FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 januari 2015

Schansspringer Prevc kan gouden familietrilogie niet voltooien

Schansspringer Domen Prevc is er tijdens het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EYOF) in het Oostenrijkse Tschagguns niet in geslaagd om als derde van de Sloveense Prevc-broers het individuele goud te veroveren. Wel pakte hij de zilveren medaille, op grote afstand van de Fin Niko Kytösaho. 

In 2009 ging het goud tijdens het EYOF nog naar Peter Prevc, die inmiddels behoort tot de absolute wereldtop. Twee jaar geleden ging Cene Prevc er met de hoofdprijs vandoor en tegenwoordig behoort ook Domen tot de wereldtop in zijn leeftijdscategorie. In de wedstrijd - dit jaar voor springers uit 1998 en 1999 - was hij echter met geen mogelijkheid opgewassen tegen de overmacht van Kytösaho, die door velen gezien wordt als een van de grootste talenten op aarde. Vooral met zijn tweede sprong haalde de Fin hard uit. Achter de jongste telg uit de Prevc-familie (foto) ging het brons naar de Pool Dawid Jarzabek. Bij de dames ging Sofia Tikhonova er namens Rusland met het goud vandoor. De springster die al het hele seizoen meedraait in de World Cup deelde het podium met drie Duitse dames: Henriette Kraus pakte zilver, Agnes Reisch en Luisa Görlich deelden het brons.

Op de skipistes van het Liechtensteinse Malbun pakte Leona Popovic voor Kroatië het goud op de slalom, die vanwege hevige wind met een dag uitgesteld was. Katharina Gallhuber uit Oostenrijk werd tweede, voor de Zwitserse Alina Danioth. Kim Vanreusel uit België werd 31e, terwijl haar landgenote Mathilde Nelles de eerste run niet wist af te sluiten.

Het biatlon in Bürserberg leverde bij de mannen Russisch succes op. Op de sprint bleef Sergei Demichev foutloos, waardoor hij zijn matige snelheid op de ski's goed kon maken. De Zweed Sebastian Samuelsson miste liefst drie van de tien schijven - en moest dus drie strafrondes lopen - maar kwam slechts 5 seconden tekort voor het goud. Igor Malinovskii maakte eveneens drie fouten, wat de Rus op 13 seconden van zijn landgenoot het brons bracht. De Oostenrijkse dames sloegen op de sprint een dubbelslag: Anna-Maria Schreder won goud door landgenote Tamara Steiner voor te blijven. Brons was voor de Française Emilie Bulle.

Woendag komt de Nederlandse Kyarha van Tiel weer in actie bij het kunstrijden, waar ze haar 13e plek in het tussenklassement hoopt te verbeteren. 

Lotus F1: "We zijn financieel gezond"

Het Formule 1-team Lotus is naar eigen zeggen nu financieel gezond. De afgelopen jaren kampte de renstal met torenhoge tekorten, waardoor er flink gesneden moest worden in de financiële huishouding. Volgens Matthew Carter, bestuursvoorzitter van Lotus, is het team er mogelijk zelfs te ver in gegaan.

Carter: "Zonder te veel in details te treden, hebben we vorig jaar rond deze tijd veel mensen op straat gezet om de financiën op orde te krijgen. Waarschijnlijk zijn we iets te ver gegaan, want gedurende het jaar hebben we weer mensen aangenomen op de ontwerp- en de aerodynamica afdeling. Daarnaast hebben we de aerodynamica afdeling geherstructureerd en daar plukken we nu de vruchten van."

Volgens Carter werkt Lotus dit jaar met eenzelfde begroting als afgelopen seizoen en is deze dankzij een aantal nieuwe sponsoren rond. Hierdoor kan elke extra euro die er binnenkomt in de nieuwe auto gestoken worden in plaats van het aflossen van nog openstaande rekeningen.

Vorig jaar was de Lotus niet vooruit te branden, mede door een ontwerpfout. Voor dit jaar ruilde het team uit Enstone de Renault-motor in voor die van Mercedes. Lotus hoopt zelfs het vorig jaar goed presterende Williams te kunnen bedreigen.

Coureur Romain Grosjean heeft er in ieder geval al zin in om met de nieuwe auto te gaan rijden:

[KNVB beker] PEC Zwolle en FC Twente naar halve finale

PEC Zwolle en FC Twente hebben vanavond de halve finale van de KNVB-beker bereikt. De club uit Enschede was met 3-0 veel te sterk voor AZ. PEC had een verlenging nodig tegen SC Cambuur. Het werd daar 2-3.

Namens FC Twente opende Luc Castaignos halverwege de eerste helft de score, waarna Hakim Ziyech de score met twee doelpunten verder opvoerde. FC Twente staat voor de eerste keer sinds 2011 in de halve finales. In dat jaar won de club uit Enschede de KNVB-beker voor de derde keer, na eerder al in 1977 en 2001.

PEC Zwolle had in de reguliere speeltijd via Thomas Lam en Ryan Thomas een voorsprong van 2-0 genomen, maar Furdjel Narsingh bracht Cambuur met twee treffers weer langszij. Jody Lukoki maakte in de 108e minuut het winnende doelpunt. Bij PEC blonk doelman Warner Hahn uit met knappe reddingen.

Woensdag staan de andere twee kwartfinales op het programma: Roda JC - Excelsior en FC Groningen - Vitesse.

Dubai lost Heathrow af als grootste knooppunt

De internationale luchthaven van Dubai, thuisbasis van luchtvaartmaatschappij Emirates, heeft vorig jaar zijn Londense concurrent Heathrow afgelost als 's werelds grootste internationale overstapluchthaven. Dat blijkt uit de passagiersstatistieken die moederbedrijf Dubai Airports dinsdag heeft gepubliceerd.

Dubai International zag afgelopen jaar 70,5 miljoen passagiers langskomen, ruim zes procent meer dan in 2013. Slechts een zeer klein aantal van die reizigers was niet op doorreis. Op Heathrow kwamen afgelopen jaar weliswaar 73,4 miljoen passagiers over de vloer, maar daar zaten slechts 68,1 miljoen overstappers bij.

Schultz tegen Duits tolplan voor rivieren

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is tegen een mogelijk plan van de Duitse regering om ook tol te gaan heffen op vaarwegen. Dat schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer. Duitsland gaat tol heffen op snelwegen. Ook daar is Schultz fel op tegen.

Volgens de minister zijn de plannen voor tol op vaarwegen 'nog in een stadium van voorbereiding'. Het is derhalve nog niet te beoordelen, maar Schultz is er 'geen voorstander' van. Het plan is in 2011 ook al eens geopperd door de toenmalige Duitse regering.

Tolheffing op de Rijn is onmogelijk door de Akte van Mannheim uit 1868. Wijziging van de Akte kan alleen met unanieme steun van de vijf betrokken landen Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Zwitserland. Op andere vaarwegen kan de Duitse regering wel tol gaan invoeren.

Anderhalf jaar cel voor 'SyriŽganger' Omar H.

'Syriëganger' Omar H. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing. De uitspraak van dit hof werd uit veiligheidsoverwegingen in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gedaan.

De man uit Amsterdam is concreet veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf, opruiing en het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting. Het is de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep is veroordeeld voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad. H. kreeg eerder bij de rechtbank in Rotterdam een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

VN staken hulp aan Gaza wegens geldgebrek

Een hulpprogramma van de Verenigde Naties voor de inwoners van Gaza ligt voorlopig stil vanwege een tekort aan geld. Bijna geen van landen die geld hebben toegezegd voor de wederopbouw zijn daadwerkelijk over de brug gekomen, aldus hulporganisatie UNRWA.

Na de meest recente oorlog in Gaza zegde de internationale gemeenschap omgerekend ruim 4,8 miljard euro toe voor Gaza. 'Vrijwel niets' daarvan is tot dusver overgemaakt, zegt Robert Turner van UNRWA. "Dit is verontrustend en onacceptabel."

UNRWA is een organisatie die zich specifiek richt op de Palestijnen in het Midden-Oosten. Een meerderheid van de 1,8 miljoen inwoners van de smalle strook land is van UNRWA afhankelijk. De organisatie zegt ruim 640 miljoen euro nodig te hebben om de 96 duizend families te helpen wier huizen vorig jaar werden verwoest. UNRWA heeft 66 duizend families al kunnen helpen, maar kampt nu met een ernstig tekort aan geld.

"Mensen zijn wanhopig en de internationale gemeenschap kan niet eens met het minimaal noodzakelijke over de brug komen, zoals geld om een huis te repareren in de winter", zegt Turner. "Laat staan het opheffen van de blokkade, de mensen toegang bieden tot de vrije markt of ze vrijelijk laten bewegen." Sinds de militante beweging Hamas in 2007 de macht greep in Gaza hanteren Israël en Egypte een blokkade langs de grens die Egypte met Gaza deelt.

'Vijf buitenlanders gedood bij aanval hotel LibiŽ'

Bij de aanval op het Corinthiahotel in de Libische hoofdstad Tripoli zijn dinsdag naast drie beveiligers ook ten minste vijf buitenlanders gedood. Dat heeft een Libische veiligheidsfunctionaris laten weten aan een televisiestation.

Gewapende mannen met kogelvrije vesten drongen het hotel binnen nadat de bewakers bij de poort er niet in waren geslaagd ze tegen te houden. Eenmaal in de lobby begonnen ze lukraak om zich heen te schieten, aldus een van de medewerkers van het hotel, die met zijn collega's en een aantal gasten door de achteruitgang vluchtte naar de parkeerplaats. Eenmaal daar ontplofte een autobom op amper honderd meter afstand.

Hoe de slachtoffers precies aan hun einde kwamen zei de veiligheidsfunctionaris niet. Hij zei dinsdagmiddag dat de situatie 'onder controle' was, maar kon niet zeggen waar de schutters zich bevonden.

Dragon Fin Soup alpha-trailer

Dragon Fin Soup, het klinkt een beetje apart en dat is misschien ook wel hoe je deze game moet omschrijven. Grimms Bros, de kleine vijfpersoons studio die deze game ontwikkeld, heeft een alpha-trailer online gegooid. De game zit vol met enorme monsters en dames in nood die gered moeten worden. Bekende sprookjes komen voorbij, wat je misschien ook wel verwacht van een studio genaamd Grimms Bros.


Dragon Fin Soup komt later dit jaar uit op PlayStation 3, PlayStation 4 en PS Vita.

Historische prestatie voor Russische en Duitse skiŽrs in Schladming

Tijdens de World Cup alpineskiën in het Oostenrijkse Schladming hebben skiërs uit Rusland en Duitsland voor historische prestaties gezorgd. De traditionele avondslalom in de Oostenrijkse plaats werd gewonnen door Alexander Khoroshilov, de eerste mannelijke World Cup-zege ooit voor Rusland.

In hevige sneeuwval haalde Khoroshilov gelijk hard uit in de eerste run: Hij nam maar liefst 0,79 seconden voorsprong op de Duitser Felix Neureuther, terwijl diens landgenoot Fritz Dopfer al 1,08 seconden toe moest geven. Thuisfavoriet Marcel Hirscher stond met een achterstand van 1,34 seconden op de vierde plek, op de voet gevolgd door Henrik Kristoffersen (+1,42 seconden), Daniel Yule en Giuliano Razzoli (beiden +1,45 seconden).

In de tweede run, waar het inmiddels een stuk minder hard sneeuwde, maakten vooral de Duitser Linus Strasser en de Italiaan Stefano Gross indruk. De tijd van Gross bleek zelfs te sterk voor Hirscher, Dopfer en ook Neureuther, die 0,07 seconden tekort kwam. Daarna was het echter de beurt aan Khoroshilov, die een voorsprong van 1,63 seconden verdedigde op de Italiaan. De Rus leek geen last te hebben van de zenuwen en pakte zo met liefst 1,44 seconden voorsprong de overwinning.

Khoroshilov in de heksenketel van Schladming op weg naar een historische World Cup-zege (Foto: Getty)

Voor Khoroshilov, die in 2004 debuteerde, was het de eerste World Cup-zege uit zijn carrière, waarmee zijn doorbraak van dit seizoen definitief een feit is. Nooit eerder won een mannelijke skiër namens Rusland een World Cup - zijn derde plek van eerder dit seizoen was eveneens een unicum - terwijl Alexander Zhirov in 1981 als laatste skiër voor de Soviet-Unie de beste was tijdens een World Cup-wedstrijd. De Duitsers zorgen in Schladming eveneens voor een unieke prestatie: Neureuther werd derde, gevolgd door Dopfer en Strasser, waardoor er voor het eerst in de geschiedenis drie Duitse mannen bij de beste zes stonden na afloop van een World Cup-competitie.

Iran waarschuwt IsraŽl voor vergelding

Iran heeft dinsdag Israël gewaarschuwd voor vergelding in verband met een recente luchtaanval in Syrië waarbij een Iraanse generaal om het leven kwam. De waarschuwing werd via de Verenigde Staten gecommuniceerd, meldde het Iraanse staatspersbureau MENA.

De Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Hossein Amirabdollahian bracht de boodschap over, aldus MENA. "We hebben de Amerikanen verteld dat de leiders van het zionistische regime de consequenties van hun daden maar moeten afwachten. Het zionistische regime is een grens overgestoken", zei Amirabdollahian.

De Iraanse generaal kwam 18 januari om op het Syrische deel van de Golanhoogten. Ook zes Hezbollah-strijders werden gedood. Aangenomen wordt dat de luchtaanval door Israël werd uitgevoerd, hoewel dat land niet heeft gereageerd op het incident.

Dead or Alive 5: Last Round uitgesteld voor pc

Pc gamers zullen wat langer moeten wachten op Dead or Alive 5: Last Round. Oorspronkelijk zou de pc-versie tegelijk uitkomen met de console-versie op 17 februari, maar nu moet er gewacht worden tot 30 maart. Ter compensatie zullen mensen die het spel via Steam kopen de halloween 2013 set gratis krijgen.

Daarnaast zal er niet online gespeeld kunnen worden tot drie maanden na de release wanneer de patch die de online modes toevoegt uitkomt.

Van Rijsselberghe rukt op in Miami

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is op de tweede dag van de World Cup-regatta in Miami naar de tweede plaats in het klassement geklommen. De regerend olympisch kampioen eindigde in de races respectievelijk als derde, zesde en eerste. De Texelaar heeft alleen de Fransman Louis Giard voor zich.

Zeiler Nicholas Heiner raakte de aansluiting met de koplopers in de Laser-klasse kwijt. De wereldkampioen kwam twee keer als achtste over de finish in Biscayne Bay en zakte naar de elfde plaats in de tussenstand. De Braziliaan Robert Scheidt leidt.

Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen zakten ook iets weg in de 470. Het duo arriveerde in de derde race als vijftiende, maar herpakte zich met de vierde plaats in race vier. Het leverde de zeilsters de zevende plaats op in het klassement.

Ghana en Algerije bij laatste acht Africa Cup

Ghana en Algerije hebben zich dinsdag bij de laatste acht geschaard op het toernooi om de Africa Cup. Beide landen wisten hun laatste wedstrijd in groep C te winnen en verzekerden zich daardoor van een plek in de kwartfinales. André Ayew was de held van Ghana door tegen Zuid-Afrika de winnende treffer te maken, waardoor de Black Stars als groepswinnaar doorgaan (2-1). Bij een gelijkspel was het toernooi voorbij geweest voor Ghana, dat zich vier keer tot het beste land van Afrika kroonde.

Algerije versloeg Senegal met 2-0 door treffers van Riyad Mahrez en Nabil Bentaleb. De WK-deelnemer, die onder leiding staat van de Franse bondscoach Christian Gourcuff, kwam daardoor net als Ghana op zes punten uit. Op basis van het onderlinge resultaat (1-0-winst Ghana) eindigde Algerije als tweede in de poule. Senegal werd met vier punten uitgeschakeld.

AC Milan huurt Bocchetti van Spartak Moskou

AC Milan neemt de Italiaanse verdediger Salvatore Bocchetti over van Spartak Moskou. De Russische club meldde dinsdag op zijn website dat de vijfvoudig international tot het einde van het seizoen wordt verhuurd aan de Milanezen. De 28-jarige centrale verdediger kwam dit seizoen nauwelijks in actie voor Spartak, waar hij in 2013 een contract tekende.

AC Milan kan versterkingen goed gebruiken. De topclub uit Milaan, waar Nigel de Jong en Marco van Ginkel spelen, staat in de Serie A op de elfde plaats met 23 punten achterstand op koploper Juventus.

Fotoalbum Wilhelmina naar Paleis Het Loo

Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft een verzamelalbum met meer dan dertig portretfoto's van een jonge prinses Wilhelmina in handen gekregen. De vroegste foto dateert van kort na haar geboorte in 1880. Op de laatste foto is de prinses zo'n veertien jaar oud.

De foto's werden gemaakt door verschillende bekende fotografen uit die tijd. Het museum bemachtigde het complete album via een veiling.

Ook heeft Paleis Het Loo een negentiende eeuwse zilveren hengselmand van koningin Anna Paulowna (1795-1865) verworven. De mand heeft een gekroonde 'A' als monogram en stond oorspronkelijk in de zilverkamer van Anna Paulowna, die met koning Willem II was getrouwd. Een antiquair uit Schotland bood het exemplaar aan als luiermand, maar nader onderzoek wees uit dat het een hengselmand betrof. Hij stond vermoedelijk op tafel bij diners, maar het is niet bekend waar hij precies voor werd gebruikt.

De aanwinsten zijn vanaf 3 februari ongeveer een jaar te zien in het museum.

Obama laat in Riyad mensenrechten links liggen

De Amerikaanse president Barack Obama is dinsdag aangekomen in Saudi-Arabië. Hij ontmoet voor het eerst de nieuwe koning Salman en bewijst de overleden koning Abdullah de laatste eer.

Obama verdedigde in de aanloop naar het bezoek de nauwe samenwerking met Saudi-Arabië, dat veel kritiek krijgt op zijn omgang met de mensenrechten. Het koninkrijk is de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de Arabische wereld, en dat belang wint het soms van de zorgen over de geldstromen vanuit Saudi-Arabië naar terreurorganisaties en over de schendingen van de mensenrechten.

Volgens de Amerikaanse president is het heel effectief gebleken druk uit te oefenen ten behoeve van de mensenrechten en ondertussen 'de zaken te doen die gedaan moeten worden'. "Soms moeten we onze behoefte om hen aan te spreken op de mensenrechten afwegen tegen de zorgen die we hebben over de strijd tegen het terrorisme en de stabiliteit in de regio."

Tijdens zijn vier uur durende verblijf in Saudi-Arabië begint Obama tegen koning Salman niet over de geseling van blogger Raif Badawi, zo liet hij doorschemeren. "Een groot deel van het bezoek draait natuurlijk om een eerbewijs aan wijlen koning Abdullah, die op zijn eigen manier enkele bescheiden hervormingen voorstelde", zei Obama.

Dinsdagmiddag ontving koning Salman zijn Amerikaanse gasten in het Erga-paleis aan de rand van Riyad. Tientallen Saudische hoogwaardigheidsbekleders stonden er opgesteld in de uit marmer opgetrokken ontvangsthal. Na een kleine maaltijd trokken de beide staatshoofden zich terug voor besprekingen.

Oud-etappewinnaar Tour de France Henk Faanhof (92) overleden

Oud-wielrenner Henk Faanhof is op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat meldde zijn familie. Faanhof was tot dinsdag de oudste nog levende Nederlander die de Ronde van Frankrijk uitreed. Hij vierde zijn grootste succes in de Tour van 1954. Na een etappe van 350 kilometer was hij de snelste op de wielerbaan van Bordeaux.

Faanhof nam in 1948 deel aan de Olympische Spelen van Londen. Het jaar daarna veroverde hij de wereldtitel op de weg bij de amateurs. Hij reed de Tour twee keer uit, in 1952 en 1954.

Faanhof was na zijn actieve carrière jarenlang voorzitter van de Amsterdamse wielerclub Olympia. Hij was ook ieder jaar eregast op het wielergala, dat hij traditioneel afsloot met een vertolking van Frank Sinatras My Way.

Voetbalster Hoogendijk terug bij Oranje

Anouk Hoogendijk keert terug in de selectie van Oranje voor de oefeninterland tegen Thailand. Bondscoach Roger Reijners heeft de voetbalster van Ajax dinsdag opgeroepen voor de eerste wedstrijd van dit jaar in de aanloop naar het WK. De Oranje Leeuwinnen ontmoeten Thailand, dat komende zomer eveneens debuteert op het mondiale toernooi, op 7 februari in Almelo.

Hoogendijk moest in november de cruciale play-off van Oranje tegen Italië overslaan vanwege een hamstringblessure. De 96-voudig international zat thuis toen Vivianne Miedema de voetbalsters in Verona naar het WK schoot.

Kirsten Koopmans keert voor de wedstrijd tegen Thailand eveneens terug in de selectie. Daarin ontbreekt nog Daphne Koster, de kersverse moeder die pas net weer is begonnen met voetballen. Koster hoopt er komende zomer in Canada wel bij te zijn.

Kraftwerk speelt tijdens Tourweekend Utrecht

De Duitse formatie Kraftwerk treedt op vrijdag 3 juli op in TivoliVredenburg in Utrecht. Dat weekend vindt Le Grand Départ, het openingsweekend van de Tour de France, in de stad plaats.

Kraftwerk geeft in het muziekcentrum een 3D-concert, waarbij hoogtepunten uit hun oeuvre worden gespeeld en ook de robots van de groep een rol spelen, zo laat TivoliVredenburg weten. Ook wordt het volledige muziekalbum Tour de France van de groep gespeeld. De leden van Kraftwerk zijn wielerliefhebbers.

Opstelten: onderzoek integriteit nodig

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat onderzoeken of ambtenaren van zijn ministerie zich in hun contacten met ict-bedrijf Ordina hebben gehouden aan de integriteitsregels. Aanleiding is een intern fraudeonderzoek bij Ordina zelf en een uitzending van het tv-programma Zembla. Daarin is sprake van het uitgebreid fêteren van topambtenaren en korpschefs van politie door Ordina, dat ict-contracten heeft met de overheid.

In een reactie stelt Opstelten dat hij de signalen serieus neemt en tot op de bodem laat uitzoeken of de integriteitsregels zijn overtreden. "Waar nodig worden personele maatregelen genomen. Als sprake is van mogelijk gepleegde strafbare feiten, wordt aangifte gedaan. Dit kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie."

Einde seizoen voor Bojan Krkic

Voor de Spaanse aanvaller Bojan Krkic zit het voetbalseizoen er al op. De spits van Stoke City heeft maandag in de gewonnen FA Cupwedstrijd tegen Rochdale (1-4) een zware knieblessure opgelopen. Uit medisch onderzoek bleek dinsdag dat een kruisband in zijn linkerknie afgescheurd is. Bojan (24) moet een operatie ondergaan en staat daardoor zes tot negen maanden aan de kant.

Stoke City nam de Spanjaard met Servische bloed vorig jaar over van FC Barcelona, de club waarbij hij werd opgeleid. Bojan speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Ajax, waarmee hij de landstitel veroverde. Als ploeggenoot van Erik Pieters maakte de aanvaller de laatste maanden een goede indruk in Engeland, totdat het noodlot maandag toesloeg. "Een bittere teleurstelling, want hij deed het juist zo goed", zei manager Mark Hughes.

Topschutter Soriano blijft Salzburg trouw

De Spaanse spits Jonathan Soriano blijft Red Bull Salzburg trouw. De aanvoerder van de Oostenrijkse topclub heeft zijn contract dinsdag tussentijds met een jaar verlengd, tot de zomer van 2018. Sinds zijn komst naar Salzburg in 2012 maakte Soriano liefst 112 doelpunten in 126 wedstrijden. Vorig seizoen werd hij met acht treffers topschutter van de Europa League.

Soriano (29) maakte de afgelopen twee jaar respectievelijk 26 en 31 competitietreffers voor Red Bull Salzburg, dat mede dankzij de Spaanse doelpunten afgelopen seizoen weer landskampioen werd. De Oostenrijkse club moest eerder deze maand afscheid nemen van spits Alan, de huidige topschutter van de Europa League die zwichtte voor een lucratief aanbod uit China.

Halfords gaat verder met 52 vestigingen

De curatoren van Halfords hebben onlangs overeenstemming bereikt over de herstart van nog eens minimaal twaalf verkooppunten van de keten. De kopers zijn bestaande franchisenemers en oud-personeelsleden. Met de stap is de herstart van Halfords afgerond. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

In totaal bestaat de nieuwe organisatie van Halfords, dat na een faillissement begin december aan het eind van die maand al in afgeslankte vorm verderging, uit 52 vestigingen. Volgens het bedrijf is daarmee een landelijke dekking gerealiseerd. De nieuwe organisatie wordt centraal aangestuurd vanuit Veenendaal en biedt werk aan circa 250 mensen.

Ferrari SF15-T mooier dan voorganger

De nieuwe Formule 1-auto van Ferrari zal van voren een stuk mooier zijn dan haar voorganger, zo heeft technisch directeur James Allison via YouTube laten weten. De Brit voegde er aan toe dat de bolide van achteren een stuk ranker zal ogen dan de ietwat zwaargebouwde F14 T.

De SF15-T zal vrijdag online gepresenteerd gaan worden. De naam is ontleend aan Scuderia Ferrari, het jaar 2015 en de turbomotor die in de auto zit. De komende dagen zal steeds meer naar buiten komen over de bolide die vanaf zondag in Jerez de testbaan op gaan. De eerste twee dagen zijn waarschijnlijk voor Sebastian Vettel, terwijl Kimi Räikkönen dag drie en vier voor zijn rekening neemt.


James Allison geeft een voorproefje over de SF15-T (Bron YouTube)

Cassano stapt op bij Parma

De Italiaanse international Antonio Cassano heeft zijn contract bij Parma opgezegd. Het is een besluit van de voetballer zelf, zo liet zijn club dinsdag weten. De 32-jarige aanvaller speelde sinds 2013 voor Parma en hij maakte dit seizoen in negentien wedstrijden vijf doelpunten.

Cassano lag onlangs overhoop met de supporters van Parma. Volgens Italiaanse media zou de club die laatste staat in de Serie A in financiële moeilijkheden verkeren en momenteel de salarissen niet kunnen uitbetalen. De aanvaller weet nog niet of hij deze transferperiode overstapt naar een andere club.

Tientallen doden bij luchtaanvallen in Pakistan

Het Pakistaanse leger heeft dinsdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op gewapende opstandelingen in de grensregio bij Afghanistan. Daarbij werden 76 militanten gedood, aldus het leger.

Onder de doden waren enkele buitenlandse strijders. Ook werden een opslagplaats voor munitie en zeven wagens vol explosieven vernietigd bij de bombardementen.

Het leger begon vorig jaar een offensief tegen de strijders die zich ophouden in Noord-Waziristan, een grotendeels wetteloos gebied in het noordoosten van het land. De regio is een bolwerk van opstandelingen zoals de Taliban, die niet alleen in Pakistan aanvallen uitvoeren maar ook in Afghanistan. Het leger zegt tot dusver tweeduizend opstandelingen te hebben gedood en tweehonderd militairen te hebben verloren.

Definitief rapport gaswinning op 18 februari

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert op woensdag 18 februari het definitieve rapport over de gaswinning in Groningen. Dit heeft de raad dinsdagmiddag laten weten. De definitieve versie werd tot nu toe eind februari of begin maart verwacht.

Eerder deze maand ontstond ophef over het conceptrapport van de Onderzoeksraad. Daarin staat dat veiligheid de afgelopen jaren geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning. Het ging om de opbrengst. Oppositiepartijen als de SP, de ChristenUnie en GroenLinks eisten opheldering van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

In het conceptrapport krijgen het ministerie, de NAM maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ervan langs. In Groningen heerst enorme onrust over de aardbevingen die door de gaswinning worden veroorzaakt.

Dieven misbruiken verwarring over poetshulp

Criminelen misbruiken de verwarring die bij cliënten van de huishoudhulp in Brabant is ontstaan na het faillissement van aanbieder Pantein-Vivent. Ze doen zich voor als de nieuwe poetshulp om bij oude vrouwtjes binnen te komen en spullen te stelen. De politie kreeg zeker twee meldingen uit Oss. In een geval werd een vrouw beroofd. Ze is vermoedelijk sieraden kwijt.

De gemeente Oss stuurde dinsdag een waarschuwing uit en adviseert mensen om nieuwe mensen altijd om een legitimatie te vragen. Ook de politie waarschuwt extra voor babbeltrucs, aldus een woordvoerder.

Pantein-Vivent met 1800 huishoudhulpen ging twee weken geleden failliet. De 6100 klanten houden zo veel mogelijk hun eigen poetshulp maar krijgen wel te maken met een ander bedrijf.

Elf miljard jaar oud planetenstelsel ontdekt

Wetenschappers hebben een planetenstelsel ontdekt dat meer dan twee keer zo oud is als het zonnestelsel waar de Aarde deel van uitmaakt. Het stelsel heeft vijf kleine rotsachtige planeten rondom zijn ster draaien.

De leeftijd van het heelal wordt geschat op 13,8 miljard jaar. Het ontdekte stelsel, waarvan de ster de naam Kepler-444 heeft gekregen, is 11,2 miljard jaar oud en is daarmee het oudste stelsel met planeten die op de Aarde lijken. Ter vergelijking: ons eigen zonnestelsel is 'slechts' 4,5 miljard jaar oud.

De vijf planeten zijn kleiner dan de aarde. De grootste heeft ongeveer de omvang van Venus en de kleinste net iets groter dan Mercurius. Ze staan tien keer dichter bij hun 'zon' dan de Aarde en draaien er in nog geen tien dagen omheen, waardoor leven op de planeten niet mogelijk is.

"We hebben nog nooit zoiets gezien", zegt onderzoeker Daniel Huber van de University of Sydney. "Het is zo'n oude ster en het grote aantal kleine planeten maakt deze vondst erg bijzonder. Het is uitzonderlijk dat zo'n stokoud systeem met planeten grofweg even groot van de aarde is gevormd toen het universum pas net was begonnen."

Hoofdonderzoeker Tiago Campante van de University of Birmingham benadrukte dat de vondst van zulke oude planeten een aanwijzing kan zijn dat er, ergens in het heelal, 'miljarden jaren oud leven te vinden is'.

Moord ggz-directeur na verdwenen drugstransport

De kogels waarmee de onschuldige ggz-directeur Rob Zweekhorst werd vermoord, waren waarschijnlijk bedoeld voor iemand die moest boeten voor het verloren gaan van een lading drugs met een waarde van miljoenen euro's. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De 44-jarige Zweekhorst werd vorig jaar slachtoffer van een persoonsverwisseling. Hij werd op 1 januari 2014 doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs toen hij zijn honden uitliet.

De politie kan de naam van degene die het eigenlijke doelwit was niet noemen, maar denkt inmiddels wel te weten dat de achtergrond van de 'vergismoord' een ordinaire drugsruzie is. In hetzelfde conflict werd vorig jaar Rinus Moerer in Steenbergen geliquideerd.

MVV huurt opnieuw speler van sc Heerenveen

MVV heeft dinsdag een tweede speler gehuurd van sc Heerenveen. Het is verdediger Jens Jurn Streutker, die bij de Friese club over een aflopend contract beschikt. Sc Heerenveen heeft nog wel een optie voor één seizoen op de 21-jarige speler.

Streutker speelde vorig seizoen op huurbasis voor Heracles Almelo. Heerenveen leende eerder deze transferperiode aanvaller Pascal Huser aan de Limburgse eerstedivisieclub uit.

Social media Taylor Swift gehackt

De accounts van Taylor Swift op Twitter en Instagram zijn dinsdag enige tijd gehackt. De daders dreigden naaktfoto's van de zangeres te verspreiden. Dat meldt TMZ.

Op de accounts van de superster verschenen ineens berichtjes die verwezen naar de hackersgroep Lizard Squad. Die groep claimt vorig jaar de gamesites Xbox live en Sony Playstation te hebben gekraakt. De beweging zegt ook de grote storing van maandag op Facebook en Instagram te hebben veroorzaakt.

Inmiddels zijn de berichten van de hackers verwijderd en heeft Taylor zelf weer toegang tot haar social media. Ze meldt daar dat de hackers wel kunnen dreigen met naaktfoto's, maar dat ze die dan zelf moeten maken met Photoshop. Via haar account zijn ze in elk geval niet bemachtigd.

Haastwerk bij Red Bull voor eerste test

De eerste testdag in de Formule 1 is al over vijf dagen in het Spaanse Jerez, maar de renstal van Red Bull heeft de bolide voor het komende wereldkampioenschap nog niet klaar. "We werken ons uit de naad aan de auto op dit moment", zei teambaas Christian Horner dinsdag tijdens een persbijeenkomst van het team in Milton Keynes.

De renstal is feitelijk nog maar net begonnen aan de bouw van de nieuwe bolide, waarin evenals voorgaande jaren een motor van Renault is ingebouwd. "We hebben de kortste productietijd ooit, maar kunnen terugkijken op een zeer positieve winter. We hebben maximaal de tijd genomen voor het ontwerp", aldus Horner.

Red Bull domineerde vier jaar achtereen de Formule 1 met evenzoveel wereldtitels voor Sebastian Vettel, maar werd vorig jaar gedeclasseerd door Mercedes (met Lewis Hamilton als kampioen).

FOK! 1.9.0 - Met alternatieve tracker

Eerder vandaag is de nieuwste update van FOK!, versie 1.9.0, uitgerold. Hierin weer een waslijst aan kleine fixes en updates, die wel of niet duidelijk zichtbaar gaan zijn voor jullie.

In de eerste plaats is er de alternatieve update tracker. In de bovenste tracker aan de linkerzijde zie je nu naast het tandwieltje een extra icoontje. Hiermee kun je een donkere tracker instellen, die bovendien iets krapper is vormgegeven zodat er wat meer ruimte is. Deze instelling wordt in je browser opgeslagen door middel van een cookie.


De nieuwe update tracker

Speaking of which; onze cookiemuur bleek niet meer te werken. Dit is nu opgelost, waardoor je weer éénmalig per browser toestemming moet verlenen voor het gebruik van cookies. Als je dit eerder al hebt gedaan en je cookies nog niet hebt weggegooid merk je hier niets van. In het andere geval heb je de cookiemuur al gezien en ben je akkoord gegaan. Top!

Dan Breaking News. Met de aanslag in Frankrijk werd pijnlijk duidelijk dat we nog geen Breaking News blokje hadden. Die is er nu wel, en wel in twee formaten. Standaard is deze zichtbaar als een smalle balk. Je kunt hiervandaan direct doorklikken naar het item, of kiezen voor een grotere versie waarin de eerste alinea van het item zichtbaar is. De instelling hiervan wordt ook bewaard in een cookie. Pas als er weer breaking news is zullen jullie dit blokje echter zien, dus even geduld nog

Ook de weergave van berichten is iets gewijzigd. Zo zijn de breadcrumbs en tags (die je overigens aan kunt klikken, mocht je dat nog niet weten) wat minder opzichtig aanwezig en is de Social Media balk aangepast. Dit alles om meer ruimte te creëren en de pagina minder druk te maken. Het delen van items op je facebook, twitter e.d. wordt overigens enorm door ons op prijs gesteld!

Verder zijn er wat optimalisaties doorgevoerd qua cacheing, die zorgt voor iets snellere laadtijden en minder zware belasting van onze servers.

En uiteraard zijn er, zoals altijd, nieuwe functies bijgekomen die vooral achter de schermen van belang zijn.

Reacties op de nieuwe wijzigingen zijn natuurlijk wederom van harte welkom!

Politievrouw masturbeert in uniform

Cynthia Marrero Pomales' politiecarrière is in gevaar. Op internet zijn foto's (link onderaan de pagina, zwaar NSFW!) opgedoken waarop de geile agente masturbeert terwijl ze haar uniform draagt.

De Puerto Ricaanse politievrouw ging onlangs als een beest tekeer. Terwijl zij aan het werk was, liet zij een vrolijk snorrende vibrator tussen haar onderste lippen glijden. Dit onder het toeziend oog van een mannelijke collega, die hiervan vrolijk kiekjes maakte.

De foto's gingen vorige week viral in Puerto Rico. Haar superieuren herkenden in de pikante plaatjes al snel de 29-jarige Pomales, werkzaam in het pittoreske Carolina. De agente werd hierop direct geschorst. Zij heeft namelijk de reputatie van Bromsnor ernstige schade berokkend.

De dame in kwestie is uiteraard hevig aan de tand gevoeld. Ze zou zelf de foto's op social media hebben gezet, maar deze zou ze slechts aan intimi willen hebben laten zien. Opperpliesieman Jose Luis Caldero Lopez heeft de echtheid en de schorsing van Pomales bevestigd.

Hier zijn de foto's

Kopstuk Al-Shabab zweert geweld af

Een kopstuk van Al-Shabab dat zich eind december overgaf aan de Somalische autoriteiten heeft de extremistische groep verlaten. Zakariya Ismail Hersi heeft het geweld afgezworen, zegt hij.

Hersi, voor wiens arrestatie de Verenigde Staten omgerekend 2,6 miljoen euro hadden uitgeloofd, was de inlichtingenchef van Al-Shabab. Hij riep dinsdag, voor het eerst sinds zijn capitulatie, op tot verzoening.

Meerdere deskundigen denken dat Hersi zich heeft overgegeven wegens een conflict met de medestanders van Ahmed Godane, de leider van Al-Shabab die vorig jaar door een Amerikaanse luchtaanval om het leven kwam.

Werkstraffen voor mishandeling meisje

Twee jongens van 14 en 15 jaar zijn dinsdag wegens een gefilmde mishandeling van een 15-jarige scholiere in IJmuiden veroordeeld tot tachtig uur werkstraf, waarvan veertig uur voorwaardelijk. Het tweetal komt onder toezicht van jeugdreclassering.

De mishandeling leidde in september tot veel maatschappelijke commotie, nadat beelden op internet werden verspreid. Volgens de rechtbank in Haarlem staat vast dat een van de verdachten het meisje twee keer hard met zijn vuist in het gezicht heeft geslagen. Hierdoor viel zij op de grond en kwam met haar hoofd tegen een winkelpui. Terwijl het meisje op de grond lag, trapte de andere verdachte haar twee keer tegen haar heup en in de buurt van haar hoofd. Het is volgens de rechtbank toeval dat zij geen zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen..

De rechtbank hield bij haar vonnis rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachten. Ook moesten ze wegens bedreigingen enige tijd onderduiken.

Geen reddingsplan voor KLM bij bankroet

De Nederlandse regering heeft geen geld klaarliggen voor een reddingsplan voor KLM als de luchtvaartmaatschappij of de combinatie Air France-KLM failliet zou gaan. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens haar is moederconcern Air France-KLM zelf aan zet om met plannen te komen die de financiële resultaten kunnen verbeteren. De Kamer had Mansveld opnieuw vragen gesteld over berichten dat Air France-KLM de KLM-kas zou willen plunderen om de verliezen van Air France af te dekken en over plannen om een groter deel van het financiële beheer van KLM naar Frankrijk over te hevelen.

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over de situatie bij KLM.

Rutte: Auschwitz nauwelijks te bevatten

"De geschiedenis is op deze stilmakende plek tastbaar. Het blijft nauwelijks te bevatten hoe miljoenen onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en andere vernietigingskampen op de meest afschuwelijke wijze zijn vermoord."

Premier Mark Rutte zegt dat in een schriftelijke reactie naar aanleiding van de herdenking van zeventig jaar bevrijding van Auschwitz-Birkenau. Hij was daar aanwezig met koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

De premier wijst erop dat ook de Nederlandse samenleving 'door de holocaust in het hart werd geraakt'. "Meer dan honderdduizend joodse en andere medeburgers werden vanuit ons land afgevoerd om nooit meer terug te keren, en die pijn is tot op de dag van vandaag voelbaar. Vandaag kregen al die onschuldige slachtoffers een stem in de verhalen van enkele van de laatste overlevenden. Dat was een indrukwekkend en ook emotioneel moment. Aan ons, de latere generaties, de taak om de herinnering levend te houden en pal te blijven staan voor de vrijheid en de menselijke waardigheid."

Asscher kondigt onderzoek Turkse jongeren aan

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) laat een uitgebreid onderzoek doen naar de opvattingen van Turkse jongeren. Aanleiding is een peiling van Motivaction van eind vorig jaar, waaruit bleek dat veel Turkse jongeren in Nederland sympathie hebben voor jihadstrijders en de terreurbeweging IS. Asscher heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De minister wil dat de Survey Integratie Migranten in de nieuwe editie aandacht besteedt aan Turkse jongeren. Dat is een grootschalige representatieve steekproef onder migranten, die sinds 1988 periodiek plaatsvindt. Ook het Sociaal en Cultureel Planbureau kijkt op Asschers verzoek naar de sociaal-culturele positie van Turkse jongeren.

Asscher vond de uitkomsten van Motivaction destijds 'verontrustend', al kwamen er veel kanttekeningen bij de gebruikte onderzoeksmethode. Zo was er kritiek op de manier waarop de ondervraagden waren geworven.

Fatale schoten bij demonstratie voor VN-kamp Mali

Een demonstratie voor de basis van de vredesmissie van de Verenigde Naties in het Malinese Gao is dinsdag in geweld ontaard. Zeker twee betogers lieten het leven en minstens zes mensen raakten gewond, laat de missie weten.

Een groep demonstranten dromde samen voor de legerbasis van Minusma, waar ook een Nederlands contingent is gelegerd, en bekogelde die met molotovcocktails en stenen, zei Minusma-woordvoerder Olivier Salgado. Toen de betogers twee VN-politiemannen verwondden antwoordden de vredesmilitairen volgens hem met traangassalvo's.

Twee getuigen houden echter vol dat de blauwhelmen op de demonstranten hebben geschoten. Voorbijganger Attouyoube Maiga en lokaal radiojournalist Aboubacrine Abouhayata beweren dat met eigen ogen te hebben gezien.

De betogers hadden zich voor het VN-kamp verzameld om te protesteren tegen een tijdelijke veiligheidszone die door de vredesmilitairen is ingesteld. In dat gebied is het alleen blauwhelmen toegestaan wapens te dragen. Minusma besloot daartoe na gevechten met Toeareg-rebellen vlak bij Gao. Sinds die vijandelijkheden zeggen de Toearegs niet langer samen te werken met de VN-missie.

N*E*R*D deelt twee liedjes uit Spongebob-film

N*E*R*D heeft dinsdag twee nieuwe nummers uitgegeven die de Amerikaanse band schreef voor The Spongebob Movie: Sponge Out of Water. De twee liedjes van het trio zijn te horen op Spotify, zo meldt Hollywood Reporter.

Bandleden Pharrell Williams, Chad Hugo en Shay Haley schreven de liedjes voor de twee sidekicks van Spongebob SquarePants: Patrick Ster en Sandy Wang. Het nummer Squeeze Me werd al eerder online bekendgemaakt.

Het is niet de eerste keer dat Pharrell meewerkt aan de muziek van familiefilms. Hij componeerde voor de film Amazing Spider-Man 2 en schreef bovendien het populaire nummer Happy voor de film Despicable Me 2.

Politie S„o Paulo vindt tanks tussen dievenbuit

De politie van São Paulo heeft op zoek naar gestolen auto's en goederen twee tanks gevonden. De twee zonen van de eigenaar van de loods waar de gestolen waar was ondergebracht houden vol dat de tanks keurig zijn gekocht op een veiling. Ze kunnen stukken overleggen om dat te bewijzen, beweren ze volgens nieuwssite UOL. De politie deed maandag een inval in de loods in Sacomã, een arme wijk van São Paulo. Ze trof daar, behalve de twee motorloze tanks, onder meer vijfhonderd televisietoestellen, auto-onderdelen en een onlangs gestolen vrachtwagen met oplegger aan. Op alle goederen is beslag gelegd.

De tanks, waarvan de politie het type en het bouwjaar niet vermeldde, zijn volgens het Braziliaanse leger niet afkomstig uit zijn arsenalen. Op afbeeldingen die in de lokale media verschenen is een rupsvoertuig te zien met vijf wielen aan weerszijden.

"Het is op zijn minst ongebruikelijk dat de politie, op zoek naar gestolen goederen en auto's, in plaats daarvan twee tanks vindt", zei Andrei do Carmo van de politie van de tweede stad van Brazilië tegen nieuwszender Globo TV.

De conciërge van de loods is in hechtenis genomen.

Europarlement wil aanpak wedstrijdmonopolie

D66 krijgt steun van andere partijen in het Europees Parlement om 'oneerlijke beperkingen' in de sportsector aan de kaak te stellen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het wedstrijdmonopolie binnen de schaatswereld. Daardoor mogen bepaalde schaatsers niet meedoen aan Icederby-wedstrijden. Dat zijn lucratieve Zuid-Koreaanse wedstrijden voor schaatsers en schorttrackers.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld kwam in actie na kritiek van schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt op het Icederby-verbod. Het opleggen van beperkingen, met als sanctie levenslange uitsluiting van de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen, is absurd, zo stelt ze dinsdag.

In 't Veld wil dat de Europese Commissie zich buigt over het verbod voor sporters om deel te nemen aan alternatieve sportevenementen die niet zijn goedgekeurd door federaties. Betaalde beroepssporten zoals schaatsen zijn een volwaardige economische activiteit, aldus de politica. De Europese regels voor eerlijke concurrentie moeten ook in deze sector wordt toegepast.

Geen hoofddoeken bij omroep MAX

Nieuwslezers bij Omroep MAX mogen geen hoofddoeken, keppeltjes, kruizen of andere religieuze uitingen dragen. Dat meldde MAX-baas Jan Slagter dinsdag op Twitter. "Ik heb niks tegen het geloof, maar bij een omroep die objectief en neutraal is, past dat niet", licht hij toe.

"Hoofddoekjes welkom bij NPO, RTL en SBS. Niet bij MAX, ook geen keppeltjes en kruisjes bij onze presentatoren", twitterde Slagter. Hij reageerde hiermee op een artikel in Broadcast Magazine waarin een drietal omroepbazen aangeeft geen moeite te hebben met een nieuwslezeres die een hoofddoek draagt.

Slagter denkt daar anders over. "Bij MAX zal dat niet gebeuren. Onze programma's en zeker het nieuws moeten neutraal zijn. Een nieuwslezer met een religieuze uiting doet daar afbreuk aan. Gasten zijn welkom met alle uitingen die ze willen, maar de presentatoren niet. Naar de kijker toe willen wij de nieuwslezers neutraal laten zijn. Uitingen van hun geloof leiden daarvan af."

De oprichter van Omroep MAX zegt zelf niks tegen te hebben op het geloof. "Als ik bij de Klaagmuur sta, draag ik ook een keppeltje. En dat een vrouwelijke journalist in een islamitisch land een hoofddoek draagt omdat ze anders in de gevangenis terechtkomt, kan ik ook begrijpen. Maar die uitingen passen niet bij onze omroep, die niet verbonden is aan een bepaalde geloof of gedachtegoed."

Twee kwartfinales Afrika Cup verplaatst

Vanwege de slechte gesteldheid van de velden zijn twee kwartfinales van het toernooi om de Afrika Cup verplaatst. De wedstrijden die volgens het programma zouden worden gespeeld in Ebebiyin en Mongomo, verhuizen naar Bata en Malabo, de hoofdstad van Equatoriaal-Guinea. Dat maakte de Afrikaanse voetbalbond dinsdag bekend.

De velden in Ebebiyin en Mongomo zijn door de regen en de vele wedstrijden in korte tijd flink aangetast. Het gras ligt er bovendien pas net, omdat Equatoriaal-Guinea op het laatste moment werd aangewezen als organisator van de Afrika Cup na het terugtrekken van Marokko. Om de kwartfinales op goede velden te kunnen spelen, heeft de organisatie besloten de wedstrijden zaterdag en zondag allemaal af te werken in de twee grootste steden van het land.

In Bata staan zaterdag de kwartfinales tussen gastland Equatoriaal-Guinea en Tunesië en de burenruzie tegen Congo-Brazzaville en de Democratische Republiek Congo op het programma. De ploegen voor de twee kwartfinales in Malabo zijn nog niet bekend.

Aanhoudingen tijdens manifestatie Malieveld

Tijdens de manifestatie Break the System dinsdag op het Malieveld in Den Haag zijn dertien mensen aangehouden. Groepjes demonstranten wilden naar het Binnenhof lopen, maar dat was tegen de afspraak met de organisatie dat dit niet mocht gebeuren. Omdat deze afspraak volgens de politie herhaaldelijk werd genegeerd, gaf burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag de opdracht de manifestatie te beëindigen.

De demonstratie was gericht tegen het kabinetsbeleid. De Facebook-groep Break the System vindt dat er te veel ongelijkheid is in Nederland waarvan de laagstbetaalden het slachtoffer zijn. Ze had gerekend op tienduizend mensen, het werden er naar schatting vijfhonderd.

Zes mensen werden opgepakt omdat ze weigerden terug te gaan naar het Malieveld. Twee personen werden aangehouden voor opruiing, vier voor belediging en een omdat hij zich niet kon legitimeren.

Reptile komt terug in Mortal Kombat X

Over een kleine drie maanden komt het tiende deel uit de Mortal Kombat-serie alweer op de markt, dus hoog tijd dat we opnieuw een speelbaar personage krijgen voorgeschoteld. Dit keer is het Reptile.

In de trailer zien we bekende moves terugkomen van deze gifbrakende smeerlap, en ook de special moves en de fatality mogen er zijn. Verder is het korte gesprek tussen Kung Lao en Reptile voorafgaand aan het gevecht erg diepgaand.

Luiten opent seizoen met nieuwe caddie

Golfer Joost Luiten slaat donderdag af in zijn eerste toernooi van dit jaar. De nummer dertig van de wereld speelt de Dubai Desert Classic, een evenement uit de Europese Tour met een prijzengeld van 2,3 miljoen euro.

De Bleiswijker werkt de holes op de Emirates-golfbaan af met een nieuwe caddie aan zijn zijde. De Zuid-Afrikaan Janni Basson draagt de tas van Luiten. Basson was de afgelopen jaren de caddie van Robert-Jan Derksen, die inmiddels is gestopt. Derksen won overigens de Dubai Desert Classic in 2003.

Luiten ging eind vorig jaar in zee met Basson en beëindigde de samenwerking met Dan Quinn. Met Quinn boekte de Nederlander wel zijn grootste succes van vorig jaar, de zege in het Wales Open.

De Dubai Desert Classic is sterk bezet. De nummers een, twee en zes van de wereldranglijst staan op de startlijst: Rory McIlroy, Henrik Stenson en Sergio Garcia.

Hellblade developer diary toont gameplay

Ninja Theory, de gamestudio achter de opkomende hack-n-slash-game Hellblade, heeft in het achtste deel van hun developer diary (vroege) gameplaybeelden getoond. Naast beelden wordt het een en ander uitgelegd over interessante elementen in de game.

De ontwikkelaar is onder andere bekend van titels als Heavenly Sword, Enslaved en DmC: Devil May Cry. Hellblade heeft nog geen definitieve releasedatum, maar staat gepland voor dit jaar. De game komt uit voor zowel PlayStation 4 als pc.

EU-leiders dreigen Rusland met nieuwe sancties

Europese leiders hebben dinsdag gedreigd met nieuwe sancties tegen Rusland, vanwege de 'groeiende steun' van Moskou voor de separatisten in het oosten van Oekraïne. Het geweld in het gebied laaide de afgelopen week weer op.

De 28 regeringsleiders van de EU-lidstaten maakten dinsdag bekend dat donderdag de ministers van buitenlandse zaken in een speciale zitting bijeenkomen. Daarin zullen 'gepaste maatregelen worden overwogen, in het bijzonder verdere inperkende maatregelen' als de situatie in Oekraïne niet snel verbetert.

De EU heeft reeds economische en politieke sancties ingesteld na de annexatie van het schiereiland de Krim door Rusland. Maandag noemde de Russische president Vladimir Poetin het Oekraïense leger nog een 'buitenlands legioen van de NAVO'. Het lijkt er dan ook sterk op dat Poetin zich blijft verzetten tegen het Westen, ondanks de steeds verder oplopende kosten die daarmee gepaard gaan.

Speelfilm over doden zinloos geweld in maak

De verhalen van Niels Kooistra uit Leeuwarden, Pierre Weymans uit Alphen aan den Rijn en andere recente slachtoffers van zinloos geweld komen binnenkort samen in een speelfilm. Het jonge productiebedrijf Take One NL Productions werkt samen met de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld aan een bioscoopfilm die aandacht vraagt voor het toenemende aantal doden door zinloos geweld.

Dat hebben zij dinsdag bekendgemaakt. Producenten Jesse Bleekemolen (17) en Stijn van Dongen (15) hebben de afgelopen maanden talloze gesprekken gehad met nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld en verwerken al die verhalen momenteel in een script. "Op die manier krijgen we meer inzicht in de pijn van de slachtoffers én de daders, en meer inzicht in het maatschappelijke probleem achter dit soort incidenten", stelt Bleekemoolen. Het is de bedoeling dat het nog titelloze project begin 2016 in première moet gaan.

De film vertelt over een man die een ruzie probeert te sussen en hierbij klappen krijgt. Hij overleeft de aanval wel, maar krijgt wel last van enorme angstaanvallen die hem beletten goed te functioneren. In het verhaal zitten talloze elementen en anekdotes verwerkt die de nabestaanden de twee makers hebben verteld.

De casting is nog niet rond, maar het tweetal heeft al contact gehad met een aantal bekende acteurs dat hun naam aan het project wil verbinden. Wel zoeken de jonge makers nog financiers en sponsoren voor de film, die met minimale middelen gemaakt wordt. Eerder leverden Bleekemolen en Van Dongen al een korte film over zinloos geweld af. Deze maakten zij naar aanleiding van de dodelijke steekpartij op een school in Voorburg. Het project werd opgepikt door de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld en wordt binnenkort landelijk verspreid onder middelbare scholen.

Niels Kooistra (28) werd in augustus 2008 in Leeuwarden aangevallen nadat hij tegen een groep jongens 'midje' zei, Fries voor goedemiddag. Zij verstonden echter mietje, waarna hij met een priem werd neergestoken. Als gevolg van verwondingen aan zijn ruggenmerg kon Kooistra niet meer bewegen of ademhalen. Daarom besloten zijn ouders en vriendin de beademing te stoppen. De dader, die onder invloed van cannabis en alcohol bleek, kreeg twaalf jaar cel.

Pierre Weymans (27) werd in december 2014 doodgestoken in Alphen aan den Rijn toen hij probeerde tijdens het stappen een ruzie te sussen. Hij overleed een week later aan de gevolgen van een slagaderlijke bloeding. De politie heeft een verdachte opgepakt, die nog vast zit.

Milan-verdediger Mexes vier duels geschorst

AC Milan-verdediger Philippe Mexes heeft een schorsing van vier wedstrijden gekregen voor het naar de keel grijpen van zijn tegenstander. In de slotfase van de wedstrijd tegen Lazio kreeg de Franse international het zaterdag aan de stok met Lazios aanvoerder Stefano Mauri. Milan verloor de wedstrijd met 3-1. Het is alweer de zestiende rode kaart in de carriére van de voetballer, die eerder uitkwam voor Auxerre en AS Roma.

"Ik moet mijn excuses aanbieden aan de club, de coach en mijn familie", verklaarde de 32-jarige Mexes. "Dit is me vaker overkomen en het hoort niet thuis op een voetbalveld. Ik heb kinderen en dit is niet het voorbeeld dat een vader zou moeten geven."

In het Italiaanse bekertoernooi treft Milan dinsdagavond wederom Lazio.


De actie van Mexes die hem de schorsing opleverde (Bron: YouTube)

Lady Hammerlock nu in Borderlands: The Pre-Sequel

Vandaag introduceert 2K Games Sir Hammerlock's zuster, genaamd Lady Aurelia the Baroness, als speelbaar personage in Borderlands: The Pre-Sequel. Lady Aurelia komt naar Pandora met een sniper rifle en een nieuwe vaardigheid 'Cold as Ice'. Haar drie skilltrees staan in het teken van ijs, al kan ze ook een co-op teamlid haar slaaf maken.

The Lady Hammerlock Pack is de derde van vier uitbreidingen voor Borderlands: The Pre-Sequel en krijg je sowieso als je al een seizoenspas hebt. Mocht je die niet hebben, dan is elke uitbreiding te koop voor € 9.99. Eerder verschenen uitbreidingen zijn de 'Handsome Jack Doppelganger Pack' en 'Ultimate Vault Hunter Upgrade Pack: The Holodome Onslaught'.

FOK!toen: 70 jaar na de bevrijding van Auschwitz

Op zaterdag 27 januari 1945 openden eenheden van de 60e divisie van het Oekraïnse leger de poorten van het concentratiekamp nabij de Poolse stad Auschwitz en kregen een beeld op hun netvlies dat ze nooit meer zouden vergeten. In het kamp troffen de soldaten zo'n 7500 totaal uitgeputte en vaak doodzieke gevangenen aan, die met hun laatste krachten de soldaten als bevrijders in het kamp onthaalden. In FOK!toen blikken we vandaag terug op de geschiedenis van het gruwelkamp waar meer dan een miljoen mensen om het leven werden gebracht.

Auschwitz
Auschwitz (foto: Auschwitz Museum)

De bouw van het kamp

Nadat de Duitsers in september 1939 Polen hadden aangevallen kregen de bezetters steeds vaker te maken met weerstand en verzet. Veel van de politieke tegenstanders werden dan ook al snel opgepakt en werden net als hun Duitse vakgenoten in grote gevangenenkampen oftewel concentratiekampen opgesloten. Begin 1940 waren er echter al zoveel mensen opgepakt dat de Reichsführer van de Duitse SS Heinrich Himmler opdracht gaf voor de bouw van een groot concentratiekamp in de omgeving van de Poolse stad Oświęcim oftewel Auschwitz. Transporttechnisch had de stad veel voordelen voor de nazi's, onder meer vanwege de spoorwegverbinding van Katowice met Krakau.

Stammlager Auschwitz

Auschwitz was een concentratiekamp dat in totaal uit drie kampen bestond. Auschwitz I, dat ook wel het Stammlager werd genoemd, werd in 1940 opgebouwd rondom een oude Poolse legerkazerne. Als kampcommandant werd Rudolf Höss aangesteld die de leding kreeg over de opbouw van het nieuwe kamp. Op 20 mei 1940 kwam het eerste gevangenentransport bij het kamp aan. Een dertigtal Duitse criminelen moesten samen met zo'n 300 Poolse Joden het oude kamp opknappen en werden bewaakt door een vijftiental SS'ers. Als eerste liet Höss een stalen hek bij de ingang van de kazerne bouwen met de tekst Arbeit Macht Frei. De Duitse criminelen zouden later allerlei privileges krijgen als kampoudsten en werden door veel andere gevangenen gevreesd vanwege hun wreedheid.

Auschwitz I bestond in totaal uit 18 gebouwen, waaronder een kampziekenhuis en een kampgevangenis. Rondom het kazerneterein werden wachttorens gebouwd en werd het gebied afgezet met prikkeldraad. Buiten het kamp stond dan nog een gebouw voor de staf van het kamp en een crematorium, dat was ingericht in een oude munitiebunker. Nog geen maand later kwam het eerste officiële gevangenentransport met ongeveer 720 Poolse politieke gevangenen aan in Auschwitz. Dat getal liep al snel op en zo zaten er eind 1940 al meer dan 7800 gevangenen in het werkkamp. Het was rond diezelfde tijd dat ook de eerste executies plaatsvonden in het kamp. Zo werden er in november 1940 een veertigtal gevangenen doodgeschoten als wraak voor een aanslag op een SS-officier in een nabijgelegen stad.

Joodse gevangenen in Auschwitz
Joodse gevangenen in Auschwitz (foto: Auschwitz Museum)

Gevangenen werkten 6 dagen per week zo'n 11 uur per dag aan de uitbreiding van het kamp dat al snel uitgroeide tot één van de grootste werkkampen van de nazi's. In een straal van 5 kilometer rondom het kamp werden alle bewoners uit hun huizen verdreven, waarna de bouwmaterialen van de verlaten woningen werden gebruikt voor de aanbouw van barakken in het kamp bij Auschwitz.

In 1942 bracht Himmler een inspectiebezoek aan het gevangenen- en werkkamp in Polen. Höss kreeg de opdracht om de capaciteit van Auschwitz I uit te breiden tot 30.000 gevangenen en kreeg eveneens de opdracht om in het drie kilometer verderop gelegen Birkenau een tweede kamp te bouwen waar zo'n 100.000 mensen konden worden opgesloten. Auschwitz I was oorspronkelijk bedoeld als gevangenenkamp voor Poolse politieke tegenstanders, verzetsmensen en intellectuelen. Nadat de Duitsers echter de aanval hadden ingezet op de Sovjet-Unie kwamen er ook veel Russische krijgsgevangenen en Duitse criminelen in het kamp terecht. Later werden ook Jehova's Getuigen en 'ongewenste elementen uit de maatschappij' zoals zwervers, prostituees, homo's en Joden in Auschwitz I opgesloten.

Uit De Waarheid van 15 december 1945
Uit De Waarheid van 15 december 1945

De eerste vergassingen
In de eerste jaren van haar bestaan zaten er gemiddeld zo'n 15.000 mensen in het kamp. Dat zou vanaf 1942 oplopen tot een totaal van zo'n 20.000 gevangenen. Vanaf juli 1941 was er in Duitsland de campagne Action 14f13 opgestart om nutteloze gevangenen die niet meer konden werken uit de weg te ruimen. Zo'n 570 gevangenen uit Auschwitz werden naar Schloss Sonnenstein in Pirna gebracht, waar ze door middel van koolstofmonoxide werden vergast. Duitsland had deze methode eerst op gehandicapten toegepast en nadat er zo'n 70.000 gehandicapten waren vergast leek het Himmler ook een prima methode om te gaan gebruiken in de concentratiekampen.

De SS'er Albert Witmann, die betrokken was bij de ontwikkeling van de koolstofmonoxidevergassingen, werd naar Polen gestuurd om een beter methode van executies te vinden. Men ontdekte dat het veel te duur was om flessen met koolstofmonoxide over grote afstand te versturen en zo nam de Duitser een vrachtwagen vol explosieven mee om daarmee de ongewenste gevangenen bijeengedreven in een afgezonderde bunker op te blazen. Ook werden er experimenten gedaan waarbij gebruik werd gemaakt van uitlaatgassen. Zo werden gevangenen opgesloten in een kamer die aangesloten was op de uitlaten van een tweetal vrachtwagens. Deze methode bleek ook nog eens een stuk goedkoper te zijn dan het aanvoeren van flessen met koolstofmonoxide.

Vanaf september 1941 werd er ook experimenten uitgevoerd met een middel dat eveneens werd gebruikt om kleding te desinfecteren. Men had namelijk ontdekt dat de kristallen van het middel Zyklon B, oplosten zodra ze in aanraking kwamen met lucht waarna het dodelijke blauwzuurgas vrijkwam. In de voormalige kampgevangenis werd een groep Russische krijgsgevangenen in de kelder bijeengedreven en werden blootgesteld aan het Zyklon B gas. De daaropvolgende dag bleken de meeste mannen nog te leven. De dosis kristallen werd opgevoerd waarna het experiment het gewenste resultaat had voor de nazi's. De oude munitiebunker buiten het kamp werd omgebouwd tot een gaskamer met crematorium, waar men meteen de lijken kon verbranden.

Vanaf eind 1941 vonden de eerste grote vergassingen plaats. Zo werden er in december van dat jaar meer dan Russische krijgsgevangenen met Zyklon B omgebracht. Begin 1942 werden op dezelfde wijze 400 Joden om het leven gebracht. Tot mei 1942 zouden in totaal zo'n 60.000 mensen in de eerste en enige gaskamer van Auschwitz I worden vermoord. Nadat het kamp was uitgebreid met de kampen Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz werd het belang van Auschwitz I kleiner. Auschwitz I werd een administratief hoofdkwartier en was eveneens de plaats waar de arbeiders van de fabrieken in Auschwitz III-Monowitz onder werden gebracht.

De gruwelen van Blok 10

Net als in de meeste concentratiekampen werden er ook in Auschwitz de meest weerzinwekkende experimenten uitgevoerd op mensen. Onder leiding van beruchte  SS-artsen zoals Carl Clauberg, Horst Schumann en August Hirt werden vooral vrouwen aan gruwelijke onderzoeken blootgesteld in het gevreesde Blok 10. De meest beruchte arts was echter Josef Mengele, die onderzoek deed naar de genetische eigenschappen van de mens door middel van allerlei experimenten op tweelingen. Zo werd bloed van de ene bij de andere tweeling ingespoten, spoot hij kleurstof in de ogen van kinderen en werden zonder verdoving ledematen en organen van jonge tweelingen verwijderd. Oudere tweelingen werden geïnjecteerd met allerlei dodelijke bacteriën waarna Mengele toekeek hoelang het duurde voor ze dood waren. Dat veel tweelingen de experimenten niet overleefden was voor de arts geen enkel probleem. Er zaten tenslotte nog veel meer tweelingen in Auschwitz. Ook was het een uitgelezen kans voor Mengele om autopsie uit te voeren op tegelijkertijd overleden tweelingen.

Ook deed Mengele allerlei experimenten met electrocutie om zo uit te testen hoeveel electriciteit een menselijk lichaam kon doorstaan zonder dood te gaan. De eindresultaten van deze experimenten vormen tot de dag van vandaag de basis voor de fabricage van aardlekschakelaars. Ook werd er in Blok 10 onderzoek gedaan naar een methode om Joodse vrouwen onvruchtbaar te maken. Door middel van röntgenstraling probeerde men de vrouwen onvruchtbaar te maken, zonder dat er verlies aan arbeidskracht was. Er moest tenslotte wel gewerkt worden.

SS Officier Fremel Rudolf met vrouw en zoon
SS Officier Fremel Rudolf met vrouw en zoon (foto: Auschwitz Museum)

Auschwitz II: Birkenau

Bij het Poolse dorpje Brzezinka, dat van de Duitsers de naam Birkenau kreeg, werd in 1942 het tweede kamp van Auschwitz geopend. Op een oppervlakte van 175 hectare zaten zo'n 100.000 mensen gevangen, waaronder veel Joden, Sinti en Roma. Ook zo'n 40.000 Vlaamse werkweigeraars werden in Auschwitz II gevangen gehouden. Hoofddoel van Auschwitz II was de massavernietiging van Joden en andere 'ongewenste elementen' uit de maatschappij en daarvoor werden een viertal gaskamers met bijbehorende crematorium gebouwd. Het crematorium kreeg in totaal vijftien verbrandingsovens.

Vanaf 1943 kende Auschwitz II maar liefst vijf grote crematoria, met de daarbij behorende gaskamers, waarin per keer zo'n 2500 personen tegelijkertijd konden worden verwerkt. Met de bouw van de crematoria werd Auschwitz het centrum van de heersende holocaust. Auschwitz II was vooral bedoeld ter vernietiging van Joden. Van de 200.000 aangevoerde Joden werden er meteen bij aankomst zo'n 140.000 vergast. Met de uitbouw van de kampen stierven vanaf begin 1943 zo'n 4756 mensen per dag in de gaskamers van Auschwitz II.

In de loop van 1943 nam het aantal transporten naar Auschwitz II enorm toe. Van elk transport ontliep maximaal dertig procent van de gevangenen aan de gaskamers. In Auschwitz-Birkenau zouden in 1943 meer dan 300.000 mensen om het leven komen. Eind 1943 besloten de Duitsers om de spoorlijn door te trekken naar het kamp in Birkenau om zo nog sneller de in hun ogen minderwaardige mensen af te kunnen voeren.

Action Höss

Vanaf begin 1944 werd het vernietigingsproces nog grootschaliger uitgevoerd. Onder de codenaam Aktion Höss werden duizenden Hongaarse Joden naar Auschwitz gedeporteerd. In Hongarije, een trouwe bondgenoot van Duitsland, woonden in die tijd meer dan 795.000 Joden. Van begin mei tot begin juli 1944 werden er 437.402 Joden in 151 treinen naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord. Op 18 augustus arriveerde het laatste transport met aan boord 152 Joden en kwam er een einde aan Action Höss. Meer dan de helft van alle Hongaarse Joden was gedeporteerd en vermoord in Auschwitz.

Vanaf eind 1942 was Auschwitz ook het eindstation voor vele Roma en Sinti (zigeuners). Vanaf februari 1943 tot Juli 1944 werden zo'n 23.000 zigeuners uit onder meer Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Nederland, België, Frankrijk, Joegoslavië, Litouwen, Hongarije en de Sovjet-Unie naar Auschwitz gedeporteerd. Slechts 3000 zouden het kamp weten te overleven. Door overbevolking in de zigeunerbarakken heersten er ook veel besmettelijke ziekten zoals tyfus. Dat was uiteraard ook een mooi excuus voor de nazi's om zigeuners over de kling te jagen. Het zogenaamde Zigeunerlager zou tot augustus 1944 bestaan. Op 2 augustus werden de ongeveer 3000 nog levende zigeuners in vrachtauto's gestopt en naar de gaskamers gereden, waar ze werden vergast. De enige zigeuners die daaraan wisten te ontsnappen waren de mannen die aan konden tonen dat ze eerder in het Duitse leger hadden gediend of op andere wijze een militaire onderscheiding hadden ontvangen.

Auschwitz III - Monowitz

Auschwitz III: Monowitz was het laatste van de drie grote kampen in Auschwitz. Auschwitz III was het werkkamp, waar bedrijven als IG Farben en Krupp Stahl hun fabrieken hadden waarin de gevangenen moesten werken. Monowitz ontstond nadat er in zowel Auschwitz I als Birkenau een grote tyfusuitbraak was, waardoor niemand aan het werk mocht. Daarop besloot men om in Monowitz barakken neer te zetten. Eind oktober 1942 kwamen de eerste gevangenen in het concentratiekamp van Monowitz, een aantal dat begin november van datzelfde jaar al was opgelopen tot 2000 personen.

In de zomer van 1943 was de aanbouw van Auschwitz III - Monowitz voltooid. In 56 barakken leefden zo'n 6000 mensen, vooral van Joodse afkomst, in het kamp. In Juli zouden meer dan 11.000 gevangenen in het derde kamp van Auschwitz zitten. Hoewel Monowitz geen vernietigingskamp was, kende het concentratiekamp een hoog sterftecijfer. Er wordt aangenomen dat zo'n 25.000 gevangenen van Auschwitz III in het kamp om het leven kwamen.

Uit De Maasbode van 27 juni 1960
Uit De Maasbode van 27 juni 1960

Ontsnappingen
Zo'n 700 gevangenen deden een poging om uit Auschwitz te ontsnappen. Hiervan slaagden zo'n 300 mensen. Onder hen was ook de Poolse verzetsheld Witold Pilecki. Pilecki had zich op laten pakken door de Duitsers en bracht 945 dagen in het kamp door voordat hij wist te ontsnappen. De verzetsman verstuurde via het Poolse Vetzetsleger informatie naar de Britse overheid en was één van de belangrijkste bronnen van informatie over Auschwitz voor de westerse geallieerden. De Britten dachten echter dat de Polen de berichten over de wandaden van de nazi's in het concentratiekamp hadden overdreven om aandacht te krijgen en weigerden luchtondersteuning te verlenen bij een aanval op Auschwitz.

Vanaf eind mei 1944 waren de geallieerden in het bezit van gedetailleerde luchtfoto's van alle grote kampen van de Duitsers. Op fabrieken rondom de kampen werden regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd maar de concentratiekampen werden voor zover mogelijk met rust gelaten om burgerslachtoffers te voorkomen. Toen de Sovjetlegers
zich in juli 1944 op minder dan tweehonderd kilometer van Auschwitz bevonden had de Duitse legerleiding nog maar 2 keuzes. Of men hief het kamp op of men probeerde het zolang mogelijk open te houden met de hoop dat het tij zou keren. Ook had Himmler de opdracht gegeven dat al het bewijs van de holocaust moest worden vernietigd als de geallieerden te dichtbij kwamen. In november 1944 kwam er zo een einde aan de vernietiging van de Joden. Joden die bij het Sonderkommando (gevangenen die in de crematoria en gaskamers werkten). hadden gewerkt werden door de SS als getuigen van hun wreedheden tegen de menselijkheid gezien en werden allemaal doodgeschoten.

Uit de St Petersburg Times van 24 februari 1979
Uit de St Petersburg Times van 24 februari 1979

De dodenmarsen

Toen de geallieerden steeds dichterbij kwamen besloten de Duitsers dat het tijd werd om al het bewijs voor hun massamoorden te vernietigen. Een groot onderdeel daarvan was de evacuatie van gevangenen uit de concentratiekampen. Met zogenaamde dodenmarsen moesten de gevangenen lopende naar concentratiekampen die dieper in het Derde Rijk lagen. Van de 130.000 gevangenen die in augustus 1944 nog in Auschwitz zaten waren aan het einde van dat jaar meer dan de helft vertrokken. De meest beruchte dodenmars vond in januari 1945 plaats, nadat de Russen de Poolse grens waren overgetrokken. Negen dagen voordat de Sovjet legers bij Auschwitz aan zouden komen moesten zo'n 60.000 gevangenen bij een temperatuur van min 20 graden celcius naar Loslau lopen dat bijna zestig kilometer verderop lag. Bij deze dodenmars zouden meer dan 15.000 om het leven komen. Velen vroren dood, anderen werden door SS'ers doodgeschoten. De overlevenden werden in Loslau in veewagens geladen en via het spoor naar andere concentratiekampen in het Derde Rijk vervoerd.

Uit De Waarheid van 09 december 1950
Uit De Waarheid van 09 december 1950

De bevrijding

Terwijl de Sovjets steeds dichterbij kwamen werd er hard gewerkt om alle bewijs voor volkerenmoord te verdoezelen. Zo werden eind januari 1945 de crematoria van Auschwitz door de Duitsers opgeblazen. In het concentratiekamp zaten nog zo'n 9000 veelal verzwakte gevangenen. De meesten waren uitgeput en hadden een enorm tekort aan voeding. Troepen van de vluchtende Wehrmacht hadden ondertussen de proviandkamers van het kamp geplunderd. Bij aankomst van de eerste Russische legereenheden troffen ze dan ook zo'n 7500 totaal uitgeputte en uitgehongerde gevangenen aan.

Door het Oekraïnse leger werden een tweetal noodhospitalen gebouwd waar men zo goed als men kon de uitgemergelde gevangenen probeerde te helpen. Ook kreeg men de nodige hulp van Poolse gevangenen uit de omgeving die aan de Duitsers hadden weten te ontsnappen. Begin februari 1945 werd er door het Poolse leger een kampziekenhuis gebouwd waar zo'n 4500 mensen uit meer dan 20 landen werden geholpen. Onder deze gevangenen waren meer dan 400 kinderen. Het grootste deel van de kinderen zouden in februari en maart van 1945 in kindertehuizen en bij andere instanties terechtkomen. Slechts enkelen zouden hun ouders terugzien.

De slachtoffers

Over het aantal mensen die in Auschwitz om het leven zijn gekomen circuleren diverse getallen. Volgens de Poolse historicus Franciszek Piper werden in totaal zo'n 1,3 miljoen mensen (1,1 miljoen Joden, 140 000 Polen, 23 000 zigeuners, 15 000 Russische krijgsgevangenen en meer dan 25 000 slachtoffers van andere etniciteiten) naar Auschwitz gedeporteerd. Hiervan zouden 1,1 miljoen Auschwitz niet overleven.

Vanuit Nederland werden meer dan 57.000 mensen via Kamp Westerbork, Apeldoorn en Kamp Vught naar Auschwitz gedeporteerd. Hiervan werden 38.000 direct vergast, terwijl de overgebleven 19.000 als gevangene werden ingeschreven. Hiervan zouden slechts 900 mensen de concentratiekampen weten te overleven.

Uit het Gereformeerd gezinsblad van 24 december 1963
Uit het Gereformeerd gezinsblad van 24 december 1963

De berechting
Van de 8000 nazi's die in Auschwitz werkten werden slechts enkele honderden vervolgd. De kampcommadanten Rudolf Höss en Arthur Liebehenschel werden beiden ter dood veroordeeld en opgehangen. Richard Baer die als laatste het scepter zwaaide in Auschwitz wist onder te duiken in Hamburg waar hij in 1960 zou worden gearresteerd. Baer zou drie jaar later in de gevangenis overlijden.

Uit de Friese koerier van 4 april 1964
Uit de Friese koerier van 4 april 1964

Veel van de SS'ers wisten aan hun straf te ontkomen door naar Argentinië te ontsnappen of simpelweg omdat er geen bewijsmateriaal tegen hun bestond. Joseph Mengele, die tot tweemaal toe werd opgepakt maar ook weer werd vrijgelaten wist naar Zuid-Amerika te ontkomen waar hij spoorloos verdween. Mengele zou in 1979 in Brazilië aan een beroerte overlijden. Dit werd pas bekend nadat in 1985 zijn beenderen worden gevonden op het kerkhof van Embu in Brazilië.

Uit het Vrije Volk van 27 januari 1986
Uit het Vrije Volk van 27 januari 1986

Rechter gelooft niet in grapjes Jordania

De voorzieningenrechter in Arnhem gelooft niet dat de voormalige eigenaar van voetbalclub Vitesse, Merab Jordania, grapjes maakte toen hij Vitesse-directeur Joost de Wit bedreigde. Jordania dreigde vorig jaar na een ruzie dat hij de vingers van De Wit zou afsnijden. "Het valt niet in te zien wat er grappig of humoristisch is aan het iemand in het vooruitzicht stellen van het toebrengen van pijn, ernstig lichamelijk letsel of dood", aldus de rechter dinsdag.

Vitesse legde Jordania na het incident een stadionverbod op voor Gelredome. Jordania wil weer naar de wedstrijden van Vitesse en spande daarom een geding aan tegen het verbod. De rechter wees dat dinsdag af. Vitesse had het recht om zo'n verbod op te leggen. Dat de voetbalclub het verbod wil handhaven is volgens de rechter begrijpelijk, aangezien Jordania in december opnieuw dreigementen uitte tegen De Wit. Hij bedreigde ook anderen, die doodsbang voor hem waren.

De rechter vindt dat Jordania gezien zijn positie een voorbeeldfunctie had. Bedreigingen zijn daarom ontoelaatbaar.

Indrukwekkende mogelijkheden Unreal Engine 4 getoond

Een grafische vormgever uit Parijs laat met onderstaande video zien wat er mogelijk is met de Unreal Engine 4. Het resultaat is verbluffend, in de beelden is nauwelijks te zien dat het om CGI gaat.

De digitale rondleiding door wat lijkt op een luxueuze woning, is gemaakt door Dereau Benoit, grafisch designer die onder andere werkte aan level design in games als Dishonored en Half-Life 2. 

De rondleiding is gemaakt in Unreal Engine 4, een game-engine ontwikkeld door gamestudio Epic Games. Voor het publiek is de software development kit van de game-engine vrij te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden.

Volop steun voor Blatter

In de strijd om de voorzitterszetel bij de wereldvoetbalbond FIFA hebben de 209 aangesloten bonden ieder een stem. Sepp Blatter, die gaat voor zijn vijfde termijn, lijkt op voorhand een meerderheid achter zich te hebben. De leden van de Oceanische en Aziatische voetbalbond spraken zich eerder al publiekelijk uit voor een herverkiezing van de Zwitser.

Wanneer de vertegenwoordigers van die landen zich op 29 mei daaraan houden, levert dat Blatter respectievelijk elf en 46 stemmen op. Bestuurders uit Afrika lieten dinsdag nogmaals doorschemeren dat ook dat continent zich unaniem achter Blatter schaart. Dat zou hem nog eens 54 stemmen en daarmee een meerderheid opleveren.

Het is voor het eerst sinds dertien jaar dat Blatter niet de enige kandidaat is bij de verkiezing. Behalve KNVB-voorzitter Michael van Praag, die maandag zijn kandidatuur bevestigde, zouden de Fransen Jérôme Champagne en David Ginola en de Jordanese prins Ali bin Al-Hussein zich als concurrenten opwerpen. Zij moeten de steun hebben van vijf landelijke bonden. Donderdag is de sluitingstermijn, waarna de FIFA naar verwachting op 7 of 8 februari bekendgemaakt wie tot de verkiezing zijn toegelaten.

Blatter lijkt al veel landen achter zich te hebben (PRO SHOTS/Action Images)
Blatter lijkt al veel landen achter zich te hebben (PRO SHOTS/Action Images)

Opstelten enthousiast over hooliganverklikker

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is 'wild enthousiast' over de digitale verklikker voor voetbalhooligans die vanwege een stadionverbod een meldplicht hebben. Dat zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Iemand met een stadion- of gebiedsverbod wordt digitaal 'verklikt' zodra hij of zij zich ergens begeeft waar hij niet mag zijn. Dit ontlast de politie.

De verklikker werkt zo dat de hooligan op het moment van de voetbalwedstrijd waar hij niet mag zijn een melding op zijn mobiele telefoon krijgt van de meldkamer van de politie. Dan moet hij zich binnen dertig seconden identificeren door zijn eigen vinger over het scherm van zijn telefoon te halen. De meldkamer kan dan via gps zien waar hij zich bevindt en zo controleren of hij niet in of in de buurt van het stadion is.

Muse hint op nieuwe naam album

De Britse band Muse heeft een tipje van de sluier opgelicht over zijn zevende studioalbum. De band plaatste een video op Instagram, waarop een mogelijke nieuwe albumnaam te zien is: Drones.

De bandleden doken in oktober de studio weer in voor hun nieuwe album en plaatsen regelmatig foto's en filmpjes op sociale media. In het meest recente filmpje schreeuwt de stem van een Amerikaanse soldaat bevelen op de achtergrond. De camera beweegt over het mengpaneel van de studio en daarna is er een scherm te zien. Daarop staat met blauwe letters: Artiest - Muse, Album - Drones.

Muse heeft officieel nog niets bekendgemaakt over de naam van het komende album. De populaire band staat dit jaar op zowel Rock Werchter als Pinkpop.

Eto'o voltooit transfer naar Sampdoria

Samuel Eto'o staat nu officieel onder contract bij Sampdoria. Dat verklaarde de club uit de Italiaanse Serie A dinsdag. De Kameroense aanvaller tekende een contract voor 2,5 jaar.

De viervoudig Afrikaans voetballer van het jaar speelde sinds augustus bij het Engelse Everton en maakte daar vier doelpunten in twintig wedstrijden. Eerder kwam Eto'o onder meer uit voor Real Madrid, Barcelona, Internazionale, Chelsea en de Russische club Anzhi Machatshkala, waar hij de best betaalde voetballer ter wereld werd.

"Wij danken Samuel voor zijn inspanningen en voor het overbrengen van zijn ervaring op de rest van het team", verklaarde manager Roberto Martinez op de site van Everton.

Koerden stoten door na herovering Kobani

Koerdische strijders grijpen het momentum aan dat de herovering van het Noord-Syrische Kobani op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hun heeft gegeven. De Koerden zetten hun offensief door op het platteland rond Kobani en willen IS uit tientallen dorpen verdrijven die de moslimextremisten nu nog bezet houden.

Strijders van de Koerdische militie YPG trokken dinsdag van Kobani door naar het dorp Shiran, dat even ten zuidoosten van de stad ligt, zei Mustafa Bali, een activist ter plaatse. Eerder op de dag veroverden ze al het naburige dorp Qarah Hlanj. Het Observatorium voor de Mensenrechten, dat de burgeroorlog in Syrië met hulp van lokale activisten verslaat, bevestigde Bali's berichten.

De YPG claimde de val van Kobani maandag. Het Amerikaanse leger temperde hun vreugde echter en hield het erop dat negentig procent van de stad in handen is van de Koerdische troepen.

Of Kobani nu nagenoeg of geheel is ingenomen, de Koerden hebben een hoge prijs betaald. Kobani is 'vrijwel helemaal verwoest', liet de Koerdische functionaris Idriss Nassan vanuit de stad weten. De omvang van de ravage maakt de terugkeer van vluchtelingen voorlopig onmogelijk.

Aan de Turkse zijde van de Noord-Syrische grens probeerde de politie dinsdag een duizendtal Koerden te weerhouden van een oversteek naar Kobani, meldt het Turkse persbureau Dogan. De Koerden wilden daar de overwinning vieren. De Turkse politie zette traangas in.

Vitesse wacht nog op Traorť

In aanloop naar de bekerwedstrijd woensdag in en tegen Groningen verkeert Vitesse nog in onzekerheid over de aanwezigheid van Bertrand Traoré. De aanvaller van Burkina Faso werd met de nationale ploeg zondag uitgeschakeld in de Afrika Cup. Trainer Peter Bosz kon dinsdag nog niet zeggen of Traoré voor de kwartfinale in de Euroborg alweer terugkeert in zijn wedstrijdselectie. Verdediger Arnold Kruiswijk (ex-FC Groningen) ontbreekt sowieso door een blessure.

Bosz, die zaterdag met Vitesse met 4-1 onderuit ging bij sc Heerenveen, sprak van een cruciale wedstrijd in de Euroborg. "Onze twaalfde plaats in de competitie is veel te laag. We zitten op dit moment echter in een mindere periode. Dat maakt dit duel met Groningen nog belangrijker. We hebben in het bekertoernooi al drie keer gewonnen en gaan nu voor de vierde keer. Het moet dan wel anders dan tegen Heerenveen. Dat was niet goed, dat is duidelijk. Er bestaat zeker een kans dat er wijzigingen doorgevoerd worden."

Dragon's Dogma Online aangekondigd, is free-to-play

Capcom heeft Dragon's Dogma Online aangekondigd in een kleine preview voor Famitsu magazine van deze week. De game zal zich vooral focussen op co-op actie met vrienden.

Zo kan je dus met een party van vier vrienden spelen, als je liever alleen speelt kan dat ook, dan neem je drie AI-characters mee op je avonturen. Naast het vormen van je eigen party kan je ook met mensen chatten en in de lobby verblijven samen met wel 100 andere mensen.

De speler zal de rol van een Awakened op zich nemen in het land van Lestaria. Spelers zullen vechten tegen grote vijanden in dramatische gevechten, monsters kunnen ook enraged worden waardoor aanvallen feller zullen zijn. De banen die tot nu toe bevestigd zijn, zijn; Hunter, Fighter, Priest en Shield Sage. De speler kan ten aller tijden veranderen evenals hun AI-characters.

Het creëren van een character heeft wel een upgrade gehad. De hoeveelheid aanpassingen die je kunt maken aan je character zijn aanzienlijk verhoogd. Crafting is ook aanwezig, de AI-characters kunnen aan het werk gezet worden om wapens, armor en consumables te maken. Ook kunnen ze samenwerken om de crafting tijd te verkorten en het product beter te maken.

De game is open-world en die wereld zal doormate van seizoens-upgrades steeds groter en uitgebreider worden. Vermoedelijk zitten in één van die updates ook nieuwe, grotere missies die door parties van acht personen gedaan kan worden. Quests die binnen een bepaalde tijd voltooid moeten worden staan ook op de planning. Daarnaast zijn er ook vier NPCs geïntroduceerd die deel uit maken van White Winged Buddha Corps. De NPCs zijn; Fighters Vanessa en Leo en Hunters Iris en Fabio.

Dragon's Dogma Online komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4 en pc ergens in 2015. De game is free-to-play met micro-transacties.

Veel ziekenhuizen bieden ongezonde snacks

In 82 procent van de Nederlandse ziekenhuizen staan snoepautomaten met een veelal ongezond snackaanbod. Het gaat dan om caloriebommen als zakjes chips, Mars en andere chocorepen, gevulde en andere koeken. Dat stelt het RTL-programma Editie NL dinsdag naar aanleiding van een eigen onderzoek onder de ziekenhuizen.

Het Voedingscentrum hanteert voor gezonde tussendoortjes een grens van 110 calorieën. De snoepautomaten in de ziekenhuizen bevatten echter vaak snacks die daar ruim boven zitten. Al zijn er wel uitzonderingen. Ongeveer zestig procent van de ziekenhuizen biedt een gezond alternatief zoals broodjes kaas of rauwkost. Maar dat aanbod is gering in vergelijking met de ongezonde snacks.

Editie NL benaderde alle Nederlandse ziekenhuisorganisaties waarvan er 44, de helft, reageerden.

Spectaculaire aanhouding in Breda

Gisteravond zijn in Breda een man en een vrouw aangehouden op verdenking van handel of bezit van drugs. De politie achtervolgde de Mercedes waarin de verdachten zaten en hield de auto tegen.

De verdachten werden door meerdere politieauto's met loeiende sirenes klemgereden. De dienders schreeuwden met getrokken pistolen: 'Kom uit de auto!', 'Stoppen!', ‘Luisteren!’ en 'Ga op je knieën zitten!'.

Bijna de hele buurt trok uit voor deze spectaculaire aanhouding. Buurtbewoners keken toe hoe de man en de vrouw met de handen op het hoofd op de grond zaten. Zoals het brave boeven betaamd werden ze zonder enig tegenstribbelen afgevoerd richting politiebureau.

De zwarte Mercedes mocht ook mee voor verder onderzoek. In totaal duurde alles nog geen twintig minuten, meldt een ooggetuige. De Vincent van Goghstraat was tijdens aanhouding in beide richtingen afgesloten voor verkeer.

Eerder op de avond was er al een zoekactie op touw gezet door de dienders. Vandaar dat er zeker zeven politiewagens bij de aanhouding betrokken waren.

Schippers blij met kandidatuur Van Praag

Minister Edith Schippers van VWS (VVD) heeft zich dinsdag positief uitgelaten over de kandidatuur van Michael van Praag voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. "Hij is de juiste man op deze plek. Ik vind het geweldig dat hij zijn nek uitsteekt omdat hij het draagvlak van en het vertrouwen in de FIFA wil vergroten", reageerde Schippers op het voornemen van de KNVB-voorzitter, die de strijd aangaat met Sepp Blatter en waarschijnlijk drie andere kandidaten.

"Als minister heb ik geen rol in zijn kandidatuur, maar ik heb het volste vertrouwen in hem en steun hem van harte", zei de minister.

Van Praag en Schippers in Brazlië tijdens het WK voetbal afgelopen zomer (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Van Praag en Schippers in Brazlië tijdens het WK voetbal afgelopen zomer (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

West-Brabant tegen tracť hoogspanningslijn

Veertien gemeenten in West-Brabant en de provincie verzetten zich tegen het tracé voor een nieuwe hoogspanningsleiding tussen Borssele en Tilburg. In een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) concluderen ze dat er geen draagvlak is voor zijn keus. Ze vragen hem tijd om samen te zoeken naar een ander tracé.

Volkomen onverwacht werd het beoogde tracé van de hoogspanningsleiding (380.000 volt) eind augustus naar het zuiden verlegd. Volgens Den Haag is het nieuwe tracé nodig omdat onderzoek uitwijst dat de leiding vanwege risico's niet gecombineerd kan worden met een bestaande hoogspanningsleiding. De koerswijziging leidde tot een storm van protest. In Oosterhout kwamen duizenden inwoners in opstand.

Eerste namen voor Lowlands bekend

Het duurt nog een paar maanden, maar de eerste voorbereidingen van Lowlands 2015 zijn al gestart. Het wordt de 23e editie. Dinsdag maakte de organisatie van het grote driedaagse festival in Biddinghuizen bekend dat ze al enkele grote namen heeft gestrikt.

The Chemical Brothers, Major Lazer, Ben Howard, The Districts, Bastille, Passenger, José González, Django Django en Caribou zijn enkele namen die zijn aangekondigd.

Op 7 februari begint de kaartverkoop van het grote evenement. Lowlands begint dit jaar op vrijdag 21 augustus en eindigt op zondag 23 augustus. De tickets zijn net zo duur als vorig jaar.

Nederland kan zich dus weer opmaken voor een groot feest in augustus. Er wordt verwacht dat er nog enkele andere namen toegevoegd worden aan het programma, maar meer details zijn nog onbekend.

Herdenkingsdienst Auschwitz begonnen

In Polen is dinsdag de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz begonnen. Tientallen wereldleiders en enkele honderden mensen die de gruweldaden van de nazi's overleefden wonen de ceremonie bij. Het is dinsdag zeventig jaar geleden dat het vernietigingskamp werd bevrijd door het Rode Leger.

De herdenking werd gehouden in een enorme tent die was opgezet over de beruchte poort van het kamp. Aan weerszijden van het spoor waarover de treinen Auschwitz binnenreden zat het publiek.

Zo'n 1,1 miljoen mensen kwamen om in Auschwitz. De meeste slachtoffers waren joden, maar ook zigeuners, homoseksuelen en politieke gevangenen werden vermoord in het kamp.

Eerste 20 minuten van Life is Strange

Net voor Gamescom vorig jaar verraste Square Enix ons met de onthulling van een nieuwe episodische game genaamd Live is Strange. De game wordt ontwikkeld door Dontnod, hetzelfde team dat achter Remember Me zat.

Life is Strange is een verhaal gedreven adventure game die de speler de mogelijkheid geeft om de tijd terug te spoelen, wat erg van pas komt aangezien jouw beslissingen het verhaal aanzienlijk beïnvloeden. Hoewel de game pas 30 januari uitkomt voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc, is er nu beeld van de eerste 20 minuten van de game te zien.

Detective vond misbruikt meisje in Valkenburg

Privédetective Ben Zuidema heeft naar eigen zeggen het 16-jarige meisje opgespoord dat volgens justitie mogelijk door tachtig mannen is misbruikt. Zuidema vond het meisje in hotel Botterweck in Valkenburg.

Dat heeft het bureau van Zuidema dinsdag laten weten. Volgens Zuidema riep de vader van het kind op 10 oktober wanhopig de hulp van de detective in, omdat hij teleurgesteld was in de politie. De vader vond dat hij daar geen gehoor vond. De vader zei dat het van huis weggelopen meisje in handen van een loverboy was gevallen, maar hij wist niet waar ze was. Zuidema spoorde haar al snel op in Valkenburg.

Op aanwijzing van Zuidema gingen agenten posten bij hotel Botterweck in Valkenburg. Agenten vielen er binnen toen ze er meerdere mannen in en uit zagen gaan, aldus Zuidema.

Spelersvakbond botst met clubs en liga's

De internationale spelersvakbond FIFPro praat woensdag in Athene tijdens een buitengewone vergadering van de Europese afdeling over de impasse in de onderhandelingen met de Europese clubs (ECA) en competities (EPFL) over hervormingen in het transfersysteem. Struikelpunten in het overleg, dat in maart vorig jaar begon, zijn vooralsnog de maatregelen die de FIFPro wil nemen in het geval spelers hun salaris niet of niet op tijd krijgen uitbetaald.

De spelersvakbond, met de Nederlander Theo van Seggelen als secretaris-generaal, wil dat voetballers hun contract kunnen beëindigen als ze meer dan dertig dagen geen geld van hun club hebben ontvangen, met een opzegtermijn van tien dagen. Bovendien eist de FIFPro financiële compensatie voor spelers die zonder goede reden worden ontslagen. De spelersvakbond verlangt dat profvoetballers dan in beide gevallen mogen overstappen naar een andere club, ook buiten de transfertermijn om.

Volgens de FIFPro weigeren de ECA en de EPFL akkoord te gaan met deze voorstellen.

Roemeense ex-ministers in cel om spionage

Twee voormalige Roemeense ministers zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen voor bedrijfsspionage en hoogverraad. Ze gingen over de schreef bij de verkoop van enkele strategische staatsbedrijven.

Voormalig minister van economie Codrut Seres draait vier jaar en acht maanden de cel in voor hoogverraad en het doorspelen van staatsgeheimen. Zsolt Nagy, voormalig minister van communicatie kreeg vier jaar cel, omdat hij schuldig werd geacht aan lidmaatschap van een criminele organisatie. Tegen de vonnissen kan geen beroep worden aangetekend. Ook twee zakenlieden kregen celstraffen.

In 2013 bepaalde een lagere rechtbank al dat de mannen geheime documenten in handen hadden gekregen die verband hielden met de verkoop van energiebedrijf Petrom en telecommunicatiebedrijf Romtelecom. Ze gebruikten de informatie in die documenten en brachten daarmee schade toe aan het landsbelang, aldus de rechter.

Gary Anderson gaat terug naar school

Gary Anderson is terug op school. De wereldkampioen pijltjes gooien heeft namelijk een gelijknamige dartsacademie opgericht met als doel de sport bij te brengen onder de jeugd.

The Flying Scotsman bezocht Bannermann Highschool in Baillieston, Glasgow, waar hij het goede voorbeeld gaf. "Ik ben jaloers dat deze kinderen op school darts kunnen spelen, dat zou mij destijds wel hebben geholpen. In ieder geval meer dan met wiskunde, daar ben ik nog altijd slecht in. Op school was ik alleen goed met mn handen, verder niets."

Onder de vele demonstratiewedstrijden die de Schot op de school afwerkte, wist één leerling de wereldkampioen in verlegenheid te brengen. De 17-jaar oude Farhan Jalil wist de Schot te verslaan. Het bewijs dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen aan je carriere.

Een sfeerimpressie van het evenement is hier te bekijken.

Haarhuis: "Krajicek onderstreept dat ze bij top hoort."

Michaëlla Krajicek heeft bij de Australian Open onderstreept dat ze in het dubbelspel bij de wereldtop hoort. Dat zei Paul Haarhuis dinsdag in Apeldoorn. Met haar nieuwe Tsjechische partner Barbora Zahlavova Strycova bereikte ze de halve finales van het grandslamtoernooi in Melbourne.

"Met haar service en haar spelinzicht heeft ze de juiste kwaliteiten voor het dubbelspel. Ze heeft de afgelopen jaren al bewezen dat ze met de top mee kan", zei Haarhuis, zelf jarenlang succesvol aan de zijde van Jacco Eltingh. "Ze heeft de juiste keuze gemaakt door voor het dubbel te kiezen. Het is vooral geweldig dat ze dit nu meteen met haar nieuwe partner neerzet. Zo'n start is geweldig voor het zelfvertrouwen als duo."

Krajicek speelde vorig jaar in het dubbel vooral met Lucie Hradecka, met wie ze op Roland Garros de laatste vier haalde. Hradecka besloot echter weer verder te gaan met haar oude partner. Krajicek vond in Zahlavova Strycova een nieuw maatje. De twee plaatsten zich dinsdag ten koste van het Amerikaanse koppel Raquel Kops-Jones en Abigail Spears voor de halve finales.

"Het is best wel lastig als je weer opnieuw met iemand begint", legde Haarhuis uit. "Als je drie keer slecht speelt, ga je toch aan elkaar twijfelen. Nu krijg je meteen het bewijs dat het klikt."

Volgens Haarhuis is de prestatie van Krajicek extra bijzonder omdat ze eind vorig jaar veel last had van haar knie. Ze heeft er toen voor gekozen om in Almere te gaan trainen en haar conditie weer langzaam op te bouwen. "In november liet ze me nog weten dat ze misschien niet in staat was om in februari in de Fed Cup te spelen. Maar ze heeft de afgelopen maanden heel hard gewerkt en nu gaat het hartstikke goed. Michaëlla wil zich dit jaar ook zeker weer op het enkelspel toeleggen. Ik ben ervan overtuigd dat ze daarin weer ver kan komen."

Releasedatum Better Call Saul

Zojuist is de releasedatum bekendgemaakt van de Breaking Bad-spin off, Better Call Saul. Dat deze serie eraankwam, was al een tijdje bekend, nu weet je ook wanneer.

Better call saul (2)

Vanaf 9 februari aanstaande zal deze serie te zien voor alle Netflix-abonnees. De eerstvolgende aflevering verschijnt de dag erop, op dinsdag 10 februari, wat meteen de dag is waarop wekelijks een nieuwe aflevering uitkomt. Better Call Saul zal elke dinsdag om 8:00 uur verschijnen in afleveringen van een uur, waarbij het eerste seizoen tien aflveringen telt.

Better Call Saul (1)

Better Call Saul is een dramaserie met komische elementen. In de serie speelt Bob Odenkirk ‘Saul Goodman’, de advocaat uit Breaking Bad. Dus wie altijd al fan was van Breaking Bad, mag deze nieuwe spin-off niet missen. De trailer van Better Call Saul is hier te bekijken.


Werkstraf voor frauderend raadslid Emmen

Oud-fractievoorzitter Jan Dijkgraaf van GroenLinks in Emmen is dinsdag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijk. Dijkgraaf heeft tussen 2007 en 2011 tienduizenden euro's ontvreemd: ruim tienduizend euro van de fractievergoeding voor zijn partij en minstens 32.000 euro van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, waarvan hij penningmeester was.

De 60-jarige Dijkgraaf was in die periode in financiële problemen geraakt en zag het geld dat hij doorsluisde als een lening die hij later terug zou betalen, verklaarde hij twee weken geleden voor de rechtbank. Door allerlei omstandigheden kwam het daar niet van. De oud-politicus heeft inmiddels een betalingsregeling getroffen met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en met de gemeente Emmen.

De uitspraak was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Celstraffen geŽist tegen dumpers drugsafval

Tegen twee mannen die in 2013 in Valkenswaard werden betrapt bij het dumpen van chemisch drugsafval is dinsdag elk anderhalf jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager dumpten de verdachten tonnen en jerrycans met afval uit een groot speedlaboratorium op een bospad in Valkenswaard en op een militair terrein in Weert.

Het gebeurt zelden dat dumpers van drugsafval worden opgespoord. De mannen uit Valkenswaard van 31 en 34 jaar werden in een nacht in mei toevallig door de politie gezien toen ze met een gehuurde vrachtwagen uit het donkere bospad kwamen.

Weer aanhouding voor schietpartij Rotterdam

Opnieuw is een verdachte opgepakt voor de schietpartij waarbij op 15 januari in Rotterdam twee doden vielen. Het gaat om een 24-jarige Albanees die eind vorige week is aangehouden in Slovenië, meldde de politie dinsdag. Een week geleden werd al een andere Albanees aangehouden voor betrokkenheid bij deze zaak. Deze man raakte bij het incident gewond.

De schietpartij had plaats in een woning aan de Bovenstraat in Rotterdam-Zuid. Twee Albanese broers van 25 en 29 jaar kwamen om het leven. Al gauw werd het de politie duidelijk dat het ging om een actie in het criminele circuit.

Raiola: "Van Praag goede kandidaat"

Mino Raiola gaat zich niet meer kandidaat stellen om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA. De zaakwaarnemer van voetballers als Zlatan Ibrahimovic en Mario Balotelli liet vorige week weten dat hij de hoogste post binnen de FIFA ambieerde. Nu Michael van Praag zijn kandidatuur heeft bekendgemaakt acht Raiola dat niet meer nodig. "Het ging me niet om mijzelf, maar om een goede kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. Die goede kandidaat is er nu", zei Raiola dinsdag bij de NOS.

"Ik word kotsmisselijk als ik eraan denk dat Blatter wordt gekozen", zei hij vorige week in de Volkskrant. "De FIFA wordt geleid door amateurs die aan één man verantwoording schuldig zijn: Blatter. En die man hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Dat kan nergens ter wereld."

Raiola ziet in Van Praag een goede kandidaat om het imago van de wereldvoetbalbond te verbeteren. "Met Van Praag heb je iemand met een beter netwerk, meer geduld en meer handigheid. Daar maak ik graag plaats voor."

Woolfe in Early Access

Over anderhalve maand komt de Belgische platform- adventure - Hack ‘n Slash game Woolfe - The Red Hood Diaries uit. Na een succesvolle alphatest is de Early Access-versie vanaf nu beschikbaar op Steam. Net als Karmaflow heeft studio Grin ervoor gekozen de game in twee delen uit te brengen. Het tweede deel komt uit in augustus dit jaar.

Woolfe - The Red Hood Diaries komt 17 maart uit voor pc. Later dit jaar komt Woolfe ook uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

24 jaar voor martelmoord politie-infiltrant

Alberto T. is dinsdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 24 jaar cel voor de moord op politie-infiltrant Guido Kosterman in december 2012 in Maastricht. De zaak stond bekend als de loodsmoord.

De aanklager had twintig jaar cel geëist. De strafmaat viel hoger uit vanwege het gruwelijke karakter van de moord en de houding van de T. tijdens het onderzoek.

T. weigerde zich te laten onderzoeken door een psychiater. Ook werkte hij niet mee aan een rapport van de reclassering. De rechter sluit bovendien herhaling niet uit.

Kosterman werd in december 2012 dood aangetroffen bij een loods in Maastricht. Hij was gruwelijk verminkt. De moord zou een afrekening zijn geweest, omdat Kosterman T. zou hebben verraden.

OM krijgt alsnog groen licht in cokezaak

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de strafvervolging van een 48-jarige man uit Purmerend, verdacht van cocaïnehandel, doorzetten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Eerder strafte de rechtbank in Alkmaar het OM af omdat er bij de uitwerking van telefoontaps fouten waren gemaakt. De rechter bepaalde toen dat de vervolging gestaakt moest worden.

Het OM tekende beroep aan tegen die beslissing. De politie begon met een nieuw team een intern onderzoek naar de gang van zaken. Fouten werden hersteld, bij het eerdere onderzoek betrokken rechercheurs werden gehoord. De uitkomst daarvan was dat de misslagen vooral het gevolg waren van problemen met de afluisterapparatuur.

Ook het hof had kritiek op de slordige manier waarop de politie met de telefoontaps te werk is gegaan, maar het achtte de fouten niet zo ernstig dat de verdachte geen eerlijk proces meer kan krijgen. Dus mag het OM een doorstart maken. De zaak gaat daarvoor weer terug naar de rechtbank.

Fantastic Four eerste officiŽle trailer

Fantastic Four is de nieuwe, eigentijdse verfilming van het langstlopende superheldenteam van Marvel. De regie is in handen van Josh Trank (Chronicle) en hoofdrollen zijn toebedeeld aan Miles Teller, Michael B. Jordan, Kate Mara en Jamie Bell.

Het leven van vier jonge buitenbeentjes ondergaat een grote wending als ze teleporteren naar een ander universum waar ze een schokkende gedaanteverwisseling ondergaan. De aarde is in nood en de vier moeten leren hun nieuwe krachten te beheersen om zo de strijd aan te kunnen gaan met een voormalige vriend.

Fantastic Four is vanaf 6 augustus 2015 in de Nederlandse bioscoop te zien.

Wientjes leidt taskforce Philips Emmen

Bernard Wientjes, voormalig voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW, gaat de taskforce leiden die moet bekijken of en hoe de armaturenfabriek van Philips Lighting Emmen open kan blijven. Philips wil de vestiging eind 2016 sluiten. Daardoor dreigen 140 vaste medewerkers en honderd uitzendkrachten hun baan te verliezen.

De werkgroep, waarin ook Philips en de provincie Drenthe zitting nemen, onderzoekt alle alternatieven om de werkgelegenheid te waarborgen, zei de Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar dinsdag. "Zuidoost-Drenthe is een broze en kwetsbare regio waar al zware klappen vallen", zei Tichelaar. Sluiting van de fabriek betekent volgens hem bovendien dat 'ook andere bedrijven worden meegesleurd'.

De taskforce heeft drie maanden de tijd om alle alternatieven te onderzoeken, inclusief de mogelijkheid dat Philips de fabriek openhoudt.

KLM blijft over Noord-Korea vliegen

KLM blijft op de vluchten naar Japen over Noord-Korea vliegen. Volgens de luchtvaartmaatschappij is er geen sprake van een onaanvaardbaar risico, maar wordt wel elke keer opnieuw de afweging gemaakt of het veilig genoeg is.

Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in de Tweede Kamer gezegd nadat ze daarover contact had gehad met KLM. D66 had haar naar het vragenuurtje geroepen naar aanleiding van een bericht dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit het te gevaarlijk vindt om over Noord-Korea te vliegen, omdat dat land onaangekondigd rakettesten kan uitvoeren.

Mansveld zei dat ze geen inzicht heeft in de afweging die de Amerikanen maken. KLM is volgens haar op de hoogte van de informatie over incidenten en mogelijke rakettesten in het luchtruim van Noord-Korea en maakt per vlucht een eigen afweging.

'Minder vluchten op Schiphol in 2020'

De komende jaren vermindert de groei van het aantal vluchten op Schiphol. Het aantal vliegbewegingen in 2020 wordt maximaal vijfhonderdduizend in plaats van 510.000. In ruil daarvoor mag de luchthaven in piekuren een vierde baan gaan gebruiken.

Dat is volgens de PvdA in Noord-Holland de uitkomst van de zogeheten Alderstafel, waarbij de luchtvaartsector, omwonenden en regionale en landelijke overheden afspraken maken over de groei van Schiphol. Een woordvoerder van de Alderstafel zegt echter dat de besprekingen de komende dagen nog gaande zijn en dat de uitkomst nog niet vaststaat. Ook Schiphol wil nog niet reageren.

PvdA-gedeputeerde en delegatieleider van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) Tjeerd Talsma liet weten dat er maandagavond een ingelast overleg was van de delegatieleiders. De BRS is een samenwerkingsverband van drie provincies en 43 gemeenten.

Leger IndonesiŽ staakt bergingswerk Air Asia

Het Indonesische leger heeft zijn pogingen gestaakt het in de Javazee gestorte passagiersvliegtuig van Air Asia te lichten en meer slachtoffers te bergen. Het Nationale Zoek- en Reddingsagentschap gaat wel door met de zoektocht naar stoffelijke overschotten.

De krijgsmacht besloot het bergingswerk af te breken na vier dagen van vergeefse pogingen het vliegtuigwrak te lichten, zei schout-bij-nacht Widodo dinsdag. Een tachtigtal duikers van de marine vocht bij hun inspanningen met de sterke stroming en kampte met belabberd zicht.

Widodo, die de zoek- en reddingsbrigade van het leger leidt, bood de nabestaanden zijn verontschuldigingen aan voor zijn onvermogen alle lijken terug aan wal te brengen.

Onderzoek naar dood ex-spion Litvinenko begonnen

Een Britse rechter heeft dinsdag het onderzoek naar de dood van de voormalige Russische spion Aleksandr Litvinenko geopend. De vragen die zijn gerezen na de vergiftiging van Litvinenko zijn van 'het grootste gewicht', aldus de rechter. Litvinenko werd in november 2006 ernstig ziek na het drinken van een kop thee met twee Russen in een hotel in Londen. Drie weken later overleed hij.

Groot-Brittannië heeft Rusland beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van de ex-spion. Moskou ontkent dit in alle toonaarden en weigert de twee mannen uit te leveren die volgens de Britten hoofdverdachten zijn in de zaak.

Volgens advocaat Robin Tam liet Litvinenko nadat hij ziek was geworden een spoor van straling na in heel Londen. Pathaloog-anatomen kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de ex-spion was vergiftigd met het radioactieve polonium-210. "Duizenden mensen, onder wie Britse burgers en bezoekers uit het buitenland, liepen het risico in aanraking te komen met radioactiviteit", aldus Tam.

Rechter Robert Owen heeft eerder al gezegd dat hij geheime documenten van de Britse regering heeft ingezien waarin 'duidelijk wordt dat de Russische staat verantwoordelijk is'. Owen zei dinsdag dat de twee hoofdverdachten zijn uitgenodigd om via een videoverbinding een verklaring af te leggen. Hij hoopt dat de twee op de uitnodiging ingaan.

De weduwe van Litvinenko zei te hopen dat met het onderzoek, dat naar verwachting enkele maanden in beslag neemt, eindelijk de waarheid rond de dood van haar man aan het licht komt. Robert Tam zei in zijn openingspleidooi dat onder andere wordt gekeken naar de rol van Litvinenko in de Tsjetsjeense oorlog en zijn latere sympathie voor de zaak van de Tsjetsjenen. Ook wordt onderzocht of het waar is dat Litvinenko zich op zijn sterfbed heeft bekeerd tot de islam. Daarnaast worden de betrekkingen van Litvinenko met de latere Russische oligarch Boris Berezovski en de vermoorde journaliste Anna Politkovskaja en zijn toenemende kritiek op het Kremlin tegen het licht gehouden.

Tam zei te hopen dat het onderzoek een einde maakt aan de samenzweringstheorieën die de ronde doen.

Tony Martin: "Dumoulin kan mij verslaan"

Op het WK tijdrijden op de fiets werd Tony Martin tweede achter Bradley Wiggins, maar kon hij Tom Dumoulin nog afhouden van het zilver. Martin verwacht dat de Limburger hem in de toekomst zal verslaan.

De drievoudig wereldkampioen ziet The Butterfly als zijn grote concurrent. "Hij is jong, heeft veel talent en kan nog veel beter worden de komende jaren", aldus de renner van Etixx-Quick-Step. "Hij heeft het gat echter nog niet gedicht. Ik ben benieuwd hoe dat zal vorderen in de toekomst. Hij heeft het potentieel om mij te verslaan, maar we zullen zien. Misschien gaat hij zich wel richten op het rondewerk."

In het komende wielerjaar zal Der Pantzerwagen zich opnieuw richten op de Tour de France en het WK tijdrijden. "Dat zijn de twee hoogtepunten van het jaar. Er ligt de kans om het geel te pakken in de Ronde van Frankrijk, dat is iets wat me nog niet gelukt is."

Koenders verdedigt bezoek koning aan Riyad

Het kabinet verdedigt het besluit om koning Willem-Alexander naar Saudi-Arabië te sturen om een laatste eerbetoon te bewijzen aan de overleden koning Abdullah. Het is een 'illusie' dat je door isolatie van het land de mensenrechten verbetert, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) dinsdag in de Tweede Kamer.

De oppositie heeft scherpe kritiek op het besluit om de koning samen met Koenders naar Riyad te sturen. Volgens Sjoerd Sjoerdsma van D66 wordt de vorst hierdoor 'kwetsbaar' en geeft het kabinet hiermee een 'verkeerd signaal' af aan Saudi-Arabië, een land waar het slecht is gesteld met de mensenrechten.

Volgens Koenders blijft Nederland de mensenrechten aan de orde stellen. Tijdens het bezoek afgelopen zaterdag zijn die echter niet naar voren gebracht, omdat het bezoek daarvoor te kort duurde.

Kabinet tegen kilometerheffing EU

Het kabinet is tegen een Europese kilometerheffing. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in de Tweede Kamer. Volgens haar zijn er in Brussel nog geen concrete plannen om dit systeem in te voeren.

Ook de Tweede Kamer is fel tegen. EU-commissaris Violeta Bulc voor Verkeer meldde dit weekeinde dat ze op een dergelijk plan broedt. Het idee wordt onderzocht en over anderhalf jaar zal er meer duidelijkheid zijn, zei ze in een gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Strijders Kony doden journalisten Zuid-Sudan

Bij een overval op hun konvooi in Zuid-Sudan zijn vijf journalisten en zes anderen gedood. Dat zegt het Zuid-Sudanese leger, dat het Verzetsleger van de Heer (LRA) de schuld geeft van de moordpartij.

Het LRA van de beruchte krijgsheer Joseph Kony dringt vanuit de buurlanden zo nu en dan de westelijke deelstaat Bahr el-Ghazal binnen, liet kolonel Philip Aguer dinsdag namens het regeringsleger weten. Zondag sloegen ze daar toe. De militie houdt zich schuil in het onherbergzame en ordeloze grensgebied van onder meer Sudan, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Zuid-Sudanese autoriteiten hebben alle mogelijke moeite de orde te bewaken en burgers te beschermen. De strijd tussen de regering en de aanhangers van de in ongenade gevallen vicepresident Riek Machar duurt voort.

Reisverbod New Jersey en NYC opgeheven

De sneeuwjacht die in het noordoosten van de Verenigde Staten was voorspeld is dinsdag minder hevig gebleken dan werd verwacht. Het reisverbod dat in de staat New Jersey en de stad New York was ingesteld wordt opgeheven. Automobilisten mogen de straat weer op, maar moeten uiterst voorzichtig rijden, zei gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York. Bussen, metro's en treinen zullen in de loop van de ochtend ook weer gaan rijden.

Het reisverbod was ingesteld om ervoor te zorgen dat reizigers niet ingesneeuwd zouden raken. Ook werd het verkeer van de wegen geweerd om sneeuwploegen ruim baan te geven.

Hoewel de storm minder hevig bleek dan voorspeld, leek New York dinsdag bij het aanbreken van de dag wel een spookstad. De straten waren verlaten, er vlogen geen vliegtuigen door de lucht en er reden geen metrotreinen onder de grond.

'Kijk naar gezondheidsrisico's ledlicht'

Ledlicht kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen, en daar moeten consumenten op gewezen worden, vooral omdat we er met zijn allen steeds meer aan worden blootgesteld. Dat stelt de Gezondheidsraad dinsdag. Ledlicht wordt niet alleen gebruikt in lampen, maar ook in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets. De verlichting daarin wordt met elke generatie sterker en de apparaten waar het inzit worden steeds vaker gebruikt, zowel zakelijk als privé.

Daarom is het van groot belang dat er onderzoek gedaan wordt naar de risicos van ledlicht, zowel voor de biologische klok als voor de ogen. "We weten dat het blauwe licht dat in ledlicht zit, potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is", legt een woordvoerder van de Gezondheidsraad uit. "Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?"

Werkstraf voor verbergen ontsnapte tbs'er

Voor het verbergen van een in Hardenberg ontsnapte tbs'er heeft een sociotherapeute dinsdag een werkstraf van tachtig uur gekregen.

In mei vorig jaar ontsnapte een voor een zedenmisdrijf veroordeelde tbs'er tijdens een begeleid verlof in Hardenberg. Die avond stond hij bij de 46-jarige Corina B. voor de deur. Ze kenden elkaar uit de kliniek en onderhielden daarnaast veelvuldig privécontacten. Ze verborg de tbs'er anderhalve dag in haar bed & breakfast. De politie ontdekte de man door zijn telefoonverkeer na te gaan. Van een vooropgezet plan tussen de therapeute en de tbs'er was geen sprake, aldus de rechtbank in Zwolle.

Tegen de vrouw was een voorwaardelijke celstraf van een maand en een werkstraf van tachtig uur geëist.

Cumberbatch heeft spijt van woord gekleurd

Benedict Cumberbatch heeft er veel spijt van het woord 'gekleurd' te hebben gebruikt om niet-blanke acteurs te beschrijven. "Ik voel me een sukkel", zo liet de Britse acteur weten in een verklaring.

In een interview vorige week sprak Cumberbatch over Britse collega's die in Hollywood werken. "Als het om gekleurde acteurs gaat, is het erg moeilijk in het Verenigd Koninkrijk, en ik denk dat veel van mijn vrienden hier meer mogelijkheden hebben en dat moet veranderen."

De Britse anti-racismecampagne Show Racism The Red Card was niet blij met het woordgebruik van de Sherlock-acteur, dat volgens de organisatie een negatieve ondertoon heeft en mensen kan beledigen.

"Ik ben er kapot van dat ik met deze verouderde term mensen heb beledigd", verklaarde Cumberbatch aan People. "Ik schaam me vooral omdat ik over raciale ongelijkheid sprak. Ik voel me een sukkel, en hoewel het me spijt mensen te hebben beledigd en op zo'n openbare manier van mijn fouten te leren, kan ik verzekeren dat ik ervan heb geleerd."

Griepepidemie houdt aan

De griepepidemie die Nederland sinds december in de greep houdt, is nog niet voorbij. Afgelopen week meldden zich 142 op de honderdduizend mensen bij de huisarts met griepachtige klachten. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Het aantal nieuwe griepgevallen is gestegen ten opzichte van de week ervoor. Toen meldden zich nog 119 op de honderdduizend mensen met griep.

Er is dit seizoen veel meer griep dan vorig jaar rond de dezelfde tijd. Volgens een woordvoerster van Nivel lijkt het erop dat er een 'mismatch' is tussen de griepvariant die nu heerst en de variant in het griepvaccin. Daardoor worden relatief veel ouderen die doorgaans de griepprik krijgen geveld door griepachtige klachten.

'Tom Cruise liet Nicole Kidman afluisteren'

Tom Cruise heeft de telefoon van Nicole Kidman tijdens hun huwelijk laten afluisteren. Dat zegt een voormalig lid van de Scientologykerk in een nieuwe documentaire, die zondag in première ging tijdens het Sundance Film Festival.

Mark Rathbun, die meer dan 20 jaar lang lid was van de kerk, zegt in de film Going Clear: Scientology & The Prison Of Belief dat kerkleider David Miscavige van het begin af aan geen fan van Kidman was. Dat had te maken met het feit dat haar vader Anthony Kidman een bekend psycholoog was, terwijl Miscavige psychologen wantrouwt. Ook zou de kerkleider hopen dat Cruise een meer prominente woordvoerder voor de kerk zou kunnen worden wanneer hij en Kidman uit elkaar zouden gaan.

Eind jaren 90 zou Cruise zich zorgen over Kidman hebben gemaakt en met het idee zijn gekomen haar telefoon te laten afluisteren. Miscavige zou vervolgens aan Rathbun hebben gevraagd hier voor te zorgen. Het wordt volgens New York Post uit de documentaire niet duidelijk wat voor informatie er uit het afluisteren is voortgekomen.

Cruise en Kidman waren elf jaar getrouwd en scheidden in 2001. De Scientologykerk ontkent de inhoud van de documentaire en heeft verklaard dat de filmmakers niet met vertegenwoordigers van de kerk wilden spreken.

Mission Impossible 5 eerder in bios

Fans van Mission Impossible hoeven niet meer tot de kerstvakantie op het nieuwste deel uit de filmserie te wachten. Filmstudio Paramount heeft besloten de actiefilm met Tom Cruise al op 31 juli, vijf maanden eerder dan gepland, in de bioscoop uit te brengen.

De opnames van Mission Impossible 5 zijn in augustus van start gegaan, weet Variety. Tom Cruise kruipt opnieuw in de huid van de spion Ethan Hunt die namens het agentschap IMF onmogelijke missies uitvoert. Hij vertolkte die rol voor het eerst in 1996, toen onder de regie van Brian DePalma. Christopher McQuarrie is de regisseur van het nieuwste deel. Verder zijn er rollen voor onder anderen Alec Baldwin, Simon Pegg en Robin Thickes ex-vrouw Paula Patton. De verhaallijn van Mission Impossibe 5 is nog niet bekend.

Het is nog niet duidelijk of de film ook in Nederland al in de zomer te zien is. Vooralsnog staat de Nederlandse bioscooppremière volgens IMDB gepland op 7 januari.

Homo-conducteur bewusteloos geslagen

Het was gelukkig enige tijd geleden dat er een groot incident rondom homogerelateerd geweld in Nederland voorgekomen is. Helaas hebben we weer een eikel te pakken die zo onzeker is dat geweld hem de enige oplossing leek. In Eindhoven is vandaag een conducteur bewusteloos geslagen om zijn geaardheid.

Toen de Haagse conducteur de aankomst in Eindhoven om wilde roepen, werd hij plots keihard op het achterhoofd geslagen, begeleid door de fraaie uitspraak 'vieze flikker'. In een reflex wist hij zichzelf in veiligheid te stellen, in het conducteurshok, om daar vervolgens minutenlang bewusteloos te zijn geweest.

Het wie of waarom van deze daad is niet bekend. De conducteur zelf vermoedt dat het om zijn geaardheid gaat en geeft aan dat het nou eenmaal te zien is, zelfs in zijn uniform. Verder zegt hij dat er geen andere reden kan zijn: "Geen confrontaties, geen zwartrijders, geen vervelende reizigers. Er was niets wat gedurende de treinreis enige aanleiding zou hebben kunnen geven voor de gewelddadige aanval."

Er is aangifte gedaan en een onderzoek is gaande. Het is te hopen dat de dader snel gepakt wordt.

Ere-Cťsar voor 'legende' Sean Penn

Sean Penn krijgt op 20 februari in Parijs een César voor zijn filmcarrière. De organisatie achter de prestigieuze Franse filmprijs noemt de acteur een 'icoon van de Amerikaanse filmwereld' en een 'legende bij leven'.

De Amerikaan begon in 1974 met acteren. Hij speelde toen een kleine rol in de tv-serie Little House On The Prairie. In 1981 maakte hij zijn filmdebuut in Taps. Hij werd wereldwijd bekend door rollen in Carlitos Way (1993) en Dead Man Walking (1995). Penn speelde daarna in onder meer I Am Sam, Mystic River, Milk en 21 Grams. Hij regisseerde onder meer de film Into The Wild.

Penn is volgens de organisatie van de Césars een 'legendarische acteur, een uitzonderlijke regisseur en een betrokken persoonlijkheid'.

De acteur won verschillende filmprijzen, waaronder twee Oscars en een Golden Globe. De César is de Franse equivalent van de Amerikaanse Oscar.

Roel Reinť gaat met De Ruyter-film op tournee

Regisseur Roel Reiné gaat de komende twee weken door het hele land op tournee met zijn film Michiel de Ruyter. Tot en met zondag 8 februari doet hij negen theaters aan in onder meer Haarlem, Groningen, Hilversum, Eindhoven en Amsterdam en geeft hij na een vertoning tekst en uitleg over zijn epos.

Reiné wordt een aantal keer geflankeerd door acteur Frank Lammers, die de titelrol speelt. Dat heeft distributeur A-Film dinsdag gemeld.

De wereldpremière van Michiel de Ruyter vond maandag plaats in het Scheepvaartmuseum. De Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen.

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Roel Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Lammers, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar.

Anna Kendrick pleit voor meer sprookjes

Actrice Anna Kendrick vindt dat er weer meer sprookjes moeten worden voorgelezen. De 29-jarige Hollywoodster is vanaf donderdag te zien als Assepoester in de filmmusical Into The Woods, waarin talloze beroemde sprookjes door elkaar worden gegooid. "Het is geweldig dat er tegenwoordig zo enorm veel sterke kinder- en jeugdromans zijn", stelt Kendrick. "Maar sprookjes moeten niet worden vergeten. Daar kunnen kinderen ontzettend veel van leren."

Dat is ook zeker het geval in Into The Woods, waarin een bakker en zijn vrouw door een boze heks het bos in worden gestuurd. Daar moeten zij een aantal opdrachten volbrengen, anders wordt de vloek van kinderloosheid niet opgeheven. "Iedereen vraagt me al sinds de aankondiging hoe het is om Assepoester te spelen", vertelt Kendrick. "Dat is echt een dingetje. Ik heb er zelf eigenlijk geen seconde bij stilgestaan dat het zo'n enorm iconisch personage is."

De actrice zei ja tegen het project omdat ze graag een keer een musical van componist Stephen Sondheim wilde doen. "Zowel inhoudelijk als muzikaal zitten zijn stukken zo enorm gecompliceerd in elkaar", legt de ster uit Twilight en Up in the Air uit. "Acteurs noch publiek kunnen tijdens zijn stukken lui achterover leunen en het over zich heen laten komen. Het is alsof je tennis speelt met de nummer 1 van de wereld: je wordt er doodmoe van, maar het haalt wel het beste in je naar boven." Dat zijn sowieso de projecten die Kendrick het liefste opzoekt. "De scripts die ik in één zin kan navertellen, leg ik meestal direct aan de kant", verklapt ze.

Into The Woods bood Kendrick ook de kans om met Meryl Streep samen te werken, een actrice die ze als groot voorbeeld beschouwt. "Iedereen draagt haar op handen, en daar is ook alle reden toe, want zij is simpelweg de meest getalenteerde levende actrice", vindt Kendrick. "Maar op de set merk je daar niets van. Ze gedraagt zich geen seconde als een diva: ze wil geen enkele voorkeursbehandeling en hangt tussen de opnames gewoon bij de rest van de cast en crew rond."

Het volgende grote project van Kendrick wordt Pitch Perfect 2, het langverwachte vervolg op de Glee-achtige film waarmee ze drie jaar geleden een grote hit had. "Als zo'n film uitkomt, word ik weer wat meer herkend op straat", vertelt ze. "Meisjes van 14 jaar spreken je sneller aan dan volwassen fans. Maar zo erg als ten tijde van Twilight wordt het vermoedelijk nooit meer. Ik merk wel dat mijn vaste fanschare ook in leeftijd met mij mee groeit."

Boksbond draagt Fontijn en MŁllenberg voor

De Nederlandse boksbond (NBB) heeft Nouchka Fontijn en Peter Müllenberg voorgedragen bij sportkoepel NOC*NSF voor deelname aan de European Games. Beiden hopen eveneens in aanmerking te komen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016.

De eerste editie van de European Games wordt komende zomer in Baku in Azerbeidzjan (12 juni - 28 juni) gehouden. Voor het tweede toernooi in 2019 heeft Nederland interesse.

Oscarkandidaat A Single Life wint prijs in VS

De Nederlandse animatiefilm A Single Life heeft de publieksprijs gewonnen op het Irvine International Film Festival in Californië. Het Amerikaanse festival vindt jaarlijks plaats in de maand voorafgaand aan de Oscaruitreiking.

Makers Job, Joris en Marieke hoorden twee weken geleden dat hun productie, die twee minuten duurt, tot de vijf kanshebbers behoort op een Oscar voor beste korte animatiefilm. Het is voor het eerst in veertien jaar dat Nederland kans heeft op een beeldje in die categorie.

A Single Life vertelt over een vrouw die ontdekt dat zij dankzij een mysterieuze plaat door haar eigen leven kan reizen. De animatie is momenteel te zien als voorfilmpje van bioscoophit Gooische Vrouwen II. De korte film is ook te bekijken in iTunes.

Kamer wil opheldering over pensioenpremies

PVV en D66 willen opheldering over een bericht dat de meeste pensioenfondsen hun premies niet verlagen, terwijl de pensioenopbouw wel minder is geworden. Ze willen opheldering van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) naar aanleiding van een publicatie van Het Financieele Dagblad van dinsdag. Volgens een eigen onderzoek van die krant onder bedrijfstakpensioenfondsen heeft slechts een kwart van deze fondsen de premies verlaagd.

Sinds 1 januari mag er jaarlijks nog slechts 1,875 procent van het brutoloon met fiscale hulp worden gespaard voor de oude dag. Eerder was dat nog 2,15 procent. Het kabinet rekende erop dat deze maatregel zou leiden tot een forse verlaging van de pensioenpremies.

Volgens PVV-Kamerlid Barry Madlener blijkt nu dat de maatregel van het kabinet 'volksverlakkerij' was. Vooral jongeren zijn nu de dupe: zij betalen 'een hogere prijs voor een aanzienlijk minder pensioen', zegt Madlener.

Lagere olieprijs helpt American Airlines

American Airlines Group heeft in het laatste kwartaal van 2014 een nettowinst in de boeken gezet van 597 miljoen dollar (528 miljoen euro), na een verlies van twee miljard dollar een jaar eerder. Het grootste luchtvaartconcern ter wereld profiteerde onder meer van de sterk gedaalde brandstofprijs.

Behalve de veel lagere olieprijs werkten ook kostenvoordelen als gevolg van de in december 2013 voltooide fusie tussen American Airlines en US Airways de verbetering van de resultaten in de hand. Topman Doug Parker sprak van een 'fantastisch eerste jaar 'van de samenwerking.

De omzet over heel 2014 bedroeg 42,7 miljard dollar, tegen een gecombineerde omzet voor de twee fusiepartners van 40,4 miljard dollar in 2013. De nettowinst kwam uit op 2,9 miljard dollar. Dat is ruim zeven keer zo veel als in 2013. Exclusief eenmalige posten steeg de winst nog altijd met bijna twee derde tot 4,2 miljard dollar.

NS verdiende 2,5 miljoen met transporteren joden

De Nederlandse Spoorwegen hebben omgerekend 2,5 miljoen euro verdiend aan de transporten van joden naar Kamp Westerbork en de Duitse grens. Voor elke rit stuurde het spoorbedrijf een factuur naar de nazi's en als die niet op tijd betaalden, volgde een aanmaning. In totaal stuurde de NS dertig rekeningen.

Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma Brandpunt, die dinsdagavond wordt uitgezonden. Het programma baseert zich op een document dat opgeslagen lag in het Nationale Archief van Washington in de Verenigde Staten.

De NS betuigde in 2005 voor het eerst spijt over haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de transporten van joden naar Duitsland. Tot een financiële compensatie aan de nabestaanden van de Holocaustslachtoffers kwam het niet, aldus Brandpunt.

'Veel schade aan kerken door gaswinning'

De aardbevingsschade aan kerken door de gaswinning in Groningen loopt in de miljoenen euro's. Dat zegt Jur Bekooy van de Stichting Oude Groninger Kerken dinsdagavond bij de EO op Radio 5. Volgens de bouwkundige bedraagt de schade per kerk tussen de een tot anderhalve ton. In totaal gaat het om zestig beschadigde kerken.

De schade bestaat vooral uit scheuren in de stenen gewelven en in zwakke plekken in muren. De muren zijn meestal anderhalve meter dik en kunnen een stootje hebben, maar de gewelven zijn maar tien centimeter dik. Scheuren tastten ook de gewelfschilderingen aan, zegt Bekooy.

Dongfeng Race Team winnaar derde etappe Volvo Ocean Race

Dongfeng Race Team heeft de derde etappe van de Volvo Ocean Race op zijn naam geschreven. Het Chinese team passeerde om 7:31 lokale tijd (00:31 NL tijd) de finishlijn in het Chinese badplaats Sanya.

Dongfeng nam op 7 januari de leiding in de etappe die de vloot van Abu Dhabi naar Sanya voerde en stond deze niet meer af. Helemaal vlekkeloos ging de etappe niet voor het team van de Franse schipper Charles Caudrelier. Op 22 januari brak de tack line van een belangrijk voorzeil af, waarop Kevin Escoffier (FRA) en Eric Péron (FRA) het euvel tijdelijk wisten op te lossen.

Update 9:25 

Uitslag etappe drie:
 

pos Team   Finish tijd*   Lengte etappe
1 Dongfeng Race Team   00:31   23d 13u 31m 38s
2 Abu Dhabi Ocean Racing   03:50   23d 16u 50m 30s
3 Team Alvimedica   04:51   23d 17u 51m 15s
4 MAPFRE   05:23   23d 18u 23m 20s
5 Team Brunel   05:25   23d 18u 25m 10s
6 Team SCA   13:41   24d 02u 41m 45s

* Nederlandse tijd

Update 14:15

Team SCA is op ruim 13 uur achter winnaar Dongfeng als laatste boot in Sanya aangekomen.

Op 7 februari vind ik de in-port race plaats, en een dag later verlaat de vloot Sanya alweer voor de vierde etappe die naar Auckland, Nieuw-Zeeland gaat.

Zelfrijdende auto in Gelderland de weg op

In december rijdt de eerste zelfrijdende personenauto op de openbare weg in Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben dinsdagmiddag ingestemd met een proef met twee achtpersoonsvoertuigen zonder stuur en chauffeur die van station Ede-Wageningen naar het universiteitsterrein in Wageningen rijden.

Volgens de provincie gaat het om een wereldprimeur. De ministerraad heeft vrijdag groen licht gegeven voor experimenten met zelfrijdende voertuigen tussen het gewone verkeer. De verkeersregels moeten daarvoor worden aangepast.

De Gelderse voertuigen besturen 'zichzelf' met hulp van GPS, 3D-beeld en een radarsysteem. Ze kunnen niet harder dan 50 kilometer per uur en gaan niet de snelweg op.

Coach Streppel verlengt bij Willem II

Coach Jurgen Streppel heeft zijn contract bij Willem II met twee jaar verlengd. De 45-jarige trainer tekende in Tilburg bij tot medio 2017. Dat maakte de Brabantse club dinsdag op de website bekend.

Met ingang van het nieuwe seizoen zal Streppel alleen nog als hoofdtrainer fungeren. Hij combineerde die baan de afgelopen jaren met de rol van technisch manager. Die laatste functie gaat de clubleiding van Willem II op een andere wijze invullen.

Streppel verlengt zijn contract bij Willem II (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Streppel verlengt zijn contract bij Willem II (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Politie vindt auto met krasloten in achterbak

In Den Haag heeft de politie maandagavond in een stilstaande auto een rek met enkele tientallen krasloten gevonden. De loten lagen in de achterbak.

Toen agenten een kijkje namen bij de auto namen de twee inzittenden de benen. Een kon na een korte achtervolging door agenten worden aangehouden. De andere inzittende is niet gepakt.

De politie zoekt uit waar de krasloten vandaan zijn gekomen.

Afrikaanse landen staan achter Blatter

Veel steun van de Afrikaanse landen hoeft Michael van Praag in zijn streven voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA te worden niet te verwachten. Een rondgang langs bestuurders door persbureau Reuters leert dat Sepp Blatter op vrijwel onvoorwaardelijke steun uit die hoek kan rekenen.

"Afrika staat achter Blatter. Je zult merken hoe populair hij is op dit continent", zei Kwesi Nyantakyi, voorzitter van de Ghanese voetbalbond en lid van het uitvoerend comité van de overkoepelende Afrikaanse bond.

De verkiezing is op 29 mei. Blatter streeft naar een vijfde termijn. Behalve Van Praag zouden ook de Fransen Jérôme Champagne en David Ginola en Ali bin Al-Hussein uit Jordanië zich kandidaat stellen. De termijn daarvoor verloopt donderdag. Tegenkandidaten hoeven niet op veel steun van de 53 Afrikaanse stemgerechtigden te rekenen.

Krajicek en Bertens willen samen naar Rio

Tennissters Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens willen als dubbel samen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat hebben ze aan Fed Cup-captain Paul Haarhuis laten weten. "De ontwikkelingen bij de Australian Open hebben de kansen voor de twee zeker vergroot", zei Haarhuis dinsdag in Apeldoorn. "Kiki heeft haar positie op de ranglijst van het dubbelspel sterk verbeterd. Krajicek stond er al goed voor."

Bertens won onlangs het dubbelspel in Hobart en haalde in Melbourne de kwartfinales. Krajicek staat in de halve finales bij de Australian Open. "Bij plaatsing voor de Spelen zal eerst worden gekeken naar het enkelspel. Een plek bij de beste zestien bij de masters of een grandslamtoernooi is volgens mij de eis, maar als er een goede combinatie in het dubbel bij zit, zal die zeker ook kansrijk zijn om naar Rio te mogen."

Keira Knightley dankt naam aan spelfout

Keira Knightley heeft haar ongewone voornaam aan een spelfout te danken. Het had eigenlijk Kiera moeten zijn, vertelt de actrice aan de Britse editie van Elle.

"Ik zou vernoemd worden naar een Russische schaatsster die op een dag op televisie was. Mijn vader vond haar leuk en had haar naam voor mij gekozen. Maar het was mijn moeder die mijn geboorte ging aangeven en ze schreef per ongeluk 'ei' in plaats van 'ie'. Dat ben ik. Een spelfout."

De actrice onthult in het interview verder dat ze niet van mode houdt. "Ik heb het idee dat je een bepaald iets moet dragen altijd gehaat, want dat geeft me het gevoel dat ik alles verkeerd doe. Ik haatte dat op school en ik wil het als volwassene nog steeds niet."

Murray verslaat publiekslieveling Kyrgios

Tennisser Andy Murray (27) heeft dinsdag bij de Australian Open publiekslieveling Nick Kyrgios uitgeschakeld in de kwartfinales. De als zesde geplaatste Schot zegevierde in Melbourne in drie sets over de acht jaar jongere Australiër: 6-3, 7-6 (5) en 6-3.

Murray speelt in de halve finales tegen de Tsjech Tomas Berdych, die de Spanjaard Rafael Nadal in drie sets overmeesterde.

Veel klachten over bussen Brabant

Busbedrijf Arriva heeft in de eerste week van de nieuwe dienstregeling in Noord-Brabant 1200 klachten gehad van reizigers. De klachten gaan vooral over busritten in de avond en in het weekend die sinds vorige maand zijn geschrapt. Gedeputeerde Staten (GS) schrijven dat dinsdag in antwoord op vragen de PvdA in Noord-Brabant.

Het aantal klachten is na de eerste week van de nieuwe dienstregeling drastisch gedaald. Arriva krijgt nu nog dertig reacties per dag, aldus GS.

In Tilburg waren er verder klachten over volle bussen. Arriva gaat daar grotere bussen inzetten, kondigt de provincie aan.

Klachten stromen ook op andere plekken binnen. De SP kreeg veel klachten en opende deze week een meldpunt voor reizigers en personeel om hun ervaringen te delen.

De provincie blikt desondanks tevreden terug op de invoering van de nieuwe dienstregeling. "Deze mega-operatie is goed verlopen omdat Arriva er in is geslaagd om volledig en snel van start te gaan."

Vijfde zege op rij LA Clippers

In de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft Los Angeles Clippers maandagavond voor de vijfde keer op rij gewonnen. De ploeg versloeg voor eigen publiek Denver Nuggets met 102-98. Jamal Crawford was in het vierde kwart uitstekend op dreef bij de thuisploeg. Hij maakte 21 punten (van zijn 23 punten in totaal) in het laatste deel en werkte met die indrukwekkende productie een achterstand van tien punten in de slotfase weg.

Utah Jazz verloor in eigen huis met 90-99 van Boston Celtics. Nieuwkomer Tayshaun Prince, die twee weken geleden overkwam van Memphis Grizzlies, had in de eerste helft een groot aandeel in de voorsprong van 24 punten die de bezoekers namen. De 34-jarige speler eindigde het uitduel met negentien punten.

Memphis Grizzlies versloeg Orlando Magic met 103-94. Forward Zach Randolph en center Marc Gasol brachten gezamenlijk veertig punten, twintig rebounds en tien assists op hun naam bij de winnende thuisploeg.

De thuisduels van New York Knicks en Brooklyn Nets gingen niet door vanwege de sneeuwstorm aan de Amerikaanse oostkust.

Alle uitslagen van maandag:

Memphis - Orlando 103 - 94
New Orleans - Philadelphia 99 - 74
Oklahoma - Minnesota 92 - 84
Utah - Boston 90 - 99
LA Clippers - Denver 102 - 98

Elektronicapionier Edgar Froese overleden

De Duitse muzikant Edgar Froese, medeoprichter van de beroemde Duitse elektronicagroep Tangerine Dream, is dinsdag in Wenen op 70-jarige leeftijd aan een longembolie overleden. Met hun futuristische, 'kosmische' muziek en het gebruik van synthesizers verwierf Tangerine Dream vanaf de vroegere jaren 70 internationale faam, maar ook dito weerstand.

Op 6 juni 1944 werd Froese geboren in Sovjetsk, Rusland. In Berlijn heeft hij zich bezig gehouden met twee opleidingen. Hij studeerde niet alleen kunst, maar hij genoot ook de opleiding tot beeldhouwer. In 1967 werd hij uitgenodigd om muziek te spelen in de villa van Salvador Dalí, een Spaanse surrealist. Hij was degene die Froese een duw in de juiste richting gaf. Een duw die hem grote successen heeft geleverd.

Naast hun eigen muziek heeft Tangerine Dream ook soundtracks geleverd voor enkele films. 'Sorcerer', 'Legend' en 'Risky Business' zijn maar enkele voorbeelden.

Debielen aan de pil

Poets de laarzen maar op, klak de hakjes strak tegen elkaar en train urenlang om die ene arm lang genoeg rechtop te houden voor een parade, want we zijn bijna klaar om debielen verplicht aan de anticonceptie te helpen. Dat is in het belang van het welzijn van de debielen. En om preventief leed bij nu nog ongeboren kinderen te voorkomen. En om miljoenen euro’s te besparen op intensieve zorg van geestelijk gehandicapte ouders en hun waarschijnlijk eveneens gehandicapte kinderen. Misschien kunnen we zelfs met de Fyra naar een gezond kuuroord in het buitenland sturen. Kortom, voor de mensen die het hebben, zal het gezond verstand weer zegevieren!

Frankrijk gaat antisemitisme op internet aanpakken

De Franse president François Hollande heeft er bij internetproviders op aangedrongen maatregelen te treffen om de verspreiding van antisemitisme via internet tegen te gaan. Volgens Hollande mogen internetproviders hun ogen niet sluiten voor antisemitische theorieën die de ronde doen op sociale netwerken. Doen ze dat wel 'dan zijn ze medeplichtig', aldus de president.

De zorgen over antisemitisme zijn in Frankrijk toegenomen na het gijzelingsdrama in een koosjere supermarkt in Parijs. In een dinsdag verschenen rapport zei een joodse organisatie dat het aantal gevallen van antisemitisme in Frankrijk het afgelopen jaar is verdubbeld.

AustraliŽ in eigen huis naar finale AziŽ Cup

Australië heeft zich in eigen land geplaatst voor de finale van de Azië Cup. In Newcastle werd er met 2-0 gewonnen van de Verenigde Arabische Emiraten. Na een kwartier stond de eindstand al op het bord. Vier jaar geleden stond Australië ook in de finale van de Azië Cup, toen werd er in de verlenging verloren van Japan (1-0). Nu zal Zuid-Korea de tegenstander zijn. 

Na drie minuten was het al raak. PEC Zwolle-speler Trent Sainsbury kopte het eerste doelpunt binnen. Jason Davidson, die afgelopen zomer Heracles Almelo verruilde voor West Bromwich Albion, verdubbelde de marge in de veertiende minuut met zijn eerste interlandoelpunt. 

Het gastland kwam verder in de wedstrijd niet meer in de problemen. In de finale wacht Zuid-Korea. In de groepsfase speelde beide landen al tegen elkaar, toen won Zuid-Korea met 1-0. The Socceroos kunnen zodoende met een historische zege van de Azië Cup ook revanche nemen voor enige nederlaag van dit toernooi.

Samenvatting Australië -  Verenigde Arabische Emiraten. (Bron: YouTube)

Dodental F-16-crash Spanje gestegen

Het dodental als gevolg van de crash van een F-16-gevechtsvliegtuig op een luchtmachtbasis in het Spaanse Los Llanos is opgelopen tot elf. Een Franse militair, die zware brandwonden had opgelopen, bezweek in een ziekenhuis in Madrid aan zijn verwondingen. Dat heeft het Spaanse ministerie van defensie dinsdag bekendgemaakt.

Spaanse onderzoekers proberen te achterhalen waarom het toestel vermogen verloor bij het opstijgen en op vijf geparkeerde toestellen knalde. De crash had een reeks explosies tot gevolg. Ook brak er brand uit. Het duurde ruim een uur voordat de vlammen gedoofd waren. Twee piloten die in een Griekse F-16 zaten kwamen om het leven, evenals acht leden van de Franse luchtmacht die op de grond aan het werk waren. De Fransman die dinsdag overleed was ook op de grond aan het werk.

Naast de doden vielen er twintig gewonden, onder wie elf Italianen en negen Fransen. Drie Franse en twee Italiaanse toestellen raakten door de crash beschadigd.

De militairen die op Los Llanos aan het werk waren, namen deel aan een NAVO-oefening. Aan het programma nemen België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten deel.

Sneeuw legt noordoosten van VS lam

In afwachting van een zware sneeuwstorm liggen de straten in steden in het noordoosten van de Verenigde Staten er dinsdagochtend verlaten bij. In het dichtbevolkte gebied met 35 miljoen inwoners wordt tot negentig centimeter sneeuw verwacht.

Sneeuw en wind geselden Manhattan. In Boston begon het lichtjes te sneeuwen, maar volgens de weersverwachting zal de sneeuwval snel toenemen.

Met het oog op de verwachte verkeerschaos zijn meer dan 7700 vluchten van en naar het noordoosten geannuleerd. Scholen, bedrijven en overheidskantoren zijn gesloten. Levensmiddelen vlogen de winkels uit en theaters doofden de lichten.

Gouverneurs en burgemeesters hebben noodmaatregelen afgekondigd en verkeerswegen afgesloten, om te voorkomen dat reizigers ingesneeuwd raken en om ruim baan te bieden aan sneeuwploegen en hulpdiensten.

"Dit wordt waarschijnlijk een van de grootste sneeuwjachten uit de geschiedenis van New York City", zei de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio. In de stad die nooit slaapt zijn metro's en bussen stilgelegd. In Massachusetts zijn veerdiensten naar Martha's Vineyard en Nantucket gereduceerd of opgeschort. Treinen rijden ook niet meer.

In New York City en op Long Island is een reisverbod ingesteld. Wie het overtreedt kan driehonderd dollar boete krijgen. Ook in Massachusetts, Connecticut en Rhode Island zijn reisbeperkingen ingesteld.

Best koopt mol in de zak

De gemeente Best overweegt om een bronzen kunstwerk van 137.000 euro te slopen omdat er keer op keer scheuren blijven ontstaan. De bronzen mol van zeven meter hoog werd in 2009 geplaatst op het dek van de spoortunnel in Best en was destijds al omstreden. Kort na de oplevering werden de eerste scheuren ontdekt.

Er is geconstateerd dat het brons te dun is gegoten en bovendien van slechte kwaliteit. Reparaties hebben tot dusver geen zin gehad. Kunstenaar Tom Claassen heeft geen geld om de reparatie uit te voeren of de schade te vergoeden.

Herstel van het kunstwerk kost 40.000 tot 60.000 euro. De gemeenteraad kan volgende maand kiezen tussen reparatie, sloop of laten wegkwijnen.

Philips ziet winst stevig dalen

Philips heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het elektronicaconcern kampte met tegenvallende verkopen, vooral op het gebied van medische apparatuur en in opkomende markten als China en Rusland.

Philips meldde dinsdag een nettowinst van 134 miljoen euro over het vierde kwartaal van 2014, tegen 412 miljoen euro een jaar eerder. De omzet nam, gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en veranderingen in het aanbod, met twee procent af tot 6,54 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) was met 262 miljoen euro ook twee derde lager dan in de laatste drie maanden van 2013.

Het laatste kwartaal weerspiegelde volgens topman Frans van Houten de moeilijkheden van heel 2014. Philips voorziet hogere verkopen en betere winstmarges in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de economie.

MuseumonderzeeŽr dicht vanwege asbestvezels

De onderzeeër in het Marinemuseum in Den Helder is voorlopig gesloten voor het publiek omdat er asbestvezels in de boot zijn aangetroffen. Volgens de GGD is de kans verwaarloosbaar dat bezoekers van het museum hebben blootgestaan aan de gevaarlijke stof.

Wel kunnen medewerkers tijdelijk zijn blootgesteld aan asbest. Dat wordt onderzocht, schreef minister Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag aan de Tweede Kamer. De onderzeeboot Tonijn werd in 1991 uit de vaart genomen en is sinds 1994 te bezoeken bij het museum.

De onderzeeër wordt pas weer opengesteld als een extern bedrijf het saneringswerk heeft uitgevoerd en uit controles en metingen is gebleken dat de situatie veilig is.

De 'beperkte' asbestbesmetting van de Tonijn kwam aan het licht tijdens onderzoek naar aanleiding van een ander asbestvoorval, bij de onderzeeër Zeeleeuw.

Bertens en Hogenkamp voeren Fed Cup-team aan

Kiki Bertens, Richel Hogenkamp, Michaëlla Krajicek en Arantxa Rus vormen het Fed Cup-team dat het op 7 en 8 februari in Apeldoorn opneemt tegen de tennissters van Slowakije. Dat heeft captain Paul Haarhuis dinsdag in Apeldoorn bekendgemaakt.

Voor Haarhuis stonden de namen van Bertens en Hogenkamp vast. Hij heeft daarnaast voor Krajicek gekozen vanwege haar toegevoegde waarde in het dubbelspel. Rus, die behoorlijk is afgezakt op de wereldranglijst, is geselecteerd omdat ze veel ervaring heeft in de Fed Cup en graag op gravel speelt, de ondergrond waarvoor in Apeldoorn is gekozen.

De winnaar van de wedstrijd mag een promotie-degradatieduel spelen voor een plek in de wereldgroep.

Ook Leenstra blijft weg uit Hamar

Ook schaatsster Marrit Leenstra van Team Corendon laat de wereldbeker in Hamar komend weekeinde schieten. De 25-jarige Friezin geeft de voorkeur aan een trainingsstage op het ijs in Nederland, als voorbereiding op de WK afstanden half februari in Heerenveen. Eerder meldden Sven Kramer en Koen Verweij zich af voor de tweedaagse in Noorwegen.

"Door de overvolle schaatskalender moeten we gewoon keuzes maken", lichtte hoofdcoach Jan van Veen dinsdag toe. "Wij kiezen voor een andere route richting het WK afstanden in Thialf. Dat is het hoofddoel voor Marrit dit seizoen."

Leenstra verschijnt bij de WK afstanden aan de start van de 1000 meter en de 1500 meter. Ook zal ze in Thialf in actie komen op de ploegachtervolging.

Leenstra doet nog wel mee aan de wereldbeker in Heerenveen (7-8 februari). Ze start dan op de 1000 meter. Voor het WK allround in maart in Calgary heeft Leenstra zich niet geplaatst.

Armstrong niet onder indruk nieuwe baas UCI

Lance Armstrong is bepaald niet enthousiast over Brian Cookson, de nieuwe voorzitter van de internationale wielrenunie UCI. De Brit loste de omstreden Ier Pat McQuaid eind 2013 af en beloofde hervormingen en een hardere aanpak van doping. "Als McQuaid dezelfde beslissingen had genomen als Cookson in zijn eerste jaar, was hij gelyncht", zei Armstrong bij de BBC. De Amerikaan werd voor zijn dopingzonden levenslang geschorst en raakte zijn zeven Tourzeges kwijt.

Met name het uitblijven van maatregelen tegen Astana, de Kazakse wielerploeg die meermaals met doping te maken had, wekt verbazing bij de Texaan die zelf nog voor dat team reed. Armstrong zei dat 'iedereen vindt' dat Astana uit de WorldTour moet worden gezet, maar begrijpt ook dat Cookson gebonden is aan juridische regels. Maar dat Astanabaas Aleksandr Vinokoerov niet eens met de onderzoekscommissie van de UCI wilde praten, noemt Armstrong onacceptabel.

'Personeel V&D wil naar rechter om loonoffer'

Veel werknemers van V&D zijn van plan naar de rechter te stappen vanwege het verplichte loonoffer van 5,8 procent dat V&D vorige week voor zijn personeel aankondigde. Bij vakbond FNV hebben al meer dan honderd leden aangegeven mee te willen doen met juridische stappen tegen de plannen van de directie, bevestigde FNV-bestuurder Niels Suijker dinsdag na berichtgeving van de Volkskrant.

De bond hield maandagavond ledenbijeenkomsten in Amsterdam en Groningen. Deze week staan ook nog bijeenkomsten op de planning in Utrecht, Deventer, Rotterdam en Weert.

Suijker verwacht dus nog meer aanmeldingen. Hij wil vanuit de bond een collectieve procedure gaan regelen. Die zal wel pas opgestart worden als de loonstrookjes van volgende maand op de deurmat liggen. Het loonoffer bij V&D wordt per 1 februari doorgevoerd.

Ook vakbond CNV inventariseert bij de eigen achterban naar de bereidheid tot stappen tegen de warenhuisketen.

De leukste sporttweets van week 4

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Tennis levert af en toe hele mooie kiekjes op:

Lewis Hamilton ging even een stukje rijden met zijn onopvallende auto:

Tijdens de Volvo Ocean Race moesten de boten langs Singapore, daar was het een beetje druk:

Dan krijg je dus dit soort plaatjes:

Dit is nog eens een leuk idee voor een vrije trap, alleen de uitvoering is nog niet helemaal goed:

Tijdens de 24 uur van Daytona bleek het voorgevoel van Renger van der Zande terecht. Al zal dat met die lekkende olie ook niet zo moeilijk zijn geweest:

We blijven de vinger aan de pols houden:

Diegene die de medailles voor het EK shorttrack bestelde mag in het vervolg wel even twee keer kijken:

Gelukkig was de sfeer fantastisch:

Vorige week zat een foto voor de liefhebbers van mooie dames in deze rubriek. Deze week voor de liefhebbers van mooie mannenlichamen:

Misschien kunnen we iemand op een idee brengen:

Wij snappen Albert Timmer wel:

Bij Lotus hebben ze weer een duidelijke mening over de neuzen in de Formule 1:

Die tennissers vliegen nogal wat:

Het hoogtepunt van de Klassieker afgelopen weekend:

'Weinig voordeel olieprijs Air France-KLM'

Air France-KLM profiteert dit jaar mondjesmaat van de sterke daling van de olieprijs. Van een potentiële besparing van 3,5 miljard dollar blijft waarschijnlijk hooguit een paar honderd miljoen euro over. Dat komt door de daling van de euro en de strategie om door middel van brandstofopties prijsschommelingen op te vangen.

Dat schrijft de Franse zakenkrant La Tribune dinsdag. Het dagblad baseert zich naar eigen zeggen op cijfers die deze week zijn voorgelegd aan de centrale ondernemingsraad van Air France.

De top van Air France-KLM stelde eerder al, zonder cijfers te noemen, dat de onderneming slechts beperkt profiteert van de dalende brandstofrekening. Het voordeel wordt bovendien grotendeels tenietgedaan door de aanhoudende daling van de ticketprijzen, als gevolg van toegenomen concurrentie.

Facebook vijftig minuten stil door storing

Facebook heeft dinsdagochtend ongeveer vijftig minuten stilgelegen door een storing. Ook Instagram was tijdelijk onbereikbaar. Volgens Facebook ging het om een storing die veroorzaakt werd door een technische aanpassing aan de dienst.

Van een cyberaanval was geen sprake, zegt Facebook. Lizard Squad, een groep die erom bekend staat met allerlei capriolen op internet aandacht te willen vragen, beweerde eerder op Twitter dat ze verantwoordelijk was voor de problemen. "De problemen werden veroorzaakt door een technische fout van onze kant. Het had niets te maken met Lizard Squad, Snowmageddon of een andere partij van buiten", liet Facebook weten in een verklaring.

Facebook heeft ongeveer 1,35 miljard actieve gebruikers, Instagram ongeveer 300 miljoen. Het nieuws over de storing verspreidde zich als een lopend vuurtje via het concurrerende sociale netwerk Twitter. De storing was de grootste sinds 24 september 2010 toen de dienst tweeënhalf uur niet bereikbaar was.

14-jarige snowboardster wint goud op X-Games, Maas 7e

De pas 14-jarige snowboardster Chloe Kim heeft tijdens de Winter X-Games in Aspen het goud gewonnen op de SuperPipe, de grote versie van de op de Olympische Spelen aanwezige halfpipe. De Amerikaanse Kim is daarmee de jongste ooit die goud wint op de 'Olympische Spelen voor extreme sporten', wat vaak gezien wordt als een meer prestigieuze titel dan die van olympisch kampioen.

Het werd een intens duel tussen Kim - die met haar zilver vorig jaar al de jongste medaillewinnares ooit werd - en landgenote Kelly Clark, die al jaren domineert. Zo won Clark de laatste 4 X-Games-titels op rij, haalde ze sinds 2008 elk jaar het podium en won ze in 2002 olympisch goud. Na twee van de drie runs stond Clark met een score van 90.00 punten bovenaan, maar met 92.00 ging Kim er in haar slotrun overheen en won ze het goud. Opvallend is dat ze een jaar geleden goed genoeg was om mee te doen aan de Spelen in Sochi, maar daar was ze - zoals ook nu nog - te jong voor. Vlak voor de finale ging Kim nog flink onderuit. "Daarna was ik wel wat banger, omdat ik in mijn laatste oefenrun vol op m'n gezicht viel", aldus de tiener na afloop. "Bij het ingaan van de eerste run in de wedstrijd stond ik nog te trillen op mijn benen."

De gouden run van de 14-jarige Kim (Bron: YouTube)

Op de slopestyle deed de Nederlandse Cheryl Maas mee, die het WK ervoor had laten schieten. In haar eerste twee runs ging ze onderuit, waarna het in de derde en laatste run beter ging tot ze bij de laatste sprong opnieuw onderuit ging. "Ik baal er ontzettend van dat ik mijn laatste, 'veilige' trick verneukt heb", aldus een gefrustreerde Maas op Facebook. Het leverde de Nederlandse uiteindelijk de zevende plek op. Spencer O'Brien uit Canada zorgde voor een unieke prestatie in de slopestyle voor vrouwen, door een zogenaamde backside 900 succesvol uit te voeren. De trick van O'Brien is hier te zien, terwijl de winnende run van de Noorse Silje Norendal hier te bekijken is. Marc McMorris ging er bij de mannen namens Canada met het goud vandoor, zijn run is hier te zien.

Paralympisch snowboarder Chris Vos werd eerder achtste tijdens de boardercross voor atleten met een beperking. Dat onderdeel stond in Aspen voor het eerst op het programma van de X-Games. De 16-jarige Vos had het moeilijk, omdat er - in tegenstelling tot de World Cups - geen onderscheid gemaakt werd tussen de verschillende beperkingen. Daardoor moest de Nederlander, die een verlamming heeft aan een volledig been, het opnemen tegen onder anderen snowboarders met 'slechts' een onderbeenbeperking. Vos werd in de halve finales uitgeschakeld doordat hij vierde werd, waar de beste drie zich plaatsten voor de finale.

Videoverslag van Chris Vos en zijn avonturen tijdens de X-Games 2015 (Bron: YouTube)

CDA wil Knot horen in Kamer over ECB-besluit

Het CDA wil president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in de Tweede Kamer spreken over het besluit van de Europese Centrale Bank om staatsleningen op te kopen bij banken.

Knot stemde daar in de ECB-vergadering vorige week tegen, zei hij afgelopen zondag in Buitenhof, en CDA-leider Sybrand Buma wil daar meer van weten. Buma was vorige week zelf zeer kritisch over het ECB-besluit. Hij kondigde meteen aan dat hij premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ter verantwoording gaat roepen omdat zij niks hebben gedaan om het ECB-besluit te voorkomen.

In de hoorzitting met Knot wil het CDA duidelijk krijgen wat de gevolgen van het besluit zijn voor gewone spaarders, pensioenen en investeringen van Nederlandse banken in de economie. "Daarnaast blijft de vraag wat de consequenties kunnen zijn voor Nederland voor de risicoverdeling op de langere termijn van schulden van probleemlanden", aldus Buma.

Hij roept Knot op basis van de bankwet op naar de Kamer te komen. Die wet bepaalt dat de president van DNB kan worden uitgenodigd voor een hoorzitting, net zoals het Europees Parlement het recht heeft om de president van de ECB te horen.

Bill Cosby opnieuw beschuldigd van misbruik

Bill Cosby is opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik. Cindra Ladd, de vrouw van filmproducent Alan Ladd Jr., heeft in een artikel voor Huffington Post beschreven hoe de komiek haar in 1969 heeft gedrogeerd en verkracht.

Ladd, toen 21 en werkzaam voor een filmproducent in New York, zegt dat zij en de toen 32-jarige Cosby bevriend raakten en af en toe samen naar de film gingen. Eén avond gaf hij haar een pil nadat ze over hoofdpijn klaagde. "Ik herinner me dat ik de volgende ochtend naakt wakker werd in het appartement van een vriend van hem en dat Cosby in een witte badjas rondliep alsof er niets aan de hand was. Het was duidelijk dat hij seks met me had gehad. Ik was geschokt en schaamde me."

Destijds overwoog Ladd niet naar de politie te gaan. "Het was een andere tijd en er bestond nog niet zoiets als 'date rape'", legt ze uit. De reden dat ze nu met haar verhaal naar buiten treedt is 'dat het juist is'. "De waarheid moet bekend zijn." Ladd wil het bij haar artikel laten. "Ik heb geen plannen voor een rechtszaak en ik heb geen geld nodig."

Meer dan twintig vrouwen hebben Cosby de afgelopen maanden beschuldigd van seksueel misbruik.

Brandweer en ambulance glijden de sloot in

Een in de sloot gegleden personenauto werd dinsdagochtend gevolgd door de te hulp geschoten brandweerwagen en ambulance. De opmerkelijke reeks ongevallen gebeurde bij een sloot in Siddeburen. Vijf mensen moesten met licht letsel naar een ziekenhuis.

Dat meldde de politie in Groningen dinsdag. De oorzaak van het ongeval is nog niet precies duidelijk, maar alles wijst op een gladde Rotmerweg, waar het ongeval gebeurde.

Met RIDE racen op Sierra Nevada

Koch Media Benelux en Milestone geven vandaag een gameplayvideo vrij voor RIDE, Milestones eerste eigen franchise, dat de Sierra Nevada track toont.

Het spel biedt meer dan honderd motoren om uit te proberen binnen vier verschillende categorieën – Superbikes, Supersports, Naked en Historical Bikes. De circuits bevinden zich in de stad, op het platteland en er zijn historische circuits van over de hele wereld van het motorracen. Je kunt je motor en je digitale rijder aanpassen.

RIDE is 20 maart 2015 verkrijgbaar voor Xbox One, Xbox 360, pc, PlayStation 4 en PlayStation 3.

Methode om nieuwe drugs snel te signaleren

De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron heeft een methode ontwikkeld om nieuwe, gevaarlijke drugs snel te ontdekken om op tijd maatregelen te kunnen nemen. De methode is ontwikkeld naar aanleiding van de problemen met GHB die werden ontdekt toen het al te laat was.

Voor de vroege signalering van nieuwe drugs stelt Novadic-Kentron voor om lokaal panels samen te stellen met professionals én drugsgebruikers die uit hun eigen praktijk ontdekkingen kunnen delen. Als er nieuwe of gevaarlijke varianten van drugs opduiken is het de bedoeling om snel een risicobeoordeling te maken en een stappenplan te ontwikkelen.

Novadic-Kentron kreeg 450 duizend euro Europese subsidie voor de ontwikkeling van de methode. De nieuwe methode, die nog niet is toegepast, wordt volgende week gepresenteerd op een internationaal congres in Breda.

DNB vult goudvoorraad aan

Nederland heeft voor het eerst in zestien jaar zijn goudreserves aangevuld. De Nederlandsche Bank (DNB) vergrootte de voorraad in december met bijna tien ton tot ruim 622 ton, blijkt uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De hoeveelheid goud die de centrale bank in de kluizen heeft liggen, was al sinds 2008 niet meer gewijzigd.

De stap sluit aan bij het beleid van andere centrale banken. Wereldwijd worden de goudreserves weer aangevuld. De afgelopen twee decennia was de rol van goud als dekking van valuta juist aanzienlijk afgenomen. Centrale banken namen meer andere valuta zoals dollars en ponden in reserve.

In november maakte DNB al bekend haar locatiebeleid voor de goudvoorraad aan te passen. Met het oog op een 'evenwichtigere spreiding', verscheepte de bank een aanzienlijk deel van zijn goud uit kluizen in de Verenigde Staten naar Nederland.

Frankrijk wil Europese aanpak terreurfinanciering

Frankrijk heeft er dinsdag bij de lidstaten van de Europese Unie op aangedrongen de strijd aan te binden met de financiering van terreur. Parijs heeft voorgesteld maatregelen te treffen die transacties transparanter moeten maken.

De Franse minister van financiën Michel Sapin zei dinsdag dat het streven is snel een Europese overeenkomst te sluiten die witwassen moet tegengaan en 'andere aanvullende maatregelen moet versnellen zodat we in staat zijn alle kleine verplaatsingen die de hart van terreurfinanciering vormen te volgen'.

Frankrijk pleit voorts voor het delen van meer gegevens met betrekking tot witwassen, strengere wetgeving met betrekking tot het bevriezen van tegoeden en het aanscherpen van de mogelijkheden voor de douane om zaken als goud te kunnen volgen. Sapin verwacht dat de voorstellen goed zullen vallen bij zijn Europese collega's, 'omdat terrorisme elk land treft'.

Jules Deelder gaat weer op tournee

Dichter en muzikant Jules Deelder gaat weer op tournee. Dat heeft zijn agent dinsdag bekendgemaakt. Deelder presenteert 21 februari samen met zijn muzikale partner Bas van Lier het nieuwe album van hun band De Deeldeliers.

De lancering van de plaat, die als titel Deeldelirium heeft gekregen, vindt plaats in club Bird in Rotterdam. Daarna volgt een toer langs 25 podia in Nederland en ook een aantal optredens in België.

De Deeldeliers bestaan behalve uit Deelder (slagwerk en zang) en Van Lier (hammondorgel) uit Boris van der Lek (tenorsax) en Erik Kooger (slagwerk). De groep speelt naar eigen zeggen 'geordende muzikale chaos' van verschillende stijlen, zoals jazz, rock, funk, soul, hip, grunge, rap en ska.

Het is de eerste tournee van Deelder sinds zijn zeventigste verjaardag. Deze werd afgelopen jaar groots gevierd door zijn geboortestad Rotterdam. De dichter mocht als 'nachtburgemeester' van de Maasstad zelfs een middag de gemeenteraad leiden.

Boetes voor KPN en Vodafone

KPN en Vodafone krijgen boetes van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het overtreden van de regels voor netneutraliteit. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend. KPN moet 250 duizend euro betalen en Vodafone 200 duizend euro.

KPN krijgt de boete omdat het op zijn gratis wifi-hotspots diensten blokkeerde, bijvoorbeeld sommige vormen van internetbellen. Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen.

Vodafone wordt bestraft omdat het klanten via een app naar betaalzender HBO liet kijken, zonder de daarbij verbruikte data in rekening te brengen. Op die manier stuurde het telecombedrijf zijn klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan, aldus de ACM.

Verklaring Fidel Castro over betrekkingen met VS

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft eindelijk de stilte doorbroken en zich uitgesproken over de beslissing van Cuba om de betrekkingen met de Verenigde Staten te herstellen. Hij schrijft in een verklaring dat hij de onderhandelingen steunt, hoewel hij nog altijd wantrouwen koestert jegens de regering in Washington.

Sinds op 17 december de twee landen bekendmaakten werk te gaan maken van het herstel van de betrekkingen had de 88-jarige revolutionair zich er nog niet over uitgesproken. Er werd dan ook druk gespeculeerd dat hij het mogelijk niet eens was met de beslissing van zijn broer, president Raul Castro.

"Ik vertrouw het beleid van de Verenigde Staten niet, noch heb ik een woord met ze gewisseld, maar dit betekent niet dat ik een vreedzame oplossing voor de conflicten verwerp", schreef Castro in een brief aan een studentenfederatie, die werd voorgelezen op de Universiteit van Havana. De brief verscheen ook in de partijkrant Granma. "We zullen altijd samenwerking en vriendschap met mensen over de hele wereld verdedigen, ook met onze politieke tegenstanders."

Twee weken geleden stuurde Castro nog een brief aan voetballegende Diego Maradona, om daarmee geruchten over zijn dood uit de wereld te helpen. De brief aan Maradona was de eerste keer in drie maanden dat hij iets van zich liet horen. Een ernstige ziekte dwong Castro af te treden als president. Hij droeg het presidentschap over aan zijn broer.

President ArgentiniŽ wil geheime dienst op de schop

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft het Congres maandag verzocht de inlichtingendiensten te ontbinden en te vervangen door een nieuwe dienst. Zij zei eerder dat losgeslagen agenten de dood van speciaal aanklager Alberto Nisman hebben georkestreerd om haar regering tot wankelen te brengen.

Hervorming van de clandestiene diensten is een 'nationale schuld' die na het herstel van de democratie in 1983 nog altijd moet worden ingelost, zei Fernandez maandag. De problemen van nu vinden volgens haar nog altijd hun oorzaak in de jaren van de militaire dictatuur. De nieuwe Federale Inlichtingendienst zou een directeur en een plaatsvervanger krijgen en maar een paar leden van de regering zouden toegang tot hen moeten hebben. In het bestaande systeem hebben veel Congresleden toegang tot de inlichtingenchefs.

Nisman werd ruim een week geleden dood aangetroffen in zijn flat. Hij stond op het punt in de volksvertegenwoordiging uitleg te geven over zijn bewering dat de president de vervolging had voorkomen van voormalige Iraanse functionarissen die betrokken zouden zijn geweest bij de bomaanslag op het grootste joodse culturele centrum van Argentinië in 1994. Zij zou dat hebben gedaan om handelsakkoorden met Iran veilig te stellen. Zijn rapport daarover had Nisman enkele dagen voor zijn dood aan een rechter overhandigd.

"Het is onredelijk om onze regering ook maar van een dergelijke manoeuvre te verdenken", zei Fernandez. Vervolgens somde zij op wat haar regering allemaal heeft gedaan om de zaak uit 1994 op te lossen. Zij betreurde het dat meer dan twintig jaar later nog niemand is opgepakt, laat staan berecht. Zij merkte op dat haar echtgenoot en voorganger Nestor Kirchner degene was die Nisman op de zaak had gezet, nadat het onderzoek jarenlang had stilgelegen. Afspraken die in 2013 met Iran werden gemaakt, hadden tot doel de medewerking van dat land te krijgen voor het onderzoek, zei zij.

In een eerste reactie op de dood van Nisman had Fernandez gesuggereerd dat hij zelfmoord had gepleegd. Toen hierover twijfels rezen, opperde zij dat de inlichtingendiensten Nisman valse informatie hadden verschaft. Vervolgens zouden zij de aanklager hebben omgebracht om haar regering in een kwaad daglicht te stellen.

Leden van de politieke oppositie hechten weinig geloof aan de theorieën van Fernandez. Voordat de inlichtingendiensten op de schop gaan, moet de regering 'uitleggen wat er is gebeurd in de elf jaar dat zij de leiding er over had', zei parlementslid Margarita Stolbizer tegen Todo Noticias. "De toespraak (van Fernandez) zat vol onnauwkeurigheden en leugens. Zij gaf geen antwoord op de twijfels over haar regering of de inhoud van het rapport van Nisman."

Aan het slot van haar toespraak zei Fernandez dat zij zich 'niet laat afpersen' en zich niet laat afschrikken door rechters of onderzoekers. "Zij zullen mij geen centimeter afbrengen van wat ik altijd heb gedacht."

Vluchten op Bagdad opgeschort na beschieting

Drie luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Arabische Emiraten schorten vluchten naar de Iraakse hoofdstad Bagdad voorlopig op. Ze hebben dit besluit genomen nadat een toestel van FlyDubai maandagavond bij de landing in Bagdad met lichte wapens werd beschoten.

Het toestel raakte beschadigd, maar geen van de passagiers raakte gewond.

Behalve FlyDubai zeggen ook Emirates uit Dubai en Etihad Airways uit Abu Dhabi de vluchten naar Bagdad voorlopig op te schorten.

Grote politieactie in 'jihaddorp' Frankrijk

De Franse autoriteiten zijn dinsdag begonnen met een grote actie in Lunel, een kleine plaats in het zuiden van het land die bekendstaat als een bolwerk van ronselaars voor extremistische netwerken. Deze jihadistische netwerken zouden al honderden Franse jongeren hebben geronseld om te gaan vechten in Irak en Syrië.

De politieactie begon bij het ochtendgloren. Twee functionarissen, die anoniem wilden blijven, zeiden dat de actie nog gaande is en dat er nog geen duidelijkheid is over het aantal arrestaties.

In Lunel wonen 27 duizend mensen. De afgelopen maanden zijn zeker zes inwoners om het leven gekomen bij de strijd in Irak en Syrië. In december weigerde een moslimleider uit Lunel het vertrek van tien jihadstrijders te veroordelen. Hij beschuldigde de Franse president François Hollande ervan een ronselaar voor de jihad te zijn.

Pool wint millimetersprint om goud op Winter Universiade

De Pool Adam Cieslar heeft tijdens de noordse combinatie op de Winter Universiade in Slowakije zijn gouden medaille van 2013 met succes verdedigd op de eerste van twee individuele wedstrijden. Bij het schansspringen deed hij het al uitstekend, maar hij won het goud door een echte millimetersprint in zijn voordeel te beslissen.

Na het schansspringen bezette Cieslar de derde positie. De Duitser Tobias Simon won het eerste onderdeel en mocht bij het langlaufen vertrekken met een voorsprong van 12 seconden op de Pool Mateusz Wantulok en 32 seconden op Cieslar. Tijdens de 10 kilometer langlaufen werd echter al snel duidelijk dat Simon het erg moeilijk zou gaan krijgen. Na een kleine 3 kilometer was hij bijgehaald, waarna Cieslar er al snel vandoor ging. Hij bouwde snel een flinke voorsprong op, maar rekende niet op David Welde. De Duitser was een minuut achter Cieslar gestart, maar kwam razendsnel dichterbij.

Welde had de volle afstand nodig om het enorme gat te dichten, maar in de slotkilometer sloot hij dan toch aan. De Duitser had echter teveel krachten verspild in de achtervolging, want in een zinderende eindsprint kon Cieslar zijn ski een fractie van een seconde eerder over de streep krijgen. Daar was wel een fotofinish voor nodig, want zelfs de atleten zelf leken niet te weten wie er nou gewonnen had. Ver achter het duo vielen Wantulok en Simon terug naar de plekken vijf en negen, maar toch was er nog brons voor Polen: Szczepan Kupczak kwam als derde over de finish.

De hoogtepunten van dag 2 van de Winter Universiade, met na 12:00 minuten de spannende eindsprint op de noordse combinatie (Bron: YouTube)

De andere wedstrijd waar maandag de medailles verdeeld werden was een stuk minder spannend. Bij het langlaufen stond de gemengde teamsprint in klassieke stijl op het programma, bestaande uit teams van elk één man en één vrouw. Zoals verwacht gingen de twee Russische teams er met het goud en zilver vandoor. Anton Gafarov en Svetlana Nikolaeva, een dag eerder goed voor individueel sprintzilver- en brons, bleken duidelijk een maat te groot voor de concurrentie. Het Tsjechische koppel met Jan Srail en Karolina Grohova leek op weg naar een verrassende tweede plek, totdat Anna Povoliaeva in de slotmeters nog voorbij Grohova kwam. Ze deelde haar zilveren medaille met Raul Shakirzianov, die individueel al brons pakte. 

Stoke bekert verder in FA Cup

Stoke City heeft maandagavond de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. De formatie won de uitwedstrijd bij Rochdale, dat uitkomt op het derde niveau in Engeland (1-4).

Bojan Krkic bracht Stoke al na vier minuten op voorsprong. De aanvaller, vorig seizoen actief voor Ajax, viel na een half uur geblesseerd uit. Stephen Ireland en Victor Moses troffen na rust doel namens Stoke (0-3). Rhys Bennett deed in de slotfase nog iets terug voor Rochdale (1-3), waarna Jonathan Walters de eindstand bepaalde.

Erik Pieters ontbrak bij Stoke, dat het bekeravontuur vervolgt met een uitwedstrijd bij Blackburn Rovers. De Nederlandse verdediger herstelt van een liesblessure.

Krajicek naar halve finale dubbelspel Australian Open

De Nederlandse tennisster Michaëlla Krajicek doet het goed in het dubbelspel op de Australian Open. Ze bereikte dinsdag met haar Tsjechische partner Barbora Zahlavova Strycova de halve finales van het grandslamtoernooi in Melbourne. Het duo versloeg het Amerikaanse koppel Raquel Kops-Jones en Abigail Spears in drie sets: 6-3, 3-6 en 6-7 (7).

Krajicek heeft dinsdag in Melbourne niet voor een dubbelslag kunnen zorgen. Met haar Roemeense tennispartner Florin Mergea werd de Nederlandse speelster op het Australian Open uitgeschakeld in de tweede ronde van het gemengd dubbelspel. Het duo verloor in twee sets van Kristina Mladenovic uit Frankrijk en Daniel Nestor uit Canada: 6-4 en 7-5, de nummers drie van de plaatsingslijst.

Voor Kiki Bertens is er in het dubbelspel viel in de kwartfinale het doek. Bertens werd dinsdag samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson uitgeschakeld in twee sets: 2-6 en 5-7. Ze verloren van het Duitse duo Julia Görges en Anna-Lena Grönefeld.

Nadal uitgeschakeld op Australian Open

Tennisser Rafael Nadal is dinsdag tegen de verwachtingen in uitgeschakeld op de Australian Open. Op het grandslamtoernooi in Melbourne legde de als derde geplaatste Spanjaard het af tegen de Tsjech Tomas Berdych. Nadal verloor in drie sets: 2-6, 0-6 en 6-7 (5).

Berdych had de zeventien voorgaande wedstrijden tegen Nadal verloren, maar die bleek na lange afwezigheid vanwege blessures en ziekte bepaald niet op zijn oude niveau. Vooral Nadals tweede opslag liet te wensen over: Berdych kon er naar hartelust op los hameren en dat deed de Tsjech ook.

In de derde set liet Nadal wel zijn normale niveau zien en kreeg op 4-4 de eerste breakkansen, deze wist hij niet te verzilveren. Het kwam aan op een tiebreak en die ging met 7-5 naar Berdych, die daarmee de wedstrijd won. De Tsjech speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van het duel Andy Murray - Nick Kyrgios. 

FOK! Wat een weer....Een enkele bui

Goedemorgen! Nog een paar dagen geduld en dan kunnen we op diverse plaatsen weer sneeuwballen gaan gooien. Wel is het zo dat het om buien gaat en dat wil zeggen dat de ene plek de volle laag krijgt, terwijl er in jouw achtertuin helemaal niets gebeurd. Uiteraard neemt ook de kans op gladheid flink toe. Hetzij door winterse neerslag, hetzij door opvriezing van natte weggedeelten tijdens nachtelijke opklaringen. Zover is het nu nog niet.

Gisteren was het met 8 graden vrij zacht, maar daarbij regende het wel af en toe. In de loop van de middag brak zowaar de zon nog even door, met uitzondering van het zuidoosten. Er stond een goed voelbaar windje buiten en dat maakte het voor het gevoel toch wat frisser.

Vandaag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en momenten dat de zon even schijnt. Meestentijds lijkt toch de bewolking te zullen overheersen. Verder vallen er verspreid over het land enkele buien, maar die stellen nu nog niet zoveel voor. Vanmiddag wordt het net als gisteren ongeveer 7 of 8 graden. De west- noordwestenwind is matig. Uiteraard waait het langs de kust iets harder.

Morgen passeert er dan een koufront met geruime tijd regen en vanaf dan stroomt de koude lucht binnen. Donderdag t/m zaterdag worden drie dagen met fikse winterse buien en daarbij kan het ook tot onweer komen. Ik zei het in het begin al dat de puzzelstukjes  nog op z'n plaats moeten vallen, dus echte details zijn nog niet te geven. Ik blijf het uiteraard volgen. 

Fijne dag!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Elzenkatjes
Zomaar een paadje in Terneuzen. D_tje zag dat de Elzenkatjes alweer beginnen te groeien.

 

 

 

 

 

 

 

Final Fantasy XV op roadtrip

Er zijn enkele screenshots online gezet van de RPG Final Fantasy XV van Square Enix. Het spel is al even in de maak, maar dat is dan ook te zien in onderstaande gameplaybeelden. In de Japanse RPG speel je Noctis, een of andere prins, die de wereld moet gaan redden van een nog ongedefineerd kwaad. Kortom, we hebben ook nog geen idee waar het verhaal in het spel precies over gaat. Wat we wel weten is dat het er schitterend uitziet en dat er naar goede Japanse gewoonte vast weer lang gespeeld kan worden om echt alles uit het spel te halen.

Een datum voor Final Fantasy XV is nog niet gegeven. Fans fantaseren over een release in 2016, maar Square heeft nog geen releasedatum bekendgemaakt. In maart komt er een demo uit voor gamers die Final Fantasy Type-0 hebben besteld.

Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

The Witcher 3 in 60fps beeld

Onlangs was er een evenement waarin de pers kennis kon maken met de besturing van The Witcher 3: Wild Hunt. In onderstaande video zien we ingame beelden van de RPG. In het spel speel je als Geralt of Rivia, personages met speciale vaardigheden die gebruikt worden om het kwaad in de wereld te bestrijden. Dit keer moet je het opnemen tegen een mysterieus leger met de naam Wild Hunt, dat de noordelijke koninkrijken teistert.

Na wat uitstel komt The Witcher 3: Wild Hunt 19 mei uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mythbusters gaan DOOM onderzoeken

De Mythbusters gaan een spelletje DOOM spelen om te kijken of het spel echt zou kunnen zijn. Er zijn blijkbaar geen mythes meer om onderzocht te worden, na elf jaar zijn de echte broodjes aap op. Bethesda liet via een blogpost weten dat Tim Willits, de creative director van id Software helpt bij het tot leven brengen van de bekende first-person-shooter DOOM.

"Is het echt mogelijk voor iemand om al die healthpacks, wapens en een kettingzaag te dragen", vraagt Bethesda zich af. Op 31 januari wordt de aflevering uitgezonden en krijgen we antwoord op deze toch wel prangende vraag. Wij hebben een andere vraag voor Bethesda: wanneer komen er meer informatie en beelden van het vierde deel van DOOM uit?

IS reageert op terreurdoden Verviers

Islamitische Staat (IS) heeft gereageerd op anti-terreuractie in België. De leider van IS noemt de twee jihadisten die zijn gedood in Verviers, 'zijn Belgische broeders' en riep aanhangers op hun voorbeeld te volgen en aanslagen te plegen in het Westen.

Dat schrijft de Belgische nieuwswebsite Het Laatste Nieuws dinsdag. In een audioboodschap zegt een leider: "Richt jullie tegen de kruisvaarders, waar zij ook te vinden zijn. Of dat nu met explosieven is, met kogels, een mes, een auto, een steen of zelfs een laars of een vuist." Ook zei hij dat de Belgen 'nog lang met schrik moeten leven'.

IS heeft ook twee foto's gepubliceerd van de twee terroristen uit Verviers. Daar op zou te zien zijn dat de meedoen aan de jihad in Syrië. Bij de foto's stond de tekst: "Dit zijn de martelaren uit België die sjeik Adnani in zijn toespraak heeft vermeld. Moge Allah hen een hoge plaats toekennen."

Forse schenking virtueel lokmeisje Sweetie

Hulporganisatie Terre des Hommes krijgt ruim 3,8 miljoen euro voor verlenging van het Sweetie 2.0-project. Sweetie is een virtueel Filipijns meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen. In oktober werd de eerste pedo die dankzij Sweetie was opgespoord, veroordeeld.

De schenking komt van de Nationale Postcode Loterij, die maandagavond tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam uit de doeken deed welke goede doelen kunnen rekenen op een financiële injectie.

Zo krijgt de Dierenbescherming 2,7 miljoen euro voor speciale wagens voor dierenvervoer. De Stichting Aap krijgt ruim 1,4 miljoen om in Spanje een opvang te bouwen voor leeuwen en tijgers die door circussen worden afgedankt.

Russen aangeklaagd voor spionage in VS

De FBI heeft drie mannen aangeklaagd op verdenking van spionage voor de Russische overheid en het rekruteren van informanten in New York.

Aanklagers in de VS zeggen dat de 39-jarige Evgeny Buryakov deel uitmaakte van een groep waar twee andere beschuldigden, Victor Podobnyy en Igor Sporyshev, ook toe behoorden. Zij wonen echter niet meer in de VS.

Buryakov wordt ervan verdacht pogingen te hebben gedaan tot het inwinnen van informatie over mogelijke sancties tegen Russische banken en de inspanningen van de VS om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen. Ook zou Buryakov hebben geprobeerd om Amerikanen voor Rusland te laten spioneren.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.