FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van woensdag 17 december 2014

Sony schrapt release The Interview in VS

Sony Pictures heeft de releasedatum voor hun nieuwe film The Interview geschrapt in de Verenigde Staten. De dreigingen zijn volgens de distributeur te serieus en vinden het daarom niet verstandig de film uit te brengen op 25 december aanstaande.

Ook willen zij niet hun medewerkers en toeschouwers in gevaar brengen. Het volledige statement van Sony Pictures is te vinden in de bron.

The Interview ontvangt al een tijd een stroom aan kritiek, omdat het volgens Noord Korea hun leider Kim Jong Un belachelijk maakt. Ook heeft hackersgroep Guardians of Peace gedreigd met aanslagen op bioscopen die de film vertonen en trekken het vergelijk met 11 september. 

De film is in Nederland (althans, vooralsnog) vanaf 29 januari te zien.

Herstel flat Diemen binnen halfjaar

Als het aan woningcorporatie De Key ligt, kan de laatste groep bewoners van de flat in Diemen waar begin september een gasontploffing was, voor de zomervakantie weer naar huis. De komende maanden wordt de schade aan hun woningen hersteld, heeft een woordvoerster van De Key woensdag gemeld.

Uit bouwtechnisch onderzoek is gebleken dat het meevalt met de schade en dat er dus niet hoeft te worden gesloopt. Het herstel spitst zich toe op de bergingen op de begane grond, de vier woningen (waarvan er twee veel schade hebben) aan weerszijden van de lift op de eerste verdieping en de vloeren op die etage. De hoger gelegen etages blijken buiten schot te zijn gebleven. De verzekering betaalt het herstel.

De explosie gebeurde bij werkzaamheden. Twee mensen kwamen om het leven, onder wie een medewerker van De Key.

Zoon Robin Williams mist vader iedere dag

Zak Williams, de zoon van acteur Robin Williams, mist zijn vader nog iedere dag. Dit vertelt hij in een interview met People. "Ik mis hem nog heel erg. Er gaat geen moment voorbij dat ik niet aan hem denk."

Volgens Zak (31) denken zijn zusje Zelda (25) en zijn broertje Cody (23) er net zo over. Robin Williams pleegde op 11 augustus zelfmoord. Hij is 63 jaar oud geworden.

"Het komt regelmatig voor dat ik een film zie of wat meemaak en dan denk: Dit had mijn vader echt leuk gevonden of hier had hij hard om gelachen." Zak liet drie maanden na het overlijden van zijn vader weten dat de familie moest wennen aan de nieuwe situatie. "Maar het gaat nu al een stukje beter met ons."

Dordtse student wint dictee met zeven fouten

Met slechts zeven fouten heeft de 21-jarige student Randy van Halen uit Dordrecht dit jaar de 25e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Van Halen studeert algemene cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Pepijn Hendriks (37) uit Leiden, in het dagelijks leven eindredacteur, eindigde op de tweede plek met acht fouten. De derde plaats werd gedeeld door twee deelnemers die allebei tien fouten hadden: de 52-jarige Madeleine van der Hoff uit Utrecht en de 49-jarige Iris Hensel uit Den Haag. Van der Hoff werkt als dtp'er in een ziekenhuis. Hensel is vertaler Nederlands-Duits op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De afgelopen twee jaar streken Vlamingen nog met de hoogste eer. De zuiderburen scoorden wel het hoogst onder de prominenten. Schrijver Christophe Vekeman, die diverse romans op zijn naam heeft staan, belandde op de eerste plaats met elf fouten. In 2002 was Vekeman ook al de winnaar onder de bekende Vlamingen en Nederlanders.

De Vlaming Björn Soenens, hoofdredacteur van Het Journaal op de VRT, is de op een na beste prominent met twaalf fouten. Hij bleef NOS-weerman Peter Kuipers Munneke net voor, die met dertien fouten de beste BN'er was. Andere bekende Nederlanders die meededen waren onder anderen acteur Frank Lammers, presentatrice Sofie van Enk, schrijver Ronald Giphart, zangeres Giovanca en staatssecretaris Fred Teeven. De Nederlandse prominenten maakten gemiddeld 31 fouten.

Dichter en schrijver Bart Chabot schreef de tekst voor het jubileumdictee. Hij deed als enige vaste deelnemer aan alle 24 voorgaande edities mee. Chabot zei eerder dat zijn dictee geen onbegrijpelijke woorden zou bevatten. Niettemin moesten de deelnemers zich vastbijten in woorden als kasuaris, brougham, tirailleur, trubbels en perubalsempopulier.

Oud-premier Dries van Agt (83) was dit jaar voor het eerst de juryvoorzitter. De jaarlijkse taalstrijd tussen Nederland en Vlaanderen werd woensdagavond op televisie uitgezonden door de NTR.

PvdA-top werkt verder aan oplossing

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom werken woensdagavond verder aan een oplossing voor het zorgconflict met coalitiegenoot VVD. Het is onduidelijk waar ze heen zijn gegaan, nadat ze waren vertrokken bij crisisberaad met andere kopstukken van de PvdA op het ministerie van Asscher.

Mogelijk gaan Asscher en Samsom later woensdagavond naar het Torentje om te overleggen met premier Mark Rutte, VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en onder anderen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Deze VVD'ers zijn daar al een tijd bijeen, maar zouden nog geen seintje hebben gekregen dat de PvdA'ers er aankomen.

Als Asscher en Samsom opduiken bij het Torentje, zou dat er volgens ingewijden op kunnen duiden dat een oplossing nabij is. Bronnen gaan ervan uit dat het nog altijd mogelijk is een uitweg uit het conflict te vinden.

VVD en PvdA hebben sinds dinsdagmiddag een probleem, nadat drie PvdA-Eerste Kamerleden tegen een belangrijk zorgplan van Schippers hadden gestemd. Daardoor werd het wetsvoorstel verworpen, tot woede van Schippers en haar partijgenoten. Volgens Schippers ligt de sleutel voor de oplossing van het conflict bij de PvdA. Eerder op de dag zei Schippers dat ze "goede hoop" heeft dat de partijen er uitkomen.

PvdA-top werkt verder aan oplossing
PvdA-top werkt verder aan oplossing (Foto: ANP)

Uitslag PSV - Feyenoord

PSV heeft de Eredivisietopper tegen Feyenoord met 4-3 gewonnen. In een zeer aantrekkelijk duel trok de koploper pas in blessuretijd dankzij een goal van Depay. Kazim-Richards had de Rotterdammers even daarvoor nog op gelijke hoogte gebracht.

De topper tussen PSV en Feyenoord was naar vandaag verplaatst nadat het Europa League-duel van PSV tegen Estoril uitliep vanwege overvloedige regenval en er voor de Eindhovenaren te weinig rusttijd overbleef. Het bekerduel van PSV tegen Roda JC moest wijken voor het duel tegen Feyenoord.

Beide ploegen gingen op een glibberige grasmat in Eindhoven in de eerste helft flink tekeer. Het tempo lag hoog en in verdedigend opzicht ging er veel mis. Zo leek de 0-1 van Manu houdbaar, maar Bruma was niet in staat om de inzet van de Feyenoorder nog voor de lijn te keren. Feyenoord trok het initiatief naar zich toe en had enkele goede mogelijkheden, maar na een fraaie aanval stond PSV plots op gelijke hoogte.

Luuk de Jong werd de grote man aan PSV-zijde met drie goals (Pro Shots/Stanley Gontha)
Luuk de Jong werd de grote man aan PSV-zijde met drie goals (Pro Shots/Stanley Gontha)

Toch zou dit niet de ruststand worden, want El Ahmadi zorgde na een goede pass van Clasie voor de 1-2. Daarvoor was PSV met Wijnaldum en Depay al dichtbij een voorsprong geweest, terwijl ook de Rotterdammers via Kazim-Richards van zich lieten gelden.

Na rust was het PSV dat de klok sloeg en na een uur spelen kreeg de ploeg van Philip Cocu loon naar werken met twee doelpunten van De Jong die hiermee zijn hattrick voltooide. Daarna hadden Wijnaldum en Depay het duel in het slot moeten gooien, maar verzuimden dit, waardoor Feyenoord vlak voor tijd via Kazim-Richards op gelijke hoogte kwam. De koek was nog niet op in Eindhoven, want Depay zorgde met zijn doelpunt diep in blessuretijd ervoor dat Feyenoord met een domper huiswaarts werd gestuurd.

PSV

4 - 3

Feyenoord

 22' De Jong
 60' De Jong
 63' De Jong
 90+3' Depay
   13' Manu
 42' El Ahmadi
 89' Kazim-Richards
 
 Gele kaart: Willems (PSV), El Ahmadi, Wilkshire, Nelom, Clasie (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: -
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Wijnaldum
Hendrix (Isimat-Mirin/90)
Guardado
Narsingh (Jozefzoon/69)
De Jong
Depay
  Vermeer
Boulahrouz (Te Vrede/88)
Van Beek
Kongolo
Nelom
Clasie
Immers
El Ahmadi
Wilkshire (Vilhena/66)
Kazim-Richards
Manu (Basacikoglu/76)

Massagraf gevonden in oosten Syrië

In het oosten van Syrië is woensdag een massagraf gevonden met meer dan 230 lichamen. De slachtoffers zijn waarschijnlijk eerder dit jaar vermoord door terreurbeweging Islamitische Staat, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Aangenomen wordt dat het de lichamen zijn van leden van de Shueitat-stam, die in augustus in opstand kwam tegen IS. Als vergelding vermoordde IS honderden stamleden. Velen werden onthoofd. Met de vondst van het massagraf komt het aantal leden van de Shueitat-stam dat door IS is omgebracht uit op ruim negenhonderd.

Dolfinarium krijgt Spaanse eigenaar

Dolfinarium Harderwijk staat op het punt te worden overgenomen door het Spaanse Aspro Parks. De onderhandelingen bevinden zich in de afrondende fase, zei directeur Marten Foppen van het zeedierenpark woensdag.

Het dolfinarium is sinds 2001 in handen van de Franse onderneming Compagnie des Alpes. Die heeft het volgens Foppen om strategische redenen in de etalage gezet. De Fransen blijven wel eigenaar van attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen.

Aspro Parks is een van de grootste exploitanten van amusementsparken in Europa. De onderneming bezit al vijf dolfinariums elders in Europa en is Nederland onder meer eigenaar van Deltapark Neeltje Jans.

Foppen verwacht dat het Harderwijkse dolfinarium kan profiteren van de expertise die de Spanjaarden in huis hebben op het gebied van zeedierparken.

Porosjenko: Oekraïne is aan het veranderen

Oekraïne is hard bezig met hervormen om zich naar Europese normen te voegen. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko woensdag in Polen gezegd, waar hij politici en zakenlieden opriep de banden met zijn land aan te halen.

Porosjenko zei dat de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim en de steun van Moskou voor separatisten in Oost-Oekraïne hem alleen maar hebben gesterkt in zijn overtuiging naar het Westen op te schuiven. Hij vroeg zijn publiek in Polen om steun om die lijn door te zetten. De president zei te geloven dat de Oekraïense vlag ooit weer op de Krim zal wapperen.

De Oekraïense president erkende dat de Poolse bevolking waarschijnlijk slechte ervaringen heeft gehad met zijn gecentraliseerde, door corruptie geplaagde land. "Ik heb goed nieuws voor jullie. Dat land bestaat niet meer", aldus Porosjenko.

Porosjenko wil ook de banden met de NAVO aanhalen en in 2020 opgaan voor lidmaatschap van de Europese Unie.

Duitse troepen trainen Koerden in Irak

Duitsland gaat maximaal honderd militairen naar Noord-Irak sturen om de daar aanwezige Koerdische strijders te trainen. Dat heeft het Duitse kabinet besloten. De Koerden vechten in Noord-Irak tegen terreurbeweging Islamitische Staat.

Het parlement moet in januari nog debatteren over de missie, maar aangezien de regering een ruime meerderheid heeft in de Bondsdag is dat waarschijnlijk een formaliteit. "We moeten ervoor zorgen dat de frontlinie tegen IS standhoudt", zei minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier woensdag.

Duitsland stuurde eerder al zeventig miljoen euro aan wapens en andere militaire hulp naar de Koerdische peshmerga.

FARC kondigt wapenstilstand af

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft woensdag een eenzijdige wapenstilstand voor onbepaalde tijd afgekondigd in haar strijd tegen de Colombiaanse regering. De FARC zegt de strijd te zullen staken, zolang het Colombiaanse leger haar niet aanvalt.

De FARC en de Colombiaanse regering praten al sinds 2012 in de Cubaanse hoofdstad Havana over een permanente vrede. De strijd in Colombia woedt al vijftig jaar.

Meer bioscopen VS doen The Interview in de ban

Steeds meer Amerikaanse bioscopen deinzen terug voor het vertonen van de film The Interview, over een complot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Bioscoopketen Regal Cinemas liet woensdag weten de vertoning van de omstreden film uit te stellen. Volgens de keten bestaat onder meer onduidelijkheid over de echte of vermeende veiligheidsdreigingen rond de film.

Hackers bedreigden eerder bioscopen waar de film zou worden vertoond. Een andere grote Amerikaans bioscoopketen, Carmike Cinemas, liet dinsdag weten de film om die reden niet te laten zien. In de komedie worden twee journalisten door de CIA gerekruteerd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te doden.

Starbound toont teken van leven

Maar liefst acht maanden na de laatste stabiele versie is er weer nieuws over een update voor Starbound. In deze grote update zitten honderden nieuwe items, upgrades voor het schip en wapens, nieuwe biomes en een uitgebreider vechtsysteem. Ook de progressie en de quests zijn aangepakt.

Veel gamers die de game hebben aangeschaft waren niet blij omdat er geen nieuwe content bij kwam. Velen gaven het lange wachten dan ook op. Het is te hopen dat de patch deze winter ook echt uitkomt.

Wil je graag een en ander al uitproberen? Dan kun je de nieuwe Nightly-build proberen door in de Steam Library rechts te klikken op Starbound, naar properties te gaan en vervolgens op 'betas' te klikken. De makers waarschuwen ervoor dat de kans groot is dat je bugs tegenkomt en dat de bèta heel erg 'broken' is. 

Koerden openen aanval op IS in Noord-Irak

Koerdische troepen in Irak zijn woensdag aan een offensief begonnen om de noordelijke stad Sinjar te heroveren. Dat hebben de Koerdische autoriteiten in Noord-Irak gezegd. Sinjar viel in augustus in handen van de extremistische organisatie Islamitische Staat.

De peshmerga, zoals de Koerdische strijders worden genoemd, proberen IS al maanden uit Sinjar te verdrijven. Met ruggesteun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen trokken ze woensdag de stad binnen. Eerder werden al acht dorpen rondom Sinjar ontzet door de peshmerga. Volgens het Observatorium zijn grote aantallen IS-strijders daarbij verjaagd. Zij hebben hun toevlucht gezocht in Mosul en andere steden die IS nog in handen heeft.

De door de Amerikanen geleide coalitie liet weten twee bombardementen te hebben uitgevoerd bij Sinjar. Daarbij werden twee voertuigen van IS, twee bewakerstorens en een aantal containers vernietigd. Bij Mosul werden nog eens acht luchtaanvallen uitgevoerd.

Toen IS aan haar offensief begon in Noord-Irak werden veel etnische minderheden in de praktijk vogelvrij verklaard. Tienduizenden inwoners van Sinjar, voornamelijk jezidi's, ontvluchtten de stad. Ze zochten toevlucht in de bergen, maar werden daar uiteindelijk omsingeld door de IS-strijders. De Koerden wisten hen uiteindelijk met hulp van de VS te ontzetten.

Sportblog: Boos? Vinger in de kont! & boffen in de NHL

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Sexy tennisster Bouchard krijgt modellencontract
Afgelopen seizoen klom de Canadese tennisster Eugenie Bouchard op naar de zevende plek op de wereldranglijst. Behalve om haar tennisspel stond ze afgelopen jaar ook bekend om haar leuke plaatjes, die ze deelde via sociale media. Daar kon je namelijk vaak mooie kiekjes van haarzelf, al dan niet vergezeld van haar even mooie tweelingzus Beatrice, haar jongere zusje Charlotte of ander vrouwelijk schoon zien. Haar schoonheid is nu ook beloond met een heus modellencontract. Ze tekende onlangs een contract bij het gerenommeerde modellenbureau IMG Models waar onder andere Liv Tyler en Gisèle Bündchen onder contract staan. En ter illustratie wat kiekjes van Bouchard:

Boos op je tegenstander? Steek een vinger in zijn kont!
Wat doe je als je boos bent op je tegenstander? Doe dan net als deze voetballer uit Koeweit: steek een vinger in zijn kont. Het kan zijn dat je tegenstander wat geërgerd reageert.


Boos, steek een vinger in zijn kont! (Bron: YouTube)

Wat boffen ze toch in de NHL
Iedereen had vroeger wel een kindje bij zich in de klas die de bof kreeg, of je kreeg het zelf. Maar bij volwassenen kan de ziekte ook toeslaan zo bleek de laatste tijd in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. Doordat ijshockeyspelers veel spugen, waterflessen met elkaar delen en elkaar knuffelen na doelpunten kan de ziekte zich makkelijk verspreiden onder de ijshockeyspelers.

In november begon de kleine epidemie bij de Anaheim Ducks, waar drie spelers de normaal gesproken onschuldige virusziekte opliepen. Hierna begon de verspreiding door de Verenigde Staten met als eerste volgende slachtoffer Minnesota Wild met vijf ziektegevallen. Daarna volgenden de New York Rangers met één zieke en sinds vorige week telt ook New Jersey Devils twee ijshockeyers met de bof. De Ducks namen geen halve maatregelen na de uitbraak van de bof. Het hele complex van de Ducks werd schoongemaakt en gesteriliseerd en de spelers werden opgeroepen zich opnieuw te laten vaccineren. Wat een bofkonten zijn het toch!

Hoe sterk is de eenzame fietser
Afgelopen donderdag stond voor de echte bikkels de tweede editie van het NK Tegenwindfietsen op het programma. Op een fiets zonder versnellingen moesten de deelnemers met een storm van kracht acht zo snel mogelijk de Oosterscheldekering over fietsen. In totaal kwamen 190 deelnemers op het evenement af die om de 30 seconden werden gestart.

De nieuwe kampioen is Wouter Mesker die slechts 18 minuten en 6 seconden nodig had om de 8,5 kilometer af te leggen. Bij de vrouwen was Nathalie Siemons met 22 minuten en 34 seconden de beste. De ploegentijdrit werd in 16 minuten en 30 seconden gewonnen door het team met de niet echt toepasselijke naam Wind in de Rug.

Cricket volgen is een 'eitje'
Wat doe je als het tijdens een cricketwedstrijd tussen Australië en India wel erg heet is? Journaliste Yvonne Sampson bakte een ei toen de temperatuur in het stadion de 38 graden Celsius aantike. Binnen enkele seconden begon het geheel al te bakken. En de spelers? Die zullen ongetwijfeld gekookt van het veld zijn gekomen en snakten naar een welverdiend kopje thee.


Smakelijk eten (Bron: YouTube)

Zlatan lost overlast van buren simpel op
Last van de buren hebben we allemaal weleens. Zlatan Ibrahimovic heeft dat probleem bij zijn derde verhuizing in twee jaar opgelost. De aanvaller van Paris Saint-Germain heeft gewoon drie huizen naast elkaar gehuurd en gaat met zijn gezin in de middelste wonen zo lezen we in Le Parisien. De optrekjes van zo'n 200 vierkante meters per stuk kosten de voetballer 31.000 euro per maand. Maar dat kan hij wel ophoesten met een inkomen van meer dan veertien miljoen euro. En een beetje rust kost ook gewoon wat geld.

104-jarige loopt wereldrecord
Stanislaw Kowalski is een legende in de wereld van hardloopwedstrijden voor oude mensen. Eerder dit jaar vestigde hij al een nieuw record op de 100 meter en afgelopen weekend stond er weer een groot evenement op de kalender van Kowalski. Tijdens een indoor evenement voor de oudere atleten viel hij met succes het record op de 60 meter aan. Het record staat nu op 19,72 seconden. Gelukkig hebben we nog wat jaren om te trainen.


Kowalski in actie (Bron: YouTube)

Russische spits Dinamo Moskou in de problemen
Bij het Russische Dinamo Moskou, dat onlangs PSV trof in de Europa League, loopt een zeer talentvolle jonge spits rond, Alexandr Kokorin. Nu heeft de 23-jarige Russisch international ook van zich laten spreken buiten het veld. Er zijn beelden uitgelekt van een klein privé feestje met twee striptease-danseressen. En het beviel de jonge aanvaller wel zo te zien:

De scheve schaats zal wel niet erg positief ontvangen zijn door zijn vriendin. Hun tripje naar Dubai zal dus wel een een goedmakertje geweest zijn. Kokorin deelde namelijk een aantal foto's van het stel op deze romantische reis. Op de eerste foto lijkt ze nog niet zo blij maar op de tweede ziet het er een stuk gezelliger uit:

 

🗼#ВалуйкиУжеНеТе

Фото опубликовано Kokorink9 (@kokorin9)дек 12, 2014 at 9:25 PST

 

К нам не подкопаться ,не стоит даже париться😉✌️

A photo posted by Kokorink9 (@kokorin9) onDec 12, 2014 at 1:15pm PST

'Geen sirene, om paniek te voorkomen'

Na de brand in de jachthaven in Roermond hebben de hulpdiensten dinsdagavond besloten niet de alarmsirene te laten afgaan, om paniek te voorkomen. Bovendien zou een sirene een veel te groot gebied hebben gealarmeerd.

Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de hulpdiensten en de gemeente met bewoners. Er werd kritiek geleverd omdat mensen vlak bij de brandhaard de hele nacht hebben geslapen met het raam open. Als er een sirene was afgegaan, hadden ze het raam tijdig kunnen sluiten, zo betoogden de bewoners.

Volgens GGD-arts Henk Jans is de kans op gezondheidsschade door asbest via het open raam bijzonder klein.

KNVB Beker: Uitslag FC Groningen - FC Volendam

FC Groningen heeft zich in eigen huis geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. In het eigen Euroborg werd FC Volendam met 3-0 verslagen. Mimoun Mahi scoorde vlak voor rust de 1-0. Nick van der Velden scoorde van elf meter de 2-0 en Michael de Leeuw zorgde in de laatste minuut voor de 3-0. 

FC Groningen

3 - 0

FC Volendam

 44' Mahi
 71' Van der Velden(pen)
 89' De Leeuw
   
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 8315
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej
Kappelhof
Botteghin
Van Nieff
Antonia (Van der Velden/66)
Kieftenbeld
Chery
Mahi (Lindgren/76) 
De Leeuw
Hoesen
  Zwarthoed
Akouili
Schilder
Luirink (Esseboom/77)
Lo Fo Sang
Evers
Brands
Fafiani (van Kippersluis/77)
Kuwas
Veerman (Philips/64)
Marengo

Architectuurprijs voor station Rotterdam

Het mooiste nieuwe gebouw in Rotterdam is het nieuwe Centraal Station. De ontwerpers en bouwers kregen woensdag de Rotterdam Architectuurprijs 2014. Volgens de vakjury is het nieuwe station 'een gebouw met zeggingskracht en architectonische kwaliteit dat bijdraagt aan het straatleven van Rotterdam'.

Koning Willem-Alexander opende het station in maart. Meest opvallende onderdeel is het grote puntdak bij de stationshal. Dat wijst naar het centrum van Rotterdam. De bouw duurde in totaal negen jaar. Het project kostte ruim 657 miljoen euro. Het nieuwe station is nodig omdat het aantal reizigers in de komende tien jaar waarschijnlijk verdrievoudigt.

Er was ook een publieksprijs. De stemmers vonden een school in Hillegersberg het beste nieuwe gebouw van de Maasstad. Rotterdam CS eindigde op de tweede plaats.

Complete PvdA-top bijeen voor overleg

De PvdA-top is woensdagavond bijeengekomen op het ministerie van Sociale Zaken om een uitweg te zoeken uit de politieke problemen die ontstonden nadat dinsdag een zorgwet van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid (PvdA) was weggestemd. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, sloot als laatste aan bij zijn partijgenoten die daar eigenlijk al de hele dag praten over mogelijke oplossingen voor het conflict.

Vicepremier Lodewijk Asscher, partijvoorzitter Hans Spekman, Diederik Samsom (partijleider) en Marleen Barth (fractievoorzitter in de Eerste Kamer) zitten nu met Dijsselbloem om tafel. Zij spraken eerder al met Marijke Linthorst en Guusje ter Horst, twee van de drie PvdA-senatoren die tegen het voorstel stemden. Staatssecretaris Martin van Rijn was 's ochtends en 's avonds ook bij het PvdA-overleg, maar hij is inmiddels in het Torentje van premier Mark Rutte.

Kopstukken coalitie in Torentje

Kopstukken van de regeringspartijen VVD en PvdA druppelen woensdagavond binnen in het Torentje van premier Mark Rutte. Het lijkt erop dat er opnieuw gezamenlijk overleg komt over een oplossing voor het sneuvelen van een belangrijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid, dinsdag in de Eerste Kamer.

Rutte, Schippers, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zijn al binnen. Van Rijn zei dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. Of dat woensdagavond nog gaat lukken, zei hij niet te weten.

De bewindsman was eerder op de avond bij een overleg van de PvdA-top op het ministerie van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher. Twee van de drie PvdA-Eerste Kamerleden die tegen de zorgwet hadden gestemd, Marijke Linthorst en Guusje ter Horst, zijn ook op dat ministerie geweest om te overleggen.

Neergeschoten man gevonden in Groningen

Op de Froukemaheerd in Groningen is woensdagavond een gewonde man gevonden. Hij is een aantal malen beschoten, zo heeft de politie gemeld. De man wordt onderzocht door ambulancepersoneel en waarschijnlijk naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn toestand kan de politie nog niets zeggen.

Van de dader of daders ontbreekt elk spoor. De politie ondervraagt omwonenden en voorbijgangers of ze iets hebben gezien of gehoord.

KNVB Beker: Uitslag AZ - N.E.C. Nijmegen

AZ heeft de kwartfinales bereikt van de KNVB Beker. In eigen huis won de Alkmaarse club met 2-1 van N.E.C. Nijmegen. Muamer Tankovic trof namens de thuisclub twee keer het doel, waarvan één keer van elf meter. Anthony Limbombe deed nog wat terug, maar dat was niet voldoende. 

AZ

2 - 1

N.E.C. Nijmegen

 33' Tankovic
 63' Tankovic(pen)
   66' Limbombe 
 
 Gele kaart: Haye (AZ), Santos, Daemen (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 8066
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Haps
Gudelj
Elm (Huppers/17)
Berghuis (Paulsen/69)
Haye
Jóhannsson
Tankovic
  Smits
Gravenbeek
Van Eijden
Haitz
Leiwakabessy (Disveld/83)
Breinburg (Mert/80)
Daemen
Santos
Jahanbakhsh
Ars (Bajrovic/83)
Limbombe

Hoge boete voor League of Legends-team CLG

E-Sports wordt steeds professioneler. Dat geldt niet alleen voor kijkers, de manier hoe teams leven of het prijzengeld, maar ook voor de boetes. Riot Games, maker van League of Legends, wil zorgen dat teams niets onregelementairs doen en als dat dan toch gebeurt, dan volgt er een boete. In het geval van team Counter Logic Gaming eentje van tienduizend dollar.

CLG heeft interesse in William 'Scarra' Li en vroeg in het geheim dan ook aan hem of hij interesse had om coach te worden. Scarra staat echter nog onder contract bij Dignitas, een ander Noord-Amerikaans team en de regels verbieden contact omtrent een overgang tussen het ene en het andere team, tenzij er toestemming is gegeven om te praten wat nu niet het geval was.

De aap kwam uiteindelijk uit de mouw en Riot Games kreeg hoogte van de zaak en vroeg statements van diverse leden van CLG. Veel van deze statements spraken elkaar tegen en dus werd er kennelijk gelogen door een aantal leden. Hierdoor werd de boete verhoogd naar tienduizend dollar.

Dit was niet de eerste keer dat CLG bestraft werd. Eerder dit jaar kregen vier spelers van CLG ieder een boete van 1250 dollar, nadat zij gebruik maakten van illegaal verkregen accounts op de Koreaanse server. Behalve deze boete werd hen verboden om op een later tijdstip nog op trainingskamp te gaan in Zuid-Korea.

CLG

Geen troostprijs voor Castelen met Sydney

Romeo Castelen heeft niet met een troostprijsje afscheid kunnen nemen van het WK voor clubs in Marokko. De oud-Feyenoorder, die dit seizoen RKC Waalwijk inruilde voor Western Sydney Wanderers, opende woensdagavond in de strijd om de vijfde plaats de score tegen ES Sétif al na vijf minuten.

Vervolgens moest hij lijdzaam toezien dat de Algerijnen, mede door een eigen doelpunt van Daniel Mullen, het initiatief overnamen en met 2-1 vóórkwamen. Vitor Saba maakte vlak voor tijd een strafschoppenserie noodzakelijk. Daarin miste Sétif driemaal, Sydney vier keer. Castelen keek toe.

Brussel beperkt kosten creditcards

De kosten voor het gebruik van een creditcard in de Europese Unie worden aan banden gelegd. Het Europees Parlement en de Europese ministers van Financiën hebben woensdag een akkoord gesloten over regels die daarvoor moeten zorgen.

De regels beperken de kosten die banken aan winkels rekenen voor de verwerking van betalingen met een creditcard. Winkeliers worden nu vaak opgezadeld met hoge kosten, doordat de creditcardmaatschappijen een deel van het aankoopbedrag eisen. Dat bedrag wordt nu beperkt tot maximaal 0,3 procent van het aankoopbedrag. Daarnaast krijgen winkeliers de mogelijkheid zelf te kiezen welke kaarten uit het aanbod van bijvoorbeeld Visa en MasterCard ze accepteren.

De beperkingen zullen er volgens het Europees Parlement voor zorgen dat het voor consumenten goedkoper wordt om een creditcard te gebruiken. Winkeliers rekenen de hoge kosten voor het creditcardgebruik over het algemeen namelijk door in hun prijzen.

PSV met Hendrix, Boulahrouz bij Feyenoord

Trainer Phillip Cocu van PSV heeft Adam Maher gepasseerd voor de topper woensdagavond tegen Feyenoord. Op het middenveld krijgt Jorrit Hendrix de voorkeur boven Maher, die de laatste wedstrijden geen overtuigende indruk maakte. Hendrix, een wat meer verdedigend ingestelde speler ten opzichte van de creatievere Maher, vormt de middenlinie met aanvoerder Georginio Wijnaldum en Andrés Guardado.

Bij Feyenoord staat Khalid Boulahrouz rechts achterin, Luke Wilkshire schuift door naar voren. De Australiër neemt aan de rechterkant de positie over van de geblesseerde Jens Toornstra. Elvis Manu speelt links voorin, mede omdat Jean-Paul Boëtius ziek is. Wilkshire en Manu moeten spits Colin Kazim-Richards in stelling brengen.

KNVB Beker: Uitslag De Graafschap - FC Twente

In Doetinchem ontving De Graafschap FC Twente in de achtste finale van de KNVB Beker. De gasten wonnen met 2-4. Vincent Vermeij bracht de thuisclub nog wel op 1-0, maar voor de rust had FC Twente de leiding al overgenomen. De Tukkers gaan door naar de kwartfinale. 

De Graafschap

2 - 4

FC Twente

 11' Vermeij
 78' Bjelland (e.d.)
   40' Corona 
 45' Ziyech 
 61' Corona 
 69' Ziyech 
 
 Gele kaart: Pröpper(De Graafschap), Stevens (FC Twente)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 8154
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Lazic (Straalman/79)
Pröpper (Lammers/75)
Van de Pavert
Cavlan
Tarfi
Echcharaf
Calvete (Cicek/66)
Van Ewijk
Vermeij
Vida
  Stevens
Martina
Lachman
Bjelland
Koppers
Mokotjo
Ziyech
Engelaar (Ter Avest/78)
Ould-Chikh (Kusk/66)
Corona (Tapia/73)
Mokhtar

Kipsang boos op Keniaanse atletiekbond

Wilson Kipsang is woedend op de Keniaanse atletiekbond, die naar buiten heeft gebracht dat de voormalige wereldrecordhouder op de marathon een dopingcontrole heeft gemist. "Per ongeluk een test missen, en dan ook nog voor het eerst, mag nooit leiden tot een persbericht van de nationale bond", reageerde de 32-jarige langeafstandsloper woensdag verbolgen. "Dat is een schending van de privérechten."

Kipsang, die juridische stappen overweegt, zou op 11 november onaangekondigd tijdens de training bezoek krijgen van een dopingcontroleur van de internationale federatie IAAF, maar woonde die dag naar eigen zeggen een sportcongres in Zuid-Afrika bij. Hij benadrukte dat de Keniaanse bond op de hoogte was van zijn verblijfplaats. Kipsang liep vorig jaar in Berlijn 2:03.23 uur op de marathon, maar is het wereldrecord inmiddels kwijt aan landgenoot Dennis Kimetto (2:02.57).

Vogelgriep Nedersaksen breidt zich niet uit

In de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn de afgelopen dagen geen nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld. Dat heeft de minister van Landbouw van de deelstaat woensdag laten weten. Het gevaarlijke en besmettelijke virus H5N8 was maandag gevonden op een kalkoenfokkerij ongeveer 35 kilometer van de Groningse grensplaats Nieuweschans.

In Nedersaksen zijn inmiddels 120 duizend vogels afgemaakt. De deelstaat is het belangrijkste pluimveegebied van Duitsland. De autoriteiten zijn met man en macht bezig duizenden monsters van pluimveebedrijven te onderzoeken. Als er ook na woensdag geen nieuwe gevallen opduiken, kan het transportverbod in Nedersaksen vrijdag misschien worden versoepeld.

'Risico dat circus volgend jaar weer begint'

De kans is groot dat het volgend jaar weer heel rommelig zal gaan met het sluiten van contracten voor de jeugdzorg. Dat zei voorzitter Leonard Geluk van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg (TSJ) woensdag tijdens de presentatie van zijn laatste rapport. "Als weer pas in april of mei duidelijk wordt hoeveel geld de gemeenten krijgen, kan het circus weer opnieuw beginnen." Geluk zou het bijzonder vinden als het volgend jaar lukt om het anders te doen dan dit jaar.

De afgelopen maanden was het zeer onrustig op het gebied van de jeugdzorg, omdat gemeenten contracten moesten afsluiten met aanbieders van jeugdzorg. Zij deden dit onder grote tijdsdruk. Vanaf 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, in plaats van het Rijk. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft eerder al gezegd dat hij van plan is om in mei met duidelijkheid over de budgetten te komen.

De commissie verwacht ook dat de gemeenten en jeugdzorginstellingen voorlopig geen rust wordt gegund. Zij moeten namelijk nog werk dat in 2014 is blijven liggen in 2015 afmaken, er moeten nieuwe contracten voor 2016 worden gesloten én er moet worden vernieuwd in de jeugdzorg. Die vernieuwing en verbetering van de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren is waar het allemaal om is begonnen, maar het afgelopen jaar is daar nauwelijks iets van terechtgekomen, doordat het zo druk was met het rond krijgen van de contracten.

Honderden actievoerders in Groningen tegen gas

Op de Grote Markt in Groningen hebben zich woensdagavond enkele honderden actievoerders verzameld die protesteren tegen de gaswinning in de provincie. De demonstranten eisen van minister Henk Kamp dat de gaswinning wordt teruggeschroefd naar maximaal dertig miljard kuub per jaar.

De actievoerders kregen fakkels uitgereikt en lopen van de Grote Markt naar het Provinciehuis. Het protest is een initiatief van onder meer de Groninger Bodem Beweging. Er is een tiental agenten aanwezig.

Einde seizoen PEC-jongeling De Boom door blessure

Max de Boom komt dit seizoen niet meer in actie voor PEC Zwolle. De 18-jarige aanvaller, die afgelopen zaterdag debuteerde in de hoofdmacht van trainer Ron Jans en meteen een beslissende voorzet gaf, heeft tijdens de training een zware knieblessure opgelopen.

De Zwolse eredivisieclub meldt woensdag op de website dat De Boom zijn voorste kruisband heeft gescheurd. Een maandenlange revalidatie is het gevolg. Eerst moet zijn knie tot volledige rust komen, waarna een operatie vereist is.

De Boom zou zaterdag eigenlijk meetrainen met het tweede elftal, maar trainer Jans riep hem op het laatste moment op voor het eerste. Hij moest Jody Lukoki vervangen, die bij de geboorte van zijn kind wilde zijn.

Grieks parlement kiest geen nieuwe president

Het Griekse parlement heeft woensdag geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe president. De kandidaat van de regering, ex-eurocommissaris Stavros Dimas, had een meerderheid van tweehonderd stemmen nodig. Hij kreeg er slechts 160. De volgende stemronde is op 23 december.

In de tweede ronde zijn er opnieuw tweehonderd stemmen nodig. Mocht dat opnieuw niet lukken, dan volgt er een derde ronde op 29 december. Dan zal de steun van 180 parlementariërs voldoende zijn. Als het parlement er niet uitkomt wordt het ontbonden en volgen er vervroegde verkiezingen.

De Griekse regeringscoalitie heeft slechts 155 zetels in het parlement en heeft daardoor steun van de oppositie nodig. Die lijkt niet geneigd deze te verlenen. De politieke instabiliteit is de internationale geldschieters die enkele jaren Griekenland de hand reikten een doorn in het oog. De kosten voor Griekenland om geld te lenen stegen deze week weer, de index op de Griekse beurs kelderde.

Madonna: gelekt album zijn gestolen demo's

De dertien tracks die woensdagochtend op internet gezet zijn, vormen samen niet het nieuwe album van Madonna, zo liet de zangeres Madonna woensdag weten via haar Instagram- en Facebookaccount. Het betreft volgens de Queen of Pop slechts een aantal demo-opnamen die nog niet af zijn en die al maanden geleden werden gestolen. "Bedankt dat je er niet naar luistert. Bedankt voor je loyaliteit", zo begon ze de boodschap aan haar fans.

Het komt regelmatig voor dat albums van bekende artiesten enkele dagen, of hooguit een week voor de officiële verschijningsdatum via het internet 'lekken'. In sommige gevallen zelfs met medeweten van de artiest in kwestie, omdat dat nuttige publiciteit kan opleveren. In het geval van Madonna was dat echter onwaarschijnlijk omdat er nog nergens een datum van verschijnen is genoemd en er ook nog geen titel van het album bekend is.

In de berichtgeving over het gelekte album circuleren de plaattitels Unapologetic Bitch en Iconic. Madonna werkt al ruim een jaar aan haar nieuwe album, waarbij ze onder anderen wordt bijgestaan door de producers Avicii en Diplo. Eerder dit jaar lekten er ook al enkele losse tracks van het album, waarbij het niet duidelijk was of het om demo's of afgeronde nummers ging.

Friesland: geen windmolens in IJsselmeer

Provinciale Staten van Friesland gaan niet akkoord met de aanleg van een groot windmolenpark in het IJsselmeer, het Windpark Fryslân. Eerst moet goed worden uitgezocht of een lange rij windmolens op en langs de Afsluitdijk haalbaar is. Pas al dat niet het geval is, komt het windpark weer in beeld.

Dat is de uitkomst van een negen uur durend debat woensdag in de Friese Provinciale Staten.

Friesland moet in 2020 op basis van afspraken met het Rijk 530 megawatt windenergie produceren. Volgens het provinciebestuur is dat niet mogelijk door alleen molens te plaatsen op het vasteland. Daarom wil het in het IJsselmeer langs de kust van Zuidwest-Friesland een windmolenpark aanwijzen van ruim 300 megawatt, goed voor zo'n honderd grote turbines. Maar een meerderheid van de Staten ziet dat niet zitten.

Petev nieuwe bondscoach Bulgarije

Ivajlo Petev is de nieuwe bondscoach van Bulgarije. Het bestuur van de nationale voetbalbond besloot de succestrainer van meervoudig landskampioen Ludogorets woensdag unaniem aan te stellen als opvolger van Luboslav Penev. Die werd vorige maand ontslagen wegens de tegenvallende resultaten in de EK-kwalificatie.

Petev (39) stond drie jaar (2010-2013) in Razgrad aan het roer bij Ludogorets en veroverde in die periode tweemaal de Bulgaarse titel. Afgelopen seizoen was hij op Cyprus werkzaam bij AEL Limassol. In zijn actieve carrière voetbalde Petev zelf voor onder meer Litex Lovetsj.

Handbalsters hebben monsterzege nodig

De Nederlandse handbalsters hebben woensdagavond een monsterzege nodig op Frankrijk om de halve finales van het EK in Kroatië en Hongarije te bereiken. Doordat Montenegro van Zweden won met 30-29, moet Oranje met ten minste negen doelpunten verschil winnen. "Winnen wordt al een zware opgave en al helemaal als het met zo'n groot verschil moet, maar we gaan ervoor", zei bondscoach Henk Groener voor het cruciale duel, dat om 20.15 uur begint.

Montenegro, dat dinsdag Oranje met 31-27 versloeg, zit als groepswinnaar definitief bij de laatste vier. Bij een zege op Frankrijk eindigt Nederland evenals Zweden op zeven punten. Omdat het duel in de poulefase met Zweden in een gelijkspel eindigde, is het doelsaldo beslissend.

Het is nog niet zeker of sterspeelster Estavana Polman kan meedoen. Ze kneusde haar rib in het duel met Montenegro en wordt nog steeds behandeld door de fysiotherapeut.

Celstraf voor hacker Gouds ziekenhuis

Een 28-jarige man die de computersystemen van het Groene Hart Ziekenhuis is Gouda had gehackt, is woensdag veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Hij kreeg de straf ook voor het bezit van kinderporno.

De hacker wist toegang te krijgen tot tientallen patiëntendossiers. De gegevens waren niet goed beschermd. De hacker meldde het beveiligingslek bij een journalist, die het nieuws in 2012 naar buiten bracht. De hacker wilde zo een misstand aan het licht brengen.

Maar volgens de rechtbank in Den Haag is de man te ver gegaan. Het was volgens de rechters niet nodig om meerdere keren in te loggen en te zoeken naar privacygevoelige gegevens.

Ter Horst wil niet dat kabinet valt

PvdA-senator Guusje ter Horst wil niet dat het kabinet valt over het conflict over de zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. "Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen", zei Ter Horst toen ze op het ministerie van Sociale Zaken aankwam voor crisisoverleg.

Ter Horst stelde wel dat ook Schippers water bij de wijn zal moeten doen, voor het conflict opgelost kan worden. Ze herhaalde dat ze altijd bereid is te praten, maar heeft nog geen nieuwe of aangepaste voorstellen gezien.

Ingenieursprijs krijgt naam prins Friso

De naam van prins Friso wordt verbonden aan een nieuwe prijs. De Prins Friso Ingenieursprijs wordt de opvolger van de bestaande titel Ingenieur van het Jaar. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), dat de jaarlijkse verkiezing organiseert, heeft dit woensdag laten weten.

Friso, die in augustus 2013 overleed aan de gevolgen van een skiongeval, was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek. Hij was ook lid van de beroepsvereniging KIVI.

Kandidaten voor de nieuwe prijs moeten zich onder meer onderscheiden door hun werk, sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke themas. De eerste keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt, is op 18 maart. Dat gebeurt op de Universiteit Twente.

Het Koninklijk Huis, dat van de prijs op de hoogte is, heeft banden met het KIVI sinds de oprichting ervan in 1847.

Eis 5 jaar en tbs voor doodslag in depressie

Tegen de 42-jarige Johan S. is woensdag bij de rechtbank in Breda vijf jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. Hij wordt verdacht van doodslag op zijn vrouw en poging tot moord op zijn zoon op 31 maart in Oosterhout.

De 42-jarige vrouw wilde de ambulance bellen nadat haar man, die alles bekent, een overdosis antidepressiva had genomen. Daarop werd ze door hem gewurgd, met een hamer geslagen en met een mes gestoken.

Haar laatste actie was proberen te voorkomen dat S. ook hun 10-jarige zoon iets zou aandoen. Ze zakte voor de trap in elkaar. Hun zoon, die beneden was, overleefde doordat de punt van het mes brak.

Vaticaan blij met handreiking VS en Cuba

Paus Franciscus heeft woensdag verheugd gereageerd op het besluit van Cuba en de Verenigde Staten om hun diplomatieke banden te herstellen. Het Vaticaan liet in een verklaring weten klaar te zijn om een bijdrage te leveren aan het versterken van de banden tussen de twee landen.

Het Vaticaan bevestigde dat diplomaten van de kerk een rol speelden bij het faciliteren van de onderhandelingen. Dat resulteerde volgens de verklaring in "oplossingen die acceptabel zijn voor beide partijen". Zowel de Amerikaanse president Barack Obama als zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro bedankte het Vaticaan woensdag voor de bemiddeling.

Vaticaan blij met handreiking VS en Cuba
Vaticaan blij met handreiking VS en Cuba (Foto: ANP)

FIFPro raadt voetballers Servië af

De internationale federatie van profvoetballers (FIFPro) raadt een dienstverband in Servië ten zeerste af. De verenigingen daar verkeren in grote financiële moeilijkheden. "Spelers wachten al maanden op hun salaris en hebben daardoor zelf betaalproblemen. Clubs staan op de rand van het faillissement", waarschuwde Theo van Seggelen.

De algemeen secretaris van de FIFPro sprak woensdag van een alarmerende situatie. Van acht van de zestien clubs in de Super Liga zijn de bankrekeningen geblokkeerd. "We hebben momenteel 115 gevallen van het niet nakomen van verplichtingen. En er zijn maar zo'n vijfhonderd profvoetballers in Servië."

Het verhaal van Van Seggelen wordt gestaafd door Mirko Poledica, de voorzitter van de nationale spelersvakbond. "Er zijn voetballers die niet eens geld hebben om melk te kopen voor hun kinderen." Zijn eigen organisatie kan enig soelaas bieden. "Maar dat is geen structurele oplossing."

De Boer spaart niemand tegen Vitesse

Voor trainer Frank de Boer is de competitie belangrijker dan het bekertoernooi, maar dat wil niet zeggen dat hij donderdag spelers gaat sparen in het bekerduel met Vitesse. "Ik denk dat onze spelers fysiek sterk genoeg zijn om twee duels in vier dagen tijd te spelen", blikte De Boer vooruit op het duel in de Amsterdam Arena. Ajax treedt zondag in de competitie aan tegen Excelsior.

De Boer won eerder dit seizoen al met 4-1 van Vitesse, maar verwacht het donderdag toch lastig te gaan krijgen. "Vitesse leeft onder zijn stand. Het is een heel goed voetballende ploeg. Als je niet geconcentreerd en niet fel genoeg bent, dan kun je zomaar weggetikt worden."

Toch ziet de Amsterdamse coach genoeg zwaktes bij de Arnhemmers om van te profiteren. "Ze zijn heel wisselvallig, ook in wedstrijden zelf. Dat moet een gebrek aan concentratie zijn."

Sturridge revalideert bij honkbalclub

Daniel Sturridge brengt de kerstdagen door in de Verenigde Staten om te werken aan zijn herstel. De 25-jarige aanvaller van Liverpool, dit seizoen geplaagd door blessureleed, meldt zich ter behandeling bij de medische staf van de Boston Red Sox. Deze Amerikaanse honkbalclub is evenals Liverpool eigendom van John W. Henry. Conditietrainer Glen Driscoll gaat mee.

Sturridge heeft pas drie wedstrijden gespeeld, de laatste in augustus tegen Tottenham Hotspur. In november liep hij, na net de training te hebben hervat, opnieuw een dijbeenblessure op. Zonder hem heeft Liverpool grote moeite te scoren. Vorig seizoen was Sturridge goed voor in totaal voor 25 treffers.

Boze onderzoeker Garcia stapt op bij FIFA

De Amerikaanse jurist Michael Garcia heeft zijn functie als hoofdonderzoeker van de voetbalbond FIFA neergelegd. Hij is teleurgesteld in de manier waarop de FIFA zijn omvangrijke rapport over corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022 naar buiten heeft gebracht.

Garcia stapt op een dag nadat zijn klacht over de samenvatting van het rapport werd afgewezen door de commissie van beroep van de FIFA. "Het ontbreekt aan goed leiderschap in de top van de FIFA", zei hij in een verklaring.

Voorzitter Joachim Eckert van de ethische commissie van de bond vatte het 430 pagina's tellende rapport van Garcia in 42 paginas samen. De Duitser pleitte zowel Rusland als Qatar vrij van corruptie. Garcia is van mening dat Eckert zijn rapport 'onvolledig, onzorgvuldig en onjuist' heeft samengevat.

VN blijven hulp leveren in Syrië

De Verenigde Naties gaan nog zeker een jaar door met het leveren van noodhulp aan mensen in Syrië, zonder de toestemming van de regering in Damascus. De VN-Veiligheidsraad stemde woensdag unaniem in met het verlengen van de hulpleveringen.

De resolutie was een initiatief van Australië, Jordanië en Luxemburg. De drie landen zeggen zich ernstig zorgen te maken over de 'verschrikkelijke humanitaire situatie' in het land en het feit dat 12,2 miljoen Syriërs dringend hulp nodig hebben. "Dit is de grootste humanitaire crisis ter wereld op dit moment", zei de Australische ambassadeur Gary Quinlan.

Met het aannemen van de resolutie kunnen de VN doorgaan met hulp leveren tot 10 januari 2016. De hulp kan via Turkije, Irak en Jordanië het land worden binnengebracht. De grenspost tussen Syrië en Irak is echter in handen van extremisten en is daardoor tot dusver niet gebruikt.

Tot dusver heeft de hulp honderdduizenden mensen in Syrië bereikt, niet de 2,9 miljoen die de VN voor ogen hadden. Volgens Quinlan is dat de schuld van de Syrische regering, die niet alles in het werk zou stellen om de hulpverlening te faciliteren. De Syrische VN-ambassadeur Bashar Ja'afari noemde dit 'een leugen'.

75-jarige Rotterdammers krijgen 'zorgbezoek'

Met onder meer jaarlijkse huisbezoeken aan mensen vanaf 75 jaar, wil de gemeente Rotterdam eenzaamheid bestrijden. Een digitaal signaleringssysteem moet ook nog eens voorkomen dat mensen met wie het slecht gaat onopgemerkt blijven.

Dat staat in het actieprogramma Voor Mekaar, dat zorgwethouder Hugo de Jonge (CDA) woensdag heeft gepresenteerd. In Rotterdam worden jaarlijks gemiddeld achttien mensen gevonden die minimaal twee weken dood in huis hebben gelegen.

"Eén op de drie ouderen in Rotterdam zegt niet te weten wie hij om hulp moet vragen als er wat aan de hand is. Dat moeten we ons aantrekken. Omzien naar elkaar, even je buren helpen, horen weer de normaalste zaak van de wereld te zijn in Rotterdam. En als zij zorg nodig hebben, moeten we dat snel en goed regelen", aldus De Jonge.

De gemeente start volgend jaar in zes wijken met de huisbezoeken. Na 2016 krijgen 75-plussers in 21 wijken bezoek van een professional of een getrainde vrijwilliger. Die brengen de behoefte aan zorg in kaart.

Tegelijkertijd wil de gemeente vijftigduizend Rotterdammers benaderen voor vrijwilligerswerk. Het gaat om een groep die in een eerder onderzoek heeft aangegeven dat te willen doen. Alle mensen die 65 jaar worden, krijgen van de gemeente een informatiepakket met de oproep om vrijwilliger te worden. De gemeente zou graag zien dat 65-plussers actief blijven en hun talent en kennis voor de stad inzetten.

Via een digitaal signaleringssysteem moet sneller duidelijk worden dat het niet goed gaat met oudere mensen. "Daarvoor werken we aan een slimme koppeling van signalen uit verschillende bronnen, zoals woningcorporaties, huisartsen, energieleveranciers, het waterbedrijf en zorgverzekeraars. Als een aantal van deze bronnen iets ongewoons opvalt, krijgt de persoon bezoek van iemand uit het wijkteam."

Life is Strange-revealtrailer

Life is Strange is een vijfdelige episodische game die als doel heeft de op verhaal gebaseerde zogenaamde keuze en gevolg-games te revolutioneren door de speler de mogelijkheid te geven tijd terug te draaien, waardoor de speler invloed heeft op het verleden, heden en de toekomst.

Als Max kom je terug naar Arcadia Bay na vijf jaar afwezigheid. Samen met vroegere vriendin Chloe probeer je de waarheid achter je voorgevoelens te achterhalen en zo de mysterieuze verdwijning van medestudent Rachael Amber op te lossen. Zo kom je erachter dat het veranderen van het verleden kan leiden tot een verwoeste toekomst.

De eerste episode komt op 30 januari 2015 uit op pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Importeurs zien weer brood in AutoRai

Twee jaar geleden haakte de ene na de andere af, maar nu staan auto-importeurs zowat in de rij om in april deel te nemen aan de AutoRai 2015. Zeker negentig procent van de grote merken is aanwezig op de tweejaarlijkse autoshow in Amsterdam en de lijst met deelnemers zal de komende weken nog groeien, meldde de beursorganisatie woensdag.

De deelnemende auto-importeurs betalen minder voor hun deelname dan bij vorige edities. De prijzen konden omlaag doordat Amsterdam RAI het bouwen van de stands dit keer collectief heeft ingekocht, aldus een woordvoerder. Hij wilde verder geen financiële details verstrekken.

Op de deelnemerslijst staan merken als onder meer Audi, Bentley, BMW, Citroën, Dacia, Ford, Porsche, Jaguar, Skoda, Volkswagen, Volvo, Renault en Lamborghini. Ze zullen hun nieuwste modellen showen. Ook de belangstelling van aanbieders van onderdelen, accessoires en diensten is groot.

Waarschuwing voor stikgevaar babyvestje Wibra

Een babyvestje voor meisjes van textielketen Wibra kan mogelijk gevaar opleveren voor kinderen. Rond de twee knopen op het vestje zitten goudkleurige ringen die los kunnen raken. Als kinderen die in hun mond steken, kunnen ze stikken. Die waarschuwing laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag uitgaan.

De winkelketen adviseert om de ringen te verwijderen. Als dat eenmaal is gebeurd, kunnen de vestjes weer veilig worden gedragen, aldus Wibra. Mensen mogen het kledingstuk met artikelnummer 2490.0005 ook terugbrengen naar de winkel. De koper krijgt dan het aankoopbedrag terug.

De vestjes zijn te koop geweest tussen 29 september en 5 december.

EOD haalt vuurwerk uit woning Nijkerk

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft woensdagmorgen vuurwerk en grondstoffen om vuurwerk te maken uit een woning in Nijkerk gehaald. Het vuurwerk werd dinsdag door de politie gevonden. Omdat de vrees bestond dat de opgepakte bewoner zelf met vuurwerk had geknutseld, werd de EOD ingeschakeld en de straat afgesloten.

De EOD had het gevonden vuurwerk dinsdagavond rond 21.00 uur zodanig beveiligd dat het niet meer kon ontploffen, aldus een woordvoerster van de politie woensdag. Toen werd de afzetting van de Citroenvlinder opgeheven, maar omdat de dienst niet in het donker mag werken, is het knalwerk pas woensdagochtend uit het huis gehaald.

De politie kwam de Nijkerker op het spoor in een lopend vuurwerkonderzoek. Hij bleek geen tientallen, maar slechts enkele kilo's illegale knallers in huis te hebben. De man is in verzekering gesteld.

Winkels Roermond nog twee dagen dicht

De winkels in de binnenstad van Roermond blijven waarschijnlijk ook donderdag en vrijdag nog dicht door de neerslag van asbest door een grote brand in de jachthaven. Ondernemers hebben dat woensdagmiddag te horen gekregen op een bijeenkomst met de gemeente.

Volgens de winkeliers is gezegd dat de gemeente ernaar streeft om de binnenstad zaterdagochtend weer open te stellen voor het winkelend publiek.

Tevredenheid met uitspraak opvang migranten

Amnesty International en Vluchtelingenwerk verwelkomen de uitspraak van de rechter dat migranten zonder papieren sobere opvang moeten krijgen. De voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep (CRB) bepaalde woensdag dat uitgeprocedeerde asielzoekers uit Amsterdam de komende maanden recht hebben op nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd.

Volgens Vluchtelingenwerk betekent het dat dakloze migranten in andere plaatsen dan Amsterdam nu ook aanspraak kunnen maken op de opvang. Vluchtelingenwerk vindt wel dat er voor sommige kwetsbare mensen ook dagopvang moet komen.

Amnesty International roept Nederland op zo snel mogelijk naar de uitspraak te handelen. "De regering moet een einde maken aan mensenrechtenschendingen in Nederland", twittert de mensenrechtenorganisatie.

Preventief fouilleren in Terneuzen na geweld

De politie in Terneuzen mag de komende drie maanden preventief fouilleren als dat nodig is. Dat hebben gemeente, justitie en politie woensdag besloten nadat dinsdagavond een 27-jarige man werd neergeschoten die nog maar net door de politie was vrijgelaten.

Het neerschieten van de 27-jarige is vermoedelijk een wraakactie. Het slachtoffer was op 30 november aangehouden in verband met een schietpartij die dag in Terneuzen waarbij een 23-jarige man omkwam.

Het geweld lijkt te maken te hebben met een langlopende vete tussen twee groepen Terneuzenaren. Die is ooit begonnen als een gewone ruzie.

De fouilleermaatregel ging dinsdag al in voor een periode van twaalf uur. Sindsdien is er zeven keer gebruik van gemaakt.

Bewoners IJsselstein voorlopig niet naar huis

De bewoners van drie huizen in de Maria van Henegouwenstraat in IJsselstein kunnen voorlopig nog niet naar huis. Zaterdag viel een bouwkraan door het dak van hun rijtjeswoningen, doordat een voorgenomen huwelijksaanzoek van een achterbuurman totaal verkeerd uitpakte.

Het dak van twee huizen is woensdag beveiligd tegen instorten en wegwaaien, aldus de gemeente IJsselstein. De bewoners mogen onder begeleiding van een bouwinspecteur even in hun huis, maar moeten daarna elders logeren tot het dak is gerepareerd en andere herstelwerkzaamheden zijn gedaan.

In het derde huis, dat geen kapot dak heeft, zijn voorzieningen aangebracht om het pand te stutten. Ook in dit huis zijn flinke reparaties nodig, zo is gebleken uit bouwkundig onderzoek. Gas en stroom is in de drie huizen afgesloten. Er is beveiliging voor de huizen ingeschakeld.

De man en zijn vriendin, die hij een aanzoek wilde doen, wonen zelf niet in de Maria van Henegouwenstraat. Hun huis heeft geen schade opgelopen toen de bouwkraan kantelde.

Bayern legt toptalent Gaudino vast

Bayern München heeft toptalent Gianluca Gaudino vastgelegd tot medio 2018. De achttienjarige middenvelder zette woensdag een handtekening onder zijn eerste profcontract bij de Rekordmeister, waar hij al sinds 2004 voetbalt. Hij is de zoon van de Duitse oud-international Maurizio Gaudino. Junior mocht van coach Pep Guardiola dit seizoen al een paar maal meedoen in de hoofdmacht.

Reservedoelman Tom Starke (33) verlengde zijn aflopende verbintenis bij Bayern met twee jaar tot eind juni 2016.

Lenny Kravitz speelt op Rock Werchter

Lenny Kravitz speelt volgend jaar weer op Rock Werchter. De Amerikaanse rocker speelt op 27 juni op het Belgische festival, zo maakt de organisatie woensdag bekend. Het is voor Lenny al de zesde keer dat hij aanwezig is op Rock Werchter.

Vorige week werd al bekend dat The Chemical Brothers en Rise Against een optreden zullen geven. Eerder werden al de namen van Muse, Foo Fighters, Pharrell Williams, alt-J, Florence + The Machine, Damien Rice en The War On Drugs onthuld. Meer namen worden binnenkort bekendgemaakt.

Rock Werchter vindt plaats van 25 tot en met 28 juni in Werchter, bij het Belgische Leuven. Het festival weet elk jaar toppers uit de muziekindustrie aan zich te binden.

Rechter: nachtopvang voor asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd krijgen. De Centrale Raad van Beroep (CRB), op dit vlak de hoogste bestuursrechter, bepaalde dat woensdag in een zaak die asielzoekers uit Amsterdam hadden aangespannen. Het gaat om sobere opvang die geldt voor een aantal maanden.

In Amsterdam is al zo'n regeling. Het belang van de uitspraak door de voorzieningenrechter is dat asielzoekers in andere plaatsen zich er nu op kunnen beroepen.

De asielzoekers in Amsterdam hadden een zaak aangespannen tegen de gemeente om opvang te krijgen. Een aantal van hen verblijft in de Vluchtgarage in Amsterdam. De rechter spreekt van mensonwaardige omstandigheden in de Vluchtgarage en de situatie van de mensen die op straat leven.

Toenadering tussen VS en Cuba

De Verenigde Staten gaan met Cuba praten over het normaliseren van de diplomatieke betrekkingen. Tevens komt er binnen enkele maanden een ambassade op het communistische eiland. Dat hebben bronnen in Washington gezegd. President Barack Obama komt later op de dag met een officiële aankondiging. Ook de Cubaanse president Raul Castro zal zijn bevolking toespreken.

Volgens de Republikeinse senator Marco Rubio, wiens ouders Cubaans zijn, worden ook restricties op handel en bancaire zaken opgeheven. Rubio lijkt niet te spreken over de overeenkomst. "Dit zal op geen enkele manier mensenrechten of democratie in Cuba bevorderen", zei Rubio in een interview. "Maar dit kan wel een economische opsteker zijn voor het Castro-regime, dat hierdoor nog generaties lang in het zadel kan blijven."

Verwacht wordt dat Amerikanen die van Cuba naar huis reizen voortaan vierhonderd dollar aan Cubaanse goederen kunnen meenemen, waaronder tabak en alcohol. Dat betekent dat er een einde zou komen aan het beroemde importverbod op Cubaanse sigaren, zei een bron bij het Witte Huis. Er zullen nog wel bepaalde limieten gelden.

Het normaliseren van de betrekkingen maakt deel uit van een bredere overeenkomst. Eerder op de dag zeiden Amerikaanse bronnen dat Alan Gross, een Amerikaan die vijf jaar vastzat in Cuba, is vrijgelaten. De 65-jarige Gross is woensdagochtend op een vliegtuig richting de VS gezet, aldus de bronnen. Naast Gross komt ook een niet geïdentificeerde gevangene vrij die banden zou hebben met de inlichtingendiensten, aldus een van de bronnen. In ruil laten de VS drie Cubanen vrij die in Florida gevangen zaten wegens spionage.

Gross werkte voor de Agency for International Development, een tak van de Amerikaanse overheid die democratie wil bevorderen in Cuba. Hij werd in 2009 aangehouden toen hij internetverbindingen aan het opzetten was om de lokale censuur in Cuba te omzeilen. Hij werd berecht en veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Eerder deze maand zei Obama dat de vrijlating van Gross tot een constructievere relatie tussen de twee landen zou kunnen leiden.

Mariah Carey verliest schoen tijdens concert

Het eerste kerstconcert van Mariah Carey in New York is niet zonder problemen verlopen. De zangeres verloor tijdens haar optreden een van haar schoenen, meldt de New York Post.

Mariah had bij het concert wat technische problemen. Haar microfoon werkte niet goed en ze moest haar nummer Hero halverwege onderbreken omdat haar oortje was uitgevallen. Het grappigste moment kwam toen de zangeres een schoen verloor en op één blote voet over het podium liep met haar hak in de hand.

De zangeres had na haar liveoptreden tijdens de NBC Kerstspecial in het Rockefeller Center flink wat goed te maken. Er werd veel kritiek op haar geuit omdat ze vals zong en de hoge noten in All I Want For Christmas Is You niet meer haalde. Volgens Amerikaanse critici ging het zingen haar dit keer wel goed af, op een paar kleine foutjes na.

Mariah Carey geeft deze week zes kerstconcerten in New York.

Grieks parlement kiest nieuwe president

Griekse parlementariërs brengen woensdag hun stem uit voor een nieuwe president. Als de enige kandidaat voor de functie voor 29 december niet voldoende stemmen krijgt, kan dat wel eens het einde van de regering betekenen.

De kans dat de 73-jarige Stavros Dimas in de eerste ronde al direct wordt gekozen als president is klein: daarvoor is een tweederdemeerderheid in het parlement nodig. De tweede ronde staat gepland voor 23 december en een derde op 29 december. Bij laatste stemming zijn 180 stemmen nodig om te voorkomen dat het parlement wordt ontbonden en vervroegde verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

In Griekenland is de functie van president vooral ceremonieel. De echte kwestie die speelt is of de coalitieregering aan de macht kan blijven of dat er vervroegde verkiezingen moeten worden gehouden. De linkse oppositiepartij Syriza dringt al tijden aan op vervroegde verkiezingen en wil vervolgens opnieuw gaan onderhandelen over de voorwaarden voor de noodleningen die Griekenland heeft ontvangen. Voor de internationale financiële markten is dat echter een spookbeeld.

Stadsregio's definitief geschrapt

Aan de zeven stadsregios in het land komt per 1 januari definitief een einde. De Eerste Kamer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de Wet afschaffing plusregio's.

Dat er een einde zou komen aan de samenwerking rond zeven stedelijke gebieden in Nederland was geen verrassing. Maar het Bestuur Regio Utrecht noemt de termijn waarop alles nu moet worden geregeld irrealistisch kort. De stadsregio's moeten hun taken overdragen aan gemeenten of de provincie.

De stadsregio's rond Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven-Helmond, Enschede-Hengelo en Arnhem-Nijmegen dateren uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het plan was toen dat de grote steden een eigen bestuurslaag zouden gaan vormen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Nu gaan de stadsregio's over het vervoer in hun gebied.

De zeven stadsregio's vertegenwoordigen samen 104 gemeenten met ruim zes miljoen inwoners.

Commissie jeugdzorg stopt voortijdig

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg (TSJ) houdt per 1 januari op te bestaan. De commissie heeft onder leiding van Leonard Geluk de afgelopen twee jaar toezicht gehouden op de overgang van de jeugdzorg. Eigenlijk zou de commissie ook in 2015 nog actief blijven, maar de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) hebben besloten de commissie voortijdig op te heffen.

Van Rijn en Teeven hebben Geluk in november op de hoogte gebracht. De nieuwe Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) houdt verder de overgangen van onder meer de jeugdzorg en de langdurige zorg in de gaten. De Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) zal ook een deel van de taken van de TSJ overnemen.

De staatssecretarissen bedanken Geluk en de andere leden van de TSJ voor hun inzet. "De opdrachtgevers waarderen de belangrijke bijdrage die de TSJ heeft geleverd aan de hervorming van de jeugdhulp", aldus Van Rijn en Teeven. "Leonard Geluk en de andere commissieleden hebben ons allemaal regelmatig het vuur aan de schenen gelegd, maar dat was ook precies waarom we de TSJ hebben ingesteld."

'Kerstverkopen meer op zondag en 's avonds'

Winkeliers moeten het deze kerstperiode meer hebben van de openstelling op zondag en de verkoop in de vroege avond na het werk. Consumenten doen hun kerstinkopen vooral op momenten dat het hun uitkomt, constateert brancheorganisatie Detailhandel Nederland woensdag.

Een andere trend die zich voltrekt is die van het online bestellen en in de winkel, op een zelf gekozen tijdstip, ophalen. "Zo weten klanten zeker dat alle benodigdheden in huis zijn en dat het naar wens is. Deze manier van inkopen wordt gebruikt voor zowel cadeaus als voor complete feestmaaltijden", aldus de koepelorganisatie van winkeliers. Inmiddels komt al zo'n zeventig procent van de totale online-omzet ten goede aan winkeliers die zowel een fysieke winkel als een webwinkel hebben.

Verlinde werkt aan Long, Flodder en Vincent

Het nieuwe bedrijf Stage Entertainment Nederland gaat het komende seizoen werken aan drie grote musicals. Het gaat om een musical over Robert Long, de theaterversie van de film Flodder en het epische Vincent, over het leven van schilder Vincent Van Gogh. Dat heeft Verlinde woensdag gezegd bij de presentatie van de fusie tussen zijn theaterbedrijf en Stage Entertainment Nederland.

"Mijn bedrijf bestaat nu uit een klein team", legt hij uit. "We hebben deze titels de afgelopen tijd ontwikkeld met die kleine groep creatieve mensen. Dankzij de armslag van het nieuwe bedrijf kunnen we met meer mensen en meer input aan die titels gaan werken." Van den Ende beaamt dat. "Ik ga echt een stap terug doen. Maar ik wil graag mijn knowhow en mijn kennis blijven delen met Albert."

Bovendien heeft Stage Entertainment meer financiële armslag dan Albert Verlinde Entertainment. "Albert heeft uit eigen zak zes ton geïnvesteerd in de ontwikkeling van de musical Vincent voor de Nederlandse markt. Met het nieuwe bedrijf hebben we meer mogelijkheden om die productie ook internationaal te gaan neerzetten."

VS straffen oliebedrijven om handel met Syrië

De Verenigde Staten hebben woensdag sancties opgelegd aan drie Europese oliehandelaren vanwege hun handel met de regering van Syrië. Onder de bedrijven bevindt zich het in Nederland gevestigde Staroil.

Door de sancties worden Staroil en de in Zwitserland gevestigde bedrijven Rixo International en Bluemarine afgesneden van de Amerikaanse financiële sector. De bedrijven zouden het handelsembargo hebben geschonden dat is ingesteld vanwege de bloedige burgeroorlog in Syrië.

Naast de bedrijven werden twee Nederlanders en een Zwitser op de zwarte lijst gezet.

Rusland geeft banken meer lucht

De Russische centrale bank heeft woensdag nieuwe maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat de scherpe daling van de roebel het land in een financiële crisis stort. De nieuwe stappen moeten de banken, die hard worden geraakt door de dalende roebel en de westerse sancties tegen Rusland, meer lucht geven.

De Russische centrale bank bevriest de waarde van de effectenbezittingen van banken op het niveau van voor de vrije val van de roebel van de afgelopen dagen. Daarnaast mogen banken onder andere meer rente heffen op consumentenkredieten.

Eerder op de dag maakte het Russische ministerie van Financiën bekend buitenlandse valuta's te verkopen in een poging de waarde van de roebel te steunen. De Russische munt kende een goede dag en was woensdagmiddag met circa 62 roebel per dollar ruim tien procent meer waard dan een dag eerder.

Rutte zwijgt om gesprekken een kans te geven

Premier Mark Rutte wilde woensdagmiddag niets zeggen over de politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA over de verworpen zorgwet. Hij vindt het nu van belang om de gesprekken die daarover worden gevoerd 'een kans te geven', zei hij na een debat in de Tweede Kamer.

"De kans op het laten slagen van die gesprekken neemt enorm toe als ik me nu verder onthoud van commentaar", voegde hij eraan toe. De minister-president had dinsdagavond laat al gezegd dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem dat is ontstaan nadat een belangrijk zorgplan van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Eerste Kamer was verworpen.

Schippers heeft 'goede hoop' op een oplossing voor het conflict. "We werken met vertrouwen aan een oplossing." De sleutel ligt volgens Schippers bij de PvdA.

Chinese internetgigant koopt zich in bij Uber

De Chinese internetgigant Baidu, onder meer eigenaar van de grootste zoekmachine van China, heeft een belang genomen in taxidienst Uber. Dat hebben de twee bedrijven woensdag bekendgemaakt.

Hoe groot het belang is en hoeveel geld er met de investering is gemoeid is niet bekendgemaakt. Ingewijden zeiden eerder tegen persbureau Bloomberg dat de Chinezen omgerekend 480 miljoen euro zouden steken in de ontwikkeling van de taxidienst in China.

Baidu sluit zich met de deal aan bij het rijtje grote investeerders als Google en Goldman Sachs die al eerder belangen namen in het snel groeiende Uber. Eerder werd ook al bekend dat Uber bezig is met een financieringsronde om zijn internationale uitbreiding vorm te geven.

Inmiddels biedt de taxi-app zijn diensten aan in meer dan 220 steden wereldwijd.

Protest tegen dreigend ontslag in haven

Ongeveer 250 havenarbeiders zijn woensdagmorgen in Rotterdam in een demonstratie van het Centraal Station naar het Luxor Theater gelopen. Daarbij werd met vuurwerk veel herrie gemaakt, meldt een woordvoerster van de politie. Er werden geen aanhoudingen verricht.

De havenwerkers demonstreren tegen dreigend gedwongen ontslag in verband met de komst van nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte. Door verdere automatisering zouden veel functies komen te vervallen. De havenwerkers lopen naar het Luxor omdat daar een havencongres wordt gehouden.

Dode walvis aangespoeld in Zeeland

Op het strand van Schouwen-Duiveland is dinsdag een walvisachtige aangespoeld. Het bijna vier meter lange dier was al dood en is voor sectie overgebracht naar de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Mogelijk gaat het om een orka.

Volgens coördinator Jaap van der Hiele van A Seal, centrum voor zeezoogdierenzorg, heeft het mannetje al een poosje dood rondgedreven voordat hij door de stroming op het strand belandde. Hij is nog wel intact. In Utrecht wordt gekeken wat voor dier het precies is en hoe hij dood is gegaan. Het kadaver lag ter hoogte van het Vuurtorenpad.

Geen zaak tegen Cosby wegens aanranding in 1974

Het Openbaar Ministerie in Los Angeles zal Bill Cosby niet vervolgen wegens vermeende aanranding van een jonge vrouw in de Playboy Mansion in 1974. Volgens de aanklagers is de zaak verjaard en kan er dus geen procedure worden opgestart tegen de in opspraak geraakte komiek en acteur. De verjaringstermijn voor een dergelijk vergrijp lag toentertijd op drie jaar.

Judy Huth deed aangifte tegen Cosby omdat hij haar dronken zou hebben gevoerd en naar het huis van Playboy-baas Hugh Hefner zou hebben meegenomen. Daar zou Cosby haar seksueel hebben misbruikt. De politie van Los Angeles was bereid in de zaak te duiken, aldus de krant Los Angeles Times van dinsdag.

Het is niet de eerste beschuldiging van seksueel misbruik tegen de 77-jarige Cosby. De afgelopen tijd claimden zeker vijftien vrouwen te zijn misbruikt door de tv-ster.

FNV: pensioenregels verkleinen koopkracht

De nieuwe pensioenregels van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) zorgen niet voor de benodigde rust bij mensen over hun pensioenen en verkleinen de koopkracht van miljoenen Nederlanders. Dat meldt vakbond FNV in reactie op het besluit van de Eerste Kamer om in te stemmen met de regels.

"Na vier jaar maatschappelijk debat is dit een magere uitkomst en ontbreekt er een goed toekomstperspectief. Hierdoor zullen de meeste pensioenen de komende jaren niet meestijgen met de prijzen of de lonen. Dat raakt direct de koopkracht van vele Nederlanders", zegt FNV-pensioenbestuurder Gijs van Dijk.

The Sims 4 wordt extra feestelijk met nieuwe content

EA games heeft vandaag een nieuwe patch uitgebracht voor The Sims 4, met een hoop nieuwe toevoegingen die het leven van je sim dynamischer kunnen maken. Ook kun je met de nieuwe patch alvast de kerst in je virtuele huis halen, want met de nieuwe patch komt ook een Holiday Celebration Pack, die verassend genoeg helemaal gratis is.

De nieuwe patch voegt 4 nieuwe carrièreopties toe voor Sims die furore willen maken in het bedrijfsleven of in de sport.  Zakelijk ingestelde Sims kunnen specialiseren in de 'Angel Investor'-tak of de 'Business Tycoon'-tak, terwijl sportieve Sims in hun carrière kunnen kiezen tussen de 'hall of famer'-specialisatie of de 'Mr. or Ms. Solar System'-specialisatie. Daarnaast kunnen Sims nu ook betaald verlof krijgen en zwangerschapsverlof nemen.

De Holiday Celebration Pack is er om je Sims en hun huizen in een echte kerstsfeer te brengen. Naast een boel nieuwe meubels zoals kerstbomen, slingers en sneeuwpoppen kun je je Sims nu ook aankleden met drie kersttruien, een elvenmuts en een rendiermuts.

Een volledige lijst met alle verbeteringen en toevoegingen vind je hier

Sims 4 kerstpatch

The Sims 4 wordt extra feestelijk met nieuwe content

Anglicaanse kerk benoemt eerste vrouwelijke bisschop

De Anglicaanse kerk heeft woensdag voor het eerst in zijn bestaan een vrouw gewijd tot bisschop. Libby Lane is nu bisschop van Stockport. Vijf maanden geleden besloot de kerk een eind te maken aan een lange discussie en vrouwen toe te staan het bisschopsambt te vervullen.

Het eerste wat Lane deed nadat ze beëdigd was, was bidden voor de slachtoffers van het bloedbad in Pakistan. Ze noemde na afloop haar promotie 'een onverwachts geluksmoment'. De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, die doorzette en het mogelijk maakte om vrouwen tot bisschop te benoemen, zei 'uitermate tevreden' te zijn met Lane's bisschopswijding.

De Britse premier David Cameron sprak van een 'historische benoeming' en een 'belangrijke stap richting meer gelijkheid'.

Ook Dennis denkt aan werelduurrecord

De Australische wielrenner Rohan Dennis heeft zijn zinnen gezet op een verbetering van het werelduurrecord. Dat liet de tijdritspecialist woensdag in het Spaanse Denia weten bij de presentatie van zijn ploeg BMC. De 24-jarige Dennis werd dit jaar vijfde bij het WK op de individuele tijdrit en pakte er met BMC de wereldtitel in de ploegentijdrit.

Hij wil zijn aanval op het record van de Oostenrijker Matthias Brändle (51,850) op 8 februari in het Zwitserse Grenchen doen. Op die baan pakte de Duitser Jens Voigt eerder het acht jaar oude record van de Tsjech Ondrej Sosenka af, mede dankzij de nieuwe regelgeving die aerodynamische hulpmiddelen weer toestaat. Ook Thomas Dekker kondigde onlangs een poging aan. De Australiër Jack Bobridge en de Brit Alex Dowsett hebben eveneens plannen, net als de Brit Bradley Wiggins.

Ook het werelduurrecord bij de vrouwen wordt binnenkort aangevallen. De Britse Sarah Storey kondigde eerder deze week aan het record van Leontien van Moorsel af te willen pakken.

Syriëgangster (15) uit vliegtuig gehaald

Een 15-jarig meisje is uit een vliegtuig op het Londense vliegveld Heathrow gehaald, omdat de autoriteiten vermoeden dat ze naar Syrië wilde reizen. Dat meldden Britse media woensdag.

Het jonge meisje had geld gespaard en daarmee een ticket gekocht richting Turkije, zonder dat haar ouders daarvan wisten. Het toestel richting Istanbul taxiede al over de startbaan, toen het werd gestopt en het meisje werd verwijderd. De veiligheidsdiensten waren getipt over haar plannen. Ze is nu weer bij haar familie.

Gevreesd wordt dat een ander Brits meisje van vijftien wel is geslaagd in haar opzet om Syrië te bereiken, zo werd woensdag bekend.

Geschat wordt dat zo'n vijfhonderd Britten zijn vertrokken naar Syrië, om zich daar bij terreurgroep IS te voegen. Onder hen is een aantal jonge Britse meisjes, die daar willen trouwen met jihadstrijders.

Syriëgangster (15) uit vliegtuig gehaald
Syriëgangster (15) uit vliegtuig gehaald (Foto: ANP)

'Erken stad als aardbevingsgemeente'

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) moet de stad Groningen zo snel mogelijk erkennen als aardbevingsgemeente. Dat is cruciaal voor de economische en sociale continuïteit van de stad. Dat zei waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen woensdagochtend in reactie op het gasbesluit.

De provincie Groningen telt nu negen aardbevingsgemeenten, die aanspraak kunnen maken op de 1,2 miljard euro voor het verstevigen en versterken van woningen en gebouwen. De stad Groningen, waar eind september een beving van 2,8 werd gevoeld, hoort daar niet bij.

"Alle belangrijke gebouwen in de stad waar veel mensen komen, zoals ziekenhuizen, scholen en politiebureaus, moeten zo snel mogelijk worden versterkt om de veiligheid van Groningers te garanderen", zegt Vreeman. Groningen wil daar geld voor zien van de NAM en het Rijk. Bedragen noemt de burgemeester niet.

Jett Rebel kan tosti's bestellen

Doordat zijn muziek zo is aangeslagen bij het Nederlandse publiek, heeft zanger Jett Rebel eindelijk het geld om tosti's te eten in een restaurant. In een gesprek met VIVA zegt de 23-jarige Jelte Tuinstra dat hij zich nu meer luxe kan veroorloven.

Jett heeft jarenlang geen cent te makken gehad, maar hij praat niet graag over die periode. "Ik had geen geld en had geen huis. Ik sliep bij vrienden op de bank, leefde vanuit een koffer. Het gaat bij mij echt niet om het geld. Maar zo arm als ik lange tijd ben geweest, dat was echt niet leuk."

De zanger spreekt ook openhartig over de strijd tussen zijn eigen persoonlijkheid en die van zijn alter ego Jett Rebel. "Ik wilde die gast op dat podium zijn. Niet dat stotterende, verlegen mannetje. Maar ik heb er nu vrede mee, ook omdat ik ze dichter bij elkaar laat komen."

Jett geeft toe eigenlijk continu te blowen. Het helpt de zanger, die ADHD heeft, om te kalmeren en zijn aandacht op een plek te houden. "Ik blijf nog steeds druk, maar kan het beter kanaliseren."

Ook is de zanger vanuit Amsterdam naar Soesterberg verhuisd. De omgeving is een stuk rustiger, en dat werkt voor Jett. Samen met zijn vriendin heeft hij het huis volledig ingericht en is het nu echt een thuis. "Ik heb meer rust gekregen."

Stalker Ashanti blundert in rechtszaal

R&B-ster Ashanti en haar moeder hoefden in de rechtszaal niet te rekenen op een spijtbetuiging van haar stalker Devar Hurd. Dat schrijft New York Post.

Hurd werd in 2010 al eens veroordeeld voor het sturen van naaktfoto's naar de zangeres, maar kwam vorig jaar weer in actie met het sturen van dergelijke foto's via Twitter. In een rechtbank in New York baarde hij opzien door op te treden als zijn eigen advocaat, waarbij hij de moeder van Ashanti de schuld gaf dat hij vrij spel kreeg. "Dit is jouw dochter, je houdt van haar en wil haar beschermen. Waarom maakte je haar niet bewuster over wie ik was?", vroeg hij toen Tina Douglas optrad als getuige.

Hurd beschuldigde Douglas van liegen en drong aan dat ze elkaar al eens ontmoet hadden. Ondanks dat de rechter waarschuwde dat zijn stijl van ondervragen een negatieve indruk achter zal laten bij de jury, zette Hurd zijn vragenvuur door.

"Het was ziekmakend", vertelt Douglas over het optreden van Hurd. "Ik ervoer hem als een stalker, als een gevaarlijk persoon. Hij was al eens veroordeeld en vastgezet. Hij heeft er niks van geleerd."

Geen rectificatie AD over artikelen Demmink

Het AD hoeft artikelen over oud-topambtenaar van Justitie Joris Demmink niet te rectificeren. Ook hoeft de krant geen schadevergoeding te betalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten.

Het AD had onder meer geschreven dat Demmink in de jaren tachtig contact zou hebben gehad met een man die bekend stond als pooier van minderjarige jongens. De rechtbank vindt dat de journalist die de artikelen heeft geschreven en het AD genoeg en zorgvuldig onderzoek hebben gedaan.

Demmink eiste in een kort geding van het AD een rectificatie en honderdduizend euro schadevergoeding.

Ook PvdA wil nu minder EU-geld voor Turkije

Met de arrestatie van journalisten in Turkije dit weekeinde is ook voor de PvdA de maat vol. De regeringspartij vindt dat de Europese Unie minder geld moet geven aan het land. Het is tijd om 'een signaal' af te geven, zei PvdA'er Marit Maij woensdag in de Tweede Kamer.

Turkije ontvangt jaarlijks meer dan 600 miljoen euro toetredingssteun van de EU. Een meerderheid in de Kamer wil dat deze gelden worden gekort of bevroren. Nederland staat alleen met dit standpunt, bleek onlangs tijdens een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU.

Maij wil dat er meer Europees geld gaat naar maatschappelijke organisaties in Turkije die zich inzetten voor democratisering en persvrijheid. Turkije moet 'zijn gezicht weer naar Europa keren', aldus de PvdA-politica. "Het is heel belangrijk Turkije bij ons te houden."

Inwoners probleemwijken voelen zich onveiliger

Inwoners van probleemwijken, ook aandachtswijken genoemd, voelen zich vaker onveilig in de eigen buurt dan andere Nederlanders. Bijna vier op de tien inwoners van de veertig aandachtswijken in Nederland voelden zich in 2013 wel eens onveilig in hun woonomgeving, dat is twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde.

Iets meer dan zes procent van de mensen in een probleemwijk voelt zich vaak onveilig, drie keer zo vaak als gemiddeld in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Inwoners van de aandachtswijken geven de veiligheid in hun buurt het rapportcijfer zes. Gemiddeld wordt hier in Nederland een 7,1 voor gegeven. Uit onderzoek blijkt ook dat inwoners in probleemwijken banger zijn om slachtoffer te worden van criminaliteit en 's avonds vaker een blokje omlopen om onveilige plekken te vermijden.

Rekentoets blijft simpel tot 2020

Bijna alle middelbare en mbo-scholieren moeten vanaf volgend schooljaar verplicht een rekentoets maken. Als ze deze niet halen, dan zakken ze voor dat schooljaar. Het niveau van deze toets is de eerste jaren echter niet te moeilijk. "De rekentoets groeit mee en wordt ieder jaar een beetje moeilijker voor leerlingen om te halen", meldt het ministerie voor Onderwijs woensdag.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat de verplichte toets te moeilijk is voor veel leerlingen en makkelijker moet worden. Daar wordt nu volgens het ministerie gehoor aan gegeven. De toets wordt komend schooljaar verplicht voor alle leerlingen op de hoogste niveaus van het vmbo, de havo, het vwo en mbo niveau 4. Het schooljaar daarna volgt de rest.

Brussel onderzoekt belastingdeals alle lidstaten

De Europese Commissie wil van alle EU-landen weten of ze belastingafspraken hebben gemaakt met individuele bedrijven, en zo ja met welke. Dat maakte eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging woensdag bekend. Eerder bleef het onderzoek beperkt tot zes lidstaten, waaronder Nederland.

Brussel vermoedt dat de afspraken die sommige lidstaten hebben gemaakt met multinationals neerkomen op staatssteun. Om te kunnen vaststellen of de concurrentie wordt verstoord door 'selectieve belastingvoordelen' is volgens Vestager een volledig beeld nodig van de belastingpraktijken in de EU.

Inkomens land- en tuinbouw fors omlaag

De inkomens in de Nederlandse land- en tuinbouw zijn dit jaar met gemiddeld een vijfde teruggelopen. Dit komt vooral door prijsdalingen, blijkt uit woensdag gepubliceerde ramingen van het Landbouw Economisch Instituut van Wageningen University.

Ondernemers in de branche kregen dit jaar onder meer te maken met een boycot van hun producten door Rusland. Van veel agrarische producten zijn de prijzen mede daardoor gedaald.

Gemiddeld bedraagt het inkomen van boeren dit jaar ongeveer 35.000 euro, tegen 43.000 euro vorig jaar. Met name akkerbouwers, varkenshouders en fruittelers incasseren een forse inkomensterugval.

Maar het ging dit jaar niet met alle boeren slecht. Leghennenhouders zagen hun inkomen gemiddeld juist sterk toenemen, na een fors verlies vorig jaar. Ook vleeskuikenhouders en bedrijven met melkgeiten boerden goed.

Vrouw door coma vast in gedwongen huwelijk

Een Marokkaanse vrouw uit Heerlen die is uitgehuwelijkt kan niet van haar man scheiden omdat ze sinds 2009 in coma ligt. Haar ouders die spijt kregen van het huwelijk mogen de echtscheiding niet aanvragen, oordeelde de rechtbank in Maastricht afgelopen week. De ouders laten het er niet bij zitten en gaan in hoger beroep, kondigden ze woensdag aan.

De man en de vrouw zijn in 2006 getrouwd. Hun vaders hebben destijds voor het huwelijk getekend. De vrouw heeft zich altijd verzet tegen het huwelijk. Ze vond het vreselijk, vertelde haar vader Omar Laroussi woensdag. Hij legde uit dat hij destijds tekende voor het huwelijk om de man aan een visum te helpen. Een echt huwelijk is het nooit geweest, zegt hij.

Nog groter gebied besmet met asbest in Roermond

Het gebied in het centrum van Roermond waar asbest is neergekomen, wordt steeds groter. Dat heeft de veiligheidsregio laten weten. Waar woensdagochtend nog werd uitgegaan van een gebied ter grootte van driehonderd bij duizend meter, is dat woensdagmiddag bijgesteld naar zevenhonderd bij vijftienhonderd meter.

De uitbreiding van het vervuilde gebied is vooral richting het noorden van de stad, en een klein deel richting het zuiden.

De nieuwe cijfers zijn bekendgemaakt na onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Dat is inmiddels begonnen met het opruimen van asbest, met name in en rond de binnenstad. Hoe lang dat gaat duren, is nog steeds niet bekend.

Net vrijgelaten man neergeschoten

Een 27-jarige man die net door de politie was vrijgelaten, is dinsdagavond op straat in Terneuzen neergeschoten. Het slachtoffer is in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, meldde de politie.

De man werd beschoten in de Iepenlaan. De schutter vluchtte te voet weg. Hij is nog niet gevonden.

Het slachtoffer was op 30 november aangehouden in verband met een schietpartij die dag in Terneuzen waarbij een 23-jarige man omkwam. Een paar dagen later hield de politie in Amsterdam een tweede verdachte aan, een 25-jarige Terneuzenaar. Die zit nog in hechtenis.

De man die dinsdagavond is neergeschoten was eerder op de dag weliswaar op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte in deze zaak. Hij is voor zijn eigen veiligheid in de loop van de avond overgebracht naar een ander, niet met name genoemd ziekenhuis.

Stoffelijke resten bij wrakstukken MH17

Tussen de wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat afgelopen zomer in oost-Oekraïne neerstortte, zijn menselijke resten gevonden. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws en Omroep Brabant.

De wrakstukken zijn met een konvooi vrachtwagens vanuit Oekraïne naar Nederland gebracht en worden op de militaire luchtmachtbasis in Gilze-Rijen onderzocht.

De resten zullen forensisch worden onderzocht om te kijken om welk van de 298 slachtoffers van de MH17-ramp het gaat. Het zou gaan om zeer kleine stoffelijke resten.

Crisissfeer neemt toe op Binnenhof

De politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA lopen op. Crisisoverleg over de dinsdag in de Senaat verworpen zorgwet van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft tot nog toe geen oplossing opgeleverd. Woensdagmiddag voert de PvdA-top op het ministerie van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher opnieuw overleg met een van de dissidente PvdA-senatoren.

Woensdagochtend was er al overleg tussen senator Marijke Linthorst, Schippers en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Linthorst vertegenwoordigde ook de twee andere dissidenten, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn. Bij het overleg waren ook PvdA-leider Diederik Samsom en de voorzitter van de Senaatsfractie van de PvdA Marleen Barth aanwezig.

Op het Binnenhof wordt er rekening mee gehouden dat het conflict kan escaleren tot een diepe kabinetscrisis. Minister Schippers zou niet bereid zijn haar wetsvoorstel te wijzigen. Dat zou betekenen dat de drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA uiteindelijk moeten instemmen. Volharden ze in hun verzet, dan dreigt een kabinetscrisis, verwachten ingewijden.

Asscher uitte zich woensdag minder pessimistisch. Hij noemde het goed dat de PvdA-dissidenten en Schippers met elkaar in gesprek zijn. Hij denkt dat partijen eruit kunnen komen. "Secuur, precies, rustig werken we aan een oplossing", zei Asscher.

Van Rijn zei dat er bij alle partijen een grote bereidheid is om tot een oplossing te komen. Asscher wilde geen voorspellingen doen over hoe snel het conflict kan worden opgelost, maar zei wel dat de PvdA een betrouwbare coalitiepartner blijft.

Premier Mark Rutte (VVD) had daar dinsdagavond kritische woorden over gesproken. Volgens de premier waren er afspraken over de zorgwet en hebben de PvdA'ers in de Senaat zich daar niet aan gehouden. Daar is iets heel erg misgegaan, zei Rutte. De afspraken waar de premier op doelde zijn die in het regeerakkoord tussen VVD en PvdA, die in het zorgakkoord met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, en die met onder meer de zorgverzekeraars.

Binnen de VVD wordt geredeneerd dat de PvdA het probleem in eigen kring moet oplossen omdat Schippers' voorstel sneuvelde door de tegenstem van de drie PvdA'ers.

Vrachtschip vast onder brug in Tilburg

Een vrachtschip is woensdagochtend op het Wilhelminakanaal in Tilburg in botsing gekomen met een hefbrug. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

De politie laat weten dat de brug naar beneden kwam toen het schip nog niet was gepasseerd. Rijkswaterstaat zegt dat het schip tegen de brug is gevaren. De stuurhut is totaal vernield. Er raakte niemand gewond.

Het scheepvaartverkeer op het Wilhelminakanaal is gestremd.

Al bijna dertig ton vuurwerk in beslag genomen

De politie heeft sinds 1 oktober 29.428 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt woensdag uit de Vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. Vorige week stond de teller nog op ruim achttienduizend kilo.

Het OM houdt vanaf oktober wekelijks bij hoeveel vuurwerk is onderschept. Vorig jaar was halverwege december meer dan 33.000 kilo vuurwerk in beslag genomen met in januari een totale eindstand van ruim 92.000 kilo.

EU houdt economie Rusland scherp in gaten

De scherpe val van de Russische roebel en de financiële situatie in het land wordt ook in Brussel scherp in de gaten gehouden. Zorgen zijn er vooral over het effect op andere economieën, zoals die van Oekraïne. Die is sterk verbonden met de Russische. Dat stellen EU-ambtenaren woensdag, op basis van anonimiteit.

Donderdag en vrijdag komen de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen naar Brussel voor de laatste top van het jaar. De situatie aan de oostgrens van Europa staat centraal tijdens de discussies op donderdagavond. "Ongetwijfeld wordt er dan ook gesproken over de situatie in Rusland", aldus de ambtenaren.

Maar zij stellen dat de EU de sancties tegen Rusland niet zal opheffen. Sterker nog, de kans is zelfs groot dat er extra sancties komen, specifiek gericht tegen investeringen in de door Rusland bezette Krim en rond de Zwarte Zee.

Beurs voor reislustige student

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) stelt komend jaar, samen met hogescholen en universiteiten, 768 beurzen beschikbaar voor Nederlandse studenten die een deel van hun studie in het buitenland willen doen. Voor buitenlandse studenten die een volledige studie in Nederland volgen, zijn er ook 768 beurzen om hier te besteden.

Dat heeft ze woensdag laten weten. "Als je op jonge leeftijd een tijdlang je vertrouwde omgeving achter je laat om in een andere cultuur, maar in elk geval in een wildvreemde omgeving, te studeren, verrijkt dat je onmiskenbaar." Ook groeien de kansen op werk.

Andersom werkt het ook, zegt ze. "Buitenlandse studenten die hierheen komen verrijken op hun beurt onze samenleving."

Vertrek uit Brabant levert veeboer geld op

De provincie Noord-Brabant stelt voor volgend jaar drie miljoen euro beschikbaar om veehouderijen aan te passen, te verhuizen of beëindigen als ze veel overlast veroorzaken. Het geld is bedoeld voor gebieden waar de situatie uit de hand is gelopen.

Met de subsidie kan een klein aantal situaties worden verbeterd. Aan de verplaatsing van een bedrijf betaalt de provincie maximaal 7,5 ton mee aan de beëindiging van een bedrijf maximaal vier ton.

Probleemgebieden worden momenteel geïnventariseerd. In bijvoorbeeld buurtschap Graspeel in het dorp Zeeland en in Ulicoten, ten zuiden van Breda, zijn vergevorderde plannen om veehouderijen te verplaatsen of te beëindigen.

Eerder werd met 2,6 miljoen euro van de gemeente en de provincie op vergelijkbare wijze een slepende ruzie tussen burgers en boeren in het buurtschap Huijgevoort in Oirschot beëindigd.

Veldrijdster De Boer tweede in Sint-Niklaas

Veldrijdster Sophie de Boer is woensdag als tweede geëindigd in Sint-Niklaas bij de veldrit GP De Ster. De 24-jarige wielrenster moest alleen de dit seizoen bijna ongenaakbare Sanne Cant uit België voor zich dulden. De Boer gaf dertien seconden toe op de winnares.

De Amerikaanse Elle Anderson eindigde in Sint-Niklaas als derde, op meer dan een halve minuut van Cant. De Nederlandse Maud Kaptheijns finishte als achtste.

EU voldoet gemiddeld aan begrotingsnorm

De landen van de Europese Unie voldoen dit jaar naar verwachting gemiddeld aan de afgesproken begrotingsnorm. Dat is dan voor het eerst sinds 2008, blijkt woensdag uit een rapport van de Europese Commissie over de economie in Europa. Landen binnen de EU mogen volgens de regels met hun begrotingstekort niet boven de drie procent uitkomen.

Volgens het rapport plukken de landen binnen de EU en de eurozone de vruchten van het beleid van de afgelopen jaren om het begrotingstekort in te dammen. De gemiddelde staatsschuld zal volgend jaar nog wel verder oplopen, zo is de verwachting, maar vanaf 2016 wordt een daling voorzien.

Nederland zat tot juni nog op het strafbankje van Brussel vanwege een begrotingstekort van boven de drie procent. In de zogeheten herfstprognose stelde de commissie echter dat het begrotingstekort van Nederland dit jaar uitkomt op 2,5 procent. In 2015 en 2016 zal het tekort verder zakken naar respectievelijk 2,1 en 1,8 procent.

Olieprijzen drukken inflatie in eurogebied

De inflatie in de eurozone is in november gedaald naar 0,3 procent. In oktober steeg het gemiddelde prijspeil nog met 0,4 procent. Vooral de dalende olieprijzen hadden een drukkend effect op de geldontwaarding. Dat meldde statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van definitieve cijfers.

Door de dalende olieprijzen waren consumenten vorige maand minder geld kwijt aan autobrandstoffen en stookkosten. Ook de prijzen van telecomdiensten waren lager dan een jaar eerder. Daarentegen hadden hogere huren en horecaprijzen een opdrijvend effect op de inflatie in de eurolanden.

Het definitieve inflatiecijfer komt overeen met een eerdere schatting van Eurostat. Ook voldoet het aan de gemiddelde verwachting van economen.

Recordaantal bezoekers naar Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft dit jaar een recordaantal van 2,45 miljoen bezoekers ontvangen. Dat meldde het museum woensdag. Vorig jaar na de heropening kwamen ruim 2,2 miljoen mensen naar het Rijks.

Meer dan de helft van de bezoekers dit jaar, 55 procent, is afkomstig uit Nederland. Ruim 350 duizend kinderen brachten een bezoek. Een derde daarvan kwam mee in schoolverband. "Vooral het recordbezoek van de kinderen stemt mij positief voor de toekomst", zegt museumdirecteur Wim Pijbes.

IJsbeertweeling geboren in Blijdorp

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een ijsbeertweeling rijker. Op beelden van de webcam in het kraamhol is moeder Olinka te zien met twee kleine ijsbeertjes. De tweeling is geboren op 2 december. Blijdorp heeft twee weken de adem ingehouden tot duidelijk was dat de beertjes in goede gezondheid verkeerden.

Het geslacht van de nieuwelingen is nog niet bekend. Bij de geboorte is een ijsbeerbaby niet veel groter dan een cavia en volledig hulpeloos. Moeder Olinka heeft al vaker jongen grootgebracht met dezelfde vader, Eric. Haar laatste jong Vicks, uit 2010, is inmiddels aan een vrouwtje gekoppeld en woont in Frankrijk.

De kraamruimte ligt geïsoleerd van publiek en verzorgers. Het minste geluid kan de rust verstoren met als gevolg dat de jongen het niet redden. De komende maanden blijven moeder en haar jongen in winterrust en moet de tweeling aansterken. Als alles goed gaat, komen de ijsbeertjes in het begin voorjaar naar buiten. Belangstellenden kunnen moeder en jongen tot die tijd zien via de webcambeelden op de site van de diergaarde.

De laatste keer dat in Blijdorp een ijsbeertweeling werd geboren was in 1996.

[vid] Van Kooten & De Bie op YouTube

Kees van Kooten en Wim de Bie hebben een eigen YouTube-kanaal opgestart. Dit maakte Wim de Bie woensdag via zijn Twitterpagina bekend. Op het kanaal zijn alle bekende typetjes van het komische duo weer te bekijken. Ook staan er filmpjes van Gezien op tv en hun actualiteitenprogramma Keek op de Week.

Alle historische beelden op het kanaal hebben een keurmerk van het Simplisties Verbond van Van Kooten en De Bie.

Van Kooten en de Bie zijn ook op Nostalgienet te zien met hun programma Nostalgie met Koot en Bie.


Welkom bij het Koot&Bie-kanaal - YouTube

F16's terug van missie Baltische Staten

De vier Nederlandse F-16's die hebben deelgenomen aan de NAVO-missie voor de bescherming van het luchtruim van de Baltische Staten zijn terug. De toestellen zijn woensdag geland op de vliegbasis Volkel. Dat liet de Koninklijke Landmacht weten.

Dit jaar kwam de NAVO meer dan honderd keer in actie voor onderscheppingen boven de Baltische Zee. De Nederlandse toestellen werden vier keer ingezet. Vorige week hebben twee F-16's volgens de luchtmacht bommenwerpers onderschept en het internationale luchtruim uit begeleid. Vorige maand kwamen twee F-16's voor de eerste keer in actie bij een onderschepping van een transportvliegtuig.

Gedurende de vier maanden durende missie is personeel van de vliegbases Volkel en Leeuwarden ingezet. De F-16's kwamen in actie vanaf de Poolse vliegbasis Malbork.

Duitsland gaat tolheffing invoeren op snelwegen

Op de autosnelwegen en autowegen in Duitsland moet vanaf 2016 tol worden betaald. Dat heeft de Duitse regering woensdag besloten. De tolheffing treft vooral buitenlanders, tot grote onvrede van de Europese Unie.

Alle weggebruikers moeten in 2016 tol gaan betalen, maar Duitsers worden gecompenseerd door een lagere wegenbelasting. Oorspronkelijk was het plan om op alle wegen tol te gaan heffen, maar daar is de regering op teruggekomen. Volgens minister van verkeer Alexander Dobrindt brengt de invoering van de tolheffing jaarlijks zo'n vijfhonderd miljoen euro op. Hij zei dat het plan 'nuttig, eerlijk en terecht' is.

CSU-leider Horst Seehofer wees alle kritiek op de tolheffing van de hand. "Alle bezwaren die nu bijna dagelijks worden geuit hebben niet tot doel de wet beter te maken, maar om zand in de machine te strooien."

Crisis Rusland laat zich voelen

De Russische crisis wordt steeds meer gevoeld door de gewone man en vrouw op de straat. Onder meer bedrijven als Apple, McDonald's en Renault hebben inmiddels maatregelen getroffen, zo bleek woensdag.

Door de waardedaling van de roebel als gevolg van de westerse sancties en de dalende olieprijs wordt het leven in Rusland zienderogen duurder. De 144 miljoen Russen zijn bij de aanschaf van hun levensbehoefte voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse bedrijven. Juist die producten naderen het niveau dat ze voor de gewone Rus te duur dreigen te worden.

Bedrijven verhogen hun prijzen om de waardedaling te compenseren. Apple is inmiddels gestopt met de onlineverkoop van de nieuwste iPhones vanwege de waardeschommeling van de roebel. De daling van de roebel ten opzichte van de dollar zorgt ervoor dat de smartphone nu omgerekend voor 585 dollar kan worden aangeschaft, terwijl deze bij de lancering nog voor 847 dollar over de toonbank ging. Om de daling te compenseren verhoogde het concern de prijs voor de iPhone 6 drie weken geleden nog met 25 procent.

Ook fastfoodketen McDonald's verhoogde onlangs de prijzen. De stijging is evenwel niet voldoende de daling van de roebel te compenseren. De prijs voor een Big Mac daalde omgerekend van 1,77 dollar naar 1,35 dollar per stuk. Ook automaker Renault heeft de prijzen voor zijn auto's verhoogd. Gemiddeld stegen de prijzen van Renault sinds november met acht procent. Ook de Chinese automaker Geely krikte de prijzen op net als de Luxemburgse cosmeticawinkel Oriflame Cosmetics.

Eerder draaide modeketen Zara de winkel in Moskou al op slot en ook Media Markt, dat sinds 2006 in Rusland actief is, ervaart de gevolgen van de crisis. In sommige winkels wordt de winkeloppervlakte verkleind. De Duitse retailer Metro stelde onlangs een beursgang van de Russische tak voor onbepaalde tijd uit, omdat 'een listing nu weinig zin heeft', zo meldde het bedrijf.

Ondanks de crisis blijven de bedrijven Rusland trouw. "Rusland is ook een te grote markt om te negeren", stellen marktanalisten. "Maar plannen voor investeringen zijn voorlopig in de ijskast gezet."

Minister Kamp bezoekt gedupeerden bevingen

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) heeft woensdagochtend twee Groningse gezinnen bezocht die forse schade hebben geleden aan hun woning als gevolg van aardbevingen. Kamp bezocht eerst een woning in Slochteren waar hard wordt gewerkt aan herstel van bevingsschade. Het gezin dat er woont, woont tijdelijk ergens anders. Later ging hij op bezoek bij een gezin in Woltersum, dat schade heeft en graag wil verhuizen.

De beide huishoudens zijn door de burgemeesters van de dorpen geselecteerd. Volgens Kamp is hun situatie illustratief voor het hele probleem met de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. "We kennen deze problemen, maar het is ook goed om hier in alle rust met de mensen zelf over te praten", zei Kamp. "We nemen hier ruim de tijd voor en willen weten waar de gedupeerden allemaal mee te maken krijgen en tegenaan lopen."

De minister is woensdag in Groningen om de problemen rond de aardbevingen te bespreken. Hij gaat na de huisbezoeken ook nog met andere gedupeerden in gesprek en heeft een overleg met bestuurders van de stad Groningen.

Dinsdag maakte de bewindsman bekend dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub en dat was al een vermindering. Het betekent dat er komend jaar zevenhonderd miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.

Justin Bieber gaat op straat slapen

Justin Bieber gaat een nacht op straat doorbrengen om aandacht te vragen voor daklozen in Californië. Dit doet hij op aandringen van zijn manager, weet Daily Star.

Volgens Daily Star probeert manager Scooter Brown het imago van zijn cliënt op te poetsen door hem neer te zetten als iemand die compassie toont, een kant van Justin Bieber die nog weinigen kennen.

"Hij heeft het plan opgevat om Justins carrière een langere levensduur te geven", zegt een bron. "Als de fans van Justin volwassen worden, bestaat de kans dat ze afhaken. Dit lijkt een oplossing om dat te voorkomen." Brown steunt organisaties voor daklozen en zijn vader sliep onlangs in New York op straat om aandacht te vragen voor de problematiek.

De Canadese zanger, die onlangs zijn haar blondeerde, lijkt ook een nieuwe vriendin te hebben na zijn knipperlichtrelatie met Selena Gomez. Bieber zou nu veel optrekken met Hailey Baldwin, al ontkent hij dat hij een relatie heeft met de dochter van acteur Stephen Baldwin.

Toerist dood bij ongeluk heteluchtballon Turkije

Een heteluchtballon is woensdag neergestort in de Turkse regio Cappadocië. Daarbij is een toerist uit China om het leven gekomen en zijn zes andere passagiers uit China en Maleisië gewond geraakt. Dat heeft de gouverneur van Cappadocië gezegd.

De heteluchtballon was woensdagochtend opgestegen in Goreme. Vermoedelijk heeft een plotselinge verandering van de windrichting tot gevolg gehad dat de ballon een harde landing maakte. Naar de precieze omstandigheden rondom het ongeluk wordt nog onderzoek gedaan.

Bijna elke morgen stijgen in Goreme tientallen heteluchtballonnen op, zodat toeristen de zonsopkomst boven het wereldberoemde landschap van de regio kunnen zien.

Omstreden The Interview gewoon te zien in Nederland

De film The Interview, die de woede heeft gewekt van een groep hackers, is vanaf eind januari vooralsnog gewoon in Nederland te zien. De tegenstanders van de komedie, waarin twee journalisten het voor elkaar krijgen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te interviewen, dreigen met aanslagen op bioscopen en bezoekers tijdens de vertoning. Om die reden is de première in New York afgelast.

Universal Pictures brengt de omstreden film begin 2015 in Nederland op de markt. Het bedrijf is niet van plan daar van af te zien.

Pathé, de grootste bioscoopketen in Nederland, laat weten de film te vertonen als Universal hem distribueert. "Wij mengen ons niet in politieke discussies. We laten het aan het publiek over of ze gaan kijken. Als de distributeur toch besluit de film niet aan te bieden, dan leggen we ons daar ook bij neer.'"

The Interview is vanaf 29 januari in Nederland te zien. Dat gaat niet gepaard met een grootse première.

Delftse spoortunnel eind februari open

Na jaren van bouwwerkzaamheden gaan op zaterdag 28 februari de eerste passagierstreinen door de nieuwe Delftse spoortunnel rijden. Spoorbeheerder ProRail liet woensdag weten dat dit nog onder het voorbehoud is dat alle omstandigheden het toelaten. Ook kunnen reizigers, als alles goed gaat, die dag voor het eerst terecht op het nieuwe ondergrondse station.

Het voorbehoud heeft er mee te maken dat de week ervoor, van 22 tot en met 27 februari, nog druk aan het spoor wordt gewerkt. Het treinverkeer ligt dan stil tussen de stations Schiedam Centrum en Den Haag Centraal. Dit is nodig om de bestaande rails en toebehoren op de nieuwe verbinding aan te sluiten. Hoe voorspoedig dat gaat, hangt ook af van het weer.

De ruim twee kilometer lange tunnel vervangt het tweebaanse treinviaduct dat dwars door de stad loopt. De bouw begon in 2009.

Schippers voorziet geen problemen met pgb

Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) zullen naar verwachting geen hinder ondervinden van het stranden van de nieuwe zorgwet in de Senaat. Zorgminister Edith Schippers (VVD) voorziet althans geen problemen met de uitvoering van de afspraken die daarover al waren gemaakt, zo heeft ze woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Een van de onderdelen van het wetsvoorstel was dat het pgb in de wet en in de zorgpolissen werd vastgelegd. Daarover hadden zorgverzekeraars, belangenvereniging Per Saldo en het ministerie van Volksgezondheid afspraken gemaakt. Inmiddels is het pgb in de zorgpolissen opgenomen en Schippers gaat ervan uit dat alle partijen zich aan de bestuurlijke afspraken houden.

Mensen met een eigen zorgbudget hebben al een brief van hun zorgverzekeraar gekregen waarin het tarief voor volgend jaar staat.

In de Kamer waren zorgen gerezen over de gevolgen voor de budgethouders nu de wet is weggestemd.

Meer winst FedEx door grotere vraag

Pakketbezorger FedEx heeft in de drie maanden tot en met november geprofiteerd van een sterkere vraag naar zijn diensten en betere prijzen. De Amerikaanse concurrent van TNT wist daardoor zowel de omzet als de winst op te voeren.

FedEx zag de omzet in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar met vijf procent stijgen tot 11,9 miljard dollar (9,6 miljard euro). De nettowinst steeg met bijna een kwart tot 616 miljoen dollar. Dat was ook te danken aan kostenbesparingen, een gedaalde brandstofrekening en lagere pensioenlasten, aldus het koeriersbedrijf.

De winst per aandeel, exclusief eenmalige posten, kwam uit op 2,14 dollar, tegen 1,57 dollar een jaar eerder. Daarmee presteerde FedEx minder dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op een winst per aandeel van 2,25 dollar.

Veel meer bewijs voor doping in Rusland

Yuliya Stepanova is verbaasd dat de internationale atletiekfederatie IAAF en het wereldantidopingagentschap WADA zich nog niet bij haar en haar man Vitali hebben gemeld. De kroongetuige in de spraakmakende ARD-documentaire stelt nog veel meer bewijs te hebben voor systematisch dopinggebruik in Rusland dan is vertoond door de Duitse tv-zender.

"We hopen dat iemand van de IAAF of het WADA contact met ons opneemt om het totale bewijsmateriaal te bekijken", aldus Stepanova in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. "We hebben veel meer bewijs dan op tv te zien is geweest. De ARD kan natuurlijk niet zestig minuten lang alleen maar bewijsmateriaal laten zien."

Liverpool moet Johnson maand missen

De zorgen voor Brendan Rodgers van Liverpool zijn woensdag weer toegenomen. De coach hoorde van zijn medische staf dat verdediger Glen Johnson de komende maand niet inzetbaar is wegens een liesblessure. Die liep de Engelse verdediger zondag op in de eerste helft van het verloren duel met Manchester United (3-0).

De 54-voudig international moet naar verwachting de competitiewedstrijden tegen Arsenal, Burnley, Swansea City, Leicester City en Sunderland aan zich voorbij laten gaan. Ook mist hij het duel in de kwartfinale van de League Cup, woensdagavond tegen AFC Bournemouth.

Liverpool presteert vooralsnog teleurstellend in de Premier League. De club staat na zestien speelronden op de elfde plaats. De positie van Rodgers staat dan ook ter discussie.

4 games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Het is tijd om een oude traditie nieuw leven in te blazen. Elke maand bekijken we een aantal games op mobiele apparaten, die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we naar een MOBA-titel, Vainglory, de port van Xcom: Enemy Within, de companion app van Assassin's Creed: Unity en God of Light

Bijker geschorst voor duel tegen PEC Zwolle

Trainer Henk de Jong van SC Cambuur kan komende zaterdag Lucas Bijker niet opstellen in het eredivisieduel met PEC Zwolle. De verdediger van de Leeuwarders kreeg dinsdag in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo een directe rode kaart voor het onderuit trekken van de doorgebroken Thomas Bruns. Bijker accepteerde woensdag het schikkingsvoorstel van één duel schorsing van de aanklager betaald voetbal.

Cambuur, zelf zevende op de ranglijst, treft zaterdag in PEC de nummer drie van de eredivisie. Beide clubs plaatsten zich dinsdag voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Cambuur versloeg Heracles met 3-0. PEC won met 1-0 bij VVV-Venlo.

Schaars nog maanden aan de kant met knieblessure

Het duurt nog zeker enkele maanden voordat PSV-trainer Phillip Cocu weer een beroep kan doen op Stijn Schaars. Een kijkoperatie heeft een probleem met de meniscus van de linkerknie aan het licht gebracht. Dat meldt de Eindhovense eredivisionist woensdag.

De 30-jarige Schaars onderging eerder dit jaar al een operatie aan de knie in de Verenigde Staten. Kort nadat de middenvelder zijn rentree had gevierd bij de beloften haakte hij eind november bij de warming-up van de wedstrijd Jong PSV - RKC Waalwijk opnieuw af met een kwetsuur aan de knie. Omdat de klachten met rust en aangepaste trainingen onvoldoende verbeterden, werd besloten tot een kijkoperatie. Die toonde dinsdag de blessure aan.

EU-akkoord over witwassen

Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt in de strijd tegen witwassen en belastingontduiking. De partijen kwamen dinsdagavond onder meer overeen dat er een register komt dat zorgt voor meer inzicht in bijvoorbeeld brievenbusfirma's.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini kaartte de belastingontduiking vorig jaar aan in een rapport. Klanten van banken zijn vaak bedrijven. Daarom wilde het Europees Parlement een register om duidelijk te hebben wie er achter die bedrijven schuilgaan. Belastingontduikers, drugshandelaren, vervalsers en andere criminelen kunnen zich zo niet meer verstoppen.

In eerste instantie wilden de Europese Commissie en de Europese lidstaten niet instemmen met het plan, maar dinsdag werd toch overeenstemming bereikt. Via het register kunnen overheden, journalisten en NGO's opzoeken wie er achter een brievenbusfirma zit. Sargentini: "De aanhouder wint, blijkt in dit dossier. Het is een mooie dag voor transparantie en een slechte dag voor diegenen die dachten in het geniep belasting te ontlopen."

Rouwperiode Kim Jong Il na drie jaar voorbij

Noord-Korea staat woensdag stil bij het einde van de rouwperiode voor de drie jaar geleden overleden leider Kim Jong Il. Nu de rouwperiode officieel voorbij is, krijgt zijn zoon Kim Jong Un meer ruimte om zijn eigen stempel op het communistische land te drukken.

Het einde van de rouwperiode werd ingeluid door op het middaguur in het hele land sirenes te laten klinken. Treinen, schepen en auto's toeterden en de Noord-Koreaanse bevolking hield drie minuten stilte.

Het is in Noord-Korea gebruikelijk om bij het overlijden van een ouder een rouwperiode van drie jaar in acht te nemen. Nu die periode voor Kim Jong Il voorbij is, krijgt Kim Jong Un de kans nieuw beleid in te voeren. Hij kan nu zelf zijn prioriteiten en doelen bepalen. Aangenomen wordt echter dat hij niet veel zal afwijken van het pad dat zijn vader was ingeslagen.

Na het overlijden van zijn vader heeft Kim Jong Un aangegeven dat hij de economie van het land wil opbouwen en de levensstandaard wil verhogen. Tegelijkertijd houdt hij stevig vast aan het versterken van het leger en het ontwikkelen van de nucleaire mogelijkheden van het land.

Ruim 1,7 miljoen kijkers voor Sportgala

Het Sportgala is dinsdagavond bekeken door ruim 1,7 miljoen mensen. Daarmee staat het programma op de derde plek van het dagelijkse kijkcijferlijstje van de Stichting KijkOnderzoek. Het Journaal van 20.00 uur trok de meeste belangstellenden: ruim twee miljoen. Goede Tijden Slechte Tijden was met 1,8 miljoen liefhebbers goed voor de tweede plek.

Tijdens het Sportgala vanuit de RAI in Amsterdam werden Arjen Robben en Ireen Wüst gekozen tot sporters van het jaar.

Europees hof haalt Hamas van terreurlijst

De Europese Unie moet om procedurele redenen Hamas verwijderen van de lijst met terreurorganisaties. De EU mag de bevriezing van tegoeden van Hamas-leden echter voortzetten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag bepaald.

Hamas staat sinds 2001 op de terreurlijst van de Europese Unie. De islamitische beweging zwaait de scepter in de Gazastrook en betwist al lange tijd de plaatsing op de lijst.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde woensdag dat de plaatsing op de lijst is gebaseerd op nieuwsberichten en berichten op internet en niet op 'daden waarover de juiste autoriteiten een beslissing hebben genomen'. Het hof wees er nadrukkelijk op dat het slechts een uitspraak heeft gedaan over de procedure die tot plaatsing op de lijst leidde. De uitspraak 'is geen oordeel over de vraag of Hamas moet worden geclassificeerd als terreurgroep'. Om die reden mogen de tegoeden van Hamas-leden bevroren worden gehouden.

Duitse export naar Rusland daalt twintig procent

De export van Duitsland naar Rusland krimpt dit jaar met twintig procent, vanwege de westerse sancties tegen het land, de sterk dalende roebel en de zwakkere Russische economie. Dat liet de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) woensdag weten.

Duitsland is de belangrijkste Europese handelspartner van Rusland. Vanwege de zwakkere export naar Rusland snijden Duitse autofabrikanten al in de werktijden en het personeelsbestand. De vooruitzichten voor de export naar Rusland voor volgend jaar worden steeds slechter, aldus DIHK.

Vooral kleine en middelgrote Duitse machinebedrijven voeren veel uit naar Rusland. Vorig jaar had de export van Duitsland naar Rusland een waarde van 36 miljard euro.

Groter gebied afgezet in Roermond

Het gebied waar asbest is neergekomen door de grote brand in de jachthaven van Roermond is groter dan werd gedacht. Er is meer asbest gevonden, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio over de ontdekking woensdag bij daglicht. Het gebied in het centrum van Roermond dat is afgezet, is uitgebreid. Winkels blijven woensdag de hele dag dicht, aldus de woordvoerder.

Er moet nog steeds een plan van aanpak worden gemaakt en de veiligheidsregio gelooft niet dat het opruimen van de asbest woensdag kan worden afgerond. "Het is een behoorlijk groot gebied", aldus de woordvoerder.

De burgemeester en de veiligheidsregio hopen de inwoners en ondernemers woensdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen bieden.

VVD: aanpassen fraudewet te rigoureus

De aanpassingen in de wet om fraude met uitkeringen te bestrijden zijn te rigoureus. VVD-Kamerlid Anoushka Schut zei dat woensdag in een debat met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Die maakte dinsdag bekend dat hij de wet wil versoepelen. Daarvoor bestaat ruime steun in de Tweede Kamer, maar de VVD ligt dwars.

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zijn de liberalen ziende blind en horende doof, omdat Asscher met zijn aanpassingen komt na een rechterlijke uitspraak. Maar volgens Schut is aan die uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in de sociale zekerheid, wel een mouw te passen.

De fraudewet regelt de sancties voor misbruik in de sociale zekerheid. Volgens een groot deel van de Kamer straft de wet mensen die per ongeluk vergissingen begaan, terwijl de echte boeven vaak de dans ontspringen.

Bioscopen buigen voor terroristen

De Nederlandse bioscoopexploitanten kunnen nog niet zeggen of zij de Amerikaanse komedie The Interview gaan draaien. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal grote concerns met Nederlandse bioscopen. De film ligt onder vuur na dreigementen van een groep hackers terroristen. Zij hebben dinsdag bekendgemaakt een aanslag te plannen op een première of een theater waar de film wordt vertoond. De leider van Noord-Korea noemde de film eerder al een 'act of war' en dreigde met 'genadeloze vergelding'.

Diverse Amerikaanse exploitanten hebben al aangegeven The Interview daarom niet te gaan vertonen. Ook is een grote première in New York afgelast. "Wij gaan daar vandaag over praten", zegt directeur Lauge Nielsen van Pathé, de grootste exploitant van Nederland.

Directeur Ron Sterk van JT Bioscopen weet ook nog niet wat zijn theaters gaan doen. "De Nederlandse exploitanten hebben de film ook nog niet kunnen zien", voegt hij daar aan toe. Een woordvoerder van Wolff stelt geschrokken te zijn van het nieuws. "We gaan vandaag ruggespraak houden over de zaak met ons moederbedrijf in België en Sony Nederland."

The Interview, met in de hoofdrollen Seth Rogen en James Franco, is een komedie over twee journalisten die door de CIA worden ingehuurd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-Un te vermoorden. Een groep hackers die eind november een grote cyberaanval pleegden op Sony, uitten dinsdag hun dreigementen en trokken zelfs een vergelijking met 9/11. Door de cyberaanval ligt niet alleen een groot aantal films van Sony op straat, maar ook allerlei gevoelige informatie zoals salarissen, vertrouwelijke e-mailcorrespondentie en adressen van sterren.

Sony heeft in de VS laten weten dat bioscopen zelf de keuze moeten maken of ze The Interview willen vertonen. Distributeur Universal, die in Nederland de films van Sony uitbrengt, was woensdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.


De redband trailer

Dujardin voor Gal met wereldrecord

De Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin heeft dinsdagavond met Valegro de Grote Prijs gewonnen op de wereldbekerwedstrijd van Londen. Dujardin hield de Nederlander Edward Gal achter zich en deed dat met een nooit eerder behaalde score op de klassieke proef: 87,46. Daarmee verbeterde ze haar eigen wereldrecord van 87,129, eerder dit jaar gerealiseerd in Lyon.

Gal kwam met Glocks Undercover N.O.P. uit op 80,12 procent. Zijn landgenote Danielle Heijkoop (Siro N.O.P.) werd derde met een score van 77,100.

Woensdag wordt in Londen de kür op muziek verreden. Op dat onderdeel verbeterde Dujardin vorig jaar in Londen het wereldrecord dat jaren op naam stond van Gal met zijn vroegere toppaard Totilas.

Definitief akkoord over cao PostNL

PostNL heeft een definitief akkoord gesloten met de vakbonden over een nieuwe cao. Dat meldde het postbedrijf woensdag.

In november bereikten de partijen al een principeovereenkomst. Na instemming van de leden van de bonden is dat akkoord nu definitief.

De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2015. Medewerkers ontvangen komend jaar een salarisverhoging in drie stappen. Per 1 januari gaat het om een procent salarisverhoging en per 1 september om 0,7 procent. Tot slot volgt per 1 december nogmaals 0,7 procent.

Daarnaast zal de eigen bijdrage in de pensioenpremie trapsgewijs stijgen van vier naar zes procent. De eigen bijdrage zal daarna tot en met 2017 in principe niet verder stijgen.

Het akkoord geldt voor ongeveer twintigduizend medewerkers van PostNL, circa een derde van het totaal aantal mensen dat bij het bedrijf werkt.

Zweten voor jubileumeditie Groot Dictee

Acteur Frank Lammers, presentatrice Sofie van den Enk, schrijver Ronald Giphart, zangeres Giovanca en staatssecretaris Fred Teeven doen mee aan de 25e editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De NTR zendt de jaarlijkse taalstrijd tussen Nederland en Vlaanderen woensdagavond uit.

Ook minister Lilianne Ploumen, Rijkmuseumdirecteur Wim Pijbes, schrijfster Annemarie Oster en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke behoren tot de bekende Nederlanders die hun taalvaardigheid op televisie laten testen. Andere prominenten zijn GTST-actrice Marjolein Keuning, advocaat Jan-Hein Kuijpers, voormalig keeper Ronald Waterreus, presentatrice Pernille La Lau en de bekende kok Pierre Wind.

De tekst van het Groot Dictee is dit jaar geschreven door Bart Chabot, die aan alle 24 voorgaande edities heeft meegedaan. Chabot heeft gezegd dat zijn dictee dit jaar geen onbegrijpelijke woorden bevat. De jury staat voor het eerst onder leiding van oud-premier Dries van Agt.

Senaat akkoord met strengere pensioenregels

De spelregels voor pensioenfondsen worden vanaf 1 januari strenger. De Eerste Kamer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met een ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) hierover. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks stemden voor. Die partijen deden dat eerder ook in de Tweede Kamer.

De nieuwe regels houden in dat pensioenfondsen hogere financiële buffers moeten aanhouden, zodat ze in de toekomst niet opnieuw hun pensioenen hoeven te korten. Dat betekent wel dat ze de pensioenen minder makkelijk jaarlijks aan het prijspeil kunnen aanpassen.

Hatred keert terug naar Steam Greenlight

Gisteren berichtten wij dat de omstreden game Hatred, waarin je als speler onschuldige mensen op de meeste brute wijze moet vermoorden, van Steam Greenlight was verwijderd. Vandaag is deze beslissing echter alweer teruggedraaid.

De beslissing is ingetrokken door Gabe Newell, meesterbrein achter het Steam-platform. Newell geeft aan dat de beslissing is gemaakt zonder dat hij hiervan op de hoogte was. Na intern te hebben rondgevraagd, vond Newell het geen goede keuze om de game van Steam Greenlight af te halen. Newell biedt zijn excuses aan richting de ontwikkelaars van Hatred en benadrukt dat de game snel weer te vinden zal zijn op Steam Greenlight. 

Herdenkingspenning voor hulpverleners MH17

Vele hulpverleners die zich na de vliegramp met de MH17 hebben ingezet, krijgen woensdag een herdenkingspenning van de gemeente Haarlemmermeer. Het gaat onder anderen om medewerkers van Schiphol, KLM, Malaysian Airlines, politie, GGD, de veiligheidsregio Kennemerland en de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer.

In totaal achthonderd hulpverleners ontvangen een penning als erkenning voor hun hulp. Zo'n 220 zijn in de middag in het raadhuis in Hoofddorp aanwezig om de onderscheiding in ontvangst te nemen uit handen van burgemeester Theo Weterings. De rest krijgt de penningen toegestuurd. Tijdens de uitreiking is er een minuut stilte voor de slachtoffers en de nabestaanden. Premier Mark Rutte (VVD) spreekt de aanwezigen toe via een videoboodschap.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte 17 juli neer in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

Thomas Acda stopt ook bij Dit was het Nieuws

Thomas Acda stopt als teamcaptain bij Dit Was Het Nieuws. Dit vertelde hij woensdag in de ochtendshow van Mattie & Wietze op Q-music.

Nadat Raoul Heertje op 19 november al aankondigde te stoppen heeft Thomas Acda nu ook besloten het bijltje erbij neer te gooien. Hij twijfelde al langer maar heeft nu de knoop doorgehakt. "Het is lastig om grappig op televisie te zijn. Na vier jaar heb ik zin om iets anders te doen. Het lijkt mij heel verstandig om daar twee jonge mensen neer te zetten", zei Acda.

Acda en Heertje waren de eerste teamcaptains toen het programma op 17 mei 1996 begon. Thomas Acda stopte in 2000 om vervolgens in 2011 weer terug te keren bij de show. Raoul Heertje heeft alle seizoenen meegedaan. Heertje zei eerder: "Ik wilde stoppen op een moment waarvan ik dacht dat het goed was, dat ik mezelf niet ga herhalen, of dat het een trucje wordt."

Rusland doet buitenlandse valuta van de hand

Rusland doet buitenlandse valuta van de hand om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. Dat maakte het Russische ministerie van financiën woensdag bekend.

In de afgelopen zeven dagen daalde de waarde van de Russische munt met ruim twintig procent. Dinsdag bereikte de waarde een voorlopig dieptepunt toen voor een dollar ruim tachtig roebel moest worden neergeteld. "De waarde van de roebel is extreem ondergewaardeerd", zo verklaarde het ministerie.

De uitverkoop van buitenlands geld volgt kort op de extreme renteverhoging in het land. De Russische centrale bank krikte het belangrijkste rentetarief deze week op tot zeventien procent, in een poging de inflatie en de neergang van de roebel te beteugelen. Eerder verkocht de bank om dezelfde reden ook al voor miljarden dollars aan buitenlandse valuta.

De woensdag aangekondigde ingreep zorgde ervoor dat de waarde van de roebel krap zeven procent toenam. De verhouding dollar tot roebel bedroeg woensdagochtend vooralsnog 1 tot 63.

De Kwis grappigste tv-programma van 2014

Het VARA-programma De Kwis is gekozen tot grappigste tv-programma van dit jaar in het jaarlijkse humoronderzoek van Comedy Central. Ik Hou van Holland staat op de tweede plaats, op de derde plek staat Dit Was het Nieuws.

Jeroen van Koningsbrugge is volgens de respondenten in het onderzoek van Maurice de Hond de grappigste tv-presentator, maar ook Ruben Nicolai en Paul de Leeuw staan in de top drie.

Chantal Janzen is gekozen tot meest komische tv-presentatrice. Claudia de Breij staat op de tweede plaats, Linda de Mol op drie. Op de radio brengt Edwin Evers de meeste luisteraars aan het lachen. Edwin wordt op de hielen gezeten door het duo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga en Gerard Ekdom.

De Hond vroeg de respondenten via peil.nl ook om welke cabaretier ze dubbel lagen. Jochem Myjer blijkt het meeste op de lachspieren te werken. André van Duin staat op twee en Youp van 't Hek op drie. Comedy Central zelf leidt de ranglijst van meest komische tv-zender. RTL4 staat op de tweede plaats. NPO1 en NPO3 delen de derde plek.

Waterpolosters nemen revanche in World League

De Nederlandse waterpolosters hebben dinsdag in Utrecht een knappe prestatie neergezet door wereld- en Europees kampioen Spanje te verslaan in de World League. Oranje was de Spaanse vrouwen met 10-6 de baas. De ploeg van bondscoach Arno Havenga nam daarmee revanche voor de verloren finale op het EK, eerder dit jaar in Boedapest.

De Nederlandse vrouwen begonnen sterk aan de wedstrijd, maar namen pas in de tweede periode afstand. Oranje tilde de stand daarin van 3-2 naar 6-3. Die werd in het restant van de wedstrijd niet meer weggegeven. Lieke Klaassen was met drie treffers topscorer aan Nederlandse zijde.

Het Nederlands waterpoloteam won het eerste duel in de World League met 12-11 van Griekenland en ligt dus op schema voor de Super Finale, die in juni in China wordt gehouden.

Shoeters door in Europa ondanks nederlaag

De basketballers van SPM Shoeters hebben dinsdag de laatste zestien van de EuroChallenge bereikt. De ploeg uit Den Bosch ging weliswaar teleurstellend met 115-108 onderuit bij de Södertälje Kings uit Zweden, maar omdat Enel Basket won van Ratiopharm, eindigde de Nederlandse club toch als tweede in poule A.

De Shoeters keken vrijwel het hele duel in Zweden tegen een achterstand aan. In de slotseconden wist de ploeg van coach Sam Jones de stand nog op 84-84 te brengen. De basketballers hielden elkaar in de eerste verlenging ook nog in evenwicht: na vijf minuten extra was de stand 99-99. In de tweede verlenging was de thuisploeg echter de sterkste. Dat bleef zonder gevolgen voor de Shoeters.

Dragon Age: Inquisition krijgt gratis update

De multiplayermodus van Dragon Age: Inquisition wordt verder uitgebreid. Een gratis update genaamd Dragon Age: InquisitionDestruction” zorgt ervoor dat er meer wilde dieren rondlopen die jouw team en je tegenstanders aanvallen. Tevens zijn er meer wegen door de kastelen en krochten.

Daarnaast is het mogelijk je standaardeditie van Dragon Age: Inquisition te upgraden naar een deluxe editie. Je krijgt dan het “Flames of the Inquisition”-pantser, de troon van Skyhold, een Red Hart Halla rijdier, een Bog Unicorn, extra multiplayerkisten en de soundtrack. Deze upgrade kost $9,99 en het is aannemelijk dat wij dit bedrag in euro's betalen.

Beide updates zijn nu al verkrijgbaar in de Verenigde Staten en kunnen elk moment ook in Nederland uitkomen. Het is ons nog niet gelukt de upgrade aan te schaffen via Origin of Xbox Store. Als troost hier een romantisch filmpje.

Grizzlies winnen duel tussen NBA-toppers

De basketballers van de Memphis Grizzlies hebben dinsdagavond een einde gemaakt aan een lange reeks overwinningen van de Golden State Warriors. In het duel tussen de twee beste presterende teams in de Amerikaanse profcompetitie NBA won de thuisploeg met 105-98.

Met center Marc Gasol als topschutter (24 punten) voorkwamen de Grizzlies de zeventiende overwinning op rij voor de Warriors die nu op 21 zeges tegen drie nederlagen staan. De balans bij Memphis is 20 tegen vier.

Miami Heat beleeft tot dusverre een tegenvallend seizoen maar won wel enigszins verrassend bij de Brooklyn Nets: 91-95. Guard Dwyane Wade, voorafgaand aan het duel nog grieperig, was met 28 punten topscorer in een duel dat in het eerste kwart moest worden onderbroken vanwege een lekkend dak.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Minnesota Timberwolves 109-95
New Orleans Pelicans - Utah Jazz 119-111
New York Knicks - Dallas Mavericks 87-107
Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 92-104 

Amerikanen willen Spelen 2024

De Verenigde Staten gaan zich definitief kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024. Dat heeft het Amerikaans olympisch comité USOC bekendgemaakt. De laatste keer dat de Zomerspelen in de VS werden gehouden was in 1996 in Atlanta.

Het was al lange tijd duidelijk dat de VS met een bid wilden komen. Los Angeles, San Francisco, Boston en Washington worden genoemd als kandidaatsteden. Los Angeles, dat de Spelen eerder al organiseerde in 1932 en 1984, is daarvan de favoriet. Het USOC wil in januari een keuze maken.

KNVB zoekt oplossing voor Stam

De KNVB zoekt naar een mogelijkheid om Jaap Stam alsnog een kans te bieden zijn hoogste trainersdiploma te behalen. "We onderzoeken de voorwaarden onder welke Jaap Stam de cursus met goed gevolg kan afronden", zegt Jelle Goes, technisch manager van de voetbalbond, woensdag in De Telegraaf.

Stam haakte onlangs af bij de cursus coach betaald voetbal omdat hij het klassikale karakter van de opleiding niet meer zag zitten. Hij wordt al langer genoemd als kandidaat om Frank de Boer bij Ajax op te volgen. Ook in het buitenland zou interesse bestaan voor de voormalig topverdediger. "Vorig seizoen hebben we als pilot een individuele cursus in elkaar gedraaid voor Clarence Seedorf omdat hij in het buitenland verbleef. We zijn bezig om zon individuele cursus nationaal een vervolg te geven en daarvoor komt Stam in aanmerking", aldus Goes.

Van Persie: "Iedereen verdiende een prijs"

Robin van Persie had zijn trofee bij het Sportgala in Amsterdam het liefst met alle sporters willen delen. "Het was zo'n mooie avond", glunderde de voetballer van Manchester United na afloop. "Het was zo fantastisch om te zien hoeveel iedereen er voor over heeft om de beste te zijn. Eigenlijk verdient iedereen die hier was een prijs."

De voetballers hadden jarenlang het gevoel dat ze niet echt meetelden op het gala. Maar dit keer werd de sport de grote winnaar met de titel van Sportploeg van het Jaar voor het Nederlands elftal. Daarnaast pakte Arjen Robben de prijs voor de Sportman van het Jaar en werd Louis van Gaal verkozen tot Coach van het Jaar.

De kopbal van Van Persie tijdens de wedstrijd tegen Spanje werd bovendien door het publiek gekozen tot mooiste sportmoment van 2014. De aanvoerder van het Nederlands elftal kopte de bal in de eerste groepswedstrijd van het WK met een prachtige zweefduik over de Spaanse doelman Iker Casillas. "Je kunt nu wel zeggen dat we er officieel ook bij horen", aldus Van Persie na het voetbalfeestje in de RAI.

Ook zijn coach Louis van Gaal sprak van een mooie avond. "Dit is geweldig voor het voetbal en voor het Nederlands elftal. Iedereen heeft tijdens het WK op het juiste moment aan hetzelfde touwtje getrokken en dan kan er zoiets moois uitkomen."

Volgens Daley Blind gaf de prijzenregen aan dat Nederland intensief had meegeleefd tijdens het WK in Brazilië. "Het is heel lastig om sporten te vergelijken. Maar iedereen was zo ontzettend enthousiast en is zo trots. Het is wel mooi dat dit nu ook op het sportgala wordt gewaardeerd."

Koeman met Southampton onderuit in League Cup

Ronald Koeman heeft dinsdag met Southampton zijn vijfde nederlaag op rij geleden. Na het verlies van zaterdag in de competitie tegen degradatiekandidaat Burnley was er dinsdag opnieuw een pijnlijke zeperd. Southampton verloor in de League Cup met 1-0 van Sheffield United, dat uitkomt op het derde niveau.

Mark McNulty maakte na ruim een uur spelen het enige doelpunt op Bramall Lane in Sheffield. Hij zorgde er daarmee voor dat zijn ploeg zich plaatste voor de halve finales van de League Cup. Koeman gunde Graziano Pellè en Dusan Tadic rust. Dat bleek achteraf te makkelijk gedacht. Bij Sheffield zat Michael Higdon (ex-NEC) het hele duel op de bank.

Rogen en Franco schrappen mediaoptredens voor The Interview

Seth Rogen en James Franco zullen de komende dagen geen interviews meer geven wegens terreurdreiging. Dat meldt Buzzfeed. De twee hebben een optreden bij Buzzfeed Brews geannuleerd. Het is bevestigd dat de acteurs ook hun interviews hebben afgezegd bij Watch What Happens Live, Late Night With Seth Meyers, The Tonight Show With Jimmy Fallon en Yahoo.

De annuleringen volgen op een nieuw dreigement van hackersgroep Guardians of Peace. "Op de plekken en tijden waar The Interview vertoond wordt zullen we laten zien welk lot degenen die grappen maken over terreur tegemoet gaan. De wereld zal binnenkort zien wat voor een verschrikkelijke film Sony Pictures Entertainment gemaakt heeft", zo dreigt de groep in een statement in gebroken Engels. De groep is ook verantwoordelijk voor de grootschalige inbraak in de computers van de filmmaatschappij.

Rogen en Franco promoten momenteel hun nieuwe film The Interview in New York, tot groot ongenoegen van de anonieme groep. De hackers en dreigers worden gelinkt aan Noord-Korea, dat openlijk heeft geprotesteerd tegen de film. De dictatuur met aan het hoofd Kim Jong-un speelt een hoofdrol in de komedie waarin de twee acteurs erop uit gaan om Kim te liquideren. Noord-Korea noemde de film eerder al een oorlogsdaad en dreigde met tegenmaatregelen.

Hoewel de optredens voor de zekerheid zijn afgezegd, heeft het Departement Binnenlandse Veiligheid gemeld dat de nieuwe dreigementen ongeloofwaardig zijn, meldt TMZ. "We zijn nog steeds aan het kijken hoe geloofwaardig deze dreigementen zijn, maar er is op dit moment geen geloofwaardige informatie die wijst op een plot tegen bioscopen binnen de VS", zo meldt een woordvoerder. Wel roept de veiligheidsdienst op de autoriteiten in te schakelen, mocht iemand iets vreemds zien.

Vorige week werden in Los Angeles ook op het laatste moment interviews afgezegd van het acteursduo. Toen werd er niet bij gemeld om welke redenen de maatregel werd getroffen.

Sharon Osbourne verliest tand op tv

Sharon Osbourne werd tijdens een televisie-interview verrast toen haar tandprothese uit haar mond viel. Dat gebeurde in het televisieprogramma The Talk. "Mijn tand valt eruit", meldde Sharon plotseling. "Geen probleem. Het is een implantaat waar ik een fortuin aan uit heb gegeven om ervoor te zorgen dat het er niet uit valt."

Toen ze haar glimlach liet zien zonder tand, besloot het gezelschap dat het een beter idee was om op zoek te gaan naar een oplossing. "Je hebt gelijk. Houd die tand erin", grapte presentatrice Julie Chen na het zien van het gat in haar gebit. Tot overmaat van ramp drukte Sharon de tand ook nog eens door haar lip toen ze haar tand terugzette. "Alleen iemand die zo charmant en elegant is als Sharon, kan het verliezen van een tand zo schattig laten lijken", concludeerde presentatrice Aisha Tyler.

Philips neemt medisch bedrijf in VS over

Philips neemt voor 1,2 miljard dollar, omgerekend circa een miljard euro, in contanten de Amerikaanse producent van medische apparatuur Volcano over. Dat maakte het elektronicaconcern woensdag bekend.

Volcano maakt beeldvormings- en meetapparatuur die gebruikt wordt bij vaatchirurgie. Daarmee draagt de overname bij aan de inspanningen die Philips levert om te groeien in apparatuur voor operaties waarbij minder hoeft te worden gesneden.

Philips verwacht de overname in het eerste kwartaal van 2015 af te ronden. De eerste bijdrage aan de winst per aandeel wordt in 2017 voorzien.

Gijzelnemer Sydney stond op zwarte lijst

De man die maandag zeventien mensen gijzelde in de Australische stad Sydney stond in het verleden op een speciale lijst van de veiligheidsdiensten, maar is daar enkele jaren geleden om onduidelijke redenen weer afgehaald. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott woensdag gezegd.

De gijzelnemer, de 50-jarige Man Haron Monis, stond in 2008 en 2009 op een zwarte lijst van de Australian Security Intelligence Organisation, maar stond er sinds 2010 niet meer op. Hij was op de lijst gezet, omdat hij een reeks kwetsende brieven had gestuurd aan de gezinnen van omgekomen Australische militairen, aldus Abbott. Voor de brieven kreeg Monis een taakstraf van driehonderd uur. Later werd hij ook aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op zijn ex-vrouw. Eerder dit jaar werd hij tevens aangeklaagd voor aanranding van een vrouw in 2002. Hij was op borgtocht vrij.

"Ik weet niet waarom hij destijds weer van de lijst is gehaald, ik weet het echt niet", aldus de premier. "We moeten nagaan hoe het kan dat iemand met zo'n lange geschiedenis van geweld en geestelijke verwardheid op borgtocht vrij was na zijn betrokkenheid bij een schokkend misdrijf. En we moeten weten hoe het kan dat hij in 2009 ineens van de lijst van de veiligheidsdiensten werd gehaald."

Abbott bevestigde woensdag tevens dat Monis een wapenvergunning had. "Er zijn duidelijk vraagtekens te zetten als iemand met een geschiedenis van extremisme, gewelddadige misdrijven en geestelijke verwardheid een wapenvergunning krijgt. We hebben zeer strikte wapenwetgeving en ik denk dat we blij moeten zijn dat hij geen krachtiger wapen tot zijn beschikking had, maar waarom had hij eigenlijk een wapenvergunning?"

De Australische premier heeft een diepgaand en transparant onderzoek naar het gijzelingsdrama beloofd. De verwachting is dat de regering in januari met een rapport komt.

Monis nam maandag zeventien mensen in gijzeling in een café. Na zestien uur was het drama voorbij: de politie viel het pand binnen waarbij geschoten werd. Twee gijzelaars en Monis zelf kwamen daarbij om het leven.

Geen identificatie onbekende watersnooddoden

Het is de politie niet gelukt om de identiteit van 31 opgegraven onbekende doden van de watersnoodramp in 1953 te achterhalen. Daarom roept de politie meer nabestaanden op hun dna beschikbaar te stellen.

Het gaat om 29 slachtoffers begraven op Schouwen-Duivenland en twee slachtoffers die lagen begraven in Goes en Reimerswaal.

"We hebben helaas niemand één op één kunnen identificeren", zegt Irma Schijf van de politie. "We hebben wel een match van een vrouw. Haar precieze identiteit blijft onbekend, omdat binnen haar familie twee vrouwen zijn vermist. Verder hebben we vastgesteld dat twee onbekende slachtoffers waarschijnlijk een vader en zoon zijn. Hun dna matcht echter niet met die van nabestaanden."

Nu kan de politie niet verder komen, concludeert de collega van Schijf, Ed Kraszewski. "Om slachtoffers alsnog te kunnen identificeren, zijn dna-profielen van meer eerstegraads familieleden nodig." Hij roept familie van mensen die bij de watersnoodramp vermist raakten, alsnog op hun dna ter beschikking te stellen.

"Wij hopen dat het bij hen nu toch gaat kriebelen. Het is de laatste kans om de onbekende doden nog een gezicht te geven. Kennen mensen iemand die tijdens de watersnoodramp een vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus of ander familielid heeft verloren die nog steeds is vermist, vraag hem dan een afspraak te maken bij de politie in zijn woonplaats."

Tot nu toe hebben 65 nabestaanden dna afgestaan. Die zijn vergeleken met de dna-profielen van de slachtoffers. Schijf: "Er zijn wel zwakke aanwijzingen dat er bepaalde slachtoffers bij een bepaalde familie horen."

In 2013 groef de politie met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Schouwen-Duivenland 29 onbekende slachtoffers op om dna af te nemen. Dit leidde tot profielen van elf mannelijke slachtoffers, onder wie twee kinderen, en vijftien vrouwelijke slachtoffers, onder wie een kind. Van twee doden kon geen dna-profiel meer worden gemaakt, van een ander slachtoffer slechts een gedeeltelijk profiel.

Begin 2014 zijn de andere twee slachtoffers opgegraven. Van deze twee onbekende vrouwen is ook een dna-profiel beschikbaar.

Merkel belt Poetin over Oekraïne

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdagavond telefonisch contact gehad met de Russische president Vladimir Poetin. De twee leiders spraken over mogelijke stappen om een alomvattend staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne tot stand te brengen. Aan het telefoongesprek namen ook de Franse president François Hollande en de Oekraïense president Petro Porosjenko deel.

De regeringsleiders waren het er over eens dat meer humanitaire hulp absoluut noodzakelijk is in de gebieden in het oosten van het land die in handen van de rebellen zijn. Ook Oekraïne zelf moet humanitaire hulp gaan leveren.

Het telefoongesprek had plaats terwijl Poetin in eigen land aan een valutacrisis het hoofd moet bieden. De Russische roebel is de afgelopen tijd hard onderuit gegaan. Woensdagochtend opende de koers vier procent lager en sinds januari is de waarde van de roebel al met vijftig procent gedaald. Samen met de Oekraïense hryvna is de roebel een van de zwakste munten ter wereld. Volgens Moskou probeert het Westen Rusland om politieke redenen in de portemonnee te raken.

Première The Interview afgelast vanwege hack

De première van de film The Interview is afgelast. Dat meldt The Hollywood Reporter. Een woordvoerder van de bioscoopketen Landmark bevestigt dat de première in de Sunshine Cinema in New York niet doorgaat. De annulering volgt op de dreigementen die werden geuit door een hackersgroep die protesteert tegen de komst van de komediefilm die Noord-Korea op de hak neemt.

In de dreigementen werd verwezen naar de aanslagen van 11 september 2011. Mensen werden verzocht weg te blijven. De binnenlandse veiligheidsdiensten melden vlak na de dreigementen dat er vooralsnog geen reden is de dreigementen als geloofwaardig te bestempelen. Sony gaf eerder aan de film die geregisseerd is door Seth Rogen gewoon te willen vertonen, maar heeft bioscopen de vrijheid gegeven de vertoning te annuleren.

[pic] 13 bizarre lichaamsmodificaties

Piercings zijn inmiddels volledig geaccepteerd in het dagelijks leven. Een oorbel, diamantje in je neus, ringetje in je lip, staafje in je tepel of tong, het kan allemaal en vrijwel niemand kijkt er meer van op. En dus moeten de aandachtshoeren onder ons iets opmerkelijkers bedenken, want je moet natuurlijk wel shockeren.

Hier 13 voorbeelden van wat mensen zich zoal aandoen. Er zijn ook modificaties van genitaliën, maar die zijn doelbewust buiten beschouwing gelaten. Wel 13 keer bizarre lichaamsmodificaties op andere manieren. Kotszakje erbij? Of toch mooi?

[vid] Bizarre Beelden schietpartij café de Zon vrijgegeven

Een van de mogelijke daders van de schietpartij in het Amsterdamse café de Zon is gefilmd nabij de brandende vluchtauto. In het tv-programma Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond de beelden daarvan getoond.

De bezoekers van het café aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost werden op de avond van 11 oktober opgeschrikt door twee mannen die vanuit de deuropening in het wilde weg naar binnen schoten. Twee klanten raakten gewond.

Opsporing Verzocht liet heftige camerabeelden van de schietpartij zien. Mogelijk ging het om een liquidatiepoging waarbij de schutters volgens de politie een of twee doelwitten op het oog hadden.

De daders vluchtten weg in een zwarte BMW, begin dit jaar gestolen in Amsterdam. Tijdens de rit schoten de daders vanuit de auto op twee achtervolgende motoragenten die hun achtervolging moesten staken. Later werd de vluchtauto brandend aangetroffen in de Nieuwersluishof.

Een van de slachtoffers werd in zijn been geraakt. Mocht je schotwonden alleen kennen uit films en denken dat je dan een mooi rond gaatje in je been hebt; hier zie je de - mogelijk schokkende - foto van de schotwond.

Vierde patch Assassin's Creed Unity live

De vierde patch voor Assassin’s Creed: Unity werd nog eerst gecommuniceerd als uitgesteld, maar als we tegenwoordig in uren moeten rekenen is het wat overdreven. De update is sinds gisteravond beschikbaar voor consoles. Heb wel even geduld, want het is 6,7GB groot, al is er al bevestigd dat op Xbox One de patch zelfs 40GB aangeeft. Er is een issue waardoor de hele game wordt gedownload, gelukkig nog wel met patch. De pc-versie komt later deze week.

Om de problemen verder op te lossen in deze vierde patch hebben de ontwikkelaars sommige delen van Parijs geoptimaliseerd door bepaalde problematische assets te vervangen. Alle aangepakte problemen zijn hier te lezen, maar samengevat moet deze patch wederom framedrops en crashes oplossen en verbeterde multiplayerverbindingen opzetten.

Of er nog een vijfde patch komt is haast wel zeker, want de aankomende gratis aangeboden uitbreiding Dead Kings zal vast weer over wat updates beschikken.

Unity Glitch

Zorgconflict kan uitlopen op kabinetscrisis

Op het Binnenhof wordt gevreesd dat het conflict over de weggestemde zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid kan escaleren tot een kabinetscrisis. De drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA zullen uiteindelijk moeten instemmen, anders dreigt het kabinet te vallen, verwachten ingewijden.

Woensdagochtend komt volgens ingewijden de Senaatsfractie bijeen voor overleg. PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher van de PvdA zouden daarbij aanwezig zijn. Op enig moment zal ook Schippers zich daarbij aansluiten, is de verwachting.

Volgens ingewijden rond de coalitie is in het crisisberaad afgesproken dat Schippers haar afgestemde wetsvoorstel zonder wijzigingen begin volgend jaar opnieuw zal inbrengen in de Tweede Kamer. Er worden wel maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de principiële bezwaren van de dissidente PvdA'ers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst.

Het kabinet wil van die drie woensdag horen dat zij bereid zijn verder te denken en mee te praten over de plannen van Schippers. Zijn ze dat niet, dan dreigt woensdag al een kabinetscrisis.

Willen ze wel meepraten, dan zal Schippers haar voorstel opnieuw door de Tweede Kamer loodsen. Daarna komt het weer in de senaat op tafel. Dan moeten alle drie de dissidenten voor stemmen. Anders haalt het wetsvoorstel het opnieuw niet en is er alsnog een kabinetscrisis.

Zorgconflict kan uitlopen op kabinetscrisis
Zorgconflict kan uitlopen op kabinetscrisis (Foto: ANP)

Ter Horst gaat uit van ander voorstel zorg

PvdA-senator Guusje ter Horst gaat ervan uit dat het kabinet met een ander voorstel komt nu de Eerste Kamer dinsdag het zorgplan van minister Edith Schippers heeft weggestemd. Ze ziet het niet zo snel gebeuren dat er wat aanpassingen komen of dat er snel een nieuw voorstel op tafel ligt.

Ze benadrukte dat ze heeft tegengestemd vanwege vrij principiële bezwaren. Ze vindt dat de positie van de zorgverzekeraars nog steviger wordt door het voorstel. "We zagen grote bezwaren en die werden vrij breed gedragen. Niet alleen door de drie PvdA'ers die tegenstemden", zei de senator in de nacht van dinsdag op woensdag.

Ter Horst zei dat ze dinsdagavond geen contact heeft gehad met PvdA-partijleider Diederik Samsom en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Die hielden crisisberaad met de top van coalitiepartner VVD over de ontstane situatie.

Ter Horst verklaarde dat ze zich als senator alleen gebonden voelde aan het verkiezingsprogramma van de PvdA. Wel is de PvdA-fractie van de Eerste Kamer altijd bereid om met de minister te spreken, zei ze. Maar een eventueel ander voorstel moet eerst weer door de Tweede Kamer.

Ter Horst gaat uit van ander voorstel zorg
Ter Horst gaat uit van ander voorstel zorg (Foto: ANP)

Ferrari ontslaat weer twee kopstukken

Het rommelt nog steeds in de top bij het Formule 1-team Ferrari. Alle wijzigingen van de afgelopen jaren hebben niet gebracht wat er van verwacht werd, waardoor de nieuwe teambaas Maurizio Arrivabene nu hoofdingenieur Pat Fry en hoofdontwerper Nikolas Tombazis de bons heeft gegeven.

Eerder dit jaar moest teambaas Stefano Domenicali het veld ruimen en ook zijn opvolger Marco Mattiacci is inmiddels niet meer werkzaam voor het F1-team Ferrari. Dat Fry, die sinds 2010 in Italië werkzaam was, nu ook vertrekt lijkt geen verrassing. Zijn positie stond al sinds deze zomer onder druk, maar zijn afscheid werd telkens ontkend. Ook aan de stoelpoten van Tombazis werd al enige tijd gezaagd. De door zijn team ontworpen auto voor dit seizoen voldeed niet aan de verwachtingen, waardoor de Griek zijn biezen kan pakken na negen jaar hoofdontwerper te zijn geweest in Maranello.

James Allison is als technisch directeur nu een van de belangrijkste pionnen binnen het F1-team Ferrari. De Brit hield zich al bezig met de 2015-auto en wordt hierin ondersteund door de nieuwe hoofdontwerper Simone Resta en het team van motorenbaas Mattia Binotto. Ook zal Allison zich tijdelijk bezig gaan houden met de rol van hoofdengineer op de circuits.

Spanningen rond vrijlating Osse crimineel

Oude spanningen in het Brabantse criminele milieu zijn opgelaaid door de naderende vrijlating van de beruchte crimineel Albert K. (45). Voor zijn eigen veiligheid was K. bereid om vrijwillig langer in de gevangenis te blijven, hem is bewaking aangeboden en hij was akkoord met een gebiedsverbod voor heel Brabant, vertelde zijn advocaat Jan Kral dinsdag.

K. dreigde eind oktober vrij te komen na een jarenlange gevangenisstraf. Hij was onder meer veroordeeld omdat hij in 2001 opdracht had gegeven om zijn eigen broer en de Osse criminelen Koos en Martin R. te vermoorden. Albert K. wilde zo de macht in de Brabantse misdaad naar zich toetrekken, maar het moordcomplot werd verijdeld.

Er zijn vermoedens over een vergelding door de broers Koos en Martin R. Het is bekend dat de broers nauwlettend door de politie in de gaten worden gehouden.

Aantal gestolen bekers Red Bull terecht

Een deel van de zeker zestig bekers die begin december werden gestolen bij een kraak in de fabriek van het Formule 1-team van Red Bull is weer terecht. De politie van het district Thames Valley bevestigde dinsdag aan de BBC dat zo'n twintig trofeeën in een meer bij Sandhurst zijn opgedoken. Veel van die bekers zijn beschadigd.

De dieven waren 's nachts met een auto door de glazen gevel van de fabriek in Milton Keynes gereden. Ze maakten tientallen bekers buit, maar de waarde daarvan was volgens teambaas Christian Horner vrij laag. De meeste prijzen die in de hal van de fabriek stonden opgesteld, waren replica's.

Horner vroeg zich dinsdag nog steeds af hoe de dieven het in hun hoofd hadden gehaald de bekers te roven. "Dat ze die bokalen in een meer hebben gegooid en kapot hebben gemaakt, geeft voor mij aan hoe nutteloos deze actie was. Hopelijk krijgen we de andere bekers weer terug. Ze horen hier."

Razendsnelle zege voor Apple in iPod-zaak

Apple heeft een razendsnelle overwinning geboekt in een rechtszaak die draaide om vermeende beperkingen in zijn iTunes-muziekprogramma. Een groep iPod-bezitters betichtte het bedrijf ervan met iTunes 7.0 uit te zijn op het uitroeien van concurrerende diensten. Na slechts drie uur onderling overleg stelde de jury in het Californische Oakland Apple in het gelijk.

Advocaten van acht miljoen iPod-bezitters betoogden dat Apple software van een concurrent, bedoeld om de eigen muziek geschikt te maken voor de iPod, moedwillig dwarsboomde. Volgens de jury was iTunes 7.0 echter alleen bedoeld om verbeteringen in de muziekdienst van Apple te realiseren.

In de twee weken durende rechtszaak werden onder meer emails en video's van de in 2011 overleden mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, vertoond.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.