FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 april 2015

Demi Lovato haalt uit naar tatoeŽerder

Demi Lovato heeft het aan de stok met de vrouw die verantwoordelijk is voor haar veelbesproken 'vagina-tattoo'. De zangeres beweert dat ze hartstikke dronken en kwetsbaar was toen de tatoeage werd gezet.

Demi liet onder invloed van drank een zoen met inkt vereeuwigen op haar onderarm, maar achteraf vond ze het plaatje toch te veel op een vagina lijken. De artieste was er zo ontevreden over dat ze er een andere tatoeage overheen liet zetten, waardoor er nu een roos op haar arm prijkt. Toen ze dat via Instagram met de wereld deelde, reageerde tattoo-artiest Ashley McMullen furieus.

"Aardige post, Demi", schreef Ashley onder een foto van de nieuwe tatoeage. "Bedankt dat je mijn gratis tattoo, waar je specifiek om had gevraagd, hebt laten bedekken. En je had niet eens het fatsoen om me er geld voor te bieden. Je hebt over onze toiletbril heen gepist en jezelf voor paal gezet. Het is een schande dat mensen naar jou opkijken." De vrouw vindt het verder teleurstellend dat Demi haar niet heeft bedankt voor de goede zorgen toen de popster dronken was.

Inmiddels heeft Lovato 'excuses' aangeboden via TwitLonger. Ze verontschuldigt zich voor haar vervelende gedrag en beweert dat ze er zich weinig van kan herinneren door de alcohol. "Ik deed het niet bewust, ik was gewoon een dronken tienermeisje. En het spijt me dat ik je werk belachelijk heb gemaakt. Al zou ik daar niet te trots op zijn, want het leek meer op een vagina (of op een kontgat, zoals mijn zusje van acht het noemde)."

"Ik zou er als ik jou was ook niet voor uitkomen dat je een tattoo hebt gezet bij een zeer dronken meisje van achttien in een tourbus, waar de meeste tatoeëerders beter zouden weten", foetert Lovato, die nu 22 jaar oud is. "Ik kan jou niet de schuld geven van de tatoeage, maar misschien kun je de volgende keer wachten tot de persoon in je stoel nuchter genoeg is om zich later te herinneren wat er is gebeurd."

'Grote stukken Russisch ruimtevrachtschip storten neer'

Er is geen hoop meer voor een onbemand Russisch ruimtevrachtschip, dat op drift is geraakt. De vluchtleiding in Moskou heeft geprobeerd het vaartuig weer onder controle te krijgen, maar dat is niet gelukt en het zal ook niet meer lukken. Ergens in de komende twee weken vergaat het toestel in de dampkring. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gemeld.

Grote brokstukken storten mogelijk neer op aarde. De ruimtevaartdiensten van Rusland, de Verenigde Staten en Europa houden het vrachtschip in de gaten om uit te rekenen wanneer en waar het vergaat.

Het vrachtschip, de Progress M-27M, was dinsdag gelanceerd met ruim twee ton aan spullen voor het ruimtestation ISS. Na opstijgen bleek dat er iets was misgegaan. De vluchtleiding kreeg met moeite gegevens binnen. Het toestel draaide waarschijnlijk langzaam om zijn as. Het is nog niet bekend wat er precies is misgegaan.

Voor de zes bemanningsleden in het ISS is er geen gevaar. Het vrachtschip vliegt veel lager. Bovendien heeft het ruimtestation nog genoeg voorraden.

Geen hoop meer voor ruimtevrachtschip
'Grote stukken Russisch ruimtevrachtschip storten neer' (Foto: ANP)

Al ruim 6000 doden door aardbeving Nepal

Het dodental van de aardbeving in Nepal van afgelopen weekeinde is opgelopen tot boven de 6000. De nationale politie maakte in de nacht van donderdag op vrijdag (lokale tijd) bekend dat er 6155 sterfgevallen zijn geregistreerd. Zeker 13.400 mensen raakten gewond door het natuurgeweld

De beving van zaterdag had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving in meer dan tachtig jaar in Nepal. In de buurlanden India en China kwamen meer dan honderd mensen om.

Dijsselbloem zoekt steun voor voorzitterschap

Officeel gaat eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem volgende week naar Duitsland, Frankrijk en Italië om te praten over Griekenland. Maar hij zal zeker ook gaan pleiten voor verlenging van zijn voorzitterschap van de eurogroep dat medio juli afloopt.

Spanje wil dat zijn minister Luis de Guindos van Economische Zaken voorzitter van de eurogroep wordt. Madrid gaat ervan uit de steun van Duitsland te hebben. Dijsselbloem leidt de eurogroep sinds januari 2013.

Hij reist woensdag eerst naar Parijs voor een gesprek met onder anderen minister van Financiën Michel Sapin en premier Manuel Valls. Een dag later spreekt hij in Berlijn minister van Financiën Wolfgang Schäuble en vicebondskanselier Sigmar Gabriel. De trip eindigt vrijdag in Rome bij minister van Economie en Financiën Pier Carlo Padoan.

McLaren blij met nieuwe werkwijze

Het Formule 1-team McLaren is blij dat het afgelopen jaar het roer om heeft gegooid. Teambaas Eric Boullier vindt dat het updateproces nu veel beter verloopt, waardoor de renstal uit Woking meer stappen kan maken dan in het verleden.

Boullier: "Vorig jaar werkte vijftig procent van de updates die we op de auto zetten niet helemaal lekker. Nu is dat nog maar tien procent. De mentaliteit is compleet veranderd. We zitten veel meer op één lijn; we geven geen bevelen meer, maar vragen de mensen om iets te doen. Daardoor is iedereen nu veel gemotiveerder." Enginering directeur Matt Morris onderstreept de woorden van Boullier. "Nu voelt iedereen zich veel meer onderdeel van het proces. Ze zijn er trots op dat een stukje van de auto echt van hen is."

Dat er wat moest veranderen was duidelijk, omdat er de afgelopen twee jaren geen enkele podiumplaats werd behaald. Hoofdengineer Peter Prodromou: "Het team was de afgelopen seizoenen qua aerodynamica een beetje van het pad geraakt. De grenzen van het oude concept waren bereikt. Daarom zijn we in nieuwe weg in geslagen, die bepalend is voor onze toekomst."

De huidige MP4-30 is zeer compact gebouwd, wat in de toekomst voor een aerodynamisch prestatievoordeel op zou moeten gaan leveren. De auto voor 2016 wordt dan ook een doorontwikkeling van de huidige auto in plaats van een compleet nieuwe bolide. Daarom wordt de huidige auto tot en met de laatste race verder ontwikkeld.

Nationale actieweek voor Nepal start vrijdag op radio en tv

Vrijdag wordt de nationale actiedag van Giro555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal gehouden. In De Hallen te Amsterdam zal het 555-Café worden ingericht. Onder het motto 'Nederland helpt Nepal' is van daaruit de hele dag uitzending op NPO Radio 2 met dj's Gijs Staverman, Bart Arens, Jan-Willem Roodbeen en Wouter van der Goes. Ook sportverslaggever Toine van Peperstraten is van de partij.

Zij ontvangen BN'ers en artiesten, die Nederlanders oproepen zo veel mogelijk geld te storten. Live-tv-programma's van de publieke omroep, RTL en SBS doen verspreid over de dag vanuit De Hallen verslag.

Aan het eind van de dag wordt een tussenstand van het ingezamelde bedrag bekendgemaakt. De actiedag is het begin van een hele actieweek. Op 8 mei wordt daarvan de eindstand bekendgemaakt.

Giro555 werd maandagavond opengesteld voor hulp aan de slachtoffers. Binnen een dag was er al 580.000 euro opgehaald. Inmiddels is de teller de miljoen gepasseerd. De aardbeving heeft zeker vijfduizend mensenlevens gekost en drie miljoen mensen dakloos gemaakt. Overigens worden er nog 250 Nederlanders vermist.

Startsein
Presentator Toine van Peperstraten en actievoorzitter Gijs de Vries geven vrijdagochtend om 06.00 uur het startsein, en een uur later komt minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) de tussenstand melden. Die eerste actiedag duurt de hele verdere dag.

De hulp van BN'ers is ook ingeroepen voor tv-spotjes van de Samenwerkende Hulporganisaties, die donderdag van start gingen. Isa Hoes, Typhoon, Dolf Jansen, 3JS, Humberto Tan en Bridget Maasland roepen daarin Nederland op om geld te storten. Ook zullen er oproepen uitgaan via sociale media, onder meer van Rob de Geus, Sophie Hilbrand, Anita Witzier, André van Duin, Do, Maik de Boer en Sylvana Simons. Dat gaat met gebruik van de hashtag #NLhelptNepal.

Hele vrijdag nationale actiedag voor Nepal
Hele vrijdag nationale actiedag voor Nepal (foto: ANP)

Hennis: chroomverf op beperkt aantal locaties

In de toekomst zal er vermoedelijk bij Defensie nog maar op een beperkt aantal plaatsen met kankerverwekkende chroomverf worden gewerkt. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

In het verleden is de verf op een verkeerde manier gebruikt bij het ministerie. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Inmiddels hebben zich 2100 (oud)-medewerkers gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. Ongeveer zeshonderd van hen hebben gezondheidsklachten, schrijft Hennis.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat er op de tien locaties waar nog met chroomhoudende verf wordt gewerkt, er 'geen acute risico's voor het personeel zijn'. Wel zijn op vijf plaatsen luchtconcentraties geconstateerd waarbij de grenswaarden worden overschreden. Hennis heeft direct maatregelen genomen.

Jeanine Hennis-Plasschaert (Foto: Novum)
Jeanine Hennis-Plasschaert (Foto: Novum)

Airbus klaagt over spionageschandaal

Vliegtuigmaker Airbus overweegt een aanklacht tegen de Duitse autoriteiten in te dienen, omdat die naar verluidt een Amerikaanse inlichtingendienst hebben geholpen met het bespioneren van Airbus en andere Europese bedrijven. Dat maakte een woordvoerder van de Europese vliegtuigmaker donderdag bekend.

Airbus heeft de Duitse regering om meer informatie gevraagd en stelde dat het tegen een nog onbekend persoon een aanklacht zal indienen op verdenking van bedrijfsspionage.

Airbus gaf bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal eerder op donderdag al aan dat het niet verwonderd is dat het als luchtvaart- en defensiebedrijf doelwit is van spionagepraktijken.

Yolanthe vreest zwangerschapskilootjes

Yolanthe Sneijder-Cabau is bang dat ze aankomt tijdens de zwangerschap. Dat heeft de vrouw van stervoetballer Wesley Sneijder gezegd tegen de Turkse krant Sabah.

Yolanthe is sinds een paar maanden in verwachting. De dertigjarige presentatrice en actrice hoopt te voorkomen dat ze tijdens de zwangerschap veel zwaarder wordt. "Ik let op mijn voeding, loop iedere dag een uur en ik laat me masseren", vertelt ze.

Sneijder-Cabau is in oktober uitgerekend. Haar man onthulde eind maart tijdens een wedstrijd van Oranje dat de twee hun eerste kindje samen krijgen. Na een doelpunt propte hij de bal onder zijn shirt en stak hij zijn duim in zijn mond.

Yolanthe Sneijder-Cabau (Foto: Novum)
Yolanthe Sneijder-Cabau (Foto: Novum)

PatiŽnt Zuid-Afrika heeft recht op euthanasie

Een terminale patiënt in Zuid-Afrika is donderdag op natuurlijke wijze overleden, kort nadat een rechter in Pretoria had beslist dat hij het recht had zijn leven te beëindigen, ook al is euthanasie in het land bij wet verboden.

Rechter Hans Fabricius zei ook dat de arts die het leven van Robin Stransham-Ford beëindigde, geen juridische of professionele consequenties hoefde te vrezen. Maar Stransham-Ford overleed voordat het zo ver kwam.

"Hij stierf voordat de injectie werd gegeven, dus een vredige, natuurlijke dood", zei Sean Davison, oprichter van de lobbygroep Dignity SA.

Stransham-Ford (65) had nog maar enkele weken te leven. Hij leed aan prostaatkanker en had daardoor voortdurend pijn. Pijnbestrijders werkten wel, maar die hielden hem verdoofd. De patiënt werd thuis in Kaapstad verzorgd door de moeder van zijn 12-jarige dochter en hij overleed in het bijzijn van zijn gezin.

Voor hij overleed had justitie aangekondigd in beroep te willen gaan, een stap die door de belangengroep DignitySA werd toegejuicht. "Er is een conflict tussen onze grondwettelijke rechten en de wet", zei woordvoerder Willem Landman.

De wet behandelt hulp bij zelfdoding momenteel hetzelfde als doodslag of moord. Volgens Fabricius wordt hiermee het grondwettelijke recht op waardigheid aangetast.

Vrije keuze raadsleden Ede over bidden

Het ambtsgebed in Ede wordt niet afgeschaft. De gemeenteraad heeft donderdagavond unaniem besloten om het ambtsgebed in het vervolg voorafgaand aan de raadsvergadering uit te spreken. Pas daarna begint de officiële vergadering. Raadsleden kunnen dus kiezen of ze wel of niet willen bidden.

Die voor zover bekend unieke oplossing voor het conflict over het ambtsgebed verzonnen PvdA, ChristenUnie, CDA en GemeenteBelangen. Na een korte schorsing bleken alle 39 raadsleden daar achter te staan. "Een gebed hoort niet in de raad, maar het is ook niet respectvol om gelovigen te dwingen hun geloof thuis te laten", verwoordde D66 het algemene gevoel.

In Nederland openen nog 61 van de 393 gemeenten de raadsvergadering met het ambtsgebed. Ede was één van de grootste gemeenten die deze opening in ere hield. De VVD in Ede kwam in maart met het voorstel om het ambtsgebed af te schaffen, omdat het niet meer van deze tijd zou zijn.

Ede telt negentien christelijke en twintig niet-confessionele raadsleden. Omdat er bij de vorige vergadering een niet-kerkelijk raadslid ontbrak, staakten de stemmen. Voor de vergadering van donderdag kwam een niet gelovig raadslid speciaal terug van vakantie zodat er niet weer een patstelling zou ontstaan. De christelijke partijen waren opgetogen over de 'Edese variant'. "Wij zijn blij met het respect voor onze gevoelens", aldus de SGP.

Evanescence geeft eerste concert in drie jaar

Evanescence geeft in het najaar voor het eerst in drie jaar een concert. De gothic-rockband treedt op 21 november op in Tokio tijdens Ozzfest Japan. Dat meldt Billboard donderdag.

De band van zangeres Amy Lee stond in november 2012 voor het laatst op het podium. Hun laatste album verscheen in 2011, sindsdien stond Evanescence nergens onder contract.

Lee maakte in 2014 nog wel de soundtrack voor de film War Story. In hetzelfde jaar kreeg ze haar eerste kindje, Jack Lion, met haar man Josh Hartzler.

Automaker Aston Martin haalt miljoenen op

Automaker Aston Martin heeft via de uitgifte van aandelen circa 270 miljoen euro opgehaald. Dat maakte de Britse maker van luxewagens, onder meer bekend van de James Bondfilms, donderdag bekend.

Met het geld wil Aston Martin verdere groei van het merk financieren. Vorig jaar bleek al dat het bedrijf zijn aanbod wil verbreden. Zo zou Aston Martin ook sedans, terreinwagens (suv's) en elektrische auto's willen gaan maken.

Aston Martin meldde verder dat in 2014 een omzet van 468 miljoen pond (642 miljoen euro) werd behaald. De aangepaste winst kwam daarbij uit op 66 miljoen pond. De automaker zei bijna twee keer zoveel geld uit te hebben gegeven aan de ontwikkeling van auto's ten opzichte van een jaar eerder.

Air France wil 1,1 miljard euro bezuinigen

Luchtvaartmaatschappij Air France wil tot en met 2017 ruim 1,1 miljard euro bezuinigen. Dat maakte het zusterbedrijf van KLM donderdag bekend.

Air France wil de kosten jaarlijks met 1,5 procent terugdringen. Om dat doel te bereiken snijdt het bedrijf onder meer in onrendabele langeafstandsvluchten. Daarnaast wordt bezuinigd door de korte vluchten van Air France en die van de regionale dochter HOP onder één dak te brengen. Die ingreep moet ertoe leiden dat HOP op zijn minst quitte gaat spelen.

Verder moet dochter Transavia vanaf 2018 winstgevend zijn. Daarnaast sprak Air France de ambitie uit om binnen een paar jaar tot de mondiale top 5 te behoren qua luchtvrachtvervoer.

De besparingen en aanpassingen zijn onderdeel van het plan Perform 2020, dat de luchtvaartonderneming in de komende jaren zal uitvoeren.

Kamer: onderzoek naar 'rondje om de kerk' treinpersoneel

De Tweede Kamer wil dat NS onderzoek gaat doen naar het 'rondje rond de kerk' waarbij treinpersoneel op vaste routes rijdt. Een ruime meerderheid steunde donderdag op de laatste dag voor het meireces hierover een motie van de VVD.

Toen de NS dit in 2000 en 2001 wilden invoeren leidde dit tot een aantal stakingen onder het NS-personeel. Het treinverkeer kwam destijds stil te liggen in het hele land. Volgens de VVD'er Betty de Boer kunnen verstoringen op het spoor gemakkelijker worden opgelost als conducteurs en machinisten op vaste trajecten werken.

Trein, NS

Extra tijd voor belastingaangifte

Omdat de verwerking van de belastingaangiften voorspoedig verloopt, krijgen ondernemers en particulieren een paar dagen extra de tijd om hun aangifte te doen. De aangiften inkomstenbelasting, omzetbelasting en loonheffingen die tot 5 mei binnenkomen, worden behandeld alsof ze ingediend zijn op 30 april. Dat liet het ministerie van Financiën donderdag weten.

De Belastingdienst zegt tevreden te zijn dat de soepele verwerking van aangiften de dienst meer armslag oplevert. "Door de coulance kunnen mensen de komende dagen op een rustig moment hun aangifte te doen."

Extra tijd voor belastingaangifte (Foto: Novum)
Extra tijd voor belastingaangifte (Foto: Novum)

Weer uitbarsting vulkaan Calbuco in Chili

De vulkaan Calbuco in Chili is donderdag opnieuw uitgebarsten. De autoriteiten hebben weer een evacuatiebevel gegeven voor omwonenden.

Uit de tweeduizend meter hoge berg steeg een dikke rookpluim op. De dorpen op de hellingen kregen opnieuw een zware asregen te verduren.

Vorige week had de vulkaan ook al twee zware uitbarstingen, de eerste sinds meer dan veertig jaar. Ongeveer 4500 mensen moesten geëvacueerd worden. De aswolk bereikte een hoogte van achttien kilometer.

Weer uitbarsting vulkaan Calbuco in Chili (Foto:  Matías Garrido Hollstein, flickr)
Weer uitbarsting vulkaan Calbuco in Chili (Foto: Matías Garrido Hollstein, flickr)

Matchfixer Rooie Paul op vrije voeten

De rechter in Bochum heeft de Nederlander Paul R. donderdag vrijgesproken van matchfixing en hem meteen vrijgelaten. Tegen Rooie Paul was een gevangenisstraf geëist van twee jaar voorwaardelijk, nadat hij medewerking had verleend met justitie. Volgens het vonnis was in zijn geval het Duits recht niet van toepassing omdat de afspraken en de betalingen voor het manipuleren van voetbalwedstrijden in het buitenland (Nederland) plaatsvonden.

Ook een tussenpersoon ging vrijuit, evenals voormalig profvoetballer René Schnitzler. Hij zou zich in 2008 hebben laten omkopen in zijn tijd bij FC Sankt Pauli. De rechter achtte niet bewezen dat de toegezegde samenwerking met de gokmaffia serieus was of resultaat heeft gehad. Daarom vond hij veroordeling wegens bedrog niet mogelijk. Schnitzler kreeg wel een boete van 900 euro wegens belastingontduiking.

'Weglacherige Rutte houdt zich voor de gek met illegalenakkoord'

Premier Mark Rutte snapt dat er heftige reacties zijn gekomen op het akkoord dat de regeringscoalitie sloot over de opvang van illegalen. Gemeenten beseffen volgens hem dat ze het anders moeten gaan doen. "Daarom nemen we ook de tijd tot 1 november om te overleggen met de gemeenten", zei Rutte donderdag in de Kamer.

Dat zogeheten besef is er hoe dan ook lang niet bij alle gemeenten. Onder meer uit Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht klinkt stevige kritiek.

De oppositie in de Tweede Kamer was donderdag echter voornamelijk geïnteresseerd in de vraag of de coalitie nog wel stabiel genoeg is om verder te gaan. CDA-leider Sybrand Buma wees erop dat het kabinet onlangs al twee keer op het randje was, in december over de vrije artsenkeuze en nu over de bed-bad-en-broodregeling.

Maar sommige vraagstukken zijn zo lastig dat ze meer tijd kosten, zei Rutte. Hij benadrukte dat de wil er is om eruit te komen. Buma noemde de premier 'weglacherig' en SP-leider Emile Roemer vond dat de premier zichzelf 'voor de gek' loopt te houden.

Rutte snapt weerstand bij gemeenten
Zo te zien valt er niet heel erg veel te lachen (foto: ANP)

Rojer met Murray naar halve finale

De Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer en Schotse wereldtopper Andy Murray verstaan elkaar voorlopig uitstekend als dubbelpartners. Het gelegenheidsduo bereikte donderdag de halve finale van het toernooi in München met een eenvoudige zege op de Australiër Rameez Junaid en Canadees Adil Shamasdin (7-5 en 6-2).

Dubbelspecialist Rojer is goed bevriend met Murray. Hij mist zijn vaste Roemeense partner Horia Tecau door een blessure en vroeg daarom of de Schot niet een keer met hem wilde spelen. Murray is als eerste geplaatst in het enkelspel van het toernooi in München en verklaarde het leuk te vinden met Rojer in het dubbelspel uit te komen.

Doden door storm op Cuba

Een storm op Cuba heeft aan zeker twee mensen het leven gekost en in de hoofdstad Havana veel schade aangericht. Meer dan duizend woningen en honderden scholen, winkels en opslagloodsen werden vernield, meldt de communistische partijkrant Granma.

Straten veranderden door de storm woensdag in rivieren en op veel plaatsen viel de elektriciteit uit. Een 81-jarige vrouw verdronk en een 24-jarige man werd door geknapte kabels geëlektrocuteerd, bericht de website Cubadebate.

'Schizofrene geŽxecuteerde snapte het pas voor het vuurpeleton'

De Braziliaan die deze week in Indonesië met nog zeven anderen is geëxecuteerd, had tot kort voor zijn dood niet door dat hij voor een vuurpeloton kwam te staan. Dat vertelde de priester die de man bijstond donderdag tegen de Australische zender ABC News.

De voor drugssmokkel veroordeelde Rodrigo Gularte (42) was schizofreen, maar dat hij er zó slecht aan toe was, verbaasde de priester. "Ik dacht dat ik het had uitgelegd, maar ik drong niet tot hem door", zei Charlie Burrows. "Omdat hij stemmen hoorde die zeiden dat alles goed zou komen en hij geloofde die stemmen het meest." Pas toen Gularte in de boeien werd geslagen, snapte hij wat er ging gebeuren.

De acht veroordeelden zijn in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) geëxecuteerd. Behalve de Braziliaan, waren het twee Australiërs, drie Nigerianen, een Ghanees en een Indonesiër. Een Filipijnse vrouw kreeg uitstel omdat ze tegen drugscriminelen zou moeten getuigen.

'Ter dood veroordeelde snapte er niets van'
'Schizofrene geëxecuteerde snapte het pas voor het vuurpeleton' (Foto: ANP)

Timur en RŠmon vervangen Gerard Ekdom

Giel Beelen heeft zojuist via zijn vlog bekend gemaakt dat Timur Perlin en Rámon Verkoeijen de plaats van Gerard Ekdom op radiozender 3FM gaan vervangen.

In een live Q&A met fans beantwoorde Beelen verschillende vragen. Op een gegeven moment kwam de vernieuwing van 3FM ter sprake en vertelde de dj dat Timur en Rámon op het tijdstip van Gerard Ekdom te horen zullen zijn als hij naar NPO Radio 2 vertrekt. 

Eerder werd al bekend gemaakt dat Ekdom na komende zomer de overstap van 3FM naar Radio 2 gaat maken. "Ik heb bij 3FM een belachelijk toffe tijd gehad", zei Ekdom toen. "Maar het is tijd voor een nieuwe stap, een nieuw hoofdstuk in mijn carrière. Een geweldige kans om op Radio 2 een compleet nieuwe ochtendshow te gaan doen, een avontuur waar ik erg veel zin in heb."

Naast Gerard Ekdom zullen ook Coen & Sander binnenkort niet meer op de radiozender te horen zijn. Het duo vertrekt per 1 juni naar Radio538. Frank 'hoitjes' van der Lende neemt het stokje over. Van der Lende was vorig jaar bij de uitreiking van de Gouden Radioring genomineerd in de categorie ‘aanstormend talent’. 

Ben je benieuwd geworden naar de vlog van Giel, klik dan hier.

Streep door wielerwedstrijd na vondst bom

De wielerwedstrijd Finanzplatz Eschborn-Frankfurt gaat vrijdag niet door nadat er een bom is gevonden langs het parcours. De politie in Duitsland arresteerde donderdag twee personen, een 35-jarige Duitser van Turkse afkomst en een Turkse vrouw van 34 jaar. Zij zouden salafistische moslims zijn, voorstanders van een terugkeer naar de 'zuivere' islam uit de beginjaren van de godsdienst.

Aan de wedstrijd zouden dertien Nederlanders deelnemen, onder wie Tom Dumoulin en de compleet Hollandse ploeg van Roompot.

De mannelijke verdachte heeft banden gehad met een groep die in 2007 aanslagen voorbereidde. Hij en de vrouw zouden de afgelopen dagen veelvuldig zijn gesignaleerd langs het parcours van de wielerwedstrijd, die tot 2008 bekend stond als Rund um den Henninger-Turm.

Anjema wijst squashteam de weg op EK

Kopman Laurens-Jan Anjema heeft het Nederlands squashteam donderdag op het EK in Herning de weg gewezen tegen Wales. De veelvoudig nationaal kampioen, die dit jaar door een voetoperatie de titel aan Sebastiaan Weenink moest laten, boekte in de derde groepswedstrijd een zwaarbevochten zege op Peter Creed. De Hagenaar stond bijna een uur op de baan, maar stapte er na een weifelend begin triomfantelijk af: 4-11, 12-10, 11-6 en 11-8.

Piedro Schweertman en Weenink volgden het voorbeeld en bezorgden Oranje beslissend voordeel. Dat ging ten koste van respectievelijk Joel Makin (11-9, 11-7 en 11-3) en David Haley (11-3, 11-2 en 11-4). Marc ter Sluis kon het tegen Scott Fitzgerald niet bolwerken (4-11, 9-11 en 7-11). Nederland won dus met 3-1, belangrijk in de strijd tegen degradatie. De eerdere duels tegen Schotland (1-3) en Engeland (0-4) gingen verloren.

Krajicek verliest dubbeltitel in Praag

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft haar titel in het dubbelspel van het toernooi in Praag niet kunnen prolongeren. Ze verloor donderdag samen met haar Tsjechische partner Karolina Pliskova in de tweede ronde van de Zwitserse Belinda Bencic en Katerina Siniakova uit Tsjechië: 3-6 en 4-6. Aan de zijde van de Tsjechische Lucie Hradecka schreef Krajicek het toernooi vorig jaar nog op haar naam.

Opnieuw ritzege Albasini in RomandiŽ

Michael Albasini heeft zijn tweede ritzege in de 69e Ronde van Romandië binnen. De Zwitserse wielrenner van Orica-GreenEdge was na een etappe over 172,5 kilometer van Moutier naar Porrentruy opnieuw verreweg de sterkste in de eindsprint van een omvangrijke eerste groep. De geletruidrager bleef de Fransman Julian Alaphilippe en de Italiaan Damiano Caruso meer dan een lengte voor.

Voor Albasini was het de vijfde zege in deze meerdaagse Zwitserse koers. Vorig jaar won hij drie etappes, nu staat de teller alweer op twee. Hij verstevigde bovendien zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Deception IV: The Nightmare Princess komt naar het Westen

Tecmo Koei heeft onthuld dat PlayStation exclusive Deception IV: The Nightmare Princess naar het westen komt.

De game komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4 en PS Vita, in Noord-Amerika zal de game op 14 juli uitkomen en in Europa op 17 juli. Tecmo heeft een interessante live action trailer vrijgegeven voor de game die laat zien dat inbreken niet altijd even slim is. Aan het einde van de trailer zit ook nog een beetje gameplay wat interessante scenario's laat zien.

FOK! sportfoto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was EricOscuro met het volgende onderschrift: "iiieeeuuuwww, wrong balls!"

De opgave van deze week:

We kwamen deze foto van de gezellige Ajax-bank tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle tegen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
We kwamen deze foto van de gezellige Ajax-bank tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle tegen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

T-Rex vervangt robot

Op een rotonde in de Turkse hoofdstad Ankara, siert vanaf woensdag een dinosaurus standbeeld nadat een eerder beeld van een robot in opspraak was gekomen. Het is de volgende stap in de vete tussen de burgemeester en de architectenunie (TMMOB) over de bouw van een pretpark.

De burgemeester, Melih Gökçek, houdt nogal van prestigeprojecten. Het pretpark AnkaPark, waar dit standbeeld ter promotie voor dient, is er daar een van. De architectenunie protesteerde tegen de bouw hiervan vanwege gesjoemel met belastinggeld om het park te bekostigen. Daarop besloot Gökçek ze dwars te zitten en liet het grote robotstandbeeld plaatsen. Omdat het beeld ook met belastinggeld was betaald klaagde de unie de burgemeester aan en liet de bouw van het park tijdelijk stilleggen.

Nadat de klacht was ingediend kondigde de burgermeester aan dat hij de robot zou vervangen door een dinosaurus. Hij zei daarbij het te doen omdat de robot 'te veel op de zenuwen van de linksen zou werken'. Via Twitter vroeg hij vervolgens welke dinosaurus het zou moeten worden, de keuze is komen te vallen op een Tyrannosaurus Rex.

Hoelang het beeld dit keer blijft staan is maar de vraag, al gaf Gökçek tijdens de onthulling aan dat hij ook dit beeld weer zou vervangen bij klachten.

T-Rex vervangt robot in Anakara (Foto: Hurriyet)
T-Rex vervangt robot in Ankara (Foto: Hurriyet)

Dead Island 2 uitgesteld naar 2016

Tijdens de E3 vorig jaar was één van de grootste verrassingen misschien wel Dead Island 2. Het vervolg op de populaire zombie game zou deze lente uitkomen maar is nu uitgesteld naar 2016.

In een tweet van de officiële twitter account kondigden ontwikkelaar Yager en uitgever Deep Silver de vertraging aan. In een verklaring zeggen ze het volgende; "We hebben de lat hoog gelegd voor Dead Island 2, om een vervolg te maken die Dead Island naar grotere hoogtes brengt. Een game die wat de fans het beste vinden van Dead Island, meerdere personages om mee te spelen, co-op en een paradijs om toveren tot een zombie slachthuis, meeneemt en er opties en content aan toevoegd. We wilden dat voor elkaar krijgen en de game uitbrengen in de lente van 2015. We hebben lang naar de game gekeken en besloten dat we dat doel nog niet bereikt hebben, daarom is het besluit genomen om het uit te stellen naar 2016. We focussen ons nu puur op de ontwikkeling en zullen meer informatie delen in een later stadium. We weten dat fans teleurgesteld zullen zijn maar door Dead Island 2 meer tijd te geven zijn we er van overtuigd dat iedereen een betere game in handen krijgt."

De game komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dronkaard bekogelt voorbijgangers met muizen

Voetgangers in de Zuid-Duitse stad München hebben donderdag levende muizen naar hun hoofd gesmeten gekregen. Een dronken man bekogelde om nog onduidelijke reden voorbijgangers met de beestjes. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt omdat de man de wet op de dierenbescherming had overtreden, meldden lokale media.

Agenten vonden bij de man een witte muis die ze overdroegen aan de dierenbescherming. Opmerkelijk genoeg moest de politie korte tijd later opnieuw uitrukken. De man had zijn bezigheden hervat en kreeg opnieuw een proces-verbaal aan zijn broek. Een laatste muis die de man nog in huis had is door agenten overgedragen aan een nabijgelegen dierentuin.

Dronkaard bekogelt voorbijgangers met muizen
Dronkaard bekogelt voorbijgangers met muizen (Foto: ANP)

EU: situatie in Irak verslechtert

De situatie in Irak verslechtert met de dag, terwijl de internationale gemeenschap zijn aandacht heeft gevestigd op crises elders in de wereld. Daar heeft het hoofd van de humanitaire afdeling van de Europese Unie donderdag voor gewaarschuwd.

Het aantal ontheemden in Irak is afgelopen jaar verviervoudigd, zei Jean-Louis de Brouwer. "Het ergste komt nog. De situatie verslechtert, humanitaire hulp is nog belangrijker dan voorheen."

Irak is verstrikt in de strijd tussen het leger en de terreurgroep Islamitische Staat. Bijna drie miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Velen verblijven bij familie, in moskeeën of provisorische kampementen ten westen van Bagdad. Daarnaast hebben honderdduizenden hun heil gezocht in de autonome Koerdische regio in het noorden van het land.

Volgens De Brouwer is de aandacht voor de problemen weggeëbd door de crisis in Syrië en de natuurramp die zich in het weekeinde in Nepal afspeelde.

Britney Spears bezeert enkel op podium

Fans van Britney Spears kunnen weer opgelucht ademhalen. Hun idool liet donderdag via Twitter weten dat alles in orde is nadat ze woensdagavond op het podium onderuit ging. De popprinses bezeerde hierbij haar enkel.

"Dank jullie voor alle lieve berichtjes", schrijft ze. "Had even een schrikmomentje op het podium met mijn enkel maar alles is oké." Een fan plaatste het filmpje waarin Britney valt tijdens een optreden in Las Vegas op YouTube. Hierop is te zien hoe ze tijdens het dansen misstapt, neervalt en naar haar enkel grijpt.

Rotterdam weert ook vervuilende personenauto

Het stadsbestuur van Rotterdam wil vanaf volgend jaar oude en vervuilende personenauto's en bestelwagens weren uit het hele noordelijke deel van de stad binnen de ring. Er bestond al een milieuzone waar vuile vrachtwagens niet welkom zijn, maar vanaf 1 januari geldt dit verbod in een groter gebied ook voor dieselauto's van voor 2001 en benzineauto's van voor juli 1992.

"En vanaf 1 januari 2018 verhogen we de eisen voor dieselauto's naar niet ouder dan 2005", zei wethouder Pex Langenberg (haven, duurzaamheid en mobiliteit) donderdag bij de presentatie van de nota Luchtkwaliteit. Het gemeentebestuur legde vorig jaar aan belangenorganisaties en bewoners twee pakketten met maatregelen voor om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daar bleef een pakket van over waarmee de stad over drie jaar 40 procent minder roetuitstoot wil realiseren.

Ondernemers en bewoners die met oude en vervuilende auto's niet meer in de milieuzone mogen, worden door de gemeente ondersteund met een bestaande, maar aangepaste sloopregeling. Ook komt er een ontheffingsregeling voor mensen die door de nieuwe maatregelen in de problemen dreigen te raken. Verder heeft het Rijk toegezegd een regeling te treffen voor ondernemers uit omliggende gemeenten die veel in Rotterdam moeten zijn.

Rotterdam heeft nog meer maatregelen in petto om schonere lucht te krijgen. Zo komen er meer laadpalen voor elektrisch rijden, een verbeterde infrastructuur voor de fiets en wordt het gemeentelijk wagenpark 'schoner'.

"Een aantrekkelijke en gezonde stad voor Rotterdammers, ondernemers en bezoekers, dat is wat we willen", aldus wethouder Langenberg.

Drietal aangehouden voor brandstichting kerk

Drie jongemannen (24, 17 en 16) uit Heiloo zijn aangehouden op verdenking van brandstichting in een leegstaande kerk in hun woonplaats op tweede paasdag. De mannen worden ook verdacht van vernielingen in de kerk, meldt de politie donderdag.

De mannen van 24 en 17 worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Ze hebben de brandstichting bekend. De zestienjarige jongen is vrijgelaten.

Man met scootmobiel verdronken

Een man op een scootmobiel is donderdagmiddag in het Noord-Hollandse Lutjebroek te water geraakt en overleden. Dat maakte de politie bekend.

Het ongeval gebeurde op de Voetakkers, een weg met een brede sloot ernaast. Hoe de man, wiens identiteit nog niet bekendgemaakt is, te water is geraakt is nog onduidelijk. Er waren volgens een politiewoordvoerster geen andere weggebruikers bij betrokken .

Soepelere regels voor minidrones

Gebruikers van zogeheten minidrones voor commerciële activiteiten hoeven vanaf 1 oktober niet langer een vergunning en ontheffing aan te vragen. Hiermee worden de regels voor commerciële en particuliere gebruikers van die lichte categorie drones gelijkgetrokken. De veiligheidseisen worden wel strenger. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag.

Een minidrone weegt maximaal 4 kilo. Door de nieuwe regels kunnen die commerciële gebruikers die doelgerichter en flexibeler inzetten. Voor de veiligheid geldt een aantal regels. Zo mag de drone onder meer niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter van de bestuurder. Ook moeten ze 50 meter afstand van elkaar houden en mogen ze niet binnen een straal van 5 kilometer van luchthavens vliegen.

'Toezicht op nieuwe AIVD moet beter'

Als de inlichtingen- en veiligheidsdiensten straks meer mogen doen, moet het toezicht daarop ook beter worden. Maar dat is in de plannen van het kabinet nog niet genoeg geregeld. Dat schrijft de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in haar donderdag gepubliceerde jaarverslag. De commissie is de waakhond die moet controleren of de diensten AIVD en MIVD zich aan de regels houden.

Volgens de commissie wil het kabinet vooral ministers meer te zeggen geven over de diensten. Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg om de privacy te beschermen, aldus de CTIVD, die ook wel de 'commissie Stiekem' wordt genoemd.

Het kabinet werkt aan een nieuwe wet die over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat. Zo kunnen de diensten straks misschien communicatie van burgers op de kabel onderscheppen. Dat mag nu nog niet.

Belgische voetballer Mertens (24) overleden

De Belgische voetballer Gregory Mertens is donderdag overleden. De verdediger van Lokeren zakte maandag door een hartfalen in elkaar tijdens een duel tussen de beloften van zijn club en het tweede team van Racing Genk.

De 24-jarige speler lag sindsdien in een kunstmatig coma, waarbij zijn hartfunctie overgenomen werd door een machine. Het ziekenhuis van Genk liet donderdag weten alles geprobeerd te hebben zijn leven te redden.

Volgens clubarts Kris Peeters van Lokeren heeft Mertens nooit eerder problemen met zijn hart gehad. "Hij is voldoende medisch gescreend. Dat doen wij bij de club altijd", zei hij. "Dit zeer spijtige voorval kon niemand voorspellen. Gregory is slechts 24 en op en top een sportman. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk te bevatten en te verwerken."

Terreurverdachte gearresteerd in Maastricht

De politie heeft woensdagavond in Maastricht een terreurverdachte gearresteerd. De 26-jarige man wordt verdacht van het deelnemen en meewerken aan trainingen voor terreurdaden, heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht donderdag gezegd.

De woordvoerster wil hierover verder niets kwijt omdat de man in beperkingen zit. Dat wil zeggen dat hij met niemand anders dan met zijn advocaat mag spreken, en er verder geen mededelingen over deze zaak mogen worden gedaan.

De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter commissaris die bepaalt of zijn voorarrest wordt verlengd.

Volgens justitie staat op de feiten waarvan hij wordt verdacht een maximum straf van acht jaar.

Huta Galung bereikt kwartfinales Turijn

Tennisser Jesse Huta Galung heeft de kwartfinales bereikt van het Challengertoernooi in Turijn. De Nederlander klopte de als eerste geplaatste Tunesiër Malek Jaziri met 6-2 en 7-5.

Huta Galung, de nummer 242 van de wereldranglijst, haalde tegen de nummer 84 van de wereld de eerste set eenvoudig binnen. In het tweede bedrijf ging het moeizamer, maar de Nederlander mag zich nu op gaan maken voor een confrontatie met de Italiaan Marco Cecchinato (ATP-150).

FIA bevestigt uitlekken voorlopige F1-kalender 2016

Autosportfederatie FIA heeft bevestigd dat de voorlopige Formule 1-kalender voor het seizoen 2016 is uitgelekt. Gisteren werd al bekend dat de eerste race van het komende seizoen pas begin april is. De Grand Prix van Australië is net als dit jaar de seizoensopener.

Op de voorlopige kalender prijken 21 races. Nieuw is de Grand Prix van Europa die in de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku verreden zal gaan worden. Ook keert de race in Duitsland terug, ditmaal op Hockenheim. Verder is de Grand Prix van Rusland van het najaar naar het voorjaar gebracht, terwijl Maleisië juist naar september is verhuisd.

Volgende maand zal de Formula One Strategy Group zich gaan buigen over de voorlopige kalender.

De voorlopige kalender:

Datum Grand Prix
3 april Australië (Melbourne)
10 april China (Shanghai)
24 april Bahrein (Sakhir)
1 mei Rusland (Sochi)
15 mei Spanje (Barcelona)
29 mei Monaco (Monte Carlo)
12 juni Canada (Montreal)
26 juni Groot-Brittannië (Silverstone)
3 juli Oostenrijk (Spielberg)
17 juli Europa (Baku)
31 juli Duitsland (Hockenheim)
7 augustus Hongarije (Boedapest)
28 augustus België (Spa-Francorchamps)
4 september Italië (Monza)
18 september Singapore (Marina Bay)
25 september Maleisië (Sepang)
9 oktober Japan (Suzuka)
23 oktober Verenigde Staten (Austin)
30 oktober Mexico (Mexico City)
13 november Brazilië (São Paulo)
27 november Abu Dhabi (Yas Marina)

SP: coalitie nog verdeeld over illegalen

Het kabinetsstandpunt over de opvang van illegalen is een 'gênant compromis' dat de regeringspartijen VVD en PvdA tijdelijk uit de brand helpt, maar de problemen in het land vergroot. Dat zei SP-leider Emile Roemer donderdag aan het begin van het Kamerdebat over de opvang van illegalen.

Volgens Roemer verhult de brief van het kabinet hoe zeer VVD en PvdA het nog steeds oneens zijn over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. In de brief is een humane opvang niet het uitgangspunt en worden gemeenten die willen blijven opvangen financieel gestraft, aldus Roemer. De PvdA is volgens hem de verliezer van het compromis. "Wat de PvdA opvang noemt is voor het kabinet een 'voorfase' voor vertrek."

Emile Roemer (Foto: Novum)
Emile Roemer (Foto: Novum)

China en Rusland oefenen op Middellandse Zee

De marines van China en Rusland houden medio mei voor het eerst gezamenlijke legeroefeningen in het Middellandse Zeegebied. Aan de oefeningen doen negen oorlogsbodems mee, zei het Chinese ministerie van defensie, waaronder drie Chinese marinevaartuigen die momenteel voor de kust van Somalië deelnemen aan een antipiraterijmissie.

De trainingen spitsen zich toe op reddingswerk, bevoorrading en schietoefeningen. Volgens China zijn ze bedoeld om de 'vriendelijke banden tussen beide landen' aan te halen en om 'maritieme dreigingen' gezamenlijk het hoofd te kunnen bieden.

De eerste Chinese oorlogsbodem arriveerde in 2008 op de Middellandse Zee. In 2011 stuurde het land een van zijn modernste marineschepen om te helpen bij de evacuatie van 35.000 Chinezen uit Libië.

'NOS en NPO onvoorbereid op eigen calamiteit'

NOS en NPO hebben weliswaar geïnvesteerd in veiligheid en beveiliging, maar waren niet voorbereid op een gijzeling en zenderverstoring zoals op 29 januari door Tarik Z. in gang werd gezet. Dat stelt het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, dat op verzoek van NPO en NOS onderzoek deed naar de gebeurtenissen. Het rapport werd donderdag gepubliceerd.

Op 29 januari drong de gewapende student kort voor het NOS Journaal van 20.00 uur de redactie binnen en eiste zendtijd. Uit een reconstructie van en onderzoek naar de gebeurtenissen blijkt dat de periode waarop niet werd uitgezonden op NPO1 korter had kunnen duren, maar dat een onderbreking van de uitzending niet te vermijden was.

Volgens het COT kregen medewerkers nu voor het eerst te maken met een ernstige calamiteit die zowel 'breaking news' was als waarvan zij zelf het slachtoffer waren.

Man ernstig gewond op pier Scheveningen

Een man is donderdagmiddag tijdens werkzaamheden op de Pier van Scheveningen ernstig gewond geraakt bij een val in een 10 tot 15 meter diepe schacht. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, meldde een woordvoerder van de brandweer.

De man is werkzaam voor een bedrijf dat onderzoek doet naar de aanwezigheid van asbest. Hij zou door een constructie zijn gezakt en twee etages lager zijn terechtgekomen. De brandweer heeft hem naar boven gehaald.

De Scheveningse Pier is gesloten voor het publiek. De toeristische attractie wordt momenteel verbouwd. De bedoeling is dat hij komende zomer weer opengaat.

Man ernstig gewond op pier Scheveningen (Foto: Novum)
Man ernstig gewond op pier Scheveningen (Foto: Novum)

Rick Nieman stopt als RTL-nieuwslezer

Rick Nieman vertrekt na negentien jaar als presentator van het RTL Nieuws. Op de site van RTL laat hij weten dat het tijd is voor nieuwe avonturen.

'Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin gehad bij RTL Nieuws', aldus Nieman. 'Het was een voorrecht om verslag te doen van zo veel grote en kleine nieuwsgebeurtenissen en miljoenen kijkers te mogen informeren over wat er in Nederland en de wereld gebeurde. Ik zal met pijn in het hart afscheid nemen van deze geweldige nieuwsorganisatie en van mijn fantastische collega's.'

Nieman wil onder meer gaan schrijven. 'Ik word vijftig en ik wil nog zo veel. Ik barst van de ideeën en hoop de komende jaren veel nieuwe dingen te doen en te leren.' Zo zegt hij graag projecten te willen doen met zijn vrouw Sacha de Boer, die jarenlang de anchorwoman van het NOS Journaal was. Het idee is dat zij foto's maakt en hij verhalen schrijft.

Toch sluit Nieman niet uit dat hij ooit weer terugkomt op tv. 'Ik vind journalistiek mooi, ik wil journalistieke verhalen maken. Of dat nou op tv, op internet of in print is, dat maakt niet uit.'

'Schot in Griekse onderhandelingen'

Er lijkt schot te zitten in de onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden, die tot een akkoord over de verdere verstrekking van noodleningen aan Griekenland moeten leiden. Dat meldden diverse media donderdag.

De onderhandelaars van Griekenland en de eurolanden zouden ernaar streven zondag een voorlopig akkoord te sluiten. Dat zou vervolgens door de ministers van Financiën van de eurolanden op hun bijeenkomst van 11 mei moeten worden bekrachtigd. In dit kader zou de Griekse regering later op woensdagmiddag haar lijst met voorstellen voor economische hervormingen afmaken.

Die voorstellen moeten de weg vrijmaken voor de hervatting van de kredieten van de eurolanden en het IMF. Zonder die leningen dreigt Griekenland af te stevenen op een faillissement.

Lange celstraffen voor daders aanslag Malala

Een Pakistaanse rechter heeft tien militanten tot 25 jaar cel veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de aanval op de activiste Malala Yousafzai in 2012. Dat heeft de openbaar aanklager donderdag bekendgemaakt.

De tien mannen werden vorig jaar gearresteerd. Het vonnis werd om veiligheidsredenen op een geheime locatie uitgesproken.

De Talibanleider die opdracht gaf voor de aanslag is nog altijd voortvluchtig. Hetzelfde geldt voor enkele andere betrokkenen.

Malala werd door leden van de Pakistaanse Taliban in het hoofd geschoten omdat ze zich sterk maakt voor onderwijs voor meisjes en vrouwen. De inmiddels 17-jarige activiste overleefde de aanslag en woont tegenwoordig in Groot-Brittannië. Vorig jaar kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Malala Yousafzai (Foto: Novum)
Malala Yousafzai (Foto: Novum)

'Wetsvoorstellen aanpak terrorisme bekijken'

Enkele wetsvoorstellen die er zijn gekomen om terrorisme aan te pakken, tasten de privacy aan. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens, dat de voorstellen onder de loep heeft genomen. Het is goed dat Nederland in actie komt tegen terrorisme, stelt het college donderdag, maar de wetsvoorstellen bieden onder meer onvoldoende rechtsbescherming.

Met het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme wil het kabinet de nationale veiligheid beschermen. Toch lijkt er vooral sprake van symptoombestrijding, stelt het college: nieuwe veiligheidsbedreigingen resulteren in grondrechtenbeperkende wetsvoorstellen. Het college vraagt het kabinet dan ook de wetsvoorstellen te heroverwegen.

Jett Rebel: 5 mei is mijn favoriete feestdag

Jett Rebel is een van de Ambassadeurs van de Vrijheid die dinsdag met een helikopter het land doorgaan om op de veertien bevrijdingsfestivals te spelen. Hij heeft deze taak samen met Caro Emerald, Dotan en MainStreet. Rebel, wiens echte naam Jelte Tuinstra is, treedt op in Groningen, Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

"Dat vind ik een hele grote eer. Voorgaande jaren heb ik ook opgetreden, maar dat was aanzienlijk kleinschaliger. 5 mei is sowieso al mijn favoriete feestdag. Het is zo'n mooie reden om met z'n allen de straat op en de parken in te gaan en de vrijheid te vieren. Ik vind het ook wel een beetje spannend, omdat het echt iets betekent. Ik ben 24 en heb de oorlog natuurlijk niet meegemaakt. Met mijn oma heb ik er wel over gesproken, zij heeft echt tulpenbollen gegeten. En ik ben er pas een paar weken geleden achter gekomen dat mijn opa in het verzet heeft gezeten. Dat is iets om zo trots op te zijn.''

"Ik probeer zo veel mogelijk bewust te zijn van het feit dat we het hier heel goed hebben. Maar ook in de westerse wereld is vrijheid niet altijd vanzelfsprekend. Kijk bijvoorbeeld naar homofielen die in elkaar worden geslagen. Het is 2015, ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat nog bestaat. Dat geldt ook voor racisme. Na al dat gedoe met Sinterklaas heb ik het feest geboycot. Dan maar niet, als het zoveel mensen pijn doet. En ik ben een antinationalist en snap niet dat iedereen op Koningsdag met een oranje shirt de straat opgaat en trots is op ons land. Nee, als je dan een keer feest moet vieren, doe het dan op 5 mei.''

"Doodeng. Ik heb dat één keer gedaan over het drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland. Maar toen was ik nog stoer. Nu, for some reason, vind ik het doodeng. Gelukkig zit mijn manager naast me, die het ook heel eng vindt.''

"Ik probeer het een thema te laten zijn in de show door op mijn eigen manier iets te zeggen of te benadrukken. Dat is iets waar ik aan de ene kant al maanden over nadenk, maar ik wil het ook niet doodrepeteren. Op het podium loopt het toch altijd weer anders. Ik vind het sowieso al te gek dat ik vijf shows mag doen. De ene zal er misschien iets meer bij stilstaan dan de ander. Maar als iemand laveloos over een grasveld loopt, is dat ook vrijheid. Met het besef dat het mooi is dat ie de dag erna weer naar school of naar zijn werk kan.''

NS herziet eigen rol op regionale spoormarkt

De NS herziet haar rol op de spoormarkt in de regio en neemt daarover binnenkort een besluit. Dat kondigde topman Timo Huges donderdag aan in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het treinbedrijf richt zich volgens hem vooral op het vervoer van reizigers op de belangrijkste trajecten in het land.

De NS heeft voor de komende tien jaar een alleenrecht op dit hoofdrailnet. Samen met spoorbeheerder ProRail 'hebben wij de handen er aan vol om deze verantwoordelijkheid goed in te vullen', zei Huges. De rijksoverheid bepaalt steeds in zogeheten vervoersconcessies welk bedrijf waar actief mag zijn.

Volgens concurrenten van de NS die meedingen naar zo'n vergunning op regionale lijnen, zoals Arriva en Connexxion, moet er een speelveld komen waar iedereen gelijke kansen heeft.

NS herziet eigen rol op regionale spoormarkt (Foto: Novum)
NS herziet eigen rol op regionale spoormarkt (Foto: Novum)

Eerste blik op Will Smith als Deadshot

Na alle heisa rondom Jared Leto's transformatie om een nieuwe look te geven aan The Joker, geeft het feit dat de opnames voor Suicide Squad inmiddels zijn begonnen ons de mogelijkheid om ook andere schurken uit de ploeg te spotten. Voorbijgangers hebben deze week na Batman ook Will Smith gespot op de set in Toronto, zo meldt de site Just Jared.

Smith speelt de rol van de huurmoordenaar Floyd Lawton, beter bekend als Deadshot. Het personage staat erom bekend een cybernetisch oog te hebben, wat hem assisteert bij het richten van zijn wapen. Smith heeft in de foto geen ooglapje of andere toevoeging over één van zijn ogen, wat suggereert dat Lawton, in ieder geval bij aanvang van de film (of in een flashback), gewoon twee normale ogen heeft.

Suicide Squad: Will Smith als Deadshot

Will Smith is de derde acteur om de rol van Deadshot te spelen in een live action-vertolking. De rol werd eerder gespeeld door Bradley Stryker in Smallville en Michael Rowe in Arrow. In beide gevallen had het personage iets over één oog om zijn meest herkenbare kenmerk te benadrukken.

Suicide Squad verschijnt volgend jaar augustus.

Airbus behaalt lager resultaat

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern Airbus heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een lager bedrijfsresultaat behaald omdat er minder vliegtuigen werden afgeleverd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten ging naar 651 miljoen euro, van 700 miljoen euro een jaar eerder. Inclusief een bate van 697 miljoen euro door de verkoop van een belang in de Franse fabrikant van straaljagers en privéjets Dassault Aviation door Airbus was sprake van een stijging van het resultaat met 73 procent tot ruim 1,2 miljard euro. Op nettobasis werd een winst behaald van 792 miljoen euro.

Airbus leverde afgelopen kwartaal 134 verkeerstoestellen aan klanten, tegen 141 vliegtuigen een jaar geleden. De omzet nam met bijna 4 procent af tot 12,1 miljard euro. De orderontvangst bleef vrijwel onveranderd op 21 miljard euro. Het bedrijf handhaafde zijn verwachtingen voor het gehele jaar.

Airbus behaalt lager resultaat (Foto: Novum)
Airbus behaalt lager resultaat (Foto: Novum)

Werkloosheid eurozone blijft onveranderd

De werkloosheid in de eurozone is in maart opnieuw uitgekomen op 11,3 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag bekend.

Volgens Eurostat waren in maart in de eurozone 18,1 miljoen mensen werkloos. Dat waren er 36.000 minder dan een maand eerder. Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 9,8 procent, eveneens onveranderd vergeleken met februari. In de EU zaten ruim 23,7 miljoen mensen zonder betaald werk.

De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Duitsland en de hoogste in Griekenland en Spanje.

In de EU waren in maart 4,8 miljoen jongeren werkloos, waarvan 3,2 miljoen in het eurogebied.

Chinees bedrijf bouwt torenflat in negentien dagen

Een Chinees bouwbedrijf zegt als snelste ter wereld een wolkenkrabber van 58 verdiepingen uit de grond te hebben gestampt. Het bedrijf had maar negentien werkdagen nodig voor de bouw van de kolos in Changsha, de hoofdstad van de centraal gelegen provincie Hunan.

Met behulp van de zogenoemde modulaire bouwwijze konden geprefabriceerde modules snel worden gestapeld, tot wel drie verdiepingen per dag, zei een topman van The Broad Sustainable Building Company. Overigens vond de bouw vanwege winterweer in twee termijnen plaats.

De ambities van het bedrijf reiken verder dan de 'bescheiden' wolkenkrabber in Changsha. Op termijn hoopt de bouwer in drie maanden tijd een wolkenkrabber van 220 verdiepingen te bouwen.

Man die vrouw op metrorails duwde aangehouden

De man die dinsdag in Rotterdam een 67-jarige vrouw op de metrorails duwde, is aangehouden. De 24-jarige Rotterdammer werd door agenten herkend nadat zijn foto was verspreid. Hij zat ondertussen al vast voor een ander feit.

De man had op metrostation Gerdesiaweg de Rotterdamser van het perron op de rails geduwd. Twee omstanders wisten haar van de rails af te halen, voordat een metro kwam. Ze is gewond aan haar rug naar het ziekenhuis vervoerd.

Eerder was de vrouw op het perron gestruikeld over de voeten van de man, die met gestrekte benen op een bankje zat. Ze schrok en sprak hem aan. Hij schold haar uit en gaf haar een duw. Eerst kon ze nog op de been blijven, maar na nog een duw belandde ze op de rails.

Verlies voor NXP, mede door dure dollar

Chipfabrikant NXP is in het eerste kwartaal van dit jaar in de rode cijfers gedoken. Dat komt door afschrijvingen en het nadelige effect van de sterke dollar.

Het Eindhovense bedrijf, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, kwam onder de streep 107 miljoen dollar (95,6 miljoen euro) tekort. Een jaar eerder boekte het nog een nettowinst van 110 miljoen dollar.

Ondanks de dure dollar zag NXP de omzet stijgen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014, van 1,25 miljard naar 1,47 miljard dollar. Daarbij werd het bedrijf met name geholpen door een sterk groeiende vraag naar chips voor contactloos betalen met de smartphone. Gecorrigeerd voor eenmalige posten werd ook meer winst behaald: 328 miljoen dollar tegen 249 miljoen dollar een jaar eerder.

OM naar Hoge Raad om schat kraanmachinist

De Hoge Raad moet zich binnenkort uitspreken over de toewijzing van ruim 50.000 euro aan een kraanmachinist, die het bedrag anderhalf jaar geleden vond tijdens graafwerkzaamheden in Groningen.

Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechter in Groningen, die woensdag de inhoud van de gevonden weckfles vol bankbiljetten aan de kraandrijver toewees. Op Twitter meldde het OM Noord-Nederland donderdag dat de Hoge Raad duidelijkheid moet verschaffen over al dan niet teruggeven van het geld 'met mogelijk criminele herkomst aan vinder'. Volgens het OM zou daarmee een witwasconstructie in het leven worden geroepen.

De man bracht het geld in oktober 2013 naar de politie, maar die nam het in beslag omdat het om crimineel geld zou gaan. De rechter achtte dat niet bewezen en beval het bedrag van 51.160 euro aan de vinder terug te geven.

Griepepidemie nog steeds land niet uit

Nog steeds is de griepepidemie het land niet uit. De epidemie die nu al de 21e week ingaat, is de langste in ruim veertig jaar. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel donderdag gemeld. Het is overigens wel een milde epidemie.

Afgelopen week gingen nog 59 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten, de week daarvoor ging het om 56 mensen. Pas wanneer dat aantal mensen onder de 51 daalt, is de epidemie voorbij.

Nivel Zorgregistraties houdt sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen met griepachtige klachten.

Lekkere vlogster heeft 2 vagina's

Tot op heden had nog geen man van Cassandra Bankson gehoord, maar daar zal snel verandering in komen. De 22-jarige vlogster en fotomodel uit San Fransisco heeft namelijk twee punani's.

Cassandra is het type uit het sprookje met het lelijke eendje. Waar ze vroeger constant werd gepest om haar puistenkop, trekt ze tegenwoordig vele miljoenen kijkers met haar YouTube-vlog DiamondsAndHeels14.

Maar, er is meer. De brunette is het ideale type voor een 'double penetration'. Ze heeft namelijk twee vagina's. En dat niet alleen, want ze heeft ook twee baarmoeders en twee setjes eileiders.

De zaak kwam aan het licht toen ze vorig jaar met pijn in haar onderrug naar de dokter ging. De beste man nam wat foto's en kwam tot de conclusie dat Cassandra twee vagijnen heeft. Als tegenprestatie moet haar lichaam het met slechts een nier stellen.

"Ik was geschokt", vertelt de vlogster. "In plaats van slechts één grote opening, heb ik twee holtes in een. Volgens de dokter lijkt het op een omgekeerde neus. Vroeger bloedde ik soms wel 28 dagen, of menstrueerde ik tweemaal per maand. Nooit zocht ik er iets achter."

Geneukt wordt er momenteel nog niet, want de Amerikaanse heeft geen vriendje. "Het kan twee kanten op met twee vagina's", aldus Cassandra. "Of het doet veel pijn, of je hebt juist extra veel plezier. Ik ben bang om een toekomstig vriendje over mijn aandoening te vertellen."

Volgens haar arts is het hebben van twee vagina's extreem zeldzaam, maar zijn er wel meerdere gevallen bekend. Veel vrouwen komen er pas achter tijdens hun zwangerschap. Cassandra zelf kan er niet mee zitten en blijft gewoon doorgaan met video's vol make-uptips te maken.

Wie meldt zich aan voor een DP?

'Grote webwinkels soms zo lek als een mandje'

Twee derde van de honderd grootste webwinkels in Nederland hebben hun digitale beveiliging niet op orde, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 38 procent werd een ernstig lek aangetroffen. Bij één webwinkel, 123tijdschrift.nl, kon zelfs de complete klantendatabase worden ingekeken.

De Consumentenbond vroeg beveiligingsbedrijf Onvio om de veiligheid te bekijken van de webwinkels met de grootste omzet. De onderzoekers vonden diverse lekken, schrijft de bond donderdag. Kwaadwillenden zouden hiermee bijvoorbeeld e-mailadressen, bestelinformatie of wachtwoorden van consumenten kunnen inzien.

Inmiddels zijn alle shops met lekken hierover geïnformeerd. Sommige ondernemers dichtten het lek binnen een dag. Ook bij 123tijdschrift.nl, een onderdeel van mediaconcern Sanoma, is het gevonden probleem inmiddels verholpen.

22,3 miljoen PlayStation 4's verkocht

Sony Entertainment heeft een goed fiscaal jaar achter de rug. Het Japanse elektronicabedrijf maakte een indrukwekkende winst van 576 miljoen dollar, het hoogste bedrag in zeven jaar. Het is geen geheim dat hiervoor een grote rol voor de PlayStation 4 is weggelegd: de spelcomputer ging maar liefst 22,3 miljoen keer over de toonbank.

Vergeleken met de cijfers van eind Februari en eind Maart, heeft Sony in de maand Maart ongeveer 2,1 miljoen PlayStation 4's verkocht. Sony verwacht dat de PlayStation 4 goed zal blijven verkopen, met een voorspelling van 16 miljoen verkochte consoles in het komende jaar. Hiermee is de PlayStation 4 de grootste bron van inkomsten voor Sony, waarmee het ook de verliezen in de andere takken compenseert: zo liep de verkoop van de PlayStation Vita en de PSP terug van 4,1 miljoen naar 3,3 miljoen. 

Ook de toekomst ziet er rooskleurig uit voor Sony. Als de voorspellingen die nu gedaan worden blijken te kloppen, zal de winst volgend jaar verviervoudigen.

Voor de mensen die goed overweg kunnen met cijfers en het hele rapport willen zien, het is hier te vinden.

Sonylogo
22,3 miljoen PlayStation 4's verkocht

Amsterdam komt met 'roze veiligheidsloket'

Amsterdam lanceert een 'roze veiligheidsloket' voor homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, transseksuelen en interseksuelen in de stad. Dit is een centraal telefoonnummer waar ze terechtkunnen met zorgen en vragen over veiligheidskwesties.

Het is een van de maatregelen uit de 'Roze Agenda' die Amsterdam donderdag presenteerde om de veiligheid en acceptatie van homoseksualiteit te vergroten. "Te veel Amsterdammers durven niet uit de kast te komen en te veel roze Amsterdammers durven niet hand in hand over straat", zegt wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit). "Ik wil dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent."

Alle instanties moeten hun steentje bijdragen. Docenten krijgen trainingen om seksuele diversiteit in de klas bespreekbaar te maken en te behandelen in lesmateriaal. Elke school moet met dit thema aan de slag.

Bergingsmissie MH17 gereed

Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een "finale laatste slag" gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond.

"Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was", zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag. In de afgelopen tijd zijn "veel" stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Aalbersberg sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden.

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

Tientallen naschokken in Nepal

Sinds de aardbeving van afgelopen weekeinde is Nepal getroffen door 73 naschokken, variërend in kracht van 3,2 tot 6,9. Dat heeft de seismologische dienst in buurland India bekendgemaakt.

De sterkste naschok, met een kracht van 6,9, vond zondag plaats, een dag na de oorspronkelijke schok. Volgens J.L. Gautam van de seismologische dienst kunnen de naschokken nog 'weken, maanden of zelfs jaren' doorgaan. "Deze naschokken zijn vrij normaal na een krachtige aardbeving."

De beving van zaterdag heeft aan zeker 5500 mensen het leven gekost. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt, aangezien veel gebouwen zijn ingestort en niet alle afgelegen gebieden in het land al zijn bereikt door reddingswerkers.

Folder over bankrekeningen voor sekswerkers

Er komt binnenkort een folder met informatie over hoe prostituees en andere sekswerkers een zakelijke bankrekening kunnen openen. Dit schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in beantwoording van Kamervragen over de weigering van Triodos Bank om een rekening te openen voor Proud, een belangenvereniging van sekswerkers.

Volgens het PvdA-Kamerlid Marith Rebel wordt Proud door de weigering in haar functioneren belemmerd. Volgens Dijsselbloem heeft Triodos aangegeven een beleid te voeren waarbij de kwaliteit van leven wordt bevorderd en daarom niet mee te werken aan pornografie. De minister wil zich niet met die keuze bemoeien zolang er nog wel andere banken zijn die wel bankrekeningen openen voor mensen uit de seksbranche.

De folder wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), aldus de minister.

Meldpunt seksueel misbruik kerk nu echt dicht

Het Meldpunt Seksueel Misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk is vanaf vrijdag gesloten. Slachtoffers die nog willen klagen over misbruik in de kerk moeten zich vanaf vrijdag bij hun eigen parochie of bij slachtoffergroepen als KLOKK melden. Klagen over overleden religieuzen of over zaken die ondertussen zijn verjaard, is formeel niet meer mogelijk.

Het meldpunt werd in 2011 in het leven geroepen, toen er steeds meer naar buiten kwam over seksuele wantoestanden op (kost-)scholen, in kerken en bij katholieke verenigingen. Sinds 2011 zijn ruim 3500 zaken behandeld, laat het meldpunt weten. Er is meer dan 18 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.

De Bisschoppenconferentie wilde in juli vorig jaar al stoppen met het meldpunt, omdat er steeds minder klachten binnenkwamen. Maar de rechter bepaalde dat de einddatum te plotseling was gekomen en dat het meldpunt tot 1 mei 2015 open moest blijven. De rest van dit jaar worden nog lopende zaken afgehandeld.

Record voor Efteling door bedrijven en Belgen

Attractiepark de Efteling heeft in 2014 een recordaantal bezoekers getrokken. Met 4,4 miljoen mensen was het aanzienlijk drukker dan een jaar daarvoor, toen de teller op 4,15 miljoen bleef steken. Dat maakte het park donderdag bekend.

Een deel van de groei komt uit de zakelijke markt. Daarnaast raakt de wereld van Langnek, Droomvlucht en Vliegende Hollander steeds bekender in buurlanden: het aantal Belgische gasten steeg bijvoorbeeld met bijna een kwart, het aantal Duitsers met 13 procent.

"Het was een heel goed jaar", zegt een woordvoerster tevreden. De Efteling wil nog verder groeien en streeft naar 5 miljoen bezoekers in 2020. Maar wordt het dan niet veel te lang wachten bij de gevreesde hekjes voor de attracties? Volgens de woordvoerster valt dat mee. "De pieken zijn er een beetje af, het bezoek komt meer gespreid." Dat komt onder meer doordat het park tegenwoordig het hele jaar open is, schoolvakanties niet overal tegelijk zijn en bedrijven vaak juist op rustige, doordeweekse dagen met hun personeel naar de Efteling komen.

RTL volgt Kerels met een kleintje

RTL5 komt binnenkort met een nieuw realityprogramma genaamd Kerels met een kleintje. Daarin worden negen jonge stellen gevolgd die op het punt staan voor het eerst vader en moeder te worden. In het programma staan de aanstaande vaders in de spotlights.

"Tijdens de bevalling blijkt of de mannen nog steeds zo stoer zijn. Puffen ze mee of hebben ze bij het zien van al dat natuurgeweld juist zelf een nat washandje nodig?", laat RTL weten. "Als hun kindje er eenmaal is, vertellen de kersverse vaders hoe ze hun nieuwe leven ervaren. Zitten ze op een roze/blauwe wolk of vinden ze de gebroken nachten, vieze luiers en het babygehuil zwaarder dan verwacht?"

Winst Shell ruimschoots gehalveerd

Shell heeft zijn winst in het eerste kwartaal met 56 procent zien afnemen als gevolg van de fors gedaalde olieprijs. Dat blijkt uit de resultaten die het energieconcern donderdag presenteerde.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten bedroeg 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro), tegen 7,3 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst, waarop het dividend wordt gebaseerd, daalde slechts met 2 procent tot ruim 4,4 miljard dollar.

Shell, dat eerder deze maand een overnamebod van 64 miljard euro op tafel legde bij de Britse gasproducent BG, wil dividend uitkeren van 0,47 euro per aandeel. Die uitkering is al een aantal kwartalen onveranderd.

Qatar koopt 24 Franse gevechtsvliegtuigen

Qatar heeft een deal gesloten met Frankrijk voor de koop van 24 gevechtsvliegtuigen van het type Rafale van fabrikant Dassault Aviation, ter waarde van circa 6,3 miljard euro. Dat liet de Franse overheid donderdag weten.

Het contract behelst ook raketten en de training van 36 piloten en 100 technici door het Franse leger. President François Hollande reist op 4 mei naar Qatar om het contract definitief te ondertekenen.

Het is al het derde contract voor Rafales dit jaar. In februari plaatste Egypte een order voor 24 toestellen en eerder deze maand werd een opdracht getekend met India voor 36 vliegtuigen.

Zorgen bij VVN over fietsende kinderen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) maakt zich grote zorgen over het toegenomen aantal fietsende kinderen dat in 2014 om het leven kwam. "Het zijn zeer verontrustende cijfers", aldus de woordvoerster van VVN.

"We willen daarom nog meer aandacht vragen voor goede verkeerslessen op school, maar vooral ook voor goede begeleiding door de ouders. Kinderen weten vaak de regels wel, maar in de praktijk gaat het toch allemaal anders. Het is dan toch drukker. Het is belangrijk dat kinderen vooral veel oefenen in de praktijk en dat ze duidelijk wordt gemaakt dat ze zich in het verkeer moeten concentreren."

In 2014 kwamen er dertien kinderen om het leven door een geluk op de fiets. In 2013 waren dit er vijf. In 2012 vielen er ook dertien jonge slachtoffers. Een verklaring voor de toename heeft VVN niet. "Het zijn toch individuele gevallen."

Tiener onder puin vandaan gehaald in Kathmandu

Reddingswerkers in de Nepalese hoofdstad Kathmandu hebben donderdag een tiener levend onder het puin vandaan gehaald. De 18-jarige jongen kwam vijf dagen geleden vast te zitten toen het land getroffen werd door een zware aardbeving en zijn gebouw van zeven verdiepingen instortte.

Een menigte had zich verzameld en barstte in juichen uit toen de jongen op een brancard werd weggedragen. Zijn gezicht zat onder het stof, er zat een infuus in zijn arm en een blauwe brace om zijn nek. Amerikaanse reddingswerkers van USAID waren samen met de politie uren bezig om de jongen te bevrijden.

Volgens L.B. Basnet van de politie overleefde de jongen door de moed erin te houden. "Hij bedankte me toen ik voor het eerst in de buurt kwam. Hij was scherp. Hij vertelde me hoe hij heette, waar hij woonde en ik gaf hem water. Ik beloofde hem dat we dichtbij waren." Basnet kroop uiteindelijk in een gat in het puin om de jongen eruit te halen.

'Nederlandse reizigers Noordpoolgebied vermist'

De poolreizigers Philip de Roo en Marc Cornelissen worden sinds woensdagochtend vermist in het noorden van Canada, meldt de expeditiewebsite Coldfacts.

De twee vertrokken op 6 april vanuit Canada naar de Noordpool om het ijsgebied nader te onderzoeken. Tot donderdag verliep de expeditie voorspoedig, meldt Coldfacts, een initiatief van Cornelissen. Woensdagochtend om 8.55 uur ontving het basiskamp in Nederland echter een geautomatiseerd noodsignaal. Een helikopter is vanuit het Canadese Resolute, de dichtstbijzijnde basis, op onderzoek uit gegaan. Maar toen de piloot de laatst doorgegeven locatie bereikte kon hij niet landen vanwege het instabiele ijs.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon donderdagochtend niet bevestigen dat De Roo en Cornelissen spoorloos zijn.

Iets kleiner verlies voor Air France-KLM

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal, traditioneel de zwakste periode van het jaar in de luchtvaart, een iets kleiner verlies geleden dan een jaar eerder. Onder de streep kwam het bedrijf 559 miljoen euro tekort, tegen 608 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2014. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep donderdag bekend.

De omzet nam met 1,8 procent toe tot 5,66 miljard euro. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten komt dat evenwel neer op een daling met 2,4 procent. De aanhoudende druk op de inkomsten zorgt er volgens het bedrijf voor dat de daling van de brandstofrekening zich nauwelijks vertaalt in betere resultaten. Air France-KLM leed een operationeel verlies van 417 miljoen euro, tegen 445 miljoen euro een jaar eerder.

Concrete voorspellingen voor 2015 deed Air France-KLM niet. De focus ligt op kostenbesparingen en daarover wordt nog onderhandeld met de vakbonden in zowel Frankrijk als Nederland. De nettoschuld bedroeg eind maart 5,3 miljard euro. Die moet aan het einde van dit jaar zijn verlaagd naar 4,4 miljard euro.

Randstad boekt sterke groei in Nederland

Randstad heeft vorig kwartaal met een stevige omzetgroei geprofiteerd van het herstel op de arbeidsmarkt en gunstige wisselkoerseffecten. Vooral in Nederland liepen de opbrengsten flink op, maakte 's werelds op één na grootste uitzendconcern donderdag bekend.

Randstad boekte vorig kwartaal een omzet van 4,4 miljard euro. Dat was 12 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de voor het bedrijf positieve ontwikkeling van de euro resteerde een plus van 6 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met ruim een vijfde omhoog naar 144 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 8 procent verbeterde tot 59,5 miljoen euro.

In Nederland lag de omzet per werkdag 10 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2014. De algemene uitzendmerken Randstad en Tempo-Team groeiden daarbij in lijn met de gehele markt, terwijl de specialist in hoogopgeleiden Yacht een plus van 19 procent realiseerde.

Dag van de Arbeid leidt tot verkeersdrukte

De dag van de Arbeid op vrijdag 1 mei is in vrijwel heel Europa een feestdag, zij het niet in Nederland. De VerkeersInformatieDienst verwacht dat veel Duitsers en Belgen voor hun extra lange weekeinde naar Nederland komen en dat leidt tot extra drukte op de snelwegen.

De toestroom van Duitse vakantiegangers begint al donderdagmiddag en dan vooral op de A12 tussen de grens en Arnhem, verwacht de VID. Hoewel veel scholen hun deuren afgelopen week al hadden gesloten, begint vrijdag de meivakantie pas officieel. In combinatie met de buitenlandse toeristen, kan dit tot een drukke avondspits leiden.

Komend weekeinde zijn er bovendien wegwerkzaamheden op verschillende locaties. Zo is de A1 richting Amersfoort afgesloten tussen Naarden-West en Naarden-Vesting.

Omdat er in Duitsland een rijverbod voor vrachtwagens geldt vanaf vrijdag, verwacht de ANWB veel trucks op parkeerplaatsen bij de grens, zoals de A1 bij Oldenzaal en de A67 bij Venlo.

Dag van de Arbeid leidt tot verkeersdrukte (Foto: Novum)
Dag van de Arbeid leidt tot verkeersdrukte (Foto: Novum)

Auto rijdt AH in Dieren binnen

Een auto is donderdag tussen de middag de Albert Heijn aan het Callunaplein in het Gelderse Dieren binnengereden. De auto ramde de automatische schuifpui van de winkel.

Volgens de politie is degene die de auto bestuurde vermoedelijk onwel geworden achter het stuur. Deze persoon is naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk heeft een ravage veroorzaakt in de winkel. De supermarkt is ontruimd en gesloten.

Albert Heijn (Foto: Novum)
Albert Heijn (Foto: Novum)

Tafeltennister Jie stoomt door in enkelspel op WK

Li Jie heeft ook in het enkelspel opnieuw grote indruk gemaakt op het WK tafeltennis in het Chinese Suzhou. De Nederlandse, van origine Chinese, was niet de favoriete in het duel met Doo Hoi Kem, maar rekende simpel af met de speelster uit Hong Kong.

Doo kwam geen moment in haar spel en daar maakte Li goed gebruik van. Binnen luttele minuten stond het dankzij twee keer 11-7 al 2-0, waarna de Nederlandse het snel af kon maken. 11-9 en 11-5 was genoeg om Doo naar huis te sturen en een ticket te krijgen voor de achtste finales. Daarin wacht vrijdag de Chinese Zhu Yuling, de nummer zes van de wereld en vorig jaar nog goed voor zilver op de Asian Games. 

"We hadden nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld", aldus Li na afloop. "Ik denk dat ze niet gewend was aan mijn manier van spelen, het steeds wisselen van effect heeft mij de overwinning bezorgd. Tegen Zhu heb ik dit jaar al gespeeld en voor de wedstrijd zal ik de video daarvan terugkijken."

De andere overgebleven Nederlandse, Li Jiao, kon het niet bolwerken tegen de nummer twee van de wereld, Liu Shiwen uit China. De olympisch kampioene was in elke game ruim te sterk en kon de wedstrijd binnen korte tijd beslissen: 3-11, 5-11, 7-11, 5-11. "De wedstrijd was makkelijker dan ik had verwacht", liet Liu na afloop weten. "Ik bleef kalm en hield me aan mijn plan om haar te controleren met mijn snelheid."

Weer bezetting UvA-pand

Weer heeft een groep boze studenten een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Deze keer gaat het om het Service en Informatiecentrum aan de Binnengasthuisstraat in Amsterdam. De bezetters noemen zich 'Students' 1st of May Committee'. Deze groep is onder meer boos dat 1 mei, de Dag van de Arbeid, sinds dit jaar geen vrije dag meer is voor studenten en medewerkers.

De deur is gebarricadeerd, medewerkers kunnen niet naar binnen. Het is niet duidelijk hoeveel bezetters er zijn en hoe lang ze willen blijven.

Dit is inmiddels het derde pand van de UvA dat in de laatste maanden bezet is door boze studenten en docenten. Het begon met het Bungehuis, daarna was er een wekenlange bezetting van het Maagdenhuis. Daar werd eerder deze maand een einde aan gemaakt door de politie.

Action wordt steeds groter

Winkelketen Action blijft sterk groeien. Ook internationaal worden goede zaken gedaan. Het concern zag de omzet vorig jaar met 30 procent toenemen tot 1,5 miljard euro, werd donderdag bekend. Een jaar eerder groeiden de verkopen van Action ook al met meer dan 30 procent.

De budgetketen krijgt er steeds meer filialen bij, vorig jaar kwamen er 108 nieuwe zaken. Daarvan bevonden er zich 21 in Nederland, 25 in België, 23 in Duitsland en 39 in Frankrijk. Hiermee telt de budgetketen inmiddels meer dan vijfhonderd winkels. Dit jaar verwacht Action meer nieuwe vestigingen te openen dan vorig jaar.

Topman Ronald van der Mark beroept zich erop dat hij door al die uitbreidingen en door de opening van een nieuw distributiecentrum in Echt ruim 5000 nieuwe banen heeft gecreëerd. Het totaal aantal medewerkers, inclusief uitzendkrachten, groeide vorig jaar van bijna 16.500 naar ruim 22.000.

Het bedrijfsresultaat van Action steeg vorig jaar met 29 procent naar 165 miljoen euro.

OM kijkt naar aanbesteding ov in Limburg

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt de gang van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het OM kijkt of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek, zei een woordvoerster van het Functioneel Parket donderdag.

Het Functioneel Parket is gespecialiseerd in fraudezaken. Dit parket bekijkt de aanbesteding na een melding dinsdag door de NS, zei de woordvoerster. Waaruit die melding bestond, wilde ze niet zeggen.

Woensdag verscheurde de provincie Limburg een contract met NS-dochter Abellio voor het openbaar vervoer gedurende de periode 2016-2031. Dat gebeurde toen bekend werd dat een topmedewerker van de huidige provinciaal vervoerder Veolia cruciale informatie had gelekt naar Abellio. De NS had dit lekken volgens de inmiddels geschorste directie van Abellio mogelijk gemaakt. De NS ontkent dat.

OM kijkt naar aanbesteding ov in Limburg (Foto: Novum)
OM kijkt naar aanbesteding ov in Limburg (Foto: Novum)

Miljoen euro voor Nepal op Giro555

Op Giro555 is al een miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Dat heeft voorzitter Gijs de Vries van de hulpactie donderdag gezegd tegen de NOS.

"Dat is een geweldig bedrag", aldus De Vries. "Ik denk dat dit komt omdat mensen zien hoe rampzalig en ernstig deze ramp is. We zien allemaal de beelden op de televisie. Het grijpt iedereen aan. Nepal heeft ook een hoge gunfactor. Het boeddhisme komt er vandaan. Het is een land dat je in je hart raakt."

Vrijdag wordt er onder de naam Nederland Helpt Nepal-dag een nationale actie gehouden. De Vries rekent er op dat er behoorlijk wat geld op Giro555 zal binnenkomen. "Ik hoop dat er nog een paar miljoen zal bijkomen", aldus De Vries.

Giro555 werd maandagavond opengesteld voor hulp aan de slachtoffers in Nepal. Binnen een dag was er al 580.000 euro opgehaald.

Wereldkampioen junioren Roest naar schaatsteam Lotto

Schaatsploeg LottoNL-Jumbo heeft zich voor komend seizoen versterkt met het toptalent Patrick Roest. De 19-jarige Zuid-Hollander kroonde zich de afgelopen twee jaren tot wereldkampioen bij de junioren en tekent deze week zijn eerste profcontract bij de formatie van coach Jac Orie.

Roest won afgelopen seizoen ook het NK allround bij de junioren door alle afstanden op zijn naam te schrijven. "Jac heeft al veel jonge schaatsers laten groeien naar het hoogste niveau en zijn aanpak spreekt mij aan", zegt Roest op de website van de ploeg. "Ik wil me het komende jaar graag verder ontwikkelen als allrounder en kijk er naar uit te trainen met 's werelds beste schaatsers."

Bij Lotto-Jumbo schaatsen onder anderen Sven Kramer, Wouter olde Heuvel, Douwe de Vries, Kjeld Nuis en Hein Otterspeer.

Kim Jong-un toch niet naar Rusland

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zal volgende maand niet naar Moskou reizen om de viering van de Dag van de Overwinning bij te wonen. Dat heeft een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd. De Russen rekenden wel op Kims bezoek.

Op 9 mei viert Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland, dit jaar zeventig jaar geleden. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei vorige maand dat Kim een van de 26 wereldleiders was die de viering zouden bijwonen, maar Pyongyang heeft Kims bezoek nooit bevestigd. Poetins woordvoerder zei donderdag dat Kim door 'interne zaken' zijn land momenteel niet kan verlaten, maar trad verder niet in detail.

Zuid-Korea liet woensdag weten dat Kim dit jaar vijftien hooggeplaatste functionarissen heeft laten executeren die hem zouden hebben getrotseerd. Het zou de eerste reis naar het buitenland zijn sinds hij leider is van het land.

Kim Jong-un toch niet naar Rusland (Foto: ANP)
Kim Jong-un toch niet naar Rusland (Foto: ANP)

Tour de France 2015 games onthuld

De lente is er weer en dus komt het peloton ook weer langzaam op gang. Mocht je nou te lui zijn om zelf op die fiets te klimmen kun je straks ook weer los gaan met de bekende wielrenspellen. Focus Home Interactive heeft aangegeven in juni te zullen komen met twee versies. Een versie voor de consoles en een versie voor pc.

Voor de consoles komt er Tour de France 2015. Een spel meer gericht op het fietsen van het belangrijkste fiets-evenement. Je zal hier alle etappes moeten afleggen van de Tour en proberen die felbegeerde gele trui te pakken te krijgen. De pc versie heet Pro Cycling Manager 2015 en zal meer gericht zijn op het managen van het team. 

cycling

Brunel spietst vis en raakt leiding kwijt

Team Brunel is door een aanvaring met een grote vis de koppositie kwijtgeraakt in de zesde etappe van de Volvo Ocean Race. De Nederlandse boot viel terug naar de vierde plaats. De etappe voert de vloot van het Braziliaanse Itajaí over de Atlantische Oceaan naar het Amerikaanse Newport.

"We hoorden in één keer een doffe klap en zagen direct de snelheid teruglopen", meldde reporter Stefan Coppers vanaf de boot. "Tevens lukte het haast niet meer om de boot op koers te houden. Na een korte inspectie bleek één van de twee roeren een grote vis gespietst te hebben."

Het roer en de boot zijn verder niet beschadigd, zodat de Brunel zonder averij de reis naar Newport kon vervolgen. De zes boten liggen dicht bij elkaar. Abu Dhabi Ocean Racing heeft nu de leiding. De finish in Newport is naar verwachting op 6 mei.

Positie Inzaghi bij Milan wankelt

De positie van trainer Filippo Inzaghi bij Milan staat na de nederlaag woensdag thuis tegen Genoa (1-3) verder onder druk. Italiaanse media speculeren een dag later al dat jeugdcoach Cristian Brocchi de coaching de laatste vijf wedstrijden van het seizoen overneemt. Brocchi zou daarmee in de voetsporen van Inzaghi treden die een klein jaar geleden eenzelfde promotie maakte als vervanger van de ontslagen Clarence Seedorf.

Sowieso staat het vrijwel vast dat Inzaghi na dit teleurstellende seizoen wordt vervangen door een meer ervaren trainer, maar nederlagen binnen vijf dagen tegen Udinese en Genoa doen zijn positie acuut wankelen. Na het duel met Genoa zei hij nog zijn werk te willen voortzetten. "Sinds ons gelijke spel tegen Inter is het mis met de ploeg. Het licht is uitgegaan", zei Inzaghi die zelf al aangaf dat mogelijk donderdag over zijn lot wordt beslist.

FC Utrecht legt spits Haller vier jaar vast

FC Utrecht heeft de Franse aanvaller Sébastien Haller tot de zomer van 2019 vastgelegd. De eredivisionist huurde de Franse aanvaller al sinds de winterstop van AJ Auxerre en heeft hem dus nu gekocht. Dat maakte FC Utrecht donderdag bekend.

De twintigjarige jeugdinternational maakte de afgelopen maanden indruk: in vijftien eredivisieduels kwam hij tot tien treffers en drie assists. "De optie tot koop op Sébastien was afgelopen winter een bewuste keuze. We zagen de potentie. Die is er nu al uitgekomen. En dan zijn we eigenlijk nog maar net aan het werk met hem", liet manager spelerszaken & scouting Edwin de Kruijff in een toelichting weten. "Zijn doel is om via FC Utrecht een volgende stap te maken naar de top. Het is aan onze technische mensen om het talent dat hij heeft verder te ontwikkelen."

Mummiehoofd gestolen uit museum Brussel

Uit het Jubelparkmuseum in Brussel is een mummiehoofd gestolen. De diefstal is al van eerder deze maand, maar werd pas donderdag bekend. Volgens persbureau Belga zou justitie al een dader op het spoor zijn.

Het mummiehoofd stond in het depot van het museum. Een conservator van het Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis ontdekte "in de loop van vorige week'' dat er een voorwerp ontbrak. Het museum deed direct aangifte en een onderzoek is opgestart.

Informatie over bijvoorbeeld hoe groot het hoofd is, hoe oud het is en hoeveel het waard is, is niet bekendgemaakt. Het museum wil in het belang van het onderzoek geen informatie vrijgeven.

LittleBigPlanet 3 krijgt de Adventure Time Level Kit

Voor LittleBigPlanet 3 is de Adventure Time Level Kit verschenen. De kit die 4,99 euro kost geeft je toegang tot 16 materialen, 4 objecten, 25 decoraties en 81 stickers, 2 muziektracks en wat sound effecten. Ook is en een Land of Ooo achtergrond en extra skins van Finn, Jake, Ice King, The Cosmic Owl en Gunter beschikbaar. De volledige set kun je kopen voor 5,99 euro of 1,99 euro per stuk.

Jurassic World negeert eerdere Jurassic Park-vervolgfilms

In het deze zomer te verschijnen Jurassic World is er nooit sprake geweest van 'het andere eiland' naast Isla Nublar, waar het oorspronkelijke park was gevestigd. Dat heeft regisseur Colin Tevorrow bevestigd in een gesprek met Yahoo!, waarin hij aangeeft dat Jurassic World een direct vervolg is op de film uit 1993.

Volgens Trevorrow worden de vervolgfilms The Lost World en Jurassic Park III hiermee genegeerd, hoewel ze niet echt buiten de continuïteit van de filmserie worden geplaatst: het eenvoudige feit dat de films zich afspeelden op een ander eiland maakte het makkelijk om in de nieuwe film simpelweg niet over die incidenten te spreken.

In Jurassic World, dat zich ongeveer twintig jaar na Jurassic Park afspeelt, is er in de tijd sinds de desastreuze incidenten op het eiland veel gebeurd. Het park is opnieuw gebouwd en is, net als de film zelf, hernoemd naar Jurassic World, en het is een succesvolle attractie voor toeristen geworden. Onder de leiding van Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) is de droom van John Hammond (Richard Attenborough) eindelijk realiteit geworden, maar er is een nieuwe dreiging wanneer een zelf in elkaar geknutselde nieuwe dinosaurus toch wat oncontroleerbaarder blijkt dan gedacht. Daarnaast is ook de Tyrannosaurus Rex, nu twintig jaar ouder, nog niet van het eiland verdwenen.

Jurassic World is te zien vanaf 11 juni, in 3D en IMAX.

Jurassic Park meets Jaws
Jurassic Park meets Jaws

Vuurwerk dit jaar verboden?!

Met nog acht maanden te gaan tot Oud en Nieuw, is het gezeur rond vuurwerk weer in alle hevigheid losgebarsten. Vandaag zal het parlement zich namelijk buigen over een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Zowel de politie als de brandweer willen een lans breken voor een verbod. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, zo vinden ze.

Beide hulpoganisaties tijgen vandaag naar de Tweede Kamer om te pleiten voor een knalverbod. Vandaag is een speciale hoorzitting ingelast waar wordt gewaarschuwd voor de gevaren van vuurwerk.

De brandweer gaat hierin behoorlijk ver. Gesteund door enkele burgemeesters hopen zij het voor elkaar te krijgen om een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren er door te rammen.

Bromsnor is gelukkig een stuk milder. De politie wil namelijk 'slechts' een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, omdat deze de meeste ongelukken en overlast geven.

Update 11.48 uur:
Het is rond! Vanaf komende jaarwisseling mogen er geen babypijltjes meer worden verkocht. Ondanks de onschuldige naam veroorzaakt het minivuurwerk veel letsel, vooral aan ogen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft daarom donderdag een verbod aangekondigd.

De minipijltjes zijn spotgoedkoop, waardoor ze populair zijn bij kinderen. Die steken de pijltjes vaak uit de hand af. Dat leidt geregeld tot ongelukken. Veel winkeliers verkochten de babypijltjes om die reden al niet meer.

Ook Romeinse kaarsen liggen deze oud en nieuw niet meer in de schappen, want ook die kunnen veel verwondingen veroorzaken bij oneigenlijk gebruik.

Niue verslaat China op WK touch football, Nederland verliest

Op het WK touch football in Australië heeft Niue voor een, op papier, opvallende prestatie gezorgd. Het piepkleine staatje in de Grote Oceaan, met slechts zo'n 1600 inwoners, rekende in het gemengde toernooi af met China, dat ruim 865.000 keer zoveel inwoners kent: 9-4.

Touch football is een vorm van rugby, waarbij de stevige tackles vervangen zijn door aanrakingen en de kans op grote blessures dus aanzienlijk minder is. Het wordt op wereldniveau voornamelijk gedomineerd door Australië en Nieuw-Zeeland, die nagenoeg altijd de WK-finales halen bij de mannen, vrouwen, het gemengd spel en de diverse leeftijdscategorieën. 

Niue won weliswaar van China, geen grootmacht in het touch football, tegen Schotland moesten de eilandbewoners het hoofd buigen: 5-8. Daardoor komt Niue in het gemengde toernooi nu uit in de groep die strijdt om de negende tot en met de vijftiende plek, waarin ze het op moeten nemen tegen de VS, Fiji en Singapore. 

Nederland doet ook mee in het gemengde toernooi, maar kende nog geen succes. In de eerste groepsfase werd verloren van Samoa (4-8), Wales (1-3) en de Filipijnen (7-11), waardoor Oranje om de 16e tot en met de 22e plaats gaat strijden tegen Chili, de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland. De wedstrijden van donderdag zijn allemaal afgelast vanwege de heftige regen in Coffs Coast, waar het al dagen slecht weer is:

Fijne Koninginnedag allemaal!

Het is weer 30 april, en dat betekent Konininnedag! Langzaam stroomt het land dan ook vol met hordes toeristen, die in oranje outfit dit grootse volksfeest willen bijwonen. Alleen zijn ze drie dagen te laat...

Op internet duiken inmiddels de eerste foto's op van teleurgestelde toeristen. Zij zijn speciaal naar ons land afgereisd om lekker mee te feesten in ons calvinistische landje. Blijkbaar zijn zij in het bezit van een verouderde reisgids, want sinds vorig jaar zwaait koning Willem de scepter, en vieren we drie dagen eerder Koningsdag.

Waarschijnlijk zullen de toeristen weer snel rechtsomkeert maken. Het weer nodigt namelijk momenteel niet echt uit om lang buiten te gaan feesten.

Borsato doet elf keer Symphonica in Rosso

Marco Borsato heeft donderdag nog een show aangekondigd van zijn Symphonica in Rosso. Het elfde concert is op 2 maart in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger doet de reeks omdat hij 25 jaar in het vak zit.

,,Bij de aankondiging van de eerste twee concerten, hoopte ik dat we vier concerten in totaal konden doen maar ongelofelijk, we kondigen nu de elfde show al aan! Ik wil dat iedereen kan genieten van Symphonica in Rosso en dat zoveel mogelijk mensen mijn 25-jarige jubileum met me mee kunnen vieren'', liet hij weten.

Borsato roept alle bezoekers op in het rood gekleed te komen. De zanger staat op het podium met het bijna veertigkoppig orkest van Guido's Orchestra. Ook de Italiaanse zanger Zucchero en de winnaressen van The Voice of Holland, O'G3NE, treden op.

De concerten op 23, 24, 27, 28 en 31 oktober en op 1 november zijn al uitverkocht. In februari komt Borsato terug op 24, 25, 27 en 28 en nu dus ook op 2 maart.

'Aanval met chloorgas in SyriŽ'

In de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië is een aanval met chemische wapens uitgevoerd. Dat zeggen Syrische activisten. Een organisatie op Twitter zei dat 'een tiental mensen stikte'.

Diverse groepen in Idlib zeiden dat helikopters van de regering twee oliedrums met chloorgas afwierpen boven het stadje Saraqeb. De berichten konden niet direct worden bevestigd en de Verenigde Naties hebben er nog niet op gereageerd.

De Verenigde Staten en andere landen hebben de Syrische regering al meerdere keren beschuldigd van het gebruik van chemische wapens. Syrië heeft altijd ontkend, maar stemde na een aanval met saringas in 2013 er wel mee in zijn gehele gifgasarsenaal over te dragen aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Chloorgas viel echter niet in de categorie 'chemische wapens', omdat het ook andere doeleinden dient in de industrie.

'Aanpak sociale fraude leidt tot willekeur'

Gemeenten gaan volstrekt willekeurig om met de aanpak van fraudeurs met sociale uitkeringen. In de ene gemeente worden bijstandsfraudeurs wel aangepakt en vervolgd, in andere gemeenten wordt de uitkering simpelweg stopgezet en blijft de fraude zonder strafrechtelijke gevolgen. Dat bevestigt het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) donderdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

,,We krijgen signalen uit heel Nederland van willekeur en rechtsongelijkheid'', zegt voorzitter Irma Heintzberger van het LCSR . ,,Sommige gemeenten willen geen intensieve onderzoeken naar sociale fraude, maar vinden het stopzetten van de uitkering en een bestuurlijke boete voldoende.''

De sociaal rechercheurs stellen dat door deze willekeur fraude in sommige gevallen lonend is. Gemeenten zijn sinds de Fraudewet van 2013 vrij om hun eigen beleid te bepalen.

Rijkswaterstaat strooit 100 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft afgelopen winter ruim 100 miljoen kilo zout op het Nederlandse wegennet gestrooid. Het was de helft van de voorraad van 200 miljoen kilo waarmee Rijkswaterstaat in oktober het strooiseizoen begon.

Rijkswaterstaat kwam donderdag met cijfers over het gladheidsseizoen dat loopt van 1 oktober tot 1 mei. De overheidsorganisatie bestreed de gladheid met 542 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers. De wagens legden een fors aantal kilometers af, genoeg om 28 keer de wereld rond te rijden. 1200 medewerkers werkten 36.000 uur om de snelwegen begaanbaar te houden.

Afgelopen winter zette Rijkswaterstaat ook zogeheten firestorms in tegen ijsvorming op het wegdek. Het zijn machines die met hoge druk een warme zoutoplossing op ijsplaten spuiten, die daardoor direct smelten.

Tilburgse verdachte ronselen IS langer vast

De 30-jarige man uit Tilburg die ervan wordt verdacht dat hij minderjarige asielzoekers heeft aangespoord zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS), blijft voorlopig in de cel. Zijn voorarrest is met 30 dagen verlengd, zo liet de rechtbank in Breda donderdag weten.

De man wilde de jongeren volgens justitie ronselen voor de jihad (heilige oorlog) in Syrië en Irak. Of hij er daadwerkelijk in is geslaagd strijders voor IS te werven, is nog onduidelijk. Het onderzoek loopt nog en het Openbaar Ministerie heeft er tot nog toe niet veel over willen loslaten.

Schultz: op koers naar 500 verkeersdoden

Met 570 verkeersdoden vorig jaar blijft Nederland nog steeds op koers richting het doel om er in 2020 maximaal 500 te hebben. Dat schrijft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer, waarin alle cijfers staan.

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar echter gelijk gebleven ten opzichte van 2013 (570). In het jaar daarvoor waren dat er nog 650.

Volgens Schultz blijft Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld. ,,Maar elk verkeersslachtoffer is er natuurlijk één te veel'', zegt ze. Samen met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties probeert het Rijk de verkeersveiligheid verder te verbeteren, onder meer met projecten om fietsen veiliger te maken.

Mobiele games streamen naar Xbox One

Met de aankomende systeemupdate voor Xbox One is het mogelijk om mobiele apps te streamen naar je Xbox One. Voor deze Miracast-feature heb je de Xbox One Wireless Display-app nodig en een apparaat met SmartGlass die Miracasting ondersteunt.

MiraCast is een draadloze streaming standaard die onder andere ondersteunt word vanaf Android 4.2, Windows Phone 8.1 en Windows 8. Helaas is dit slecht nieuws voor iOS-gebruikers, aangezien Apple Devices geen MiraCast ondersteuning bieden.

 

'Krijgsmacht heeft zeker 3,3 miljard extra nodig'

Tussen 3,3 miljard en 5,7 miljard euro extra is er per jaar nodig voor de Nederlandse krijgsmacht. Voor die verhoging van het defensiebudget pleit de Adviesraad Internationale Vraagstukken, een belangrijk adviescollege van de regering, donderdag.

In een interview in De Volkskrant zegt vicevoorzitter Alfred van Staden van de AIV dat een sterkere krijgsmacht nodig is vanwege de ,,instabiele situatie rond Europa". De AIV concludeert op basis van een nieuw rapport dat het leger niet veel kan uitrichten bij een eventuele geweldsescalatie aan de grens met Rusland of in het Midden-Oosten. Van Staden noemt de huidige situatie onhoudbaar en spreekt van een ,,light army". Hij pleit voor een 'Deltaplan Krijgsmacht'. ,,Bij een krachtmeting met Rusland is de kans zeer groot dat je zware pantsereenheden tegenover je ziet en dat zou betekenen dat je buitengewoon kwetsbaar bent."

'Krakkemikkig motortje voor horloges Apple'

De productie van de Apple Watch loopt vertraging op doordat een Chinese toeleverancier ondeugdelijke onderdelen heeft geleverd. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdag op gezag van ingewijden.

Het nieuwe horloge dat Apple eerder deze maand introduceerde, bevat een klein motortje dat gebruikers een licht tikje op de pols geeft als zij bijvoorbeeld een nieuw bericht hebben ontvangen. Die motortjes koopt de technologiereus in bij meerdere toeleveranciers. Uit tests zou echter zijn gebleken dat de exemplaren die afkomstig zijn van AAC Technologies uit China, na verloop van tijd kapot kunnen gaan.

Apple hoeft volgens de krant geen horloges terug te roepen omdat nog geen exemplaren met een krakkemikkig motortje aan consumenten zijn geleverd. Wel kan het bedrijf voorlopig minder apparaten kan leveren dan gepland.

Reddingsteam zoekt door in Bahrabise

Het Nederlandse team van USAR zoekt donderdag met twee reddingsgroepen in de Nepalese plaats Bahrabise door naar slachtoffers van de aardbeving. De lokale autoriteiten hebben laten weten dat er in dat gebied in het noordwesten van het land nog een tiental vermisten zijn. Het team heeft inmiddels zestig plekken in Kathmandu onderzocht. Daar zijn geen overlevenden aangetroffen.

Het Nederlandse team heeft de afgelopen dagen, in opdracht van de Verenigde Naties (VN), de algehele coördinatie gedaan van de zoekacties. De zoekgebieden zijn in kaart gebracht en in sectoren verdeeld. Formeel heeft de VN deze coördinatie nu op zich genomen, maar de Nederlandse afvaardiging blijft hierbij betrokken. ,,De zoekacties gaan vandaag zeker nog door. De autoriteiten in Nepal beslissen wanneer de acties worden beëindigd'', zegt een woordvoerder van het reddingsteam USAR donderdag.

Fietser (74) in Wijchen overleden

Een 74-jarige fietser is woensdagavond om het leven gekomen door een ongeval in de Gelderse plaats Wijchen. Dat heeft de politie donderdag laten weten.

De man kwam vermoedelijk in aanrijding met een auto toen hij op zijn fiets de weg over wilde steken. De 22-jarige bestuurder van de auto en de fietser werden naar het ziekenhuis gebracht. De 74-jarige man is daar aan zijn verwondingen overleden.

Experts adviseren Stichting Vliegramp MH17

Een aantal deskundigen gaat de Stichting Vliegramp MH17 adviseren. Dat heeft het bestuur van de stichting die de belangen behartigt van nabestaanden van slachtoffers van de ramp donderdag bekendgemaakt.

De adviesraad is deze week geïnstalleerd. Ze bestaat uit Jaap Smit (commissaris van de Koning in Zuid-Holland), Berthold Gersons (verbonden aan onder meer Arq Psychotrauma Expert Groep), luitenant-generaal buiten dienst Jouke Eikelboom (European Network for Cyber Security). Ook de juridische experts Theo de Roos (emeritus hoogleraar strafrecht en procesrecht) en Arno Akkermans (hoogleraar privaatrecht) verlenen hun medewerking.

De Stichting Vliegramp MH17 bestaat uit nabestaanden. Vanwege de complexiteit van het hele MH17-dossier is er deskundige ondersteuning nodig, aldus het bestuur.

Kelly van der Veer is een heks

Kelly van der Veer houdt zich al jaren bezig met wicca, een moderne vorm van hekserij. Dat verklapt de transseksuele webcamgirl aan het AD.

"Velen vinden mij, vanwege mijn soms onvoorspelbare, wispelturige en licht ontvlambare karakter een 'heks', maar de realiteit is dat ik er in werkelijkheid ook echt één ben'', aldus de als Ferry geboren Kelly. Zo heeft de voormalig Big Brother-deelneemster tarotkaarten, een altaartje waarop voorwerpen staan die een bijzondere betekenis voor haar hebben, is ze geïnteresseerd in de heilzame werking van kruiden, de stand der sterren en bidt ze regelmatig tot hogere machten.

Ook mediteert Kelly regelmatig om haar 'innerlijke balans terug te vinden'. En als ze niet lekker in haar vel zit, probeert ze contact te maken met haar 'persoonlijke gids'. "Voor mijn gevoel word ik geleid door een Israëlische koning die heel lang geleden leefde. Hij bepaalt als ik er even niet uit kom''.

Toch is de 34-jarige blondine niet dag en nacht een wicca-priesteres, zoals ze zichzelf noemt. "Het is maar net hoe de wind waait. Soms heb ik er absoluut geen tijd voor. Zoals op momenten dat de plicht roept".

Historische WK-medaille voor tafeltennister Jie

Tafeltennister Li Jie heeft op het WK in het Chinese Suzhou voor een unieke prestatie gezorgd. De Nederlandse schopte het met haar Poolse partner Li Qian tot de halve finale van het vrouwendubbel, waarmee ze verzekerd is van een WK-medaille, de eerste uit de Nederlandse tafeltennisgeschiedenis. De verliezers van de halve finales krijgen namelijk een bronzen medaille, daar is geen aparte wedstrijd voor op het WK.

Li en Li speelden tegen de Turkse Melek Hu en de Spaanse Shen Yanfei, net als het Pools/Nederlandse duo beiden van Chinese komaf. Waar Li en Li bij de wedkantoren de underdog waren lieten ze daar aan de tafel niks van merken. Hu en Shen kregen geen moment een kans om in de wedstrijd te komen en binnen no-time was het gespeeld: 11-2, 11-6, 11-9, 11-4. 

In de halve finale spelen Li en Li tegen het Chinese duo Ding Ning en Li Xiaoxia. Op de vorige drie WK's stonden beide speelsters in de finale, olympisch kampioene Li won alle drie wereldtitels samen met Guo Yue, Ding dolf drie keer het onderspit. 

In het enkelspel bij de dames komen Li Jie en Li Jiao namens Nederland nog in actie op donderdag. Beiden vechten voor een plek bij de laatste zestien.

Microsoft demonstreert real-time Cloud Gaming

Tijdens Microsoft's Build 2015 heeft Azure CTO Mark Russinovich met behulp van een kleine game genaamd Actoroids, een zeer interessante feature van gaming met behulp van de cloud laten zien.

Project Orleans, welke is gebruikt voor de online functies van de Halo-franchise, introduceert "Virtual Actors". Deze "Virtual Actors" kunnen dynamisch worden ingezet in een toepassing of game en zullen automatisch worden toegepast, zonder enige soort van downtime voor de gebruiker.

Om dit aan te tonen, verandert Russinovich de code terwijl Actoroids nog steeds actief is. Hij verzamelt en laadt de nieuwe build in de cloud en de asteroïden veranderen hun logica dynamisch, zonder onderbreking van de gameplay.Trailer voor Woody Allens Irrational Man

Voor Woody Allens jaarlijkse zomerrelease, voor 2015 getiteld Irrational Man, is deze week een eerste trailer verschenen.

De film toont Emma Stone en Joaquin Phoenix, waarbij de focus ligt op het gedesillusioneerde personage van Phoenix, die met Stones hulp zijn energie weer terugvindt.

Irrational Man heeft ook rollen voor Parker Posey en Jamie Blackley. De film verschijnt in Nederland in augustus in de bioscopen.

Dijkema en Schoot vieren Duitse volleybaltitel

Spelverdeelster Laura Dijkema en libero Myrthe Schoot hebben woensdagavond met Dresden SC het Duits volleybalkampioenschap al kunnen vieren. De Nederlandse internationals wonnen met hun club voor 3000 toeschouwers het derde duel in de play-off tegen MTV Stuttgart met 3-2 (28-26, 17-25, 23-25, 27-25, 15-12).

Dat betekende voor de titelverdediger, in de reguliere competitie al veruit de beste, de beslissende voorsprong van 3-0 in de best-of-five. Dresden was eerder Duits kampioen in 1999, 2007 en 2014.

Golfer Luiten verslaat Na door fantastische comeback

Golfer Joost Luiten heeft zijn eerste zege binnen op de Cadillac Match Play in San Francisco, een toernooi dat deel uitmaakt van de World Golf Championships. De Nederlandse nummer 44 van de wereld versloeg in een rechtstreeks duel de Amerikaan Kevin Na, die 21e staat op de mondiale ranking.

Dat gebeurde pas 'in de verlenging' op de negentiende hole, want na de reguliere achttien holes was er nog geen beslissing. Luiten maakte het af met een birdie. De Nederlander liet zien over stalen zenuwen te beschikken, want na zestien holes stond hij nog twee punten achter. Het winnen van drie holes op rij leverde hem vervolgens de zege op.

De 64 beste spelers van de wereld spelen in San Francisco om de hoofdprijs van 1,5 miljoen dollar. De nummers één uit de zestien poules van vier spelers stoten door naar de knock-outfase. Luiten treft in zijn groep nog de Japanner Hideki Matsyuama (16e op de wereldranglijst) en de Fransman Alexander Levy (56e).

Grizzlies verder in play-offs NBA

De Memphis Grizzlies hebben woensdag (plaatselijke tijd) de tweede ronde bereikt van de play-offs in de Amerikaanse NBA. De ploeg boekte in wedstrijd vijf tegen de Portland Trail Blazers de beslissende zege (99-93) en won daarmee de best-of-seven met 4-1. Marc Gasol was de uitblinker bij de Grizzlies met 26 punten en 14 rebounds. CJ McCollum was op dreef bij de Blazers met 33 punten, maar hij kon zijn ploeg met die topscore niet redden. De volgende tegenstander van de Grizzlies is Golden State Warriors.

De Atlanta Hawks wonnen het vijfde treffen met de Brooklyn Nets (107-97) en namen door die overwinning de leiding in de best-of-seven met 3-2. DeMarre Carroll maakte de meeste punten voor de Hawks: 24.

Eerste blik op Batman in full color

De eerste trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice gaf kijkers een eerste uitgebreide blik op hoe Batman er nou eigenlijk uitziet, na de toch wat vage eerdere foto's van de superheld. Een online gelekte foto geeft nu een betere blik op Ben Affleck in kostuum.

De foto toont Affleck close-up in zijn outfit en geeft goed weer hoe serieus deze Batman genomen moet worden. Met deze Batman wil je geen ruzie zoeken, als we Ben Afflecks serieuze blik mogen geloven.

Batman v Superman: Dawn of Justice: Ben Affleck als Batman

Daarnaast is dezelfde foto in full color te vinden op de Argentijnse postersite JPosters, die een preview op Facebook postte:

Batman v Superman: Dawn of Justice: Ben Affleck als Batman

Volgens de toelichting van de postersite is deze kleurenversie onaangepast: de kleuren op de foto zijn de kleuren zoals ze er daadwerkelijk uitzien. Natuurlijk betekent dit niet dat ze ook de juiste uitstraling van de film vertegenwoordigen, aangezien daar wel eens kleuraanpassingen aan kunnen worden gedaan.

MS HoloLens gaat Unity ondersteunen

Tijdens Microsoft's Build 2015 heeft Microsoft een samenwerkingsverband aangekondigd tussen HoloLens en Unity Technologies. Dit zou in kunnen houden dat we in de toekomst games als Hearth Stone: Heroes of Warcraft en Cities: Skylines kunnen spelen in Augmented Reality.

Deze nieuwe HoloLens Unity Tools zullen gratis beschikbaar zijn, als onderdeel van de Unity Pro en Unity Personal softwarepakketten. Dit houd in dat Unity-ontwikkelaars straks aangepaste instrumenten en andere optimalisaties kunnen gebruiken om allerlei games en apps te ontwikkelen in Augmented Reality.

Hier onder kun je de nieuwste demonstratie zien van Microsoft HoloLens.

Block N Load nu beschikbaar op Steam

Jagex lanceert haar nieuwe team-multiplayer titel, Block N Load. Om dit te vieren start de lancering van de game in een Steam Free Weekend, zodat spelers met een Steam-account direct kunnen beginnen met bouwen, verdedigen en aanvallen in deze online 5v5 shooter.

Je kiest eenheld, selecteert je block load-out en start met de game om het uit te vechten in vernietigbare arena’s. Elk team probeert de generatorblokken van de tegenpartij te vernietigen, zodat ze de overwinning kunnen claimen. Block N Load’s gameplay beschikt over steeds evoluerende arena's vol mogelijkheden. Met zes helden en veel verschillende soorten blokken om te gebruiken, kun je op vele manieren bouwen en vechten. Graaf een tunnel onder de map, bouw een brug eroverheen, blaas het op, bouw, werk samen, bouw valstrikken en verdedigingen – de mogelijkheden zijn eindeloos en je vechttactieken zijn alles.

"We hebben iets nieuws geprobeerd met Block N Load. We wilden een game maken waar bouwen net zo belangrijk is als kogels, waar intelligentie net zo belangrijk is als vaardigheden en waar spelers kunnen bijdragen aan het team op hun eigen manier", aldus David Solari, vice president of Block N Load. "We kunnen niet wachten om de creativiteit en inventiviteit te zien van de spelers van Block N Load nu de game beschikbaar is. De lancering van vandaag is nog maar het begin. We kijken uit naar een spannende reis met de spelers als de game evolueert."

Block N Load is nu beschikbaar voor aankoop via Steam, met 15% korting deze week.

Vervolg voor Kingsman: The Secret Service

De comicverfilming Kingsman: The Secret Service krijgt een vervolg. Dat meldt The Wrap op basis van uitspraken van insiders bij 20th Century Fox.

Omdat het nieuws niet afkomstig is van de studio zelf is er geen releaesedatum bekend voor de film, die is gebaseerd op de comic The Secret Service van Mark Millar (Kick-Ass) en Dave Gibbons (Watchmen). De film, met Colin Firth, Samuel L Jackson en Michal Caine, passeerde dit weekend de 400 miljoen dollar-grens wereldwijd en is dus een prima succes voor de studio, die er 80 miljoen in investeerde.

Kingsman: The Secret Service is geproduceerd, geschreven en geregisseerd door Matthew Vaughn, die ook X-Men: First Class en Kick-Ass voor Fox maakte. Het is niet bekend of hij ook betrokken is bij het vervolg, mede omdat hij voor de studio al bezig met is een handvol andere projecten, waaronder een nieuwe Flash Gordon-film.

Kingsman: The Secret Service: Taron Egerton, Colin Firth en Samuel L Jackson

Rojer en Murray winnen in MŁnchen

De tijdelijke samenwerking tussen de Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer en Schotse wereldtopper Andy Murray krijgt nog minimaal een wedstrijd een vervolg. Het gelegenheidsduo won woensdag in de eerste ronde van het toernooi in München van Raven Klaasen en Lukas Rosol, afkomstig uit Zuid-Afrika en Tsjechië: 7-5, 6-2. Ze stuiten in de tweede ronde op de Australiër Rameez Junaid en Canadees Adil Shamasdin.

Dubbelspecialist Rojer is goed bevriend met Murray. Hij mist zijn vaste Roemeense partner Horia Tecau door een blessure en vroeg daarom of de Schot niet een keer met hem wilde spelen. Murray is als eerste geplaatst in het enkelspel van het toernooi in München en verklaarde het leuk te vinden met Rojer in het dubbelspel uit te komen.

Van de Velde vervangt Nummerdor tijdelijk

Beachvolleyballer Steven van de Velde gaat een tijdelijke combinatie vormen met Christiaan Varenhorst, nu diens vaste partner Reinder Nummerdor geblesseerd is geraakt aan een achillespees. Het gelegenheidskoppel doet over twee weken op Cyprus mee aan de Continental Cup.

Van de Velde stond er ook alleen voor. Zijn 'wederhelft' Michiel van Dorsten onderging een meniscusoperatie en is nog niet hersteld. Hij gaat er evenals Nummerdor van uit eind mei weer fit te zijn, ruim op tijd voor het WK in eigen land.

Daredevil is een hit voor Netflix

De drie weken geleden verschenen tv-serie Daredevil is een grote hit voor Netflix. Dat meldt Variety op basis van panel-onderzoek onder Netflix-leden.

Het in San Diego gevestigde bedrijf Luth Research heeft een panel van Amerikaanse Netflix-leden samengesteld en gebruikt dit om te meten hoe populair of succesvol programma's op de streamingdienst zijn. Volgens het bedrijf heeft 10,7% van de 2500 panelleden naar Daredevil gekeken in de eerste elf dagen dat de serie, die op 10 april in première ging, beschikbaar was.

Luth meet echter alleen het kijkgedrag via de Netflix-apps voor computers, tablets en smartphones, wat betekent dat kijkers die gebruik maken van een smart tv met Netflix of een Netflix-app op een gaming console niet worden meegerekend. Dit kan de cijfers enigszins scheeftrekken, maar als de bijna elf procent representatief zou zijn voor het landelijke kijkgedrag in de VS, dan kan worden geconcludeerd dat de serie, die onlangs een tweede seizoen kreeg, in de eerste elf dagen door 4,4 miljoen kijkers is gezien. Dit is lager dan bijvoorbeeld het derde seizoen van House of Cards, dat slechts 6,4% van de kijkers trok in de eerste 30 dagen van beschikbaarheid.

Het bedrijf meldt verder dat volgens dezelfde meetmethode de sitcom Unbreakable Kimmy Schmidt ook erg populair is met 7,3% in de eerste maand, terwijl Bloodline met 2,3% enigszins achterbleef in populariteit bij de Netflix-leden.

Daredevil: Matt Murdock in kostuum

Doorstart vrouwenvoetbal FC Twente

Vrouwenvoetbal op niveau heeft bij FC Twente toekomst. De ploeg, die momenteel de tweede plaats bezet in de BeNe League, leek het slachtoffer te worden van de financiële crisis in Enschede, maar kan een doorstart maken. Daarvoor is een stichting in het leven geroepen.

Bemiddelaar Yme Drost deed de voorbije weken onderzoek naar de levensvatbaarheid van een professionele vrouwentak bij Twente. Hij presenteerde woensdagavond zijn eindconclusie. Daaruit blijkt dat de selectie verder kan, mits er wordt bezuinigd. Doorlopende contracten zullen worden gerespecteerd.

De voetbalsters van FC Twente, dat volgend seizoen nog maar een ton bijdraagt, gaan werken met een begroting van 700.000 euro. Dat bedrag is nog niet helemaal gedekt. Wel heeft hoofdsponsor Roetgerink Mode de verbintenis al met een jaar verlengd. Gesprekken met andere geldschieters zijn veelbelovend.

Handbalteam wint eindelijk weer uitwedstrijd

De Nederlandse handballers hebben eindelijk weer eens een uitwedstrijd tot een goed einde gebracht. Het team van bondscoach Joop Fiege, dat in januari 2012 voor het laatst buiten de landsgrenzen (Estland) zegevierde, versloeg Turkije woensdag in Ankara met 30-23.

Het was na nederlagen tegen Kroatië en Noorwegen de eerste overwinning van Oranje in de kwalificatie voor het EK van 2016 in Polen. De derde plaats in de poule levert mogelijk nog plaatsing op. De return tegen de Turken is zondag in Almere.

Turkije kon voor eigen publiek in de hoofdstad in de eerste helft redelijk bijblijven. Toch leidde Nederland bij rust al met drie doelpunten verschil: 14-11. De marge werd meteen na de hervatting nog teruggebracht tot één (14-13), daarna domineerde Oranje.

In vijf minuten tijd kwam er 19-13 op het scorebord te staan door treffers van Iso Sluijters, Bobby Schagen (twee) en Luc Steins (twee). Dat gat bleek beslissend. Schagen was topscorer met zes treffers, Tim Kremer gooide vijfmaal raak.

'Steeds meer huizen boven water'

Het aantal huizen dat 'onder water' staat is aan het afnemen. Economen van de Rabobank schatten dat het afgelopen jaar circa 165.000 woningen weer 'boven water' zijn gekomen door de herstellende woningmarkt. Dit betekent dat bij steeds meer huizen de waarde van het onderpand hoger is dan de hoogte van de hypotheek.

Nu hebben nog zo'n 900.000 huishoudens een hogere hypotheekschuld dan dat hun woning waard is. Dat komt neer op een kwart van het totaal aantal huishoudens, schrijft Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport. Een jaar geleden ging het nog om afgerond 1,1 miljoen woningen.

Volgens Rabobank is de afname een gevolg van het stijgen van de huizenprijzen. Ook telde de bank vorig jaar een recordaantal extra aflossingen op hypotheken.

Asa Butterfield frontrunner voor Spider-Man

Het kan nu toch niet meer lang duren voordat de wereld weet wie Peter Parker zal spelen in het Marvel Cinematic Universe. Nadat vorige week een vijftal namen de shortlist vormde voor de rol, lijkt de lijst deze week ingekort tot slechts één naam.

Latino Review meldt dat Asa Butterfield inmiddels de andere namen ver achter zich heeft gelaten in de persoonlijke voorkeuren van Marvel- en Sony-topmensen. De site noemt geen bronnen en benadrukt dat Butterfield de voorlopige favoriet voor de rol is, wat betekent dat de deal nog niet rond is.

Butterfield, nu achttien jaar en dus op een prima leeftijd om een tienerversie van Peter Parker te spelen, is het beste bekend van zijn rollen in Martin Scorsese's Hugo en de boekverfilming Ender's Game. Als hij de rol krijgt zou hij zijn eerste verschijning als Spider-Man kunnen maken in Captain America: Civil War, waarover Robert Downey Jr. onlangs aangaf dat het "heel goed zou kunnen" dat die film Sidey's eerste film onder Marvel-vlag is.

Asa Butterfield in Hugo
Asa Butterfield in Hugo (2011)

Aantal verkeersdoden blijft gelijk in 2014

Bij verkeersongevallen in Nederland zijn vorig jaar 570 mensen om het leven gekomen. Dat is evenveel als in 2013. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat. In 2013 was er nog sprake van een daling van twaalf procent.

Vorig jaar kwamen er meer kinderen om het leven op de fiets. Er vielen dertien slachtoffers, evenveel als in 2012. In 2013 waren dat er vijf. Het aantal verkeersdoden onder fietsers en inzittenden van personenauto's was in 2014 nagenoeg gelijk. In 2013 was het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders gedaald tot 29. In 2014 is dit aantal weer toegenomen tot 55. Dat is vergelijkbaar met 2011 en 2012.

In 2014 kwamen 411 mannen en 159 vrouwen om in het verkeer. Drie kwart van alle verkeersdoden is man. Deze verhouding is al geruime tijd stabiel.

Bungie laat meer van Destiny: House of Wolves zien

De Trials of Osiris is een nieuw wekelijks ingame event om de ondertussen veteranen in Destiny meer PvP te geven. Je kunt met je beste gear meedoen in een drie tegen drie eliminatieronde. Elke kill telt dus. De Trials of Osiris begint elke vrijdag en eindigt zondag.

Mocht je gedood worden dan kan een van je teamleden je nog reviven, of als je Warlock speelt kun je nog jezelf reviven door de Fireborn-vaardigheid. Het team die het eerst vijf rondes wint is de winnaar van de gehele match.

Om mee te doen in de Trials moet je een ingame toegangspas 'kopen' van Brother Vance, een nieuwe NPC in The Reef. Het is een soort scorekaart, als je wat matches gewonnen hebt kun je hem die pas tonen om exclusieve wapens en armor te krijgen. Deze items behoren tot de beste in Destiny.

De uitbreiding House of Wolves is beschikbaar voor Destiny op 19 mei. Onderstaande teaser en complete reveal laten genoeg zien wat je kunt verwachten in deze Trials of Osiris. Volgende week gaan we meer zien van de endgame in de Prison of Elders-modus.

Nederlanders teruggekeerd uit Nepal

Zo'n vijftig Nederlanders die in het zwaar getroffen Nepal zaten, zijn in de nacht van woensdag op donderdag teruggekeerd. Het vliegtuig waarmee ze werden opgehaald is veilig geland op de luchthaven in Rotterdam. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Het toestel kwam rond 04.00 uur aan. Onder de 49 passagiers zijn ook twee gewonden. Het ministerie kan niet aangeven hoe ze er precies aan toe zijn en of ze nog naar het ziekenhuis moeten. Het is de tweede repatriëringsvlucht sinds de verwoestende aardbeving zaterdag plaatsvond.

Bernie Sanders eerste concurrent Hillary

Senator Bernie Sanders werpt zich in de strijd om president van de Verenigde Staten te worden. Donderdag komt hij met een officiële mededeling, maar hij bevestigde zijn kandidatuur al in een interview met The Associated Press (AP). Saunders wil, net als Hillary Clinton, namens de Democratische Partij de nominatie binnenslepen.

De 73-jarige Sanders is een onafhankelijke, niet-partijgebonden senator in de staat Vermont. Hoewel hij zichzelf een 'democratische socialist' noemt, zit hij in de senaat vaak op één lijn met de Democraten. Sanders valt in de smaak bij de progressieve linkervleugel van de Democratische Partij. Hij zei eerder dat de Verenigde Staten een politieke revolutie van hardwerkende Amerikanen nodig heeft, die de regeringsmacht weer overnemen van miljonairs.

Weinig kans
Kenners denken dat Sanders weinig kans maakt om de Democratische nominatie daadwerkelijk binnen te slepen. Zo is hij nog nooit lid van de partij geweest. De politicus zelf denkt daar anders over. 'Mensen moeten mij niet onderschatten. Ik heb zowel Democraten als Republikeinen verslagen en ik nam het op tegen kandidaten met veel geld. De boodschap die in Vermont is aangeslagen, kan in het hele land aanslaan.'

Nu Sanders zich kandidaat stelt, dient de eerste concurrent voor Hillary Clinton zich officieel aan. Zij maakte op 12 april wereldkundig dat ze namens de Democratische Partij de presidentskandidaat wil zijn. Maar er gaan zich nog meer politici in de strijd mengen. Voormalig gouverneur Lincoln Chafee heeft al min of meer bevestigd dat hij kandidaat is. Martin O'Malley en Jim Webb timmeren nadrukkelijk aan de weg en mogelijk mengt de huidige vice-president Joe Biden zich ook in de strijd.

Dikke vrouw (22) uit woning getakeld

In Zuid-Wales is een 22-jarige vrouw woensdag uit haar woning getakeld. Het gaat om Georgia Davis, die zo'n 380 kilo weegt en die eerder bekend stond als de dikste tiener van het Verenigd Koninkrijk.

Politie-, brandweer- en ambulanceteams verzamelden zich bij het appartement van Davis in de plaats Aberdare, zo'n 25 kilometer van Cardiff. Daar begon een zeven uur durende reddingsoperatie, omdat de vrouw naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Verschillende wegen werden afgesloten en dat zorgde volgens omwonenden voor flink wat overlast.

Tweede keer
De speciaal aangepaste woning van Davis op de begane grond heeft extra grote tuindeuren. Die moesten worden verwijderd zodat de vrouw met een sterke kraan in de ambulance kon worden gehesen. Het is opmerkelijk genoeg niet de eerste keer dat ze uit haar huis wordt getakeld. In mei 2012 gebeurde dat ook al. Een team van 40 mensen is toen acht uur bezig geweest om haar te redden. Het huis moest daar deels voor worden gesloopt.

Davis werd landelijk bekend in 2008, toen ze 15 jaar was. Ze woog toen al 210 kilo. Na deelname aan een boot camp in de Verenigde Staten wist ze af te slanken naar zo'n 114 kilo, maar nog geen anderhalf jaar later was daar alweer 100 kilo bijgekomen.

Naar verluidt krijgt Davis dagelijks zo'n 13.000 kilocalorieën binnen, waar 2.000 normaal is voor een volwassen vrouw. Ze kan nauwelijks lopen en lijdt aan depressie. Ze wijt haar overmatige eetgedrag aan het overlijden van haar vader. Een woordvoerder van de gezondheidsdienst in Wales wilde niks zeggen over de huidige toestand van Davis.

VfL Wolfsburg naar bekerfinale

VfL Wolfsburg heeft zich woensdag met speels gemak geplaatst voor de Duitse bekerfinale. De club won de uitwedstrijd bij Arminia Bielefeld (4-0), dat uitkomt in de derde liga.

Maximilian Arnold scoorde tweemaal voor de ploeg die in de eindstrijd op Borussia Dortmund stuit. Ivan Perisic en Luiz Gustavo tekenden voor de overige treffers. Bas Dost speelde de hele wedstrijd voor VfL Wolfsburg. Hij leverde de beslissende voorzet voor de 2-0 van Gustavo. VfL Wolfsburg leidde na 55 minuten al met 4-0. De Nederlander Koen van der Biezen speelde het laatste kwartier mee bij Arminia Bielefeld.

Amerikanen vroegen naar toestand Lubitz

Al in 2010 stelde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vraagtekens bij de geestestoestand van Andreas Lubitz, vijf jaar voordat hij een toestel van Germanwings bewust liet neerstorten. Dat meldde de New York Times woensdag.

Lubitz brak in 2009 zijn opleiding tot beroepsvlieger af vanwege een depressie. Later in dat jaar pakte hij die studie weer op. Om die af te ronden, moest hij in de Amerikaanse staat Arizona vliegen.

De FAA vroeg zich destijds af of ze Lubitz een licensie moest geven om in de Verenigde Staten te vliegen. Maar volgens doktoren was hij volledig hersteld van de depressie. Dat strookt met eerdere berichtgeving van het Duitse Bild. Experts bevonden Lubitz fit genoeg om te vliegen, maar stelden anderzijds ook dat hij blijvend behandeld had moeten worden, schreef het blad.

Volgens de New York Times is er bovendien bewijs dat Lubitz probeerde de FAA te misleiden. In eerste instantie kruiste hij het vakje 'nee' aan, toen hij op een formulier werd gevraagd of hij ooit behandeld was voor psychische aandoeningen. In een bijgesloten stuk wordt gerefereerd aan die vraag en staat ,,veranderd van N naar Y (van nee naar ja).

Lubitz verzweeg voor zijn werkgever Germanwings dat hij begin dit jaar opnieuw onder behandeling stond van een psychiater en een neuroloog. Kort na de ramp die aan 150 mensen het leven kostte, werden in het huis van Lubitz verscheurde doktersverklaringen gevonden.

Amerikanen vroegen naar toestand Lubitz
Amerikanen vroegen naar toestand Lubitz (Foto: ANP)

O'Sullivan verrassend uitgeschakeld op WK Snooker

Ronnie O'Sullivan is verrassend uitgeschakeld op het wereldkampioenschaps snooker. De vijfvoudig kampioen dolf in de kwartfinale met 13-9 het onderspit tegen Stuart Bingham. Laatstgenoemde speelt in de halve eindstrijd nu tegen Judd Trump die vandaag slechts één frame hoefde te spelen om Ding Junhui met 13-4 aan de zegekar te rijgen.

Bingham leidde na de eerste sessie met 5-3 op O'Sullivan die nog voor ophef zorgde door een krijtje op tafel te laten liggen. Normaal zou dit voor een straf zorgen, maar O'Sullivan kwam er uiteindelijk mee weg. De vijfvoudig kampioen schakelde in de tweede en derde sessie een tandje bij en kwam zelfs met 9-8 voor, maar daarna trok Bingham de partij resoluut naar zich toe.

In de andere halve finale staan Shaun Muphy en Barry Hawkins. Murphy had weinig moeite om zich van Anthony McGill te ontdoen: 13-8. Hawkins en Neil Robertson gingen tot en met het 25e en laatste frame. Nummer vier van de wereld Robertson toonde wederom zijn zeer goede vorm, maar Hawkins trok in een zeer hoogstaande partij toch aan het langste eind: 12-13.

Programma 30 april - halve finale - best of 33 frames
14:00 Shaun Murphy - Barry Hawkins (eerste sessie)
20:00 Judd Trump - Stuart Bingham (eerste sessie)

Ruud de Wild houdt donderdag speech

Ruud de Wild heeft woensdag tijdens zijn drie uur durende radio-uitzending niks gezegd over zijn afwezigheid tijdens de show van dinsdag. De dj kondigde wel aan donderdag het laatste kwartier van zijn allerlaatste uitzending op 538 te besteden aan een afscheidsspeech.

Dat zei hij in de uitzending vanuit de tijdelijke studio in bowlingcentrum Knijn in Amsterdam, waar hij zijn partner Ilse jaren geleden leerde kennen. Daar kwamen woensdag allerlei gasten langs om Ruud gedag te zeggen, onder wie Novastar en Bridget Maasland.

De Wild is deze week begonnen aan zijn laatste reeks uitzendingen op de commerciële radiozender, waar hij jarenlang te horen was. Zijn contract liep officieel nog tot augustus, maar begin april maakte hij bekend dat hij deze maand al zou stoppen. Zijn laatste show is donderdag. "Ik ga na een lange tijd vastigheid en zekerheid in één keer naar niks. Daar moet ik wel aan wennen ja. Loslaten is lastig", vertelde hij deze week aan de Volkskrant.

De dj-collega's van Radio 538 hebben tijdens de uitzending van woensdag live een kunstwerk aangeboden aan de dj. Mensen als Jeroen Nieuwenhuize en Barry Paf zetten hun handtekeningen op een schilderij met de titel Born to be Wild. Erop staat een motorrijder bij een ondergaande zon afgebeeld. Het is speciaal gemaakt voor de dj en kunstenaar.

Timmermans tegen debat doodstraf

Het opnieuw invoeren van de doodstraf in een EU-land zou indruisen tegen de fundamentele waarden van de Europese Unie. Dat schreef vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans woensdag op Facebook, in een reactie op een plan van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Orban zei woensdag dat hij de vraag wil opwerpen of de doodstraf opnieuw ingevoerd moet worden. Hij wil daarover in gesprek met Europese partners. "Als in een EU-lidstaat de bevolking wil dat de doodstraf wordt ingesteld, dan kan er ook een debat over worden gevoerd in Europa."

Timmermans schoof dat idee terzijde. "De afschaffing van de doodstraf was een mijlpaal in de ontwikkeling van fundamentele rechten in Europa", stelt hij. Volgens de Eurocommisaris heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten meermaals bepaald dat de doodstraf onacceptabel is.

Ook bij de plannen die Orban aan zijn bevolking wil voorleggen over de beperking van illegale migratie naar Hongarije, stelt Timmermans kanttekeningen. "Publieke cosultatie kan een goed middel zijn voor overheden (...) om beleid te ontwikkelen dat kan rekenen op brede steun. Wat dat betreft is het helemaal aan de Hongaase autoriteiten of zij het volk willen raadplegen over migratie. Maar een publieke consultatie die is gebaseerd op vooringenomenheid, op sturende en zelfs misleidende vragen, op vooroordelen over migranten kan nauwelijks worden gezien als een eerlijke en objectieve basis voor zuiver beleid."

Timmermans neemt stelling tegen Orban
Timmermans neemt stelling tegen Orban (Foto: ANP)

Man laat ex-vrouw in elkaar slaan

Een 51-jarige man uit Middelburg heeft zijn ex-vrouw in elkaar laten slaan door twee mannen. De vrouw raakte lichtgewond, de beide aanvallers en hun opdrachtgever zijn opgepakt. Ze blijven in elk geval de komende maanden vastzitten. Dat meldde de politie woensdag.

De vrouw (37) was begin januari in Breskens op straat mishandeld door twee mannen. Uit onderzoek bleek dat zij al lang werd gestalkt door haar ex. Hij werd enkele weken geleden opgepakt. Een paar dagen later arresteerde de politie de twee vermoedelijke aanvallers. Het zijn een 51-jarige man uit het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke en een 23-jarige man uit Vlissingen. Volgens de politie heeft een van de drie verdachten inmiddels alles toegegeven. Het is nog niet bekend om wie het gaat.

Gewonde bij schietpartij Rotterdam

Een 22-jarige man is woensdagavond neergeschoten op de Vinkenbaan in Rotterdam. Of dat op straat gebeurde of in een huis aan die straat kan de politie nog niet met zekerheid zeggen. Ze roept getuigen op om zich te melden en houdt een groot onderzoek in de buurt.

De man liep een schotwond aan zijn been op maar kon op eigen kracht naar het ziekenhuis komen. "Daar is hij nu onder behandeling, vandaar dat we hem nog niet hebben kunnen spreken", aldus een politiewoordvoerder.

'Justin Bieber ondervraagd door politie Rome'

Popster Justin Bieber is woensdag door de Italiaanse politie ondervraagd. Het ging over een rechterlijk verzoek uit Argentinië. Het land wil Bieber in de boeien hebben wegens het aanvallen van een fotograaf, schrijven Italiaanse media.

Volgens twee grote kranten is Bieber ondervraagd in zijn luxehotel, maar is er niet tot arrestatie overgegaan. De zanger is in Rome voor de opnames van de film Zoolander 2, waarin hij een kleine rol speelt.

In november had Bieber voor de rechter moeten verschijnen in de zaak over het incident dat zich in 2013 afspeelde. De Canadees zou zijn bodyguard opdracht hebben gegeven de fotograaf Diego Pesoa te belagen om zijn apparatuur af te pakken. Bieber kwam niet opdagen in de rechtbank.

Op 8 april verzocht een Argentijnse rechter bij Interpol om een zogeheten Red Notice. Dat is een mededeling waarin aan 190 lidstaten wordt meegedeeld dat een verdachte in een bepaald land gezocht wordt. De ondervraging had waarschijnlijk daarmee te maken.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.