FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 november 2014

Sierra Leone komt met ebolavergoeding

Het door ebola geplaagde Sierra Leone gaat nabestaanden van medisch personeel dat de ziekte oploopt en sterft een schadevergoeding geven van omgerekend iets meer dan 4000 euro. Dat maakten de autoriteiten bekend nadat bij een zesde arts het virus werd vastgesteld.

De schadevergoedingen zijn met terugwerkende kracht voor nabestaanden van inmiddels zo'n honderd gezondheidswerkers die zijn overleden. Het land is een van de drie Afrikaanse staten die het zwaarst zijn getroffen door de epidemie. Zeker 1062 mensen zijn in Sierra Leone aan het virus bezweken.

Sierra Leone komt met ebolavergoeding
Sierra Leone komt met ebolavergoeding (Foto: ANP)

Oprichter Sugarhill Gang (57) overleden

Een van de oprichters van The Sugarhill Gang, Big Bank Hank, is dinsdag overleden. Dat meldden Amerikaanse media. Big Bank Hank, een pseudoniem voor Henry Jackson, is 57 jaar geworden en overleed in New York aan kanker.

The Sugarhill Gang was een van de eerste hiphop-groepen die wereldwijd succes boekten. Ze scoorden in 1979-1980 een enorme hit met het nummer Rappers Delight. Behalve Big Bank Hank bestond The Sugar Hill Gang in de oorspronkelijke bezetting uit Wonder Mike en Master Gee. De overleden rapper groeide op in South Bronx in New York, de bakermat van rap en hiphop.

The Newsroom (Seizoen 2)

Toen HBO in 2012 met The Newsroom begon waren de critici niet mild over de serie. 2,1 miljoen kijkers hadden echter een duidelijke andere mening en zo kende de HBO-serie een van de best bekeken pilots in de geschiedenis van de televisiezender. Het duurde dan ook niet lang voordat de zender bekendmaakte dat er een tweede seizoen voor de serie zou volgen. Dat tweede seizoen van The Newsroom is onlangs op dvd verschenen.

Schippers schiet NOC*NSF te hulp

Sportkoepel NOC*NSF krijgt volgend jaar 4 miljoen euro subsidie van minister Edith Schippers van Sport. Daarmee wil ze goed maken dat er minder Lotto-opbrengsten naar de sport gaan. Schippers wil met de overbruggingssubsidie voorkomen dat de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 in de knel komen.

De Lotto en de Staatsloterij bekijken nog of ze samen meer geld kunnen afdragen aan de sport.

Dungeon Defenders 2 binnenkort op Steam Early Access

Dungeon Defenders 2, de free-to-play sequel op de populaire cartoony tower defence-game, komt naar Steam Early Access op 5 december. De alpha-build is al een tijdje beschikbaar op de website van de ontwikkelaars, maar de game is nu een stukje verder.

Trendy Entertainment belooft meer informatie los te laten op de Game Awards 2014, de show die de VGA's dit jaar vervangt. Trendy werkt ook aan iOS- en Android-versies van de game.

Snelle bevalling voor Nikkie Plessen

Nikkie Plessen is bevallen van een jongetje, Alain. De bevalling ging heel snel, vertelde de presentatrice in RTL Boulevard. "In 11 minuten was het eruit." Het jongetje kreeg drie Franse namen mee: Alain Robert Henri. De baby woog bij de geboorte 3605 gram, vertelde Nikkie.

Nikkie en haar vriend Ruben Bontekoe hebben al een dochter, Jolie. Een maand geleden vertelde ze al dat hun tweede kind een jongetje zou zijn.

Steun Turkse jongeren IS verontrust politiek

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een samenwerkingsverband van 380 moskeeën, heeft "met ontsteltenis" kennis genomen van onderzoek onder Turkse en Marokkaanse jongeren onder meer over hoe zij denken over IS en jihadstrijders. De resultaten leidden dinsdag ook in de Tweede Kamer en bij minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) tot ongerustheid.

Uit het onderzoek van Motivaction, in opdracht van Forum, blijkt dat 80 procent van de Turkse jongeren het niet afkeurt dat uit naam van de jihad geweld wordt gebruikt tegen mensen met een ander geloof. Ook vindt 80 procent van de ondervraagden de terugkeer van jihadstrijders naar Nederland geen probleem. 300 Turkse en 400 Marokkaanse Nederlanders van 18 tot 34 jaar oud deden mee aan het onderzoek.

Het CMO wil over het onderwerp in gesprek, net als Asscher, maar wijst er wel op dat het om een verkennend onderzoek gaat. "Er is nader onderzoek nodig, des te meer omdat dit rapport sterk afwijkt van eerdere onderzoeken. Op het eerste gezicht ontbreekt op onderdelen de nuancering."

Naast Asscher is een flink deel van de Tweede Kamer verontrust over de brede steun onder Turkse jongeren in Nederland voor gewelddadige groepen als IS. De PVV wil een debat met Asscher, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid. Ook VVD en CDA maken zich grote zorgen. Asscher: "We mogen niet accepteren dat deze jongeren zich op deze manier van de samenleving afkeren." Hij wil in gesprek gaan met Turkse organisaties en de jongeren zelf.

PVV-leider Geert Wilders ziet in de uitkomsten van Motivaction een bevestiging van zijn gelijk. "Toen ik eerder dergelijke cijfers noemde, lachte iedereen me uit." Wilders zei eerder dat volgens onderzoek driekwart van de moslims in Nederland jihadstrijders in Syrië helden vindt. "Maar het is dus nog erger."

VVD-Kamerlid Malik Azmani vindt de uitkomsten van het onderzoek van Motivaction "schokkend" en voor zijn partij "volstrekt onacceptabel". Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma is de grote sympathie die er is voor IS en jihad-gangers bestaat "ondermijnend voor onze rechtstaat". Heerma onderstreept dat het CDA wil dat de verheerlijking van terroristisch geweld strafbaar wordt. "De aanpak van radicalisering vraagt om meer inzet van de regering."

Christentuig discrimineert lesbo's

Een godvruchtig echtpaar uit een dorp met een onuitspreekbare naam in de staat New York, mag een leuke boete betalen wegens discriminatie. Ze hebben namelijk een boerderij waarop stelletjes getrouwd kunnen worden, maar dit lijkt niet te gelden wanneer je buiten de christelijke traditionele paden loopt. Een lesbostel werd dan ook geweigerd om elkaar het jawoord op de boerderij te geven.

Zoals wel vaker nemen ook deze religieuzen een soort patent op alles dat met moraal te maken heeft, maar hebben ze aan de andere kant geen enkele moeite met discrimineren. Een stel uit New York bijvoorbeeld, dat daar een liefdevol 'ja' wilde laten horen, kreeg een duidelijke 'nee' van Cynthia en Robert Gifford. Iets wat voor religieuze instellingen in Amerika gewoon toegestaan is. Voor bedrijven die ook een huwelijksceremonie met alles erop en eraan aanbieden, is het echter niet toegestaan om op relikneuterige gronden een stel af te wijzen.

Het was dan ook erg jammer voor de Giffords dat Melissa en Jennifer McCarthy het telefoongesprek hebben opgenomen waarin duidelijk werd dat een trouwerij op de Liberty Ridge Farm (what's in a name) er niet in zat.

Deze weigering staat niet op zich. De Facebookpagina van eerdergenoemde trouwboerderij staat vol met verontwaardigde berichten van homostellen die het ook met een afwijzing moesten stellen.

De rechtbank heeft de Giffords schuldig bevonden aan discriminatie en de twee kunnen hard aan het werk om de opgelegde boete van 13.000 dollar weer terug te verdienen.

Gigi Ravelli stapt uit GTST

Gigi Ravelli stopt met haar rol als Lorena Gonzalez in Goede tijden, slechte tijden. Ze is deze week voor het laatst in de RTL 4-soapserie te zien. "Ik zie het niet als iets negatiefs, maar als iets positiefs", vertelde Gigi dinsdag in RTL Boulevard. "Een nieuw hoofdstuk in mijn leven."

Gigi, die Lorena sinds 2007 speelde, nam zelf het besluit om te stoppen. "De reacties waren vooral ongeloof. 'Dat ga je niet doen!' Ja, toch wel dus." Het was volgens haar 'tijd om in het diepe te springen'. "Dat ga ik ook echt doen, want ik heb nog niets."

GTST-kijkers kunnen overigens gerust zijn: haar personage gaat in de serie niet dood. "Het is een open einde", aldus Gigi. Haar laatste opnamedag was anderhalve maand geleden. "Ik ben nu al zes weken vrij. Maar ik zit nog in de GTST-groepsapp op Whatsapp, dus ik hoor er nog wel bij."

Grieken staan er nog niet heel sterk voor

Griekenland staat er 'nog niet heel sterk voor'. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z. De Europese hulpprogramma's voor Griekenland lopen begin volgend jaar af en het land moet dan in principe zelf weer op de kapitaalmarkt geld gaan lenen. Als voorzorgsmaatregel kunnen de Grieken nog wel terug vallen op een kredietlijn van de eurolanden.

"De aanname is dat Griekenland zich zelfstandig zal gaan redden vanaf 1 januari. Maar dat is nogal precair, ze staan er nog niet heel sterk voor. De rentes zijn afgelopen maanden ook weer gestegen voor Griekenland, na een periode van forse daling. Dus zo'n voorzorgsmaatregel kan gewoon nodig zijn om vertrouwen te geven", aldus Dijsselbloem.

Volgens hem heeft de Griekse regering sinds het begin van de crisis 'ongelofelijk hard ingegrepen' en de begroting 'echt op orde gebracht'. Daar is volgens Dijsselbloem te weinig waardering voor in Europa.

Pas op de plaats op Damrak

De Amsterdamse beurs is dinsdag vlak gesloten na een weinig inspirerende sessie. De AEX sloot 0,1 procent hoger op 415,18 punten. Daarmee bleef de hoofdgraadmeter licht achter op de winsten op de omringende beurzen.

In de AEX werden 16 fondsen hoger verhandeld tegenover 9 fondsen lager. Fugro liet de grootste koersbeweging zien met een verlies van 9,5 procent. Verder had ook ArcelorMittal een lastige dag na een negatief analistenrapport. De staalreus werd 1,1 procent minder waard. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en TNT Express leverden circa een procent in.

De grootste stijger was KPN met een dagwinst van 1,8 procent. De defensieve fondsen Ahold en Heineken volgden met respectievelijk 1,5 en 1,4 procent koerswinst.

In de Midkap had Brunel International de beste papieren. De specialistische detacheerder werd 5,4 procent meer waard. Ook uitzender USG People deed het goed met een winst van 1,7 procent. Verder had Corbion een goede dag met een winst van 3,2 procent. De cijfers van Vopak en de outlookverhoging voor 2014 werden positief ontvangen met een plus van bijna twee procent.

De sterkste daler was Imtech. De technische dienstverlener werd 3,9 procent minder waard.

Onder de kleinere fondsen was het opnieuw Ballast Nedam dat aan kop ging met een dagwinst van 7,8 procent. Sinds vrijdagmiddag heeft de bouwer de markt flink mee, en dat zou mogelijk te maken hebben met het uitlekken van biedingen die Ballast Nedam binnenkreeg voor de offshore activiteiten. Daarnaast won groothandelsgebouw 5,5 procent en Ordina 4,0 procent.

Beter Bed sloot 2,2 procent hoger na de nodige onduidelijkheid vanochtend over de positie van grootaandeelhouder Breedinvest. Een eerste melding door de Autoriteit Financiële Markten wees op een stevige uitbreiding van het belang, terwijl dit uiteindelijk een verlaging bleek te zijn.

Het grootste verlies werd opgetekend door Esperite met een daling van 2,8 procent. DPA Group leverde 1,1 procent in nadat het de resultaten over het afgelopen kwartaal bekend maakte en ICT Automatisering reageerde slechts nauwelijks op de kwartaalcijfers en verloor 0,1 procent.

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 17.630,34 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,1 procent aan.

Chinese censuur schrapt galante Poetin

Een warm gebaar op een koude avond: de Russische president Vladimir Poetin die de vrouw van de Chinese president Xi Jinping een sjaal omslaat. Xi praat ondertussen gewoon verder met zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Het enige probleem: Poetin kwam als een galante heer over, terwijl Xi onhandig en ongeïnteresseerd over het voetlicht kwam.

Dat was nog niet alles. Al snel circuleerden er grappen over de ware motieven van de gescheiden Poetin, die onder de Chinese vrouwen geldt als een hartenbreker door zijn macho imago. Dat was de druppel voor de Chinese autoriteiten en de censors slepen hun rode pennen.

Het incident was vastgelegd door de Chinese staatstelevisie en was vervolgens op internet geplaatst. Al snel verdwenen de beelden weer, wat eens te meer duidelijk maakt hoeveel controle de autoriteiten willen houden over materiaal waarin de hoogste leiders voorkomen.

Oost-Duitse 'dopingatletes' opgenomen in Hall of Fame

Wereldatletiekbond IAAF heeft twaalf atleten opgenomen in de Hall of Fame. Daarbij staan een aantal opvallende namen, met name die van de Oost-Duitse atletes Marita Koch en Heike Drechsler, waarvan zo goed als zeker is dat ze veel van hun prestaties gedopeerd neer hebben gezet.

Koch was vooral gespecialiseerd op de 400 meter, waarop ze met 47,60 seconden nog altijd de wereldrecordhoudster is en eigenaresse van vier van de vijf snelste tijden ooit. Ze is een van de negen vrouwen die ooit onder de 49 seconden liepen en van de 37 keer dat een vrouw dat voor elkaar kreeg, ging het 15 keer om Koch. Sinds haar record is slechts één vrouw er in geslaagd om binnen een seconde van de tijd te komen. Marie-José Perec won de olympische finale van 1996 in een tijd van 48,25.

In 1980 werd Koch olympisch kampioene op de 400 meter. Drie jaar later pakte ze de wereldtitel op de 200 meter, een afstand die ze ook meer dan gemiddeld aankon. Zo was ze dankzij haar 21,71 seconden van 1979 tot september 1988 houdster van het wereldrecord. Nog altijd hebben slechts vier vrouwen een snellere tijd neergezet. Van Koch staat zo goed als vast dat ze onder het Oost-Duitse regime veelvuldig doping gebruikt heeft. Zo is er een brief ontdekt waarin ze klaagt dat ze niet zoveel steroïden kreeg als haar concurrente Bärbel Wöckel.

Koch op weg naar zilver in de 4x400 meter tijdens de Spelen van 1980 in het Lenin Stadion van Moskou (Foto: Getty)

Heike Drechsler, tot 1984 Daute geheten, kwam in de eerste jaren van haar carrière uit voor Oost-Duitsland. In 1988 pakte ze in Seoul olympisch zilver bij het verspringen en brons op de 100 en 200 meter. In 1983 was ze al wereldkampioene verspringen geworden, iets wat ze in 1993 voor Duitsland zou herhalen. Namens haar 'nieuwe' land pakte Drechsler in 1992 en 2000 ook de olympische titel in het verspringen.

Net als Koch liep Drechsler op de 200 meter twee keer een tijd van 21,71 seconden, in tegenstelling tot haar landgenote deed ze dat zelfs één keer met tegenwind. Het verspringen was echter de beste discipline van Drechsler. Vanaf 1985 had ze bijna drie jaar lang het wereldrecord in handen. Nog altijd heeft ze negen van de twintig verste, winnende sprongen ooit staan. In 1992 kwam ze in Sestrière tot 7,63 meter, wat elf centimeter verder is dan het huidige wereldrecord. Ze had echter 2,1 meter per seconde wind mee, 0,1 meter teveel.

Net als van Koch is ook van Drechsler zo goed als zeker dat ze tijdens haar carrière doping heeft gebruikt, in elk geval in de tijd dat ze uitkwam voor Oost-Duitsland. Zo zijn er meerdere onderzoeken, studies en documenten gevonden over het doperen van Oost-Duitse sporters, waaronder Drechsler. Het ging vooral om het beruchte Oral-Turinabol, de meest bekende doping van het Oost-Duitse staatsprogramma.

Drechsler springt naar olympisch goud tijdens de Spelen van Barcelona in 1992 (Foto: Getty)

Naast het duo uit de DDR werden nog tien andere sporters opgenomen in de Hall of Fame: Hicham el Guerrouj, Valeriy Brumel, Glenn Davis, Robert Korzeniowski, Janis Lusis, Bob Mathias, Wilma Rudolph, Shirley Strickland de la Hunty, Cornelius Warmerdam en de legendarische Finse langeafstandsloper Lasse Virén. In 2012, het eerste jaar van de Hall of Fame, werd onder meer Fanny Blankers-Koen al opgenomen.

Obama eert Meryl Streep en Stevie Wonder

Meryl Streep en Stevie Wonder krijgen een Presidential Medal of Freedom. Dat meldt het Witte Huis. De hoge eer komt deze maand toe aan negentien bijzondere Amerikanen. President Barack Obama huldigt de groep op 24 november in het Witte Huis.

Behalve Streep en Wonder behoren ook danser en choreograaf Alvin Ailey (postuum), schrijfster Isabel Allende, actrice Marlo Thomas en golfer Charles Sifford tot de geëerde burgers. Eerder werden onder meer Oprah Winfrey, Bill Clinton, Bob Dylan en Walt Disney gesierd met de medaille. De medailles worden bijna ieder jaar uitgereikt en is de hoogste onderscheiding voor burgers in de VS.

"Van activisten die vochten voor verandering tot kunstenaars die de verste uithoeken van onze verbeelding opzochten. Van wetenschappers die Amerika op het scherpst van de snede hielden tot ambtenaren die nieuwe hoofdstukken aan onze geschiedenis hebben toegevoegd. Deze burgers hebben bijzondere bijdragen geleverd aan ons land en de wereld", zo meldt Obama in een verklaring.


Obama eert Meryl Streep en Stevie Wonder (Foto: Novum)

Tennisser Sijsling buigt in Brescia voor Berrer

Igor Sijsling is al in de eerste ronde van het tennistoernooi van Brescia uitgeschakeld. De 27-jarige Amsterdammer, die bij het Italiaanse challengertoernooi als eerste was geplaatst, boog dinsdag in drie sets voor de sterk serverende Duitser Michael Berrer.

Sijsling wist de eerste set nog te winnen, maar daarna was het gedaan: 7-5, 3-6, 4-6. De partij duurde ruim anderhalf uur. De tennisser deed het vorige week in elk geval beter. In de Slowaakse hoofdstad Bratislava reikte hij tot de halve finale.

Bakkali geveld door liesblessure

Hij speelt al twee maanden geen officieel duel meer voor PSV en dat zal ook niet meer veranderen. Zakaria Bakkali is namelijk geveld door een liesblessure en zal dit kalenderjaar niet meer in actie komen.

Bakkali maakte eind augustus, tijdens de wedstrijd tegen FC Eindhoven, zijn laatste minuten met de beloften van PSV. Kort daarna trok PSV een nieuwe aanbieding in, omdat de jonge Belg gemaakte afspraken en beloftes niet nakwam.

Voor Bakkali zijn nu nog twee opties over: Hij vertrekt in de winterstop naar een nieuwe club, zodat PSV nog een vergoeding kan ontvangen óf hij dient zijn huidige contract uit en vertrekt dan transfervrij.

Vorig jaar was Bakkali een sensatie in Eindhoven. Afgelopen zomer werd hij echter verbannen naar het tweede plan, omdat hij voortdurend weigerde zijn aflopende overeenkomst te verlengen. Bovendien zakten zijn sportieve prestaties ook in hoog tempo weg.

'Nibali slaat Giro 2015 over'

Er bestaat een kans, dat Vicenzo Nibali komend jaar niet aan de Giro d'Italia zal deelnemen. Dit heeft de winnaar van de Tour de France van afgelopen jaar, die voor Astana rijdt, aan Cyclingnews laten weten.

"Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik deel ga nemen aan de Giro", aldus Nibali, die de Italiaanse rittenkoers in 2013 op zijn naam schreef. "Wanneer ik moet, dan zal ik daar rijden. Maar wanneer ik start, dan ga ik voor de eindoverwinning."

Het aantal kilometers in de tijdrit heeft voor Nibali uiteindelijk de doorslag gegeven om voor de Tour de France te kiezen. "Er zit een tijdrit van zestig kilometer in de Giro. Ik vind dat een gekke keuze", gaf de Italiaan toe. "De route van de Tour bevalt me. Er zitten nog minder tijdritkilometers in dan vorig jaar. Meer had ik mij niet kunnen wensen. Het parcours is wellicht van doorslaggevend belang geweest in de keuze om in 2015 weer voor de Tour te gaan."

343 toont multiplayer Halo 5: Guardians

Op HaloFest zijn de eerste beelden van de multiplayer van Halo 5: Guardians vertoond, en is bekendgemaakt dat de bèta op 29 december begint. Ook vertelde ontwikkelaar 343 Industries meer over de veranderingen aan de gameplay en de bewegingsvrijheid van spelers. 

In Halo 5: Guardians kun je sprinten en over de grond glijden. Tijdens het sprinten beweeg je op volle snelheid maar herstellen jouw schilden zich niet, waardoor je gevoeliger bent voor aanvallen. Met de jetpack kun je jezelf een snelheidsboost geven of snel een aanval ontwijken.

Wanneer je ergens hoog in de lucht rondzweeft, kun je ook een 'ground pound' uitvoeren. Hiermee vlieg je razendsnel naar de grond toe en vermorsel je iedereen die geraakt wordt. Daarnaast is het ook mogelijk om jezelf op te trekken aan de randen in het spel, wat wel zo handig is als je net niet ver genoeg springt of vliegt.

In voorgaande games kon je inzoomen met de battle rifle, maar toen zag je alleen het ingezoomde deel van het vizier. Wanneer je nu inzoomt, zie je het vizier en alles eromheen. De gelekte beelden waarin dit te zien was zorgden voor negatieve reacties, maar Josh Holmes van 343 Industries reageerde hier al snel op. 

Op grafisch gebied kan nog wat veranderen. De bèta draait op 720p met 60 frames-per-seconde, maar 343 Industries geeft aan dat dit nog niet vaststaat voor de uiteindelijke versie. Hieronder zie je een aantal videos waarin werknemers van 343 aan het woord komen en veel gameplaybeelden langskomen. 

Halo 5: Guardians komt in de herfst van 2015 naar Xbox One. 

Arbiter Makkelie geopereerd aan knie

Scheidsrechter Danny Makkelie staat in het betaalde voetbal voorlopig aan de kant. De 31-jarige arbiter heeft maandag een knieoperatie ondergaan. Hij raakte zondag in de slotfase van de wedstrijd tussen SC Cambuur en Ajax (2-4) geblesseerd, waarna hij zich door de vierde official moest laten vervangen.

Makkelie hoopt nog voor de winterstop te kunnen terugkeren op het veld. Zijn herstel vergt vier tot zes weken. De scheidsrechter zou vrijdag bij een Europese interland als leidsman fungeren. Voor welk duel hij was aangesteld, was nog niet bekend.

"Daar ben ik wel blij om, want stel je voor dat het een mooie wedstrijd was geweest. Nee, ik heb het programma niet bekeken. Ik ga mezelf niet extra pijnigen. Ik vind het al verschrikkelijk als ik een vrij weekend heb. Fluiten is mijn passie, op het veld ben ik in mijn element", liet Makkelie dinsdag bij de NOS weten.

Nederlanders beveiligen zichzelf in kamp Mali

Nederlandse militairen beveiligen zichzelf voorlopig zelf in hun kamp in het noordoosten van Mali. De Chinezen, die daarmee waren belast, zijn er in overleg met de Verenigde Naties mee gestopt omdat het niet goed ging. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie dinsdag in een debat in de Tweede Kamer gezegd.

Het is de bedoeling dat militairen uit Bangladesh uiteindelijk de bewaking van het hele kamp in Gao voor hun rekening nemen. Tot die tijd doen 38 Nederlandse militairen dat zelf. De VN heeft toegezegd de kosten hiervoor te compenseren, aldus Hennis.

Pieten blijven zwart in Sinterklaasjournaal

In de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal (NTR) is dinsdagavond duidelijk geworden dat het uiterlijk van de pieten vooralsnog niet is veranderd. Presentatrice Dieuwertje Blok refereerde aan de actuele discussie over Zwarte Piet.

"De allerbelangrijkste vraag van de hele wereld is: komen de pieten ook mee?", vroeg ze de goedheiligman. "Sommige mensen vinden piet namelijk maar ouderwets."

"Daarom neem ik ze juist mee", zei Sinterklaas. "Het wordt weer ouderwets gezellig in Nederland. Dat is al honderden jaren zo geweest."

Just Cause 3 komt in 2015 naar pc, PlayStation 4 en Xbox One

Just Cause 3, het langverwachte vervolg op Just Cause 2, komt in 2015 naar pc, PlayStation 4 en Xbox One. Dit is bekendgemaakt door het tijdschrift Game Informer, die ook de eerste screenshots heeft vertoond in een video.

Ook in Just Cause 3 mag je weer rond gaan slingeren met de grapplehook en een dictator lastig vallen. De game speelt zich af in een fictief, Mediterraan gebied. Volgens Avalanche zijn de parachute- en grapplehookmechanismes verbeterd, en kun je je nu veel soepeler en sneller voortbewegen door de wereld. 

Een nieuwe toevoeging is de skysuit, waarmee je door de lucht kunt razen. Met de skysuit heb je nog meer mogelijkheden om alle militaire bases te vernietigen, en het leven van de dictator zuur te maken. 

GI Cover Just Cause 3

 

RvS vreest verdringing door werkende AOW'ers

Het kabinetsplan om gepensioneerden te stimuleren door te werken, leidt tot verdringing van oudere werknemers die nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. Dat schrijft de Raad van State in een advies over een wetsvoorstel dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het hoogste adviesorgaan van het kabinet heeft Asscher aangeraden het voorstel te heroverwegen. Een woordvoerder van de minister wijst erop dat het voorstel al flink is aangepast. Volgens hem is daarmee tegemoet gekomen aan de kritiek van de Raad van State.

Het adviesorgaan heeft zich gebaseerd op het oorspronkelijke plan, dat dateert uit de vorige kabinetsperiode. Asscher heeft diverse wijzigingen aangebracht die verdringing moeten tegengaan. Zo worden werkgevers niet verplicht in te gaan op verzoeken van een AOW'er om het aantal te werken uren uit te breiden.

Abbas: IsraŽl voert religieuze oorlog

Israël heeft een 'religieuze oorlog' ontketend door steeds meer joodse gelovigen toestemming te geven de Tempelberg te bezoeken. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdag gezegd.

De Tempelberg is de heiligste plaats voor de joden. Op de berg bevinden zich tevens de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee, de heiligste plaats voor moslims na Mekka en Medina. Joden mogen de Tempelberg bezoeken, maar mogen er niet bidden.

De afgelopen tijd is het aantal bezoeken van joden toegenomen. Dit heeft al herhaaldelijk tot gevechten geleid en veel moslims vrezen dat Israël meer controle wil over de heilige plaats. Bovendien zijn moslims fel gekant tegen de beperkingen die voor hen gelden en door Israël zijn opgelegd. Volgens de Israëlische autoriteiten gaat het om veiligheidsmaatregelen.

Volgens Abbas zijn de bezoeken van de joodse gelovigen een provocatie. In een toespraak beschuldigde Abbas Israël ervan te proberen het terrein waarop de moskee staat te verdelen, zoals eerder ook is gebeurd bij het Graf van de Aartsvaders bij Hebron op de Westoever. Die plek werd na een schietpartij opgedeeld in een joods en een islamitisch deel.

"Leiders van Israël vergissen zich als ze denken dat ze de Al-Aqsamoskee kunnen opdelen, zoals ze gedaan hebben met de Ibrahimi-moskee (...). Door de moskeeën op te delen hebben ze een religieuze oorlog ontketend en niemand, moslim of christen, zal accepteren dat Jeruzalem van hen zal zijn. Jeruzalem is onze hoofdstad en er worden geen concessies gedaan."

De Israëlische politie heeft in grote steden diverse politie-eenheden gemobiliseerd in een poging verdere incidenten te voorkomen. Het Israëlische leger heeft versterkingen naar de Westoever gestuurd na 'nieuwe inschattingen van de veiligheidssituatie'. "Ik denk dat deze versterkingen de situatie tot bedaren zullen brengen", liet defensieminister Moshe Yaalon weten.

Federer wint ook tweede partij in Londen

Roger Federer heeft ook zijn tweede groepswedstrijd bij de ATP World Tour Finals in Londen gewonnen. De Zwitserse tennisser, als tweede geplaatst, versloeg Kei Nishikori dinsdag overtuigend in twee sets: 6-3 en 6-2. De partij duurde ruim een uur.

Nishikori was het slottoernooi met de top acht van het jaar in poule B begonnen met een verrassende zege op de Britse publiekslieveling Andy Murray. Federer versloeg in zijn openingsduel de Canadees Milos Raonic. Murray en Raonic spelen later dinsdag tegen elkaar.

Oud-F-16-piloot definitief veroordeeld

De veroordeling voor spionage van F-16-piloot Chris V. is definitief. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Wel wordt zijn straf iets verminderd, omdat de termijn waarin zijn beroep moest worden behandeld is overschreden.

V. kreeg vorig jaar vier jaar celstraf opgelegd omdat hij staatsgeheimen wilde verkopen aan een Russische diplomaat. Die straf is verminderd tot drie jaar en tien maanden.

EU wil strengere aanpak genplanten

Het Europees Parlement wil dat de teelt van genetisch gewijzigde gewassen gemakkelijker kan worden tegengehouden. EU-lidstaten moeten zelf kunnen bepalen of zij de kweek van genplanten verbieden of beperken, zelfs als het gewas op Europees niveau is goedgekeurd.

Dat blijkt een uit stemming van de commissie Volksgezondheid en Milieu van het EU-parlement dinsdag in Brussel. Het parlement zit daarmee bijna op één lijn met de EU-landen. Ook die willen meer speelruimte en de teelt van gengewassen bijvoorbeeld wegens morele bezwaren kunnen verbieden.

Maar de landen vinden het nodig te onderhandelen met de producenten van de gewassen als zij geen teelt op hun grondgebied willen. Het EU-parlement ziet daar niets in. Zij vrezen dat de concerns gaan klagen. Waarnemers verwachten nog voor het eind van het jaar een compromis.

Geri Halliwell verloofd met Christian Horner

Geri Halliwell gaat trouwen. De voormalige Spice Girl is verloofd met formule 1-baas Christian Horner. De 42-jarige zangeres kondigt haar voorgenomen huwelijk aan met een advertentie in de Britse krant The Times.

In juli ging ook al het gerucht dat de 40-jarige Horner de zangeres om haar hand had gevraagd. Dat werd destijds weer ontkend door een vriend van het stel. Het stel is al vijf jaar bevriend, maar pas in maart van dit jaar werd bekend dat ze aan het daten waren.

Geri heeft een dochter van acht jaar. Haar verloofde heeft een dochter van een jaar oud. Toen het meisje zes maanden oud was, verliet Christian haar moeder, met wie hij veertien jaar samen was. Hij heeft ook twee stiefzoons (21 en 25) uit zijn vorige relatie.

Het lijkt een trend te worden onder beroemdheden om huwelijksnieuws in de krant aan te kondigen. Acteur Benedict Cumberbatch liet een week geleden via een advertentie in dezelfde krant aan de wereld weten dat hij gaat trouwen met theaterregisseur Sophie Hunter.

Deurwaarders alert op zelfdoding

Deurwaarders van het grootste gerechtsdeurswaardersbureau van Nederland, GGN, worden getraind in het herkennen van zelfmoordneigingen bij schuldenaren. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag dinsdag. De deurwaarders wordt geleerd om signalen van suïcide te herkennen. Ook leren ze wat ze in dergelijke gevallen kunnen doen.

Aanleiding is het hoge aantal zelfmoorden waar de deurwaarders in hun werk mee te maken krijgen. Het aantal suïcides is door de economische crisis namelijk fors gestegen. Tussen 2008 en 2012 nam het aantal met dertig procent toe. In die jaren steeg ook de werkloosheid, de hoeveelheid schulden, betalingsachterstanden en huisuitzettingen.

In de cursus wordt deurwaarders geleerd op welke signalen van zelfmoord ze moeten letten. Volgens cursusleider Ans Withaar is dat belangrijk, omdat mensen hier niet altijd duidelijk over zijn. "Ze zeggen dat ze het niet meer zien zitten of in de war zijn. Wij leren deurwaarders daar op door te vragen. Wat zegt iemand nu eigenlijk", legt ze uit. Mocht een deurwaarder het vermoeden hebben dat iemand zelfmoord wil plegen, dan kan die persoon worden doorverwezen naar hulpinstanties zoals het GGZ.

Tienduizenden bij begrafenis president Zambia

Meer dan vijftigduizend mensen zijn dinsdag afgekomen op de begrafenis van de vorige week overleden president van Zambia Michael Sata. De begrafenis had plaats in de hoofdstad Lusaka en werd bezocht door diverse Afrikaanse leiders.

Het Heroes Stadium in de stad was tot de nok toe gevuld met mensen en honderden moesten buiten het stadion wachten. De begrafenis werd live uitgezonden op de televisie.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en de Keniaanse president Uhuru Kenyatta waren onder de aanwezigen. Ook de staatshoofden van de Namibië en Madagascar, de vicepresidenten van Zuid-Afrika, Tanzania en Swaziland en de eerste president van Zambia betoonden Sata de laatste eer.

De 77-jarige Sata leidde Zambia sinds 2011. Hij overleed op 28 oktober in een ziekenhuis in Londen na een lang ziektebed.

De Vroome slaat 18 dubbele fouten in ťťn set, maar wint wel

Tennisster Indy de Vroome heeft geplaatst voor de tweede ronde van het ITF-25k toernooi in Minsk. De als tweede geplaatste De Vroome won van Anastasia Rudakova (Rus) in drie sets: 5-7, 6-0 en 6-1. Ze bracht zichelf in de eerste set in de problemen door maar liefst achttien dubbele fouten te slaan. 

Ze moest in de eerste set vier keer haar eigen servicegame inleveren. In de tweede en derde set waren de serviceproblemen er niet meer. Ze sloeg in het resterende deel van de wedstrijd slechts drie dubbele fouten. Het problem met haar service is niet nieuw. Zo sloeg ze onlangs een duel bij een toernooi in Hamatsu (ITF-25k) maar liefst 25 dubbele fouten. In de volgende ronde treft De Vroome Elizaveta Ianchuk (Oek). 

Ook Lesley Kerkhove is door in Minsk. Ze versloeg Olga Doroshina (Rus) met 6-7(2), 6-3 en 6-4. De als derde geplaatste Kerkhove treft in de tweede ronde de Litouwse qualifier Lina Stanciute. 

Richel Hogenkamp is in de eerste ronde gestrand van het ITF-75k toernooi in Dubai. Carina Witthoeft was in nog geen uur klaar met de Doetichemse. Het werd 6-3 en 6-1. Met haar nederlaag is er een einde gekomen aan het tennisseizoen voor Hogenkamp, die deze week met een 135ste plek op de wereldranglijst de beste notering uit haar loopbaan inneemt.

'OekraÔense munt diep in gevarenzone'

De Oekraïense hryvnia is dinsdag flink in waarde gedaald en daarmee diep in de gevarenzone terechtgekomen. Dat schreef zakenkrant Financial Times.

Oekraïne slaagde er in oktober in om de waarde te stabiliseren op 13 per Amerikaanse dollar, maar door hernieuwde spanningen met Rusland is die verhouding verslechterd tot een recordstand van 15,85 hryvnia per dollar.

"Dat is ver onder de door het IMF aangegeven gevarenlimiet van 12,5 hryvnia per dollar", aldus de krant. De geldschieter zou die wisselkoers hebben aangekaart bij de verstrekking van noodsteun aan Oekraïne.

Een waardedaling voorbij het door het IMF aangegeven niveau zou ertoe kunnen leiden dat de Oekraïense overheid banken moet redden van de ondergang, terwijl Kiev daarvoor niet de middelen heeft.

'Oekraïense munt diep in gevarenzone'
'Oekraïense munt diep in gevarenzone' (Foto: ANP)

OM wil Holleeder terug de cel in

Willem Holleeder dreigt opnieuw in de cel te belanden. Het OM zal op 2 december eisen dat de rechtbank hem terugstuurt naar de gevangenis. Holleeder kwam na 6 jaar zitten in januari 2012 voorwaardelijk vrij, maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij binnen zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten gepleegd en daarmee de voorwaarden voor de vrijlating overtreden.

De nieuwe feiten zijn de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries, in het voorjaar van 2013, en de afpersing van Theo Huisman, gewezen voorman van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels. Holleeder moet voor die feiten terechtstaan in het kader van het zogeheten onderzoek-Andes van justitie.

Holleeder (56) kreeg in de zogeheten Kolbakzaak (onder meer een reeks afpersingen, met onder de slachtoffers de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra) 9 jaar opgelegd. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf, kwam hij voorwaardelijk vrij.

In april 2013 deed De Vries aangifte van doodsbedreigingen aan zijn adres door Holleeder. Holleeder werd opgepakt, verhoord en heengezonden, maar bleef verdachte in de zaak.

Op 27 mei sloeg de politie Holleeder opnieuw in de boeien, als verdachte in het Andesonderzoek van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Holleeder zou betrokken zijn geweest bij de afpersing van Huisman. In 'Andes’ zijn Danny K. en Dick V. de hoofdverdachten. Het onderzoek concentreert zich op een crimineel netwerk, met K. als onbetwiste leider, dat zich heeft toegelegd op onder meer witwassen, afpersing en bedreiging.

OM wil Holleeder terug de cel in
OM wil Holleeder terug de cel in (Foto: ANP)

Rechters kraken wetsvoorstel over massaschade

Een wetsvoorstel dat slachtoffers in staat moet stellen om gezamenlijk schadevergoeding te eisen, gaat volgens de Raad voor de Rechtspraak niet werken. Het voorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is niet efficiënt en onwerkbaar voor rechters, concludeert de raad.

De mogelijkheid om collectief schadevergoeding te vragen als mensen massaal gedupeerd zijn, is wel een maatschappelijke behoefte, constateert de rechterlijke macht. Die adviseert de bewindsman dan ook om een werkgroep van deskundigen te vragen een alternatieve procedure te bedenken.

Op dit moment moeten mensen die bijvoorbeeld door een aardbeving, ziekmakende medicijnen of ondeugdelijke beleggingen schade lijden, individueel bij de rechter om een schadevergoeding vragen.

Bevorderen van hennepteelt wordt strafbaar

Voorbereiden en bevorderen van hennepteelt wordt volgend jaar strafbaar. De Eerste Kamer is dinsdag zoals verwacht akkoord gegaan met dit plan van minister Ivo Opstelten. Er komt drie jaar cel op te staan.

Het plan werd met 39 stemmen voor en 31 stemmen tegen aangenomen. De bewindsman wil alle schakels in de voorfase van illegale cannabisproductie te grazen nemen, dus personen en bedrijven die zelf niet telen, maar wel hun geld verdienen met de levering van goederen, diensten en of geld. Hij denkt dan onder meer aan malafide transport- en distributiebedrijven, verhuurders van loodsen en schuren en elektriciens die illegale elektrische installaties aanleggen.

Coalitiepartner PvdA steunt het niet. "De effectiviteit van de wet is zo gering ten opzichte van de huidige wet dat er geen positief oordeel kan komen", zei PvdA-senator Guusje ter Horst vorige week.

Zestal doden bij Amerikaanse droneaanval Pakistan

Een vermoedelijk Amerikaanse droneaanval in het noordwesten van Pakistan heeft dinsdag aan zeker zes Taliban het leven gekost, melden bronnen bij Pakistaanse veiligheidsdiensten.

Een schuilplaats van extremisten in de plaats Datta Khel in de tribale regio Noord-Waziristan werd door vier raketten geraakt.

Noord-Waziristan gold als een bolwerk van zowel Pakistaanse als buitenlandse extremisten, tot het Pakistaanse leger in juni een offensief begon. Inmiddels is volgens het leger meer dan tachtig procent van het gebied gezuiverd.

Geen nieuwe ebolagevallen in Mali

De afgelopen 21 dagen zijn in Mali geen nieuwe ebolabesmettingen vastgesteld. Dat heeft het Malinese ministerie van volksgezondheid bekendgemaakt. Tientallen leden van een familie die in contact zijn geweest met een peuter met ebola hebben de afgelopen drie weken geen symptomen van een besmetting vertoond.

De familieleden, 29 in totaal, hadden contact met een peuter die ebola had opgelopen in Guinee. Enkele andere familieleden die ook contact met het kind hadden zitten voorlopig nog in quarantaine. Het kleine meisje overleed kort nadat de diagnose ebola was vastgesteld. Ze was het enige ebolaslachtoffer in Mali.

Kamer stemt in met leenstelsel hoger onderwijs

De Tweede Kamer heeft dinsdag zoals verwacht ingestemd met het nieuwe leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs. Tijdens de behandeling vorige week scherpten coalitiepartijen VVD en PvdA samen met D66 en GroenLinks nog enkele kleine zaken aan, maar op een manier waarmee minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) goed verder zegt te kunnen.

SP, CDA, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hekelden de fors hogere schuld die studenten vanaf september volgend jaar gaan opbouwen. Omdat de basisbeurs als gift wordt afgeschaft moeten studenten meer gaan lenen. Bussemaker denkt echter niet dat het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt door het studievoorschot.

'Dementie dreef Robin Williams tot zelfmoord'

Robin Williams leed aan Lewy body dementie. De acteur, die in augustus zelfmoord pleegde, zou vanwege die ziekte niet meer verder hebben willen leven. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De entertainmentsite heeft documenten in bezit waaruit zou blijken dat Williams aan de ziekte leed. Lewy body dementie veroorzaakt sterke schommelingen in de achteruitgang van het verstandelijk functioneren, waarbij patiënten kunnen gaan hallucineren. Kenmerkend zijn verschijnselen van de ziekte van Parkinson.

Na zijn dood werd bekendgemaakt dat bij de filmster een voorstadium van Parkinson was vastgesteld. Zijn weduwe zei destijds dat Williams had geklaagd over hoe hij zich door de medicijnen voelde.

Bronnen dicht bij de familie van de acteur hebben aan TMZ laten weten dat zij denken dat Lewy Body dementie de belangrijkste reden was voor Williams om zelfmoord te plegen. Zijn artsen zouden die conclusie delen.

Intertoys steunt schminkactie Zwarte Piet

De schminkactie van actiegroep pro-Zwarte Piet in Gouda krijgt steun van speelgoedwinkel Intertoys. De actiegroep mag bij de speelgoedzaak zwarte schmink inkopen met een flinke korting, meldt dagblad Metro. 

Tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Gouda aanstaande zaterdag wil de actiegroep zo veel mogelijk kinderen zwart schminken. De groep hoopt minstens 2000 kinderen te transformeren tot Zwarte Piet. "Als de camera het publiek filmt, moet het zwart zien van de Pietjes.

De manager van een Intertoysfiliaal in Barendrecht draagt deze actie een warm hart toe, en biedt daaarom een flinke korting aan op de benodigde schmink. Dat meldt Richard Scholten van de actiegroep dinsdag. "Dit scheelt ons een hoop geld. We hebben het niet zomaar over een beetje korting, maar een zeer gereduceerd tarief."

OM vergeet eigen zaak bij Hoge Raad

Het Openbaar Ministerie van het gerechtshof in Arnhem heeft een brief aan familie van een slachtoffer verzonden waarin staat dat de uitspraak in een zaak uit 2008 onherroepelijk is geworden. Het OM was echter vergeten dat het zelf naar de Hoge Raad was gestapt in die zaak. De Hoge Raad moet de zaak nog behandelen, dus er is nog geen sprake van een onherroepelijke uitspraak.

"Een heel vervelende administratieve fout", bevestigde een woordvoerster van het OM dinsdag berichtgeving in de Stentor. Het gaat om de zogenoemde Lelystadse wurgseksmoord. Het OM denkt dat een vrouw haar man in bed heeft gewurgd.

Eigenaar homocafť Haarlem mishandeld

De eigenaar van een homocafé in Haarlem is dinsdagochtend het slachtoffer geworden van homogeweld. Dat meldt RTV Noord-Holland dinsdag. Een politiewoordvoerder heeft bevestigd dat een 51-jarige man uit Haarlem is aangehouden. Hij zit nog vast voor onderzoek.

De café-eigenaar was om 05.00 uur 's ochtends op weg naar huis, nadat hij zijn café Wilsons aan de Gedempte Raamgracht had gesloten. Hij dacht een krantenbezorger te herkennen en liep op hem af. Toen het slachtoffer de krantenbezorger aansprak, bleek deze niet de man te zijn die hij dacht. De man draaide zich om en riep "Vuile kankerhomo, rot op!", waarna de café-eigenaar een vuistslag op zijn neus kreeg. Hierdoor viel hij, waarna hij opnieuw een klap kreeg.

De café-eigenaar is vervolgens naar huis gerend, ondertussen achtervolgd door de krantenbezorger. Bij thuiskomst heeft het slachtoffer de politie gebeld. Volgens de politiewoordvoerder is de verdachte in de buurt van de mishandeling gevonden op basis van het door het slachtoffer gegeven signalement.

Rusland bouwt nieuwe kernreactoren voor Iran

Rusland heeft dinsdag een overeenkomst met Iran gesloten om nog eens twee kernreactoren te bouwen voor de Islamitische Republiek. Mogelijk volgen er op een later moment nog eens zes kernreactoren.

De twee nieuwe reactoren komen bij de Bushehr-centrale, die met Russische hulp is gebouwd. Waar de andere vier reactoren komen te staan is nog onbekend. De chef van het Iraanse atoomprogramma, Ali Akbar Salehi, omschreef de deal 'als een keerpunt in de ontwikkeling van de betrekkingen' tussen de twee landen.

Volgens het Russische staatsbedrijf Rosatom zal het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) toezicht houden op de bouw. Net als bij de eerdere reactor die Rusland voor Iran bouwde in Bushehr levert Moskou de nucleaire brandstof voor de centrale. Na afloop wordt het materiaal weer naar Rusland gebracht om verwerkt te worden. Dit moet de zorgen van het Westen wegnemen.

De Verenigde Staten en een aantal andere westerse landen verdenken Iran ervan aan een kernwapen te werken. Teheran ontkent dit in alle toonaarden en zegt dat zijn atoomprogramma alleen civiele doeleinden dient.

Man aangehouden voor 21 verkeersovertredingen

De politie heeft in Rotterdam een 35-jarige automobilist uit Haarlem aangehouden die voor ruim tienduizend euro aan verkeersboetes niet had betaald. De man bleek voor liefst 21 overtredingen te worden gezocht, voornamelijk in het verkeer. Daarnaast moest hij nog een werkstraf uitvoeren.

De politie maakte dinsdag bekend dat zij de man maandag op de A16 op het spoor was gekomen via het kentekenherkenningssysteem (ANPR). Op de A13 bij Rotterdam The Hague Airport werd de bestuurder door de politie aan de kant gezet. De Haarlemmer ging er rennend vandoor, maar hij kon kort daarna worden aangehouden.

In de auto zat een 36-jarige vrouw die ook werd gezocht omdat zij nog voor 1217 euro aan boetes moest betalen. Omdat zij dit niet kon, nam de politie de auto in beslag.

Gary Glitter ontkent misbruiken minderjarigen

Gary Glitter heeft dinsdag voor de rechter in Londen ontkend dat hij drie meisjes seksueel heeft misbruikt, schrijft de BBC. Er liggen tien aanklachten van misbruik door de voormalige popster, gepleegd in de jaren 70 en 80.

De 70-jarige artiest, die in werkelijkheid Paul Gadd heet, zou meisjes hebben aangerand en in een geval ook gemeenschap met een minderjarige hebben gehad. Hij zou een van de meisjes alcohol hebben toegediend met als doel haar makkelijker te kunnen overmeesteren, zodat hij seks met haar kon hebben. De slachtoffers waren tussen de 12 en 14 jaar ten tijde van de gebeurtenissen.

De artiest is al eerder veroordeeld voor het bezit van kinderporno en zat in Vietnam in de gevangenis vanwege het misbruik van minderjarige meisjes. Glitter is momenteel op borgtocht vrij.

Marokko gediskwalificeerd voor Afrika Cup

Marokko mag niet meedoen aan de Afrika Cup. Het land is door de Afrikaanse voetbalbond CAF gediskwalificeerd nadat het weigerde het toernooi te organiseren in januari. De organisatie van het toernooi is ook afgepakt. De Marokkaanse voetbalbond had de CAF gevraagd om het toernooi uit te stellen vanwege de ebola-epidemie in West-Afrika. Daar had het CAF geen oren naar.

Waar de Afrika Cup nu wordt gehouden is nog onduidelijk. Dat maakt de CAF op zeer korte termijn bekend. Welk land de opengevallen plaats van Marokko inneemt, is ook nog onbekend.

Plan voor betere ventilatie nieuwbouw mislukt

Het gaat vrijwel zeker niet lukken om voor het einde van volgend jaar alle nieuwe woningen te voorzien van goede ventilatie. Het actieplan dat daarvoor is opgesteld levert niet het gewenste resultaat op, meldde staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag.

Veel ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen voldoen niet. Slechte ventilatie kan gezondheidsproblemen opleveren. Om dat probleem aan te pakken, tekende toenmalig staatssecretaris Joop Atsma in 2012 een actieplan met de sector.

Het actieplan behelst onder meer een keuringsmethode voor ventilatiesystemen, scholingsactiviteiten en een informatiepunt met website. Maar er is geen vraag naar deze zaken, schrijft Mansveld nu aan de Tweede Kamer.

Gemeenten in de clinch met softwareleverancier

Zo'n vijftig gemeenten verzetten zich tegen een forse tariefsverhoging die hun softwareleverancier PinkRoccade Local Government wil doorvoeren. De gemeenten kregen in juli een brief waarin wordt aangekondigd dat de tarieven met veertig tot vijftig procent stijgen, schrijft het vakblad voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur dinsdag.

De tariefstijging betekent dat gemeenten tienduizenden euro's meer moeten betalen. Als reden voor de stijging noemt PinkRoccade dat veel software is ontwikkeld voor overheidsregelingen die inmiddels zijn uitgesteld. Hierdoor is de software niet op de markt te brengen en loopt het bedrijf inkomsten mis. Ondertussen moeten twee productlijnen, een voor de oude software en een voor de nieuwe software, in stand worden gehouden en dat kost ook geld.

Het meest in het oog springende voorbeeld is volgens salesdirecteur Erwin Witte van PinkRoccade de vervanging van het oude systeem voor de bevolkingsadministratie. Het nieuwe systeem, de Basisregistratie Personen (BRP) moet het voor inwoners gemakkelijker maken onder meer een adreswijziging door te voeren. "Daarover is heel duidelijk 1 januari 2014 als ingangsdatum gecommuniceerd", zegt Witte tegen Binnenlands Bestuur. "Als dat een jaar langer duurt, prima, maar nu moeten we maar hopen dat het in 2018 gaat gebeuren."

Om de innovaties van de nieuwe systemen toch in te kunnen zetten, zijn die deels beschikbaar gemaakt in de oude software. Dat is volgens het bedrijf gratis gebeurd. De tariefverhoging zou alleen te maken hebben met het uitstel van de overheidsregelingen.

Maar een gemeente als Rheden heeft daar volgens het vakblad geen boodschap aan. De gemeente stelt in een eind september verzonden brief dat feitelijk wordt gevraagd te betalen voor een forse investering in een nieuwe functionaliteit waar de gemeente niet om heeft gevraagd en die de gemeente niet gebruikt. Met de nieuwe functionaliteit anticipeerde het bedrijf op nieuwe wetgeving, maar dat die nu wordt uitgesteld hoort volgens Rheden bij het ondernemingsrisico en dat zou niet bij bestaande klanten moeten worden neergelegd.

Veel gemeenten zijn het niet eens met de verhoging en hebben zich aangesloten bij een initiatief van de gemeente Elburg. De advocaat van de gemeente probeert er in overleg met het bedrijf uit te komen. Van de ongeveer tweehonderd gemeenten met software van het bedrijf, zijn er 164 lid van de Gebruikersvereniging PinkRoccade Local Government. Die is niet van plan een rechtszaak aan te spannen. De vereniging bestrijdt dat het alleen om een tariefsverhoging gaat en wijst erop dat gemeenten voor een prikje nieuwe mogelijkheden krijgen. Ook verwacht de vereniging dat er voor 1 januari in goed overleg een oplossing komt.

Oranje mist Van Persie tegen Mexico

Het Nederlands elftal treedt woensdag aan zonder aanvoerder Robin van Persie in de oefeninterland tegen Mexico. De spits van Manchester United heeft hamstringklachten en trainde daarom dinsdag apart van de groep, net als Jordy Clasie. Ook de middenvelder van Feyenoord ontbreekt tegen Mexico.

De fysieke problemen van Van Persie doorkruisen het plan van bondscoach Guus Hiddink om de topschutter aller tijden van Oranje samen met Klaas-Jan Huntelaar op te stellen. Mogelijk spelen de twee spitsen zondag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland alsnog samen, mits Van Persie op tijd fit wordt. "Het zou voor zondag een optie kunnen zijn", zei Hiddink dinsdag op een persconferentie in Katwijk.

Frits Sissing volgt Nelleke van der Krogt op

Frits Sissing volgt Nelleke van der Krogt op als presentator van Tussen Kunst en Kitsch. Na een radio- en tv-carrière van 35 jaar gaat Van der Krogt komend jaar met pensioen.

Sissing heeft er zin in. "Ik vind het een grote eer dat ik wederom een succesvolle klassieker van AvroTros van Nelleke mag overnemen", zegt hij. "Nelleke is Tussen Kunst en Kitsch en Tussen Kunst en Kitsch is Nelleke, dus dat wordt spannend voor mij."

De presentator vindt dat het kunstprogramma wel raakvlakken heeft met zijn huidige dirigeershow Maestro. "Beide programma's brengen kunst op een laagdrempelige manier bij een grote groep mensen thuis. Dat principe spreekt mij enorm aan."

Tot en met het voorjaar van 2015 blijft Van der Krogt nog op televisie te zien met nieuwe afleveringen van Tussen Kunst en Kitsch. Daarmee besluit ze na 35 jaar haar carrière op de Nederlandse radio en tv. Van der Krogt presenteert Tussen Kunst en Kitsch sinds 2002 en is ook samensteller van het kunstprogramma dat al dertig jaar op de buis is. Daarvoor presenteerde ze ruim elf jaar lang Opsporing Verzocht.

Van der Krogt heeft op 8 december in de Kunsthal in Rotterdam haar laatste opname voor Tussen Kunst en Kitsch.

Ruim 1,4 miljoen euro binnen op Giro555

In de strijd tegen ebola is op Giro555 in vijf dagen tijd ruim 1,4 miljoen euro binnengekomen. Dat blijkt uit een eerste tussenstand die de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag bekend heeft gemaakt. Die roept tevens de week van 23 tot 28 november uit tot nationale actieweek.

"Het is mooi om te ervaren hoe Nederland in actie komt voor de ebolaramp. Dit is een prachtig begin. Nederland laat weer zien zeer betrokken te zijn bij de ellende van mensen ver weg", zegt actievoorzitter Henri van Eeghen. De SHO opende 5 november Giro555 onder de naam Stop de ebolaramp.

Voor de speciale actieweek die er nu komt, wordt iedereen opgeroepen in actie te komen voor de slachtoffers van de ebolaramp. "We streven naar een bedrag van vijftien miljoen euro om direct hulp te kunnen verlenen aan de slachtoffers van ebola", aldus Van Eeghen.

Inmiddels worden in Europa en in andere delen van de wereld steeds meer acties gestart, zoals in onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Canada. Ook grote internetbedrijven als Google en Facebook doen mee. Daarnaast maakten singer-songwriter Bob Geldof en de Schotse zanger Midge Ure maandag bekend om in de strijd tegen ebola de oude kersthit Do they know it's Christmas van stal te halen.

Ekdom, Verschuuren en Swijnenberg in Glazen Huis

Radio-dj's Gerard Ekdom, Domien Verschuuren en Coen Swijnenberg zitten vanaf 18 december in het Glazen Huis in Haarlem voor de jaarlijkse actie 3FM Serious Request. Collega Paul Rabbering maakte dit dinsdagmiddag bekend op de radiozender. De drie maken weer 24 uur per dag live radio en televisie, zonder dat ze iets eten. Op kerstavond komen ze eruit.

De dj's draaien verzoeknummers in ruil voor geld. De opbrengst van de elfde editie gaat deze keer naar meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

De mannen waren dit jaar voor het eerst vooraf op de hoogte gebracht.

'Bergingsteam maar weer terug naar Donetsk'

Het Nederlandse bergingsteam dat dinsdag zou beginnen met het bergen van de wrakstukken van de MH17, is dinsdagmiddag onverrichter zake teruggekeerd naar Donetsk. Dat meldt de NOS dinsdag. De OVSE en de opstandelingen werden het niet eens over de werkafspraken.

Het team, dat dinsdagochtend op de rampplek arriveerde, heeft weinig kunnen doen en heeft vooral rondgekeken, aldus de NOS. Eigenlijk wilde het team van tien tot vijftien man hijskranen en vrachtwagens aan de klus beginnen zodra overeenstemming was bereikt en de situatie veilig genoeg was.

Rijksmuseum toont 'geboorte van Zwarte Piet'

Het Rijksmuseum in Amsterdam sluit zich aan bij het nationale debat over Zwarte Piet. Het museum toont vanaf woensdag acht prenten en vier boekjes over het ontstaan van Zwarte Piet vanaf het midden van de 19e eeuw.

De presentatie 'De geboorte van Zwarte Piet' laat volgens het museum zien dat het beeld van Sinterklaas en zijn pieten door de eeuwen heen vaak is veranderd, 'vanaf het moment dat Sint Nicolaas voor het eerst in zijn eentje Nederland aandeed.'

Pas vanaf de eerste helft van de 19e eeuw kreeg de goedheilig man een helper naast zich, toen het Amsterdamse schoolhoofd Jan Schenk het populaire boekje 'St. Nikolaas en zijn knecht' schreef.

Rijksmuseum toont'geboorte van Zwarte Piet'
Rijksmuseum toont 'geboorte van Zwarte Piet' (Foto: ANP)

Geen wijzigingen regels F1-safety car

De Formule 1-teams hebben de plannen voor het aanpassen van de regels voor gelapte auto's achter de safety car afgewezen. De bolides mogen zichzelf van een rondje ontdoen als er toestemming gegeven is, maar het duurt erg lang voordat ze weer achter aan het veld aangesloten zijn.

Een van de voorstellen was om gelapte auto's niet te unlappen, maar ze terug te laten zakken naar de achterzijde van het veld en ze een ronde cadeau te doen. Hierdoor zou een race veel sneller herstart kunnen worden.

Aan deze regelwijziging kleven echter ook nadelen. Ten eerste is er een technische probleem, omdat de systemen die de tijden bijhouden niet op het cadeau doen van rondes berekend zijn en in de war raken.

Het tweede probleem is de limiet van 100 kilogram brandstof waar iedere auto aan gebonden is. Het cadeau doen van een ronde zorgt ervoor dat een achterblijver in het voordeel is omdat er voor een ronde brandstof uitgespaard is. Hierdoor onstaat een prestatievoordeel omdat de auto's die er vlak voor rijden dit niet hebben en zuiniger moeten doen met hun peut. Daarom is het proefballonnetje door de teams afgeschoten.

Palestijn gedood bij onlusten op Westoever

Een Palestijn is om het leven gekomen bij gevechten tussen Palestijnse betogers en Israëlische militairen bij de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Dat hebben het Israëlische leger en gezondheidswerkers op de Westoever dinsdag gezegd.

Bij de gevechten waren zo'n honderdvijftig Palestijnen betrokken. Ze gooiden stenen en molotovcocktails naar de militairen. De Palestijn raakte gewond toen de militairen het vuur openden op de demonstranten en bezweek later aan zijn verwondingen. Eerdere pogingen de betogers uiteen te jagen met traangas en rubberkogels liepen op niets uit.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn de afgelopen tijd opgelopen. Inzet is de Tempelberg in Jeruzalem en de nasleep van de Gaza-oorlog van afgelopen zomer.

Cumberbatch noemt verlovingsadvertentie logisch

Benedict Cumberbatch verraste iedereen door zijn verloving aan te kondigen via een ouderwetse advertentie in de krant. Voor de acteur was het echter een logische keuze, vertelt hij aan USA Today.

"Ik zou dit ook gedaan hebben als ik niet beroemd zou zijn. Het is iets dat normaal is in mijn land", vertelt de Brit. "Het was een manier om onze vrienden in te lichten die we het nog niet hadden kunnen vertellen voordat ze een korrelige foto zagen van een ring om haar vinger."

Vorige week verscheen er een aankondiging in de Londense krant The Times in de rubriek aanstaande huwelijken: "De verloving van Benedict, een zoon van Wanda en Timothy Cumberbatch uit Londen, en Sophie, een dochter van Katharine Hunter uit Edinburgh en Charles Hunter uit Londen, wordt hierbij aangekondigd."

Vodafone verhoogt winstverwachting

Vodafone heeft dinsdag zijn winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2014/2015 verhoogd. Uit de halfjaarcijfers bleek dat omvangrijke investeringen in zowel 3G- als 4G-netwerken vruchten beginnen af te werpen en dat de Europese markt van het bedrijf stabiliseerde.

Het telecomconcern investeert in twee jaar negentien miljard Britse pond (24,2 miljard euro) in zijn netwerken. Bestuursvoorzitter Vittorio Colao verwacht mede dankzij deze investeringen de sterke concurrentie en macro-economische risico's het hoofd te kunnen bieden.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam in de eerste helft van het boekjaar uit op 5,9 miljard pond, een stijging van 5,5 procent. Het concern rekent er voor het hele jaar op dat dit resultaat tussen de 11,6 en 11,9 miljard pond uit zal komen. Eerder werd gerekend op tussen de 11,4 en 11,9 miljard pond.

Teeven wil curatoren gelijk belonen

Het moet afgelopen zijn met de verschillen in beloning van curatoren, bewindvoerders en mentoren. Dat vindt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De verschillen komen nu nog voor doordat kantonrechters de beloningen bepalen. Dat doen ze volgens bepaalde richtlijnen, maar ze komen toch niet altijd gelijk uit.

Teeven wil dat nu uitsluiten door de introductie van een algemene regeling op basis van het aantal gewerkte uren. Die moet volgend jaar ingaan.

Effect wegvallen basisbeurs gelijk voor wo en hbo

Als de basisbeurs wegvalt, heeft dat voor universitaire studenten ongeveer dezelfde invloed op het latere inkomen als voor hbo-studenten. Wo'ers lenen gemiddeld vijftig procent meer, maar compenseren dat na hun studie met een hoger inkomen. Dat is een van de conclusies uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB), dat op aanvraag van het CDA de effecten van het voorgenomen sociaal leenstelsel doorrekende.

Doordat een hogere studieschuld doorgaans gepaard gaat met een hoger salaris na de studie, is per saldo sprake van ongeveer gelijke terugbetaalpercentages en gelijke inkomenseffecten, schrijft het CPB in het rapport.

Dat geldt niet voor het verschil tussen studenten die op zichzelf wonen en studenten die bij hun ouders wonen. Uitwonende studenten lenen ongeveer vijftig procent meer dan thuiswonende studenten en zullen hun terugbetaalpercentage als de wijziging doorgaat met vijf procentpunt zien dalen omdat hun schulden hoger zijn door het afschaffen van de basisbeurs.

Het afschaffen van de basisbeurs scheelt thuiswonende studenten over de hele studietijd gemiddeld 4800 euro. Uitwonende studenten lopen 13.400 euro mis. Het CPB baseert de schattingen op de veronderstelling dat studenten twee derde van de weggevallen beurs bijlenen.

D66 en CU keren zich tegen taaleis in bijstand

Twee vaste gedoogpartners van de coalitie zien het nut van de taaleis voor bijstandsgerechtigden niet meer in. De wet is volgens D66 en ChristenUnie onrealistisch omdat gemeenten de taaleis inefficiënt, duur en onuitvoerbaar vinden, schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

Het is onduidelijk wat de wet toevoegt, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg in de krant. "In de Bijstandswet wordt al gevraagd om alles te doen wat nodig is om aan een baan te komen. Nederlands leren hoort daar bij." Ook ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten ziet de meerwaarde niet. "Er zijn al maatregelen voor mensen die zich ertegen verzetten om aan het werk te gaan", zegt ze in de krant. "En we hebben veel mensen die analfabeet zijn toch in een baan functioneren. Taal zegt niet alles."

Het kabinet wil bijstandsgerechtigden verplichten om Nederlands op inburgeringsniveau te leren. Dat komt neer op het niveau van groep 8 in de basisschool. Gemeenten zouden bijstandsgerechtigden die te weinig doen om dit niveau te halen twintig tot veertig procent op hun uitkering moeten korten. Uiteindelijk kan de uitkering worden gestopt.

De gemeenten zijn niet bij deze plannen betrokken en hebben hier eerder hun onvrede over geuit. Ze wezen erop dat het jaarlijks zo'n 67 miljoen euro kost om te controleren of bijstandsgerechtigden genoeg doen om Nederlands te leren. Van Weyenberg noemt het in de krant 'onbehoorlijk' dat niet met de gemeenten is overlegd. "Die zeggen: wij kunnen deze wet niet uitvoeren. Dat weegt heel zwaar voor mijn partij. Ik zie ook een wet met alleen de nadruk op straffen."

Eerdere plannen waren nog strenger dan het voorstel dat er nu ligt. De VVD wilde iedereen, ook mensen die het simpelweg niet lukt goed Nederlands te leren, korten op hun uitkering. Onder druk van coalitiepartner PvdA worden nu alleen bijstandsgerechtigden die niet genoeg inspanning tonen gestraft.

Het wetsvoorstel wordt dinsdag en donderdag in de Tweede Kamer behandeld. Om de wet door de Eerste Kamer te krijgen moet staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) op zoek naar andere partijen. SP en GroenLinks zijn ook kritisch over het voorstel, maar er lijkt volgens de krant wel steun te zijn van CDA, SGP en PVV. Dat is nog altijd ruim voldoende voor een meerderheid.

Bus met 15 honden gestolen in Arnhem

De politie in Arnhem is dinsdag druk op zoek naar een zilverkleurige bestelbus, waarin vijftien honden zaten. De bus is dinsdag aan het eind van de ochtend gestolen uit de Mesdaglaan. Een oproep via Burgernet had geen resultaat, aldus een woordvoerster van de politie.

De bestelbus is eigendom van een hondenuitlaatservice. De vijftien honden in de bus zouden uitgelaten worden. Van de honden is ook nog geen spoor gevonden. Of de bus is gestolen vanwege de honden of vanwege het voertuig is nog onduidelijk, zegt de politie. De honden waren van verschillende baasjes.

Obama voor overleg in Peking

De Amerikaanse president Barack Obama is in Peking voor een tweedaags overleg met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Xi ontving Obama in de keizerlijke tuinen, Zhong Nan Hai, vlak naast de Verboden Stad.

De twee leiders liepen in een ceremonieel gebaar over een verlichte brug, terwijl Xi Obama met behulp van een tolk vertelde over de geschiedenis van de tuinen. Het tuinencomplex vormt het machtscentrum van de Chinese regering en de Chinese Communistische Partij.

Later hielden de leiders een bespreking in Zhong Nan Hai, voorafgaand aan een privédiner. Woensdag wordt het overleg vervolgd en wordt dieper op bepaalde zaken ingegaan.

Olietycoon moet bijna miljard dokken voor ex

De Amerikaanse olietycoon Harold Hamm moet van een rechtbank in Oklahoma zijn ex-vrouw 973 miljoen dollar (783 miljoen euro) betalen in een schikking rond de echtscheiding. Dat meldde zakenkrant Financial Times.

Hamm is topman van Continental Resources, een belangrijke speler op de Amerikaanse schaliemarkt. Zijn vermogen wordt geschat op veertien miljard dollar. Hamm trouwde in 1988 met zijn ex-vrouw Sue Ann, die inmiddels onder haar voormalige naam Arnall door het leven gaat. De twee vroegen in mei 2012 echtscheiding aan.

De oliemagnaat moet nu voor het einde van het jaar 323 miljoen dollar aan zijn ex-echtgenote betalen en de rest van het bedrag voldoen in maandelijkse termijnen van zeven miljoen dollar. Ook krijgt ze hun miljoenenvilla in handen en een ranch in Californië ter waarde van meer dan zeventien miljoen dollar. Hamm kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Europa herdenkt einde Eerste Wereldoorlog

Europa herdenkt dinsdag het einde van de Eerste Wereldoorlog met ceremonies en momenten van stilte. Dit jaar hebben de herdenkingen een speciaal karakter: het is precies honderd jaar geleden dat de Grote Oorlog uitbrak. Op 11 november 1918 kwam deze ten einde met het sluiten van een wapenstilstand.

In Frankrijk worden herdenkingen georganiseerd waarbij Engelse en Duitse hoogwaardigheidsbekleders hun opwachting maken. De Franse president François Hollande heeft dinsdag een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat bij de Arc de Triomphe in Parijs.

Later dinsdag reist Hollande naar het noorden van Frankrijk om een oorlogsmonument bij Notre Dame de Lorette, een voormalig slagveld, te onthullen. De Anneau de la Mémoire (Ring der Herinnering) draagt de namen van zeshonderdduizend militairen die in de regio de dood vonden.

LeBron James leidt Cavaliers naar zege in NBA

LeBron James heeft de basketbalfans van Cleveland Cavaliers maandagavond waar voor hun geld gegeven. De vedette die dit seizoen na succesvolle jaren bij Miami Heat terugkeerde bij zijn oude club, nam zijn ploeg bij de hand in de NBA-wedstrijd tegen New Orleans Pelicans (118-111). James maakte 32 punten en twaalf rebounds en was goed voor tien assists.

"Ik was het de fans verschuldigd'', zei James na het duel. Hij had namelijk in de eerste thuiswedstrijd weinig opvallends verricht voor Cleveland. "Het is mooi als het werkt wat je in je hoofd hebt. We hebben vanavond de zaken weer rechtgetrokken.''

James was niet de enige die met scherp schoot. Kyrie Irving noteerde ook 32 punten, terwijl Kevin Love op 22 uitkwam.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Utah Jazz 97-86
New York Knicks - Atlanta Hawks 85-91
Chicago Bulls - Detroit Pistons 102-91
Los Angeles Clippers - San Antonio Spurs 85-89

Nederlandse pokeraar in race 10 miljoen dollar

Op dit moment is de Nederlander Jorryt van Hoof hard op weg winnaar te worden van de World Series of Poker. De Nederlander heeft al uren de chiplead.

Van de negen aan de finaletafel zijn er nog vier over. Jorryt heeft een stack van rond de 85 miljoen. Het spel is live te volgen via de WSOP; Van Hoof is nu al verzekerd van een miljoenenpot. Ook als hij vierde zou worden verdient hij 2,8 miljoen dollar.

Ook semilivestream, wachtwoord: 123: https://www.connectcast.tv/saintm LET OP, stream loopt half uur achter op de blog ivm het laten zien van de holecards. 

Update 14.00 uur

Van Hooft zit bij de laatste drie. Vannacht gaat het toernooi verder. 

'Meer materiaal Pink Floyd op komst'

David Gilmour en Nick Mason hadden al aangekondigd dat The Endless River het laatste Pink Floyd-album is, maar overwegen nog wel om meer bekend en onbekend materiaal uit de archieven op te poetsen. Dat vertelt drummer Nick Mason aan Billboard.

"Ik weet dat Roger Waters en David Gilmour zo nu en dan gezegd hebben dat ze een remix van Animals willen hebben. Dat is een van onze minder goed opgenomen albums", vertelt Mason. "Ik denk dat we wat van de banden gaan oppoetsen en kijken of we het kunnen opwaarderen."

Zelf heeft Mason zich over het videoarchief ontfermd. "Ik heb de afgelopen jaren veel tijd besteed aan het organiseren van oud videomateriaal. Het zou interessant zijn om eens wat uit te geven." Wel zijn er al concrete plannen om wat van het videomateriaal te gebruiken voor nog meer videoclips bij nummers van The Endless River, bevestigt Mason.

De drummer meldt dat optredens er niet meer in zitten. De twee overgebleven bandleden moeten het doen zonder de overleden toetsenist Richard Wright en voormalig bandleider Roger Waters is niet bereid mee te werken aan nieuwe avonturen met Pink Floyd. "Ik zou het geweldig vinden om shows te spelen, maar dat gaat denk ik niet gebeuren. David is er klaar mee en zonder Rick wordt het erg moeilijk om iets te doen. Mensen zouden een grootse show verwachten en ik weet zeker dat David dat niet wil."

Lokfietsen Hoogezand om de negentien dagen gejat

Bij de inzet van lokfietsen in de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn in een jaar tijd achttien verdachten aangehouden. Dat betekent dat de fietsen gemiddeld om de negentien dagen werden gestolen in de gemeente met ruim 33.000 inwoners. De politie spreekt van een succesvol jaar en blijft de fietsen inzetten in de hoop dat dieven zo ontmoedigd worden.

Lokfietsen zijn uitgerust met apparatuur waardoor hun locatie op afstand kan worden bepaald. Als de fiets niet meer op zijn plek staat, is het voor de politie een relatief eenvoudige klus het rijwiel terug te vinden en degene die hem heeft meegenomen aan te houden.

De fiets wordt ingezet op plekken waar veel aangifte wordt gedaan van fietsendiefstal. "Als er op honderd verschillende plaatsen honderd fietsen worden gestolen heeft het weinig zin op een van die plaatsen een lokfiets in te zetten. Daarom kiezen we plaatsen uit waar vaker aangifte wordt gedaan van fietsdiefstal. Doorgaans zijn dat busstations of treinstations", zegt een politiewoordvoerder.

Hoeveel lokfietsen zijn ingezet, wil de woordvoerder niet zeggen. "We willen voorkomen dat dieven te veel te weten komen over onze werkwijze."

Daling faillissementen zet door

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in oktober met ruim een derde (35 procent) gedaald tot 773. Sinds het begin van het jaar gingen er 8431 ondernemingen over de kop, een afname van 24 procent. Dat maakte faillissementsdossier.nl dinsdag bekend.

Volgens de website houdt de terugloop onder meer verband met het aantrekken van de economie en het nog fragiele herstel van het consumentenvertrouwen.

Vorige maand halveerde het aantal ict-bedrijven dat bankroet ging. Ook in de detailhandel legden veel minder bedrijven het loodje. In die sector daalde het aantal faillissementen met bijna veertig procent. Vooral kleding-, doe-het-zelf- en meubelwinkels sluiten minder vaak gedwongen hun deuren.

Wederzijdse gruweldaden in strijd Irak

De meeste aandacht in het Midden-Oosten gaat tegenwoordig uit naar de gruweldaden die worden begaan door de extremisten van de soennitische Islamitische Staat. Maar de sjiitische milities die zich met hand en tand verzetten tegen IS bedienen zich in de strijd van even gruwelijke methoden.

In een video die onlangs op internet verscheen, schreeuwt een zegevierende sjiitische strijder de naam van een imam. Naast hem ligt een aantal onthoofde lichamen. Een strijdmakker zit er grijnzend bij terwijl hij een van de lijken verminkt. "Onze strijders zijn de goeden. Dit zijn honden", briest een ander.

Het was de Iraakse regering, wier leger in de zomer niet bij machte bleek IS een halt toe te roepen, die de sjiitische milities om hulp vroeg. IS heeft tijdens zijn opmars in Noord-Irak regelmatig bloedbaden aangericht, wat vergelijkbare acties heeft uitgelokt van de sjiitische strijders. Dit tot groot ongenoegen van de regering, die steeds meer wordt bekritiseerd door de internationale gemeenschap vanwege het optreden van de milities. Daarnaast betichten de gematigde soennieten die de regering voor zich wil winnen de milities van gruweldaden.

Het is maar de vraag of de regering in staat is de milities tot de orde te roepen. Tegelijkertijd kan Bagdad niet zonder de sjiitische strijders. Het Iraakse leger viel in de zomer als een kaartenhuis ineen toen IS de noordelijke stad Mosul onder de voet liep. De milities zijn in het gat gesprongen dat door het leger werd achtergelaten. Zij zijn het die ten zuiden en westen van Bagdad overwinningen hebben geboekt op IS en in het noorden zijn het de Koerden - met luchtsteun van de Verenigde Staten en andere westerse landen - die de opmars van IS hebben gestuit.

Amnesty International zei vorige maand dat de sjiitische milities zich steeds vaker schuldig maken aan ontvoeringen en wraakacties tegen soennieten. Faleh Hassan, een sjiitische parlementariër, erkent dat de sjiieten ook geen lieverdjes zijn, maar lijkt hun misstanden te bagatelliseren. "De sjiitische strijders begaan ook wandaden. Maar dat gebeurt nou eenmaal in oorlogstijd", aldus Hassan.

Sommige sjiitische groeperingen proberen hun strijders in toom te houden of tenminste de ergste figuren de deur te wijzen. De machtige Asaib Ahl al-Haq-militie liet eind vorige maand weten 49 leden uit de groep te hebben gezet die 'in naam van het islamitisch verzet (...) misdaden hebben begaan'. Het besluit werd genomen naar aanleiding van 'een stijgend aantal ontvoeringen en afpersingen'.

Sommige soennitische politici maken zich ernstig zorgen over het optreden van de sjiitische strijdgroepen. Volgens parlementariër Raad al-Dahlki hebben sjiitische strijders zich in delen van Diyala en Bagdad schuldig gemaakt aan 'sektarische zuiveringen'. "Ik ben bang dat deze milities op een gegeven moment machtiger zullen zijn dan de regering. Ze zullen een staat binnen een staat vormen", aldus een bezorgde al-Dahlki.

De sjiitische premier Haider al-Abadi, die in september aantrad, heeft beloofd de milities aan te pakken. Maar de man op de straat lijkt soms maar wat blij te zijn met de milities. Op een foto die de ronde doet op Facebook is een Iraakse militair te zien die een groep sjiitische militieleden salueert. Ali Mustafa, een sjiiet die in Bagdad woont, zegt dat de milities 'de terroristen hebben weggehouden uit Bagdad. "De sjiitische vrijwilligers hebben het werk van het ingestorte leger gedaan", zegt Mustafa.

Varkenstransport in brand op A67 bij Someren

De A67 tussen Venlo en Eindhoven is dinsdagmiddag afgesloten nadat bij Someren brand was uitgebroken in een vrachtwagen met varkens. Dat meldde de Verkeersinformatiedienst (VID). Bij de brand komt veel rook vrij. Over slachtoffers is niets bekend.

De varkens worden op dit moment uit de wagen gehaald, maar dat kost tijd. "De weg is in beide richtingen afgesloten en dat kan uren gaan duren'', aldus een woordvoerder. "Verkeer kan omrijden via de A73 en de A2." Wie naar de Randstad wil, kan volgens hem het best via Nijmegen (A73/A50/A15) rijden.

Oplichting met asbestsanering

Een Gelders saneringsbedrijf heeft asbest verwijderd, terwijl het niet over het daarvoor noodzakelijke certificaat beschikte. Dat meldde de Inspectie SZW dinsdag. De voormalige arbeidsinspectie heeft het bedrijf een boete van 75.600 euro opgelegd.

De firma beschikte niet meer over de juiste papieren omdat ze waren ingetrokken, maar het bedrijf betaalde een ander asbestbedrijf om onder diens naam toch door te kunnen werken. Het bedrijf dat zijn naam leende kreeg daarvoor een vergoeding per klus. Als het nog een keer gebeurt, legt de inspectie het bedrijf voor drie maanden stil.

Miley Cyrus weer gespot met Patrick Schwarzenegger

Miley Cyrus en Patrick Schwarzenegger lijken het gezellig te hebben samen, maar ze willen blijkbaar nog niet dat de hele wereld het weet. Al lukt dat niet helemaal. De zangeres en de zoon van acteur Arnold zijn samen in een restaurant gespot en volgens omstanders kon je goed zien dat er iets gaande is tussen de twee, schrijft New York Daily News.

"Ze weken niet van elkaars zijde", zegt een anonieme bron. "Er is iets, dat was wel duidelijk." Cyrus en Schwarzenegger waren in het restaurant in Los Angeles met een groep vrienden. "Ze dronken tequilashotjes en champagne, maar Miley wilde alleen maar water. Het leek erop dat het vooral vrienden van Patrick waren."

De zoon van de oud-gouverneur zette foto's van het uitje op Twitter, maar op geen enkel plaatje was zijn vermeende vriendin te zien.

Autoverkoop bijna kwart omhoog in 2015

De verkoop van nieuwe auto's in Nederland gaat volgend jaar naar verwachting met bijna een kwart omhoog ten opzichte van dit jaar. Dat komt vooral door de aanscherping van de fiscale bijtelling in 2016, waardoor veel auto's van de zaak meer geld gaan kosten, meldt het economische bureau van ING in een dinsdag verschenen rapport. Door de maatregel zullen veel aankopen naar voren worden gehaald, zodat er nog geprofiteerd kan worden van de huidige gunstigere regeling, denkt ING.

Marinus van der Meer, autodeskundige bij ING, voorziet dat er volgend jaar zo'n 465.000 nieuwe auto's worden verkocht. Het jaar daarop volgt echter een terugval tot 400.000 stuks. Dit jaar blijft de verkoopteller vermoedelijk steken op 375.000. Dat komt volgens Van der Meer vooral doordat de particuliere markt het laat afweten.

Vrouwen dood na sterilisaties in India

Door de overheid aangeboden sterilisaties in India zijn acht vrouwen fataal geworden. Twintig vrouwen liggen sinds de mislukte operaties in kritieke toestand in het ziekenhuis. De ingrepen zijn bedoeld om de bevolkingsgroei in het land af te remmen.

In totaal werden zaterdag 83 vrouwen, veelal uit arme dorpen, geopereerd in een ziekenhuis bij Bilaspur, in de deelstaat Chhattisgarh. De vrouwen werden in eerste instantie na de ingreep uit het ziekenhuis ontslagen, maar tientallen werden enkele uren later in allerijl met ambulances weer naar andere ziekenhuizen gebracht. Volgens een arts in een van de ziekenhuizen hebben alle vrouwen dezelfde symptomen: lage bloeddruk, hoofdpijn, ademhalingsproblemen en shockverschijnselen. Op de lichamen van de overleden vrouwen worden lijkschouwingen verricht in de hoop de doodsoorzaak vast te stellen.

De drie artsen die de ingrepen uitvoerden, zijn voorlopig geschorst. De nabestaanden van de overleden vrouwen krijgen een compensatie van omgerekend zo'n 2650 euro.

Duitsland hoeft werkloze Roemeen geen geld te geven

Duitsland hoeft een werkloze moeder uit Roemenië die nog nooit heeft gewerkt en geen werk zoekt geen uitkering te geven. Dat adviseert het Hof van Justitie van de Europese Unie in antwoord op vragen van het Sozialgericht Leipzig in het geding dat aanhangig was gemaakt door de Roemeense moeder en haar zoon.

Moeder en zoon wonen zeker sinds november 2010 bij een zus van de moeder in Duitsland. De zus onderhoudt hen. Uit gegevens blijkt volgens het hof dat de vrouw geen diploma's heeft. Ze ontvangt voor haar zoon 184 euro kinderbijslag per maand en een onderhoudsvoorschot van 133 euro per maand. De zaak draait echter om de vraag of zij recht heeft op een basisvoorzieningsuitkering.

De vrouw vindt van wel, omdat zij als burger uit een EU-land dezelfde rechten zou moeten hebben als andere burgers in het land waar ze woont. Het Europese hof wijst er echter op dat het EU-landen vrijstaat inwoners van andere EU-lidstaten een verblijf te ontzeggen als zij hun eigen bestaan niet kunnen financieren. Nu concludeert het hof dat landen immigranten die niet aan deze eis voldoen ook geen uitkering hoeven te geven.

De Roemeense vrouw waar de zaak om draait kan wel rondkomen door de uitkeringen die ze krijgt en de steun van haar zus. Maar bij het berekenen of iemand zijn eigen bestaan kan financieren tellen uitkeringen niet mee. Het Europese hof concludeert dus dat zij op basis van het unieburgerschap geen aanspraak kunnen maken op verblijfsrecht in Duitsland. Het staat EU-landen dus vrij om immigranten uit andere lidstaten uit te sluiten van bepaalde uitkeringen als zij niet aan bepaalde eisen voldoen.

Violiste en olympisch skiester Mae vier jaar geschorst na sjoemelen

Violiste en part-time alpineskiester Vanessa Mae is door de internationale skifederatie FIS voor vier jaar geschorst. Dat is het resultaat van een onderzoek naar de wijze waarop de Brits-Thaise Mae zich gekwalificeerd heeft voor de Spelen in Sochi, eerder dit jaar.

Om voor Thailand mee te mogen doen aan de Spelen moest Mae, als skiester bekend als Vanessa Vanakorn, aan bepaalde eisen voldoen. Zo moest ze een minimum aantal FIS-punten halen en om dat voor elkaar te krijgen deed ze in januari mee aan vier reuzenslaloms in het Sloveense Kravec, tijdens de Sloveense kampioenschappen.

Uit het onderzoek van de FIS blijkt echter dat er tijdens die wedstrijden gesjoemeld is om ervoor te zorgen dat Vanakorn genoeg punten zou krijgen. Het aantal verkregen FIS-punten hangt onder meer af van de sterkte van het deelnemersveld en dus werden er een aantal relatief goede skiesters ingehuurd, die vervolgens verdacht matig presteerden. Er werden zelfs tijden verzonnen voor skiesters die de finish niet haalden, het parcours werd tussen de eerste twee runs niet gewijzigd - zoals verplicht is - en er werd in omstandigheden geskied die normaal voor afgelastig zorgen.

Naast Vanakorn werden ook nog vijf officials voor één tot twee jaar geschorst. Tijdens de Spelen in Sochi kwam de Thaise niet verder dan de 67e en laatste plaats op de reuzenslalom. Tot ergernis van velen liet ze zich daar denigrerend uit over andere skiërs, door onder andere te zeggen dat ze het maar vreemd vond dat mensen al vanaf hun jeugd met het alpineskiën bezig zijn.

Vanakorn aan de start van de reuzenslalom in Sochi (Foto: Getty)

Politiebiker pakt hotelovervaller

Twee mannen hebben dinsdagochtend een kleine hoeveelheid geld buitgemaakt bij een overval op een hotel op het Rokin in Amsterdam. Een politieman op de fiets wist een verdachte aan te houden op de Klovenierswal. De tweede verdachte is nog voortvluchtig, laat de politie weten.

De portier van het hotel werd rond 03.30 uur met een vuurwapen bedreigd door de twee mannen. Toen het duo er met een klein geldbedrag vandoor waren bleef hij geschrokken achter. De agent op de fiets zag een van de mannen rennen en hield hem aan op basis van zijn signalement. De 30-jarige man uit Amsterdam Zuidoost had pepperspray bij zich.

Nieuwsflash: vrouw werd geholpen bij de Mediamarkt

Op donderdagavond 6 november stapte Femke (tweede keer 29) uit Leeuwarden binnen bij de plaatselijke Mediamarkt. Om 21.14 plaatselijke tijd waren er weinig klanten aanwezig in de enige elektronicazaak die nog open was. “Ik werd die avond geholpen door drie medewerkers”, zegt de vrouw verbouwereerd. “Ik heb van schrik een duurdere headset gekocht dan ik van te voren van plan was. Ik bedoel, service in de Mediamarkt, dat verwacht je toch niet?”

'Consument geeft meer uit aan Sinterklaas'

Sinterklaas zal dit jaar meer te besteden hebben dan vorig jaar. Evenveel mensen vieren het sinterklaasfeest, maar de bestedingen per gezin zullen omhooggaan. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek door Q&A Research& Consultancy.

Het aantal mensen dat Sinterklaas zal vieren, blijft ongeveer 60 procent. Maar de gemiddelde besteding neemt toe en hierdoor kunnen de Nederlandse winkels op zo’n 4,5 procent meer omzet rekenen dan een jaar geleden. Meer dan 20 procent van de cadeaus is al in huis, maar de meeste bestedingen worden traditioneel in de week voor Sinterklaas verwacht.

Uit reacties van de onderzochte consumenten blijkt ook dat het gejank rondom Zwarte Piet in ieder geval niet zorgt voor minder bestedingen en misschien juist wel voor meer. Zo merkt een consument op: "Juist nu moeten we de traditie in stand houden !"

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
'Consument geeft meer uit aan Sinterklaas' (Foto: Danny Roodbol)

Basispremie VGZ duurder in 2015

Zorgverzekeraar VGZ heeft als eerste grote verzekeraar de premies voor komend jaar bekendgemaakt. De goedkoopste basisverzekering wordt 97,95 euro per maand. Dat is zeven procent meer dan de basisverzekering van vorig jaar. De duurdere polissen gaan met respectievelijk dertien en veertien procent omhoog.

"De flink stijgende premie zullen we ook bij de andere verzekeraars gaan zien", meldt vergelijkingssite Zorgkiezer. "Een pittige boodschap voor de consument met de dure decembermaand voor de deur."

De kleine zorgverzekeraar DSW maakte de premie eind september al bekend. Die gaat komend jaar niet omhoog, klanten betalen net als dit jaar 95 euro per maand. Over het hele jaar zijn verzekerden bij DSW 1140 euro kwijt. De Schiedamse zorgverzekeraar maakt traditiegetrouw als eerste verzekeraar de bedragen voor komend jaar bekend.

CBP wil regeling voor verwerking zorgdata gemeenten

Nu de overdracht van onder meer de jeugdzorg naar gemeenten dichterbij komt moet wettelijk helder worden gemaakt welke gegevens wel mogen worden gedeeld en welke niet. Dat staat in een advies van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

De wet geeft nu nog te weinig houvast, vindt de privacywaakhond. "De wijze waarop sommige gemeenten de nieuwe taken willen uitvoeren, zal nooit kunnen", aldus een woordvoerder van het CBP. "Neem bijvoorbeeld een vader die zijn baan verliest en uiteindelijk een aanvraag doet voor schuldhulpverlening bij de afdeling werk en inkomen. Dan zal niet in alle gevallen meteen ook mogen worden bekeken of er nog meer problemen zijn waarbij het gezin kan worden geholpen. Worden bijvoorbeeld ook de kinderen goed opgevoed?"

Een ander voorbeeld is een oude vrouw die bij de afdeling zorg voor ouderen een aanvraag doet voor een traplift. "Mag dan gelijk worden nagegaan of zij niet eenzaam is? Het is nu voor gemeenten een behoorlijke puzzel om rechtmatig gegevens uit te wisselen. Ook is het beter als inwoners weten wat ze van een gemeente kunnen verwachten." Het kabinet moet dit volgens het CBP dan ook wettelijk regelen zodat hier helderheid over ontstaat.

Kapitein Zuid-Koreaans veer krijgt 36 jaar

De kapitein van de in april gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol heeft 36 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor zijn aandeel in de veerramp die aan meer dan driehonderd mensen het leven kostte. Dat melden Zuid-Koreaanse media dinsdag op gezag van de rechtbank in Gwangju. De kapitein, Lee Joon-seok, is schuldig bevonden aan nalatigheid en het in de steek laten van zijn passagiers.

Lee en drie andere bemanningsleden werden vervolgd voor moord en andere misdrijven. Tegen de kapitein was de doodstraf geëist. Nog eens elf bemanningsleden werden voor minder ernstige vergrijpen vervolgd. De eerste stuurman van de Sewol kreeg uiteindelijk dertig jaar cel, dertien andere bemanningsleden gevangenisstraffen tot twintig jaar.

Tegen de vonnissen kan beroep worden aangetekend. Nabestaanden en familieleden van de slachtoffers vonden de straffen te licht en willen justitie verzoeken dat zij in beroep gaat.

De vijftien bemanningsleden van het veer werden door de samenleving verfoeid, omdat ze het zinkende schip hadden verlaten en daarmee de passagiers onder hun hoede aan hun lot overlieten. Aan boord bevonden zich 476 mensen, van wie er maar 172 konden worden gered. De meeste doden waren jongeren die met de veerboot een schoolreisje maakten.

Bijna zeven maanden na het zinken van de Sewol worden nog steeds negen mensen vermist. De zoektocht naar deze vermisten is gestaakt, zeiden de bergingsdiensten dinsdag. De kans dat zij gevonden worden is zeer klein, terwijl gevreesd wordt voor de veiligheid van de duikers die hen zoeken. Eerdere zoektochten hebben de levens van twee duikers gekost. Zij raakten buiten bewustzijn tijdens hun werkzaamheden.

Nog geen berging wrakstukken MH17

De berging van de wrakstukken van rampvlucht MH17 is nog niet begonnen. Volgens een woordvoerder van de bergingsmissie zijn de werkafspraken tussen de OVSE en de lokale rampendienst SES over de berging nog niet afgerond. Zodra dat wel het geval is, wordt met de berging van het in Oost-Oekraïne neergestorte toestel begonnen, mits de veiligheidssituatie ter plekke dat toelaat.

Een klein team experts gaat dinsdag wel op de rampplek zoeken naar stoffelijke resten, zegt de woordvoerder. Dat gebeurde de afgelopen dagen ook.

Swiebertje even terug op de buis

De jeugdserie Swiebertje is komend weekend nog een keer op televisie te zien. De NCRV zendt de laatste aflevering van de populaire serie uit in de nacht van zaterdag op zondag. Het is een verzoek van de kijkers, die Swiebertje hebben gekozen tot het programma dat ze het liefst nog een keer willen bekijken.

De NCRV viert komend weekend haar negentigjarige bestaan. De omroep organiseerde daarvoor een verkiezing waarbij het publiek kon stemmen uit een lijst van negentig NCRV-programma's. De acht populairste programma's zijn zaterdagnacht vanaf 01.00 uur achter elkaar te zien. Op de tweede plaats eindigde het satirische tv-programma Farce Majeure en op drie Villa Felderhof.

Swiebertje was in de jaren zestig en zeventig op de buis en werd in 2001 verkozen tot het beste tv-programma van vijftig jaar Nederlandse televisie. In de allerlaatste aflevering vertrekt Swiebertje, gespeeld door Joop Doderer, naar Canada.

Bruma vervangt zieke Martins Indi bij Oranje

Jeffrey Bruma is door bondscoach Guus Hiddink toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal voor het oefenduel tegen Mexico en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De verdediger van PSV vervangt de zieke Bruno Martins Indi, die het trainingskamp van Oranje heeft verlaten.

Het Nederlands elftal speelt morgenavond tegen Mexico, dat op het WK in Brazilië door Oranje werd uitgeschakeld in de achtste finale. Zondagavond vindt er een belangrijkere wedstrijd plaats, namelijk het kwalificatieduel tegen Letland. Hiddink zei vorige week dat hij opstapt als deze wedstrijd niet wordt gewonnen. Nederland staat momenteel derde in groep A, met drie punten uit evenveel wedstrijden. 

China en VS maken handelsafspraken

China en de Verenigde Staten hebben maandag na uren onderhandelen afspraken gemaakt over het schrappen van handelstarieven voor goederen als halfgeleiders en medische apparatuur. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagochtend gemeld op de APEC-top in de Chinese hoofdstad Beijing.

De afspraken vormen een doorbraak in de veel bredere gesprekken over de uitbreiding van handelsverdrag Information Technology Agreement uit 1997. De gesprekken kunnen volgens Obama nu snel worden afgerond. Op welke termijn de afspraken moeten gaan gelden, werd nog niet bekendgemaakt.

Vorige zomer waren gesprekken op dit vlak tussen China en de VS nog gestrand. Als de deal door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wordt bekrachtigd, zou dat de eerste grote deal over lagere handelstarieven zijn in zeventien jaar.

Lager opgeleiden gebruiken meer zorg

Hoe lager het opleidingsniveau, hoe meer gebruik wordt gemaakt van de gezondheidszorg. Lager opgeleiden gaan vaker naar de huisarts, de specialist, liggen meer in het ziekenhuis en gebruiken meer voorgeschreven medicijnen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoger opgeleiden bezoeken daarentegen vaker de tandarts, alternatieve genezers en gebruiken meer medicijnen die niet door de arts zijn voorgeschreven.

De verschillen in zorggebruik tussen lager en hoger opgeleiden hebben volgens het CBS ook te maken met verschillen in leeftijd en geslacht. Ouderen gebruiken meer zorg dan jongeren; jongeren zijn vaker hoger opgeleid dan ouderen. Ook voelen hoger opgeleiden zich over het algemeen gezonder dan lager opgeleiden.

'Bijlmer door zwartepietendiscussie te gevaarlijk voor Sinterklaas'

De grootste leverancier van hulpsinterklazen en Zwarte Pieten in de hoofdstad gaat dit jaar niet naar Amsterdam Zuidoost. Sinterklaas Centrale Amsterdam vreest problemen in de Bijlmer naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet. "We zijn bang voor provocaties", liet een woordvoerder dinsdag weten.

"Wij hebben alleen traditionele Zwarte Pieten", aldus de Sinterklaas Centrale, die verder laat weten dat heel weinig aanvragen vanuit het stadsdeel zijn binnengekomen. "En we willen in de rest van Amsterdam geen nee verkopen."

In voorgaande jaren gingen de hulpsinterklazen en Pieten nog wel naar Amsterdam Zuidoost, maar ze kregen volgens de zegsman toen ook te maken met een grimmige sfeer. "Bij een bezoek aan winkelcentrum Amsterdamse Poort in de Bijlmer vroegen we de politie een oogje in het zeil te houden. En er was Marokkaanse jeugd die op Sinterklaas ging inbeuken."

Positieve test badmintontopper Lee bevestigd

De internationale badmintonbond BWF heeft de positieve dopingtest van de Maleisiër Lee Chong Wei bevestigd. De nummer een van de wereld is voorlopig geschorst. Dat maakte de BWF dinsdag bekend.

Vorige maand meldden Maleisische media al dat Lee Chong Wei was betrapt bij de wereldtitelstrijd in augustus. De nationale badmintonfederatie in Maleisië wilde toen echter de naam van de dopingzondaar niet naar buiten brengen.

De zaak wordt nu behandeld door het dopingpanel van de BWF. De 32-jarige Lee Chong Wei hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Hij werd in 2011, 2013 en 2014 wereldkampioen. Bij de Spelen in 2008 en 2012 won hij de zilveren medaille.

Kamer wil gemeenten met lek DigiD harder aanpakken

Gemeenten die de beveiliging van DigiD niet op orde hebben moeten harder worden aangepakt en beter worden gecontroleerd. "Ondanks een jaarlijks assessment hebben twaalf gemeenten veertien maanden lang een slechte beveiliging gehad. Blijkbaar werkt het assessment niet zoals het moet", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven dinsdag.

In september bleek dat twaalf gemeenten de koppeling naar de DigiD-pagina zeer slecht hadden beveiligd. Hackers hadden daar misbruik van kunnen maken. Het probleem werd dezelfde dag nog verholpen.

Verhoeven vindt het daarom niet nodig de gemeenten alsnog af te sluiten van DigiD, maar dat had volgens hem eerder wel moeten gebeuren. "Hoe kan het dat dit probleem, dat veertien maanden speelde, niet bij de jaarlijkse controle aan het licht is gekomen? Ik heb begrepen dat gemeenten al ellenlange vragenlijsten in moeten vullen, dus meer controle lijkt me niet de oplossing. Wel moet de controle blijkbaar anders."

De wet biedt al de mogelijkheid om gemeenten bij acute nood van DigiD af te koppelen. "Maar die mogelijkheid bestaat nu alleen op papier. Er moet ook gebruik van worden gemaakt want een gebrekkig beveiligde DigiD kan tot serieuze problemen leiden", zegt Verhoeven. Hij heeft gesproken met coalitiepartijen VVD en PvdA, die hem lijken te steunen.

Met iemands DigiD-gegevens kunnen onder meer uitkeringen en toeslagen worden aangevraagd en uitgekeerd op iemand anders zijn bankrekening. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is bezig de beveiliging van DigiD aan te scherpen. DigiD telt Inmiddels elf miljoen gebruikers.

Wereldrecords op WK gewichtheffen, blunder coach kost Rus medaille

De derde dag van het WK gewichtheffen in Almaty heeft voor veel spektakel gezorgd. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werden twee wereldrecords verbroken, wat er vooral bij de mannen voor zorgde dat het gebrek aan spanning voor de zege werd goedgemaakt.

De dag begon met de tweede gewichtsklasse bij de vrouwen, die tot 53 kilogram. Er werd een spannende rematch verwacht tussen thuisfavoriete Zulfiya Chinshanlo en Hsu Shu-Ching uit Taiwan. Een maand eerder versloeg Hsu haar concurrente tijdens de Asian Games, door een wereldrecord totaal neer te zetten, nadat Chinshanlo een nieuw record bij het stoten liet noteren.

In Almaty was het na het trekken al erg spannend. Hsu won met 99 kilogram het goud op het eerste onderdeel, terwijl Chinshanlo één kilo achterbleef. De Chinese Li Yajun, regerend wereldkampioene, nam met 96 kilo het brons bij het trekken in beslag. De felste strijd werd verwacht bij het stoten, maar daarin was Chinshanlo duidelijk de sterkste - tot grote vreugde van het thuispubliek. Op de Asian Games kwam Hsu net als Chinshanlo tot een wereldrecord van 132 kilo, maar de vrouw uit Taipei faalde dit keer tweemaal op 127 kilo, waardoor ze op 119 bleef steken. 

Nadat iedereen inclusief Hsu klaar was, kwam Chinshanlo onder luid gejuich het podium op voor haar eerste poging. Er lag 127 kilogram voor haar klaar en nadat ze dat haalde was ze verzekerd van de wereldtitel. Ze had echter nog twee pogingen over om voor een wereldrecord te gaan en die kans liet ze zich niet ontnemen.

Chinshanlo verbrak het record met één kilo naar 133, waarna ze er in de laatste poging zelfs nog 134 kilogram van maakte. De Chinese Li pakte in het stoten en de totaalstand het brons achter Chinshanlo en Hsu. De zege van de Kazachse kwam overigens niet zonder problemen. Een uur na de competitie werd ze met flinke buikpijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

Liao Hui, de dominante kracht bij de mannen tot 69 kilogram, liet opnieuw zien de beste te zijn (Foto: Getty)

Bij de mannen werd eigenlijk helemaal geen strijd verwacht om het goud en die kwam er ook niet. De Chinees Liao Hui maakte zijn status van topfavoriet volledig waar en pakte net als in 2009 en 2013 de wereldtitel in de klasse tot 69 kilogram. Ook in 2010 was hij de beste, maar hij moest die gouden medaille inleveren nadat hij doping gebruikt bleek te hebben. In 2008 werd Liao al olympisch kampioen.

Sinds het WK van vorig jaar had Liao de wereldrecords in het stoten en het totaalgewicht al op zijn naam, maar die in het trekken wilde hij nog heel graag hebben. Dat stond al sinds de Olympische Spelen van Sydney in 2000 met 165 kilogram op naam van de Bulgaar Georgi Markov. Op het moment dat iedereen in Almaty klaar was met het trekken begon Liao aan zijn competitie met 155 kilo. De 160 daarna faalde, maar toch liet hij voor zijn laatste poging liefst 166 kilogram neerleggen. Dat lukte hem wel en dus was hij de houder van alle drie wereldrecords in de klasse tot 69 kilo.

Ook bij het stoten begon Liao pas nadat iedereen klaar was. Zijn eerste poging van 185 kilo was ruim voldoende voor de wereldtitel, daarna deed hij er met 193 kilo nog een schep bovenop. Zijn voorsprong was uiteindelijk enorm: Liao kwam totaal tot 359 kilogram, Mohamed Ihab Mahmoud uit Egypte werd tweede met 334 kilo, hetzelfde gewicht als de Noord-Koreaan Kim Myong-Hyok, die door zijn hogere lichaamsgewicht brons pakte.

Een drama was er voor de Rus Oleg Chen. De Europees kampioen trok 153 kilo in zijn tweede beurt, maar doordat zijn coach te laat was om een gewicht voor de derde beurt door te geven werd er automatisch slechts één kilogram extra op de stang geschoven. Chen haalde de 154 kilo wel, maar kwam in de totaalstand drie kilogram tekort voor een medaille.

[Vid] Ńlex MŠrquez maakt debuut op MotoGP-machine

Motorrijder Álex Márquez heeft maandag op het circuit van Valencia zijn debuut gemaakt op een MotoGP-machine. Hij kreeg een test cadeau van Honda voor het winnen van de wereldtitel in de Moto3. 

Tot een bijzondere tijd kwam hij niet, maar het jongere broertje van MotoGP-kampioen Márc Márquez kon wel elf ronden rijden. Hij deed dat vooral samen met zijn broer, die een oogje in het zeil hield. Ook negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi reed even mee met het duo, om de rijstijl van Álex eens van dichtbij te bekijken.

"Ik ben heel blij dat ik de MotoGP-fiets mocht proberen. Gisteren kwam een droom uit met de wereldtitel in de Moto3, vandaag kwam een andere droom uit. Zo'n machine kun je niet elke dag proberen en dus wil ik Honda heel erg bedanken voor dit geweldige cadeau", aldus Álex, die onder de indruk was van de machine. "Vooral de kracht was erg indrukwekkend. Het gevoel op het rechte stuk is echt geweldig, net als bij het remmen. Aan het eind was ik fysiek al vrij moe, maar ik heb ervan genoten als een klein kind."

De beelden van de eerste MotoGP-meters van Álex, samen met Márc, zijn hier te zien. Later deze week begint het serieuze werk voor Márquez met het oog op 2015. Hij zal op het circuit van Jerez dan gaan testen met een fiets uit de Moto2, waarin hij volgend jaar uit zal komen.

'Moskee moet familie jihadist opvangen'

Moskeeën moeten veel meer doen om familieleden van jihadisten te helpen. Zij kunnen hen bijvoorbeeld in contact brengen met lotgenoten, zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dinsdag in Trouw.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kondigde maandag aan dat er een vast steunpunt komt voor families van vertrokken en potentiële jihadisten, maar de daadwerkelijke hulp moet worden verstrekt door maatschappelijke organisaties en moskeeën, zegt jongerenimam Yassin Elforkani namens het CMO.

Vertrouwelijkheid is volgens de imam erg belangrijk. "Je moet als ouder zeker weten dat wat je vertelt niet wordt doorgespeeld naar de politie. Bovendien staan lokale stichtingen en imams veel dichter bij het probleem", zegt Elforkani in de krant. "Je stapt als ouder niet zomaar op een orgaan van de landelijke overheid af."

Een deel van de moskeeën onderhoudt volgens Elforkani al contact met familieleden van jihadisten. Maar bij veel moskeeën heerst volgens hem verlegenheid en onzekerheid als het om jihadisten gaat. "Ze ontkennen dat jihadisme ook binnen en aan de randen van hún gemeenschap een probleem is. Dat baart ons zorgen."

Steeds meer schuldenaren spoorloos

Een groeiend aantal schuldenaren is onvindbaar voor schuldeisers als banken en andere kredietverstrekkers. Het aantal mensen met schulden dat spoorloos is, steeg van iets meer dan 59 duizend begin vorig jaar naar bijna 73 duizend in oktober. Dat meldt het NCRV-programma Altijd Wat dinsdag op basis van cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Kredietverleners hebben mensen die als onbereikbaar bij het BKR staan geregistreerd herhaaldelijk proberen te vinden. Het BKR denkt dat de stijging te maken heeft met de toename van het aantal mensen met schulden.

IsraŽl extra waakzaam na aanslagen

Israël heeft de waakzaamheid in grote steden als Tel Aviv en Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever opgeschroefd na twee dodelijke Palestijnse aanslagen. De politie liet weten dat er meer blauw op straat is te zien, het leger zet meer militairen in op de Westoever.

Maandag stak een Palestijn uit Nablus op een treinstation in Tel Aviv een 20-jarige militair neer, die later aan zijn verwondingen overleed. Niet veel later stak een Palestijn drie mensen neer bij een bushalte bij een nederzetting op de Westoever. Een 25-jarige vrouw vond daarbij de dood.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn de afgelopen weken sterk opgelopen vanwege de oorlog in de Gazastrook afgelopen zomer en het gesteggel over de Tempelberg, heilig gebied voor zowel joden als Palestijnen.

Jim Carrey denkt soms aan stoppen met acteren

Jim Carrey overweegt zo nu en dan zijn acteercarrière aan de wilgen te hangen. Aan de ene kant omdat hij de keerzijde van de roem kent, aan de andere kant omdat hij soms twijfelt of hij het allemaal wel kan. Dat zegt de Dumb and Dumber To-ster dinsdag in het AD.

De 52-jarige acteur, die vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen te zien is in het vervolg op Dumb and Dumber uit 1994, vraagt zich soms af waarom hij eigenlijk nog meer films maakt. Nog populairder worden wil hij liever niet. Hij voelt zich er ongemakkelijk bij, zegt hij in het vraaggesprek.

De Canadese Carrey vertelt daarnaast dat hij soms twijfelt of hij wel grappig kan zijn op commando en zegt dat er momenten zijn waarop hij zijn afscheidsspeech in zijn hoofd heeft zitten,

Voedingscentrum op barricaden tegen snoepverleiding

Het moet eens afgelopen zijn met de 'ongewenste voedselverleidingen' bij de kassa. Omdat tegenwoordig naast tankstations ook bouwmarkten en zelfs de boekhandel snoep bij de kassa aanbieden, is voortdurend zelfcontrole nodig en dat is alleen kortstondig op te brengen, stelt het Voedingscentrum.

Het voorlichtingscentrum begint dinsdag met een actie tegen wat het zelf 'opdringkassa's' noemt. Het weerstaan van bijvoorbeeld een Marsreep in het schap bij de kassa vergt volgens het Voedingscentrum mentale inspanning. "Kortstondig kunnen we dat wel opbrengen." Maar doordat we voortdurend worden blootgesteld aan verleidingen dreigt volgens de voedseldeskundigen 'wilsuitputting'.

Door deze 'aanslag op de wilskracht' komen keuzes vaker impulsief tot stand, onder invloed van prikkels uit de omgeving. "Bij een overheersend ongezond aanbod leidt dat sneller tot een ongezonde voedselkeuze." Daarom wil het Voedingscentrum winkeliers ertoe bewegen juist meer gezonde producten bij de kassa te plaatsen.

Het centrum stelt niet alleen te staan in zijn kritiek. Uit een peiling die het liet uitvoeren onder 2600 Nederlanders zou blijken dat 59 procent zich ergert aan opdringkassa's. Eenzelfde percentage zou tijdens het winkelen een gezonder aanbod van eten en drinken willen. Als tijdens het winkelen of onderweg ongezond eten wordt gekocht, zou dat voor twee derde een spontane aankoop zijn. Van deze mensen heeft een kwart soms achteraf spijt van de aankoop.

Van Rijn wil bed spreiden voor mantelzorger

Zorginstellingen en gemeenten moeten beter samenwerken met mantelzorgers en vrijwilligers. Voor zorgorganisaties die binnen een jaar kunnen laten zien dat de mantelzorger baat heeft bij die betere samenwerking, is vier miljoen euro beschikbaar. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet hervormt de langdurige zorg om ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar, stelt Van Rijn. Hij wil dat daar in onder meer de ouderen- en gehandicaptenzorg, thuiszorg en ziekenhuizen meer oog voor komt.

Nintendo toont nieuwe amiibo

Amiibo is de eerste poging van Nintendo om een slag te slaan in de NFC-markt. De amiibo, voorlopig gebaseerd op de figuren uit Super Smash Bros., werken met diverse games die al uit zijn en nog uit moeten komen. Van het vrijspelen van wapens in Hyrule Warriors tot het trainen van je amiibo in Super Smash Bros., het is allemaal mogelijk.

Nintendo Japan heeft een nieuwe reeks amiibo-figuren onthuld. Deze komen in Japan uit in januari en februari volgend jaar. Onder andere Shulk, Sonic en Bowser maken hun opwachting. Wanneer deze amiibo naar het Westen komen, is nog niet bekendgemaakt.

Blu-ray: A Million Ways to Die in the West

Na een succesvolle carrière op TV en een meer dan geslaagde bioscoopfilm, besloot Seth MacFarlane zelf nóg meer op de voorgrond te treden en een film te schrijven, te regisseren en daarbij ook nog eens de hoofdrol te spelen. De vraag is of MacFarlane wel zo multigetalenteerd is als hij zelf denkt, daarom is de oefening A Million Ways to Die in the West wel interessant.

Thomas Dekker gaat voor werelduurrecord

Thomas Dekker wil in het voorjaar het werelduurrecord aanvallen. De wielrenner kondigde zijn poging dinsdag aan in het AD. "Het zal een van de zwaarste beproevingen uit mijn leven worden, maar dat maakt me niet uit. Ik ben er niet bang voor", aldus de Noord-Hollander.

De 30-jarige Dekker zit zonder ploeg omdat Garmin aan het einde van dit wielerseizoen zijn contract niet heeft verlengd."Ik was teleurgesteld, maar het opende ook nieuwe deuren. Ik ben niet klaar met wielrennen, maar wel met een rol in de marge", aldus de renner, die na zijn dopingschorsing nooit meer een groot succes boekte.

Het werelduurrecord is in handen van de Oostenrijker Matthias Brändle, die onlangs in Aigle tot een afstand van 51,850 kilometer kwam.

Petitie voor behoud koopkracht senioren

Ouderenbond ANBO overhandigt dinsdagmiddag namens veertigduizend mensen een petitie aan de Tweede Kamer voor behoud van koopkracht van senioren. 2015 wordt volgens de bond het vijfde jaar op rij dat de koopkracht van senioren achterloopt op werkenden.

Volgens de ondertekenaars worden senioren onevenredig hard getroffen door de stapeling van maatregelen. "Bovendien blijkt achteraf vaak dat het eerder berekende koopkrachtverlies negatiever uitpakt dan voorspeld."

"Het niet-indexeren en zelfs korten van de pensioenen, zorgt ervoor dat de meeste senioren al in rode cijfers komen", vervolgt de bond. "Als het aan het kabinet ligt, gaan senioren de komende jaren meer belasting betalen. Dit omdat zij voor deze groep mensen een aantal belastingvoordelen verlaagt of schrapt. Vooral senioren die veel zorg nodig hebben, worden extra hard getroffen'', stelt de ANBO.

Bussemaker gaat boze studenten toespreken

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) waagt zich vrijdag in het hol van de leeuw. Ze gaat op het Malieveld in Den Haag duizenden boze studenten toespreken die daar protesteren tegen het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel.

De basisbeurs is nu nog een gift, maar wordt vervangen door een lening. Studenten en scholieren vrezen dat studeren daardoor minder toegankelijk wordt voor bijvoorbeeld mensen met een lager inkomen. De kans dat hun protest zin heeft, is echter heel klein. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel al aangenomen en ook in de Eerste Kamer is een meerderheid voor.

Zeer ernstig verkeersongeluk in Pakistan

Een frontale botsing tussen een bus en een vrachtwagen op een snelweg in het zuiden van Pakistan heeft dinsdag aan zeker 58 mensen het leven gekost. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd. Gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt.

De oorzaak van het ongeluk in de provincie Sindh wordt gezocht in dichte mist. De bus was met zeventig mensen onderweg van de Swatvallei naar de zuidelijke stad Karachi toen het voertuig in botsing kwam met de vrachtwagen, zei de politie. De brandstoftank explodeerde en de bus vloog in brand.

Onder de doden zijn veertien vrouwen en acht kinderen. Vijftien mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Sommigen zijn er zeer ernstig aan toe.

Huisartsen kwaad over lage spiraaltjesvergoeding

Huisartsen plaatsen volgend jaar mogelijk geen spiraaltjes meer. Ze krijgen nu 55 euro per spiraaltje, maar die vergoeding wordt verlaagd naar achttien euro. Veel huisartsen zeggen weer te gaan verwijzen naar het ziekenhuis, dat rond de vijfhonderd euro vraagt. Daarvoor waarschuwen de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen dinsdag in de Volkskrant.

Vroeger werden spiraaltjes vooral gezet door gynaecologen, maar om geld te besparen zijn huisartsen jarenlang aangemoedigd deze zorg over te nemen. "Dit is zo'n omgekeerde prikkel", zegt LHV-vicevoorzitter Bram Stegeman over de lagere vergoeding. "Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Dit is gedoemd te mislukken. Het maakt de zorg alleen maar duurder."

Vanaf 2015 mag een spiraaltje alleen nog als dubbel consult worden gedeclareerd: 18,08 euro. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hoort dit nu tot de basiszorg. "We gaan ervan uit dat huisartsen niet opeens meer mensen onnodig naar de tweede lijn verwijzen", zegt een woordvoerder in de krant.

Die achttien euro, dat is een lachertje", zegt huisarts Hans Gimbel in de ochtendkrant. "Zoiets duurt al snel een halfuur, je moet het samen met een assistente doen, je moet alle instrumenten steriliseren, en je moet regelmatig trainingen volgen. Er is geen enkele prikkel om het te doen voor dit bedrag. Integendeel."

"Huisartsen worden steeds meer het speeltje van de verzekeraars", zegt secretaris Hans Nobel van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Verzekeraar VGZ zegt slechts de regels te volgen van de Nederlandse Zorgautoriteit, die stelt dat huisartsen zelf hebben voorgesteld het plaatsen van het voorbehoedsmiddel als basiszorg te beschouwen. De LHV weerspreekt dit.

FNV in actie tegen personeelsbeleid Heijmans

Vakbond FNV Bouw voert dinsdag in Rotterdam actie tegen bouwbedrijf Heijmans. De bouwreus voert volgens de bond een vernederend personeelsbeleid. Onlangs werden tweehonderd man ontslagen terwijl het bedrijf veel gebruik maakt van uitzendkrachten en schijnzelfstandigen. Ook maakt FNV Bouw gewag van tientallen, veelal oudere werknemers die thuis zitten.

FNV Bouw wil dat Heijmans een eerlijk loon betaalt aan de mensen die het inhuurt. Bij schijnzelfstandigen en uitzendkrachten uit het buitenland gebeurt dat volgens de bond niet. Daarnaast is de bond verbolgen dat Heijmans mensen ontslaat, terwijl de orderportefeuille goed gevuld is.

Er woedt al langer een discussie over het gebruik van zzp'ers in de bouw. De laatste jaren zijn veel werknemers ontslagen en gedwongen als zelfstandigen verder te gaan. Dat kost de werkgever minder.

Jongste bestand Zuid-Sudan ook weer verbroken

Ook het jongste bestand in Zuid-Sudan is weer verbroken. Achtenveertig uur nadat het was gesloten braken maandag tussen regeringstroepen en opstandelingen gevechten uit die aan zeker 29 strijders het leven kostten, meldt een legerwoordvoerder.

Onder de doden zouden 24 rebellen zijn. Legerwoordvoerder Philip Aguer zei dat de opstandelingen weer waren begonnen met vechten, door de aanval te openen op stellingen van het regeringsleger in het noorden van de deelstaat Boven-Nijl. Een rebellenwoordvoerder zei dat het regeringsleger was begonnen, met een poging olievelden op de opstandelingen te heroveren.

Het zaterdag in Ethiopië gesloten bestand was het derde in het conflict dat in december uitbrak. Oost-Afrikaanse landen hebben gedreigd met economische en politieke sancties tegen de regering van president Salva Kiir en rebellenleider en voormalig vicepresident Riek Machar als ze niet tot een vergelijk komen.

Analisten vrezen dat de gevechten in Zuid-Sudan verder zullen oplaaien nu het regenseizoen ten einde loopt.

Wall Street scherpt records aan

Wall Street is de nieuwe handelsweek goed begonnen en scherpte de recordstanden van vorige week verder aan. De Dow Jones index sloot 0,2 procent hoger op 17.613,74 punten. De breder samengestelde S&P500 index dikte 0,3 procent aan op 2.038,26 punten en techbeurs Nasdaq won 0,4 procent op 4.651,62 punten.

De markt moest het vandaag stellen zonder richtinggevend nieuws. De beursagenda was leeg en het Amerikaanse cijferseizoen loopt op zijn laatste benen. Ook op macro-economisch vlak is het rustig deze week. Beleggers zullen met het oog op de komende feestmaand vooral naar vrijdag uitkijken als het consumentenvertrouwen en de ontwikkeling van de detailhandelsverkopen bekend wordt gemaakt.

De voorlopige kwartaalcijfers van Toll Brothers werden goed ontvangen en bouwer van luxe huizen steeg zo'n tweeënhalf procent in waarde. De omzet nam afgelopen kwartaal met 29 procent toe en voor het eerste in vier kwartalen lag zowel de omzet in dollars als in aantal huizen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Met een drie procent hogere orderportefeuille ziet de bouwer de nabije toekomst met optimisme tegemoet.

Het voedselschandaal in Azië bleef de omzet van McDonald's drukken. In oktober zag de hamburgerketen de wereldwijde identieke omzet met een half procent dalen, vooral doordat klanten in China en Japan wegbleven. De totale omzet daalde met 3,4 procent, maar rekening houdend met de sterke dollar stegen de verkopen met bijna twee procent in oktober. McDonald's sloot vrijwel op dezelfde slotstand als vrijdag.

Oliefondsen hadden het ook lastig, nadat de olieprijs gedurende de handel onder druk kwam te staan en toch weer verder daalde. Chevron verloor bijna 0,9 procent en Exxon Mobil leverde 0,3 procent in.

De dollar leverde vandaag aan waarde in, maar minder dan aan het begin van de handelsdag. Het muntpaar euro/dollar werd 0,3 procent hoger verhandeld op 1,2421.

TV-serie voor Evil Dead

Bruce Campbell, de acteur die in de Evil Dead/Army of Darkness-films de rol van Ash Williams speelde, keert terug in zijn legendarische horror-rol. Hij zal Ash opnieuw gestalte geven in een tiendelige tv-serie op de Amerikaanse kabelzender Starz.

De serie, geschreven door Sam Saimi en met Raimi en Rob Tapert als producers, laat een Ash zien die "al dertig jaar leeft in het ontwijken van verantwoordelijkheden, volwassenheid en de 'Deadites'." Wanneer er echter een nieuwe Deadite-plaag is, die de mensheid wil vernietigen, moet Ash weer aan de slag om de ondoden te lijf te gaan.

"Evil Dead is altijd geweldig leuk voor ons geweest," licht Sam Raimi toe. "Bruce, Rob en ik nemen graag de mogelijkheid om het volgende hoofdstuk in het flauwe doch heroïsche verhaal van Ash te vertellen. Met zijn kettingzaag-arm en zijn 'boomstick' is Ash terug om monster-kont te schoppen." Volgens Campbell wordt de serie "serious Deadite-ass-kicking" met genoeg belachelijke humor.

Bruce Williams als Ash in Army of Darkness
Bruce Campbell als Ash in Army of Darkness

De laatste keer dat Campbell de rol van Ash speelde was in een post-credits cameo in de laatste film uit de Evil Dead-reeks, de gelijknamige 'remake' van Fede Alvarez. Het is niet duidelijk in hoeverre de verhaallijn van Ash en die van Mia, de protagonist van Alvarez' film, naast elkaar passen, als dat überhaupt het geval is. In het verleden heeft Raimi wel eens aangegeven dat een tweede Army of Darkness, wat voor hem de vierde film zou zijn, en een tweede film van Alvarez beiden naar een gezamenlijke finale zouden kunnen leiden. Met de introductie van de tv-serie lijkt een nieuwe film van de hand van Raimi in ieder geval even niet aan de orde.

De serie, getiteld Ash vs Evil Dead, is vanaf volgend jaar te zien op Starz.

'Verlagen uitkeringen Marokkanen werkt niet'

Het opzeggen van het uitkeringsverdrag met Marokko kan averechts werken. Daarvoor waarschuwt de Marokkaanse ambassadeur Abdel Bellouki in een dinsdag gepubliceerd interview met De Volkskrant.

De ambassadeur wijst erop dat de opzegging van het verdrag "pas per 2016 van kracht wordt en alleen voor nieuwe uitkeringen. Toekomstige uitkeringskandidaten blijven dan in Nederland en anderen komen terug naar Nederland om de volle uitkering te krijgen."

"Als dat gebeurt, is er geen besparing voor Nederland", vervolgt de diplomaat. Nederland wil de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan al een tijdje aanpassen aan het levenspeil in dat land. Daarom wil het kabinet het verdrag opzeggen.

'US Postal Services slachtoffer van hackers'

De Amerikaanse posterijen zijn slachtoffer geworden van een cyberaanval. Gevreesd wordt dat er persoonlijke gegevens van medewerkers zijn buitgemaakt, waaronder sofinummers. Dat heeft US Postal Services maandag bekendgemaakt. De FBI en andere federale agentschappen doen onderzoek naar de hack.

Volgens David Partenheimer is er bij de aanval mogelijk persoonlijke informatie gestolen, zoals namen van medewerkers, geboortedata, sofinummers, adressen en andere informatie.

Klanten van de postkantoren of mensen die gebruik hebben gemaakt van de website van US Postal Services zijn geen slachtoffer geworden. Wel is het mogelijk dat gegevens van mensen die telefonisch contact hebben gehad met de klantenservice zijn buitgemaakt.

Buffers tot 25 procent bij grootste banken

's Werelds grootste banken moeten wellicht buffers aanhouden tot 25 procent van hun kapitaal om een nieuwe crisis te kunnen doorstaan. Dat staat in maandag gepresenteerde ontwerpregelgeving van de Financial Stability Board, die daarmee een einde wil maken aan het verschijnsel 'too big to fail'. De FSB is een in 2009 opgericht instituut dat zich bezig houdt met de stabiliteit van financiële instituten.

In de 6 jaar sinds het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, eind 2008, werden wereldwijd tientallen banken door overheden van de ondergang gered. Met de nieuwe regelgeving wil de FSB voorkomen dat in de toekomst belastingbetalers opnieuw opdraaien voor het redden van banken.

De verhoogde eisen gaan op zijn vroegst begin 2019 gelden voor dertig banken, waarvan de Britse bank HSBC en het Amerikaanse JPMorgan Chase als grootste gelden. ING maakt als enige Nederlands bank deel uit van deze groep.

'Detacheren gehandicapten niet te duur'

Gemeenten vrezen ten onrechte dat het duur is om gehandicapten te detacheren bij gewone bedrijven. De helft van de Nederlandse gemeenten heeft nog niet besloten of ze volgend jaar gehandicapten bij gewone bedrijven plaatsen. Dat zegt Job Cohen, voorzitter van de brancheorganisatie van sociale werkplaatsen Cedris, maandag in NRC Handelsblad.

Als gemeenten niet snel een besluit nemen kunnen werkgevers volgens de oud-politicus hun belofte om de komende jaren honderdduizend gehandicapten aan het werk te helpen niet nakomen.

Gemeenten kunnen gehandicapten plaatsen bij bedrijven via de sociale werkvoorziening, waarbij de betreffende bedrijven bij ziekte geen risico lopen. Als het bedrijfsleven er niet in slaagt honderdduizend extra werkplekken te creëren, heeft staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) aangekondigd een wettelijk quotum op te leggen aan bedrijven.

Djokovic geeft Cilic geen kans

Novak Djokovic is maandag overtuigend aan de World Tour Finals begonnen. De Serviër gunde US Open-winnaar Marin Cilic uit Kroatië slechts twee games: 6-1 en 6-1. Djokovic gaat samen met Stanislas Wawrinka aan de leiding in poule A van het eindejaarstoernooi. De Zwitser won eerder maandag ook met 6-1 en 6-1, maar dan van Tomas Berdych.

Dinsdag is het weer de beurt aan de spelers in poule B. Roger Federer neemt het 's middags op tegen Kei Nishikori. Beiden wonnen zondag hun eerste wedstrijd. In de avond strijden Andy Murray en Milos Raonic om kans te houden op de halve finale. Zij verloren hun eerste partij en kunnen zich niet nog een nederlaag veroorloven.

David Bowie zet nieuwe song online

David Bowie heeft vandaag een nieuwe, nog niet bekende song online gezet. Het nummer, 'Tis a Pity She Was a Whore, zal op 17 november ook verschijnen als B-kant op Bowies nieuwe 10 inch-vinylsingle Sue (Or in a Season of Crime).

Op zijn Facebook-pagina zegt de rocker dat het een in zijn huisstudio opgenomen demotrack betreft. "Als de vorticisten rockmuziek gemaakt hadden zou het zo hebben kunnen klinken", aldus Bowie, verwijzend naar een Engelse kunst- en literatuurstroming uit de vroege twintigste eeuw die beïnvloed was door kubisme en futurisme. "Het lied verkent de rauwheid van de Eerste Wereldoorlog." De titel van het nummer is ontleend aan een stuk van de zeventiende-eeuwse Engelse toneelschrijver John Ford.

'Tis a Pity She Was a Whore zal niet te vinden zijn op de drie cd's tellende en carrière omspannende boxcompilatie Nothing Has Changed, die eveneens op 17 november verschijnt ter gelegenheid van Bowies vijftigjarig jubileum als artiest. Sue (Or in a Season of Crime) staat daar wel op.

Agenten niet vervolgd voor dood arrestant

Het Openbaar Ministerie hoeft de agenten en de forensisch arts die betrokken waren bij de arrestatie van een verdachte die later overleed, niet te vervolgen. Dat blijkt maandag uit een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof.

Het gaat om een zaak uit juli 2011. Toen werd in Beverwijk een 22-jarige man uit Heemskerk opgepakt die zich erg agressief gedroeg. Hij werd naar een politiecel gebracht waar hij erg onrustig was en daarom twee keer werd bezocht door een forensisch arts. Bij het laatste bezoek constateerde de arts geen hartslag meer, waarna de arrestant werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleed hij, volgens het hof waarschijnlijk als gevolg van cocaïnegebruik.

In 2012 meldde het OM al dat uit het onderzoek naar de dood van de arrestant geen bewijs is gevonden voor enig strafbaar feit gepleegd door de arts. Het gerechtshof, waar de familie van het slachtoffer een klacht had ingediend, bevestigt dat nu. Ook de betrokken politiemensen kan geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt, aldus het hof.

Is er een nieuwe Battletoads in de maak?

Microsoft heeft een trademark aangevraagd voor Battletoads. Dit zou kunnen wijzen op een heropleving van de platformgame uit de vorige eeuw.

De trademark werd opgemerkt door iemand van NeoGAF, die zag dat op 5 november een aanvraag was gedaan door Microsoft bij USPTO, het Amerikaanse bureau voor patenten en trademarks. De aanvraag werd gedaan in de categorie 'game software' en 'online video games'.

Het zou kunnen dat Microsoft slechts het intellectuele eigendom opnieuw wil reserveren voor toekomstplannen, maar wij hopen natuurlijk dat er een reboot of vervolg aan zit te komen van deze klassieker uit vervlogen tijden. Microsoft heeft zelf nog niet gereageerd.

Battletoads kwam in 1991 voor het eerst uit voor NES en kende sindsdien vele ports en opvolgers. De game ontving vele awards en werd voornamelijk geprezen vanwege de hoge moeilijkheidsgraad en de mooie graphics.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.