FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van woensdag 27 mei 2015

Slachtoffer krijgt meer te vertellen bij strafzaak

Slachtoffers van misdrijven of hun nabestaanden krijgen meer te vertellen in de strafzaken tegen degenen die hun ellende veroorzaakt hebben. Ze kunnen spreken over de bewijzen, het strafbare feit, de schuld van de verdachten en de straf.

De meeste partijen in de Tweede Kamer lijken hiermee volgende week te zullen instemmen. De rechter moet wel zijn zelfstandige, onafhankelijke besluit over de strafmaat nemen. Het kan immers zijn dat wat het slachtoffer wil, helemaal niet in overeenstemming is met het Wetboek van Strafrecht.

In de Kamer rees de vraag of mensen dan niet teleurgesteld worden. Maar volgens minister Ard van der Steur weten slachtoffers meestal wel dat niet alles kan wat ze vragen, maar willen ze toch graag hun punt maken. Hij vindt het echter wel verstandig als officieren van justitie en rechters goede informatie en begeleiding geven.

Slachtoffers krijgen meer te vertellen bij strafzaak
Slachtoffer krijgt meer te vertellen bij strafzaak (foto: ANP)

Vermoedelijke serieovervaller Amsterdam vast

De politie heeft donderdag in Amsterdam een 20-jarige man aangehouden die vermoedelijk verantwoordelijk is voor meerdere overvallen in de hoofdstad. Hij zat in een horecagelegenheid aan de Oudezijds Achterburgwal toen hij door agenten werd ingerekend.

Tientallen politiemensen in uniform en in burger zijn al dagen bezig om de serieovervaller op te sporen en aan te houden. Donderdag zag een van de agenten de verdachte lopen over een brug op de Oudezijds Voorburgwal. Met hulp van een collega achtervolgde hij de man en konden ze even later tot aanhouding overgaan.

Meer kritiek op migratieplan EU

Het plan van de Europese Unie om de migratiecrisis op de Middellandse Zee aan te pakken is het landenblok woensdag op felle kritiek komen te staan, van zowel binnen als buiten Europa.

De EU wil enerzijds de boten van mensensmokkelaars opsporen en vernietigen en anderzijds de vele tienduizenden migranten die aankomen in Italië en Griekenland verdelen over de rest van de lidstaten. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zette woensdag zijn vraagtekens bij het plan om boten te vernietigen en noemde het plan 'beperkt'. "De prioriteit moet zijn om levens te redden en de reddingsoperaties op te schroeven", zei Ban, die een bezoek bracht aan Brussel.

De Poolse regering sloot zich aan bij de rij van landen die niet happig zijn om extra vluchtelingen op te vangen. Volgens de door de Europese Commissie opgestelde formule zou Polen ruim 2600 mensen uit Syrië en Eritrea moeten opvangen. "Polen wil wel vluchtelingen opvangen, maar we willen niet specifieke aantallen vastleggen", zei een woordvoerster van de regering. Frankrijk, Groot-Brittannië en een aantal Oost-Europese landen spraken zich eerder al uit tegen de migrantenquota.

'Schaf verplichte steun coalitieakkoord af'

PvdA'ers die in de Eerste Kamer zijn gekozen moeten niet langer verplicht worden om eerst aan de partij te te verklaren dat ze het regeerakkoord onderschrijven. Die bepaling moet worden teruggedraaid. Dat zegt vertrekkend senator Guusje ter Horst woensdag in een interview met Trouw.

In januari 2012 heeft de PvdA bepaald dat het congres af moet weten van eventuele bezwaren van kandidaat-Eerste Kamerleden tegen (delen van) het coalitieakkoord of verkiezingsprogramma. Dit moet bekend zijn voordat de volgorde van de kandidatenlijst wordt vastgesteld. Ter Horst is daar op tegen. "Als je een Eerste Kamer wil die in een zekere vrijheid kan zeggen: 'Dit wetsvoorstel moeten wij niet willen' dan moet die bepaling weg. Anders wordt het voor senatoren wel heel lastig om een zelfstandige positie in te nemen."

Rik van de Westelaken naar Dokter Corrie

Rik van de Westelaken zit deze week in de wachtkamer bij Dokter Corrie. De journaalpresentator doet haar in de aflevering over homoseksualiteit uit de doeken hoe hij uit de kast is gekomen.

"Ik dacht: iedereen gaat me stom vinden als ik zeg dat ik op jongens val. Gelukkig was dat niet zo'', vertelt de winnaar van Wie is de mol?. De journaalpresentator vervolgt: "Je wordt er mee geboren en je hebt het er maar mee te doen. Voor vervelende opmerkingen moet je wel een dikke huid hebben. Laat iedereen maar lekker lullen."

In de Dokter Corrie Show geeft de dokter, vertolkt door Martine Sandifort, wekelijks seksuele voorlichting aan kinderen vanaf negen jaar. De komende aflevering over homoseksualiteit is zondagavond te zien bij NPO Zapp.

'Vijf espresso's per dag, maar niet meer'

Vijf espresso's per dag drinken kan geen kwaad, maar meer moeten het er ook niet worden. Dat zegt het Europese bureau voor voedselveiligheid in een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de eventuele schadelijkheid van cafeïne.

Het onderzoek werd gedaan nadat enkele landen vraagtekens hadden gesteld over effecten van de stof op het hart en het centraal zenuwstelsel en mogelijke risico's voor foetussen. De consumptie van 400 milligram per dag is volgens het bureau geen reden tot zorg. Zwangere vrouwen zouden niet meer dan de helft tot zich moeten nemen.

Een kopje espresso bevat gemiddeld 80 milligram cafeïne, evenveel als een blikje energiedrank zoals Red Bull.

Burgemeester Haaksbergen stapt op

Burgemeester Hans Gerritsen van de gemeente Haaksbergen is opgestapt. Dat meldt RTL Nieuws. In de gemeenteraadsvergadering bood hij woensdagavond excuses aan voor de gemaakte fouten rond de vergunningverlening voor de stunt met een monstertruck. De raadsleden bleken echter geen vertrouwen meer in hem te hebben.

Gerritsen (PvdA) bood woensdagavond zijn excuses aan, aan het begin van de raadsvergadering over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het fatale ongeluk in september 2014. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakten er 28 gewond.

De OVV heeft scherpe kritiek op de achteloze wijze hoe er met evenementenvergunningen in Haaksbergen werd omgesprongen. 'Die kritiek is hard maar terecht. Ik erken dat', aldus de burgemeester. Hij voelde zich echter niet persoonlijk verantwoordelijk en wilde niet aftreden. Hij liet het aan de raadsleden over om de afweging te maken of ze nog met Gerritsen verder kunnen of willen.

Aangeslagen
De vergadering werd geschorst om de burgemeester de kans te geven om zelf af te treden. Enkele partijen hadden aangekondigd dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen als Gerritsen niet zelf opstapte. Na een schorsing erkende de burgemeester dat de gemeenteraad onvoldoende vertrouwen in hem had. 'Vertrouwen van de raad is cruciaal voor een burgemeester', zei de aangeslagen Gerritsen. Aansluitend vertrok hij uit de raadszaal.

Rutte opent OESO-bijeenkomst in Parijs

Premier Mark Rutte opent volgende week woensdag een bijeenkomst met ministers van de landen van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Nederland is voorzitter van de vergadering, die woensdag en donderdag in Parijs plaatsvindt.

De ministeriële bijeenkomst gaat vooral over de vraag hoe investeringen door overheden en bedrijven duurzame groei en werkgelegenheid kunnen aanjagen. Rutte is er de eerste dag bij.

Naast de premier zijn namens het kabinet ook de ministers Henk Kamp (Economische Zaken), Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aanwezig.

De OESO werd in 1961 opgericht door achttien Europese landen, plus de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels zijn 34 (rijkere) landen lid. Er wordt vooral over sociaal en economisch beleid gesproken.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

HSL-exploitant waarschuwde voor faillissement

Eind 2003 luidde de HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, al de noodklok over een dreigend faillissement. Dat blijkt uit stukken waarover de parlementaire enquêtecommisie Fyra beschikt. NS-topman Aad Veenman trok vervolgens bij minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) en later ook Gerrit Zalm (Financiën) aan de bel, maar kreeg te horen dat de NS als moederbedrijf van HSA de problemen zelf moest oplossen.

De enquêtecommissie wil te weten komen waarom de flitstrein Fyra, die op de hogesnelheidslijn zou gaan rijden, vijf jaar te laat klaar was en er door grote mankementen al snel weer mee op moest houden.

De NS had de opdracht voor het vervoer over de hogesnelheidslijn binnengehaald met een hoog bod, maar al snel werd duidelijk dat het moeilijk zou worden om het vervoer winstgevend te maken. NS-baas Veenman stapte toen naar de overheid om het contract aan te passen.

HSL (Novum)
HSL (Novum)

OM: 20 jaar voor moord door gangsterliefje

Toos van V. moet twintig jaar de cel in omdat ze haar vriend Ernesto Pistone zou hebben laten vermoorden. Dat eiste de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Den Bosch.

De twee die de moord zouden hebben uitgevoerd en de minnaar van Van V. die zou hebben geholpen met de planning moeten achttien en negentien jaar de cel in. Pistone was een bekende Eindhovense drugscrimineel. Hij werd 27 februari vorig jaar neergeschoten voor zijn woning aan de Otterstok in Eindhoven. Hij liep toen net tien dagen vrij rond. Twee daders vluchtten op een scooter, die ze in brand staken.

Vreeling zei dat de liquidatie 'doordacht, planmatig en doeltreffend werd uitgevoerd, inclusief voorverkenningen en proefschieten'. "Ernesto Pistone is in koelen bloede, meerdere malen, van dichtbij neergeschoten."

Van V. liet weten dat zij en Pistone een slechte relatie hadden, hoewel dat nooit objectief bleek. Ze werden wel bedreigd vanuit het drugsmilieu. Van V. zelf ook. Zij zou enkele maanden voor de moord bovendien een levensverzekering van 250.000 euro hebben afgesloten op naam van Pistone, stelt Vreeling.

Van V. zou twee Turken 10.000 euro hebben beloofd voor de moord. Omdat verzekeraar DELA fraude vermoedde, keerde die echter niet uit. Vermoed wordt dat Van V. uitstel van betaling vroeg bij de schutters. Een kopie van de polis werd in de woning van een van de Turken gevonden.

Veel van het bewijs is gehaald uit talloze sms-berichten tussen de vier verdachten. Dat gebeurde met heel veel verschillende telefoonnummers en toestellen. Sommige telefoons werden alleen enkele uren rondom de moord gebruikt.

Advocaat Mark Nillesen van Van V. vroeg om vrijspraak voor zijn cliënte. Volgens hem denkt Van V. dat de moord uit de koker van de Turken zelf of van een andere Oost-Brabantse crimineel komt, vanwege een drugsconflict. Nillesen stelde verder dat het OM de sms'jes verkeerd interpreteerde.

Nog geen besluit over renovatie paleis

Er wordt nog onderzocht hoe Huis ten Bosch moet worden gerenoveerd. Er is inmiddels wel asbest verwijderd om veiliger te kunnen werken, maar er is nog niet met de operatie zelf begonnen. Daarom kan het kabinet volgens minister Stef Blok geen opgave doen van de kosten. Verschillende partijen hadden daar om gevraagd.

Deze week staken berichten de kop op dat het duurder zou worden dan verwacht, misschien wel 60 miljoen euro. Eerder was er sprake van een bedrag van 35 miljoen. Reden voor de hogere kosten van de renovatie zou naar verluidt zijn dat het in één keer aanpakken van alle delen van het paleis goedkoper is dan een stapsgewijze aanpak.

V&D en bonden gaan weer met elkaar praten

V&D en de vakbonden gaan weer met elkaar in onderhandeling over de salarisverlaging die V&D wil doorvoeren. Dat besloten ze woensdag op aandringen van het gerechtshof in Amsterdam.

Ze zeggen toe om komende maand weer 'serieus' met elkaar te gaan praten. Mochten ze er dan niet uit komen, dan willen ze hun standpunten opnieuw bepleiten in de rechtszaal.

Bij het hoger beroep tussen beide stelde het hof ook voor om de zaak geheel te laten vallen. Maar zover wilden de partijen nog niet gaan.

Dierenclub boos op Asten om vergaste kippen

Het Comité Dierennoodhulp heeft aangifte gedaan tegen de Brabantse gemeente Asten. Op last van de gemeente werden 11.000 kippen van een pluimveehouder in Heusden (gemeente Asten) vergast, nadat een kleine tornado vorige week het onderkomen van de kippen had verwoest.

Volgens de dierenclub was het ruimen van de kippen onnodig. De club deed ook aangifte tegen de kippenboer omdat hij zijn kippen na de ramp geen water en voedsel meer zou hebben gegeven.

Volgens de gemeente Asten was het welzijn van de kippen juist een van de redenen om tot het besluit over te gaan. "De verzekeraar en de eigenaar namen niet snel genoeg actie", zei een woordvoerder van de gemeente. Ook de volksgezondheid speelde mee, omdat er ook allemaal dode kippen lagen, aldus de zegsman.

Amsterdam CS lastig bereikbaar door reparatie

Station Amsterdam Centraal is vanaf woensdagavond 21.30 uur voor velen lastiger bereikbaar dan normaal. Reizigers die komen vanuit de richting Lelystad, Utrecht en Amersfoort moeten omreizen. Dat meldt spoorbeheerder ProRail.

De reden is een spoedreparatie. Woensdagmiddag brak een brandje uit in een kabelgoot. ProRail wil niet het risico nemen dat het donderdag op een druk moment misgaat met die kabels en veel reizigers last ondervinden. Daarom is besloten het kabelsysteem direct te vervangen, op een rustiger moment.

Het gaat om twintig kabels, die allemaal opnieuw moeten worden gelast. De kabelgoot waar de brand uitbrak ligt op een druk gedeelte, waar acht treinsporen liggen. De reparatie gaat de gehele nacht duren. Donderdagochtend moet het treinverkeer weer volgens planning kunnen rijden.

Kelly Osbourne spendeert fortuin aan huisdier

Kelly Osbourne heeft een nieuw huisdier. Volgens TMZ heeft de dochter van Ozzy voor 11.000 dollar (ruim 10.000 euro) een dwergkeeshond gekocht.

De 30-jarige Kelly heeft het hondje volgens de website bij dezelfde fokker gekocht als waar Paris Hilton ook al eens een dwergkeeshondje kocht. Een medewerker van het bedrijfje genaamd Betty's Teacup Yorkies heeft TMZ laten weten dat Kelly ook alvast wat kleertjes en accessoires voor haar nieuwe huisdiertje heeft gekocht. In totaal zou ze een bedrag van 27.000 dollar hebben afgerekend.

Kelly kan het beestje niet zelf gaan halen bij de fokker in Canada. Daarom heeft ze volgens TMZ het bedrijf betaald zodat een medewerker het hondje bij haar thuis in Los Angeles brengt.

Geen drinkwater in Eindhoven en omgeving

De drinkwatervoorziening in Eindhoven en omgeving is woensdagavond uitgevallen. Dit heeft het bedrijf Brabant Water gemeld.

De leverancier zoekt momenteel uit wat de oorzaak van de storing is. Naar verwachting duurt de storing tot 5.00 uur. Gedupeerde klanten kunnen voor meer informatie terecht bij de klantenservice van het waterbedrijf.

Geen drinkwater in Eindhoven en omgeving (Foto: Novum)
Geen drinkwater in Eindhoven en omgeving (Foto: Novum)

Shell, ING en Heineken waardevolste merken

Shell, ING en Heineken zijn de meest waardevolle Nederlandse merken. Dit blijkt uit het woensdag gepubliceerde wereldwijde onderzoek van Millward Brown naar de top honderd van meest waardevolle merken.

ING Bank is binnen de mondiale banken top tien met 18 procent groei de sterkste stijger. ING staat daarmee op de vijfde plek in de wereldwijde finance top tien met een waarde van 11,5 miljard dollar.

Het Brits-Nederlandse Shell blijft met een waarde van bijna 19 miljard dollar stabiel op de tweede plek achter ExxonMobil (ruim 20 miljard dollar).

Heineken is met een waarde van bijna 10 miljard dollar nog steeds het derde, maar wel meest internationale biermerk ter wereld. Achter Bud Light en Budweiser die vooral in hun thuismarkt Amerika erg sterk zijn. Heineken voelt echter de hete adem van Stella Artois (8,6 miljard dollar) en Corona (8,5 miljard dollar) in zijn nek.

effective. Power لُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ 冗

Zo, bij het lezen van dit bericht is je iPhone nu kapot. Het peperdure Apple-speeltje kan namelijk niet tegen deze tekst.

De iPhone van Apple blijkt niet zo crashbestendig als gedacht. Als je van een iPhone naar een iPhone een berichtje stuurt met de tekst 'effective. Power لُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ 冗', dan crasht het ding wat het ontvangt.

Leuk natuurlijk, maar het is nog niet bekend wat de langetermijngevolgen zijn van deze bug. Apple laat weten te werken aan een oplossing voor deze bijzondere bug.

Hoop op akkoord met Grieken doet leven

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag met flinke winsten. De handelsdag begon mat na de stevige verliezen op dinsdag, maar nadat een Griekse ambtenaar aangaf dat er gewerkt wordt aan de opzet van een schuldenakkoord met de eurolanden reageerden beleggers opgelucht.

De AEX sloot met een winst van 1,4 procent op 503,52 punten en de MidKap ging 1 procent vooruit tot 757,25 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tussen 1,2 en 2 procent bij.

Volgens de Griekse ambtenaar wordt in de opzet onder meer uitgegaan van een beperkt Grieks begrotingsoverschot (exclusief rentelasten op de staatsschuld), hervormingen van de belastingen en pensioenen en afspraken over de aanpak van de Griekse staatsschuld op langere termijn. Het IMF zou het grootste struikelblok vormen in de onderhandelingen. Met de eurolanden zou, ondanks aanhoudende meningsverschillen, binnenkort overeenstemming te bereiken zijn.

Een vijfde van de 25 AEX-bedrijven won meer dan 2 procent. Lijstaanvoerder was baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis (plus 2,7 procent), gevolgd door ING, ASML, AkzoNobel en Ahold. Het supermarktconcern stond eerder op de dag nog in de min na de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers.

De Amsterdamse hoofdindex telde slechts drie dalers: Delta Lloyd (min 1,2 procent), NN Group (min 0,4 procent) en Altice (min 0,1 procent). Topman Patrick Drahi van het kabelbedrijf stelde dat Altice zelf heeft afgezien van de overname van het Amerikaanse Time Warner Cable (TWC), waar de afgelopen weken aan werd gewerkt. Altice was volgens hem ,,niet klaar'' voor zo'n grote acquisitie.

In Dublin klom Aer Lingus 1,9 procent. De Ierse overheid doet haar belang van 25 procent in de budgetmaatschappij over aan IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia. Door de deal is IAG (plus 3,2 procent) weer een stap dichter bij de volledige overname van Aer Lingus.

De euro was 1,0893 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 58,13 dollar. De prijs van Brentolie zakte juist, met 1 procent tot 63,07 dollar per vat.

Hoop op akkoord met Grieken doet leven
Hoop op akkoord met Grieken doet leven (foto: ANP)

'Desnoods een alternatieve FIFA'

In de Tweede Kamer is verontwaardigd, maar niet erg verbaasd gereageerd op de verdenkingen van omkoping, afpersing en het witwassen van geld door topfiguren van de FIFA. Kamerlid voor de PvdA Tjeerd van Dekken vindt dat er desnoods een 'alternatieve FIFA' moet komen, bemenst door mensen met een 'oprecht voetbalhart'. Dat zou een oplossing kunnen zijn als de problemen met de huidige wereldvoetbalbond niet definitief uit de wereld kunnen worden geholpen. Maar vooreerst hoopt Van Dekken nog op 'verwijdering van de rotte eieren'.

Hij wil ook uitstel van de voorzittersverkiezing bij de FIFA: "Eerst schoon schip!" Van Dekken is blij dat na jaren van onderzoek, nu de onderste steen boven lijkt te komen. "Dit mag niet doorzieken." De zaken waarvan nu sprake is, zijn volgens hem 'een schandvlek' voor het voetbal.

'Desnoods een alternatieve FIFA'
'Desnoods een alternatieve FIFA' (foto: ANP)

Blatter juicht juridische acties toe

Voorzitter Sepp Blatter is blij met de juridische onderzoeken en acties naar omkoping binnen de wereldvoetbalbond. Dat zegt de 79-jarige Zwitser in een verklaring, waarin hij voor het eerst reageert op alle commotie die woensdag is ontstaan door de arrestaties van zeven FIFA-leden in Zürich.

"Hoe ongelukkig deze gebeurtenissen ook zijn, toch zijn we blij met de acties en onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten. We geloven dat dit de maatregelen helpt te versterken die de FIFA al heeft genomen om alle misstanden in het voetbal te voorkomen", zegt Blatter, die vrijdag voor de vijfde keer hoopt te worden gekozen tot voorzitter van de mondiale bond.

Tourmanager U2 overleden

Dennis Sheehan, de man die meer dan dertig jaar de tourmanager is geweest van U2, is overleden. Hij overleed woensdag aan een hartaanval, meldt Variety.

Het Marquis Hotel in West Hollywood waar Dennis verbleef, heeft de hulpdiensten nog gebeld. Maar Sheehan, die in de zestig was, zou al zijn overleden toen het ambulancepersoneel bij het hotel aankwam.

"We hebben een familielid verloren, we moeten dit nog laten bezinken", valt er te lezen op de website van de Ierse rockband. "Hij was niet alleen een legende in de muziekwereld, hij was een legende in onze band. Hij is niet te vervangen", aldus frontman Bono.

De mannen van U2 zijn momenteel in LA, waar ze net zijn begonnen aan een reeks van vijf concerten.

Lindsay Lohan rondt taakstraf op tijd af

Lindsay Lohan redt het ternauwernood haar taakstraf af te ronden. Volgens TMZ slaagt de actrice erin haar werkstraf af te krijgen binnen de gestelde termijn die donderdag afloopt.

Lindsay moest opschieten, om de 115 uur voor de deadline te halen, moest ze deze hele maand acht uur per dag aan de bak. Afgelopen weekend spendeerde ze in in een centrum voor LHBT-jongeren in New York en had ze volgens bronnen nog 26 uur voor de boeg. Dinsdag stak ze haar handen uit de mouwen op een kinderdagverblijf, waar ze nogmaals acht uur komt werken. Dat betekent dat ze de deadline haalt.

Er staat veel op het spel. Ze kreeg de werkstraf in 2013 opgelegd voor roekeloos rijden en riskeert een celstraf. Donderdag beoordeelt de rechtbank of ze aan haar plicht heeft voldaan. Lindsay zou plannen hebben al voor de zitting naar Londen te vertrekken en laat zich vertegenwoordigen door haar advocaat.

Zeven jaar cel voor gewelddadige roofoverval

Wegens de gewelddadige roofoverval op een 88-jarige Alkmaarse en een lange serie inbraken is de 25-jarige Jeffrey A. woensdag veroordeeld tot zeven jaar cel. De rechtbank in Alkmaar sprak hem vrij van doodslag en poging tot doodslag.

Het slachtoffer, in Alkmaar bekend als 'Tante Antje', liep bij de overval zwaar hersenletsel op en overleed zeven maanden later. De zaak leidde in Alkmaar tot veel verontwaardiging en een stille tocht. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden vrijspraak voor doodslag, maar eiste wel tien jaar cel wegens poging tot doodslag.

Volgens de aanklaagster had A. door de klappen die hij uitdeelde 'de kans aanvaard dat hij haar dodelijk zou verwonden'.

De rechtbank is het op dat punt oneens met het OM. Verder betwijfelt de rechtbank of A., die bij de nachtelijke roofoverval in maart 2014 één schamel, goedkoop kettinkje buitmaakte, zich ervan bewust was dat hij met een veel ouder, kwetsbaar slachtoffer te maken had. Wel wordt hem zwaar aangerekend dat hij zonder zich om de gewonde Alkmaarse te bekommeren de woning doorzocht en haar daarna zwaargewond en hulpeloos achterliet.

Het OM had de aanklacht in de aanloop naar de zaak verzwaard naar doodslag, nadat een forensisch arts had geoordeeld dat er verband was tussen het uitgeoefende geweld en het overlijden van de Alkmaarse. Deskundigen werden het daarover onderling echter niet eens.

De rechtbank veroordeelde medeverdachte Rik S. (31) uit Alkmaar woensdag na een eis van vijf jaar tot drie jaar cel. Volgens A. werd hij tot de inbraken gedwongen door zijn drugsleveranciers, die hem zo een schuld lieten inlossen. S. zou de tussenpersoon zijn geweest, die huizen van veelal oudere mensen uitzocht en mee op voorverkenning ging. "De opdrachtgever, leermeester, winstopstrijker en intellectueel dader", noemde de aanklaagster hem.

Ook de rechtbank is van mening dat S. een leidende en organiserende rol had. Hij is volgens de rechtbank echter niet medeverantwoordelijk voor het geweld tegen de 88-jarige Alkmaarse. S., net als A. in het bezit van een flink strafblad, heeft steeds alles ontkend.

Republikein Santorum ook kandidaat voor Witte Huis

De Amerikaanse conservatief Rick Santorum wil opnieuw een gooi doen naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag bekendgemaakt.

De 57-jarige Santorum zal zijn kandidatuur later op de dag officieel bekendmaken. De oerconservatieve ex-senator denkt dat zijn ervaring in de voorverkiezingen een voordeel zal zijn. "Het is een langdurig proces", zei hij onlangs. "Een van de redenen dat ik me goed voel is dat ik dit allemaal al eens heb meegemaakt."

Santorum was van 1995 tot 2007 senator namens de staat Pennsylvania. Vier jaar geleden deed hij ook mee aan de Republikeinse voorverkiezingen. Hij won toen elf staten en werd tweede achter Mitt Romney, die de verkiezingen uiteindelijk verloor van Barack Obama.

Het is de vraag of Santorum dit keer een even verrassend resultaat kan neerzetten. Bij de Republikeinen hebben zich nu al vier zittende senatoren, vier gouverneurs, vier ex-gouverneurs, twee zakenlieden en een gepensioneerde neurochirurg kandidaat gesteld. Voor het eerste debat in augustus wordt een top-10 gemaakt van het gemiddelde van alle peilingen. Alleen die top-10 wordt uitgenodigd. Santorum schommelt rond de tiende plek.

Deze week worden trouwens nog meer 'announcements' van presidentskandidaten verwacht. Republikein George Pataki komt donderdag met een mededeling, democraat Martin O'Malley zaterdag en republikein Lindsey Graham naar verwachting maandag.

'Geen gelijke kansen voor Alstom'

Treinbouwer Alstom had geen gelijke kansen in de strijd om een snelle trein te mogen leveren voor de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Het Franse bedrijf wist niet dat HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn, een voorkeur had voor een enkeldekstrein die een maximumsnelheid van 250 kilometer per uur kon halen. Ook werd Alstom verrast door het omlaag brengen van de order tot twaalf treinen.

Dat zei Meindert Eland, die voor Alstom betrokken was bij de aanbesteding, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzoekt. De Fyra zou gaan rijden op de HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en gaf er door grote mankementen alweer snel de brui aan.

Enig overgebleven concurrent van Alstom was het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda, dat de opdracht voor de Fyra binnenhaalde.

Denemarken kiest op 18 juni nieuw parlement

Denemarken gaat op 18 juni naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft premier Helle Thorning-Schmidt woensdag bekendgemaakt op een persconferentie.

De termijn van de regering loopt op 14 september af en Thorning-Schmidt zei dat de regering niet voortijdig wilde aftreden, maar dat het wel tijd is dat de bevolking haar zegje doet over de minderheidsregering. "Het is de juiste tijd om de Denen te vragen of we deze koers moeten volgen of experimenten van de oppositie willen", aldus de premier.

De centrumrechtse oppositie, onder leiding van oud-premier Lars Løkke Rasmussen, gaat in de opiniepeilingen aan de leiding. De marge is echter klein en Thorning-Schmidt heeft op Løkke Rasmussen voor dat ze door de kiezer als geloofwaardiger wordt beschouwd. Een van de grootste meningsverschillen tussen de oppositie en de regering vormen de overheidsuitgaven. De regering wil meer geld uittrekken voor de sociale zekerheid, terwijl de oppositie meent dat die kan worden verbeterd zonder dat de overheid moet worden vergroot.

Gedetineerden zaten vorig jaar korter vast

Gedetineerden zaten vorig jaar gemiddeld korter vast dan in 2013. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat woensdag verscheen.

Het aantal mensen dat in 2014 op een willekeurige dag in detentie zat, is met 6 procent gedaald. Dit komt volgens het CBS onder meer door een gemiddeld kortere detentieduur. Die nam af door een toename van het aantal gijzelingen wegens het niet betalen van boetes en een afname van het aantal mensen in voorlopige hechtenis. Gijzelingen duren doorgaans niet lang.

Gijzelingen zijn van korte duur als strafbeschikkingen of bijvoorbeeld verkeersboetes niet zijn betaald. Mensen worden alleen in voorlopige hechtenis geplaatst voor zwaardere delicten.

'Consument betaalt nog te veel voor lening'

Consumenten met een persoonlijke lening of doorlopend krediet betalen nog steeds te veel rente. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. "De gemiddelde rente voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van 10.000 euro is sinds 2012 met respectievelijk 0,1 en 0,5 procent gedaald. Dit terwijl de markrentes, waartegen banken zelf lenen, twee tot drie keer zo hard zijn gedaald", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Banken berekenen het feit dat zij zelf steeds goedkoper kunnen lenen niet door aan de consument, concludeert de vergelijkingssite. Dat consumenten ondanks de lage marktrentes toch nog fors betalen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet, komt volgens Bulthuis vooral door een gebrek aan concurrentie op de markt.

Massale evacuatie Keulen om bom uit WOII

Zo'n twintigduizend mensen in Keulen hebben hun huizen moeten verlaten nadat de autoriteiten een tweehonderd kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog hadden ontdekt. Scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten en tientallen ambulances werden ingezet om de bewoners van een verzorgingstehuis elders onder te brengen.

De ontmanteling van de bom, die bij de Mülheim-brug over de Rijn ligt, stond gepland voor woensdagmiddag. Het scheepvaartverkeer op de Rijn is stilgelegd en het luchtruim is voor vliegverkeer gesloten.

Zelfs zeventig jaar na de oorlog worden in Duitsland nog altijd geregeld bommen gevonden die niet zijn ontploft. Meestal worden de bommen gevonden bij bouwwerkzaamheden.

China: 181 terreurcomplotten verijdeld in Xinjiang

De Chinese autoriteiten hebben het afgelopen jaar in de onrustige provincie Xinjiang 181 terreurcomplotten verijdeld. Dat heeft de Chinese staatsomroep CCTV woensdag gemeld. De regering noemt het offensief tegen islamitische separatisten in Xinjiang een succes.

De staatsomroep toonde beelden van paramilitairen die oefeningen houden. Ze trainden met helikopters, simuleerden aanvallen op gebouwen en oefenden het gebruik van zware wapens zoals vlammenwerpers en antitankgeschut.

In het bericht van CCTV wordt niet uitgelegd hoe de Chinese autoriteiten precies een terreurcomplotten definiëren. Van de 181 complotten verkeerde 96 procent nog in de planningsfase. Ruim honderd verdachten hebben zichzelf aangegeven, maar hoeveel mensen er precies zijn gedood of gevangengenomen zijn door de politie is niet bekendgemaakt.

Amsterdam strenger voor dance-evenementen

Organisatoren van dance-evenementen in Amsterdam moeten bezoekers duidelijk informeren over huisregels, de gezondheidsrisico's van drugs en de aanwezigheid en toegankelijkheid van gratis drinkwater. Ook moeten ze gekwalificeerde beveiligers en professionele medische hulpverleners inzetten, de in- en uitstroom van bezoekers goed reguleren en alle bezoekers controleren op wapens en drugs.

De gemeente heeft het beleid voor dance-evenementen aangescherpt na een evaluatie van het Amsterdam Dance Event vorig jaar. Tijdens het evenement overleden twee mannen en een vrouw nadat ze drugs hadden gebruikt. Het nieuwe beleid moet de gezondheidsrisico's verder beperken.

Amsterdam zegt dat de meeste organisatoren hun evenementen 'goed en veilig' organiseren. Degenen die dat niet doen, lopen echter het risico dat zij in de toekomst geen vergunning meer krijgen.

VN: minder honger in de wereld dan 25 jaar geleden

Het aantal hongerige mensen in de wereld is de afgelopen 25 jaar gedaald van ruim een miljard naar 795 miljoen. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt.

De meeste vooruitgang werd geboekt in Oost-Azië, Latijns-Amerika en de Cariben, mede doordat economische groei ook terechtkwam bij de armste mensen. Investeringen in landbouw en meer politieke stabiliteit zorgden er ook voor dat het aantal mensen dat honger lijdt kon worden teruggedrongen.

Van de 129 landen die door de VN werden gevolgd haalden 72 de Millenium Ontwikkelingsdoelen van de VN: zij slaagden erin om ondervoeding te halveren.

Snapchat wil naar de beurs

Snapchat werkt aan een beursgang, maar weet nog niet op welk moment die zal plaatsvinden. Dat zei de topman van het bedrijf achter de populaire mobiele app, Evan Spiegel, dinsdag op een conferentie in Californië.

"We moeten naar de beurs", aldus Spiegel. "Dat is een van de punten op onze takenlijst." Snapchat is een app waarmee gebruikers elkaar fotoberichtjes kunnen zenden die na enkele seconden weer verdwijnen. Het hoort bij de best gewaardeerde technologiebedrijven, samen met bijvoorbeeld taxidienst Uber en muziekaanbieder Spotify.

Facebook wilde Snapchat in 2013 voor 3 miljard dollar kopen, maar dat bod werd afgewezen. Eerder dit jaar investeerde het Chinese internetbedrijf Alibaba 200 miljoen dollar in Snapchat, dat daarnaast bijna een half miljard dollar wist op te halen bij een andere financieringsronde.

Meisjes voorsprong op school en studie

Meisjes doorlopen hun schooltijd vaker zonder problemen dan jongens. Ze komen minder vaak in aanraking met jeugdzorg en volgen minder vaak speciaal onderwijs. Jongens gaan vaker zonder diploma van school af.

Eenmaal op de arbeidsmarkt lijken de rollen omgekeerd: jonge mannen zijn vaker economisch zelfstandig dan de andere sekse. Ook het carrièreperspectief van de mannen is gunstiger. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten bracht.

In 2013 liepen bijna 89.000 jongeren onder de achttien bij jeugdzorg. Vooral bij de jeugdreclassering lopen meer jongens dan meisjes.

'Monumentale steden in trek'

Monumentale steden zijn erg in trek. Niet alleen bij bewoners, maar ook bij toeristen. Ze groeien harder, hebben minder last van vergrijzing en de huizenprijzen ontwikkelen zich gunstig in vergelijking met andere, nieuwe steden. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten, die woensdag wordt gepresenteerd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de verschillen tussen steden toenemen, meestal in het voordeel van de monumentale steden. Monumenten dragen bij aan de aantrekkingskracht van de stad. Mensen wonen en werken er graag, concluderen de onderzoekers.

Waar de (potentiële) beroepsbevolking in veel steden krimpt, neemt die in steden met veel monumenten -zoals Alkmaar, Amsterdam, Amersfoort, Bergen op Zoom en Delft- nog steeds toe. De bevolking is gemiddeld hoger opgeleid en jonger.

Nieuwe gevechtshelikopter naar Mali

Een Apache-gevechtshelikopter is woensdag naar Mali vertrokken. Dat meldde het ministerie van Defensie woensdag. Het toestel vervangt de Apache die in maart tijdens een schietoefening neerstortte door technisch falen. Daarbij kwamen de twee vliegers om het leven.

De Apache wordt vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met een C-17 vrachtvliegtuig overgebracht naar Mali. Daar wordt ze ingezet voor de VN-missie Minusma. De ongeveer 450 Nederlandse blauwhelmen zijn overwegend in het noorden actief. Zij krijgen daarbij steun van vier Apaches. Ook zijn er twee Chinook-transporthelikopters.

Apache (Foto: Novum)
Apache (Foto: Novum)

NS: Geen problemen door treinstaking BelgiŽ

De NS verwacht geen problemen als gevolg van de treinstaking in België donderdag. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft laten weten dat internationale treinen naar verwachting niet geraakt worden door de vakbondsactie, aldus een NS-woordvoerder woensdag desgevraagd.

Er kan hooguit wat vertraging ontstaan voor de Thalys, de Eurostar en de intercity naar Brussel, maar die problemen worden dan op een 'normale' manier opgelost. "We zetten ons niet schrap", aldus de zegsman.

NS: Geen problemen door treinstaking België (Foto: Novum)
NS: Geen problemen door treinstaking België (Foto: Novum)

Koningspaar begint staatsbezoek Canada

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen in Ottawa begonnen aan hun driedaagse staatsbezoek aan Canada. "Het is een beetje een thuiskomst" aldus gouverneur-generaal David Johnston in zijn welkomsttoespraak bij Rideau Hall.

In zijn residentie woonde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog prinses Juliana met haar dochters Beatrix en Irene. "Dit was toen hun huis en dit zal altijd een thuis voor u zijn", zei Johnston, die het koningspaar dankte voor de komst naar Canada.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)

UEFA wil uitstel FIFA-verkiezing en dreigt met boycot

De Europese voetbalbond UEFA wil dat de voorzittersverkiezing van de FIFA komende vrijdag niet doorgaat. Op het congres in Zürich kiezen de 209 landen van de wereldvoetbalbond een nieuwe voorzitter. De strijd gaat tussen de zittende preses Sepp Blatter en Ali bin Al-Hussein. De FIFA werd woensdag opgeschrikt door de arrestatie van zeven kopstukken, die allemaal verdacht worden van corruptie.

Voorafgaand aan de finale van de Europa League in Warschau zaten de Europese landen met elkaar aan tafel om de ontstane situatie te bespreken. Secretaris-generaal Gianni Infantino riep na het beraad op om de voorzittersverkiezing uit te stellen. De UEFA-landen dreigen bovendien het congres te boycotten.

KNVB wil dat verkiezing doorgaat

De Nederlandse voetbalbond KNVB wil dat de verkiezing van een nieuwe voorzitter bij de FIFA vrijdag gewoon doorgaat, ondanks alle commotie die woensdag is ontstaan. Dat zei directeur Bert van Oostveen in een reactie op de omkoopaanklacht van negen functionarissen van de wereldvoetbalbond, twee dagen voor het congres waarop de huidige preses Sepp Blatter en Ali bin Al-Hussein strijden om het voorzitterschap voor de komende vier jaar. De functionarissen worden verdacht van omkoping en corruptie.

"De KNVB hecht groot belang aan het doorgaan van zowel het aanstaande congres als de presidentsverkiezingen", zei Van Oostveen. "Juist op dit moment, bij wereldwijde commotie over de arrestaties in Zürich. Het zal voor ieder duidelijk zijn dat de KNVB, één van de oprichters van de FIFA, een kritisch volger is van de wereldvoetbalbond. In die houding past de kandidatuur van bondsvoorzitter Michael van Praag in de strijd om de presidentszetel van tegenkandidaat Blatter."

FA: 'Vraag is of FIFA-verkiezing door kan gaan'

Het is maar de vraag of de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de FIFA kan doorgaan. Dat zei Greg Dyke, de voorzitter van de Britse voetbalbond woensdag naar aanleiding van de arrestaties in een omkoopschandaal rond de wereldvoetbalbond.

"We moeten ons afvragen of de verkiezing wel kan doorgaan in deze omstandigheden. Het is duidelijk dat de situatie snel verandert", aldus Dyke. Hij wil donderdagochtend met de delegaties van de leden van de Europese voetbalbond UEFA overleggen over hoe het verder moet en welke positie de bonden innemen.

De Britse bond zal vrijdag overigens stemmen op Prins Ali bin Al-Hussein, de enige overgebleven uitdager van Sepp Blatter bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA.

Kremlin klaagt over 'illegale vervolging' FIFA-leden

Rusland heeft woensdag geklaagd dat de Verenigde Staten met onderzoek naar omkoping binnen de wereldvoetbalbond FIFA weer proberen Amerikaanse wetten buiten de VS te laten gelden. In een verklaring drong het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bij Washington erop aan daarmee op te houden.

Het is volgens het Kremlin niet legaal om mensen op deze manier in het buitenland te vervolgen. "Zonder in te gaan op de inhoud van de beschuldigingen, willen we erop wijzen dat dit weer een illegale poging van Washington is om zijn eigen regels onrechtmatig buiten de VS op te leggen", aldus het ministerie. "We hopen niet dat dit een schaduw werpt over de FIFA-besluiten. De organisatie van het wereldkampioenschap van 2018 in Rusland was volgens de FIFA-regels. Rusland werkt volledig mee aan onderzoeken van de competente autoriteiten."

Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, zegt dat de zes gearresteerde officials van de FIFA niet gekoppeld mogen worden aan de succesvolle poging van zijn land om het WK van 2018 binnen te halen. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

De zes arrestanten zouden sinds de jaren negentig voor een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Kremlin klaagt over 'illegale vervolging' FIFA-leden
Kremlin klaagt over 'illegale vervolging' FIFA-leden (foto: ANP)

Jong Oranje wint openingswedstrijd in Toulon

Jong Oranje is woensdag goed begonnen aan het Festival International Espoirs de Toulon. De ploeg van coach Remy Reijnierse won het eerste groepsduel met 3-2 van Costa Rica. 

Al na zes minuten was het 2-0. Na drie minuten werd Anwar El Ghazi weggestuurd door aanvoerder Joris van Overeem. De Ajacied rondde beheerst af. Amper drie minuten later verlengde Rai Vloet een vrije trap van Clint Leemans: 2-0. Acht minuten voor rust maakte Vloet zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en bracht Jong Oranje op 3-0. 

Vlak voor rust werd het plotseling nog 3-1 door een treffer van David Ramirez. Begin van de tweede helft kregen beide ploegen nog diverse kansen. Ramirez wist de spanning terug te brengen door 3-2 te maken. In de laatste twintig minuten gebeurde er niet zo veel meer. Vrijdag speelt Jong Oranje de tweede wedstrijd van het toernooi in Toulon, dan is de Verenigde Staten de tegenstander. 

De overige tegenstanders in de groep zijn Frankrijk en Qatar. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de finale. 

Opstelling Nederland: Pattel; Hateboer (41. Klaiber), Luckassen, Bakker, Kuipers, Leemans, Rayhi (41. Van Overbeek), Haye (60. Warmerdam), Vloet, Van Overeem, El Ghazi.

Van Overbeek

Succestrainer Brood weg bij N.E.C.

Trainer Ruud Brood vertrekt na een bijzonder succesvol jaar bij N.E.C. De 52-jarige Brood wil graag als assistent-trainer aan de slag bij PSV en heeft daarom zijn contract laten ontbinden bij de kampioen van de Jupiler League. Dat maakte N.E.C. woensdag bekend. Ook assistent Roy Hendriksen heeft zijn doorlopende contract afgekocht. Hij hoopt als assistent van Marinus Dijkhuizen naar de Engelse club Brentford te gaan.

Brood leidde N.E.C. met een recordaantal van 101 punten in de Jupiler League terug naar de Eredivisie. De ploeg uit Nijmegen won liefst 33 van de 38 wedstrijden in de Eerste Divisie en werd daarmee afgetekend kampioen. Brood is de voornaamste kandidaat om Ernest Faber op te volgen als assistent van Phillip Cocu bij PSV. De landskampioen wil echter geen afkoopsom betalen. De oud-profvoetballer uit Gorinchem heeft daarom zijn contract laten ontbinden.

N.E.C. moet na het vertrek van Brood en Hendriksen op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en assistent. De clubleiding heeft inmiddels profielen opgesteld.

Ruud Brood zal volgend seizoen Phillip Cocu gaan assisteren bij PSV. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Ruud Brood zal volgend seizoen Phillip Cocu gaan assisteren bij PSV. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Playstation Plus-games van juni bekendgemaakt

Deze maand is Sony gelukkig weer netjes op tijd om ons te vertellen welke games we kunnen verwachten in PlayStation Plus. De nieuwe lading games komt volgende week woensdag beschikbaar.

Het gaat om de volgende games:

Metal Gear Solid: Ground Zeroes (PlayStation 4)
Skulls of the Shogun: Bone-A-Fide Edition (PlayStation 4)
Call of Juarez: Gunslinger (PlayStation 3)
Cloudberry Kingdom (PlayStation 3)
Futuridium (PlayStation 4 & PlayStation Vita)
Super Exploding Zoo (PlayStation 4 & PlayStation Vita)

Dit betekent echter ook dat de volgende games nog maar tot en met 2 juni te downloaden zijn via PlayStation Plus:

Ether One (PlayStation 4)
Guacamelee! Super Turbo Championship Edition (PlayStation 4)
The Unfinished Swan (PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita)
Race the Sun (PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita)
Murasaki Baby (PlayStation Vita)
Hohokum (PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita)

Ben jij tevreden met de games voor juni?


Modolo wint uitstapje Giro in Zwitserland

De Italiaanse wielrenner Sacha Modolo heeft woensdag het uitstapje van de Ronde van Italië in Zwitserland gewonnen. De sprinter van Lampre-Merida was in Lugano de sterkste in de massasprint. Modolo hield in de zeventiende etappe, met 134 kilometer de kortste van deze Giro, landgenoot Giacomo Nizzolo (tweede) en de Sloveen Luka Mezgec (derde) net achter zich op de streep. De Italiaan rondde het voorbereidende werk van zijn ploeggenoten knap af.

Modolo (27) had vrijdag in Jesolo al de dertiende rit op zijn naam geschreven. Hij vierde in Lugano zijn tweede dagsucces in deze Giro. "Op het klimmetje kort voor de finish zag ik veel sprinters in de problemen komen. Ik niet, ik had goede benen", zei Modolo. De winnaar roemde zijn ploeggenoten Maximiliano Richeze en Roberto Ferrari, die de sprint voor hem aantrokken. "Ik heb twee van de beste gangmakers, met hen hoef ik voor niemand bang te zijn."

De Spanjaard Alberto Contador behield de roze leiderstrui. De kopman van Tinkoff-Saxo beleefde een rustige dag en hield zijn voorsprong van ruim vier minuten op landgenoot Mikel Landa in stand. Steven Kruijswijk, die in de blauwe trui reed als leider van het bergklassement, staat achtste op 11.40 van Contador. "Ik ben veilig aangekomen in Lugano en weer een dag dichter bij Milaan'" zei de tevreden Spaanse leider.

Een dag na de zware koninginnenrit konden de renners enigszins bijkomen tijdens de kortste etappe van de 98e Giro. Drie avonturiers gingen al kort na vertrek uit Tirano in de aanval: Iljo Keisse uit België en de Italiaanse coureurs Marco Bandiera en Giacomo Berlato. Zij reden bijna 100 kilometer aan kop, maar werden in de finale teruggepakt door het jagende peloton. De Australische veteraan Adam Hansen, bezig aan zijn elfde grote ronde op rij, probeerde vervolgens solo naar Zwitserland te rijden. De 34-jarige coureur van Lotto-Soudal haalde de grens echter net niet. Op het klimmetje 6 kilometer voor de streep ging Tom-Jelte Slagter in de aanval, maar ook de Nederlander werd weer ingerekend. Modolo rondde in de straten van Lugano het werk van zijn ploegmaats vakkundig af.

Nederlanders in Spanje gepakt voor wapenhandel

In Spanje is een bende internationale wapenhandelaars opgerold. Onder de acht arrestanten zijn een of meer Nederlanders. Dat heeft de Spaanse politie woensdag gemeld.

De politie heeft in meerdere woningen geweren, pistolen, geluiddempers, messen en kruisbogen in beslag genomen. Hoeveel Nederlanders zijn gearresteerd is onduidelijk. Andere arrestanten hebben de Spaanse en Roemeense nationaliteit.

De verdachten hebben zich niet alleen met de handel beziggehouden, maar ook met het herstel en het aanpassen van de wapens. De politie nam ook gereedschap en apparatuur voor het hervullen van munitie in beslag.

V&D vindt zichzelf belangrijk

De redding van V&D is volgens de keten van cruciaal belang voor de Nederlandse winkelsteden. Als V&D omvalt, dan trekt de keten waarschijnlijk veel winkeliers mee die in de omgeving van de warenhuizen zijn gevestigd. Dat is een van de argumenten die V&D woensdag aanvoerde in de rechtszaal.

Bij het gerechtshof in Amsterdam dient het hoger beroep tegen de vakbonden over de salarisverlaging die het warenhuis wil doorvoeren. Die is strikt noodzakelijk, zo bepleit V&D opnieuw.

In februari verbood een rechter V&D in een kort geding om zomaar te gaan snijden in de lonen van zijn personeel. Het winkelbedrijf legt zich daar niet bij neer. "Er is sprake van een zeer uitzonderlijke situatie."

Zonder de voorgenomen maatregel zou de keten naar eigen zeggen in 2017 en 2018 nog steeds verlies draaien. Bij het voorlopige reddingsplan eerder dit jaar is juist met eigenaar Sun Capital en de banken afgesproken dat het concern in twee jaar weer winstgevend moet worden.

Drones verboden boven festival Werchter

Festivalgangers die van plan waren om bij het Belgische Werchter een drone te gebruiken voor unieke opnames, kunnen die plannen weer in de ijskast zetten. De gemeente Rotselaar heeft het bezit en gebruik van drones boven de festivalweide en de directe omgeving verboden. Bij overtreding wordt niet alleen het onbemande luchtvaartuig in beslag genomen, maar ook een boete van 350 euro opgelegd.

Het is voor het eerst dat een dergelijk verbod wordt afgevaardigd, meldt persbureau Belga.

Het verbod geldt niet alleen voor rockfestival Werchter, dat van donderdag 25 tot en met zondag 28 juni wordt gehouden, maar ook voor TW Classic dat op 4 juli plaatsvindt. Het verbod gaat een dag voor de festivals beginnen in, en duurt tot en met de dag na het muziekfestijn.

Omroepen vrezen almachtige NPO

De omroepen maken zich grote zorgen over de macht die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in het medialandschap naar zich toetrekt. Bestuursleden van de acht publieke omroepen gingen woensdag naar Den Haag om te proberen Tweede Kamerleden te overtuigen van het belang van de afzonderlijke omroepverenigingen.

"Laten we ervoor waken dat het publieke bestel een staatsomroep wordt", betoogde Jan Beumer, namens de NCRV.

De NPO wil dat de afzonderlijke omroepen minder te zeggen krijgen, en dat niet ledenaantallen maar kwaliteit leidend wordt bij het toekennen van zendtijd.

De omroepen zouden een groot deel van hun autonomie moeten inleveren, omdat ze nu nog te veel hun eigen doelen nastreven, staat in een conceptbeleidsplan voor 2016-2020. AVROTROS, KRO, NCRV, VARA, VPRO, BNN, EO en Omroep MAX verzetten zich daartegen.

Omroepen vrezen almachtige NPO
Omroepen vrezen almachtige NPO (foto: ANP)

Spectaculaire vondst botten beer in Zeeland

Archeologen hebben in een veenlaag in een duinvallei in Zeeland botten gevonden van een jonge bruine beer. Volgens hen is de vondst spectaculair, omdat niet eerder botten van een beer zijn gevonden in de provincie. Dat maakte Staatsbosbeheer woensdag bekend.

Leden van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN) deden de vondst in maart op de Kop van Schouwen. Volgens een beheerder van Staatsbosbeheer dateren de botten waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw toen Schouwen al door mensen werd bewoond. "We hadden niet gedacht dat er toen nog beren zouden zijn. Dat maakt de vondst des te leuker", aldus de beheerder.

Tot nu toe was volgens hem wel bekend dat er in de tiende tot twaalfde eeuw nog beren in de Ardennen voorkwamen. In 1940 was in Zeeland al wel een berentand gevonden, maar die had door mensen van elders meegenomen kunnen zijn. De vondst van botten wijst erop dat er daadwerkelijk beren hebben geleefd.

Tsipras: deal met schuldeisers bijna rond

Een deal tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers is nabij. Hiermee zou een faillissement van het land voorlopig niet meer aan de orde zijn. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag gezegd.

"We hebben veel stappen gezet. Het zijn nu de laatste loodjes, een definitieve deal is nabij", zei Tsipras na een vergadering op het Griekse ministerie van financiën. Eerder op de dag zeiden bronnen in Athene al dat volgende week dingen op papier kunnen worden gezet. Een herstructurering van de Griekse staatschuld, hervormingen van de btw en een inperking van het vervroegd pensioen maken volgens een van de bronnen deel uit van de overeenkomst.

De zogenoemde trojka houdt Griekenland sinds 2010 financieel overeind met noodleningen. In ruil daarvoor voerde de toenmalige Griekse regering jaar na jaar harde bezuinigingen en belastingverhogingen door. De linkse regering van Tsipras, die in januari aantrad, wil een eind aan het harde bezuinigingsbeleid. Dit leidde de afgelopen maanden tot een patstelling. Als Griekenland voor 5 juni geen nieuwe serie noodleningen krijgt kan het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Bandidosbaas boos na inval en arrestatie

De president van de Limburgse Bandidos, Harrie Ramakers, is boos en teleurgesteld over zijn arrestatie woensdagochtend. Dat zei zijn advocaat Phil Boonen na een kort gesprek dat hij met zijn cliënt had.

Ramakers werd volgens Boonen 'met veel bombarie' van zijn bed in Nieuwstadt gelicht. Blootsvoets en met alleen onderkleding aan werd hij geboeid afgevoerd.

Boonen kan niet zeggen waarom de Bandidoschef is gearresteerd. "Op deze zaak zitten beperkingen. Dat betekent dat ik er niets over mag zeggen", zei hij.

Boonen verwacht dat Ramakers vrijdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist dan over een eventuele verlenging van het voorarrest met maximaal veertien dagen.

Varkensboeren eisen einde aan strengere eisen

Mag een provincie strengere eisen aan veehouders stellen dan het wettelijke minimum? Nee, beargumenteerde de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) woensdag voor de rechtbank in Den Bosch. De organisatie van varkensboeren eist dat de extra regels die Noord-Brabant heeft ingevoerd om de veehouderij duurzamer te maken van tafel gaan.

Brabantse boeren die hun bedrijf willen uitbreiden, moeten tegenwoordig extra inspanningen leveren om zaken als stank en uitstoot van ammoniak tegen te gaan. Ze moeten een rapportcijfer 7 halen, waar een 6 staat voor het wettelijke minimum.

De varkensboeren noemen die regels onrechtmatig en eisen dat de rechter ze naar de prullenbak verwijst. Hun vakbond zegt zelf ook 'verduurzaming' na te streven, maar vindt dat een zaak voor de sector zelf.

Honderd betogers tegen gaswinning Terschelling

Zo'n honderd mensen hebben woensdag op het Plein in Den Haag geprotesteerd tegen de plannen voor gaswinning op Terschelling. Zo'n veertig inwoners van het Waddeneiland hadden de vroege veerboot genomen om naar Den Haag te komen. Het andere deel bestond uit sympathisanten uit de rest van Nederland en enkele Kamerleden van PvdA, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP.

De demonstranten zijn tegen de winning van gas op het Waddeneiland omdat de natuur en het milieu eronder zullen lijden. Samen zongen ze het protestlied 'Lekker laten zitten'. Ook riepen ze "Wie wil boren op Terschelling is niet goed snik."

Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) kwam naar buiten om de groep demonstranten toe te spreken. Kamp neemt deze zomer een beslissing over het al dan niet winnen van gas op Terschelling. Hij liet woensdag weten dat hij het dossier nog eens goed zal bekijken.

Controles passagiers Schiphol nu 'prettiger'

Schiphol gaat de passagiers anders controleren. De vele tientallen controlepunten aan de gates vervallen. In plaats daarvan kent de luchthaven vanaf 3 juni vijf grote centrale controlepunten waar passagiers door de beveiliging moeten. "Het comfort aan de gate verbetert", zei Schiphol-topman Jos Nijhuis woensdag. "Het securityproces wordt veel prettiger. 'Security as a service', noemen we dat."

Het vliegveld was afgelopen twee jaar bezig met de ingrijpende verbouwing, die 400 miljoen euro kostte. Voor de centrale beveiligingspunten is de ruimte op Schiphol met 45.000 vierkante meter uitgebreid. Zo is in twee vertrekhallen een extra verdieping gebouwd.

Van de verbouwing profiteren vooral passagiers die vliegen naar landen buiten Europa. Die moesten na de paspoortcontrole en een verblijf in de taxfreezone bij de gate weer in de rij staan voor de beveiligingscheck.

Schiphol (Foto: Novum)
Schiphol (Foto: Novum)

Van der Laan blijft lobbyen voor wietteelt

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft de Amsterdamse gemeenteraad toegezegd dat hij zich in Den Haag hard zal blijven maken voor toestemming om in de hoofdstad een proef te mogen houden met gereguleerde wietteelt. Maar het is volgens hem op dit moment juridisch onmogelijk om alvast met zo'n experiment te beginnen. Dat meldt Van der Laan de gemeenteraad woensdagmiddag.

Een meerderheid van de raad wil dat Amsterdam de wietteelt gaat reguleren. De gemeente zou dan bedrijven aanwijzen die legaal cannabis mogen telen, om zo onder meer de kwaliteit te garanderen en criminaliteit tegen te gaan. Van der Laan zegde de raad eind 2014 toe de mogelijkheden daartoe te onderzoeken. De burgervader komt nu tot de conclusie dat het 'op dit moment niet mogelijk is om binnen de kaders van de wet te komen tot een experiment met gereguleerde wietteelt'.

Van der Laan blijft lobbyen voor wietteelt (Foto: Novum)
Van der Laan blijft lobbyen voor wietteelt (Foto: Novum)

Meer transplantaties bij dood en leven

271 mensen hebben vorig jaar na overlijden organen afgestaan voor transplantatie. 537 mensen deden dat bij leven. In beide gevallen is dat een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag 2014 van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Het aantal mensen dat na overlijden organen afstond, is het hoogste aantal ooit. Het aantal transplantaties bij leven steeg met 3 procent ten opzichte van 2013. Alleen nieren en delen van levers kunnen bij leven worden gedoneerd.

Het aantal jongeren dat ervoor kiest zich te laten opnemen in het donorregister, stijgt ieder jaar. Het afgelopen jaar koos 72 procent van de jongeren daarvoor, meldde de NTS vorige maand al. Dat percentage is de afgelopen tien jaar gestaag omhoog gegaan. In 2003 was dat nog 53.

Meer sporen van Utrecht naar Leidsche Rijn

Het spoor tussen Utrecht en Leidsche Rijn wordt verdubbeld. Staatssecretaris Wilma Mansveld maakt hier 88 miljoen euro voor vrij, meldde ze woensdag. Eind 2018 moeten de treinen gaan rijden over de twee nieuwe sporen.

Door de spoorverdubbeling kunnen er meer sprinters gaan rijden tussen Utrecht en Woerden en kan er ook sneller worden gereden tussen Utrecht en Leidsche Rijn. "Door de spoorverbreding tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn verwijderen we deze flessenhals op het spoor", aldus Mansveld in een verklaring.

Er wordt al langer gewerkt aan het spoor rond het knooppunt Utrecht. Onder meer bestaande sporen worden aangepast en er komt een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Meer sporen van Utrecht naar Leidsche Rijn (Foto: Novum)
Meer sporen van Utrecht naar Leidsche Rijn (Foto: Novum)

Amerikanen: "Rode kaart voor FIFA"

De Amerikaanse justitie heeft een rode kaart gegeven aan wereldvoetbalbond FIFA. Uit onderzoek is gebleken dat door hoge voetbalofficials 'wereldkampioenschap fraude' is gepleegd, zo lieten ze in een persconferentie weten.

Eerder vandaag werden in Zwitserland zeven hoge officials van hun bed gelicht op verdenking van omkoping, fraude en witwassen. Ook werd er bij de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF een inval gedaan en werden er in Zwitserland bankrekeningen geblokkeerd die gebruikt zouden zijn bij het versturen van steekpenningen. Ook behoren vijf directeuren van sportmarketeers tot de veertien verdachten in het Amerikaanse onderzoek.

Volgens hoofdaanklager Loretta Lynch heeft er decennialang omkoping plaatsgevonden in het Amerikaanse voetbal. "Ze deden dit iedere keer opnieuw, jaar na jaar, toernooi na toernooi." Voor het volgend jaar te spelen Copa América Centenario zou er alleen al 100 miljoen euro onder de tafel door zijn geschoven.

Een van de spillen in het web is FIFA-vice-president en voorzitter van CONCACAF Jeffrey Webb. De inwoner van de Kaaimaneilanden 'misbruikte zijn vertrouwenpositie' om 'steekpenningen te vragen en ontvangen van de bazen van sportmarketeers die zijn steun nodig hadden om contracten af te kunnen sluiten'. Dit ging volgens de New Yorkse aanklager Kelly T. Currie twee decennia voort. Hij had ook een waarschuwing voor hen die zich nog veilig wanen: "Dit is nog maar het begin."

De zaak kwam aan het rollen toen FIFA-bestuurder Chuck Blazer tegen de lamp liep vanwege fraude. Hij besloot samen te werken met de FBI, waarna een grootschalig onderzoek naar topbestuurders in het voetbal werd opgezet.

In Zwitserland loopt nog een onderzoek naar de gang van zaken binnen de FIFA. Dat richt zich op het toewijzen van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022. Hierbij zijn zeker tien officials gehoord. Lynch en Currie voegden hier aan toe dat ook het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika onder de loep ligt. Zij stellen dat ook hier bij het uitgeven van contacten aan marketeers en mediabedrijven de nodige steekpenningen zijn betaald.

'IS begonnen met verwoesten ruÔnestad Palmyra'

De terroristen van Islamitische Staat (IS) zijn in de ruïnes van het Romeinse Palmyra begonnen met verwoestingen. Dit zei woensdag de gouverneur van de Syrische provincie Homs, Talal Barazi. Volgens hem zijn er onbevestigde berichten dat er ook beelden in de tempel van Baäl-Shamin zijn verwoest. Hij gaf verder geen bijzonderheden.

De stad Homs ligt 140 kilometer ten westen van Tadmur waar de imposante ruïnes van Palmyra naast liggen. De soennitische extremisten van IS namen een week geleden Tadmur en de ruïnes in. Eerder verwoestte de aanhang van IS cultureel erfgoed in Irak.

IS verkoopt naar verluidt ook kunstschatten op de zwarte markt. Gebedshuizen van andere godsdiensten inclusief van de sjiitische moslims vormen ook het doelwit van de slopers van IS. President Bashar al-Assad hoopt dat het sloopwerk van IS hem meer internationale steun in de strijd tegen tegenstanders oplevert.

Naar eigen zeggen verwoest IS dergelijke kunstschatten omdat deze afgoderij zouden bevorderen. Maar volgens critici doet de terreurbeweging dit om propagandadoeleinden. De media is om die reden overigens ook bekritiseerd, omdat de sloop van de Palmyraanse ruïnes de afgelopen dagen veelvuldig is aangekondigd en bediscusieerd. Dat zou IS in een positie hebben gebracht waarin de sloop wel plaats moét hebben.

'IS verwoest beelden Palmyra'
'IS begonnen met verwoesten ruïnestad Palmyra' (Foto: ANP)

'Dochters B.B. King teleurgesteld in erfenis'

Karen Williams en Patty King, twee dochters van B.B. King, zijn teleurgesteld in hun vader. Volgens NY Daily News heeft de blueslegende zijn twee dochters minder geld nagelaten dan zij hadden verwacht.

"De kinderen van B.B. King vinden het erg dat hun vader ze bedragen nalaat van 3000 dollar en 5000 dollar per persoon", aldus advocaat Brent Bryson. "De rest van zijn nalatenschap heeft hij bestemd voor het onderwijs van zijn nakomelingen", vertelt de advocaat. "B.B. heeft zelf weinig onderwijs gevolgd en hij wil graag dat zijn kleinkinderen kunnen studeren. Daarom heeft hij een soort fonds opgericht waaruit hun schoolgeld betaald kan worden."

De advocaat van King wil tegenover de krant niet vertellen hoeveel de artiest precies aan vermogen had. "Het zijn miljoenen, maar geen 20 of 30 miljoen waar veel media over schrijven." Bryson reageert tegenover de krant ook op de beschuldigingen van Karen en Patty. Zij stellen dat hun vader is vergiftigd door zijn twee naaste medewerkers. "Er zijn geen bewijzen voor deze belachelijke beschuldigingen", aldus de advocaat. "Vlak voor zijn dood is hij onderzocht door drie onafhankelijke artsen, zij hebben alledrie laten weten dat hij thuis het beste behandeld en verzorgd kon worden. Daar wilde B.B. King zelf ook zijn."

B.B. King overleed op 14 mei in Las Vegas op 89-jarige leeftijd. Hij wordt op zaterdag 30 mei begraven in Indianola aan de Mississippi.

Belg Kevin de Weert stopt met wielrennen

Team LottoNL-Jumborenner Kevin de Weert stopt per direct met wielrennen. Het lukt de 33-jarige Belg niet om op zijn oude niveau te komen en dus beëindigt hij zijn carrière, aldus de Nederlandse ploeg woensdag.

"Na onderling overleg met het team is besloten om per direct te stoppen als professioneel wielrenner. Ik ben blij met de beslissing, ook al komt deze eerder dan gepland", aldus De Weert, die afgelopen weekend nog in de World Ports Classic reed.

De Weert begon zijn wielerloopbaan bij de opleidingsploeg van Rabobank, een voorganger van het huidige Jotto-Jumbo. In het shirt van de Belgische Quick Stepploeg boekte bij zijn grootste successen. In 2010 werd hij zestiende in de Tour de France, in 2011 werd hij twaalfde.

Ziyech valt met enkelblessure af bij Oranje

Hakim Ziyech heeft de trainingsstage verlaten van het Nederlands elftal voor de komende interlands tegen Verenigde Staten (5 juni) en Letland (12 juni). De middenvelder van FC Twente had woensdag te veel last van een enkelblessure, die hem al langer hinderde.

Ziyech trainde dinsdag voor het eerst onder bondscoach Guus Hiddink. Hij maakt deel uit van een groep van dertien internationals uit de voorselectie van Oranje, die zich alvast in Hoenderloo voorbereidt op de komende landenwedstrijden. Komende maandag voegen de meeste internationals uit de buitenlandse competities zich bij Oranje.

Hiddink traint donderdag met dertien spelers in Hoenderloo. Twaalf van hem speelden afgelopen seizoen in de eredivisie. Leroy Fer staat bij Queens Park Rangers onder contract, maar is al bij Oranje omdat hij de laatste maanden weinig heeft gespeeld.

Rojer en Krajicek door in dubbel

Jean-Julien Rojer en Michaëlla Krajicek hebben woensdag in het dubbelspel op Roland Garros de tweede ronde bereikt. Rojer rekende met zijn Roemeense partner Horia Tec?u in twee sets af met de Australiër Rameez Junais en de Canadees Adil Shamasdin: 6-4 en 7-6 (5). Krajicek en de Tsjechische Barbora Stýcová kregen alleen in de eerste set tegenstand van de Françaises Julie Coin en Pauline Parmentier: 7-6 (3) en 6-0.

Rojer komt in Parijs ook nog in actie in het gemengddubbel. Daar speelt hij in de eerste ronde samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld tegen het Indiaas-Braziliaanse koppel Sania Mirza en Bruno Soares.

Federer in drie sets naar derde ronde

PARIJS Roger Federer heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. De Zwitserse nummer twee van de plaatsingslijst was op het grand slam van Parijs in drie sets te sterk voor de Spanjaard Marcel Granollers: 6-2, 7-6 (1) en 6-3.

Alleen in de tweede set had Federer het even moeilijk tegen de nummer 56 van de wereld. De tennislegende verloor een paar keer zijn opslag, en er moest een tiebreak aan te pas komen voor hij alsnog de setwinst in de wacht sleepte. Even leek het nog een lange partij voor Federer te gaan worden toen Granollers vervolgens Federer in de derde set direct brak, maar de Zwitser herpakte zich en sloeg zich alsnog redelijk eenvoudig een weg naar de overwinning.

Federer strijdt in de derde ronde tegen de winnaar van het duel tussen de Cyprioot Marcos Baghdatis en de Bosniër Damir Dzumhur.

Kei Nishikori heeft op Roland Garros de derde ronde bereikt. De als vijfde geplaatste Japanse tennisser ging lange tijd aardig gelijk op met zijn Braziliaanse tegenstander Thomaz Bellucci, maar zag zijn overwinning desondanks geen moment echt in gevaar komen: 7-5, 6-4 en 6-4.

De verliezend finalist van de US Open van 2014 treft in de derde ronde de Duitser Benjamin Becker. Hij versloeg in de tweede ronde de als 32e geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco (7-6 (5), 0-6, 1-6, 7-5 en 10-8).

Vorig jaar kwam Nishikori op Roland Garros niet verder dan de eerste ronde. In januari reikte de Japanner op de Australian Open tot de kwartfinale.

Maria Shrapova heeft woensdag op Roland Garros eenvoudig de derde ronde bereikt. De Russische tennisster was in twee sets te sterk voor haar landgenote Vitalia Diatchenko 6-3 en 6-1.

Aan het begin van de eerste set bood Diatchenko, die voor het eerst in vier jaar op het Parijse gravel speelde, nog weerstand. Ze brak Sharapova eenmaal, en kon redelijk bijblijven. Nadat ze haar opslagbeurt verloor in de negende game was het echter gedaan met Diatchenko's weerstand. Sharapova stond haar daarna nog slechts één game toe.

In de derde ronde speelt Sjarapova tegen de Australische Samantha Stosur, die eenvoudig afrekende met Amandine Hesse uit Frankrijk (6-1 en 6-0).

Politie neemt raketwerpers, kilo's munitie en drugs van leden Bandidos in beslag

De politie heeft woensdag vijf raketwerpers, automatische wapens en handvuurwapens aangetroffen tijdens de grote politieactie tegen motorbendes in Limburg. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het provinciehuis in Maastricht.

Behalve het wapentuig is ook een drugslaboratorium gevonden voor synthetische drugs en een hennepkwekerij. Ook is beslag gelegd op vier gestolen dure auto's en "vele kilo's munitie".

De politie heeft twintig mensen gearresteerd; negentien mannen en een vrouw. Veertien van de arrestanten zijn lid van de motorclub Bandidos, onder wie president Ramakers.

Tanya komt naar Mortal Kombat X

Twitteraar Ed Boon heeft bevestigd dat Tanya begin juni haar opwachting maakt in Mortal Kombat X. Eigenlijk zou Tanya in het Kombat Pack zitten, maar dat is niet gelukt.

Boon bewijst dat hij gevoel voor humor heeft…

… en maakt een referentie voor de fans …

…maar niet alle fans kunnen grap van werkelijkheid onderscheiden.

Breda host volgend jaar Glazen Huis van 3FM

In 2016 bouwt 3FM zijn bekende Glazen Huis in de week voor kerst op in Breda. Voor de succesvolle goededoelenactie Serious Request strijken de vastende dj's volgend jaar voor de tweede keer neer in de Brabantse stad. In 2008 was Breda ook al het decor van de inzamelingsweek van 3FM en het Rode Kruis. Dat maakte 3FM-dj Paul Rabbering woensdag bekend in zijn radioshow.

Eind dit jaar vindt de twaalfde editie van Serious Request plaats in Heerlen. Het is nog niet bekend voor welke stille ramp dit jaar geld wordt ingezameld en welke dj's het Glazen Huis ingaan.

In december 2014 werd vanuit het Glazen Huis in Haarlem een recordbedrag van ruim 12,3 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Toen met Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en Coen Swijnenberg in het huis.

Breda was in 2008 de derde stad die de doorzichtige mobiele studio van 3FM mocht ontvangen. Na drie edities vanuit Utrecht, streek het mediacircus in 2007 neer in Den Haag en trok daarna elk jaar naar een andere stad. Vanuit Breda werd zeven jaar geleden ruim 5,6 miljoen euro ingezameld voor hulp aan vluchtelingen. Dj's Giel Beelen (toen zijn vierde keer), Coen Swijnenberg (eerste keer) en Paul Rabbering (eerste keer) zaten toen een week lang zonder eten in de glazen studio om non-stop radio te maken.

Gerard Joling rijdt bejaarde compleet aan gort

De hoogbejaarde vrouw die dinsdag is aangereden door Gerard Joling heeft daarbij diverse botbreuken opgelopen. Dit zegt een woordvoerster van de politie. Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het verkeersongeluk.

Joling reed de vrouw woensdagmiddag aan toen ze met haar rollator een straat in Jolings woonplaats Aalsmeer overstak. Ze kwam volgens getuigen met een flinke smak op het asfalt terecht.

De zanger moest mee naar het politiebureau. Daar bleek dat er geen drank in het spel was. Volgens de politiewoordvoerster heeft Joling evenmin de maximumsnelheid overschreden.

Gerard Joling is compleet ondersteboven van het ongeluk, vertelt zijn advocaat Mark Teurlings aan RTL Boulevard. "Hij heeft vannacht niet geslapen, hij is enorm aangeslagen door wat er is gebeurd." De advocaat vertelt dat Gerard was gestopt voor een zebrapad, maar toen hij concludeerde dat de voetgangster niet overstak, trok hij weer op.

Vrijdag en zaterdag staat Gerard Joling opnieuw met de Toppers in de ArenA in Amsterdam. Hij hoopt dat het weer goed komt met de vrouw. "Het had zijn moeder kunnen zijn, zo voelt hij dat."

Extra kostuums bij pre-purchase Batman

Steam geeft een extra bonus aan iedereen die Batman: Arkham Knight al voor 23 juni aanschaft. De kopers kregen al Harley Quinn om missies mee te spelen, maar nu komt daar een stel kostuums voor Batman bij: ‘Gotham’s Future Skin Pack’.

Pakjes-pakket In het pakket zit het Batman Beyond-kostuum en het pakje genaamd The Dark Knight Returns. Het is nog onduidelijk of de aanbieding alleen geldt voor klanten van Steam of voor alle klanten.

Batman: Arkham Knight komt 23 juni uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Later is de game ook verkrijgbaar voor Linux en OS X.

Tůch kattengejank uit Moskee Oldenzaal

De Fatih Moskee in Oldenzaal gaat vanaf 12 juni drie maanden lang, op vrijdagmiddag rond 13.00 uur de buurt hullen in arabisch kattengejank van maximaal 5 minuten. Dat hebben de buurt en het moskeebestuur dinsdagavond besloten. Het lawaai uit de moskee is bedoeld om op te roepen tot gebed, zo meldt Tubantia.

Daarmee is het herenakkoord, zoals dat door burgemeester Theo Schouten was voorgesteld nog even opgeschort. Schouten toonde zich tevreden met de uitkomst van het bemiddelingsgesprek tussen buurt en moskeebestuur. 'Als een besluit een splijtzwam kan zijn in een buurt, is het mijn rol om daar een brugfunctie in te vertolken. Niet meer en niet minder. Verder moeten de buurt en het moskeebestuur het zelf samen zien uit te vinden', zei Schouten dinsdagavond na afloop.

In de buurt zelf is men bang voor het onvermijdelijke, namelijk meer van deze oproepen per dag. Ook wordt gevreesd voor geluidsoverlast als het onverstaanbare gewauwel loeihard door de wijk galmt. Eerder al werd bij het overleg over de bouw van de moskee verzwegen dat het doel was dat deze herrie zou gaan maken. Omwoners waren daar destijds al woest over, maar de moskee had daar dikke schijt aan en de gemeente kan er wettelijk niets tegen doen.

In het voorgestelde Herenakkoord, stond al dat het om maximaal een oproep per week zou gaan, met een maximum van 5 minuten en een geluidssterkte van maximaal 70 decibel. Dat voorstel is nu voorlopig van tafel. De moskee gaat eerst drie maanden lang proef draaien en zal in september opnieuw met de buurt bijeenkomen om meer 'zendtijd' door te drukken.

Drie tips over klunsliquidatie De Clercqstraat

De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht drie tips binnengekregen over de dodelijke schietpartij op de De Clercqstraat in Amsterdam op 13 mei, waarbij vermoedelijk opnieuw de verkeerde is gedood.

In het tv-programma werd dinsdagavond onder meer melding gemaakt van de vermeende vluchtscooter die door de daders in het water van de Kostverlorenvaart is gedumpt en inmiddels door de politie teruggevonden.

De recherche gaat ervan uit dat de 25-jarige Youssef El Kahtaoui, die op straat werd doodgeschoten, niet het beoogde doelwit was. Dat is niet de eerste keer.

Op 1 januari 2014 werd GGD-directeur Rob Zweekhorst per ongeluk doodgeschoten. In de zomer van dat jaar kwam Stefan Regalo Eggermont om het leven door een persoonsverwisseling. Eind 2014 raakten twee cafébezoekers ernstig gewond bij een schietpartij waarbij het doelwit de grote afwezige was. In januari van dit jaar werd in plaats van haar zoon een zestigjarige Turkse vrouw op haar balkon doodgeschoten. Tevens kostte een persoonsverwisseling in diezelfde maand de Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi het leven.

Waar de tips over de schietpartij in de De Clerqstraat precies betrekking op hebben, kan de politie in verband met het onderzoek niet zeggen. Er kunnen ook nog tips binnenkomen via het zogenoemde Team Nationale Criminele Inlichtingen, laat de sterke arm nog weten.

Paard dood na mishandeling

Een paard is in Overijssel mishandeld en vermoedelijk aan de gevolgen ervan overleden. De merrie werd dood gevonden in een sloot bij een weiland in een natuurgebied in Brucht (gemeente Hardenberg).

Een dierenarts heeft het dier onderzocht en vermoedt dat het paard aan de gevolgen van de mishandeling is overleden. Kort voor de ontdekking was het nog ogenschijnlijk gezond in het weiland gezien.

De vondst was donderdag al, maar is vanwege het onderzoek pas woensdag door de politie naar buiten gebracht. Hoe het dier is mishandeld wordt niet bekendgemaakt.

De politie onderzoekt of er een verband is met eerdere mishandelingen van paarden in het land.

Baas neukt moeder ex-vriendin

Dimitry A. is een baas. Op Facebook heeft hij namelijk een foto gedeeld waarop hij met de moeder van zijn ex-vriendin ligt te rampetampen.

Het kereltje heeft hiermee in één klap snoeihard wraak genomen op zijn ex. Die daar uiteraard niet blij mee is.

In het bericht tagt hij zelfs de moeder van het meisje. "Ik hou van je, schatje", schrijft de knul erbij.

Dauwpop na 20 jaar verplaatst

Na twintig jaar vindt popfestival Dauwpop in 2016 niet plaats op Hemelvaartsdag. De organisatie van het festival in Hellendoorn ziet zich genoodzaakt van de traditionele dag af te wijken, omdat Hemelvaartsdag volgend jaar valt op 5 mei. Het evenement wijkt eenmalig uit naar zaterdag 28 mei.

"Op 5 mei vinden door het hele land bevrijdingsfestivals plaats en daar willen we niet bij in het vaarwater zitten. Daarom wordt Dauwpop eenmalig verplaatst."

Dit jaar stonden op donderdag 14 mei in Hellendoorn onder anderen Anouk, Kensington, Typhoon, Dotan en dEUS op het programma. De line-up van volgend jaar wordt later bekend.

Belgocontrol herstart systemen

Belgocontrol, de Belgische luchtverkeersleiding, is rond 12.45 uur begonnen met het herstarten van alle systemen. Belgocontrol werd woensdagochtend getroffen door een stroomstoring, waardoor alle systemen stil vielen. Ook noodsystemen en generatoren sloegen niet aan. Daarom werd besloten het Belgische luchtruim te sluiten.

Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtruim om grote hoogte regelt, liet woensdagmiddag via sociale media weten dat het herstarten is begonnen. "Maar het zal enige tijd duren'' voordat alles weer werkt.

Het luchtruim is tot 24.500 voet (8000 meter) gesloten voor al het luchtverkeer. Boven die hoogte kan er wel worden gevlogen. Eurocontrol liet eerder weten dat het luchtruim tot 17.30 uur dicht blijft.

Amerikanen doen onderzoek in kantoor CONCACAF

Het hoofdkantoor van de CONCACAF in Miami (VS) wordt doorzocht. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie is er toestemming om het kantoor van de voetbalbond voor Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied te doorzoeken. Dat bericht volgt woensdag op de arrestatie van FIFA-officials in het Zwitserse Zürich.

Jeffrey Webb en Jack Warner, de huidige en voormalige voorzitter van de CONCACAF, zijn aangeklaagd voor onder meer omkoping.

Ondertussen heeft Zwitserland in dit onderzoek op verzoek van de Verenigde Staten een aantal bankrekeningen geblokkeerd. Via die rekeningen zouden steekpenningen zijn betaald. Ook bankdocumentatie wordt in beslag genomen.

Dirk Zeelenberg verhuurt appartement op Ibiza

Divorce-acteur en pasbenoemd trouwambtenaar Dirk Zeelenberg heeft zijn appartement op Ibiza te huur gezet. Het vakantieverblijf ligt aan het strand en vlakbij Ibiza Stad.

Omdat Dirk er met zijn gezin niet altijd is, heeft hij volgens Bekende Buren besloten zijn optrekje te verhuren. Een groep van vier personen betaalt voor een week bijna 35 euro per nacht per persoon. Het appartement beschikt buiten de woonkamer over een slaapkamer en een badkamer.

Zeelenberg werd dinsdag beëdigd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Hij mag voortaan rechtsgeldige huwelijken sluiten en doet dat onder meer op het Spaanse party-eiland.

Hoofdstad Jemen opnieuw doelwit luchtaanvallen

De Jemenitische hoofdstad Sanaa is opnieuw doelwit van luchtaanvallen geweest. Een groot politiekamp was dit keer het doel van de gevechtsvliegtuigen. Inwoners van de stad ontvluchtten in paniek hun huizen toen de aanvallen begonnen. Ook een marinebasis in Hodeida werd onder vuur genomen.

De aanval maakt deel uit van de militaire campagne onder leiding van Saudi-Arabië die eind maart begon. Een internationale coalitie strijdt tegen de sjiitische Houthi-rebellen die trouw zijn aan de verdreven president Ali Abdullah Saleh. De Verenigde Naties schatten dat de onlusten in Jemen al aan ruim duizend mensen het leven heeft gekost.

'Jonge mannen economisch zelfstandiger'

Jonge mannen werken vaker voltijd dan jonge vrouwen, hun inkomen is mede hierdoor gemiddeld hoger. Ook hebben ze een gunstiger carrièreperspectief en zijn ze vaker economisch zelfstandig. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Terwijl jonge vrouwen hun pubertijd en studententijd wat meer 'volgens het boekje' doorlopen dan jonge mannen, lijken de mannen de draad na hun studentenleven weer op te pakken, aldus het statistiekbureau. "Jonge mannen tussen 15 en 27 jaar, die geen onderwijs meer volgen, hadden bijna even vaak werk als jonge vrouwen; achtereenvolgens 80 procent en 78 procent in het eerste kwartaal van 2015.''

Jonge mannen werken daarbij wel bijna twee keer zo vaak voltijd als hun vrouwelijke leeftijdsgenoten: 71 tegenover 37 procent.

Xtc-lab en wapens gevonden in Geleen

In Geleen is tijdens de grootschalige actie tegen motorbendes in Limburg vermoedelijk een drugslaboratorium gevonden en een wapenvondst gedaan. Dat heeft de politie gemeld.

De vermoedelijke wapenvondst is gedaan in een garagebox aan de Anemonenstraat in Geleen. Het drugslab is aangetroffen in een pand aan de Oranjelaan. De politie heeft de omgeving afgezet. Volgens de brandweer gaat waarschijnlijk om een xtc-lab.

De Anemonenstraat ligt in een volksbuurt, die is uitgelopen. Ook is er veel politie politie op de been. Er worden onder meer speurhonden ingezet.

Veel mensen in de buurt zijn bang. Uit angst voor mogelijke represailles willen ze niet dat hun huis op de foto komt.

De politie heeft woensdag al twintig mensen aangehouden. De meesten zijn lid van de motorclub Bandidos. Er zijn invallen gedaan in Limburg, Brabant, België en Duitsland. De doorzoekingen zijn woensdagmiddag nog in volle gang, aldus de politie.

Cel geŽist tegen kruidendokter voor incest

De zestigjarige Surinaamse kruidendokter André P. heeft woensdag bij de rechtbank in Utrecht negen jaar cel tegen zich horen eisen voor jarenlange incest met zijn dochter. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Het meisje werd volgens het OM misbruikt van haar twaalfde tot haar negentiende, van 2003 tot 2010. Haar zou zijn verteld dat zij ziek zou worden of dood zou gaan. Om haar te beschermen moest zij seks hebben met haar vader, die over bijzondere krachten zou beschikken.

De aanklager heeft niet alleen straf geëist voor de vader van het meisje, maar ook voor haar moeder en stiefmoeder (beiden vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk) en haar elf jaar oudere zus (twee jaar voorwaardelijk).

De vrouwen zouden het meisje psychisch onder druk hebben gezet om haar te bewegen tot seks met haar vader.

'Openheid nodig over buitenlands geld moskee'

Het is niet duidelijk hoeveel islamitische instellingen in Nederland geld vanuit het buitenland ontvangen en om welke bedragen het gaat. Ook is niet altijd bekend wie de geldgevers zijn. Meer openheid over de buitenlandse financiering is noodzakelijk, maar zal vanuit de islamitische gemeenschap zelf moeten komen.

Dat maakten deskundigen woensdag duidelijk aan Tweede Kamerleden die hen hadden uitgenodigd om hun licht hierover te laten schijnen.

Moskeeën zijn zelfstandig en hoeven dit soort zaken niet aan de overheid door te geven. "Moskeeën leggen verantwoording af aan hun leden'', zei Y. Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Sommige moskeebesturen leggen volgens hem uit zichzelf bankafschriften over aan de gemeente. Het CMO stimuleert moskeeën om transparanter te zijn, zei hij.

EU: Nederland moet 2047 vluchtelingen opnemen

Brussel wil dat Nederland de komende twee jaar 2047 vluchtelingen uit onder meer Syrië en Eritrea opvangt. Dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend.

De commissie wil 40.000 asielzoekers eerlijker over de Europese Unie verdelen. Met de verspreiding hoopt Brussel Italië en Griekenland, waar nu de meeste vluchtelingen aankomen, te ontlasten. De commissie hanteert daarbij een verdeelsleutel.

Voor Nederland geldt een percentage van 5,12 procent. Dat komt dan neer op 1228 vluchtelingen die in Italië zitten en 819 vluchtelingen die in Griekenland zitten.

Duitsland, Frankrijk en Spanje zouden de meeste vluchtelingen moeten overnemen. Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken hebben het wettelijke recht om niet mee te doen.

Uithuizen getroffen door aardbeving

Bij het Groningse Uithuizen is woensdag rond 13.00 uur een aardbeving geweest. De schok had een kracht van 2,2 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI.

De beving werd door meerdere omwonenden gevoeld. Op sociale media hadden ze het over een harde knal en een flinke trilling.

Het is in de maand mei de achtste keer dat de bodem in Groningen beefde. Het was tot dusver ook de zwaarste beving van de maand.

Formule 1 moet al in 2016 luidruchtiger worden

De motorfabrikanten in de Formule 1 willen de auto's al volgend seizoen luidruchtiger maken. Dat meldt motorsport.com. De verhoging van het geluidsniveau van de motoren was eigenlijk onderdeel van een maatregelenpakket dat gepland staat voor 2017.

De extra herrie moet vooral worden opgebracht door wijzigingen aan het uitlaatsysteem van de Formule 1-wagens. Sinds 2014 zijn de bolides verplicht voorzien van een turbomotor met één uitlaat, een combinatie die veel minder geluid produceert dan eerder gebruikelijk was. Veel fans hadden kritiek op de afname in het motorgebrul.

"Alles wat het geluidsniveau kan verhogen juich ik toe", zei Cyril Abiteboul, chef autosport van Renault, tegen motorsport.com. "Maar ik hoop, niet om negatief te zijn, wel dat het genoeg is."

Erdogan wil privťvliegtuig voor geestelijke

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat de Turkse regering vragen de hoogste islamitische geestelijke van het land een privévliegtuig te geven. Hij negeert daarmee de kritiek die hij eerder kreeg toen hij de geestelijke beloofde een Mercedes te geven.

Mehmet Görmez is voorzitter van een overheidsorgaan dat religieuze zaken regelt. Erdogan zei dinsdagavond tegen tv-zender NTV dat Görmez een gerespecteerde religieuze leider is die dezelfde privileges zou moeten hebben als de paus. De paus heeft volgens Erdogan de beschikking heeft over een privévliegtuig, eigen auto's en pantservoertuigen. "Dat is de situatie in het Vaticaan en dan moet onze religieuze leider een lijnvlucht nemen?"

Vorige week zei Erdogan al dat Görmez een eigen Mercedes krijgt. Eerder gaf de geestelijke een Mercedes terug toen er ophef was ontstaan over de gift van de regering. Erdogan ligt al langer onder vuur. Zo kreeg hij forse kritiek over zijn verhuizing naar een paleis met 1150 kamers.

FIFA: "Wij zijn zelf slachtoffer"

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zich bij monde van woordvoerder Walter De Gregorio in de slachtofferrol gedrukt. De FIFA is betrokken bij twee grootschalige onderzoeken. De Zwitserse overheid onderzoekt de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, terwijl de Amerikaanse justitie grootschalige afpersing, fraude en witwassen onderzoekt. Hiervoor zijn vandaag zeven arrestaties verricht.

De Gregori: "De FIFA lijdt onder deze gebeurtenissen, maar we zijn blij dat het gebeurt. Het is niet goed voor ons imago, maar wel met het oog op vooruitgang. We kijken uit naar de resultaten van het onderzoek en werken volledig mee."

Komende vrijdag staan de verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap op het programma. Deze gaan evenals het FIFA-congres gewoon door, aldus De Gregorio. Ook de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 zullen niet aan andere landen toegewezen worden.

De twee onderzoeken staan los van elkaar. Het Zwitserse onderzoek is er op initiatief van de FIFA gekomen, zo liet De Gregorio weten. Aangifte werd gedaan naar aanleiding van het onderzoek van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. Er is niet zoals door de media gemeld een inval geweest in het hoofdkwartier van de FIFA, maar normale overdracht van informatie die gevraagd werd.

"Voorzitter Sepp Blatter heeft hier niks mee te maken, behalve dat hij voorzitter is. Wij wisten op voorhand helemaal niets van de gebeurtenissen van 6 uur vanmorgen. Anders was ik gisteravond wel vroeger naar bed gegaan. Blatter is er vrij ontspannen onder, want hij heeft er niks mee te maken. Natuurlijk is er vandaag wel wat meer stress dan anders, maar hij is kalm en werkt overal aan mee. Natuurlijk is hij niet blij met wat er gebeurt. Het is een verrassing dat het vandaag gebeurt, maar niet dát het gebeurt."

De FIFA wil vooralsnog de namen van de gearresteerde personen niet vrijgeven, noch worden ze geschorst. Dat laatste zal pas gebeuren bij een veroordeling.

'Merkel opnieuw machtigste vrouw ter wereld'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is in de ogen van het zakenblad Forbes wederom de machtigste vrouw ter wereld. Het was de negende keer en de vijfde maal op rij dat de CDU-politica met de titel aan de haal ging. Ze kwam in 2006 met stip op nummer een binnen en hoefde alleen in 2010 de toppositie af te staan. Dat jaar eindigde ze op plaats vier.

Merkel is voor Forbes Power Woman No 1. "Ze heeft haar macht tegen Islamitische Staat gebruikt en het naoorlogse taboe gebroken van niet-militair ingrijpen en heeft de Koerden wapens gestuurd", aldus het blad. Ook noemt Forbes haar optreden in de crisis in Oekraïne. " Ze heeft in de Oekraïne-crisis met pendeldiplomatie Vladimir Poetin willen bewegen tot het sluiten van vrede."

"Er is slechts één vrouw die haar volgend jaar de titel kan afnemen", schrijft Forbes doelend op Hillary Clinton. De Democratische presidentskandidate staat dit jaar op nummer twee in de lijst, gevolgd door weldoenster Melinda Gates.

'Merkel opnieuw machtigste vrouw ter wereld'
'Merkel opnieuw machtigste vrouw ter wereld' (Foto: ANP)

Tampon-taks houdt gemoederen AustraliŽ bezig

De toezegging van de Australische regering om te bekijken of de belasting op tampons kan worden geschrapt, houdt de gemoederen 'Down Under' flink bezig. Door de belasting af te schaffen zou de overheid nog meer moeite hebben om het begrotingstekort van het land te dichten, aldus critici.

Dinsdag kondigde minister van Financiën Joe Hockey een onderzoek aan naar het afschaffen van het belastingtarief van 10 procent op het sanitaire product. De minister werd door een student tijdens een televisieprogramma voor het blok gezet over de belastingmaatregel. Die geldt niet voor condooms, zonnebrandcrème en nicotinepleisters, die wel worden aangemerkt als belangrijke gezondheidsgoederen.

Volgens analisten zou het debat niet over het schrappen van de tampon-taks moeten gaan, maar meer over het structureel aanpakken van het belastingstelsel en het terugdringen van het begrotingstekort. Dat loopt zienderogen op door forse prijsdalingen van een aantal grondstoffen.

Tampon-taks houdt gemoederen Australië bezig
Tampon-taks houdt gemoederen Australië bezig (Foto: ANP)

'Dance steeds belangrijker voor economie'

Met 170 dance-events per jaar, 2,7 miljoen bezoekers en Nederlandse dj's die de toplijsten domineren, is de dance-industrie van toenemend economisch belang. De Nederlandse dance-industrie is goed voor een op de veertien banen in de creatieve industrie en de exportwaarde van dance stijgt de laatste jaren gemiddeld met 50 procent per jaar. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van ING.

Als het recente groeitempo doorzet, komt de exportwaarde in 2015 uit op bijna 200 miljoen euro, vergelijkbaar met de Nederlandse verdiensten aan kleding. "De dance-industrie wint hiermee de laatste jaren aan economisch belang en de aantrekkingskracht is nog niet over haar top heen'', aldus het economische bureau van de bank.

EU heeft meer geld nodig voor 2016

De Europese Commissie denkt meer geld nodig te hebben voor 2016. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil de begroting voor volgend jaar met 1,6 procent verhogen ten opzichte van dit jaar. Brussel verwacht volgend jaar 143,5 miljard euro aan rekeningen te moeten betalen.

Woensdag presenteerde vicevoorzitter en Europees Commissaris voor begroting Kristalina Georgieva een voorlopige begroting voor 2016. De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben ook zeggenschap over dit voorstel voor de begroting.

"In de huidige economie is het meer dan ooit van belang het geld van de belastingbetalers verstandig te gebruiken'', stelt Georgieva. "De begroting 2016 ondersteunt het economisch herstel door middel van investeringen in groei en banen, en draagt bij tot het aanpakken van externe uitdagingen, zoals de migratiekwestie.''

'Snelle trein kon niet op tijd klaar zijn'

De treinen die Siemens wilde bouwen voor de hogesnelheidslijn HSL-Zuid hadden nooit op tijd klaar kunnen zijn. Daarvoor was de productie van de trein te ingewikkeld.

Dat zei René van Marrewijk, sales manager bij Siemens (2000-2005), tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met de Fyra onderzoekt. De Fyra zou gaan rijden op de HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en gaf er door grote mankementen alweer snel de brui aan.

Siemens deed mee aan de aanbesteding van de snelle trein, maar de opdracht ging uiteindelijk naar het Italiaanse AnsaldoBreda. De klus ging aan de neus van Siemens voorbij omdat het bedrijf 26 treinen wilde leveren, terwijl de NS er zestien had gevraagd, met een optie van nog eens tien. De opdracht van zestien nieuwe treinen was echter te klein voor Siemens.

Man bedreigt agenten met boormachine

De politie in Vlissingen heeft woensdagochtend vroeg een 41-jarige man aangehouden die agenten bedreigde met een boormachine, die volgens agenten op een automatisch vuurwapen leek.

Surveillerende agenten zagen in de Scheldestraat drie mannen lopen. Toen ze dichterbij kwamen, nam een van hen een schiethouding aan en leek het alsof hij een automatisch wapen op hen richtte. De agenten sloegen een zijstraat in en riepen de hulp in van collega's.

Toen ze de verdachte later weer naderden, legde hij het 'vuurwapen' op de grond. Het bleek een accuboormachine te zijn. De agenten hebben aangifte gedaan wegens bedreiging.

Belgisch luchtruim gesloten door storing

Door een stroomstoring bij de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol kunnen vliegtuigen momenteel niet landen of stijgen in België. Het Belgische luchtruim is daarom in ieder geval tot in de middag gesloten.

Dat meldt Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtverkeer regelt, woensdagochtend via sociale media.

Belgocontrol is verantwoordelijk voor al het vliegverkeer tot 24.500 voet (8000 meter), daarna neemt Eurocontrol de leiding over. Het Belgische luchtruim is momenteel alleen gesloten voor vliegtuigen die op een hoogte vliegen tot 24.500 voet. Toestellen die hoger vliegen, bijvoorbeeld langeafstandsvluchten naar de Verenigde Staten, kunnen wel over België vliegen.

Belgocontrol kampt sinds 09.45 uur met de storing. Het vliegverkeer dat toen al in de directe omgeving van een luchthaven bevond, kon landen. Daarna is het luchtruim ontruimd, zei een woordvoerster van de luchtverkeersleider tegen persbureau Belga

Vluchten die bijvoorbeeld vanaf de nationale luchthaven in Zaventem moesten vertrekken, lopen vertraging op. Toestellen die in België moesten landen worden omgeleid naar andere luchthavens of wachten in de lucht totdat ze mogen landen.

Vooralsnog heeft de stroomstoring geen effect op het Nederlandse luchtverkeer. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft zich nog maar een toestel gemeld om uit te wijken naar Schiphol. 'Veel toestellen zullen uitwijken naar omringende landen Frankrijk en Duitsland. Als maatschappijen zich melden, kijken wij of ze naar Schiphol of Rotterdam kunnen', aldus een woordvoerster.

Belgisch luchtruim gesloten door storing
Belgisch luchtruim gesloten door storing (Foto: ANP)

Zwitserse justitie onderzoekt toewijzing WK's 2018 en 2022

De Zwitserse justitie onderzoekt de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Hiervoor is vandaag een inval gedaan in het hoofdkwartier van wereldvoetbalbond FIFA.

De Zwitsers hebben computers en documentatie in beslag genomen. Onderzocht wordt of bij de toewijzing van de kampioenschappen criminele praktijken en witwassen heeft plaatsgevonden.

Het onderzoek staat los van het onderzoek van de Amerikaanse justitie waarvoor eerder vandaag zeven arrestaties zijn verricht. Dat richt zich op fraude, corruptie en witwassen door officials in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Vrachtschip in Noordzee dreigt te ontploffen

De bemanning van een vrachtschip in de Noordzee heeft het schip in allerijl verlaten, omdat het dreigt te ontploffen. Dat hebben de reddingsdiensten woensdag gezegd.

Het vrachtschip is geladen met kunstmest. Maandagavond zag de bemanning volgns het Duitse persbureau dpa rook uit het laadruim van de Purple Beach komen. Een team brandweerlieden ging dinsdag aan boord, maar werd woensdag samen met de 22 bemanningsleden geëvacueerd.

Mensen die langs de Noordzeekust in de buurt van Bremen wonen hebben al melding gemaakt van een zware stank. Vermoedelijk komt de stank van het schip. De Duitse nooddiensten hebben inwoners geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

Vice-presidenten FIFA opgepakt, verdacht van omkoping

In het Zwitserse Zürich zijn woensdagochtend meer dan tien topofficials van wereldvoetbalbond FIFA gearresteerd. Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Dat meldden Amerikaanse media.

De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. Volgens The New York Times werden de aanhoudingen verricht in een vijfsterrenhotel, waar de FIFA-officials bijeen waren voor hun jaarlijkse meeting. Vrijdag wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Sepp Blatter is daarvoor de belangrijkste kandidaat. Hij is niet opgepakt, aldus Amerikaanse media.

Update 10.01 uur

Volgens verschillende media, waaronder de BBC, horen Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo tot de opgepakte officials. Webb, uit de Kaaimaneilanden, en de Uruguyaan Figueredo zijn beiden vice-presidenten van het uitvoerend comité van de FIFA, waar Sepp Blatter de president van is. Webb is daarnaast onder meer lid van het organisatiecomité van het 'echte' WK en het WK Onder 20, dat over een paar dagen begint. Net als Figueredo is Webb tevens lid van het financiële comité van de FIFA, net als het strategisch- en 'noodcomité'.

Ook José Maria Marin (Brazilië) behoort tot de arrestanten. Hij was de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en was enige tijd vice-voorzitter van de FIFA. Een vierde official die opgepakt is, is de president van de Costa Ricaanse voetbalbond, Eduardo Li. Hij zou vrijdag waarschijnlijk benoemd worden tot vice-voorzitter van de FIFA.

Update 10.50 uur
De New York Times heeft gemeld dat er in het onderzoek in totaal veertien verdachten zijn. Naast de al genoemde namen zijn dat Jack Warner (voormalig voorzitter CONCACAF), Julio Rocha (voorzitter voetbalbond Nicaragua), Costas Takkas (oud-secretaris-generaal van voetbalbond Kaaiman Eilanden), Rafael Esquivel (voorzitter Venezolaanse bond), Nicolás Leoz (voormalig voorzitter CONMEBOL), FIFA-sportmarketeers Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis en tussenpersoon José Margulies. Zij zouden in totaal voor meer dan 100 miljoen euro steekpenningen ontvangen hebben.

De Zwitserse jusititie heeft ondertussen laten weten dat het tien personen ondervraagt die gestemd hebben bij de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). Zij worden verdacht van het inzetten van middelen voor crimineel gebruik en witwassen. Bij een inval in het FIFA-hoofdkantoor zou diverse documentatie in beslag zijn genomen.

De FIFA heeft een persconferentie aangekondigd die om 11.00 uur zal beginnen.

Update 11.20 uur
De Amerikaanse justitie heeft bekendgemaakt dat het veertien personen (negen FIFA-officials en vijf directeuren) aangeklaagd heeft voor afpersing, fraude en witwassen. De verdachten hebben zich in een periode van 24 jaar beziggehouden met zelfverrijking en corruptie.

Er zijn in Zwitserland zeven arrestaties verricht. Het betreffen: Jeffrey Webb, Euginio Figueredo, Julio Rocha, Costas Takkas, Eduardo Li, Rafael Esquivel en José Maria Marin. In totaal hebben al vier officials en twee directeuren bekend. De zaak kwam aan het rollen door Chuck Blazer, voormalig secretaris-generaal van CONCACAF en hooggeplaatste FIFA-official die door belastingontduiking tegen de lamp liep.

De Zwitserse zaak zou los staan van de arrestaties die verricht zijn op verzoek van de Amerikaanse justitie.

James leidt Cavaliers naar finale NBA

Basketbalvedette LeBron James heeft zijn ploeg Cleveland Cavaliers in de finale van de Amerikaanse NBA geloodst. De topspeler was ook in het vierde treffen met Atlanta Hawks in de halve finales de aanjager met 23 punten en negen rebounds. Cleveland won met 118-88 en zette daarmee de eindstand in de best-of-seven op 4-0. De Cavaliers mogen zich al de kampioen van de Eastern Conference noemen. Tegenstander in de finale is de winnaar van het duel tussen Golden State Warriors en Houston Rockets.

Voor James wordt het zijn vijfde finale op rij. De afgelopen vier jaar speelde hij de eindstrijd mee bij Miami Heat. De Heat wonnen twee van die vier finales.

Team Brunel wint zevende etappe Ocean Race

De Nederlandse zeilboot Team Brunel heeft woensdag de zevende etappe in de vermaarde Volvo Ocean Race gewonnen. Het schip onder leiding van kapitein Bouwe Bekking vertrok op 17 mei uit het Amerikaanse Newport, en arriveerde woensdagmorgen als eerste in Lissabon.

Het Spaanse team MAPFRE finishte als tweede, maar het is niet zeker of het die positie behoudt. De jury beraadt zich nog op straffen voor MAPFRE, het Chinese Dongfeng Racing Team en het geheel vrouwelijke Team SCA. De boten zouden onderweg op de Atlantische Oceaan ongeoorloofde manoeuvres hebben gemaakt.

Bekking kijkt uit naar het vervolg van de race. "Alles is nog mogelijk! Er zijn nog twee etappes te gaan", meldt hij op Twitter.

Team Brunel was na zes etappes derde in het algemeen klassement. Het verschil met nummers een en twee Abu Dhabi Ocean Racing en Dongfeng, respectievelijk vijfde en vierde deze etappe, wordt door de overwinning flink kleiner.

De achtste etappe vertrekt op 7 juni uit Lissabon, en voert de zeilers naar het Franse Lorient.

'Kinderhelden zetten aan tot ongezond eten'

Kinderhelden zoals Maya de Bij, Kabouter Plop, K3 en Mega Mindy zetten kinderen met reclames aan tot snoepen en ongezond gedrag. Hierdoor kunnen kinderen op jonge leeftijd al flink overgewicht krijgen, waar ze de rest van hun leven last van kunnen houden. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch woensdag op basis van eigen onderzoek.

Om de "ongezonde kindermarketing" te stoppen, is de consumentenorganisatie een e-mailactie gestart tegen multimediabedrijf Studio 100. De onderneming wordt gevraagd te stoppen met het "uitlenen" van haar kinderidolen voor de promotie van producten als koekjes, ijs, snoep, chips, hagelslag en sap.

Foodwatch onderzocht in totaal 24 producten, gepromoot door kinderhelden. Alle producten bleken volgens criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rood te scoren op minstens één voedingsstof.

Vervolging Bill Cosby mogelijk door wetsaanpassing

Nevada heeft de wettelijke verjaartermijn voor zedenzaken verlengd zodat de vermeende slachtoffers van Bill Cosby hem aan kunnen klagen. Dat meldt The Wrap.

Lise Lotte Lublin lobbyde voor het afschaffen van de verjaartermijn nadat ze bekendmaakte in 1989 in een hotel in Las Vegas gedrogeerd te zijn door Cosby. De termijn wordt niet afgeschaft, maar toch heeft Lublin deels succes: gouverneur van Nevada Brian Sandoval tekende dinsdag een wet die de verjaartermijn van vier jaar oprekt naar twintig jaar.

Bill Cosby is inmiddels door meer dan dertig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. De meeste aanklachten stellen dat Cosby de vrouwen middels drankjes drogeerde alvorens hij ze seksueel misbruikte. "Hij stond erop dat ik wat dronk. Ik vertrouwde hem omdat hij een gerespecteerd man was. Mijn volgende herinnering was dat ik thuis wakker werd", zo meldde Lublin.

Ook in de staten Ohio, Florida en Oregon liggen voorstellen om de verjaartermijn voor zedenzaken te veranderen. Cosby kon tot nog toe niet voor de rechter worden gedaagd omdat alle aantijgingen tegen de komiek verjaard zijn.

Naar Parkpop voor ... Frans Bauer!

Frans Bauer maakt op 28 juni zijn debuut op Parkpop in Den Haag. De zanger van het levenslied stond al enkele jaren op het verlanglijstje van de organisatie.

Volgens programmeur Claudia Raven zoekt Parkpop de breedte op. "Frans was onze wens en een optreden werd alleen maar aantrekkelijker toen bleek dat hij zulke evenementen zelden tot nooit doet." Van een koerswijziging wil ze echter niks weten. "Het wordt geen Holland op de kar, maar Frans Bauer is de enige in zijn segment. Hem willen we graag", aldus Raven tegen Metro.

De programmeur weet dat het binnenhalen van Bauer tongen zal losmaken. "Er zullen mensen zijn die het geweldig vinden en anderen niet. Vorig jaar kon men wat vinden van een optreden van een neusklankviertal uit Mongolië, zo blijft het."

Bauers manager Sjoerd Bodeweges meent dat zijn pupil er zin in heeft. "Frans doet elk jaar theaterconcerten en treedt veel op besloten evenementen op. Parkpop sluit hier mooi bij aan. Hij kijkt ernaar uit om er op te treden. Zijn muziek spreekt mensen van jong tot oud aan, misschien verwachten ze hem juist wel. Iedereen kent Frans, hij komt er vast goed tot zijn recht."

Massale politieactie in Limburg, motorclub Bandidos opgedoekt

De politie in Limburg heeft woensdagochtend op ruim 25 plaatsen invallen gedaan op adressen die gebruikt worden door motorclub de Bandidos. De politie trekt daarbij gezamenlijk op met gemeenten en het Openbaar Ministerie, maakte zij bekend.

Bij de doorzoekingen waren ruim 400 medewerkers van politie en Justitie betrokken. De acties volgen op een langlopend onderzoek naar wat genoemd wordt 'ondermijningspraktijken van individuen die gerelateerd zijn aan de motorclub Bandidos'.

Een arrestatieteam heeft de leider opgepakt. Verschillende straten zijn hermetisch afgesloten.

CDA en D66 stellen Rutte eisen voor steun

De oppositiepartijen CDA en D66 stellen voorwaarden aan eventuele steun voor nieuwe kabinetsplannen. Het CDA wil dat het kabinet deze week duidelijk maakt dat de gaskraan in Groningen verder dichtgaat. D66 wil dat het kabinet snel komt met een plan om de belastingen te verlagen, vereenvoudigen en te vergroenen.

Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) maakten dat dinsdag duidelijk in het televisieprogramma Nieuwsuur. Het kabinet is met het aantreden van een nieuwe Eerste Kamer nog meer dan voorheen afhankelijk van oppositiepartijen om de plannen door de Senaat te krijgen.

Buma en Pechtold zijn vast van plan die situatie uit te buiten. Volgens Pechtold kan premier Mark Rutte nergens op rekenen. Hij verwijt Rutte een 'misplaatste gemakzucht' in zijn houding over zijn minderheid in de Senaat.

Beveiligers vliegveld verdacht van mensensmokkel

De autoriteiten in Oostenrijk hebben drie mensen opgepakt omdat ze zouden hebben geholpen mensen clandestien aan boord van vluchten naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te krijgen.

Het gaat om medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf dat door Austrian Airlines was ingehuurd om paspoorten en tickets te controleren. Zij zouden mensen hebben langs de beveiliging hebben geloodst en van tickets en instapkaarten hebben voorzien die door kennissen van de verdachten waren gekocht, zei openbaar aanklager Friedrich Köhl dinsdag.

Het gaat om elf gevallen tussen het afgelopen najaar en februari. De zaak kwam aan het rollen toen een illegale reiziger door de VS naar Oostenrijk terug werd gestuurd en iemand die door de smokkelaars was gevraagd om voor hen een ticket te kopen naar de politie stapte.

Rutte kan niet zeggen wanneer pgb op orde is

Premier Mark Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) in de zorg definitief zijn opgelost. Het heeft de 'absolute topprioriteit' van het kabinet, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

Volgens de premier loop je in dit soort grote reorganisaties onvermijdelijk altijd tegen problemen aan. "We nemen het buitengewoon serieus", aldus de premier. Uit de cijfers wordt volgens hem al verbetering zichtbaar. "We gaan het stap voor stap oplossen."

Hij sprak opnieuw zijn steun uit voor staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid die over de pgb's gaat. "Niemand is zo gemotiveerd om de problemen op te lossen."

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt sinds 1 januari de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Pool valt overboord en verdrinkt

Een 25-jarige man uit Polen is in de nacht van maandag op dinsdag verdronken in de haven van het Limburgse Stein. Zijn lichaam werd dinsdag rond het middaguur gevonden, meldde de politie.

De man was een van zes opvarenden die op een schip aan het werk waren. De mannen sliepen bijna toen de 25-jarige besloot om nog even naar buiten te gaan. De politie gaat ervan uit dat hij overboord is gevallen en niet meer op de wal of op het schip kon komen.

Zijn collega's merkten dinsdagochtend dat de Pool niet meer in bed lag en sloegen alarm.

Opmerkelijk lokaal verlies partij Poetin

Verenigd Rusland, de politieke partij van president Vladimir Poetin, heeft een opmerkelijke nederlaag geleden. Bij gemeenteraadsverkiezingen in de plaats Baltiejsk, in de exclave Kaliningrad, kreeg Verenigd Rusland geen enkel mandaat.

De uitslag is niet alleen opmerkelijk, maar voor het Kremlin ook verontrustend, schrijft de Belgische krant De Standaard. Dat heeft alles te maken met de ligging en functie van Baltiejsk. De plaats met 33.000 inwoners ligt in de Russische exclave Kaliningrad. Dat gebied ligt tussen Polen en Litouwen ingeklemd en is niet rechtstreeks met de rest van Rusland in verbinding via land. Tot 1945 hoorde het bij Duitsland.

Baltiesjk is bovendien een belangrijke havenstad: het is de enige ijsvrije Oostzeehaven van Rusland. Samen met Kronstadt (in de Finse Golf) is Baltiesjk de thuisbasis voor de Baltische vloot, die Rusland moet vertegenwoordigen en beschermen in internationale wateren. Door de verkiezingsnederlaag verliest Verenigd Rusland grip op de havenstad.

Omkoping?
De partij van Poetin neemt het verlies in Baltiesjk dan ook niet lichtzinnig op. Verenigd Rusland liet meteen een verklaring uitgaan: 'Waarschijnlijk zijn de stemmen verkeerd geteld. Alles moet grondig worden onderzocht.' Volgens het Kremlin is 'het omkopen van kiezers' het meest geloofwaardige scenario. Onafhankelijke media berichten echter dat bewoners van de havenstad simpelweg ontevreden zijn over het gevoerde beleid van Verenigd Rusland.

Taylor Swift in 'machtige vrouwen'-lijst

Taylor Swift is opgenomen in de jaarlijkse lijst van de machtigste vrouwen ter wereld van het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Ze staat op plaats 64 in de lijst met honderd namen. Het is de eerste keer dat de zangeres in de lijst is opgenomen.

Elk jaar maakt Forbes de top honderd van 'the world's most powerful women' bekend. De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat op de eerste plaats. Op twee staat Hillary Clinton en Melinda Gates, de vrouw van Bill Gates, staat op drie.

De hoogst geplaatste vrouw in de entertainmentindustrie is Oprah Winfrey op de twaalfde plek. Beyoncé staat op de 21e plaats en Ellen DeGeneres op nummer vijftig.

'Omstreden imam naar conferentie Almere'

De omstreden Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Chadlioui, ook wel Tarik Ibn Ali genoemd, is dit weekend een van de gastsprekers op een benefietconferentie in Almere-Buiten. Hij is uitgenodigd door de moskee Omar Ibn Al Khattab. Dat staat te lezen op de Facebookpagina van Moslimjongeren Almere, die een flyer van de bijeenkomst hebben geplaatst.

Broeder Tarik ibn Ali is veelbesproken omdat hij wordt gezien als de inspirator van het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium, een radicale moslimorganisatie die oproept tot haat jegens niet-moslims. In een rechtszaak tegen de voormalig voorman van de beweging zei de rechter eerder dit jaar dat Sharia4Belgium zelf geen aanslagen pleegt, maar die wel nastreeft. Tarik Ibn Ali zou ook banden hebben met jihadstrijders in Syrië.

De rondreizende imam duikt overal in Europa op om de weg te plaveien voor nieuwe moskeeën. Bijvoorbeeld in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Noorwegen houdt hij 'geldshows' om de financiering van moskeeën rond te krijgen.

Nasr: "Crash Verstappen door onervarenheid"

Felipe Nasr kan zich vinden in de kritiek op de jonge leeftijd van Max Verstappen naar aanleiding van zijn crash in Monaco. Volgens de Sauber-coureur is het ongeluk van de 17-jarige Nederlander te wijten aan het missen van de nodige ervaring.

"De crash is het bewijs van zijn onervarenheid", zo sprak de 22-jarige Braziliaan die na drie GP2-seizoenen zijn intrede deed in de Formule 1. "Ik had een uitstekende opleiding. De tijd die ik in elke racecategorie spendeerde was essentieel voor mijn debuut in de Formule 1."

"Ik heb veel geleerd bij Williams (als testcoureur) afgelopen jaar en ik had de juiste leeftijd om de stap te maken", zo vervolgde Nasr. "Zelfs op 20-jarige leeftijd zou ik mezelf niet in de Formule 1 zien rijden, gezien alles wat ik geleerd heb in de laatste jaren."

Bernie Ecclestone liet weten het niet eens te zijn met deze kritiek: "Het is alsof je Mozart vertelt dat hij geen piano mag spelen omdat hij te jong is. Als hij goed genoeg is, dan is dat zo."

Wielrenner KŁng verlaat ziekenhuis

Minder dan een week na zijn zware val in de twaalfde etappe van de Ronde van Italië is de Zwitserse wielrenner Stefan Küng dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen. "Ik voel me goed. Gegeven de omstandigheden kan ik erg blij zijn dat ik naar huis mag", zei de coureur van BMC dinsdag op een persconferentie in het ziekenhuis.

Küng brak een rugwervel door de val in de spekgladde afdaling van de Crosara, waar ook de Nederlander Stef Clement uit de bocht vloog.

Zijn dokter vertelde dinsdag dat Küng geluk heeft gehad maar dat het zeker zes tot acht weken duurt tot hij weer aan fietsen mag denken. De renner gaat uit van het meest optimistische scenario: "Binnen zes weken wil ik weer op de fiets zitten. Dat is het eerste doel", reageerde hij.

De 21-jarige Küng is regerend wereldkampioen en won recent nog een etappe in de Ronde van Romandië.

Wel succes voor Haase in dubbelspel

Tennisser Robin Haase heeft dinsdag met zijn Russische partner Mikhail Youzhni de tweede ronde van het dubbeltoernooi op Roland Garros bereikt. Op het gravel in Parijs was het gelegenheidsduo te sterk voor de als vierde geplaatste Spaanse dubbelspecialisten Marc Lopez en Marcel Granollers: 6-3 7-6 (5).

In de tweede ronde komen Haase en Joezjni uit tegen de Tjsech Lukas Rosol en Moldaviër Radu Albot. In het enkelspel werd Haase dinsdag kansloos uitgeschakeld door de nummer tien van de wereld, Marin Cilic.

Bende beroofde gokkers na casinobezoek

Een groep mannen die casinobezoekers beroofd zouden hebben, moet donderdag voor de rechter verschijnen. Waarschijnlijk volgden de mannen de gokkers na het verlaten van het casino. Thuis werden ze dan beroofd.

De acht mannen (tussen 22 en 34 jaar) worden verdacht van twaalf gewelddadige berovingen en een poging een woning te overvallen. Ze sloegen toe in Numansdorp, Lansingerland, Schiedam, Ridderkerk, Alblasserdam, Woensdrecht en Den Haag. Ze werden tussen februari en april aangehouden.

De politie kwam de daders op het spoor door middel van telecomgegevens, gecombineerd met gegevens van het casino.

Volgens het Openbaar Ministerie is het geld dat ze buitmaakten opgegaan aan onder meer uitgaan, eten en drinken.

Andrť Rieu onthult plaquette

Samen met burgemeester Onno Hoes heeft André Rieu dinsdag een plaquette onthuld op het huis in de Maastrichtse Begijnenstraat waarin hij opgroeide.

Bij de onthulling waren ook de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden en oud-burgemeesters Gerd Leers en Philip Houben aanwezig. De plaquette is een cadeau van de stad Maastricht, ter ere van Rieus 65e verjaardag. Kunstenares Désiree Tonnaer maakte het ontwerp.

Orkestleider en muzikant Rieu woonde in het huis vanaf zijn elfde jaar tot hij het huis uitging. Gedacht wordt dat het een toeristische attractie kan worden.

André Rieu (Foto: Novum)
André Rieu (Foto: Novum)

'Cupmaat vrouw niet zo belangrijk'

Mannen vinden de omvang van borsten van vrouwen helemaal niet zo belangrijk. Als ze maar symmetrisch zijn. Dat zegt althans een professor van de Universiteit van Cambridge, meldt RTL Nieuws. De man heeft onderzoek gedaan naar het onderwerp.

Onderling praten mannen graag over grote borsten, maar in de praktijk zijn ze minder dol op grote cupmaten. De omvang van borsten doet er helemaal niet toe, beweert evolutionair bioloog David Bainbridge in zijn boek Curvology: The Origins and Power of Female Body Shape.

Belangrijker is dat borsten symmetrisch zijn; grote borsten zijn vaker asymmetrisch. Ook lange benen zijn geen must. Als de vrouwelijke benen maar recht zijn. Dat is namelijk een teken van gezonde genen.

Intelligentie
Bainbridge doet er nog een schepje bovenop: Als mannen een serieuze relatie zoeken, zijn benen en borsten überhaupt niet zo belangrijk. Het gaat dan toch echt om de intelligentie van de vrouwen. 'Uit onderzoeken blijkt dat mannen toch eerst naar het IQ kijken. Het toont aan dat de vrouw goed voor zijn kinderen zal zorgen en dat haar ouders waarschijnlijk ook intelligent waren, wat veronderstelt dat ze goed is opgevoed.'

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.