FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 november 2015

'Toestand oud-kanselier Schmidt achteruit'

Het gaat slecht met de Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt, melden Duitse media. 'Hij wil en kan niet meer', zegt een behandelend arts over de 96-jarige SPD-politicus.

Schmidt, een verstokte roker, belandde in september in het ziekenhuis vanwege een bloedstolsel in zijn been, ook wel een rokersbeen genoemd. Schmidt stopte tijdelijk met roken. Ruim twee weken later werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en begon hij ook opnieuw met roken.

Schmidt, die tussen 1974 en 1982 bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland was, wordt thuis in zijn woonplaats Hamburg verzorgd. Hij leek aan de beterende hand, maar zijn gezondheidstoestand heeft zich nu toch verslechterd. Schmidt zou hoge koorts hebben en niet meer aanspreekbaar zijn. De dochter van Schmidt is vanuit Engeland overkomen.

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt
Oud-bondskanselier Helmut Schmidt.

GSOD: Van Barneveld naar achtste finales na zege op Butler

Maandagavond werden de beslissende wedstrijden gespeeld in de groepen E t/m H van de Grand Slam of Darts. Michel van der Horst verloor ook zijn derde groepswedstrijd. Raymond van Barneveld plaatse zich wel voor de achtste finales. 

Van der Horst kwam in zijn duel tegen Mark Webster nog wel 2-0 voor, maar verloor toch met 3-5. De BDO-darter verloor eerder ook van James Wade (5-2) en Keegan Brown (5-4). Wade werd groepswinnaar in groep F nadat hij vanavond Brown met 5-2 versloeg. 

Van Barneveld staat wel in de volgende ronde. Hij won met 5-3 van de Amerikaan Larry Butler. Het was een moeizame overwinning, maar met finishes van 84 en 70 op het juiste moment trok hij toch de partij naar zich toe. Gary Anderson trok groep E naar zich toe nadat hij ook Andy Boulton versloeg. Barney zal in de achtste finales aantreden tegen Wade. 

Dinsdag vallen de beslissingen in de groepen A t/m D. Jelle Klaasen en Michael van Gerwen hebben nog de kans om zich te plaatsen. Klaasen speelt tegen Ian White en Van Gerwen neemt het op tegen Steve West. Mighty Mike heeft aan twee legs voldoende voor een plek bij de laatste zestien. 

Uitslagen Grand Slam of Darts - groepen E t/m H - laatste speelronde

Groep Darter Darter Uitslag
E Gary Anderson Andy Boulton 5-1 
E Raymond van Barneveld Larry Butler 5-3 
F Mark Webster Michel van der Horst 5-3 
F James Wade Keegan Brown 5-2 
G Jonny Clayton Geert de Vos 0-5 
G Robert Thornton Terry Jenkins 4-5 
H Robbie Green Martin Phillips 5-1 
H Phil Taylor Rowby-John Rodriguez 5-2 

Stand in de groepen E en F 

# Naam Punten legsaldo # Naam Punten legsaldo
1 Gary Anderson 6 +11 1 James Wade 6 +10
2 Raymond van Barneveld  4 +5 2 Mark Webster 4 0
3 Larry Butler  2 -6 3 Keegan Brown 2 -4
4 Andy Boulton 0 -10 4 Michel van der Horst 0 -6

Stand in de groepen G en H 

# Naam Punten legsaldo # Naam Punten legsaldo
1 Robert Thornton 6 +5 1 Phil Taylor 6 +11
2 Terry Jenkins 2 +2 2 Robbie Green 4 +3
3 Geert de Vos 2 -1 3 Rowby-John Rodriguez 2 -2
4 Jonny Clayton 2 -6 4 Martin Phillips 0 -12

Obama heeft nu ook een Facebook-pagina

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nu ook een Facebook-pagina. Het Witte Huis lanceerde de pagina maandag en gebruikte die om een bericht over klimaatverandering de wereld in te sturen.

De Facebook-pagina komt zes maanden nadat Obama in mei een Twitter-account begon. In zijn eerste post op Facebook is een videoboodschap te zien over klimaatverandering, met in beeld de president die een wandelingetje maakt rond het Witte Huis.

'Hallo, ik heb eindelijk mijn eigen Facebook-pagina', zegt Obama in de post. 'Ik nodig u uit om met mij een wandeling te maken in mijn achtertuin. Iets wat ik probeer te doen aan het eind van de dag voor het diner.' In de video roept Obama de Amerikanen op hun deel bij te dragen in de bestrijding van klimaatverandering.

'Ik wil ervoor zorgen dat de hele wereld in staat is de door God gegeven schoonheid van deze planeet door te geven aan toekomstige generaties', aldus Obama, daarbij verwijzend naar zijn aanstaande reis naar Parijs voor de wereldklimaattop.

Obama heeft nu ook een Facebook-pagina
Obama heeft nu ook een Facebook-pagina (Foto: ANP)

Kelly Osbourne waste puppy bijna mee met was

Kelly Osbourne had haar nieuwe puppy bijna meegewassen met haar beddengoed. De dochter van Ozzy en Sharon Osbourne laat via Instagram weten dat het kleine beestje zich had genesteld in haar was en Kelly wilde dat net in de machine gooien.

"Toen ik vanmorgen mijn was aan het doen was, kon ik haar nergens vinden en toen hoorde ik ineens een klein niesje. Toen ik mijn kussenovertrek optilde lag ze daaronder. Ze had zich helemaal verstopt in het beddengoed en ik stond net op het punt dat te gaan wassen."

"Ik had het mezelf nooit vergeven als ik haar per ongeluk in de wasmachine had gestopt. Mijn handen trillen er nog steeds van", schrijft Kelly bij een foto van het kleine hondje in haar wasgoed.

Kelly Osbourne waste puppy bijna mee met was
Kelly Osbourne waste puppy bijna mee met was (Foto: BuzzE)

VW gaat praten met werknemersdelegatie

De top van Volkswagen (VW) gaat tien dagen lang met belangrijke vertegenwoordigers van het personeel praten over prioriteiten op het gebied van investeringen en mogelijke kostenbesparingen. Daar heeft de Duitse autobouwer maandag mee ingestemd.

"In de huidige, moeilijke situatie, moeten we beslissingen nemen die zowel winstgevendheid als werkgelegenheid behelzen", verklaarde de hoogste baas van VW, Matthias Müller. Bij de Duitse autofabrikant werken wereldwijd circa 600.000 mensen. De werknemersdelegatie bij de gesprekken zal onder leiding staan van ondernemingsraadslid Bernd Osterloh.

Het emissieschandaal waar VW in is verwikkeld, kan het bedrijf duur komen te staan. Er dreigen onder meer miljardenboetes. VW zal mogelijk flink moeten bezuinigen om de hele affaire te boven te kunnen komen.

VW gaat praten met werknemersdelegatie
VW gaat praten met werknemersdelegatie (Foto: ANP)

Wiegel krijgt Hennis op de wagen

Op een nieuwsluwe maandag aan het Binnenhof wist voormalig VVD-leider Hans Wiegel de media te lokken met een mooi liberaal onderwerp en een ludieke actie. Een petitie voor meer geld voor het leger aanbieden aan partijgenote en minister van Defensie Jeanine Hennis met een mooi pantserwagentje op de achtergrond.

Het was een opzetje van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Nederland moet snel meer investeren in de krijgsmacht, verklaarde JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal. Volgens Wiegel moet Nederland 'zo snel mogelijk' weer 2 procent (de NAVO-norm) aan Defensie uitgeven. Al weet hij ook wel dat het niet in een keer gaat.

Hennis deed in de regen enthousiast mee en stapte in de vijftig jaar oude Britse Daimler Ferret Scout Car voor een kort ritje in het verkenningsvoertuig. Hennis beaamde voor de aanwezige camera's zoals altijd dat er meer geld naar Defensie moet en dat het kabinet hier hard aan werkt. Deze week moet ze in de Tweede Kamer haar begroting verdedigen.

Wiegel krijgt Hennis op de wagen
Wiegel krijgt Hennis op de wagen (Foto: ANP)

FrieslandCampina breidt uit in Borculo

Zuivelgigant FrieslandCampina heeft zijn capaciteit op het gebied van kindervoeding uitgebreid met een nieuwe productievoorziening in Borculo.

Het gaat om de uitbreiding van een bestaande fabriek in de Gelderse plaats. Hier maakt het zuivelconcern Vivinal GOS, een belangrijk ingrediënt van kindervoeding. De opschaling is bedoeld om weer aan de wereldwijde vraag naar het product te kunnen voldoen.

Kindervoeding was de laatste tijd zo populair geworden, dat FrieslandCampina niet altijd meer aan de levering van Vivinal GOS kon voldoen. Behalve in Borculo maakt FrieslandCampina het ingrediënt ook in Warrnambool in Australië.

Een woordvoerder wil uit concurrentieoverwegingen niet zeggen hoeveel geld er precies met de nieuwe productievoorziening is gemoeid en hoeveel extra capaciteit die oplevert. De afgelopen vijf jaar investeerde het bedrijf bij elkaar zo'n 2,5 miljard euro in dit soort uitbreidingen.

FrieslandCampina breidt uit in Borculo
FrieslandCampina breidt uit in Borculo (Foto: ANP)

Dochter Humberto 'aangevallen' door inbreker

De dochter van Humberto Tan is afgelopen weekend behoorlijk geschrokken. Toen ze na het uitgaan thuiskwam, trof ze een dief aan in de tuin van haar ouderlijk huis. Albert Verlinde vertelt maandagavond bij RTL Boulevard dat dochter Isa is neergeslagen en hier een hersenschudding aan heeft overgehouden.

Toen Isa (18) de dief zag, belde ze het alarmnummer. Humberto Tan heeft Albert verteld dat zijn dochter Isa vervolgens is aangevallen. Ze is hier natuurlijk heel erg van geschrokken. De inbreker is gevlucht. Humberto heeft met een buurman nog naar de inbreker gezocht, maar dat leverde niks op. De politie probeert de crimineel op te sporen.

Humberto had in eerste instantie overigens niks gemerkt van de poging die de inbreker in de nacht van zaterdag op zondag deed.

Dochter Humberto 'aangevallen' door inbreker
Dochter Humberto 'aangevallen' door inbreker (Foto: BuzzE)

Extreemrechts actiever

Rechts-extremisten zijn in Nederland actiever geworden door de vluchtelingencrisis. Er zijn meer uitingen van rechts-extremisten tegen het opnemen van de vluchtelingen. Ook proberen ze in te spelen op een groeiende voedingsbodem, die ontstaat door onvrede over de stroom vluchtelingen naar Nederland.

Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat maandag is uitgebracht door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

Extreemrechtse groeperingen zoals de NVU en Identitair Verzet proberen munt te slaan uit de grotere voedingsbodem, constateert de NCTV. Ze spelen daarbij in op sentimenten tegen moslims en asielzoekers.

Extremisten actiever door vluchtelingencrisis
Extremisten actiever door vluchtelingencrisis (Foto: ANP)

'Kristallnacht' in Steenbergen

Terwijl op het gemeentehuis van Steenbergen een bijeenkomst is over de komst van tweehonderd tot driehonderd vluchtelingen, heeft een bezorgde burger twee stenen bij een huis naar binnen gegooid.

Het huis aan de Kruitweg in Steenbergen is al twee jaar de vaste stek van een Afrikaans gezin. Een bezorgde boze burger heeft hun de stuipen op het lijf gejaagd door twee stenen door de ruit van de woonkamer heen te jagen. Een bewoner van het huis rende meteen de straat op toen het gebeurde, maar het tuig was al gevlogen.

De politie heeft nog gezocht naar de stenengooier, maar heeft de laffe hond niet gevonden. 

Tijdens de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 sloopten de nazi's honderden synagoges en werden duizenden Joodse mannen naar concentratiekampen gestuurd.

Meer risico door Nederlandse jihadisten

De terroristische dreiging tegen Nederland neem toe. Dat komt doordat een aantal Nederlandse jihadisten zich de afgelopen tijd heeft aangesloten bij groepen binnen Islamitische Staat (IS) in Syrië die zijn gericht op het plegen van aanslagen in westerse landen. Dat wordt gezien als een promotie binnen IS.

Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat maandag is uitgebracht door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

Het leidt niet tot verhoging van het dreigingsniveau voor Nederland. Dat is onveranderd substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag in ons land reëel is. De dreiging gaat uit van zowel internationale en lokale netwerken, als eenlingen, aldus Schoof.

Propaganda
Een groeiend aantal Nederlanders in Syrië en Irak klimt volgens Schoof op binnen de jihadistische groepen waarbij ze zich hebben aangesloten. Ook spelen enkele Nederlanders een prominente rol in de propaganda van IS en Jabhat al-Nusra.

De NCTV noemt het verontrustend dat in augustus een Nederlandse militair naar Syrië of Irak is vertrokken, waar hij zich waarschijnlijk heeft aangesloten bij IS. Defensie onderzoekt nog wat de gevolgen zijn voor de veiligheid en heeft maatregelen genomen. De Nederlandse oud-militair Yilmaz die al langer actief is in het strijdgebied riep moslims in westerse krijgsmachten op het voorbeeld van de Nederlandse militair te volgen.

Uitreizers
De strijd in Syrië en Irak blijft "een enorme bron van dreiging voor Nederland". Schoof: "Ondanks pogingen van de overheid om uitreizen te beletten, gebeurt dat nog steeds. Gemiddeld gaat het om ongeveer vijf personen per maand."

Tot 1 november zijn in totaal ongeveer 220 mensen uit Nederland naar de strijdgebieden vertrokken. Het aantal terugkeerders is ongeveer veertig. De NCTV laat weten dat het aantal uit Nederland afkomstige gesneuvelden bij de strijd in Syrië en Irak waarschijnlijk 42 is, uitsluitend mannen. Ongeveer 140 mensen uit Nederland hebben jihadistische intenties in Syrië en Irak.

Door de dood van mannen, neemt het aandeel van vrouwen daar uit Nederland toe. "Vrouwen nemen nog niet actief deel aan de strijd aan het front, maar worden wel getraind in het gebruik van wapens", aldus het dreigingsbeeld. "Ze voeren andere taken uit voor IS, zoals rekrutering."

Meer risico door Nederlandse jihadisten
Meer risico door Nederlandse jihadisten (Foto: ANP)

Sportminister Rusland over dopingrapport: "Niks onverwachts"

In de sportwereld gaat het maandag eigenlijk alleen maar over het doping- en corruptierapport van wereldantidopingorganisatie WADA. Het gaat daarin vooral over Rusland, maar juist de Russische minister van sport vind het allemaal wel meevallen. 

"Er staat niks nieuws in, geen nieuwe feiten of uitspraken, geen nieuwe conclusies en niks wat we niet verwacht hadden", aldus Vitaly Mutko over het wel degelijk vernietigende rapport. Zo bleek dat de directeur van het WADA-lab in Moskou meer dan 1400 bloed- en urinemonsters heeft vernietigd, maar volgens Mutko was dat gewoon de bedoeling. "Zulke stalen moeten een bepaalde tijd bewaard worden en na die tijd worden ze vernietigd. Het is overigens nonsens om stalen tien jaar lang te bewaren. Neem een monster af, doe een test en dan mag het vernietigd worden, zo zou de hele wereld er mee om moeten gaan", zegt Mutko.

"Ik vind het vreemd om de aantijgingen richting het lab in Moskou te horen. Tijdens het WK zwemmen in Kazan werd er nog vol lof over gesproken dit jaar." Ook kan Mutko zich niet vinden in de beschuldigingen in het rapport over de betrokkenheid van zijn ministerie bij systematische doping. "In het rapport staat dat ze geen bewijs hebben, maar dat ze op basis van hun informatie toch denken dat wij een grote invloed hebben in deze gang van zaken. Wat is dat nou voor onzinbeschuldiging?" foetert de Rus. 

Golfers Besseling, Lafeber, Saxton naar finale Q-School

Golfers Wil Besseling, Maarten Lafeber en Reinier Saxton hebben zich via Stage Two geplaatst voor de finale van de Qualifying School op de European Tour. De golfers speelden de afgelopen dagen samen met andere Nederlanders de tweede ronde op verschillende golfbanen in Spanje.

Op Panoramica liet Saxton er maandag geen twijfel over bestaan dat hij de finale wilde halen. Hij stond na de derde dag gedeeld 24e, waar alleen de beste achttien golfers zich zouden plaatsen voor de eindronde. Met een ronde van 64 slagen klom hij op naar de vierde plaats in het klassement. Darius van Driel kwam ook in actie op Panoramica, maar had met een slotronde 68 drie slagen te veel om naar de finale te mogen. Hij werd gedeeld 26ste.

Op de golfbaan van Lumine wist Lafeber met een solide toernooi zich te plaatsen De Eindhovenaar liep rondes van 3x 68 en 1x 69. Hij hadeen totaal van -11, wat goed was voor de gedeelde dertiende plaats. Jurrian van der Vaart liep op deze baan de finale mis. Hij had een totaal van -8 en had uiteindelijk twee slagen te veel nodig. Robin Kind kwam op een 52e plaats niet in de buurt van de beste achttien.

Op Campo de Golf El Saler deed Wil Besseling het uitstekend. De Noord-Hollander sloeg op de 72 holes slechts vijf bogeys en eindigde met zijn totaal van -8 gedeeld vijfde. Robbie van West had geen goed toernooi. Hij had een totaal van +16 en eindigde bijna laatste.

Ook Taco Remkes wist zich niet te plaatsen voor de Final Stage. De Amsterdammer kwam op Las Colinas in de laatste ronde niet verder dan een 73 (+1) en eindigde als gedeeld 42ste.

Besseling, Lafeber en Saxton zullen in de finale Daan Huizing ontmoeten, die zich rechtstreeks plaatste op basis van de 25e plek op de Challenge Tour, één niveau onder de European Tour. De finale van de Q-School wordt van 14 t/m 19 november gespeeld op de golfbaan van het PGA Catalunya Resort in Girona, Spanje. Voor de De beste 25 golfers van de Q-School ligt er een tourkaart klaar voor de European Tour. Het niveau waarop ook Joost Luiten actief is. 

Alle standen zijn terug te vinden op de site van European Tour.

Blind geeft Depay een kans

Na even wikken en wegen besloot Danny Blind om Memphis Depay alsnog op te roepen voor de oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. "Ik wilde hem er toch graag bij hebben", vertelde de bondscoach. "Hij is een talent waar ik veel toekomst in zie. Als hij hier is, dan kan ik invloed op hem uitoefenen. Anders zie ik hem pas weer in maart. Daarnaast speelt Arjen Robben niet tegen Duitsland en kon ik nog wel een vleugelspits gebruiken."

Depay ontbrak aanvankelijk in de voorselectie omdat hij de laatste weken nauwelijks speeltijd krijgt bij Manchester United. Daarnaast is Blind niet tevreden over de manier waarop de aanvaller zich binnen de spelersgroep gedraagt. "Ik heb hem verteld dat je best op een bepaalde manier voorop mag lopen maar dat je het dan ook op het veld moet laten zien. Hoge bomen vangen namelijk veel wind."

Het was Blind niet ontgaan dat Depay zich maandag met een grote hoed en felgroene schoenen meldde in Noordwijk. "Het is niet mijn kledinglijn", grapte de bondscoach. "Of ik vind dat hij dan meteen weer een verkeerd signaal geeft? Nee, ik let bij hem op andere dingen. Ik heb ook zijn trainer Louis van Gaal gesproken. Depay traint goed en toont ambitie om weer in de ploeg van United te komen. Dat is een goed teken. Het is ook belangrijk dat hij weer gaat spelen. Ook voor Oranje."

Op het WK in 2014 was Depay nog van grote waarde voor Oranje met doelpunten tegen Australië en Chili. In totaal scoorde Depay drie keer in zijn interlandloopbaan; ook in de vriendschappelijke wedstrijd tegen de Verenigde Staten (3-4) van afgelopen juni scoorde hij. In totaal kwam de 21-jarige voetballer 21 keer uit voor Oranje.

Blind geeft Depay een kans
Blind geeft Depay een kans (Foto: ANP)

FIFA kijkt naar WADA-rapport vanwege WK 2018

De ethische commissie van de FIFA gaat het rapport over doping door Russische atleten bestuderen. In dat maandag gepresenteerde rapport van het antidopingagentschap WADA staat dat de Russische sportminister Vitaly Mutko opdracht gaf verboden middelen en methoden te gebruiken en testresultaten te manipuleren.

"We gaan de conclusies en het rapport zorgvuldig bestuderen", zei een woordvoerder van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond tegen de Britse krant The Guardian. Dat heeft alles te maken met het WK van 2018 in Rusland. Mutko is de voorzitter van het organiserend comité van dat met de zweem van omkoping omgeven titeltoernooi.

Ook FIFA buigt zich over WADA-rapport
Ook FIFA buigt zich over WADA-rapport (Foto: ANP)

Zorgen om gezondheid paus na struikelingen

Paus Franciscus is maandag voor de tweede keer in drie dagen gestruikeld, waardoor meteen speculaties losbarstten over zijn gezondheid.

De kerkvorst moest geholpen worden om de treden naar een altaar in een Romeinse kerk te beklimmen nadat hij was gestruikeld. Zaterdag verstapte de 78-jarige paus zich al op de treden van de Sint Pieter, waardoor hij ten val kwam en overeind geholpen moest worden.

Vorige maand rapporteerde een Italiaanse krant dat Franciscus een hersentumor zou hebben. Het Vaticaan ontkende dat en stelde dat de paus in goede gezondheid verkeert.

Franciscus heeft steeds gezegd dat hij verwacht dat hij niet lang paus zal zijn. Hij eindigt zijn wekelijkse Angelusgebed steevast met een oproep aan de 1,2 miljard katholieken ter wereld om voor hem te bidden.

Zorgen om gezondheid paus na struikelingen
Zorgen om gezondheid paus na struikelingen (Foto: ANP)

Kristel Verbeke is manager nieuwe K3

Kristel Verbeke is de nieuwe manager van K3. Dat heeft Studio 100 bekendgemaakt.

"Na zeventien jaar laat ik K3 niet zomaar los. Ik zal Hanne, Klaasje en Marthe alles doorgeven wat ik geleerd heb. Ik blijf betrokken bij K3, maar ik word géén tourmanager", zegt ze. "Ik heb de overkoepelende supervisie over alles, van kledij tot decor en videoclips."

Kristel legt uit dat het leven van de nieuwe K3'tjes helemaal gaat veranderen, 'ze hebben alleen nog niet door hoe hard'. "Ik kan wel uitleggen hoe het is om met een parachute uit een vliegtuig te springen, maar zolang je het zelf niet gedaan hebt, weet je niet écht hoe het voelt."

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe bezetting van K3 bekend tijdens de finale van het SBS6-programma K3 zoekt K3.

Kristel Verbeke is manager nieuwe K3
Kristel Verbeke is manager nieuwe K3 (Foto: BuzzE)

Honkballers Oranje beginnen met zege

De Nederlandse honkballers zijn de Premier 12 begonnen met een knappe zege op Taiwan. Het team Koninkrijk der Nederlanden, zoals Oranje officieel genoemd wordt tijdens dit nieuwe, prestigieuze toernooi om de wereldtitel, versloeg het gastland maandag in Taichung met 7-4.

Nederland kwam in de tweede inning met 4-1 voor door een homerun van Yurendell de Caster met Carlton Daal op de honk. De Taiwanezen kwamen terug tot 4-3 maar slaagden er niet in het initiatief echt over te nemen. In de negende en laatste slagbeurt nam de ploeg van bondscoach Hensley Meulens verder afstand.

Vervelend was het uitvallen van Diegomar Markwell, de startende werper, en zijn opvolger Tom Stuifbergen. Deze ging zwaar door zijn enkel en werd naar een ziekenhuis gebracht.

Honkballers Oranje beginnen met zege
Honkballers Oranje beginnen met zege (Foto: ANP)

Pieters in Oranje, Robben alleen tegen Wales

Erik Pieters keert terug in Oranje. Bondscoach Danny Blind riep de verdediger van Stoke City op, omdat Jairo Riedewald zich met een lichte knieblessure heeft afgemeld. Dit meldt Voetbal International vandaag.

Pieters liep afgelopen weekend, in de wedstrijd tegen Chelsea, wel een kwetsuur aan zijn neus op. Deze blessure zorgt er echter niet voor, dat hij komende week niet in actie kan komen voor Oranje. Vrijdag wacht de interland tegen Wales en volgende week dinsdag tegen Duitsland.

Pieters speelde tot dusver veertien keer in Oranje. Zijn laatste interland dateert van 4 september 2014 tegen Italië. Het Nederlands elftal ging toen met 2-0 onderuit. In dat duel kwam hij na 63 minuten binnen de lijnen en verving Nigel de Jong.

Daarnaast liet Blind tijdens de persconferentie van eerder vandaag weten dat Arjen Robben alleen tegen Wales in actie zal komen. "Ik heb vorige week met Robben gesproken. Ik had graag dat hij zou komen als aanvoerder. Daarom is hij er ook. De bedoeling is dat hij de eerste wedstrijd speelt tegen Wales."

"Hij heeft contact gehad met zijn club over wat het beste is in zijn situatie", ging Blind verder. Robben stond geruime tijd aan de kant, vanwege een blessure aan zijn dijbeen. "In overleg is besloten de eerste wedstrijd te laten spelen zodat hij daarna een volle week heeft om zich op de volgende wedstrijd van Bayern München voor te bereiden."

Todt verontschuldigt zich voor Formule 1/Le Mans-overlapping

FIA president Jean Todt heeft zich verontschuldigd voor de overlapping van de 24 Uur van Le Mans en de Formule 1 race in Azerbaijan. Afgelopen zomer werd bekend dat de Formule 1-race werd verschoven naar hetzelfde weekend als Le Mans, tot groot ongenoegen van de fans.

Het oorspronkelijke plan was om Le Mans op het weekend van 18 en 19 juni te laten staan, en de GP van Europa op 17 juli te houden. Door de eis voor een langere zomerstop van de teams echter, is de GP van Europa verschoven naar datzelfde weekend.

Door deze verschuiving zal Nico Hülkenberg zijn LMP1-titel die hij vorig jaar op Le Mans namens Porsche won niet kunnen verdedigen.

De enige compensatie die Todt kon bieden is om de afsluiting van beide races op een ander tijdstip te houden, waarbij ook het tijdsverschil tussen Frankrijk en Azerbaijan een rol speelt. "Het maken van een kalender is een enorm lastige klus omdat er 21 races in de Formule 1, 10 races in de Formule E, 10 races in het WEC en 14 races in het WCR zijn."

"Om een kalender te maken zonder conflicten is niet mogelijk, maar voor Le Mans heb ik er vertrouwen in. De start zal om 12.00u plaatsvinden en de finish van Le Mans om 15.00u. Misschien betekent dit voor één of twee coureurs dat ze niet deel kunnen nemen aan Le Mans. Het spijt me, maar we kunnen niet beter."

Een definitieve Formule 1-kalender zal begin december gepubliceerd worden, na de laatste World Motor Sport Council-vergadering. Porsche heeft al gezegd geen vervanger voor Hülkenberg te zoeken voor de Formule 1-kalender vast staat.

Todt verontschuldigt zich voor Formule 1/Le Mans-overlapping (Dppi)
Todt verontschuldigt zich voor Formule 1/Le Mans-overlapping (Dppi)

Tientallen vliegtuigen met laser beschenen

Met een krachtige laserpen is van juli tot oktober tientallen keren in de cockpits geschenen van vliegtuigen die op Schiphol landen. Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak.

De politie denkt dat iemand in Hoofddorp bewust met de laserpen op de vliegtuigen schijnt. Tot op heden heeft het geen gevaar opgeleverd. Het hindert de vliegers wel. Zo'n honderd piloten hebben er melding van gemaakt dat het laserlicht op hen is gericht.

De politie heeft inmiddels onderzocht in welke omgeving en onder welke omstandigheden de dader actief is.

Tientallen vliegtuigen met laser beschenen
Tientallen vliegtuigen met laser beschenen (Foto: ANP)

Volkswagen biedt klant vergoeding aan

Volkswagen (VW) betaalt eigenaren van auto's die in de Verenigde Staten betrokken zijn bij het dieselschandaal een vergoeding van 1000 dollar per klant. Dat heeft de topman van de Amerikaanse tak van Volkswagen Michael Horn maandag in een e-mail laten weten.

Het gaat om een blijk van goede wil, terwijl de autobouwer werkt aan een oplossing van het probleem met de sjoemelsoftware. Horn sprak van "een eerste stap op naar het herwinnen van het vertrouwen van onze klanten".

De geste geldt voor eigenaren van dieselauto's met een 2.0-liter motor, die onder de loep worden genomen door de Amerikaanse milieudienst EPA. De bezitters van de wagens krijgen 500 dollar om vrij te besteden en 500 dollar om bij een Volkswagendealer uit te geven en drie jaar gratis hulp bij pech onderweg.

Volkswagen biedt klant vergoeding aan
Volkswagen biedt klant vergoeding aan (Foto: ANP)

Piet in Sinterklaasjournaal blijft zwart

Hoe het Sinterklaasjournaal omgaat met de moeilijke discussie over het uiterlijk van de pieten, is maandagavond na de eerste aflevering van het kinderprogramma nog niet duidelijk. Twee Zwarte Pieten - hoofdpersonages in het populaire NTR-programma - zijn nog altijd zwart, andere pieten zijn nog niet aan bod gekomen.

Het Sinterklaasjournaal speelt een grote rol in de discussie over het uiterlijk van de pieten. Diverse winkelketens hebben laten weten de lijn van het Sinterklaasjournaal te volgen bij de versieringen in de winkel en reclame-uitingen.

Piet in Sinterklaasjournaal nog hetzelfde
Piet in Sinterklaasjournaal nog hetzelfde (Foto: ANP)

IAAF beraadt zich over sancties tegen Rusland

De atletiekfederatie IAAF gaat bekijken of er inderdaad sancties worden ingesteld tegen de Russische atletiekbond. Dat liet de IAAF maandag weten na de publicatie van een rapport van het antidopingagentschap WADA, waarin een schorsing wordt geadviseerd vanwege massaal en systematisch dopinggebruik binnen de Russische atletiekwereld.

De IAAF reageerde in een statement. "Sebastian Coe, de voorzitter van de IAAF, heeft zijn medebestuurders direct om goedkeuring gevraagd om sancties te overwegen. Die sancties zouden een voorlopige of een definitieve schorsing kunnen betekenen, en dus uitsluiting van wedstrijden van de IAAF."

IAAF beraadt zich over sancties tegen Rusland
IAAF beraadt zich over sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Defensie komt met meer geld voor reservisten

Defensie wil meer geld uittrekken voor reservisten. Voor volgend jaar gaat het om ruim 4 miljoen euro, oplopend tot meer dan 20 miljoen in 2020.

Dat maakte minister Jeanine Hennis (Defensie) maandag bekend. Doordat er extra geld naar Defensie vloeit, kan iets daarvan naar de reservisten. De VVD-bewindsvrouw komt met het voorstel na kritiek uit de Tweede Kamer.

Door de toenemende inzet van reservisten dreigde dit jaar een overschrijding van het reservistenbudget van 22,5 miljoen euro. De landmacht zag zich gedwongen de inzet van reservisten in de tweede helft van dit jaar te beperken. Door die ingreep kunnen de reservisten onder meer minder trainen. Kamer en Defensie willen echter juist een grotere rol voor reservisten binnen de krijgsmacht.

Defensie komt met meer geld voor reservisten
Defensie komt met meer geld voor reservisten (Foto: ANP)

Directeur dopinglab Moskou vernietigde 1417 monsters

Het hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou wordt beschouwd als een belangrijke kwade genius van het massale dopinggebruik in de Russische atletiek. De onderzoekscommissie van het mondiale antidopingagentschap WADA ziet in Grigory Rodchenkov een aanjager en grote medeplichtige. "Hij accepteerde niet alleen geld, maar vroeg ook geld voor het vernietigen en verzwijgen van positieve testresultaten", staat te lezen in het rapport. "Hij is daardoor mede verantwoordlijk voor gevallen waarbij coaches de atleten afpersten."

Rodchenkov heeft aan de onderzoekscommissie toegegeven dat hij 1417 dopingmonsters bewust heeft vernietigd om te voorkomen dat het WADA nader onderzoek kon doen naar eventuele verdachte uitkomsten.

Directeur dopinglab Moskou de kwade genius

Directeur dopinglab Moskou de kwade genius (Foto: ANP)

FSB damt gevaar grote banken verder in

De dertig grootste banken ter wereld moeten de komende jaren hun buffers verder versterken om een nieuwe financiële crisis zoals die ontstond na de ondergang van Lehman Brothers te voorkomen. Dat blijkt uit nieuwe regels die de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB) maandag heeft gepubliceerd.

De regels moeten voorkomen dat de ondergang van een grote bank direct een bedreiging vormt voor het hele financiële systeem. Door de buffers die daarvoor moeten worden aangelegd, zou het niet langer nodig zijn om banken met belastinggeld te redden. Tot de dertig zogeheten systeembanken waarvoor de regels gelden behoort ook ING.

De betreffende banken moeten voor 2022 nog maximaal 1100 miljard euro aan extra kapitaal zien te vergaren om aan de nieuwe regels te voldoen. Het grootste bedrag moet bijeen worden gebracht door banken in opkomende markten, waarbij het vooral gaat om Chinese banken.

Totale buffer
De nieuwe maatregelen betreffen de totale buffer die banken hebben om verliezen op te vangen ('total loss absorbing capacity'). Die moet begin 2019 minstens 16 procent van de, naar risico gewogen, uitstaande leningen bedragen. Drie jaar later geldt een eis van minimaal 18 procent. Banken uit opkomende markten krijgen zes jaar langer de tijd om aan de eisen te voldoen, dus tot 2025 en 2028.

"Deze maatregelen helpen het systeem te veranderen", zei FSB-voorzitter Mark Carney. "Individuele banken worden nu samen met hun investeerders en schuldeisers verantwoordelijk voor de kosten van hun eigen daden."

FSB damt gevaar grote banken verder in
FSB damt gevaar grote banken verder in (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence moest wennen aan bekend zijn

Jennifer Lawrence werd met haar rol in de Hunger Games-films wereldberoemd. Aan Veronica Magazine vertelt de actrice dat ze veel moeite heeft gehad met de spotlights. "Die plotselinge beroemdheid is overdonderend en soms ronduit eng", aldus Jennifer.

"Ik wilde gewoon acteren; het was nooit mijn bedoeling om zo groot te worden. Ik heb dit beroep niet gekozen voor een supersterrenstatus", legt de 25-jarige ster uit. Inmiddels is Lawrence er een beetje aan gewend dat mensen haar overal herkennen. Ze is het als onderdeel van haar werk gaan zien.

Het blad vraagt Jennifer of het lastiger is om aan de top te blijven dan er te komen. "Ik blijf er sowieso niet", reageert een nuchtere Jennifer. "Op een dag is er een andere Jennifer Lawrence en dat is prima. Dan heb ik er ontzettend van genoten zolang het duurde. Dat is de circle of life, daar doe je niks aan." Tegelijkertijd lijkt Jennifer dat niet heel erg te vinden. "Als ik me de hele tijd moet focussen op aan de top blijven, ben ik geen gelukkig mens."

Lawrence moest wennen aan bekend zijn
Lawrence moest wennen aan bekend zijn (Foto: BuzzE)

Fitch verlaagt kredietwaardigheid Volkswagen

Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van automaker Volkswagen naar beneden bijgesteld van A naar BBB+. De verlaging is het gevolg van de hoge kosten die Volkswagen moet maken omdat het concern gesjoemeld heeft met de emissiewaarden van dieselauto's.

Volgens Fitch zullen de kosten van bijvoorbeeld rechtszaken, boetes en terugroepacties in de miljarden lopen. De reputatieschade die VW en zijn dochtermerken oplopen, kan eveneens geld gaan kosten, meent de firma. Fitch beschouwt de problemen als een gevolg van zwak bestuur bij de Duitse autogroep.

Fitch liet in september al weten een verlaging te overwegen. Een lager rapportcijfer van de kredietbeoordelaars kan ertoe leiden dat een bedrijf meer rente moet gaan betalen over nieuwe leningen die het afsluit.

Fitch verlaagt kredietwaardigheid Volkswagen
Fitch verlaagt kredietwaardigheid Volkswagen (Foto: ANP)

Studentes hebben seks op podium

De nachtclub van de University of Hull ligt momenteel zwaar onder vuur. Op internet zijn namelijk beelden uitgelekt waarop halfnaakte studentes seks hebben op het podium.

De studentenvereniging van de Britse universiteit vierde afgelopen woensdag een feestje. Dit werd luister bijgezet door ene DJ Lee Watson.

De beste man moedigde de stomdronken studentes aan om een seksfeestje te houden op het podium. Degene die dit het geilste kon, zou een tripje naar Kroatië winnen. En dat lieten de studentes zich geen twee keer vertellen natuurlijk.

De bewuste dj zweepte het publiek op met kreten als 'Juich als je met deze meid wilt neuken!' en 'Ga maar in de rij staan voor haar. Ik sta vooraan'. En zo draaide een onschuldig spelletje koekhappen uit op een ware orgie.

Ook werden studentes opgeroepen zich te ontkleden en kleren uit te wisselen. De winnares van het reisje naar Kroatië deed dit maar al te graag. Overigens kon niet iedereen lachen om het seksfeestje, waarna sommige puriteinse zielen walgend de zaal verlieten.

Een filmpje van het feestje

'Dopingtester moest uit hotelraam klimmen om lab Moskou te ontwijken'

Langzaam komen naast de grote lijnen ook meer details naar boven uit het 350 pagina's tellende rapport van de mondiale antidopingbond WADA over het onderzoek naar doping en corruptie binnen de Russische en mondiale atletiekwereld. 

Zo gaat één van de verhalen over een Russische dopingcontroleur die zijn verhaal deed richting de commissie. Hij moest wat monsters afnemen van atleten in Saransk, waar het trainingscentrum gevestigd is van de Russische snelwandeltoppers, waaronder veel kampioenen. "Tijdens mijn bezigheden in Saransk bestonden mijn problemen niet alleen uit de aanwezigheid van de politie. Terwijl ik het een en ander aan het uitleggen was gingen de agenten op zoek naar de urinestalen", aldus de controleur. "Een van de aanwezige coaches daar - die met zijn atleten al zeker twintig positieve tests op had geleverd - maakte het voor mij ook moeilijk. Hij belde het lab in Moskou en gaf zelfs de nummers van de flesjes met monsters door die daar de volgende dag aan zouden komen. Het lab wist dan wel wat er moest gebeuren, aldus die coach", waarbij de controleur lijkt te duiden op snelwandelcoach Viktor Chegin.

"Even later stonden de agenten voor mijn hotelkamer te wachten, klaar om mij en de monsters te begeleiden naar de trein richting Moskou. De politie daar was al op de hoogte van mijn aankomst en stond paraat om ervoor te zorgen dat de monsters daadwerkelijk bij het lab in Moskou terecht zouden komen. Dat was natuurlijk niet mijn bedoeling, dus heb ik de lichten en de tv in mijn hotelkamer aan laten staan en ben ik via het raam naar buiten geklommen om een andere trein te pakken. In Moskou moest ik moeite doen om de al wachtende politie te ontwijken en de monsters aan iemand anders te overhandigen, die dat na deze situatie nooit meer wilde doen. Dankzij hem kwamen de monsters uiteindelijk bij het lab in Lausanne aan en plotseling leverden ze vier positieve tests op. Omdat hij het niet meer wilde doen heb ik daarna nog wat monsters in mijn koffer verstopt en meegenomen naar Parijs, terwijl mijn moeder thuis dreigtelefoontjes kreeg waarvan ik zeker ben dat ze met deze situatie te maken hebben gehad", zo luidt het relaas van de anonieme maar nog altijd actieve controleur. 

De onderzoekscommissie prijst de enorme moeite die hij heeft moeten nemen om ervoor te zorgen dat de monsters in een niet-Russisch lab getest konden worden.

Backward compatibility-gamelijst Xbox One bekendgemaakt

Al sinds de bekendmaking van de backward compatibility-functie van Xbox One vraagt men zich af welke games speelbaar worden. De lijst met speelbare games is zojuist bekendgemaakt door Microsoft.

Mike Ybarra, een van de hoofdrolspelers binnen Microsofts Xbox-divisie, heeft de eerste 104 titels bekendgemaakt die vanaf 12 november speelbaar zijn op Xbox One. 12 november is de datum dat de 'New Xbox One Experience'-update uitgerold wordt waarbij de backward compatibility-functionaliteit is inbegrepen.

Als je favoriete games er (nog) niet bij staan, kun je zelf ook stemmen op titels die er volgens jou zeker bij horen. Dat kun je doen onder deze link. Microsoft heeft aangegeven dat iedere maand de lijst wordt uitgebreid met 'nieuwe' titels.

 • A Kingdom for Keflings
 • A World of Keflings
 • Alien Hominid HD
 • Assassin’s Creed II
 • Asteroids & Deluxe
 • Banjo Kazooie: Nuts & Bolts
 • Banjo-Kazooie
 • Banjo-Tooie
 • BattleBlock Theater
 • Bejeweled 2
 • Bellator: MMA Onslaught
 • Beyond Good & Evil HD
 • Blood of the Werewolf
 • BloodRayne: Betrayal
 • Borderlands
 • Call of Juarez Gunslinger
 • Castle Crashers
 • CastleStorm
 • Centipede & Millipede
 • Condemned: Criminal Origins
 • Crazy Taxi
 • Deadliest Warrior: Legends
 • Defense Grid: The Awakening
 • DiRT 3
 • DiRT Showdown
 • Discs of Tron
 • Doom
 • Doom II
 • Dungeon Siege III
 • Earthworm Jim HD
 • Fable II
 • Fallout 3
 • Feeding Frenzy
 • Feeding Frenzy 2: Shipwreck Showdown
 • Gears of War
 • Gears of War 2
 • Gears of War 3
 • Gears of War: Judgment
 • Golden Axe
 • Halo: Spartan Assault
 • Hardwood Backgammon
 • Hardwood Hearts
 • Hardwood Spades
 • Heavy Weapon
 • Hexic HD
 • Ikaruga
 • Jetpac Refuelled
 • Joy Ride Turbo
 • Just Cause 2
 • Kameo: Elements of Power
 • LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game
 • LEGO Star Wars: The Complete Saga
 • Lode Runner
 • LUMINES LIVE!
 • Mass Effect
 • Metal Slug 3
 • Metal Slug XX
 • Might & Magic Clash of Heroes
 • Mirror’s Edge
 • Missile Command
 • Monday Night Combat
 • Monkey Island 2: Special Edition
 • Monkey Island: Special Edition
 • Ms. Splosion Man
 • Mutant Blobs Attack!!!
 • N+
 • NBA JAM: On Fire Edition
 • NiGHTS into dreams…
 • Operation Flashpoint: Dragon Rising
 • Pac-Man: Championship Edition
 • Pac-Man: Championship Edition DX+
 • Perfect Dark
 • Perfect Dark Zero
 • Phantom Breaker:Battle Grounds
 • Pinball FX
 • Plants vs. Zombies
 • Prince of Persia
 • Putty Squad
 • R-Type Dimensions
 • Rayman 3 HD
 • Sacred Citadel
 • Sega Vintage Collection: Alex Kidd & Co.
 • Sega Vintage Collection: Golden Axe
 • Sega Vintage Collection: Monster World
 • Sega Vintage Collection: Streets of Rage
 • Shadow Complex
 • Sonic CD
 • Sonic The Hedgehog
 • Sonic The Hedgehog 2
 • Sonic The Hedgehog 3
 • South Park: The Stick of Truth
 • Super Meat Boy
 • Supreme Commander 2
 • Tom Clancy’s RainbowSix Vegas
 • Tom Clancy’s RainbowSix Vegas 2
 • Torchlight
 • Toy Soldiers
 • Toy Soldiers: Cold War
 • Tron: Evolution
 • Ugly Americans: Apocalypsegeddon
 • Viva Piñata
 • Viva Piñata: Trouble In Paradise
 • Wolfenstein 3D
 • Zuma

Zweedse partij ontmoedigt vluchtelingen

De rechtspopulistische partij Zweden Democraten heeft in verschillende landen in Europa folders uitgedeeld onder vluchtelingen om die te ontmoedigen om naar Zweden te komen. Een woordvoerder zei maandag dat op twintig plaatsen in zes landen de folders zijn uitgedeeld.

In de folder staat dat Zweden de vluchtelingen geen geld, banen en onderkomens geeft. Door de massale komst van vluchtelingen zou het land gewelddadig zijn geworden. Daarnaast staat er dat halal slachten en het dragen van een nikab of boerka verboden is, wat onjuist is.

"Ze scheppen een beeld van Zweden dat niet klopt", zei de Zweedse minister van Migratie, Morgan Johansson.

In de afgelopen week hebben 10.000 mensen asiel aangevraagd in Zweden. Johansson waarschuwde vorige week dat er onvoldoende onderdak voor de vluchtelingen is.

Zweedse partij ontmoedigt vluchtelingen
Zweedse partij ontmoedigt vluchtelingen (Foto: ANP)

Zorgen over Transavia in Parijs aangekaart

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) heeft maandag haar zorgen over de Nederlandse prijsvechter Transavia gedeeld met de top van Air France-KLM. Dijksma kaartte de kwestie aan na mediaberichten dat de Franse tak van Transavia, eigendom van Air France, zeggenschap wil krijgen over de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Dijksma sprak maandag in Parijs met KLM-Air France topman Alexandre de Juniac, waarbij kopstuk Frederic Cagey van Air France en president-directeur Pieter Elbers van KLM aanwezig waren. De staatssecretaris uitte haar zorgen over een eventuele wijziging van de zeggenschap over Transavia NL. Ook benadrukte ze de verwevenheid van het bedrijf met KLM, aldus haar woordvoerder.

Zorgen over Transavia in Parijs aangekaart
Zorgen over Transavia in Parijs aangekaart (Foto: ANP)

Vluchtelingen op Cyprus krijgen ultimatum

Groot-Brittannië heeft Syrische, Palestijnse en Libanese vluchtelingen op Cyprus een ultimatum gesteld. De vluchtelingen, die op een basis van de Britse luchtmacht (RAF) verblijven, hebben zeven dagen de tijd om in Cyprus asiel aan te vragen, anders worden ze teruggestuurd naar Libanon.

Twee vissersschepen met aan boord 115 mensen kwamen drie weken geleden aan op de RAF-basis. Hoewel dat formeel Brits grondgebied is, zeggen de Britse autoriteiten een overeenkomst met Cyprus te hebben.

De vluchtelingen kregen zondag een brief waarin het ultimatum stond. Volgens een woordvoerder van de Britse regering hebben inmiddels 38 van hen asiel aangevraagd in Cyprus.

Vluchtelingen op Cyprus krijgen ultimatum
Vluchtelingen op Cyprus krijgen ultimatum (Foto: ANP)

'Veel vraag naar kantoorruimte in Europa'

De vraag naar kantoorruimte in Europa was in het derde kwartaal terug op het niveau van voor de crisis. Met een totale opname van iets meer dan 3 miljoen vierkante meter werd er volgens onderzoek van vastgoedadviseur JLL evenveel verhuurd als in hetzelfde kwartaal in 2007.

Er werden vooral goede zaken gedaan in steden als Lyon, Barcelona en Parijs. Ook de Duitse huurmarkt voor kantoorruimte maakt de laatste tijd sterke groei door.

Geholpen door het aantrekken van de economie was er in Europa afgelopen kwartaal ruwweg 29 procent meer vraag naar kantoorruimte dan een jaar eerder. In Nederland lag het aantal verhuurde vierkante meters bijna 18 procent hoger. Amsterdam spant bij ons de kroon, met een plus van dik 23 procent.

Over het hele jaar bezien wordt het topniveau van 2007 nog niet behaald. Toen werden in Europa bij elkaar 13,1 miljoen vierkante meters aan de man gebracht. JLL rekent voor dit jaar op ongeveer 11,5 miljoen. Dat is wel ongeveer 8 procent meer dan vorig jaar.

'Veel vraag naar kantoorruimte in Europa'
'Veel vraag naar kantoorruimte in Europa' (Foto: ANP)

BBC neemt afscheid van The Voice

De Britse commerciële zender ITV wil niet reageren op speculaties dat het de populaire talentenjacht The Voice inlijft. De BBC maakte zaterdag bekend dat BBC One vanaf januari het vijfde en laatste seizoen van The Voice uitzendt. De BBC liet in een verklaring weten niet in een prijzenoorlog te willen belanden om de show te behouden voor de publieke omroep.

The Guardian speculeert maandag dat ITV stopt met The X Factor, wegens dalende kijkcijfers, om in de programmering ruimte te maken voor The Voice. Mogelijk neemt Sky dan The X Factor over. ITV liet maandag weten geen commentaar te geven op de verklaring van de BBC over de toekomst van de Britse versie van The Voice. Een woordvoerder van ITV bevestigt alleen dat The X Factor en Britain's Got Talent tot eind 2016 bij ITV blijven te zien.

In de komende serie van The Voice nemen Paloma Faith en Boy George de plaats in van voormalige coaches Rita Ora en Tom Jones. Kaiser Chiefs-frontman Ricky Wilson en Will.i.am van de Black Eyed Peas keren terug op de rode draaistoelen.

BBC neemt afscheid van The Voice
BBC neemt afscheid van The Voice (Foto: BuzzE)

'Schors olympisch kampioene voor het leven'

Onder anderen olympisch kampioene Maria Savinova zou levenslang geschorst moeten worden vanwege het overtreden van dopingregels. Dat vindt het antidopingagentschap WADA. De 800-meterloopster is één van de vijf atletes die in een maandag gepubliceerd rapport in verband worden gebracht met dopinggebruik.

Savinova werd in 2010 wereldkampioene indoor, in 2011 wereldkampioene outdoor en in 2012 olympisch kampioene in Londen op haar favoriete afstand. Hoewel ze alleen via e-mail wilde meewerken aan het onderzoek en de onderzoekscommissie van WADA de identiteit zo niet zou kunnen controleren, concludeerden de onderzoekers wel dat ze "doping heeft gebruikt of dat heeft geprobeerd". Op basis daarvan heeft het WADA de atletiekfederatie IAAF geadviseerd haar voor het leven te schorsen.

Dat geldt ook voor Ekaterina Poistogova, die derde werd op de 800 meter in Londen.

'Schors olympisch kampioene voor het leven'
'Schors olympisch kampioene voor het leven' (Foto: ANP)

Grieks geld in de wacht

Griekenland moet nog wachten op de volgende lening uit Europa. Het land heeft nog niet voldaan aan de lijst met maatregelen die moeten worden doorgevoerd voordat geld wordt overgemaakt. Dat bevestigde een bron in Brussel maandag aan het ANP.

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. Een eerste deel van 26 miljard euro werd vrijgegeven: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro staat op een aparte rekening voor de eventuele versterking van de bankensector.

De resterende 3 miljard euro is in twee delen (een van 2 en een van 1 miljard euro) geknipt met daaraan specifiek gekoppelde eisen. Over de uitbetaling van 2 miljard euro waren vorige maand afspraken gemaakt, maar Griekenland heeft onder meer door verkiezingen vertraging opgelopen bij de uitvoering ervan. Dus kunnen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) niet instemmen met uitbetaling.

Zondagavond hadden de Griekse premier Alexis Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een telefonisch overleg. Dat ging over de voortgang van het programma, maar ook over migratieproblematiek, zei een woordvoerder maandag.

Grieks geld in de wacht
Grieks geld in de wacht (Foto: ANP)

'De hooiwagen' in Boijmans publiekstrekker

De tentoonstelling 'De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel' in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen heeft in de eerste vier weken al 45.000 bezoekers getrokken. Topstuk is 'De hooiwagen', een werk van Jheronimus Bosch dat voor het eerst in 450 jaar in ons land is te zien.

Volgens het museum is er zeer veel belangstelling voor het grote drieluik 'De hooiwagen' van de Brabantse kunstenaar Bosch (circa 1450-1516). In februari verhuist het werk naar Het Noordbrabants Museum in Den Bosch voor de grootste overzichtsexpositie ooit rond kunstenaar Jeroen Bosch.

Het Madrileense museum leende het drieluik bij hoge uitzondering uit voor de viering van het vijfhonderdste sterfjaar volgend jaar van Bosch, de belangrijkste laatmiddeleeuwse kunstenaar van Nederland. De Spaanse koning Filips II was een groot Bosch-liefhebber en kocht het in 1570 voor zijn privéverzameling.

'De hooiwagen' in Boijmans publiekstrekker
'De hooiwagen' in Boijmans publiekstrekker (Foto: ANP)

'Sportminister Rusland en hoofd WK voetbal 2018 wist van doping'

De Russische minister van sport Vitaly Mutko was zo goed als zeker bewust van de systematische doping in Rusland. Dat zegt Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie van wereldantidopingorganisatie WADA.

Op een vraag of Mutko bij 'het systeem' is betrokken was Pound overduidelijk: "Volgens ons onderzoek is het onmogelijk dat Mutko hier niks van afwist. Als hij er inderdaad van wist betekent dat ook gelijk dat hij medeverantwoordelijk is, gezien zijn hoge positie in de Russische sportwereld."

Het is een harde klap in het gezicht van Mutko, die naast sportminister ook de voorzitter is van het organisatiecomité van het WK voetbal in 2018. De toewijzing van dat WK aan Rusland ligt ook al lang onder vuur en zou op basis van corruptie gebeurd zijn, iets wat met de rol van Mutko alleen maar waarschijnlijker lijkt. Onderzoek van FIFA wees zogenaamd al uit dat daar weinig aan de hand zou zijn, dus de kans dat Rusland alsnog het WK kwijt kan raken is nihil. 

De FOK! album top 100 allertijden 2015!

Hij is er weer: user Ranja heeft zich weer opgeworpen om De FOK! album top 100 allertijden samen te stellen. In dít topic kun je je eigen top 10, 20, 25, 50 of zelfs top 100 samenstellen. Er is maar één regel en dat is dat je er geen muziek van 2015 in mag zetten. De top tien van vorig jaar was:

001 (004) Radiohead - OK Computer (1997) 12 (891)
002 (002) Joy Division - Unknown Pleasures (1979) 11 (819)
003 (003) Pink Floyd - Wish You Were Here (1975) 12 (784)
004 (009) My Bloody Valentine - Loveless (1991) 11 (780)
005 (001) Arcade Fire - Funeral (2004) 10 (750)
006 (012) The Cure - Disintegration (1989) 11 (732)
007 (007) The Velvet Underground - The Velvet Underground & Nico (1967) 12 (730)
008 (---) Muse - Origin of Symmetry (2001) 10 (724)
009 (006) The Beatles - Revolver (1966) 11 (713)
010 (046) Damien Rice - O (2002) 10 (710).

De volledige top 100 van 2014 is hierrrrr te vinden. 

Waar luister jij het liefste naar? Stel snel je eigen top samen en post hem op het forum!  Wie weet staat diti jaar jouw lievelingsnummer op de eerste plaats! 

Grote brand bij Chemelot in Geleen is onder controle

Inwoners van Sittard, Munstergeleen en de wijk Lindenheuvel in Geleen moeten binnenblijven. De brandweer roept iedereen in deze gebieden op niet naar buiten te gaan in verband met de enorme rookontwikkeling vanaf industrieterrein Chemelot. Ook scholen sluiten de deuren, de leerlingen mogen niet naar buiten.

In Sittard zijn de sirenes afgegaan. De rook is afkomstig van een loods met materialen en verschillende soorten chemicaliën, die rond het middaguur in brand vloog. De brandweer probeert met groot materieel de brand in de loods met een afmeting van 10.000 vierkante meter te blussen.

De enorme rookzuil trekt naar het westen. Maastricht Aachen Airport valt buiten de gevarenzone, liet de woordvoerster van de brandweer weten. Het vliegveld maakte zich eerder wel zorgen over de rook.

In de brandende loods waren meerdere explosies hoorbaar, mogelijk van gasflessen.

Chemelot-terrein één van de meest gevaarlijkste plekken in Nederland
Het Chemelot-terrein is één van de plekken in Nederland die staat opgeschreven als gevaarlijkste terrein binnen de BRZO-Grenzen. BRZO staat voor Besluit Risico’s Zware ongevallen. Op het terrein van Chemelot zijn de afgelopen jaren enkele tientallen incidenten geweest.

Zo heeft er vier dagen gelegen ook al een brand gewoed op het complex in een ammoniakfabriek van OCI Nitrogen. De brand was toen echter kleinschalig maar er raakte wel iemand gewond. Eerder dit jaar brak er ook brand uit in een kunstmestfabriek. Ook was er sprake van diverse lekkage van onder andere de chemische stof Pyrazool in de Maas. En kwam er kunstofpoeder en Nafta vrij die neersloeg in omliggende woonwijken. In 2014 raakten er meerdere werknemers gewond na het inademen van zwaveldampen.

Update 15:43 uur
De brandweer meldt nu dat de brand onder controle is. Alleen nog voor de wijk Lindenheuvel geldt het advies om ramen en deuren gesloten houden. 

Update 15:27 uur
Scholen in de wijken: Sittard-Centrum, Limbrichterveld, bedrijventerrein Bergerweg, Hoogveld, Overhoven, Stadbroek, Baandert, Industriepark Noord, Geleen Lindenheuvel en in de kernen Limbricht en Einighausen moeten kinderen binnenhouden. Voor de kinderen wordt gezorgd. Pas bij nader bericht kunnen de kinderen worden opgehaald. Er zijn geen wegen meer afgesloten.

Een deel van de medewerkers van bedrijventerrein Chemelot wordt opgevangen in de brandweerkazerne aldaar. De treinstations Sittard, Geleen-Oost en Geleen-Lutterade zijn afgesloten in verband met de rook.

Het dak is van de loods af, hierdoor kan de brandweer gecontroleerder blussen. Mogelijk brengt dit meer rookontwikkeling met zich mee.

In Duitsland zijn ook de sirenes afgegaan, mensen daar moeten binnen blijven.

Update 14:53 uur
Het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen heeft rond twee uur 's middags alle lopende operaties afgerond en verdere operaties uitgesteld. Ook rijden er tussen Sittard en Heerlen geen treinen meer.

Update 14:18 uur
De brand op industrieterrein Chemelot is uitgebroken in het hoofdgebouw van een grote opslagloods. Daar liggen kunststofkorrels opgeslagen en er zijn geen chemische stoffen aanwezig. Bij de brand zijn, voor zover bekend, geen slachtoffers gevallen. Dat meldt de veiligheidsregio in Limburg. Het advies blijft echter om uit de rook te blijven, want rook is altijd schadelijk voor de gezondheid. Ramen en deuren dienen nog steeds gesloten te blijven.

Update 14:14 uur
Rijexamens in de regio zijn afgelast omdat het niet veilig is om in de auto te zitten. Ook in Duitsland gaan de sirenes af en in het noorden van Limburg maakt men zich ook op voor de wolk vol chemische troep die komen gaat. 

Iedereen in Sittard: binnenblijven
Iedereen in Sittard: binnenblijven (Foto: ANP)

IndiŽrs eisen Britse kroondiamant terug

Een groep vooraanstaande Indiërs wil een rechtszaak aanspannen om een van de grootste diamanten ter wereld terug in India te krijgen. De diamant is naar schatting 140 miljoen euro waard en heet Koh-i-Noor, ofwel Berg van Licht. Klein detail: de diamant is onderdeel van de Britse kroonjuwelen en is onder meer gedragen door koningin Elizabeth tijdens haar kroning in 1953.

De groep, die zichzelf Berg van Licht noemt en bestaat uit Bollywoodsterren en zakenlieden, heeft advocaten ingeschakeld om de zaak in Londen aan te spannen. De diamant van 105 karaat zou zijn gestolen in India en 'is een van de vele kunstvoorwerpen die onder dubieuze omstandigheden uit India zijn meegenomen', zei zakenman David de Souza tegen The Independent. De Britten hebben volgens hem tijdens de koloniale periode 'de ziel van het land vernietigd'.

De laatste heerser van de Sikhs, Duleep Singh, gaf het juweel in de negentiende eeuw aan de toenmalige koningin nadat de Britten de Punjab hadden geannexeerd. Volgens legendes mag de steen alleen worden gedragen door God of door vrouwen.

Holocaustwet
"De Koh-i-Noor is deel van onze geschiedenis en cultuur en moet zonder twijfel worden teruggegeven", vindt filmster Bhumicka Singh.

De advocaten gaan de zaak baseren op de zogeheten Holocaustwet, die landelijke instanties de mogelijkheid geeft gestolen kunst terug te geven.

De Britse overheid heeft de eis vooralsnog afgewezen.

Indiërs eisen Britse kroondiamant terug
Indiërs eisen Britse kroondiamant terug (Foto: ANP)

Ex van Halle Berry ontkent geslagen te hebben

De ex van Halle Berry ontkent 24 jaar na hun scheiding nog maar eens dat hij haar ooit mishandeld heeft. "Ik hoor al twintig jaar mensen vragen: 'Is dat niet die gast die Halle Berry op haar hoofd heeft geslagen?'", verzucht voormalig honkbalspeler David Justice in een interview aan People.

Justice is al sinds 2001 getrouwd met zijn huidige vrouw Rebecca. Desondanks blijven mensen geloven dat hij haar wat heeft aangedaan, zegt hij. "Zoals de steward laatst in het vliegtuig die me vroeg: 'Hee, ben jij niet die man die Halle Berry heeft geslagen?'."

Berry heeft in het verleden beweerd dat ze is mishandeld door een 'beroemde ex-vriend'. "Al jarenlang hang er een donkere wolk boven alle exen van Halle. Omdat ze al die jaren zijn identiteit beschermde, hebben veel mensen altijd gedacht dat ik het was", zegt David. Hij wijdde er vorige week al een reeks tweets aan. "Ik wilde de wereld alleen maar laten weten dat David Justice niet de persoon is die haar op haar hoofd geslagen heeft en verantwoordelijk is voor haar gedeeltelijke doofheid. Ik heb haar nooit geslagen."

Moddergooien
David Justice legt uit dat hij nooit publiekelijk met modder heeft willen gooien. "Ik had geen publiciteitsagenten rond me. Halle had managers, advocaten en pr-agenten om haar heen. Het was team Halle tegen mij. Er is een heleboel gezegd over mij waarop ik niets heb teruggezegd. Veel mensen dachten daarom dat de geruchten over mij waar waren."

Justice en Berry waren getrouwd van 1992 tot en met 1997. Hij is nu vader van drie tieners in de leeftijd van 11 tot en met 15. "Mijn kinderen kennen de waarheid, maar het is moeilijk hun vriendjes, hun ouders en types op sociale media daarvan te overtuigen. Ik ben nu coach in San Diego. Ik ben heus niet perfect, maar zeg nooit dat ik vrouwen sla."

Ex van Halle Berry ontkent geslagen te hebben
Ex van Halle Berry ontkent geslagen te hebben (Foto: BuzzE)

WADA: "Russische atleten mogen niet naar Olympische Spelen"

De wereldantidopingorganisatie WADA heeft de internationale atletiekbond IAAF aanbevolen om Rusland te schorsen van alle competities, waaronder de Olympische Spelen van 2016. Volgens het rapport van de onderzoekscommissie van WADA is er inderdaad sprake van grootschalige systematische doping en corruptie binnen de Russische atletiekwereld.

Dick Pound, de voorzitter van de WADA-commissie, liet daarbij weten dat de commissie heeft aanbevolen om voor een schorsing te zorgen van ARAF, de Russische atletiekfederatie. Er wordt vooralsnog niet gesproken over het schorsen van Rusland in andere sporten.

Pound prees verder de Duitse journalist Hajo Seppelt, die met undercoveronderzoek de basis legde voor de huidige chaos in de atletiekwereld. Dat is direct een klap in het gezicht van de huidige IAAF-president Sebastian Coe. De Brit, sinds augustus opvolger van de van corruptie verdachte Lamine Diack, liet bij het begin van zijn presidentschap gelijk weten dat het onderzoek van Seppelt 'een oorlogsverklaring aan de atletiekwereld' is.

'Flinke ingrepen nodig bij veel Duitse VW's'

Ruim een half miljoen in Duitsland rondrijdende Volkswagens hebben een stevigere ingreep nodig dan een software-update om de gevolgen van het dieselschandaal te ondervangen. Dat stelde het Duitse ministerie van Verkeer maandag.

In totaal moeten bij zo'n 540.000 van de 2,4 miljoen bij het schandaal betrokken Duitse auto's onderdelen worden vervangen. Volkswagen liet zelf vorige maand al weten dat alleen het updaten van software bij veel Volkswagens waarmee is gesjoemeld onvoldoende zou zijn.

VW schatte destijds dat bij ongeveer 3 miljoen auto's in Europa motoronderdelen moeten worden vervangen.

'Flinke ingrepen nodig bij veel Duitse VW's'
'Flinke ingrepen nodig bij veel Duitse VW's' (Foto: ANP)

Cabinepersoneel Lufthansa staakt dinsdag weer

Cabinepersoneel bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa staakt ook dinsdag. De acties treffen dan verre vluchten van en naar Frankfurt en München, en kortere routes met Düsseldorf als vertrek- of aankomstluchthaven. Dat maakt de vakbond UFO maandag bekend.

De stewards en stewardessen bij Lufthansa voeren sinds vrijdag actie tegen kostenbesparingen die Lufthansa via een nieuwe cao wil afdwingen. Zij vinden de bezuinigingen overbodig omdat het luchtvaartconcern zelf zegt op koers te liggen voor het meest winstgevende boekjaar ooit.

Reizigers moeten volgens UFO nog tot en met vrijdag dagelijks rekening houden met werkonderbrekingen. Vrijdag en zaterdag kwamen daardoor in totaal meer dan achthonderd vluchten te vervallen. Daar kwamen er maandag bijna duizend bij. Zondag werkte het cabinepersoneel wel gewoon.

Cabinepersoneel Lufthansa staakt dinsdag weer
Cabinepersoneel Lufthansa staakt dinsdag weer (Foto: ANP)

Legendarische componist Uematsu werkt niet aan remake Final Fantasy 7

Tijdens E3 van dit jaar werd met veel bombarderie de remake van Final Fantasy 7 aangekondigd. Opmerkelijk is dat legendarische componist, Nobuo Uematsu, niet werkt aan de remake.

Dit, terwijl Uematsu eerder wel verantwoordelijk is geweest voor de muziek in de originele Final Fantasy 7. Uematsu heeft dit zelf te kennen gegeven aan het Franse 'Jeuxvideo'. We hopen maar dat de muziek in goede handen valt of dat Uematsu later alsnog het team versterkt.

KLM neemt weer ruimbagage mee uit CaÔro

Passagiers die met KLM van Caïro naar Amsterdam vliegen, mogen weer gewoon ruimbagage meenemen. Dat liet de luchtvaartmaatschappij maandag weten. KLM heeft 'met eigen personeel en middelen' de screening van koffers in de Egyptische hoofdstad ter hand genomen.

De afgelopen dagen nam KLM alleen handbagage mee. Aanleiding was de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in de Sinaï. Het toestel, dat met 224 mensen aan boord op weg was van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh naar Sint-Petersburg, stortte vermoedelijk neer door een bom aan boord.

KLM neemt weer ruimbagage mee uit Caïro
KLM neemt weer ruimbagage mee uit Caïro (Foto: ANP)

'Geheime politie betrokken bij systematische doping Rusland'

Volgens het rapport van wereldantidopingorganisatie WADA is de Russische geheime politie FBS betrokken bij systematische doping in Rusland. Volgens de commissie was er sprake van 'directe intimidatie en bemoeienis' door de Russische staat en FBS-agenten bij het door WADA geaccrediteerde dopinglab in Moskou.

Volgens de commissie gaat het onder meer om directe bedreigingen richting officials die dopingtesten af moeten nemen en zelfs de families daarvan. Vertegenwoordigers en agenten van de geheime politie brachten regelmatig een bezoek aan het lab in Moskou, waarbij wekelijks 'discussies' gevoerd werden met de directeur van het lab en de agenten. Het rapport vermeldt daarbij dat alleen deze bezoekjes al zorgen voor een duidelijke aantasting van de onpartijdigheid en integriteit van het laboratorium. 

"Het lab in Moskou is niet onafhankelijk van de Russische antidopingorganisatie RUSADA of het ministerie van sport. Elke vorm van integriteit is zeer sterk aangetast door de aanwezigheid van FSB-agenten tijdens de Olympische Spelen in Sochi in 2014. De aanwezigheid van de agenten in Moskou en het tijdelijke lab in Sochi zorgde voor een sfeer van intimidatie tijdens het hele proces en voor alle aanwezige medewerkers. Ook steunt dit de beschuldigingen dat de Russische staat grote invloed heeft in dergelijke zaken."

Lorenzo: "Dit was Rossi's laatste kans"

Jorge Lorenzo weet het zeker: Valentino Rossi zal nooit meer wereldkampioen worden. "Dit jaar was zijn laatste kans. Het is duidelijk dat er jongere coureurs zijn die sneller zijn dan hij", zei de kersverse wereldkampioen van de MotoGP.

De 28-jarige Spanjaard passeerde zondag door zijn overwinning in de slotrace in Valencia teamgenoot Rossi in het klassement en veroverde zijn derde wereldtitel. Rossi, die voor straf achteraan moest beginnen en toch nog als vierde finishte, beschuldigde de coureurs van Honda ervan dat zij Lorenzo aan de titel hebben geholpen.

"Hij weet dat het niet zo is. Valentino heeft door eigen schuld de kans verspeeld op zijn tiende wereldtitel. Als hij dit jaar wat sneller en constanter was geweest en niet die fout in Sepang had gemaakt, had hij het kampioenschap makkelijk kunnen winnen", aldus Lorenzo, die verwees naar de acties van Rossi en Márquez tijdens de race in Maleisië, waar een grof duel eindigde in een val van de Spanjaard.

Lorenzo: dit was Rossi's laatste kans
Lorenzo: dit was Rossi's laatste kans (Foto: ANP)

'IOC moet van corruptie verdachte ex-atletiekbaas schorsen'

De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité heeft laten weten dat het Lamine Diack graag geschorst ziet worden door het IOC. De Senegalees is de voormalig president van wereldatletiekbond IAAF en wordt verdacht van uitgebreide corruptie en het verdoezelen van positieve dopingtests.

Diack is erelid van het IOC, maar daar ziet de ethische commissie dus graag een einde aan komen. De sportwereld wacht op de publicatie van het rapport van wereldantidopingorganisatie WADA, waarin naast wijdverbreide doping in Rusland ook corruptie door onder meer Diack in onderzocht wordt. 

FIA: "Er zijn fouten gemaakt met de nieuwe motorregelementen"

De FIA geeft toe dat er fouten zijn gemaakt met het opzetten van de nieuwe motorregelementen die in 2014 zijn ingegaan. De prijs die fabrikanten aan klantenteams vragen zouden te hoog zijn en ook had er een minimum aan klantenteams per fabrikant moeten zijn.

Sinds de nieuwe 1,6-liter V6 motor is geherintroduceerd blijkt een klantenmotor rond de twintig miljoen euro te kosten. De FIA wilde een grens leggen op twaalf miljoen, maar Ferrari blokkeerde het voorstel. Ook Mercedes was geen voorstander van het plan. De Duitse fabrikant zou al verlies maken op motordeals.

"Er is geen kostenlimiet voorgesteld en dat is waarschijnlijk een fout geweest," zei Todt over de prijzen van klantenmotoren. "Het betekent niet meteen dat de limiet was ingevoerd, aangezien we al zes jaar voorstellen doen om budgetplafonds in te stellen, die helaas nooit zijn geaccepteerd."

Todt zei ook dat de FIA een fout heeft gemaakt om niet in de regels te zetten dat motorleveranciers aan een minimum aantal klantenteams moeten leveren als er vraag naar is. Op dit moment bestaat enkel de regel dat fabrikanten zonder toestemming van de FIA niet aan meer dan drie teams mogen leveren, om te voorkomen dat een fabrikant een monopolie-positie krijgt.

FIA: "Er zijn fouten gemaakt met de nieuwe motorregelementen" (Zuma Sports Wire)
FIA: "Er zijn fouten gemaakt met de nieuwe motorregelementen" (Zuma Sports Wire)

Ferrari wil Red Bull helpen met ontwikkeling motor

Ferrari is bereid om Red Bull te helpen met het verkrijgen van een krachtbron voor het Formule 1-seizoen van 2016, zo heeft Ferrari-president Sergio Marchionne bekend gemaakt. Dit wil het team doen door hun kennis over het ontwikkelen en produceren van een motor te delen met Red Bull.

"De mogelijkheid van een samenwerking met Red Bull blijft een reële optie, maar niet in de zin dat ze dezelfde motor kunnen gebruiken als ons eigen team," vertelt Marchionne op Finali Mondiali in Mugello. "We kunnen onze hulp aanbieden bij het ontwikkelen van een krachtbron. Niet alleen voor Red Bull, maar ook voor andere teams."

Red Bull heeft sinds de breuk met Renault nog steeds geen motorleverancier voor 2016 gevonden en zou zelfs weer in gesprek zijn met de Franse fabrikant om toch nog één jaar verder te gaan met merkloze motoren. Het team zou deze motoren wel zelf moeten onderhouden en raceklaar maken.

Ferrari wil Red Bull helpen met ontwikkeling motor (Foto: Flickr/Gil Abrantes)
Ferrari wil Red Bull helpen met ontwikkeling motor (Foto: Flickr/Gil Abrantes)

'Geen DLC gepland voor Overwatch'

Op Blizzcon bevestigde Blizzard voor eens en altijd dat Overwatch niet gratis is om te spelen. De prijs hangt af van welke editie je koopt, variërend van 40 tot 130 dollar. Dit kweekte zorgen onder de community dat Blizzard zou komen met een 'hero store', waar we voor extra geld nog meer heroes konden aanschaffen.

In een interview met pcgamer geeft game director Jeff Kaplan echter aan dat dit niet verder bij de waarheid vandaan kan zijn. Sterker nog, ze weten nog niet eens of, wanneer en hoe er extra personages en levels worden toegevoegd aan de game. Het enige wat wel zeker is, is dat er zeker geen systeem gebruikt zal worden als in Heroes of the Storm.

Voorlopig moeten we het dus doen met de 21 personages doen die bij de game komen. Wat de plannen zijn voor na de release krijgen we ongetwijfeld nog te horen. Overwatch lanceert in de lente van 2016 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Overwatch3

Stuivertje wisselen tussen Murray en Federer

Tennisser Andy Murray bezet sinds maandag weer de tweede plaats op de wereldranglijst. De Schot verloor weliswaar zondag in de finale van het masterstoernooi van Parijs van de Serviër Novak Djokovic maar passeerde de Zwitser Roger Federer die al in de derde ronde strandde tegen de Amerikaan John Isner. Djokovic blijft de soevereine leider.

Bij de vrouwen is de positie van de Amerikaanse Serena Williams vooralsnog onaantastbaar. De Roemeense Simona Halep volgt op ruime afstand, de Spaanse Garbiñe Muguruza is derde. Zus Venus Williams keerde dankzij haar winst in de WTA Elite Trophy terug in de top tien. Ze staat zevende.

Robin Haase is Nederlands hoogst geklasseerde tennisser. De Hagenaar zakte twee plaatsen en is nu de nummer 67 van de wereld. Thiemo de Bakker staat 95e. Bij de vrouwen staat Kiki Bertens net buiten de top honderd. Ze steeg één plaatsje en is nu 101e.

Stuivertje wisselen tussen Murray en Federer
Stuivertje wisselen tussen Murray en Federer (Foto: ANP)

Waterpolosters oefenen in Rio

Hoewel de Nederlandse waterpolosters zich nog moeten plaatsen voor de Olympische Spelen, krijgt het team van bondscoach Arno Havenga de komende week al de kans om kennis te maken met Rio. Vanaf vrijdag neemt Oranje deel aan het zogenoemde testevent waarin het wereldkampioen Verenigde Staten, Brazilië, Australië, Canada en China treft. Het toernooi past volgens Havenga goed in de voorbereiding op de eerste kwalificatiemogelijkheid voor Rio, in januari op het EK in Belgrado.

Het Nederlands team reisde maandag af naar Brazilië. "We komen in Rio alle andere niet-Europese toplanden tegen. Voor ons erg belangrijk, omdat onze groei te halen valt in het beter bespelen van fysiek sterke tegenstanders. Met name van wedstrijden tegen speelsters van USA en Australië kunnen we beter worden", aldus Havenga die met zijn ploeg na het toernooi in Rio op 24 november voor de World League op bezoek gaat bij Hongarije.

Waterpolosters oefenen in Rio
Waterpolosters oefenen in Rio (Foto: ANP)

Robben ziet Van Persie graag terugkeren

Arjen Robben hoopt Robin van Persie snel weer bij het Nederlands elftal te begroeten. "Over Robin hoeven we niet te discussiëren," zei de aanvoerder van het Nederlands elftal maandag voordat hij zich bij Oranje meldde voor de oefeninterlands met Wales en Duitsland. "Hij is een geweldige spits. Hij heeft 101 interlands gespeeld en vijftig keer gescoord. Hij is 'alltime topscorer'. Als hij helemaal fit is, dan heeft Robin zeker meerwaarde. Waar hebben we het over?"

Robben wil zich niet in het openbaar mengen in de discussie of Van Persie op dit moment voldoende fit is en in de juiste vorm steekt. "Dat beslist de bondscoach," zegt hij. "Het is een beetje flauw omdat nu aan mij te vragen. Als ik daar iets van zou vinden, dan doe ik dat binnenskamers. Ik heb Robin niet gebeld, maar heb wel een berichtje naar hem gestuurd."

Robben ziet Van Persie graag terugkeren
Robben ziet Van Persie graag terugkeren (Foto: ANP)

Kindervredesprijs uitgereikt in Ridderzaal

De Liberiaanse activiste Leymah Gbowee, die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, reikt maandag in de Haagse Ridderzaal de Internationale Kindervredesprijs 2015 uit. Dat is de jaarlijkse onderscheiding voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen. De prijs is in het leven geroepen door de organisatie KidsRights.

Er zijn dit jaar drie genomineerden: De Liberiaanse Abraham Keita (17), die zich sterk maakt voor kinderen die het slachtoffer zijn van geweld, de Afghaanse Aziza Rahim Zada (14), die zich inzet voor de rechten van kinderen in vluchtelingkampen in haar land en Jeanesha Bou (17) uit Puerto Rico voor haar strijd tegen mensensmokkel van kinderen.

Vorig jaar ging de prijs naar de toen 18-jarige Amerikaanse Neha Gupta die zich met haar stichting inzet voor tienduizenden weeskinderen in India en de Verenigde Staten. In 2013 viel die eer te beurt aan het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij werd door de Taliban in Pakistan in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Vorig jaar kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 2013 de Europese Sacharovprijs.

Het is de elfde keer dat de Kindervredesprijs wordt uitgereikt.

Kindervredesprijs uitgereikt in Ridderzaal
Kindervredesprijs uitgereikt in Ridderzaal (Foto: ANP)

Vrouw pijpt dokter en eist 10 K

In het Australische Perth is het proces aan de gang tegen ene Anna Marie Ridley. Zij heeft namelijk een arts oraal verwend. Vervolgens eiste zij van de arts 10.000 dollar.

Dokter Lal had in november 2013 de dag van zijn leven. Toen draaideurpatiënte Ridley binnenkwam, gaf zij hem een kus op de wang. Ook gaf zij hem een dikke knuffel.

Vervolgens vertelde het vrouwtje hem dat hij er lekker uitzag en vroeg hem of zij ook lekker was. Hier wilde de beste man echter niet op ingaan. Geen nood, het vrouwtje ging hierna direct op de knieën. Handig opende Rildey de gulp van de dokter en pijpte hem tot hij sterretjes zag.

"Zoiets had ik nog nooit eerder gemaakt", aldus Lal in de rechtbank. "Gelukkig viel ik niet flauw."

De geile arts hoopte het voorval mee te nemen in zijn graf. Maar helaas: de dame in kwestie chanteerde de getrouwde dokter en eiste 10.000 Australische dollars van hem, anders zou ze een boekje opendoen. Er zat dus niets anders op dan de zaak aan zijn vrouw op te biechten.

Lal ontkent verder zich aan de vrouw te hebben opgedrongen. Zo heeft hij niet aan de punani of de prammen van zijn patiënt gezeten. Het proces is nog in volle gang.

OESO somber over groei wereldeconomie

De afkoeling van opkomende economieën en de verzwakking van de wereldhandel zetten een zware rem op de wereldeconomie. Die groeit daardoor dit jaar minder sterk dan eerder gedacht, voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag.

De denktank van voornamelijk geïndustrialiseerde landen verwacht dat de groei van de wereldeconomie in 2015 terugvalt tot 2,9 procent. Dat is aanzienlijk minder dan het langjarige gemiddelde. Voor 2016 en 2017 wordt wel een licht herstel voorzien, met plussen van 3,3 en 3,6 procent. Voor een echt herstel zijn volgens de OESO echter zowel meer investeringen in rijke landen als een soepele hervorming van de Chinese economie noodzakelijk.

De OESO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 2,2 procent groeit en voorziet voor 2016 en 2017 een groei van respectievelijk 2,5 en 2,7 procent. Daarmee is de organisatie iets positiever dan het Centraal Planbureau (CPB), dat rekent op plussen van 2 en 2,4 procent dit en volgend jaar.

OESO somber over groei wereldeconomie
OESO somber over groei wereldeconomie (Foto: ANP)

Ruim 40 verdachten gepakt voor mensensmokkel

De marechaussee heeft sinds het opschroeven van mobiele controles half september 41 verdachten van mensensmokkel opgepakt. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) die maandag op werkbezoek was bij zo'n mobiele controle van de marechaussee op de grensovergang Hazeldonk tussen België en Nederland.

Het gaat om zo'n zeven aanhoudingen per week, een verdubbeling sinds de intensivering van de controles.

De extra controles zijn nodig om een beter inzicht te krijgen in de mensensmokkel in Nederland. Daarmee kan deze 'ernstige' vorm van criminaliteit beter bestreden worden, kondigde de marechaussee eerder aan.

De extra inspanningen zijn een direct gevolg van de verhoogde instroom van vreemdelingen in Nederland. De marechaussee controleert sinds 17 september steekproefsgewijs op de weg, op vliegvelden, internationale treinen en op het water. Ze krijgt daarbij hulp van militairen.

Ruim 40 verdachten gepakt voor mensensmokkel
Ruim 40 verdachten gepakt voor mensensmokkel (Foto: ANP)

Broeikasgassenrecord in 2014

De omvang van de broeikasgassen in de atmosfeer heeft in 2014 opnieuw een recordhoogte bereikt. Dat meldde maandag de meteorologische organisatie van de VN, de WMO (World Meteorological Organisation) in haar jaarrapport.

WMO-chef Michel Jarraud betreurt het dat ieder jaar de concentraties broeikasgassen nieuwe recordhoogten bereiken, terwijl elk jaar wordt beklemtoond dat er echt geen tijd meer te verliezen is. Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen moet er volgens het rapport nu echt iets gebeuren. Alleen dan kan de stijging van de temperatuur tot redelijke niveaus beperkt blijven.

Medio volgende maand moeten in Parijs tijdens de 21e VN-klimaatconferentie knopen worden doorgehakt. Staatshoofden en regeringsleiders buigen zich dan over het terugdringen van de uitstoot in de hoop met een gezamenlijke inzet de stijging van de temperatuur deze eeuw te beperken tot maximaal 2,7 graden.

Broeikasgassenrecord in 2014
Broeikasgassenrecord in 2014 (Foto: ANP)

5 Seconds of Summer-gitarist valt van podium

5 Seconds of Summer-gitarist Michael Clifford loopt op krukken nadat hij van het podium in Wembley is gevallen. Dat meldt hij via Twitter.

"Waarom doe ik mezelf altijd pijn?", vraagt de gitarist van de Australische band zich af. Hij viel van het podium tijdens het optreden van de band op de BBC Radio 1 Teen Awards in Londen, waar ook sterren als Justin Bieber en Nick Jonas te zien waren. Michael verwijst naar juni, toen ging het op precies dezelfde plek ook mis. Zijn haar vloog in brand toen hij te dicht in de buurt kwam van een vlammenwerper.

"Wembley mag mij niet echt", concludeerde de gitarist na zijn tweede incident. "Loop op krukken de komende paar dagen. Kijk me niet raar aan alsjeblieft."Hij verscheen aanvankelijk nog ongedeerd terug op het podium, grappend dat hij was afgeleid door de schoonheid van Rita Ora.

5 Seconds of Summer-gitarist valt van podium
5 Seconds of Summer-gitarist valt van podium (Foto: BuzzE)

'Klimaat duldt geen vrijblijvendheid'

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma is maandag in Parijs voor de voorbereiding van de klimaattop die daar later deze maand begint.

Nederland wil volgens haar een breed, juridisch bindend klimaatakkoord over snelle uitstootvermindering en goede aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat moet in 2020 gaan werken. Uiteindelijk moet de opwarming van de wereld niet hoger worden van 2 graden Celsius, zo werd eerder al internationaal afgesproken.

"De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, het klimaat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal", aldus Dijksma voorafgaand aan haar trip. "Het nieuwe akkoord moet daarom een bindend akkoord voor ieder land zijn, zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden pakken verantwoordelijkheid en dragen naar vermogen bij."

De scheiding tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden gaat bij dit onderwerp niet meer op, stelt Dijksma nadrukkelijk. Nederland wil wel een akkoord 'dat de allerarmsten helpt de gevolgen van klimaatverandering te dragen' en oog heeft voor de omstandigheden van verschillende landen.

Dijksma ziet ook een belangrijke rol voor ons bedrijfsleven, schrijft ze maandag ook aan de Tweede Kamer: "Een nieuw mondiaal klimaatakkoord biedt kansen voor innovatie waarmee de wereldeconomie vergroent. Het Nederlandse bedrijfsleven kan daarin een voortrekkersrol vervullen."

Dijksma: klimaat duldt geen vrijblijvendheid
Dijksma: klimaat duldt geen vrijblijvendheid (Foto: ANP)

Kritiek op reisadvies Egypte

Het CDA in de Tweede Kamer heeft kritiek op het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Egypte. Vliegen naar vakantieoord Sharm-el-Sheikh wordt afgeraden, maar vliegvelden bij toeristenplaatsen als Marsa Alam en Hurghada zijn niet als onveilig bestempeld.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert zegt in een reactie op berichtgeving in De Telegraaf dat volgens hem alle landen een negatief reisadvies hebben voor heel Egypte, behalve Nederland. Dat Buitenlandse Zaken een onderscheid maakt tussen de luchthaven van Sharm-el-Sheikh en andere drukke vliegvelden met veel toeristen vindt hij 'heel raar', temeer omdat het ministerie juist aanraadt om niet te komen op plekken waar veel buitenlanders zijn.

Van Helvert vindt dat heel Egypte onveilig moet worden verklaard. Hij wijst er ook op dat mensen nu zelf moeten bepalen of ze nog naar bijvoorbeeld Hurghada durven. Gaan ze niet, dan krijgen ze de annuleringskosten waarschijnlijk niet vergoed.

Financiële afweging
"Het wordt voor mensen zo een financiële afweging of ze het gevaar opzoeken of niet", zegt Van Helvert in De Telegraaf. "Hoe kan het zijn dat, na zo veel vragen over MH17, het kabinet dit nog steeds niet op orde heeft? Dat is echt te gek voor woorden."

VVD'er Han ten Broeke wil als Kamerlid geen reisadviezen herschrijven, maar stelt wel vraagtekens bij het advies van het ministerie. Reizen naar toeristische badplaatsen wordt daarin niet ontraden, maar tegelijk stelt het ministerie dat reizigers plekken met veel buitenlanders moeten vermijden. 'Verwarrend', aldus Ten Broeke.

Kritiek op reisadvies Egypte
Kritiek op reisadvies Egypte (Foto: ANP)

Politie gaat AMBER Alert inzetten per regio

De politie kan bij de vermissing van een kind het AMBER Alert gerichter inzetten. Mensen die zich mogelijk in de buurt van het kind bevinden krijgen dan een melding terwijl andere mensen het alarm niet krijgen. Bij een zogenoemde 'urgente kindervermissing' kan onder meer via regionale omroepen, tankstations, beheerders van snelwegborden, de spoorwegen, taxicentrales, wegvervoerders en populaire apps een foto van het kind worden verspreid.

Het landelijk AMBER Alert wordt alleen ingezet als er sprake is van onmiddellijk levensgevaar en als het niet duidelijk is waar het kind zich in Nederland bevindt. Dat gebeurt drie à vier keer per jaar. In het hele land worden dan reclameschermen, snelwegborden, apps, sms en e-mail ingezet als een grote opsporingsposter.

Bij een 'urgente vermissing' heeft de politie substantiële aanwijzingen dat het vermiste kind een risico loopt en handelen noodzakelijk is. Ongeveer honderd keer per jaar worden in dit soort gevallen delen van het AMBER Alert ingezet. Dat kan met de nieuwe mogelijkheden gerichter en meer lokaal gebeuren.

Politie kan AMBER Alert gericht gaan inzetten
Politie kan AMBER Alert gericht gaan inzetten (Foto: ANP)

Selfie als middel tegen kindermishandeling

Jaarlijks worden in Nederland 119.000 kinderen mishandeld of ernstig verwaarloosd. In elke schoolklas zit gemiddeld één kind dat te maken heeft met een vorm van mishandeling. Tijdens de Week tegen Kindermishandeling wordt opgeroepen om die vicieuze cirkel van fysiek en verbaal geweld te doorbreken.

Daar zijn volgens de Taskforce Kindermishandeling 119.000 omstanders, getuigen dus eigenlijk, voor nodig. "Door een selfie te maken, kunnen mensen aangeven dat ze in actie komen bij een vermoeden van kindermishandeling", aldus vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef maandag. De campagne moet resulteren in een steunbetuiging aan het mishandelde kind die bestaat uit 119.000 foto's.

De selfies zijn te herkennen aan de hashtag #laatzenietbarsten. De taskforce vraagt deelnemers tijdens het nemen van een selfie een kauwgombel te blazen. Die bel staat symbool voor het onbezorgde, vrolijke en onbevangen kind.

De Week tegen de Kindermishandeling is van 16 tot en met 21 november.

Selfie als middel tegen kindermishandeling
Selfie als middel tegen kindermishandeling (Foto: ANP)

Angelina: Brad en ik hebben zo onze problemen

Angelina Jolie en Brad Pitt ruziën wat af in de film By The Sea. Angelina benadrukt dat haar eigen huwelijk niet zo heftig is, maar dat wil niet zeggen dat het iedere dag koek en ei is tussen haar en Brad.

"We hebben zo onze problemen", vertelt Angelina aan de Britse krant The Telegraph. "Maar als de karakters uit de film ook maar in de buurt kwamen van onszelf hadden we deze film niet kunnen maken. Om duidelijk te zijn: we hebben ruzies en problemen zoals ieder koppel die heeft." In By The Sea kampt een stel met alcoholisme en flinke botsingen. "We hebben dagen dat we gek van elkaar worden en ruimte nodig hebben, maar de problemen uit de film zijn niet de onze."

De twee wilden aanvankelijk hun huwelijksreis combineren met de opnames van de film - die plaatsvonden in Frankrijk - maar dat liep niet geheel volgens de planning. Het werd hard werken en weinig romantiek. "Er waren dagen dat we dachten dat het niet het beste idee was. Er waren zorgen en het was soms moeilijk." Achteraf gezien was het toch een nuttige keuze, vertelt de regisseuse: "Uiteindelijk dachten we dat het de beste huwelijksreis denkbaar was omdat de film zegt: wat je ook moet doorstaan, zet door en blijf samen."

Angelina heeft de smaak van het regisseren inmiddels goed te pakken. Vorig jaar maakte ze de oorlogsfilm Unbroken en ze is inmiddels alweer aan de gang met haar volgende, First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers. Met die film keert ze terug naar haar favoriete interessegebied. "Ik voel me het best met het maken van oorlogsfilms om eerlijk te zijn. Hoewel een huwelijk ook een beetje een oorlog kan zijn."

Angelina: Brad en ik hebben zo onze problemen
Angelina: Brad en ik hebben zo onze problemen (Foto: BuzzE)

'Brits premier wil EU-referendum in juni'

De Britse premier David Cameron is van plan in juni een referendum te houden over de vraag of het Verenigd Koninkrijk lid moet blijven van de Europese Unie. Dit meldde maandag het dagblad The Times.

De krant stelt dat Cameron hoopt dat hij op of voor de Europese top in december bereikt dat de andere 27 lidstaten instemmen met de meeste van zijn hervormingsvoorstellen. Hij wil bijvoorbeeld meer bevoegdheden terug in de nationale hoofdsteden hebben. De hervormde EU zou bij de Britse kiezers goed vallen.

Dinsdag stuurt Cameron een brief met hervormingsplannen naar de 'president van Europa', de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Cameron waarschuwt volgens The Times de Poolse topman van de EU dat hij straks het kamp van de nee-stemmers zou steunen als er geen overeenkomst komt.

Cameron heeft een referendum aangekondigd voor eind 2017. Volgens opiniepeilers is nog steeds een meerderheid van de Britten voor lidmaatschap van de unie.

'Brits premier wil EU-referendum in juni'
'Brits premier wil EU-referendum in juni' (Foto: ANP)

UMC Utrecht sluit twee operatiekamers

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft tijdelijk twee operatiekamers gesloten wegens infectiegevaar. De maatregel volgt nadat het ziekenhuis een "verhoogd aantal infecties" had geconstateerd bij oogoperaties.

"Toeval blijft een optie, maar gezien de ernst van de complicatie met ernstige gevolgen voor patiënten willen we onze verantwoordelijkheid nemen en patiënten geen enkel risico laten lopen", aldus UMC Utrecht.

Het ziekenhuis doet onderzoek naar de bron van de infecties. De operatiekamers blijven naar verwachting twee dagen gesloten.

Mogelijke misstanden

Hoeveel patiënten een infectie hebben opgelopen is nog onbekend. Een woordvoerster van UMC Utrecht kon maandagochtend nog geen inhoudelijk commentaar geven.

Het is de tweede keer in korte tijd dat UMC Utrecht negatief in het nieuws komt. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het academische ziekenhuis een onafhankelijke, externe commissie onderzoek laat doen naar mogelijke misstanden in het ziekenhuis. Het bestuur nam dat besluit naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO).

UMC Utrecht sluit twee operatiekamers
UMC Utrecht sluit twee operatiekamers (Foto: ANP)

D-Day in atletiekwereld: "Groter dan FIFA-schandaal"

De atletiekwereld wacht maandag met grote spanning het rapport van wereldantidopingbond WADA over corruptie en doping in de atletiek af. Het onderzoek richt zich vooral op mogelijk systematische doping in Rusland, maar heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar corruptie tot in de allerhoogste regionen van wereldatletiekbond IAAF.

Het begon in december vorig jaar met een documentaire van de Duitse zender ARD, waarin journalist Hajo Seppelt meerdere Russische atleten, coaches en andere betrokkenen interviewde. De grote lijn van de documentaire was dat er in Rusland op systematische schaal aan doping gedaan wordt, gestuurd vanuit onder meer de atletiekbond en ogenschijnlijk zelfs de regering en onder het tapijt geveegd met hulp van de Russische antidopingorganisatie. De onthullingen hebben inmiddels geleid tot een soort ontmanteling van de Russische atletiek, met het ontslag van vele topstukken en schorsingen voor vele atleten, waaronder olympisch medaillewinnaars. Het was dan ook niet verrassend dat Rusland afgelopen zomer op het WK atletiek in Beijing een van de slechtste resultaten ooit haalde en slechts als negende eindigde op de medaillespiegel.

Een onafhankelijke commisie van WADA, aangevoerd door oud-president Dick Pound, heeft sindsdien onderzoek gedaan naar de aantijgingen aan het adres van Rusland. Daar kwam in de loop van het onderzoek echter nog meer bij, want afgelopen week was er de arrestatie van Lamine Diack, tot augustus president van de IAAF. Hij zou smeergeld hebben aangenomen om positieve dopingtests te verdoezelen en daarbij ging het naar verluidt niet alleen om Russen: de Turkse Asli Caki Alptekin zou van Papa Massata Diack - zoon van - te horen hebben gekregen dat een half miljoen dollar ervoor zou zorgen dat een dopingonderzoek tegen haar gestopt werd. Alptekin betaalde niet en raakte haar gouden medaille van de 1500 meter op de Spelen van 2012 kwijt.

Diack junior werd niet gearresteerd door de Franse autoriteiten, maar alleen omdat hij niet in Frankrijk was. Naast senior werden ook Habib Cissé - juridisch adviseur van de IAAF - en Gabriel Dollé opgepakt. Laatstgenoemde was nota bene jarenlang voorzitter van de anti-dopingeenheid van de IAAF en zou eveneens smeergeld hebben aangenomen. Het mag geen verrassing heten dat een aantal Russen hier ook een rol in zouden hebben gespeeld. Daaronder valt Valentin Balakhnichev, tot aan het schandaal de voorzitter van de Russische atletiekbond en hooggeplaatst IAAF-lid. Ondanks alle onderzoeken mocht hij tijdens het afgelopen WK overigens vreemd genoeg wél medailles uitreiken.

Naast Dick Pound hebben ook Gunter Younger en Richard McLaren plaats gehad in de onafhankelijke WADA-commissie. McLaren kwam in de afgelopen dagen alvast met een eerste statement en daaruit blijkt dat het meer is dan gewoon een onderzoek waar weinig mee zal gebeuren: "Dit rapport wordt een echte game-changer voor de sport", aldus de Canadees. "Bij de FIFA had je een stel oude mannen die een flinke som extra geld in hun zakken stopten. Hier hebben we mogelijk te maken met een stel oude mannen die een flinke som extra geld in hun zakken stopten - onder meer via afpersing - maar daarnaast ook nog hebben gezorgd voor daadwerkelijk andere resultaten dan we normaal hadden gehad in de allergrootste wedstrijden. Dit is een hele andere schaal van grootte wat corruptie betreft vergeleken met de FIFA."

Wat het resultaat precies gaat zijn is uiteraard nog niet bekend, maar het zou zomaar kunnen dat Rusland voorlopig uit de internationale atletiek geweerd gaat worden. Ook zou het onder meer het WK atletiek voor junioren in 2016 kwijt kunnen raken - Kazan heeft dat toegewezen gekregen - en bestaat de kans dat grote snelwandelevenementen niet meer in Rusland gehouden mogen worden.

WADA zal het meer dan driehonderd pagina's tellende rapport maandag om 15.00 uur Nederlandse tijd publiceren.

Ziektebriefje voor Fallout 4

Het zal weinig gamer voorbij zijn gegaan: morgen lanceert Fallout 4 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Helaas gaat het echt leven ook door, dus moet er gewerkt worden en gaan mensen naar school. Voor deze zielen biedt Pete Hines, marketing director van Bethesda, een oplossing.

Via Twitter heeft Pete Hines namelijk een zeer realistisch ziektebriefje gedeeld, compleet met handtekening! Vul gewoon even je naam in en je bent gedekt voor alle ziektedagen die je deze week opneemt. Nu afwachten tot de eerst berichten verschijnen van mensen die het echt proberen...

Honda berispt gefrustreerde Rossi

Honda snapt de teleurstelling van Valentino Rossi, maar de Italiaanse motorracelegende heeft de Japanse motorfabrikant diep gegriefd met zijn beschuldigingen aan het adres van Marc Márquez. "We accepteren dat niet, omdat er geen enkel bewijs is voor deze beschuldigingen", reageerde vicepresident Shuhei Nakamoto van Honda na de spannende ontknoping zondag in de MotoGP.

Rossi leidde het kampioenschap vanaf de eerste race, maar verspeelde in de slotrace in Valencia de wereldtitel aan Jorge Lorenzo, zijn Spaanse teamgenoot bij Yamaha. De negenvoudig wereldkampioen uitte zijn frustraties door Honda-coureur Márquez weg te zetten als een valsspeler die met opzet tegen Rossi heeft gereden om Lorenzo te laten winnen. "Ook zondag heeft Rossi beweerd dat Márquez geen enkele keer geprobeerd heeft Lorenzo in te halen, maar het is niet waar. Onze rijder heeft 100 procent gegeven in de race, zoals hij altijd doet. Jammer dat Rossi dat niet gelooft. Hij is een slimme jongen, dus hopelijk komt hij nog tot inkeer", aldus Nakamoto.

Honda berispt Rossi
Honda berispt Rossi (Foto: ANP)

Nederlaag Bryant met Lakers bij Knicks

In wat mogelijk zijn laatste optreden als basketballer was in de Madison Square Garden was succes Kobe Bryant niet gegund. De 37-jarige legende van de LA Lakers kwam tegen New York Knicks tot achttien punten. Het was niet genoeg om een nederlaag (99-95) te voorkomen.

Bryant maakte in 1996 in dezelfde roemruchte hal zijn eerste punt in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Ook was hij de tegenstander die met 61 punten in één duel de Knicks het meeste pijn deed; dat record stamt uit 2009. Maar de guard kampt de laatste jaren met blessures en ziet het einde van zijn loopbaan naderen. Naar buiten toe heeft Bryant nog geen uitspraak gedaan, maar Lakers-coach Byron Scott liet dit weekeinde wel doorschemeren dat zijn vedette mogelijk aan zijn laatste seizoen bezig is.

Een late driepunter van Langston Galloway en sterk verdedigen in de slotminuten voorkwamen succes voor Bryant in New York waar forward Carmelo Anthony namens de thuisploeg tot 24 punten kwam.

Detroit Pistons won ook de tweede wedstrijd uit een serie van zes uitduels. Bij Portland Trail Blazers kwam de ploeg terug van een achterstand van 18 punten in het derde kwart. Reggie Jackson was in het laatste kwart goed voor liefst 26 punten en daarmee voor een groot deel verantwoordelijk voor de uiteindelijke zege: 120-103.

Cleveland Cavaliers boekte al weer de zesde overwinning op rij. Met forward LeBron James als topschutter (29 punten) versloegen de Cavaliers Indiana Pacers met 101-97.

Nederlaag Bryant met Lakers bij Knicks
Nederlaag Bryant met Lakers bij Knicks (Foto: ANP)

Elton John houdt Ed Sheeran van de drugs weg

Nadat Ed Sheeran hoogstpersoonlijk de horrorverhalen van ex-drugsverslaafde Elton John hoorde heeft hij weinig zin om nog zich nog eens te vergrijpen aan een drug. Dat vertelt de zanger aan Mirror.

"Zijn verhalen over drugs zijn ontmoedigend", vertelt Ed over de cocaïneverslaving waar Elton John ooit mee kampte. "Elton praat over zijn donkerste dagen om te voorkomen dat een ander ook die momenten beleeft." Eerder had de Thinking Out Loud-zanger al eens toegegeven dat hij eens xtc had geprobeerd en een fervent wietroker was.

Ed Sheeran is niet de eerste muzikant die geïnspireerd wordt door wijs advies van Elton John. Lady Gaga vertelde vorig jaar dat Elton haar 'gered' heeft van haar gewoonte zich te laten gaan met drugs en alcohol: "Hij heeft me op het rechte pad gezet." Ook Eminem kon rekenen op de inzet van de Britse zanger die naar eigen zeggen de rapper anderhalf jaar lang begeleidde in zijn proces om van de drugs af te komen.

Elton John houdt Ed Sheeran van de drugs weg
Elton John houdt Ed Sheeran van de drugs weg (Foto: BuzzE)

Premier Rutte bezoekt Japan

Premier Mark Rutte is op bezoek in Japan. Op zijn agenda staat dinsdag onder meer een ontmoeting met zijn Japanse ambtgenoot Shinzo Abe.

Tijdens het bezoek van Rutte en minister Henk Kamp (Economische Zaken) worden de banden tussen Nederland en Japan aangehaald. In het spoor van de politici reizen ruim 120 bedrijven en kennisinstellingen mee. Voor de bedrijven kunnen de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio plaatsvinden mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld door duurzame en vernieuwende oplossingen aan te bieden bij het aanleggen van wegen en sportgelegenheden en voor bouwen op het water.

Ook liggen er kansen op het gebied van land- en tuinbouw. Met bijna dertig bedrijven, de grootste tuinbouwmissie aan Japan, neemt minister Kamp bijvoorbeeld een kijkje in een tomatenkas. Kamp spreekt verder over het tegengaan van de handel in illegaal gekapt hout en over mogelijke samenwerking op het gebied van kwantumtechnologie, die nodig is voor supercomputers die heel snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data kunnen verwerken en analyseren.

Gezakt
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt maandag dat Japan in dertien jaar tijd vier plaatsen is gezakt op de ranglijst van belangrijkste Aziatische afnemers van Nederlandse goederen. In 2002 was Japan nog de grootste afnemer. Nu staat het land op de vijfde plaats, achter China, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan.

De oorzaak van de daling is niet dat de export afnam, maar dat de export naar andere Aziatische landen sterker toenam. De export naar Japan bedroeg in de eerste acht maanden van dit jaar 1,5 miljard euro. Belangrijke exportproducten zijn volgens het CBS speciale machines zoals apparaten om computerchips te maken, geneesmiddelen, zuivelproducten en wegvoertuigen.

Rutte is maandag en dinsdag in Japan. Kamp blijft tot en met woensdag.

Premier Rutte bezoekt Japan
Premier Rutte bezoekt Japan (Foto: ANP)

Winst ABN AMRO loopt verder op

ABN AMRO heeft in het derde kwartaal opnieuw meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De genationaliseerde bank profiteert van het herstel van de economie, waardoor minder geld hoeft te worden gereserveerd voor slechte leningen.

ABN AMRO meldde maandag een nettowinst van 509 miljoen euro over het derde kwartaal . Dat is een derde meer dan een jaar eerder, toen de winst mede werd gedrukt door eenmalige kosten van 67 miljoen euro. Gecorrigeerd daarvoor steeg het resultaat met 13 procent. Op die basis liep de winst in de eerste negen maanden van dit jaar met 44 procent op, naar 1,65 miljard euro.

Eind vorige maand bevestigden de Staat en ABN hun voornemen om de bank op korte termijn weer naar de beurs te brengen. Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm liggen de voorbereidingen daarvoor op schema.

Kosten
ABN verwacht dat de nettowinst in het vierde kwartaal stevig onder druk komt te staan door hoge toezichtsheffingen. Die komen in de laatste drie maanden van het jaar, waarin die kosten allemaal worden geboekt, uit op 246 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 91 miljoen euro. De kosten worden onder meer opgedreven door de bankenbelasting.

De bank zag de afschrijvingen op slechte leningen vorig kwartaal ruimschoots halveren, tot 94 miljoen euro. ABN was net als in het tweede kwartaal marktleider op het gebied van verstrekte hypotheken, met een marktaandeel van 22 procent. Dat aandeel zal in de laatste drie maanden van 2015 volgens het bedrijf dalen. Op termijn mikt ABN op een stabiele ontwikkeling van de hypotheekportefeuille ten opzichte van de markt.

Winst ABN AMRO loopt verder op
Winst ABN AMRO loopt verder op (Foto: ANP)

Miley Cyrus krijgt LGBT-prijs

Miley Cyrus heeft een prijs ontvangen van de lokale organisatie Los Angeles LGBT Center voor haar uitgesproken steun aan seksuele minderheden.

Met haar eigen stichting Happy Hippie steunt Miley onder meer homoseksuele daklozen en daarom kreeg ze afgelopen weekend de Vanguard Award uitgereikt van de organisatie, zo melden diverse media. De zangeres prees op haar beurt het centrum voor de hulp die ze er eerder kreeg. "Na het bezoeken van een van de hulpgroepen ben ik de deur uitgegaan met een gevoel van zelfwaardering die ik nooit eerder had ervaren", vertelde ze toen ze haar prijs ophaalde. "Alles moet maar een naam hebben, maar ik ben geen ding. Wij zijn geen dingen. Wij zijn mensen met gevoelens die continu veranderen."

De 22-jarige popster bracht ook nog geld in het laatje voor de organisatie. Ze likte aan een piano die voor een veiling ter beschikking werd gesteld door Orange is the New Black-ster Ruby Rose en dat zorgde er mede voor dat het instrument 50.000 dollar (46.000 euro) opleverde.

Miley Cyrus krijgt LGBT-prijs
Miley Cyrus krijgt LGBT-prijs (Foto: BuzzE)

Alle ogen gericht op Sinterklaasjournaal

Vele kinderen zullen maandag weer voor de buis zitten bij de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal. Met Dieuwertje Blok als vaste presentatrice doet de NTR in 27 afleveringen dagelijks verslag van de komst van Sinterklaas en zijn verblijf in Nederland.

De grote vraag zal zijn hoe Zwarte Piet er in het kinderprogramma uit zal zien. Het Sinterklaasjournaal speelt een grote rol in de discussie over het uiterlijk van de pieten. Net als voorgaande jaren wil de publieke omroep niet vooruitlopen op de verhaallijn en op het hete hangijzer in hoeverre uitzendingen worden aangepast om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen. Diverse winkelketens hebben laten weten de lijn van het Sinterklaasjournaal te volgen bij de versieringen in de winkel en reclame-uitingen.

Tijdens het Sinterklaasjournaal doen Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer verslag vanaf verschillende locaties in het land.

Alle ogen gericht op Sinterklaasjournaal
Alle ogen gericht op Sinterklaasjournaal (Foto: ANP)

Stadsbussen Heemskerk bekogeld met stenen

In Heemskerk zijn zondagavond in korte tijd twee Connexxionbussen bekogeld met stenen. Beide keren is volgens de politie een ruit vernield. Er zou niemand gewond zijn geraakt.

De bussen werden bekogeld in de buurt van de Beethovenstraat. Of het gaat om dezelfde dader is niet bekend. De politie zou nog geen verdachte hebben opgepakt.

Eerder werden ook al bussen bekogeld in Zaandam, schrijft RTV Noord-Holland. Connexxion besloot toen voorlopig een eindje om te rijden.

Bussen Heemskerk bekogeld met stenen
Bussen Heemskerk bekogeld met stenen (Foto: ANP)

Adele bewaart haar prijzen op de wc

Wie bij Adele thuis gaat kakken heeft geen telefoon of tijdschrift nodig om zich te vermaken, haar toilet staat namelijk bomvol met prijzen.

Adele laat weten altijd beretrots haar toilet te verlaten. "Ik leef iedere dag op als ik ga poepen en mijn prijzen zie. Dan denk ik: wow, ik heb het goed gedaan. En dat is echt waar", verzekert de zangeres die momenteel records breekt met haar nieuwe single Hello.

Ze heeft momenteel 86 prijzen in huis, waaronder 10 Grammy Awards en 13 Billboard Music Awards. Niet al haar prijzen zijn overigens op de wc te vinden; de Oscar die ze kreeg voor het nummer dat ze maakte voor de James Bond-film Skyfall staat op haar slaapkamer.

Adele bewaart haar prijzen op de wc
Wéér prijzen voor op haar toilet. (Foto: BuzzE)

Weinig hoop overlevenden damdoorbraak BraziliŽ

De kans dat er nog overlevenden worden gevonden na een damdoorbraak in het zuiden van Brazilië wordt met de minuut kleiner en kleiner. Dat heeft de gouverneur van de deelstaat Minas Gerais gezegd. Hij vreest dat de hoop voor de dertien mijnwerkers en dertien anderen is vervlogen.

De damdoorbraak bij een ijzerertsmijn afgelopen donderdag zorgde voor enorme modderstromen. Daardoor werden onder meer huizen verwoest in het dorp Bento Rodrigues, zo'n 250 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro. Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen. Onder de vermisten zijn vijf kinderen. Ongeveer vijf- tot zeshonderd mensen zitten in een noodopvang.

Weinig hoop overlevenden damdoorbraak Brazilië
Weinig hoop overlevenden damdoorbraak Brazilië (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Komende week wordt het meer 'herfstig' weer, ondanks dat de temperaturen nog altijd bovengemiddeld hoog zijn. De regen die zich afgelopen nacht boven ons land verzameld heeft, trekt al vroeg richting onze oosterburen waardoor wij het voorlopig droog houden. Wel hebben we last van flink wat bewolking en een, aan zee, vrij krachtige wind die uit het zuidwesten komt. In het noordwestelijk kustgebied kunnen er zelfs stormwinden ontstaan, aldus weeronline.nl. De temperatuur ligt zo rond de 15 graden. Later in de middag gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen. 

Aangezien de aanvoer van verse foto's een beetje mager is, nog maar een prachtige zonsopgang gemaakt door Klapmongeaul. Als ik dit soort foto's zie, heb ik zin om in een hutje op de hei te gaan wonen! 

Zonsopgang (Foto: klapmongeaul)
Zonsopgang (Foto: klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1983 werden Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. Jaren later zou er een film over gemaakt worden met Rutger Hauer in de hoofdrol. 

* In 1938 is de Kristallnacht. De eerste massale geweldpleging tegen Joden en hun eigendommen in nazi-Duitsland. 

* In 1989 valt de Berlijnse Muur. Het is het begin van het einde voor de dan 40-jarige DDR. 

* In 1982 sluit Paus Johannes Paulus II een tiendaagse rondreis af in het Spaanse Santiago de Compostella, een van de bekendste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa, herkenbaar aan een sint-jakobsschelp (het teken van de heilige Jakob), eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht wordt de Camino de Santiago genoemd. Over de Camino is ook een mooie film gemaakt: The Way, met onder andere Martin Sheen. 


Trailer The Way (IMDB.Com) 

Kroatische oppositie aan kop bij verkiezingen

De parlementsverkiezingen in Kroatië lijken te zijn gewonnen door de conservatieve oppositiepartij Kroatische Democratische Unie (HDZ). De partij lijkt uit te komen op 60 zetels in het parlement dat 151 zetels telt. De regerende Sociaal-Democratische Partij (SDP) van premier Zoran Milanovic lijkt 55 zetels te halen. 

Na het sluiten van de stembureaus verscheen zondag een exit-poll die een nek-aan-nekrace tussen beide partijen voorspelde. Nadat 14 procent van de stemmen was geteld, stond de HDZ echter op 63 zetels en de SDP op 52. Inmiddels is ruim 80 procent van de stemmen geteld en is de prognose 60-55.

De partij Most (Brug) lijkt 19 zetels te krijgen. De partij zou daarmee een potentieel cruciale rol kunnen krijgen in de vorming van een coalitieregering. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt maandagmiddag verwacht.

Kroatische oppositie aan kop bij verkiezingen

Kroatische oppositie aan kop bij verkiezingen (Foto: ANP)

A4 wordt eerste 'honingsnelweg' ter wereld

De A4 is de eerste Honey Highway (honingsnelweg) ter wereld, meldt Rijkswaterstaat. Zaterdag is namelijk biologisch bloemenzaad uitgestrooid in de berm van het 'ontbrekende' stukje A4 in aanbouw, tussen Delft en Schiedam. Het gaat om soorten die goed voedsel voor bijen leveren zoals nectar en stuifmeel. De initiatiefnemers willen zo iets doen aan de massale bijensterfte in Nederland.

'Ik wilde zelf iets doen en heb mij toegelegd op het zorgen voor meer nectar en stuifmeel, bloemenpracht voor de bijen', zegt de plaatselijke initiatiefneemster Deborah Post. Zij wordt gesteund door Rijkswaterstaat en de gemeente Midden-Delfland. Wethouder Govert van Oord: 'De realisatie van de Honey Highway is een goed voorbeeld van samenwerking, met name tussen overheid en burgers. En we realiseren met dit project samen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit.'

A4 wordt eerste 'honingsnelweg' ter wereld
A4 wordt eerste 'honingsnelweg' ter wereld (Foto: ANP)

Parkeerprobleem

Ik woon in een redelijk grote stad van iets meer dan 200.000 inwoners. Het is een mooie stad, al valt daar uit esthetisch oogpunt best over te twisten. Maar mooi is ie en dat bedoel ik dan overdrachtelijk. Er wonen mooie mensen, er gebeuren mooie dingen, we hebben een mooi dialect en er is ruimte voor mooie initiatieven om maar eens wat dingen te noemen. Er is veel mooi en goed aan deze stad, maar of dat voor het bestuur ook geldt, is maar zeer de vraag.

GSOD: Historische zege Andy Fordham, Adams verslaat Klaasen

Zondagavond is de tweede speelronde van de Grand Slam of Darts in de groepen A tot en met D. Mark Oosterhuis, Jelle Klaasen en Michael van Gerwen zullen in actie komen, tegen respectievelijk Steve West, Martin Adams en Kim Huybrechts.

Oosterhuis wist vanavond opnieuw geen leg te winnen. Na de 5-0 zaterdag tegen Michael van Gerwen had onze landgenoot een dag later ook in zijn tweede partij tegen Steve West niets in te brengen. Het werd 5-0. Oosterhuis had een gemiddelde van 75, West kwam tot 95. 

Het werd een historische avond in Wolverhampton. Het was tien jaar en zes maanden geleden dat Andy Fordham voor het laatst een wedstrijd won op een tv-toernooi. Vanavond was het weer eens zo ver. Na zijn verlies in de eerste groepswedstrijd bij bij de Grand Slam of Darts tegen Adrian Lewis (5-2) bleek Fordham, vanavond te sterk voor Wayne Jones. Het werd 5-3.

Fordham kwam 4-0 voor, voordat Jones nog drie legs kon pakken. The Viking sloeg daarna toe met een 106-finish en won de partij met 5-3. De gemiddelden waren niet over naar huis te schrijven. Jones had 82 gemiddeld en Fordham kwam niet verder dan 79, maar op de dubbels was hij wel de betere. 

Update 23.10 uur

Michael van Gerwen heeft met 5-1 Kim Huybrechts verslagen. De Brabander en de Belg hadden beiden een gemiddelde van 106, maar Van Gerwen gooide 71 procent van zijn dubbels raak. 

Update 23.50 uur

Ondanks dat Jelle Klaasen een het gemiddelde van Klaasen elf punten hoger lag, verloor hij toch wel van Martin Adams. De Engelsman won met 5-4. Scorend was het spel van de Brabander prima, maar op de beslissende momenten kon hij de dubbels niet vinden. Adams trok aan het langste eind en won. 

Update 00.10 uur

Dave Chisnall gooit een negendarter in het duel tegen Peter Wright. Het is zijn eerste perfecte leg op tv. Hij won de partij met 5-2 en had een gemiddelde van 109. 

Uitslagen Grand Slam of Darts A t/m D - tweede speelronde

Groep Darter Darter Uitslag
A Michael van Gerwen Kim Huybrechts 5-1  
A Steve West Mark Oosterhuis 5-0
B Jelle Klaasen Martin Adams 4-5 
B Steve Beaton Ian White 5-2
C Adrian Lewis Michael Smith 3-5 
C Andy Fordham Wayne Jones 5-3
D Peter Wright Dave Chisnall 2-5 
D Mervyn King Scott Mitchell 5-2 

Standen in de groep.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.