FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 augustus 2015

Doden en gewonden door strijd Turkije en PKK

Zeven mensen zouden donderdag in het zuidoosten van Turkije om het leven zijn gekomen door gevechten tussen het leger en Koerdische opstandelingen van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. Er werd onder meer gevochten bij een legerbasis en in de stad Yuksekova.

De strijd bij Yuksekova is al dagen bezig. "Veiligheidstroepen hebben een woonwijk bestookt en bewoonde gebouwen geraakt", zei politicus Abdullah Zeydan van de pro-Koerdische HDP-partij. Volgens een overheidsbron kwamen in de stad drie mensen om het leven.

Door gevechten in het district Cizre werden volgens veiligheidsbronnen nog eens drie mensen gedood. Ook raakten zeven mensen gewond, onder wie een zevenjarig kind. Strijders van de Koerdische PKK-beweging zouden in Cizre een legerbasis hebben aangevallen met raketwerpers.

Ook in de provincie Diyarbakir botste het leger met PKK-strijders. Bij de gevechten sneuvelde volgens het leger een soldaat. Vier militairen raakten gewond. Over slachtoffers aan Koerdische zijde werd nog niets bekendgemaakt.

Aanleiding
De aanleiding voor het geweld in Turkije was een aanslag enkele weken geleden, vermoedelijk door de zogenaamde Islamitische Staat, op Koerdische jongeren die een hulpverleningsactie in Syrië aan het voorbereiden waren. Daarbij vielen circa dertig doden. Radicale PKK'ers namen daarna wraak door twee Turkse militairen te doden omdat ze meenden dat de regering erachter zat.

Toevallig sloot Turkije in dezelfde periode juist een akkoord met de VS voor het gebruik van een Turkse luchtmachtbasis voor aanvallen op IS. Turkije zou vervolgens een 'brede strijd' tegen terrorisme beginnen, maar gooide zijn bommen tot ongenoegen van de Amerikanen alleen op Koerdische doelen. Onlangs beloofde Ankara echter beterschap.

Volgens de HDP-partij is de Turkse antiterreurcampagne hoofdzakelijk bedoeld om de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan in november weer aan een meerderheid te helpen. Die raakte de partij in juni namelijk voor het eerst sinds 2002 kwijt. De HDP-partij wist juist voor het eerst over de kiesdrempel van tien procent heen te gaan.

Doden en gewonden door strijd Turkije
Doden en gewonden door strijd Turkije (Foto: ANP)

Zeehond in Oudegracht van Utrecht gevonden

In Utrecht is altijd wat aan de hand, zo zegt de Utrechter dat vaak zelf. En dit mag toch wel weer opmerkelijk gevonden worden. Een kerngezonde levende zeehond was lekker aan het badderen in de grachies van Utrecht. Wat moet dat beest nou weer daar? Is Seabert dan echt? Was het een studentengrap? Maar hoe krijgen ze dat beest daar? Zoveel vragen!

Hoe dan ook, de wijkagent die op de melding afkwam vindt het volgens het ANP allemaal fantastisch. "Hij zag er goed uit, echt zo'n schattig, donzig knuffelbeest." De zeehond is meegenomen naar het bureau in afwachting van medewerkers van de zeehondencreche Pieterburen.

Hockeyers in EK-finale tegen Duitsland

De Nederlandse hockeyers moeten het zaterdag in de finale van het EK in Londen opnemen tegen Duitsland. De olympisch kampioen en tevens titelverdediger versloeg donderdagavond in de halve eindstrijd Engeland via shoot-outs: 3-2. Na de normale speeltijd was de eindstand 2-2.

Oranje won eerder op donderdag met 1-0 van Ierland. Duitsland pakte zowel in 2011 als in 2013 EK-goud. Nederland veroverde in 2007 voor de laatste keer de Europese titel.

Hockeyers in EK-finale tegen Duitsland
Hockeyers in EK-finale tegen Duitsland (Foto: ANP)

Protest vluchtkrakers bij huis burgemeester Amsterdam

De uitgeprocedeerde asielzoekers van de groep We Are Here hebben donderdagavond gedemonstreerd bij de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Sinds zondag zaten ze in een gekraakt voormalig kunstacademie-gebouw, maar daar moeten ze weg.

De gemeente heeft het pand gekocht om er een middelbare school te vestigen, en heeft de krakers gesommeerd per 1 september te vertrekken. Maar de circa zestig demonstranten zeggen ten einde raad te zijn: de 'bed, bad, brood'-regeling is volgens hen onvoldoende omdat die enkel voor de nacht is. Vorige maand hebben zich daar evenwel vijftig man gemeld.

De uitgeprocedeerde asielzoekers zwerven al enkele jaren van kraakpand naar kraakpand. Uitzetten van deze mensen is in veel gevallen lastig omdat landen van herkomst vaak niet meewerken.

Van der Laan liet zich eerder uiterst kritisch uit over de Nederlandse activisten die de groep beweren bij te staan. Volgens de burgemeester bemoeilijken deze lieden de zaak alleen maar. Naast hulp bij het kraken zouden ze de mensen bijvoorbeeld aansporen om toch vooral bijelkaar te blijven.

In Rotterdam kan door het ontbreken daarvan veel effectiever worden gezocht naar individuele oplossingen, waaronder terugkeer naar het land van herkomst. Sommige landen werken namelijk enkel mee aan terugkeer als dit ongedwongen gebeurt.

Protest vluchtkrakers bij huis burgemeester Amsterdam
Protest vluchtkrakers bij huis burgemeester Amsterdam (foto: ANP)

EL: Uitslag AZ - Astra Giurgiu

AZ Alkmaar heeft zich geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. De Noord-Hollanders poetsten in eigen huis de 3-2 nederlaag weg tegen Astra Giurgiu: 2-0. De ploeg van John van den Brom opende aanvallend, ondanks dat de trainer opnieuw een 5-3-2-formatie in het veld stuurde, waarbij Derrick Luckassen de meest centrale rol op zich kreeg.

In een onderhoudende eerste helft was AZ heer en meester tegen de koploper uit Roemenië. De thuisploeg combineerde veel beter dan in de competitiewedstrijd tegen Willem II en creëerde dan ook voldoende gevaar om op voorsprong te komen. Maar omdat de pogingen van Henriksen, Van der Linden en Thom Haye in schoonheid stierven, bleef AZ genoodzaakt te stormen op het doel van Astra. Dat deed de ploeg trouwens even beheerst als professioneel, waardoor er achterin niets werd weggegeven.

AZ ging na rust verder waarmee het voor rust was begonnen: gedoceerd proberen de bevrijdende treffer te maken. Astra moest ver terug en dankte doelman Silviu Lung dat Guus Hupperts (twee schoten) en Johansson niet scoorden.

Terwijl Astra achteruit bleef lopen, wachtte AZ met smart op de gouden kans. Die kwam er pas op het moment dat de moed het publiek in de schoenen zakte. Jop van der Linden had het geluk dat Lung zijn vrije trap als een hete gehaktbal tussen zijn handen liet glippen: 1-0. Het ontketende AZ vloog in de slotfase voorbij de mentaal murw gebeukte bezoekers, waarna Robert Mühren aan alle twijfels een eind maakte. De invaller omspeelde Lung en besliste het duel.

Daardoor zijn er dit jaar drie Nederlandse clubs vertegenwoordigd in het hoofdtoernooi van de Europa League. FC Groningen, omdat het de beker won, Ajax, omdat het ternauwernood stand hield in Tsjechië en AZ, omdat het een uitstekende thuiswedstrijd speelde en kreeg wat het verdiende: een 2-0 zege.

AZ

2 - 0

Astra Giurgiu

 80' v.d.Linden
 85' Mühren
   
 
 Gele kaart: Dos Santos, Hupperts, Rochet (AZ), Enache, Morais, Boldrin, Dandea, (Astra Giurgiu)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 9679
Arbiter: Schörgenhofer (Oos)
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Gouweleeuw
v.d.Linden
Haps
Henriksen
Luckassen (Tankovic/78)
Haye
Hupperts
Janssen (Mühren/78)
Dos Santos (Wuytens/89)
  Lung
Queirós
Gaman
Oros
Morais
Enache (Ionita/83)
Dandea
Budescu
Lovin (Florea/83)
Amorim
Alibec (Boldrin/62)

Vrees voor politieke chaos in Griekenland

Binnen de Griekse oppositie wordt gevreesd voor politieke chaos door het besluit vervroegde verkiezingen uit te schrijven. "De kans bestaat dat we een land worden dat iedere drie tot zes maanden naar de stembus gaat", waarschuwde partijleider Stavros Theodorakis van To Potami donderdag.

De pro-Europese oppositiepartij is sceptisch over het besluit van premier Alexis Tsipras om zijn ontslag in te dienen. Theodorakis vreest dat de Syriza-partij en politieke bondgenoten van de premier straks geen meerderheid meer hebben. "Dan hebben we in november en december weer verkiezingen", somberde de partijleider.

Tsipras schreef vorige week verkiezingen uit. De linkse premier wil een nieuw mandaat van de kiezers, omdat er veel kritiek is op het akkoord dat hij sloot om noodsteun voor zijn land te krijgen.

Vrees voor politieke chaos in Griekenland
Vrees voor politieke chaos in Griekenland (Foto: ANP)

Apple onthult op 9 september nieuwe producten

Apple heeft een uitnodiging verstuurd voor een 'event' op 9 september. Doorgaans onthult het technologieconcern op dergelijke gelegenheden nieuwe versies van zijn iPhone danwel andere producten.

De donderdag aan journalisten en analisten verstuurde uitnodiging impliceert dat de digitale assistent 'Siri' een grotere rol krijgt. "Hey Siri, give us a hint", stond er op. Apple heeft al eens aangegeven dat Siri belangrijker zal worden in nieuwe besturingssystemen voor de iPhone en iPad.

Vorig jaar kwam het bedrijf, ook op 9 september, met de iPhones 6 en 6 Plus, zijn eerste smartwatch en een eigen betaaldienst. Dit jaar gaat het naar verwachting onder meer om de iPhones 6s en 6s Plus.

Apple onthult op 9 september nieuwe producten
Apple onthult op 9 september nieuwe producten (Foto: ANP)

Voortaan MBO-diploma nodig als vuilnisman

Dan hadden ze maar een vak moeten leren. Een vroeger veelgehoorde kreet als de vuilniswagen voorbij reed. Binnenkort gaat die vlieger niet meer op, aangezien de SPA Groep in Bodegraven een nieuwe opleiding op MBO-niveau heeft ontwikkeld: Allround medewerker afvalbeheer.

Wouter Jansen, manager, geeft aan dat er veel veranderd is in de afvalsector en dat de opleiding nodig is om de vuilnismannen (en vrouwen) met voldoende kennis hun werk te laten doen. Jansen: “De oude vuilnisman is nu een specialist, die meer moet kunnen dan je zou zeggen.” De vuilnisman van tegenwoordig loopt niet meer achter de auto aan om er wat vuilniszakken in te gooien, maar moet een complexe machine met grijparmen kunnen bedienen om de ondergrondse containers te kunnen legen. De wagens van tegenwoordig kosten dan ook geen tachtigduizend euro meer, maar eerder anderhalve ton.

Imagoprobleem

Volgens Jansen kampt de afvalsector met een imagoprobleem. Het beroep is verre van chic, en valt ook niet op, maar het is een belangrijke factor binnen de huidige economie waar een hoop geld mee gemoeid is. Er werken 24.000 mensen in de sector. Als de straatmedewerkers één dag staken is dat meteen zichtbaar aldus Jansen in dagblad Trouw.

Tijdens de nieuwe opleiding komen onder andere de vakken nieuwe ophaaltechnieken, communicatie met bewoners en rekenen aan bod. Ook wordt er lesgegeven in circulaire economie. Na het afronden van de opleiding kunnen studenten eventueel doorstromen naar een hbo-opleiding zoals milieuwetenschap.

Forza 6 krijgt demo, alle auto's onthuld

Forza Motorsport 6 is af! Per vandaag hebben ontwikkelaar Turn 10 Studios en Microsoft het totale aantal van 460 beschikbare auto's uit de game allemaal onthuld. Op 1 september komt er een demo uit en mensen die de ultimate edition van de game hebben gepreorderd, krijgen twee weken early access.

Alle Xbox One-bezitters kunnen dus vanaf volgende week dinsdag het racegame-stokpaardje van Microsoft uitproberen. Iedereen die de demo speelt, krijgt automatisch de nieuwe Ford GT in hun garage geleverd als zij besluiten de volledige game aan te schaffen.

De laatste 'batch' auto's is ook bekendgemaakt, waarmee de volledige lijst van maar liefst vierhonderdenzestig scheurijzers nu compleet is. Hieronder staan de meest recente wagens, kijk op de officiële website van Forza Motorsport 6 voor een lijst van alle auto's. De game komt op 15 september in de winkels te liggen, exclusief voor Xbox One.

  • 2015 Mercedes-AMG GT S
  • 1979 BMW #6 BMW Motorsport M1 Procar
  • 2015 Volvo S60 Polestar
  • 2014 Audi #45 Flying Lizard Motorsports R8 LMS ultra
  • 2014 BMW #5 Ebay Motors 125i M Sport
  • 2014 Chevrolet #3 Corvette Racing Corvette C7.R
  • 2015 Jaguar XKR-S GT
  • 1976 Lotus #5 Team Lotus 77
  • 1969 Lola #10 Simoniz Special T163
  • 2014 Ferrari California T

Culemborger (19) omgekomen in Syrië

Een 19-jarige jongen is afgelopen weekend om het leven gekomen in Syrië. Het gaat om Mohamed Said uit het Gelderse Culemborg.

Hoe en waar hij precies het leven liet is nog onduidelijk. Er zou een filmpje van zijn dood zijn gemaakt, wat erop kan duiden dat het om een zelfmoordaanslag gaat.

In de laatste maand van 2014 verliet Said voor een avondwandeling zijn ouderlijk huis, wetende dat hij er niet meer terug zou komen. Zijn paspoort en laptop had hij meegenomen. Familie en vrienden konden niet geloven dat hun Said als jihadist zou afreizen naar Syrië. Hij volgde een hbo-opleiding aan de Hogeschool Utrecht en had een bijbaan als vakkenvuller bij de plaatselijke Albert Heijn.

PvdA-raadslid Halim El Madkouri, die bekend is met de familie, stelt dat het gezin geen fanatieke religieuze familie is. "Het zijn juist liberale moslims. Heel relaxed. Het is een raadsel waarom hij radicaliseerde."

Bekenden van Said zagen dat hij voor zijn vertrek steeds vaker in een djellaba liep en zijn baard liet groeien. "Hij was altijd al vroom en veel met het geloof bezig," stelt een bekende. Een klant van de lokale Albert Heijn zei dat "hij daar werkte met zijn jurk, baard en z'n gekke petje."

FOK! Film Top 100 barst weer los

Vorig jaar completeerde Pulp Fiction voor de tweede keer de heilige hattrick van ons grootste en belangrijkste filmevenement van het jaar: de FOK! Film Top 100. Nu de bouwvak zijn einde nadert, is het tijd om de immer prangende vraag te beantwoorden: welke film mag zich dit jaar kronen tot de nummer 1? 

Jullie mogen die vraag natuurlijk wederom zelf beantwoorden! Hoe? Post je lijst met favoriete films op het forum en de organisatie zorgt voor de rest. Onder de deelnemers wordt opnieuw een prijzenpakket verloot dat bestaat uit een drietal blu-rays en één dvd. Tevens zijn er met dank aan NBC Universal een kaartspel en een blikjeskoelhoudersleeve van de film Pixels te winnen.

Jouw toplijst kun je posten in dit topic. Hier vind je ook gelijk de regels voor het inleveren van je lijst, dus lees op zijn minst de OP even door voordat je losbrandt. Je hebt hiervoor de tijd tot en met vrijdag 18 september. 

Voor inspiratie kun je het topic en de uitslag van afgelopen jaar natuurlijk even doornemen. Neem er dus rustig je tijd even voor en hopelijk zien we je terug op het forum! 

Lees hier de uitslag van vorig jaar nog eens na.

Overspelsite: alleen maar mannen

Het was hét hackingschandaal van de afgelopen maanden: de 37 miljoen profielen die waren gestolen van de controversiële overspelsite Ashley Madison. Behalve bron van de nodige schandalen blijken de gestolen data ook interessant om een aantal analyses op los te laten. Onderzoeksjournaliste Annalee Newitz dook in de vrijgekomen data en wat blijkt nu: vrijwel alleen mannen lijken geïnteresseerd in het maken van een slippertje.

Al bij het vrijkomen van de data was het duidelijk dat er een verschil was in het aantal 'mannelijke' en 'vrouwelijke' accounts. Van de 37 miljoen accounts bleken slechts 5,5 miljoen - of zo'n vijftien procent - tot vrouwen toe te behoren. Toen Newitz de data analyseerde, bleek dat vijftien procent vermoedelijk nog een behoorlijke overschatting van het daadwerkelijk aantal actieve vrouwen bij Ashley Madison is. Ten eerste constateerde Newitz dat de profielen van vrouwen op de site onevenredig vaak 'ongebruikelijke' namen bevatten: familienamen die maar zelden voorkomen. Onder normale omstandigheden zou men juist verwachten dat veel voorkomende namen ook weer het meest voorkomen in een populatie van 5,5 miljoen mensen. Ook constateerde Newitz dat vrouwelijke profielen opvallend vaak naar IP-loops verwijzen, wat zou impliceren dat Ashley Madison deze profielen zelf heeft lopen aanmaken.

De kers op de taart betrof de logs van de activiteiten op de site. Om daadwerkelijk interactie te plegen op Ashley Madison, kun je chatten en berichten versturen. Volgens de data van Ashley Madison maakten zo'n twintig miljoen mannen inderdaad gebruik van chat of berichten, maar deden slechts tweeduizend vrouwen dit. Dat zou betekenen dat er voor elke actieve vrouw op de overspelsite, tienduizend actieve mannen waren. Ook uit andere data blijkt een enorme kloof tussen mannen en vrouwen. Meer dan 170.000 mannen hebben betaald om hun profiel van de site te laten verwijderen, terwijl slechts 12.000 vrouwen dit hebben gedaan. Wrang genoeg voor deze mensen bleven hun persoonsgegevens wel achter in de databases van Ashley Madison, zodat al hun personalia nu even goed op straat liggen.

Ashley Madison was eerder al in opspraak gekomen vanwege zijn commerciële praktijken. Enkele jaren geleden claimde een voormalig medewerkster van Ashley Madison dat ze RSI had opgelopen omdat ze duizenden fake profielen op de site had moeten aanmaken; deze zaak werd uiteindelijk geschikt. Ook claimde Ashley Madison altijd - enigszins geheimzinnig - dat niet alle profielen 'om enkel serieuze redenen' actief waren. De les voor geïnteresseerde mannen is allicht dat het niet enkel riskant is om op een dergelijke site actief te zijn, maar dat het ook wel eens weggegooid geld kan zijn.

De kroeg: wellicht een betere locatie om een maitresse te vinden.

Divinity: Original Sin 2 haalt binnen luttele uren Kickstarter-doel

Het vervolg op Divinity: Original Sin heeft in minder dan een dag het Kickstarter-doel van 500.000 dollar bereikt. In totaal hebben 16.000 mensen meer dan 725.000 dollar opgehaald, met nog 33 dagen over voor het project.

Ontwikkelaar Larian Studios lanceerde de Kickstarter-campagne deze week, niet om de nieuwe game zelf te financieren, maar om hetgeen uit eigen zak komt uit te kunnen breiden. Studiobaas Swen Vincke legt uit: "We kunnen nu al ontzettend veel doen, maar we willen verder uitbreiden. We zouden graag meer origin-stories willen maken. Ook willen we het skills- en spells-systeem op de schop nemen, en een extra ras zou ook cool zijn".

Het is niet de eerste keer dat Larian Studios een succes behaald met fondsenwerving voor een game. Het originele Divinity: Original Sin werd op gelijke wijze gefinancierd. Die game haalde 236% van het 400.000 dollar-doel, waarmee het nog verscheidene stretch-goals wist te dekken. Het eerste deel is momenteel alleen uit voor Windows en Mac, maar is nog in ontwikkeling voor PlayStation 4 en Xbox One. Deel 2 is voorlopig alleen aangekondigd voor pc, maar op de Kickstarter-pagina is al te lezen dat andere platforms zeker niet uitgesloten zijn.

Boot met honderden vluchtelingen gezonken

Een boot vol vluchtelingen is donderdag gezonken voor de kust van de Libische stad Zuwara. Volgens de autoriteiten zijn daardoor honderden mensen om het leven gekomen.

Sommigen aan boord waren opgesloten in het ruim, toen de boot omsloeg. Honderd mensen hebben het drama overleefd.

De vluchtelingen kwamen vooral uit centraal en zuidelijk Afrika, Pakistan, Marokko en Bangladesh.

De Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperatie van de Europese Unie voor Libië coördineert, kon de jongste scheepsramp nog niet bevestigen.

Meer dan 2300 mensen zijn dit jaar al verdronken bij hun poging via de Middellandse Zee het Europese vasteland te bereiken.

Boot met honderden vluchtelingen gezonken
Boot met honderden vluchtelingen gezonken (Foto: ANP)

EL: Uitslag FK Jablonec - AFC Ajax

Ajax heeft zonder verve de groepsfase van de Europa League bereikt. Met tien man moest de 0-0 over de streep worden getrokken, wat lukte en tot opluchting leidde.

Dankzij een 1-0 overwinning in Amsterdam, reisde Ajax met vertrouwen af naar Tsjechië. Daar trof het een pleog die net zo weinig zin had in aanvallen als een week eerder. Toch lukte het dit keer, wellicht mede doordat de ploeg van Frank de Boer in slaap werd gesust, Jablonec een aantal keer gevaarlijk te worden.

Het beste moment voor de thuisploeg in de eerste helft was in de 24ste minuut toen Crnkic helemaal achterin Kenny Tete uit kon spelen, een één-tweetje opzette met Pospisil en door goed opletten van Jasper Cillessen uiteindelijk maar nét niet gevaarlijk kon uithalen. Ook Ajax was dicht bij een goal voor rust. Joël Veltman stond bij een hoekschop van Nemanja Gudelj helemaal vrij, maar raakte de bal volledig verkeerd.

Strafschop en rood
Vlak voor het verstrijken van het uur, was er dan eindelijk wat opschudding, maar wel in het nadeel van Ajax. Eerst kreeg Jablonec na hands van Jaïro Riedewald een strafschop. Die schoot Gregus tegen de paal, maar amper een minuut later stond Ajax met tien man door de tweede gele kaart voor Riechedly Bazoer. Twee tackles kostten hem de kop.

Met een man meer durfde Jablonec wel opeens voor de overwinning te gaan. Met die gedachte werd spits Dolezal gebracht voor Crnkic. De Boer deed juist hem omgekeerde door er een spits af te halen: Milik maakte plaats voor de ervaren Ricardo van Rhijn. Nadat Ajax heel goed was weggekomen bij een gemiste kans van Mingazow (kwam net niet met het hoofd bij voorzet van Pospisil), liet Dijks aan de andere kant dé kans op 1-0 liggen. De bal viel uit een hoekschop prompt voor de voeten van de linksachter, die daarbij zelf weggleed.

Milik doorslaggevend
Ajax bleef, ondanks die man minder, zoeken naar de bevrijdende goal. 0-1 zou namelijk betekenen dat de Tsjechen er drie moesten maken. De ingevallen Viktor Fischer schoot veel te lichtzinnig op doel na een schitterende vooractie van El Ghazi. Aan de andere kant voorkwam Cillessen met een reflex op de doellijn dat de thuisploeg raaktikte uit een corner.

De tijd tikte weg in het voordeel van Ajax. Prioriteit: tegenhouden. Wens: de bevrijdende goal maken. Met El Ghazi als meest dreigende man, lukte het niet om de Tsjechische hoop de kop in te drukken. Davy Klaassen schoof de bal, toen de extra tijd net liep, nog wel net voorlangs na een combinatie met Fischer. El Ghazi noopte Hruby in de slotminuut nog tot een redding, maar een goal viel niet meer. Zo bleek de benutte strafschop van Milik in Amsterdam doorslaggevend: Ajax gaat de Europa League in.

FK Jablonec

0 - 0

AFC Ajax

 
Gele kaart: Crnkic, Gregus, Trávník (FK Jablonec), Milik, El Ghazi (AFC Ajax)
Rode kaart: Bazoer (59/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Chance Aréna, Jablonec nad Nisou
Toeschouwers: 6.040
Arbiter: Hansen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hruby
Karavajev
Pernica
Benes
Novák
Gregus (Trávník/75)
Hübschman
Pospísil
Mingazov
Wágner (Tecl/46)
Crnkic (Dolezal/68)
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi
Milik (Van Rhijn/69)
Sinkgraven (Fischer/46)

Dumoulin verliest leiderstrui weer aan Chavez

Tom Dumoulin heeft niet lang kunnen genieten van zijn leiderstrui in de Ronde van Spanje. Een dag nadat de Nederlandse wielrenner uit de ploeg van Giant-Alpecin verrassend het rode tricot van de Colombiaan Esteban Chaves afpakte, moest hij het weer teruggeven.

Chaves veroverde de zege in een rit over 200 kilometer tussen Cordoba en Sierra de Cazorla. Hij sloeg toe in de slotklim. Dumoulin eindigde achter de Brit Daniel Martin op de derde plaats op vijf seconden van de Colombiaan, die zijn tweede ritzege in deze Vuelta behaalde. In het algemeen klassement staat Dumoulin op de tweede plaats, op tien seconden van Chaves.

Een groepje van vijf coureurs, onder wie Niki Terpstra, kon in de beginfase een voorsprong van bijna twee minuten opbouwen. De marge van de vluchters, bij wie ook de Colombiaan Miguel Angel Rubiano zich aansloot, liep op tot ruim vier minuten. Dankzij de ploeggenoten van Dumoulin liep de achterstand van de achtervolgende meute niet nog verder op.

Na de beklimming van de Alto de Baeza (derde categorie), op 55 kilometer van de finish, bleef het kopgroepje intact. Bij het ingaan van de laatste achttien kilometer, op een weg die voornamelijk omhoog ging, was het verschil minder dan een minuut. Op 10 kilometer van de finish ging Stephen Cummings er vandoor. Hij kreeg een voorsprong van bijna een minuut, met de jagende Terpstra solo op 25 seconden achter hem.

Door toedoen van vooral Movistar werden Terpstra en Cummings ingelopen. Ruim 2 kilometer voor de streep ging Chaves in de aanval. Dumoulin zette de achtervolging in om zijn leiderstrui te behouden, maar zijn dappere poging leverde net geen succes op.

Dumoulin verliest leiderstrui weer aan Chavez
Dumoulin verliest leiderstrui weer aan Chavez (Foto: ANP)

'Sons of Anarchy-spin-off in de maak'

De FX-hitserie Sons of Anarchy krijgt een spin-off waarin de Mayans centraal staan. Dat vermeldt Entertainment Weekly op hun website.

Volgens berichten van The Hollywood Reporter en Entertainment Weekly is de langverwachte spin-off nu eindelijk in de maak. Er waren al vaker geruchten over een dergelijk project, met als meest recent voorbeeld de hints die Sons of Anarchy-bedenker Kurt Sutter op Comic-Con gaf dit jaar.

Hoewel details nog schaars zijn, lijkt de spin-off zich te gaan focussen op de Mayans, een latino-gang uit Oakland die nogal een geschiedenis heeft met SAMCRO. De Mayans zijn in de serie betrokken bij onder andere prostitutie en runnen enkele heroïnefabrieken. FX wil zelf nog niet zeggen of het om een prequel gaat of niet.

Een nieuwe serie in het Sons of Anarchy-universum is geen vreemde keuze. De originele show is immens populair en is de meest succesvolle serie in de geschiedenis van televisienetwerk FX. De finale van Sons of Anarchy, die afgelopen december werd uitgezonden, werd bekeken door maar liefst 9.2 miljoen kijkers.

Porsche verlengt LMP1-programma tot 2018

Porsche verlengt haar LMP1-programma in de World Endurance Championship tot het einde van 2018. Met deze zet komen er twee jaar bij het bestaande 919 Hybride programma. Met deze extra seizoenen zal de Le Mans-winnaar deel gaan nemen onder de nieuwe LMP1-regels, die vanaf 2017 zullen gelden.

Porsche-directeur Matthias Müller zei: "Autosport is een belangrijk deel van het merk van Porsche - maar niet als een doel op zichzelf. Het racen helpt ook om de technologie in toekomstige straatauto's te verbeteren. Het feit dat we in staat waren om de hoofdprijs van endurance al in ons tweede jaar, met een één-twee resultaat in Le Mans dit jaar met onze zeer innovatieve en complexe 919, is een uitstekende getuigenis van de mensen in het Weissach onderzoeks- en ontwikkelingscentrum."

Komend weekend vindt de eerste WEC-race sinds Le Mans plaats op de Nürburgring, met Porsche aan de leiding van het constructeurskampioenschap.

Porsche verlengt LMP1-programma tot 2018 (Foto: Wikimedia)
Porsche verlengt LMP1-programma tot 2018 (Foto: Wikimedia)

Google bijt van zich af

De Brusselse aantijgingen tegen internetgigant Google zijn "onjuist en ongefundeerd". Google maakt de competitie niet kapot, maar vergroot juist de keuze voor consumenten. Dat stelt het concern donderdag in een blog als antwoord op de klachten van de Europese Commissie.

In april lanceerde Brussel een officiële aanklacht tegen het Amerikaanse concern. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager maakt Google misbruik van zijn dominante positie op de Europese markt en bevoordeelt het de eigen diensten, waardoor concurrenten er bekaaid van af komen. Het gaat dan specifiek over hoe zoekresultaten over online aankopen worden gerangschikt.

In het officiële antwoord van Google, dat tot maandag de tijd had te reageren, weerlegt het concern alle klachten. Google meent onder meer dat Brussel onvoldoende rekening houdt met sociale media. Steeds meer consumenten vinden op die manier informatie, zonder de zoekmachine van Google te gebruiken.

Amazon en eBay

Bovendien is er voldoende competitie. Kijk maar naar het succes van Amazon en eBay, stelt Google. "De aanklacht is verkeerd: feitelijk, juridisch en economisch", schrijft het concern.

Google en Brussel liggen al jaren overhoop. Hoewel Google bereid was tot concessies kwam het niet tot een schikking.

Boete

Het is nu aan Brussel om vast te stellen of Google de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Is dat zo, dan hangt het concern een boete boven het hoofd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. In het geval van Google zou dat gaan om meer dan 6 miljard dollar (ruim 5,6 miljard euro).

Dit is de enige officiële aanklacht tegen Google. Er lopen wel nog andere onderzoeken, bijvoorbeeld naar het besturingssysteem van Google (Android).

Google bijt van zich af
Google bijt van zich af (Foto: ANP)

Gepiel in de ruimte: Holger Czukay - Full Circle

Het karakteristieke basloopje van Jah Wobble in Holger Czukays 'Full Circle' hoorde ik ooit met grote regelmaat uit de naastgelegen kamer van een huisgenoot bonken. Leek me een mooi excuus voor Gepiel in de ruimte, deel 2.

Het nummer komt van het gelijknamige album uit 1982 met naast Wobble ook drummer en trompettist Jaki Liebezeit. Het zit vol met voorbeelden van Czukays gebruik van kortegolfradio als compositiegereedschap. Ook sampelde de Duitse gitarist, hoornist en toetsenist avant la lettre: door gebruik van tapes en montage.

Czukay (1938) studeerde muziek bij avantgarde-componist Karlheinz Stockhausen, en gaf later zelf les. Aanvankelijk was hij helemaal niet geïnteresseerd in popmuziek (niet dat onderstaande daar nou een voorbeeld van is maar goed). Dat veranderde toen een student hem in 1967 I am the Walrus van The Beatles liet horen. Kort daarop richtte hij de experimentele rockgroep Can op.

Het is misschien sowieso volstrekt zinloos om naar onderstaande track te luisteren, maar uit een klein kutspeakertje zonder dat je die bas kunt horen is het dat zeker. 

Vluchtelingen al dood Oostenrijk ingebracht

De vluchtelingen die in Oostenrijk achterin een vrachtwagen zijn gevonden, waren mogelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed. Dat heeft de politie donderdag gezegd.

In de vrachtwagens liggen zeker twintig lichamen, maar mogelijk wel vijftig. Omdat de lichamen al in staat van ontbinding verkeren, zegt de politie nog zeker een dag nodig te hebben om het dodental te kunnen vaststellen.

De vluchtelingen zijn waarschijnlijk woensdag overleden. Er zijn aanwijzingen dat de vrachtwagen toen nog in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest was.

Dierenonderzoeksinstituut

De mensensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor het drama hebben Oostenrijk vermoedelijk alweer verlaten, denken de autoriteiten.

De vrachtwagen met zijn gruwelijke last is intussen naar een dierenonderzoeksinstituut gebracht, waar voldoende koeling is om de lichamen te bergen. Daar worden de lichamen geborgen, onderzocht en indien mogelijk geïdentificeerd.

Vluchtelingen al dood Oostenrijk ingebracht
Vluchtelingen al dood Oostenrijk ingebracht (Foto: ANP)

Waardering voor Rutte keldert

De waardering van kiezers voor premier Mark Rutte neemt af. In een maand tijd zakte zijn rapportcijfer in de Politieke Barometer van 5,4 naar 4,9. Waarschijnlijk nekt het breken van zijn verkiezingsbelofte over Griekenland hem.

Nederland stopt nu toch meer geld in het Europese reddingsplan voor de Grieken terwijl hij eerder had gezegd dat de VVD dat niet zou doen. De oppositie viel Rutte daarover vorige week hard aan tijdens een Kamerdebat.

Ook kiezers van zijn eigen VVD en van coalitiepartij PvdA zijn teleurgesteld en waarderen hem minder. Bij de andere ministers verandert weinig. Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) blijft met een score van 6,3 de meest gewaardeerde minister.

Zetels
Uit de peiling blijkt verder dat er in zetels weinig verandert ten opzichte van eind juli. De VVD en PvdA stijgen elk één zetel naar respectievelijk 30 en 14.

De barometer is gebaseerd op een online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1168 stemgerechtigde Nederlanders.

Waardering voor Rutte keldert
Waardering voor Rutte keldert (Foto: ANP)

Nieuwe Engelse woorden komen van de straat

De Engelse taal is donderdag opgeleukt met woorden die van de straat en uit sociale media komen. Het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone is nu ook volgens het officiële Oxford-woordenboek een Grexit. Wie chagrijnig wordt omdat hij honger heeft, mag zeggen dat hij 'hangry' is, een samentrekking van de woorden voor hongerig en boos.

Mannen die in het openbaar vervoer te veel ruimte innemen omdat ze met hun benen wijd zitten doen aan 'manspreading'. En waar in het Nederlands allang wordt gesproken over een broekzakgesprek, heet een telefoontje dat vanuit de kontzak wordt gepleegd nu 'butt-dialling'.

Onder de nieuwe woorden zijn ook 'wine o'clock' en 'beer o'clock, ofwel het moment dat het netjes is om 'plop' te zeggen en te gaan drinken.

Nieuwe Engelse woorden komen van de straat
Nieuwe Engelse woorden komen van de straat (Foto: ANP)

Volkswagen steekt miljoenen in Zuid-Afrika

In het streven de grootste automaker ter wereld te worden, steekt Volkswagen miljoenen in Zuid-Afrika. Dat maakte de Duitse onderneming donderdag bekend. Omgerekend gaat het om een bedrag van krap 305 miljoen euro.

Volkswagen heeft twee derde van dat bedrag gereserveerd voor de verbetering van zijn productiefaciliteit in Uitenhage in de buurt van Port Elizabeth. Daarnaast wordt ruim 100 miljoen euro gestoken in het verbeteren van de keten van toeleveranciers.

Volgens de Zuid-Afrikaanse branchevereniging zullen autofabrikanten in het land dit jaar circa 18 procent meer auto's exporteren dan een jaar eerder. De automakers profiteren onder meer van de relatief zwakke rand.

De binnenlandse verkoop zal circa 3 procent dalen, zo is de verwachting. Vooral als gevolg van stijgende rentelasten en brandstofkosten voor consumenten.

Volkswagen steekt miljoenen in Zuid-Afrika
Volkswagen steekt miljoenen in Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Berlijns vliegveld Tegel opgelapt

Het Berlijnse vliegveld Tegel heeft voor bijna 20 miljoen euro reparaties uitgevoerd. Het vliegveld zou eigenlijk dicht gaan, maar als alternatief voor de nog steeds niet gereedgekomen luchthaven Berlijn-Brandenburg moet Tegel het nog even volhouden. Daarvoor is onder meer de zuidelijke start- en landingsbaan van een nieuwe laag asfalt voorzien.

De luchthaven Berlijn-Brandenburg had 2,2 miljard euro moeten kosten en had in 2010 geopend moeten worden. Door allerlei problemen, van slechte bouwplannen tot corruptie, is de opening meerdere keren vertraagd. Het gaat nu waarschijnlijk eind 2017 open. Er zal dan waarschijnlijk bijna 5,5 miljard euro aan zijn uitgegeven. Tegel sluit volgens de plannen een half jaar na de opening van Berlijn-Brandenburg.

Op het vliegveldterrein, waar ooit Pruisische koningen op wild jaagden, verrees in 1906 een hal voor zeppelins. In de jaren dertig werd er onder meer aan raketbouw en vliegtuigconstructie gedaan. Als vliegveld verrees Tegel eind 1948 toen de Sovjet-Unie Berlijn blokkeerde en de stad vanuit de lucht werd bevoorraad.

Berlijns vliegveld Tegel opgelapt
Berlijns vliegveld Tegel opgelapt (Foto: ANP)

Surinaamse regering pakt corruptie aan

De nieuwe Surinaamse regering van Desi Bouterse lijkt serieus werk te maken van haar belofte om corruptie en misbruik van staatsgeld uit te bannen. Woensdag zijn twee hooggeplaatste overheidsfunctionarissen tijdelijk uit hun functie gezet. Dit geeft het Openbaar Ministerie de ruimte om onderzoek te doen.

Het gaat om de directeur van het elektriciteitsbedrijf en een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie en Politie. Haar afdeling zou geld vragen aan buitenlanders die een verblijfsvergunning aanvragen. Bij het elektriciteitsbedrijf gaat het vooral om vermoedens van fraude bij grote aankopen.

In de top van Staatsolie, ook een staatsbedrijf, zijn vijf mensen op non-actief gezet. Zij zouden dienstverleners hebben afgeperst.

Bij de ondertekening van het regeerakkoord begin augustus kondigde Bouterse een keihard anti-corruptiebeleid en een betere controle op staatsuitgaven aan. Dit is hard nodig, omdat de regering Bouterse I de afgelopen vijf jaar veel meer geld heeft uitgegeven dan er binnen kwam.

Surinaamse regering pakt corruptie aan
Surinaamse regering pakt corruptie aan (Foto: ANP)

PSV treft Man. United, CSKA Moskou en Wolfsburg in CL

PSV treft in de Champions League Manchester United, CSKA Moskou en VfL Wolfsburg. Dat is bekengemaakt tijdens de loting voor het miljoenenbal, die in Monaco werd gehouden. De Eindhovense formatie komt in groep B terecht.

Memphis Depay keert dus snel terug in Eindhoven. De talentvolle aanvaller verruilde PSV enkele weken geleden voor Manchester United en zag zijn ploeg tijdens de loting aan PSV gekoppeld worden. Vijftien jaar geleden speelde beide ploegen ook tegen elkaar. Op 26 september 2000 won PSV met 3-1 en in de return, een krappe maand later, wonnen The Mancunians met dezelfde cijfers.

CSKA Moskou was in het seizoen 2009/2010 kwartfinalist in de Champions League en verloor uiteindelijk het tweeluik van het Italiaanse Internazionale. Acht jaar geleden kwamen de Russen ook al op bezoek in Eindhoven. PSV won beide duels: 2-1 in Eindhoven en 0-1 in Rusland. Dit seizoen is de formatie echter nog ongeslagen in de Russische competitie.

Tot slot kwam ook het Duitse VfL Wolfsburg uit de koker. Het is voor de Duitsers de tweede keer, dat ze aan de groepsfase van de Champions League mogen deelnemen. Afgelopen seizoen eindigde de ploeg als tweede achter Bayern München. De achterstand op de ploeg uit München bedroeg maar liefst elf punten.

150 nieuwe programma's bij NPO

De NPO presenteert komend tv-seizoen 150 nieuwe programma's en series. In 2016 wordt 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor Nederlands drama.

''We blijven niet op oude successen leunen en gaan korter en vaker nieuwe titels programmeren'', zei Frans Klein directeur tv donderdag over het nieuwe seizoen.

Nieuwe programma's op NPO1 zijn onder meer 'Kun je het al zien' met Paul de Leeuw en Flikken Rotterdam. NPO2 komt met een dagelijks lifestyleprogramma BinnensteBuiten aan het begin van de avond.

Op NPO3 krijgt het satirische 3LAB-programma Rundfunk een vervolg. Dagelijks om 20.00 uur is het nieuwe programma 'Jan rijdt rond' op NPO3 te zien, van de makers van Man bijt hond dat verdwijnt. Jan rijdt rond begint op 16 november en speelt in op de actualiteit. Verslaggevers rijden in een Cadillac door het land op zoek naar spraakmakende verhalen.

Man bijt hond is zestien jaar lang beeldbepalend geweest voor de Nederlandse televisie. Vrijdag 2 oktober is de laatste uitzending. ''Met onder meer de komst van 'Jan rijdt rond' geven we invulling aan de vernieuwingsslag bij KRO-NCRV. Ik ben ervan overtuigd dat 'Jan rijdt rond' een prachtige aanvulling wordt voor de programmering van NPO3'', aldus mediadirecteur Taco Rijssemus (KRO-NCRV).

Dat de publieke omroep volgend jaar 10 miljoen extra in ''tijdloos drama'' investeert, past in de strategie van de NPO om online sterker te worden ten opzicht van concurrenten. Hetzelfde geldt voor documentaires, die een lange houdbaarheidsdatum hebben en passen bij het 'nieuwe kijken'.

150 nieuwe programma's bij NPO
150 nieuwe programma's bij NPO (Foto: BuzzE)

Red Bull behoudt rijders voor 2016

Het lijkt erop dat Red Bull volgend jaar nog steeds met Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat aan de start zal verschijnen, nu Kvyat weer naar behoren presteert. Daniel Ricciardo heeft al een contract voor volgend jaar, maar werd eerder dit jaar in verband gebracht met het zitje van Kimi Räikkönen. Met de bevestiging van de Fin bij Ferrari is ook die mogelijkheid verdwenen.

Helmut Marko zette eerder vraagtekens bij de tegenvallende prestaties van Kvyat eerder dit seizoen, na zijn promotie vanaf Toro Rosso. De Rus had veel last van problemen met zijn Renault-motor, maar wist toch een stijgende lijn te laten zien met een tweede plaats in Hongarije als hoogtepunt. Het verschil met teamgenoot Ricciardo in de WK-stand bedraagt slechts zes punten.

"Ik zie geen reden om het te veranderen," vertelde Christian Horner, toen hij gevraagd werd naar de line-up van 2016. "We hoeven ons niet te haasten om een beslissing te maken, beide rijders hebben een langlopend contract, het is een succesvolle samenwerking en het werkt goed."

Slechts drie teams hebben hun rijdersbezetting van 2016 bevestigd - Mercedes, Ferrari en Sauber - en allen behouden ze hun huidige rijders. Met Horners opmerking lijkt het erop dat het ook geldt voor Red Bull, en met een sterk presterende Carlos Sainz en Max Verstappen is de kans groot dat ook Toro Rosso beide rijders behoudt.

Red Bull behoudt rijders voor 2016 (Foto: Red Bull)
Red Bull behoudt rijders voor 2016 (Foto: Red Bull)

Rick Nieman krijgt talkshow bij WNL

Voormalig RTL Nieuws-presentator Rick Nieman gaat aan de slag bij de publieke omroep. Hij krijgt de talkshow WNL Op Zondag onder zijn hoede, maakte hij donderdag bekend bij de seizoenspresentatie van de NPO.

Nieman neemt het stokje over van oud-RTL-collega Margreet Spijker, die de show afwisselend met Charles Groenhuijsen presenteerde op de zondagochtend van 09.30 tot 10.30 uur.

Nieman (49) nam in mei afscheid van RTL Nieuws na negentien jaar als nieuwslezer omdat hij nieuwe dingen wilde doen. 'Eigenlijk kwam dit sneller dan gedacht', zei hij toen hij vertelde dat hij gebeld werd door hoofdredacteur Bert Huisjes. 'Ik ben erg fan van het zondagochtend-tijdstip. Dit is een fijne kans.'

Rick Nieman krijgt talkshow bij WNL
Rick Nieman krijgt talkshow bij WNL (Foto: ANP)

NPO gaat voor impact en innovatie

De programma's die komend seizoen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voorbij komen, moeten "impactvol, oorspronkelijk en innovatief'' zijn. "We letten komend seizoen vooral op de publieke waarden van onze programma's", zei Frans Klein, directeur tv donderdag bij de presentatie van het nieuwe seizoen.

De NPO zet daarbij fors in op kwalitatief hoogstaand drama, documentaires en speciale thema- en reisseries. Voor drama is volgend jaar 10 miljoen euro extra beschikbaar. In het nieuwe seizoen zijn er zo'n 150 nieuwe programma's te zien bij de publieke omroep.

Shula Rijxman, bestuurder van de NPO, zei tijdens de presentatie dat ze zich zorgen maakt over de invloed die de politiek wil uitoefenen op de publieke omroep. Ze vreest dat de onafhankelijkheid in gevaar komt door bemoeienissen vanuit Den Haag.

NPO gaat voor impact en innovatie
NPO gaat voor impact en innovatie (Foto: BuzzE)

'Pakistan kan derde kernmacht wereld worden'

Pakistan kan jaarlijks twintig kernkoppen bouwen en kan binnen tien jaar de derde kernmacht ter wereld worden. Dat constateerden twee Amerikaanse denktanks, het Carnegie Endowment for International Peace en het Stimson Center.

Pakistan breidt in rap tempo zijn kernarsenaal uit uit angst voor aartsrivaal India, meldt The Washington Post uit het rapport, dat donderdag verschijnt. Pakistan heeft inmiddels naar schatting 120 kernkoppen, terwijl India er honderd heeft.

De Pakistaanse voorraad kan de komende jaren in hoog tempo groeien, omdat het land een grote voorraad hoogverrijkt uranium heeft. Daarmee kan het snel kleine kernwapens maken.

Plutonium

India heeft grote voorraden plutonium, dat nodig is voor de productie van krachtige kernwapens. Het land lijkt die voorraden echter vooral te gebruiken voor de productie van energie.

Pakistan kan binnen tien jaar zeker 350 kernwapens hebben, meer dan de meeste landen ter wereld. Alleen de Verenigde Staten en Rusland hebben meer kernwapens, elk duizenden.

Overigens heeft Pakistan zijn kernwapenarsenaal te danken aan Nederlandse kennis. Abdul Qadeer Khan was een Pakistaanse atoomgeleerde die in de jaren zeventig in Almelo de kennis stal hoe uranium in een ultracentrifuge kan worden verrijkt tot splijtstof. Hij wordt gezien als de vader van de Pakistaanse kernmacht.

'Pakistan kan derde kernmacht wereld worden'
'Pakistan kan derde kernmacht wereld worden' (Foto: ANP)

Mart Smeets terug op televisie

Mart Smeets keert in de sportzomer van 2016 terug op televisie. Met Matthijs van Nieuwkerk en het team van De Wereld Draait Door maakt Mart Smeets een programma rond het het EK voetbal, de Tour de France en de Oympische Spelen in Rio de Janeiro.

'Ik heb Mart afgelopen zomer gemist', zei Matthijs donderdag op de najaarspresentatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in Hilversum. 'Vriend en vijand mist hem. Er komt een gigantische sportzomer aan. Mart schreef me een lange brief met een plan. Hij wilde iets met ons doen. Dat hebben we afgelopen weken voor elkaar gebokst bij de NPO', vertelde Matthijs.

Restaurant
De Wereld Draait Door opent in december een pop-uprestaurant met recepten van Robert Kranenborg. Daarbij hoort ook een kookboek dat DWDD gaat uitgeven. 'Dat hoort ook bij de buitenschoolse activiteiten', zei Mathijs, die uitkijkt naar het nieuwe seizoen van zijn talkshow.

Mart Smeets terug op televisie
Mart Smeets terug op televisie (Foto: BuzzE)

'Werknemer Belasting verduisterde tonnen'

Een oud-medewerker van de Belastingdienst wordt ervan verdacht "enkele tonnen" te hebben verduisterd als penningmeester van de personeelsvereniging van zijn vroegere werkgever. De verduistering is naar boven gekomen in een onderzoek van de FIOD. De verdachte, een man van 52 uit Zwolle, is dinsdag aangehouden en zit nog vast.

Hij wordt naast verduistering ook verdacht van valsheid in geschrifte.

In het kader van het onderzoek zijn twee woningen doorzocht in Zwolle. De FIOD onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en hoe en om hoeveel geld het precies gaat.

'Werknemer Belasting verduisterde tonnen'
'Werknemer Belasting verduisterde tonnen' (Foto: ANP)

Ongeschminkte pieten in serie Nickelodeon

Kinderzender Nickelodeon introduceert dit jaar ongeschminkte pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie 'Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!'. Het tv-station heeft donderdagmiddag adverteerders op de hoogte gebracht. De kinderserie is vanaf 9 november in Nederland en Vlaanderen op televisie te zien.

"Pieten zullen ongeschminkt verschijnen in de kinderserie. Ze zien er daarmee net zo uit als veel kinderen tijdens sinterklaasintochten, zonder zwarte schmink en met hun eigen huidskleur. Verder blijft piet zichzelf: grappig, slim en onhandig en draagt hij gewoon zijn eigen kostuum. Het enige verschil is dat hij zijn eigen huidskleur laat zien'', zegt Judith Peters, hoofd marketing van Nickelodeon.

Vorig jaar waren op de commerciële kinderzender helemaal geen pieten te zien. In het sinterklaasprogramma Nick's Strooigoedparade kwam alleen de sint in beeld. Dit jaar keren de pieten terug op televisie, met een nieuw uiterlijk. "Het belangrijkste is dat elk kind zich thuis voelt bij onze zender, ook in de sinterklaasperiode'', legt Peters uit.

Betere invulling
'We geloven dat het sinterklaasfeest weer een feest moet zijn voor iedereen. En sint kan nu eenmaal niet zonder zijn pieten, die brengen de cadeautjes. Anders dan vorig jaar proberen we nu een mooiere en betere invulling te geven aan het mooie en belangrijke kinderfeest. Pieten verdienen wel een plaats in de programmering van Nickelodeon'', vervolgt Peters.

Binnenkort beginnen de opnames van 'Sint vermist!'. Nickelodeon besloot daarom nu alvast het uiterlijk van de pieten te onthullen.

Amerika
Volgens Peters is de beslissing zelfstandig in de Benelux genomen. Er zou wel overleg zijn geweest met het Amerikaanse moederbedrijf Viacom, aldus Het Parool. Dat mediaconcern is zich volgens Peters bewust  van het maatschappelijke debat in Nederland.

Nickelodeon zegt met de zogeheten naturelpieten geen voorbeeld te willen stellen. Hoe er verder in Nederland sinterklaas wordt gevierd moet iedereen zelf weten, meent Peters.

Ongeschminkte pieten in serie Nickelodeon
Ongeschminkte pieten in serie Nickelodeon (Foto: BuzzE)

Asscher tevreden over koopkrachtplaatje

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is tevreden over het koopkrachtplaatje van de burgers voor volgend jaar. Dat maakte hij donderdag duidelijk na overleg over de rijksbegroting van volgend jaar.

Uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) bleek deze maand dat gepensioneerden en uitkeringstrekkers er volgend jaar op achteruit zouden gaan. Asscher verklaarde toen meteen dat dat gerepareerd moest worden. Hij zei donderdag dat het kabinet er "intensief naar heeft gekeken".

Het is volgens hem een "heel belangrijke kwestie". Dat is volgens hem de reden dat hij al eerder over de inzet van het kabinet heeft gesproken. "Dat men niet denkt dat we niets zouden doen aan die grote minnen die er stonden." Op de vraag of hij een tevreden minister was, antwoordde hij: "Dacht het wel, ja".

Op Prinsjesdag wordt bekend hoe de koopkrachtcijfers er precies uit zien.

Asscher tevreden over koopkrachtplaatje
Asscher tevreden over koopkrachtplaatje (Foto: ANP)

Campagne metalband stopgezet na schietpartij

Warner Bros. heeft een videocommercial voor de metalband Disturbed teruggetrokken na de fatale schietpartij woensdag waarbij twee verslaggevers om het leven kwamen. Dat meldt USA Today

In de video werd het nieuwe album van de band gepromoot waarbij gebruik werd gemaakt van materiaal uit de videoclip van de single The Vengeful One. In die grotendeels geanimeerde video worden nieuwslezers en personeel van een televisiestation omgebracht in een schietpartij. De video, die in juni verscheen en al meer dan 5,5 miljoen keer is bekeken, blijft wel gewoon via YouTube te zien.

De internet-advertentie werd overigens niet voorgeschoteld aan mensen die onbekend waren met de band. "De advertentie was in omloop middels retargeting", meldt marketingbureau Gupta Media, dat de campagne produceert. "Dat betekent dat alleen internetters die al eens websites bezocht hebben van Disturbed de video konden zien."

Hassan mist finale 800 meter op WK

Sifan Hassan trof het donderdag niet dat ze in de snelste van de drie halve finales op de 800 moest lopen. Ze eindigde als vijfde en miste daardoor de finale, maar de Arnhemse verbeterde haar persoonlijke record met bijna een seconde tot 1:58,50 en klimt daarmee naar de tweede plaats op de Nederlandse allertijdenlijst, die wordt aangevoerd door haar grote idool Ellen van Langen met 1:55.54.

"Jammer dat ik de finale niet heb gehaald, maar ik ben super blij met deze tijd", zei ze na haar race. Dinsdag toonde ze geen vreugde over haar bronzen medaille, die ze won op de 1500 meter "Ik heb alles gegeven en heb niets fout gedaan. Daarom ben ik heel tevreden dat ik na de 1500 meter ook deze afstand heb gelopen. Dat had ik tevoren nooit kunnen dromen. Maar de andere vrouwen waren nog fris. Ik had op de laatste 50 meter geen energie meer om nog naar voren te gaan."

Hassan zag haar optredens in Peking als een goede voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio over een haar. "Het was pas mijn eerste WK en ik wilde zoveel mogelijk ervaring op doen. Wat ik volgend jaar ga doen, weet ik nog niet. Misschien ook deze afstanden, maar misschien ook de 1500 en 5000 meter."

Hassan mist finale 800 meter op WK
Hassan mist finale 800 meter op WK (Foto: ANP)

Soepje van padden blijkt gevaarlijke cocktail

Een 70-jarige Chinees dacht een bijzondere remedie te hebben gevonden tegen een huidziekte. Hij at drie gekookte padden, maar dat had de inventieve senior volgens de Shanghai Daily beter niet kunnen doen.

De man verwerkte de amfibieën in een soep, omdat hem was verteld dat zo'n cocktail een effectieve manier was om van giftige stoffen in zijn lichaam af te komen. Ook zou het helpen tegen de huidziekte waarmee hij al jaren kampte.

Het tegendeel bleek waar: na het verorberen van de ongebruikelijke snack begon de man over te geven. Later werd hij duizelig en raakte hij in shock. Inmiddels ligt de ongelukkige bejaarde in het ziekenhuis, waar zijn maag is leeggepompt.

'Huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals het eten van van padden tegen aandoeningen als huidziektes en kanker werken niet', beklemtoonde een arts, die waarschuwde dat het eten van de amfibieën mensen in extreme gevallen zelfs het leven kan kosten.

Soepje van padden blijkt gevaarlijke cocktail
Soepje van padden blijkt gevaarlijke cocktail (Foto: ANP)

De iBood hunt gaat door tot en met de 28e

ibood hunt logo

Update: De hunt is met een dag verlengd, ook 28 augustus kunnen we op koopjesjacht bij iBood!

Dit vanwege een ddos aanval waardoor de servers van ibood enkele uren onbereikbaar waren.

   

   

De Hunt is hét hoogtepunt voor de echte online koopjesjagers. Op deze dagen vliegen de aanbiedingen je om de oren en volgen ze elkaar in hoog tempo op. En de kortingen zijn nog hoger dan normaal! Zodra een product is uitverkocht, verschijnt direct de volgende superdeal.

En natuurlijk praten we mee over de getoonde producten in het iBOOD topic in General Chat op het forum.

Volg de hunt hier:  [SC] iBOOD - Waar we over van alles en nog wat praten. 

Je vindt in het topic informatie over hoe je kan meedoen met de hunt.

Mocht je iets willen kopen en FOK! steunen in the process, doe dan voordat je bestelt even naar FOK! komen en op deze link klikken, je komt dan weer op ibood, maar FOK! krijgt een klein percentage van je aankoopbedrag.

iBood <- die link dus...

]

Opperrechter Thanou tijdelijk Grieks premier

Vassiliki Thanou-Christophilou wordt tijdelijk premier van Griekenland. Ze is president van het Hooggerechtshof in Athene en neemt waar tot aan de verkiezingen. Ze wordt donderdag ingezworen. Thanou is de eerste vrouwelijke premier in de Griekse geschiedenis.

Premier Alexis Tsipras moet terugtreden, omdat hij vorige week verkiezingen had uitgeschreven. Veel leden van zijn coalitie zijn tegen de afspraken met Europa over bezuinigingen in ruil voor steun. Alleen dankzij de oppositie kreeg hij de plannen door het parlement.

Opperrechter Thanou tijdelijk Grieks premier
Opperrechter Thanou tijdelijk Grieks premier (Foto: ANP)

Hockeyers naar EK-finale

De Nederlandse mannenploeg heeft donderdag in Londen de finale van het EK bereikt. Oranje versloeg in een moeizame wedstrijd Ierland met 1-0. Jeroen Hertzberger maakte in het eerste kwart het doelpunt.

De ploeg van bondscoach Max Caldas speelt zaterdag in de eindstrijd tegen de winnaar van het duel tussen titelhouder Duitsland en gastland Engeland. Die wedstrijd wordt donderdagavond gespeeld.

Nederland staat voor de elfde keer in de EK-finale. Oranje won drie keer de Europese titel, met de laatste triomf in 2007.

Hockeyers naar EK-finale
Hockeyers naar EK-finale (Foto: ANP)

Advocaten: zeven rechtbanken gaan dicht

De Raad voor de Rechtspraak gaat zeven rechtbanken in het land sluiten. In onder andere Almelo, Zutphen, Assen en Roermond of Maastricht worden vanaf 2016 alleen nog wat kleine juridische geschillen afgehandeld en dat kan wel in een gehuurd zaaltje.

Het leeuwendeel van de rechtspraak in die plaatsen verhuist naar een andere rechtbank in dezelfde provincie. Zo gaan zaken uit Almelo naar Zwolle en zaken uit Zutphen naar Arnhem. Personeel van de rechtbank en rechters moeten meeverhuizen.

Dat heeft advocaat Rob Oude Breuil donderdag namens de Orde van Advocaten in Overijssel gezegd. Maandag presenteert de Raad voor de Rechtspraak, die over de gerechten gaat, een bezuinigingsplan. De Overijsselse advocaten zeggen zeker te weten dat de sluiting van zeven rechtbanken onderdeel is van de operatie, die 120 miljoen euro moet opleveren.

Spoedvergadering
'Het is heel slim: wettelijk is vastgelegd in welke plaatsen in Nederland rechtgesproken moet worden. Door bijvoorbeeld in Almelo huurgeschillen en arbeidsrecht te handhaven, blijft er rechtspraak in die stad, maar het stelt niks meer voor', aldus Oude Breuil.

De Overijsselse Orde komt vrijdag in een spoedvergadering bijeen om te protesteren tegen de sluiting van Almelo. Volgens hen kiest de raad alleen maar voor Zwolle omdat daar recent voor 80 miljoen euro een nieuwe rechtbank is gebouwd. 'Maar Almelo heeft veel meer zaken, werkt efficiënter en kost per jaar minder.' Als de rechtbank in Almelo verdwijnt, moeten Twentenaren verder reizen voor een rechtszaak. Dat geldt ook voor Limburgers, inwoners van Assen en Zutphenaren.

De advocaten sturen donderdag een protestbrief naar de Raad voor de Rechtspraak. De Twentse gemeentebesturen versturen zo'n zelfde brief aan minister Ard van der Steur van Justitie.

Advocaten: zeven rechtbanken gaan dicht
Advocaten: zeven rechtbanken gaan dicht (Foto: ANP)

Super Stream Me: Poepen voor de camera

Een grote behoefte doen terwijl iedereen meekijkt, hartstikke ongemakkelijk natuurlijk. Toch deed Tim het, voor de documentaireserie Super Stream Me.

In Super Stream Me onderzoeken de twee VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul de toekomst van sociale media door die vijf stappen voor te zijn. Met een camera filmen ze bijna drie weken lang alles wat ze doen in hun leven, 24 uur per dag. De livestream is hier te bekijken.

Simon Cowell wist al maanden van breuk 1D

Dat One Direction volgend jaar tijdelijk uit elkaar gaat, is geen verrassing voor Simon Cowell. De ontdekker van de boyband wist al maanden dat de heren na de release van hun vijfde plaat niet op tournee gaan. Dat vertelde Cowell aan de BBC.

Cowell weet ook precies waarom One Direction zijn breuk niet groots heeft aangekondigd. "Ik denk niet dat ze al weten wat hun toekomstplannen zijn." Volgens de Britse muziekmagnaat hebben Harry Styles, Niall Horan, Liam Payne en Louis Tomlinson ook helemaal geen plannen nodig. "Ze zijn zo snel enorm succesvol geworden en hebben zo veel goede nummers dat ze dit nog vijf, tien of twintig jaar kunnen doen. Ze hebben geen masterplan nodig, ze weten dat de fans hen nog steeds steunen als ze weer bij elkaar komen."

Dat het viertal een break neemt, snapt Cowell maar al te goed. "Na vijf jaar weet ik hoe hun schema eruitziet", zegt de Brit, die One Direction in 2010 begeleidde tijdens X Factor. "Het was afmattend. Ze zouden een burn-out hebben gekregen."

Simon Cowell wist al maanden van breuk 1D
Simon Cowell wist al maanden van breuk 1D (Foto: BuzzE)

Franse boeren weer in actie op snelweg

Franse boeren zijn in de nacht van woensdag op donderdag weer in actie gekomen tegen de geringe beloningen van hun werk. Ze hebben op de beroemde snelwegbrug bij Millau, 520 kilometer ten zuiden van Parijs, tractoren en hooibalen neergezet om het vrachtverkeer tegen te houden. Ze controleerden vrachtauto's met gekoelde ladingen of er geïmporteerde levensmiddelen inzaten.

In juli blokkeerden boze boeren talrijke wegen, eerst Normandië en vervolgens in heel Frankrijk. Veel Franse veeboeren stellen verlies te lijden door de praktijken van winkelketens, de voedselindustrie en door oneerlijke concurrentie uit andere landen van de Europese Unie.

Op 3 september staat een nationale protestmanifestatie in Parijs op stapel en op 7 september een demonstratie in Brussel. Die dag komen de ministers van Landbouw van de EU in Brussel bijeen over de problemen van boeren.

Franse boeren weer in actie op snelweg
Franse boeren weer in actie op snelweg (Foto: ANP)

Taylor met monstersprong naar wereldtitel

Tijdens het WK atletiek in Beijing heeft Christian Taylor zich na olympisch kampioen ook tot wereldkampioen hinkstapspringen laten kronen. De Amerikaan deed dat met een fabuleuze sprong van 18,21 meter, slechts acht centimeter onder het twintig jaar oude wereldrecord van Jonathan Edwards.

Met nog één poging te gaan ging Taylor dankzij een sprong van 17,68 meter al aan de leiding, voor de Cubaan Pedro Pablo Pichardo (17,60 meter). Met zijn monstersprong van 18,21 meter was de wedstrijd echter op slot gegooid, want zelfs voor Pichardo leek dat duidelijk buiten bereik. De jonge Cubaan probeerde het wel en verbeterde zich tot 17,73 meter, maar moest net als twee jaar geleden genoegen nemen met zilver. De Portugees Nelson Évora pakte met 17,52 meter verrassend brons in het stadion waar hij in 2008 olympisch kampioen werd.

De enorme sprong van Taylor, met na 25 seconden een duidelijk opgeluchte Jonathan Edwards, tegenwoordig commentator bij de BBC (Bron: YouTube)

Het kogelslingeren bij de dames werd in een veel minder spannende strijd gewonnen door de Poolse topfavoriete Anita Wlodarczyk. Vooraf leek de wereldrecordhoudster niet te kloppen en wat werd dankzij 78,52 meter in de tweede poging al duidelijk. Al haar drie volgende worpen gingen nog verder, met 80,85 meter en bijna een wereldrecord als hoogtepunt, terwijl niemand nog in de buurt van de Poolse kwam. Zhang Wenxiu uit China bracht het thuispubliek in extase door met 76,33 meter zilver te pakken, voor de Française Alexandra Tavernier (74,02 meter).

VVD'ers vervolgd voor lek over burgemeester

Ex-VVD'ster Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht moet voor de rechter komen omdat zij geheime informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor haar gemeente heeft gelekt. Dat deed ze toen ze nog VVD-fractievoorzitter in die gemeente was. Oud-wethouder Piet Ploeg (VVD) uit Stichtse Vecht moet zich ook bij de rechter verantwoorden.

De zaak tegen Rob Bats, voormalig burgemeester van Haren (Groningen) en eveneens VVD'er, is geseponeerd. De Kruif en Ploeg zouden hem als nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht naar voren hebben willen schuiven.

VVD'ers vervolgd voor lek over burgemeester
VVD'ers vervolgd voor lek over burgemeester (Foto: ANP)

Geboeide man sluit agenten buiten auto

Een verwarde man die geboeid in een politieauto zat, heeft donderdag de politie buitengesloten. Hij wist de centrale deurvergrendeling te activeren. De sleutels lagen nog in de wagen.

Agenten controleerden donderdagochtend een auto met daarin een 29-jarige Woerdenaar op de bestuurdersstoel en twee passagiers. De man reageerde meteen agressief en weigerde mee te werken aan controle. Hij ging door het lint waarop hij werd aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

De man, een bekende van de politie, werd geboeid in de politieauto gezet terwijl de agenten de passagiers controleerden. De Woerdenaar bleef wild bewegen en stelde zo de centrale deurvergrendeling in werking. Onbedoeld, aldus de politie.

De agenten ter plaatse moesten wachten op collega's die reservesleutels brachten, voordat zij de auto weer in konden.

Geboeide man sluit agenten buiten auto
Geboeide man sluit agenten buiten auto (Foto: ANP)

'IMF zal meebetalen aan Grieks programma'

Het Europese noodfonds ESM verwacht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een bijdrage levert aan het nieuwe steunprogramma voor Griekenland. Dat liet ESM-baas Klaus Regling donderdag weten.

Bij het akkoord dat de eurolanden vorige maand met Griekenland sloten over nieuwe steun wordt gerekend op een bijdrage van 16 miljard euro van het IMF. Het staat echter nog niet vast dat die bijdrage er daadwerkelijk komt. Naar verwachting wordt daar in oktober een beslissing over genomen.

Het IMF heeft herhaaldelijk laten weten dat de eurolanden de Grieken tegemoet moeten komen met schuldverlichting. Het fonds kan alleen geld lenen aan landen die uitzicht hebben op een houdbare staatsschuld. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder op de steun van het IMF te rekenen, maar sloot een afschrijving van Griekse schulden nogmaals uit. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem deelt die mening. Volgens hen kan er wel worden gedacht aan langere looptijden van leningen en een lagere rente.

'IMF zal meebetalen aan Grieks programma'
'IMF zal meebetalen aan Grieks programma' (Foto: ANP)

Bouw grootste zonnepark Nederland van start

De bouw van het grootste zonnepark van Nederland op Ameland gaat in september van start. Dat maakte mede-initiatiefnemer Eneco donderdag bekend. Het 7,4 miljoen euro kostende project moet begin 2016 worden opgeleverd.

In Zonnepark Ameland, zoals het project heet, worden 23.000 zonnepanelen geïnstalleerd op het terrein van vliegveld Ballum. Met een piekvermogen van 6 megawatt kunnen deze stroom opwekken voor de ruim 1500 huishoudens op het eiland. Ameland sprak eerder al zijn wens uit in 2020 volledig energieneutraal te zijn.

Voor Zonnepark Ameland werkt Eneco samen met de gemeente Ameland en de Amelander Energie Coöperatie.

Bouw grootste zonnepark Nederland van start
Bouw grootste zonnepark Nederland van start (Foto: ANP)

Bolt verslaat Gatlin weer en pakt tiende wereldtitel

Usain Bolt heeft op het WK atletiek in Beijing ook op de 200 meter het goud gewonnen. Net als in de finale van de 100 meter versloeg de wereldrecordhouder zijn Amerikaanse rivaal Justin Gatlin, die er geen moment serieus aan te pas kwam. Het is voor Bolt al de tiende wereldtitel en de vierde op rij op de 200 meter. Ook was hij al drie keer de beste op zowel de 100 als 4x100 meter.

Met name in het tweede deel was Bolt oppermachtig, met een tijd van 19,55 seconden als gevolg. Gatlin kwam na 19,74 seconden als tweede over de streep, waarmee hij zijn beste seizoenstijd niet kon benaderen. De strijd om het brons was razendspannend en werd in het voordeel beslist van de Zuid-Afrikaan Anaso Jobodwana. Met een nationaal record van 19,87 seconden had hij dezelfde tijd als Alonso Edward, maar de Panamees bleek na het bestuderen van de finishfoto iets langzamer.

Tientallen Syriërs in bestelbusje Duitsland

Weer hebben mensensmokkelaars tientallen vluchtelingen in een bestelbusje gestopt. De politie van de Duitse deelstaat Beieren ontdekte een wagen met dertig Syriërs in het laadruim. De vloer was bedekt met uitwerpselen. De chauffeur, een 20-jarige Roemeen, is opgepakt. Agenten controleerden het busje bij Passau, aan de grens met Oostenrijk.

De laatste tijd gaan veel vluchtelingen via de Balkan en Oostenrijk naar Duitsland en Zweden. In de buurt van Wenen zag een Oostenrijkse agent dinsdag op weg naar zijn werk hoe een mensensmokkelaar 34 mensen uit zijn truck liet. Daarna reed de man terug naar Hongarije, een klein eindje verderop. Hij werd opgepakt, maar ontkende dat hij iets had gedaan. Hij hield vol dat hij boodschappen wilde doen in Zwitserland. De immigranten werden gevonden. Ze zeiden dat ze zonder te stoppen van Servië naar Oostenrijk waren gebracht.

Tientallen Syriërs in bestelbusje Duitsland
Tientallen Syriërs in bestelbusje Duitsland (Foto: ANP)

Sterke winststijging FrieslandCampina

Zuivelgigant FrieslandCampina heeft in de eerste zes maanden van het jaar een winst behaald van 192 miljoen euro, vergeleken met 104 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een stijging met 85 procent, meldde het zuivelconcern donderdag in zijn halfjaarbericht.

FrieslandCampina profiteerde vooral van de verkoop van meer producten met hogere toegevoegde waarde, positieve valuta-effecten, lagere inkoopkosten en de lagere garantieprijs voor boerderijmelk. De omzet bleef met ruim 5,6 miljard euro op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar.

In de huidige onzekere markten is dat een goed resultaat, zegt topman Roelof Joosten. 'Het bewijst het succes van de in 2010 ingezette strategie om ons te richten op groei en waardecreatie. Voor de leden-melkveehouders hebben we de daling van de garantieprijs gedeeltelijk in de melkprijs weten te compenseren dankzij onze sterke merkenposities en kostenverlaging.'

Sterke winststijging FrieslandCampina
Sterke winststijging FrieslandCampina (Foto: ANP)

Oude kolencentrales kunnen niet sneller dicht

De vijf oude en vieze kolencentrales in Nederland die over uiterlijk twee jaar gesloten worden, kunnen niet eerder dicht. 'Je kunt niet zo in het wilde weg centrales gaan sluiten', zei minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag.

De afgelopen vijf maanden hebben Nederlandse energiecentrales een recordhoeveelheid kolen verstookt, bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verbruik lag bijna een derde hoger dan in de afgelopen drie jaar. Volgens Kamp komt dat vooral doordat de kolenprijs de laatste tijd laag is.

Om de CO2-uitstoot te verminderen, is eerder onder meer afgesproken dat de vijf oudste en meest vervuilende kolencentrales de komende jaren sluiten. Dat proces versnellen is wel besproken, maar werd geblokkeerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Oude kolencentrales kunnen niet sneller dicht
Oude kolencentrales kunnen niet sneller dicht (Foto: ANP)

Piano van Abba onder de hamer

Een piano van de Zweedse popgroep Abba is te koop. Het instrument wordt op 29 september geveild bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Dat verwacht een opbrengst van 800.000 pond, omgerekend iets meer dan een miljoen euro.

De piano is te horen op Abba-hits als Dancing Queen, Waterloo, Mamma Mia en Money, money, money. Het instrument stond in de studio in Stockholm waar Abba zijn nummers opnam.

Sotheby's veilt ook een gesigneerde tekst van rapper 2Pac, een gitaar van Eric Clapton, gesigneerde platenhoezen van Andy Warhol en een hoes van Please Please Me met de handtekeningen van alle Beatles.

Piano van Abba onder de hamer
Piano van Abba onder de hamer (Foto: ANP)

'Circus gaat niet verloren'

Het circus heeft toekomst, het is volksvermaak voor iedereen, maar we moeten wel met de tijd meegaan. Elk jaar komen er ongeveer 1,5 miljoen mensen naar een circusvoorstelling. Dat zegt Alex Sijm, vicevoorzitter van de Nederlandse circusondernemingen (VNCO). Woensdag maakte Circus Herman Renz bekend op korte termijn 400.000 euro nodig te hebben om te kunnen overleven. Hij noemt dat "spijtig" voor het oudste circus van het land dat donderdag liet weten hard te werken aan een reddingsplan.

Er zijn nog vier reizende Nederlandse circussen. Daarnaast zijn er circussen die hun kunsten vertonen in bepaalde periodes van jaar: kerstcircus, zomercircus en circussen die hun tenten opslaan in vakantieparken.

Circussen hebben regelmatig te maken met kostenstijgingen, terwijl ze de toegangsprijzen liever niet verhogen. Zo vragen gemeenten vaak meer geld voor de staanplaatsen, zijn de energiekosten flink omhoog gegaan en stijgen de werkgeverslasten. Sijm zegt dat ook circussen moeten vechten om de euro's binnen te halen. "Dat verschilt niet veel van of je bijvoorbeeld een winkel of een café hebt. Je moet natuurlijk wel je bedrijfsvoering aanpassen aan de tijd."

Dijksma

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris Sharon Dijksma een verbod af voor wilde zoogdieren in het circus. Dat was al afgesproken in het regeerakkoord. Dijksma vindt het niet meer van deze tijd dat olifanten, tijgers en giraffes optreden in een circus. Het verbod gaat 15 september in. De VNCO is tegen. Volgens de belangenorganisatie worden de wilde dieren goed verzorgd en zijn er voldoende aanwijzingen dat ze weinig stress ondervinden tijdens het reizen. Veel gemeenten houden circussen met wilde dieren nu al buiten de grenzen.

Het imago is volgens Sijm nog steeds prima. "Ik heb een heilig geloof in het circus, het gaat niet verloren. Het blijft een fantastisch familie-uitje, waar vaak hele gezinnen met plezier naar toe komen." Opvallend noemt Sijm het dat steeds meer bezoekers met een buitenlandse achtergrond naar het circus komen. Zelf maakt hij met zijn circus nu ook reclame in het Pools. "Het is een stuk cultuur. Maar het blijft koorddansen en het is een kunst om met een circus in evenwicht te blijven."

'Circus gaat niet verloren'
'Circus gaat niet verloren' (Foto: ANP)

A73 bij Roertunnel dicht om dode in auto

De politie heeft donderdagmiddag de A73 in noordelijke richting bij de Roertunnel bij Roermond afgezet nadat er een dode man in een auto was aangetroffen.

Meerdere politiewagens en ambulances staan voor de ingang van de Roertunnel. Het verkeer wordt omgeleid. Als gevolg van de afsluiting vormt zich een lange file.

Wat de doodsoorzaak van de inzittende is, kon de politie nog niet zeggen.

A73 bij Roertunnel dicht om dode in auto
A73 bij Roertunnel dicht om dode in auto (Foto: ANP)

Carlos Santana vormt 'supergroep'

Gitarist Carlos Santana gaat een nieuwe groep vormen samen met zijn vrouw, slagwerkster Cindy Blackman, en drie jazzgiganten: pianist Herbie Hancock, saxofonist Wayne Shorter en gitarist John McLaughlin. De band gaat vermoedelijk Supernova heten. Dat zegt de inmiddels 68-jarige Woodstockveteraan tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite Billboard.

"Komende lente opnemen en dan in de zomer op tournee", zegt de gitarist over de groep. "Kun je het je voorstellen? Het is alsof je gaat samenspelen met Albert Einstein en Stephen Hawking, want Wayne en Herbie zitten echt op dat niveau van genialiteit, genialiteit, genialiteit! Ik ben gewoon ontzettend dankbaar dat zij m'n voorstel hebben aangenomen en mee willen doen."

Santana heeft overigens vaker met de drie jazzgroten samengespeeld. Shorter is op diverse Santana-albums te horen. Met Hancock is de gitarist ondermeer te horen op het album Possibillities dat de pianist in 2005 opnam. En Santana en McLaughlin werkten in de vroege jaren zeventig al samen op het duoalbum Love Devotion Surrender. Dat ze samen een groep vormen is echter nieuw.

Carlos Santana vormt 'supergroep'
Carlos Santana vormt 'supergroep' (Foto: BuzzE)

Nijntje is serieuze kunst in het Rijksmuseum

Dick Bruna (88) kan zich volgens het Rijksmuseum in Amsterdam meten met grootheden als Vermeer, Mondriaan en Rietveld. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van nijntje, zijn beroemdste creatie, opende donderdag daarom een Bruna-tentoonstelling in het museum.

Het Rijks laat de werken van de grafisch vormgever, tekenaar en schrijver voor het eerst zien in een kunsthistorische context. De expositie toont affiches, boekomslagen, grafisch werk en uiteraard ontwerpen voor nijntje, die opvallen door de heldere lijnen en primaire kleuren. Ze zijn te zien naast prenten van Bruna's grote voorbeelden, zoals de Franse kunstenaars Henri Matisse en Fernand Léger.

"Midden jaren negentig was het nog onbespreekbaar dat werk van Dick Bruna deel zou uitmaken van de collectie van het Rijksmuseum", zei Annemies Broekgaarden, hoofd publiek en educatie. Begin deze eeuw veranderde dat, zeker toen de verzameling van het museum in 2011 werd verrijkt met 160 werken van Bruna. Vooral museumdirecteur Wim Pijbes is een groot bewonderaar. Het beroemde schilderij Het melkmeisje van Vermeer is volgens hem "qua karakter en beeldinhoud een Bruna."

Schilderen

Samensteller van de expositie Caro Verbeek zag hoe Bruna te werk ging. "Ik dacht dat nijntje getekend was, maar hij schilderde de lijnen van nijntje millimeter voor millimeter. Zijn schijnbare eenvoud is heel moeilijk te bereiken." Op de tentoonstelling hangt zijn eerste vrije werk naast dat van Matisse. "Het is moeilijk te zien of het een Bruna of een Matisse is", zegt Verbeek.

Bruna's werk is te zien tot en met 15 november.

Nijntje is serieuze kunst in het Rijksmuseum
Nijntje is serieuze kunst in het Rijksmuseum (Foto: ANP)

'China greep in op aandelenmarkt'

De Chinese overheid heeft donderdag ingegrepen om nieuwe verliezen op de aandelenbeurzen te voorkomen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De overheid zou aandelen van grote Chinese bedrijven hebben opgekocht om de koersen te ondersteunen. De beurs in Shanghai herstelde donderdag in het laatste handelsuur in hoog tempo van verliezen die eerder in de middag ontstonden. De hoofdgraadmeter ging met een sterke eindsprint van een verlies van bijna 1 procent naar een plus van ruim 5 procent. Daarmee werd een verliesreeks van zes handelsdagen beëindigd.

Peking zou voor 3 september een einde willen maken aan de aanhoudende verliezen op de beurzen. Die dag wordt de overwinning van China op Japan in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

'China greep in op aandelenmarkt'
'China greep in op aandelenmarkt' (Foto: ANP)

Tientallen dode vluchtelingen in vrachtwagen

Zeker dertig en mogelijk vijftig verstekelingen zijn donderdag dood gevonden in een vrachtwagen in Oostenrijk. Ze zijn waarschijnlijk gestikt in het laadruim. Volgens de eerste berichten stond de koelwagen al sinds woensdag met panne langs de kant van de weg. De chauffeur is verdwenen.

De politie weet nog niet precies om hoeveel slachtoffers het gaat. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA waren de vluchtelingen waarschijnlijk al langere tijd dood. Sommige lichamen zouden in staat van ontbinding verkeren.

"Deze tragedie treft ons allemaal. Mensensmokkelaars zijn criminelen. En wie nu nog steeds denkt dat er edelmoedige helpers zijn, is zelf niet meer te helpen", zei minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken op een persconferentie.

De truck stond op de weg tussen de Hongaarse grens en de hoofdstad Wenen. Die route wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars.

Tientallen dode vluchtelingen in vrachtwagen
Tientallen dode vluchtelingen in vrachtwagen (Foto: ANP)

Schippers met speels gemak naar volgende WK-finale

Dafne Schippers heeft op het WK atletiek in Beijing met groot gemak de finale van de 200 meter gehaald. De Nederlandse topfavoriete voor goud deed zo'n 100 meter serieuze moeite en liep vervolgens al rondkijkend rustig uit naar de finish. De tijd van 22,36 seconden betekende de vijfde tijd van de halve finales, maar Schippers won haar race wel simpel.

De snelste tijd kwam met 22,12 seconden op naam van de jonge Britse Dina Asher-Smith, die daarmee haar in de series gelopen persoonlijk record opnieuw verbrak. Elaine Thompson uit Jamaica lijkt echter de grootste uitdaagster van Schippers: Thompson liep ogenschijnlijk simpel naar een zeer snelle tijd van 22,13 seconden. Candyce McGrone uit de VS was met 22,26 ook sneller dan Schippers, net als de Bulgaarse Ivet Lalova met 22,32. 

Supermarkt ontruimd wegens gaslucht

Een Jumbo-supermarkt in Wierden (Overijssel) is donderdagmorgen enkele uren ontruimd geweest, nadat medewerkers een gaslucht hadden geroken. De brandweer heeft geen oorzaak voor de vreemde lucht gevonden. De winkel is in het begin van de middag weer geopend.

Enkele personeelsleden van de Jumbo klaagden over hoofdpijn. Twee van hen zijn nagekeken door ambulancepersoneel, aldus een woordvoerster van de politie. Ze hoefden niet naar het ziekenhuis.

De brandweer liet voor alle zekerheid ook de parkeerplaats aan de Dikkersweg ontruimen. Volgens de politie had het incident niets te maken met eerdere aanvallen op Jumbovestigingen in Groningen en Zwolle, waar onbekenden een explosieve stof achterlieten.

Supermarkt Jumbo ontruimd wegens gaslucht
Supermarkt Jumbo ontruimd wegens gaslucht (Foto: ANP)

Samsom: vluchtelingen verdelen over Europa

Vluchtelingen moeten over de lidstaten van de Europese Unie worden herverdeeld. Dat stelt PvdA-leider Diederik Samsom donderdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Hij wil af van de Dublin II-verordening. Daardoor is het land waar een vluchteling de Europese Unie binnenkomt, verantwoordelijk voor de opvang en de asielprocedure. Deze afspraak leidt tot overbelasting in Griekenland en Italië, aldus de PvdA-leider in de krant.

Samsom wil dat asielzoekers via een vaste verdeelsleutel over de EU worden herverdeeld. Asielaanvragen moeten overal op dezelfde manier worden behandeld om 'asielshoppen' te voorkomen.

Greencard
In de toekomst verwacht hij dat economische migranten via een 'greencard-benadering' tijdelijk toestemming krijgen om legaal in de EU te werken. Dit zou illegale immigratie via de zee moeten tegengaan.

Coalitiepartner de VVD wijst het voorstel van Samsom af. "Het plan van de PvdA is niet veel anders dan wat de Europese Commissie een paar maanden geleden ook heeft voorgesteld. Ons bezwaar is dat het vooral symptoombestrijding is, in plaats van een plan om controle te krijgen over de ongebreidelde instroom van asielzoekers. Dat doe je door veilige havens in de eigen regio te creëren, zodat opvang daar kan plaatsvinden in plaats van in Europa", aldus VVD-Kamerlid Malik Azmani.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil als de Kamer volgende week terug is van reces snel een Kamerdebat, om duidelijkheid te krijgen over het precieze standpunt van het kabinet.

Samsom: vluchtelingen verdelen over Europa
Samsom: vluchtelingen verdelen over Europa (Foto: ANP)

Handbalsters openen EK-reeks tegen Bulgarije

De handbalsters van het Nederlands team spelen eerst nog twee kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2016 voordat ze in december afreizen naar het wereldkampioenschap in Denemarken.

Bulgarije is op 7 oktober in het Topsportcentrum van Rotterdam de eerste tegenstander in de race om een ticket voor het EK van 2016 in Zweden. Vier dagen later speelt Oranje de uitwedstrijd tegen Oostenrijk. Spanje is de derde tegenstander in de groep, maar die treft de ploeg van bondscoach Henk Groener pas in maart 2016. De eerste twee uit de poule plaatsen zich voor het EK.

Het is lang geleden dat het Nederlands vrouwenteam tegen de Bulgaarsen handbalde. De laatste ontmoeting was in mei 1998, bij een toernooi in Turkije. Oranje won toen met 28-16.

De handbalsters zitten bij het WK in Denemarken (5-20 december) in groep B. Zweden, Polen, China, Angola en Cuba zijn dan de tegenstanders.

Handbalsters openen EK-reeks tegen Bulgarije
Handbalsters openen EK-reeks tegen Bulgarije (Foto: ANP)

Circuit GP van Mexico nadert voltooiing

Het Autódromo Hermanos Rodríguez, waar later dit jaar de Formule 1-race van Mexico gehouden wordt, is bijna klaar om het circus in ontvangst te nemen, volgens de racepromotor. De organisatie werkt al sinds vorig jaar aan het circuit, dat 23 jaar geleden voor het laatst een Formule 1-race organiseerde. De baan zou een maand voor de race, 1 november, af moeten zijn.

De eerste laag van het asfalt is al aangebracht, klaar voor een bezoek van Charlie Whiting later deze maand. Algemeen directeur van de promotor CIE, Federico Gonzales, is overtuigd dat het circuit door de keuring heen komt.

Gonzalez zei dat het weekend het eerste evenement is dat op de hernieuwde baan gehouden wordt. Het weekend zal onder andere bestaan uit de Masters Historic Racing en een lokaal evenement, een deal die nog afgerond moet worden. De reguliere supportraces, bestaande uit de GP2, GP3 en Porsche Supercup, zullen niet gehouden worden, maar Gonzalez is zeker dat het programma uit genoeg actie bestaat.

Carlos Sainz tijdens een demo (Foto: Red Bull)
Carlos Sainz tijdens een demo (Foto: Red Bull)

Nederlander met xtc gepakt in Buenos Aires

Een 35-jarige Nederlander is in een hotel in Buenos Aires gearresteerd wegens drugssmokkel. De man had in zijn koffer meer dan 8500 xtc-pillen verstopt, berichtte de Argentijnse krant Clarín donderdag.

De man had na aankomst dinsdag op de internationale luchthaven Ezeiza van de Argentijnse hoofdstad aanvankelijk de koffer niet durven meenemen. Maar later benaderde hij het vliegveld en zei hij dat hij zijn koffer was vergeten. Bij het scannen van de vergeten bagage werden de dubbele bodem en de drugs ontdekt.

De man werd vervolgens woensdag in zijn hotel samen met een man uit de Dominicaanse Republiek aangehouden. De laatste had veel geld bij zich en zou de drugs hebben willen kopen.

Nederlander met xtc gepakt in Buenos Aires
Nederlander met xtc gepakt in Buenos Aires (Foto: ANP)

Kim en Kanye winnen zaak verlovingsvideo

Kim Kardashian en Kanye West hebben de rechtszaak rondom hun gelekte verlovingsvideo gewonnen. Chad Hurley, mede-oprichter van YouTube, moet het echtpaar 440.000 dollar (bijna 390.000 euro) betalen omdat hij een filmpje dat stiekem werd gemaakt toen Kanye op zijn knieën ging verspreidde. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ.

'Kimye' was woedend over het uitlekken van de videobeelden van het huwelijksaanzoek, dat breed werd uitgemeten in de reallifesoap rondom de Kardashians. De rapper en de realityster klaagden Hurley aan omdat hij middels een contract beloofd had geen beelden van het aanzoek te verspreiden. Enkele uren nadat West in oktober 2013 op zijn knieën ging, stond er toch een video op MixBit, de nieuwe site van Hurley. Het grootse aanzoek van de rapper, die de moeder van zijn dochter North met behulp van een compleet orkest en veel vuurwerk ten huwelijk vroeg, zou alleen in Keeping Up With The Kardashians te zien moeten zijn geweest.

Hurley heeft volgens TMZ een paar dagen de tijd om met het geld over de brug te komen. Als hij op tijd betaalt, is hij van de rechtszaak af. Hurley moet de 440.000 dollar volgens TMZ makkelijk op kunnen hoesten, hij verdiende goed aan de verkoop van YouTube. De videosite werd in 2006 voor 1,65 miljard dollar (ruim 1,45 miljard euro) verkocht aan Google.

Kim en Kanye winnen zaak verlovingsvideo
Kim en Kanye winnen zaak verlovingsvideo (Foto: BuzzE)

Verwacht in 2020: duizend keer snellere Wi-Fi

Draadloos internet dat duizend keer zo snel is als nu: het lijkt ver weg, maar in 2020 is het een feit als het aan de Eindhovense professor Peter Baltus ligt. "Met de ontwikkeling van virtual reality, 3D, steeds scherpere televisiebeelden en steeds grotere bestanden is er behoefte aan. Want mensen worden er niet geduldiger op", zegt de hoogleraar.

De wifi met een snelheid van 1 terabit per seconde die Baltus en zijn team aan de TU Eindhoven willen ontwikkelen, is niet toevallig gekozen. Net als computerchips, worden draadloze netwerken tot nog toe in een vrij voorspelbaar tempo sneller: gemiddeld met een factor duizend per decennium. "Dat is al veertig jaar zo."

Om het duizelingwekkende tempo vol te houden, zijn echter grote inspanningen nodig. "De grootste uitdaging is dat steeds meer en steeds snellere apparaten via hetzelfde kanaal verbonden zijn. Die moeten elkaar niet storen."

Bundel

De oplossing: wifi moet een veel grotere bandbreedte krijgen om al die informatie doorheen te persen. Daarnaast moeten draadloze netwerken in een heel smalle 'bundel' gaan uitzenden, zodat apparaten elkaar niet in de weg zitten. Zelfs als dat lukt, staan in de toekomst waarschijnlijk meerdere routers in één huis, denkt Baltus.

Misschien nog het grootste struikelblok: de nieuwe technologie moet betaalbaar zijn voor de consument. Met de huidige stand van de techniek is het ook al mogelijk om op een grotere bandbreedte uit te zenden. "Het probleem is dat daar enorm veel stroom voor nodig is", legt de hoogleraar uit. "Qua kosten moet het wel aantrekkelijk zijn, dat is natuurlijk een belangrijke randvoorwaarde."

De wifi van de nabije toekomst wordt ontwikkeld in gloednieuwe laboratoria, verenigd in het Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) waarvan Peter Baltus de directeur is. Het centrum opent aanstaande maandag de deuren.

Verwacht in 2020: duizend keer snellere wifi
Verwacht in 2020: duizend keer snellere wifi (Foto: ANP)

Eindrapport MH17 Onderzoeksraad 13 oktober

Het eindrapport over de oorzaak van de vliegramp met vlucht MH17 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt dinsdag 13 oktober gepresenteerd.

In september publiceerde de OVV een rapport over de eerste bevindingen over de ramp op 17 juli vorig jaar in Oost-Oekraïne. Daarin stond dat het toestel waarschijnlijk tijdens de vlucht in stukken is gebroken, nadat het was doorboord door "een groot aantal objecten" die het vliegtuig met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines steeg van Schiphol op en werd later boven het oosten van Oekraïne hoogstwaarschijnlijk neergeschoten met een BUK-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen hierdoor om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De OVV sprak in de eerste bevindingen destijds nog niet over een raket.

Eindrapport MH17 Onderzoeksraad 13 oktober
Eindrapport MH17 Onderzoeksraad 13 oktober (Foto: ANP)

Oranje treft topduo Federer en Wawrinka in Davis Cup

De Nederlandse tennissers staan voor een loodzware krachtproef in de Davis Cup. De equipe van captain Jan Siemerink treft van 18 tot en met 20 september in Genève het Zwitserse topduo Roger Federer en Stan Wawrinka. Teamcaptain Severin Lüthi maakte donderdag bekend dat de nummer twee en vijf van de wereldranglijst definitief meedoen bij Zwitserland. Federer en Wawrinka bezorgden hun land vorig jaar voor het eerst de Davis Cup.

Na de loting eind juli liet de Zwitserse tennisbond al weten dat Federer en Wawrinka, mits fit genoeg, zouden aantreden tegen Nederland. Zonder de twee topspelers verloor Zwitserland in de eerste ronde van de wereldgroep met 3-2 van België. De titelverdedigers willen op het hardcourt in Genève ten koste van Nederland hun plek in de hoogste afdeling behouden. De ploeg bestaat verder uit Marco Chiudinelli en Henri Laaksonen.

Oranje treft Federer en Wawrinka in Daviscup
Oranje treft Federer en Wawrinka in Davis Cup (Foto: ANP)

Uber-chauffeur berooft en betast passagiere

Een chauffeur van taxi-app Uber in China heeft een vrouwelijke passagier beroofd en aangerand. Hij is volgens staatsmedia opgepakt.

Het 42-jarige slachtoffer reed begin augustus met de taxi in de stad Chengdu. In een tunnel zette de chauffeur zijn auto plotseling langs de kant. Hij trok een mes en dwong haar om 5000 yuan (bijna 700 euro) af te geven. Vervolgens reed hij de stad uit, waar hij haar aanrandde. Hij maakte daar foto's van en dreigde die te verspreiden als ze naar de politie zou gaan. Dat deed ze twee weken later alsnog. Een paar dagen later werd de taxichauffeur gearresteerd.

In december had een staat in India Uber verboden nadat een vrouw was verkracht door een chauffeur. Een rechter draaide dat verbod later terug.

Uber-chauffeur berooft en betast passagiere
Uber-chauffeur berooft en betast passagiere (Foto: ANP)

VVD haalt uit naar coalitiepartner PvdA

De VVD haalt hard uit naar coalitiepartner de PvdA, die volgens De Telegraaf overweegt om een voorstel in te dienen om de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op snelwegen te verlagen. Dat zou de uitstoot van CO2 verder terugdringen.

Dat leidt tot woedende reacties bij de VVD, die een "keihard njet" aankondigen en al praten over een 'frontale botsing' met de PvdA. "Dit gaan we dus niet doen, no way, geen haar op mijn hoofd! We moeten juist op veel meer plekken naar 130. Doorrijden is veel beter dan stilstaan", zegt VVD-Kamerlid Barbara Visser. "Vos moet terug in zijn hok. Niemand is gebaat bij dit soort streken. We kunnen onze energie beter steken in meer asfalt en schonere auto's dan weer de automobilist te gaan zitten pesten. De 130 omlaag is wel het laatste wat we moeten doen!"

VVD haalt uit naar coalitiepartner PvdA
VVD haalt uit naar coalitiepartner PvdA (Foto: ANP)

Meisje (11) heeft seks in bioscoop

De politie van Port Elizabeth, een stad in Zuid-Afrika, heeft zaterdag een einde gemaakt aan een tienerorgie in een bioscoop aldaar. Niet alleen een 18-jarige knaap werd betrapt op het neuken van zijn 16-jarige vriendin, ook een 16-jarige knaap was verwikkeld in het liefdesspel met zijn slechts 11-jarige vriendinnetje.

Het was zaterdagavond druk in de bioscoop in de Zuid-Afrikaanse stad. Terwijl een van de vele bioscoopgangers had gehoopt rustig de film te kunnen bekijken, voltrok zich voor zijn ogen een kinderorgie. Deze was hier niet van gediend, en belde direct de politie.

De politie heeft het viertal om 18.30 uur plaatselijke tijd op heterdaad kunnen betrappen. De politie is nog volop met het onderzoek bezig. Vier bioscoopmedewerkers hebben het incident inmiddels bevestigd.

De zestienjarige knul met elfjarige vriendinnetje kan een forse straf verwachten. In Zuid-Afrika is seks onder minderjarigen toegestaan, mits de twee geliefden tussen de 12 en 15 jaar oud zijn. De bronstige puber zal dan waarschijnlijk ook worden aangeklaagd wegens verkrachting van een minderjarige.

EU praat met Balkanlanden over vluchtelingen

De Europese Unie praat donderdag met zes landen op de Balkan over de vluchtelingenstroom. Het gaat om Servië, Albanië, Bosnië, Macedonië, Montenegro en Kosovo. EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn er ook bij in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nederland ontbreekt.

Veel vluchtelingen trekken de laatste maanden via de Balkan richting de Europese Unie. In de eerste helft van het jaar kwamen meer dan 100.000 mensen zo de EU binnen. In dezelfde periode vorig jaar ging het om slechts achtduizend mensen.

Hongarije heeft langs de grens met Servië een hek neergezet dat de vluchtelingen zou moeten tegenhouden. Maar hekken lossen de problemen niet op, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bij het begin van het overleg.

EU praat met Balkanlanden over vluchtelingen
EU praat met Balkanlanden over vluchtelingen (Foto: ANP)

'Drie ijsberen waar wij aan land wilden'

Eén dag hebben de ruim vijftig Nederlandse wetenschappers niet aan land gekund tijdens hun poolexpeditie die vorige week begon en vrijdag afloopt. "Er zaten drie ijsberen precies op het gedeelte waar wij aan land wilden. Dan houdt het wel op", zegt bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en initiatiefnemer van de expeditie.

De groep zit op het onontgonnen gebied op het eiland Edgeøya, aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen. Ze doen onderzoek naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap.

In 1968 was er ook een Nederlandse expeditie in het gebied. "Het eiland is in die jaren enorm veranderd. Gletsjers zijn teruggetrokken. Plekken waar eerst veel vegetatie was, zijn nu kaal. Maar op plekken die eerst bijna onbegroeid waren, groeien nu veel mossen. Ook zijn er nu veel meer walvissen, omdat er nu niet meer zo zwaar op gejaagd mag worden", zegt Loonen.

Mossen

Er zijn honderden monsters genomen de afgelopen dagen, van bijvoorbeeld de verschillende mossen. Ook zijn dieren en vogels geteld en er is een nieuw insect ontdekt. "In januari komen we allemaal weer bij elkaar voor een terugblik." Het duurt volgens Loonen "maanden tot meerdere jaren" voordat alle onderzoeksresultaten verwerkt zijn en er conclusies getrokken kunnen worden.

Dit is een van de grootste poolexpedities ooit ondernomen vanuit Nederland. De groep vertrok 19 augustus. Naast de wetenschappers, gaan er ook toeristen en andere belangstellenden mee, zoals politica Stientje van Veldhoven, weerpresentator Peter Kuipers Munneke en dichter/regisseur Ramsey Nasr.

'Drie ijsberen waar wij aan land wilden'
'Drie ijsberen waar wij aan land wilden' (Foto: ANP)

CBS: het gaat steeds beter met bouwsector

Het gaat steeds beter met de Nederlandse bouwsector. Vrijwel alle ontwikkelingen in de bouw waren in het tweede kwartaal positief. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in zijn Kwartaalmonitor Bouw.

Volgens het CBS lag de omzet in het afgelopen kwartaal 10 procent hoger dan een jaar eerder, gingen veel minder bedrijven failliet en waren bouwondernemingen positiever gestemd dan ooit. Het aantal banen nam daarentegen nog wel verder af.

Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin de bouw een forse groei doormaakte. De omvang van de bouw ligt echter nog wel 17 procent onder het niveau van eind 2008, voor de crisis uitbrak. Op het dieptepunt in 2013 was dit 28 procent.

Failliet

In de afgelopen periode gingen 203 bouwondernemingen failliet, het laagste aantal sinds eind 2008. Bij het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 waren er nog 501 faillissementen van bouwbedrijven. Het aantal banen in de bouw zakte afgelopen kwartaal met 2000 naar 506.000. De werkgelegenheid in de bouw daalt nu al zes jaar gestaag. Ten opzichte van begin 2009 zijn er 114.000 banen verdwenen.

Het vertrouwen van bouwondernemers stijgt sinds eind vorig jaar en is voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis positief, aldus het CBS.

CBS: het gaat steeds beter met bouwsector
CBS: het gaat steeds beter met bouwsector (Foto: ANP)

Facebook op matje over vreemdelingenhaat

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, wil snel vertegenwoordigers van Facebook spreken over uitingen van vreemdelingenhaat op het sociale medium. De sociaaldemocraat Maas wil dat Facebook dergelijke uitingen verwijdert.

Facebook weigert dat vaak op grond van de normen die het mediabedrijf zegt te hanteren. Maas wil dat die normen duidelijker, inzichtelijker en beter worden. De minister schrijft in een brief aan het Europese hoofdkwartier van Facebook in Dublin en in een brief aan Facebook-Duitsland dat er steeds meer wordt geklaagd "dat uw bedrijf niet doelmatig racistische en vreemdelingenhatende boodschappen tegenhoudt". Burgers klagen volgens Maas over een hetze tegen vluchtelingen en buitenlanders op Facebook.

Maas hoopt de vertegenwoordigers van het mediabedrijf 14 september te ontvangen, meldde de Tagesspiegel donderdag.

Facebook op matje over vreemdelingenhaat
Facebook op matje over vreemdelingenhaat (Foto: ANP)

Diploma en ervaring kopen? Slechts 50.000 Dollar

Stephani Ritter is een jonge vrouw die is afgestudeerd aan de Universiteit van Florida na een Theater studie. Heel blij kan ze er niet om zijn, aangezien er nauwelijks werk in te vinden is. Wat doe je dan? Natuurlijk, je verkoopt je diploma gewoon op Ebay! 

Een diploma waar je vrijwel niets mee kan, de tijd die verspild is aan de studie en een studieschuld van 40.000 dollar. Ze zeggen altijd dat je moet leren voor dat wat je echt wilt worden. In sommige gevallen is het handig om eerst te kijken of je beroep goed in de arbeidsmarkt zit.

Stephani besloot om haar diploma op Ebay te zetten. En geloof het of niet, ze was niet de enige. Dus verkoopt ze ook haar ervaring. Om het maar even op te noemen: Een rondleiding over de Campus, toegang tot alle herinneringen van Stephani's universiteitstijd op Facebook, een optreden op de universiteit en een autoritje die je het beste uitzicht van de school geeft. Tja, als je iets wilt vangen, dan moet je er ook flink wat tegenover zetten. 

Kan Stephani jou blij maken met een diploma? Voor slechts 50.000 dollar krijg jij het complete pakket! Klik hier voor de advertenties. 

Vuelta etappe 6: Córdoba - Sierra de Cazorla, 200,3 km

De vijfde etappe werd een prooi voor de kleine Australiër Caleb Ewan. Het is al langer bekend dat hij verdomd rap is, maar de laatste tijd had hij een beetje moeite om op zijn fiets te blijven zitten. Als dat lukt is hij meteen een gevaarlijke klant, zeker als het een beetje omhoog loopt. Dat hij meteen zo makkelijk zou winnen was dan weer minder voorspelbaar. Degenkolb viel eigenlijk weer tegen en Sagan voelde misschien nog de inspanningen van de dag ervoor. Hoe dan ook een mooie zege voor Ewan, in zijn eerste jaar als prof meteen een rit pakken in een grote ronde. Zijn er niet veel die dat hem nadoen. Mooiste nieuws van de dag was toch wel dat Tom Dumoulin de rode trui overneemt van Chaves. Door de oplopende aankomst vielen er wat gaten in het peloton. Dumoulin zat aan de goede kant van een van die gaten en Chaves net niet. Mooi voor Tom, het is hem gegund na dat drama in de Tour de France. Voor het eerst sinds de Vuelta van 2011 weer een Nederlander in de leiderstrui in een grote ronde. Tom mag tijdens de zesde rit meteen flink aan de bak om de trui te verdedigen, het gaat een lastige rit worden. Weer een rit met een steile finale. Die Spanjaarden houden wel van variatie.

Route etappe 6 (Afbeelding: letour.fr)
Route etappe 6 (Afbeelding: letour.fr)


Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)
Hoogteverschil etappe (Afbeelding: letour.fr)

Córdoba is een stad met meer dan 300.000 inwoners in, je raadt het nooit, Andalusië. Het is een van de oudste steden in Europa en ook meteen een van de warmste steden in Europa. Ooit was Córdoba een van de grootste en belangrijkste steden van Europa. In de tijd van de Romeinen deden ze het niet slecht, hoefde toen schijnbaar niet veel onder te doen voor Rome. In die tijd zijn er ook wel wat bekende mensen geboren in Córdoba, Seneca bijvoorbeeld. Ook in de Moorse tijd ging het wel aardig met Córdoba, de stad groeide uit tot een van de grootste ter wereld. In die tijd werd ook de Mezquita gebouwd, een indrukwekkende moskee die tegenwoordig een kathedraal is. Na de tijd van de Moren is er niet veel meer vooruitgang geboekt en tegenwoordig is Córdoba iets minder belangrijk. Wel een mooie stad, vooral door alle bouwwerken die nog bewaard zijn gebleven. Het hele historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Córdoba is een stad die wel vaker deel uitmaakt van de Vuelta. Vorig jaar nog, toen eindigde de vierde rit hier. De rit zou eindigen in een massasprint die gewonnen werd door John Degenkolb, hij versloeg Vicente Reynes en Michael Matthews. Ik vrees voor John dat hij dat kunstje deze Vuelta niet vaak gaat herhalen. In de eerste kilometers fietsen de renners langs de Mezquita.

Dit is een van de vier ritten die langer is dan 200 kilometer. Van die 200 zijn de eerste 30 in ieder geval vlak. De renners fietsen naar het oosten en komen onderweg door dorpjes als Alcolea, Villafranca de Córdoba en Maruanas. Ze mogen weer over een aantal brede, rechte wegen fietsen, door een mooi dor landschap. Af en toe slaan ze een wat smaller weggetje in, maar dit deel van de rit stelt niet veel voor. Na een kilometer of 30 begint het parcours wat glooiender te worden. Er wordt een beetje geklommen richting het dorpje Bujalance, maar dat is grotendeels vals plat. De omgeving lijkt steeds droger te worden en het gebied steeds heuvelachtiger. De renners komen nog wat klimmetjes tegen, maar nergens zijn nog punten te verdienen. Veel van die klimmetjes zijn niet zo interessant, maar er zitten ook nog wel een paar uitdagende tussen. Na 43 kilometer passeren de renners Cañete de las Torres, een klein dorpje, typisch voor deze omgeving.

Voorbij Cañete de las Torres is het even vlak, maar na iets meer dan 50 kilometer begint het weer omhoog te lopen. Richting het dorpje Porcuna fietsen de renners weer eens over een snelweg. Door die brede weg lijkt het niet erg omhoog te lopen, maar volgens het profiel moet dit wel een flink klimmetje zijn. Het is in ieder geval niet vlak, laten we het daar op houden. In Porcuna slaan de renners af richting Alharilla en hier komen ze even op een minder brede weg terecht waar het echt flink omhoog loopt. Dit duurt echter maar kort, al snel zitten ze weer op een brede snelweg. Het gaat maar weer eens een kilometer of 10 rechtdoor over een vlakke weg. Na iets meer dan 70 kilometer volgt er dan weer een kort klimmetje, in de omgeving van Arjona. Een kilometer of 10 verderop is er weer zo'n kort klimmetje, ditmaal richting het kleine dorpje Lahiguera. Er komt een eind aan de brede snelweg en het is dan eindelijk eens een keer tijd voor wat slechte Spaanse wegen. Ondertussen gaat het af en toe een beetje omhoog, maar heel veel stelt het niet voor. Na Lahiguera zijn de meeste klimmetjes geweest, het begint wat simpeler te worden. Na 92 kilometer passeren de renners Villanueva de la Reina, waar de ravitaillering is. Na Villanueva de la Reina zit nog een klimmetje, maar ook dat kan weer moeilijk heel spannend genoemd worden. Na 127 kilometer komen de renners door Linares, waar een kicken ziekenhuisje staat.

Linares (Foto: Wikimedia)
Linares (Foto: Wikimedia)

Richting Linares loopt het al een aantal kilometer lichtjes omhoog. Voorbij Linares is er een korte afdaling en een aantal kilometer later is het tijd voor de eerste echte klim van de dag. De Alto de Baeza, een beklimming van de derde categorie. Ongeveer 12 kilometer lang en een procent of vier gemiddeld. Ook niet echt een lastige klim dus. Er zit een kilometer aan 7% bij, dat is de lastigste kilometer. Verder komt het vaak niet boven de vier procent. Een paar kilometer aan vijf procent, maar over het algemeen is dit niet echt een klim om heel veel angst van te krijgen. Hier gaan waarschijnlijk niet veel renners gelost worden, hoewel het wel redelijk lang omhoog loopt. Op de top komen de renners uit in het stadje Baeza. Ondanks dat Baeza niet zo groot is hebben ze er toch een kerk én een kathedraal. Ook nog een mooi pleintje. Aantal gebouwen op de werelderfgoedlijst, niks mis mee.

Van Baeza fietsen de renners richting Úbeda, nog zo'n stadje met een groot aantal historische monumenten. Ook een aantal mooie kerken in deze stad, naast tal van andere mooie gebouwen. Prima steden om te passeren. Na de Alto de Baeza is het weer even wat vlakker, er hoeft een tijdje niet echt meer geklommen te worden. Na 163 kilometer fietsen de renners door Torreperogil en mag er zelfs even afgedaald worden. Een lange, geleidelijke afdaling over een brede weg. Weinig bochten, dus verder ook weinig gevaar op de hoge snelheid na. Eenmaal beneden begint het direct weer omhoog te lopen. Na een steil eerste stuk wordt het al snel weer wat vlakker. Het blijft tot de finish omhoog lopen, een kilometer of 20 lang. Het is alleen niet altijd even steil, het is vooral veel vals plat. Af en toe zelfs een stukje waar het vlak is. Na 185 kilometer komen de renners door Peal de Becerro, waar de tussensprint is. Dit dorpje is niet echt moeders mooiste.

Na de tussensprint blijft het gestaag verder omhoog lopen, over behoorlijk rechte wegen. Behoorlijk weinig bochten, die komen er in de slotkilometers eigenlijk pas weer. Gemiddeld gezien stijgt het niet heel erg tot de slotklim. Redelijk vals plat, een procent of twee. Op zes kilometer van de streep zit er nog even een lastiger stuk, maar dat lastige stuk is dan nog steeds maar vijf procent. Daarnva vlakt het meteen weer af en is er zelfs nog een kilometer in dalende lijn. Als de afdaling is geweest zitten we op iets meer dan drie kilometer van de streep en gaat de slotklim beginnen. De renners zijn nog net buiten Cazorla (nee, niet Santi) als de slotklim begint. Net voor de klim begint zit nog een lastige bocht, vooral omdat de renners hier nog veel snelheid hebben. Als het omhoog begint te lopen stijgt het ook meteen aan 10%. In Cazorla zelf zijn er behoorlijk wat bochten, op twee kilometer van de streep zit bijvoorbeeld nog een aardige. Hier loopt het al iets minder zwaar omhoog, het is afgezwakt naar een procent of zes. In de laatste kilometer wordt het weer wat zwaarder, het begint weer te stijgen aan 10%. De laatste meters richting de meet zwakt dit ook weer wat af. Op amper 100 meter van de streep zit nog een bocht, degene die hier als eerste doorkomt zal ook wel winnen.

Slotmeters
Slotmeters

De renners finishen aan de rand van het natuurrgebied Sierra de Cazorla. Niet in het stadje Cazorla, eigenlijk net een dorpje verderop, in La Iruela. Sierra de Cazorla zou het grootste natuurreservaat van Spanje zijn en als het op lavuelta.es staat moet het wel heel ver gaan wil het niet kloppen. Cazorla en La Iruela zijn kleine, schattige dorpjes. Van die dorpjes met alleen maar witte huisjes, we kennen dat ondertussen wel. Boven beide dorpjes torent een kasteel uit. Het kasteel van Cazorla is nog best goed bewaard gebleven. Het kasteel van La Iruela iets minder, maar dat kasteel is qua locatie wel een stuk indrukwekkender. Boven op een paar rotsen gebouwd, een heel eind boven het dorp. La Iruela is overigens de toegangspoort tot Sierra de Cazorla. Dit dorp zal wel vaker bezocht worden nu de Vuelta er zulke prachtige reclame voor heeft gemaakt.

Córdoba zou de warmste stad van Europa moeten zijn. De temperatuur zou er in de zomer haast niet onder de 35 komen. Dat klopt nu in ieder geval wel, de verwachting is dat het morgen 36 graden wordt in Córdoba. Het wordt iedere dag een beetje warmer en een beetje vervelende voor de renners. In Cazorla zal het net iets minder warm zijn, maar alsnog 34 graden. Veel wind zal er niet zijn. Ook wel jammer, met al die brede snelwegen en weinig begroeiing langs de kant zou een beetje wind wel lachen zijn. Natuurlijk weer geen enkele kans dat het gaat regenen, het blijft voorlopig droog in Spanje. Een lange rit, dus de renners vertrekken redelijk vroeg. 12.12u zullen ze aan het vertrek staan in Córdoba. Rond 16.00u zal de uitzending weer beginnen, dan zitten de renners rond het begin van de eerste klim van de dag. Tussen 17.25u en 17.56u worden ze in La Iruela verwacht.

Iemand heeft dit jaar echt heel erg z'n best gedaan om alleen maar korte steile klimmetjes te zoeken. Normaal had je een paar van die muurtjes, maar dit kunnen we geen paar meer noemen. Alleen in Málaga was er geen aankomst die omhoog liep. De laatste 20 kilometer van deze rit loopt het steeds een beetje omhoog, maar dat stelt het grootste gedeelte van de tijd niet veel voor. Het zal uiteindelijk toch wel weer aan gaan komen op de slotkilometers. Nog even drie kilometer vlammen. Het is weer ideaal voor de renners die we al hebben gezien. Een Valverde, een Rodriguez, een Moreno. Deze Vuelta is tot nu toe echt perfect voor die jongens. Stiekem is dit ook wel een goede rit voor vluchters. Het is een rit die niet makkelijk te controleren is, dus kan er zomaar een groepje vooruit blijven. Ik verwacht wel dat Katusha en Movistar het gaan controleren. Katusha komt met Moreno en Rodriguez wel dicht in de buurt, maar een overwinning hebben ze nog niet. Valverde zal vast nog wel een tweede overwinning willen, dan kan hij nog meer het kopmanschap gaan opeisen. Stiekem hoop ik dat die ploegen niet willen controleren en dat Txurruka in de aanval gaat. Zal wel niet gebeuren, maar dat mag de pret niet drukken.
1. Valverde. Dit is op zijn lijf geschreven. In Vejer de la Frontera liet hij zien dat hij op het juiste moment kan wachten en dan snel toe kan slaan. Als hij nu weer de juiste wielen volgt zal hij vast wel een eind komen.
2. Rodriguez. Was in Vejer de la Frontera iets minder sterk dan zijn ploeggenoot Moreno, maar in de tweede rit was hij dan juist weer beter. Deze finale heeft wel wat weg van die van de tweede rit, dus verwacht ik van de Katusha's het meest van Rodriguez. Kan het Valverde ook moeilijk maken, gewoon in dat wiel blijven hangen en lachen.
3. Chaves. Colombiaantje is natuurlijk boos dat hij z'n trui kwijt is. Gaat alles op alles zetten om die trui weer terug te pakken. Ze zullen hem niet zo makkelijk weg laten rijden als tijdens de tweede rit, maar op deze redelijk vergelijkbare aankomst zou hij toch best vooraan moeten kunnen eindigen. Dumoulin moet dit ventje goed in de gaten houden.
4. Moreno. Katusha, overal Katusha. Dit is ook wel weer geschikt voor Moreno, de echte lange beklimmingen kan hij niet aan maar dit moet makkelijk lukken. Lijkt op basis van eerdere etappes dan alsnog wel onder te doen voor een paar andere renners.
5. Gonçalves. Reed sterk in de rit naar Vejer de la Frontera. Viel redelijk vroeg aan, kreeg Valverde in z'n wiel en toen was het gedaan. Alsnog een knappe vijfde plaats, als debutant in een grote ronde is daar weinig mis mee. Hij zou nu weer voor zo'n klassering kunnen gaan. Vroeg aanvallen was geen slecht idee, als de favorieten aangaan kan hij toch niet mee. Nu misschien weer zoiets proberen.

Boetes voor gesjoemel met lamsvlees

Onverpakt 'lamsvlees' dat wordt verkocht in slagerijen en kleine supermarkten is niet altijd 100 procent lam, constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een donderdag verschenen onderzoek.

De NVWA had 57 slagerijen en kleine supermarkten bezocht waar onverpakt lamsvlees wordt verkocht. Bij 6 locaties (10 procent) was het vlees niet volledig lamsvlees. Het bleek vermengd met het veel goedkopere kalkoenvlees of met rundvlees.

Deze bedrijven hebben boetes opgelegd gekregen van 525 euro omdat ze consumenten hebben misleid. Aanleiding van het onderzoek was een uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde van eerder dit jaar, waarin te zien was dat er werd gesjoemeld met het lamsvlees.

Boetes voor gesjoemel met lamsvlees
Boetes voor gesjoemel met lamsvlees (Foto: ANP)

Boze buurman mishandeld na meenemen kind

Een man uit Breda is woensdagavond door twee anderen behoorlijk mishandeld. De 57-jarige man had het zoontje van een van hen vastgepakt en mee naar huis genomen. Het kind had een zogenoemde sierbal uit zijn tuin meegenomen en de bewoner sprak hem daarop aan. Hij nam het kind mee naar huis om zijn personalia op te schrijven.

Terwijl hij daarmee bezig was, belde de vader van het kind aan. Die deelde meteen een paar vuistslagen uit en vertrok met de jongen in zijn kielzog. Even later ging weer de bel: nu stond de vader met een andere man voor de deur. De bewoner kreeg dit keer klappen en schoppen van de twee.

Agenten vonden de man even later, met bloedspetters op de muur en de vloer. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De politie hield de twee mannen aan. Eentje bevestigde dat hij verhaal had gehaald omdat omstanders hem vertelden dat zijn zoontje hardhandig het huis was binnengetrokken.

Boze buurman mishandeld na meenemen kind
Boze buurman mishandeld na meenemen kind (Foto: ANP)

Tronsmart Orion R68 TV-box met Android 5.1

Tronsmart heeft met de Orion R68 een relatief goedkope TV-box in de markt gezet met redelijk goede specificaties. Een octa-core processor die een 4K resolutie mogelijk maakt (als je al zo’n tv hebt), Android 5.1 voorgeïnstalleerd inclusief KODI en 2 GB werkgeheugen bij de ‘meta’ versie (de pro heeft 1 GB) zouden voldoende moeten zijn voor de meeste gebruikers.

Wel blijft het dan altijd de vraag hoe de hardware samenwerkt met de software waar het toch wel bij de goedkopere modellen eens fout kan gaan - waardoor je een TV-box hebt die niet lekker werkt. Met dank aan Geekbuying voor het review-exemplaar hebben we zelf kunnen kijken hoe het allemaal samengaat.  

Logitechs nieuwe headsets voor gamende audiofielen

Logitech heeft vandaag twee nieuwe gaming headsets aangekondigd speciaal voor veeleisende luisteraars. Ze zullen beide de nieuwe Dolby DTS Headphone:X-technologie bevatten.

'We zagen dat niemand echt hoogwaardige headsets maakte voor gamers,' zei Ujesh Desai, vice president en general manager van Logitech Gaming. 'Dus hebben we ons audioteam uitgedaagd om te zien of zij het konden doen. Ik ben zelf een gamer en een muzikant, en was erg enthousiast toen het team terug kwam met het ontwerp dat de bedacht hadden.'

De Logitech G633 en G933 gaan met pc's, mobiele apparaten en consoles werken. De bedrade Logitech G633 heeft een USB- en een analoge input die samen gebruikt kunnen worden door twee apparaten tegelijk, waarbij de input van beide gemixed kan worden. De draadloze Logitech G933 heeft ook een USB- maar twee analoge inputs en kan de input van alle drie de apparaten mixen. Dit betekent dus dat je tijdens het gamen bijvoorbeeld je mobiele telefoon kan opnemen en gesprekken kan voeren.

De headsets zullen beide aanpasbare RGB-verlichting en drie macrotoetsen, de zogenaamde G-Keys van logitech, hebben. De RGB-verlichting kan naar 16.8 miljoen kleuren aangepast worden. De bedrade G633 Artemis Spectrum Gaming Headset zal begin september voor een aanbevolen verkoopprijs van 149,99 dollar verspreid worden aan de distributeurs wereldwijd en de G933 Artemis Spectrum Wireless Gaming Headset zal in oktober voor een aanbevolen verkoopprijs van 199,99 dollar verspreid worden aan de distributeurs wereldwijd. De prijzen in euro zijn nog niet bekend.

Wereldkampioene verspringen faalt in Beijing

Aan de jarenlange dominantie van de Amerikaanse verspringster Brittney Reese op grote toernooien is donderdag plotseling een einde gekomen. De vijfvoudig wereldkampioene en winnares van olympisch goud in Londen 2012 faalde bij de WK in Beijing in de kwalificatie. Reese kwam niet verder dan 6,39 meter, waarmee ze 24e werd in het veld van 34 deelneemsters. De titelverdedigster had bijna 30 centimeter verder moeten springen om de finale te halen.

De Amerikaanse pakte twee jaar geleden in Moskou haar vijfde wereldtitel op rij - haar derde outdoor - met een afstand van 7,01 meter. In Londen werd Reese olympisch kampioene met 7,12 meter. Als excuus mocht ze donderdag in het Vogelneststadion een heupoperatie opvoeren, die Reese enkele maanden geleden heeft ondergaan. "Ik ben op de weg terug, maar die gaat over de nodige hobbels", zei de verslagen springster, die gezien werd als een van de belangrijke uitdaagsters van favoriete Tianna Bartoletta.

Wereldkampioene verspringen faalt in Peking
Wereldkampioene verspringen faalt in Peking (Foto: ANP)

Schurftuitbraak Noord-Limburg onder controle

De schurftuitbraak in Noord-Limburg is na een uitgebreide campagne onder controle. Dat heeft de GGD donderdag laten weten. De huidziekte werd vorige week ontdekt bij een patiënt van de afdeling interne geneeskunde van VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Zo'n veertig mensen zijn daarna besmet geraakt. Om verdere uitbreiding te voorkomen, zijn 500 medewerkers van het centrum en ruim honderd patiënten preventief behandeld.

"We hebben het op een grootschalige manier aangepakt, dus we gaan ervan uit dat de situatie weer onder controle is. Er kan altijd nog een geval doorheen glippen of iemand moet voor de tweede keer worden behandeld. Maar de uitbraak is onder controle. Schurft is ook niet echt gevaarlijk, maar mensen vinden het wel vies en de jeuk is vervelend", aldus een woordvoerder van de GGD.

Schurftuitbraak Noord-Limburg onder controle
Schurftuitbraak Noord-Limburg onder controle (Foto: ANP)

Schutter Flanagan verklaart zijn daad

Nieuwszender ABC ontving gisteren een 23 pagina's tellend manifest van de schutter Vester Flanagan, waarin hij verklaart waarom hij zijn daad pleegde. Flanagan doodde gisteren een cameraman en een verslaggeefster van zijn oude werkgever, omroep WDBJ7.

Op de website van ABC zijn enkele fragmenten te zien van dit manifest. Vester Flanagan, Afro-Amerikaan en homoseksueel, leed onder pesterijen en discriminatie op zijn werk. Het boekwerk is voor onderzoek overgedragen aan de autoriteiten.

Aanleiding schietpartij Charleston
'Waarom ik dit heb gedaan? Ik deed een aanbetaling voor een pistool op 19 juni. De schietpartij in de kerk in Charleston vond plaats op 17 juni', staat in het manifest. 'Voor mij was de schietpartij in de kerk de druppel. Op mijn kogels staan de initialen van de slachtoffers.' Bij de schietpartij in Charleston werden negen Afro-Amerikanen gedood door Dylann Roof. Dit deed hij uit racistische motieven. 

Algemeen directeur Jeffrey A. Marks van de omroep WDBJ7 vertelde dat Flanagan twee jaar geleden werd ontslagen omdat hij 'snel een reputatie kreeg van iemand die lastig is om mee te werken'. Hij beschreef de schutter als 'een ongelukkige man'. 

Lees hier meer over de schietpartij.

Meisje krijgt 3D-geprinte arm

Een achtjarig meisje uit het Britse Bristol kreeg een wel heel bijzonder cadeau. In het pakket zat een felgekleurde kunstarm. Isabella moest zich tot voor kort zonder prothese redden.

De schenker is Stephen Davies. Hij mist zelf een arm en kreeg van het Team Unlimbited E-Nable een kunstarm. Kort nadat hij zijn arm kreeg, werd hij vrijwilliger voor de organisatie. Toen hij het verhaal van Isabella hoorde, ontwierp hij een roze, groen en paars gekleurde arm en reed hij 321 kilometer om hem aan haar te overhandigen.  

'De arm is zo felgekleurd dat ze erop stond er direct mee naar de supermarkt te gaan om er trots mee rond te showen', vertelde Isabella's vader. 'Ze wil hem graag aan iedereen laten zien en uitleggen hoe ze hem kreeg en hoe het werkt'

Stephen Davies schreef op zijn blog dat de dag van schenking een van zijn beste dagen ooit was. E-Nable is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers, die het doel heeft om duizend handen voor gehandicapte kinderen te maken.

'Shovel Knight naar Super Smash Bros.'

Een paar maanden geleden startte Nintendo een poll met de simpele vraag: wie wil jij zien in Super Smash Bros. als DLC-personage? Het lijkt er sterk op dat Shovel Knight wel eens gewonnen kan hebben.

Eerder verscheen er al een mock-up van een Shovel Knight-amiibo. Hoewel de amiibo zelf nep is, schijnen diverse retailers tegen Nintendolife wel gemeld hebben dat het nieuws an sich echt is. Neem dit samen met het feit dat Yacht Club een 'megaton' gepland heeft staan en ze dit samen met Nintendo onthullen op PAX Prime, lijkt te wijzen op een eventuele samenwerking.

Het blijft uiteraard een gerucht. Gelukkig zullen we het snel weten: PAX Prime start vandaag.

The Park is een pretpark-horrorgame

Ontwikkelaar Funcom heeft een nieuwe singleplayer horrorgame aangekondigd. Het heet The Park en speelt zich af in een pretpark.

Het verhaal draait om moeder Lorraine die met haar zoontje Callum naar het pretpark gaat voor een beetje vertier. Wat een leuke dag moest worden draait al snel uit op "de meest afschuwelijke nachtmerrie van haar leven". 

"Wanneer de nacht valt en de lichten uit gaan, begint er een intens horror-verhaal dat zich afspeelt in een amusementspark waar een duister en sinister geheim zijn opwachting maakt om ontdekt te worden".

The Park komt in oktober uit voor pc. Funcom heeft aangegeven dat dichterbij de release nog meer details zullen worden vrijgegeven. Bekijk de sfeervolle trailer hieronder. Let op: bevat beelden die niet geschikt zijn voor mensen met epilepsie c.q. lichtflitsgevoeligheid.

Skaters roddelen over Tony Hawk

Activision heeft een nieuwe behind-the-scenes trailer gedeeld van Tony Hawk’s Pro Skater 5, waarin veel skateboard professionals van de game voorbijkomen. De verschillende skaters geven hun visie op de geschiedenis van gamen en hoe de klassieke THPS-games reageren op de altijd veranderende skateboard wereld, maar ook hoe het is om onderdeel te zijn van het spel.

Er is al een hele rits personages aangekondigd die hun opwachting zullen maken in Tony Hawk's Pro Skater 5. Het zal voor niemand als een verrassing komen dat je met Tony Hawk kunt spelen, maar ook zijn zoon Riley Hawk, Nyjah Huston, Aaron Homoki, Ishod Wair, Lizzie Armanto, Chris Cole, David Gonzalez, Leticia Bufoni, en Andrew Reynolds zijn van de partij.

Tony Hawk’s Pro Skater 5 komt 29 september uit op PlayStation 4 en Xbox One.

'Justin Bieber' is dood

Toby Sheldon is niet meer. De 35-jarige Amerikaan, die meer dan een ton betaalde om als Justin Biebers evenbeeld door het leven te gaan, is dood gevonden in zijn hotelkamer.

Sheldon, geboren als Tobias Strebel, werd wereldberoemd door zijn deelname aan tv-programma's als Botched en My Strange Addiction. Hierin vertelde de beste man te zijn geobsedeerd door de Canadese tienerster. Hij lag dan ook geregeld op de behandeltafel van de plastisch chirurg om zijn kop te laten verbouwen tot die van Bieber.

Sheldon werd al enige dagen vermist. Nu heeft de politie hem dan eindelijk dood gevonden op zijn hotelkamer. Hoewel de doodsoorzaak nog onduidelijk is, vermoedt men zelfmoord naar aanleiding van de breuk met zijn vriendje.

Toby Sheldon, RIP

'Cyberchef van IS gedood'

WASHINGTON - De belangrijkste hacker van Islamitische Staat is hoogstwaarschijnlijk gedood. De 21-jarige Brit Junaid Hussain zou afgelopen dinsdag zijn omgekomen door een aanval met een drone in de buurt van Raqqa, de 'hoofdstad' van het kalifaat. Amerikaanse functionarissen hebben dat gezegd tegen CNN, maar het is vrijwel onmogelijk om zulke berichten te controleren.

Hussain was vermoedelijk de leider het CyberKalifaat, een groep die voor IS actief was op internet. De hackers zouden in januari een Twitter-account van het Pentagon hebben overgenomen.

Hussain was in 2012 veroordeeld in Groot-Brittannië. Hij kreeg zes maanden celstraf omdat hij een adresboek van oud-premier Tony Blair in handen had gekregen en had verspreid. Na zijn vrijlating vertrok hij naar het Midden-Oosten. Hij zou contact hebben gehad met een man die enkele maanden geleden een aanslag probeerde te plegen op een bijeenkomst over Mohammedcartoons in Texas, waar ook Geert Wilders was.

'Cyberchef van IS gedood'
'Cyberchef van IS gedood' (Foto: ANP)

RTL Nederland houdt last van zwakke markt

Waar de advertentiemarkt in grote Europese landen als Duitsland en Frankrijk aantrekt, blijft die in Nederland "uitdagend". Dat liet mediaconcern RTL Group donderdag weten bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het bedrijfsresultaat van RTL Nederland zakte van 44 miljoen naar 27 miljoen euro.

RTL Group als geheel zag de omzet in de eerste jaarhelft met een kleine 4 procent aandikken tot 2,8 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met ruim 3 procent omhoog tot 534 miljoen euro. Onder de streep bleef 351 miljoen euro over, bijna driekwart meer dan een jaar eerder.

De sterkere resultaten zijn met name te danken aan goede prestaties in Duitsland. Daar hielp de beter lopende advertentiemarkt RTL aan een stijging van het bedrijfsresultaat met bijna 10 procent, tot een recordniveau van 343 miljoen euro.

RTL Nederland houdt last van zwakke markt
RTL Nederland houdt last van zwakke markt (Foto: ANP)

Zondag zit een tropische dag er wel weer in

Niet in het hele land, maar in grote delen kan het zondag een tropische dag worden. MeteoGroup verwacht dat het de laatste zondag van augustus tropisch warm wordt in het zuidoosten en oosten van het land. Het kwik kan oplopen naar 30 tot 32 graden in Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel.

Donderdag valt het tegen, met slechts 17 of 18 graden, maar vrijdag knapt het op en wordt het iets warmer. Zondag is de laatste zondag van de meteorologische zomer.

Als de temperatuur dan inderdaad boven de 30 graden uitkomt, wordt dat voor het Limburgse Arcen de veertiende tropische dag van deze zomer. Landelijk blijft het aantal tropische dagen op vijf staan.

Zondag zit een tropische dag er wel weer in
Zondag zit een tropische dag er wel weer in (Foto: ANP)

Cliff Bleszinski onthult LawBreakers, sci-fi-shooter

Na enkele keren geteaset te zijn, heeft Gears of War-peetvader Cliff Bleszinski eindelijk het nieuwe project onthuld van zijn nieuwe ontwikkelstudio Boss Key Productions. De game heet LawBreakers, een futuristische arena-shooter waarin de manipulatie van zwaartekracht centraal staat.

De game speelt zich af in 2105 en heeft een cops & robbers-setting. Na een experiment met zwaartekracht is de gravitatiewet van Newton te grabbel gegooid en dient men zich voort te bewegen met allerhande zwaartekracht-manipulerende apparatuur zoals jetpacks en grappling hooks.

Bleszinski heeft gezegd dat de drie pilaren van de game "Gangs, Guns, & Gravity" zijn. Er is sprake van verschillende facties binnen zowel de kant van de wetshandhavers als de kant van de criminelen ('cartels'). Verder zei Bleszinski nog dat de helft van de cast vrouwelijk is. Leuk om te weten, zullen we maar zeggen.

LawBreakers is een free-to-play arena-shooter exclusief voor pc en komt in 2016 uit.

'Voetbal moet open en publieksvriendelijker'

Voetbal moet weer open en publieksvriendelijk worden. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeenten, KNVB, politie en Openbaar Ministerie.

Voetbal moet weer een "feest" worden, schrijft Van der Steur donderdag in een brief aan de Kamer. Hiermee wordt berichtgeving in De Telegraaf bevestigd. Goedwillende voetballiefhebbers moeten minder last krijgen van de kleine groep hooligans.

De maatregelen moeten er uiteindelijk toe leiden dat in 2020 combiregelingen, clubkaarten en intensieve toegangscontroles bij het stadion niet meer nodig zijn. Om te slagen moet het wel lukken de probleemsupporters uit het voetbal te weren, aldus de minister.

Volgend jaar begint een proefproject bij zes voetbalclubs. Daar moet het dan onder meer mogelijk worden om zonder clubkaart een kaartje te kopen.

'Voetbal moet open en publieksvriendelijker'
'Voetbal moet open en publieksvriendelijker' (Foto: ANP)

Rechter opgepakt bij supportersrellen Brugge

Een opmerkelijke arrestatie woensdag na de Champions Leaguewedstrijd tussen Club Brugge en Manchester United. De politie arresteerde een rechter. Hij fotografeerde voor zijn huis hoe agenten Engelse supporters arresteerden. De politie was daar niet van gediend en de rechter belandde tussen de hooligans in een arrestantenbusje, met de handen op de rug gebonden.

"De hele scène is te gek om waar te zijn en dat houdt me de hele tijd onwaarschijnlijk kalm", schreef rechter Jan Nolf donderdagochtend op zijn weblog. De Engelse supporters bleken overigens wel blij met zijn arrestatie. Nolf: "Ik vertelde hen dat mijn vroeger advocatenkantoor op 100 meter ligt en ik 25 jaar lang judge was. Ze schateren het uit: we're in good company."

Als de agenten ontdekken dat de rechter Nederlands spreekt, mag hij het busje uit en wordt hij vrijgelaten. De politie probeert op Nolf in te praten, maar hij heeft geen begrip voor zijn arrestatie en kondigt aan dat hij een klacht zal indienen. Hij zegt dat hij geen enkele regel heeft overtreden. "Ik heb de agent enkel kalm gezegd dat ik het niet met hem eens was. Allemaal in het Nederlands. That's it and that's all." Hij noemt het wel "het leerrijkste kwartier"van zijn carrière.

Rechter opgepakt bij supportersrellen Brugge
Rechter opgepakt bij supportersrellen Brugge (Foto: ANP)

Vekic wil zwaardere straf Kyrgios

De Kroatische tennisster Donna Vekic vindt dat Nick Kyrgios veel harder moet worden aangepakt voor zijn wangedrag op de baan. Vekic werd eerder deze maand ongewild onderwerp van gesprek, toen de Australische tennisser tijdens een duel met Stan Wawrinka 'onthulde' dat diens Kroatische vriendin een avontuurtje had beleefd met Thanasi Kokkinakis. Kyrgios kreeg van spelersbond ATP twee boetes van in totaal 35.000 dollar en een voorwaardelijke schorsing van 28 dagen als hij zich nogmaals misdraagt.

De negentienjarige Vekic snapt vooral niets van dat laatste. "Hij is niet eens geschorst, dat is belachelijk. Verder zeg ik hier niets over", zei de Kroatische tiener na haar overwinning in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de US Open. De blondine heeft sinds enkele maanden een relatie met Wawrinka, dit jaar winnaar van Roland Garros. Kyrgios beet de Zwitser onlangs in Montreal toe: "Kokkinakis heeft het met je vriendin gedaan. Sorry dat ik je dat moet vertellen, vriend". De Australische 'bad boy' haalde zich daarmee de woede van de tenniswereld op zijn hals.

Vekic wil zwaardere straf Kyrgios
Vekic wil zwaardere straf Kyrgios (Foto: ANP)

Minecraft: Story Mode komt naar Wii U

Telltale Games komt met Minecraft: Story Mode. Nu heeft de ontwikkelaar ook aangekondigd dat het spel op Wii U zal verschijnen. Daarmee is het de eerste Minecraft en Telltale game voor de Nintendo Console.  Net als andere Telltale games wordt deze versie van Minecraft in vijf episodes uitgebracht. De eerste episode komt ook uit voor pc, Mac, PS4, PS4, Xbox 360, Xbox One, iOS en Android.

In Story Mode speel je als Jesse (Patton Oswalt doet de stem). Jesse en zijn groep vrienden zijn fan van de legendarische 'Order of the Stone'. Dat was een groep avonturiers die lange tijd geleden een Ender Dragon versloegen. Wanneer er duistere krachten in de wereld van Minecraft ontstaan moeten Jesse en zijn vrienden plotseling de mantel van de legendarische helden op zich nemen.

Nieuw spel Doctor Who in de maak

Warlord Games kondigde gisteren de nieuwste toevoeging aan hun Miniatures Game collectie aan, de Doctor Who Miniatures Game.  Warlord Games is een online bedrijf die bekendstaat om zijn 28 mm plastic en metalen historische figuren.

Er zullen niet alleen figuren uit de nieuwe serie van Doctor Who (vanaf 2005), maar ook metgezellen en monsters uit de klassieke serie (1963) worden uitgegeven. De officiële site WarlordGames.com schreef dit:'Verwacht Sea Devils alsook Weeping Angels en Leela, maar ook Martha Jones en naast een lange, kleurrijke sjaal ook een Fez'

Het project zal aanvangen met de productie van een startspel en een handleiding waarin spelers getoond wordt hoe je verschillende vijanden kan verslaan. Daarna zal het project een nieuw spelsysteem ontwikkelen voor de spelers. De productie van de eerste modellen is al gestart. Het is nog niet duidelijk welke figuren er precies gemaakt gaan worden. Een zekerheid is dat alle twaalf de Doctoren sowieso beschikbaar komen. Over enkelen maanden hoopt men het spel op de markt te brengen.

De twaalfde Doctor Peter Capaldi 

Star Wars domineert Amerikaanse IMAX-zalen

Nu de grote zomertitels allemaal hun plek in de bioscopen hebben ingenomen (en weer vrijgegeven) wordt het langzaam tijd om halsreikend uit te gaan kijken naar de laatste grote titel dit jaar: de nieuwe Star Wars.

Amerikaanse fans van de filmserie kunnen er in ieder geval op rekenen dat ze genoeg gelegenheid hebben om Episode VII te gaan zien op een groot scherm met goed geluid: Disney heeft voor de eerste maand na de première in december alle IMAX-schermen in de VS gereserveerd voor The Force Awakens. Gedurende die maand zal de film de enige titel zijn die in het formaat te bekijken is.

In aanvulling op de Amerikaanse deal zal de film ook in de meerderheid van de internationale IMAX-zalen gaan draaien, waardoor de film wereldwijd in 800 zalen van het grootbeeldformaat zal draaien, naast natuurlijk de vertoningen in reguliere zalen. Deze deal is vergelijkbaar met wat de Hobbit-films eerder hadden en geeft Star Wars een grote kans het IMAX-openingsrecord van 28,8 miljoen dollar, dat nu op naam staat van Jurassic World, te breken.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens draait vanaf 16 december in de Nederlandse bioscopen. Naast terugkerende castleden Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, Peter Mayhew, Anthony Daniels en Kenny Baker zijn ook Oscar Isaac, Domnhall Gleeson, John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Max von Sydow, Andy Serkis, Lupita Nyong’o en Gwendoline Christie te zien in wat de eerste wordt in een nieuwe, lange reeks Star Wars-films en spinoffs.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens: BB-8
BB-8 zal te zien zijn op alle IMAX-schermen in de VS

Amnesty start petitie voor regisseur Sentsov

Amnesty International is een petitie begonnen voor de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. De regisseur, die twee jaar geleden nog te gast was op het Filmfestival Rotterdam, werd eerder deze week in Rusland veroordeeld tot twintig jaar celstraf omdat hij kritiek had geuit op de Russische bezetting van de Krim.

De mensenrechtenorganisatie wil met de petitie eisen dat Sentsov een eerlijk proces krijgt. Zowel de regisseur als een getuige gaf tijdens het proces aan te zijn gemarteld. Sentsov werd ruim een jaar geleden gearresteerd. Sindsdien zit hij vast. Tijdens het proces klaagde de Russische Federatie de filmmaker aan voor 'de voorbereiding van terroristische aanvallen'.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de arrestatie van de regisseur al meerdere malen zwaar veroordeeld. Meer dan duizend filmmakers hebben Rusland gevraagd om de vrijlating van hun collega. De brief is ook ondertekend door prominente Nederlandse kunstenaars, zoals actrice Willeke van Ammelrooy, regisseur Alex van Warmerdam en producent Marc van Warmerdam.

De European Film Academy roept regisseurs op de zaak niet in de vergetelheid te laten raken en de zaak aan te kaarten in elk interview of openbaar optreden dat ze hebben. De Europese organisatie heeft ook een fonds opgericht om geld bij elkaar te krijgen voor zijn verdediging en om zijn gezin te onderhouden zolang Sentsov vastzit.

Amnesty start petitie voor regisseur Sentsov
Amnesty start petitie voor regisseur Sentsov (Foto: BuzzE)

The Flash introduceert een vierde speedster

De hoofdfiguur in de tv-serie The Flash wordt met de week minder uniek: na de hints naar een verschijning van een andere 'speedster' in de finale van het eerste seizoen heeft de serie in de tussentijd alweer de vierde snelle renner aangekondigd.

Volgens TV Line is actrice Violett Beane gecast als Jesse Quick, wat in de comics het alter-ego is van Jesse Chambers, de dochter van twee andere snelle helden Johnny Quick en Liberty Belle. In tegenstelling tot de andere speedsters in de comics heeft Johnny Quick zelf een formule gevonden om toegang te krijgen tot de Speed Force waar de Flash zijn krachten van krijgt, en Jesse gebruikt deze formule ook.

Wat de serie precies van plan is met het uitbreiden van het aantal speedsters is vooralsnog onduidelijk. Voor het tweede seizoen, waarvan het verhaal enkele maanden na de eerste seizoensfinale oppikt, zijn eerder al de originele Flash, Jay Garrick, en toekomstige speedster Wally West aangekondigd. Daarnaast is de grote bad guy van het seizoen Zoom, die in de comics een van de 'Reverse' Flashes is en dus ook een speedster. Met de Reverse Flash uit het eerste seizoen is Jesse Quick dus eigenlijk zelfs de zesde persoon die bijzonder hard kan rennen.

The Flash start op 6 oktober met het tweede seizoen op The CW. In Nederland wachter we nog immer geduldig op de start van het eerste seizoen.

The Flash: familie van speedsters
Een familie van speedsters in The Flash

De indeling van de vier potten bij CL-loting

De 32 deelnemende ploegen aan het hoofdtoernooi van de Champions League zijn na afloop van de laatste serie play-offs bekend. Spanje is met vijf ploegen, een record, hofleverancier. Engeland en Duitsland vaardigen vier teams af naar het kampioenenbal. De clubs zijn voor de loting, donderdag in Monaco, over vier potten verdeeld. PSV zit in pot 1 met de kampioenen van de grote voetballanden. Uit de loting volgt een schema met acht groepen van vier teams.

Pot 1: Bayern München, FC Barcelona, Chelsea, Juventus, Benfica, Paris St. Germain, Zenit St. Petersburg, PSV.

Pot 2: Real Madrid, Atlético Madrid, FC Porto, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Valencia, Bayer Leverkusen.

Pot 3: Olympique Lyon, Dinamo Kiev, Olympiakos Piraeus, Galatasaray, AS Roma, Sjachtar Donetsk, Sevilla, CSKA Moskou.

Pot 4: Borussia Mönchengladbach, VfL Wolfsburg, Dinamo Zagreb, Maccabi Tel Aviv, AA Gent, Malmö FF, Bate Borisov, Astana.

De indeling van de vier potten bij CL-loting
De indeling van de vier potten bij CL-loting (Foto: ANP)

PSV ontloopt bij CL-loting Barça en Bayern

PSV weet donderdag rond 18.00 uur welke drie ploegen de tegenstander zijn in de groepsfase van de Champions League, die op 15 en 16 september begint. De Eindhovenaren zijn als landskampioen rechtstreeks geplaatst voor het toernooi en zijn daarmee de enige Nederlandse deelnemer. Nummer twee Ajax werd begin deze maand in de derde voorronde uitgeschakeld door Rapid Wien. Na een 2-2 in Wenen werd het in Amsterdam 2-3.

PSV zit bij de loting in de sterkst bezette pot en ontloopt daarmee nationaal kampioenen als titelverdediger FC Barcelona, Bayern München, Chelsea en Paris Saint-Germain. De op papier sterkste tegenstander die de Eindhovenaren wél kunnen loten is Real Madrid, dat net als onder meer stadgenoot Atlético Madrid, Arsenal en Manchester United in pot 2 zit.

Vanuit pot 3 zijn clubs als AS Roma en Olympique Lyon potentiële tegenstanders, maar ook opponenten als Galatasaray of Olympiakos zijn uit die groep mogelijk. In pot 4 zitten onder meer VfL Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach en AA Gent.

De loting start om 17.45 uur en valt samen met de verkiezing van de Europees voetballer van het jaar.

PSV ontloopt bij CL-loting Barça en Bayern
PSV ontloopt bij CL-loting Barça en Bayern (Foto: ANP)

Doden tussen vuilnis in gevangenis Guatemala

In een gevangenis in Guatemala zijn woensdag zeven lichamen gevonden in vuilnisbakken. Aanvankelijk werd één dode gevonden, maar na een langere zoektocht doken uiteindelijk zeven lichamen op.

De slachtoffers hadden op hun lichaam sporen die erop wijzen dat ze waarschijnlijk zijn gemarteld. Ook had een aantal slachtoffers zakken over hun hoofd en zijn ze hoogstwaarschijnlijk gestikt, schrijven Zuid-Amerikaanse media.

De zwaarbewaakte El Boqueron in de stad Cuilapa zit voor de helft gevuld met leden van de Mara Salvatrucha, een bende die veel drugsgeweld op haar geweten heeft in Centraal-Amerika. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend, maar het gaat vermoedelijk om leden van deze criminele groepering. Er wordt onderzocht of de gevangenen zijn omgekomen tijdens een vete tussen rivaliserende bendes.

Begin augustus werden ook al drie dode gevangenen gevonden in El Boqueron.

Doden tussen vuilnis in gevangenis Guatemala
Doden tussen vuilnis in gevangenis Guatemala (Foto: ANP)

Seizoensfinale Mr. Robot uitgesteld vanwege schietpartij

Fans van de hackerserie Mr. Robot moeten een week langer wachten op de ontknoping van het eerste seizoen, dat gisteravond uitgezonden zou worden. De uitzending ervan is verzet naar volgende week naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Moneta, Virginia.

Bij de schietpartij kwamen verslaggever Alison Parker en cameraman Adam Ward om het leven. "De finale van Mr. Robot bevat een grafische scene die associaties oproept aan de tragische gebeurtenissen in Virginia," aldus een statement van tv-zender USA. "Uit respect naar de slachtoffers, hun families en collega's, en onze kijkers, stellen we de aflevering uit. Onze gedachten gaan uit naar alle betrokkenen gedurende deze moeilijke tijd."

Mr. Robot startte eind juni op USA, maar was toen al verlengd met een tweede seizoen naar aanleiding van reacties op de eerder via video on demand vrijgegeven eerste aflevering. De serie vertelt over Elliot Alderson (Rami Malek), een hacker die betrokken raakt bij een plot om het grote bedrijf E Corp (of Evil Corp, zoals Elliot het noemt) neer te halen. Fans van de serie op FOK! volgen de serie in ons film & tv-forum.

 Rami Malek en Christian Slater in Mr. Robot
Rami Malek en Christian Slater in Mr. Robot

Twaalf mensen vast na explosies Tianjin

China heeft twaalf mensen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de verwoestende explosies in de havenstad Tianjin, twee weken geleden. Onder hen zijn een aantal topmannen van het bedrijf dat de eigenaar is van de terminal waar de ramp gebeurde, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag.

Het gaat volgens de politie onder anderen om de voorzitter, vicevoorzitter en drie plaatsvervangende managers. Eerder werden al het hoofd en twee topmanagers opgepakt. Een hoge overheidsambtenaar die aan de leiding stond van het bedrijf dat toezicht houdt op de arbeidsveiligheid, is woensdag ontslagen en wordt verdacht van corruptie.

Het dodental door de twee grote explosies is inmiddels opgelopen tot 139. Veel van hen waren hulpverleners. 34 mensen worden nog vermist. De ontploffingen veroorzaakten bovendien een enorme ravage. Meer dan 3600 autowrakken en 1677 containers zouden zijn verwijderd uit het rampgebied.

Twaalf mensen vast na explosies Tianjin
Twaalf mensen vast na explosies Tianjin (Foto: ANP)

'Veel klachten na vuurwerkfeest Kardashians'

De vele klachten over het vuurwerk dat Khloe Kardashian liet afsteken om de verjaardag van haar vriend James Harden te vieren belanden letterlijk tussen wal en schip. Dat meldt TMZ.

Eerder deze week werd om precies 12 uur 's nachts groots vuurwerk afgestoken vanaf een boot. Duizenden mensen zouden wakker zijn geworden door het lawaai, veel daarvan deden hun beklag bij de lokale sheriff en de kustwacht.

De klagers worden echter van het kastje naar de muur gestuurd: de sheriff meldt dat gezien de boot ruim 30 meter van de kust af lag ze eerst bij de kustwacht aan moeten kloppen. De kustwacht zegt juist dat klachten over geluidsoverlast direct bij de sheriff moeten worden gemeld.

'Veel klachten na vuurwerkfeest Kardashians'
'Veel klachten na vuurwerkfeest Kardashians' (Foto: BuzzE)

Alleen Bertens door in kwalificatie US Open

Tennisster Kiki Bertens heeft de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de US Open gewonnen. De Nederlandse was te sterk voor de Amerikaanse Robin Anderson. De 23-jarige uit Wateringen won in twee sets: 6-2 en 6-4. 

Igor Sijsling heeft het in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de US Open niet gered. Hij moest woensdag zijn meerdere erkennen in de als twaalfde geplaatste Spanjaard Nicolas Almagro. Sijsling verloor in twee sets: 7-6 (5) en 6-3. Ook voor Lesley Kerkhove zit het toernooi erop. Ze was woensdag niet opgewassen tegen de Chinese Xinyun Han. Kerkhove verloor in twee sets: 4-6 en 1-6. Han is nu de nieuwe tegenstander van Bertens.

Het kwalificatietoernooi is voor Nederland niet zo'n succes. Eerder werden ook Cindy Burger, Richel Hogenkamp en Thiemo de Bakker al vroegtijdig uitgeschakeld in de voorronden van de US Open. 

Babyreuzenpanda overleden in Washington

Een van de twee reuzenpanda's die dit weekend werden geboren in de dierentuin in Washington is overleden. De National Zoo zegt woensdag dat de kleinste babypanda zwak was. Hij groeide niet en had ademhalingsproblemen.

Mei Xiang, een grote toeristische trekpleister in de Verenigde Staten, beviel zaterdag van de twee welpen. Haar zwangerschap was uniek. Panda's planten zich moeilijk voort en dat geldt helemaal als ze in gevangenschap leven. Kort voor de bevalling werd pas duidelijk dat Mei Xiang zwanger was.

Twee jaar geleden beviel Mei Xiang van een dochter, Bao Bao, en in 2005 zag het mannetje Tai Shan het levenslicht. Twee andere jongen overleden kort na de geboorte.

Babyreuzenpanda overleden in Washington
Babyreuzenpanda overleden in Washington (Foto: ANP)

Biden denkt nog na over presidentschap

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft zich woensdag voor het eerst uitgelaten over zijn mogelijke kandidatuur bij de presidentsverkiezingen. Hij vraagt zich af of hij wel zijn hele ziel en zaligheid kan geven voor de strijd om het presidentschap.

De 72-jarige Biden zei tijdens een videogesprek met leden van het Democratisch Nationaal Comité (DNC) dat er bij hem "thuis wordt gekeken of er genoeg emotionele brandstof is om deze keer weer mee te doen," schrijft CNN. "Als ik bekendmaak dat ik meedoe, moet ik jullie ervan kunnen verzekeren dat ik mijn hele hart en hele ziel geef. Momenteel zoek ik dat uit. Maar ik geloof me: ik heb hier veel over nagedacht."

Het videogesprek met de DNC ging eigenlijk over de atoomdeal die is gesloten met Iran. Een van de leden vroeg hem toen naar zijn toekomstige politieke plannen.

Clinton

Begin augustus meldden Amerikaanse media al dat Biden de gang naar het Witte Huis overweegt. Als de vicepresident besluit mee te doen, moet de Democraat het tijdens de voorverkiezingen in februari opnemen tegen Hillary Clinton.

De politicus zou het kandidaatschap opnieuw bekijken sinds de dood van zijn oudste zoon Beau, in mei. Biden stelde zich eerder in 1998 en 2008 al kandidaat bij de voorverkiezingen. De laatste keer verloor hij van president Barack Obama.

Biden denkt nog na over presidentschap
Biden denkt nog na over presidentschap (Foto: ANP)

Agent en vrouw vermoord in VS

Een 52-jarige politieman en een 41-jarige vrouw zijn woensdag vermoord in de Amerikaanse plaats Sunset, in Louisiana. De agent werd doodgeschoten toen hij afging op een melding over drie vrouwen die waren neergestoken. Een van hen overleed aan haar verwondingen, schrijven Amerikaanse media.

De andere twee vrouwen die zijn neergestoken, zijn naar het ziekenhuis gebracht. De 34-jarige zus van het dodelijk slachtoffer is er slecht aan toe. De andere vrouw, de partner van de dader, is stabiel.

De 35-jarige verdachte verschanste zich in de winkel van een tankstation, nadat hij daar was gecrasht met zijn auto. Drie mensen wisten te vluchten voordat de man zich opsloot in een kantoortje. Eerder werd gemeld dat hij misschien meerdere mensen had gegijzeld, maar volgens de politie klopt dat niet.

Een speciale politie-eenheid brak de deur van het kantoor open en zette traangas in. De verdachte gaf zich daarna over en is opgepakt.

Agent en vrouw vermoord in VS
Agent en vrouw vermoord in VS (Foto: ANP)

Meeste vrouwen vermoord door (ex-)partner

Vrouwen worden vaak vermoord door een partner of door een ex. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij ruim de helft van de vrouwen die de afgelopen vijf jaar werden omgebracht, was een (ex-)partner de dader.

De daders blijken in meer dan 90 procent van de gevallen te handelen uit huiselijke omstandigheden en jaloezie. De meeste vrouwen werden gedood met een steekwapen of werden gewurgd. Ze worden veelal in hun eigen huis vermoord.

In Nederland werden vorig jaar 144 mensen van het leven beroofd, al dan niet met voorbedachte rade. 31 van hen waren vrouwen en 113 slachtoffers waren mannen. Mannen blijken vaker te worden omgebracht door vrienden en kennissen met een vuur- of steekwapen.

Afrekening

Ook kwamen mannen vaker om door een afrekening in het criminele circuit. Tussen 2010 en 2014 werd 13 procent van de vermoorde mannen geliquideerd, tegenover slechts 2 procent van de vrouwen.

Sinds het CBS de moordcijfers in 1996 is gaan bijhouden, is het aantal vrouwen dat is vermoord nooit zo laag geweest als in 2014.

De meeste moorden werden vorig jaar gepleegd in Amsterdam, 23 van de 144 moorden. Opvallend is dat vrouwen vaker werden gedood in Rotterdam.

Meeste vrouwen vermoord door (ex-)partner
Meeste vrouwen vermoord door (ex-)partner (Foto: ANP)

Uitslagen eerste ronde KNVB beker

Vanavond werd de eerste ronde van de KNVB beker afgewerkt. In deze ronde streden alleen amateurclubs tegen elkaar. Pas in de tweede ronde stromen de profteams binnen. Vier duels konden door weersomstandigheden niet uitgespeeld worden en zullen op een later tijdstip hervat worden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Blerick Capelle * wnv 1-5
JSV Nieuwegein HBS * 1-3
Blauw Geel'38 Scheveningen * 0-1
Dubbeldam DOVO * 1-4
Excelsior '31 * SCM 10-2
Harkemase Boys De Treffers * 1-3
Hercules Noordwijk * wns 2-2
Hoek EVV * 0-1
Hoogland Rijnsburgse Boys * 0-3
HSC'21 * wnv Excelsior Maassluis 2-1
IJsselmeervogels Koninklijke HFC * 0-1
OJC Rosmalen * wns Sparta Nijkerk 2-2
RKSV Groene Ster ACV * 0-2
SC Genemuiden * Zaanlandia 4-0
TEC Berkum * 0-1
Ter Leede * Longa'30 7-3
WKE * GVVV 3-0
Lisse Halsteren 1-1 gestaakt
Feyenoord (am) UNA 2-0 gestaakt
ONS Boso Sneek Vlissingen 1-2 gestaakt
RKAVV Staphorst 0-0 gestaakt

wnv = wint na verlenging
wns = wint na strafschoppen

Uitslagen play-offs Champions League 26/08/2015

Manchester United heeft zich, zonder dat het zich bovenmatig hoefde in te spannen, geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Op bezoek bij Club Brugge werd het 0-4 voor de Engelsen. Het eerste duel had de ploeg van Louis van Gaal al met 3-1 gewonnen.

In Brugge was er nog enige hoop vanwege het uitdoelpunt op Old Trafford. Maar al snel bleek die hoop te vervliegen uit de Belgische harten. Was Memphis Depay de grote man in het heenduel, was het Wayne Rooney die de show steelde in het Jan Breydelstadion in Brugge. De aanvaller van The Mancunians maakte een hattrick.

Gedurende de hele wedstrijd was de kloof tussen United en Brugge enorm. Van Gaal hamerde voor de wedstrijd al op het belang; United wil immers de Champions League in. Het kwaliteitsverschil was groot en dat uitte zich na twintig minuten spelen. Daley Blind mocht het spel maken, stak het middenveld over en speelde landgenoot Depay in. De aanvaller had een geniale steekbal in huis en bracht Rooney vrij voor het doel. De spits liftte de bal fraai over doelman Sinan Bolat heen: 0-1.

Over en sluiten

Daarmee leek het al gedaan voor de Belgen. Club zette bij vlagen wat druk, maar was gewoonweg niet opgewassen tegen het veel sterkere United. Na rust waren The Red Devils helemaal los. Een paar minuten na rust was het wederom Rooney die trefzeker was. Na een actie van Depay was het Ander Herrera die de assist verzorgde. Rooney kon rustig binnentikken: 0-2. Tien minuten later completeerde Rooney zijn hattrick, ditmaal was Juan Mata de aangever.

Toen Herrera zes minuten later ook nog een duit in het zakje mocht doen met de 0-4, was het helemaal over en sluiten voor Club Brugge. In de slotfase kreeg Javier Hernandez de kans op de 0-5, maar hij gleed uit toen hij een penalty probeerde te verzilveren. Zodoende plaatst Van Gaal zich met United voor de Champions League. Club Brugge-trainer Michel Preud'homme moet genoegen nemen met de Europa League. Maar dat is gezien de krachtsverhoudingen misschien wel een goede zaak.

Uitslagen

Thuis Uit Eerste duel Tweede duel
Club Brugge (Bel) Manchester United (Eng) * 1-3 0-4
Apoel Nicosia (Cyp) FC Astana (Kaz) * 0-1 1-1
CSKA Moskou (Rus) * Sporting Portugal (Por) 1-2 3-1
Bayer Leverkusen (Dui) * Lazio Roma (Ita) 0-1 3-0
Partizan Belgrado (Ser) BATE Borisov (WRu) * 0-1 2-1

* = naar groepsfase Champions League, verliezers naar Europa League

'Nederland kan asielstroom makkelijk aan'

Nederland kan de stroom asielzoekers makkelijk aan. Wel moet de capaciteit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omhoog en moet er snel werk gemaakt worden van meer huisvesting. Het verleden heeft volgens directrice Dorine Manson van VluchtingenWerk Nederland bewezen dat ons land veel mensen kan opnemen.

We hebben grote asielstromen eerder gezien zoals in 2000 toen 84.000 mensen naar Nederland kwamen, zei Manson woensdag in Nieuwsuur. Ze erkent dat vooral huisvesting een knelpunt is in de verwerking van de stroom en pleit voor creatieve oplossingen. Kantoorpanden maar ook leegstaande bejaardenhuizen zouden gebruikt kunnen worden. Als er ook studenten en anderen komen te wonen kan dat volgens haar bijdragen aan de integratie van de buitenlanders.

Net als asieladvocaten pleit Manson ervoor dat vluchtelingen aan de poort van Europa worden geregistreerd en dat de aanvraag daar wordt beoordeeld. Asielzoekers uit bijvoorbeeld Syrië en Eritrea krijgen veelal een verblijfsstatus als de nationaliteit en identiteit wordt vastgesteld. Mensen kunnen daarna naar het land van hun keuze doorreizen. Het zou volgens Manson een goed middel zijn tegen mensensmokkel binnen Europa.

'Nederland kan asielstroom makkelijk aan'
'Nederland kan asielstroom makkelijk aan' (Foto: ANP)

Martin Garrix verlaat label Spinnin Records

Martijn Garritsen, beter bekend als Martin Garrix, heeft vandaag via zijn Facebook-pagina laten weten dat hij zijn contract bij label Spinnin Records en zijn management MusicAllstars Management heeft opgezegd. 

De Nederlandse DJ probeert al vanaf begin dit jaar de rechten op zijn muziek terug te krijgen van Spinnin Records. Omdat de discussies op niets uitliepen, heeft hij besloten om hen aan de kant te zetten. Tot slot laat hij weten met nieuwe muziek bezig te zijn, welke hij mogelijk tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober kan laten horen.

WK Atletiek dag 6: Bolt vs Gatlin #2

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

De ochtendsessie kent twee Nederlandse deelneemsters, beiden in de series van de 5000 meter. Susan Kuijken zit in de serie met topfavoriete Genzebe Dibaba, maar lijkt van de Nederlanders de meeste kans te hebben op een plek bij de beste vijf. Maureen Koster is vooral een 1500 meterloopster, maar ook voor haar is plaatsing voor de finale niet onmogelijk. In de middagsessie komen Sifan Hassan en Dafne Schippers in actie in de halve finales van de 800 en 200 meter. Voor Schippers mag plaatsing voor de finale absoluut geen probleem zijn, ze is immers topfavoriete voor goud. Hassan kan het wel eens erg lastig krijgen nadat ze al drie 1500 meters en een 800 meter gelopen heeft, maar een plek in de finale behoort wel tot de mogelijkheden.

Schippers loopt met speels gemak naar de winst in de series van de 200 meter (Foto: Getty)

De eerste finale is die bij het kogelslingeren voor vrouwen, met één grote topfavoriete: Anita Wlodarczyk. Haar Poolse landgenoot Pawel Fajdek maakte de favorietenrol al waar, vandaag mag de wereldkampioene van 2009 het proberen. Eerder deze maand verbrak ze nog het wereldrecord en met 81,08 meter kwam ze al 5,35 meter verder dan de Duitse Betty Heidler, de nummer twee van dit seizoen en de enige die mogelijk in staat is om Wlodarczyk enigszins te bedreigen. De Russische Tatyana Lysenko, olympisch kampioene en dubbel regerend wereldkampioene, is er in Beijing niet bij. 

Om 13.10 uur begint wat op voorhand een van de mooiste duels van het WK lijkt te worden. Hinkstapspringers Christian Taylor uit de VS en Pedro Pablo Pichardo uit Cuba nemen het dan tegen elkaar op in een rechtstreeks duel. De twee sprongen beiden al over de 18 meter dit seizoen en dus lijkt het wereldrecord van Jonathan Edwards (18,29 meter) steeds meer binnen bereik te komen. Sinds dit seizoen is PPP de eeuwige nummer drie, Taylor staat vierde op de ranglijst aller tijden. Taylor is regerend olympisch kampioen, terwijl Pichardo twee jaar terug zilver pakte op het WK. Wereldkampioen Teddy Tamgho, de nummer vijf aller tijden, is geblesseerd en doet niet mee.

Zowel Pichardo als Taylor sprongen over de 18 meter tijdens de Diamond League in Doha, een van de bese wedstrijden ooit (Bron: YouTube)

Ook de finale van de 400 meter bij de vrouwen lijkt een tweestrijd te worden en wel tussen Allyson Felix en Shaunae Miller. De Amerikaanse Felix won op de 4x400 meter al drie wereld- en twee olympische titels, maar individueel lukte het nog niet. In de halve finales in Beijing liep ze ogenschijnlijk zeer gemakkelijk naar een snelle tijd van 49,89 seconden. Miller uit de Bahama's kwam dit jaar tot 49,92 en werd in 2010 als jeugdatlete al wereldkampioene junioren op de 400 meter. In de halve finales snelde ze simpel naar 50,12 seconden, waarmee ze de grootste uitdaagster lijkt van Felix. De gevaarlijkste vrouw voor het duo is misschien wel de Britse Christine Ohuruogu. Zij liep vanaf het WK van 2007 in elk jaar behalve 2011 haar beste seizoenstijd op een groot toernooi en kan pieken als geen ander. Het leverde haar al olympisch goud en zilver en twee wereldtitels op op haar favoriete afstand, waarop zij haar titel vandaag mag verdedigen.

Het klapstuk van de dag is de finale van de 200 meter bij de mannen, deel twee van het duel tussen Justin Gatlin en Usain Bolt. Net als op de 100 meter is Gatlin de man met veruit de snelste tijden dit seizoen, maar op het koningsnummer liet Bolt zien toch in vorm te zijn en te kunnen pieken op het juiste moment. Gatlin, de Amerikaan die vanwege zijn positieve tests eigenlijk al levenslang geschorst had moeten zijn, zal er alles aan willen doen om revanche te nemen na zijn nederlaag. De strijd om brons lijkt open te liggen, met de Panamees Alonso Edward, de Brit Zharnel Hughes en de Zuid-Afrikaan Anaso Jobodwana als voornaamste kanshebbers.

Gatlin en Bolt omhelzen elkaar na de finale van de 100 meter, waar Gatlin al aast op wraak (Foto: Getty)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
03:30 Kwalificatie discuswerpen mannen Nee
03:35 Kwalificatie hoogspringen vrouwen Nee
03:40 Series 5000 meter vrouwen (Susan Kuijken, Maureen Koster) Nee
04:20 Kwalificatie verspringen vrouwen Nee
04:35 Series 1500 meter mannen Nee
05:15 Series 100 meter horden vrouwen Nee
13:00 Finale kogelslingeren vrouwen Ja
13:05 Halve finales 110 meter horden mannen Nee
13:10 Finale hinkstapspringen mannen Ja
13:35 Halve finales 200 meter vrouwen (Dafne Schippers) Nee
14:05 Halve finales 800 meter vrouwen (Sifan Hassan) Nee
14:40 Finale 400 meter vrouwen Ja
14:55 Finale 200 meter mannen Ja
Laatste reviews en specials
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
©FOK.nl e.a.