FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van dinsdag 13 oktober 2015

Amnesty: Koerden plegen oorlogsmisdaden in SyriŽ

Een Syrisch-Koerdische militie maakt zich in Noord-Syrië schuldig aan oorlogsmisdaden door andere etnische groepen te verdrijven. Dit staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In gebieden waar de Koerdische PYD (Democratische Eenheidspartij) het voor het zeggen heeft, heeft de militie YPG (Volksbeschermingseenheden) duizenden Arabische en Turkmeense burgers verdreven en hun huizen verwoest. De YPG is de gewapende tak van de PYD die verwant is aan de extremistische PKK in Noord-Irak en Turkije.

Amnesty baseert zich op eigen onderzoek in de Syrische provincies Hasakah en Raqqah. Nadat de YPG plaatsen op Islamitische Staat (IS) had veroverd, is de burgerbevolking stelselmatig het slachtoffer geworden van collectieve bestraffing en verdrijving, aldus Amnesty. Satellietfoto's tonen bijvoorbeeld het dorpje Husseiniyah, dat in juni 2014 225 panden telde. Een jaar later zijn dat er nog slechts veertien. De YPG begon er burgers te verdrijven nadat het in februari 2015 was veroverd op IS. Koerden hebben het rapport betiteld als een reeks valse beschuldigingen.

Een jaar geleden ontstond opschudding na een interview in Nieuwsuur waarin een Koerdische strijder aangaf geen gewonden als krijgsgevangenen te nemen omdat dit teveel last op zou leveren. Een tweede kogel lost het probleem op, zei de man in de uitzending. Er kon echter niet onafhankelijk worden vastgesteld of de bewering op waarheid berustte.

'Koerden plegen oorlogsmisdaden in Syrië'
Amnesty: Koerden plegen oorlogsmisdaden in Syrië (Foto: ANP)

Ook WŁst nog niet klaar voor seizoen

Schaatskampioene Ireen Wüst weet nog niet of ze eind deze maand in Enschede kan meedoen aan de selectiewedstrijden voor de wereldbeker. De 29-jarige Brabantse van Team4Gold is tijdens de zomertraining hard gevallen met haar fiets. Daarbij liep de viervoudig olympisch kampioene een hoofdblessure op.

"Door die val ben ik behoorlijk teruggeworpen", liet Wüst weten bij de NOS. "Ik heb nu nog niks intensiefs gedaan. Ik heb geen wedstrijdjes en geen tempotrainingen gereden. Ik moet rustig aan doen, zodat ik beter word in plaats van alleen maar minder."

Wüst hoopt komende weken nog voldoende stappen te maken om in Enschede alsnog aan de start te kunnen verschijnen. "Maar als ik niet meedoe aan de selectiewedstrijden zou dat een medische keuze zijn. De topsporter in mij wil heel graag, maar op dit moment is het niet verantwoord. Ik herstel nu slecht van die klap op mijn hoofd."

Ook Koen Verweij van Team4Gold worstelt met fysieke problemen. De wereldkampioen allround van 2014 mist de eerste helft van het schaatsseizoen vanwege oververmoeidheid.

Ook Wüst nog niet klaar voor seizoen
Ook Wüst nog niet klaar voor seizoen (Foto: ANP)

Sneijder: "Leeg, fysiek en mentaal"

Nederland heeft zich niet weten te plaatsen voor het EK in Frankrijk. Captain Wesley Sneijder stond na afloop de NOS te woord. Hoe hij zich voelde? "Leeg, fysiek en mentaal", was zijn korte antwoord. "Als je weet dat je moet winnen, mag je niet zulke fouten maken", aldus Sneijder. "Je weet dat ze een goede ploeg hebben. Je moet winnen, dan moet je gedisciplineerd en compact spelen. Als je het achterin dichthoudt, weet je dat je kansen krijgt. Maar op deze manier lukt het niet."

Nederland begon redelijk aan de wedstrijd. "We begonnen heel goed. Maar er werden ook veel fouten gemaakt en die werden afgestraft. Je ziet het aankomen. Als je Turkije ziet winnen van deze ploeg, dan moest er heel wat gebeuren. We hebben er wel in geloofd. Maar als je zo verdedigt op deze momenten... Ik moet het nog terugzien, maar volgens mij ging er een hele hoop mis."

Sneijder is een van de routiniers van Oranje, maar is nog niet van plan om te stoppen als international. "Ik denk persoonljk niet aan stoppen. Dit komt keihard aan, maar ik heb niet eens zin om hier over te praten", zei de aanvoerder, die bondscoach Danny Blind niets aanrekent. "Dit kan je Blind niet aanrekenen. Hij vertrouwt in de spelers en dat vertrouwen moeten we waarmaken."

Islamitische Staat bevestigt dood topfiguur

Een woordvoerder van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag bevestigd dat IS-leider Fadhil Ahmad al-Hayali, ook bekend als Abu Mutaz Qurashi, in augustus is gedood bij een luchtaanval.

De bevestiging van de dood van de man die tot de top van IS behoorde, is via extremistische websites verspreid door Abu Mohamed al-Adnani die vaker namens IS spreekt.

De Verenigde Staten hebben in augustus melding gemaakt van de dood van al-Hayali, een ex-officier van het Iraakse leger. Hij kwam volgens Washington op 18 augustus om het leven bij een luchtaanval op Mosul, in het noorden van Irak. Hij zou de tweede man van IS zijn geweest en een sleutelfiguur bij de opmars in 2014 van de soennitische extremisten in Syrië en Irak.

Islamitische Staat bevestigt dood topfiguur
Islamitische Staat bevestigt dood topfiguur (Foto: ANP)

Blind blijft: "Niet mijn fout en verversen niet nodig"

Danny Blind blijft, als het aan hem ligt, bondscoach van Nederland. Oranje slaagde er dinsdag niet in om zich te plaatsen voor het EK 2016 in Frankrijk. "We begonnen goed, dat resulteerde ook in een aantal kansen", zei Blind na afloop tegen de NOS. "Daarna kwam er een fase waarin we niet goed doordekten met Necid. Daar hadden we geen goed antwoord op. Zij hebben veel bewegende spelers en dat pakten we niet goed op. Van Dijk wordt door een hakje weggespeeld en daardoor stond het centrum open", analyseerde Blind nuchter.

"Daarna verloren we de grip op de wedstrijd. Dan zie je een team dan niet bulkt van het vertrouwen. Bij de tweede goal zijn we niet alert bij een ingooi. Ik wilde daarvoor al Van Persie erbij zetten en Sneijder meer naar achteren te halen om 'meer voetbal' te creëren", vervolgde de keuzeheer. "Ook na de rode kaart had ik het idee dat we de wedstrijd konden winnen."

"Maar ook het opportunistische spel moet met een bepaalde tactiek gebeuren. Het vertrouwen ontbrak gewoon, zoals het de gehele kwalificatiereeks ondermaats was. Je moet dit slikken. Wij moeten nu vooruit kijken. Je moet weer verder en naar de kwalificatie van het WK 2018 toe."

Er moet iets gebeuren bij het Nederlands elftal. Schoon schip, zo moet het worden gezien. "Je moet reëel blijven. Ik denk niet dat je moet verversen, want er staan heel veel jonge spelers. We moeten analyseren wat er aan de hand is. Er zijn betere spelers die nu niet inzetbaar zijn. Ook moet je kijken of je iets bij moet stellen qua formatie en speelwijze."

De kans is groot dat er een golf van kritiek over Oranje heen komt. "Dat is ook logisch in deze wereld. Op het moment dat je niet presteert, lig je onder vuur. Ik heb het niet voor elkaar gekregen om het in deze vier wedstrijden zo neer te zetten dat we ons plaatsen. Ik verwijt mezelf niets. Ik heb de overtuiging dat ik alles heb gedaan zoals ik dat zou doen."

"Ik besef dat ik niet op het beste moment ben ingestapt. Maar goed, als je kijkt naar de wedstrijd tegen IJsland, alles zat goed in elkaar. Maar daar gebeurden dingen waarvan je je afvraagt: hoe is het mogelijk. Maar daar hebben we geen grip op. Je moet kijken naar de zaken waar je wel controle over hebt. Ja ik wil door als bondscoach. Ik heb met mijn volle verstand ja gezegd op de aanbieding van de KNVB. Eerst als assistent van Hiddink en daarna zou ik het overnemen. Dan ga ik daar voor."

Eerste tv-verkiezingsdebat Democraten in VS

Voor het eerst staan dinsdagavond de vijf presidentskandidaten van de Amerikaanse Democraten in een televisiedebat tegenover elkaar. In het centrum van dit gebeuren maakt ook de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton haar opwachting.

Met spanning wordt uitgekeken naar het duel van Clinton met Bernie Sanders, de partijloze senator uit Vermont, die in de voorverkiezingscampagne goed scoort. Clinton is niettemin bij de Democratische kiezers nog steeds veruit favoriet.

De andere kandidaten zijn de voormalige gouverneur van de staat Maryland, Martin O'Malley, Lincoln Chafee, eveneens oud-gouverneur van Rhode Island en oud-senator Jim Webb uit Virginia. Al deze kandidaten, met uitzondering van Sanders, zijn volgens de peilingen kansloos voor de Democratische nominatie.

Het debat begint om 02.30 uur Nederlandse tijd op woensdagochtend, en is te zien op CNN. Het zal worden geleid door CNN-'anchorman' Anderson Cooper. Een FOK!-voorbeschouwing op het debat kun je hier lezen.

Eerste tv-verkiezingsdebat Democraten in VS
Eerste tv-verkiezingsdebat Democraten in VS (Foto: ANP)

BelgiŽ stijgt naar top FIFA-ranglijst

Door een overwinning in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd op Israël stijgt België op de komende ranglijst van wereldvoetbalbond FIFA naar de eerste plaats. De ranglijst komt uit op 5 november. De Belgen staan momenteel nog derde op de FIFA-ranking, maar koploper Argentinië en achtervolger Duitsland gingen afgelopen week onderuit in hun interlands.

België versloeg dinsdagavond in het Koning Boudewijnstadion in Brussel Israël met 3-1. Dries Mertens opende de score. In het strafschopgebied van de tegenstander kapte de voormalig PSV'er de Israëlische aanvoerder Tal Ben-Haim uit en schoot de bal knap in de korte hoek. Kevin De Bruyne verdubbelde de score via een vrije trap die door de stuit weliswaar lastig was maar eigenlijk niet onhoudbaar voor keeper Offir Marciano die de bal nog aanraakte. Mertens was ook betrokken bij het derde Belgische doelpunt. Hij gaf de assist aan Eden Hazard die was vrijgelaten in het strafschopgebied en moeiteloos kon scoren.

Tomer Hemed redde de eer voor de bezoekers.

België stijgt naar top FIFA-ranglijst
België stijgt naar top FIFA-ranglijst (Foto: ANP)

Poetin wil premier naar VS sturen om SyriŽ

De Russische president Vladimir Poetin wil premier Dmitri Medvedev naar de VS sturen om overeenstemming te bereiken over samenwerking in de Syrië-crisis. Door het hoofd van de regering te sturen, onderstreept Poetin het belang dat Rusland aan dit probleem hecht, zei een woordvoerder van het Kremlin dinsdag.

Washington heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Op een economisch forum in Moskou maakte Poetin heftige verwijten aan het adres van de Amerikanen omdat die geen informatie over Syrië willen delen. Hij riep ook nogmaals op tot een politieke oplossing voor het conflict in Syrië.

De Russische luchtmacht voert sinds eind september in Syrië aanvalsmissies uit tegen tegenstanders van president Bashar al-Assad. Dat gebeurt in overleg met de Syrische strijdkrachten. Washington wil van Assad af.

Poetin wil premier naar VS sturen om Syrië
Poetin wil premier naar VS sturen om Syrië (Foto: ANP)

Van lekken verdachte agent is 28, niet 48

De eind september opgepakte agent van de Dienst Landelijke Recherche uit Weert, die verdacht wordt van lekken aan criminelen, is 28 jaar en niet 48, zoals eerder was gemeld. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch dinsdagavond bevestigd na berichtgeving van de nieuwswebsite 1Limburg.

Vrijdag, toen het nieuws over de verdenking naar buiten kwam, was sprake van een tikfout in een document van het OM.

De man wordt ervan verdacht dat hij vertrouwelijke gegevens aan criminelen heeft verkocht. De aanhouding van de man, die 235.000 euro aan contanten in huis had, leidde tot geschokte reacties vanuit de politiek en de politie.

Van lekken verdachte agent is 28, niet 48
Van lekken verdachte agent is 28, niet 48 (Foto: ANP)

Nederland niet naar EK 2016

Het Nederlands elftal heeft zich niet geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van 2016. De ploeg van Danny Blind had nog een strohalm om zich voor de eindronde te plaatsen, maar verloor in eigen huis met 2-3 van Tsjechië. Concurrent Turkije won thuis met 1-0 tegen IJsland en plaatste zich rechtstreeks voor het eindtoernooi.

Oranje moest in eigen huis winnen van de Tsjechen en startte fel met mogelijkheden voor Anwar El Ghazi en Wesley Sneijder. De Tsjechen namen echter al snel het initiatief over en spleten regelmatig de Nederlandse defensie open. Pavel Kaderábek tekende na een kleine 25 minuten de 0-1 aan door in de korte hoek doelman Jeroen Zoet te passeren. Nog voor rust stond ook Josef Sural vrij voor de keeper en ook hij wist het net te vinden: 0-2.

Doelman Zoet werd tweemaal in de korte hoek geklopt (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Doelman Zoet werd tweemaal in de korte hoek geklopt (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Dit was het sein voor Blind om in te grijpen en nog voor rust Van Persie te brengen voor Riedewald. Niet lang hierna ging Marek Suchy in de fout door Depay neer te halen. De Tsjech kon met rood vertrekken. Toch wist Oranje niet van de overtal situatie te profiteren. Sterker nog, Van Persie kopte na 66 minuten spelen een Tsjechische vrije trap in eigen doel.

Met de moed der wanhoop ging het Nederlands elftal op zoek naar doelpunten, maar verder dan een kopgoal van Huntelaar en een goal van Van Persie kwam het niet. Wel had het team mogelijk nog recht op een strafschop nadat Van Persie ten val was gebracht, maar nog zou dit niet genoeg zijn geweest om zich te plaatsen voor het EK in Frankrijk. Hierdoor is Oranje voor het eerst sinds 1984 niet aanwezig bij een Europese eindronde.

Huntelaar baalde na afloop van de uitschakeling van Oranje (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Huntelaar baalde na afloop van de uitschakeling van Oranje (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Volleyballers uitgeschakeld op EK

De Nederlandse volleyballers zijn dinsdag roemloos uitgeschakeld op het Europees kampioenschap. In de wedstrijd tegen het lager geklasseerde Slovenië voor een plek in de kwartfinale kwam Oranje er dinsdag niet aan te pas en verloor het kansloos in drie sets: 25-16 25-19 25-22.

De volleybalmannen maakten zondag nog grote indruk in de enerverende laatste groepswedstrijd tegen het sterke en massaal aangemoedigde thuisland Bulgarije. Maar voor de lege tribunes van de Arena Armeec in Sofia was dinsdag niets meer over van de bevlogenheid, vechtlust en veerkracht van Oranje.

Bondscoach Gido Vermeulen begon de wedstrijd nog met zijn vaste basisspelers zoals Nimir Abdellaziz, Gijs Jorna, Kay van Dijk, Jeroen Rauwerdink, Dick Kooy en Rob Bontje maar al snel haalde hij vrijwel alle vaste krachten naar de kant en stonden verschillende reserves in het veld zoals Niels Klapwijk, Yannick van Harskamp, Thijs ter Horst, Maarten van Garderen en Bas van Bemmelen.

De basisploeg keek de hele eerste set aan tegen een achterstand die alleen maar groter werd. De reserves leken het tij te keren in de tweede set maar de opleving was van korte duur. Oranje kwam nog op voorsprong in de derde set maar Slovenië trok de stand gelijk en drukte in de slotfase ongenadig door.

Slovenië speelt in de kwartfinale tegen wereldkampioen Polen.

Volleyballers uitgeschakeld op EK
Volleyballers uitgeschakeld op EK (Foto: ANP)

The Witch and the Hundred Knight naar PlayStation 4

NIS America heeft de PlayStation 4-versie aangekondigd van The Witch and the Hundred Knight. Deze Revival Edition is een verbetereing ten opzichte van de versie die vorig jaar op PlayStation 3 uitkwam.

Metallia is een heks die haar macht over het moeras wil uitbreiden naar de wijde wereld. Een probleem: ze kan het moeras niet uit door de magische grens. Maar daar denkt ze wat op gevonden te hebben: ze maakt een deal met de Hundred Knight en hij moet het moeras uitbreiden, zodat de grenzen verlegd worden. Er staan in de wereld pilaren die het moeras niet laten uitbreiden, dus een van je opdrachten is om deze te vernietigen.

Een nieuwe editie betekent vaak ook nieuwe features. Allereerst zijn er verbeterde graphics en textures. De Tower of Illusion is een nieuw gebied waarin je je eigen wapens kunt opofferen om tegen sterke vijanden te vechten. De vijanden worden zo sterk als het wapen dat je hebt geofferd en logischerwijs zul je betere wapens moeten opofferen om betere loot te krijgen. In de Tower of Illusion kun je ook Concentrated Mana verzamelen en zo als Metallia de heks te spelen. De toren laat ook items vallen waarmee je door middel van alchemie je wapens kunt upgraden.

The Witch and the Hundred Knight - Revival Edition komt 4 maart uit in Europa en gaat €39.99 kosten.

Sterke armen in Call of Duty: Black Ops III

Zelfs YouTube heeft het door, er zitten armen in deze video van Call of Duty: Black Ops III. In onderstaande video met treffende video-ID zien we de cybernetische verbeteringen voor mensen die graag van dichtbij hun vijanden willen uitschakelen.

Met takedown sla je iemand in een klap neer, terwijl je met cameo je jezelf ook onzichtbaar kunt maken. Dan is er nog Consecutive Wave, waarmee je een groep in een klap kunt vertellen wie de baas is. Met Overdrive kun je sneller lopen, beter mikken en beter met zwaardere wapens omgaan. Genoeg te verbeteren dus voor de Hulken onder ons.

Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Studenten uit protest met dildo's naar school

In Texas wordt binnenkort de wet geïntroduceerd die het mogelijk maakt om verborgen wapens mee naar school te nemen. De studenten vinden het belachelijk en laten dat blijken door een #cocksnotglocks-actie in te zetten. De actie zou duidelijk moeten maken hoe onlogisch het is dat je wel met vuurwapens naar school mag komen, maar een onschuldige dildo verboden zou zijn.

Met de juiste vergunning zou je vanaf volgend jaar augustus een verborgen wapen mogen meenemen. Opmerkelijk wel aangezien de laatste schietpartijen die plaatsvonden in het land.

Een van de studenten kwam met een opmerkelijk initiatief, namelijk het meenemen van dildo's uit protest tegen deze nieuwe wet. De vrouwelijke student linkte de wapens met dildo's. En dan zeggen ze dat mannen alleen maar aan seks denken.

'Het is veel gevaarlijker om met pistolen te spelen dan met dildo's. En toch zijn de onschuldige speeltjes verboden en de gevaarlijke niet.' Aldus de student. Middels een Facebook pagina heeft ze inmiddels al ruim 3700 studenten kunnen overtuigen om spontaan dildo's te kopen en mee naar school te nemen

Niet iedereen kan het initiatief waarderen. Het zou te kinderachtig zijn. De student zou zelfs doodsbedreigingen hebben ontvangen.

Mocht je een bezoek brengen aan de Amerikaanse Universiteit in Texas, zorg dat je een dildo bij je hebt. Anders kan je nog eens flink voor lul lopen.

WK 2018: kwalificatieupdate AziŽ 13/10/2015

In Azië zijn ze momenteel halverwege de tweede ronde voor de kwalificatie van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De toplanden laten voorlopig geen steek vallen. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden van vandaag en de standen in de groep. 

De meeste toplanden waren vrij. In groep H is Noord-Korea op weg om de volgende ronde te bereiken. Dinsdag werd Yemen met 1-0 verslagen. Jong Il-Gwan benutte na twaalf minuten een strafschop. In de groep greep Bahrain zijn laatste kans door thuis met 2-0 te winnen van de Philippijnen.

Van alle groepen plaatst de groepswinnaar zich voor de volgende groepsfase. Ook de vier beste nummers twee maken nog kans op het WK te halen. Deze twaalf landen zullen dan uiteindelijk vier WK-tickets en een intercontinentale play-off plek verdelen.

 Uitslagen WK-kwalificatie Azië ronde II 13/10/2015

# Thuis Uit Uitslag
A Palestina Saudi-Arabië *
A Oost-Timor Maleisië 0-1
B Jordanië Tajikistan 3-0
B Kirgizië Bangladesh 2-0
C Qatar Malediven 4-0
C Bhutan Hong Kong 0-1
D Oman India 3-0
D Turkmenistan Guam 1-0
E Syrië Afghanistan 5-2
E Singapore Cambodia 2-1
F Vietnam Thailand 0-3
G Kuwait Libanon 0-0
G Myanmar Laos 3-1
H Bahrain Philippijnen 2-0
H Noord-Korea Yemen 1-0

* Duel had geen doorgang omdat Saudi-Arabië Palestina in eerste instantie niet in kwam. Het duel werd verplaatst naar Jordanië, maar daar was Palestina het niet mee eens. Duel is tot nader order uitgesteld.  

Stand in groepen A en B 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Saudi-Arabië 4 12 12-3 1 Jordanië 5 13 12-1
2 V.A.E. 4 7 12-2 2 Australië 4 9 10-3
3 Palestina 4 5 9-4 3 Kirgizië 5 8 8-5
4 Maleisië 5 4 2-17 4 Tajikistan 5 2 4-12
5 Oost-Timor 5 2 2-11 5 Bangladesh 5 1 2-15

Stand in groepen C en D 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Qatar 5 15 24-2 1 Oman 5 11 9-3
2 Hong Kong 5 10 12-3 2 Iran 4 8 11-2
3 China 4 7 9-1 3 Turkmenistan 5 7 5-6
4 Malediven 5 3 4-13 4 Guam 5 7 3-8
5 Bhutan 5 0 3-33 5 India 5 0 3-12

Stand in groepen E en F 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Syrië 5 12 18-5 1 Thailand 4 10 8-2
2 Japan 4 10 12-0 2 Irak 3 5 8-4
3 Singapore 5 10 7-2 3 Vietnam 4 4 3-6
4 Afghanistan 5 3 3-18 4 Taiwan 3 0 2-9
5 Cambodia 5 0 1-16 5 Indonesië * 0 0 0

*Vanwege politieke inmenging met de voetbalbond is Indonesië geschorst van alle FIFA-competities.

Stand in groepen G en H 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Zuid-Korea 4 12 14-0 1 Noord-Korea 5 13 9-2
2 Kuwait 5 10 12-1 2 Uzbekistan 4 9 12-5
3 Libanon 5 7 4-4 3 Philippijnen 5 7 5-8
4 Myanmar 5 4 5-16 4 Bahrain 5 6 7-7
5 Laos 5 1 3-17 5 Yemen 5 0 0-11

Shia LaBeouf noemt agent 'gekke man'

Shia LaBeouf noemde de agent die hem dit weekend in Austin arresteerde een 'gekke man' en dreigde hem aan te vallen. Dat blijkt uit officiële politiepapieren, meldt TMZ.

De politieman hield de acteur in eerste instantie aan omdat hij samen met wat anderen een straat overstak waar dat niet mocht. Toen rook de agent alcohol en ontdekte hij dat LaBeouf met dubbele tong sprak. De acteur zou hebben geprobeerd weg te lopen en hebben gezegd dat politiemannen in Los Angeles hem meestal laten gaan omdat ze een vriend van hem hebben gedood.

Toen dat niets uithaalde, zou LaBeouf de confrontatie zijn aangegaan. Eerst met de agent, vervolgens met iemand die opnamen maakte. De politieman moest de filmster naar eigen zeggen in bedwang houden. In een laatste poging onder een aanhouding uit te komen, riep LaBeouf dat hij een militair was en vervolgens: "Doe maar wat je niet laten kunt."

De agent sloeg LaBeouf in de boeien. Hij werd gearresteerd vanwege openbare dronkenschap en later weer vrijgelaten.

Shia LaBeouf noemt agent 'gekke man'
Shia LaBeouf noemt agent 'gekke man' (Foto: BuzzE)

Rutte kritisch over Russische bommen op SyriŽ

Premier Mark Rutte is zeer kritisch over de Russische bombardementen in Syrië. De acties van Rusland richten zich meer op de gematigde oppositie tegen het Syrische regime dan op terreurbeweging IS, zei Rutte dinsdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Rutte had eerder niet meer gezegd dan dat de Russische inmenging in het conflict in Syrië de situatie ingewikkelder heeft gemaakt.

Rutte zei in de Senaat dat het kabinet met de Russische bombardementen rekening moet houden bij de afweging of Nederland mee wil doen aan het bombarderen van IS in Syrië. Bij die afweging zijn er "geen taboes", aldus de premier. Het is volgens hem "voorstelbaar" en "absoluut denkbaar" dat Nederland op enig moment ook IS gaat bombarderen in Syrië. Nederlandse F-16's doen dat al boven Irak.

Rutte kritisch over Russische bommen op Syrië
Rutte kritisch over Russische bommen op Syrië (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence wilde niet verwend lijken

Jennifer Lawrence was vooral boos op zichzelf toen ze dankzij de Sony-hack ontdekte dat zij veel minder betaald had gekregen voor de film American Hustle dan haar mannelijke tegenspelers. Dat schrijft de actrice in de nieuwsbrief van collega Lena Dunham.

Hoewel ze de naam van de film niet noemt, schrijft ze wel dat haar tegenspelers uit die productie - Jeremy Renner, Christian Bale en Bradley Cooper - sterker hebben onderhandeld. Zij zou hebben 'gefaald' omdat ze 'te snel opgaf', aldus People. "Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat aardig gevonden willen worden niets te maken had met het feit dat ik er niet hard in ben gegaan. Ik wilde niet moeilijk of verwend overkomen."

Ze denkt zelf dat het er misschien mee te maken had dat ze jong was en dat het iets is in haar persoonlijkheid waar ze al jaren aan werkt. "Als je naar de statistieken kijkt, ben ik niet de enige vrouw met dit probleem." Verder zegt ze dat ze er klaar mee is om haar mening te uiten op een 'schattige' manier.

Jennifer Lawrence wilde niet verwend lijken
Jennifer Lawrence wilde niet verwend lijken (Foto: BuzzE)

PC Gaming Days in aantocht

Natuurlijk zijn er al genoeg gaming events rondom games en vooral consoles, dus het volgende evenement komt als geroepen. In het weekend van 31 oktober en 1 november vindt de derde editie plaats van de Informatique PC Gaming Days. Dit is een gratis tweedaagse event met pc-gaming in de hoofdrol.

De PC Gaming Days zijn voor iedereen die interesse heeft in hardware, pc games, try outs, live productpresentaties, speciale aanbiedingen of nieuwe goodies op gebied van pc gaming. Je kunt op de PC Gaming Days gamen tegen de pro-gamers van AT Gaming, en een game-pc ter waarde van  € 1849,- winnen als je je van te voren registreert en naar het event komt. De aanwezige games zijn onder andere: Counterstrike: GO, Rainbow Six: Siege, Rocket League, FIFA 16, Starcraft II, Hearthstone en League of Legends. Er zullen nog meer aanwezige pc-titels worden aangekondigd.

Bonden Air France protesteren

De vakbonden van Air France roepen leden op om op 22 oktober te protesteren tegen de arrestatie van verschillende werknemers van het concern. Zij worden verdacht van het mishandelen van twee directieleden.

Personeelschef Xavier Broseta en zijn mededirecteur Pierre Plissonnier werden op 5 oktober voor het hoofdkantoor gemolesteerd. Dat gebeurde na een bijeenkomst waar de onderneming bekendmaakte 2900 banen te schrappen voor 2017. Vijf leden van het grondpersoneel zijn maandag gearresteerd, mogelijk worden er nog meer opgepakt.

Volgens de bonden voor piloten, cabine- en grondpersoneel worden de vijf "behandeld als potentiële terroristen". Tussen de 150 en 200 mensen protesteerden dinsdag al bij het hoofdkantoor en vakbond CGT heeft laten weten actie te blijven voeren totdat de mannen worden vrijgelaten.

Overigens zijn de vijf werknemers nog niet formeel aangeklaagd.

Bonden Air France protesteren
Bonden Air France protesteren (Foto: ANP)

Ekster van Ellen ten Damme weggevlogen

Ellen ten Damme is haar ekster Arie kwijt. 'Arie L Ekster' vloog dinsdag weg tijdens haar bezoek aan De Maaspoort in Venlo, meldt het Limburgse theater.

Ellen trad dinsdag op in Venlo als onderdeel van de theatertour Thuis bij Ellen. Arie vloog weg tijdens het opnemen van een promotiefilmpje. Er wordt nog steeds gezocht naar de ekster die een grote rol speelt in Ellens leven.

Normaal gesproken draagt Arie L Ekster een bandje met daaraan een lijn, zodat hij niet te ver weg kan vliegen. Voor het filmpje was de lijn afgedaan, waarna Arie zijn kans greep en wegvloog. De Maaspoort voelt zich volgens een woordvoerster enorm schuldig om wat er is gebeurd. "Er zijn inmiddels heel wat (zoek)uren verstreken en Arie is nog niet terecht."

Arie L Ekster is het huisdier van Ellen ten Damme en speelt daarnaast een grote rol in haar theatertour Thuis bij Ellen. Het is noodzaak dat Arie wordt gevonden anders kan de tour ook niet doorgaan.

Update 20.35 uur:
Arie L Ekster is terecht! De vlegel bleek een eindje verderop, bij poppodium Grenswerk, te zijn neergestreken. De directeur van dat poppodium wist het beestje eigenhandig te vangen. Ellen ten Damme is hem eeuwig dankbaar, aldus nieuwssite 1Limburg.

Ekster van Ellen ten Damme weggevlogen
Inderdaad geen ekster te zien (Foto: BuzzE)

Twee verdachten moord Aquino opgepakt

Twee verdachten van de moord op de Belgische topcrimineel Silvio Aquino (41) zijn in Duitsland opgepakt. Vlaamse media meldden dinsdag dat de twee vermoedelijke daders eind vorige week in Keulen zijn gearresteerd. België heeft om hun uitlevering gevraagd.

Volgens de Vlaamse media gaat het om twee Oost-Europeanen, mogelijk van Albanese afkomst. Het parket van Limburg dat de moord onderzoekt, wilde nog niet op de arrestatie reageren.

Silvio Aquino werd op 27 augustus samen met zijn vrouw Silvia Liskova (43) door twee wagens klemgereden op een verlaten bosweg in Opglabbeek, ten noorden van Genk in de Belgische provincie Limburg. Daarbij werd op de crimineel geschoten. Volgens zijn advocaat Sven Mary is er geen sprake van een liquidatie, maar is zijn cliënt bij een uit de hand gelopen poging tot ontvoering omgekomen.

Twee verdachten moord Aquino opgepakt
Twee verdachten moord Aquino opgepakt (Foto: ANP)

Rihanna op het podium voor Victoria's Secret

Rihanna staat op 8 december op het podium voor Victoria's Secret. Niet om lingerie te showen, maar om op te treden. Dat meldt People dinsdag.

Het is niet de eerste keer dat de 27-jarige zangeres tijdens de jaarlijkse modeshow van het merk optreedt. Ze mocht in 2012 haar hit Diamonds zingen.

Beroemde modellen van Victoria's Secret en nieuwkomers showen op 8 december de meest prachtige lingerie. Onder anderen Adriana Lima, Alessandra Ambrosio en de Nederlandse Romee Strijd gaan in weinigverhullende pakjes de bühne op.

Rihanna op het podium voor Victoria's Secret
Rihanna op het podium voor Victoria's Secret (Foto: BuzzE)

Rusland: wapens VS in handen van terroristen

Rusland stelt dat wapens die de Verenigde Staten 'gematigde' rebellen in Syrië geven, uiteindelijk in handen komen van terroristen. "Eerlijk gezegd hebben we vrijwel geen twijfel dat op zijn minst de meerderheid van deze wapens in handen komt van terroristen", zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag.

De VS steunen diverse min of meer seculiere groepen in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad, zoals het Vrije Syrische Leger en de Koerdische YPG. "Dit leidt ook tot zorgen in de VS, waar het volk en het Congres vragen beginnen te stellen", citeerde persbureau Tass uit een interview dat Lavrov aan een Russische tv-zender gaf.

Rusland: wapens VS in handen van terroristen
Rusland: wapens VS in handen van terroristen (Foto: ANP)

'Betaling Platini onbekend bij FIFA en UEFA'

Voetbalbonden FIFA en UEFA wisten niets af van de deal tussen de FIFA-baas Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Lennart Johansson, voormalig voorzitter van de Europese bond UEFA en oud-bestuurder bij de wereldvoetbalbond FIFA, hoorde pas onlangs via de media van de schimmige betaling.

Platini kreeg omgerekend 1,8 miljoen euro van Blatter in 2011. De Zwitserse justitie onderzoekt die betaling en is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Blatter. Volgens Platini kreeg hij het geld voor diensten, die hij had verleend tussen 1999 en 2002. "Ik was toen lid van het dagelijks bestuur van de FIFA en Blatter had zo'n betaling moeten melden. Maar dat heeft hij nooit gedaan", zei Johansson dinsdag.

Bovendien wist Johansson niet dat Blatter ooit Platini had ingehuurd als adviseur. Platini volgde Johansson in 2007 op als UEFA-voorzitter. Blatter en Platini zijn tijdelijk geschorst door de FIFA.

'Betaling Platini onbekend bij FIFA en UEFA'
'Betaling Platini onbekend bij FIFA en UEFA' (Foto: ANP)

Crisis Volkswagen treft ook Wolfsburg

De crisis bij autofabrikant Volkswagen treft nu ook de gelieerde Bundesligaclub VfL Wolfsburg. De Duitse club, waar Bas Dost in de spits staat, ziet voorlopig af van de bouw van een nieuwe accommodatie voor de jeugdopleiding. "Ik denk dat iedereen begrijpt dat we die plannen nu uitstellen", zei directeur Klaus Allofs.

Het Volkswagenconcern hangt alleen al in de VS een miljardenboete boven het hoofd omdat het gesjoemeld heeft met uitstootwaarden van wereldwijd 11 miljoen dieselauto's. Het concern kondigde dinsdag aan de investeringen in zijn hoofdmerk met 1 miljard euro per jaar terug te schroeven.

"Het is niet zo dat de plannen zijn geschrapt, maar dit is natuurlijk niet het moment om te investeren", zei Allofs. De nieuwe opleidingsschool moet 40 miljoen euro kosten.

Volkswagen ondersteunt Wolfsburg jaarlijks naar verluidt met 80 miljoen euro. Vooralsnog lijkt het er niet op dat de club financieel zal lijden onder de crisis. Wel heeft Volkswagen de sponsoring van de Duitse beker en zestien andere voetbalclubs ter discussie gesteld. "VfL Wolfsburg is bij deze bezuinigingen geen thema", liet de nieuwe topman Matthias Müller al in een eerder stadium weten.

Crisis Volkswagen treft ook Wolfsburg
Crisis Volkswagen treft ook Wolfsburg (Foto: ANP)

Saoedi-ArabiŽ: zweepslagen voor bejaarde Brit

Eén jaar cel en 360 zweepslagen. Dat is de straf die een 74-jarige Britse man in Saoedi-Arabië kreeg opgelegd. Zijn misdaad? Hij was in het bezit van zelfgemaakte wijn, zo meldt RTL Nieuws. Familieleden vrezen dat de bejaarde man aan de zweepslagen zal bezwijken.

De 74-jarige Karl Andree heeft zijn celstraf inmiddels uitgezeten, maar wordt nog altijd vastgehouden in afwachting van de zweepslagen. Het is niet helemaal duidelijk of hij die zweepslagen inderdaad krijgt, of dat hij nog vastzit om bureaucratische redenen. Zijn familie zegt in elk geval dat de man medische hulp nodig heeft. 'We roepen premier David Cameron op om ervoor te zorgen dat mijn vader thuiskomt', zegt zoon Simon tegen The Sun.

Zwakke gezondheid
In het islamitische land - een zogeheten bondgenoot van ons - gelden strenge regels rondom alcohol. 'Er is geen twijfel mogelijk: 360 zweepslagen zullen zijn dood worden', zegt zoon Simon. Zijn vader, die 25 jaar in de olie-industrie in Saoedi-Arabië werkte, heeft een zwakke gezondheid. Andree heeft drie keer kanker gehad en lijdt aan astma. 'Onze vader heeft 25 jaar in Saoedi-Arabië gewerkt en nu wordt hij zo behandeld. Voor zijn arrestatie voelde hij zich altijd veilig en was hij altijd blij om in dat land te werken.'

Een woordvoerster van premier Cameron heeft de BBC laten weten dat het een 'extreem zorgwekkende' zaak is. De Britse regering heeft de zaak al verschillende keren bij de Saoedische autoriteiten onder de aandacht gebracht.

Schaatsseizoen in gevaar voor Verweij

Het seizoen van Koen Verweij loopt gevaar. De schaatser van Team4Gold is oververmoeid en overtraind geraakt in de voorbereiding op het seizoen en is nog aan het herstellen. Hij hoopt in de tweede helft van het schaatsseizoen weer mee te kunnen doen aan wedstrijden, zei hij dinsdag tegen de NOS.

"Ik ben aan het begin van het seizoen fanatiek begonnen en op een moment dat ik het wat rustiger aan had moeten doen heb ik juist heel hard getraind. En ik had wat randzaken, met mijn oude sponsor en dergelijke. Het is net te veel van het goede geweest. Ik heb niet goed naar mijn lichaam geluisterd en kreeg een terugslag. Het herstel duurt wat langer dan verwacht, daarom moet ik nu heel slim en gestructureerd trainen. Daar passen de eerste wedstrijden niet bij", zette hij de problemen uiteen. "Ik probeer zo fit mogelijk te worden en wellicht is dat genoeg voor het tweede deel van het seizoen."

De 25-jarige Verweij verliet in juli Team Corendon en maakte in september de overstap naar zijn huidige team, waar ook meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst schaatst. Vanaf het begin van die maand trainde hij al mee met de ploeg van coach Rutger Tijssen, later sloot hij zich officieel aan.

Schorsing

Bij Team Corendon draaide Verweij geen goed seizoen. Hij won weliswaar zilver op het EK allround, maar viel op de WK allround op de 500 meter. Op de WK afstanden won hij brons op de 1500 meter. Binnen het team rommelde het tegelijkertijd. Corendon schorste Verweij en drie ploeggenoten eind maart, nadat zij het vertrouwen opzegden in coach Jan van Veen.

Zijn meest succesvolle seizoen was dat van 2013-2014. Hij werd wereldkampioen allround, won zilver op de Olympische Spelen op de 1500 meter en pakte op diezelfde Spelen goud in de ploegenachtervolging.

Schaatsseizoen in gevaar voor Verweij
Schaatsseizoen in gevaar voor Verweij (Foto: ANP)

Jochie (13) vingert mooie oppas (18)

In het Britse Aylesbury moest vandaag ene Mary-Ellen Mooney voor de rechtbank verschijnen. De 18-jarige blondine heeft zich namelijk laten vingeren door een 13-jarig ventje. Saillant detail: de niet onknappe verschijning was ingehuurd om op de mattie van het kereltje te passen.

In januari moest Mooney uit Milton Keynes op het zoontje van vrienden passen, toen ineens de 13-jarige kameraad van de jongen langskwam. Eenmaal op de bank maakte zij seksueel getinte opmerkingen richting dit ventje. Vervolgens gingen zij lekker knuffelen.

Het lekkere mokkel wilde echter meer, en ze pakte zijn hand. Deze duwde zij resoluut naar haar soppende genotsgrot. Hierna begonnen zij intiem te zoenen.

Enkele dagen later zocht het blondje het mannetje op via Facebook. Zij bestookte hem met geile opmerkingen. De familie van het jochie kreeg echter lucht van de zaak. Hierop werd het amper adolescente mokkel door de familie belaagd.

Vandaag moest de babysitter voor het eerst voor de rechter verschijnen. Zij heeft twee gevallen van seksueel misbruik bekend. Volgende maand zal zij worden veroordeeld, een zware gevangenisstraf hangt boven haar hoofd.

Hieronder enkele foto's van het mokkel. 

 
 
 

Me and poppy found your twin 󾌴󾌴󾌴󾌴

Posted by Demi Blakely on maandag 20 juli 2015

Blauwe envelop na honderd jaar met pensioen

De blauwe envelop van de Belastingdienst gaat na honderd jaar verdwijnen. De envelop zal niet meer nodig zijn als de fiscus overstapt naar volledig digitaal berichtenverkeer met burgers en bedrijven.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt. Staatssecretaris Eric Wiebes geeft woensdag het startsein voor een campagne die het afscheid van de blauwe envelop inluidt.

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven naar burgers en bedrijven. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag.

In het nieuwe systeem krijgt iedereen een berichtenbox op de website van de Belastingdienst. Als de fiscus digitale post heeft, wordt de belastingplichtige daarover met een mailtje gewaarschuwd. De overstap van brief naar digitaal gebeurt stapsgewijs. Het is de bedoeling dat uiteindelijk over een jaar of zeven iedereen is overgestapt en de allerlaatste blauwe envelop bij de fiscus de deur uitgaat.

Blauwe envelop na honderd jaar met pensioen
Blauwe envelop na honderd jaar met pensioen (Foto: ANP)

Premier MaleisiŽ: daders MH17 moeten boeten

Maleisië zal "standvastig blijven" totdat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 worden gestraft. Met die woorden reageerde de Maleisische premier Najib Razak op het dinsdag verschenen rapport over de fatale crash. Van de 298 slachtoffers kwamen er 43 uit Maleisië.

"We weten nu dat het vliegtuig werd geraakt door een Buk-raket van Russische makelij, afgevuurd vanuit gebied in Oost-Oekraïne dat door de rebellen werd gecontroleerd", aldus Razak in een verklaring die door diverse media werd gepubliceerd.

Nu dit volgens hem "definitief is bewezen" door het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is de volgende stap bestraffing van de verantwoordelijken achter "deze moorddadige daad". Dat zal moeilijk worden, erkent Razak, maar Maleisië zal zich er volgens hem voor blijven inzetten.

Razak schrijft verder dat het neerhalen van MH17 "niet te voorzien was".

Premier Maleisië: daders MH17 moeten boeten
Premier Maleisië: daders MH17 moeten boeten (Foto: ANP)

Meer hypotheekgaranties verstrekt

In het derde kwartaal van dit jaar hebben 37.800 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de garantie verstrekt, past de groei bij de ontwikkelingen op de woningmarkt, die tekenen van herstel vertoont. Ook groeit het aantal hypotheekaanbieders dat exclusief hypotheken met NHG aanbiedt.

Het aantal huishoudens dat in het derde kwartaal een beroep deed op NHG wegens gedwongen verkoop van de woning met verlies, daalde met 23 procent tot 1031.

Door de hoge instroom van garanties en de daling van het aantal 'verliesdeclaraties' steeg het fondsvermogen in het derde kwartaal naar 868 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 808 miljoen euro.

Meer hypotheekgaranties verstrekt
Meer hypotheekgaranties verstrekt (Foto: ANP)

Wendy van Dijk overweegt actie tegen Quote

Wendy van Dijk overweegt actie te ondernemen tegen Quote. Dat laat haar broer en manager Mike van Dijk weten aan De Telegraaf. Quote suggereert in een rubriek dat de tv-presentatrice voor haar huwelijk met RTL-baas Erland Galjaard kampte met een drugsverslaving.

In de rubriek AchterQlap wordt melding gemaakt van het gerucht dat Van Dijk een cocaïneverslaving zou hebben gehad. Mike van Dijk noemt het stuk tegenover de krant 'complete lariekoek' en is aan het bekijken welke stappen kunnen worden ondernomen.

Wendy van Dijk overweegt actie tegen Quote
Wendy van Dijk overweegt actie tegen Quote (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem: nu geen aandeel Air France-KLM

De Nederlandse staat wil nu geen aandeel kopen in Air France-KLM. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte dat dinsdag duidelijk bij RTLZ.

Hij reageerde op een oproep van werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW aan het kabinet om een belang te nemen in het concern Air France-KLM. Dijsselbloem heeft daar nu geen geld voor en bovendien is geld niet het probleem voor het Frans-Nederlandse concern, aldus de PvdA-minister. Er ligt ook geen verzoek om extra investeringen.

Het belangrijkste voor Air France-KLM is volgens Dijsselbloem dat het bedrijf concurrerender wordt. Het concern moet intern ingrijpen en kosten gaan besparen. KLM is daar al volop mee bezig, Air France moet volgen. Pas dan kan het samenwerkingsverband de concurrentie met luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten en met prijsvechters in Europa aan.

Dijsselbloem: nu geen aandeel Air France-KLM
Dijsselbloem: nu geen aandeel Air France-KLM (Foto: ANP)

Koenders: Assad hoeft niet meteen weg

De Syrische president Bashar al-Assad hoeft wat de Europese Unie betreft niet direct te vertrekken. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dinsdag in Luxemburg, voorafgaand aan overleg met zijn Europese collega's. "Met het regime van Assad kan gepraat worden, maar dan via de Verenigde Naties", zo vatte hij de Europese positie samen.

In een eventuele overgangsregering moeten het leger en de staat vertegenwoordigd zijn, kwamen de EU-ministers maandag overeen. "Maar op termijn is er in ieder geval geen toekomst voor Assad",  aldus Koenders. "Niet alleen vanuit morele motieven, maar ook vanwege het feit dat hij verantwoordelijk is voor al die vaatbommen."

Het is essentieel dat de EU een gezamenlijk standpunt over Syrië heeft ingenomen, zegt de bewindsman verder. Ook de Europese afkeuring van de Russische bombardementen op de gematigde oppositie tegen Assad is wat Koenders betreft een helder signaal.

Vluchtelingen
"Europa is het continent dat samen met het Midden-Oosten het meest direct de consequenties ondergaat van wat er gebeurt in Syrië"
, zei de bewindsman doelend op de grote aantallen Syrische vluchtelingen. Het conflict in Syrië is de belangrijkste oorzaak van de vluchtelingenstroom naar Europa, waarover de Europese regeringsleiders later deze week tijdens een top in Brussel verder praten.

De EU werkt ook verder aan het actieplan met Turkije. "In hoeverre is het mogelijk meer in Turkije aan opvang te doen en samen te werken op het gebied van kustwacht, misschien zelfs registratie van vluchtelingen", zei Koenders daarover. Ook wil de EU meer doen voor de Balkanlanden waar veel vluchtelingen doorheen trekken tijdens hun vlucht naar Europa.

Koenders: Europa op één lijn over Syrië
Koenders: Assad hoeft niet meteen weg (Foto: ANP)

Halo 5 multiplayer playlists bekendgemaakt

Over twee weken verschijnt Halo 5: Guardians voor Xbox One. Het is dus de hoogste tijd om te bekijken wat we allemaal mogen verwachten van de multiplayer. We krijgen de toegang tot acht verschillende playlists, ervan uitgaande dat alles normaal werkt.

Big Team Battles worden op een later moment toegevoegd aan de game. Deze krijgt later nog een eigen playlist en ook worden voor deze playlist nieuwe maps toegevoegd. In totaal worden er voor juni 2016 vijftien gratis maps toegevoegd aan de game. De game lanceert met meer dan twintig verschillende maps.

De playlists die meteen beschikbaar komen, zijn hieronder te vinden. 

  • Warzone -- Halo 5's new, MOBA-like 24-player mode. Matches can last 30 minutes or more, so this mode will enable join-in-progress.
  • Warzone Assault -- An asymmetrical variant, this mode challenges teams to destroy the power core or defend it.
  • Team Arena -- "Play on the very best modes and maps Halo 5 has to offer."
  • Slayer -- The classic Halo mode.
  • Breakout -- An all-new, single-life team mode.
  • Free-for-All -- You know the drill.
  • SWAT -- No shields or motion tracker; one-shot kill headshots.
  • Weekend Social -- Maps/modes voted on by the community and change every weekend.

Halo 5: Guardians (Microsoft Studios)

Ecclestone wil onafhankelijke motorenleverancier in F1

Met het verdwijnen van Renault als motorleverancier van Red Bull Racing en Toro Rosso is er geen onafhankelijke motorenleverancier meer in de Formule 1. Bernie Ecclestone zou dit graag anders zien om zo problemen van renstallen die zonder krachtbron zitten te voorkomen.

Red Bull heeft nul op het rekest gekregen van zowel Mercedes als Ferrari nadat het zelf wilde breken met Renault. Ecclestone is naar verluidt achter de schermen nog wel bezig om de breuk te lijmen, omdat Red Bull gedreigd heeft om naast het eigen raceteam ook Toro Rosso terug te trekken uit de sport.

Sky Sports vroeg Ecclestone of Mercedes en Ferrari te veel macht in de F1 hebben. "Tot op zekere hoogte is dat zo. Ook omdat de klantenteams zeer afhankelijk van ze zijn en zich naar deze fabrikanten moeten voegen. We hebben dus behoefte aan Cosworth, of een soortgelijk bedrijf. Dan kan iedereen die een team heeft gewoon een motor krijgen."

De Brit zegt dat er voor Red Bull Racing en Toro Rosso meer opties zijn dan iedereen denkt, te meer omdat volgens hem het nee van Mercedes en Ferrari ook een misschien kan zijn. "We zullen wel zien hoe het gaat aflopen. Ik denk niet dat de Formule 1 Red Bull hierom gaat verliezen. Natuurlijk, als Dietrich Mateschitz de lichten uit wil doen in Milton Keynes en Faenza, kan hij dat doen, maar ik denk niet dat hij het wil. Van binnen is hij een echte racer."

Ecclestone wil een ander reglement dan het huidige, zeker omdat ieder team voor 2017 al een nieuwe auto moet bouwen. Daarom moet er geluisterd worden naar de wensen van de fans. "Coureurs die het helemaal zelf doen, vanaf het moment dat de lichten doven tot het vallen van de vlag. Ik zag laatst foto's van vroeger, auto's die op de limiet gereden worden, zijwaarts, dat zie je tegenwoordig niet meer." De huidige turbomotoren mogen blijven mits ze beschikbaar voor iedereen, betaalbaar, meer vermogen en meer lawaai dan nu hebben.

TenneT verantwoordelijk voor zeeverbindingen

Netbeheerder TenneT wordt in Nederland verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet op zee. In eerste instantie gaat het om vijf verbindingen die goed zijn voor circa 3500 megawatt aan transportcapaciteit voor windparken. Dat maakte TenneT bekend, nadat de Tweede Kamer daarvoor dinsdag zijn fiat gaf.

De netbeheerder heeft in Duitsland al acht aansluitsystemen in werking. Daarmee loopt TenneT naar eigen zeggen voor op de uitbreidingsdoelen voor offshore windenergie van de Duitse regering. Die wil dat in 2020 in totaal 6500 megawatt aan offshore windcapaciteit beschikbaar is. Circa twee derde daarvan is reeds gerealiseerd.

In 2023 heeft TenneT naar verwachting in totaal, in Nederland en Duitsland, minstens 10.500 megawatt aan offshore netverbindingen geïnstalleerd. Die zijn goed voor de levering van groene stroom voor zo'n 12 miljoen huishoudens.

TenneT verantwoordelijk voor zeeverbindingen
TenneT verantwoordelijk voor zeeverbindingen (Foto: ANP)

Ruime steun voor nieuwe Mediawet

De Tweede Kamer heeft de nieuwe Mediawet dinsdag met ruime steun aangenomen. Dat houdt onder meer in dat het omroepbestel zich open moet stellen voor producenten van buitenaf en dat amusement geen kerntaak meer is. Tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker (Media) bestaat veel weerstand in Hilversum.

Programmamakers vrezen dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te veel macht krijgt ten koste van de omroepen. Ook in de Tweede Kamer leidden de voorstellen tot rumoer en irritatie. Na enkele wijzigingen stemden behalve VVD en PvdA ook D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de onafhankelijke Kamerleden Van Vliet en Houwers voor.

Ook was er genoeg steun voor een verzoek van PvdA en D66 om soul en jazz een volwaardige plek op de publieke radio te geven. Deze muziekstijlen vinden nu 'onderdak' bij Radio 6, maar dat station verdwijnt.

Ruime steun voor nieuwe Mediawet
Ruime steun voor nieuwe Mediawet (Foto: ANP)

Ziggo vangt bot bij rechter

Telecombedrijf KPN en glasvezelbedrijf Reggefiber hebben onder juiste voorwaarden een gemeenschappelijke onderneming opgericht. Dat bleek dinsdag uit een uitspraak in hoger beroep door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat door Ziggo was aangespannen.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) was onder voorwaarden akkoord met de oprichting van de onderneming. KPN en Reggefiber waren onder meer verplicht andere telecomaanbieders toegang te verlenen tot het glasvezelnetwerk. Daarbij zouden zij 'transparant en non-discriminatoir' moeten optreden. Ziggo was het niet eens met die beslissing en ging in hoger beroep.

Volgens het CBb is door de ACM echter 'voldoende aannemelijk' gemaakt dat de concurrentie op de glasvezelmarkt 'niet significant' wordt beperkt. Daarmee blijft ook de eerdere uitspraak ten faveure van de ACM staan.

Ziggo vangt bot bij rechter
Ziggo vangt bot bij rechter (Foto: ANP)

Emilia Clarke meest sexy vrouw van 2015

Emilia Clarke is door Esquire uitgeroepen tot de meest sexy vrouw van 2015. De Game of Thrones-actrice is volgens het blad namelijk mooi in balans: 'Vriendelijk en fel. Zusje en moordenaar. Filmster en buurmeisje'.

De Britse Clarke, die later deze maand 29 jaar wordt, zegt in het interview met Esquire dat ze vroeger op school niemands 'favoriet' was. Ze werd een sekssymbool dankzij de wereldwijd populaire tv-serie Game of Thrones, waarin ze Daenerys Targaryen speelt.

Emilia Clarke meest sexy vrouw van 2015
Emilia Clarke meest sexy vrouw van 2015 (Foto: BuzzE)

Minder kinderen naar de opvang

Steeds minder kinderen worden door hun ouders naar de kinderopvang gestuurd. In de periode tussen 2012 en 2014 is het aantal kinderen dat naar de opvang gaat met 72.000 gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Het CBS baseert zich op het aantal kinderen waar de Belastingdienst kinderopvangtoeslag voor uitkeerde.

Het totaal aantal kinderen dat voor kinderopvangtoeslag in aanmerking kwam, daalde van 826.500 in 2012 naar 754.400 vorig jaar. Dat is het laagste aantal sinds 2009.

Volgens het CBS komt het aantal kinderen dat in aanmerking komt voor toeslag nagenoeg overeen met het aantal kinderen dat daadwerkelijk naar de opvang gaat.

Minder kinderen naar de opvang
Minder kinderen naar de opvang (Foto: ANP)

Microfoon PVV uit na opmerking 'nepparlement'

In de Eerste Kamer heeft voorzitter Ankie Broekers-Knol dinsdag de microfoon van de PVV uitgezet, meldt RTL Nieuws. Dat gebeurde nadat PVV-senator Marjolein Faber over een 'nepparlement' sprak.

'Ik wil niet hebben dat u spreekt over een nepparlement', reageerde Broekers-Knol op de woorden van Faber. Daarna zette de voorzitter de microfoon waar Faber voor stond uit.

Vorige maand noemde PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer ook al een nepparlement. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg liet dit op z'n beloop, maar D66-leider Pechtold viel Wilders er fel op aan.

Wilders reageert via Twitter op de daad van zijn partijgenote. Ook Pechtold laat van zich horen.

De Eerste Kamer
De Eerste Kamer.

Sinterklaascomitťs bannen zwarte piet uit, schoorsteenpiet neemt het over

Volwassenen zijn al maanden bezig het magische sprookje van Sinterklaas politiek-correct te maken. Zo is er vandaag besloten dat er speciale schoorsteenpieten komen. Dat zijn pieten die eruitzien alsof ze net door de schoorsteen zijn gekomen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.

De nieuwe pieten lopen voor het eerst mee bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel en bij de intocht van de goedheiligman in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. 

Dat er een speciale schoorsteenpiet in het leven is geroepen is op zijn minst apart te noemen, omdat alle zwarte pieten door de schoorsteen gaan. Daarom zijn ze ook zwart. De sinterklaascomités in de vijf steden vinden van niet, samen met de actiegroep Nederland Wordt Beter en het Overlegorgaan Caribisch Nederland hebben ze daarom besloten de normale zwarte piet langzaam uit te bannen zodat de schoorsteenpiet het kan overnemen.

"Hiermee willen we een einde maken aan de onduidelijkheid over de toekomst van het uiterlijk van Zwarte Piet", zeggen de intochtorganisatoren.

Schoorsteenpieten bij sinterklaasintochten
Schoorsteenpieten bij sinterklaasintochten (Foto: ANP)

Chantal Janzen schrikt van naakte man

Tijdens een interview met radiostation 100% NL beleefde presentatrice Chantal Janzen een schrikmoment. Terwijl Janzen een telefonisch interview gaf, werd ze geconfronteerd met een naakte man, schrijft nieuwssite 1Limburg.

Janzen sprak live op de radio over haar nieuwe tv-programma. Opeens gingen ergens boven haar gordijnen open: "Ik sta hier op straat, ik kijk hier naar boven en er maakt gewoon een man het gordijn open en die is helemaal naakt! Gewoon helemaal bloot. Ik heb maar even gezwaaid. Hij schrikt heel erg."

De radio-dj wilde graag een foto als bewijs van het incident. "Dat kan niet, ik ben aan het bellen!", antwoordde Janzen.

Dijkhoff: meer betalingsregelingen voor boete

Er komen meer mogelijkheden om een verkeersboete gespreid te betalen. Vanaf juli kunnen mensen al een betalingsregeling treffen voor opgelegde boetes vanaf 225 euro en sindsdien is dat al 15.000 keer gebeurd.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff dinsdag in de Tweede Kamer. Hij is van plan deze regeling te verruimen.

De SP wil dat mensen die een boete wel willen betalen maar dat niet kunnen, altijd een regeling kunnen treffen, ook de oude gevallen. Dat moet voorkomen dat het boetebedrag bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) oploopt door wanbetaling en dat de betrokkene uiteindelijk in de cel terechtkomt.

Gezondheidsklachten
SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman vindt detentie te ingrijpend en wees erop dat dit bijvoorbeeld kan leiden tot het verlies van werk en tot gezondheidsklachten voor zwangere vrouwen.

Volgens Dijkhoff is er altijd een medische controle voor de opsluiting. Vorig jaar zijn er 36 nadere onderzoeken geweest naar geschiktheid voor detentie. Daarvan zijn er acht gehonoreerd.

Dijkhoff: meer betalingsregelingen voor boete
Dijkhoff: meer betalingsregelingen voor boete (Foto: ANP)

West Ham United sluit deal met VVV

Voetbaltalenten van West Ham United kunnen voortaan rijpen bij VVV-Venlo. De Engelse club uit de Premier League heeft een overeenkomst gesloten met de eerstedivisieclub uit Limburg. Volgens de Londense club heeft VVV-Venlo de beste faciliteiten en ook een stijl van spelen die de talenten van West Ham beter maken, meldde de club dinsdag. Er is sprake van uitwisseling, dus VVV kan ook spelers onderbrengen bij West Ham United.

Hoofd opleiding Terry Westley bezocht het afgelopen jaar diverse clubs in verschillende landen en kwam uit in Venlo. "We denken dat het technische voetbal dat zij spelen goed bij onze talenten past", zegt hij. VVV heeft overigens al de 21-jarige verdediger Sam Westley van West Ham op huurbasis in de gelederen.

Directeur Marco Bogers is blij met de samenwerking: "Ik denk dat wij veel kunnen leren van een grote club als West Ham."

West Ham United sluit deal met VVV
West Ham United sluit deal met VVV (Foto: ANP)

OM: crash MH17 is aanslag

Op basis van de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket spreekt het Openbaar Ministerie van een aanslag. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke dinsdag gezegd.

Westerbeke zegt dat het onderzoek draait om moord. Om dat voor de rechter te kunnen bewijzen moet opzet worden aangetoond. Volgens Westerbeke moet het onderzoek daarom zeer uitgebreid en nauwgezet worden uitgevoerd, wat tijd kost. Het duurt daarom nog tot in 2016 voordat het OM conclusies presenteert.

Het OM heeft een groep mensen op het oog die achter de aanslag zouden kunnen zitten, maar er is nog niemand als verdachte aangemerkt.

Het OM in Nederland leidt het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de ramp. Dat is een voor Nederland ongekend grote operatie.

OM spreekt van aanslag op vlucht MH17
OM spreekt van aanslag op vlucht MH17 (Foto: ANP)

Yfke Sturm herinnert zich niets van ongeluk

Topmodel Yfke Sturm kan zich niets meer van het surfboardongeluk van begin september herinneren. Dit vertelt Yfke in een interview aan Grazia.

"Het had heel anders kunnen aflopen. Artsen in Londen zeggen ook: 'Je hebt geluk gehad dat het board je niet twee of drie millimeter hoger of lager heeft geraakt'. Het is een wonder", zegt Yfke, die niet eerder zo uitgebreid sprak over het incident tijdens haar vakantie in Italië.

"Ik kan me niets meer van het ongeluk herinneren, maar mijn vriend heeft alles gezien. Ik werd met een grote snee op mijn hoofd uit het water gehaald. Terwijl het bloed werd gestelpt, lag ik op de schoot van mijn vriend, in een boot richting het ziekenhuis. Na tien minuten kreeg ik een seizure, een soort epileptische aanval. Een halfuur later kwamen we bij de haven en kreeg ik mijn tweede aanval."

Nachtmerrie
Yfke werd na twee dagen uit een kunstmatig coma gehaald. "Ik dacht dat ik ontwaakte uit een vervelende droom. Ik zag het ziekenhuis en kon het niet plaatsen. Pas toen ik voor de vierde keer wakker werd, drong het tot me door. Misschien was het toch geen nachtmerrie."

Ze vervolgt: "Het bizarre is dat ik twee dagen uit mijn leven mis. Ik ben me daardoor niet bewust geweest van de angst die iedereen heeft gehad. Van tevoren had ik nooit kunnen bedenken dat zoiets als jetsurfboarding tot een coma zou kunnen leiden. Nu denk ik wel twee keer na."

Yfke Sturm herinnert zich niets van ongeluk
Yfke Sturm herinnert zich niets van ongeluk (Foto: BuzzE)

Rusland: onderzoek MH17 bevooroordeeld

De resultaten van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 hebben "een bevooroordeeld karakter". Dat zei de Russische onderminister Sergej Rjabkov van Buitenlandse Zaken dinsdag tegen persbureau RIA Novosti.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteerde dinsdag het langverwachte rapport naar de toedracht van de vliegramp in Oekraïne. Rusland heeft van begin af aan gezegd niet betrokken te zijn bij het neerhalen van het toestel.

In Russische media deden verschillende theoriën de ronde die het neerhalen van de vlucht zouden verklaren. De Russische regering achtte het lange tijd waarschijnlijk dat een Oekraïens vliegtuig de Boeing van Malaysia Airlines heeft neergehaald. Volgens de OVV is alleen een afgeschoten Buk-raket de oorzaak van de ramp. Wie de raket precies afschoot geeft de OVV niet aan. Dat is onderwerp van een afzonderlijk justitieel onderzoek.

Rusland: onderzoek MH17 bevooroordeeld
Rusland: onderzoek MH17 bevooroordeeld (Foto: ANP)

Waarnemers tevreden over verkiezingen Guinee

Waarnemers van de Europese Unie (EU) en de Afrikaanse Unie (AU) zijn het niet eens met de kritiek van de oppositie in Guinee op de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. De zeven oppositiekandidaten stellen dat fraude is gepleegd. De waarnemers van de EU bestempelden de verkiezingen dinsdag echter als "geldig", die van de AU noemden de stembusgang "transparant".

De uitslag laat nog op zich wachten. Zittend president Alpha Condé is favoriet om het arme West-Afrikaanse land nog eens vijf jaar te mogen leiden. Zijn concurrenten maakten maandag al duidelijk dat ze zich er niet bij neerleggen als hij inderdaad wint. "De verkiezing was een poppenkast", zei de belangrijkste oppositieleider, Cellou Dalein Diallo. Volgens hem werden in de stad Labe bijvoorbeeld alleen mensen tot de stemhokjes toegelaten die vijf jaar geleden op het zittende staatshoofd hadden gestemd.

Maar de waarnemers hebben dat soort onregelmatigheden dus niet gezien. Wel spreken de EU-waarnemers van "logistieke problemen".

Waarnemers tevreden over verkiezingen Guinee
Waarnemers tevreden over verkiezingen Guinee (Foto: ANP)

OVV: MH17 neergeschoten door Buk-raket

In dit bericht vind je de belangrijkste nieuwsberichten met betrekking tot vlucht MH17.  Het rapport is inmiddels gepubliceerd, deze kun je hier (Engels) vinden.

Het toestel van vlucht MH17 is op 17 juli vorig jaar neergeschoten door een Buk-raket. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in haar langverwachte onderzoeksrapport naar de oorzaak van de ramp.

"De raket raakte de linkerkant van de cockpit", zei voorzitter Tjibbe Joustra, in een toelichting op het rapport. Daardoor brak de cockpit af van de romp.

Dit scenario werd al eerder naar voren gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) dat onderzoek doet naar de daders en verantwoordelijken voor het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, meldde eerder dit ook als het meest waarschijnlijke scenario te zien. Het onderzoek van het OM is nog lang niet afgerond.

'Oekraïne had luchtruim moeten sluiten'
Er was voldoende aanleiding om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne uit voorzorg te sluiten, "maar Oekraïne heeft dit niet gedaan". Dat zei Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens Joustra vlogen op 17 juli, de dag van de ramp met MH17, 160 toestellen over het oosten van Oekraïne.

Hieronder staan de updates, de meest recente staat bovenaan.

Update 15:30
Oekraïne: neerhalen MH17 was terreurdaad
Het toestel van Malaysia Airlines is vorig jaar doelbewust neergeschoten, zei vice-premier Gennadi Zoebko van Oekraïne dinsdag tijdens een persconferentie in Kiev. Zoebko reageerde op bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over rampvlucht MH17, die eerder op de dag werden gepresenteerd.

"Uit het onderzoek van Nederland komt naar voren dat het een terreurdaad is geweest", aldus Zoebko volgens persbureau Interfax-Ukraine. Ook zei de vicepremier dat de raket die het toestel neerhaalde vanuit rebellengebied is afgeschoten.

Update 15:28
VS: rapport MH17 belangrijke mijlpaal
De Verenigde Staten beschouwen het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het neerhalen van vlucht MH17 als een "belangrijke mijlpaal" op de weg naar vervolging van de verantwoordelijken.

"De Verenigde Staten zullen alle pogingen om de verantwoordelijken te berechten volledig steunen", aldus het Witte Huis in een verklaring. "Onze inschatting is ongewijzigd: MH17 werd neergeschoten door een grond-luchtraket die werd afgevuurd vanuit gebied in Oost-Oekraïne dat door de separatisten werd gecontroleerd. De slachtoffers en hun nabestaanden blijven in onze gedachten en gebeden."

Update 14:42
'Zuurstofmaskers waarschijnlijk ongebruikt'

Toen het toestel van Malaysia Airlines in de lucht uiteenviel, kwamen de zuurstofmaskers voor de passagiers naar beneden, maar die zijn waarschijnlijk niet gebruikt. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over de ramp met vlucht MH17 van vorig jaar.

Een van de passagiers was gevonden met een zuurstofmasker om de nek. De onderzoekers weten niet hoe het masker daar kwam. "Het blijft onduidelijk of de persoon het masker in een reflex zelf heeft opgedaan of dat het na het overlijden was gedaan door iemand op de grond", staat in het eindrapport.

Volgens de onderzoekers waren sommige inzittenden, onder wie de twee piloten en een purser, op slag dood. Anderen waren vrijwel meteen buiten bewustzijn. Het is niet na te gaan wie wanneer is overleden.

Toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken had vorig jaar in het tv-programma Pauw gezegd dat een van de slachtoffers van MH17 was gevonden met een zuurstofkapje op. Op dat moment wisten de nabestaanden dat nog niet. Hij bood daarom excuses aan.

Update 14:41
Malaysia Airlines: duidelijkheid nabestaanden
 
Malaysia Airlines hoopt dat nabestaanden van de slachtoffers van rampvlucht MH17 duidelijkheid krijgen, nu de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de oorzaak van de ramp zijn gepresenteerd. De maatschappij liet dat dinsdag weten. De Boeing 777 van Malaysia Airlines is volgens de OVV getroffen door een Buk-raket afgevuurd vanuit een gebied van 320 vierkante kilometer in Oost-Oekraïne.

De luchtvaartmaatschappij zegt het onderzoeksteam te bedanken voor de gedetailleerde en uitgebreide rapporten, "die veel inspanningen en middelen hebben gevergd". Ook de Nederlandse overheid wordt bedankt voor de steun.

Malaysia Airlines verzekert de nabestaanden medewerking te zullen blijven geven aan de autoriteiten en de nabestaanden te blijven steunen "totdat alle kwesties zijn afgehandeld".

Update 14:32
Ministeries en geheime diensten wisten niets
De Nederlandse ministeries en inlichtingendiensten hadden geen informatie die wees op een concrete dreiging tegen de burgerluchtvaart in Oost-Oekraïne. De Nederlandse overheid had daarom geen aanleiding om een waarschuwing af te geven aan luchtvaartmaatschappijen of hen actief te informeren.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het dinsdag gepubliceerde over de ramp met vlucht MH17. 

Update 14:31
Rutte: lessen trekken uit OVV-rapport MH17
 
Nationaal en internationaal zijn lessen te trekken uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met de MH17 vorig jaar juli. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in een eerste reactie op het rapport.

Hij noemde kwesties als de veiligheid in het luchtruim en de communicatie over de passagierslijst meteen na het neerstorten van het toestel. Volgens de OVV is de informatieverstrekking over de passagiers van rampvlucht MH17 niet goed verlopen. Rutte zei dat hij zich die kritiek aantrekt en dat het kabinet er later uitgebreider op zal ingaan.

Update 14:30
Buk-raket MH17 uit oude serie raketten
De Buk-raket waarmee vlucht MH17 boven Oekraïne is neergeschoten, is uit een oude serie. Het gaat om de 9M38-serie, die in de Sovjettijd werd geproduceerd, blijkt uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Buk-maker Almaz-Antej noemde dinsdag ook de 9M38 tijdens een persconferentie over eigen onderzoek. De raket droeg volgens de OVV een kop van het type 9N314M. Alle andere scenario's zijn uitgesloten.

Volgens Almaz-Antej is de raket voor het laatst in 1986 door de Sovjet-Unie geproduceerd. Het Russische leger zegt in 2011 de laatste raketten van dat type te hebben ontmanteld. Onduidelijk is of Oekraïne nog beschikking heeft over de raketten, die een uiterste levensduur van 25 jaar hebben.

Update 14:13
'Fouten bij verstrekken passagiersinformatie'
Het verstrekken van informatie over de passagiers aan boord van ramptoestel MH17 is niet goed verlopen. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid werkten betrokken partijen langs elkaar heen. "De Nederlandse crisisorganisatie heeft niet goed gefunctioneerd en bij de betrokken overheidsorganisaties ontbrak het aan regie."

Dat staat in het eindrapport over de oorzaak van de crash met het toestel van Malaysia Airlines, op 17 juli vorig jaar. De onderzoeksraad keek onder meer naar waarom het twee tot vier dagen heeft geduurd na het bekendmaken van de eerste passagierslijst, voordat alle nabestaanden bevestiging kregen over de dood van hun dierbare(n). 

Update 14:05
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft alle documentatie met betrekking tot het rapport gepubliceerd.

Update 13:57
OVV zegt weinig over precieze afvuurplek Buk
Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geeft aan dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald is afgevuurd in een gebied in Oost-Oekraïne van 320 vierkante kilometer groot. Daarmee zegt de onderzoeksraad nog weinig over de precieze afvuurplek.

Uit het rapport van de OVV is daarom niet goed uit te maken of het gaat om gebied dat op 17 juli 2014 in handen was van de rebellen of de Oekraïense regeringstroepen.

De precieze plek vaststellen ligt buiten het mandaat van de OVV, aldus Joustra. De berekeningen door Rusland en andere onderzoekers van het gebied waar het projectiel is afgevuurd lopen uiteen. Om het te weten te komen is meer forensisch onderzoek nodig, zegt Joustra.

Update 13:53
Explosie Buk te horen op voicerecorder
De explosie van de Buk-raket was te horen op de cockpitvoicerecorder van vlucht MH17. Dat is een van de twee zwarte dozen, die gesprekken uit de cockpit opneemt. Een paar milliseconden voor de ondergang van het vliegtuig is een piek in het geluid te horen. Vier microfoons hebben die opgevangen. Daaruit is afgeleid dat de raket linksboven de cockpit is ontploft.

De locatie van de explosie komt overeen met schade aan de cockpit en met raketfragmenten die waren gevonden tussen de wrakstukken en in de lichamen van de piloten, zei Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag.

Update 13:50
'MH17 niet door ander toestel neergeschoten' 
Het toestel van Malaysia Airlines is niet door een ander toestel neergeschoten. Dat benadrukte voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dinsdag.

Ook is uitgesloten dat het toestel door een bom, een "meteoor" of technisch mankement is neergestort. De Russische autoriteiten schermden er sinds de ramp met vlucht MH17 mee dat dit de oorzaken van de ramp zouden kunnen zijn. De OVV weerspreekt dat nu.

Update 13:40
'Russen achter neerschieten MH17' 
Russische veiligheidsdiensten zaten achter het neerschieten van vlucht MH17 in juli vorig jaar. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdag, op de dag dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid zijn rapport publiceert, nogmaals gezegd.

"Persoonlijk twijfel ik er niet aan dat het een geplande actie was van Russische speciale diensten... Er is geen twijfel mogelijk dat dronken separatisten geen controle zouden hebben over een Buk-systeem", stelde de regeringsleider tijdens overleg in Kiev.

Volgens persbureau Interfax, dat zich baseert op Jatsenjoek, komt Oekraïne ook met eigen onderzoeksrapporten naar buiten. "Onze experts hebben ook tientallen studies uitgevoerd die ook openbaar gemaakt en aan de media gepresenteerd zullen worden", citeerde het de premier.

Vlucht MH17 neergeschoten door Buk-raket
Vlucht MH17 neergeschoten door Buk-raket (Foto: ANP)

VVD in Senaat: Justitiebegroting moet beter

Het kabinet moet de begroting van Veiligheid en Justitie aanpassen. De leider van de VVD in de Eerste Kamer, Loek Hermans, zei dat dinsdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met premier Mark Rutte in de Senaat. "Ook de VVD is van mening dat verbeteringen aan de begroting van Veiligheid en Justitie noodzakelijk zijn", aldus Hermans.

Eerder had de oppositie in de Tweede Kamer al meer geld voor Justitie geëist. De oppositie vindt de begroting een gatenkaas en eist meer geld. Het kabinet zal de oppositie tegemoet moeten komen omdat de begroting van minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff anders dreigt te stranden in de Eerste Kamer, waar de regeringspartijen VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid hebben.

Overigens waren ook VVD en PvdA in de Tweede Kamer niet bijster tevreden over de justitiebegroting. Het kabinet heeft al toegezegd om vóór de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer met voorstellen te komen om de problemen op te lossen.

Senaatsdebat
Hermans werd in het Senaatsdebat door Elco Brinkman (CDA) en Tiny Kox (SP) uitgedaagd om nu knopen door te hakken over meer geld voor justitie. Hermans ging daar niet op in, hij wil wachten tot het voorstel van het kabinet.

D66-Senator Thom de Graaf wil van het kabinet horen dat bij de aanpak van de vluchtelingenproblematiek één grens nooit wordt overtreden: dat vluchtelingen die hier mogen blijven nooit als tweederangsburgers worden behandeld bij het wachten op een huurwoning, in de gezondheidszorg of binnen de sociale zekerheid.

VVD in Senaat: Justitiebegroting moet beter
VVD in Senaat: Justitiebegroting moet beter (Foto: ANP)

Eťn kogel en je bent dood in nieuwe Call of Duty: Black Ops III-modus

Er is meer informatie over de in de achievementlijst opgedoken 'realistic modus' in Call of Duty: Black Ops III. Deze is lastiger dan de voorgaande lastigste modus Veteran.

Treyarch geeft namelijk aan dat je maar één levenspunt hebt in de campaign, dus een kogel is meteen fataal. Volgens de ontwikkelaar zorgt dit ervoor dat je het spel helemaal anders gaat spelen. Je zult als groep in co-op allemaal moeten overleven, dus wanneer er weer geschoten wordt of je ziet een granaat vallen, dan duik je weg omdat het anders game over is. De AI is aangepast om onafhankelijke keuzes te kunnen maken.

Een voordeel, je mag elke missie spelen vanaf de start, dus ook in deze modus. Gisteren is namelijk bekendgemaakt dat alle levels toegankelijk zijn. Mocht je dus echt vastzitten, dan sla je gewoon een missie over.

Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Last-gen-eigenaren kunnen deze modus helaas niet meemaken, die mogen alleen in multiplayer gaan schieten.

Call of Duty: Black Ops III

Bloodborne krijgt Game of the Year-editie

Sony heeft de Game of the Year Edition van Bloodborne aangekondigd. Deze uitgebreide versie komt 25 november uit voor PlayStation 4. Handig voor mensen die het origineel nog niet hebben en de uitbreiding er meteen bij krijgen.

Naast het originele spel krijg je hierbij ook de nog uit te komen DLC, The Old Hunters. In Bloodborne: The Old Hunters krijg je een nieuw verhaal met nieuwe omgevingen zoals een klokkentoren waarin je natuurlijk weer tig keer dood gaat als je niet oplet. Nieuwe outfits en wapens verschijnen ook, maar misschien het meest opvallende is de vaardigheid om te transformeren in een beest.

'We zijn niet verjaagd, we trokken ons terug'

De Taliban in Afghanistan zijn niet verjaagd uit de stad Kunduz maar hebben zich teruggetrokken om de bevolking te beschermen. Dat hebben de militanten dinsdag zelf verklaard.

De strijd in en rond Kunduz duurde zo'n twee weken en joeg tienduizenden inwoners op de vlucht. De Taliban hadden de plaats drie dagen onder controle maar werden daarna teruggedrongen.

Maar volgens eigen zeggen was de aftocht ook zo bedoeld. "Wij verzekeren onze mensen en de wereld dat we in staat zijn de stad te veroveren"

'We zijn niet verjaagd, we trokken ons terug'
'We zijn niet verjaagd, we trokken ons terug' (Foto: ANP)

Wegpompen olie Flinterstar gestaakt om wind

Het wegpompen van de olie uit het gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar voor de Belgische kust is dinsdagmorgen gestaakt. De harde wind en daardoor hoge golven maken verder werken niet mogelijk, zei een woordvoerster van de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee. Ze heeft geen idee wanneer het werk verder gaat

Tot maandag verliepen de pompwerkzaamheden voorspoedig. Uit een van de tanks is inmiddels alle olie weggepompt. De bedoeling was dat dinsdag begonnen zou worden met een andere tank. Er zit nog in vier tanks olie.

De Flinterstar kwam vorige week dinsdag voor de kust van Zeebrugge in aanvaring met een gastanker. Alle opvarenden van de Flinterstar werden gered. Het schip is total loss verklaard.

Wegpompen olie Flinterstar gestaakt om wind
Wegpompen olie Flinterstar gestaakt om wind (Foto: ANP)

Verdachten bestorming Woerden langer vast

De elf verdachten van het bestormen van een sporthal met asielzoekers in Woerden, blijven drie dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris dinsdag bepaald, nadat het Openbaar Ministerie (OM) had verzocht de groep nog niet op vrije voeten te stellen. Volgens de rechter-commissaris is hun aanhouding terecht.

Zo'n twintig mannen, met zwarte kleren aan en bivakmutsen op, bestormden vrijdagavond sporthal Snellerpoort. Daar werden op dat moment 150 vluchtelingen opgevangen, onder wie 51 kinderen. De mannen gooiden onder meer met vuurwerk en eieren. Het is nog niet precies duidelijk waar ze van worden beschuldigd.

Het OM liet maandag al weten dat het meer tijd nodig heeft voor het onderzoek.

Verdachten bestorming Woerden langer vast
Verdachten bestorming Woerden langer vast (Foto: ANP)

OM mag camerabeelden uitzenden voor opsporing

Het Openbaar Ministerie (OM) mag opnamen van publieke geweldsincidenten uitzenden op tv om daarmee verdachten op te sporen. De Hoge Raad oordeelde dinsdag dat het OM zich daarmee niet per definitie schuldig maakt aan ontoelaatbare inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van verdachten.

De raad tekende daar wel bij aan dat als het OM voor een lichter opsporingsmiddel had kunnen kiezen, dit gevolgen kan hebben voor de op te leggen straf. Dat wil echter niet zeggen dat een verdachte in zo'n geval automatisch recht heeft op een matiging van de straf.

De raad deed de uitspraak in de zaak van een minderjarige verdachte die in 2013 in Eindhoven samen met anderen meerdere keren tegen het hoofd van een weerloos slachtoffer schopte. Het OM liet bewegend beeld van het incident uitzenden op lokale media om zo de verdachten op te sporen. Dat lukte, waarna - mede door de media-aandacht - veel negatieve publiciteit rond de verdachte ontstond.

Stills
De verdachte stelde onder meer dat hij werd belaagd door media en op straat werd herkend. Ook voelde hij zich zeer bedreigd door reacties via de sociale media. Het hof erkende die 'verzachtende omstandigheden' en oordeelde dat door het uitzenden van de beelden inbreuk was gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte. Het OM had de daders ook kunnen achterhalen door zogeheten stills in te zetten, in plaats van de bewegende beelden te tonen.

De bevindingen van het hof leidden eind 2013 tot strafvermindering. Het OM ging daartegen in cassatie, maar ving dinsdag dus bot. Het hof kon en mocht volgens de Hoge Raad een lagere straf opleggen dan het anders zou hebben gedaan.

OM mag camerabeelden uitzenden voor opsporing
OM mag camerabeelden uitzenden voor opsporing (Foto: ANP)

Van Oostveen mist winnaarsmentaliteit bij Nederlandse voetballers

KNVB-directeur Bert van Oostveen mist een winnaarsmentaliteit bij Nederlandse voetballers. Hij vindt dat 'we' een voorbeeld moeten nemen aan Chili.

Volgens Van Oostveen doen Nederlandse talenten er beter aan om langer in de Eredivisie te blijven. ''Veel jonge voetballers vinden geld belangrijker dan sportief succes", zegt Van Oostveen in Metro. "Daarom vertrekken ze veel te vroeg naar het buitenland, waar ze vaak op de bank of in de subtop belanden."

"Op die manier mislukken er veel te veel Nederlandse talenten in het buitenland. Met de juiste sportmentaliteit kun je beter nog een paar jaar in de eredivisie blijven om schalen en bekers te winnen, zodat je daarna wél kunt slagen in het buitenland."

Die winnaarsmentaliteit ziet Van Oostveen wel terug in Zuid-Amerika. ''Neem alleen al Chili. Als ik die spelers het veld op zie komen, denk ik gelijk: zo, die zou ik niet tegen willen komen. Zij stralen een echte winnaarsmentaliteit uit. Nederlandse sporters hebben dat nu eenmaal minder. Vroeger hadden we Jan Wouters, Mark van Bommel en Nigel de Jong, nu hebben we een gat in de selectie.''

Wederom miljoenenverlies voor Twente

FC Twente heeft een verlies van 3,5 miljoen euro over het voorbije seizoen bekendgemaakt. Voor de clubleiding is dit bedrag geen verrassing. Directeur Gerard van den Belt geeft op de officiële website tekst en uitleg bij de 3,5 miljoen euro verlies over het seizoen 2014/15.

"We blijven ons gedisciplineerd houden aan de normstellingen in ons Plan van Aanpak. Daar kunnen we niet van afwijken. De jaarcijfers over het seizoen 2014/15 liggen op dit moment ter controle bij onze accountant. De verwachting is dat we ongeveer anderhalf miljoen euro verlies hebben geleden. Daarnaast zullen we voor ongeveer twee miljoen euro aan belastinglatenties afboeken, deze komen dus bovenop het verlies."

"Dit hebben we voorzien en daar is dus in ons Plan van Aanpak rekening mee gehouden. We komen financieel steeds meer in control, maar staan nog voor genoeg uitdagingen. Zo blijft de druk op de liquiditeitspositie groot. De eerder aangekondigde lening van acht miljoen euro is inmiddels definitief en is noodzakelijk."

"Daarmee kan namelijk een aantal kortlopende verplichtingen, waaronder die aan de Belastingdienst, worden voldaan. Het is goed om te constateren dat we met de belastingdienst in het reine zijn. Maar een lening biedt natuurlijk geen structurele oplossing, en die is wel nodig. We zijn daarom in overleg met de verschillende financiers om het verdere fundament voor een gezonde financiële toekomst te leggen."

De financiële situatie baart FC Twente al langer zorgen. De club kreeg vorig seizoen tot twee keer toe drie punten aftrek van de KNVB omdat aan bepaalde financiële verplichtingen niet kon worden voldaan.

Twee protagonisten in Ace Attorney 6

Famitsu Magazine heeft meer details gegeven over Ace Attorney 6. Eerder zagen we al Apollo Justice, bekend van zijn eigen game en deel vijf, in een trailer langskomen, maar hij blijkt nu ook een grote rol te hebben in de game. 

De twee protagonisten zijn dan ook Phoenix Wright en Apollo Justice. De game speelt zich af in Japan en 'Kurain Kingdom'. Of elk van de protagonisten actief zijn in een eigen gebied is niet duidelijk. Het zal ongetwijfeld weer leiden tot de nodige humorvolle interacties tussen de twee. Daarnaast maakt ook Prosecutor Payne zijn opwachting en zou er in Kurain Kingdom een nog ongeslagen Prosecutor zijn... We wachten gespannen af.

Een release date voor Ace Attorney 6 is nog niet bekend. De game moet wel in 2016 in het Westen beschikbaar komen voor Nintendo 3DS.

Live: feed MH17

Live Twitter-feed over MH17. 

Deze feed is inmiddels gesloten, alle geplaatste tweets kun je hieronder teruglezen.

MH17: Reconstructie toont flarden MH17-toestel

In de hal waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid het eindrapport naar de ramp met de MH17 presenteert, is ook de reconstructie te zien van het verongelukte vliegtuig. Het is een stalen traliewerk met daarop bevestigd flarden van de rood-wit-blauwe buitenkant van het toestel van Malaysia Airlines, te zien in een tijdelijke tent op vliegbasis Gilze-Rijen.

De neus en grote delen van de buitenkant van het vliegtuig ontbreken. Een deel van de cockpit en de business class zijn binnen in de gereconstrueerde voorkant van de Boeing 777 te zien.

Na de presentatie van het rapport krijgt de aanwezige pers meer informatie over de reconstructie.

Reconstructie toont flarden MH17-toestel
Reconstructie toont flarden MH17-toestel (Foto: ANP)

Volkswagen investeert miljard minder per jaar

Volkswagen schroeft de investeringen in zijn hoofdmerk met 1 miljard euro per jaar terug. Dat maakte de autofabrikant, die wordt verdacht van fraude met uitstootwaarden van dieselmotoren, dinsdag bekend.

Een 'heroriëntatie' moet helpen de gevolgen van het dieselschandaal te beperken. Volkswagen zal in Europa en de Verenigde Staten alleen nog dieselauto's op de markt brengen die zijn uitgerust met de beste mogelijke technologie om de uitstoot van schadelijke gassen te reguleren.

Daarnaast gaat Volkswagen zwaarder inzetten op elektrische en hybride auto's. Een lopend kostenbesparingsprogramma wordt versneld uitgevoerd, zei Herbert Diess, topman van het merk waaraan de grootste Europese autobouwer zijn naam ontleent. Over mogelijke personele gevolgen zei hij niets.

Miljardenboete
Het Volkswagenconcern hangt alleen al in de VS een miljardenboete boven het hoofd omdat het gesjoemeld heeft met uitstootwaarden van wereldwijd 11 miljoen dieselauto's. De wagens waren voorzien van software die ervoor zorgde dat zij in laboratoriumtests vele malen schoner draaiden dan op de openbare weg.

Volkswagen heeft tot dusver 6,5 miljard euro opzij gezet om de kosten te dekken van het schandaal, waarbij ook de dochtermerken Audi, Seat en Skoda betrokken zijn. Het uiteindelijke bedrag aan boetes, schadevergoedingen en overige kosten kan in de tientallen miljarden lopen.

De affaire heeft topman Martin Winterkorn de kop gekost. Hij is vervangen door Matthias Müller, de vroegere baas van sportwagenfabrikant Porsche. Ook heeft Volkswagen de bezem gehaald door de directies van de merken die bij het schandaal betrokken zijn.

Volkswagen investeert miljard minder per jaar
Volkswagen investeert miljard minder per jaar (Foto: ANP)

Kinderombudsman bij VN over pesten

Kinderombudsman Marc Dullaert spreekt dinsdag bij de Verenigde Naties in New York over pesten op school. Dullaert zal het hebben over de wet op de sociale veiligheid op school. Deze Nederlandse wetgeving is een gevolg van het plan van aanpak tegen pesten, dat de Kinderombudsman in 2013 heeft opgesteld in samenwerking met het ministerie van OCW.

De bijeenkomst, die onderdeel is van de 70e zitting van de Algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties, staat helemaal in het teken van pesten in het onderwijs. Doel van de bijeenkomst is om aandacht te vragen voor de impact die pesten heeft op kinderen.

Tijdens de meeting vertellen landen hoe ze pesten aanpakken. De Kinderombudsman geeft een toelichting op de Nederlandse Wet sociale veiligheid op school, die wereldwijd uniek is, meldt zijn bureau.

Kinderombudsman bij VN over pesten
Kinderombudsman bij VN over pesten (Foto: ANP)

Henny Huisman verkoopt villa aan dochter

Henny Huisman heeft zijn riante villa in Castricum verkocht. Voor een bedrag van 1,6 miljoen euro wisselde het landgoed van eigenaar. De nieuwe eigenaren zijn dochter Nikki en haar man Frank la Croix, meldt bekendeburen.nl.

Henny's dochter en schoonzoon bezitten nu een villa met een woonoppervlakte van 650 vierkante meter. Die bestaat uit acht kamers en een apart gastenverblijf. Nikki en Frank runnen er al een bed & breakfast.

Henny en zijn vrouw kunnen nu hun nieuwe huis gaan bouwen.

Henny Huisman verkoopt villa aan dochter
Henny Huisman verkoopt villa aan dochter (Foto: BuzzE)

MH17: Buk-fabrikant naar Europees Hof om sancties

De Russische wapenfabrikant Almaz-Antej, maker van het Buk-luchtafweergeschut, is naar het Europees Hof van Justitie gestapt vanwege Europese sancties. Het bedrijf wil af van de straf. Dat maakte Almaz-Antej dinsdag bekend tijdens een persconferentie in Moskou.

Almaz-Antej staat op de sanctielijst van de Europese Unie. Bezittingen van de fabrikant zijn bevroren en er is een handelsembargo ingesteld. Het bedrijf werd na de ramp met vlucht MH17 toegevoegd aan de lijst, die was opgesteld na annexatie van de Krim door Rusland.

Almaz-Antej heeft in mei al een aanklacht ingediend bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het bedrijf beweert niet betrokken te zijn bij het neerhalen van MH17 en vindt de sancties dus onterecht.

Almaz-Antej wil conclusies van eigen onderzoek naar de MH17-ramp, die dinsdag werden gepresenteerd, als bewijs gebruiken. Een datum voor de eerste zitting is nog niet bekend.

Buk-fabrikant naar Europees Hof om sancties
Buk-fabrikant naar Europees Hof om sancties (Foto: ANP)

MH17: 'Inzittenden snel na inslag overleden'

De slachtoffers van vlucht MH17 zijn heel snel na het inslaan van een Buk-raket al buiten bewustzijn geraakt en overleden. De bemanning van de cockpit was op slag dood. Dat zegt een nabestaande die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is geïnformeerd. De OVV presenteerde de nabestaanden dinsdagochtend de conclusies van hun onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp.

De cockpit is na de inslag van de raket afgescheurd. Daardoor was er geen zuurstof meer en zijn de passagiers bijna onmiddellijk overleden, aldus de nabestaande.

Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft aan dat de conclusies van de OVV genuanceerder zijn. "Dat zal vanmiddag blijken uit de presentatie."

De nabestaande noemt het rapport "niet echt bevredigend". Volgens hem had het luchtruim gesloten moeten worden en vlogen toestellen "onder eigen verantwoording". Wat volgens hem miste was de conclusie dat de Nederlandse regering niet op de hoogte was van de dreiging van raketten.

'Inzittenden snel na inslag overleden'
'Inzittenden snel na inslag overleden' (Foto: ANP)

De eerste 45 minuten van Minecraft: Story Mode

Mojang en Telltale Game waren de afgelopen maanden druk bezig geweest om de eerste hoofdstuk van Minecraft: Story Mode af te krijgen en vanaf vandaag ligt hij dan ook in de digitale winkels. Wil je al weten hoe het best verkochte spel zonder verhaallijn toch een verhaal kan krijgen? Kijk dan snel de onderstaande filmpje om een idee te krijgen hoe het speelt. 

Minecraft: Story Mode is vanaf vandaag digitaal verkrijgbaar voor Windows, Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. 

Biersector in trek op negatieve beurs

De Europese aandelenbeurzen deden dinsdagochtend een stap terug. Zwakke handelscijfers uit China en een daling van het Duitse beleggersvertrouwen zorgden voor verkoopdruk. De bierbrouwers waren echter in trek bij beleggers, nadat AB InBev en SABMiller, de nummers één en twee van de wereld, een akkoord bereikten over een samensmelting.

"De beurzen staan in het rood, maar dat wordt vooral veroorzaakt door winstnemingen na de sterke rally in de afgelopen twee weken. De cijfers uit China vielen wat tegen en er wordt ook nog gereageerd op de sterke daling van de olieprijs op maandag. De beursvolumes zijn echter laag en het ziet ernaar uit dat er sprake is van een gezonde correctie in een opwaartse markt", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent lager op 434,50 punten. De MidKap verloor 0,6 procent tot 654,65 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Franfkurt zakten 0,8 tot 1,7 procent.

SABMiller
SABMiller klom in Londen 9 procent. AB InBev legt omgerekend ruim 95 miljard euro op tafel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch. De Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev steeg in Brussel 1,6 procent. Concurrent Heineken won in Amsterdam 1,1 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was verzekeraars Delta Lloyd met een verlies van 4,4 procent. Telecombedrijf KPN, kabelaar Altice, staalconcern ArcelorMittal en verzekeraar Aegon volgden met minnen van rond 3 procent.

SAP
SAP klom bijna 5 procent in Frankfurt. Het Duitse softwarebedrijf versloeg de verwachting van analisten met zijn kwartaalcijfers. De Duitse kabelmaker Leoni kelderde 30 procent na een winstwaarschuwing.

Worldpay Group maakte een succesvol beursdebuut in Londen. Het Britse betalingsverwerkingsbedrijf noteerde 5 procent hoger ten opzichte van de introductieprijs.

De euro was 1,1374 dollar waard, tegen 1,1363 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5,1 procent meer op 47,33 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en werd verhandeld voor 50,05 dollar per vat.

Biersector in trek op negatieve beurs
Biersector in trek op negatieve beurs (Foto: ANP)

Dead or Alive Xtreme 3 in februari naar Japan

Dead or Alive Xtreme 3: Fortune voor PlayStation 4 en Dead or Alive Xtreme 3: Venus voor PlayStation Vita zijn in Japan vanaf 25 februari in de winkel te vinden. Een Westerse release is nog niet aangekondigd.

Het Japanse Famitsu gaat morgen een live-stream met de digitale dames houden om ons te laten zien hoe het spel er tot nu toe uitziet. Nietsverhullend in ieder geval. Ondersteuning voor VR is al min of meer aangekondigd.

Tijdens de Tokyo Game Show zijn de speelbare personages al bekendgemaakt, namelijk Marie Rose, Honoka, Kasumi, Ayane, Kokoro, Nyotengu, Hitomi, Momijji en Elena.

Dead or Alive Xtreme 3 in Famitsu

Amerikaanse TV Spot voor Assassin's Creed Syndicate

Ubisoft heeft een TV Spot online gezet voor Assassin's Creed Syndicate. In de trailer zien we Jacob en zijn groep Londen bevrijden. Deze tv reclame is voor de verenigde staten bedoeld. Of deze ook in Europa te zien zal zijn of dat daar een andere zal verschijnen is nog niet bekend.

Assassin's Creed Syndicate komt op 23 oktober uit op PlayStation 4, pc en Xbox One. Het speelt zich dit keer af in 1868, aan het einde van de industriële revolutie in London. 

'Square Enix kijkt naar crowdfunding voor lokaliseren games'

Het is geen geheim dat veel games van Square Enix niet of pas laat naar het Westen komen. Het lokaliseren blijft een hoge drempel voor veel games. In een interview in Gameinformer geeft CEO van Square Enix Europa, Phil Rogers, aan dat crowdfunding wel eens de oplossing kan zijn.

Square Enix is zich ervan bewust dat fans graag titels zien komen naar het Westen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om games te lokaliseren, kijkend naar de kosten, hoeveelheid werk en meer. Op de vraag of crowdfunding hierin kan helpen gaf Rogers aan dat het 'een natuurlijk idee' is om naar te kijken. Er is echter nog geen concrete bevestiging gemaakt dat crowdfunding ook daadwerkelijk benut gaat worden.

Rogers: ''Het is een interessant idee. Ik zoek graag een manier om crowdfunding te laten werken, want we willen voldoen aan de wensen van onze fans. Onze fans zijn erg rationeel en ze snappen hoe de dingen zitten als we ze uitleggen. Ze weten dat het een complex en duur proces is en niet eenvoudig als Google Translate. Als we een kostenplaatje neerleggen en onze fans geven aan dit te ondersteunen, dan is dat een natuurlijke relatie om op te bouwen.''

Of en wanneer Square Enix daadwerkelijk crowdfunding gaat toepassen, is dus nog niet duidelijk. Zou jij het een goede oplossing vinden?

Final Fantasy XV (Foto: Square Enix)

'Jumbombers eindelijk opgepakt'

Twee mensen zijn opgepakt omdat ze supermarktketen Jumbo zouden hebben afgeperst. Ze werden vrijdagavond gearresteerd in Groningen en zitten vast. Politie en Openbaar Ministerie geven dinsdag een persconferentie.

Bij twee Jumbo-vestigingen in Groningen, aan de Wilhelminakade en het Overwinningsplein, werden explosieven geplaatst. Een van de twee bommen ontplofte daadwerkelijk en beschadigde een raam. Een filiaal naast het Euroborgstadion werd ontruimd na een bommelding, maar daar werd niets gevonden. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

De politie had het publiek in augustus om hulp gevraagd. De dader werd toen omschreven als een man van twintig tot veertig jaar oud, afkomstig uit Groningen, die veel weet van explosieven en computersystemen. De afperser eiste een onbekende hoeveelheid bitcoins, een virtuele munteenheid.

Opluchting
Vanwege de dreiging werden andere Jumbo-filialen ook ontruimd toen daar verdachte pakketjes lagen. Zo leidde een piepende accu tot de ontruiming van een Jumbo in Rosmalen. In Nijmegen gebeurde dat ook. Na onderzoek bleek dat er geen sprake was van gevaar, maar van een bak aardappelsalade.

Eigenaar Derk-Jan Pestman van het Jumbo-filiaal aan het Groningse Overwinningsplein, waar in mei een explosief afging, reageert opgelucht. "Het is goed dat er nu eindelijk ontwikkeling in de zaak zit. Maar feit blijft: het zijn verdachten. Er is nog niets zeker", nuanceert hij. Pestman werd al eerder op de hoogte gebracht van de aanhoudingen. Wanneer dat was, wil hij niet kwijt. Hij heeft zijn personeel nog niet geïnformeerd. "Daar wilde ik mee wachten tot er meer ontwikkelingen zijn."

Volgens Pestman was er afgelopen maanden nauwelijks sprake van onrust onder zijn medewerkers. "Dat kwam ook doordat de politie een extra oogje in het zeil hield. Dat nam al veel onrust weg."

De directie van Jumbo is blij met de arrestatie van twee verdachten die mogelijk achter de afpersing zitten. In een reactie stelt de supermarktketen: "Wij zijn opgelucht dat het politieonderzoek naar de eerdere incidenten bij verschillende Jumbo-winkels in Groningen en Zwolle heeft geleid tot de aanhouding van twee verdachten."

"Wij hebben veel respect voor de niet-aflatende inzet van de politie en opsporingsdiensten. Naast hen, zijn we ook het Nederlandse publiek, klanten en onze collega's dankbaar voor het meedenken in het onderzoek. Totdat de politie het onderzoek definitief heeft afgerond, blijven we uit voorzorg extra waakzaam."

Twee mensen vast voor afpersing Jumbo
Twee mensen vast voor afpersing Jumbo (Foto: ANP)

Dead or Alive 5 krijgt sexy Halloween-kostuums

Zoals gewoonlijk in de franchise zijn er weer tig costumepacks te krijgen voor Dead or Alive 5: Last Round. Dus geheel verrassend is het niet dat de personages allemaal een Halloween 2015-makeover krijgen.

Net zoals vorig jaar voor Dead or Alive 5 Ultimate zijn de speciale Halloween-kostuums ontworpen door fans die mee hebben gedaan in een ontwerpwedstrijd voor Last Round. De winnaars hebben met hun creatie een plekje in deze costumepack gekregen.

De pakjes komen in Japan uit voor Dead or Alive 5: Last Round op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Een pakje kost omgerekend zo'n 1,50 euro. Het hele pakket is te koop voor omgerekend 20 euro. Een Westerse aankondiging zal snel volgen.

Team17 werkt mee aan horrorgame Allison Road

Team17 gaat meehelpen om ex-Kickstarter Allison Road te ontwikkelen. De first-person horrorsurvivalgame is gestart als crowdfunding-project op Kickstarter, maar nu krijgt ontwikkelaar Lilith de zekerheid dat er genoeg geld, ervaring en hulp is om het spel uit te brengen.

In Allison Road word je wakker zonder enige idee wat er gebeurd is. In je huis zijn je familieleden niet meer te vinden en jij mag in deze horrorgame op zoek naar wat er allemaal aan de hand is en belangrijker nog, waar je familie is.

Lilith bestaat uit een groep mensen die onder andere gewerkt hebben aan games en films. The Avengers, The Hobbit en Prometheus zijn een paar titels die ze laten vallen.

Meer details over Allison Road gaan we pas begin 2016 horen.

Circus Herman Renz failliet

Circus Herman Renz is failliet verklaard. De rechtbank Oost-Brabant heeft het faillissement dinsdag uitgesproken.

De rechtbank stelt nu een curator aan om de zaak af te wikkelen. De Belastingdienst had het faillissement aangevraagd. Met het verdwijnen van het circus verliezen 65 mensen hun baan.

Het circus had tot 1 oktober de tijd gekregen om de schuld te betalen. De Belastingdienst zegt dat tot beslaglegging is overgegaan omdat de schuld niet is betaald. "Het circus heeft een plan ingediend om de schuld weg te kunnen werken, maar dat was niet voldoende. We zijn daarom tot beslaglegging overgegaan", aldus een woordvoerder van de Belastingdienst eerder deze maand. Het circus had al een maand uitstel gekregen. Via een benefietconcert werd 15.000 euro opgehaald, maar daarmee kon niet de hele schuld worden afgelost.

Circus Herman Renz failliet
Circus Herman Renz failliet (Foto: ANP)

Wasteland 2 Director's Cut is klaar om te gaan

Deep Silver en inXile geven vandaag de launchtrailer vrij voor Wasteland 2: Director's Cut. Deze opgepoetste versie heeft een visuele update, toegevoegde voice-overs, gameplay aanpassingen en verbeteringen en een aantal nieuwe features ten opzichte van de originele uitgave.

Met een groot verhaal voorzien van honderden spelerkeuzes en consequenties en turn-based gevechten laat Wasteland 2 je helemaal los in een wereld met RPG-elementen en veel tactische mogelijkheden tijdens de gevechten.

Wasteland 2: Director’s Cut is vanaf 16 oktober 2015 verkrijgbaar in de winkels en digitaal voor Xbox One en PlayStation 4.

Vier leden motorclub vast voor moord

In Noord-Brabant zijn vier verdachten aangehouden voor de moord op de 28-jarige Rudi Schouten uit Breda. Het zijn mannen van 26, 30 en 56 uit Breda en een 50-jarige inwoner van Etten-Leur. Een speciaal arrestatieteam is ingezet omdat de verdachten volgens de politie als vuurwapengevaarlijk bekendstaan. Alle aangehouden personen zijn lid van motorclub Satudarah, aldus de politie.

Het slachtoffer werd op 3 april belaagd met een bijl en priem. Daarna werd hij neergeschoten op de parkeerplaats van het winkelcentrum aan de Cypresstraat in Breda. Hij raakte zwaargewond en bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Dezelfde dag nog werden twee andere verdachten van 31 en 35 jaar opgepakt. Alleen de oudste van de twee zit nog vast, maar beiden zijn verdachten.

De vier nieuwe verdachten werden dinsdagochtend opgepakt en tegelijkertijd verrichtte de politie huiszoekingen in vijf woningen in Breda en een in Etten-Leur. Daarbij zijn vuurwapens, diverse goederen en drie auto's in beslag genomen. Aan de actie deden zo'n tachtig agenten mee. Bij de doorzoekingen maakte de politie gebruik van twee explosievenhonden, speciaal getraind in het opsporen van vuurwapens en munitie.

Vier leden motorclub vast voor moord
Vier leden motorclub vast voor moord (Foto: ANP)

Topjudoka Verhagen zwaar geblesseerd en 'Spelen onhaalbaar'

Judoka Sanne Verhagen heeft haar linkerhamstring afgescheurd en is daardoor zo'n zes tot negen maanden uitgeschakeld. De 23-jarige Brabantse mist hoogstwaarschijnlijk de Olympische Spelen, aldus de judobond dinsdag.

Verhagen liep de blessure afgelopen weekend op in Lissabon. Maandag bleek in het ziekenhuis in Geldrop dat Verhagen lang niet kan judoën. "Dit komt keihard aan. Al is er nog maar 1 procent kans op deelname aan de Spelen, ik vecht voor die ene procent", zei ze strijdbaar.

De judoka komt uit in de klasse onder 57 kilogram en is daarin de nummer veertien van de wereld. Begin deze maand pakte ze nog de Nederlandse titel in haar klasse. Vorig jaar pakte ze op het WK in Rusland het brons.

Judoka Verhagen scheurt hamstring
Judoka Verhagen scheurt hamstring (Foto: ANP)

Minecraft-streamer koopt Hollywood-villa van 5 miljoen

Jordan Maron, een 23-jarige knul met een voorliefde voor Minecraft, heeft met de opbrengsten van zijn streamingfilmpjes van de game een alleraardigst nieuw optrekje gekocht, hoog in de heuvels boven de Sunset Strip in Los Angeles met uitzicht op de enorme stad en op de Grote Oceaan.

Dat het spelen van games lucratief kan zijn is niets nieuws. Een goed voorbeeld is PewDiePie, die recentelijk nog een kijkje in zijn boekhouding gaf. Waar PewDiePie via zijn kanalen nog een breed assortiment van verschillende games en game-gerelateerde content laat zien, doet Maron uitsluitend aan het streamen van Minecraft-filmpjes. Onder de naam CaptainSparklez heeft de jonge Amerikaan al meer dan 1,9 miljard views weten te genereren op zijn YouTube-kanaal, met een totaal aan 8,8 miljoen YouTube-abonnees en daarnaast nog een slordige 1,2 miljoen trouwe volgers op Twitch.

De nieuwe gamehut van Maron, gesitueerd in het sjieke Hollywood Hills, is gekocht voor de som van $4.985.000 en beschikt over drie slaapkamers en vier badkamers. Verder is er een oppervlakte van 1250 vierkante meter met de nodige 'features' zoals een party-sized spa en een infinity zwembad. Plaatjes zeggen meer denk ik, zie hieronder.

Saillant detail is dat de maker van Minecraft, Markus Persson, recentelijk nog een nieuwe toko op de kop tikte, slechts enkele honderden meters verwijderd van de villa van Jordan Maron, voor maar liefst 70 miljoen dollar. Verschil moet er blijven natuurlijk.

Hoofddoel Bolt: 200 meter onder 19 seconden

Usain Bolt heeft zijn doelen voor 2016 al helder voor ogen: drie olympische sprinttitels in Rio én een wereldrecord op de 200 meter. "Ik wil heel graag onder de 19 seconden. Dat is een van mijn hoofddoelen voor komend seizoen", zei de sprintkoning uit Jamaica vanuit zijn trainingsbasis in Kingston.

Bolt veroverde afgelopen zomer enigszins onverwacht drie gouden medailles bij de WK in Beijing. Hij startte bij hoge uitzondering niet als de torenhoge topfavoriet - dit keer deelde hij die rol met Justin Gatlin - maar klopte toch de iets sneller geachte Amerikaan Gatlin op de 100 en 200 meter. Bolt liep in 2009 het staande wereldrecord op de 200 meter in Berlijn van 19,19. "Het wordt een van mijn moeilijkste opgaves, want het zal niet meevallen de juiste dag en de perfecte race te vinden om dat record te breken", aldus Bolt.

Hoofddoel Bolt: 200 meter onder 19 seconden
Hoofddoel Bolt: 200 meter onder 19 seconden (Foto: ANP)

Cech weer onder de lat bij TsjechiŽ

De ervaren doelman Petr Cech staat dinsdagavond weer onder de lat bij Tsjechië in de wedstrijd tegen het Nederlands elftal in Amsterdam. De keeper van Arsenal, goed voor 116 interlands, ontbrak zaterdag in het verloren duel met de Turken. "Ik speel, ja", zei hij op de persconferentie.

Cech kondigde aan dat zijn land voor de winst gaat tegen Oranje: "Ik ken geen team dat speelt zonder de wil om te winnen. Wij kunnen nog eerste in de groep worden en we gaan ons uiterste best doen dat voor elkaar te krijgen", aldus de doelman, die niet verwacht had dat het Nederlands elftal zich in zo'n penibele situatie zou manoeuvreren. "De positie van Nederland in de kwalificatie verrast me eerlijk gezegd. Ik ging ervan uit dat een team met zo'n voetbaltraditie zijn rol als favoriet in deze groep zou waarmaken."

Alleen een wonder kan de ploeg van bondscoach Danny Blind nog naar de play-offs brengen van het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Oranje moet voor eigen publiek in de ArenA niet alleen winnen van Tsjechië, maar ook hopen dat Turkije in eigen land tegen IJsland onderuitgaat.

Cech weer onder de lat bij Tsjechië
Cech weer onder de lat bij Tsjechië (Foto: ANP)

Doden en gewonden door aanslagen in IsraŽl

Opnieuw zijn in Israël doden en gewonden gevallen bij diverse geweldsuitbarstingen. De meeste slachtoffers vielen toen twee mannen in Jeruzalem tijdens de ochtendspits om zich heen begonnen te schieten en steken in een bus. Volgens de krant Haaretz vielen daarbij twee Israëlische doden en achttien gewonden, van wie acht er ernstig aan toe zouden zijn.

Een politieman heeft het vuur geopend op de aanvallers. Volgens Haaretz kwamen beide mannen om het leven. Andere media, waaronder Sky News, meldden dat een van de daders dood is en de ander is opgepakt.

Elders in de hoofdstad reed een man bij een bushalte in op wachtende mensen. De dader stak vervolgens op zijn slachtoffers in, met vijf gewonden tot gevolg. In de plaats Ra'anana stak een Palestijnse man een willekeurige vrouw neer op straat. Zij raakte lichtgewond.

Doden en gewonden door aanslagen in Israël
Doden en gewonden door aanslagen in Israël (Foto: ANP)

'Chauffeur monstertruck reed te hard'

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die in Haaksbergen het publiek inreed, heeft tijdens zijn fataal verlopen stunt te hard gereden, stuurfouten gemaakt en te laat afgeremd. En dat alles op een te klein terrein.

Dat heeft de officier van justitie dinsdagmorgen in de rechtbank in Almelo gezegd. Door het ongeluk in september vorig jaar kwamen drie mensen om het leven. Bijna dertig anderen raakten zwaargewond.

Volgens de officier is het ongeluk helemaal niet veroorzaakt door een technisch mankement aan de monstertruck, zoals de advocaat van D. vorige week bekendmaakte.

'Chauffeur monstertruck reed te hard'
'Chauffeur monstertruck reed te hard' (Foto: ANP)

BUK-fabrikant: OekraÔne schoot met oude raket

Het staat volgens de Russische wapenfabrikant Almaz-Antej, maker van het BUK-raketsysteem, vast dat vlucht MH17 is neergeschoten vanuit gebied dat door het Oekraïense leger werd gecontroleerd. Dat zei directeur Ian Novikov van het concern dinsdag.

Almaz-Altaj presenteerde dinsdag de resultaten van eigen onderzoek naar de ramp. Daaruit blijkt volgens Novikov dat het toestel vol Nederlanders is neergeschoten bij de plaats Zarotsjsjenskoje. Als dat met een BUK-raket is geweest, dan moet dat van het type 9M38 zijn geweest, stelt Novikov na analyse van gevonden deeltjes.

De 9M38 is een oud type raket dat door de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Het Oekraïense leger heeft dat soort afweergeschut.

BUK-fabrikant: Oekraïne schoot met oude raket
BUK-fabrikant: Oekraïne schoot met oude raket (Foto: ANP)

'Nederland heeft 7% kans om EK-playoffs te halen'

Een wonder moet het Nederlands elftal dinsdagavond alsnog naar de play-offs brengen van het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Oranje moet voor eigen publiek in de ArenA niet alleen winnen van Tsjechië, maar ook hopen dat Turkije in Konya tegen IJsland onderuit gaat.

IJsland heeft niet meer gewonnen sinds het eerste ticket ooit voor een EK is veiliggesteld. De twee laatste duels met Kazachstan (0-0) en Letland (2-2) eindigden onbeslist. Het Nederlands elftal ontbrak in 1984 voor het laatst op een EK. Aan die bewuste eindronde namen slechts acht landenploegen deel. Volgend jaar telt het EK liefst 24 deelnemers.

Bondscoach Danny Blind houdt voor een groot deel vast aan de formatie die zaterdag de basis legde voor een zege bij Kazachstan (1-2). Jeroen Zoet verdedigt vanaf 20.45 uur zo goed als zeker het doel van het Nederlands elftal tegen Tsjechië. Hij krijgt de voorkeur boven Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg, die de geblesseerden Tim Krul en Jasper Cillessen hebben vervangen.

De bookmakers zien het uiteraard somber in voor Nederland. Ze geven Oranje weliswaar zo'n 60% kans op de winst tegen Tsjechië, IJsland krijgt niet veel meer dan 12% kans om te winnen van Turkije. Dat betekent dat het Nederlands elftal volgens de wedkantoren een krappe 7% kans heeft om zich voor de play-offs te plaatsen.

Wonder moet Oranje naar EK brengen
Wonder moet Oranje naar EK brengen (Foto: ANP)

Robben vreest dat het klaar is voor Oranje

Arjen Robben vreest dat het Nederlands elftal volgend jaar ontbreekt op het EK. De geblesseerde aanvoerder van Oranje denkt niet dat Turkije dinsdag in de slotwedstrijd tegen IJsland een fout gaat maken. "Ik ben heel bang dat ze het niet meer weggeven", zei Robben maandag in het radioprogramma De Nieuws BV. "We moeten realistisch zijn. Ik had mijn hoop gevestigd op afgelopen zaterdag, toen Turkije tegen Tsjechië moest spelen."

Robben zag thuis in München op televisie dat de Turken in Praag met 2-0 wonnen. Alleen als Turkije dinsdag verliest van IJsland kan Oranje de play-offs in, mits de ploeg van Danny Blind zelf van Tsjechië wint. "We zijn afhankelijk, dat is de beroerdste situatie die je maar kan hebben. Het wordt een heel moeilijke opgave. We moeten doen wat we zelf kunnen, winnen dus. En dan is het bidden, hopen en een kaarsje aansteken."

Hoop doet leven, benadrukt de aanvoerder van Oranje die vanwege blessureleed slechts in vier kwalificatieduels van de partij was. "En zolang je nog leeft, moet je er alles aan doen. Toekijken is waardeloos, het geeft een machteloos gevoel. Je kan alleen maar kijken en hopen op het beste. Ik ben dan meer gespannen dan wanneer ik op het veld sta, want daar kan ik in ieder geval nog een steentje bijdragen. Het is voor mij persoonlijk een grote teleurstelling dat ik zo weinig heb gespeeld."

Robben erkent dat Oranje heeft gefaald als er dinsdag geen mirakel meer gebeurt. "We hebben deze kwalificatie niet gepresteerd, niet gedaan wat we moesten doen. We hebben zelf voor deze situatie gezorgd. Daar mogen we op worden afgerekend."

Robben vreest dat het klaar is voor Oranje
Robben vreest dat het klaar is voor Oranje (Foto: ANP)

Blind: "Zelf winnen en dan afwachten"

Voor het Nederlands elftal telt dinsdag in de afsluitende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië maar één ding. "Wij moeten winnen. We focussen ons daarop en dan is het afwachten hoe de andere wedstrijd afloopt", zei Blind maandag. Oranje kan alleen de derde plaats pakken als het zelf wint van Tsjechië en concurrent Turkije in eigen land verliest van IJsland. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur.

Blind zag op afstand Turkije zaterdag winnen bij Tsjechië. "Dat was een teleurstelling. Maar we leven nog steeds. Daar moeten we ons op richten. Het is eigenlijk hetzelfde liedje als voor de vorige wedstrijd, maar dit is wel de laatste kans."

De bondscoach erkent dat de kans klein is dat Turkije in eigen huis onderuitgaat. "Maar ik geloof er wel in. Verder houd ik me daar niet mee bezig. Wij moeten winnen, dat is het enige waar ik invloed op heb."

Blind: zelf winnen en dan afwachten
Blind: zelf winnen en dan afwachten (Foto: ANP)

Werkgevers willen overheidsbelang in AF-KLM

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de Nederlandse overheid zich, net als de Franse, moet kunnen bemoeien met de gang van zaken bij Air France-KLM en dus een belang moet nemen. Dat zegt voorzitter Hans de Boer in een dinsdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

"Op het moment dat een holding besluiten neemt over waarin geïnvesteerd wordt, over het aantrekken van vers kapitaal, over de keuze voor partners, zijn dat voor Nederland zulke belangrijke beslissingen dat Nederland zijn positie in die holding moet veiligstellen door middel van een deelneming", vindt De Boer.

De oproep van VNO-NCW is geen nieuw geluid, oppositiepartij CDA deed eerder dit jaar een soortgelijke oproep. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wees die resoluut van de hand. De overheid kan de problemen van de al jaren verlieslatende luchtvaartgroep niet oplossen door aandelen te kopen, zei hij.

Werkgevers willen overheidsbelang in AF-KLM
Werkgevers willen overheidsbelang in AF-KLM (Foto: ANP)

Reptilians ontvoeren vrouw voor seks

Niara Terela Isley is een weinig benijdenswaardige vrouw. De voormalige medewerkster van de Amerikaanse luchtmacht is namelijk door een paar Reptilians meegenomen naar de maan om aldaar door hen te worden verkracht.

Isley werkte in 1980 als radarmedewerkster bij de US Air Force. Tot ze plotseling werd ontvoerd door een stel Hagedismannen. Zij namen de arme vrouw mee naar een van de geheime maanbases van het Amerikaanse leger.

"Ik kreeg slecht te eten", herinnert de vrouw zich via hypnose. "De hele dag moest ik snoeihard werken. Ik moest een graafmachine bedienen en dozen sjouwen."

Maar, er is meer. "Het ergste was dat ik nachtenlang werd verkracht", aldus Isley. "De ene na de andere Reptilian prikte mij aan zijn groengepunte lans."

 

Sara Kroos bundelt taartrecepten met diŽten

Cabaretière Sara Kroos heeft een kookboek geschreven waarin ze recepten voor taarten afwisselt met verhalen over haar jarenlange strijd tegen de kilo's. "Ik houd van het royale leven. Maar ja, ik ben in de afgelopen vijftien jaar 20 kilo aangekomen en ben die ook weer kwijtgeraakt. Het gaat alle kanten op", vertelt Sara in het AD.

"Om mij heen hoor ik zo veel vrouwen worstelen met hun gewicht. Het leek me leuk om grappige, maar heel persoonlijke verhalen hierover te schrijven." Patissier Francis van Arkel zorgde voor de taartrecepten in het boek met de titel 'Als ik het niet kan, kan jij het ook'.

Sara: "En we hebben er ook tips in gezet. Want het is natuurlijk enorm leuk om taart te bakken, maar wel zo slim om het overgebleven gebak aan de visite mee naar huis te geven. Of om over het taartrestje in de afvalbak azijn en koffieprut te gooien, zodat je niet in de verleiding komt om het daar uit te snoepen.''

Sara Kroos bundelt taartrecepten met diëten
Sara Kroos bundelt taartrecepten met diëten (Foto: BuzzE)

Oud-SS'er Siert Bruins (94) de pijp uit

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is dood. Hij was 94 jaar, overleed al op 28 september en de uitvaart heeft plaatsgevonden in besloten kring. Dat heeft zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka dinsdagochtend laten weten na berichtgeving in Dagblad van het Noorden.

"Hij is van ouderdom overleden. Bruins was een van de laatste misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die nog leefde en waarschijnlijk de laatste uit Nederland", aldus de Duitser Kniffka. Bij Bruins' uitvaart waren volgens hem weinig mensen. Over zijn persoonlijke contact met Bruins wil hij niet veel kwijt: "Ik was zijn advocaat dus ik heb hem zo goed mogelijk vertegenwoordigd."

Bruins, bekend als ,het beest van Appingedam' was de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die nog op vrije voeten was.

Vorig jaar bepaalde de rechtbank in Duitsland in hoger beroep dat de oud-SS'er niet de cel in hoefde voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema uit het Groningse dorp Oosterwijtwerd in september 1944. Het viel volgens de rechtbank in het Duitse Hagen niet meer te reconstrueren dat Bruins de verzetsman na een vooropgezet plan had doodgeschoten.

Oud-SS'er Siert Bruins (94) dood en begraven
Oud-SS'er Siert Bruins (94) dood en begraven (Foto: ANP)

Programmamakers: Kamer stem tegen Mediawet

Een aantal bekende Nederlanders roept de Tweede Kamer op om dinsdag tegen de nieuwe Mediawet te stemmen. Ze doen dat in een paginagrote krantenadvertentie. De ondertekenaars willen niet dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zich direct gaat bemoeien met de inhoud van de programma's.

"De macht die de NPO met deze Mediawet krijgt, is een directe bedreiging van de redactionele vrijheid van omroepen en programmamakers", zo staat in de oproep aan het parlement. "De omroepen zijn directe vertegenwoordigers van het publiek en staan in contact met hun leden, kijkers en luisteraars. Het is daarom van essentieel belang dat de omroepen zelf - samen met de achterban - de inhoud blijven bepalen van de programma's.''

De oproep is ondertekend door zo'n 75 mensen, onder wie vooral presentatoren zoals Frits Spits, Rob Stenders, Margriet Vroomans en Aad van den Heuvel. Ook namen van acteurs onder wie Aart Staartjes en Huub Stapel staan vermeld evenals die van regisseurs, journalisten en bestuurders uit omroepwereld en politiek. En ook oud-schaatser Ard Schenk en generaal buiten dienst Peter van Uhm roepen de Kamerleden op tegen de Mediawet te stemmen.

Programmamakers: Kamer stem tegen Mediawet
Programmamakers: Kamer stem tegen Mediawet (Foto: BuzzE)

Dave Roelvink gaat nu ook zingen

Dave Roelvink gaat op 30 januari voor het eerst zingend optreden voor een groot gezelschap tijdens een speciaal 'Bad Boys on Tour'-concert in Eindhoven. Andere zangers tijdens het Bad Boys-conert zijn MC Rudy Jones, Ronnie Flex, SFB, Lil' Kleine en The Flexican.

Volgens een woordvoerder brengt het concert "de stoutste mannen van Holland samen op één podium". Het concert vindt plaats in het Beursgebouw Eindhoven. De 'bad boys' brengen onder meer hiphop, r&b en dancemuziek ten gehore. De kaartverkoop begon dinsdag.

De keuze van Dave Roelvink om te gaan zingen is opmerkelijk; in interviews gaf hij eerder aan niet te kunnen zingen. "Je moet weten wat je kan en wat je niet kan", stelde hij eerder dit jaar voor RTV NH. Roelvink probeerde het eerder ook als acteur. Hij had een bijrolletje in de afgekraakte en geflopte erotische thriller De Overgave.

De zoon van Dries Roelvink werd daarnaast bekend van de reallifesoap De Roelvinkjes en als verdachte in een diefstal- en helingzaak, waarbij ook een seksvideo van hem online verscheen.

Dave Roelvink gaat nu ook zingen
Dave Roelvink gaat nu ook zingen (Foto: BuzzE)

Xbox One-controller draadloos op Windows 10 vanaf volgende week

Vanaf volgende week komt de draadloze adapter uit voor Xbox One-controllers, zodat je deze op Windows 10 kunt gebruiken. Andere versies van Windows vallen helaas buiten de boot.

De controller is met de draadloze adapter bruikbaar op alle apparaten die Windows 10 draaien. De controller kun je gebruiken voor het spelen van games in Windows zelf, maar ook voor bijvoorbeeld games die je streamed vanaf je Xbox One naar je pc.

De adapter is in Amerikaanse Xbox store zo'n 24,99 dollar. In de Nederlandse variant van de webwinkel is het accesoire nog niet gespot, maar Microsoft heeft in een reactie aan Tweakers.net aangegeven dat de adapter begin november in Nederland leverbaar zal zijn voor een adviesprijs van €22,99.

Cargo mode en meer naar Star Wars Battlefront

EA heeft meer details gegeven over de diverse game modes in Star Wars Battlefront. Eerder lekte al de 'Hero Hunt', waarin zeven spelers het opnemen tegen één sterke held (denk aan een Darth Vader of Luke Skywalker). Degene die de held verslaat, wordt vervolgens de held.

Daarnaast is 'Cargo' aangekondigd, de capture the flag van Battlefront. Beide teams beginnen met een 5-5 score en moeten de cargo van de tegenstander naar hun basis brengen. Hiervoor hoef je echter niet jouw eigen cargo nog in bezit te hebben. De gedachte hierachter is dat de actie niet meer gecentreerd is in het midden van het slagveld, maar meer verspreid. Wie na een kwartier de hoogste score heeft, wint.

Als laatste is de 'Droid Run' aangekondigd, een soort control point. De bedoeling is om drie GNK Droids onder controle te hebben. Deze Droids bewegen echter over de map, dus communicatie met je teamgenoten is essentieel. Zonder helden en voertuigen is het bovendien goed plannen. Heb je als team bezit over alle drie de GNK Droids, heeft jouw team gewonnen.

Star Wars Battlefront lanceert op 17 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Star Wars Droid Run

Biergiganten akkoord over fusie

De twee grootste bierbrouwers ter wereld, Anheuser-Busch InBev en SABMiller, hebben overeenstemming bereikt over een fusie. Dat maakten de twee ondernemingen dinsdag bekend.

AB InBev biedt 44 pond per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch, te voldoen in contanten en eigen aandelen. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro).

Een bod van 42,15 pond per aandeel dat AB InBev eerder deze maand uitbracht, vond SABMiller nog veel te laag. Ook twee eerdere informele biedingen werden van tafel geveegd. De druk op SABMiller om toe te happen was echter hoog, omdat onder meer grootaandeelhouder Altria een overname wel zag zitten.

Heineken
Om de touwtjes zelf in handen te houden, probeerde SABMiller vorig jaar Heineken te verleiden tot een fusie. De oprichtersfamilie van de Nederlandse brouwer bleek daar echter niet voor te porren.

AB InBev en SABMiller zijn samen goed voor een jaaromzet van omgerekend bijna 57 miljard euro. Heineken, dat op de mondiale biermarkt nu nog de derde plek inneemt achter de twee fusiepartners, kwam vorig jaar tot een omzet van ruim 21 miljard euro.

Biergiganten akkoord over fusie
Biergiganten akkoord over fusie (Foto: ANP)

Alyson Annan nieuwe bondscoach hockeydames

Alyson Annan is de nieuwe bondscoach van het het Nederlands dames hockeyelftal. De KNHB heeft dit vanmorgen bekend gemaakt. Vanmiddag wordt de nieuwe coach gepresenteerd tijdens een persconferentie.

Annan is nu nog de coach van de heren van Amsterdam, dat afgelopen weekend succesvol uitkwam op de EHL in Hamburg. Ook traint ze Jong Oranje. Annan volgt Sjoerd Marijne op, die moest vertrekken na de tweede plaats op het EK. Nederland verloor op dat toernooi na shoot-outs van Engeland.

De 42-jarige Australische pakte tijdens haar actieve loopbaan met haar land olympisch goud in 1996 en 2000. Zelf werd ze twee keer uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Annan is al even actief in Nederland. Zo speelde ze van 2000 tot 2003 bij Klein Zwitserland en werd daarna hoofdcoach van dat team. Tijdens de Spelen van 2004 was Annan assistent-bondscoach van Marc Lammers.

Reclame Code Commissie boos over spotje Popoz

De Reclame Code Commissie is boos op de makers van de film Popoz, die momenteel in de Nederlandse bioscopen te zien is. Producent NL Film en distributeur Dutch FilmWorks hebben een brief ontvangen waarin wordt gevraagd een spotje ervoor niet meer uit te zenden. Hierin spreekt één van de personages de zin uit: "Ik heb in mijn leven al genoeg lullen in mijn reet gehad om te weten wanneer ik genaaid word."

Er wordt geklaagd over het feit dat de commercial "midden op de dag op een open kanaal wordt uitgezonden terwijl mijn kleine kinderen naar de radio luisteren", aldus de Reclame Code Commissie. Popoz is een film gebaseerd op een succesvolle tv-serie van Comedy Central over de politieagenten Ivo (Huub Smit) en Randy (Sergio Hasselbaink) die zich gedragen alsof ze zich in een Amerikaanse politieserie bevinden.

"We hebben gekozen om te adverteren op radiozenders met dezelfde doelgroep als de film", stelt een woordvoerder van NL Film. "Dat zijn geen jonge kinderen, maar we kunnen niet controleren of die wel of niet meeluisteren." Desalniettemin zegt de producent de klacht serieus te nemen.

De Kijkwijzer heeft Popoz gekeurd voor 12 jaar en ouder. Het is niet de eerste maal dat de Reclame Code zich buigt over de campagne van een speelfilm. Een paar jaar geleden klaagde een aantal mensen, onder wie regisseur Johan Nijenhuis en ouderorganisatie Ouders & Co, over de naar hun mening te griezelige posters van de horrorfilm Sint van regisseur Dick Maas. De commissie oordeelde toen dat de posters mochten blijven hangen omdat "de grens van het ontoelaatbare niet wordt overschreden".

Reclame Code Commissie boos over spotje Popoz
Reclame Code Commissie boos over spotje Popoz (Foto: BuzzE)

Duitsland blijft landsgrenzen controleren

Duitsland blijft de landsgrenzen tot in ieder geval begin november controleren vanwege de grote vluchtelingenstroom. Vooral de grens met Oostenrijk wordt in de gaten gehouden. Dat heeft minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken aan EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) laten weten, aldus de krant Der Spiegel maandag.

De controle is noodzakelijk om veiligheid en orde te kunnen waarborgen, aldus de minister. Zo kunnen vluchtelingen zonder vooruitzichten of papieren eerder teruggestuurd worden. Vooral Duitsland heeft te maken met een onafgebroken stroom aan vluchtelingen die in het land een veilig bestaan zoeken.

Duitsland blijft landsgrenzen controleren
Duitsland blijft landsgrenzen controleren (Foto: ANP)

'Helft Nederlanders niet bezig met pensioen'

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) laat het pensioen voor wat het is. Ze vinden het complex, niet urgent of niet nodig en houden zich er derhalve niet actief mee bezig. Slechts 7 procent heeft er plezier in om financiële beslissingen te nemen met het oog op de oude dag. Dat constateert ING op basis van eigen onderzoek.

Ruim een kwart (27 procent) zou wel actiever bezig willen zijn met zijn pensioen. Die groep is vooral groot onder mensen tot 45 jaar, van wie een derde wel serieuzer aan de slag wil met de oudedagsvoorziening. Maar weinigen voegen de daad bij het woord. Volgens de bank vaak omdat ze geen idee hebben hoe ze het moeten aanpakken, maar ook wegens gebrek aan financiële middelen.

Uit het ING-onderzoek blijkt verder dat ongeveer een op de vijf Nederlanders zelf geld opzijlegt voor hun oude dag. Ze sparen gemiddeld 2400 euro per jaar.

'Helft Nederlanders niet bezig met pensioen'
'Helft Nederlanders niet bezig met pensioen' (Foto: ANP)

Parlement Iran keurt atoomdeal goed

Het Iraanse parlement heeft onder voorwaarden de overeenkomst met zes wereldmachten en de EU goedgekeurd over het atoomprogramma van Iran. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau IRNA dinsdag.

Het parlement heeft wel bepaald dat internationale inspecteurs beperkte toegang krijgen tot militaire complexen. In het akkoord staat dat Iran zijn nucleaire programma zal afbouwen. In ruil worden internationale sancties tegen het land opgeheven.

Parlement Iran keurt atoomdeal goed
Parlement Iran keurt atoomdeal goed (Foto: ANP)

'Haatmisdaden tegen moslims beter aanpakken'

De Britse premier David Cameron heeft politieagenten opgedragen haatmisdaden tegen moslims op dezelfde manier aan te pakken als antisemitische aanvallen op joden. Met deze maatregel hoopt de premier extremisme tegen te gaan.

Door informatie over anti-islamitische misdaden beter te bestuderen kunnen politie, justitie en lokale autoriteiten moslims en hun godshuizen beter beschermen, aldus de premier dinsdag in een schriftelijke verklaring. "Ik wil dat Britse moslims weten dat we achter hen staan en dat we haat tegen hen verwerpen. De politie moet meer optreden tegen degenen die anderen simpelweg vanwege hun geloof lastig vallen", zei Cameron.

De premier leidt dinsdag een bijeenkomst in Londen waar de anti-extremistische strategie van de regering wordt besproken.

'Haatmisdaden tegen moslims beter aanpakken'
'Haatmisdaden tegen moslims beter aanpakken' (Foto: ANP)

David Bowie wil nooit meer op tournee

Zanger David Bowie wil niet meer op tournee. Dat stelt het blad Billboard op gezag van de Britse concertpromotor John Giddings. Giddings organiseerde de tournee van de laatste show van de nu 68-jarige Bowie.

"Hij heeft besloten om met pensioen te gaan en, net zoals Phil Collins, kan je deze mensen niet vragen om steeds opnieuw en opnieuw op te treden," zo vertelde John Giddings op het International Festival Forum, een evenement voor professionals uit de festivalwereld dat eerder deze maand plaatsvond.

"David is een van de beste artiesten met wie ik ooit heb samengewerkt. Maar elke keer als ik hem zie, nog voor ik nog maar iets tegen hem zeg, zegt hij 'ik tour niet' en ik antwoord 'ik vraag het niet'," aldus Giddings, die onder meer het jaarlijkse Isle of Wightfestival organiseert.

Hartoperatie

Bowies laatste tournee vond plaats in 2004. Sinds hij in datzelfde jaar met spoed een hartoperatie moest ondergaan vanwege een geblokkeerde slagader, heeft hij niet meer op een podium gestaan. De zanger werkt nog wel als componist: zo schreef hij onlangs de musical Lazarus voor de Belgische regisseur Ivo van Hove.

Zijn laatste album, The Next Day, kwam in 2013 uit en werd goed ontvangen.

David Bowie wil nooit meer op tournee
David Bowie wil nooit meer op tournee (Foto: BuzzE)

Hipstergroep verward met terroristen

Hipsters zijn regelmatigheid het doelwit van negatieve reacties; bij een incident in Zweden heeft deze vijandigheid een opvallend voorlopig hoogtepunt bereikt. Een voorbijganger zag een bijeenkomst van hipsters aan voor een samenscholing van Islamitische Staat (IS), en informeerde prompt de autoriteiten.

De Zweedse hipster Andreas Fransson verzamelde met een aantal bebaarde mede-hipsters voor een fotoshoot in de buurt van de stad Jönköping, toen plots twee politieagenten op het toneel verschenen. Deze meldden dat een motorrijder de hipsters had gespot, en zich zorgen had gemaalkt dat het om een bijeenkomst van geradicaliseerde moslims zou gaan. Gelukkig was het misverstand snel uit de lucht, en gingen de agenten na eens goed gelachen te hebben onverrichter zake terug naar huis.

Fransson maakt deel uit van een hipsternetwerk genaamd "De Bebaarde Schurken", dat zich inzet in de strijd tegen onrechtvaardigheid, homofobie, racisme en onderdrukking - niet direct een missie waarmee je Islamitische Staat zou associëren. De verwarring is mogelijk ontstaan door het ontwerp van de vlag van dit netwerk, die inderdaad oppervlakkig wel iets wegheeft van de vlag van Islamitische Staat.

Het is niet de eerste keer dat baarden of associaties met Islamitische Staat leiden tot misverstanden. Een technische hogeschool in het Franse Castres genaamd "ISIS" zag een aantal van zijn materialen maandenlang geconfisceerd door de Canadese douane, om maar een voorbeeld te noemen. Ook Sikhs zijn de afgelopen jaren nogal eens het doelwit geweest van paranoia: Sikhs zien lichaamshaar als heilig, en laten daarom hun baarden weelderig groeien. Vliegtuigpassagiers en andere makkelijk gepaniekeerde omstanders kunnen dit echter als symbool van fundamentalistische islam zien, en aan de alarmbel trekken, met pijnlijke situaties tot gevolg. Een wijze les is om iets verder te kijken dan je neus lang is, zoals het hipsterincident maar weer eens aantoont.

Een baard: laten staan op eigen risico.

Bewoners Alphen aan den Rijn weer terug

De bewoners die tijdens het bergingswerk in Alphen aan den Rijn hun huis uit moesten, mogen dinsdag vanaf 12 uur weer terug. De kranen en ander materiaal zijn verwijderd, meldt de gemeente.

Inmiddels is ook de Oude Rijn weer vrijgegeven voor alle scheepvaartverkeer. Op 3 augustus vielen twee hijskranen om die een loodzwaar brugdeel op zijn plek moesten hijsen. Het brugdeel kwam op panden langs de Oude Rijn terecht en de damwand raakte beschadigd. Over een lengte van tien meter is maandag een tijdelijke damwand geplaatst.

Donderdag werd al het brugdeel geborgen.

Bewoners Alphen aan den Rijn weer terug
Bewoners Alphen aan den Rijn weer terug (Foto: ANP)

Zakenman dreigde babymelkpoeder te besmetten

Een zestigjarige zakenman uit Auckland wordt ervan verdacht dat hij gedreigd heeft babymelkpoeder met chemische bestrijdingsmiddelen te besmetten. De politie in Nieuw-Zeeland heeft de man na een uitgebreid onderzoek van elf maanden gearresteerd.

De zakenman heeft onder meer het Nieuw-Zeelandse bedrijf Fonterra, eerder verwikkeld in een melkpoederschandaal, meerdere malen per post gechanteerd. Zo dreigde hij hun melkpoeder met het middel 1080 te besmetten. Meer dan vijftigduizend monsters werden bekeken, maar daarin werden geen giftige stoffen gevonden.

De man staat dinsdagmiddag plaatselijke tijd voor de rechter. Als hij schuldig wordt bevonden hangt hem maximaal 40 jaar cel boven het hoofd.

Zakenman dreigde babymelkpoeder te besmetten
Zakenman dreigde babymelkpoeder te besmetten (Foto: ANP)

Eerste vorst dit najaar in Ell

In Ell, dicht bij Weert, heeft het dit najaar voor het eerst gevroren. Om 02.30 uur in de nacht van maandag op dinsdag daalde de temperatuur daar volgens Weeronline naar -0,1 graden. Op veel andere plaatsen was er vorst aan de grond. Vooral in Brabant en Limburg was het koud. De laagste temperatuur van -4,3 graden werd in Eindhoven gemeten.

Op landelijk hoofdstation De Bilt vroor het voor het laatst op 28 april. Vannacht bleef de temperatuur daar twee graden boven nul. Gezien de vooruitzichten laat de eerste officiële landelijke vorstdag daarmee voorlopig nog op zich wachten, aldus Weeronline.

In 2014 duurde het tot 21 november voordat er voor het eerst vorst gemeten kon worden. In 2000 werd er het langst op vorst gewacht. Toen kon daar pas op 16 december melding van worden gedaan.

Check ook het weerbericht van onze eigen weervrouw DJMO.

Eerste vorst dit najaar in Ell
Man laat vrouw auto krabben (Foto: ANP - Bijschrift: FOK.nl)

'Miljoenenverlies dreigt voor Peter Pan-film'

Pan, de nieuwe film rond Peter Pan, zou wel eens tot 150 miljoen dollar (132 miljoen euro) verlies kunnen gaan draaien. Dat berekent The Hollywood Reporter.

De film van regisseur Joe Wright werd grotendeels genegeerd in zijn Amerikaanse openingsweekend en ook in andere landen weet de film niet veel publiek te trekken. Mocht de film in China later deze maand wel succes weten te boeken, dan zal het verlies lager uit gaan vallen.

De film werd met een megabudget van zo'n 150 miljoen dollar geproduceerd, daarbovenop komen nog eens tientallen miljoenen dollars aan internationale marketingkosten. Onder meer Hugh Jackman, Ronney Mara en nieuwkomer Levi Miller zijn te zien in de film die kon rekenen op weinig enthousiaste recensies.

'Miljoenenverlies dreigt voor Peter Pan-film'
'Miljoenenverlies dreigt voor Peter Pan-film' (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: natte sneeuw in aantocht

Ja, u leest het goed. Er is mogelijk natte sneeuw in aantocht. Volgens user Houtenbeen in deze post, kan er woensdag mogelijk al (natte) sneeuw gaan vallen. Hoewel ik een dik pak sneeuw best mooi vind, mag het echte winterweer nog wel even op zich laten wachten van mij.

Als we naar weeronline.nl kijken, was het afgelopen nacht bewolkt en koud. Vandaag trekt er een dicht pak wolken over Nederland heen, pas in de middag weet de zon door te breken. Dat maakt voor de temperatuur weinig verschil: het blijft koud met circa 9 à 10 graden.

Mijn neef is op vakantie in IJsland, en maakte daar deze prachtige foto. Ik ben gewoonweg een beetje jaloers op hem, hoewel het daar waarschijnlijk nog veel kouder is dan hier, maar wát een uitzicht! 

Geyser iceland (Foto: Andre)
Geyser, iceland (Foto: Andre)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1914 werd het gasmasker uitgevonden door Garrett Morgan.

* In 1944 werden 7 mensen gefussilleerd in Zwolle wegens verzetsdaden. Later zou het monument op de Schietbaan Berkum voor hen worden opgericht.

* In 1972 stortte een passagiersvliegtuig neer in het Andesgebergte. Er waren 18 overlevenden, die op 20 december werden gered. Zij wisten te overleven door de lichamen van de dode passagiers als voedselbron te gebruiken.

* In 2010 worden 33 mijnwerkers één voor één naar boven gehaald, nadat zij 69 dagen vast hadden gezeten in een ingestorte mijnschacht in Chili.

'MH17 neergehaald door BUK-raket"

Passagiersvliegtuig MH17 is op 17 juli vorig jaar neergehaald door een BUK-raket van Russische makelij. Dat staat in het langverwachte eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat dinsdag wordt gepubliceerd. De Volkskrant, die het nieuws dinsdag meldde, baseert zich op drie bronnen die bij de totstandkoming van het rapport betrokken zijn geweest.

Al eerder werd gesuggereerd dat een BUK-raket de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne veroorzaakte. Volgens de bronnen van de krant is het projectiel vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne afgevuurd. In het eindrapport staan kaarten met grote vierkanten om locaties te markeren waarvandaan de raket moet zijn afgeschoten. De Russische theorie dat een BUK-raket is afgevuurd vanuit een andere plaats, waar het Oekraïense leger het destijds voor het zeggen had, wordt door de onderzoeksraad verworpen.

De Volkskrant citeert twee bronnen die zeggen dat "de BUK hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd is. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n BUK-apparaat niet zelf kunnen bedienen, ik vermoed hulp van Russische ex-militairen."

Het onderzoek van de OVV gaat niet over de mogelijke daders. Het afzonderlijke strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie gaat daar wel over. Bij de crash van de MH17 kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

VK: MH17 neergehaald door BUK-raket
VK: MH17 neergehaald door BUK-raket (Foto: ANP)

Fiorina-effect bij debat Democraten?

De Republikeinse presidentskandidaten hebben inmiddels twee tv-debatten achter de rug. Dinsdagavond kunnen Amerikaanse kiezers op CNN voor het eerst kijken naar een debat tussen kandidaten van de Democratische partij. Op het podium staan vijf politici die in 2016 president willen worden: Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley, Jim Webb en Lincoln Chafee. Gaat het debat de verhoudingen veranderen?

Voormalig first lady Hillary Clinton (67) was de eerste Democraat die haar kandidatuur voor het presidentschap officieel bekendmaakte. De vrouw van oud-president Bill Clinton deed in 2008 ook al een poging, maar moest het toen afleggen tegen Barack Obama. Deze keer lijkt haar uitgangspositie rooskleuriger; Clinton is de torenhoge favoriet en voert de peilingen aan. Vanuit de Democratische partij krijgt Clinton volop steun, maar ze heeft wel last van een kil imago. Er wordt hard gewerkt om dat beeld bij te stellen; zo trad Clinton vorige week op in het komische tv-programma Saturday Night Live.

Schandalen
Het blijft Clinton achtervolgen dat ze als minister van Buitenlandse Zaken overheidsmails verstuurde vanaf een privéserver; iets dat tegen de regels is. Volgende week moet ze tegenover het Huis van Afgevaardigden getuigen over een aanslag die in 2012 plaatsvond in het Libische Benghazi. Daarbij kwamen vier Amerikanen om het leven. De Republikeinen willen achterhalen wat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken wist over de veiligheidssituatie in het land. De Democraten denken dat de Republikeinen zoeken naar iets waarmee ze Clinton kunnen zwartmaken.

De vraag is of dat lukt en of er iemand is die Clinton van de presidentskandidatuur kan weerhouden. Vooraf werd vooral concurrentie verwacht van Martin O'Malley. De oud-gouverneur van Maryland kandideerde zich inderdaad, maar blijft tot dusver achter in de peilingen. Zelfs in zijn eigen thuisstaat scoort O'Malley nauwelijks. Het is niet O'Malley, maar Bernie Sanders die de show steelt. De 74-jarige senator uit Vermont, die te boek staat als socialist, trekt veel publiek als hij ergens een speech houdt. Overal zitten de zalen propvol. In de landelijke peilingen ligt Sanders bijna 20 procentpunt achter op Clinton, maar in New Hampshire, een staat die vroeg stemt, heeft hij een lichte voorsprong.

Factor Biden
De huidige vice-president Joe Biden staat derde in de peilingen. Dat is opmerkelijk, omdat hij zich nog altijd niet officieel kandidaat heeft gesteld. Naar verwachting schept de 72-jarige Biden deze week duidelijkheid. Mocht Biden zich maandag of dinsdag kandidaat stellen, dan mag hij van CNN alsnog deelnemen aan het tv-debat dat dinsdagavond plaatsvindt. De vraag is echter of Biden ervoor gaat. Kan hij de energie opbrengen om zich met volle overgave in de race te storten? Uit recente interviews blijkt duidelijk dat Biden met die vraag worstelt. Biden maakt een moeilijke tijd door. Eind mei overleed zijn oudste zoon Beau aan de gevolgen van hersenkanker. De verwachting is dat Biden het eerste tv-debat laat schieten en pas woensdag of donderdag openheid van zaken geeft over zijn eventuele kandidatuur.

De vijf deelnemers aan het eerste Democratische tv-debat
De vijf deelnemers aan het eerste Democratische tv-debat: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton, Martin O'Malley en Lincoln Chafee. (Foto: CNN)

Wie wél op het podium staan, zijn de torenhoge favoriet Hillary Clinton, haar achtervolger Bernie Sanders en drie kandidaten die tot dusver nauwelijks scoren in de peilingen: de al genoemde Martin O'Malley, oorlogsveteraan Jim Webb en voormalig Republikein Lincoln Chafee. Niet uitgenodigd is Lawrence Lessig, die zich als zesde kandideerde. Lessig is erg ontstemd. Hij meent dat hij qua populariteit niet onder doet voor O'Malley, Webb en Chafee. Toch wordt hij in veel landelijke peilingen niet meegenomen. Wat dat betreft kan hij de hand schudden van Mark Everson; de onbekende 18e Republikeinse kandidaat die ook niet in landelijke peilingen wordt opgenomen, terwijl hij wél op de website van de Republikeinen als kandidaat staat genoemd.

Fiorina en Walker
Zoals gezegd hebben de Republikeinen inmiddels twee tv-debatten achter de rug; later deze maand vindt alweer het derde debat plaats. De eerste twee debatten, georganiseerd door FOX News en CNN, hebben een paar opmerkelijke verschuivingen opgeleverd. FOX News hield een debat tussen de tien kandidaten die het hoogst scoorden in de peilingen, met daarnaast een debat tussen de zeven underdogs. Dat laatstgenoemde debat won Carly Fiorina glansrijk. In het CNN-debat mocht de oud-topvrouw van Hewlett Packard meedoen met de grote jongens; dat deed ze opnieuw uitstekend. Fiorina is opgerukt naar de top-4 van het Republikeinse veld. Scott Walker bewandelde de omgekeerde weg. De gouverneur van Wisconsin gold vooraf als een grote kanshebber, maar maakte in de tv-debatten een zwakke, onzichtbare indruk. Walker zakte weg in de peilingen en heeft zijn race inmiddels gestaakt.

De grote vraag is nu natuurlijk of zo'n scenario zich ook bij de Democraten kan afspelen. Is het denkbaar dat Clinton of Sanders door het ijs zakt? Kunnen O'Malley, Webb en Chafee dusdanig overtuigen dat ze hun campagne een flinke en dringend noodzakelijke boost geven? En in hoeverre spelen ze onder één hoedje om het Clinton en Sanders lastig te maken? De vraag is ook of het tv-debat dinsdagavond net zo veel kijkers trekt als de beide Republikeinse debatten. Het debat op CNN brak met 23,1 miljoen kijkers zelfs een kijkcijferrecord.

Erop of eronder
Politiek analisten zijn het erover eens: voor O'Malley, Webb en Chafee is het dinsdagavond erop of eronder. Waar Webb en Chafee te boek staan als outsiders, achten de analisten O'Malley het meest kansrijk om alsnog aan te pikken in de strijd. De charismatische O'Malley (52) staat te boek als een prima spreker en debater. Hij is ook veruit de jongste kandidaat op het podium, waar naast Chafee (62) alleen mensen staan die de 65 ruim zijn gepasseerd. Tot 2007 was O'Malley zeven jaar burgemeester van de overwegend zwarte stad Baltimore. Met een beleid dat was gericht op streng politie-optreden werd het aantal moorden flink teruggedrongen. In april dit jaar, toen de 25-jarige Freddie Gray door politiegeweld om het leven kwam, ontstonden rellen in Baltimore. Critici suggereerden dat de dood van Gray mede was te danken aan het strenge politiebeleid dat O'Malley had ingevoerd.

Hoewel O'Malley goede resultaten boekte als burgemeester van Baltimore en als gouverneur van Maryland (2007-2015) slaat zijn presidentscampagne tot dusver nauwelijks aan. Hij haalt alles uit de kast, tot het spelen van gitaar aan toe; O'Malley is zanger van een Ierse rockband. Vooralsnog zijn het echter alleen single low digits in de peilingen. Net als voor Webb en Chafee hangt voor O'Malley veel af van de tv-debatten. De drie underdogs moeten zich zien te onderscheiden van Clinton en Sanders.

Weinig debatten
Het is dan ook niet verwonderlijk dat dezelfde O'Malley zich boos maakt over het lage aantal debatten dat de Democratische partij houdt in aanloop naar de eerste stemmingen: slechts zes, waarvan maar vier voordat de eerste staten stemmen. 'In 2008 hadden we rond deze tijd al negen debatten achter de rug', zei O'Malley zondag tegen CNN. Hij beticht het partijbestuur ervan dat er zo weinig debatten zijn gepland om de tegenwind voor Clinton te beperken. Zo is één van de debatten gepland op de zaterdag voor kerst; een dag waarop veel Amerikanen op pad gaan om kerstinkopen te doen en dus niet voor de tv zitten. Ook stoort het O'Malley dat de Republikeinen al twee debatten hebben gevoerd zonder dat er een inhoudelijk weerwoord van de Democraten hoorbaar is.

Sanders steunt de kritiek van O'Malley; beide progressieve kandidaten zijn het sowieso op veel onderwerpen met elkaar eens. Clinton heeft aangegeven dat ze geen moeite heeft met extra debatten, maar het partijbestuur heeft nog geen debatten aan de agenda toegevoegd. De kwestie zorgt inmiddels zelfs voor onenigheid binnen het partijbestuur. 

Onderscheiden
De vraag is of O'Malley, Webb en Chafee zich dinsdagavond op een positieve manier kunnen onderscheiden van de beide koplopers in de peilingen. O'Malley heeft alvast een voorschotje genomen. Hij valt Bernie Sanders aan op diens gebrekkige beleid rondom gun control; het reguleren en beperken van vuurwapenbezit. En Clinton moet het ontgelden omdat ze dit weekend op het laatste moment van standpunt verwisselde over TTP; een handelsverdrag, waar Sanders en O'Malley al langere tijd op tegen zijn. Sanders zal op zijn beurt Clinton aanvallen op haar steun voor de oorlog in Irak.

Het belooft dinsdagavond dus twee uur verbaal vuurwerk te worden tussen Clinton, Sanders en O'Malley. Maar misschien zijn het wel Webb en Chafee die de show stelen. Analisten zeggen dat beide mannen niks te verliezen hebben. Ze schuwen de agressieve toon niet en zouden daarmee het debat flink kunnen opschudden. Wie grijpt zijn laatste kans en wiens presidentsdroom gaat in rook op? Als woensdagochtend de kruitdampen zijn opgetrokken, zullen we zien wie de winnaars en verliezers zijn. 

FC Utrecht straft Ayoub

FC Utrecht laat middenvelder Yassin Ayoub voor straf buiten de selectie voor de wedstrijd zaterdag tegen Roda JC. De 21-jarige voetballer krijgt de straf omdat hij zich herhaaldelijk niet aan de regels houdt en bijvoorbeeld te laat komt, aldus de club maandagavond.

Basiskracht Ayoub traint deze week met Jong FC Utrecht en sluit zondag weer aan bij het elftal van trainer Erik ten Hag.

FC Utrecht straft Ayoub
FC Utrecht straft Ayoub (Foto: ANP)

Achttien landen zeker van EK

Rusland en Slowakije hebben zich maandag geplaatst voor het EK voetbal volgend jaar in Frankrijk en het totaal aantal landen dat zeker is van deelname is daarmee op achttien gekomen. Dinsdagavond wordt nog één ticket uitgedeeld aan Noorwegen óf Kroatië. Hongarije heeft de beste kans om zich als beste nummer drie uit de negen poules rechtstreeks te plaatsen voor het EK. De resterende vier startbewijzen zijn volgende maand te verdienen tijdens de play-offs tussen acht nummers drie van de poules.

Frankrijk was als gastland automatisch zeker van deelname. Rechtstreeks gekwalificeerd tot dusver zijn verder Albanië, België, Duitsland, Engeland, IJsland, Italië, Noord-Ierland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Tsjechië, Wales en Zwitserland.

Oekraïne en Zweden voegden zich maandagavond in het rijtje landen dat in de play-offs nog gaat strijden voor deelname. Eerder plaatsten Ierland en Slovenië zich al voor de herkansing. Voor het Nederlands elftal rest nog slechts een minieme kans derde te worden in groep A en dan de play-offs in te gaan.

De loting voor de eindronde van het EK wordt op zaterdag 12 december in Parijs gehouden.

Achttien landen zeker van EK
Achttien landen zeker van EK (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.