FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 oktober 2014

Kingdom Come: Deliverance is mooi

Over de hoeveelheid RPG's in de gamewereld mogen we niet klagen. Er wordt wel vaak gezegd dat het genre wordt gedomineerd door Fantasy-titels. Kingdom Come: Deliverance gaat daar verandering in brengen en lijkt dat tot dusver prima uit te werken met behulp van CryEngine 3.

Kingdom Come: Deliverance heeft geen draken, tovenaars of andere mythische figuren. Wat de game wel biedt, is een uiterst realistische gamewereld gebaseerd op het koninkrijk Bohemen in het jaar 1403, het hedendaagse Tsjechië. De game focust op historische accuratesse, met wapens, harnassen, technieken en architectuur uit die tijd. Hiervoor heeft Warhorse Studios enkele historici en architecten in de arm genomen.

Bekijk de trailer hieronder.


Roman Polanski ondervraagd in Polen op verzoek VS

Roman Polanski is in Polen ondervraagd op verzoek van Amerikaanse aanklagers. Dat laat een woordvoerder van het openbaar ministerie in Krakau donderdag weten. De Verenigde Staten proberen de Pools-Franse regisseur nog altijd te arresteren omdat hij zich in 1977 in dat land vergreep aan een minderjarig meisje.

De VS hebben verzocht dat de 81-jarige Polanski wordt gearresteerd en Poolse aanklagers verwachten dat een verzoek tot uitlevering volgt. De regisseur is echter nog op vrije voeten en de Poolse minister van buitenlandse zaken liet eerder al weten dat Polen niet zal meewerken aan uitlevering. Hij is momenteel in Polen voor de opening van een museum.

Polanski kon nooit worden gearresteerd in de VS omdat hij eind jaren zeventig naar Frankrijk vluchtte en nooit meer terugkeerde in de Verenigde Staten. In 2009 werd hij wel in de boeien geslagen in Zwitserland. Een jaar later werd hij weer vrijgelaten omdat ook dat land hem niet wilde uitleveren.

Uitslagen derde ronde KNVB-Beker 30/10/2014

Vanavond stonden er nog drie wedstrijden op het programma van de derde ronde van de KNVB-Beker. De Treffers speelt tegen N.E.C., WKE ontvangt Excelsior en Sparta trekt naar Kerkrade voor een duel tegen Roda JC. In dit bericht tref je de uitslagen, doelpunten, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden. Dit bericht krijgt een update na afloop van de gespeelde wedstrijden. 

18.45 uur

De Treffers - N.E.C. Nijmegen 1-3 (0-1)
 42' Ars 0-1
 72' Van der Horst 1-1
 78' Foor (N.E.C./2g)
 82' Ars 1-2
 90' Limbombe 1-3  

20.00 uur

WKE - Excelsior 0-3 (0-1)
 38' De Reuver 0-1
 67' Gouriye 0-2
 79' Van  Diermen (Excelsior)
 90+3' Botaga 0-3 

20.45 uur

Roda JC - Sparta 4-2 (1-1, 2-2) na verlenging
 8' Gladon (pen) 0-1
 29' Höcher 1-1
 50' Gladon 1-2
 90+1' Höger 2-2 
 97' De Nooijer (Sparta/2g)
 115' Ramos 3-2
 118' Höger 4-2 

Naheffing fiscus voor 5 tot 6 miljoen mensen

Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave volgend jaar. De meeste mensen moeten rekening houden met een tegenvaller van 300 euro. Voor sommigen kan die oplopen tot 700 euro.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op Kamervragen en uit nadere informatie van de Belastingdienst. De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord uit oktober 2013. De wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden, maar zullen bij de aangifte inkomstenbelasting 2014 wel worden doorgevoerd. Ze zijn het gevolg van een afbouw van de heffingskortingen.

Naheffing fiscus voor 5 tot 6 miljoen mensen
Naheffing fiscus voor 5 tot 6 miljoen mensen (Foto: ANP)

Evil Within-update pc haalt balken weg

De pc-versie van The Evil Within krijgt een update. Met deze update is het onder andere mogelijk om de 'filmische' zwarte balken in de game uit te schakelen. 

De zwarte balken kon je eerder ook al wel uitschakelen, maar daar moest je enkele handelingen voor verrichten die niet voor iedereen zo eenvoudig zijn. Nu is de optie gewoon via het menu in of uit te schakelen.

Verder brengt de update de mogelijkheid mee om een framelock in te stellen op 30 of 60 fps. Daarnaast zijn nog enkele kleine gameplaygerelateerde problemen zoals framerate issues opgelost.

Vulkaanuitbarsting in Costa Rica

Bij een vulkaanuitbarsting in Costa Rica zijn grote hoeveelheden as op centraal gelegen regio's van het land neergekomen. Dat hebben de Costa Ricaanse autoriteiten en wetenschappers donderdag gemeld. Sommige woongebieden moesten worden ontzet.

Vulkanoloog Gino Gonzalez zei donderdag dat de Turrialba al eerder aan het rommelen was en er al een tijdje een verhoogde seismische activiteit werd gemeten. Bij een explosie in de vulkaan stortte de zijkant van de krater in, waardoor het vervolgens as regende op vier provincies.

De Turrialba ligt op zo'n 44 kilometer van de hoofdstad San José.

IsraŽl roept ambassadeur terug uit Zweden

Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Zweden teruggeroepen. Het land ging hiertoe over uit protest tegen de Zweedse erkenning van de staat Palestina eerder op de dag.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de ambassadeur is teruggeroepen voor overleg. Het wilde niet laten weten hoelang hij in Israël zou blijven.

Eerder op de dag veroordeelde minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman de beslissing van Zweden. De bewindsman noemde het een 'ellendig besluit dat de extremistische elementen' in de Palestijnse gebieden in de kaart speelt.

Voetbalsters dicht bij WK na zege op Schotland

De Nederlandse voetbalsters hebben donderdag een grote stap gezet op weg naar het WK in Canada van volgend jaar. Oranje versloeg Schotland in de tweede play-off-wedstrijd in Rotterdam met 2-0. Na een 2-1 zege in Edinburgh was dat ruim genoeg voor plaatsing voor de laatste kwalificatieronde.

Lieke Martens en Manon Melis waren op Het Kasteel net als in Edinburgh trefzeker voor Oranje. Ze scoorden allebei na rust.

Oranje treft Italië in de laatste play-off-ronde. De Azzurri waren over twee duels met 4-3 te sterk voor Oekraïne.

Medische zorg risico bij aanwas asielzoekers

Door de snelle groei van het aantal asielzoekers kan de medische zorg in azc's in het gedrang komen. Daarvoor waarschuwt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag. Asielzoekers die zorg nodig hebben lopen onder meer het risico niet snel genoeg in beeld te komen bij artsen. Ook de controle op open tbc kan tekortschieten.

Ook vreest de inspectie dat kleine kinderen niet op tijd worden gevaccineerd tegen infectieziekten. De inspectie wil nu van onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de GGD's weten hoe het de risico's probeert in te perken.

Verantwoordelijk staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maakte woensdag bekend dat het aantal asielaanvragen opnieuw is gestegen. Vorige maand vroegen 2900 mensen asiel aan, zevenhonderd meer dan in augustus. De stijging wordt met name veroorzaakt door het toegenomen aantal asielzoekers uit Syrië.

'Verkoop vlees Willy Selten als pelsdierenvoer'

Een partij van twee miljoen kilo ingevroren vlees van de van fraude verdachte vleesgroothandel Willy Selten moet als pelsdierenvoer worden verkocht. Het is de enige mogelijkheid om het vlees nog verkocht te krijgen. Dat schrijft curator Jaap van der Meer in het donderdag openbaar gemaakte faillissementsverslag.

Het vlees ligt nu nog opgeslagen in vrieskisten, maar mag niet verkocht worden omdat het volgens de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet geschikt zou zijn voor menselijke consumptie. De herkomst, traceerbaarheid en identificatie van het vlees kon volgens de NVWA niet worden aangetoond.

Het vlees kon bij verkoop als vlees voor reguliere consumptie miljoenen euro's opleveren. De curator heeft daarom nu bij de warenautoriteit het verzoek ingediend om het vlees als pelsdierenvoer te verkopen. Dat heeft vooralsnog geen reactie opgeleverd, zo bevestigt een woordvoerder van de curator.

Vleesgroothandel Willy Selten uit het Brabantse Oss werd vorig jaar failliet verklaard. Volgens justitie heeft het bedrijf in 2011 en 2012 driehonderd ton paardenvlees geregistreerd als rundvlees. De vleesverwerker is de spil geworden in het paardenvleesschandaal waar de NVWA sinds begin vorig jaar onderzoek naar doet.

Noorwegen gaat Iraakse militairen trainen

Noorwegen stuurt dit jaar nog 120 militairen naar Irak om daar troepen op te leiden voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Noorse premier Erna Solberg donderdag gezegd. Volgend jaar vertrekken 75 Noorse militairen naar Afghanistan.

Solberg noemde de aanvallen van IS op onschuldige burgers en kinderen 'schokkend' en zei dat Oslo niet kan blijven toekijken zolang dit gebeurt. Noorse militairen gaan zelf niet deelnemen aan gevechten, maar trainen en ondersteunen lokale veiligheidstroepen.

De troepen komen later dit jaar aan bij opleidingscentra in Bagdad en in Irbil, de hoofdstad van de semiautonome Koerdische regio in Irak. De troepen die naar Afghanistan gaan worden rond Kabul gestationeerd.

Johnny de Mol in film met John Cleese

Johnny de Mol gaat in een film spelen met John Cleese. "De opnamen beginnen in april. Het is een heel mooi script", zegt de presentator en acteur in een aflevering van College Tour die vrijdag door de NTR wordt uitgezonden op NPO 3.

De opnamen van de film vinden plaats in Thailand, onder regie van Martijn Heijne. Dat blijkt uit een voorproefje dat de NTR donderdag gaf in de uitzending. De Britse komiek Cleese, vooral bekend van komediegezelschap Monty Python en de tv-serie Fawlty Towers, speelt De Mols vader.

De Mol heeft nog een project in de planning staan, De Gelukkigste Dag. "Een toneelstuk dat ik zelf heb bedacht en geschreven met een Amerikaanse schrijver." Het is de bedoeling dat er ook een film van wordt gemaakt, die later naar New York gaat. "Het idee komt nog uit de tijd van Theo van Gogh."

Werkstraf geŽist voor gevaarlijk vaargedrag

Tegen een 63-jarige man uit Leiden is donderdag een werkstraf van 150 uur geëist omdat hij vorige zomer bijna over een aantal zwemmers voer die meededen aan de Warmonder Poldercrossloop. Het Openbaar Ministerie vindt dat de man zich met zijn vaargedrag schuldig maakte aan een poging tot zware mishandeling.

De man voer met drie inzittenden op een grote sloep. Op een gegeven moment moest hij stil gaan liggen omdat ongeveer zeshonderd deelnemers aan de poldercrossloop de Grote Sloot overzwommen. Toen hij eenmaal meer dan een halfuur had gewacht, zag hij naar eigen zeggen een gat tussen de zwemmers, waarop hij gas gaf.

Verschillende zwemmers schrokken zich rot toen ze de sloep ineens in beweging zagen komen. Drie van hen moesten zich volgens getuigen tegen de sloep afzetten om te voorkomen dat ze werden overvaren. Uiteindelijk deden twee deelnemers aangifte.

De politie probeerde de man nog te laten stoppen door zwaailichten en sirenes aan te zetten, maar de man bleef gewoon doorvaren. Kort nadat de man met zijn boot bij zijn woning aanmeerde, werd hij opgepakt.

Tegen de man is ook een celstraf van 26 dagen geëist, waarvan veertien dagen voorwaardelijk. De man heeft al twee weken in voorarrest gezeten. Als de rechtbank de eis overneemt, hoeft hij daardoor niet opnieuw de cel in, tenzij hij weer in de fout gaat.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Boswachter vindt 'vergeten' granaatwerper defensie

Een boswachter heeft woensdagmiddag een onbeheerde granaatwerper op een landgoed bij Bergen op Zoom gevonden die van oefenende soldaten bleek te zijn. Dat meldt Omroep Brabant. Een woordvoerder van defensie heeft tegen de regionale omroep erkend dat het niet goed is dat soldaten zoiets verliezen.

De granaatwerper stond tegen een paaltje op landgoed Zoomland. De boswachter vindt de actie van de luchtmobiele brigade, die de oefening hield, 'wel een beetje slordig'. "Ik had dat ding ook in mijn auto kunnen leggen en ermee weg kunnen rijden", zegt hij tegen Omroep Brabant. De boswachter heeft de granaatwerper teruggegeven aan de soldaten die zo'n honderd tot 150 meter verderop waren.

De defensiewoordvoerder stelt dat het om een zogenoemde dummy ging. "Het geeft een harde knal, maar geeft geen schade. In principe kun je er niks mee."

Live Action Call of Duty: Advanced Warfare trailer in beeld

Over een paar dagen kan iedereen aan de slag met de nieuwe Call of Duty: Advanced Warfare en om je lekker te maken wat je allemaal kan doen met een exoskeleton. Geregisseerd door Peter Berg en met in de hoofdrol Taylor Kitsch en Emily Ratajkowski, vecht je je een weg door een reeks vijandelijke troepen en ontdek je nieuwe bewegingen, vaardigheden en wapens langs en kus je ook nog even een lekker geit.

 De game komt uit op 3 november 2014 voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en Steam.

Michael Bay wil terroristische aanval verfilmen

Michael Bay heeft alweer een nieuw project in het vizier. De regisseur, die onlangs liet weten na vier Transformers-films te passen voor de regie van een vijfde deel, zet mogelijk zijn tanden in 13 Hours. De film gaat over de terroristische aanval op 11 september 2012 in de Libische stad Benghazi.

Bay is met filmstudio Paramount Pictures in gesprek over 13 Hours, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. De film wordt gebaseerd op het boek Thirteen Hours: A Firsthand Account of What Really Happened in Benghazi van Mitchell Zuckoff. Bij de aanval op een diplomatiek complex en nabijgelegen CIA-gebouw kwamen twee Amerikaanse diplomaten om.

Bay tekende eerder voor de regie van films als Bad Boys, The Rock, Armageddon en Pearl Harbor. Hoewel hij is afgezwaaid als regisseur van de Transformers-films, blijft hij wel als producent verbonden aan de reeks.


Michael Bay wil terroristische aanval verfilmen (Foto: Novum)

[vid] [nsfw] Artsen halen vis uit mans kont

Een Braziliaan met een bizarre fetisj heeft een snoeiharde les geleerd. De beste man had een longvis in zijn aars gestopt. Uiteindelijk moest er een heel medisch team aan te pas komen om de vis uit zijn lichaam te verwijderen.

Het filmpje is al bijna een jaar oud, maar pas vandaag opgepikt door de media. Hierin is een man uit Londrina te zien die besloot eens seks te hebben met een vis.

De arme drommel had een vis van 30 centimeter in zijn reet gestopt. Helaas voor hem zwom de vis omhoog zijn darm in, waarna het vinnige vriendje er niet meer uit wilde.

Met hevige pijn werd de beste man afgevoerd naar Hospital Universitário, alwaar een team lachende artsen en operatieassistentes de vis uit zijn maag haalden. De hele spoedoperatie werd gefilmd waarna het filmpje online werd geslingerd. Hieronder te bekijken, maar wel op eigen risico!

Nieuwe kandidaat Wie Is de Mol? bekend

Carolina Dijkhuizen is te zien in een nieuw seizoen Wie Is de Mol? De zangeres en musicalactrice onthulde donderdagavond in RTL Boulevard dat ze een van de kandidaten is in de vijftiende reeks van het spelprogramma.

"Ik werd daarvoor benaderd en ik zei: no way, dat doe ik niet!", vertelde Dijkhuizen. Na een goed gesprek met de makers ging ze echter overstag. "En toen dacht ik: ik doe het wel."

Naast Dijkhuizen nemen presentatrice Evelien Bosch, presentator Victor Brand, NOS-nieuwslezer Rik van de Westelaken en Danni Lowinski-actrice Marlijn Weerdenburg deel aan het nieuwe seizoen. Wie Is de Mol? wordt vanaf januari uitgezonden door AvroTros.

Bršndle verbreekt werelduurrecord wielrennen

Matthias Brändle heeft het werelduurrecord wielrennen verbroken. De 24-jarige Oostenrijker legde op de wielerbaan in het Zwitserse Aigle 51,850 kilometer af. Het oude record stond op naam van de Duitser Jens Voigt, die zijn geslaagde poging amper anderhalve maand geleden deed.

Brändle bouwde zijn voorsprong op het schema van Voigt gestaag uit. Na iets meer dan een half uur had de tijdrijder al een minuut te pakken op de tijd van de Duitser. Daarna stokte het wat en in het laatste kwartier verloor Brändle wat tijd, maar zijn voorsprong was toen al groot genoeg.

De piste in Aigle ligt in het hoofdkwartier van de internationale wielerunie UCI. Of het record van Brändle nog lang in de boeken blijft staan valt nog te bezien, omdat onder anderen Fabian Cancellara en Bradley Wiggins al hebben aangegeven ook wel een poging te willen wagen.

Launchtrailer vrijgegeven van Lords of the Fallen

CI Games heeft de launchtrailer vrijgegeven van Lords of the Fallen, een role-playing game in een fantasy-setting. De ontwikkeling van de game vindt plaats onder leiding van Tomasz Gop, voormalig senior producent van de bekroonde The Witcher 2: Assassin of Kings.

Dat deze game is geïnspireerd op Dark Souls is iets dat de makers niet onder stoelen of banken steken, je zou vaak dood moeten gaan in het spel om de situaties uiteindelijk wel te overwinnen. Vijanden hebben hun eigen routines, waar ze vanaf wijken als ze iets verdachts horen of zien, al is het een verdieping lager. Er zijn geen klassen waar je in het begin uit moet kiezen. Je kiest een wapen, en daarmee je speelstijl, die je aan kunt passen door andere wapens te vinden. Dus ben je de sneaky speelstijl met werpmessen zat is er niets dat je weerhoudt om verder te gaan met brute bijl.

Lords of the Fallen verschijnt aanstaande vrijdag, 31 oktober, voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Details van uitbreiding Shadow of Mordor onthuld

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions hebben vandaag details onthuld van Lord of the Hunt, de eerste uitbreidingvoor Middle-earth: Shadow of Mordor. Deze DLC is later dit jaar los aan te schaffen en ook beschikbaar voor Season Pass-houders. In Lord of the Hunt heeft Sauron de dodelijke Beastmaster Warchiefs opdracht gegeven de monsters van Mordor uit te roeien. Talion sluit zich aan bij Torvin the Dwarven Hunter en gebruikt zijn speciale Domination krachten om deze dreigende nieuwe beesten tegen de Warchiefs op te zetten om te laten zien dat Mordor niet getemd kan worden.

Lord of the Hunt bevat het volgende:

 • Nieuw verhaal en lore - Ontdek meer verhalen van Torvin, the Dwarven Hunter, terwijl je met hem samenwerkt om de beesten van Mordor te temmen en te vechten tegen Saurons volgelingen.
 • Nieuwe Nemesis - Neem het op tegen de Beastmaster Warchiefs, nieuwe Uruks die de kracht bezitten om de monsters te berijden en deel te nemen in gevaarlijke gevechten.
 • Nieuwe monsters - Ga de strijd aan op de rug van Wretched Graug om je vijanden te overstelpen met gif, stalk je vijanden op de roofzuchtige Caragath en val aan vanuit de schaduw of stel een allesoverheersende Ghul Horde samen.
 • Nieuwe missies en challenges - Nieuwe Beast Hunting challenges en collectibles geven toegang tot nieuwe trofeeën en achievements.
 • Nieuwe epische Runes - Jouw Mount is niet te stoppen met vijf nieuwe epische Runes die van jou de ultieme jager maken.
 • Test van de wilden - Test jouw vaardigheden tegen de Beastmasters en laat jouw trofeeën prijken op het leaderboard.
 • Nieuwe Character Skin - Lord of the Hunt skin die Talion transformeert in de ultieme Beastmaster.

Middle-earth: Shadow of Mordor is uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Assassin's Creed Unity op de Eiffeltoren

Assassin's Creed Unity krijgt een 'Time Anomaly'-feature waarin de speler opeens van het Parijs tijdens de Franse Revolutie in het Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog terechtkomt.

De assassin in dit deel heet Arno Dorian, een man geboren in Versailles. Het verhaal speelt zich in Frankrijk af, net voor de grote revolutie aan het eind van de achttiende eeuw. En zo nu blijkt ook in een andere tijd. Hij komt bij de organisatie van de Assassins en zoals in voorgaande games gaat hij de templars een lastige tijd geven. Missies in het verhaal kun je dus in co-op spelen, om het allemaal net wat socialer te maken. Sociaal doen kan ook in 'Café Théâtre', de uitvalsbasis voor sociale activiteiten in Assassin's Creed Unity.

Assassin's Creed Unity komt 13 november uit voor PlaySation 4, Xbox One en pc.

PvP in Far Cry 4 uitgelegd

In de trailer genaamd ‘Battles of Kyrat’ zie je de wereld van Far Cry 4 in de multiplayergevechten. Daarin staat de strijd die plaatsvond tijdens een lang vervlogen oorlog tussen de rebellen van de Golden Path en de elitestrijders van Pagan Min, de Rakshasa. Elke factie heeft een eigen unieke set van wapens en vaardigheden. Aan jou de taak om je aan te passen aan de sterktes en zwaktes van jouw tegenstanders en zo verder te komen in deze multiplayer-modus.

De Rakshasa zijn de mytische krijgers van Kyrat die een sterke band hebben met de natuur. Zij roepen dieren op om hen te helpen in het beschermen en aanvallen van gebieden. Bovendien gebruiken zij alleen traditionele wapens, zoals de boog, maar zijn ze ook in staat om hun wapens aan te passen. De krijgers van de Golden Path hebben daarentegen een compleet arsenaal tot hun beschikking: geweren, voertuigen en allerlei technische verbeteringen. Zij beschikken over tientallen wapens, waaronder assault rifles, shotguns en verschillende explosieven. Daarnaast gebruiken zij beltorens om vijanden al van ver te spotten.

De complete PvP-modus bestaat uit:

 • Matches waar je in verschillende rondes vijf tegen vijf speelt.
 • Asymmetrische gameplay waarin je het opneemt tegen elke factie. Diegene met het beste resultaat over alle rondes wint de strijd.
 • Lange matches die gemiddeld twintig minuten duren.
 • 10 maps bij launch van de game.
 • Drie modi:
 1. Outpost, waarin de Golden Path een outpost proberen te bevrijden, terwijl de Rakshasa hen proberen te verdrijven en de outpost veilig te stellen voor Pagan Min.
 2. Propaganda, waarin de Golden Path drie Pagan Min-installaties moeten verwoesten, terwijl de Rakshasa er alles aan doen om deze te beschermen.
 3. Demon Mask, waarin zowel de Golden Path als de Rakshasa een masker moeten vinden en terugbrengen naar hun thuisbasis voor de juiste afhandeling.

Far Cry 4 is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 18 november 2014 voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Ellen DeGeneres lanceert tegenhanger YouTube

Ellen DeGeneres heeft donderdag haar eigen videowebsite gelanceerd. Ellentube is een tegenhanger van YouTube waar je 'niet op iets stuit dat slecht, gemeen of iets dergelijks is', laat de comédienne en presentatrice van The Ellen DeGeneres Show weten in een verklaring aan het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety.

Ellentube, dat ook als app beschikbaar is, bevat onder meer fragmenten van haar talkshow. Mensen kunnen ook hun eigen filmpjes uploaden naar de website. Alle video's maken kans te worden getoond in het programma. "Alles op de site is leuk, er is niets gemeen bedoeld", aldus DeGeneres. "En als je een video hebt die je aan mij wil tonen, wil ik die graag zien."

DeGeneres is al een succes op YouTube. Haar kanaal trekt honderd miljoen bezoekers per maand en heeft tien miljoen abonnees.

Vliegtuig boort zich in gebouw VS

Zeker vier mensen zijn donderdag in de Verenigde Staten om het leven gekomen toen een klein vliegtuig kort na het opstijgen in een gebouw vloog op het vliegveld van Wichita in Kansas. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Ook raakten vijf mensen gewond en worden nog vier personen vermist.

De zoektocht naar de vermisten werd gestaakt nadat een deel van het gebouw waarin het vliegtuig crashte was ingestort. Het vliegverkeer op de luchthaven van Wichita werd niet gehinderd door het incident.

Kramer tegen De Jong in slotrit 5000m NK afstanden

Vrijdag is de officieze start van het schaatsseizoen met de Nederlandse kampioenschappen schaatsen per afstand. Vandaag waren de eerste lotingen. De loting op de onderdag koppelde Sven Kramer en Bob de Jong aan elkaar in de slotrit van de 5000 meter. 

In de rit voor Kramer en De Jong zullen Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma het ijs betreden. Koen Verweij treffen we in rit zeven tegen Rob Hadders. 

Op de 1500 meter bij de dames is olympisch kampioene Jorien ter Mos er niet bij. Ireen Wüst, nummer twee in Sochi, treft in rit negen Marrit Lenstra. De slotritten zijn Antoinette de Jong - Marije Joling, Yvonne Nauta - Jorien Voorhuis en Margot Boer - Diane Valkenburg. 

Olympisch kampioen op de 500 meter Michel Mulder treft op de korte afstand in rit tien Sjoerd de Vries. Ronald Mulder is niet van de partij in verband met een liesblessure. Ritten elf en twaalf zijn respectievelijk Jesper Hospes - Kjeld Nuis en Jan Smeekens - Gerrit Jorritsma. 

Lotingen in PDF: 500 meter, 5000 meter (heren) en 1500 meter (dames)

Tom Coronel geeft broer schuld van rentree in Dakar

Naast Tim Coronel staat begin volgend jaar ook zijn tweelingbroer Tom aan de start van de 36e editie van de Dakar-rally. Na zijn eerste deelname in 2009 verkondigde Tom nog nooit meer mee te willen doen. "Ik heb me erin laten lullen", liet hij donderdag evenwel weten bij de presentatie van het Maxxis Dakarteam in Huizen.

Coronel vervult een dubbelrol in de woestijnrally, die dit jaar door Argentinië, Chili en Bolivia voert. Hij gaat namelijk ook voor RTL 7 verslag doen van hoe het de Nederlanders vergaat tijdens de etappes. "Ik hoop niet dat ik op ze hoef te wachten", zei Coronel met een knipoog. "Maar de laatste jaren wilde ik er al bij zijn vanwege mijn broer. Hij had nu nog een buggy. Dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan."

Tom deed in 2009 samen met zijn broer mee in een buggy. Ze haalden de finish, maar speelden in het klassement geen rol van betekenis door een tijdstraf. Hun beste klassering was een elfde plaats in de twaalfde etappe. Tim is verheugd dat Tom terugkeert in de race. "We wilden het al in juli van de daken gillen, maar toen moesten we ons mond houden."

Het Maxxis Dakarteam bestaat naast de broers uit motorrijder Jurgen van den Goorbergh, Mark van den Heuvel, Frans van Lankveld en Martijn van Lankveld in de vrachtwagen en Kees Koolen en Mohamed Abu Issa op de quads. "We staan er heel goed voor. Ik denk dat we echt hoge ogen gaan gooien", laat Tim Coronel weten.

De Dakar-rally begint zondag 4 januari in Buenos Aires. In de Argentijnse hoofdstad is dertien dagen later ook de finish.

Ook Murray zeker van World Tour Finals

Andy Murray kan zich gaan opmaken voor de World Tour Finals. De Schotse tennisser haalde de kwartfinales van de Masters in Parijs en dat was voldoende om zijn plekje voor het eindejaarstoernooi veilig te stellen.

Murray gaat het in elk geval opnemen tegen Novak Djokovic, Roger Federer, Stan Wawrinka en Marin Cilic. Ook Rafael Nadal had zich geplaatst, maar vanwege een blindedarmontsteking kan de Spanjaard niet meedoen.

Voor de overige drie plekken zijn nog vier gegadigden. Kei Nishikori, Tomas Berdych, David Ferrer en Milos Raonic moeten in een onderlinge stoelendans uitvechten wie het toernooi, dat dit jaar gespeeld wordt in Londen, moet missen.

Krokodil blijft Kreta bezighouden

De krokodil Sifis blijft de gemoederen op het Griekse toeristeneiland Kreta bezighouden. Ondanks diverse pogingen om het reptiel te vangen, zwemt de ongeveer 1 meter 80 lange krokodil nog steeds vrij rond in een stuwmeer bij Rethymnon.

Sifis werd waarschijnlijk als huisdier gehouden en door de eigenaar in het meer losgelaten toen hij te groot werd. De krokodil werd in juli voor het eerste gesignaleerd en gefilmd. Sindsdien doen autoriteiten tot nu toe vergeefse pogingen de krokodil te vangen.

Ook donderdag mislukte een poging het dier te vangen. "Sifis kon weer ontkomen", sprak wetenschapper Petros Lymberakis na afloop. Eerder mislukten ook pogingen van de vermaarde Franse krokodillenvanger Olivier Behra. Die keerde onverrichterzake terug naar Frankrijk. De middenstand is blij want het dier trekt nogal wat bezoekers.

Krokodil blijft Kreta bezighouden
Krokodil blijft Kreta bezighouden (Foto: ANP)

Coronel mikt op Dakar-succes in verbeterde buggy

Tim Coronel begint in januari aan zijn achtste Dakar-rally. Daarvoor heeft de 42-jarige coureur flink gesleuteld aan zijn buggy, die 75 kilo lichter is dan tijdens de laatste editie. "Mijn buggy wordt ieder jaar nog beter", zei Coronel donderdag bij de presentatie van het Maxxis Dakarteam. "Iedereen weet: minder gewicht is meer snelheid en minder snel vastzitten."

De tweelingbroer van Tom kijkt uit naar de woestijnrally door Zuid-Amerika. De start is zondag 4 januari in Buenos Aires. Naast Argentinië worden ook Chili en Bolivia aangedaan, waarna de finish 17 januari weer in Buenos Aires is. "Het wordt een uitdagend avontuur. Ik vind het gaaf dat ook de auto's en de trucks naar Bolivia gaan. Die zoutvlaktes daar zijn magisch. Dit jaar bestond de route voor zeventig procent uit stenen. Ik denk dat dit in 2015 wel wat meer zand gaat worden."

Coronel viel in de afgelopen editie voor het eerst uit. Komend jaar is zijn belangrijkste doel dan ook de rally uitrijden, maar de Noord-Hollander heeft wel degelijk de ambitie om een goed klassement te rijden en hij hoopt ook op dagsucces. "Techniek is een belangrijke schakel in dit spelletje en als dat je uiteindelijk in de steek laat dan houdt het op. Maar volgend jaar gaan we er gewoon weer 110 procent voor."

De verhalen dat de Dakar-rally dit keer nog zwaarder is, gelooft Coronel niet. "Dakar is zwaar en zwaarder dan zwaar kan niet volgens mij. Ik hoop en vertrouw aan de finish te komen." Coronel heeft inmiddels een bak aan ervaring. "Het is eigenlijk een beetje gekkenwerk. Tom noemde het al masochistisch." Genoeg heeft Tim er echter nog niet van. "Het mooiste vind ik nog alle mensen die helpen."

Raķl aan de slag bij New York Cosmos

Raúl voetbalt komend jaar in de Verenigde Staten. De 37-jarige Spanjaard heeft een meerjarig contract getekend bij New York Cosmos, maakte de club donderdag bekend. De topscorer aller tijden in de Champions League neemt daarnaast de rol van technisch adviseur van de jeugdopleiding op zich. Hij moet nog wel medisch worden gekeurd.

Raúl voetbalde tussen 1994 en 2010 voor Real Madrid en scoorde daar een recordaantal van 323 goals in alle competities. Vervolgens speelde de spits twee jaar in de Bundesliga voor Schalke 04 om vervolgens bij Al-Sadd in Qatar te belanden. Daar vertrok hij aan het eind van vorig seizoen.

Na zijn actieve carrière zal Raúl bij New York Cosmos definitief aan de slag gaan bij de jeugdacademie. "Iedereen in het voetbal kent de naam van deze club en de grote namen die hier in het verleden gespeeld hebben", zegt de voormalig Spaans international. "Ik ben trots dat ik in hun voetsporen kan treden."

New York Cosmos komt momenteel uit op het tweede Amerikaanse niveau. Onder anderen Guus Hiddink en Johan Neeskens stonden er in het verleden onder contract.

Haase bereikt kwartfinale op Rťunion

Robin Haase heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale van het challengertoernooi op Réunion. De Hagenaar versloeg de Kroaat Mate Pavic met 7-6 (5) en 6-2. Haase, de nummer 91 van de wereld, treft de Belg Julien Cagnina (316) bij de laatste acht.

Boy Westerhof kwam op het Franse eiland in de Indische Oceaan niet in actie vanwege een blessure. Zijn tegenstander James Ward bereikte zo zonder te spelen de kwartfinale op het toernooi.

Verbeek wijst NAC Breda af

Gertjan Verbeek wordt niet de nieuwe trainer van NAC Breda. Dit meldt Dennis van Bergen van Voetbal International vanavond op Twitter. De laatste week werd de voormalig trainer van onder meer AZ en sc Heerenveen steeds gelinkt aan de Bredase club.

Volgens diezelfde Van Bergen lag het voor de hand dat Verbeek af zou zeggen. NAC Breda heeft de focus inmiddels verlegd en heeft in de komende periode een gesprek met Robert Maaskant. Dit heeft de werkloze trainer inmiddels bevestigd.

Toch is het nog niet duidelijk wanneer een nieuwe trainer gepresenteerd zal worden, liet technisch directeur Graeme Rutjes weten. Enerzijds hangt dit af van de resultaten, die onder interim-trainer Erik Hellemons worden geboekt. Anderzijds moet de gewenste persoon ook beschikbaar zijn.

Malala doneert prijzengeld aan VN-school in Gaza

De Pakistaanse Nobelprijswinnares Malala Yousafzai doneert de vijftigduizend dollar (ruim 39.000 euro) prijzengeld die bij de Wereld Kinderenprijs hoort aan de wederopbouw van een school van de Verenigde Naties in de Gazastrook. De school raakte ernstig beschadigd tijdens de recente oorlog in Gaza.

De 17-jarige Malala, die opkomt voor onderwijs voor meisjes, nam de prijs woensdag in ontvangst in Stockholm. Ze zei dat Palestijnse kinderen kwaliteitsonderwijs verdienen en dat er 'zonder onderwijs nooit vrede zal zijn'.

Malala werd twee jaar geleden wereldberoemd toen ze ternauwernood een aanslag van de Taliban overleefde. Extremisten schoten haar in het hoofd, maar Malala overleefde het voorval. Ze woont tegenwoordig in het Britse Birmingham. Dit jaar werd ze onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede.

Dode bij crash vrachtvliegtuigje Sint Maarten

Bij een vliegtuigcrash voor de kust van Sint Maarten is woensdagavond de 49-jarige copiloot om het leven gekomen. Een vrachtvliegtuig van Fedex stortte kort na het opstijgen neer. De piloot van het vliegtuig wordt nog steeds vermist, maar is vermoedelijk ook omgekomen.

Het levenloze lichaam van de copiloot werd kort na de crash gevonden door de Kustwacht. Bij de reddingsoperatie hebben Nederlandse mariniers zijn lichaam geborgen. Een grote hoeveelheid brokstukken spoelde in de loop van de avond aan op de kust.

Het vliegtuigje, een Shorts360, steeg even voor 19.00 uur op van de luchthaven van Philipsburg met bestemming Puerto Rico, toen het besloot om te draaien en te landen op dezelfde landingsbaan. Net voor aankomst stortte het vliegtuig in zee.

De landingsbaan van het Princess Juliana International Airport wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste ter wereld. De vliegtuigen scheren vlak voor de landing luttele meters over het strand van het eiland.

Het ongeluk volgt op een incident met hetzelfde vliegtuig twee dagen eerder. Na een landing op zondag maakte het toestel een ongecontroleerde beweging, waarbij het een brandstofdepot van de luchthaven op een haar na raakte.

Phil Collins zwaar teleurgesteld in Adele

Adele heeft zich niet echt populair gemaakt bij Phil Collins. De zangeres vroeg of hij wilde meewerken aan een nieuw album, maar de zanger hoorde niets meer van haar toen hij eenmaal aan de slag was gegaan.

"Ze benaderde me en vroeg of ik voor haar wilde schrijven. Ze gaf me vervolgens een muziekstuk dat ik af moest maken", aldus de 63-jarige Collins in Q Magazine. De zanger en voormalig drummer van Genesis dacht dat hij niet goed genoeg was toen hij geen reactie terugkreeg.

Collins haalde uiteindelijk verhaal bij de 26-jarige zangeres, die haar hectische leven de schuld gaf. "Ze zei dat ze aan het verhuizen was, dat haar baby veel tijd opeiste en dat ze eigenlijk niet aan het werk was", aldus Collins, die zwaar teleurgesteld is nu er geruchten rondzingen dat er toch een nieuw album van Adele aankomt. "Ik sta er niet op. Dat weet ik al."

De Britse zangeres leek eerder dit jaar te hinten op de komst van de langverwachte opvolger van 21 uit 2011. In mei twitterde Adele op haar 26e verjaardag 'Dag 25, ik zie je later dit jaar weer'. Dat werd door velen geïnterpreteerd als de aankondiging van een nieuw album, dat dan 25 zou heten. Adele nam haar debuutplaat 19 op haar negentiende op, en ook 21 verwees naar haar leeftijd. Officieel is er nooit een opvolger van 21 aangekondigd.

Koenders betreurt doodvonnis Pakistaanse christen

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) betreurt het dat de Pakistaanse christen Asia Bibi ter dood is veroordeeld wegens het beledigen van de profeet Mohammed. Nederland zal zich 'actief inzetten' en optrekken met andere internationale organisaties die zich voor haar lot inspannen, schrijft de bewindsman donderdag in antwoord op Kamervragen van coalitie en oppositiepartijen.

"Nederland zal bij iedere voorkomende gelegenheid bij de Pakistaanse autoriteiten aandacht blijven vragen voor mevrouw Asia Bibi, de blasfemiewetgeving en de doodstraf, zowel bilateraal als in EU-verband", aldus Koenders. "Over volgende stappen wordt nu overleg gevoerd binnen de EU en met andere gelijkgestemde landen."

Asia Bibi werd al in 2010 op grond van een omstreden blasfemiewet ter dood veroordeeld, maar pas deze maand werd haar doodstraf door het Hof van Beroep bekrachtigd. De wet zou volgens critici onder meer worden gebruikt om minderheden te vervolgen en religieus extremisme te verspreiden. Ook Bibi zou zich helemaal niet schuldig hebben gemaakt aan godslastering en slachtoffer zijn van een persoonlijke vete.

Koenders benadrukt dat Nederland zich al meerdere keren tegen het doodvonnis heeft uitgesproken. Ook de Europese Unie sprak zich deze maand in een verklaring uit tegen het doodvonnis. Volgens Koenders is het nog mogelijk beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Vernietigend rapport over corporatiestelsel

De parlementaire enquêtecommissie die het corporatiestelsel onderzocht heeft donderdag een vernietigend rapport gepresenteerd. De corporatiebestuurders hebben gefaald, het toezicht heeft gefaald en de politiek heeft gefaald, blijkt uit het eindrapport dat voorzitter Roland van Vliet donderdagmiddag presenteerde.

Het onafhankelijke Kamerlid Van Vliet, voorheen van de PVV, onderzocht samen met zijn commissieleden verschillende incidenten die onder meer Vestia aan de rand van de afgrond brachten. "Het feitenrelaas van de onderzochte casussen heeft de commissie verbaasd, geschokt en verontrust", schrijft Van Vliet. "Er is sprake van wanbestuur, bestuurscrises of ernstig financieel mismanagement, soms ook in combinatie. In opvallend veel gevallen is er ook sprake van zelfverrijking, of op zijn minst ontbreekt een 'moreel kompas' bij topbeloningen."

De hoofdschuldigen zijn de corporatiebestuurders. "Zij hebben, soms op grove wijze, gefaald en het in hen gestelde maatschappelijke vertrouwen beschaamd." Van Vliet spreekt van 'doorgeslagen ambities en zonnekoninggedrag, resulterend in megalomane projecten, speculatieve vastgoed- en grondtransacties, creatief boekhouden, zelfverrijking of zelfs frauduleus handelen'.

"Het steekt de commissie dan ook dat veel van deze verantwoordelijke bestuurders en commissarissen geen of weinig blijk geven van kritische zelfreflectie op hun handelen", vervolgt hij. "Sterker nog: zij lijken in veel gevallen te proberen hun verantwoordelijkheid op anderen af te schuiven. Van bezinning of spijt lijkt niet of nauwelijks sprake."

De corporatiebestuurders konden in de fout gaan doordat de corporaties in de jaren negentig zelfstandigheid en financiële vrijheid kregen. Ook was er veel geld en waren de financiële risico's beperkt. Deze mix van factoren verklaart dat 'bepaalde gevierde volkshuisvesters in sommige gevallen zijn verworden tot zonnekoningen'. Structurele tekortkomingen maken bepaald gedrag mogelijk. "Of zoals het spreekwoord luidt: gelegenheid maakt de dief."

Van Vliet haalt ook uit naar de toezichthouders en de politiek, die ook hebben gefaald. De publieke toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft onvoldoende zicht gehad op derivatenportefeuille bij Vestia, die de corporatie uiteindelijk opbrak. Ook de controlerende accountants bleken 'niet altijd de rol te spelen die van hen wordt verwacht'. Daarbij hebben de banken de complexe financiële producten 'soms agressief' gepromoot, waarbij eigen gewin belangrijker was dan het klantbelang.

Ook de achtereenvolgende ministers die toezicht hielden op de volkshuisvesting hebben steken laten vallen. De invulling daarvan is de afgelopen jaren 'onder de maat' geweest. De beoordeling van individuele jaarverslagen was een 'papieren exercitie die het label volkshuisvestelijk toezicht naar het oordeel van de commissie niet waard is'. In een aantal gevallen bevatten deze rapporten een positieve toon, waarmee de bewindslieden onbedoeld het ontstaan van incidenten eerder in de hand hebben gewerkt dan getemperd.

De Tweede Kamer heeft eveneens zitten slapen, oordeelt Van Vliet, die spreekt van 'politiek onvermogen'. Het parlement heeft zichzelf te lang aan de zijlijn opgesteld als het gaat om het fundamenteel ter discussie stellen van het corporatiestelsel.

Volgens Van Vliet hangen de incidenten samen met het stelsel. Hij doet dan ook een aantal voorstellen om te komen tot een 'robuuster' systeem. Zo moet het toezicht op de schop, en is een cultuurverandering noodzakelijk. Ook mogen corporaties niet langer commerciële avonturen beginnen.

Mansveld onderzoekt zitplek trein voor mindervalide

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) gaat onderzoeken of er in de trein zitplaatsen kunnen komen voor reizigers die slecht ter been of zwanger zijn. Dat heeft de bewindsvrouw donderdag gezegd in de Tweede Kamer. Net als in bus en tram zou dat moeten worden aangegeven met speciale stickers.

De toezegging volgde op een verzoek van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. In elke coupé zou volgens haar een plekje moeten zijn voor reizigers die slecht ter been zijn. Vooral op drukke momenten zouden mindervalide reizigers zo duidelijk kunnen aangeven dat zij graag willen zitten. De regels zijn hetzelfde als in bus en tram: iedereen mag op de plek zitten, maar reizigers die slecht ter been zijn hebben voorrang.

Op verzoek van PvdA-Kamerlid Duco Hoogland bekijkt Mansveld in de gesprekken met de vervoerders of ook zwangere vrouwen aanspraak kunnen maken op de speciale plekken. De bewindsvrouw benadrukte wel dat in heel het Nederlandse openbaar vervoer dezelfde stickers moeten worden gebruikt.

Adviseur Assad haalt uit naar Turkije

Door rebellen via Turkije naar Syrië te laten reizen om zich in de strijd om de plaats Kobani te mengen, begaat Turkije een 'agressieve daad'. Dat heeft een politiek adviseur van de Syrische president Bashar Assad donderdag gezegd.

Turkije heeft enkele honderden strijders - leden van het Vrije Syrische Leger en Koerden - toestemming gegeven via Turkije naar Kobani te reizen, de Koerdische stad in Syrië die al weken wordt belegerd door terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens Bouthaina Shaaban wil Turkije op deze manier zijn invloed in Syrië uitbreiden, door de strijders - die ook tegen Assad zijn - een steuntje in de rug te geven.

Op niet al te subtiele wijze suggereerde Shaaban dat Turkije probeert oude ambities nieuw leven in te blazen. "Het is een erg gevaarlijke rol die ze spelen in de regio, die wordt gemotiveerd door hun Ottomaanse ambities. Het is er niet op gericht om de Koerden te redden."

Twee Brabantse vrouwen opgepakt voor jihadisme

Twee vrouwen van 19 jaar zijn maandagochtend op het vliegveld bij Rotterdam aangehouden op verdenking van jihadisme. De vrouwen uit Brabant wilden naar Turkije vliegen om zich in Syrië te sluiten bij de gewapende strijd, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag besloten het tweetal op vrije voeten te stellen. De vrouwen hebben wel hun paspoorten moeten inleveren. Ze blijven verdachte en de zaak wordt verder uitgezocht, aldus het OM.

De woningen van de vrouwen zijn doorzocht. Daarbij zijn onder meer gegevensdragers in beslag genomen.

Russell Brand schiet drugsverslaafden te hulp

Russell Brand gaat zijn leven beteren. Hij gaat zijn geld gebruiken om armen en drugsverslaafden te helpen. Dat zegt de Britse acteur en komiek in een interview met Vanity Fair. "Ik heb besloten dat ik niet per se geld hoef te verdienen", aldus de 39-jarige Brand.

Volgens Vanity Fair betekent de nieuwe levensstijl van Brand niet dat hij niet meer gaat optreden maar dat hij ook andere mensen een beter leven gunt. "Het geld dat ik verdien wil ik gebruiken voor het opzetten van buurthuizen", zo licht Brand zijn goede doel toe. "Er moet goed eten te koop zijn en het moet een plek zijn waar mensen samen kunnen komen."

Brand heeft de opvang in eerste instantie vooral bedoeld voor mensen die herstellen van een drugsverslaving. De flamboyante verschijning was zelf ook jarenlang aan de drugs. Hij kickte elf jaar geleden af van zijn verslaving.

OM eist tbs en 20 jaar voor gifmoord op echtgenoot

Tegen een 52-jarige vrouw uit Boxmeer die ervan wordt verdacht haar tweede echtgenoot door vergiftiging om het leven te hebben gebracht is donderdag twintig jaar cel en tbs geëist. Het Openbaar Ministerie wilde de vrouw eigenlijk ook vervolgen voor de moord op haar eerste echtgenoot, maar daarvoor ontbreekt bewijsmateriaal. In deze zaak beschuldigt het OM haar daarom van het onthouden van zorg aan het slachtoffer.

De vrouw, een thuiszorgmedewerker gespecialiseerd in het toedienen van medicatie en het verlenen van palliatieve zorg, werd in november aangehouden voor moord op haar 57-jarige echtgenoot uit Franeker in augustus 2012. Later kwam daar ook de verdenking van moord op haar eerste echtgenoot in 2004 bij. Beide mannen waren kerngezond toen ze ineens zo ziek werden dat ze overleden.

Bij onderzoek op het lichaam van de eerste echtgenoot werden geen sporen van medicijnen gevonden. Daarom kan het OM haar er niet van beschuldigen hem te hebben omgebracht. Wel zou de vrouw hem zorg hebben onthouden door geen dokter te raadplegen of met hem naar een ziekenhuis te gaan, terwijl ze wist dat hij ziek was.

In het lichaam van de tweede echtgenoot werden wel sporen van medicijnen aangetroffen. Voor hem had ze een levensverzekering afgesloten waarbij zij de handtekening van haar echtgenoot zou hebben vervalst.

De Brabantse had toen zij werd opgepakt inmiddels een nieuwe relatie. Zij wordt er ook van verdacht brand te hebben gesticht in de woning van deze man.

De rechtbank in Leeuwarden doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Gerard Spong verdedigt Mein Kampf-verkoper

Advocaat Gerard Spong verdedigt galeriehouder Michiel van Eyck vrijdag in de rechtszaak over de verkoop van Mein Kampf. Eerder wilde Van Eyck van de Totalitarian Art Gallery zichzelf verdedigen. Spong schat zijn kansen 'goed tot zeer goed' in. "Het is juridisch volstrekt belachelijk", zegt hij over de zaak. Ook Van Eyck is optimistisch. "Wij gaan voor vrijspraak."

Het Openbaar Ministerie vindt dat Van Eyck over de schreef is gegaan door het antiquarische boek te verkopen zonder wetenschappelijk of journalistiek doel. Hij had voorlichting moeten geven over discriminatie. In het boek uit de jaren twintig van de vorige eeuw staan de ideeën van Adolf Hitler over ras, politiek en de toekomst van Duitsland. Federatief Joods Nederland deed aangifte tegen de galerij.

De zaak wordt vrijdag inhoudelijk behandeld in de rechtbank in Amsterdam. Mocht Van Eyck verliezen, dan is hij van plan in beroep te gaan.

Hoop vervliegt voor kompels in Turkse mijn

De hoop vervliegt voor achttien mijnwerkers die sinds dinsdag vastzitten in een ondergelopen mijn in het zuiden van Turkije. Reddingswerkers hebben zware pompen ingezet om het water van 350 meter diepte weg te pompen, maar door modder en schade in de mijn gaat dit moeizaam. Dat heeft de Turkse minister voor energie Taner Yildiz donderdag gezegd.

Met de achttien mannen is geen contact meer geweest sinds de Has Sekerler-mijn in Ermenek onderliep. Tenzij de mannen snel een veiligheidsgalerij wisten te bereiken is de kans klein dat ze nog in leven zijn.

Het ongeluk roept opnieuw vragen op over de arbeidsomstandigheden in Turkse mijnen.

Toch museumnacht in Rotterdam

De museumnacht in Rotterdam gaat in maart toch door. Dat laat Stichting Museumpark weten. De musea zetten hun deuren gratis open voor bezoekers. Het evenement werd vorige week afgeblazen omdat de stichting Museumpark en de Stichting Rotterdamse Museumnacht in de clinch lagen over gratis entree.

De Stichting Museumpark overlegt nog met andere culturele instellingen om zich aan te sluiten bij de doorstart. De musea laten weten dat tientallen galeries, musea en andere instellingen al interesse hebben getoond om zonder de Stichting Rotterdamse Museumnacht door te gaan. De avond op 7 maart is wel ingekort tot 23.00 uur, hoewel deelnemers daarin vrij worden gelaten.

Museumpark, waarbij het Natuurhistorisch Museum, Het Nieuwe Instituut, het Chabot Museum, Arminius, Museum Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal zijn aangesloten, wilde de museumnacht gratis toegankelijk maken. De Stichting Rotterdamse Museumnacht vreesde dat de verkoop van de passe-partouts dan zou stagneren en blies het evenement vorige week af.

Het is nog maar de vraag of de museumnacht net zo drukbezocht gaat worden als voorgaande jaren. Vorig jaar deden zestig instellingen mee en trok het evenement vijftienduizend bezoekers. De afgelopen dertien jaar zijn 160.000 bezoekers geweest.

NS laat Spanjaarden sprinters bouwen

De NS heeft het Spaanse CAF gekozen als beste kandidaat voor de bouw van ongeveer 120 nieuwe sprinters. Beide partijen gaan de komende tijd onderhandelen over de laatste details, zo maakte de NS donderdag bekend. Het Baskische CAF krijgt in de aanbestedingsprocedure de voorkeur boven het Franse Alstom, dat voorlopig 'op de reservebank' zit.

De nieuwe sprinters die de NS in Spanje wil kopen zijn 'volledig gebaseerd op treinen die nu al rijden in diverse landen en die zich al bewezen hebben in alle situaties', zo meldt het vervoersbedrijf. De nieuwe treinen moeten in 2018 gaan rijden op het Nederlandse spoor.

De 'Sprinter Nieuwe Generatie' is energiezuinig en is het eerste sprintermaterieel dat wordt opgeleverd met een rolstoelvriendelijk toilet. Daarnaast kunnen ze snel optrekken en zijn ze overzichtelijk, zodat reizigers meteen kunnen zien waar nog zitplaatsen vrij zijn.

Politie doorzoekt woningen jihadisten

De politie heeft donderdagochtend negen woningen van mogelijke jihadisten doorzocht in Rotterdam, Eindhoven, Arnhem en Doesburg. Daarbij is beslag gelegd op computers, tablets, gegevensdragers en mobiele telefoons, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De actie was gericht op het verzamelen van bewijsmateriaal tegen gewelddadige jihadisten en hun reizen naar Syrië. De onderzoeken richten zich daarnaast op deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qaida gelinkte tak die actief is in Syrië.

De onderzoeken naar gewelddadige jihadisten lopen al een tijd, maar tot nu toe zijn geen verdachten aangehouden. Wel zijn de paspoorten van zes mannen ingenomen. Ondertussen bouwen justitie en politie intensief strafdossiers over jihadgangers op, om verdachten op te sporen en vervolgen.

300 Zweedse dames testen hun geilheid

Zeker driehonderd Zweedse heren gaan twee mooie jaren tegemoet. In het Scandinavische land vol blondines met dikke tieten laten maar liefst driehonderd vrouwen de komende twee jaar hun geilheid testen.

De dames, uit exotische oorden als Uppsala, Stockholm, Örebro, Linköping en Umeå doen namelijk mee aan een groot onderzoek naar de anticonceptiepil. Vrouwen worden naarmate de jaren verstrijken steeds minder geil. Ze meten zich een kort, pittig kapsel aan en geven de pil de schuld van hun verlaagde libido.

'Gelul', vinden ze van het universitaire ziekenhuis in Umeå. Om het tegendeel te bewijzen, zullen driehonderd vrouwen die aan de pil zijn hun libido de komende twee jaar onder de loep nemen. De ene helft slikt de echte pil, terwijl de andere helft onwetend een placebo moet slikken.

Met filmpje van mooie Zweedse dames...

Kersverse ex ziet 'structureel probleem' bij Gordon

Volgens Roelof van der Veen heeft Gordon een 'structureel probleem' in zijn liefdesleven. Van der Veen zette de zanger, die momenteel op een onbewoond eiland verblijft, woensdag aan de kant. Reden voor de breuk is een stuk dat verscheen in weekblad Story, waarin Gordon zijn twijfels over zijn relatie uitte. "Zoiets doe je toch niet?", reageert Van der Veen donderdag in De Telegraaf.

"Dat zijn dingen die wij samen met elkaar bespreken, niet met de buitenwereld", vindt Van der Veen, die slechts een paar weken een relatie had met Gordon.

"Ik zou van alles willen vertellen, maar dat doe ik niet", vertelt de binnenhuisarchitect, die ondanks de korte duur van zijn relatie al met Gordon samenwoonde. "Want dan zou ik me schuldig maken aan hetzelfde als wat Gordon deze week heeft gedaan. Het enige waarop ik wijs: als je kijkt naar de geschiedenis van Gordons liefdesleven lijkt er toch wel sprake van een structureel probleem."

[Sportblog] Depay in opvallende auto & Jan Mulder doet maar wat

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag (deze keer op donderdag) vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Student slaagt in onmogelijke basketbaluitdaging
Gustavo Angel Tamayo stond voor een onmogelijke opdracht. Hij kreeg de uitdaging om in dertig seconden de bal vier keer in de korf te krijgen via een lay-up, een vrije worp, een driepunter en een worp vanaf het midden van het veld. Als beloning stond er 10.000 dollar studiegeld tegenover. Voor een geoefende basketballer is het al geen makkelijke opdracht, laat staan voor de jonge student die eigenlijk een voetballer is. Tijdens de pauze van een basketbalwedstrijd op het Bryan College kreeg hij de kans en die greep hij op een wonderbaarlijke wijze:


De onmogelijke basketbaluitdaging (Bron: YouTube)

Creditcardmaatschappij mag naam zwemmer niet gebruiken
De Braziliaanse creditcardmaatschappij Cielo mag die naam binnenkort niet meer gebruiken. Dat heeft een rechter bepaald, naar aanleiding van een door zwemmer César Cielo Filho aangespannen zaak. Het bedrijf werd in 1995 opgericht door VISA en zes Braziliaanse banken, onder de naam VisaNet. Eind 2009 werd een contract afgesloten met zwemmer Cielo, om zijn beeld te gebruiken in advertenties. De zwemmer was op dat moment een nationale held, nadat hij in 2008 als eerste Braziliaan ooit olympisch zwemgoud won.

In juli 2010 werd VisaNet hernoemd tot Cielo, maar daar besloot de andere Cielo in 2012 tegen te protesteren. De rechter ging uiteindelijk mee met het hoofdargument van de zwemmer: Zijn beeld mocht wel degelijk gebruikt worden, maar nergens had hij getekend voor het gebruik van zijn naam. De verdediging van Cielo (het bedrijf) zei dat het puur toeval was en dat men om advertentieredenen doelde op het Spaanse woord voor "lucht" of "hemel". De rechter geloofde dit uiteraard niet, want na het leggen van de link met Cielo (de zwemmer) was dat toch iets te toevallig. Cielo (het bedrijf) heeft 180 dagen om de naam te veranderen, maar is net als Cielo (de zwemmer) in beroep gegaan. Cielo de Zwemmer wil de 180 dagen namelijk flink ingekort zien.

Depay kiest voor een opvallende auto
Niet alleen in het veld maar ook buiten de lijnen valt Memphis Depay op, zeker de komende tijd. Eerder deze week haalde de voetballer namelijk zijn nieuwe auto op bij Mercedes-dealer ASV uit Veghel. Nou rijden voetballers vaak in opvallend grote auto's maar dat valt bij Depay wel mee. zijn auto valt vooral op door de kleuren. De auto is namelijk in camouflagekleuren gespoten. Mario Balotelli ging de Nederlander een paar jaar geleden al voor toen hij bij zijn club Manchester City verscheen in een camouflage Bentley.

Bijzondere sponsor voor jeugdteam
Het voetbalteam tot 11 jaar van de Engelse club Burnham United is van plan om dit seizoen alle tegenstanders onder de zoden te spelen. Daarom waren ze op zoek naar een nieuwe sponsor en die hebben ze gevonden: Richard Marsh, begrafenisondernemer van beroep. De jongens zullen in de Woodspring Junior League de strijd op leven en dood aangaan met "Burnham Funeral Services" op hun shirts. Het is voor hen te hopen dat tegenstanders nog voor het duel al met koude rillingen over hun rug lopen.

Pindaverkoper blijkt getalenteerde werper tijdens World Series
Een honkbalwedstrijd is niet altijd even boeiend, een wedstrijd duurt namelijk soms wat lang. Zelfs tijdens de World Series is het niet altijd even spannend op het veld. Gelukkig valt er genoeg te beleven op de tribunes. Zo zag een toeschouwer op de tweede ring van het stadion een pindaverkoper lopen op de ring onder hem. De honkbalfan grapte naar de verkoper dat hij wel een zakje pinda's wilde. Die bedacht zich vervolgens geen minuut en bezorgde met een worp waar menig honkballer jaloers op is het zakje precies in de handen van de toeschouwer. Vervolgens legde vijf dollar de omgekeerde route af, dit tot groot vermaak van het publiek.


Pindaverkoper zorgt voor vermaak (Bron: YouTube)

Jan Mulder maakt analyse zonder een wedstrijd echt te kijken
Eindelijk weten we waarom Jan Mulder altijd zoveel onzin uitkraamt, hij kijkt nauwelijks wedstrijden. "Anderhalf uur naar een voetbalmatch kijken is zinloos", zei hij tijdens een uitzending van het Vlaamse TV-programma Café Corsari. "Aan één minuut heb ik voldoende voor een analyse. Vooral met dat Nederlands elftal. Je kunt beter frieten gaan eten", aldus de analist.

Oudste olympische fakkeldrager overleden
Alexander Kaptarenko is overleden. Het is je vergeven als je hem niet kent, maar in december 2013 haalde de beste man het nieuws. De krasse 101-jarige werd toen de oudste drager van een olympische fakkel, toen hij de fakkel voor de Spelen in Sochi op 7 december door Novosibirsk droeg. De 200 meter waren een eitje voor de fitte Alexander, die nota bene in 2012 nog een Europees kampioenschap tafeltennis voor veteranen speelde.

Nu is trainen voor het dragen van een fakkel wellicht niet voor iedereen noodzakelijk, maar onze Alexander wilde zich goed voorbereiden. Een 'oefenfakkel' was er niet, dus hij pakte een groot stuk bevroren zalm, sneed het grofweg in de vorm van de fakkel en paradeerde er mee door de Siberische straten. "Niemand gaf me een fakkel, maar ik moest toch trainen. Maar hoe? Iemand gaf me vier gewichten van een halve kilo, maar die waren lastig vast te houden. Goddank kun je een lekkere grote vis bij de staart vasthouden." Volgens de hoogbejaarde atleet is het als een vrouw: "Je moet er erg voorzichtig mee zijn."

Alexander hoopte dat de standaardafstand van 200 meter voor zijn leeftijd ingekort zou worden, maar dat gebeurde niet. Gelukkig was het ook niet nodig, want nadat hij zijn training opschroefde naar een zalm van bijna drie kilo is het hem gewoon gelukt. Alexander en zijn zalm zijn hier te zien, de held is 102 jaar oud geworden.

Hardloopkampioen in de problemen?
Asbel Kiprop is een van de beste hardlopers ter wereld: De Keniaan met de lange benen was olympisch kampioen op de 1500 meter in 2008 en won de laatste twee wereldtitels op die afstand. Nu zit hij echter in de problemen, want hij wordt ervan beschuldigd dat hij kind heeft gekidnapt, met een wapen heeft gezwaaid en zijn levenspartner heeft gedreigd te vermoorden.

De beschuldigingen komen van Sammary Cherotich, die in 2007 wereldkampioene bij de jeugd werd op de 1500 meter. In 2008, toen ze zestien was, werd ze zwanger door haar vriend Kiprop, waarna ze haar atletiekloopbaan stopte. Het stel is echter niet gelukkig meer, want volgens Sammary heeft Asbel haar de laatste tijd regelmatig bedreigd en zelfs mishandeld waar hun zoontje bij was. Zo zei hij haar zelfs hebben geslagen op een plek op haar buik waar nog een lidteken was van een operatie.

Het jongetje werd door zijn moeder ingeschreven op een privéschool in Eldoret, een bekend trainingscentrum voor atleten. Daar heeft Asbel hem echter opgehaald, waarna Sammary hem naar eigen zeggen nooit meer heeft gezien. "Asbel heeft zelfs gezworen dat ik mijn zoontje nooit meer zal zien", aldus Sammary. Volgens haar stuurt de atletiekkampioen haar tegenwoordig vooral WhatsApp-berichtjes met teksten als 'jij bent een natuurramp en je bent het niet waard om mijn vrouw te zijn.' "Ik was jong en naïef en zo kon hij mijn leven verwoesten. Waarschijnlijk doet hij dat nu met zijn nieuwe 'vriendin'", sluit Sammary af.

Tafeltennisser gaat helemaal door het lint na overwinning
De finale van de wereldbeker tafeltennis was een spannende. De Chinezen Zhang Jike en Ma Long maakten er een waar gevecht van. In de beslissende zevende set pakte Ma tot tweemaal toe de leiding maar vanaf 7-5 nam Zhang het heft in handen en werkte zich naar een 10-8 voorsprong. De twee machtpoints werden vervolgens weer weggewerkt door Ma maar met 12-10 trok Zhang alsnog aan het langste eind met 4-3 (8-11, 11-4, 13-11, 7-11, 2-11, 11-5 en 12-10). De Chinees was zo blij met zijn overwinning dat hij een reclamebord dwars doormidden trapte. De uitbundige viering van de overwinning kwam Zhang duur te staan, hij moest na afloop zijn prijzengeld van 45.000 dollar inleveren wegens ongepast gedrag.


Zhang gaat door het lint na zijn overwinning (Bron: YouTube)

HRW: honderden executies door IS in Mosul

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat hebben eerder dit jaar honderden gevangenen geëxecuteerd in de Iraakse stad Mosul. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De slachtoffers, allen sjiieten, waren gevangenen in de Badoosh-gevangenis, even buiten Mosul. De stad werd in juni onder de voet gelopen door IS. De gevangenen werden op hun knieën gedwongen bij een ravijn en vervolgens doodgeschoten, aldus HRW, dat zich baseert op interviews met een klein aantal christenen die later door IS werden vrijgelaten.

Radio Veronica Zombies

De zombiepranks zijn in grote getale aanwezig op het internet. Het valt daarbij op dat de meeste mensen zich echt compleet het apelazarus schrikken als ze zombies zijn. Nederlanders zijn daar blijkbaar te nuchter voor, want die beginnen allemaal te lachen als ze zombies tegenkomen. Jeroen van Inkel heeft samen met zijn collega Nicky Verhage geprobeerd om argeloze bezoekers van een parkeergarage te laten schrikken.

Kamer wil opheldering over rol Donner rond Vestia

Verschillende partijen willen weten waarom voormalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de Tweede Kamer niet informeerde over het debacle bij de Rotterdamse woningcorporatie Vestia. Dat bleek donderdagmiddag na de presentatie van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over het corporatiestelsel.

Die kraakte kritische noten over Donner. "Naar het oordeel van de commissie staat het feit dat minister Donner de Tweede Kamer niet informeert over de omvang van de problemen en de risico's bij Vestia op gespannen voet met de actieve informatieplicht van de minister ten opzichte van de Tweede Kamer", luidde de conclusie.

Commissievoorzitter Roland van Vliet wilde geen politieke conclusies verbinden aan deze passage. Dat moet de Tweede Kamer zelf doen tijdens het debat over zijn rapport. De voormalig PVV'er herhaalde dat het staatsrecht voorziet in een actieve informatieplicht. "Die had ook anders ingevuld kunnen worden." Tegelijkertijd verwees hij naar de verdediging van Donner, die tijdens de verhoren zei dat hij bewust een andere afweging heeft gemaakt. Hij wilde onder meer de aansprakelijkheid van de staat verkleinen.

De passage leidt bij D66 en de SP tot opgetrokken wenkbrauwen. "Het is wel saillant", reageert Kees Verhoeven (D66). "De vraag is of Donner de Kamer echt veel te weinig laten weten of iets te weinig. De commissie lijkt nu te zeggen: nou, in elk geval substantieel te weinig. Dan is er meer aan de hand dan gemiddeld."

"Als dat zo is dan is de Kamer niet goed in staat geweest om op het hoogtepunt van het ontstaan van het probleem te handelen." Tegelijkertijd zegt Verhoeven zelf te weinig informatie te hebben om hier grote conclusies aan te verbinden. "Maar het is een terechte vraag die uit dit rapport voortvloeit."

Sadet Karabulut (SP) gaat minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) bevragen over de kwestie. Zij wil ook weten of Donner de Kamer eerder had moeten informeren. "Die conclusie liegt er niet om."

Jacques Monasch van regeringspartij PvdA heeft zijn conclusie al klaar. "Wij hadden eerder geïnformeerd moeten worden", zei hij in een reactie. In de korte tijd tussen het vertrek van Donner naar de Raad van State en het aantreden van zijn opvolger Liesbeth Spies (CDA) is er 'niks nieuws gebeurd', zei Monasch. Spies informeerde de Kamer wel meteen. "De nieuwe minister heeft gewoon een andere taxatie gemaakt en ik vind dat Donner die taxatie eerder had moeten maken."

Monasch wil eveneens van Blok weten hoe de afweging van Donner om het parlement niet te informeren tot stand is gekomen. "Wat is er in die vijf dagen gebeurd, dat Spies de Kamer wel informeert?"

Roald van der Linde van de andere regeringspartij VVD liet weten dat hij nog niet kon reageren, omdat hij het de bewuste passage uit het rapport nog niet had bestudeerd.

Donner kreeg begin september 2011 te horen dat de 'derivatenvulkaan' bij Vestia op uitbarsten stond. In december werd volgens Donner pas duidelijk wat de volle omvang van het probleem was. Zijn opvolger Spies - Donner was inmiddels benoemd tot vicepresident van de Raad van State - informeerde de Tweede Kamer vervolgens voor het eerst vertrouwelijk.

Vattenfall boekt anderhalf miljard af op Nuon

Vattenfall heeft zijn Nederlandse activiteiten in het derde kwartaal met met ruim 13,8 miljard kroon (anderhalf miljard euro) afgewaardeerd. Dat is ruim de helft van de 23,1 miljard kroon aan afwaarderingen die het Zweedse bedrijf in het derde kwartaal doorvoerde. Het moederbedrijf van Nuon gaat zijn strategie grondig herzien na magere prestaties in het derde kwartaal, meldt het energiebedrijf donderdag.

Vattenfall ziet zich door afwaarderingen en moeilijke marktomstandigheden genoodzaakt volgend jaar meer te gaan besparen. Om verder te bezuinigen en af te slanken wil Vattenfall zijn Duitse bruinkoolmijnen verkopen, meldt het energieconcern in een verklaring bij de kwartaalcijfers.

In het derde kwartaal leed Vattenfall liefst achttien miljard Zweedse kroon verlies, vooral door afwaarderingen ter waarde van 23,1 miljard kroon op met name de activiteiten in fossiele brandstoffen.

De beslissing werd gemaakt 'tegen de achtergrond van een moeilijke markt', aldus het energiebedrijf, dat last heeft van een lage vraag en lage energieprijzen in Europa. De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 34,7 miljard kroon, tegen 37,1 miljard kroon in het derde kwartaal van vorig jaar.

Om het tij te keren wil Vattenfall onderdelen afstoten en het kostenbesparingsprogramma voor volgend jaar opschroeven. Hoe dat wordt vormgegeven is niet bekendgemaakt. Daarnaast wordt het investeringsprogramma grondig bekeken.

Vorig jaar deed Vattenfall ook al een afwaardering bij Nuon, toen van ruim 23 miljard kroon. Halverwege 2013 zette het bedrijf Nuon in de verkoop, maar nog zonder resultaat.

Kensington niet beste act van de wereld

Kensington is uitgeschakeld in de race voor de MTV European Music Award voor beste wereldwijde act. In de laatste voorronde kreeg de band niet genoeg stemmen, meldt de muziekzender donderdag.

Na het winnen van de MTV Award voor beste Nederlandse act moest de band het opnemen tegen de beste acts uit Duitsland, Zwitserland en België. De Duitse rockband Revolverheld kreeg de meeste stemmen. Vorig jaar ging ook al een Duitser naar de laatste ronde. Toen was het Lena, de zangeres die in 2010 het Eurovisie Songfestival won, die Kensington de das omdeed.

De bandleden feliciteren Revolverheld donderdagmiddag via Twitter en bedanken de fans voor het stemmen. "We zijn nog steeds superblij met onze award." Kesington werd vorige week voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste Nederlandse act ten koste van Hardwell, Martin Garrix, Chef'Special en Mr. Probz.

Naast Revolverheld maken onder meer One Direction en 5 Seconds of Summer kans op de award voor beste wereldwijde act. De MTV EMA worden uitgereikt tijdens een grote show in Glasgow op 9 november.

Koenders wil dat Japan niet morrelt aan excuses

De Japanse regering moet vasthouden aan de excuses die het land in 1993 heeft gemaakt voor gedwongen prostitutie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is in het belang van de slachtoffers, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) donderdag tijdens het staatsbezoek aan Japan.

Koenders sprak met zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida, onder andere over het oorlogsverleden. "De herinnering aan het leed van de oorlog duurt voor veel mensen nog voort", zei Koenders. Hij sprak in Japan ook met mensen die zich inzetten voor het verwerkingsproces rond het oorlogsverleden dat Nederland en Japan delen.

In 1993 maakte Japan excuses voor de inzet van zogenoemde troostmeisjes. Dat zijn buitenlandse vrouwen, ook Nederlandse, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als seksslavinnen werden gebruikt voor met name het Japanse leger. De regering van premier Shinzo Abe probeert volgens velen die excuses uit te hollen.

Koenders vergezelt koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Japan. Met zijn Japanse ambtgenoot sprak Koenders af om op meer terreinen te gaan samenwerken, zoals non-proliferatie, cybersecurity, hervorming van de Verenigde Naties en vredesoperaties. "Japan en Nederland hebben op veel terreinen dezelfde prioriteiten", zei Koenders.

De twee ministers stonden ook stil bij de economische samenwerking tussen Japan en Nederland. "Voor de Japanners is ons land zeer aantrekkelijk als bestemming voor investeringen, zij zien ons als de poort naar Europa", zei Koenders. Meer dan honderd Nederlandse bedrijven doen mee aan een handelsmissie die tegelijk met het staatsbezoek plaatsvindt.

Game of Thrones-cast gepaaid met loonsverhoging

De hoofdrolspelers van Game of Thrones hebben een flinke verhoging van hun salaris gekregen. Als tegenprestatie hebben de sterren getekend voor een zevende seizoen, weet het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Hun contracten stopten na een zesde reeks.

Het vijfde seizoen Game of Thrones begint in het voorjaar. Hoeveel de hoofdcast erop vooruitgaat wil HBO, de Amerikaanse kabelzender die de fantasyserie uitzendt, niet kwijt. De acteurs en actrices behoren door de loonsverhoging in ieder geval wel tot de bestbetaalde sterren op de Amerikaanse kabeltelevisie. De makers hebben voor een aflevering gemiddeld zo'n zes miljoen dollar te besteden.

De cast van Game of Thrones bevat ook twee Nederlanders: Carice van Houten en Michiel Huisman. Zij behoren echter niet tot de A-categorie waarover wordt bericht. De acteurs en actrices in de lagere klassen worden volgens The Hollywood Reporter echter ook extra beloond, maar minder dan hun tegenspelers.

'Vertrouwen agrariŽrs bereikt dieptepunt'

Het vertrouwen van Nederlandse boeren en tuinders is vorig kwartaal gedaald naar het laagste punt in twee jaar tijd. Vooral varkenshouders en akkerbouwers zijn weinig positief over huidige situatie en de toekomstverwachtingen voor hun bedrijf. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Met name over de verwachte prestaties van hun bedrijf over twee of drie jaar zijn boeren en tuinders somber, zo stelt het LEI, onderdeel van Wageningen University. Zo maken de ondernemers in de agrarische sector zich zorgen over hun omzet en winst. Over de omvang van hun productie zijn ze daarentegen wel enthousiast.

Opvallend is dat veel tuinders en boeren ondanks hun negatieve stemming van plan zijn te investeren. Van de ondervraagde ondernemers denkt veertig procent het komende halfjaar geld te steken in vernieuwingen. Onder melkveehouders is dat zelfs meer dan de helft, zo meldt het LEI.

Politiek: corporatiebestel moet op de schop

Politieke partijen zijn het erover eens dat het stelsel voor woningcorporaties op de schop moet. Ook vinden ze dat er beter toezicht moet komen. Dat blijkt uit de reacties op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties dat donderdag is gepresenteerd.

De PVV laat weten niet verbaasd te zijn over de conclusies en stelt dat het corporatiebestel 'grondig herzien dient te worden'. "De PVV streeft naar kleinschalige woningcorporaties met betrokken bestuurders met een bescheiden salaris, die zich enkel bezighouden met de kerntaken: bouwen, verhuren en beheren. Dit rapport moet de basis zijn van een gezonde corporatiesector waarin de huurder centraal staat", aldus Kamerlid Sietse Fritsma.

De commissie doet in haar rapport een aanbeveling voor het instellen van één toezichthouder voor het corporatiestelsel. D66 pleitte daar al vaker voor en voelt zich dan ook 'gesteund' door de commissie. "Bij de behandeling van de corporatiewet dient D66 het voorstel in voor één sterke Woonautoriteit. Als voorbeeld kan gedacht worden aan de Autoriteit Consument en Markt", aldus Kamerlid Kees Verhoeven.

Ook GroenLinks vindt dat de corporatiesector op de schop moet en dat het toezicht 'heel snel' moet worden verbeterd. "In te veel gevallen is publiek geld over de balk gesmeten of erger nog, gebruikt om privézakken te spekken. Het is hoog tijd dat huurders zelf meer te zeggen krijgen over de besteding van hun huuropbrengsten en het onderhoud van hun woningen", meldt Kamerlid Linda Voortman. GroenLinks wil dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) ruimte creëert zodat groepen huurders zelf een woningcoöperatie kunnen starten.

De ChristenUnie wil ook meer inspraak voor huurders bij corporaties. "De ideeën voor nieuwe rechtsvormen waarin de huurder mede-eigenaar wordt, vinden wij aansprekend", laat Kamerlid Carola Schouten weten. Ze stelt verder dat de aanbevelingen vragen om een 'zorgvuldige afweging'."Een overreactie van de politiek mag er niet toe leiden dat de huurders opnieuw de dupe worden."

Het rapport valt niet mee, zegt VVD'er Roald van der Linde in een reactie. "Ik zie dat het toch wel veel erger was dan we met zijn allen dachten. Als je het rapport leest: de een koopt een stoomboot, de ander speelt voor Sinterklaas en de huurders zitten met de Zwarte Piet." De Kamer gaat snel aan de slag met de 'zinvolle aanbevelingen'. Die zijn grotendeels in lijn met wat de VVD al wil.

Volgens Jacques Monasch (PvdA) toont het rapport 'het failliet van de zelfregulering' aan. "Daar moeten we echt van af." De sociaaldemocraat kan zich erg goed vinden in de aanbeveling om huurders meer macht te geven en om de controle vanuit de overheid aan te scherpen. Ook moet er een cultuurverandering in de sector komen, maar dat heeft alleen zin als ook de regels worden aangescherpt.

"Het rapport toont in mijn optiek echt aan dat de hele sociale volkshuisvesting is vermarkt en verzelfstandigd met alle nare gevolgen van dien", zegt Sadet Karabulut (SP) in een reactie. Alle verantwoordelijke bestuurders, politici en toezichthouders hebben hun maatschappelijke taak 'zwaar verwaarloosd'."En dat moet nu anders. Sociale volkshuisvesting moet weer sociaal worden en van de huurders." De SP'er staat achter de aanbeveling om huurders meer macht te geven.

Mastercard boekt veel meer winst

Mastercard heeft vorig kwartaal iets meer winst geboekt omdat Amerikanen iets gretiger naar hun creditcard grepen. De nettowinst van het concern kwam eind september uit op iets meer dan een miljard dollar (810 miljoen euro), zo maakte Mastercard donderdag bekend. Dat is zestien procent meer dan een jaar eerder.

Per aandeel hield Mastercard 0,89 dollar over. De winst is daarmee aanmerkelijk hoger dan veel beleggers hadden verwacht. Analisten gepeild door marktonderzoeker Zacks hadden vooraf namelijk ingezet op een nettoresultaat van 0,78 dollar per aandeel. Het aandeel Mastercard steeg dan ook met twee procent in de handel voorbeurs.

Ook de omzet van het Amerikaanse concern steeg flink, omdat consumenten hun creditcard zo'n elf procent meer gingen gebruiken. De inkomsten stegen daardoor met dertien procent, naar tweeënhalf miljard dollar. Ook de omzet kwam daarmee boven verwachting uit.

Tien jaar cel voor Autobahn-sniper

Een Duitse man die in vijf jaar tijd meer dan zevenhonderd keer automobilisten op de Duitse Autobahn onder vuur nam is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel. De trucker werd schuldig bevonden aan vier pogingen tot moord, het aanbrengen van ernstig fysiek letsel en het op een gevaarlijke manier verstoren van het verkeer.

Bij een van de incidenten raakte een afgeketste kogel een vrouw in haar nek. Ze overleefde de beschieting.

De Duitse politie stond tot vorig jaar voor een raadsel. Toen werden er scanners langs de snelwegen geplaatst om de nummerplaten van automobilisten vast te leggen. Vervolgens werden de gangen nagegaan van mensen die langs de scanners waren gereden rond de tijd van de schietpartijen.

De man bekende tijdens de rechtszaak de automobilisten te hebben beschoten, maar zei dat het nooit zijn intentie was om iemand iets aan te doen.

Gesloten bŤta van The Crew open voor registratie

Je kunt op dit moment registreren voor de gesloten bèta van The Crew via deze pagina. Van 6 tot 10 november kan er op de Playstation 4 en Xbox One geraced worden met verschillende challenges, ook zijn er twee tune-opties beschikbaar: Street en Dirt.

Mensen die via Uplay een pre-order hebben geplaatst hebben sowieso toegang tot de bèta. FOK! gaat ook bètakeys weggeven. Vanaf 2 december is The Crew verkrijgbaar. 

[Vid] HSV dient aanklacht in tegen belager Ribťry

Hamburger SV heeft een aanklacht ingediend tegen de supporter die het woensdag in de bekerwedstrijd tegen Bayern München gemunt had op Franck Ribéry. De man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, stormde het veld op en sloeg de Franse speler van Bayern met een sjaal in het gezicht. Hij moet zich voor die actie nu mogelijk bij de strafrechter verantwoorden.

De HSV-supporter kwam vlak voor tijd het veld op en kon snel door veiligheidspersoneel worden afgevoerd. De thuisclub verontschuldigde zich na afloop bij zowel Bayern als Ribéry en kondigde direct aan de man een stadionverbod op te leggen. Bayern won, mede dankzij een doelpunt van Ribéry, met 3-1 in de Imtech Arena en bekert daardoor verder.

Dragon Age Keep in open bŤta

De open bèta van Dragon Age Keep is nu vrijgegeven door ontwikkelaar Bioware.

In Dragon Age Keep kunnen spelers hun beslissingen uit de voorgaande delen veranderen zodat deze wijzigingen doorlopen in de nieuwe versie van Dragon Age. De wijzigingen die hier nu aangebracht worden zullen gebruikt worden bij de start van je nieuwe spel in Inquisition.

De functionaliteit is gratis en kan gebruikt worden met een Orgin account. Dragon Age: Inquisition is in Europa vanaf 21 november te verkrijgen. Het spel komt uit voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

DA Keep

Berdych naar kwartfinale in Parijs

Tomas Berdych heeft bij het masterstoernooi van Parijs als eerste speler de kwartfinale bereikt. De Tsjech (5) won met 7-5 en 6-3 van de Spanjaard Feliciano Lopez en heeft nu bijna een ticket voor de ATP World Tour Finals op zak. Bij een zege in de kwartfinale op Stanislas Wawrinka (3) of Kevin Anderson (14) is Berdych helemaal zeker van deelname aan het eindejaarstoernooi in Londen.

Berdych had zes van de elf voorgaande ontmoetingen met Lopez verloren, maar kwam deze keer niet in de problemen. De 29-jarige speler plaatste vier servicebreaks en kon het zich daarom veroorloven zelf twee keer zijn opslag in te leveren. Na iets meer dan anderhalf uur had hij de partij in zijn voordeel beslist.

'FinanciŽle positie vluchtelingen verbetert niet'

Het wordt voor vluchtelingen steeds moeilijker om in Nederland financieel rond te komen. De economische integratie van vluchtelingen stagneert, mede door het strenge overheidsbeleid, schrijft Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) in de jaarlijkse IntegratieBarometer.

Van de vluchtelingen heeft 46 procent een betaalde baan, aldus Vluchtelingenwerk. Dit is weliswaar meer dan in voorgaande jaren, maar het betreft vaak een baan voor minder dan twaalf uur per week. Hierdoor blijven ze afhankelijk van een uitkering.

Vier op de tien vluchtelingen hebben een uitkering, 78 procent heeft een inkomen beneden modaal, aldus de organisatie. Een kwart van de vluchtelingen leeft onder de armoedegrens.

Vluchtelingen willen integreren, maar dat wordt bemoeilijkt door de overheid, aldus Vluchtelingenwerk. "Strenge eisen en gebrek aan ondersteuning veroorzaken (verblijfs)onzekerheid en staan daarmee een goed integratieproces in de weg."

"Er is geen specifiek beleid meer om vluchtelingen te ondersteunen bij het vinden van werk", aldus Vluchtelingenwerk."Gemeenten moeten inburgering en het vinden van werk beter op elkaar laten aansluiten en vluchtelingen de kans geven om een opleiding te volgen. Ook moeten gemeenten stages en werkervaringsplaatsen bieden."

Vrijdag schreef Vluchtelingenwerk in een rapport dat 21.000 vluchtelingen moeilijk Nederlander kunnen worden. Deze zogenoemde pardonners kunnen niet aan de verscherpte regels voor naturalisatie voldoen, terwijl ze daarvoor eerder waren vrijgesteld, aldus de organisatie.

Robbie Williams noemt zoontje Charlton Valentine

Het pasgeboren zoontje van Robbie Williams draagt de naam Charlton Valentine. Dat heeft de zanger bekendgemaakt met een online video. In de video duwt zijn vrouw Ayda Field de zanger in een rolstoel door een ziekenhuisgang met de baby op schoot. "En met papa gaat het prima", twitterde hij donderdag bij een link naar de video.

Williams plaatste maandag de hele dag filmpjes van zijn puffende vrouw op Twitter en Youtube. De 40-jarige Brit stond zingend en dansend naast het bed waarop zijn vrouw haar weeën in goede banen probeerde te leiden.

De zanger werd in 2012 vader van dochter Theodora Rose Williams. Hij trouwde twee jaar geleden met de Amerikaanse actrice.

Betogers bestormen parlement Burkina Faso

Demonstranten zijn donderdag het parlementsgebouw van Burkina Faso binnengedrongen. Zij wilden verhinderen dat daar gestemd kon worden over verlenging van de ambtstermijn van president Blaise Compaoré.

Compaoré staat al 27 jaar aan het roer in Burkina Faso. Dat is lang genoeg, aldus de betogers. Duizenden mensen gingen daarom donderdag in de hoofdstad Ouagadougou de straat op.

De politie probeerde de groepen demonstranten aanvankelijk nog terug te dringen met traangas, maar zij slaagden er uiteindelijk in de volksvertegenwoordiging binnen te komen.

Amerikaanse economie met 3,5 procent gegroeid

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan verwacht. Op jaarbasis groeide de economie met 3,5 procent, mede dankzij toegenomen export, meer consumentenbestedingen en verhoogde overheidsuitgaven. Dat meldt de Amerikaanse overheid donderdag in een eerste schatting.

In het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product met 4,6 procent, na een daling van 2,1 procent in het voorjaar als gevolg van een zeer strenge winter. De groei van 3,5 procent in het derde kwartaal was hoger dan de 3,1 procent die door analisten was geschat, meldt The Wall Street Journal.

Vooral aan defensie gaf de Amerikaanse overheid met een stijging van zestien procent fors meer uit. De bevolking droeg eveneens haar steentje bij en consumeerde in het derde kwartaal 1,8 procent meer, na 2,5 procent groei een kwartaal eerder. De export nam met 7,8 procent toe, na een stijging van 11,1 procent in het tweede kwartaal. De import nam op jaarbasis juist af met 1,7 procent.

Amerikaanse media spreken van een stabiele groei, ondanks de economische problemen in Europa. Volgens de Britse Financial Times groeide de Amerikaanse economie in de afgelopen vijf jaar slechts vier keer harder dan drie procent, afgelopen periode meegerekend. Er volgen nog twee updates op het groeicijfer over het afgelopen kwartaal.

Milla Jovovich weer in verwachting van dochter

Milla Jovovich en haar echtgenoot, regisseur Paul W.S. Anderson, krijgen weer een dochter. "We weten wat het wordt. We krijgen een meisje", onthulde de actrice aan de Amerikaanse entertainmentzender E! Jovovich beviel zeven jaar geleden van dochter Ever Gabo.

Dat ze weer een dochter krijgt, is een grote opluchting voor Jovovich. Ever Gabo wilde heel graag een zusje. "Ik heb geen idee wat we hadden gedaan als het een jongetje was geweest."

Jovovichs eerste spruit denkt volop mee met haar ouders. "Ze zegt telkens: koop niets nieuws voor de baby, ze kan al mijn kleren dragen. Heel economisch", grapt de 38-jarige actrice.

Jovovich, die in 2009 met Anderson trouwde, kondigde haar tweede zwangerschap in augustus aan. De actrice zou destijds eigenlijk naar Zuid-Afrika afreizen voor de opnamen van de nieuwe Resident Evil-film, maar moest de trip uitstellen vanwege haar zwangerschap. "Ik ben dolgelukkig. Ik voel me heel goed."

De nieuwe features van Resident Evil HD Remastered

Dat Resident Evil HD Remastered niet zomaar een port wordt, probeert Capcom in het onderstaande Japanse filmpje uit te leggen. Het is wel volledig in het Japans, maar het komt erop neer je nu kunt kiezen tussen widescreen 16:9 of fullscreen 4:3, Japanse stemmen, optionele analoge stick besturing en de extra missies 'Wesker’s Report I & II'.

Je kunt nu kiezen of je de oude ‘tank-stijl’-besturing van de oude delen wilt of de controls van de nieuwe versie. Wesker’s Reports zijn mockumentaries die gemaakt zijn door Capcom om het achtergrondverhaal van Resident Evil te verstellen.

De game komt in 2014 uit in Japan, maar pas begin 2015 in het westen. 

Bezoekers Noord-Korea in quarantaine om ebola

Noord-Korea plaatst alle buitenlandse bezoekers in het land voor 21 dagen in quarantaine, uit vrees voor de verspreiding van ebola. Dat hebben woordvoerders donderdag gezegd. Diplomatieke missies in het land zijn over de maatregel ingelicht.

Alle buitenlanders worden, ongeacht land of regio van herkomst, voor 21 dagen in quarantaine en onder medisch toezicht geplaatst, luidt de boodschap. Buitenlanders uit gebieden die getroffen zijn door ebola worden gezamenlijk op één plek ondergebracht, buitenlanders uit niet-getroffen gebieden moeten hun drie weken op een andere locatie, waaronder hotels, uitzitten. Medewerkers van diplomatieke missies en internationale organisaties in Noord-Korea mogen in hun woningen blijven.

In Noord-Korea zijn geen gevallen van ebola bekend.

Betogers slaags met politie in Jeruzalem

In Jeruzalem zijn donderdagochtend rellen uitgebroken tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie. Aanleiding voor de onrust was de dood van een Palestijnse man die ervan werd verdacht een ultrarechtse Israëlische activist te hebben neergeschoten. De verdachte werd in zijn huis door de politie gedood.

De verdachte werd enkele uren nadat activist Yehuda Glick was neergeschoten omsingeld in zijn huis in Oost-Jeruzalem. Volgens de politie nam hij de agenten onder vuur, waarna hij werd doodgeschoten. Niet veel later braken rellen uit in de wijk Abu Tor. De agenten werden met stenen bekogeld, waarna ze rubberkogels inzetten. Bewoners van de wijk scandeerden vanaf de daken pro-Palestijnse leuzen. De politie stelde checkpoints in om de stroom van mensen van en naar de wijk te beperken.

Glick overleefde de aanslag. Hij ligt zwaargewond in een ziekenhuis.

Ombudsman kraakt aanpak Bulgarenfraude

De vorig jaar ingevoerde maatregel van de Belastingdienst waarbij nog maar één rekeningnummer opgegeven kan worden voor de uitbetaling van toeslagen was 'slecht georganiseerd' en 'onredelijk ingrijpend' voor burgers en ondernemers. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in een rapport over de aanpak van toeslagenfraude, de zogenoemde Bulgarenfraude.

De maatregel bracht een grote groep mensen in financiële problemen omdat de Belastingdienst de uitbetaling van toeslagen aan hen tijdelijk stopzette. Meer dan honderdduizend mensen kregen maanden geen toeslagenomdat de Belastingdienst eerst hun rekeningnummers moest verifiëren. Van deze mensen had de de dienst meerdere rekeningnummers in het systeem staan.

"Door de rigoureuze stopzetting van de lopende betalingen heeft de Belastingdienst veel goedwillende burgers en ondernemers onnodig in financiële problemen gebracht", aldus waarnemend ombudsman Frank van Dooren. "De Belastingdienst had voor een alternatieve aanpak kunnen kiezen, namelijk uitbetaling op het nieuw doorgegeven rekeningnummer of doorbetaling op het oude rekeningnummer totdat het verificatieproces was afgerond."

De Nationale Ombudsman levert daarmee opnieuw forse kritiek op voormalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Begin dit jaar stelde de Ombudsman al dat de maatregel te snel was ingevoerd met te weinig oog voor de belangen van burgers. De ombudsman concludeert nu dat Weekers deze hele operatie heeft 'onderschat'. Fraudebestrijding mag er, zo concludeert de Ombudsman, niet toe leiden dat de goeden onder de kwaden lijden.

Weekers besloot vorig jaar dat mensen nog maar een bankrekeningnummer mochten gebruiken. Zo zou het moeilijker worden om te frauderen met toeslagen, zoals bendes uit Bulgarije massaal deden. De bewindsman trad begin dit jaar af vanwege zijn falende aanpak.

Cohen: kwaliteit rechtspraak onder druk

De Nederlandse rechtspraak komt door vele veranderingen van de laatste jaren onder druk te staan. Rechters hebben amper tijd om zichzelf bij te scholen. Tijd voor reflectie, studie of feedback is er nauwelijks. Dat concludeert de visitatiecommissie van de rechterlijke organisatie onder leiding van Job Cohen donderdag.

Slechts een krappe meerderheid van de rechters is tevreden met de wijze waarop ze hun vakkennis bijhouden, schrijft de commissie, die elke vier jaar de kwaliteitszorg binnen de rechterlijke organisatie onderzoekt. Een groot deel van de juridische medewerkers besteedde vorig jaar minder dan dertig uur aan educatie.

Volgens de commissie komt dat door praktische zaken als plotselinge tijdsdruk, maar ook omdat werknemers soms niet van het bestaan van cursussen afweten. Hierdoor worden lessen soms afgeblazen omdat er te weinig cursisten zijn.

Reflectie op uitspraken vindt nauwelijks plaats, concludeert de commissie. Dat is zorgelijk, omdat 'het lerend vermogen van de rechterlijke organisatie drijft op de mate waarin medewerkers leren van hun eigen werk'. De visitatiecommissie pleit daarom voor een 'professioneel debat'.

Bovenal wil de commissie dat kwaliteitsstandaarden duidelijker worden beschreven. Er is op dit moment wel een idee wat goede rechtspraak is, maar dat is vaak onuitgesproken. De normen moeten duidelijker op papier worden gezet, aldus de commissie.

De Raad voor de Rechtspraak concludeert bij monde van voorzitter Frits Bakker in een reactie dat 'de rek uit de rechtspraak is'. Hij wil meer geld om de modernisering door te zetten. "Er is extra geld nodig voor het doorvoeren van de vernieuwingen en voor het beter faciliteren van het gerechtsbestuur en het management."

Bakker stelt dat de rechtspraak de komende jaren aan vernieuwing wil werken. De kwaliteit van de rechtspraak mag hier nog niet onder lijden. Het proces gaat wel langzaam. "Het is nu eenvoudigweg te veel tegelijkertijd", aldus de raad.

Twee jaar geleden ondertekenden zo'n vijfhonderd rechters nog een pamflet waarin ze stelden dat een te hoge werkdruk de rechtspraak bedreigde. De rechters klaagden dat 'ieder jaar weer een hogere productie" moest worden gerealiseerd'.

Niet de kwaliteit van het werk stond voorop, maar de kwantiteit bepaalde het oordeel over het functioneren van een rechter, zo stond er te lezen. Veel zaken kregen daarom niet de aandacht die ze verdienden, aldus de rechters.

Job Cohen (Novum)
Job Cohen (Novum)

Vrijspraak voor Haagse 'borstendokter'

'Borstendokter' Rock G., die tientallen patiënten zou hebben verminkt, hoeft niet de cel in. De rechtbank in Den Haag heeft hem donderdag vrijgesproken. De fouten van G. vallen binnen de grenzen die voor artsen gelden. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twee jaar cel geëist.

G. deed volgens de rechtbank te weinig aan reiniging en desinfectie en deed te weinig onderzoek naar de problemen die patiëntes meldden. Zijn handelen valt volgens de rechters onder de medische exceptie, die inhoudt dat artsen pijn en letsel mogen verooorzaken bij een ingreep. Daardoor is G. niet strafbaar.

De 55-jarige G. presenteerde zich tussen 2008 en 2009 als plastisch chirurg, terwijl hij was opgeleid als gynaecoloog. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht in tegen G. Bij sommige vrouwen gingen de nieuwe borsten lekken. Ook werden protheses verwijderd zonder dat de patiënt was verdoofd.

G. heeft zelf altijd volgehouden dat de problemen waar de vrouwen na de operatie mee te maken kregen niet door hem waren veroorzaakt. Hij werd in 2010 uit het artsenregister geschrapt.

Opstelten erkent integriteitsgebreken

Bij onderdelen van het ministerie van Veiligheid en Justitie is integriteit 'nog te weinig onderdeel van het reguliere proces'. Te veel aandacht gaat uit naar incidentenmanagement. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag geschreven in antwoord op Kamervragen van de SP.

De SP had opheldering gevraagd naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant van vorige week. Daarin werd gesteld dat het integriteitsbeleid van Veiligheid en Justitie niet deugt. Interne onderzoeken naar belangenverstrengeling en mogelijke strafbare feiten vinden vaak te laat of paniekerig plaats, meldde de krant op gezag van een 'kwartiermaker' die onderzoek deed naar het integriteitsbeleid van het ministerie. Een aanbeveling om een aparte afdeling voor integriteit op te richten zou bovendien zijn afgewezen.

Opstelten benadrukt dat zijn ministerie 'permanent bezig is' met integriteitsbeleid. Bij veel onderdelen van het ministerie, zoals het OM, de IND en de politie, is er veel aandacht voor. De 'kwartiermaker' heeft zijn conclusies 'bewust scherp opgeschreven', om discussie aan te moedigen. Dat er geen integriteitsafdeling komt, is omdat integriteitsbeleid volgens de ambtelijke top een belangrijke rol moet spelen op alle afdelingen.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)

Vuelta start volgend jaar aan Costa del Sol

De Ronde van Spanje start volgend jaar in Puerto Banus. Dat heeft de organisatie van de wielerronde donderdag bekendgemaakt. Puerto Banus ligt in het zuidoosten van Spanje, dicht bij Marbella aan de Costa del Sol. De openingsetappe wordt verreden op 22 augustus. In januari wordt het volledige rittenschema onthuld.

Aanvankelijk zou de Ronde van Spanje van 2015 in Emmen starten, maar na de dopingonthullingen rond de ontmaskering van Lance Armstrong besloot de provincie Drenthe ervan af te zien. Initiatieven om de Vuelta ergens anders in Nederland te laten starten, liepen op niets uit.

Volkswagen boekt miljard meer winst

Volkswagen kan terugkijken op een succesvol derde kwartaal, waarin de Duitse autofabrikant een winststijging van 56 procent noteerde. Volkswagen zag de verkoopcijfers met name in China en Europa toenemen, meldde het bedrijf bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De winst lag met 2,97 miljard euro ruim een miljard euro hoger dan vorig jaar en was ook hoger dan de 2,43 miljard die analisten hadden verwacht. De omzet steeg met 4,1 procent naar 48,9 miljard euro. Volkswagen, dat onder meer ook Seats en Audi's produceert, deed met name goede zaken in thuismarkt Duitsland, waar het merk 11,4 procent meer auto's afzette.

Volkswagen, na Toyota het grootste automerk ter wereld, denkt zijn doelstellingen voor dit jaar te halen, maar tekent wel aan dat de mondiale automarkt sterk afhankelijk is van de politieke en economische omstandigheden in de wereld.

De Duitsers willen, net als het Japanse Toyota, dit jaar voor het eerst meer dan tien miljoen auto's verkopen. In de eerste drie kwartalen werden 7,4 miljoen voertuigen afgeleverd, meldde het bedrijf al eerder.

Volkswagen boekt miljard meer winst (Foto: Novum)
Volkswagen boekt miljard meer winst (Foto: Novum)

Dom blondje (25) heeft seks met hont

In Brisbane moest gisteren ene Jenna Louise Driscoll voor de rechtbank verschijnen. De 25-jarige Australische heeft namelijk zeker driemaal seks gehad met een hont. Het domme blondje werd gesnapt toen de politie bij een onderzoek op drie filmpjes van haar stuitte waarop zij zich liet uitwonen door de viervoeter.

Driscoll bleek de spil te zijn in een drugszaak. Aan kennissen verkocht zij grote hoeveelheden wiet. Toen de politie in verband met een onderzoek naar de blondine haar telefoon controleerde, stuitte Bromsnor tot zijn verrassing op drie seksfilmpjes waarop de jongedame het doet met een hont.

De Australische moest gisteren dus niet alleen voorkomen wegens drugshandel, maar ook voor seks met dieren. Gisteren is zij op borgtocht vrijgelaten. In december zal zij opnieuw voor de rechter moeten verschijnen.

Zweden erkent Palestijnse staat

Zweden heeft donderdag een onafhankelijke Palestijnse staat erkend. Dat liet het ministerie van buitenlandse zaken weten. Binnen Europa gingen alleen Malta en Cyprus Zweden voor.

Minister van buitenlandse zaken Margot Wallström zei dat de stap is genomen, omdat de 'criteria van het internationale recht' zijn vervuld. "Er is grondgebied, een volk en een regering", aldus de minister.

Robert Rydberg, het hoofd van Midden-Oosten-zaken bij het ministerie, plaatste een foto op Twitter waarop de ondertekening van de erkenning is te zien.

Wallström zei te hopen dat de 'uitstekende samenwerking' tussen Zweden en Israël zal worden voorgezet en dat 'de beslissing in Jeruzalem op een constructieve manier' zal worden geïnterpreteerd.

Wallströms hoopvolle boodschap was echter niet besteed aan de Israëlische minister van buitenlandse zaken, Avigdor Lieberman, die de beslissing veroordeelde. Lieberman noemde het een 'ellendig besluit dat de extremistische elementen' in de Palestijnse gebieden in de kaart speelt. "Het is bedroevend dat de Zweedse regering tot deze erkenning heeft besloten, die alleen maar schadelijk kan uitpakken."

De Europese Unie heeft eerder gezegd een Palestijnse staat te zullen erkennen 'wanneer dat gepast is'. De meeste landen zijn van mening dat alleen onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen tot erkenning van een Palestijnse staat kunnen leiden.

Eerste peshmerga via Turkije naar Kobani

De eerste groep van tien Koerdische strijders, of peshmerga, is via Turkije de door Islamitische Staat belegerde Syrische grensstad Kobani binnengekomen. Dat hebben Syrische activisten donderdag gezegd. In totaal zullen verspreid over de dag 150 peshmerga naar Kobani gaan.

De peshmerga sluiten zich in Kobani aan bij andere Koerdische strijders die de stad uit handen van IS proberen te houden. Vanuit de lucht krijgen zij steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

In de nacht is hevige strijd geleverd. IS ondernam een tevergeefse poging de enige grensovergang tussen Kobani en Turkije te veroveren.

Woensdag stak een groep van zo'n vijftig Syrische rebellen de grens over naar Kobani. Ook zij hebben zich aangesloten bij de Koerdische strijdmacht in de belegerde stad. Het gaat om rebellen van het Vrije Syrische Leger, een rebellenverbond dat al jaren tegen het Syrische leger vecht.

EnquÍterapport: ťťn toezichthouder corporaties

Er moet één toezichthouder komen voor het stelsel van woningcorporaties. De parlementaire enquêtecommissie bepleit de oprichting van een Woonautoriteit, blijkt uit het donderdag gepresenteerde eindrapport van de commissie onder leiding van ex-PVV'er Ronald van Vliet. Nu is het toezicht 'versnipperd', oordeelt Van Vliet.

Nu zijn het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) belast met verschillende aspecten van het toezicht. Ook een minister - op dit moment minister voor Wonen Stef Blok (VVD) - is verantwoordelijk voor delen van het toezicht. En alle drie die partijen hebben steken laten vallen.

"Voor effectief en efficiënt overheidstoezicht op de corporatiesector is het nodig om het externe toezicht op de financiën, de governance en integriteit en de rechtmatigheid te bundelen en onder te brengen bij een onafhankelijke, onpartijdige en krachtige publieke toezichthouder." De voorgestelde Woonautoriteit moet krachtig genoeg en onafhankelijk zijn. De commissie-Van Vliet stelt voor om het CFV om te vormen tot deze toezichthouder.

Het afschaffen van het corporatiestelsel is volgens de commissie juridisch wel mogelijk, maar op korte termijn niet realistisch. Om het huidige stelsel 'robuuster' te maken doet de commissie een reeks voorstellen. Behalve de onafhankelijke toezichthouder gaat het om een inperking van de activiteiten die corporaties mogen ontplooien. Terug naar de kerntaak is de boodschap, en het moet afgelopen zijn met commerciële avonturen.

Ook moet het interne toezicht op de schop en moeten gemeenten en huurders een grotere stem krijgen. Zo moet de minister niet-functionerende commissarissen voortaan kunnen ontslaan en mogen zij maximaal acht jaar blijven zitten. De minister moet ook disfunctionerende bestuurders kunnen aanpakken en moeten accountants meer aandacht gaan besteden aan mogelijke risico's die corporaties lopen.

Corporaties moeten transparanter worden. Zo zou de minister de Tweede Kamer jaarlijks moeten informeren over de 'staat van de volkshuisvesting'. Van groot belang bij dit alles is dat er een cultuuromslag komt. "Gedrag verbeteren is van groot belang om de corporatiesector in de toekomst te vrijwaren van nog meer incidenten", schrijft Van Vliet. "Dit vereist allereerst een cultuur waarin laakbaar gedrag niet wordt getolereerd en mensen elkaar daarop aanspreken." Fraude en zelfverrijking moeten hard worden aangepakt.

Ten slotte roept de commissie op om het corporatiestelsel nu echt eens aan te pakken. "De commissie constateert een brede maatschappelijke en politieke consensus over de noodzaak van vergaande aanpassingen in het stelsel. Na twintig jaar praten over de benodigde aanpassingen is nu het moment daar om echt te handelen."

'Media medeschuldig aan falen Belastingdienst'

De roep uit samenleving en media om fraude met toeslagen te bestrijden is er mede voor verantwoordelijk dat een grote groep Nederlanders in de financiële problemen is terechtgekomen. Dat stelt het ministerie van Financiën donderdag in reactie op een rapport van de Nationale Ombudsman over de toeslagenfraude, de zogenoemde Bulgarenfraude.

De vorig jaar ingevoerde maatregel waarbij nog maar één rekeningnummer opgegeven kan worden voor de uitbetaling van toeslagen zou aanvankelijk gefaseerd worden ingevoerd tot 1 januari 2016. "Onder sterke maatschappelijke en publicitaire druk werd de invoering door de toenmalige staatssecretaris versneld met een overgangstermijn van zeven maanden", zo stelt het ministerie namens staatssecretaris Eric Wiebes (VVD).

Door de snelle invoering kwam een grote groep Nederlanders in de financiële problemen. Meer dan honderdduizend mensen kregen maanden geen toeslagen omdat de Belastingdienst eerst hun rekeningnummers moest verifiëren. Van deze mensen had de de dienst meerdere rekeningnummers in het systeem staan.

In de verklaring laat het ministerie van Financiën wel weten dat de Belastingdienst het 'betreurt dat deze problemen zijn ontstaan'. De dienst zou inmiddels maatregelen hebben getroffen om te voorkomen dat in de toekomst vertraging ontstaat bij het uitbetalen van de toeslagen.

De Nationale Ombudsman concludeerde eerder donderdag dat de invoering van de maatregel 'slecht georganiseerd' en 'onredelijk ingrijpend' was voor burgers en ondernemers. De Ombudsman oordeelde hard over voormalig staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). De bewindsman, die om de kwestie aftrad, heeft de hele operatie 'onderschat'.

EO met doodskist langs Evert Santegoeds

Evert Santegoeds neemt deel aan een nieuw seizoen van het EO-programma De Kist. Ook Sylvana Simons, Richard Groenendijk, Waylon en Barbara Barend krijgen bezoek van presentator Kefah Allush en zijn houten doodskist. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt.

In het programma gaat Allush in gesprek met BN'ers over hun verwachtingen en ervaringen rondom de dood. De eerste aflevering wordt op 9 november uitgezonden. Sylvana Simons praat dan onder meer over haar vader die onverwacht zelfmoord pleegde.

Applebaas Tim Cook 'trotse homo'

Topman Tim Cook van Apple is 'trots om homo te zijn'. Dat schrijft hij in een donderdag gepubliceerde bijdrage in het Amerikaanse zakenmagazine Businessweek.

Cook stelt dat hij er tegenover collega's nooit een geheim heeft gemaakt van zijn seksuele geaardheid. "Dat lijkt geen verschil te maken in de manier waarop ze mij behandelen. Natuurlijk heb ik het geluk dat ik werk bij een bedrijf dat houdt van creativiteit en innovatie, en weet dat het alleen kan floreren als je verschillen tussen mensen omarmt. Niet iedereen heeft dat geluk", zei hij.

Uit privacyoverwegingen sprak Cook niet eerder in het openbaar over zijn homoseksualiteit. Door dat wel te doen, hoopt hij naar eigen zeggen iets voor anderen te betekenen. "Als de wetenschap dat de baas van Apple homo is, iemand kan helpen zich te verzoenen met wie hij of zij is, troost kan bieden aan wie zich alleen voelt, of mensen kan inspireren om te staan voor hun gelijkwaardigheid, dan is dat de opoffering van mijn privacy waard."

Tim Cook: trots om homo te zijn
Tim Cook: trots om homo te zijn (Foto: ANP)

Jacqueline Govaert schrijft nummer Serious Request

Het nummer Make More Sound van Jacqueline Govaert is dit jaar het officiële themanummer van 3FM Serious Request. Dat maakte Giel Beelen donderdag bekend in zijn ochtendshow. De opbrengst van de jaarlijkse actie gaat dit jaar naar meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden.

Make More Sound is eind november voor het eerst te horen. Dan is de single te downloaden en via streams te beluisteren. De volledige opbrengst van het nummer gaat naar Serious Request.

Het Glazen Huis strijkt dit jaar neer in Haarlem, Govaerts woonplaats. Van 18 tot en met 24 december sluiten drie dj's zich weer op om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Govaert neemt het stokje over van Racoon. Het nummer Shoes of Lightning van de Zeeuwse band was vorig jaar het themanummer.

Tropische kogelvis gevonden op Texels strand

Medewerkers van Ecomare hebben op het Texelse strand een tropische kogelvis gevonden. Vermoedelijk was de vis uit koers geraakt, laat het dierencentrum donderdag weten. De kogelvis komt normaal gesproken alleen voor in het tropische deel van de Atlantische Oceaan en werd nooit eerder in het Noordzeegebied aangetroffen.

Het dier werd gevonden tijdens een personeelsuitje en was 51 centimeter lang. Het dier viel de medewerkers direct op door de stekelige buik en de uit vier tanden bestaande papegaaienbek. Meeuwen hadden het beest al aangevreten.

De dichtstbijzijnde vindplaatsen van de vis liggen aan de zuidwestkust van de Britse eilanden en Bretagne. Als de kogelvis Texel op natuurlijke wijze heeft bereikt, was hij wel erg ver uit de koers geraakt, tekent het kenniscentrum aan. Toch is dat de waarschijnlijkste verklaring, aldus Ecomare.

De meeste kogelvissoorten hebben gifstoffen om te voorkomen dat ze door andere dieren worden opgegeten. Voor mensen zijn ze niet eetbaar. In Japan worden ze op een speciale manier klaargemaakt waardoor ze niet meer giftig zouden zijn. Toch sterven er jaarlijks mensen aan het eten van kogelvis. De kogelvissoort die op Texel werd gevonden heeft geen Nederlandse naam. Ecomare stelt voor het dier hazenkopvis te noemen.

Station Breda ontruimd na brand

In het treinstation van Breda is donderdag rond 12.15 uur tijdens werkzaamheden brand uitgebroken. De brand was rond 12.50 uur geblust, maar een deel van het station is ontruimd en het treinverkeer is stilgelegd. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant donderdag.

Bij de werkzaamheden aan de noordkant van het station stond isolatiemateriaal in brand. Omwonenden wordt gevraagd uit voorzorg ramen en deuren dicht te doen vanwege de forse rookontwikkeling.

Het station in Breda werd de afgelopen weken meermaals opgeschrikt door een vals brandalarm.

Laat jezelf vermoorden in horrorfilm voor Oculus Rift

Zin om vermoord te worden? 11:57 is ’s werelds eerste korte horror film die speciaal is gemaakt voor Oculus Rift, maar zal binnenkort ook beschikbaar zijn voor iOs en Android toestellen.

11:57 is een korte virtual reality horror film waarin je je ergste nachtmerrie in 360° beleefd. In een kille, verlaten kelder in Amsterdam waan je je midden in een onwerkelijke setting, waar je zo hard kunt schreeuwen als je wil, maar wegkijken is geen optie. 11:57 is een film waarin je zelf de hoofdrol speelt. Je bent geen toeschouwer, maar het slachtoffer.

De film kun je gratis kijken. Ga naar http://1157.pm voor meer informatie, het bekijken van de trailer of het gratis downloaden van de film door middel van een Tweet of Facebook post. Het kan zonder Oculus Rift maar dan word je niet zo leuk vermoord natuurlijk.

 

Foodwatchlobbyisten slopen schoolontbijt

Er staat dit jaar fruit op tafel als op 3 november vele duizenden kinderen aanschuiven voor het Nationaal Schoolontbijt. Voedselwaakhond en treiterlobbyclub foodwatch is blij met het verpesten van een leuke ochtend voor kinderen en noemt het een groot succes dat fruit de hagelslag en pindakaas heeft verdreven.

Foodwatch trok vorig jaar onnodig aan de bel over het, volgens hun, ongezonde karakter van het Nationaal Schoolontbijt. Behalve hagelslag kregen de kinderen smeerkaas, pindakaas en sinaasappelsap uit pak voorgeschoteld. Hier moesten de zeurkousen van foodwatch natuurlijk een eind aan maken. Kinderen die zomaar sinaasappelsap drinken en smeerkaas eten, dat moeten we niet willen met z'n allen. "Fruit zul je vreten godverdomme," moet de gedachte van de foodwatch-geitenwollensokken geweest zijn.

De volgende stap voor foodwatch zal wellicht een lobby tegen melk zijn. Daarvan ga je immers eerder dood.

Melkdrinkers sterven eerder

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd. Wie veel melk drinkt, kan namelijk eerder doodgaan. En melk verkleint de kans op botbreuken niet. Volgens de Zweedse onderzoekers die dit ontdekten, geldt het omgekeerde voor yoghurt en kaas.

Hun bevindingen zijn dinsdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Zij onderzochten ruim 100.000 mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid 10 tot 20 jaar in de gaten door middel van vragenlijsten.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om vroegtijdig te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Voor mannen gold dit in iets minder mate. Natuurlijke suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners zijn. Studies bij dieren wijzen uit dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC. Hij vindt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat daarover conclusies kunnen worden getrokken.

'Entertainer Frank Masmeijer zit in Vlaamse cel'

Voormalig tv-ster Frank Masmeijer zit vast in Antwerpen op verdenking van drugshandel. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. "Op een ochtend werd er aangebeld door de politie en moest hij mee", vertelt Masmeijers echtgenote Sandra aan de krant. "Frank kreeg niet eens de gelegenheid iets te pakken of mee te nemen."

Sandra noemt de situatie 'buitengewoon gênant'. Volgens ingewijden wist de echtgenote van de showmaster niets van de zaakjes van Masmeijer. "Drugs? Nee, echt, ik weet het niet. Ik mag niks zeggen. Ik weet ook niets. Ik hou het erop dat alles op een misverstand berust en dat Frank snel weer thuis is."

De 53-jarige Masmeijer presenteerde voor de NCRV programma's als Holidayshow en Dinges. De omroep zette Masmeijer in 1994 op straat, waarna hij met zijn gezin naar België vertrok. Masmeijer opende een horecazaak in Sint-Niklaas, maar die werd vorig jaar oktober failliet verklaard.

Volgens De Telegraaf zit Masmeijer al vijf weken in de gevangenis van Antwerpen. De voormalig tv-ster zou in volledige beperking zitten en alleen contact mogen hebben met zijn advocaat.

Real en Sevilla goed op weg in Copa del Rey

Real Madrid en Sevilla hebben woensdag een goede stap gezet naar het bereiken van de volgende ronde in de Copa del Rey. Real won met 4-1 van UD Cornella, Sevilla was Sabadell met 6-1 de baas. Begin december volgen de returns. Alle andere teams spelen dan de heenwedstrijden in de vierde ronde met de returns van die duels twee weken later.

Real kwam via Raphaël Varane op 1-0, maar Cornella maakte verrassend gelijk. Via opnieuw Varane leidde Real bij rust alsnog. Javier Hernandez en Marcelo zorgden voor de eindstand.

Bij Sevilla was Iago Aspas de gevierde man. Hij tekende voor drie doelpunten. Thimotée Kolodziejczak, Kevin Gameiro en José Antonio Reyes vonden ook het net.

Politie pakt tien witwasverdachten op

De politie en de marechaussee hebben eerder deze week op Schiphol negen mannen opgepakt op verdenking van witwassen. Hun opdrachtgever, een 22-jarige rijschoolhouder uit Amsterdam, is opgepakt op een luchthaven in Parijs. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De mannen tussen de 19 en 24 jaar waren al ingecheckt voor een vlucht naar Libanon. Ze hadden elk 9500 euro bij zich. Ook de rijschoolhouder was op weg naar Libanon. Naar hem deed de politie al langer onderzoek. Het geld, bij elkaar 85 duizend euro, is in beslag genomen.

Kelder wil Nederland opvoeden met Hoe Heurt Het

Jort Kelder denkt kritischer na over zijn programma nu er opnieuw een discussie is losgebarsten rond de publieke omroep. "Ik vind dat we met Hoe Heurt Het Eigenlijk? opvoedkundig werk moeten verrichten", vertelt Kelder donderdag in het AD.

"Ik weet best dat veel mensen die ik spreek soms door slavenhandel en vriendjespolitiek in de negentiende eeuw aan hun geld zijn gekomen, maar het zou toch niet verkeerd zijn enkele omgangsvormen uit die tijd in ere te herstellen?", vraagt Kelder zich af. "Ik ga iets vinden om daar meer mee te bereiken."

Hoe Heurt Het Eigenlijk?, dat donderdagavond weer te zien is, past volgens Kelder prima bij de publieke omroep. Dat vindt de 50-jarige presentator niet van Fort Boyard, dat door zijn geliefde Lauren Verster wordt gepresenteerd. "Zij hoeft toch helemaal niet met wat BN'ers in een fort te gaan zitten. Totale onzin."

Kelder is het met staatssecretaris Sander Dekker eens dat amusement van de publieke omroep moet verdwijnen. "Maar die hypocriete politici willen wel dat het bestel alle mensen bereikt."

Afstand tussen hoog- en laagopgeleiden valt mee

Nederland kent een kloof tussen hoog- en laagopgeleiden, maar die is niet zo groot als in andere landen. Dat stellen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een donderdag verschenen studie.

"Tussen lager- en hogeropgeleiden bestaat enige segregatie in de woonomgeving, op school en op het werk, maar vergeleken met andere landen is die segregatie (nog) niet sterk", schrijven beide instituten. "Toch bestaat er een vrij grote sociale afstand. Tussen de sociale netwerken van lager- en hogeropgeleiden is maar weinig overlap." WRR en SCP constateren 'ongemak' tussen beide groepen, die 'wederzijdse vermijding' aantrekkelijk maakt.

Laagopgeleiden ervaren vaak 'gevoelens van kwetsbaarheid' over hun opleidingsniveau. Ook voor hoogopgeleiden zijn verschillen in opleidingsniveau ongemakkelijk. "Zij blijken bijvoorbeeld regelmatig spanning te ervaren tussen hun gelijkheidsidealen en hun negatieve oordelen over de smaken en voorkeuren van lager opgeleiden." Lageropgeleiden vinden hogeropgeleiden niet 'warm of gezellig', maar wel competent. Omgekeerd is dat beeld precies andersom.

Qua politieke opvattingen valt de kloof mee. Weliswaar is tussen hoog- en laagopgeleiden sprake van tegengestelde opvattingen over zaken als immigratie en de EU, maar de meeste mensen nemen een middenpositie in. Ook in hun nieuwsconsumptie zijn Nederlanders niet zo gepolariseerd als bijvoorbeeld Amerikanen. Alle groepen kijken naar het NOS Journaal, en in iets mindere mate RTL Nieuws.

Verdachte aanslag Jeruzalem zat onlangs nog in cel

De Palestijnse man die woensdagavond een ultrarechtse joodse activist zou hebben neergeschoten in Jeruzalem was recentelijk vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Dat heeft de Israëlische politiewoordvoerder Micky Rosenfeld gezegd. Moatez Higazi werd uren na de aanslag doodgeschoten nadat hij volgens de politie het vuur had geopend op agenten die zijn huis omsingelden. De activist, Yehuda Glick, overleefde de aanslag en ligt zwaargewond in een ziekenhuis.

Higazi had Glick vanaf een motor onder vuur genomen, aldus de Israëlische politie. Uren later werd zijn woning in Oost-Jeruzalem omsingeld. Volgens Rosenfeld begon Higazi op een gegeven moment de politie te beschieten, waarna hij door de agenten werd gedood.

Glick is een in de Verenigde Staten geboren activist die wil dat joden vrije toegang krijgen tot de hele Tempelberg, een heiligdom voor zowel joden als moslims.

De Tempelberg was de afgelopen maanden het epicentrum van de toegenomen spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen. De spanningen liepen meerdere keren uit op geweld tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Israël zegt dat het de toegang tot de heilige locatie voor Israëliërs en Palestijnen wil behouden, maar volgens de Palestijnen wordt de toegang voor Israëliërs stapje voor stapje uitgebreid.

Minister van defensie Moshe Yaalon gaf donderdag de Palestijnse president Mahmoud Abbas de schuld van de aanslag. "De moordpoging op Yehuda Glick is de zoveelste stap in de Palestijnse opruiing tegen joden en de staat Israël", zei Yaalon. "Als Abu Mazen (Abbas, red.) leugens verspreid en giftige uitspraken doet over het recht van joden om in hun eigen land hun geloof te belijden is terreur het resultaat, zoals we gisteren hebben gezien."

Niet alleen rond de Tempelberg, maar ook elders in Oost-Jeruzalem zijn er de laatste tijd steeds meer botsingen tussen Israëliërs en Palestijnen. Israël gooide maandag olie op het vuur toen het nieuwe bouwplannen voor Oost-Jeruzalem bekendmaakte. Israël nam het stadsdeel in tijdens de oorlog in 1967 en ziet heel Jeruzalem als de onverdeelbare hoofdstad van het land. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam woensdagavond op verzoek van Jordanië in spoedzitting bijeen om de situatie in Oost-Jeruzalem te bespreken. VN-chef politieke zaken Jeffrey Feltman zei dat de bouwplannen een bedreiging zijn voor de levensvatbaarheid van de toekomstige Palestijnse staat.

Israël liet bij monde van zijn ambassadeur bij de VN Ron Prosor weten alles te doen om de spanningen tot een minimum te beperken. De Palestijnse ambassadeur, Riyad Mansour, zei dat Israël niet luistert. Hij sprak van een 'explosieve' situatie.

Feltman raadde de Veiligheidsraad aan actie te ondernemen. Bij Israël en de Palestijnen drong hij er op aan door onderhandelen te spanningen weg te nemen.

Nationale spermabank behoedt Britten voor tekort

Groot-Brittannië heeft een nationale spermabank geopend om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar donoren. De bank is gevestigd in een vrouwenziekenhuis in Birmingham en moet hulp bieden aan alleenstaande vrouwen, mannen met vruchtbaarheidsproblemen en homostellen die een gezin willen stichten.

Groot-Brittannië kampt met een tekort aan spermadonoren. De vraag naar donorsperma is ondertussen toegenomen.

Een belangrijke rol van de nationale spermabank is het aantal patiënten terug te dringen dat 'zichzelf in gevaar brengt' door gebruik te maken van ongereguleerde donatiediensten, aldus de National Gamete Donation Trust, de beheerder van de bank.

Lufthansa boekt meer winst in 'stabiel' kwartaal

Lufthansa heeft een 'stabiel' kwartaal achter de rug, waarin de Duitse luchtvaartmaatschappij zowel de omzet als de winst zag toenemen. Dat zei topman Carsten Spohr donderdag bij presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Lufthansa blijft daarom bij zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks de vele stakingen dit voorjaar.

De concurrent van Air France-KLM verwacht eind 2014 een miljard euro winst te hebben geboekt. Voor 2015 verwacht Lufthansa wel minder winst dan tot dusver. De luchtvaartmaatschappij sprak eerder van een nettowinst van twee miljard volgend jaar. Nu is dat bijgesteld tot 'significant meer' dan in 2014.

In het derde kwartaal zag Lufthansa zijn winst met een kwart oplopen naar 561 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar is dat een kleine vijfhonderd euro. Tussen januari en juni kwam Lufthansa namelijk in de rode cijfers uit, onder meer als gevolg van de stakingen van vorig jaar.

Ook de omzet van het Duitse concern nam vorig kwartaal toe, met 1,9 procent naar 8,5 miljard euro. Over het jaar tot dusver liggen de inkomsten juist een half procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam tussen januari en september daardoor uit op 22,6 miljard euro.

Jumbo komt met meelwormburger en larvensnack

Klanten van supermarktketen Jumbo kunnen naast vis en vlees ook eetbare insecten kopen. In supermarkten in Groningen en Haren worden vanaf vrijdag meelwormen, buffalowormen en wasmotlarven verkocht. De meelwormen en de buffalowormen zijn verkrijgbaar als een burger, de wasmotlarven als 'crispy snack', meldt Jumbo donderdag.

Volgens het bedrijf is het voor het eerst dat insectenproducten in Nederland in een supermarkt worden verkocht. De insecten zijn een 'gezonde en duurzame optie' naast het traditionele vis en vlees. Het voedsel biedt ook de mogelijkheid iets te doen aan voedselschaarste in de wereld, aldus Jumbo.

Jumbo wil het assortiment uitbreiden naar alle winkels in Nederland. Later wordt bekend welke producten daar in de schappen gaan liggen.

Renner Brajkovic van Astana naar Unitedhealthcare

Janez Brajkovic vervolgt zijn carrière bij Unitedhealthcare. De 30-jarige Sloveense wielrenner komt over van Astana, waar hij een aflopend contract had. Bij het Amerikaanse Pro Continental-team tekent de nummer negen van de Tour de France van 2012 een contract voor twee jaar.

Brajkovic reed in de Verenigde Staten al eerder voor Discovery Channel en Team Radioshack. "Bij Astana vroeg ik altijd of ik races in Amerika kon rijden, maar dat was niet mogelijk", vertelde de Sloveen aan Cyclingnews. "Ik ben blij dat ik er nu terug kan keren. De Rondes van Californië, Utah en Colorado worden mijn belangrijkste doelen voor volgend seizoen."

Golfer Luiten in middenmoot na eerste dag BMW Masters

Golfer Joost Luiten staat na de eerste dag van de BMW Masters in Shanghai in de middenmoot. De Bleiswijker ging vandaag op de golfbaan van Lake Malaren rond in 72 slagen (par) en staat daarmee op een gedeelde 42e plaats.

De koploper na dag één is Alxander Levy. Hij ging de baan rond in 65 slagen, zeven slagen onder par. Romain Wattel, Nicolar Colsaerts, Emiliano Grillo volgen op -6. Het toernooi in Shanghai is het eerste toernooi uit de Final Series van de Europese Tour. In de serie van vier evenementen wordt 23 miljoen euro aan prijzengeld verdeeld. Luiten gaat vooral op punten om verder de stijgen op de wereldranglijst. Hij is momenteel de nummer 32 van de wereld.

Neil Patrick Harris inspiratieloos over Oscars

Neil Patrick Harris heeft nog geen flauw idee hoe hij de presentatie van de Oscars gaat aanpakken. Dat zei hij dinsdag in het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

"Ik heb eigenlijk nog geen enkel idee wat er in de show zit", aldus Harris. "Ik ben nu vooral nog heel erg dankbaar dat ik er straks deel van uitmaak."

Harris heeft nog even te gaan om met een geweldig idee op de proppen te komen. In februari worden de belangrijkste filmprijzen van het jaar uitgedeeld in Los Angeles. Volgens de 41-jarige acteur, bekend van de sitcom How I Met Your Mother, start momenteel de zoektocht naar grappige tekstschrijvers.

Vorige week werd bekend dat de organisatie van de Oscars eigenlijk enkele andere sterren op het oog had voor de presentatie van de awardshow. Onder meer Ellen DeGeneres en Chris Rock stonden op het wensenlijstje, maar zeiden nee.


Neil Patrick Harris inspiratieloos over Oscars (Foto: Novum)

Bloemen schaatst World Cups voor Canada

Schaatser Ted-Jan Bloemen heeft groen licht gekregen om uit te komen voor Canada in de komende serie wereldbekerwedstrijden. De internationale schaatsunie ISU heeft zijn naturalisatie tot Canadees goedgekeurd.

Bloemen, zoon van een Nederlandse moeder en een Canadese vader, won op de nationale kampioenschappen in het land zowel de vijf als de tien kilometer, die laatste afstand zelfs in een Canadees record. Pas vorige week ontving hij zijn paspoort en het was nog even de vraag of de ISU de wijzigingen op tijd kon doorvoeren. Dat blijkt nu het geval te zijn.

'TJ Flowers' rijdt half november in elk geval de twee langste afstanden bij de wereldbekerwedstrijd in het Japanse Obihiro. Ook zal hij bij de World Cups in Seoul, Berlijn en Heerenveen op het ijs staan.

Politie arresteert serieaanrander Venray

Een 34-jarige man uit het Limburgse Venray wordt verdacht van het aanranden van zeker zes meisjes en vrouwen in de afgelopen week. De slachtoffers waren tussen 14 en 83 jaar oud. De politie vatte de man woensdagnacht in de kraag, nadat hij opnieuw had toegeslagen.

De aanrandingen vonden vooral plaats in de wijk het Brukske en leidden daar tot grote onrust. De verdacht wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, meldt de politie.

Komedieserie Popoz wordt bioscoopfilm

Popoz gaat naar de bioscopen. De komedieserie, die vorig jaar te zien was op Comedy Central, krijgt een filmvervolg. Dat wordt geregisseerd door Martijn Smits en Erwin van den Eshof. De film Popoz moet in het najaar van 2015 op het witte doek te zien zijn, maakte distributeur Dutch Filmworks donderdag bekend.

"Ik vind het fantastisch dat onze serie Popoz een filmvervolg krijgt", jubelt Maurice Hols, topman van het moederbedrijf van Comedy Central. "Hiermee hopen we niet alleen de grote vaste groep fans blij te maken, maar ook een nieuwe groep komedieliefhebbers te bereiken."

In de film raken de twee iets te fanatieke rechercheurs Ivo, een rol van Huub Smit, en Randy, die wordt gespeeld door Sergio Hasselbaink, verzeild in een misdaadavontuur nadat ze zich iets te enthousiast bemoeiden met een grote politieoperatie. In de filmversie zijn ook rollen weggelegd voor Noel Deelen, Markoesa Hamer, Ancilla Tilia en Uriah Arnhem.

Smits en Van den Eshof tekenden niet alleen voor de regie van Popoz, met Wijo Koek zijn ze ook verantwoordelijk voor het scenario. De opnamen voor de film, die wordt geproduceerd door Alain de Levita en Comedy Central, gaan volgende maand van start op locaties in Nederland.

Naast de filmversie blijft Popoz bestaan als serie. Het tweede seizoen is vanaf zondag op de buis.

Meer omzet voor Beter Bed

Beter Bed heeft in het derde kwartaal zowel de omzet als het bedrijfsresultaat sterk zien stijgen. Dit meldde de beddenboer donderdag voorbeurs. "Vrijwel alle landen en formules hebben hogere omzetten gerealiseerd", zo liet Beter Bed in een toelichting op de kwartaalcijfers weten.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) kwam uit op 6,1 miljoen euro, een ruime verbetering ten opzichte van de 3,7 miljoen euro van vorig jaar. De omzet kwam in het afgelopen kwartaal 10,6 procent hoger uit op 95,7 miljoen euro. In Duitsland groeide de omzet van het bedrijf met 13,6 procent. In Nederland was dat met 4,5 procent lager.

Beter Bed bracht het aantal winkels terug met 4,1 procent op jaarbasis. Dat kwam doordat de formules Slaapgenoten en Matrassen Concord in Nederland en België dit jaar werden afgebouwd. 32 filialen sloten hun deuren. Vorig jaar waren er al winkels van Beter Bed in Spanje gesloten.

Beter Bed keert een interim-dividend uit van 0,28 euro per aandeel. Dit is meer dan de 0,20 euro van vorig jaar.

Voor het laatste kwartaal van het jaar verwacht Beter Bed, mede gesteund door het voorzichtige economische herstel in de diverse markten, meer resultaten van de kostenbesparende maatregelen te zien in de omzet.

Appel vervangt hagelslag bij schoolontbijt

Een half miljoen basisschoolleerlingen van meer dan drieduizend basisscholen krijgen maandag tijdens het Nationale Schoolontbijt een appel in plaats van een broodje hagelslag. Onder druk van 'voedselwaakhond' foodwatch is het ontbijt voor kinderen aangepast.

Foodwatch begon vorig jaar een actie tegen het 'ongezonde' ontbijt. Zo kregen leerlingen naast hagelslag ook volle margarine en zoute smeerkaas voorgeschoteld. Leerlingen moeten juist groenten en fruit krijgen, betoogde de dieetmaffia destijds.

Propagandaclub Voorlichtingsbureau Brood, dat het schoolontbijt verzorgt, was het eens met foodwatch. Leerlingen krijgen daarom maandag een appeltje in hun pakket, zegt een woordvoerder. "Enkele scholen kunnen zelf voor hun fruit zorgen. De kans bestaat dat leerlingen daar iets anders krijgen. '

Naast de appel kunnen kinderen ook genieten van tarwebolletjes, krentenbollen en volkorenbrood. Als beleg staan halvarine, fruitstroop, smeerkaas, halvajam en niet al te vette kaas op het menu. De leerlingen drinken halfvolle melk.

Foodwatch vindt de verandering van het ontbijtpakket een goede stap. De organisatie is vooral blij dat de inhoud van het pakketje niet meer wordt samengesteld door bedrijven die het evenement sponsoren. "Vorig jaar stonden er stickertjes van de sponsor op de smeerkaas. Dat vinden we niet op een basisschool passen", aldus een woordvoerder.

Het Nationaal Schoolontbijt wordt maandag voor de twaalfde keer gehouden. In totaal hebben zich 3250 scholen ingeschreven.

Miami start seizoen in NBA met winst

Miami Heat is goed begonnen aan het nieuwe seizoen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De kampioen van van 2006, 2012 en 2013 won thuis met 107-95 van Washington Wizards. Chris Bosh werd topscorer met 26 punten. Norris Cole maakte met 23 punten het hoogste aantal in zijn carrière.

Voor Miami was het de eerste wedstrijd zonder de naar Cleveland Cavaliers vertrokken sterspeler LeBron James. Ook de gestopte Shane Battier ontbrak in vergelijking met vorig seizoen, net als Ray Allen, die nog niet zeker weet of hij zijn carrière voortzet.

Miami bereikte vorig jaar de NBA-finale en verloor daarin van San Antonio Spurs. De titelhouder trapte dinsdag het seizoen af met een 101-100 zege op Dallas Mavericks.

Uitslagen NBA 29 oktober 2014

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 106-89
Sacramento Kings - Golden State Warriors 77-95
Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 119-99
Denver Nuggets - Detroit Pistons 89-79
Utah Jazz - Houston Rockets 93-104
New York Knicks - Chicago Bulls 80-104
Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 105-101
Toronto Raptors - Atlanta Hawks 109-102
Boston Celtics - Brooklyn Nets 121-105
Miami Heat - Washington Wizards 107-95
Charlotte Hornets - Milwaukee Bucks 108 - 106
Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 103-91

Laatste film Orson Welles wellicht toch in bioscoop

Orson Welles' The Other Side of the Wind ziet waarschijnlijk toch nog het levenslicht. De legendarische regisseur, die in 1985 op 70-jarige leeftijd overleed, werkte de laatste vijftien jaar van zijn leven aan de film die nooit werd afgemaakt. Dat lijkt nu toch te gebeuren. Een productiemaatschappij heeft de rechten gekocht en wil de film volgend jaar uitbrengen, schrijft The New York Times.

Hollywood is al decennia lang in de ban van The Other Side of the Wind, bestempeld als 'de bekendste film die nooit is uitgebracht'. Door een juridische oorlog tussen de houders van de filmrechten werd het project nooit voltooid en liggen de filmspoelen al tijden in een pakhuis in Parijs. Het is Royal Road Entertainment echter gelukt een voorstel te doen dat alle partijen bevalt en aan de slag te gaan met het reeds opgenomen materiaal.

Het bedrijf hoopt The Other Side of the Wind af te hebben voor vertoning op 6 mei, wat Welles' honderdste verjaardag zou zijn. De film gaat over een oude, roekeloze regisseur die zijn comeback probeert te maken. De rol wordt gespeeld door John Huston.


Laatste film Orson Welles wellicht toch in bioscoop (Foto: Novum)

[pic] Sletje (15) verbannen naar SiberiŽ

De ouders van de Amerikaanse Sofia Roberts wisten wel raad met het sletterige gedrag van hun dochter. Zij hebben het destijds 15-jarige meisje naar Siberië verbannen.

Haar ouders waren helemaal klaar met de uitspattingen van Sofia. Ze neukte met jan en alleman, gebruikte drugs, spijbelde en stal geld. Hierop besloten moeder Natalia en haar stiefvader Jim uit Virginia het tienermeisje mee te nemen naar Siberië.

Sofia, die als tweejarig meisje vanuit Rusland overkwam naar de VS, werd meegenomen met als reden dat ze haar echte vader zou ontmoeten. Eenmaal ter plaatse begon de beste man het meisje te slaan en ontzegde hij haar voedsel.

Hoewel Sofia geen woord Russisch sprak, besloot ze te vluchten. Ze kwam terecht in het stadje Berdsk, alwaar ze de kost verdiende in een hostel.

Ze nam contact op met haar ouders, die inmiddels al terug waren in Virginia, en smeekte hen om haar weer in huis te nemen. Natalia en Jim weigerden resoluut. Ze wilden hun dochter pas terug als ze een braaf tienermeisje zou zijn.

Sofia besloot echter losbandig te zijn en in Rusland te blijven. Wel hield ze al die tijd een Facebook-pagina bij om haar verhaal met de wereld te delen.

De brunette is inmiddels achttien jaar geworden en heeft eindelijk het geluk gevonden. Ze woont momenteel samen met een Marokkaan. De beste man blijkt de ex-vriend van haar moeder te zijn. Samen woont het stel in het altijd zonnige Casablanca.

 

Sofia nu, rechts op de foto

Kees Boot en Abbey Hoes in De Ontsnapping

Kees Boot en Abbey Hoes zijn toegevoegd aan de cast van de film De Ontsnapping. Boot speelt de man van hoofdrolspeelster Isa Hoes. Abbey speelt de jongere versie van het personage van Hoes. Dat heeft distributeur Dutch Filmworks woensdag bekendgemaakt.

De opnames van de verfilming van het gelijknamige boek van Heleen van Royen worden maandag voortgezet in Nederland. Eerder waren er al draaidagen in Portugal.

De Ontsnapping vertelt het verhaal van Julia die naar Portugal vertrekt om uit de sleur van het gezinsleven te ontsnappen. De film verschijnt volgend jaar april.


Kees Boot en Abbey Hoes in De Ontsnapping (Foto: Novum)

[upd]Amerikaanse PlayStation Plus-titels november bekendgemaakt

Maandelijks kunnen abonnees van PlayStation Plus aan de slag met zes nieuwe games. Via IGN zijn de games die in november worden toegevoegd aan PlayStation Plus bekendgemaakt.

Voor PlayStation 4 zijn dit The Binding of Isaac: Rebirth en SteamWorld Dig. Eigenaren van een PlayStation 3 kunnen aan de slag met Frozen Synapse Prima en Luftrausers. Ten slotte komen The Hungry Horde en Escape Plan naar PlayStation Vita.

De games zijn vanaf volgende week woensdag te downloaden. Je hebt dus tot en met aanstaande dinsdag om de PlayStation Plus-titels van oktober te downloaden.

Update: het gaat hier om de Amerikaanse PlayStation Plus-titels. Voor Europa moeten we dus nog even geduld hebben. De praktijk laat wel vaak zien dat de games voor Amerika en Europa bijna altijd hetzelfde zijn.

Halloween in Team Fortress 2

Elk jaar brengt Valve een update voor Team Fortress 2 die in het licht staat van halloween: Scream Fortress. Dit jaar is het alweer tijd voor de zesde editie. Scream Fortress VI is vandaag live gegaan.

Scream Fortress VI brengt nieuwe cosmetische items. Deze zijn gemaakt door de Team Fortress-community. Dit jaar is een horror-kermis opgericht door tovenaar Merasmus. Het level doomsday heeft hierdoor een make-over gekregen om meer bij het thema te passen. De grootste nieuwe toevoeging zijn de botsauto's. Na het voltooien van een level moeten de spelers een bepaalde opdracht uitvoeren in botsauto's.

Benieuwd naar Scream Fortress VI? De modus is nog tot en met 12 november te spelen. Valve heeft ook een nieuwe comic uitgebracht, deze kun je hier lezen.

Ebolavrees drijft cacaoprijs op

De prijs van cacao was ondanks een recordoogst al 3,5 jaar niet zo hoog als in september. De grondstof is duurder geworden omdat de markt bang is dat in cacaoproducerende landen als Ivoorkust en Ghana ebola uitbreekt. Dat meldt ABN AMRO in een donderdag gepubliceerd vooruitzicht op de grondstofprijzen.

Hoewel de cacaovoorraad door de goede oogst in het seizoen 2013-2014 groot is, kan een uitbraak van ebola de export danig in gevaar brengen. De markt anticipeert daar nu al op, waardoor de prijs omhoogschiet. Pas in de loop van volgend jaar zal de goede oogst in de prijsontwikkeling te zien zijn, zo verwachten de economen van de bank.

Ook de prijs van koffie en suiker staat relatief hoog. Dat komt doordat droge weersomstandigheden in Brazilië voor een daling in het aanbod zorgen, aangezien de oogsten in 2015 en 2016 door de droogte zullen tegenvallen. De graanprijzen dalen juist fors doordat het aanbod door goede oogsten de komende tijd fors gaat toenemen.

De olieprijzen staan momenteel op het laagste punt in vier jaar tijd, maar zullen ook volgend jaar en in 2016 nog niet gaan stijgen, voorziet ABN AMRO. Dat komt doordat de vraag naar olie daalt en er te veel wordt geproduceerd. De gevolgen daarvan voor de prijs overtreffen het stuwende effect van geopolitieke spanningen zoals die in Rusland en Oekraïne.

Edelmetalen zoals goud worden volgens jaar eveneens minder waard. De prijzen voor zilver en platina zijn daar een uitzondering op en herstellen zich volgend jaar, denkt ABN AMRO. De bank vindt dat de wereldeconomie zich beter herstelt dan de markten nu verwachten. Dankzij het economisch herstel neemt de industriële vraag naar edelmetalen en de vraag naar juwelen en auto's waarschijnlijk toe, aldus het economisch bureau van de bank.

PeŮa Nieto luistert naar grieven ouders studenten

De president van Mexico, Enrique Peña Nieto, heeft gesproken met ouders van 43 studenten die al langer dan een maand worden vermist. De ouders ergeren zich aan het trage tempo waarin het onderzoek lijkt plaats te vinden. Volgens een mensenrechtenactivist zouden ze pas weer vertrekken wanneer de president het document had ondertekend dat zij hem hadden voorgelegd.

Volgens justitie is de ontvoering van een groep Mexicaanse studenten door een aantal agenten in opdracht van een lokale burgemeester uitgevoerd. Bij de aanval op de studenten kwamen zes mensen om.

Peña Nieto liet na het overleg met de ouders weten dat hij naar hun zorgen heeft geluisterd en op een aantal punten met hen instemt, zoals het instellen van een commissie van ambtenaren en ouders die een dagelijkse update over het onderzoek moet geven.

Verdachte van aanslag op activist Jeruzalem gedood

De politie in Israël heeft een Palestijn doodgeschoten die verdacht werd van een aanslag op een ultrarechtse joodse activist in Jeruzalem. De activist, Yehuda Glick, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Glick werd woensdagavond door een man op een motor neergeschoten. Uren later omsingelden agenten de woning van de verdachte in Oost-Jeruzalem, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. De verdachte zou het vuur hebben geopend waarna de politie terugschoot. De naam van de verdachte is niet vrijgegeven.

Glick is een in de Verenigde Staten geboren activist die wil dat joden vrije toegang krijgen tot de hele Tempelberg, een heiligdom voor zowel joden als moslims.

De spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen zijn de laatste dagen sterk opgelopen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam woensdagavond in spoedzitting bijeen om Israëlische plannen te bespreken voor de bouw van duizend woningen in Oost-Jeruzalem.

'Nederland kan niet zonder Gordon'

Een Gordon-vrije periode in Nederland lijkt vooralsnog een mythe. De zanger is nog elke dag in het nieuws ook al is hij naar een onbewoond eiland gestuurd. "Het is ongelofelijk. Blijkbaar kan Nederland niet zonder Gordon", concludeert een woordvoerder van het reclamebureau dat de actie voor een chocoladefabrikant opzette.

Het bureau, dat Nederland namens Nestlé een week zonder Gordon gunde, is verrast dat de zanger toch iedere keer de media haalt. "Wij hebben er toch echt alles aan gedaan", aldus de zegsvrouw. "Hieruit kunnen we concluderen dat Nederland toch echt niet zonder hem kan."

Met Gordon lijkt het ondertussen redelijk te gaan. Op de beelden die van hem binnendruppelden in de afgelopen dagen is te zien dat hij rustig op het strand ligt, in zee z'n slippers wast en een vuurtje stookt. "Ik zag hem gisteren wat haren uit zijn hoofd trekken, maar we hebben nog geen bericht dat we hem moeten ophalen."

De zanger, die voor zijn trip naar het eiland voor de kust van Honduras alleen wat broodnodige spullen meekreeg, blijft als alles goed gaat tot dinsdag op het eiland. Dan keert hij terug naar Nederland.

'Duits chemieconcern broedt op overname DSM'

DSM is een mogelijke overnameprooi voor het Duitse Evonik Industries. Het chemieconcern onderzoekt de mogelijkheden om zijn Nederlandse concurrent over te nemen, meldt persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen.

Eerder dit jaar wimpelde DSM een toenaderingspoging van de Duitsers nog af omdat het bedrijf uit Heerlen niet naar Duitsland wilde verhuizen. Evonik ontkent plannen te smeden, DSM wil tegen Bloomberg niet reageren.

Als de twee bedrijven zouden fuseren zou dat een concern creëren met een omzet van 22 miljard euro. Hoewel Evonik vooral geïnteresseerd is in de DSM-tak die onder meer voedingssupplementen maakt, overweegt het bedrijf DSM volledig over te nemen.

Evonik heeft een adviseur in de arm genomen die een eventuele overname onderzoekt. Evonik heeft zijn pijlen niet alleen op DSM gericht. Ook overnames van het Britse Croda en het Zwitserse Clariant behoren tot de mogelijkheden, aldus de bronnen.

Op de Amsterdamse beurs stond hoofdfonds DSM donderdag rond 09.45 uur 3,5 procent in de plus.

Oppas bakfietsongeluk overleden

Een 64-jarige man die vorige week maandag met twee kinderen in een bakfiets het water inreed is woensdag overleden. Dat meldt de politie. Bij het incident kwam een jongetje van 6 om het leven.

Het ongeluk gebeurde in de Zuid-Willemsvaart bij het Brabantse Keldonk. De politie trof de man bewusteloos in het water aan. Hij werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Op het moment van het ongeval paste hij op de jongen en zijn zusje van 3.

Het meisje kon uit het water worden gehaald. Zij bleef ongedeerd en vertelde de politie dat haar broertje nog in het water lag. De jongen werd later gevonden. Hij overleed in een ziekenhuis.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend, aldus de politie. Een ooggetuige vertelde tegen Omroep Brabant dat de man mogelijk onwel was geworden.

Lanceertrailer Halo: The Master Chief Collection toont Halo 2

Het lijkt een trend te worden om ruim voor de release van een game al de lanceertrailer te tonen. Xbox doet hieraan mee met de lanceertrailer voor Halo: The Master Chief Collection. Deze game verschijnt pas 11 november.

De trailer toont cinematische beelden van Halo 2. Deze game krijgt, net als deel 1, een grafische upgrade. Bekijk hoe de game er uitziet hieronder.

Zwarte Pieten bedreigd en bespuugd

Sinterklazen en Zwarte Pieten worden steeds vaker min of meer gedwongen bezoekjes aan in vol verwachting zijnde kinderen af te zeggen, zo meldt een woordvoerder van sinterklaasbezoekjes.nl tegenover omroep West. "We hebben klussen af moeten zeggen omdat er geen goede beveiliging was".

"'Onze medewerkers worden regelmatig bedreigd en bespuugd’, zegt Ben, die niet met zijn volledige naam durft te worden vermeld. Sint en Piet worden bespuugd, klemgereden zodat ze niet op hun bestemming kunnen komen, en in Den Haag is een keer een spiegel van de auto afgebroken. "Onze medewerkers maken doodsbenauwde situaties mee."

Ook 'Bep het medium' krijgt politiebescherming. Zij organiseert eind November een Pietenoptocht in Leiden, maar kreeg dreigementen dat ze overhoop zou worden gestoken als ze ook maar één voet buiten de deur zou zetten.

Bij Sinterklaasbezoekjes.nl kan elke ouder in ieder geval terecht voor de authentieke sinterklaasexperience. "Wij houden Zwarte Piet zoals hij is. Van ons mag iedereen vinden wat hij vindt, maar het mag natuurlijk niet ten koste gaan van onze mensen. Er zijn al Sinterklazen gestopt met hun werkzaamheden. Dat is zonde, die mensen doen dit werk uit plezier."

De bedreigingen aan het adres van Zwarte Piet zijn niet nieuw. Al in 2009 berichtten we over Pieten die belaagd werden. Vorig jaar nog verklaarde docent maatschappijleer Romeo Grot dat het niet gek zou zijn als elke Zwarte Piet in elkaar zouden worden geslagen. Hij sprak op de vraag "Dat is geweld, dat kan toch niet goed te keuren zijn?" het belachelijke antwoord "Ik veroordeel dat niet", waarmee de 'discussie' definitief op scherp werd gezet.

Giants kloppen Royals in World Series

De honkballers van San Francisco Giants hebben de World Series gewonnen. Woensdag waren ze in het beslissende zevende duel met 3-2 te sterk voor Kansas City Royals. De Giants van de Nederlandse hitting coach Hensley Meulens waren de afgelopen vijf jaar al twee keer eerder de besten.

In Kansas City kwamen de Giants in de tweede inning op 2-0. Al in de gelijkmakende slagbeurt kwamen de Royals echter terug. Een run in de vierde inning van Pablo Sandoval werd daarna beslissend omdat werper Madison Bumgarner de Royals vanaf zijn entree in de vijfde inning nauwelijks kansen gaf. Alleen in de negende inning werd het spannend, maar Sandoval ving de laatste man uit.

De afgelopen negen keer dat er een zevende duel aan te pas moest komen in de World Series werd dat gewonnen door de thuisploeg. Pittsburgh Pirates was in 1979 de laatste uitspelende ploeg die de overwinning uit wegkaapte.

Brand en Winterbottom maken docu over crisis

Russell Brand maakt met Michael Winterbottom een documentaire over de financiële crisis. De twee zijn al begonnen aan de opnames. Winterbottom, bekend van films als The Trip en The Killer Inside Me, neemt de regie van The Emperor's New Clothes op zich en komiek Brand presenteert. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De documentaire moet aantonen hoe mensen onder aan de maatschappelijke ladder moeten betalen voor de luxe en de sieraden van de rijken, laat de producent aan de krant weten. De twee nemen de crisis onder de loep in steden als Londen en New York.

De 39-jarige Brand schreef onlangs het boek Revolution over de economische ongelijkheid. Hij pleit al tijden voor een revolutie in het politieke systeem. Hij zou ook een gooi willen doen naar het burgermeesterschap van Londen, maar dat bericht ontkende hij later weer.


Brand en Winterbottom maken docu over crisis (Foto: Novum)

Winstgevend Randstad ziet groei in Nederland en VS

Randstad heeft afgelopen kwartaal meer omzet en meer winst behaald, vooral dankzij de aantrekkende arbeidsmarkten in Nederland en de Verenigde Staten. In Duitsland en Frankrijk deed de uitzender minder goede zaken. Dat meldt Randstad bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

Op een vier procent hogere omzet van 4,5 miljard euro hield Randstad 113,3 miljoen euro winst over, 35 procent meer dan vorig jaar. De schulden werden in de verslagperiode teruggebracht van 790 naar 660,8 miljoen euro. Daartegenover stond wel dat de vrije kasstroom met negentien procent afnam naar bijna 260 miljoen euro, tegen bijna 310 miljoen euro vorig jaar.

"De omzetgroei was dit kwartaal structureel, maar in de onderliggende trends waren verschillen zichtbaar", aldus topman Jacques van den Broek in een verklaring. Zo nam de omzet per werkdag in Frankrijk met vier procent af, terwijl deze in Nederland met dat percentage toenam. In Noord-Amerika boekte Randstad een omzetgroei van vijf procent. In Duitsland groeide de dagomzet wel, maar was het bedrijfsresultaat (EBITA) wel drie procent lager.

Randstad verwacht dat het de prestaties in de komende kwartalen een vervolg kan geven, mede vanwege de 'bemoedigende resultaten' van het afgelopen kwartaal.

Handelsmissie China goed voor half miljard

Nederlandse bedrijven hebben tijdens de handelsmissie van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) voor minstens een half miljard aan orders binnengehaald. Het gaat om twaalf overeenkomsten in uiteenlopende sectoren, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Een van de deals is die tussen het grote Chinese technologiebedrijf SMIC en het Nederlandse hightechbedrijf ASML uit Eindhoven. Ook zijn onder andere afspraken gemaakt op het gebied van scheepsbouw, telecom en de aanleg van ijsbanen.

Ploumen is blij met het resultaat. Ze heeft de wens uitgesproken om de relatie 'nog verder te intensiveren'."Op het gebied van handel, maar ook op andere terreinen." De minister verwacht dat de opbrengst van de missie de komende jaren 'aanzienlijk verder oploopt'.

De minister bezocht tijdens de handelsmissie Shanghai en Beijing. Naast Ploumen is ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) met een handelsdelegatie in China. Ploumen en Van der Laan trokken gedeeltelijk samen op.

Winstdaling Samsung door slechtere telefoonverkopen

De winst van Samsung is in het derde kwartaal met 49 procent ingezakt omdat de verkoop van smartphones niet aan de verwachtingen voldeed. Het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf verdiende 4,2 biljoen won (3,2 miljard euro), waarmee de winst op het laagste peil sinds 2012 stond. Dat bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van de Aziatische aartsrivaal van Apple.

Vorig jaar had Samsung nog 8,2 biljoen won winst gedraaid in het derde kwartaal. Wel is de winst in de verslagperiode wel iets hoger dan de 3,7 biljoen won die door Factset gepolste analisten hadden verwacht. De omzet zakte ook, met twintig procent naar 47,4 biljoen won.

De Galaxy S5 smartphone werd het afgelopen kwartaal minder goed verkocht dan de Koreanen hadden gehoopt. De telefoon werd in april gelanceerd, maar veel consumenten besloten op de nieuwe iPhone-toestellen te wachten. Samsung verscheepte 78,1 miljoen smartphones, acht procent minder dan vorig jaar. Het marktaandeel op de smartphonemarkt kromp naar 24 procent, tegenover 33 procent een jaar eerder.

'Bouwplannen IsraŽl gevaar voor Palestijnse staat'

Israëls plannen voor de bouw van duizend woningen in Oost-Jeruzalem bedreigen de levensvatbaarheid van de toekomstige Palestijnse staat. Daar heeft de VN-chef voor politieke zaken, Jeffrey Feltman, woensdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor gewaarschuwd.

De Veiligheidsraad kwam in spoedzitting bijeen op verzoek van Jordanië. De Palestijnen willen dat de bouwplannen van Israël in Oost-Jeruzalem een halt worden toegeroepen. De duizend geplanden woningen moeten komen in het stadsdeel dat de Palestijnen beschouwen als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Volgens Feltman zijn de bouwplannen in strijd met Israëlische plannen duurzame vrede met de Palestijnen te bereiken. De bouwplannen bewegen de huidige situatie 'steeds meer richting de realiteit van één staat'.

Israël liet bij monde van zijn ambassadeur bij de VN Ron Prosor weten alles te doen om de spanningen tot een minimum te beperken. De Palestijnse ambassadeur, Riyad Mansour, zei dat Israël niet luistert. Hij sprak van een 'explosieve' situatie.

Feltman raadde de Veiligheidsraad aan actie te ondernemen. Bij Israël en de Palestijnen drong hij er op aan door onderhandelen te spanningen weg te nemen.

Dwangverpleging bij thuiszorg dementerende ouderen

Dementerende ouderen die thuis zorg krijgen worden vaak onder dwang verpleegd. Vier op de tien thuiswonende dementerenden geven aan dat ze te maken hebben met van een vorm van vrijheidsbeperking. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag op basis van een onderzoek van de Universiteit Maastricht, die bijna duizend thuiswonende dementerenden ondervroeg.

Van de onderzochte dementen hebben er 320 te maken met dwang, aldus de universiteit. Tachtig procent van hen krijgt ook 'onvrijwillige zorg', aldus de universiteit. Het gaat dan om het stiekem toedienen van medicatie, het opsluiten in huis of het gedwongen moeten douchen. Aan zeven procent worden zelfs fysieke beperkingen opgelegd. Deze mensen worden bijvoorbeeld aan tafel vastgebonden of krijgt te maken met bedhekken.

Volgens onderzoekers van de universiteit is dit slechts het topje van de ijsberg. Veel meer dementerenden hebben last van dwangverpleging. "We hebben alleen gekeken naar mensen die onder toezicht staan van een zogenoemde casemanager. Dat zijn gespecialiseerde mensen die een team rondom een dementerende aansturen. Dit is in Nederland waarschijnlijk de beste zorg die dementerenden thuis hebben."

Ouderen die alleen wonen hebben een grotere kans op dwangverpleging. De familie bepaalt in driekwart van de gevallen tot vrijheidsbeperking, aldus de universiteit. Hoe drukker een zorgverlener het heeft, hoe eerder hij overgaat tot verregaande maatregelen. Bij elk stapje op de schaal van belastbaarheid van een tot negen neemt de kans op dwang toe met dertien procent, aldus onderzoekers van de universiteit.

Het onderzoek is volgens Trouw interessant omdat het kabinet ouderen langer thuis wil laten wonen. In de thuiszorg zijn nauwelijks regels voor verpleging, aldus de universiteit. De onderzoekers pleiten voor een nieuwe wet die dit gat opvult.

Opa en oma de weg op voor fietsexamen

Op een ludieke manier wil Veilig Verkeer Nederland (VVN) de stijging van het aantal ongevallen onder ouderen onder de aandacht brengen. Speciaal voor oudere fietsers beginnen in Amersfoort daarom de eerste proeven met een 'Opa en Oma fietsexamen', schrijft De Telegraaf donderdag.

In het examen worden tientallen senioren getest op rijvaardigheid en verkeerskennis. Ook wordt de staat van het rijwiel bekeken. Het examen is niet verplicht. "Het is een ludieke manier om de ernst van het verontrustend stijgende aantal ongevallen onder ouderen onder de aandacht te brengen. We hopen dat het initiatief door andere gemeenten wordt overgenomen", zegt een woordvoerder van VVN in de krant.

"We moeten alles aangrijpen om het aantal doden en gewonden onder deze groep terug te dringen. Het zou mooi zijn als ouderen net als kinderen in groep 7 en 8 dit opfrisexamen afleggen", aldus VVN.

Stamleden vallen rebellen aan in Jemen

Gewapende stamleden hebben in Jemen acht sjiitische Houthi-rebellen gedood. Dat hebben bronnen bij het Jemenitische leger woensdag laten weten. De gevechten vonden op een weg ten noorden van de hoofdstad Sanaa plaats.

De opstandelingen sloegen na de aanval op de vlucht. Elders in het land openden troepen die vermoedelijk loyaal zijn aan de verdreven president Ali Abdullah Saleh het vuur op separatistische demonstranten. Zij protesteerden in Aden voor afscheiding van Jemen. Hierbij kwam een persoon om het leven en raakten vier mensen gewond.

De Houthi's, die waarschijnlijk door de Iraanse regering worden gesteund, wisten vorige maand Sanaa te bezetten en meer politieke inspraak te bedingen. Sindsdien hebben ze een belangrijke havenstad en enkele andere gebieden in handen.

NAVO: Rusland voert meer militaire vluchten uit

De Russische luchtmacht heeft de afgelopen twee dagen een 'ongebruikelijk' hoog aantal militaire vluchten uitgevoerd boven de Noord-, Oost- en Zwarte Zee en de Atlantische Oceaan. Dat heeft de NAVO woensdag bekendgemaakt.

Vier groepen Tu-95 Bear H bommenwerpers, MiG-31 straaljagers en andere Russische gevechtsvliegtuigen hebben grootschalige manoeuvres uitgevoerd in het internationale luchtruim, aldus de NAVO. Er hadden geen incidenten plaats, maar het aantal vluchten was bijzonder hoog.

De spanningen tussen de NAVO en Moskou zijn flink opgelopen sinds Rusland in maart het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde. Sindsdien hebben piloten van NAVO-lidstaten meer dan honderd keer Russische vliegtuigen moeten onderscheppen. Ook boven Nederland werden Russische straaljagers door Nederlandse F-16's onderschept.

Wall Street sluit lager na rentebesluit Fed

Wall Street is na een weinig verrassend rentebesluit door de Federal Reserve lager gesloten. De Dow Jones index sloot 0,2 procent in het rood op 16.974,31 punten. De breder samengestelde S&P500 index leverde 0,1 procent in op 1.982,30 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent op 4.549,23 punten.

Conform verwachting maakte de Fed een einde aan het maandelijks opkopen van obligaties en handhaafde het de rente op het historisch lage tarief van 0 tot 0,25 procent, daaraan toevoegend dat dit nog aanzienlijke tijd zo zal blijven. De Fed besloot tot het ophouden met het opkopen van obligaties, aangezien er volgens de centrale bank onderliggend voldoende kracht in de economie aanwezig is om de geboekte vooruitgang richting maximale werkgelegenheid een vervolg te geven.

Facebook en Garmin kregen de handen van beleggers woensdag niet op elkaar na de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal. Facebook werd iets meer dan zes procent lager verhandeld en Garmin leverde 5,6 procent aan beurswaarde in. Beide bedrijven lieten evenwel duidelijk stijgende resultaten zien in het derde kwartaal en Garmin verhoogde zelfs de verwachtingen voor dit jaar.

Voor donderdag kijkt Wall Street uit naar opnieuw de nodige kwartaalcijfers, zoals die van Groupon en LinkedIn. Verder staan de wekelijkse steunaanvragen en de economische groei over het derde kwartaal op de agenda.

Eerste Destiny-uitbreiding verschijnt op 9 december

Activision en Bungie kondigen aan dat Destiny Expansion I: The Dark Below vanaf 9 december te downloaden zal zijn. The Dark Below is de eerste uitbreiding na de lancering van Destiny in september. Met deze uitbreiding kun je nieuwe wapens en gear verdienen via nieuwe verhalen, co-operatieve en multiplayer activiteiten.

"Destiny is gemaakt en bedoeld als een levend universum, wat ons de kans geeft om de gaming experience ook nog na de lancering in real-time te verbeteren", zegt Harold Ryan, de baas van Bungie. "Ook krijgen we zo inzicht in de dingen die spelers graag in nieuwe content zien terugkomen. Uit feedback hebben we begrepen dat mensen natuurlijk de superpopulaire Raid willen, maar daarnaast ook op zoek zijn naar nieuwe wapens, activiteiten en gear. De community helpt ons te beslissen welke ontwikkelingen vorm te geven en dat is heel belangrijk voor ons. "

Destiny Expansion I: The Dark Below biedt het volgende:

 • Je kunt nieuwe wapens, armor en gear verdienen, waaronder Legendary en Exotic items
 • Light Level cap is verhoogd naar 32 en er zijn vijf extra Bounty slots toegevoegd
 • Nieuwe quests en missions. Na jaren in de schaduw van Hive te hebben gestaan, dient het nieuwe personage Eris zich aan met een onheilspellende boodschap: de Hive willen de god Crota aanroepen om de Aarde te vernietigen. Het is aan jou om Eris in de Tower te vinden en een speciale queeste op je te nemen, die bestaat uit drie nieuwe missies. Zo zal je Light vergroot worden en nieuwe rewards verdienen
 • In de co-operative Strike The Will of Crota nemen jij en je Fireteam het op tegen Omnigul, terwijl zij er, op bevel van haar meester Crota, alles aan doet om het leger van de Hive te vergroten
 • Drie nieuwe competitive multiplayer arena’s:
 • Pantheon. Ligt diep verborgen in de Black Garden van een oude Vex tempel. Typische Vex-landschappen en nauwe doorgangen.
  1. Skyshock. Oude interplanetaire verdedigingswallen die ruimte bieden aan voertuigen en infanterie.
  2. The Cauldron. Een verlaten plek waar ooit Hive-rituelen werden uitgevoerd en close-quarter combat aanbiedt.
  3. De nieuwe six-player Raid Crota’s End speelt zich af in de diepste diepten van de Hellmouth
 • Op PlayStation platforms krijg je ook toegang tot een exclusieve co-operative Strike: The Undying Mind, en meer (dit blijft exclusief tot tenminste het najaar van 2015)

Je kunt The Dark Below los aanschaffen of als onderdeel van de Destiny Expansion Pass, die bestaat uit Expansion I en Expansion II, op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, en Xbox 360.

Destiny: The Dark Below

Destiny: The Dark Below

Destiny: The Dark Below

Destiny: The Dark Below

Nvidia geeft Assassin's Creed Unity betere graphics

Ubisoft en Nvidia laten in een trailer zien hoe de videokaartfabrikant de graphics van Assassin's Creed Unity op pc toont. Met klinkende namen als 'horizon basis ambient occlusion', 'temporal antia-aliasing', 'percentage closer soft shadows' en 'Dirext X tessalation' moet het er allemaal beter uit zien.

In normale mensentaal: Assassin's Creed Unity krijgt door technieken van Nvidia en Microsoft Direct X minder flikkering en lijnen zaagtanden, betere en zachte schaduwen en veel meer detail, terwijl de performance er geen last van zou moeten krijgen. En de Nvidia Shield-handheld wordt ondersteund, zodat je het spel op een veel kleiner scherm kunt spelen.

Assassin's Creed Unity komt 13 november uit voor PlaySation 4, Xbox One en pc.

IS laat Koerdische kinderen vrij

Islamitische Staat heeft woensdag 25 gekidnapte Koerdische schoolkinderen vrijgelaten. De kinderen werden in mei samen met nog meer dan 125 andere kinderen ontvoerd uit de stad Kobani. Ze zijn nu allemaal vrij.

Het is niet duidelijk waarom de laatste kinderen zijn vrijgelaten. Eerder werden kinderen geruild voor gevangen IS-strijders. Twee kinderen die wisten te ontsnappen vertelden dat ze werden gedwongen om jihadistische lessen te volgen.

IS laat Koerdische kinderen vrij
IS laat Koerdische kinderen vrij (Foto: ANP)

Verona van de Leur maakt rentree in turnhal

Verona van de Leur gaat weer turnen. Dat heeft de 28-jarige Goudse woensdag gezegd in RTL Late Night. Van de Leur stopte in 2008. Sindsdien kwam ze in de pornowereld terecht, was ze een van de oud-turnsters die haar voormalige trainer Frank Louter van mishandeling beschuldigde en publiceerde ze onlangs haar biografie.

Van de Leur staat bekend als een van de beste Nederlandse turnsters ooit. Ze werd in 2001 met de meerkampploeg vijfde op het WK. Een jaar later pakte ze vijf medailles bij het EK. Zowel met de Nederlandse ploeg als in de individuele meerkampfinale was er toen zilver. Dat jaar werd ze ook sportvrouw van het jaar.

Bayern simpel langs HSV in Duitse beker

Bayern München heeft woensdag in de tweede ronde van de DFB Pokal weinig moeite gehad met Hamburger SV. In Hamburg werd het 3-1 voor Zuid-Duitsers, die zonder Arjen Robben waren afgereisd. Robert Lewandowski, David Alaba en Franck Ribéry scoorden voor München. Bij HSV viel Rafael van der Vaart pas na 68 minuten in. Pierre-Michel Lasogga scoorde daarna nog de eretreffer van de thuisploeg.

Bas Dost was trefzeker bij de 4-1 zege van VfL Wolfsburg tegen FC Heidenheim. Hij scoorde de 2-1. Heidenheim kwam na twaalf minuten op voorsprong, maar Daniel Caligiuri was goed voor de gelijkmaker voordat Dost op slag van rust scoorde. Luiz Gustavo voerde de score met twee treffers in de tweede helft verder op.

Ook 1899 Hoffenheim was op dreef. FSV Frankfurt werd met 5-1 terzijde geschoven. Sven Schipplock, Jannik Vestergaard, Roberto Firmino, Anthony Modeste en nogmaals Firmino scoorden voor de thuisclub. Tussendoor maakte André Schembri de 4-1 namens de Frankfurters.

Borussia Mönchengladbach won op bezoek bij Eintracht Frankfurt met 2-1. Thorgan Hazard en Ibrahima Traoré hadden er 2-0 van gemaakt voor Gladbach, maar in de negentigste minuut maakte Vaclav Kadlec de aansluitingstreffer. In een spannende blessuretijd kon Eintracht echter geen verlenging meer afdwingen.

Rechtbank geeft gevangene voordeel van de twijfel

Een 44-jarige man uit Aruba heeft van de rechtbank in Zutphen het voordeel van de twijfel gekregen en komt volgende week vervroegd vrij. Justitie wilde dat zijn vrijlating werd uitgesteld omdat de man zich in de gevangenis had misdragen.

De Arubaan is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor onder meer vernieling en diefstal met geweld. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten en komt dus in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd de vrijlating met vier maanden uit te stellen vanwege misdragingen in de gevangenis. Volgens de reclassering is de kans op herhaling bovendien groot. De directie van de penitentiaire instelling in Vught waar de man vastzit vindt wel dat de man op vrije voeten gesteld kan worden.

De rechtbank oordeelt dat de man zich niet zo ernstig heeft misdragen dat zijn vrijlating moet worden uitgesteld. Bovendien is hij in de gevangenis al gestraft voor zijn faux-pas. Ook heeft de reclassering zich te veel gericht op het verleden van de Arubaan en maakt ze niet goed duidelijk waarom de kans op herhaling groot zou zijn.

Juventus lijdt nederlaag bij jubileum Buffon

Juventus heeft woensdag zijn eerste nederlaag geleden in de Serie A van dit seizoen. De Oude Dame liep op bezoek bij Genoa tegen een late tegentreffer aan. Luca Antonini verschalkte Juve-doelman Gianluigi Buffon in de 93e minuut. Buffon stond voor de vijfhonderdste keer onder de lat bij de ploeg uit Turijn.

AS Roma won wel. Thuis werd Cesena met 2-0 verslagen dankzij doelpunten van Mattia Destro en Daniele de Rossi. In de stand hebben Roma en Juventus nu beide 22 punten uit negen wedstrijden. Ook het doelsaldo van de twee clubs is identiek.

AC Milan speelde op bezoek bij Cagliari met 1-1 gelijk. Ook voor Napoli was er een remise. Op bezoek bij Atalanta Bergamo kwam de Zuid-Italiaanse ploeg niet verder dan 1-1.

Overige uitslagen Serie A woensdag:
Fiorentina - Udinese 3-0
Internazionale - Sampdoria 1-0
Palermo - Chievo Verona 1-0
Torino - Parma 1-0

Definitief 37 jaar cel voor Nederlander om ontucht

Een 56-jarige Nederlander is in Thailand definitief veroordeeld tot 37 jaar cel voor het misbruiken van een 12-jarige jongen in 2007. Een beroep tegen zijn veroordeling bij het hoogste rechtsorgaan in Thailand is op niets uitgelopen, meldt de Thaise krant Bangkok Post woensdag.

De 12-jarige jongen werd volgens de Thaise hoge raad vijf keer voor schoonmaakwerkzaamheden meegenomen naar de woning van de Nederlander in het district Hua Hin. De Nederlander misbruikte hem echter seksueel, heeft het kind gezegd. Een tot 26 jaar en acht maanden veroordeelde medeverdachte, die zijn aandeel in de zaak heeft bekend, bracht de jongen bij de 56-jarige man.

De Nederlander en zijn medeverdachte werden in 2009 veroordeeld. De 56-jarige man ging hiertegen al eerder in beroep, maar dat haalde ook al niets uit. Vervolgens stapte de man tevergeefs naar het hoogste rechtsorgaan van Thailand.

Newcastle knikkert Manchester City uit League Cup

Newcastle United heeft woensdag in de League Cup Manchester City verrast. In Manchester werd het 2-0 voor de Magpies. Rolando Aarons scoorde na zes minuten, een kwartier voor tijd beslechtte Moussa Sissoko het pleit. Daryl Janmaat speelde 55 minuten mee bij Newcastle voor hij werd gewisseld.

Southampton bereikte dankzij Graziano Pellè ook de volgende ronde. De Italiaan scoorde op bezoek bij Stoke City in de 89e minuut de winnende goal: 3-2. Een minuut eerder was Peter Crouch voor Stoke naar de kant gestuurd. Pellè had ook de score al geopend en Shane Long maakte er 2-0 van. Via Steven Nzonzi en Mame Diouf kwam Stoke echter weer terug.

Tottenham Hotspur was in eigen huis Brighton & Hove Albion de baas: 2-0. Erik Lamela en Harry Kane scoorden de doelpunten.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.