FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 oktober 2014

Turkse aanval PKK hindert strijd tegen IS

Turkije heeft begin deze week in het uiterste zuidoosten van het land luchtaanvallen op posities van de Koerdische beweging PKK uitgevoerd. De aanvallen werden dinsdag bekendgemaakt en bemoeilijken de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) in de regio. Het zijn de eerste grote aanvallen op de PKK sinds die extremistische groep in maart 2013 een bestand afkondigde in het kader van een moeizaam in gang gezet vredesproces. Dat proces wankelt nu.

Volgens Turkse media deed het leger de aanvallen, omdat PKK-strijders betrokken waren geweest 'bij gewelddaden, moorden en aanslagen' in het kader van de recente gewelddadige protesten in Turkije tegen het terughoudende regeringsbeleid ten aanzien van IS. Bij de protestgolf in vooral Oost-Turkije vielen meer dan 30 doden. Turkse Koerden zijn boos, omdat de regering in Ankara Koerdische strijders in de Syrische grensstad Kobani niet te hulp schiet.

Assad
Koerden in Syrië en Irak zijn in gevecht met IS over een breed front; van gebieden in het noordwesten van Syrië tot aan de bergen ten noordoosten van Bagdad waar de Koerdische regio van Irak ligt. Het bekendste front is nu de Koerdische enclave Kobani aan de Turks-Syrische grens. De Koerdische verdedigers krijgen geen versterking over land, omdat dat over Turks grondgebied moet en Ankara dat niet toestaat. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft dinsdag nog een keer beklemtoond dat zijn land er niet over piekert 'avonturen in Syrië' te beginnen, als er niet eerst een internationale strategie komt die ook de val van de Syrische president Assad inhoudt.

Washington bestookt IS ondertussen vanuit lucht en dringt er bij Ankara op aan in actie tegen IS te komen. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten zijn er maandag en dinsdag meer dan 20 luchtaanvallen op en rond Kobani geweest om de IS-strijders te stoppen. Het zijn daar de zwaarste tot dusverre. Maar het effect van die aanvallen is volgens een woordvoerder van het Witte Huis beperkt. Dat is omdat er geen grondtroepen zijn om na de luchtaanval actie te ondernemen.

Timmermans
In de buurt van Washington overleggen militaire leiders van de coalitie tegen IS wat hun te doen staat. Voor Nederland is daar generaal Tom Middendorp bij. Nederlandse gevechtsvliegtuigen hebben in de afgelopen week tijdens ruim 25 vluchten boven Irak een 'onbekend aantal' IS-terroristen gedood. Irak heeft om militaire hulp gevraagd, Syrië niet. Nederland schiet ook de Koerdische verdedigers van Kobani niet te hulp. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt 'het risico van het weglekken van wapens naar de PKK' te groot. De PKK staat op de Europese terrorismelijst.

Man betaalt §500 voor eigen fiets

De politie is je beste vriend, maar als je fiets is gestolen dan heeft de sterke arm wel wat beters te doen. Dat ondervond Jérôme Kuijken, toen hij aangifte deed van diefstal van zijn zelfgemaakte knaloranje stalen ros. "De politie liet al weten dat ze de zaak niet zou oppakken", zegt hij tegen Het Parool. Dus zocht en kocht hij de tweewieler via een social-mediacampagne voor vijfhonderd euro terug.

"Worden fiets en ik herenigd door jouw tip dan krijg je 500 euro. Handje contantje, no questions asked", schreef de bestolene op diverse kanalen. Vervolgens kwam de oproep op de Facebooktijdlijn van Donny Brouwer, die het ding in Amstelveen bij het station spotte.

Brouwer sprak de man naast de fiets aan. "Hij verstond geen Nederlands en bleek de fiets voor zeventig euro te hebben gekocht. Ik heb hem ter plekke van die man overgenomen voor hetzelfde bedrag." Gezien de gebrekkige taalkennis kunnen we niet uitsluiten dat de buitenlandse meneer het rijwiel helemaal niet voor  €70 had gekocht, maar juist voor dit bedrag probeerde om een heler te vinden. Maar wat maakt het allemaal ook uit, dat is immers precies wat er gebeurde.

De fiets werd vervolgens terugbezorgd bij Kuijken. Brouwer keerde huiswaarts met een nettowinst van 430 euro in zijn zak.

Volgens Het Parool toont dit voorbeeld aan dat je voor het terugkrijgen van je gejatte spullen meer aan social media hebt dan aan de wouten. Kuijken is het daar roerend mee eens. Al hielp het volgens hem wel dat hij er diep voor in de buidel tastte.

Uitslagen EK-kwalificatie 14/10/2014

De derde speelronde in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal werd afgesloten met de wedstrijden in de groepen D, E, F en I. Hieronder vind je alle uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, bijzonderheden van de gespeelde wedstrijden. 

Groep D
Duitsland - Ierland 1-1
 71' Kroos 1-0
 90+4' O'Shea 1-1

Polen - Schotland 2-2 
 12' Maczynski 1-0
 18' Maloney 1-1
 57' Naismith 1-2
 76' Milik 2-2

Gibraltar - Georgië 0-3 
 9' Gelashvili 0-1
 19' Okriashvili 0-2
 69' Kankava 0-3

Stand

# Land gespeeld gewonnen gelijk verloren punten +/-
1 Polen 3 2 1 0 7 11 - 2
2 Ierland 3 2 1 0 7 10 - 2
3 Schotland 3 1 1 1 4 4 - 4
4 Duitsland 3 1 1 1 4 3 - 4
5 Georgië 3 1 0 2 3 4 - 3
6 Gibraltar 3 0 0 3 0 0 - 17

Groep E 
San Marino - Zwitserland 0-4 
 10' Seferovic 0-1
 24' Seferovic 0-2
 30' Dzemaili 0-3
 79' Shaqiri 0-4

Stand

# Land gespeeld gewonnen gelijk verloren punten +/-
1 Engeland 3 3 0 0 9 8 - 0
2 Slovenië 3 2 0 1 6 3 - 1
3 Litouwen 3 2 0 1 6 3 - 2
4 Zwitserland 3 1 0 2 3 4 - 3
5 Estland 3 1 0 2 3 1 - 2
6 San Marino 3 0 0 3 0 0 - 11

Groep F 
Finland - Roemenië 0-2 
 54' Stancu 0-1
 56' Rang (Finland/2g)
 83' Stancu 0-2

Griekenland - Noord-Ierland 0-2
 9' Ward 0-1
 51' Lafferty 0-2

Faeröer - Hongarije 0-1 
 21' Szalai 0-1

Stand

# Land gespeeld gewonnen gelijk verloren punten +/-
1 Noord-Ierland 3 3 0 0 9 6 - 1
2 Roemenië 3 2 1 0 7 4 - 1
3 Finland 3 1 1 1 4 4 - 4
4 Hongarije 3 1 1 1 4 3 - 3
5 Griekenland 3 0 1 2 1 1 - 4
6 Faeröer 3 0 0 3 0 1 - 6

Groep I 
Denemarken - Portugal 0-1
 90+5' Ronaldo 0-1

Servië - Albanië 0-0 gestaakt

Gestaakt nadat er boven het veld een drone met een Albanese vlag was verschenen. Die verrassing leidde tot ongeregeldheden, dus de Engelse scheidsrechter stopte ermee.

Stand

# Land gespeeld gewonnen gelijk verloren punten +/-
1 Albanië 2 1 1 0 4 2 - 1
2 Denemarken 3 1 1 1 4 3 - 3
3 Portugal 2 1 0 1 3 1 - 1
4 Servië 1 0 1 0 1 1 - 1
5 Armenië 2 0 1 1 1 2 - 3

Beveiliging joodse instellingen aangescherpt

Joodse instellingen in Rotterdam en Den Haag krijgen in navolging van Amsterdam ook permanente bewaking. Vanaf woensdag staan er speciale politieposten, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof tegen de NOS.

Vanuit de politieposten wordt 24 uur per dag toezicht gehouden op de joodse instellingen. Aanleiding voor de maatregel is de fatale aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei die werd gepleegd door een teruggekeerde Syriëganger.

Waarom er besloten is tot extra beveiliging, is niet bekend. "Over de aard en omvang doen we geen mededelingen. Deze maatregel is genomen op basis van informatie die voortkomt uit het continu monitoren van de situatie", zegt een woordvoerder van de NCTV tegen de omroep.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was dinsdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ruim 250 nieuwe tips over dood Els Borst

De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht van vorige week ruim 250 nieuwe tips binnengekregen over de dood van oud-minister Els Borst. Onder de reacties zijn ook 'best wel wat waardevolle' tips, zei een woordvoerder van de politie in de uitzending van dinsdagavond.

Sommige informatie die is binnengekomen, was voor agenten lastig te achterhalen, denkt de woordvoerder. Ook kwamen er tips binnen over de in het rood geklede vrouw en een verwarde man die in de buurt van de woning van Borst zijn geweest kort voor haar dood. De politie trekt nu alle tips na.

De politie liet vorige week weten dat ze vooral graag in contact wil komen met mensen die werken in de zorg of mantelzorg omdat de dader mogelijk een psychische stoornis heeft. Van een politiek motief is geen sprake, denkt de politie. Voor de gouden tip is tienduizend euro uitgeloofd.

De 81-jarige Borst werd op 10 februari dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze lag daar toen waarschijnlijk al twee dagen. Een maand na het misdrijf vroeg Opsporing Verzocht ook al aandacht voor de zaak. Toen kwamen zo'n vijfhonderd tips binnen.

Politie Hong Kong jaagt betogers uit tunnel

Honderden agenten hebben in Hong Kong betogers verdreven uit een tunnel in de buurt van een regeringsgebouw. De agenten, velen gekleed in rellenuitrusting, gebruikten pepperspray en haalden barricades weg die de demonstranten hadden opgericht.

Eerder op de dag had een grote groep betogers de tunnel bezet. Het aantal demonstranten overtrof de groep agenten die een poging deed de betogers te verjagen. De politie keerde daarom later terug met versterkingen. De agenten arresteerden tientallen betogers, zo is te zien op beelden van lokale media.

De betogers hebben delen van de stad geblokkeerd. Ze eisen al twee weken dat er democratische hervormingen worden doorgevoerd en dat de invloed van Beijing op Hong Kong wordt ingeperkt.

VS en Rusland willen nauwer samenwerken

De Verenigde Staten en Rusland willen op het gebied van globale veiligheidskwesties nauwer gaan samenwerken, ook al zijn de twee landen diep verdeeld over de crisis in Oekraïne. Dat hebben beide landen dinsdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry voerde in Parijs overleg met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Kerry benadrukte na afloop dat de twee landen nauwer moeten gaan samenwerken in de strijd tegen islamistische extremisten in het Midden-Oosten. Ook wat betreft de atoomprogramma's van Iran en Noord-Korea is een betere samenwerking belangrijk, aldus Kerry. Rusland heeft volgens de minister al een begin gemaakt met het delen van informatie over IS met de VS.

Kerry sprak niet over een 'reset', zoals in de eerste termijn van Obama's presidentschap. Hij gebruikte echter vergelijkbare woorden wat betreft de verschillen tussen de VS en Rusland en de noodzaak om beter met elkaar samen te werken.

Over de crisis in Oekraïne blijven de verschillen onverminderd groot. Volgens Kerry moeten Rusland en de rebellen in het oosten van Oekraïne het geweld staken, hun troepen terugtrekken, de wapens neerleggen en gevangenen vrijlaten.

FOK! siteupdate 1.2.0 - Update #6

Na de vorige update waren heel wat mensen gelukkig al een stuk positiever gestemd, maar natuurlijk was ook duidelijk dat er nog veel moest gebeuren. Zoals aangekondigd bij het live zetten van de nieuwe site zijn we begonnen met een ruwe basis, welke we - met behulp van jullie - gaan uitbouwen tot een site die uiteindelijk gewoon zal staan als een huis (hopen we ). Met deze zesde update, de tweede relatief grote update, zetten we weer een paar kleine stapjes vooruit. Welkom in FOK! v1.2.0

Navigatie

Op de index - en later op meer plekken - zie je nu bij de berichten een indicatie van de categorie waarin een bericht hoort. Elke categorie heeft een eigen kleurtje, en bovenaan de lijst zie je wat welk kleurtje betekent. Je kunt daarop ook klikken om alleen de berichten uit die specifieke categorie te bekijken. Mocht je toch nog een bolletje van een andere kleur zien, dan is dat omdat dat bericht in meerdere categorieën is ingedeeld. Dit is puur een eerste stap natuurlijk. De instelling wordt in de html5 localstorage opgeslagen en dus onthouden voor een volgende bezoek aan de indexpagina. In een volgende update zullen we ook de update tracker van soortgelijke functionaliteit voorzien.

Comments

Niet langer verdwijnt je comment voor mensen die niet zijn ingelogd. Tenminste, zolang je score niet onder de -25 zakt. Bij de comments staat nu ook welke instelling je zelf hebt, met een link naar de instellingenpagina om 'm direct aan te passen.  Het reageerblok is ook verkleind, door de usericon omhoog te verplaatsen en een kleinere font en line-height te gebruiken voor de waarschuwing. 

Smilies

De smilies zijn terug! Naast de knop om je reactie te plaatsen staat een smilie weergegeven. Klik erop om de smilies allemaal te laten zien. Met een druk op een smilie voeg je hem direct toe aan je reactie. En om in de stemming te komen staan de sint en zwartepietsmilies er ook alvast bij!

floatQuotes

Net als op het forum al een jaartje of vier het geval is, komt nu het reageerveld omhoog naar de reactie die je probeert te quoten. Zo kun je 'in-the-flow' van het omlaagscrollen meerdere mensen tegelijk quoten. Je drukt op quote, reageert op de quote zonder te submitten, scrollt omlaag naar de volgende user die je wilt quoten enzovoor. Pas als je helemaal klaar bent druk je op 'preview' of 'bericht plaatsen'. En je kunt zelfs de smilies gewoon gebruiken.  Wil je tussentijds het reageerblok weer omlaag schoppen zodat hij uit het zicht is, dan klik je gewoon op het kruisje rechtsboven. Je reactie blijft bewaard, maar staat gewoon onderaan de thread. Quote je toch weer iemand komt hij gewoon weer naar je toe. Je hoeft dus niet meer na elke quote te zoeken waar je ook alweer gebleven was. Mocht het quotevenster in de weg staan? Je kunt 'm eenvoudig verslepen.

Linkjes

De link naar je dm en pm pagina vind je in het uitklapmenu onder je naam.

Menubalk

De vertraging tussen hover en uitklap is verlaagd van 500ms naar 200ms. Dit maakt het menu vlotter, zonder dat deze uitklapt als je naar een browserknop navigeert.

Meest Gelezen

De meestgelezentracker vind je nu niet alleen op de index, maar ook in de rechterkolom naar berichten.

Naast bovenstaande punten zijn er nog veel meer dingen gewijzigd. Dat betreft vooral kleine tweaks.

Natuurlijk gaan we nu niet stilzitten. Er is nog veel werk te verrichten, maar we hopen dat we op de goede weg zijn. We weten dat er nog dingen missen, moeten worden aangepast of weer verdwijnen, maar met de juiste input gaat het helemaal goed komen

ps:

Vanwege een foutje moest er een patch worden uitgerold. We zitten dus officiëel op 1.2.1

Vader Bianchi: "Jules geeft niet op"

Philippe Bianchi, de vader van Formule 1-coureur Jules Bianchi, heeft tegenover La Gazetta dello Sport gesproken over zijn zoon. De Marussia-coureur ligt nog altijd met zwaar hersenletsel in coma in een Japans ziekenhuis. Vader Bianchi blijft hoopvol.

"De dokters hebben ons verteld dat het al een wonder is dat Jules überhaupt nog leeft. Ze hebben nog nooit iemand zo'n zwaar ongeluk zien overleven. Hij zal niet opgeven, dat weet ik zeker. Ik kan het zien, ik geloof erin. Ik praat tegen hem, en ik weet zeker dat hij me kan horen. Zijn trainer Andrea heeft me ook gezegd dat als iemand hier doorheen kan komen, het Jules is."

Toch blijft de onzekerheid overheersen, want het is niet duidelijk of Bianchi het overleeft en zo ja, hoe hij er aan toe zal zijn. "De ene dag gaat het beter, de volgende slechter. De dokters kunnen niet veel zeggen. Het hersenletsel is zwaar, maar we kunnen onmogelijk zeggen waar het heen gaat. Het is een wanhopige situatie. Elke keer als de telefoon gaat, ben ik bang dat het ziekenhuis belt om te vertellen dat Jules dood is." Vader Bianchi voegde eraan toe dat het enige wat de familie kan doen wachten is.

Hij voelt de steun van de Formule 1-wereld die in Rusland stilstond bij de situatie van zijn zoon. "We waren er zeer door geraakt. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Veel coureurs, zoals Alonso, Vergne en Massa, hebben me al geschreven. Hamilton stuurde ook een hartverwarmende mail, waarin hij zijn hulp aanbood als dat nodig is."

Topoverleg over strijd tegen IS

De legerleiders van de meer dan twintig landen die deelnemen aan de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat komen dinsdag in de Verenigde Staten bijeen voor topoverleg. Ook de Amerikaanse president Barack Obama is daarbij aanwezig.

Er wordt vooral gesproken over de militaire strategie en mogelijkheden om de extremisten aan te pakken. Volgens de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel is de bijeenkomst een poging om de strijd tegen IS beter te coördineren en te organiseren. "Ze (de landen die bij het overleg zijn, red.) werken samen op die specifieke gebieden en definiëren specifieke bijdragen die elk land levert."

Aanwezig zijn onder andere Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije. Vooral Turkije speelt een belangrijke rol: het land grenst aan zowel Irak als Syrië. De Verenigde Staten hebben er al bij Ankara op aangedrongen een grotere rol te spelen in de strijd tegen IS.

Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, zei dinsdag dat Amerikaanse en Turkse functionarissen de komende weken en maanden 'doorlopend overleg zullen voeren over verdere bijdragen' van Turkije. "We zijn blij met ze samen te kunnen werken", aldus Earnest.

Debusschere opnieuw winnaar Sluitingsprijs

Jens Debusschere heeft net als vorig jaar de Sluitingsprijs Putte-Kapellen gewonnen. De Belgisch kampioen klopte zijn landgenoot Tom van Asbroeck met miniem verschil in de sprint. Jonas Vangenechten zorgde voor een compleet Belgisch podium.

Debusschere liet afgelopen weekeinde al zien in vorm te zijn door derde te worden in Parijs-Tours. Hij won toen achter Jelle Wallays en Thomas Voeckler de sprint van het peloton.

De Nationale Sluitingsprijs staat al sinds 1929 op de wielerkalender en is de laatste koers van het Belgische wielerseizoen. Wim Stroetinga was in 2012 de laatste Nederlander die in Kapellen mocht juichen.

Demonstraties toegestaan bij intocht Sinterklaas

Demonstraties tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda zijn toegestaan. Dat heeft weg-met-ons 'burgemeester' Milo Schoenmaker (VVD) gezegd tegen Omroep West. Voorwaarde is dat de intocht door de eventuele betogingen niet in gevaar mag komen.

De 'actiegroep' Kick Out Zwarte Piet heeft al aangekondigd om tijdens de intocht op 15 november het kinderfeest te willen komen verzieken. De groep is voorstander van een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet omdat de knecht van de goedheiligman volgens hen 'racistisch' zou zijn.

Gouda maakte dinsdag bekend dat er tijdens de intocht ook kaas- en stroopwafelpieten rondlopen. De gemeente wil daarmee tegemoet komen die in den aarsch genomen worden door mensen die vinden dat Zwarte Piet er anders uit moet zien of helemaal moet verdwijnen een stel aandachtzoekende zeurpieten.

Ondertussen is op FOK.nl Zwarte Piet natuurlijk gewoon van harte welkom.

Vliegen door de Pokťmonwereld

De Pokémon hypetrein blijft maar doorrijden. Hebben we al een hoop nieuwe mega-evoluties gehad, krijgen we er nu nog meer en daarnaast krijg je de optie om over Hoënn te vliegen op de rug van een Pokémon. In een nieuwe trailer voor Pokémon Alpha Sapphire en Pokémon Omega Ruby zien we daarnaast ook legendarische Pokémon die te vangen zijn. 

De trailer begint met Latias, die in Pokémon Alpha Sapphire zit, en Latios, die in Pokémon Omega Ruby zit. Beide Pokémon krijgen een mega-evolutie. Latios krijgt een nieuwe aanval genaamd Luster Purge, terwijl Latias Mist Ball als nieuwe aanval krijgt. Een nieuwe functie voor beide Pokémon is dat je over Hoënn kan vliegen. Of deze functie beperkt blijft tot Latios en Latias of dat dit voor alle vlieg-Pokémon geldt is niet bekend. Behalve Latios en Latias krijgen ook Beedril en Pidgeot een mega-evolutie en komt er een actie (nu alleen voor Amerika aangekondigd) om een shiny Gengar met megastone op te halen. Deze Gengar kent als als speciale aanval Sludge Wave. Of deze Gengar later ook op te halen is in Nederland is niet bekend.

Behalve mega-evoluties krijgen we ook een hoop legendarische Pokémon te zien die beschikbaar zullen zijn in Pokémon Alpha Sapphire of Omega Ruby. Dit zijn namelijk Ho-oh, Lugia, Palkia, Dialga, Reshiram en Zekrom. Dit zijn, met Latios en Latias. Behalve meer Pokémon krijgen we ook een verbeterde Pokénav. Dit is een soort ingame-horloge die je kan gebruiken om dingen te leren over Pokémon, om de kaart van Hoënn weer te geven, nieuws over Hoënn kan vinden, multiplayer kan spelen en je geheime basissen terug kunt vinden. 

Pokémon Alpha Sapphire en Pokémon Omega Ruby komen 28 november uit in Europa, exclusief voor Nintendo 3DS.

Zuckerberg steekt 25 miljoen in ebolabestrijding

Facebookoprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan geven 25 miljoen dollar (bijna twintig miljoen euro) aan de CDC Foundation voor de bestrijding van ebola. De organisatie belooft het geld te gebruiken in Guinee, Liberia, Sierra Leone en andere landen in de wereld waar de ziekte een bedreiging vormt.

Vorige maand doneerde Paul Allen, een van de oprichters van Microsoft, al negen miljoen dollar. Het geld van Zuckerberg en zijn vrouw komt uit hun fonds bij de Silicon Valley Community Foundation.

"We moeten ebola op korte termijn onder controle zien te krijgen zodat de ziekte zich niet verder verspreidt en geen wereldwijde gezondheidscrisis wordt die we decennialang op grote schaal moeten bestrijden, zoals hiv of polio", schreef Zuckerberg dinsdag op zijn Facebookpagina. "We denken dat onze donatie de snelste manier is om het CDC en de experts op dit terrein te helpen deze gevolgen te voorkomen."

De Wereldgezondheidsroganisatie (WHO) zei er rekening mee te houden dat er binnen twee maanden tienduizend nieuwe ebolagevallen per week bij komen in West-Afrika. De ziekte is nu in zeventig procent van de gevallen dodelijk en heeft al meer dan vierduizend levens gekost. De WHO spreekt van 'de ernstigste gezondheidscrisis van de moderne tijd.'

Pistorius bood geld aan ouders vriendin

De Zuid-Afrikaanse gehandicapte atleet Oscar Pistorius bood de ouders van zijn vriendin Reeva Steenkamp omgerekend bijna 39.000 euro aan, nadat hij haar had gedood. Maar de ouders van Steenkamp wilden het geld niet aannemen. Haar moeder noemde "het bloedgeld".

Dat heeft een aanklager in het proces tegen Pistorius in de rechtbank in Pretoria dinsdag gezegd. Pistorius besloot de ouders van zijn vriendin geld te geven, omdat ze krap bij kas waren komen te zitten na de dood van hun dochter. Mogelijk werden ze door hun dochter onderhouden, aldus de BBC. Pistorius beschikte over het geld, nadat hij een auto had verkocht.

Pistorius bood geld aan ouders vriendin
Pistorius bood geld aan ouders vriendin (Foto: ANP)

Neymar steelt show in oefenzege BraziliŽ op Japan

Neymar heeft dinsdag in een 4-0 oefenzege van Brazilië op Japan de show gestolen. De aanvaller van Barcelona nam in Singapore de volledige productie voor zijn rekening. Neymar heeft nu 40 keer gescoord in 56 wedstrijden voor de Goddelijke Kanaries.

Bondscoach Carlos Dunga won zodoende ook zijn vierde wedstrijd na zijn terugkeer. De oud-international nam het WK in eigen land het stokje over van Felipe Scolari.

Brazilië haalde de halve finale, maar kreeg vervolgens klop van Duitsland (1-7) en Nederland (0-3). Neymar was in beide duels door een rugblessure niet van de partij.

Tumult in parlement rond Belgische regering

Volgens Belgische media is een nieuwe Belgische regering zelden zo rumoerig en chaotisch begonnen als het centrumrechtse kabinet-Michel dinsdagmiddag. De kersverse premier Charles Michel wilde in het parlement zijn regeringsverklaring afleggen, maar hij werd gehinderd door geschreeuw van de linkse oppositie.

Een voormalige socialistische minister eiste opheldering over recente handelingen van enkele nieuwe bewindslieden van de Vlaams-nationalistische N-VA, zoals een bezoek aan een oud-collaborateur met de nazi's. De voorzitter van het parlement, ook een N-VA'er, weigerde op de kwestie in te gaan. Hij verwees naar het debat woensdag. Daarop barstte groot tumult los.

De parlementsvoorzitter had al meteen bij zijn eerste optreden grote moeite de gemoederen tot bedaren te brengen. Volgens critici liet hij de oppositie te weinig aan het woord. Uiteindelijk kon premier Michel de plannen van de regering bekendmaken.

Tumult in parlement rond Belgische regering
Tumult in parlement rond Belgische regering (Foto: ANP)

Jong Oranje mist EK 2015 na spectaculair duel

Jong Oranje is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor het EK van 2015. In een spectaculaire return in Portugal kwamen de voetballers van bondscoach Adrie Koster tot drie keer toe terug, maar na 90 minuten stond er een 5-4 zege voor de Portugezen op het scorebord.

Afgelopen donderdag vond het eerste duel tussen Jong Oranje en Jong Portugal in Alkmaar plaats. Toen werd al met 2-0 verloren, dus de return leek op voorhand een hopeloze missie te zijn. Dit werd nog maar eens benadrukt, nadat Portugal binnen een kwartier op voorsprong kwam. Rúben Vezo was de gevierde man aan Portugese zijde.

Toch was het na enkele minuten alweer gelijk door een treffer van Wout Weghorst, de vervanger van de geblesseerde Luc Castaignos. Ook daarna kwam Oranje steeds op gelijke hoogte. Terence Kongolo maakte de treffer van Rúben Nevez onschadelijk en Nathan Aké hielp de mannen van Koster weer in het zadel na een goal van Ricardo Perreira.

Na de 4-3, waarmee Perreira zijn tweede van de wedstrijd maakte, was de koek op. In de slotfase tekende Bernardo Silva zelfs nog voor de 5-3, waardoor de verzilverde penalty van Aké slechts voor de statistieken was.

Door deze nieuwe nederlaag verloor Koster, die in september Albert Stuivenberg opvolgde, tot nog toe alle interlands, die hij bondscoach op de bank volgde. Ook de hoop op deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro is hermee vervlogen.

Survival in Far Cry 4

Ubisoft laat in een trailer zien wat voor gevaren je tegen gaat komen in Far Cry 4. In Kyrat, het verzonnen staatje in de Himalaya-gebergte waarin het spel zich afspeelt, zijn niet alleen de menselijke tegenstanders een probleem.

Far Cry 4 is een first-person shooter ontwikkeld door Ubisoft Montreal. In het spel speel je Ajay Ghale, een Engels-sprekende Nepalees die terugkeert naar zijn geboorteplaats Kyrat, een fictieve Himalayaanse regio. Daar blijkt een dictator Pagan Min de dienst uit te maken. Een kleine verzetsgroep probeert hem omver te werpen en natuurlijk mag jij daarmee gaan helpen.

Far Cry 4 is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 18 november 2014 voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Binnenkort meer Tetris

Ubisoft heeft aangekondigd dat Tetris Ultimate, ‘s werelds meest bekende puzzelgame, vanaf 11 november 2014 verkrijgbaar is voor Nintendo 3DS. Deze versie voor Nintendo 3DS bevat een exclusieve singleplayer challenge-modus.

Tetris Ultimate is verkrijgbaar voor €19,99, zowel digitaal als in de winkel. De game bevat zeven verschillende spelmodi waarin één tot vier spelers het tegen elkaar opnemen:

 • Marathon – Haast je naar niveau 15 en verzamel zo veel mogelijk punten.
 • Endless – Speel zo lang als je kan en schop het zo ver mogelijk.
 • Ultra – Scoor zo veel mogelijk punten binnen een tijdslimiet van drie minuten.
 • Sprint – Speel zo snel mogelijk 40 rijen weg en verbeter je highscore.
 • Battle – Versla je tegenstanders in spannende één-tegen-één gevechten!
 • Battle Ultimate – Zorg dat jij als laatste overblijft terwijl je tegenstanders elkaar proberen uit te schakelen met bizarre power-ups. Zet de aanval in met ‘Carrousel’ en verschuif het speelveld van je tegenstander met elke beweging. Gebruik ‘Let it Rain’ en dump een hoop rommel in het speelveld van je tegenstanders. Kom je zelf in het nauw? Gebruik dan ‘Buzz Saw’ om een aantal rijen weg te spelen.
 • Challenge – wees klaar voor verschillende uitdagingen die je vastberadenheid op de proef stellen:
  • Master - De Tetriminos vallen meteen en verschijnen onderaan.
  • Rotation Lock – De oriëntatie van de Tetronimos is willekeurig en kan niet veranderd worden.
  • Escalation – Naarmate het level stijgt, moet je steeds meer lijnen wegspelen.
  • Invisible – De Tetriminos worden onzichtbaar terwijl ze naar beneden vallen.

Tetris Ultimate is vanaf deze winter ook digitaal verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Tetris Ultimate

Tetris Ultimate

Riptor en Cinder in Killer Instinct

Oude vechtersbazen herinneren zich de fightinggame Killer Instinct nog wel. Vorig jaar heeft Microsoft de serie nieuw leven ingeblazen en zijn we ondertussen toe aan seizoen 2. In de launchtrailer van dit seizoen staan al wat spoilers welke personages we mogen verwachten. Oude bekenden Cinder en Riptor zijn in ieder geval zeker van een plaatsje in de DLC-lijst, als we de silhoueten moeten geloven in onderstaande video.

Cinder is een gevangene die door experimenten letterlijk in vlammen is opgegaan. Hij bestaat dan ook geheel uit vuur. Riptor is een dinosaurus die door DNA-onderzoek weer tot leven is gewekt. Jurassic Park-praktijken, maar dan anders. Deze personages gaan vechten tegen de al aangekondigde boxer T.J. Combo, de amazone Maya en de acht uitgekomen personages uit het eerste seizoen. Wie de andere silhoueten zijn in de trailer blijft gissen. Er zitten zeker nieuw ontworpen tegenstanders bij. Meer nieuws zal in de loop van het seizoen vrijgegeven worden.

Megafile op A1 door technische storing spitsstrook

Een gesloten spitsstrook heeft dinsdag in de avondspits op de A1 vanuit Amsterdam naar Apeldoorn gezorgd voor een enorme file van meer dan 25 kilometer. De spitsstrook tussen Hoevelaken en Barneveld kon niet open doordat de camera's boven de rijbaan dienst weigeren. Vanwege de veiligheid mag de spitsstrook dan niet open, meldt de ANWB.

Hoewel er minder verkeer op de weg is vanwege de herfstvakantie in het noorden van Nederland, liep de vertraging volgens de ANWB al snel fors op. "Het herfstachtige weer hielp ook niet mee."

Volgens de Verkeersinformatiedienst stond er om 17.00 uur al 23 kilometer file. Omstreeks 18.30 uur meldde de ANWB dat de file aan het oplossen is. De problemen zijn echter nog niet verholpen, zo liet Rijkswaterstaat dinsdag aan het begin van de avond weten.

Sint- en Zwarte Pietsmileys

Op het forum zijn ze er al ieder jaar, maar ze komen nu ook naar de frontpage. FOK.nl presenteert met gepaste trots de traditionele Zwarte Piet in haar assortiment smileys.

Je kunt je steun voor onze gulle kindervriend laten blijken met niet alleen de Sinterklaassmiley, maar ook de Zwarte Piet- en Zwarte Piet-met-roe-smileys.

Bij de eerstvolgende update kun je ze gewoon aanklikken. Tot die tijd kun je ze handmatig toevoegen aan je reacties op de volgende manieren:

<O)   =  

8} = 

oO/ = 

Alvast veel Sint- en Zwarte Pietplezier!

Afz.

De Opperpiet

The Evil Within gaat je bang maken

Naar aanleiding van de release van The Evil Within die sinds vandaag verkrijgbaar is, is er een nieuwe gameplay trailer vrijgegeven.

De game wordt ontwikkeld door Shinji Mikami, bekend van de serie Resident Evil. In het spel speel je detective Sebastien Castellanos. Hij en zijn partners onderzoeken een gruwelijke massamoord in een inrichting. Nadat hij getuige is van de afslachting van zijn collega's door een mysterieuze kracht, loopt hij zelf in de hinderlaag en wordt hij bewusteloos geslagen. Wanneer hij ontwaakt, lijkt hij terechtgekomen in een verknipte wereld. Sebastian begin aan een avontuur met als doel te overleven en te ontdekken wat er achter dit onvoorstelbare kwaad zit. Als speler moet je met beperkte middelen tot je beschikking vechten om te overleven.

The Evil Within is uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

F1 2014 racet de huiskamer binnen

Bandai Namco heeft de releasetrailer uitgebracht van de F1-simulator F1 2014. Met nachtraces, herziene moeilijkheidsgraden en nieuwe evaluatie van je rijkunsten belooft de uitgever een nog realistischere race-ervaring.

Hoofd Gamedesign Lee Mather is er trots op: "De auto's van dit jaar hebben een geheel nieuwe koppel die veel vermogen levert; en snel. Je ziet dit terug in het spel, zodra je in de auto met de extra kracht stapt die bijna onmiddellijk voelbaar is als je gas geeft vanaf de start. En voor diegenen die een echte uitdaging willen, de ingame hulp uitschakelen zorgt voor een lastige, maar een voldoening gevende ervaring in je strijd met de grillige handling van de auto's en het vinden van de controle met het nieuw gevonden vermogen op de baan."

F1 2014 komt 17 oktober uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Thai verbieden import waterpijp en e-sigaret

Waterpijpen en e-sigaretten mogen niet meer geïmporteerd worden in Thailand. Het Thaise kabinet heeft het importverbod dinsdag goedgekeurd. Buurland Cambodja legde eerder vergelijkbare beperkingen op.

Volgens een woordvoerder van de regering is het verbod ingevoerd om gezondheidsredenen. Het ministerie van volksgezondheid kwam met het voorstel omdat hookahs en e-sigaretten jongeren zouden aanzetten tot roken. Het verbod geldt ook voor smaakstoffen die kunnen worden toegevoegd aan het water in een waterpijp, in Thailand bekend als baraku.

Op schending van het importverbod staat een straf van maximaal tien jaar cel, een boete ter hoogte van vijf keer de waarde van het product of beide.

Peter R. de Vries bedreigd om Zwarte Piet

Er valt een nieuw treurig hoofdstuk te noteren over het gezeur rond Zwarte Piet. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft vanmiddag een doodsbedreiging ontvangen omdat hij van mening is dat de donkere knecht van Sinterklaas best een kleine aanpassing kan gebruiken.

De bedreiging is een beetje de retoriek zoals we dat van sommige users op Fok! tegenwoordig helaas ook wel een beetje gewend zijn: "Jij bent een vuile landverrader Peter! Hoe haal jij het in je vuile kankerkop om tegen zwarte piet te zijn? Als ik jou ergens tegenkom en dat is voor jou niet te hopen, dan krijg je een kogel door je kop! Jouw bloed zal vloeien landverrader", klinkt de weinig originele boodschap. Peter reageerde op de bedreiging door hem onmiddellijk door te sturen op Twitter.

"Dit soort mailtjes krijg je dus als je het waagt om iets over #zwartepiet te zeggen ... Sneue jongens", aldus de man die ooit heel Nederland aan het televisiescherm wist te kluisteren met zijn uitzendingen over Yoram van der Sloot. "Weer een ander noemde me 'riooldelver' omdat ik iets over #zwartepiet zeg, haha, ipv 'grafdelver'. Zegt dat iets over hun intellect???"

Het adres waar de dreigmail van afkomstig is spreekt ook wellicht boekdelen over het denkniveau (spreek uit: denknivo) van de bedreiger: anton.m@nationaalsocialisme.nl. Een duidelijke verwijzing naar een tijd waar andersdenkenden, andersgeaarden en alles wat verder met het woordje 'anders' begint zeer risicovol was. Een deel van de pro-Zwarte Pietaanhangers verlangt blijkbaar stiekem terug naar die tijd.

Peter R. de Vries maakt deel uit van een groepje BN'ers die zichzelf sterk maken voor een aanpassing van de kindervriend en zou graag zien dat het beeld van Zwarte Piet meer past bij de moderne tijd.

Nederland in middenmoot met vrouwelijke rechters

Iets meer dan de helft van de Nederlandse rechters (53,4 procent) is vrouwelijk. Nederland zit daarmee Europees gezien in de middenmoot. Zeventien andere Europese landen kennen een hoger percentage vrouwelijke rechters. Dat blijkt uit Europees onderzoek waarin justitiecijfers van 45 landen met elkaar worden vergeleken.

Nederlandse rechters behoren ook niet tot de grootverdieners. Zo krijgen hun collega's in onder meer Noorwegen, Italië en Ierland beduidend meer per maand. De hoogste rechter van Nederland heeft een bruto jaarinkomen van ongeveer 129.000 euro. In Noorwegen en Ierland is dat 212.000 en 197.000 euro.

Nederland voert de Europese ranglijst wel met het aantal rechtszaken dat met gesubsidieerde rechtsbijstand wordt gevoerd. Minder doet Nederland het als het gaat om productiviteit. Het aantal rechtszaken dat jaarlijks wordt afgerond is relatief laag vergeleken met andere Europese landen.

Aapje geboren in Apenheul

In de Apenheul is maandag een aapje geboren. Het gaat om een zogenaamde rode titi. Dat laat het dierenpark dinsdag weten. Met het babyaapje en zijn moeder gaat het goed en bezoekers kunnen de twee al bewonderen.

Of het jonge aapje een jongetje of een meisje is, is nog niet bekend. De eerste drie maanden zit het jong nog bij zijn moeder op de rug. Pas daarna gaat het aapje loslopen en kunnen verzorgers zien wat het geslacht is.

Het dierenpark in Apeldoorn is nog tot volgende week zondag geopend voor bezoekers.

Gouda introduceert kaas- en stroopwafelpieten

Zwarte Piet blijft bij de nationale sinterklaasintocht in Gouda zoals hij is: donkerbruin geschminkt en zonder grote rode lippen of oorbellen. Wel lopen enkele kaas- en stroopwafelpieten mee. Zij zijn respectievelijk goudgeel en met ruitmotief opgemaakt, heeft burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker (VVD) dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de burgemeester wordt de intocht op 15 november een 'traditionele intocht met een Gouds randje.' Schoenmaker heeft vooraf veel overlegd met inwoners van Gouda over het uiterlijk dat Zwarte Piet moest hebben. Hij merkte dat veel mensen voorstander waren van een traditionele zwarte Piet, maar dat anderen juist wel verandering wilden.

"Ik vind het als burgemeester belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken, gehoord wordt, ook al zijn die in de minderheid", aldus Schoenmaker. "Samen met de stad heb ik gezocht naar een balans die past in de Goudse tradities en recht doet aan de verschillende opvattingen."

Enkele jaren geleden werd het uiterlijk van Zwarte Piet al gewijzigd. Toen werd hij in plaats van zwart donkerbruin geschminkt en verdween de opsmuk. Gouda verandert daar dus niets aan. De intocht wordt live uitgezonden op televisie.

Duo verdacht van drogeren en bestelen homodates

Twee mannen uit Bloemendaal en Bussum worden ervan verdacht homoseksuele mannen 'op geraffineerde wijze' te hebben bestolen, onder meer door hen te drogeren. Een van de slachtoffers, een 53-jarige Apeldoorner, werd in mei dood in zijn woning aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem dinsdag.

De verdachten van 41 en 35 jaar legden via datingsites contact met hun latere slachtoffers. Tijdens een date keken ze volgens justitie vervolgens de pincode af en stalen ze hun pinpas. Soms ontvreemdden ze ook huissleutels en vervolgens spullen uit de woning van hun date.

Enkele slachtoffers zijn gedrogeerd met scopolamine, een geneesmiddel dat onder meer gebruikt wordt om de symptomen van reisziekte tegen te gaan. Zo ook de Apeldoorner die in mei dood in zijn woning werd gevonden. In hoeverre het drogeren heeft bijgedragen aan zijn dood wordt nog onderzocht.

De zaak kwam aan het rollen door de dood van de Apeldoorner. Aanvankelijk werd uitgegaan van een natuurlijke dood, maar toen de familie meldde dat er na zijn dood met zijn pinpas gepind was, werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat er vergelijkbare zaken waren.

De twee drogeerden volgens justitie zeker drie homoseksuele mannen. Negen anderen deden aangifte van diefstal. Sommigen zijn bestolen van tienduizenden euro's. De verdachten zijn in juli aangehouden en zitten nog vast. In de woning van een van hen werden na zijn aanhouding duizenden xtc-pillen aangetroffen. Dinsdag was een pro-formazitting.

Taakstraf voor verkopen mortierbuizen

Een 26-jarige man uit Eindhoven moet een werkstraf van zestig uur uitvoeren voor het verkopen van mortierbuizen en chemicaliën waarmee vuurwerk kan worden gemaakt. Het Openbaar Ministerie had 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. Omdat de Brabander meteen bekende de spullen te hebben verkocht en volledig meewerkte aan het onderzoek, viel het vonnis van de rechtbank in Den Bosch lager uit.

De Eindhovenaar verkocht een groot deel van vorig jaar via zijn website van mortierbuizen voor het afschieten van vuurwerkbommen en chemicaliën voor het maken van vuurwerk. Deze spullen mogen door een wetswijziging sinds 1 januari 2012 niet meer aan particulieren worden verkocht. De man verklaarde niet op de hoogte te zijn geweest van de wetswijziging.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat hij ook niet meer in vuurwerkgerelateerde goederen handelt. De rechters zijn ervan overtuigd dat de man oprecht niet wist dat hij zich schuldig maakte aan een strafbaar feit, omdat hij de spullen in alle openheid te koop aanbood op internet.

SABMiller zet meer om door hogere bierprijs

SABMiller heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar vijf procent meer omgezet dan in dezelfde periode van vorig jaar. De inkomsten van de eigenaar van Grolsch namen vooral toe doordat de bierbrouwer zijn prijzen verhoogde, zo blijkt dinsdag uit de halfjaarcijfers van het Britse bedrijf.

De hoeveelheid bier die SABMiller tussen april en augustus verkocht steeg namelijk slechts licht, met een procent. Hoe hoog de afzet en de omzet waren, maakte het van oorsprong Zuid-Afrikaanse bedrijf daarbij niet bekend. In zijn tweede kwartaal verkocht SAB zelfs minder liters bier dan een jaar geleden.

Vooral in Afrika en Latijns-Amerika - waar SAB merken zoals Aquila en Castle verkoopt - deed de brouwer het de afgelopen zes maanden goed. Zo nam de omzet uit Afrika met maar liefst tien procent toe op jaarbasis, terwijl de inkomsten uit Zuid- en Midden-Amerika met zeven procent stegen. In Europa steeg de omzet met twee procent.

Woestijnstroomplan voor Europa valt in het water

Een ambitieus project om in woestijnen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten enorme zonne-energiecentrales te bouwen voor de Europese energiemarkt is in het water gevallen. Het consortium achter het plan krijgt de financiering niet rond en vindt de politieke situatie in de regio te instabiel.

De centrales van het Desertec Industrial Initiative hadden vanaf 2050 zo'n vijftien procent van de Europese energie moeten opwekken. De bedrijven en instanties die het project in eerste instantie steunden trokken zich echter een voor een terug, inclusief de Duitse verzekeraar Münchener Rückversicherung.

De partijen die zich nu nog met het consortium bezighouden zijn het Saudische bedrijf ACWA Power, de Duitse energiegigant RWE en de Chinese netbeheerder SGCC. In plaats van zelf een centrale te bouwen zal Desertec zich concentreren op consultancy voor andere bedrijven.

Gespannen sfeer bij studentenprotesten Hong Kong

Tientallen demonstranten en honderden agenten van de oproerpolitie staan dinsdag opnieuw recht tegenover elkaar bij overheidsgebouwen in Hong Kong. De politie zou de betogers die op weg waren naar de gebouwen volgens lokale televisiezenders hebben tegengehouden.

Op beelden is te zien hoe agenten met helmen en schilden de demonstranten tegenhouden. De politie zou geprobeerd hebben de demonstranten uiteen te drijven met pepperspray.

Gesprekken tussen de regering en de studenten werden vorige week gestaakt.

Derde deflatiemaand in Spanje

De prijzen van producten in Spanje zijn vorige maand voor de derde maand op rij gedaald in vergelijking met die maand een jaar eerder. Wel was de deflatie met 0,2 procent in september minder sterk dan in augustus, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE.

Een maand eerder lagen de prijzen namelijk nog een half procent lager dan in augustus vorig jaar. Het is de derde maand op rij dat Spaanse consumenten in de supermarkt of aan de benzinepomp minder betalen voor hun producten. In juli daalde het prijspeil al met 0,3 procent.

Mercedes wil Hamilton nieuw contract geven

Het Formule 1-team Mercedes wil de huidige line-up van Lewis Hamilton en Nico Rosberg graag langer behouden. Hiervoor zal de Duits/Britse renstal Hamilton eind dit jaar een nieuw contract voorleggen, zo heeft Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff laten weten.

De huidige verbintenis van Hamilton loopt eind 2015 af, terwijl Rosberg een contract voor een seizoen langer heeft. Wolff: "We hebben onze beide coureurs voor 2015 vastgelegd en wij willen met de huidige line-up doorgaan. Deze twee jongens zijn onderdeel van het huidige succes van het team, mede doordat ze elkaar zo goed kennen en respect voor elkaar hebben. Op het moment dat je er iemand anders in zet, dan kan dat gevecht de prestatie van het team schaden. Daarom is ons er alles aan gelegen om Lewis en Nico ook na 2015 te behouden."

Dit seizoen strijden Hamilton en Rosberg om de wereldtitel in de Formule 1. Met nog drie races te gaan is het verschil in het kampioenschap tussen beide kemphanen zeventien punten in het voordeel van Hamilton. Wolff: "We hebben met Lewis afgesproken dat we ons willen concentreren op het kampioenschap en hem precies dezelfde kansen als Nico te geven door tot Abu Dhabi niet te spreken over commerciële, financiële of juridische kwesties. Tot die tijd gaan we het met niemand over contracten of voorwaarden hebben."

'Marokkaan gelukkigste niet-westerse allochtoon'

Mensen van Marokkaanse herkomst in Nederland zijn gelukkiger dan mensen van Turkse, Surinaamse en Antilliaanse komaf. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de Marokkaanse respondenten geeft 87 procent aan gelukkig of zeer gelukkig te zijn. Bij de andere drie herkomstgroepen ligt dat aandeel ruim zes procentpunten lager. Het geluk hangt af van zowel algemene kenmerken als opleiding en gezondheid als migrantspecifieke kenmerken als generatie en of iemand zich thuis voelt in Nederland.

In alle groepen zijn de mensen die gezond zijn, zich thuis voelen en niet of nauwelijks gediscrimineerd worden het gelukkigst. Bij Marokkanen en Turken is er ook een relatie tussen geluk enerzijds en regelmatige contacten met familie en het hebben van een partner anderzijds. Bij mensen met Surinaamse en Antilliaanse herkomst zijn deze verbanden er niet.

Bij mensen met een Antilliaanse herkomst zijn leeftijd en generatie ook bepalend voor de mate van geluk. Ouderen en Antillianen van de tweede generatie zijn vaker gelukkig. Bij de andere groepen is dit verband er niet.

Het onderzoek is gehouden omdat allochtonen tot nu toe onderbelicht zijn gebleven in onderzoek naar 'subjectief welzijn'. Wel bleek eerder al dat allochtonen over het algemeen minder gelukkig zijn dan autochtonen en dat Marokkanen in Nederland tevredener zijn met hun leven dan Turken.

Olympische legende ZŲggeler (41) zwaait af

Rodelaar Armin Zöggeler heeft dinsdag tijdens een persconferentie in Milaan bekendgemaakt dat hij een punt achter zijn bijzonder imposante loopbaan heeft gezet. De 40-jarige Italiaan wordt algemeen gezien als een van de beste olympische sporters aller tijden, doordat hij op zes achtereenvolgende Spelen een medaille won.

Zöggeler kreeg als bijnaam Il Cannibale en dat was niet zonder reden. Twintig jaar lang maakte hij deel uit van de absolute wereldtop in het rodelen. Bij het grotere publiek werd hij vooral bekend vanwege zijn prestaties op de Olympische Spelen. Hij is de enige sporter in de geschiedenis die op zes achtereenvolgende Spelen een medaille won op hetzelfde individuele onderdeel.

In 1994 pakte de Italiaan in Lillehammer zijn eerste olympische medaille, brons. Vier jaar later kwam hij in Nagano dichterbij, maar toch moest hij zijn meerdere erkennen in zijn illustere voorganger Georg Hackl. In Salt Lake City kon hij zijn plaaggeest wel verslaan en dus pakte Zöggeler de olympische titel van 2002. Die kon hij vier jaar later in Turijn verdedigen, waarna hij in 2010 in Vancouver brons pakte. Dit jaar kon hij geschiedenis schrijven op de baan van Sochi en dat deed de grote Italiaan. Ruim een maand na zijn veertigste verjaardag pakte hij opnieuw brons en dus zijn zesde medaille op rij.

Hoogtepunten uit de loopbaan van Zöggeler. Door zijn grote lichaam was hij vaak wat traag bij de start, maar zijn ongeëvenaarde stuurmanskunsten maakten dat regelmatig meer dan goed op het onderste deel van de baan (Bron: YouTube)

Zöggeler was echter niet alleen op de Spelen succesvol. Sterker nog, zijn loopbaan daarbuiten is wellicht nog veel imposanter. In 1995 pakte hij al de wereldtitel, iets wat hij in 1999 herhaalde. Ook in 2001, 2003 en 2005 was hij de beste van de wereld, terwijl hij jaren later, in 2011, nog eens wereldkampioen werd. Naast zijn zes titels won hij, individueel en met het Italiaanse team, ook nog eens vijf keer zilver en vijf keer brons op het WK.

Jarenlang domineerde Zöggeler ook het rodelen in de World Cup. In het seizoen 1994/1995 eindigde hij met een tweede plek voor het eerst voorin. Destijds moest hij nog zijn meerdere erkennen in de Oostenrijker Markus Prock, die zeven keer op rij de World Cup won. In 1998 pakte Zöggeler deze prijs voor het eerst, maar absoluut niet voor het laatst. In 2000, 2001 en 2004 won hij ook, waarna hij van 2006 tot en met 2011 zes keer op rij de beste was in het eindklassement.

Na twee relatief lastige seizoenen deed Zöggeler afgelopen winter weer volop mee. Hij won twee races en eindigde op de tweede plek in de eindstand van de World Cup. De bekroning kwam dus in Sochi, door geschiedenis te schrijven met zijn zesde medaille op rij. Il Cannibale won in totaal 57 keer een World Cup-wedstrijd, een absoluut record. In januari van dit jaar deed hij mee aan de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen in het Letse Sigulda. Zöggeler nam er afscheid op de enige juiste manier: Hij won.


Zöggeler realiseert zich in Sochi dat hij zijn zesde opeenvolgende medaille heeft gewonnen (Foto: Getty)

Akkoord over cao provinciepersoneel

Na twee jaar krijgen ambtenaren die voor de provincie werken weer een cao. De provincies hebben dinsdag een onderhandelingsakkoord gesloten met vakbonden. Daarin is een loonsverhoging van twee procent in januari afgesproken. In juli gaat het loon nog eens met een procent omhoog, meldt Abvakabo FNV dinsdag.

Fulltime provinciepersoneel krijgt dit jaar bovendien eenmalig 450 euro extra bijgeschreven. Ook werden afspraken gemaakt voor werk-naar-werktrajecten bij eventuele reorganisaties. De provincies zegden bovendien toe meer te zullen doen om jongeren en arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, aldus de bond.

De vakbondsleden stemmen nog over het akkoord, dat bij goedkeuring met terugwerkende kracht wordt ingevoerd op 1 juni 2012. Eind volgend jaar loopt de nieuwe cao af.

Bonden en provincies onderhandelden al langer over een nieuwe overeenkomst. In juni schortten de bonden het overleg op omdat ze ontevreden waren over het loonbod.

F-16's gooien tien bommen op IS-strijders

Nederlandse F-16's hebben afgelopen week in totaal tien bommen afgeworpen op stellingen van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak. Daarbij is een onbekend aantal terroristen uitgeschakeld. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De zes F-16's maakten met elkaar ruim 25 vluchten. Er werden onder meer voertuigen van IS-strijders vernietigd. De gevechtsvliegtuigen, die opereren vanuit Jordanië, wierpen vorige week dinsdag de eerste bommen in Irak.

De Nederlandse eenheid telt ongeveer 250 leden. Later gaan nog 130 militairen naar het Midden-Oosten om Koerdische en Iraakse strijdkrachten te trainen, zodat die zelf de strijd met IS kunnen aanbinden.

Goederentreinen Betuweroute jarenlang omgeleid

De Betuweroute wordt vanaf volgend jaar een stuk minder druk, omdat in Duitsland een extra spoor wordt aangelegd. Goederentreinen moeten daardoor omrijden via Venlo en Oldenzaal. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer. Treinen met gevaarlijke stoffen worden wel zo veel mogelijk via de Betuweroute geleid.

De overlast voor omwonenden moet zo veel mogelijk worden beperkt door bijvoorbeeld met 'stillere' goederentreinen te rijden. Met de vervoerders wordt ook gepraat over de extra kosten die het omrijden met zich meebrengt.

De werkzaamheden aan het Duitse spoor duren tot 2022. Dankzij het nieuwe spoor krijgt de Betuweroute een betere aansluiting op het Duitse achterland, waardoor op de lange duur juist meer treinen over de spoorlijn kunnen rijden.

Kamp verhoogt leenplafond microkredieten mkb

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen vanaf volgend jaar meer geld lenen bij microkredietverlener Qredits. Het maximale leenbedrag wordt dan verhoogd naar 250.000 euro, zo maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag bekend. Nu kunnen mkb'ers nog maximaal 150.000 euro lenen.

Met de verhoging van het leenplafond hoopt Kamp te voorzien in de behoefte aan mkb-kredieten, die volgens de bewindsman nog altijd groot is. "Qredits heeft de afgelopen jaren bewezen dat het een goede aanvulling is op de banken", stelt hij in een toelichting. Begin vorig jaar werd het maximale leenbedrag ook al eens verhoogd.

Bij de oprichting in 2009 begon Qredits met het verstrekken van kredieten tot vijftigduizend euro. Inmiddels heeft de kredietverlener meer dan vijfduizend bedrijven aan kapitaal geholpen en voor honderd miljoen euro aan kredieten verstrekt.

'Leger Turkije bestookt stellingen PKK'

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben in het zuidoosten van Turkije vermoedelijke stellingen van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK bestookt. Dat meldt de krant Hürriyet dinsdag.

De luchtaanvallen in de provincie Hakkari vonden volgens de krant zondag plaats. Het zou gaan om een vergeldingsactie wegens een aanval door de PKK op een militaire buitenpost.

Het leger liet dinsdag in een verklaring weten dat de krijgsmacht 'op de krachtigste manier' had gereageerd op de beschietingen door de rebellen. Over luchtaanvallen werd niet gesproken.

De Koerden beschuldigen de regering van Turkije ervan zich afzijdig te houden, terwijl hun volksgenoten in Syrië, in de grensstad Kobani, door extremistische moslimstrijders dreigen te worden afgeslacht.

Nieuwe defensieminister voor OekraÔne

Het Oekraïense parlement heeft de aanstelling van een nieuwe minister van defensie goedgekeurd. Stepan Poltorak volgt Valeri Heletej op, vanwege de tegenvallende resultaten in de strijd tegen pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Poltorak was het hoofd van de Oekraïense Nationale Garde. Hij is omstreden omdat hij onder de voormalige president Viktor Janoekovitsj aan het hoofd stond van de binnenlandse veiligheidsdiensten. Die traden keihard op tegen de betogers die met hun protesten uiteindelijk de val van Janoekovitsj inleidden.

Mateschitz hint op langere F1-loopbaan Vergne

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz heeft voor Jean-Eric Vergne de deur opengezet om langer bij het Formule 1-team Toro Rosso te blijven. Eerder leek de Fansman nog te moeten vertrekken nadat voor komend seizoen Max Verstappen vastgelegd was.

Het vertrek van Sebastian Vettel bij Red Bull Racing heeft de situatie echter veranderd. Daniil Kvyat zal doorgeschoven worden van Toro Rosso naar Red Bull Racing. Hierdoor zou Verstappen mogelijk gekoppeld worden aan rookie Carlos Sainz jr., maar Red Bull durft dit waarschijnlijk niet aan en wil toch ervaring binnen Toro Rosso houden.

Mateschitz sprak met Speed Week over Vergne: "Het koppelen van een ervaren coureur aan een zeer jonge rijder geniet onze voorkeur." De Oostenrijkse miljardair ging tegenover Kleine Zeitung ook in op de kritiek op de leeftijd en de ervaring van Verstappen. "Ze wilden Verstappen allemaal hebben. Pas nu wij hem vastgelegd hebben is er plots veel ophef over."

Openbare leven Sint Maarten ligt plat na orkaan

Het openbare leven op Sint Maarten komt dinsdag maar moeizaam op gang, nadat orkaan Gonzalo maandag huishield op het bovenwindse eiland. Veel winkels zijn dinsdagmiddag nog niet open en de scholen blijven ook dinsdag in ieder geval dicht. Hoe groot de schade is op het eiland en of er ook persoonlijke slachtoffers zijn, is nog niet bekend.

Maandag rond 17.00 uur lokale tijd trok de orkaan van de eerste categorie op tien kilometer ten noorden van Sint Maarten voorbij. De orkaan mat windsnelheden tot 120 kilometer per uur en bracht enorm veel regen mee, waardoor straten en kelders onder water kwamen te staan.

Uit voorzorg waren alle scholen al dicht en hadden bedrijven hun deuren gesloten en hun personeel naar huis gestuurd. Ook de internationale luchthaven Princess Juliana Airport was gesloten. De overheid wil nu eerst bomen, gebouwen en de verkeersinfrastructuur controleren op veiligheid.

Tijdens het passeren van de orkaan vielen de stroom en het vaste en mobiele telefoonnetwerk op het eiland uit. Dinsdagochtend waren veel wegen nog niet begaanbaar vanwege rondslingerend puin en ontwortelde bomen. In de havens van Philipsburg en Marigot, aan de Franse kant van het eiland, zijn boten op de rotsen geslagen.

Gonzalo is nu op open zee en neemt snel in kracht toe. Het Amerikaanse National Hurricane Center in Atlanta verwacht dat de orkaan uitgroeit tot de derde categorie, met windsnelheden van tenminste 178 kilometer per uur. Een orkaanwaarschuwing is afgegeven voor de Bermuda-eilanden, waar Gonzola dit weekend waarschijnlijk aan land komt.

Tess Milne ontdekt spirituele kant Ibiza

Tess Milne heeft ontdekt dat Ibiza niet alleen een plek is voor feestbeesten. "Het is een heel spiritueel eiland", zegt de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws. Milne reisde samen met 538-dj Dennis Ruyer naar het Spaanse eiland voor het programma Ibiza Day & Night, dat vanaf zondag wekelijks te zien is op Veronica.

Op delen van Ibiza wordt geloofd dat het eiland van invloed is op iemands stemming. "Zit je goed in je vel, dan voel je je beter. Ben je down, dan ga je nog meer naar beneden", vertelt Ruyer. Het presentatieduo heeft zich echter niet slecht gevoeld op Ibiza. "Ik was heel vrolijk, het was fantastisch", zegt Milne.

Het idee dat op Ibiza alleen maar wordt gefeest, klopt volgens de twee niet. "Je hebt de kant van het feesten en doorhalen en de seks, drugs en rock-'n-roll en die bestaat. Maar de hippiekant bestaat ook", legt Ruyer uit. Ook Milne vindt dat het feestgedrag wel meevalt. "We komen uit Amsterdam, daar wordt ook hard gepartyd."

Navigatiedienst TomTom voortaan ook online

Klanten van TomTom kunnen de dienst voortaan ook online gebruiken via hun smartphone of tablet. Hierdoor hoeven de kaarten niet langer vooraf te worden gedownload. Hoeveel de dienst kost, maakte het Amsterdamse navigatiebedrijf dinsdag niet bekend.

Met de nieuwe dienst moeten consumenten met een internetverbinding gebruik kunnen maken van de stemaanwijzingen en actuele verkeersinformatie van TomTom. Het bedrijf mikt met de dienst in de toekomst ook op smartwatches en andere draagbare apparaten.

TomTom had al apps beschikbaar voor Android-telefoons en iPhones. Daarvoor moesten dan wel grote kaartenbestanden worden gedownload. De nieuwe dienst lijkt op de gratis service die Google biedt met Maps.

Om de onlinedienst te kunnen aanbieden, heeft TomTom de samenwerking met Decarta, een ontwikkelaar van online kaartendiensten, uitgebreid. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, werd niet bekendgemaakt.

CataloniŽ houdt 'officieus' referendum

Het referendum over onafhankelijkheid in de Spaanse regio Catalonië gaat niet door, maar toch kunnen de Catalanen 9 november naar de stembus. Voor een officieuze stemming, die volgens leider Artur Mas moet worden gezien als peiling om de steun voor onafhankelijkheid te peilen. Mas zegt dat hij op een later moment alsnog een officieel referendum wil houden.

De Spaanse regering had het constitutionele hof gevraagd een stokje te steken voor het referendum, omdat het zou indruisen tegen de grondwet. Volgens premier Mariano Rajoy bepaalt de grondwet van 1979 dat over soevereiniteitskwesties alle Spanjaarden moeten beslissen, niet alleen de vijf miljoen Catalanen. Het hof nam de zaak in behandeling, waarmee de volksraadpleging automatisch werd opgeschort. Een beslissing van het hof kan jaren op zich laten wachten, zei een woordvoerster vorige maand.

Volkert hoeft enkelband niet weer om

Volkert van der G. hoeft geen enkelband meer om. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Ook het gebiedsverbod wordt niet opnieuw opgelegd. De moordenaar van Pim Fortuyn droeg sinds eind juli al geen enkelband meer na een uitspraak van de rechtbank.

De rechtbank in Den Haag oordeelde in juli dat het gebiedsverbod en de daaruit voortvloeiende elektronische enkelband disproportioneel is. Van der G. hoefde daarom geen enkelband meer te dragen en zijn gebiedsverbod verviel. Het OM vindt dat Van der G. niet meer in Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Krimpen aan den IJssel en Tilburg mag komen en ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Het hof vindt het 'toelaatbaar' dat aan Van der G. voorwaarden zijn opgelegd, maar acht een enkelband en locatieverbod niet nodig. Andere voorwaarden die justitie oplegde, zoals een contactverbod met de media en de nabestaanden en de chauffeur van Pim Fortuyn, bleven wel overeind.

Het gerechtshof vindt bovendien dat ook met de belangen van Van der G. rekening moet worden gehouden. Verder wijst het hof erop dat de periode na 30 juli, toen de enkelband af mocht, zonder problemen is verlopen en dat Van der G. zich altijd aan de bijzondere voorwaarden heeft gehouden.

Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord die hij op 6 mei 2002 in Hilversum pleegde. Hij kwam in mei op voorwaarden vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf.

Slachtoffer liquidatiepoging Amsterdam nog kritiek

De 32-jarige man die vrijdagavond zwaargewond raakte bij een schietpartij in een café in Amsterdam ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, een 48-jarige man, raakte gewond aan zijn been. De politie gaat uit van een liquidatiepoging.

Bij de schietpartij in de Pretoriusstraat in Oost vuurden twee mannen tientallen kogels af 'in het wilde weg', aldus de politie. De schutters gingen ervandoor met een zwarte BMW, die werd bestuurd door een andere man.

In hun vlucht beschoten ze op de A10 twee motoragenten. Die werden niet geraakt, maar moesten hun achtervolging wel staken. De vluchtauto werd later brandend aangetroffen in Amsterdam Zuidoost. Het voertuig was gestolen.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de slachtoffers zijn betrokken bij zware criminaliteit. De politie gaat er vanwege de 'doelgerichte werkwijze' van uit dat de daders in ieder geval een slachtoffer wilden maken, maar het kan ook dat ze meerdere mensen wilden liquideren.

De politie is op zoek naar getuigen van de liquidatiepoging. Het programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Planbureau bepleit woningbouw in stedelijk gebied

Nieuwe woningen of bedrijfspanden moeten in stedelijke gebieden worden gebouwd om onnodige investeringen in verkeersinfrastructuur tegen te gaan. Op dit moment wordt te veel geld uitgegeven aan de verbreding van snelwegen terwijl dat helemaal niet nodig is, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag in een rapport.

Volgens het PBL kunnen verstedelijking en infrastructuur beter op elkaar worden afgestemd. Nieuwe woningen en bedrijfspanden worden nu vaak gebouwd op plekken waar alleen maar auto's kunnen komen. Hierdoor kan het openbaar vervoer niet concurreren. Snelwegen worden verbreed, terwijl de potentie van mogelijke stations niet wordt benut. Dit beleid moet veranderen, aldus het PBL.

Een mogelijke oplossing is het concentreren van woningbouw in een bestaande stad. Ook moet het eenvoudiger worden over te stappen van de auto naar een trein.

In niet-stedelijke gebieden moet de ruimtelijke ontwikkeling worden stopgezet, zodat in andere gebieden een concentratie van bedrijven en woningen kan ontstaan. "Betere afstemming tussen verstedelijking en infrastructuur vraagt van beleid dus 'moed om te kiezen' en vooral 'de wil om te delen'", aldus het PBL.

Het is voor de regering nu een goed moment om hierover na te denken, aldus het PBL. "Zodra de economie weer gaat aantrekken en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in gang worden gezet, kan het beleid verstedelijking en infrastructuur in betere samenhang ontwikkelen."

Tests begonnen met Canadees ebolavaccin

In de Verenigde Staten is maandag begonnen met het testen van een ebolavaccin op mensen. Het vaccin is ontwikkeld in Canada en als de tests succesvol blijken kan het vaccin binnen enkele maanden worden ingezet in West-Afrika, waar een uitbraak van ebola al aan meer dan vierduizend mensen het leven heeft gekost.

Twintig doses van het vaccin zijn naar een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger in Maryland gestuurd, waar veertig vrijwilligers klaarstaan om het te testen. De Canadese minister van volksgezondheid noemt de menselijke testen een belangrijke stap. "Dit biedt hoop want als het Canadese vaccin veilig en effectief blijkt kan het een verwoestende uitbraak stoppen", aldus Rona Ambrose.

Eerdere proeven op mensapen hebben uitgewezen dat het vaccin besmetting voorkomt en, als het kort na infectie wordt toegediend, de overlevingskans vergroot.

De Canadese autoriteiten verwachten de resultaten van de menselijke proeven in december. Als alles goed gaat kan er vervolgens met een grotere groep worden getest, onder meer in West-Afrika. De mensen die patiënten daar behandelen zijn de volgende logische kandidaten voor een dergelijke proef.

Ierland maakt einde aan belastingvoordeel

Ierland maakt een einde aan belastingvoordelen die het biedt aan multinationals. Dat maakte de Ierse minister van Financiën Michael Noonan dinsdag bekend.

Ierland stopt de zogeheten 'Double Irish'. Die maas in de belastingwet maakt het voor internationale bedrijven mogelijk met miljarden te schuiven, om zo onder de belastingen uit te komen. Vanaf begin volgend jaar is het niet meer mogelijk om voor die regeling in aanmerking te komen. De voordelen voor bedrijven die de belastingroute al gebruiken lopen in 2020 af.

Ierland houdt vast aan zijn relatief lage vennootschapsbelasting, die veel internationale bedrijven naar het land heeft getrokken.

Jett Rebel in race voor titel best geklede man

Jett Rebel is door Esquire genomineerd voor de titel best geklede man van Nederland. De zanger met de androgyne looks behoort tot de kanshebbers die mannentijdschrift dinsdag heeft bekendgemaakt.

Nog twee andere zangers zijn in de race voor de titel: The Kik-frontman Dave von Raven en leider van de VI-huisband Danny Vera. Andere genomineerden zijn advocaat Oscar Hammerstein, dj The Flexican en radio- en televisiepresentator Winfried Baijens.

Het publiek kan via de website stemmen op zijn favoriet. De winnaar treedt in de voetsporen van onder anderen Humberto Tan, Bram Moszkowicz en Thijs Römer.

Luchtaanvallen op posities IS in SyriŽ

Opnieuw zijn in het noorden en oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op posities van de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat hebben activisten dinsdag gezegd.

De meeste aanvallen hadden plaats rond de grensstad Kobani, die op een steenworp van Turkije ligt. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités werden er ook luchtaanvallen uitgevoerd bij de oostelijke Mayadeen. Doelwit zouden olieraffinaderijen zijn. Na de bombardementen zou er een grote brand zijn uitgebroken.

Volgens Idriss Nassan, een Koerdische bestuurder uit Kobani, hebben Koerdische strijders de heuvel Tel Shair veroverd en de vlag van IS die daar wapperde neergehaald.

Meer bestemmingen Easyjet vanaf Schiphol

Easyjet vliegt volgend jaar zomer op zes nieuwe bestemmingen vanaf Schiphol. De budgetmaatschappij zet routes op naar onder meer Nice, Venetië en Hamburg, zo maakte het Britse bedrijf dinsdag bekend bij de presentatie van de nieuwe vliegschema's. Door de uitbreiding kunnen reizigers straks naar 25 bestemmingen met Easyjet vliegen vanuit Amsterdam.

De andere bestemmingen die de oranjewitte luchtvaartmaatschappij toevoegt, zijn het Kroatische Dubrovnik, Toulouse en Olbia, op Sardinië. Ook gaat Easyjet vaker vliegen op enkele andere routes, zoals die naar Berlijn, Bordeaux en Londen Gatwick. Door de wijzigingen komen zo'n jaarlijks zeshonderdduizend extra passagiers naar Amsterdam, zo schat Easyjet.

De luchtvaartmaatschappij kondigde eerder al begin volgend jaar een basis te openen op de Amsterdamse luchthaven. Daarbij worden drie vliegtuigen op Schiphol gestationeerd.

Bezittingen MH17-slachtoffers in Charkov

De persoonlijke bezittingen die maandag door lokale reddingswerkers werden geborgen op de rampplek van vlucht MH17 zijn dinsdag aan gekomen in Charkov. Het gaat om negen kubieke meter aan spullen die werden vervoerd in twee vrachtwagens. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

De spullen van de slachtoffers ondergaan naar verwachting woensdag een eerste 'forensische check'. Daarvoor zijn acht extra experts ingevlogen. Daarna worden de spullen zo snel mogelijk naar Nederland gevlogen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Het gaat onder meer om kleding, koffers, post, paspoorten, creditcards, sieraden, knuffels en foto's die op de rampplek werden gevonden. De vier Nederlanders die maandag op de rampplek hebben meegeholpen zijn teruggekeerd naar Charkov. Leider van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg hoopt dat zij snel weer terug kunnen naar het gebied om verder te zoeken. Vanwege de invallende winter is haast geboden.

"Tegelijk ben ik realistisch: het is onveilig gebied", stelt hij. "Het inzamelen van goederen rond Roszypne en Grabovo was gisteren het maximaal haalbare." De situatie wordt van dag tot dag bekeken.

Vrouw steekt leerling dood op school TsjechiŽ

Een vrouw heeft dinsdag op een middelbare school in Tsjechië een tiener doodgestoken. Twee andere leerlingen raakten gewond, aldus een woordvoerster van de politie.

Het incident vond plaats in Zdar nad Sazavou, zo'n 120 kilometer ten zuidoosten van Praag. Het slachtoffer was een 16-jarige jongen. De twee gewonde leerlingen zijn meisjes. De dader verwondde ook nog een agent voordat ze werd ingerekend.

Over het motief tast de politie nog in het duister.

Blinden mogen ook op rekening reizen in bus en tram

Blinden en slechtzienden kunnen binnenkort in het hele openbaar vervoer reizen op rekening. In de trein kon dat al, maar het wordt nu ook mogelijk in de metro, de bus en de tram. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) aan de Tweede Kamer laten weten.

De NS-businesskaart, die is bedoeld voor zakelijke reizigers, kan nu ook worden gebruikt door visueel gehandicapten, aldus Mansveld. Hiervoor heeft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin de overheid samen met reizigersorganisaties en vervoerders zit, een speciaal loket opgericht.

Met de businesscard kan zonder saldo worden gereisd. Pas na afloop van de rit wordt het bedrag van een rekening afgeschreven. Het is dus niet meer nodig vooraf saldo op een OV-kaart te hebben staan. De reis kan ook van tevoren worden gereserveerd.

Anderhalf jaar geleden werd Mansveld door een Kamermeerderheid opgedragen een oplossing te zoeken. De ChristenUnie had om de maatregel gevraagd.

Eerste eboladode in Duitsland

Een VN-medewerker die in Liberia besmet raakte met ebola is in Leipzig overleden. Dat meldt het St. Georg-ziekenhuis waar de 56-jarige man werd behandeld.

De patiënt overleed maandagnacht, ondanks 'intensieve medische procedures', aldus het ziekenhuis. Meer details werden niet gegeven.

De man werkte in Liberia voor een medisch team van de VN. Op 6 oktober bleek dat hij besmet was met het ebolavirus. De VN-vredesmissie in het land ging daarop prompt over op 'intensieve medische observatie' van zijn 41 medewerkers.

Drie dagen later arriveerde de zieke voor behandeling in Leipzig, waar hij werd opgenomen in een speciale isoleereenheid.

De man was de derde ebolapatiënt die naar Duitsland werd gebracht voor behandeling. De eerste patiënt, een Senegalees die het virus opliep tijdens zijn werkzaamheden voor de Wereldgezondheidsorganisatie in Sierra Leone, kwam eind augustus naar Hamburg. Op 3 oktober werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en keerde hij terug naar zijn vaderland. Een andere patiënt, een man uit Uganda die voor een Italiaanse hulporganisatie werkte in West-Afrika, wordt in Frankfurt behandeld.

Vrachtwagen met biggen gekanteld op A20

Op de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel is dinsdagochtend een vrachtwagen met zo'n 240 biggen gekanteld. De weg is naar verwachting tot 14.00 uur afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De biggen zitten nog in de oplegger. Ze moeten worden overgeladen in een andere vrachtwagen. Het is niet duidelijk of alle beesten het ongeluk, dat rond 10.30 uur door nog onbekende oorzaak ontstond, hebben overleefd.

Het ongeluk gebeurde rond 10.30 uur in de richting van Gouda naar Hoek van Holland. Verkeer wordt omgeleid over de A12, de A4, de A13.

Warm herfstweekend in aantocht

Het wordt komend weekend warm voor de tijd van het jaar. Het kwik kan zaterdag de 20 graden aantikken en zondag is zelfs 22 graden haalbaar, blijkt uit de weersverwachting van het KNMI. Normaal gesproken ligt de temperatuur in deze tijd van het jaar rond de 14 graden.

De komende dagen is het nog wisselvallig weer. Vooral donderdag valt veel regen. Vanaf vrijdag wordt het droger en gaat de temperatuur omhoog. In het weekend is het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon geregeld. De kans op neerslag is dertig procent. Volgens Weerplaza kan de temperatuur zondag zelfs oplopen tot 24 graden.

Sijsling verliest van Bachinger in Stockholm

Igor Sijsling is er dinsdag niet in geslaagd de tweede ronde van het ATP-toernooi in Stockholm te bereiken. De Amsterdammer begon goed tegen de Duitser Matthias Bachinger, maar verloor uiteindelijk in drie sets: 6-2, 6-7 (3) en 4-6. Sijsling, de mondiale nummer 87, staat 116 plaatsen hoger op de wereldranglijst.

Sijsling bereikte vorig jaar nog de tweede ronde in de Zweedse hoofdstad. Hij was de enige Nederlandse deelnemer in het enkelspel.

The Common Linnets winnen Europese muziekprijs

The Common Linnets hebben een Europese muziekprijs in de wacht gesleept. De formatie rondom Ilse DeLange werd dinsdag onderscheiden met een European Border Breakers Award. De EBBA's gaan naar veelbelovende Europese artiesten die succesvol zijn buiten de eigen landsgrenzen. The Common Linnets scoren internationaal dankzij de succesvolle deelname aan het Eurovisie Songfestival.

The Common Linnets is een van de tien winnaars. Ook onder anderen het Duitse Milky Chance, de Ierse Hozier en de Britse John Newman vielen in de prijzen. "Hartelijke felicitaties voor alle winnaars. Ik wens hen alle succes in hun toekomstige carrière", reageerde eurocommissaris Androulla Vassiliou van cultuur.

De EBBA's werden in 2004 in het leven geroepen door de Europese Commissie. De selectie en feestelijke prijsuitreiking van de EU-onderscheiding is in handen van Stichting Noorderslag.

De EBBA's hebben veel betekend voor eerdere winnaars. Vorig jaar viel Jacco Gardner in de prijzen, evenals Kodaline, Icona Pop en Zedd. Eerder gingen artiesten als Adele, Emeli Sandé en Stomae naar huis met de prijs.

Portugese economie herstelt voorzichtig

Hervormingen en het Europese steunprogramma hebben de economie van Portugal een basis voor herstel gegeven. Toch is het land nog erg kwetsbaar voor negatieve schokken. Daarom moet Portugal zijn huishoudboekje goed in de gaten blijven houden en zijn concurrentiepositie blijven versterken. Dat stelt de Europese Commissie dinsdag in een rapport.

De maatregelen die de afgelopen drie jaar zijn genomen, zijn volgens het rapport 'gezien de moeilijke omstandigheden succesvol geweest'. De financiële sector is stabieler geworden en de overheidsfinanciën zijn beter op orde dan in 2011.

Ook is het economisch herstel breder gedragen dan een paar kwartalen geleden, toen vooral de export als groeimotor gold. Consumenten hebben meer vertrouwen en besteden meer, terwijl de werkeloosheid daalt. Toch zijn nog altijd veel Portugezen werkloos en is er veel armoede in het land, onderkent de commissie.

Portugal kreeg tussen mei 2011 en juni dit jaar een steunpakket van 78 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB). In ruil daarvoor moest het land drastische hervormingen doorvoeren.

Het land kan door de gelegde basis toegroeien naar duurzame groei en meer werkgelegenheid. Toch zal de groei bescheiden zijn omdat het land nog veel schulden heeft en de groei in de eurozone tegenvalt. Implementatie van budgettaire maatregelen en hervormingen is dan ook cruciaal om de herstelfase door te zetten, denken de onderzoekers.

'Defensie niet geraakt door diefstal inloggegevens'

Bij de diefstal van 1,2 miljard inloggegevens zaten ook 380 e-mailadressen van Defensie, maar de digitale systemen van het departement zijn niet in gevaar geweest. Dat verklaarde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Een groot deel van de mailadressen is al niet meer in gebruik, zei Hennis. Daarnaast werden de mailadressen gebruikt voor onschuldige zaken, zoals bijvoorbeeld het aanmelden voor een nieuwsbrief of een congres. Ook wordt defensiemedewerkers vaak gevraagd hun wachtwoord te wijzigen.

Hennis benadrukte dat de systemen van Defensie niet zijn gehackt. Om op afstand die systemen binnen te dringen zijn meer gegevens nodig en een aparte pas. "De digitale infrastructuur is niet in gevaar geweest", antwoordde de bewindsvrouw op vragen van Gerard Schouw (D66). "De beveiliging is op orde."

Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) maakte maandag bekend dat bij de diefstal van 1,2 miljard inloggegevens 1,2 miljoen e-mailadressen en 5600 websites zaten die eindigden op .nl. De getroffen partijen zijn inmiddels ingelicht. Het NCSC kreeg de dataset van de firma Hold Security, die maandag gewag maakte van de hack. De dataset bestaat uit combinaties van inlognamen die meestal bestaan uit e-mailadressen en wachtwoorden.

Werkstraf voor filmen in pashokjes

Een 57-jarige man uit Kampen is dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor het stiekem filmen van twee vrouwen in pashokjes van een Zwolse winkel. De rechtbank in Zwolle acht de man ook schuldig aan het bezit van kinder- en dierenporno. De opgelegde straf is lager dan de eis.

De man filmde de vrouwen met een cameraatje dat op de wreef van zijn schoen was bevestigd. In mei vorig jaar betrapte een van zijn slachtoffers hem. De man vluchtte de winkel uit, maar werd kort daarop aangehouden. Bij het onderzoeken van een usb-stick van de man werd de kinder- en dierenporno aangetroffen.

Tegen de man was een werkstraf van 240 uur en maand onvoorwaardelijke celstraf geëist. De rechtbank legde hem naast de werkstraf 120 dagen cel op, waarvan 119 dagen voorwaardelijk, en bijzondere voorwaarden als een verplichte behandeling en het laten controleren van zijn computer. Dat de straf lager uitvalt, komt omdat de man volgens de rechter onder meer oprecht spijt lijkt te hebben en doordat zijn huwelijk, zijn relatie met zijn kinderen en zijn baan onder druk staan door zijn daden.

Vrijdag drukte op snelwegen door herfstvakantie

Het wordt vrijdag druk op de snelwegen. De ANWB verwacht dat de eerste files zich al rond het middaguur voordoen. De drukte wordt veroorzaakt door het samenvallen van het begin van de herfstvakantie in het midden en het zuiden van Nederland en het einde van de vakantie in Noord-Nederland.

In het midden en het zuiden van het land is de kans op vertragingen het grootst. Zo wordt het onder meer druk rond Utrecht en Arnhem, op de A28 tussen Utrecht en Zwolle en op de A58 tussen Breda en Tilburg. Ook in het weekend kunnen wegwerkzaamheden en evenementen voor files zorgen.

De herfstvakantie duurt van 10 oktober tot en met 26 oktober. Om de drukte te spreiden hebben de regio's Noord-, Midden- en Zuid-Nederland op een ander moment schoolvakantie. Meer dan een miljoen Nederlanders gaan op vakantie, van wie ongeveer zevenhonderdduizend in eigen land.

'Helft jongeren onder 18 krijgt alcohol mee'

De helft van de jongeren onder de 18 jaar krijgt ondanks de aangescherpte regels nog steeds alcohol mee in supermarkten, cafés en slijterijen. Dat meldt adviesbureau Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW) dinsdag na onderzoek waarbij 'mysterykids' werden ingezet om vijfhonderd verkooppunten te testen.

Duidelijke afspraken tussen gemeenten en café's of supermarkten over de handhaving van het verbod helpen wel om minderjarige jongeren tegen te houden, aldus BHBW. Zijn die afspraken er, dan lukt het jongeren slechts in drie van de tien pogingen om alcohol te kopen. Als een gemeente niet boven op de regelgeving zit, slagen ze gemiddeld zeven van de tien keer.

"We zien dat de alcoholleeftijd niet overal hetzelfde wordt nageleefd", aldus Peter Roumen van BHBW. "Het vraagt energie en inzet van alle betrokkenen in de keten. Ouders, jongeren, scholen, verkopers en ook de gemeenten als vergunningverleners en toezichthouders." De jeugd zal volgens Roumen altijd inventief blijven. Alcoholverstrekkers moeten volgens hem continu alert zijn.

Op 1 januari ging de minimumleeftijd voor de verkoop van alcohol omhoog van 16 naar 18 jaar. De meer dan vierhonderd Nederlandse gemeenten moeten het alcoholverbod voor minderjarigen. Horecagelegenheden of supermarkten die alcohol verstrekken riskeren een boete van zo'n 1100 euro. Jongeren die worden gesnapt betalen negentig euro.

Koenders volgt definitief Timmermans op

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdagochtend een gesprek met Bert Koenders (PvdA), de opvolger van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdagochtend bekendgemaakt.

Het gaat om het gebruikelijke gesprek met een kandidaat-bewindspersoon. De 56-jarige Koenders volgt Timmermans op, die eurocommissaris wordt in Brussel. Dat de huidige VN-gezant in Mali de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zou worden, was al een tijdje bekend.

Brand in voormalige Shell-toren Amsterdam

In de voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord heeft dinsdag brand gewoed. Het vuur ontstond tijdens slijpwerkzaamheden, meldt een woordvoerder van de brandweer. Een persoon die rook in had geademd is nagekeken door ambulancemedewerkers.

De Toren Overhoeks van vijftien verdiepingen aan het IJ, vlak bij filminstituut Eye, wordt verbouwd en moet volgend jaar opengaan. De brand brak rond 12.00 uur uit op de vijfde etage. Omstreeks 13.30 uur meldde de brandweer dat het vuur uit was.

N.E.C. Nijmegen kan huur niet meer betalen

N.E.C. Nijmegen kampt met financiële zorgen. De Nijmegenaren kunnen de huur voor stadion de Goffert en trainingscomplex de Eendracht niet meer betalen, bevestigt directeur Bart van Ingen tegen De Gelderlander. "Er is sprake van een huurachterstand. Die dateert van dit seizoen en een deel van vorig seizoen."

Van Ingen zegt met de gemeente over de huurachterstand in gesprek te zijn. Om welk bedrag het gaat, willen de betrokken partijen niet prijsgeven. Naar verluidt kampt N.E.C. met een exploitatietekort van anderhalf miljoen euro.

De Nijmeegse club degradeerde vorig seizoen uit de Eredivisie. Momenteel staat de club na negen wedstrijden bovenaan in de Jupiler League.

Bill Murray gaat kerstliedjes zingen

Bill Murray kan meer dan alleen acteren. Een recent kort zangoptreden beviel zo goed dat hij werkt aan een show waarin hij kerstliedjes gaat zingen. Details zijn nog niet bekend, maar het wordt geen liveoptreden, zegt hij tegen Variety. "Het wordt een soort kleine film. Het krijgt geen format, maar wel muziek. Het wordt leuk en gevat."

In de film St. Vincent die over anderhalve week in Nederland uitkomt is Murray zingend te zien. Zijn scène waarin hij van Bob Dylans Shelter from the Storm zingt werd goed ontvangen en smaakte naar meer.

Blijkbaar vindt hij niet alleen zelf dat hij kan zingen want hij maakt de speciale kerstmusical samen met niemand minder dan topregisseur Sofia Coppola, met wie hij eerder samenwerkte in Lost in Translation. In die film was hij ook al kort met de microfoon te zien in een scène waarin hij met Scarlett Johansson in een karaokebar belandt.


Bill Murray gaat kerstliedjes zingen (Foto: Novum)

Jubileum David Bowie gevierd in Paradiso

Paradiso staat over een maand in het teken van David Bowie. Door hem geïnspireerde artiesten uit Nederland en België treden 17 november ter ere van het jubileum van Bowie op in de Amsterdamse poptempel. De Britse zanger zit dit jaar vijftig jaar in het vak.

Bowies debuutplaat Liza Jane verscheen in 1964. Hoewel hij pas doorbrak met het nummer Space Oddity uit 1969, wordt het jubileum van de 67-jarige Brit uitgebreid gevierd. Volgende maand verschijnt het compilatiealbum Nothing Has Changed, waarop nummers uit Bowies gehele oeuvre staan. Sinds vorige maand ligt een nieuwe biografie in de winkels.

In Paradiso staan onder anderen Roosbeef, Nico Dijkshoorn, Sky Pilots en Jan Eilander stil bij Bowies artiestenjubileum. Kaarten voor de muzikale avond zijn vanaf vrijdagochtend verkrijgbaar.

Affleck en Damon werken aan sciencefictionserie

Ben Affleck en Matt Damon ontwikkelen samen een televisieserie. De gevierde acteurs, die samen een Oscar wonnen voor de dramafilm Good Will Hunting, storten zich nu op een sciencefictionproject.

De serie Incorporated wordt een futuristische spionagethriler die zich afspeelt in een wereld waarin bedrijven schier oneindige macht hebben. Het verhaal draait om een man die het opneemt tegen het systeem, zo meldt Hollywood Reporter.

Affleck en Damon zijn voor zover bekend niet zelf in de serie te zien. Wel nemen ze de rol van uitvoerend producent op zich.


Affleck en Damon werken aan sciencefictionserie (Foto: Novum)

X-Files-actrice hengelt naar rol Ghostbusters 3

Gillian Anderson staat te popelen om zij aan zij met Slimer op spokenjacht te gaan. Het aangekondigde derde deel van Ghostbusters wordt een komedie en de hoofdrollen worden uitsluitend door vrouwen gespeeld. De X-Files-actrice hoopt vurig op een telefoontje van regisseur Paul Feig.

Anderson zit zonder werk en ziet in Ghostbusters 3 een ideale klus, zo bleek toen ze er door een fan naar werd gevraagd. "Oh mijn God, ik bekeek het project net even online. Paul Feig, bel me nu! Ik ben beschikbaar en ik ben grappig verdomme!", zei ze in een online vraag-en-antwoordsessie met fans.

Overigens hoeft Anderson niet helemaal stil te zitten. Er zijn geruchten over een nieuwe X-Files-film. Gevraagd door een andere fan naar de voortgang van het derde deel van die reeks antwoordde ze geheel in X-Files-stijl cryptisch. "Soort van, een beetje. Hou het goed in de gaten."

Michael Emerson paranoÔde door Person of Interest

Michael Emerson heeft door zijn rol in de tv-serie Person of Interest een andere kijk op technologie. "Ik kruip elke week urenlang in de huid van een man die zich erg bewust is van surveillance-apparatuur in de publieke ruimte en wat voor kwaad daarmee kan worden aangericht", vertelt de acteur in New York tegen Novum Nieuws. "Als ik nu in een bank sta, zie ik overal beveiligingscamera's".

Het vierde seizoen van de tv-serie wordt sinds eind vorige maand uitgezonden in de Verenigde Staten. De 60-jarige acteur, die bekend werd door zijn rol in Lost, is blij dat de vierde reeks weer meer sciencefiction dan realiteit is. "De krantenkoppen rond het afluisterschandaal van de NSA haalden de show in. Person of Interest ging van fictie over naar realiteit en dat was een beetje verontrustend".

Emerson hoopt dan ook dat de serie zo ver van de werkelijkheid af blijft. De show, die draait om een groep mensen die surveillancetechnologie inzet om toekomstige terroristische daden of andere misdaden te voorkomen, keert in januari terug op Veronica.

'Zoe Saldana in verwachting van twee jongetjes'

Zoe Saldana kan zich opmaken voor een mannenhuishouden. De 36-jarige actrice is in verwachting van twee jongens, verklapt een ingewijde aan entertainmentzender E! "Zoe is in de zevende hemel. Ze heeft altijd een zoon gewild."

Het nieuws dat Saldana, die deze zomer nog te zien was in de film Guardians of the Galaxy, een tweeling verwacht, lekte in juli uit. Wanneer de twee het levenslicht moeten zien, is onduidelijk. Onlangs hintte de actrice dat de geboorte van haar spruiten aanstaande is. "Misschien heb ik drie kostuums nodig", zei Saldana over Halloween, dat eind deze maand is. "Ik zal misschien het een en ander aan moeten passen, maar het zou wel heel leuk zijn."

Vader van Saldana's kinderen is de Italiaanse kunstenaar Marco Perego. De twee trouwden vorig jaar juni stiekem in Londen.


'Zoe Saldana in verwachting van twee jongetjes' (Foto: Novum)

LFO-muzikant Mark Bell overleden

De Britse muzikant en producer Mark Bell is overleden. Hij overleed vorige week aan complicaties na een operatie. Dat heeft zijn platenmaatschappij Warp Records gisteren laten weten in een verklaring. Het is niet duidelijk waarom Bell onder het mes ging.

De band The Black Dog reageert op Twitter op het nieuws. "We kunnen niet uitdrukken hoe veel we van LFO hielden", schreef de band onder meer. "Een hele lieve en intelligente man." Björk, met wie Bell geregeld samenwerkte, plaatste maandag ook een nummer van LFO op Facebook.

De muzikant werd in de jaren tachtig bekend met het elektronische duo LFO, dat hij samen met Gez Varley vormde. De mannen worden gezien als een van de belangrijkste acts die begin jaren negentig technomuziek maakten met zware bass. Toen Varley in 1996 opstapte ging Bell solo onder de naam van LFO verder.

Gevechten bij parlement OekraÔne

Nationalistische betogers bij het Oekraïense parlement zijn slaags geraakt met agenten die het gebouw bewaken. Het parlement stemde dinsdag meermaals tegen een voorstel om een groep partisanen uit de Tweede Wereldoorlog die samenwerkte met de nazi's tot nationale helden uit te roepen.

De duizenden aanhangers van de nationalistische partij Svoboda kwamen dinsdag al vroeg samen bij het parlementsgebouw en het protest verliep in eerste instantie vreedzaam. Later op de dag vielen gemaskerde mannen de agenten aan en gooiden ze met vuurwerk. Svoboda ontkent dat zijn aanhangers verantwoordelijk zijn voor het geweld en riep de politie op al het mogelijke te doen om slachtoffers te voorkomen.

Het Oekraïense Opstandelingenleger (UPA) maakte zich in de vorige eeuw sterk voor een onafhankelijk Oekraïne. In eerste instantie vochten ze tegen zowel de Sovjets als de Duitsers, maar toen de Russen aan het einde van de oorlog oprukten werkten sommige partisanen samen met de nazi's.

Tv-serie Anders Breivik in de maak

De Noorse aanslagen van 2011 worden onderwerp van een televisieserie. De regisseurs Sara Johnsen en Pål Sletaune willen de gebeurtenissen van 22 juli door Anders Breivik verwerken in een verhaal over de Noorse samenleving. De focus komt niet te liggen op Breivik of de aanslagen zelf.

De reactie op de terreurdaden staat centraal. "Het draait om de verschillende delen van de maatschappij die ermee te maken kregen, zoals ziekenhuizen, politie en media", zegt Sletaune in de krant Aftenbladen.

Bij de aanslagen in de hoofdstad Oslo en op vakantie-eiland Utøya kwamen 77 mensen om het leven. Breivik liet eerst een zware bom afgaan in de regeringswijk in Oslo en opende daarna het vuur op deelnemers aan een jongerenkamp van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij op het eiland. Breivik zit een gevangenisstraf van 21 jaar uit, de maximumstraf in Noorwegen.

WOII-rel rond Belgische regering

De Belgische regering is nog maar net uit de startblokken of de eerste rel tussen Vlamingen en Walen is al een feit. In het zuiden van het land is grote ophef ontstaan over uitspraken van vicepremier Jan Jambon van de Vlaams-nationalistische N-VA over de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee andere bewindslieden van de partij zijn in verlegenheid gebracht door een omstreden verjaarspartijtje.

Franstalige media herinnerden eraan dat Jambon, sinds zaterdag minister van binnenlandse zaken, in 2001 aanwezig was op een bijeenkomst van Vlaamse oud-SS'ers die tijdens de oorlog aan het Oostfront had gestreden. "De collaboratie was fout, maar die mensen hadden hun redenen. Ik leefde niet in die periode", reageerde de kersverse vicepremier daarop.

Dat wekte dan weer de toorn van de Franstalige oppositiepartijen, die eisen dat de nieuwe Belgische premier, de Waal Charles Michel, afstand neemt van Jambons uitspraken. "Hij herinnert me aan (de extreemrechtse leider) Jean-Marie Le Pen, die de verbrandingsovens in de concentratiekampen een voetnoot van de geschiedenis noemde", aldus voorman Benoît Lutgen van de christendemocratische CDH.

In een reactie in de Franstalige kranten betreurde Jambon dinsdag de 'oneerlijke interpretatie' die aan zijn woorden zijn gegeven. "Ik daag iedereen uit één zin, één tekst te vinden waarin ik de collaboratie verdedig. Maar als die foutieve interpretatie mensen zou hebben gekwetst, dan heb ik daar spijt van."

In Vlaams-nationalistische kringen heerste decennialang na de oorlog nog veel verbittering over de 'repressie', de vervolging van collaborateurs die met de nazi's hadden geheuld. Veel nationalisten vonden dat Vlamingen daarbij onevenredig zwaar zijn aangepakt.

De rel verdeelt de gemoederen in Noord en Zuid in de media en op sociale netwerken. "Dit zinnetje is onaanvaardbaar, het opent de weg naar een banalisering van feiten uit het verleden", stelt de Brusselse krant Le Soir in een commentaar. "Dat is ontoelaatbaar voor een vertegenwoordiger van de staat."

De ophef bij de Franstaligen wekt dan weer irritatie bij de Vlamingen. "Dat is een zwaktebod, niet alleen intellectueel oneerlijk, maar ook intellectueel lui", schrijft hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad. "Men probeert telkens opnieuw de indruk wekken dat Jambon, en bij uitbreiding de hele N-VA en voor je het weet alle Vlamingen, een bende cryptofascisten zijn die nu ze aan de macht zijn hun ware gelaat zullen laten zien."

De Franstalige oppositie heeft er moeite mee dat het zwaartepunt in de Belgische regering nu bij de N-VA ligt. Die werd in Wallonië tijdens de verkiezingscampagne als een extreemrechtse partij verketterd, maar was bij de Vlamingen de grote winnaar. De N-VA vormt nu de grootste regeringspartij, naast de Vlaamse liberalen en christen-democraten (Open VLD en CD&V) en de Franstalige liberale MR, die de helft van de ministers levert, inclusief de premier.

Dit was mede te danken aan de CDH en de Parti Socialiste van de uitgaande premier Elio di Rupo, die weigerden mee te praten over een federale regering met de N-VA. Samen vormden ze een centrumlinkse regering van de regio Wallonië, terwijl in Vlaanderen een regionale regering onder een N-VA-premier is opgezet.

De tegenstellingen tussen links en rechts en tussen noord en zuid zullen de regering-Michel blijven achtervolgen, evenals het oorlogsverleden. "N-VA en MR weten het", waarschuwt Le Soir, "ze zullen voortdurend worden gevolgd."

Dat bleek dinsdag al toen de uiterst linkse partij PVDA onthulde dat twee N-VA-politici, staatssecretaris voor asiel Theo Francken en de Vlaamse minister voor mobiliteit Ben Weyts, afgelopen weekend op de verjaardag van Bob Maes waren, een veroordeelde oud-collaborateur en leider van een nationalistische knokploeg in de jaren vijftig en zestig.

De PVDA en de Vlaamse socialisten van de SP.A eisen hun ontslag, maar Weyts en Francken willen van geen wijken weten. "Bob is een zeer verdienstelijk Vlaams-nationalist, op en top idealist en democraat", aldus Weyts.

Amnesty: Iraakse sjiieten vallen soennieten aan

Sjiitische milities hebben in Irak 'tientallen' soennitische burgers ontvoerd en om het leven gebracht uit wraak voor de opmars en slachtpartijen van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat dinsdag verscheen. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden de moorden gesteund door de Iraakse regering.

Leden van de sjiitische strijdgroepen dragen militaire uniformen, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze opereren buiten de wet en niemand controleert waar zij zich mee bezig houden. Tienduizenden Irakezen werken voor de milities, die straffeloos hun misdaden kunnen begaan.

Amnesty baseert zijn bevindingen op gesprekken met familieleden van slachtoffers en overlevenden van de ontvoeringen. Het leeuwendeel van het 'werk' zou worden uitgevoerd door vier vooraanstaande milities: Asaib Ahl al-Haq, de Badr-Brigades, het Leger van de Mahdi en Ketaeb Hizbollah.

Het verslag van Amnesty toont eens te meer hoe complex het conflict in Irak is. Het soennitische IS rukte in juni op vanuit Syrië, veroverde grote delen van Irak en riep hier een kalifaat uit. De opmars volgde op een lange periode van onvrede van de soennitische Iraakse bevolking met de sjiitische regering van de toenmalige premier Nouri al-Maliki. Laatstgenoemde blonk uit in het benoemen van sjiitische geloofsgenoten op alle belangrijke politieke posten en het uitsluiten van de soennitische minderheid.

De veroveringstocht van IS en het geweld dat de terreurbeweging pleegde had dan ook veel sektarische trekken. De strijdgroep richtte slachtingen aan onder talloze religieuze groeperingen die op hun pad kwamen en niet hun strikte interpretatie van de islam onderschreven. Het geweld zorgde er ook voor dat elders in de regio sektarische conflicten oplaaiden.

Amnesty heeft geen goed woord over voor de Iraakse regering. Volgens de organisatie doet Bagdad niet alleen niet haar best om de wreedheden te voorkomen en haar burgers te beschermen; zij zou het geweld zelfs oogluikend toestaan en steunen. Nog altijd is het lot van veel Iraakse gijzelaars ongewis. Hoeveel mensen precies bij het geweld zijn omgekomen is eveneens onbekend.

Grote antiwitwasactie tegen Gelderse wietbende

De politie is dinsdag in Gelderland bezig met een grote actie in een onderzoek naar witwasserij en wietteelt. Op twintig adressen verspreid door de provincie zijn invallen gedaan. De actie is nog bezig en de politie hoopt in de loop van de middag met resultaten te komen.

Het onderzoek begon om 10.00 uur. Aanleiding is een groot onderzoek naar een criminele bende dat al een jaar duurt. De politie heeft negen verdachten in het vizier, die ongeveer 25 miljoen euro zouden hebben verdiend met het telen van wiet.

Het is niet de bedoeling de verdachten aan te houden, aldus een politiewoordvoerder. "Het voornemen was om alles dat in relatie staat met witwassen in beslag te nemen. Aanhoudingen verrichten was niet het hoofddoel, maar ik heb geen zicht op de huidige situatie."

Onder meer adressen in Zutphen, Apeldoorn, Velp en Duiven worden doorzocht. Het gaat om enkele woningen, maar ook bedrijfspanden worden onderzocht. Een pand in Velp wordt gezien als het 'hoofdkwartier' van de bende.

Bij de doorzoekingen worden computers en harddisks in beslag genomen. De politie legt eveneens beslag op geld, luxeauto's en zelfs een speedboot.

Bij de actie zijn 275 politieagenten betrokken, evenals specialisten van Defensie. Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van verborgen ruimtes.

Ook in Turkije worden huiszoekingen gedaan. Volgens de politiewoordvoerder is het onderzoek daar veel kleiner van aard. "Ik wil nog geen aantal noemen, maar het gaat om enkele adressen."

Duitsland hakt stevig in groeiprognoses

Duitsland heeft zijn groeiverwachtingen voor dit jaar en volgend jaar flink teruggeschroefd, omdat de economie van het land even hapert. De Duitse economie groeit dit jaar daardoor geen 1,8 procent, maar 1,2 procent. Dat maakte de Duitse minister van economische zaken Sigmar Gabriel dinsdag bekend, zo meldt persbureau dpa.

Ook voor volgend jaar voorziet de Duitse regering zwakkere groei. Het bruto binnenlands product neemt in 2015 nu 1,3 procent toe, zo staat in de nieuwste ramingen van de Duitse regering. In de economische vooruitzichten van dit voorjaar rekende Berlijn nog op een groei van twee procent volgend jaar.

Toch hoeft Duitsland - dat vooral tegenvallers in de export verwacht - niet te vrezen voor economische stilstand, zo suste Gabriel bij het presenteren van de ramingen. Zo blijft de binnenlandse vraag sterk en presteert de arbeidsmarkt sterk, is de verwachting.

Politie schorst inkopers in aanbestedingszaak

Vijf politiemedewerkers die zich bezighielden met de omstreden aanbesteding van politieauto's zijn geschorst. Een van hen, de directeur facilitair management, was lid van de staf van de korpsleiding, meldt de politie dinsdag.

Verder gaat het om een medewerker van de politie Amsterdam en drie medewerkers van het Politiedienstencentrum. Korpschef Gerard Bouman heeft besloten tot de schorsing nadat 'nieuwe informatie' naar boven kwam. Drie van hen werden eerder al ontheven van hun taken op het gebied van inkoop.

Naar de omstreden aanschaf van nieuwe politievoertuigen in 2010 loopt een onderzoek van de Rijksrecherche. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef vorige maand al aan de Tweede Kamer dat justitie in dit onderzoek meerdere politiemensen in beeld heeft. Opstelten kondigde verder aan dat een nieuwe aanbesteding voor politievoertuigen wordt gehouden. De minister gaf aan 'het zonder meer in stand houden van contracten die zijn voortgekomen uit een aanbesteding waaraan de schijn van integriteitsschending kleeft, niet houdbaar' te vinden.

De zaak kwam aan het rollen nadat enkele bedrijven die hoopten de opdracht binnen te slepen kritiek hadden geuit op de aanbestedingsprocedure. Volgens de critici waren de voorwaarden van de aanbesteding zo opgesteld dat de keuze uiteindelijk wel moest vallen op Volkswagenimporteur PON uit Amersfoort.

De minister gaf verder aan dat bij het Openbaar Ministerie ook aangiften zijn binnengekomen over andere aanbestedingen van de politie waaraan een luchtje zou zitten. Zo meldde De Telegraaf onlangs dat integriteits- en aanbestedingsregels zouden zijn overtreden bij de miljoenenorders voor de aanschaf van alcoholtesters en portofoons.

KNVB wil zo snel mogelijk met Hiddink om de tafel

De KNVB wil het zo snel mogelijk met bondscoach Guus Hiddink hebben over de slechte prestaties van Oranje. Dat bevestigt een woordvoerder van de voetbalbond dinsdag. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is geschrokken van het optreden van het Nederlands elftal in IJsland. Oranje verloor maandag voor de derde keer in vier wedstrijden onder Hiddink.

"Daar waar we het de vorige keer als een incident hebben betiteld, begint het nu een structureel karakter te krijgen", zei Van Oostveen in IJsland tegen diverse media voor vertrek naar Amsterdam. "Dat betekent dat we sneller zullen gaan evalueren dan de vorige keer."

Hiddink begon zijn tweede dienstverband bij Oranje met een oefennederlaag tegen Italië en startte vervolgens de EK-kwalificatiecampagne met een nederlaag in Tsjechië. Vrijdag werd, weliswaar moeizaam, gewonnen van Kazachstan.

Maandagavond maakte Nederland een zwakke indruk in IJsland. Dat land wist met 2-0 van Oranje te winnen, waardoor het EK voor Nederland ver uit zicht is. De achterstand op koplopers Tsjechië en IJsland bedraagt zes punten.

Het Nederlands elftal eindigde deze zomer onder Louis van Gaal als derde op het WK in Brazilië. Daarbij werd het verdedigende 5-3-2-systeem gehanteerd. Onder Hiddink werd teruggegrepen op het vertrouwde 4-3-3, maar het kwam de prestaties niet ten goede.

Debug commands voor The Evil Within

Onlangs werd bekendgemaakt dat The Evil Within niet sneller dan 30 FPS draait. In datzelfde bericht werd ook gezegd dat er bij de release debug commands worden vrijgegeven zodat pc-spelers onder andere zelf kunnen aanpassen of ze het spel op 30 FPS willen spelen of niet.

Een aantal commands die je kunt uitvoeren zijn noclip, godmode, oneindig munitie en natuurlijk de FPS unlock. Wel zegt Bethesda dat de console commands niet ondersteunt worden. Lees hieronder wat exact de commands zijn en hoe je ze kunt invoeren volgens het bericht op het Bethesda-forum.

"We promised them, and here they are! Please note that using debug console commands is unsupported by Bethesda and our customer service team.

To access the debug console, do the following:
In Steam, right click on The Evil Within and select “properties” then under the General tab, hit “set launch options.”
Put this in to unlock the console: +com_allowconsole 1
Once the game has launched, hit the Insert key to bring down the developer console.

These are the commands you can use and some notes about each:
R_swapinterval <NUMBER>
Sets the FPS lock. Note that the numbers below are negative.
-2: This is the default, set to 30 FPS. This is the officially supported frame rate
-1: This sets the FPS limit to 60. Fully playable, although there may be quirks (we’re going to fix these).
0: This fully unlocks the FPS. We do not recommend playing above 60. We will not fix any issues above 60.


God
God mode. You are effectively invincible, and certain enemy kill moves will not be used against you (Laura, for example, will not jump on you).


Noclip
Allows you to walk through walls.


G_infiniteammo
Unlimited ammo (provided you have at least 1 bullet when you enable this).


G_stoptime 1
Stops time. Note there is a bug right now where using this command causes a UI element to appear on screen. We’re looking to fix that in the near future. Re-enable time with g_stoptime 0.


Toggledebugcamera
Separates the camera from Sebastian so you can freely move around the camera.


R_forceaspectratio <NUMBER>
Sets the aspect ratio. Default is 2.5, which is our official aspect ratio.
0 is full screen, but not ideal. 1.8 or 2 is probably most comfortable for those who don’t want bars.


Com_showFPS
Turns on id’s native FPS counter.


Startslowmotion2
Slows down time.


Stopslowmotion
Disables slow motion."

Het spel is vandaag uitgekomen op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. 

We accepteren het pestprobleem

Een gepeste jongen uit Voorburg stak een van zijn pestkoppen neer op het schoolplein. De neergestoken jongen krijgt een stille tocht en de enigszins eervolle vermelding dat het ‘niet de ergste’ van de pesters was. De gepeste jongen krijgt in de media zowel begrip als een hoofdschuddend ‘dat is toch niet de oplossing’ over zich heen. Het is een cliché, maar dit drama kent alleen maar verliezers. En uiteraard wist de school van niets.

Bertens bereikt tweede ronde in Luxemburg

Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het tennistoernooi in Luxemburg bereikt. De Wateringse was dinsdagochtend te sterk voor de Duitse Anna-Lena Friedsam. Bertens verloor de eerste set, maar stelde daarna orde op zaken: 2-6, 6-2 en 6-4.

De 22-jarige Bertens werd de eerste set liefst driemaal gebroken en verloor daardoor met 6-2. In het vervolg hield ze meer controle over haar opslag, waardoor ze ook beter in de wedstrijd kwam. Bertens won de tweede set met 6-2 en het beslissende derde bedrijf met 6-4.

Bertens, de mondiale nummer 73, staat op de wereldranglijst drie plekken hoger dan Friedsam. De twee stonden voor het eerst tegenover elkaar op het hoogste niveau.

Mollema sluit World Tour als negentiende af

Bauke Mollema heeft het seizoen van de World Tour, de belangrijkste internationale wielercompetitie, als negentiende afgesloten. Daarmee is hij de beste Nederlander, zo blijkt uit de dinsdag gepubliceerde lijst. De World Tour werd eerder op de dag afgesloten met de door Philippe Gilbert gewonnen Ronde van Beijing.

Mollema stond vorige week nog zeventiende, maar werd gepasseerd door Gilbert en ritwinnaar Daniel Martin. Vorige week maandag werd al bekend dat Alejandro Valverde het eindklassement van de World Tour had gewonnen. De Spanjaard kon niet meer worden achterhaald omdat zijn enige rivaal Alberto Contador zich afmeldde voor de Ronde van Beijing.

De top dertig telt nog twee Nederlanders. Tom Dumoulin staat 21e, terwijl Niki Terpstra, de winnaar van Parijs-Roubaix, zichzelf op de 26e plaats terugvindt.

Weer gebieden gevonden in Destiny

Destiny blijft de gemoederen flink bezig houden. Tegenvallende reviews, weinig content en loot caves. Ondanks dat alles spelen er toch nog 3,2 miljoen mensen per dag.

Ook worden er steeds meer gebieden ontdekt door gebruikers die eigenlijk nog niet beschikbaar zouden moeten zijn. Nu heeft YouTube-gebruiker Path Finder een video online gezet waarin er nieuwe gebieden op de maan te zien zijn. Het gaat om Chamber of Night, Dusk Warren en Traitor's Ketch. Bungie heeft nog geen reactie gegeven op de video, dus het is afwachten wat het precies is.

Oranje nog altijd favoriet voor groepswinst EK-kwalificatie

Nederland is ondanks de nederlagen tegen Tsjechië en IJsland bij de wedkantoren nog altijd de duidelijke favoriet om groep A te winnen. De noteringen zijn, zoals valt te verwachten, wel wat gestegen, terwijl die van Tsjechië en IJsland na twee winstpartijen gedaald zijn.

Groepswinst voor Oranje levert nu tussen 1,6 en 1,85 keer de inzet op, waarmee de kans op een Nederlandse groepswinst ingeschat wordt op zo'n 55 á 60 procent. Tsjechië, dat tot nu toe alle drie wedstrijden won, volgt met een notering die oploopt tot maximaal 3,75 keer de inleg, een kans van 25 tot 30 procent. 

IJsland won ook alle drie wedstrijden en lijkt naast Nederland en Tsjechië de enige kandidaat voor groepwsinst: Voor elke euro kan er tot 7,5 euro teruggekregen worden. Kwalificatie voor het EK in 2016 staat voor Nederland genoteerd op ongeveer 1,4, waarmee die kans volgende bookmakers toch wel groot is, ondanks het dramatische begin.

Dressuurkampioene raakt mogelijk toppaard kwijt

De Duitse dressuurkampioene Helen Langehanenberg raakt mogelijk haar toppaard Damon Hill kwijt. De eigenaars van het paard zijn al weken in onderhandeling met Langehanenberg, maar dat is nog altijd zonder succes. Nu dreigt het paard verkocht te worden.

Samen met Damon Hill won zij vooral veel zilveren medailles. Met het Duitse landenteam won ze zilver op het EK van 2011 en de Olympische Spelen van 2012. Individueel pakte ze op het EK in 2013 twee keer zilver, net als op het WK eerder dit jaar in Normandië. Daar maakte ze echter ook deel uit van het winnende team met Duitsland, net als op het EK van vorig jaar.

Het paard staat inmiddels in de stal van de eigenaars, waardoor Langehanenberg er geen gebruik van kan maken. Er zouden meerdere partijen interesse hebben om het paard over te kopen, wat voor de winnares van de World Cup van vorig jaar slecht nieuws is.

Gilbert pakt eindzege Beijing, Modolo wint slotrit

Philippe Gilbert heeft de Ronde van Beijing op zijn naam geschreven. De Belg van BMC gaf dinsdag in de afsluitende vijfde etappe zijn leidende positie niet meer uit handen. De slotrit werd gewonnen door Sacha Modolo.

De laatste etappe van 117 kilometer eindigde in het Olympisch Stadion van Beijing. Modolo klopte in de massasprint Greg Henderson en Edvald Boasson Hagen. Moreno Hofland was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Gilbert finishte in het peloton en legde daarmee beslag op de eindzege. Daniel Martin werd op drie seconden tweede. Gilbert volgt met zijn zege Beñat Intxausti op, die vorig jaar won.

De Ronde van Beijing was het sluitstuk van de World Tour, de belangrijkste internationale wielercompetitie. De editie van dit jaar was tevens de laatste, omdat het aflopende contract met de Global Cycling Promotion niet werd verlengd.

Skilegende Miller (36) sluit Spelen 2018 niet uit

De Amerikaanse skilegende Bode Miller zegt nog niet uit te sluiten dat hij doorgaat tot en met de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang. Gevraagd naar zijn toekomstplannen zegt hij dat de kans op het halen van de volgende Spelen klein is, maar niet onmogelijk.

In september sloot Miller, viervoudig wereldkampioen, een vierjarig contract voor nieuwe skikleding af met een Italiaans bedrijf. Dat werd gevolgd door speculaties over de voortzetting van zijn carrière. Miller reageerde met duidelijke taal via Twitter"Jullie zijn hartstikke gek als je denkt dat ik nog vier jaar doorga...ik was tien jaar geleden al oud."

Daar leek de Amerikaan later toch voorzichtig op terug te komen. "De kans dat ik doorga tot en met Pyeongchang is denk ik niet erg groot...maar ik sluit het zeker niet uit. Ik geloof nooit dat iets onmogelijk is, dus het zou me ook niet echt verrassen." In april zei hij nog dat komende winter zijn laatste seizoen zal zijn, maar ook dat lijkt toch nog niet helemaal zeker.

Miller op weg naar olympisch brons op de super-G in Sochi (Foto: Getty)

Eerder dit jaar pakte Miller in Sochi olympisch brons op de super-G, waarmee hij de oudste medaillewinnaar ooit werd in het alpineskiën. De rest van het seizoen liet echter te wensen over voor de Amerikaan. Zo voelde hij zich sterk genoeg om de zeer prestigieuze en beruchte Hahnenkamm-afdaling in Kitzbühel te winnen, maar daar slaagde hij niet in. Ook op de olympische afdaling lukte het met een achtste plek niet.

Naast olympisch goud op de supercombinatie in 2010 won Miller ook nog drie keer olympisch zilver en twee bronzen medailles. Een bijzondere reeks van de Amerikaan is dat hij al sinds het seizoen 2000/2001 elke winter minimaal één keer het podium heeft gehaald in de World Cup, met uitzondering van 2012/2013, dat hij volledig moest missen vanwege een knieblessure.

Donkey Kong-weken op Nintendo eShop

Donkey Kong-fans opgelet! De komende weken zal Nintendo alle Donkey Kong Country- en Donkey Kong Land-games naar Wii U en 3DS brengen via de eShop.

Op Wii U komen alle Donkey Kong Country-spellen beschikbaar en de 3DS zal de Land-games krijgen. Daarnaast kun je ook 33% korting krijgen op Donkey Kong Country: Tropical Freeze voor Wii U en Donkey Kong Country Returns 3D voor 3DS. Om deze korting te krijgen moet je wel eerst een classic kopen.

De spellen zullen te downloaden zijn op :
16 oktober: Donkey Kong Country (Wii U), Donkey Kong Land (3DS)
23 oktober: Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest (Wii U), Donkey Kong Land 2 (3DS)
30 oktober: Donkey Kong Country 3: Dixie Kong's Double Trouble (Wii U), Donkey Kong Land 3 (3DS)

 DKDK

Noor ōdegaard jongste ooit in EK-kwalificatie

Martin Ødegaard is de jongste speler ooit in de EK-kwalificatiereeks geworden. Het Noorse talent was maandag 15 jaar en driehonderd dagen oud toen hij in de 64e minuut inviel tegen Bulgarije. Het vorige record stond sinds 1983 op naam van Sigurdur Jónsson, die destijds tegen Malta 16 jaar en 251 dagen oud was.

Ødegaard sprak tegen Noorse media van een 'speciaal moment'. "Het is geweldig uitgepakt en we hebben drie punten. Dat is het belangrijkste." Ødegaard maakte overigens niet zijn debuut. Eind augustus mocht hij al invallen in een oefenduel tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

Noorwegen versloeg Bulgarije met 2-1.


Ødegaard op de training voorafgaand aan het duel (Foto: Getty)

Katja Herbers scoort rol in tv-serie The Americans

Katja Herbers komt voorbij in het nieuwe seizoen van de spionageserie The Americans. De 33-jarige actrice heeft een gastrol in het derde seizoen van de Amerikaanse tv-serie. Dat maakte haar agentschap maandag bekend.

Herbers speelt een Europese studente die in een Russische gevangenis terechtkomt. De Nederlandse is in meerdere afleveringen van The Americans te zien. De spionageserie, met Keri Russell en Matthew Rhys in de hoofdrollen, gaat over KGB-agenten die in de jaren tachtig undercover in de Verenigde Staten leven.

De producenten van The Americans benaderden Herbers voor een gastrol. Ze viel op dankzij haar vaste rol in een andere Amerikaanse serie, Manhattan. Het derde seizoen van The Americans wordt pas volgend jaar uitgezonden. De Belgische zender Canvas zendt de serie in de Benelux uit.


Katja Herbers scoort rol in tv-serie The Americans (Foto: Novum)

Robert Downey Jr. in Captain America 3

Robert Downey Jr. zal zijn rol als Iron Man opnieuw vertolken. Echter, dit keer niet in een Iron Man standalone film, maar in de derde Captain America.

De acteur en Marvel zijn ''in de afrondende fase''. De kans op een vierde Iron Man neemt hierdoor af, mede omdat Downey Jr. getekend had voor twee films bij Marvel en deze twee plekken nu allebei ingevuld zijn.

De film zal naar verluidt gebaseerd worden op de Marvel storyline Civil War, waarin Tony Stark en Captain America tegen elkaar komen te staan in een hevig conflict. Dit gevecht kan gevolgen voor de storyline van Avengers 4. Mogelijk wordt Tony Stark hierdoor de schurk van deze film.

Downey Jr.'s deal houdt in dat hij voor de klus 40 miljoen dollar zal gaan krijgen, met een extra bonus als de derde Captain America het beter doet dan zijn voorganger.

De film moet op 6 mei 2016 in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien.

Geen uitzondering massaclaimwet voor derivatenzaken

Banken worden niet gevrijwaard van een massaclaim van mkb'ers vanwege schade door derivaten. Dat zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in Het Financieele Dagblad. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) had om zo'n uitzondering gevraagd.

De NVB reageerde met het verzoek op het wetsvoorstel over massaclaims van Opstelten. Volgens de bankenkoepel zijn er in het geval van de rentederivaten te veel verschillen in de zaken om een collectieve claim te rechtvaardigen. In plaats daarvan zou per geval de schade moeten worden bekeken, via het speciaal geopende loket van het financiële klachteninstituut Kifid.

Opstelten gunt de banken echter geen uitzonderingspositie. "Als er een gemeenschappelijke rechtsvraag is kan de rechter ruimte geven voor een claim", zegt zijn woordvoerder tegen het FD. "Dat kun je dus niet bij voorbaat uitsluiten." Of de NVB nog actie gaat ondernemen om alsnog een uitzondering binnen te halen, laat een woordvoerder nog in het midden.

Boete voor dochter Heineken na te late melding

Erfgename van het Heineken-concern, Charlène de Carvalho-Heineken, heeft een boete gekregen van 375 duizend euro omdat ze als lid van de raad van bestuur van de Amsterdamse brouwer te laat had gemeld dat ze extra aandelen had gekocht. Dat maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag bekend. De Carvalho-Heineken gaat niet tegen de boete in beroep.

De Carvalho-Heineken kocht eind vorig jaar in 61 tranches ongeveer vijftig miljoen aandelen Heineken in via L'Arche Green, een bedrijf dat in haar handen is. Tegen de regels in meldde ze de precieze details van die transacties pas op 30 december bij de financiële waakhond. Aandeleninkoop van bestuurders wordt gezien als koersgevoelige informatie.

Omdat Heineken de inkoop van aandelen had aangekondigd in een persbericht een paar maanden eerder, is de boete wel met een kwart verlaagd. Normaal was een boete opgelegd van een half miljoen euro.

De beursgenoteerde Heineken Holding bezit 50,005 procent van de aandelen van Heineken. Doordat het beleggingsvehikel L'Arche Green van de familie Heineken een meerderheid van de aandelen in de holding bezit, heeft de familie een controlerend belang in het bierbedrijf.

R. de Boer: "In mijn ogen is Hiddink klaar"

Ronald de Boer denkt dat Guus Hiddink de boel niet meer op de rit krijgt bij het Nederlands elftal. Hij had liever Ronald Koeman als bondscoach gezien. Nederland eindigde op het WK in Brazilië nog knap derde, maar ging vervolgens de boot in tegen Italië, Tsjechië en IJsland. Volgens De Boer is dat geen verrassing. "Je ziet dat Duitsland het ook moeilijk heeft. Als je een goed WK hebt gespeeld verwacht iedereen dat je deze wedstrijden wel even wint, maar dat is niet zo."

Volgens de voormalige international gaf Oranje tegen IJsland niet honderd procent. "Ik heb altijd gezegd dat wanneer je vijf procent minder geeft dan je tegenstander, het gat onoverbrugbaar is", aldus De Boer tegen Sky Sports. "Als je normaal gesproken alles geeft dan ben je de betere ploeg en maak je het verschil. Maar als je ook maar vijf procent minder geeft, of drie procent, dan heb je het al moeilijk. En ik denk dat dat is gebeurd bij dit team."

De Boer heeft weinig vertrouwen in bondscoach Hiddink. "De focus is er niet voor de volle honderd procent. Ik mis ook een stukje sturing. Ik denk dat Guus Hiddink in mijn ogen niet echt een wedstrijdplan heeft. Hij laat niet aan de jongens zien welke kant hij op wil. Ik zou bijvoorbeeld graag een lopende middenvelder zien om Van Persie te ondersteunen. Daar zie ik niets van terug."

De dagen van Hiddink zijn volgens De Boer geteld. Hij had liever Ronald Koeman voor de groep zien staan. "Er zijn nog genoeg wedstrijden te gaan om het goed te maken. Maar de druk op de schouders van Guus wordt gigantisch, want de kritiek was er al toen hij werd aangesteld. Met alle respect voor Hiddink, hij is 67 jaar oud. In mijn ogen is hij klaar. Ronald Koeman stond klaar om het over te nemen, daar was hij heel uitgesproken over. Hij wilde de baan graag hebben. Natuurlijk heeft Hiddink een mooie loopbaan gehad, maar zijn ideeën zijn ouderwets en achterhaald. Koeman heeft bij Feyenoord laten zien een team te kunnen bouwen. Hij kent de mentaliteit van de jonge jongens. Guus is meer een people manager die graag een arm om iemand heen slaat. Maar deze jongens hebben meer sturing nodig."

'Minder banen weg door bezuinigingen in de zorg'

In de zorg verdwijnen minder banen dan eerder door het kabinet is aangekondigd. Zo'n dertigduizend werknemers worden de dupe van de bezuinigingen in de zorg. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het kabinet, meldt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) dinsdag.

Een jaar geleden becijferde het kabinet dat ongeveer 54 duizend mensen hun baan zouden verliezen. Dit stond gelijk aan 27 duizend voltijdsbanen. Het kabinet denkt nu ongeveer twaalfduizend voltijdsbanen te moeten schrappen.

De plannen werden eveneens aangepast na onderhandelingen met de ChristenUnie, D66 en de SGP. Ook ontwikkelen sociale partners plannen om mensen bij te scholen of aan nieuw werk te helpen. Hiervoor is honderd miljoen euro beschikbaar.

Vooral veel mensen in de thuiszorg en ouderenzorg verliezen hun baan. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) realiseert zich wel dat veel mensen in onzekerheid leven over hun baan. "We blijven er alles aan doen om mensen aan het werk te houden."

Vakbond Abvakabo reageert in het AD dinsdag sceptisch op de nieuwe berekeningen. "Het kabinet telt niet-verlengde tijdelijke contracten al niet mee. Die staan ook niet in de statistieken", aldus bestuurder Lilian Marijnissen. "Het wordt veel erger."

Familie Poot plaatst advertentie Chipshol-grond

De verkoopprocedure van de felbevochten Chipshol-grond bij Schiphol is officieel begonnen. De eigenaar, de familie Poot, heeft een advertentie geplaatst in de Financial Times. Volgens een woordvoerder mikt de familie op een opbrengst van minstens 250 miljoen euro.

Potentiële kopers voor de grond van in totaal 121 hectare of een gedeelte ervan kunnen zich tot eind deze maand aanmelden, staat in de advertentie. Volgens de familie heeft de grond veel 'ontwikkelingspotentieel', mits daar toestemming voor wordt gegeven.

De familie liet in juni al weten van het terrein af te willen. Reden is de fysieke gesteldheid van de 90-jarige Jan Poot. Zijn zoon wil de strijd van zijn vader niet voortzetten.

Poot had oorspronkelijk grootste plannen voor het terrein bij de luchthaven, maar bij de ontwikkeling ervan claimt de familie te zijn tegengewerkt door de staat, Schiphol, de provincie, de gemeente Haarlemmermeer en de Luchtverkeersleiding Nederland.

Kim Jong Un laat zich weer rondleiden

Na een algehele afwezigheid van bijna zes weken is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un dinsdag weer in het openbaar verschenen. Met een brede lach en leunend op een wandelstok was Kim te zien op de staatstelevisie, terwijl hij een rondleiding kreeg door een nieuw wooncomplex in Pyongyang.

De wildste geruchten deden de afgelopen weken de ronde over de Noord-Koreaanse leider. Hij zou lijden aan jicht, diabetes of een verwonding aan zijn been. Sommigen speculeerden zelfs dat Kim was getroffen door een hersenbloeding. Andere analisten dachten dat er sprake was van een coup en dat Kim van zijn troon was gestoten.

De staatsmedia berichtten op de gebruikelijke toon dat Kim tijdens de rondleidingen 'de noodzakelijke stappen nam op liefdevolle wijze'. Over Kims afwezigheid, de reden voor de wandelstok of wanneer de rondleidingen plaatsvonden werd niets gezegd.

Reese Witherspoon vindt rol Wild zwaarste ooit

Reese Witherspoon vond haar rol in het drama Wild niet makkelijk. "Het is om verschillende redenen een van de zwaarste dingen die ik ooit heb gedaan", zegt de actrice, die in Nederland vanaf februari te zien is in de film, maandag tegen de BBC.

In de film, die is gebaseerd op de memoires van Cheryl Strayed, heeft de 38-jarige Witherspoon onder meer seksscènes en gebruikt ze drugs. "De seksscènes waren heel erg moeilijk. Ik heb nog nooit zoiets zwaars moeten doen. Maar ik moest alles in de film doen, ook de dingen die ik ongemakkelijk vond, omdat het over emotionele eerlijkheid gaat."

Voor de actrice was het erg fijn dat Strayed op de set aanwezig was. "Ik was best bang dat ze aan het kijken was en een oordeel had, maar daardoor kwam ik wel goed in de scène."

Saudische buitenlandminister hekelt Iran

Het sjiitische Iran heeft militairen in Syrië, Irak en Jemen zitten en is 'onderdeel van het probleem in de regio'. Dat heeft de Saudische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal maandag gezegd.

Volgens Al-Faisal moet Iran zijn militairen - die hij een bezettingsmacht noemde - terugtrekken uit de drie landen, die verscheurd worden door conflicten en geweld.

Iran houdt vol dat in geen van de drie landen Iraanse militairen actief zijn. Wel zijn er adviseurs naar Syrië gestuurd om de Syrische president Bashar Assad te helpen de greep op de macht te houden. Ook zijn adviseurs naar de sjiitische regering in de Iraakse hoofdstad Bagdad gestuurd om haar te helpen in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Vestia vindt koper voor studentenwoningen

Vestia verkoopt hoogstwaarschijnlijk ruim zevenduizend woningen, vooral studenten- en jongerenkamers, aan Woonstad Rotterdam. De noodlijdende woningcorporatie heeft daarover maandag een intentieverklaring getekend met de sectorgenoot.

Dankzij de opbrengst van de verkoop moet Vestia weer financieel zelfstandig kunnen opereren. De corporatie wil daarvoor in totaal de komende acht jaar dertigduizend woningen verkopen. Tot nu toe zijn ongeveer zeventienduizend stuks verkocht.

De sleuteloverdracht van de studentenwoningen is waarschijnlijk halverwege volgend jaar. Welk bedrag met de overname is gemoeid, werd niet bekendgemaakt.

Sinds Vestia in 2012 bijna over de kop ging, leveren banken en de andere corporaties een flinke financiële bijdrage aan Vestia. De corporatie kwam in de problemen doordat er flink moest worden bijgestort vanwege de daling van de waarde van ingewikkelde financiële producten.

Jeroen Pauw wint Sonja Barend Award

Jeroen Pauw heeft de Sonja Barend Award 2014 gewonnen. Zijn interview met PVV-politica Fleur Agema in het programma 5 Jaar Later was volgens de jury het beste televisie-interview van het afgelopen seizoen. Pauw kreeg de prijs maandagavond uit handen van naamgever Sonja Barend in De Wereld Draait Door.

"Ik ben blij, maar ik voel me erg ongemakkelijk bij dit soort loftuitingen", reageerde de presentator. "Een prijs is niet belangrijk als je niet wint en wel als je wint." Pauw laat onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek, Linda de Mol en Humberto Tan achter zich.

De prijs werd voor de zesde keer uitgereikt. Coen Verbaak ging vorig jaar met de award naar huis. Eerdere winnaars zijn onder anderen Twan Huys, Clairy Polak en Mariëlle Tweebeeke.

FNV ziet geen heil in plannen werkgevers

Vakcentrale FNV ziet weinig in de plannen van de werkgevers om een nieuw sociaal stelsel op te zetten, waarin ook zzp'ers zekerheid krijgen. De kosten voor die zekerheid worden in de voorstellen van werkgeversclub AWVN namelijk vooral afgewenteld op werknemers in loondienst. Dat stelt FNV-voorman Ton Heerts maandag tegen de NOS.

"We hebben er honderd jaar over gedaan om een stelsel van sociale zekerheid op te bouwen", aldus Heerts. "Dat gooien we niet zo maar te grabbel." Ook vindt de FNV-voorman dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen zelfstandigen die ervoor kiezen om ondernemer te zijn en zzp'ers voor wie de constructie noodgedwongen is.

Heerts reageert daarmee op de plannen van AWVN-voorman Harry van de Kraats, die eerder op de dag kwam met een plan voor uniforme verzekeringen voor alle werknemers. De werkgeversclub wil dat zelfstandigen meer zekerheid krijgen en cao's worden versoberd. Daardoor moet de kloof tussen zzp'ers en werknemers slinken.

Wall Street sluit opnieuw in het rood

De Amerikaanse beurzen zijn maandag opnieuw met stevige verliezen gesloten. De S&P 500 index daalde 1,7 procent naar 1.874,76 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 16.321,13 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent in het rood op 4.216,66 punten.

Met opnieuw rood op de borden beleven de Amerikaanse beurzen vooralsnog geen gelukkige oktobermaand. Bijna halverwege de tiende maand van het jaar noteerde de toonaangevende S&P 500 index 4,9 procent lager, daalde de Dow Jones index 4,2 procent en gaf de technologiebeurs Nasdaq zelfs 6,2 procent prijs.

Met name afgelopen week stonden de beurzen onder forse druk, na onder meer een neerwaartse bijstelling van de groeiverwachting van de wereldeconomie door het Internationaal Monetair Fonds en tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland.

Tegenover de verliezen op de aandelenmarkten presteerden edelmetalen maandag bovengemiddeld goed. Goud won 1,0 procent aan waarde en zilver schreef 0,9 procent bij.

Lijk in uitgebrande auto in Lelystad

De politie in Lelystad heeft in de nacht van maandag op dinsdag in een uitgebrande auto het stoffelijk overschot van een persoon gevonden. Het is nog niet bekend wie de inzittende is, meldt de politie dinsdag.

De auto werd rond 01.00 uur door agenten aangetroffen op de Oostvaardersdijk, die langs het Markermeer loopt. De politie onderzoekt de zaak. Gedurende het recherchewerk is de weg afgesloten.

Volgens Omroep Flevoland gaat het om een busje dat op een parkeerplaats stond.

Britse parlementariŽrs erkennen Palestina

Het Britse Lagerhuis heeft maandag voor een motie gestemd om Palestina als staat te erkennen. De motie is niet bindend, maar meer symbolisch.

Een overgrote meerderheid van de parlementariërs, 274, stemde voor. Slechts 12 stemden tegen. Het is niet waarschijnlijk dat de Britse regering ook echt overgaat tot erkenning van Palestina.

De nieuwe Zweedse premier Stefan Löfven kondigde begin van de maand aan dat Zweden Palestina op korte termijn gaat erkennen. Zweden zou dan de eerste grote West-Europese mogendheid zijn die dat doet. Israël reageerde hierop door de Zweedse ambassadeur op het matje te roepen.

Zus Britse IS-gijzelaar: contact is verbroken

De zus van een Britse man die in handen is van Islamitische Staat heeft zijn gijzelnemers opgeroepen weer contact op te nemen. De groep zou alle communicatie hebben gestaakt, zei Jessica Cantlie maandag.

Volgens de vrouw namen de gijzelnemers aanvankelijk zelf contact op. Ze zouden echter niet meer reageren op recente berichten. "We blijven berichten sturen en wachten op jullie antwoord", stelde Cantlie in een verklaring. Haar broer, John Cantlie, was in september te zien in een video van IS. De terreurgroep heeft tot dusver vier westerse gijzelaars onthoofd.

Hiddink: opleiding is de schuldige

Guus Hiddink ziet na de 2-0 nederlaag tegen IJsland vooral langetermijnproblemen. "We moeten de korte emotie in bedwang houden en kijken waar het Nederlandse voetbal is", zei de bondscoach na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de NOS. "We moeten ons beraden over de opleiding." Die kampt volgens de bondscoach met fysieke mankementen.

De nummer drie van het afgelopen WK kon geen vuist maken in Reykjavik. "Het was te traag, er was een gebrek aan tempo", zei Hiddink, die creatieve middenvelders Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay wisselde. "Er kwam weinig uit."

Robin van Persie sprak van een pijnlijke nederlaag. "We speelden het laatste kwartier alleen maar lange ballen", zei de aanvoerder. "Eigenlijk zijn we nooit echt gevaarlijk geweest vandaag. De uitvoering was gewoon niet goed." Hiddink moet volgens Van Persie aanblijven. "Hij is een fantastische trainer. Wij werken er aan zo goed mogelijk voor de dag te komen."

Oranje verloor eerder al van Tsjechië, maar Van Persie wanhoopt niet. "Er is altijd hoop in deze groep. We gaan er alles voor doen." Doordat er in 2016 voor het eerst 24 landen meedoen aan het EK zou de derde plaats in de groep goed zijn voor een plek in de play-offs.

Stembusoverwinning lonkt voor nationalisten BosniŽ

Uit de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Bosnië lijkt op te maken dat de zittende partijen een forse klap hebben gekregen. De nationalisten spinnen garen bij de economische stagnatie en de sociale onrust die de afgelopen vier jaar markeerden. Of de nationalisten het ook voor het zeggen krijgen is de vraag: gezien de ingewikkelde bestuursstructuur hangt veel af van complexe coalitieonderhandelingen.

Hoewel een groot deel van de Bosnische bevolking zich grote zorgen maakt over de stagnerende economie en het hoge werkloosheidscijfer, blijkt de verdeeldheid die stamt uit de Bosnische oorlog in de jaren negentig nog altijd groot. De drie etnische groepen in Bosnië - Bosniakken, Kroaten en Serviërs - stemmen nog altijd langs etnische lijnen.

Met ongeveer tachtig procent van de stemmen geteld lijkt het erop dat de Bosniakken, de grootste groep in het land, vooral hebben gestemd op de Partij van Democratische Actie. De Sociaaldemocraten, die vier jaar geleden de verkiezingen wonnen, lijden fors verlies.

De Kroaten bleven trouw aan de nationalistische Kroatische Democratische Unie. De Serviërs lijken verdeeld tussen twee nationalistische partijen: de partij van hardliner Milorad Dodik en zijn iets mildere tegenstanders van de Servische Democratische Partij. Die laatste werd in de oorlogstijd opgericht door Radovan Karadzic, die nu wordt berecht door het Joegoslaviëtribunaal.

De Bosniërs kozen zondag een landelijk parlement, een parlement voor elk van de twee deelrepublieken en een driekoppig presidium. Alleen de zittende voorman van de Bosniakken, Bakir Izetbegovic, is al zeker van een plaats in dat driemanschap. Dragan Covic, die de Bosniakse en Kroatische deelrepubliek wil opsplitsen, ligt op kop in de race om de Kroatische zetel. De partij van Dodik lijkt naast de Servische zetel te grijpen en moet naar het zich laat aanzien oppositieleider Mladen Ivanic voor laten gaan. In het parlement spant het erom: Dodik ligt met 85 procent van de stemmen geteld met slechts elfduizend stemmen voor.

Dodik, die in zijn campagne afscheiding van Servië en steun van Rusland beloofde, is teleurgesteld dat de zetel voor het presidentschap zijn partij ontgaat. Hij zei niet te kunnen geloven dat Serviërs hebben gekozen voor Ivanic, die de steun van het Westen en de Bosniakken heeft.

Drie Nintendo 64-klassiekers uitgespeeld binnen 51 minuten

Karl Jobst heeft iets gedaan wat menig persoon niet lukte: Super Mario 64, Zelda: Ocarina of Time en Goldeneye 007 uitspelen. Dit deed hij binnen 51 minuten. Elke game dus 51 minuten? Nee, alle drie tegelijk binnen 51 minuten. Jobst had drie Nintendo's aangesloten en wisselde steeds van controller. Door middel van glitches kon hij de games uitspelen zonder daadwerkelijk alles te doen. Binnen 51 minuten had hij dus drie klassiekers van de Nintendo 64 uitgespeeld.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.