FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 januari 2015

Belg Marchant skiet naar Europees jeugdolympisch brons

De Belgische skiër Armand Marchant heeft tijdens de eerste dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) brons veroverd op de reuzenslalom. Op de Liechtensteinse pistes van Malbun pakte hij op de eerste dag van het EYOF zo de eerste Belgische skimedaille ooit.

Het EYOF wordt dit jaar georganiseerd door Liechtenstein en de Oostenrijkse regio Voralberg en is bedoeld voor Europese wintersporters tot 18 jaar. De 17-jarige Marchant kwam dit seizoen al twee keer in actie in de World Cup, maar wist daarin beide keren de finish niet te halen. In Malbun stond hij na de eerste run op de tweede plek, 0,12 seconden achter de Oostenrijkse leider Pascal Fritz en enkele tienden voor de Zweed Olle Sundin en de Fransman Lucas Perrier.

Zowel Sundin als Perrier maakten in de tweede run een aantal grote fouten en vielen ver terug, terwijl Albert Popov juist op kwam zetten. De Bulgaar, in eigen land gezien als hét grote skitalent, wist Marchant zelfs te passeren en pakte zo het zilver. Fritz was niet meer in te halen en ging er vandoor met het goud. Voor Nederland pakte Spike van der Haas de 27e plaats, nadat hij halverwege 31e stond. Djordy Schaaf werd 32e, Max van Rossum moest genoegen nemen met plek 48. Plaats vijf ging naar een bekende naam: Sam Alphand uit Frankrijk, de zoon van voormalig World Cup-winnaar Luc Alphand.

De reacties van de Nederlandse skiërs na afloop van de reuzenslalom (Bron: YouTube)

Bij het kunstrijden stond maandag de korte kür op het programma, waar de vierde Nederlandse EYOF-deelnemer in actie kwam. De pas 14-jarige Kyarha van Tiel stond na haar kür op de dertiende plek en mag woensdagochtend proberen om omhoog te klimmen. De Armeens-Russische Anastasiya Galustyan gaat aan de leiding, voor Alexandra Proklova uit Rusland en de Française Lea Serna.

De korte kür van Van Tiel, goed voor de dertiende plek in het tussenklassement (Bron: YouTube)

In het Liechtensteinse Steg werden de eerste langlaufmedailles vergeven. Zoals ook bij de professionals al het hele seizoen te zien is was de Noorse ploeg daarin erg sterk. Bij de dames legde de Noorse Marte Johansen de 7,5 kilometer klassieke stijl het snelste af. Lidia Durkina pakte op 4,5 seconden het zilver, de Duitse Katherine Sauerbrey gaf 13 seconden toe en won brons. Bij de jongens was er dubbel succes voor de Noren. Petter Stakston was zijn landgenoot Herman Martens Meyer zoals het hele seizoen ook nu de baas door een 9 seconden snellere tijd neer te zetten op de 10 kilometer klassiek. Janosch Brugger ging er op 17 seconden met het brons vandoor namens Duitsland.

Frankrijk en Duitsland wonnen snowboardgoud op de boardercross. De pas 15-jarige Merlin Surget deed dat voor de Fransen, door in de finale de Oostenrijker Fabian Hartmann en de Duitser Leon Beckhaus achter zich te houden. Sarah Dienstbeck schonk Duitsland alsnog goud bij de dames. Ze versloeg Marie Marguet uit Frankrijk en de Russische Kristina Paul. Bij de noordse combinatie ging het eerste goud naar Willi Hengelhaupt uit Duitsland. Hij kwam solo over de streep, 13 seconden voor de Fin Severi Taipale en de Oostenrijker Samuel Mraz. 

Ex-medewerker CIA schuldig aan lekken

Een voormalige medewerker van de CIA is maandag schuldig bevonden aan het lekken van geheime documenten aan een verslaggever van The New York Times.

De zaak draait om een in Rusland geboren man, met de codenaam Merlin, die voor de CIA werkte. Sterling was zijn contactpersoon bij de CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst wilde Merlin gebruiken om foutieve blauwdrukken van kernwapens door te spelen aan de Iraanse regering. Journalist James Risen schreef over de zaak in een boek dat in 2006 uitkwam. Risen weigert tot op de dag van vandaag iets te zeggen over zijn bronnen.

De aanklagers betoogden tijdens het proces dat Sterling de informatie aan Risen doorspeelde omdat hij het gevoel had slecht behandeld te zijn door de CIA. Sterling ontkent iets te hebben gelekt en denkt dat Risen de informatie waarschijnlijk heeft gekregen van een medewerker van een van de senatoren die op de hoogte waren van het plan.

Sterling werd schuldig bevonden aan alle negen vergrijpen die hem ten laste waren gelegd. De strafmaat wordt later vastgesteld.

'Gezond verstand gebruiken bij sneeuwstorm'

Het Nederlands consulaat in New York roept landgenoten op tijdens de naderende sneeuwstorm in het noordoosten van de Verenigde Staten 'gewoon hun gezonde verstand te gebruiken'. De 25 consulaire medewerkers gingen maandagmiddag (plaatselijke tijd) tijdig naar huis om niet in een van de sneeuwjachten rond de miljoenenstad terecht te komen. Eventuele noodhulp wordt vanuit de ambassade in Washington geregeld.

In staten aan de oostkust, waaronder New Jersey, Massachusetts en New York, geldt de noodtoestand. Volgens persattaché Jan Kennis heeft die vooral een preventieve werking. "Er zijn alleen al in New York 3200 vluchten geannuleerd", aldus Kennis. "Dat is tijdig gebeurd om te voorkomen dat reizigers op de luchthaven stranden."

Nederlanders aan de oostkust kunnen maar het beste in hun hotel afwachten tot de storm is overgetrokken, zegt de diplomaat.

Voetballer bedreigd met onthoofding

De voetbalsport, of wat daarvoor moet doorgaan, heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. De Belgische topper tussen Standard Luik en het Brusselse Anderlecht werd namelijk op tamelijk onsmakelijke wijze ontsierd door gedrochten die zichzelf supporters van Les Rouches plegen te noemen.

Steven Defour zal deze wedstrijd in ieder geval nooit meer vergeten. De speler keerde vorig jaar, na een afwezigheid van drie seizoenen, terug in de Belgische competitie. De Rode Duivel ging in 2011 van Standard naar FC Porto in Portugal. In 2014 tekende hij een contract voor de club uit de hoofdstad. En dat is schijnbaar uit den boze voor de calimero's uit Luik.

In plaats van de ogen te luiken, werd de voormalige held getrakteerd op beledigingen en dreigementen. De viaducten die de bus uit Brussel passeerde hing al vol met spandoeken met teksten als: 'DeHoer' en (bijzonder origineel) 'Judas'. Hiermee lichtelijk insinuerend dat de verdedigende middenvelder wellicht beter naar Standard had kunnen terugkomen.

Maar het klapstuk hing in Sclessin, het stadion van Standard zelf: Een enorme tekst op een nog veel enormer spandoek 'Rood of dood'. Begeleid door een bijzonder amateuristische tekening van een man die het afgehakte hoofd van Defour -nog bloedend- in zijn hand heeft. In de andere hand heeft de gemaskerde man (waar kennen we dat toch van?) iets dat het midden houdt tussen een zwaard en een machete.

Om het allemaal nog extra leuk te maken vond het sympathieke Luikse publiek het ook nog eens nodig om de voetballer continu allerlei verwensingen naar het hoofd te slingeren.

Had dit enige invloed op de prof? Ja, dat had dit zeker. Na een tumultueuze beginfase bedaarden de gemoederen een beetje. Iets later lag er een speler van de thuisclub geblesseerd op de grasmat, terwijl -en dat zal je altijd zien- Defour aan de bal was. Een ongeschreven voetbalwet zegt dan dat je de bal sportief uittikt, zodat de geblesseerde verzorgd kan worden.

In plaats van de bal een rustig over de zijlijn te schieten echter, ramde Defour de bal met een snelheid van ongeveer mach 3 de tribunes in. Tot overmaat van ramp beoordeelde de arbiter van dienst dit als een overtreding van de geplaagde speler en gaf hem zijn tweede gele kaart; rood dus. Want dat zijn nu eenmaal de regels.

Mede hierdoor won de thuisclub de topper. De Belgische voetbalbond gaat nog onderzoeken of er stappen mogelijk zijn tegen het gedrag van de roden.

Update.

De clubleiding van Standard is ook inmiddels wakker geschrokken. Na de commotie rond het spandoek heeft men besloten om het jachtseizoen te openen op de verantwoordelijken ervan. Tevens heeft de club afstand genomen van de tekst en de smakeloze afbeelding.

In een eerder stadium hadden de supporters een aanvraag ingediend om gigantisch spandoek te mogen ophangen. Daar werd toestemming aan verleend. Later bleek dat het ontwerp zoals dat de clubleiding was voorgeschoteld, fundamenteel afweek van de uiteindelijk versie.

"We kunnen spreken van een vertrouwensbreuk en zullen maatregelen nemen om de schuldigen te straffen en dergelijke zaken in de toekomst te vermijden", aldus een bobo van de club.


In de woorden van Rik de Saedeleer: "een scudraket!"

'Bang & Olufsen zoekt koper'

De Deense fabrikant van luxe beeld- en geluidsapparatuur Bang & Olufsen heeft zichzelf in de etalage gezet. Het bedrijf zou een investeringsbank in de arm hebben genomen die op zoek moet naar een geschikte koper, zo meldden Deense media.

De onderneming kampt al een paar jaar met de slechte economische omstandigheden in Europa, waardoor de verkopen fors daalden. Topman Ole Andersen zei al eerder dat Bang & Olufsen mogelijk te klein is om op eigen benen te staan, zeker gelet op de concurrentie uit met name Azië.

Afgelopen maand gaf Bang & Olufsen aan een negatief operationeel resultaat te behalen in het lopende gebroken boekjaar, door productievertragingen en verstoringen in het distributienetwerk.

VS pompen miljarden in economie India

De Verenigde Staten gaan de komende tijd via leningen en investeringen vier miljard dollar (3,5 miljard euro) pompen in de economie van India. Dat maakte president Barack Obama maandag bekend. De president sprak van een 'onbenut potentieel' met betrekking tot zakendoen en strategisch partnerschap.

India is goed voor slechts twee procent van de Amerikaanse import en een procent van de export van 's werelds grootste economie. De handel tussen de landen vertegenwoordigt een totaalwaarde van circa honderd miljard dollar. Beide landen zouden graag zien dat India als economische mogendheid meer tegengewicht gaat bieden aan buurland China.

Eerder sprak de Indiase premier Narendra Modi al uit dat India meer commerciële handel wil met de VS, onder meer in nucleaire grondstoffen, die niet zijn bedoeld voor militaire doeleinden. De VS maken zich zorgen over de handel die India drijft met die grondstoffen. Het gevoelige onderwerp zorgt al lange tijd voor gespannen verhoudingen tussen beide landen.

'Drone bij Witte Huis was ongelukje'

Een man die naar eigen zeggen de drone bestuurde die maandagochtend op het terrein van het Witte Huis belandde heeft zich gemeld bij de autoriteiten. Volgens de man ging het om een ongeluk.

Nadat berichten in de media waren verschenen over het onbemande vliegtuigje nam de man contact op met de Secret Service, aldus een bron bij de autoriteiten. Hij was met de drone aan het spelen en het was niet zijn bedoeling het toestel richting het Witte Huis te laten vliegen.

Volgens de bron woont de man in Washington en werkt hij mee met het onderzoek. De Secret Service probeert momenteel het verhaal van de man te bevestigen bij getuigen, maar volgens de bron is er geen reden om te twijfelen aan het verhaal van de man.

Witte Huis (Foto: Novum)
Witte Huis (Foto: Novum)

Bonnet weg als coach SCHC na overlijden Vermeulen

Giles Bonnet heeft besloten zijn taken als hoofdcoach van de vrouwen van hockeyclub SCHC per direct neer te leggen. De Zuid-Afrikaan was pas een half jaar in dienst bij de Bilthovense ploeg. Bonnet volgde in de zomer Janneke Schopman op, die Stichtse naar de finale van de play-offs leidde.

Bonnet wil de speelsters van SCHC ruimte geven om na de winterstop een nieuwe start te maken met de ploeg, zo schrijft de vereniging. Hij ziet hier voor zichzelf geen rol in. Na het plotselinge overlijden van Inge Vermeulen heeft het team in zijn visie een andere coach nodig.

"Het team heeft een enorme opdonder gehad", aldus Bonnet. "Het enige wat het team nu nodig heeft, is iemand die hen goed kent en die dit proces goed kan begeleiden. Ik zie mezelf deze ingewikkelde taak, na slechts vier maanden met het team, niet vervullen."

SCHC-voorzitter Stephan van der Vat toont begrip voor Bonnets besluit. "Giles heeft persoonlijk een afweging gemaakt en heeft geconcludeerd dat hij op dit moment, in deze uitzonderlijke situatie, niet de juiste persoon is. Dat is moedig en verdient groot respect."

El Shaarawy breekt middenvoetsbeentje

AC Milan heeft maandag een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. Medisch onderzoek wees uit dat Stephan El Shaarawy de komende weken niet in actie kan komen.

De Italiaanse aanvaller heeft zaterdag in de uitwedstrijd tegen Lazio een middenvoetsbeentje gebroken. Dat heeft Milan via de officiële kanalen naar buiten gebracht. El Shaarawy raakte in de slotfase geblesseerd. Hij maakte in Rome wel de negentig minuten vol.

El Shaarawy heeft maandag medische tests ondergaan bij professor Niek van Dijk in Amsterdam. Daaruit bleek dat de speler met een gecompliceerde breuk in zijn rechtervoet kampt. De 22-jarige aanvaller wordt niet geopereerd. Hij moet zes weken rust houden om vervolgens weer door Van Dijk onderzocht te worden.

Milan verloor de wedstrijd tegen Lazio met 3-1. Al na vier minuten kwamen de bezoekers nog wel op voorsprong via Jérémy Ménez, maar na de pauze ging het helemaal mis. Lazio pakte de zege via goals van Marco Parolo, Miroslav Klose en opnieuw Parolo.

Het wegvallen van El Shaarawy is een nieuwe tegenvaller voor coach Filippo Inzaghi, die door de nederlaag in Rome meer onder druk is komen te staan. De Rossoneri staan na twintig speelronden slechts tiende in de Serie A. Van de eerste vier competitieduels in 2015 verloor Milan er drie.

Carver mag seizoen afmaken bij Newcastle

Trainer John Carver mag het seizoen afmaken bij Newcastle United. Hij verving de afgelopen vier duels al de naar Crystal Palace vertrokken oefenmeester Alan Pardew. Directeur Lee Charnley verwacht dat Newcastle United onder Carver bij de beste tien clubs in de Premier League eindigt. De club is momenteel elfde.

Trainer Frank de Boer van Ajax was de afgelopen maand ook in beeld bij Newcastle United. Hij liet echter weten niet midden in het seizoen bij Ajax te willen vertrekken. Mogelijk komt de Engelse club na het seizoen terug bij de coach van de huidige nummer twee van de eredivisie.

Bij Newcastle United staan de Nederlanders Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong onder contract.

Arsenal kan transfer Gabriel alsnog afronden

Arsenal kan de transfer van Gabriel Paulista afronden. De Braziliaanse verdediger heeft maandag alsnog een werkvergunning gekregen. De Engelse autoriteiten zijn met coach Arsène Wenger van mening dat de speler ondanks een gebrek aan interlandervaring een aanwinst is op de Engelse velden.

Gabriel, voor wie de Spaanse club Villarreal een afkoopsom krijgt van ongeveer 12,5 miljoen euro, is de tweede aanwinst van de Londenaren na de jeugdige middenvelder Krystian Bielik.

Arsenal treft Middlesbrough in achtste finales FA Cup

Titelverdediger Arsenal neemt het in de vijfde ronde van de FA Cup in eigen huis op tegen Middlesbrough. De nummer twee van de Championship zorgde in de vorige ronde voor een enorme stunt door Manchester City uit te schakelen.

Bradford City, de ploeg uit League One die te sterk was voor Chelsea, mag in het volgende ronde opnemen tegen Sunderland of Fulham. De volgende ronde staat gepland voor 14 en 15 februari. Mocht Manchester United in de replay wel Cambridge United weten te verslaan, dan wacht in de volgende ronde Preston North End of Sheffield United. 

Loting FA Cup - achtste finales

Crystal Palace - Liverpool of Bolton Wanderers (2)
Arsenal - Middlesbrough (2)
Aston Villa - Leicester City
West Brom Albion - West Ham United
Bradford City (3) - Sunderland of Fulham (2)
Blackburn Rovers (2) - Rochdale (3) of Stoke City
Derby County (2) - Reading  (2)
Preston North End (3) of Sheffield United (3) - Cambridge United (4) of Manchester United

Ontvoerde bestuurders CAR weer vrij

Acht bestuurders van de Centraal-Afrikaanse Republiek die zondag door rebellen waren ontvoerd zijn maandag weer vrijgelaten. De eveneens gekidnapte minister van sport wordt nog altijd vermist.

Oudgedienden van rebellenbeweging Seleka droegen de gijzelaars over aan vredesmilitairen van de Verenigde Naties, zei Gaston Yendemon, de prefect van Nana-Grebizi en een van de ontvoerde bestuurders. Onder de gijzelaars waren verder onder meer een burgemeester en een plaatsvervangend prefect.

Het achttal werkte aan een nationale dialoog over een oplossing voor de crisis in de CAR. Het land werd vorig jaar meegezogen in een draaikolk van geweld. Christenen verenigden zich in de anti-Balaka, een militie die het wilde opnemen tegen het islamitische Seleka dat de macht in de CAR even voordien had overgenomen.

De leider van Seleka zwichtte voor de internationale druk en stond zijn macht weer af. De overgangsregering die hem verving, die gedekt wordt door vredessoldaten, probeert het wettig gezag in de CAR te herstellen. Maar de vele ontvoeringen van de laatste tijd wijzen erop dat ze daarin nog niet erg slaagt.

Dijsselbloem wil Grieken niet uit eurozone

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ziet Griekenland liever in de eurozone blijven. Hij wil geen enkel euroland laten gaan. Dijsselbloem maakte dat maandagavond duidelijk als voorzitter van de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden). Hij deed dat na overleg van de Eurogroep in Brussel.

Hij wees op de uitspraken van Griekse politici dat de toekomst van Griekenland in de eurozone ligt. Dat is een goede basis, aldus Dijsselbloem. De reactie volgde op de verkiezingsoverwinning van de EU-kritische linkse partij Syriza. De partij, die de nieuwe premier levert, wil af van het strenge bezuinigingsbeleid dat internationale geldschieters Athene oplegden in ruil voor miljardensteun. Ook vindt de partij dat een deel van de schulden aan de EU-landen moet worden kwijtgescholden.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de nieuwe Griekse regering gaat voorstellen, benadrukte Dijsselbloem. Hij had al een gesprek met de toekomstige minister van Financiën.

FOX brengt X-Men naar televisie

De oorlog tussen op comics gebaseerde franchises, die sinds enkele jaren in bioscopen woedt, krijgt langzaam meer voet aan de grond op televisie. Na de vele series van DC Comics en het pakket aan series dat Marvel op tv en via Netflix uitbrengt, breidt ook FOX zijn universum uit door X-Men naar televisie te brengen.

Volgens FOX-topmensen Gary Newman en Dana Walden zijn de onderhandelingen voor een live-action X-Men-televisieserie in volle gang. FOX kan namelijk niet zomaar de X-Men-franchise van film naar tv brengen; de tv-rechten voor de Marvel comic liggen namelijk gewoon nog bij Marvel zelf. "We zijn voorzichtig optimistisch," meldt Newman tegen TV Insider. "We hebben goede gesprekken met ze. Creatief gezien versnellen we dit niet. Dit is slechts de deal, de creatieve geesten moeten we nog vinden." Met dat laatste bedoelt Newman dat de tv- en filmstudio graag een X-Men-serie wil maken maar nog schrijvers en producers moet zoeken om de kar te trekken. Ook moet een serieconcept nog worden ontwikkeld.

Omdat de onderhandelingen eerst over de deal tussen FOX en Marvel gaan - over de rechten dus - is er nog geen zicht op een daadwerkelijk verschijnen van de serie. Newman denkt daarom niet dat een X-Men-tv-serie gereed kan zijn vóór het seizoen 2016-2017.

De onderhandelingen kunnen voor FOX moeilijk zijn omdat Marvel zelf flink aan het uitbreiden is op televisie. Naast de twee Agent-series bij zusterpartij ABC (net als Marvel onderdeel van Disney) verschijnen dit jaar de series Daredevil en AKA Jessica Jones bij Netflix. Een drietal andere series is in ontwikkeling voor een Netflix-première in een later stadium.

Armstrong: Ik zou opnieuw doping gebruiken

De Britse BBC zendt komende donderdag een interview uit met Lance Armstrong, waarin de Amerikaan nog een keer zijn mening over zijn dopingverleden ventileert. De voormalig wielrenner erkent zijn fouten en is van mening dat hij vergiffenis zou moeten krijgen.

Toch liet Armstrong zich ook een opvallende uitspraak ontvallen. "Als je me terugbrengt naar 1995, toen de koers volledig doordrongen was van doping, dan zou ik het waarschijnlijk opnieuw doen", aldus de Amerikaan, die ook van mening is dat het anno 2015 allemaal anders is.

Twee jaar geleden gaf Armstrong in het TV-programma van Oprah Winfrey dopinggebruik toe. Hij zou de verboden middelen een groot deel van zijn carrière hebben gebruikt, waardoor hij onder meer zeven keer op het hoogste podium van de Tour de France eindigde.

Uiteindelijk werd The Boss voor de rest van zijn leven geschorst en moest zijn Tour-zeges inleveren. Volgens het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) maakte Armstrong deel uit van het meest geavanceerde dopingsysteem uit de historie van het wielrennen.

Armstrong heeft overigens nog altijd geen spijt van zijn bekentenis.

Lance Armstrong zou zo weer doping gebruiken (Pro Shots/ZUMA Sports Wire)
Lance Armstrong zou zo weer doping gebruiken (Pro Shots/ZUMA Sports Wire)

Protest bij premiŤre Michiel de Ruyter

Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam demonstreren dertig tot veertig mensen tegen de film Michiel de Ruyter die daar maandagavond groots in première gaat. De actiegroep Michiel de Rover verzet zich tegen de heldenstatus van de zeevaarder (1607-1676). Zo'n vijftien oud-mariniers houden een tegendemonstratie en komen juist op voor hun held. De politie is erbij en houdt de twee groepen uit elkaar.

De actievoerders van Michiel de Rover, afkomstig van diverse organisaties, protesteren tegen de 'verheerlijking van een koloniale zeeschurk'. Hij was volgens hen 'de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel'.

De oud-mariniers, die ook voor de première zijn uitgenodigd, hadden eerder op Facebook aangekondigd dat ze demonstranten in het water gaan gooien. "Dat was een grap en we zijn het zeker niet van plan. Wel willen we met de betogers het gesprek aangaan", aldus een van hen.

Engelaar op tijd fit voor FC Twente

Orlando Engelaar kan dinsdag met FC Twente het thuisduel met AZ in de kwartfinale van de KNVB beker voetballen. De middenvelder kreeg afgelopen vrijdag, tijdens de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo, last van een hamstring, maar is inmiddels weer helemaal hersteld.

Trainer Alfred Schreuder neemt de ontmoeting waarvoor al ruim 18.000 kaarten zijn verkocht uiterst serieus. "Het is een ontzettend belangrijk duel", zegt hij. "Als je wint, dan sta je in de halve finale en dat geeft een boost aan de club."

"We moeten nu eerst aan AZ denken, een pittige tegenstander. AZ heeft een goede ploeg en maakt een sterke indruk. Ze hebben met Ortiz en Gudelj een sterk middenveld en beschikken over beweeglijke spitsen."

Van Persie onzeker over toekomst bij United

Robin van Persie weet nog niet hoe zijn toekomst bij Manchester United eruit ziet. Het contract van de Nederlands international loopt in de zomer van 2016 af, waarbij nog niet duidelijk is of de overeenkomst verlengd zal worden.

"Dat is niet aan mij", laat Van Persie aan The Guardian weten. "Op dit moment ben ik hier nog achttien maanden en dat was het dan. Ik kan niet in de toekomst kijken en heb ook geen idee wat er gaat gebeuren. We kunnen alleen maar afwachten."

Van Persie gaf in het gesprek met de Engelse krant ook toe dat hij een moeizaam seizoen kent. In 25 optredens trof de aanvaller maar acht keer doel, wat ook typerend is voor het huidige seizoen van The Mancunians. Onder leiding van Louis van Gaal presteert de formatie zeer wisselvallig en staat mede daardoor op de vierde plaats in de Premier League.

Komend weekend neemt Manchester United het op tegen Leicester City. In dit duel hoopt Van Persie zich meer te kunnen onderscheiden. "Ik moet eerlijk zijn; we maken niet genoeg doelpunten", ging de aanvaller verder. "De kansen zijn er echter wel. Ikzelf krijg meestal wel één of twee - soms zelfs drie - doelpuntrijke mogelijkheden. Maar ik ben ervan overtuigd dat, als we kansen blijven creëren, de aanvallers de kansen ook af kunnen maken."

Cheatcode na 30 jaar ontdekt voor Super Mario Bros.

Volgend jaar is het al weer 30 jaar geleden dat Super Mario Bros. voor het eerst het licht zag. Je zou denken dat alle cheats en glitches ondertussen wel bekend zouden zijn. Toch blijkt dat er nu nog een cheat is ontdekt die mij en vele anderen behoorlijk wat frustratie had kunnen schelen. 

Het blijkt dus dat je, zodra je dood bent, gewoon verder kon gaan met een setje nieuwe levens als je in het startscherm de knop A ingedrukt hield en op start drukte. Je begint dan in het level waar je doodging. Dus mocht je nog nooit Super Mario Bros. hebben uitgespeeld, dan is dit nu de kans om dat alsnog te doen!

Reis beproeft geluk in Kazachstan

Zo staan je aan het begin van een veelbelovende carrière, maar voor je het weet, is daar niets meer van over. Dit is een verhaal waar Jonathan Reis over mee kan praten. Nog niet zo lang geleden blonk de spits uit bij PSV. Daardoor stond zijn naam in menig scoutingboekje vermeld.

Vandaag de dag ziet de wereld er voor Reis heel anders uit. Hij raakte verslaafd aan cocaïne en liep tot overmaat van ramp een zware blessure op. Bovendien liep een herkansing bij Vitesse op niets uit, waarna hij naar zijn geboorteland vertrok. Daar speelde de aanvaller wedstrijden op het vierde niveau.

Volgens De Telegraaf hoopt Reis zijn voetballoopbaan nu nieuw leven in te blazen. En waar kun je dat beter doen dan in Kazachstan. Jeroen Kapteijns van het eerdergenoemde medium plaatste eerder vandaag een tweet met het bericht dat Reis op proef is bij Irtysj Pavlodar. Daar hoopt de speler nu een contract af te dwingen.

Hockeyers Oranje verslaan BelgiŽ nu wel

De Nederlandse hockeyers hebben maandag in Stellenbosch het tweede oefenduel tegen België in Zuid-Afrika wel gewonnen. De ploeg van bondscoach Max Caldas nam met een ruime zege (6-1) revanche voor de nederlaag van zaterdag (0-4) in Kaapstad.

Oranje leidde bij rust al met 3-0 door treffers van Thierry Brinkman, Robbert Kemperman en strafcornerspecialist Mink van der Weerden. In de tweede helft voerden Valentin Verga, Diede van Puffelen en opnieuw Kemperman de productie verder op.

Nederland test zich in Zuid-Afrika deze week nog tweemaal tegen Ierland.

Van Praag kandidaat voorzitterschap FIFA

Michael van Praag heeft zich vandaag officieel kandidaat gesteld als president van de wereldvoetbalbond (FIFA). Dit heeft de Nederlandse voetbalbond via een persbericht wereldkundig gemaakt.

"Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA", aldus Van Praag. "Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal. Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat."

Afgelopen jaar baarde Van Praag nog opzien door vlak voor aanvang van het WK voetbal in Brazilië aan te dringen op een vertrek van de huidige voorzitter, Sepp Blatter. Dit deed hij samen met verschillende andere Europese bonden, waaronder de Engelse FA. "Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt. Het imago van de FIFA is achteruitgegaan na alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Weinigen nemen de FIFA nog serieus en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk", zei hij destijds.

Van Praag verstuurt morgenochtend zijn officiële kandidaatstelling, samen met de benodigde vijf brieven van de bonden die zijn kandidatuur ondersteunen, naar het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.


Michael van Praag stelt zichzelf kandidaat voor voorzitterschap FIFA (YouTube)

Telefoons gevonden in cellen Franse extremisten

Bij doorzoekingen van de cellen van islamitische extremisten in Frankrijk zijn telefoons, usb-drives en andere elektronica gevonden. Dat heeft de openbaar aanklager in Parijs maandag bekendgemaakt. De gevonden materialen worden geanalyseerd.

Twee van de mannen achter de aanslagen in Parijs eerder deze maand leerden elkaar kennen in een Franse gevangenis. Ook stonden ze in contact met Djamel Beghal, een man die is veroordeeld omdat hij een aanslag wilde plegen op de Amerikaanse ambassade in Parijs. Beghal was een van de mensen wier cel werd doorzocht. De autoriteiten vonden er een mobiele telefoon.

Gotham cast Colm Feore als the Dollmaker

Als het eerste seizoen van Gotham één ding over de toekomst van de serie vertelt, dan is het wel dat het tempo hoog is en er dus veel blijft gebeuren. Voordat dit seizoen is afgelopen hebben kijkers al de mogelijkheid gehad veel van de klassieke schurken uit het Batman-repertoire te zien. Na de voorzichtige introducties van een aantal kleinere en grotere rollen kunnen dit seizoen nog onder andere the Scarecrow en the Dollmaker worden verwacht.

Gotham is van plan om het verhaal van the Scarecrow vroeg in te steken, namelijk met een jonge Jonathan Crane, die zoals comic-lezers weten als kind geterroriseerd werd door zijn vader. Later dit seizoen zal ook the Dollmaker, die al ge-namedropped werd in een eerdere aflevering, zijn opwachting maken. Voor deze rol is acteur Colm Feore ingeschakeld, zo meldt Deadline.

Feore is geen onbekende in het comic-genre. Hij speelde de bad guy Laufey in Thor en trad aan als Oscorp-topman Donald Menken in The Amazing Spider-Man 2. Als Dr. Francis Dulmacher zal hij gestalte geven aan de persoon die in de comics verantwoordelijk is voor het fileren en verwijderen van het gezicht van de Joker. Een andere Dollmaker was in 2013 te zien in het tweede seizoen van Arrow, gespeeld door Michael Eklund.

Andere ontwikkelingen in de tweede helft van Gotham 1 zijn onder andere een verschijning van de Red Hood, een personage dat in diverse verhalen uitgroeit tot Batmans aartsvijand de Joker. Volgens showrunner Bruno Heller is de Red Hood, die zijn eigen aflevering krijgt, de eerste stap naar het hebben van personages in een kostuum binnen de serie. De Red Hood is doorgaans een crimineel, vaak onderdeel van een bende (in een recente versie zelfs een bende van meerdere Red Hood personages), die een grote koepelvormige helm draagt om zijn anonimiteit te bewaren. Het is nog niet duidelijk of Heller c.s. van plan zijn deze Red Hood ook uit te laten groeien tot de Clown Prince of Crime.

Gotham heeft dit seizoen nog tien afleveringen te gaan in de VS. In Nederland is bij Veronica afgelopen zaterdag de derde aflevering uitgezonden.

IS verdreven uit Kobani

Terreurbeweging Islamitische Staat is is verdreven uit de Syrische stad Kobani, die vlakbij de grens met Turkije ligt. Dat hebben activisten in de grensregio gezegd. De Koerdische peshmerga hebben vier maanden om de stad gevochten.

De Koerden hadden grote delen van Kobani al heroverd, maar maandag werden de laatste IS-strijders verjaagd uit het oostelijke deel van de stad. Bij het invallen van de nacht vierden de Koerden feest en waren er in heel Kobani vuurwapens te horen die uit vreugde werden afgevuurd.

De peshmerga werden de afgelopen maanden gesteund door een internationale coalitie, aangevoerd door de VS, die bijna dagelijks luchtaanvallen uitvoerde op IS.

Ook schaatser Verweij niet naar Hamar

Koen Verweij heeft in navolging van Sven Kramer besloten de wereldbekerwedstrijden van komend weekeinde in Hamar aan zich voorbij te laten gaan. De schaatser van Team Corendon zou in Noorwegen starten op de 1500 meter maar ziet daarvan af wegens de kwalificatieroute die hij afgelopen weekeinde moest volgen voor de WK afstanden.

Dat selectiemoment was na het EK allround en NK sprint iets te veel van het goede. "Ik heb drie pittige wedstrijden achterelkaar in de benen", aldus Verweij, die met ploeggenoot Sjoerd de Vries naar Lanzarote is gegaan om te trainen.

"Ik ben blij dat ik me nu voor beide WK's heb geplaatst. Het verdedigen en veroveren van titels op die WK's is mijn hoofddoel. Alsmaar racen en ieder weekend je moeten selecteren, hakt er wel in. Nu mij dat gelukt is, ga ik me voorbereiden op de WK afstanden als eerstvolgend piekmoment. Daarna gaat mijn focus op het WK allround."

Sporkslede terug naar Ajax

Fabian Sporkslede keert terug naar Ajax. De 21-jarige middenvelder speelde dit seizoen op huurbasis voor Willem II, maar kreeg nauwelijks speeltijd.

Hij speelde slechts twee duels voor de club uit Tilburg. Trainer Frank de Boer van Ajax liet eerder al weten dat hij niet gelukkig was met de situatie van Sporkslede bij Willem II. "We verhuren iemand om hem de kans te geven dat hij zich kan ontwikkelen. Het is een slecht signaal als je dan op de tribune zit."

Rode kaart Wormgoor geseponeerd

Vito Wormgoor kan zondag gewoon met ADO Den Haag in de Kuip tegen Feyenoord voetballen. De KNVB heeft de rode kaart die de verdediger zondag kreeg geseponeerd.

Wormgoor lag tijdens de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles na 41 minuten op de grond toen hij de bal op zijn arm kreeg. Scheidsrechter Ed Janssen wees niet alleen naar de stip, maar stuurde de verdediger ook van het veld. Jop van der Linden benutte de strafschop en bezorgde Go Ahead Eagles uiteindelijk ook de winst (1-0).

'Nieuwe kip' beperkt de concurrentie

Afspraken van onder meer supermarkten en producenten over de 'kip van morgen', die iets diervriendelijker is geproduceerd dan de klassieke plofkip, beperken de concurrentie. Dit stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een maandag gepubliceerde analyse.

Supermarkten, producenten en verwerkers hebben onderling afspraken gemaakt over de verkoop van kippenvlees met meer dierenwelzijn voor kippen; de 'kip van morgen'. Zij hebben onder meer besloten dat op reguliere wijze geproduceerd kippenvlees uit de schappen wordt gehaald. De mededingingswaakhond vindt dat dit te ver gaat.

Door de afspraken krijgt de kip iets meer ruimte dan de plofkip, meer strooisel op de stalvloer en leeft de kip een paar dagen langer. Ook worden milieumaatregelen genomen. Maar dit is niet genoeg om in aanmerking te komen voor een uitzondering op het kartelverbod, zegt de ACM.

Griekse F-16 neergestort bij oefening Spanje

Een Griekse F-16 heeft zich maandag in een hangaar geboord op de legerbasis van Los Llanos in het zuidoosten van Spanje. Het gevechtsvliegtuig nam deel aan een NAVO-oefening, liet het Spaanse ministerie van defensie weten.

Spaanse en Griekse media meldden dat de crash minstens twee mensen het leven heeft gekost. Nog eens tien personen zouden gewond zijn geraakt. Het ministerie kon die berichten niet bevestigen.

Televisiezenders zonden maandagmiddag beelden uit van vlammen en rook op het legervliegveld. Volgens het ministerie proberen de hulpdiensten de brand te blussen die door de crash is uitgebroken.

Ombudsman onderzoekt afluisteren advocaat

De Nationale ombudsman onderzoekt een klacht van advocaat Sébas Diekstra over het afluisteren van gesprekken tussen hem en zijn cliënten door de inlichtingendienst MIVD. Dat heeft een woordvoerder van de ombudsman maandag bekendgemaakt.

Diekstra beklaagde zich eerder bij minister Jeanine Hennis van Defensie (VVD), maar kreeg daar nul op het rekest. Een onderzoek leverde 'geen aanwijzingen op dat de MIVD onrechtmatig heeft gehandeld'.

De advocaat neemt daar geen genoegen mee. Diekstra zegt dat in zaken van in ieder geval twee cliënten blijkt dat er telecommunicatie is afgetapt.

In een van die gevallen bleek volgens de advocaat dat de MIVD weet had van gevoelige informatie die een oud-militair had gedeeld in een telefoongesprek. In die tijd had de man dagelijks telefonisch contact met zijn advocaat. "Het kan niet anders dan dat ook de gesprekken met mij zijn afgeluisterd", aldus Diekstra.

'Meisje (16) had hotelseks met 80 mannen vrijwillig'

Advocaat Arthur Vonken stelt dat het 16-jarige meisje dat met zeker 80 mannen tegen betaling het bed had gedeeld in een hotel geheel vrijwillig en op eigen initiatief handelde. Dat schrijft nieuwssite 1Limburg.

Vonken is de raadsman van Armin A., die ervan verdacht wordt het meisje aangeboden te hebben als prostituee. Armin A. wordt mensenhandel ten laste gelegd. Ook zou hij hebben aangezet tot prostitutie en heeft hij een minderjarige onttrokken aan het wettig gezag.

Volgens Vonken verklaarde het meisje eerder uit vrije wil gehandeld te hebben. Onder druk van onder meer haar ouders zou ze deze verklaring later gewijzigd hebben. De advocaat meldt dat A. enkel hielp met het plaatsen van een advertentie en dat de loverboy aanwezig was om de veiligheid van het meisje te waarborgen.

De seks vond eind september / begin oktober plaats in een appartement in een hotel in Valkenburg aan de Geul. Via haar advocaat meldt de eigenares van het hotel geschrokken te zijn van de gebeurtenissen. Ze geeft aan dat het appartement een eigen ingang heeft, buiten het zicht van haar personeel.

Politie schiet op man die inreed op agent

In de binnenstad van Haarlem heeft de politie een of meerdere schoten gelost, nadat een automobilist was ingereden op een agent. Dat meldde de politie maandag. Bij het incident is niemand gewond geraakt.

Even na 15.00 uur wilde de politie op de Botermarkt de bestuurder van een auto laten stoppen, maar de man gaf gas en reed op de politieman in. De verdachte reed weg maar kon korte tijd later worden aangehouden op de Raamvest. Bij de aanhouding is gericht op de auto geschoten.

'Sleeper cells' helpen Irak in strijd tegen IS

Voormalige Iraakse politieagenten en militairen werken undercover in de noordelijke stad Mosul, die in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat. De infiltranten helpen de autoriteiten door de posities van IS-strijders door te geven aan de veiligheidsdiensten. Dat heeft Hakim al-Zamili, de voorzitter van de parlementscommissie voor veiligheid en defensie, gezegd in een interview met persbureau AP.

Geruchten over de zogenoemde 'sleeper cells' deden al weken de ronde, maar het is de eerste keer dat een regeringsfunctionaris hun bestaan bevestigt.

Het is misschien wel een van de gevaarlijkste banen in Irak. IS heeft in gebieden die ze in handen heeft de mobiele netwerken uitgeschakeld en mensen die verdacht worden van samenwerking met de autoriteiten worden vaak gedood. Maar de inlichtingen die de infiltranten verschaffen kunnen cruciaal zijn voor de door de Verenigde Staten geleide coalitie, die de afgelopen tijd luchtaanvallen uitvoert op stellingen van IS rondom Mosul.

"Die patriottische groepen, waarvan sommige in Mosul en andere rondom de stad actief zijn, geven ons nu informatie over de militaire voorbereidingen die IS treft om een aanval van de regering op de stad af te slaan", zegt Al-Zamili.

Mosul werd in juni onder de voet gelopen door IS. De Iraakse autoriteiten bleken vorig jaar niet bij machte het offensief af te slaan, waardoor IS inmiddels grote delen van Noord-Irak en -Syrië in handen heeft. Veel agenten en militairen dumpten hun wapens en uniformen toen IS voor de poorten stond. Sommigen van hen zijn sindsdien echter spionnen voor de overheid geworden, zegt Al-Zamili. De onvrede in Mosul over het nieuwe bewind neemt de afgelopen tijd toe. De prijzen van veel soorten voedsel zijn ruim verdubbeld, er is een tekort aan benzine en IS heeft alcohol en sigaretten verboden.

Sinds november ligt het mobiele netwerk in Mosul plat. Maar dat weerhoudt de 'sleeper cells' er niet van hun werk te doen. Doorgaans trekken ze de bergen rondom Mosul in, waar ze wel een mobiel signaal kunnen oppikken. De informatie die ze doorspelen is volgens Al-Zamili tot dusver niet gedeeld met de Amerikanen.

De internationale coalitie heeft de afgelopen dagen tientallen luchtaanvallen uitgevoerd rondom Mosul. Tientallen voertuigen, gebouwen en IS-eenheden werden vernietigd. Toch zal een offensief om Mosul te heroveren waarschijnlijk nog maanden op zich laten wachten, maar Al-Zamili denkt dat de inlichtingen vanuit de stad daarbij een belangrijke rol zullen spelen. En de regering wil meer mensen aanmoedigen te helpen bij de strijd tegen IS. Het parlement overweegt wetten aan te nemen om voormalige agenten en militairen die onder Saddam Hussein dienden hun functie terug te geven, als ze de 'eerbare' stap hebben genomen om de strijd met IS aan te gaan.

Drents Museum geeft kijkje in Noord-Korea

Aan de hand van zo'n honderd schilderijen en werken op papier geeft het Drents Museum een inkijkje in het gesloten Noord-Korea. De expositie De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea laat lieflijke familietaferelen zien, maar ook heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en lofuitingen aan de grote leider.

De werken komen uit een privécollectie van de Nederlandse verzamelaar Ronald de Groen en zijn te zien van 3 april tot en met 30 augustus. In twintig jaar tijd heeft een speciaal daarvoor aangestelde groep Noord-Koreanen het land afgespeurd naar sociaal-realistische kunst van hoge kwaliteit.

800 kilo coke onderschept in haven Den Helder

In het havengebied van Den Helder is bijna 800 kilo cocaïne onderschept. De partij heeft een groothandelswaarde van ruim 28 miljoen euro. Een 27-jarige Amsterdammer is aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte de vondst, die woensdagavond al was, maandag bekend.

Het grootste deel van de drugs lag in een busje waarmee de Amsterdammer onderweg was vanuit de haven van Den Helder. Het spul zat verpakt in sporttassen, die weer waren omwikkeld met folie. De lading was vochtig. Dezelfde avond vond de bemanning van een boot die in de haven van Den Helder lag, een sporttas met daarin pakketten met cocaïne in het water.

Onderzocht wordt of de twee zaken met elkaar te maken hebben. In december werden op het strand bij Egmond aan Zee ook sportassen met cocaïne aangetroffen. Maar dat staat hier los van, aldus een woordvoerster van het OM.

'FIFA onderzoekt jeugdtransfers Real Madrid'

De internationale voetbalbond FIFA heeft volgens de sportkrant AS een onderzoek ingesteld naar de handelwijze van Real Madrid bij het contracteren van minderjarige spelers. De Koninklijke heeft mogelijk de reglementen overtreden. De Spaanse voetbalbond is gevraagd de dossiers over de transfers van jonge talenten naar Madrid in de afgelopen vijf jaar te overleggen.

In een brief van 17 december toonde de FIFA vooral interesse in het samenwerkingsverband dat clubs hebben gesloten met de winnaar van de Champions League over het afstaan van zeer jeugdige voetballers. AS denkt dat de zaak in een stroomversnelling is geraakt toen bekend werd dat Real twee 12-jarige Venezolaanse spelertjes had gecontracteerd.

FC Barcelona kreeg van de FIFA al een transferverbod tot het eind van het jaar wegens overtreding van de jeugdbepalingen. In afwachting van een mogelijk vergelijkbare sanctie heeft Real Madrid zich haastig versterkt met de Noor Martin Ødegaard (16) en de Braziliaan Lucas Silva.

Bussemaker voorziet geen vlucht naar BelgiŽ

Studenten uit Nederland zullen niet massaal in België gaan studeren vanwege de invoering van het nieuwe leenstelsel. Dat heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs maandag in Brussel gezegd tegen haar Vlaamse collega Hilde Crevits.

De Belgische minister had op het gesprek aangestuurd, omdat Vlaamse onderwijsinstellingen bezorgd zijn dat ze overspoeld raken door Nederlanders. Op dit moment is 3,3 procent van de studenten in het Vlaamse hoger onderwijs Nederlands.

Maar Bussemaker gaat er niet van uit dat Nederlandse studenten om financiële redenen hun heil zoeken in België. Ze wees op de gunstige leenvoorwaarden van de nieuwe studiefinanciering. Studenten vallen bovendien onder het Nederlandse leenstelsel als ze in België gaan studeren.

Beide ministers vinden het juist goed als studenten over de grens kijken.

Utrecht heeft meer drinkwater nodig

Utrecht, Amersfoort en het Gooi hebben op termijn meer drinkwater nodig. Tot 2020 is er nog niks aan de hand, maar in de jaren daarna loopt het drinkwatertekort op tot ongeveer elf miljoen kubieke meter per jaar. Omdat het al gauw tien jaar tijd kost om een nieuwe drinkwaterwinning in gebruik te nemen, moet de betrokken partijen nu al nadenken over oplossingen.

Dat staat in een brief van waterbedrijf Vitens, die Provinciale Staten van Utrecht maandagmiddag behandelen. Vitens wil het dreigende tekort oplossen door drinkwater te lenen in Gelderland, een nieuw winplaats te bouwen langs de Lek en door drinkwater voor het Gooi in te gaan kopen bij waterbedrijf Waternet, dat de regio Amsterdam van water voorziet. Het wingebied in Flevoland moet uitgebreid worden, anders ontstaat in die provincie een drinkwaterterkort van ongeveer 1 miljoen kubieke meter.

PlayStation 4 voor 113.000 euro verkocht

De eerste van 12.300 speciale PlayStation 4 modellen is voor 128.000 dollar (113.000 euro) verkocht. Het complete bedrag gaat naar het goede doel Save the Children Japan. Er werden 1585 biedingen uitgebracht op de PlayStation 4, waarvan er dus nog 12.299 meer van uitkomen. De PlayStations hebben een speciaal model gekregen dat doet denken aan het uiterlijk van de eerste PlayStation en elke console heeft een speciaal serienummer. Deze veiling is er vanwege het twintigjarige bestaan van PlayStation.

Ps4

Protest tegen gaswinning in kantoor GasTerra

Een tiental actievoerders heeft zich maandagochtend vastgeketend in het hoofdgebouw van gashandelshuis GasTerra om te demonstreren tegen de gaswinning in Groningen. Dat meldt actiegroep GroenFront.

Volgens de politie hebben zeven actievoerders zich in het pand vastgeketend aan zuilen. Drie activisten zitten vast aan het balkon. Zij hebben een spandoek aan de gevel van het hoofdgebouw gehangen. Andere demonstranten houden zich op voor het hoofdgebouw. De sfeer in en buiten het pand is rustig.

De actievoerders laten weten dat ze het protest de hele dag willen volhouden. Onderhandelingen tussen de politie en de actiegroep liepen op niets uit. De Groningse burgemeester Peter den Oudsten grijpt vooralsnog niet in, want volgens hem is er geen gevaar voor de openbare orde, het verkeer en de volksgezondheid. Vanmiddag gaan de actievoerders en de politie opnieuw met elkaar in gesprek.

GroenFront vindt dat GasTerra een grote rol speelt bij de gaswinning in Groningen, omdat zij het aardgas verhandelt.

Arrestatie in zaak dood Els Borst

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst. Het is een 38-jarige man uit Rotterdam. Dat is maandag bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie.

D66-coryfee en oud-vicepremier Borst werd vorig jaar dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Na enkele dagen werd bekend dat ze door een misdrijf om het leven was gekomen.

KLM schrapt vluchten naar New York

KLM heeft voor dinsdag twee retourvluchten tussen Schiphol en New York geschrapt wegens de zware sneeuwstorm die naar verwachting de komende dagen huishoudt in de Amerikaanse miljoenenstad. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij maandag gezegd.

KLM blijft de situatie de komende dagen nauwlettend volgen en bepaalt aan de hand daarvan of nog meer vluchten worden geannuleerd. Een woordvoerster van Schiphol kon desgevraagd nog niet zeggen of ook bij andere luchtvaartmaatschappijen vluchten van en naar de Amerikaanse oostkust komen te vervallen.

Waterschapsbelasting fors gestegen

We zijn de afgelopen zes jaar een stuk meer gaan betalen aan waterschapsbelasting. Dat heeft het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen becijferd in aanloop naar de verkiezingen voor de waterschapsbesturen in maart. Ze keken hiervoor naar de ontwikkeling van de heffingen in de bestuursperiode 2009-2015.

In het waterschap Delfland betalen bewoners in 2015 88 euro meer aan waterzuiveringsheffing dan in 2009. Daarmee is de waterzuiveringsheffing daar het sterkst gestegen de afgelopen zes jaar. Een huishouden dat bestaat uit meerdere personen betaalt in Delfland het meest aan deze heffing: 283 euro. In waterschap Aa en Maas betalen ze het minst: 138 euro per jaar.

Een meerpersoonshuishouden betaalt in 2015 gemiddeld 168 euro aan waterzuiveringsheffing, dat is 19 euro meer dan zes jaar geleden.

Venus Williams leeft op in Melbourne

Venus Williams doet eindelijk weer eens van zich spreken op een toonaangevend toernooi. De 34-jarige Amerikaanse tennisster bereikte maandag voor het eerst sinds de US Open in 2010 de kwartfinales van een grandslam. Ze rekende in de vierde ronde van de Australian Open af met de als zesde geplaatste Agnieszka Radwanska: 6-3, 2-6 en 6-1.

Williams laatste grote succes in een grandslam dateert van 2008, toen ze haar vijfde titel op Wimbledon veroverde. Sinds 2011 kampt de oudere zus van Serena Williams met een auto-immuunziekte die voor grote vermoeidheid kan zorgen. Ze had er in de partij tegen de Poolse Radwanska geen last van. Het gevecht vanaf de baseline duurde meer dan twee uur. Williams ontmoet in de kwartfinale haar landgenote Madison Keys.

Droneaanvallen VS in Jemen gaan door

Ook na de machtsgreep door de Houthi-rebellen in Jemen gaan de Amerikaanse droneaanvallen door. Een onbemand vliegtuigje doodde maandag drie veronderstelde Al-Qaida-strijders.

Het drietal werd getroffen in hun auto in de provincie Marib, niet ver van de grens met buurprovincie Shabwa, lieten bronnen bij de veiligheidsdiensten en bij enkele stamhoofden weten. In Shabwa is Al-Qaida heer en meester.

De droneaanval was de eerste van dit jaar en de eerste sinds de sjiitische Houthi's vorige week president Abed Rabbo Mansour Hadi en zijn regering onder huisarrest plaatsten. De president bedankte voor een rol als machteloos gezicht van een Houthi-bewind en nam ontslag.

De Verenigde Staten vrezen dat de bestuurlijke wanorde in Jemen Al-Qaida in de kaart speelt. De Houthi's mogen dan gezworen vijanden van het radicaalsoennitische terreurnetwerk zijn, ze dreigen met hun opmars van het sjiitische noorden naar het soennitische zuiden Jemenitische soennieten in de armen van Al-Qaida te drijven.

Maandag liet de Amerikaanse president Barack Obama weten dat de inzet van Amerikaanse grondtroepen in Jemen uitgesloten is. Hij houdt vast aan de huidige contraterrorismeaanpak, die voor een belangrijk deel leunt op drones.

De toonaangevende Republikeinse senator John McCain neemt echter geen genoegen met die strijdwijze. Hij pleit ervoor meer commando-eenheden naar Jemen te sturen om daar speciale missies uit te voeren.

Malinese militairen gedood in hinderlaag

Zeker twee Malinese militairen zijn gedood toen ze in een hinderlaag liepen in het noorden van Mali. Dat heeft het leger maandag bekendgemaakt. Nog eens drie militairen raakten gewond.

De militairen waren zondag onderweg naar de plaats Douekire om daar de veiligheid op de wekelijkse markt te handhaven. Daar werden ze beschoten. Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar in het noorden van Mali zijn diverse gewapende groepen actief.

Na een staatsgreep door het leger in 2012 kwam het noorden van Mali in handen van Toearegseparatisten, die op hun beurt werden verdreven door moslimextremisten die banden hebben met Al-Qaida. Uiteindelijk werd in 2013 onder leiding van Frankrijk een offensief ingezet en nu proberen de Verenigde Naties en het Malinese leger orde op zaken te stellen. Hoewel de moslimextremisten grotendeels werden verdreven, zijn er nog altijd groepen strijders actief. Bovendien blijven de Toearegs in opstand komen tegen de centrale regering in Bamako.

Djokovic dendert door in Melbourne

Tennisser Novak Djokovic dendert door in de Australian Open. Hij bereikte maandag op het grandslam van Melbourne de kwartfinales door de Luxemburger Gilles Muller in drie sets te verslaan: 6-4, 7-5 en 7-5. De nummer één van de wereld is in het toernooi nog zonder setverlies.

Djokovic treft in kwartfinale Milos Raonic. De Canadees vocht een duel der servicekanonnen met Feliciano Lopez uit. In totaal kwamen ze tot 51 aces. De man die er dertig binnen de lijnen beukte, Raonic, won de partij. De Canadese nummer acht van de plaatsingslijst bereikte door zijn overwinning voor het eerst in zijn carrière de kwartfinales van de Australian Open.

De 33-jarige Lopez behoort inmiddels tot de tennisveteranen, maar hij gaf zich tegen rijzende ster Raonic niet zo makkelijk gewonnen. In de vierde set overleefde hij twee wedstrijdpunten en sleepte er een beslissende vijfde set uit. Die won Raonic, mede door een cruciale dubbele fout van Lopez in de achtste game: 6-4, 4-6, 6-3, 6-7 (7) en 6-3.

Inval bij onafhankelijke tv-zender Krim

Russische veiligheidstroepen hebben maandag een inval gedaan bij een onafhankelijke tv-zender op de Krim. Er werd apparatuur in beslag genomen en medewerkers kregen te horen dat de Russen op zoek waren naar archiefbeelden van een anti-Russisch protest van vorig jaar februari. Dat heeft de onderdirecteur van ATR gezegd in een videoboodschap die op YouTube werd geplaatst. ATR werd opgericht als onafhankelijke zender voor de Krimtartaren. De zender was een van de laatste die een kritisch geluid liet horen over de regering in de Krim, die wordt gesteund door Moskou. De meeste mediabedrijven op de Krim hebben hun deuren gesloten of zijn vertrokken na de annexatie van het schiereiland door Rusland.

"Het lijkt erop dat de autoriteiten willen voorkomen dat we zien, horen en spreken", aldus onderdirecteur Lilija Boedzjoerova. "Maar we hebben nog altijd het recht om te leven in ons geboorteland en niemand kan dat van ons afnemen."

Volgens Boedzjoerova is het nog niet duidelijk of de zender de uitzendingen permanent moet staken. De website van ATR deed het maandag nog, maar via de website werden geen nieuwsuitzendingen uitgezonden, maar slechts westerse films.

Rusland verwijt Kiev bloedbad Marioepol

De dood van een dertigtal burgers door een raketbeschieting op Marioepol wordt aangegrepen om 'anti-Russische hysterie' in het Westen aan te wakkeren. Dat vindt de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Volgens Rusland zijn niet de rebellen, maar regeringstroepen verantwoordelijk voor het 'barbaarse bombardement' van zaterdag.

Lavrov verweerde zich tegen de scherpe kritiek van afgelopen weekeinde uit het Westen, dat dreigt met nieuwe sancties. De Amerikaanse president Barack Obama liet zondag weten samen met Europa de druk op Rusland te zullen opvoeren. De Russische economie verteert de bestaande sancties al slecht, en het vooruitzicht van nieuwe strafmaatregelen deed de roebel maandag weer flink in waarde dalen.

Niet de pro-Russische separatisten, die zaterdag een aanval op Marioepol aankondigden, maar de Oekraïense autoriteiten zijn volgens Lavrov de aanstichters van het geweld. "Het zou naïef zijn om te denken dat ze zich erbij zouden neerleggen dat ze worden gebombardeerd", zei de minister. "Ze zijn in het geweer gekomen (...) met het oogmerk Oekraïense legerstellingen te vernietigen die worden gebruikt om bewoonde gebieden te beschieten."

Maandag werd er in Marioepol niet gevochten. Doordat een uitvalsweg naar rebels gebied door Oekraïense militairen is afgesloten was niet te achterhalen of de opstandelingen verder naar de stad zijn opgerukt. De stad begroef maandag in stilte zijn doden.

In de gevechten van afgelopen weekeinde zijn zeven regeringsmilitairen gesneuveld, liet het leger weten. Nog eens 24 soldaten zijn gewond geraakt en 184 krijgsgevangen gemaakt.

Volgens de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oost-Oekraïne zijn de raketten die Marioepol hebben getroffen afgeschoten vanaf het grondgebied van de rebellen. De OVSE komt maandag in spoedzitting bijeen over de snel verslechterende situatie in de regio.

Kind te water blijkt 'misselijke' grap

Politie, een ambulance en een duikteam van de brandweer. Ze rukten zondagmiddag allemaal uit omdat er een kind in het water zou liggen aan de Binnenweg in het Drentse Nijeveen.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar het was niet nodig geweest. In het water dreef een pop, een houten figuur met kinderkleding en een oude voetbal als hoofd. De geschrokken omstanders zagen er een kind in, het hoofd lag deels onder water.

Dat het een vogelverschrikker geweest zou kunnen zijn, gelooft de politie niet. "Het is een misselijkmakende grap. We mogen nog blij dat er niemand van de omstanders in het ijskoude water is gesprongen met alle gevolgen van dien", aldus een woordvoerster.

De politie hoopt aan de hand van de kleding van de pop achter de identiteit van de grappenmakers te komen.

Egyptische arts cel in om fatale besnijdenis meisje

Een Egyptische arts is maandag tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld voor de fataal afgelopen besnijdenis van een meisje. Dokter Raslan Fadl is de eerste die in Egypte voor vrouwenbesnijdenis is berecht.

Fadl was in eerste aanleg vrijgesproken, maar in hoger beroep bevond de rechter hem schuldig. Hij was niet in de rechtszaal en het is onbekend waar hij is.

De arts moet niet alleen de cel in, maar moet ook een boete van omgerekend 62 euro betalen. Zijn kliniek moet voor een jaar de deuren sluiten.

De rechter legde de vader van de 13-jarige Sohair el-Batea een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden op voor medeplichtigheid, omdat hij zijn dochter dwong de besnijdenis te ondergaan. Het gezin woonde in een dorp in de kustprovincie Dakahliya.

De raadsman van het overleden meisje noemde het vonnis maandag 'een triomf voor vrouwen'. "Ik ben erg blij", zei advocaat Reda el-Danbouki. "Dit is een rechter die het begrijpt."

Egypte heeft een van de hoogste percentages besneden vrouwen ter wereld. Meer dan negentig procent van de meisjes ondergaat de verminkende ingreep. Daarbij wordt de clitoris deels of geheel weggesneden, en soms blijven ook de schaamlippen niet ongeschonden. Daardoor zouden de lustgevoelens van jonge vrouwen beter in toom gehouden kunnen worden.

De praktijk komt in Egypte zowel bij moslims als bij christenen voor.

Kleine drone landt in tuin van Witte Huis

In de tuin van het Witte Huis is in de nacht van zondag op maandag een kleine drone geland. President Barack Obama was met zijn vrouw Michele in India, maar volgens zijn woordvoerder ging geen gevaar uit van het toestelletje.

Het was onduidelijk of Obama's dochters Sasha en Malia en hun grootmoeder Marian Robinson, die ook in het Witte Huis woont, thuis waren. Het Witte Huis had voor de reis van de president laten weten dat zij in Washington bleven zodat ze geen school hoefden te missen.

Politie, brandweer en andere hulpdiensten waren in het holst van de nacht uitgerukt nadat het apparaat was gevonden. De verlichting in het Witte Huis werd uitgeschakeld en de hele omgeving bleef afgezet tot 05.00 uur, toen personeel dat er moest werken binnen werd gelaten.

De omstandigheden rond de vondst zijn nog onduidelijk, maar eerdere incidenten hebben vragen opgeroepen over de effectiviteit van de dienst die de president moet beveiligen, de Secret Service. Vier leidinggevenden werden deze maand overgeplaatst en directeur Julia Pierson werd vorig jaar gedwongen op te stappen nadat een man met een mes over de hekken was geklommen en diep in de ambtswoning wist binnen te dringen voordat hij overmeesterd kon worden.

Witte Huis (Foto: Novum)
Witte Huis (Foto: Novum)

'IS bijna uit Kobani verdreven'

Koerdische strijders hebben extremisten van de groep Islamitische Staat bijna geheel uit de Syrische stad Kobani aan de grens met Turkije verdreven. Alleen aan de oostkant van de stad wordt nog sporadisch gevochten, melden activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en Koerdische functionarissen maandag.

IS veroverde in september bijna de helft van Kobani, nadat al eerder een kleine driehonderd Koerdische dorpen in de omgeving waren ingenomen. Tienduizenden mensen vluchtten toen over de grens naar Turkije. Zwaarbewapende Koerdische peshmerga uit Irak hielpen het tij te keren, ondersteund door luchtaanvallen van een door de Verenigde Staten geleide coalitie.

De strijd om Kobani heeft volgens het Observatorium zo'n 1600 mensen het leven gekost, onder wie 1075 IS-strijders, 459 Koerdische strijders en 32 burgers. In de afgelopen weken raakte IS in Kobani steeds meer onder druk en voerde de groep minstens 35 zelfmoordaanvallen uit, meldden activisten.

Met Kobani, door Arabieren Ayn al-Arab genoemd, hoopte IS een grensovergang naar Turkije in handen te krijgen met directe verbindingen naar zijn posities langs de grens.

Boete voor topondernemer Van der Most

De bekende ondernemer Hennie van der Most heeft van de rechtbank Overijssel maandag een boete van dertigduizend euro waarvan de helft voorwaardelijk gekregen voor het opslaan van puin zonder vergunning.

Ook lagen op een van zijn bedrijven in de gemeente Hardenberg auto-onderdelen en sloopafval zonder dat hij daar toestemming voor had. Een neef van hem bestuurde een mobiele puinbreker zonder dat hij daar de benodigde papieren voor had. Het puin was onder meer afkomstig van particulieren die er kwamen storten en van zijn bedrijf in Kalkar, waar hij een voormalige kerncentrale ombouwde tot hotel en pretpark.

Van der Most is eigenaar van vijftien bedrijven met in totaal 800 personeelsleden. Van een dergelijke ondernemer mag worden verwacht dat hij weet aan welke regels hij zich moet houden, stelde de rechtbank.

Demis Roussos overleden

De Griekse zanger Demis Roussos is in de nacht van zaterdag op zondag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter Emily aan de Franse krant Le Figaro laten weten.

Roussos kreeg bekendheid als lid van de groep Aphrodites Child. Daarna begon hij een solocarrière. De nummers My Friend the Wind en Forever and Ever werden grote hits. In Nederland had hij in december 1973 een nummer-1-hit met het in het lied Schönes Mädchen aus Arcadia.

R.I.P.

Koreaanse topzwemmer Park test positief op doping

De Zuid-Koreaanse topzwemmer Park Tae-hwan heeft positief getest op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft zijn management maandag bekendgemaakt tegenover persbureau Yonhap. Park zegt dat de positieve test te wijten is aan een 'door een lokale arts toegediende, illegale injectie'.

Volgens het statement van Teamp GMP, zijn management, kreeg hij van een arts een injectie die, zonder dat Park het wist, een verboden middel bevatte. "Park is, als wereldtopper, altijd ongelooflijk voorzichtig geweest met wat zijn lichaam binnenkomt. Zelfs als hij verkouden is neemt hij simpele medicijnen niet, om maar te voorkomen dat er een verboden middel in zou zitten. Park is door deze positieve test nog wel het meest geschrokken van iedereen", luidt het statement. Tijdens zijn vorige grote evenement, de Asian Games van september vorig jaar, zou hij meerdere dopingtests zonder problemen doorstaan hebben.

Park heeft volgens zijn management twee maanden voor de Asian Games een chiropractische behandeling gekregen in een lokaal ziekenhuis. Daar zou hij de injectie hebben gekregen die uiteindelijk resulteerde in de positieve test. "Het ziekenhuis bood Park een injectie aan, waarna hij meerdere malen gevraagd heeft of dat verboden middelen zou bevatten", aldus Team GMP. "De arts zei dat het geen probleem op zou leveren, maar toch is deze positieve test het gevolg. Samen met ons juridische team zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om deze arts en dit ziekenhuis aansprakelijk te stellen en voor de rechter te slepen. Een illegale injectie toedienen bij een wereldberoemde sporter, vlak voor een groot toernooi, is wat ons betreft een overtreding van de wet."

Park nadat hij op de Spelen van 2008 geschiedenis schreef met het goud op de 400 meter vrije slag (Foto: Getty)

In 2008 werd Park de eerste Zuid-Koreaan ooit die olympisch goud won, toen hij de titel veroverde op de 400 meter vrije slag. Daar kwam vervolgens ook nog zilver bij op de 200 meter vrije slag. In Londen pakte hij in 2012 op beide afstanden olympisch zilver, terwijl hij op de 400 meter vrije slag in 2007 en 2011 wereldkampioen werd. Ook op de Asian Games boekte hij al vele successen: In 2006 en 2010 won hij drie gouden medailles op de vrije slag. Vorig jaar in Incheon - in eigen land - lukte het in het naar hem vernoemde bad niet helemaal. Ondanks het ontbreken van goud won hij echter wel één keer zilver en vijf keer brons.

Van Amerongen mee naar WK veldrijden

Thijs van Amerongen maakt deel uit van de selectie voor de wereldkampioenschappen veldrijden, komend weekeinde in Tabor. Bondscoach Johan Lammerts maakte maandag zijn keuze bekend. Van Amerongen keerde zondag in Hoogerheide terug in competitie nadat hij wegens oververmoeidheid een maand rust had genomen. De ploeg wordt geleid door Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en Lars van der Haar.

De Nederlandse ploeg bestaat verder uit Corné van Kessel, David van der Poel en Niels Wubben. Bij de vrouwen is Marianne Vos de kopvrouw ook al werd ze zondag in Hoogerheide gehinderd door een hamstringblessure. "Marianne heeft een mindere wedstrijd gereden, maar er is geen paniek. Ik heb alle hoop dat ze over een week weer goed is", aldus Lammerts, die verder Sophie de Boer, Sanne van Paassen en Sabrina Stultiens aanwees.

Heracles huurt verdediger Breukers

Tim Breukers voetbalt de rest van het seizoen op huurbasis voor Heracles Almelo. Dat maakte de eredivisionist maandag bekend. De 27-jarige verdediger komt tijdelijk over van FC Twente waar hij niet op speeltijd kon rekenen.

Breukers maakte in het seizoen 2007-2008 zijn debuut in het betaald voetbal bij Heracles. Tot de zomer van 2012 kwam hij tot 134 competitiewedstrijden waarna hij overstapte naar FC Twente. "Met Tim hebben we er een goede verdedigende versterking bij", meldde algemeen directeur Nico-Jan Hoogma. "Hij is bovendien een jongen van de streek die hier al jaren heeft rondgelopen. Tim kent Heracles en onze cultuur en zal zich dus snel thuisvoelen en aanpassen."

Breukers stond ook in de belangstelling van NAC Breda.

Gilardino terug in Serie A

Alberto Gilardino keert terug in de Italiaanse Serie A. De 57-voudig international speelt tot het einde van het seizoen voor Fiorentina. De aanvaller wordt verhuurd door de Chinese kampioen Guanghzou Evergrande.

De 32-jarige Gilardino behoorde tot de Italiaanse ploeg die in 2006 de wereldtitel veroverde. Hij maakte als spits in de Italiaanse competitie furore bij onder meer Parma, AC Milan en Fiorentina. Voor de club uit Toscane maakte hij 59 doelpunten in 143 wedstrijden. Gilardino verhuisde afgelopen zomer naar China.

'Huuroffer V&D onbespreekbaar'

Huurverlaging voor het noodlijdende warenhuis V&D is onbespreekbaar. Dat stelt directeur Jos van de Mortel van het Amsterdamse vastgoedbedrijf Metroprop.

Metroprop verhuurt onder meer in Sittard en Heerlen panden aan de warenhuisketen. Van de Mortel geeft aan dat het warenhuis al minder huur betaalt dan andere ketens. Huurverlaging is daarom geen optie, schrijft nieuwssite 1Limburg. Wel is Van de Mortel bereid te onderhandelen over verkleining van de winkels.

V&D heeft in een poging het hoofd boven water te houden de verhuurders opgeroepen tot een 'huuroffer'. De warenhuisketen wil vier maanden kwijtschelding van huur en daarna forse huurverlagingen. Eerder werd bekend dat ook het personeel flink moet inleveren, werknemers krijgen een loonsverlaging van 5,8 procent voor hun kiezen.

OM wil 26 jaar cel voor kapitein Costa Concordia

Het Italiaanse openbaar ministerie eist 26 jaar gevangenisstraf voor de kapitein van het vergane cruiseschip Costa Concordia. Kapitein Francesco Schettino 'heeft enkel en altijd aan zichzelf gedacht', zo heeft de strafzaak tegen hem volgens de aanklager uitgewezen.

Gezien de 32 opvarenden die de scheepsramp het leven kostte is de strafmaat zeker niet te hoog, zei aanklager Maria Navarro maandag in haar requisitoir. Ze verweet Schettino dat hij vanaf het begin van het proces heeft gelogen en zijn leven heeft gered 'zonder dat hij zelfs maar natte schoenen opliep'.

Schettino staat terecht voor dood door schuld, het veroorzaken van schipbreuk en het niet als laatste verlaten van het schip. De cruiseschipkapitein zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij houdt vol dat het fatale rif bij Isola del Giglio niet op zeekaarten voorkwam en dat hij van boord ging om vanaf het eiland het reddingswerk te leiden.

Trijntje in eerste halve finale songfestival

Nederland is maandag bij de loting voor het Eurovisie Songfestival ingedeeld in de eerste halve finale. Dat betekent dat Trijntje Oosterhuis haar liedje Walk Along dinsdag 19 mei ten gehore zal brengen in Wenen. Nederland is ingedeeld in het eerste deel van de eerste halve finale.

De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival is donderdag 21 mei. De finale staat zaterdag 23 mei op het programma.

Yasmin: geen haat en nijd bij Miss Universe

De Nederlandse Yasmin Verheijen had zondag in Miami gehoopt op een plek in de top vijftien van de Miss Universe 2014-verkiezing. Maar tot haar grote verbazing werd het veel meer dan dat.

"Ik had dit echt nooit verwacht", zegt de 20-jarige Verheijen, die als vierde eindigde. "Ik ben er echt heel blij mee. Ik had vooraf geen verwachtingen. Ik dacht: ik ga gewoon genieten. Ik hoopte op de top vijftien en toen werd het top tien en daarna top vijf. Toen begon ik wel een beetje te shaken."

Vooral tijdens de vragenronde voelde Verheijen de zenuwen. "Ik kon eerst niet zo goed Engels spreken. Dus vooraf heb ik een cursus gevolgd en heb ik elke dag acht uur geoefend. Maar als je daar staat dan kan je niet meer zo goed nadenken." Toch redde de Nederlandse zich aardig en sprak ze zich uit tegen kinderprostitutie.

De Colombiaanse Paulina Vega had blijkbaar een iets sterker verhaal, want zij ging uiteindelijk aan de haal met de titel Miss Universe. "Ik gun het haar. Het is een prachtmeid met een prachtlichaam, waar ze drie jaar voor heeft gewerkt", aldus Verheijen. "Alhoewel ik van tevoren dacht dat Miss Spanje ging winnen. Ik vind haar echt heel erg knap."

De ronde van het nationaal kostuum vond Yasmin het leukst. "Daar straalde ik het meest. Ik had de jurk zelf ontworpen en mijn moeder heeft hem gemaakt. Het is geïnspireerd op Van Gogh. De andere meiden kwamen op met grote kostuums met veren, maar ik dacht: wij Nederlanders zijn helemaal niet zo. Daarom koos ik voor een rustigere jurk. Daarna vond ik de bikinironde het leukst."

De sfeer onder de missen was hartstikke goed, vertelt Verheijen. "Ik had van tevoren gedacht dat het haat en nijd zou worden. Maar dat was helemaal niet zo. Iedereen was heel aardig en sportief. We deden samen leuke dingen, zoals met elkaar op de foto gaan. We gunden het elkaar gewoon van harte."

In een feestje na afloop had Verheijen niet zo veel zin. "Ik was op de afterparty gaan kijken, maar na tien minuten ging ik al weer terug naar het hotel. Daar heb ik gezellig zitten napraten met mijn moeder en stiefvader." Ook kreeg de brunette felicitaties van haar familie en vrienden uit Nederland en van haar vriend, voetballer Khalid Boulahrouz. "Hij heeft me gesteund tijdens de verkiezing en is trots op me."

China-trip Kamp: handel, kennis en toerisme

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) brengt deze week een werkbezoek aan China. Hij wil er de kansen voor Nederlandse ondernemers en wetenschappers vergroten en ook Chinese investeringen en toeristen voor Nederland binnen halen.

"De Chinese markt biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Om een beeld te geven: de jaarlijkse groei van de Chinese economie is ongeveer net zo groot als de omvang van de gehele Nederlandse economie", aldus Kamp. Tijdens zijn bezoek zal Nederland aan China haar kennis en vaardigheden tonen en zakelijke contacten leggen op onder meer het gebied van energie, luchtvaart en toerisme.

"Zo grijpen we kansen en profiteren we mee van de nog altijd indrukwekkende groei van 's werelds tweede economie." De minister trekt naar Beijing, Chongqing en Chengdu en brengt volgens zijn departement tientallen Nederlandse en Chinese bedrijven en kennisinstellingen met elkaar in contact.

Het toerisme vanuit China naar Nederland is vorig jaar met achttien procent gestegen. "Nederlandse bedrijven in deze sector krijgen kansen in China en Chinese investeerders en de reisbranche worden warm gemaakt voor Nederland", aldus Kamp.

Na Duitsland is Nederland de belangrijkste handelspartner voor China binnen de Europese Unie, zegt het ministerie.

Turkije censureert Facebook-pagina's om profeet

Een Turkse rechtbank heeft zondagavond de autoriteiten opdracht gegeven de toegang tot Facebook-pagina's waarop de profeet Mohammed wordt beledigd te blokkeren. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu maandag gemeld. Het is de jongste poging om het internet onder staatscensuur te brengen. De rechter heeft al gedreigd dat als de autoriteiten niet meewerken, de toegang tot heel Facebook moet worden geblokkeerd.

Enkele dagen geleden besloot een andere rechter al dat de toegang tot websites waar de omstreden cover van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo op was geplaatst moest worden geblokkeerd. Vorig jaar konden Turken niet op YouTube en Twitter omdat via die websites opnames waren uitgelekt waaruit zou blijken dat president Recep Tayyip Erdogan zich schuldig maakt aan corruptie. Later werd deze blokkade weer teruggedraaid.

Achmea verwacht winst noch verlies

Achmea verwacht afgelopen jaar winst noch verlies te hebben gemaakt. De verzekeringsmaatschappij moet veel extra lasten inboeken in verband met de grote reorganisatie die het bedrijf ruim een jaar geleden aankondigde. Voor eind 2016 verdwijnen in totaal vierduizend van de zeventienduizend banen.

Het verzekeringsbedrijf gaat uit van een nettoresultaat 'rond break-even', meldde Achmea maandag. In 2013 werd nog 344 miljoen euro winst geboekt. De totale reorganisatielasten bedroegen vorig jaar 230 miljoen euro.

Achmea ligt naar eigen zeggen op koers met het doorvoeren van de reorganisatie. Afgelopen jaar nam het aantal arbeidsplaatsen bij het concern al met circa duizend af en werden de operationele kosten met circa honderd miljoen euro verlaagd. Deze kosten zullen uiteindelijk met 450 miljoen euro moeten dalen.

Courtney Love herenigd met dochter

Courtney Love en haar dochter Frances Bean Cobain hebben elkaar weer in het openbaar omhelsd. "Ik ben zo trots op je Bean", schreef Courtney zondag op Instagram bij een kiekje van het moment, dat zaterdag plaatsvond op het Sundance Film Festival.

Moeder en dochter poseerden op het festival samen op de rode loper, voorafgaand aan de première van een nieuwe documentaire over de in 1994 overleden Nirvana-frontman Kurt Cobain, de vader van Frances Bean.

De twee hadden de afgelopen vijf jaar nauwelijks contact, nadat een rechter in 2009 de voogdij over de toen 17-jarige Frances toewees aan haar oma en haar tante.

'Kraamzorg hoort in basispakket'

Houd kraamzorg in het basispakket, maar kijk per vrouw welke invulling eraan gegeven wordt en hoeveel uur daarvoor nodig zijn. Bepaalde gezinnen kunnen met minder kraamzorg toe, en moeten dan ook minder krijgen. Maar waar nodig moeten gezinnen een maximale inzet kunnen krijgen van de kraamverzorgende. Dat staat in het concept-advies van Zorginstituut Nederland over de kraamzorg, waar het AD maandag over bericht.

Nu nog krijgen kraamvrouwen 24, 49 of 80 uur kraamzorg aangeboden, afhankelijk van hun situatie. Het zorginstituut wil dat de beroepsgroep het indicatieprotocol aanpast, zodat specifieker per gezin gekeken kan worden wat de behoeften zijn. Als blijkt dat de 49 uur, die in de meeste gevallen toegekend worden, in de praktijk te veel zijn, moet makkelijker de kraamzorg voortijdig gestopt kunnen worden. Maar als meer kraamzorg nodig is, moet dat makkelijk gegeven worden.

Renault mikt op vijf F1-zeges in 2015

Renault wil in 2015 vijf overwinningen in de Formule 1 gaan boeken. De Franse motorenbouwer weet dat er nog steeds een achterstand op Mercedes is, maar directeur Cyril Abiteboul verwacht dat die gedeeltelijk ingelopen kan gaan worden.

Vorig jaar begon Renault het tijdperk van de 1,6 liter V6-turbomotoren met veel problemen. Langzaam maar zeker werd de krachtbron betrouwbaarder, waardoor Red Bull-coureur Daniel Ricciardo toch nog drie zeges kon boeken op de momenten dat Mercedes het lastig had. Dat moet beter vindt Abiteboul, al weet hij dat Lotus als team naar Mercedes vertrokken is en er geen toekomst meer voor Caterham lijkt te zijn.

Abiteboul: "We schatten in dat onze achterstand op Mercedes aan het eind van het jaar zo'n zestig pk was. Bij de start van het seizoen willen we dat de helft verkleinen. In tegenstelling tot Mercedes starten wij met onze 2015-versie. We hebben nu ongeveer twee derde van onze tokens ingezet. Het doel is om dit jaar vijf keer te winnen."

Hij voegde er aan toe dat Renault net als Mercedes en Ferrari voorstander is van het verder opschroeven van het motorvermogen. Dit onderwerp wordt op dit moment uitgebreid besproken in de diverse vergaderingen. "Renault zal geen bezwaar maken tegen het idee van Bernie Ecclestone om krachtbronnen sterker en luidruchtiger te maken, zolang de kosten niet uit de hand lopen. Het idee is aantrekkelijk, maar het lijkt al te laat voor 2016. Een jaar later is echter goede timing."

'Communicatie bij schadeclaims kan beter'

Verzekeraars kunnen nog het nodige verbeteren aan hun communicatie over de voortgang van schadeclaims. Dat blijkt uit klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.

Klanten zijn over het algemeen positiever over hoe begrijpelijk en overzichtelijk de brieven en e-mails zijn die zij ontvangen. Maar op het gebied van klantgerichtheid in de zakelijke markt en het op de hoogte houden over de voortgang van procedures omtrent schadeclaims, blijven de prestaties van de verzekeraars achter.

Bij levensverzekeringen is de groep klanten die afgelopen jaar een verzoek tot uitbetaling heeft gedaan, daarnaast wat minder tevreden over hun verzekeraar.

Voor het onderzoek werden in totaal bijna 23.000 particuliere en zakelijke klanten ondervraagd.

Verzekeraars hebben volgens het verbond al veel gedaan aan het verbeteren van communicatie en klantgerichtheid. "Op beide terreinen zien we vooruitgang", stelt directeur Richard Weurding maandag. "Dat is goed nieuws, maar we moeten blijven werken aan verdere verbetering."

Parktheater Eindhoven is beste theater

Parktheater Eindhoven mag zich het beste theater van het jaar 2014 noemen. De Vereniging Van Vrije Theaterproducenten (VVTP) maakte de winnaar maandag bekend tijdens de jaarlijkse beurs in het Beatrixtheater in Utrecht. De jury roemde het theater om zijn grote gastvrijheid en omschreef de marketing ervan als 'vooruitstrevend en innovatief'.

"Parktheater Eindhoven weet bezoekers telkens opnieuw te raken door net even buiten de bestaande kaders te denken." De andere genomineerden waren Theater De Meervaart (Amsterdam), Chassé Theater (Breda), De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen (Groningen), Schouwburg Het Park (Hoorn), Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk) en Luxor Theater (Rotterdam). Vorig jaar won het Zaantheater in Zaandam.

Bij het bepalen van de winnaar keken de leden van de VVTP naar communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Volgens Erwin Lambaart, voorzitter van de vereniging, stonden 'liefde en passie voor het theatervak in combinatie met een hoge mate van professionaliteit en kwaliteit' hierbij centraal. Daarnaast is ook gekeken naar hoe de theaters hun hoofd boven water houden in financieel moeilijke tijden.

Zuid-Korea naar finale AziŽ Cup na zege op Irak

Zuid-Korea staat voor het eerst sinds 1988 weer in de finale van de Azië Cup. In de halve finale was de nummer drie van vier jaar geleden met 2-0 te sterk voor Irak.

Zuid-Korea was de hele wedstrijd heer en meester. De ploeg van bondscoach Uli Stielike gaf nauwelijks kansen weg en incasseerde net als in de voorgaande vier wedstrijden opnieuw geen tegendoelpunt. Jung-Hyub Lee maakte na twintig minuten de eerste treffer. Hij kopte de vrije trap van Jin-Su Kim binnen. Vijf minuten na de rust was het Yong Gwon-Kim die de voorsprong verdubbelde met een knal van buiten het strafschopgebied. 

Zuid-Korea zal zaterdag in de finale aantreden tegen gastland Australië of de Verenigde Arabische Emiraten, deze twee landen spelen morgen tegen elkaar. De finale zal worden gespeeld in Sydney. De dag ervoor is de wedstrijd om plek drie in het Australische Newcastle. 

Zuid-Korea met 2-0 te sterk voor Irak. (Bron: YouTube)

Twee zonen Mubarak vrijgelaten uit gevangenis

De twee zonen van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak zijn maandag vrijgelaten uit de gevangenis, na bijna vier jaar te hebben vastgezeten. Dat hebben de Egyptische autoriteiten maandag gezegd. De twee, de rijke zakenmannen Alaa en Gamal, werden in de vroege ochtend vrijgelaten uit de Torah-gevangenis in het zuiden van Caïro, waarna ze terugkeerden naar hun huis. Hoewel de twee broers op vrije voeten zijn moeten zij nog wel voor de rechter verschijnen in verband met corruptie en handel met voorkennis.

Mubarak, die inmiddels 86 is en kampt met een broze gezondheid, trad in februari 2011 af onder druk van een volksopstand. Hij werd in april van dat jaar samen met zijn twee zonen opgepakt. Mubarak verblijft op dit moment in een militair ziekenhuis in Caïro. Zijn zonen werden tot vier jaar cel veroordeeld, omdat ze geld uit de staatskas hadden gebruikt om hun woningen op te knappen. Hun vader kreeg hiervoor drie jaar cel. Eerder deze maand werden deze vonnissen vernietigd.

De twee broers, maar met name Gamal, worden door veel Egyptenaren gezien als de pilaren onder de autoritaire en corrupte regering, die een alliantie sloot met machtige zakenmensen. Vooral de armen en zwakkeren in de samenleving hadden daar onder te lijden. Jarenlang was het idee dat Gamal zijn vader zou opvolgen, beiden ontkenden dat, maar juist het klaarstomen van Gamal om de taken van zijn vader over te nemen was een van de oorzaken van de volksopstand.

De vrijlating van Gamal en Alaa kan leiden tot nieuwe protesten in Egypte en voedt zeker het idee dat het Mubarak-regime aan een terugkeer bezig is nu sinds juni oud-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi aan het roer staat.

Syriza krijgt steun van rechtse partij

De rechtse partij van Onafhankelijke Grieken heeft maandag steun toegezegd aan een regering van de linksradicale Syriza-partij. Syriza behaalde zondag met partijleider Alexis Tsipras een grote overwinning in de Griekse parlementsverkiezingen, maar kwam net twee zetels tekort om alleen te kunnen regeren.

"Vanaf dit moment heeft Griekenland een regering. De Onafhankelijke Grieken geven hun vertrouwen aan premier Alexis Tsipras", zei de leider van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos. Hij liet in het midden of de partij een coalitie aangaat met Syriza of alleen steun geeft aan een minderheidsregering.

De keus van Syriza voor samenwerking met de Onafhankelijke Grieken is verrassend, omdat de twee partijen het over bijna alles oneens zijn, behalve hun afkeer van de door de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds opgelegde bezuinigingen. Tsipras wil opnieuw onderhandelen over het noodpakket waarmee Griekenland in 2010 van een faillissement werd gered. Dat hij voor de Onafhankelijke Grieken heeft gekozen in plaats van de centrumpartij Potami, wijst er op dat hij in die onderhandelingen een harde lijn wil volgen.

Het hoofd financiële planning van Syriza, Giorgos Stathakis, bevestigde maandag dat de nieuwe regering niet van plan is om met vertegenwoordigers van de 'trojka' van EU, ECB en IMF om tafel te gaan, maar rechtstreeks met andere regeringen wil praten.

"De Grieken hebben geschiedenis geschreven", riep Tsipras (40), die de jongste Griekse premier sinds 150 jaar wordt, zondagavond tot zijn aanhangers in het centrum van Athene. "Griekenland laat catastrofale bezuinigingen, angst en autocratisch bestuur achter zich."

Grieken vierden zondagavond feest toen de uitslagen van de verkiezingen bekend werden. "Het is alsof wij herboren zijn en eindelijk wat hoop voelen", zei Litsa Zarkada, die als schoonmaakster in overheidsdienst was, maar ontslag kreeg.

Lang zal het feest niet duren. De nieuwe regering krijgt vrijwel meteen te maken met een kastekort. Volgens analisten zullen zowel de Griekse regering als de kredietverschaffers water bij de wijn moeten doen, omdat niemand wil dat Griekenland failliet gaat of uit de Europese muntunie treedt. De nieuwe alliantie doet volgens Megan Greene van Manulife Asset Management vermoeden dat 'de nieuwe regering in de komende maanden in de onderhandelingen om een bankroet te vermijden gevaarlijk tot het randje zal gaan'.

Tien mensen voor rechter om 'affaire-Bettencourt'

Tien mensen, onder wie een bekende Franse fotograaf, moeten voor de Franse rechter verschijnen in verband met het aftroggelen van miljoenen euro's aan cash en kunst van Liliane Bettencourt, de 92-jarige steenrijke erfgename van cosmeticabedrijf L'Oréal. De verdachten zouden misbruik hebben gemaakt van de kwetsbare toestand van Bettencourt. Het proces heeft plaats in Bordeaux.

Naast fotograaf François-Marie Banier, staat ook Éric Woerth terecht. Hij was de penningmeester van de verkiezingscampagne van Sarkozy toen hij in 2007 een gooi deed naar het presidentschap. Sarkozy werd zelf enige tijd verdacht van het aannemen van tienduizenden euro's aan donaties, maar hij werd uiteindelijk niet vervolgd.

JSF in 2016 voor het eerst naar Nederland

In 2016 komt er voor het eerst een JSF naar Nederland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD) heeft dat maandag gezegd tijdens een bijeenkomst met omwonenden van vliegbasis Volkel.

In Volkel bestaan grote zorgen over het geluid van de nieuwe straaljager en leeft al langer de wens om het geluid van de JSF te ervaren. Nederland heeft twee toestellen die in de Verenigde Staten worden getest.

De minister vertelde dat in het testprogramma ruimte is gevonden om een JSF naar Nederland te laten komen tijdens de Luchtmachtdagen in Leeuwarden, in juni van 2016. Voorwaarde is nog wel dat de start- en landingsbaan geschikt is gemaakt voor de ontvangst van de JSF.

Nederland koopt ten minste 37 toestellen. Ze komen te staan in Leeuwarden (vanaf 2019) en in Volkel (vanaf 2021).

JSF (Foto: Novum)
JSF (Foto: Novum)

Mogelijk 80 mannen misbruikten meisje

Niet vijftig, maar wellicht tachtig mannen hebben mogelijk seksueel misbruik gemaakt van een 16-jarig meisje in Limburg. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zei dit maandag naar aanleiding van berichten in Limburgse media.

Zoals eerder bekend gemaakt gaat de politie bij vijftig mannen op bezoek, maar het onderzoek naar meer verdachten loopt nog. De politie kwam de mannen op het spoor na een inval in een hotel in Valkenburg eind vorig jaar. Daarbij werd een man betrapt die seks had met het minderjarige meisje. Ook haar 21-jarige pooier werd bij die inval aangehouden.

Agenten vonden gebruikte condooms en een klantenlijst op de gsm van de verdachte. Aan de hand daarvan konden mannen worden getraceerd die mogelijk misbruik van het meisje hebben gemaakt. De politie belt binnenkort bij de verdachten aan om hen te horen als getuige en verdachte.

Hawks verschalken Timberwolves

Voor de basketballers van Atlanta Hawks is iedere tegenstander in de Amerikaanse NBA op dit moment een gewillige prooi. De ploeg won zondag voor de zestiende keer op rij door Minnesota Timberwolves te verschalken: 112-100. De Hawks zijn ook de fiere koploper in de Eastern Conference. Paul Millsap en Al Horford namen Atlanta met twintig en negentien punten bij de hand.

LeBron James was de grote man voor Cleveland Cavaliers, dat met 108-98 won van Oklahoma City Thunder. James maakte 34 punten. Net iets meer dan sterspeler Kevin Durant, die 32 punten scoorde voor Thunder.

Golden State Warriors breidde zijn ongeslagen status in de eigen Oracle Arena in Oakland uit tot negentien wedstrijden. Ook Boston Celtics moest eraan geloven: 114-111. Klay Thompson was opnieuw op dreef. Hij kwam tot 31 punten. De Warriors leiden riant in de Western Conference.

Overige uitslagen
Chicago Bulls - Miami Heat 84-96
Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 100-120
New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 109-106
Orlando Magic - Indiana Pacers 99-106
San Antonio Spurs - Milwaukee Bucks 101-95
Toronto Raptors - Detroit Pistons 114-110
Denver Nuggets - Washington Wizards 115-117
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 87-99

Marokko arresteert Algerijnse terrorist

De Marokkaanse autoriteiten hebben een Algerijn opgepakt die vermoedelijk betrekkingen onderhoudt met de extremistische beweging Jund al-Khilafa (Soldaten van het Kalifaat). Dat heeft het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken maandag bekendgemaakt. De groep heeft trouw gezworen aan Islamitische Staat en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een Franse wandelaar. Hervé Gourdel werd in september ontvoerd en vervolgens onthoofd.

De Algerijn die nu is opgepakt had 'grote hoeveelheden gevaarlijke materialen' bij zich, aldus het ministerie. Ook zou hij beschikken over informatie over wapens die in dorpen langs de Algerijnse grens liggen. De Algerijnse autoriteiten hebben na de ontvoering van Gourdel al diverse leden van Jund al-Khilafa gedood.

Gearbox zoekt mensen voor Borderlands 3

Het was nog een tijdje spannend, maar nu weten we het zeker: er komt een derde deel van Borderlands. Op PAX South kondigde Gearbox-baas Randy Pitchford aan dat nu ze klaar zijn met de MOBA Battleborn, ze nu tijd hebben om te werken aan Borderlands 3. 

Pitchford is dat echter niet van plan om dit alleen met de huidige staf van Gearbox te doen. "We willen nadenken over de toekomst, over de volgende Borderlands en daarbij kunnen we best wat hulp bij gebruiken", zei Pitchford. Niet veel later stuurde Pitchford een tweet de lucht in waarin hij vraagt om enthousiaste ontwikkelaars die mee willen helpen bij het ontwikkelen van Borderlands 3.

De mededeling van Pitchford kwam niet echt meer als een verassing. Op vrijdag tijdens een vraag-en antwoordessie gaf Pitchford al aan dat mensen die geintresseerd waren in meer nieuws over de nieuwe Borderlands zondag naar hun stand moesten komen op PAX South.

Borderlands
Gearbox zoekt mensen voor Borderlands 3

Coalitie in Griekenland rond

De rechts populistische partij Onafhankelijke Grieken is het met de radicaal linkse partij Syriza eens geworden over de vorming van een regeringscoalitie. Dat heeft partijleider Panos Kammenos van de Onafhankelijke Grieken maandag na een gesprek met Syrizaleider Alexis Tsipras gezegd.

Beide partijen verzetten zich tegen de bezuinigingen die de Europese Unie Griekenland heeft opgelegd, maar zijn het sterk oneens over sociale kwesties.

De coalitie bezet ongeveer 162 van de 300 zetels in het parlement.

'Coalitie in Griekenland rond'
'Coalitie in Griekenland rond' (Foto: ANP)

Chinese marineschepen meren af in Rotterdam

Drie Chinese marineschepen zijn maandag afgemeerd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. De Chinese marine legt daarmee voor het eerst een bezoek af aan Europa. Vrijdag vertrekken de schepen weer en vervolgen ze hun reis naar Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

De schepen en de bemanning werden welkom geheten door de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Ben Bekkering en de marinierskapel. Op de kade stonden ook ongeveer zeshonderd Chinezen die in Nederland wonen. Zij zijn uitgenodigd om de schepen te bezoeken. Woensdag is er een open dag voor Nederlandse belangstellenden.

De Chinese marine werkt in de Golf van Aden samen met de Nederlandse marine tegen piraterij. "De Chinezen doen steeds meer mee aan internationale missies. Daardoor kom je elkaar steeds meer tegen. Dan is het belangrijk dat je elkaars organisaties kent. Dat is de reden dat de Chinese marine nu in Nederland is", aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marine.

Aantal gedode politiecommando's Filipijnen stijgt

Het aantal Filipijnse politiecommando's dat in een fel gevecht met islamitische guerrillastrijders is gedood, is opgelopen tot 43. Eén commando wordt nog vermist. Dat heeft plaatsvervangend directeur-generaal van de nationale politie Leonardo Espina maandag meegedeeld. Elf agenten raakten gewond.

Het gevecht brak uit zondagochtend uit toen tientallen leden van een elite-eenheid van de Filipijnse politie het zuidelijke dorp Tukanalipao binnentrokken, op zoek naar twee terroristen. Eenmaal in het dorp werden de agenten aangevallen door strijders van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF), de beweging die vorig jaar nog een vredesakkoord sloot met de regering.

Minister van binnenlandse zaken Mar Roxas noemde de commando's 'gevallen helden'. De agenten waren op zoek naar de Maleisische terrorist Zulkifli bin Hir, alias Marwan, en een Filipijnse bommenmaker, Abdul Basit Usman. Ze waren het gebied waar de twee zich vermoedelijk ophielden echter binnengedrongen zonder het MILF vooraf op de hoogte te stellen, terwijl dit volgens het vredesakkoord met de regering wel had gemoeten.

"Als iemand uw huis komt binnenvallen, wat zou u dan doen?" vroeg de leider van de Moro-rebellen, Mohagher Iqbal. Hij zei dat het MILF een protest zal indienen, maar verwachtte niet dat het incident het vredesproces zal ondergraven, een visie die ook door de minister van defensie werd verwoord.

Oud-Mariniers willen Michiel de Ruyter-demonstranten in het water gooien

Tijdens de première van de film over Michiel de Ruyer in het Scheepvaartmuseum wil zoals bekend een groep (beroeps)klagers gaan demonstreren. Een aantal voormalige leden van het Korps Mariniers is woedend over dat voornemen en wil de demonstranten in het water gooien.

Leden van de actiegroep Michiel de Rover zijn boos over de film omdat die zou verdoezelen dat De Ruyter 'beschermheer van de Nederlandse slavenhandel' zou zijn. De filmmakers wijzen er echter op dat de zeeheld juist met eigen geld slaven vrijkocht.  

De kwaadheid van de oud-Mariniers is terug te voeren op het feit dat Michiel de Ruyter ook de stichter is van de Koninklijke Marine, zo is te lezen op AT5. Met het verwijderen van werkschuw tuig heeft het korps in de hoofdstad al enige ervaring. Zo veegden mariniers in 1970 een paar honderd hippies bij het monument op de Dam weg, wat overigens tot de nodige beroering leidde.

De Marineleiding zegt een aantal mensen achter de oproep te kennen, en heeft de oudgedienden opgeroepen het hoofd koel te houden. Een woordvoerder wijst erop dat een dergelijke actie niet bij defensie past. "Wij zijn er juist om mensen te beschermen."

'Griekenland kan afspraken niet opzeggen'

Griekenland kan niet op eigen houtje besluiten zijn schulden niet meer te voldoen. Het land zou daarmee de Europese regels overtreden. Dat stelde ECB-bestuurder Benoit Coeuré maandag in een reactie op de winst van Syriza bij de Griekse parlementsverkiezingen.

Syriza wil een einde maken aan de bezuinigingen die de eurolanden, het IMF en de ECB als voorwaarde hebben opgelegd voor de noodkredieten die aan Griekenland werden verstrekt. Daarnaast wil het land dat een groot deel van zijn schulden wordt kwijtgescholden, zodat de Griekse economie weer ruimte krijgt om te groeien.

Volgens Coeuré moet Europa laten zien dat het zich aan de 'radicale' politieke veranderingen in Griekenland kan aanpassen. Daarbij kunnen afspraken echter niet eenzijdig worden opgezegd, benadrukte hij. Verder kan hij zich voorstellen dat de looptijd van Griekse leningen wordt verlengd, of dat de rente op leningen wordt verlaagd. De ECB speelt in dit proces volgens hem echter geen rol. Dat besluit moet worden genomen door de ministers van Financiën van de eurolanden.

1-2-3 voor Russische langlaufers op Universiade

De Russische langlaufers zijn de Winter Universiade 2015 zoals verwacht uitstekend begonnen. Bij de sprint in vrije stijl veroverden ze alle medailles door de concurrentie in de finale kansloos te laten in het Slowaakse Strbske Pleso. Daar, en in Osbrlie, worden het langlaufen, biatlon, schansspringen en de noordse combinatie gehouden. De overige sporten starten ruim een week later in het Spaanse Granada.

Op de 'Olympische Spelen voor studenten' stonden de Russen met een sterk team aan de start, waarvan de voornaamste leden allemaal al World Cup-ervaring hebben. Andrey Larkov bleek in de eindsprint het sterkste: Met slechts 0,18 seconden versloeg hij Anton Gafarov, die tijdens de Spelen in Sochi bij veel mensen bekend werd doordat zijn ski brak, waarna een Canadese coach het parcours oprende om hem een nieuwe ski onder te binden. Raul Shakirzianov pakte brons, wat zijn vijfde Universiade-medaille was. In 2013 won hij in Trentino al goud, zilver en twee keer brons. "Dat wij hier zo sterk zijn komt doordat we in eigen land ontzettend veel concurrentie hebben, veel meer dan in de andere landen", zeiden zowel Larkov als Gafarov na afloop.

Bij de vrouwen werd de sprintfinale eveneens een zeer spannende affaire, waarbij het ook nog eens een zeer internationale strijd was: De zes finalisten kwamen allemaal uit verschillende landen. Het goud ging uiteindelijk naar de Kazachse Anastassiya Slonova, die Ewelina Marcisz uit Polen op 0,18 seconden achter zich hield. Svetlana Nikolaeva pakte namens Rusland brons, op nog geen halve seconde van Slonova. Uittredend kampioene Oxana Usatova uit Rusland werd slechts 17e. Na afloop was Slonova duidelijk over haar doel voor de rest van de Universiade: "Ik wil op elk onderdeel het goud pakken."

De hoogtepunten van de eerste dag van de Winter Universiade 2015, met vanaf 08:00 minuten de twee spannende sprintfinales (Bron: YouTube)

In de eerste biatlonwedstrijd van de Universiade - de individuele wedstrijd over 20 kilometer - slaagde de Oekraïner Dmytro Rusinov erin om alle Russen achter zich te houden en het goud te pakken. Hij maakte alleen bij zijn derde van vier schietbeurten één fout, wat een strafminuut opleverde, waardoor hij Vadim Filimonov met twee fouten 22 seconden achter zich wist te houden. Yuri Shopin kreeg drie strafminuten aan zijn broek en pakte op 1:25 minuten van Rusinov het brons, voor landgenoot Oleg Kolodiichuk. De Belg Loic Dehottay kon niet overtuigen en werd 45e van de 55, vergelijkbaar met zijn resultaten in Trentino 2013. 

Bij de vrouwen, waar de individuele wedstrijd over 15 kilometer gaat, pakte Slowakije de eerste medaille van de Universiade in eigen land. Paulina Fialkova ging er weliswaar met het brons vandoor, toch overheerste de teleurstelling enigszins. Ze schoot namelijk liefst vier keer mis - en kreeg dus vier strafminuten - terwijl ze slechts 42 seconden tekort kwam voor het goud. "Het was een mooie dag, maar ik baal enorm van het twijfelen bij het schieten. Ik wil nu ook voor goud gaan." Dat ging dit keer naar de Kazachse Alina Raikova, die ondanks één misser de foutloze Russische Ekaterina Avvakumova 9 seconden voor kon blijven.

Assad wil niet onderhandelen met 'marionetten' Syrische oppositie

De Syrische president Bashar Assad wil niet onderhandelen met 'marionetten' die 'door het buitenland worden betaald'. Dat heeft hij gezegd in een interview met het tijdschrift Foreign Affairs. Maandag beginnen in Moskou besprekingen tussen de Syrische regering en de oppositie.

Assad vraagt zich in het interview af of een dialoog met de door het Westen gesteunde Syrische oppositie zinnig is, omdat zelfs gewapende rebellenstrijders de oppositie niet als hun vertegenwoordiger zien. De besprekingen in Moskou duren vier dagen. De oppositionele Syrische Nationale Coalitie heeft al gezegd niet aanwezig te zijn. De verwachting is desalniettemin dat enkele vertegenwoordigers van de oppositie deelnemen aan de beraadslagingen.

Rojer naar kwartfinales Melbourne, Bryan-broers verrassend onderuit

De Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich maandag in het dubbelspel geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. Hij won met zijn Roemeense partner Horia Tecau van het als twaalfde geplaatste Amerikaans/Australische duo Eric Butorac en Sam Groth in drie sets: 3-6, 7-5 en 7-6.

Het Nederlands/Roemeense duo, als zesde geplaatst in Melbourne, neemt het in de kwartfinales op tegen de Brit Dominic Inglot en de Roemeen Florin Mergea. Zij wisten voor een fikse stunt te zorgen door de jarenlange nummers één van de wereld, Bob en Mike Bryan, op een nederlaag te trakteren: 7-6 en 6-3.

Birdman wint Screen Actors-prijs voor beste cast

De film Birdman heeft zondagavond in Los Angeles de SAG Award voor de beste filmcast gewonnen. Die prijs staat bij de jaarlijkse prijzen van de Screen Actors Guild, de Amerikaanse acteursvakbond, gelijk aan beste film en is daarmee de belangrijkste categorie.

Birdman was genomineerd voor vier awards, maar wist alleen die voor beste filmcast te verzilveren. Ook Boyhood, de film die bij de Golden Globes tot beste film werd gekozen, won maar één prijs. Het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol ging naar Patricia Arquette. De beste filmacteur werd Eddie Redmayne voor zijn rol in The Theory of Everything en de beste filmactrice Julianne Moore voor haar rol in Still Alice.

De televisieserie won Orange Is the New Black won de meeste prijzen. De comedy over een vrouwengevangenis kreeg de award voor beste cast in de categorie comedyseries en actrice Uzo Aduba werd de beste actrice in die categorie. Beste cast van een dramaserie was die van Downton Abbey en tot beste acteurs in een dramaserie werden Kevin Spacey, voor House Of Cards, en Viola Davis, voor How To Get Away With Murder, gekozen.

Kramer slaat Hamar over

Sven Kramer laat de wereldbekerwedstrijden komend weekeinde in het Noorse Hamar aan zich voorbij gaan. Dat zegt de Friese schaatskampioen maandag in De Telegraaf. Kramer zou daar de 5000 meter schaatsen.

Kramer moest zaterdag ongewild aan de bak in een selectiewedstrijd voor de WK afstanden. Hij verdiende weliswaar in Heerenveen zijn ticket voor de 5000 meter, maar zag zich gedwongen zijn programma aan te passen. "Eigenlijk is het de consequentie van deze selectiewedstrijd. Ik zou liever een relatief belangrijke World Cup rijden, maar dat kan niet anders. Alles rijden gaat niet, dus moet je kiezen", aldus Kramer.

Riquelme bergt voetbalschoenen op

De Argentijn Juan Román Riquelme heeft zijn voetballoopbaan beëindigd. Dat heeft de 36-jarige oud-international zondag laten weten. De middenvelder werd in zijn carrière drie keer tot beste voetballer van zijn land uitgeroepen en in 2001 tot beste speler van Zuid-Amerika.

Riquelme speelde voor Boca Juniors, Barcelona en Villarreal. Hij won met de club uit Buenos Aires drie keer de Zuid-Amerikaanse Champions League en in 2000 de wereldbeker. Met Argentinië was hij aanwezig op het WK van 2006 in Duitsland. In 2008 veroverde hij met de Argentijnse ploeg olympisch voetbalgoud in Beijing.

Pharrell Williams naar Pinkpop

Pharrell Williams komt deze zomer weer naar Nederland. Pinkpop heeft de Amerikaanse zanger en producer weten te strikken, maakte de organisatie maandag bekend. Pharrell staat op de mainstage op de laatste dag van het festival.

Naast Pharrell werd ook Oscar and the Wolf toegevoegd aan de line-up. De Vlaamse band treedt, naast andere acts, ook op tijdens de perspresentatie van Pinkpop op 25 februari in het Amsterdamse Paradiso.

Eerder maakte Pinkpop al bekend dat ook Dotan, Rise Against, Slash, Muse, Robbie Williams en de Foo Fighters op het driedaagse popfestival in Landgraaf zullen spelen.

De 46e editie van Pinkpop vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 14 juni. De kaartverkoop begint op zaterdag 28 februari.

Cavendish wint slotrit San Luis, eindzege Diaz

Mark Cavendish heeft zondag de zevende en laatste etappe van de Ronde van San Luis gewonnen. De Britse wielrenner was na een rit over 122,4 kilometer met start en finish in de plaats waaraan de Argentijnse koers zijn naam dankt, eindelijk de beste in de massasprint. Hij duwde zijn wiel iets eerder over de streep dan de Colombiaanse ontdekking Fernando Gaviria en de Italiaan Jakub Mareczko.

De tweede eindzege van Dani Diaz, die zich bergop onderscheidde, kwam niet meer in gevaar. De Argentijn behield een ruime marge van meer dan een minuut op de Colombianen Rodolfo Torres en Nairo Quintana.

De etappe werd de moeite waard door de vroege ontsnapping van negen man, onder wie de Fransman Thomas Voeckler en de Pool Przemyslaw Niemiec. Hun maximale voorsprong was drie minuten. Ondanks demarrages in de finale, waardoor drie renners vooraan overbleven, slaagde niemand erin uit de greep van het jagende peloton te blijven.

Nationale titels voor kunstrijders Wories en Kennes

Met de nodige overmacht heeft Niki Wories zondag in Den Bosch de Nederlandse titel bij het kunstschaatsen veroverd. De rijdster van De Drechtsteden Dordrecht zegevierde met een score van 142,14 punten. Mila Morelissen eindigde bij het Open NK als tweede (109,56), gevolgd door Kim Bell op de derde plaats (104,48).

Bij de mannen prolongeerde Thomas Kennes zijn titel. De kunstrijder van BKV bleef in het eindklassement Michel Tsiba net voor: 136,70 tegen 136,39. Florian Gostelie belandde op de derde plaats (119,16).

PvdA: Grieken niet de rug toekeren

Europa moet Griekenland na de overwinning van de radicaal linkse oppositiepartij Syriza 'niet de rug toekeren maar perspectief bieden'. PvdA-Kamerlid Marit Maij zegt dat maandag in een reactie op de verkiezingsuitslag in Griekenland.

Wat de PvdA betreft blijft Europa ook na deze verkiezingen samen met Griekenland en binnen de eurozone werken aan een oplossing voor de Griekse problemen. Het herstel van de Griekse overheidsfinanciën moeten volgens Maij samengaan met hervormingen en investeringen die de economie moeten versterken. "De Grieken, die sinds 2009 zwaar te lijden hebben gehad onder de economische crisis en de ineenstorting van hun economie, moeten wij nu niet de rug toe keren maar perspectief bieden", aldus Maij.

Juf (30) schaart 2 scholieres

De politie van Orland Park, in de Amerikaanse staat Illinois, heeft vorige week ene Cara Labus in de boeien geslagen. De 30-jarige voormalige lerares op Jerling Junior High School aldaar, heeft namelijk geschaard met maar liefst twee scholieres.

De blondine, tevens basketbalcoach op de bewuste school, kwam in contact met de meisjes toen zij tussen de 14 en 16 jaar jong waren. Eenmaal van school, onderhield de juf contact met de jongedames. Tussen december 2008 en februari 2011 kwam het dan werkelijk tot seksuele uitspattingen met de scholieres.

Een van hen klapte afgelopen zomer tegen een vriendin uit de school over de affaire. Hierna kwamen de twee slachtoffers bij elkaar en dienden zij vorige maand een aanklacht in bij de politie.

Labus bleek al in 2010 de school te hebben verlaten om te gaan werken op een school in een naburige plaats. Zij is gearresteerd en zal worden aangeklaagd voor vier seksuele vergrijpen. Haar huidige werkgever, Hufford Junior High School in Joliet, heeft gezegd dat de jongedame wat hen betreft niet meer hoeft terug te keren als docente.

Maatregelen na neptelefoontje aan Britse premier

De Britse regering neemt haar veiligheidsmaatregelen onder de loep, nadat premier David Cameron zondag een telefoontje had gekregen van iemand die zich voordeed als directeur van de Britse inlichtingendienst GCHQ. Cameron beëindigde het gesprek toen duidelijk werd dat het om een neptelefoontje ging, maakte Downing Street bekend. Er is geen gevoelige informatie vrijgegeven, aldus de autoriteiten.

Eerder zondag werd een telefoontje gepleegd naar GCHQ, waarbij het nummer van de mobiele telefoon van GCHQ-directeur Robert Hannigan werd bemachtigd. "Het mobiele nummer dat werd gegeven wordt nooit gebruikt voor gesprekken waarbij gevoelige informatie ter sprake komt", aldus de autoriteiten.

Naar aanleiding van de telefoontjes worden de veiligheidsprocedures tegen het licht gehouden. Alle overheidsdepartementen zijn gewaarschuwd op hun hoede te zijn voor verdachte telefoontjes.

Leerlingen Delft staan stil bij steekincident

Leerlingen en leraren van het ROC Mondriaan in Delft staan maandag tijdens de eerste lessen stil bij het steekincident afgelopen vrijdag. Daarbij raakte een 16-jarige leerling gewond.

Dat zegt een woordvoerster van de school maandag. Er zullen onder meer vragen van leerlingen worden beantwoord. Het schoolmaatschappelijk werk is daarbij aanwezig. "Scholieren zullen ongetwijfeld gevoelens van onveiligheid hebben. Wij willen graag een veilige school zijn. Dat vraagt een verantwoordelijkheid van ons allemaal", aldus de woordvoerster.

Het slachtoffer is vrijdag na een bezoek aan het ziekenhuis weer thuisgekomen. Een aantal ouders belde vrijdag de school naar aanleiding van het incident. Volgens de woordvoerster kon daar snel op worden gereageerd.

Michiel de Ruyter moest rollercoaster worden

Na zestien Amerikaanse films keerde regisseur Roel Reiné terug naar Nederland om een film te maken over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter. "Het moest een dramatische, emotionele rollercoaster worden", blikt Reiné vooruit op de première van maandagavond in het Scheepvaartmuseum.

"In Amerika heb ik geleerd dat je bigger than life kunt denken met cinema. Veel Nederlandse films zijn minimalistisch en klein. Het zit niet in de Nederlandse filmcultuur groots te denken, zoals je dat bijvoorbeeld wel in Franse films ziet", zegt de regisseur.

Reiné zocht zelf contact met filmproducent Klaas de Jong die al sinds 2006 rondliep met ideeën de beroemde zeeslagen te verfilmen. "Ik maak in Amerika twee actiefilms per jaar, waardoor ik daar in een hokje ben geduwd. Ik voelde dat ik terug moest naar Nederland om een film te kunnen maken met inhoud, historie en kwaliteit. Nederlandse regisseurs hadden Klaas altijd voorgehouden dat het verfilmen van zeeslagen onmogelijk en veel te kostbaar zou zijn. Hij vond het verrassend dat ik geen obstakels zag."

Reiné pakte het on-Nederlands aan. "Ik hou van drie, vier draaiende camera' s en een hoge energie op de filmset. Een crew die zegt 'dat doen we hier anders', daar ben ik allergisch voor. We hadden met 42 draaidagen maar kort de tijd, dat is slechts de helft van het aantal draaidagen van Zwartboek. Het tempo was dus moordend. We moesten daarom goed voorbereiden en geconcentreerd werken."

Met een budget van acht miljoen euro staat Michiel de Ruyter op de vierde plaats van duurste Nederlandse films ooit. "Voor mij een vrij normaal budget, in Amerika maak ik lowbudgetfilms voor vijf tot tien miljoen dollar. Maar internationaal gezien is acht miljoen euro erg weinig voor wat we gemaakt hebben. Alleen met een efficiënt plan konden we met dit bedrag de speelfilm maken."

Tijdens de zeeslagen die werden gefilmd op het Markermeer maakte de regisseur slechts gebruik van drie schepen, waaronder de Batavia uit Lelystad. "Alle overige schepen op de achtergrond zijn met de computer geanimeerd. Van het Scheepvaartmuseum hebben we tekeningen gekregen van De Zeven Provinciën. Die hebben we precies nagebouwd in de computer, samen met zes andere oorlogsschepen." Deze visual effects 'plakte' Reiné over de beelden van de zeilschepen. "Soms zien kijkers de boeg van De Zeven Provinciën, maar is de rest van het schip echt."

Reiné is met een helikopter over een leeg Markermeer gevlogen om daar na afloop met de computer schepen, wrakstukken, rook en kanonnen in te plakken. "Tien jaar geleden had dit nog niet gekund en vijf jaar geleden was ik er zelf nog niet toe in staat. Pas twee jaar geleden kreeg ik het idee dat ik genoeg geleerd had om zo'n film te maken. Om zo'n spektakel geloofwaardig te krijgen."

Vijf zeeslagen zitten in de film verwerkt. De Vierdaagse Zeeslag wordt zelfs over zestien minuten uitgesmeerd. "Ik heb geprobeerd iedere zeeslag uniek te maken", zegt Reiné. Het gebruik van filmbloed was taboe. Dat zou in het hout van de geleende schepen kunnen trekken.

De regisseur is nog steeds boos dat hij niet op Het Binnenhof in Den Haag mocht werken, het benodigde luchtshot draaide hij nota bene in Madurodam. Reiné werd naar eigen zeggen tegengewerkt door de filmcoördinator van de gemeente Den Haag. "Tot op de dag van vandaag vind ik dat spijtig. We maken dé film over de Gouden Eeuw, dé film over de bakermat van de politiek en mogen niet eens een dagje een koets over Het Binnenhof laten rijden."

Valencia pakt Sevilla in, Zlatan schiet Paris SG naar zege

In de Spaanse voetbalcompetitie heeft Valencia zondagavond met 3-1 gewonnen van Sevilla. Het was een hard duel, met elf gele kaarten, in de subtop van de Primera División. Door de thuiszege steeg Valencia over Sevilla heen naar de vierde plaats, op zeven punten van koploper Real Madrid.

Daniel Parejo had een groot aandeel in de thuiszege. De aanvoerder van Valencia scoorde twee keer. Javi Fuego bracht de derde treffer op zijn naam. Voor Sevilla kwam Carlos Bacca uit een strafschop tot scoren. Bij een stand van 2-1 miste de Colombiaan echter zijn tweede kans van elf meter.


In de Franse competitie heeft Paris Saint-Germain zondagavond moeizaam gewonnen van Saint-Etienne. De titelverdediger zegevierde in de uitwedstrijd met 1-0 door een trefzekere strafschop van Zlatan Ibrahimovic na een uur. Bij de thuisploeg kon aanvaller Ricky van Wolfswinkel in de volle negentig minuten niet tot scoren komen. Paris SG kwam op 44 punten, evenveel als nummer twee Olympique Marseille, dat vrijdag met 2-1 verloor van Nice.

Olympique Lyon verstevigde de koppositie zondag met een thuiszege tegen de nieuwe hekkensluiter FC Metz (2-0). De treffers kwamen op naam Alexandre Lacazette (strafschop) en Corentin Tolisso. Guido Milan van FC Metz kreeg rood voor de overtreding waarmee hij de penalty veroorzaakte.

Veiligheidsraad buigt zich over Jemen en OekraÔne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag in spoedzittingen bijeen om zich te buigen over de crises in Jemen en Oekraïne.

De zitting over Oekraïne is aangevraagd door Litouwen. Afgelopen zaterdag blokkeerde Rusland een verklaring van de raad waarin de beschieting van de Oekraïense stad Marioepol werd veroordeeld. Volgens Oekraïne was die beschieting, die zeker dertig mensen het leven kostte en meer dan negentig mensen verwondde, het werk van pro-Russische rebellen.

De Veiligheidsraad heeft wel een keer of dertig over de crisis in Oekraïne vergaderd. Tot harde besluiten kwam het nooit, omdat Rusland aangaf zijn veto daarover te zullen uitspreken.

De raad wordt maandag ook ingelicht over de situatie in Jemen. De door het Westen gesteunde president is daar vorige week afgetreden nadat sjiitische rebellen die de hoofdstad Sanaa beheersen zijn woningen hadden omsingeld.

Oppositie wil uitleg Blok over energielabel

De oppositiepartijen PVV en CDA willen uitleg van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) over het energielabel dat sinds 1 januari verplicht is bij de verkoop van een huis. Aanleiding zijn klachten over het label en de bewust ongunstige inschatting van huizen, die mensen er toe zou moeten aanzetten om hun huis beter te isoleren.

Dat het label bewust ongunstig wordt opgesteld, is volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma een 'vorm van misleiding'. "Dit jaagt bewoners gewoon op kosten. Pure geldklopperij." Fritsma wil dat Blok het label alsnog van tafel haalt.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zag altijd meer in een vrijwillig label. Ook hij wil weten waarom is aangestuurd op een 'conservatieve inschatting' bij het label dat huiseigenaren nu in de bus krijgen. De Rouwe wil Blok dinsdag in het vragenuurtje aan de tand voelen over de kwestie.

AS Roma raakt verder achterop

AS Roma is zondagavond in de titelstrijd met Juventus verder achterop geraakt. De ploeg van coach Rudi Garcia moest op bezoek bij subtopper Fiorentina genoegen nemen met 1-1. Mario Gomez opende de score voor de thuisploeg in de eerste helft waarna Adem Ljajic kort na de pauze gelijk maakte.

Voor middenvelder Kevin Strootman van AS Roma was de wedstrijd in Florence na een half uur voorbij. De international viel met een blessure uit, na een persoonlijk duel met een tegenstander. Hij leek opnieuw last te hebben van zijn linkerknie. Strootman was vorig jaar door een zware blessure aan dezelfde knie langdurig uit de roulatie. Hij miste onder meer het WK in Brazilië.

Juventus versloeg op eigen veld Chievo met 2-0 gewonnen. Paul Pogba schoot na een uur de openingstreffer binnen en een kwartier later scoorde Stephan Lichtsteiner uit de rebound van een schot van de Fransman. Juve heeft nu een voorsprong van zeven punten op nummer twee AS Roma.

Nishikori kleineert Ferrer in Melbourne

Tennisser Kei Nishikori heeft zich maandag nadrukkelijk gemeld als kandidaat voor de eindzege in de Australian Open. De Japanse nummer vijf van de plaatsingslijst kleineerde in de vierde ronde zijn Spaanse tegenstander David Ferrer: 6-3 6-3 6-3.

Ferrer, de nummer tien van de wereld, kwam er amper aan te pas tegen Nishikori. Ook in de lange rallys was de Japanner beter. Hij noteerde 43 winners, tegen 14 van Ferrer.

Nishikori treedt in de kwartfinale aan tegen titelverdediger Stan Wawrinka, die te sterk was voor de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. Het werd 7-6 (2,) 6-4, 4-6 en 7-6 (8).

S. Williams en Cibulkova door naar kwartfinales

Dominika Cibulkova heeft de opmars van Viktoria Azarenka in de Australian Open gestuit. De Slowaakse tennisster versloeg maandag in de vierde ronde de tweevoudig winnares uit Wit-Rusland in drie sets: 6-2, 3-6 en 6-3. In de kwartfinale is Serena Williams, de nummer één van de wereld, haar tegenstander.

Cibulkova is klein van stuk, maar bijzonder taai en vasthoudend in haar tennisspel. De 24-jarige, dit jaar als elfde geplaatst, stond vorig jaar in de finale van het grand slam in Melbourne. De Chinese Li Na was toen te sterk voor haar.

Azarenka won de Australian Open in 2012 en 2013, maar was er vorig jaar lang uit wegens blessures. De 25-jarige Wit-Russin was dit jaar bezig aan een sterke comeback in Melbourne, maar Cibulkova bleek een te grote hindernis. De Slowaakse noteerde 44 winners.

Williams won in drie sets van de Spaanse Garbiñe Muguruza. Het werd 2-6, 6-3 en 6-2. 

Leider Syriza begint onderhandelingen Griekse regering

De radicaal linkse partij Syriza heeft in de zondag gehouden verkiezingen net niet de absolute meerderheid behaald in het Griekse parlement. De partij bleef met ruim 36 procent van de stemmen steken op 149 van de 300 zetels. Partijleider Alexis Tsipras begint maandag onderhandelingen met andere partijen over de vorming van een nieuwe regering.

Tsipras beloofde de Grieken in een overwinningstoespraak een einde te zullen maken aan 'vijf jaar van vernedering en pijn' door de bezuinigingen die aan Griekenland zijn opgelegd in ruil voor noodkredieten om het land in 2010 voor een faillissement te behoeden. "Het oordeel van het Griekse volk maakt zonder enige twijfel een eind aan de vicieuze cirkel van bezuinigingen in ons land", zei Tsipras.

Als het Tsipras (40) lukt een regering te vormen, wordt hij de jongste Griekse premier in 150 jaar. Volgens een medewerker van Syriza gaat hij maandag het eerst praten met de partij van Onafhankelijke Grieken, die dertien zetels heeft behaald. De twee partijen zijn het over vrijwel alles oneens, behalve hun afkeer van de bezuinigingen.

De conservatieve partij Nea Dimokratia van demissionair premier Antonis Samaras eindigde in de verkiezingen op de tweede plaats, met ruim 27 procent van de stemmen. De strijd om de derde plaats gaat tussen de centrumpartij Potami en neonazistische partij Gouden Dageraad. De leider en enkele parlementsleden van deze laatste partij voerden campagne vanuit de gevangenis, waar zij in hechtenis zitten in afwachting van een proces op verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

Messenzwaaier Groningen verwondde zichzelf

Het lijkt erop dat de man die zondag in Groningen met twee vleesmessen rondliep, zichzelf heeft verwond nadat de politie gericht op hem had geschoten. Daarna sprong hij in het kanaal langs de Ubbo Emmiussingel, waar het Groninger Museum aan ligt. Dat heeft de politie gemeld.

Toen de man uit het water werd gehaald, bleek hij al te zijn overleden. Sectie moet uitwijzen of hij is gedood door een politiekogel of op andere wijze. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag of dinsdag verwacht, zei een politiewoordvoerder.

Update 08.34 uur:

De man die zondag is overleden in Groningen na een schietincident met de politie is een 23-jarige man die geen vast adres had in de stad. Dat liet de politie maandag weten.

Het is nog niet duidelijk of de man door een politiekogel of door een andere oorzaak om het leven is gekomen. Dat moet blijken uit sectie.

Zondagmiddag bedreigde de man mensen met twee messen. Agenten probeerden hem tot stoppen te bewegen, maar hij ging ervandoor. Een van de agenten loste een waarschuwingsschot, waar hij niet op reageerde. Daarna schoten de agenten gericht op de messenzwaaier. Waarschijnlijk verwondde hij zichzelf en sprong in het water bij het museum, aldus de politie. Toen agenten hem boven water haalden, was hij overleden.

Euro schommelt na Griekse verkiezingen

De waarde van de euro ging maandag even scherp omlaag na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. De Europese munt was daardoor kortstondig voor het eerst sinds september 2009 minder dan 1,11 dollar waard. Vervolgens liep de koers echter weer op tot het niveau van voor het weekeinde.

De euro zakte in de vroege ochtend naar een dieptepunt van 1,1098 dollar, om vervolgens te herstellen tot 1,1195 dollar. De waarde van de euro zakt al maanden. In mei vorig jaar werd nog een piek bereikt van 1,40 dollar, aan het einde van 2014 stond de koers op 1,21 dollar.

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, doordat hun exportproducten aantrekkelijker worden op markten waar in andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, wat de zeer lage inflatie kan stimuleren.

V&D vraagt verhuurders om 'huuroffer'

Het in zware financiële problemen verkerende V&D wil van de verhuurders van zijn panden een huurvrije periode van vier maanden, van februari tot en met mei. De eigenaren van de panden - V&D heeft 63 warenhuizen - moeten op die manier 'helpen om de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen'.

Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van een brief van V&D aan de verhuurders. De krant heeft de brief in zijn bezit.

V&D wil bovendien na de huurvrije periode een structurele huurverlaging tot 'zeven procent van onze bruto-omzet in het betreffende filiaal'.

Het zware weer bleek vorige week al, toen werd aangekondigd dat de salarissen van de werknemers met 5,8 procent zouden worden verlaagd.

Boer Zoekt Vrouw trekt nůg meer kijkers

Ongeveer tweehonderdduizend meer mensen hebben zondag naar Boer Zoekt Vrouw gekeken dan vorige week. De teller kwam dit keer uit op bijna 4,2 miljoen liefhebbers voor het datingprogramma, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De programma's van RTL4 deden het zondagavond ook weer goed. Ruim 1,6 miljoen mensen keken naar Moordvrouw en Divorce trok 2,1 miljoen kijkers. Dat is wel iets minder dan vorige week. De politieserie en de komische dramaserie staan respectievelijk op de zesde en vijfde plaats in de top tien van best bekeken programma's van de avond.

Op de kijkcijferlijst staat de avonduitzending van Studio Sport na Boer Zoekt Vrouw op de tweede plaats met 3,2 miljoen sportfans. Het Journaal van 20.00 uur was goed voor de derde plek met 3,1 miljoen kijkers.

Nederlandse Yasmin vierde bij Miss Universe

De Nederlandse Yasmin Verheijen heeft zondag in Miami de vierde plaats gehaald bij Miss Universe 2014. Winnares was de Colombiaanse Paulina Vega. Zij kreeg de kroon uit handen van de Venezolaanse Gabriela Isler, die vorig jaar de Miss Universe-titel won.

Verheijen moest het in de allerlaatste ronde verder opnemen tegen de missen uit Jamaica (vijfde plek), de Verenigde Staten (tweede) en Oekraïne (derde). Tijdens het traditionele vragenrondje droeg de Amsterdamse een geelkleurige galajurk en sprak ze zich uit tegen kinderprostitutie.

De 20-jarige studente binnenhuisarchitectuur heeft Indische, Hindoestaanse, Chinese en Duitse roots. Via de website van Miss Universe laat ze weten met vooroordelen te maken hebben gehad, maar dat ze daardoor heeft geleerd zich op de positieve dingen in het leven te concentreren.

Sinds oktober heeft Yasmin een relatie met de 33-jarige Feyenoord-voetballer Khalid Boulahrouz. Vanwege de klassieker tegen Ajax zondag kon hij niet aanwezig zijn in Miami.

Het was meer dan twintig jaar geleden dat een Nederlandse miss de finale van de verkiezing haalde, toen Vivian Jansen in 1992 vijfde werd. Nederland won pas één keer, toen Angela Visser in 1989 de kroon kreeg. Paulien Huizinga werd in 1991 tweede.

Bij Miss World is het Nederlandse succes nog langer geleden. Ineke Berends haalde voor het laatst de finale, toen zij in 1977 tweede werd. De kroon werd tweemaal door Nederland gewonnen, in 1959 en 1962. De huidige Miss Nederland World kwam in december in Londen niet verder dan de kwartfinale.

Kerkklok houdt heel Oldenzaal wakker

Veel inwoners van Oldenzaal zullen afgelopen nacht slecht hebben geslapen door de klokken van de Sint-Plechelmusbasiliek. Die begonnen namelijk om middernacht kabaal te maken.

Pastor Reerink van de Sint-Plechelmusparochie is er niet van overtuigd dat het een teken van God was; hij houdt het op een technische storing in het systeem. "Rond twee uur is het godzijdank een omwonende samen met een basiliekwachter gelukt om dit overbodige gelui en gebeier op te heffen", aldus de pastor die zelf wakker werd gehouden op het onchristelijke tijdstip.

Wat de precieze oorzaak is, weet de pastor niet. De gemeente is eigenaar van de toren en de klokken. "Ik weet wel dat er onlangs weer een technische installatie is vervangen", aldus de pastor. Bij de gemeente Oldenzaal was vannacht niemand te bereiken.

Op Twitter werd veel geklaagd over het klokgelui.

Na twee jaar einde aan Patriotmissie

Na twee jaar komt er maandag officieel een einde aan de Nederlandse Patriotmissie in het zuiden van Turkije. De luchtverdedigingssystemen moesten de stad Adana beschermen tegen aanvallen met raketten uit het buurland Syrië.

Tijdens de missie hebben de Nederlandse militairen niet een keer een Patriot hoeven af te vuren. Ook Amerikanen en Duitsers stuurden Patriots op verzoek van NAVO-partner Turkije. De Spanjaarden nemen de taken van de Nederlanders over.

De missie met ongeveer tweehonderd militairen opereerde vanaf het civiele vliegveld van Adana en vanaf de basis Incirlik. In Adana vindt maandagmiddag een afscheidsceremonie plaats. Er zijn geen leden van het kabinet aanwezig. De bevelhebber van de Landmacht, Mart de Kruif, is erbij.

Einde aan patriotmissie (Foto: Novum)
Einde aan patriotmissie (Foto: Novum)

Trambestuurder weigert passagier hulp voor reanimatie

In Amsterdam heeft een trambestuurder zeker twintig minuten lang rondgereden met een dode man in zijn voertuig.

De chauffeur van lijn 5 werd een aantal keer door verontruste passagiers aangesproken op het feit dat er een noodsituatie in de tram was, maar hij weigerde te stoppen om hulpdiensten gelegenheid tot reanimatie te bieden.

Pas bij de eindhalte aan het Binnenhof in Amstelveen konden de ambulancebroeders, die al via 112 door reizigers waren geïnformeerd, zich over de man ontfermen. Helaas bleek de hulp te laat gekomen. 

Het GVB spreekt van een ’bizar incident’ en heeft de eigenwijze bestuurder per direct op non-actief gesteld. Het is nog onbekend of de man wordt vervolgd.

Angelina Jolie bezoekt vluchtelingen in Irak

Angelina Jolie heeft zondag een aantal vluchtelingenkampen in Irak bezocht, zo maakte de Verenigde Naties achteraf bekend. Daar riep ze de internationale gemeenschap op meer te doen. "Het is niet genoeg onze waarden thuis te verdedigen. Dat moeten we ook hier doen."

In een kamp voor Irakese vluchtelingen in de plaats Khanke in de Koerdische regio van het land ontmoette de actrice onder anderen kinderen van wie de ouders zijn vermoord. "Zoals een 19-jarige die nu de enige kostwinner is voor zijn zeven broertjes en zusjes. Ik heb ook moeders ontmoet wiens kinderen zijn ontvoerd door ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant). Als ouder kan ik me niets ergers voorstellen."

Jolie is sinds 2012 speciaal gezant van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN. Daarvoor was ze ambassadeur voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Ze blijft nog een dag in Irak.

FOK! Wat een weer....Af en toe wat regen

Goedemorgen! Na een lange afwezigheid hoop ik de komende tijd weer een weerbericht te mogen verzorgen hier op FOK! Ik probeer er zoveel mogelijk te zijn, maar ik kan het niet iedere dag beloven door drukke bezigheden elders. Alles goed met iedereen? Mooi.

Laten we dan maar even kijken naar het weer voor vandaag en de komende dagen. Na de eerste echte winterse neerslag (Niet overal sneeuw!) zijn de temperaturen inmiddels weer wat opgelopen. Toch breekt er niet opnieuw een periode aan met veel wind en boterzachte maxima, want later in de week wordt het zelfs weer kouder. Gisteren was het op veel plaatsen overwegend bewolkt en viel er af en toe een beetje regen. In Limburg werd het 3 graden, terwijl het langs de kust 6 graden is geworden. Vorst kwam er de afgelopen nacht niet voor en dit kwam door de aanwezige bewolking.

Vandaag is het ook overwegend bewolkt en valt er af en toe wat regen- en motregen. Een beetje een kleurloze dag dus. Later op de middag trekt de neerslag langzaam naar het zuidoosten toe weg en in het westen kan het misschien nog even opklaren. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden. De wind draait later op de dag naar het noordwesten en neemt toe naar matig in het binnenland tot vrij krachtig aan zee.

Onder invloed van een rug van hogedruk is het morgen op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon geregeld. Met niet zo heel veel wind moet de temperatuur een graadje inleveren.

Op woensdag regent het dan weer enige tijd bij dezelfde temperaturen. Vanaf donderdag is het nog hooguit 3 graden en kunnen er opnieuw weer een aantal winterse buien vallen. We blijven het volgen.

Fijne dag!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 winter
En toen was het afgelopen zaterdag ineens (kortdurend) echt winter..

 WinterE
Ons aller KlapMongeaul ging meteen naar buiten toe...

WEK
...en maakte deze fraaie foto's.

WkE

In Oost-Nederland was het sneeuwtapijt nog een stuk dikker. 

 

 

 

Nederlander neergeschoten in Panama

In Panama is een Nederlander neergeschoten. Dat bevestigde een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondagavond. Er gaan berichten dat de man zou zijn overleden, maar dat heeft Buitenlandse Zaken nog niet kunen bevestigen.

Het zou gaan om de 44-jarige Sjaak Burger. Hij is één van de verdachten in het liquidatieproces Passage. Het slachtoffer zou na de schietpartij zwaargewond naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Vanaf dat moment zijn de verhalen over zijn lot onduidelijk, hoewel het er alle schijn van heeft dat hij het niet heeft overleefd.

De schietpartij had zaterdag plaats in een restaurant in Panama-Stad. Op een filmpje is te zien is hoe iemand twee mannen aan een tafeltje met een pistool benadert en schiet. De schutter ging er vandoor.

Eind december kwam een andere Nederlander om bij een schietpartij in Panama-Stad. Die drive-by shooting voor een nachtclub lijkt verband te hebben gehad met de liquidatiegolf die de Amsterdamse onderwereld al enkele jaren teistert.

Website Malaysia Airlines gehackt

De website van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines lijkt maandag te zijn gehackt. Aanhangers van Islamitische Staat (IS) zouden achter de hack zitten. Ze noemen zichzelf het CyberCaliphate.

Op de website was in sommige delen van de wereld een foto te zien waarop een vliegtuig van Malaysia Airlines stond met de tekst "404-Vliegtuig Niet Gevonden" en "Gehackt door het CyberCaliphate" er boven. Op het tabblad in de browser stond "ISIS zal overheersen". Malaysia Airlines wilde nog niet reageren op de hack.

Het is niet de eerste keer dat het CyberCaliphate toeslaat. Het Twitteraccount en het YouTubekanaal van de Amerikaanse centrale strijdkrachten werden eerder ook al gehackt door de groep.

Syriza net geen meerderheid Grieks parlement

De linkse partij Syriza heeft zondag net geen meerderheid gehaald in het Griekse parlement. De teller stond op 149 zetels nadat bijna 90 procent van de stemmen was geteld, meldt CNN.

Om alleen te kunnen regeren had partijleider Alexis Tsipras 151 van de 300 zetels moeten halen. Syriza is wel als grootste partij uit de bus gekomen. De links-radicale partij haalde 36,3 procent van de stemmen.

Nieuw Democratie, de partij van de huidige premier Antonis Samaras, sleepte 27,8 procent van de stemmen binnen. Dat is goed voor 76 zetels. De neofascistische partij Gouden Dageraad komt op de derde plek met 6,3 procent.

Tsipras heeft nu drie dagen de tijd om een nieuwe regering te vormen. Als het hem niet lukt om een coalitie te vormen met een andere partij, mag de partij van premier Samaras een poging doen omdat hij tweede is geworden.

De Europese Unie keek halsreikend uit naar de uitslag van de verkiezingen. Het zag er namelijk naar uit dat Syriza zou winnen. Een schrikbeeld voor de nu nog zittende Griekse regering en de EU, omdat de partij wil breken met de EU en het Internationaal Monetair Fonds, die Griekenland de afgelopen jaren met financiële injecties in leven hebben gehouden.

Griekenland hield zondag vervroegde verkiezingen nadat het parlement er niet in slaagde een president te kiezen. De enige kandidaat die meedeed, Stavros Dimas, kreeg onvoldoende stemmen om in maart Papoulias' opvolger te worden.

New York staat ergste sneeuwstorm ooit te wachten

New York en omgeving kunnen de komende dagen rekenen op zware sneeuwstormen. De nationale weerdienst heeft een waarschuwing afgegeven voor maandagmiddag tot dinsdag.

Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft inwoners gewaarschuwd om zich voor te bereiden op zeker 90 centimeter sneeuw. Hij verwacht ernstige problemen. "New Yorkers moeten zich op het ergste voorbereiden."

Het kan wel eens de zwaarste storm in de geschiedenis van de stad worden. Het slechte weer kan gevolgen hebben voor het verkeer en voor scholen. Ook kan de elektriciteit uitvallen.

New York staat ergste sneeuwstorm te wachten
New York staat ergste sneeuwstorm te wachten (Foto: ANP)

Kraftwerk

Bijna helemaal vooraan, daar sta ik. Om me heen is het publiek gemiddeld een jaar of 45 en bestaat het voornamelijk uit mannen. Met Japanners, Belgen, Duitsers, Italianen, Fransen en vele andere fans die er de halve wereld voor rondreisden. De lichten gaan uit. Het gordijn gaat omhoog. Zware bastonen en elektronische bliepjes dreunen door de zaal. Paradiso beeft, Kraftwerk begint.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.