FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van donderdag 25 juni 2015

Koenders: mogelijk meer Russisch gas invoeren

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat Nederland op korte termijn meer gas moet importeren als in Groningen minder gas wordt gewonnen. Dat zei hij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Wij hebben een situatie in Groningen. Dat betekent dus dat dat gecompenseerd moet worden en dat kan op korte termijn best uit Rusland moeten zijn", zei de minister. Hij verklaarde dat er over dit onderwerp geen meningsverschil bestaat in het kabinet.

Koenders benadrukte dat Nederland en de Europese Unie minder afhankelijk willen worden van Russisch gas. "Het is niet gezond om afhankelijk te zijn van een grote aanbieder." Maar Russisch gas zal nog lang onderdeel zijn van de energiemix van Europa, zei hij.

Bromfietser overleden na ernstige aanrijding in Oosterhout

Een aanrijding heeft donderdagavond in Oosterhout het leven gekost aan een persoon op een brommer. De brommer kwam in botsing met een auto. Het ongeval gebeurde op de Vijf Eikenweg. 

Een viertal ambulances en een traumahelikopter waren aanwezig om hulp te verlenen, dit bleek helaas niet voldoende. Wat er precies is gebeurd en wie het slachtoffer is, is nog onbekend.

Volgens omstanders vloog het slachtoffer een paar meter door de lucht. De ongevalslocatie was ruim afgezet, de politie doet nader onderzoek.

Dodelijk ongeval Vijf Eikenweg Oosterhout 25-06-15 (Foto: Sneakydesert)

Dodelijk ongeval Vijf Eikenweg Oosterhout 25-06-15 (Foto: Sneakydesert)

Dodelijk ongeval Vijf Eikenweg Oosterhout 25-06-15 (Foto: Sneakydesert)

Dodelijk ongeval Vijf Eikenweg Oosterhout 25-06-15 (Foto: Sneakydesert)
Dodelijk ongeval Vijf Eikenweg Oosterhout 25-06-15 (Foto's: Sneakydesert)

Pedrosa rijdt circuitrecord in Assen

De Spaanse wegracer Dani Pedrosa heeft donderdag in de tweede training voor de TT van Assen de snelste ronde ooit gereden op het huidige circuit. Hij klokte 1 minuut en 33,450 seconden op zijn Honda. Zijn topsnelheid in het rondje van 4542 meter was 310,4 kilometer per uur.

Pedrosa verbeterde de tijd van 1.33,462, die Marc Márquez vorig jaar neerzette. De regerend wereldkampioen reed in de tweede training op zijn Honda de tweede tijd van 1.33,589. Valentino Rossi, die donderdagochtend de rapste was in de eerste training, klokte op zijn Yamaha de derde tijd in de middagsessie: 1.33,652.

Pedrosa rijdt circuitrecord in Assen
Pedrosa rijdt circuitrecord in Assen (Foto: ANP)

'Bootverkoper' licht Beau van Erven Dorens op

Beau van Erven Dorens is opgelicht. De presentator dacht voor een goede prijs een bootje op de kop te kunnen tikken, maar de verkoper bleek niet te vertrouwen.

"Als je in de grachten van Amsterdam een mooie Amerikaanse speedboot (Sea Ray) ziet voor een prijs die te mooi is om waar te zijn, dan is dat inderdaad te mooi om waar te zijn", schrijft Beau op Facebook. Hij maakte nietsvermoedend 4500 euro over naar de Italiaanse aanbieder. "En zeg dan maar ciao tegen je centen."

Van Erven Dorens droomt van 'een heftig burgerarrest'. "Inclusief sliding en ouderwetse houdgreep. En dan met een Daltonstraf van 400 jaar de cel in. De realiteit is anders: ik weet wie de oplichter is, waar hij woont en wat zijn bankrekening is en ik heb aangifte tegen hem gedaan en zijn bank gebeld - ik heb in zijn achtertuin zijn vrouw zelfs gesproken - en dan nóg kun je niets doen."

Beau vindt het erg frustrerend dat hij geen mogelijkheden heeft om de verkoper aan te pakken. "En onze kat Sammie kijkt me aan en denkt: jajaja, dat is allemaal misschien wel zo, maar wat ben jij dom, Beau!" Hij vraagt andere mensen die ervaring hebben met deze vorm van oplichting om zich te melden.

Nike boekt flink meer winst

De Amerikaanse fabrikant van sportkleding en -artikelen Nike heeft zowel in het vierde kwartaal als het gehele boekjaar 2014/2015 flink meer winst geboekt dan een jaar eerder. Het bedrijf maakte donderdag bovendien bekend over een fors aantal orders te beschikken voor de komende maanden.

De winst steeg in het vierde kwartaal met 24 procent tot 865 miljoen dollar (772 miljoen euro) en over het hele jaar met 22 procent tot 3,3 miljard dollar. Nike boekte in het vierde kwartaal een omzet van 7,8 miljard dollar, 5 procent meer dan een jaar eerder. Over het gehele jaar kwamen de inkomsten uit op 30,6 miljard dollar, 10 procent meer dan in 2013/2014.

Nike had nog wel steeds last van negatieve wisselkoerseffecten. Berekend tegen stabiele koersen zou de omzet in het vierde kwartaal met 13 procent zijn gestegen en in het hele jaar met 14 procent.

Halsema voorzitter gehandicaptenorganisatie

Femke Halsema treedt in november aan als nieuwe voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De leden van de VGN hebben tijdens de Algemene Ledenvergadering donderdag 'enthousiast ingestemd met haar voordracht', aldus de VGN.

Femke Halsema is erg gemotiveerd om voor de VGN aan de slag te gaan. "De leden van de VGN bieden zorg aan mensen met een beperking zodat zij zo volwaardig mogelijk kunnen meedoen in onze samenleving", aldus de voormalige GroenLinks-politica. "Heel graag wil ik mijn kennis en ervaring aanwenden om juist hen vooruit te helpen. Dat een deel van de zorg nu ook bij de gemeenten ligt, biedt goede kansen om de hulp aan mensen met een beperking te verbeteren. Die wil ik graag samen met de VGN-leden grijpen."

Heleen Dupuis is sinds 2009 voorzitter van de VGN en neemt na twee termijnen van drie jaar in november afscheid.

Femke Halsema (Foto: Novum)
Femke Halsema (Foto: Novum)

Koninklijk paar bijgepraat op energiesymposium

In het Paleis op de Dam in Amsterdam hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich donderdagavond door deskundigen laten voorlichten over klimaatverandering en het gebruik van energiebronnen. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

De Amerikaanse oud-minister van Energie Steven Chu was gastspreker. Hij vertelde over efficiënter gebruik van bestaande energiebronnen en wat de goedkoopste weg is naar een duurzame wereld. Chu is een natuurkundige met een Chinese achtergrond. Ook prinses Beatrix was bij het symposium op het paleis in Amsterdam aanwezig.

Doorgaans twee keer per jaar bieden vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland tijdens deze 'paleissymposia' een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema's, aldus de RVD.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)
Ko (Foto: Kevin Lieberwirth)

Trijntje was al zwanger tijdens Songfestival

Trijntje Oosterhuis was al in verwachting van haar derde kind toen ze in mei meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Dat vertelt de zangeres in RTL Boulevard.

Trijntje maakte donderdag bekend dat ze zwanger is. Ze is in december uitgerekend. Tijdens het liedjesfestijn in Wenen had ze al een vermoeden. "Maar ik was er eigenlijk niet erg mee bezig", zegt de popdiva. "Het was zo verschrikkelijk druk. Toen ik terugkwam, dacht ik: nu moet ik even naar de huisarts gaan."

"Ik was echt gefocust op het Songfestival", laat Oosterhuis weten. De mogelijke zwangerschap kreeg pas later haar aandacht. "Ik moet je eerlijk zeggen: voor mij is dat hele traject na het Songfestival pas echt begonnen. Je moet het ook allemaal even goed uitzoeken en ja, we zijn in blijde verwachting."

De artieste baalt ervan dat haar optreden in de Heineken Music Hall in december niet doorgaat, maar het kon niet anders. "Je kunt het gewoon niet plannen. Als je 42 bent, mag je al heel blij zijn dat je nog zo'n mooi, klein poppetje op de wereld mag zetten." Ze noemt de zwangerschap 'een groot, welkom cadeau'.

Het wordt het eerste kindje voor de zangeres en haar vriend Alvin Lewis. Ze heeft al twee zoons met haar ex-man Sander van den Eeden en ook Alvin heeft een kind uit een vorige relatie. Trijntje wil niet weten of ze een jongetje of een meisje krijgen. "We gaan ons helemaal laten verrassen."

Opgepakt voor openstaande boete 70.000 euro

Marechaussees hebben op Schiphol een man aangehouden die nog een boete had openstaan van bijna 70.000 euro.

De Nederlander was onderweg naar zijn huis in Spanje toen bij de veiligheidscontrole een voorwerp in zijn bagage opviel, meldde de Koninklijke Marechaussee donderdag. Het bleek een onderdeel van een zekeringenkast. Waarvoor hij dat bij zich had, is onduidelijk. Bij de controle kwam ook de openstaande boete aan het licht.

Het bedrag is een schadevergoeding voor een eerder gepleegde diefstal. Omdat hij dat bedrag niet direct kon betalen moet hij 321 dagen de gevangenis in. De schadevergoeding blijft overigens staan; die zal hij na zijn tijd in de cel alsnog moeten betalen.

Populariteit Poetin naar ongekende hoogte

De populariteit van president Vladimir Poetin onder de Russische bevolking was nog nooit zo groot als deze maand, 89 procent. Dat zegt het onafhankelijke onderzoeksinstituut Levada op basis van een landelijke peiling onder 1600 Russen. Het onderzoek heeft een foutenmarge van 3,4 procent.

Door de gekelderde olieprijzen en de economische en financiële sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie vanwege de inlijving van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne is de Russische economie onder Poetin in een recessie geraakt. Dat heeft vooralsnog geen gevolgen voor de populariteit van de president.

Veel waarnemers schrijven dit toe aan de consequent positieve verslaggeving over zijn bezigheden door de staatstelevisiestations en andere door het Kremlin beheerste media, waarin de crisis in Oekraïne wordt uitgelegd als onderdeel van westerse inspanningen om Rusland te verzwakken. De televisiepropaganda is volgens Levada-directeur Leg Goedkov de voornaamste factor achter de populariteit van Poetin.

"Dit is een zeer agressieve en valse propaganda", zei Goedkov. "Alle alternatieve kanalen en daarmee alle alternatieve zienswijzen en beoordelingen worden uit de publieke sfeer gedrukt."

Ondanks de recessie wil Poetin in de komende vijf jaar meer dan 360 miljard euro spenderen aan nieuwe oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen, raketten, tanks en andere wapens. Op een bijeenkomst in het Kremlin met afgestudeerden van Russische militaire academies zei Poetin donderdag dat Rusland een sterke krijgsmacht met moderne wapens nodig heeft om zijn 'soevereiniteit en territoriale integriteit' te garanderen. Hij zei dat Rusland geen agressieve bedoelingen heeft en geschillen 'uitsluitend met politieke middelen, met eerbiediging van het volkenrecht en de belangen van andere landen' probeert op te lossen.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)

Smeerlap Jara moet vrezen voor Copa América

De Chileense voetballer Gonzalo Jara zal waarschijnlijk niet meer deelnemen aan het restant van de Copa América. De Chileense smeerlap stak in de kwartfinale tegen Uruguay (1-0 Chili) zijn middelvinger in het achterwerk van tegenstander Edinson Cavani die hier uiteraard niet van gediend was.

Cavani gaf als reactie Jara een klein tikje in het gezicht. De Chileen ging, zoals een echte aansteller betaamt, kermend ter aarde. Cavani kreeg uiteindelijk geel en moest vanwege zijn tweede gele prent inrukken. Omdat ook Jorge Fucile later nog weggestuurd werd eindigde Uruguay het duel met negen man.

De actie van Jara was de Braziliaanse arbiter ontgaan, maar de camera's niet. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond neemt het incident hoog op en heeft een onderzoek ingesteld. Jara zal nu waarschijnlijk zowel de halve finale als een eventuele finale moeten missen.


Gonzalo Yara hing bij Edinson Cavani de smeerlap uit (Bron: YouTube)

'Heropen onderzoek naar dood Kurt Cobain'

Als het aan Norm Stamper ligt, wordt de dood van Kurt Cobain opnieuw onderzocht. De voormalige politiechef van Seattle zegt in Spin Magazine dat het een morele plicht is om alle onduidelijkheden rond de 'zelfmoord' van de wijlen Nirvana-frontman op te helderen.

"Als ik nu de leiding zou hebben bij het politiekorps, zou ik de zaak heropenen. Stel je voor dat Kurt Cobain niet zichzelf van het leven heeft beroofd, maar is vermoord. Dan zijn we het aan de nabestaanden verplicht om dat te bewijzen. Als we het destijds niet goed hebben gedaan, hebben we de plicht om het nu wel goed te doen", aldus Stamper.

Op 5 april 1994 werd het levenloze lichaam van Cobain gevonden, maar er is door velen altijd getwijfeld aan de doodsoorzaak. Er is een afscheidsbriefje gevonden dat door Cobain geschreven zou zijn, maar volgens Stamper waren er behoorlijk wat mensen die baat hadden bij Cobains dood.

Stamper doet zijn uitspraken naar aanleiding van de documentaire Soaked In Bleach. Daarin wordt gesteld dat Cobain is vermoord en wordt gesuggereerd dat weduwe Courtney Love er iets mee te maken heeft gehad. Love noemde de documentaire eerder al een vuige leugen en heeft geprobeerd het uitzenden ervan via de rechter te voorkomen.

Steenbergen opnieuw razendsnel op Spelen

Marrit Steenbergen heeft donderdag tijdens de Europese Spelen in Bakoe opnieuw haar uitzonderlijke klasse op de 100 meter vrije slag laten zien. Als slotzwemster sleurde de pas 15-jarige Friezin de estafetteploeg naar zilver op de 4x100 wissel met een splittijd van 53,03. Op de 4x100 vrij was ze gisteren zelfs nog een fractie sneller: 53,00.

Steenbergen achterhaalde in de finale de Engelse Georgia Coates, die meer dan anderhalve seconde eerder te water ging, en de Duitse Katrin Gottwald. Haar Russische rivale Arina Openysheva hield echter 4,77 seconden over van haar straatlengte voorsprong. De Nederlandse ploeg, die het nationaal jeugdrecord aanscherpte tot 4.07,99, bestond verder uit Iris Tjonk (rug), Tes Schouten (school) en Josien Wijkhuis (vlinder).

Tussenlanding Turkish Airlines om vergeten tas

Een oude cameratas, waarschijnlijk vergeten door een passagier op een eerdere vlucht, heeft donderdag de piloot van een vliegtuig van Turkish Airlines doen besluiten een vlucht van Istanbul naar New York te onderbreken in Kopenhagen.

Daar werd het toestel op een afgelegen plek geparkeerd en ontruimd, waarna het door explosievendeskundigen van het leger met honden werd doorzocht. Een politiewoordvoerder zei dat het vliegtuig waarschijnlijk snel weer kon vertrekken.

De achtergebleven tas was blijkbaar over het hoofd gezien bij een schoonmaakbeurt.

Chaos op Franse wegen door taxiprotesten

Taxichauffeurs hebben donderdag in heel Frankrijk protestacties gehouden tegen de private taxidienst Uber. Auto's van Uber-chauffeurs werden vernield, autobanden werden in branden gestoken en in sommige gevallen richtten de taxichauffeurs hun woede zelfs op Uber-chauffeurs en hun passagiers.

De chauffeurs zijn woest: zij vinden dat Uber de klassieke taxidiensten uit de markt prijst. Gewone Franse taxichauffeurs zijn tienduizenden euro's kwijt aan vergunningen om überhaupt de weg op te mogen. De goedkoopste dienst van Uber, Uber Pop, is al verboden maar de duurdere dienst van het bedrijf is nog wel legaal.

Op de ringweg van Parijs kwam de oproerpolitie eraan te pas om de betogers te verjagen. De demonstranten slaagden er wel in autobanden midden op de weg in brand te steken en de op- en afritten te blokkeren.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve wil alle diensten van Uber zo snel mogelijk in de ban doen, maar riep donderdag ook op tot een einde aan het geweld tegen Uber-chauffeurs. De afgelopen week werden bijna honderd Uber-chauffeurs aangevallen, soms met passagiers in hun auto. Een geïrriteerde passagier die zich positief uitliet over Uber moest dat bekopen met een blauw oog.

Een woordvoerder van Uber had geen goed woord over voor de acties. "Dit zijn mensen die concurrentie koste wat kost willen tegenwerken. Wij zijn slechts het symptoom van een slecht georganiseerde markt", aldus de woordvoerder.

Serge Metz, de directeur van taxibedrijf G7, erkent dat er ruimte voor verbetering is in de klassieke taximarkt, maar voegde eraan toe dat zijn chauffeurs het leven onmogelijk wordt gemaakt door oneerlijke concurrentie. "Dit is de eerste keer dat een bedrijf zo cynisch is dat in elk land waar het actief is de wet openlijk wordt genegeerd. In plaats daarvan wordt met een leger van lobbyisten en advocaten geprobeerd de wet aan te passen."

Chaos op Frnase wegen door taxiprotesten (Foto: Novum)
Chaos op Frnase wegen door taxiprotesten (Foto: Novum)

Boze menigte valt uber-taxi Courtney Love aan

Zangeres Courtney Love is tijdens een Uber-ritje in Parijs aangevallen door boze taxichauffeurs. De weduwe van Kurt Cobain twittert dat demonstranten de auto waarin ze zat met metalen knuppels bewerkten en de chauffeur gijzelden.

De Franse hoofstad was donderdag het toneel van protesten tegen de goedkope taxidienst Uber, die de taxichauffeurs als oneerlijke concurrentie beschouwen. Een boze menigte lokte het voertuig van Love in een hinderlaag. "Is dit Frankrijk?", vroeg Love zich af. "Ik ben veiliger in Bagdad."

De vijftigjarige rockster heeft beelden van het incident op Instagram gezet. Ze betaalde een paar mannen op motoren om haar in veiligheid te brengen. "We werden achtervolgd door de taxichauffeurs. Ze gooiden stenen naar ons. Onderweg kwamen we twee agenten tegen en die deden niets."

Love vindt het onbegrijpelijk dat de politie niet ingrijpt bij de protesten. Ze is van mening dat de Franse president François Hollande verantwoordelijk is voor de ontstane chaos. "Mag je volk zomaar toeristen aanvallen?"

Feyenoord ontbindt contract Verhoek

Feyenoord heeft donderdag het contract met Wesley Verhoek (28) met wederzijds goedvinden ontbonden. Voor de vleugelaanvaller, die afgelopen seizoen na de winterstop op huurbasis uitkwam voor Go Ahead Eagles, was er sportief geen perspectief meer in de selectie van de Rotterdamse club. Zijn verbintenis liep nog door tot medio 2016.

Verhoek, die nu in alle vrijheid op zoek kan naar een nieuwe werkgever, kwam in 2012 over van FC Twente. Daarvoor voetbalde hij bij ADO Den Haag. "Ik ben enorm dankbaar dat ik voor zo'n grote en geweldige club in Nederland heb mogen voetballen. Helaas is het mij niet gelukt basisspeler te worden bij Feyenoord. Toch kijk ik terug op een heel mooie periode", zei Verhoek ter afscheid op de Feyenoord-site.

FIA wil goedkopere Formule 1-motoren

Autosportfederatie FIA gaat zich inzetten om de Formule 1-motoren goedkoper te maken. President Jean Todt vindt de maximaal 22 miljoen dollar per jaar die de klantenrenstallen neer moeten tellen voor de krachtbronnen te veel van het goede.

Todt: "Het is te duur geworden. Ik neem de verantwoordelijkheid op me omdat wij geen kostenplafond voor de klanten hebben vastgelegd. Dat gaan we aanpakken, beter laat dan nooit." De Fransman liet niet weten hoe hij het wil gaan regelen, omdat verschillende teams al meerjarige deals met fabrikanten hebben afgesloten. "Wij gaan er over discussiëren. Ik ben wel een realist, want wat we willen doen moet wel haalbaar zijn. Hiervoor heb ik goede adviseurs nodig."

Momenteel domineren de Mercedes-motoren het veld, maar volgens Todt blijft dit niet zo. "Wanneer je nieuwe reglementen introduceert gaan een of meerdere fabrikanten er boven uit steken. Daarom is stabiliteit in de regelgeving ook zo belangrijk, want dan is alles na twee of drie jaar veel meer in balans. Vorig jaar was Mercedes veel te sterk voor iedereen, maar dit seizoen heeft Ferrari een forse stap voorwaarts gezet. Je hebt een nieuwkomer (Honda, red.) die worstelt, terwijl Renault het geheel niet helemaal voor elkaar heeft. Het is een kwestie van tijd dat drie of hopelijk vier fabrikanten dicht bij elkaar zullen zitten."

André Hazes jr. heeft blindedarmontsteking

André Hazes jr. is onlangs met een acute ontsteking aan zijn blindedarm opgenomen in het ziekenhuis. De zanger is inmiddels weer thuis. Dat meldt RTL Boulevard.

Voor André komt de infectie op een erg vervelend moment. "Lekker zo, vlak voor het uitbrengen van mijn nieuwe single", zegt de 21-jarige zoon van André Hazes in een videoboodschap. Hij kreeg last van zijn buik en stapte met de klachten naar de dokter. "Voor ik het wist, lag ik in het ziekenhuis."

De jonge artiest zou donderdagavond optreden bij het TT Festival in Assen, maar dat gaat niet door. Jannes neemt zijn plek in. Volgens presentator Albert Verlinde wordt Hazes jr. thuis verzorgd door zijn zestien jaar oudere vriendin Monique.

Schippers doet onderzoek naar spermabanken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoek doen naar spermabanken. Er zal gekeken worden of de klinieken de dossiers op orde hebben. Aanleiding zijn grote misstanden bij een spermabank in Barendrecht die sinds 2009 gesloten is.

Dat maakte minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend. De IGZ krijgt ook meer macht om toezicht te houden op spermabanken.

Uit onderzoek blijkt dat aan de donorgegevens van het Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht getwijfeld moet worden. "Dit betekent dat het matchen van een donor aan een donorkind niet met zekerheid te doen is", aldus Schippers in de brief. Donorkinderen hebben echter sinds 2004 het recht om te weten wie hun vader is.

Schippers doet onderzoek naar spermabanken (Foto: Novum)
Schippers doet onderzoek naar spermabanken (Foto: Novum)

Sportblog: Schippers verslaat zonneauto & ex naait Maxi Lopez

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Van der Wiel tatoeëert naam van zijn vriendin op zijn hand
De één zal het romantisch vinden en de ander zal hem voor gek verslijten maar Gregory van der Wiel heeft de naam van zijn geliefde op zijn hand laten tatoeëren. Tijdens hun vakantie in Los Angeles verraste de voetballer zijn vriendin Stephanie Betram Rose. Al eerder konden we hier in het Sportblog van Rose genieten toen ze poseerde voor de zwempakkeneditie van Sports Illustrated. Het model was blij verrast met de geste van Van der Wiel. "Het zo ongelofelijk mooi", aldus de gelukkige Rose.

Boze ex gooit telefoonnummer Maxi Lopez online
De maat was vol voor Wanda Nara, ex-vrouw van voetballer Maxi Lopez. "Gisteren was het vaderdag en zoals altijd heeft hij onze telefoontjes niet beantwoord", liet ze via Twitter weten. "Hij denkt alleen aan feestvieren, in plaats van zich te bekommeren om zijn zoontjes." De sfeer was gezet voor een streek om haar ex terug te pakken voor het verzuimen van zijn vaderlijke taken. Ze zette een afbeelding van de tevergeefse bel pogingen online en daarbij was het nummer van de Argentijnse aanvaller duidelijk te zien. Binnen enkele minuten verwijderde ze de tweet maar het leed was al geleden. We zijn benieuwd hoeveel telefoontjes Lopez heeft gehad.

Wanda Nara had genoeg van de onbeantwoorde telefoontjes (PRO SHOTS/Insidefoto)
Wanda Nara had genoeg van de onbeantwoorde telefoontjes (PRO SHOTS/Insidefoto)


Nieuwe sponsor voor Belgische beker: Croky Cup
In Nederland besloot de KNVB enkele jaren geleden juist om de KNVB Beker niet langer van een naamsponsor te voorzien. In België blijft de sponsornaam juist wel gehandhaafd bij de nationale bekertoernooi. Voor komend seizoen is er zelfs een nieuwe sponsor gevonden. Niet langer zal het toernooi de Cofidis Cup heten maar de Croky Cup. Mocht dit een belletje doen rinkelen, het is inderdaad het chipsmerk wat de sponsoring heeft overgenomen. Leuk detail is dat met de Jupiler Pro League het Belgische voetbal nu gesponsord wordt door bier en chips, een combinatie die prima samengaat. Op de sociale media waren de grappen natuurlijk niet van de lucht. Graag delen we enkele juweeltjes met jullie:

Briljant badminton
Badminton komt niet zo vaak voorbij op FOK! maar hier kunnen we niet om heen. Tijdens de Yonex US Open in New York stonden Hans-Kristian Vittinghus en Lee Chong Wei tegenover elkaar en in hun partij zagen we deze prachtige rally met een briljante slag als slot. Lee won de wedstrijd overigens met 22-20 en 21-12.


Briljant stukje badminton (Bron: YouTube/BadmintonWorld.tv)

Boris Becker geeft nauwelijks om eigen dochter
Een tijdje geleden kon je hier in het Sportblog al lezen hoe de bezemkastdochter van Boris Becker carrière maakt als model. Regelmatig verkondigt de oud-tennisser op Instagram hoe trots hij wel niet is op zijn enige dochter. Maar naar nu blijkt is van al die liefde nauwelijks echt sprake. Sterker nog, hij lijkt totaal niet om te kijken naar zijn 15-jarige dochter Anna Ermakova, zo lezen we op prive.nl. "Het komt niet uit zijn hart", aldus de teleurgestelde Anna. Becker woont op nog geen 20 minuten van zijn dochter in Londen maar hij heeft Anna daar al jaren niet meer opgezocht. Hoewel Boom Boom Boris op sociale media lyrisch is over de jonge dame heeft hij al jaren geen contact meer met haar.

 

And....my only daughter #Anna ! You hold a very special place in my heart .....! There u go , my 4 children!!!

Een foto die is geplaatst door Boris Becker (@borisbeckerofficial) op21 Jun 2015 om 3:27 PDT

Schippers verslaat zonneauto
In het Olympisch Stadion in Amsterdam vond vandaag een heuse strijd tussen mens en machine plaats. Dafne Schippers nam het op tegen zonnewagen Nuna van het Nuon Solar Team, de wereldkampioen in het zonneracen. Er werden tweemaal geracet over 100 meter. "In de eerste race maakte Nuna een langzame start en verloor met een verschil van negen seconden. In de tweede ronde was het verschil anderhalve seconde, met Dafne aan de winnende kant", zegt een woordvoerder van het studententeam tegenover het Algemeen Dagblad.

De dag had natuurlijk meer om het lijf dan alleen deze races. De dag begon met een masterclass van de sprintster en de studenten. "Het werd een dynamische masterclass met veel interactie over innovatie, training, brandstof en winnaarsmentaliteit", aldus de woordvoerder. De race met Schippers was voor de studenten een voorbereiding op het wereldkampioenschap zonneracen half oktober in Australië.

Schippers vanmiddag terwijl ze de Nuna versloeg (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Schippers vanmiddag terwijl ze de Nuna versloeg (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)


Go Ahead haalt supporter binnen als bestuurslid voor twee weken
Go Ahead Eagles-fan Henk de Haan was als een kind zo blij toen hij op een supportersavond een reisje won naar de eerste Europese uitwedstrijd van komend seizoen. Aangezien de club uit Deventer via het Fair Play-klassement Europa in mag maakten vele fans zich al op voor een mooi reisje. Maar tot hun grote verdriet lootte de club Ferencváros die nog een straf hadden staan. Daarom moet de club uit Hongarije een wedstrijd zonder publiek spelen. Dikke pech voor de fans van Go Ahead, maar zeker ook voor De Haan, want de kans dat de Nederlanders een ronde verder komen lijkt gering. Maar de clubleiding was niet voor één gat te vangen. Ze maakten De Haan bestuurslid voor twee weken want bestuursleden mogen de wedstrijd wel bijwonen.

Tiener dood na aanrijding door bus in Utrecht

In de Utrechtse wijk De Meern is donderdag een jongen om het leven gekomen toen hij werd aangereden door een bus. Het slachtoffer, een tiener, overleed ter plaatse. Dat meldde de politie. Een groepje jongeren dat het ongeval zag gebeuren, werd opgevangen.

Het fatale ongeluk vond rond 18.00 uur plaats op de Meernbrug. Een politiewoordvoerder kon nog niet zeggen of de jongen daar liep of bijvoorbeeld aan het fietsen was.

"De getuigen zijn naar het politiebureau gebracht om daar een beetje op verhaal te komen en hun verhaal te doen." Ook is Slachtofferhulp ingeschakeld. De politie onderzoekt hoe het ongeval kon gebeuren en spreekt ook met de chauffeur.

'Hooggerechtshof slaat aanval op Obamacare af'

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een poging van conservatieven om het subsidiekleed onder Obamacare vandaan te trekken geblokkeerd. Het hof oordeelde met een zes tegen drie meerderheid dat mensen ongeacht in welke staat ze wonen recht hebben op een bijdrage van de federale overheid om hun ziektekostenverzekering te kunnen betalen.

Bedoeling van de Affordable Care Act (de betaalbare zorgwet) is het voor iedereen in de VS mogelijk te maken een zorgverzekering af te sluiten. Naast subsidie voor arme Amerikanen werden websites opgezet waar mensen polissen van verschillende maatschappijen kunnen vergelijken en waar ze zich kunnen aanmelden. Niet iedere deelstaat zette evenwel dergelijke digitale marktplaatsen op, zodat Washington moest inspringen en dergelijke sites in het leven moest roepen.

Tegenstanders zeggen echter dat volgens de letter van de wet mensen die via de federale marktplaats hun polis afsluiten geen recht hebben op subsidie.

'Hooggerechtshof pareert aanval op Obamacare'
'Hooggerechtshof slaat aanval op Obamacare af' (Foto: ANP)

Rusland arresteert Litouwse spion

Rusland heeft donderdag een Litouwer gearresteerd op verdenking van spionage. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in Moskou tegen het Russische persbureau Interfax gezegd. De verdachte heeft zowel een Russisch als een Litouws paspoort.

De arrestatie komt op een moment dat de spanningen tussen Moskou en Vilnius steeds verder oplopen. De voormalige Sovjetstaat klaagt over toegenomen Russische militaire aanwezigheid aan de grens sinds Rusland de Oekraïense Krim annexeerde. Litouwen zegt vorig jaar en dit jaar al vier Russische spionnen te hebben onderschept.

De Litouwer kan een gevangenisstraf van tien tot twintig jaar krijgen.

Rusland arresteert Litouwse spion
Rusland arresteert Litouwse spion (Foto: ANP)

Geen brons judoka Verhagen, geschiedenis voor Kosovaarse

De Nederlandse judoploeg is foutloos begonnen aan de Europese Spelen in Baku, dat ook dienst doet als Europees kampioenschap. Birgit Ente, Jeroen Mooren en Sanne Verhagen wonnen donderdag hun eerste partij.

Ente was in de klasse tot 52 kilogram veel sterker dan de Hongaarse Barbara Maros. Ze scoorde een waza-ari en een yuko.

Mooren, al twee keer winnaar van een bronzen EK-medaille (2010 en 2012), had in de klasse tot 60 kg een golden score nodig tegen de Fransman Vincent Limare. Na anderhalve minuut kreeg Mooren een waza-ari voor zijn worp.

Verhagen maakte in de klasse tot 57 kg indruk tegen de Spaanse Concepcion Bellorin. Ze won met een verwurging en scoorde daarmee een ippon.

De wedstrijden van de Nederlanders kunnen gevolgd worden via onderstaande stream op YouTube of via ippon.tv, waar de gevechten op alle drie de matten te zien zijn.

De officiële livestream van het judotoernooi in Baku (Bron: YouTube)

Update 12.00 uur

Mooren heeft zich geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlander kreeg tegen de Brit Ashley McKenzie, vorig jaar nog vijfde op het EK, al binnen een halve minuut een straf, maar hij herstelde zich prima. Niet veel later scoorde Mooren een yuko, waarna hij er in de slotminuut nog een waza-ari bij wist te vechten. De kwartfinale lijkt een erg lastig verhaal te worden voor Mooren. Hij staat daarin tegenover de Georgische nummer vijf van de wereld, Amiran Papinashvili. Hij won vorig jaar zilver op het EK en brons op het WK, waar hij Mooren versloeg.

Update 12.48 uur

Ook Sanne Verhagen heeft zich in Baku bij de laatste acht gevoegd. De 22-jarige Nederlandse versloeg haar leeftijdsgenote Loredana Ohai uit Roemenië. Er werd niet gescoord in het gevecht dat beslist werd door een straf van Ohai. In de kwartfinale neemt Verhagen het op tegen de 29-jarige Portugese nummer één van de wereld Telma Monteiro. Zij won al vier keer WK-zilver, waaronder vorig jaar, en is viervoudig Europees kampioene.

Voor Birgit Ente zitten de kansen op goud op de Spelen in Baku erop. Tegen de ervaren Française Annabelle Euranie - ze won zilver op het WK van 2003 - lag Ente al na twintig seconden op haar rug: ippon en einde partij. Ze mag later vandaag via de herkansingen nog wel proberen om er een bronzen medaille uit te slepen.

Update 13.22

Jeroen Mooren heeft in de kwartfinale voor een daverende sensatie gezorgd door Amiran Papinashvili uit te schakelen. De Georgische wereldtopper leek lang op weg naar de overwinning, doordat Mooren twee straffen had en Papinashvili één. In de slotseconden van het gevecht slaagde Mooren er echter in om het duel volledig om te draaien. Hij gooide de Georgiër half op zijn rug, goed voor een waza-ari. Vervolgens nam de Nederlander zijn opponent in een houdgreep, waarna de mondiale nummer vijf aftikte: ippon.

In de halve finale neemt Mooren het op tegen de Rus Beslan Mudranov, regerend Europees kampioen en winnaar van zilver op het WK vorig jaar.

Update 14.38 uur

Zowel voor Verhagen als voor Mooren is de kans op goud verkeken. Verhagen liep in haar duel met Monteiro relatief snel tegen twee straffen op, waarna ze het niet meer om kon draaien. De Portugese kreeg nog wel een straf en zat aan het eind van het gevecht heel dicht bij een tweede straf, maar die kwam niet. Mooren hield op zijn beurt nog geen minuut stand tegen Mudranov. De sterke Rus gooide de Nederlander na ruim vijftig seconden op zijn rug: ippon. 

Mooren wordt in de halve finale op zijn rug gegooid door Mudranov (PRO SHOTS/Gepa)
Mooren wordt in de halve finale op zijn rug gegooid door Mudranov (PRO SHOTS/Gepa)

Beide Nederlandse judoka's mogen later vanmiddag wel op voor het brons. Verhagen won in de eerste ronde van de herkansingen van de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser, die in het slot geblesseerd raakte en op moest geven. Mooren mag als verliezend halve finalist direct instromen in de wedstrijd om brons.

Update 17.23 uur

Het is Jeroen Mooren niet gelukt om een bronzen medaille te veroveren in Baku. De Nederlander stond in de strijd om het brons tegenover de Zwitser Ludovic Chammartin en werd daarin na ruim een minuut half op de rug gegooid. Het betekende een waza-ari voor Chammartin, die wel drie straffen kreeg maar de voorsprong niet meer afstond.

Update 20.27 uur

Ook Sanne Verhagen heeft haar toernooi in Baku af moeten sluiten zonder eremetaal. Ze verloor de strijd om brons op waza-ari van de Kosovaarse Nora Gjakova. Die zorgde daarmee wel voor een bijzondere prestatie. Het was namelijk de eerste medaille ooit voor Kosovo op een groot zogenaamd multisportevenement. Het nationaal olympisch comité van het land is pas vorig jaar erkend door het IOC, waardoor Kosovo nu pas onder eigen vlag mee mag doen aan evenementen als de Europese en Olympische Spelen.

Woensdag 41°C in Nederland!

Eindelijk, de bikini's kunnen weer uit het vet! Woensdag wordt het namelijk landelijk maar liefst 41 graden! Celsius, welteverstaan.

Dit blijkt uit weerkaarten van Wetter Online. Het Duitse weerbureau voorspelt dat het woensdag zinderend heet wordt.

In Limburg kan het zelfs komen tot 42°C. Als je liever wilt ontkomen aan de Hittegolf des Doods, kun je beter gaan afreizen naar Texel. Daar wordt het 'slechts' een graad of 34.

Update 20.18 uur:
Werden we vanochtend nog voor gek verklaard, zeker is wel dat het volgende week zinderend heet wordt. Steeds meer weermodellen beloven ons eind volgende week bijna 40 graden. Vrijdag en zaterdag staan temperaturen van 38 graden in de kaarten. Het wordt zomer!

HittegolfHittegolf des Doods, OMFG BBQ!
(foto: Wetter Online)

TT Assen na 90 jaar niet meer op zaterdag

De TT Assen zal vanaf volgend jaar op zondag verreden worden. De organisatie heeft dat besloten om meer toeschouwers naar het evenement te trekken en om de tv-gelden te verhogen. Door dit besluit wordt voor het eerst sinds de eerste editie in 1925 de wedstrijd niet op zaterdag verreden. "Destijds wilde men niet op zondag langs de kerk aldaar rijden, dus werd het zaterdag,” zegt directeur Peter Oosterbaan van het TT-circuit.

De verschuiving van de TT was volgens de organisatie 'harde noodzaak'. "Het aantal wedstrijden in de motorsport is wereldwijd beperkt en elders is vaak meer kapitaal beschikbaar om een MotoGP-licentie te verwerven. De Dutch TT kan deze concurrentie alleen het hoofd bieden door een toename van het aantal bezoekers." Doordat ook de kwalificatie van vrijdag naar zaterdag verschuift, hoopt de organisatie meer passe-partouts voor het hele weekend te verkopen. Verwacht wordt dat door het hogere bezoekersaantal de omzet vijf tot tien procent stijgt. 

Nederland na verlenging naar halve finale WK CP-voetbal

De Nederlandse CP-voetbalploeg heeft zich in het Engelse Burton met een overwinning op de VS geplaatst voor de halve finale van het WK 7-a-side. Dat is de paralympische vorm van voetbal, gespeeld door mensen met cerebrale parese, ook wel een hersenverlamming genoemd. Door het bereiken van de kwartfinale plaatste Nederland zich eerder al voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

De eerste helft kende weinig grote kansen. De meest uitgelezen kans kwam op naam van Ilja Visker, die zijn inzet net langs het doel van de Amerikaanse keeper Marthell Vazquez zag rollen. Ook de VS kreeg een kansje, maar na de eerste helft van dertig minuten stond het nog altijd 0-0.

In de tweede helft dacht Jeroen Saedt Nederland op voorsprong te zetten, maar via een Amerikaanse verdediger en de lat kwam de bal net voor de doellijn op het veld. Visker kreeg nog een kans, maar kopte niet veel later de bal over het open doel. In de 39e minuut was het dan eindelijk raak: verdediger Jeroen Schuitert kreeg de bal van een afstandje aangespeeld en zorgde met een mooie uithaal voor de openingstreffer. Nederland kon nog geen tien minuten genieten van de voorsprong, want al snel stond het 1-1 door een penalty van David Garza.

Alle wedstrijden van dag acht, te beginnen met Nederland tegen de VS (Bron: YouTube)

Er zou in de reguliere speeltijd niet meer gescoord worden - ook al kwam Garza nog erg dicht bij de 2-1 voor de VS - waardoor er een verlenging van twee keer tien minuten noodzakelijk was. Nederland had het in de eerste extra helft moeilijk, maar wist een tegentreffer te voorkomen. Tijdens de rust bleek de gouden wissel gemaakt te worden: Visker verliet het veld, Peter Kooij kwam erin. Met nog twee minuten te spelen was het uitgerekend Kooij die de beslissende goal maakte: 2-1.

Nederland speelt vrijdag in de halve finale tegen paralympisch- en wereldkampioen Rusland, dat gastland Engeland met 5-0 versloeg. De wedstrijd begint om 20.00 uur Nederlandse tijd en zal via YouTube live te volgen zijn. In de andere halve finale neemt Oekraïne het op tegen Brazilië, waarbij in tegenstelling tot het valide voetbal Oekraïne de favoriet is. 

De officiële livestream van het WK CP-voetbal, waar vrijdag de halve finales - inclusief die van Nederland - live te kijken zullen zijn (Bron: YouTube)

Conchita Wurst topless op cover Rolling Stone

Conchita Wurst staat met ontbloot bovenlijf op de cover van de Duitse Rolling Stone. De Oostenrijkse zangeres laat via Twitter weten dat ze zich vereerd voelt.

De tepels van Conchita Wurst, de artiestennaam van de 26-jarige Thomas Neuwirth, zijn op de cover bedekt met zwarte tape. "Het is een eer dat ik op de voorpagina van HET wereldwijde muziekblad sta", twittert de bebaarde zangeres, die in 2014 het Eurovisie Songfestival op haar naam schreef met het nummer Rise Like a Phoenix.

Het interview met Rolling Stone ging onder andere over de manier waarop naar de LBGT-gemeenschap wordt gekeken. "Ik denk dat veel mensen tegenwoordig tolerant zijn en willen begrijpen hoe andere mensen leven", zegt Conchita. "Maar we zijn er nog lang niet."

Verrassingsaanvallen IS in noorden Syrië

Strijders van Islamitische Staat hebben donderdag twee verrassingsaanvallen uitgevoerd in het noorden van Syrië. In de overwegend Koerdische stad Hassakeh bestormden ze stellingen van het regeringsleger en in Kobani, de stad aan de grens met Turkije waar ze een halfjaar geleden door Koerden werden verdreven, drongen ze binnen na drie autobommen te hebben laten ontploffen.

Bij de aanvallen vielen tientallen doden en gewonden. De IS-strijders in Kobani hadden zich volgens Redur Khalil van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) vermomd als soldaten van het Vrije Syrische Leger. In het begin van de ochtend werd er hevig geschoten, maar rond het middaguur nog maar sporadisch. Ook klonken er explosies, maar het was onduidelijk waardoor ze werden veroorzaakt, zei Idriss Naasan, een andere Koerdische functionaris in Kobani.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte melding van 35 doden onder de burgers en Koerdische strijders in Kobani en veertien aan de kant van de IS-extremisten. Volgens Naasan was IS Kobani vanuit het zuiden geïnfiltreerd. De Syrische staatstelevisie zei dat ze vanuit Turkije waren overgestoken, maar de Turkse onderminister van buitenlandse zaken Numan Kurtulmus deed dit af als 'leugens' en 'propaganda', aldus het persbureau Anadolu.

Regeringstroepen
In Hassakeh veroverde IS enkele delen van regeringswijken aan de zuidelijke rand van de stad, zei Khalil. De Syrische staatstelevisie meldde felle gevechten in de wijk Nashawi. IS-strijders zouden verscheidene mensen gevangen hebben genomen en omgebracht, onder wie het hoofd van een instelling voor militaire huisvesting. Ook de militanten zouden veel strijders hebben verloren, onder wie volgens de staatstelevisie de commandant, een buitenlander. Activisten meldden dat veel bewoners naar veiliger delen van de stad zijn gevlucht. IS deed eerder deze maand ook al een poging Hassakeh in te nemen. Ze stuitten toen in het zuiden op fel verzet van Syrische regeringstroepen en werden teruggedreven.

Vorige week moest IS de stad Tal Abyad aan de grens met Turkije en de stad Ein Issa op vijftig kilometer van Raqqa, de hoofdstad van het door de militanten uitgeroepen kalifaat, prijsgeven. IS-woordvoerder Abu Muhammad al-Adnani liet dinsdag weten dat 'gelovigen een slag of slagen en misschien plaatsen of gebieden kunnen verliezen, maar nooit verslagen zullen worden'.

Verrassingsaanvallen IS in noorden Syrië
Verrassingsaanvallen IS in noorden Syrië (foto: ANP)

Mansveld:ProRail verlengde stiekem contracten

ProRail heeft een verlenging van contracten geheim gehouden voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu en haar eigen raad van commissarissen. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft dat donderdag aan de Kamer laten weten.

Vier onderhoudscontracten hadden een looptijd van 3,5 jaar. Maar de directie van ProRail besloot vorig jaar echter de onderhandse contracten een looptijd te geven van tien jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau PWC. Deze gang van zaken kan niet door de beugel, aldus Mansveld.

Eventuele gevolgen zijn vooralsnog onduidelijk. Amper drie weken geleden stapte de directeur van de NS echter op na de bekendmaking van gesjoemel bij aanbestedingen.

Mansveld:ProRail verlengde stiekem contracten
Mansveld:ProRail verlengde stiekem contracten (Foto: ANP)

Standbeeld voor kat Boris

Bij de ingang van het Hilversumse ziekenhuis Tergooi zal binnenkort een standbeeld te zien zijn van een vrijwilliger die daar altijd voor de hoofdingang rondliep en met zijn aanwezigheid ziekenhuisgangers een hart onder de riem stak. Het betreft hier ziekenhuiskat Boris.

Tot voor kort was Boris een vaste waarde voor eenieder die het ziekenhuis bezocht. De aaibare moordmachine was een graag geziene gast voor zowel patiënten als bezoekers van het ziekenhuis. Dit heeft Boris geen windeieren gelegd. De kat werd mateloos populair en dit uitte zich in onder andere op facebook: meer dan 7000 volgers zijn begaan met het reilen en zeilen van het viervoetertje.

Toen Boris in 2012 vlakbij zijn werkplek werd aangereden werd de belangstelling zelfs omgezet in harde valuta: er werd een inzamelingsactie gestart om de noodzakelijke operaties en andere medische hulp te kunnen bekostigen. Na het herstel ging Boris weer gewoon aan het werk.

In 2014 echter, kondigde het bazinnetje personeel van Boris aan dat de familie ging verhuizen naar een andere plaats en dat de kat besloten had mee te gaan. Dit tot groot verdriet van elke Hilversummer die Boris een warm hart toedraagt.

Maar... ziekenhuisbezoekers kunnen binnenkort weer de fijne trekken van Boris aanschouwen: een kunstenaar heeft de kat vereeuwigd uit een blok serpetijnsteen en dit kunstwerk zal binnenkort onthuld worden bij de plek die tot voor kort bij het territorium van Boris hoorde.

“Boris heeft voor veel mensen veel betekend”, aldus Hans den Hollander van de raad van Bestuur van Tergooi: "Voor ons was het duidelijk dat er een standbeeld moest komen. En omdat we een medewerker hebben die naast zijn werk in ons ziekenhuis beeldend kunstenaar is, was ook snel duidelijk wie dit standbeeld moest gaan maken."

Dit betreft beeldend kunstenaar Jaap Vennema. De onthulling zal plaatsvinden op dinsdag 30 juni en wordt verzorgd door eerdergenoemde Hans en receptioniste Heidi Maassen. De verzorgster van Boris zal helaas niet aanwezig zijn: de dame is hoogzwanger en staat naar eigen zeggen 'op springen'.

Achter de schermen bij Tony Hawk's Pro Skater 5

Activision heeft een video geüpload waarin we meer zien van Tony Hawk's Pro Skater 5. Naast in-game materiaal zijn er ook beelden van achter de schermen, waarin we onder andere de skaters in het echte leven de tricks zien maken.

Tony Hawk's Pro Skater 5 verschijnt 29 september voor PlayStation 4 en Xbox One. De last-gen consoles krijgen de game op een latere datum.

Aanvalsplan tegen gevaarlijke antibiotica-resistentie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft met onder meer huisartsen en ziekenhuizen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica.

Over vijf jaar moet de hoeveelheid verkeerd voorgeschreven antibiotica zijn gehalveerd. Ook het aantal te vermijden infecties in de hele zorg moet dan flink zijn verminderd. Verder is meer onderzoek nodig naar nieuwe antibiotica en alternatieven daarvoor. Dat staat in het plan dat het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Schippers wijst er al langer op dat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor ziektes als blaasontsteking die nu eenvoudig zijn te behandelen weer levensbedreigend kunnen worden.

Volgens sommige wetenschappers kunnen infecties uiteindelijk gevaarlijker worden dan kanker. Nederland moet met het aanvalsplan koploper in de wereld worden.

Conferentie
Om beter te weten hoe resistent geworden bacteriën zich via voedsel naar de mens verspreiden, kondigt het kabinet extra onderzoek aan. In 2016 is er in Nederland een conferentie met ministers van zorg en landbouw uit de EU-landen over de beste aanpak van antibiotica-resistentie in de Europese Unie. Zo’n gezamenlijke aanpak vanuit volksgezondheid en landbouw is volgens het ministerie van VWS uniek.

Zeurende patiënten
Onderdeel van de aanpak is dat ook huisartsen resistenter moeten worden. Tegen patiënten welteverstaan, die zeuren om een antibioticakuur. Artsen moeten volgens het ministerie leren om nee te verkopen.

Voor patiëntenvoorlichting wordt een speciaal nummer van de Vlaamse stripreeks Suske en Wiske geschreven, met informatie over het juiste gebruik van antibiotica. Die komt in wachtkamers te liggen, en krijgt naar verluidt de titel Suske en Wiske en Tante Biotica.

Aanvalsplan tegen antibiotica-resistentie
Aanvalsplan tegen gevaarlijke antibiotica-resistentie (Foto: ANP)

'Netwerkloze merken winnen op mobiele markt'

Steeds meer Nederlanders kiezen voor hun mobiele telefoonverkeer een telecomaanbieder die niet beschikt over een eigen netwerk. Volgens onderzoeksbureau Telecompaper hadden 'virtuele merken' als Telfort, Ziggo, Hollandsnieuwe en Tele2 na het eerste kwartaal van het jaar samen bijna 41 procent van de markt in handen, tegenover 38 procent een jaar eerder.

Tegenover de groei van de netwerkloze merken leveren T-Mobile, Vodafone en KPN, die wel over een eigen netwerk beschikken, juist marktaandeel in. De opmars van virtuele merken komt door de populariteit van basisdiensten die tegen scherpe prijzen worden aangeboden. Ook het SIM only-aanbod doet het goed, aldus de onderzoekers. Merken zonder netwerk maken overigens wel gebruik van het netwerk van een van die aanbieders.

Vodafone en T-Mobile hebben beide ruim een vijfde van de markt voor mobiele telefonie in handen. KPN volgt met 18 procent van de markt. Telfort (via KPN) en Tele2 (deels via T-Mobile ) zijn de populairste prijsvechters met een marktaandeel van 9 procent.

Veel kritiek op uitspraken ProRail-topman

ProRail-directeur Pier Eringa heeft zich de woede van velen op de hals gehaald met uitspraken die hij woensdag deed tijdens de Dag van de Rail in Utrecht. Hij zei daar dat treinen na een oponthoud zo snel mogelijk weer moeten rijden, ook als er iemand voor de trein is gesprongen.

Het is dan volgens hem helemaal niet nodig dat de trein urenlang stilstaat, ook niet als het tijdens de spits gebeurt. "Als ik na een zelfmoord een sms'je krijg, denk ik: verdorie, waarom niet een minder druk tijdstip uitgekozen?"

De vakbond voor rijdend personeel VVMC noemt de uitspraken dom en ongenuanceerd. "Eringa zou beter moeten weten bij zo'n beladen onderwerp", aldus een woordvoerder. Ook op de website van het vakblad SpoorPro krijgt Eringa de wind van voren.

IMF verwacht dat Grieken op tijd betalen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Griekenland volgende week aan zijn betalingsverplichtingen zal voldoen. Dat zei een woordvoerder van het fonds donderdag op een persconferentie in Washington.

De Griekse overheid moet dinsdag in totaal 1,7 miljard dollar betalen aan het fonds. Het gaat daarbij om gebundelde verplichtingen, die eerder deze maand met goedkeuring van het IMF tot 30 juni werden uitgesteld. "Wij verwachten dat de betaling zal worden voldaan", zei IMF-woordvoerder Gerry Rice.

Zonder nieuwe noodsteun van de eurolanden en het IMF is het echter de vraag waar Griekenland het geld voor de afbetaling vandaan kan halen. Donderdag slaagden de eurolanden er opnieuw niet in tot overeenstemming te komen over de aanpak van de Griekse crisis.

Spijt is zinloos, priesters zijn eng en god is dood

De mannen van de Britse artpopband Everything Everything haalden eerder al onze weblog met een aardig filmpje over de oermensch. Nu bestempelen ze priesters tot creeps in de video van hun single Regret. In zekere zin wisten we dat natuurlijk al.

Het nieuwe album Get to Heaven heeft in ieder geval de recensent van Het Parool al in vervoering gebracht. Het nummer van onderstaand filmpje wordt een 'klassieker in de dop' genoemd. En dat zou zomaar eens kunnen.


Everything Everything - Regret (lyrics)

SER stelt vergadering uit na 'labbekakken'-ophef

Door de ophef over de omstreden uitspraken van werkgeversvoorman Hans de Boer deze week, heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) de grote raadsvergadering die op vrijdag gepland stond, uitgesteld naar augustus.

Dit komt doordat vakbond FNV heeft aangegeven uit protest toch niet naar de vergadering te komen, bevestigde een woordvoerster van de SER na berichtgeving van de NOS. De bond iséén van de belangrijkste partijen in het polderoverleg.

De Boer zei woensdag in de Volkskrant dat veel bijstandsgerechtigden aan het werk gezet kunnen worden. "Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk", stelde hij. Die opmerkingen schoten bij FNV, en ook bij veel politici, in het verkeerde keelgat. De Boer bood later op de dag zijn excuses aan voor de felle bewoordingen die hij had gebruikt.

De SER is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op sociaaleconomisch gebied. Het bestaat uit werkgevers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden. Vrijdag staat ook nog een kleinere bestuursvergadering op de agenda bij de SER. Die gaat wel gewoon door.

SER stelt vergadering uit na ophef om De Boer
SER stelt vergadering uit na 'labbekakken'-ophef (Foto: ANP)

Bethesda accepteert Fallout 4 pre-order met bottle caps

Vorige week berichtten wij over Seth, de meneer die met ruim 2200 bottle caps, de valuta in de meeste Fallout-games, Fallout 4 wilde pre-orderen. Deze bottle caps had Seth verzameld over een periode van 7.5 jaar en naar Bethesda gestuurd.

Vandaag is daar voor Seth dan eindelijk het verlossende woord: zijn pre-order wordt geaccepteerd en hij ontvangt in november Fallout 4. Dit nieuws kreeg hij te horen van Bethesda's Global Community Lead Matt Grandstaff. Grandstaff heeft zelfs de taak op zich genomen op de bottle caps te storten bij de People's Bank in Point Lookout.

Wel een waarschuwing voor de slimmeriken die het truukje willen herhalen: Seth krijgt de game omdat hij de eerste is die de actie heeft ondernomen, herhaling heeft dus geen zin!

Fallout 3 people's bank


Buschauffeur Arriva weigert vrouw met boerka toegang tot bus

Een buschauffeur van vervoersbedrijf Arriva weigerde een vrouw toegang tot de bus, omdat ze een boerka droeg. Het gebeurde op buslijn 327 tussen het Brabanste Oosterhout en Tilburg. 

Op de korte video die de vrouw zelf maakte is te zien dat ze inderdaad de bus niet in mag. De vrouw gaat een aanklacht indienen tegen de chauffeur. 

Arriva erkent het incident en zegt later vandaag met een verklaring te komen.

Update 17.22 uur
De buschauffeur heeft de vrouw ten onrechte geweigerd. Arriva biedt daarom haar excuses aan en pakt het incident intern op met de chauffeur. De hele verklaring staat hieronder.

‘Alleen wanneer iemand met een vervoerbewijs reist met daarop een pasfoto (zoals een persoonlijke OV-chipkaart), moet deze persoon zich kunnen identificeren. Wij willen als Arriva onze excuses aanbieden aan deze vrouw.’

‘De buschauffeur heeft de vrouw ten onrechte geweigerd. Het incident wordt intern met de chauffeur opgepakt. Daarnaast brengen we de regels hieromtrent opnieuw onder de aandacht bij onze chauffeurs, zodat er geen onduidelijkheid bestaat over het beleid. De desbetreffende vrouw heeft nog geen contact met ons opgenomen betreffende het incident.’

 

Bestelbus vol babymelkpoeder en Viagra

Vierhonderd blikken melkpoeder voor baby's en duizend Viagra-pillen. Dat vond de politie donderdag in een bestelbusje op de A15. De chauffeur, een 24-jarige man uit Spijkenisse, is opgepakt.

Agenten controleerden het busje in de Gelderse gemeente Overbetuwe. De bestuurder kon niet uitleggen hoe hij aan het melkpoeder was gekomen. De agenten vonden ook een plastic zak met pillen, hoogstwaarschijnlijk Viagra.

Melkpoeder is al een tijd in trek bij criminelen. Het poeder wordt onder meer op grote schaal verscheept naar China, waar veel geld te verdienen is. Ouders daar vertrouwen Chinees poeder niet, na een groot schandaal in 2008.

Eurogroep eindigt zonder akkoord

Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) is donderdagmiddag geëindigd zonder akkoord over de aanpak van de financiële situatie in Griekenland. Dat zeggen bronnen in Brussel

Waarschijnlijk komt de eurogroep zaterdag opnieuw bij elkaar. De experts van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) en Athene praten in de tussentijd verder met elkaar.

Ophef om 'pro-EU' speech Queen Elizabeth

Een toespraak die de Britse koningin Elizabeth heeft gehouden tijdens een staatsbanket in Duitsland, heeft in Londen tot ophef geleid. Buckingham Palace zag zich daardoor donderdag genoodzaakt te ontkennen dat de koningin lobbyt tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie.

"We weten dat we hard moeten werken om de verworvenheden van de naoorlogse wereld te behouden. We weten dat verdeeldheid in Europa gevaarlijk is en dat we moeten werken om ons daartegen te wapenen, zowel in het westen als het oosten van ons continent", zei de koningin woensdag tijdens het staatsbanket. Daarbij waren ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron aanwezig.

Laatstgenoemde heeft de bevolking onder electorale druk van de eurosceptische UKIP een referendum over het Britse lidmaatschap van de EU beloofd.

Ophef over toespraak koningin Elizabeth
Ophef om 'pro-EU' speech Queen Elizabeth (Foto: ANP)

Fire Emblem: Fates heeft online multiplayer

Fire Emblem: Fates is uitgekomen in Japan en een, nogal grote, feature is bekend geworden die Nintendo niet eerder heeft aangekondigd: online multiplayer. Het is de eerste keer dat Fire Emblem online speelbaar is.

In de online modus vecht je tegen anderen in vijf tegen vijf gevechten. Je neemt hiervoor je eigen troepen mee de strijd in. Ook zijn er, tot nu toe, vijf verschillende maps om in te strijden en is er geen fog of war. De modus is ook offline speelbaar.

Meer informatie is te vinden in het bronartikel, waar iemand met de game meer informatie over de menu's, opties en ervaringen vermeldt.

Rechter berispt Facebook om seksfilmpje

Facebook moet binnen twee weken de gebruikersgegevens verstrekken van de persoon die een seksfilmpje op de website heeft gezet. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag. Als Facebook de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot zijn systemen voor onafhankelijk onderzoek.

De 21-jarige Chantal uit het Brabantse Werkendam had Facebook voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie een seksfilmpje van haar eind januari op de website had geplaatst. Sinds de plaatsing op Facebook is haar leven "in een hel veranderd", zei haar advocaat Thomas van Vugt eerder.

Facebook verklaarde niks meer te kunnen doen omdat de gegevens al in februari voorgoed van de servers zijn gewist.

Rechter berispt Facebook om seksfilmpje
Rechter berispt Facebook om seksfilmpje (Foto: ANP)

Eerste gameplay-beelden van XCOM 2

Op het YouTube-kanaal van XCOM zijn zojuist de eerste beelden vrijgegeven van de gameplay van XCOM 2. We zien onder andere nieuwe aliens, nieuwe speeltjes waar je soldaten gebruik van kunnen maken en de terugkeer van een oude bekende.

In de missie zien we hoe vier XCOM-soldaten een parade van het nieuwe regime van de aliens willen saboteren. De vier soldaten worden ondersteund door officer Bradford, die ook al te zien was in het eerste deel van XCOM. Ook komt de slangachtige alien voorbij die we ook al in de trailer zagen en een nieuwe alien die lijkt op een muton beserker uit het vorige deel. Verder laat de gameplay ook het hacken van turrets zien, wat je kan doen met drones.

XCOM 2 komt uit in November en is exclusief voor de pc.

Sijsling bemachtigt na thriller plek op Wimbledon

Igor Sijsling heeft na een marathonduel het hoofdschema bereikt op Wimbledon. De Amsterdammer won in vijf sets van Paul-Henri Mathieu (ATP-127): 6-4, 7-6(3), 2-6, 5-7 en 7-5.

Waar de eerste twee kwalificatiewedstrijden nog volgens het best-of-three format werden gespeeld, moest Sijsling (ATP-170) nu vol aan de bak om de ervaren Fransman in vijf sets van zich af te houden. De Nederlander begon uitstekend en kwam 2-0 voor in sets, maar daarna kantelde de partij. Sets drie en vier gingen naar de 33-jarige Mathieu.

In de vijfde set verspeelde Sijsling een 4-0 voorsprong. Mathieu kwam terug tot 4-4, al kreeg Sijsling genoeg breakkansen om de partij eerder af te maken. Op 4-5 had de Fransman de winst voor het grijpen toen hij vervolgens een breakpoint kreeg, maar Sijsling rechtte de rug. Hij behield zijn service en brak bij een stand van 6-5 door de opslag van zijn tegenstander. Op zijn eerste matchpoint sloeg Sijsling toe.

Met zijn overwinning kan Sijsling zich gaan opmaken voor zijn vierde deelname aan Wimbledon. In 2013 presteerde hij het best op de All England Club, door onder anderen Milos Raonic te verslaan op weg naar de derde ronde. Sijsling plaatste zich eerder dit jaar ook via het kwalificatietoernooi voor Roland Garros. 

Veteraan veroordeeld na bedreigen agenten

Een 41-jarige ex-militair is donderdag veroordeeld omdat hij in januari drie agenten met de dood had bedreigd. Hij droeg camouflagekleren en een bivakmuts. In zijn hand had hij een vleesmes. Hij zei tegen de agenten dat hij ze zou doden. De veteraan, die lijdt aan een post-traumatische stressstoornis, kreeg negentig dagen cel, waarvan 59 dagen voorwaardelijk.

De man hoeft niet naar de gevangenis, omdat de onvoorwaardelijke straf even lang is als de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Hij wordt momenteel al behandeld op een speciale afdeling voor veteranen in een GGZ-kliniek. Daar moet hij van de rechter blijven. Naast zijn trauma kampt de man ook met verslaving aan alcohol, cannabis en cocaïne.

Een vertrouwenspersoon van de veteraan had 112 gebeld, omdat hij zich in zijn polsen zou hebben gesneden. Toen de agenten bij het huis in Best aankwamen, werden ze bedreigd.

Van der Steur biedt excuses aan om Van U.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft nabestaanden namens het kabinet excuses aangeboden naar aanleiding van het rapport over het falen van instanties rond de psychisch verwarde Bart van U. Dat heeft hij donderdag laten weten.

Eerder bood OM-baas Herman Bolhaar al excuses aan. Er zijn fouten gemaakt waardoor Van U. geen hulp kreeg en op vrije voeten bleef. Van U. heeft bekend zijn zus Loïs te hebben gedood en wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst.

Volgens Van der Steur toont het rapport het falen aan van mensen en systemen bij politie en OM. Hij heeft verbetering toegezegd.

Mijlpaal voor bouw brug Amsterdam-Rijnkanaal

De bouw van de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal bereikt een mijlpaal. De burgemeesters van Muiden en Diemen kunnen elkaar dinsdagmiddag ontmoeten in het midden van de brug, want de eerste van de drie overspanningen is dan klaar, kondigde Rijkswaterstaat donderdag aan.

De nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal is een van de grote bouwwerken in het toekomstige traject tussen de A9 en de A1 tussen Schiphol en Almere. De brug wordt gebouwd zonder steunpunten in het water door vanaf beide oevers langs het kanaal naar het midden te werken. Dinsdag wordt gevierd dat het eerste deel van de brug het water volledig overspant. In de toekomst volgen nog twee delen.

Het nieuwe stuk snelweg ontlast knooppunt Diemen. Het begin van de A1 wordt naar het zuiden verplaatst waardoor ook inwoners van Muiden minder verkeershinder krijgen. De A1 wordt verbreed naar twee keer vijf rijstroken en een wisselbaan van twee rijstroken.

Elke dag 32.000 voertuigen minder in de spits

Sinds het kabinet in 2011 maatregelen nam om de spits te verlichten, mijden elke dag zeker 32.000 personen- en vrachtwagens de spits. Dat komt jaarlijks neer op 6 miljoen minder voertuigen op de weg op de drukste momenten van de dag.

Dat maakte minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) donderdag bekend. Vier jaar geleden begon zij met het bedrijfsleven en twaalf regio's een nieuwe aanpak om de spits te verminderen. Er zijn intussen 355 vaak kleinschalige lokale maatregelen uitgewerkt.

Het zorgt ervoor dat mensen op een ander moment zijn gaan rijden of op een andere wijze naar het werk of school gaan. Ook gaan goederen steeds vaker over het water. Schultz is tevreden. "Zeker nu de mobiliteit weer aantrekt is het belangrijk dat we alle deuren wijd open zetten voor slimme en innovatieve maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren."

Man heeft mazzel met gevonden fortuin

Een kraanmachinist die in 2013 in Groningen een weckfles vond met daarin 51.160 euro, mag het geld houden. De rechtbank in Noord-Nederland had dat in april al bepaald en het Openbaar Ministerie heeft donderdag besloten daartegen niet bij de Hoge Raad in cassatie te gaan.

De man stuitte op de pot met geld tijdens graafwerkzaamheden en bracht die naar de politie. Het OM legde er beslag op, omdat het crimineel geld zou zijn - er zaten bijvoorbeeld veel briefjes van 200 en 500 euro bij en ondanks berichten in de media over de vondst meldde zich geen rechtmatige eigenaar.

Volgens de rechtbank zijn er te weinig aanwijzingen dat het geld van een misdrijf afkomstig is. Daarom moet het terug naar de vinder.

Dalai Lama op podium van festival Glastonbury

Het Britse popfestival Glastonbury heeft dit jaar een opvallende act: de Dalai Lama. De verbannen spiritueel leider van Tibet zal zondag het podium beklimmen en het festivalpubliek toespreken. De organisatie maakte dat donderdag bekend, aldus The Guardian.

Er gingen al langer geruchten dat de Dalai Lama persoonlijk zijn boodschap van barmhartigheid en geweldloosheid naar Glastonbury in Zuidwest-Engeland zou brengen. Mede-organisator Emily Eavis bevestigde het 'speciale moment' voor het festival uiteindelijk.

Het festival, dat al voorzichtig is begonnen en tot en met zondag duurt, trekt zo'n 135.000 bezoekers.

Dalai Lama (Foto: Novum)
Dalai Lama (Foto: Novum)

Rutte: opvang vluchtelingen in alle EU-landen

Nederland houdt zo 'veel mogelijk' vast aan een verplichte verspreiding van vluchtelingen over de Europese Unie. Maar als dat niet haalbaar is, wacht Nederland af of andere EU-lidstaten bereid zijn vrijwillig asielzoekers op te vangen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag voor een Europese top in Brussel, waar de aanpak van de vluchtelingencrisis op de agenda staat.

De EU-leiders buigen zich over het plan van de Europese Commissie om 40.000 asielzoekers, die aankomen in Griekenland en Italië, over de andere EU-lidstaten te verdelen. De commissie wil de opvang bindend maken. Veel EU-landen voelen daar niets voor.

Rutte wil dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. "We houden vast aan quota. Als dat niet lukt, dan zullen we moeten zien of andere landen bereid zijn vrijwillig te leveren."

Langere en extra treinen bij start Tour

De NS laat volgend weekeinde extra treinen rijden van en naar Utrecht. Ook zijn de treinen langer dan normaal. Vanwege de start van de Tour de France komen vermoedelijk honderdduizenden mensen naar Utrecht.

De stad is voor het grootste gedeelte afgesloten voor auto's. Mensen die toch in de afgesloten gebieden moeten zijn, hebben daarvoor een vignet nodig. Meer dan 11.000 inwoners van Utrecht hebben inmiddels zo'n vignet aangevraagd. Dat kan nog tot eind juni.

De NS stelt werkzaamheden op het spoor rond Utrecht Centraal uit tot na het weekeinde van de start van de Tour de France.

Zaterdag 4 juli begint de Tour de France met een tijdrit in Utrecht. Zondag 5 juli begint de tweede etappe in Utrecht. Finishplaats is Neeltje Jans. Daarna verlaat de Tour Nederland.

Langere en extra treinen bij start Tour (Foto: Novum)
Langere en extra treinen bij start Tour (Foto: Novum)

Koning brengt werkbezoek aan Rotterdam-Zuid

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag een werkbezoek gebracht aan de wijk Hillesluis op Rotterdam-Zuid. Hij liet zich daar vooral informeren over hoe bewoners in Hillesluis met elkaar omgaan. De koning bezocht onder meer taekwondoschool Abdel Kwan, winkeliers van Winkelboulevard-zuid en sprak met buurtbewoners.

De koning kwam naar Rotterdam op uitnodiging van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij liet zich door hem uitgebreid rondleiden in de wijk. In de taekwondoschool sprak hij met zowel jongeren als ouderen die daar sporten. De school is naast een trainingscentrum ook een sociale ontmoetingsplek voor wijkbewoners. Naast sport wordt er bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding gegeven.

Een aantal buurtvaders uit de Walravenbuurt sprak ook met de koning over hoe zij hun vrijwilligerswerk uitvoeren. De vaders patrouilleren regelmatig 's avonds door de wijk en zien onder meer toe op de veiligheid, maar kijken bijvoorbeeld ook of de buurt schoon is. Het bezoek van de koning duurde bijna twee uur.

Koning Willem-Alexander (Foto: Novum)
Koning Willem-Alexander (Foto: Novum)

Bokster Fontijn met overmacht naar goud op Spelen

Bokster Nouchka Fontijn heeft met grote overmacht goud gewonnen op de Europese Spelen in Baku. In de finale liet ze geen spaan heel van de Zweedse Anna Laurell, een van de pioniers van het vrouwenboksen.

In de eerste twee van vier rondes was Fontijn al duidelijk de betere en ze kreeg dan ook van alle drie juryleden de standaard 10-9 score. In de derde ronde moest de scheidsrechter er voor het eerst aan te pas komen om de 35-jarige Zweedse af te tellen, maar ze gaf aan verder te kunnen. Twee juryleden gaven de ronde al met 10-8 aan Fontijn, wat gelijkstaat aan een knockdown, maar in ronde vier was het verschil echt duidelijk. Weer werd er tot acht geteld voor een murw geslagen Laurell, die het gevecht wel af kon maken, maar geen schijn van kans had. 

Het is de vijfde gouden medaille voor Nederland op de Spelen in Baku, na het succes van wielrenster Ellen van Dijk, tafeltennisster Li Jiao, turnster Lieke Wevers en zwemster Marrit Steenbergen.

Fontijn (blauw) liet eerder ook al weinig heel van de Duitse Sarah Scheurich (Foto: Getty)

Sterrenstelsel slokt soortgenoot op

Het reuzensterrenstelsel Messier 87, in het sterrenbeeld Maagd, heeft in de afgelopen miljard jaar een ander sterrenstelsel opgeslokt. Astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben daarvoor voor het eerst bewijs gevonden, meldt de organisatie donderdag.

De astronomen hebben gekeken naar nevels binnen het grote zonnestelsel, die een andere gloed hadden. Ook hebben ze sporen van licht gevonden van sterren die in het grotere stelsel zijn opgegaan. ESO vergelijkt het met het zoeken naar bewijs dat iemand een glas water in een vijver heeft leeggegooid. "Het water dat eenmaal in een vijver is gegoten is niet meer te zien, maar het kan wel rimpelingen en andere verstoringen hebben veroorzaakt. Zulke verstoringen kunnen waarneembaar zijn als er bijvoorbeeld kleideeltjes in het water zweven." De gloed en de lichtsporen zijn vergelijkbaar met deze kleideeltjes.

'Nederland wordt hardst geraakt bij Brexit'

Wanneer Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) stapt, zal de Nederlandse economie dit, buiten de Britten zelf, het meest voelen. Dat is de conclusie van adviesbureau Global Counsel, dat onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke gevolgen van een zogeheten 'Brexit'.

In totaal hebben Nederlandse bedrijven voor 177 miljard euro investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Deze investeringen leverden in 2013 9 miljard euro op, goed voor 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Onder andere Unilever, Shell en Phillips hebben sterke banden met de Britse markt. In 2013 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 49 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk, wat een handelsoverschot opleverde van bijna 7 miljard euro.

Wat daadwerkelijk de gevolgen zullen zijn van een Brexit is afhankelijk van welke handelsrelatie Groot-Brittanië na de afsplitsing aangaat met de EU.

'Tijdelijke maatregel voor verwarde mensen'

De commissie-Hoekstra wil dat er een tijdelijke wettelijke maatregel komt voor de aanpak van mensen met psychische problemen, die daardoor een gevaar vormen. Er wordt nu al wetgeving hiervoor voorbereid, maar die treedt naar verwachting pas op zijn vroegst in 2018 in werking. Daarom is er nu een tijdelijke oplossing nodig, concludeert Hoekstra.

Hij roept de verantwoordelijke ministers (Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid en Welzijn en Sport) op om de officier van justitie een sleutelrol te geven als het gaat om gedwongen opname van mogelijk gevaarlijke mensen. Deze officier van justitie moet zorgen voor een zorgvuldige en volledige dossiervorming. Ook moet hij goede een informatievoorziening regelen bij het Openbaar Ministerie en de politie.

Loonsverlaging thuiszorgers Vérian verboden

De Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian moet de doorgevoerde loonsverlaging van de medewerkers onmiddellijk terugdraaien. Dat oordeelde de rechter donderdag.

Volgens de rechter is er onvoldoende onderbouwing van de eenzijdig opgelegde herindelingen van functies en loonsverlagingen. Ook is de maatregel in strijd met de cao van het personeel.

FNV spande eerder deze maand een kort geding aan tegen Vérian over de kwestie. De loonsverlaging treft zo'n zeshonderd thuiszorgmedewerkers. Volgens FNV gaat het om salarisverlagingen van 20 tot 30 procent.

"De medewerkers van Vérian hebben maandenlang actie gevoerd en in spanning gezeten. De uitspraak van de rechter heeft ook consequenties voor andere thuiszorgorganisaties zoals TSN, die eenzijdig de lonen verlagen", zegt FNV-onderhandelaar Marian Beldsnijder.

NAVO helpt bij beveiliging luchtruim Oekraïne

Om een ramp als die met vlucht MH17 te voorkomen, gaat de NAVO helpen bij het veiliger maken van het luchtruim boven Oekraïne. Daar werd bijna een jaar geleden een vliegtuig, dat van Amsterdam naar Maleisië vloog, neergehaald boven een gebied dat in handen was van opstandelingen.

De NAVO-lidstaten Polen, Turkije en Noorwegen leveren voortaan data over het vliegverkeer aan de Oekraïense luchtverkeersleiders. "Dat draagt bij aan de veiligheid in de lucht", zei NAVO-topman Jens Stoltenberg donderdag in Brussel. Het is vooral belangrijk voor gebieden waar op de grond nog steeds wordt gevochten.

Bij de ramp met MH17 op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders. De regering van Oekraïne stelt dat pro-Russische rebellen het vliegtuig hebben neergeschoten met een Russische raket.

Zieke Ben Howard niet naar Rock Werchter

Singer-songwriter Ben Howard heeft zijn optreden op Rock Werchter afgezegd. De Britse zanger is geveld door een luchtwegeninfectie, zo laat zijn management weten.

Howard zou vrijdag optreden op de Main Stage van het festival. De organisatie heeft nu besloten Balthazar van het kleinere The Barn-podium naar de Main Stage te verhuizen.

Rock Werchter gaat donderdagmiddag van start. Er zijn tot en met zondag optredens van onder meer Faith No More, The Chemical Brothers, Mumford & Sons, The Prodigy en Muse.

Venlo op zoek naar nieuwe plek azc

Venlo gaat zoeken naar een nieuwe plek voor een asielzoekerscentrum (azc). Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de Limburgse stad hierom gevraagd, maakte de gemeente donderdag bekend.

Het huidige azc aan de Wezelseweg sluit in juli. Er is snel een nieuwe tijdelijke opvang nodig, en op langere termijn een plek waar het azc met zeshonderd bedden minstens vijftien jaar lang onderdak kan vinden.

Het centrum moet een oppervlak van zo'n 6000 vierkante meter kunnen beslaan, onder meer omdat er ook onderwijs moet worden gegeven. Mogelijk kan die ruimte worden gevonden in bijvoorbeeld leegstaande voormalige zorgcentra of kloosters.

Hogenkamp debuteert in hoofdtoernooi Wimbledon

Richel Hogenkamp heeft zich voor de eerste keer geplaatst voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. De Nederlandse won in de laatste kwalificatieronde op overtuigende wijze van de 20-jarige Zhaoxuan Yang uit China. Het werd 6-2 en 6-2. 

Beide sets verliepen identiek; in de eerste game van de set brak de Nederlandse door de service van haar opponente en halverwege de set voegde ze daar nog een break aan toe. Yang is de nummer 193 van de wereldranglijst, Hogenkamp staat zeventig plekken hoger.

In haar eerste twee kwalificatiewedstrijden op het heilige gras van Wimbledon had Hogenkamp (23), eveneens in twee sets, gewonnen van achtereenvolgens Riko Sawayanagi en Katy Dunne.

Op de Australian Open begin jaar maakte Hogenkamp haar Grand Slam-debuut, maar toen verloor ze in de eerste ronde van Petra Kvitová. Deze prestatie van Hogenkamp is een opsteker na een paar matige maanden op het gravel en hardcourt. Zo verloor ze op Roland Garros in de tweede kwalificatieronde. 

KPN: mogelijke spionage niet te achterhalen

KPN heeft niet kunnen vaststellen of internationale communicatieverbindingen tussen 2005 en 2008 zijn afgetapt. Dat meldde het telecombedrijf donderdag naar aanleiding van een eigen onderzoek.

KPN onderzocht de afgelopen tijd tientallen verbindingen voor dataverkeer, naar aanleiding van beweringen van de Oostenrijkse politicus Peter Pilz. Die stelde eind mei dat 71 internationale verbindingen waarbij telefoonverkeer van KPN was betrokken jarenlang het doelwit waren van de Duitse geheime dienst.

KPN heeft de afgelopen tijd zo goed mogelijk geprobeerd om de internationale verbindingen van destijds, die via Frankfurt liepen, te matchen met de lijst van Pilz. De namen en nummers op zijn lijst komen echter niet overeen met de wijze waarop internationale verbindingen van KPN tien jaar geleden werden geregistreerd. Namen van betrokken klanten waren niet meer te achterhalen. Evenmin viel vast te stellen of de betreffende verbindingen zijn afgetapt.

Europese bende cybercriminelen opgerold

Een grote bende cybercriminelen is vorige week opgerold tijdens een politie-actie in Oekraïne. Vijf verdachten zijn daar opgepakt. Dat heeft de Europese politiedienst Europol, die in Den Haag is gevestigd, donderdag bekendgemaakt.

Over heel Europa zijn nu zestig mensen opgepakt. De bende was ook actief in Nederland. Vier organisatoren werden in september vorig jaar al gearresteerd. Zij moeten in september voor de rechter komen in Rotterdam. Het gaat om drie 23-jarige mannen uit Den Haag, Rotterdam en Almere en een 24-jarige man uit Barendrecht.

In oktober waren achttien zogeheten 'geldezels' opgepakt in Nederland. Zij hadden hun bankrekening en pinpas aan de criminelen gegeven, zodat die anoniem konden blijven.

Paard mishandeld in Dalfsen

In het Overijsselse Dalfsen is in de nacht van dinsdag op woensdag een paard mishandeld. Dat heeft de politie donderdag laten weten. De merrie stond in een weiland tussen de Koesteeg en de N34.

De politie roept mensen op zich te melden als ze iets van de mishandeling hebben gezien.

De afgelopen weken zijn in Drenthe diverse paarden opzettelijk verwond. Dat gebeurde onder meer in Gasselte, Balloo, Roden, Eext en Paterswolde. Ook vanuit andere regio's in het land zijn mishandelingen gemeld.

Aanhoudingen in aanloop naar TT

De politie heeft in de aanloop naar de TT van Assen acht mensen aangehouden. In de nacht van woensdag op donderdag zijn in de Drentse hoofdstad vier mensen in de boeien geslagen, vooral vanwege openlijke geweldpleging.

In één geval verzette een 21-jarige Assenaar zich tegen zijn aanhouding. Een 46-jarige man uit Smilde werd afgevoerd naar het politiebureau omdat hij zich bemoeide met de inzet van hulpdiensten en weigerde weg te gaan.

Bij verkeerscontroles werden ook vier mensen gearresteerd. Verder liepen vijf personen tegen een proces-verbaal op voor onder meer rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs. Eén weggebruiker had nog een boete van ruim tweeduizend euro openstaan.

De politie houdt de komende dagen intensief toezicht op het TT-verkeer, dat vanuit het hele land komt, en controleert vooral op snelheid en alcoholgebruik.

Sjans

Ze zat al in een stoel toen ik de kapsalon binnenkwam. Modieuze kleding, veel blingbling, roodgelakte nageltjes en genoeg rimpels om haar leeftijd te verraden. Ik schatte haar een jaar of 80. Ze was klein van stuk, te klein eigenlijk voor de kappersstoel, maar met haar zwarte lakschoentjes zette ze zich dapper af op de kolossale vierpoot. De piepjonge kapster had geen geduld met haar. “Kom op mevrouw De Bont, zo kan ik er niet bij”, zuchtte ze. De bejaarde dame rechtte haar rug en de lakschoentjes deden nog een beetje extra hun best.

Aandacht voor Michael Jackson op radio en tv

Diverse radio- en televisiezenders besteden donderdag aandacht aan Michael Jackson op zijn zesde sterfdag. Radio 10 staat de hele dag in het teken van Jacksons muziek en ook op RTL 8 is het Michael Jackson Dag.

Op RTL 8 is donderdagavond de documentaire Michael Jackson: Life of an Icon te zien. Ook NPO 3 heeft een documentaire over de zes jaar geleden overleden zanger geprogrammeerd: Louis and Michael, waarin Lous Theroux probeert een interview met Jackson te regelen. Dat lukt hem niet, maar hij krijgt wel diens vader Joe Jackson voor de camera.

Michael Jackson (Foto: Novum)
Michael Jackson (Foto: Novum)

Nieuwe tijdelijke ARAM map League of Legends

Aan het einde van de zomer komt er in League of Legends een tijdelijke nieuwe ARAM map. Tijdens één van de tijdelijke events in het spel komt de map beschikbaar. De Butcher’s Bridge ARAM map is een compleet nieuw design voor de map en is vanaf scratch gebouwd. Het is dus niet een gemodificeerde versie van de huidige ARAM map. De map is binnenkort speelbaar op de test-omgeving van het spel en zal dus later live komen. ARAM is een spel-modus binnen League of Legends.

Beachduo trekt rechtszaak over WK-deelname in

De beachvolleyballers Jeroen van Zwieten en Eric-Jan Rothfusz zien af om via de rechter deelname aan het komende WK beachvolleybal af te dwingen. Het kort geding dat donderdagochtend bij de rechtbank in Utrecht zou dienen, gaat niet door.

Volgens Van Zwieten en Rothfusz ging volleybalbond NeVoBo in de fout bij de puntentelling voor bij drie toernooien van de Eredivisie, waar een wildcard voor het WK op het spel stond. Volgens de volleybalbond is er wel de juiste puntentelling gevolgd. Woensdag kwam de internationale volleybalbond FIVB met een verklaring waarin staat dat Nevobo de criteria zelf mag opstellen.

"Nu er een FIVB-verklaring ligt waaruit blijkt dat de Nevobo ons met vierkante ballen kan laten volleyballen, weet je dat deelname aan het WK heel ver weg is”, aldus de beachvolleyballers donderdagochtend in een uitleg. "Ze hadden bij wijze van spreken de wildcard aan je blinde buurman kunnen geven."

Dertien doden bij brand in flat China

Een brand in een appartementengebouw in China donderdag heeft aan dertien mensen het leven gekost. Dat meldt staatszender CCTV.

De brand brak uit op de begane grond in het flatgebouw in Zhengzhou, de hoofdstad van de provincie Henan. Omdat het regende verspreidde het vuur zich niet ver. De doden vielen op de hoogste verdieping, waarschijnlijk door verstikking na inademing van koolmonoxide.

De oorzaak van de brand is niet bekend.

Weer miljoenen auto's terug vanwege airbags

Het Japanse autoconcern Toyota roept wereldwijd bijna 2,9 miljoen auto's terug naar de garage vanwege problemen met airbags van het bedrijf Takata. Dat werd donderdag bekendgemaakt door Toyota.

Er worden meer dan 1,7 miljoen auto's in Europa teruggeroepen en 360.000 in Japan, aldus Toyota. Het gaat in Europa uitsluitend om de passagiersairbag in de modellen Corolla, Yaris, Avensis en Avensis Verso, gebouwd van april 2003 tot en met december 2008. Exacte aantallen voor Nederland zijn nog niet bekend, aldus Toyota.

Het concern is naar eigen zeggen niet op de hoogte van verwondingen of doden als gevolg van de gebrekkige airbags. Die kunnen door een productiefout ontploffen, waarbij metaaldeeltjes door de auto worden geslingerd. Eerder werden al vele miljoenen auto's teruggeroepen in verband met de airbags en zouden wereldwijd minstens acht mensen zijn omgekomen en ruim honderd mensen gewond zijn geraakt.

Autofabrikant Nissan meldde donderdag dat er wereldwijd bijna 200.000 auto's worden teruggehaald, waarvan bijna de helft in Japan.

Weer miljoenen auto's terug vanwege airbags (Foto: Novum)
Weer miljoenen auto's terug vanwege airbags (Foto: Novum)

Pirelli test nieuwe materialen tijdens testdagen

Pirelli heeft de tweedaagse test in Spielberg benut om nieuwe materialen te testen die kunnen worden gebruikt in de banden voor 2016. Ze werden hierbij geholpen door de teams van Mercedes, Ferrari en Toro Rosso, die de nieuwe banden tijdens de test gebruikten.

Op de eerste dag werd de test onderbroken vanwege de heftige regenval in de ochtend. De tweede dag verliep wel droog, waardoor de teams meer op de superzachte, zachte en medium banden konden rijden. In samenwerking met de drie teams kon Pirelli alle drie de compunds testen.

"De start van de test was een beetje frustrerend, op de eerste ochtend kwam de regen met bakken uit de hemel," zegt Pirelli-baas Paul Hembery. "Er is desalniettemin goed werk vericht vanaf dinsdagmiddag, met zelfs enkele zonnestralen op de woensdag. Ik wil hiervoor Ferrari, Mercedes en Toro Rosso enorm bedanken. De teams hebben ons vrijwillig geholpen om de nieuwe materialen voor het volgend seizoen te testen, nu er geen officiele bandentests midden in het seizoen meer zijn. De resultaten die we hebben verkregen zullen ons enorm helpen om verder te gaan met de ontwikkeling van onze volgende generatie banden."

Topoverleg over Griekenland hervat

In Brussel is het overleg tussen een aantal hoofdrolspelers om tot een oplossing te komen voor de financiële situatie in Griekenland rond 9 uur hervat. In de nacht van woensdag op donderdag gingen de onderhandelaars, onder wie de Griekse premier Alexis Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, zonder akkoord uit elkaar.

Ook de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de baas van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zitten aan tafel. Bronnen in Brussel spreken over 'constructieve' gesprekken, maar verzuchten ook dat er nog veel werk moet worden verzet.

De politieke leiders proberen een doorbraak te forceren zodat later donderdag de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) hun zegen kunnen geven aan een akkoord.

Delen middeleeuws wrak gevonden bij Deventer

In een oude nevengeul van de IJssel bij Deventer zijn delen gevonden van een schip uit de middeleeuwen. Het schip is rond 1500 gebouwd, zegt stadsarcheoloog van Deventer Bart Vermeulen donderdag.

In de uiterwaarden van de IJssel wordt gegraven in het kader van het landelijke project Ruimte voor de Rivier. Mogelijk wordt in de loop van donderdag al bekend of er nog een intact schip ligt, of dat het bij resten blijft. De houtresten wijzen op een groot, zeewaardig vaartuig. De vondst is bijzonder, zegt de archeoloog, omdat het de eerste in zijn soort is die bij Deventer is gevonden. "De stad was in die tijd een van de grootste handelssteden van ons land."

Door Breda rijden meeste goederentreinen

Breda is de stad waar de meeste goederentreinen doorheen denderen. Op een doorsnee dag passeren er 37 van deze beladen treinen. Op jaarbasis gaat het om bijna 14.000 doorkomsten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Nederland telt twee hoofdroutes voor goederenvervoer over het spoor. Het gaat om de Betuweroute, de verbinding tussen het Rotterdamse havengebied en Duitsland waarover jaarlijks 22.000 goederentreinen rijden en het traject door Noord-Brabant dat Nederlandse havensteden verbindt met zowel Duitsland als België.

Ontlast de Betuweroute juist de binnensteden, de Brabant-route doorkruist veel steden. Behalve Breda zijn dat Tilburg (ruim 13.000 treinen), Eindhoven (12.063), Lage Zwaluwe (10.831) en Roosendaal (7583). Ter vergelijking: door Amsterdam en Utrecht rijden jaarlijks respectievelijk 5807 en 5238 goederentreinen.

Door Breda rijden meeste goederentreinen (Foto: Novum)
Door Breda rijden meeste goederentreinen (Foto: Novum)

Vrouw met boerka wordt geweigerd in bus

Een vrouw is een paar dagen geleden geweigerd in een bus omdat ze een boerka droeg. De vrouw heeft dit gefilmd en gaat een klacht indienen bij Arriva. Vorige maand stemde het kabinet nog in met een boerkaverbod in onder meer het openbaar vervoer, maar dat is nog niet van kracht.

 

Beste Facebook vriendenA sallaamoe alaikoum wah rahmatoulahi wah baraktuhIk wil jullie via deze weg om een gunst...

Posted by Khadijaa Umm Ruqayah on woensdag 24 juni 2015

Staatsschuld groeit harder dan economie

De Nederlandse staatsschuld is in het eerste kwartaal van dit jaar harder opgelopen dan dat de economie groeit. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd.

De overheidsschuld dikte in de eerste drie maanden van 2015 met 9 miljard euro aan tot 459 miljard euro. Dat komt neer op 68,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de totale omvang van de Nederlandse economie, een vol procentpunt meer dan in het voorgaande kwartaal.

Franse taxichauffeurs protesteren tegen Uber

In heel Frankrijk hebben taxichauffeurs het werk neergelegd, uit protest tegen de alternatieve taxidienst van Uber. Ondanks een verbod op de dienst rijden er nog steeds Uber-chauffeurs rond en werft het bedrijf nog steeds actief nieuwe chauffeurs.

De reguliere taxichauffeurs klagen over oneerlijke concurrentie. De afgelopen weken zijn bijna honderd Uber-chauffeurs aangevallen.

Door de staking van woensdag liep het verkeer in sommige grote steden vast. De toegang tot de luchthaven Charles de Gaulle werd door de actie bemoeilijkt.

Franse taxichauffeurs protesteren tegen Uber (Foto: Novum)
Franse taxichauffeurs protesteren tegen Uber (Foto: Novum)

Lekker wijf was vroeger een vent

Op het oog lijkt Céline Van Den Bossche gewoon een lekker wijf. Ze ziet er zelfs zo goed uit, dat ze meedoet aan de strijd om de titel 'Miss België 2016'. Vandaag heeft de blondine echter onthuld dat ze vier jaar geleden nog een jochie was.

De plastisch chirurgen doen hun werk steeds beter. Waar Kelly er nog altijd uitziet als een halve kerel, zie je er bij Céline helemaal niets meer van. "Ja, ik ben transgender", verklapt de 22-jarige schone uit Moerbeke-Waas. "En wat dan nog?"

"Sommige mensen worden geboren met negen tenen, wel ik ben geboren als meisje in een jongenslijf. Heb ik daarvoor gekozen? Is het iets wat ik heb verzonnen om mij aan te stellen? Nee. Het is gewoon een aandoening."

Al op de kleuterschool wist de kapster dat ze anders was dan andere jongens. Sinds de middelbare school droeg ze make-up en ging met een handtas naar school. Op haar vijftiende begon het lange traject met hormoonpillen en psychologen en op haar achttiende werd ze eindelijk verbouwd. En sinds vier jaar is ze officieel een vrouw.

Vandaag heeft ze zich kandidaat gesteld voor de verkiezing van Miss België. Op 20 september weten we of ze een ronde verder komt. Hieronder een foto, wie zou haar geven?

 

Bastion uit Overwatch aan het werk

Sinds Overwatch vorig jaar is aangekondigd krijgen we steeds meer te zien van de game. Dit keer zien we Bastion, een robot uit het spel. Een logge robot met veel vuurkracht. Blizzard heeft een gameplay-preview online gezet waarin we Bastion aan het werk zien.

Overwatch is een multiplayer shooter waarin je speelt in teams. Het speelt zich af in een futuristische, cartoony wereld die een beetje doet denken aan Pixarfilms. In de game kun je kiezen uit allerlei verschillende 'heroes' om mee te spelen. Het is Blizzards eerste nieuwe franchise in zeventien jaar tijd.


Yu Suzuki legt Shenmue's financiële situatie en samenwerking met Sony uit

Yu Suzuki heeft een nieuwe update geplaatst op de Shenmue Kickstarterpagina, een lange en gedetailleerde verklaring over de financiële situatie van de game. Ook komt de samenwerking met Sony Computer Entertainment en Shibuya Productions aan bod.

"Er zijn veel vragen geweest over het budget van Shenmue 3 en wat externe bronnen toe zullen voegen aan het geld opgehaald via Kickstarter. Ik verontschuldig me dat ik niet oprecht ben geweest vanaf het begin en zou de situatie graag willen ophelderen.

Ys Net en ik hebben veel lange jaren geprobeerd een manier te vinden om een vervolg te maken dat zoveel fans graag willen. Nadat we over Kickstarter leerden wist ik dat er een mogelijke manier was om een Shemue 3 te starten. Omdat ik het spel zo goed mogelijk wil maken wist ik dat ik ook moest kijken naar meer traditionele manieren om alle fondsen bij elkaar te krijgen.

Sony en Shibuya Productions zijn goede partners omdat ze geloven in Shenmue en willen het beste voor de fans en de game. Hun investering in en ondersteuning van Shenmue hebben geholpen om een vervolg te realiseren dat trots naast zijn voorgangers zal staan. Hoewel het zakelijke niet netjes is om de specifieke details van zulke samenwerkingen te bespreken kan ik wel zeggen dat met hun hulp op het vlak van productie en marketing is het voor Ys Net mogelijk om meer geld opgehaald via Kickstarter puur voor de ontwikkeling van Shenmue 3 te gebruiken. Het is ook belangrijk om te weten dat al het geld opgehaald via Kickstarter direct naar de ontwikkeling van Shenmue 3 gaat, Sony en Shibuya Productions zien er geen cent van.

De steun van alle fans en donateurs is heel inspirerend geweest, ik kan jullie niet genoeg bedanken. Nu we ons eerste doel gehaald hebben ben ik blij om te zeggen dat het Shenmue verhaal door zal gaan en onze reis met Ryo en Shenhua door gaat. Fans zullen kunnen genieten van het vervolg dat ze al zo lang willen en nieuwkomers worden geïntroduceerd tot een nieuwe game-ervaring.

Natuurlijk, zoals met elk Kickstarter-project, zullen aanvullende donaties ons helpen een betere game te maken. Bovenop alles wat Shenmue 3 nu al zal brengen, zullen de doelen die ik gezet heb extra quests, events en gameplay toevoegen als ze gehaald worden. Als het doel van vijf miljoen gehaald wordt zal er een compleet nieuwe gameplay komen die ik graag wil toevoegen in Shenmue 3. Als we de tien miljoen halen komt er een compleet open-wereld om te verkennen en onderzoeken. Zelfs als deze doelen niet gehaald worden is Shenmue 3 al een vervolg die zijn naam eer aan doet en waar we trots op kunnen zijn. Hoewel ik hoop dat we samen deze Shenmue net zo revolutionair kunnen maken als de eerste twee.

Ik snap dat deze verklaring op zich heeft laten wachten. Nu we vooruit gaan willen we zo open mogelijk zijn over de ontwikkeling van Shenmue 3. Ik zou graag opnieuw vragen voor jullie samenwerking en steun om te helpen Shenmue 3 zo goed mogelijk te maken."

Politie pakt verzenders spooknota's op

De politie heeft zeven mensen opgepakt die zich bezighielden met het oplichten van bedrijven. Ze verstuurden zogenoemde spooknota's, rekeningen voor diensten die niet zijn verleend. Op die manier zouden volgens schattingen van de politie 140 bedrijven voor een kleine vier ton zijn gedupeerd.

De politie spreekt van een criminele organisatie die zich op grote schaal schuldig zou hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. De organisatie verstuurde onder de vlag van een drietal nepbedrijven facturen naar ondernemers voor nog niet betaalde advertentiekosten. Die moesten ze met spoed betalen. Deden ze dat niet, dan ontvingen de ondernemers een vervalste opdrachtbevestiging waarna ze toch overstag gingen.

De hoofdverdachte is een 33-jarige inwoner van Veendam. Verder zijn twee mannen zonder vaste woonplaats (25 en 26 jaar), een 20-jarige vrouw uit Veendam, een 24-jarige plaatsgenoot, een 25-jarige vrouw uit Sappemeer en een 30-jarige man uit Amsterdam opgepakt.

Waterpoloërs verslaan Slowakije opnieuw

De Nederlandse waterpoloërs hebben ook hun tweede oefenwedstrijd tegen Slowakije gewonnen, ditmaal iets ruimer. Oranje zegevierde gisteravond in Nijverdal met 15-12 (3-3 3-5 6-2 3-2). Een dag eerder in Veenendaal was de marge slechts één doelpunt.

De tweede winstpartij was te danken aan een goede tweede helft. De rust brak aan met een achterstand van 6-8. De ploeg van bondscoach Robin van Galen schakelde in het derde kwart over op een zonesysteem met twee terugvallende verdedigers. Dat bleek een succes. De Slowaken werden minder gevaarlijk, de Nederlandse counters en schoten uit de tweede lijn kantelden de wedstrijd.

Robin Lindhout was opnieuw topscorer, nu met vier treffers. Jesse Koopman maakte er drie. De andere goals waren van Luuk Gielen, Lars Gottemaker, Lars Reuten (ieder twee), Sebastiaan van Mil en Thomas Lucas.

Vanavond spelen beide teams nogmaals tegen elkaar, dan in het Hofbad in Den Haag. De Nederlandse selectie bereidt zich voor op de Universiade in Zuid-Korea.

'Gedwongen terugkeerbeleid werkt niet goed'

Het kabinet moet meer doen om ervoor te zorgen dat herkomstlanden hun burgers terugnemen als hun asielverzoek in Nederland is afgewezen. Het gaat om mensen die Nederland gedwongen wil uitzetten, omdat ze niet vrijwillig terugkeren. Nederland benadert de herkomstlanden echter niet goed zodat het terugkeerbeleid niet werkt.

Dat concludeert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een onderzoeksrapport dat donderdag wordt overhandigd aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Een aantal landen zit niet te springen om mensen terug te nemen die zelf niet terug willen. Nederland kan ze daardoor niet gedwongen uitzetten.

EasyJet vergroot aanbod vanaf Schiphol

Luchtvaarmaatschappij easyJet plaatst in oktober een vijfde vliegtuig op Schiphol. De budgetmaatschappij voegt bovendien vijf bestemmingen toe aan zijn aanbod vanaf de luchthaven.

Vanaf eind dit jaar biedt easyJet vluchten aan naar Tel Aviv, Salzburg, Tenerife, Lyon en Grenoble vanaf Schiphol. Met de uitbreiding verwacht easyJet volgend jaar 130.000 extra passagiers te kunnen bedienen. De vluchten naar Tel Aviv beginnen vanaf 26 oktober, de overige vluchten volgen in december.

Het vijfde vliegtuig en de nieuwe bestemmingen leveren volgens de luchtvaartmaatschappij veertig nieuwe arbeidsplaatsen op. Op dit moment werken ongeveer 160 mensen in Nederland voor easyJet, dat Schiphol sinds dit voorjaar gebruikt als uitvalsbasis.

Márquez op 'oude fiets' in Assen

Motorcoureur Marc Márquez grijpt tijdens de TT van Assen terug naar de machine waarop hij vorig jaar de grand prix in Drenthe won. Het oude frame geeft hem meer vertrouwen en een zeker gevoel, zei de regerend wereldkampioen in de MotoGP in aanloop naar de race op zaterdag.

De coureur van Honda domineerde vorig seizoen met dertien overwinningen, maar dit seizoen boekte hij pas één zege. De Spanjaard worstelt met zijn motor, die naar eigen zeggen erg wankel is. Dat bleek wel tijdens de laatste twee WK-races in Barcelona en Mugello, waarin Márquez onderuit ging en uitviel.

"Natuurlijk heb ik in Assen een goed resultaat nodig, zeker na de laatste twee mislukkingen. Ik heb het frame van 2014 op maandag uitgeprobeerd en het voelde meteen goed aan. Ik ga het in Assen gebruiken en hoop dat ik mijn succes van vorig jaar kan herhalen'', aldus de huidige nummer vijf in het wereldkampioenschap, die al 69 punten achter ligt op klassementsleider Valentino Rossi.

Celstraf voor neparts uit Huissen

De 53-jarige Fred B. uit Huissen bij Arnhem is donderdag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk omdat hij zich heeft uitgegeven als arts. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij zonder papieren diagnoses stelde, mensen behandelde, medicijnen verkocht en soms mensen zelfs liet opereren in China.

Zo kreeg een vrouw een onnodige borstoperatie van 60.000 euro in China omdat ze borstkanker zou hebben. B. vertelde dat er kankerwerende matjes werden geplaatst en verkocht haar vervolgens een 'chemotherapie' van 90.000 euro omdat ze inmiddels ook schildklierkanker zou hebben. De vrouw had geen kanker.

Zwangeres Trijntje Oosterhuis verplaatst tour

Trijntje Oosterhuis is zwanger en verplaatst daarom optredens van haar clubtour in het najaar. Ze schrapt haar optreden dat ze op 18 december in de Heineken Music Hall zou geven.

De show in Metropool in Hengelo is verplaatst naar 17 oktober en de show in Hedon in Zwolle is verplaatst naar 1 oktober. Voor het concert in 013 in Tilburg is geen nieuwe datum beschikbaar. Publiek dat al een kaartje heeft voor de geplande show in de HMH krijgt automatisch geld terug.

De tournee die in september begint staat in het teken van haar nieuwe album Walk Along. "Gelukkig was het mogelijk om enkele shows te verzetten", zegt de zangeres, die dit jaar uitgeschakeld werd voor de finale van het Eurovisiesongfestival. "Ik verheug me heel erg op deze clubtour, waarna ik met zwangerschapsverlof ga. In februari betreed ik gewoon weer het podium van de Ziggo Dome samen met de andere Ladies Of Soul, waar ik ook erg naar uitkijk."

Aanpak verwarde mensen faalt

Politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Deze situatie moet zo snel mogelijk worden verbeterd.

De commissie-Hoekstra noemt dit de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U. Hij wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus.

Het rapport wordt donderdag aangeboden aan de topman van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar. De top van het OM gaf in februari opdracht tot dit onderzoek.

Van U. zit sinds 12 januari vast voor het doden van zijn zus in Rotterdam. Inmiddels is door een DNA-spoor gebleken dat hij mogelijk ook te maken heeft met de gewelddadige dood van Borst in februari vorig jaar. Het OM heeft eerder laten weten dat Van U. tegen de zin van het OM nooit is behandeld voor waandenkbeelden. Hoewel hij eerder in contact kwam met justitie werd ook geen DNA-materiaal bij hem afgenomen.

IS heeft deel Koerdische stad in handen

Strijders van Islamitische Staat in Syrië hebben in de Koerdische stad Hassakeh meerdere wijken in handen gekregen. Dat heeft een woordvoerder van de Koerdische strijdmacht YPG gezegd.

Hassakeh was verdeeld tussen de troepen van president Bashar Assad en Koerdische strijders. Volgens de YPG viel IS wijken aan die handen van het leger waren, aan de zuidkant van de stad. De Syrische staatstelevisie meldde dat er in de wijk Nashawi zwaar gevochten werd.

IS opende donderdag ook opnieuw de aanval op het Koerdische stadje Kobani, bij de grens met Turkije.

Agenten veroordeeld voor dood arrestant

Zeven Belgische politieagenten zijn veroordeeld voor hun rol bij de dood van een arrestant. Ook een betrokken psychiater en diens directeur zijn schuldig bevonden. Een agent en de leidinggevende politiecommissaris werden donderdag vrijgesproken.

De zaak draaide om de dood van Jonathan Jacob. De toen 26-jarige jongeman was onder invloed van amfetamines toen hij in januari 2010 werd opgepakt. Een psychiatrisch centrum wilde hem niet opnemen, omdat Jacob agressief was. De man werd daarop in een politiecel in Mortsel, vlakbij Antwerpen, opgesloten.

De politiecommissaris haalde een zogeheten Bijzonder Bijstandsteam (met acht agenten) erbij om Jacob in bedwang te houden, zodat een arts hem een kalmerend spuitje kon geven. Maar dit liep verkeerd af. Na de spuit zakt Jacob ineen en stierf in de cel.

Waakhond: journalisten in Egypte lopen groot gevaar

Journalisten in het Egypte van president Abdel-Fatah el-Sissi lopen groot gevaar. Dat schrijft het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in een nieuw rapport. Sinds het Comité in 1990 begon cijfers bij te houden hebben er nog nooit zoveel journalisten in Egypte achter de tralies gezeten.

In het rapport wordt ingegaan op de opsluiting van achttien Egyptenaren. De meesten zitten vast omdat ze banden hebben of hadden met de Moslimbroederschap, waar de afgezette en inmiddels ter dood veroordeelde president Mohammed Morsi toe behoort.

De dreiging van detentie maakt deel uit van een beklemmende atmosfeer waarin kritische stemmen worden gecensureerd. Over gevoelige onderwerpen mag niet worden gesproken. Volgens het CPJ heeft El-Sissi, die in 2013 als legerleider Morsi afzette, onder het mom van nationale veiligheid gehakt gemaakt van burgerlijke vrijheden.

"Het CPJ heeft met hoge functionarissen gesproken, onder wie de procureur-generaal en een minister (...) en die ontkennen dat in Egypte journalisten worden opgesloten vanwege hun werk", schrijft de organisatie. "Maar uit onderzoek van het CPJ blijkt dat de regering van El-Sissi (...) het voorwendsel van nationale veiligheid gebruikt om mensenrechten, waaronder de persvrijheid, aan banden te leggen."

De meeste journalisten die in het rapport worden genoemd zitten vast omdat ze verslag deden van demonstraties, meningen verkondigden die tegen de lijn van de regering ingingen of berichtten over misstanden waar mensen met banden met de Moslimbroederschap slachtoffer van werden. Anderen worden beschuldigd van 'het zaaien van chaos'. Na de coup van El-Sissi werd de Moslimbroederschap als terroristische organisatie aangeduid.

Mahmoud Abou-Zeid is een van de journalisten uit het rapport. Hij werd in augustus 2013 opgepakt toen hij foto's maakte van een protestactie voor Morsi, die door de autoriteiten hardhandig werd beëindigd. Het werd een bloedbad. Honderden aanhangers van Morsi en de Moslimbroederschap kwamen om. Sinds zijn arrestatie zit Abou-Zeid vast, een formele aanklacht is nooit ingesteld.

"Ik heb hem vorige week gesproken. Hij was moe en depressief", zei Abou-Zeids broer Mohamed. "We weten niet wat er gaat gebeuren en we hebben geen informatie over hoe zijn zaak zich verder zal ontvouwen. Het is een erg moeilijke situatie, voor ons allemaal."

Niet alleen Egyptische journalisten worden door de autoriteiten op de korrel genomen. Vooral het in Qatar gevestigde Al-Jazeera, dat door de regering als woordvoerder van de Moslimbroederschap wordt gezien, moet het vaak ontgelden. Een aantal buitenlandse journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, is aangeklaagd wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Een andere journalist van de zender werd vorige week aangehouden toen hij aankwam in Duitsland. Egypte had een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Ahmed Mansour werd in 2011 in Egypte veroordeeld wegens marteling. Hij ontkent de aanklacht. De Duitse justitie besloot maandag hem vrij te laten en hem niet uit te leveren.

Maximaal 700 vluchtelingen naar Drents dorpje

In het Drentse dorpje Oranje worden maximaal zevenhonderd vluchtelingen gehuisvest voor de duur van drie jaar. Dat hebben de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt, en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgesproken na maanden van onderhandelen.

Aanvankelijk wilde het COA 1400 asielzoekers onderbrengen in een vakantiepark bij het dorp, maar dat stuitte op veel verzet. In Oranje wonen slechts 140 mensen.

Ook de inwoners kunnen leven met het aantal dat nu is afgesproken, zei een woordvoerster van de gemeente donderdag. "Er is de afgelopen tijd uitgebreid met ze gesproken. Het is vooral belangrijk dat er eindelijk eens duidelijkheid komt.''

Verder is afgesproken dat het COA zich inspant om vooral gezinnen in Oranje te huisvesten. "Daarvoor zijn de vakantiehuisjes ook het meest geschikt'', aldus de woordvoerster.

Froome mist dopingtest 'door hotelpersoneel'

De Britse Tourfavoriet Chris Froome heeft op vakantie dit jaar een dopingtest gemist. De wielrenner heeft dat toegegeven in gesprek met Britse media. Hij legt de schuld bij overijverig hotelpersoneel dat de dopingcontroleurs heeft tegengehouden.

"Ik had een paar dagen rust en nam mijn vrouw mee naar een exclusief hotel in Italië. Op de eerste ochtend arriveerden de controleurs om 7 uur bij het hotel maar de staf weigerde ze toe te laten en weigerde om mij te bellen", citeerde The Guardian de coureur van Sky. "Toen ik bij het ontbijt kwam, vertelden ze me dat volgens de regels van het hotel niemand gestoord kon worden. Het was een bijzonder frustrerende situatie voor me."

Wielrenners zijn verplicht om te laten weten waar ze zijn en moeten beschikbaar zijn voor dopingtests. Froome gaf toe dat hij vergeten was om het hotelpersoneel goed te instrueren. "Ik heb mijn les geleerd."

Sporters die drie keer binnen een jaar een controle missen kunnen maximaal twee jaar worden geschorst.

Driveclub PS Plus-editie nu beschikbaar

Na lang wachten en een korte teaser eerder deze week is het moment eindelijk daar: Driveclub PlayStation Plus-editie is te downloaden via de PlayStation Store voor gamers met een PlayStation Plus-abonnement.

De PS Plus-versie biedt het volgende:

• Alle Driveclub-features: van onlinemultiplayer-matches en -uitdagingen tot offline-soloraces, tour-events, aanpassingen, herhalingen, fotografie en meer.
• De mogelijkheid om je eigen races samen te stellen waarbij jij het tijdstip en het weer bepaalt.
• Toegang tot alle 13 circuits in India, een van de zes locaties in Driveclub.
• 15 auto's voor je garage.
• Een volledige set van 27 PlayStation®-trofeeën, inclusief de gewilde platina trofee.

Vanuit deze versie kun je upgraden naar de volledige versie.

Don't Starve komt naar Xbox One

Don't Starve krijgt een Xbox One-versie. Dit heeft ontwikkelaar Klei bevestigd, nadat de game online verscheen via een Duitse equivalent van de ESRB. De versie gaat Don't Starve: Giant Edition heten, als we de rating mogen geloven.

Klei heeft toegegeven dat de game bestaat en komt binnenkort met meer informatie. De game is nu al beschikbaar voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita en Nintendo Wii U.

Warner Bros. staakt verkoop Batman: Arkham Knight op pc

De pc-versie van Batman: Arkham Knight is geen mooie. De game wordt geplaagd door problemen met graphics, fps-drops en meer. De problemen (en bijbehorende klachten) zijn zelfs zo groot, dat Warner Bros. heeft besloten de verkoop van de pc-versie te staken.

In ieder geval tot de problemen opgelost zijn, is de pc-versie op onder andere Steam niet meer verkrijgbaar. Warner Bros. gaat hard aan het werk om de klachten te verhelpen, maar hoe lang dit in beslag gaat nemen en of hiermee alle problemen verholpen worden, is nog afwachten.

Batman Arkham Knight klacht

Donoren zeggen Nepal miljarden toe voor wederopbouw

Buitenlandse donoren en organisaties hebben Nepal miljarden dollars aan hulp in het vooruitzicht gesteld om het land te helpen bij de wederopbouw na een zware aardbeving in april. Miljoenen mensen zijn nog altijd dakloos door het natuurgeweld, dat aan meer dan 8800 mensen het leven kostte.

China zegde op een donorconferentie in Kathmandu bijna een half miljard dollar toe, India draagt een miljard bij aan burenhulp. Daarnaast stelt de Aziatische ontwikkelingsbank zeshonderd miljoen dollar beschikbaar. Japan schenkt een kwart miljard en de Verenigde Staten maken tweehonderd miljoen dollar over.

Nepal zegt 6,7 miljard dollar nodig te hebben voor de wederopbouw van het land.

Vrouw dood na steekpartij, verdachte opgepakt

Bij een steekpartij in het dorpje Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede), is woensdagnacht een vrouw om het leven gebracht. Er is een verdachte aangehouden, meldt de politie.

Het incident speelde zich af in een woning aan de Bovenwijkerweg. Toen de hulpdiensten rond 4.00 uur alarmeerden was de vrouw nog in leven, maar korte tijd later overleed ze. Een man heeft zichzelf aangegeven op het politiebureau en is gearresteerd. Of hij ook degene was die 112 heeft gebeld, is onduidelijk.

De toedracht van het misdrijf wordt onderzocht. De politie kon woensdagnacht nog niet aangeven wat de relatie is tussen het slachtoffer en de verdachte. Hun identiteit is nog niet bekend.

Jennifer Love Hewitt opnieuw milf geworden

Jennifer Love Hewitt is woensdag bevallen van een zoontje. Dat meldt E! News.

De actrice en haar man Brian Hallisay hebben hun tweede kind Atticus James genoemd. Het koppel was al ouders van dochter Autumn James, die in november 2013 werd geboren. In datzelfde jaar trouwden de twee nadat ze elkaar hadden ontmoet op de set van The Client List en begonnen te daten.

"Jennifer en Brian zijn dolgelukkig", zo verklaarde een woordvoerder in januari toen bekend werd dat de actrice in verwachting was.

Dodental longvirus MERS naar 29

In Zuid-Korea zijn opnieuw twee mensen gestorven aan het longvirus MERS. Daarmee komt het dodental op 29.

Momenteel liggen nog 77 van de 180 besmet geraakte mensen in het ziekenhuis voor behandeling, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Volksgezondheid. De meeste doden zijn ouderen en mensen die al ziek waren.

De aandoening stamt uit het Midden-Oosten waar het in 2012 opdook. Het virus kan ernstige en ook dodelijke luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Maar niet iedereen wordt na besmetting ernstig ziek.

Commissie presenteert conclusies falend onderzoek moordenaar Els Borst

De commissie-Hoekstra presenteert donderdagochtend haar onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus. Het rapport hierover wordt dan aangeboden aan de topman van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar.

De top van het OM gaf in februari opdracht tot dit onderzoek. Van U. zit sinds 12 januari vast op verdenking van het doden van zijn zus in Rotterdam. Inmiddels is door een DNA-spoor gebleken dat hij mogelijk ook te maken heeft met de gewelddadige dood van Borst (81) in februari vorig jaar.

Het OM heeft eerder laten weten dat Van U. tegen de zin van het OM nooit is behandeld voor waandenkbeelden. Hoewel hij eerder in contact kwam met justitie werd ook geen DNA-materiaal bij hem afgenomen.

Van U. had zich meerdere keren bij de politie gemeld om een gevangenisstraf uit te zitten die hij eerder van het gerechtshof in Den Haag had gekregen voor verboden wapenbezit.

In februari 2014 bijvoorbeeld stak hij vuurwerk af voor het politiebureau in Amersfoort, om de aandacht van de agenten te trekken. Hij kwam echter al vrij snel weer op straat te staan.

Hoewel er een rechterlijk bevel tot gevangenneming was, belandde hij niet in de gevangenis.

Uitspraak in wraakporno-zaak Facebook

Voor een geval van wraakporno beslist de rechtbank in Amsterdam donderdag of Facebook openheid van zaken moet geven. De 21-jarige Chantal uit het Brabantse Werkendam had de sociale-netwerksite voor de rechter gedaagd in een poging te achterhalen wie een belastend seksfilmpje van haar eind januari online had gezet.

In de één minuut durende seksvideo is te zien hoe de vrouw haar ex-vriendje oraal bevredigt. Sinds de plaatsing op Facebook is haar leven "in een hel veranderd", zei haar advocaat tijdens de zitting twee weken geleden. Het filmpje is vele keren gedownload en verspreid, en dat gebeurt nog steeds.

Volgens Facebook zijn de gegevens van de persoon die het nepaccount aanmaakte, al in februari voorgoed van de servers gewist. De advocaat van Chantal denkt echter dat er nog mogelijkheden zijn de gegevens te achterhalen en vroeg de rechter Facebook te dwingen daarvoor een extern onderzoeksbureau in te huren. De rechter bepaalt of Facebook een externe partij toegang moet geven tot zijn systemen.

Weer 'hulpje' ontsnapte moordenaars opgepakt

Er is een tweede medewerker van de zwaarbewaakte gevangenis in de Amerikaanse staat New York opgepakt. De man, bewaker Gene Palmer, wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de recente uitbraak van twee moordenaars. Dat heeft zijn advocaat woensdag (lokale tijd) tegenover CNN bekendgemaakt.

Palmer zou bevroren vlees, waarin gereedschap zat verstopt, de cellen van de gevaarlijke ontsnapte gevangenen Richard Matt en David Sweat hebben binnen gesmokkeld. De gevangenisbewaker wordt er tevens van beschuldigd bewijsmateriaal te hebben vernietigd, aldus zijn raadsman.

Eerder al werd de 51-jarige medewerkster Joyce Mitchell opgepakt omdat ze gereedschap voor de ontsnapping de gevangenis had binnen gesmokkeld. Mogelijk hield ze er ook een seksuele relatie met een van de gevangenen op na.

De klopjacht op de zware criminelen Matt en Sweat is nog in volle gang.

Weer'hulpje' ontsnapte moordenaars opgepakt
Weer'hulpje' ontsnapte moordenaars opgepakt (Foto: ANP)

Uruguay verlaat Copa met twee rode kaarten

Chili is door naar de halve finales in de Copa America. Dit gebeurde na een schouwspel tegen Uruguay, wat voor een groot deel op alles behalve voetbal leek. De Uruguayanen eindigden de wedstrijd met negen man en ook de bondscoach werd naar de tribune gestuurd. Tussen alles door werd er een keer gescoord, de matchwinner was Mauricio Isla.

Al in de eerste helft was het spelbeeld duidelijk. Chili viel aan terwijl Uruguay tegen hield. De Chilenen kwamen eigenlijk niet tot kansen, maar de Uruguayanen waren ook weinig succesvol in de tegenstot. Het was al in de eerste helft een harde wedstrijd, waarin verschillende spelers geel kregen.

In de tweede helft ontspoorde het volledig na een kwartiertje. Edison Cavani kreeg een tweede gele kaart, nadat hij in de eerste helft al de grensrechter omver had gelopen. Hij gaf een klein tikje aan Gonzalo Jara, die gretig naar de grond ging. Hierna dreigde het al te ontsporen met een harde overtreding van Maxi Pereira, maar daarna nam het voetbal toch weer de overhand. Uruguay kwam in eerste instantie nog het dichtst bij doelpunten via een kopkans en een schot wat rakelings naast het doel ging. Chili wist uiteindelijk het tiental eenmaal te verschalken, tien minuten voor tijd. Hierna liep het toch nog volledig uit de hand. Jorge Fucile kreeg ook een rode kaart, waarna het geheel aan spelers van Uruguay zich volledig liet gaan. Hierbij kreeg ook coach Oscar Tavarez rood van de scheidsrechter. 

In de resterende tijd kreeg Chili nog een goede kans op de 2-0, maar deze ging naast. Chili won met 1-0 en zal daardoor in de halve finale spelen tegen ofwel Bolivia, ofwel Peru.

'Laagopgeleide raakt verder achterop'

De kloof tussen laag- en hoogopgeleiden in Nederland neemt steeds verder toe. De afgelopen kwart eeuw zijn de verschillen in uurloon en werkzekerheid al meer uiteengelopen. Als er niets verandert, dan raken de laagopgeleiden ook wat betreft werkloosheid en armoede verder achterop. Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Ruim twee miljoen werkenden en werkzoekenden in Nederland hebben maximaal een vmbo- of mbo 1-diploma gehaald. Een flink deel van hen heeft het moeilijk op de arbeidsmarkt. Het risico op werkloosheid is voor hen anderhalf keer zo hoog als gemiddeld en zij hebben vaker dan anderen onzeker, laagbetaald werk.

Laagopgeleiden zagen hun uurloon, gecorrigeerd voor inflatie, tussen 1990 en 2005 vrijwel gelijk blijven, op 17 euro bruto. Dat van hoogopgeleiden steeg tegelijkertijd van 24 naar 31 euro bruto. Na 2005 nam het loonverschil niet verder toe, maar waren de laagopgeleiden wel meer de klos bij de opkomst van flexcontracten en andere onzekere baantjes.

De planbureaus hebben doorgerekend dat de kloof tussen de opleidingsniveaus komende jaren verder uitdijt. Ook in de werkloosheidsramingen is dat te zien, en hierdoor neemt ook de armoede onder de laagopgeleiden toe. In 2025 zit volgens het opgestelde basisscenario 8,2 procent van de laagopgeleiden zonder werk, tegen 5,9 procent in 2009. De werkloosheid onder middelbaar en hoogopgeleiden stijgt tegelijkertijd van 2,9 naar 3,3 procent.

De overheid kan nog wel maatregelen nemen om het toenemen van de verschillen te voorkomen, staat in het rapport. Ze kan bijvoorbeeld het minimumloon minder sterk laten stijgen om zo de vraag van werkgevers naar laagopgeleiden te stimuleren. Ook kan ze scholing van laagopgeleiden bevorderen, zodat die gemakkelijker de stap naar een wat beter betaalde positie kunnen maken. Een andere optie is het afsplitsen van laaggeschoolde taken uit hooggeschoold werk te stimuleren, zodat er meer banen voor laagopgeleiden ontstaan, aldus het CPB en het SCP.

Kim Kardashian wil geen reclame op Instagram

Kim Kardashian deinst niet terug voor een goede businessdeal, maar haar Instagram-pagina is verboden terrein voor promotiepraat. Dat vertelt ze in een speech op het Cannes Lions Festival of Creativity.

"Sommige mensen vinden misschien dat ik teveel bikinifoto's deel, maar mijn Instagram-pagina is precies zoals ik wil", vertelt Kim die vertelt dat sommige merken waarmee ze een contract heeft hun naam niet genoeg terug zien op Instagram. "Ik blijf dichtbij mijn echte zelf op Instagram. Ik noem het merk alleen als ik het oprecht geweldig vind. In mijn contracten zeg ik er altijd bij dat mijn Instagram verboden terrein is."

De realityster duldt het dan ook niet als andere mensen teveel reclame maken. "Ik heb mensen ontvolgt die teveel merkgerelateerde foto's plaatsten omdat ik er niet in geloof. Ik ruik het van een kilometer afstand." Ook benadrukt Kim dat ze al haar social media helemaal zelf in handen heeft. "Ik heb geen team die dat voor me doet, dat vind ik niet authentiek als je het hebt over persoonlijke dingen en foto's deelt."

Kim sprak ook over haar succesvolle game die een grote aantrekkingskracht heeft op vrouwen. "Het is geweldig dat we meer vrouwen naar de gamewereld brengen. Het was een nieuwe onderneming voor me en eng om in een wereld te stappen die door mannen wordt gedomineerd." Net als haar Instagram moet de game haar echte leven weerspiegelen: "We laten mijn echte leven zien en maken het in real time."

Haar verblijf in Cannes begon niet zo soepel voor de socialite. "Met dank aan de dronken naakte vrouw die op mijn deur stond te bonzen ben ik wakker sinds 4 uur vannacht", schreef ze even eerder op Twitter. "Ik heb er een video van gemaakt als herinnering waarom ik teveel drinken nooit getolereerd heb. Ik zal de video niet delen, maar het is erg grappig."

Carter: NAVO moet cyberveiligheid vergroten

NAVO-lidstaten moeten hun mogelijkheden zich te verdedigen tegen cyberaanvallen gaan uitbreiden, voordat er voorbereidingen worden getroffen om zelf cyberaanvallen uit te voeren. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Ash Carter woensdag gezegd op een NAVO-top in Brussel. De spanningen tussen Rusland en de NAVO lopen steeds verder op en Moskou heeft al laten zien bereid te zijn om cyberaanvallen uit te voeren op andere landen.

Carters voorstel om eerst werk te maken van verdediging tegen cyberaanvallen, in plaats van eerst te werken aan offensieve technieken staat haaks op de mening van sommige deskundigen en regeringsleiders die juist vinden dat de NAVO cyberwapens moet gaan ontwikkelen om zo tegenstanders af te kunnen schrikken.

Europese Spelen 2015 - Dag 14

Marrit Steenbergen deed de zwemwereld gisteren opnieuw versteld staan door net als in de halve finales 53,97 seconden neer te zetten op de 100 meter vrije slag. Vandaag mag ze weer aan de bak en wel in de series en zeer waarschijnlijk de halve finales van de 200 meter vrije slag. Ook op de 4x100 meter wisselslag zal ze naar alle waarschijnlijkheid in actie komen, hoewel het lastig inschatten is wat de kansen van Nederland zijn tegen onder meer het Britse en Russische geweld.

Vandaag begint een van de laatste sporten op de Europese Spelen in Baku: judo. Er worden vandaag vijf gewichtsklasses beslist en in drie daarvan komen Nederlanders in actie. Jeroen Mooren vertegenwoordigt Nederland in de klasse tot 60 kilogram, Birgit Ente en Sanne Verhagen doen hetzelfde in de klasses tot 52 respectievelijk 57 kilogram. 

Het mogelijke hoogtepunt van de dag voor Nederland is de boksfinale in het middengewicht bij de vrouwen. Europees kampioene Nouchka Fontijn strijdt dan om goud met de ervaren Zweedse Anna Laurell, die in 2001 en 2005 wereldkampioene werd in deze klasse. Haar laatste grote medaille dateert van 2012 toen ze brons won op het WK. Dat deed Fontijn vorig jaar, dus vooraf lijkt het een erg mooi gevecht te worden.

Fontijn liet in de halve finale weinig heel van de Duitse Sarah Scheurich, vandaag mag ze op voor goud (Foto: Getty)

Overigens is het nog altijd het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier of op de officiële site bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze, alsmaar drukker wordende topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen, terwijl er natuurlijk ook vragen gesteld kunnen worden.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:30 Zwemmen Series 50m rugslag vrouwen: Iris Tjonk Nee 
06:50  Zwemmen  Series 200m vrije slag vrouwen: Laura van Engelen, Frederique Janssen, Marrit Steenbergen, Marieke Tienstra  Nee 
07:56  Zwemmen  Series 4x100m wisselslag vrouwen: Nederland  Nee
09:06  Judo  Eerste ronde vrouwen -52kg: Birgit Ente - Barbara Maros (Hongarije)  Nee 
09:30  Judo  Eerste ronde mannen -60kg: Jeroen Mooren - Vincent Limare (Frankrijk)  Nee 
10:24  Judo  Eerste ronde vrouwen -57kg: Sanne Verhagen - Concepcion Bellorin (Spanje)  Nee 
10:48  Judo  Achtste finales mannen -60kg: evt Jeroen Mooren  Nee  
11:00  Judo  Achtste finales vrouwen -52kg: evt Birgit Ente  Nee  
11:12  Judo  Achtste finales vrouwen -57kg: evt Sanne Verhagen  Nee  
11:54  Judo  Kwartfinales mannen -60kg: evt Jeroen Mooren  Nee  
12:06  Judo  Kwartfinales vrouwen -57kg: evt Sanne Verhagen  Nee  
12:12  Judo  Kwartfinales vrouwen -52kg: evt Birgit Ente  Nee  

12:24

Judo  Herkansingen mannen -60kg: evt Jeroen Mooren  Nee  
12:30  Judo  Herkansingen vrouwen -52kg: evt Birgit Ente  Nee  
12:42  Judo  Herkansingen vrouwen -57kg: evt Sanne Verhagen  Nee  
13:12  Judo  Halve finales mannen -60kg: evt Jeroen Mooren  Nee  
13:24  Judo  Halve finales vrouwen -52kg: evt Birgit Ente  Nee  
13:48  Judo  Halve finales vrouwen -57kg: evt Sanne Verhagen  Nee  
14:37  Zwemmen  Halve finales vrouwen 50m rugslag: evt Iris Tjonk  Nee 
14:44  Zwemmen  Finale 200m vlinderslag mannen Ja
14:50  Zwemmen   Halve finales vrouwen 200m vrije slag: evt Laura van Engelen, Frederique Janssen, Marrit Steenbergen, Marieke Tienstra   Nee  
15:00  Boksen  Finale vrouwen vlieggewicht (-51kg)  Ja 
15:15  Boksen  Finale vrouwen middengewicht (-75kg): Nouchka Fontijn - Anna Laurell Nash (Zweden)  Ja 
15:18  Zwemmen   Finale 200m schoolslag vrouwen  Ja 
15:25  Zwemmen   Finale 100m vrije slag mannen  Ja 
15:45  Zwemmen   Finale 200m wisselslag mannen  Ja 
15:45  Boksen  Finale mannen lichtvlieggewicht (-49kg)  Ja 
15:59  Zwemmen  Finale 50m rugslag vrouwen: evt Iris Tjonk  Ja 
16:00  Judo  Finales vrouwen -48kg  Ja 
16:03  Zwemmen  Finale 50m schoolslag mannen  Ja 
16:15  Zwemmen   Snelste serie 1500m vrije slag vrouwen  Ja 
16:15  Boksen  Finale mannen bantamgewicht (-56kg)  Ja 
16:30  Basketbal 3x3  Achtste finales vrouwen: Nederland - Rusland  Nee 
16:30  Schermen  Finales floret mannen  Ja 
16:30  Judo  Finales mannen -60kg: evt Jeroen Mooren  Ja 
16:45  Boksen  Finales lichtzwaargewicht mannen (-81kg)  Ja 
16:54  Zwemmen  Finale 4x200m mannen  Ja 
17:00  Schermen  Finales sabel vrouwen  Ja 
17:00  Judo  Finales vrouwen -52kg: evt Birgit Ente  Ja 
17:05  Zwemmen  Finale vrouwen 4x100m wisselslag: evt Nederland  Ja 
17:30 Judo  Finales mannen -66kg  Ja 
18:00  Judo  Finales vrouwen -57kg: evt Sanne Verhagen  Ja 
18:30  Basketbal 3x3  Kwartfinales vrouwen: evt Nederland  Nee 

Medaillespiegel na dag 13

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 51 31 27 109
2 Azerbeidzjan 14 11 15 40
3 Duitsland 13 12 15 40
4 Groot-Brittannië 12 4 10 26
5 Wit-Rusland 10 9 22 41
6 Servië 8 4 1 13
7 Hongarije 8 2 6 16
8 Italië 7 12 6 25
9 Spanje 7 8 8 23
10 Zwitserland 7 4 2 13
11 Oekraïne 6 11 17 34
12 Frankrijk 6 5 10 21
13 Turkije 5 3 17 25
14 Nederland 4 7 7 18
15 België 3 3 1 7
16 Portugal 2 4 2 8
17 Slowakije 2 2 2 5
18 Polen 1 6 6 13
19 Roemenië 1 4 4 9
20 Griekenland 1 4 2 7
21 Kroatië 1 3 5 9
22 Zweden 1 2 3 6
23 Litouwen 1 0 3 4
24 Letland 1 0 1 2
25 Slovenië 1 0 0 1
26 Oostenrijk 0 6 3 9
27 Georgië 0 3 7 10
28 Israël 0 3 5 8
29 Bulgarije 0 3 4 7
30 Denemarken 0 2 1 3
31 Tsjechië 0 1 4 5
32 Moldavië 0 1 2 3
33 San Marino 0 1 1 2
34 Armenië 0 1 0 1
34 Cyprus 0 1 0 1
36 Estland 0 0 2 2
36 Macedonië 0 0 2 2
36 Noorwegen 0 0 2 2
39 Finland 0 0 1 1
39 Montenegro 0 0 1 1

Timofeeff krijgt tegel in RTL Walk of Fame

Weerman Peter Timofeeff krijgt binnenkort zijn eigen tegel op de RTL Walk of Fame. De weerman gaat woensdag na negentien jaar bij RTL Weer met pensioen.

De 65-jarige Timofeeff maakte in het bijzijn van zijn collega's de handafdruk voor de tegel. Andere RTL-iconen met een eigen tegel op de Walk of Fame zijn de presentatoren Irene Moors, Carlo Boszhard en Jan de Hoop.

In september van vorig jaar werd Timofeeff getroffen door een hersenbloeding. Tijdens het herstelproces bereikte hij de pensioengerechtigde leeftijd. "Het is een flits, je ligt daar en in de praktijk geldt voor mij dat je eigenlijk dan meteen met pensioen bent", blikt hij terug in RTL Boulevard. "Maar dat realiseer je je helemaal niet."

"Je verandert ook als mens, je krijgt een wat korter lontje, je wordt misschien wat spontaner juist aan de andere kant ook weer", legt Timofeeff uit wat de gevolgen van de hersenbloeding waren. "De mensen thuis, mijn gezin, moeten daarmee leren omgaan. En dat is niet altijd makkelijk."

"Ik ben heel erg blij dat ik er zo ben uitgekomen. En natuurlijk heb ik heel hard gewerkt. Ik heb wel geluk", aldus de meteoroloog. Hij sloot RTL Boulevard af met de weersvoorspellingen.

Shell praat over investeringen in Iran

Bestuurders van Shell hebben in de Iraanse hoofdstad Teheran gepraat over mogelijke toekomstige investeringen in Iran. Dat zei een woordvoerder van het olieconcern woensdag tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Topman Ben van Beurden zei eerder deze maand al dat Shell van plan is terug te keren naar Iran als de westerse sancties tegen het land zijn opgeheven. Volgens Financial Times is het echter voor het eerst dat een internationale oliegigant aangeeft nu al concrete gesprekken daarover te voeren met Iraanse autoriteiten.

Shell-managers zouden in Teheran hebben gesproken over een uitstaande schuld aan het Iraanse staatsoliebedrijf. Daarnaast werd gesproken over mogelijke gebieden voor samenwerking als de internationale sancties worden opgeheven.

Shell praat over investeringen in Iran (Foto: Novum)
Shell praat over investeringen in Iran (Foto: Novum)

Mannen opgepakt voor schoten Nieuw-Lekkerland

In Nieuw-Lekkerland, vlakbij Rotterdam, zijn twee mannen opgepakt die ervan worden verdacht schoten te hebben gelost. Er vielen geen gewonden, meldt de politie.

Een getuige zag woensdag vlak voor middernacht twee mannen met een vuurwapen bij een hondenuitlaatplek aan de Schoonenburgweg en hoorde schoten. Twee mannen werden opgepakt. Hun identiteit is nog niet bekend. Volgens de politie lijkt het erop dat ze in de lucht hebben geschoten. Er was voor zover bekend geen ruzie gaande en niemand raakte gewond, aldus een politiewoordvoerster.

Tweede testdag: Rosberg voert de boventoon

Na gisteren al de rapste te zijn geweest, was het aan het einde van de tweede testdag op de Red Bull Ring weer een Mercedes, dit keer met Nico Rosberg achter het stuur, bovenaan de tijdenlijst. Rosberg reed halverwege de dag een 1.09.113, een tijd die niet meer werd overtroffen. In totaal ging de Mercedes-coureur 117 keer het circuit rond, aanzienlijk meer dan de 67 van gisteren. Als tweede eindigde Esteban Gutiérrez in de Ferrari, op acht tienden van Rosberg. Valtteri Bottas maakte in de Williams de top drie vol en moest negen tienden toegeven.

In tegenstelling tot gisteren, toen het 's ochtends met bakken uit de hemel kwam, was het vandaag overwegend droog. Slechts eenmaal regende het te hard om het programma verder af te werken. Dit bleek ook uit het aantal gereden ronden, enkel Bottas overtrof het aantal ronden dat Max Verstappen gisteren reed niet.

Bottas spreekt ondanks het lage rondeaantal toch om een een goede dag. "Gelukkig was het weer aardig voor ons," grapt de Williams-coureur. "Het werk dat Susie Wolff gisteren heeft kunnen verrichten is erg nuttig gebleken. We hebben ons programma voort kunnen zetten, wat inhield dat we met name naar de mechanische set-up keken." De Fin reed uiteindelijk 79 ronden.

Het meest productief was Marco Wittmann met de Toro Rosso. De Duitse DTM-coureur reed 158 ronden en eindigde met een 1:10.103 op de vierde plaats. Wittmann was erg te spreken over de Formule 1-bolide, met name over het vermogen. De Duitser had nog een test te goed na het winnen van het DTM-kampioenschap van vorig jaar.

Pascal Wehrlein, de snelste man van gisteren, nam dit keer plaats in de Force India en werd daarmee vijfde. Met 132 ronden, het dubbele van gisteren, had de Mercedes-reserve een zeer productieve dag achter de rug. Hij bleef uiteindelijk Jolyon Palmer in de Lotus met een tiende voor.

Palmer focuste vooral op de mechanische set-up van de wagen. De Brit zorgde een aantal minuten voor het einde voor de tweede rode vlag van de dag, doordat de Lotus tussen de zevende en achtste bocht stilviel. Volgende week op Silverstone mag Palmer weer plaatsnemen in de Lotus, dan voor de eerste vrije training.

De eerste rode vlag van de dag viel een uur eerder, toen Daniel Ricciardo met een rokende Red Bull bij de pitsingang stilviel, wat later een probleem met de remmen bleek te zijn. "We hebben wat geleerd, we hebben wat getest; we hadden vanochtend een groot aerodynamisch rek op de wagen staan waardoor het net uit 'The Terminator' leek te komen. Het is allemaal goed voor de informatie, en het zal de 'aero guys' wel vooruit helpen," aldus de Australiër.

De teams reizen nu af richting Silverstone, waar volgende week de Britse Grand Prix gehouden wordt.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:09.113   117
2 E. Gutiérrez Ferrari 1:09.931 +0:00.818 110
3 V. Bottas Williams 1:10.029 +0:00.916 79
4 M. Wittmann Toro Rosso 1:10.103 +0:00.990 158
5 P. Wehrlein Force India 1:10.253 +0:01.140 132
6 J. Palmer Lotus 1:10.373 +0:01.260 110
7 F. Alonso McLaren 1:10.718 +0:01.605 104
8 D. Ricciardo Red Bull 1:10.757 +0:01.644 116
9 F. Nasr Sauber 1:10.922 +0:01.809 138


Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.