FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 december 2014

Koerden bereiken Sinjar-gebergte

Koerdische strijders zijn erin geslaagd zich een weg te vechten naar het Sinjar-gebergte, waar duizenden leden van een etnische minderheid al maanden vastzitten. De jezidi's vluchtten eerder dit jaar de bergen in toen terreurbeweging Islamitische Staat aan haar opmars begon.

De Koerdische peshmerga openden woensdag de aanval op de stad Sinjar, die in augustus door IS werd ingenomen. Donderdag slaagden ze erin een veilige corridor in te stellen naar het nabijgelegen gebergte. Duizenden mensen werden de afgelopen maanden al met helikopters van de berg gehaald, onder meer met hulp van de Amerikanen. Later vluchtten echter nog eens duizenden jezidi's naar de bergen en zij zaten sindsdien vast.

"Onze hoop is dat al deze mensen uiteindelijk terug naar huizen, dorpen en steden kunnen", zei Masrur Barzani van het Koerdische bestuur in Noord-Irak. "Maar diegenen die nu geëvacueerd moeten worden, die mensen kunnen we daar nu weghalen."

De peshmerga worden in hun strijd om Sinjar gesteund door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Verdachte aanslag Boston voor rechter

Dzjochar Tsarnajev, de overlevende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, is donderdag voor de rechter verschenen voor de laatste procedurele zitting. Het was de eerste keer sinds 2013 dat Tsarnajev voor de rechter verschijnt.

De rechter vroeg Tsarnajev of hij afstand had gedaan van zijn recht om bij eerdere zittingen aanwezig te zijn. "Ja, meneer", antwoordde Tsarnajev. Ook wilde de rechter weten of Tsarnajev vond dat zijn advocaten het beste met hem voor hebben. "Absoluut", zei hij.

De rechtszaal stond vol met agenten van de FBI en de politie en zeker tien overlevenden van de aanslag en hun familieleden. Op 5 januari wordt begonnen met het samenstellen van de jury voor het proces, maar een van Tsarnajevs advocaten gaf aan een verzoek in te zullen dienen voor uitstel. Hoeveel uitstel de advocaat voor ogen heeft zei hij niet.

Dzjochar en zijn broer Tamerlan worden ervan verdacht vorig jaar op 15 april twee bommen te hebben laten ontploffen bij de eindstreep van de marathon. Drie mensen kwamen om, meer dan 260 raakten gewond. De 21-jarige Tsarnajev is meer dan dertig vergrijpen ten laste gelegd. Voor een aantal aanklachten kan hij de doodstraf krijgen. Tsarnajev ontkent schuld.

Na de aanslag volgde een klopjacht op de broers, waarbij zwaar geschut werd ingezet. Tamerlan werd vier dagen later gedood in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar raakte gewond, maar kon worden ingerekend.

EU-landen geven fiat aan investeringsplan

De EU-landen hebben donderdag tijdens een top hun zegen gegeven aan het plan van Brussel voor een Europees investeringsfonds. Voorzitter Donald Tusk, die voor het eerst de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU leidde, maakte dit donderdagavond bekend in een videoboodschap.

"We roepen op tot de snelle oprichting van een Europees fonds voor strategische investeringen", zei Tusk. Hij benadrukte ook de bereidheid van de landen om structurele hervormingen op te schroeven. Bovendien hebben de landen afgesproken dat zij zich blijven inspannen voor gezonde overheidsfinanciën.

De Europese Commissie zal de komende tijd het plan voor het fonds verder uitwerken. Brussel wil met een investeringsfonds voor meer dan 300 miljard euro projecten financieren om de stagnerende economie in Europa uit het slop te trekken.

Van Gerwen met moeite langs Cullen op PDC WK

Michael van Gerwen heeft met wat moeite de tweede ronde weten te bereiekn van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In de eerste ronde wist hij met 3-1 te winnen van Joe Cullen. 

Cullen begon de partij spectaculair met een 161-finish. Ondanks veel gepruts op de dubbels was het Van Gerwen die de eerste set pakte. Cullen liet het in de set over het algemeen scorend afweten. De tweede set was een kopie van de eerste. Van Gerwen wist scoorde aardig, maar finishte matig. Cullen scoorde matig, maar benutte wel zijn kans op de dubbels. Met 3-2 ging de tweede set naar de titelverdediger.

In de derde set was het Cullen die plots op 0-2 kwam te staan, maar Van Gerwen trok dat mede door een 106-finish weer recht (2-2). De derde set ging toch met een 114-finish naar de 25-jarige darter uit Bradford. In de vierde set leek Van Gerwen eindelijk zijn goede spel gevonden te hebben en kwam snel op 2-0. Cullen kwam mede met een 116-finish terug tot 2-2, maar het was uiteindelijk Mighty Mike die de set won en daarmee de overwinning pakte.

De wereldkampioen kwam uiteindelijk met een gemiddelde van 96.96 het podium af. Cullen noteerde 93.14 gemiddeld. Van Gerwen treft in de tweede ronde Stuart Kellett of een qualifier. 

Van Gerwen na zijn overwinning (PRO SHOTS/Actionimages)
Van Gerwen na zijn overwinning (PRO SHOTS/Actionimages)

Kamer tegen proef met snorscooter op rijbaan

De Tweede Kamer wil niet dat het in Amsterdam mogelijk wordt om snorscooters met helmplicht van het fietspad naar de rijbaan te verplaatsen. Een meerderheid schaarde zich donderdag achter een oproep van CDA en PVV aan het kabinet om af te zien van een proef daarmee.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu (VVD) vond het van belang dat Amsterdam de kans krijgt een lokale helmplicht in te voeren en zou een wetsvoorstel indienen om het experiment mogelijk te maken. De hoofdstad zou daarmee snorfietsen van fietspaden kunnen weren. Dat is een langgekoesterde wens van Amsterdam.

Maar volgens de Kamer levert dit gevaarlijke situaties op, omdat de snelheid van snorfietsers te sterk verschilt met het overige verkeer.

Winnaar Expeditie Robinson 2014 bekend

Kay Nambiar is de winnaar van Expeditie Robinson 2014. Dat bleek donderdagavond tijdens de finale van het avonturenprogramma bij RTL5.

Zanger en fotomodel Kay (31) stond in de finale met acteur Ferry Doedens en zangeres Krystl. "Ik ben superblij en vooral trots dat ik Expeditie Robinson 2014 heb gewonnen", reageerde Kay na afloop van de uitzending. "Naast een bijzondere ervaring heb ik ook een aantal mooie vrienden erbij gekregen. Ik ben dankbaar voor deze once in a lifetime experience en neem deze ervaring mee in al mijn muziek, presentatie- en modellenwerk."

Eerder vertelde de winnaar van Expeditie Robinson dat hij het ontzettend zwaar vond. "Je eet écht weinig, af en toe maar een halve kokosnoot per dag", vertelde de zanger van de band Valerius. "Ik was soms verbaasd over wat ik lichamelijk allemaal kon, puur door de adrenaline." Deelneemster Krystle vertelde eerder ook al dat de expeditie haar lichamelijk zwaar viel. "Na 32 dagen op het eiland woog ik nog maar 42 kilo."

De presentatie van het vijftiende seizoen van Expeditie Robinson was dit seizoen in handen van Nicolette Kluijver en Dennis Weening. De vorige editie werd gewonnen door judoka Edith Bosch.

'Brad Pitt mag niet in jury plaatsnemen'

Brad Pitt dacht vorige week zijn burgerplicht te vervullen. De acteur had een oproep gekregen om plaats te nemen in de jury voor een rechtszaak, maar na uren te hebben gewacht bij de rechtszaal kreeg Brad te horen dat hij weer kon vertrekken, zo weet de Daily Mail.

De acteur werd verteld dat hij tijdens de rechtszaak waarschijnlijk voor te veel afleiding zou gaan zorgen. Een bron vertelt de Britse krant dat het jureren Brad waarschijnlijk veel tijd had gekost, maar dat hij die er absoluut voor over had gehad. "Brad had gehoopt dat hij misschien voor een korte, kleine zaak zou worden uitgekozen. Maar van tevoren is dit moeilijk te bepalen en als je deel uitmaakt van de jury moet je het hele proces uitzitten."

Brad Pitt is niet de eerste celebrity die dit overkomt. Ook Tom Hanks werd al eens naar huis gestuurd.

Atlético na bekerzege tegen Real

Atlético Madrid neemt het in de achtste finales van de Copa del Rey op tegen stadgenoot Real Madrid. Atlético speelde donderdag met 2-2 gelijk tegen L'Hospitalet, dat uitkomt op het derde niveau. Dat was genoeg na een 3-0 winst in het eerste duel. De ontmoeting met Real, dat eerder over twee duels met 9-1 won van derdedivisionist Cornellà, is op 7 en 14 januari.

Mario Mandzukic opende na twintig minuten de score. Halverwege de tweede helft kwamen de semiprofs langszij via Rubén Alcaraz. Mandzukic scoorde daarop nogmaals, maar door wederom Alcaraz werd het 2-2.

Elche won thuis met 1-0 van Real Valladolid uit de Segunda División na een 0-0 in de uitwedstrijd. Adrián González scoorde na zeven minuten. Elche speelt in de achtste finale tegen FC Barcelona, dat eerder over twee wedstrijden met 12-1 won van derdedivisionist RD Huesca.

Duck Hunt naar Wii U in Noord-Amerika

Tijdens de Nintendo Direct in november kregen we al te horen dat de klassieke NES-game Duck Hunt naar Wii U komt, nu weten we ook wanneer. De game zal in Noord-Amerika uitkomen op 25 december, een leuk kerstcadeautje dus.

"Pak je Wii Remote controller! Het jachtseizoen is geopend en je trouwe viervoeter is er klaar voor. Test je scherpschutter vaardigheden terwijl je gevederde doelwitten het luchtruim kiezen in deze oude NES klassieker. Wees zo snel als je kunt met het uit de lucht schieten van de eenden of je trouwe viervoeter zal je met veel plezier het lachertje onder de jagers maken. Wil je een andere omgeving, of ben je gewoon niet zo goed in het neerschieten van eenden? Probeer het dan eens met duiven van klei." aldus Nintendo.

Of de game ook in Europa zal verschijn is niet zeker.

KNVB Beker: Uitslag Ajax - Vitesse

Ajax is donderdag uitgeschakeld in de KNVB-beker. In de Amsterdam ArenA was Vitesse de Amsterdammers met 4-0 de baas. Dat was een evenaring van de grootste thuisnederlaag van de ploeg in het betaalde voetbal. Voor rust scoorden Bertrand Traoré en Zakaria Labyad voor Vitesse. In de tweede helft namen weer Traoré en Valeri Qazaishvili de Arnhemse goals voor hun rekening.

Vitesse slaagde er eindelijk in om zichzelf overtuigend voor een veldoverwicht te belonen. In de eredivisie is de club uit Arnhem ook bijna wekelijks de bovenliggende partij, maar toch vindt het elftal van trainer Peter Bosz zich na zestien competitiewedstrijden terug op de twaalfde plaats van de ranglijst. Die teleurstellende klassering beweegt Vitesse niet om concessies te doen aan de eigen spelopvatting. Ook op bezoek bij de regerend kampioen uit Amsterdam probeerde de club uit de hoofdstad van Gelderland het spel te domineren.

Met dank aan Ajax wist Vitesse dit keer een aardig optreden wel van voldoende doelpunten te voorzien. Traoré strafte na 22 minuten defensief geklungel van Joël Veltman af. Na 44 minuten kopte Davy Klaassen de bal zomaar in de voeten van Zakaria Labyad. De linksbuiten bedacht zich geen moment en knalde de bal van wel dertig meter via de onderkant van de lat achter keeper Diederik Boer, die het doel van Ajax in de KNVB-beker mag verdedigen.

Trainer Frank de Boer paste zijn vertrouwde elftal van de laatste weken op meerdere posities aan. Lasse Schöne, Lucas Andersen en Niklas Moisander ontbraken net als doelman Jasper Cillessen in de basisformatie van de thuisclub. Zij maakten de weg vrij voor Anwar El Ghazi, Jairo Riedewald en Stefano Denswil.

Zonder de genoemde sterkhouders leverde Ajax een wanprestatie in een aardig gevulde ArenA. De club uit de hoofdstad bracht doelman Eloy Room in de hele wedstrijd geen enkele keer serieus in de problemen en had zelfs maar een schot op doel. Ook na rust gaf Ajax de doelpunten cadeau. Een blunderende Veltman stelde Traoré ook in staat om voor de tweede keer te scoren. Na 61 minuten bracht Qazaishvili de marge zelfs op vier doelpunten (0-4).

Darter Klaasen veel te sterk voor Kist op PDC WK

Het wereldkampioenschap darts van de PDC is begonnen. Op de openingsdag direct een clash tussen twee Nederlanders. Jelle Klaasen nam het op tegen Christian Kist. Klaasen strandde vorig jaar in de eerste ronde, Kist debuteert op het PDC WK. Het duel der Lakesidekampioenen werd gewonnen door Klaasen met 3-1.

Het was Kist die aan de partij mocht beginnen, maar het was Klaasen die de eerste leg pakte. In leg vier maakte Kist gelijk met een 136-finish, maar hij kon zijn set niet meer vasthouden. Een solide elfdarter van Klaasen zorgde ervoor dat hij de eerste set pakte.

In de tweede set stoomde The Cobra door naar 2-0 met een elf- en twaalfdarter. Kist kwam echter terug tot 2-2 en kreeg als eerste de kans om de set te pakken. Hij kreeg uiteindelijk vier kansen maar benutte deze niet. Klaasen kwam voor de tweede keer terug en gooide de leg wel uit en pakte de tweede set met 3-2.

Kist won nog wel de derde set, maar Klaasen gaf niets meer weg in set vier en won de partij. Klaasen kwam tot een gemiddelde van 96.97 en Kist noteerde 93.63. In de volgende ronde wacht voor de 30-jarige Klaasen Gary Anderson of een qualifier. 

Zo vierde Jelle Klaasen zijn overwinning (PRO SHOTS/Actionimages)
Zo vierde Jelle Klaasen zijn overwinning (PRO SHOTS/Actionimages)

Paramount verbiedt vertoningen Team America

Nadat gisteren door Sony Pictures het besluit was genomen de omstreden komedie The Interview niet langer in bioscopen (of überhaupt) uit te brengen, besloten enkele Amerikaanse bioscopen als alternatief een andere film te draaien. Maar ook deze film, Team America: World Police, die ook niet positief is in de richting van Noord-Korea, heeft een vertoningsverbod van de filmstudio gekregen.

Volgens Gizmodo hebben enkele theaters, via Twitter maar ook in een reactie aan de website, gemeld hun vertoning van Team America te annuleren op last van Paramount Pictures, de studio achter de film. Niet duidelijk is of er een specifieke dreiging naar aanleiding van deze film is, of dat Paramount simpelweg uit voorzichtigheid handelt.

Intussen heeft George R. R. Martin, auteur van de boeken waarop de populaire tv-serie Game of Thrones is gebaseerd, aangegeven bereid te zijn zelf een screening van The Interview te verzorgen. In een bericht op zijn Livejournal uit hij zijn verbazing over de situatie:

"De mate van collectieve lafheid verbluft me. Het is maar goed dat deze gasten er niet waren toen Charlie Chaplin The Great Dictator maakte. Als ze al bang zijn voor Kim Jong-Un, zouden ze wel in hun broek hebben gescheten voor Adolf Hitler."

Hij geeft aan dat, mocht Sony de film toch nog willen vrijgeven voor vertoning, zijn theater, het Jean Cocteau Cinema in Santa Fe, met plezier een vertoning van The Interview zal verzorgen. De kans daarop is echter klein, omdat Sony de film volledig heeft geannuleerd.

Wüst wereldsportvrouw van het jaar bij Reuters

Ireen Wüst is donderdag door persbureau Reuters gekozen tot sportvrouw van het jaar. De schaatsster die op de Olympische Winterspelen begin dit jaar in Sochi twee keer goud en drie keer zilver won, werd door sportjournalisten wereldwijd verkozen boven de Amerikaanse tennisster Serena Williams. Wüst werd dinsdag op het Nederlandse sportgala ook al door haar Nederlandse sportcollegas tot sportvrouw van het jaar gekozen.

Wüst was in het olympisch jaar dominant in het vrouwenschaatsen en evenaarde met haar vijf medailles het toernooirecord. Met in totaal acht olympische medailles, waarvan vier gouden, is ze bovendien de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden.

De Noord-Ierse golfer Rory McIlroy werd verkozen tot sportman van het jaar. Hij won dit jaar twee majortoernooien. Het nationaal voetbalelftal van wereldkampioen Duitsland werd sportploeg van het jaar, Diego Simeone van Spaans voetbalkampioen Atlético Madrid trainer van 2014.

Zijspancrosser Willemsen blijft stug doorgaan

Zijspancrosser Daniël Willemsen weet niet van ophouden. De tienvoudig wereldkampioen uit Lochem plakt er nog een seizoen aan vast in de grands prix, meldt hij op zijn website. Willemsen heeft Robbie Bax opnieuw bereid gevonden als bakkenist in te stappen. Het duo reed afgelopen jaar ook samen.

De 39-jarige Willemsen is al twintig jaar actief op het hoogste niveau. Hij reed in 1994 al zijn eerste grote prijs in de zijspancross.

De crosser onderging begin september een operatie aan een kruisband, waardoor hij later dan gepland de training kon hervatten. De eerste trainingen op de motor staan voor januari op de rol. Het wereldkampioenschap opent in 2015 met de Grote Prijs van Zwitserland op 6 april in Frauenfeld.

Onderzoekers maken BitTorrent anoniem en onmogelijk om offline te halen

Onderzoekers van de TU in Delft hebben een eigen BitTorrent-netwerk opgezet waarop gebruikers anoniem blijven en het onmogelijk maakt om offline te halen. The Pirate Bay heeft laten zien dat het BitTorrent-netwerk toch niet zo onverwoestbaar is tegen de autoriteiten.

De applicatie Tribler moet het antwoord zijn op het probleem dat torrent-zoekmachines offline worden gehaald. "Tribler maakt BitTorrent anoniem en onmogelijk om offline te halen," aldus leidinggevend onderzoeker Professor Pouwelse. Tribler moet het mogelijk maken om te blijven downloaden zelfs als zoekmachines, indexes en trackers offline zijn. Dit komt doordat het netwerk achter Tribler niet afhankelijk is van een centrale server. 

"De actualiteit laat maar weer zien dat overheden niet schromen om Twitter te blokkeren, websites te hacken of domeinnamen te stelen. Mensen beginnen het gevecht voor netneutraliteit te verliezen, maar we zijn trots om met Tribler een infrastructuur te bieden die bestand is tegen aanvallen en censuur," zo zegt Pouwelse.

Golfster Van Dam zakt wat weg

Golfster Anne van Dam heeft op de tweede dag van het kwalificatietoernooi voor de Ladies European Tour de nodige posities ingeleverd. Met een ronde van 74 slagen, twee boven par, zakte de Arnhemse van de negende naar de gedeelde twintigste plaats. Ze heeft negen slagen achterstand op de Engelse koploopster Georgia Hall.

Van Dam heeft nog drie ronden te gaan in het toernooi op de golfbaan van de Samanah Country Club in Marokko. De beste dertig in de eindstand krijgen een startbewijs voor het hoogste profniveau op de Ladies European Tour. De 19-jarige Van Dam is nu overigens nog amateur.

84-jarige Ecclestone blijft F1-baas

Bernie Ecclestone blijft ondanks zijn hoge leeftijd de baas in de Formule 1. CVC Capitals, de grootaandeelhouder van de koningsklasse in de autosport, heeft donderdag de 84-jarige Brit opnieuw benoemd tot directeur van de Formula One Group.

Ecclestone had zelf al herhaaldelijk aangegeven dat hij niet van plan is terug te treden. Afgelopen jaar was de Brit wel even ontheven van zijn functie. Dat was ten tijde van een fraudeproces in Duitsland, waar Ecclestone terecht stond voor omkoping. Hij kocht de strafzaak af voor 75 miljoen euro.

De voormalige Ferrari-topman Luca di Montezemolo en de Engelse topzakenman Paul Walsh zijn benoemd als bestuurslid in de Formula One Group.

Juventus winterkampioen na winst in Cagliari

Juventus heeft donderdag de koppositie in de Serie A verstevigd met een overwinning op Cagliari. Op Sardinië werd het in de laatste speelronde van 2014 3-1 voor de ploeg die nu vier punten voorsprong heeft op achtervolger AS Roma, dat zaterdag nog thuis tegen AC Milan speelt. Cagliari blijft door de nederlaag achttiende.

Via Carlos Tévez kwam de ploeg van trainer Massimiliano Allegri al in de derde minuut op voorsprong en na een kwartier stond het 0-2 dankzij Arturo Vidal. Fernando Llorente maakte vlak voor rust de derde Turijnse treffer in het Stadio Sant'Elia. Luca Rossettini scoorde halverwege de tweede helft nog tegen.

Balotelli geschorst om 'beledigend' plaatje

Mario Balotelli is donderdag door de Engelse voetbalbond FA voor een wedstrijd geschorst vanwege het plaatsen van een als beledigend beoordeelde afbeelding op Instagram. De 24-jarige Italiaan met Ghanese ouders moet tevens een boete van 25 duizend pond (32 duizend euro) betalen en een educatief programma volgen. De speler van Liverpool mist door de schorsing de competitiewedstrijd van zondag tegen Arsenal.

Het plaatje van Super Mario dat volgens Balotelli juist als anti-racistisch bedoeld was is volgens de FA niet alleen beledigend en ongepast, maar ook discriminerend voor mensen van bepaalde etniciteit en religie. "Wees niet racistisch!", luidt de tekst. "Wees als Mario: een Italiaanse loodgieter, bedacht door Japanners, die Engels spreekt en eruitziet als een Mexicaan (en springt als een zwarte man en munten grijpt als een Jood)."

Bayern voegt viertal toe aan ziekenboeg

Bayern München moet het vrijdag in de uitwedstrijd tegen FSV Mainz wederom stellen zonder een handvol basisspelers. Robert Lewandowski, Xabi Alonso, Medhi Benatia en Sebastian Rode zijn er in elk geval niet bij in de laatste wedstrijd van 2014. Dat geldt ook voor de al langer geblesseerde Thiago, David Alaba, Philipp Lahm en Javi Martínez.

Bayern staat momenteel al elf punten voor op achtervolger VfL Wolfsburg en wil vrijdag ook bij de nummer elf van de Bundesliga geen punten verspelen. "We willen met een superafstand de winterstop in", zei trainer Pep Guardiola, die tegelijkertijd waarschuwde voor al te veel euforie over de titel die Bayern al nauwelijks meer lijkt te kunnen ontgaan. "Ook wij kunnen verliezen. Wat nu met Borussia Dortmund gebeurt, kan ons ook overkomen", verwees de Spanjaard naar de degradatiezorgen van de kampioen van 2012.

De winterstop is welkom, zei Guardiola. "Zowel voor mij als voor de geblesseerde spelers."

Politie sluit winkels na negeren verordening

De politie heeft donderdagmiddag in Roermond een aantal kroegen, kappers en bakkers gesloten die in strijd met de noodverordening geopend waren. De verordening ging in nadat dinsdagavond veel asbest was vrijgekomen bij een brand in een jachthaven.

Bijna alle kapperszaken waren donderdag gewoon geopend omdat veel mensen zich vlak voor de kerst nog willen laten knippen, zei een van de ondernemers. Ook de kroegen, waar het soms best druk was, moesten op last van de politie dicht.

De sluiting duurt overigens niet lang. Vrijdag vanaf 11.00 uur mogen de winkels in de binnenstad van Roermond weer open.

Fors meer vuurwerk ingenomen

De politie heeft tot nu toe bijna dertigduizend kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer die het OM sinds 1 oktober wekelijks publiceert.

De teller staat tot en met zondag 14 december op 29.428,72 kilo. De week daarvoor was het nog ruim achttienduizend kilo, dus politie en justitie hebben flink hun slag geslagen. Bijna dagelijks is er sprake van grote vondsten, zoals dezer dagen onder meer in Nijkerk, Haarlem, Raamsdonksveer en Rosmalen. Niet zelden ligt het vuurwerk gewoon in een huis of in een schuurtje.

Rond de vorige jaarwisseling is ruim 92 duizend kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

'Kanye wil kerst niet met Kardashians vieren'

Kanye West weet het zeker: hij viert de komende kerstdagen niet met de familie van zijn vrouw Kim Kardashian. Volgens RadarOnline heeft de rapper daar helemaal geen zin in. "Hoewel het echt een feest is om met familieleden te vieren, wil Kanye dat niet", aldus een bron.

De moeder van Kim geeft ieder jaar een groot kerstfeest. "Kanye heeft dit jaar gewoon echt geen zin in om daar naartoe te gaan", gaat de insider verder. In plaats van het feestje van Kris heeft Kanye voorgesteld om samen met Kim en hun dochter North een paar dagen naar Parijs af te reizen. Maar dit zou Kim weer niet zien zitten. "Ze wil er niet eens over nadenken. Daarbij wil Kim dat North de feestdagen met haar neefjes en nichtje kan vieren."

Er gaan al weken geruchten dat het niet botert tussen Kanye en zijn schoonfamilie. De rapper en zijn bekende vrouw vierden afgelopen Thanksgiving ook niet met elkaar.

Bettel: 'belangrijk' als vervanger Rutte

Volgens de Luxemburgse premier Xavier Bettel is het bijzonder dat hij Mark Rutte vervangt op de Europese top donderdag in Brussel. "Ik vertegenwoordig vandaag zestien miljoen Nederlanders, én 500 duizend Luxemburgers. Vergeet dat niet. Ik voelde me vandaag erg belangrijk", zo verklaarde hij met een knipoog op een persconfentie tijdens de top.

En toen serieus: "Het is ook echt een kwestie van vertrouwen dat Mark mij de verantwoordelijkheid gaf." Naar eigen zeggen werd Bettel in de loop van de dag door Rutte gebeld met het verzoek hem te vervangen. Rutte zag zich gedwongen de top af te zeggen in verband met de politieke crisis in Den Haag. Het komt niet vaak voor dat een premier de regeringsleider van een ander land vervangt op een Europese top.

De laatste keer was toevallig tijdens de top van oktober. Toen werd de Cypriotische president Nicos Anastasiades plots ziek. Zijn Griekse collega, premier Antonis Samaras verdedigde toen ook de belangen van Cyprus.

Bevriende oppositie naar Torentjesoverleg

De drie bevriende oppositiepartijen zijn opnieuw uitgenodigd voor overleg in het Torentje. Dat kan erop duiden dat VVD en PvdA het onderling eens zijn over een oplossing voor de zorgcrisis.

D66-leider Alexander Pechtold, ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-leider Kees van der Staaij schuiven in het Torentje aan bij de top van het kabinet, de leiders van de fracties van VVD en PvdA en minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

3FM Serious Request begonnen

Het jaarlijks terugkerend radio-evenement Serious Request van publieke radiozender 3FM is vanavond van start gegaan. Het glazen huis is dit jaar neergestreken in Haarlem.

Dit jaar worden de DJ's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren een week lang opgesloten om geld in te zamelen voor een stille ramp. Ditmaal zet de radioactie zich in tegen seksueel geweld met meisjes en vrouwen in conflictgebieden. De deur van het glazen huis werd traditioneel op slot gedaan door minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking.

Meepraten over Serious Request kan op het forum!

Evolve jaagt op meer monsters

Vandaag introduceert 2K de Wraith, het nieuwe monster in het spel Evolve. De wraith heeft misschien de kleinste levensmeter en een matige schildmeter, het is snel en stealthy, waardoor het juist snel door de arena beweegt zodat het geen schade toegebracht krijgt.

Daarnaast kondigt 2K de open bèta exclusief voor Xbox One aan. De bèta gaat 15 januari van start en zal lopen tot en met 19 januari. Helaas, vorige keer vielen PlayStation 4-eigenaren al buiten de boot door een technisch probleem met de bèta, dit keer worden ze geheel overgeslagen.

Evolve zal ook een offline Solo Experience bevatten. Elk personage, elke map en elke modus in Evolve kan offline gespeeld worden. Je speelt dan met of tegen de computer. Je kunt het monster spelen dat tegen een computergestuurd team moet opnemen, of je kunt hotswappen tuusen teamleden om een computergestuurd monster op te jagen. 

Evolve komt 10 februari uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

KNVB Beker: Uitslag Excelsior - NAC Breda

Op Woudestijn in Rotterdam-Oost werd het achtstefinaleduel gespeeld tussen Excelsior en NAC Breda. Het werd 6-0 voor de thuisclub. Over één doelpunt zal het meest worden gesproken: het eigen van Sepp de Roover.

NAC-verdediger De Roover ziet de bal - na een corner - via zijn borst richting het eigen doel gaan. Ten Rouwelaar brengt daarna redding, maar op advies van de grensrechter telt arbiter Higler het doelpunt. Protesten leveren niets op. Ten Rouwelaar krijgt daarvoor zelfs de gele kaart te zien. Excelsior plaatst zich in ieder geval voor de kwartfinale van de KNVB Beker.

 Is het een doelpunt of niet? Volgens de arbitrage wel. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Excelsior

6 - 0

NAC Breda

 9' Auassar
 19' De Roover (e.d.)
 64' Auassar
 70' Van Weert
 85' Vermeulen
 88' Kruys
   
 
 Gele kaart: Mattheij (Excelsior), Ten Rouwelaar, Amieux, (NAC Breda)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Auassar (Vermeulen/69)
Kruys
Bruins
Stans
Botaka (van Weert/43)
Gouriye (van Mieghem/72)
  Ten Rouwelaar
De Roover (Perica/46)
Swerts
Van der Weg
Amieux
Suk
De Kamps (Tighadouini/46)
Sarpong
Matic
Hooi (Seuntjens/70)
Falkenburg

'Lady Gaga betaalde ex 10 miljoen dollar'

Lady Gaga heeft haar ex Rob Fusari in 2010 een bedrag van tien miljoen dollar (ruim acht miljoen euro) betaald. In ruil hiervoor beloofde Fusari de wereldberoemde zangeres dat hij geen informatie over haar naar buiten zou brengen. Eerder was al bekend dat Gaga de deal met haar ex had gesloten, maar RadarOnline is er nu achtergekomen wat dit de zangeres heeft gekost.

Lady Gaga en haar ex hadden een zaak tegen elkaar ingediend, Rob vond namelijk dat hij recht had op een deel van het fortuin van Gaga omdat hij de zangeres in haar beginjaren als artieste had gesteund als producer. Gaga was het hier uiteraard niet mee eens, maar ze was bang dat Fusari gevoelige informatie over haar zou lekken als ze geen stappen zou ondernemen.

Uiteindelijk troffen ze een schikking. Fusari eiste in eerste instantie een bedrag van dertig miljoen dollar, volgens de website ging hij uiteindelijk akkoord met tien miljoen dollar.

VS sturen meer troepen naar Irak

De Verenigde Staten sturen binnen enkele weken meer militairen naar Irak om Iraakse troepen te trainen. Dat heeft generaal James Terry, de hoogste commandant in Irak, donderdag gezegd. Het gaat om ruim duizend militairen. Er zijn al 1700 Amerikaanse militairen in Irak voor trainingsdoeleinden.

Terry leidt de campagne tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië. Toen IS eerder dit jaar aan haar offensief in Irak begon sloegen grote groepen Iraakse militairen op de vlucht. Volgens Terry gaat het zeker drie jaar duren voordat het Iraakse leger op eigen benen kan staan.

Mosul is de grootste stad in Noord-Irak en is in handen van IS. Het Iraakse leger wil de stad heroveren, maar zal daar waarschijnlijk de hulp van de Amerikaanse krijgsmacht bij nodig hebben.

Duitsland: Turkse spionnen opgepakt

De Duitse politie heeft drie Turkse mannen gearresteerd die ervan worden verdacht andere Turken in Duitsland te hebben bespied voor de Turkse inlichtingendiensten. Dat heeft de openbare aanklager donderdag bekendgemaakt.

Twee van de verdachten werden woensdag aangehouden op de luchthaven van Frankfurt. De derde werd in zijn huis in het westen van Duitsland gearresteerd. De drie zouden informatie hebben verzameld over Turken in Duitsland en hun 'organisatorische structuren', aldus de verklaring van de aanklager.

Hoe lang de drie als spionnen werkzaam zouden zijn geweest zei de aanklager niet, maar de arrestatiebevelen werden 11 november uitgevaardigd.

Kerstcrisis: 'Waarschijnlijk komen we eruit'

Er is volgens parlementair verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws een mogelijke oplossing aanstaande voor de kerstcrisis die nog steeds gaande is. De RVD zou een persconferentie aan het voorbereiden zijn, die elk moment kan gaan beginnen.

Na de persconferentie zal er in de Tweede Kamer direct een debat zijn waarbij de uitkomst van het crisisberaad zal worden besproken.

Uitbundige winsten op Europese beurzen

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten gesloten. De AEX koerste 3,2 procent hoger op 416,44 punten. Daarmee behoorde de Amsterdamse graadmeter tot de best presterende beurzen in Europa.

De Fed liet woensdag weten dat de centrale bank op zijn vroegst bij de vergadering van eind april zal overgaan tot een eerste renteverhoging.

Onder de hoofdfondsen was het alleen Delta Lloyd dat niet mee kon komen. De verzekeraar leverde bijna een half procent in. De grootste stijgers waren Philips en ING Groep met winsten van respectievelijk 5,2 en 4,8 procent. Ondanks een boete van 172,5 miljoen euro van de Franse mededingingsautoriteit steeg Unilever 3,8 procent in waarde.

In de AMX gingen Air France-KLM en Brunel International aan kop met dagwinsten van 4,3 en 4,0 procent.

Ook in de AScX vooral groen op de borden. Koplopers waren Ordina en Value8 met elk een stijging van 4,2 procent. Value8 kocht een meerderheidsbelang in Kersten, wat een 'duidelijk positief effect' op de winstontwikkeling zal hebben. Neways Electronics en Telegraaf Media Groep leverden 2,5 en 3,9 procent in.

Het lokaal genoteerde Altice koerste 4,1 procent hoger. Maandag komt de Franse kabelaar in de AEX. NN Group verloor 2,4 procent. De verzekeraar promoveert naar de Midkap, maar kreeg vandaag een adviesverlaging van Goldman Sachs om de oren.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,2 procent hoger op 17.557,17 punten. De breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq wonnen elk 1,3 procent.

Eén concurrent Rotterdam voor WK turnen 2019

In de strijd om het binnenhalen van het WK turnen in 2019 heeft Rotterdam slechts één concurrent. Het Duitse Stuttgart heeft zich als tegenkandidaat opgeworpen, zo meldt de internationale gymnastiekfederatie FIG. Eerder was er nog sprake van dat het Amerikaanse Orlando en het Australische Perth het toernooi wilden organiseren.

De wereldtitelstrijd van 2019 is extra belangrijk omdat het tevens geldt als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Rotterdam en Stuttgart hebben beide ervaring in het organiseren van het mondiale turnevenement. Ahoy was in 1987 en 2010 strijdtoneel, in Stuttgart verzamelden de beste turners ter wereld zich in 1989 en 2007. In mei beslist de FIG over de toewijzing.

De Bakker en Westerhof naar laatste vier

Tennisser Thiemo de Bakker heeft donderdag de laatste vier bereikt van het NK in Rotterdam. De als tweede geplaatste Westlander kende in de kwartfinale geen genade met Matwé Middelkoop en won afgetekend met 6-1 en 6-1.

De als vierde geplaatste Boy Westerhof voegde zich bij De Bakker in de halve finales. Hij rekende af met Mark de Jong in twee sets: 7-6 (3) en 6-3. Westerhof voorkwam met zijn zege een mogelijke halve finale tussen De Jong en topfavoriet Robin Haase, die vrijdag in actie komt in de kwartfinales. Haase kondigde zondag aan dat Rotterdammer De Jong zijn nieuwe coach is.

Kabinet bezig met lijst terreurorganisaties

Het kabinet werkt aan een eigen lijst waarop terroristische organisaties komen te staan die een bedreiging vormen voor Nederland of de westerse samenleving. Mensen die zich bij een organisatie op deze lijst aansluiten, kunnen hun Nederlanderschap kwijtraken zodat ze uit Nederland geweerd kunnen worden.

De lijst is een nieuw onderdeel van een wetsvoorstel dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) donderdag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. Het wetsvoorstel vloeit voort uit het actieplan dat hij in de zomer bekendmaakte om het opkomend jihadisme tegen te gaan.

Het afpakken van het Nederlanderschap kan overigens alleen als iemand twee nationaliteiten heeft.

'Pas op met oversluiten woekerpolis'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten op te passen bij het oversluiten van een beleggingsverzekering. De toezichthouder zei donderdag twijfels te hebben of de gegeven adviezen altijd passend zijn voor de klant.

Volgens de waakhond op de financiële markten zijn momenteel meerdere partijen actief die financiële dienstverleners aanbieden het oversluiten van woekerpolissen uit handen te nemen. Uit de ontvangen signalen blijkt volgens de AFM echter dat die ondernemingen tijdens het gesprek thuis vaak geen hersteladvies geeft. "De onderneming komt langs om enkel de beleggingsverzekering over te sluiten naar haar eigen producten."

Ierland wil aflossen IMF-lening versnellen

Ierland wil zijn uitstaande schulden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vervroegd terugbetalen. Dat meldde de Ierse minister van Financiën Michael Noonan donderdag. Het land wil profiteren van de gunstige omstandigheden op de financiële markten, waar de rentes zijn gedaald tot historisch lage niveaus.

Volgens Noonan heeft Ierland inmiddels negen miljard euro, oftewel veertig procent van het bedrag dat het IMF tijdens de schuldencrisis aan het land leende, terugbetaald. Daarmee bespaart het land volgend jaar 150 miljoen euro aan rentekosten.

Ierland werd in 2010 met noodsteun van de eurolanden en het IMF van de financiële ondergang gered, nadat het in zware problemen was gekomen door de financiële crisis en het instorten van de huizenmarkt. In totaal ontving het 67,5 miljard euro aan noodkredieten, waarvan het laatste deel eind vorig jaar werd overgemaakt.

Southampton kan Sneijder niet betalen

Wesley Sneijder is geen optie voor Southampton. Volgens trainer Ronald Koeman is de middenvelder van Galatasaray te duur voor The Saints, die in de media zijn gelinkt aan diverse grote namen die in de transferperiode in januari kunnen worden binnengehaald. "Ik ben geïnteresseerd, maar we kunnen hem niet betalen."

De ploeg van Koeman begon het seizoen uitstekend, maar moet na vijf nederlagen op rij, waarvan vier in de competitie, de vrije val zien te stoppen in de thuiswedstrijd tegen Everton zaterdag. "Vooraf had ik ervoor getekend om half december vijfde te staan", zei Koeman, die zijn ploeg zag verliezen van topploegen Manchester City, Arsenal en Manchester United, maar daarna ook onderuit zag gaan tegen Burnley en derdedivisionist Sheffield United in de League Cup. "Dat was de eerste keer dat ik teleurgesteld was in mijn elftal. Ik weet dat ze goed kunnen voetballen. Misschien ligt het aan frisheid of wijzigingen in het elftal."

Telltales Minecraft Story Mode aangekondigd

Mojang heeft op een bijzondere manier bekendgemaakt dat er een nieuw hoofdstuk aanstaande is in de Minecraft serie. Zij hebben namelijk een browsergame gemaakt om hun nieuwe game aan te kondigen, die in de bron staat. Minecraft Story Mode, zoals de game heet, zal door Telltale worden gemaakt.

Telltale, onder andere bekend van The Wolf Among Us, The Walking Dead en het pas uitgegeven Game of Thrones maakt episodische games, waarbij de games het meestal moeten hebben van het verhaal. Misschien niet de meest logische combinatie, dat geen verhaal heeft, maar de game komt er toch. Wanneer  Minecraft Story Mode komt is niet bekend, wel is bekend dat hij voor PlayStation-platformen, Xbox-platformen, pc, Mac, iOS en Android komt.

Minecraft Story Mode
Minecraft Story Mode

Winkels Roermond vrijdagochtend weer open

Het winkelgebied in Roermond, dat sinds woensdag dicht is na het neerkomen van asbest, gaat vrijdagochtend om 11.00 uur weer open. Dat heeft burgemeeester Peter Cammaert van Roermond donderdag bekendgemaakt. De winkels kunnen dan ook weer worden bevoorraad.

De afgelopen twee dagen moesten de winkels in het centrum noodgedwongen dichtblijven. Niet alle winkels hielden zich daar aan.

Opnieuw massale ontvoering in Nigeria

Islamitische extremisten hebben afgelopen weekeinde in het noordoosten van Nigeria zeker 185 mensen ontvoerd en 35 vermoord. Dat hebben mensen die de aanval overleefden gezegd. In hetzelfde gebied ontvoerde terreurbeweging Boko Haram eerder dit jaar bijna driehonderd meisjes.

De aanval in het dorp Gumburi vond zondag plaats maar werd pas donderdag bekend, omdat de extremisten telefoonmasten in het gebied hebben vernietigd. Een tiener die wist te ontkomen door zich te verstoppen twijfelt er niet aan dat Boko Haram achter de aanval zat. "Het waren zeker leden van Boko Haram want ze schreeuwden Allahu Akbar (God is groot), schoten op mensen en staken huizen in brand", zei de jongen.

Gumburi ligt twintig kilometer van Chibok, de plaats waar in april 276 meisjes werden ontvoerd door Boko Haram. Tientallen van hen wisten te ontsnappen maar 219 worden nog altijd vermist. Volgens sommige berichten zijn de meisjes uitgehuwelijkt aan strijders van Boko Haram.

Santambrogio betrapt op doping voor einde schorsing

De Italiaanse wielrenner Mauro Santambrogio heeft positief getest op het gebruik van testosteron, zo meldt de internationale wielerbond UCI donderdag. De test werd gedaan op een monster dat tijdens een zogenaamde out-of-competition controle op 22 oktober werd afgenomen.

De timing van het afgenomen monster is opvallend, want de 30-jarige Santambrogio was op dat moment nog geschorst vanwege zijn vorige vergrijp. Tijdens de Giro d'Italia van 2013, waarin hij een loodzware bergetappe won, werd hij betrapt op het gebruik van EPO. Zijn schorsing werd van vier jaar teruggebracht naar anderhalf jaar, doordat de Italiaan een verklaring aflegde bij de UCI, waarin hij onder meer schuld bekende.

De schorsing van Santambrogio liep daardoor op 2 november van dit jaar af. Een paar dagen eerder werd bekend dat hij in 2015 zou gaan rijden voor de continentale formatie Amore e Vita. De Italiaan heeft het recht om een contra-expertise aan te vragen, maar is voorlopig - opnieuw - geschorst. In 2010 en 2011 werd hij ook al genoemd in het Mantova-onderzoek naar de ploeg van Lampre, waar hij tot 2009 reed.

Belgische kerncentrales tien jaar langer open

België houdt twee kerncentrales bij Doel, vlak over de grens bij Antwerpen, tien jaar langer open. Dat heeft de Belgische regering onder leiding van de Franstalige liberaal Charles Michel donderdag besloten. De levensduurverlenging is nodig om er zeker van te zijn dat België niet zonder elektriciteit komt te zitten.

Beide kerncentrales (Doel 1 en 2) zouden na veertig jaar trouwe dienst in 2015 gesloten worden, maar blijven nu dus maximaal tien jaar langer draaien. Minister van Energie Marie-Christine Marghem verklaarde dat 2025 de uiterste datum is. Dat is het jaar dat België uit kernenergie stapt.

België wordt al tijden geplaagd door problemen met de kerncentrales. Er werden in twee reactoren, bij Doel en in Tihange bij Maastricht, scheurtjes gevonden in de reactorwand. Een andere reactor kwam deze zomer stil te liggen na sabotage. Deze reactor (Doel 4) wordt naar verwachting dit weekeinde opnieuw opgestart.

Griepepidemie in Nederland

Er is een griepepidemie in Nederland. Veel mensen voelen zich vlak voor kerst niet lekker. Dat meldde het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) donderdag. Vooral kinderen onder de vier jaar hebben er last van.

Afgelopen week gingen 72 op de honderdduizend inwoners met griepachtige klachten naar de huisarts. De week ervoor waren dat er 52. Als er twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan, is er sprake van een epidemie.

In april was er een milde griepepidemie in Nederland.

Afperser De Mol blijft langer vast

De 70-jarige afperser van de familie De Mol blijft langer vastzitten. Zijn voorarrest is met negentig dagen verlengd. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald.

De man uit Zeist werd op 3 december opgepakt en zit sindsdien achter de tralies. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van afpersing en bedreiging.

De Zeistenaar terroriseerde ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij een groot geldbedrag eiste.

De man heeft kort na zijn arrestatie bekend, maar hij is tot nu toe niet duidelijk over het motief achter zijn actie. Hij had het geëiste geld niet echt nodig. De afperser heeft overigens nooit geld ontvangen van de familie De Mol.

[upd] Topberaad VVD met Rutte, Schippers en Zijlstra

De top van de VVD is donderdagmiddag bijeen voor overleg. Premier Mark Rutte, minister van Volksgezondheid Edith Schippers en fractieleider Halbe Zijlstra spreken elkaar bij de fractie van de partij in het Tweede Kamergebouw over de laatste stand van zaken in het zorgconflict met de PvdA.

De liberalen en coalitiegenoot PvdA werken al dagen aan een oplossing voor de gesneuvelde zorgwet van Schippers.

Update 17:23 uur
Inmiddels zijn ze alweer vertrokken uit de Tweede Kamer. 

Al met al is er momenteel veel onduidelijkheid over waar de verschillende betrokken politici zich bevinden. Er gaan diverse geruchten over waar er overleg plaatsvindt met welke fracties. Zo zou de PvdA top inmiddels bijeengekomen zijn op het Torentje. Tevens zou de VVD-top zich daar ook bevinden, doch ineen aparte kamer. Andere geruchtenn beweren dat beide partijen nog in het gebouw van de Tweede Kamer zouden zijn.

Naast alle onduidelijkheid over wie nou precies waar aan het overleggen is met welke fractie, wordt er in de wandelgangen ook druk gespeculeerd over de motivatie van de drie PvdA-senatoren om geen stemgaranties af te willen geven aan de VVD.

De NOS geeft aan dat de drie dit niet willen wegens 'staatsrechtelijke redenen'. RTL zinspeelt in diverse artikelen over beweegredenen die meer richting het opblazen van het huidige kabinet gaan. Beide zenders baseren zich op 'bronnen dicht bij de partijen'.

Aantal klachten over chroomverf zwelt verder aan

Het aantal klachten van (oud-)medewerkers van Defensie die in aanraking zijn gekomen met kankerverwekkende chroomverf is gegroeid tot 1250. Van hen hebben er ruim 350 medische klachten, meldde minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Vorige maand was nog sprake van negenhonderd meldingen. De mensen hebben op werkplaatsen van Defensie en de NAVO gewerkt met coating en verf waarin het kankerverwekkende chroom 6 zat. De medische klachten variëren volgens het ministerie van vermoeidheid en hoge bloeddruk tot verschillende vormen van kanker.

Defensie laat onafhankelijk onderzoek doen door het RIVM naar de problemen met het verf. Verder krijgen schrijnende gevallen een financiële tegemoetkoming. Hennis hoopt volgende maand een definitief akkoord over de regeling te bereiken met de bonden.

Witte heroďne blijkt Aziatisch

De witte heroïne die in Amsterdam door straatdealers als cocaïne wordt verkocht, is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Dat meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) donderdag op basis van onderzoek naar de witte heroïne. Tot nu toe zijn zeventien toeristen slachtoffer geworden van deze harddrug. Drie toeristen hebben het niet overleefd.

Het NFI heeft gekeken naar de samenstelling van de drugs. De stoffen in de witte heroïne die in de hoofdstad wordt verkocht zijn kenmerkend voor het productieproces in Zuidoost-Azië, legt een woordvoerder van het NFI uit aan Novum Nieuws.

Witte heroïne is gevaarlijk omdat het erg puur is. De drugs zijn minder versneden en alleen geschikt om te spuiten of snuiven. Ook kunnen de drugs vanwege de kleur worden verward met cocaïne. De normale gebruikershoeveelheid van witte heroïne ligt lager dan van cocaïne.

Witte heroïne is over het algemeen veel duurder dan cocaïne, maar wordt door Amsterdamse straatdealers voor een lagere prijs aangeboden. Door de verwarring lopen gebruikers het risico op een overdosis. Zij krijgen dan ademhalingsproblemen, soms met fatale afloop.

Smartshops in Amsterdam verkopen sinds een paar weken tests die aangeven of het bij gekochte drugs om witte heroïne of cocaïne gaat. Ook waarschuwt de gemeente Amsterdam toeristen aan de hand van matrixborden.

Het NFI onderzoekt nog of de drugs uit een partij komt of dat het om meerdere partijen gaat.

Jim Carrey wil een rol in nieuwe Batman

Jim Carrey wil graag een rol spelen in de nieuwe Batmanfilm. De acteur sprak hier woensdag over tijdens een interview met MTV.

De acteur speelde eerder al badguy the Riddler in de film Batman Forever van Joel Schumacher uit 1995. Hij wil deze rol niet nog een keer spelen en hij twijfelt erover of regisseur Christopher Nolan dat ook zou willen. Wel wil hij graag meewerken aan de nieuwe reeks. "Ik zou het geweldig vinden om in een van de nieuwe films te spelen."

Het is opmerkelijk dat Jim Carrey verwijst naar Christopher Nolan. De regisseur van Batman v Superman: Dawn Of Justice is namelijk Zack Snyder. Hoewel Nolan betrokken is bij het project als uitvoerend producent, moet Carrey toch echt bij Snyder aankloppen voor een baan.

Batman v Superman: Dawn Of Justice wordt op 24 maart 2016 in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Rusnák tekent bij FC Groningen

Albert Rusnák speelt vanaf 1 januari voor FC Groningen. De 20-jarige Slowaak tekende donderdag een contract tot medio 2018 bij de huidige nummer acht van de eredivisie. Rusnák komt over van Manchester City, dat hem de eerste seizoenshelft verhuurde aan SC Cambuur. sc Heerenveen had ook interesse in Rusnák.

De Engelsen wilden Rusnák in de winter verkopen omdat zijn contract deze zomer afliep. Hoeveel de Groningers betalen voor de middenvelder is niet bekendgemaakt.

Rusnák kwam in 2010 naar de jeugdopleiding van City, maar speelde nooit in het eerste. Toen hij kortstondig werd verhuurd aan Oldham Athletic en Birmingham City kwam hij tot een handvol wedstrijden, maar het afgelopen halfjaar in Leeuwarden was zijn eerste periode als basisspeler. In zestien wedstrijden scoorde hij vier keer.

Geen breuk in enkel Beerens

Roy Beerens heeft geen enkelbreuk overgehouden aan het uitduel met Eintracht Frankfurt van woensdag. De aanvaller van Hertha BSC viel al in de 27e minuut geblesseerd uit. Zijn trainer Jos Luhukay vreesde na de wedstrijd (4-4) voor zwaar letsel, maar dat lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. "Hij heeft niets gebroken, dat is natuurlijk positief", zei de Limburger donderdag. "Het blijft natuurlijk vervelend dat hij wegvalt."

Door de enkelkwetsuur, waar de exacte schade nog niet bekend van is, mist de oud-speler van onder meer PSV, NEC en AZ in ieder geval de competitiewedstrijd tegen Hoffenheim van zondag.

Contra helpt Getafe met overstap naar China

De Roemeen Cosmin Contra heeft zijn jawoord gegeven aan het Chinese Guangzhou R&F. Die formatie neemt de 39-jarige coach per direct over van Getafe, dat er financieel slecht voorstaat. De Spaanse club had Contra aangemoedigd de overstap te maken, hoewel hij naar behoren presteert. "Ze willen dat ik de club help. Ik ken de problemen en ben daartoe bereid", zei Contra woensdag.

De voormalig international is bij Guangzhou de opvolger van de Zweed Sven-Göran Eriksson. Mogelijk neemt hij nog een speler van Getafe mee. Volgens Chinese media volgt middenvelder Míchel, die door Getafe van Valencia wordt gehuurd, zijn trainer naar het Verre Oosten.

Pakistaanse bondscoach neemt excuses terug

De Pakistaanse bondscoach Sheikh Shahnaz heeft spijt van de excuses die hij heeft gemaakt na afloop van de gewonnen halve finale van de Champions Trophy tegen India (4-3). De hockeyspelers Muhammad Tousiq en Amjad Ali maakten na de wedstrijd obscene gebaren richting de aanhang van aartsrivaal India en werden daarvoor geschorst, waardoor ze de finale tegen Duitsland misliepen.

Die schorsing was onterecht, zegt Shahnaz nu tegen persbureau APP, terwijl hij eerder zijn excuses nog aanbod voor het gedrag van zijn spelers. Volgens hem hebben zij echter niets misdaan en hoort juichen nu eenmaal bij het spel. Hij vindt ook dat de schorsing ervoor heeft gezorgd dat Pakistan de Champions Trophy niet heeft gewonnen. "Wat er na de halve finale is gebeurd, zat natuurlijk nog in de hoofden van onze spelers tijdens de finale."

De politieke spanningen tussen India en Pakistan werden op het veld duidelijk zichtbaar. De Pakistaanse spelers daagden het publiek uit en Muhammad Tousiq stak zijn middelvinger op. Pakistan verloor de finale tegen Duitsland uiteindelijk met 2-0.

Groeiend optimisme over uitweg zorgcrisis

Er lijkt een oplossing in de maak over het zorgconflict tussen de regeringspartijen VVD en PvdA. Volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is er zeker voortgang. Schippers is hoopvol dat de partijen eruit komen. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Schippers en Zijlstra deden hun uitspraken donderdag na een bezoek aan het Torentje van premier Mark Rutte. Daar zaten aan het begin van de middag behalve Rutte zelf nog PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom.

Het conflict in de coalitie ontstond toen dinsdag een belangrijke zorgwet van Schippers in de Eerste Kamer werd weggestemd. Dat gebeurde door toedoen van drie PvdA-senatoren. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher zou donderdag overleg hebben met één van hen, Adri Duivesteijn. Of dat gesprek ook heeft plaatsgevonden en hoe het is afgelopen, is niet bekend.

Volgens ingewijden zouden de twee andere dissidente PvdA-senatoren, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst, hun opstelling laten afhangen van Duivesteijn. "Als Adri akkoord gaat, komt het goed", aldus een ingewijde.

Mochten de partijen er niet uitkomen, dan dreigt een kabinetscrisis. Er is haast geboden, omdat Rutte donderdagmiddag in Brussel moet zijn voor een Europese top. De twee regeringspartijen voelen er bovendien niets voor om het donderdagavond het kerstreces in te gaan terwijl het conflict nog boven de markt hangt.

Hoe het mogelijke compromis eruitziet, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens bronnen is het de bedoeling dat Schippers haar gesneuvelde zorgwet opnieuw indient, met een aantal toezeggingen om de PvdA-senatoren over de streep te trekken. De wet regelt onder meer een beperking van de vrije artsenkeuze en zou vanaf 2016 een besparing van een miljard moeten opbrengen.

EU verbiedt investeringen in de Krim

De Europese Unie heeft donderdag besloten investeringen te verbieden in de Krim, het tot Oekraïne behorende schiereiland dat in maart door Rusland werd geannexeerd. Ook andere economische strafmaatregelen worden getroffen, vooral gericht op het weghouden van toeristen.

Europese burgers en bedrijven die gevestigd zijn in EU-lidstaten mogen vanaf zaterdag geen vastgoed of bedrijven meer kopen op de Krim. Ook mogen ze geen bedrijven op de Krim financieren of diensten verlenen.

Europese touroperators mogen geen reizen naar de Zwarte Zee-stranden of andere bestemmingen op de Krim aanbieden. Cruiseschepen die onder de vlag van een EU-land varen of waarvan de eigenaar in een EU-lidstaat gevestigd is mogen Sevastopol of andere havens op de Krim niet aandoen, behalve in noodgevallen.

Faillissement dreigt voor thuishulp Brabant

De West-Brabantse zorginstelling Thebe vraagt donderdag faillissement aan voor de eigen huishoudhulporganisatie. Ongeveer 1950 medewerkers, voor een groot deel huishulpen, verliezen waarschijnlijk hun baan.

Thebe legt de oorzaak bij de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp. Gemeenten kiezen zelf bij wie ze de zorg inkopen. De vraag ligt lager dan verwacht en de prijzen ook. Het personeel van Thebe is relatief duur. Het verlies van de huishoudelijke hulp werd al langer gecompenseerd met andere inkomsten van het bedrijf, maar dat is niet langer verantwoord, staat in een verklaring. De thuiszorg, kraamzorg en verpleeghuiszorg van Thebe hebben geen last van een faillissement.

Het personeel van de huishoudelijke hulp krijgt de maand december en de eindejaarsuitkering nog uitbetaald. De medewerkers wordt gevraagd om in januari te blijven werken om de gevolgen voor de cliënten te beperken en gemeenten tijd te bieden een oplossing te vinden.

Thebe levert dagelijks huishoudhulp aan ruim zevenduizend mensen in 22 gemeenten in West-Brabant.

Hoofdverdachte aanslag Mumbai op borgtocht vrij

Een Pakistaanse antiterreurrechtbank heeft de hoofdverdachte van de terreuraanval in de Indiase stad Mumbai op borgtocht vrijgelaten. Volgens advocaat Rizwan Abbasi oordeelde de rechter in Rawalpindi donderdag dat er onvoldoende bewijs is om Zaki-ur-Rahman Lakhvi nog langer vast te houden.

Bij de aanval in 2008 kwamen 166 mensen om het leven. De aanval werd toegeschreven aan de Pakistaanse militante groep Lashkar-e-Taiba. Pakistan vervolgt zeven verdachten wegens betrokkenheid bij de aanval, maar hun rechtszaak is nog nauwelijks opgeschoten.

India verwijt Pakistan dat het onvoldoende optreedt tegen de militanten die voor de aanval verantwoordelijk worden gehouden. Indiase functionarissen hebben de invrijheidstelling van Lakhvi meteen veroordeeld.

Rutte niet naar EU-top in Brussel

Premier Mark Rutte gaat donderdag definitief niet naar de EU-top in Brussel. Dat meldt zijn woordvoerder donderdag. Rutte laat zich in de Europese Raad vervangen door zijn Luxemburgse collega Xavier Bettel. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) zal Bettel bijpraten over de Nederlandse standpunten.

Rutte blijft in Den Haag om te werken aan een oplossing voor de zorgcrisis. Hij had eerder al laten weten dat hij beschikbaar is voor een debat in de Tweede Kamer over de zorgcrisis, mocht de Kamer hem daartoe donderdag nog uitnodigen.

Bulgaarse bondscoach wil Berbatov terug

Als het aan Ivajlo Petev ligt, keert Dimitar Berbatov spoedig terug bij de Bulgaarse nationale voetbalploeg. Petev, deze week aangesteld als de nieuwe bondscoach, hoopt dat de spits Bulgarije aan kwalificatie voor het EK 2016 kan helpen. "Ik wil hem graag ontmoeten om met hem te praten. Daarna zien we wel wat er gebeurt", zei Petev donderdag.

De 33-jarige Berbatov beëindigde in 2010 zijn interlandloopbaan. Met 48 doelpunten is de spits van Monaco nog altijd Bulgaars topscorer aller tijden. Luboslav Penev, de voorganger van Petev, was er eerder niet in geslaagd Berbatov tot een terugkeer over te halen.

Bulgarije staat na vier kwalificatieduels vierde in groep H, met een achterstand van zes punten op leiders Kroatië en Italië en vijf op Noorwegen. Op 28 maart ontvangt Bulgarije in Sofia Italië.

Keepersnood bij Newcastle

Manager Alan Pardew van Newcastle United overweegt de bazen van de Premier League om toestemming te vragen een extra keeper te mogen aanschaffen voor de komende weken. Pardew moest na het wegvallen van de geblesseerde Oranje-international Tim Krul en diens vervanger Rob Elliott vertrouwen op de 21-jarige Jak Alnwick. De derde keus heeft nu last van een schouderkwetsuur.

Alnwick debuteerde eerder deze maand als invaller voor Elliott tegen Chelsea. Hij incasseerde bij zijn laatste twee optredens acht doelpunten. Als hij door zijn blessure wegvalt, heeft Pardew alleen nog Freddie Woodman (17) als optie. "We moeten ernaar kijken want het zou niet moeten kunnen dat we op dit niveau met een zeventienjarige doelman die vierde keus is gaan voetballen. Ik wil met de Premier League praten over wat er mogelijk is."

De regels staan het tussentijds huren van een doelman toe als er nog maar één fitte senior-keeper over is. Pardew: "Probleem is dat Freddie als senior telt, ook al is hij pas zeventien. Hij is prof."

Li Jie en Li Jiao bij Europese Tafeltennis Top 16

De Nederlandse tafeltennissters Li Jie en Li Jiao doen van 6 tot en met 8 februari mee aan de Europese Top 16 in Bakoe (Azerbeidzjan). Beide speelsters staan bij de beste dertien Europese speelsters op de ranglijst en hebben daardoor automatisch een uitnodiging ontvangen. Li Jiao, zevende op de ranking, is als vierde ingeschaald. Li Jie, twaalfde, is als achtste geplaatst.

Britt Eerland is één van de reserves bij het Europese tafeltennistoernooi, waaraan voorheen twaalf speelsters deelnamen. Tijdens de Top 16 kunnen Li Jie en Li Jiao een ticket verdienen voor de ITTF World Cup.

Amersfoort onder financieel toezicht

De provincie Utrecht heeft Amersfoort onder preventief financieel toezicht gesteld. De stad slaagde er volgens de provincie niet in om voor 2015 een evenwichtige begroting te maken. Voor de jaren daarna is de situatie eveneens penibel.

Amersfoort heeft de afgelopen weken geprobeerd om het preventieve toezicht te voorkomen. Toezicht betekent dat de stad geen uitgaven meer mag doen zonder goedkeuring van de provincie. Afgelopen dinsdag hebben raad en college nog met de provincie gepraat, omdat de gemeente vindt dat de zienswijze van de provincie niet juist is.

Amersfoort is vooral in de problemen gekomen door tegenvallende grondexploitatie. De stad krijgt van de provincie een kwartaal de tijd om een nieuwe begroting op te stellen. Als dat lukt, heft de provincie het verscherpte toezicht weer op.

Amersfoort is de enige Utrechtse gemeente die komend jaar onder preventief toezicht staat. Dat treft verder alleen het recreatieschap Vinkeveense Plassen, maar dat heeft te maken met de aanstaande opheffing van dat schap.

Agent niet bestraft voor neerschieten inbreker

Een agent uit Kampen krijgt geen straf voor het neerschieten van een inbreker in Zwartsluis. De rechtbank in Zwolle achtte donderdag een poging tot toebrengen van zwaar letsel bewezen, maar concludeerde dat de agent uit noodweer had geschoten.

De 60-jarige agent spoedde zich 's nachts met een collega naar een loods waar inbrekers gezien waren. Daar reed een auto op hem in. Hij schoot op de wagen en schoot vrijwel direct erna op de inbreker die uit de loods kwam gerend. De agent voelde zich bedreigd en schoot in een reflex.

Een poging tot doodslag op de onbekend gebleven automobilist achtte de rechtbank niet bewezen. De agent zei dat hij niet de intentie had de automobilist dodelijk te raken. De rechtbank had geen reden aan die verklaring te twijfelen.

Rutte beschikbaar voor Kamerdebat zorgcrisis

Premier Mark Rutte is beschikbaar voor een debat in de Tweede Kamer over de zorgcrisis, mocht de Kamer daar behoefte aan hebben. In dat geval gaat hij donderdag niet naar de EU-top in Brussel.

De oppositie in de Kamer wil een debat over de situatie die is ontstaan na het wegstemmen van een zorgwet van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), dinsdag in de Senaat. De regeringspartijen VVD en PvdA blokkeren dat debat vooralsnog, omdat er volgens hen nog niets te melden valt over de zorgcrisis. De bevriende oppositiepartijen suggereerden om het debat alvast 'in potlood' in de agenda te zetten voor later op de dag.

Het CDA wil van Rutte weten wie hem vervangt op de EU-top als hij in Den Haag blijft.

Sony brengt The Interview helemaal niet uit

Sony zal de omstreden film The Interview helemaal niet meer uitbrengen. De film zal niet meer in première gaan in Amerikaanse bioscopen en zal ook niet op dvd of video on demand te zien zijn, liet het filmbedrijf woensdag weten.

"Sony Pictures heeft geen verdere plannen om de film nog uit te brengen", zei een woordvoerder van het bedrijf volgens Amerikaanse media. Er gingen eerder nog geruchten dat The Interview wel thuis te zien zou zijn via dvd of video on demand of dat de film op een later alsnog in première zou gaan, maar daar maakte het bedrijf korte metten mee.

Sony zag woensdag al af van de geplande première van The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De film had eigenlijk op 25 december in roulatie moeten gaan. Volgens Sony is besloten daarvan af te zien omdat te veel bioscoopketens terugdeinsden voor het vertonen van The Interview. "We respecteren en begrijpen het besluit van onze partners", aldus een verklaring van het filmbedrijf.

Het filmbedrijf liet weten 'extreem teleurgesteld' te zijn door de uitkomst van de rel rond The Interview. "We staan achter onze filmmakers en hun recht op vrijheid van meningsuiting", aldus Sony.

Hackers hadden eerder dreigementen geuit tegen bioscopen die de film zouden vertonen. Daarop lieten diverse bioscoopketens weten de vertoning van de film te schrappen of uit te stellen. In de komedie, met hoofdrollen voor Seth Rogen en James Franco, beraamt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een complot om Kim Jong-un te vermoorden.

Eerder werd al duidelijk dat niet iedereen blij is met de film. Hackers vielen de systemen van Sony aan en begonnen met lekken van informatie over het bedrijf. "We zijn diep bedroefd door deze schaamteloze poging de verspreiding van een film te voorkomen", liet Sony weten.

Universal Pictures was van plan de film volgende maand in Nederland uit te brengen en zei woensdag daar niet vanaf te zien. Het is niet bekend of dat nog steeds het geval zal zijn.


Sony brengt The Interview helemaal niet uit (Foto: Novum)

Hennis sluit kruisraketten niet uit

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) sluit niet uit dat er ooit kruisraketten worden gekocht voor de Nederlandse marinefregatten. "Ik zeg nooit nooit. Je moet ook kunnen aanvallen", zegt ze in een interview met Elsevier op de vraag of ze overweegt kruisraketten te kopen.

De Tweede Kamer wil het defensiebudget verhogen en heeft Hennis opgeroepen plannen te maken voor de versterking van de krijgsmacht. Daarbij sluit ze 'Tomahawk-kruisraketten in elk geval niet principieel uit'.

Volgens Hennis moet de krijgsmacht beschikken over 'escalatiedominantie', de tegenstander afschrikken door telkens te dreigen met de inzet van nog zwaardere wapens.

Lelijke mormels en nieuwe details uit Bloodborne

Dat From Software weet hoe je smerige, huiveringwekkende wezens moet tekenen, wisten we al. Met Bloodborne bewijzen ze deze vaardigheid opnieuw. Vandaag zette de ontwikkelaar weer een paar nieuwe screenshots online, inclusief enkele details van de PS4-exclusive.

Tijdens de PlayStation Experience enkele weken geleden liet From al enkele details los over de zogenaamde Chalice Dungeons. Deze ondergrondse ruïnes bevinden zich onder de stad Yarnham, waar de game zich afspeelt. De Chalice Dungeons bestaan uit verschillende lagen en worden procedureel gegenereerd, wat dus betekent dat ze per playthrough of activatie qua structuur zullen veranderen. Verder zijn deze locaties vergeven van dodelijke vallen en weerzinwekkende monsters.

De Chalice Dungeons bieden veel aanvullende content en replaywaarde vanwege hun veelzijdigheid. Zo is het mogelijk om je eigen unieke Chalice Dungeon online te delen met andere spelers, of Dungeons van andere spelers uit te proberen. Naast de smerige beesten die rondzwerven in de Dungeons, zijn er zogenaamde Dungeon Protectors en Protector Ritual Masters. Naja, het komt er waarschijlijk gewoon op neer dat je heel vaak het loodje gaat leggen. Check de screens.

Ladderzatte student dreigt huisgenoot uit raam te gooien

Een 25-jarige student uit Tilburg is woensdag opgepakt. De bewoner van een studentenhuis aan de Schouwburgring in de Brabantse plaats was straalbezopen en dreigde een 24-jarige huisgenoot uit het raam te gooien. Dat meldt Omroep Brabant.

Huisgenoten hadden de verdachte aangesproken op het feit dat hij te veel alcohol op had. Deze opmerking viel slecht bij de zatte student. Daardoor onstond ruzie. Tijdens de ruzie dreigde de zatlap zijn huisgenoot uit het raam te gooien.

Omstanders wisten de dronken student tegen de grond te werken en in bedwang te houden. De politie heeft het drankorgel gearresteerd, maar kon hem nog niet verhoren, omdat hij te veel gezopen had.

OM overweegt nieuwe rechtszaak Baflo

Het Openbaar Ministerie wil het drama van Baflo opnieuw aan een rechter voorleggen. Het OM heeft daarom donderdag cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. De uitgeprocedeerde asielzoeker Alasam S. sloeg ruim drie jaar geleden in Baflo zijn vriendin Renske Hekman dood met een brandblusser en schoot daarna een motoragent op straat dood.

S. werd veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar, maar het hof maakte daar vorige week zes jaar en tbs van. De dader zou door een psychose niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de dood van Renske.

Het Openbaar Ministerie spreekt van een voorlopige cassatie en zoekt de komende tijd in het arrest van het hof naar aanknopingspunten om de zaak opnieuw tegen het licht te houden. Er zal vooral worden gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van S.

Meer Nederlanders zijn gaan sporten

In Nederland zijn dit jaar meer mensen gaan sporten. Het aantal steeg in vergelijking met 2013 met driehonderdduizend tot negen miljoen mensen. Dat stelt sportkoepel NOCNSF, dat onderzoek liet doen door marktonderzoeker GfK.

De toename is het grootst bij mannen (180.000), 31- tot en met 44-jarigen (120.000) en ouderen in de leeftijd van 64 tot en met 80 jaar (tachtigduizend). Het aantal jongeren (5 tot en met 18 jaar) dat aan sport doet bleef met 2,3 miljoen ongeveer gelijk. Jongens gingen minder sporten, meisjes juist meer.

Negende kind voor Stevie Wonder

Stevie Wonder is voor de negende keer vader geworden. Zijn vriendin Tomeeka Robyn Bracy is bevallen van dochter Nia. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Vorige maand werd bekend dat het gezin van de 64-jarige zanger verder uit zou breiden. Even gingen de geruchten dat het een drieling zou zijn, maar Wonder meldde even later dat er slechts een op komst was. Hij maakte toen ook al de naam van het meisje bekend, Nia. "Het betekent doel", legde de soul-ster uit aan Whoopi Goldberg tijdens een interview voor The View.

Nia is het tweede kind van Wonder met zijn 40-jarige vriendin Tomeeka. Hij heeft nog eens zeven kinderen uit vorige relaties.

Utrecht wil geen thuisprostitutie

Utrecht voelt niets voor prostitutie in woonhuizen. Een deel van de gemeenteraad had daarom gevraagd als tijdelijke oplossing voor de vrouwen die sinds 2013 niet meer in Utrecht als prostituee kunnen werken. Het stadsbestuur vreest overlast in de woonbuurt, te weinig toezicht op de activiteiten, risico op misstanden en gevaar voor de volksgezondheid. Dat staat in een brief die burgemeester Jan van Zanen donderdag aan de raad heeft gestuurd.

Van Zanen wijst erop dat thuisprostitutie in de andere grote steden ook niet is toegestaan. In Utrecht is in het afgelopen jaar 24 keer opgetreden tegen vrouwen die vanuit huis werkten. Onder hen waren vier vrouwen die vroeger een ruimte huurden op een seksboot aan het Zandpad. Utrecht schrapte alle vergunningen van die seksboten wegens misstanden.

Broer Badr Hari krijgt taakstraf voor meineed

De broer van vechtsporter Badr Hari, Yassine, is donderdag schuldig bevonden aan meineed. De rechtbank in Amsterdam legde hem een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 120 uur op. Het Openbaar Ministerie had een halfjaar cel geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de 26-jarige Yassine vorig jaar oktober heeft gelogen toen hij tijdens een zitting als getuige optrad in de strafzaak tegen zijn broer. Yassine verklaarde toen onder ede over een vechtpartij in de Amsterdamse Club Air. Als getuige nam Yassine daarvoor de schuld op zich; hij had naar eigen zeggen geschopt en geslagen, en niet zijn broer.

Onder anderen de eigenaar van de club, die slachtoffer was van het geweld, heeft Badr als de dader aangewezen. Ook anderen hebben de lezing van Yassine tegengesproken.

Miljoenenboetes thuiszorgaanbieders vervallen

Thuiszorginstellingen Carint-Reggeland Groep (CRG) uit Hengelo en Carinova uit Deventer hoeven de miljoenenboetes die enkele jaren terug waren opgelegd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), niet te betalen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven donderdag besloten.

CRG en Carinova kregen in oktober 2010 boetes van respectievelijk ruim 1,3 miljoen en ruim 4,3 miljoen euro. Later werden die verlaagd naar ruim 1,1 miljoen en ruim 3,7 miljoen euro. Volgens toezichthouder NMa (nu ACM) hadden de thuiszorginstellingen in strijd met de mededingingswet afgesproken niet in elkaars gebied te werken.

Maar daar is volgens de rechter niet voldoende bewijs voor. Dat was begin vorig jaar al eens vastgesteld door de rechtbank in Rotterdam. Die uitspraak is nu in beroep bekrachtigd.

Zwitserse bank blijft frank beschermen

De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft donderdag nieuwe maatregelen genomen om een al te sterke stijging van de Zwitserse frank te voorkomen. De bank liet daarbij weten nog altijd vast te houden aan een wisselkoers van minstens 1,20 frank per euro.

De SNB introduceerde onder meer een negatieve rente op deposito's die bij de centrale bank worden aangehouden. Die moet investeringen in de Zwitserse valuta minder aantrekkelijk maken.

Dankzij zijn status als veilige haven is de frank bijzonder in trek bij onrust op de financiële markten. De Zwitserse bank wil echter voorkomen dat de frank te veel in waarde stijgt, omdat een dure munt de concurrentiepositie van het land schaadt. In dat kader werd tijdens de Europese schuldencrisis in 2011 een plafond van 1,20 frank per euro ingesteld, waaraan sindsdien wordt vastgehouden.

Recordaantal bezoekers voor Gemeentemuseum

Met meer dan een half miljoen bezoekers heeft het Gemeentemuseum Den Haag dit jaar een record behaald. Vorig jaar vestigde het museum ook al een record met 489.000 gasten. In 2014 kreeg de kunstinstelling 510.000 mensen over de vloer. De grootste publiekstrekker bleek de expositie met werk van Mark Rothko, die ook veel mensen uit het buitenland trok.

"Nieuwe bezoekers maken via een blockbuster als Mark Rothko vaak voor het eerst kennis met het museum", stelt directeur Benno Tempel. "Daarna komen ze gegarandeerd een keer terug."

Ook de tentoonstellingen Mondriaan & Het Kubisme en Romantische Mode trokken veel bezoekers naar Den Haag.

Apothekers VS vervolgd om vervuild medicijn

Veertien voormalige eigenaren of medewerkers van een apotheek in de Amerikaanse staat Massachusetts worden vervolgd voor het vervaardigen van vervuilde medicijnen. Ontstekingsremmers bleken verontreinigd te zijn met schimmels en bacteriën en veroorzaakten een moeilijk te bestrijden hersenvliesontsteking bij patiënten die ermee werden ingespoten. In 2012 kwamen hierdoor 64 mensen te overlijden.

De apotheek, het New England Compunding Center in Framingham, is inmiddels gesloten. Onderzoekers troffen in de lucht en op handschoenen van medewerkers schimmels en bacteriën aan. Medewerkers gebruikten verlopen ingrediënten, steriliseerden die niet op de juiste wijze en lieten na de medicijnen op zuiverheid te testen. Volgens officier van justitie Carmen Ortiz was NECC 'smerig' en voldeed het zelfs niet aan basale gezondheidsstandaarden en waren de medewerkers zich daar terdege van bewust. "Productie en profijt kregen voorrang boven veiligheid", zegt zij.

Door het gebruik van de vervuilde medicijnen raakten meer dan 750 mensen ziek, ongeveer de helft van hen met een zeldzame vorm van meningitis en de rest met ontstekingen aan hun rug of hun gewrichten.

Olympisch worstelkampioen jaar geschorst

Worstelaar Steeve Guénot is door het Franse antidopingagentschap voor een jaar geschorst. De olympisch kampioen van 2008 in de klasse tot 66 kilo heeft het dopingreglement overtreden. De Fransman was tussen februari en juni twee keer niet thuis toen er controleurs voor de deur stonden. Ook heeft de 29-jarige worstelaar, die nooit positief testte, verzuimd zijn whereabouts bij te houden.

Guénot, die in 2012 ook nog brons won op de Spelen van Londen, is met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015 geschorst. De van een heupoperatie herstellende Fransman gaat niet in beroep tegen de sanctie.

[upd][vid] Ontsporing Hilversum door slecht onderhoud wissel

De ontsporing van een trein met 150 mensen aan boord in januari is mede veroorzaakt door achterstallig onderhoud aan een wissel. Dat blijkt uit een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat donderdag is gepubliceerd.

De intercity ontspoorde toen de trein kort na vertrek van station Hilversum over een wissel reed. Het eerste deel van de trein reed rechtdoor over de wissel, maar het achterste deel van de trein werd plotseling naar het naastgelegen spoor geleid. Daardoor ontspoorde de trein.

Een tegemoetrijdende trein kon op tijd tot stilstand worden gebracht, waardoor een botsing werd voorkomen.

Update 13.33 uur:
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een video met toelichting online gezet. Deze video is hier te bekijken.


Animatie Treinontsporing Hilversum

ADO-doelman Hansen breekt pink

ADO Den Haag kan vrijdag in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen geen beroep doen op doelman Martin Hansen. De Deen blijkt woensdag op de training de pink van zijn linkerhand te hebben gebroken. Dat meldde zijn club donderdag.

Door de kwetsuur van Hansen staat Robert Zwinkels in Friesland tijdens de laatste speelronde voor de winterstop onder de lat. Die 31-jarige doelman kwam dit seizoen nog niet in actie voor de equipe van trainer Henk Fraser.

'Zaak tegen Wilders kansrijk'

De kans dat Geert Wilders wordt veroordeeld voor aanzetten tot haat en discriminatie is redelijk. Dat is de inschatting van strafrechtgeleerde Theo de Roos.

"Deze zaak is veel sterker dan Wilders I", meent De Roos. De PVV-leider werd in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims.

"Toen ging het vooral om verbale aanvallen van Wilders op de religie islam en de koran. Maar de wet eist dat het gaat om aanvallen tegen groepen", legt De Roos uit. De uitspraken die Wilders in maart deed waren volgens de strafrechtgeleerde duidelijk gericht tegen Marokkanen.

Geert Wilders (Foto: Novum)
Geert Wilders (Foto: Novum)

Big Lebowski en Ferris Bueller zijn erfgoed VS

The Big Lebowski, Ferris Buellers Day Off en Saving Private Ryan behoren officieel tot het Amerikaanse nationale erfgoed. Dat staat op een lijst met toevoegingen aan de National Film Library of Congress, schrijft entertainmentblad Variety donderdag.

De lijst bestaat uit filmtitels die het Amerikaanse congres wil bewaren voor het nageslacht. In totaal staan er nu 650 titels op. Van deze films is ook een exemplaar aanwezig in de bibliotheek van het congres. Titels moeten zeker tien jaar oud zijn en hun cultuur-historische waarde hebben bewezen. Het publiek kan titels nomineren.

The Big Lebowski vertelt over een lapzwans, een rol van Jeff Bridges, die in een bizar complot belandt als boeven hem aanzien voor een steenrijke naamgenoot. De film uit 1998 wordt gezien als een komisch hoogtepunt in zeer diverse oeuvre van de broers Coen. Ferris Buellers Day Off is een van de klassiekers die regisseur John Hughes in de jaren tachtig maakte. De tragikomedie vertelt over een rebelse tiener, gespeeld door Matthew Broderick, die besluit een dag te spijbelen en allerlei bizarre avonturen beleeft.

Saving Private Ryan uit 1998 geldt als een mijlpaal in het genre oorlogsfilm. Vooral de eerste twintig minuten, waarin regisseur Steven Spielberg de landing op Normandië op D-Day voor het publiek tastbaar maakt, geldt als een van de meest memorabele filmscènes van de afgelopen decennia.

Ook is op de lijst de korte film Luxo Jr van regisseur John Lasseter gezet. Het filmpje uit 1986, over een lampje dat wil spelen met een bal, vormde het begin van animatie-imperium Pixar. Het bedrijf was verantwoordelijk voor veel bekroonde en succesvolle titels als Toy Story, Ratatouille, The Incredibles en Finding Nemo.

Scheveningse pier komende zomer weer open

Mensen kunnen komende zomer weer over de Pier in Scheveningen lopen, als het opknappen volgens plan verloopt. Dat zeiden de nieuwe eigenaren donderdag tijdens een rondleiding voor de pers. Hotelbedrijf DanZep en vastgoedbedrijf KondorWessels kochten het beroemde bouwwerk onlangs voor 3 miljoen euro.

Hoe de vernieuwde pier er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. De eigenaren willen hun plannen in de komende vijf jaar stap voor stap uitwerken. Ze hebben ideeën genoeg: misschien komen er recreatiewoningen, een reuzenrad of een hotel. Wellicht komt er ook een extra ingang, zodat mensen vanaf het strand makkelijker op de Pier kunnen komen.

De Pier van Scheveningen (Foto: Novum)
De Pier van Scheveningen (Foto: Novum)

Omzet PLUS supermarkten boven de 2 miljard

Supermarktketen PLUS boekt dit jaar naar verwachting voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een omzet van meer dan 2 miljard euro. Vorig jaar bleven de verkopen steken op 1,99 miljard, meldde PLUS donderdag.

Met de feestdagen nog voor de deur, wordt dit jaar gerekend op een omzetgroei op eigen kracht van meer dan 3 procent. PLUS groeit daarmee naar eigen zeggen harder dan het marktgemiddelde.

In 2013 startte PLUS een grote ombouwoperatie van de winkels en scherpte de keten zijn commerciële beleid aan. Dat werpt nu volgens het bedrijf zijn vruchten af.

De ombouwoperatie verloopt 'succesvol'. Eind dit jaar staat het aantal omgebouwde supermarkten op 156, ofwel ruim 60 procent van het totaal aantal filialen. De rest volgt komende twee jaar.

Het in 1988 opgerichte PLUS is onderdeel van de Sperwer Groep. De omzet van de keten is ondanks de mijlpaal van 2 miljard nog altijd stukken lager dan die van de grote concurrenten Jumbo en Albert Heijn. Jumbo zette vorig jaar ruim 3,8 miljard euro om. De omzet in Nederland van Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, bedroeg vorig jaar bijna 11,5 miljard.

NS aast op Brits belang in Eurostar

De Nederlandse Spoorwegen hebben onlangs hun interesse kenbaar gemaakt in het belang van veertig procent in Eurostar dat de Britse overheid te koop heeft aangeboden. Dat heeft een woordvoerder van de NS donderdag gezegd.

Of het tot een bod komt, is volgens de woordvoerder van de NS nog onduidelijk. Hij wilde niet ingaan op de beweegredenen van het spoorbedrijf om te willen instappen bij de Frans-Britse hogesnelheidslijn. Eerder dit jaar liet de NS al weten een belang te willen nemen in Thalys.

Londen liet al ruim een jaar geleden weten af te willen van het belang in Eurostar en zette het enkele weken geleden formeel in de etalage. Volgens de Franse krant Les Echos wordt binnenkort een shortlist gepubliceerd met vijf kandidaten, waaronder ook een groep Chinese investeerders.

Asielzoekers naar buurtschap Achterhoek

Er komen mogelijk ongeveer driehonderd asielzoekers naar het buurtschap Barlo in de Achterhoek. Daar staat een asielzoekerscentrum dat in 2012 werd gesloten, maar de gebouwen kunnen nog worden gebruikt. Het college van Aalten, waar Barlo bij hoort, wil centrum Groot Deunk wel weer openen, liet het donderdag weten.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft om herhuisvesting gevraagd. In de zomer kwam die vraag ook al aan de orde. Toen had de buurt veel bezwaren tegen de komst van asielzoekers. Volgens omwonenden belooft de gemeente nu al 25 jaar dat Groot Deunk wordt gesloopt en dat de grond een agrarische bestemming krijgt, maar als er nu weer vluchtelingen worden gehuisvest, schuiven die plannen opnieuw vijf jaar op.

De raad van Aalten nodigt omwonenden op 12 januari uit voor een gesprek. Op 27 januari neemt de raad een besluit en daarna beslist het college definitief of de asielzoekers kunnen komen.

Poetin wil dat Oekraďne één blijft

De Russische president Vladimir Poetin wil dat Oekraïne één politieke entiteit blijft, waarbij de opstandige pro-Russische regio's in het oosten een integraal onderdeel blijven van het land. Dat heeft hij donderdag gezegd op zijn jaarlijkse persconferentie.

Poetin stelde voor dat de Oekraïense regering en de rebellen in het oosten nog voor de kerst al hun gevangenen ruilen.

Poetin voegde eraan toe dat hij ervan overtuigd is dat de Oekraïense president Petro Porosjenko oprecht een vreedzame oplossing wil voor de crisis, maar dat andere krachten in Oekraïne dit niet willen. Hij drong er bij de regering in Kiev op haar deel van een vredesakkoord in september na te komen, dat wil zeggen amnestie te verlenen aan de opstandelingen en meer rechten te geven aan de burgers in het oosten.

Nederlands elftal sluit 2014 af als vijfde

Het Nederlands elftal heeft het kalenderjaar 2014 afgesloten met de vijfde plaats op de wereldranglijst. Dat is de plek waar de equipe van Guus Hiddink ook in oktober en november op stond. Dat blijkt uit de ranglijst die de FIFA donderdag heeft gepubliceerd.

Nederland beëindigde het vorige jaar als mondiale nummer negen en stond in juni van dit jaar zelfs op de vijftiende plaats op de ranglijst. Na de knappe prestatie op het WK, waar Oranje onder Louis van Gaal als derde eindigde, steeg de equipe naar de derde plek.

Wereldkampioen Duitsland sluit 2014 af als nummer één van de wereld. Argentinië, runner-up op het WK, staat tweede, terwijl de derde stek voor Colombia is. Ook België (vierde) staat nog voor het Nederlands elftal.

Man opgepakt voor fatale schietpartij Terneuzen

Een 37-jarige man is woensdagavond aangehouden in verband met de fatale schietpartij in Terneuzen van eind november. Dat meldt de politie donderdag.

De man uit Terneuzen werd rond 22.40 uur op een parkeerplaats in Goes opgepakt. Daarbij is een personenauto in beslag genomen. Begin december werd al een 25-jarige verdachte aangehouden. Beide mannen zitten nog vast.

Een 23-jarige inwoner van Terneuzen werd op 30 november in het centrum van de stad doodgeschoten. Een 27-jarige man raakte daarbij lichtgewond en werd opgepakt wegens betrokkenheid bij de schietpartij. Hij kwam op 16 december vrij en werd diezelfde avond neergeschoten. De man raakte zwaargewond.

De politie onderzoekt of de 37-jarige verdachte ook betrokken is geweest bij de tweede schietpartij.

Helft grote bedrijven werkt in de cloud

Ongeveer de helft van de bedrijven met minstens 250 mensen in dienst maakt gebruik van betaalde ict-diensten via internet, zogenoemde clouddiensten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van onderzoekscijfers van medio 2014.

Daarmee is de cloud vooral bij grote ondernemingen in trek. Van de kleinere bedrijven, met tussen de tien en vijftig werknemers, maakt maar een kwart er gebruik van. In totaal werken drie op de tien bedrijven met online ict-diensten.

Bedrijven maken met name gebruik van de mogelijkheid om gegevens online op te slaan. Ook boekhoudsoftware en e-mail lopen vaak via de cloud. Bedrijfsspecifieke software houden bedrijven meestal wel in eigen beheer.

[pic] [nsfw] Naakte vrouwen lezen sprookje voor

Liefhebbers van naakt vrouwelijk schoon en Charles Dickens dienen zondag in Rome te zijn. Daar leest een groep mooie vrouwen naakt het sprookje 'Christmas Carol' van Dickens voor.

Hoewel iedereen het verhaal wel kent (vrek krijgt op Kerstavond drie geesten op visite en wordt hierna gul), zal het evenement 'Naked Girls Reading' gretig aftrek vinden. Want wie ziet er nu mooie vrouwen naakt voorlezen?

Het fenomeen is niet geheel nieuw. Vijf jaar geleden is het ontstaan in Chicago en wordt nu ieder jaar georganiseerd. Het is echter voor het eerst dat vrouwen nu ook in Europa naakt gaan voorlezen.

Meer pics (NSFW) vind je hier

Politie onderzoekt oorzaak brand Roermond

De politie doet met een groot team onderzoek naar de oorzaak van de brand die Roermond sinds dinsdagavond bezig houdt. Het team bestaat uit ongeveer twintig rechercheurs. Op de plek van de brand in de jachthaven wordt sporenonderzoek gedaan, kondigde de politie donderdag aan.

Dinsdagavond ontstond brand in een loods met boten in de jachthaven van Roermond. Twee loodsen en tientallen jachten gingen in vlammen op.

Asbest uit de daken van de loodsen heeft zich verspreid over de binnenstad van Roermond. Het centrum is daarom sindsdien afgesloten voor verkeer en winkelend publiek.

Milieumaffia dreigt energiereuzen met rechter

Natuur- en milieuorganisaties dreigen met juridische stappen tegen de energiebedrijven Eon, Nuon, Essent en GDF Suez als zij blijven weigeren om afspraken in het energieakkoord na te komen. Dat hebben Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu, Wereld Natuur Fonds en Milieudefensie donderdag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

"Al maandenlang proberen zij in gesprekken met de milieuorganisaties en de overheid om onder de duurzaamheidseisen uit te komen waar zij eerder mee akkoord zijn gegaan", stellen de organisaties. Volgens de belangenbehartigers lappen de energiebedrijven onder meer afspraken aan hun laars over de certificering van bossen, waar duurzaam hout vandaan moet komen.

Beachvolleyballer Stiekema stopt

Beachvolleyballer Jon Stiekema heeft zijn topsportloopbaan beëindigd. De 26-jarige, die in augustus brak met zijn partner Christiaan Varenhorst, heeft mede door blessures geen plezier meer in de sport. Dat heeft de volleybalbond donderdag bekendgemaakt.

Met Varenhorst won Stiekema begin dit jaar nog brons op de Fuzhou Open. De afgelopen periode werd hij echter geplaagd door blessures aan onder meer de schouder. "Het plezier in het topsportleven was voor mij weg. De stress en blessures werden mij uiteindelijk te veel. Ik wil een leven meer op de achtergrond", verduidelijkte Stiekema.

Startbonus voor nieuwe Uber-chauffeurs

Chauffeurs die willen gaan rijden voor de taxidienst UberPOP, krijgen na het doorlopen van de aanmeldprocedure een startpremie van honderd euro. Dat liet directeur Niek van Leeuwen van Uber donderdag weten naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Volgens van Leeuwen is de vraag naar de taxidienst inmiddels groter dan het aanbod van nieuwe chauffeurs. Met de startpremie hoopt hij nieuwe aanwas te scheppen. "We zijn op zoek naar betrouwbare bestuurders om een veilige rit te garanderen", aldus Van Leeuwen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaarde op 8 december de taxiapp UberPOP illegaal. Met de app bieden particuliere chauffeurs taxivervoer aan met hun eigen auto. In Rotterdam slingerde de politie onlangs UberPOP-chauffeurs op de bon omdat ze geen taxivergunning hebben. Dat zou potentiële chauffeurs afschrikken.

'Zwaarlijvigheid kan handicap zijn'

Zwaarlijvigheid kan een handicap zijn als iemand daardoor niet of moeilijk aan het arbeidsproces kan deelnemen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

Het EU-hof boog zich over de zaak van een zwaarlijvige Deen. De man werkte jaren als kinderoppas bij de gemeente Billund, toen hij werd ontslagen. Hij stelde dat dit kwam door zijn overgewicht en beargumenteerde dat het ontslag discriminatie was op basis van een handicap.

Het hof stelt nu dat als obesitas een persoon 'fysiek of mentaal remt om volledig, daadwerkelijk en op gelijke voet met andere werknemers te werken, de zwaarlijvigheid een handicap is'. Discriminatie op basis van een handicap is strafbaar. Het vonnis heeft alleen betrekking op zwaarlijvigheid in relatie tot het arbeidsproces. Er is geen algemene richtlijn die discriminatie op basis van zwaarlijvigheid verbiedt.

Een Deense rechter moet nu uitmaken of de obesitas van de klager een handicap is.

FOK! sportfoto-onderschrift week 51

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was hanns met het volgende onderschrift: "Ja dat Opel logo viel verdomme opeens op z'n rug..."

De opgave van deze week:

Artyom Kuznetsov heeft duidelijk last van zijn billen, wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Artyom Kuznetsov heeft duidelijk last van zijn billen, wat is hier gaande? (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Oudere palingeters gezocht

Mannen tussen de 40 en de 70 jaar die de afgelopen decennia minimaal een keer per maand paling hebben gegeten, worden opgeroepen zich te melden bij Wageningen University. Die zoekt honderd mannen voor onderzoek naar de effecten van vervuiling. Het gaat dan met name over dioxines. Dat zijn stoffen die niet van nature voorkomen in vis, maar erin terechtkomen door vervuiling.

De onderzoekers willen weten wat de gezondheidseffecten zijn van het regelmatig eten van paling uit meer of minder vervuilde gebieden. In de Biesbosch is bijvoorbeeld veel vervuild slib neergeslagen, in het IJsselmeer minder. Vis uit het IJsselmeer is daarom relatief schoon.

De onderzoekers zijn benieuwd naar de gevolgen van consumptie van paling met meer of minder dioxines op de hormoonniveaus in het lichaam en de functie van de lever.

Airbnb gaat toeristenbelasting innen

Airbnb gaat toeristenbelasting innen voor de huizen die de boekingsite verhuurt en afdragen aan de gemeente Amsterdam. Ook gaat de site duidelijke informatie geven over de regels die in de gemeente gelden voor particuliere vakantieverhuur. Bovendien gaan de hoofdstad en Airbnb samenwerken om illegale verhuur aan te pakken. De overeenkomst gaat in op 1 januari.

Wethouder Udo Kock is blij met de overeenkomst. "Dit is een belangrijke mijlpaal voor Amsterdam en Airbnb, en het resultaat van goede samenwerking. De belastingovereenkomst zorgt ervoor dat de regels voor iedereen gelijk worden toegepast."

India zet weer stappen naar bemande ruimtevaart

India heeft donderdag weer twee belangrijke stappen gezet naar de verwezenlijking van zijn plannen om mensen in de ruimte brengen: de lancering van een krachtige raket en het testen van een capsule waarin een bemanning terug kan keren naar de aarde.

De raket met de capsule werd gelanceerd in Sriharikota in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh. Op een hoogte van 125 kilometer boven de aarde werd de capsule, die plaats biedt aan drie bemanningsleden, losgelaten om daarna in de Baai van Bengalen te plonzen. "Het was een zeer belangrijke dag in de ruimtevaartgeschiedenis van India", zei voorzitter K. Radhakrishnan van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO.

India slaagde er in september in om een sonde in een baan om de planeet Mars te brengen. Dat was tot dan toe alleen de Verenigde Staten, Rusland en het Europee ruimtevaartbureau ESA gelukt. India heeft in de afgelopen jaren ook veel succes gehad met het lanceren van lichte satellieten, maar het heeft problemen ondervonden bij het lanceren van zwaardere vrachten. De raket die donderdag werd gebruikt verdubbelt de capaciteit tot ongeveer vier ton, maar volgens experts kan het nog enkele jaren duren voordat India mensen in de ruimte kan brengen.

Bekijk de eerste drie minuten van Resident Evil: Revelations 2

Poets je Japans maar op, want Konami heeft de openingstrailer van Resident Evil: Revelations 2 op het internet gezet. In Resident Evil: Revelations 2 draait het allemaal om Claire Redfield en Moira die bij een bijeenkomst van TerraSave worden ontvoerd voor militanten.

Het eerste deel van de serie staat voor 18 februari op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Noordelijke rugbyclubs tegen reddingsplan

De rugbyclubs uit het noorden van het land stemmen zaterdag tegen het plan dat de Nederlandse rugbybond NRB van een faillissement moet redden. De clubs uit Friesland, Groningen en Drenthe, aangevuld met rugbyclub Zwolle, hebben dat tijdens een vergadering besloten.

De clubs zijn best bereid geld te investeren in de NRB, die op korte termijn 1,2 miljoen euro nodig zegt te hebben, maar willen dit bedrag niet rechtstreeks aan de bond overmaken. "Dit omdat de bedragen die de bond vraagt te hoog zijn en omdat er geen sprake is van duidelijkheid. Er is geen vertrouwen dat het bij deze eenmalige gewenste betaling zal blijven", aldus Bram Bloemerts, bestuurslid van rugbyclub Dwingeloo.

De NRB hoopt bij de tienduizend leden een bedrag van 675 duizend euro op te halen. Senioren moeten voor 1 februari tachtig euro overmaken, junioren veertig euro.

Hont veel dierbaarder dan kad

Het leven van een hont is ons meer waard dan dat van een kad. Baasjes dokken namelijk veel meer om een hont te laten behandelen dan een kad. Dit blijkt uit cijfers van Quest.

Natuurlijk wordt een kad of hont weleens ziek. En het mag wat kosten om zo'n beest weer aan de praat te krijgen. Gemiddeld maar liefst 1358 euro.

Om een hont weer op te lappen, tikt een baasje met liefde 2348 euro af. Een kad is ons echter minder dierbaar. Meer dan 968 euro mag het niet kosten om Minoes te redden van de kliko.

Om over kleine huisdieren als knaagdieren, vogels en vissen maar te zwijgen. Voor hen mag de dierenarts niet meer kosten dan 124 euro. En ruim de helft van de Nederlanders offert liever tienduizend radden op dan een hont.

Topscore Wade baat Miami niet

Dwyane Wade maakte woensdagavond 42 punten voor Miami Heat, maar dat bleek niet voldoende voor de winst. De basketbalformatie uit Florida ging voor eigen publiek met 87-105 ten onder tegen Utah Jazz. Het was al de vierde thuisnederlaag voor de Heat op rij.

Miami liet het vooral in het eerste kwart liggen. De ploeg kwam zelf maar tot zestien punten, terwijl Utah er toen al 33 had gemaakt. Die achterstand werd nooit meer kleiner dan zeven punten. Bij Utah was Gordon Hayward met 29 punten de gevierde man, terwijl ook Enes Kanter met achttien punten van grote invloed was.

Utah, dat pas de derde uitzege van het seizoen boekte, blijft voorlaatste in de Western Conference, Miami is de nummer zeven van de Eastern Conference.

Alle uitslagen van woensdag:

Charlotte - Phoenix 106 - 111
Cleveland - Atlanta 98 - 127
Boston - Orlando 109 - 92
Detroit - Dallas 106 - 117
Miami - Utah 87 - 105
Toronto - Brooklyn 105 - 89
San Antonio - Memphis 116 - 117 wnv
Portland - Milwaukee 104 - 97
LA Clippers - Indiana 102 - 100
Denver - Houston 111- 115 wnv

Sony-hack ongekend schadelijk voor bedrijf

De ongekende hack van Sony Pictures, die volgens de Amerikaanse regering gelinkt is aan Noord-Korea, is mogelijk de schadelijkste cyberaanval op een Amerikaans bedrijf ooit. De kraak bracht een vracht aan gevoelige documenten aan het licht en escaleerde deze week tot terreurdreigementen, zodanig dat Sony zich genoodzaakt zag de geplande roulatie van de Noord-Koreafilm The Interview af te blazen. De reputatie van de filmstudio ligt in duigen, na de ene na de andere gênante onthulling uit tienduizenden uitgelekte e-mails en andere bedrijfsmaterialen.

Federale autoriteiten vermoeden een verband tussen de hack en het geïsoleerde communistische land. Noord-Korea is laaiend over The Interview, maar zegt dat de hack wellicht het werk is van sympathisanten. De film gaat over twee journalisten gespeeld door James Franco en Seth Rogen, die door de CIA worden gevraagd de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden.

"Deze aanval richtte zich op het hart en de kern van de zaken van Sony en is gelukt", zegt Avivah Litan, analist cyberveiligheid bij onderzoeksfirma Gartner. Sony schrapte woensdag de voor Kerstmis geplande première van de film, omdat de hackers met aanslagen hebben gedreigd en bioscoopketens besloten van vertoning af te zien. Sony liet doorschemeren dat de film ook niet later of alleen als video-on-demand zal worden uitgebracht.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad liet weten dat de regering niet betrokken was bij het besluit van Sony. Ze zei dat artiesten en entertainers in de Verenigde Staten het recht hebben te produceren en distribueren wat zij willen.

Het valt niet te zeggen hoeveel de cyberaanval Sony uiteindelijk zal kosten. Sony kampt op verschillende fronten met problemen sinds de hackers bijna vier weken geleden de computersystemen van het bedrijf lamlegden en duizenden e-mails en andere documenten openbaar maakten. Behalve met gemiste bioscoopinkomsten van The Interview krijgt Sony te maken met productieschema's die overhoop worden gehaald. Ook wordt het een kostbare zaak om het bedrijf te beschermen tegen rechtszaken van (oud-)werknemers wier persoonlijke gegevens zijn uitgelekt en kunnen acteurs besluiten niet meer voor Sony te werken.

Sommigen maken zich ook zorgen dat de aanval en de capitulatie van Sony zullen leiden tot zelfcensuur en andere studio's en Amerikaanse bedrijven kwetsbaar maakt.

"De artistieke vrijheid is in het geding", zegt Efraim Levy, financieel analist bij S&P Capital IQ. "Gaan we bepaalde films niet uitbrengen die bepaalde groepen kwetsen?"

AIVD luisterde advocaten terreurverdachten af

De AIVD heeft (oud-)advocaten van kantoor Prakken d'Oliveira uit Amsterdam vaak en lang afgeluisterd. Dat blijkt volgens het kantoor uit een antwoord van minister Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op een klacht. Het kantoor verdedigt onder anderen veel terrorismeverdachten.

Een deel van de klacht is gegrond verklaard, staat in de brief van de minister. De inlichtingendienst heeft de inzet van bijzondere bevoegdheden tegen de advocaten van voldoende waarborgen voorzien, concludeert Plasterk na onderzoek van de commissie van toezicht voor inlichtingendiensten CTIVD. Volgens deze commissie zijn er 'onvoldoende waarborgen voor het uitwerken van deze afgeluisterde telefoongesprekken en e-mails'. Op dit punt heeft de AIVD 'onbehoorlijk' gehandeld, stellen de CTIVD en Plasterk vast.

Zijlstra verwacht donderdag duidelijkheid

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verwacht dat er donderdag duidelijkheid gaat komen over de zorgcrisis. Dat zei hij in de Tweede Kamer. Mogelijk komt er later op de dag nog een debat in de Tweede Kamer over het conflict, liet hij weten.

"We zijn aan het praten. Het kan zijn dat dat vandaag tot een oplossing leidt. Ik hoop dat. Ik heb ook de verwachting dat dat wel eens zou kunnen. Maar ik weet het niet zeker, zei Zijlstra.

Tussen regeringspartijen VVD en PvdA is een conflict ontstaan nadat drie PvdA-senatoren eerder deze week de zorgwet van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) hadden getorpedeerd. Sinds dinsdag vindt koortsachtig overleg plaats om tot een oplossing te komen.

Blijdschap om vervolging Wilders

De mensen en organisaties die aangifte hebben gedaan tegen Geert Wilders zijn erg blij met de beslissing om hem te vervolgen. Dat laat advocaat Göran Sluiter donderdag weten namens onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen en Nederland Bekent Kleur.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor het aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitlatingen. Er kwamen in totaal meer dan 6400 aangiften binnen. Sluiter hoopt op een snelle afronding van de zaak.

Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen noemt het vervolgingsbesluit 'een goed signaal naar de samenleving'. "Deze stap laat zien dat iedereen gelijk is en ook de heer Wilders niet boven de wet staat. Willen we dit land bij elkaar houden, is het belangrijk dat iedereen gelijk behandeld wordt'', aldus Rabbae. "Het besluit heeft lang op zich laten wachten. Maar ik begrijp dat het OM tijd moest nemen voor deze ingewikkelde zaak."

Geschorste Willems heeft al winterstop

Hoewel koploper PSV nog een wedstrijd moet spelen, is het voor Jetro Willems al winterstop. De linksback kreeg woensdag in de gewonnen topper tegen Feyenoord (4-3) zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Dat levert Willems automatisch een schorsing van een duel op. PSV sluit de eerste seizoenshelft zaterdag af met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles, dus zonder de geschorste verdediger.

Willems is, zeker de laatste weken, met zijn vaak beslissende voorzetten van grote waarde voor PSV. Tegen Feyenoord had hij een belangrijk aandeel in twee van de drie treffers van Luuk de Jong.

Sprintcoach Drummond acht jaar geschorst

Atletiekcoach Jon Drummond is voor acht jaar geschorst voor dopingvergrijpen. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada beschuldigt hem ervan verboden middelen aan de Amerikaanse topsprinter Tyson Gay te hebben verstrekt.

Drummond was de coach van Gay toen deze in 2013 positief werd bevonden. Gay heeft inmiddels een schorsing van een jaar uitgediend en was dit jaar weer actief op de atletiekbaan.

Drummond was zelf in zijn actieve carrière erg snel. Hij veroverde op de Olympische Spelen van 2000 goud met het Amerikaanse estafetteteam op de 4 x 100 meter en liep als beste tijd 9,92 seconden.

Poetin belooft Russen sterkere economie

De Russische economie zal maximaal twee jaar nodig hebben om te herstellen van de huidige crisis. Dat stelde de Russische president Vladimir Poetin donderdag op zijn jaarlijkse persconferentie.

Volgens de president kan de economie in de komende twee jaar minder afhankelijk worden gemaakt van de opbrengsten uit olie en gas. Groei is volgens hem vervolgens onvermijdelijk. De huidige economische problemen en de val van de roebel zijn volgens hem puur het gevolg van 'externe factoren', zoals de scherpe daling van de olieprijs.

Poetin gaf verder aan dat de centrale bank zijn reserves niet moet verspillen aan de ondersteuning van de roebel. Die verloor dit jaar al bijna de helft van zijn waarde door de grote zorgen over de Russische economie en de daling van de olieprijs.

Kabinet bekijkt verbod shariapartijen serieus

Het kabinet bekijkt een verbod van partijen die de sharia willen invoeren en de democratische rechtsorde omver willen werpen. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij reageert op een motie van CDA en VVD waarin op een verbod van shariapartijen wordt aangedrongen.

"Het kabinet staat pal voor de rechtsstaat en neemt dit onderwerp uiterst serieus", schrijft Asscher, die verantwoordelijk is voor integratiebeleid. Voor 1 februari komt hij met een uitgebreidere reactie. Hij vraagt de motie voorlopig niet in stemming te brengen.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma is bereid de motie aan te houden. "Ik ga ervan uit dat het kabinet met een serieus voorstel zal komen om een verbod mogelijk te maken."

Beslaglegging bij bedrijf achter piramidespel

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op bankrekeningen van het bedrijf PlanB4you. De firma wordt verdacht van oplichting via een soort piramidespel en witwassen. Dat heeft het functioneel parket van het OM donderdag bekendgemaakt.

Vermoed wordt dat PlanB4you zich bezighield met zogenoemde ponzifraude, te vergelijken met een piramidespel. Duizenden mensen in Nederland, Duitsland, België, Slovenie en Italië hebben de afgelopen maanden geld ingelegd. Dat zou anders zijn besteed dan werd beloofd.

Het OM heeft voor in totaal 2,5 miljoen euro beslag gelegd bij PlanB4you en zijn directeur. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in augustus al zes panden in Nederland en België doorzocht. Daarbij zijn ook zeven auto's in beslag genomen, waaronder een Maserati, een Jeep en een Porsche.

Wilders: vervolgingsbesluit onbegrijpelijk

PVV-leider Geert Wilders vindt het een 'onbegrijpelijk besluit van het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen wegens discriminatie. "Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden", reageerde hij donderdag. "Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt."

"Het is een gotspe dat ik me daarvoor voor de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij", aldus de politicus.

Helft xtc doorstaat rioolwaterzuivering

Xtc die door menselijk gebruik in het riool terechtkomt wordt maar moeizaam gezuiverd en afgebroken. Het Brabantse waterschap Aa en Maas heeft dat ontdekt tijdens metingen bij drie rioolwaterzuiveringen.

Er werd gecontroleerd op verschillende drugs. Ongeveer negentig procent werd in de rioolzuivering afgebroken, maar van xtc komt circa de helft in het oppervlaktewater terecht.

Dijkgraaf Lambert Verheijen maakt zich zorgen over de uitkomsten. "Een deel van de drugsgerelateerde stoffen komt in het oppervlaktewater terecht en het is onbekend wat daar de effecten van zijn", laat hij donderdag weten.

Reden voor het onderzoek door het waterschap waren vermoedens over lozingen van drugsafval in het riool. Aanwijzingen daarvoor zijn overigens niet gevonden.

Sanoma stapt uit Russische modebladen

Het Finse mediaconcern Sanoma verkoopt zijn belang in het Russische Fashion Press aan branchegenoot Hearst Shkulev Media. Fashion Press geeft in Rusland populaire bladen als Cosmopolitan en Esquire uit.

De deal is onderdeel van de nieuwe strategische koers van Sanoma, het moederbedrijf van de Nederlandse tv-zenders van SBS, nieuwswebsite Nu.nl en tijdschriften als de Libelle en Donald Duck.

Het concern kondigde ruim een jaar geleden een grote reorganisatie aan waarbij ook in Nederland veel banen verdwenen en bladen werden afgestoten. Sanoma liet toen ook weten zijn activiteiten in Rusland tegen het licht te houden.

Het concern zat voor vijftig procent in Fashion Press en laat weten tien miljoen euro op de transactie te moeten afboeken. De deal ligt nog ter goedkeuring bij de autoriteiten.

Consumenten geven iets meer uit

De bestedingen van consumenten zijn in oktober met 0,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De toename volgt op een lichte daling van de bestedingen in september. Vooral de uitgaven aan duurzame goederen, zoals huishoudelijke apparaten en meubels, namen in oktober toe. Aan voedings- en genotmiddelen werd evenveel uitgegeven als een jaar eerder.

Bruma: "Mag het veld niet de schuld geven"

Jeffrey Bruma kon na afloop van de topper tegen Feyenoord opgelucht ademhalen. De verdediger zat niet lekker in de wedstrijd, maar zag PSV in de slotfase toch de winst binnenhalen.

Bruma blunderde vreselijk bij de Rotterdamse openingstreffer. De verdediger leek een slappe inzet van Elvis Manu nog voor de lijn weg te kunnen werken, maar hij gleed uit en passeerde vervolgens met bal en al de doellijn. "Het was heel pijnlijk. Ik kon bijna niet bevatten dat het gebeurde. Zo’n goal mag niet vallen in een topwedstrijd", zei Bruma tegenover het aanwezige journaille.

Bruma baalde ontzettend en ging na afloop van het duel door het stof: "Ik heb in de kleedkamer de ploeg bedankt voor de winst en mijn excuses gemaakt", zei de mandekker, die het zanderige veld in het Philips Stadion niet als excuus wilde gebruiken. "Je mag het veld hiervan niet de schuld geven; dit was gewoon een onprofessionele fout."

In de eerste competitiehelft wist PSV, in tegenstelling tot vorig seizoen, te winnen van de grote concurrenten Ajax en Feyenoord. "Het is een groot verschil met vorig seizoen en dat geluk dwingen we in principe af. Het is toch een teken van veerkracht dat we blijven vechten. Iedereen was erop gebrand om te winnen. Toch moet het spel beter en dat moeten we wel bespreekbaar blijven maken."

Door de zege is PSV zeker van de 'wintertitel' en het gat met de Rotterdammers is nu twaalf punten. Bruma vindt dat de Eindhovenaren Feyenoord niet meer in de race mogen laten komen. "Ik wil niemand afschrijven voor de titel, maar dit verschil mogen we eigenlijk niet meer weggeven. Het is wel zaak voor ons om dan zaterdag ook van Go Ahead Eagles te winnen en er echt een heel mooie week van te maken."

CBS voorziet ruim achttien miljoen inwoners in 2060

In 2060 wonen in Nederland 18,1 miljoen mensen. Dat verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat donderdag de nieuwe bevolkingsprognose publiceerde.

De verwachting is gebaseerd op de gestegen levensduur van mensen. Ook komen meer migranten naar Nederland dan er vertrekken. De komende jaren worden ook weer meer kinderen geboren, maar dat is op den duur niet voldoende om het oplopende aantallen sterfgevallen te compenseren. Nederland telt in de toekomst meer ouderen en meer allochtonen.

Spurs en Liverpool bekeren door

Tottenham Hotspur en Liverpool hebben zich woensdag geplaatst voor de halve finales van de League Cup in Engeland. De Spurs deden dat via een overtuigende zege van 4-0 op Newcastle United, een concurrent ook in de Premier League. De doelpunten kwamen op naam van Nabil Bentaleb, oud-FC Twentespeler Nacer Chadli, Harry Kane en Roberto Soldado. Bij de Spurs stond Michel Vorm op doel.

Liverpool zette Bournemouth, dat koploper is in de Championship, opzij met 3-1. Raheem Sterling scoorde twee keer. De Servische aanvaller Lazar Markovic tekende ook voor een treffer.

In de halve finales moet Liverpool het opnemen tegen Chelsea, de koploper in de Premier League. Tottenham Hotspur treft Sheffield Wednesday, een club die een divisie lager speelt in de Championship.

OM vervolgt Wilders om haatzaaien

Het Openbaar Ministerie heeft besloten PVV-leider Geert Wilders te vervolgen. Dit werd donderdag bekendgemaakt.

Ze zien bij het OM genoeg reden na het bestuderen van de zaak en het verhoor van Wilders om tot veroordeling over te gaan. Om verwarring te voorkomen, de beledigende en generaliserende opmerkingen van de blonde leider van de PVV zijn immers talrijk, het gaat specifiek om een tweetal uitspraken. Op 12 maart zei Wilders tijdens zijn verkiezingscampagne in Loosduinen dat hij 'in Den Haag als het even kan wat minder Marokkanen' zou willen zien en daarna gaf hij na de gemeenteraadsverkiezingen de inmiddels beruchte 'minder, minder, minder!'-toespraak.

Hierop volgden meer dan 6400 aangiften. Inmiddels blijkt dat dus genoeg om tot vervolging over te gaan.

Wilders zelf reageert verbaasd:  'Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor bij de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij. De PVV is de grootste in de peilingen dat bevalt de elite blijkbaar niet.'

Werkloosheid licht hoger in november

De daling van de werkloosheid in Nederland is in november tot staan gebracht. Na een geringe daling in september en oktober was er in november een lichte stijging met drieduizend mensen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

In totaal zaten afgelopen maand 630 duizend Nederlanders werkloos thuis, ofwel acht procent van de beroepsbevolking. Van mei tot en met augustus daalde de werkloosheid nog sterk.

Asscher praat weer met Duivesteijn

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher praat donderdag opnieuw met senator Adri Duivesteijn over een oplossing voor het zorgconflict tussen de regeringspartijen PvdA en VVD. Mocht dat gesprek een positief resultaat hebben, dan kunnen de twee partijen waarschijnlijk in de loop van donderdag een akkoord sluiten in het Torentje van premier Mark Rutte (VVD), verwachten ingewijden.

Woensdagavond sprak Asscher ook al met Duivesteijn en de twee andere dissidente PvdA-senatoren, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst. De laatste twee zouden bereid zijn tot een compromis, maar laten hun opstelling afhangen van Duivesteijn. Duivesteijn is ernstig ziek. Woensdagavond liet zijn gezondheidstoestand het niet toe dat het gesprek met hem werd afgerond.

Minder kijkers voor jubileumeditie dictee

Naar de 25e editie van het Groot dictee der Nederlandse taal hebben woensdagavond 722 duizend Nederlanders gekeken. Dat is veel minder dan voorgaande jaren, toen het dictee een miljoen kijkers of meer trok. In de ranglijst van Stichting KijkOnderzoek van best bekeken programma's staat de jubileumeditie van het dictee slechts op de zestiende plek.

Dichter en schrijver Bart Chabot schreef dit jaar de tekst. Chabot zei eerder dat zijn dictee geen onbegrijpelijke woorden zou bevatten. Niettemin moesten de deelnemers zich vastbijten in woorden als kasuaris, brougham, tirailleur, trubbels en perubalsempopulier. De Nederlandse prominenten maakten gemiddeld 31 fouten. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke was met dertien fouten de beste BN'er.

De kersteditie van Surprise Suprise op SBS6 scoorde woensdag ruim een miljoen kijkers, goed voor een achtste plek in de ranglijst van best bekeken programma's. Do, Henny en Airen kregen in deze kerstspecial hulp van onder anderen Gerard Joling, Kim-Lian van der Meij, Sharon Doorson en Patty Brard. Het NOS Journaal trok woensdag de meeste kijkers, bijna 2 miljoen.

Enkelblessure Beerens lijkt ernstig

Hertha BSC moet het in elk geval komend weekeinde tegen 1899 Hoffenheim stellen zonder Roy Beerens, maar waarschijnlijk langer. De Nederlandse vleugelspits raakte woensdag in de 27e minuut van het duel met Eintracht Frankfurt geblesseerd aan een enkel. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Het duel eindigde in 4-4.

"Het ziet er niet best uit", zei trainer Jos Luhukay na afloop somber. "We vrezen dat het om iets ernstigs gaat." De coach van de Berlijnse Bundesligaclub gaat ervan uit dat hij donderdag te horen krijgt hoe lang hij zijn landgenoot kwijt is.

Handbalcoach Groener: energie was op

Bondscoach Henk Groener was al met al trots op de prestaties van de Nederlandse handbalsters op het EK. "We zijn als zevende geëindigd en dat is ons beste resultaat ooit. We hebben laten zien dat we met alle landen meekunnen", was zijn belangrijkste conclusie na nederlaag tegen Frankrijk in Zagreb (18-20). Oranje miste daardoor de halve finales.

Een zege met ten minste negen doelpunten verschil was nodig om de laatste vier te bereiken. "Dat was te veel gevraagd. De vechtwedstrijd op dinsdag tegen Montenegro had erg veel van onze krachten gevergd. Tegen Frankrijk was de energie op, hoewel er we toch weer dichtbij waren. Ik had graag gewonnen, want dan hadden we nog om plek vijf kunnen strijden. Nu is het meteen naar huis. Dat maakt een mens niet vrolijk."

San Lorenzo in finale tegen Real Madrid WK clubs

San Lorenzo mag in de finale om de wereldbeker aantreden tegen Real Madrid. De Argentijnen bedwongen Auckland City woensdagavond in Marrakech in de halve eindstrijd. Dat lukte pas in de verlenging: 2-1.

De Zuid-Amerikaanse kampioen kwam in blessuretijd van de eerste helft op voorsprong. De felicitaties waren voor Pablo Barrientos, die dit seizoen is teruggekeerd bij de club na Europese avonturen bij FC Moskou en Catania met tussendoor een paar jaar Estudiantes.

Ángel Berlanga, onbekende Spanjaard in Nieuw-Zeelandse dienst, herstelde het evenwicht halverwege de tweede helft. Dat was een verrassing en vooral te danken aan de voorbeeldige vechtlust. In de 93e minuut besliste invaller Mauro Matos het duel alsnog in Argentijns voordeel.

Politie waarschuwt voor gevaarlijke knallers

In het illegale vuurwerkcircuit is zeer gevaarlijk knalvuurwerk te koop. Het gaat om de Cobra 62G met een Duitstalig opschrift.

De politie waarschuwt donderdag voor deze illegale knallers. "Deze specifieke soort cobra is nog gevaarlijker en instabieler dan andere cobra's of ander illegaal vuurwerk", laat de politie weten.

Het gevaar zit hem in de lont. Bij een op de vijf exemplaren van dertig onderzochte Cobra 62Gs brandde het lontje niet helemaal op. Wie het overgebleven korte lontje alsnog probeert aan te steken, heeft te weinig tijd om zich uit de voeten te maken. Ook bestaat het risico dat de cobra alsnog ontploft als het lontje gedoofd lijkt.

"Zwaar lichamelijk letsel of erger kunnen het gevolg zijn", aldus de politie. Cobra's zijn de hardste knallers. Ze ontploffen met de kracht en het geluid van een handgranaat.

App van Blendle dag lang te downloaden

De onlinekiosk Blendle heeft nu ook een app. Het gaat om een proef. Mensen kunnen de applicatie Blendle Trending een dag lang installeren op hun iPhone, van donderdag 08.00 uur tot vrijdag 08.00 uur. Daarna verdwijnt Blendle Trending weer uit de App Store.

Na installatie kunnen mensen de app een tijdje gebruiken. "We willen eerst een kleine groep gebruikers die ons vertellen wat ze ervan vinden", laat Blendle-oprichter Alexander Klöpping weten. Blendle Trending laat gebruikers niet alle beschikbare nieuwsberichten zien, maar alleen de belangrijkste artikelen. "Dat is dus wat Blendle Trending is: een beperkt aantal artikelen die je vandaag gelezen moet hebben. Zodat je in de trein of in de rij bij de kassa meteen helemaal bij bent", aldus Klöpping.

Blendle bestaat sinds eind april. Gebruikers kunnen op de site artikelen uit tientallen Nederlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften lezen. Ze betalen per artikel, en hoeven dus niet een heel blad te kopen. The New York Times Company en de Duitse uitgever Axel Springer maakten in oktober bekend dat ze 3 miljoen euro in het project investeren.

App van Blendle dag lang te downloaden
App van Blendle dag lang te downloaden (Foto: ANP)

54 Nigeriaanse militairen ter dood veroordeeld

Een Nigeriaanse krijgsraad heeft woensdag 54 militairen tot de dood voor het vuurpeloton veroordeeld omdat ze weigerden te vechten tegen de extremistische groep Boko Haram. Dat heeft de advocaat van de militairen meegedeeld. Vijf militairen werden vrijgesproken.

De militairen werden beschuldigd van 'samenzwering tot muiterij tegen de autoriteiten van de 7e Divisie van het Nigeriaanse leger'. Deze divisie staat aan het front in de strijd in het noordoosten van Nigeria. Volgens de aanklacht weigerden de militairen deel te nemen aan een operatie om drie plaatsen die in augustus door Boko Haram waren ingenomen te heroveren.

In september werden ook al twaalf Nigeriaanse militairen ter dood veroordeeld wegens muiterij en poging tot moord op hun bevelvoerende officier. Zij verweten hem de dood van collega-militairen die in een hinderlaag vielen nadat hun was bevolen 's nachts over een weg te rijden die dikwijls door opstandelingen werd aangevallen.

Boko Haram veroverde in augustus een aantal plaatsen en dorpen langs de grens met Kameroen en riep in het gebied een kalifaat uit. Veel Nigeriaanse militairen klagen dat zij het moeten opnemen tegen een tegenstander die sterker is in aantal en beter uitgerust. Ook zeggen zij niet hun volledige soldij te krijgen en met te weinig munitie en proviand op pad te worden gestuurd. De laatste tijd zet het Nigeriaanse leger vaker speciale eenheden in tegen de islamitische extremisten.

De vijf jaar oude strijd in het noordoosten van Nigeria heeft duizenden mensen het leven gekost. Meer dan een miljoen mensen zijn uit hun woonplaatsen gevlucht.

Supermarktwild vaak geen echt wild

Wie met kerst een lekker stukje wild op zijn bord krijgt en denkt dat dat is geschoten in de vrije natuur, heeft het vaak goed mis. Veel wild dat in de supermarkten ligt, blijkt namelijk gekweekt wild te zijn.

Uit de donderdag gepubliceerde Vleesbenchmark van Natuur & Milieu en Questiomark blijkt dat meer dan helft van het supermarktwild niet echt uit het wild komt. Op veertig procent van de verpakkingen staat dat niet duidelijk aangegeven.

De eenden, herten en konijnen van bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn gefokt in stallen en niet afgeschoten door jagers. De biologische supermarkt Marqt heeft bijna wel allemaal echt wild. Negen van de tien wildsoorten die daar in de schappen liggen, zijn geschoten in de vrije natuur.

In de Vleesbenchmark is ook gekeken naar de duurzaamheid van vlees. Daarvoor werden twaalf vleessoorten onderzocht. Echt wild dat is afgeschoten vanwege wildbeheer is het meest duurzaam en diervriendelijk. Rund, varken en gefokte konijnen zijn het minst duurzaam. Op het gebied van diervriendelijkheid scoren kip en gefokte konijnen en eenden het laagst.

Wie echt wild wil eten, dat goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, kan volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu het beste kiezen voor haas of ree. "Deze dieren kunnen namelijk niet gefokt worden en zijn dus altijd in de natuur geschoten", aldus de organisatie.

'Aantal gemeenten moet fors omlaag'

Nederland telt nog altijd te veel gemeenten. In tweehonderd jaar liep het aantal weliswaar terug van 1249 naar 393, maar die teruggang is niet voldoende. Volgens de nieuwe gemeentekaart van de Atlas voor gemeenten zou Nederland het beste functioneren met 57 gemeenten.

Juist nu steeds meer taken van het Rijk naar gemeenten worden overgeheveld, zijn nieuwe bestuurlijke grenzen nodig, zo stellen de makers van de nieuwe kaart. "De nieuwe gemeenten zullen gemakkelijker vakkundige bestuurders en ambtenaren kunnen leveren, die goed toegerust zijn om slagvaardig om te gaan met de vele problemen en taken waarvoor zij staan", aldus een woordvoerder.

"Ze zullen zorgvuldiger kunnen omgaan met belastinggeld, en dat geld zo gericht en effectief mogelijk investeren. Daarvan profiteren naar verwachting niet alleen de mensen en bedrijven in die regio's zelf, maar ook het land als geheel."

Charlie Sheen opnieuw in jaren tachtig-rol

Charlie Sheen keert terug in zijn opvallende rol uit de jaren tachtig-film Ferris Buellers Day Off. Dat melden diverse media.

Sheen viel op in de film als de rebelse jongen in de wachtkamer van het politiebureau waar hij in gesprek raakt met het het karakter van Jennifer Grey. De scène wordt opnieuw tot leven gebracht voor de televisieserie The Goldbergs, die zich afspeelt in de jaren tachtig.

De acteur speelde de kleine rol vlak voordat hij doorbrak met de oorlogsfilm Platoon. In recente jaren is Sheen een controversiële gast op de filmsets. Hij werd ontslagen bij Two and a Half Men wegens zijn onhandelbare gedrag. Recent bleek ook dat de opnames voor Anger Management, zijn huidige televisieserie, stil werden gelegd omdat Sheen zich bezeerde na onbezonnen gedrag.

De rol uit Ferris Buellers Day Off is misschien niet de enige herleving van oude tijden. Geruchten gaan dat hij voor de allerlaatste aflevering nog een keer zal verschijnen in Two and a Half Men. "Ik zou het zeker doen ja", vertelde Sheen in oktober aan Extra. "Ik ben een fatsoenlijke afsluiting verschuldigd." Vorige week hintte huidig Two and a Half Men-ster Ashton Kutcher dat het optreden plaats gaat vinden. "Ik mag er niks over zeggen. Maar ik ben er bang voor."

Haarlem maakt zich op voor Serious Request

3FM-dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren moeten er vanaf donderdagavond aan geloven. Rond 20.45 uur gaat de deur van het Glazen Huis op de Grote Markt in Haarlem op slot en doen ze tot kerstavond niets anders dan radio en televisie maken zonder dat ze daarbij iets mogen eten.

De opbrengst van de elfde editie van de actie Serious Request gaat dit jaar naar meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. De radiozender wil deze zogeheten stille ramp samen met het Rode Kruis bestrijden. Inmiddels zijn er al duizenden acties aangemeld van mensen die hieraan willen bijdragen.

De gemeente Haarlem verwacht de komende dagen zo'n zeshonderdduizend tot zevenhonderdduizend bezoekers die een kijkje komen nemen bij het Glazen Huis. Of er dit keer net als de voorgaande jaren weer een recordbedrag wordt opgehaald, is nog afwachten. De teller stond vorig jaar in Leeuwarden op ruim 12,3 miljoen euro voor de bestrijding van kindersterfte door diarree.

Obama noemt Boyhood als favoriete film 2014

Boyhood is Barack Obama's favoriete film van het jaar. Dat vertelt de Amerikaanse president in een interview met tijdschrift People.

"Boyhood was een geweldige film. Dat is denk ik mijn favoriete film van het jaar", vertelt de president als hij terugkijkt op het jaar. Behalve films bieden ook boeken Obama ontspanning. "Ik zit nu midden in een mooi boek dat pas is uitgekomen. Redeployment van Phil Clay. Hij is een Irak-veteraan die een serie korte verhalen geschreven heeft. Erg sterk."

De president blijft op de hoogte van de hypes op internet via zijn dochters, de 16-jarige Malia en de 13-jarige Sasha. "Mijn favoriete video aller tijden is denk ik BatDad", zegt Obama over de videoserie waarin een vader zijn kinderen toesnauwt als Batman. "Wie BatDad ook mag zijn, man, ik vond je echt geweldig."

Elton John trouwt komend weekend

Elton John en David Furnish trouwen komend weekend. Dat bevestigt de woordvoerder van de zanger aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Eerder werd al bekend dat John deze maand nog zou trouwen met zijn partner nu het homohuwelijk sinds dit jaar gelegaliseerd is in Engeland. De zanger is al 21 jaar samen met Furnish. Ze hebben sinds 2005 een geregistreerd partnerschap en vanaf dit weekend mogen ze elkaar echtgenoot noemen.

"We zullen het rustig houden", beloofde John in maart al bij NBC's The Today Show over de aanstaande trouwpartij. "We zouden niet moeten zeggen: oh, we hebben toch al een geregistreerd partnerschap dus we gaan de moeite niet nemen om te trouwen. Dat de wet is veranderd is mooi en dat moeten we vieren."

Ook Furnish zei dat het stel niet van plan is groots uit te pakken met een trouwfeest. "Ik denk dat we naar een registratiebureau in Engeland gaan", vertelde hij. "Dan nemen we de jongens mee en een stel getuigen."

Bioscoop VS draait uit protest Team America

Een bioscooop in Texas gaat in de kerstvakantie eenmalig de film Team America: World Police draaien. Tijdens de vertoning van de satire, waarin Amerikaanse mariniers het opnemen tegen dictator Kim Jong-Il, mogen bezoekers Amerikaanse vlaggen meenemen en patriottische kleding dragen. Dat meldt entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Met het opmerkelijke initiatief wil het theater een statement maken tegen het terugtrekken door studio Sony van de komedie The Interview. In die film moeten twee journalisten een aanslag plegen op Kim Jong-Un, de nieuwe leider van Noord-Korea. Sony besloot woensdag de film helemaal niet uit te brengen na dreigementen van een groep hackers die een terroristische aanslag zouden plannen bij bioscopen die de film vertonen. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat Noord-Korea achter de cyberaanval zit.

Team America: World Police is een hilarische poppenfilm uit 2004 van Matt Stone en Trey Parker, de mannen achter de satirische South Park-reeks en de hitmusical Book of Mormon. Een van de hoogtepunten van de film is de ballad I'm So Ronery. Hierin bezingt Kim Jong Il, die kampt met een spraakgebrek, hoe eenzaam het is om een meedogenloze dictator te zijn.

Sony besloot The Interview terug te trekken nadat de vijf grootste bioscoopketens in Amerika besloten de film niet meer te willen vertonen. Zij willen de veiligheid van werknemers en bezoekers niet in gevaar brengen, stellen zij. Op Twitter wordt geschokt gereageerd op het besluit. "Lieve hackers, nu jullie Hollywood leiden: ik wil graag minder romantische komedies, minder Michael Bay-films en geen nieuwe Transformers", schreef regisseur Michael Moore bijvoorbeeld. Het bericht werd in korte tijd tienduizenden keren geretweet.

League of Legends: Seizoen 5

League of Legends is op dit moment één van de meest populaire spellen die er zijn. Het is een MOBA game gebaseerd op de Warcraft III mod Defense of the Ancients: Allstars. Het seizoen 2014 is afgelopen en dat betekent dat het tijd is voor pre-season. In pre-season worden er altijd nieuwe dingen getest zoals nieuwe items, nieuwe class balances en meer. Dit jaar is het ingrijpender dan ooit: zo wordt de oude map Summoner’s Rift compleet op de schop genomen en is ook de jungle ingrijpend veranderd. 

'Voortgang in zorgconflict VVD en PvdA'

De regeringspartijen VVD en PvdA lijken elkaar volgens ChristenUnie-leider Arie Slob te naderen in het zorgconflict. Hij ziet 'enige voortgang' en 'enig optimisme'. Het beraad gaat vandaag verder.

Slob zei dat in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met D66-leider Alexander Pechtold en SGP-voorman Kees van der Staaij was bijgepraat op het Torentje van premier Mark Rutte.

De top van VVD en PvdA zat daar om te beraadslagen over een uitweg uit het conflict. De drie bevriende oppositiefracties werden bij het overleg uitgenodigd omdat het kabinet hun steun nodig heeft in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA geen meerderheid.

De coalitiepartijen kwamen dinsdag in grote problemen doordat een belangrijk zorgplan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) sneuvelde in de Senaat. Dat kwam doordat drie PvdA-senatoren tegenstemden.

Woensdag heeft de PvdA-top de hele dag overlegd met het dissidente drietal: Guusje ter Horst, Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn. Dat gebeurde deels op het ministerie van vicepremier Lodewijk Asscher en deels bij de zieke Duivesteijn thuis.

Laat in de avond vertrokken Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom naar het Torentje, waar Rutte, Schippers en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al bijeen waren. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) voegde zich bij het gezelschap. Samsom zei bij aankomst dat er nog geen oplossing is voor het conflict, maar dat er wel constructief gepraat wordt.

Volgens bronnen wil Schippers haar gesneuvelde zorgwet opnieuw indienen, met wat toezeggingen om de PvdA-senatoren over de streep te trekken. De wet regelt onder meer een beperking van de vrije artsenkeuze. Hij zou een besparing van een miljard moeten opbrengen vanaf 2016.

Meer mensen leven onder armoedegrens

Het aantal Nederlanders dat onder de armoedegrens leeft, is in 2013 verder toegenomen. Onder eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens, bijstandsontvangers en kinderen is de armoede het hoogst. Vooral in de grote steden wonen mensen met zeer lage inkomsten. Daarbij springen Den Haag en Leeuwarden eruit.

Dit melden het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek in het donderdag verschenen rapport Armoedesignalement 2014. De groei van de armoede deed zich voor in 2011, 2012 en vorig jaar. Ramingen wijzen op een lichte daling dit jaar en in 2015.

Voor het vaststellen van armoede hanteert het SCP een zogenoemde niet-veel-maar-toereikend-criterium: geld dat je nodig hebt voor eerste levensbehoeften en deelname aan de samenleving. Voor een alleenstaande is dat 1060 euro netto per maand, voor een paar met een kind 1770 en voor een éénoudergezin met een kind 1410 euro. Het CBS hanteert een inkomensgrens die lager ligt dan die van het SCP.

Als mensen die aan een van beide criteria voldoen bij elkaar worden opgeteld, telde Nederland vorig jaar 1,4 miljoen mensen die moesten rondkomen van een laag inkomen. Onder hen bevinden zich 190 duizend huishoudens die het al vier jaar met een laag inkomen moeten doen. Ruim de helft van deze huishoudens moet rondkomen van een bijstandsuitkering.

De armoede onder de risicogroepen nam ook toe in 2013. Vooral onder bijstandsontvangers is de nood hoog: 47 procent van deze groep is arm te noemen.

Een andere risicogroep zijn kinderen. Vorig jaar was een op de drie armen jonger dan 18 jaar. Driekwart van hen is jonger dan 12 jaar. Het armoederisico onder kinderen is het grootst als ze in een gezin met meerdere kinderen wonen. Een van de drie kinderen van Marokkaanse afkomst verblijft in een arm gezin.

De grootste druk op het inkomen wordt veroorzaakt door de woonlasten, zoals huur, water en energie.

Het postcodegebied met het hoogste percentage armoede (28,8 procent van de bevolking) is PC 8924, de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden. De Schilderswijk-West in Den Haag is tweede (26,8 procent). Van de twintig armste postcodegebieden liggen er negen in Rotterdam.

Vier aanhoudingen na schietpartij Groningen

In Groningen zijn vier mannen aangehouden die mogelijk iets te maken hebben met een schietpartij op woensdagavond. Het slachtoffer werd met schotwonden aangetroffen op de Froukemaheerd.

De vier zaten in twee auto' s. Ze werden op verschillende plekken aangehouden na verklaringen van getuigen. De politie verwacht dat er nog meer mensen worden aangehouden. Over de achtergrond van de schietpartij is nog niets bekend.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, waar 'de artsen nog met hem bezig zijn', aldus een politiewoordvoerder.

Extreem vertrek bij Konami

Tak Fujii heeft via Twitter aangegeven dat hij na twintig jaar dienstverband bij Konami weg gaat bij het bedrijf. Waar hij naar toe gaat of wat hij hierna gaat doen is onbekend.

Tak Fujii heeft bij Konami onder andere gewerkt als audio-director en was daarnaast ook verantwoordelijk voor vertalingen van allerlei games. Maar natuurlijk herinneren de gamers hem van een specifiek evenement.

De meest memorable E3-persconferentie was niet van Sony, Microsoft, EA of Ubisoft. Zelfs Reggie van Nintendo kon niet tippen aan het bizarre praatje van Tak Fujii tijdens de persconferentie van Konami in 2010. Vier minuten lang vraag je jezelf af wat de beste man in vredesnaam gerookt, gesnoven of geslikt heeft. Of zoals Tak het hieronder zelf zegt: "you will be sucked." Hopelijk zien we hem weer ergens verschijnen, hij is namelijk zoekende naar een nieuwe baan volgens zijn LinkedIn.

'Noord-Korea achter hack Sony'

Noord-Korea heeft de computers van Sony gehackt. Dat hebben anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd tegen Amerikaanse media. ,,We hebben een link gevonden met de Noord-Koreaanse overheid", liet een functionaris weten.

De inlichtingendiensten houden rekening met twee scenario's. Aan de ene kant hebben ze een Noord-Koreaanse groep op het oog die zich bezighoudt met cybersecurity. Ze verdenken leden van het zogenoemde Bureau 121. Een andere mogelijkheid is dat de hackers niet vanuit Noord-Korea te werk gingen, maar dat ze werkten in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid.

De systemen van Sony werden eind november aangevallen. Sindsdien werd informatie van het bedrijf gelekt. Sony besloot woensdag af te zien van de geplande première van de omstreden film The Interview, waarin de moord op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt beraamd.

'Noord-Korea achter hack Sony'
'Noord-Korea achter hack Sony' (Foto: ANP)

Dortmund laat zege op Wolfsburg glippen

Borussia Dortmund slaagt er in de Bundesliga maar niet in te ontsnappen aan het degradatiegevaar. Woensdagavond liet de ploeg van Jürgen Klopp voor eigen publiek een zege op VfL Wolfsburg, de nummer twee van de ranglijst, glippen: 2-2. Vijf minuten voor tijd bezorgde de Braziliaanse verdediger Naldo de bezoekers een punt. Bas Dost had een basisplaats bij Wolfsburg maar scoorde niet.

Hertha BSC had op bezoek bij Eintracht Frankfurt ook een flinke sprong omhoog kunnen maken, maar had aan een voorsprong van 4-2 met tien minuten te gaan niet genoeg. Eintracht kwam nog langszij. Roy Beerens viel bij de Berlijners na minder dan een half uur geblesseerd uit.

Schalke 04 bracht de uitwedstrijd tegen Paderborn tot een goed einde, ook al bleef Klaas-Jan Huntelaar droog staan: 1-2.

Borussia Mönchengladbach won eenvoudig met 4-1 van Werder Bremen en staat derde op vier punten achter Wolfsburg. Ook Bayer Leverkusen, dat met 1-0 won bij 1899 Hoffenheim, staat op 27 punten, maar heeft een minder goed doelsaldo dan Gladbach.

Handbalsters missen halve finales

De Nederlandse handbalsters zijn er woensdag niet in geslaagd de halve finales te bereiken van het EK in Kroatië en Hongarije. De ploeg van bondscoach Henk Groener verloor ook zijn laatste wedstrijd in de hoofdronde, van Frankrijk met 20-18. Oranje mag door de nederlaag ook niet meer spelen om de vijfde plaats in het toernooi.

De opgave vooraf was ook bijna onmogelijk. Oranje moest met minstens negen doelpunten verschil winnen van Frankrijk, een team dat al jaren tot de Europese top behoort. Nederland moest het ook nog eens stellen met een gemankeerde sterspeelster; Estavana Polman toonde karakter door ondanks een gekneusde rib te spelen, maar de kwetsuur hinderde haar te veel.

Het wilde ook niet vlotten in de wedstrijd tegen de Françaises. De ploeg kwam moeilijk tot scoren. Alleen Nycke Groot onderscheidde zich in positieve zin met tien treffers.

Di Maria de beste Argentijnse voetballer

Lionel Messi heeft eens niet met de eer van beste voetballer van het jaar gestreken. Zijn landgenoot Angel di Maria werd woensdag tot Argentijns voetballer van het jaar 2014 gekozen. De sportpers van het Zuid-Amerikaanse land kwam tot die keuze.

Di Maria verwisselde deze zomer voor een bedrag van 75 miljoen euro Real Madrid voor Manchester United. De aanvaller veroverde met zijn Spaanse club dit jaar de Champions League en met Argentinië haalde hij de finale van het WK in Brazilië.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.