FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van maandag 22 december 2014

Importpup moet bestand zijn tegen rabiës

Puppy's, kittens en jonge fretten kunnen voortaan alleen in Nederland worden geïmporteerd als ze vijftien weken oud zijn. Ze moeten namelijk vanaf 29 december bestand zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De prik kan pas worden toegediend als het beestje twaalf weken is en werkt dan na drie weken.

"Het verplicht vaccineren verkleint de kans op import van dieren met hondsdolheid en het overdragen ervan. Er komen jaarlijks ongeveer tachtigduizend honden naar Nederland", aldus staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).

De prik is verplicht gesteld omdat er steeds meer uit Oost-Europese lidstaten wordt geïmporteerd, landen die niet allemaal vrij van hondsdolheid zijn. Mensen halen ook graag een beestje uit landen waar het dierenwelzijn minder is dan bij ons.

De regels voor het verspreiden van dierenpaspoorten worden ook strenger. Lege paspoorten mogen straks alleen nog maar aan dierenartsen worden verkocht.

PDC WK: Van Barneveld walst over Rodriguez heen

Raymond van Barneveld heeft geen spaan heel gelaten van zijn tegenstander Rowby-John Rodriguez uit Oostenrijk: 3-0. Met dit resultaat zien we hem na de kerst terug in de tweede ronde van het  PDC World Darts Championship.

Barney starte de partij een beetje weifelend. De Oostenrijker die dit jaar debuteert bij de PDC miste zijn kans in de eerste set. Van Barneveld pakte uiteindelijk die set met 3-1 en zette daarna de versnelling in.  Van Barneveld moet een halve finaleplaats van twee jaar geleden verdedigen en zit in een loodzwaar gedeelte van het speelschema.

In de tweede set zette Barney de versnelling in en won die set met 3-1. In de derde set ging er nog een tandje bij en Barney sloot de partij af met een 167- en 170-finish. Hij pakte de laatste set met 3-0. Uiteindelijk had hij een gemiddelde van 99,93 per beurt. In de tweede ronde wacht Jamie Caven.

Zo'n tien slapers in asielopvang Amsterdam

De afgelopen week hebben twintig mensen gebruik gemaakt van de winteropvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam. Gemiddeld slapen er 's nachts tien mensen. Dat heeft de gemeente laten weten.

De opvang opende een week geleden, in een voormalige school in Osdorp. De plek biedt 75 slaapplaatsen. Mensen zonder verblijfsstatus kunnen er drie maanden gebruik van maken, van het einde van de middag tot de volgende ochtend. Ze krijgen - na inschrijving - warm eten, een bed en ontbijt en kunnen douchen.

Onlangs bepaalde de Centrale Raad van Beroep (CRB) dat uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam de komende maanden recht hebben op nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd.

'Gevolgen schrappen vuurwerkverbod beperkt'

Dat de rechter vrijdag een streep haalde door een vuurwerkverbod in het centrum van Hilversum, heeft geen gevolgen voor andere gemeenten. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag.

De rechter oordeelde dat in Hilversum alleen de burgemeester op grond van de Gemeentewet het besluit had mogen nemen over het verbod en niet het voltallige college van burgemeester en wethouders, zoals is gebeurd.

Daarmee is de VNG het niet eens, onder meer op basis van diezelfde Gemeentewet. De organisatie zegt dat op korte termijn juridisch weinig valt te doen en het wachten is op een bodemprocedure.

Voor andere gemeenten verandert er niets, aldus de VNG. Ze kunnen hoe dan ook gebruik maken van een modelverordening van de VNG over het verbieden van vuurwerk op openbare plekken als dat gevaar, schade of overlast kan veroorzaken. Een goede motivering is dan wel belangrijk.

Chinese OM klaagt zoon Jackie Chan aan

Jaycee Chan is officieel aangeklaagd voor een drugsmisdaad. Dat meldt persbureau Reuters maandag. Het is vrijwel zeker dat de zoon van acteur Jackie Chan zich voor de rechter moet verantwoorden.

De openbaar aanklager zei dat Jaycee wordt vervolgd voor het verbergen van mensen die drugs gebruiken. Een verdere toelichting bleef uit.

De 32-jarige Jaycee werd in augustus opgepakt in Hongkong. De zoon van Jackie had marihuana gerookt. Bovendien werd er honderd gram wiet aangetroffen in zijn woning. Kort daarna bood Jackie publiekelijk zijn diepste verontschuldigingen aan voor het gedrag van zijn zoon.

Klachten over seksuele intimidatie Zeeburgia

De politie onderzoekt beschuldigingen van onder meer seksuele intimidatie door jeugdtrainers van de Amsterdamse amateurvoetbalclub Zeeburgia. Dat heeft de politie maandag bevestigd na berichtgeving hierover in Het Parool. Een jeugdtrainer zou moeders van pupillen in ruil voor seks speeltijd hebben beloofde voor hun kinderen. De man was tot begin dit jaar jeugdtrainer en is inmiddels jeugdcoördinator.

In januari komt de politie met een zogeheten bestuurlijke rapportage over de klachten. Voorzitster van Zeeburgia Marianne van Leeuwen laat weten dat de club volledig meewerkt. Ze wijst erop dat het onderzoek niet is afgerond en dat niet is bewezen dat de beschuldigingen kloppen.

Zeeburgia staat bekend als een kweekvijver voor voetbaltalent. Enkele van de vele bekende spelers die bij de club hebben gespeeld zijn Adam Maher, Luciano Narsingh en Oussama Tannane.

Duizenden bij anti-islamdemonstratie Dresden

Naar schatting 17.500 mensen hebben maandagavond een anti-islamdemonstratie bijgewoond in de Oost-Duitse stad Dresden. Het protest, deze week in de vorm van het zingen van kerstliederen voor de Semperoper, was daarmee het grootste sinds de wekelijkse protesten in oktober begonnen.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door een groep die zich Pegida noemt, een afkorting van Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen. De organisatoren zeggen alleen maar te willen protesteren tegen extremisme en niet tegen immigranten of de islam zelf, maar de demonstraties krijgen ook steun uit extreemrechtse hoek. In Dresden demonstreerden naar schatting 4500 mensen tegen Pegida en in München zo'n twaalfduizend.

[vid] Premier België bekogeld met friet en mayonaise

De Belgische premier Charles Michel is tijdens een toespraak in de Cercle de Wallonie in Namen bekogeld met friet en mayonaise. Volgens het Vlaamse nieuwsmedium HLN werden de frieten gegooid door twee leden van de activistische vrouwenbeweging LilithS.

Tijdens hun actie riepen de activistes in het Frans "Michel, rot op! Weg met de bezuinigingen!". De actiegroep zegt te protesteren tegen 'de budgettaire bezuinigingen, de asielpolitiek, de bestraffing van de armen of de politiestaat'. Volgens de activistes krijgt het Belgische volk alleen nog 'frieten met karigheid voorgeschoteld'.

Door het incident moest de premier zijn toespraak onderbreken. Hij toonde echter ballen, en ging onder luid applaus in zijn overhemd verder met zijn speech nadat hij zich even had opgefrist en de actievoersters door de politie uit de zaal verwijderd waren.

Opnieuw agent VS niet aangeklaagd om dood zwarte man

Een voormalige agent uit het Amerikaanse Milwaukee die in april een zwarte man doodschoot in een park wordt niet aangeklaagd. Dat heeft het openbaar ministerie maandag bepaald. Christopher Manney wordt niet vervolgd, omdat hij het slachtoffer, Dontre Hamilton, uit zelfverdediging neerschoot.

"Dit was een tragisch incident voor de familie van Hamilton en voor de gemeenschap", aldus openbaar aanklager John Chisholm. "Maar gezien de bewijzen en de analyse in dit rapport kom ik tot de conclusie dat het geweld dat agent Manney gebruikte gerechtvaardigde zelfverdediging is."

De dood van Hamilton ging vooraf aan die van Michael Brown in Ferguson en Eric Garner in New York. De zaak heeft echter een stuk minder aandacht gekregen dan de twee andere zaken. Manney is de derde agent die niet wordt vervolgd voor de dood van een zwarte man.

Manney schoot Hamilton op 30 april dood. Manney was opgeroepen om te controleren hoe het ging met Hamilton die in een park lag te slapen. Hij wilde hem fouilleren, maar Hamilton verzette zich. Daarop volgde een gevecht. Hamilton wist uiteindelijk de wapenstok van Manney in handen te krijgen en sloeg de agent daarmee in zijn nek. Die opende daarop het vuur en vuurde veertien kogels af. Volgens zijn familie was Hamilton schizofreen en was hij kortgeleden met zijn medicatie gestopt.

Manney werd in oktober ontslagen. Volgens zijn chef was hij het gevecht begonnen door Hamilton te fouilleren. "Je gaat iemand niet fouilleren, alleen maar omdat ze geestelijk niet helemaal in orde lijken", zei politiechef Edward Flynn destijds.

Aanhanger vol vuurwerkgrondstoffen in wijk

In een Rotterdamse woonwijk heeft een aanhanger vol grondstoffen voor vuurwerk gestaan. De aanhangwagen was zaterdagavond ontdekt en na onderzoek blijkt dat er honderden liters chemicaliën voor vuurwerk in zaten, meldde de politie maandag.

De aanhangwagen stond op een parkeerplaats aan het Duivenpad in de wijk Hillegersberg. Waarschijnlijk is hij daar zaterdagmiddag neergezet. De politie zoekt uit van wie de aanhanger is. Er is nog niemand opgepakt.

De aanhanger is zondag over de A13 en de A4 naar een speciale opslagplaats voor chemicaliën in Amsterdam gebracht, onder begeleiding van brandweer en politie.

Noord-Korea kampt met grote internetstoring

Noord-Korea kampt met een grote internetstoring. Volgens een expert ligt het hele internet in het communistische land plat.

Het is onduidelijk of de storing te maken heeft met de hack van de servers van het entertainmentbedrijf Sony Pictures. De Amerikaanse FBI bracht vorige week Noord-Korea met die kraak in verband. President Barack Obama waarschuwde vrijdag dat de Amerikaanse regering hier op zou reageren, zonder te zeggen hoe.

Het Witte Huis wilde maandag niet reageren. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat van de reacties van de regering 'sommige zichtbaar zullen zijn en andere niet'.

Doug Madory van Dyn Research zei dat de verbindingsproblemen in Noord-Korea met internet in het afgelopen etmaal begonnen en zich gaandeweg uitbreidden, maar dat nu 'Noord-Korea er helemaal uit ligt'.

Neparts besmette patiënten met hiv

Een man die zonder de vereiste opleiding voor arts speelde in het noordwesten van Cambodja heeft vermoedelijk meer dan honderd patiënten besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Hij is aangeklaagd wegens doodslag, opzettelijk verspreiden van hiv en het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst, aldus het openbaar ministerie.

Van ruim achthonderd gecontroleerde patiënten in het dorp Roka in de provincie Battambang bleken er 106 met hiv te zijn besmet. Onder hen zijn volgens Cambodjaanse media dorpelingen tussen de 3 en 82 jaar oud en verscheidene boeddhistische monniken.

De verdachte heeft toegegeven dat hij injectienaalden vaak hergebruikte, niet wetende dat hij zo het aidsvirus kon verspreiden. De 53-jarige man werd door zijn dorpsgenoten op handen gedragen omdat hij zo aardig en zorgzaam was, zei de politie.

'Ook broers Moszkowicz in clinch met fiscus'

Ook de oudere broers van voormalig advocaat Bram Moszkowicz hebben een geschil met de fiscus. Dat meldt NRC Handelsblad maandag. De Belastingdienst heeft dit jaar een hypotheek ter waarde van 1,2 miljoen euro op het kantoorpand van de advocaten Max jr. en David Moszkowicz in Maastricht gekregen.

Het geschil gaat over nog te betalen belasting over de periode 2003 tot begin 2015. Dat blijkt volgens de krant uit twee aktes in het Kadaster.

Volgens Max Moszkowicz jr. is 'het een reguliere fiscale aangelegenheid', veroorzaakt door de verkoop van bezittingen van hun vader Max Moszkowicz. "We hebben die vennootschappen opgedoekt omdat we ons alleen nog maar met advocatuur willen bezighouden."

De schuld betreft voor een deel ook de fiscale afhandeling van de maatschap die de broers tot vorig jaar met hun broer Bram Moszkowicz hadden. De afwikkeling met de fiscus wordt volgens Max vertraagd doordat hun broer Bram onvoldoende zou meewerken.

UEFA sluit Bursaspor voor twee jaar uit

Het Turkse Bursaspor mag voorlopig niet deelnemen aan Europees voetbal. De eerstvolgende twee keer dat de club zich plaatst voor een continentaal toernooi, mag het van de UEFA vanwege financieel wanbeleid niet meedoen. De straf is de komende vier seizoenen van kracht.

De straf bestaat uit twee losse zaken. De eerste is er één uit 2012, waartegen Bursaspor zonder succes in beroep ging. Tegen de tweede uitsluiting van een seizoen kan de Turkse club zich nog wel verzetten. Bursaspor moet dan voor 1 februari bewijzen dat de financiën wel degelijk op orde waren.

Ook de Roemeense clubs CFR Cluj en Astra Giurgiu en het Litouwse Ekranas moeten rekening houden een seizoen Europees voetbal te moeten missen. Zij kregen eveneens tot 1 februari de tijd hun financiën op orde te hebben, anders zijn ook zij er de komende seizoenen één keer niet bij.

Koenders benadrukt belang hervormingen in Irak

Het is van groot belang dat de Iraakse regering haar hervormingen doorzet. Dat stelden minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een gesprek maandag met hun Iraakse ambtgenoot Ibrahim al-Jaafari.

Uit alle gesprekken blijkt dat het betrekken van de de minderheden bij het bestuur en respect voor mensenrechten 'de sleutelwoorden' zijn, zei Koenders op een persconferentie na afloop. "Respect voor minderheden is cruciaal voor het vinden van een politieke oplossing hier."

Mogherini benadrukte dat het voor de Europese Unie 'heel belangrijk' is dat Irak een succes wordt. "Het feit dat ik hier zo snel na mijn benoeming ben, wijst op het belang dat ik hier aan hecht." Ze beloofde dat het land niet alleen staat in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Koenders kwam maandag aan in Bagdad. Hij maakt een reis door de regio waarbij de strijd tegen IS centraal staat. Zondag was de bewindsman in Arbil voor overleg met de Koerdische regering en een dag eerder sprak hij in Istanbul met Syrische oppositieleden.

Nederlandse militairen gaan in Bagdad special forces trainen. Het gaat vermoedelijk om dertig trainers. In het noorden van het land gaan maximaal honderd Nederlanders aan de slag om Koerdische troepen basisvaardigheden bij te brengen. Nederlandse F-16's bestrijden IS in Irak vanuit de lucht.

Al-Jazeera heft Egyptisch kanaal op

Al-Jazeera heft zijn Egyptische kanaal Mubasher Misr op. Het kanaal zal worden opgenomen in een nieuw station dat op de hele regio is gericht, zo liet de in Doha gevestigde satellietzender maandag weten.

Mubasher Misr was een bron van spanningen tussen Egypte en Qatar. De sluiting van het kanaal komt terwijl Saudi-Arabië probeert de twee landen met elkaar te verzoenen.

Egypte beschuldigt Al-Jazeera van steun aan de Moslimbroederschap en de islamistische president Mohammed Morsi, die in 2013 door het Egyptische leger werd afgezet. Drie journalisten van het Engelse kanaal van Al-Jazeera werden afgelopen zomer in Egypte tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze de Broederschap, die door de Egyptische regering tot terroristische organisatie was bestempeld, zouden hebben gesteund.

De zender ontkent iedere vooringenomenheid. De betrokken journalisten zeggen dat zij als pionnen werden gebruikt in een machtsstrijd tussen Egypte en Qatar.

Dortmund haalt Sloveen Kampl

Het dit seizoen matig presterende Borussia Dortmund heeft de eerste versterking voor de tweede seizoenshelft binnen. De club neemt in januari de Sloveense middenvelder Kevin Kampl over van Red Bull Salzburg. Dat heeft de formatie uit de Bundesliga maandag bekendgemaakt.

Beide ploegen hebben afgesproken niets te zeggen over de hoogte van de transfersom. Kampl tekent een contract tot medio 2019 bij Dortmund, dat slechts zeventiende staat in de competitie.

De in Duitsland geboren international is één van de dragende krachten bij de Oostenrijkse topclub, die vorig seizoen Ajax twee keer versloeg in de Europa League.

'Serieuze tip in moordzaak Els Borst'

De politie heeft een belangrijke tip gekregen over de moord op oud-minister Els Borst. Dat meldt Nieuwsuur maandagavond. Een psychiatrische patiënt in een ggz-instelling zou bij de dood van de voormalig politica van D66 betrokken zijn.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries kreeg informatie over de patiënt van iemand met een geheimhoudingsplicht, die zelf niet met de politie mag praten, en speelde de tip door naar politie. Artsen, advocaten en psychologen zijn verplicht tot geheimhouding.

De politie onderzoekt de tip. "Als je kijkt naar datgene wat we nu aan het onderzoeken zijn, en de mogelijkheden die we nog hebben, heb ik een goed gevoel bij de afloop van deze zaak", zegt recherchechef Henk Bril, die het onderzoek leidt, in de uitzending.

Deze week weer vredesoverleg Oekraïne

De leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland zijn het maandag eens geworden over een nieuwe ronde vredesbesprekingen deze week over Oekraïne. Het overleg vindt woensdag en vrijdag plaats in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Dat heeft het bureau van de Oekraïense president Petro Porosjenko maandag meegedeeld.

Porosjenko voerde maandag teleconferentiegesprekken met zijn Russische en Franse ambtgenoten Vladimir Poetin en François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Porosjenko benadrukte dat alle onderdelen van vorige overeenkomsten dienen te worden nagekomen, zoals het trekken van een scheidslijn tussen de strijdende partijen en de terugtrekking van zware wapens en troepen. De Oekraïense president zei ook dat Rusland de Oekraïense legerofficier Nadezjda Savtsjenko moet vrijlaten. Zij werd in de zomer door pro-Russische separatisten gevangengenomen en belandde later in een gevangenis in Rusland.

Eerder ontving Porosjenko president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan in Kiev. Nazarbajev noemde de strijd in het oosten van Oekraïne 'onzinnig' en riep alle partijen op een oplossing ervoor te vinden.

Veen aanvaardt excuses justitie

Excuses voor de jongeren die massaal waren opgepakt tijdens de afgelopen jaarwisseling in het Brabantse dorpje Veen. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort betuigde maandagavond spijt tijdens een besloten informatieavond in een sporthal in Wijk en Aalburg.

Ongeveer zestig mensen bezochten de informatieavond van het Openbaar Ministerie. Daarin heeft het OM fouten toegegeven en 88 ex-verdachten compensatie aangeboden voor de tijd dat zij ten onrechte in voorlopige hechtenis hebben gezeten. Zij krijgen van het OM tweehonderd euro voor elke nacht dat ze ten onrechte in de cel zaten. Het zou gaan om een totaalbedrag van vijftigduizend euro. De meeste gedupeerden zeiden daarmee akkoord te gaan.

Het OM zegt in een verklaring tevens dat Van der Voort de aanwezigen in Wijk en Aalburg duidelijk heeft gemaakt dat een herhaling van de onregelmatigheden niet aan de orde kan zijn. In Veen is het al jaren onrustig rond de jaarwisseling.

Serious Request-teller op ruim 4,5 miljoen

De teller van Serious Request staat maandagavond op 4.588.750 euro. Dat kregen 3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren, die sinds donderdagavond geld inzamelen vanuit het Glazen Huis in Haarlem, rond 20.30 uur te horen van presentatrice Sophie Hilbrand.

Vorig jaar, toen het Glazen Huis in Leeuwarden stond, was de tussenstand twee dagen voor het einde van Serious Request 4.328.242 euro. Al sinds het begin van de actie lopen de dagelijkse tussenstanden voor op die van vorig jaar.

"De dj's worden nu duidelijk wat emotioneler en wiebeliger", vertelt een woordvoerster van 3FM. "Ze werken keihard en slapen slecht. Maar de inzet vanuit het hele land is hartverwarmend."

Dinsdagavond volgt de laatste tussenstand. Woensdag mogen de dj's na een week vasten en non-stop verzoekplaatjes draaien tegen 21.00 uur het Glazen Huis uit en horen ze, na een triomftocht door de stad, op het podium aan het Houtplein hoeveel de actie dit jaar in totaal heeft opgebracht. In 2013 eindigde de goededoelenactie van 3FM en het Rode Kruis met een recordopbrengst van ruim 12,3 miljoen.

Noorse miljardeninjectie in duurzame energie

Het Noorse staatsenergiebedrijf Statkraft gaat de komende jaren miljarden investeren in de ontwikkeling van duurzame energie, nadat het daarvoor een financiering heeft gekregen van de Noorse staat. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Omgerekend zal er de komende jaren 6,6 miljard euro worden geïnvesteerd. Statkraft investeerde sinds 2010 naar eigen zeggen al circa drie miljard euro in duurzame energie.

Het bedrijf wil binnenkort een beslissing nemen over een investering in een waterkrachtcentrale in Peru en een windmolenproject in Noorwegen. Ook werkt het bedrijf samen met Tata Power aan een waterkrachtproject in India en onderzoekt het opties voor wind- en waterkrachtwinning in Brazilië.

Nog een tas met drugs aangespoeld bij Egmond

Op het strand bij Egmond aan Zee is dit weekeinde weer een sporttas met drugs gevonden. Ook lagen er wat losse pakketjes. Zaterdag was daar ook al een sporttas met drugs aangetroffen. Het blijkt in alle gevallen om cocaïne te gaan, liet het Openbaar Ministerie maandag weten.

Vermoedelijk is de cocaïne van een schip overboord gezet en aangespoeld op de kust. De in totaal 64 pakketten hebben een groothandelswaarde van ruim twee miljoen euro. Het OM vraagt mensen die nog meer van het spul vinden, dit direct bij de politie te melden.

Bij de zoektocht op het strand waren de douane, FIOD, marechaussee, kustwacht en politie betrokken.

'MH17 neergeschoten door luchtdoelraket'

Vlucht MH17 is met een luchtdoelraket neergehaald. Dat zegt een getuige die foto's heeft genomen kort na het afschieten van de raket en direct na het neerstorten van het toestel tegen RTL Nieuws. De fotograaf lijkt daarmee hard bewijs te hebben.

De serie hoogresolutie foto's zijn genomen in de omgeving van de rampplek in het oosten van Oekraïne. Op de eerste twee foto's is een verticale rookpluim te zien, die lijken te komen vanaf de plek waar de raket gelanceerd is. Op de derde foto staat een grote zwarte rookpluim, waarschijnlijk vanaf de plek waar het vliegtuig is neergekomen.

Om de privacy van de fotograaf te beschermen heeft RTL, die de foto's heeft gezien, niet gepubliceerd. De maker heeft zijn camera ingeleverd bij de internationale onderzoekscommissie. Ook sprak hij drie uur lang met een Nederlandse en Australische onderzoeker.

Experts zeggen tegen RTL dat op de foto's geen spoor van manipulatie is te zien. Ook voormalig luchtmachtcommandant Theo Rikken, die bij Defensie verantwoordelijk is geweest voor het afschieten van geleide wapens vanaf de grond, bevestigt aan de hand van de foto's dat het duidelijk om een raket gaat.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het de foto's in het bezit heeft, en dat ze onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

VVD twijfelt aan nu verder verlagen topinkomen

De VVD in de Eerste Kamer heeft grote moeite met het nu al verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent.

In de Tweede Kamer stemde de coalitiepartner in, maar de VVD in de Senaat vraagt de minister zijn plan aan te houden. De VVD ziet 'nagenoeg onoverkomelijke bezwaren'. De bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden hardwerkende topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat.

In de Tweede Kamer waren D66, CDA en SGP tegen de nieuwe verlaging. D66 heeft ook nu grote twijfels.

Van Barneveld is klaar voor WK

Raymond van Barneveld begint vanavond aan zijn WK darts met een partij tegen de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez. De 47-jarige Haagse routinier is naar eigen zeggen klaar voor het PDC-WK, dat in Londen wordt gehouden.

"Ik heb mijn trainingssessie gisteravond afgerond", liet Barney aan De Telegraaf weten. "Het ging een aantal keren echt goed. Mijn gevoel is geweldig. Ik heb ontzettend veel vertrouwen in het WK."

Van Barneveld won in het verleden vier keer de wereldtitel bij de BDO en stond ook op het hoogste schavot in zijn eerste jaar bij de PDC. Toch is het voor de Hagenaar alweer even geleden, dat hij in de finale stond. In 2009 ging hij in de finale tegen Phil Taylor hard onderuit: 1-7.

'Jihad door het kijken van porno'

Niet economische achtergesteldheid, religieuze idioterie of andere achterlijkheid is de oorzaak dat jongeren kiezen voor de gewapende jihad. Volgens islamgeleerde (om maar een oxymoron te gebruiken) Hamza Yusuf komt het allemaal door porno. Of beter gezegd: door het kijken naar porno.

En Hamza kan het weten. De Amerikaan wordt namelijk gezien als een van de meest toonaangevende islamitische wetenschappers. Sterker nog: de man die eerder door het leven ging als Mark Hanson schijnt dé invloedrijkste islamstraal van het westen te zijn. Grote bekendheid kreeg hij ondermeer als medeoprichter van het prestigieuze Zaytuna College in Berkeley, Californië.

Tijdens een debat in de Georgetown University verklaarde Yusuf dat jonge moslims zich aangetrokken voelen door de jihad omdat ze zich moraal vergiftigd voelen na het kijken van westerse porno. Ze geven hetzelfde westen de schuld dat ze corrumperende invloed ondergaan en keren zich tot de jihad voor geestelijke zuivering en verlossing.

"Ik geloof dat we de de hoeveelheid mensen die deze ervaring hebben zwaar onderschatten", aldus de spreekbuis van de profeet. "De enige manier waarop zij denken dat ze zich kunnen herstellen is door zichzelf op te blazen. Zo ontdoen ze zich van het bezoedelde lichaam."

Toen mededebaters Yusuf erop wezen dat sommige onderzoeken erop lijken te wijzen dat jongeren de jihad verkiezen uit eerder politieke overwegingen dan religieuze reposteerde Yusuf: "Dat is het soort gelul dat ze altijd aan onderzoekers zullen vertellen. In werkelijkheid gaan ze het terroristische pad op omdat ze 24 uur per dag naar porno hebben keken."

Gall en Emmen na dit seizoen uit elkaar

Joop Gall vertrekt aan het eind van het seizoen als trainer van FC Emmen. Het aflopende contract van de voormalig profvoetballer wordt niet verlengd. Dat heeft de formatie uit de Jupiler League maandag bekendgemaakt. Gall is bezig aan zijn derde seizoen bij Emmen, dat halverwege de competitie op de vijfde plaats staat.

"Joop Gall heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het sportief wederopbouwen van FC Emmen, waarvoor wij hem dankbaar zijn", meldt directeur Wim Beekman op de website van de club. "Wij hopen van harte dat Joop dit seizoen in staat is met zijn mannen ons naar de nacompetitie te schoppen, en wensen hem vervolgens al het goede toe voor de toekomst."


Joop Gall en FC Emmen na dit seizoen uit elkaar (PRO SHOTS / Joep Leenen)

Trainer Olympiakos is boos op Afellay

Het is nog maar de vraag of Ibrahim Afellay het seizoen bij Olympiakos Piraeus af kan maken. De trainer van de Grieken, de Spaanse coach Míchel, heeft namelijk stevige kritiek op de Nederlander afgevuurd.

"Afellay is een rebel. Hij is nog een kind. Als hij niet verandert, krijgt hij bij deze club en bij alle andere clubs waar hij nog gaat spelen problemen", liet Míchel aan de Spaanse radio-zender Cadena SER weten.

Afellay zou met zijn oefenmeester in de clinch liggen, waardoor hij onder meer niet in de selectie zat voor de wedstrijd tegen Kalloni. Dit duel werd afgelopen zaterdag met 5-0 gewonnen.

Olympiakos Piraeus huurt Afellay dit seizoen van FC Barcelona. Tot op heden kwam de 28-jarige speler acht keer in actie, waarin hij twee keer scoorde.


Trainer Olympiakos Piraeus boos op Ibrahim Afellay (PRO SHOTS / Intime)

Toestand Muhammad Ali flink vooruit

De gezondheidstoestand van bokslegende Muhammad Ali is flink vooruitgegaan. Dat meldde de woordvoerder van de 72-jarige Ali maandag. De Amerikaan werd zaterdag met een lichte longontsteking opgenomen in een ziekenhuis.

De artsen hopen dat 'The Greatest' snel het ziekenhuis weer kan verlaten. Uit respect voor de familie van de voormalig wereldkampioen in het zwaargewicht wil zijn woordvoerder verder niets kwijt over de gezondheidstoestand van Ali. De in 1942 als Cassius Clay geboren bokser leidt al sinds 1984 aan de ziekte van Parkinson.

Joe Cocker overleden

Joe Cocker is overleden. Dit meldt De Telegraaf.

De beste man leed al een tijd aan longkanker. Zijn laatste adem blies hij uit in de Amerikaanse staat Colorado, waar hij al een hele poos woonde. Hij is slechts zeventig jaar jong geworden.

Cocker werd bekend met vele rockhits. Want wiens vriendin heeft nu niet voor je gestript op 'You can leave your hat on'? Hij is 70 jaar geworden. En wie heeft er nu niet 'You are so beautiful' voor zijn vriendinnetje gezongen?


Cockers grootste hit

Trainer Hyypiä weg bij Brighton

Sami Hyypiä is niet langer de trainer van de Engelse club Brighton & Hove Albion. De Fin, oud-speler van onder meer Willem II en Liverpool, heeft maandag zijn ontslag aangeboden vanwege de magere resultaten. Dat is door de clubleiding aanvaard.

Brighton, waar de Nederlandse middenvelders Kemy Agustien en Danny Holla onder contract staan, staat op de 22e plaats in het Championship, het tweede niveau in Engeland. In 22 wedstrijden werd slechts drie keer gewonnen. Alleen Wigan Athletic en Blackpool doen het slechter.

Final Fantasy XIV-spelers tonen respect voor overleden speler

Nadat er bekend was geworden dat een Final Fantasy XIV speler in kritieke toestand in het ziekenhuis lag, werd er massaal respect getoond door zowel vrienden als vreemden in het spel. Volgens een vriend van Codex Vahlda was de 29-jarige speler sinds vrijdag hersendood, maar werd in leven gehouden zodat familie en vrienden afscheid konden nemen.

De oorzaak van zijn te vroege dood was dat er complicaties optraden bij zijn nierfalen, de kans was één op de miljoen dat het kon gebeuren en er stond al een donor klaar, zijn broer. Spelers verzamelden zich bij het Free Company house om hun respect te tonen. Aantallen liepen flink op, op een strand vlakbij de verzamelplek werd zelfs zijn naam gespeld en een lichtshow gegeven.

Volgens Pattmyn, een echte vriend van Codex, kwamen de beelden ervan ook terrecht in de ziekenhuiskamer van de speler, dus zijn familie is op de hoogte van de massale opkomst. De machines die hem in leven hielden zijn gisteren uitgezet. De lichtshow op het strand is in de video te zien.


De eerste


Toen meer


En nog meer

'The Last of Us 2 aangekondigd'

Het lijkt erop dat Naughty Dog met het tweede deel van The Last of Us bezig is. Micheal Knowland, de man die aan de personages heeft gewerkt van The Last of Us en Uncharted, heeft namelijk op zijn LinkedIn gezet dat hij vervolgen van deze games gewerkt heeft.

Nou ziet Michael de game nog niet groot worden, zijn collega Frank Tzeng echter wel. Die vindt The Last of Us 2 nu al een ‘Trippel AAA’ game. 

 

 

Recordwinnaar Ahonen niet bij Vierschansentournee

De befaamde Vierschansentoernee mist dit jaar recordwinnaar Janne Ahonen. De Fin die het klassement over vier schansspringwedstrijden vijfmaal won is niet opgenomen in de selectie van zijn land.

Ahonen (37) kwam dit jaar in de wereldbeker maar één keer in actie: eind november eindigde hij in Ruka op een bescheiden 29e plaats. Ahonen gaat zich concentreren op de voorbereiding voor het WK dat in februari wordt gehouden, liet de Finse skibond maandag weten. De Fin maakte vorig seizoen zijn rentree na drie jaar afwezigheid, maar kende vooralsnog geen succes.

De deelname van de dubbel olympisch kampioen Kamil Stoch is onzeker. De Pool heeft zich tijdens een training geblesseerd en is al het hele seizoen afwezig. Hij weet nog niet of hij de eerste wedstrijd, op 28 december in Oberstdorf haalt.

'Metal Gear Solid V aangekondigd door Microsoft'

Microsoft heeft misschien wel een primeurtje weggegeven zonder daar bij na te denken, wat wie nu in de Microsoft Store kijkt ziet dat Metal Gear Solid V: The Pathom Pain op 24 februari te koop is. Ook een Reddit-gebruiker lijkt dit te bevestigen met een screenshot uit van zijn inkoop systeem.

Ook oplettende Steam-gebruikers hebben al opgemerkt dat de verschijningsdatum van MGS V veranderd is naar ‘Coming Soon’. We zullen echter nog even moeten wachten of wij al in februari paardje mogen rijden met Big Bos. Hopelijk krijgen we tijdens de uitzending van Kojima Station, die aankomende eerste Kerstdag is, meer informatie te horen.

 

Máxima: het gaat goed met mijn vader

Koningin Máxima heeft vorige maand gelaten gereageerd op berichten in de Argentijnse en Nederlandse media dat haar vader Jorge Zorreguieta zou zijn overleden. "Dat was even slikken", zei ze maandag tijdens een ontmoeting met de pers aan het begin van de kerstvakantie in het Argentijnse Villa La Angostura.

"Ik wist dat het heel goed met hem ging", aldus Máxima die zich van verder commentaar onthield. Jorge Zorreguieta (86) is fit genoeg om de vakantie traditiegetrouw met zijn familie in in de Andes door te brengen. "Dat is mijn grootste kerstcadeau", zei koningin Máxima.

Het koningspaar vertelde dat de drie dochters goede vorderingen maken op school. "We zijn heel tevreden ouders. Het gaat goed", zeiden ze in koor. Oudste dochter Amalia moet na de vakantie uitkijken naar een middelbare school. Ze mag die zelf uitkiezen, aldus de koning, uit een door haar ouders geselecteerd lijstje.

Koning Willem-Alexander verontschuldigde zich bij de Argentijnse pers voor zijn Spaans. Dat sprak hij thuis nu eenmaal niet en in twee dagen had hij nog te weinig kans gehad het te spreken. "Over twee weken is het iets beter", zei de koning. Dan had hij genoeg gelegenheid gehad te oefenen.

Een staatsbezoek aan Argentinië staat voorlopig niet op het programma, zo maakte het koningspaar ook duidelijk op vragen van de Argentijnen. Het vorige bezoek van koningin Beatrix in 2006, waar Willem-Alexander en Máxima ook meekwamen, is nog te kort geleden.

'Dode bij protest tegen kopermijn Birma'

Bij een demonstratie tegen een kopermijn in Birma is maandag een betoger doodgeschoten en zijn twaalf mensen gewond geraakt. Dat zegt een parlementariër van de oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie.

De mijn is deels een Chinees project. Toen de politie en Chinese arbeiders een hek probeerden neer te zetten op land dat volgens lokale bewoners van hen is braken er gevechten uit. Daarbij werd een vrouw van in de 50 in het hoofd geschoten, aldus Khin San Hlaing. Ze kon niet zeggen of de vrouw door een agent of een beveiliger van de mijn werd gedood.

Op foto's waren het lichaam van de vrouw en enkele van de gewonden te zien. Negen mensen moesten naar het ziekenhuis, twee verkeren in kritieke toestand, aldus Khin San Hlaing.

De mijn, een samenwerkingsverband tussen een Birmees bedrijf dat feitelijk in handen is van het leger en een Chinees mijnbouwbedrijf, kwam twee jaar geleden ook al in het nieuws. De politie maakte toen met geweld een einde aan een protest. De rookgranaten die de agenten gebruikten bevatten fosfor. Meer dan honderd boeddhistische monniken raakten gewond.

Volgens Khin San Hlaing wil de regering niet op het incident reageren. "Het is erg deprimerend dat niemand binnen de regering mij terugbelt. Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid."

Alstom krijgt recordboete in VS

Het Franse industrieconcern Alstom moet het recordbedrag van 772 miljoen dollar (630 miljoen euro) betalen aan Amerikaanse autoriteiten om verdere vervolging in in verband met een corruptiezaak af te kopen. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Met de schikking ontkomt Alstom aan rechtsvervolging wegens omkoping in onder meer Indonesië. De producent van onder meer treinen en installaties voor opwekking en transport van energie wordt ervan verdacht in dat land ambtenaren voor honderdduizenden dollars te hebben omgekocht. Sommige betalingen zouden zijn gegaan via een Amerikaanse bankrekening.

Niet eerder betaalde een buitenlands bedrijf om die reden zon hoge boete aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Tot nu toe was Siemens recordhouder. Het Duitse technologiebedrijf schikte in 2008 een soortgelijke zaak voor 450 miljoen dollar. Daar kwam nog een boete van 350 miljoen dollar van de beurswaakhond SEC bovenop. Die kan Alstom niet krijgen omdat het geen beursnotering heeft in de VS.

Verkoop brommers en snorfietsen in de lift

De verkoop van nieuwe snorfietsen en brommers is dit jaar flink aangetrokken. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisaties Bovag, RAI Vereniging en RDC.

Het aantal verkochte bromfietsen steeg in de eerste elf maanden van het jaar met ruim twaalf procent tot bijna 15.400. De verkoop van snorfietsen kwam uit op bijna 44.950 stuks, een stijging van 2,2 procent. Bijna een op de tien (4263) daarvan is elektrisch aangedreven.

In november werden ruim een vijfde (21 procent) meer nieuwe brommers en ruim dertien procent meer snorfietsen aan de man gebracht. Volgens de Bovag wordt de snorfiets steeds vaker voor woon-werkverkeer gebruikt als alternatief voor de auto. "De elektrische variant heeft een actieradius tot wel honderd kilometer en volstaat daarmee ruimschoots voor dagelijks gebruik", aldus de brancheorganisatie.

Gezin overleeft tien dagen in wildernis

Een Australisch gezin, bestaande uit een vader en zijn zoontjes van 5 en 7 jaar, heeft tien dagen overleefd in de Australische wildernis met weinig voedsel en in slechte weersomstandigheden. De twee kinderen liggen nu in het ziekenhuis om bij te komen.

De problemen begonnen toen op 11 december vader Steven van Lonkhuyzen een verkeerde afslag nam en vervolgens met zijn jeep vast kwam te zitten in de modder. Zondag werden ze gered door een boer die het gezin was gaan zoeken. "Ze hadden behoorlijk honger toen ik ze vond en ze waren blij me te zien."

Het jongste jongetje vroeg de boer, Tom Wagner, voortdurend om eieren, terwijl het andere kind uitgedroogd leek. De vader had een week lang nauwelijks iets gegeten en het kleine beetje voedsel aan zijn zoons gegeven. "Gelukkig regende het", aldus Wagner. "Anders waren ze zeker om het leven gekomen."

De twee jongens knappen langzamerhand op.

Klassieke kerstgerechten blijven populair

Nederlanders doen deze week massaal hun boodschappen voor het kerstdiner. Hoewel er culinair rijkelijk te kiezen valt, blijven varkenshaas, biefstuk en zalm ongekend populair. Veel gezinnen met kinderen gaan gourmetten. Dat bleek uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van Albert Heijn. Ook 24Kitchen-chef Rudolph van Veen herkent deze 'trend': "Kerstmis is het laatste klassieke bolwerk op foodgebied."

"Het past bij de sterke drang naar traditie en huiselijkheid tijdens de feestdagen", vervolgt hij. "Net zoals pepernoten bij Sinterklaas horen en oliebollen bij oud en nieuw, heeft kerst ook zijn klassieke gerechten."

Rutger Anema, hoofdredacteur van Albert Heijn-magazine Allerhande, sluit zich hier grotendeels bij aan. "Mensen zijn wat het kerstdiner betreft best klassiek en traditioneel. Al is het wel een trend om een twist te geven aan klassieke gerechten, zoals een gevulde rollade of carpaccio met pappadum."

Die hang naar traditie is volgens hem ook terug te zien rond de tafel. 90 procent van de mensen zit met familie aan tafel tijdens de kerstdis, 10 procent eet met vrienden in groepen van zes of zeven personen. Gemiddeld geven gezinnen 89 euro uit per diner.

Ondanks dat er veel bij het oude blijft, zijn er ook veranderingen merkbaar. Zo maken Nederlanders voor het kerstmenu bewustere keuzes. "Vooral de Scandinavische keuken is al een tijdje hip in Nederland. De producten hieruit zijn eerlijk en seizoensgebonden", zegt Anema. "Ook is er meer aandacht voor groenterijke maaltijden en voor kleinere gerechten, zodat we niet meer bomvol zitten aan het eind."

Hoewel verreweg de grootste groep thuis aan de slag gaat met het kerstdiner, staan zij liever niet uren achter elkaar in de keuken. Acht op de tien mensen heeft gerechten van tevoren gemaakt, het zogenaamde 'smart cooking'. Een goede ontwikkeling, vindt Van Veen. "Stoofpeertjes, de saus en het nagerecht kun je 's middags al voorbereiden."

Ook raadt hij aan om uitgebreid de tijd te nemen voor het diner, zowel in de keuken als aan tafel. "Kerstmis is namelijk een alibi voor avontuur en een mooie reden om eens iets speciaals te doen", aldus de televisiekok.

De tip van Anema is om meer te experimenteren met wijn. "Mensen drinken witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees, terwijl er ook goede rode wijnen zijn die passen bij vis en andersom. Test de drank het liefst al van tevoren en zet hem niet pas tijdens het kerstdiner voor het eerst op tafel."

Navigator Verbraak nog in onzekerheid

Wouter Verbraak weet nog niet of hij als navigator mag terugkeren op de boot van Team Vestas Wind. "Dat is nog voor niemand bekend", meldde Verbraak maandag via een persbericht van de organisatie. Verbraak strandde vorige maand met het zeiljacht tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. Hij nam vervolgens de schuld op zich.

Vanwege de flinke schade is het nog onzeker of de Deense equipe op 3 januari wel kan aanvangen aan de derde etappe. "Of ik terugkom in het team, dat is niet aan mij", weet Verbraak. "Chris Nicholson is de schipper en beslist. Ik hoop dat ik met het toegeven van mijn fout een eerste stap in de goede richting heb gezet."

Nadat de boot was gestrand, heeft de navigator flink na kunnen denken over wat er fout was gegaan. Toen Verbraak het de rest van de groep vertelde, werd hij gesteund door het ervaren bemanningslid Tony Rae. "Die zei: Wouter, dit is niet iets dat je op jezelf moet nemen. Dit hebben we als team gedaan en we gaan hier ook als team doorheen."

Doden bij bomaanslag op busstation Nigeria

Een aanslag met een autobom op een busstation in de stad Gombe in het noordoosten van Nigeria heeft maandag aan zeker zestien mensen het leven gekost. Vijfentwintig mensen raakten gewond, meldt de politie.

De aanslag vond plaats in de vroege ochtend. Een politiewoordvoerder wilde niet speculeren wie er achter zit, maar de aanslag draagt alle kenmerken van een terreuractie van de extremistische islamitische groep Boko Haram.

De groep heeft dit jaar honderden mensen gedood met bomaanslagen, niet alleen in het noordoosten, maar ook in steden als Jos en Abuja, de hoofdstad in het midden van het Afrikaanse land. De extremisten willen in Nigeria een islamitische staat stichten.

Minder regels bij zelf bouwen van een huis

Mensen die graag zelf een huis willen bouwen, krijgen daarvoor meer vrijheid. Minister Stef Blok van Wonen (VVD) vereenvoudigt de eisen. Er gaan ook minder regels gelden voor studentenwoningen. De versoepeling gaat volgend jaar juli in.

De eisen voor trappen, de hoogte van plafonds en de omvang van badkamer en toilet worden versoepeld. Drie gemeenten hebben daar de afgelopen tijd al mee geëxperimenteerd en dat is Blok goed bevallen.

Het bouwen van nieuwe studentenwoningen wordt aantrekkelijker voor investeerders. Een balkon en een fietsenhok zijn niet langer verplicht. Een studentenwoning mag bovendien kleiner zijn dan tot nog toe. De eis voor de minimale oppervlakte gaat van 18 naar 15 vierkante meter.

Koning: oud nieuws over Huis ten Bosch

Over het onderhoud van paleis Huis ten Bosch is de afgelopen dagen niet meer bekend geworden dan de regering op Prinsjesdag had gemeld. Dat zei koning Willem-Alexander maandag in Villa La Angostura in Argentinië, waar hij met zijn gezin aan het begin van de kerstvakantie een ontmoeting met de pers had. "Het is oud nieuws", aldus de koning.

Hij vertelde dat aan het paleis, waar zijn moeder koningin Beatrix woonde, altijd al het noodzakelijke onderhoud is verricht. Maar dat er nog veel meer nodig is, was al verteld. "Dat is niet nieuw", zei Willem-Alexander. Op de vraag of hij het vervelend vond dat bekend is geworden dat zijn moeder terughoudend was ten aanzien van het onderhoud gaf hij geen antwoord.

Als de renovatie in 2017 klaar is, gaat de koning met zijn gezin in Huis ten Bosch wonen. Prinses Beatrix is begin dit jaar verhuisd naar slot Drakensteyn. Ze heeft vanaf 1981 in Huis ten Bosch gewoond.

Buit jonge oplichters naar Serious Request

De buit die twee jongens van 14 en 18 in Zoetermeer hadden gemaakt met oplichting, is gedoneerd aan de Serious Request actie van 3FM. Het gaat om 168 euro die de jongens zondag hadden verzameld door zich voor te doen als krantenbezorgers die hun eindejaarsfooi kwamen ophalen. De donatie is gedaan omdat niet meer achterhaald kon worden bij wie precies geld was opgehaald. De jongens krijgen een taakstraf.

De twee gingen de deuren langs, belden aan en wensten de bewoners fijne feestdagen, aldus de politie. Ze kregen van diverse mensen fooi voor het rondbrengen van huis-aan-huis-bladen. Een bewoner belde de politie omdat het kaartje van de jongens er onprofessioneel uitzag.

Hardleerse vuurwerkhandelaar krijgt 3,5 jaar cel

Een 68-jarige handelaar in illegaal vuurwerk heeft maandag een gevangenisstraf gekregen van 3,5 jaar. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van tien maanden uitzitten van de rechtbank in Almelo.

De Drent had grote hoeveelheden illegaal vuurwerk opgeslagen in Groningen en Drenthe. In loodsen en aanhangers lagen 4769 lawinepijlen, 23.500 stuks knalvuurwerk en ook nog eens 1254 kilogram professioneel vuurwerk. De opslagplaatsen voldeden niet aan de eisen. Het gevaar voor omwonenden en andere gebruikers van de opslagplekken was groot.

De man werd in 2011, 2012 en 2013 ook al veroordeeld voor het bezit van illegaal vuurwerk. Dat weerhield hem er niet van steeds opnieuw in de fout te gaan. Het Openbaar Ministerie had eigenlijk zes jaar tegen hem geëist vanwege zijn hardleersheid.

Nog één IJsselsteins gezin niet thuis

Een gezin uit IJsselstein verblijft nog altijd op een logeeradres nadat vorige week zaterdag een bouwkraan door hun dak viel. De gezinnen uit beide buurhuizen zijn maandag teruggekeerd naar woningen, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Een achterbuurman wilde zijn vriendin op een originele manier ten huwelijk vragen. Hij huurde een bouwkraan, om over de huizen aan de Maria van Henegouwenstraat heen in de bak voor het slaapkamerraam van zijn vriendin te verschijnen. Maar de kraan kantelde en viel dwars door het dak van drie huizen. Bij een poging om de kraan op te takelen, viel het gevaarte opnieuw op de huizen.

In het middelste huis zijn volgens de gemeente voorzieningen aangebracht zodat bouwvakkers veilig de schade kunnen herstellen. Of dat voor de kerstdagen nog lukt, is niet zeker.

Ferrari haalt man achter succes Hamilton

Formule 1-stal Ferrari heeft met performance-engineer Jock Clear een van de mannen binnengehaald achter het succes van Mercedes-rijder en wereldkampioen Lewis Hamilton. De Italiaanse renstal won in 2014 geen enkele race, dat was sinds 1993 niet meer gebeurd. Met Clear, een van de belangrijkste technici van het Mercedes-team, wil het oudste en succesvolste team uit de geschiedenis zijn leidende positie in de Formule 1 heroveren.

Mercedes won dit jaar zestien van de negentien races en pakte uiteraard ook de constructeurstitel. Ferrari verving vrijwel het hele begeleidingsteam en heeft in Maurizio Arrivabene al de derde teambaas gevonden binnen een jaar. Wanneer Clear bij het team begint is niet duidelijk. "Wij respecteren zijn overeenkomst bij Mercedes", zei Arivabene maandag. De Duitser Sebastian Vettel is volgend jaar de nieuwe teamgenoot van de Fin Kimi Räikkönen bij Ferrari.

Ronde van Abu Dhabi nieuw op wielerkalender

Na de Ronden van Qatar, Oman en Dubai prijkt er volgend jaar een nieuwe wielerronde in de Golfstaten op de kalender. Van 8 tot en met 11 oktober wordt de Ronde van Abu Dhabi verreden. Dat maakte het Italiaanse bedrijf RCS, tevens organisator van de Ronde van Italië, maandag bekend.

De internationale wielrenunie UCI heeft de koers in de Verenigde Arabische Emiraten inmiddels bevestigd. De wedstrijd maakt deel uit van de Azië Tour. Meer informatie over het routeschema volgt in juni.

FC Twente mist Tapia tegen Feyenoord

Renato Tapia mist de eerste wedstrijd van FC Twente na de winterstop tegen Feyenoord. De speler uit Peru accepteerde maandag een schikkingsvoorstel van een schorsing van één duel voor de rode kaart die hij in het thuisduel van zijn club tegen Willem II kreeg. Twente gaat op 18 januari op bezoek in de Kuip.

Ted van de Pavert ging maandag akkoord met een schorsing van vier duels. De voetballer van De Graafschap kreeg zaterdag een rode kaart in het uitduel met Jong Ajax.

Verbeek tekent voor anderhalf jaar bij Bochum

Trainer Gertjan Verbeek heeft maandag zijn handtekening gezet onder een contract dat hem tot de zomer van 2016 aan VfL Bochum bindt. Hij is bij de club uit de Tweede Bundesliga de opvolger van Peter Neururer, die begin deze maand moest vertrekken.

Verbeek werd acht maanden geleden ontslagen bij FC Nürnberg. De oud-trainer van Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord en AZ neemt assistent Raymond Libregts mee naar huidige nummer elf van de tweede Bundesliga.

Verbeek bekeek zondag al de thuiswedstrijd van Bochum tegen Erzgebirge Aue (1-1). Even na het duel werd bekend dat hij als hoofdtrainer van de Duitse club aan de slag zou gaan. Bochum maakte maandag de duur van de verbintenis van Verbeek bekend.

BeNeLeague vrouwen bezig aan laatste seizoen

De BeNeLeague, de vrouwencompetitie voor Nederlandse en Belgische voetbalclubs, is bezig met het laatste seizoen. De KNVB en Nederlandse clubs gaan in overleg over een nieuwe topcompetitie zonder Belgische deelnemers.

De Nederlandse en Belgische voetbalbond bespreken nog of de samenwerking op een andere manier vorm kan krijgen. De KNVB en Nederlandse clubs willen voor 1 maart de plannen voor een volledig Nederlandse competitie uitwerken. Het uitgangspunt is om in ieder geval te komen tot een competitie van acht clubs, gevormd door de zeven bestaande topclubs en een nieuwe deelnemer. Alle partijen zien dit als een tijdelijke oplossing en willen uiteindelijk naar een competitie met minimaal twaalf deelnemers.

RIVM: beter vaccin nodig tegen kinkhoest

Er is een beter vaccin nodig tegen kinkhoest, omdat de kinkhoestbacterie resistenter is geworden tegen de bestaande vaccinatie. Dat stellen deskundigen in een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat maandag verscheen.

Bij tieners en volwassen neemt het aantal infecties de laatste jaren toe. Volgens het RIVM vormt dit een bedreiging voor baby's, die nog te jong zijn om te worden gevaccineerd. Ouders spelen een belangrijke rol bij de overdracht van kinkhoest naar baby's. De ziekte kan voor baby's dodelijk zijn als ze niet of onvoldoende zijn gevaccineerd. Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen door een bacterie.

Rekening afvaltransporten voor Edelchemie

Edelchemie moet de kosten betalen van de afvoer van 12.500 ton afval vanaf het voormalige fabrieksterrein in het Limburgse Panheel. De rechtbank in Roermond heeft het bedrijf maandag in het ongelijk gesteld. Edelchemie was in beroep gegaan omdat de provincie Limburg en de gemeente Maasgouw de kosten voor het afvoeren bij Edelchemie hadden neergelegd.

Edelchemie was het met meer beslissingen van beide overheden niet eens. Op enkele punten werd het bedrijf in het gelijk gesteld. Zo hoeft het bedrijf geen kosten te betalen voor het weghalen van chemicaliën uit een voormalig laboratorium. Daarvoor had Edelchemie van de provincie te weinig tijd gekregen, aldus de rechtbank.

Recyclingbedrijf Edelchemie is al jaren zijn vergunning kwijt. Sinsdien lag het terrein er volgens de provincie gevaarlijk bij en heeft ze het afval laten weghalen.

NSB-kinderen willen documenten van de Staat

Kinderen- en kleinkinderen van NSB'ers willen over de persoonlijke dossiers van hun ouders kunnen beschikken. Daarin zitten voor hen 'emotioneel belangrijke' stukken zoals foto's, brieven en dagboeken. De Staat heeft de stukken van 'foute' Nederlanders kort na de oorlog in beslag genomen.

De documenten liggen bij het Nationaal Archief en worden in 2025 openbaar, liet de Stichting Werkgroep Herkenning maandag op Radio EenVandaag weten.

De honderdduizenden NSB-kinderen kunnen de stukken wel inzien, maar ze mogen niks meenemen of kopiëren. Ze zouden volgens voorzitter Holthuis van de werkgroep al geholpen zijn als ze kopieën kunnen krijgen.

"Als je geen foto van je vader hebt en hij ligt wel in het archief, dan wil je die graag hebben", legt ze uit. De werkgroep heeft de kwestie met het archief besproken. Een verzoek ligt nu bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Van kanker genezen Gutierrez terug op veld

Middenvelder Jonas Gutierrez van Newcastle United keert maandag terug op het voetbalveld nadat hij genezen is van teelbalkanker. Dat meldt de Noord-Engelse club uit de Premier League maandag. De Argentijn speelt met de onder-21-ploeg een bekerwedstrijd tegen West Ham United.

De eenmalig international vocht anderhalf jaar tegen de ziekte die zich in mei 2013 openbaarde. De 31-jarige Gutierrez onderging succesvol een operatie en chemotherapie. El Galgo liet twee maanden geleden al zien dat het met zijn conditie de goede kant op gaat; hij nam deel aan de marathon van Buenos Aires.

Buren brengen geleverde computer naar lommerd

Een man en vrouw uit Breda die een door de buurman bestelde computer van de pakketbezorger in ontvangst hadden genomen, zijn met het apparaat aan de haal gegaan. Ze brachten de computer naar de lommerd om er geld voor te vangen, meldde de politie maandag.

De buurman had het apparaat voor 1350 dollar via internet gekocht. Hij kreeg niks bezorgd, terwijl volgens het koeriersbedrijf wel was geleverd. Buren zeiden van niks te weten. De man deed eigen onderzoek en zag dat een pandjeshuis de computer via internet te koop aanbood, waarna hij naar de politie stapte.

Uit politieonderzoek bleek vervolgens dat een vrouw (23) die in een kamer in hetzelfde pand woont en haar vriend (28) de computer voor 250 euro hadden verpatst aan de lommerd. De vriend had het pakket aangenomen toen het werd bezorgd. Het tweetal is aangehouden.

Oliebollenvet in riool kost miljoenen

Het kost de waterschappen elk jaar enkele miljoenen euro's om doorgespoeld oliebollen- en frituurvet na de feestdagen uit het afvalwater te verwijderen. Het vet dat overblijft na het bakken van oliebollen of frituurwaren veroorzaakt verstoppingen in de riolering als het in de wc of door de gootsteen wordt gegooid.

De schappen waarschuwen al jaren tegen wegspoelen van gebruikt vet, maar vinden elk jaar toch weer grote hoeveelheden olie in het riool. Zowel vast als vloeibaar frituurvet gaat klonteren en stollen in water. Dat kan in huis en op de rioolwaterzuiveringsinstallatie voor storingen zorgen.

Het verwijderen van een liter olie uit het afvalwater kost een waterschap 2,80 euro. Dat is tweemaal zoveel als het oliebollenvet in de winkel heeft gekost, aldus het waterschap Rivierenland maandag.

Gebruikt frituurvet kan ingeleverd worden bij speciale inzamelpunten. Het vet wordt dan verwerkt tot biobrandstof.

Verkiezing: Kwartfinale sporter van het jaar 2014

Het jaar 2014 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

De sportcrew heeft 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2014'.

Links naar vorige rondes:
1e ronde 
2e ronde 
3e ronde 

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
Martin Verkerk - Roger Federer

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. Deze eerste ronde sluit op dinsdag 23 december december 2014 om 20:00uur.

De kwartfinale:
Niki Terpstra - Jeroen Dubbeldam
Ireen Wüst - Lars Boom
Dafne Schippers - Michel Mulder
Epke Zonderland - Arjen Robben 

Bayer Leverkusen haalt Kramer terug

Christoph Kramer keert aan het einde van het seizoen terug naar Bayer Leverkusen. De Duitser speelt op dit moment net als vorig seizoen op huurbasis voor Borussia Mönchengladbach.

Bayer Leverkusen maakte maandag ook bekend dat Kramer zijn contract tot en met 2019 verlengt. De middenvelder maakte deel uit van de nationale ploeg van Duitsland op het WK. Hij begon als basisspeler aan de door zijn ploeg gewonnen finale tegen Argentinië (1-0), maar viel geblesseerd uit.

Roda JC in gevarencategorie

De licentiecommissie van de KNVB heeft Roda JC teruggezet naar categorie 1 van het financieel ratingsysteem. De club uit Limburg maakte vorig seizoen verlies en rekent in de huidige voetbaljaargang op een tekort van 1,2 miljoen euro.

Roda JC degradeerde vorig seizoen uit de Eredivisie en heeft het nog niet voor elkaar gekregen de begroting dekkend te krijgen. De licentiecommissie van de KNVB verdeelt de profclubs over drie klassen. Clubs in categorie 3 zijn financieel gezond, categorie 1 is de gevarencategorie.

Roda JC moet nu een plan van aanpak opstellen en aantonen dat het binnen drie jaar voor langere tijd categorie 1 kan verlaten.

Ook Counting Crows op Concert at SEA

Counting Crows, Dotan en Typhoon spelen volgend jaar op de tiende editie van het festival Concert at SEA. Eerder was al bekend dat Lenny Kravitz, Racoon, Kensington en gastheer BLØF op het tweedaagse festival op de Brouwersdam in Zeeland spelen.

BLØF-zanger Paskal Jakobsen noemt het 'echt niet normaal' wie er allemaal op het podium staan. Het festival is op 26 en 27 juni. Dit jaar kwamen er zo'n zeventigduizend mensen op af.

'Hypotheekregels temperen woningprijzen'

Door de aangescherpte hypotheekregels stijgen de huizenprijzen volgend jaar minder hard dan eerder voorzien. Het economische bureau van ABN AMRO heeft zijn raming voor 2015 neerwaarts bijgesteld, van een plus van twee procent tot een stijging van een procent. Dat maakte de bank maandag bekend.

De economen stellen ook de voorspelling voor het aantal woningverkopen naar beneden bij. Eerder ging ABN AMRO uit van vijf procent meer transacties in 2015. Maar nu houdt de bank rekening met een stabilisatie.

Door de aanscherping van de hypotheekregels kunnen huizenkopers vanaf volgend jaar minder lenen. Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud houdt vanaf dan in zijn calculaties onder meer rekening met de eventuele komst van kinderen, de noodzaak tot mantelzorg en onvermijdelijke uitgaven bij ziekte of een handicap. De berekeningen van het Nibud vormen de basis voor het maximale leenbedrag.

Taakstraf Chris Brown is fulltimebaan

Chris Brown werkt fulltime aan zijn taakstraf. Hij wil de duizend uren gedaan hebben voordat hij zich in januari weer voor de rechter moet verantwoorden over de voortgang van zijn taakstraf, zo weet TMZ.

Brown werkt vijf dagen in de week, zes uur per dag voor een organisatie die de straten van Los Angeles schoonmaakt. Hij moet onder meer graffiti verwijderen en afval opruimen uit de berm. Behalve het uitvoeren van zijn taakstraf geeft Brown in het weekend nog concerten.

Chris kreeg de taakstraf van de rechtbank opgelegd omdat hij zijn toenmalige vriendin Rihanna had aangevallen in 2009. Zij belandde hierdoor in het ziekenhuis.

Paus hekelt bureacratie Vaticaan

Paus Franciscus heeft maandag hard uitgehaald naar de bureaucratie in het Vaticaan. Hij hekelde de zucht naar macht ten koste van alles, het leven van een dubbelleven en het lijden aan 'spirituele Alzheimer'. In plaats daarvan zouden de medewerkers van het Vaticaan mannen van God moeten zijn.

De kerstboodschap van de paus was dit jaar geen vrolijke uitwisselingen van goede wensen, maar snijdende kritiek op de Curie. Franciscus zei te hopen dat de kardinalen, bisschoppen en priesters voor het nieuwe jaar hun leven zullen beteren.

De kerkvader had enkele stevige uitsmijters. Hij bekritiseerde de 'terreur van roddelen' die 'de reputatie van onze collega's en broeders vernietigt'. Hoe kliekjesvorming 'leden tot slaven maakt en een kankergezwel wordt dat de harmonie van het lichaam bedreigt' en uiteindelijk leidt tot de dood 'door bevriend vuur'. Hoe sommigen lijden onder de 'pathologie van de macht' die mensen aanzet tot het streven naar macht, zelfs als dat betekent dat ze anderen moeten neersabelen in het openbaar.

Franciscus liet zich altijd al kritisch uit over de Curie, maar nu zijn hervormingsgezinde agenda steeds meer op stoom komt, wordt zijn kritiek steeds harder. De kardinaals waren dan ook niet blij met de toespraak, die op weinig applaus kon rekenen.

Airbus levert eerste A350 XWB

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft maandag zijn eerste A350 XWB (extra wide body) afgeleverd aan een klant. De A350 is het nieuwe toestel voor de lange afstand van Airbus en moet vooral de concurrentie aangaan met de Dreamliner van Boeing.

Het Arabische Qatar Airways mocht bij de fabriek van Airbus in het Franse Toulouse de eerste nieuwe A350 in ontvangst nemen. Topman Fabrice Brégier van Airbus sprak van een belangrijke mijlpaal voor zijn bedrijf. Eind november had Airbus 778 orders van 41 klanten wereldwijd in de boeken staan voor de A350. Dankzij lichtgewichtmaterialen en moderne motoren is de A350 zuiniger en stiller dan oudere verkeersvliegtuigen.

Airbus hoopt dat met succes bij de A350 de tegenvallende verkoop van de superjumbo A380 kan worden goedgemaakt. Eerder deze maand werd gemeld dat het bedrijf overweegt de productie van de A380 te stoppen omdat het dit jaar niet is gelukt een koper te vinden voor het toestel.

Rosneft voorziet geen tekort aan dollars

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft kan aan zijn financiële verplichtingen voldoen en hoeft geen roebels te verkopen om aan dollars te komen. Dat stelde topman Igor Setsjin maandag.

Rosneft heeft onlangs zeven miljard dollar (5,7 miljard euro) aan schulden afgelost en heeft volgens Setsjin voldoende dollars om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Rosneft moet volgend jaar in totaal zo'n negentien miljard dollar aflossen, waarvan zeven miljard in februari.

Setsjin ontkende vorige week al dat Rosneft roebels verkoopt om aan buitenlandse valuta te komen. Berichten daarover staken de kop op na de vrije val van de Russische munt, begin vorige week. Na maatregelen van de centrale bank wist de roebel de afgelopen handelsdagen weer wat terrein te winnen. Maandag liep de koers van de munt verder op.

Tiny Kox weer SP-lijsttrekker Eerste Kamer

SP-senator Tiny Kox wordt waarschijnlijk opnieuw de lijsttrekker van zijn partij voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar. Het partijbestuur van de SP heeft hem voorgedragen. Kox is al fractievoorzitter van de SP in de Senaat sinds juni 2003. Daarvoor was hij jarenlang partijsecretaris van de SP.

Op nummer twee van de lijst staat senator en oud-Tweede Kamerlid Arda Gerkens. Op drie, vier en vijf staan nieuwkomers: oud-wethouder Hans-Martin Don uit Eindhoven, de advocaat en vroegere officier van justitie Anneke Wezel en Bastiaan van Apeldoorn, politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De Partijraad van de SP moet het voorstel van het partijbestuur eind januari nog bekrachtigen. De SP heeft nu acht senatoren.

De Eerste Kamer wordt volgend jaar op 23 mei gekozen door de nieuwe leden van Provinciale Staten. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 18 maart.

Udo Jürgens centraal op NPO Radio 5

NPO Radio 5 Nostalgia staat maandag in het teken van de zanger en componist Udo Jürgens. De 80-jarige Oostenrijker overleed zondagochtend.

De programma's gedenken hem en draaien ieder uur een van zijn liedjes. Eind van de middag volgt een special van een uur, waarin gasten terugblikken op hun speciale band met de zanger.

Jürgens was een van 's werelds bestverkopende zanger-componisten. Meer dan honderd miljoen platen en cd's gingen over de toonbank.

Recordjaar voor Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht sluit 2014 af met een recordaantal bezoekers. Het museum verwacht aan het eind van het jaar zo'n 405.000 kaartjes verkocht te hebben. Er kwamen nooit eerder meer dan 400.000 bezoekers naar het Utrechtse museum, aldus de directie maandag.

Het museum heeft dit jaar veel aandacht besteed aan het 175-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland. Dat trok extra veel belangstellenden. Volgend jaar start de Tour de France in Utrecht en daar zal het Spoorwegmuseum ook exposities over inrichten. De ambitie is om in 2015 door te groeien naar 420.000 bezoekers.

Christina Curry gedrogeerd tijdens stappen

Christina Curry heeft een heftig weekend achter de rug. De dochter van Patricia Paay is tijdens het stappen gedrogeerd.

"Iemand heeft dus echt wat in mijn drankje gedaan vannacht. Enge mensen op de wereld", twittert Christina. Ze gaat er verder niet op in waar het precies is gebeurd.

Een van Curry's volgers gelooft het niet. "Yeah right, je hebt gewoon lekker staan spacen en bent bang dat er foto's naar buiten komen..." Dit tot grote woede van Christina. "Je bent een idioot", twittert ze terug.

Maar de dochter van Patricia is niet zo blij met alle aandacht die ze nu krijgt naar aanleiding van haar schokkende bekentenis. "Jullie hoeven er geen nieuws van te maken, ik maakte weer de fout om wat over mijn leven te twitteren", besluit Christina.

Grote order Air China voor Boeing

De Chinese luchtvaartmaatschappij Air China heeft een order geplaatst bij Boeing voor zestig toestellen uit de 737-reeks. Dat maakte de Amerikaanse vliegtuigfabrikant maandag bekend.

De order van Air China omvat zowel gewone 737's als exemplaren van de nieuwe, zuinigere MAX-variant. Beide types kunnen maximaal rond de tweehonderd passagiers vervoeren en zijn geschikt voor korte tot middellange vluchten.

De bestelling is op basis van de huidige prijslijst goed voor meer dan zes miljard dollar (4,9 miljard euro). Doorgaans bedingen luchtvaartmaatschappijen evenwel flinke kortingen, die niet openbaar worden gemaakt.

Doden bij vliegtuigongeluk China

Een vliegtuig van het Chinese leger is maandag in het noordwesten van het land neergestort. Dat heeft de Chinese nieuwswebsite Huashang Net maandag gemeld. Daarbij zijn zeker twee doden gevallen.

Het toestel stortte neer bij de stad Weinan in de provincie Shaanxi. Op foto's is te zien dat het toestel van het Chinese leger is. De brandweer rukte met tien wagens uit. Het Chinese ministerie van defensie heeft vooralsnog niet gereageerd.

Taakstraf voor 'bevrijden' proefdieren

Vijf dierenactivisten die in april 2013 zes beagels 'bevrijdden' uit een kennel in het Noord-Brabantse Escharen, zijn maandag veroordeeld. De rechtbank in Den Bosch legde hen vijftig uur taakstraf plus een maand voorwaardelijk op voor diefstal van de honden, die zouden worden gebruikt als proefdieren bij MSD Intervet, producent van diergeneesmiddelen.

De veroordeelden zijn van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Ze hebben de beagles weggehaald uit de kennel omdat ze hen een beter leven wilden geven. De rechtbank vindt dat ze geen strafbare feiten mogen plegen om hun overtuiging kracht bij te zetten.

'Geen moslims' in Australische pub

Een Australische pub is sinds vrijdag 'moslimvrij'. De eigenaar van de Eagles Nest Bar and Grill in het plaatsje Longreach zette op een bord dat moslims niet welkom zijn in zijn etablissement.

Die actie deed nogal wat stof opwaaien, meldden Australische media maandag. Een vrouw plaatste vrijdag een foto op Facebook van het bord met daarop de tekst: "2000 jaar geleden haalde Jezus Christus het nieuws door water in wijn te veranderen. De traditie gaat door: wij veranderen geld in bier. (Sorry, geen moslims)."

Sindsdien heeft kroegbaas John Hawkes naar eigen zeggen ongeveer tweehonderd telefoontjes gehad, zowel enthousiast als dreigend van toon. Op steun van de burgemeester van Longreach hoeft hij niet te rekenen. Joe Owens noemde het bord "een erg onfortuinlijk ding" en zei dat zijn stad "open staat voor alle rassen en religies".

Vorige week maandag gijzelde een Iraanse moslim zeventien mensen in een café in Sydney. Bij het drama kwamen drie mensen, onder wie de gijzelnemer, om.

Sony Nederland al eerder tegen release The Interview

De Nederlandse afdeling van Sony had al eerder ernstige twijfels over het uitbrengen van de omstreden komedie The Interview. Dat blijkt volgens de website Filmpjekijken.com uit de interne correspondentie van Sony-bazen die door de grote hack van drie weken geleden op straat is komen te liggen.

"De film is op zijn best ongebalanceerd en heeft weinig potentieel in Nederland", zo schrijven zij aan het moederkantoor in Hollywood. Deze uitspraken deed het Nederlandse kantoor ruim voordat de Guardians of Peace hun cyberaanval op Sony deden.

Ook de baas van de Britse afdeling van Sony had volgens Filmpjekijken.com zijn twijfels. "Deze wanhopig niet-grappige film is de nieuwe mispeer van het duo Franco en Rogen." Dit ligt overigens vooral aan James Franco: "Zijn personage had een stuk leuker kunnen zijn als hij door iemand anders was gespeeld."

Sony besloot vorige week The Interview wereldwijd niet uit te brengen na dreigementen van de hackers dat er een aanslag zou worden beraamd op een bioscoop waar de film zou draaien. De advocaat van Sony kwam daar zondag weer op terug en stelde dat de komedie toch in de toekomst te zien zal zijn. Hoe en waar, liet hij in het midden. The Interview vertelt over twee journalisten die door de CIA worden ingehuurd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

De Amerikaanse geheime diensten hebben gezegd dat Noord-Korea achter de cyberaanval zou zitten. In navolging van het besluit van Sony om The Interview niet uit te brengen, heeft Universal ook verboden de oude poppenfilm Team America: World Police te vertonen. In deze satire van de makers van South Park beraamt een groep mariniers een plan om Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, te doden.

Meer gewonden bij aanval Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben maandag het aantal mensen dat gewond is geraakt toen een automobilist op een groep voetgangers inreed omhoog bijgesteld naar dertien. De automobilist reed in Dijon opzettelijk op de voetgangers in. Volgens sommige ooggetuigen riep de man 'Allahu akbar', maar de Franse autoriteiten waarschuwen niet te snel conclusies te trekken.

Volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve, die naar Dijon is afgereisd, is het onderzoek naar het incident pas net begonnen. Een agent uit Dijon zei op Europe 1 dat de dader psychologische problemen heeft.

Het bezoek van Cazeneuve onderstreept wel dat de Franse regering zich grote zorgen maakt. Diverse terreurgroepen, waaronder Islamitische Staat, hebben hun aanhangers opgeroepen aanvallen in Frankrijk uit te voeren, vanwege de Franse steun voor de bombardementen tegen IS in Irak.

Rusland helpt bank uit de brand

De centrale bank van Rusland voorziet de Russische Trust Bank van 30 miljard roebel (circa 440 miljoen euro) om een faillissement van de instelling te voorkomen. Dat maakte de centrale bank maandag bekend.

Trust Bank, een middenmotor in de Russische bankensector, wordt genationaliseerd. Er wordt gezocht naar een partij die de bank wil overnemen, waarbij de ogen in eerste instantie worden gericht op de grote banken in het land.

De westerse sancties tegen Rusland, de sterke daling van de olieprijs en de verzwakking van de roebel zetten grote druk op de bankensector in Rusland. De Russische regering reserveerde vrijdag al 1000 miljard roebel om banken door de crisis heen te slepen.

Strijd om Sinjar woedt voort

Koerdische strijders hebben de afgelopen dagen terrein gewonnen in de strijd om de Noord-Iraakse stad Sinjar. De peshmerga stuitten echter op hevig verzet van terreurgroep Islamitische Staat, die Sinjar in augustus innam.

IS zet onder meer sluipschutters in tegen de peshmerga, zegt een van de Koerden. De sluipschutters doodden zeker twee Koerden, 25 anderen raakten gewond.

De Koerden worden gesteund door de internationale coalitie, die al enkele maanden bombardementen uitvoert op stellingen van IS. Volgens de peshmerga steken IS-strijders in Sinjar nu autobanden en olie in brand om rookgordijnen aan te leggen en op die manier de luchtaanvallen te bemoeilijken.

De peshmerga zetten vorige week de aanval in op Sinjar. Vorige week slaagden de Koerden erin een corridor in te stellen bij de berg Sinjar, waar duizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen voor IS vastzaten.

Veel biggetjes toch nog gecastreerd

Een derde van de in Nederland geboren biggetjes wordt nog steeds gecastreerd, ondanks de eerder gemaakte afspraken om uiterlijk in 2015 te stoppen met de praktijk. Landbouworganisatie LTO Nederland laat weten dat de daling van de castraties het afgelopen halfjaar is afgevlakt omdat de buitenlandse markt voor ongecastreerde biggen is verzadigd.

Volgens Wakker Dier neemt het aantal castraties de afgelopen tijd zelfs toe. De dierenwelzijnsorganisatie zegt bij het kabinet aan te gaan dringen op maatregelen om de varkenshouders te dwingen met de pijnlijke ingreep te stoppen.

De Nederlandse varkenshouders spraken in 2007 met het ministerie en enkele andere partijen af om komend jaar met het castreren te stoppen. Volgens LTO gebeurde dat onder meer op voorwaarde dat de markt het zogenoemde berenvlees zou accepteren. Daar zou het nu aan schorten. Weliswaar verkopen Nederlandse supermarkten geen vlees van gecastreerde varkens, maar weigert een aantal andere Europese landen, onder meer Duitsland, het 'berenvlees'.

Uitval onder kerstbomen explosief gestegen in 2014

De uitval van dennennaalden onder kerstbomen is de afgelopen jaren explosief gestegen. Bioloog Midas Dekkers wijdt de stijging onder meer aan het steeds warmer wordende klimaat: "De bomen komen van oorsprong uit de koudere gedeelten van de Kaukasus. Sinds we deze bomen in Nederland kweken, groeien de naalden sneller, waardoor ze eerder zijn uitgegroeid." Midas adviseert om de verwarming enkele graden lager te zetten.

Eddie Murphy helpt Mel B met huwelijkscrisis

Mel B heeft haar ex Eddie Murphy om hulp gevraagd nu het niet zo goed gaat met haar huwelijk. Eddie zou de voormalig Spice Girl regelmatig telefonisch van advies voorzien, schrijft Daily Star.

"Eddie heeft tegen haar gezegd dat ze publiekelijk niets over haar gevoelens moet zeggen. Stephen is degene die steeds praat en haar smeekt om terug te komen", onthult een ingewijde. "Maar Eddie heeft haar geadviseerd te zwijgen, netjes te blijven en alleen iets te zeggen als dat echt moet."

Het zou al tijden niet goed gaan tussen Mel B en haar man Stephen Belafonte. De twee zouden geregeld ruziën. Het X Factor-jurylid zou haar echtgenoot zelfs afgelopen weekend hebben verlaten, na een huwelijk van zeven jaar. Stephen zou ondertussen met hun 3-jarige dochter zijn vertrokken naar Los Angeles.

De 39-jarige Mel B en de 53-jarige Eddie waren in 2006 een stelletje. De zangeres raakte toen zwanger, maar pas na een DNA-test wilde Eddie toegeven dat hij de vader was. Sindsdien hebben de twee het goedgemaakt en zijn ze zelfs weer vrienden geworden.

Stadsverwarming twintig euro goedkoper

Nederlandse huishoudens die zijn aangewezen op stadsverwarming betalen hiervoor volgend jaar gemiddeld 20 euro minder. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekend.

De ACM stelt de warmtetarieven vast omdat consumenten en bedrijven niet kunnen overstappen naar een andere warmteleverancier of op gas. Ongeveer een half miljoen consumenten en een deel van de midden- en kleinbedrijven ontvangen warmte via blok- of stadsverwarming.

Volgens de toezichthouder betalen verbruikers op het warmtenet niet meer dan wanneer ze gas hadden gehad. Doordat de leveringsprijs van gas is gedaald, daalt ook de maximumprijs voor warmte.

De maximumprijs voor de levering van warmte voor 2015 is vastgesteld op 281,78 euro, met daarbovenop 22,64 euro per verbruikte gigajoule.

'Debat in Senaat over naheffing niet nu'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) vindt het niet nodig om nog maandagavond of later deze week in debat te gaan met de Eerste Kamer over de 1,1 miljard euro brutonaheffing die Nederland op 30 december aan Brussel overmaakt. Dijsselbloem heeft dat de senatoren maandag laten weten in een brief.

Dijsselbloem sprak eerder al wel met de Senaat over de naheffing, maar de senatoren hebben er nog niet over kunnen stemmen. PVV-senaatsfractievoorzitter Marjolein Faber vindt dat daarmee het budgetrecht van de Eerste Kamer wordt aangetast. Ze vraagt daarom maandagavond een debat aan.

Dijsselbloem is het niet met de PVV eens. Volgens hem is er bij de naheffing geen sprake van nieuw beleid en is Nederland verplicht te betalen, of de Senaat dat nou pruimt of niet. Volgens de minister is er geen spoedeisend belang bij een debat.

Jongen (15) opgepakt voor vuurwerkongeluk

Een 15-jarige Harderwijker is zondag opgepakt, omdat hij op 12 december in een menigte met vuurwerk zou hebben gegooid. Een zogenoemde grondbloem kwam in de kleding van een jongen van 13 jaar terecht. Die liep daardoor ernstige brandwonden op en moet een huidtransplantatie ondergaan, aldus de politie maandag.

Een Harderwijks bedrijf gaf op 12 december een vuurwerkshow, die grote belangstelling trok. Enkele groepjes jongens gooiden met vuurwerk. De politie zoekt nog naar getuigen van het ongeluk.

Twee verdachten van schietpartij weer vrij

De politie heeft zondag twee mannen van 27 en 28 jaar vrijgelaten, die waren opgepakt na een schietpartij vorige week woensdag in Enschede. Daarbij kwam een 24-jarige inwoner van de stad om het leven. De twee mannen blijven nog wel verdachten in de zaak. Een derde verdachte van 30 jaar uit Hengelo blijft in de cel zitten, aldus de politie.

Woensdagavond werd de 24-jarige man onder vuur genomen in de Zonstraat in Enschede. Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Nog dezelfde nacht pakte de politie drie mannen op in Amsterdam. Wat de relatie is tussen de mannen en het slachtoffer, kan de politie nog niet zeggen. Evenmin is iets bekend over het motief. De recherche werkt met twintig mensen aan de zaak.

Ruim drie miljoen kijkers Boer Zoekt Vrouw

Ook de specials van Boer Zoekt Vrouw zijn razend populair. Presentatrice Yvon Jaspers trok zondagavond bijna 3,2 miljoen kijkers met Boer Zoekt Vrouw 10 jaar, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

In de jubileumaflevering blikte Yvon samen met de boeren en hun partners terug op de afgelopen tien jaar. Aan de hand van een quiz kwamen veel spraakmakende, grappige en ontroerende momenten weer voorbij.

Boer Zoekt Vrouw 10 jaar staat op de tweede plaats in de top tien van best bekeken programma's. Net iets meer mensen keken naar het NOS-journaal van 20.00 uur.

624.000 mensen zagen de 16-jarige Dirk van Bree de finale van SlimmerIQen winnen. Het RTL4-programma valt daarmee buiten de top tien.

Ophef om bekeringen in India

Oppositieleden in het Indiase parlement hebben premier Narandra Modi maandag ervan beticht niks te doen aan de gedwongen bekeringen van religieuze minderheden in het land. Er braken schreeuwpartijen uit in het Indiase parlement en uiteindelijk werd de sessie verdaagd.

Rechtse hindoegroepen die banden hebben met Modi's partij Bharatiya Janatra hebben de afgelopen week op een aantal plekken in India bekeringsceremonies uitgevoerd voor moslims en christenen. Sommige moslims hebben gezegd dat ze enkel uit angst de bekering ondergingen.

Modi, een hindoe en overtuigd nationalist en tevens lid van de Nationale Vrijwilligersorganisatie, een van de groepen achter de bekeringen, heeft zich tot dusver grotendeels op de vlakte gehouden. De oppositie vindt dat Modi's stilzwijgen het seculiere fundament van de Indiase maatschappij ondergraaft.

De grootste religie in India is het hindoeïsme, maar een flinke minderheid is christen of moslim. Zo'n dertien procent van de Indiase bevolking is moslim.

Nederlandse F-16's bombardeerden Sinjar

Nederlandse F-16's hebben meegeholpen met het doorbreken van de omsingelingen van Mount Sinjar in het noorden van Irak. Koerdische peshmerga brachten strijders van Islamitische Staat hier de afgelopen dagen een nederlaag toe.

"Honderen yezidi's die geen kant op konden zijn - gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan - uit hun benarde positie bevrijd. Nederland heeft aan de bevrijding van deze mensen bijgedragen met luchtaanvallen van onze F-16's de afgelopen dagen", aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) die in Irak is.

Over de precieze inzet van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen is niets bekendgemaakt. De inzet van de Nederlandse toestellen wordt volgens de bewindsman 'door mijn gesprekspartners in Irak toegejuicht'.

In augustus grepen de Amerikanen in omdat op Mount Sinjar duizenden yezidi's werden vastgehouden door IS. Daarna kwam een internationale coalitie tot stand om IS te bestrijden. Nederland doet daaraan mee met F-16's en gaat Iraakse en Koerdische militairen trainen.

Golfer Luiten passeert Woods

Golfer Joost Luiten staat op de 29e plaats van de maandag gepubliceerde wereldranglijst. Hij staat drie posities hoger dan Tiger Woods, die zijn vrije val op de mondiale golfladder maar niet weet te breken.

De 38-jarige Woods voerde de wereldranglijst in 1997 voor het eerst aan. Hij mocht zich in totaal 683 weken de beste golfer van de wereld noemen. Die eer valt nu te beurt aan de Noord-Ier Rory McIlroy. De Zweed Henrik Stenson staat tweede op de wereldranglijst, Adam Scott uit Australië derde.

Sven Kramer verlengt contract

Sven Kramer heeft zijn verbintenis bij Team LottoNL-Jumbo opengebroken en verlengd met een extra jaar. De 19-voudig wereldkampioen schaatsen staat daardoor tot medio 2016 onder contract bij de ploeg van coach Jac Orie.

Kramer stapte afgelopen zomer over van TVM naar de equipe van Orie. Tijdens het NK afstanden veroverde de 28-jarige Fries het goud op de 1500 en 5000 meter, waarna hij zich ook tijdens de World Cups op de 5 kilometer in Obihiro en Heerenveen de sterkste toonde.

Bakker terug in hockeyselectie

Bondscoach Max Caldas heeft hockeyer Billy Bakker weer opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Hij heeft de aanvaller van Amsterdam uitgenodigd voor een trainingskamp in Zuid-Afrika.

Bakker maakte geen deel uit van de selectie die vorige week in India als vijfde eindigde in de Champions Trophy. Ook de van een rugblessure herstelde Valentin Verga heeft een uitnodiging van Caldas ontvangen. Jeroen Hertzberger, Pirmin Blaak, Jaap Stockmann en Sander Baart ontbreken in de selectie omdat ze aan de Hockey India League deelnemen.

Oranje verblijft van 12 tot en met 31 januari in Zuid-Afrika en oefent daar tegen België en Ierland.

De Boer met goed gevoel onder de kerstboom

Als Frank de Boer deze week samen met zijn vrouw, drie dochters, ouders en broer Ronald kerst viert in eigen huis, dan kijkt hij terug op een succesvol jaar. "Het kan altijd beter", erkent de 44-jarige trainer van Ajax. "Maar ik kan tevreden zijn. Een glaasje wijn zal mij goed smaken."

De vreugde over een vierde landstitel op rij en doorbraak van ontluikend talent wint het bij de 44-jarige oefenmeester van de teleurstelling over een wederom mislukte missie in de Champions League, de pijnlijk verloren bekerfinale en een recent pak slaag in het bekertoernooi tegen Vitesse. "We hebben veel jonge spelers", verklaart hij het wisselvallige presteren van zijn ploeg. "Zij hebben sommige duels nog niet meegemaakt en moeten van ervaringen leren."

Met vallen en opstaan leert De Boer met die wetenschap te leven. "Als we slecht waren begonnen, dan schold ik vaak in de rust. Nu laat ik ze zelf praten. Er moet namelijk wat los komen bij hen, niet bij mij." Slapen gaat ook steeds beter na een nederlaag, al doolde De Boer vrijdag na het verlies tegen Vitesse al om 05.00 uur door zijn huis. "Het waaide, het regende, ik hoorde in mijn bed te liggen", zegt hij. "De hond wilde niet eens naar buiten. En ik snapte maar niet waarom mijn spelers het lieten gebeuren. Dat moeten ze leren."

Bij Ajax zijn aanwezige talenten vaak beter dan de aanwinsten die de ploeg volwassen moeten maken, zo bewezen ook Niki Zimling en Nick Viergever onbedoeld. "Als je het zelf moeilijk hebt, dan kan je het elftal niet op sleeptouw nemen. Basel en Salzburg hebben wel succes met ervaren spelers. Maar zulke jongens kunnen daar ook veel verdienen."

Vorige week op een congres van de KNVB zag De Boer aardige statistieken over Oranje en Nederlandse clubs. "Oranje presteert sinds 1988 redelijk constant met ervaren spelers. Kijk nu maar naar Robben, Van Persie en Sneijder. Ik ging op mijn 28e weg bij Ajax, nu vertrekken spelers veel eerder. Daarvoor moeten zij hun ploeg al op sleeptouw hebben genomen. Op die manier worden we ingehaald door Turkije."

Ondanks alle handicaps geniet De Boer van zijn rol als opleider. Thuisduels van de A1 en B1 mist hij zelden. "En als het even kan, ga ik ook bij de C1 of D1 kijken. Ik wil mijn mening kunnen geven. En ik vond het vroeger in de jeugd prachtig als een speler van het eerste elftal langs de lijn stond, laat staan de trainer. Nu weten ze ook binnen een paar seconden dat ik er ben. Dat is een stimulans voor ze."

Over twee seizoenen moeten de meeste sterkhouders van het huidige eerste elftal een ploeg vormen met een zeer talentvolle lichting A-junioren. Dan kan De Boer misschien ook eens in Europa oogsten. "Dan is er echt iets mogelijk", zegt hij. "Ik hoef niet weg. Ik schat de kans op zeventig procent dat ik hier volgend jaar nog ben. Als er een mooie club komt, ga ik wel praten. En dan kan ik zomaar alsnog voor Ajax kiezen."

Amsterdamse daklozen weer naar de opvang

Dak- en thuislozen in Amsterdam kunnen weer terecht bij de winteropvang. In de nacht van zondag op maandag hebben zo'n tachtig mensen er gebruik van gemaakt. Dat laat de GGD, die de opvang coördineert, weten.

De opvang is sinds donderdag open. De plek, in de voormalige Valeriuskliniek, biedt plaats aan ruim driehonderd mensen. In de vorige winter werd daarvan ongeveer de helft beslapen.

Spaanse prinses Cristina wordt vervolgd voor fraude

De Spaanse prinses Cristina moet samen met haar echtgenoot worden vervolgd voor fraude. Dat heeft een Spaanse rechter maandag bepaald. De rechter gaat daarmee in tegen een aanbeveling van de openbaar aanklager.

Cristina's man, Inaki Urdangarin, wordt ervan beticht zijn adellijke titel te hebben misbruikt om zo'n zes miljoen euro aan belastinggeld te verduisteren. De aanklager zei eerder deze maand dat Cristina alleen een boete zou moeten worden opgelegd, voor het geld dat ze eventueel had kunnen verdienen aan de fraude. Als Cristina wordt veroordeeld kan ze maximaal vier jaar cel krijgen.

Cristina is de zus van de 46-jarige koning Felipe, die eerder dit jaar zijn vader Juan Carlos opvolgde. Felipe beloofde het vertrouwen van de bevolking in de monarchie te zullen herstellen en voerde een aantal hervormingen binnen het koninklijk huis door. Hierdoor zijn Cristina en haar zus Elena daar niet langer officiële leden van.

Noord-Korea niet bij bijeenkomst VN

Noord-Korea heeft maandag geweigerd deel te nemen aan een overleg van de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in het land. Pyongyang is woedend over de beschuldiging van de Verenigde Staten dat de dictatuur achter de computerkraak bij Sony Pictures Entertainment zit.

De druk van de internationale gemeenschap op Pyongyang om wat te doen aan de slechte mensenrechtensituatie in het land neemt toe. In een VN-onderzoek werd Noord-Korea ervan beschuldigd misdaden tegen de menselijkheid te plegen. Er werd zelfs gewaarschuwd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un verantwoordelijk kan worden gesteld. De afgelopen dagen kwam Noord-Korea opnieuw in de aandacht na de grootschalige computerhack bij Sony. De Amerikaanse regering beschuldigt Pyongyang ervan achter de kraak te zitten vanwege de film The Interview, die draait om een moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider.

Nu ligt er een verzoek bij de Veiligheidsraad om Noord-Korea aan te klagen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in een laatste poging het land ter verantwoording te roepen. Noord-Korea weigert nu echter bij de bespreking in de Veiligheidsraad te zijn. Het regime beticht de Verenigde Staten en zijn bondgenoten ervan de kwestie te misbruiken om de regering in het land ten val te brengen. Als de Veiligheidsraad toch tot actie overgaat, dan 'nemen we wellicht noodzakelijke maatregelen', zei de Noord-Koreaanse diplomaat Kim Song. Het land heeft eerder al gedreigd nieuwe kernproeven uit te voeren.

Nieuwe bond voor ruim 6,5 miljoen wandelaars

De Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland fuseren. Vanaf 1 januari vertegenwoordigt de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) ruim 6,5 miljoen liefhebbers van wandelen in Nederland.

Met de fusie zijn de twee Vierdaagsen van Nederland onder één dak gebracht. Tot nu toe organiseerde de KNBLO het wandelevenement in Nijmegen en de NWB die in Apeldoorn. Ook vallen alle 550 Avondvierdaagsen in het land onder de KWBN.

De KWBN gaat nieuwe producten en diensten voor wandelaars ontwikkelen. De bond is aangesloten bij NOC*NSF.

Vijf moslimextremisten Egypte gedood

Vijf opstandelingen van de extremistische beweging Ansar Beit al-Maqdis zijn maandag gedood door Egyptische veiligheidstroepen. De strijders kwamen om bij een inval op een boerderij in de provincie Al-Sharqiya waar ze zich schuilhielden. Het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken zei dat de strijders 'uiterst gevaarlijke' jihadisten waren.

Volgens het ministerie werden twee van hen gezocht door het Hooggerechtshof omdat ze deel zouden hebben genomen aan terreuraanslagen. Een lid van de veiligheidstroepen raakte gewond en er werd bij de inval een lading wapens in beslag genomen, zoals explosievengordels. Ook werd er materiaal gevonden om bommen mee te maken.

Veel minder asielverzoeken dan Teeven vreesde

Het aantal asielzoekers dat dit jaar naar Nederland is gekomen, valt een stuk lager uit dan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) in mei nog vreesde. Teeven zag op dat moment duizend asielzoekers per week naar Nederland komen en zei dat het aantal aan het einde van het jaar op 65 duizend zou kunnen uitkomen. Waarschijnlijk blijft het echter onder de 25 duizend asielzoekers.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst die Teeven naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de periode tot en met november meldden zich dit jaar 22.690 asielzoekers in ons land. Dat is nog altijd wel fors meer dan de afgelopen jaren. In 2013 waren er 14.399 (eerste) asielverzoeken. In 2012 ging het om 9810 asielaanvragen van mensen die zich binnen Europa als eersten in Nederland meldden.

Huizenprijzen opnieuw gestegen

De huizenprijzen zijn in november met 2,3 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

De prijsstijging is iets groter vergeleken met de voorgaande maand oktober. Al meer dan een half jaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder.

Het gemiddeld prijsniveau van koopwoningen is nu ongeveer even hoog als in april 2003.

Evenveel goals, minder kaarten in eredivisie

De spanning die de eredivisie de laatste jaren zo kenmerkte, is dit seizoen opvallend ver te zoeken. Zowel boven- als onderin zijn de verschillen al groot. PSV gaat als trotse koploper de winterstop in met vier punten voorsprong op Ajax, de enige serieuze concurrent.

Onderin lijkt FC Dordrecht met zeven puntjes bezig aan korte rentree op het hoogste niveau. Tussen de fiere koploper en de arme hekkensluiter in zijn de verschillen echter niet al te groot, wat ongetwijfeld weer tot een spectaculaire tweede helft van het seizoen zal leiden.

Wat betreft het aantal gemaakte doelpunten is het niet anders dan voorgaande jaren. Halverwege het seizoen staat de teller op 488 treffers, vergelijkbaar met vorig jaar toen het in mei stokte bij 978.

Wel opvallend is dat de topschutters van nu, Mark Uth en Michiel Kramer, er aanzienlijk minder hebben gemaakt dan Alfred Finnbogason vorig jaar. De IJslandse spits stond bij de winterstop op zeventien doelpunten, Uth en Kramer hebben elf keer gescoord. Finnbogason kwam uit op 29 doelpunten, wat hem een transfer naar Spanje opleverde.

Ondanks hun goals zijn Uth en Kramer niet de waardevolste spelers van de eerste seizoenshelft. Luuk de Jong, Memphis Depay, Marko Vejinovic en Davy Klaassen hadden ieder een aandeel in dertien treffers van hun club, door zelf te scoren of een assist te geven. Klaassen is de beste voorbereider met acht beslissende voorzetten.

Doelman Kristoffer Nordfeldt van Heerenveen moest de meeste reddingen verrichten (74), op de voet gevolgd door Sergio Padt van FC Groningen (73). Ajax springt het beste met de kansen om. Van de 244 eigen doelpogingen leverden er 42 een treffer op, een score van 17 procent. PSV volgt met 16 procent (46 uit 293). De koploper scoorde al vijftien keer uit standaardsituaties, het meeste van alle clubs.

In disciplinair opzicht gedragen de spelers zich beter dan vorig jaar. De scheidsrechters hebben vooralsnog 483 gele en 35 rode kaarten getrokken, aanzienlijk minder dan vorig jaar. Joeri de Kamps springt er in negatief opzicht bovenuit. De middenvelder van NAC maakte de meeste overtredingen (58) en pakte de meeste gele kaarten (negen). Dordrecht kreeg de meeste rode kaarten, vier stuks, waarvan de helft naar Ilias Haddad ging.

Opvallend is dat FC Utrecht met afstand de meeste spelers gebruikte, liefst 31, aanzienlijk meer dan Ajax (25), Feyenoord en PSV (beide 22). Bij Ajax zijn de invallers het belangrijkste met zeven treffers, terwijl Feyenoord het vaakst de nul hield (negen keer).

Binding of Isaac: Rebirth krijgt DLC

The Binding of Isaac: Rebirth krijgt DLC. Dat is anderhalve maand na de release al bekendgemaakt. Edmund McMillen, bedenker van The Binding of Isaac, gaf eerder aan het Isaac-hoofdstuk in zijn leven met Rebirth af te sluiten, maar er komt dus toch DLC. Wanneer deze DLC komt is niet bekend, wel is bekend dat pas in het nieuwe jaar begonnen wordt met het programneren.

Op de officiële blog van The Binding of Isaac geeft McMillen aan dat hij al ontzettend veel ideeën heeft voor de uitbreiding. Zo komt er een nieuwe gamemode, een nieuw personage, een nieuw einde, nieuwe bazen, nieuwe vijanden en nieuwe voorwerpen. Vooral de nieuwe gamemode gaat een hoop toevoegen en zal het aantal dingen wat je kan doen verdubbelen.

Toch is dit niet alles, zo vraagt hij de fans van The Binding of Isaac: Rebirth op Reddit om hulp bij het bedenken van nieuwe voorwerpen. Ondanks dat McMillen zelf ook ideeën heeft, wil hij input van de community. De suggesties die de meeste upvotes krijgen op reddit zullen worden geïmplementeerd in de game, ten minste als ze goed genoeg zijn. Op dit moment staat overigens de suggestie om meer synergie tussen verschillende voorwerpen te krijgen op nummer één.

The Binding of Isaac: Rebirth is een remake op The Binding of Isaac uit 2011. In tegenstelling tot het origineel is Rebirth niet in flash gemaakt en daardoor zijn er veel meer mogelijkheden. Rebirth kwam begin november van dit jaar uit voor pc, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Basketballers Miami verslaan Boston Celtics

Luol Deng was zondag de grote man bij Miami Heat in het thuisduel met de Boston Celtics. Hij had met 23 punten een grote bijdrage aan de zege van zijn ploeg (100-84). Met dank aan de forward ontsnapte Miami Heat aan een vijfde thuisnederlaag op rij. De formatie verloor al negen van de veertien thuiswedstrijden dit seizoen. Vorig jaar leed Miami slechts negen nederlagen in 41 thuisduels.

Guards Lou Williams en Kyle Lowry loodsten de Toronto Raptors met ieder 22 punten voorbij de New York Knicks (118-108). Dion Waiters was met 21 punten belangrijk in het door de Cleveland Cavaliers gewonnen duel met de Memphis Grizzlies (105-91). De Brooklyn Nets boekten een nipte zege op de Detroit Pistons (110-105). De Sacramento Kings waren te sterk voor de Los Angeles Lakers (108-101).

De Phoenix Suns legden in het tweede gedeelte van het duel met de Washington Wizards de basis voor een knappe zege (104-92). De Philadelphia Sixers boekten verrassend de derde zege van dit seizoen tegen Orlando Magic (96-88). David West blonk uit voor de Indiana Pacers tegen de Minnesota Timberwolves (100-96) en de New Orleans Pelicans zorgden voor een verrassing door in een spannend duel van Oklahoma City Thunder te winnen (99-101).

'Schalke 04 gaat voor De Jong'

Schalke 04 wil Nigel de Jong terug naar Duitsland halen. Volgens de Duitse boulevardkrant Bild wil de club de 30-jarige middenvelder in de winterstop overnemen van AC Milan.

De Jong voetbalde van 2006 tot en met 2009 voor Hamburger SV. Hij zou bij Schalke 04 ploeggenoot kunnen worden van Klaas-Jan Huntelaar, die vorige week zijn contract bij Schalke 04 verlengde.

De Jong is in het bezit van een aflopend contract bij AC Milan. De Amsterdam begon zijn loopbaan bij Ajax en speelde ook voor Manchester City.

Milik krijgt zekerheid van Ajax

Trainer Frank de Boer denkt dat het verstandig is als Ajax de komende weken Arkadiusz Milik van Bayer Leverkusen overneemt. De Poolse spits speelt op huurbasis voor de club uit Amsterdam. Hij was in de eerste seizoenshelft lang niet altijd basisspeler, maar scoorde wel al acht keer in de eredivisie.

"Milik is met 20 jaar nog jong, maar bij ons krijgt hij de kans", zegt De Boer. "Het mooie van hem is dat hij nog lang niet tevreden is en dat hij zich iedere dag wil verbeteren. Ik denk dat het voor beide partijen beter is dat we de optie in zijn contract snel lichten."

Ajax kan de spits voor een vastgesteld bedrag van ruim 2,5 miljoen euro definitief overnemen van Leverkusen.

Bang & Olufsen somber over resultaat

De Deense fabrikant van luxe beeld- en geluidsapparatuur Bang & Olufsen verwacht een negatief operationeel resultaat te behalen in het lopende gebroken boekjaar, vanwege productievertragingen en verstoringen in het distributienetwerk. Dat liet het bedrijf maandag weten.

Eerder rekende het bedrijf nog op een verbetering van het operationeel resultaat. De vertragingen bij het op de markt brengen van nieuwe producten leidden volgens het bedrijf tot een negatieve winstmarge. Bang & Olufsen zei verder voor het afgelopen kwartaal een omzetdaling met acht procent te verwachten in vergelijking met een jaar eerder. Voor het gehele jaar wordt nog wel op een hogere omzet gerekend.

Beleggers reageerden geschrokken op de winstwaarschuwing. Het aandeel ging maandagochtend op de beurs in Kopenhagen met bijna negen procent omlaag.

Klopp blijft trainer van Borussia Dortmund

Jürgen Klopp blijft trainer van Borussia Dortmund. "Ik gooi de boel er niet bij neer", zegt hij. "Ik heb zeker fouten gemaakt, maar we gaan er volgend jaar gewoon weer tegen aan."

Borussia Dortmund sloot de eerste seizoenshelft af met een zeventiende plaats, met net zo weinig punten als hekkensluiter sc Freiburg. "Maar het verschil met veel andere ploegen is ook niet groot", blijft Klopp positief.

De trainer leidde Borussia Dortmund nog niet zo lang geleden naar twee landstitels (2011, 2012). De club reikte in 2013 tot in de finale van de Champions League.

Klopp krijgt ook steun van Michael Zorc, technisch directeur van Borussia Dortmund. "Klopp is nog steeds de juiste man op de juiste plek. We komen echt wel uit deze moeilijke periode. We gaan met z'n allen de schouders er onder zetten."

De Boer wil Sinkgraven snel bij Ajax

Trainer Frank de Boer ziet Daley Sinkgraven al in de winterstop graag naar Ajax komen. De 19-jarige middenvelder maakte in de eerste helft van de competitie indruk bij sc Heerenveen.

De Boer beseft dat de positie van linkermiddenvelder in zijn ploeg goed is bezet met Lucas Andersen, Thulani Serero en ook Viktor Fischer, die op de weg terug is van een zware blessure. "Maar ik vind Sinkgraven een goede speler", zegt hij. "Als hij snel komt, dan kan hij aan ons spel wennen. En hij zal gewoon gaan spelen als hij beter is dan anderen."

Ajax waagde in het begin van het seizoen al een vergeefse poging om Sinkgraven naar Amsterdam te halen. De middenvelder heeft inmiddels ook de belangstelling van buitenlandse clubs getrokken, maar heeft al laten weten dat hij zich voorlopig graag in de eredivisie wil ontwikkelen.

Wielrenner Gerrans breekt sleutelbeen

Wielrenner Simon Gerrans kan zijn Australische titel op de weg niet verdedigen. Ook mist hij de start van de Tour Down Under, die hij vorig jaar voor de derde keer won. Gerrans wordt maandag geopereerd aan een gebroken sleutelbeen en mag anderhalve week niet trainen.

Gerrans liep zijn blessure op tijdens een val met zijn mountainbike. "Het is jammer dat ik er even uit lig. Daardoor kan ik begin januari niet op hoog niveau koersen", reageerde hij.

De wedstrijden om de Australische titel beginnen op 7 januari. De Tour Down Under gaat op 17 januari in Adelaide van start.

Staat aansprakelijk gesteld voor marteling

Nederland is aansprakelijk gesteld voor het martelen van een man op het eiland Java in het toenmalige Nederlands-Indië. Het slachtoffer, Yaseman, is naar eigen zeggen in 1947 gemarteld door militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) om een bekentenis te verkrijgen.

Advocate Liesbeth Zegveld staat Yaseman bij. Volgens haar heeft hij ernstig psychisch en lichamelijk letsel opgelopen. De inmiddels hoogbejaarde Yaseman heeft verklaard dat hij stroomschokken kreeg toegediend. Militairen dwongen hem ook om grote hoeveelheden water te drinken, waarna ze op zijn buik gingen staan en dat water er weer uitkwam; de zogeheten waterproef.

'Schikking van 50.000 euro voor jongeren Veen'

De jongeren die vorig jaar in het Brabantse dorpje Veen massaal werden opgepakt voor rellen rond de jaarwisseling, krijgen van het Openbaar Ministerie tweehonderd euro voor elke nacht dat ze ten onrechte in de cel zaten. Dat stelt advocaat Erik Thomas die het merendeel van de jongeren vertegenwoordigt. Volgens hem is de overgrote meerderheid van de jongeren akkoord gegaan met de schikking.

Als iedereen instemt met de regeling, zou het om een bedrag van ongeveer vijftigduizend euro gaan. De bijna honderd jongeren werden op oudejaarsdag 2013 opgepakt bij rellen. Het is een traditie in Veen om rond de jaarwisseling autowrakken in brand te steken. Op de bewuste dag keerde een menigte zich tegen de politie, toen een autowrak in brand was gestoken.

Agenten werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. De daders vluchtten een café in en alle honderd aanwezigen werden gearresteerd. Alle verdachten zaten tijdens oud en nieuw vast. Maximaal vijf verdachten komen voor de strafrechter. De ex-verdachten eisten een vergoeding voor de dagen dat zij vastzaten.

Banderas en Nederlandse vriendin op avontuur

Antonio Banderas en zijn Nederlandse vriendin Nicole Kimpel hebben afgelopen weekeinde een spannende bergwandeling gemaakt. Het tweetal trok door El Caminito del Rey, een bekende Spaanse kloof in de provincie Málaga.

Het bekende wandelpad, dat drie kilometer lang langs een steile rotswand loopt en honderd meter boven een rivier balanceert, is al sinds 1992 gesloten, omdat het vervallen en gevaarlijk is. Antonio en Nicole verkenden de kloof dan ook via veiligere wegen.

De 54-jarige Antonio gaf twee weken geleden officieel toe dat hij aan het daten is met de 34-jarige beleggingsadviseuse Nicole. Tegenover het Spaanse The Olive Press zei hij dat ze zich 'in het proces bevinden van elkaar leren kennen'. De twee werden overigens al in mei tijdens het filmfestival van Cannes voor het eerst samen gezien.

Banderas ligt momenteel nog steeds in scheiding met actrice Melanie Griffith, met wie hij achttien jaar getrouwd was en een 17-jarige dochter heeft. Het stel kondigde op 6 juni aan als vrienden uit elkaar te gaan.

Neofascisten in Italië aangehouden

De Italiaanse politie heeft maandagochtend 14 leden van een geheime groep aangehouden. Dat melden Italiaanse media. De leden van de groep baseerden zich op de idealen van de neofascistische groepering Ordine Nuovo (nieuwe orde), die in 1973 door de regering werd verboden.

De leden van de groep zouden gewelddadige acties tegen staatsinstellingen hebben beraamd. De arrestaties hadden in alle delen van het land plaats. De 14 worden beschuldigd van het lidmaatschap van een organisatie die terroristische doelstellingen heeft en aanzet tot discriminatie en geweld. Het justitieel onderzoek heeft betrekking op nog 31 andere mensen, maar zij zijn niet opgepakt.

Neofascisten in Italië aangehouden
Neofascisten in Italië aangehouden (Foto: ANP)

China stuurt vredestroepen naar Zuid-Sudan

China gaat zevenhonderd vredesmilitairen naar Zuid-Sudan sturen. Dat meldt staatspersbureau Xinhua. De troepen gaan deel uitmaken van een vredesmissie van de Verenigde Naties.

Het is voor het eerst dat China een infanteriebataljon bijdraagt aan een VN-vredesmissie. De eerste 180 militairen vliegen volgende maand naar Zuid-Sudan, de rest volgt in maart. Volgens Xinhua zal het bataljon de beschikking hebben over drones, pantservoertuigen, antitankraketten en ander wapentuig.

Zuid-Sudan is sinds vorig jaar in de greep van een bloedige burgeroorlog. Het land scheidde zich in 2011 af van noorderbuur Sudan.

Schöne mag niet weg bij Ajax

Trainer Frank de Boer rekent ook na de winterstop op Lasse Schöne. "Hij mag niet weg. Als hij gaat, dan aan het einde van het seizoen", zegt De Boer.

Van alle Ajacieden was Schöne afgelopen jaar bij de meeste doelpunten van zijn ploeg betrokken. "Ook als we niet lekker in de wedstrijd zitten, dan blijft hij zijn eigen ruimte creëren. Zo komen middenvelders aan het voetballen en kan Ricardo van Rhijn opkomen. Hij haalt iedere wedstrijd minimaal een zesje of zeven. Er zijn momenten dat je met twee echte buitenspelers kan voetballen, maar in het huidige voetbal doet geen club dat eigenlijk meer. Ik speel het liefst met een echte buitenspeler en een valse", zegt De Boer.

Niklas Moisander mag de komende weken wel uitkijken naar een andere club. "Maar ik kan hem nog heel goed gebruiken", benadrukt De Boer. "Hij hoeft van mij zeker niet weg en zal denk ik alleen naar een heel mooie club vertrekken. Als hij beter is dan een jonge speler, dan zal ik hem gewoon blijven opstellen, ook al loopt zijn contract af."

DNB eist vertrek cfo Delta Lloyd

De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat Delta Lloyd uiterlijk begin 2016 een nieuwe financieel directeur (cfo) benoemt. De toezichthouder vindt de huidige financiële topman, Emiel Roozen, niet langer geschikt voor zijn functie. Dat meldde de verzekeraar maandag.

Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico's te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar. Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld.

'Omzet schoenenketens Macintosh valt tegen'

De omzet bij de schoenenketens Invito en Manfield loopt behoorlijk achter op de begroting. Personeel wordt aangespoord om geen enkele klant de winkel uit te laten gaan voordat die minstens twee paar schoenen heeft afgerekend.

Dat schrijft dagblad De Telegraaf maandag op basis van een interne e-mail die aan alle filialen zou zijn gestuurd. Werknemers hoeven volgens de krant volgend jaar ook niet te rekenen op loonsverhoging omdat de kosten omlaag moeten.

"Belangrijk is dat jullie ervan bewust zijn dat we alle klanten met twee paar schoenen de deur uit willen laten gaan", zo citeert De Telegraaf uit de e-mail, die wordt toegeschreven aan verkoopdirecteur Ryan van Os. "De sale-afzetten lopen namelijk nog niet volgens plan." Beide schoenenketens maken deel uit van het beursgenoteerde detailhandelsconcern Macintosh.

Acteur Booth Colman (91) overleden

Acteur Booth Colman is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Amerikaanse filmblad Variety.

De acteur overleed vorige week maandag in zijn slaap thuis in Los Angeles. Colman kende sinds zijn debuut in 1952 een lange carrière als film-, tv- en theateracteur. Hij is onder andere bekend als Dr. Zaius uit de tv-serie Planet of The Apes en vertolkte in het theater meer dan vijfhonderd keer de rol van Scrooge.

Colman verscheen in talloze film- en tv-successen zoals Mission: Impossible, The Untouchables, Star Trek: Voyager, Chicago Hope, The Man Who Wasn't There, Intolerable Cruelty en Norma Rae. Op televisie was hij te zien in onder meer I Dream of Jeannie, The Flying Nun, Frasier en My Name is Earl.

The Interview verschijnt volgens advocaat Sony wel

Linksom of rechtsom, de film The Interview zal zeker in omloop komen. Dat zei de advocaat van Sony, David Boies, in het NBC-programma Meet the Press.

"Sony heeft dit slechts vertraagd", meldde Boies over het annuleren van de bioscooppremière van de film. De studio meldde vrijdag al dat het naar mogelijkheden zoekt om op een andere manier de film te distribueren. Boies vindt het dan ook onterecht dat Sony de schuld krijgt van censuur. "Sony heeft ervoor gevochten om deze film gedistribueerd te krijgen. Het zal dan ook gedistribueerd worden. Hoe, dat weet nog niemand, maar het gaat wel gebeuren."

Dat de FBI zich ingezet heeft om uit te zoeken wie er achter de grootschalige hack zit van de computers van Sony, wordt door het bedrijf gewaardeerd, maar het is aan de staat om zich in te zetten voor de zaak, zegt Boies. "Dit is niet een probleem met de beveiliging van Sony, het is een zaak van nationale veiligheid. De rest van de regering moet erachter gaan staan en uitzoeken hoe we onze nationale veiligheid kunnen waarborgen."

Senaat bijeen over topinkomens

Op het Binnenhof is het kerstreces aangebroken, maar de Eerste Kamer komt maandagavond toch samen om te praten over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil de bovengrens per 1 januari vastleggen op honderd procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent.

Aanvankelijk zou de behandeling door de Eerste Kamer worden uitgesteld, omdat de Senaat het te druk had. De maatregel kon dan niet per 1 januari ingaan. Dat vindt een meerderheid van de Senaat bij nader inzien onjuist.

PVV, Groep Bontes/Van Klaveren, ChristenUnie, VVD, eenmansfractie Van Vliet, 50PLUS/Baay-Timmerman, 50PLUS/Klein, GroenLinks, PvdA, PvdD en de SP stemden in de Tweede Kamer voor. D66 werd aanvankelijk bij de voorstemmers geteld, maar dat was per abuis. De partij vindt het idee wel goed, maar stelt dat de wet te snel volgt op de eerdere verlaging van de topinkomens en dat de voors en tegens daarvan nog niet in kaart zijn gebracht. CDA en SGP dachten daar ook zo over.

McCoist mag gaan tuinieren

Ally McCoist mag van Glasgow Rangers de rest van zijn contract als trainer gaan tuinieren. De 52-jarige coach loodste zijn Schotse club door de moeilijkste periode van het bestaan, maar nam maandag ontslag na een reeks tegenvallende prestaties. Hij zei er bij bereid te zijn tot het eind van de afgesproken opzegtermijn op zijn post te blijven.

McCoist, sinds 2011 in functie op Ibrox, zat zaterdag derhalve gewoon op de bank tijdens de wedstrijd tegen Livingston. Die werd met 2-0 gewonnen, waardoor de nummer twee van de Championship nu nog negen punten achterstand heeft op Heart of Midlothian, dat nog een duel te goed heeft. Zondag is toch besloten de trainer met verlof ('gardening leave') te sturen.

"We willen Ally bedanken voor al het harde werk en zijn toewijding de laatste jaren, maar we hebben nu het gevoel dat het in het belang van beide partijen is een stap te zetten", liet het bestuur via de website weten. "Assistent-trainer Kenny McDowell maakt het seizoen af."

'Moslimlied voor vrede tijdens kerstdienst'

Als gebaar van vrede en teken van begrip zou het goed zijn als verschillende godsdiensten elkaars liederen zingen tijdens de kerst. Dat vinden verschillende Duitse politici en de Centrale Raad voor moslims in Duitsland, meldt de Duitse krant Bild maandag.

"Het zou een groot teken van vrede tussen de godsdiensten zijn als er in de kerk een moslimlied wordt gezongen en in de moskee een kerstlied," zegt politicus Omid Nouripour van de Groenen. De sociaaldemocraat Thomas Funk sluit zich daarbij aan: "We moeten begrip, respect en tolerantie naar elkaar tonen. Het zou mooi zijn als we dat kunnen doen met het zingen van een lied."

De katholieke en protestantse kerken hebben nog niet gereageerd op het verzoek.

Grote ontsnappingspoging Curaçao verijdeld

Met een grondige doorzoeking van alle cellen in de enige gevangenis op Curaçao is een grote ontsnappingspoging verijdeld. In twee cellen waren al een deel van de tralies doorgezaagd. Dat heeft de directeur van het Centrum voor Detentie en Correctie Curaçao zondagavond (lokale tijd) bekend gemaakt.

Bij de geplande ontsnappingspoging is er sprake geweest van overleg tussen meerdere gevangenen uit verschillende cellen. In de media wordt gemeld dat er een tip was binnen gekomen over een grootste ontsnappingspoging, waarna de afgelopen dagen een grondige controle is uitgevoerd.

Bij die zoektocht zijn onder meer mobiele telefoons, drugs, anabole steroïden, zelfgemaakte wapens en verschillende zagen ontdekt, onder meer in de twee cellen met de al deels doorgezaagde tralies. Alle illegale spullen zijn in beslag genomen.

Grote ontsnappingspoging Curaçao verijdeld
Grote ontsnappingspoging Curaçao verijdeld (Foto: ANP)

Monument op plaats gezinsmoord Australië

Op de plek in de Australische stad Cairns waar vrijdag acht dode kinderen werden gevonden komt een herdenkingsmonument. Het huis waar de gezinsmoord plaatsvond wordt daarvoor gesloopt, liet een lokale politicus maandag aan nieuwszender ABC weten.

In overleg met familie, vrienden, buren en de eigenaren van het pand komt er een monument in overeenstemming met de tradities van de lokale Aboriginal bevolking.

Buurtgenoten legden dit weekend veel bloemen naast het huis als eerbetoon aan de omgekomen kinderen. De 37-jarige moeder van zeven van de acht kinderen werd zondag aangeklaagd voor de moord.

Monument op plaats gezinsmoord Australië
Monument op plaats gezinsmoord Australië (Foto: ANP)

Tussenstand Glazen Huis zondag: 3,2 miljoen

Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren hebben sinds donderdagavond ruim 3,2 miljoen euro opgehaald voor Serious Request. Zondagavond stond de teller in het Glazen Huis in Haarlem, van waaruit de dj's tegen betaling non-stop verzoekplaatjes draaien terwijl ze niets eten, op in totaal 3.218.294 euro.

Vorig jaar was de tussenstand op zondagavond 3.054.689 euro. De actie in Haarlem levert tot nu toe elke dag meer op dan vorig jaar, toen het Glazen Huis in Leeuwarden stond. Daar leverde de jaarlijkse goededoelenactie van 3FM en het Rode Kruis in totaal het recordbedrag van ruim 12,3 miljoen euro op.

Gerard Ekdom verraste vriend en vijand zaterdag met de onthulling dat hij de man is die onder de naam Gary Fomdeck het nummer I'll be there this Christmas heeft opgenomen. De kerstsingle stond zondag prompt op nummer 1 in de iTunes chart.

Al het geld dat hij met de hit verdient, gaat naar Serious Request. Zondagmiddag had het nummer al meer dan 13 duizend euro opgebracht.

Man rijdt in op passanten: elf gewonden

In het Franse Dijon is zondagavond een automobilist ingereden op voorbijgangers. Daarbij vielen elf gewonden. Twee van hen zijn er slecht aan toe.

Volgens getuigen zou de man "Allahoe akbar" (God is groot in het Arabisch, een islamitische geloofsbelijdenis) hebben geroepen. Anderen houden het op de kreet "In naam van de kinderen van Palestina", aldus Franse media.

De man is aangehouden. Volgens de politie is hij in 1974 geboren. Hij zou onder psychiatrische behandeling zijn. Volgens sommige berichten had de bestuurder nog twee mannen bij zich. Hij reed verscheidene keren op groepen mensen in waardoor in totaal elf gewonden vielen. Daardoor ontstond paniek in het centrum van Dijon.

Man rijdt in op passanten: elf gewonden
Man rijdt in op passanten: elf gewonden (Foto: ANP)

Tegenovergestelde van feminist

Stel dat Poetin een snor laat staan en besluit de wereld te gaan veroveren. Wie worden er dan in de meeste landen direct opgetrommeld om het Rode Gevaar te gaan bevechten? Juist, mannen. 3FM’s Serious Request-thema dit jaar is “Hands off our girls”. Vanzelfsprekend is het vreselijk dat er jaarlijks wereldwijd miljoenen vrouwen worden verkracht. Maar over het feit dat een kwart tot een derde van de slachtoffers van alle verkrachtingen niet vrouw is, maar man, wordt bijna niet gesproken.

Interview met skeletonster Bos: Op naar olympisch goud

Skeleton is een spectaculaire sport: Op een sleetje razen de sporters liggend op hun buik pijlsnel naar beneden. Voor Nederland doet Joska le Conté al enige tijd mee in het circuit, maar 'we' hebben nu ook een tweede talent: De 21-jarige Kimberley Bos uit Ede, die dit seizoen - pas haar tweede - furore maakt in de Europa Cup. Bos zit vol ambitie, haar ultieme doel is een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2018 en dus leek het ons bij FOK!sport leuk om haar eens aan het woord te laten. We stelden haar een aantal vragen, onder meer ingestuurd door lezers, over haarzelf en de skeletonsport in het algemeen.

Hoe stuur je het sleetje tijdens de afdaling en wat is daarvoor het moeilijkste deel van de baan, het begin of het eind?

Dat kan op veel manieren en ik doe dat eigenlijk met mijn hele lichaam. Daarom is het van groot belang om precies te weten hoe je op de slee moet liggen; Je hoofd iets teveel naar rechts, je benen wat uit elkaar of simpelweg je schouders niet helemaal goed hebben, het zorgt allemaal voor bewegingen. Uiteindelijk zijn er drie principes waaronder alle stuurbewegingen vallen: Het eerste is het werken met gewichtsverplaatsing, vergelijkbaar met snowboarden. Leun je naar links, dan ga je naar links, leun je naar rechts, dan ga je naar rechts.

Als tweede kun je werken met de druk. De ijzers onder de slee hebben een scherp deel, het mes, en een glad deel. Door met je schouders en/of knieën druk te geven, kun je de 'hoeveelheid mes' op het ijs veranderen. Geef je links meer druk op het mes, dan ga je naar links, en andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Tot slot kun je een 'ankertje uitgooien' als je echt hard moet sturen. Dit doe je met je voeten en door de speciale neuzen op de schoenen doet dat geen pijn. In het filmpje hieronder zijn twee dingen te zien: Het 'ankertje uitgooien' in de bocht en het stuk wat ik het moeilijkste vind, namelijk de controle houden op lange, rechte stukken. Vooral bovenin de baan is dit lastig, als je nog niet zo hard gaat.

Bos 'gooit het anker uit': Let in de bocht aan het eind van het filmpje op haar rechtervoet (Bron: YouTube)

Vinden concurrentes uit de traditionele skeletonlanden het leuk dat een niet-skeleton land als Nederland ook een afgevaardigde heeft en wordt je ook door hun geholpen en gestimuleerd?

Ze vinden het erg leuk dat er kleine landen meedoen! Ze helpen je ook graag als ze kunnen. Uiteraard is er een verschil tussen hulp vragen aan Rusland of aan bijvoorbeeld Canada, maar over het algemeen is iedereen behulpzaam. Vrijwel alle atleten spreken Engels en velen volgen een winter lang hetzelfde wedstrijdcircuit. Dat wil dus zeggen dat je elkaar goed leert kennen en, ook al ben je concurrenten, je helpt elkaar ook met van alles.

Een mooi voorbeeld kwam tijdens mijn eerste wedstrijd, vorig jaar. Bij het skeleton komen heel veel regels kijken, die ik nog steeds niet allemaal weet. Vorig jaar ging ik na mijn run mijn ijzers droogmaken met mijn handschoenen aan, maar blijkbaar was dit verboden. Gelukkig was een van de Zwitsers zo aardig om mij hierop te wijzen in plaats van naar de jury te gaan om het te melden. Inmiddels heb ik aardig wat goede vrienden opgedaan, uit allerlei landen, waarmee we bijvoorbeeld na een training nog wel eens wat warme chocolademelk gaan drinken. Het maakt voor hun echt niks uit dat ik niet uit een traditioneel skeletonland kom.

Net als vele anderen lijkt de sport mij doodeng. Waar komt jouw moed vandaan? Zoek je graag de grenzen op?

Ik moet zeggen dat ik altijd iemand ben geweest die graag dingen uitprobeert, maar een echte waaghals zou ik mezelf niet noemen. Oké, ik ben altijd een snelheidsduivel geweest op ski’s, maar ik zou nooit gaan bungeejumpen, veel te gevaarlijk. Ik moet echter zeggen dat ik met skeleton wel de grenzen van mijn kunnen opzoek. Dit is inderdaad ook wel eens eng, maar vooral heel spannend en gaaf als iets lukt zoals je het in gedachten had. Tot nu toe ben ik op de skeletonslee nog nooit echt doodsbang geweest. Uiteraard ben je nerveus voordat je jezelf met 120 km/h over een ijsbaan op een slee zonder rem naar beneden laat zoeven. Maar ik vind dat zelf ook wel fijn. Dan weet ik dat ik gefocust en alert ben. Ik denk dat mijn moed vooral komt uit het plezier dat ik erin heb! Ik vind het geweldig om een afdaling te maken en dat maakt dat ik keer op keer weer naar beneden ga!

Bos raast naar beneden tijdens een trainingsrun (Foto: Kimberley Bos)
Bos raast naar beneden tijdens een trainingsrun (Foto: Kimberley Bos)

Heb je al voorzichtig plannen gemaakt om deze winter eens mee te doen aan een World Cup of zelfs het WK in Winterberg, als het in de Europa Cup goed blijft gaan?

Helaas is het voor mij niet mogelijk om deze winter mee te doen aan een World Cup of het WK. Naast mij is er nog een Nederlandse atlete, Joska le Conté, en zij heeft op het moment de Nederlandse World Cup-plaats. Volgend seizoen zet ik echter zeker in op de World Cup en het WK.

Blijf je ook wel eens langer rond de baan om anderen in actie te zien? In Königssee werd bijvoorbeeld ook de Intercontinental Cup gehouden, waar alle sterke Russen inclusief olympisch kampioen Alexander Tretiakov meededen. Leer je daar wat van?

Goede vraag. Ik ben per dag minimaal drie uur op de baan, waarin ik zelf twee of drie afdalingen maak. De rest van de tijd kijk je de kunst af bij andere atleten, zoals inderdaad Tretiakov. Ik moet wel zeggen dat ik toch vaker naar de vrouwelijke atleten kijk, omdat de lijnen vanwege het gewichtsverschil net iets anders zijn. Ik kijk dan vooral naar de hoogte die ze krijgen in de bochten, waar ze sturen en hoe lang ze dat doen. Verder leer je juist ook veel van het kijken naar mensen die het verkeerd doen, omdat je dan ziet wat niet werkt en dan hoef je dat zelf niet meer uit te gaan proberen.

De start van Bos tijdens de Europa Cup in Lillehammer, waar ze zesde werd (Foto: Kimberley Bos)
De start van Bos tijdens de Europa Cup in Lillehammer, waar ze zesde werd (Foto: Kimberley Bos)

Ben je ook een buikslaper of slaap je wel gewoon op de rug?

Ik moest heel hard lachen toen ik deze vraag las. Ik heb er nooit over nagedacht, maar ik ben inderdaad een buikslaper. Typisch eigenlijk, alsof ik van kleins af aan al aan het oefenen ben geweest.

Waar, bij wie en met wie train je? Ik neem aan dat de mogelijkheden in Nederland vrij beperkt zijn. En in het verlengde hiervan: Waar train je specifiek op, buiten de afdalingen zelf?

Het klopt dat de mogelijkheden in Nederland beperkt zijn. Ik zit in de winter dan ook veel in het buitenland om echte afdalingen te maken. Hierbij word ik begeleid door een 'kleinelandencoach' die door de internationale bond FIBT is aangesteld om landen met maar één of twee atleten te helpen. Dit is voor mij heel fijn, want zonder professionele coach kun je deze sport niet beoefenen. Daarnaast is het leuk om samen te werken met landen als België, Zweden, Nieuw-Zeeland en Australië.

In Nederland train ik vooral mijn fysieke kwaliteiten: Kracht, snelheid en coördinatie. Verder hebben we in Nederland een mooie startbaan, waar ik specifiek de eerste 50 meter kan trainen, ook wel de push genoemd. Deze trainingen moet ik op het moment helaas helemaal zelf doen, want door het wegvallen van de steun van NOC*NSF is onze trainingsgroep op het Topsportcentrum in Papendal helaas opgeheven. Ik word echter wel goed begeleid vanuit sportschool Tesqua in Ede en mijn atletiekvereniging, Climax Ede.

De vijfde (trainings)start uit de nog jonge carrière van Bos (Bron: YouTube)

Heb je wel eens contact (gehad) met oud-skeletonner Peter van Wees, die tot enkele jaren geleden met zijn oude busje van wedstrijd naar wedstrijd reed? Als er iemand is die de valkuilen kent om als 'buitenstaander' deze sport te beoefenen is hij het wel.

Uiteraard ken ik Peter van Wees. Onze sport is niet zo groot in Nederland, dus ken je vrijwel alle atleten en oud-atleten in de sport. En ja, ik heb zeker tips en hulp van hem gehad het afgelopen jaar. Omdat ik nog maar net kom kijken kan ik zijn hulp ook goed gebruiken.

Wat is je bescherming als het mis gaat? Alleen je helm?

Eigenlijk heb je alleen een helm om je te beschermen. Ik draag ter bescherming wel padding op mijn armen en enkels in de training, omdat die de zijmuren nog wel eens willen raken. In wedstrijden gebruik ik dit niet, omdat de aerodynamica zonder de padding beter is. Soms loop ik daardoor een blauwe plek op, maar dat is niet zo erg, dat heb je in elke sport.

Nu denk je misschien, wat gebeurt er dan als je van je slee valt? Veel mensen maken dan de vergelijking met motorcrashes. IJs is echter anders dan asfalt, wij glijden gewoon door en komen uiteindelijk stil te liggen. Aangezien alles aan het ijskanaal rond en glad is loop je eigenlijk nooit serieuze verwondingen op. Statistisch gezien is de kans zelfs groter dat je een botbreuk oploopt op een skivakantie dan dat ik dat zal doen met mijn slee.

De Russische Olga Potylitsina gaat hard onderuit (0:40 minuten), maar loopt zonder kleerscheuren weg (Bron: YouTube)

Is het niet enorm frustrerend om een sport te beoefenen waar je op voorhand eigenlijk al van weet dat je er financiëel vooral geld bij moet gaan leggen? Zeker gezien de policy van NOC*NSF om voornamelijk te investeren in sporten waar Nederland succesvol in is.

Ja dat is zeker frustrerend, maar er zit ook een andere, positieve kant aan. Ik vind mijn sport ontzettend leuk om te doen en heb er heel veel plezier in. Ik vind het dan ook niet erg om mijn zelf verdiende geld daarvoor te gebruiken. Verder leer ik er veel van om alls zelf te regelen: Ik moet sponsorplannen schrijven, logistiek alles regelen, presentaties geven en mijzelf vertegenwoordigen. Dit is iets waardoor ik heel zelfstandig word en dingen leer die ik niet in mijn opleiding krijg.

Dit wil allemaal natuurlijk niet zeggen dat ik geen steun zou willen van het NOC*NSF, omdat ik van mening ben dat ik - en daarmee Nederland - succesvol kan zijn in deze sport. Steun vanuit het NOC*NSF zou betekenen dat ik alle tijd die ik nu in andere dingen moet steken, om überhaupt te kunnen sporten, in mijn sport zelf kan steken om beter te worden. Ik probeer nu echter het beste te halen uit de situatie waarin ik nu zit en probeer het positief te bekijken.

Hoe zie je de komende jaren voor je en wat zijn de grootste doelen?

Mijn ultieme doel is olympisch goud! De termijn die ik mijzelf daarvoor heb gesteld is vier jaar, 2018 dus. Op de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang wil ik dit ultieme doel behalen. Voordat ik daar ben heb ik nog wel heel wat stappen te maken en daar heb ik een plan voor geschreven. Dit seizoen is mijn hoofddoel om in februari op het WK voor junioren in Altenberg bij de beste acht te eindigen. Volgend jaar wil ik deelnemen aan het 'echte' WK, om daarna in het seizoen voor de Spelen de stap te kunnen maken naar het World Cup-circuit. Kortom, ik doe alles stapje voor stapje om zo uiteindelijk te glijden naar goud!

Tot slot, heb je al een systeem opgezet waarmee mensen je kunnen sponsoren?

Ja, maandag 15 december is mijn crowdfundingsactie in samenwerking met WijZijnSport gestart. Om het einde van het seizoen te halen heb ik namelijk nog niet genoeg financiële middelen, zoals ze dat altijd zo netjes zeggen. Ik wil aan het einde van het seizoen graag meedoen aan het WK voor junioren in het Duitse Altenberg. Daarvoor heb ik nog zo'n 2000 euro nodig en hieraan kan iedereen bijdragen. Uiteraard staat tegenover elke donatie een kleine tegenprestatie. Voor meer informatie over mij en mijn doelen of om eventueel zelfs te doneren kun je op deze pagina terecht, waar letterlijk elke euro heel erg welkom is!

Bedankt voor je leuke en enthousiaste antwoorden en heel veel succes richting Pyeongchang 2018!

PDC WK: Kim Huybrechts, Wade en White maken geen fout

De geplaatste spelers hebben zondagavond tijdens de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts van de PDC geen enekele fout gemaakt. Kim Huybrechts, Dave Chisnall, James Wade en Ian White haalden allen de volgende ronde. Chisnall versloeg onze landgenoot Ryan de Vreede. 

Kim Huybrechts (18) 3-0 Michael Mansell
Huybrechts plaatst zich met een 3-0 zege voor Mansell voor de tweede ronde van het WK. Huybrechts stond goed te spelen getuige een gemiddelde van 99,40 per beurt. Dit had nog hoger kunnen liggen als hij in de tweede set niet zo'n moeite zou hebben op zijn dubbels. Hij pakte de set wel met 3-2. De eerste set won Huybrechts met 3-1.

De laatste set ging met 3-2 naar de Belg. Hij sloot af met een 146-finish.

Jani Haavisto 1-4 John Michael 
Haavisto is een Fin en speelt zijn tweede WK. Michael is de eerste Griek op het WK. Het is de laatstgenoemde die dit voorrondeduel met 4-1 wist te winnen. Michael had een gemiddelde van bijna 95, waar Haavisto op 84 bleef steken. De Griek speelt later op de avond tegen Ian White

Dave Chisnall (8) 3-0 Ryan De Vreede
De Vreede kende geen goed debuut op het wereldkampioenschap. Chisnall won met 3-0 en speelt in de volgende ronde tegen Benito van de Pas.

James Wade (6) 3-1 Jamie Lewis
Wade staat in de tweede ronde na een 3-1 zege op Jamie Lewis. Wade ging goed van start en pakte de eerste set met 3-1. Lewis greep zijn kans in set twee doordat Wade faalde op de dubbels. Hij pakte de set met 2-3.

Wade schakelde een tandje bij en gaf in sets drie en vier nog één leg weg. Hij won de laatste sets met 3-1 en 3-0. Wade treft in de volgende ronde Stephen Bunting of een qualifier.

Ian White (15) 3-1 John Michael
White had in het begin niets te duchten van Michael. Hij stond al snel 2-0 in sets voor. De Griek deed nog wat terug door de derde set te pakken. White kwam niet in de problemen en won vierde set met 3-1. White treft na de kerst in de tweede ronde Kim Huybrechts. 

Maandag komt de wereldkampioen van 2007 in actie. Raymond van Barneveld speelt tegen Rowby-John Rodriguez.

Maandag 22 december 20.00 uur
Jamie Caven (19) v Jason Hogg
Nolan Arendse v Alex Hon (P)
Michael Smith (22) v Mensur Suljovic
Raymond van Barneveld (14) v Rowby-John Rodriguez
Brendan Dolan (11) v Nolan Arendse/Alex Hon

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.