FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 april 2015

Partij vermoorde Poetin-opponent uitgesloten van verkiezingen

De oppositiepartij van Aleksej Navalny kan niet meedoen aan de Russische parlementsverkiezingen van volgend jaar. Volgens het ministerie van Justitie is de registratie van de partij niet in orde.

Navalny wilde met zijn Vooruitgangspartij en de partij van de vermoorde Boris Nemtsov aan de verkiezingen meedoen. "Natuurlijk is dit een reactie op de vorming van een democratische coalitie", reageerde Navalny op zijn website.

Oppositieleider Nemtsov werd eind februari doodgeschoten, volgens de autoriteiten door islamisten uit de Kaukasus. Navalny kon niet naar de begrafenis, omdat hij in de cel zat voor het schenden van zijn huisarrest. Daarna besloot hij een coalitie te vormen met de partij die Nemtsov mede had opgericht, de RPR-Parnas.

Rusland sluit oppositiepartij Navalny uit
Rusland sluit oppositiepartij Navalny uit (Foto: ANP)

Nederland enige kandidaat Europese Spelen 2019

Nederland stelt zich officieel kandidaat voor de organisatie van de Europese Spelen in 2019. Een ruime meerderheid van de sportbonden stemde dinsdag in met het plan van het NOC*NSF. Belangrijke voorwaarden zijn wel dat er definitieve zekerheid moet zijn over de financiering en dat het een volwaardig topsportevenement wordt. Maar Nederland is volgens de sportkoepel de enige serieuze kandidaat.

De Europese Spelen zijn een nieuw groot sporttoernooi, dat te vergelijken is met de reeds bestaande Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen. De eerste editie wordt van 12 tot en met 28 juni gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

In 2019 worden de Europese Spelen voor de tweede keer gehouden. In de opzet van NOC*NSF wordt het sportspektakel verspreid over heel Nederland in bestaande stadions. Van een dure openings- en sluitingsceremonie zal geen sprake zijn en ook komt er geen apart atletendorp. Het besluit over de toewijzing van het gastland valt op 16 mei tijdens een congres van het Europees Olympisch Comité (EOC).

Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig. Dat geld moet komen van de grote steden, provincies, de rijksoverheid en het bedrijfsleven. Keiharde financiële toezeggingen zijn er nog niet en de steden Rotterdam en Utrecht hebben zelfs al nee gezegd tegen het evenement. Diverse bonden uitten daarover hun zorgen. ,,Er is nog geen enkele helderheid over de dekking’’, zei bestuurslid Jan Simons van de tafeltennisbond NTTB.

Voorzitter Tjark de Lange van het handbalverbond NHV hekelde de terughoudende opstelling van de rijksoverheid. "Beschamend dat het rijk zo weinig overheeft voor zo’n prachtig sportevenement, waarvan ik overtuigd ben dat we het kunnen organiseren."

Enige kandidaat
Ondertussen is Nederland volgens NOC*NSF praktisch gezien de enige kandidaat. "We hebben een bevoorrechte positie, omdat ons plan aan alle eisen voldoet van het Europees olympisch comité", zei voorzitter André Bolhuis dinsdag na de ledenvergadering. Het zou betekenen dat Nederland het evenement op 16 mei krijgt toegewezen. "We krijgen het toegekend omdat we iets moois hebben te bieden."

Bolhuis benadrukte wel dat er snel duidelijkheid moet komen over de financiële dekking van het plan. "De onzekerheid over de bijdragen vanuit de overheden en het bedrijfsleven moet niet te lang blijven bestaan. Komt dat geld er niet, dan melden we ons af bij het EOC en gaan zij praten met andere kandidaten."

Bonden akkoord met Europese Spelen 2019
Bonden akkoord met Europese Spelen 2019 (Foto: ANP)

Overleg cao ambtenaren loopt op niets uit

Het overleg tussen de vakbonden en minister Blok over een cao voor rijksambtenaren is op niets uitgelopen. De bonden zien geen reële mogelijkheid meer om verder te praten omdat Blok in hun ogen de ambtenaren op geen enkele manier tegemoet wil komen. Dat maakten de bonden dinsdag bekend.

Het uitgangspunt voor FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF was om goede afspraken te maken over de koopkracht en de werkzekerheid voor het overheidspersoneel. Ze wezen erop dat de vorige cao inmiddels al bijna 1600 dagen verlopen is en dat de ambtenaren al die tijd geen loonsverhoging hebben gehad.

Blok heeft volgens de bonden aangegeven voorlopig niets te willen doen aan het herstel van de koopkracht. De minister zou willen wachten op de ontwikkeling van de pensioenpremie in 2016 en ook daarna slechts bereid zijn tot een kleine loonstijging, terwijl andere arbeidsvoorwaarden verslechteren.

EP-delegatie naar ons land om belastingdeals

Volgende maand komt een delegatie van het Europees Parlement naar ons land om onderzoek te doen naar omstreden belastingafspraken met multinationals zoals Starbucks. Ze hopen op 29 mei onder anderen leden van de Tweede Kamer en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën te spreken.

De delegatie wil meer weten over de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met internationale bedrijven zoals Starbucks. De onderzoekers gaan ook naar België, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië, meldde een woordvoerder van het Europees parlement dinsdag.

Nederland en andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals. De Europese Commissie heeft van belastingontduiking een speerpunt gemaakt. Er lopen al onderzoeken van de Europese Commissie naar belastingconstructies van onder meer Nederland met Starbucks en Ierland met computergigant Apple.

Frontex: geen tijd voor screenen migranten

De Europese grensbewakingsdienst Frontex heeft het zo druk met de instroom van migranten, dat er geen tijd meer is om mensen te screenen voordat ze doorreizen naar andere Europese landen. Dat staat in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd.

De middelen die Frontex tot zijn beschikking heeft worden gebruikt voor 'onmiddellijke zorg' voor migranten, in plaats van screenings, waarbij informatie over de individuen wordt verzameld. Als migranten eenmaal doorreizen naar andere landen, zonder dat Frontex heeft kunnen bepalen wie ze zijn, kan dat veiligheidsrisico's opleveren, aldus het rapport.

Vorig jaar kwamen meer dan 280.000 mensen illegaal de Europese Unie binnen. Meer dan 170.000 kwamen via de Middellandse Zee. Dit jaar hebben al ruim 36.000 mensen de oversteek naar Europa gemaakt.

Beschuldigen familie McCann kost half miljoen

Een Portugese oud-politieman moet de ouders van het vermiste meisje Madeleine McCann een half miljoen euro schadevergoeding betalen. Voormalig inspecteur Goncalo Amaral beweerde in zijn boek over de geruchtmakende verdwijning, dat in 2008 verscheen, dat het meisje door een ongeluk is omgekomen en dat haar ouders dat hebben verdoezeld.

De rechter in Portugal neemt het de vroegere inspecteur zeer kwalijk dat hij "controversiële meningen" heeft geuit "alsof het waarheden zijn". De McCanns zijn volgens hem geschaad door het boek 'De waarheid over Leugens'. Het boek mag in Portugal niet meer worden verkocht of herdrukt. Goncalo heeft nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Madeleine McCann verdween in 2007 op driejarige leeftijd tijdens een familievakantie in Portugal. De zaak is nooit opgehelderd. Hoewel het dossier in Portugal zonder resultaat werd afgesloten, begon de Britse politie in 2013 een eigen onderzoek.

Beschuldigen familie McCann kost half miljoen
Beschuldigen familie McCann kost half miljoen (Foto: ANP)

Burgemeester Leidschendam tijdelijk weg

Burgemeester Hans van der Sluijs van Leidschendam-Voorburg legt zijn functie tijdelijk neer. Van der Sluijs wil de komende maanden zijn vrouw bijstaan. Zij heeft ernstige gezondheidsklachten, liet de gemeente dinsdag weten.

De burgemeester treedt terug van 11 mei tot half oktober. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met het college, de gemeentesecretaris, de fractievoorzitters in de gemeenteraad en de commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Lord of the Rings-cinematograaf Andrew Lesnie (59) overleden

Vandaag is bekend geworden dat de zeer getalenteerde cinematograaf Andrew Lesnie is komen te overlijden.

Lesnie is bij het grote publiek vooral bekend om zijn werk aan de The Lord of the Rings-trilogie, maar was ook verantwoordelijk voor de shots in onder meer I Am Legend, King Kong en Rise of the Planet of the Apes. Het laatste project waar hij zijn naam aan verbond, was The Water Diviner. Die film is momenteel in de bioscoop te zien. 

In 2002 won Lesnie de Oscar voor beste cinematografie voor zijn werk aan The Fellowship of the Ring, het eerste deel van de trilogie. Zijn werk aan die trilogie zou nog tientallen keren bekroond worden met talloze awards. De eerste berichten melden dat Lesnie is te komen overlijden als gevolg van een hartaanval, maar dat is nog niet bevestigd.

Andrew Lesnie is 59 jaar geworden.

Andrew Lesnie met zijn Academy AwardAndrew Lesnie met zijn Academy Award 

Twitter slaagt niet in beoogde groeispurt

Twitter is er in het eerste kwartaal niet in geslaagd om het aantal maandelijks actieve gebruikers sneller te laten groeien dan in de laatste drie maanden van 2014. Dat blijkt uit cijfers die de onlineberichtendienst dinsdag naar buiten bracht.

Het aantal gebruikers steeg met 18 procent tot 302 miljoen, terwijl de groei in het vierde kwartaal nog 20 procent bedroeg. Twitter investeerde in nieuwe producten en functies, maar dat mocht klaarblijkelijk vooralsnog niet baten.

Het bedrijf realiseerde in het eerste kwartaal wel een forse omzetgroei, van 74 procent tot 436 miljoen dollar. Het nettoverlies verdiepte echter van 132,4 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2014 tot 162 miljoen dollar. Twitter rekent voor het lopende kwartaal op een omzet van 470 à 485 miljoen dollar. Zowel de omzet in het eerste kwartaal als de prognose is lager dan analisten voorzagen.

Tafeltennister Jie stunt tegen 14-jarige op WK

De Nederlandse tafeltennister Li Jie en haar Poolse partner Li Qian hebben tijdens het WK in het Chinese Suzhou de laatste zestien bereikt in het vrouwendubbelspel. Dat deden ze door verrassend af te rekenen met de nummers drie van de wereld, Miu Hirano en Mima Ito uit Japan.

Opvallend is de leeftijd van het Japanse duo: Hirano is net vijftien jaar, Ito is zelfs nog een half jaar verwijderd van die leeftijd. De twee zijn absolute toptalenten en voeren de wereldranglijst niet alleen bij de meisjes onder 15 aan, maar ook tot 18 jaar zijn er geen betere speelsters in de wereld. De veertienjarige Ito staat vijftiende op de 'echte' wereldranglijst, Hirano neemt plek 36 in en kwam vorig jaar al in actie op de Asian Games. Ito zorgde enkele jaren geleden al voor furore door op haar elfde al van Matilda Ekholm te winnen, de toenmalige nummer vijftig van de wereld.

In Suzhou werd verwacht dat de tieners het Li Jie en Li Qian (te) moeilijk zouden maken, maar niks bleek minder waar. Het Nederlands/Poolse duo kwam via 11-8, 6-11, 11-8, 11-8 op een 3-1 voorsprong, maar daarna kwamen de jonge Japanse dames op stoom: 9-11 en 4-11. In de laatste game kwamen ze binnen no-time op een 0-4 voorsprong, maar Li en Li kwamen terug tot 9-9 en maakten het vervolgens knap af. In de volgende ronde stuiten ze woensdag op Kim Hye-song en Kim Jong uit Noord-Korea.

'Prutsers' gooien handgranaat huis in

Binnen de nieuwe Amsterdamse penose wordt naast liquidaties blijkbaar ook naar andere gewelddadigheden gegrepen met behulp van oorlogstuig. Naar nu blijkt ontsnapten eerder dit jaar acht mensen aan de dood toen er een handgranaat een woning in werd gegooid. Er waren meerdere kinderen in het huis inclusief een baby.

Het gebeurde al in februari maar werd nu pas naar buiten gebracht, in een uitzending van Opsporing Verzocht. Volgens de politie hadden de daders het gemunt op criminele lieden uit de directe omgeving van het gezin. Die wonen echter niet in het huis waar de handgranaat naar binnen werd gegooid.

Een getuige zag in de vroege uurtjes van 19 februari twee mannen met een scooter voor de woning in Amsterdam Zuid-Oost staan. Even later was er een harde knal. De bewoners kwamen met de schrik vrij en hebben volgens de politie ontzettend veel geluk gehad.

Maar dat komt wellicht ook omdat de daders een stel prutsers zijn. Een paar dagen eerder werd er namelijk een baksteen door het raam gegooid, waarop een buurtbewoner een paar mannen zag die 'met iets liepen te prutsen'.

Vermoed wordt dat het om de handgranaat ging. Die moest blijkbaar door het gat in de ruit naar binnen worden gegooid, maar zover kwam het op dat moment niet.

Onderzoek wijst uit dat de ontplofte handgranaat afkomstig is uit het voormalige Joegoslavië. De politie zegt dat doelbewust het risico op onschuldige slachtoffers is genomen. Dat past, net als het gebruik van oorlogstuig, geheel in de laatste criminele trends.

Handgranaat huis in gegooid
Handgranaat huis in gegooid (foto: Politie)

IndonesiŽ executeert 8 drugssmokkelaars en spaart er eentje

Op het Indonesische gevangeniseiland Nusakambangan zijn in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) acht terdoodveroordeelden geëxecuteerd. De voornamelijk buitenlandse gevangenen zijn veroordeeld voor drugsdelicten en werden door een vuurpeloton doodgeschoten. Dat meldden Indonesische media.

"We hebben de executies ten uitvoer gebracht", zei de procureur-generaal iets na middernacht. Volgens de politie verliepen die executies zonder problemen of enig oponthoud.

Onder de ter dood gebrachte gevangenen zijn twee Australiërs, een Fransman, en veroordeelden uit Brazilië, Ghana, Nigeria en Indonesië. De executie van een Filipijnse vrouw, Mary Jane Fiesta Veloso is uitgesteld. Dinsdag gaf een vrouw zich op de Filipijnen aan bij de politie, die zegt dat zij het brein is achter de drugssmokkel. Zij zei dat ze Veloso, die in Indonesië wachtte op haar executie, had gerecruteerd.

De Indonesische president Joko Widodo heeft het aantal executies sinds zijn aantreden fors opgeschroefd. In januari is onder anderen de Nederlander Ang Siem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld wegens een drugsdelict. Met name Australië en Frankrijk hebben veel gedaan om te voorkomen dat de jongste executies werden uitgevoerd, maar tevergeefs.

Indonesië executeert 8 terdoodveroordeelden
Indonesië executeert 8 terdoodveroordeelden (Foto: ANP)

Wielrenner Poels wacht operatie aan schouder

Wielrenner Wout Poels moet toch geopereerd worden aan de schouder die hij vorige week blesseerde bij een valpartij tijdens de Waalse Pijl. Hoe lang de Limburger van Team Sky is uitgeschakeld, is nog niet duidelijk.

De eerste diagnose in het ziekenhuis was dat Poels niets had gebroken. Tijdens verder onderzoek werd in de schouder toch een afgebroken stukje gevonden, dat woensdag met een operatie moet worden vastgezet. Dat meldde de coureur van Team Sky dinsdag via Twitter. Poels hoopt snel weer op de fiets te zitten.

Door de blessure miste Poels zondag de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en doet hij ook niet mee aan de Ronde van Romandië, die dinsdag begon.

Froome slaat met Sky meteen toe in RomandiŽ

Chris Froome heeft dinsdag met Sky de eerste tik uitgedeeld aan de concurrentie in de Ronde van Romandië. De Britse wielrenner, die de afgelopen twee jaar de etappekoers door Zwitserland won, zegevierde met zijn teamgenoten in de ploegentijdrit over 19,2 kilometer. Geraint Thomas kwam als eerste van de Sky-ploeg over de streep en mag zich daardoor de leider in het algemeen klassement noemen.

Sky was op de streep in Juraparc een fractie sneller dan Orica-GreenEdge, dat 0,63 seconde moest toegeven. Katusha eindigde als derde op vijf seconden. Tourwinnaar Vincenzo Nibali gaf met Astana zeventien tellen toe, Nairo Quintana moet al veertig seconden goedmaken op Froome. De Colombiaanse klimmer eindigde met Movistar als tiende. De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo werd veertiende, op 55 seconden van Sky.

Penev moet CSKA Sofia leren scoren

Luboslav Penev moet CSKA Sofia weer leren scoren. De oud-bondscoach van Bulgarije is tot het einde van het seizoen aangesteld als trainer van de 31-voudig landskampioen, als opvolger van de ontslagen Galin Ivanov. CSKA Sofia ging als koploper van de nationale competitie de winterstop van 2,5 maand in, maar heeft daarna geen enkel doelpunt meer gemaakt. Na de 3-1-winst op Cherno More in december bleef de ploeg liefst acht wedstrijden op rij zonder doelpunten. Daardoor is de roemruchte club uit de Bulgaarse hoofdstad afgezakt naar de vierde plaats op de ranglijst.

De 48-jarige Penev geldt als een erkend doelpuntenmaker. De aanvaller maakte in zijn lange carrière meer dan tweehonderd treffers voor onder meer Valencia, Atlético Madrid én CSKA Sofia. Als trainer had hij CSKA eerder al eens onder zijn hoede, net als Litex Lovech. De afgelopen drie jaar was Penev bondscoach van Bulgarije. In november moest hij vertrekken vanwege de slechte start in de EK-kwalificatie.

Spelers AC Milan akkoord met 'straftrainingskamp'

De spelers van AC Milan zijn het eens met de beslissing van coach Filippo Inzaghi om voor onbepaalde tijd op trainingskamp te gaan om de problemen binnen het team op te lossen. Doelman Christian Abbiati en middenvelder Riccardo Montolivo hebben dat dinsdag gezegd op het televisiekanaal van de club waarvoor Nigel de Jong en Marco van Ginkel spelen.

AC Milan incasseerde zaterdag tegen Udinese al de negende competitienederlaag, staat in de competitie op de tegenvallende tiende plaats en dreigt voor de tweede keer op rij Europees voetbal mis te lopen. Sinds zondag moet de hele ploeg, op last van Inzaghi, verblijven op het vermaarde trainingscomplex Milanello.

Italiaanse media meldden dat na de nederlaag zaterdag in de spelersbus discussie is geweest tussen de trainer en de spelers. "Na de wedstrijd vertelde de coach zijn plan om gezamenlijk tot bezinning te komen en het hele team was het er mee eens", zei keeper Abbiati dinsdag.

Stegeman blijft hoofdtrainer Heracles

John Stegeman fungeert ook volgend seizoen als hoofdtrainer van Heracles Almelo. Zowel de trainer als de clubleiding heeft de intentie uitgesproken om samen verder te gaan, zo liet algemeen directeur Nico-Jan Hoogma dinsdag weten. "Over de financiële details moeten we nog praten, maar we gaan door met John", zei Hoogma.

Stegeman promoveerde in september vorig jaar van assistent tot hoofdtrainer na het ontslag van Jan de Jonge. Na een dramatische seizoensstart met nul punten uit zeven wedstrijden trok hij Heracles uit de problemen. De Almeloërs speelden zich zaterdag met winst op concurrent NAC Breda (1-3) zo goed als zeker veilig in de eredivisie. "Een echte teamprestatie, we hebben dit met z'n allen gedaan", aldus Hoogma. "Nu willen we het seizoen nog mooi afsluiten."

Robben op de bank bij Bayern MŁnchen

Arjen Robben kan dinsdag als invaller zijn rentree maken bij Bayern München. De vleugelspits begon om 20.30 uur op de bank in de halve finale van het Duitse bekertoernooi tegen Borussia Dortmund. Robben is hersteld van de buikspierblessure die hem sinds 22 maart aan de kant hield.

Trainer Pep Guardiola speculeerde maandag nog over een basisplaats voor Robben. "Arjen is geen joker om achter de hand te houden. Als hij fit is, zal hij spelen", zei de Spanjaard op de persconferentie. Toch kiest Guardiola ervoor om zijn topschutter tegen Dortmund op de bank te zetten. Voorin heeft spits Robert Lewandowski steun van Thomas Müller en de jonge Mitchell Weiser. Robben heeft op de bank gezelschap van onder anderen Mario Götze en Bastian Schweinsteiger.

Bayern München verzekerde zich afgelopen weekeinde al van de derde landstitel op rij en wil nu ook voor het derde jaar op rij de DFB-Pokal winnen.

Besparingen basispakket vallen tegen

Het schrappen van behandelingen uit het basispakket van de zorgverzekering, zoals de anticonceptiepil, slaapmiddelen en antidepressiva, levert minder besparingen op dan beoogd. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een dinsdag verschenen rapport over de pakketmaatregelen.

De maatregelen leverden het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in de periode 2008-2013 jaarlijks slechts circa 250 miljoen euro aan besparingen op. Dat is de helft van de half miljard waar op gerekend werd. Als voorbeeld geven de onderzoekers het niet langer vergoeden van cholesterolverlagers. Dat had VWS een jaarlijkse besparing van 97 miljoen euro moeten opleveren. Maar in werkelijkheid leverde dit 18 miljoen op.

De afgelopen jaren heeft de overheid geprobeerd de groei van de zorguitgaven terug te dringen door behandelingen uit het basispakket te halen.

Coalitie buigt zich over begroting voor 2016

De top van de coalitie buigt zich woensdagochtend op het ministerie van Financiën voor het eerst over de begroting voor volgend jaar. Aan tafel bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zitten dan premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) en de fractiespecialisten van de regeringspartijen.

Op tafel liggen voorstellen voor de overheidsuitgaven voor volgend jaar. Het Centraal Planbureau berekende in maart dat het kabinet rekening moet houden met een tegenvaller van 800 miljoen euro aan de uitgavenkant van de begroting, onder meer door hogere ambtenarensalarissen. Dijsselbloem wilde dat bedrag vorige week in een Kamerdebat niet bevestigen, maar hij erkende wel dat er sprake is van een forse overschrijding.

Bosbrand bij kerncentrale Tsjernobyl

Een bosbrand bedreigt dinsdag de kerncentrale bij het Oekraïense Tsjernobyl. Op zijn Facebookpagina zegt minister van Binnenlandse Zaken Arseni Avakov dat de situatie verslechtert en dat er sprake is van een serieus probleem.

Volgens Russische media zijn meer dan tweehonderd brandweerlieden, twee blusvliegtuigen en een helikopter ingezet om het vuur te bedwingen. Het vuur zou op zo'n 20 kilometer van de centrale zijn, die in 1986 getroffen werd door een ramp. De harde wind drijft het vuur in de richting van de kerncentrale. De nationale garde wordt ingezet om de problemen aan te pakken.

In 1986 ontplofte een reactor van de centrale tijdens een oefening. Door de explosie kwamen in een groot deel van Oost-Europa radioactieve deeltjes neer. In een gebied van 30 kilometer rond de niet meer werkende centrale mag niemand komen, tenzij de autoriteiten daar toestemming voor geven.

Bosbrand bij kerncentrale Tsjernobyl
Bosbrand bij kerncentrale Tsjernobyl (Foto: ANP)

Hoogste rechters VS onderzoeken homohuwelijk

Moeten mensen van hetzelfde geslacht overal in de Verenigde Staten met elkaar kunnen trouwen? Dat is de belangrijkste vraag waar de negen rechters van het hooggerechtshof in Washington zich donderdag mee bezighouden.

Hoewel de ene na de andere Amerikaanse staat de afgelopen jaren het homohuwelijk heeft ingevoerd, is het homohuwelijk voor miljoenen Amerikanen niet mogelijk. Staten als Ohio, Michigan, Kentucky en Tennessee erkennen ook het homohuwelijk niet als het in een andere staat is gesloten. Dat is de tweede kwestie waar de hoogste rechters van het land een oordeel over moeten vellen.

Na het horen van voor- en tegenstanders volgt in juni de uitspraak.

Hoogste rechters VS onderzoeken homohuwelijk
Hoogste rechters VS onderzoeken homohuwelijk (Foto: ANP)

Gelderland naar rechter om winkelcentrum

De provincie Gelderland stapt naar de Raad van State om de komst van een outletcenter bij Zevenaar tegen te houden. De provincie is fel tegen het plan. De hoogste bestuursrechter moet ook een voorlopige voorziening treffen, zodat Zevenaar geen onomkeerbare stappen kan zetten.

Zevenaar wil 12.000 vierkante meter nieuwe winkelruimte creëren in het zogenoemde Factory Outlet Centre. In het winkelcentrum zullen vooral mode en schoenen worden verkocht. Rondom het winkelcentrum komen horeca en vrijetijdsvoorzieningen. Zevenaar ging ondanks 35 bezwaren in maart akkoord met de komst van de outlet, die in 2018 de deuren moet openen.

Veolia 'verbijsterd' over aanbestedingsrel

Veolia is 'verbijsterd' over de onregelmatigheden bij de aanbesteding in het openbaar vervoer in Limburg die dinsdag bekend zijn geworden. Dit heeft een woordvoerster van het vervoerbedrijf dinsdagmiddag gezegd.

Zij wilde nog niet ingaan op mogelijke vervolgstappen, zoals de eis dat de aanbesteding wordt overgedaan. Veolia wil eerst 'kijken wat hier verder gebeurt' bij de provincie en de NS.

Veolia wil zich niet uitlaten over de identiteit van de in opspraak geraakte medewerker.

'Misdaad ondermijnt bestuur Noord-Brabant'

Het openbaar bestuur in de provincie Noord-Brabant wordt ondermijnd door de georganiseerde misdaad. Dat concludeert het tv-programma Brandpunt dinsdag op basis van onderzoek onder alle lokale politici in Brabant. Het onderzoek had plaats in samenwerking met het onderzoeksbureau Overheid in Nederland.

Bestuurders en volksvertegenwoordigers zijn nogal pessimistisch over de vraag of het lokale bestuur nog een vuist kan maken tegen de oprukkende onderwereld, signaleert Brandpunt. Een ruime meerderheid van 63 procent van de ondervraagden vindt dat gemeentebesturen te weinig middelen hebben in de strijd tegen de criminaliteit. 58 procent vindt dat de rijksoverheid meer moet doen en Brabantse gemeenten moet ondersteunen.

De Brabantse burgemeesters Jan Boelhouwer (Gilze en Rijen) en Jan Hamming (Heusden) trokken in maart al aan de bel over deze kwestie. In de Volkskrant waarschuwden ze voor de toenemende ondermijning van het gezag door criminelen.

Brand op Spaanse veerboot

Op een Spaanse veerboot die op weg was van Palma de Mallorca naar Valencia is dinsdag brand uitgebroken, meldt de Spaanse regering. Meer dan honderd opvarenden zijn van boord en in de reddingboten gegaan, melden Spaanse media.

Het schip bevond zich ongeveer 27 kilometer van Palma toen de brand uitbrak. De oorzaak is niet bekend.

Verschillende schepen in de buurt zijn te hulp geschoten. Het Spaanse ministerie van ontwikkeling kon nog niet zeggen hoeveel passagiers en bemanningsleden er precies aan boord waren. Drie bemanningsleden zijn met helikopters opgepikt en naar een ziekenhuis overgebracht.

Dijkgraaf Limburgs waterschap stapt op

Voorzitter Toine Gresel van het waterschap Peel en Maasvallei in Noord-Limburg is dinsdag opgestapt. Dat heeft hij in brieven aan het bestuur van het schap en de minister van Infrastructuur en Milieu laten weten.

Dijkgraaf Gresel zegt de schijn van belangenverstrengeling tegen zich te hebben. Dit omdat hij betaald werk verrichtte voor een Limburgs bedrijf, terwijl dat bedrijf ook werk doet voor het Waterschapsbedrijf, waarvan Gresel vicevoorzitter is. Het Waterschapsbedrijf is een dochter van beide Limburgse waterschappen.

"Ik heb dit wel aan onze directeur, maar niet aan het bestuur gemeld", zei Gresel dinsdag. "Dat laatste had ik moeten doen."

Vrachtcapsule kan niet aanmeren bij ruimtestation

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft het aanmeren van een onbemande vrachtcapsule aan het internationale ruimtestation ISS dinsdag uitgesteld. Er waren communicatieproblemen en er is meer tijd nodig om het tollende ruimtevaartuig te stabiliseren. De koppeling zal op zijn vroegst donderdag plaatshebben.

De Progress M-27M-capsule werd eerder dinsdag in Kazachstan gelanceerd. Voorheen duurde het twee dagen voordat Russische ruimtecapsule bij het ISS aankwamen, maar nu kunnen ze er al binnen zes uur zijn. Het is nog onduidelijk hoe lang de Russische vluchtleiders nodig hebben om de verbinding met de capsule te herstellen en deze te stabiliseren.

De Progress heeft ongeveer 2,5 ton aan goederen aan boord, waaronder brandstof, uitrusting, zuurstof en voedsel. De bemanning van het ruimtestation telt nu zes koppen, uit Rusland, de Verenigde Staten en Italië.

Van den Broeck kopman in Giro, elfde grote ronde op rij voor Hansen

De Belgische wielerploeg Lotto-Soudal neemt met Jurgen van den Broeck en André Greipel twee sterke renners mee naar de Giro d'Italia, die volgende week zaterdag van start gaat met een ploegentijdrit naar San Remo. De Belg Van den Broeck moet in de Giro voor een goed klassement gaan, terwijl de Duitser Greipel in de massasprints voor etappesucces moet gaan.

Van den Broeck, die de Tour dit jaar laat schieten, krijgt met zijn landgenoot Maxime Monfort een sterke knecht mee. Met Sander Armée, Stig Broeckx en Louis Vervaeke staan er nog drie Belgen aan het vertrek. De equipe wordt gecompleteerd met de Deen Lars Bak, de Nieuw-Zeelander Greg Henderson en de Australiër Adam Hansen. Die rijdt al zijn elfde grote ronde op rij. De Nederlander Pim Ligthart is niet opgenomen in de negenkoppige selectie.

Bijna 580.000 euro binnen voor Nepal

Binnen een dag is er bijna 580.000 euro binnengekomen op Giro555 voor de slachtoffers in Nepal. "Dit is een heel mooie eerste actiedag'', reageerde actievoorzitter Gijs de Vries namens Giro 555.

Maandag openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) het gironummer 555, al is dat door de invoering van IBAN NL08 INGB 0000 0005 55 geworden. De hulporganisaties zeggen zich vooral zorgen te maken over het uitbreken van ziektes, als gevolg van de schade aan de watervoorziening en gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Vrijdag vindt een Nederland Helpt Nepal-dag plaats. Die dag staat in het teken van een oproep aan heel Nederland om in actie te komen voor de slachtoffers van Nepal. "We vinden het fantastisch dat de omroepen weer zo snel in actie zijn gekomen om de nationale actie te ondersteunen'', aldus De Vries. Hoe de actiedag precies wordt ingevuld, is nog onderwerp van gesprek.

Ecologische ramp dreigt voor regenwoud

Ons dagelijks stukje vlees wordt erg duur betaald, blijkt uit een onderzoek van het Wereldnatuurfonds (WNF). Zo rond 2030 zal onze zucht naar goedkope eetbare dierenlijken ervoor zorgen dat er zo'n 170 miljoen hectare bos verdwenen zal zijn. Bovenop de enthousiaste boomkap die eerder al gedaan werd natuurlijk.

We hebben het hier over een gebied ter grootte van Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland bij elkaar opgeteld.

Insecten vinden we vies, een dagje geen vlees is geen optie en als er dan een ecologische ramp tegenover de kiloknallers moet staan, dan is dat maar zo. De daar aanwezige dieren en het regenwoud kunnen de pot op. Soja moeten we hebben, om zo goedkoop mogelijk het vee te voeren. Een andere reden voor de kapobsessie is grond voor lokaal vee, dat een stuk goedkoper kan worden vetgemest dan in landen met irritante dingen als… wetgeving op dat gebied.

80 procent van die ontbossing vindt plaats in 11 verschillende gebieden, waarvan er 10 in de tropen liggen. Te weten: Amazone, het Atlantisch Bos en Gran Chaco, Borneo, de Cerrado, Choco-Darien, het Congobekken, Oost-Afrika, Oost-Australië, de Mekong, Nieuw Guinea en Sumatra. .

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat Europa een van de grootste importeurs is van producten die gelinkt kunnen worden aan de grootschalige vernietiging van de longen van de aarde. Tussen 1990 en 2009 was de Europese consumptie goed voor een ontbossing van een gebied ter grootte van Portugal. Uiteraard gaan we vrolijk op dezelfde voet verder, want een maaltijd zonder vlees (al dan niet voorzien van de nodige antibiotica) is geen maaltijd.

In zijn ongekende naïviteit doet het WNF een oproep om maatregelen te nemen. 'Het is mogelijk om de komende jaren tegemoet te komen aan de globale vraag naar voedsel, energie en grondstoffen, zonder hiervoor waardevolle bossen te kappen', zegt de organisatie. Hiervoor is wel een betere wetgeving over landgebruik nodig en zou er meer samenwerking moeten komen om lokale ontwikkeling mogelijk te maken. Dit zou belangrijke ecosystemen uiteindelijk moeten beschermen.

Helaas zou dit eventueel kunnen gaan betekenen dat vlees wellicht duurder wordt, of/en dat we minder vaak een hamburger naar binnen kunnen prakken. Kortom: geen optie voor velen.

Kap van regenwoud milieuZo heurt het...

Releasedatum Mighty No. 9 bekend

Na een enorm succesvolle kickstarter-campagne en de langverwachte ontwikkelingsperiode is er dan eindelijk een releasedatum voor Mighty No. 9.

In een verklaring van ontwikkelaar Comcept werd verteld dat er uit een deal met uitgever Deep Silver een releasedatum is gekomen. Mighty No. 9 komt op 15 september uit in Noord-Amerika en 18 september volgt de werelwijde release. Hoewel de aangekondigde releasedatum betekent dat er vertraging is opgelopen tijdens de ontwikkeling zal er extra content toegevoegd worden voor iedereen die het project gesteund heeft. Dat houdt onder andere in dat er zowel een Japanse als Franse voiceover in zitten, er nieuwe talen beschikbaar zijn voor ondertiteling en de gehele Ray-DLC met een extra level, baas en speelbaar personage. Alle fysieke kopieën zullen de Ray 'Abandoned Lab'-DLC bevatten met extra baas en speelbaar personage.

Mighty No. 9 komt uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, Wii U, Windows, Linux en Mac. De PlayStation 3 en Xbox 360 hebben een latere releasedatum die nog onbekend is.

Valerio interviewt Nederlandse Bungie-developer

Terwijl iedereen de verjaardag van onze koning aan het vieren was, zond de NPO een nieuwe aflevering van Valerio International uit. Ditmaal ging op bezoek bij de Nederlander Jesse van Dijk die werkt bij gamedeveloper Bungie.

Hij werkte onder andere aan Destiny. Valerio interviewde hem net voordat Destiny was uitgebracht, dus extra spannend. De gehele aflevering kun je hier vinden, en de delen waar Jesse wordt geïnterviewd op ongeveer 06:00 en 19:00.

Devil May Pizza

Even wachten nog…..Devil May Cry 4: Special Edition! Na, dat bekt niet lekker, maar de inhoud is wel beter dan een Pizza Stagioni met ansjovis. Hij komt wel erg koud aan, want deze Special Edition-pizza is alleen te bestellen in Japan.

In de pizzadoos is onder andere de game, een boek en een cdtje met daarop de soundtrack. Uiteraard heeft Capcom nog niet aangekondigd of deze doos ook naar het Westen komt, maar de game zelf staat nog voor een release op 18 juni 2015. 

Devil May Pizza

Pizza Time

Utrecht ziet af van Europese Spelen

Na Rotterdam ziet ook Utrecht af van het organiseren van de Europese Spelen in 2019. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten omdat de kosten voor het Europese multisportevenement te hoog worden gevonden.  

Utrecht, waar in het initiële plan volleybal- en judowedstrijden gehouden zouden worden, vindt dat de binnensporten niet hetzelfde publieksbereik hebben als buitensporten. Daarom is de gevraagde 5,5 miljoen euro buiten proportie. Ook is de verhouding van de kosten uit balans, zo moet 75 procent van de kosten van het Rijk, provincies en gemeenten komen. De stad houdt de deur echter nog wel op een kiertje, de gemeente wil graag betrokken blijven als er nieuwe ontwikkelingen zijn. De andere mogelijke speelsteden - Amsterdam, Den Haag en Eindhoven- hebben nog geen standpunt ingenomen.

Dinsdagavond wordt besloten of Nederland zich kandidaat gaat stellen voor de Spelen van 2019. Als een meerderheid van de Nederlandse sportbonden met het plan akkoord gaat worden de plannen doorgezet. Met het organiseren van het nieuwe evenement zal ongeveer 125 miljoen euro gemoeid zijn. Dit is echter fors minder dan de Spelen van 2015 waar de organisatie al 800 miljoen euro uitgaf.

De eerste Europese Spelen vinden deze zomer plaats van 12 tot 28 juni in Baku (Azerbeidzjan).

Pedrosa stelt comeback uit

De Spaanse motorcoureur Dani Pedrosa heeft zijn rentree in het wereldkampioenschap uitgesteld. De voormalig wereldkampioen, onlangs geopereerd vanwege een spierblessure in zijn onderarm, zou komende zondag terugkeren bij de Grand Prix van Jerez, maar laat op zijn weblog weten nog onvoldoende hersteld te zijn.

"Ik wil graag goed nieuws geven maar dat kan niet, want ik ben er in Jerez niet bij", schrijft Pedrosa. "Ik heb maandag een testrit gemaakt, en na afloop voelde mijn onderarm nog steeds niet honderd procent." Pedrosa denkt dat het zijn herstel belemmert als hij in Jerez rijdt. "Het is een lastige beslissing, maar ik kan beter nog even wachten."

Pedrosa, die dit jaar alleen bij de openingsrace in Qatar in actie kwam, gaat nu voor een terugkeer bij de Grand Prix van Frankrijk, op 17 mei op het Bugatti-circuit in Le Mans.

Eis 2 jaar voorwaardelijk tegen 'Rooie Paul'

Tegen de Nederlander Paul R. is dinsdag in het Duitse Bochum een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist wegens betrokkenheid bij matchfixing. 

'Rooie Paul' had eerder al zijn bemoeienissen toegegeven bij omkoping rond wedstrijden van FC St. Pauli in 2008. Een oud-speler van die club, René Schnitzler, hoorde dezelfde strafeis. Hij zou van de gokmaffia ongeveer 1 ton hebben aangenomen. Schnitzler ontkent dat hij op verzoek het resultaat van wedstrijden heeft beïnvloed.

Prijzengeld Wimbledon weer omhoog

De organisatie van Wimbledon heeft het prijzengeld voor de deelnemende tennissers dit jaar opnieuw verhoogd. Er wordt op het gras in Londen in totaal 37,4 miljoen euro verdeeld, een stijging van 7 procent vergeleken met vorig jaar. De winnaars bij de mannen en bij de vrouwen krijgen ieder 2,6 miljoen euro.

Wimbledon is voor de tennissers het meest lucratieve toernooi, gevolgd door de US Open. Het grandslamtoernooi op de All England Club begint dit jaar een week later dan normaal, om de periode vanaf Roland Garros op te rekken tot drie weken. Er ontstaat zo ruimte voor een langer grasseizoen en nieuwe toernooien in Stuttgart en Nottingham. Wimbledon begint dit jaar op 29 juni.

Roeibond mikt op minimaal vijf boten in Rio

De Nederlandse roeibond KNRB wil met minimaal vijf boten aan de start verschijnen bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De huidige A-lijn van de KNRB telt momenteel acht olympische nummers.  "Dat zal wat ons betreft ook wel het maximum zijn voor het olympisch roeitoernooi", zei technisch directeur Hessel Evertse dinsdag in Amsterdam.

Bij Londen 2012 behaalde alleen de vrouwen acht van Oranje een olympische medaille (brons). "We willen dat resultaat verbeteren", benadrukte Evertse. "Iedereen is er keihard voor aan het trainen. Maar tussen willen en kunnen zit een groot verschil. We moeten het komende jaar nog flink wat achterstand overbruggen om de stap naar het podium te kunnen maken."

Volgens Evertse heeft de Nederlandse ploeg na het povere WK vorig jaar in eigen land op het fysieke vlak een inhaalslag gemaakt. Toch zit er qua kracht en conditie nog wel wat rek in, gaf hij te kennen. "Wat zou er gebeuren als de Nederlanders echt hard zouden gaan trainen? Zo wordt in de roeiwereld over ons soms nog geredeneerd."

Koning wil achten zien in Rio

Koning Willem-Alexander geloofde op de slotdag van de WK roeien vorig jaar in Amsterdam zijn eigen ogen niet. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen ontbrak Oranje in de finale van de achten, het koningsnummer van het internationale roeien. "De koning vroeg me hoe dat kwam", verklapte technisch directeur Hessel Evertse dinsdag in Amsterdam.

"Ik zei dat we teams aan het bouwen zijn voor de Olympische Spelen in 2020". 'Niks Tokio, in Rio moet het gebeuren', antwoordde hij. "Daar had de koning natuurlijk gelijk in. Het was heel confronterend om al die achten op onze eigen Bosbaan voorbij te zien komen zonder Nederlandse deelname. De koning was ook speciaal voor de achten gekomen. Zijn hart ligt bij die boot."

Met twee vernieuwde en versterkte ploegen hoopt Evertse bij Rio 2016 alsnog aan de wens van de koning tegemoet te komen. "Het is ook de wens van het volk om met twee kansrijke achten deel te nemen. We gaan wat marktgerichter denken bij de roeibond."

Brussel wil veiliger Europa

Europa moet veiliger worden en weerbaarder tegen terrorisme, georganiseerde criminaliteit en cybercriminaliteit (internet). Dat stelden Europees Commissaris Frans Timmermans en zijn collega Dimitris Avramopoulos dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het duo presenteerde daar de strategie van de commissie op veiligheidsgebied voor de jaren tot 2020. De commissie wil vooral dat de EU-lidstaten beter gaan samenwerken en bestaande mogelijkheden en maatregelen beter gaan benutten.

In de strijd tegen moslimterrorisme wil Brussel meer doen om radicalisering te voorkomen. Eerder pleitte Timmermans al voor een versterking van de Europese buitengrenzen om bijvoorbeeld Europese moslimstrijders (jihadisten) beter in de gaten te kunnen houden. Het gaat dan om strengere controles door Nederland en andere landen van de zogenoemde Schengenzone.

Van der Horst terug naar Polar Bears

Waterpoloër Ruud van der Horst keert na een jaar Spanje terug naar zijn oude club Polar Bears. De international van Oranje verruilde de formatie uit Ede vorig jaar voor CN Barcelona, maar aan dat avontuur komt nu al een einde.

De midachter zegt in Spanje veel geleerd te hebben. "Maar ik heb ook ontdekt dat de pure focus op topsport, zoals we daar hadden, voor mij niet werkt. Ik voel me beter in een situatie waarin ik trainingen kan combineren met een parttime-baan en verder miste ik ook de sfeer bij Polar Bears wel", aldus de 23-jarige Van der Horst.

Bij Polar Bears is Jeroen Cavaljé vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdcoach. De midvoor is nu nog speler bij de formatie.

Veldrijder Meeusen vrijuit in dopingzaak

De Belgische veldrijder Tom Meeusen gaat vrijuit in de dopingzaak die de Belgische wielerbond tegen hem had aangespannen. De bond had om twee jaar schorsing gevraagd, maar werd dinsdag in het ongelijk gesteld. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs dat de crosser gesjoemeld heeft met verboden middelen.

Meeusen was net als collega-veldrijder Bart Wellens en wegwielrenner Greg van Avermaet verwikkeld in een zaak rond sportarts Chris Mertens. Naar die dokter loopt een onderzoek vanwege illegale ozontherapie. Daarbij wordt bloed afgetapt, behandeld met ozon en daarna in het lichaam teruggebracht.

Belgische springruiter Philippaerts (51) stopt

De Belgische springruiter Ludo Philippaerts maakt een eind aan zijn topsportloopbaan. De 51-jarige ruiter kwam in juni vorig jaar hard ten val, waarna hij in december al zijn twijfels uitsprak om door te gaan. Philippaerts liet zijn toppaard Challenge van de Begijnakker sinds de val, waarbij hij ook even het bewustzijn verloor, door zijn zoon Nicola berijden.

De Belg nam deel aan de Olympische Spelen van 1992, 1996, 2000 en 2004. In Sydney (2000) en Athene (2004) eindigde Philippaerts als vierde. Hij won zilver op het EK van 2001.

Behalve Nicola doen ook zijn andere zonen Olivier, Thibault en Anthony aan ruitersport.

Boulahrouz waarschijnlijk klaar bij Feyenoord na schorsing

Khalid Boulahrouz heeft zijn laatste competitiewedstrijd voor Feyenoord waarschijnlijk al gespeeld. De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil de verdediger voor drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, schorsen. Boulahrouz kreeg zondag tegen FC Groningen rood vanwege het slaan van een tegenstander.

De verdediger en zijn club Feyenoord krijgen tot dinsdag 15.00 uur de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren. Als Boulahrouz wordt geschorst, mist hij de laatste twee competitiewedstrijden van het seizoen. In dat geval was de wedstrijd tegen Groningen zijn laatste voor Feyenoord. De club gaat het aflopende contract van de verdediger niet verlengen.

Bale en Benzema snel terug op het veld

Real Madrid kan snel weer over Gareth Bale en Karim Benzema beschikken. Beide spelers hervatten deze week weer de training na blessures. Coach Carlo Ancelotti verwacht Bale donderdag weer op het veld, terwijl Benzema er zondag waarschijnlijk weer bij is. De aanvallers komen woensdag tegen Almería zeker nog niet in actie.

Met de komende weken belangrijke competitieduels met Sevilla en Valencia en de ontmoeting in de halve finale van de Champions League tegen Juventus op het programma, is Ancelotti blij dat hij twee van zijn belangrijkste spelers spoedig weer terug heeft. "De komende weken is het een kwestie van leven of dood. Onze kalender staat vol zware wedstrijden, maar ik heb alle vertrouwen. We zijn in vorm en voelen ons fris."

Real moet in de Primera División twee punten achterstand op koploper FC Barcelona goedmaken.

Verdachte explosie flat Heerlen gearresteerd

De politie heeft een 26-jarige man gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de explosie van een flatgebouw in Heerlen, vorige week maandag. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

De man werd maandag aangehouden. Politie en justitie willen verder niets kwijt over deze aanhouding.

De gasexplosie vernielde een flat aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen. De politie gaat ervan uit dat een of meer dieven voorafgaand aan de explosie een deel van de koperen gasleiding in het gebouw hebben gesloopt en gestolen.

Door de explosie raakten drie mensen gewond, en tientallen anderen tijdelijk dakloos. Deze mensen zijn elders ondergebracht of vonden onderdak bij familie en kennissen. De meesten van hen kunnen niet voor juni terug naar hun beschadigde appartementen en woningen.

PvdA wil Europees inreisverbod haatpredikers

Voor islamitische haatpredikers van buiten Europa moet een Europees inreisverbod komen. Het kan helpen om radicalisering van jongeren in de Europese Unie te voorkomen.

Dat stelde PvdA-Europarlementariër Kati Piri dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Zij riep de Europese Commissie in Brussel op met een voorstel te komen.

Piri vindt dat de Europese landen hun plannen tegen radicalisering beter moeten uitwisselen, net als de manier waarop ze de radicalisering aanpakken. Ook een inreisverbod voor haatpredikers kan helpen om te voorkomen dat moslims zich ontwikkelen tot radicale strijders (jihadisten), stelt ze.

In Nederland kondigde minister Lodewijk Asscher (PvdA) vorig jaar aan zogenoemde haatimams te weren door bijvoorbeeld een visum te weigeren.

'Honderden lijken slachtoffers Boko Haram gevonden'

In een grensstad in Nigeria zijn honderden lichamen gevonden van vermoedelijke slachtoffers van Boko Haram. Dat heeft een woordvoerder van de lokale autoriteiten dinsdag gezegd.

Damasak was in handen van Boko Haram, maar de extremisten werden vorige maand verjaagd. Een onderzoeksteam reisde afgelopen weekeinde naar Damasak en trof daar honderden lichamen van vrouwen, kinderen en ook enkele mannen aan. De mannen zijn waarschijnlijk strijders van Boko Haram die werden gedood toen de legers van Niger en Tsjaad het dorp heroverden, aldus de woordvoerder.

Volgens Tsjaad liggen er in de jungle nog eens honderden lichamen van Boko Haram-strijders.

KPN beter bereikbaar in dunbevolkt gebied

Telecombedrijf KPN investeert de komende jaren tientallen miljoenen euro's extra in het beter bereikbaar maken van het netwerk. Dat maakte het concern dinsdag bekend. Onder meer door de inzet van nieuwe technieken en het opstellen van extra masten worden de komende jaren honderden knelpunten aangepakt.

KPN zette in eerste instantie in op de verbetering van dekking in gebieden vanaf 1500 inwoners, maar deze grens wordt nu verlaagd. Dat betekent vooral dat gebieden in Overijssel, Drenthe en Limburg, en dan met name de grensgebieden, beter bereikbaar worden. Maar ook betreffende locaties in Noord-Holland en Noord-Brabant zullen worden aangepakt.

Enerzijds gaat KPN vanuit bestaande masten werken met een lagere frequentie, die een groter bereik hebben. Anderzijds zullen extra masten worden bijgeplaatst, al zal daarvoor eerst een vergunningentraject moeten worden doorlopen.

Verkoop bedrijfswagens EU fors omhoog

De verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie is in maart met 20,7 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder, de sterkste maandelijkse verkoopstijging sinds december 2013. Dat maakte de Europese brancheorganisatie voor de automobielindustrie ACEA dinsdag bekend.

In de EU werden vorige maand 223.749 bedrijfswagens verkocht. Het is de derde maand op rij dat de verkoop groeit. In alle grote EU-automarkten was sprake van dubbelcijferige groei, geleid door Spanje en Groot-Brittannië. In Nederland nam de verkoop met meer dan 27 procent toe tot 7532 voertuigen.

Over de eerste drie maanden van dit jaar was sprake van een verkoopstijging in de EU met 13,3 procent tot meer dan 500.000 bedrijfswagens. Ook hier namen bij de grote Europese landen Spanje en Groot-Brittannië het voortouw, hoewel de Franse verkoop licht daalde. In Nederland ging de verkoop afgelopen kwartaal met 20 procent omhoog.

Verkoop bedrijfswagens EU fors omhoog
Verkoop bedrijfswagens EU fors omhoog (Foto: ANP)

Onderzoek naar fraude met kalkoenvlees

Voedselwaakhond NVWA is een breed onderzoek gestart om na te gaan of slagers structureel goedkoop kalkoenvlees als lamsvlees verkopen. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

Aanleiding voor het onderzoek zijn volgens NVWA twee eerdere constateringen van fraude met kalkoenvlees bij slagers. "Over de omvang van de misleiding en/of fraude kan op dit moment nog geen uitspraak worden gedaan", aldus de toezichthouder. NVWA verwacht de uitkomst van het onderzoek rond de zomer.

Uit een steekproef van het KRO tv-programma Keuringsdienst van Waarde bleek eerder deze maand dat een aantal slagers kalkoenvlees als lamsvlees aan de man brengt. Het programma kocht bij tien verschillende slagers lamsvlees, maar in vier gevallen bleek het om kalkoen te gaan.

Kamer wil omgekeerde bewijslast bevingsschade

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt de bewijslast voor mensen in Groningen die schade hebben door de aardbevingen omgekeerd. Dat betekent dat de NAM moet gaan bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving. Een meerderheid van PvdA, Partij voor de Dieren, SP, PVV, CDA, D66, ChristenUnie en SGP heeft zich daar dinsdag voor uitgesproken.

Op dit moment moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. De Kamer vindt dat schade sneller en beter kan worden afgehandeld en wil daarom dat de bewijslast wordt omgekeerd. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet geen voordelen in het omkeren van de bewijslast. Kamp bekijkt wel mogelijkheden om de schadeafhandeling in Groningen verder te verbeteren.

'NS wilde inzet medewerker Veolia'

De inzet van een voormalig medewerker van Veolia door Abellio Nederland en Qbuzz gebeurde op voordracht van de NS. Dit stelt de geschorste directie van Qbuzz/Abellio, dochterbedrijf van de NS. Die schorste de directie dinsdag wegens onregelmatigheden bij de aanbesteding die het bedrijf recentelijk won in Limburg. Veolia dong ook mee om die ov-opdracht.

Volgens de geschorste directie van Qbuzz/Abellio is de inzet van de voormalige Veolia-medewerker getoetst door de afdeling juridische zaken van de NS. Ook was volgens het bedrijf de hoogste leiding van de NS volledig op de hoogte van de inzet van deze medewerker tijdens de aanbesteding.

Vrouw bewaarde Nederlandse vriend in vriezer

Een Belgische vrouw heeft haar Nederlandse vriend gedood en hem een jaar in de vriezer in haar woning bewaard. De 41-jarige vrouw werd maandag opgepakt en verhoord. Dinsdag is ze aangehouden op verdenking van moord. Zij heeft bekend.

De feiten dateren van begin mei 2014. De vrouw, die meermaals werd mishandeld door haar vriend met wie ze al enkele jaren een relatie had, gaf hem slaappillen en wurgde hem.

"Mijn cliënte had niet de bedoeling hem te doden", aldus de advocaat van de vrouw. "Ze wilde hem weg uit haar huis om haarzelf en haar minderjarige dochter te beschermen." Het koppel woonde in de woning van de vrouw samen.

Lekker wijf nagefloten, stapt naar politie

Poppy Smart is woedend op bouwvakkers die haar telkens nafluiten. De 23-jarige brunette is nogal een lekker wijf, maar vindt het niks dat ze daar telkens op wordt gewezen. Ze besloot dan ook naar de politie van Worcester te stappen.

Poppy werd er gek van. Waar ze ook gaat, wordt ze nagefloten en nageroepen. Telkens als ze naar haar werk gaat, weer dezelfde joelende bouwvakkers.

Op een dag besloot ze de actie van de hardwerkende bouwers te filmen. Vervolgens stapte ze naar de politie om aangifte te doen wegens rassendiscriminatie.

Volgens de niet-onknappe dame maken de bouwvakkers de dagelijkse wandeling naar haar werk tot een hel. De politie neemt haar klacht serieus en is inmiddels een onderzoek gestart.

Finland zet dieptebommen in tegen 'onderzeeŽr'

De Finse marine heeft meerdere dieptebommen ingezet tegen wat mogelijk een onderzeeër was. Tot tweemaal toe werd een 'object' onder water waargenomen, aldus de marine.

Het incident vond plaats in zee voor de kust van Helsinki. De marine kan niet met zekerheid stellen wat zich onder water bevond en heeft daarom een onderzoek ingesteld. Het kan echter nog weken duren voordat de resultaten daarvan bekend worden.

Een woordvoerder van de defensiecommissie in het Finse parlement zei dat het vaker voorkomt dat er onbekende objecten worden waargenomen, maar dat het gebruik van dieptebommen ongebruikelijk is.

In oktober was Zweden met man en macht op zoek naar een buitenlandse onderzeeër. De onderzeeër werd niet gevonden en de regering heeft nooit iemand de schuld gegeven, maar veel analisten denken dat het een Russische onderzeeër was.

Senaat: benoeming burgemeester uit Grondwet

De benoeming van burgemeesters en commissarissen van de Koning wordt mogelijk uit de Grondwet gehaald. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor een initiatiefwetsvoorstel van D66 hiertoe.

Tijdens het debat vorige week was er veel kritiek op het voorstel van D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw. Toch stemden dinsdag 48 senatoren voor en waren 21 tegen.

Overigens kan een grondwetswijziging pas worden doorgevoerd als er opnieuw verkiezingen zijn geweest en de Tweede en Eerste Kamer daarna met een tweederdemeerderheid akkoord gaan.

Het voorstel regelt niet hoe de aanstelling van deze bestuurders eruit moet gaan zien. Daarover moet nog een ander voorstel komen. Als de benoeming alvast uit de Grondwet is gehaald, maakt dat volgens Schouw de weg vrij om een grondige discussie te voeren over de positie en de aanstelling van de burgemeester.

Senaat: benoeming burgemeester uit Grondwet (Foto: Novum)
Senaat: benoeming burgemeester uit Grondwet (Foto: Novum)

Zoetermeer controleert 'pispalen'

Het mysterie van de omgevallen lantaarnpaal in Zoetermeer lijkt opgelost: door de vele honden die er in de loop der tijd tegenaan geplast hebben, is de bevestiging gaan roesten en kon de paal maandag omvallen. De gemeente Zoetermeer gaat alle lantaarnpalen in de stad controleren die op dezelfde manier bevestigd zijn, namelijk met een las tussen paal en plaat. Een woordvoerder van de gemeente kon niet zeggen om hoeveel lantaarnpalen het gaat.

Een vrouw raakte maandag gewond toen de lantaarnpaal op haar viel, meldt Omroep West. Ze liep een flinke hoofdwond en een hersenschudding op.

Dijsselbloem hard over fouten bij NS-dochter

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën oordeelt hard over de onregelmatigheden bij NS dochtermaatschappij QBuzz. Hij noemt die in een reactie 'volstrekt onacceptabel'.

Dijsselbloem stelt dat uit de informatie van NS een onthutsend beeld naar voren komt 'van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers'. De minister stelt vast dat 'het bestaande geheel aan interne regels en controle de onregelmatigheden niet heeft kunnen voorkomen'.

Hij steunt het onderzoek dat de Raad van Bestuur instelt en verwacht dat dit de hoogste prioriteit krijgt. Hij zal erop toezien dat dit onderzoek de toegezegde breedte en diepgang zal hebben, aldus de reactie.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

IGZ: slechte hygiŽne in verpleeghuizen

De hygiëne in verpleeghuizen laat veel te wensen over. Ze doen te weinig om infecties te voorkomen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na 42 bezochte instellingen voor ouderenzorg.

Een paar jaar geleden meldde de IGZ ook al dat de hygiëne in verpleeghuizen niet goed was. "Instellingen hebben nog te weinig het gevoel dat verbeteringen dringend nodig zijn", meldt de inspectie. "Het veld moet nu echt in actie komen."

De persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners was onvoldoende. Medicatie, zalven en eten werden niet hygiënisch bewaard en beleid was niet goed uitgevoerd en geborgd, staat in het onderzoek van de IGZ.

FNV: PostNL moet kiezen of delen

De FNV wil dat PostNL zelfstandige pakketbezorgers in vaste dienst neemt, of hun de mogelijkheid geeft ook voor andere aanbieders te werken. Dat staat in een brief die de vakbond het bezorgbedrijf heeft gestuurd.

PostNL laat pakketten bezorgen door zzp'ers. Volgens FNV Transport en Logistiek is dat een schijnconstructie, bedoeld om flink te besparen op de loonkosten. "De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is", aldus bestuurder Reinier Stroo.

De vakbond wil dat PostNL binnen drie jaar kiest of deelt. Of het postbedrijf neemt de bezorgers in dienst, zodat zij onder de cao komen te vallen, of het gaat werken met echte zelfstandigen, die voor meerdere opdrachtgevers mogen werken en vrij kunnen onderhandelen over hun tarieven. Wel moet er een minimumtarief komen, vindt FNV.

Nederland coŲrdineert reddingswerk Nepal

Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Naties.

Dat zei minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66 hem bij afwezigheid van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vragen stelde over de hulp in Nepal. Kamp verwacht dat de VN de coördinatie over de 'search en rescue' weer snel overneemt, maar tot die tijd doet Nederland dat.

Een Nederlands hulpteam, dat uit 62 mensen bestaat, ging maandag direct na aankomst in de Nepalese hoofdstad Kathmandu aan de slag. De Nederlanders werken vanuit hun basiskamp vlakbij het vliegveld van de stad.

Dode man wordt dildo voor weduwe

Ben je van plan om in de toekomst dood te gaan en weet je nog niet wat je met je lijk moet? Dan is er nu iets nieuws! Je kunt je lichaam namelijk na je dood laten omtoveren tot een dildo.

Het idee van Mark Sturkenboom klinkt bizar, maar is tegelijkertijd ook briljant. De beste man maakt namelijk van het as van overledenen een mooi kistje met daarin een paar producten die jouw herinnering blijvend maken.

In het doosje '21 Grams' zitten niet alleen een ketting en een parfum met de geur van de overledene, maar dus ook een seksspeeltje. Dit is gevuld met het as van de dode echtgenoot.

Volgens Sturkenboom mist een weduwe na de dood van haar man de intimiteit die ze samen deelden. Met behulp van een dildo met daarin het as van haar echtgenoot, kan ze dus alsnog een hoogtepunt met haar man beleven. Naar eigen zeggen kwam hij op het idee door een oudere vrouw die hij geregeld hielp met boodschappen.

Hoes neemt op 27 juni afscheid van Maastricht

Onno Hoes neemt op 27 juni afscheid als burgemeester van Maastricht. Dat maakte Hoes dinsdag bekend.

Hij houdt geen receptie, maar er komt die zaterdag een culturele bijeenkomst in het Theater aan het Vrijthof. Daarbij zijn Maastrichtse organisaties welkom, maar ook andere inwoners kunnen daarbij zijn. Daaraan voorafgaand houdt de gemeenteraad een vergadering waarin Hoes afscheid neemt.

Hoes blijft in Maastricht wonen, zei hij dinsdag. "Ik ben na de 27e dus niet weg." Hij zei te verwachten dat Annemarie Penn-te Strake per 1 juli aantreedt als nieuwe burgemeester.

'Extreme beveiliging voor Robert Downey Jr.'

Als Robert Downey Jr. een restaurant bezoekt, is het alsof de president langskomt, zo stelt New York Post.

De Iron Man-ster stond er afgelopen zondag op in alle rust en veiligheid te genieten van zijn diner in een restaurant in New York. "De beveiligingsoperatie om hem en zijn gevolg naar het restaurant te krijgen was krankzinnig", weet een bron te melden. Downey zou twee SUV's hebben gestuurd om vrienden en familie op te halen terwijl bodyguards de ster zelf begeleidden.

"Je zou denken dat het de president was", zegt de bron. "Zijn beveiligers blokkeerden andere auto's bij de entree van de parkeergarage van het hotel totdat Downey in zijn auto zat." Eenmaal in het restaurant werd gedurende het drie uur durende familiediner de boel volgens ooggetuigen in de gaten gehouden door drie beveiligers. Desalniettemin was de acteur niet te beroerd om op zijn weg naar buiten handtekeningen uit te delen.

Een woordvoerder van de acteur meldt dat de groep beveiligers simpelweg was uitgenodigd om als gasten deel te nemen aan het diner.

Van Rijn ziet verbetering in pgb-problemen

De problemen met het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen, zijn niet veroorzaakt door een technisch ICT-probleem.

Tot die slotsom komt het bureau dat op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) het computersysteem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bekeek. Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert, zijn er veel klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld kregen.

Dat komt dus niet door het computersysteem want dat kan de huidige taken aan en het kan ook worden uitgebouwd, schrijft Van Rijn dinsdag aan de Tweede Kamer. De bewindsman meldt eveneens dat hij na de valse start verbeteringen ziet bij de uitbetaling van de pgb's. De reguliere uitbetalingen zijn op stoom, stelt hij.

VN: acht miljoen getroffen door aardbeving Nepal

Acht miljoen mensen zijn getroffen door de aardbeving in Nepal afgelopen weekeinde en 1,4 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

Twee miljoen mensen wonen in de elf zwaarst getroffen districten. Het leveren van hulp aan hen wordt ernstig bemoeilijkt door het ruwe terrein en de grote hoogte waarop hun dorpen liggen, zei VN-coördinator Jamie McGoldrick.

Ondertussen wordt het op Mount Everest steeds stiller. Veel bergbeklimmers zijn vertrokken, omdat het basiskamp op de berg na de aardbeving getroffen werd door een lawine.

De aardbeving heeft tot dusverre bijna 4400 levens geëist. Op Mount Everest vielen zeker achttien doden.

Dalende olieprijs drukt winst BP en Total

De Europese oliebedrijven BP en Total hebben in het eerste kwartaal een vijfde minder winst geboekt dan een jaar eerder. Beide concerns merkten de gevolgen van de enorme daling van de olieprijs in de tweede helft van 2014.

Bij het Britse BP nam de winst in de eerste drie maanden van 2015 met 19 procent af ten opzichte van een jaar eerder, tot 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro). Daarmee was de winst wel ruim twee keer hoger dan analisten gemiddeld voorspelden, dankzij sterke resultaten bij de raffinage.

Het Franse Total zag de winst met 20 procent zakken naar 2,7 miljard euro. Ook die winstdaling viel mee, mede dankzij de raffinage. Daarnaast voerde Total zijn productie op in het sterkste tempo van het afgelopen decennium.

Recordverkoop voor Daimler

De Duitse automaker Daimler heeft in het eerste kwartaal van het jaar wederom verkooprecords gebroken. Dat maakte het moederbedrijf van Mercedes-Benz dinsdag bekend.

In de eerste drie maanden van 2015 bracht het bedrijf 641.600 auto's aan de man, waarmee de verkopen 13 procent hoger lagen dan een jaar eerder. De omzet steeg met 16 procent tot 34,2 miljard euro. De winst voor belastingen uit voortgezette activiteiten ging met 41 procent vooruit naar 2,9 miljard euro.

Topman Dieter Zetsche sprak eerder al de ambitie van Daimler uit om met luxemerk Mercedes concurrenten BMW en Audi qua verkopen voorbij te streven. Het aantal afgeleverde auto's van het merk steeg in het afgelopen kwartaal met 15 procent, meer dan de enkelcijferige groei bij de twee marktleiders.

OekraÔne: rebellen zetten weer raketten in

Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zijn weer begonnen met raketbeschietingen. Die beschuldiging uitte het Oekraïense leger dinsdag. De raketwerpers moesten volgens de voorwaarden van een vredesovereenkomst die in februari werd gesloten worden teruggetrokken.

De Grad-installaties van Russische makelij werden volgens het leger ingezet tegen het stadje Avdiivka, vlakbij Donetsk, het belangrijkste bolwerk van de rebellen.

De toch al wankele wapenstilstand wordt de laatste tijd steeds vaker geschonden. De Oekraïense president Petro Porosjenko waarschuwde dinsdag dat de hervatting van de oorlog in het gebied een reëel gevaar is.

Het bestand dat de rebellen en de regering in Kiev hebben ondertekend schrijft voor dat zwaar wapentuig vijftig kilometer moet worden teruggetrokken van de frontlinie. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moeten toezien op de naleving van het bestand, maar de organisatie liet maandag weten dat waarnemers al dagen door de separatisten worden geweerd uit een gebied waar mogelijk zware wapens actief zijn.

Ook in het stadje Sjyrokyne wordt nog steeds gevochten. De plaats ligt feitelijk op de frontlinie en vlakbij de havenstad Marioepol, een belangrijke industriestad die nog in handen is van de regering. Het geweld in Sjyrokyne is nooit helemaal verdwenen sinds het akkoord werd gesloten, maar de afgelopen dagen lijkt het weer op te laaien. Volgens de OVSE waren de gevechten in de stad zondag de ergste sinds februari.

Het conflict in Oost-Oekraïne heeft het afgelopen jaar aan meer dan zesduizend mensen het leven gekost. Een miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

Europa houdt gratis plastic zakjes in vizier

Onbeperkt gratis plastic zakjes in de supermarkt zijn over een paar jaar verleden tijd. De Europese Unie gaat die zeer milieuvervuilende dunne wegwerpzakjes terugdringen.

Dat besloot het Europees Parlement in Straatsburg dinsdag. De lidstaten van de EU kunnen kiezen: een verplichte prijs voor een zakje vanaf 2018, of andere maatregelen die het verbruik verminderen tot negentig zakjes per inwoner in 2019 en veertig in 2025.

Tegenstanders spreken over een omslachtige regeling. Ook Europees Commissaris Frans Timmermans, die streeft naar eenvoudige regelgeving, toonde zich bezorgd. De afspraken zijn een compromis tussen het EU-parlement en de EU-lidstaten.

Volgens de Europese Commissie gebruikte een Europeaan in 2010 gemiddeld bijna tweehonderd plastic zakken per jaar, waarvan 90 procent wegwerpzakjes.

2,5 jaar cel voor sieradendievegge bejaarden

De 31-jarige Patricia de R. uit Amersfoort die tientallen bejaarden heeft beroofd van hun sieraden, heeft daarvoor een celstraf van 2,5 jaar cel gekregen, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Ook moet ze ruim 45.000 euro schadevergoeding aan de gedupeerde bejaarden betalen. Dit heeft de rechtbank in Almelo dinsdag besloten.

De vrouw ging van maart 2013 tot juli 2014 vele malen op rooftocht in bejaardentehuizen in het hele land. Bij de behandeling van de zaak verklaarde ze met snikkende stem enorme spijt te hebben.

Schulden als gevolg van de gokverslaving van haar man waren het motief. Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen de vrouw geëist.

Minder winst voor Ford door aanpassing F-150

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft de winst afgelopen kwartaal zien dalen. Het bedrijf bracht dit jaar een nieuwe, lichtere versie op de markt van de met name in eigen land zeer populair pick-uptruck F-150. De productie daarvan moet echter nog op stoom komen.

Ford rapporteerde dinsdag een omzet over het eerste kwartaal van 33,9 miljard dollar (31 miljard euro). Dat is 2 miljard dollar minder dan een jaar eerder. De nettowinst nam eveneens af, van 989 miljoen naar 924 miljoen dollar.

De F-150 is een belangrijke pijler onder de verkopen van Ford. Het is het jongste model uit de fameuze F-serie die in 2014 voor het 33e jaar op rij de best verkochte auto van de Verenigde Staten leverde. Het koetswerk van de nieuwe versie is van aluminium in plaats van staal. Dat vergde een fikse aanpassing van de productielijnen.

Minder winst voor Ford door aanpassing F-150 (Foto: Novum)
Minder winst voor Ford door aanpassing F-150 (Foto: Novum)

Debat in Maastricht over jihad en loverboys

De gemeente Maastricht gaat een debat 'eerste hulp bij radicalisering' organiseren om meer zicht te krijgen op de vraag waarom jongeren overgaan tot de jihad. Een van de onderwerpen daarbij is de overeenkomst die er lijkt te bestaan tussen hoe meisjes radicaliseren of zich laten inpalmen door een loverboy. Dat bleek dinsdag tijdens de presentatie in Maastricht van het antiradicaliseringsdebat door burgemeester Onno Hoes en Bernike Pasgier van debatcentrum Sphinx.

Het debat op 11 mei komt nadat uit Maastricht de afgelopen maanden jongeren voor de jihad naar Syrië zijn vertrokken. Hun directe omgeving heeft nauwelijks grip op deze jongeren. Het debat moet meer duidelijkheid brengen in mogelijkheden om deze jongeren op andere gedachten te brengen. "Nu is het redelijk rustig, maar je weet nooit wat er onderhuids gebeurt in de stad", zei Hoes in een toelichting.

Gerommel bij binnenhalen concessie ov Limburg

Bij de aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg, die werd gewonnen door NS-dochter Abellio, zijn onregelmatigheden gepleegd. Medewerkers van Qbuzz, een ander dochterbedrijf van NS, kregen tegen de regels in vertrouwelijk informatie van een medewerker van Veolia Transport, dat ook in de race was voor de concessie.

NS maakte dinsdag bekend dat het twee bestuurders van Qbuzz/Abellio Nederland op non-actief heeft gesteld. NS kijkt ook of nadere disciplinaire maatregelen volgen tegen andere betrokken medewerkers. De medewerker van Veolia, die bij dat bedrijf niet meer werkt, zou per 1 mei in dienst treden bij Qbuzz, maar dat gaat niet door.

NS constateerde onregelmatigheden bij aanbesteding ov Limburg (Foto: Novum)
NS constateerde onregelmatigheden bij aanbesteding ov Limburg (Foto: Novum)

Politieman opgepakt voor kinderporno

Een 41-jarige politieman van de Eenheid Rotterdam is aangehouden voor onrechtmatig gebruik van politie-informatie en het bezit van kinderporno. De politieman werd opgepakt door rechercheurs van het Bureau Veiligheid Integriteit en Klachten, meldt de politie dinsdag.

De verdachte zou uit politiesystemen gegevens hebben gehaald. Ook verdenkt de politie hem ervan dat hij de vertrouwelijke politie-informatie met anderen heeft gedeeld.

Tijdens het onderzoek zijn daarom gegevensdragers als telefoons en privé-computers bij hem in beslag genomen. Toen deze nader werden bekeken, is daarop kinderpornografisch materiaal gevonden. Daarop werd de politieman gearresteerd.

Liesveld arbiter bij finale KNVB-beker

Richard Liesveld is zondag de scheidsrechter bij de finale van de KNVB-beker tussen PEC Zwolle en FC Groningen. Het is de eerste keer dat de 41-jarige arbiter de leiding heeft over een bekerfinale.

Liesveld is er trots op dat hij is aangesteld voor het duel in stadion De Kuip in Rotterdam. "Het is een mooie beloning op een voor mij goed verlopen seizoen. Dit zijn wedstrijden waar je het als scheidsrechter voor doet, het is namelijk een van de prijzen op nationaal niveau", zei hij dinsdag in een persbericht van de KNVB. "Aangezien er ongeveer vierhonderd bussen met supporters van zowel PEC Zwolle als FC Groningen naar het stadion komen, verwacht ik een fantastisch volksfeest."

Liesveld floot tot nu toe dertig wedstrijden in de beker, waaronder drie duels in het huidige seizoen.

Noodoproepsysteem in auto's komt eraan

Nieuwe auto's in Europa moeten vanaf 31 maart 2018 zijn voorzien van technologie die bij een ernstig ongeval automatisch hulpdiensten waarschuwt. Het Europees Parlement gaf dinsdag definitief het groene licht, nadat eerder de lidstaten van de Europese Unie hadden ingestemd met het noodoproepsysteem.

Met het zogenoemde eCall, dat uit zichzelf het Europese noodnummer 112 alarmeert, worden hulpverleners sneller naar de juiste plek geleid. Volgens schattingen kan eCall jaarlijks 2500 levens redden. Dat is zo'n 10 procent van alle verkeersslachtoffers in de EU.

Het systeem is van groot voordeel als je bijvoorbeeld in het buitenland in een dunbevolkt gebied tegen een boom bent geknald en er geen omstanders zijn, benadrukte EU-parlementariër Wim van de Camp (CDA) herhaaldelijk.

Gisele BŁndchen naakt!

Het is Gisele Bündchen weer eens gelukt om het nieuws te halen. Het Braziliaanse topmodel staat namelijk naakt op de cover van de nieuwe Vogue.

De milf heeft blijkbaar geld nodig om voedsel te kopen. Op de foto kun je namelijk bijna haar ribben tellen.

Verder blijft het helaas bij artistiek naakt. Hoewel Gisele in evakostuum op de cover staat, worden haar tepels bedekt door haar linkerarm. We moeten het dus met haar billen doen...

Nederlander uitgeleverd in zaak kasteelmoord

De Nederlander die in België wordt verdacht van betrokkenheid bij de spraakmakende kasteelmoord wordt dinsdag uitgeleverd aan België. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Brugge dinsdag bekend. Justitie denkt dat Franciscus L. mogelijk de tweede uitvoerder van de moord is.

Het DNA van de in Nederland opgepakte L. komt overeen met een gevonden spoor. België had om de uitlevering van de man gevraagd. Eind maart oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat L. uitgeleverd kon worden.

De moordzaak speelde zich drie jaar geleden af. Op 31 januari 2012 kwam de vrouw van kasteelheer Stijn Saelens thuis en trof een bloedspoor en een kogelhuls aan. Van haar man ontbrak toen elk spoor. Twee weken later werd zijn lijk gevonden in een nabijgelegen bos. De moord hield België weken bezig.

De inmiddels overleden Nederlander Ronnie van B. uit Eindhoven wordt gezien als de uitvoerder van de moord. L. is zijn neef. Van B. werd ontmaskerd door een DNA-spoor dat in de hal van het kasteel werd gevonden.

Saelens' schoonvader en zwager (dokter André Gyselbrecht en zijn zoon Peter) worden gezien als opdrachtgevers. Zij leefden in onmin met Saelens. Gyselbrecht heeft verklaard Saelens alleen "een lesje" te hebben willen leren.

Wanneer L. precies wordt uitgeleverd, daarover doet het parket geen uitspraken. L. moet na zijn uitlevering binnen 24 uur voor een rechter-commissaris verschijnen die bepaalt of L. wordt aangehouden.

Nederlander uitgeleverd in zaak kasteelmoord
Nederlander uitgeleverd in zaak kasteelmoord (Foto: ANP)

Noodtoestand in Baltimore na rellen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Maryland heeft de noodtoestand uitgeroepen in de stad Baltimore, waar maandag hevige rellen uitbraken na de begrafenis van een zwarte man die vorige maand overleed in politiehechtenis. De Nationale Garde is ingezet en er geldt een avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur.

Agenten met schilden sloten dinsdag straten af en de brandweer was nog steeds brandjes aan het nablussen. De vlam sloeg maandagmiddag in de pan vlakbij de plek waar Freddie Gray vorige maand hardhandig werd gearresteerd. Maar rond middernacht had het geweld grote delen van de stad in zijn greep. Zeker vijftien agenten raakten gewond bij de rellen, zes lagen maandagavond nog in het ziekenhuis.

Agenten werden met stenen bekogeld, in diverse wijken werden politieauto's en gebouwen in brand gestoken en er werd geplunderd. De politie zette traangas in.

De burgemeester van Baltimore ligt ondertussen onder vuur, omdat ze uren wachtte voor ze de gouverneur vroeg de noodtoestand af te kondigen. Stephanie Rawlings-Blake zei dat zij en haar mensen dachten dat de politie van Baltimore de onrust aankon en dat het 'ongepast zou zijn om de Nationale Garde in te zetten'.

Politiecommissaris Anthony Batts moest echter concluderen dat zijn mensen niet waren uitgerust om een einde aan het geweld te maken. "Ze waren met meer dan wij en we waren ingesloten. We hadden meer middelen nodig."

Freddie Gray werd 12 april gearresteerd nadat hij een agent had aangekeken en het vervolgens op een rennen had gezet. Hij werd tegen de grond gewerkt, geboeid en in een arrestantenbusje geplaatst. Hij vroeg meerdere keren om medische hulp, maar pas na een rit van dertig minuten werden er ambulancebroeders opgetrommeld. Gray overleed uiteindelijk op 19 april aan een serieuze verwonding aan zijn ruggengraat.

De politie heeft erkend dat Gray eerder medische hulp had moeten krijgen en de zes agenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn geschorst.

Nieuwe aanbesteding politievoertuigen

De politie begint dinsdag met een nieuwe aanbesteding voor politieauto's, -busjes en -motoren. In totaal gaat het om ruim 11.000 voertuigen, waaronder noodhulpvoertuigen, ME- en arrestantenbusjes, terreinauto's en wagens voor de recherche. De beslissing moet vallen voor 1 juli volgend jaar.

De vorige aanbesteding van politiewagens is omstreden en werd om die reden niet verlengd. De nieuwe aanbesteding komt daarom eerder dan gepland en is anders van opzet. "We willen dat het nu beter gaat dan de vorige keer", zegt Siep Eilander, directeur inkoop van de Nationale Politie.

Eén van de wijzigingen is om niet meer alles in één grote aanbesteding onder te brengen met maar een enkele leverancier als 'winnaar'. Zo kon het vorige keer gebeuren dat alleen Volkswagen-importeur Pon auto's mocht leveren.

Nieuwe aanbesteding politievoertuigen (Foto: Novum)
Nieuwe aanbesteding politievoertuigen (Foto: Novum)

IndonesiŽ maakt zich op voor executies

Bij de Besi-gevangenis in Indonesië zijn dinsdag negen doodskisten afgeleverd: een voor elke gevangene die vanwege drugsmisdaden ter dood is veroordeeld. De smeekbedes van familieleden en regeringen bleken de afgelopen dagen aan dovemansoren gericht. De acht buitenlanders en een Indonesische man worden deze week nog terechtgesteld door een vuurpeloton.

Wanneer de executies precies zullen worden uitgevoerd is nog niet bekendgemaakt, maar de veroordeelden kregen dit weekeinde wel te horen dat het binnen 72 uur zou zijn. Gezien de levering van de doodskisten en eerdere terechtstellingen worden de vonnissen waarschijnlijk dinsdag kort na middernacht voltrokken.

Onder de veroordeelden zijn twee Australiërs, wier regering alles in het werk heeft gesteld de Indonesische autoriteiten op andere gedachten te brengen. Minister van buitenlandse zaken Julia Bishop gaf dinsdag aan de hoop nog niet op te geven. "Zolang ze nog leven is er nog hoop en ik zal me vandaag voor ze blijven inzetten", aldus Bishop.

Naast de Australiërs en de Indonesische man gaat het om vier mannen uit Nigeria, een uit Brazilië en een vrouw uit de Filipijnen. Voor die laatste veroordeelde stroomden deze week prominente smeekbedes binnen. President van de Filipijnen Benigno Aquino III riep de Indonesische premier Joko Widodo op genade te tonen. Ook de wereldberoemde boxer Manny Pacquiao vroeg Widido zijn landgenote te sparen. "Ik smeek en doe een beroep op uw vriendelijke hart. Excellentie, toon alstublieft clementie door haar leven te sparen."

School geÔrriteerd over komst Justin Bieber

Enkele middelbare scholieren hadden de tijd van hun leven toen Justin Bieber verscheen op hun schoolbal, maar de leiding van de school was minder blij. Dat meldt TMZ.

De zanger verscheen onaangekondigd op het feest van een middelbare school in Los Angeles, waar hij op de dansvloer een stel meiden vergezelde. "Justin Bieber, bedankt voor het beste bal ooit!", schreef één van de leerlingen na afloop op Twitter. De schoolleiding kijkt minder positief terug op de komst van de popster. "Zijn entourage werkte zich door de beveiliging van de school om op de dansvloer te komen", meldt een woordvoerder van het L.A. Unified School District.

Volgens de onderwijsbonzen bracht Bieber de veiligheid in gevaar en was er risico dat er duw- en trekpartijen zouden ontstaan. De woordvoerder van Bieber meldt dat niemand de zanger echter tegenhield en hij naar binnenkwam toen hij buiten leerlingen tegenkwam die hem naar binnen vroegen. "Het is jammer dat ze dit nu tot een negatief iets willen maken. Het was juist geweldig voor alle leerlingen."

Vlaming houdt weer van BelgiŽ

Voor het eerst sinds de jaren negentig is de animo onder Vlamingen voor een zelfstandiger Vlaanderen afgenomen. Steeds meer krijgt België als staatsvorm de voorkeur. Dat blijkt uit onderzoek onder 1183 Belgen van de Katholieke Universiteit Leuven, waarover de Vlaamse krant De Standaard dinsdag bericht.

Het aantal kiezers dat pleit voor afscheiding is gehalveerd, terwijl de groep die voorstander is van de huidige staatsstructuur meer dan verdubbeld is. De kiezers die meer of alle bevoegdheden in Vlaamse handen willen, hebben voor het eerst sinds lang geen meerderheid meer, aldus de krant. Bovendien identificeren Vlamingen zich meer dan vroeger met België.

De uitkomst is opmerkelijk, stelt de krant en verwijst naar de enorme verkiezingswinst van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), een partij die op termijn voor een zelfstandig Vlaanderen is. Volgens de krant zou de oorzaak kunnen liggen bij de turbulente politieke jaren (2007-2011) en de moeheid bij de bevolking over de kwestie.

Nuon-moeder Vattenfall schrapt duizend banen

Het Zweedse energieconcern Vattenfall, moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, schrapt nog eens duizend banen in verband met de aanhoudend slechte stroom- en gasmarkt. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

De prijzen van met name elektriciteit staan al tijden onder druk door een lagere vraag en overcapaciteit. Tot dusver was Vattenfall daar nog deels tegen ingedekt dankzij langlopende contracten, maar naarmate die overeenkomsten aflopen nemen de gevolgen van het marktklimaat op de financiële resultaten toe.

In het eerste kwartaal zakte de omzet met 1,2 procent tot omgerekend 4,84 miljard euro. De winst ging met bijna 40 procent omlaag naar omgerekend 532 miljoen euro. Vattenfall had eind maart ruim 29.000 mensen in dienst. Dat waren er al bijna 2000 minder dan een jaar eerder.

Bevolkingsaantal Duitsland neemt tot 2060 flink af

Het bevolkingsaantal van Duitsland zal tot 2060 met een tiende afnemen. Dat heeft het Duitse bureau voor statistiek dinsdag gezegd.

Duitsland telde in 2013 80,8 miljoen inwoners. De komende vijf tot zeven jaar zal er nog sprake zijn van aanwas, daarna zet de daling in. De statistici schatten het bevolkingsaantal in 2060 op 67,6 tot 73,1 miljoen - afhankelijk van het aantal immigranten.

De afname zal met name voelbaar zijn in de beroepsbevolking. Het aantal mensen tussen de 20 en 64 jaar oud zal dalen van 49 miljoen tot tussen de 34 en 38 miljoen. Daarnaast eist de vergrijzing haar tol. Het aantal 65-plussers groeit van zeventien miljoen tot 22 of 23 miljoen.

Zo'n 200 ton afval na Koningsdag in Amsterdam

Zoals ieder jaar blijft Amsterdam na afloop van het feestgedruis op Koningsdag met een berg afval zitten. Sinds middernacht zijn schoonmakers met man en macht bezig om de stad weer schoon te krijgen. Dinsdag rond het middaguur was er al zo'n 200 ton afval opgehaald, liet een woordvoerster van stadsdeel Centrum weten.

Dat komt neer op 33 vuilniswagens vol. De grote pleinen zijn inmiddels weer opgeruimd en ook de rest van de binnenstad ziet er alweer redelijk toonbaar uit. "Het duurt nog wel enkele dagen om het weer net zo schoon te krijgen als voor Koningsdag", zei de zegsvrouw. De reinigers storten zich nu nog op de 'hoekjes en gaatjes'.

'Olsen-tweeling wist van reŁnie Full House'

Mary-Kate en Ashley Olsen wisten wel degelijk van een aanstaande reünie van de televisieserie Full House. Dat meldt E! News.

De tweelingzussen reageerden verbaasd toen ze naar eigen zeggen op tv voor het eerst hoorde van een reünie van Full House. "Bullshit", meldt John Stamos op Twitter naar aanleiding van een nieuwsbericht over de verbaasde tweeling. Stamos, ome Jesse in de serie, maakte vorige week bij Jimmy Kimmel bekend dat er onder de titel Fuller House een reünie op stapel staat van de beroemde sitcom.

"Ze wisten van de show. Het was geen verrassing voor hen", claimt een insider. Een tweede bron verzekert eveneens dat de Olsens waren ingelicht: "Ze wisten absoluut dat dit gaande was." Naast Stamos keren in ieder geval Candace Cameron Bure, Jodie Sweetin en Andrea Barber terug. In een eerder persbericht dat dertien afleveringen van de reünie aankondigde werd gemeld dat er nog gesprekken gaande zijn met Bob Saget, Lori Loughlin, Dave Coulier en Mary-Kate en Ashley.

Loughlin meldde vorige week bij Acces Hollywood Live dat ze het liefst ziet dat iedereen weer meedoet. "Het ding is dat er maar met de helft van de cast een deal is gemaakt. Ik denk dat we het allemaal leuk zouden vinden als iedereen terugkomt."

Lau G. vroeg advocaat om hoger beroep

Lau G. heeft zijn advocaat Marcel Heuvelmans in een afscheidsbrief gevraagd om na zijn dood in hoger beroep te gaan. De eventuele schadevergoeding die bij een hoger beroep zou vrijkomen, zou naar zijn zoon Roy moeten gaan. Heuvelmans bevestigde dinsdag berichten hierover in de Limburgse kranten.

Hoger beroep is echter niet mogelijk, omdat de zaak eindigt door de dood van G., zei Heuvelmans. De 53-jarige G. pleegde in de nacht van donderdag op vrijdag zelfmoord in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij schreef ook afscheidsbrieven aan rechtbank, zijn moeder, partner, ex-vrouw en zijn zoon Roy, aldus Heuvelmans.

De raadsman wil verder dat een dagboek dat G. over zijn ervaringen in de EBI schreef, boven water komt, aan zijn zoon Roy wordt gegeven en gepubliceerd wordt.

'Trajectcontroles zijn in strijd met de wet'

Het moet niet zover komen dat we sluiproutes moeten nemen om aan 'Big Brother' te kunnen ontsnappen. Daarvoor waarschuwt voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First dinsdag, in de rechtbank in Utrecht. Filippini gebruikt daar een rechtszaak over een verkeersboete na een trajectcontrole, om een principiële uitspraak van de rechter uit te lokken over hoe dit trajectcontrolesysteem de privacy van onschuldige automobilisten schendt.

Een netwerk met 150 tot 200 camera's voor trajectcontroles in Nederland registreert óók kentekens van onschuldige automobilisten. Bovendien controleert niemand hoelang de beelden bewaard worden en worden de beelden steeds vaker ook gebruikt voor andere doeleinden dan snelheidscontroles, aldus de stichting. Dat is in strijd met de grondwet én het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

'Trajectcontroles zijn in strijd met wet' (Foto: Novum)
'Trajectcontroles zijn in strijd met wet' (Foto: Novum)

Omstreden sjeik naar conferentie Eindhoven

Een islamitische geestelijke die eerder Frankrijk en de Verenigde Staten niet in mocht, is deze week de hoofdspreker op een conferentie in Eindhoven. Sjeik Aaid al-Qarni uit Saudi-Arabië is te gast op een conferentie van stichting Waqf, die verbonden is aan de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee.

De conferentie begint deze donderdag en duurt tot zondag, blijkt uit de uitnodiging, die werd opgemerkt door weblog GeenStijl. Stichting Waqf was dinsdag niet direct bereikbaar voor commentaar. Ook de gemeente Eindhoven heeft nog niet gereageerd.

Al-Qarni is een populaire geestelijke onder moslims wereldwijd. De Amerikanen zien in hem echter een mogelijk gevaar, daarom staat hij op de 'no fly list', wat betekent dat hij niet op een vliegtuig naar de VS mag stappen. Ook kwamen hij en drie andere moslimgeleerden in 2012 Frankrijk niet binnen, omdat ze volgens de Franse regering oproepen tot haat en geweld.

Naakte man komt om na val uit raam

Een 27-jarige man is maandag om het leven gekomen nadat hij uit het raam van een woning viel in Amsterdam. Hij was naakt toen hij vanaf de tweede verdieping van het huis in de Rosmarijnsteeg, vlakbij het Spui, op straat terechtkwam.

Voorbijgangers hebben hem nog gereanimeerd, maar hij stierf later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. In de woning was nog een familielid van het slachtoffer, die gewond was en naar een ziekenhuis is overgebracht.

Vrouw die 96-jarige aanreed, meldt zich

De vrouw die zaterdag in Hoorn een 96-jarige vrouw met rollator aanreed en daarna wegreed, heeft zich bij de politie gemeld. Dat liet de politie dinsdag weten. De hoogbejaarde raakte gewond.

De automobiliste vertelde de politie dat ze zich van geen kwaad bewust was, omdat ze naar eigen zeggen de komst van de ambulance had afgewacht en daarna was vertrokken.

Tijdens het achteruit rijden had ze de 96-jarige aangetikt, die vervolgens met haar rollator viel. Het slachtoffer brak een been en ligt nog in het ziekenhuis. Ze maakt het naar omstandigheden goed, aldus de politie.

Rosberg wil minder nadenken

Formule 1-coureur Nico Rosberg wil minder nadenken en zich meer op het racen gaan concentreren. Naar eigen zeggen heeft hij een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijd in Bahrein waar hij met de Mercedes vocht tegen de Ferrari's en uiteindelijk na remproblemen derde werd.

In het kampioenschap heeft Rosberg inmiddels 27 punten achterstand op teamgenoot en kampioenschapsleider Lewis Hamilton. Hij sprak met Auto Motor und Sport. "Ik kijk momenteel maar met een half oog naar de stand aan het kampioenschap. Ik staar me er niet blind op, want ik concentreer me er in deze fase van het seizoen allereerst op gewoon een aantal goede races te rijden."

Tegen Auto Bild ging de Duitser nog een stap verder en kondigde aan meer races zoals in Bahrein te willen rijden. "Ik heb me daar niet met Lewis beziggehouden en misschien moet ik dat vaker doen. Het kan waarschijnlijk geen kwaad als ik voortaan net als in Bahrein wat minder nadenk en 'gewoon' race." Daarna kijkt hij wel waar hij staat in het kampioenschap.

Nieuwe Dirt-game plotseling verschenen op Steam Early Access

De Britse game-ontwikkelaar Codemasters, bekend van de Dirt-franchise, heeft zonder enige vooraankondiging een nieuwe game genaamd Dirt Rally op Steam Early Access gezet. Er is vooralsnog niets bekend over eventuele consoleversies.

Dirt Rally is beschikbaar via Steam Early Access voor €26,99. Je krijgt dan zeventien voertuigen en 36 tracks. Steam belooft op termijn met meer (gratis) content te komen.

Het gaat hier dus niet om Dirt 4; naar eigen zeggen wil Codemasters met Dirt Rally terug naar het klassieke rally-rijden. De game bevat dan ook geen features zoals de Gymkhana. Er zijn al enkele previews verschenen van critici die te kennen geven dat Dirt Rally, ondanks dat het nog verre van af is, inderdaad aanvoelt als een echte sim.

Just Cause 3 trailer laat eerste gameplay zien

Wat begint met een mooie en rustgevende vrije val, verandert al snel in chaos en vernieling. Allemaal met hulp van de bekende grapple hook. De nieuwste Just Cause 3 trailer laat zien wat we mogen verwachten van de game. Bekijk de beelden snel hieronder.

Alle beelden zijn gameplay. Er zijn geen cutscenes gebruikt en gebeurtenissen zijn niet scripted. De game komt later dit jaar beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Spieken via mobiel mag niet worden verstoord

Scholen mogen tijdens de eindexamens geen stoorzender inzetten om te voorkomen dat leerlingen spieken via hun mobieltje. Zo'n zogeheten jammer blokkeert alle mobiele signalen in de buurt.

Daardoor kunnen scholieren geen antwoorden opzoeken op internet of deze aan elkaar sturen via de chat of sms. De oplossing is echter verboden. Het Agentschap Telecom gaat tijdens de komende examenperiode extra controleren of scholen toch een jammer gebruiken.

De organisatie wijst erop dat het apparaat al het mobiele verkeer in maar ook buiten de school onmogelijk maakt. Daardoor is bijvoorbeeld ook het alarmnummer 112 niet bereikbaar.

Scholen die digitaal spieken toch tegen willen gaan, kunnen de leerlingen vragen hun mobieltjes en smartwatches in te leveren tijdens het examen, aldus het agentschap. Met een gsm-detector kunnen scholen bovendien telefoons ontdekken die niet vrijwillig zijn afgegeven.

'Fitness helpt tegen bijwerkingen chemo'

Vrouwen met borstkanker die een fitnessprogramma volgen tijdens chemotherapie hebben minder last van bijwerkingen als vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn. Dat concludeert Neil Aaronson, hoogleraar epidemiologie bij het Antoni van Leeuwenhoek, in een dinsdag verschenen onderzoek.

Ook hoeft de dosering van de chemotherapie bij deze groep minder vaak aangepast te worden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 230 borstkankerpatiënten, verdeeld over drie groepen.

De groep vrouwen die het meest intensieve fitnessprogramma volgden hadden het minst last van bijwerkingen. "Vroeger werd patiënten die chemotherapie krijgen geadviseerd om het rustig aan te doen. Maar het is dus beter om juist actief te worden", stelt Aaronson.

Sterk begin WK voor tafeltennisters in enkelspel

De Nederlandse tafeltennisdames zijn het WK in het enkelspel uitstekend begonnen. In het Chinese Suzhou, nabij Shanghai, wisten alle drie Oranjevrouwen hun partij in de eerste ronde zonder al te grote problemen te winnen.

Britt Eerland mocht dinsdagochtend Nederlandse tijd als eerste aantreden tegen de Servische Andrea Todorovic. Het verschil op de wereldranglijst was duidelijk, want op één game na kende Eerland weinig moeite met haar opponente: 11-6, 12-10, 11-4, 2-11, 11-4. In de volgende ronde wacht woensdag de 35-jarige Tie Yana uit Hong Kong, nummer 31 van de plaatsingslijst en de voormalige nummer drie van de wereld.

De hoogst geplaatste Nederlandse, Li Jie, rekende in een kleine 25 minuten af met de Italiaanse Debora Vivarelli. De nummer 19 van de plaatsingslijst had het in de tweede game even lastig, maar won uiteindelijk zonder een game in te leveren: 11-7, 14-12, 11-4, 11-4. In de tweede ronde stuit Jie op de Spaanse Galina Dvorak, als 62e geplaatst in Suzhou.

Tot slot was het de beurt aan de meest ervaren Nederlandse, Li Jiao. Zij stond tegenover de Kroatische Lea Rakovac en moest van alle Nederlandse dames nog het meest aan de bak. Na drie games stond Rakovac op voorsprong (9-11, 11-9, 9-11), maar daarna kwam de 42-jarige Jiao op gang. Na 11-6, 11-7 en 11-6 was het gedaan en stond de Nederlandse in de volgende ronde. Daarin wacht Xian Yifang uit Frankrijk, die in 2012 zilver pakte op het EK.

Dubbelspel
In het gemengd dubbelspel blijft Eerland samen met Laurens Tromer indruk maken. Dit keer moest het Braziliaanse toptalent Hugo Calderano en zijn partner Caroline Kumahara eraan geloven. Het Nederlandse duo zegevierde met 13-11, 11-9, 9-11, 11-6, 9-11, 13-11. De achtste finale wordt woensdag een zware opgave voor de Nederlanders, daarin staan ze namelijk tegenover Kim Hyok-bong en Kim Jong. Dat Noord-Koreaanse duo is als eerste geplaatst, is regerend wereldkampioen en won vorig jaar het goud op de sterk bezette Asian Games in Zuid-Korea.

Voor Tromer en Rajko Gommers zit het avontuur in het dubbelspel bij de mannen erop. Na een sterke reeks in de kwalificaties moesten ze in de eerste ronde van het hoofdtoernooi buichen voor de Serviërs Marko Jevtovic en Zsolt Petro: 12-10, 5-11, 5-11, 10-12, 14-12, 9-11.

Het enige volledig Nederlandse team in het vrouwendubbel kende ook geen succes in de eerste ronde. De Kroatische Rakovac en haar Zweedse partner Matilda Ekholm - een dag eerder in het gemengd dubbel nog te goed voor Jiao en Ewout Oostwouder - rekenden met de Nederlanders af: 9-11, 7-11, 11-8, 11-6, 9-11, 1-11. Jiao zou later op de dag in het enkelspel nog wel revanche nemen op Rakovac. Li Jie won wel in de eerste ronde van het vrouwendubbel, samen met haar Poolse partner Li Qian. Met een simpele 4-0 rekenden de twee af met het Roemeense duo Camelia Postoaca/Bernadette Szocs.

'Publicatiedruk bedreigt medische wetenschap'

Een publicatie in een wetenschappelijk, medisch tijdschrift is voor medische wetenschappers de hoofdbeloning, zeker als het om een gerenommeerd blad gaat. Het is zelfs een ongeschreven regel dat promovendi minimaal vier artikelen moeten publiceren. Maar door deze publicatiedruk is er nauwelijks tijd om te toetsen of de resultaten eigenlijk wel reproduceerbaar zijn. De kwaliteit van de wetenschap komt daardoor in het gedrang.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Rathenau Instituut op basis van groepsinterviews met 78 promovendi, postdocs, docenten en hoogleraren van vier Nederlandse universitair medische centra. "Wetenschappers proberen de kwaliteit te meten, maar juist door de meetmethode wordt de kwaliteit tegengewerkt", aldus onderzoeker Pol Maclaine Pont van het Rathenau Instituut.

Uit deze interviews blijkt dat met name de verwachting dat promovendi vier artikelen moeten publiceren, voor grote druk zorgt bij medische wetenschappers. Er is daardoor nauwelijks tijd om de opgedane kennis toe te passen in de kliniek. "Ook wordt daardoor een onderzoek als 'mislukt' beschouwd en nergens geregistreerd als er niet de verwachte resultaten uitkomen. Terwijl ook deze resultaten heel nuttig kunnen zijn", aldus Maclaine Pont.

Volgens het Rathenau Instituut zou deze voorwaarde daarom afgeschaft moeten worden. Op die manier komt er meer lucht in het systeem en komt de beoordeling weer bij de promotoren te liggen in plaats van bij de redacties van de medische tijdschriften. "Maar deze cultuur veranderen is niet iets wat één wetenschapper kan doen; iedereen moet daarmee instemmen en er gehoor aan geven."

Nederlanders dinsdagmiddag terug uit Nepal

Een militair vliegtuig met ruim veertig Nederlanders komt dinsdagmiddag rond half twee aan op vliegveld Eindhoven. Dat heeft de woordvoerder van SOS International laten weten. Op de vlucht zitten ouderen, zwangeren en mensen met kleine kinderen die in Nepal waren tijdens de aardbeving van zaterdagochtend.

SOS International en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ook een extra vliegtuig ingezet voor tachtig personen. Het toestel is afkomstig uit Jordanië en zal naar verwachting dinsdagochtend aankomen op Rotterdam The Hague Airport.

SOS International bekijkt of er nog een vliegtuig kan worden geregeld. "Er zijn nog meer Nederlanders die terug willen, dus we zijn aan het kijken of we dit kunnen regelen. We willen graag een vlucht die al in de buurt is, dus we kijken opnieuw in Jordanië", aldus de woordvoerder van SOS International.

Ruim honderd arrestaties op Koningsdag A'dam

Tijdens Koningsdag zijn in Amsterdam 108 personen aangehouden. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen de politie 136 personen meenam naar het bureau. Ook reden de ambulances iets minder vaak uit, precies driehonderd keer tegen 339 keer in 2014.

De hulpdiensten spraken van een drukke maar beheersbare dag, liet een woordvoerder van de gemeente dinsdag weten. Voor zover bekend zijn er geen grote incidenten geweest, op een opstootje op de Nieuwendijk in het centrum na. De mobiele eenheid kwam hier in actie, nadat een groepje jongens ruzie zocht en toegesnelde politieagenten te paard bekogelde met stenen.

Volgens de woordvoerder is het lastig inschatten hoeveel mensen er precies op de been waren in Amsterdam, maar was het beeld op straat vergelijkbaar met vorig jaar.

Ruim honderd arrestaties op Koningsdag A'dam
Ruim honderd arrestaties op Koningsdag A'dam (Foto: ANP)

Zivkovic wil bij Ajax blijven: "Verhuur geen optie"

Richairo Zivkovic komt nauwelijks aan spelen toe bij Ajax. Toch wil de jonge aanvaller na de zomer voor een basisplek vechten. Sinds zijn overstap van FC Groningen naar Ajax speelde Zivkovic slechts 120 minuten in de Eredivisie, verdeeld over zeven wedstrijden. De 18-jarige speler moest het dit seizoen vooral doen met speeltijd bij de beloften in de Jupiler League. Zivkovic wil echter niet weg.

"Verhuur is geen optie", vertelt zijn zaakwaarnemer Guido Albers in het Algemeen Dagblad. "De overgang is dit seizoen enorm geweest. Van succes en dat alles voor je geregeld wordt, naar op eigen benen staan en verantwoordelijkheid nemen."

Afgelopen weekend ontbrak Zivkovic in de wedstrijdselectie van Ajax, omdat hij vorige week een keer te laat kwam op de training. Bij Jong Oranje gebeurde dat in november ook al. "Waar anderen misschien meer en harder gaan trainen, gebeurde bij hem het tegenovergestelde. Toch moet de knop om", weet Albers.

Voetbal International meldde dat Ajax de jonge speler disciplinair heeft gestraft wegens het te laat komen. Deze week mag Zivkovic echter wel met de A-selectie meetrainen. De Amsterdammers komen volgende week zondag weer in actie, thuis tegen Cambuur.

Feyenoord: uitspraak straf niet definitief

Feyenoord blijkt toch nog geen definitieve straf te hebben gekregen vanwege de ongeregeldheden tijdens het Europese duel met AS Roma op 26 februari in Rotterdam. Volgens de eredivisionist is de straf die maandag naar buiten kwam een voorstel van de inspecteur van de Europese bond UEFA en moet de tuchtcommissie van die bond nog tot een uitspraak komen.

Vanwege de onrust destijds in De Kuip - het duel werd onder meer stilgelegd, er werd vuurwerk afgestoken en er belandde een opblaasbare banaan op het veld - wil de inspecteur dat Feyenoord de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd zonder publiek afwerkt. Ook hangt Feyenoord boetes van 100.000 euro boven het hoofd. Het is volgens Feyenoord nog niet duidelijk wanneer de UEFA met een definitieve uitspraak komt.

KPN komt met tv-app

KPN komt dit najaar met een televisie-app. Daarmee kan live naar de meest populaire televisiezenders worden gekeken, terwijl er daarnaast een ruim aanbod aan films en series op aanvraag beschikbaar is, maakte het telecombedrijf dinsdag bekend.

De dienst, Play geheten, biedt de mogelijkheid om tv-programma's en films op smartphones en tablets te bekijken. Hiervoor is uiteraard een internetverbinding noodzakelijk, maar die hoeft niet van KPN te zijn. De app wordt geschikt voor de besturingssystemen iOS (Apple) en Android (Google). Via Google Chromecast kan de dienst ook op een tv-toestel worden gebruikt.

KPN maakte niet bekend hoe duur de dienst wordt. Een woordvoerster gaf desgevraagd alleen aan dat de dienst per maand opzegbaar wordt. Welke tv-zenders, films en series worden aangeboden is eveneens nog onbekend.

Toestand ingezakte Mertens (24) zorgwekkend

De toestand van de Belgische voetballer Gregory Mertens is zorgwekkend. De 24-jarige verdediger zakte maandagavond bij een wedstrijd van de beloften van Lokeren bij Racing Genk vanwege een hartstilstand in elkaar. Hij kan nog altijd niet zelfstandig ademen en wordt in het ziekenhuis van Genk kunstmatig in coma gehouden.

De speler had volgens clubdokter Kris Peeters van Lokeren nooit eerder problemen met zijn hart gehad. "Hij is voldoende medisch gescreend. Dat doen wij bij de club altijd", zei Peeters dinsdag. "Dit zeer spijtige voorval kon niemand voorspellen. Gregory is slechts 24 en op en top een sportman. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk te bevatten en te verwerken."

De verslagenheid van de ploeggenoten van Mertens is volgens Peeters groot. Lokeren heeft de training van dinsdag dan ook geschrapt.

Kort geding Mijn leven in puin gaat niet door

Het kort geding over het RTL-programma Mijn leven in puin dat dinsdag op de rol stond van de rechtbank in Lelystad gaat niet door. Een woordvoerster van RTL4 laat weten dat de partijen nog in gesprek zijn.

Het kort geding was aangespannen door een deelnemer uit Lunteren. De man heeft psychische problemen en zegt op 10 en 11 maart onder zware druk te zijn gezet om opnames van de smeerboel in zijn huis te laten maken. Ook zou hij gedwongen zijn een deelnemersverklaring te tekenen.

In het RTL 4-programma Mijn leven in puin is te zien hoe extreme verzamelwoede verstrekkende gevolgen kan hebben. Presentatrice Lieke van Lexmond staat samen met deskundigen klaar om mensen met een verzamelstoornis voor de lange termijn te helpen. Dinsdagavond in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen maakt de kijker kennis met Tatjana, een 41-jarige, alleenstaande moeder. Samen met haar 12-jarige dochter woont ze in een klein arbeidershuisje dat volgepakt staat met spullen.

Samenwerking Galaga en Tekken bestaat echt

Voor 1 april kwam Bandai Namco met een video waarin een samenwerking tussen Galaga en Tekken werd getoond. Iedereen ging er natuurlijk vanuit dat dit een 1 april-grap was, maar niets is minder waar. De samenwerking bestaat echt.

De game wordt gemaakt ter ere van het twintigjarig bestaan van Tekken. In de game, die vooralsnog enkel verschijnt voor iOS in Japan, speel je als Heihachi Mishima die andere Tekken-personages schiet, compleet in Galaga-stijl. Hoe dat werkt, zie je in de video hieronder. Voor mensen met toegang tot de Japanse Apple Store: de game is de dertigste te downloaden.


Dalfsen ziet derde speelster naar Duitsland vertrekken

Handbalclub Sercodak Dalfsen raakt opnieuw een speelster kwijt aan de Duitse Bundesliga. Myrthe Schoenaker (22) verlaat na dit seizoen de regerend landskampioen voor Füchse Berlin. Eerder maakten Kelly Dulfer en Inger Smits bekend volgend seizoen in Duitsland voor VfL Oldenburg te gaan spelen.

"Dit is een goede transfer voor Myrthe en een mooie beloning voor haar stabiele optreden van de laatste jaren. Ze heeft zich ontwikkeld tot een zeer belangrijke speelster binnen ons team en is nu klaar voor de volgende stap", aldus manager Rene Cloo.

Met Dalfsen staat de international in de finale van de strijd om het landskampioenschap tegen VOC. Het eerste duel wordt op 9 mei gespeeld.

Kittel maakt rentree in Yorkshire

Wielrenner Marcel Kittel maakt vrijdag zijn rentree in het peloton. De Duitse topsprinter van Giant-Alpecin staat dan in het Engelse Bridlington aan de start van de Ronde van Yorkshire. Kittel liep eind januari een virus op en kampte lang met de naweeën daarvan. Hij miste daardoor het hele klassieke voorjaar.

Kittel was vorig jaar de sterkste in de eerste etappe van de Tour de France, die in Yorkshire werd verreden. "Hij krijgt hier de kans om zijn ritme weer te vinden", aldus ploegleider Marc Reef.

Figo hoopt op Aziatische stemmen in FIFA-strijd

Luis Figo mikt in zijn jacht op het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA op de steun van Azië. De Portugese voormalig topspeler hoopt de bonden van dat continent achter zich te krijgen door Azië extra plekken op het WK aan te bieden.

"Gezien de toenemende populariteit van het voetbal in Azië, ben ik voor een debat om het aantal WK-deelnemers naar 40 of 48 landen te laten groeien. Die extra plekken moeten dan naar niet-Europese landen gaan", zei Figo voor vertrek naar Manama. In de hoofdstad van Bahrein wordt vanaf donderdag een congres van de Aziatische bonden gehouden. Het continent zou zich al volledig achter zittend preses Sepp Blatter hebben geschaard.

Figo neemt het in de verkiezing, die op 29 mei wordt gehouden, op tegen Blatter, Michael van Praag en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein.

Franjic na uitblijven salaris weg bij Torpedo

De Australische voetbalinternational Ivan Franjic is per direct vertrokken bij de Russische club Torpedo Moskou. De 27-jarige verdediger heeft al maanden geen salaris ontvangen en heeft daarom zijn verbintenis laten verbreken. Franjic speelde sinds augustus vorig jaar bij Torpedo en had in Moskou nog een contract voor twee seizoenen.

Franjic kwam vorig jaar zomer nog uit met Australië op het WK. Hij miste de groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal vanwege een blessure. Met de Socceroos won de vleugelverdediger eerder dit jaar de Azië Cup.

Bucks verkleinen achterstand op Bulls

De basketballers van de Chicago Bulls zijn er maandagavond (plaatselijke tijd) opnieuw niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de play-offs in de Eastern Conference. De NBA-formatie verloor voor eigen publiek het vijfde duel met de Milwaukee Bucks (88-94), die daarmee de achterstand in de best-of-seven series verder verkleinden: 3-2.

De ploeg uit Milwaukee mocht guard Michael-Carter Williams dankbaar zijn. Hij maakte 22 punten, gaf negen assists en pakte ook nog eens acht rebounds. De 25 punten van Pau Gasol bleken niet voldoende om de Bulls verder te helpen. Het zesde duel tussen beide ploegen is donderdagavond in Milwaukee.

De Brooklyn Nets wisten in eigen huis na overtime het vierde duel met de Atlanta Hawks te winnen. Dankzij de 120-115 zege kwamen de Nets terug tot 2-2 in de serie. De Portland Trail Blazers konden hun eerste zege pakken in het duel met de Memphis Grizzlies: 99-92, goed om de stand op 3-1 voor de Grizzlies te brengen.

2,5 miljoen kijkers voor Koningsdag

Ruim 2,5 miljoen mensen hebben maandag gekeken naar de festiviteiten van Koningsdag vanuit Dordrecht. De uitzending staat daarmee op de eerste plaats van het dagelijkse kijkerslijstje van de Stichting KijkOnderzoek. Op de tweede plaats staat het Journaal van 20.00 uur, gevolgd door Spoorloos. Het koningsdagconcert, ook vanuit Dordrecht, eindigde op de 23e plaats met ruim 500.000 liefhebbers. Vorig jaar keken 1,7 miljoen mensen naar de uitzending van Koningsdag.

De koninklijke gasten arriveerden in Dordrecht rond 11.00 uur per boot aan het Groothoofd, waar een parade van oude en nieuwe vaartuigen over het water voorbij kwam. Daarna maakten ze een tocht langs de 'iconen' van Dordrecht en eindigden ze op het Statenplein voor de feestelijke afsluiting 'De Dordtse jeugd is het einde'.

Koningsdag was dit jaar voor het eerst op de echte verjaardag van Willem-Alexander. Vorig jaar was het feest een dag eerder, omdat 27 april toen op een zondag viel. Anders dan voorgaande jaren bezocht het gezelschap één plaats in plaats van twee.

Agenten gewond bij rellen in Baltimore

Door rellen in de Amerikaanse stad Baltimore (Maryland) zijn volgens de politie maandag zeker vijftien agenten gewond geraakt. Autoruiten zijn ingeslagen, winkels geplunderd en op verschillende plekken is brand gesticht. De gouverneur van Maryland heeft de noodtoestand uitgeroepen en stuurt de nationale garde naar de stad. Die zal volgens de burgemeester van Baltimore zo snel mogelijk worden ingezet.

Zeker 27 mensen zijn opgepakt. De rellen zijn niet gestopt toen het donker werd. Rond tien uur 's avonds bevestigde de politie dat er op een agent is geschoten, meldde de Baltimore Sun. Niemand raakte gewond en de schutter wist te ontkomen. De krant meldde ook dat er vijfhonderd reservisten naar de stad komen en dat gouverneur Larry Hogan ook om de inzet van 5000 agenten uit omliggende staten heeft gevraagd.

Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake heeft een avondklok ingesteld. Die gaat dinsdagavond in en blijft minimaal een week van kracht. Baltimore is een stad aan de oostkust van de VS, niet ver van de hoofdstad Washington.

De onrust van maandag ontstond na de begrafenis van een man die vorige week zondag overleed nadat hij een week eerder was gearresteerd. Hij was gewond geraakt toen hij werd opgepakt, maar onduidelijk is nog steeds wat er is gebeurd. De dood van de 25-jarige Freddy Gray leidde vorige week ook al tot ongeregeldheden in Baltimore. Onder meer zaterdag liep een protest tegen politiegeweld in de stad uit op rellen.

De burgemeester van Baltimore heeft maandag met de Amerikaanse president Barack Obama over de rellen gesproken. En ook met de nieuwe minister van Justitie, Loretta Lynch, sprak Obama over de situatie. Lynch veroordeelde het geweld in Baltimore.

Honkbalclub Baltimore Orioles heeft een wedstrijd die maandagavond in de stad zou worden gespeeld, afgelast vanwege de onrust. Ook zijn treinstations gesloten. Dinsdag blijven scholen in Baltimore gesloten.

De situatie in Baltimore doet denken aan die in Ferguson vorig jaar. Nadat daar een zwarte tiener werd doodgeschoten door de politie ontstond er grote onrust in de stad. Meer dan een week waren er rellen. Ook toen werd de nationale garde ingezet. Later was het een paar keer opnieuw onrustig in Ferguson.

Agenten gewond bij rellen in Baltimore
Agenten gewond bij rellen in Baltimore (Foto: ANP)

Cinder krijgt zijn eigen Killer Instinct-trailer

Hij werd al geteaset in een revealtrailer van het personage Hisako, maar nu heeft Cinder zijn eigen trailer gekregen waarin we zien dat hij wel heel erg van de Fantastic Four is. Bijdehande opmerkingen genoeg in ieder geval van deze vurige gast.

Cinder wordt vanaf 30 april speelbaar in Killer Instinct, tenminste, als je de seizoenspas hebt, anders moet je een weekje of wat nog wachten. Op het einde is er weer een teaser voor het volgende personage. ARIA is de naam en ze kwam al voor in het geheime einde van de arcademodus van de game. Ze wil alle vechters vernietigen, dus of ze vredelievend is laat zich niet echt meer raden.

Student betaalt te veel voor kamer

Driekwart van de studenten betaalt te veel huur voor een kamer in een studentenhuis of bij een hospita. Dat schrijft De Telegraaf. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Leiden is de huur veel te hoog, blijkt uit cijfers van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

In Amsterdam, Utrecht en Leiden ligt de gemiddelde huurprijs van onzelfstandige woningen meer dan 100 euro boven het woningwaarderingsstelsel. Zelfstandig wonende studenten betalen zich helemaal blauw aan huur. In Utrecht betaalt 31% van de studenten meer dan 300 euro per maand te veel. In Amsterdam is dat bijna een kwart.

'Studenten hebben nog altijd een zwakke positie op de woningmarkt en hier wordt door verhuurders gebruik van gemaakt', zegt LSVb-voorzitter Tom Hoven tegen De Telegraaf. 'Zeker in steden als Amsterdam, Utrecht en Leiden moeten stappen worden ondernomen om de cijfers minstens op gelijk niveau te krijgen met andere studentensteden.'

Levenslang voor kapitein Koreaanse veerboot

De kapitein van de vorig jaar gekapseisde Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Dat laat het staatspersbureau Yonhap weten.

Kapitein Lee Jun-seok is schuldig bevonden aan moord. Hij had eerder van een lagere rechter 36 jaar cel gekregen voor nalatigheid. De kapitein heeft nu levenslang gekregen, de aanklagers hadden de doodstraf geëist.

Bij de ramp op 16 april 2014 kwamen 304 mensen om het leven. Er waren vooral scholieren aan boord, die op een schoolreis waren. Slechts 172 passagiers overleefden de ramp. De boot is nog altijd niet geborgen. Wel hebben de autoriteiten daar inmiddels goedkeuring voor gegeven.

Levenslang voor kapitein veerboot Sewol
Levenslang voor kapitein veerboot Sewol (Foto: ANP)

'Vertrek uit EU duur voor Britten'

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, kost dat de Britten veel geld. Daarvoor waarschuwen twee gerenommeerde Duitse denktanks. Een vertrek uit de EU zou mogelijk bijna 4.900 euro per persoon kosten.

Onderzoeksinstituut Ifo en de Bertelsmann Stichting hebben de gevolgen van een 'Brexit' onderzocht, schrijft The Daily Telegraph. De Duitse onderzoekers denken dat de Britten niet snel genoeg hun handelsakkoorden kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie, als ze eenmaal uit de EU zijn gestapt. Dat veroorzaakt dan een krimp van het Britse bruto nationaal product met 14 procent of meer dan 310 mijlard euro voor 2030.

De onderzoekers erkennen dat dit een uiterst somber scenario is, maar in rooskleurigere onderzoekscenario's gaan de Britten er ook niet op vooruit. Afhankelijk van de politieke verwarring en handelsproblemen na een 'Brexit ' zouden de Britten er per persoon zeker tussen de tweehonderd en duizend euro op achteruit gaan.

De Britten kiezen op 7 mei een nieuw Lagerhuis. De euro-sceptische UK Independence Party (UKIP) staat op winst in de peilingen, maar waarschijnlijk maken de Conservative Party en Labour uit wie de grootste partij wordt. Zittend premier David Cameron (Conservative Party) heeft de bevolking een referendum over het EU-lidmaatschap in het vooruitzicht gesteld, mocht hij worden herkozen als premier.

Latifah: homo zijn is geen slechte eigenschap

Zangeres en actrice Queen Latifah vindt dat de homo-emancipatie niet snel genoeg is gegaan. Dat zegt ze in een interview met Uptown Magazine. Latifah speelt de rol van bluesicoon Bessy Smith in de tv-film Bessie die volgende maand verschijnt.

De film beschouwt hoe zangeres Bessy Smith in de jaren twintig omging met haar biseksualiteit. 'Ik weet niet zeker wat mensen van Bessie's biseksualiteit gaan vinden. Maar het is geen geheim in haar verhaal. Ze was gewoon vrij, vertelt de 45-jarige actrice.

'De visie van mensen in het algemeen is een beetje achterhaald als het aankomt op van wie iemand mag houden. We hadden ons veel sneller kunnen ontwikkelen', vertelt Latifah over homo-emancipatie. Ze is er moe van dat seksuele geaardheid nog steeds een gevoelig onderwerp is. 'Wie je wilt trouwen is een compleet eigen keuze en niet iets dat veroordeeld zou moeten worden. Homo of lesbisch zijn is geen slechte eigenschap. Koppels zouden onder de wet beschermd moeten worden. Het maakt me boos. Homoseksualiteit is niet ongewoon dus laten we ons volwassen gedragen en een stap vooruit zetten.'

Sterke verkoop iPhones stuwt winst Apple

Apple heeft in het afgelopen kwartaal een flink hogere winst geboekt. Dat is vooral te danken aan een sterke stijging van het aantal verkochte iPhones. Dat blijkt uit de cijfers die de Amerikaanse technologiegigant maandag na het slot van de handel in New York bekendmaakte.

De nettowinst in het afgelopen kwartaal steeg tot 13,6 miljard dollar (12,5 miljard euro). Dat is 33 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder. De omzet klom met 27 procent naar 58 miljard dollar.

Apple verkocht afgelopen kwartaal 61,2 miljoen iPhones; een stijging van 40 procent. Vooral in China deed Apple goede zaken. Sinds deze maand is het bedrijf begonnen met de verkoop van de Apple Watch.

Het concern kondigde verder aan zijn aandeleninkoopprogramma te vergroten van 90 miljard naar 140 miljard dollar. Daarnaast wordt meer dividend uitgekeerd.

Baywatch-ster Jeremy Jackson steekt man neer

Voormalig Baywatch-ster Jeremy Jackson is gearresteerd nadat hij een man had neergestoken. Dat melden lokale media in Los Angeles. 'Hobie' beweert dat hij uit zelfverdediging handelde en is inmiddels op borgtocht vrij.

Het slachtoffer verklaarde aan de politie dat hij neergestoken werd door 'Hobie'. Een dag later werd iemand gespot die aan de omschrijving voldeed. Het bleek het te gaan om Jeremy Jackson, die als tiener beroemd werd als Hobie, zoon van het karakter van David Hasselhoff in Baywatch.

Zelfverdediging
Jackson, wiens eigenlijke achternaam Dunn is, legt aan TMZ echter uit dat hij handelde uit zelfverdediging. Hij zegt dat hij een feestje had met enkele vrouwen toen een man tevoorschijn kwam die hem in elkaar sloeg en beroofde van 2300 dollar. Eén van zijn vriendinnen kende wel iemand die kon helpen om zijn geld terug te krijgen, maar toen die op verzoek van Jeremy kwam opdagen, trok hij een geweer en beroofde hij hem ook. Jeremy trok toen een mes en stak de man in zijn buik en armen, waarna de man vluchtte.

Het wilde verhaal kreeg de volgende dag een staartje: Jeremy probeerde het huis binnen te dringen dat hij via Airbnb had gehuurd voor het eerdere feestje. De politie werd gebeld toen Jeremy bij het huis werd gespot. Vervolgens werd hij gearresteerd. De acteur verklaart dat hij spullen wilde oppikken die hij had achtergelaten. Inmiddels is hij op borgtocht vrijgelaten.

Polen en Bulgaren voelen meer discriminatie

Poolse en Bulgaarse migranten in ons land voelen zich steeds vaker gediscrimineerd, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag. Eind 2010 ervaarde 17 procent van de Bulgaren in Nederland discriminatie, begin 2013 was dat toegenomen tot 66 procent. Onder de Polen ging het van 39 naar 49 procent.

Polen zijn nog altijd in meerderheid tevreden. 81 procent van de Poolse groep is blij in Nederland. Bulgaren waren in 2013 juist een stuk minder tevreden dan eind 2010. Dat aandeel ging van 71 naar 45 procent.

Toch zijn meer Bulgaarse migranten van plan om in Nederland te blijven. Begin 2013 gaf 47 procent aan niet te willen vertrekken, anderhalf jaar eerder was dat 33 procent. Onder Polen groep bleef het met 56 procent stabiel.

De conclusies staan in het rapport Langer in Nederland van het SCP, dat dinsdag verschijnt.

Geobsedeerde fan Ariana Grande opgepakt

Ariana Grande wordt regelmatig lastiggevallen door een geobsedeerde fan. Volgens TMZ kwam de man vorige maand nog opdagen bij een concert van de zangeres in Connecticut. Hij eiste een gesprek met haar, maar kreeg zijn zin niet.

De fan, die Timothy Normandin heet, heeft al veel vaker geprobeerd om in contact te komen met Ariana. Zo stond hij vorig jaar opeens in een kerstmannenpak voor de deur bij haar platenmaatschappij. Na deze actie werd Timothy een paar dagen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Verder heeft de man allerlei vreemde cadeaus bij haar laten bezorgen, waaronder een enorme pompoen, honden- en kattenkalenders en drie spiegels.

De politie had al verwacht dat Normandin rond het concert in Connecticut opnieuw in de fout zou gaan, weet TMZ. Toen hij in de buurt van Grande probeerde te komen, werd de man opgepakt. Inmiddels is hij op borgtocht vrijgelaten.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.