FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 maart 2015

Gunstige loting Nummerdor/Varenhorst WK beachvolleybal

Maandagavond was de loting voor het wereldkampioenschap beachvolleybal in Nederland. De loting werd voltrokken in het Mauritshuis te Den Haag. Aan het toernooi doen 96 koppels mee, 48 koppels bij de mannen en 48 koppels bij de dames.   

Bij de loting waren twee Nederlandse teams op basis van de wereldranglijst geplaatst als groepshoofd. Zowel het duo Reinder Nummerdor/Robert Varenhorst (mannen) als Madelein Meppelink/Marleen van Iersel (vrouwen) zijn als nummer één in de groep geplaatst en spelen hun poulefase in Den Haag.

Nummerdor en Varenhorst zijn gekoppeld aan Michal Kadziola/Jakub Szalankiewicz (Polen), Carlos Escobar/David Vargas (El Salvador), beter bekend als Tato/Pepe, en het Cubaanse tweetal Sergio Gonzalez/Nivaldo Diaz. De Europees kampioenen Meppelink en Van Iersel zullen aantreden tegen Melissa Humana-Paredes/Taylor Pischke (Canada), Tatyana Mashkova/Irina Tsimbalova (Kazachstan) en de zusjes Maria Jose en Maria Andrea Orellana uit Guatemala.

Onder het toeziend ook van het Meisje met de Parel zijn de regerend wereldkampioenen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die beiden een lastig jaar hebben gehad, in poule E ingedeeld met de Italiaanse Europees kampioenen Paolo Nicolai en Daniele Lupo, Alexander Huber/Robin Seidl (Oostenrijk) en Rodrigo Salinas/Matias Tobar (Chili).

Aan het WK doen negen Nederlandse teams mee (vijf mannen, vier vrouwen). Twee teams zijn nog niet bekend. De laatste plekken worden ingenomen door de winnaars van de wildcards die in juni tijdens de Eredivisie op het spel staan. 

Het WK wordt gespeeld van 25 juni tot en 5 juli. Het WK vindt plaats in vier steden in Nederland. Speciaal voor het WK worden tijdelijke stadions gebouwd op bijzondere locaties in Den Haag (Hofvijver), Amsterdam (de Dam), Apeldoorn (Marktplein) en Rotterdam (ss Rotterdam). In elk van de vier steden worden poulewedstrijden, zestiende finales, achtste finales en kwartfinales gespeeld. De openingswedstrijden en alle halve finales en finales worden gespeeld in Den Haag.

Laatste optreden voor Acda en De Munnik

Zangers Thomas Acda en Paul de Munnik hebben voor het laatst opgetreden als duo. Maandagavond rondden ze een reeks optredens in Carré af waarmee ze hun loopbaan als Acda en De Munnik tot een einde brachten.

Ze hadden vorig jaar tot verdriet van de fans al aangekondigd dat ze uit elkaar gaan. De twee artiesten kregen vorige week al een lintje voor hun verdiensten. Ze mogen zich voortaan ridder in de orde van Oranje-Nassau noemen.

De twee leerden elkaar in 1989 kennen op de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In 1995 braken ze door met het theaterprogramma Zwerf'On. Het lied Niet of Nooit Geweest uit 1998 bereikte de tweede plaats van de hitlijsten. Het Regent Zonnestralen staat steevast bij de beste honderd liedjes in de Radio 2 Top 2000. Volgens hun management hebben Acda en De Munnik in totaal ongeveer 2 miljoen albums verkocht.

Acda en De Munnik werkten ook samen met de groep Van Dik Hout. Samen vormden ze de band De Poema's. Hun nummer Zij maakt het verschil uit 2001 bereikte de eerste plaats van de Top 40. Mijn Houten Hart was 2 jaar eerder ook een hit.

Het duo won in 1997 een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs. De hoofdprijs, de Gouden Harp, kregen ze in 2002. Verder wonnen ze in 1999 twee Edisons, voor het album Naar Huis en als beste Nederlandse popgroep.

Biefstukban probleem voor armen in India

Een verbod op rundvlees in een Indiase deelstaat zorgt voor een groeiende animositeit tussen verschillende bevolkingsgroepen. Veel hindu's juichen de nieuwe wet toe, maar veehouders, veelal moslims, zijn al weken in staking en leveren ook geen legaal buffelvlees. Verschillende arme minderheden moeten volgens The Times of India nu terugvallen op voor hen vaak onbetaalbaar kippenvlees.

Ze zijn daarmee evenwel in goed gezelschap. Zelfs de leeuwen, gieren en tijgers het Sanjay Ghandi National Park krijgen nu kip voorgeschoteld, schrijft de krant maandag. Daarmee kampen ook zij met de gevolgen van de nieuwe wetgeving, die voortkomt uit religieuze standpunten van de hindoe-gemeenschap.

Voor die groep is een koe een heilig dier; hindoes vereren koeien. Volgens velen is de dit jaar genomen maatregel een beloning voor hun steun aan premier Narendra Modi bij de laatste verkiezingen. Liberale Indiërs vrezen dat de macht van de hindoes te ver groeit en dat andere minderheden daaronder moeten lijden, zoals in dit geval financieel. Zij kunnen kip vaak niet betalen en zijn afhankelijk van rundvleesconsumptie.

Het toch eten van rundvlees in de deelstaat Maharashtra, zo groot als de Benelux, kan door de nieuwe wet grote gevolgen hebben. Wie wordt gepakt met rundvlees in bezit, kan vijf jaar celstraf krijgen.

Biefstukban probleem voor armen in India
Biefstukban probleem voor armen in India (Foto: ANP)

Vermeende inbrekers rijden in op beveiliger

Twee mannen die vermoedelijk wilden inbreken bij een pand in Amsterdam-Noord, zijn in de nacht van zondag op maandag ingereden op een beveiliger. Hij kon nog net op tijd wegspringen. De politie heeft de mannen kunnen aanhouden met behulp van een politiehelikopter. Ze worden verdacht van poging tot doodslag.

De beveiliger had een poging tot inbraak geconstateerd op de TT Neveritaweg en dacht het voertuig te herkennen waarin de mannen zaten. Hij wilde ze aanspreken, waarop de bestuurder op hem inreed. De gewaarschuwde politie zag de auto even later rijden in Oost en zette een achtervolging in. De auto stopte vervolgens abrupt en de inzittenden namen de benen.

Een negentienjarige man uit Duivendrecht werd snel aangehouden. Zijn maat, een zeventienjarige Amsterdammer, hield zich schuil onder een tuintafel maar werd met behulp van het warmtebeeld van de politiehelikopter toch gevonden en opgepakt.

'Verkiezingen Nigeria beÔnvloed door politiek'

Er zijn aanwijzingen dat de telling van de stemmen die zijn uitgebracht bij de presidentsverkiezingen in Nigeria mogelijk wordt ondermijnd door 'bewuste politieke bemoeienis'. Dat hebben de Verenigde Staten en Groot-Brittannië maandag gezegd.

In een gezamenlijke verklaring schrijven de twee landen dat ze zich 'grote zorgen' maken over mogelijke pogingen de onafhankelijkheid van de kiescommissie en de wil van het Nigeriaanse volk te ondermijnen. Het tellen van de stemmen werd maandag twee uur uitgesteld, zonder dat er een verklaring voor werd gegeven. "Tot dusver hebben we nog geen bewijzen gezien van systematische manipulatie van de telling van de stemmen. Er zijn echter zorgwekkende aanwijzingen dat het verzamelen van de stemmen (...) kan worden ondermijnd door de politiek", aldus de verklaring.

Eerdere verkiezingen in Nigeria werden ontsierd door stembusfraude. Pogingen dit op te lossen door biometrische scanners in te zetten liepen op niets uit, omdat er problemen waren met de apparaten.

OM in beroep tegen veroordeling hockeycoach

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van 'hockeygluurder' Luigi C. (46). De rechtbank in Alkmaar veroordeelde hem tot achttien maanden gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor het stiekem filmen van honderden meisjes in hockeykleedkamers. Het OM had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De straf van de rechtbank viel lager uit, onder meer omdat de rechters de filmpjes niet als kinderporno beschouwen. Het OM is het daar niet mee eens en vindt dat C. een te lage straf heeft gekregen.

Het is nog niet duidelijk wanneer C., die sinds augustus 2014 vastzit, in vrijheid wordt gesteld, meldde het OM maandag. Het gerechtshof in Amsterdam zal binnenkort beslissen of hij nog achter de tralies blijft.

Rode Kruis schort activiteiten in Mali op

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft zijn activiteiten in Mali maandag opgeschort. Aanleiding is een aanval op een vrachtwagen van de internationale humanitaire organisatie in het noorden van het land.

De vrachtwagen was onderweg naar het buurland Niger om medische goederen op te halen toen hij op ongeveer 45 kilometer van de stad Gao werd aangevallen. De chauffeur van de vrachtwagen kwam om het leven en een passagier raakte gewond, terwijl de vrachtwagen gedeeltelijk uitbrandde. Het ICRC liet weten zijn activiteiten in Mali hangende een onderzoek op te schorten.

De noordelijke helft van Mali kwam na een militaire staatsgreep in 2012 in handen van islamitische extremisten met banden met Al-Qaida. Een militaire interventie onder leiding van Frankrijk in het begin van 2013 verjoeg de extremisten, maar het land wordt nu weer steeds instabieler. Een troepenmacht van de Verenigde Naties, waaraan Nederland met 450 militairen bijdraagt, heeft de grootste moeite om de vrede in het land te bewaren.

Bonden hekelen bonus KPN-baas Blok

De vakbonden vinden het ongepast dat KPN-baas Eelco Blok afgelopen jaar flink meer heeft verdiend, terwijl het bedrijf fors bezuinigt op het personeel. Zij dreigden maandag de cao-onderhandelingen op scherp te zetten als de topman zijn bonus niet inlevert.

Vorige maand al bleek uit het jaarverslag van KPN dat Blok een extra bonus van 425.000 euro heeft gekregen in verband met de verkoop van E-Plus. Die Duitse mobiele dochter bracht miljarden op die het bedrijf goed kon gebruiken om de financiële positie te verbeteren. De reguliere bonus van de topman verdubbelde tot 548.000 euro.

Blok verdiende afgelopen jaar 1,8 miljoen euro, basissalaris plus variabele beloningen, tegen 1,1 miljoen euro in 2013. Die toename is tegen het zere been van de bonden, omdat onder zijn bewind duizenden banen zijn verdwenen bij het telecombedrijf.

'Peter R. de Vries goede kandidaat Roast'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries of koning Willem-Alexander zouden prima kandidaten zijn voor een Nederlandse 'Roast'. Dat stelt cabaretier Peter Pannekoek, die onlangs van Comedy Central in Los Angeles de Roast van Justin Bieber mocht bijwonen. De veelbesproken uitzending waarin allerlei Amerikaanse komieken zich uitleven op de jonge Canadese zanger, wordt woensdagavond om 22.00 uur uitgezonden in ons land.

Pannekoek, onder meer bekend van DWDD, is Roast-fan. "Het is een gouden concept: laat verschillende komieken losgaan op één onderwerp", legt hij uit. "Het gaat er hard aan toe. Het programma zoekt geregeld de grenzen van goede smaak op. In de VS wordt het als nederig ervaren als een grote ster een bak stront over zichzelf laat leegkieperen." De cabaretier vraagt zich af of het format aan zou slaan in Nederland. "Wij kiezen veel sneller de kant van de underdog. En we missen ook een echte sterrencultuur die zich daarvoor leent."

Als een tv-producent er toch ooit brood in ziet, zouden Peter R. de Vries of koning Willem-Alexander goede slachtoffers zijn. "Het moet iemand zijn die echt een goede staat van dienst heeft, maar die tegelijkertijd een raar randje heeft. En het moet iemand zijn met zelfspot: het zou toch geweldig zijn als Willem-Alexander aan het slot van de uitzending eindelijk eens Sander van de Pavert zou kunnen terugpakken voor al die jaren Lucky TV."

De Roast van Bieber was erg goed, oordeelt Pannekoek. "Al kwamen er veel namen langs van sterren die in Nederland onbekend zijn", voegt hij daaraan toe. Onder anderen Martha Stewart, rapper Snoop Dogg, Ludacris, basketballer Shaquille O'Neal en roastmaster Kevin Hart passeerden de revue.

Er werd overigens wel een aantal keer aan het bezoek van Bieber aan het Anne Frank Huis in Amsterdam gerefereerd. De zanger schreef in het gastenboek dat Anne zeker een 'Belieber' zou zijn geweest, een fan van Bieber. Daar werd keihard op gereageerd door de komieken. Ook de alleenstaande moeder van het tieneridool werd op de hak genomen.

In Comedy-café Toomler in Amsterdam vindt woensdag een speciale Roast-avond plaats waar Pannekoek ook bij aanwezig is.

Peter R. de Vries (Foto: Novum)
Peter R. de Vries (Foto: Novum)

SaudiŽrs sluiten havens Jemen af

Oorlogsschepen van de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie hebben de havens van Jemen afgesloten, zodat de Houthi-rebellen en aanhangers van de vroegere president Ali Abdullah Saleh geen strijders of wapens meer kunnen aanvoeren of wegsluizen over zee. Dat heeft een woordvoerder in de Saudische hoofdstad Riyad maandag gezegd.

De coalitie voerde voor de vijfde opeenvolgende dag luchtbombardementen uit op stellingen van de rebellen. Zij namen in september de Jemenitische hoofdstad Sanaa in en rukten deze maand op naar het zuiden, waar de internationaal erkende president Abed Rabbo Mansour Hadi naar toe was gevlucht. Hadi wist vorige week te ontsnappen en verblijft nu in het buitenland.

Iran steunt de rebellen, maar zowel Teheran als de Houti's ontkennen dat de rebellen door Iran worden bewapend.

Koenders: Europa moet slagkracht krijgen

Een Europees leger ligt niet direct voor de hand als het aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ligt. Maar 'Europese slagkracht' is wel nodig. En Europa moet niet bang zijn om zijn militaire middelen in te zetten.

"We hebben militaire instrumenten als Battlegroups die nu lijken op die mooie bank van je oma die nog in folie ingepakt is. We moeten bereid zijn om die te gebruiken als dat volkenrechtelijk en buitenlandpolitiek nodig zal zijn", aldus Koenders.

Hij zei dat maandag in zijn 'Europa-speech' voor studenten van de universiteit van Leiden. Deze tijd van dreigingen aan de grenzen van Europa - van Mali tot Pakistan - vragen volgens hem om een 'gedeeld, sterk en overtuigd buitenlandpolitiek optreden'. Een verdeeld Europa is namelijk een zwak Europa, aldus Koenders.

Bert Koenders (Foto: Novum)
Bert Koenders (Foto: Novum)

Politie toont relschoppers PSV-Ajax op tv

De politie is nog op zoek naar zeker zes mannen die op 1 maart betrokken waren bij rellen na afloop van de voetbalwedstrijd PSV-Ajax in Eindhoven. De relschoppers werden maandagavond getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant.

Een grote groep agressieve PSV-aanhangers zocht tegen het einde van de wedstrijd buiten het stadion de confrontatie met de politie. Ze vielen acht agenten in burger aan. De ME en bereden politie werden ingezet om de groep uiteen te drijven. De ME werd bekogeld met stenen en vuurwerk.

Als de getoonde verdachten zich niet melden riskeren ze dat hun beeltenis op 7 april ook op landelijke televisie komt bij Opsporing Verzocht, kondigde de politie aan.

Rutte naar Panama

Minister-president Mark Rutte brengt van vrijdag 10 tot en met zondag 12 april een bezoek aan Panama. Hij woont er de Cumbre de las Américas bij, de driejaarlijkse top van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag laten weten.

Verder wil de premier de economische relatie met Panama versterken. Hij bezoekt ook in aanbouw zijnde sluizen in het beroemde Panamakanaal en legt de eerste steen van een kunstmatig eiland dat Boskalis aanlegt voor de kust van Panama-Stad.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Moordverdachte Borst eerste keer voor rechter

Bart van U., die behalve van moord op zijn zus ook van de moord op oud-minister Els Borst wordt verdacht, moet vrijdag 24 april voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Het gaat die vrijdag overigens alleen over de moord op zijn zus. De aanklager geeft dan een toelichting op de stand van dit onderzoek. De rechtbank moet vervolgens bepalen of het voorarrest van de Rotterdammer wordt verlengd.

Van U. werd in januari aangehouden, nadat zijn zus dood in hun gezamenlijke woning aan de Oudedijk in Rotterdam was gevonden. Enige weken hierna kon hij dankzij een DNA-hit ook worden gelinkt als verdachte in het onderzoek naar de dood van Els Borst.

Copiloot werd behandeld voor zelfmoordneigingen

De copiloot van Germanwings-vlucht 9525 die vorige week neerstortte in de Franse Alpen werd jaren geleden behandeld voor zelfmoordneigingen. Dat hebben Duitse openbare aanklagers maandag meegedeeld.

Copiloot Andreas Lubitz (27) onderging volgens de aanklagers in Düsseldorf enkele jaren geleden, voordat hij piloot werd, psychotherapie 'met een aantekening over suïcidale neigingen'. "In latere jaren en tot voor kort vonden verdere doktersbezoeken plaats die leidden tot ziekverklaringen, zonder dat suïcidaliteit of agressiviteit naar anderen werd vastgesteld."

Persofficier Ralf Herrenbrück zei niet waar Lubitz de psychotherapie onderging. Hij volgde zijn opleiding tot piloot in Duitsland en in de Verenigde Staten, waar Lufthansa een vliegschool heeft. Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings, antwoordde op vragen of zij op de hoogte was van de psychotherapie van Lubitz dat alle medische informatie onderhevig is aan geheimhouding.

De autoriteiten vermoeden op basis van geluiden die door de cockpit voice recorder zijn opgenomen dat Lubitz de gezagvoerder uit de cockpit had buitengesloten en een daling inzette. Uiteindelijk sloeg de Airbus die op 24 maart op weg was van Barcelona naar Düsseldorf bij Le Vernet te pletter tegen een berg, waarbij alle 150 inzittenden om het leven kwamen.

De onderzoekers zeggen tot dusver in Lubitz' familie- en kennissenkring, noch in zijn werkomgeving enige aanwijzing te hebben gevonden over zijn motief. Ze vonden geen tekenen van een lichamelijke aandoening en er zijn geen aanwijzingen dat hij iemand verteld heeft wat hij van plan was te gaan doen.

De aanklagers deelden eerder mee dat bij een doorzoeking van zijn woningen verscheurde ziekmeldingen waren gevonden. Gevraagd naar berichten dat hij een oogaandoening had, zei Christoph Kumpa, een andere woordvoerder van de aanklagers in Düsseldorf, dat daar geen bewijs voor was.

Duitse luchtvaartfunctionarissen hebben gezegd dat het dossier van Lubitz bij de federale luchtvaartdienst een aantekening bevat die inhoudt dat hij 'specifiek regulier medisch onderzoek' nodig had, maar niet of dit voor een fysieke of een psychische aandoening was. De Amerikaanse federale luchtvaartdienst gaf voor hem een medisch certificaat af dat inhield dat hij niet aan een psychische aandoening leed die hem ongeschikt maakte om het vak van piloot uit te oefenen. Lufthansa-topman Carsten Spohr zei vorige week dat Lubitz zes jaar geleden een onderbreking van enkele maanden had in zijn opleiding. Hij wilde daar geen details over kwijt, maar voegde eraan toe dat Lubitz daarna 'niet alleen alle medische tests, maar ook zijn vliegtraining en alle vliegtests en controles had doorstaan'.

In de Franse Alpen wordt een tijdelijke weg aangelegd om de rampplek sneller te kunnen bereiken en het onderzoek te versnellen. Tot nog toe is de rampplek alleen bereikbaar met helikopters door de lucht of na een moeizame en gevaarlijke klauterpartij over de rotsen.

Vier gegadigden voor vliegveld Maastricht

Bij de provincie Limburg hebben zich vier partijen gemeld die geïnteresseerd zijn in de exploitatie van Maastricht Aachen Airport. Wie de belangstellenden zijn, wilde de provincie maandag niet zeggen.

De provincie nam het vliegveld vorig jaar over vanwege een dreigend faillissement. Voor de redding van het vliegveld betalen de provincie en de gemeenten in de regio in totaal meer dan 50 miljoen euro.

MRSA-bacterie in Maasstad Ziekenhuis

Bij twee patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is de MRSA-bacterie gevonden. Direct na de vondst zijn de patiënten van de afdeling nier- en longziekten geïsoleerd en daar verder verpleegd. Ongeveer veertig anderen, patiënten en verplegend personeel, worden voor de zekerheid gecontroleerd. Een woordvoerster van het ziekenhuis zei maandag dat geen afdelingen gesloten hoefden te worden.

De MRSA-bacterie, een van de zogenoemde ziekenhuisbacteriën, is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Zieke en zwakke personen kunnen er infecties van krijgen.

Californische dodencellen bijna vol

De dodencellen in Californië zitten vol. Elke maand komen er nieuwe ter dood veroordeelden bij, terwijl er al bijna tien jaar niemand geëxecuteerd mag worden, schrijft de LA Times maandag. Het gevolg is dat van de 715 dodencellen van de gevangenis in San Quentin er nu 708 bezet zijn.

In totaal zijn er 751 terdoodveroordeelden in de Amerikaanse staat: 731 mannen en 20 vrouwen. De vrouwen zitten in een gevangenis in Chowchilla, de meeste mannen in San Quentin. Ook zitten enkele ter dood veroordeelden in andere gevangenissen.

Sinds 2006 is het echter bij wet verboden om een bepaalde dodelijke injectie te geven aan de veroordeelden. Andere goede opties zijn er niet en dus is het in Californië wettelijk verboden om ter dood veroordeelden ter dood te brengen. Het gevolg is nu dat er vermoedelijk miljoenen worden gestoken in de uitbreiding van het aantal dodencellen.

Californische dodencellen bijna vol
Californische dodencellen bijna vol (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 13

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Tandenpoetsen moet ook gewoon gebeuren als je meedoet aan de Volvo Ocean Race:

En dan ben je meer dan tweeduizend kilometer van het vaste land en al meer dan een week onderweg en dan varen je concurrenten nog vlak langs je, spanning ten top in de Volvo Ocean Race:

Ook bij FC Dordrecht staan ze achter Oranje:

Als we de volgende tweet mogen geloven is de kans dat Engeland ooit nog wereldkampioen cricket wordt miniem:

De editie van Gent - Wevelgem gisteren was legendarisch. De straffe wind en de vele regen zorgden voor en epische race met dito plaatjes en tweets, een kleine bloemlezing:

Dit zegt alles over hoe zwaar het was:

Zo vader zo dochter...... Kleine Tankink vat het goed samen:

Bram Tankink ging overigens niet met lege handen naar huis:

In Wales kunnen ze nog niet helemaal geloven dat ze bovenaan staan in de EK kwalificatiepoule:

Niks mis met een bijbaantje als international in Gibraltar:

Wekelijks kunnen we hier genieten van de lolligheden van Lotus. De briljante tweets van het Formule 1-team leverden vorige week zelfs een eigen bericht op toen ze compleet overschakelden in het Nederlands. Ook deze week ontbreken ze niet:

Erben Wennemars vat even samen hoe belachelijk de schorsingen bij Corendon zijn:

En de uitsmijter van de week is van Ronald Mulder:

Ferry Doedens moest op drankcursus

Acteur Ferry Doedens is een tijd terug aangehouden voor rijden onder invloed. Hij had zo veel gedronken dat hij verplicht een cursus moest volgen over drank in het verkeer. Dat meldt RTL Boulevard.

Doedens bevestigt het verhaal. Na een etentje was hij met de scooter op weg naar huis toen hij werd aangehouden. Hij werd op cursus gestuurd door het CBR.

De 24-jarige acteur vertelt dat hij er veel van geleerd heeft en dat mensen altijd goed moeten nadenken als ze met een slok op gaan rijden.

Binnenvaartschip gezonken op Westerschelde

Op de Westerschelde is maandag een binnenvaartschip gekapseisd en gezonken, aldus de Veiligheidsregio Zeeland. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft de twee opvarenden veilig van boord gehaald.

Het incident gebeurde bij Hoofdplaat, nabij Breskens. Op ongeveer dezelfde plek kapseisde begin februari het binnenvaartschip Rick. Een van de opvarenden wordt sindsdien vermist.

UEFA klaagt Montenegro en Rusland aan

De Europese voetbalunie UEFA heeft zowel de voetbalbond van Montenegro als van Rusland aangeklaagd voor de rellen bij de gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd vrijdagavond in Podgorica. Beide organisaties moeten zich verantwoorden voor wangedrag van de eigen aanhang. Montenegro is bovendien in staat van beschuldiging gesteld voor de organisatie van een wedstrijd die niet is uitgespeeld.

De Russische doelman Igor Akinfeev kreeg in de eerste minuut van de wedstrijd een vuurpijl tegen zijn achterhoofd en moest met brandwonden naar het ziekenhuis worden gebracht. Het duel werd na een afkoelingsperiode weer hervat, maar moest na nieuwe tumult op de tribunes in de 66e minuut toch worden gestaakt. De stand was 0-0. Fans van beide ploegen gooiden met vuurwerk en andere voorwerpen naar elkaar en naar spelers en officials.

Rusland heeft een protest ingediend bij de UEFA over het verloop van het duel. Volgens de Russen had de wedstrijd na het incident met Akinfeev meteen definitief gestaakt dienen te worden.

Plastische chirurgie mogelijk in basispakket

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil kijken of medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer in de basisverzekering kan komen. Ze riep maandag in het tv-programma Radar de artsen op om met een goed plan te komen hiervoor, waarna ze het zal bekijken.

Plastische chirurgie is in 2005 uit het toenmalige ziekenfonds gehaald omdat er te veel misbruik van de vergoedingen zou worden gemaakt. 'De grenzen werden steeds verder verlegd. Mensen gebruikten het steeds meer om zich te verfraaien', zei ze.

Schippers wil het besluit nu heroverwegen omdat veel mensen er nadeel van ondervinden. Maar er moet dan wel een goede afbakening komen van het soort ingrepen dat vergoed zou moeten worden. Ze vindt ook dat de plastisch chirurgen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen zodat de praktijken niet opnieuw uit de hand zullen lopen.

Venus Williams schakelt Wozniacki uit, Rojer naar kwartfinale

Venus Williams heeft maandag de kwartfinales bereikt van het hoog aangeschreven tennistoernooi van Miami. Dat ging ten koste van de als vierde geplaatste Deense Caroline Wozniacki. De Amerikaanse kreeg alleen in de tweede set serieuze tegenstand. Ze won die echter overtuigend met 7-1 in de tiebreak: 6-3 en 7-6.

Carla Suarez Navarro schakelde met Agnieszka Radwanska, de nummer zeven van de plaatsingslijst, ook een speelster uit die boven haar staat in de hiërarchie. De Spaanse had daar drie sets voor nodig: 5-7, 6-0 en 6-4. De partij duurde meer dan twee uur.

Jean-Julien Rojer heeft met Horia Tecau de kwartfinales van het dubbelspel bereikt. Het Nederlands-Roemeense duo, dat in Florida als vierde is geplaatst, rekende maandag in anderhalf uur af met de Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah. De beslissing viel in de supertiebreak: 6-7 (6), 6-3 en 10-2. In de eerste set verloor niemand zijn service. Dat gebeurde pas in de tiebreak, die met enig geluk naar de Zuid-Amerikanen ging. Rojer en Tecau kwamen echter sterk terug, wonnen de tweede set overtuigend en namen ook in de supertiebreak meteen een ruime voorsprong. Het eerste van de zeven matchpoints werd benut.

In het enkelspel drong Kei Nishikori zonder veel moeite door tot de vierde ronde. De Japanner versloeg de Serviër Viktor Troicki in iets meer dan een uur: 6-2 en 6-2.

Van der Heijden en Mori weg bij Vitesse

De Vitesse-verdedigers Jan-Arie van der Heijden en Dan Mori vertrekken na dit seizoen uit Arnhem. Volgens Vitesse gaat het duo een "uitdaging aan bij een nieuwe club". Beide spelers beschikken over een aflopend contract en zijn komende zomer derhalve transfervrij.

Doelman Eloy Room, die Piet Velthuizen bij Vitesse als eerste keus heeft verdrongen, heeft een nieuwe aanbieding van Vitesse ontvangen. Zijn huidige contract eindigt na dit seizoen. De huurovereenkomsten met Zakaria Labyad, Josh McEachran, Bertrand Traoré en Wallace lopen eveneens af. Het is nog niet bekend waar ze hun loopbaan voortzetten.

IS: Boko Haram voert dappere strijd

Boko Haram toonde dankbaarheid aan Allah, door zich aan te sluiten bij terreurgroep IS (Islamitische Staat). Dat stelt IS maandag in de nieuwe uitgave van haar magazine, Dabiq. Daarin looft de terreurgroep de jarenlange strijd van de Nigeriaanse terreurgroep.

Boko Haram heeft dapper gevochten, vindt IS. ,,Ondanks de vijandigheid van de kruisvaarders’’, vechten zij door tegen de christenen en blijven zij trouw aan hun geloof, staat te lezen in Dabiq.

Ook prijst IS de Deense man die in februari in Denemarken twee mensen doodschoot. Hij kwam uiteindelijk zelf ook om tijdens een schietgevecht met de politie. ,,Denemarken, een land van heidenen dat de profeet beledigde en deelneemt aan de missies tegen Islamitische Staat. Het vieze bloed van de Denen werd vergoten door zijn gezegende handen, waardoor hij verzekerd is van een plaats in het paradijs.’’

IS: Boko Haram voert dappere strijd
IS: Boko Haram voert dappere strijd (Foto: ANP)

TunesiŽ wendt schorsing af

De Tunesische voetbalbond (TFF) heeft een dreigende schorsing voor het komende kwalificatietoernooi van de Afrika Cup kunnen afwenden. Volgens vicevoorzitter Maher Snoussi heeft zijn organisatie een akkoord bereikt met het bestuur van de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF). Een stap van de TFF naar het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS) is nu niet meer aan de orde.

De Tunesische voetbalbond moest voor 31 maart excuses aanbieden voor de incidenten begin dit jaar tijdens en na de verloren kwartfinale van de Afrika Cup tegen gastland Equatoriaal-Guinea. Spelers en stafleden van Tunesië trachtten na afloop scheidsrechter Rajindraparsad Seechurn uit Mauritanië en ook tegenstanders te molesteren en spraken openlijk beschuldigingen over omkoping uit. Het CAF schorste de arbiter voor zijn rol in de turbulente wedstrijd voor zes maanden.

'FC Utrecht legt Haller voor 4 jaar vast'

De Franse jeugdinternational Sébastien Haller blijft bij FC Utrecht. Volgens clubeigenaar Frans van Seumeren heeft de twintigjarige huurling van het Franse Auxerre een contract voor vier jaar ondertekend in de Galgenwaard. "We moeten nog wel de optie lichten", liet Van Seumeren maandag weten bij RTV Utrecht.

Haller speelt sinds de winterstop bij FC Utrecht. In korte tijd maakte hij nogal wat indruk, onder meer dankzij vier treffers in de wedstrijd tegen FC Dordrecht (6-1). Hij heeft inmiddels zeven keer gescoord voor zijn nieuwe club.

17 doden, 20 vermisten na overstromingen Chili

Overstromingen na zware regenval in de anders kurkdroge Atacama-woestijn in het noorden van Chili hebben aan zeker zeventien mensen het leven gekost, heeft de regering maandag meegedeeld. Twintig mensen worden vermist.

Door de overstromingen zijn ook wegen en elektriciteitsleidingen vernield. De woordvoerder van president Michele Bachelet stelde de getroffen gebieden maandag ruim negen miljoen euro aan noodhulp in het vooruitzicht. Ook is het leger ingezet om te helpen huizen en auto's uit de modder te graven en wegen weer begaanbaar te maken. Ook zijn voedsel, matrassen en medicijnen uitgedeeld.

"Mensen zijn overweldigd en de gemoederen verhit, omdat de hulp onvoldoende is", zei Solange Bordones, een leider van de inheemse Diaguita. "Het leger assisteert, maar de mensen voelen zich in de steek gelaten."

Sommige gezinnen hebben tijden op de daken van hun huizen moeten wachten voordat ze door helikopters werden opgepikt. "Vrienden van mijn broer hebben ons geholpen de modder uit ons huis te verwijderen. Dat is de enige hulp die wij tot nog toe hebben gekregen en dat terwijl wij maar vijf stappen van het stadhuis vandaan wonen", zei de 20-jarige Lissete Hola in de stad Copiapo.

Overstroming Chili eist levens (Foto: ANP)
Overstroming Chili eist levens (Foto: ANP)

Turken boos op burgemeester Gilze-Rijen

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen heeft zich de woede op de hals gehaald van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT). De organisatie eist dat de burgemeester afstand neemt van zijn uitspraken over Turken en criminaliteit, die zaterdag in de Volkskrant werden gepubliceerd. Het IOT dreigt naar de rechter te stappen als Boelhouwer dat niet doet.

"In het interview stelt de burgemeester dat alle Turkse inwoners van zijn gemeente op de hoogte zijn van illegale praktijken en daarover zwijgen", aldus het IOT, dat vindt dat de burgemeester “een onheus beeld" schetst van de Turkse gemeenschap in Gilze-Rijen. Het IOT wil dat Boelhouwer een verklaring in de landelijke media publiceert, "waarin wordt rechtgezet dat alle Turken betrokken zijn bij of wetenschap hebben van criminele praktijken en daarover zwijgen".

Elm per direct naar Kalmar FF

Viktor Elm keert niet meer terug in de Eredivisie. De middenvelder van AZ is met onmiddellijke ingang voor Kalmar FF gaan spelen. In 2008 vertrok hij bij de Zweedse formatie om zijn geluk in Nederland te beproeven.

Elm begon zijn tocht in de Eredivisie bij sc Heerenveen, waar hij vier seizoenen onder contract zou staan. Vervolgens koos hij voor een overstap naar AZ. Bij de ploeg uit Alkmaar liep zijn contract nog tot medio 2016 door. Hij kon echter niet op een basisplaats rekenen en koos daarom voor een vertrek.

Bij Kalmar FF wordt Elm herenigd met zijn broers David en Rasmus. De laatstgenoemde speler kwam in het verleden ook uit voor AZ.


Viktor Elm per direct terug naar Zweden (PRO SHOTS / Judith Boogaardt)

Inge Dekker ook niet in Swim Cup

Inge Dekker laat ook de Swim Cup in Eindhoven (2 tot en met 5 april) aan zich voorbij gaan. De vlinderslagspecialiste, ook thuis op de 50 en 100 vrij, kampt al enige tijd met rugklachten en is nog niet volledig hersteld.

In overleg met haar coach Martin Truijens en de medische staf heeft ze besloten niet van start te gaan in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion.

Dekker kreeg begin deze maand in Marseille last en meldde ze vervolgens ook af voor een internationaal gala in Milaan. Ze richt zich nu geheel op de WK komende zomer in Kazan.Inge Dekker laat Swim Cup in Eindhoven schieten (PRO SHOTS / Insidefoto)

ADO Den Haag neemt afscheid van zeven spelers

ADO Den Haag neemt na dit seizoen afscheid van zeven spelers. Het gaat om Mitchell Schet, Ricky van Haaren, Ninos Gouriye, Papito Merencia, Mitchell de Vlugt, Richelo Fecunda en Malcolm Esajas. Zij hebben een aflopend contract en krijgen geen nieuwe verbintenis aangeboden.

ADO Den Haag maakte maandag verder op de website bekend dat de club geen gebruik zal maken van de eenzijdige opties in de contracten van Kevin Jansen en Dion Malone. Beiden kunnen wel bijtekenen. Het duo heeft de nieuwe aanbieding van de Haagse club in beraad genomen.

De optie in het contract van Danny Bakker heeft de directie wel gelicht. Daardoor speelt de jeugdinternational ook komend seizoen voor ADO Den Haag. De Haagse clubleiding is nog in onderhandeling met Bakker over het openbreken en verlengen van zijn huidige contract met meerdere jaren.

Ook Mathias Gehrt, Wilfried Kanon (tot medio 2017) en Robert Zwinkels (tot medio 2016) mogen bij ADO blijven.

Feyenoord laat doelman Lamprou gaan

Feyenoord heeft doelman Kostas Lamprou niet meer nodig. De Rotterdamse clubleiding zal geen gebruik maken van de optie in het aflopende contract van de Griekse keeper, die dit seizoen verdienstelijk op huurbasis voor Willem II uitkomt. De 23-jarige goalie is komende zomer transfervrij.

Volgens technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord zou Lamprou ook het komende seizoen niet kunnen rekenen op veel speeltijd in De Kuip. "Kostas heeft de gezonde ambitie om eerste keeper te worden", legde Van Geel op de website uit.

"Nu de situatie bij Feyenoord hem in dat opzicht geen perspectief biedt, gunnen we hem de kans een club te vinden waar hij die stap wel kan zetten. Dat verdient hij ook vanwege zijn positieve opstelling en inzet bij Feyenoord in alle jaren. Dit seizoen in Tilburg heeft Kostas bovendien aangetoond dat hij daar ook aan toe is."

Lamprou meldde zich in 2009 bij Feyenoord. Hij keepte in veertien competitiewedstrijden van de Rotterdamse club.

Verkrachter: 'the devil made me do it'

De sadist die in Australië 6 weken lang een Nederlandse toeriste heeft verkracht en mishandeld, heeft een goed alibi: de man zou namelijk bezeten zijn geweest door de duivel.

Opnieuw krijgt satan de Zwarte Piet toegeschoven. Ook zou het lichaam van meneer Granata zijn overgenomen door de geest van zijn opa. Gewelddadig gedrag zit blijkbaar in de familie.

Volgens de advocaat van de 47-jarige dader zou de man verslaafd zijn aan crystal meth. De rechter was niet echt onder de indruk van het verhaal van de verdediging en liet weten dat mogelijk sadomasochistische neigingen, woede en jaloezie een rol gespeeld hebben. De rechter noemde de daden van Granata 'weerzinwekkend en walgelijk'.

Granata en zijn vriendin hadden de 21-jarige Nederlandse leren kennen op een feestje. Daar gebruikte ze drugs met het stel en ging daarna met hen mee voor een triootje. Later haalde Granata in zijn kop dat de twee dames stiekem een relatie met elkaar zouden hebben. Dus sloot hij de Nederlandse vrouw maar op.

De vrouw is meerdere malen verkracht en heeft zo'n 54 steekwonden opgelopen. Ze werd verscheidene keren bewusteloos gemept en mishandeld met een vleesvermaler, een deegroller, een gasbrander en een stofzuiger. Bij twee van de martelpartijtjes deed de vriendin van Granata ook mee. Zij is inmiddels vrijgesproken omdat zij ook een slachtoffer van de bezetene was.

Granata heeft schuld bekend, maar geeft toch stiekem een onbewezen entiteit de schuld van zijn daden.

Rainbow Six Siege krijgt operators en een speciale editie

Ubisoft heeft meer informatie vrijgegeven over Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Het spel bevat een nieuw 'operator'-systeem. Operators zijn specialisten uit 's werelds beste Special Forces-eenheden. Elke operator heeft zijn eigen unieke specialiteit dat een nieuw tactisch element toevoegt aan de Siege-ervaring en het maken van een team van verschillende operators aanmoedigt.

Vanavond streamt Ubisoft via Twitch zo rond acht uur. Hierin krijgen we meer informatie over het nieuwe operator-systeem en zien we de game ook in actie. De stream is te volgen op www.twitch.tv/ubisoft. 

Ubisoft heeft ook een Collector’s Edition voor Tom Clancy’s Rainbow Six Siege aangekondigd. Deze 'Art of Siege Edition' bevat de volledige game, een collector’s box, een Gold Skins pack voor alle in-game wapens en een exclusieve gids van 120 pagina's met tips. Deze guide bevat elk belangrijk element van de game en uitgebreide informatie over alle Counter Terrorist Units, operators, wapens en maps, compleet met alle details en statistieken. De inhoud is gemaakt in overleg met de ontwikkelaars en met feedback van spelers.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege komt dit jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

OM eist 12 jaar bij hof voor val peuter

Tegen de 39-jarige P.A. is maandag in hoger beroep door het Openbaar Ministerie (OM) twaalf jaar cel geëist voor de fatale val van zijn driejarige neefje. Hij heeft het kind volgens de advocaat-generaal op 9 april 2013 vanaf de galerij op de zesde verdieping van de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost gegooid of laten vallen. Het jongetje overleefde dit niet.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man eerder tot tien jaar cel. Het OM had toen zestien jaar geëist voor moord. Bij het gerechtshof in de hoofdstad hield justitie het maandag op doodslag. Volgens de advocaat-generaal staat vast dat A. het kind opzettelijk heeft gegooid of laten vallen en dat er geen sprake is van een noodlottig ongeval. Hij had opdat moment flink gedronken en kampte met een depressie.

Levenslang geŽist om geweld Staatsliedenbuurt

Tegen twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt is maandag levenslang geëist. De twee, 'Popeye' B. (34) en Adil 'Kinker' A. (26), worden beschuldigd van moord en poging tot moord.

Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak gevraagd voor medeverdachte Stefan S. (45). Het OM vermoedt dat hij een faciliterende rol heeft gehad, maar of hij bij de liquidaties zelf betrokken is, wordt betwijfeld.

De dubbele liquidatie eind december 2012 is de gewelddadigste episode uit de onderwereldoorlog in Amsterdam. Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) kwamen om het leven. Het belangrijkste doelwit was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij werd beschoten, maar wist te ontsnappen. Tijdens hun vlucht schoten de daders ook nog met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Levenslang geëist om geweld Staatsliedenbuurt
Levenslang geëist om geweld Staatsliedenbuurt (Foto: ANP)

Oezbeekse president herkozen met enorme meerderheid

De Oezbeekse leider Islam Karimov is bij de presidentsverkiezingen van zondag met een overweldigende meerderheid herkozen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die maandag bekendgemaakt werden. De uitslag komt niet als een verrassing.

Volgens de Centrale Kiescommissie kreeg Karimov 90,4 procent van de stemmen met bijna 91 procent van de stemmen geteld. Zelfs al voordat alle stemmen geteld waren stuurde de Russische president Vladimir Poetin al zijn gelukwensen naar de 77-jarige Karimov.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa hekelde maandag in een verklaring het verloop van de verkiezingen. De stembusgang zou een wassen neus zijn, omdat er 'geen echte politieke alternatieven' zijn. De OVSE merkte ook op dat Karimov nu aan zijn vierde termijn begint, terwijl in de grondwet is vastgelegd dat een president maximaal twee termijnen mag vervullen.

Karimov is al sinds 1989 de leider van de voormalige Sovjetrepubliek. Hij werd toen aangewezen als leider van de Communistische Partij en heeft sindsdien alle oppositie uit de weg geruimd. Sinds 1990 is hij president. Het land leunt zwaar op Rusland: zo'n drie miljoen Oezbeken wonen en werken daar om de hoge werkloosheid en armoe in eigen land te ontvluchten.

Verkiezingscampagnes Groot-BrittanniŽ begonnen

De verkiezingscampagnes voor het Britse parlement zijn maandag officieel van start gegaan. Het parlement werd ontbonden en op 7 mei mogen de Britten naar de stembus. Het beloven de onvoorspelbaarste verkiezingen in tientallen jaren te worden.

Cameron ging maandag op een laatste audiëntie bij Queen Elizabeth II om haar goedkeuring te vragen voor het ontbinden van het parlement. Het was het laatste bezoek van een premier aan de Queen, omdat er een nieuwe wet is aangenomen die dit automatisch regelt.

Cameron sprak zaterdag zijn partij al toe. Hij haalde toen fel uit naar zijn Labour-rivaal Ed Miliband. Maandag waarschuwde de premier voor economische chaos als Labour aan de macht komt. "De schulden zullen stijgen en er gaan banen verloren", aldus Cameron. Hij wees erop dat toen hij in 2010 aantrad 'Groot-Brittannië op de rand van de afgrond balanceerde'. Nu is 'Groot-Brittannië er weer bovenop' en groeit het land sneller dan de andere G7-landen, aldus de premier.

Miliband bracht daar tegenin dat de plannen van de Tories voor een referendum over uittreding uit de Europese Unie 'een duidelijk gevaar' zijn voor het zakenleven. Bovendien geldt volgens hem voor veel kiezers dat ze maar weinig merken van het economische herstel. Het lijkt 'alsof het bij anderen gebeurt, ergens anders'. Hij herhaalde nog eens dat Labour niet van plan is om de belastingen te verhogen of meer administratieve regels op te leggen.

Bij de verkiezingen in 2010 voor het Lagerhuis wisten Labour noch de Conservatieven een duidelijke meerderheid te behalen. De kiezers zijn bovendien ernstig verdeeld: kleine partijen zoals de Groenen en Schotse en Welshe nationalistische partijen kunnen wel eens van grote invloed worden. Analisten verwachten dan ook een spannende verkiezingsstrijd.

File door ongeval op de A6

De rijksweg A6 tussen Muiden en Lelystad is maandag tijdens de avondspits volledig afgesloten. Op het knooppunt Muiderberg heeft een ongeval plaatsgevonden. Daardoor is het ook niet mogelijk vanaf de A1 naar de A6 Flevoland binnen te rijden, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

Bij de aanrijding zouden een busje en meerdere personenauto's betrokken zijn. Over gewonden is nog niets bekend. De afsluiting zorgt op de A1 bij Muiderberg voor een file van 8 kilometer richting Amersfoort. Het verkeer richting Flevoland wordt aangeraden door te rijden over de A1 en dan bij knooppunt Eemnes de A27 richting Almere te nemen.

Volvo bouwt fabriek in VS

Volvo is van plan voor omgerekend 462 miljoen euro een fabriek te bouwen in de Verenigde Staten. Dat maakte de Zweedse automaker, die in handen is van het Chinese Zhejiang Geely Holding, maandag bekend. Volvo wil de dalende autoverkoop in het land een boost geven.

De fabriek, de eerste van Volvo in de VS, moet in 2018 in bedrijf zijn. Een besluit over de locatie en andere details over de fabriek worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

Door een fabriek in de VS te openen is Volvo minder vatbaar voor valutaschommelingen. Daarnaast wil het bedrijf meer marktaandeel in het land. Afgelopen jaar verkocht Volvo circa 56.000 voertuigen in de VS. Dat is een halvering van de verkooppiek in 2004.

Tranen bij eerste concert 1D zonder Malik

One Direction heeft in Zuid-Afrika zijn eerste concert zonder Zayn Malik gespeeld. De nu vierkoppige boyband zweeg gedurende het optreden voor zo'n 95.000 fans in Johannesburg over het vertrek van Malik, maar was zichtbaar geëmotioneerd.

Volgens Billboard liet Liam Payne een traan en klonk hij aangedaan toen hij aanving met het nummer Through The Dark. Vervolgens verdween hij even van het podium.

In de video's die tijdens het optreden te zien waren, was Zayn eruit geknipt. En ondanks dat zijn naam ook door zijn ex-collega's niet werd uitgesproken, bedankten zij hun fans wel voor hun steun de afgelopen week. "Jullie hebben geen idee hoeveel we van jullie houden op dit moment", zei Harry Styles. "Ik zal niet liegen, deze avond was een big deal en wat jullie vanavond hebben gedaan betekent veel voor ons."

Vorige week werd bekend dat Zayn niet langer deel uitmaakt van de populaire boyband. In een verklaring op de website van de groep staat dat Zayn kiest voor een leven buiten de spotlights. De overige bandleden lieten via Facebook weten alle respect te hebben voor het besluit van Malik en gewoon door te gaan met hun huidige wereldtournee.

Festivals verbieden selfiestick

Veel Amerikaanse festivals verbieden vanaf dit jaar de selfiestick. Net als vele musea, concerthallen en Britse festivals verbant nu ook een aantal Amerikaanse festivals de populaire stok waarop een mobiele telefoon gemonteerd kan worden.

Op de website van Lollapalooza is te lezen dat het gebruik van 'GoPro-toebehoren zoals stokken, selfiesticks en monopods' niet is toegestaan. Coachella heeft de selfiestick eveneens op de lijst met verboden items gezet.

Veel musea liepen voorop in het verbod op de selfiestick. Uit angst voor beschadigingen aan de kunstwerken, maar ook om ervoor te zorgen dat andere bezoekers niet gehinderd worden.

Dijksma streng voor groeiende melkveehouders

Koeien horen in de wei, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Om te voorkomen dat de dieren in de toekomst op stal staan, moeten de melkveebedrijven hun grondgebonden karakter behouden en versterken, schrijft Dijksma maandag aan de Tweede Kamer.

Dat betekent dat een bedrijf voldoende grond moet hebben om de dieren naar buiten te kunnen laten en er de koeienmest op kwijt te kunnen. Vanaf 2016 moeten bedrijven die uitbreiden en meer mest produceren dan in 2014, elk jaar aantonen dat ze nog voldoende grond hebben om een deel van de voor natuur en milieu schadelijke fosfaatstoffen uit de extra mest kwijt kunnen. De rest mag elders worden verwerkt.

Vooral bedrijven met veel koeien op weinig grond zullen de gevolgen merken. Dijksma wil zo de verwachte groei van de melkveebedrijven in goede banen leiden.

Nieuwe bombardementen op hoofdstad Jemen

De hoofdstad van Jemen is maandag opnieuw getroffen door luchtaanvallen. De bombardementen, uitgevoerd door een Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, zijn gericht op de sjiitische Houthi-rebellen, die in september Sanaa innamen en sindsdien grote delen van Jemen hebben veroverd.

De gevechtsvliegtuigen namen militanten, straaljagers, luchtafweergeschut en raketinstallaties onder vuur. De bombardementen hebben het leven van de burgerbevolking in Sanaa inmiddels grondig ontregeld. Scholen houden hun deuren gesloten en burgers blijven binnen. Honderden mensen zijn de hoofdstad zelfs ontvlucht.

De opmars van de Houthi's is de landen in de regio een doorn in het oog. Zij verdenken het sjiitische regime in Iran ervan de Houthi's te steunen om zijn invloed in de regio te vergroten. De luchtaanvallen van de Arabische coalitie, waar onder meer ook Egypte bij betrokken is, begonnen vorige week. Afgelopen weekeinde besloot de Arabische Liga een pan-Arabische troepenmacht op te richten die kan worden ingezet bij conflicten in de regio. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi, die het land deze maand ontvluchtte, vroeg landen in de regio eerder al in te grijpen.

Ondanks de luchtaanvallen in Sanaa zetten de Houthi's maandag hun offensief elders in het land voort, met steun van troepen die nog loyaal zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh. De rebellen namen de zuidelijke stad Aden, waar Hadi zat voordat hij het land ontvluchtte, met mortiergranaten onder vuur en vochten met lokale milities. De Houthi's en hun bondgenoten zijn Aden inmiddels tot dertig kilometer genaderd.

'Stankoverlast leidt tot gezondheidsklachten'

Wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, heeft vaker gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde studie van het onderzoeksinstituut Nivel en het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht.

Door de stankoverlast zeggen omwonenden vaker te hoesten en verkouden te zijn. Ook hebben ze vaker last van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Maar ook klachten door chronische stress zoals slapeloosheid, angst en depressie komen meer voor. "Met de mestgeur kunnen irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid en regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress", concluderen de onderzoekers.

Mensen die in de buurt van megastallen wonen, beoordelen hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Opvallend is dat ze maar zelden met klachten naar de huisarts gaan.

Vliegtuig maakt tussenlanding na bommelding

Een vliegtuig van Turkish Airlines heeft maandag een vlucht van Istanbul naar São Paulo onderbroken voor een tussenlanding in Casablanca in Marokko nadat in het toilet een briefje met het woord 'bom' was gevonden.

Zo'n landing is volgens een mededeling van de maatschappij standaardprocedure in zulke gevallen. Aan boord van de Boeing 777 met vluchtnummer TK15 bevinden zich 256 personen.

Aantal vakbondsleden bij V&D groeit

Het aantal vakbondsleden bij V&D is de afgelopen maanden flink gegroeid. FNV Handel, de grootste vakbond, schreef driehonderd nieuwe leden in en telt nu in totaal zo'n 1200 leden bij het warenhuisbedrijf, zei bestuurder Niels Suijker maandag.

Zijn collega Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond schat dat vanaf 19 januari zo'n honderd nieuwe leden zich hebben aangemeld. Daarmee zit het totale ledenaantal van CNV bij V&D volgens hem 'iets boven de tweehonderd'.

Op 19 januari kondigde V&D een verplicht loonoffer aan voor alle circa 5000 werknemers als onderdeel van een pakket maatregelen om het verlieslatende concern van de ondergang te redden.

Nog geen besluit UCI over Astana

Het lot van Astana is nog niet bezegeld. Dagblad De Telegraaf meldde maandag dat de wielerploeg uit Kazachstan zijn licentie voor de World Tour kwijtraakt wegens de reeks dopinggevallen vorig jaar. De internationale federatie ontkent echter dat het al zover is. "Er is nog geen verhoor geweest in de zaak Astana en dus ook nog geen besluit genomen", aldus een woordvoerder van de UCI.

Een zegsman van Team Astana, dat tot 20 maart de tijd had alle documenten ter verdediging op te sturen, verwacht over een week of twee uitsluitsel te krijgen. Een afvaardiging met leden van de Kazakse wielerbond, ploegleiders, renners en de teamarts zal zich donderdag melden bij de licentiecommissie in Zwitserland. "We hebben te horen gekregen dat het daarna nog ongeveer tien dagen duurt, dus na Parijs-Roubaix."

Duizenden protesteren tegen bezuinigingen BelgiŽ

Duizenden betogers zijn maandag in Brussel voor de tweede dag op rij de straat opgegaan om te protesteren tegen het bezuinigingsbeleid van de regering. De demonstranten trotseerden hagel en harde wind en eisen dat de regering zijn koers wijzigt. Ze willen dat vooral de rijken de zwaarste lasten gaan dragen en dat fraude wordt aangepakt.

De regering van premier Charles Michel wil vooral bezuinigen in de publieke sector, de werktijden verlengen en snijden in de sociale zekerheid. Dat is zeer tegen de zin van de betogers. Zondag kwamen er ook al vijftienduizend mensen op een demonstratie af.

Museum TunesiŽ heropend na aanslag

Het Bardo-museum in Tunis is maandag heropend voor het publiek. Het nationaal museum was sinds begin deze maand dicht na een aanslag waarbij 22 mensen om het leven kwamen.

Volgens de Tunesische regering is de man die wordt gezien als de leider van de operatie afgelopen zaterdag gedood bij een inval. Twee daders werden op 18 maart, de dag van de aanslag, al gedood.

Het Bardo-museum werd maandag volledig opengesteld, ook de delen die beschadigd raakten bij de aanval. Het museum, het grootste van het land, staat bekend om zijn kleurrijke Romeinse mozaïeken.

Helft van Senaat is nieuweling

Op bijna de helft van de 75 zetels in de Eerste Kamer komt vanaf juni een nieuwkomer te zitten. Dat meldt het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden maandag op basis van alle kandidatenlijsten.

Dit weekend kwam 50PLUS daarmee als laatste, die Martin van Rooijen achter Jan Nagel op de tweede plaats heeft gezet. De 72-jarige Van Rooijen was ooit namens het CDA staatssecretaris van Financiën en Tweede Kamerlid.

Andere politieke oudgedienden die aantreden zijn Annemarie Jorritsma, Joop Atsma en Ben Knapen. Maar ook oud-SER-baas Alexander Rinnooy Kan en oud-voorzitter Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau komen erin, voor D66.

Tegelijk verlaat een handvol politieke zwaargewichten de Senaat, onder wie Klaas de Vries, Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Roger van Boxtel. Ook PVV'er Ronald Sörensen, die ooit Leefbaar Rotterdam oprichtte, vertrekt.

De nieuwe Provinciale Statenleden kiezen op 26 mei de senatoren. Zij worden 9 juni geïnstalleerd.

Eerste Kamer (Foto: Novum)
Eerste Kamer (Foto: Novum)

Tennisster Rus in race voor Fed Cup award

Tennisster Aranxta Rus is in de race voor de Heart Award van de Fed Cup. Deze prijs gaat naar tennissters die hun land uitzonderlijk hebben vertegenwoordigd in de landenwedstrijd. De speelster uit Monster is genomineerd voor haar sterke optreden in de landenwedstrijd tegen Slowakije.

Rus bezorgde Nederland het beslissende punt door Anna Schmiedlova, die 143 plaatsen hoger op de wereldranglijst stond, in drie sets te verslaan. Daarnaast trok Rus op de eerste dag tegen Magdalena Rybarikova de stand gelijk nadat het team van captain Paul Haarhuis na de eerste partij op achterstand was gekomen.

Naast Rus komen ook de Duitse Andrea Petkovic, de Francaise Kristina Mladenovic en de Roemeense Irina Bega in aanmerking voor de Heart Award. Via de website van de Fed Cup kan er tot 3 april gestemd worden. De winnaars worden in het weekeinde van 18 en 19 april bekendgemaakt. Nederland speelt dan tegen Australië in wereldgroep II.

Kiki Bertens was vorig jaar genomineerd voor een award. De prijs ging toen naar de Roemeense Simona Halep.

Rus in actie tijdens de Fed Cup-wedstrijd tegen Slowakije (PRO SHOTS/Peter Lous)
Rus in actie tijdens de Fed Cup-wedstrijd tegen Slowakije (PRO SHOTS/Peter Lous)

Nigeria wacht met spanning op uitslag verkiezingen

Nigeria wacht met spanning op de uitslag van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen waren een nek-aan-nekrace tussen zittend president Goodluck Jonathan en oud-dictator Muhammadu Buhari. De winnaar wordt maandag of mogelijk zelfs dinsdag bekendgemaakt.

Zaterdag ging de Nigeriaanse bevolking in relatieve rust naar de stembus. Tienduizenden konden ook zondag nog naar de stembus, omdat er zaterdag technische problemen waren. In het noordoosten werd het stemmen bemoeilijkt door dodelijke aanslagen op stembureaus door moslimextremisten.

Maandag zette de politie traangas in in Port Harcourt, de oliehoofdstad van het land, waar duizenden vrouwen eisten dat de verkiezingen in de deelstaat Rivers over worden gedaan. De Nigeriaanse oppositie eiste dat ook in de deelstaat Akwa Ibom nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, omdat er sprake zou zijn van onregelmatigheden en gerommel met stembiljetten. De kiescommissie heeft al gezegd onderzoek te gaan doen naar de problemen.

De grote vrees is dat er geweld uitbreekt als de verkiezingsuitslag bekendgemaakt wordt. Volgens analisten liggen de twee kandidaten zo dicht bij elkaar dat het erg lastig is om te bepalen wie er heeft gewonnen. In 2011 kwam het ook tot geweld na de presidentsverkiezingen. Toen kwamen meer dan duizend mensen om het leven en raakten 65.000 mensen ontheemd.

KLM koopt vliegtuigen van Embraer

KLM Cityhopper koopt zeventien toestellen van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer om zijn Fokker 70-vliegtuigen te vervangen. Dat maakte KLM maandag bekend, zonder financiële details te vermelden.

Het gaat om vijftien toestellen van het type Embraer 175 en twee van het model Embraer 190. De levering van de E190's staat gepland voor december dit jaar en de E175's moeten tussen maart 2016 en juni 2018 worden toegevoegd aan de vloot van KLM Cityhopper. KLM heeft een optie op nog eens zeventien nieuwe vliegtuigen van Embraer.

De vloot van KLM Cityhopper bestaat in 2018 enkel uit toestellen van Embraer. Die vliegtuigen verbruiken aanzienlijk minder brandstof dan de Fokker 70's.

Dode na rampoging bij poort NSA

Bij de toegangspoort van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is maandag een dode gevallen, toen een automobilist de entree wilde rammen. Verder zouden er een of twee mensen gewond zijn, meldden Amerikaanse media.

Rond 09.30 uur probeerde de bestuurder de poort van het hoofdkantoor van de NSA in Fort Meade te rammen. Volgens NBC Washington zouden er twee mannen in de auto hebben gezeten, die verkleed waren als vrouwen. Ze wilden naar binnen bij het kantoor. Beide mannen zouden zijn geraakt door kogels van bewakers. Er lagen volgens de zender een geweer en drugs in de auto.

De NSA is bekend vanwege vele schandalen van de afgelopen jaren. Klokkenluider Edward Snowden lekte documenten, waardoor duidelijk werd dat de inlichtingendienst op soms buitensporige en vermoedelijk zelfs illegale wijze informatie vergaarde.

Dode na rampoging bij poort NSA
Dode na rampoging bij poort NSA (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer

Nadat zondag de lentestorm al voor enige schade en overlast in het verkeer had gezorgd, heeft het KNMI voor dinsdag code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer, afgekondigd voor het hele land. Tijdens de ochtendspits verwacht de VerkeersInformatieDienst (VID) grote hinder in het verkeer.

De kustprovincies moeten dinsdag rekening houden met stormwinden. Langs de noordkust staat een westerstorm, mogelijk windkracht 9. Het hele land krijgt te maken met zware windstoten. Ook valt weer veel regen.

Zondag zijn op Schiphol bijna honderd geparkeerde auto's beschadigd geraakt. De harde wind blies grind over de parkeerplaats waardoor veel autoruiten sneuvelden. Servicemonteurs van Carglass zijn de hele nacht bezig geweest om noodruiten te plaatsen.

Op sommige andere plaatsen waaiden zondag bomen om en in het verkeer gebeurden meerdere ongelukken door de harde wind. Door de vele regen was er op een aantal plekken ook sprake van wateroverlast. Zo werd op de N261 de afslag naar de Efteling afgesloten, omdat de weg onder water stond.

Volgens weerbureau weeronline.nl stond een groot deel van de dag aan zee windkracht 8. Ook in het binnenland kwam het tot zware windstoten. Aan het einde van de middag was de storm het zwaarst. Op Schiphol kwam de wind tot 117 kilometer per uur. Een aantal vluchten raakte daardoor vertraagd. De brandweer kreeg zondag 327 meldingen over stormschade of wateroverlast. De regio Rotterdam-Rijnmond had het het zwaarst met vijftig meldingen.

Dat er relatief gezien weinig schade ontstond, komt onder meer doordat de bomen nog niet in blad staan. Ook maandag stond er een stevige wind. Zo was het bij Vlieland windkracht 8.

Van der Vaart: "Afscheid HSV geen verrassing"

Het nieuws dat zijn contract bij Hamburger SV niet wordt verlengd was volgens Rafael van der Vaart geen verrassing. "Er waren van beide kanten al genoeg signalen dat onze wegen zich komende zomer zouden scheiden", reageerde de middenvelder maandag in de Duitse krant Bild. Zaterdag had clubvoorzitter Dietmar Beiersdorfer bevestigd dat de Nederlander geen nieuw contract krijgt voorgelegd.

Van der Vaart, die tussen 2005 en 2008 een succesvolle tijd kende in Hamburg, zei geen spijt te hebben van zijn terugkeer naar de Noord-Duitse stad waar hij de afgelopen drie seizoenen voornamelijk tegen degradatie knokte. "Hoewel we een paar keer maar net aan degradatie zijn ontsnapt was het de juiste beslissing hier terug te keren. En ik zal ook nu tot de laatste snik alles geven voor HSV", zei de 32-jarige voetballer die zijn loopbaan mogelijk voortzet in de Verenigde Staten.

Van der Vaart zal HSV gaan verlaten (PRO SHOTS/Witters)
Van der Vaart zal HSV gaan verlaten (PRO SHOTS/Witters)

Mast van Dongfeng breekt in Volvo Ocean Race

De mast van de Chinese boot Dongfeng is maandag tijdens de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race gebroken. Volgens de organisatie van de zeilrace om de wereld is niemand gewond geraakt en is de bemanning niet in gevaar.

Dongfeng zal echter geen rol meer in de etappe kunnen spelen. Het zeiljacht moet worden gerepareerd en daarna wordt bekeken hoe de boot bij de finishplaats in Brazilië kan komen.

Dongfeng ging samen met de jachten Alvimedica, Abu Dhabi, Brunel en Mapfre aan kop. In het algemeen klassement deelt de boot met Abu Dhabi de leiding.

Beelden van het moment dat de mast brak (Bron: YouTube/Dongfeng Race Team)

Foto's van de gebroken mast bij daglicht:

Shaun het schaap is hit in Nederlandse bios

De familiefilm Shaun het schaap is een hit in de Nederlandse bioscopen. De film trok in het openingsweekend 45.000 bezoekers, de beste opening ooit voor een productie van de Britse studio Aardman. Het record stond op naam van Wallace & Gromit and The Curse of the Were-Rabbit.

Dat heeft distributeur Lumière maandag gemeld. Shaun het schaap is een klei-animatie over het vrolijke schaap Shaun dat met zijn vrienden een bezoek brengt aan de grote stad. Het diertje figureerde in eerste instantie in een korte film over de uitvinder Wallace en zijn hond Gromit. Maar omdat Shaun mateloos populair bleek, kreeg het schaap al snel zijn eigen reeks korte filmpjes.

Shaun het Schaap is de eerste bioscoopfilm waarin de pluizige viervoeter de hoofdrol speelt. De film, die allemaal enthousiaste recensies kreeg, draait momenteel in 131 zalen. De enige bioscooptitel die het afgelopen weekend meer bezoekers trok, was het tweede deel uit de Divergent-reeks: Insurgent.

'Neuken in 2040 afgeschaft'

Het slechtste nieuws komt vandaag uit het vrouwenkatern van De Telegraaf. Uit een Brits onderzoek blijkt namelijk dat neuken over 25 jaar geheel zal worden afgeschaft.

Volgens professor David Spiegelhalter wordt er immers steeds minder geneukt. Reeg een man in 1990 zijn geliefde nog vijf keer per maand aan zijn paarsgepunte lans, 20 jaar later is dat nog maar driemaal per maand.

Een zorgwekkende trend, vindt professor David Spiegelhalter. Als deze negatieve spiraal zich doorzet, betekent dit dat vleesdammen in 2040 al helemaal is uitgebannen.

De gedaalde neukfrequentie is niet alleen toe te schrijven aan een explosieve toename van alleenstaanden. Want ook onder mensen die samenwonen of zijn getrouwd is het aantal maandelijkse vrijpartijen afgenomen van zes naar vier. Volgens onderzoekster Catherine Mercer heeft men het tegenwoordig te druk om zich nog druk te maken over seks.

Nieuwe postzegels met markante bruggen

PostNL geeft tien nieuwe postzegels uit waarop tien relatief onbekende, naoorlogse, veelal markante bruggen staan. ,,Aanleiding om deze tien bruggen op postzegels af te beelden is de belangrijke verkeersfunctie en bijzondere vormgeving van de bruggen'', aldus het postbedrijf maandag.

In de serie 'Bruggen in Nederland' zijn afgebeeld: de HSL-brug (Moerdijk), de Ehzerbrug (Almen), de Kolenhavenbrug (Delft), de Tuibrug (Heusden), de Jan Waaijerbrug (Zoetermeer), De Oversteek (Nijmegen), de Zeelandbrug (Oosterschelde), de Hanzeboog (Zwolle), de Zouthavenbrug en de Nesciobrug (beide Amsterdam).

De keuzen van de tien bruggen is in samenwerking met de Nederlandse Bruggenstichting gemaakt. De nieuwe zegels zijn vanaf maandag verkrijgbaar.

Bruggen in Nederland (Foto: PostNL)
Bruggen in Nederland (Foto: PostNL)

Negen jaar cel voor doden huisgenoot

De 55-jarige Yaw O. moet negen jaar de cel in voor de doodslag op zijn huisgenoot. De rechtbank in Amsterdam houdt hem verantwoordelijk voor het wurgen van de 52-jarige vrouw op 6 augustus 2012 in haar woning in de hoofdstad.

O. woonde in de maanden voorafgaand aan het misdrijf bij het slachtoffer en haar echtgenoot. Ze zouden ruzie hebben gehad over een internetverbinding. Het feit dat de man ongeneeslijk ziek is, was voor de rechtbank geen reden een lagere straf toe te kennen. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Tijdens het proces heeft O. volgens de rechtbank geen enkel inzicht gegeven in wat er is gebeurd op de bewuste dag. Hij heeft zonder enig schuldbesef te tonen, gezwegen over de toedracht en zelfs bewust een leugenachtige verklaring afgelegd, luidde het oordeel.

Jan de Hoop te zien in Bassie & Adriaan-film

RTL-coryfee Jan de Hoop is binnenkort weer in een film te zien. Hij maakt in de komedie Koen & Keet en de speurtocht naar Bassie & Adriaan kort zijn opwachting als nieuwslezer.

Dat heeft producent Mountain Road Entertainment maandag bekendgemaakt. Het is de tweede maal dat De Hoop op deze manier zijn medewerking aan een film verleent: eerder was hij ook al te horen in de komedie Wonderbroeders.

In de film worden Bassie en Adriaan vlak voordat zij een grote onderscheiding krijgen voor hun verdiensten aan de mensheid ontvoerd door de Jonkheer (Fabian Jansen), een neef van de gemene Baron uit de oude serie. Hun lot ligt in de handen van straatartiesten Keet en Koen (Janouk Kelderman en Patrick Martens) en commissaris Kroon (Miryanna van Reeden), die een zoektocht starten.

De opnames vonden dinsdagochtend plaats in de studio waar het RTL Nieuws wordt uitgezonden. De film is vanaf 7 oktober in de bioscopen te zien.

Maart was droog ondanks regen

Ondanks de regen van afgelopen dagen gaat de maand maart de boeken in als iets te droog en behoorlijk zonnig. De laatste keer dat maart natter was dan normaal, was zeven jaar geleden, berekende weeronline.nl. De gemiddelde maandtemperatuur komt met 6,2 graden Celsius precies op de normale waarde uit.

"De eerste dagen van de maand was het wisselvallig weer. Er trokken geregeld buien over het land. De temperaturen lagen begin maart rond normale waarden. Daarmee kreeg de met normale temperaturen verlopen februarimaand een passend vervolg'', aldus weeronline.nl.

Wie onderzoekt wat bij vliegramp met MH17?

Het Openbaar Ministerie, dat onderzoek doet naar rampvlucht MH17, zoekt getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. Het OM verspreidde de getuigenoproep maandag internationaal. Hoe ziet het onderzoek van het OM eruit en wie zijn er nog meer bij betrokken? Een overzicht:

Het OM formeerde kort na de ramp een team met tien officieren van justitie en ongeveer honderd rechercheurs. Die rechercheurs hebben uiteenlopende specialismen. Zo zijn er experts op het gebied van internationale misdrijven, experts op het gebied van High Tech Crime, forensische experts, analisten en een taalexpert. Ook de Koninklijke marechaussee en de luchtvaartpolitie hebben onderzoek verricht naar het vliegtuig en de afhandeling van de passagiers toen het nog op Schiphol stond. Een zeer grote hoeveelheid materiaal op internet is veilig gesteld.

Het onderzoek richt zich ook op telecomgegevens en afgeluisterde telefoongesprekken. Op internet staan telefoongesprekken die afkomstig zouden zijn van separatisten die vlucht MH17 hebben neergehaald. Het is belangrijk om uit te sluiten dat ze zijn gemanipuleerd of in elkaar geknutseld om OM en politie op een dwaalspoor te brengen. Stemidentificatie is daarom ook een belangrijk onderdeel van het werk.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is ook bij het onderzoek betrokken. De stoffelijke resten van de slachtoffers zijn forensisch onderzocht en er is sectie verricht om bewijsmateriaal te verzamelen. Op de website van de Nederlandse politie is de mogelijkheid geopend en een oproep gedaan om beeldmateriaal beschikbaar te stellen en dat te uploaden.

Verder trekken de landen die passagiers aan boord hadden, samen op in het strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van de ramp. Het OM coördineert de internationale samenwerking. Tot die samenwerking werd besloten bij de Europese justitieorganisatie Eurojust in Den Haag. Hoewel Eurojust een Europese organisatie is, nemen ook Australië, Maleisië, de Filipijnen, Canada, Nieuw-Zeeland, Indonesië en de Verenigde Staten deel. Verder zijn ook Groot-Brittannië, België, Duitsland en Oekraïne betrokken.

Europol en Interpol zijn ook betrokken bij de onderzoeken. Ook is er een Gecombineerd Onderzoeksteam (JIT) opgericht. Zij richt zich op het technische en forensische onderzoek in het rampgebied.

Brawl: horror partygame voor PS4

Het Poolse Bloober Team is bezig met een horror-party-game. Dat klinkt enigszins tegenstrijdig, maar tegelijkertijd intrigerend.
Brawl is een actie arcade horrorspel met MOBA-elementen.

Je zwerft met drie anderen door een doolhof en plaatst bommen voor elkaar. Je eigen bommen kunnen jou ook opblazen, dus wees voorzichtig. Degene die de meeste anderen weet op te blazen, wint. Het lijkt dus op oldschool Bomberman, maar de aanwezige MOBA-elementen geven het een twist. Er zijn namelijk acht personages om uit te kiezen met ieder hele eigen achtergrondverhaal en belangrijker nog: vaardigheden. Je zult dus uit moeten zoeken welke speelstijl het best bij je past. Een van de personages kan tijdelijk onzichtbaar worden, terwijl een ander een soort Medusa is en tegenstanders tijdelijk verlamd. Om de acht personages beter te leren kennen is er een verhaalmodus.

Daarnaast heeft Brawl ook challenges, arena’s en duels bedacht. Over de challenges willen de makers niet veel kwijt. In de arena moet je gewoonweg zoveel mogelijk kills maken om te winnen terwijl in duel er een tegen een wordt gespeeld, zodat het meer op een fightergame lijkt. De map is dan ook veel kleiner en je zult strategischer bezig zijn om de ander uit te schakelen. Het spel ondersteunt online multiplayer, maar ook lokaal, zodat je met vrienden op de bank kunt gamen.

Brawl komt heel binnenkort exclusief voor de PlayStation 4 uit.

Gameboard

Menu

OM zoekt getuigen raketsysteem zaak MH17

Het team dat speurt naar de schuldigen van de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne, zoekt getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. Ook zoekt het OM getuigen die mensen met de raketten aan het werk hebben gezien. Het OM heeft de getuigenoproep maandag internationaal verspreid.

Volgens het OM is de crash van het vliegtuig op 17 juli 2014 om 16.20 uur mogelijk veroorzaakt door een afgeschoten BUK-raket. "Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is", benadrukt het OM. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken."

De getuigenoproep is online verspreid via verschillende websites en social mediakanalen van politie- en justitiediensten. Ook is de boodschap te zien op nieuwssites van kranten en radio- en tv-stations.

De getuigenoproep wordt gedaan in een video. Die toont het transport van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash. In de oproep zijn ook gedeelten van afgeluisterde telefoongesprekken van separatisten opgenomen. Daarin wordt Russisch gesproken. Deze uitspraken zijn in het Engels ondertiteld.

In de oproep wordt benadrukt dat ook kleine stukjes informatie nuttig kunnen zijn. Getuigen kunnen met hun informatie terecht op de website van het Joint Investigation Team (JIT): jitmh17.com.

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

Het Youtube filmpje is helaas al niet meer te bezien wegens een rechtenclaim van RTL Netherlands.

Het filmpje dat het Openbaar Ministerie maandag verspreidde met een getuigenoproep in het onderzoek naar de ramp met de MH-17 is meteen na verspreiding geblokkeerd op de sites van het OM en de politie.

Na het aanklikken van het filmpje verscheen een zwart scherm met de Engelstalige waarschuwing dat het geblokkeerd was door RTL Nederland in verband met copyright.

RTL laat weten dat er beslist geen opzet in het spel is, maar dat de blokkade een technische reden moet hebben. Op de sites van RTL en NOS waren de beelden wel gewoon te bekijken.

Update 15.50 uur:
Met dank aan gebruiker SliderTTP bij deze alsnog.

Dé Video (Bron: Politie)

Heracles licht optie van drie spelers niet

Voetballers Mark Engberink, Michael Brouwer en Daan Rienstra moeten na dit seizoen vertrekken bij Heracles Almelo. De club maakte maandag bekend de opties in de aflopende contracten van het trio niet te lichten.

De formatie uit Almelo, die strijdt tegen degradatie uit de eredivisie, liet vorige week al weten dat de verbintenissen met Simon Cziommer en Bart Schenkeveld formeel zijn opgezegd. Dario Vujicevic blijft in elk geval tot 2017 aan de club verbonden. De optie in zijn verbintenis werd gelicht.

Hiddink traint met andere basisformatie, Clasie haakt af

Bondscoach Guus Hiddink bereidt zich maandag met een gewijzigde basisformatie voor op het oefenduel van het Nederlands elftal tegen Spanje. Afgaande op de training in Katwijk krijgen Daryl Janmaat, Davy Klaassen, Jonathan de Guzman en Quincy Promes dinsdagavond een kans in een zo goed als uitverkochte ArenA.

Zij krijgen op basis van de oefensessie de voorkeur boven Nigel de Jong, Ibrahim Afellay, Georginio Wijnaldum en Gregory van der Wiel. Dit kwartet mocht zaterdag tegen de Turken nog starten.

Hiddink oefent met de verdedigers Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind. Behalve de middenvelders Klaassen en De Guzman draagt ook Wesley Sneijder een oranje hesje. De aanval van het eerste positiespelletje op de training bestaat uit Promes, Klaas-Jan Huntelaar en Memphis Depay. De bondscoach laat op de training nog niet zien wie het doel van Oranje gaat verdedigen.

Jordy Clasie is er niet meer bij. Zo heeft de KNVB laten weten. De speler van Feyenoord heeft last van knieklachten en keert terug naar zijn club. Hij kwam zaterdag niet in actie in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-1). Door het afvallen van de middenvelder bestaat de spelersgroep van bondscoach Guus Hiddink uit 23 spelers. 

Van Veldhoven verlengt contract bij Westerlo

Coach Harm van Veldhoven heeft zijn contract bij Westerlo verlengd. Dat heeft de Belgische voetbalclub maandag bekendgemaakt. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander had nog een verbintenis tot het einde van het huidige seizoen. Hij heeft bijgetekend voor een jaar. In het contact is een optie opgenomen dat Van Veldhoven nog een seizoen blijft als hij de 'Kemphanen' dan ook in de hoogste divisie weet te houden.

De 52-jarige Van Veldhoven volgde begin dit jaar bij Westerlo Dennis van Wijk op, die vanwege de tegenvallende resultaten werd ontslagen. De oud-coach van Lommel, FC Brussels, Cercle Brugge, Germinal Beerschot, Roda JC en KV Mechelen, eindigde met Westerlo als elfde in de reguliere competitie.

Massagesalons dicht om seksuele diensten

Bij een controle van de gemeente zijn twaalf Amsterdamse massagesalons betrapt op het bieden van seksuele diensten. Negen hiervan zijn op last van burgemeester Eberhard van der Laan gesloten, de overige drie proberen het besluit nog aan te vechten. Dat bevestigde een woordvoerder van de burgemeester naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool.

De controle had eind vorig jaar plaats bij dertien massagesalons in de hoofdstad. Bij twaalf zaken werden spermasporen aangetroffen. De zogeheten massages met happy ending zijn een illegale vorm van prostitutie, en dus verboden. De gemeente controleert hier geregeld op, omdat bij dit soort salons volgens de woordvoerder ook meer risico's op uitbuiting en mensenhandel bestaan.

IND komt handen tekort door gezinshereniging

Gezinsleden van door ons land opgenomen Syriërs willen zich zo vaak bij hun familielid hier voegen, dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de komende tijd honderd extra medewerkers inzet om zich met hun 'nareisaanvragen' bezig te houden. Op dit moment worden wekelijks ongeveer 700 nareisaanvragen gedaan.

Het totale aantal IND-medewerkers dat hiermee in de weer is, wordt met die honderd verdubbeld. Dat maakt hoofddirecteur Rob van Lint van de IND maandag in Den Haag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Gezinsleden kunnen binnen drie maanden nadat vader of moeder hier een vergunning heeft gekregen een aanvraag indienen om ook naar Nederland te komen. Gezien de situatie van achtergebleven gezinsleden, in Syrie of in de vluchtelingenkampen, had de IND ook al veel nareisverzoeken verwacht.

Door de sterke stijging liggen er nu 12.000 zaken op behandeling te wachten. Met het extra personeel hoopt de IND de wachttijden terug te brengen.

Getouwtrek om lastigste gevangene BelgiŽ

Het getouwtrek om de 'lastigste gevangene' van België houdt maar niet op. Farid Bamouhammad, bijgenaamd Le Fou (De Gek), moet terug naar de cel. Eind vorig jaar was hij vrijgekomen om gezondheidsredenen.

Rechters in Luik vernietigden maandag het besluit om hem vrij te laten. Zij bogen zich over een klacht van de Belgische minister van Justitie, die de vrijlating maar niets vond en ook twijfels had over de procedures. De rechters stellen onder meer dat Bamouhammad door zijn hongerstaking zelf verantwoordelijk is voor zijn toestand.

De spraakmakende gedetineerde zit sinds 1985 opgesloten voor doodslag, poging tot doodslag en poging tot ontvoering. Hij werd al ruim 160 keer overgeplaatst. Cipiers die met hem werkten, vinden hem de gevaarlijkste en moeilijkste gedetineerde van België.

Arbeidskosten in Europa lopen ver uiteen

De kosten van arbeid lopen in de verschillende landen van de Europese Unie nog altijd ver uiteen. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepresenteerd.

Volgens Eurostat kostte een uur arbeid in de EU-landen vorig jaar gemiddeld 24,60 euro. Dat gemiddelde verbloemt echter enorme verschillen. Zo kostte arbeid in Bulgarije in doorsnee slechts 3,80 euro per uur en stopte de teller in Roemenië bij 4,60 euro. Arbeid was met een uurtarief van 40,30 euro het duurst in Denemarken, gevolgd door België (39,10 euro) en Zweden (37,40 euro). In Nederland stegen de kosten per uur in 2014 met 0,50 euro naar 34 euro.

Mass Effect 4 zeker op pc

Er gingen geruchten rond dat Mass Effect 4 alleen uitkomt voor PlayStation 4 en Xbox One. Gelukkig heeft Mac Walters van Bioware laten weten dat ook pc-gamers mogen genieten van de ruimte-RPG.

In de tussentijd wordt er in Vancouver hard gewerkt aan bijvoorbeeld de motion capture.

Wanneer Mass Effect 4 uitkomt is nog onduidelijk. De planning was 2015, maar sommige bronnen denken dat het pas in 2016 er is. Iedereen is het erover eens dat we bij de E3 meer te weten komen.

Door dood gescheiden vrouw stalkt ex-man

De 79-jarige weduwnaar Ted Wiseman kwam er op vervelende wijze achter dat ontbinden van het huwelijk door de dood geen zachte rust garandeert. Tijdens het niet al te beste huwelijk kreeg hij al geen rust en toen hij dacht dat na de dood van zijn vrouw te vinden, kwam hij bedrogen uit, bericht de Birmingham Mail.

Zelfs vanuit genezijde geeft het spook hem ervan langs. Zo bemoeit zij zich nog steeds met zaken omtrent de was en de keuken. Om te achterhalen wat ze nú weer te zeuren had, schakelde Ted een medium in. Wat volgde waren geen woorden van gemis of verdriet maar boosheid omdat hij het lef had om háár sloffen te dragen en dat hij dat onmiddellijk diende te laten.

Ondanks het onaangename bemoeizuchtige karakter van zijn ex-vrouw Yvonne, die zelfs de grenzen van leven en dood niet respecteert, houdt hij toch zielsveel van haar.

Sepang langer op Formule 1-kalender

De Grand Prix van Maleisië zal ook de komende drie seizoenen op de Formule 1-kalender staan. De raceorganisatie van circuit van Sepang heeft hiervoor een nieuw contract afgesloten met F1-baas Bernie Ecclestone.

Maleisië staat sinds 1999 op de kalender en had een contract dat dit jaar afliep. Door de verlenging en de sponsoring van Petronas is de nabije toekomst van het evenement verzekerd. De hitte en de hoge luchtvochtigheid maken de race tot een van de zwaarste van het seizoen.

Ecclestone overweegt vrouwencompetitie Formule 1

Bernie Ecclestone denkt eraan om een Formule 1-kampioenschap voor vrouwen te organiseren. De baas van de belangrijkste autosportklasse heeft dit in de Britse krant The Guardian gezegd. "Het is op dit moment alleen nog maar een idee, maar ik denk dat het super zou zijn voor de Formule 1 om in één weekend een race voor de mannen en de vrouwen te kunnen organiseren", aldus de 84-jarige Ecclestone.

De wedstrijd voor de vrouwen zou dan voor die van de mannen moeten worden gehouden. Volgens Ecclestone zouden de vrouwelijke coureurs door een eigen WK ook makkelijker kunnen doorstromen naar de race van de mannen. "Het lukt nog niet echt voor vrouwen om door te breken. Maar het zou juist wel mooi zijn om ze er bij te hebben. Ik denk dat de vrouwen ook veel aandacht zullen trekken en dat maakt het interessanter voor sponsors", stelt Ecclestone.

Cameron ontbindt parlement voor verkiezingen

De Britse premier David Cameron heeft maandag het parlement ontbonden, om de weg vrij te maken voor verkiezingen op 7 mei. De premier wordt daarna naar Buckingham Palace gereden voor een gesprek met koningin Elizabeth. Daarmee komt formeel een einde aan de vijf jaar dat de Conservatieve Partij van Cameron samen regeerde met de Liberaal Democraten.

De politieke partijen in Groot-Brittannië speculeerden al lang op verkiezingen in mei en zijn al maanden geleden begonnen met hun campagnes. De verkiezingen beloven de spannendste in tijden te worden, omdat er niet langer twee maar vier grote partijen zijn. De Conservatieven vrezen de concurrentie van de eurokritische partij UKIP op de rechterflank, terwijl de grootste oppositiepartij Labour bang moet zijn dat de Schotse Nationale Partij veel stemmen wegsnoept. De Liberale Democraten dreigen gemarginaliseerd te worden.

De hete hangijzers in de verkiezingsstrijd zijn het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en de machtsverdeling binnen het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van het referendum dat vorig jaar is gehouden over onafhankelijkheid van Schotland.

Cameron heeft een referendum over het EU-lidmaatschap beloofd als hij de verkiezingen wint. Volgens Labour zou het opzeggen van het EU-lidmaatschap, een zogeheten Brexit "het grootste risico voor Britse bedrijven" vormen. "Het is een recept voor twee jaar onzekerheid waarin inkomende investeringen zullen wegvloeien, twee jaar van chaos waarin bedrijven niet kunnen plannen en twee jaar van verloren kansen voor vooruitgang, voor winst, voor welvaart", waarschuwt Labourleider Ed Milliband maandag in een toespraak.

Cameron ontbindt parlement voor verkiezingen
Cameron ontbindt parlement voor verkiezingen (Foto: ANP)

Stevig herstel op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen lieten maandagochtend een stevig herstel zien in navolging van de positieve stemming in Azië. Vooral de chipgerelateerde bedrijven stonden in de belangstelling door overnamespeculatie in de sector.

'Het ziet er mooi groen uit op de Europese beurzen na de flinke koersdalingen van vorige week. Er is relatief weinig bedrijvennieuws en het is wachten op de eerstekwartaalcijfers. De resultaten van de Amerikaanse bedrijven zullen waarschijnlijk gedrukt worden door de duurdere dollar, terwijl de Europese multinationals juist profiteren van de goedkopere euro', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,4 procent hoger op 492,65 punten. De MidKap steeg ook 1,4 procent, tot 748,98 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 1 en 1,5 procent bij. In Londen stond de FTSE-index 0,5 procent in de plus.

In Frankfurt steeg de Duitse chipmaker Infineon 2,8 procent en in Parijs klom concurrent STMicroelectronics 2,5 procent. Volgens bronnen wil Intel, 's werelds grootste halfgeleiderbedrijf, zijn branchegenoot Altera overnemen. Altera heeft een marktwaarde van omgerekend ruim 12 miljard euro. Het zou de grootste overname zijn voor Intel ooit.

Chipmachinemaker ASML, waarvan Intel een belangrijke klant en aandeelhouder is, stond in de bovenste regionen van de AEX met een winst van ruim 2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak en telecomconcern KPN waren de enige dalers met verliezen van 0,3 en 0,2 procent.

Imtech ging aan kop in de MidKap met een winst van ruim 9 procent. De technisch dienstverlener is dicht bij een miljoenencontract met Alliander voor de installatie van slimme elektriciteits- en gasmeters.

In Parijs zakte Lafarge meer dan 1 procent. Twee belangrijke aandeelhouders van het Zwitserse cementbedrijf Holcim (min 0,2 procent) zijn niet tevreden met de verbeterde voorwaarden van de fusie met de Franse branchegenoot Lafarge.

De euro was maandagochtend 1,0845 dollar waard, tegen 1,0908 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 48,12 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 56 dollar per vat.

Stevig herstel op Europese beurzen
Stevig herstel op Europese beurzen (Foto: ANP)

Storm beschadigt auto's op Schiphol

Als gevolg van windhozen zijn bijna honderd geparkeerde auto's op Schiphol in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt. De harde wind blies grind over de parkeerplaats waardoor veel autoruiten sneuvelden. Servicemonteurs van Carglass zijn de hele nacht bezig geweest om noodruiten te plaatsen, maakte het bedrijf bekend.

De meeste voertuigen op Schiphol Park& Travel 3 zijn van mensen die nog op reis zijn. Volgens Carglass ging het om 94 auto's, waarvan met name de zij- en achterruiten door de opvliegende steentjes kapot zijn gegaan.

Storm beschadigt auto's op Schiphol
Storm beschadigt auto's op Schiphol (Foto: ANP)

Ex-premier IsraŽl veroordeeld wegens fraude

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert is maandag schuldig bevonden aan fraude en vertrouwensbreuk. Olmert werd in 2012 vrijgesproken van de aanklacht dat hij geld had aangenomen van een Amerikaanse zakenman, maar een vertrouweling van hem besloot een getuigenis af te leggen over de fraude. Naar aanleiding van deze getuigenis werd een nieuwe zaak geopend tegen de ex-premier. Olmert kan maximaal vijf jaar cel krijgen. De strafmaat wordt in mei vastgesteld.

De zaak stamt uit de tijd voor Olmerts premierschap, toen hij burgemeester van Jeruzalem en later minister was. De vertrouweling droeg geluidsopnames over aan de autoriteiten waarin Olmert met haar sprak over de ontvangst van het geld. Op de tapes zegt Olmert tegen Shula Zaken niet tegen hem te getuigen. Het ging in totaal om honderdduizenden euro's.

De rechters oordeelden dat Olmert de ontvangst van het geld verhulde en het geld voor persoonlijke doeleinden gebruikte. Een assistent van Olmert hield het geld verborgen in een kluis en een deel ervan ging naar Zaken, volgens de rechters in ruil voor haar loyaliteit. De rechters spraken van 'ernstige belangenverstrengeling'. "Zijn gedrag (...) is schadelijk voor het vertrouwen van de bevolking", zei aanklager Uri Korev nadat het vonnis was uitgesproken.

Olmerts advocaten hebben aangegeven waarschijnlijk in beroep te gaan tegen het vonnis.

Olmert werd vorig jaar in een andere zaak veroordeeld tot zes jaar cel wegens omkoping. De ex-premier ging in beroep en zolang het beroep loopt blijft hij op vrije voeten.

Aanhoudingen voor straatroven Leeuwarden

Negen verdachten zijn in Leeuwarden aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij ongeveer 25 straatroven. De verdachten zijn mannen tussen de 16 en 47 jaar. Ze komen allen uit de Friese hoofdstad. Dat meldde de politie maandag.

Vier van de verdachten zitten nog vast. De eerste straatroven begonnen in januari. Een aantal leek op elkaar. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

MŠxima bijgepraat over plannen Myanmar

Koningin Máxima is maandag meteen na aankomst in Myanmar haar werkbezoek als VN-adviseur begonnen met een serie besprekingen in het hoofdkantoor van de VN in Rangoon. Daar werd de koningin bijgepraat over de staat van de financiële infrastructuur in het voormalige Birma en over de toegang die de bevolking heeft tot diensten als sparen, lenen en verzekeringen. Zo beschikt maar 5 procent van de Birmezen over een bankrekening en heeft maar 2 procent van de boeren een verzekering.

Myanmar is vastbesloten om de toegang tot financiële diensten in snel tempo te verbeteren. Koningin Máxima, die door de VN is aangesteld als speciaal adviseur op dit terrein, kan uit de ervaringen van andere landen putten om de regering en banken op weg te helpen. Woensdag wordt in aanwezigheid van Máxima ook een nationaal actieplan gepresenteerd.

Economisch vertrouwen in eurozone neemt toe

Het vertrouwen in de economie van de eurozone is deze maand flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie maandag heeft gepubliceerd.

De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, steeg in maart van 102,3 naar 103,9. Een stand hoger dan 100 geeft aan dat het vertrouwen hoger is dan het langjarig gemiddelde. De toename in deze maand is voor een belangrijk deel te danken aan consumenten, die positiever waren over de economie dan in februari. Daarnaast verbeterde de stemming onder winkeliers, dienstverleners en ondernemers in de bouw en industrie.

Vooral in Italië, Duitsland en Spanje nam het optimisme flink toe. Ook in Nederland groeide het vertrouwen, vooral onder consumenten. Het CBS meldde onlangs al dat de optimisten onder de Nederlandse consumenten voor het eerst sinds de zomer van 2007 weer in de meerderheid zijn.

Front National boekt matig resultaat bij verkiezingen

Het extreemrechtse Front National heeft bij de verkiezingen van zondag de hoge verwachting niet waargemaakt: de partij wist slechts 62 van 4108 zetels te bemachtigen. Desalniettemin is partijleider Marine le Pen tevreden met het resultaat.

In een interview met radiozender RTL zei Le Pen dat haar partij in 2011 slechts één zetel wist te winnen. "Ik ben uiteraard tevreden. We hebben onze gemeenteraadsleden met een factor 62 weten te vermenigvuldigen."

De conservatieve UMP van ex-president Nicolas Sarkozy en haar bondgenoten wisten in 66 van de 98 gemeenten een meerderheid te veroveren. Die winst ging ten koste van de linkse partijen, aldus het Franse ministerie van binnenlandse zaken.

Gamen voor een baan

Er zijn verschillende initiatieven om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. Eén daarvan is Ready4Work, een online carrièregame.

Ready4Work

Door Ready4Work te spelen krijg je opdrachten (challenges) waarmee je werkervaring opdoet. Met deze challenges kun je punten verdienen waarmee je rewards kunt aanschaffen bij de gamemaster. Ook werk je meteen aan je netwerk en krijg je tips en ondersteuning van zogenaamde ambassadeurs.

Het is een origineel initiatief, dat zijn wortels heeft in Groot-Brittannië maar nu wereldwijd wordt toegepast. Dat verklaart ook het grote aantal Engelse termen en uitdrukkingen. Hopelijk komen er snel cijfers binnen zodat het rendement kan worden bepaald voor de Nederlandse markt. Het maakt werkzoeken in ieder geval een stuk leuker.

Beroep tegen veroordeling na moord op Zweedse

De 23-jarige Sander V. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor de moord op zijn ex-vriendin, de Zweedse studente Saga Backman. De verdachte uit Utrecht houdt vol dat hij de moord niet heeft gepleegd. Zijn advocaat Maarten Witlox vindt achttien jaar celstraf ook veel te hoog voor de jeugdige verdachte, zei hij maandag.

Saga Backman (19) werd op 10 september 2013 doodgestoken bij het verlaten van haar huis in Den Bosch. Volgens de aanklager en de rechtbank heeft Sander V. haar opgewacht en aangevallen met een mes.

De man werd herkend door getuigen in de buurt. Op het achtergelaten mes werd zijn DNA aangetroffen. Bovendien werd bloed van de jonge vrouw op zijn schoenen en horloge gevonden.

Een maand voor haar dood deed de Zweedse studente nog aangifte tegen Sander V. wegens bedreiging. Met de aangifte werd niks gedaan.

Kind bekent 3 gevallen van swatting

In Camarillo, Californië is een 13-jarig kind gearresteerd op verdenking van swatting. Het kutjoch kind was verdacht van één geval van swatting, maar dat bleken er uiteindelijk drie te zijn, zo blijkt uit het rapport van de politie.

De kleine internetheld belde twee keer voor gevallen dicht bij zijn eigen huis, één keer naar zijn leraar en een andere naar een 'vrouwelijk klasgenootje'. De derde keer maakte hij echter melding van een geval in New Yersey, bij een  'rivaliserende Minecraft speler', zo blijkt uit het rapport. De jongen zei dat er onder andere 10 gijzelaars in zijn huis waren en dat de crimineel 20,000 dollar losgeld eiste, anders zou hij het huis opblazen.

Gezien de jonge leeftijd van de tiener is zijn naam niet bekend gemaakt. Hij is vrijgelaten in afwachting van zijn proces voor een kinderrechter volgende maand. Hoogstwaarschijnlijk krijgt hij daar een voorwaardelijke straf. Of er ook een flink psychologisch onderzoek overwogen wordt is niet bekend.

Voor degenen die niet bekend zijn met swatting, het houdt in dat de dader het alarmnummer belt en een valse melding maakt bij het huis van zijn of haar slachtoffer zodat de hulpdiensten uit moeten rukken, het liefst het Special Weapons and Tactics team (SWAT). Gezien het geweld dat hier vaak mee gepaard gaat is het risico op traumatische ervaringen en gewonden erg groot.

Swatting
Kind bekent 3 gevallen van swatting

Bumperkleven met 190 op snelweg

Twee automobilisten hebben zondag hun verkeersruzie uitgevochten met het gaspedaal. Ze reden vlak achter elkaar aan over de A27 bij Utrecht. Daarbij haalden ze snelheden van ongeveer 190 kilometer per uur, terwijl de maximumsnelheid 100 is. Een motoragent wist de twee staande te houden en nam hun rijbewijzen in.

De automobilisten hadden elkaar kwaad gemaakt bij een inhaalmanoeuvre, meldde de politie maandag. Een van hen, een 44-jarige man uit Almere, bleek bovendien blauwe flitslampen aan zijn auto te hebben. De verlichting is in beslag genomen.


Bumperkleven als een baas met vliegtuig (Bron: Youtube - DijkstraRuurd)

Appeltjes van Oranje voor voedselbank

De Appeltjes van Oranje gaan dit jaar onder meer naar Voedsel Focus Amersfoort. De voedselbank verstrekt wekelijks zo'n vierhonderd voedselpakketten aan huishoudens in de regio. Ook Stichting Krusada op Bonaire en New Dutch Connections uit Utrecht krijgen de prijs, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

De Appeltjes zijn bestemd voor initiatieven die mensen met elkaar verbinden. Ze worden op 21 mei uitgereikt door koningin Máxima.

De Utrechtse stichting New Dutch Connections helpt jongeren in asielzoekerscentra door hun talenten verder te ontwikkelen en ze op weg te helpen naar een economisch zelfstandig bestaan. Krusada ondersteunt sinds 1999 mensen op het Antilliaanse eiland Bonaire die het in de maatschappij niet redden.

Koning Willem-Alexander is bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Dead or Alive 5 Last Round vandaag verkrijgbaar op pc

Vanaf vandaag kunnen we ons zorgen gaan maken over de modding-community die los zal gaan op het vechtspel Dead or Alive 5: Last Round. Het is voor het eerst dat er een Dead or Alive beschikbaar komt op pc, en de producer had al eerder vriendelijk gevraagd dat de modders zich zouden inhouden en de titel met respect zouden behandelen. Wij verwachten daarentegen vrij veel naakte meiden die losgaan op de bungelende zaakjes van de vechtende mannen.

De pc-versie die via Steam verspreid wordt ondersteunt 4K-resolutie. Via een patch zal het belangrijkste, namelijk de multiplayer-modi, beschikbaar komen. Deze patch wordt binnen nu en drie maanden verwacht, tot die tijd is de game met tien procent korting te kopen.

De minimale systeemeisen zijn:

  • Besturingsysteem: Windows Vista/7/8/8.1 (32 of 64bit)
  • Processor: Core i7 870 of hoger
  • RAM: 2 GB RAM
  • Graphics: 1280×720 pixel of hoger
  • DirectX: Version 9.0c
  • Network: Breedband internet
  • Schijfruimte: 10 GB beschikbare ruimte
  • Soundcard: DirectX 9.0c of hoger

Het aanbevolen systeem heeft een Core i7 2600, 4 GB RAM en een betere videokaart die hogere resoluties aankan.

Nadal laat zich verrassen door Verdasco

Rafael Nadal is zondag (lokale tijd) al in de derde ronde uitgeschakeld bij het tennistoernooi in Miami. De als tweede geplaatste Spanjaard liet zich verrassen door zijn landgenoot Fernando Verdasco. Nadal werd met 6-4 2-6 6-3 verslagen.

Door zijn vroegtijdige uitschakeling zal Nadal weer een jaar op een eindzege in Miami moeten wachten. Hij haalde bij het toernooi in Florida al vier keer de finale, maar wist het evenement nog nooit te winnen. Het is de enige grote titel die nog op zijn erelijst ontbreekt.

San Antiono Spurs bezig aan fraaie reeks

San Antonio Spurs is bezig aan een fraaie reeks in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg boekte zondag (lokale tijd) in de wedstrijd tegen Memphis Grizzlies de dertiende overwinning in zestien duels. De Spurs wonnen met 103-89.

Kawhi Leonard had met 25 punten en tien rebounds een belangrijk aandeel in de zege van de Spurs. Tony Parker voegde er zeventien punten aan toe.

Bij Miami Heat was Dwyane Wade op dreef met maar liefst veertig punten en leidde zijn ploeg naar de winst op Detroit Pistons: 109-102. Wade wordt de afgelopen tijd veel gehinderd door blessures. Hij moest zaterdag nog vocht uit zijn linkerknie laten halen. "Ik wil gewoon heel graag", verklaarde Wade zijn sterke optreden.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
Miami Heat Detroit Pistons 109- 102
Indiana Pacers Dallas Mavericks 104-99
San Antonio Spurs Memphis Grizzlies 103-89
Phoenix Suns Oklahoma City Thunder 97-109
Boston Celtics Los Angeles Clippers 106-119

Lykan Hypersport is furieus in Project CARS

Hadden we vrijdag al de gratis Furious-uitbreiding voor Forza Horizon 2, vandaag komt Bandai Namco met het nieuws dat we een bijzonder sportwagen uit de film Furious 7 in Project CARS krijgen als gratis uitbreiding.

De Lykan Hypersport is een van de meest exclusieve en dure wagen die gemaakt wordt. De wagen gaat van 0 naar 100 kilometer per uur in 2,8 seconde en heeft een topsnelheid van zo'n 394 kilometer per uur. Het racemonster kost maar een slordige 3,4 miljoen dollar. En dan heb je nog opties zoals diamanten of saffier in het interieur. Het is de eerste sportwagen die in het Midden-Oosten wordt gemaakt en is te zien in de Furious 7-film. Ontwikkelaar Slightly Mad Studios geeft aan dat ze meer gratis auto's gaan uitbrengen.

Project CARS komt in mei uit voor PlayStation 4, Xbox One, Wii U en pc. Tenminste, als ze de game niet wéér uit gaan stellen.

Teambaas Ferrari tempert verwachtingen

Teambaas Maurizio Arrivabene van Ferrari voelde zich blij en trots na de zege van de Duitser Sebastian Vettel zondag bij de Grote Prijs van Maleisië in de rode bolide. De Italiaan tempert echter de verwachtingen voor de rest van het seizoen. "We moeten wel realistisch blijven en met beide benen op de grond blijven staan. We moeten geconcentreerd blijven werken om ons niveau vast te houden, want Mercedes is nog steeds een formidabele tegenstander", aldus Arrivabene.

Vettel maakte zondag op het circuit van Sepang een einde aan de hegemonie van Mercedes door wereldkampioen Lewis Hamilton en zijn teamgenoot Nico Rosberg voor te blijven. Arrivabene betrok het volledige team nadrukkelijk in de vreugde. "Dit is niet een zege van één man. Het is een succes voor het hele team dat zo keihard heeft gewerkt om dit te bereiken. Sebastian was fantastisch en Kimi Räikkonen heeft hem van achter geweldig kunnen steunen", zei de teambaas.

Zorgen bij Pedrosa over toekomst vanwege arm

De Spaanse motorcoureur Dani Pedrosa maakt zich vanwege problemen met zijn arm zorgen over zijn toekomst in de MotoGP. De rijder van Honda heeft een operatie ondergaan, maar de ingreep heeft de pijn niet verholpen. "Het ging niet goed vandaag", zei hij zondagavond na de openingsrace in Qatar, waarin hij zesde werd. "Ik had veel last van mijn arm en dat is geen goed nieuws voor mij. Ik heb deze winter keihard gewerkt omdat ik vorig seizoen elke race met pijn heb gereden."

Een nieuwe operatie werd hem door artsen afgeraden. "Ik heb gezocht naar alternatieven, maar die werken niet. Ik ga nu uitzoeken wat mijn opties nog zijn en wat ik kan doen. Dit is waarschijnlijk het moeilijkste moment in mijn loopbaan. Ik hoop een oplossing te vinden, maar het is voor mij lastig om te geloven dat dit gaat lukken."

Islamitische studenten hakken blogger in mootjes

Een blogger is maandag in de Bengalese hoofdstad Dhaka door drie mannen in stukken gehakt. Dat heeft de politie in Bangladesh bekendgemaakt. De vermoedelijke daders zijn volgens de politie studenten aan islamitische scholen. Twee van de vermoedelijke daders konden worden aangehouden en de politie nam drie vleesbijlen in beslag. De derde dader is nog voortvluchtig.

Volgens de politiechef van Dhaka werd Washiqur Rahman Babu na de aanval naar een ziekenhuis gebracht, maar medische hulp kon hem niet meer redden. De vermoedelijke daders verklaarden de blogger te hebben aangevallen vanwege zijn artikelen, die volgens hen kwetsend voor de islam zijn.

Halt lasteren van islam logo
Halt lasteren van islam

Cruijff haalt uit naar Oranje: "Overal raakt onze rol uitgespeeld"

Johan Cruijff heeft in zijn column voor De Telegraaf flink uitgehaald naar het Nederlands elftal. "Bijna alles ging fout", aldus de legendarische nummer 14. Nederland kwam zaterdag in de Amsterdam ArenA niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Turkije. Pas in blessuretijd tekende Klaas-Jan Huntelaar voor de gelijkmaker. Oranje staat nu derde in de EK-kwalificatiepoule, met vijf punten achterstand op IJsland en zes op Tsjechië.

Cruijff was allesbehalve onder de indruk van het spel van de ploeg van bondscoach Guus Hiddink tegen Turkije. Nadat de rol van Nederland in de Champions League en Europa League is uitgespeeld, het niveau van de Eredivisie ver is afgedaald, ziet Cruijff ook het niveau van Oranje dalen. "Na de eredivisie, Champions League en Europa League is het nu ook duidelijk waar we met het Nederlands elftal staan. Overal raakt onze rol uitgespeeld en ik vraag me af wanneer er eindelijk wat meer bellen gaan rinkelen. Want ook Oranje was tegen Turkije niet om aan te zien."

Volgens Cruijff zag afgelopen zaterdag dat "niemand deed wat hij moest doen". Verschillende dingen viel Cruijff op: `Zo mag een spits een voorzet nooit voor zich langs laten gaan” en “Het aanspelen door die vijf verdedigers van de bal naar spelers die één linie verder staan, waardoor iedere bal weer terug werd gekaatst. Zo kwam de bal weer terecht bij spelers met minder creatieve bagage en was het elftal bezig het probleem te vergroten."

Over de inbreng van de PSV-spelers was Cruijff ook niet te spreken. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh waren volgens de oud-Ajacied niet goed genoeg. "Dat zou de top van de Eredivisie moeten zijn, maar zoals ze tegen Turkije speelden raad ik ze aan nog even in Nederland te blijven. Bijna alles ging fout."

Cruijff snapt niet waarom Hiddink niet met Jordy Clasie en Davy Klaassen speelde. "Twee spelers, die organisatorisch en tactisch meer in zich hebben dan het hele elftal van Turkije bij elkaar. Dan had misschien voorkomen kunnen worden dat na het inbrengen van Dost alle afvallende ballen voor de Turken waren."

Cruijff luidt de noodklok: "De oorzaak ligt bij de opleiding, bij de trainers of bij de opleiders van de trainers. Of misschien wel alle drie. Er moet in ieder geval iets heel snel op de schop. Want dit voetbal doet pijn aan je ogen."

Spanje jaagt op eerherstel

Het Spaanse voetbalelftal is uit op eerherstel. Na het debacle afgelopen jaar op het WK, waar La Furia Roja met het schaamrood op de kaken als één van de eerste landen werd uitgeschakeld, wil Spanje voor de derde keer op rij Europees kampioen worden. Bondscoach Vicente Del Bosque beseft dat de Spanjaarden echter eerst hun afgebrokkelde status weer zullen moeten opbouwen. "Voor het WK werden we door iedereen geroemd, nu zijn we ineens slecht. Maar zo is het ook weer niet", aldus Del Bosque, wiens ploeg dinsdag oefent tegen het Nederlands elftal.

Met Oranje heeft Spanje nog een rekening openstaan na die vernedering in Salvador op het WK. De klap van de 5-1 op die bewuste vrijdag de 13e in juni dreunt nog altijd na. De Spanjaarden begonnen als titelverdediger en topfavoriet aan het WK, maar waren al na twee wedstrijden uitgeschakeld. Het tijdperk van de ploeg die jarenlang het mondiale voetbal had gedomineerd, was plotseling voorbij. Het leidde tot een luide roep om verversing van de sterrenselectie, die al sinds het succesvolle EK 2008 uit dezelfde kern bestaat.

De routiniers Xavi en Xabi Alonso namen na het WK zelf afscheid, maar opvallend genoeg houdt Del Bosque verder grotendeels vast aan de bekende namen. Iker Casillas (33) staat nog steeds onder de lat, hoewel David De Gea in topvorm verkeert bij Manchester United. Verder kiest de bondscoach voor ervaren spelers als Sergio Ramos, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta en David Silva, die alle successen sinds 2008 al meemaakten. De helden van toen zijn ook de helden van nu, slechts op een paar posities heeft Del Bosque zijn elftal voorzien van vers bloed.

Op het middenveld krijgt spelmaker Isco een kans, terwijl normaal gesproken Diego Costa voor de doelpunten moet zorgen. De topschutter van Chelsea mist het weerzien met Oranje echter vanwege een hamstringblessure. Afgelopen vrijdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne begon Alvaro Morata daarom in de spits. Morata bezorgde Spanje met zijn eerste interlanddoelpunt meteen de winst (1-0).

Met twaalf punten uit vijf wedstrijden ligt Spanje achter koploper Slowakije op koers voor een plek op het EK in Frankrijk. "We maken goede stappen", vindt Del Bosque. "Spanje is niet ver van waar het was. We moeten de sympathie van de fans terugverdienen met overwinningen en goed voetbal. Onze eerste doel is kwalificatie voor het EK, daar willen we onze titel verdedigen. Wij zijn de kampioen van Europa en komen naar Frankrijk met een ploeg die de strijd kan aangaan met alle landen."

Rugbyer Visser naar Engelse club Harlequins

Rugbyer Tim Visser verhuist naar de Engelse topclub Harlequins uit Londen. De Nederlandse speler van het Schotse Edinburgh heeft een contract voor drie jaar getekend.

Harlequins werd drie jaar geleden landskampioen en wil die titel weer winnen. "Er is al aardig geïnvesteerd in nieuwe spelers voor volgend seizoen. Het ziet er goed uit. Harlequins is historisch gezien een topclub. Ze hebben altijd goede spelers geproduceerd en altijd op het hoogste niveau gerugbyd", aldus Visser maandag in De Telegraaf.

Visser, die vorig jaar enige tijd aan de kant stond met een beenbreuk, mag van zijn nieuwe club ook voor het nationale team van Schotland blijven uitkomen. Sinds 2012 speelt hij voor de Schotten. "Bij de Harlequins hebben ze er geen problemen mee dat ik voor langere periodes met de Schotse selectie weg ben. En spelen voor Schotland is voor mij heilig. Dat geef ik nooit op."

Zondag Met Lubach boekt kijkcijferrecord

De poging om het satirische nieuwsprogramma Zondag Met Lubach aan meer dan 500.000 kijkers te helpen, is geslaagd. De slotuitzending van het tweede seizoen trok gisteren 564.000 kijkers naar NPO 3.

Presentator Arjen Lubach haalde vorige week het nieuws nadat hij zich tot 'Farao der Nederlanden' uitriep na een item waarin hij de draak stak met het Koningshuis. In zijn programma lanceerde hij een burgerinitiatief. De petitie is door ruim 83.000 mensen is ondertekend. Lubach ging in de uitzending van gisteren verhaal halen in de Tweede Kamer.

Lubach schoof afgelopen week aan in De Wereld Draait Door, waar Matthijs van Nieuwkerk een oproep deed om het programma aan 500.000 kijkers te helpen. Normaal stemmen gemiddeld zo'n 300.000 kijkers af op Zondag Met Lubach. Het tweede seizoen is nu afgelopen, maar eerder werd al duidelijk dat de VPRO een derde seizoen heeft besteld. In september keert het programma terug op de buis.

In oktober de waarheid achterhalen in Halo 5: Guardians

Het heeft even geduurd, maar we weten eindelijk wanneer we los kunnen gaan met Halo 5: Guardians. De game komt 27 oktober uit voor Xbox One en vertelt het verhaal over de strijd tussen Spartan Locke en Master Chief.

In twee nieuwe trailers is te zien dat de waarheid niet zeker is in de game. In twee gelijkwaardige situaties zien we namelijk of Master Chief op de grond, terwijl in de andere situatie Spartan Locke op de grond ligt. De andere partij maakt zich klaar voor een zekere executie. Aan jou de taak om de waarheid op tafel te krijgen.

'Griekse belastingontwijking via Nederland'

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma's in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in een maandag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma's, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

Assad: IS gegroeid sinds aanvallen VS

IS (Islamitische Staat) is alleen maar sterker geworden sinds de Verenigde Staten met een internationale coalitie de terreurgroep bombardeert. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad zondag gezegd tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS.

"IS is alleen maar groter geworden sinds de aanvallen zijn begonnen", antwoordde Assad op de vraag of Syrië voordeel ondervindt van de bombardementen.

Volgens de president rekruteert IS zo'n duizend nieuwe strijders per maand in Syrië. "Ook in Irak en Libië groeien ze en vele andere terreurgroepen die gelieerd zijn aan al-Qaeda hebben hun steun aan IS uitgesproken. Dat is de situatie."

IS komt oorspronkelijk uit Irak, maar won ook terrein in Syrië. In de stad Raqqah is hun hoofdkwartier. De plotselinge en snelle opmars van IS leidde afgelopen jaar tot een internationale militaire coalitie met als doel de terroristen te vernietigen. De VS en een aantal Arabische landen vallen IS-doelen aan vanuit de lucht.

Sid Meier's Starships

Sid Meier is zo een studio ... Als zij iets nieuws uitbrengen, dan word ik daar erg blij van. En ja, ook Sid Meier's Civilization: Beyond Earth vond ik geweldig. Toen ik hoorde dat ze kwamen met Sid Meier's Starships was ik in eerste instantie erg positief, maar toen ik hoorde dat het een spel werd dat voor 15 euro te downloaden is voor iOS en Windows, was wel duidelijk dat dit geen opvolger was voor de Civ serie.

Nieuw kenteken: GB-001-B

De eerste auto met het nieuwe kenteken rijdt vanaf maandag rond op de Nederlandse wegen. Op de nummerplaat staat GB-001-B. De RDW, die over het wegverkeer gaat, verwacht dat deze combinatie van letters en cijfers ongeveer vijf jaar meegaat. Daarna stappen we over op G-001-BB.

De vorige combinatie heeft korter bestaan. Die begon in 2013 met 1-KBB-00. De serie is nu op, omdat de RDW alleen de beginletters K, S, T, X en Z heeft gebruikt.

De combinatie van twee letters, drie cijfers en een letter wordt overigens al gebruikt op bromfietsen (tussen 2006 en 2008) en op bedrijfswagens (sinds 2012).

Programma Witzier tot stand na dreigementen

Het tv-programma Anita wordt opgenomen, waarbij tv-presentatrice Anita Witzier eind vorig jaar in een gesloten psychiatrische instelling verbleef, kon alleen tot stand komen door harde druk op de cliëntenraad uit te oefenen.

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar interne documenten van GGZ-Centraal, de organisatie voor psychiatrische zorg waar Witzier eind vorig jaar verbleef.

Twee weken geleden werd in Trouw ook aandacht besteed aan de kwestie, toen naar aanleiding van een uitspraak van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. De cliëntenraad Flevoland van GGZ-Centraal was in oktober naar deze landelijke commissie voor problemen op de werkvloer gestapt omdat ze de plannen voor tv-opnamen in de gesloten instelling Meregaard in Almere niet zag zitten.

De cliëntenraad, met daarin ook cliënten van deze instelling, vond de tv-opnamen onder meer in strijd met interne regels over privacy.

'Justin Bieber is de beste babysitter'

Volgens Kris Jenner is Justin Bieber prima geschikt als babysitter. "Mason & Justin Bieber. Familiedag in het zwembad!", schrijft de Keeping Up With The Kardashians-matriarch op Instagram bij een foto die Justin Bieber eerder al deelde.

Bieber is op de foto te zien in het zwembad met de oudste zoon van Kourtney Kardashian en Scott Disick. "Beste babysitter ter wereld", zo besluit Jenner haar commentaar.

De zanger is al lange tijd bevriend met de Kardashian-familie, in het bijzonder met Kendall. Justin en Kendall moesten na vaak samen gespot te zijn regelmatig benadrukken dat de twee niet meer dan vrienden zijn. "Iedereen wil graag allerlei dingen geloven", reageerde Kendall in november tijdens een interview met Nightline over de geruchten over een relatie met Bieber. "Maar nee. Mijn focus ligt op mijn carrière."

'Harrison Ford verlaat ziekenhuis'

De 72-jarige acteur lag sinds 5 maart in het UCLA Medical Center nadat hij met zijn antieke oorlogsvliegtuigje neerstortte op een golfbaan. Hij liep daarbij een flinke hoofdwond op en brak een aantal botten.

Na ruim drie weken in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, spotte een ooggetuige Ford zaterdag achter het stuur in Los Angeles. Verwacht wordt dat de acteur rust moet nemen en therapie zal volgen om volledig te herstellen.

Lichamen gevonden onder puin New York

Reddingswerkers hebben zondag twee lichamen gevonden onder het puin van de appartementencomplexen in New York die donderdag zijn ingestort door een explosie. Dat melden diverse Amerikaanse media. Sinds die explosie zijn twee mannen van 23 en 27 vermist.

Onderzoekers zijn nog bezig de lichamen te identificeren. Het eerste lichaam werd om 13.00 uur (lokale tijd) gevonden. Drie uur later stuitten de reddingswerkers op het tweede lichaam.

De ontploffing ontstond door een brand in sushirestaurant op de eerste verdieping van het pand. Eén van de vermisten werkte in de bediening van dat restaurant. De andere man die vermist wordt was daar om te lunchen.

22 mensen raakten gewond toen de drie gebouwen in de wijk East Village instortten. In het pand waren gaswerkzaamheden geweest. Bij een inspectie bleek dat die niet volgens de regels zijn uitgevoerd.

Lichamen gevonden onder puin New York
Lichamen gevonden onder puin New York (Foto: ANP)

Birdman

25 van de 87. Van de 87 films die ooit de Oscar hebben gekregen voor Beste Film blijk ik er maar 25 te hebben gezien. Na de afgelopen Academy Awards –waar Lady Gaga zich verdienstelijk maakte door een keer normaal te doen en Neil Patrick Harris geestig presenteerde- begon ik aan het afwerken van de lijst genomineerden. Om uiteindelijk met Birdman nummertje 26 af te vinken.

3D-geprint schild voor schildpad

Een schildpad uit de Amerikaanse staat Colorado heeft wel een heel bijzonder schild gekregen. Om haar eigen schild te beschermen, kreeg luipaardschildpad Cleopatra een 3D-geprint schild. Dat schrijft de Britse krant Telegraph zondag.

Door verkeerde voeding is het eigen schild van het dier namelijk vergroeid. Is bij een normale schildpad het schild rond, heeft Cleopatra een rug die spits loopt. En dat is een probleem, omdat schildpadden graag op elkaar klimmen om te spelen. Het schild van Cleopatra raakt daardoor telkens beschadigd, waardoor ze pijnlijke infecties oploopt.

Met haar nieuwe kunstschild, geprint door een student van de Colorado Technical University, is dat verleden tijd. "Ik hoorde dat de schildpad gewond was en hulp nodig had", aldus student Roger Henry.

Cleopatra, die in een reptielenopvang zit, is nog maar een tiener en zal de komende decennia nog flink groeien. Over een paar jaar moet er dus een nieuw kunstschild uit de 3D-printer rollen.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.