FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 augustus 2015

Kim Kardashian populairste persoon Instagram

Kim Kardashian heeft de meeste Instagram-volgers ter wereld. De realityster heeft volgens de website Socialblade.com sinds maandag maar liefst 44 miljoen volgers en is daarmee de populairste persoon op de foto-app.

De Keeping Up With The Kardashians-ster heeft daarmee Beyoncé van haar social media-troon gestoten. Haar record stond op 43,95 miljoen mensen. Taylor Swift neemt de derde plaats in en volgt haar opponenten op de voet met 43,53 miljoen volgers.

Selena Gomez (41,84 miljoen) neemt de derde plaats in, gevolgd door Ariana Grande (41,69 miljoen). De eerste man in het rijtje is Justin Bieber, die met 36,99 miljoen volgers op de zesde plek voor zijn rekening neemt.

Kim Kardashian populairste persoon Instagram
Kim Kardashian populairste persoon Instagram (Foto: BuzzE)

De ontdekker van de clitoris

De clitoris: veel mensen spreken erover, en de (matige) grappen over dit cruciale vrouwelijke orgaan zijn talloos.

Maar hoelang weten we eigenlijk al van de clitoris, en de belangrijke rol die het orgaan speelt in het vrouwelijk seksleven?
Gelukkig zijn jij en ik niet de enigen die met deze brandende vraag zitten. In 2010 publiceerden de wetenschappers Mark Stringer en Ines Becker (University of Otago, Nieuw-Zeeland) een artikel waarin de culturele geschiedenis van de clitoris uit de doeken wordt gedaan. De clitoris als anatomische verschijning was al bekend bij de oude Grieken, alsmede bij de Perzen en bij de Arabieren. Het was echter de Italiaanse anatoom Realdo Colombo die midden zestiende eeuw de link legde tussen de clitoris en de seksuele beleving van vrouwen. Als een ware ontdekker probeerde hij zijn stempel op zijn ontdekking te drukken, zo schreef hij: “Als het toegestaan is je eigen ontdekkingen een naam te geven, dan zou ik deze ontdekking de naam “Liefde” of “Verlichting van Venus” geven. Ronduit verbazingwekkend dat zoveel van mijn roemruchte voorgangers dit bijzondere object niet hebben kunnen ontdekken”. De naam “clitoris” bleef desalniettemin hangen.

Dit betekende echter niet dat vanaf dat moment de clitoris en haar rol in het vrouwelijk seksleven algemeen bekend werden. Niet alleen ontbrak het de clitoris in de eeuwen die volgden aan lichamelijke prominentie, ook vormde deze een zeker taboe, nog tot in de twintigste eeuw. Tot aan de seksuele revolutie in de jaren zestig werd de vrouwelijke seksbeleving in het beste geval als oninteressant, en in het slechtste geval als een bedreiging gezien. Pas in de afgelopen vijftig jaar werd de clitoris daadwerkelijk onderwerp van publiek debat.

Misschien wel de beroemdste woorden over de clitoris werden echter al in de zeventiende eeuw geschreven, door niemand minder dan de Nederlandse anatoom Reinier de Graaf. Hij schreef: “Vrouwen onderwerpen zich aan de slopende negen maanden van zwangerschap, gevolgd door de pijnlijke en soms fatale bevalling, en dat dan weer gevolgd door jaren van ergernis en onzekerheid met het opvoeden van je kinderen. Geen vrouw zou dit nog uit vrije wil doen als zij niet gezegend was met dit kleine deel van haar genitaliën, dat zo’n sterke gevoeligheid voor plezier en passie kent.

KNRM redt drie mensen uit water

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) heeft maandagavond op het Grevelingenmeer bij Ouddorp (Zuid-Holland) drie leden van een gezin gered, nadat hun zeilboot was omgeslagen.

Het KNRM-station bij Ouddorp ontving een noodsignaal vanaf het Grevelingenmeer. De vijftienjarige zoon was net op tijd om in de zinkende boot het alarm te vinden om een noodsignaal af te geven.

De bemanning van de reddingsboot die uitvoer ontdekte de omgeslagen boot. Het gezin lag toen al meer dan meer dan een half uur in het water. De personen hadden allemaal een reddingsvest aan, waardoor ze bleven drijven.

KNRM redt drie mensen uit water
KNRM redt drie mensen uit water (Foto: ANP)

Banksy's wonderlijke Dismaland

Zeg 'street art' en mensen die de term kennen, roepen 'Banksy'. De wereldberoemde mysterieuze straatkunstartiest opende vorige week donderdag zijn 'bemusementpark' Dismaland in het Engelse kustplaatsje Weston-super-Mare. 

Het lijk van Assepoester en een beeld van een vrouw die door vogels wordt verslonden, laten al gauw zien dat het hier niet om een gewoon pretpark gaat. Bezoekers kunnen zich warmen aan het dagelijks ritueel verbranden van boeken en leren hoe je posters uit bushokjes sloopt. Banksy beschrijft het park als 'Een familiepark ongeschikt voor kinderen' en 'Een festival van kunst, amusement en anarchisme op beginnersniveau'.

In het diepste geheim werkte Banksy maandenlang aan zijn tot nu toe grootste project. De locale bevolking kreeg te horen dat er een Hollywoodfilmset werd gebouwd. In werkelijkheid was Banksy druk bezig het werk van 58 kunstenaars bij elkaar te brengen in het ongebruikte strandzwembad van het kustplaatsje. In het pretpark is onder andere een modeldorp, gemaakt door Jimmy Cauti, met 3.000 oproerpolitieagenten in de nasleep van een grote volksopstand te zien. Ook zijn er werken te zien van Damien Hirst en Jenny Holzer. Banksy maakte zelf 10 nieuwe werken voor het park.

De van oorsprong graffiti-artiest, werd wereldwijd bekend door zijn kenmerkende sjabloonkunst met een vaak pacifistische en maatschappijkritische boodschap. In vele grote steden in Europa, maar ook in de Palestijnse gebieden en Amerika, is zijn werk te bewonderen. Zijn identiteit is omgeven door mysterie alhoewel er geruchten gaan dat zijn ware naam Robin Gunningham is.

Wereld Topless Dag: de mooiste tieten

We zouden bijna vergeten dat het gisteren de mooiste dag van het jaar wass. Nee, geen Sinterklaas of Koningsdag, maar Wereld Topless Dag!

Er schijnt een heel verhaal te zijn achter het bestaan van deze heuglijke dag. Maar dat zal ik jullie besparen (is hier te lezen).

Speciaal voor de FOK!kers dan. Een verzameling mooiste Wereld Topless Dag-tieten.

Doctor Who-shows in VS gecancelled

Een tweetal Doctor Who-shows die opgevoerd zouden gaan worden in New York zijn gecancelled. 

De shows, die bekendstaan als de Symphonic Spectacular-reeks, zouden op 7 oktober te zien zijn in het Barclays Center. De presentatie zou in handen zijn van Michelle Gomez, die in de serie de rol van de mysterieuze Missy vertolkt.

Een reden is niet bekendgemaakt, de kaarthouders hebben enkel een mailtje gehad met het bericht dat de shows niet door zullen gaan. 

Bekijk hieronder een fragment uit de reeks zoals die werd opgevoerd in het Verenigd Koninkrijk.

Boze migranten de straat op in Milaan

Honderden migranten zijn maandag in de Italiaanse stad Milaan de straat op gegaan uit protest tegen hun leefomstandigheden en het lange wachten op een werkvergunning. De groep raakte op een zeker moment slaags met de politie.

Zo'n driehonderd demonstranten blokkeerden een van de hoofdwegen in de stad. Ze riepen "documenten, documenten!". Oproerpolitie dreef de migranten terug naar het kampement waar ze tijdelijk wonen in afwachting van papieren en registratie. De demonstranten waren bijna allemaal van Afrikaanse afkomst.

Bijna 100.000 migranten zijn dit jaar al via de Middellandse Zee Italië binnengekomen. Veel van de nieuwkomers reizen door naar noordelijke landen. Zo'n 85.000 migranten wonen in Italië in opvanghuizen waar ze hopen op tijdelijke papieren waarmee ze aan het werk kunnen.

Boze migranten de straat op in Milaan
Boze migranten de straat op in Milaan (Foto: ANP)

Dakar Rally niet door Peru

De komende editie van de Dakar Rally gaat niet door Peru. De organisatie heeft dat besloten uit vrees voor El Niño. Er wordt verwacht dat het weersverschijnsel extreem gevaarlijk kan worden in 2016.

De organisatie van de rally werkt hard aan een alternatieve en veilige route door Argentinië en Bolivia. Het definitieve parcours wordt in de tweede helft van september aangekondigd, beloofde de organisatie maandag.

De Dakar Rally begint op 3 januari 2016 en er stonden vier etappes gepland in Peru.

De race voor auto's, motoren en trucks was niet onomstreden in Peru. Er was regelmatig ophef over schade die de coureurs en toeschouwers aanrichtten aan miljoenen jaren oude fossielen in de woestijn van Ica.

Dakar Rally niet door Peru
Dakar Rally niet door Peru (Foto: ANP)

Geen Nederlandse onderscheiding Thalys-helden

De mannen die een aanslag in de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Parijs verijdelden, krijgen geen Nederlandse onderscheiding.

In een verklaring van het kabinet staat dat de mannen van Frankrijk en België een onderscheiding hebben gekregen. Bij de uitreiking in Parijs was een Nederlandse vertegenwoordiger aanwezig namens het kabinet en die heeft "aan de betrokkenen persoonlijk onze erkentelijkheid overgebracht". Hiermee is op passende wijze eer betoond aan hun optreden, aldus de verklaring.

De PVV vroeg premier Mark Rutte eerder op de dag vier mannen een hoge Nederlandse onderscheiding te geven omdat ze door hun optreden "waarschijnlijk ook Nederlandse slachtoffers hebben weten te voorkomen".

Volgens het kabinet is "door het heldhaftige optreden van Amerikaanse, Franse en Britse reizigers in de Thalys een groot aantal slachtoffers van diverse nationaliteiten voorkomen. Het kabinet heeft groot respect voor hun moedige en alerte reactie".

Geen Nederlandse onderscheiding Thalys-helden
Geen Nederlandse onderscheiding Thalys-helden (Foto: ANP)

Gears of War-maker teaset nieuwe project

Cliff Bleszinski, het brein achter onder andere Unreal Tournament '99 en de Gears of War-games, heeft vandaag een teaser op YouTube geplaatst van zijn nieuwe project.

Afgelopen zondag werd een website gelanceerd onder de naam "The Shattering". Vandaag kwam daar nog een trailer bij, die je hieronder kunt bekijken. De trailer laat niet erg veel zien, maar op de website staat dat er morgen en overmorgen meer details worden vrijgegeven. Op de website is ook een 'Alpha Tester'-sectie te vinden, wat er op duidt dat er een testfase aan zit te komen.

Nadat Bleszinski in 2012 besloot om een pauze in te lassen in zijn carrière als gameontwikkelaar, begon het in 2014 weer te jeuken en richtte hij de ontwikkelstudio Boss Key Productions op. Het eerste project van de studio betrof Project Bluestreak, een f2p-arena shooter voor pc. Project Bluestreak is een game die zich afspeelt in een sci-fi-wereld en draait op Unreal Engine 4. De eerste gameplaybeelden liet Boss Key Productions al zien tijdens PAX East eerder dit jaar.

Cliff Bleszinski (Foto: Games under pressure)
Cliff Bleszinski (Foto: Games under pressure)

De leukste sporttweets van week 34

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met het mooiste voetbalmoment van het weekend:

Het was weer Maldonado-tijd tijdens de Grand Prix van België:

Bij PEC Zwolle weten ze blijkbaar meer dan de rest van voetballend Nederland:

Oleg Tinkov weet hoe de Russen rollen:

Het was feest in Den Bosch omdat de plaatselijke FC 50 jaar oud werd:

En feest in Waalwijk omdat ze daar 75 werden:

Goede gesprekken tussen Formule 1-coureurs:

Die zit er netjes in:

In de Vuelta à España hadden ze bedacht om over het strand te fietsen, bij Team LottoNL-Jumbo hadden ze daar wel wat op bedacht:

Mooie beelden:

Goede gesprekken tussen Formule 1-coureurs deel 2:

Dex Elmont vat het uitstekend samen:

Dat is een opmerkelijk verkeersbord:

Inderdaad, heel verrassend kan het niet geweest zijn:

Bij Heracles zijn ze van alle markten thuis:

Giedo van der Garde moet een gelukkig man zijn:

Dit zijn de PS-plus games van september

Sony heeft de games bekendgemaakt die in september van dit jaar behoren tot de PlayStation Plus Instant Game Collection. Bekijk ze hieronder.

Grow Home was nummer een bij Vote to Play, de feature die PS Plus-leden in staat stelt te stemmen op de games die zij graag zouden zien in de lineup. Ook de titels die in september verdwijnen uit de Instant Game Collection staan erbij. Je hebt nog tot volgende week dinsdag om die op te pikken.

September-binnenkomers PS Plus:

 • Grow Home (PS4)
 • Super Time Force Ultra (PS4 en PS Vita)
 • Twisted Metal (PS3)
 • Teslagrad (PS4 en PS3)
 • La-Mulana EX (PS Vita)
 • Xeodrifter (PS4 en PS Vita)

September-verlaters PS plus:

 • Lara Croft and the Temple of Osiris (PS4)
 • Limbo (PS4)
 • God of War Ascension (PS3)
 • Stealth Inc 2: A Game of Clones (PS3, PS4, PS Vita)
 • Castlestorm Complete Edition (PS Vita en PS3)
 • Sound Shapes (PS3, PS4, PS Vita)

Nieuwe xXx onderweg

Vin Diesel is er klaar voor om nogmaals in de huid van Xander Cage te kruipen. Afgelopen weekend deelde de actieheld mee dat het derde deel van de xXx reeks eraan zit te komen.

Diesel speelde in 2002 voor het eerst de rol van extreme sportsfanaat slash stuntman, die en passant spion wordt voor de NSA. Ondanks de gemengde kritieken die de film ontving, bleek xXx een grote box officehit en een vervolgfilm behoorde al snel tot de plannen. Deze werd gemaakt zonder Diesel en regisseur Rob Cohen, en draaide uit op een flop.

Een derde film behoorde daarom lang tot het rijk der fabelen, maar lijkt nu toch waarheid te worden. Voor de zekerheid is het echter beter om te wachten met juichen tot de camera's beginnen te draaien. Dat staat gepland voor december.

PvdA wil slecht gedrag investeerders stoppen

De PvdA wil dat er een einde komt aan het 'sprinkhanengedrag' van private investeerders, die soms bedrijven overnemen, ze volladen met schulden om ze vervolgens weer te verkopen. Dergelijke praktijken zijn schadelijk voor personeel, klanten en schuldeisers, aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

V&D, Kinderopvangorganisatie Estro en afvalbedrijf Van Gansewinkel zijn voorbeelden van Nederlandse bedrijven die de dupe werden van het agressieve gedrag van private investeerders (private equity). Die ontslaan vaak personeel om ze vervolgens tegen lagere salarissen of tegen slechtere arbeidsvoorwaarden weer aan te nemen. Via bepaalde constructies wordt bovendien vaak belasting ontweken.

PvdA wil slecht gedrag investeerders stoppen
PvdA wil slecht gedrag investeerders stoppen (Foto: ANP)

Missy Elliot en Rihanna komen naar The Voice

De Amerikaanse zangeres en rapper Missy Elliot gaat optreden als adviseur van Pharrell Williams bij het televisieprogramma The Voice. Dat werd vandaag bekendgemaakt op de website van televisiezender E!. Ook Rihanna krijgt een rol in het nieuwe seizoen van de succesvolle talentenjacht van John de Mol, dat op 21 september van start gaat.

Elliot gaat Pharrell Williams, die als coach optreedt in The Voice, bijstaan als adviseur. Eerder al had Williams onder andere Lionel Richie en Alicia Keys als adviseurs. Williams en Elliot kondigden eerder dit jaar al een samenwerking aan voor Missy's langverwachte nieuwe album Block Party.

Ook de andere coaches krijgen nieuwe adviseurs. Zo zal Gwen Stefani bijgestaan worden door Selena Gomez, Blake Shelton krijgt hulp van country-metgezel Brad Paisley en Maroon 5-leadzanger Adam Levine heeft de versterking van John Fogerty ingeroepen. Als klap op de vuurpijl zal Rihanna het stokje van Taylor Swift en Nate Reuss overnemen als hoofd-adviseur van alle kandidaten.

Het nieuwe seizoen, seizoen 9, zal vanaf maandag 21 september te zien zijn op de Amerikaanse zender NBC.

Missy Elliot adviseur van Pharrell Williams in The Voice (foto: Trae Patton/NBC)
Missy Elliot adviseur van Pharrell Williams in The Voice (foto: Trae Patton/NBC)

FNV verliest zaak buitenlandse chauffeurs

De rechtbank in Zwolle heeft FNV in het ongelijk gesteld in een door hen aangespannen kort geding tegen transportbedrijf Vos uit Deventer. Volgens de vakbond zou de vervoerder Roemeense en Litouwse chauffeurs uitbuiten en zich schuldig maken aan concurrentievervalsing.

FNV meende dat Vos bij het inlenen van buitenlandse arbeidskrachten gebonden is aan het Nederlandse minimumloon en de transport-cao. Het vervoersbedrijf maakt onder meer gebruik van chauffeurs uit Oost-Europa, die niet volgens de cao worden behandeld en niet het wettelijke minimumloon ontvangen.

De rechter oordeelde maandag dat de FNV zijn standpunten niet voldoende had onderbouwd en dat deze verdere nuancering en feitelijke invulling behoeven. Vos had in zijn verweer aangegeven dat de vorderingen niet in een kort geding behandeld kunnen worden en kreeg daarin gelijk van de rechter.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke zaak speelt. Recent werd het FNV wel in het gelijk gesteld in een zaak tegen een Brabants transportbedrijf.

FNV verliest zaak buitenlandse chauffeurs
FNV verliest zaak buitenlandse chauffeurs (Foto: ANP)

Menno Bentveld in pak voor tv-quiz Dubbelspel

Menno Bentveld verruilt zijn camouflerende Vroege Vogels-outfit binnenkort voor een net pak als hij vanaf maandag 31 augustus voor de VARA de dagelijkse kennisquiz Dubbelspel presenteert. In de dagelijkse tv-quiz kunnen spelers misleidende antwoorden geven om tegenstanders te snel af te zijn.

''Een nieuwe kennisquiz bij de VARA, naast Per seconde wijzer en Twee voor twaalf. Dubbelspel wordt een kennisquiz van hoog niveau. Daarnaast draait het om strategie. De mensen die meedoen bepalen zelf wanneer ze hun kennis uitspelen. Ze kunnen ook punten verdienen door expres een fout antwoord te geven en met een pokerface tegenstanders meekrijgen", vertelt Menno. Dubbelspel is van maandag tot en met donderdag om 19.55 uur te zien op NPO2.

Vroege Vogels viert dit jaar het zestigjarig bestaan. Het VARA-programma is momenteel bezig met de Verkiezing van de Nationale Vogel. Menno hoopt op een grote verkiezingsavond op NPO1. "Dan kiest Nederland de nationale vogel, welke vogel dragen Nederlanders het meest in ons hart?"

Vanaf dinsdag 1 september presenteert Bentveld met de nieuwe presentatrice Milouska Meulens Vroege Vogels op televisie.

Menno Bentveld in pak voor tv-quiz Dubbelspel
Menno Bentveld in pak voor tv-quiz Dubbelspel (Foto: BuzzE)

Vrouw heeft seks met Tyrannosaurus Rex

Een wijselijk anoniem gebleven vrouw meldde zich onlangs bij de dokter met een nogal gênant probleem. Ze had namelijk een speelgoeddinosaurus in haar punani vastzitten. Bij nader onderzoek bleek het om een Tyrannosaurus Rex te gaan.

De vrouw, ergens in de veertig, kwam blijkbaar iets te kort in bed. Toen haar oog viel op het speelgoedje van zoonlief, kon ze zich niet langer beheersen. Ze nam de T-Rex en reed zichzelf hiermee tot een hoogtepunt.

Helaas voor haar bleek het voorwerp niet meer uit haar natte voeg te komen. Wat ze ook probeerde, ze kreeg de dino er niet meer uit. Er zat dus niets anders op dan naar de dokter te gaan.

"Ik was met mijn zoons dino aan het spelen", bekende de geile milf de dokter. "Het is een T-Rex, en nu zit hij vast." Toen de arts in opleiding als een speleoloog de druipsteengrot verkende, zag zij inderdaad de kop en de klauwen van het immense beest.

Na enige tijd wist de heldin het vijf centimeter grote speelgoedje uit zijn benarde positie te bevrijden. De vrouwelijke arts adviseerde de vrouw hierop niet meer te spelen met het speelgoed van haar zoon. "Maar als je toch met speelgoed wil spelen, koop dan je eigen speelgoedje", aldus de dokter. "Of gebruik een condoom."

Of het ventje hierna nog met de dino heeft gespeeld, is helaas onbekend. Dit zaakje stinkt...

Vrouw woont in trein

Alternatief wonen in optima forma: een 23-jarige Duitse studente heeft haar appartement ingeruild voor een treinkaartje. Het uitzicht is nooit hetzelfde en er komen regelmatig mensen over de vloer. Het 'wonen' in een trein bevalt Leonie Müller wel.

Deze radicale stap nam ze na een ruzie met haar huurbaas. “Ik voel me thuis op treinen en ik kan zo gemakkelijk vrienden en steden bezoeken. Het is alsof ik constant op reis ben”, vertelt de treinbewoonster.

Ze kocht een kaartje waarmee ze continu kan reizen voor 330 euro per maand. Dat is goedkoper dan haar vorige optrekje, waarvoor ze zo'n 400 euro per maand moest aftikken. Studeren doet ze in de trein en het wassen doet ze in het toilet van de trein. Al haar bezittingen heeft ze in een rugtas: laptop, kleren, tablet en studiemateriaal. Ze zegt het trouwens niet voor het geld te doen: “Ik wil mensen inspireren om hun gewoontes in vraag te stellen", zegt Müller. "Er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt. Het volgende avontuur ligt om de hoek.”

“Ik lees, schrijf, kijk uit het raam en ik ontmoet constant leuke mensen. Er valt altijd wel iets te beleven.”

Helemaal 'the real thing' is het ook niet helemaal: Fraulein Müller reist vaak tot laat, maar probeert soms wel te overnachten bij vrienden en familie. Vaak slaapt ze bij haar vriendje, haar moeder of haar oma. Voordeeltje is dat haar vriend vroeger een eind bij haar vandaan woonde, dat is nu veel minder een probleem geworden.

 

Hinder voor treinreizigers rondom Utrecht CS (Foto: ANP)
Kedeng kedeng, oehoe?

MaandagMetaal #7 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metalmadness! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Cavalera Conspiracy - Not Losing The Edge

---

Capture The Crown - You Call That A Knife? This Is A Knife!

---

Slipknot - Wait And Bleed

---

Leviathan - Unfailing Fall Into Naught

---

En als extraatje deze week twee tracks van het debuutalbum van Act Of Defiance. Deze mannen hebben 21 Augustus 2015 hun eerste album uitgebracht onder de naam 'Birth and the Burial'

Vinden jullie het wat?

---

Act Of Defiance - Legion Of Lies

---

Act Of Defiance - Throwback

---

Succes deze week en tot de volgende!

Canadezen plegen zelfmoord na uitlekken Madisonprofiel

Twee mannen in Canada hebben zelfmoord gepleegd nadat bekend werd dat ze een profiel hadden op Ashley Madison, de website voor vreemdgangers. Dit is maandag door de Canadese politie bekendgemaakt tijdens een persconferentie, zo schrijft het AD vandaag. Vorige maand kwamen de gegevens van miljoenen vreemdgangers op straat te liggen na een hack.

De politie geeft aan dat moederbedrijf Avid Life Media een beloning heeft uitgeloofd van 500.000 Canadese dollar (omgerekend 331.000 euro) voor de persoon of personen die tips hebben die leiden tot de arrestatie van de hackers. Bij de hack werden de gegevens van 32 miljoen gebruikers, waaronder zo'n zeshonderd Nederlanders, buitgemaakt.

Volgens de politie, die aangeeft dat deze hack een van de grootste inbreuken op de privacygegevens ter wereld is, heeft het lekken van de gegevens inmiddels ook geleid tot pogingen om gedupeerde leden af te persen.  

Vrijkaarten te winnen voor American Ultra!

In de hilarische actiekomedie American Ultra wordt het rustige leven van stoners Phoebe (Kristen Stewart) en Mike (Jesse Eisenberg) plotseling verstoord door een politie-inval. Mike is bang dat hij gepakt wordt wegens drugsbezit, maar komt erachter dat er een hele andere reden is waardoor de regering hem uit de weg wil ruimen…

Stoners Phoebe (Stewart) en Mike (Eisenberg) leiden een rustig bestaan. Op een dag wordt Mike op zijn werk bij het tankstation overvallen door de politie en komt hij erachter dat hij doelwit is van een regeringsmissie. Het lukt de politie echter niet om hem te pakken, want door onverklaarbare krachten weet hij telkens aan hen te ontsnappen. Deze spannende en hilarische vlucht lijkt verhelderend: Mike herinnert zich weer wie hij echt was…  

American Ultra Shockface

In samenwerking met Entertainment One mogen wij 3X2 vrijkaarten weggeven voor de film American Ultra. Je hoeft daarvoor alleen maar antwoord te geven op onderstaande vraag:

Vraag

In welke film schitterden Jesse Eisenberg en Kristen Stewart al eerder naast elkaar?

Kies uit onderstaande antwoorden:

- Zombieland

- Adventureland

- Fantasyland

- Discoveryland

Geef je reactie voor 27 augustus. Onder de goede inzendingen worden de vrijkaarten verloot!

Om mee te doen, kun je hier klikken! 

Weer geen wereldtitel voor Lavillenie, medaille IsraŽl op WK atletiek

Shawnacy Barber heeft maandag op het WK atletiek in Beijing het goud veroverd op het polsstokhoogspringen. De Canadees kwam in zijn eerste poging over de 5.90 meter en dat leverde hem de winst op. De Duitser Raphael Holzdeppe pakte het zilver. Bronzen plakken vielen ten deel aan de Polen Pawel Wojciechowski en Piotr Lisek en de Fransman Renaud Lavillenie.

Met name de bronzen plak voor Lavillenie was opvallend. De Fransman is olympisch kampioen en pakte op drie achtereenvolgende wereldkampioenschappen al twee keer brons en een keer zilver. Winnen lukt echter maar niet voor de Fransman.

De Colombiaanse Caterine Ibargüen won de spannende finale van het hink-stap-springen bij de vrouwen. De vierde sprong van Ibargüen van 14.90 meter bleek de winnende, maar de concurrentie kwam aardig dichtbij. Hanna Knyazyaeva-Minenko uit Israël sprong twee keer 14.78 meter en pakte als eerste vrouw ooit een medaille voor Israël, Olga Rypakova uit Kazachstan veroverde met haar laatste sprong van 14.77 meter het brons.

Goud voor Barber en Ibargüen
Goud voor Barber en Ibargüen (Foto: ANP)

5 whisky's in de ruimte geschoten

De huidige bewoners van het internationale ruimtestation ISS hebben vijf flessen whisky in ontvangst mogen nemen. Niet om de SpaceShip Blues mee te verdrinken of om een feestje mee te vieren, maar om in een kast te zetten.

Het gaat om vijf mooie flessen whisky van het Japanse merk Suntory. Men gaat kijken hoe whisky rijpt in gewichtloze en geconditioneerde toestand. De gerenommeerde levenswaterproducent stuurt verschillende monsters de ruimte in. Daaronder bevindt zich een 21-jarige Single Malt en een product dat net gedistilleerd is.

Een aantal flessen komen na een jaartje terug op moeder aarde, andere flessen krijgen twee jaar de tijd om te rijpen. Vreemd genoeg is er niet zoveel bekend over het rijpingsproces. De wetenschappers en de fabrikant hopen via dit experiment hier meer inzicht in te krijgen.

Suntory is trouwens niet het eerste de beste whiskymerk. Aflopen jaar werd hun Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 verkozen tot de Beste Whisky ter Wereld. De tweede en derde plaats ging -verrassend genoeg- naar Amerikaanse whisky's. In de top vijf kwam geen Schotse whisky voor. Alsof dat nog niet erg genoeg was voor de chauvinistische Schotten: Een Engels merk eindige hoger dan de Schotse in de verkiezing.

De vijf buitenaards gerijpte whisky's komen overigens niet in de winkel te leggen en zijn niet voor consumptie bedoeld. Uiteindelijk is dit dus het duurste staaltje drankmisbruik ooit.

120 jaar oude whisky terug naar Antarctica (Foto: ANP)

Windhoos in Noord-Holland

De afgelopen uren zijn zware onweersbuien over het land getrokken. In de kop van Noord-Holand is een windhoos waargenomen. Het KNMI zegt dat in korte tijd veel regen valt. Een wolkbreuk heeft delen van de A9 en A200 blank gezet. Ook in Amsterdam is veel wateroverlast.

RTV Noord-Holland meldt dat een tornado een boerderij in Wieringerwerf heeft verwoest. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn.

In de loop van maandagavond nemen de buien en onweerskansen af.

Windhoos in Noord-Holland
Windhoos in Noord-Holland (Foto: ANP)

Jochie met 3 piemels geopereerd

Hoewel hem een glansrijke carrière lag te wachten, want drie piemels, hebben de artsen deze nu de nek omgedraaid. Artsen uit Uttar Pradesh hebben de Indiase peuter nu verlost van zijn twee extra spermasperen.

Het tweejarige ventje is namelijk geboren met diphallia. Waar je normaal met deze aandoening slechts één extra jongeheer hebt, had dit ventje er drie.

Twee paarsgepunte lansjes dus, en de derde had een 'zachte, botachtige' structuur. Slechts een van deze piemeltjes functioneerde als waterafvoer. Verder was de jongen geboren zonder anus.

Slimme artsen hebben de derde, botachtige piemel met succes verwijderd. Verder werden de twee overige penissen samengevoegd tot één en hebben de chirurgen een anus gefabriceerd.

Doden door overstromingen Turkije

Het noordoosten van Turkije is maandag getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenbuien. Acht mensen kwamen om het leven toen twee gebouwen instortten.

Een lokale bestuurder meldde dat een kind en een volwassene nog vermist worden. De regen houdt maandagavond naar verwachting nog aan.

Op beelden op de Turkse televisie is te zien hoe bomen door de kracht van de overstromingen zijn omgevallen en hoe huizen zijn ondergelopen.

Doden door overstromingen Turkije
Doden door overstromingen Turkije (Foto: ANP)

Kemboi maakt legendarische status compleet op WK atletiek

De Keniaanse atleet Ezekiel Kemboi heeft zich definitief in het lijstje absolute atletieklegendes gevoegd door op het WK atletiek in Beijing het goud te winnen op de 3000 meter steeplechase. Het was al de zesde mondiale titel voor de Keniaan, die al jaren niet verslagen is op het allerhoogste podium. Kenia pakte overigens de eerste vier plekken, iets wat slechts twee keer eerder gebeurde in de WK-geschiedenis, beide keren in 2005: in Helsinki eindigden vier Amerikanen vooraan op de 200 meter en pakte Ethiopië de eerste vier plekken op de 5000 meter bij de dames.

Kemboi pakte in 2004 al olympisch goud in Athene en won in 2003, 2005 en 2007 WK-zilver. In 2008 kreeg hij voor de olympische finale te maken met een voedselvergiftiging, waardoor hij slechts zevende werd. Hij zwoer vervolgens dat hij geen grote finales meer zou verliezen en vooralsnog houdt Kemboi woord. In 2009 en 2011 werd hij wereldkampioen, in 2012 was er opnieuw olympisch goud en ook in 2013 pakte hij de wereldtitel. Vandaag was er de vierde wereldtitel op rij en dus zijn zesde mondiale titel en zijn zevende WK-medaille op rij. 

In Beijing was de leiding lang in handen van Conseslus Kipruto, landgenoot van Kemboi. Dat ook de Kenianen Jairus Birech en Brimin Kipruto tot de favorieten behoorden gaf direct de Keniaanse dominantie aan op de steeplechase: van alle veertien gelopen WK-finales werden alleen de eerste twee in 1983 en 1985 niet door een (geboren) Keniaan gewonnen. In elf van die finales ging zelfs ook het zilver naar Kenia. Vandaag werd er een schep bovenop gedaan: in de slotronde zette Kemboi een machtige sprint in en daar moesten zowel Conseslus als Brimin Kipruto passen. Birech, dé man van dit seizoen, maakte de Keniaanse 1-2-3-4 compleet. De Amerikaan Evan Jager werd gezien als belangrijke uitdager, maar moest genoegen nemen met plek zes.

Kemboi pakt weer goud en voegt zich definitief bij de atletieklegendes (Foto: Getty)

Sagan wint wel in de Vuelta

Peter Sagan heeft maandag de tweede etappe van de Vuelta à España gewonnen. De Slowaak, die in de Tour de France de ereplaatsen aaneen reeg maar niet won, was in de eerste massasprint van de Vuelta direct succesvol. De Fransman Nacer Bouhanni werd tweede in Málaga, voor de Duitser John Degenkolb. Beste Nederlander was Dennis van Winden op de dertiende plaats.

Maarten Tjallingii kleurde de ontsnapping van de dag en hield het van een kopgroep van acht als langste vol. Op 14 kilometer voor de streep werd de Nederlander van LottoNL-Jumbo ingerekend door het peloton. In de sprint die volgde stoof Sagan Degenkolb voorbij, waarna alleen Bouhanni nog in de buurt kon blijven.

Het was voor Sagan een bevrijdende zege na zijn mislukte jacht op een ritzege in de Tour de France. Hij werd liefst vijf keer tweede in een rit en was bovendien tweemaal derde, drie keer vierde en een keertje vijfde. In kleinere koersen schoot de Slowaakse alleskunner veel raak, maar in de grote rondes lukte het maar niet. De zege van maandag is dan ook de eerste sinds een etappewinst in de Tour de France van 2013.

In de top van het algemeen klassement veranderde er niets. De Colombiaan Johan Esteban Chaves behield de leiderstrui, voor de Nederlander Tom Dumoulin. Sagan en Chaves delen nu de leiding in het puntenklassement, Spanjaard Omar Fraile veroverde dankzij zijn deelname aan de ontsnapping van maandag de bergtrui.

Sagan wint in de Vuelta
Sagan wint in de Vuelta (Foto: ANP)

Neonazi plast op kinderen

Twee neonazi's hebben een buitenlandse vrouw en haar twee kinderen belaagd in een tram in Berlijn. De Oost-Europese immigranten werden beledigd. Een van de rechtsextremisten plaste zelfs op de kinderen, die vijf en vijftien jaar oud zijn. De twee mannen (37 en 32) werden opgepakt.

De Duitse politie meldde maandag dat de beide mannen zaterdagavond in de tram waren gestapt. Binnen zagen ze de immigranten. Ze riepen racistische leuzen. Getuigen belden de politie. Uit een controle bleek dat beide mannen stomdronken waren. De politie kende ze, omdat ze al vaker over de schreef waren gegaan.

Duitsland ontvangt meer asielzoekers dan andere Europese landen. Dit jaar eindigt de teller mogelijk op 800.000 vluchtelingen. Dat kost het land mogelijk 8 miljard euro. De toestroom leidt tot spanningen en bij meerdere asielzoekerscentra zijn incidenten geweest.

Neonazi plast op kinderen
Neonazi plast op kinderen (Foto: ANP)

Verdrag tussen Noord- en Zuid-Korea

Noord-Korea en Zuid-Korea hebben maandag een akkoord gesloten. Daardoor moet de spanningen tussen de aartsvijanden afnemen. Het is nog niet bekend wat ze precies hebben afgesproken. De inhoud van het verdrag wordt om 19.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt, aldus het zuidelijke staatspersbureau Yonhap.

Noord-Korea schoot donderdag op luidsprekers die Zuid-Korea aan de grens had neergezet. Zuid-Korea schoot terug. Noord-Korea gaf het leger daarna de opdracht klaar te zijn voor oorlog.

Verdrag tussen Noord- en Zuid-Korea
Verdrag tussen Noord- en Zuid-Korea (Foto: ANP)

Kustwacht verzorgt patiŽntenvervoer Wadden

Twee helikopters van de Kustwacht verzorgen vanaf maandag in opdracht van Defensie voorlopig het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden. Het gaat in eerste instantie om een periode van drie maanden met een uitloop tot maximaal een jaar.

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) aan de Kamer laten weten. De krijgsmacht verzorgde het patiëntenvervoer altijd, maar Hennis kondigde vorig jaar juni aan er vanaf te willen vanwege de beperkte helikoptercapaciteit.

De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) in Friesland moet een definitieve oplossing regelen, maar dat is tot dusver niet gelukt. De vijf burgemeesters van de Waddeneilanden drongen er vorige week nog op aan snel tot een goede en definitieve oplossing te komen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betaalt een vergoeding voor de inzet van de kustwachthelikopters.

Kustwacht verzorgt patiëntenvervoer Wadden
Kustwacht verzorgt patiëntenvervoer Wadden (Foto: ANP)

'Rusland moet Nederland compensatie betalen'

Rusland moet schadevergoeding betalen aan Nederland wegens het incident met het Nederlandse schip Arctic Sunrise in 2013. De Russen hebben het internationaal recht geschonden toen zij het Greenpeace-schip enterden en de dertig opvarenden aanhielden. Dit heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag maandag bepaald.

De Arctic Sunrise werd wereldberoemd toen het schip in september 2013 werd geënterd. Dat gebeurde na een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom. De opvarenden, de 'Arctic 30', werden opgepakt. Onder de dertig waren twee Nederlanders: campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. Aan land werden de betogers aangeklaagd voor piraterij, waar vijftien jaar celstraf op staat. De verdachten kregen uiteindelijk amnestie. Het schip werd nog maandenlang vastgehouden.

'Rusland moet Nederland compensatie betalen'
'Rusland moet Nederland compensatie betalen' (Foto: ANP)

Dodental ongeluk vliegshow Engeland stijgt

Het ongeluk met een straaljager uit de jaren vijftig tijdens een vliegshow in het Zuid-Engelse Shoreham heeft zaterdag aan mogelijk twintig mensen het leven gekost. Steve Barry, een topman bij de politie in het betrokken graafschap Sussex, zei dat maandag tegen Britse media. Vooralsnog staat het dodental op elf.

Een vliegtuig van het type Hawker Hunter stortte tijdens een stunt neer op de drukke snelweg A27 ten westen van Brighton. De burgerluchtvaartautoriteiten hebben maandag laten weten het ongeluk te onderzoeken en te kijken of er strengere regelgeving nodig is voor dergelijke luchtvaartevenementen.

De Hawker Hunter was een succesvol gevechtsvliegtuig dat naar veel landen is geëxporteerd en ook in België en in Nederland is geproduceerd. Eind jaren zestig werden de toestellen in veel landen vervangen.

Dodental ongeluk vliegshow Engeland stijgt
Dodental ongeluk vliegshow Engeland stijgt (Foto: ANP)

Update 17:34 uur:

Er is nu ook bewegend beeld van de crash opgedoken. Er is duidelijk te zien dat de Hawker Hunter een looping maakt en de piloot op het laatst nog probeert het vliegtuig op te trekken, waarna het op een overvolle weg neerstort. 


Bewegend beeld (Bron: Dan Tube @Youtube)

Lavrov: Nederland houdt feiten MH17 achter

Nederland houdt feiten uit het onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 voor Rusland geheim. Deze beschuldiging deed de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, meldde persbureau Tass maandag.

"Wij willen een eerlijk onderzoek, maar essentiële feiten worden voor ons geheimgehouden", klaagde Lavrov op een bijeenkomst met jongeren. Eerder deze maand klaagde Lavrov dat het onderzoek "traag en gebrekkig" verloopt.

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne neer. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur en vloog over het front waar Oekraïense eenheden slag leveren met pro-Russische rebellen. Alle 298 inzittenden verloren het leven, onder wie 196 Nederlanders.

In het Westen wordt vaak aangenomen dat het vliegtuig door rebellen is neergehaald. Het Kremlin verdenkt het Westen ervan Rusland ten onrechte de ramp in de schoenen te schuiven. "Nederlandse onderzoekers hebben met ons overlegd nadat ze deze maand hadden aangekondigd fragmenten van een raket te hebben gevonden. Ze bleken de vondst zeven maanden geleden te hebben gedaan en weigerden ze te laten zien,"zei Lavrov.

Lavrov: Nederland houdt feiten MH17 achter
Lavrov: Nederland houdt feiten MH17 achter (Foto: ANP)

Bioscoopschutter hoort straf

De man die in 2012 een bloedbad aanrichtte in een Amerikaanse bioscoop hoort deze week definitief dat hij voor de rest van zijn leven de gevangenis ingaat. Een rechter moet vanaf maandag de straf van schutter James Holmes bevestigen. Hij kreeg begin deze maand levenslang van een rechtbankjury, omdat de leden het niet eens konden worden over de doodstraf.

Holmes schoot twaalf mensen dood tijdens de première van een Batmanfilm in een voorstad van Denver. Zeventig bezoekers raakten gewond. Volgens zijn advocate was Holmes schizofreen.

Holmes krijgt in elk geval twaalf keer levenslang, één voor elk dodelijk slachtoffer. Die moet hij achter elkaar uitzitten. Daarnaast is hij aangeklaagd voor poging tot moord, openlijk geweld en bezit van een explosief. Daarvoor kan hij bij elkaar nog eens 3318 jaar celstraf krijgen.

Bioscoopschutter hoort straf
Bioscoopschutter hoort straf (Foto: ANP)

Assen verandert in een zandweg

We gaan terug in de tijd. Het asfalt is veel te nieuwerwets en daarom wordt het asfalt vervangen door een zandweg...op het TT circuit welteverstaan. Vanochtend is de eerste lading gestort op het heilige asfalt in Assen. 

Gelukkig is het tijdelijk. Op 28 en 29 augustus vindt namelijk de Motorcross Grand Prix plaats en dat gebeurt op zand. Er zijn ruim 1000 ladingen zand nodig om de 20.000 kuub zand op het TT circuit te verdelen. Uiteindelijk ontstaat er een deklaag van 75 cm en heuvels van vier meter hoog. 

Kijk hier naar een filmpje over de logistieke operatie:


Arie Boomsma bezorgd om islamitische vrienden

Arie Boomsma maakt zich zorgen om zijn islamitische buren en vrienden. Dat zegt hij maandag in een blog op zijn website waarin hij reageert op kritiek op zijn nieuwe tv-programma. In dat programma, dat dit najaar wordt opgenomen, gaat de presentator op pad met tot de islam bekeerde jongeren en hun ouders en probeert zo de relatie tussen ouders en kind te verbeteren.

Boomsma kreeg veel kritiek over het nieuwe programma en gaat in de blog in op een aantal van die reacties. Naar aanleiding van het incident in de Thalys van afgelopen vrijdag, waarbij een man die een kalasjnikov bij zich had werd overmeesterd, schrijft hij: "Ik maak me na zo'n drama nog meer zorgen om het welzijn van mijn islamitische buren en vrienden die, net als u en ik, vrezen voor dit soort terrorisme, omdat zij dan dus op de wanddaden van terroristen die dezelfde god claimen worden afgerekend, maar daarnaast ook nog te maken hebben met een verhardende samenleving die extremisten en islamitische Nederlanders over een kam scheert".

Ook gaat hij in op een tweet van PVV-Kamerlid Martin Bosma. Bosma vroeg zich eind juli op Twitter af of Boomsma, die volgens Bosma 'begrip wil kweken voor de islam', zich niet in Middelburg moest melden om uitleg te geven nadat een moskee toestemming had gekregen om op vrijdag op te roepen tot gebed. Zelf begrijpt Boomsma niet precies waarom Bosma hem hiermee in verband brengt, wel schrijft hij: "U benadert islamitische landgenoten alsof ze een beweging vormen, een tsunami zou een sluw strateeg als metafoor kunnen kiezen, van kwaadwillende exoten. Dat is niet verstandig, en net zo gemakzuchtig en storend als beweren dat iedereen die PVV stemt een ontoereikend IQ heeft, of zich angstig beweegt over de straten van middelgrote provincieplaatsen, schuw over de schutting kijkend van elke nieuwkomer in de buurt. We moeten samen maar proberen de mensen als individuen te zien."

Arie Boomsma bezorgd om islamitische vrienden
Arie Boomsma bezorgd om islamitische vrienden (Foto: BuzzE)

Sleepboten weggehaald van rampplek Alphen

Bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is maandag een eerste beslissende stap gezet bij het 'opruimen' van de rampplek. De drie sleepboten die er na het ongeluk op 3 augustus waren blijven liggen, zijn weggehaald.

De sleepboten waren gebruikt om pontons op de juiste plek te krijgen. Op die pontons stonden de twee hijskranen die omvielen bij het plaatsen van een brugdeel. Door de sleepboten weg te halen, kunnen sommige werkzaamheden aan de brug worden hervat.

Het weghalen van de sleepboten zou vorige week al gebeuren, maar de boten lagen in water dat met olie is vervuild. De sleepboten zijn maandag dan ook grondig schoongemaakt voor ze mochten wegvaren, aldus de gemeente.

Sleepboten weggehaald van rampplek Alphen
Sleepboten weggehaald van rampplek Alphen (Foto: ANP)

Rijksrecherche zoekt getuige dood Henriquez

De Rijksrecherche is op zoek naar een "belangrijke getuige" in het onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez. In Opsporing Verzocht worden dinsdag beelden van deze getuige getoond.

De getuige is te zien op verschillende beelden die omstanders hebben gemaakt toen Henriquez op 27 juni met geweld werd gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. 

Henriquez kreeg eind juni een woordenwisseling met agenten op het festival Night at the Park. Toen zij hem vervolgens overmeesterden, kreeg hij geen lucht meer. Hij raakte onwel en overleed een dag later. Vijf agenten zijn geschorst en gelden als verdachten.

Na de dood van Henriquez was het vier nachten op rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vernielden winkels en een theater en staken spullen in brand. Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt.

Rijksrecherche zoekt getuige dood Henriquez
Rijksrecherche zoekt getuige dood Henriquez (Foto: ANP)

Schippers feliciteert Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft maandag haar naamgenote Dafne Schippers gefeliciteerd met haar zilveren medaille op de 100 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek in Peking.

"Minister Schippers feliciteert Dafne Schippers met deze ongekende prestatie. Heel Nederland is trots!", laat het ministerie via Twitter weten.

Schippers feliciteert Schippers
Schippers feliciteert Schippers (Foto: ANP)

Vermiste Anouar dood gevonden bij Maarsseveense Plassen

In de Maarsseveense Plassen is het lichaam van de vermiste Anouar gevonden. De 14-jarige jongen werd sinds zondagmiddag vermist.

Het levenloze lichaam werd op tweeënhalve meter diepte gevonden, vlakbij het speeleiland waar hij voor het laatst werd gezien. Dat meldt de politie aan RTV Utrecht.

Met behulp van een onderwatercamera is de lugubere vondst gedaan. De camera werd gebruikt omdat waterplanten het zoeken met de sonarapparatuur bemoeilijkte.

De familie van Anouar is inmiddels geïnformeerd.

Overval op WK Pokťmon verijdeld

Twee mannen hebben geprobeerd het WK Pokémon in de Amerikaanse stad Boston te overvallen. Ze werden tegengehouden bij de ingang van het toernooi. In hun auto hadden ze twee geweren, een jachtmes en honderden kogels. Dat gebeurde vorig week, maar is nu pas bekendgemaakt. Volgens de politie in Boston is een "potentiële tragedie" voorkomen.

De twee verdachten (27 en 18 jaar oud) kwamen uit Iowa. Speciaal voor het wereldkampioenschap hadden ze duizenden kilometers naar Boston gereden. Voor vertrek hadden ze hun komst aangekondigd op Facebook, met een foto van de geweren en hun auto. Tegen Amerikaanse media zei de politie dat er geen sprake was van terrorisme.

Pokémonspelers proberen elkaar te verslaan met speelkaarten over een fantasiewereld.

Overval op WK Pokémon verijdeld
Overval op WK Pokémon verijdeld (Foto: ANP)

Xenoblade, StarFox en Mario Tennis krijgen datum

Drie Nintendo Wii U-exclusives hebben eindelijk een datum gekregen. StarFox: Zero en Mario Tennis: Ultra Smash verschijnen beiden op 20 november, Xenoblade Chronicles X verschijnt 4 december.

Mega Yarn Yoshi 27 november in de winkels

Nintendo heeft via Twitter bekendgemaakt dat er een nieuwe amiibo in de maak is: Mega Yarn Yoshi. De nieuwe amiibo is veel groter dan de vorige Yarn Yoshi's. Vermoedelijk heeft de amiibo dezelfde functionaliteit als zijn kleinere broertjes.

Een prijs is nog niet bekend, al zal hij ongetwijfeld duurder zijn dan normale amiibo, die doorgaans een adviesprijs van 14.99 euro hebben.

Paul de Leeuw krijgt nieuwe late-avond-show

Paul de Leeuw trapt volgende maand zijn nieuwe late-avond-show Kun je het al zien? af. Dat maakte De Leeuw maandag bekend tijdens de seizoenspresentatie van BNN-VARA. Kun je het al zien? is vanaf 13 september elke zondag te zien op NPO 1.

De Leeuw gaat in zijn nieuwe zondagavondshow op zoek naar antwoord op de vragen: kun je het al zien, wat hebben we gezien en wat krijgen we te zien? De presentator ontvangt elke week actuele gasten om het weekeinde mee door te nemen. Van het publiek wordt verwacht dat het de nodige input levert.

Met Kun je het al zien? wil De Leeuw het weekeinde vrolijk uitluiden, wat een grote wens is van de presentator. Dat doet De Leeuw niet alleen, hij krijgt hulp van drie jonge opiniemakers. Columniste Nynke de Jong, presentator Ajouad el Miloudi en VPRO-programmamaker Tim den Besten staan De Leeuw bij. 'Een gemêleerd gezelschap', zei hij maandag.

Trendwatcher Lammert de Bruin van EenVandaag rekent elke week af met de weekeindeflaters en de Miguel Wiels Band is van de partij om artiesten live te begeleiden. In de eerste aflevering van 13 september is Mika te gast.

Paul de Leeuw krijgt nieuwe late-avond-show
Paul de Leeuw krijgt nieuwe late-avond-show (Foto: BuzzE)

Schippers schrijft historie met WK-zilver op 100 meter

Dafne Schippers heeft zich op het WK atletiek met een ongelooflijke tijd geplaatst voor de finale van de 100 meter. In het Olympisch Stadion van Beijing knalde de Nederlandse in de halve finales naar een tijd van 10,83 seconden. Daarmee verpulverde ze haar eerder dit jaar gelopen nationale record van 10,92, terwijl ze in Beijing met een lichte tegenwind liep. Schippers is de eerste Nederlandse ooit in een mondiale finale op de 100 meter.

Schippers liet de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown - wereldkampioene van 2007 - achter zich (10,89). Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago kwalificeerde zich met 10,97 nog als een van de twee tijdsnelsten, maar Murielle Ahouré uit Ivoorkust moet met 10,98 verrassend toekijken in de finale. Topfavoriete en wereld- en olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce uit Jamaica liep doodsimpel naar 10,82, terwijl ook Blessing Okagbare uit Nigeria met 10,89 naar de finale liep. Die wordt aangevuld met de Amerikaanse Tori Bowie (10,87), Kelly-Ann Baptiste (10,90) uit Trinidad & Tobago en de Jamaicaanse Natasha Morrison (10,96).

Met haar onwaarschijnlijk snelle tijd stijgt Schippers naar de gedeeld 25e plek op de wereldranglijst allertijden. Slechts vijf Europese vrouwen waren ooit sneller en de Nederlandse heeft nu dezelfde tijd als onder meer de Oost-Duitse Marita Koch en de Griekse Katerina Thanou.

Update 15.43 uur

Schippers heeft in de finale de sensatie compleet gemaakt door op het koninginnenummer van de atletiek het WK-zilver te pakken. Na een redelijke start kwam de Nederlandse op gang en benaderde ze zelfs de Jamaicaanse topfavoriete Shelly-Ann Fraser-Pryce. Die passeerde ze net niet, maar met 10,81 pakte Schippers een voor Nederland historische medaille en een nieuw Nederlands record. Fraser-Pryce won het goud in 10,76, Tori Bowie pakte namens de VS brons in 10,86. Ook Veronica Campbell-Brown (10,91) en Michelle-Lee Ahye (10,98) doken nog eens onder de 11 seconden.

Ravage op Europese beurzen

De aandelenbeurs in Amsterdam zakte maandagmiddag nog dieper in het rood. De AEX-index raakte daardoor alle sinds de jaarwisseling opgebouwde winst kwijt. Ook elders in Europa werd een ravage aangericht op de aandelenmarkten.

De AEX stond in de middaghandel 7,3 procent in de min op 410,76 punten. Dat is het grootste dagverlies voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter sinds de escalatie van de financiële crisis eind 2008. De index van 25 hoofdfondsen eindigde 2014 op 424,47 punten. Eind april werd een voorlopig hoogtepunt van 510,55 punten bereikt. De MidKap-index ging 7 procent omlaag naar 607,82 punten.

In de rest van Europa was het beeld niet anders. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich toonden verliezen tot 6,9 procent. Er werd maandag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd.

Ravage op Europese beurzen
Ravage op Europese beurzen (Foto: ANP)

PVV: ook Nederlandse onderscheiding voor Thalys-helden

De PVV vindt dat de vier mannen die een aanslag verijdelden in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, een hoge Nederlandse onderscheiding moeten krijgen. Geert Wilders heeft hierover maandag vragen gesteld aan premier Mark Rutte.

De drie Amerikanen en een Brit kregen maandagochtend de hoogste onderscheiding van Frankrijk, de Légion d'Honneur (Legioen van Eer). Ook België zal de vier mannen gaan onderscheiden.

Het viertal wist vrijdag in de hogesnelheidstrein de Marokkaanse verdachte Ayoub El Kahzzani zijn wapens te ontnemen. Door hun optreden hebben ze "waarschijnlijk ook Nederlandse slachtoffers weten te voorkomen", aldus de PVV-leider.

Inbreker breekt enkel bij vluchtpoging

In Meppel zijn twee 18-jarige jongens aangehouden op verdenking van inbraak. De ene helft van het duo probeerde voor de politie te vluchten door over een hek te springen en brak daarbij zijn enkel. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De beide jongens, afkomstig uit Meppel en Westerveld, probeerden in te breken bij een pand aan de Rembrandtlaan in de Drentse plaats. Omwonenden zagen licht van zaklampen en hoorden geluiden vanaf het pand dat nog in aanbouw is. Ze waarschuwden de politie.

De verdachte uit Westerveld probeerde nog weg te komen door over een hek te springen. Hij werd daar opgewacht door een agent. De andere verdachte werd even later aangehouden in een nabijgelegen steeg.

Op het politiebureau bleek dat de stuntman uit Westerveld zijn enkel had gebroken door zijn sprong over het hek. Hij werd daarvoor behandeld in het ziekenhuis. Het is nog onbekend of er daadwerkelijk iets is weggenomen uit het pand.

Te vroeg juichen kost Amerikaanse WK-medaille, Nederlanders grijpen mis

Susan Kuijken en Jip Vastenburg hebben zoals verwacht geen medaille kunnen winnen op de 10.000 meter op het WK atletiek in Beijing. Het Nederlandse duo ging tot ruim acht kilometer mee met de kopgroep, maar moesten vervolgens lossen.

Na iets meer dan zes kilometer moesten beiden de kopgroep laten gaan, maar het duo wist het gat toch weer dicht te lopen. Twee kilometer verder moest Vastenburg toch definitief lossen, waarna Kuijken nog een kilometer langer vol kon houden. De race barstte in de laatste 300 meter pas echt los met de strijd tussen Gelete Burka uit Ethiopië en Vivian Cheruiyot uit Kenia. Cheruiyot, de wereldkampioene van 2011, bleek iets sterker en snelde in 31:41,31 minuten naar het goud.

Vooral de finish voor de derde plek was opvallend: de Amerikaanse Molly Huddle stak de armen al de lucht in om haar bronzen medaille te vieren, maar zag landgenote Emily Infeld in de slotcentimeters nog voorbij sprinten. Kuijken kwam uiteindelijk als tiende over de streep, Vastenburg werd elfde.

'Wall Street koerst af op zware val'

De aandelenbeurzen op Wall Street lijken maandag met een enorm verlies te gaan openen. In navolging van de diepe val van de beurzen in Azië en Europa neemt de vorige week gestarte uitverkoop van aandelen waarschijnlijk nog grotere vormen aan.

Rond 14.30 uur wezen de openingsindicatoren op verliezen van 3,5 tot 4 procent voor de S&P 500 en de Dow Jones. De Nasdaq leek af te stevenen op een min van 5 procent bij de openingsbel.

Vorige week zorgde terughoudendheid bij investeerders al voor dieprode koersborden. Alle toonaangevende indices verloren daarbij de winst die dit jaar was opgebouwd. De onzekerheid onder investeerders wereldwijd wordt vooral gedreven door de vrees voor verdere afkoeling van de Chinese economie. Die angst werd maandag verder aangewakkerd door grote koersverliezen in China, waar de beurs in Shanghai 8,5 procent inleverde.

Flinke stap
In de voorbeurshandel moesten veel bedrijven al een flinke stap terugdoen. Net als vrijdag kreeg de technologiesector grote klappen. De aandelen van onder meer Apple en Netflix, beide grote stijgers dit jaar, gingen voor het klinken van de openingsbel weer stevig onderuit.

Op de valutamarkt verloor de dollar flink aan kracht. Door de problemen op de markten verwachten beleggers dat de renteverhoging door de Federal Express (FedEx) nog even op zich zal laten wachten. De euro was voor het begin van de handel 1,1515 dollar waard tegen 1,1370 dollar bij het slot van Wall Street afgelopen vrijdag.

Laagste niveau
De prijs van Amerikaanse olie zakte maandag met ruim 4 procent naar 38,75 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin 2009.

De Dow-Jonesindex eindigde vrijdag 3,1 procent in de min op 16.459,75 punten. De brede S&P 500 leverde 3,2 procent in tot 1970,89 punten en beleefde daarmee de slechtste dag sinds november 2011. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 3,5 procent omlaag naar 4706,04 punten.

Rust keert terug in Heidenau

Na een weekend vol onrust zijn de gemoederen bij een vluchtelingenopvang in het Duitse Heidenau weer bedaard. Het bleef volgens de politie in de nacht van zondag op maandag rustig.

Op zondagavond waren er nog rellen uitgebroken tussen linkse en rechtse groeperingen. Zo'n 250 mensen die de vluchtelingen hadden verwelkomd, werden aangevallen door vermoedelijke extreemrechtse betogers. De politie moest pepperspray en wapenstokken gebruiken om de groepen uit elkaar te drijven. Enkele mensen raakten gewond, onder wie twee agenten.

Vrijdag en zaterdag was het ook al onrustig in Heidenau, vlakbij Dresden. Toen protesteerden de extreemrechtse betogers tegen de komst van de asielzoekers, die tijdelijk zijn ondergebracht in een voormalige bouwmarkt. Meerdere politici hebben de rellen veroordeeld.

Rust keert terug in Heidenau
Rust keert terug in Heidenau (Foto: ANP)

Verdachte steekpartij Gay Pride aangeklaagd

De man die tijdens de Gay Pride in Jeruzalem meerdere feestvierders neerstak, is maandag aangeklaagd voor moord en zes pogingen tot moord en het aanbrengen van andere verwondingen. Dat schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post.

De ultraorthodoxe jood Yishai Schlissel stak eind juli zes mensen neer tijdens de Gay Pride parade. Ze raakten allemaal zwaargewond. Een zestienjarig meisje was er zo slecht aan toe dat ze een paar dagen later overleed. De steekpartij leidde tot grote verontwaardiging in Israël. Zelfs belangrijke orthodoxe leiders veroordeelden de aanslag. Ook gingen duizenden mensen de straat op in meerdere Israëlische steden om te demonstreren tegen homofobie en geweld.

Schlissel was tijdens de steekpartij pas drie weken uit de gevangenis. Hij had daar tien jaar vastgezeten omdat hij in 2005 ook om zich heen stak op de Gay Pride in Jeruzalem. Drie mensen raakten toen gewond.

Verdachte steekpartij Gay Pride aangeklaagd
Verdachte steekpartij Gay Pride aangeklaagd (Foto: ANP)

Leger helpt tyfoonslachtoffers Filipijnen

Het Filipijnse leger heeft met helikopters voedsel, water en andere hulpmiddelen gedropt bij families die op de vlucht zijn geslagen voor tyfoon Goni. Zeker 30.000 mensen hebben hun huizen in het noorden van het land verlaten toen de storm overtrok. Het dodental is inmiddels opgelopen naar twintig.

De tyfoon ging gepaard met zware regenval, waardoor aardverschuivingen ontstonden. De meeste mensen zijn om het leven gekomen door de verschuivingen in de noordelijke provincie Benguet. Zeker duizend huizen zijn verwoest.

Leger helpt tyfoonslachtoffers Filipijnen
Leger helpt tyfoonslachtoffers Filipijnen (Foto: ANP)

Grote bom in Bangkok gevonden

De Thaise politie heeft maandag opnieuw een grote bom gevonden in Bangkok. Het explosief lag in het huis van een bouwvakker en is onschadelijk gemaakt. Hoe de bom daar terecht is gekomen en waarvoor die gebruikt moest worden, is nog niet duidelijk.

De Thaise hoofdstad werd een week geleden opgeschrikt door de bloedigste bomaanslag in Thailand ooit. Die eiste twintig levens. Sindsdien is de politie met man en macht op zoek naar de daders(s), maar het onderzoek verloopt volgens de politie stroef. Een van de redenen is dat niet alle camera's op straat goede beelden hebben opgenomen. Sommige waren zelfs helemaal stuk, wat het onderzoek bemoeilijkt en vertraagd, zegt een politiechef. Het is daardoor bijvoorbeeld nog niet helemaal duidelijk waar de dader naartoe ging na de aanslag.

Opnieuw bom gevonden in Bangkok
Opnieuw bom gevonden in Bangkok (Foto: ANP)

Bonevacia kan niet stunten op WK

Liemarvin Bonevacia heeft op het WK atletiek niet voor een daverende stunt kunnen zorgen op de 400 meter. In de series verpletterde hij met 44,72 nog zijn Nederlands record met 0,68 seconden, maar in de halve finales was daar niks meer van over.

Bonevacia kwam slechts tot 45,65 seconden en werd achtste en laatste in zijn halve finale. De snelste tijd kwam met 44,11 seconden op naam van Isaac Makwala uit Botswana, op de voet gevolgd door olympisch kampioen Kirani James uit Grenada (44,16). Luquelin Santos (44,26) plaatste zich namens de Dominicaanse Republiek voor de finale, net als de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk (44,31), de Amerikaanse wereldkampioen LaShawn Merritt (44,34), de Saudi Yousef Ahmed Masrahi (44,40), Rabah Yousif uit Groot-Brittannië (44,54) en Machel Cedenio namens Trinidad & Tobago (44,64). 

Het is dit jaar voor het eerst in dit millenium dat vijf man onder de 44 seconden hebben gelopen, daarvan ontbreekt alleen Rusheen McDonald in de finale. De Jamaicaan snelde in de series nog naar 43,93, maar werd in de halve finales uitgeschakeld. Makwala, Masrahi, James en Van Niekerk zijn de overige vier.

Meeuwis' Royal Albert Hall-concert op tv

Het concert dat Guus Meeuwis in The Royal Albert Hall in Londen gaf, wordt binnenkort uitgezonden op televisie. Omroep Brabant heeft de primeur te pakken, meldt de omroep maandag. Het concert wordt zaterdag 13 september om 20.00 uur uitgezonden.

Meeuwis trad in mei op in de beroemde concerthal, een droom die uitkwam voor hem. "Het was niet normaal, ik heb er gewoon geen woorden voor", sprak Meeuwis na de show. "Het was magisch om hier op te mogen treden voor ons eigen publiek." Onder de vijfduizend mensen die op Meeuwis' concert af kwamen waren vooral veel Brabanders.

Voorafgaand aan de concertregistratie zendt Omroep Brabant de documentaire 'Guus gaat naar Londen' uit. Daarin wordt de zanger gevolgd op weg naar de show in The Royal Albert Hall.

Meeuwis' Royal Albert Hall-concert op tv
Meeuwis' Royal Albert Hall-concert op tv (Foto: BuzzE)

Proef met regionaal reizen op saldo

Zes vervoersbedrijven die actief zijn in Zuid-Holland en Zeeland zijn een proef begonnen met een gezamenlijke ov-kaart voor reizen op saldo, de Reisbonus. Mensen die in deze regio's regelmatig met het openbaar vervoer reizen moeten nu vaak verschillende abonnementen aanschaffen.

Met de Reisbonus hoeft dat niet meer, zegt initiatiefnemer HTM. De gebruikers betalen achteraf en krijgen al gelang ze meer reizen korting.

De proef is begin deze maand begonnen en loopt tot 16 mei 2016. Er kunnen duizend mensen aan meedoen. Maandag ging een promotie-actie van start. De deelnemende ov-bedrijven zijn Arriva, Connexxion, HTM, HTMbuzz, RET en Veolia. HTM, de stadsregio's Rotterdam en Den Haag en de provincies delen de kosten.

De proef geldt voor zowel anonieme ov-chipkaarten als kaarten op naam.

Proef met regionaal reizen op saldo
Proef met regionaal reizen op saldo (Foto: ANP)

Musical Amandla! Mandela opnieuw in theater

De musical Amandla! Mandela keert terug in het theater. De geheel vernieuwde versie staat vanaf begin volgend jaar in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Kenneth Herdigein speelt Nelson Mandela in de voorstelling, waarin de cast een mix is van Zuid-Afrikaanse en Nederlandse acteurs.

Voor het alom geprezen Khayelitsha United Mambazo Choir uit Kaapstad is een belangrijke rol weggelegd in de musical. De nieuwe muziek is van de hand van Paul de Munnik en Koen van Dijk neemt de tekst en regie voor zijn rekening.

In de musical Amandla! Mandela blikt Nelson Mandela vanuit zijn cel op Robbeneiland terug op zijn leven. Het verhaal gaat over zijn jeugd, zijn vrijlating na 27 jaar gevangenschap en zijn aantreden als eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Bos Theaterproducties bracht de succesvolle musical in het seizoen van 2009-2010 ook al naar ons land. De voorstelling is dit keer uitsluitend te zien in het DeLaMar Theater, vanaf de première op 28 februari tot en met 24 april.

Musical Amandla! Mandela opnieuw in theater
Musical Amandla! Mandela opnieuw in theater (Foto: ANP)

Verkoopgolf overspoelt beurzen

De Europese aandelenbeurzen zakten maandag dieper in het rood na de koersduikelingen van vorige week. De vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie en de aanhoudende koersval van de beurs in Shanghai zorgden wereldwijd voor een forse verkoopgolf op de beurzen.

"De beurzen zitten duidelijk in een correctiefase. De AEX stond begin augustus nog ruim boven de 500 punten en is ten opzichte van dat hoogtepunt zo'n 14 procent gedaald", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments. Volgens de marktkenner zijn de beurzen wereldwijd op zoek naar een nieuw evenwicht. "De vrees voor een harde landing van de Chinese economie is weer terug en het is de vraag of de andere grote economieën de lagere Chinese groei kunnen opvangen", benadrukte Blok.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 3,5 procent lager op 427,45 punten. De Amsterdamse hoofdindex begon 2015 op 424,47 punten. De MidKap kelderde 4,2 procent naar 626,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 2,7 tot 3 procent onderuit.

Shanghai
De beursgraadmeter in Shanghai, die vorige week al ruim 11 procent aan waarde kwijtraakte, sloot 8,5 procent in de min en kende daarmee de slechste dag sinds 2007. De zorgen over China drukten zwaar op de grondstofprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent tot 39 dollar. Een vat Brentolie werd bijna 4 procent goedkoper en kostte 43,85 dollar.

Olieproducenten als Shell, BP en Total hadden te lijden onder de lagere olieprijzen en verloren tussen 3 en 4,5 procent. Ook de dienstverleners aan de oliesector stonden onder druk. In Amsterdam daalden Fugro en SBM Offshore respectievelijk 6 en 4,8 procent.

ArcelorMittal
De staalproducenten gingen eveneens in de uitverkoop. ArcelorMittal leverde ruim 6 procent in en was daarmee de grootste verliezer in de AEX, die geen stijgers kende. In de MidKap verloor branchegenoot Aperam ook bijna 6 procent.

De euro stond op 1,1490 dollar, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De Europese munt is flink duurder geworden door de groeiende verwachting dat de Federal Reserve de rente in september niet zal verhogen.

Verkoopgolf overspoelt beurzen
Verkoopgolf overspoelt beurzen (Foto: ANP)

Poging vorming nieuwe Griekse regering faalt

De belangrijkste oppositieleider van Griekenland ziet er toch vanaf om een nieuwe regering te vormen. Nieuwe Democratie-partijleider Vangelis Meimarakis gaf maandag toe dat het een kansloze missie was en heeft het mandaat teruggegeven aan de Griekse president Prokopis Pavlopoulos, schrijft de Griekse krant Kathimerini.

Meimarakis kreeg vrijdag toestemming om op zoek te gaan naar een coalitiepartner nadat premier Alexis Tsipras donderdag zijn ontslag aanbood. De oppositieleider wilde op die manier nieuwe verkiezingen omzeilen. Hij was daarvoor bereid om ver te gaan: een samenwerking met onder meer Gouden Dageraad, de Griekse extreem rechtse partij, werd niet uitgesloten.

Maar na drie dagen zoeken is het niet gelukt een nieuwe regering bij elkaar te krijgen.

Poging vorming nieuwe Griekse regering faalt
Poging vorming nieuwe Griekse regering faalt (Foto: ANP)

Brian Austin Green nog in bed na aanrijding december

Brian Austin Green heeft wel degelijk iets overgehouden aan de aanrijding waarbij hij en Megan Fox in december betrokken waren. Ingewijden vertellen TMZ dat de acteur aan bed gebonden is vanwege draaiduizeligheid. Green zou onder meer evenwichtsstoornissen hebben.

Green en Fox werden in december aangereden door een dronken automobilist. Aanvankelijk leken beide acteurs niets te mankeren, maar ingewijden beweren nu dat Green nog dagelijks de gevolgen merkt. De 42-jarige acteur brengt volgens hen veel tijd door in bed en heeft sinds de aanrijding niet meer kunnen werken.

De gezondheidsproblemen van Green komen aan het licht nu hij in scheiding ligt met Fox. Zij vroeg vrijdag een scheiding aan, toen schreef TMZ al dat ze haar ex waarschijnlijk alimentatie moet gaan betalen vanwege zijn gezondheid.

'Brian Austin Green aan bed gebonden'
'Brian Austin Green aan bed gebonden' (Foto: BuzzE)

Zonnebloemenlabyrint bij entree Van Gogh

Ter gelegenheid van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum in Amsterdam komt er een labyrint van zonnebloemen op het Museumplein. Maar liefst 125.000 zonnebloemen komen in het weekend van 5 en 6 september op een oppervlakte van 7000 vierkante meter te staan, bijna de helft van het plein. Bezoekers kunnen dan meteen de nieuwe entree bewonderen, die op 4 september officieel wordt geopend.

In het labyrint zijn drie zogeheten Van Gogh inspiratiekamers ingericht, waar optredens zijn van singer-songwriters. Het Museumplein is komend weekend nog het toneel voor de Uitmarkt. Daarna worden de zonnebloemen worden in 3,5 dag neergezet. Vanaf een speciaal dek kunnen bezoekers het labyrint van bovenaf fotograferen.

De nieuwe entree bevindt zich aan de kant van het Museumplein, net als bij de andere culturele instellingen op deze plek. De ingang aan de kant van de Paulus Potterstraat vervalt.

Zonnebloemenlabyrint bij entree Van Gogh
Zonnebloemenlabyrint bij entree Van Gogh (Foto: ANP)

'Sancties Iran verdwijnen mogelijk in lente'

De handelssancties tegen Iran worden mogelijk komend voorjaar opgeheven. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond maandag tijdens een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran.

Hammond gaf aan dat het einde van het handelsembargo tegen Iran goed moet worden voorbereid, zodat de handel soepel wordt hervat zodra de sancties verdwijnen. "Dit gebeurt mogelijk in het voorjaar al", aldus de Britse minister.

De handelsbeperkingen kunnen worden opgeheven dankzij de afspraken die Iran en zes grote mogendheden vorige maand maakten over het atoomprogramma van Iran. Verschillende grote oliemaatschappijen, waaronder Shell en BP, hebben al aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in nieuwe betrekkingen met Iran. Teheran heeft grote westerse olieconcerns uitgenodigd om zaken te komen doen.

'Sancties Iran verdwijnen mogelijk in lente'
'Sancties Iran verdwijnen mogelijk in lente' (Foto: ANP)

Zakkenrollers en dronken schippers op Sail

Tijdens Sail zijn twintig zakkenrollers gepakt. Daarnaast moesten zestien schippers mee naar het bureau omdat ze te veel hadden gedronken. Beide zaken hadden bij het nautische evenement extra aandacht van de politie.

De schippers kregen boetes variërend van 290 tot 800 euro. In totaal voerde de politie 537 alcoholcontroles uit.

Ook zakkenrollerij had een hoge prioriteit, aangezien druk bezochte evenementen als Sail erg geliefd zijn bij criminelen. De politie kreeg tot nu toe 63 meldingen binnen van mensen die gedupeerd waren, maar verwacht dat dit aantal nog wel verder zal oplopen omdat nog niet iedereen aangifte heeft gedaan.

Het nautische evenement kende dit jaar een zwart randje, omdat een 23-jarige bezoeker vrijdagavond in het IJ belandde en later overleed. Volgens de politie ging het om een ongeval.

Zakkenrollers en dronken schippers op Sail
Zakkenrollers en dronken schippers op Sail (Foto: ANP)

Oud-international Cees van Kooten overleden

Oud-international Cees van Kooten van Oranje is maandagochtend op 67-jarige leeftijd overleden. Dat liet een woordvoerder van zijn oude club Go Ahead Eagles weten.

De kopsterke spits leed aan kanker. Van Kooten voetbalde voor onder meer Telstar en PEC Zwolle, maar geldt vooral als clubicoon van Go Ahead. De aanvaller uit Alblasserdam is topschutter aller tijden van de club uit Deventer met 79 competitietreffers.

Van Kooten speelde begin jaren tachtig negen interlands voor het Nederlands elftal, waarin hij vier doelpunten maakte.

Haarlemse kerken worden concertzalen

Novastar, Gabriel Rios, Sue The Night en Gotcha! zijn op 16 en 17 oktober in de kerk te vinden. De artiesten treden op tijdens het nieuwe evenement Take Me To Church, dat plaatsvindt in twee kerken in Haarlem. Dat maakten Patronaat en Gitaarlem, die de handen ineen slaan voor Take Me To Church, maandag bekend.

Novastar, Sue The Night en en nog aan te kondigen act spelen op 16 oktober in de Groenmarktkerk op de Nieuwe Groenmarkt in Haarlem. Een dag later staan Gabriel Rios, Gotcha! en The Gospel Sessions in de Doopsgezinde Kerk aan de Frankestraat. Voor beide shows is een beperkt aantal tickets te koop. Belangstellenden kunnen een los kaartje kopen voor een van de twee dagen of kiezen voor een passe-partout voor beide kerkconcerten.

Duitse minister ook naar Iran

Op weg naar Iran ontstaat een diplomatieke file. De ene na de andere westerse minister brengt een bezoek aan de Islamitische Republiek. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, sloot maandag aan in de rij. Hij wil in oktober naar Iran.

Iran sloot vorige maand een akkoord met het Westen. De islamitische republiek bouwt zijn nucleaire programma af en in ruil daarvoor bouwt het Westen de sancties af.

Momenteel is de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, in Iran. Hij heropende de Britse ambassade en zei dat de sancties komend voorjaar verleden tijd kunnen zijn. In het najaar gaat minister Koenders naar Iran.

Rijksmuseum aast op beroemde werken Rembrandt

De kans is groot dat het Rijksmuseum twee beroemde portretten van Rembrandt koopt. Dat heeft directeur Wim Pijbes maandag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. Het zijn de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. De twee werken kosten samen 160 miljoen. De Franse familie Rothschild doet de schilderijen in de verkoop.

Pijbes is druk bezig dit bedrag bij elkaar te brengen. "Het is een realistische droom. We moeten wel zorgen dat we dit met partijen kunnen doen. De fondsenverwerving moet we wel in de luwte doen. Ik kan er nog niet te veel over prijsgeven, maar we zitten ver in het proces", aldus Pijbes.

Volgens de directeur zijn de portretten bijzonder. "De jonge Rembrandt was ten tijde van deze werken net vanuit Leiden naar Amsterdam gekomen om de elite vast te leggen in portretten. Hij heeft dit jonge stel op fenomenale wijze ten voeten uit, zoals dat in de kunst heet, vastgelegd."

AEX is jaarwinst kwijt

De toch al forse verliezen op de aandelenbeurs in Amsterdam liepen maandagmiddag nog verder op. De AEX-index raakte daardoor alle sinds de jaarwisseling opgebouwde winst kwijt.

Rond 13.30 uur noteerde de AEX 4,6 procent in de min op 422,31 punten. De index van 25 hoofdfondsen eindigde 2014 op 424,47 punten. Eind april werd een voorlopig hoogtepunt van 510,55 punten bereikt.

De AEX staat maandag voor de vierde achtereenvolgende handelsdag minstens 2 procent in het rood. De huidige verliesreeks begon op 11 augustus, de dag waarop de Chinese overheid een schokgolf door de internationale markten zond met een stevige devaluatie van de eigen munt. De AEX zakte sindsdien al ongeveer 15 procent.

TNT
Ook op andere Europese beurzen ging de uitverkoop maandag door. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Parijs, Londen, Madrid en Milaan stonden 3,3 tot 4 procent in het rood. In New York staan de signalen ook op rood en wijzen de openingsindicatoren op verliezen van circa 2,5 procent voor de Dow Jones en de S&P 500.

Net als vrijdag staan alle fondsen in de AEX diep in de min. Koeriersbedrijf TNT hield de schade met een verlies van iets minder dan 1 procent nog het meest beperkt, maar de koers van dat aandeel wordt vooral bepaald door het overnamebod van FedEx.

Na TNT boekte Aalberts Industries met een min van 3 procent het kleinste verlies. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van ruim 7 procent. Kabelexploitant Altice en verzekeraars Delta Lloyd en Aegon werden ruim 6 procent minder waard.

Thalys-helden krijgen hoogste onderscheiding

Vier mannen die vrijdag een aanslag verijdelden in een Thalys van Amsterdam naar Parijs, hebben maandagochtend de hoogste onderscheiding in Frankrijk gekregen. Ze kregen de Légion d'Honneur (Legioen van Eer) uit handen van de Franse president François Hollande.

Drie Amerikanen en een Brit wisten de verdachte Marokkaanse Ayoub El Kahzzani te overmeesteren. Hij had meerdere wapens bij zich, waaronder een kalasjnikov. Hollande prees de mannen voor hun heldhaftige optreden en de moed die ze hebben getoond om levens te redden. "Ze zijn een voorbeeld van wat er gedaan moet worden onder bijzondere omstandigheden", aldus de president.

Bij de ceremonie was ook de Belgische premier Charles Michel aanwezig. Michel was ,,onder de indruk" van de acties van de vier. "Als zij niet zo doortastend waren opgetreden, was er een bloedbad geweest", zei Michel maandag na afloop van de uitreiking in Parijs.

Ook België zal het viertal eren met een eremedaille. De vier zullen die binnenkort uitgereikt krijgen door de ambassadeurs van hun thuisland.

Thalys-helden krijgen hoogste onderscheiding
Thalys-helden krijgen hoogste onderscheiding (Foto: ANP)

Tienermeisjes kapot van breuk One Direction

Tienermeisjes die fan zijn van One Direction huilen voor de tweede keer in nog geen halfjaar tranen met tuiten. Na het vertrek van Zayn Malik, in maart, kwam afgelopen weekeinde het nieuws dat ook het overgebleven viertal er de brui aan geeft. Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson en Niall Horan gaan volgens een ingewijde van The Sun in maart van 2016 voor minstens een jaar hun eigen weg. Via social media reageerden fans verbijsterd op het nieuws.

"1D gaat uit elkaar. Is dit een grapje?!", is een vraag die veel gesteld wordt. Antwoord op die vraag krijgen de Directioners vooralsnog niet. Een woordvoerder van de boyband heeft het Amerikaanse muziekblad Billboard laten weten niet te reageren op geruchten.

Sommige fans reageren woedend op de berichten. "Ik had een goede dag, maar herinnerde me dat ik nog nooit bij een concert van 1D ben geweest. Toen hoorde ik dat ze volgend jaar uit elkaar gaan." Anderen geloven er helemaal niets van. "Iedereen kan stoppen me te taggen, want het is toch niet waar", twitterde een vrouwelijke fan. "Niemand gelooft dat 1D uit elkaar gaat, dus je hoeft ons ook niet te troosten", meent een andere. "Ik geloof pas dat 1D uit elkaar gaat als Niall stopt met golfen en Louis het me zelf komt vertellen."

Een paar fans zien er helemaal geen heil meer in. "1D gaat uit elkaar. Mijn leven is over, raak me niet meer aan."


Fans One Direction kapot van tijdelijke breuk
Fans One Direction kapot van tijdelijke breuk (Foto: BuzzE)

Dove man in rolstoel beroofd

Een dove man in een rolstoel is zondagavond in Amsterdam-West beroofd. Dit gebeurde even voor half acht 's avonds in de Theodorus Dobbestraat. Het slachtoffer werd bij zijn keel gegrepen, waarop de dader er vandoor ging met zijn tas.

De politie spreekt van een "zeer kwalijke" zaak. Het slachtoffer zat volgens een woordvoerder in een elektrische rolstoel. "Dan ben je wel een flinke kerel als je het aandurft om zo iemand te beroven."

Aangezien de aangifte door de handicap van de man moeizaam ging, zal deze met behulp van een gebarentolk later nog worden aangevuld.

Doofstomme man in rolstoel beroofd
Doofstomme man in rolstoel beroofd (Foto: ANP)

Vettel en Ferrari woedend op Pirelli

Ferrari-coureur Sebastian Vettel en zijn teambaas Maurizio Arrivabene zijn woedend op bandenleverancier Pirelli. Gisteren tijdens de Formule 1 Grand Prix van België begaf in de voorlaatste ronde de rechter achterband van de bolide van Vettel het, waardoor de Duitser een derde plaats door de neus geboord zag worden. Pirelli stelt op haar beurt dat door het team uit Maranello de voorschriften genegeerd werden.

Vettel kwam gisteren op Spa-Francorchamps na veertien van de 43 ronden binnen voor zijn eerste en enige stop. In de voorlaatste ronde, vlak na Eau Rouge begaf de achterband het, waarna Vettel in de interviews na afloop van de race in woede ontstak. De Duitser wees hierbij ook uitdrukkelijk naar afgelopen vrijdag toen bij Mercedes-coureur Nico Rosberg op hoge snelheid een rechter achterband klapte.

Vettel: "Dit soort dingen mogen niet gebeuren. Als het 200 meter eerder was gebeurd had ik hier nu niet gestaan. Het is natuurlijk teleurstellend dat dit gebeurt. Dit is racen en we hadden een podium verdiend. Maar als dit iets eerder was gebeurd... Dit onderwerp blijft maar terugkeren, maar niemand spreekt zich erover uit dat het echt onacceptabel is." Volgens de Duitser is Pirelli ongevoelig voor de kritiek.

De Italiaanse bandenmaker stelt dat Ferrari te veel risico heeft genomen door Vettel geen tweede stop te laten maken. Arrivabene ontkent dit. "De strategie baseren we altijd op data. Ook wanneer deze agressief is, is deze gebaseerd op data. Je moet wel stom of gek zijn om het risico voor de coureur te nemen door niet goed naar de data te kijken. Maak je geen zorgen, wij hebben ons huiswerk gedaan. Dit was ons plan A. We zijn niet gewaarschuwd door Pirelli. Elk team heeft een eigen engineer van Pirelli, wat denk je dat die doet? Hij is er niet bij om op zijn kauwgum te kauwen. Hij is er bij om de banden te controleren en voortdurend de data te checken."

Pirelli gaf na afloop van de race een verklaring uit over het incident. "Sinds november 2013 heeft Pirelli verzocht om een regel in te stellen die voorschrijft dat er slechts een maximaal aantal ronden gereden mag worden op een bepaalde set banden. Dat verzoek werd niet geaccepteerd. Het voorstel hield in dat maximaal 50 procent van de race afgelegd zou mogen worden op de hardere band, en 30 procent van de race op de zachtere compound. Als deze maatregel zondag in Spa was toegepast, zou het maximaal aantal toegestane ronden op de hardere medium compound zijn beperkt tot 22."

KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien

Het hele land krijgt maandagmiddag en -avond te maken met talrijke stevige regen- en onweersbuien. Daarvoor waarschuwt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut KNMI.

Voor alle provincies geldt code geel voor gevaarlijk weer. De onweersbuien kunnen lokaal gepaard gaan met hagel en hard windstoten.

De rest van de week zijn zomerse omstandigheden ver te zoeken, het blijft tot aan het weekeinde wisselvallig.

KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien (Foto: ANP)

Visser slaat 100 meter horden op WK over

Atlete Nadine Visser komt bij de WK atletiek in Peking niet in actie op de 100 meter horden. De jonge meerkampster heeft besloten zich te richten op de estafette. Ze maakt deel uit van het Nederlands team dat uitkomt op de 4x100 meter.

Visser beëindigde zondag de zevenkamp als achtste. De twintigjarige Arnhemse lag na de eerste vier onderdelen zelfs op de derde plaats en dat kwam vooral door haar flitsende tijd van 12,81 seconden op het openingsnummer van de zevenkamp: de 100 horden. Die 12,81 lag maar 0,04 seconde boven het belegen Nederlands record van Marjan Olyslager van 12,77 uit 1989.

Ze was dankzij haar vorige persoonlijke recordtijd van 12,97 ook startgerechtigd op de individuele 100 meter horden, waarvan de series op donderdag zijn. Ze heeft echter definitief afgezien van een start.

Visser slaat 100 horden over
Visser slaat 100 meter horden over (Foto: ANP)

'AC Milan haalt Balotelli terug'

Mario Balotelli staat voor een terugkeer bij AC Milan. De Italiaanse club onderhandelt met Liverpool over de voorwaarden voor een huurconstructie, bevestigt directeur Adriano Galliani tegen het mediabedrijf van clubeigenaar Silvio Berlusconi.

Balotelli verhuisde vorig jaar voor zo'n 20 miljoen euro van Milaan naar Liverpool, maar de flamboyante spits kon geen moment indruk maken bij de Reds. De 25-jarige Italiaans international maakte slechts één doelpunt in de Premier League.

Balotelli kwam dit seizoen nog geen minuut in actie voor Liverpool. Bij AC Milan, waarvoor hij in twee jaar 26 competitietreffers maakte, staat de deur open voor de Siciliaanse 'bad boy'. Trainer Sinisa Mihajlovic hoopt daarnaast ook Roberto Soriano van Sampdoria aan te trekken. Zlatan Ibrahimovic geldt weliswaar als de droomkandidaat van de Rossoneri, maar de Zweedse spits is volgens Galliani onhaalbaar.

'AC Milan haalt Balotelli terug'
'AC Milan haalt Balotelli terug' (Foto: ANP)

Aanmeldingen Pabo halveert

De aanmeldingen voor de lerarenopleiding basisonderwijs, de Pabo, zijn door nieuwe toelatingseisen flink gedaald. Volgens de Algemene Onderwijsbond is het aantal aanmeldingen met 30 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Op sommige opleidingen zijn de aanmeldingen zelfs gehalveerd. In 2014 startten er nog 5.730 studenten op een van de 25 Pabo's in Nederland.

Barbara de Kort, voorzitter van het landelijk overleg lerarenopleidingen basisonderwijs (lobo) zag dit resultaat al aankomen: "We hebben de hele tijd gewaarschuwd: let op het afschrikwekkende effect van deze toetsen. Dat is nu realiteit."

Voor het eerst dit jaar moeten nieuwe studenten voldoen aan minimaal een havo-3 niveau voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur-en techniek. Een havoprofiel met een combinatie van die vakken bestaat niet. Aankomende Pabo-studenten vers van de havo, moesten daarom in hun eindexamenperiode of zomervakantie verplicht een of twee toetsen maken. Mbo-ers waren verplicht zich te laten bijspijkeren en maakten alle drie de toetsen. Vwo-ers hoefden de toetsen niet te maken.

Extra financiering
Om het tekort aan aanmeldingen op te vangen heeft het lobo de vraag om extra financiering neergelegd bij de Vereniging van Hogescholen en het Ministerie van Onderwijs. Daarnaast hoopt men dat er dit jaar minder uitval van eerstejaarsstudenten zal zijn. Of dit ook daadwerkelijk gebeurt moet nog blijken. Eenderde van de uitval van eerstjaars komt omdat studenten er achter komen dat het beroep niet bij ze past. 

'Aantal pabo-studenten neemt drastisch af'
'Aantal pabo-studenten neemt drastisch af' (Foto: ANP)

Fragments of Him

Ik zal heel eerlijk zijn: ik heb een zwak voor verhalende games als ze goed geschreven zijn. Life Is Strange, The Walking Dead en To The Moon zijn allemaal stuk voor stuk fantastische games die bewijzen dat games je soms ook heel sterke emoties kunnen laten ervaren. Fragments of Him is een indiegame van het Nederlandse Sassybot Studios, waarbij het verhaal en de gevoelens die het achterlaat een grote rol spelen.  

PVV en VNL: Sluit de open grenzen

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om het Schengen-akkoord op te zeggen, na de aanslag op een Thalys-trein afgelopen vrijdag.

PVV-leider Geert Wilders pleit al langer voor het opheffen van Schengen, dat vrij reizen binnen de aangesloten landen in Europa biedt. Hij wil de controles aan de Nederlandse grens opnieuw invoeren. Maar ook VNL van de oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren willen Schengen opzeggen.

In schriftelijke vragen aan premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verwijzen de VNL-Kamerleden naar een oproep van de Belgische premier Charles Michel om Schengen aan te passen. Volgens VNL is dat noodzakelijk om de "groeiende terreur en asielproblematiek het hoofd te bieden".

Het Schengen-verdrag regelt dat mensen binnen de 26 Europese landen die zijn aangesloten bij het verdrag vrij kunnen reizen, zonder grenscontroles.

PVV en VNL: Schengen opzeggen
PVV en VNL: Schengen opzeggen (Foto: ANP)

Te veel seks maakt ongelukkig

Hoewel je volgens menig man nooit genoeg seks kunt hebben, toont een wetenschappelijk onderzoek het tegendeel aan. Volgens professor George Loewenstein maakt een teveel aan seks mensen ongelukkig.

De wetenschapper heeft onlangs een bijzonder onderzoek afgerond. De beste man vroeg stellen om hun neukfrequentie te verdubbelen. Waar hij had verwacht stralende gezichten te zien, zag hij slechts bedroefde gezichten.

"Dit is het eerste onderzoek dat heeft uitgezocht of een verhoogde seksfrequentie inderdaad leidt tot gelukkiger levens", stelt Loewenstein. "De uitslag is verrassend: mensen die meer neuken, zijn minder gelukkig en genieten minder van seks."

Volgens de professor komt dit omdat hiermee een pleziertje wordt omgetoverd tot een plicht. Volgens hem kun je je relatie beter verbeteren door seks uit te lokken door middel van vakanties of bezoekjes aan een hotel.

Gediskwalificeerde Nibali: excuus ťn onbegrip

De Italiaanse wielrenner Vincenzo Nibali heeft excuses gemaakt voor zijn onsportieve actie zondag tijdens de tweede etappe van de Ronde van Spanje. De kopman van Astana liet zich na een valpartij terugrijden naar voren door aan de ploegleidersauto te hangen. De jury was opvallend streng en besloot Nibali, een van de favorieten voor de eindzege, uit de Vuelta te zetten.

"Het spijt me voor het publiek. Maar wat ik deed, gebeurt in elke wedstrijd", schreef Nibali in een verklaring op Facebook. "Dat wil niet zeggen dat het niet fout is en onbestraft moet blijven, maar het is dan aan de jury om een rechtvaardige straf te bepalen."

De diskwalificatie leidde tot onbegrip bij de Italiaan, die vorig jaar de Tour won. "Na die val zat in mijn hoofd maar één gedachte: zo snel mogelijk terug naar voren komen. Terwijl vooraan werd aangevallen, moest ik alleen in de achtervolging. Toen maakte ik een fout door me 150 meter te laten voorttrekken. Ik verwachtte een boete en zelfs een tijdstraf van tien minuten zou ik aanvaard hebben. Ik ben namelijk niet de eerste en zeker niet de laatste die dit doet."

Gediskwalificeerde Nibali: excuus én onbegrip
Gediskwalificeerde Nibali: excuus én onbegrip (Foto: ANP)

OM heeft 'stevige zaak' tegen ex-VVD-raadslid

De strafzaak tegen ex-VVD-raadslid Kathalijne de Kruif (44) uit Stichtse Vecht is volgens het Openbaar Ministerie (OM) qua bewijs een 'stevige zaak'. Dat zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Utrecht, in reactie op het betoog van advocaat Claudia van Oort.

Die stelt dat er weinig bewijs is voor de verdenking van witwassen en deelname aan een criminele bende tegen de ex-fractievoorzitster. De Kruif zou hasjgeld hebben witgewassen door de koop van een boot, auto's, een jetski en een caravan. Daarna zou ze een valse koopovereenkomst voor de boot aan de rechtbank hebben voorgelegd.

De Kruif verscheen maandag niet op de eerste zitting. Ze heeft volgens de psycholoog een posttraumatische stress-stoornis en een angststoornis gekregen door haar arrestatie en de daarop volgende media-aandacht.

De Kruif mocht een maand na haar arrestatie naar huis, op voorwaarden dat ze verschijnt als justitie haar oproept. Haar advocaat wil van die voorwaarde af vanwege de psychische klachten.

OM heeft 'stevige zaak' tegen ex-VVD-raadslid
OM heeft 'stevige zaak' tegen ex-VVD-raadslid (Foto: ANP)

Korte staking ambulancepersoneel Rotterdam

Ambulancepersoneel in de regio Rotterdam legt maandag tussen 10.00 uur en 14.00 uur het werk neer, uit protest tegen het uitblijven van een goed cao-voorstel van de werkgevers. De ambulances zullen alleen uitrukken bij spoedgevallen. In de loop van de week staakt ook het personeel van ambulancediensten in andere delen van het land.

Inmiddels voert ambulancepersoneel drie maanden actie voor een nieuwe cao. Volgens FNV-bestuurder Fred Seifert is het voor ambulancepersoneel "onbegrijpelijk dat werkgevers al zo lang halsstarrig zijn dat ze hun eigen medewerkers geen fatsoenlijke loonsverhoging, goede arbeidsomstandigheden en een aanvaardbaar ouderenbeleid gunnen". Het ambulancepersoneel zit acht maanden zonder cao.

Dinsdag houdt de regio Utrecht een werkonderbreking en woensdag leggen Amsterdam en Den Helder het werk neer. Nijmegen en Haarlem staken op maandag 31 augustus een paar uur.

Korte staking ambulancepersoneel Rotterdam
Korte staking ambulancepersoneel Rotterdam (Foto: ANP)

Zoekactie naar jongen gaat door

Politie en brandweer zoeken maandag verder naar een veertienjarige jongen die zondag op de Maarsseveense Plassen vermist raakte. Zondag werd al een een grote zoekactie op touw gezet. Gevreesd wordt dat de jongen, die met zijn familie aan het water recreëerde, is verdronken. Het zoeken gebeurt maandag met onder meer sonarapparatuur, meldt de Veiligheidsregio Utrecht.

'Wij hebben reden om aan te nemen dat hij in het water terecht is gekomen', zei de politie zondag. De melding van de vermissing kwam rond 17.00 uur binnen, maar toen was de jongen al enkele uren spoorloos. De brandweer moest zondagavond rond 22.00 uur stoppen met zoeken naar de jongen met sonarboten omdat het te donker werd. Eerder op de dag moesten zoekacties met een politiehelikopter en duikers al worden gestaakt vanwege de slechte weersomstandigheden.

Zoekactie naar jongen gaat door
Zoekactie naar jongen gaat door (Foto: ANP)

Georgina Verbaan: Okselhaar is geil!

In haar column in NRC Next vertelt Georgina Verbaan dat ze foto's van vrouwen met een pluk zware Van Nelle onder de oksel wel geil vindt. "Omdat het ze niet dondert. Als er iets opwindend is, is het wel een zelfverzekerde vrouw. Haar, vlees, zweet, we zijn uiteindelijk toch dieren" stelt ze.

Verbaan liet deze week naar eigen zeggen ook haar eigen oksel-lianen de vrije loop. Die ervaring deed haar blijkbaar denken aan haar tante Corrie. "Na drie dagen kreeg ik al gruwelijke flashbacks aan tante Corrie's met een peuk in de bek en lianen onder de armen met dauwdruppels erin, waaraan een klein zoogdier gemakkelijk in en uit de zomerjurk kon slingeren", schrijft ze.

Verbaan ziet ook graag andere vrouwen experimenteren. "Pak deze kwestie gerust op dames. Dit is nog niet klaar," aldus de actrice.

Dit is geil! (aldus Georgina Verbaan)
Dit is geil! (aldus Georgina Verbaan)

WTF: IS peuter leert onthoofden

Op youtube is een video opgedoken waarin een peuter met een mes op kenmerkende wijze een onthoofding uitvoert. Op een beer welteverstaan. In de video zien we de peuter met een mes het hoofd van zijn teddybeer afsnijden. Op de achtergrond prijkt de IS-vlag.

De peuter komt in kenmerkend IS-outfit de kamer binnen en snijdt de kop van zijn beer af, onder het bemoedigende geluid van de cameraman die 'Takbir' roept. 

Volgens jihadisten op internet is hier "de nieuwe generatie strijders" aan het werk. Dit soort geïndoctrineerde peuters zou hetgeen zijn waar ongelovigen voor dienen te vrezen, zo weet de Telegaaf.

Oordeel zelf:

Onderzoek naar jihadbanden verdachte Thalys

Het federaal parket in België onderzoekt of de verdachte die vrijdag waarschijnlijk een aanslag wilde plegen in een Thalys, banden had met jihadisten. De Belgische veiligheidsdiensten denken niet dat de Marokkaan Ayoub El Kahzzani een zogenoemde lone wolf was, schrijven Belgische media maandag.

Een van de onderzoekspunten is of El Kahzzani deel uit maakte van een terreurnetwerk en wie hem heeft aangestuurd. Hij kreeg vermoedelijk al hulp om aan wapens te komen. Er wordt vooral gezocht in extremistische kringen in Antwerpen en Brussel, meldt Het Laatste Nieuws.

El Kahzzani heeft zelf ontkend dat hij een terroristische aanslag wilde plegen. Hij is naar eigen zeggen dakloos en wilde in de trein een overval plegen om aan eten en geld te komen. De wapens die hij bij zich had in de Thalys had hij gevonden in een park in Brussel. Hij was alleen van plan geweest om passagiers met de wapens te bedreigen.

Onderzoek naar jihadbanden verdachte Thalys
Onderzoek naar jihadbanden verdachte Thalys (Foto: ANP)

Interview: Legacy of the Void

Starcraft II zag al vijf jaar geleden het levenslicht, maar pas dit najaar komt er een einde aan de trilogie. Na Wings of Liberty en Heart of the Swarm, waarin respectievelijk de terrans en de zergs in de spotlight stonden, is het nu de beurt aan de protoss in Legacy of the Void. Wat kunnen we allemaal in de game? FOK!Games sprak met Tim Morten, Lead Producer voor Starcraft II, en David Kim, Senior Game Designer en waarschijnlijk de meest gevreesde Blizzard-medewerker als je de multiplayer speelt.  

Olieprijs gaat verder onderuit

De olieprijs staat maandag weer stevig onder druk. Na de forse daling van vorige week werden op de eerste dag van de nieuwe week weer de laagste niveaus in ruim zes jaar bereikt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandagochtend ruim 3 procent naar 39,19 dollar. Vrijdag zakte die prijs al kortstondig onder de grens van 40 dollar. Amerikaanse olie was medio februari 2009 voor het laatst zo goedkoop.

Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer Europa en het Midden-Oosten, slechtte maandag ook opnieuw een grens. Brent zakte 3 procent naar 44,06 dollar per vat en was daarmee voor het eerst sinds begin 2009 goedkoper dan 45 dollar per vat.

Olieprijs gaat verder onderuit
Olieprijs gaat verder onderuit (Foto: ANP)

'Beurzen in correctiemodus'

De effectenbeurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk opnieuw met een stevig verlies. Ook elders in Europa blijven de aandelenmarkten in een correctiemodus, na de zware koersverliezen van vorige week. Onrust over de economische ontwikkelingen in China blijft de markt in de greep houden.

"De AEX lijkt bij de opening rond 20 punten kwijt te raken, in navolging van flinke koersduikelingen op de Aziatische beurzen. De vrees voor een afkoeling van de Chinese economie en de gevolgen daarvoor voor de wereldeconomie blijft de stemming overheersen. De olieprijzen zakken ook verder weg en de euro wordt weer duurder door de verwachting dat de Fed de Amerikaanse rente niet zal verhogen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag opnieuw onderuit. Vooral in China waren de koersenborden roodgekleurd. De Chinese Shanghai Composite Index, die vorige week al ruim 11 procent aan waarde kwijtraakte, duikelde tussentijds 9 procent. De Hang Seng-index verloor 5,5 procent en de Nikkei in Tokio noteerde kort voor sluiting van de markt 4,4 procent lager.

Dubai
De daling van de olieprijzen tot het laagste niveau in meer dan zes jaar leidde zondag ook al tot een uitverkoop op de aandelenmarkten in het Midden-Oosten. De hoofdgraadmeter van de effectenbeurs in Dubai kelderde zondag 7 procent. Op de beurzen in Abu Dhabi, Qatar, Saudi-Arabië, Egypte en Israël liepen de verliezen op tot meer dan 5 procent.

De Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen gingen vrijdag met forse verliezen het weekeinde in. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 3,1 procent lager op 16.459,75 punten, waarmee in de laatste twee handelsdagen van de week samen het zwaarste verlies sinds de financiële crisis van eind 2008. De brede S&P 500 leverde 3,2 procent in tot 1970,89 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 3,5 procent omlaag naar 4706,04 punten.

Olie
In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 3,6 procent op 442,87 punten. De hoofdgraadmeter aan het Damrak leverde voor de derde dag op rij minstens 2 procent in en staat nu op het laagste niveau sinds medio januari. De MidKap zakte 1,8 procent naar 653,59 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de hoofdgraadmeters 2,8 tot 3,2 procent omlaag.

De euro stond maandag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,1440 dollar, tegen 1,1350 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 39,45 dollar. Een vat Brentolie werd 2,4 procent goedkoper en kostte 44,36 dollar.

Oscarwinnaar geeft masterclass montage op NFF

De vermaarde Amerikaanse filmeditor William Goldenberg is dit jaar de eregast op een masterclass van op het Nederlands Film Festival. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Cinema-Editors maandag bekendgemaakt. Op zaterdag 26 september zal Goldenberg aan de hand van fragmenten dieper ingaan op zijn werk in Hollywood.

Goldenberg werkte de afgelopen kwart eeuw aan meer dan dertig films, waaronder Zero Dark Thirty, The Imitation Game, Heat, twee Transformers-films en Argo. Voor die laatste ontving hij twee jaar geleden een Oscar. De bijeenkomst is toegankelijk voor filmprofessionals en belangstellenden.

De NCE organiseert deze masterclass dit jaar voor de vijfde keer. Kaarten zijn te bestellen via de website van de vakorganisatie. Het Nederlands Film Festival vindt in Utrecht plaats van 23 september tot en met 2 oktober.

Oscarwinnaar geeft masterclass montage op NFF
Oscarwinnaar geeft masterclass montage op NFF (Foto: BuzzE)

Nederlandse documentaire gaat naar Cambridge

De Nederlandse documentaire Streetkids United II: The Girls From Rio is geselecteerd voor het Cambridge Film Festival, het grootste filmfestival van Groot-Brittannië. Films worden in Cambridge grotendeels in de buitenlucht vertoond.

Ook is Streetkids II geselecteerd voor het Marbella Film Festival in Spanje. Dat heeft producent JaJa Film Productions maandag laten weten. Cambridge vindt half september plaats, het filmfestival van Marbella is half oktober.

Streetkinds United II vertelt over het WK Voetbal voor Straatkinderen, dat vorig jaar in Rio de Janeiro werd georganiseerd. De documentaire volgt het Braziliaanse meisjesteam, de Favela Street Girls, tijdens hun deelname aan dit WK. Eerder was de film ook te zien op het Pula Film Festival in Kroatië.

Naast de documentaire heeft JaJa Film Productions ook een fototentoonstelling over de Street Child World Cup samengesteld met foto's van de Nederlandse fotografen Robin Utrecht en Marco Hofste. Deze tentoonstelling was het afgelopen jaar al op meerdere plekken te zien waaronder de Amsterdam ArenA.

Nederlandse documentaire gaat naar Cambridge
Nederlandse documentaire gaat naar Cambridge (Foto: BuzzE)

NL Film koopt filmrechten van Oma ontsnapt!

Producent NL Film heeft de filmrechten verworven van het kinderboek Oma ontsnapt! van Janneke Schotveld en illustrator Annet Schaap. Dat heeft uitgeverij Unieboek Het Spectrum maandag bekendgemaakt.

Oma ontsnapt! gaat over het meisje Tibbel dat stapeldol is op haar oma Babs. Maar als oma op een dag verhuist naar een bejaardenhuis is Tibbel het daar niet mee eens. Ze loopt weg van huis om haar oma te 'bevrijden'.

Het is het eerste boek van Schotveld, die meerdere malen werd bekroond door de Nederlandse Kinderjury, dat bewerkt wordt voor de bioscoop. Het is nog niet bekend welke regisseur de film gaat maken, maar de opnames moeten in de loop van 2016 plaatsvinden.

NL Film maakte eerder speelfilms als De Storm, Mannenharten en Lang & Gelukkig en series als Penoza, Moeder ik wil bij de revue en Spangas.

NL Film koopt filmrechten van Oma ontsnapt!
NL Film koopt filmrechten van Oma ontsnapt! (Foto: BuzzE)

Coureur Justin Wilson in coma door brokstuk crash

De Britse autocoureur Justin Wilson (37) is zondag bij een race van de IndyCar Series op het circuit van Pocono in de Amerikaanse staat Pennsylvania ernstig gewond geraakt. Hij ligt in coma in het ziekenhuis. Zijn toestand is 'kritiek', hebben functionarissen van IndyCar laten weten.

De voormalig Formule 1-coureur werd aan zijn hoofd geraakt door een of meerdere brokstukken van de auto van de Amerikaan Sage Karam. Die reed voor hem aan de leiding en crashte. Daarbij vielen verschillende onderdelen van de auto op de baan. Wilson kon zijn auto klaarblijkelijk niet meer besturen en knalde tegen de binnenste wand van het circuit. Op dat moment waren er nog 21 rondes te gaan. Volgens zijn teamgenoot Ryan Hunter-Reay, die de race uiteindelijk won, was hij al op de baan bewusteloos. Na het incident werd hij snel overgevlogen naar een ziekenhuis.

Wilson reed in 2003 in de Formule 1. Hij maakte onderdeel uit van de renstal van Minardi, waarvoor destijds ook Jos Verstappen uitkwam. Daarna verhuisde Wilson naar de Verenigde Staten. Hij schreef zeven races in de Indy Car-klasse op zijn naam.

Het bizarre ongeval van Wilson (Bron: YouTube)

Daphne Bunskoek krijgt rol in De fractie II

Daphne Bunskoek krijgt een rol in het tweede seizoen van de serie De Fractie. De actrice kruipt voor de serie in de huid van Suus, de brutale presentatrice van een dagelijkse politieke talkshow. Suus zit de VPN-politici op de huid en gaat de agenda van de politiek flink beïnvloeden.

Dat hebben de VPRO en producent Column Film maandag bekendgemaakt. De fractie is politiek drama dat zich afspeelt middenin de realiteit èn de politieke actualiteit, naar een idee van oud-GroenLinks-coryfee Femke Halsema en producent Gijs van de Westelaken. Hoewel in de serie de fractie en haar Kamerleden evenals de partij hierachter fictief zijn, maken ze deel uit van de politieke werkelijkheid: het kabinet is het huidige kabinet en de overige politici en partijen zijn wie ze zijn en heten zoals ze heten.

In het nieuwe seizoen komen de zaken op scherp te staan: na het aftreden van fractievoorzitter Marise Collee doen verschillende partijleden een gooi naar de macht in de VPN. Hoofdrollen worden gespeeld door Joris Smit, Tijn Docter, Mads Wittermans en Marie-Louise Stheins. Het tweede seizoen gaat maandag 31 augustus van start op NPO2.

Daphne Bunskoek krijgt rol in De fractie II
Daphne Bunskoek krijgt rol in De fractie II (Foto: BuzzE)

Gaisah en Pluim lopen finales WK mis

Verspringer Ignisious Gaisah en polsstokhoogspringster Femke Pluim hebben maandag bij de WK atletiek beiden naast een finaleplaats gegrepen. Gaisah, twee jaar geleden in Moskou nog goed voor zilver, bleef in de kwalificatie steken met een beste poging van 7,77 meter. Voor een plek in de finale had de geboren Ghanees 21 centimeter verder moeten springen. Gaisah pakte bij de vorige WK zilver met een sprong van 8,29 meter.

De ervaren verspringer kampte in de aanloop naar de wereldkampioenschappen in Peking met een hamstringblessure, waardoor hij onder meer de FBK-Games oversloeg. "Het belangrijkste probleem is dat ik nog ritme mis, omdat ik zo lang geen wedstrijden heb gesprongen", verklaarde Gaisah zijn aftocht in de kwalificatie. De Nederlander was zeker niet de meest prominente afvaller in de finale: die 'eer' kwam ten deel aan de Amerikaan Marquis Dendy. Met 8,39 meter is hij de mondiale nummer drie van dit jaar, maar met 7,78 meter haalde Dendy het bij lange na niet, net als outsiders als Ghodfrey Mokoena, Zarck Visser en Damar Forbes.

Bij het polsstokhoogspringen kwam Pluim niet verder dan 4,30 meter. Drie pogingen op 4,45 meter mislukten. Voor een plek in de finale was uiteindelijk 4,55 meter nodig, wat een evenaring van het nationale record van Pluim was geweest. De nummers zeven, acht en negen van de wereld werden allemaal uitgeschakeld: Silke Spiegelburg uit Duitsland, Jirina Ptacnikova namens Tsjechië en de Griekse Ekaterini Stefanidi haalden het niet.

Gaisah en Pluim lopen finales WK mis
Gaisah en Pluim lopen finales WK mis (Foto: ANP)

Miljarden aan bankenboetes opgelegd

De vijf grootste Amerikaanse banken en de twintig grootste in Europa hebben sinds de kredietcrisis al in totaal ruim 260 miljard dollar (228 miljard euro) aan boetes en schadevergoedingen betaald. Daar komt waarschijnlijk nog meer dan 60 miljard dollar bij. Dat schrijft zakenkrant Financial Times zondag op basis van onderzoek door Morgan Stanley.

Veruit het zwaarst getroffen zijn de Amerikaanse grootmachten Bank of America, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Citigroup en Goldman Sachs. Zij hebben bij elkaar 137 miljard dollar aan boetes en schikkingen op hun naam staan. Morgan Stanley schat dat daar de komende twee jaar nog 15 miljard bijkomt. De twintig grootste Europese banken hebben 125 miljard dollar betaald en hebben volgens de onderzoekers nog zo'n 50 miljard te gaan.

De boetes zijn opgelegd voor vergrijpen die uiteenlopen van de verkoop van woekerpolissen tot geknoei met rentes en valutakoersen.

'Nog miljarden aan bankenboetes in verschiet'
'Nog miljarden aan bankenboetes in verschiet' (Foto: ANP)

Chinese beurzen opnieuw in vrije val

De aandelenbeurzen in Azië zijn maandag opnieuw in de greep van de vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie. De beurzen in China raakten in de ochtendhandel in een vrije val, terwijl elders in de regio forse verliezen op de borden werden gezet.

De beurs in Shanghai stond vlak voor 07.00 uur (Nederlandse tijd) 8,5 procent in het rood. De kleinere beurs in Shenzhen kelderde bijna 8 procent. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 4,6 procent in de min. Ruim een voor het slot noteerde de Nikkei-index in Tokio een verlies van 4 procent.

De vrees voor een harde landing van de Chinese economie zorgde eind vorige week ook al voor zware koersverliezen op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten.

Chinese beurzen opnieuw in vrije val
Chinese beurzen opnieuw in vrije val (Foto: ANP)

'Justin Bieber buiten adem tijdens optreden'

Het is alweer twee jaar geleden sinds Justin Bieber zijn laatste grote tour afsloot. Tijdens zijn optreden op het Billboard Hot 100 Festival zondagavond was zijn lichaam het dan ook hoorbaar niet meer gewend om optredens te geven, zo meldt Billboard.

"Het is alweer even geleden sinds ik heb opgetreden", meldde de druk dansende popster aan het festivalpubliek. Tijdens het spelen van zijn setlist van zeven nummers raakte hij dan ook soms hoorbaar buiten adem. Het enthousiasme van de zanger en ook zijn publiek was er niet minder om. "Man, wat heb ik jullie gemist", liet Bieber weten. "Het is echt goed om terug op het podium te staan."

Justin Bieber werd aangekondigd als 'speciale performance'; de zanger houdt zijn concertagenda momenteel namelijk leeg om te werken aan nieuwe muziek. Later deze week verschijnt een nieuwe single, What Do You Mean, die hij plagerig weigerde te spelen: "Willen jullie wat nieuwe muziek horen? Jammer, want ik ga een oud nummer spelen."

'Justin Bieber buiten adem tijdens optreden'
'Justin Bieber buiten adem tijdens optreden' (Foto: BuzzE)

'Schuldenvrij afstuderen steeds lastiger'

Het verdwijnen van de basisbeurs plaatst ouders voor een lastig dilemma: financieel extra bijspringen of de schulden van de studerende kroost laten oplopen? De kinderen schuldenvrij houden in het nieuwe systeem is voor veel gezinnen onhaalbaar, concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van eigen onderzoek.

"Ouders willen hun kind graag schuldenvrij houden, maar dat is niet voor alle ouders haalbaar. Zeker niet als er meer studerende kinderen in het gezin zijn", aldus het voorlichtingsinstituut. Het Nibud adviseert ouders niet op een houtje te gaan bijten om de studie van hun kinderen te bekostigen. Zij kunnen beter kijken naar wat een realistisch bedrag is dat ze, eenmalig of maandelijks, kunnen missen. Om de studieschuld zo laag mogelijk te houden moeten ouders samen met het kind een studiebegroting maken.

'Schuldenvrij afstuderen steeds lastiger'
'Schuldenvrij afstuderen steeds lastiger' (Foto: ANP)

Midden weer naar school

Na de scholieren in Noord-Nederland, moeten nu ook de leerlingen in het midden van het land weer naar school. Volgende week maandag is de vakantie afgelopen voor de laatste regio, het zuiden. Dan is ook de opening van het academisch jaar, dus voor de universiteiten.

De zomervakanties wisselen elk jaar per regio. Zo kunnen leerlingen uit een regio het ene jaar vroeg in het seizoen op vakantie en het andere jaar laat. Bij de vakantieplanning houdt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rekening met een evenwichtige verdeling van vakanties over het schooljaar, evenals met de eindexamens.

De volgende vakantie is de herfstvakantie. Deze begint voor de regio's Noord en Midden op 17 oktober en duurt een week. Een week later is het zuiden aan de beurt. Dit is wel een adviesdatum, scholen mogen hiervan afwijken.

Festival de Parade trekt 270.000 mensen

Het rondreizende theaterfestival de Parade heeft dit jaar zo'n 270.000 mensen getrokken. In Amsterdam, de laatste halteplaats, werden zo'n 107.000 bezoekers geteld.

De 25e editie werd zondagnacht afgesloten. Afgelopen weken vond het festival achtereenvolgens plaats in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. De 270.000 bezoekers bezochten gemiddeld één voorstelling op het festival, aldus de organisatie.

Op de laatste avond wordt traditiegetrouw De Mus uitgereikt, de prijs voor de meest karakteristieke voorstelling. Die ging dit jaar naar De Theatergroep met de voorstelling Vaudeville.

Als extra prijs werd ook De Gouden Mus uitgereikt. De winnaar hiervan was het Paradepubliek. Bezoekers zijn volgens de organisatie sinds de oprichting de belangrijkste aandeelhouder van het festival.

Festival de Parade trekt 270.000 mensen
Festival de Parade trekt 270.000 mensen (Foto: ANP)

Celine Dion is verdriet de baas

Ondanks dat haar man strijdt tegen kanker, staat Celine Dion deze week weer op het podium in Las Vegas. Hij overtuigde de zangeres ervan verder te gaan met haar zangcarrière, vertelt Dion in een interview met USA Today.

"Ik wilde hier aanvankelijk niet zijn, ik heb het niet nodig. Ik houd ervan om voor mensen te zingen, maar ik heb mijn prioriteiten", vertelt de zangeres die haar serie concerten vorig jaar pauzeerde om voor haar zieke man te zorgen, de 73-jarige René Angélil. "Maar René heeft me een gave gegeven. Na al mijn verdriet denk ik dat er nu controle over heb."

Na een serie operaties in een ziekenhuis is Boston is haar man nu meegereisd naar Las Vegas, zodat de zangeres zich geen zorgen hoeft te maken dat hij eventueel ver weg komt te overlijden. "René zei tegen me dat hij in mijn armen wil sterven. Ik zal er voor je zijn, je zal in mijn armen sterven, zei ik tegen hem."

Dat betekent niet dat Angélil veel mee kan krijgen van de activiteiten van zijn vrouw. "Vergeet niet dat hij mijn hele leven de leider van mijn band is geweest. Dus het frustreert hem om me niet de hele dag te kunnen zien werken. Hij wil dat ik de shows doe en interviews geef, maar tegelijkertijd wordt hij gek als ik niet bij hem thuis ben."

Celine Dion is verdriet de baas
Celine Dion is verdriet de baas (Foto: BuzzE)

Zuid-Korea eist 'sorry' van noorderburen

Aan de hoogopgelopen spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lijkt voorlopig geen einde te komen. Tijdens de derde dag van gesprekken tussen hoge vertegenwoordigers van beide landen heeft de Zuid-Koreaanse president Geun-hye Park excuses geëist van de noorderburen voor de recente "gewapende provocaties".

Als voorbeeld noemde zij het plaatsen van landmijnen, waardoor deze maand twee Zuid-Koreaanse soldaten gewond raakten, aldus persbureau Yonhap. Noord-Korea ontkent hierachter te zitten. Zolang Noord-Korea geen excuses aanbiedt, gaan de zuiderburen door met de propaganda gericht tegen het regime in het noorden. Dit gebeurt door middel van luidsprekers aan de grens.

De spanningen tussen de rivaliserende landen laaide begin deze week op toen Noord-Korea zo'n luidspreker beschoot. Dat was het startsein voor de gesprekken op hoog niveau, met als doel om verdere escalatie te voorkomen.

Zuid-Korea eist 'sorry' van noorderburen
Zuid-Korea eist 'sorry' van noorderburen (Foto: ANP)

'Journalisten zijn te aardig voor Tom Cruise'

Tom Cruises omstreden lidmaatschap van de Scientology-kerk mag wel wat feller worden bekritiseerd door de media. Dat stelt filmregisseur Paul Haggis in een interview met The Daily Beast.

"Zijn pr-mensen zijn erg slim", vertelt de Crash-regisseur, die weet dat Cruise journalisten van te voren verbiedt vragen te stellen over Scientology. "Maar ik snap niet hoe journalisten zichzelf journalisten kunnen noemen als ze niet moedig genoeg zijn om een vraag te stellen. Hoe heet moet het hangijzer wel niet worden voordat je erover kunt beginnen?"

Tom Cruise wordt momenteel geprezen voor zijn nieuwe film Mission: Impossible - Rogue Nation. En ook al mag het best uitgebreid over de film gaan tijdens de persoptredens van Cruise, Haggis vindt dat journalisten de taak hebben om kritisch te zijn. Zelf keerde de filmregisseur de kerk de rug in 2009 gedesillusioneerd toe na 35 jaar lang lid te zijn geweest. "Er is zoiets als journalistieke integriteit en er zijn dingen die belangrijker zijn dan het promoten van een film."

Tijdens een interview zag Haggis een journalist worstelen met het ontwijken van het onderwerp. "Het was overduidelijk dat er om de hete brij heen werd gedraaid. Dan ben je geen journalist, maar gewoon een promotor. Schaam je."

'Journalisten zijn te aardig voor Tom Cruise'
'Journalisten zijn te aardig voor Tom Cruise' (Foto: BuzzE)

'De koeienbel moet verboden worden'

Dierenactivisten uit de Duitse deelstaat Beieren wil dat koeienbellen worden afgeschaft. Volgens de activisten lijden de dieren onder het gewicht van de 'klokken'. "Dat we enkel uit traditie zoiets eisen van een dier is ronduit verwerpelijk", zegt de voorzitter van de vereniging, Nicole Brühl. De koeien zouden in plaats van een koebel moeten worden uitgerust met een gps-band. Die is lichter en ook op die manier kun je het dier traceren.

De minister van Landbouw in Beieren, Helmut Brunner, wil er niets van weten. Volgens hem is de bel geen beletsel voor koeien. In de toekomst kunnen koeien wellicht worden uitgerust met sensoren, maar daarvoor is het nog veel te vroeg, zegt Brunner. "Technisch is het nog niet mogelijk, het is nu in de testfase."

Ook het bureau voor toerisme in de Zuid-Duitse streek Allgäu wil er niets van weten. "Veel wandelaars zouden iets missen", aldus een woordvoerster.

Tracy Morgan getrouwd

Na vier jaar verloofd te zijn geweest is komiek Tracy Morgan zondagavond eindelijk in het huwelijksbootje gestapt. Dat meldt People.

De trouwplannen werden eerder op de lange baan geschoven nadat Morgan zwaargewond raakte in een auto-ongeluk. Hij had bijna een jaar nodig om te revalideren, ook de emotionele schade was groot; vriend en collega-komiek James 'Jimmy Mack' McNair kwam bij het ongeluk om het leven.

"Na Tracy bijna kwijt te zijn geraakt vorig jaar, ben ik erg dankbaar eindelijk getrouwd te zijn met de liefde van mijn leven", meldt Morgans nieuwbakken vrouw Megan Wollover. "We hebben samen veel doorgemaakt en onze liefde is er sterker door geworden." Voor Morgan was het aanstaande huwelijk een extra motivatie om zijn hersteltherapie keihard door te zetten, vertelde hij in juni nog aan People. "Ik wil mijn vrouw niet naar het altaar brengen met een wandelstok of in een rolstoel. Dus ik moest hard aan de bak, ik moest en zou beter worden."

Tracy Morgan getrouwd
Tracy Morgan getrouwd (Foto: BuzzE)

Vader Rosie O'Donnell overleden

Comédienne Rosie O'Donnell heeft een slecht jaar. Nadat ze begin dit jaar scheidde van haar vrouw, raakte vorige week haar 17-jarige dochter voor enkele dagen vermist. Nu is ook nog eens haar vader overleden, meldt Us Weekly.

Edward Joseph O'Donnell is op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Rosie had geen hele goede band met haar vader, zo vertelde ze eerder in interviews. "Hij had een hele moeilijke jeugd met een alcoholische, agressieve vader en heeft daar nooit echt hulp voor gehad", vertelde ze in 2012 aan Piers Morgan. "Hij had veel problemen."

O'Donnell was afgelopen week uitgebreid in het nieuws nadat haar geadopteerde dochter werd vermist. De 17-jarige werd teruggevonden bij een 25-jarige man die ze ontmoet had via de datingapp Tinder.

Vader Rosie O'Donnell overleden
Vader Rosie O'Donnell overleden (Foto: BuzzE)

Rapper veroorzaakt gevaarlijke duwpartij

Rapper Fetty Wap (bekend van zijn single Trap Queen) zorgde voor een stormloop aan fans toen hij bij een optreden het podium verruilde voor het veld. Door het toegesnelde publiek werden twee fans omver gelopen.

Op het Billboard Hot 100 Fest stormde iedereen naar voren om foto's en filmpjes te nemen van de rapper. Twee meiden liepen in het gedrang enkelblessures op. Het concert werd even stilgelegd, maar toen bleek dat de slachtoffers in orde waren kon Fetty zijn concert voortzetten. Hij meldde dat hij het incident betreurde en droeg een nummer op aan de meiden.

Het Billboard Hot 100 Fest vond zaterdag en zondag plaats in de buurt van New York, onder anderen Justin Bieber, Nicki Minaj en Skrillex waren de grote acts van het festival.

Rapper veroorzaakt gevaarlijke duwpartij
Rapper veroorzaakt gevaarlijke duwpartij (Foto: BuzzE)

Ed Sheeran zet carriŽre op laag pitje voor vrijwilligerswerk

Dat Ed Sheeran minderbedeelden een warm hart toedraagt was al bekend, nu wil de zanger zelfs een pauze inlassen om vrijwilligerswerk te doen in zijn thuisdorp Framlingham.

Ed zal zijn muzikale carrière op een laag pitje zetten zodat hij liefdadigheidswerk kan doen, zo beweert een bron in de Britse krant Mirror. De popster wil graag aan de slag in de lokale kringloopwinkel, waar de opbrengsten worden gebruikt voor sociale gezondheidszorg. Manager van de winkel Jacqui Bell zegt dat Sheeran binnenkort inderdaad weleens achter de kassa komt te staan: "De kans is groot dat hij hier vrijwilligerswerk komt doen. Ik denk dat hij jongeren in onze winkel trekt, dat zou mooi zijn."

Vorig jaar werd bekend dat de 24-jarige zanger een miljoen pond uittrekt om een nieuw jeugdcentrum te bouwen in Framlingham. Ook toen vertelde Sheeran dat hij in het centrum wil werken. "Nu zijn er geen clubs en er is niks te doen", meldde hij destijds. "In mijn tijd was er een jeugdclub. Dat was de plek waar ik en veel andere bands zijn begonnen met spelen."

'Ed Sheeran vrijwilliger in kringloopwinkel'
'Ed Sheeran vrijwilliger in kringloopwinkel' (Foto: BuzzE)

Prinses Amalia begint op gymnasium

Het is een spannende dag voor prinses Amalia vandaag, de koninklijke meid gaat vandaag voor het eerst naar de middelbare school. Ze begint in klas 1 van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Die school heeft ze eerder dit jaar zelf uitgekozen na een reeks kennismakingsbezoeken aan Haagse scholen.

De keuze van Amalia (11) werd vervolgens pas bekendgemaakt nadat de inschrijvingstermijn was verstreken. Op die manier werd voorkomen, zo vertelde Willem-Alexander, dat het gymnasium extra leerlingen zou krijgen louter en alleen omdat Amalia er ook naar school gaat. Tijdens het persgesprek aan het begin van de zomervakantie zei het koningspaar dat Amalia "klaar" was voor de nieuwe stap en dat ze er al "enorm naar uitkeek". Hun advies was simpel: maak er het beste van.

Het 730 leerlingen tellende Sorghvliet staat bekend als een zeer degelijke en goede school, die bewust zelfstandig is gebleven. In 2007 was Sorghvliet volgens Elsevier zelfs de beste vwo-school van Nederland.

Prinses Amalia begint op gymnasium
Prinses Amalia begint op gymnasium (Foto: ANP)

Kanye West vist Rihanna uit publiek

Toen Rihanna voor haar plezier het FYF Festival in Los Angeles bezocht kon ze niet aan de aandacht van Kanye West ontsnappen. Tot grote vreugde van het publiek liet de rapper de zangeres een stukje meezingen.

Kanye West gaf Rihanna een microfoon toen ze in het publiek toekeek hoe hij FourFiveSeconds vertolkte, de hit die de twee dit jaar samen met Paul McCartney maakten. Rihanna zong vanuit het publiek het refrein mee. Tegen het einde van Wests optreden werd Rihanna opnieuw ingeschakeld, dit keer om op het podium mee te zingen met All Of The Lights, eveneens een nummer dat de twee maakten, samen met nog een aantal beroemde muzikanten.

Waarschijnlijk was dat niet de laatste keer dat de twee samen op het podium te zien zijn. Al een tijdlang gaat het gerucht dat de twee samen op tour gaan, maar die vermeende plannen zijn vooralsnog niet concreet.

Gewonden bij rellen om afval in Libanon

Bij rellen in Libanon zijn tientallen gewonden gevallen. Betogers raakten in de hoofdstad Beiroet slaags met de oproerpolitie toen ze protesteerden tegen het niet ophalen van afval. Het leger is ingezet om de gemoederen te bedaren, bericht CNN.

Het ging met name zondag mis, toen duizenden actievoerders de straat op gingen. Ze werden met waterkanonnen en traangas uiteengedreven. Ook schoten agenten in de lucht toen ze stenen en stokken op zich af zagen komen. Volgens het Rode Kruis in Libanon zijn in totaal 49 betogers en politiemensen gewond geraakt. Een woordvoerder van de veiligheidstroepen zegt dat er 31 politiemensen gewond zijn geraakt en een van de slachtoffers in kritieke toestand is. Hij is bekogeld met vuurwerk en stenen. Ook een gewond geraakte burger is in levensgevaar.

De demonstraties leidden ertoe dat premier Tammam Salam dreigde af te treden. Hij vindt dat het Libanese volk zich gedeisd moet houden omdat zijn regering wel grotere pijnpunten aan het hoofd heeft dan de afvalproblematiek. Zo verkeert Libanon nog altijd in de situatie dat het land zonder president zit. De termijn van Michel Suleyman, de vorige president, verliep medio 2014 en er is nog geen opvolger.

Het afval in de Libanese straten stapelt zich sinds juli op. Belangrijke en grote vuilnisbelten zijn gesloten omdat ze uit hun voegen barsten.

Gewonden bij rellen om afval in Libanon
Gewonden bij rellen om afval in Libanon (Foto: ANP)

Analyse: Scott Walker blijft kansrijk in Amerikaanse presidentsrace

Je zou het misschien niet verwachten als je afgaat op de media-aandacht die uitgaat naar vastgoedmagnaat Donald Trump, maar er zijn nog meer kandidaten in de presidentle voorverkiezingen van de Republikeinse Partij. Naast Jeb Bush opereren er in de schaduw van Trump nog enkele kanshebbers. Hoewel ze momenteel misschien niet op kop lopen in de peilingen hebben ze toch goede hoop dat hun moment nog gaat komen. De voornaamste van deze outsiders is Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin.

Walker (47) neemt een tamelijk unieke positie in binnen het veld omdat hij de enige kandidaat is die bij vrijwel alle facties binnen de partij een goede reputatie heeft. Sociaal-conservatieven weten dat hij, als zoon van een predikant, een bondgenoot is in hun strijd tegen abortus en het homohuwelijk. Fiscaal conservatieven kijken goedkeurend naar de belastingverlagingen die hij in Wisconsin heeft doorgevoerd. Neoconservatieven zijn tevreden met zijn agressieve buitenlandpolitiek. Anti-establishment stemmers worden gepaaid door zijn niet aflatende strijd tegen gevestigde instituties als universiteiten en vakbonden.

Het is met name deze laatste strijd die hem ontzettend veel sympathie heeft opgeleverd binnen de partij. Hoewel vakbonden in Amerika de afgelopen decennia veel van hun leden zijn kwijtgeraakt blijven ze bij veel Republikeinen een geliefd doelwit. Walkers lange strijd leidde uiteindelijk tot een unieke recall election waarbij de kiezers vervroegd naar de stembus gingen. Walker werd herkozen, en dit zette hem definitief op de kaart.

De brede steun waar Walker op kan rekenen is tevens ook meteen zijn grootste valkuil. Hij ligt bij iedereen goed, maar kan niet rekenen op de onvoorwaardelijke steun van een bepaald segment van het electoraat. Hij stond lange tijd bovenaan in de peilingen voor de Iowa caucus, maar de opkomst van Trump heeft hem hard teruggeslagen. Iowa, een grensstaat van Wisconsin, is Walker in theorie goed gezind en een goed resultaat hier zou zijn campagne een flinke boost kunnen geven. Hij zal evenwel moeten hopen dat er al een paar kandidaten hun campagne hebben gestaakt alvorens er gestemd wordt. Als compromiskandidaat zal Walker daar meer van kunnen profiteren dan andere kandidaten.

Midwest
Walker geniet daarnaast nog een paar voordelen die weinig hem kunnen nazeggen. Wisconsin is een relatief liberale staat die bij de presidentsverkiezingen al sinds 1984 enkel door de Democraten is gewonnen. Walker heeft hier echter drie verkiezingen in vier jaar gewonnen, en hij hoopt dat dat laat zien dat hij de Democraten ook in hun thuisstaten kan verslaan. Wanneer Walker erin zou slagen om de staten in de Midwest echt competitief te maken hebben de Democraten weinig kans om de verkiezingen te winnen. In de strijd om de kiesmannen zijn staten als Wisconsin (10 kiesmannen), Michigan (16) en Missouri (10) de afgelopen decennia uitgegroeid tot belangrijke Democratische pionnen, en een verlies hiervan zou grote gevolgen hebben. Los daarvan maakt Walker natuurlijk ook een goede kans om Ohio (18) te winnen, een belangrijke swing state uit de Midwest. Geen Republikein heeft ooit de verkiezingen kunnen winnen zonder deze staat voor zich op te eisen. Het ligt voor de hand dat kiezers die al met een schuin oog naar de general election kijken vatbaar kunnen zijn voor dit argument.

Op financieel gebied blijft Walkers fundraising voorlopig achter op zijn naaste concurrenten. Uiteraard kan hij geen gelijke tred houden met Jeb Bush, maar hij heeft voorlopig ook minder opgehaald dan Ted Cruz (senator van Texas) en Marco Rubio (senator van Florida). Dit hoeft echter geen probleem te zijn, omdat Walker een troefkaart achter de hand heeft. Begin augustus werd er een donorbijeenkomst georganiseerd door Freedom Partners, een verbond van schatrijke conservatieve donoren. Walker was een van de aanwezige kandidaten, en maakte een sterke indruk. Freedom Partners wordt geleid door Charles en David Koch, twee van de rijkste mannen ter wereld. Zij hebben aangegeven bereid te zijn om bijna een miljard (!) dollar te spenderen in de komende verkiezingscyclus. Het is geen geheim dat Walker een goede band heeft met de gebroeders Koch, en hij lijkt dan ook een goede kans te maken om een deel van dit geldbedrag te mogen ontvangen.

Toch kent de campagne van Walker ook de nodige tegenslagen. De snelle opmars van Trump lijkt hem de nodige problemen op te leveren, en het eerste debat was een teleurstelling voor hem. Walker heeft als enige kandidaat zijn studie niet afgerond en moest dus meteen laten zien dat hij geen intellectueel lichtgewicht was. Hij probeerde dan ook over te komen als een staatsman en ready for prime time, maar hij werd ondergesneeuwd door zijn meer gepassioneerde concurrenten. Walker heeft zelf erkend dat deze passie bij hem tot nu toe heeft ontbroken, maar het valt te bezien of hij daar op korte termijn verandering in kan brengen. De weg naar het Witte Huis is echter nog lang, dus hij heeft nog genoeg mogelijkheden om te laten zien dat hij wel degelijk klaar is voor het echte werk.

Flipflopper
Wat hij moeilijker van zich af kan schudden is zijn imago van een flipflopper, een politicus die vaak zijn standpunten verandert of veel ruimte laat voor interpretatie. Zo leek hij als gouverneur van Wisconsin bereid het homohuwelijk te accepteren, maar roept hij als kandidaat nu om een constitutioneel amendement om het te verbieden. Hij was daarnaast in eerste instantie een voorstander van een path to citizenship voor illegale immigranten, als kandidaat is hij nu een tegenstander. Waar hij eerst een groot voorstander was van legale immigratie is hij nu veel sceptischer.

Het meest schrijnende voorbeeld was evenwel afgelopen week in het nieuws. Op maandag liet Walker weten het eens te zijn met Donald Trumps idee om niet langer automatisch Amerikaans burgerschap te verlenen aan kinderen van illegale immigranten die op Amerikaans grondgebied worden geboren. Op vrijdag verduidelijkte hij zijn positie: hij heeft geen positie. Vandaag veranderde hij wederom van mening en maakte bekend dat hij het juist níet eens was met Trump. Deze constante sfeer van twijfel en onduidelijkheid boezemt natuurlijk weinig vertrouwen in bij de achterban.

Al met al liggen er dus zeker kansen voor Scott Walker. Zijn brede steun binnen de partij betekent dat hij veel potentie heeft om later te stijgen in de peilingen. Zodra er kandidaten afvallen zal hij daar immers buitenproportioneel van profiteren omdat veel kiezers hem als hun tweede keus zien. Zijn nauwe band met de steenrijke Koch broers kan hem daarnaast voorzien van de de financiële slagkracht die hij nodig zal hebben om tot ver in 2016 competitief te blijven.

Het blijft echter de vraag of hij zich in de debatten meer kan gaan profileren. Eén of twee misstappen kan hij zich wel veroorloven, maar hij zal in ieder geval snel vooruitgang moeten gaan boeken op dat gebied. Als hij relatief anoniem blijft meepraten geeft hij zijn tegenstanders alle ruimte om hem te definiëren als een wispelturige en onbekwame carrièrepoliticus.

[eSports] Eindresultaten EU & NA LCS

Vandaag zijn de finales van de LCS (League of Legends Championship Series) gespeeld. In de Europese LCS nam het ongeslagen Fnatic het op tegen het nieuwe Origen. Aan de andere kant van de oceaan moest TSM (Team Solomid) zien af te rekenen met aartsrivaal CLG (Counterlogic Gaming). Dit artikel bevat de uitslagen van beide games dus als je later wil terugkijken kan je beter wegklikken.

We beginnen vandaag met de Amerikaanse LCS. Daar is namelijk het onmogelijke gebeurd. CLG heeft TSM namelijk vernederd en met 3-0 van het podium geblazen. Het team, dat al vier jaar in de LCS zit maar nog nooit iets won, heeft eindelijk haar eerste prijs te pakken. De 'Golden Age' waar zoveel CLG-fans van dromen is dan ook eindelijk hier.

CLG begon de split ontzettend sterk enkele maanden geleden en leken aanvankelijk dan ook een serieuze gooi te doen naar de titel, na een ontzettende terugval rekende eigenlijk niemand meer op een overwinning die er uiteindelijk dan wel kwam. Geen enkele aansprak had TSM op de overwinning. Zionspartan, toplaner van CLG werd uiteindelijk verkozen als MVP (most viable player). Bij de uitrijking van de prijzen was de emotie duidelijk zichtbaar bij HotshotGG die al jarenlang loyaal is aan CLG en eindelijk zijn prijs pakte.

ZionSpartan MVP

Door de overwinning gaat CLG nu zeker naar de wereldkampioenschappen. TSM was al zeker van het behalen van de wereldkampioenschappen toen zij doorgingen naar de finale, TSM heeft namelijk het hoogste aantal championship-punten. De derde plek wordt in een toernooivorm gespeeld en de teams worden geplaatst op basis van aantal punten. De eerste ronde gaat dan tussen Gravity Gaming en Cloud9 De winnaar daarvan speelt tegen Team Impulse en de winnaar daarvan speelt tegen Team Liquid. De winnaar van die laatste wedstrijd verdient een ticket naar de wereldkampioenschappen. Mocht Team Liquid overigens verliezen dan zou het betekenen dat ze voor de vierde keer op rij de wereldkampioenschappen mislopen op een laatste set games (hiervoor gebeurde dat telkens onder de naam Curse). 

CLG wint

Dan is het nu tijd voor Europa waar Fnatic na 21 games nog steeds niet heeft verloren. Vooraf was de vraag niet of Fnatic zou winnen, maar of Fnatic een game zou verliezen. Dat deden ze, de eerste. Fnatic is dominant in Europa, maar tegen H2K en Origen de topteams was het in het vorige seizoen niet altijd even sterk. Grote achterstanden werden opgebouwd die later weer goed gemaakt moesten worden. Dat was volgens critici het probleem met Fnatic. Tegen Europese teams kan je zo'n achterstand permitteren, tegen Koreaanse en Chinese teams niet. Als Fnatic iets wil betekenen op de wereldkampioenschappen moet het begin beter.

Dat gebeurde absoluut niet. Het eerste onderonsje tussen beide teams vanavond was iets wat niet op YouTube thuishoort maar op Liveleaks. Fnatic werd van elke kant vernietigd. Geen enkele kans maakte het team dat drie maanden niet had verloren. Eerder dit jaar gaf Origen nog een voorsprong van 8.000 gold uit handen maar vandaag gebeurde dat niet. Fnatic leek wel wakker geschoten want de volgende twee games werden, mede door een pentakill van Rekkles in game drie, gewonnen. Origen won er daarna ook nog een waardoor er een beslissende game moest komen die door Fnatic werd gewonnen.

Fnatic zien we terug op de wereldkampioenschappen, zo veel was al duidelijk voor deze game. H2K, dat twee keer derde werd tijdens de play-offs, zal tevens present zijn op het grootste e-sportstoernooi van de wereld in september. Zij hebben namelijk tien championship-punten meer dan Unicorns of Love dat dus in het toernooi moet spelen om een ticket te verdienen. De eerste wedstrijd van dat toernooi gaat tussen Giants en Roccat. De winnaar van die ontmoeting speelt tegen SK Gaming. De winnaar daarvan neemt het op tegen Origen en het team dat dan doorgaat neemt het in de finale op tegen Unicorns of Love.

Fnatic Wint

Mel Gibson scheldt fotograaf de huid vol

Een paparazzo moest het ontgelden toen ze Mel Gibson op de gevoelige plaat vastlegde. De acteur barstte uit in een tirade en schold de fotografe de huid vol.

"Ik dacht dat hij me in mijn gezicht zou stompen", vertelt Kristi Miller aan The Daily Telegraph, de Australische krant waarvoor ze werkt. Mel Gibson was voor een filmfestival op bezoek in Sydney met zijn nieuwe vriendin, de 24-jarige Rosalind Ross. Van een foto was hij niet gediend: "Ik voelde het spuug in mijn gezicht toen hij naar me schreeuwde. Hij noemde me een hond en zei dat ik naar de hel zou gaan. Hij vloekte en tierde non-stop zonder te ademen."

Gibsons vriendin greep volgens de fotografe in en kalmeerde hem. "Ze pakte hem bij zijn schouder en zei: zo is het genoeg. Hij stopte en ze verontschuldigde zich voor hem." Het incident is gemeld bij de politie, maar een woordvoerder van Gibson meldt achteraf dat zijn uitbarsting niets meer dan het gevolg was van haar eigen vervelende gedrag: "Er was geen fysiek contact met deze fotograaf, die mijn cliënt en zijn vriendin lastigviel."

Mel Gibson scheldt fotograaf de huid vol
Mel Gibson scheldt fotograaf de huid vol (Foto: BuzzE)

WK Atletiek dag 3: DafneDay #1?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Er staan vannacht in de ochtendsessie niet veel onderdelen op het programma, maar er komen wel twee Nederlandse deelnemers in actie. Om 03.30 uur is dat polsstokhoogspringster Femke Pluim, die eerder dit seizoen al meerdere malen het Nederlands record aanscherpte. Dat staat nu op 4,55 meter, waar 4,60 meter de eis is voor automatische kwalificatie voor de finale. Een plek bij de beste twaalf is ook voldoende. Verspringer Ignisious Gaisah pakte twee jaar geleden nog zilver op het WK, maar gezien zijn vorm dit jaar zal hij er vannacht alvast een flinke kluif aan krijgen om zich voor de finale te plaatsen.

De eerste finale kent enkele opvallende afwezigen. Het polsstokhoogspringen bij de mannen moet het doen zonder de nummers vier en vijf van de wereld van dit seizoen: de Griek Konstantinis Filippidis en het Braziliaanse toptalent Thiago Braz overleefden de kwalificatie zeer verrassend niet. Renaud Lavillenie is zonder twijfel de topfavoriet om na brons, brons en zilver nu eindelijk de wereldtitel te pakken. Concurrentie lijkt vooral te komen van mannen als oud-kampioen Pawel Wojciechowski, regerend kampioen Raphael Holzdeppe uit Duitsland en de Canadees Shawn Barber.

Gaat Kemboi voor het eerst sinds 2009 verslagen worden op een mondiaal titeltoernooi? (PRO SHOTS/DPPI)
Gaat Kemboi voor het eerst sinds 2009 verslagen worden op een mondiaal titeltoernooi? (PRO SHOTS/DPPI)

Het hinkstapspringen bij de dames lijkt een prooi te worden voor de Colombiaanse Caterine Ibargüen, die twee jaar geleden ook al goud pakte. Vooral Ekaterina Koneva lijkt het haar moeilijk te kunnen maken, terwijl ook Gabriela Petrova uit Bulgarije en de Oekraïnse Olga Saladukha niet onderschat mogen worden. De 3000 meter steeplechase bij de mannen wordt al jaren gedomineerd door Kenianen en dat lijkt ook nu niet anders. Met name Ezekiel Kemboi is nagenoeg onklopbaar op grote kampioenschappen. Hij won olympisch goud in 2004 en 2012 - in 2008 werd hij met een voedselvergiftiging zevende - en pakte de wereldtitel in 2009, 2011 en 2013. Conseslus Kipruto en Jairus Birech, de man van dit seizoen, zullen het hem niet makkelijk maken, net als Evan Jager. De Amerikaan was eerder dit jaar nog op weg naar een zege in de Diamond League, maar ging onderuit bij de allerlaatste horde en zag Birech nog voorbij sprinten.

Voor Nederland zijn de ogen natuurlijk gericht op Dafne Schippers. De topsprintster moet zich in een halve finale met Veronica Campbell-Brown, Jasmine Todd en Murielle Ahouré zien te plaatsen voor de finale die de dag vandaag afsluit. Een medaille lijkt daarin lastig, vooral Tori Bowie en regerend kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce zagen er ijzersterk uit. Susan Kuijken en Jip Vastenburg horen op de 10.000 meter tot de outsiders, maar zullen de race van hun leven moeten lopen om een medaille te paken. Liemarvin Bonevacia moet na zijn ongelooflijke nationale record in de series nog eens iets dergelijks laten zien om de finale van de 400 meter te halen.

Schippers gaat na Europees goud ook voor een mondiale sprinttitel (PRO SHOTS/GEPA)
Schippers gaat na Europees goud ook voor een mondiale sprinttitel (PRO SHOTS/GEPA)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
03:30 Kwalificatie polsstokhoogspringen vrouwen (Femke Pluim) Nee
03:35 Kwalificatie discuswerpen vrouwen Nee
03:45 Series 3000 meter steeplechase vrouwen Nee
04:00 Kwalificatie verspringen mannen (Ignisious Gaisah) Nee
04:45 Series 400 meter vrouwen Nee
13:00 Kwalificatie speerwerpen mannen Nee
13:05 Finale polsstokhoogspringen mannen Ja
13:10 Halve finales 400 meter horden vrouwen Nee
13:30 Finale hinkstapspringen vrouwen Ja
13:40 Halve finales 100 meter vrouwen (Dafne Schippers) Nee
14:05 Halve finales 400 meter mannen (Liemarvin Bonevacia) Nee
14:35 Finale 10.000 meter vrouwen (Susan Kuijken, Jip Vastenburg) Ja
15:15 Finale 3000 meter steeplechase mannen Ja
15:35 Finale 100 meter vrouwen (evt Dafne Schippers) Ja


Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.