FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 maart 2015

Wielrenner Carolo (21) overlijdt in sauna

De Italiaanse wielerwereld is in rouw. Het 21-jarige talent Andrea Carolo is maandagavond in Venetië overleden. Dat meldden diverse media in Italië dinsdag. Carolo werd door een vriend levenloos aangetroffen in een sauna in Portogruaro. De medische diensen konden geen hulp meer bieden.

Het overlijden van de jonge wielrenner wordt door de politie onderzocht. De sauna-installatie is door de instanties in beslag genomen. Mogelijk zijn de hoge temperaturen en de luchtvochtigheid Carolo, die wellicht aan een aandoening leed, fataal geworden.

De ploeg van Carolo, Cycling Team Friuli, reageerde geschokt. "Er zijn geen woorden om deze tragedie te beschrijven", liet voorzitter Roberto Bressan weten. "We zijn geschokt en verbijsterd."

De ploegleiding benadrukte dat Carolo aan het begin van het wielerseizoen alle medische tests prima had doorstaan.

Ramptoestel had maandag technisch probleem

De Airbus A320 die dinsdag in het zuiden van Frankrijk neerstortte, was maandag gerepareerd, omdat er een technisch probleem was geconstateerd. Het betrof de zogeheten Nose Landing Door, een klep aan de romp van het vliegtuig. Dat heeft een woordvoerster van Lufthansa, moedermaatschappij van prijsvechter Germanwings, dinsdag bevestigd.

Volgens de woordvoerster had het mankement niets met de veiligheid te maken, maar veroorzaakte het geluidsoverlast. Het weekblad Der Spiegel schreef dinsdag op zijn website dat sommige bemanningsleden na de ramp uit bezorgdheid over hun veiligheid dinsdag hadden besloten niet aan het werk te gaan, maar volgens de Lufthansawoordvoerster hebben zij alleen persoonlijke redenen aangevoerd. De vereniging van piloten liet weten dat haar niet bekend was over gezagvoerders die weigerden te vliegen.

UCI-arts Zorzoli weer in functie na dopingonderzoek

Mario Zorzoli mag zijn functie als dokter en medisch adviseur bij de internationale wielrenunie (UCI) weer volledig uitoefenen. De arts moest zijn werkzaamheden op antidopinggebied sinds januari voorlopig staken naar aanleiding van diverse beschuldigingen in zijn richting. Hij zou onder meer een rol hebben gespeeld bij de illegale praktijken van de Belgische arts Geert Leinders, de voormalige teamdokter van Rabobank.

Volgens de UCI is er geen bewijs gevonden voor de aantijgingen. Ook een onafhankelijke commissie, de Cycling Independent Reform Commission (CIRC), kon geen belastende feiten tegen Zorzoli vinden. De UCI-arts mag derhalve zijn werk bij de wielerunie weer op de vertrouwde manier oppakken.

Waterpolosters krijgen waarschuwing in World League

De euforie van de Nederlandse waterpolosters is dinsdagavond in Madrid wat gedimd. Regerend wereld- en Europees kampioen Spanje waarschuwde Oranje dat nieuw olympisch succes nog geen vanzelfsprekendheid is. De Spaansen wonnen de return in de World League met 11-8. De periodestanden waren 4-1, 2-2, 4-3 en 1-2.

Ernstige gevolgen heeft de nederlaag overigens niet. Nederland was door de eerdere zeges op Spanje (10-6) en Griekenland (tweemaal) al vrijwel zeker van een plek in de Super Finale in China (9-14 juni). Een punt in het slotduel tegen het zwakke Duitsland over een maand volstaat. Thuis, in Drachten, wonnen de vrouwen met liefst 30-4.

Ex-topmannen Juventus ontlopen celstraf

Twee voormalige topmannen van Juventus, Luciano Moggi en Antonio Giraudo, hoeven niet langer te vrezen voor een celstraf. Volgens de hoogste rechtsinstantie in Italië is de strafzaak tegen het duo en tegen andere betrokkenen wegens matchfixing in 2006 inmiddels verjaard. "Het hele proces is op abnormale wijze uitgevoerd. Het heeft tot niets geleid", zei Moggi dinsdag na het voor hem positieve vonnis.

Het schandaal leidde tot een gedwongen degradatie van Juventus in 2006. De roemrijke club moest ook de landstitels van 2005 en 2006 inleveren. Moggi en Giraudo werden destijds schuldig bevonden aan onder meer illegale praktijken rond de aanstelling van scheidsrechters.

In 2011 veroordeelde een rechtbank in Napels Moggi tot een celstraf van vijf jaar en vier maanden. Hij ging tegen dit vonnis in beroep. Later werd deze straf teruggebracht tot twee jaar en vier maanden. Nu is er dus helemaal geen termijn voor detentie meer over. De inmiddels 77-jarige Italiaan heeft altijd zijn onschuld bepleit.

Fans boos op Kylie Jenner om gewaagde foto's

Kylie Jenner heeft een aantal gewaagde foto's van zichzelf op Instagram geplaatst. En daar zijn veel fans niet blij mee.

Kylie postte zwart-witfoto's van zichzelf in verschillende onthullende zwempakjes. Veel van haar volgers vinden dat de realityster zich naar haar leeftijd moet gedragen. "Het spijt me, maar de manier waarop Kylie Jenner zichzelf presenteert, is heel erg ongepast voor een zeventienjarige", aldus een twitteraar.

Een andere volger van het halfzusje van Kim Kardashian schreef: "Niet een ideaal rolmodel voor miljoenen jonge meisjes." Iemand anders voegt toe: "Ze is te jong om te doen wat ze daar doet. Het maakt haar lelijk en nep."

'Geliefde besmette nieuwe ebolapatiŽnte Liberia'

De geliefde van de Liberiaanse vrouw bij wie vorige week het ebolavirus is vastgesteld had het uiterst dodelijke virus eerder ook onder de leden. Hij heeft haar mogelijk besmet, denkt een ambtenaar van volksgezondheid.

De Liberiaanse autoriteiten zoeken sinds het nieuwe ziektegeval, na een hoopgevende tussenpoos van weken, koortsachtig naar de bron van de besmetting. De schrik sloeg hen om het hart, omdat de nieuwe patiënte niet verbonden leek aan eerdere gevallen.

Mensen die een ebolabesmetting hebben doorstaan zijn doorgaans niet besmettelijk. Het virus kan zich echter nog enige tijd ophouden in sperma. Wetenschappers dringen er om die reden bij overlevenden op aan na hun herstel drie maanden lang geen seks te hebben.

'Belrondje ECB over noodsteun Griekse banken'

Bestuurders van de Europese Centrale Bank overleggen woensdag telefonisch over de noodsteun voor Griekse banken. Dat zeiden twee ingewijden dinsdag.

De beleidsbepalers van de centrale bank bekijken de behoefte aan de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA)-regeling regelmatig. Zonder toegang tot de kapitaalmarkten zijn de Griekse banken voornamelijk aangewezen op 70 miljard euro uit de ELA-pot om gaten in hun balans te dichten. De afgelopen tijd nam de behoefte aan steun toe omdat veel Grieken hun bankrekeningen leeghaalden.

De ECB besloot vorige week maximaal 400 miljard euro opzij te zetten voor steun aan de Griekse banken, minder dan de helft van de 900 miljard euro waar Athene om vroeg. Maandag zei ECB-bestuurder Christian Noyer dat het ELA-bedrag verhoogd kan worden als het geld niet gebruikt wordt door de overheid.

Schippers start bij FBK Games op 100 meter

De organisatie van de FBK Games heeft dinsdag Dafne Schippers als eerste atlete van naam vastgelegd voor de 34e editie van het internationale evenement in Hengelo. Het Utrechtse boegbeeld start pinksterzondag (24 mei) op de 100 meter. Schippers is Europees kampioene op die afstand, evenals op de 200 meter en 60 meter indoor.

Het atletiekgala in Twente past mooi in haar voorbereiding op een hoog aangeschreven meerkamp in Oostenrijk. "De FBK Games komen voor mij precies op het goede moment. Het is super om een week voor Götzis nog te kunnen sprinten en dus een specifieke wedstrijd af te werken. Verder kom ik graag naar Hengelo omdat we ons daar voor eigen publiek kunnen meten met internationale toppers."

Twitch Plays Pokťmon vangt alle Pokťmon

Twitch Plays Pokémon, het initiatief om duizenden mensen tegelijkertijd Pokémon te laten spelen op Twitch, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Het is gelukt om binnen 38 dagen en 18 uur alle 151 originele Pokémon te vangen. De laatste Pokémon die eraan moest geloven was Mewtwo.

Door in de chat van Twitch Plays Pokémon een bericht te plaatsen, is het mogelijk een actie te laten gebeuren in de game zelf. In totaal zijn er, tot het moment van het vangen van Mewtwo, ruim 6.5 miljoen comments geplaatst. Na het vangen van alle Pokémon was het tijd om de man te verslaan die het avontuur liet beginnen: Professor Oak. Hoe dit alles eraan toeging, kun je zien in de filmpjes hieronder.

Fong ontwikkelingscoureur bij Lotus

Het Lotus F1 Team heeft de Chinees Adderly Fong aangetrokken als ontwikkelingscoureur. De 25-jarige rijder zal voor het team uit Enstone voornamelijk in de simulator plaats gaan nemen, terwijl hij op het circuit uit zal gaan komen in de GP3 en de GT Asia Series.

Fong is niet helemaal onbekend met de Formule 1, want vorig jaar testte hij een Sauber C31 op het circuit van Valencia en reed in Abu Dhabi de eerste vrije training met de Sauber C33. Bij Lotus treft de Chinees Joylon Palmer als test- en reserverijder en Carmen Jorda als mede-ontwikkelingscoureur.

Fong: "Dit is een goede mogelijkheid om stappen te maken in mijn carrière. Ik ga leren hoe een F1-team te werk gaat tijdens een grandprixweekend en deze waardevolle ervaringen leggen de basis in mijn ontwikkeling als Formule 1-coureur. Mijn doel is om de eerste Chinese coureur te worden die gaat deelnemen aan een Grand Prix en op deze manier wordt de sport in China en Hong Kong ook meer op de kaart gezet. Voor mij is er genoeg potentie bij Lotus en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."

Haase in hoofdtoernooi Miami

Robin Haase heeft dinsdag zijn naam ingevuld op het hoofdschema van het tennistoernooi van Miami. De Hagenaar, terug in de top honderd van de wereld, versloeg in de beslissende kwalificatiewedstrijd de Slowaak Lukas Lacko in twee sets na een ruime achterstand van 2-5 in de eerste: 7-5 en 6-4. De eindstand stond binnen vijf kwartier op het scorebord van het evenement in Florida, in de volksmond bekend als de vijfde grandslam.

Thiemo de Bakker strandde in de voorronde tegen de Duitser Alexander Zverev (7-6, 4-6 en 3-6), de op een wildcard binnengelaten Indy de Vroome boog in haar openingspartij van het hoofdtoernooi voor de jeugdige Amerikaanse Catherine Bellis (15): 2-6 en 2-6.

Kinderen mogen leren rekenen in het Engels, Duits of Frans

Kinderen op de basisschool kunnen straks reken- of aardrijkskundelessen krijgen in de Engelse, Duitse of Franse taal. De Tweede Kamer is enthousiast over een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, bleek dinsdag tijdens een debat hierover. De SP is kritisch en de PVV is tegen.

Het gaat niet om lessen in de andere taal, want die mogen al worden gegeven, maar om reguliere lessen waarin de leraar de uitleg geeft in een vreemde taal. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil basisscholen de mogelijkheid geven om maximaal 15 procent van hun lestijd aan te bieden in deze drie talen. Het is niet verplicht.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al op jonge leeftijd actief met een andere taal bezig zijn, die tweede taal sneller oppikken. Zo vergroten zij hun toekomstige kansen op een baan waarbij een andere taal belangrijk is, is de gedachte.

Volgens D66 heeft vooral het Duits een oppepper nodig in het onderwijs. Bij onze oosterburen liggen namelijk veel banenkansen, aldus de democraten. Bedrijven die handel met Duitsland drijven zitten naar verluidt te springen om mensen die de taal spreken.

'Duitse regeringspartijen eens over tol personenauto's'

De tolheffing op Duitse wegen voor personenauto's komt naderbij. Duitse media meldden dinsdag dat de regeringspartijen het eens zijn over een aangepast voorstel van de christendemocratische minister van Verkeer, Alexander Dobrindt. Hij heeft zijn voorstel maandag aangepast naar wensen van de sociaaldemocratische coalitiepartners.

De sociaaldemocraten willen helemaal geen tol heffen, maar in het regeringsakkoord is het idee van de Beierse christendemocraat Dobrindt opgenomen. De minister is van de Beierse CSU (Christelijk Sociale Unie). Ook de CDU (Christen-Democratische Unie) van bondskanselier Angela Merkel vindt tol maar niks, maar slikt de plannen.

Duitse media meldden dat de 'grote coalitie' zich uiteindelijk kan vinden in een tolplan. Het touwtrekken over deze kwestie kan dan donderdag in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, worden afgesloten.

De tolheffing is afhankelijk van de grootte van de personenauto en hoe vervuilend die is. De kosten van een jaarvignet kunnen oplopen tot 130 euro, een vignet voor tien dagen kost 5, 10 of 15 euro. De Duitse Eerste Kamer en de Europese Unie hebben nog wel problemen met de tolheffing.

VS rekken terugtrekking uit Afghanistan

De Verenigde Staten nemen meer tijd voor de aftocht van de in Afghanistan gelegerde Amerikaanse troepen. President Barack Obama heeft daartoe besloten op verzoek van de nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani.

Er blijven tot het eind van dit jaar bijna tienduizend Amerikaanse militairen in Afghanistan, maakte Obama dinsdag bekend. Afghanistan blijft volgens hem 'een gevaarlijke plek' en het is belangrijk om op veiligheidsgebied te blijven samenwerken. Met het aantreden van de nieuwe Afghaanse regering is een nieuw hoofdstuk in de betrekkingen tussen beide landen aangebroken, zei Obama.

Het Witte Huis wilde aan het eind van dit jaar nog maar 5500 man in Afghanistan onder de wapenen hebben.

Obama ontving Ghani, die op bezoek is in de VS, dinsdag op het Witte Huis.

Amerikaanse militairen in Afghanistan
Amerikaanse militairen in Afghanistan (foto: AP)

Luchtalarm relikwie van Koude Oorlog

Sinds de invoering van het luchtalarm in 1952 werd de Nederlandse bevolking gedurende tientallen jaren maandelijks herinnerd aan de dreiging van een atoomaanval vanuit het oosten. "Er was een reële dreiging", zegt Sjoerd Rekker, locatiemanager van het Museum Bescherming Bevolking, gevestigd in de voormalige commandopost in Rijswijk. "Het was in zekere zin beangstigend, want je werd elke maand gewezen op het feit dat er op enig moment een kernoorlog kon uitbreken. Het geluid van dat luchtalarm hoorde bij die dreiging."

Rekker reageert daarmee op het besluit te stoppen met het luchtalarm, een maatregel die eind 2017 zijn beslag moet krijgen. In dat jaar viert het luchtalarm zijn 65e verjaardag en kan dan met pensioen.

Het luchtalarm werd van 1952 tot en met 1986 bediend door de organisatie Bescherming Bevolking (BB), een eenheid die in die periode de zorg had voor de bevolking bij een eventuele nucleaire. chemische of biologische aanval. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog telde de BB circa 165.000 vrijwilligers en had het onder meer de zorg over schuilkelders. Het luchtalarm werd bediend vanuit de 45 kringcommandoposten, verspreid over heel Nederland. Twee daarvan zijn nog in gebruik als museum, die in Rijswijk en die in het Friese Grou.

Hoogst zelden werd het alarm ook gebruikt om de bevolking te waarschuwen voor andere zaken. Rekker herinnert zich de dreigende overstroming van Tuindorp Oostzaan in de jaren zestig. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 zweeg het alarm echter. De BB en het netwerk van alarmpalen waren destijds nog niet in het hele land operationeel.

Van 1993 tot 1998 werd het netwerk aangepast en werd het alarm, verspreid via 4283 zogenoemde WAS-palen, wat zachter afgesteld. De werkzaamheden van de BB werden voordien al overgenomen door het Rode Kruis, de brandweer- en later de Veiligheidsregio's.

BB-deskundige Rekker heeft wel begrip voor het opheffen van het maandelijkse alarm. "Dat is door de tijd achterhaald. Er zijn nu voldoende andere mogelijkheden om mensen voor gevaar te waarschuwen. En gelukkig is het alarm tijdens de Koude Oorlog nooit afgegaan voor de aanleiding waarom het in het leven werd geroepen."

NL'se joden en moslims organiseren vredesconferentie

Een groep joden en moslims wil in Amsterdam binnenkort een grote vredesconferentie organiseren. Doel is samen de strijd aan te gaan tegen het groeiende antisemitisme en moslimhaat. Dat is de uitkomst van een bezoek van joden, moslims en christenen uit Parijs, Brussel, London, Oslo de afgelopen dagen aan de hoofdstad, op uitnodiging van de vriendschapskring Salaam-Shalom.

Naar de conferentie, waarvan nog niet bekend is wanneer die wordt gehouden, komen uit iedere stad 25 jongeren en 25 volwassenen van joodse of islamitische afkomst. Daarnaast vaardigt elke plaats een imam, rabbijn en predikant af. Ook Berlijn en Kopenhagen worden erbij betrokken, zei een woordvoerster van Salaam-Shalom.

Salaam-Shalom bestaat sinds vorig jaar en organiseerde eerder een bijeenkomst naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo te Parijs. Informele vriendschappelijke betrekkingen tussen joden en moslims bestaan in Amsterdam al langer. Die ontstonden toen joden gingen helpen bij het indienen van discriminatieklachten van moslims. Daar hadden ze zelf namelijk al de nodige ervaring mee.

Joden en moslims
Joden en moslims (foto: Gerry Lauzon, CC2.0)

Russen vliegen weer stiekem boven Oostzee

De Zweedse luchtmacht en enkele NAVO-vliegtuigen zijn dinsdag boven de Oostzee gestuit op vier heimelijk vliegende Russische gevechtsvliegtuigen. De twee Russische langeafstandsbommenwerpers en twee jagers hadden hun transponders, die een vliegtuig zichtbaar maken voor de radar, uitgeschakeld. Dat melden het Zweedse leger en bronnen bij de NAVO.

De vliegtuigen waren volgens de NAVO onderweg naar de Russische exclave Kaliningrad, die aan de Oostzee ligt. Het bondgenootschap stuurde in allerijl in Litouwen gestationeerde Deense en Italiaanse vliegtuigen erop uit om de toestellen te identificeren.

De Zweedse minister van buitenlandse zaken Margot Wallström noemde het 'onaanvaardbaar' dat Russische vliegtuigen vliegen met uitgeschakelde transponders. Dat zou in strijd zijn met het internationaal luchtrecht. "Dit is nu al een aantal keer gebeurd op een erg brutale manier", zei Wallström. "We zijn het beu steeds maar te moeten protesteren tegen dit soort (...) schendingen van de regels."

"De Russische gevechtsvliegtuigen gebruikten hun transponder niet, ze onderhielden geen contact met de luchtverkeersleiding en ze volgden niet een vooraf ingediend vluchtplan", zei een NAVO-officier.

Rusland wil een hele, hele, hele lange snelweg aanleggen

Binnenkort zou het zomaar mogelijk kunnen zijn om van Diemen naar Alaska te rijden, zonder van weg te veranderen. De Russen hebben namelijk het zeer ambitieuze plan opgevat om van het westen van Rusland tot aan de Beringstraat een transsiberische snelweg aan te leggen.

Een traject van een slordige 20.000 kilometer. De snelweg zou daarmee ongeveer de halve lengte van het Russische land omspannen. Daarbovenop is het idee om een tunnel te graven onder de Beringzee, zodat er niet een file voor de veerboot naar Alaska zal ontstaan.

De huidige langste snelweg is tot nu toe het 'rondje om Australië' die een totale lengte van een kleine 15.000 kilometer heeft.

Dit megadure project zou Rusland een economische boost moeten geven. Alleen is nog niet helemaal bekend waar dit van betaald zou moeten worden, daar de bodem van de schatkist van Tsaar Poetin zo goed als bereikt is. Binnenkort gaan de snelwegenthousiastelingen hun idee voorleggen aan diezelfde Poetin om te kijken naar de haalbaarheid.

Tot nu toe is het rijden door Siberië kommer en kwel. De wegen zijn niet meer dan veredelde zandpaden en lange doorgaande verbindingen ontbreken. Bijzonder onderdeel van het huidige wegennet is de zogenaamde 'bottenweg', ook wel 'weg des doods' genoemd. Dit wanstaltige stukje weg van zo'n 2032 kilometer is aangelegd door politieke gevangenen op last van Stalin. Tijdens de werkzaamheden stierven veel gevangenen. Hun botten zijn in de weg verwerkt.

Hockeyster Collot d'Escury moet stoppen wegens slepende blessure

Kiki Collot d’Escury (26) moet op doktersadvies haar carrière beëindigen. De speelster van Amsterdam kampt al jarenlang met een chronische heupblessure, die het inmiddels niet langer mogelijk maakt op topniveau te hockeyen. Een operatie in 2011 bracht niet het gewenste resultaat.

Collot d’Escury: "Ik zou heel graag nog willen blijven hockeyen, maar kraakbeenschade aan mijn heup maakt dat onmogelijk. Langer doorspelen is volgens de arts niet meer verantwoord. Iedereen heeft heel hard zijn best gedaan om er voor mij nog het maximale uit te halen en daar ben ik iedereen dan ook heel dankbaar voor. Maar mijn lichaam is echt op. Dat ik nu moet stoppen terwijl ik dat nog niet wil doet veel pijn, zowel fysiek als mentaal. Het is zo’n heerlijke sport die mij zoveel plezier geeft, op het veld en in de zaal."

Collot d’Escury won afgelopen februari in Leipzig nog de WK-finale in de zaal met Oranje. "Dat nu blijkt dat dit mijn laatste wedstrijd op topniveau was, is een heel raar gevoel. Het ging destijds wel door mijn hoofd, maar uiteindelijk blijf je toch hopen dat je dat moment nog even kan uitstellen, telkens weer… Het is een prachtig en tegelijkertijd heel verdrietig afscheid, want goud smaakt altijd naar meer en ik was gewoon nog niet klaar om te stoppen. Desondanks ben ik Amsterdam, mijn teams, Jisse Waasdorp (coach Amsterdam) en Marieke Dijkstra (bondscoach zaal) heel dankbaar dat ik de ruimte heb gekregen om het op deze manier af te sluiten."

Collot d’Escury speelde zeven seizoenen in het vaandelteam van Amsterdam. Ze werd drie keer landskampioen (twee keer op het veld en één keer in de zaal) en behaalde ook de Europese clubtitel met Amsterdam. Ze kwam tien keer uit voor het Nederlands Elftal op het veld en als zaalinternational speelde ze 26 interlands. Met de nationale zaalploeg werd ze niet alleen wereldkampioen, maar ook Europees kampioen.

De Vroome en De Bakker uitgeschakeld in Miami

Indy de Vroome heeft maar kort plezier gehad van haar wildcard voor het tennistoernooi van Miami. Ze werd dinsdag al in de eerste ronde uitgeschakeld door de pas vijftienjarige Amerikaanse Catherine Bellis, eveneens binnengekomen op uitnodiging. Zij gunde De Vroome in iets meer dan een uur slechts vier games: 6-2 en 6-2.

Thiemo de Bakker had in de kwalificatie van dit 'vijfde grandslam' in Florida geen succes. Hij won tegen het grote Duitse talent Alexander Zverev nog wel de eerste game in de tiebreak (7-2) maar kon de lijn niet doortrekken: 7-6, 4-6 en 3-6.

Hockeyers verliezen van BelgiŽ

De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag in een oefeninterland in Brasschaat hun meerdere moeten erkennen in België, dat in oud-international Jeroen Delmee een Nederlander als bondscoach heeft. Oranje ging met 4-2 onderuit.

Dankzij treffers van Jeroen Hertzberger (1-1) en Bob de Voogd (2-2) kwam de ploeg van bondscoach Max Caldas twee keer terug van een achterstand. De thuisploeg nam in het laatste kwart echter opnieuw afstand van Oranje. Thomas Briels bracht beide treffers op zijn naam.

Nederland komt op 14 april in Arnhem opnieuw tegen België uit. De selectie van Caldas is in voorbereiding op de halve finales van de Hockey World League in Argentinië (3-14 juni). De top drie van dit toernooi verdient een olympisch startbewijs.

VS: forse kritiek op presidentskandidaat Cruz

De oer-conservatieve senator Ted Cruz wil namens de Republikeinse Partij kandidaat zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Maar de kritiek op zijn kandidatuur is niet mals. 'Ik spring van een brug als hij onze kandidaat wordt', zegt partijgenoot Peter King, lid van het Huis van Afgevaardigden.

Cruz (44) heeft deels Cubaanse roots en is nu ruim twee jaar senator in Texas. Hij is de eerste Republikeinse politicus die zich als presidentskandidaat heeft gemeld. Cruz maakte zijn kandidatuur maandag bekend in een grote christelijke universiteit. Hij richt zich op sociaal-conservatieven en streng-christelijke kiezers. 'Onze rechten zijn niet afkomstig van de mens maar van de almachtige God', zei Cruz.

De radicaal-rechtse Cruz vertegenwoordigt de Tea Party-vleugel, is fel tegenstander van Obamacare (de zorgwet), wil abortus verbieden en verdedigt het recht op vuurwapenbezit. Naar verwachting maakt Cruz geen schijn van kans om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Wel bestaat de vrees dat hij de partij verder naar rechts dwingt door lang in de race te blijven. En hoe verder de Republikeinen naar rechts dwalen, des te meer terrein ligt er voor de Democraten in het politieke midden.

Marktkoopman
Heel wat partijgenoten zitten dan ook niet te wachten op Cruz. Peter King, lid van het Huis van Afgevaardigden, vergelijkt Cruz met een schreeuwende marktkoopman. 'De partij moet in staat zijn om een beter gekwalificeerde kandidaat dan Ted Cruz te vinden', zei King in een verklaring.

Op CNN mocht King zijn uitlatingen toelichten. Hij deed er nog een paar schepjes bovenop. 'Cruz voert geen intelligent debat. Hij versimpelt, overdrijft en leidt onze partij naar de afgrond. Hij toont geen leiderschap en heeft weinig ervaring. Wat mij betreft is het een man met een grote mond en weinig resultaten.' Maar wat als Cruz toch de Republikeinse kandidaat wordt, vraagt de CNN-presentator. King: 'Ik hoop dat die dag nooit aanbreekt. Dan spring ik van de brug.'

Run, Ted, run
John McCain, in 2008 nog presidentskandidaat, zei vorig jaar al dat Cruz behoort tot de 'vreemde vogels' binnen de partij. De Democraten zijn echter een stuk enthousiaster over de kandidatuur van Ted Cruz. Ze zien graag dat de Texaan langdurig in de race blijft als Republikeinse kandidaat; des te meer buigt het beleid naar rechts af. De Democraten proberen de achterhaalde opvattingen van Cruz nu al neer te zetten als typerend voor de Republikeinse partij.

Makkelie naar Zwitserland in EK-kwalificatie

Scheidsrechter Danny Makkelie gaat Europa in. De 32-jarige arbiter uit Dordrecht heeft vrijdag in Luzern de leiding bij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Zwitserland en Estland. De Europese voetbalbond UEFA stelde Makkelie dinsdag aan voor dat duel in groep E van de kwalificatiereeks. De Zuid-Hollander fluit zijn vierde A-interland.

Serdar Gözübüyük heeft volgende week dinsdag de leiding bij de oefeninterland tussen Zweden en Iran, in de Friends Arena van Solna nabij Stockholm. Na de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Malta en Italië uit 2013 wordt dit de tweede interland voor de 29-jarige scheidsrechter.

Gözübüyük kreeg tevens te horen dat hij op 13 april in Nyon de finale mag fluiten van de UEFA Youth League, de Champions League voor jeugdteams. "Een aanstelling waar ik trots op ben", aldus de arbiter.

Duits passagiersvliegtuig neergestort in Franse Alpen

In het zuiden van Frankrijk is dinsdag een vliegtuig van Germanwings, een dochtermaarschappij van Lufthansa, neergestort. Het zou gaan om een Airbus A320 die neergestort is in het Alpengebied.

De A320 is een passagiersvliegtuig met een capaciteit van 174 personen. Aan boord bevonden zich waarschijnlijk 142 passagiers en zes bemanningsleden, aldus de Daily Mail.

De eerste brokstukken van het toestel van vlucht 4U9525 zouden al zijn gevonden in de buurt van Prads-Haute-Bléone even ten noorden van Digne-les-Bains. Het toestel stamt uit 1990.

De vlucht was onderweg van Barcelona naar Dusseldorf en verdween rond 11.00 van de radar. De maatschappij heeft laten weten zo snel mogelijk met een statement te komen.

Omdat de brokstukken op zo'n 2700 meter hoogte liggen is het erg lastig om de rampplek te bereiken. De omstandigheden doen echter vermoeden dat er geen overlevenden zijn. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er mogelijk ook Nederlanders aan boord waren.

Reactie François Hollande
De Franse president François Hollande vreest dat waarschijnlijk niemand het ongeluk met de Airbus in de Franse Alpen heeft overleefd. Dat heeft hij dinsdag in een korte verklaring in Parijs gezegd.

Volgens ZDF waren er 42 Spanjaarden aan boord van het ramptoestel. Volgens vliegtickets.nl had zeker één Nederlander een ticket gekocht voor de vlucht.

Reactie Lufthansa (moedermaatschappij van Germanwings)
Luchtvaartmaatschappij Lufthansa weet nog niet wat er precies is gebeurd met vlucht 4U 9525. Directeur Carsten Spohr laat via het twitteraccount van de maatschappij weten dat zijn diepste medeleven uitgaat naar de families en vrienden van de passagiers en de bemanning aan boord van het toestel. "Als onze angsten worden bevestigd, dan is het een donkere dag voor Lufthansa. We hopen overlevenden te vinden.''

Update 13.30 uur:
Germanwings heeft de crash nu zelf bevestigd, maar spreekt van 144 passagiers en 6 bemanningsleden, er waren dus twee mensen meer dan tot nog toe werd aangenomen.

Update 14.00 uur:
NRC weet te melden dat een geplande staking van de Franse luchtleiding is afgelast. De vakbond SNCTA annuleert een staking wegens deze vliegramp. De staking van de luchtverkeersleiders was voor woensdag tot en met vrijdag gepland.

Een eerste reactie van Rutte: Het is een afschuwelijk bericht dat natuurlijk ook in ons land hard binnenkomt bij heel veel mensen.
Verder zei de Minister President dat onduidelijk is of er Nederlanders aan boord waren. Vliegtickets.nl meldde wel dat één Nederlander een ticket had geboekt op deze vlucht maar dat nog onduidelijk is of dit ticket ook geconcumeerd is.

Ook meldt NRC dat op Twitter ondertussen foto's en een filmpjes opduiken waarop de crash te zien zou zijn. Deze zijn niet echt maar van mensen die graag een graantje inkomsten mee willen pikken via de crash.

Refdag meldt dat er om 15.00 uur een persconferentie gegeven zal worden door Germanwings.

Update 14.25 uur:
De NOS bericht dat er slecht weer is voorspeld voor de locatie van het ongeluk. Tevens bestaat er lawinegevaar vertelde een lokale berggids. De rampplek is sowieso al niet bereikbaar via wegen, 'het is heel ruig terrein' weet de lokale berggids.
Indien het slechte weer doorzet kunnen helikopters de crashsite niet bereiken. Op het moment van de ramp was het weer nog goed.

Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa hebben uit solidariteit de kleuren in de logos van hun Twitter aangepast naar zwart-wit.

Update 15.05 uur:
In tegenstelling tot wat de Franse minister van Transport, Alain Vidalies, eerder vandaag verklaarde, is er geen noodsignaal verstuurd vanuit het vliegtuig. Dat heeft de Civiele Luchtvaartautoriteit gemeld aan het Franse persbureau AFP. "Er is geen noodsignaal verstuurd. De luchtvaartcontrole heeft het vliegtuig als in gevaar aangemerkt nadat er geen contact meer met het toestel was."

Diverse bronnen melden dat er een schoolklas aan boord van het gecrashte toestel was. Het zou gaan om zestien leerlingen en twee docenten van het Joseph-König-Gymnasium. Ze deden mee aan een uitwisselingsprogramma met het instituut Giola de Llinars del Vallès in Barcelona.

Update 15.55 uur:
Germanwings heeft zojuist een persconferentie gehouden betreffende het ongeluk. Het toestel is op de juiste vluchthoogte geraakt, maar kon deze slechts één minuut vasthouden. Vervolgens raakte het vliegtuig in een duikvlucht van acht minuten waarna het om 10.53 uur van de radar verdween.

Het vliegtuig heeft eerder op de dag al een vlucht gemaakt en heeft gisteren nog routineonderhoud door Lufthansa gehad in Düsseldorf. De piloot die het vliegtuig bestuurde was al ruim tien jaar in dienst van de maatschappij. Momenteel zijn er onderzoeksteams van Lufthansa, Germanwings en Airbus onderweg naar de plek van het ongeval voor onderzoek.

Update 16.06 uur:
Gilbert Sauvan, raadsvoorzitter van het departement Alpes-de-Haute-Provence, heeft tegenover het Franse Les Echos gemeld dat het vliegtuig 'volledig gedesintegreerd' is, waarbij hij zich baseert op helikopterbeelden. "De grootste wrakstukken lijken niet groter te zijn dan een auto", aldus Sauvan. "Bovendien is het gebied zonder helikopters volledig onbereikbaar". De raadsman wist verder te melden dat vele honderden hulpverleners zich verzamelen in het nabijgelegen dorpje Seyne-les-Alpes.

Tegenover een lokaal radiostation in de Haute-Provence liet luitenant-kolonel Jean-Paul Bloy van de politie van Hyères weten dat het mogelijk enkele dagen kan duren voordat alle lichamen geborgen zijn uit het rampgebied. Net als Sauvan zegt ook Bloy dat het gebied nauwelijks te bereiken is. Een inwoner van het dorpje Le Vernet vertelde tegenover media dat hij de politie naar een plek bracht waarvandaan wrakstukken te zien waren. "Ik heb er absoluut geen twijfel over dat het vliegtuig tegen de bergwand gevlogen is", zegt de inwoner nog.

Update 17.40 uur:
Ook de Verenigde Staten hebben zich laten horen. President Obama heeft aangeboden te helpen bij de nasleep van het ongeluk. Volgens de VS zijn er geen aanwijzingen voor een terroristische aanslag.

Langzaam komen nu ook de eerste echte beelden binnen van de locatie waar het vliegtuig is neergestort.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels bevestigd dat er inderdaad één Nederlandse vrouw van 20 jaar aan boord was.

Update 19.15 uur:
Er zijn beelden vrijgegeven van de plaats waar het vliegtuig is neergestort, gefilmd vanuit een helikopter van FranceTV. Veel lijkt er niet meer van over te zijn en het is dan ook maar de vraag of alle slachtoffers gevonden en geborgen kunnen worden. Wel is er één van de zwarte dozen gevonden, deze zou inzicht kunnen geven over de toedracht van het ongeluk

Germanwings
Germanwings

Moslimstudentes weigeren lichamelijk onderzoek

Het Erasmus MC Rotterdam heeft zich ontpopt als een islamofobisch en discriminatoir instituut. Het universitair medisch centrum weigert namelijk om een uitzonderingspositie te geven aan islamitische studentes.

Twee moslima's hebben om die reden meteen maar een zaak aangespannen tegen het MC. Zij werden bij het vak praktische klinische vaardigheden verplicht om exact hetzelfde te ondergaan als niet- of andersgelovige studenten.

Bij dit vak is het de bedoeling dat de studenten elkaar onderzoeken. Hiermee gaan de te onderzoeken studenten –net als hun toekomstige patiënten- half naakt. De studenten dienen zich te laten onderzoeken door zowel mannelijke en vrouwelijke medestudenten. Het doel hiervan is om te leren welke gevoeligheden dit voor een patient met zich meebrengt. Op deze manier kan de student leren om onderzoek met zorg en respect uit te voeren.

Maar helaas: islam. De dames beroepen zich op vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam. Een vrouw mag immers alleen haar door god gegeven vruchten aan haar man laten zien. Kortom: de vrouwen zetten dit stukje praktijkervaring in een seksuele context en weigeren dit deel van de opleiding te doen. Voor korte termijn trouwen met de student die een van de dames gaat onderzoeken schijnt ook geen optie te zijn.

Het Erasmus MC is het niet eens met die houding.

"Als er op religieuze gronden een uitzondering mogelijk is, zou dat grote logistieke problemen opleveren", zegt meneer Drexhage, woordvoerder van het MC. "Een flink deel van de studenten is islamitisch of orthodox-christelijk." Wel meer studenten vinden dit deel ongemakkelijk, maar ze waren hiervan op de hoogte bij de inschrijving.

De moslima's willen zich eventueel wel door een vrouwelijke medestudent laten aanraken.

Gratis demo van The Crew

Een gratis demo van de action-driving MMO The Crew is vanaf 25 maart beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Deze gratis demo laat je twee uur door Noord-Amerika racen. De vooruitgang tijdens de demo wordt behouden indien je besluit om de game te kopen om verder te spelen.

Voor de huidige spelers van The Crew zijn het Vintage Car Pack en de Vintage Live Update, inclusief een nieuwe PvP-modus, nu ook beschikbaar. In het Vintage Car Pack zit de klassieke Chevrolet Corvette C2, de Chevrolet Corvette C3 en de Spyker C8 Aileron bevat. Het Vintage Car Pack is nu zonder extra kosten te downloaden voor Season Pass-houders en is ook apart verkrijgbaar.

Er zijn ook vier nieuwe factiemissies beschikbaar voor alle spelers in de Vintage Live Update. Een dirt race door het Wilde Westen, deelnemen aan de ‘Bayou Brawl’ in het zuiden van Noord-Amerika, cruisen op de legendarische Route 66 en een ritje in Sin City om goederen op te sporen die vernietigd moeten worden.

De Blitz Brawl PvP-modus is ook toegevoegd, waarbij het doel is om van zone tot zone te rijden en alleen of als team punten te scoren. Ram je tegenstanders uit de zone om je kansen op overwinning te vergroten.

The Crew is uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Consequenties in The Evil WIthin

Bethesda geeft een eerste teasertrailer vrij van The Evil Within: The ConsequenceHet laatste deel van de tweedelige DLC-reeks vervolgt het verhaal uit het eerste deel van The Evil Within: The Assignment.

In The Evil Within: The Assignment en The Evil Within: The Consequence kruipen spelers in de huid van detective Juli Kidman, Sebastian Castellanos’ mysterieuze partner, in een verhaal waarin heel wat vragen die zich in The Evil Within kwamen opdringen, lijken te worden beantwoord. Onderweg zal ze nieuwe soorten vijanden tegen het lijf lopen, mysteries onthullen en natuurlijk in allerlei horrorscenario's terechtkomen. De twee delen laten ons de geheime motieven ontdekken van detective Kidmans en uitdokteren wat haar relatie is met Mobius, de geheimzinnige groep die achter de gebeurtenissen in The Evil Within zit.

Zowel The Assignment als The Consequence zijn onderdeel van The Evil Withins Season Pass die € 19,99 kost. Deze is beschikbaar op PlayStation Network, Xbox Live en pc en bevat drie add-ons voor de game, inclusief het nog te verschijnen The Evil Within: The Executioner.


Twaalf jihadisten uit Den Haag gedood

Waarschijnlijk zijn tot nu toe twaalf jihadisten uit Den Haag in Syrië en Irak gedood. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van de gemeente Den Haag. In november vorig jaar meldde de gemeente nog acht gedode jihadisten.

46 jihadisten zijn naar het kalifaat afgereisd. Van hen zijn er zeker tien teruggekeerd. Het probleem rond jihadisme speelt nadrukkelijk in Den Haag.

Azzedine C., alias Abou Moussa, is volgens het Openbaar Ministerie en burgemeester Jozias van Aartsen een van de grote vissen in een Haags jihadistennetwerk. Hij wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij zou een grote rol hebben gespeeld in de radicalisering en rekrutering.

Hij was prominent aanwezig bij demonstraties in Den Haag en zou via sociale media en nieuwssites mensen hebben aangezet tot terrorisme. Volgens het OM heeft hij samen met Rudolph H. en Oussama C. een grote rol gespeeld in een "criminele terroristische organisatie''.

Strubbelingen Mexx en V&D over shop-in-shops

De 32 shop-in-shops van modeketen Mexx in warenhuizen van V&D hebben na de faillietverklaring nog een aanzienlijke omzet gegenereerd. V&D ging echter niet over tot afdracht van de verschuldigde bedragen, wat tot strubbelingen heeft geleid.

Curator Frits Kemp wijt die strubbelingen 'aan de precaire financiële positie van V&D'. Dat schrijft hij in het deze week verschenen eerste faillissementsverslag over Mexx, waarover Nu.nl eerder dinsdag berichtte.

Toen het Turkse Eroglu als doorstartende partij in overleg ging met V&D over de overname en voorzetting van de shop-in-shops, leidde dat tot verbeterde betalingen door V&D, aldus de curator. Over de achterstallige betalingen heeft de curator een schikking kunnen treffen met het warenhuisconcern.

Huis VS achter wapens voor OekraÔne

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandagavond ingestemd met een resolutie waarin er bij president Barack Obama wordt aangedrongen om wapens naar Oekraïne te sturen. Het Huis wil dat Oekraïne zijn soevereiniteit kan beschermen in de strijd tegen de door de Russen gesteunde rebellen in het oosten van het land.

Beide partijen in het Congres staan achter de levering van wapens. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft echter aangegeven dat weliswaar wordt gesproken over wapenleveranties, maar dat de regering eerst wil wachten of de afspraken die in februari zijn gemaakt worden nageleefd.

De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat Rusland de rebellen steunt. De strijd in het oosten van Oekraïne brak uit nadat Rusland het schiereiland de Krim had geannexeerd.

Koning en Maxima bij Koningsspelen in Leiden

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima zijn op de Koningsspelen in Leiden. Zij geven op 24 april het startsein voor de sportdag waaraan in het hele land ruim 1,1 miljoen kinderen mee zullen doen. De RVD maakte dat dinsdag bekend. Vorig jaar gaf de koning in Ens (Flevoland) het startsein voor de Koningsspelen.

De spelen zijn in 2013 voor het eerst gehouden ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De organisatie is in handen van de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.

De spelen zijn bedoeld voor basisschoolleerlingen in Nederland en het Caraïbisch gebied. De scholen die zich hebben ingeschreven mogen zelf bepalen wat ze gaan doen op die dag.

Koning Willem-Alexander (Foto: Novum)
Koning Willem-Alexander (Foto: Novum)

Heropening museum TunesiŽ uitgesteld

De heropening van het Nationale Bardo-museum in Tunis, dat op 18 maar het toneel was van een aanslag, is uitgesteld om logistieke en veiligheidsredenen. Dat heeft een woordvoerster van het museum dinsdag gezegd. Bij de aanslag kwamen 21 mensen om het leven. Twee schutters werden door de politie gedood.

Conservator Moncef Ben Moussa zei in een interview dat het museum waarschijnlijk pas zondag weer open gaat, en niet op dinsdag zoals de bedoeling was. Wel is er dinsdag een 'ceremoniële heropening', waarbij de slachtoffers van de aanslag worden geëerd en een uitvoering plaatsheeft van het symfonieorkest van Tunis. Activisten zijn van plan bij het museum een 'protestmars tegen terrorisme' te houden.

Moussa weet de vertraging vooral aan 'organistorische' problemen. Museumwoordvoerster Hanane Srarfi zei dat de problemen vooral logistiek van aard zijn, maar dat er 'natuurlijk ook gekeken wordt naar een veiligheidsaspect'. Er zijn volgens de woordvoerster geen concrete dreigingen, maar ze zei wel dat waakzaamheid geboden is.

De Tunesische autoriteiten hebben diverse mensen opgepakt in verband met de aanslag. Vijf beveiligers zijn ontslagen en een agent die het museum moest bewaken is achter de tralies verdwenen. Er wordt nog altijd jacht gemaakt op het brein achter de aanval. De archeologische schatten van het museum zijn volgens de autoriteiten niet beschadigd bij de aanslag.

Houthi's doden demonstranten in Jemen

De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen hebben dinsdag het vuur geopend op betogers die eisen dat de rebellen vertrekken uit hun provincie. Zes betogers kwamen om en tientallen raakten gewond.

De Houthi's grepen in september de macht in de hoofdstad Sanaa en namen eerder deze week Taiz in. In Torba, een stad zo'n honderd kilometer van Taiz, gingen dinsdag duizenden mensen de straat op om te voorkomen dat de Houthi's hun stad zouden binnentrekken. "Torba veranderde in een vuurbal", zei een inwoner van de stad. Zes mensen kwamen om, maar de betogers wisten te beletten dat de Houthi's Torba binnentrokken.

Een andere ooggetuige zei dat de Houthi's, die ook worden gesteund door aanhangers van ex-president Ali Abdullah Saleh, met luchtafweergeschut op de demonstranten schoten, 'maar dat het aantal betogers alleen maar toenam'.

De Houthi's komen steeds dichter bij Aden, de zuidelijke stad waar president Abed Rabbo Mansour Hadi naartoe is gevlucht. Hadi werd eerder dit jaar door de Houthi's onder huisarrest geplaatst in Sanaa, maar wist deze maand te ontkomen.

Andere landen in de regio beginnen steeds nerveuzer te worden door de opmars van de Houthi's, van wie wordt vermoed dat ze worden ondersteund door het sjiitische Iran. De Saudische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal zei maandag dat de Golf Samenwerkingsraad (GCC) - Bahrein, Koeweit, Saudi-Arabië, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten - 'de noodzakelijke maatregelen zal nemen om de regio te beschermen' als er niet snel een einde komt aan de opstand van de Houthi's. De GCC, die uit overwegend soennitische landen bestaat, omschreef de opstand van de Houthi's eerder dit jaar als een 'terroristische' daad.

Weer foto's op tv van verdachten rellen Rome

Voor de tweede keer laat de politie foto's zien van verdachten van de rellen in Rome, vorige maand, toen Feyenoord in de Italiaanse hoofdstad speelde. De foto's zijn donderdag te zien via politie.nl en Bureau Rijnmond op RTV Rijnmond, aldus de politie dinsdag. Vorige week werden al foto's van zeven verdachten getoond. Die hebben zich inmiddels allemaal gemeld bij de politie.

Samen met de Italiaanse autoriteiten onderzoekt de Rotterdamse politie onder leiding van het Openbaar Ministerie de ongeregeldheden op 18 en 19 februari in Rome. Daar speelde Feyenoord toen tegen AS Roma.

Vijf mensen hebben zich uit zichzelf gemeld omdat ze vermoeden dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd.

Verdachte opgepakt na schietpartij motorclub

Een 44-jarige Nederlander uit het Belgische Ravels is opgepakt omdat hij zou hebben geschoten op een landgenoot, voorman Klaas Otto van motorclub No Surrender. De verdachte werd maandagavond opgepakt en dinsdag aangehouden in verband met de schietpartij in de nacht van vrijdag op zaterdag in Poppel (gemeente Ravels, tegen de grens met Noord-Brabant bij Tilburg).

De man wordt verdacht van poging tot moord, maakte de Belgische justitie bekend. De voorman van de motorclub zou een schotwond hebben opgelopen in de nek, maar hij overleefde het incident.

Over het motief van de verdachte liet het parket niets los. Volgens Belgische media is de schutter ook lid van No Surrender. Voorman Otto sprak dat tegen. Hij zei de dader te kennen, maar wil geen aangifte doen.

Liquidatieverdachte stevig aan tand gevoeld

Verdachte Adil A. (26) van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 is dinsdag stevig aan de tand gevoeld door de rechtbank in Amsterdam. Hij moest uitleg geven over minuscule briefjes die A. vanuit de cel probeerde te verspreiden om getuigenverklaringen te beïnvloeden over waar hij was tijdens de geweldsexplosie.

"Wees niet te precies met tijden", stond er onder meer op de papiertjes. Ze waren gericht aan zijn broer en andere mensen met wie hij op de dag van de liquidaties in een 'kniphuis' wiet had geproduceerd.

Maar volgens Adil A. wilde hij de getuigen juist aansporen de waarheid te vertellen, omdat dat hem zou vrijpleiten. "Marokkanen spreken niet met de politie. Als ik dit niet had gedaan, zouden ze gaan voorliegen. Om mij te 'helpen', verklaren ze dom", legde hij uit.

Sanne Langelaar overwon gÍne in seksscŤnes

Sanne Langelaar heeft in de dramaserie Dagboek van een callgirl van Net5 een hele reeks seksscènes. De actrice had vooraf weinig ervaring met dit genre. Regisseur Joris van de Berg stelde de actrice gerust door zelf in boxershort op de set te verschijnen.

"Op de eerste draaidag voelde ik me zo kwetsbaar zonder kleren op de set waar de crew in spijkerbroek rondliep", vertelt Langelaar. "Ik realiseerde me heel erg dat iedereen hier wat van gaat vinden. Ik dacht aan de screenshots die mensen nemen van blootscènes op televisie om ze vervolgens te verspreiden op internet."

"Regisseur Joris van de Berg nam de gêne bij me weg. Hij ging er vrij relaxed mee om en beloofde me tijdens mijn eerste vrijscène ook in onderbroek op de set te verschijnen. Hij hield zich aan zijn woord. In een knalrode boxershort draaide hij een vrij heftige vrijscène die ik had met Mark van Eeuwen in Hotel de l'Europe."

Sanne Langelaar is onder meer bekend van haar rollen in Goede tijden, slechte tijden en Verliefd op Ibiza en ze is momenteel te zien in de bioscoopfilm Michiel de Ruyter. "De rol van callgirl is een hele ommekeer voor me, iets groter dan ik aanvankelijk dacht. In de film Alles is familie ging ik niet verder dan een flirt met Benja Bruijning. Echt seks insinueren was voor mij de eerste keer. Nooit eerder heb ik van een regisseur aanwijzingen gekregen dat we wat ritmischer moesten stoten."

Dagboek van een callgirl is de Nederlandse remake van Secret Diary of a Call Girl. Deze Engelse serie is gebaseerd op een boek van een echte escort. Langelaar: "Toen ik de rol kreeg aangeboden, heb ik eerst het scenario gelezen en alle afleveringen achter elkaar verslonden. Het Engelse origineel is wel veel explicieter, veel bloter, wat minder fijn om naar te kijken. De Nederlandse serie is voor een vrouwenzender gemaakt. Het mag zeker sexy zijn, maar we houden het bij suggestie. Anders had ik ook nee gezegd tegen deze rol. Wel is het zo dat Net5 hiermee een grens opzoekt. Vaak is seks in Nederlandse films plat of je ziet helemaal niets. Deze serie is een leuke middenweg."

In de eerste aflevering die donderdag 26 maart (20.30 uur) wordt uitgezonden zit een aantal grappige seksscènes die Langelaar had met Dirk Zeelenberg. "Dirk leerde ik vorig jaar kennen tijdens opnames van de film Familieweekend die in 2016 uitkomt. Wat hebben we hard gelachen toen ik met een rijpaardzadel en een zweepje op zijn rug zat. Deze scène is over the top."

Toch bevat de serie genoeg overeenkomsten met de werkelijkheid. "Dat kregen we te horen van een echt escortbureau dat we een aflevering hebben laten zien", vertelt Langelaar, die zichzelf voorbereidde op haar rol door documentaires te kijken over studentes die hun studie financieren met escortwerk. Ook las ze recensies van klanten op internetfora. "Een hele nieuwe wereld die ik niet kende."

De actrice ontwikkelde tijdens de opnames wel respect voor de dames van lichte zeden. "Er zijn natuurlijk dagen bij dat je niet lekker bent of een beetje ziekjes. Dan moet zo'n vrouw wel de knop kunnen omzetten en op haar mooist een man verleiden. Ik weet nu hoe moeilijk dat is."

Langelaar heeft afleveringen van Dagboek van een callgirl al laten zien aan haar beste vriendin. "Nadat ze bijkwam van het schaterlachen, wilde ze de serie meteen doorkijken en verbood ze me er doorheen te praten."

Griepepidemie na 16 weken bijna voorbij

De griepepidemie is bijna het land uit. Met inmiddels zestien weken is dit een erg lange epidemie geweest, twee keer zo lang als gebruikelijk. De epidemie was wel relatief mild.

Afgelopen week gingen 78 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. De week daarvoor ging het om 86 op de 100.000 mensen. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel dinsdag gemeld.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Rutte: kabinet neemt asielplan VVD niet over

Als het om migratie gaat is het regeerakkoord leidend en het nieuwe asielplan van de VVD zal dan ook niet door het kabinet worden overgenomen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer.

"Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen", zei Rutte. Hij ziet het voorstel van de liberale fractie als een nuttige bijdrage van de grootste regeringspartij aan de discussie over migratie. Volgens de premier voert Nederland een 'restrictief, maar rechtvaardig' asielbeleid.

De VVD stelde zondag voor om om de grenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Het plan werd door de overgrote meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer naar de prullenbak verwezen.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

'Stoppen sirenes slecht voor 75-plussers'

Vooral voor 75-plussers is het nadelig als de sirenes niet meer iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur bij wijze van test gaan loeien. Binnenkort maken de veiligheidsregio's bekend wanneer het alarm bij rampen kan worden vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

"75-plussers hebben vaak geen internet", zegt een woordvoerster van het fonds. Volgens de ouderenbond ANBO zijn er tegenwoordig wel degelijke een heleboel ouderen die internet en een smartphone hebben.

Het Nationaal Ouderenfonds vindt het ontoelaatbaar dat de gevolgen voor de kwetsbare ouderen niet worden meegenomen in zo'n beslissing. Daarom pleit het fonds voor het behoud van de sirene. "Die is voldoende hoorbaar voor mensen die niet stokdoof zijn", aldus de woordvoerster. Van de 75-plussers heeft 83 procent geen ervaring met internet. Van hen heeft zelfs 54 procent nog nooit een computer gebruikt.

De ANBO benadrukt dat ouderen niet zielig zijn, maar dat er de laatste jaren onder hen een enorme inhaalslag is gemaakt in het gebruik van internet en de sociale media. Driekwart van de ouderen zit tegenwoordig op internet, meent hij. "Wij hebben het idee dat het verdwijnen van de sirenes niet echt een probleem gaat worden", aldus de woordvoerder van de ANBO.

IsraŽl ontkent bespioneren VS

Israël ontkent het atoomoverleg tussen de Verenigde Staten en Iran te hebben bespioneerd. Minister van defensie Moshe Yaalon wees er dinsdag op dat de VS zich nooit over spionage hebben beklaagd. Dat had volgens hem wel in de rede gelegen. Volgens minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman is de bemachtigde informatie afkomstig van andere deelnemers aan het overleg.

Yaalon noemde de spionage uitgesloten. De regeringen van de laatste twee decennia hebben het bespieden van de Amerikanen, Israëls belangrijkste bondgenoot, 'streng verboden'. "Het spijt me dat dit zo naar buiten komt", zei de Israëlische minister. "Blijkbaar heeft iemand belang bij een ruzie, of bij het creëren van een slechte sfeer in onze betrekkingen."

De onderhandelingen tussen zes grote mogendheden en Iran over Teherans nucleaire programma zijn al maanden een pijnpunt in de betrekkingen tussen Israël en de VS. Israël is ervan overtuigd dat Iran uit is op de vervaardiging van een atoombom en dat een vergelijk met de internationale gemeenschap de regering in Teheran slechts in de kaart zal spelen.

De Israëlische spionage tijdens de onderhandelingen met Iran werd dinsdag onthuld door de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Volgens de Amerikaanse krant gebruikte Israël de zo bemachtigde informatie om stelling te nemen tegen het overleg en het beoogde akkoord. Ook zou het land informatie hebben doorgespeeld aan leden van het Amerikaanse Congres, zodat die in de VS de steun voor de onderhandelingen konden ondergraven.

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu liet zich al eerder ontkennend uit.

Opnieuw aanhoudingen voor rellen na PSV-Ajax

Opnieuw zijn twee verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij voetbalrellen na afloop van PSV-Ajax op 1 maart in Eindhoven. Het gaat om een 22-jarige man uit Leende en een 39-jarige man uit Eindhoven.

De mannen werden volgens de politie dinsdagochtend aangehouden en zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ze krijgen een dagvaarding, evenals de drie verdachten die op 18 maart zijn aangehouden en later die avond weer werden vrijgelaten.

De mannen worden verdacht betrokken te zijn bij de rellen die ontstonden nog voor het eind van een verloren wedstrijd tegen Ajax. Een grote groep agressieve PSV-aanhangers zocht toen de confrontatie met de politie. Het vermoeden bestaat dat het gaat om PSV-supporters met een stadionverbod of zonder kaartje die de wedstrijd niet of op televisie hebben gevolgd. Ze vielen acht agenten in burger aan. De ME werd ingezet om de groep uiteen te drijven.

Zes PSV-supporters werden destijds al aangehouden. PSV verloor het duel tegen Ajax met 1-3.

Geen bewindslieden bij herdenking WOII Moskou

Er gaan geen leden van het Nederlandse kabinet naar Moskou om op 9 mei de herdenking van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen. Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Rusland heeft 68 wereldleiders uitgenodigd voor de herdenking. Er zijn al veel afzeggingen. Onder anderen de Britse, Franse en Amerikaanse leider hebben al aangegeven niet naar Moskou af te reizen uit protest tegen de Russische inmenging in Oekraïne en de annexatie van de Krim.

D66-leider Alexander Pechtold sprak in het debat van een goed besluit en een 'terecht signaal' naar het Kremlin.

Europese wegen nauwelijks veiliger

De wegen in de Europese Unie zijn vorig jaar nauwelijks veiliger geworden. Het aantal verkeersdoden daalde slechts met ongeveer 1 procent, naar 25.700. Het gaat om 70 doden per dag.

Teleurstellend, aldus de Europese Commissie in Brussel dinsdag bij de bekendmaking van de cijfers. Met zoveel slachtoffers blijft de EU duidelijk onder de doelstelling om het aantal verkeersdoden in de periode 2010-2020 te halveren van 31.500 naar 15.750. In 2012 en 2013 waren er nog dalingen van 8 procent.

Vorig jaar kwamen bijna 51 van elke miljoen inwoners van de EU om in het verkeer. Letland deed het het slechtst met 106 slachtoffers per miljoen, Malta het best met 26. Nederland, Zweden en Groot-Brittannië zitten al jaren in de kopgroep van minste verkeersdoden. In Nederland ging het om 28 slachtoffers per miljoen inwoners in 2013. Brussel had over Nederland nog geen informatie over 2014.

'Arts geeft kind met koorts te snel antibiotica'

Kinderen die koorts hebben, krijgen van de huisarts te snel antibiotica voorgeschreven, terwijl daar geen medische reden voor is. Dat stellen drs. Gijs Elshout en Marijke Knol in hun promotie woensdag. Als antibiotica te vaak of onjuist wordt gebruikt, kunnen bacteriën resistent worden.

Het gaat om één op de vier kinderen, stellen de promovendi. Zij vinden dat huisartsen terughoudender moeten zijn met het geven van dit geneesmiddel aan kinderen met koorts als er geen lichamelijke klachten zijn. Koorts is meestal het gevolg van een onschuldige infectie die na een paar dagen vanzelf weer over gaat.

Amsterdammer vast voor steekpartij Zwolle

De verdachte die maandag werd aangehouden na een steekpartij in een Zwols winkelcentrum is een 32-jarige man uit Amsterdam. Het is de ex van het slachtoffer. De 28-jarige vrouw werd maandagmiddag neergestoken in het bijzijn van haar driejarig zoontje, meldde de politie dinsdag.

De dader stak in het winkelcentrum aan het Bachplein meerdere keren op de vrouw in. Het slachtoffer is met ernstig letsel naar een ziekenhuis gebracht, maar kan volgens een politiewoordvoerder waarschijnlijk dinsdag al naar huis. De man zit vast.

In december was er een dodelijke steekpartij bij een supermarkt aan de Dobbe in Zwolle. Een 54-jarige Bulgaarse straatmuzikant werd toen voor de deur van de Jumbo neergestoken. Een 57-jarige man die hem te hulp schoot raakte ernstig gewond. Voor deze zaak is een jongen (17) opgepakt uit een instelling voor begeleid wonen in Zwolle.

Alonso: "Klaar om te racen"

Fernando Alonso moet weliswaar eerst nog groen licht krijgen van de artsen, maar de formule 1-coureur staat al te popelen om achter het stuur van zijn McLaren te stappen. "Ik ben klaar om te racen", zei de 33-jarige Spanjaard dinsdag. Alonso miste de openingsrace van het seizoen in Australië vanwege een hersenschudding, maar maakt tijdens de Grote Prijs van Maleisië zijn rentree.

"Het zal een zwaar weekeinde worden, maar ik kijk ernaar uit om voor het eerst te racen met de McLaren MP4-30. Bovendien is dit een van mijn favoriete circuits", aldus Alonso, die al drie keer de beste was in Sepang (2005, 2007 en 2012). De tweevoudig wereldkampioen beleefde vorige maand een merkwaardige crash tijdens de testsessies Barcelona. Ondanks tal van technische onderzoeken is nog altijd onduidelijk waarom Alonso met zijn McLaren van de baan schoot.

Als de Spanjaard donderdag de laatste medische test doorstaat, mag hij een dag later achter het stuur kruipen. "Ik heb in de fabriek al achter de simulator gezeten. Deze bolide heeft veel potentie. We zullen elke race keihard werken, dan komen de resultaten vanzelf."

Overleg Merkel-Tsipras 'goed en constructief'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben maandag in een 'goede en constructieve atmosfeer' urenlang met elkaar gesproken. Aan de orde kwamen de toestand in Griekenland, de werkwijze van de Europese Unie en de toekomstige samenwerking van Duitsland en Griekenland. Dat heeft de woordvoerder van Merkel dinsdag laten weten.

Woordvoerder Steffen Seibert gaf verder geen bijzonderheden. Beide bewindslieden stonden eerder maandag tijdens een onderbreking van hun overleg kort de pers te woord. Tsipras sloeg een verzoenende toon aan, maar deed geen concrete toezeggingen over hervormingen die door Duitsland en andere kredietverschaffers worden verlangd voordat zij nog een keer de buidel trekken om Griekenland uit zijn penibele financiële situatie te halen.

"Ik ben niet hier gekomen om financiële hulp te vragen. Ik ben gekomen om gedachten en meningen uit te wisselen, om te zien waar we het over eens zijn en waarover oneens", zei Tsipras. Hij beoordeelde het overleg als 'positief' en zei dat Merkel 'luistert en constructief wil zijn'.

Merkel wees er op dat Duitsland maar een van de landen van de eurozone is die moeten beslissen of de hervormingen die Griekenland voorstelt voldoende zijn. "Vandaag kunnen wij alleen maar praten over zaken", zei zij.

De Griekse regeringswoordvoerder Gavriil Sakellaridis zei tegen de Griekse televisie dat Tsipras Merkel heeft uitgenodigd voor een tegenbezoek. Wanneer dit plaats zal vinden is nog niet bekend. Hij zei dat Tsipras geen precieze lijst met voorgenomen bezuinigingen heeft voorgelegd. Deze zal over enkele dagen gereed zijn, maar zal geen maatregelen bevatten die de economie verder naar beneden trekken, zei hij.

Tsipras zet zijn bezoek aan Duitsland dinsdag voort met gesprekken met leiders van de linkse en groene oppositie en de regeringspartij SPD.

Drone-aanval op Pakistaanse Taliban in Afghanistan

Een Amerikaanse drone-aanval bij de grens met Pakistan in het oosten van Afghanistan heeft aan minstens negen leden van de Pakistaanse terreurgroep Lashkar-e-Islam het leven gekost. Dat melden bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendiensten dinsdag.

De aanval vond plaats in de Afghaanse provincie Nangarhar. Het afgelegen, bergachtige gebied geldt als een schuilplaats van extremisten. Lashkar-e-Islam sloot zich onlangs aan bij de Pakistaanse Taliban om te vechten tegen de Pakistaanse regering.

Pamela Anderson vond seks met ex saai

Pamela Anderson was de seks en de hond van Rick Salomon zat en vroeg daarom de scheiding aan, meldt TMZ. De actrice zou dit volgens anonieme bronnen uit de omgeving van Salomon uit de doeken hebben gedaan in een e-mail aan haar ex.

De voormalige Baywatch-babe zou Salomon hebben geschreven: "We passen op seksueel gebied niet bij elkaar. Ik ben gefrustreerd en verveeld." Anderson zou haar ex helemaal uit haar leven willen hebben en nooit meer met hem willen praten. Ook zou ze in de e-mail hebben verklaard dat zij en haar zoons twee puppy's nemen en opnieuw beginnen. Salomon heeft een hond, Bumble Bee. Het dier verdween kort na de breuk, maar zijn baasje vond hem weer terug.

Anderson (47) en de even oude pokerspeler trouwden in 2007, maar lieten het huwelijk na tien weken ongeldig verklaren. Begin 2014 maakte de actrice bekend dat ze weer met Salomon was getrouwd, maar in juli van dat jaar vroeg ze opnieuw de scheiding aan. Salomon heeft op zijn beurt de staat gevraagd om deze tweede trouwpartij eveneens ongeldig te laten verklaren. Sinds de breuk gooien de twee flink met modder.

Al bijna 4 miljoen belastingaangiften binnen

Bijna vier miljoen mensen hebben sinds 1 maart hun belastingaangifte al verstuurd. Ruim 100.000 van hen hebben dat gedaan via hun mobiele telefoon of tablet en dat is een 'unicum', zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dinsdag op RTLZ.

De Belastingdienst introduceerde dit jaar een speciale app waarmee mensen aangifte kunnen doen voor de inkomstenbelasting. De app is bedoeld voor belastingplichtigen met een eenvoudige, overzichtelijke aangifte. De gegevens zijn door de fiscus van tevoren ingevuld en kunnen niet worden veranderd.

Naar verwachting doen dit jaar 12 miljoen particulieren en ondernemers aangifte over het belastingjaar 2014. Voor het eerst kan dat op een persoonlijke pagina waarop vooraf ingevulde gegevens van de belastingplichtige staan. De Belastingdienst raadt wel aan om alles goed te controleren.

Selah Sue en Jamie Cullum op North Sea Jazz

Selah Sue, Jamie Cullum en Emeli Sandé treden op tijdens het Port of Rotterdam North Sea Festival 2015. De festivalorganisatie maakte dinsdag de nieuwe namen bekend. Ook Marcus Miller, Ntjam Rosie en Michael Kiwanuka zijn toegevoegd aan het programma.

Bezoekers van het jazzfestival in Rotterdam komen twee keer de naam Avishai Cohen tegen in het programmaboekje. De basvirtuoos komt op vrijdag 10 juli met zijn New York Division Sextet en de trompettist die ook Avishai Cohen heet, staat op zondag 12 juli met zijn Triveni-project op het podium.

De volledige line-up wordt eind april bekendgemaakt. Het festival vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 12 juli in de havenstad.

Baanrenners kunnen rekenen op extra steun

De baanwielrenners kunnen in de voorbereiding op de Olympische Spelen rekenen op extra financiële steun van NOC*NSF. Dat zei chef de mission Maurits Hendriks dinsdag tijdens een bijeenkomst op Papendal. De bijdrage aan het baanwielrennen was na de tegenvallende prestaties in Londen 2012 flink gekort maar de successen van onder anderen Elis Ligtlee en Kirsten Wild bij de WK in februari hebben de status veranderd. "Ze hebben duidelijk gemaakt dat er potentie is", aldus Hendriks.

Hendriks heeft van het ministerie van VWS een extra potje met 1,2 miljoen euro gekregen dat als 'actiebudget' geldt voor Rio 2016. "We praten met de wielerbond wat we extra kunnen doen maar bijvoorbeeld ook een atlete als Sifan Hassan wil graag een wedstrijd in Rio inpassen in haar programma. Dat is ook iets dat we met dat geld kunnen ondersteunen."

Verdachte vuurwerkbom politiebureau vast

Een 28-jarige man uit Wolvega wordt ervan verdacht een vuurwerkbom op de binnenplaats van het politiebureau in Heerenveen te hebben gegooid. Hij werd dinsdag aangehouden.

Het politiebureau had drie keer te maken met het gooien van een vuurwerkbom. Dat was op 6 en 23 februari en op 13 maart. Daarbij vielen geen gewonden, maar raakte wel onder meer een politieauto beschadigd.

De politie kwam de man uit Wolvega op het spoor na groot onderzoek. Of hij verdacht wordt van alle drie de vuurwerkbommen, is nog niet duidelijk. Mogelijk volgen meer aanhoudingen.

Ontploffing auto door lekkende gasfles

De ontploffing van een auto in het Brabantse dorp Langenboom begin vorige maand, waarbij een 48-jarige vrouw ernstig gewond raakte, was een ongeluk. Een gasfles in de auto lekte vermoedelijk en heeft de explosie veroorzaakt. Dat meldde de politie dinsdag na technisch onderzoek.

De politie vond de vrouw uit Oploo destijds met onder meer ernstige brandwonden in de berm. Haar auto stond in brand en een buurtbewoner had harde knallen gehoord. Van een misdrijf blijkt geen sprake, aldus de politie. De vrouw is weer thuis.

Dijsselbloem houdt oog op salaris bankentop

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat 'de vinger aan de pols houden' bij de verhoging van de vaste salarissen aan de top van de Nederlandse banken en verzekeraars. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de salarisverhogingen bij staatsbank ABN AMRO en bij ING.

Dijsselbloem herhaalde dat hij juridisch noch bestuurlijk iets kan doen tegen de verhogingen, hoe onverstandig hij ze ook vindt. ABN en ING houden zich aan de wet en aan afspraken die eerder zijn gemaakt. Zo blijft ING onder het bonusplafond van 20 procent.

Dijsselbloem bekeek eerder of hij de vaste salarissen kan beperken, maar zag daar na een negatief advies van de Raad van State vanaf. Mochten de vaste salarissen toch weer de pan uit rijzen, dan moet de Tweede Kamer misschien toch de wetgeving aanscherpen, suggereerde hij.

Vijf jaar cel geŽist voor paardenvleesfraude

Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees. Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Willy Selten heeft zich daarbij schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, aldus de aanklager.

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij beloofde dat hij geen paardenvlees verwerkte. "Afnemers werden misleid en opgelicht", aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans.

Zwemheld Park biedt excuses aan

De Zuid-Koreaanse zwemheld Park Tae-hwan heeft dinsdag aan zijn fans excuses aangeboden voor zijn schorsing vanwege doping. Park werd maandag voor achttien maanden geschorst, omdat hij in september bij een test buiten de wedstrijden om positief werd bevonden op testosteron.

"Park Tae-hwan en zijn management willen diepe spijt betuigen voor de positieve dopingtest. We betreuren het dat we de mensen hebben teleurgesteld die Park zijn blijven steunen", staat in een verklaring.

De olympisch kampioen van 2008 op de 400 meter vrije slag kan nog in beroep gaan tegen zijn straf. Zijn schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan en zal op 2 maart 2016 aflopen.

Kamer herdenkt omgekomen Apache-vliegers

De Tweede Kamer heeft dinsdag de twee Nederlandse Apache-vliegers herdacht die vorige week omkwamen bij een helikopterongeluk in Mali.

"Het ongeluk doet ons eens te meer beseffen hoe groot onze verantwoordelijkheid is wanneer we besluiten militairen uit te zenden naar gevaarlijke gebieden overal ter wereld", zei Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg over het overlijden van de militairen René Zeetsen en Ernst Mollinger.

Ze wenste namens de Kamer familie, vrienden en collega's van de slachtoffers kracht toe. Zeetsen en Mollinger gaven hun leven 'voor de internationale vrede en veiligheid, in dit geval voor de bevolking van Mali', aldus Van Miltenburg.

ITV trekt stekker uit Downton Abbey

ITV gaat stoppen met het maken van Downton Abbey. Na zes seizoenen is het einde in zicht voor de historische dramaserie. Dit meldt Moviefone.

Een insider bij PBS, de omroep die het programma uitzendt in de VS, heeft verklaard dat het ''vooral een praktische overweging betreft en dat de contracten van een groot aantal hoofdrolspelers afloopt na het zesde seizoen. Ook hebben de meeste acteurs al aangegeven iets nieuws te willen gaan doen na seizoen 6. Je kunt wel doorgaan zonder Matthew en Sybil, maar je hebt toch de gehele Crawley familie nodig."

Moederbedrijf NBC heeft nog niet gereageerd op de verklaring van de PBS-insider.

De gehele cast van Downton AbbeyDe gehele cast van Downton Abbey

Simeone nog jaren bij Atlťtico Madrid

Diego Simeone blijft ook de komende jaren hoofdtrainer van Atlético Madrid. De Argentijn heeft zijn contract bij de Spaanse landskampioen verlengd tot medio 2020. Dat maakte de club dinsdag bekend.

Simeone heeft de Madrileense formatie sinds eind 2011 onder zijn hoede en zorgde sindsdien voor grote successen. De Argentijn won in 2012 met Atlético de Europa League en Europese Supercup. Vorig jaar leidde hij de ploeg voor het eerst in achttien jaar naar de landstitel. Ook haalde hij de finale van de Champions League, die in de verlenging met 4-1 werd verloren van stadgenoot Real Madrid.

Atlético heeft dit seizoen in de competitie een achterstand van negen punten op koploper Barcelona opgelopen. Het team haalde wel de kwartfinales van de Champions League, waarin Real de tegenstander is.

Omstreden PVV'er kandidaat voor senaat

Op de kandidatenlijst van de PVV voor de Eerste Kamer staat een opmerkelijke naam: Gidi Markuszower. Vijf jaar geleden stond hij op de lijst voor de Tweede Kamer, maar hij trok zich toen terug nadat hij in opspraak was geraakt.

Markuszower bleek in 2008 te zijn opgepakt, omdat hij als beveiliger een vuurwapen droeg. Dat gebeurde bij de viering van 60 jaar Israël in Amsterdam. Hij was toen ook actief bij de Nederlandse afdeling van de Israëlische politieke partij Likoed.

De AIVD stuurde een waarschuwingsbrief aan PVV-leider Geert Wilders. Markuszower zou een risico vormen omdat hij informatie zou hebben overgedragen aan buitenlandse mogendheden. Het kandidaat-kamerlid ontkende, maar trok zich wel terug. Hij wilde niet onder een vergrootglas liggen.

Nu staat dezelfde Markuszower vijfde op de PVV-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Marjolein Faber voert de lijst aan. Zij kwam recent onder vuur te liggen omdat ze haar zoon had ingehuurd voor het bouwen en onderhouden van PVV-websites. De Eerste Kamerverkiezingen zijn op 26 mei. De vorige week gekozen Statenleden kiezen dan de Eerste Kamer. Naar verwachting haalt de PVV negen zetels.

Hamilton rekent op snelle contractverlenging

Lewis Hamilton gaat ervan uit dat hij nog voor de Grote Prijs van Maleisië zijn contract bij Mercedes zal verlengen. De regerend wereldkampioen in de Formule 1 heeft dit dinsdag tegen de Britse zender Sky Sports gezegd. "Er wordt nu tussen de advocaten onderling gesproken, maar ik hoop dat we er voor het weekeinde uit zijn", aldus de Britse autocoureur. "Dat zou geweldig zijn. Maar als het niet lukt, dan komt het later wel."

Zondag staat in Maleisië de tweede race van het seizoen op het programma. Hamilton won eerder deze maand de eerste wedstrijd in Australië. Het contract van Hamilton loopt aan het einde van dit jaar af. Beide partijen waren vorig jaar al van plan over een verlenging te praten, maar dit werd uitgesteld zodat Hamilton zich op de titelstrijd kon concentreren.

'Griekse schatkist zonder hulp 20 april leeg'

De Griekse schatkist is op 20 april leeg tenzij het land nieuwe hulp krijgt van zijn schuldeisers. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op gezag van een bron die bekend is met de financiële situatie van de Griekse overheid.

Athene kan in aanmerking komen voor extra hulp, maar moet eerst een lijst opstellen van hervormingen die het bereid is in ruil daarvoor door te voeren. De laatste tijd kon de Griekse regering een bankroet nog afwenden door geld te lenen van publieke instanties, maar die mogelijkheid raakt binnen enkele weken uitgeput.

Moeder van YouTube-ster leest berichten Grindr

De moeder van de Ierse YouTube-ster en radiojournalist Riyadh Khalaf heeft op video berichten van zijn Grindr-profiel voorgelezen. De 24-jarige Riyadh heeft een profiel aangemaakt op Grindr en dit circa drie weken een uur per dag open laten staan zonder actief te reageren. Het eindresultaat is briljant.

Mocht je niet weten wat Grindr is, of doen alsof je het niet weet. Het is een app, vergelijkbaar met Tinder, waarop gay mannen elkaar kunnen ontmoeten.

Mewtwo bijna klaar om te knokken in Super Smash Bros.

Vorig jaar is aangekondigd dat Mewtwo in ontwikkeling is als extra personage voor Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS en Wii U. Het is angstvallig stil geweest rondom de legendarische Pokémon, maar daar is nu gelukkig verandering in gekomen.

Ontwikkelaar Sakurai heeft namelijk gemeld dat de ontwikkeling van Mewtwo zo goed als af is en dat we binnenkort meer informatie kunnen verwachten. Waarschijnlijk krijgen we dan ook meer informatie over hoeveel Mewtwo moet kosten. Mewtwo is gratis voor mensen die beide versies van Super Smash Bros. hebben geregistreerd op Club Nintendo voor 31 maart.

 

NOC*NSF werkt aan extra faciliteiten Rio

Met een foto van een tuin presenteerde Maurits Hendriks dinsdag op Papendal de plek waar bij de Olympische Spelen in Rio een zogenoemd high performance center moet verrijzen. In Londen 2012 was de primeur op een parkeerdek, vlakbij het atletendorp, waar een ruimte was neergezet waar sporters faciliteiten hadden om te trainen, te evalueren en analyseren met behulp van video en familie of privécoaches te ontmoeten.

Het had wat voeten in de aarde, want goed voorbeeld doet volgen. "Met onze eerste keus was Canada al aan de haal gegaan", vertelde chef de mission Hendriks, op de kop af vijfhonderd dagen voor het begin van de Spelen. Het is een van de voorbeelden waarmee sportkoepel NOC*NSF een ideale werkomgeving voor de atleten wil creëren.

Vivica. A. Fox terug in Independence Day 2

24 juni 2016 is een datum die met rasse schreden nadert. En op die datum komt Independence Day 2 uit. Langzaam maar zeker wordt de cast opgevuld. En regisseur Roland Emmerich heeft vandaag weer een nieuwe naam bekend gemaakt.

Vivica A. Fox, die in het eerste deel het liefje van Will Smith speelde, zal weer acte de presence geven. In het vorige deel was ze nog een stripper maar de verwachting hoop is niet dat ze dit werk twintig jaar later nog steeds doet. Ze zal naar het schijnt vergezeld worden door Jessie Usher, die de rol van haar zon zal overnemen. Het is opvallend te noemen, daar Fox vorig jaar nog in een interview met Fok.nl wist te vermelden dat ze door het ontbreken van Will Smith niet verwachtte terug te keren. Hollywood, het balletje kan raar rollen.

Verder zal Jeff Goldblum terugkeren en zijn er nog onderhandelingen met Bill Pullman gaande die respectievelijk de rol van David Levinson en president Thomas Whitmore opnieuw zullen spelen. Liam Hemsworth is één van de nieuwkomers en de verwachting is dat Nymphomaniac-ster Charlotte Gainsbourg zich ook bij de cast zal aansluiten.

Vivica A. Fox Sharknado 2
Ze is weer terug om alien kont te schoppen.

Aardbeving met kracht van 2,3 bij Appingedam

Bij Appingedam is dinsdagmiddag rond 14.30 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 2,3 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI dinsdagmiddag.

De beving is geregistreerd door een gebouwensensor van de NAM in het gemeentehuis van de Groningse plaats en werd ook gevoeld door inwoners. Op sociale media meldden ze dat de schok werd voorafgegaan door een harde knal.

Het is de zwaarste beving in het gaswinningsgebied deze maand. In totaal registreerde het KNMI in maart al zeven bevingen. Eind februari werd Appingedam ook al getroffen door een aardschok van 2,3 op de schaal van Richter.

De zwaarste beving van dit jaar was op 6 januari in Wirdum. Die plaats werd toen getroffen door een schok met een kracht van 2,7.

Sneijder weer even aanvoerder van Oranje

Wesley Sneijder draagt zaterdagavond de aanvoerdersband tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije. "Dat leek me wel een goede beslissing", vertelde bondscoach Guus Hiddink dinsdag na de training van Oranje in Katwijk. "Sneijdertje aanvoerder tegen de Turken, dat moet kunnen toch?"

Hiddink mist tegen de Turken zijn eerste, tweede en derde aanvoerder. Robin van Persie, Arjen Robben en Kevin Strootman zijn wegens blessures niet inzetbaar. Sneijder startte het kwalificatietoernooi voor het WK van 2014 ook als aanvoerder. Louis van Gaal, de voorganger van Hiddink, besloot na een jaar echter Robin van Persie aanvoerder te maken. Hij vond Sneijder onvoldoende fit en selecteerde hem vervolgens ook een aantal duels niet.

Platini zonder tegenkandidaat herkozen als voorzitter UEFA

Michel Platini is dinsdag officieel herkozen als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De Franse oud-voetballer was de enige kandidaat en kreeg op het congres in Wenen de volledige steun van de bonden. "Ik dank jullie voor het vertrouwen en voor jullie vriendschap", zei de 59-jarige Platini na de stemming.

Platini werd onder meer door de Nederlandse voetbalbond KNVB gezien als de ideale kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als preses van de mondiale bond FIFA, bij de verkiezing die op 29 mei wordt gehouden. De Franse oud-topvoetballer, die sinds 2007 voorzitter van de UEFA is, besloot echter af te zien van een kandidatuur. Platini geeft de voorkeur aan een derde termijn bij de Europese federatie.

'Nederland op koers voor 25 medailles in Rio'

Precies vijfhonderd dagen voor de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voorspelt databureau Infostrada dat Nederland 25 medailles gaat pakken. Het bureau dat gespecialiseerd is in cijfers en statistieken presenteerde dinsdag de zogeheten virtuele medaillespiegel, die gebaseerd is op de resultaten bij alle mondiale sporttoernooien in de laatste jaren. Als de Spelen nu zouden worden gehouden, komt de Oranje-equipe volgens Infostrada uit op vijf gouden, zeven zilveren en dertien bronzen plakken, goed voor de zeventiende plaats in de medaillespiegel.

Het Nederlandse goud komt van wielrenster Marianne Vos, zeilster Marit Bouwmeester, turner Epke Zonderland, de hockeysters en de springruiters. De Verenigde Staten voeren het virtuele medailleklassement aan met 97 medailles, China (76) en Rusland (74) completeren het podium.

Tijdens Londen 2012 pakte Nederland twintig medailles: zes keer goud, zes keer zilver, acht keer brons. Die oogst was goed voor de dertiende plek in de medaillespiegel. Infostrada verspelde toen achttien plakken. Voor Rio 2016 hoopt NOC*NSF op een plek in de top tien.

Het complete overzicht:
Goud: Vos, Hockeydames, Bouwmeester, Paardenspringteam en Zonderland
Zilver: Ellen van Dijk, Hockeymannen, Kromowidjojo (50vrij), Polling, Ligtlee (sprint), Oogink, Gal
Brons: Dressuurteam, Brasspennincx (keirin), Hassan (1500m), Postma, Heiner, Van Rijsselberghe, Kromo (100 vrij), dames 4x100 vrij, Grol, Van Emden, Dex Elmont, mannen boogschutters

Geen Battle of Five Armies dlc voor LEGO: The Hobbit

Vorig jaar kwam LEGO: The Hobbit uit en volgde het verhaal van de eerste twee films. Warner Bros. heeft nu bekendgemaakt dat er geen dlc komt voor The Battle of Five Armies.

Het verhaal zal dus niet voltooid worden en blijft hangen bij de clifhanger van de tweede film. Hoewel het wel gepland was dat er dlc zou komen heeft Warner Bros in een officieël bericht gezegd dat het niet nodig is. "LEGO: The Hobbit is een leuke manier voor zowel LEGO fans als Middle-Earth fans om de avonturen van Bilbo te beleven zoals verteld in de eerste twee films. De game biedt een goede opstap tot de laatste film, The Battle of Five Armies, in de trilogie. Er zijn geen plannen om dlc uit te brengen gebaseerd op de laatste film." aldus Warner Bros.

De baard van Geralt groeit in The Witcher 3

Realisme is altijd leuk in games. Maar om het op zo’n extreem niveau te doen zoals CD Projekt Red doet met The Witcher 3 hebben we nog niet eerder gezien. In de game zal Geralt’s baard namelijk groeien naarmate het spel vordert.

Dat bevestigt Michael Platkow-Gilewski aan Eurogamer. Hij zegt dat de baard van Geralt zo zal groeien dat “Geralt uiteindelijk een behoorlijk lange baard zal hebben, maar niet zo lang als bijvoorbeeld Gandalf.” Geen fan van majestueuze gezichtsbeharing? Met de gratis Beard en Hairstyle-DLC hoef je je geen zorgen te maken over regelmatig scheren, omdat de groei van Geralt’s baard dan stopt. “Als spelers een heel specifieke look willen, dan zou het raar zijn dat ze dat constant opnieuw moeten doen.”

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 Mei naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

BaardgroeiGeralt
De baard van Geralt groeit in The Witcher 3

Oma-battle

Altijd was ze maar druk met anderen. De ramen werden keurig gelapt, de gehaakte vitrage was altijd wit en de bloemen vers uit eigen tuin, zodat de buitenwereld nooit een slecht woord over haar kon spreken. De kinderen moesten het goed hebben, maar de kleinkinderen moesten het beste hebben. Van haar. Ze kende veel liefde en gaf dat op haar manier: met snoepjes, cadeautjes, een handige winterjas of een knipbeurt bij de kapper. Haar liefde was meetbaar. En hoewel de kinderen hun best deden om de aandacht tussen haar en de andere oma te verdelen, zij wilde toch dat de kleinkinderen het meest van haar hielden.

Gerritsen en Valkenburg moeten weg bij Orie

De schaatssters Annette Gerritsen en Diane Valkenburg moeten op zoek naar een nieuwe ploeg. De contracten van Gerritsen (29) en Valkenburg (30) bij LottoNL-Jumbo, de schaatsploeg van coach Jac Orie, worden niet verlengd. Het team maakte dinsdag tevens bekend dat Laurine van Riessen vertrekt, aangezien zij zich volledig gaat richten op haar olympische missie als baanwielrenster.

"De afgelopen twee jaar hebben we jammer genoeg niet de gewenste successen kunnen boeken", zei Orie. "Daardoor was het voor ons duidelijk dat er een andere koers moet worden gevaren." Gerritsen pakte in 2010 zilver op de 1000 meter bij de Olympische Spelen van Vancouver. Valkenburg eindigde in 2013 als tweede bij de WK allround.

Gerritsen moet op zoek naar een nieuwe ploeg (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Gerritsen moet op zoek naar een nieuwe ploeg (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Dragon Age: Inquisition heeft verhaal-dlc

Vanaf vandaag kunnen Xbox One- en pc-gamers genieten van meer missies en verhaal in Dragon Age: Inquisition. De dlc genaamd Jaws of Hakkon heeft ook verdieping van personages. Welke personages precies wil Bioware nog niet verklappen.
Wanneer Jaws of Hakkon naar de andere platformen komt is niet bekend.

De dlc kost €14,99 voor Xbox One en pc.

Jaws of Hakkon

Update 12:12
Er zijn een aantal screenshots van Jaws of Hakkon verschenen. Dankzij FOK!ker L3viathan is er meer informatie gevonden over de dlc. Je gaat in het spoor van de laatste Inquisiteur een nieuw gebied in van de Avvar. Er zijn daar legendarische wapens en bepantsering te vinden. Daarnaast ontsluiten er nieuwe operaties en is daar een oud fort van Tevinter-makelij.

Grot

Dalish Elf

Standbeeld

Draak

Ziekenhuizen gebruiken ook dubieuze naalden

Ook in ziekenhuizen worden de injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet meer gebruikt. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dinsdag laten weten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt het gebruik van deze injectienaalden bij bepaalde vaccinaties voorlopig af, omdat er twijfels zijn over de veiligheid van de naalden.

GGD's lieten dinsdag ook al weten voorlopig niemand te vaccineren met de naalden van Terumo.

De maatregel volgt op een uitzending van Dossier EenVandaag maandagavond. Experts zeiden daarin dat uit naalden van het veelgebruikte merk Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen. Miljoenen van de naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Vooral jonge kinderen krijgen met de betreffende naalden vaccinaties toegediend. Het is nog onbekend hoe schadelijk eventuele lijmdeeltjes zijn die in de bloedvaten terecht kunnen komen.

Eigen tijdschrift voor moslims

Moslims krijgen een eigen tijdschrift. Op 30 maart verschijnt het eerste exemplaar van MoslimVandaag Magazine, een kwartaalblad dat gemaakt is "voor en door een nieuwe generatie moslims''.

Met het magazine maken moslims een tegengeluid, liet uitgever Josef Stevens dinsdag weten. Het eerste nummer bevat analyses van deskundigen "die de lezer helpen zich te wapenen tegen radicalisering''. Ook komt het tijdschrift met een Mohammed-special als antwoord op de kritiek op de profeet Mohammed. Verder wil het blad een platform bieden aan "succesverhalen uit de moslimgemeenschap'' en bevat het artikelen over maatschappelijke kwesties, gezondheid, boeken en trouwen.

MoslimVandaag Magazine verschijnt in een oplage van 15.000 stuks en is te koop bij vijfhonderd buurtsupers, slagerijen en islamitische boekhandels in de vier grote steden. Stevens is nog gesprek met AKO, Bruna en Primera voor de verspreiding van het tijdschrift. Stevens bekeerde zich in 1995 tot de islam en richtte vijf jaar geleden de uitgeverij Moslim Media op.

Koeman: "Van Bronckhorst is er klaar voor"

ROTTERDAM Ronald Koeman vindt het een uitstekende zet van Feyenoord om Giovanni van Bronckhorst aan te stellen als de nieuwe coach voor volgend seizoen. De huidige manager van Southampton zegt dit dinsdag tegen Voetbal International. Koeman werkte tussen 2011 en 2014 drie jaar samen met Van Bronckhorst in De Kuip.

Koeman ziet het niet als een probleem dat Van Bronckhorst nog geen ervaring heeft als hoofdcoach. "Natuurlijk is het een risico, maar dat is het hele trainerschap. Giovanni is er gewoon klaar voor en vormt een uitstekende tandem met Jean-Paul van Gastel. Ik vind het trainerschap ook een ervaringsvak, maar je moet wel de kans krijgen ervaring op te doen."

Koeman had zelf alleen ervaring als assistent bij het Nederlands elftal en Barcelona toen hij in 2000 trainer werd bij Vitesse.

Luchtalarmsirenes gaan verdwijnen

De sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan verdwijnen. Het alarm bij rampen wordt vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft berichtgeving daarover in regionale kranten van De Persdienst bevestigd. Het besluit om te stoppen met de sirenes is eind vorig jaar al genomen door toenmalig minister Ivo Opstelten. Hij heeft het voorgelegd aan de voorzitters van de veiligheidsregio's, die nu bekijken hoe snel gestopt kan worden. Mogelijk is dat per eind 2017.

Luchtalarmsirenes gaan verdwijnen
Luchtalarmsirenes gaan verdwijnen (Foto: ANP)

VVD-Kamerlid Leegte stapt op om nevenfunctie

VVD-Tweede Kamerlid René Leegte is dinsdag per direct opgestapt. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn 'dit soort slordigheden' niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

"Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer", zegt hij in een verklaring. Om welke nevenfunctie het gaat, staat daar niet in. Het werk voor een organisatie had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille raken.

Eerder werd VVD-Kamerlid Leegte al de mond gesnoerd over de gaswinning in Groningen na loslippigheid in de trein.

NIeuw-Zeeland in finale WK cricket na spektakelstuk

Cricketer Grant Elliott zorgde ervoor dat het Eden Park in Wellington figuurlijk ontplofte. Hij sloeg de bal rechtstreeks het veld uit en zorgde daarmee dat Nieuw-Zeeland voor het eerst in de finale staat van het wereldkampioenschap cricket. Hij deed dat toen Nieuw-Zeeland nog twee ballen te gaan had en 5 runs nodig had. In de finale treft Nieuw-Zeeland Australië of titelverdediger India.

Zuid-Afrika begon de partij met batten en vanwege de regen werd werden de innings verkort tot 43 overs. The Proteas kwamen tot 281 runs tegenover het verlies van vijf wickets. Faf du Plessis (82 runs) en AB de Villiers (65 runs) leverden de grootste bijdrage.

Martin Guptill (34 runs) en met name captain Brendon McCullum (59 runs) gaven Nieuw-Zeeland een kickstart in de jacht op het target van 298 runs (Duckworth-Lewismethode). Ook Elliott (84 runs, niet uit) en Corey Anderson (58 runs) sloegen er lustig op los. Het kwam op de laatste over aan, waarin de Nieuw-Zeeland twaalf runs nodig hadden. Elliott bleef cool en joeg de één na laatste bal voor de winnende zes de tribunes in.

Tinkoff-Saxo bevestigt schorsing Riis

De Russische wielerploeg Tinkoff-Saxo heeft dinsdag bevestigd dat teammanager Bjarne Riis op non-actief is gesteld. In Deense media verschenen maandag al berichten dat de oud-renner is geschorst door de excentrieke eigenaar Oleg Tinkov.

Tinkoff-Saxo laat in een verklaring weten dat Riis sinds zondag niet meer betrokken is bij de activiteiten van het team. Er wordt geen reden gegeven voor deze beslissing. Volgens Tinkoff-Saxo is Riis niet geschorst vanwege het gebrek aan prestaties of om financiële redenen. Volgens diverse media zou Riis een slechte relatie hebben met Tinkov.

De ploeg van onder anderen Alberto Contador en Peter Sagan laat weten vertrouwen te hebben in de rest van het seizoen.

Costa mist duels met Nederland en OekraÔne

De geblesseerde Diego Costa mist volgende week dinsdag de oefeninterland van Spanje tegen Nederland en ook het EK-kwalificatieduel vrijdag met Oekraïne. Dat heeft de Spaanse bond na medische tests in Madrid laten weten. Het meespelen van de spits was al onzeker, nadat hij zondag in de wedstrijd van zijn club Chelsea tegen Hull City een hamstringblessure had opgelopen.

Bondscoach Vicente Del Bosque had voor de zekerheid aanvaller Juanmi van Málaga al aan zijn selectie toegevoegd. Costa keert terug naar Chelsea om zijn blessure te laten behandelen. Nederland en Spanje treffen elkaar op 31 maart in de Amsterdam ArenA.

Blatter: "Boycot leidt nergens toe"

Sepp Blatter heeft dinsdag op het congres van de Europese voetbalbond UEFA nog maar eens benadrukt dat de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) niet ter discussie staan. Diverse kopstukken uit de politiek en de sport hebben opgeroepen tot een boycot, met name van het toernooi in Rusland vanwege de inmenging van dat land bij de oorlog in Oekraïne. "Maar een boycot heeft nog nooit ergens toe geleid", zei Blatter tegen de vertegenwoordigers van de UEFA. "Ik ben daarom blij met de uitspraken van Europese politici en IOC-voorzitter Thomas Bach, die tegen een boycot zijn."

Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, was op uitnodiging van UEFA-voorzitter Michel Platini naar Wenen gekomen om de Europese voetballanden toe te spreken. In zijn korte welkomstwoord riep de 79-jarige Zwitser herhaaldelijk op tot solidariteit en eenheid. "Dat is de boodschap voor vandaag, voor morgen en de toekomst."

Recordopbrengst gevecht Mayweather - Pacquiao

De langverwachte clash tussen de topboksers Floyd Mayweather en Manny Pacquiao op 2 mei in Las Vegas gaat alle financiële records breken. Promotor Bob Arum rekent erop dat alleen de kaartverkoop al zorgt voor een opbrengst van liefst 74 miljoen dollar, omgerekend bijna 68 miljoen euro. Het goedkoopste ticket voor het supergevecht in de MGM Grand Garden Arena is vanwege de enorme vraag vastgesteld op 1500 dollar, het duurste kaartje kost 10.000. In de MGM Grand Garden Arena is plek voor 15.000 gefortuneerde boksliefhebbers.

"Het is gekkenwerk, maar het is wat het is", zei Arum tegen ESPN. De recordopbrengst bij een bokswedstrijd stond op 20 miljoen dollar. Aangevuld met alle tv-inkomsten gaat de partij naar verwachting minimaal 400 miljoen dollar opleveren.

Na jaren van speculaties over een gevecht sloten de Amerikaanse en Filipijnse 'superkampioenen' enkele maanden geleden een deal voor een duel op 2 mei. Mayweather heeft al zijn 47 partijen als prof gewonnen, terwijl Pacquiao in acht verschillende gewichtsklasses wereldkampioen is geworden.

'Robben zeker zes weken uitgeschakeld'

Arjen Robben moet niet alleen de komende interlands van het Nederlands elftal overslaan, maar ook de wedstrijden van Bayern München in de kwartfinales van de Champions League. Volgens de Duitse krant Bild staat de aanvaller zeker zes weken aan de kant vanwege de buikspierblessure die hij zondag opliep tijdens het verloren duel met Borussia Mönchengladbach (0-2). In het ergste geval kan het herstel van Robben zelfs twee maanden duren.

De 31-jarige international is de topscorer van Bayern München, met zeventien doelpunten in de Bundesliga. In de strijd om de Duitse topschutterstitel met Alexander Meier (negentien treffers) is Robben voorlopig gedwongen tot toekijken. Bayern München heeft alleen naar buiten gebracht dat de Groninger "meerdere weken" aan de kant staat. Volgens Bild mist Robben zeker vijf competitiewedstrijden, de halve finale in het Duitse bekertoernooi tegen Bayer Leverkusen en de duels met FC Porto in de Champions League op 15 en 21 april.

Twitch is gehackt

Twitch is gehackt en de schade is nu pas duidelijk geworden. Twitch heeft alle gedupeerden reeds een mail gestuurd, maar het kan geen kwaad om sowieso je wachtwoord even te wijzigen.

De hackers hebben mogelijk je gebruikersnaam van Twitch, je emailadres, je wachtwoord, het laatste IP-adres waar je via inlogde, informatie over je creditkaart, je echte voor- en achternaam, telefoonnummer, woonadres en geboortedatum.  Maar je volledige creditkaartnummer hebben de hackers niet kunnen achterhalen.

Twitch

Bulls en Grizzlies naar play-offs NBA

Chicago Bulls en Memphis Grizzlies hebben zich verzekerd van een plek in de play-offs van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Bulls stelden hun ticket voor de titelstrijd maandagavond (plaatselijke tijd) veilig met een overwinning op Charlotte Hornets: 98-86. De ploeg uit Chicago doet daardoor voor het zevende jaar op rij mee aan de play-offs. Nikola Mirotic (28 punten) en Pau Gasol (27) waren tegen de Hornets het beste op schot.

Memphis Grizzlies verzekerde zich voor het vijfde jaar op rij van deelname aan de play-offs door in Madison Square Garden te winnen van New York Knicks: 82-103. Zach Randolph maakte 23 punten, Marc Gasol droeg er 21 bij. In totaal zijn nu vijf deelnemers aan de play-offs in de NBA bekend. Naast de Bulls en de Grizzlies hebben Atlanta Hawks, Cleveland Cavaliers en Golden State Warriors zich al verzekerd van een felbegeerd ticket.

Alle uitslagen van maandag:

Indiana - Houston 100 - 110
Brooklyn - Boston 91 - 110
New York - Memphis 82 - 103
Chicago - Charlotte 98 - 86
Utah - Minnesota 104 - 106 wnv
Golden State - Washington 107 - 76

Kunstrijdster Wories wil grens verleggen

Met Niki Wories is Nederland na vijf jaar weer eens vertegenwoordigd op het WK kunstrijden. De 18-jarige Nederlands kampioene hoopt deze week in Shanghai met haar korte kür bij de beste 24 rijdsters te eindigen. Dat zou betekenen dat ze ook de lange kür mag schaatsen.

Een overmoedige doelstelling hoeft dat niet te zijn. "Op het EK werd ik 31e, maar op het WK junioren redde ik het wel", zei ze kort voor vertrek telefonisch tussen de lessen op het Johan Cruyff College door. "Met die score zou ik ook op het EK bij de beste 24 zijn gekomen. Natuurlijk zal het moeilijk worden, maar het is zeker mogelijk."

Wories is de eerste Nederlandse WK-afvaardiging sinds Manouk Gijsman, die in 2010 eindigde als 24e. "Dat is toch best speciaal. Het laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om met de Nederlandse faciliteiten het hoogste podium te halen. Het kan altijd beter, maar het Nederlandse kunstrijden is op de goede weg."

Met steun van een stichting en een eigen actie met crowdfunding hoopt Wories daarnaast komende zomer een trainingskamp in Canada te kunnen houden. "Dan train je met Canadese rijdsters, maar het gaat vooral om de coaches. Die hebben weer een andere aanpak, meer ervaring en weten ook wat het is om wedstrijden als de Olympische Spelen te rijden."

Tot die tijd pendelt Wories voor de trainingen tussen haar woonplaats Almere en Dordrecht, waar de trainingen haar meer aanspreken dan in Amsterdam, waar ze begon. De hele familie was daar regelmatig op de ijsbaan te vinden, dus was het logisch dat ook Niki al vroeg in aanraking kwam met het schaatsen.

"Vroeger keek ik ook nog wel naar andere Nederlandse rijdsters als Karen Venhuizen (drie WK-deelnames, red.), maar nu ben ik zelf Nederlands kampioen en is het lastig om binnenlandse voorbeelden te hebben", lacht ze. "Ik vind momenteel vooral de Amerikaanse Gracie Gold heel goed. Zij is geen topfavoriet op het WK, maar zeker een kanshebber."

Als één van de jongste deelnemers op het WK wil Wories zich nu meten met haar buitenlandse voorbeelden, tot ze straks misschien ook die rijdsters kan overtroeven. In gezelschap van haar coach en teamleidster arriveerde ze zondag in China en stond ze een dag later op het ijs voor de training. Donderdag moet ze dan voldoende geacclimatiseerd zijn voor de eerste kür.

Van Gaal krijgt Anton Geesink Award

Louis van Gaal krijgt zaterdag op het nationale sportcentrum Papendal de Anton Geesink Award. De oud-bondscoach van Oranje ontvangt die prijs vanwege zijn vele verdiensten voor de sport, maakte de Nederlandse judobond JBN dinsdag bekend. Van Gaal komt in een rijtje te staan met Jacques Rogge en Erica Terpstra, eerdere winnaars van de award die is vernoemd naar de legendarische judokampioen.

De judobond riep de Anton Geesink Award in het leven nadat de Utrechter in 2010 was overleden. Voormalig IOC-voorzitter Rogge kreeg deze prijs in 2012 als eerste, Terpstra viel die eer vorig jaar ten deel. Van Gaal, de huidige trainer van Manchester United, ontvangt zaterdag tijdens de Nationale Judodag als derde het beeldje van het markante hoofd van Geesink.

H1Z1 heeft al 1 miljoen kopers

H1Z1, het post-apocalyptische zombie spel met een gigantische open wereld zit nog maar in Early Access, maar alsnog hebben meer dan een miljoen mensen het spel al gekocht. Het spel van Daybreak Game Company is te downloaden voor 20 euro sinds januari. Het vreemde is dat de officiele release van het spel free-to-play gaat worden.

Tijdens de release had het spel aardig wat problemen.Zo hadden veel spelers problemen om in te loggen, zombies en dieren deden niets. Als je iets doodde dan verdween het meteen en deuren werkte niet altijd zoals ze horen te werken. Veel mensen widlen dan ook hun geld terug hebben. Ze verwachten later dit jaar de volledige game te releasen.

h1z1

h1z1

Russo-broers regisseren alle Avengers-films

Marvel blijkt tevreden te zijn met het werk van de gebroeders Russo. Zojuist is bekend geworden dat zij allebei de vervolgen op het nog uit te komen Age of Ultron zullen gaan regisseren. Dit meldt Variety.

Al eerder werd bekend dat zij de regie voor de nieuwe Captain America: Civil War voor hun rekening zullen nemen. Ze zijn bekend geworden door hun werk aan de tweede Captain America, Winter Soldier. Nu is het na Civil War dus tijd voor een hele andere War, namelijk de Infinity War.

The Avengers: Infinity War zal worden opgedeeld in twee delen en dus staan ons nog twee Avengers-films te wachten na Age of Ultron. De film zullen back-to-back worden geschoten, wat betekent dat een film die uit twee delen bestaat, in één keer wordt opgenomen.

Sony lijkt door de keuze van Marvel in de problemen te gaan komen. Zij hadden namelijk de gebroeders Russo op het oog als regisseurs voor hun nieuwe Ghostbusters-film, waarin naar verluidt Channing Tatum een van de hoofdrollen op zich zal nemen.

De twee Avengers-films moeten respectievelijk in 2018 en 2019 uitkomen. Age of Ultron zal vanaf 22 april in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Gebroeders Russo op de première van Winter SoldierGebroeders Russo op de première van Winter Soldier

Goedkoop na 40 jaar weg bij volleybalbond

De wegen van Bert Goedkoop en de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) scheiden na veertig jaar. De voormalig international, bondscoach en technisch directeur gaat verder als zelfstandig ondernemer in sportvoeding, meldde de Nevobo maandag.

De 59-jarige Goedkoop was bondscoach van de vrouwenploeg die in 1995 de Europese titel veroverde. Op de Olympisch Spelen van Atlanta (1996) eindigde hij met het vrouwenteam op de vijfde plaats. Bij de mannen was Goedkoop de laatste coach die zich wist te kwalificeren voor het wereldkampioenschap (Argentinië in 2002) en de Olympische Spelen (Athene 2004).

Goedkoop was van 2009 tot halverwege 2013 technisch directeur van zowel het zaal- als beachvolleybal. Daarna werkte de geboren Amsterdammer als hoofdcoach bij de beachvolleyballers. In oktober 2014 legde hij die functie neer.

'Brama weg bij PEC Zwolle'

Wout Brama houdt het na dit seizoen voor gezien bij PEC Zwolle. De 28-jarige middenvelder gaat opnieuw op zoek naar een buitenlands avontuur. Dat meldde VI.nl maandagavond. Vorig jaar, na zijn vertrek bij FC Twente, wist hij geen andere werkgever buiten Nederland te vinden.

In oktober vond hij op amateurbasis alsnog onderdak bij PEC Zwolle, dat hem nu graag zou willen houden. Brama heeft de clubleiding echter laten weten dat hij niet op de aanbieding ingaat. Hij hoopt alsnog op een uitstapje naar het buitenland.

Opruiming bij armlastig FC Twente

Het armlastige FC Twente houdt grote opruiming in de voetbalselecties. De club uit Enschede heeft maandag de aflopende contracten van twaalf spelers opgezegd met ingang vna 30 juni. Het gaat om Andrej Rendla, Filip Bednarek, Rasmus Bengtsson, Tim Breukers, Dico Koppers, Ryo Miyaichi, Orlando Engelaar, Derre Kwee, Matheus de Wit, Dario Tanda, Sven Verlaan en Alvin Daniels.

Ook de voetbalvrouwen van FC Twente, de (jeugd)trainers en andere stafleden met een aflopend contract zijn door de clubleiding formeel op de hoogte gesteld. FC Twente moet de komende jaren ingrijpend bezuinigen om te kunnen overleven in het betaalde voetbal.

Schaatser Krol verlengt contract

Schaatser Thomas Krol heeft zijn contract met Team beslist.nl met een jaar verlengd. De 22-jarige specialist op de 1500 meter kwam zondag na de wereldbekerfinale in Erfurt, waar hij op zijn favoriete afstand als beste Nederlander eindigde (vijfde), tot overeenstemming met de ploeg van hoofdcoach Gerard van Velde.

Krol is verheugd dat hij met Van Velde verder kan werken richting de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. "Het afgelopen jaar heb ik bij Team beslist.nl progressie op de 1500 meter kunnen maken. Dat leidde onder meer tot een bronzen medaille bij de wereldbeker in Berlijn. Komend seizoen hebben we een nog sterker blok voor de middellange afstanden, door de komst van twee van de beste schaatsers op die onderdelen, Shani Davis en Stefan Groothuis. Ik hoop van hun ervaring veel te leren."

Dost staat ook in schijnwerpers bij Oranje

Met een sporttas om zijn schouder wandelde Bas Dost maandagavond tussen een legertje fotografen en cameramensen richting de ingang van Hotel Huis ter Duin, de vaste verblijfplaats van Oranje in Noordwijk. "Dit is wel een beetje overdreven", zei hij over de massale aandacht. "Alleen maar vanwege een paar doelpunten?"

De 25-jarige Dost is plotseling een hype, merkt de nuchtere aanvaller de laatste weken steeds vaker. "Ik snap dat het contrast met een paar maanden geleden vrij groot is. Ik ben plotseling gaan spelen en scoren voor Wolfsburg. Maar laten we nu ook een beetje normaal blijven doen. Dat lijkt mij het allerbeste."

Alles is voor Bassie in 2015. De opgeleefde centrumaanvaller scoorde dit kalenderjaar al dertien keer voor de huidige nummer twee van de Bundesliga en is inmiddels in het bezit van een heuse bijnaam, zoals dat hoort bij mensen die voortdurend in de schijnwerpers staan. Plattfuß-Bomber, noemen ze de in Deventer geboren aanvaller bij onze oosterburen. En dat alleen maar omdat hij aan een journalist eerlijk vertelde dat hij platvoeten heeft en daarom nieuwe zooltjes in zijn voetbalschoenen heeft gelegd.

De uitnodiging voor de komende duels van het Nederlands elftal tegen Turkije en Spanje dankt hij vooral aan zijn doelpunten na de winterstop, al heeft de blessure van Robin van Persie ook een beetje meegeholpen. "Voor Nederland is het niet goed dat Robin er niet bij is", zei Dost. "Net zoals we met Arjen Robben een heel belangrijke speler missen. Uiteraard hoop ik voor doelpunten te kunnen zorgen, maar ik ga er niet van uit dat ik sowieso ga spelen. Er zijn nog steeds veel goede spitsen", doelde hij op Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong.

Van Gaal haalde Dost al eens bij Oranje, maar speelminuten kreeg hij nog nooit. Opvallend was dat hij afgelopen zondag ook negentig minuten vanaf de bank moest toekijken hoe zijn ploeggenoten van VfL Wolfsburg gelijkspeelden tegen Mainz 05 (1-1). "Nee, dat was niet omdat ik nu vier duels niet heb gescoord", vertelde hij. "Zo opportunistisch gaat het er nu ook weer niet aan toe. De trainer vond dat ik rust nodig had. Maar als ik eerlijk ben had ik liever gespeeld."

Luchtalarmsirenes gaan verdwijnen

De sirenes die elke eerste maandag van de maand om 12 uur bij wijze van test loeien, gaan verdwijnen. Het alarm bij rampen wordt vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft berichtgeving daarover in regionale kranten van De Persdienst bevestigd. Het besluit om te stoppen met de sirenes is eind vorig jaar al genomen door toenmalig minister Ivo Opstelten. Hij heeft het voorgelegd aan de voorzitters van de veiligheidsregio's, die nu bekijken hoe snel gestopt kan worden. Mogelijk is dat per eind 2017.

GGD vaccineert niet met dubieuze naalden

Het RIVM heeft een mail gestuurd naar de GGD met het advies om andere injectienaalden te gebruiken, wegens twijfels over de veiligheid van de naalden. Dat meldt de GGD Zuid Limburg dinsdag. Het RIVM kan desgevraagd nog niet bevestigen een dergelijke mail te hebben gestuurd aan alle GGD's in Nederland.

GGD Zuid Limburg heeft alle vaccinaties dinsdag afgeblazen. Ook woensdag en donderdag wordt er niet gevaccineerd. "Zo snel hebben we geen andere naalden", zei een woordvoerster.

De GGD zou dinsdag in Zuid Limburg de hele dag vaccineren tegen DTP, BMR en HPV op centrale plekken in SIttard en Kerkrade. De GGD laat weten pas weer in te enten als er duidelijkheid is over de veiligheid van de naalden.

De maatregel volgt op een uitzending van Dossier EenVandaag maandagavond. Experts zeiden daarin dat uit naalden van het veelgebruikte merk Terumo onbedoeld expoxylijm kan komen.

PatiŽnten UMC kunnen eigen dossier inzien

De patiënten van het UMC Utrecht kunnen voortaan hun eigen medisch dossier inzien. Behandelverslagen, metingen en uitslagen van alle zorgverleners zijn online direct beschikbaar. Daardoor hebben de patiënten het meest recente overzicht van hun gezondheidstoestand en kunnen ze beter voorbereid op het spreekuur komen.

Bij enkele medische specialismen in het UMC was het al mogelijk dossiers van buitenaf in te zien. Dat dit nu voor alle specialismen zonder vertraging geldt, is volgens de instelling in lijn met de wens van de patiënten zelf, patiëntenverenigingen en de overheid.

Het 'patiëntenportaal' is toegankelijk voor alle patiënten vanaf zestien jaar en met ingang van september volgend jaar ook voor patiënten onder de zestien en/of hun ouders of voogd.

RTL neemt belang in online reclamefolders

RTL Ventures, de investeringspoot van media- en amusementsbedrijf RTL Nederland, neemt een belang van bijna 35 procent in Reclamefolder.nl. Consumenten kunnen op de site of met behulp van de app van dit bedrijf de folders en aanbiedingen bekijken van winkels. De deal werd dinsdag door de partijen bekendgemaakt. Ze verstrekken geen financiële details.

Met RTL aan boord verwacht Reclamefolder.nl sneller te kunnen groeien, gebruikmakend van de naamsbekendheid en het netwerk van adverteerders van het media- en amusementsbedrijf. De andere aandeelhouders in het in 2006 opgerichte bedrijf (10 werknemers) zijn de twee oprichters en investeerder H2 Equity Partners.

China krijgt hulp Nederland voor schone lucht

Nederland gaat een steentje bijdragen aan pogingen van de Chinese overheid om de luchtvervuiling in het land terug te dringen. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft daar tijdens een bezoek aan China afspraken over gemaakt met haar Chinese collega.

Zo gaat Nederland helpen met het opstellen van nieuwe wetgeving die de uitstoot van fabrieken en voertuigen in China drastisch moet terugbrengen. Ook kennisinstituten als het KNMI en het Planbureau van de Leefomgeving gaan China met hun expertise bijstaan. Nederland wil ook adviseren op het gebied van bodemsanering en het opschonen van vuilstortplaatsen.

Luchtvervuiling is een enorm gezondheidsprobleem in de Chinese steden, waar het aantal auto's en fabrieken met de economische groei alleen maar is toegenomen.

Drie man geŽxecuteerd om aanslag station Kunming

De autoriteiten in het zuidwesten van China hebben dinsdag drie Oeigoeren geëxecuteerd die ter dood waren veroordeeld voor hun aandeel in een aanslag op het treinstation van Kunming. Bij de aanslag op 1 maart 2014 vielen vijf mensen reizigers aan met messen. Eenendertig mensen kwamen om het leven en 141 raakten gewond.

Volgens de autoriteiten behoorden de drie mannen tot dezelfde terroristische organisatie als de daders, van wie er toentertijd vier ter plekke werden doodgeschoten. De vijfde aanvaller, een zwangere vrouw, viel levend in handen van de politie en werd later tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De drie mannen werden twee dagen voor de aanslag opgepakt toen ze uit China probeerden weg te komen. Nadat ze het contact met de drie hadden verloren besloten de overige vijf leden van de groep hun geplande aanval toch uit te voeren, stelde het gerechtshof in Kunming vast. Ze zijn terechtgesteld nadat hun vonnissen wegens moord en het aanvoeren van een terroristische organisatie door het Chinese hooggerechtshof waren bevestigd.

Oeigoeren zijn een islamitische etnische minderheid uit het westen van China. Zij voelen zich in cultureel en economisch opzicht overvleugeld door Han-Chinezen en sommigen verzetten zich daartegen met geweld. De Chinese autoriteiten wijten het geweld, dat in het afgelopen jaar aan honderden mensen het leven heeft gekost, aan separatisten en religieuze extremisten.

KPN laat merknaam Hi vallen

Het telecommerk Hi verdwijnt. Per 1 mei worden de activiteiten doorgezet onder de merknaam van moederbedrijf KPN, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

De samenvoeging betekent het einde voor 52 Hi-winkels. Het grootste deel van het personeel kan volgens KPN elders binnen het concern aan de slag. Volgens een woordvoerster werken er momenteel circa 315 mensen bij die winkels, die samen goed zijn voor 215 voltijdsbanen (fte).

Volgens KPN past het besluit om te stoppen met Hi in de strategie om de bedrijfsvoering te vereenvoudigen.

Kamp wil leegstand winkels aanpakken

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil de leegstand onder winkels aanpakken. Dat kan door het totale winkeloppervlak in Nederland fors in te krimpen, zegt hij dinsdag bij BNR.

Op dit moment staat 8 procent van de winkels in Nederland leeg. Dat komt vooral door de opkomst van webwinkels. Leegstand kan snel leiden tot verloedering in binnensteden en een gevoel van onveiligheid voor de mensen die er wonen.

"Er zullen zeker meters uit de markt gehaald moeten worden, dat is absoluut noodzakelijk. Als je weet dat er op dit moment 8 procent leegstand is en dat er een derde overcapaciteit is, dan is het ergens tussen die 8 en 33 procent in", aldus Kamp bij BNR.

Kamp maakte vorige week afspraken met de detailhandel om winkelstraten aantrekkelijker te maken. Zo wil hij het voor ondernemers makkelijker maken om hun winkel te combineren met horeca. De prijzen van huurpanden moeten niet langer worden gebaseerd op historische prijzen maar op wat gangbaar is op de vastgoedmarkt.

Verwarring over 'luchtalarm' in Amsterdam

Het geluid van een 'luchtalarm' dat dinsdagochtend te horen was in Amsterdam-Noord heeft bij omwonenden tot verwarring geleid. Op Twitter spraken mensen hun verontrusting uit over de sirene. Het leidde tot een reactie van de politie en de veiligheidsregio, die lieten weten dat het niet om een luchtalarm ging maar om een bedrijfsalarm.

Het was volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio het signaal van een bedrijf dat de werkdag weer begonnen was. Het geluid is vaker te horen en klinkt anders dan een luchtalarm. Dat het nu meer mensen opviel had mogelijk te maken met de wind.

Eneco zet computerserver in als verwarming

Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren zoveel warmte dat ze goed te gebruiken zijn om huizen te verwarmen. Dat verwacht energiebedrijf Eneco, dat een proef is begonnen waarbij servers bij mensen thuis worden geplaatst.

Bij de proef krijgen dit jaar vijf gezinnen een zogeheten eRadiator in hun woonkamer. Het idee komt van het Delftse techbedrijfje Nerdalize, waarin Eneco een minderheidsbelang heeft genomen. Nerdalize heeft de speciale 'server-verwarming' zelf ontwikkeld. De radiatoren bij de mensen thuis gaan komende maanden onder meer voor het Leids Universitair Medisch Centrum ingewikkelde berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Het eerste exemplaar is al bij een gezin geplaatst. De servers generen vrijwel continu warmte. Om de temperatuur in de woonkamer te kunnen regelen, is een speciaal gaatje in de buitenmuur gemaakt waardoor overtollige hitte geloosd kan worden.

De proef loopt tot eind dit jaar. Daarna wordt gekeken of het idee op grotere schaal uit te rollen is. Eneco zet laatste tijd sterk in op diensten en oplossingen die klanten kunnen helpen bij het besparen van energie.

Verf je tegenstander plat in Splatoon

Nintendo heeft flink wat meer laten zien van Splatoon tijdens een persevenement. In Splatoon heb je naast een singleplayermodus ook verschillende multiplayermappen met verschillende doelen.

Zo is er het al eeder aangekondigde Turf War, waarin twee teams proberen zoveel mogelijk van de map in hun teamkleur te verven. Het team dat op het eind het meeste gebied in hun kleur heeft wint. In het nieuw aangekondigde Splatzones is er een klein gebiedje wat je als team volledig moet proberen in te kleuren, waarna er een timer verschijnt. Loopt die af en heb je nog steeds dat gebiedje in handen, dan wint je team. In een andere trailer zien we een overzicht van enkele mappen.

Splatoon komt in mei uit op Wii U.

Schietpartij nabij campus universiteit VS

Vlakbij de campus van de universiteit in het Amerikaanse Clarksville (Tennessee) heeft maandagavond (plaatselijke tijd) een schietpartij plaatsgevonden. Er vielen vijf gewonden, van wie er zeker vier naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Hoe ze er aan toe zijn is niet bekend.

De schutter is nog voortvluchtig. Detectives van de politie doen onderzoek. Het is onduidelijk of er een relatie is tussen de schietpartij en de school.

De universiteit heeft een veiligheidswaarschuwing uitgevaardigd. Daarin wordt vermeld dat er geen gevaar lijkt te zijn voor de mensen op de universiteit. "Maar neem voorzorgsmaatregelen om je veiligheid te garanderen." Welke dat zijn is onbekend.

Jim Parsons wil Rihanna en J.Lo in Big Bang Theory

Jim Parsons zou Rihanna en Jennifer Lopez graag in The Big Bang Theory zien. "Rihanna zou een nucleair wetenschapper kunnen spelen", suggereert de ster van de sitcom, die samen met Rihanna en Lopez de stemmen in de nieuwe animatiefilm Home vertolkt

Rihanna reageerde direct enthousiast op het voorstel. "Ik doe mee!", zei de zangeres tegen E! News. Ook Lopez ziet een rol in de sitcom wel zitten. "Dat zou geweldig zijn", zei ze over Parsons suggestie dat zij een sexy professor zou kunnen spelen.

Parsons is in Home te horen als Oh, een ruimtewezen dat op de vlucht is en op aarde landt. Daar raakt hij bevriend met Rihanna's personage Tip, een avontuurlijk meisje. Lopez heeft een bijrol als Lucy, de moeder van Tip.

'Slachtoffer hoort niets over woninginbraak'

Het aantal woninginbraken is afgelopen jaar weliswaar stevig gedaald, maar slachtoffers worden vaak niet ingelicht door de politie over de voortgang van het onderzoek. Dat blijkt uit de jaarlijkse AD Misdaadmeter, waarvan de eerste aflevering dinsdag is gepubliceerd.

Blaricum is met 93 gevallen per 10.000 inwoners het meest gevoelig voor inbraken. De gemiddelde buit bedroeg 1900 euro. In totaal werd elf procent van de inbraken in 2014 opgelost. Tot frustratie van Slachtofferhulp Nederland horen de meeste slachtoffers niet of er een verdachte is opgepakt, of dat het onderzoek is gestopt. Het aantal woninginbraken lag in 2014 op 71.000, zo werd begin maart al bekend.

De komende weken belicht het AD telkens een ander aspect binnen de criminaliteit, zoals straatroven, autodiefstal en geweld. De misdaadmeter wordt afgesloten met de ranglijst van veilige en onveilige gemeenten.

'Slachtoffer hoort niets over woninginbraak'
'Slachtoffer hoort niets over woninginbraak' (Foto: ANP)

Terugkeer barbaars vuurpeloton in Utah

Het vuurpeloton keert in de Amerikaanse staat Utah terug als een van de executiemethodes voor terdoodveroordeelden. Gouverneur Gary Herbert heeft volgens CNN maandag een wet ondertekend die dat mogelijk maakt. Het parlement nam twee weken geleden deze wet met een ruime meerderheid aan.

Het middel wordt alleen ingezet als er geen dodelijke injecties voorhanden zijn, benadrukt Herbert. Toediening van een gifcocktail heeft nog altijd de voorkeur. Dat is echter een probleem omdat farmaceutische bedrijven de verkoop van de stoffen aan banden leggen. Ze willen niet dat deze worden gebruikt voor de executies.

In het verleden was het vuurpeloton decennialang een van de executiemethodes in Utah. Tot 2014, toen werd voor de dodelijke injectie gekozen. Utah is de eerste staat waar deze vorm van de doodstraf, waarbij een groep mensen op de terdoodveroordeelde schiet, weer wordt ingevoerd.

Terugkeer vuurpeloton in Utah
Terugkeer vuurpeloton in Utah (Foto: ANP)

Poltie gaat 60km/u rijden op A58 Breda-Goes

De politiebonden ACP en NPB houden dinsdagochtend een langzaamaanactie op de A16 en de A58 tussen Breda en Zeeland. De actie begint na de ochtendspits: tussen 10.00 en 11.00 uur rijden politievoertuigen over alle rijstroken niet harder dan 60 kilometer per uur.

De politie voert sinds begin deze maand actie om een betere cao af te dwingen. Ook deze actie dient als protest tegen de onderwaardering van het politiewerk. De auto's rijden vanuit Breda over de A16 en dan de A58 naar Bergen op Zoom en Goes. Daar wordt gekeerd en gaat de stoet politiewagens terug naar Breda. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp volgen er meer 'zwaan-kleef-aan-acties'.

Volgens de bonden is bewust gekozen voor een tijdstip na de ochtendspits en zal het publiek geen last hebben van de actie. Om de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen wordt de colonne begeleid door motoragenten.

Actie politiebonden op A58 Breda-Goes
waakzaam = langzaam (Foto: ANP)

Dodelijk verleden 29

Alfredo ging verder terwijl hij met een glas whisky in zijn hand om hem heen bleef draaien.
‘Kijk, dat je homo bent, daar heb jij alleen last van tussen al die echte mannen van mij, maar dat je spion bent daar hebben wij uiteindelijk allemaal last van. Wat moet ik met jou?’
Alfredo zag en voelde hoe Karl door de grond ging. Nu een verkeerd antwoord geven zou onherroepelijk zijn dood kunnen betekenen. Hij had Gui immers voor minder afgeschoten. En toch voelde Karl dat er iets niet klopte, iets waar hij de bekende vinger nog niet op kon leggen. Karl besloot te bluffen.

Job Cohen laat waterschapszetel schieten

Voormalig PvdA-leider Job Cohen neemt geen zitting in het bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Cohen werd met voorkeursstemmen gekozen, maar ziet af van zijn zetel.

De oud-burgemeester van Amsterdam stond op een 'onverkiesbare' twintigste plaats op de PvdA-lijst voor de waterschapsverkiezingen. Cohen kreeg afgelopen woensdag 6.327 stemmen; ruim voldoende om met voorkeursstemmen te worden gekozen. Mogelijk speelt mee dat weblog GeenStijl een oproep deed om op Cohen te stemmen.

Hoe dan ook, Cohen gaat zich niet actief inzetten voor schoon en voldoende drinkwater. Hij laat de kans om weer op het pluche plaats te nemen aan zich voorbijgaan. De CDA-fractie binnen het waterschap noemt het besluit van Cohen 'jammer'. Op Twitter is ook het woord 'kiezersbedrog' al gevallen.

Riis geschorst bij Tinkoff-Saxo

Bjarne Riis is niet langer in functie als teammanager van wielerploeg Tinkoff-Saxo. De Russische eigenaar Oleg Tinkov heeft de Deen geschorst, meldden maandag de Deense krant BT en het Franse L'Équipe. De renners en andere medewerkers van de WorldTour-ploeg, met Alberto Contador en Peter Sagan als kopstukken, zouden via een e-mail op de hoogte zijn gebracht.

De media wijzen erop dat de relatie tussen Riis en Tinkov bijzonder slecht is. De Rus, die de ploeg eind 2013 overnam van Riis, verwijt de Deense oud-winnaar van de Ronde van Frankrijk onder meer dat de ploeg tot dusver in het seizoen slecht presteert.

Parijs gaat voor Spelen in 2024

Een vierde serieuze gegadigde heeft zich gemeld als kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen van 2024. Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs gaf maandag haar zegen aan de plannen om het sportspektakel naar de Franse hoofdstad te halen. De drie andere steden die zich kandidaat willen stellen zijn Rome, Boston en Hamburg.

De Franse president François Hollande liet zich eerder al positief uit over de olympische plannen van Parijs en nadat er een gunstig rapport van sportbestuurders op haar bureau kwam te liggen, ging Hidalgo definitief overstag. "Het rapport geeft aan dat het zinvol is voor Parijs om een gooi te doen naar het binnenhalen van dit unieke sportevenement", zei ze.

Dopingschorsing Zuid-Koreaanse zwemheld

De Zuid-Koreaanse zwemheld Park Tae-hwan is maandag geschorst voor achttien maanden wegens een positieve dopingcontrole. De olympisch kampioen van 2008 op de 400 meter vrije slag is positief bevonden op testosteron, meldde de internationale zwemfederatie FINA. Hij was de eerste Zuid-Koreaan die een olympische zwemmedaille veroverde.

Park Tae-hwan is ook tweevoudig wereldkampioen. Hij won goud op de 400 meter vrij bij de WK's van 2007 en 2011. De zwemmer werd vorig jaar september betrapt bij een controle buiten de wedstrijden om. Zijn schorsing gaat dan ook met terugwerkende kracht in en zal daarom op 2 maart 2016 aflopen.

Sporttribunaal mild voor bondscoach Santos

Bondscoach Fernando Santos van Portugal heeft bij het internationaal sporttribunaal (CAS) in Lausanne een flinke reductie van zijn schorsing gedaan gekregen. Zijn uitsluiting voor acht duels bracht het CAS maandag terug tot vier wedstrijden waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van zes maanden. Zijn boete van bijna 20.000 euro werd gehalveerd.

Santos (60) werd vorig jaar als bondscoach van Griekenland bij het WK in Brazilië weggestuurd wegens het beledigen van de arbitrage na de wedstrijd tegen Costa Rica, die de Grieken na strafschoppen verloren. De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA schorste de 60-jarige coach voor acht duels wegens onbehoorlijk gedrag. Het CAS vond dat vonnis 'excessief'.

Door zijn sterk verminderde straf zal Santos nu alleen bij komende EK-kwalificatiewedstrijden van Portugal tegen Servië (zondag) en Armenië (13 juni) niet op de bank mogen zitten.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.