donk stapt over naar Arsenal. De 42-voudig international wordt daarmee de derde Nederlandse international bij de Londense ploeg waar Dominique Janssen en Sari van Veenendaal al onder contract staan.

Van de Donk zat zonder club na haar vertrek bij het Zweedse Kopparbergs/Göteborg FC. Eerder kwam ze uit voor PSV/FC Eindhoven, VVV en Willem II.

"Daniëlle is een sterke, technische speelster die met haar passing en techniek veel kan toevoegen aan ons middenveld", zei trainer Pedro Martinez Losa op de website van The Gunners over de 24-jarige middenvelder. "Ik kijk uit naar de voorbereiding op het nieuwe seizoen in 2016."

Voetbalster Van de Donk tekent bij Arsenal
Voetbalster Van de Donk tekent bij Arsenal (Foto: ANP)

Nadal wint ook derde partij op Finals

Rafael Nadal heeft vrijdag op de ATP World Tour Finals in Londen ook zijn derde partij gewonnen. De Spaanse nummer vijf van de wereldranglijst versloeg zijn als zevende gerangschikte landgenoot David Ferrer in drie sets. Na ruim tweeënhalf uur tennis stond het 6-7 (2), 6-3, 6-4.

Nadal had zich door de overwinningen op Andy Murray en Stan Wawrinka al geplaatst voor de halve finales, terwijl Ferrer al uitgeschakeld was na nederlagen tegen de Schot en de Zwitser. Beide spelers wilden desondanks niet verliezen en maakten er een spannende partij van die lang gelijk opging. De eerste game van de derde set duurde maar liefst veertien minuten, maar bleef uiteindelijk toch in handen van de serverende Ferrer.

Nadal speelt in de halve finale tegen de Serviër Novak Djokovic, de nummer één van de wereld.

Nadal wint ook derde partij op Finals
Nadal wint ook derde partij op Finals (Foto: ANP)

Nederland moet meer winst maken met sportevenementen

Grote sportevenementen organiseren als het WK Hockey, WK Beachvolleybal en de start van de Tour de France, dat kan Nederland. De Nederlandse Sport Raad, aangevoerd door KNVB-voorzitter Michael van Praag, moet ervoor gaan zorgen dat meer sportieve evenementen ook financiële winst opleveren.

Het kabinet is vrijdag akkoord gegaan met de oprichting van de nieuwe Nederlandse Sport Raad. De raad bestaat verder uit voormalig zwemmer Pieter van den Hoogenband, paralympisch sporter Esther Vergeer, Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Merel van Vroonhoven (voorzitter van het bestuur van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten), Duncan Stutterheim (van ID&T, Nederlands grootste organisator van dance-events) en journalist Jaap de Groot.

Meer winst maken met sportevenementen
Meer winst maken met sportevenementen (Foto: ANP)

Bestuursleden AA Gent naar Lyon, fans niet welkom vanwege terreur

De supporters van AA Gent die zich verheugden op een tripje naar Lyon, kunnen de reis annuleren. Bezoekende supporters zijn niet welkom bij het Champions League-duel tussen Olympique Lyon en de Belgisch kampioen.

De Belgen kregen vrijdag te horen dat alleen het bestuur welkom is in het stadion. Normaal gezien had de Gentse club 2800 tickets kunnen slijten, maar dat gaat niet door. "Bovendien bestaat de kans dat mensen die zich toch naar Lyon begeven en zich daar uiten als supporter aangehouden worden en zelfs gerechtelijk vervolgd kunnen worden", liet AA Gent weten.

De maatregelen hebben alles te maken met de aanslagen in Parijs van vorige week. Om diezelfde reden zijn supporters van FC Groningen en het Belgische Anderlecht niet welkom in respectievelijk Marseille en Monaco.

Alleen bestuursleden AA Gent naar Lyon
Alleen bestuursleden AA Gent naar Lyon (Foto: ANP)

Cocu eist scherpte na 'vreemde week'

Het was geen makkelijke week voor PSV, maar trainer Phillip Cocu eist desondanks schepte van zijn ploeg. "Het was een vreemde, moeilijke week voor ons allemaal. Maar we moeten de draad van voor de interlandperiode weer oppakken. We kunnen ons geen verslapping of puntverlies veroorloven", zei hij vrijdag in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Willem II van zaterdag

Verschillende PSV'ers waren met het Nederlands elftal op pad in Hannover, waar Oranje met de aanslagen in Parijs nog vers in het geheugen tegen Duitsland zou spelen. Dinsdagavond werd het duel plots afgezegd vanwege een terreurdreiging, waarna het elftal halsoverkop vertrok uit de Duitse stad. Donderdag meldde PSV dat de vader van Maxime Lestienne was overleden. Een maand terug overleed zijn moeder.

"Het is best lastig om de draad dan weer op te pakken. Natuurlijk voetballen we en trainen we gewoon, maar dat het de een wat meer moeite kost dan de ander is normaal", aldus de trainer, die in Willem II (zestiende in de eredivisie) een lastige tegenstander ziet. "Naar mijn idee staan ze te laag, want ze spelen goed voetbal en hebben veel kwaliteit. Het verschil lijkt groter dan het daadwerkelijk is, ook omdat ze behoorlijk wat pech hebben gehad."

Lestienne is er vanzelfsprekend niet bij in Tilburg.

Cocu eist scherpte na ,,vreemde week''
Cocu eist scherpte na ,,vreemde week'' (Foto: ANP)

CBS: redding ABN AMRO en Fortis kostte 30 miljard

De overname van ABN AMRO en Fortis in 2008 heeft de Nederlandse staat de afgelopen jaren in totaal ruim 30 miljard euro gekost. Dat schatte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De directe kosten van de overname van ABN AMRO en Fortis en de daaropvolgende kapitaalinjecties bedragen in totaal 28 miljard euro. Daarvan wordt door het ministerie van Financiën 21,7 miljard euro toegerekend aan ABN AMRO. De resterende uitgaven worden door het ministerie grotendeels toegerekend aan verzekeraar ASR, waarin de Nederlandse verzekeringsonderdelen van Fortis zijn ondergebracht.

Naast de directe kosten maakte het statistiekbureau een schatting van de rentelasten van de financiering van de hele operatie. Daar werden ontvangsten zoals dividend en ontvangen rente op leningen vanaf getrokken. Per saldo leverde dit een extra kostenpost van 2 à 3 miljard euro op.

De overheidsschuld groeide door de nationalisatie van de financiële ondernemingen in totaal eveneens met 30 miljard euro. De overname heeft het tekort van de overheid in de periode vanaf 2008 met 5 à 6 miljard euro verhoogd.

CBS: redding ABN en Fortis kostte 30 miljard
CBS: redding ABN AMRO en Fortis kostte 30 miljard (Foto: ANP)

Twee daders Parijs reisden via Griekenland

Van twee mannen die zichzelf vrijdag opbliezen buiten het Stade de France in Parijs zijn in oktober in Griekenland vingerafdrukken opgenomen nadat ze daar als vluchtelingen waren aangekomen. Dat heeft de aanklager in Parijs vrijdag in een verklaring laten weten.

Een van de zelfmoordterroristen was geïdentificeerd door een Syrisch paspoort dat bij zijn lichaam was gevonden, al was niet duidelijk of het om een echt reisdocument ging of een die was gestolen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat de paspoorthouder, die met 198 anderen op 3 oktober vanuit Turkije in Griekenland was aangekomen, met iemand door Griekenland zou zijn gereisd.

Eerder deze week werd al bekend dat van één zelfmoordterrorist vingerafdrukken waren afgenomen in Griekenland, omdat hij dat land als vluchteling was binnengekomen.

Onrust stoken
De zogenaamde Islamitische Staat had enige tijd geleden al gedreigd terroristen met de vluchtelingenstroom mee naar Europa te zullen sturen. Bij de eerdergenoemde terrorist, een EU-ingezetene en ex-Syriëganger, gebeurde dit vermoedelijk om detectie bij de reguliere grenscontrole te ontlopen.

Maar de terreurorganisatie heeft ook aangegeven in Europa onrust te willen stoken over de vluchtelingencrisis, en tussen moslims en niet-moslims. Mogelijk rekende IS er dus op dat de zelfmoordterroristen als 'vluchtelingen' zouden worden geïdentificeerd.   

Twee daders Parijs reisden via Griekenland
Twee daders Parijs reisden via Griekenland (Foto: ANP)

Rondje par voor Luiten in Dubai

Golfer Joost Luiten heeft een voortvarende start op het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai niet helemaal het gewenste vervolg kunnen geven. De Rotterdammer ging vrijdag op de banen van Jumeirah rond in 72 slagen. Hij had donderdag slechts 69 slagen nodig, drie onder het baangemiddelde.

Luiten deelt na de tweede dag de 28e plaats met een achterstand van negen punten op de Brit Andy Sullivan. Aan het toernooi op de sjieke Jumeirah Golf Estates doen zestig golfers mee aan de finale van de Europese Tour. Voor de winnaar ligt ruim 1,2 miljoen euro klaar. Luiten kan pronken met goede resultaten in Dubai. Vorig jaar werd hij negende, in 2013 zelfs vierde. Dit seizoen vallen de prestaties van Nederlands beste golfer wat tegen, maar hij hoopt zijn jaar goed af te sluiten in het emiraat.

Rondje par voor Luiten in Dubai
Rondje par voor Luiten in Dubai (Foto: ANP)

Dijksma grijpt in bij aanpak geluidshinder

De aanpak van geluidshinder langs snelwegen en het spoor dreigt veel te duur te worden. Daarom grijpt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in.

Om de geluidshinder van auto- en treinverkeer terug te dringen is 888 miljoen euro vrijgemaakt. Hoewel pas in 2018 na afronding van alle akoestische onderzoeken de definitieve kosten bekend zijn, bleek eind vorig jaar al dat de maatregelen wel eens 800 miljoen extra zouden kunnen kosten.

Hierna is het ministerie op zoek gegaan naar mogelijkheden om kosten te besparen voor de geluidssanering die eind 2020 klaar moet zijn. In een brief aan de Tweede Kamer vrijdag schrijft Dijksma dat er al een geraamde besparing van 290 miljoen euro is gevonden. Verder gaat ze alleen locaties aanpakken waar de meeste geluidsoverlast is en worden maatregelen die te weinig opleveren geschrapt.

Deze bijsturing is "onvermijdelijk met het oog op de voortgang van de geluidsanering en een efficiënte besteding van middelen", aldus de bewindsvrouw. Ze verwacht de Kamer volgend voorjaar van 2016 verder te kunnen informeren.

Dijksma grijpt in bij aanpak geluidshinder
Dijksma grijpt in bij aanpak geluidshinder (Foto: ANP)

Tesla roept tienduizenden auto's terug

Autofabrikant Tesla roept alle circa 90.000 van zijn Model S-auto's die wereldwijd rondrijden terug naar de garage voor een controle van de autogordelinstallatie. Dat maakte de maker van luxe elektrische auto's vrijdag bekend.

Tesla reageert naar eigen zeggen op de klacht van één Model S-rijder. Die gaf aan dat de ophanging van zijn autogordel afbrak toen hij zich omdraaide om te praten met iemand op de achterbank. Tesla verwacht dat de kosten van de terugroepactie, waarbij klanten ook een reparateur op bezoek kunnen krijgen, verwaarloosbaar zullen zijn.

Tesla roept tienduizenden auto's terug
Tesla roept tienduizenden auto's terug (Foto: ANP)

Kozakken Boys vecht uitsluiting KNVB Beker aan

Kozakken Boys neemt stappen tegen het bestuur betaald voetbal. De amateurclub werd deze week uit het KNVB-bekertoernooi gezet, maar daar is Kozakken Boys het niet mee eens.

De advocaat van de club heeft de KNVB gesommeerd om de uitsluiting te herzien. Gebeurt dat niet, dan volgt een kort geding, aldus het bestuur van de kampioen in de zaterdagse topklasse. "Wij vinden dat we deze stappen moeten ondernemen, omdat we in een positie worden gezet waarin we ons niet willen bevinden", aldus voorzitter Henk de Goeij.

Kozakken Boys werd uit het toernooi gezet, omdat de club in de derde ronde tegen HBS een speler liet meespelen die niet speelgerechtigd was. De formatie uit Werkendam liet op 28 oktober Madjer Lukoki invallen terwijl hij niet op het wedstrijdformulier stond. Dat mag niet volgens de regels van de KNVB.

Kozakken Boys vecht uitsluiting aan
Kozakken Boys vecht uitsluiting aan (Foto: ANP)

Ajax met Cerny en zonder Sinkgraven

Trainer Frank de Boer van Ajax heeft Vaclav Cerny opgenomen in zijn selectie voor het thuisduel van zaterdag met SC Cambuur. De achttienjarige Tsjech debuteerde op 15 augustus tijdens het competiteitduel met Willem II in de hoofdmacht van de huidige koploper van de eredivisie. Hij liep vervolgens een heupblessure op tijdens een duel van Jong Tsjechië.

Voor Daley Sinkgraven komt het duel met de tegenstander uit Leeuwarden nog te vroeg. De middenvelder kampt met een knieblessure en richt zich op het duel van donderdag met Celtic in de Europa League. De geblesseerde Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi ontbreken ook nog tegen SC Cambuur.

Davy Klaassen en Jairo Riedewald zijn wel inzetbaar. Zij meldden zich vorige week geblesseerd af voor het Nederlands elftal.

Ajax met Cerny en zonder Sinkgraven
Ajax met Cerny en zonder Sinkgraven (Foto: ANP)

Kleibeuker schaatst historisch snelle tijd

Schaatster Carien Kleibeuker heeft tijdens de World Cup in Salt Lake City de tweede tijd ooit gereden op de 5 kilometer. De Nederlandse, vorig jaar op de Spelen in Sochi goed voor brons, snelde na 6:45,04 minuten over de finish. Daarmee verbrak ze het Nederlands record van Gretha Smit met ruim vier seconden: Salt Lake Smitty pakte in 2002 met 6:49,22 olympisch zilver op de baan waar Kleibeuker vrijdag het record verbrak.

Alleen de Tsjechische Martina Sablikova was ooit één keer sneller dan Kleibeuker. In 2011, ook in Salt Lake City, kwam zij tot het huidige wereldrecord van 6:42,66. Later op vrijdag zal de Tsjechische in de A-groep in actie komen. Kleibeuker reed in de B-groep. Nederland pakte daar een sweep, want Antoinette de Jong (6:56,45) en Lisa van der Geest (6:57,89) maakten het podium compleet. Zij staan nu 18e en 22e op de wereldranglijst aller tijden. In de A-groep komen Yvonne Nauta en Irene Schouten voor Nederland in actie.

Vitesse met Yeini, zonder Nathan

Sheran Yeini zal zondag de geschorste Marvelous Nakamba vervangen bij Vitesse, dat het opneemt tegen ADO Den Haag. Verder ontbreekt Nathan bij de club uit Arnhem. Hij heeft een knieblessure, zei trainer Peter Bosz vrijdag.

Bosz treft in Den Haag Mike Havenaar, oud-spits van Vitesse. "Mike is even weggeweest uit Nederland. Nu is hij weer terug en kun je zien dat hij het voetballen en het scoren niet verleerd is."

Vitesse zal zich in Den Haag willen revancheren voor de slechte wedstrijd van begin november tegen AZ. Toen verloor de ploeg met 0-2. In die wedstrijd pakte Nakamba twee gele kaarten in de eerste helft.

Vitesse met Yeini, zonder Nathan
Vitesse met Yeini, zonder Nathan (Foto: ANP)

De Haan geeft Te Vrede de voorkeur

Mitchell Te Vrede kan voorlopig nog op een basisplaats rekenen. Sc Heerenveen-trainer Foppe de Haan vindt hem "net iets beter" dan Henk Veerman.

"Henk zit er dicht tegen aan, maar is iets rommeliger in zijn spel. Hij heeft meer ruimte nodig. Op dit moment kies ik voor Mitchell", aldus de interim-coach bij de Friezen. Toch is hij over beide spitsen niet helemaal tevreden. "Er moet nog het nodige gebeuren om ze op een goed niveau te krijgen. Dat is geen probleem, want ze trainen fantastisch."

Veerman, die terugkeert van een schorsing, begint in de uitwedstrijd tegen AZ zaterdag dus op de bank. Jordy Buijs vervangt in Alkmaar de geschorste Joey van den Berg. Verdediger Joost van Aken is een twijfelgeval bij Heerenveen.

De Haan geeft Te Vrede de voorkeur
De Haan geeft Te Vrede de voorkeur (Foto: ANP)

Gepiel in de ruimte: Thelonious Monk & John Coltrane - Sweet and Lovely

Tien jaar geleden werd in de VS een opname gevonden zonder labeltje erop. Het bleek een concert van Thelonious Monk en John Coltrane in Carnegie Hall uit 1957. Een unieke historische vondst.

Nou vond ik Monk een rommelige pianist en Coltrane een saxofonist waar vaak geen touw aan vast te knopen was. Maar ik ben fan van Miles Davis en bij hem is Coltrane wel goed te pruimen. In Miles z'n autobiografie las ik dat Coltrane in 1957 juist van de heroïne was afgekickt en heel goed in die "real solid group" van Monk paste.

"Trane was the perfect saxophonist for Monk's music because of the space that Monk always used. Trane could fill up all that space with all them chords and sounds he was playing then."

In onderstaand nummer houdt Coltrane zich echter lange tijd verschrikkelijk in, en begeleidt Monk met een simpele dalende lijn. Ondertussen speelt Monk bizar en hoekig als altijd (en neuzelt door z'n eigen spel heen), maar tegelijk is het ook gewoon mooi. Van zijn stijl ben ik pas na geruime tijd (erg) gaan houden.

Pas halverwege - na bijna vijf minuten - stijgt Coltrane op, en hoe. Hij heeft dan ook ooit tegen Miles gezegd dat hij "a saint" wilde worden. En dat is-ie dan ook geworden, binnen de Afrikaans-Orthodoxe Kerk om precies te zijn.

Oppositie: extra geld stap in goede richting

De oppositie in de Tweede Kamer lijkt vooralsnog tevreden over de extra investering van 250 miljoen euro jaarlijks in de veiligheidsketen. Juist de oppositiepartijen drongen aan op extra geld.

CDA-leider Sybrand Buma noemt de aankondiging van het kabinet "een goede basis voor de begrotingsbehandeling komende week. Het is wel van groot belang dat het geld wordt aangewend voor echte veiligheidsverbetering en niet voor het dichten van gaten in de begroting. Ook moeten de rechtbanken in de regio volwaardig blijven bestaan."

D66 spreekt van "een goede eerste stap"maar vraagt zich af of het extra geld werkelijk leidt tot een verbetering van de kwaliteit. D66-Kamerlid Judith Swinkels vindt het niet voldoende als er alleen gaten worden gedicht. Volgens haar moet geïnvesteerd worden in opsporing, vervolging en rechtspraak.

Oppositie: extra geld stap in goede richting
Oppositie: extra geld stap in goede richting (Foto: ANP)

Kamp wil handel met Iran impuls geven

De handel met Iran moet na jaren van sancties een impuls krijgen. Daarvoor reist minister Henk Kamp (Economische Zaken) zondag naar Iran. In zijn kielzog reizen meer dan zestig bedrijven en organisaties mee, vooral uit de energie- en landbouwsector.

Door het nucleaire akkoord dat de internationale gemeenschap met Islamitische Republiek Iran sloot, zullen de sancties vanaf volgend jaar worden verlicht. De sancties werden in 2012 ingesteld. Tot die tijd deden bedrijven in ons land veel zaken met Iran.

"Nederland en Iran onderhouden al bijna 400 jaar betrekkingen met elkaar. In die vier eeuwen is er een lange traditie van samenwerking ontstaan op diplomatiek, economisch en cultureel gebied", aldus Kamp in een verklaring. Door het einde van de sancties kam deze oude relatie hernieuwd worden.

Medio september was minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ook al in Iran om de banden aan te halen. Het land met 77 miljoen inwoners is een van de grootste economieën in de regio. Het bezoek van Kamp duurt tot en met woensdag.

Kamp wil handel met Iran impuls geven
Kamp wil handel met Iran impuls geven (Foto: ANP)

Hollande bedankt Marokkaanse koning voor hulp

De Franse president François Hollande heeft de koning van Marokko vrijdag bedankt voor de 'effectieve hulp' na de aanslagen van 13 november in Parijs. Dat deed hij bij een ontmoeting in Parijs, aldus een verklaring.

De Marokkaans inlichtingendiensten tipten de Franse collega's over de verblijfplaats van terroristen in Saint-Denis. Dat leidde tot een politieactie in de Parijse voorstad waarbij drie verdachten zijn omgekomen en acht mensen werden gearresteerd.

Het doel van de actie was de aanhouding van Abdelhamid Abaaoud, een 28-jarige Belgische extremist die als de drijvende kracht wordt gezien achter terroristische aanslagen, inclusief die van 13 november in Parijs. Hij is woensdag gedood.

Hollande bedankt Marokkaanse koning voor hulp
Hollande bedankt Marokkaanse koning voor hulp (Foto: ANP)

FC Twente mist Ter Avest en Schilder

Hidde Ter Avest mist zondag de uitwedstrijd van FC Twente tegen Feyenoord. De verdediger heeft te veel last van een oogblessure.

"Wat betreft bezetting achterin wordt het nu puzzelen", vertelt trainer René Hake, die ook nog niet over Robbert Schilder kan beschikken. "Het gaat de goede kant op met het herstel van Robbert, maar de wedstrijd tegen Feyenoord komt nog te vroeg. We hebben een aantal opties om het achterin opnieuw in te vullen. Joachim Andersen kan rechtsback spelen, maar ook Peet Bijen of Richard Jensen."

FC Twente beleefde een teleurstellende competitiestart. Met slechts negen punten uit twaalf duels vindt de club zich terug op de vijftiende plaats van de ranglijst.

FC Twente mist Ter Avest en Schilder
FC Twente mist Ter Avest en Schilder (Foto: ANP)

Van Gaal heeft spitsenprobleem

Trainer Louis van Gaal kampt in de aanloop naar de competitiewedstrijd van Manchester United zaterdag tegen Watford met een serieus spitsenprobleem. De oefenmeester mist niet alleen Anthony Martial, die dinsdag een voetblessure opliep in de interland van Frankrijk tegen Engeland. De zieke Wayne Rooney is eveneens niet inzetbaar.

Op het lijstje van afwezigen van United prijken verder de namen van Michael Carrick, Antonio Valencia en Marouane Fellaini. Mogelijk maken de vele blessures de weg vrij voor een terugkeer van Memphis Depay in de basisformatie van de Engelse topclub die woensdag PSV ontvangt in de Champions League.

Van Gaal heeft spitsenprobleem
Van Gaal heeft spitsenprobleem (Foto: ANP)

Kensington geeft concert in DWDD

Kensington is maandag te gast bij De Wereld Draait Door. Halverwege het gesprek met presentator Matthijs van Nieuwkerk verhuizen de mannen naar het Westergastheater om vanuit daar een exclusief mini-concert te geven, zo heeft het programma vrijdag bekendgemaakt.

Het eerste nummer van het live-concert zal nog te zien zijn tijdens de uitzending van DWDD. Daarna kunnen fans het concert volgen via een live-stream.

Kensington heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Zo sloten ze hun Rivals-tour af met twee concerten in de Ziggo Dome die heel snel waren uitverkocht.

Kensington geeft concert in DWDD
Kensington geeft concert in DWDD (Foto: BuzzE)

Meer financiŽle zekerheid voor topsporters in vormdip

Voor zo'n vierhonderd topsporters in Nederland is het vangnet bij vormverlies wat steviger geworden. Als zij hun zogenoemde A-status en daarmee hun door de overheid betaalde beurs verliezen, krijgen ze maximaal zes maanden om terug te komen op niveau. Tijdens die periode krijgen de sporters, net als andere Nederlanders, een uitkering van het UWV. Dat bevestigde het NOC*NSF na berichtgeving van de Volkskrant.

Voorheen kon het zo zijn dat in de ene regio een sporter wel een uitkering kreeg, terwijl hij probeerde terug te komen op topniveau, terwijl in een andere regio elke baan als passend werk werd gezien. Dat is nu gelijkgetrokken.

"Topsporters zetten veel opzij voor hun sport en hebben altijd een beetje vrees voor een mindere periode. Dit is een vorm van zekerheid waar ze vaak naar op zoek zijn", aldus een woordvoerder.

Meer zekerheid voor topsporters in vormdip
Meer zekerheid voor topsporters in vormdip (Foto: ANP)

Kabinet: 250 miljoen extra voor veiligheid

Het kabinet trekt structureel 250 miljoen euro extra uit voor veiligheid en justitie. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend na de ministerraad.

Het extra geld komt vanaf komend jaar bovenop het budget van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarnaast komt er volgend jaar incidenteel ruim 60 miljoen euro bij voor de migratieproblemen.

Eerder deze week was er binnen de coalitie van VVD en PvdA al een akkoord gesloten over een hoger budget, maar de precieze hoogte was niet bekendgemaakt. Vooral de oppositie had aangedrongen op meer geld. Die noemde de justitiebegroting onvoldoende en een gatenkaas.

Kabinet: 250 miljoen extra voor veiligheid
Kabinet: 250 miljoen extra voor veiligheid (Foto: ANP)

ABN maakt geslaagde comeback op rustige beurs

De Europese beurzen zijn vrijdag zonder grote uitslagen gesloten. In Amsterdam ging alle aandacht uit naar ABN AMRO, de bank die na ruim zeven jaar zijn rentree maakte aan het Damrak. Het aandeel van de bank stond daarbij de hele dag ruim boven de introductieprijs.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,1 procent in de min op 468,69 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 698,38 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,1 en 0,3 procent. De CAC40-index in Parijs leverde 0,1 procent in.

ABN AMRO eindigde de eerste dag van het nieuwe bestaan als voormalige staatsbank 3,6 procent in de plus. De bank keerde vrijdag ruim zeven jaar na de nationalisatie weer terug op de beurs en kreeg daarbij een introductiekoers mee van 17,75 euro. De verkoop van een belang van 20 procent leverde de overheid daarmee 3,3 miljard euro op. Aan het eind van de dag was een aandeel ABN 18,38 euro waard.

NN Group bovenaan
De AEX werd net als donderdag aangevoerd door NN Group (Nationale-Nederlanden), ditmaal met een winst van 1,7 procent. OCI stond onderaan met een verlies van 3,9 procent. De overname van de Amerikaanse en Europese activiteiten van het kunstmestbedrijf door het Amerikaanse bedrijf CF Industries wordt mogelijk belemmerd door de invoering van strengere belastingregels in de VS, meldde persbureau Bloomberg vrijdag.

In de MidKap kreeg Air France-KLM er bijna 1 procent bij, na de stevige winst die donderdag al werd geboekt. De Belgische toeleverancier aan apotheken Fagron bungelde onderaan met een verlies van 6,5 procent. Ook Aperam en BinckBank hoorden bij de grotere verliezers, met minnen van circa 3 procent.

Imperial Tobacco
Imperial Tobacco won in Londen bijna 2 procent, op geruchten dat concurrent British American Tobacco (plus 0,3 procent) financiering aan het regelen is voor een bod op de maker van onder meer Davidoff-sigaretten.

De euro noteerde op 1,0660 dollar, tegen 1,0760 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 40,39 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 44,64 dollar per vat.

ABN maakt geslaagde comeback op rustige beurs
ABN maakt geslaagde comeback op rustige beurs (Foto: ANP)

Grote storing KPN grotendeels verholpen

De grote landelijke storing bij KPN van internet, televisie en vaste telefonie was vrijdag aan het begin van de avond grotendeels verholpen, meldde het bedrijf vrijdag. Ook de storing rond (mobiel) internetbankieren bij ABN AMRO is daardoor voorbij. Andere banken als ING en SNS waren niet getroffen door de KPN-storing.

De storing begon iets voor het middaguur. Een groot deel van het land, vooral Midden-Nederland, kreeg met de gevolgen te maken. Ook de website en de klantenservice van KPN waren minder goed bereikbaar. Mobiele telefonie werkte wel gewoon. De precieze oorzaak van de storing is niet bekendgemaakt.

Vrijdagavond deed interactieve televisie van KPN het op veel plaatsen nog niet. "De komende uren zorgen monteurs dat alle klanten gefaseerd weer toegang krijgen tot ons platform", aldus een woordvoerder.

Grote storing KPN grotendeels verholpen
Grote storing KPN grotendeels verholpen (Foto: ANP)

Ajax speelt zonder doellijntechnologie

De wedstrijd tussen Ajax en SC Cambuur van zaterdag in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld zonder hulp van doellijntechnologie. Het duel wordt afgewerkt met een nieuwe bal, die nog niet door het zogenoemde Hawk-Eyesysteem is ingelezen. Daardoor kunnen de verschillende camera's in het stadion de bal nog niet herkennen.

De KNVB verwacht dat de doellijntechnologie bij de volgende thuiswedstrijd van Ajax weer werkt. De nationale voetbalbond experimenteert dit seizoen met doellijntechnologie tijdens thuisduels van Ajax. In de winterstop verhuist het systeem naar de Kuip voor thuisduels van Feyenoord en de bekerfinale.

Ajax speelt zonder doellijntechnologie
Ajax speelt zonder doellijntechnologie (Foto: ANP)

Eerste buitenlandse coach ooit voor Engelse rugbyers

Eddie Jones moet de rugbyers van Engeland weer succesvol maken. De Australiër gaat aan de slag als bondscoach van de nationale ploeg die vorige maand al in de groepsfase van het WK in eigen land werd uitgeschakeld.

Jones is de opvolger van Stuart Lancaster die opstapte naar de wanprestatie van de Britten op het WK. Hij is de eerste buitenlandse bondscoach van de Engelse rugbyploeg. Jones was eerder al bondscoach van Australië en Japan.

Jones moet Engelse rugbyers succesvol maken
Jones moet Engelse rugbyers succesvol maken (Foto: ANP)

Wenger gunt landgenoten mogelijk rust vanwege aanslagen

Trainer Arsène Wenger van Arsenal weet nog niet of hij zaterdag in de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion een beroep doet op Laurent Koscielny. De oefenmeester vreest dat de Franse verdediger nog te diep getroffen is door de aanslagen van vorige week in Parijs. "Ik zag hem dinsdag tegen Engeland spelen en ik herkende hem niet", zei hij. "Dat terwijl hij vrijdag tegen Duitsland juist heel goed was."

"Ik ga eerst rustig met hem praten", vertelde de Franse trainer. Ik zal kijken hoe diep hij geraakt is. Dan beslis ik of ik hem moet beschermen.''

Wenger heeft met Olivier Giroud nog een international in de selectie die afgelopen week voor Frankrijk in actie kwam. "Bij hem is me nog niets opgevallen. Maar soms komt de grote schok een paar dagen later. Daarom wil ik ook van Giroud weten hoe hij zich voelt. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze allebei nog niet klaar voor zijn om te spelen."

Wenger gunt landgenoten mogelijk rust
Wenger gunt landgenoten mogelijk rust (Foto: ANP)

Geen stageplek voor homo met vriend

Twee succesvolle gesprekken had Bas van der Meer (25) achter de rug bij tuin- en dierenbedrijf A. Th. De Boer in Drachten. Zijn stageplek leek geregeld, maar woensdag kreeg Bas alsnog nee te horen, schrijft het AD. De reden? Het bedrijf had op Facebook gezien dat Bas een vriend heeft. De gedupeerde student gaat aangifte doen.

De student Small Business & Retail Managment was 'zo goed als aangenomen' voor een marketingstage. De vergoeding was al besproken en het bedrijf had aangekondigd hem 'als collega' te zien. Maar het liep anders. Woensdag kreeg Bas een e-mail waarin het bedrijf hem alsnog afwijst. De organisatie had op zijn Facebook-profiel gezien dat Bas een relatie heeft met een man.

Uitleven
Het probleem is niet dat Bas homo is, maar dat hij zijn geaardheid openlijk 'uitleeft', benadrukt de organisatie. 'Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigingen mogen. Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen', schrijft het dieren- en tuinbedrijf. 'Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen.'

De aangeslagen en boze student besloot zijn verhaal openbaar te maken op zijn Facebookpagina. Hij gaat aangifte doen tegen het bedrijf. Ook overweegt hij een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. 'Mensen worden te makkelijk weggestuurd op basis van bijvoorbeeld geaardheid of huidskleur. Daar wil ik meer aandacht voor creëren - voor anderen, voor de toekomst', aldus Bas. Volgens juridisch deskundigen heeft Bas een sterke zaak.

Hendrik de Boer, de eigenaar van A. Th. De Boer, wil niet op de kwestie reageren. Hij noemt het 'triest' en 'laag' dat het verhaal in de media is gekomen. De Hanze Hogeschool in Groningen, waar Bas studeert, onderzoekt de gang van zaken. Op de Facebookpagina van A. Th. De Boer regent het afkeurende reacties. Bas wordt op zijn beurt overstelpt door steunbetuigingen. Er zijn zelfs reacties van bedrijven die hem een stageplaats aanbieden.

Update 18:42 uur
Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft tegenover het AD gereageerd op het verhaal van Bas. Asscher noemt het 'onbegrijpelijk' dat bedrijven vandaag de dag nog mensen afwijzen om hun seksuele geaardheid. 'Dit soort afwijzingen zorgen ervoor dat toekomstdromen eindigen in frustratie en talent wordt verspild', zegt de vicepremier. 'Discriminatie is een ernstige zaak. Niet voor niets staat in het eerste artikel van onze Grondwet dat er geen onderscheid gemaakt mag worden op basis van geaardheid.'

Asscher benadrukt dat het erg belangrijk is dat Bas aangifte doet, zoals de student donderdag aankondigde. 'In Nederland is iedereen gelijk. Ik vind het belangrijk dat alle werkgevers en werknemers weten dat discriminatie niet kan.' De PvdA'er meldt dat zijn ministerie volgend jaar met een grote campagne komt om iedereen hiervan bewust te maken.

Bas van der Meer
Bas van der Meer (links) en zijn vriend Jan Willem (foto: Facebook)

Nederlanders gaven minder uit buiten de deur

Nederlanders deden meer dingen buiten de deur, maar gaven daar minder geld aan uit. In 2013 spendeerden we bij elkaar bijna 50 miljard euro aan vrijetijdsbestedingen, ruim 1 procent minder dan in 2011. Dat komt mogelijk door de economische crisis, denkt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemiddelde Nederlander deed in 2013 ongeveer 230 dingen buiten de deur en gaf daar ongeveer 3.020 euro aan uit. Dat is iets meer dan 13 euro per activiteit. Het geld werd vooral besteed aan winkelen en aan eten en drinken.

Het totaal aantal activiteiten in de vrije tijd steeg in dezelfde periode met bijna 4 procent. Dat komt voor een deel door de groei van de bevolking. "Meer inwoners betekent meer activiteiten", aldus de onderzoekers. Daarnaast gingen we minder op vakantie, wat we compenseerden met meer dagjes uit.

Nederlanders gaven minder uit buiten de deur
Nederlanders gaven minder uit buiten de deur (Foto: ANP)

S&P geeft Nederland de AAA-status terug

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft Nederland zijn AAA-beoordeling teruggegeven. De firma verhoogde zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Nederland vrijdag met één stapje naar het hoogste niveau.

In mei dit jaar werd S&P al positiever over de economische vooruitzichten van Nederland, waarbij het de verwachting voor zijn rating verhoogde van stabiel naar positief. Dat gaf al aan dat de kans groot was dat de rating omhoog zou gaan, als de economische vooruitzichten bleven verbeteren.

S&P verlaagde de rating van Nederland in november 2013 naar AA+. Dat is één stap onder de hoogst haalbare beoordeling: AAA of Triple A. Bij de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren wel de hoogste status. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken om geld te lenen op de financiële markten.

S&P geeft Nederland de AAA-status terug
S&P geeft Nederland de AAA-status terug (Foto: ANP)

IOC wil maatregelen tegen doping

Het Internationaal Olympisch Comité wil maatregelen nemen om doping voorgoed uit sport te verbannnen. Een van de maatregelen die het meest in het oog springt is de invoering van een nieuw, onafhankelijk anti-dopingbureau, die ervoor moet zorgen dat dopingzondaars nog voor de Spelen van 2016 gepakt zullen worden. Ook wil het IOC dat CAS, het internationaal sporttribunaal, meer macht krijgt om schorsingen op te leggen.

Het IOC reageert met deze maatregelen op de aanhoudende dopingproblemen binnen de Russische atletiek. In het plan, voorgesteld door IOC-voorzitter Thomas Bach, wordt een nieuwe tak binnen de WADA opgericht, die zich volledig richt op het testen van bloed- en urinemonsters. Deze tak houdt zich niet bezig met andere zaken als schorsen en andere dopingautoriteiten controleren. Deze tak moet grotendeels de taak van verschillende sportbonden en nationale dopingautoriteiten op zich nemen. Op deze manier hoopt het IOC dat krachten gebundeld zullen worden, om nog effectiever te zijn in de strijd tegen doping. 

Ook wil het IOC een nieuw onafhankelijk anti-dopingbureau die actief op zoek gaat naar corrupte labaratoria en sportbonden. Op deze manier hoopt het IOC minder schorsingen uit te brengen ver nadat de sporter doping gebruikte. Ook moet dit bureau een afschrikkende werking hebben zodat minder sporters doping gaan gebruiken.

Daarnaast wil het Internationaal Olympisch Comité een grotere rol voor het internationale sporttribunaal CAS. Het CAS moet volgens Bach de enige instantie worden die schorsingen mag opleggen. Op dit moment worden schorsingen opgelegd door de sportbonden en de nationale dopingautoriteiten. Doordat de bonden en autoriteiten in feite hun eigen vlees keuren, ligt corruptie op de loer. Het IOC verwacht dat in het voorgestelde systeem minder positieve dopingtests zullen worden verzwegen.

Rechtszaak Shell over olielek in Noordzee

Er is een rechtszaak aangespannen tegen Shell na een onderzoek naar een olielek bij een boorplatform in het Britse deel van de Noordzee in 2011. Dat meldde de Britse omroep BBC.

In augustus 2011 was er sprake van een olielek bij een pijpleiding van het productieplatform Gannet Alpha op circa 180 kilometer van Aberdeen. Volgens Shell was daardoor meer dan 200 ton olie in zee gestroomd. De zaak behelst punten op het gebied van verontreiniging, veiligheid en regelgeving en zal volgende week voorkomen bij de rechtbank in Aberdeen.

Rechtszaak Shell over olielek in Noordzee
Rechtszaak Shell over olielek in Noordzee (Foto: ANP)

Britse luchtmacht onderschept Russen

De Britse luchtmacht heeft twee Russische bommenwerpers onderschept die boven de Atlantische Oceaan dichtbij het Britse luchtruim vlogen. Volgens het Britse ministerie van Defensie werden twee toestellen van het type Typhoon de lucht ingestuurd om de Russisch toestellen 'te begeleiden'.

Het ging om twee Russische bommenwerpers van het type Tu-160. De Britse straaljagers bleven bij die toestellen tot ze verdwenen.

Britse luchtmacht onderschept Russen
Britse luchtmacht onderschept Russen (Foto: ANP)

'Leg geld opzij bij stranden Belastingplan'

Als het Belastingplan door de Eerste Kamer wordt afgewezen, is het verstandig voor burgers om volgend jaar alvast geld apart te zetten omdat ze in dat geval geld zullen moeten terugbetalen aan de fiscus. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de ministerraad.

De veranderingen die door het Belastingplan ontstaan, zijn al verwerkt door de Belastingdienst. Het gaat om om een enorme operatie en uit het oogpunt van automatisering zijn die al van tevoren verwerkt. "Dat doen we altijd zo", aldus Rutte.

Het Belastingplan zorgt voor 5 miljard euro lastenverlichting voor burgers en bedrijven. Maar de oppositie steunt het plan niet en die heeft het kabinet nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Gaat de belastingherziening niet door dan 'ligt het meest voor de hand' volgens de premier dat het geld naar de aflossing van de staatsschuld gaat.

'Leg geld opzij bij stranden Belastingplan'
'Leg geld opzij bij stranden Belastingplan' (Foto: ANP)

Geen gijzelaars meer in Malinees hotel

De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval vrijdag op een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. De groep is gelieerd aan terreurbewegeing al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali.

De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren. De groep houdt tientallen mensen vast in het Radisson Blu hotel. Door de aanval kwamen aanvankelijk zeker drie mensen om, later liep dit op. Aan het einde van de middag waren er geen gijzelaars meer in handen van de groep.

'Heftig geweervuur'
Getuigen meldden rond het middaguur hevig geweervuur in het aangevallen hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. Speciale troepen zijn toen het hotel in gegaan waar de aanvallers nog tientallen mensen zouden vasthouden.

Bij de gijzeling in het hotel in Mali waren rond 13.00 uur vrijdagmiddag tachtig van de ongeveer 170 gijzelaars bevrijd. Er zijn onder anderen mensen vrijgelaten die verzen uit de Koran konden citeren.

Koenders
De Nederlandse ambassade in Mali heeft aan alle Nederlanders die, voor zover bekend, in het land zijn een sms gestuurd om ze te waarschuwen voor de veiligheidssituatie. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten.

De gijzeling laat volgens de minister zien dat het gevaar van terreur niet alleen speelt in Frankrijk maar ook in deze landen. Koenders was eerder zelf VN-gezant en hoofd van de VN-missie in Mali.

Update 17.18 uur
De aanvallers hebben niet langer gijzelaars in handen, zo maakte de Malinese regering aan het eind van de middag bekend.

De terreuractie heeft volgens diverse media zeker achttien mensen het leven gekost. Onduidelijk is of dat allemaal gijzelaars waren. Volgens CNN is er in ieder geval een Fransman onder de doden, en zijn twee gijzelnemers omgebracht.

Frankrijk had op verzoek van Mali speciale eenheden naar de hoofdstad Bamako gestuurd. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian maakte bekend dat de speciale eenheid vrijdagmiddag aankwam bij het hotel waar tientallen mensen worden vastgehouden. Hij vertelde niet hoe groot de eenheid is. Frankrijk heeft ongeveer 250 tot 300 speciale eenheden in de regio. De VS heeft de Franse eenheden naar verluidt ondersteund.

Radicale al-Mourabitoun eist hotelaanval op
Radicale al-Mourabitoun eist hotelaanval op (Foto: ANP)

De nieuwe film van Robert Rodriquez krijg je nooit te zien

Robert Rodriquez, maker van onder andere de Sin City- en Machete-films en de From Dusk Till Dawn-film en tv-serie, heeft een film gemaakt die linea recta de kluis in gaat, om daar pas over honderd jaar weer uit te komen.

De film is gemaakt voor het cognacmerk Louis XIII, dat hun cognac 100 jaar laat rijpen alvorens het op de markt te brengen. De cognac die dit jaar het vat in gaat, zal daarom verkrijgbaar zijn in hetzelfde jaar als de release van 100 Years, zoals de film getiteld is, in het jaar 2115. En de kans dat iemand die momenteel leeft dit nog gaat meemaken is bijzonder klein.

Rodriguez heeft de film, die slechts 15 minuten duurt, gemaakt samen met John Malkovich, die er een rol in speelt en het scenario schreef. Waar de film over gaat is niet duidelijk; de makers willen er alleen over kwijt dat deze 'emotioneel geladen' is. Wel kunnen eenvoudige inwoners van de 21e eeuw een paar teasers over de film bekijken, al bevatten deze geen materiaal uit de film zelf.

Om de onthulling van de film over honderd jaar nog een beetje bijzonder te maken heeft Louis XIII een selectie gemaakt van 1000 influentials, en deze een ticket gegeven voor de eerste screening van de film. De tickets nodigen de nazaten van deze personen uit om de film te gaan zien, en het idee is dat deze influentials ervoor zorgen dat de tickets een aantal generaties in de familie blijven. Actrice Jaime King, die in Rodriguez' Sin City speelde, kreeg zo'n ticket en deelde het op Instagram:

100 Years gaat in première op een nader te bepalen dag in november 2115. Hou je lokale hologram-pod in de gaten voor de laatste details.

Justin Bieber scoort met nieuw album en stoot Adele van eerste plek

Justin Bieber heeft de eerste plek in de Single Top Tien veroverd op Adele. Met zijn single Sorry staat de zanger bovenaan in de charts. Tevens staat hij bovenaan in de albumlijst.

Adeles nieuwe single Hello zakt twee plaatsen en bezet deze week de derde plek. Vrijdag is ook haar nieuwe album 25 uitgekomen, dat voorlopig overigens op de single na niet beschikbaar is via streamingdiensten.

Justin Bieber vult niet alleen de eerste plek in de hitlijst. Hij staat maar liefst vier keer in de Single Top Tien. De Canadese artiest komt nieuw binnen op de tweede plek met het nummer Love Yourself en op de vierde plek staat zijn hit What Do You Mean? En dan staat Bieber ook nog op de zevende plek met I'll Show You.

Albums
Biebers nieuwe plaat Purpose is deze week op de eerste plaats binnengekomen in de Album Top Tien. Maar hij is niet de enige nieuwkomer in de hitlijst. Op de derde plek staat het nieuwe album van One Direction: Made in the A.M. Het is het eerste album dat de jongensgroep uitbrengt na het vertrek van Zayn Malik, het bandlid dat eerder dit jaar besloot op te stappen.

Op plek vier en vijf staan ook twee nieuwe albums: de 3JS met 7 en Jeff Lynnes ELO met Alone in the Universe. Anouk stond vorige week nog op de eerste plek met haar verzamelalbum Greatest Hits. Een week later bezet de zangeres de zevende plek.

Single Top Tien, week 47
1. (2) Justin Bieber - Sorry
2. (-) Justin Bieber - Love Yourself
3. (1) Adele - Hello
4. (4) Justin Bieber - What Do You Mean?
5. (3) Mr. Polska en Ronnie Flex - Niemand
6. (5) Shawn Mendes - Stitches
7. (17) Justin Bieber - I'll Show You
8. (6) Drake - Hotline Bling
9. (8) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
10. (7) Zara Larsson - Lush Life

Album Top 10, week 47
1. (-) Justin Bieber - Purpose
2. (3) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36: Raar maar waar
3. (-) One Direction - Made in the A.M.
4. (-) 3JS - 7
5. (-) Jeff Lynne's Elo - Alone in the Universe
6. (2) The Beatles - 1 Remastered
7. (1) Anouk - Greatest Hits
8. (4) Jan Smit - Kerst voor iedereen
9. (10) The Common Linnets - II
10. (12) Guus Meeuwis - Morgen 

Bieber stoot Adele van eerste plek
Bieber stoot Adele van eerste plek (Foto: BuzzE)

Inspectie: instelling Lunteren moet stoppen

Een zorginstelling in het Gelderse Lunteren moet onmiddellijk stoppen met haar werkzaamheden. Als LunterenZorg dat niet doet, volgt een boete, meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag.

LunterenZorg heeft dezelfde eigenaar als instelling Zorgbruurs uit Groesbeek. Die had in september een tik op de vingers gekregen van de inspectie. Zorgbruurs gaf de gehandicapte cliënten niet de intensieve zorg die ze nodig hadden. Zo bleek een vrouw met haar kind in een caravan te wonen. Daarom moest Zorgbruurs binnen vier weken stoppen met werken en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder.

De instelling in Lunteren had dezelfde problemen. Zo was er 's nachts geen begeleiding, in noodgevallen waren verzorgers alleen telefonisch bereikbaar. Zorgbruurs en LunterenZorg mogen pas weer cliënten aannemen als de inspectie vindt dat de problemen zijn verholpen.

Inspectie: instelling Lunteren moet stoppen
Inspectie: instelling Lunteren moet stoppen (Foto: ANP)

Bekijk hier het overzicht van alle Xbox black friday-aanbiedingen

De echte Black Friday is volgende week vrijdag pas, maar Microsoft start vandaag alvast met een grote uitverkoop van Xbox One- en Xbox 360-games. Gedurende tien dagen kunnen mensen profiteren van zeer aantrekkelijke deals, zowel met als zonder Gold-account.

Zie hieronder de lijsten met kortingen voor Xbox One-games en Xbox 360-games. In de derde kolom kun je zien hoeveel je bespaart op de reguliere prijs. Klik op een titel om meteen naar de game te gaan in de Xbox-store om de prijs te zien. Als je ingelogd bent met je Live-account en je hebt een Gold-abonnement, kun je de berekende korting meteen zien.

De Black Friday Sale duurt tot 30 november.

Xbox One:

Xbox 360:


Advocate bijna naakt door detectiepoortjes gevangenis

Advocate Maartje Schaap moest er donderdag wel veel voor over hebben om haar client in de gevangenis van Zutphen te kunnen bezoeken. Schaap ging meermalen door de detectiepoortjes heen, maar het ding bleef maar piepen, ondanks dat ze alles van metaal al had afgedaan.

In de Zutphense gevangenis is het dan protocol dat bezoekers uit de kleren, gekleed in een badjas van de gevangenis, door de poortjes gaan, als het alarm blijft afgaan. Zo ook de advocate, die dacht dat ze in een aflevering van Bananasplit van Frans Bauer was beland. Ze probeerde nog of ze ook gewoon gefouilleerd kon worden, maar dat lukte niet.

Eenmaal piepvrij door de poortjes heen, werd Schaap verwezen naar een ruimte waar ze zich achter een zwart/gele lijn moest omkleden. Op haar vraag waarom áchter die lijn luidde het antwoord: “Dat is de dode hoek mevrouw. Daar ziet de camera u niet!

 

Mr. Maartje Schaap Het roze badjas incident Ik moet even wat kwijt. Gisteren ging ik een client van mij bezoeken in...

Posted by De Haan Advocaten strafrecht on vrijdag 20 november 2015

Grensbewaking Duitsland werpt vruchten af

De controles die Duitsland vanwege de vluchtelingenstroom in september tijdelijk heeft ingevoerd in Beieren langs de grens met Oostenrijk heeft een aardige vangst opgeleverd. Zo werden 183 mensen aangehouden tegen wie een arrestatiebevel liep.

Verder werden 411 mensensmokkelaars in de kraag gevat, 22 gevallen van verboden wapenbezit ontdekt en 26 druggerelateerde delicten aangepakt. Bij elkaar controleerde de grenspolitie meer dan 824.000 personen.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde vrijdag aan nog eens 150 mensen in te zetten voor de grensbewaking. Op dit moment zijn daar al 1500 medewerkers mee bezig.

Grensbewaking Duitsland werpt vruchten af
Grensbewaking Duitsland werpt vruchten af (Foto: ANP)

F. de Boer betreurt vertrek Cruijff

Trainer Frank de Boer betreurt dat Johan Cruijff zijn rol als adviseur van Ajax heeft neergelegd. "Ik had liever gezien dat hij langs was blijven komen om zijn visie te geven", zei hij vrijdag op een persconferentie voor het competitieduel met SC Cambuur.

Cruijff trekt zijn handen af van Ajax omdat hij vindt dat zijn plannen slecht worden uitgevoerd. Ook kan hij zich niet vinden in het voorgenomen ontslag van hoofd opleiding Wim Jonk. "Heel zonde dat er problemen zijn met Johan Cruijff en Wim Jonk", stelde De Boer. "Maar wij blijven de visie van Cruijff uitdragen."

De Boer liet doorschemeren dat hij snapt waarom de leiding van Ajax niet meer verder wil met Jonk, die uit onvrede over het gevoerde beleid al maanden niet meer bij vergaderingen aanschuift. "Om visie uit te voeren moet je met elkaar aan tafel zitten. Dat is niet gebeurd."

De Boer betreurt vertrek Cruijff
De Boer betreurt vertrek Cruijff (Foto: ANP)

[eSports] 'Huni naar Noord-Amerika als AD Carry'

Het League of Legends-seizoen is afgelopen en dat betekent dat de teams in een jaarlijks transfercircus belanden. Dit jaar lijkt bizarder dan ooit te worden, met meerdere teams in Europa en Noord-Amerika die meer dan de helft van hun spelers moeten wijzigen. Een van de grootste jawdroppers is het gerucht dat Huni, de toplaner van Fnatic, op het punt zou staan om niet alleen van Europa naar Noord-Amerika te verhuizen, maar ook nog eens van rol te switchen van top lane naar AD Carry.

Website Daily Dot, die nogal eens geruchten plaatsen die waar blijken te zijn, zegt via een goedgeïnformeerde bron te weten dat de Koreaan Huni het niet eens te zijn met de coach van Fnatic, Luis 'Deilor' Sevilla, en daarom bij het  team weg te willen. Deilor schijnt nogal strikte eisen aan de spelers te stellen, waaronder ook over de leefstijl. Ook zou Huni zijn salaris te laag vinden en van mening zijn dat hij in de NA LCS een stuk meer kan binnenroeien.

Ondertussen zitten de overige Europese teams ook niet stil. Zo zijn de Unicorns of Love met een volledig team naar San Jose afgereisd voor de Intel Extreme Masters die morgen beginnen. Naast de vaste waardes Hylissang en Vizicsacsi gaan zij het seizoen ogenschijnlijk beginnen met Gilius in de jungle, die aan het eind van de summer split de vertrokken Kikis al verving, Fox van H2K Gaming in de midlane en Steeelback als AD Carry, die afgelopen zomer nog door Fnatic aan de kant werd gezet door Fnatic.

De midlaner van Unicorns, PowerOfEvil, is inmiddels definitief vertrokken naar Origen, die ook in San Jose bivakkeren, om daar naar men zelf zegt samen met xPeke aan de slag te gaan.

Voor wat betreft de Nederlanders is er nog een hoop onduidelijk. De enige die zekerheid van spelen lijkt te hebben is Fabian 'Febiven' Diepstraten bij Fnatic. Zowel Joey 'Youngbuck' Steltenpool, afgelopen summer split nog vertrokken naar de NA LCS om te coachen, als Erik 'Tabzz' van Helvert en Ilyas 'Shook' Hartsema zitten in de zogeheten Free Agent Pool, wat simpel vertaald een clubje spelers is dat geen team heeft.

Heo 'Huni' Seung-hoon (foto: Riot Games/Flickr)
Heo 'Huni' Seung-hoon (foto: Riot Games/Flickr)

Zoet langer bij PSV

Doelman Jeroen Zoet blijft langer in Eindhoven. Het contract van de 24-jarige PSV'er liep tot 2017, maar vrijdag brak Zoet dat open en tekende hij tot en met 2019.

Zoet kwam in 2008 bij de club en groeide uit tot de vaste doelman onder trainer Phillip Cocu. Binnenkort viert hij zijn honderste duel in het doel voor de regerend landskampioen. "Het doel is om dat te doen en hier nog zeker een aantal jaar te spelen. Daar kijk ik erg naar uit", zei Zoet.

Het zit er dik in dat Zoet tijdens die jaren regelmatig in het veld komt te staan met Jordy de Wijs. De 20-jarige verdediger schurkt tegen de selectie van Cocu aan en verlengde eveneens zijn contract tot 2019. De Wijs maakte onlangs zijn debuut in het eerste in de Champions League-wedstrijd tegen VfL Wolfsburg.

Zoet langer bij PSV
Zoet langer bij PSV (Foto: ANP)

'Doden en 170 gijzelaars in Radisson-hotel Mali'

Gewapende mannen hebben vrijdag een groot hotel in de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. Volgens plaatselijke media wordt in en rond het hotel Radisson in het centrum van de stad geschoten. Militairen en politie hebben het hotel omsingeld. De aanvallers hebben mogelijk mensen in gijzeling genomen.

Op het nieuwsforum kun je ook (onbevestigd) nieuws vinden over de gijzeling. 

Update 15:16 uur
 
Rond één uur waren circa 80 gijzelaars bevrijd van de  170. Dat meldde persbureau Reuters op basis van de Malinese staatsomroep. Op dit moment bevinden nog 137 mensen in het hotel. De aanvallers hebben zich volgens berichten verschanst op de zevende verdieping van het Radisson Blu hotel.

Het is onduidelijk of de mensen die nog in het hotel zijn, worden vastgehouden door de aanvallers of dat ze zich hebben verstopt. Ook is niet duidelijk of iedereen nog leeft. Het gaat volgens het hotel om 124 gasten en dertien personeelsleden.

Update 11.02 uur

Malinese en buitenlandse troepen hebben het gebied rondom het hotel afgezet. De aanval zou zich vooral concentreren op de zevende verdieping, waar personeel van Air France zou verblijven. Russia Today meldt dat er naast Air France-personeel ook werknemers van electronicagigant Thales en Franse militairen in het hotel verblijven. De Chinese staatsomroep zegt dat er ook Chinesen in het hotel aanwezig zijn.

Update 10.53 uur

Het is nog altijd niet precies duidelijk hoeveel terroristen zich in het hotel bevinden. AFP maakt melding van twee gijzelnemers, terwijl een bron binnen de beveiliging van het hotel het heeft over tien terroristen. Volgens een Ivoriaanse ex-minister, aanwezig in het gebied, lopen de terroristen rustig rond in het gehele hotel. De aanvallers zouden bij het hotel aangekomen zijn in een auto met diplomatiek kenteken. Ze zouden onder meer met granaten het hotel binnengedrongen zijn.

Het Radisson Blu in Bamako is een hotel dat veel gebruikt wordt door westerlingen in de Malinese hoofdstad. Er zouden zo'n 140 gasten en 30 medewerkers aanwezig zijn. Er gaan geruchten dat er tussen de vijf en tien doden gevallen zijn, waaronder Fransen en Belgen, maar deze berichten zijn nog onbevestigd.

Aanval op hotel in Malinese hoofdstad Bamako
Aanval op hotel in Malinese hoofdstad Bamako (Foto: ANP)

Bach gelooft in daadkracht Russen

Thomas Bach gelooft dat alle bij doping betrokken Russische atleten en coaches worden bestraft. Die garantie heeft de Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité gekregen van de olympische bond van Rusland.

Rusland heeft aan het IOC laten weten dat het volgend jaar eerlijk wil concurreren op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Bach denkt dat de Russische sport op tijd en voldoende maatregelen neemt zodat atleten uit dat land gewoon kunnen deelnemen aan de Spelen.

Bach gelooft in daadkracht Russen
Bach gelooft in daadkracht Russen (Foto: ANP)

LeBron James ziet Cleveland groeien

Basketballer LeBron James vertolkte donderdag (plaatselijke tijd) weer eens een hoofdrol voor Cleveland Cavaliers in het duel met Milwaukee Bucks (115-100). De vedette tekende voor 27 punten maar complimenteerde na de zege vooral zijn ploeggenoten. "We hebben een goed antwoord gegeven. Ik zie iets moois groeien", zei hij.

Cleveland Cavaliers leed woensdag tegen Detroit Pistons nog de derde nederlaag van het seizoen (104-99). Golden State Warriors handhaafde een ongeslagen status in het nieuwe seizoen van de NBA door LA Clippers te verslaan (124-117). Stephen Curry scoorde maar liefst veertig punten. De koploper in de Western Conference vierde de dertiende zege op rij.

Miami Heat klopte Sacramento Kings (116-109). Dwyane Wade scoorde 24 punten voor de winnende ploeg.

LeBron James ziet Cleveland groeien
LeBron James ziet Cleveland groeien (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner: accepteer transgenders

Vrijdag 20 november is de zogenoemde Transgender Day of Remembrance. Samen met activiste Chandi Moore zoekt heldin Caitlyn Jenner met een videoboodschap aandacht voor het jaarlijkse initiatief.

"Dit jaar zijn er zeker 21 transgenders vermoord in de VS, alleen maar om wie ze zijn. Dat is bijna het dubbele van het aantal van vorig jaar. Bijna allemaal waren ze zwart", zo begint Moore de dringende boodschap. "Niemand zou vermoord mogen worden omdat ze simpelweg transgender zijn", voegt Jenner toe. De twee roepen op transgenders serieus te nemen door naar hun verhalen te luisteren, op school te omarmen of door ze een baan aan te bieden.

De Transgender Day of Remembrance werd in 1999 in het leven geroepen door Gwendolyn Ann Smith, een jaar na de moord op Rita Hester die destijds een schok in de transgendergemeenschap veroorzaakte.

Caitlyn Jenner: accepteer transgenders
Caitlyn Jenner: accepteer transgenders (Foto: BuzzE)

Trainer Van den Brom verlengt bij AZ

Trainer John van den Brom en AZ Alkmaar hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een nieuw tweejarig contract. De huidige verbintenis van de oefenmeester loopt aan het einde van dit seizoen af.

De 49-jarige trainer kwam in september 2014 naar Alkmaar, nadat Marco van Basten een stapje terug had gedaan. Hij eindigde vorig seizoen met zijn ploeg als derde in de eredivisie.

"Ik ben blij met deze contractverlenging", reageert Van den Brom op de website van zijn club. "Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij AZ. Bij deze club zijn de voorwaarden aanwezig om te werken zoals ik dat graag wil. We hebben een fantastische staf en een spelersgroep met veel talent en ervaren spelers. Er zit nog veel rek in."

Trainer Van den Brom verlengt bij AZ
Trainer Van den Brom verlengt bij AZ (Foto: ANP)

Coldplay speelt in de ArenA

Coldplay komt naar Nederland. Op donderdag 23 juni geven de mannen een optreden in de Amsterdam ArenA, zo heeft Mojo Concerts bekendgemaakt.

Het concert staat in het teken van de A Head Full of Dreams-tour, naar het nieuwe album, dat de band vrijdag heeft aangekondigd. Bij elkaar doen frontman Chris Martin en zijn bandleden met het eerste deel van de tour veertien landen in Europa en Latijns-Amerika aan voor in totaal twintig stadionshows. Later worden er nog meer landen en data bekendgemaakt.

De kaartverkoop voor het concert in de Amsterdam ArenA begint op 27 november. Het nieuwe en zevende album van Coldplay komt op 4 december uit.

Coldplay speelt in de ArenA
Coldplay speelt in de ArenA (Foto: BuzzE)

Nederland eerste in transportranglijst EU

Nederland heeft de hoogste score behaald in een Europese transportranglijst. In 16 van de 29 categorieën behoort Nederland tot de vijf beste van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Zweden, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken staan ook in de top vijf.

De Nederlandse infrastructuur wordt zeer goed beoordeeld, meldt de Europese Commissie vrijdag. De havens en vliegvelden en de wegen ernaartoe behoren tot de beste in de EU. Nederland scoort tweede op het terrein van nieuwe voertuigen die rijden op alternatieve brandstoffen.

Nederlanders staan gemiddeld dertig uur per jaar in de file en is daarmee negentiende in de lijst. De tevredenheid over het openbaar vervoer ligt ook achter bij het Europese gemiddelde.

Het doel van het 'scorebord' is om lidstaten te helpen gebieden en beleidsterreinen aan te wijzen die meer investeringen en actie vereisen.

Nederland eerste in transportranglijst EU
Nederland eerste in transportranglijst EU (Foto: ANP)

'Recordschadevergoeding voor medische misser'

Het ziekenhuis UMC Utrecht heeft een recordschadevergoeding betaald aan een vrouw na een ernstige medische misser. Het ziekenhuis miste de diagnose baarmoederhalskanker. Met fatale gevolgen, de vrouw is nu ongeneeslijk ziek. UMC Utrecht betaalt de vrouw 3,5 ton, waarschijnlijk het hoogste bedrag aan smartengeld ooit in Nederland.

Dat meldt NRC vrijdag. De vrouw liet in 2011 weefsel uit de baarmoederhals onderzoeken. Dat bleek kwaadaardig, maar de uitslag bleef ongezien door de arts. Pas twee jaar later kwam de uitslag bij toeval boven water, maar toen was het al te laat. Het bestuur heeft aan de krant laten weten de fout 'onverdedigbaar' te noemen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is pas dit jaar ingelicht over de medische misser. "Te laat", laat een woordvoerster weten. Ziekenhuizen moeten calamiteiten namelijk direct melden bij de IGZ.

Het ziekenhuis was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

'Recordschadevergoeding voor medische misser'
'Recordschadevergoeding voor medische misser' (Foto: ANP)

Ekdom: Top 2000 spannend om te doen

Gerard Ekdom vindt het 'een eer' dat hij dit jaar een van de presentatoren van de Top 2000 op Radio 2 is. "Het is leuk en heel spannend om te doen", zegt hij tegen BuzzE. "Spannend omdat het iets nieuws voor mij is, ik heb het niet eerder gedaan."

De dj, die eerder dit jaar van 3FM overstapte naar Radio 2, zegt een trouwe luisteraar te zijn van de Top 2000, die elk jaar tussen kerst en oud en nieuw te horen is. "Het mooie van de Top 2000 is dat hij wordt uitgezonden in een tijd dat iedereen in een nostalgische bui is", zegt Ekdom. "Je kijkt terug op het jaar. Daar hoort prachtige muziek bij met mooie verhalen. Alles komt dan bij elkaar."

Bij de lijst, die sinds 1999 bestaat, draait volgens Ekdom alles om de eenvoud. "Het gaat om die 2000 liedjes die door de luisteraars gekozen zijn. Het is iets van het hele land, het hele volk en van alle leeftijden. Iedereen mag stemmen, dat maakt het heel bijzonder."

Ondergeschikt
Ekdom neemt de vroege ochtend voor zijn rekening, van 06.00 tot 09.00 uur. Hij is daarmee op dezelfde tijd geprogrammeerd als zijn reguliere ochtendshow. "Dat is goed voor de herkenbaarheid. Ik vind het prima, want ik zit toch al in het ritme van de ochtend", zegt hij.

Maar het wordt volgens Ekdom wel heel anders dan zijn eigen show. "Bij de Top 2000 ben je als dj ondergeschikt aan de liedjes. De muziek spreekt en jij bent degene die het kan inschilderen. Het is een andere vorm, maar wel heel leuk. Muzikaal gezien is het heel afwisselend, je kunt binnen één uur gaan van John Mayer naar Avicii en dan naar The Beatles. Het beste uit vijftig jaar popmuziek volgens de luisteraars."

Toch ziet hij wel ruimte voor een eigen inbreng. "Ik weet veel over de liedjes. Die kennis deel ik met de luisteraars, in combinatie met hun persoonlijke verhalen. Het wordt volgens mij een mooie mengelmoes."

Ekdom: Top 2000 spannend om te doen
Ekdom: Top 2000 spannend om te doen (Foto: BuzzE)

VS laten spion IsraŽl voorwaardelijk vrij

In de Verenigde Staten is vrijdag een spion, Jonathan Pollard, voorwaardelijk vrijgelaten na dertig jaar wegens spionage voor Israël te hebben vastgezeten. De Israëlische regering heeft de vrijlating van de 61-jarige Pollard verwelkomd. Pollard mag echter de eerst komende vijf jaar Amerika niet verlaten.

In Israël is veel gelobbyd voor Pollards vrijlating. Hij begon in 1984 als inlichtingenofficier te werken bij de Amerikaanse marine. Hij werd het jaar erna gearresteerd toen hij 'koffers vol' vertrouwelijke documenten voor 10.000 dollar en juwelen had verkocht aan Israëlische agenten. Hij bekende in 1986 schuld in een deal met de openbaar aanklager. Maar die deal werd door een hogere rechtbank afgewezen. Hij kreeg toen toch levenslang.

VS laten spion Israël voorwaardelijk vrij
VS laten spion Israël voorwaardelijk vrij (Foto: ANP)

Grote kunstroof in Verona

Vijftien kostbare schilderijen van onder anderen Peter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto en Andrea Mantegna zijn donderdagavond geroofd uit het Stedelijk Museum Castelvecchio in het Noord-Italiaanse Verona. Dat heeft burgemeester Flavio Tosi bekendgemaakt.

Drie gewapende mannen overvielen het museum en overmeesterden de nog aanwezige personeelsleden. De daders wisten volgens Tosi precies wat ze moesten hebben. Ze namen elf meesterwerken en vier andere schilderijen mee.

Grote kunstroof in Verona
Grote kunstroof in Verona (Foto: ANP)

Dijsselbloem tevreden over beursgang ABN AMRO

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is tevreden over de beursgang van ABN AMRO. "Het proces is goed verlopen. Er is veel interesse van verschillende typen beleggers."

Dat zei hij vrijdagochtend kort na de beursgang van de bank. Hij vindt het ook een prima prijs. "De prijs komt tot stand op basis van de interesse en de inschrijvingen van tevoren, waarbij we ook kijken naar de mix van beleggers. Het is ook belangrijk dat er voldoende geduldige beleggers bij zitten", zei hij voor aanvang van de ministerraad.

Dijsselbloem volgt de koers op de voet. "En we willen natuurlijk ook zorgen dat er een kleine opwaartse beweging te zien is zodat er geen teleurstelling is. Zoals u weet hebben we nog 80 procent van de aandelen te verkopen. Dus ik volg de koers met interesse."

Dijsselbloem tevreden over beursgang ABN AMRO
Dijsselbloem tevreden over beursgang ABN AMRO (Foto: ANP)

Huizenprijzen opnieuw hard omhoog

De huizenprijzen in Nederland zijn in oktober opnieuw fors toegenomen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bleek vrijdag dat de gemiddelde som voor een koopwoning vorige maand 3,4 procent hoger lag dan een jaar eerder.

Daarmee liep de prijs op jaarbasis bijna net zo hard op als in september, toen de grootste prijsstijging in ruim zeven jaar werd gemeten: een plus van 3,5 procent.

Het gemiddelde prijsniveau was vorige maand ongeveer even hoog als in de eerste maanden van 2004. De woningprijzen bereikten in juni 2013 het dal en gaan sindsdien weer omhoog. Koopwoningen zijn daardoor nu in doorsnee 6,8 procent duurder dan in juni 2013. Huizen zijn gemiddeld echter nog altijd ruim 16 procent goedkoper dan in augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt zijn piek bereikte.

Huizenprijzen opnieuw hard omhoog
Huizenprijzen opnieuw hard omhoog (Foto: ANP)

Vooral managers vinden werkdruk hoog

Vooral managers vinden dat hun werkdruk erg hoog is, terwijl onder leraren een hoge werkdruk het meest tot verzuim leidt. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag, op basis van een onderzoek dat samen met TNO werd uitgevoerd.

Daarbij gaven vooral managers uit de horeca, detailhandel en commerciële dienstverlening aan erg snel, heel veel en erg hard te moeten werken. Dat geldt ook voor hun collega's in de productie en managers op administratief en commercieel gebied. Ook algemeen directeuren, juristen, vertegenwoordigers en inkopers ervaren een bovengemiddelde werkdruk.

Docenten gaven vooral aan heel veel te moeten werken. Zij komen als zevende voor in het rijtje van de beroepsgroepen met de hoogste werkdruk. Bij docenten komt verzuim door de hoge werkdruk meer voor dan bij andere beroepsgroepen. Docenten vinden dan ook meer dan andere werknemers dat binnen hun organisatie maatregelen nodig zijn om de werkdruk te verlichten.

Vooral managers vinden werkdruk hoog
Vooral managers vinden werkdruk hoog (Foto: ANP)

Uri: geld motiveert niet meer

Uri Geller maakt vrijdagavond zijn comeback op de Nederlandse televisie en wel in de SBS6-show Mindmasters Live. In de jaren zeventig en tachtig verdiende de succesvolle mentalist naar eigen zeggen 'bakken met geld', iets dat hem tegenwoordig niet meer bezighoudt, vertelt hij aan het AD.

"Ik had alles, zelfs helikopters. Maar geld motiveert me niet meer", aldus Uri. "Ik had een enorm onderkomen aan de Britse Thames. George Clooney was mijn buurman", legt Geller uit. "Maar het verlangen naar mijn thuisland Israël werd zo groot dat ik nu met mijn vrouw in een bescheiden huisje in Tel Aviv woon." Daar voelt Uri zich goed en maakt hij plannen. "Ik weet nog niet hoe, maar ik wil mij hier inzetten voor de vredesonderhandelingen."

Maar eerst is Geller te zien in de nieuwe SBS6-show. "Daar heb ik heel veel zin in. Je gaat onvoorstelbare dingen zien", belooft Uri, die momenteel met zijn gedachten steeds ergens anders is. Hij staat namelijk op het punt om voor het eerst opa te worden. "Mijn dochter kan een dezer dagen bevallen. Daar ben ik dus niet bij", zegt de 68-jarige Uri. "Haar opzoeken, is natuurlijk het allereerste wat ik doe na de shows."

Uri: geld motiveert niet meer
Uri: geld motiveert niet meer (Foto: BuzzE)

PlayStation 4 krijgt PlayStation 2-emulatie

Sony bevestigt dat ze bezig zijn om PlayStation 2-games op PlayStation 4 af te kunnen spelen. Dit gaat dan wel om emulatie met digitale downloads, het is niet zo dat je PlayStation 2-discs in je console kunt stoppen om af te spelen.

Er is nu een bundel verschenen van Star Wars Battlefront waarin ook digitale versies van de PlayStation 2-games Super Star Wars, Star Wars: Racer Revenge, Star Wars: Jedi Starfighter, en Star Wars: Bounty Hunter erbij worden gegeven.

De laatste drie games schijnen niet simpele ports te zijn, maar er zijn zichtbare verbeteringen zoals betere anti-aliasing en resolutie. Emulatoren bootsen een specifieke systeem-omgeving na, zodat software die voor het na te bootsen systeem dingen als geheugen of grafische functies van het systeem aanroept, deze worden uitgevoerd op het systeem waarop de emulator draait. In dit geval zorgt de emulator er dus nog voor dat er een paar stappen zoals anti-aliasing en upscaling van het beeld worden toegepast.

Wanneer we de PlayStation 2-emulator meer in actie gaan zien is nog niet bekend.

PlayStation 2:

PlayStation 2-emulator (Foto: Eurogamer)

PlayStation 4:

PlayStation 2-emulator (Foto: Eurogamer)

En een analyse van Digital Foundry:

Grieks parlement akkoord met bezuinigingen

Het Griekse parlement heeft met een kleine meerderheid ingestemd met maatregelen die nodig zijn om de verstrekking van hulpkredieten door de andere eurolanden aan de gang te houden. De voorstellen kostten de regeringscoalitie opnieuw twee leden, waardoor premier Alexis Tsipras zijn meerderheid in het parlement zag slinken tot twee zetels.

Uiteindelijk stemden de 153 overgebleven parlementariërs uit de coalitie voor de maatregelen. Van de in totaal driehonderd volksvertegenwoordigers stemden er 137 tegen. Vooral voorstellen om de bescherming voor huiseigenaren met financiële problemen te beperken, stuitten op veel weerstand. Binnen de nieuwe wet zou nog 60 procent van die huiseigenaren op enige steun mogen rekenen, waarbij een kwart zijn huis niet kan worden uitgezet.

De invoering van deze maatregel betekent dat er 10 miljard euro aan eerder beloofde steun kan vrijkomen voor de zwakke Griekse banken. Daarnaast is de weg vrij voor een nieuwe lening van 2 miljard euro aan de overheid, uit de totale pot van 86 miljard euro die deze zomer aan Griekenland werd toegezegd.

Grieks parlement akkoord met bezuinigingen
Grieks parlement akkoord met bezuinigingen (Foto: ANP)

Angelina Jolie verwent Cambodjaanse baby's

Angelina Jolie is helemaal in haar nopjes nu ze omringd is met de vele baby's die ze ingeschakeld heeft voor een scène in haar nieuwe film die plaats vindt in Cambodja.

"Het bevredigt mijn liefde voor baby's", vertelt de regisseuse aan People wiens eigen kinderen alweer jaren uit de luiers zijn. Momenteel is ze in het Zuidoost-Aziatische land voor de opnames van First They Killed My Father, een film over de genocide in Cambodja. "Ik ben omgeven met speelgoed. We hebben 250 kinderen in een scène dus ik heb mijn huis, auto en trailer afgeladen met speelgoed."

Op de filmset vermaakt ze zich met de grote groep baby's en kinderen, maar zodra de camera's draaien moet het plezier plaats maken voor bitter verdriet: "Ze moeten naar een werkkamp. Ze moeten huilen en schreeuwen." Die regieklus blijkt een pittige opdracht voor de kinderliefhebber als ze er eenmaal in slaagt het kroost aan het brullen te krijgen: "Mijn instinct zegt dat ik de opnames dan moet stopzetten om ze allemaal te knuffelen."

Angelina Jolie verwent Cambodjaanse baby's
Angelina Jolie verwent Cambodjaanse baby's (Foto: BuzzE)

Khloť: Lamar had nog maar vier uur te leven

Toen Khloé Kardashian een paar weken geleden werd gebeld met de boodschap dat haar ex-geliefde Lamar Odom bewusteloos was aangetroffen in een bordeel, kreeg ze te horen dat hij mogelijk nog maar vier uur te leven had. "Het is vreselijk om zo'n telefoontje te krijgen", aldus de realityster in een interview met de Today Show.

"Dat ik naar het ziekenhuis moest, wetende dat hij in coma lag, en belangrijke medische beslissingen moest nemen, was werkelijk afschuwelijk", aldus de Kardashiantelg. "Het is de meest stressvolle en emotionele tijd in mijn leven geweest."

Inmiddels gaat het weer een stuk beter met Odom. "Het is iedere dag anders, maar het is fijn dat hij geen apparatuur meer nodig heeft die hem in leven moet houden", legt Khloé uit. "Hij leert weer hoe hij moet lopen en hij krijgt spraaktherapie", vervolgt de zus van Kim Kardashian. "De artsen denken dat hij over een jaar of anderhalf mentaal gezien weer helemaal de oude kan zijn, maar dat weten ze natuurlijk niet zeker."

Khloé: Lamar had nog maar vier uur te leven
Khloé: Lamar had nog maar vier uur te leven (Foto: BuzzE)

Staatsbank ABN AMRO terug op de beurs

ABN AMRO keert na een afwezigheid van ruim zeven jaar terug op de beurs. Vanaf vandaag zijn weer aandelen verhandelbaar op Euronext Amsterdam. De Nederlandse overheid is dan niet langer de enige aandeelhouder.

Het huidige ABN AMRO is nog maar een schim van het wereldwijd actieve financiële concern dat in het voorjaar van 2008 werd overgenomen en opgedeeld door Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Wat resteert is een sterk op Nederland gericht bankbedrijf, dat niet langer pretendeert een wereldspeler te zijn.

Om te beginnen wordt een belang van maximaal 23 procent naar de beurs gebracht door de overheid. Die nationaliseerde de Nederlandse onderdelen van Fortis en het oude ABN AMRO in de crisisherfst van 2008 noodgedwongen.

Of de Staat zijn investering van in totaal een slordige 22 miljard euro helemaal kan terugverdienen, is sterk afhankelijk van de ontvangst van het aandeel op de beurs. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat ABN AMRO weer geheel in private handen is en de totale opbrengst duidelijk is.

De eerste aandelen zijn verkocht tegen €17.75, hetgeen in de eerste handelsuren zelfs nog iets opliep, naar rond de achttien euro. tegen deze koers zou ABN AMRO in totaal een slordige 16,7 miljard euro waard zijn.

Staatsbank ABN AMRO terug op de beurs
Staatsbank ABN AMRO terug op de beurs (Foto: ANP)

Tienduizend nertsen vrijgelaten in Putten

Onbekenden hebben vrijdagochtend vroeg de hokken van een nertsenfokkerij in Putten opengezet. Waarschijnlijk tienduizend nertsen zijn daardoor vrijgelaten. De eigenaar van de fokkerij probeert de dieren weer te vangen, meldt de politie.

Het is nog niet duidelijk wie de nertsen heeft vrijgelaten, er is bijvoorbeeld nog geen actiegroep die zich heeft gemeld.

Tienduizend nertsen vrijgelaten in Putten
Tienduizend nertsen vrijgelaten in Putten (Foto: ANP)

Premie zorgverzekering stijgt naar 100 euro

Nederlanders zijn volgend jaar gemiddeld 100 euro per maand kwijt aan premie voor de basiszorgverzekering. Dat is ongeveer 3 euro meer dan in 2015, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. De dienst heeft alle premies binnengekregen en doorgerekend.

De premie over het hele jaar is met 41 euro gestegen. Dat komt door de stijgende zorgkosten, onder meer vanwege vergrijzing. Toch valt de stijging lager uit dan verwacht. Het ministerie van Volksgezondheid had eerder geschat dat de premie met 85 euro zou stijgen. Verzekeraars hebben hun reserves aangesproken om de toename te dempen.

Mensen kunnen over het hele jaar nog ongeveer 300 euro besparen op hun premies. Daarvoor zouden ze hun eigen risico moeten verhogen van de verplichte 385 euro naar de maximaal mogelijke 885 euro.

Premie zorgverzekering stijgt naar 100 euro
Premie zorgverzekering stijgt naar 100 euro (Foto: ANP)

'VW houdt investeringen tegen het licht'

Volkswagen stopt met het opstellen van vijfjarige investeringsplannen in verband met de dieselfraude bij het Duitse autoconcern. Dat meldden bronnen rond de raad van toezicht van Volkswagen.

Naar verluidt overweegt het bedrijf de investeringsplannen in te perken tot een periode van drie jaar of minder om zo flexibeler te zijn. De raad van toezicht van Volkswagen komt vrijdag bijeen om over de zaak te praten. De nieuwe topman Matthias Müller had kort na zijn aantreden al aangekondigd alle investeringen onder de loep te nemen. Een jaar geleden had Volkswagen gemeld in de periode tot en met 2019 investeringen van 85,6 miljard euro te willen doen.

Het concern hangt grote kosten en veel rechtszaken boven het hoofd vanwege het gesjoemel met de software in dieselmotoren. Daardoor is de toekomst van de grootste autofabrikant van Europa erg onzeker geworden en zal waarschijnlijk fors moeten worden gesneden in de uitgaven.

'VW houdt investeringen tegen het licht'
'VW houdt investeringen tegen het licht' (Foto: ANP)

Politie druk met verdachte pakketjes

De politie in Nederland is vrijdag druk met verdachte pakketjes. Een politiebureau in Huizen is ontruimd, net als het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle. In Haarlem werd korte tijd een perron op het station afgesloten. Ook daar sloegen mensen aan op een verdacht voorwerp. Het bleek niet om een explosief te gaan.

Een dag eerder was er in Rotterdam veel te doen om een verdachte Belgische witte Mercedes. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zat vlakbij te dineren. Hij verliet uit voorzorg het restaurant. Behalve een kleine hoeveelheid drugs werden geen verdachte spullen gevonden.

Politie druk met verdachte pakketjes
Politie druk met verdachte pakketjes (Foto: ANP)

Eis: cel en tbs mishandelaar conductrice

De 27-jarige Swendly R. verdwijnt als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een jaar achter slot en grendel wegens de mishandeling van een NS-hoofdconductrice in maart van dit jaar. Voor de rechtbank in Haarlem eiste de officier van justitie vrijdag daarnaast tbs met dwangverpleging tegen de man. Ook moet R. het slachtoffer ruim 25.000 euro schadevergoeding betalen, aldus het OM.

De hoofdconductrice werd zo zwaar toegetakeld, dat zij meerdere malen moest worden geopereerd en nog meer operaties in het verschiet heeft. Vrijdag verscheen zij in een rolstoel in de rechtbank om het proces bij te wonen. De verdachte was niet bij de behandeling van zijn zaak.

Eis: cel en tbs mishandelaar conductrice
Eis: cel en tbs mishandelaar conductrice (Foto: ANP)

Politie ontruimt Grote Markt in Brussel

De Grote Markt in Brussel is vrijdagochtend ontruimd. Het federale crisiscentrum heeft daartoe opdracht gegeven. Explosievenhonden snuffelen over het centrale plein. Onduidelijk is waar de dreiging uit bestaat.

Eerder op de ochtend werd duidelijk dat het crisiscentrum heeft geadviseerd de jaarlijkse studentenviering Sint-Verhaegen op de Grote Markt af te gelasten. Dat advies is opgevolgd, liet de Brusselse burgemeester weten. Studenten zouden na het middaguur een minuut stilte houden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

De viering ter herdenking van de stichter van de Vrije Universiteiten in de Belgische hoofdstad trekt normaal gesproken in een optocht door het centrum. Die optocht was eerder deze week al geschrapt na een negatief advies van de politie.

Politie ontruimt Grote Markt in Brussel
Politie ontruimt Grote Markt in Brussel (Foto: ANP)

Nederland kan weer stemmen op Top 2000

Muziekliefhebbers kunnen vanaf vrijdag weer stemmen op hun favoriete nummers voor de Top 2000. De komende week kan iedereen mee bepalen welke liedjes er op de populaire lijst komen, die tussen kerst en oudejaarsavond is te horen op NPO Radio 2. Kort na het sluiten van de stemronde volgende week vrijdag, wordt de top 3 bekendgemaakt.

Elf dj's nemen dit keer de presentatie van de Top 2000 voor hun rekening. Nieuwkomer is Gerard Ekdom, die onlangs de overstap maakte van 3FM naar Radio 2. Ekdom neemt de vroege ochtend, van 06.00 tot 09.00 uur, voor zijn rekening. Ook Bart Arens (eveneens afkomstig van 3FM) en Frank van 't Hof zijn voor het eerst te horen als dj van de Top 2000. Rob Stenders keert terug, nadat hij in 2009 ook al eens de lijst presenteerde.

De Top 2000 begint dit jaar drie uur eerder dan voorheen. Bart Arens trapt op Eerste Kerstdag af om 09.00 uur en Jan-Willem Roodbeen sluit net voor de jaarwisseling af.

Naar het radio-evenement luisteren jaarlijks zo'n 11 miljoen mensen.

Top 2000 Nederland kan weer stemmen op Top 20
Top 2000 Nederland kan weer stemmen op Top 20 (Foto: ANP)

Protestzanger Armand (69) overleden

Protestzanger Armand is donderdag overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij Top-Notch Excelsior vrijdag bekend. De markante Brabantse zanger met zijn lange rode haren is 69 jaar geworden.

Armand, die eigenlijk Herman George van Loenhout heet, was vooral bekend van het nummer 'Ben ik te min' uit 1967. Hiermee stond hij veertien weken in de Top 40. Ook op het FOK! muziekforum wordt Armand herdacht. 


Ben ik te min

Protestzanger Armand (69) overleden
Protestzanger Armand (69) overleden (Foto: ANP)

Celis ontwikkelingscoureur Force India

Alfonso Celis is door het Formule 1-team Force India benoemd tot nieuwe ontwikkelingscoureur. De 19-jarige Mexicaan gaat zijn werkzaamheden combineren met het racen in de Formule 3.5 Series. Op de testdag na de race in Abu Dhabi zal hij voor de eerste maal achter het stuur van een F1-bolide van Force India kruipen.

Celis mag na zijn testdag in Abu Dhabi volgend jaar zeven maal een vrije training rijden voor Force India. Tussendoor is hij in de Formule 3.5 Series voor het team AV Formula actief waar hij Tom Dillmann als teamgenoot heeft. Celis: "Ik droom al van de Formule 1 sinds ik begon met racen, dus het is een enorme eer om te gaan werken met Force India. Het een fantastische kans voor mij om meer te leren over de Formule 1 en om nauw samen te werken met de engineers en de coureurs."

Williams niet in beroep tegen diskwalificatie Massa

Het Formule 1-team Williams gaat niet in beroep tegen de diskwalificatie van coureur Felipe Massa in Brazilië. De coureur werd na afloop van zijn thuisrace uit de uitslag geschrapt nadat op de grid vlak voor de race gebleken was dat zijn rechter achterband warmer was dan toegestaan. Hierdoor liep hij een achtste plaats mis.

Williams gaf een verklaring uit. "Ondanks dat we het niet eens zijn met de diskwalificatie en over voldoende bewijs te denken beschikken om deze beslissing succesvol aan te vechten, hebben we na lang beraad besloten om niet formeel in beroep te gaan tegen deze beslissing."

"Dit omdat een hoorzitting waarschijnlijk pas na afloop van het seizoen kan plaatsvinden, terwijl we onze aandacht dan graag naar 2016 willen verleggen. Ook gezien het feit dat de diskwalificatie niet van invloed is op onze positie in het constructeurskampioenschap, hebben we besloten dat het niet de moeite waard is om dit proces in te gaan."

Corinthians verovert Braziliaanse titel

De voetballers van Corinthians hebben voor de zesde keer de Braziliaanse landstitel veroverd. Ze hadden donderdag (plaatselijke tijd) voldoende aan een gelijkspel tegen Vasco da Gama (1-1).

Drie duels voor het einde van de Braziliaanse competitie heeft Corinthians twaalf punten voorsprong op naaste belager Atletico Mineiro. Bij de kampioen uit São Paulo staan twee oud-spelers van PSV onder contract. Cássio Ramos verdedigt het doel van de kersverse kampioen. Fagner Conserva Lemos is de rechtsback van Corinthians.

Cruzeiro werd de afgelopen twee jaar kampioen van Brazilië.

Corinthians verovert Braziliaanse titel
Corinthians verovert Braziliaanse titel (Foto: ANP)

Storing belastingdienst: toeslagen later

Ben jij al vloekend teruggekomen van de pinautomaat omdat je toeslagen nog niet binnen waren? Dat kan kloppen. De belastingdienst kampt met een storing, zo valt te lezen op de website. De belastingdienst geeft aan dat de toeslagen wel gewoon vandaag uitgekeerd zullen worden, maar later dan normaal. Ze roept de klanten op om niet te gaan bellen; dat heeft geen zin volgens de overheidsinstantie. 

Op Twitter vraagt menigeen zich op boze toon af waar hun geld blijft. 

'Resident Evil 6 naar Xbox One en PlayStation 4'

Capcoms Resident Evil 6 is door het Koreaanse Game Rating Board geclassificeerd voor uitgave op zowel PlayStation 4 en Xbox One. De Koreaanse beoordelingsinstantie lekt regelmatig info die later blijkt te kloppen.

Het lek werd ontdekt door gamesite Gematsu. Het is hopen dat deze heruitgave de ontwikkeling van de nieuwe Resident Evil 7 niet in de weg zit. Bovendien is Capcom momenteel nog druk doende met Umbrella Corps, de survival based multiplayer shooter die op de Tokyo Game Show werd aangekondigd. Die game wordt begin volgend jaar verwacht.

Wie zit er te wachten op nog een keer Resident Evil 6? Lees hier onze review van destijds.

Eerste betapatch Fallout 4 komt volgende week

De eerste patch voor Fallout 4 komt volgende week naar Steam. Het betreft een beta patch, die later compleet wordt doorgevoerd op pc en later op consoles. De patch moet de meest ernstige bugs en glitches oplossen.

Bethesda is blij met de steun die ze krijgen vanuit de community. Het is volgens Bethesda de meest robuuste en solide release tot nu toe, maar honderd testers kunnen onmogelijk vinden wat miljoenen gamers tegenkomen. Hierom gaat Bethesda niet alleen voor beta-patches, maar ook voor frequentere en kleinere patches in plaats van steeds één grote. Dit maakt het makkelijker om ongewenste resultaten snel aan te kunnen pakken.

De beta-patch komt dus, als het allemaal goed gaat, volgende week naar Steam en later als volledige release naar pc en consoles. Welke problemen er allemaal worden opgelost is nog niet bekendgemaakt.

Fallout 4 Deathclaw

Elton John verbijsterd door dumpen label

Platenmaatschappij Capitol vond het nieuwe werk van Elton John weinig soeps en weigerde het uit te brengen. Tot verbijstering van de zanger, zo vertelt hij aan Rolling Stone.

'Ik stond perplex', zegt de zelfverzekerde zanger. 'Ik wist dat het een verdomd goede plaat was. Ik snapte niet waarom ze het niet uit wilden brengen.' Nadat hij een week boos was stapte hij naar een ander label, Island, waar ze wel blij werden van de nieuwe liedjes van de beroemdheid. 'Zij waren dolenthousiast.'

Ondanks dat Elton blij is met zijn nieuwe creaties, is hij niet in de waan dat hij nog een hitmachine is: 'Ik ben 68 jaar en heb 33 studioalbums gemaakt. Verreweg de oudste artiest die ze hebben. Ik weet hoe deze industrie werkt. Ik ga geen miljoen albums verkopen, dat verwacht ik niet.' Zolang zijn muziek in de smaak valt bij de platenbazen is hij tevreden. 'Alles wat ik van ze verwacht op deze leeftijd is dat ze enthousiast zijn en dat ze hun best doen. Meer kan ik niet vragen.' 

Muziekmanager
Elton is sowieso niet alleen afhankelijk van zijn eigen muziek, zo werkt hij ook nog hard als muziekmanager. Ed Sheeran is een van de artiesten die hij onder zijn hoede heeft. Hij voedt de singer-songwriter vooral met advies, waar Ed volgens Elton gretig gebruik van maakt. 'Hij speelt in zijn eentje in Wembley met 85.000 man, drie avonden lang. Dat is verbluffend.'

Toch adviseert Elton John zijn pupil op termijn een grote verandering door te voeren. 'Vroeg of laat moet hij met andere muzikanten het podium op. Het is leuk voor een tijdje, maar de nieuwigheid van solo-optredens gaat er af. Een band zal een nieuwe draai geven en ik denk dat hij het geweldig zal vinden.'

Eltons nieuwe album heet Wonderful Crazy Night en verschijnt op 5 februari.
Elton John verbijsterd door dumpen label

Elton John verbijsterd door dumpen label (Foto: BuzzE)

Senegal verbiedt boerka vanwege terrorisme

Niet alleen in Europa neemt de angst voor moslimextremisme en terrorisme toe, ook in Afrika is dat het geval. De overheid van Senegal verbiedt vrouwen om die reden het dragen van een boerka. Het West-Afrikaanse land volgt daarmee het voorbeeld van Tsjaad en Kameroen, meldt Het Laatste Nieuws.

Abdoulaye Daouda, de Senegalese minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat de beslissing een kwestie van nationale veiligheid is. De overheid wil vermijden dat terroristen de boerka, die enkel de ogen onbedekt laat, kunnen dragen als vermomming. Senegal, waar 92 procent van de bevolking moslim is, kende de afgelopen tijd geen terorristische aanvallen. Maar de overheid is bang dat extremistische groep Boko Haram vanuit Nigeria haar territorium wil uitbreiden.

In Kameroen en Tsjaad is het verbod tot dusver redelijk efficiënt, hoewel niet iedereen de nieuwe regels respecteert. In Tsjaad vond bovendien een terreurdaad plaats waarbij twee zelfmoordterroristen zich opzettelijk in boerka's hulden. Ze trokken zo de aandacht van de politie en hierdoor kwamen er bij de aanslag meerdere agenten om het leven.

In Senegal arresteerde de politie deze maand nog vijf mensen die ervan verdacht worden dat ze banden hebben met Boko Haram. Het boerkaverbod zorgt in Senegal voor gemengde reacties.

Boerka's
Senegal verbiedt het dragen van boerka's.

1 op 6 jongeren verslaafd aan sociale media

Een op de zes jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Bij meisjes speelt dat meer dan bij jongens. Meisjes zitten ook langer op diensten als Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype en YouTube. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zes op de tien meisjes krijgen een goed gevoel als hun berichten geliket, geretweet of gedeeld worden. Bij jongens is dat minder dan de helft. Meisjes vinden het ook vervelender en worden onrustiger dan jongens wanneer ze niet online kunnen gaan. Ze zijn vaker bang dat ze dan iets missen. Ook krijgen meisjes vaker een goed gevoel als ze veel contacten hebben.

Toch vinden vrijwel alle jongeren persoonlijk contact belangrijker dan via sociale media. De diensten kunnen wel helpen bij het contact met familieleden en vrienden die ver weg wonen.

Bijna de helft van de jongeren erkent dat sociale media negatieve gevolgen hebben voor hun leven. Ze slapen bijvoorbeeld 's nachts slechter, ze kunnen zich minder goed concentreren en hun cijfers op school gaan achteruit. Een kleine groep zegt zelfs dat ze slechter contact met familie en vrienden hebben door sociale media.

1 op 6 jongeren verslaafd aan sociale media
1 op 6 jongeren verslaafd aan sociale media (Foto: ANP)

Noord-Korea wil in gesprek met zuiden

Noord-Korea wil weer met Zuid-Korea om de tafel gaan zitten om over een verdere verbetering van de betrekkingen te praten. Als het aan het noordelijke land ligt, zullen de gesprekken 26 november in een grensstad plaatsvinden, aldus staatspersbureau KCNA vrijdag. Zuid-Korea heeft nog niet gereageerd.

Als de twee landen elkaar inderdaad spreken, zal dat voor de eerste keer zijn sinds ze in augustus afspraken de banden aan te halen. Het Stalinistische Noord-Korea wordt met harde hand geleid door Kim Jong-un.

Noord-Korea wil in gesprek met zuiden
Noord-Korea wil in gesprek met zuiden (Foto: ANP)

Einde voor omstreden taxidienst UberPOP

In Nederland is UberPOP vanaf vrijdag 12.00 uur verleden tijd. De omstreden taxidienst werd verdacht van het in georganiseerd verband overtreden van de taxiregels in de Wet personenvervoer. Woensdag werden de chauffeurs ingelicht over het besluit om te stoppen.

Het bedrijf Uber stopt naar eigen zeggen 'omdat het een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving'. UberPOP was actief in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Via de dienst konden particulieren ritten boeken bij automobilisten die hun diensten als taxichauffeur aanboden. Ze gebruikten daarvoor hun eigen auto, maar zonder het noodzakelijke blauwe kenteken en ook beschikten ze niet over een vergunning.

De goedkope taxidienst werd eind vorig jaar verboden door de rechter, maar bleef actief. De dwangsom per betrapte chauffeur was echter hoog: tot 50.000 euro. Het bedrijf Uber blijft in Nederland vertegenwoordigd met drie legale versies van de dienst.

Zwanenzang omstreden taxidienst UberPOP
Zwanenzang omstreden taxidienst UberPOP (Foto: ANP)

Nieuwe regering voor Sint-Maarten

Op Sint-Maarten is donderdagmiddag (lokale tijd) een nieuwe regering geïnstalleerd. Deze staat onder leiding van minister-president William Marlin. Het parlement nam twee maanden geleden een motie aan tegen de toenmalige regering van Marcel Gumbs, waarna er een formatieronde werd gestart.

Gouverneur Eugene Holiday heeft de nieuwe regering twee belangrijke taken meegegeven. De eerste is te werken aan een deugdelijke begroting over 2015. De tweede is nieuwe verkiezingen te organiseren begin februari volgend jaar.

Sint-Maarten heeft de afgelopen jaren verschillende regeringswisselingen gekend. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties liet eerder dit jaar weten zich grote zorgen te maken over de integriteit van de bestuurders.

Nieuwe regering voor Sint-Maarten
Nieuwe regering voor Sint-Maarten (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: sneeuw op komst?

Gisteren was het bar slecht weer, met veel regen en af en toe aardig wat wind erbij. Vandaag lijkt het wat rustiger te worden, maar het onstuimige en wisselvallige weer houdt aan: vooral het noorden moet hierbij rekening houden met buien. aan de kust kan hier ook af een toe een onweersklap bij komen kijken. Het wordt hierbij een graad of acht.

In het weekend gaan de temperaturen verder dalen, en aangezien het wisselvallige weer aanhoudt, kunnen we (tijdelijke) winterse omstandigheden verwachten! Vooral de Limburgse heuvels kunnen wel eens besneeuwd raken, en met een beetje mazzel blijft die sneeuw nog even liggen ook.

Jullie (Belgische) redacteur was twee weken geleden nog in de Hoge Venen, een Belgisch nationaal park gelegen in de zogenaamde Oostkantons (waar Duits de dominante taal is). Toen was het hier nog herfstig, maar wie sneeuw wil meemaken, moet tijdens een goede winterse periode hier eens langskomen. In oktober lag er al sneeuw, en het zou zomaar kunnen dat er over een paar dagen weer een flink pak ligt, zoals op deze foto.

(Bron: Wikipedia. GNU-FDL gelicentieerd)

Hier is de Botrange te zien, het hoogste punt van België, op 693 meter. Omdat Belgen nu eenmaal lijden aan een minderwaardigheidscomplex, besloten ze om een toren van zeven meter erbij te bouwen, zodat ze aan de 700 meter komen! Niet dat die hoogte nu meteen veel voorstelt...

Wikiweetjes van vandaag:


*
In 1932 vindt er een heuse aardbeving plaats in Noord-Brabant. In uden wordt maar liefst 5.0 op de schaal van Richter gemeten.

* In 1945 beginnen de Neurenbergse processen, waarin Nazi-kopstukken voor de rechter vershijnen. Een aantal van hen krijgt de doodstraf opgelegd, maar er vallen ook vrijspraken.

* In 1999 wordt de eerste module van het ruimtestation ISS gelanceerd.

Voor degenen die DJMO missen: ze zal het stokje snel weer overnmen, dus niet getreurd.

'Geen bijzonderheden in Belgische auto'

De politie heeft het onderzoek naar een 'verdachte' auto op de Westersingel in Rotterdam afgerond. Een woordvoerster meldde in de nacht van donderdag op vrijdag dat er geen bijzonderheden in het voertuig zijn gevonden. De auto stond geparkeerd in de straat.

De politie is vertrokken. De auto met Belgisch kenteken is niet afgevoerd en staat nog steeds op zijn plek, aldus een ANP-verslaggever ter plaatse. Bronnen zeiden tegen de NOS dat de auto als verdacht gesignaleerd stond. De woordvoerster kan dat bevestigen noch ontkennen.

Drie mannen zijn gearresteerd en zitten nog vast. Zij zaten in de auto en liepen daarna naar een nabijgelegen parkje, aldus de woordvoerster.

'Geen bijzonderheden in Belgische auto'
'Geen bijzonderheden in Belgische auto' (Foto: ANP)

VVD wekt toorn van Koenders

De VVD heeft de toorn opgewekt van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) omdat de regeringspartij niet wil instemmen met uitbreiding van de bevoegdheden van het Internationaal Strafhof (ICC).

Het is de bedoeling dat het Strafhof in Den Haag straks ook 'agressie' mag vervolgen. 'Een van de meest erge misdaden die er bestaan', aldus Koenders donderdagavond in de Kamer.

Volgens de minister is de coalitiegenoot binnen een jaar volledig van mening veranderd over het onderwerp. 'En zonder een tegenargument te horen!' Ook een compromisvoorstel kon de VVD niet overtuigen. Volgens de partij functioneert het Strafhof onvoldoende en is de definitie van 'agressie' te vaag.

Door de tegenstem van de liberalen dreigt de Kamer niet in te stemmen met ratificatie. Het CDA is namelijk ook tegen en de PVV vindt het Strafhof sowieso overbodig. De PvdA, D66 en de SP steunen het kabinet.

Het wordt volgens de bewindsman voor de regering 'erg moeilijk' om 'internationaal geloofwaardig' te blijven als de Kamer tegen stemt. De betrouwbaarheid van ons land in internationale onderhandelingen staat op het spel, waarschuwde Koenders.

Volgende week stemt de Kamer over het wetsvoorstel.

VVD wekt toorn van Koenders
VVD wekt toorn van Koenders (Foto: ANP)

Journalisten dagen EU-parlement om bonnetjes

Een groep journalisten uit alle 28 EU-landen sleept het Europees Parlement voor de rechter. De zaak is aangespannen bij Europese Hof van Justitie omdat het parlement weigert inzage te geven in de manier waarop de 751 europarlementariërs hun toelages besteden.

De journalisten deden afgelopen zomer in eigen land wob-verzoeken om de bonnetjes en declaraties in te zien, maar ze kregen in september nul op het rekest. De verzoeken werden afgewezen vanwege privacybescherming en omdat het te veel werk met zich zou meebrengen. Dat meldt de NOS, die de Nederlandse stem vertegenwoordigt in het project.

Leden van het Europees Parlement krijgen behalve hun salaris ook toelages voor onder meer reiskosten, medewerkers en algemene onkosten. Vorig jaar werd inclusief salarissen 474 miljoen euro uitgegeven aan de parlementsleden, ruim een kwart van de begroting.

De journalisten vinden dat de vergoedingen openbaar moeten zijn. Het betreft het eerste Europa-brede project van journalisten op het terrein van openbaarheid van bestuur.

Journalisten dagen EU-parlement om bonnetjes
Journalisten dagen EU-parlement om bonnetjes (Foto: ANP)

'Kabinet moet meer doen voor asielkinderen'

Asielzoekerskinderen zijn de dupe van het asielbeleid. Daarom moet het kabinet per direct de belangen van kinderen vooropstellen in het asielbeleid. Ruim 150 organisaties roepen premier Mark Rutte in een open brief op in actie te komen. "Asielkinderen hebben dezelfde rechten als Nederlandse kinderen. Nu moeten asielzoekerskinderen vaak verhuizen, hebben onvoldoende onderwijs en gezondheidszorg", staat in de brief.

"Soms moeten de kinderen vier keer in een maand verhuizen. Daarom kunnen ze geen vriendschappen opbouwen. Dat is extra ingrijpend voor een kind dat in een vreemd land komt en veel te verwerken heeft. Onderzoek laat zien dat ze hier de rest van hun leven last van kunnen hebben."

In de oproep wordt gepleit voor kindvriendelijke en kleinschalige opvang, waar de kinderen en hun ouders de juiste zorg krijgen. Zo moet er onder meer psychosomatische hulp zijn voor kinderen met trauma's. Op dit moment wonen in Nederland ongeveer 10.000 kinderen uit Syrië, Eritrea, Irak of Afghanistan. Een deel van die kinderen woont in nood- en crisisopvang.

De oproep wordt gedaan door onder meer de Algemene Onderwijsbond, Unicef, VluchtelingenWerk Nederland , Oxfam Novib en het Rode Kruis.

'Kabinet moet meer doen voor asielkinderen'
'Kabinet moet meer doen voor asielkinderen' (Foto: ANP)

Spotify houdt hoop op Adeles 25

Spotify hoopt dat het binnenkort ook het nieuwe album van Adele aan kan bieden aan zijn gebruikers. Dat laat het bedrijf weten in reactie op het besluit van de Britse zangeres haar plaat 25, die vrijdag verschijnt, niet te laten streamen.

"We zijn dol op Adele en hebben alle respect voor haar, net als haar miljoenen fans op Spotify", verklaarde de Zweedse muziekdienst. "We hopen dat ze die fans heel snel de kans geeft ook via Spotify te genieten van 25."Adeles eerdere albums 19 en 21 zijn wel te vinden op de streamingdienst.

Spotify houdt hoop op Adeles 25
Spotify houdt hoop op Adeles 25 (Foto: BuzzE)

Presidentskandidaat Carson noemt vluchtelingen dolle honden

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson heeft zich gisteren nogal bedenkelijk uitgelaten over Syrische vluchtelingen. Bij een campagne in Mobile, Alabama, vergeleek de voormalige hersenchirurg en auteur de mensen, die uit Syrië vluchten voor het aanhoudende oorlogsgeweld, met hondsdolle honden. Volgens de Afro-Amerikaan zouden Amerikanen een groot risico lopen als de vluchtelingen in de Verenigde Staten opgenomen zouden worden. Huidig president Barack Obama liet eerder al weten binnen een jaar zo'n 10.000 Syrische vluchtelingen in Amerika op te willen nemen.

Carson: "Als er een hondsdolle hond in uw buurt rondloopt, zult u waarschijnlijk niet aannemen dat die hond wat goeds van plan is. Je zal eerst je kinderen uit de buurt houden. Dat betekent niet dat je een hekel aan alle honden hebt. Daarna zul je echter je hersens aan het werk moeten zetten en na gaan denken over hoe je het best je kinderen kunt beschermen. Ik ga het asiel opbellen en hopen dat zij kunnen komen om die hond op te halen om zo de omgeving weer veilig te maken."

Het lijkt de Republikeinse presidentskandidaat dan ook een dom plan om vluchtelingen zonder uitgebreide controle toe te laten. Carson: "We zullen mechanismen in werking moeten stellen waarmee Syrische vluchtelingen gescreend kunnen worden, om er zo achter te komen wie de dolle honden in het gezelschap zijn. Eerlijk gezegd, wie zijn die mensen die hier naartoe willen komen om ons te pijnigen en te vernietigen?"

Drie arrestaties om verdachte Belgische auto Rotterdam

De politie doet donderdagavond laat onderzoek bij, aan en rond een auto met Belgisch kenteken op de Westersingel in Rotterdam. De auto stond geparkeerd in de straat. De politie bestempelt de auto als 'verdacht'. Waarom dat is, wilde een woordvoerster niet zeggen. "De collega's zijn extra alert naar aanleiding van de afgelopen dagen", zei ze.

Voor zover bekend zijn er geen mensen in de auto aangetroffen, stelde ze. Ook zijn er volgens haar geen aanhoudingen verricht. De straat is afgezet.

Update 00:34 uur
Er zouden drie verdachten zijn aangehouden door het arrestatieteam, over hun identiteit kon een woordvoerster van de politie nog niets zeggen. Het kenteken van de auto zou volgens bronnen van de NOS gesignaleerd staan en zou door automatische camerasystemen herkend zijn bij de grensovergang Hazeldonk ten zuiden van Breda. Dit gebeurde later ook in de buurt van Rotterdam. De omgeving van de Westersingel is inmiddels weer vrijgegeven.


Livestream

Onderzoek verdachte Belgische auto Rotterdam
Onderzoek verdachte Belgische auto Rotterdam (Foto: ANP)

Drank & Drugs grote winnaar Xite Awards

Lil' Kleine en Ronnie Flex zijn dit jaar de grote winnaars van de Xite Awards. De rappers waren donderdagavond samen goed voor vier awards.

Hun grote hit Drank & Drugs won de prijzen voor Best Music Video, Best Collab en Best Hip Hop. Ronnie Flex werd bovendien bekroond met de award voor Best Male.

Ook onder meer B-Brave, Eva Simons en Martin Garrix gingen naar huis met een Xite Award. De tv-zender reikte een bijzondere prijs uit aan The Partysquad. Die werd vanwege zijn vijftien jaar 'top prestaties in de wereldwijde partyscene' uitgeroepen tot Bazen van de Club.

Drank & Drugs grote winnaar Xite Awards
Drank & Drugs grote winnaar Xite Awards (Foto: BuzzE)

Nieuwe plaat Marco Borsato al dubbel platina

Het nieuwe album van Marco Borsato ligt vrijdag pas in de winkels, maar wordt al massaal aangeschaft. Evenwicht is al dubbel platina, wat betekent dat het al 80.000 keer is gekocht.

Borsato werd donderdagavond in RTL Late Night verrast met het eremetaal. Zijn goede vriend en tekstschrijver John Ewbank liep ineens richting de zanger, die aan tafel zat bij Humberto Tan. "Ik heb het een pak heet jongen", reageerde de nietsvermoedende Borsato.

Nieuwe plaat Marco Borsato al dubbel platina
Nieuwe plaat Marco Borsato al dubbel platina (Foto: BuzzE)

Terreurdreiging: concertgangers blijven thuis

Terrorisme werkt prima. Na de aanslag tijdens het concert van de Eagles of Death Metal, lijken veel muziekliefhebbers en bezoekers van Holland Zingt Hazes, eieren voor hun geld te kiezen. Genoeg mensen kiezen ervoor om de avond veilig op de bank door te brengen, in plaats van het risico om in Allah's naam een kogel te vangen.

Het gevolg van de slachtpartij in Bataclan was van de week al te merken in het Amsterdamse (het is net geen Duivendrecht) Ziggo Dome. De Prodigy speelde woensdagavond, maar vlak voor het concert kwamen opeens honderden kaarten vrij via verhandelsites als Ticketswap, Marktplaats en Ticketstarter.

Bij eerstgenoemde site werden nog eventjes 700 tickets verhandeld voor de nog altijd populaire Britse band. Kaarten die via de reguliere verkoop 39 euro hadden gekost, gingen veelal voor minder dan een tientje van de hand. Ook het concert van Alt-J vanavond, kon voor minder dan 20 euro bezocht worden. Een buitenkansje, zo meldt de schrijver van dit stuk ruim NA het concert. :-(

Hetzelfde gold voor het concert van Nightwish, aan de andere kant van hetzelfde pleintje, in de Heineken Music Hall.

Mogelijk schrokken veel bezoekers zich een hoedje van de mail die ze hadden gehad omtrent het optreden van The Prodigy. Organisator Mojo waarschuwde hierin voor een lange wachtrij, omdat bezoekers intensief gefouilleerd zouden worden. Rug- en weekendtassen waren haram verklaard, de band had verzocht die buiten de concerthal te houden.

Wellicht hebben ze 'Poison' opgedragen aan de heren van de IS.

Concertfilm The Prodigy in Nederlandse bioscopen (Novum)En wie niet springt...

 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.