FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 oktober 2014

Obama: ebolamaatregelen extra laag bescherming

De nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van ebola via internationale luchthavens in de Verenigde Staten vormen een extra laag van bescherming bovenop de maatregelen die eerder zijn getroffen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

Reizigers worden voortaan op luchthavens en andere plekken waar mensen de VS binnenkomen gescreend op symptomen van ebolabesmetting. Het gaat met name om mensen die arriveren uit landen die het zwaarst getroffen zijn door de uitbraak van ebola, zoals Sierra Leone, Liberia en Guinee.

Woensdag overleed in Dallas een man die met ebola besmet was - de eerste eboladode in de VS. Dit voorval toont volgens Obama dat 'we niet veel ruimte voor fouten hebben'. Desondanks benadrukte hij dat de kans op een ebola-uitbraak in de VS 'extreem klein' blijft.

HTC onthult 'selfiesmartphone'

Telefoonfabrikant HTC heeft een nieuwe 'selfiesmartphone' en zijn eerste minifotocamera aangekondigd. Het Taiwanese bedrijf heeft zijn Desire Eye-telefoon aan de voorkant voorzien van een even grote camera als aan de achterkant.

Volgens HTC nemen consumenten zo veel zelfportretten en voeren ze zo veel videogesprekken dat de frontcamera van een smartphone bijna het belangrijkst is geworden. Bij de meeste smartphones is de frontcamera van mindere kwaliteit dan die op de achterzijde. Bovendien heeft de Desire Eye een flitser aan de voorkant.

De Desire Eye zit volgens HTC aan de bovenkant van de middenklasse voor smartphones met een 5,2 inch full-hd-scherm en zestien gigabyte interne opslag. Het toestel is waterdicht. De Desire Eye is vanaf november in Nederland te koop voor 499 euro.

HTC presenteerde in New York ook zijn eerste fotocamera, de piepkleine periscoopvormige RE. Het voordeel moet zijn dat de RE makkelijker met een greep is te pakken en vervolgens met een druk met de duim op een knop bovenop direct een foto of filmpje kan maken. Dat scheelt secondes ten opzichte van fotograferen met smartphones, waarvan het scherm eerst moet worden ontgrendeld.

De RE heeft een zestien megapixel sensor en filmt in full-hd en desgewenst ook in slowmotion. De RE is waterbestendig en kan ultragrookhoekfoto's met een kijkhoek van 146 graden maken. Het toestel is in januari in Nederland te koop voor 229 euro.

Gemiddeld twintig procent inkomen naar fiscus

Nederlandse huishoudens droegen vorig jaar gemiddeld 19,7 procent van hun inkomen af aan inkomstenbelasting en premies. De hoogste inkomens dragen bijna 25 procent af, de laagste 8,5 procent. De belastingdruk is de laatste jaren nauwelijks veranderd, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

In totaal kwam er vorig jaar 85,5 miljard euro binnen aan inkomstenbelastingen en premies voor de AOW en de AWBZ. Bijna twee derde hiervan wordt afgedragen door een vierde van de huishoudens: die met de hoogste inkomens van gemiddeld 120.000 euro.

De laagste inkomens, die per huishouden gemiddeld 16.600 euro binnenkrijgen, brachten drie procent van het totaal binnen. Dat lage percentage komt doordat veel huishoudens in deze inkomensgroep van een uitkering of pensioen leven.

Voor deze groepen is de belastingdruk gemiddeld veel lager. Zo betalen gepensioneerden geen premie meer voor de AOW. Zij zijn hierdoor iets meer dan vijftien procent kwijt aan belasting en premies. Huishoudens met een inkomen uit een baan of onderneming dragen ongeveer twintig procent af.

Kamer laat bezetting door Koerden onderzoeken

De Tweede Kamer stelt een onderzoek in naar de 'bezetting' van de hal van het parlementsgebouw door Koerdische demonstranten maandagavond. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Kamer woensdag besloten.

Het presidium vindt dat zich een ongewenste situatie heeft voorgedaan, ook al hebben de Koerden alleen een openbaar toegankelijke hal 'bezet' en zijn ze niet in het beveiligde deel van het pand geweest.

Een externe partij moet de gang van zaken beoordelen, nagaan of sprake is van hiaten in de beveiliging en lessen trekken voor de toekomst. Ook het 'calamiteitenplan' van de Tweede Kamer wordt onder de loep genomen.

Ruim honderd Koerden demonstreerden maandagavond op Het Plein voor de Tweede Kamer. Een deel van de groep drong het Kamergebouw binnen. Ze vertrokken pas nadat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg midden in de nacht met hen had gesproken.

Naar aanleiding van het incident noemde PVV-leider Geert Wilders de beveiliging van de Kamer 'zo lek als een mandje'.

Nieuw Thialf moet eind 2016 klaar zijn

De verbouwing van de ijsbaan Thialf in Heerenveen moet eind 2016 klaar zijn. Dit is vanavond door de provincie Friesland bekend gemaakt.

De verbouwing zal uitgevoerd worden door Bouwbedrijf Ballast Nedam. Die is noodzakelijk omdat de ijsbaan de ambitie heeft bij de beste laaglandbanen ter wereld te blijven blijven. De verbouwing was al gepland voordat de KNSB Almere aanwees als locatie voor het nieuwe topsportcentrum van het schaatsen. Die gunning is inmiddels ingetrokken. Thialf en de andere kandidaat, het Transportium in Zoetermeer, werken nu samen aan nieuwe plannen.

Afgelopen week werd ook bekend dat drie van de vier leden van de raad van commissarissen zijn opgestapt. Zij wilden een zwaardere rol dan alleen een toezichthoudende taak. Op de verbouwing is hun vertrek verder niet van invloed. 

'Hennis kan Defensie niet alleen'

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet een staatssecretaris naast zich krijgen. Dat vinden CDA, D66 en ChristenUnie, meldt het tv-programma Nieuwsuur woensdag. De drie oppositiepartijen vinden dat Hennis te veel op haar bordje heeft.

Hennis geeft leiding aan een grote organisatie waar tal van problemen spelen, onder meer met ict en ziekte onder oud-medewerkers door het werken met giftige verf. Daarnaast spelen er steeds meer conflicten in de wereld, waar ook de Nederlandse krijgsmacht bij betrokken is.

"Het is een heel zware belasting, en wat mij betreft te zwaar", zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers in Nieuwsuur. CDA'er Raymond Knops en D66-Kamerlid Wassila Hachchi zijn het met hem eens.

Tot 2010 was er een staatssecretaris van Defensie, die zich bezighield met personeel en materieel. In het eerste kabinet-Rutte is de post geschrapt, omdat de VVD een kleiner kabinet wilde. Dat de wereld wat onvriendelijker kon worden en de post van Defensie wat zwaarder, stond men toen niet bij stil.

Vlag VS achter minister Hennis
Voor een interview bij Nieuwsuur had ze in ieder geval hulp van de VS

ASV De Dijk straft supporter wegens racisme

Een supporter van ASV De Dijk is bestraft voor het maken van oerwoudgeluiden bij de bekerwedstrijd van vorige maand tegen Fortuna Sittard. De amateurclub heeft de persoon een schorsing tot 1 maart volgend jaar en een opvoedkundige taakstraf opgelegd, werd woensdag bekendgemaakt.

De wedstrijd in de tweede ronde van het bekertoernooi, door Fortuna Sittard na verlenging met 7-4 gewonnen, werd tot twee keer toe stilgelegd. Een keer vanwege oerwoudgeluiden en een keer vanwege vechtpartijen op de tribune. De thuisclub kondigde direct een onderzoek en daarin kwam een dader naar voren die een speler van Fortuna racistisch bejegend zou hebben.

Met de door de club getroffen maatregelen is de kous nog niet af. De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek begonnen en dat is nog niet afgerond. De Dijk heeft het eigen onderzoeksrapport inmiddels naar de voetbalbond gestuurd.

'Asscher zegt uitkeringsverdrag Marokko op'

Het kabinet gaat een verdrag met Marokko over uitkeringen opzeggen. De ministerraad zal daar vrijdag toe besluiten op voorstel van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), meldt RTL Nieuws woensdag op basis van anonieme bronnen.

Asscher wil uitkeringen die naar Marokko gaan, aanpassen aan het kostenniveau in dat land. Daarvoor moet het verdrag worden aangepast, en Marokko blijft dat weigeren.

'Politie huurt te veel extern personeel in'

De politie geeft dit jaar meer uit aan extern personeel dan geraamd. De kosten voor de inhuur van deskundigen komen uit op 155 miljoen, 43 miljoen meer dan de bedoeling was. De politie heeft veel externe deskundigen nodig vanwege de reorganisatie, stelt de politie woensdag in een verklaring.

Zo worden tijdelijke ICT'ers ingehuurd die de systemen aan de nieuwe politieorganisatie aanpassen. Ook zijn gespecialiseerde juristen nodig om bijvoorbeeld bezwaarschriften af te handelen.

De politievakbonden hebben veel kritiek op de inhuur omdat het personeelsbestand tegelijkertijd met duizenden banen krimpt vanwege een bezuiniging, meldt de NOS. Ze wijzen erop dat er om dezelfde reden vaak overuren niet worden uitbetaald. Ook zou er te weinig geld naar recherchecapaciteit gaan.

De politie belooft dat als de reorganisatie erop zit, er weer veel minder externe krachten nodig zijn. "Want na afronding van de reorganisatie heeft de politie natuurlijk minder externe inhuur nodig en kunnen eigen mensen de nieuwe functies bezetten", aldus een woordvoerder.

De zegsman wijst er voorts op dat de inhuur van externen door de politie 'ruimschoots' binnen de norm van tien procent valt die de rijksoverheid hanteert.

Jamai tekent voor twee jaar bij RTL

Jamai Loman heeft woensdag een contract van twee jaar getekend bij RTL. "Ik vind het waanzinnig leuk om aan de slag te gaan op de plek waar mijn carrière ooit begonnen is", liet de zanger, die twaalf jaar geleden talentenjacht Idols won, weten in een verklaring.

"Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die me geboden worden en heb er heel, heel veel zin in." Ook RTL-programmadirecteur Erland Galjaard is blij met het contract. " Vijf miljoen mensen zagen live Jamai de eerste moderne talentshow winnen. Dat was bij RTL 4. In de elf jaren die volgden zag het publiek hem zingen, acteren, presenteren en improviseren", zegt hij. "Hij is heel veelzijdig, getalenteerd, toegankelijk en heeft zich enorm ontwikkeld."

Loman is momenteel te zien in The Voice of Holland en geregeld neemt hij plaats op de plek van Albert Verlinde in RTL Boulevard. In dat programma werd woensdag bekendgemaakt dat de zanger samen met zangeres Jill Helena het openingsnummer van Goede Tijden, Slechte Tijden opnieuw gaat inzingen.

Zangeres stapt uit Crystal Castles

Alice Glass maakt geen deel meer uit van het elektronische duo Crystal Castles. De Canadese zangeres liet woensdag op Twitter weten na tien jaar op te stappen. Glass gaat zich richten op een solocarrière.

"De manier waarop ik mij uitdruk, heeft altijd te maken gehad met oprechtheid, eerlijkheid en empathie. Om meerdere redenen, zowel professioneel als persoonlijk, heb ik niet langer het gevoel dat dat mogelijk is bij Crystal Castles", zegt Glass. De zangeres geeft verder geen details.

Volgens Glass betekent haar vertrek het einde voor Crystal Castles. Producer Ethan Kath, met wie ze het duo vormde, heeft echter nog niet op het nieuws gereageerd. Crystal Castles bracht drie studioplaten uit. In Nederland scoorde het duo geen hits, maar de twee stonden wel op festivals en in clubs.

Taylor Swift is bang voor mannen

Taylor Swift heeft totaal geen zin om af te spreken met mannen. "Ik geef mijn geluk en onafhankelijkheid niet voor zomaar iemand op. Bij de gedachte van een date krijg ik deels een paniekaanval", zegt de zangeres in het Amerikaanse tijdschrift People.

"Het houdt in dat er veertig camera's van de paparazzi door het raam foto's van ons maken en dat is niet ontspannend of aanlokkelijk", zegt Swift, die relaties had met onder anderen John Mayer, Jake Gyllenhaal en Harry Styles. "Daardoor wil ik onder de bank kruipen en me verstoppen. Maar ik vind het prima zo. Ik heb twee katten en dat is alles wat ik nodig heb."

De 24-jarige zangeres kiest er bewust voor om nu geen relatie te beginnen. "Ik wil pas aan een relatie denken als ik een wel heel fantastisch persoon tegenkom", zegt Swift. "Ik heb geen idee met wie ik wil zijn en ik mis niets in mijn leven op dit moment. Ik ben niet op zoek naar iets wat me heel maakt."

Activisten TsjechiŽ verstoren persbriefing regering

Een persconferentie van de Tsjechische regering is woensdag verstoord door activisten. De autoriteiten gaan nu onderzoeken hoe de activisten toegang tot de persconferentie wisten te krijgen. Dat heeft het Tsjechische ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De persconferentie werd gegeven door premier Bohuslav Sobotka, vicepremier Pavel Belobradek en minister van defensie Martin Stropnicky.

De twee betogers zaten tussen de journalisten en ontvouwden op zeker moment vlaggen van de EU en de NAVO. Op hun borstkas hadden de twee de vlag van Oekraïne geschilderd. Ze drongen er bij Sobotka op aan geen partij te kiezen voor de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens minister van binnenlandse zaken Milan Chovanec zijn de leden van de regering nooit in gevaar geweest en waren de twee betogers ongewapend. De mannen werden opgepakt en korte tijd vastgehouden en krijgen waarschijnlijk een boete.

Eboladoden Sierra Leone weer geruimd

Lichamen van ebolaslachtoffers worden in Sierra Leone weer opgehaald. Bergingsploegen die dinsdag nog het werk neerlegden, omdat ze niet betaald kregen, zijn weer aan de slag gegaan. Dat heeft de onderminister van volksgezondheid van het West-Afrikaanse land, Madina Rahman, woensdag gezegd.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn in Sierra Leone al meer dan zeshonderd mensen aan het besmettelijke virus overleden.

In buurland Liberia eisen gezondheidswerkers meer salaris en betere beschermende kleding. De gemiddelde gezondheidswerker in het land verdient omgerekend nog geen vierhonderd euro per maand. Ze eisen zo'n 550 euro per maand. "We geven de regering tot het weekeinde om al deze kwesties op te lossen. Anders stoppen we met werken. Dan pakken we onze spullen en vertrekken we", zei George Williams van de vakbond van gezondheidswerkers dinsdag.

Jeff Goldblum mogelijk in vervolg Independence Day

Jeff Goldblum keert waarschijnlijk terug in het tweede deel van Independence Day. De acteur, die ook in de eerste film uit 1996 te zien was, heeft gesproken met regisseur Roland Emmerich en producent Dean Devlin.

"Zij zeiden dat ze een rol voor me hebben", zegt de 61-jarige Goldblum in het Amerikaanse tijdschrift Time. Volgens de acteur is het script al bijna klaar. "Volgens mij is dat vorig weekend ingeleverd dus het bruist."

Independence Day, waarin aliens de wereld aanvallen, met Will Smith in de hoofdrol was een groot financieel succes. Smith liet eerder weten geen interesse te hebben in een rol in het vervolg. Independence Day 2 moet in 2016 in de bioscoop verschijnen.

Veel doden bij aanvallen in Jemen

Aanvallen van extremistische strijders in Jemen hebben woensdag aan zeker 29 mensen het leven gekost. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De extremisten, die banden hebben met Al-Qaida, namen een aantal stellingen van de veiligheidsdiensten onder vuur. Het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten in de provincie Baida, de inlichtingendienst en andere overheidsgebouwen werden beschoten en met autobommen aangevallen.

Veertien militairen en vijftien militanten kwamen om, aldus het ministerie. Bronnen zeiden dat er ook drie burgers onder de slachtoffers zijn.

Nederlandse F-16's weer in actie boven Irak

Een Nederlandse F-16 heeft woensdag boven Noord-Irak een gewapend voertuig van de terroristische organisatie Islamitische Staat gebombardeerd. Waarschijnlijk zijn daarbij ook IS-strijders omgekomen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Nederlandse straaljagers kwamen dinsdag ook al in actie.

De F-16 wierp de bom af in hetzelfde gebied waar dinsdag de eerste drie bommen werden afgegooid. Volgens de zegsman 'ligt het voor de hand' dat bij de actie slachtoffers zijn gevallen. "Maar we kunnen niet op de grond gaan kijken of dat ook echt zo is." Bij de aanval van dinsdag zijn waarschijnlijk ook IS-strijders gedood.

Woensdag gingen drie keer twee straaljagers de lucht in. Bij een van die missies waren grondtroepen in de problemen en schoot een van de toestellen te hulp door een bom af te werpen.

Nederland heeft acht F-16's ingezet voor de strijd tegen IS, waarvan twee reservetoestellen. De jachtvliegtuigen worden gebruikt voor het bombarderen van strategische doelen zoals IS-kampen en militair materieel en voor het ondersteunen van Iraakse en Koerdische troepen die tegen IS strijden.

'Andy Schleck beŽindigt wielerloopbaan'

Andy Schleck zal donderdag in een persconferentie zijn afscheid als wielrenner aankondigen. Dat meldt het Luxemburgse L'Essentiel woensdag. Eerder werd al bekend dat de door problemen geteisterde Luxemburger een persconferentie zou houden over zijn toekomst.

De 29-jarige Schleck kwam in de afgelopen Tour de France zwaar ten val en liep daarbij een zware knieblessure op. Sindsdien heeft hij geen koers meer gereden en dat gaat dus ook niet meer gebeuren. Schleck is de winnaar van de Tour de France in 2010, nadat Alberto Contador uit de uitslag geschrapt werd. In 2009 en 2011 werd hij tweede in La Grande Boucle. De andere grote zege op zijn palmares is Luik-Bastenaken-Luik, de klassieker die hij in 2009 op zijn naam schreef.

Na zijn tweede plaats in de Tour van 2011 reed Schleck geen deuk in een pakje boter meer. Zijn vaak kansloze optreden resulteerde in Nederland onder meer in bijnamen als Mandy en - nadat hij koers na koers niet uitreed - Abandy Schleck. Eerder dit jaar haalde hij nog een jubileum, door liefst 1000 dagen op rij niet bij de beste tien van een UCI-koers te eindigen.

Letterlijke LoL-clone toegevoegd als e-Sport

Caliber of Spirit een Chinese MOBA is toegevoegd aan de line-up van games tijdens de World Cyber Arena, een e-sports toernooi in China. Dit spel, ontwikkeld door NetDragon is bijna een één op één kloon van de grootste MOBA van de wereld, League of Legends. De game is gemaakt voor Tencent, een bedrijf met veel aandelen in Riot, maker van League of Legends.

Op de champions na is vrijwel alles identiek. De turrets worden fords genoemd, maar qua functie zijn ze hetzelfde. De jungle is precies hetzelfde. De rivier? Hetzelfde. De verschillende statistieken? Hetzelfde. Ondanks dat dit een kloon is, wordt Caliber of Spirit toch als e-sport beschouwd. 

CoS

Dit is echter niet de eerste LoL-kloon die veel belangstelling kreeg. Vorig jaar werd 300 Heroes gereleased, een exacte kloon van League of Legends behalve de champions. Nouja, de champions zijn precies hetzelfde alleen in een ander jasje. De champions zijn wel bijzonder, in plaats van zelf iets verzinnen, gebruiken de makers bestaande personages van televisie zoals animes als One Piece en Naruto. Wil je Shrek spelen? Natuurlijk kan dat. Wil je Kakeshi, Wall-E in elkaar zien trappen? Geen probleem. Mocht je alle driehonderd helden willen unlocken moet je wel betalen. Want net als bij de meeste MOBA's moet je of heel veel spelen, of geld betalen om bepaalde karakters te spelen.

Basketbalsters mogen naar eerste Europese Spelen

De Nederlandse 3x3-basketbalsters mogen volgend jaar meedoen aan de eerste Europese Spelen. Die worden van 12 tot en met 28 juni gehouden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het basketbal staat van 23 tot en met 26 juni op het schema.

Nederland werd vorige maand tijdens de European Tour in Boekarest, wat fungeerde als EK, vierde bij de vrouwen. Vijftien van de zestien daar deelnemende landen mogen naar Baku, plus het team uit Azerbeidzjan. Op het EK moest Nederland zich in de strijd om het brons gewonnen geven tegen België.

De Nederlandse dames lijken toekomst te hebben in het relatief nieuwe 3x3-basketbal, waar gespeeld wordt op een half veld, met één basket en - zoals de naam doet vermoeden - met drie tegen drie. Tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing pakte Nederland knap het zilver door alleen van het ongenaakbare Amerikaanse team te verliezen.

In Baku zal Nederland concurrentie krijgen van de volgende vijftien landen: Rusland, Slovenië, België, Litouwen, Roemenië, Turkije, Zwitserland, Oekraïne, Spanje, Ierland, Tsjechië, Israël, Griekenland, Slowakije en Azerbeidzjan.

Bruidegom vermoordt bruid tijdens huwelijksnacht

Voor het pasgetrouwde stel Scott Samson en Kelly Ecker uit een dorp in het Amerikaanse Indiana was de huwelijksnacht het einde. Letterlijk dan. Na een hoogopgelopen ruzie over geld schoot Scott Kelly vervroegd naar gene zijde. Daarna besloot Scott zelf ook een kijkje te nemen in het hiernamaals.

Na een leuke receptie werd het feest voortgezet in het huis van het kersverse paar. De oudere anesthesioloog van 54 was eindelijk met zijn muurbloempje van 50 getrouwd, een verpleegster in hetzelfde ziekenhuis als waar Scott werkt.

Maar naarmate de avond vorderde, werd de sfeer steeds grimmiger. Sterker nog: bruid en bruidegom kregen een heftige ruzie, over geld uiteraard. Men was het blijkbaar nog niet helemaal eens over de voorwaarden waaronder ze getrouwd waren. Op een bepaald punt riep Scott: "Je zal nooit een cent van mijn geld zien!" Kort daarop, zo rond half twee 's nachts, verliet de laatste gast de bijeenkomst die als feest bedoeld was.

Drie minuten later belde Kelly in paniek het alarmnummer, waarbij ze gilde dat haar man van zins was haar een kopje kleiner te maken.

Toen de hulpdiensten een half uur later arriveerden was het te laat. Zij troffen twee levenloze lichamen aan. Er is een mogelijkheid dat Scott – gezien zijn werk in het ziekenhuis - zijn partner eerst had verdoofd voordat hij zijn daad verrichtte, maar aannemelijk is dat niet.

Ebolacontroles op vliegvelden VS

De Verenigde Staten gaan op luchthavens en andere plekken waar mensen het land binnenkomen screenen op symptomen van ebolabesmetting. Daar heeft het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid woensdag opdracht toe gegeven.

The Washington Post schrijft op basis van een anonieme bron dat op vijf luchthavens de temperatuur zal worden opgenomen van reizigers afkomstig uit West-Afrika. Het gaat om vliegvelden in New York, Chicago, Atlanta, evenals twee vlak buiten New York en Washington.

Douanebeambten gaan reizigers ook voorzien van pamfletten waarin de symptomen worden beschreven. Mensen die zich binnen enkele weken ziek beginnen te voelen wordt geadviseerd een arts te raadplegen. "Je hebt deze kaart gekregen omdat je in de Verenigde Staten bent aangekomen uit een land waar ebola heerst", staat op de flyer. 'Houd alstublieft uw gezondheid in de gaten' en 'neem elke ochtend en avond uw temperatuur op'.

Hoe de verscherpte screenings er precies uit gaan zien werd woensdag niet gezegd. Alejandro Mayorkas zei alleen dat agenten en douanebeambten gaan letten op 'algemene ziekteverschijnselen'.

Straf voor 'ontvoering' belletjetrekker

Een 61-jarige man uit Naarden die in juni een meisje van 9 vasthield in zijn huis is woensdag veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van vijftig uur. De rechtbank acht niet bewezen dat de man het meisje, dat tijdens een WK-wedstrijd van Oranje bij de man aan het belletje trekken was, heeft mishandeld.

De man was het kattenkwaad van het groepje kinderen waar het meisje deel van uitmaakte beu en ging naar buiten. Hij greep het 9-jarige meisje vast en nam haar mee naar binnen. De man wilde onder meer van het kind weten wie de jongen was die met een stok tegen een raam had geslagen.

Op het moment dat de echtgenote van de man het meisje naar huis wilde brengen, stonden haar ouders al op de stoep. Ze deden aangifte van ontvoering en mishandeling. Volgens de ouders heeft de man zo hard aan de haren van het kind getrokken dat ze er een kale plek aan overhield. Niemand heeft echter gezien dat de man aan het haar van het meisje trok en een arts kon ook niet bevestigen dat de kale plek op het hoofd is toe te schrijven aan een mishandeling.

Aan de voorwaardelijke werkstraf zit een proeftijd van twee jaar. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De echtgenote is vrijgesproken.

Verstappen snelste in Imola

Na zich te hebben gepresenteerd in de Formule 1 en sfeer te hebben geproefd in het Walhalla van de autosport, is Max Verstappen terug achter het stuur van een Dallara F314 Volkswagen-Spiess. Namens Van Amersfoort Racing reed hij in het Italiaanse Imola met succes de nodige testrondjes ter voorbereiding op komend weekeinde. Dan staan de volgende races in de Europees Formule 3-kampioenschap op het programma.

De 17-jarige Nederlandse coureur was woensdagmiddag op het circuit Enzo e Dino Ferrari opnieuw met afstand de snelste. Zijn beste ronde ging in 1.36,938, 0,335 seconde vóór de Zweed Felix Rosenqvist. In de ochtendsessie bracht hij 1.36,553 op de klokken.

Verstappen, die in de EK-stand tweede is achter de Fransman Esteban Ocon, rijdt op 16 november ook nog de zeer prestigieuze Grand Prix van Macau. Dat is zijn laatste race in de F3.

Verstappen snelste in Imola
Verstappen snelste in Imola (Foto: ANP)

Zwitserland verbiedt Islamitische Staat

De Zwitserse regering heeft woensdag de extremistische organisatie Islamitische Staat verboden. Ook is het verboden om de organisatie op welke wijze dan ook te steunen.

De Zwitserse Federatieraad vaardigde het verbod woensdag uit en zei dat dit een antwoord is de 'escalatie van de afgelopen weken'.

Het verbod geldt ook voor het verspreiden van propaganda en het inzamelen van geld. Mensen die het verbod overtreden kunnen een celstraf tot drie jaar krijgen.

Albert Heijn bant Zwarte P.

Opnieuw doet een oerhollands bedrijf Zwarte P. in de ban. Ditmaal kiepert Albert Heijn de criminele kindervriend overboord.

De grootgrutter wil hiermee gehoor geven aan de veranderende zeiksnormaatschappij. "We hebben er lang en goed over nagedacht en zijn tot de conclusie gekomen dat Albert Heijn niet doof moet zijn voor het maatschappelijk debat rond Zwarte Piet dat de laatste tijd duidelijk is verhard", aldus Appie.

"Je moet iets met zo'n discussie." Zwarte P. zal voortaan geen rol meer vertolken in commercials. Snoepjes met en zonder Zwarte P. zullen nog naast elkaar in de schappen blijven liggen. Zo kunnen negers snoep zonder, en blanken snoep met Zwarte P. kopen.

Britse militairen gaan strijd aan met ebola

Het Verenigd Koninkrijk stuurt meer dan 750 militairen en het medisch hulpschip RFA Argus naar West-Afrika om daar te helpen in de strijd tegen ebola. Dat meldt het Britse persbureau PA woensdag.

De RFA Argus beschikt over een hospitaal met een eenheid voor intensieve zorg. Het vaartuig zet volgende week samen met drie Merlin-helikopters koers richting Sierra Leone. De militairen zullen in dat land behandelcentra bouwen.

De ebola-uitbraak in West-Afrika heeft aan bijna 3500 mensen het leven gekost.

Marineschip ingezet in strijd tegen ebola

Nederland biedt de Verenigde Naties en de Europese Unie een marineschip aan in de strijd tegen ebola. Het marineschip Karel Doorman kan worden gebruikt om hulpgoederen en transportmiddelen vanuit EU-lidstaten naar West-Afrika te vervoeren, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

"Hulporganisaties hebben behoefte aan medische spullen en voertuigen. Het blijkt lastig deze op de juiste plek te krijgen", zegt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). "Daarom bieden wij extra transportcapaciteit aan."

FOK!toen en Nu: Ebola

Sinds het begin van dit jaar is West-Afrika in de ban van één van de dodelijkste virusziektes op deze planeet. Daar er nogal wat verhalen bestaan over Ebola richten we vandaag in deze FOK!toen en Nu ons vizier op de herkomst, symptomen en ziekteverloop van deze extreem gevaarlijke ziekte.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 15 mei 1995
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 15 mei 1995

De ontdekking van ebola
In 1976 reist de 27-jarige Belgische wetenschapper Peter Piot naar Zaïre. Er heerste een onbekende ziekte en in eerste instantie dacht men aan een variant van de gele koorts. Een Belgische non uit Yambuku was besmet geraakt met de mysterieuze ziekte en Piot kreeg de kans om haar bloed te onderzoeken. Gekleed in een normale laboratoriumjas en een paar simpele rubber handschoenen onderzochten het team van artsen nietsvermoedend het levensgevaarlijke bloed.

Uit de Star News van 10 mei 1995
Uit de Star News van 10 mei 1995

Een aantal muizen en andere proefdieren kregen een hoeveelheid van het besmette bloed toegediend maar in de daaropvolgende dagen gebeurde er niks. Pas na enkele dagen begonnen de dieren ziek te worden en stierven een gruwelijke dood. Piot wist dat hij met een zeer dodelijk virus te maken had. De Belgische non was ondertussen ook al overleden aan de virusziekte en Piot besloot om de ziekte te vernoemen naar de dichtsbijzijnde rivier, de Ebolarivier. Van juni tot november 1976 zouden in Soedan zo'n 284 mensen met het virus besmet raken waarvan 151 zouden overlijden. In augustus van datzelfde jaar zou de ziekte ook de kop opsteken in Zaïre, waar 280 van de 318 besmette mensen de virusziekte niet zouden overleven.

Op enkele incidentjes na zou het tot 1994 duren voordat het dodelijke virus weer van zich liet horen. In het mijnwerkersdorpje Mékouka in de republiek Gabon stierven plotseling 31 mensen en lokale artsen dachten wederom met een variant van de gele koorts te maken te hebben. In het daaropvolgende jaar zou het dodlijke wormvormige virus opnieuw toeslaan in Zaïre. In de stad Kikwit raakten 315 mensen besmet door een persoon die in het oerwoud aan het werk was geweest. Het virus zou zich daarna via familieleden en lokale ziekenhuizen verspreiden. 254 mensen zouden deze keer om het leven komen. In 1996 keerde het ebolavirus weer terug naar de republiek Gabon. Tijdens een jacht was er een dode chimpansee gevonden. Het dier werd geslacht en opgegeten met als resultaat 37 besmettingen waarvan 21 mensen een afschuwelijke dood stierven.

Uit de Nevada Daily Mail van 14 mei 1995
Uit de Nevada Daily Mail van 14 mei 1995

Datzelfde jaar arriveert de ziekte ook in Zuid-Afrika. Een arts, die eerder ebolapatienten heeft behandeld in de republeik Gabon, komt met de ziekteverschijnselen aan in Johannesburg. De arts overleeft de ziekte maar een verpleegster, die tijdens de behandeling besmet is geraakt met ebola, overlijdt aan de smerige ziekte. Begin 1997 zorgt een dode chimpansee nogmaals voor een uitbraak van ebola. Twee jaar later vreest men weer met de letale ziekte te maken te hebben in Congo. Het blijkt echter een uitbraak van het eveneens dodelijke Marburgvirus te zijn, een virus dat trouwens wel uit dezelfde familie als ebola (Filovirius) komt.

Uit de Leeuwarder Courant van 8 december 2006
Uit de Leeuwarder Courant van 8 december 2006

Ebola in de 21e eeuw
In 2000 is Oeganda aan de beurt. In het district Gulu in Oeganda breekt de ziekte uit en zo'n 425 mensen raken met het virus besmet, waarvan meer dan de helft een gruwelijke dood sterft. De ziekte verspreid zich vooral via begrafenissen waarbij de meeste slachtoffers binnen drie weken dood zijn. Tussen 2001 en 2009 zou vooral de republiek Congo meerdere malen door regionale uitbraken van ebola getroffen worden waarbij honderden doden vielen. In zowel Congo als Soedan werd in 2007 een nog onbekende variant van het virus aangetroffen. De nieuwe variant kenmerkt zich door de afwezigheid van externe bloedingen. Veel besmette mensen sterven echter door de koorts die de ziekte veroorzaakt. Ook zo'n 5000 gorillas komen door de slopende ziekte om het leven.

Uit het Dagblad van het Noorden van 24 maart 2014
Uit het Dagblad van het Noorden van 24 maart 2014

De uitbraak van 2014
De uitbraak van 2014 begon eigenlijk al in december 2013. Een 2-jarige peuter uit de Guinese regio Guéckédou werd ziek en zou een paar dagen later overlijden. Een week later overleed ook zijn moeder aan de nog onbekende ziekte en ook het 3-jarige dochtertje blies niet veel later haar laatste adem uit. Omdat er nog niemand aan ebola dacht kon het virus zich gemakkelijk verspreiden. Zo werden veel slachtoffers bij de begrafenis van de oma van de kinderen met het virus besmet. Ook namen nietsvermoedende hulpverleners de letale ziekte met zich mee naar verschillende plaatsen in het land. Zo dook het virus al snel op in een ziekenhuis in Macenta, 100 kilometer verderop. Het epicentrum van de epidemie lag bij het drielandenpunt van Guinee, Sierra Leone en Liberia en zo duurde het niet lang voordat het dodelijke virus de grens overging.

In maart 2014 werd geconstateerd dat er in Liberia ook mensen besmet waren geraakt door het ebolavirus. Ook in Marokko werd het virus bij twee personen aangetroffen. Tot juni 2014 telde men al zo'n 759 besmettingen waarvan 468 met een dodelijke afloop waren. Op 1 oktober 2014 stond de teller op 7492 gevallen van ebola, waarvan 3439 mensen (oftewel 46%) om het leven zijn gekomen in Guinee, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Congo en Senegal. In Spanje overleed eind augustus een missionaris die uit Afrika was overgevlogen. Begin oktober bleek de man alsnog een Spaanse verpleegster met het virus besmet te hebben.

Uit het Dagblad van het Noorden van 1 april 2014
Uit het Dagblad van het Noorden van 1 april 2014

De symptomen
Ebola is een ziekte met een incubatieperiode van 2 tot 21 dagen. Meestal vertonen de ziekteverschijnselen zich na een week na besmetting. De patient heeft last van koorts, heeft last van hoofdpijn en ook pijnscheuten in botten en gewrichten komen vaak voor. In veel gevallen denkt men aan een griepje maar de ziekte verergert daarna snel. De volgende fase kenmerkt zich door een soort gevlekte uitslag op het lichaam die vooral op de romp voorkomt. Het slachtoffer krijgt last van maagkrampen en diareee en moet ook veel overgeven. Ook heeft de besmette persoon last van interne bloedingen van de slijmvliezen en in het maag-darmstelsel. Besmette mensen die de eerste ziekteweek overleven maken een kans om het dodelijke virus te overleven maar velen overlijden alsnog aan een algeheel orgaanfalen of aan de gevolgen van een infectie.

Het ebolavirus is via alle lichaamsvloeistoffen overdraagbaar. Veel besmettingen gebeuren dan ook door mensen die in contact met dode lichamen zijn geweest. De meest waarschijnlijke bron voor de verspreiding van het ebolavirus en aanverwante virussen zijn waarschijnlijk vleermuizen. De dieren verspreiden het virus via hun ontlasting. Ook dieren als chimpansees, gorilla's en antilopen kunnen met het virus worden besmet. Als mensen vervolgens deze beesten slachten en opeten komt het virus weer in de mens terecht.

Uit het Friesch Dagblad van 1 augustus 2014
Uit het Friesch Dagblad van 1 augustus 2014

Medicatie
In de Verenigde Staten wordt al sinds het einde van de tachtiger jaren onderzoek gedaan naar een medicijn tegen de ziekte. Na jaren van laboratoriumonderzoek is een vaccin gevonden dat in elk geval bij muizen en waarschijnlijk ook bij besmette apen werkt. Het nog experimentele medicijn is echter nog niet via vastgelegde procedure op mensen uitgetest. In juli 2014 waren ook twee Amerikaanse artsen met ebola besmet geraakt. Dr. Kent Brantly en Nancy Writebol werden beiden met het experimentele middel ZMapp behandeld. Ook de Spaanse priester werd met het medicijn behandeld maar was te ver verzwakt en zou alsnog overlijden. Voor zover bekend zijn er geen mensen die na genezing van het virus nogmaals ziek zijn geworden door Ebola. Wel zijn er gevallen bekend van mensen die zijn genezen nadat ze een bloedtransfusie hadden gekregen van mensen die eerder de ziekte hadden overleefd.

Uit de Leeuwarder Courant van 3 september 2014
Uit de Leeuwarder Courant van 3 september 2014

Voor meer informatie over het ebolavirus kun je hier terecht.

÷zil drie maanden aan de kant

Arsenal-middenvelder Mesut Özil heeft een scheur in een buitenste knieband en staat tien tot twaalf weken aan de kant. Dat is woensdag gebleken uit een mri-scan, twitterde de Duitse voetbalbond DFB. Özil werd door de DFB onderzocht omdat hij zich met het Duitse team voorbereidde op interlands tegen Polen en Ierland.

Eerder had de DFB al gezegd dat Özil last had van zijn knie toen hij zich bij de Duitse ploeg meldde. Hij miste woensdagochtend de training om zich in München te laten onderzoeken.

Zwarte Piet van neplego geÔntroduceerd

Waar veel speelgoedfabrikanten zwichten voor de lobby van de zeurpieten, roeit het bedrijf BanBao dapper tegen de stroom in. Vanuit het Europese hoofdkantoor in Venlo bestormt de fabrikant van neplego namelijk de markt met heuse Zwarte Piet-poppetjes, weet Omroep Venlo te melden.

De nieuwe Sinterklaascollectie werd dinsdag via Twitter aangekondigd. "De BanBao speelgoed Sinterklaas en Pieten zijn bijna klaar! We werken er hard aan door. Wat zijn ze leuk geworden!?", meldt het bedrijf. Het bedrijf springt daarmee in het gat dat concurrenten als Playmobil en Fisher-Price achterlieten door te stoppen met de productie van Zwarte Pieten.

BanBao is van oorsprong een Chinese fabrikant van neplego. Het speelgoed is in diverse speelgoedwinkels als Intertoys, Bart Smit of Bol.com verkrijgbaar.

Kabinet grijpt mogelijk in bij overdracht jeugdzorg

De gemeenten in vier van de 42 jeugdzorgregio's zijn nog altijd onvoldoende voorbereid op de nieuwe jeugdzorgtaken die zij er vanaf volgend jaar bij krijgen. Het kabinet dreigt in te grijpen als zij hun zaken niet snel op orde krijgen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Gemeenten moeten de jeugdzorg vanaf volgend jaar zelf inkopen en organiseren. Hiervoor werken zij samen in zogenoemde jeugdzorgregio's. Van de 42 regio's zeggen er 38 inmiddels voor voor 1 november contracten te tekenen met de aanbieders van jeugdzorg.

Van Rijn meldde de Kamer in augustus nog dat elf regio's onvoldoende zekerheid konden bieden. "In een elftal regio's hadden wij vragen of het wel goed komt. In zeven van die elf regio's zijn de zaken voldoende op orde of komen ze op korte termijn weer op orde."

De vier betreffende regio's moeten op korte termijn duidelijk maken hoe zij de jeugdzorg gaan organiseren. Doen zij dat niet dan kan in het uiterste geval een bestuurlijke aanwijzing worden gegeven, waarbij een gemeente wordt gedwongen maatregelen te nemen.

Tot ongenoegen van de Kamer werd niet bekendgemaakt om welke gemeenten het precies gaat. Volgens een groot deel van de Kamer moeten gemeenteraden hun wethouders hierop aan kunnen spreken. Van Rijn zegde de Kamer toe binnen twee weken meer informatie te verstrekken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet daarop in zijn bijdrage aan het debat over de invoering van de nieuwe Jeugdwet weten dat gemeenteraden hier wel degelijk van op de hoogte worden gesteld. Als dat allemaal niets oplevert dan wordt deze zogenoemde vooraankondiging aan de gemeenteraden publiek, zei Teeven.

Demonstratie Hamburg loopt uit op veldslag

Een demonstratie van Koerden in de Duitse stad Hamburg is gisteren uitgelopen op een massale veldslag. Een groep van zo'n 400 Koerden protesteerden tegen de opmars van het geteisem van de Islamitische Staat en de huidige situatie rondom de belegerde Koerdische stad Kobane. De Koerden waren hiervoor bijeengekomen bij een moskee in de Hamburgse wijk St. Georg. Een groep van zo'n 400 salafistische haatbaarden was het echter niet met de demonstratie eens en viel de groep aan met ijzeren staven, messen en stenen. Honderden politieagenten waren nodig om de tweede groep uiteen te kunnen houden. Bij de veldslag vielen minstens 23 zwaargewonden.

Politie moest een waterkanon gebruiken om de woedende meute af te koelen en nam ook diverse opmerkelijke wapens in beslag. Zo nam de sterke arm der wet naast de gebruikelijke boksbeugels, messen en stalen knuppels ook een machete en een fiks aantal kebabmessen in beslag. Eerder op de avond waren er ook al botsingen tussen Koerden en radicale moslims bij het station van Hamburg. De groepen bekogelden elkaar daar met onder meer stenen en flessen.

In de Duitse stad Celle, bij Hannover, was het gisteravond weer 'feest'. Net als de voorgaande dag werden daar jezidi's door Tsjetsjeense moslims belaagd. Ook hier moest de politie hardhandig optreden om verder geweld te voorkomen.

Activisten eisen basale rechten voor chimpansee

In New York staat woensdag een hoorzitting op de agenda over de vraag of chimpansees 'personen' genoemd moeten worden, in plaats van 'dingen'. Daarmee hopen dierenrechtenactivisten de mensapen te bevrijden uit wat volgens hen onmenselijke omstandigheden zijn.

In de rechtszaal voert advocaat Steven Wise het woord namens Tommy, die in het plaatsje Fulton County zijn dagen in een kooi slijt. In een eerdere rechtszaak weigerde de rechter in te stemmen met het verzoek van Wise en zijn groep, het Nonhuman Rights Project, om Tommy over te brengen naar een chimpanseeverblijf in Florida.

Volgens Wise hebben dieren met menselijke capaciteiten, zoals chimpansees, recht op basale rechten, waaronder vrijheid van gevangenschap. Zijn groep streeft ook naar de vrijlating van drie andere chimpansees in New York.

De eigenaar van Tommy, Patrick Lavery, zegt dat zijn chimpansee een gelukkig dier is en over kabeltelevisie en een muziekinstallatie beschikt om zich mee te vermaken.

Broers veroordeeld voor verkrachting bij overval

Twee broers van 43 en 46 zijn woensdag veroordeeld voor een gewelddadige woningoverval in Helmond vijftien jaar geleden waarbij de bewoonster meerdere keren werd verkracht. De jongste broer kreeg zes jaar cel. Aan de oudste kon geen straf worden opgelegd omdat hij al een straf van twintig jaar uitzit.

De twee drongen in oktober 1999 de woning van een echtpaar binnen en bedreigden de bewoonster met een pistool. Ze bonden haar aan haar bed vast, omwikkelden haar hoofd met plakband en zetten een mes op haar keel. Ze werd vervolgens drie keer verkracht door in ieder geval een van de verdachten.

Toen de man thuiskwam werd hij met een kussensloop over zijn hoofd naast zijn vrouw vastgebonden op bed. De overvallers dreigden de bewoners dood te schieten, maar lieten ze uiteindelijk levend achter. Ze gingen ervandoor met zo'n 1200 gulden, wat sieraden en een handtas. De broers werden in mei vorig jaar aangehouden na een dna-match. Ze hadden sporen achtergelaten doordat ze in het huis hadden gegeten en bier hadden gedronken.

De rechtbank in Den Bosch wilde de twee beiden een celstraf geven. De oudste broer kan echter geen straf meer krijgen, maar omdat hij voor misdrijven die hij heeft gepleegd na de overval is veroordeeld tot in totaal meer dan twintig jaar cel, kan de rechtbank nu geen celstraf meer opleggen. Destijds was het strafmaximum namelijk twintig jaar.

De broers moeten de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim negenduizend euro.

[vid] Snuivende leraar weer aan het werk

De docent van het Porta Mosana College in Maastricht die vorige maand in opspraak kwam wegens vermeend drugsgebruik is weer aan het werk. Dat meldt 1Limburg woensdag.

Nadat een filmpje opdook waarin de docent te zien was terwijl hij tijdens de wedstrijd Feyenoord - Ajax vermoedelijk cocaïne snoof, werd een onderzoek naar de man ingesteld. In het onderzoek werden de consequenties voor de school, de leerlingen en de docent bekeken. Op basis van de resultaten is besloten dat de gymleraar weer les mag geven.

Medio oktober start de docent in een re-integratietraject. De populaire docent kreeg veel steun van leerlingen. Een petitie om hem weer voor de klas te krijgen, werd 945 keer ondertekend.


Het filmpje van de 'drugsgebruikende' docent

Weer aanhouding in onderzoek Haagse jihadisten

Een 40-jarige man uit Den Haag is dinsdag aangehouden in het onderzoek naar Haagse jihadisten. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk en opruiing, meldt de politie woensdag.

De man meldde zichzelf op het politiebureau nadat hij daarvoor een uitnodiging had ontvangen. Met de aanhouding van de Hagenaar komt het aantal aanhoudingen in het onderzoek naar jihadgangers op twaalf. Er zitten nog zeven mannen vast.

Het Openbaar Ministerie kondigde vorige week aan een groep Haagse jihadisten te vervolgen als terreurorganisatie. Volgens justitie is sprake van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk omdat de verdachten een samenwerkingsverband vormden en sprake was van een rolverdeling. Zo ronselde de een jihadisten op straat en plaatste een ander opruiende teksten op social media.

Olympisch shorttrackkampioene stapt over naar langebaan

Shorttrackster Park Seung-hi heeft de overstap gemaakt naar het langebaanschaatsen. Dat heeft haar management woensdag bekendgemaakt. De Zuid-Koreaanse is nog maar 22 jaar, maar heeft desondanks al een zeer indrukwekkend palmares opgebouwd in het shorttracken.

In 2010 won Park in Vancouver brons op de 1000 en 1500 meter. Dit jaar ging het in Sochi nog een stuk beter, want naast brons op de 500 meter pakte ze het goud op de 1000 meter en de aflossing. Ook pakte ze dit jaar in Montréal de wereldtitel op de 500 meter, wat al haar zevende gouden WK-medaille was, waarvan vijf individueel. Daarnaast won ze op WK's ook nog eens vijf keer zilver en één keer brons.

Park heeft de nationale trials voor het komende shorttrackseizoen overgeslagen en doet vanaf vrijdag mee aan de trials voor het nieuwe seizoen in het langebaanschaatsen. Tijdens het zomerseizoen is ze regelmatig op de langebaan aan het trainen geweest met de inmiddels gestopte sprintlegende Lee Kyou-hyuk.

Park wint shorttrackgoud op de 500 meter in Sochi (Foto: Getty)

Het doel van Park is om in 2018 mee te doen aan de Olympische Spelen in eigen land in Pyeongchang. "Na de Spelen in Sochi heb ik erover nagedacht om mijn loopbaan af te sluiten, maar ik wil mijzelf een kans geven om voor eigen publiek op de Spelen in actie te komen", aldus de Zuid-Koreaanse. "Ik ben nooit bang geweest voor de overstap, want ik ben een optimistisch persoon die graag een uitdaging aangaat en ik heb veel hulp gekregen van mensen om mij heen."

De nu voormalig shorttrackster heeft ook al regelmatig getraind met Lee Sang-hwa, die de afgelopen jaren de 500 meter op de langebaan domineert en het wereldrecord daarop verpulverde. Naar het schijnt wist Park tijdens trainingswedstrijden al regelmatig de tweede tijd neer te zetten, achter Lee. "Zij staat aan de top van de sport en zij gaat mij helpen. Hopelijk kunnen we elkaar wat mooie concurrentie bieden."

Wereldbank: schade ebola kan oplopen tot 32 miljard

De ebola-epidemie in West-Afrika kan de regio in het ernstigste geval voor meer 32 miljard dollar (25,7 miljard euro) aan economische schade toebrengen. Dat stelt de Wereldbank woensdag in een onderzoek naar de economische gevolgen van de uitbraak. Als de epidemie snel wordt beteugeld, blijft de schade beperkt tot negen miljard dollar.

De Wereldbank vraagt zich echter af of de uitbraak voor het einde van dit jaar onder controle is. Het instituut voor ontwikkelingssamenwerking stelde daarom ook een somber scenario op, waarbij de ziekte zich niet beperkt tot Guinee, Sierra Leone en Liberia, maar uitbreidt naar omringende landen.

Zo'n verdere uitbraak zou West-Afrika tot eind volgend jaar 32,6 miljard dollar kunnen kosten, aldus de Wereldbank. Dat scenario zou volgens de instantie 'een catastrofe' zijn.

Hiddema sleept cartoonist voor de rechter

De bekende strafpleiter Theo Hiddema sleept cartoonist Ruben L. Oppenheimer voor de rechter. De flamboyante advocaat is woest over het feit dat hij in de tekening als 'louche' wordt bestempeld, meldt 1Limburg.

De gewraakte prent verscheen op vrijdag 3 oktober 2014 in De Ster, een lokaal sufferdje in Maastricht. Hiddema wordt afgebeeld terwijl hij een sigaret rookt en benadrukt dat hij 'geen homo is',  iets dat hij uitgebreid beschrijft in zijn biografie. Boven de prent staat de titel "Aangifte tegen louche advocaat om boek".

In een brief aan de cartoonist eist de advocaat van Hiddema rectificatie en een voorschot op schadevergoeding. Hiddema laat alle communicatie over de zaak over aan zijn advocaat. "Ik heb niets te zeggen over die krabbelaar."

Voor Oppenheimer is het niet de eerste keer dat hij in aanvaring komt met Hiddema. Twee jaar geleden speelde een vergelijkbaar akkefietje. Ook toen viel de strafpleiter erover dat de cartoonist hem 'louche' noemt.

Oppenheimer denkt dat Hiddema 'op zoek is naar publiciteit'. "Hij wil weer in beeld komen. Ik denk dat de verkoop van zijn biografie tegenvalt. Een relletje komt nu niet slecht uit." De cartoonist ziet de zaak dan ook met vertrouwen tegemoet. "Als een Nederlandse rechter Hiddema in het gelijk zou stellen, dan kunnen alle andere mensen die ik in het verleden heb getekend ook naar de rechter stappen. Dat betekent het einde van mijn vak."

Strijd om Kobani duurt voort

De strijd om de Syrische grensstad Kobani duurt voort. Woensdag voerden buitenlandse gevechtsvliegtuigen opnieuw bombardementen uit op stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) bij de stad. Zeven Syrische mensenrechtenorganisaties roepen de wereld op Kobani te redden uit handen van IS.

Een van de luchtaanvallen trof een heuvel en een open plek bij de stad. Ondertussen waren zware beschietingen te horen: een teken dat de strijd in de stad opnieuw is losgebarsten. De meeste gevechten hebben volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten plaats in de wijk Kani Arban.

Kobani wordt al weken belegerd door IS. De afgelopen dagen veroverde IS delen van de stad en werd door de extremistische strijders op verschillende plekken de zwarte vlag van de organisatie gehesen. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten hebben de luchtaanvallen, die worden uitgevoerd onder leiding van de Verenigde Staten, IS gedwongen zich uit delen van Kobani terug te trekken. Sinds maandag zouden de aanvallen aan zeker 45 militanten het leven hebben gekost.

De Syrische mensenrechtengroepen, waaronder de Koerdische Organisatie voor Mensenrechten en de Mensenrechtenorganisatie in Syrië, stellen dat de 'onmenselijke praktijken' van IS neerkomen op etnische zuivering. Volgens de organisaties zijn bijna 280 duizend mensen op de vlucht geslagen uit angst voor 'moorden, executies, onthoofdingen, het doorsnijden van kelen, chaos en ontvoering van vrouwen en kinderen'.

Kobani wordt vooral verdedigd door Koerdische strijders. Zij zouden woensdag een minaret hebben vernietigd die door IS als uitkijkpost werd gebruikt. Dinsdag gingen in veel Europese steden Koerden de straat op om op hulp te eisen bij de verdediging van de stad. In Turkije kwam het tot rellen tussen agenten en betogers die eisen dat Turkije de Koerden in Kobani de helpende hand toesteekt.

Woensdag zei een Koerdische activist dat hij en nog een aantal activisten, plus 157 Koerdische inwoners van Kobani drie dagen eerder kort na het oversteken van de grens in Turkije waren vastgezet. Onder de vluchtelingen uit Kobani bevinden zich 33 vrouwen en negen kinderen, zei de activist, Mustafa Bali. De overigen zijn volgens hem overwegend oudere mannen. Het was de bedoeling dat de activisten de vluchtelingen de grens over zouden helpen en vervolgens weer zouden terugkeren naar Kobani, zei hij.

"Ze lieten ons door en toen we eenmaal in Turkije waren zetten ze ons vast", zei Bali vanuit een sporthal in de Turkse grensplaats Ali Kor per telefoon tegen Associated Press. Ook de Syrische mensenrechtengroepen bekritiseerden Turkije, omdat het Koerdische vluchtelingen uit het noorden van Syrië zou verhinderen de grens over te steken.

Cel en inrichting voor webcamseks met meisjes

Een 23-jarige man die via een webcam vier meisjes verleidde tot seksuele handelingen moet twintig maanden de cel in. Ook moet hij zich maximaal een jaar laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. De straf valt zwaarder uit dan de officier van justitie had geëist.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de man tussen 2010 en 2014 webcamseks heeft gehad met minimaal vier meisjes tussen de 13 en 16 jaar. De contacten op internet begonnen 'vriendschappelijk', maar uiteindelijk bedreigde hij de kinderen met moord, verkrachting en mishandeling.

Hij dreigde onder meer meer naaktfoto's op internet te zetten. Bij een meisje eiste hij telkens haar zusje op als ze geen seksuele handelingen uitvoerde. "Het leed dat de verdachte deze jonge meisjes heeft toegebracht is bijzonder groot", aldus de rechtbank.

De man is verminderd toerekeningsvatbaar, maar dat leidt volgens de rechtbank niet tot een lagere straf. Gezien de ernst van de feiten en omdat de maatschappij tegen een herhaling van deze feiten moet worden beschermd, acht de rechtbank een zware straf op zijn plaats.

De man heeft tien maanden voorwaardelijke celstraf gekregen. Het OM had dertig maanden cel geëist, waarvan twintig voorwaardelijk.

Duizenden woningen in puin na aardbeving China

Zeker zevenduizend woningen zijn ingestort na de aardbeving die gisteren het zuidwesten van China trof. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua woensdag. De korte, maar hevige beving eiste ten minste een leven. Ook raakten meer dan driehonderd mensen gewond.

De aardbeving vond plaats in de provincie Yunnan en had een kracht van zeker 6,0. Het centrum van de beving lag relatief dicht aan het aardoppervlak, op zo'n tien kilometer diepte, waardoor er veel schade ontstond.

Premier Li Keqiang gaf opdracht tot een "alles in het werk te stellen" om slachtoffers te redden en voorraden naar het getroffen gebied te sturen.

Zeventien teams willen World Tour-status

Er zijn maar zeventien teams die in 2015 een World Tour-licentie willen hebben, terwijl er achttien licenties te vergeven zijn. Dat heeft de UCI woensdag bekendgemaakt. De overgebleven licentie was dit jaar in handen van Garmin-Sharp, maar die ploeg fuseert met Cannondale.

Tien teams zijn al zeker van hun licentie voor volgend jaar. AG2R, Astana, Lampre-Merida, Lotto-Soudal, Movistar, Orica-Greenedge, Europcar, Giant-Alpecin, Katusha en Sky hebben nog een geldige licentie. LottoNL, BMC, Cannondale, Etixx-Quick-Step, FDJ, Tinkoff-Saxo en Trek hebben de benodigde papieren ingeleverd om hun licentie te verlengen.

Er zijn negentien teams die volgend jaar met een Pro Continental-licentie in het peloton willen aantreden. Daar zijn drie nieuwe ploegen bij waaronder de Nederlandse formatie Roompot-Orange.

De UCI gaat nu alle aanvragen beoordelen. Als er geen vreemde dingen worden gevonden worden de licenties op 3 november toegekend. Als er wel onduidelijkheden zijn dan schakelt de UCI de licentiecommissie in om een beslissing te nemen.

Amerikaanse turnsters winnen landenwedstrijd WK turnen

De Amerikaanse turnvrouwen zijn in Nanning wereldkampioen geworden. In de landenwedstrijd in de Chinese stad grepen ze goud met een ruime voorsprong op het gastland. De Russische turnsters veroverden de bronzen medaille.

De turnsters uit de Verenigde Staten, Alyssa Baumann, Simone Biles, Madison Kocian, Ashton Locklear, Kyla Ross en Mykayla Skinner, waren op drie van de vier onderdelen de beste. Alleen op de balk moesten ze China en Roemenië voor laten gaan. Dat leidde tot een totaalscore van 179,280 punten. China scoorde bijna zeven punten minder: 172,587. Rusland vergaarde 171,462 punten.

Nederland bereikte de finale net niet. In de kwalificatie werden de Oranjevrouwen tiende terwijl alleen de eerste acht naar de eindstrijd gingen.

'Verpleegster betastte gezicht met ebolahandschoen'

Spaanse gezondheidsmedewerkers onderzoeken of de verpleegster die in Spanje besmet raakte met ebola haar gezicht heeft aangeraakt met beschermende handschoenen. Teresa Romero liep het virus op bij het behandelen van missionaris Manuel García Viejo, die in Sierra Leone werkte en op 25 september in Madrid aan de ziekte bezweek.

Volgens arts German Ramirez zei Romero tegen hem dat ze zich herinnerde dat ze een keer haar gelaat had aangeraakt met de handschoenen. Ebola is zeer besmettelijk en wordt overgebracht door aanraking met lichaamsvocht van een patiënt.

Romero is tweemaal in de ruimte geweest waar de missionaris werd verzorgd, een keer om zijn luier te verwisselen en een keer om spullen op te halen nadat de patiënt al was overleden. Ze is de eerste persoon die op Europees grondgebied met het dodelijke virus is besmet.

Duitsland klaagt terreurverdachten aan

Het Duitse federale openbaar ministerie heeft twee mannen aangeklaagd voor lidmaatschap van een terreurorganisatie die in Syrië vecht. Doel van de organisatie, Junad al-Sham, is het invoeren van de strenge sharia-wetgeving in Syrië.

Fatih K., een 35-jarige Duitser, en Fatih I., een 27-jarige Turk, zouden lid zijn van Junad al-Sham. Het tweetal zou in juni 2013 naar Syrië zijn gereisd om daar met de groep een paramilitaire training te ondergaan.

Fatih K. zou hebben gevochten voor de organisatie en als cameraman propagandafilms hebben gemaakt. Fatih I. zou dertigduizend aan Junad al-Sham hebben overgemaakt. Een groot deel daarvan, 25 duizend euro, zou hij verworven hebben door een bank op te lichten.

Beide mannen keerden in 2013 terug naar Duitsland. Sinds maart zitten de twee vast.

Nieuwegein verkoopt oud fortterrein

De gemeente Nieuwegein verkoopt een fortterrein dat eind negentiende eeuw werd aangelegd. Het terrein, Batterijen aan de Overeindseweg, is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en is meer dan een eeuw afgesloten geweest voor bezoek, meldt de gemeente woensdag.

Het terrein, dat te boek staat als rijksmonument, moet zo'n 45 duizend euro kosten. De verkoop is onderdeel van een plan om de Hollandse Waterline fort voor fort te renoveren. De gemeente geeft bij de verkoop honderdduizend euro mee. "We leggen er eigenlijk geld op toe, maar dan verwachten we wel dat het terrein van tweeënhalve hectare goed wordt onderhouden", aldus een gemeentewoordvoerder.

Het terrein aan de noordkant van het Amsterdam-Rijnkanaal werd tussen 1871 en 1873 aangelegd als voorpost van Fort Jutphaas. Nederlandse soldaten waren tijdens de Frans-Duitse oorlog in het fort gelegerd. Hoewel Nederland aan die oorlog niet meedeed, was het leger wel gemobiliseerd.

Op het terrein staan nog een houten artillerieloods en een betonnen bomvrij wachthuis. Drie betonnen bunkers kunnen worden gebruikt als opslagruimte. Geïnteresseerden met creatieve ideeën kunnen zich tot 17 november inschrijven. Een scoutingclub of een architectenbureau behoort tot de mogelijkheden, maar de gemeente 'laat zich graag verrassen'.

Weer arrestaties in onderzoek rijexamenfraude

De politie heeft woensdag in Den Helder twee rijschoolhouders (van 46 en 70 jaar) aangehouden op verdenking van fraude met rijexamens. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een fraudezaak, waarbij een rijexaminator kandidaten liet slagen tegen betaling.

Deze 62-jarige examinator uit Purmerend werd maandag al aangehouden en zit nog steeds vast. De kandidaten betaalden tussen de 1000 en 2000 euro extra bovenop het examengeld. In verband met deze kwestie zijn eerder in Zaandam en Amsterdam al drie rijschoolhouders en een 29-jarige rijinstructeur aangehouden.

Weer arrestaties in onderzoek rijexamenfraude
Weer arrestaties in onderzoek rijexamenfraude (Foto: ANP)

Bentley koerst opnieuw af op recordjaar

Bentley ligt nog steeds goed op schema om dit jaar een recordaantal auto's te verkopen. Het van oorsprong Britse luxemerk verkocht in de eerste negen maanden van 2014 wereldwijd 7786 auto's, negentien procent meer dan in die periode een jaar eerder. Dat meldde Bentley, tegenwoordig in handen van Volkswagen, woensdag.

De groei is wel licht afgezwakt ten opzichte van het eerste halfjaar. Toen lag Bentley nog 23 procent boven het niveau van vorig jaar. In 2013 verbeterde Bentley het eigen record al met 10.120 auto's.

In de vier grootste markten voor de autobouwer, Noord- en Zuid-Amerika, China, Europa en het Midden-Oosten, groeide de vraag. Noord- en Zuid-Amerika zijn nog steeds de belangrijkste werelddelen voor de fabrikant, maar China loopt in.

Fatima Moreira de Melo heeft geen zin in kinderen

Fatima Moreira de Melo heeft geen rammelende eierstokken. "Raemon zou een heel lieve vader zijn en ik een prima moeder. Maar ik heb er gewoon geen zin in, als ik heel eerlijk ben", zegt de oud-hockeyster, die samen is met oud-tennisser Raemon Sluiter, in Grazia.

Volgens Moreira de Melo past een kind nu niet in haar leven. "Ik ben 36 en ben me ervan bewust dat ik al ouder word, maar ik schuif het steeds op. Ik wil ook heel graag een hond, maar doe het niet. Dat is niet eerlijk naar dat beest toe."

De pokerspeelster, die te zien is in de tv-serie Bluf, lijkt het vermoeiend haar leven aan te passen. "Mijn generatie wil alles: werk, een lieve vriend, een hypotheek, een sociaal leven en kinderen. Wat een gestres", legt Moreira de Melo uit. "De carrière is maar half, het opvoeden is maar half, de relatie is minder dan half. Dat ga ik mezelf niet aandoen. Als ik iets doe, wil ik het goed doen."

De blondine sluit niet uit dat ze nooit een kind wil. "Het komt zoals het komt. Als we het straks toch willen en het lukt niet, dan heb ik dat ook te accepteren." Sluiter, met wie ze sinds 2007 samen is, wil wel baby's. "Raemons kinderwens is altijd groter geweest, want hij denkt minder na over de gevolgen. Hij zit meer in zijn gevoel, maar begrijpt me wel."

Cambuur verlengt contracten Nienhuis en Bakker

Leonard Nienhuis en Erik Bakker blijven langer verbonden aan SC Cambuur. De contracten van de twee 24-jarige basisspelers zijn tot medio 2017 verlengd, meldt de verrassende nummer vier van de Eredivisie woensdag.

Nienhuis is voor het tweede seizoen op rij de vaste doelman van de club uit Leeuwarden. Hij speelde eerder een jaar op huurbasis voor Veendam. Middenvelder Bakker kwam in de zomer van 2011 over van PEC Zwolle. Hij speelde sindsdien 94 wedstrijden en scoorde daarin 25 keer.

Technisch manager Marcel Keizer spreekt van een 'goed signaal'. "We zijn zeer blij dat twee voor ons belangrijke spelers hebben besloten om langer bij de club te blijven. Bovendien zitten ze al een aantal jaar bij de club, waardoor ze bekend zijn met onze manier van voetballen en werken. In die zin zijn het ook cultuurbewakers, en dat is met onze manier van spelen heel waardevol."

NS wordt ook vervoerder in Schotland

NS mag vanaf april tien jaar lang het treinverkeer in Schotland verzorgen. Het bedrijf heeft de opdracht van de Schotse overheid daarvoor gewonnen, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Volgens de BBC heeft de opdracht een waarde van 2,5 miljard pond (3,2 miljard euro).

Het Nederlandse staatsbedrijf gaat echter niet onder eigen vlag op het Schotse spoor rijden. In het buitenland maakt NS namelijk gebruik van de naam Abellio, dat tot 2010 nog Nedrailways heette. De vervoerder neemt het stokje over van het Schotse Firstgroup, dat de afgelopen tien jaar het personenvervoer via spoor voor zijn rekening nam.

Abellio-topman Jeff Hoogesteger zegt in een reactie 'buitengewoon blij' te zijn met het besluit van het Schotse ministerie voor transport. Op de routes die de NS-dochter volgend jaar gaat rijden, worden jaarlijks 82,5 miljoen treinkaartjes verkocht. Abellio verzorgt momenteel ook al het busverkeer in Londen en rijdt al in enkele gebieden in Groot-Brittannië.

Vakbonden zijn echter minder blij dat het spoorwegcontract in Nederlandse handen valt. Zo spreekt Mick Cash van de spoorbond RMT tegenover de BBC de vrees uit dat het geld voor de concessie niet wordt gebruikt voor investeringen in Schotland, maar om het Nederlandse spoorvervoer te subsidiëren.

Iraanse dissidenten: Teheran wil kernwapens

Teheran is nog altijd bezig met de ontwikkeling van kernwapens in speciaal daarvoor ingerichte fabrieken. Die fabrieken zijn verplaatst naar nieuwe locaties in Teheran om sancties te ontlopen. Dat hebben Iraanse dissidenten van de Mujahedeen-e-Khalq (MEK) woensdag gezegd.

De MEK baseert zich op bronnen bij de Iraanse overheid, die de organisatie niet wil onthullen. Volgens de MEK heeft de Iraanse Defensie-organisatie voor Onderzoek en Informatie (SPND) het gevoeligste onderzoek 'de afgelopen maanden' verplaatst naar een nieuwe locatie in Teheran.

Aan het hoofd van de SPND staat volgens de MEK Mohsem Fakhrizadeh, die wordt omschreven als een brigadegeneraal van de Revolutionaire Garde.

Een deel van de informatie was eerder al bevestigd door het Westen en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie, dat onderzoek doet naar het Iraanse atoomprogramma. De Verenigde Staten hebben de SPND omschreven als 'eerste verantwoordelijke voor onderzoek naar kernwapens'.

Iran ontkent nog altijd ten stelligste dat het over kernwapens wil beschikken.

Ben Saunders stelt operatie uit na vechtpartij

Ben Saunders gaat woensdag toch niet onder het mes. De 31-jarige zanger zou geopereerd worden wegens een poliep, maar heeft die ingreep uitgesteld na de vechtpartij waar hij zaterdag bij betrokken was. "Ik heb nog veel hoofdpijn", liet Saunders weten aan RTL Boulevard.

"Ik ben nog niet fit. Ik zie er niet uit en heb weinig geslapen. Ik kan zo niet geopereerd worden", vindt Saunders, die in 2011 de eerste editie van The Voice of Holland won. De zanger kreeg vorige maand te horen dat hij een poliep op zijn stembanden heeft. Volgens Saunders liep hij die op door het vele optreden.

Zaterdag was de zanger betrokken bij een vechtpartij in Landsmeer. Aan het opstootje hield Saunders een blauw oog en een paar schrammen over. De zanger beweert dat hij door drie man in elkaar is geslagen.

Ooggetuigen stellen echter dat Saunders in een café ruzie kreeg met een dame, waarna hij uit het café werd gezet. Op straat zou de zanger vervolgens vernielingen hebben aangericht, waarna de politie werd ingeschakeld. Saunders ontkent dat verhaal en stelde op social media dat 'ooggetuigen alles zeggen voor een tientje'.

Dautzenberg en Stapel weg bij Fontys

Anton Dautzenberg en Diederik Stapel verlaten de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Dautzenberg omdat hij is ontslagen, Stapel uit solidariteit met zijn collega. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

Schrijver, econoom en neerlandicus Dautzenberg werkte sinds begin vorige maand aan de onderwijsinstelling, onder meer als scriptiebegeleider. Stapel begon ook op 1 september bij Fontys en gaf twee uur per week les. Ze waren in dienst van de Academy for Creative Industries.

"Dautzenberg heeft te horen gekregen dat hij te controversieel is", zegt Diederik Stapel tegen de krant. De schrijver zelf is te aangeslagen om te reageren. Een woordvoerder van Fontys bevestigt de contractbeëindiging tegenover NRC.

Dautzenberg en Stapel zijn geen onbekenden van elkaar. Ze verzorgen samen voorstellingen en hebben het boek De Fictiefabriek geschreven. Beide mannen zijn al eens in opspraak geraakt. Dautzenberg toen hij in 2012 lid werd van de inmiddels verboden pedofielenvereniging Martijn. Stapel omdat hij als hoogleraar psychologie in Tilburg had gefraudeerd met onderzoeksgegevens.

'Pier Scheveningen volgend jaar weer open'

De pier in Scheveningen gaat begin volgend jaar weer open voor het publiek. Dat verwacht curator Marc Udink, meldt Omroep West woensdag op basis van diens verslag. Een van geïnteresseerde partijen heeft een intentieverklaring getekend.

Van de honderd geïnteresseerden in het Scheveningse bouwwerk zijn er op dit moment nog drie over, aldus Udink. Wie van de drie de verklaring ondertekende, is niet bekend bij de omroep. Wel zegt Udink dat er 'uitzicht bestaat op een oplossing voor het einde van het jaar'. "Daarmee komt de voorspelling uit dat de pier binnen twee jaren verkocht zou zijn", schrijft hij.

Een van de geïnteresseerde partijen is een combinatie van Easyhotel en vastgoedontwikkelaar KondorWessels, schrijft Omroep West.

De curator hoopt nu op medewerking van de gemeente Den Haag 'op twee onderwerpen'. Udink specificeert niet welke onderwerpen dat zijn. Ook wat vergunningen en brandveiligheid betreft moet nog een en ander worden geregeld.

De pier is sinds een jaar niet meer toegankelijk voor het publiek. De brandweer vond het in 1959 geopende gevaarte niet brandveilig genoeg. Begin 2013 ging de pier failliet. Eigenaar Van der Valk had de vervallen pier een jaar eerder al te koop gezet.

Pier van Scheveningen (Foto: Novum)
Pier van Scheveningen (Foto: Novum)

Gordon gaat samenwonen met nieuwe liefde

Gordon heeft zijn nieuwe liefde Roelof van der Veen nog maar pas gevonden, maar is al klaar voor de volgende stap. De 46-jarige zanger gaat samenwonen met de binnenhuisarchitect. "Ik wil niet meer alleen zijn, dat ben ik al zo lang geweest", vertelt Gordon deze week in Story.

Gordon en Van der Veen hebben al proefgedraaid. "Roelof heeft een prachtig huis in Amsterdam. De laatste weken heb ik bij hem geslapen, dat voelt al vertrouwd." De zanger en presentator realiseert zich dat hij snel handelt. "Maar het voelt goed. Het is heerlijk om wakker te worden met elkaar."

Van der Veen woont een groot deel van het jaar op Ibiza. Ook Gordon vliegt voortaan vaker naar het Spaanse feesteiland. "We gaan onze tijd verdelen over Blaricum, Ibiza en Amsterdam, dat is toch een droomleven?!"

Dat zijn nieuwe liefde binnenhuisarchitect is, pakt meteen goed uit voor Gordon. "Roelof is mijn villa nieuw leven aan het inblazen. Het was een doodsaaie bedoening geworden, totaal stuurloos. Mijn meubels waren niet meer leuk, ik was er niet meer gelukkig. Roelof is sinds een week bezig en het is al een stuk aangenamer."

Gordon, die al heel wat relaties achter de rug heeft, is er dit keer zeker van dat hij de ware heeft gevonden. "Dit is echte, pure liefde. Dat is gewoon een feit. Ik hoef er niet aan te twijfelen, want dit is wederzijds."

De zanger leerde Van der Veen kennen via zijn ex Chiel, met wie Van der Veen ook scharrelde. "Ik kende Roelof via de Facebook-pagina van Chiel. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en Roelof een lief berichtje gestuurd. Ik kreeg een geweldig bericht terug en dacht: wat een leuke jongen."

Een paar weken later, tijdens de Gay Pride, sloeg de vonk definitief over. "Ik zag hem voor het eerst in levenden lijve en was totaal van slag. Wat een lekker ding, speelde door mijn hoofd. Ik kon hem echt niet laten lopen en heb alles uit de kast gehaald om indruk te maken."

Directeur bestal ALS-stichting

Oud-directeur van Stichting ALS Eric Nolet heeft begin dit jaar geld van de stichting achterovergedrukt. De diefstal werd opgemerkt en Nolet werd op non-actief gesteld. Het geld is inmiddels teruggestort, meldt de stichting woensdag na berichtgeving van Elsevier.

Nolet boekte in januari 92 .000 euro van de stichting over naar zijn privérekening. Volgens de stichting is de poging tot verduistering ontdekt door 'goede interne controle en toezicht'. Uit boekenonderzoek van twee accountants blijkt dat er geen andere bedragen zijn verdwenen. Het is niet duidelijk waarom Nolet het geld overmaakte.

De stichting gaat kijken of juridische stappen tegen de oud-directeur mogelijk zijn. De raad van toezicht is woedend, zegt voorzitter Marguerite Soeteman-Reijnen in Elsevier. "We hebben hiervan opgestoken dat we de touwtjes nog strakker in handen moeten houden. Dit was een hard leermoment."

Nolet was sinds 2011 directeur van de stichting ALS en werd in juni vervangen door Gorrit-Jan Blonk. De stichting werkt met vijf vrijwilligers en groeide de laatste tijd flink. Onder andere door de Ice Bucket Challenge werd veel geld ingezameld voor onderzoek naar de dodelijke spierziekte.

Noord-Korea spreekt over strafkampen

Voor het eerst heeft dinsdag een Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleder publiekelijk gesproken over het bestaan van werkkampen in het communistische land. Ambassadeur voor de Verenigde Naties Ri Tong Il reageerde in New York op een vernietigend VN-rapport over mensenrechtenschendingen in Noord-Korea.

"We hebben heropvoeding-door-arbeidkampen - nee, detentiecentra - waar de mentaliteit van mensen wordt verbeterd en hun kijk op wat zij verkeerd hebben gedaan wordt bijgesteld", zei Ri. Noord-Korea heeft het bestaan van concentratiekampen altijd ontkend.

Het land lijkt dan ook te refereren aan detentiecentra voor mensen die zich schuldig maken aan lichte vergrijpen. Zij worden ook naar strafkampen gestuurd, maar slechts voor kortere tijd.

Politieke criminelen worden in strengere concentratiekampen vastgehouden, waar dwangarbeid, marteling, moord, gedwongen abortussen en ondervoeding plaatsvinden. Tot nu toe heeft Pyongyang het bestaan van deze oorden altijd afgedaan als fabeltjes. Waarschijnlijk doelde Ri met zijn opmerking bij de VN niet op de zware werkkampen voor politieke gevangenen.

Een andere Noord-Koreaanse regeringsfunctionaris zei dinsdag dat er geen gevangenkampen in het land bestaan. Noord-Koreaanse diplomaten lieten weten het hoofdkantoor van de Europese Unie te hebben bezocht en interesse te hebben in een 'open politieke dialoog'. Volgens de EU staat zo'n onderhoud momenteel niet op de agenda.

Ri beantwoordde na zijn toespraak enkele vragen. Hij vertelde echter niet waarom leider Kim Jong Un al meer dan een maand niet in het openbaar is gezien. Kim verscheen voor het laatst op 3 september en er doen geruchten de ronde dat hij ziek zou zijn of dat een coup ophanden is.

Pyongyang liet weten open te staan voor een gesprek over mensenrechten, zolang dit niet wordt gebruikt als een 'middel om te interveniëren' in binnenlandse aangelegenheden. Noord-Korea zegt zelf altijd dat het niet zo kwaad gesteld is met de mensenrechtensituatie in het land. De internationale gemeenschap is het hier niet mee eens en ziet het communistische regime als een van de ergste mensenrechtenschenders ter wereld.

COA hoeft Albayrak niet te betalen

Voormalig directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is terecht ontslagen. Ze heeft geen recht op een ontslagvergoeding. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald in twee procedures die het COA en Albayrak tegen elkaar hadden aangespannen.

Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat Albayrak, die in september 2011 op non-actief werd gesteld, heeft gelogen over het privégebruik van haar dienstauto. Albayrak heeft medewerkers opdracht gegeven haar agenda aan te passen om privéritten te verhullen. Dat deed ze om te voorkomen dat haar salaris, inclusief compensatie voor de bijtelling wegens privégebruik, boven de balkenendenorm zou komen.

Albayrak eiste een ontslagvergoeding en een schadevergoeding van samen zo'n vier ton. Daarbovenop wilde ze geld zien omdat het COA heeft geweigerd haar weer aan het werk te laten gaan, ondanks een bevel daartoe van het gerechtshof in Den Haag. Hierbij ging het om ruim zes ton. Volgens de rechtbank was de weigering terecht, omdat er nieuwe feiten aan het licht waren gekomen.

De zaak rond Albayrak kwam aan het rollen toen de NOS in september 2011 berichtte over misstanden bij het COA. In april 2012 bleek uit een onderzoek in opdracht van toenmalig minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat onder Albayrak een angstcultuur heerste bij het COA. Ook deze onderzoekscommissie concludeerde dat Albayrak had gelogen. Albayrak werd vervolgens ontslagen.

Werkstraf voor ontuchtige hulpverlener

Een 52-jarige man uit Westervoort is wegens ontuchtige handelingen met een cliënt veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur. Ook heeft de rechtbank in Arnhem hem woensdag een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar opgelegd met een proeftijd van vijf jaar. De rechters achtten bewezen dat de hulpverlener bijna vier jaar lang seksuele handelingen heeft verricht bij een mannelijke cliënt.

Het slachtoffer was voor zijn lichamelijke verzorging volledig aangewezen op de man. De rechters spraken dan ook van een 'ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit'. Daarom krijgt de vijftiger naast een werkstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, die een halfjaar cel en een halfjaar voorwaardelijk had geëist, omdat de man nog nooit eerder in aanraking is geweest met politie of justitie.

Ook is het 'merendeel' van de handelingen volgens de rechters beperkt gebleven tot het zoenen op de wang of mond. Maar omdat de man gebrek aan inzicht in zichzelf en in de manier waarop hij heeft gehandeld vertoont, krijgt hij wel een voorwaardelijke gevangenisstraf en een proeftijd opgelegd. De rechters vinden dat ook terecht omdat de man nog altijd hulpverlenende taken uitoefent als vrijwilliger in de bejaardenzorg.

De man krijgt gedurende zijn proeftijd een meldplicht opgelegd en hij moet zich laten behandelen. De rechtbank zag geen aanleiding voor het opleggen van een door de officier van justitie voorgesteld straat- en contactverbod.

Kinderarbeid op bouwplaats Eindhoven

Inspecteurs van de Inspectie SZW hebben vorige week een 10-jarige jongen van een bouwplaats in Eindhoven geplukt. Het jochie was er aan het werk gezet door zijn vader, die met zijn bedrijf een boete tot 4500 euro kan verwachten. Dat zegt een woordvoerder van de inspectie.

De inspecteurs troffen de jongen aan met een mortelslang in zijn handen. Ook droeg hij een helm en veiligheidslaarzen die behoorlijk onder de vlekken van mortelspecie zaten. Andere bouwvakkers waren op dat moment bezig een vloer te storten.

Volgens de inspectie was de jongen bezig met het verplaatsen van de slang en was hij er echt aan het werk. "De vader had zijn zoon niet meegenomen om hem eens rond te leiden, wat wel kan", legt de woordvoerder uit.

In Nederland mogen kinderen pas werken als ze 12 jaar of ouder zijn. Jonger kan wel, zoals in het theater, maar dan moet een ontheffing worden aangevraagd.

Ook viel deze situatie totaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld iemand die zijn kind mee naar kantoor neemt en hem of haar een paar kopietjes laat maken. "Dan gaat het om werkzaamheden van lichte aard, wat niet per se tot een boete hoeft te leiden."

Djokovic eenvoudig langs Thiem

Novak Djokovic heeft probleemloos zijn eerste partij op het masterstoernooi van Beijing gewonnen. De als eerste geplaatste Serviër was woensdag in de tweede ronde in twee sets te sterk voor het Oostenrijkse Dominic Thiem: 6-3 en 6-4. De winnaar van de laatste twee edities treft nu de Kazach Mikhail Kukushkin.

De zegereeks van Kei Nishikori kwam ten einde. De Japanner (7) verloor met 6-7 (5) en 4-6 van de Amerikaan Jack Sock. Nishikori won de afgelopen twee weken de toernooien van Kuala Lumpur en Tokyo en was tien wedstrijden op rij ongeslagen.  Andy Murray zegevierde wel. De als elfde geplaatste Brit was Jerzy Janowicz uit Polen de baas: 7-5 en 6-2.

Vietnamese tanker waarschijnlijk gekaapt

Een Vietnamese tanker die vorige week vertrok uit de haven van Singapore wordt vermist en is waarschijnlijk gekaapt. Dat heeft het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) woensdag gemeld.

Het schip, de Sunrise 689, verloor enkele uren na te zijn uitgevaren het contact met zijn eigenaar, scheepvaartmaatschappij Hai Phong Sea Products. Het schip, met achttien bemanningsleden, vertrok op 2 oktober uit Singapore en had woensdag in Vietnam moeten aankomen. De tanker vervoerde ruim vijfduizend ton dieselolie. De eigenaar acht het vrijwel uitgesloten dat het schip door een technisch mankement of slecht weer in de problemen is gekomen. "Het is waarschijnlijk dat de tanker is gekaapt", aldus een woordvoerder van het bedrijf, Nguyen Vu Diep. Als dat klopt, is het de twaalfde kaping in Zuidoost-Aziatische wateren sinds april. Ook het IMB denkt dat de tanker is gekaapt. Alle communicatieapparatuur lijkt te zijn uitgeschakeld of vernietigd en het schip kan niet per satelliet worden gelokaliseerd, zei Ngo Ngoc Thu van het IMB.

In eerdere gevallen voerden piraten door hen gekaapt tankers naar een onbekende locatie en lieten ze de schepen gaan na de vracht te hebben gestolen.

Vietnam vindt het te warm in cafťs

Wat de Vietnamese regering betreft mag er binnenkort geen bier meer verkocht worden in ruimtes die warmer zijn dan dertig graden. Dat heeft minister Nguyen Phu Cuong van industrie en handel woensdag gezegd in de krant Tuoi Tre. Of een dergelijke wet in de praktijk zal worden nageleefd is de vraag. Vietnamese bierverkopers boeren goed op straat.

Het wetsontwerp is erop gericht consumenten te beschermen, zegt de minister. Veel bierdrinkers zeggen echter dat het voorstel aantoont hoezeer de machthebbers hun contact met de samenleving zijn verloren, gezien de populariteit van buitenbars.

"De regels zijn niet realistisch", aldus Nguyen Van Dan. Hij drinkt tapbier met een salade en kip op een terras in het centrum van Hanoi. "Ze kunnen ons gewoon niet dwingen bier te drinken in ruimtes met airconditioning." Tran Ngoc Son - een zakenman die bij hetzelfde restaurant bier, rundvlees en pinda's heeft besteld - noemt de Vietnamese straatrestaurants 'cultuur'. "We genieten veel meer van ons bier bij straatverkopers dan in zaken met airconditioning", zegt hij. "We hebben de overheid niet nodig om op onze gezondheid te passen."

Vorig jaar dronken de 90 miljoen Vietnamezen gemiddeld 33,3 liter bier per persoon. Het is het grootste bierland van Zuidoost-Azië.

Elfstedentocht-winnaar Van den Berg (86) overleden

Oud-schaatser Jeen van den Berg is overleden. Dat meldt Omrop Fryslân woensdag. Van den Berg is bij het grote publiek bekend als winnaar van de Elfstedentocht in 1954. Hij deed als langebaanschaatser ook tweemaal mee aan de Olympische Spelen.

Naast zijn winst haalde Van den Berg nog enkele mooie klasseringen in de Elfstedentocht. In 1956 werd Van den Berg zesde in de Tocht der Tochten. In 1963 eindigde hij achter Reinier Paping en Jan Uitham als derde in de meest legendarische Elfstedentocht van 1963. Op 44-jarige leeftijd werd Van den Berg de eerste Nederlands kampioen marathonschaatsen. 

De in Friesland geboren schaatser bleef tot op hoge leeftijd schaatsen. In 1985, 1986 en 1997 nam hij deel aan de Elfstedentocht als toerrijder. Van den Berg was al geruime tijd ziek. Hij werd 86 jaar. 

De Elfstedentocht van 1954. (Bron: YouTube)

[Upd] 'Hamilton naar McLaren, Alonso naar Mercedes'

Lewis Hamilton zal vanaf volgend jaar gaan racen voor het Formule 1-team McLaren, zo meldt F1Today. De Brit keert hiermee terug op het oude nest. Zijn plaats bij Mercedes zou ingevuld gaan worden door Fernando Alonso die momenteel nog bij Ferrari onder contract staat.

Het is dit jaar een druk Silly Season in de Formule 1 met veel geruchten rond de topcoureurs. Afgelopen weekend werd bekend dat Sebastian Vettel vertrekt bij Red Bull Racing en dat hij opgevolgd wordt door Daniil Kvyat. Het is nog niet bekend waar de Duitser naar toe gaat, maar het lijkt vrijwel zeker Ferrari te zijn waar hij 25 miljoen euro per jaar kan gaan verdienen.

Nu is Hamilton onderdeel van de geruchtenmolen. De Brit vecht dit hele seizoen een verbeten strijd uit met teamgenoot Nico Rosberg om de wereldtitel. Momenteel leidt Hamilton, maar Rosberg zal zich niet gewonnen geven. De strijd heeft al meermalen voor ruzie tussen beide teamgenoten gezorgd.

Volgens F1Today zal Hamilton dan ook aan het eind van het seizoen vertrekken bij Mercedes. De Brit zou al getekend hebben bij McLaren, het team waarmee hij in 2008 wereldkampioen werd. Volgens een anonieme bron is Hamilton drie weken geleden in Woking geweest en heeft hij toen de deal met McLaren beklonken.

Alonso zou de beoogd opvolger van Hamilton bij Mercedes zijn. De Spanjaard heeft nog een doorlopend contract bij Ferrari, maar is openlijk gefrustreerd over de gang van zaken. Hij ging naar Italië om zijn derde wereldtitel te behalen, maar eindigde enkele malen als tweede in het kampioenschap, achter Vettel. Alonso werd gelinkt aan McLaren en Lotus, maar lijkt nu naar Mercedes te gaan.

De verschuivingen betekenen dat er voor Jenson Button waarschijnlijk geen plek meer is in de Formule 1. De Brit is bij McLaren momenteel teamgenoot van rookie Kevin Magnussen. De Deen lijkt behouden te worden in het seizoen van de terugkeer van motorleverancier Honda. Button zou op zoek moeten naar een ander zitje en zou al een aanbod van Porsche hebben gehad om in 2015 te rijden in het World Endurance Championship.

Update 13.52 uur
McLaren heeft tegenover Pitpass de geruchten over een eventuele terugkeer van Lewis Hamilton ontkend. Een woordvoerder liet weten: "Het gerucht is nergens op gebaseerd, wat niet verrassend is omdat het gepubliceerd is op een zeer onbetrouwbare website. Zoals Ron Dennis al zei in Suzuka, heeft McLaren voor 2015 nog geen enkele coureur definitief vastgelegd."

Zeeuw neemt brandweerman in wurggreep

Een 44-jarige Zeeuw heeft dinsdagnacht in Scharendijke een brandweerman in de wurggreep genomen. De man was onder invloed van alcohol en heeft psychische problemen, laat een politiewoordvoerder weten. Het slachtoffer heeft last van zijn nek en heeft aangifte gedaan van mishandeling.

De brandweer rukte uit naar de Akkerbloemstraat na een melding van brandstichting. Bij aankomst was er nog geen brand, maar stond er wel een man in de voortuin met een aansteker in zijn hand die dreigde spullen in brand te steken.

Toen de brandweermannen bezig waren een waterslang aan te sluiten ging de vlam erin. Een van de brandweermannen liep daarop de tuin in om het vuur te blussen, waarop de verdachte hem in een wurggreep nam. Collega's moesten eraan te pas te komen om de brandweerman uit zijn benarde positie te bevrijden.

De Zeeuw is aangehouden en is in Middelburg in een cel gezet.

Nobelprijs scheikunde voor betere microscopie

De Nobelprijs voor scheikunde is woensdag toegekend aan de Amerikaanse wetenschappers Eric Betzig en William Moerner en de Duitse onderzoeker Stefan Hell. De wetenschappers werden onderscheiden voor hun baanbrekende bijdragen aan fluorescentiemicroscopie. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen bekendgemaakt.

Volgens de Academie hebben de onderzoekers 'optische microscopie naar de nanodimensie' gebracht. Door hun werk kunnen veel nauwkeuriger details worden waargenomen door microscopen. Dit heeft de wetenschap toegang verschaft tot een grotere hoeveelheid gegevens en meer gedetailleerde informatie.

Eerder deze week werden de Nobelprijzen voor geneeskunde en natuurkunde toegekend. De winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur wordt donderdag bekendgemaakt, gevolgd door die van de prijs voor de vrede en economie op respectievelijk vrijdag en maandag.

DriveClub PS Plus-versie uitgesteld door serverproblemen

De PlayStation Plus-editie van DriveClub is uitgesteld. De volledige versie is nog wel gewoon speelbaar.

Door de vele serverproblemen heeft ontwikkelaar Evolution Studios besloten om de gratis versie uit te stellen. De mensen die de volledige versie gekocht hebben kunnen dus wel gewoon aan de slag. Wel heeft de ontwikkelaar aangegeven dat er misschien inlogproblemen zijn, maar dat je wel gewoon de volledige offline singleplayer kunt spelen. Het is nog niet bekend wanneer de plus-versie weer beschikbaar is.

Driveclub

MTN-Qhubeka komend jaar wellicht in World Tour

Het is niet ondenkbaar dat MTN-Qhubeka komend seizoen een World Tour-formatie is. De Zuid-Afrikaanse ploeg, die momenteel nog uitkomt op pro-continentaal niveau, zou kunnen profiteren van de fusie tussen Garmin-Sharp en Cannondale.

Door die samenwerking zijn er voor 2015 nog maar zeventien World Tour-ploegen. Teammanager Doug Ryder van MTN-Qhubeka laat tegenover Cyclingnews weten dat de ploeg interesse heeft om de vrijgekomen plaats op te vullen.

"Als de UCI naar ons toe zou komen, zouden we dat zeker overwegen", liet Ryder weten. Een probleem is wel dat er bij de ploeg slechts 22 renners onder contract staan, waardoor het lastig wordt om te voldoen aan de verplichtingen die bij een World Tour-team horen.

Naast MTN-Qhubeka is ook IAM Cycling nog in de running voor een plek op het hoogste niveau. De Zwitserse ploeg heeft zich nog niet officieel aangemeld bij de internationale wielerunie, maar zou wel geïnteresseerd zijn om de stap omhoog te maken.

Zonderland noemt juryoptreden WK turnen 'schokkend'

Epke Zonderland is normaal gesproken niet de man van de zware woorden, maar ditmaal wil hij zich niet inhouden. Na de ontknoping in de landenfinale op het WK turnen noemt Zonderland de uitslag die de jury op het scorebord toonde 'schokkend'. Japan stond lang op nummer één in het klassement maar China wist op het allerlaatste moment nog voorbij Japan te gaan. 

Zonderland heeft het hier niet over de Chinese Chenglong Zhang die op het laatste onderdeel, de rekstok, een score van 15,966 wist te behalen, maar over diens ploeggenoot. "Ik wist dat hij in staat is om zestien punten te halen, maar wat die tweede Chinees (Chaopan Lin, red.) scoorde, dat sloeg nergens op. Hij kreeg 15,2 terwijl hij zeker een half punt minder had moeten krijgen."

Uiteindelijk won China de landenwedstrijd met 0,1 punt voorsprong op Japan. Zonderland denkt dat de jury daar bewust of onbewust de hand in heeft gehad. "Ik schrok ervan. Dit was zo duidelijk. Het duurde bij elke Chinees bizar lang voordat er een cijfer kwam. Voor mijn gevoel waren ze aan het puzzelen: hoeveel hebben de Chinezen nodig om bovenaan te komen."

De 28-jarige Zonderland laat zich niet gek maken, maar is wel gewaarschuwd. De Chinees Zhang is de grootste concurrent van de huidige wereldkampioen. "Ik moet gewoon een superoefening neerzetten, zo goed dat het zelfs geen invloed heeft als de jury iets wil sjoemelen."


Kenyatta verschijnt voor Strafhof

President Uhuru Kenyatta van Kenia is woensdagochtend verschenen voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Tientallen sympathisanten stonden bij de ingang van het hof om Kenyatta bij aankomst steun te betuigen bij zijn hoorzitting. Het is voor het eerst dat een staatshoofd in functie zich verantwoordt voor een internationaal hof in Den Haag.

Een groep Kenianen is met de president meegereisd. Velen dragen de kleuren van de Keniaanse vlag, zwart, rood en groen. Een chique dame beweert dat zij de buurvrouw is van Kenyatta en beklemtoont dat zij speciaal voor de zitting naar Nederland is gevlogen. Woensdagavond gaat zij weer terug naar Kenia.

Kenyatta is gedagvaard voor een hoorzitting, omdat hij is aangeklaagd voor zijn veronderstelde rol bij het massale geweld na de omstreden presidentsverkiezingen in 2007. Dat kostte aan meer dan 1000 Kenianen het leven. Volgens de aanklagers heeft hij mensen tegen betaling geweld laten plegen.

De 52-jarige Kenyatta zegt dat hij onschuldig is. Volgens de aanklagers van het ICC werkt de Keniaanse regering niet goed mee bij het verzamelen van bewijs. Zo hebben de aanklagers niet de gevraagde telefoon- en bankgegevens gekregen. Daaruit zou moeten blijken dat Kenyatta mensen betaalde.

Kenyatta verschijnt voor Strafhof
Kenyatta verschijnt voor Strafhof (Foto: ANP)

30.000 euro en auto's afgepakt op Schiphol

Bij een grote controle op Schiphol hebben de marechaussee, douane, FIOD en de Belastingdienst dinsdag 34 voertuigen in beslag genomen en bijna 30.000 euro geïncasseerd. De marechaussee maakte de resultaten van de controle woensdag bekend.

De autoriteiten scanden ruim 8000 auto's met automatische kentekenplaatherkenning. In totaal controleerden 80 ambtenaren 160 voertuigen en hun inzittenden bij de aankomsthal. 14 automobilisten krijgen een naheffing opgelegd, omdat ze in een auto met buitenlands kenteken reden, terwijl ze in Nederland wonen.

De marechaussee vond ook twee messen en verdovende middelen.

Chileen overweegt strijd met Blatter aan te gaan

Mogelijk meldt zich een derde kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. Harold Mayne-Nicholls overweegt de strijd aan te gaan, laat hij per e-mail weten aan persbureau AP. Tot op heden hebben alleen Sepp Blatter en Jérôme Champagne zich kandidaat gesteld. De deadline verloopt op 29 januari.

De 53-jarige Mayne-Nicholls meldde dat hij 'de situatie aan het bestuderen is'. "Het is een mogelijkheid op dit moment." Mayne-Nicholls was jarenlang voorzitter van de Chileense voetbalbond en leidde de technische commissie van de FIFA die alle biedingen voor het WK 2018 en 2022 onderzocht.

Inzet van de verkiezing in mei is een vijfjarige termijn als baas van de FIFA. De 78-jarige Blatter bezet die positie al sinds 1998. Bij zijn vorige herverkiezing gaf hij nog aan dat dat zijn laatste termijn zou zijn. Inmiddels is hij daarvan teruggekomen en heeft hij zich weer kandidaat gesteld.

De Gea wil Ronaldo bij Manchester United

David de Gea stond zondag aan de basis van de overwinning van Manchester United op Everton (2-1). De Spaanse keeper spreekt van een van zijn beste wedstrijden ooit.

Manchester United won dankzij doelpunten van Angel Di Maria en Radamel Falcao, maar mocht De Gea dankbaar zijn dat de kleedkamer na 45 minuten werd opgezocht met een voorsprong. Hij keerde de strafshop van Leighton Baines. Na rust had de Spaanse international een aantal belangrijke reddingen in huis.

"Zo’n wedstrijd geeft je veel vertrouwen", zegt De Gea in gesprek met Goal. "Het was een belangrijke overwinning voor het team. Ik denk niet dat ik die wedstrijd snel zal vergeten. Het was een van mijn beste wedstrijden ooit. Misschiel wel de beste, omdat we de wedstrijd wonnen. Er zijn voorbeelden van wedstrijden waarin ik goed speelde, maar we niet wonnen. Dus in dat opzicht was dit de perfecte wedstrijd.”

Na een slechte start in de Premier League lijkt manager Louis van Gaal de boel aardig op de rit te hebben. De Gea verklaart de moeizame start. "We hebben te maken met nieuwe spelers, een nieuwe trainer en een nieuwe speelstijl. Dat is een proces wat tijd nodig heeft. De trainer ziet ook dat we langzaam maar zeker vooruitgang boeken. We winnen nu in ieder geval weer wedstrijden. Uiteindelijk komen we er wel.”

Van Gaal haalde afgelopen zomer Falcao en Di Maria naar Old Trafford. "Ze hebben zich snel aangepast. Ze hebben allebei al gescoord en assists gegeven. Zij maken ons beter. Iedereen heeft kunnen zien hoe goed die twee het hebben gedaan in Spanje. Laten we hopen dat ze hier net zo veel scoren voor Manchester United.

Manchester United slaagde er niet in Cristiano Ronaldo terug te halen. De Gea ziet hem graag komen. "Natuurlijk zie ik Cristiano Ronaldo graag naar Manchester United komen. Maar ik denk dat het heel moeilijk is om hem aan te trekken."

Zonder Ronaldo hoopt De Gea op een succesvol seizoen. “We moeten met Manchester United terug zien te keren in de Champions League. We moeten weer tot de beste clubs van Europa behoren. Hopelijk pakken we dit seizoen een prijs."

Westra: "Astana niet betrokken bij dopinggebruik"

Lieuwe Westra weet zeker dat zijn ploeg Astana niet betrokken is bij het dopinggebruik van Maksim en Valentin Iglinskiy. In zijn column in het Friesch Dagblad schrijft Westra dat hij ervan overtuigd is dat het gebruik bij de renners zelf vandaan kwam.

Maksim Iglinski werd vlak na de Tour de France betrapt, zijn broer Valentin werd eruit gepikt tijdens de Eneco Tour. "Maksim is wel een grote renner", aldus Westra. "Hij won ooit Luik-Bastenaken-Luik en zat dit jaar zelfs in het team waarmee we Nibali aan de Tourzege hielpen."

Echt verbazend dat de twee betrapt werden, vond Westra het niet. "Heel het seizoen had ik in uitslagen niets anders achter zijn naam zien staan dan 'Did Not Finish', maar in de Tour deed hij ons plots pijn", schreef hij over Maksim Iglinsky en diens prestaties in de Tour.

Zuid-Koreaanse politie zoekt vermiste sporters

De Zuid-Koreaanse autoriteiten speuren stad en land af naar zeven sporters en een journalist die sinds het einde van de Asian Games worden vermist. Dat heeft de politie woensdag gezegd. Het sportevenement, waaraan bijna tienduizend atleten deelnamen, werd zaterdag afgesloten.

Het gaat om drie sporters uit Nepal, twee uit Sri Lanka, een uit Bangladesh en een uit de Palestijnse gebieden. Ook een Pakistaanse televisieverslaggever wordt vermist. Hun visa verlopen later deze maand.

De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat het achttal illegaal werk zoekt in het Oost-Aziatische land. De zoektocht spitst zich dan ook vooral toe op de stad Ansan, waar veel gastarbeiders wonen.

Weghorst: "Een lange weg afgelegd"

Wout Weghorst is bezig aan een opvallende opmars. De spits van Heracles Almelo is opgeroepen voor Jong Oranje en hoopt van waarde te zijn tegen Portugal.

Weghorst (22) debuteerde dit seizoen voor Heracles Almelo en scoorde drie keer in zeven competitieduels. De spits (1.97 meter) uit Borne belandde via derdeklasser RKSV NEO, hoofdklasser DETO, Willem II en FC Emmen in Almelo. Weghorst kreeg afgelopen zomer geen nieuw contract bij FC Emmen.

Heracles Almelo haalde de aanvaller transfervrij in huis. "De Eredivisie, moet ik dat wel doen? Is de stap niet te groot? Dat vroeg ik me af", vertelt Weghorst tegen het Algemeen Dagblad. "Ik wil mezelf later niets kunnen verwijten. Daarom besloot ik de kans te grijpen."

De Tukker haakte aan op Eredivisie-niveau en scoorde al tegen FC Twente en Ajax. "Kippenvel, joh. Heb ik elke wedstrijd weer. Jong Oranje en een basisplaats bij Heracles - daar had ik in de zomer meteen voor getekend", aldus de boomlange centrumspits.

"Het gaat me nu even voor de wind. Ik heb een lange weg afgelegd om hier te komen en altijd keihard moeten werken. Ik heb tegenslagen gekend, ook op privégebied. Bijvoorbeeld de scheiding van mijn ouders. Juist daarom geniet ik misschien nog wel meer van deze weken dan ik anders had gedaan", besluit Weghorst.

Wawrinka sneuvelt tegen Simon in Shanghai

Stan Wawrinka is direct uitgeschakeld bij het masterstoernooi van Shanghai. De als vierde geplaatste Zwitser ging woensdag in de tweede ronde onderuit tegen Gilles Simon. De Fransman zegevierde in drie sets: 7-5, 5-7 en 4-6. David Ferrer ging wel verder.

Wawrinka, winnaar van de Australian Open, had in de eerste ronde een bye en kwam zodoende voor het eerst in actie. Simon bracht door zijn overwinning de stand in onderlinge ontmoetingen op 2-2. In mei op Roland Garros had Wawrinka nog in vijf sets gewonnen.

De als vijfde geplaatste Ferrer won met veel moeite van Martin Klizan. De Slowaak pakte de eerste set, maar zag daarna zijn Spaanse opponent de regie overnemen: 6-4, 6-7 (4) en 4-6.

FOK! Film Top 100 - 2014

Het is tijd voor het belangrijkste jaarlijkse filmevenement van de FOK!-community: de FOK! Film Top 100. De laatste twee edities werden gewonnen door het Pulp Fiction van Quentin Tarantino en over een maandje hebben we antwoord op de prangende vraag: kan de film de hattrick completeren of gaat er toch een andere film met de winst aan de haal? 

Natuurlijk is het aan jullie om dit antwoord te formuleren. De opzet is net zo eenvoudig als anders: post je lijst met favoriete films op het forum en de organisatie zorgt voor de rest.Dit jaar verloot de crew van FOK! weer een prijs onder de deelnemers; na het posten van je lijst maak je namelijk kans op een pakket met dvd’s en Blu-Ray’s! 

filmpakket

Deelnemen doe je door naar dit topic te gaan en je persoonlijke toplijst te plaatsen. Er zijn wel een paar richtlijnen voor het inleveren van je lijst, dus lees even de OP door, zodat je het de organisatie zo gemakkelijk mogelijk kunt maken. 

De deadline van de dertiende FOK! Film Top 100 verstrijkt zaterdag 11 oktober om 23.59u. Hier vind je de uitslag van het afgelopen jaar. Rest ons alleen te zeggen: neem je tijd, ga er rustig voor zitten en check goed of je al jouw favoriete films in de lijst hebt staan. Succes en vooral veel plezier!

Adrie van der Poel vreest voor onsportief publiek

Adrie van der Poel heeft het Belgische wielerpubliek gevraagd zich sportief te gedragen tijdens het veldritseizoen. Hij is bang dat de toeschouwers het niet kunnen waarderen als de Nederlandse renners hoge ogen blijven gooien.

Zoon Mathieu vormt samen met Lars van der Haar een grote bedreiging voor de Belgische hegemonie in het veldrijden. Van der Poel won zondag de eerste cross die meetelt voor het klassement. Vader Adrie vreest dat het publiek zich tegen de Nederlanders gaat keren.

"Mijn zoon werd al eens uitgefloten", liet de oud-renner weten. "Je mag best fanatiek zijn als supporter, maar je moet de sporters niet kleineren." In het verleden hadden Nederlandse veldrijders als Lars Boom en Richard Groenendaal al last van het fanatieke Belgische publiek. 

Richard Groenendaal heeft het aan de stok met een aantal toeschouwers. (Bron: YouTube)

Meervoudig wereldkampioene skeleton Thees stopt

Skeletonpilote Marion Thees heeft besloten een punt achter haar loopbaan te zetten. Dat heeft de Duitse via Facebook bekendgemaakt. De 30-jarige pilote wil zich wel als trainer bezig blijven houden met het skeleton.

"In de 18 jaar dat ik aan topsport heb gedaan, eerst in het rodelen en daarna in het skeleton, heb ik enorm veel mooie momenten mee mogen maken. Als kind wilde ik altijd wereldkampioen worden en meedoen aan de Olympische Spelen. Ook al heb ik nooit een olympische medaille gewonnen, de twee dromen uit mijn jeugd heb ik beiden waargemaakt", schrijft Thees op Facebook.

Thees maakte in januari 2005 haar debuut in de World Cup, toen nog onder de naam Marion Trott. Het duurde even tot ze voet aan de grond kreeg in de wereldtop, maar in februari 2008 pakte ze met de derde plek in Königssee haar eerste podiumplaats. In het volgende seizoen kwam de definitieve doorbraak van Trott. In Whistler en Park City pakte ze de zege, waarmee ze het eindklassement van de World Cup veroverde.

Thees gaat van start tijdens een World Cup in Sochi (Foto: Getty)

In de jaren daarna bleef ze altijd in de top meedraaien, met het seizoen 2012/13 als hoogtepunt: Met een miniem verschil versloeg ze landgenote Anja Huber en pakte ze haar tweede World Cup-titel. Daarna ging het minder, want afgelopen winter haalde ze maar vier keer de beste tien en geen enkele keer het podium. Toch werd ze nog zesde in de eindstand van de World Cup.

Ook op grote toernooien heeft Thees een mooi palmares bij elkaar weten te sleeën. In 2009 en 2011 werd ze individueel wereldkampioene. In beide jaren pakte ze ook met het Duitse team de wereldtitel, terwijl ze daarmee in 2012 en 2013 zilver won. Op de Olympische Spelen kende ze wat minder succes. In 2010 werd ze in Vancouver achtste, op de baan waar ze een jaar eerder nog haar eerste World Cup-zege pakte. In Sochi moest ze dit jaar genoegen nemen met een dertiende plek.

Blatter: "WK-ticket Europa naar Afrika"

Wereldvoetbalbaas Sepp Blatter lijkt er alles aan gelegen te zijn om nog vier jaar op het pluche te mogen zitten. De Zwitser wil op het WK voetbal van 2018 in Rusland een extra Afrikaanse deelnemer, omdat het continent 'pijnlijk ondervertegenwoordigd' is. Het bericht komt uit de mond van Theo Zwanziger, bestuurder bij de FIFA.

In het uitvoerend comité van de FIFA heeft Blatter een meerderheid van de leden achter zich, waardoor het een kwestie van tijd lijkt te zijn dat het plan goedgekeurd wordt. Europa zal naast organisator Rusland nog dertien landen deel laten nemen, terwijl Afrika nu op vijf deelnemers staat.

Tijdens het afgelopen WK in Brazilië deelden Europa en Zuid-Amerika de lakens uit. Met Duitsland leverde het mondiale toernooi voor de derde maal op rij een Europese winnaar op. Beste Afrikaanse landen waren Algerije en Nigeria die in de achtste finale sneuvelden. Kameroen, Ivoorkust en Ghana overleefden de groepsfase niet. Het is dan ook UEFA-voorzitter Michel Platini die gepleit heeft voor meer Europese deelnemers, maar de UEFA levert slechts acht van de 25 leden van het uitvoerend Comité van de FIFA.

Dat het plan van Blatter nu naar buiten komt lijkt geen toeval te zijn. De FIFA houdt volgend jaar verkiezingen voor een nieuwe president en de 78-jarige Zwitser wil graag opgaan voor zijn vijfde termijn. Vanuit Europa is veel kritiek op zijn functioneren, onder meer omdat hij de voortdurende corruptie bij de wereldvoetbalbond niet de kop indrukt. Met de steun uit onder meer Afrika wil Blatter aan kunnen blijven.

God Only Knows gezongen door heel veel muzieksterren!

Sir Elton John, One Direction, Pharrell Williams, Stevie Wonder, Jake Bugg, Lorde, Emeli Sandé, Chris Martin, Kylie Minogue, Paloma Faith, Sam Smith, Florence Welch, Chrissie Hynde, Brian May, Dave Grohl, klassieke muzikanten Alison Balsom, Martin James Bartlett, Danielle de Niese en Nicola Benedetti; folk-zangeres Eliza Carthy; de Sengalese zanger Baaba Maal; jazz artiest Jamie Cullum, Jaz Dhami, Zane Lowe, Lauren Laverne, Katie Derham, Gareth Malone, Jools Holland......... deze mensen zingen allemaal mee met dit liedje!


'COA slordig met gegevens asielzoekers'

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) levert de gegevens van asielzoekers die recht hebben op huisvesting slordig aan. Vaak zijn de gegevens zo incompleet dat een gemeente op grond daarvan geen woonruimte kan toewijzen. Het gevolg is dat deze asielzoekers veel langer dan de toegestane termijn van 3,5 maand moeten wachten op een dak boven hun hoofd.

Dat antwoordt het Utrechtse stadsbestuur op vragen van de PvdA en GroenLinks in die stad. In Utrecht is de wachttijd voor asielzoekers en hun gezin al opgelopen tot ongeveer een halfjaar. Het COA meldde dit jaar tot nu toe 111 personen aan voor huisvesting in Utrecht, maar 70 procent van de aanmeldingen was incompleet, aldus het college.

Britse volk erft schilderijen Churchill

Bijna 40 schilderijen die de Britse oud-premier Sir Winston Churchill schilderde, worden eigendom van het Britse volk. Dat staat in het testament van de jongste dochter van Churchill, meldde de BBC woensdag. Lady Mary Soames overleed in mei.

De 38 schilderijen hangen in het Churchill-huis in Kent, dat sinds 1966 te bezoeken is. Churchill maakte meer dan 500 schilderijen. Sommige brachten op veilingen tonnen op. In het testament van Soames staat dat ze wil dat de werken in het Churchill-huis blijven.

Churchill (1874-1965) sleepte de Britten als premier door de Tweede Wereldoorlog. De Conservatieve politicus verloor de verkiezingen van 1945, maar keerde in 1951 als premier terug. Op 7 april 1955 verliet hij de politiek. Churchill overleed in 1965.

Britse volk erft schilderijen Churchill
Britse volk erft schilderijen Churchill (Foto: ANP)

Skiester Vonn klaar voor rentree na blessureleed

Voor Lindsey Vonn staan de komende vier jaar in het teken van de Winterspelen van Pyeongchang in 2018. De Amerikaanse miste de Spelen van afgelopen winter door een zware knieblessure, maar is klaar voor haar terugkeer.

De skiester heeft veel zin om in december, bij de start van het wereldbekerseizoen in Lake Louise, de buitenwereld te laten zien het kunstje nog niet verleerd te zijn. "Ik heb geen geduld. Ook nu duurt het eigenlijk te lang voor me voordat het seizoen begint", zei de Amerikaanse ster.

Met de motivatie van Vonn zit het wel goed. "Ik wil zo veel mogelijk wedstrijden winnen", liet ze weten. "En liefst meteen al in Lake Louise, waar het seizoen begint met drie wedstrijden. Die piste ligt me."

Rechter gebruikt tieten in gerechtelijk document

In Italië moest deze week een rechter zelf voor de rechtbank verschijnen. De beste man had namelijk het woord 'tieten' gebruikt in een gerechtelijk document.

De rechter in kwestie is werkzaam in de plaats Torre Annunziata. Daar werden onlangs twee mannen tot zware straffen veroordeeld wegens het aanranden van een tienermeisje.

Het illustere duo had het meisje aan haar tietjes gevoeld. In het document dat de rechter naar aanleiding van de veroordeling opmaakte, omschreef hij de plek waar het tweetal haar had betast als 'tette', hetgeen Italiaans is voor 'tieten'.

Volgens de hoogste rechtbank van Italië, het Hof van Cassatie, heeft de rechter een informele bewoording gebruikt die alleen in 'ongemanierde omgangstaal' wordt gebezigd. De beste man heeft maandag echter slechts een standje gekregen voor zijn ondeugende daad.

Diablo 3-update voor PS4 en Xbox One

Patch 2.1.0 is nu live voor Diablo III: Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition op PlayStation 4 and Xbox One. De update is sinds gisteren beschikbaar.

In de update zit nieuwe content als Greater Rifts, The Vault, The Cresspools, Legendary items en Legendary gems. Voor zover bekend is de patch nog niet beschikbaar op Playstation 3 en Xbox 360. Voor de volledige patch notes kun je hier kijken.

AZ lijdt drie miljoen euro verlies

AZ heeft het vorige seizoen een verlies geleden van 3,1 miljoen euro. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarcijfers. AZ zag de bedrijfskosten met ruim negen miljoen euro stijgen. Het negatieve resultaat komt ook doordat er minder transferinkomsten waren.

AZ zegt te verwachten dat de KNVB de club nu terugzet naar categorie 2. Nu zitten de Alkmaarders nog in categorie 3, met daarin de financieel gezondste clubs van Nederland.

Ook het lopende seizoen verwachten de Noord-Hollanders verlies te lijden. AZ speelt voor het eerst sinds 2008 geen Europees voetbal. Vorig seizoen leverde de kwartfinaleplaats in de Europa League AZ nog veel geld op.

'Thaise politie zoekt Nederlander om moord'

De Thaise politie zoekt een Nederlander die verdacht wordt van de moord op zijn Thaise vrouw. Dat heeft de Bangkok Post dinsdag gemeld. Volgens de Thaise krant werd de 35-jarige vrouw door haar vader dood gevonden in het huis waar ze samen met de Nederlander woonde, in een plaats niet ver van Bangkok.

Ze was toen al zo'n 3 dagen dood. Waar de 40-jarige Nederlander is, is onduidelijk. Volgens buren had het koppel zaterdagavond flinke ruzie over het veelvuldig gebruik van Facebook van de vrouw. De ochtend na de ruzie zagen de buren dat de Nederlander met zijn auto vertrok. Hij zou niet meer terug zijn gekomen. Het stel was volgens de krant 2 jaar samen.

Volgens de autoriteiten is het slachtoffer vermoedelijk met een hard voorwerp op haar hoofd geslagen. In het huis werd een briefje gevonden, waarschijnlijk geschreven door de Nederlandse man.

De foto van de Nederlander is naar de Thaise douane gestuurd, om te voorkomen dat de verdachte het land verlaat.

'Alberto Stegeman smokkelt wapen rechtbank in'

SBS6-journalist Alberto Stegeman zegt dat het hem gelukt is met nepwapens de rechtbank van Utrecht binnen te komen. Hij wilde duidelijk maken dat de beveiliging van een rechtbank ernstig tekortschiet. Zondag laat de misdaadverslaggever zijn bevindingen zien in Undercover in Nederland, meldt SBS6.

Volgens Stegeman is de aangescherpte beveiliging in rechtbanken eenvoudig te omzeilen. Ondanks identificatieplicht, scanners en beveiligers kunnen wildvreemden de rechtbank helemaal uitkammen. "De achterdeur staat wagenwijd open, en daar is geen beveiliger te zien", aldus Stegeman.

"Ik had wapens of zelfs explosieven kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker achter de strenge beveiliging", aldus Stegeman. "Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig."

Het probleem is volgens Stegeman de administratie achter de zogeheten Rijkspas. Deze pas wordt als toegangspas of identificatiemiddel gebruikt door iedereen bij de overheid. Stegeman vraagt zich af wat de pas waard is als de administratie 'zo slordig is en structureel faalt'. "Als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat."

'Banken haalden miljarden op met emissies'

Europese banken hebben voor 38 miljard euro aan aandelenuitgiftes aangekondigd in de aanloop naar de grootschalige balanscontrole van de Europese Centrale Bank (ECB). Door de emissies hebben veel banken hun balansen weten te vergroten. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

Zo'n 28 miljard euro kwam dit jaar al binnen door de uitgiftes. Vooral banken in Zuid-Europa versterkten hun balansen door via emissies kapitaal op te houden. Maar ook Deutsche Bank paste de truc toe. De bank haalde halverwege dit jaar 6,5 miljard euro op.

Nederlandse banken hebben geen emissies aangekondigd. "Kennelijk verwachten Nederlandse banken dat ze gewoon goed door de balanstest komen", stelt onderzoeker van het Centraal Planbureau Michiel Bijlsma in de zakenkrant. Directeur van De Nederlandsche Bank Jan Sijbrand zei onlangs nog dat het ophalen van kapitaal er voor Nederlandse banken niet in zit, omdat er geen markt voor zou zijn.

De resultaten van de zogeheten Asset Quality Review en de stresstest van de ECB worden eind oktober openbaar gemaakt. Deze weken bespreekt de ECB de prestaties al met de banken zelf.

Kunstcollectie supermarktduo brengt vier miljoen op

De kunstcollectie van Piet en Jannie Hofland, oprichters van een voorloper van supermarkt C1000, heeft bijna vier miljoen euro opgebracht. Dat heeft veilinghuis Christie's woensdag laten weten.

De collectie bestond uit 67 schilderijen en aquarellen. Onder meer een werk van Piet Mondriaan kwam bij Christie's onder de hamer. Het schilderij Hoeve aan de Gein achter Bomenrij wisselde voor 770 duizend euro van eigenaar. Ook werken van Jan Toorop en Kees van Dongen werden verkocht.

Het schilderij Meisje in Rode Kimono van George Hendrik Breitner werd op ruim driehonderdduizend euro afgeslagen. Dat is ruim zestigduizend euro lager dan het schilderij Meisje in Rode Kimono voor Spiegel, dat vier jaar geleden werd geveild.

Piet en Jannie Hofland richtten in de jaren vijftig zelfbedieningszaak PEHA op, die later opging in de C1000. Ze verzamelden de schilderijen en aquarellen sinds de jaren zeventig. Hun kinderen besloten de collectie te verkopen.

Burgerdode na vuurgevecht om Kashmir

Bij zware vuurgevechten tussen militairen in het Indiase Kashmir en Pakistan is zeker een burger om het leven gekomen. Dat heeft een Indiase politieagent woensdag gezegd. De vechtende militairen komen uit India en Pakistan.

Bij de zware gevechten raakten volgens de politieman door kogels en mortieren zeker achttien burgers aan Indiase zijde gewond. Er zijn nog geen berichten over Pakistaanse slachtoffers.

Het geweld is een van de zwaarste schendingen van het bestand uit 2003 tot nu toe, hoewel er geregeld botsingen zijn geweest. India en Pakistan zeggen beiden aanspraak te maken op Kashmir.

Costume Quest 2 is klaar voor Halloween

Het vervolg op de Halloween-rpg Costume Quest is sinds gisteren verkrijgbaar. In Costume Quest 2 is Halloween verboden en reis je door de tijd om tegen tandarts-soldaten te strijden. Je kunt kiezen om te spelen als Reynold of zijn grote zus Wren.

De meeste recensies zijn positief over Costume Quest 2. Om het verhaal helemaal te kunnen volgen is het aan te raden om Costume Quest gespeeld te hebben.

"India is bezig cricket te vermoorden"

India is bezig om de cricketsport te vermoorden, zo claimt Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah. De Koeweiti is president van de Aziatische Olympische Raad (OCA). Vooral de beslissing van de Indiase cricketbond om geen teams naar de Asian Games in Zuid-Korea te sturen is hem een doorn in het oog.

Cricket stond voor de tweede keer op het programma van de Games. Net als in 2010 besloot India, een grootmacht in de sport, om zowel bij de mannen als de vrouwen geen team te sturen. Er zou geen tijd zijn in het drukke programma, onder andere doordat het evenement in Incheon gelijktijdig gehouden werd met de lucratieve Champions League Twenty20 in India.

Toch deden andere grote cricketlanden wel mee. Bangladesh en Sri Lanka deden bij zowel de mannen als vrouwen mee - met goud voor de mannen uit Sri Lanka - terwijl Pakistan een vrouwenteam stuurde dat de titel veroverde. "Als we een sport op het programma hebben staan willen we altijd de besten uit die sport aanwezig zien", aldus Al-Sabah. "Het feit dat India hier niet is zorgt ervoor dat minder landen mee willen doen, wat uiteindelijk de dood kan betekenen van de cricketsport."

"Het is niet goed om te zien dat India geen teams gestuurd heeft. Ik respecteer hun beslissing, maar ik denk dat de leiding van het cricket in India geen interesse heeft in de promotie van de sport. Het enige wat zij willen is om er een business van te maken en geld te verdienen. Ze willen de hele markt en de hele sport controleren."

Cricket is vooral populair in veel delen van het Britse Gemenebest, waaronder Australië, de Caraïben en het Indiase subcontinent. De zeer lucratieve Indiase Premier League, begonnen in 2008, staat tegenwoordig model voor professionele competities. Alleen in 1900 werd cricket gespeeld op de Olympische Spelen, waar Groot-Brittannië in Parijs het goud pakte.

Premier AustraliŽ: grens dicht voor haatimam

De Australische minister-president Tony Abbott wil dat radicale islamitische predikers niet meer het land binnen kunnen komen. Dat liet hij woensdag weten, naar aanleiding van een toespraak van de islamitische partij Hizb ut-Tahrir in Sydney afgelopen week. Daarin werd opgeroepen om Australië deel uit te laten maken van een wereldwijde moslimstaat.

"We willen er zeker van zijn dat haatpredikers niet naar ons land komen om hun extremistische boodschap te verkondigen", vertelde Abbott aan de aanwezige journalisten.

Naar schatting vechten er 160 Australiërs bij terreurbeweging Islamitische Staat. Omdat deze jihadisten kunnen terugkeren, is het land extra alert voor mogelijke aanslagen.

Premier Australië: grens dicht voor haatimam
Premier Australië: grens dicht voor haatimam (Foto: ANP)

Booreiland ontruimd om radioactief schip

Een booreiland in de Noordzee is in de nacht van dinsdag op woensdag ontruimd, omdat in de buurt een schip met radioactief afval ronddobbert. Dinsdagavond brak er brand uit op het schip, waardoor de motor van het vaartuig het begaf. De bemanning probeert het schip voor anker te leggen, meldde de BBC.

Het schip drijft in de zeearm Moray Firth in het noorden van Schotland. De brand is geblust, maar de bemanning heeft de boot nog niet onder controle kunnen krijgen. De kustwacht van Aberdeen heeft een sleepboot naar de plek gestuurd. De 52 bemanningsleden van het booreiland, zo'n 11 kilometer van het schip vandaan, zijn ondergebracht in een legerkamp.

Homohuwelijk voor meer Amerikaanse staten

Ook homoseksuele mannen en vrouwen uit de staten Idaho en Nevada mogen sinds dinsdag met elkaar trouwen. Rechters vonden namelijk dat een verbod op het homohuwelijk tegen de Amerikaanse grondwet in ging.

De Republikeinse gouverneur van Nevada liet eerder dit jaar al weten geen tegenstander meer te zijn van het homohuwelijk. Dit in tegenstelling tot de gouverneur van Idaho, eveneens een Republikein, die teleurgesteld is in het besluit van de rechtbank.

Afgelopen maandag werd het homohuwelijk al in vijf andere staten toegestaan, namelijk in Utah, Oklahoma, Virginia, Wisconsin en Indiana.

Homohuwelijk voor meer Amerikaanse staten
Homohuwelijk voor meer Amerikaanse staten (Foto: ANP)

Zwemmer Japan 1,5 jaar geschorst na diefstal

De Japanse topzwemmer Naoya Tomita is voor anderhalf jaar geschorst door zijn bond nadat hij bij de Asian Games was betrapt op het stelen van een camera. Tomita, een voormalig wereldkampioen op de kortebaan, had het fototoestel ter waarde van zo'n 6000 euro gestolen van een voor een Zuid-Koreaans persbureau werkende journalist.

Hij werd betrapt dankzij bewakingscamera's en door zijn land meteen verbannen van de Spelen die gehouden werden in de Zuid-Koreaanse stad Incheon. Tomita moest zijn terugreis zelf betalen.

De schorsing van 18 maanden werd woensdag gemeld door Kyodo. Het Japanse persbureau wist tevens dat Tomita (25) zijn baan bij sportkledingfabrikant Descente kwijt is.

Wielrenner De Weert naar TEAMLottoNL

De Belgische wielrenner Kevin de Weert gaat een 2-jarig contract ondertekenen bij TEAMLottoNL, de opvolger van de huidige Belkinploeg. Dat bevestigt de renner in de Gazet van Antwerpen van woensdag. "Ik voel me hier heel goed bij. Bij een WorldTourploeg tekenen, was altijd mijn wens", zegt De Weert die afkomstig is van Omega Pharma-Quick-Step.

"Nu kan ik de wedstrijden rijden waar ik me altijd voor heb kunnen opladen. Ik heb natuurlijk nog niet de zekerheid om de Tour te rijden, maar er zijn wel wat afspraken gemaakt in die richting. Een vierde Tour rijden, al zal dat in dienst zijn van een kopman, is mijn grootste doel", liet de 32-jarige renner weten. De Telegraaf meldt daarnaast de komst van George Bennett. De Nieuw-Zeelander komt over van Cannondale.

'Beveiliger liet Koerdische betogers binnen'

De Koerdische demonstranten die maandagavond de hal van de Tweede Kamer binnendrongen, werden geholpen door een beveiliger die per ongeluk de deur opendeed. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van Haagse bronnen. De politie, die op dat moment met nog maar een paar agenten aanwezig was, was niet echt blij met de actie van de beveiliger.

Politieke partijen reageerden dinsdag over het algemeen laconiek op de vraag wat de actie zegt over de veiligheid van het parlementsgebouw. De betogers kwamen niet door de beveiligde poortjes, zo vergoelijkten de meesten politici het incident. Alleen PVV-leider Geert Wilders maakte zich druk over de kwestie. Volgens hem is de beveiliging van de Kamer "zo lek als een mandje".

De Koerden hielden zich enkele uren op in de hal en vertrokken pas na middernacht toen hen een gesprek met de Kamercommissie van Buitenlandse Zaken was toegezegd. De Kamer meldde dinsdag al dat er "op geen enkel moment sprake was van dreiging".

Inbreker slaat vooral zijn slag in Vinex-wijk

Woningen in Vinex-wijken zijn populair bij inbrekers. De kans op een inbraak in de 106 nieuwbouwwijken steeg vorig jaar flink, terwijl in de rest van het land die kans daalde. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninguitbraken die het Verbond van Verzekeraars woensdag heeft uitgebracht.

De kans op een inbraak in een Vinex-wijk ligt vijftien procent hoger dan in andere stedelijke gebieden. Volgens de monitor komt dit vermoedelijk doordat in de nieuwbouwwijken minder sociale controle is. Bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis. Ook wonen in de wijken vaak tweeverdieners met dure spullen in huis.

Het aantal inbraken in Nederland daalt wel. Het aantal inbraakclaims per duizend inwoners verminderde van 4,7 in 2012 naar 4,4 vorig jaar. Dit staat gelijk aan zo'n drieduizend claims door heel Nederland.

In de provincie Noord-Brabant wordt het meest ingebroken. De kans op een inbraak is daar met 6,3 claims per duizend inwoners het hoogst. Van de grote steden blijft Breda de stad met het hoogste inbraakrisico, gevolgd door Almere en Nijmegen. Groningen blijft de veiligste gemeente om in te wonen, al nam de kans op een inbraak daar met twaalf procent toe.

SP wil verbod op snorfiets

Snorfietsen zijn niet meer van deze tijd en moeten worden verboden. Dat vindt SP-Kamerlid Farshad Bashir. Hij wil dat bestaande snorfietsen worden omgekat tot bromfietsen, schrijft De Telegraaf woensdag. Snorfietsbestuurders krijgen op deze manier een helmplicht en mogen niet langer op het fietspad rijden.

Snorfietsen kunnen volgens Bashir makkelijk worden opgevoerd van 25 naar 45 kilometer per uur. Wie langzamer wil rijden, koopt maar een elektrische fiets, stelt hij voor. De SP'er denkt daarmee een groot deel van het snorfietsprobleem in onder meer Amsterdam te kunnen oplossen.

Voor de kleine groep die echt de weg niet op wil, moet gekeken worden naar een tijdelijke subsidie zodat ze hun snorfiets kunnen inruilen voor zo'n elektrische fiets. "Hiermee boeken we meteen een enorme milieuwinst aangezien snorscooters voor gigantisch veel luchtverontreiniging zorgen", zegt Bashir in de krant.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet in juni weten de wet aan te willen passen zodat gemeenten snorfietsers kunnen verplichten van het fietspad af te gaan en een helm te dragen. Een landelijke helmplicht gaat voor haar te ver.

De gemeente Amsterdam had gevraagd om maatregelen omdat het te gevaarlijk wordt op de fietspaden omdat zowel het aantal fietsers als het aantal snorfietsers toeneemt en snorfietsers vaak te hard rijden. De wetsaanpassing lijkt het echter niet te halen omdat de Kamer niet voor is. De Kamer bespreekt de kwestie donderdag.

MKB-Nederland wil leningen EIB ook buiten banken om

De Europese Investeringsbank (EIB) zou niet alleen via commerciële banken zijn leningen moeten verstrekken. Het geld zou ook via alternatieve financieringsvormen moeten worden ingezet, zodat midden- en kleinbedrijf er meer van kan profiteren. Daarvoor pleit voorzitter van MKB-Nederland Michël van Straalen woensdag in De Telegraaf.

Aanbieders van leasing, factoring en kredietunies zouden ook bij de EIB moeten kunnen aankloppen voor garanties, vindt Van Straalen. Doordat het geld nu alleen via banken loopt, maakt het Nederlandse mkb weinig gebruik van het Europese geld, stelt de MKB-voorman. Een woordvoerder van de EIB laat in een reactie in De Telegraaf weten wel wat te zien in het voorstel van Van Straalen.

De onderbenutting komt doordat banken ondanks de garanties van de EIB op de eerste verliezen nog altijd terughoudend zijn met het verstrekken van leningen, stelt Van Straalen. "Banken zijn nog altijd risicomijdend, ze stellen zich terughoudend op", citeert De Telegraaf.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland krijgen later op woensdag een presentatie van de Europese bank over het nieuwe steunprogramma voor onderzoek en innovatie in het mkb. Van Straalen is daarbij aanwezig.

Vorig jaar besteedde de EIB in totaal 1,3 miljard euro in Nederland. Dit jaar loopt dat op tot meer dan twee miljard euro, schrijft Het Financieele Dagblad. Om de leningverstrekking aan te wakkeren opende de bank in het voorjaar een vestiging in Nederland.

Volgens het FD wordt snel meer bekendgemaakt over de deze zomer aangekondigde leningverstrekking aan woningcorporatie Ymere. Het wordt de eerste keer dat de EIB in een corporatie geld steekt. Volgens de zakenkrant gaat het om 150 miljoen euro.

Kapitein rampveerboot Zuid-Korea zegt sorry

SEOUL (ANP/RTR) - De kapitein van de in april gezonken Zuid-Koreaanse veerboot heeft woensdag in de rechtbank zijn verontschuldigingen aangeboden. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Bij de scheepsramp kwamen meer dan 300 mensen om het leven, omdat de kapitein naliet de passagiers te redden.

Lee Joon-seok verliet met zijn bemanning het schip, terwijl de passagiers te horen kregen dat ze aan boord moesten blijven. ,,Ik heb een zware misdaad begaan. Het spijt me", zei de 68-jarige kapitein. ,,Het was nooit mijn bedoeling mensen te vermoorden."

De rechtbank doet naar verwachting in november uitspraak.

Kapitein rampveerboot Zuid-Korea zegt sorry
Kapitein rampveerboot Zuid-Korea zegt sorry (Foto: ANP)

Staking kost Air France-KLM tot half miljard

De staking door het Franse pilotenkorps zal de brutowinst (ebitda) van Air France-KLM dit jaar met maximaal 500 miljoen euro drukken. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep woensdag bekend. Begin juli voorspelde het bedrijf nog een brutowinst tussen de 2,2 en 2,3 miljard euro.

Een flink deel van de piloten van Air France legde afgelopen maand 2 weken het werk neer uit protest tegen nieuwe bezuinigingsplannen. Daardoor kwam grofweg de helft van de vluchten in die periode te vervallen.

De staking drukt de operationele winst in het derde kwartaal met 320 tot 350 miljoen euro. In dat bedrag zijn gederfde inkomsten meegerekend, gecorrigeerd voor de lagere uitgaven aan bijvoorbeeld brandstof, plus alle extra kosten die Air France heeft moeten maken. "Wij hebben bijvoorbeeld passagiers moeten onderbrengen bij concurrerende maatschappijen", zei financieel directeur Pierre-François Riolacci in een toelichting. "De kosten daarvan zijn ook meegewogen."

Daarnaast krijgt Air France de komende tijd waarschijnlijk te maken met minder volle vliegtuigen, doordat de boekingen voor de maanden oktober tot en met januari achterlopen. "Wij zullen deels een inhaalslag maken", zei Riolacci. "Maar in welke mate is moeilijk te voorspellen."

Daarbij houdt de luchtvaartmaatschappij er ook rekening mee dat zij de prijzen zal moeten verlagen om verloren klanten terug aan boord te krijgen. De exacte kosten laten zich evenwel moeilijk inschatten, omdat de verkopen ook los van de staking al onder druk stonden. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op aannames, zei Riolacci.

Op de stand van zaken in de onderhandelingen met de Franse bonden, wilde Riolacci niet ingaan. Wel zei hij dat Air France voorlopig geen rekening houdt met nieuwe acties. "We hebben geen aanwijzingen dat die op stapel staan."

Door de staking bij Air France lag het totale passagiersvervoer van Air France-KLM in september bijna 16 procent lager dan een jaar eerder. Bij KLM was sprake van groei, zei Riolacci, zonder precieze cijfers te geven. De cijfers van de Nederlandse tak wijzen wel op onverminderd lastige marktomstandigheden, zei de bestuurder.

Taxi mag blindengeleidehond niet meer weigeren

Taxichauffeurs zijn straks verplicht om blindengeleidehonden mee te nemen. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) gaat een vervoerplicht in de wet vastleggen, schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Het is onacceptabel dat er nog altijd blinden en slechtzienden zijn die een taxi niet in mogen omdat ze een blindengeleidehond bij zich hebben. Ik vind het jammer, maar helaas kan dit probleem blijkbaar alleen via wetgeving worden aangepakt", aldus Mansveld in een verklaring. Het ministerie heeft gekeken of er nog andere oplossingen waren, maar gesprekken met gemeenten en belangenorganisaties leverden niets op.

Enkele gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, hebben al een vervoerplicht ingevoerd. Chauffeurs die hier worden betrapt op het weigeren van hulphonden worden bestraft met boetes en kunnen zelfs hun taxivergunning kwijtraken.

Koerdische protesten Turkije kosten veertien levens

Bij botsingen tussen Koerdische demonstranten en de politie zijn dinsdag in Turkije zeker veertien doden gevallen. Talloze anderen raakten gewond.

Het Turkse persbureau Dogan heeft gemeld dat in de oostelijke stad Diyarbakir acht doden vielen. De andere slachtoffers zouden in het oosten om het leven zijn gekomen. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas om de demonstranten te verspreiden die auto's in brand staken en winkels vernielden.

De demonstranten eisen meer steun voor de belegerde Koerdische troepen die proberen de Syrische grensstad Kobani uit handen van Islamitische Staat te houden. Hoewel enkele Europese landen de Koerden bewapenen en de door de Verenigde Staten geleide coalitie luchtaanvallen op de extremisten uitvoert, is het volgens de betogers onvoldoende.

Niet alleen in Turkije is gedemonstreerd. Demonstranten bestormden de afgelopen dagen onder meer het Europees Parlement in Brussel en de Tweede Kamer in Den Haag.

Afwachten maakt zieke Anny Schilder bang

Anny Schilder vecht tegen kanker en kan op dit moment niet veel meer doen dan wachten op wat komen gaat. "Dat vind ik het ergste: het afwachten", doet de 55-jarige Volendamse uit de doeken in De Telegraaf. "Daarvan word ik bang en onzeker. En dat zijn de momentjes waarop ik het moeilijk heb."

Schilder ontdekte een aantal weken geleden een bultje in haar borst, wat kanker bleek te zijn. "Zes weken geleden werd ik geopereerd. Die operatie is me op zich meegevallen, maar ik voelde me natuurlijk vreemd. Ik weet dat ik ziek ben, maar eigenlijk voelde ik me helemaal niet zo."

De volgende stap is een preventieve chemokuur. "Ik weet niet hoe ik zal reageren op de medicijnen, hoe ziek ik me ga voelen." Die onzekerheid maakt de komende tijd moeilijk voor Schilder. "Misschien valt het mee, misschien ook niet."

Erdogan: Kobani staat op het punt te vallen

De Syrische grensstad Kobani staat op het punt volledig in handen te vallen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag gezegd.

Kobani wordt al weken belegerd door IS. De afgelopen dagen veroverde IS al delen van de stad en werden door de extremistische strijders op verschillende plekken de zwarte vlag van de organisatie gehesen.

Erdogan sprak de woorden tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in de provincie Gaziantep. Hij zei dat luchtbombardementen alleen mogelijk niet genoeg zijn om de opmars van IS te stuiten en riep op tot steun aan de oppositiestrijdkrachten. "Er moet samenwerking zijn met degenen die op de grond vechten", zei hij.

Enkele dagen geleden liet Turkije weten dat het de val van Kobani niet zou toestaan. De Koerdische verdedigers van de stad worden al dagen aangevallen terwijl Turkse tanks op kijkafstand staan.

Opstelten: geen aanwijzingen voor asielterroristen

Het kabinet heeft op dit moment geen 'concrete aanwijzingen' dat terroristen die zich voordoen als asielzoekers Europa proberen binnen te dringen om aanslagen te plegen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdagmiddag gezegd in de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde daarmee op berichtgeving van Bild am Sonntag. De Duitse krant meldde op basis van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) plannen zou hebben om terroristen als asielzoekers naar Europa te sturen.

Volgens Opstelten wijst de berichtgeving van Bild op een 'mogelijk scenario'. "Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen, ik herhaal geen concrete aanwijzingen dat IS of andere jihadistische organisaties misbruik maken van de vluchtelingenstroom."

De minister baseert zich op informatie die door de Nederlandse inlichtingendiensten in samenwerking met andere diensten is verkregen. Hij stelde dat alle maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat 'asielterroristen' naar Nederland komen. "En als het zich wel voordoet kunnen we daar ook maatregelen tegen nemen. Wij hebben een goed beleid."

Opstelten zei verder niets te zien in een voorstel van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf om 'de grenzen te sluiten en geen asielzoeker meer toe te laten'. Wel zei hij toe de Kamer een brief te sturen over de screening van asielzoekers die Nederland binnenkomen en hoe asielaanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden opgenomen.

In het kort zei hij daarvoor alvast dat binnen de IND een meldstructuur bestaat waardoor vreemdelingen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid eruit worden gepikt. "Er wordt continu geïnvesteerd in veiligheidsbewustzijn, zowel onder medewerkers als de directie."

Bouwgrond Rotterdamse woontorens bomvrij

De bouw van twee woontorens in Rotterdam kan worden hervat nu uit bodemonderzoek blijkt dat er geen bommen liggen. Dat laat de gemeente dinsdag weten. De bouw van de torens aan de Wilhelminapier werd begin vorige maand stilgelegd, omdat werd gevreesd dat er drie blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog lagen.

Bodemonderzoek op de bouwplaats wees uit dat er geen bommen op de plek zelf of in de directe omgeving liggen. De bouw wordt zo spoedig mogelijk hervat.

De bouw was stilgelegd toen uit informatie van de Britse Royal Air Force bleek dat in 1941 een bombardement op de Wilhelminapier had plaatsgevonden. Van drie bommen was onduidelijk of zij waren ontploft.

7th Heaven-acteur is kindermisbruiker

Stephen Collins heeft toegegeven dat hij in het verleden kinderen heeft misbruikt. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ heeft een tape uit 2012 in handen waarop de acteur, vooral bekend als zijn rol als vader en predikant in de tv-serie 7th Heaven, zijn misbruik toegeeft tijdens een huwelijkstherapiesessie. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De 67-jarige Collins biecht op dat hij jaren geleden meerdere minderjarige meisjes heeft misbruikt en zijn geslachtsdeel heeft laten zien. De acteur vertelde dat hij onder meer een 11-jarig familielid van zijn eerste vrouw heeft lastiggevallen. Collins geeft ook toe een meisje dat bij hem in de buurt in Los Angeles woonde en een andere tiener uit New York te hebben misbruikt.

De sessie werd opgenomen door zijn vrouw Faye Grant, met wie hij momenteel in scheiding ligt. Collins had het misbruik eerder aan haar opgebiecht, waarop zij op advies van haar advocaat het gesprek in geheim opnam. In Californië is het legaal een gesprek op te nemen als iemand een gewelddadig misdrijf heeft gepleegd.

De politie heeft de tape en heeft Grant vorige week ondervraagd. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er ten minste drie slachtoffers. De acteur kan nog steeds worden vervolgd, ook al vonden de misdrijven jaren geleden plaats.

IMF tempert groeiverwachting iets

De wereldeconomie groeit dit en volgend jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) iets minder hard. Waar eerder voor dit jaar 3,4 procent groei was voorspeld, is dat nu een tiende procentpunt naar beneden bijgesteld. Voor 2015 wordt een groei van 3,8 procent voorzien in plaats van 4,0 procent.

Het IMF verwacht dat de Amerikaanse economie harder groeit: 2,2 procent in plaats van 1,7 procent. Die groei wordt echter tenietgedaan omdat de economieën in Japan, Latijns-Amerika en Europa minder presteren. Zo is de groeiverwachting voor de eurozone volgend jaar op 1,3 procent gezet. Een kwartaal eerder verwachtte het IMF nog anderhalf procent groei.

Het fonds waarschuwt de regeringen in Europa, Japan en ook de Verenigde Staten dat er snel meer actie moet worden ondernomen om de groei aan te wakkeren. Het IMF ziet verder in de hoge beurskoersen een gevaar. Het fonds verwacht volgend jaar op een aantal markten een correctie.

Zorg 'vergeten gehandicapten' gegarandeerd

Ongeveer tienduizend mensen die thuis intensieve zorg en toezicht nodig hebben vallen per 1 januari onder de Wet langdurige zorg, althans als ze dat zelf willen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Door de decentralisatie van de zorg dreigde deze groep tussen wal en schip te raken. Door hun specifieke situatie zouden ze te maken kunnen krijgen met 'onnodige financiële en administratieve consequenties' als gemeenten voor hun zorg verantwoordelijk zouden worden.

Van Rijn biedt hiermee een oplossing. "In de zorg staan mensen centraal, niet de systemen", zegt de bewindsman in een verklaring. "We zijn bezig met een grote hervorming van de zorg, maar ik wil dat mensen die nu al zware zorg krijgen daar zo min mogelijk van merken."

Het gaat om mensen die continu toezicht en intensieve zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een verstandige en lichamelijke beperking hebben of afhankelijk zijn van beademingsapparatuur. Ze wonen vaak thuis, werken of hebben een dagbesteding en staan daarbij permanent onder toezicht.

Nikkie Plessen krijgt zoontje

Nikkie Plessen is in verwachting van een jongetje. Dat vertelde de 29-jarige modeontwerpster dinsdag bij de opening van haar nieuwe winkel aan het AD. "Ik hield het eigenlijk geheim maar mijn man had het al aan veel vrienden verteld." Plessen en haar vriend Ruben Bontekoe hebben al een dochter, de 5-jarige Jolie.

Plessen moet over vijf weken bevallen van haar tweede kind. Veel eerder of later moet de kleine ook niet komen. "Ik heb het druk. Ik hoop niet dat hij vroeger of later komt, want het is nogal precies ingepland in mijn agenda."

Ook de tweede zwangerschap van Plessen verloopt voorspoedig. "Ik voel me geweldig, eigenlijk exact hetzelfde als tijdens de zwangerschap van Jolie. Het is niet zo dat ik nu opeens last van mijn huid of een andere buik heb."

Abvakabo FNV voor fusie met andere vakbonden

Leden van vakbond Abvakabo FNV hebben dinsdag op het congres van de FNV in Den Haag ingestemd met de fusie van vier FNV-bonden. Van hen stemden 94 procent voor, meldt vakcentrale FNV dinsdag.

"Dit is een belangrijke stap naar vernieuwing van de FNV", zegt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk in een verklaring. "Ik ben er trots op dat onze leden volmondig ja hebben gezegd." De Abvakabo is de bond voor ambtenaren en is na FNV Bondgenoten de grootste vakbond die is aangesloten bij de FNV.

Drie van de vier bonden die betrokken zijn bij het fusieproces hebben nu positief op de fusieplannen gereageerd. Maandag was FNV Sport de eerste, gevolgd door FNV Bouw. "Het is goed om te zien dat ook Abvakabo wil samengaan in een sterkere vakbeweging die dicht bij de leden staat", aldus FNV-voorman Ton Heerts.

Woensdag stemt FNV Bondgenoten nog over de geplande fusie. Gaat de samensmelting door, dan gaan gaan FNV Bondgenoten, FNV Bouw, Abvakabo FNV en FNV Sport per 1 januari op in de FNV. De andere bonden blijven zelfstandig lid van de FNV. Donderdag neemt de bondsraad een definitief besluit over de fusie.

De fusie is voorgesteld omdat de bonden dan een sterkere positie hebben. Vrijdag staat het slotcongres op het programma.

EO schrapt Anne Frank uit '4 mei-show'

De EO heeft de omstreden plannen voor een herdenkingsprogramma op 4 mei flink bijgeschaafd. Er komt geen grootse Anne Frank-show zoals in juni uitlekte, maar een ingetogen oorlogsverhaal dat live door acteurs in Rotterdam wordt nagespeeld. Dat schrijft het AD woensdag.

De omroep hoopt niet dat er opnieuw, net als afgelopen zomer, een stortvloed aan kritiek komt. Toen kwam het beeld naar voren van een optocht met een musicalversie van het Anne Frank-verhaal. "Die kritiek hebben we ons aangetrokken. Dat plan was nog helemaal niet af, nu zijn we in een meer uitgewerkt stadium", zegt een woordvoerder van de EO in de krant.

"Ons doel is vooral om verhalen uit de oorlog te vertellen, opdat we niet vergeten. Wij vinden het mooi om zoiets voor het eerst in Rotterdam te doen", aldus de zegsman. Om wat voor verhaal het gaat, is nog niet duidelijk.

De eerste reacties zijn volgens de omroep positief maar het plan moet nog worden voorgelegd aan de netmanager van NPO1. Het verhaal moet na de nationale dodenherdenking live worden opgevoerd op locaties in Rotterdam.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet zich eerder kritisch over de Anne Frank-processie uit. Ook de gemeente Amsterdam en de Anne Frank Stichting verklaarden niets over de plannen gehoord te hebben, evenals acteurs die in een uitwerking werden genoemd.

Plaza nieuwe knecht Rui Costa bij Lampre

Ruben Plaza rijdt volgend seizoen voor Lampre-Merida. De 34-jarige Spanjaard komt over van Movistar waar hij al sinds 2010 onder contract stond. Hij is aangetrokken om voormalig wereldkampioen Rui Costa bij te staan, meldt de Italiaanse wielerploeg. Plaza staat bekend als een allrounder.

Plaza bereikte zijn beste resultaat in een grote ronde al in 2005. Toen won hij een tijdrit in de Vuelta en werd hij vijfde in het eindklassement. Vijf jaar later debuteerde hij in de Tour de France met een twaalfde plaats. In 2003 en 2009 werd hij bovendien Spaans kampioen.

Rode dag op Damrak

De Amsterdamse beurs is dinsdag met een flink verlies gesloten. De AEX leverde 1,4 procent in op 406,51 punten. Ook de omringende beurzen eindigden zo'n 1,5 procent lager.

De AEX kleurde op Delta Lloyd na volledig rood. De grootste verliezer was Randstad, dat 4,5 procent inleverde. Andere dalers in de hoofdindex waren Reed Elsevier en ASML met koersverliezen van respectievelijk 2,7 en 2,5 procent.

Delta Lloyd perste er een nipte winst van 0,1 procent uit na een positief rapport van Exane BNP Paribas. Volgens analisten van de Franse bank noteert Delta Lloyd tegen een scherpe korting ten opzichte van de sector.

In de AMX (-1,5%) wist een handjevol fondsen zich aan het negatieve sentiment te onttrekken. Eurocommercial Properties won 0,8 procent en BinckBank dikte 1,2 procent aan. Uitblinker was Imtech met een koerswinst van 4,4 procent nadat beleggers dinsdag instemden met een claimemissie en een omgekeerde aandelensplitsing.

Het grootste verlies in de Midkap werd geleden door Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij werd 4,6 procent minder waard op de beurs. Arseus daalde 2,3 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers woensdag en BAM Groep, dat met een beleggersdag komt, eindigde 0,9 procent in het rood.

Onder de smallcaps was Besi met een verlies van 3,2 procent de grootste daler, gevolgd door Ballast Nedam met een min van 2,7 procent. Het lokaal genoteerde Bever Holding leverde 2,8 procent in nadat de handel in het vastgoedfonds vandaag aanvankelijk nog werd opgeschort door de Autoriteit Financiële Markten.

VN-personeel bezorgd om geweld Mali

De vakbond voor medewerkers van de Verenigde Naties maakt zich grote zorgen over de niet aflatende aanvallen op de blauwhelmen in Mali. Dat staat in een verklaring die dinsdag is gepubliceerd. Afgelopen jaar zijn al 26 vredesmilitairen om het leven gekomen en meer dan vijftig gewond geraakt.

De vakbond heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en alle partijen in Mali opgeroepen om 'alle mogelijke maatregelen' te treffen om de veiligheid van de blauwhelmen te verbeteren. "Deze schaamteloze aanvallen moeten stoppen en de verantwoordelijken moeten worden berecht", aldus de vakbond.

Het noorden van Mali werd na een coup in 2012 ingenomen door etnische Toearegs. Zij werden echter al snel verjaagd door islamitische extremisten, die de sharia invoerden. Frankrijk greep in en verdreef de strijders uit steden, maar verslagen zijn de extremisten nog niet.

De VN proberen het noorden nu te stabiliseren door middel van vredesgesprekken tussen de regering en de Toearegs.

Timmermans tevreden over hoorzitting

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kijkt tevreden terug op de hoorzitting die hij dinsdag als aanstaand eurocommissaris doorstond in het Europees Parlement. Timmermans sprak na afloop van een 'boeiend debat'.

"De onderwerpen die ik had verwacht, kwamen inderdaad voorbij", zei Timmermans. "Ik hoop dat ik naar tevredenheid heb kunnen antwoorden. Het is nu aan de leden van het parlement om zich daarover uit te spreken."

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout constateerde na afloop dat Timmermans het parlement heeft 'ingepakt'. "Maar het parlement was ook wel erg mild voor hem." Zijn D66-collega Sophie in 't Veld zei nog veel vragen te hebben over de rol die Timmermans binnen de Commissie krijgt. "Wat worden de grenzen van zijn macht? Als andere eurocommissarissen zijn rol niet accepteren, werkt het hele systeem niet meer."

Achter de schermen wordt volop overlegd over de eurocommissarissen voor wie de hoorzittingen wel problemen opleverden. Zo verdwijnt de Sloveense liberale oud-premier Alenka Bratusek mogelijk van het toneel, om te worden vervangen door een sociaaldemocratische landgenote. Ook wordt waarschijnlijk nog met delen van portefeuilles geschoven.

Het overleg gaat tussen de fracties in het Europees Parlement en aanstaand commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het is aan Juncker om eventuele wijzigingen door te voeren. Het parlement kan uiteindelijk alleen stemmen over de Commissie als geheel.

Rebellen Jemen wijzen nieuwe premier af

De sjiitische rebellen in Jemen wijzen de nieuwe premier die de president dinsdag heeft aangesteld af. Ahmed Awad bin Mubarak, die een verleden heeft als vredesonderhandelaar, had de verzoening tussen de regering en de sjiitische Hawthi-rebellen moeten leiden. De Hawthi zien in Bin Mubarak echter niet de beloofde consensuskandidaat.

De benoeming 'steekt de draak met de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Jemen en met de wil van het volk', lieten de opstandelingen dinsdag weten. Hawthi-kopstukken hadden de afgelopen tijd al laten vallen dat ze Bin Mubarak een te nauwe bondgenoot van president Abed Rabbo Mansour Hadi vinden.

De 46-jarige Bin Mubarak diende tot dinsdag als stafchef van de president. Na overleg met de politieke partijen benoemde die hem tot premier. Hadi had de Hawthi-rebellen beloofd een onafhankelijke technocraat aan te stellen als regeringsleider.

De Hawthi's tekenden vorige maand een vredesovereenkomst met de regering. De opstandelingen beloofden de wapens neer te leggen en zich terug te trekken uit de hoofdstad Sanaa in ruil voor meer inspraak in het landsbestuur. Het akkoord maakte een einde aan weken van strijd waarin de rebellen veel terreinwinst hadden geboekt.

Bin Mubarak had in 2011 de leiding over het verzoeningsproces dat destijds een eind moest maken aan de voortdurende machtsstrijd en de wanorde in het land. Hij geniet een goede reputatie in het Westen.

'Communicatiefouten bij bestrijding brand Breda'

Bij de bestrijding van een grote brand in augustus bij een bedrijf in Breda zijn communicatiefouten gemaakt. Door te lange berichten was de ernst van de situatie niet meteen bij hulpverleners duidelijk, waardoor ze niet snel genoeg aanwezig waren. Dat meldt Omroep Brabant dinsdag op basis van een rapport van de veiligheidsregio dat naar de gemeente Breda is gestuurd.

Volgens de veiligheidsregio ontbrak 'essentiële informatie' over de brand bij Destra Data aan de Mijkenbroek, dat onder meer papier, elektronica en zware metalen vernietigt. Hulpverleners wisten niet wat van hen werd verwacht. Er wordt aan een oplossing van het probleem gewerkt, zo staat in het rapport.

De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling. Omwonenden werden met een luchtalarm en een NL-Alert gewaarschuwd voor de rook. Enkele gasflessen ontploften door de hitte van het vuur; een deel van het gebouw stortte in. Niemand raakte uiteindelijk gewond.

Eind van de dag nekt Wall Street

Wall Street is evenals de Europese aandelenmarkten met een flink verlies gesloten in aanloop naar het cijferseizoen. De Dow Jones index sloot 1,6 procent lager op 16.719,33 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 1,5 procent op 1.935,08 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1,6 procent lager op 4.385,20 punten. Vooral aan het einde van de handelsdag liepen de verliezen nog fors op.

Beleggers moesten het vandaag doen met een toename van het aantal vacatures. Het aantal vacatures steeg van 4,6 miljoen in juli naar 4,8 miljoen in augustus, het hoogste niveau sinds januari 2001. Het consumentenkrediet bleek in augustus gegroeid in een beduidend lager tempo dan in juli. Het consumentenkrediet steeg in augustus met 5 procent, tegenover een toename van 8,2 procent in juli.

Centraal bankier Narayana Kocherlakota van de Minneapolis Fed zei dinsdag tijdens een toespraak dat het vanwege de lage rente 'ongepast' zou zijn als de Federal Reserve in 2015 de rente zou verhogen. Mogelijk duurt het volgens Kocherlakota tot 2018 alvorens de inflatie op de gewenste 2 procent uitkomt.

De euro/dollar koerste maar liefst 1,3 procent hoger op 1,2677. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de mondiale economie dit jaar met 3,3 procent minder sterk groeit dan aanvankelijk voorzien. Het fonds waarschuwde daarbij te vrezen dat de eurozone terugvalt in een recessie. Woensdag maakt de Fed de notulen van de laatste beleidsvergadering bekend.

KNWU schaft kampioenstrui voor jeugd af

De Nederlandse wielerunie KNWU schaft vanaf volgend jaar in de jeugd de kampioenstrui af. De winnaars bij het NK jeugd krijgen nog wel de rood-wit-blauwe trui, maar mogen die niet meer dragen tijdens wedstrijden. De beslissing is een van de maatregelen die de KNWU wil instellen om 'het plezier in de wielersport bij de jongste categorieën voorop te stellen'.

De nieuwe regel gaat als het aan de KNWU ligt gelden voor wielrennertjes in de leeftijd tot en met 14 jaar. Vanaf 2016 wordt het NK voor nieuwelingen, de wielrenners en wielrensters van 15 en 16 jaar, ook bij het NK jeugd gevoegd. Het is onduidelijk of de nieuwelingen ook geen kampioenstrui meer mogen dragen.

De maatregelen, waaronder ook een nieuwe indeling in leeftijdscategorieën, verplichte rustperiodes en een maximaal aantal racedagen voor de jonge renners, liggen nog niet helemaal vast. Er is via de districten nog steeds inspraak mogelijk.

Nintendo brengt nieuwe Amiibo uit in december

Nintendo heeft naast de releasedatum van Super Smash Bros. ook nieuwe Amiibo bekendgemaakt, die gebruikt kunnen worden in het vechtspel voor Wii U. De poppetjes zijn in te scannen met de Wii U-controller. Eenmaal ingescand komen er nieuwe mogelijkheden in nog uit te komen games zoals Super Smash Bros., Yoshi's Woolly World en Mario Party 10. Ook het al uitgekomen Mario Kart 8 krijgt een toekomstige update waardoor de poppetjes in het spel te gebruiken zijn.

De eerste poppetjes komen tegelijkertijd met het spel uit op 5 december. Dat zijn Mario, Peach, Yoshi, Donkey Kong, Link, Fox, Samus, Wii Fit Trainer, Villager, Pikachu, Kirby en Marth. Deze gaan 13 dollar per stuk kosten. In december komen onderstaande Amiibo's uit, dan kunnen we spelen met onder andere Zelda, Diddy Kong, Luigi, Little Mac, Pit and Captain Falcon. Of er nog meer personages beschikbaar komen in de maand is nog niet bekend. Amiibo's zullen in de toekomst ook gaan werken met Nintendo 3DS-games .

Amiibo (Foto: Nintendo)

Amiibo (Foto: Nintendo)

Amiibo (Foto: Nintendo)Amiibo (Foto: Nintendo)Amiibo (Foto: Nintendo)Amiibo (Foto: Nintendo)

James passeert Woods als 'duurste merk'

Basketballer LeBron James is van alle sporters het meest waard. Dat heeft het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes becijferd. Het merk 'LeBron James' is in 2014 37 miljoen dollar waard, ruim 29 miljoen euro, en dat is tien miljoen dollar meer dan vorig jaar. Hij haalt daarmee Tiger Woods in. De marktwaarde van de golfer zakte van 46 naar 36 miljoen dollar.

Ook Roger Federer ziet James langszij komen. De naam van de Zwitserse tennisser was in 2013 nog 46 miljoen dollar waard, maar dit jaar slechts 32 miljoen dollar. Cristiano Ronaldo is op de zevende plaats de waardevolste voetballer. Daarmee staat hij één plaats achter atleet Usain Bolt. Lionel Messi is de nummer negen.

New York Yankees is bij de sportploegen het waardevolste sportmerk. De honkbalploeg is 521 miljoen dollar waard of 411,5 miljoen euro. Real Madrid staat tweede met een waarde van 484 miljoen dollar, voor Barcelona met 438 miljoen dollar. Manchester United en Bayern München zijn de enige twee andere niet Amerikaanse sportteams in de top tien.

Het waardevolste sportevenement is volgens Forbes de Super Bowl met een waarde van een half miljard dollar. De Olympische Zomerspelen staan op ruime afstand tweede, de Olympische Winterspelen staan derde. Het WK voetbal is vierde op de Forbes-lijst met een merkwaarde van 170 miljoen dollar. De Champions League is met een waarde van 139 miljoen dollar zesde.

Nike is het sportbedrijf met de grootste waarde. Het Amerikaanse sportmerk is volgens Forbes negentien miljard dollar waard. Dat is vijftien miljard euro. De Amerikaanse sportzender ESPN volgt met een waarde van 16,5 miljard dollar. Adidas staat derde met een waarde van slechts 5,8 miljard dollar.

Amnestie voor drieduizend gevangenen Birma

President Thein Sein van Birma heeft gisteren amnestie verleend aan ongeveer drieduizend gevangenen. De meesten zijn misdadigers die voor lichte vergrijpen zijn veroordeeld.

Volgens rechtengroepen zijn onder hen geen politieke gevangenen. Een voormalige politieke gevangene had eerder gezegd dat dertien van zijn lotgenoten waren vrijgelaten, maar dat bleek niet te kloppen.

Ook zes medewerkers van de militaire inlichtingendienst, die werden opgepakt na de afzetting van toenmalig inlichtingenchef en premier Khin Nyunt in 2004, worden vrijgelaten.

De president, een voormalige legergeneraal die in 2011 werd gekozen na een halve eeuw militair bewind, heeft beloofd om voor het einde van het jaar alle politieke gevangenen vrij te laten. Volgens voormalig gevangene Ye Aung zitten nog ongeveer 75 politieke gevangenen vast.

Radioprogramma naar rechter om tapgegevens AIVD

Reporter Radio stapt naar de rechter omdat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) weigert vrij te geven hoeveel mensen door de AIVD worden afgeluisterd. De zaak dient donderdagmiddag bij de rechtbank in Den Haag, laat het radioprogramma dinsdag weten.

Het radioprogramma van KRO-NCRV vroeg begin dit jaar om de tapstatistieken van de inlichtingendienst van 2002 tot en met 2013. Het programma kreeg ze niet omdat de cijfers een gevaar zouden vormen voor de nationale veiligheid.

Reporter Radio wilde de cijfers hebben omdat informatie over hoe vaak bijzondere bevoegdheden worden toegepast 'van groot belang is in een democratische samenleving'. Het programma wijst erop dat met de statistieken niets wordt vrijgegeven over specifieke omstandigheden.

Ook de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten had in een dinsdag verschenen rapport bekend willen maken hoeveel mensen er worden afgeluisterd, maar daar stak Plasterk een stokje voor.

Ronald Plasterk (Foto:Novum)
Ronald Plasterk (Foto: Novum)

Steven de Jong vreest Iraanse censuur niet

Regisseur Steven de Jong reist volgend jaar naar Iran om een romantische film op te nemen, maar maakt zich geen zorgen over de censuur in het streng islamitische land. "Maar er mogen natuurlijk geen dampende seksscènes in de film zitten, dan wordt het daar niet uitgezonden", vertelt de filmmaker. "Het ligt allemaal vrij gevoelig."

De Jong is net in Iran geweest om met de autoriteiten te spreken over zijn filmplannen. "Ik ben heel gastvrij ontvangen", vertelt hij. "Ik heb ook een kopje thee gedronken met de minister van cultuur." Hij baseerde het scenario dat hij schreef met Dick van den Heuvel op het verhaal van de Iraanse acteur David Davood, die verliefd werd op een Nederlandse vrouw.

"Ik heb het gevoel dat ik een mooie film kan maken en dat ze me vertrouwen", zegt hij over de plannen. "Ik hoop dat de film gebruikt kan worden om twee culturen dichter bij elkaar te brengen. Als ik daar ook maar ietsiepietsie aan kan bijdragen, ben ik heel blij."

De Jong is al twee jaar bezig met de film. Hij zette het project op een laag pitje toen producent Jos van der Linden in 2012 op 64-jarige leeftijd onverwacht kwam te overlijden. "Toen had ik er even geen trek in, maar het contact met Iran is altijd gebleven", legt hij uit.

De regisseur van films als De Hel van '63 en Leve Boerenliefde is vorige week teruggekomen van zijn bezoek aan de hoofdstad Teheran en is van plan in het voorjaar terug te keren voor de opnames. "Ik heb met de minister afgesproken dat de film in première kan gaan op het filmfestival van Teheran in het najaar."

Dode beer New York was aangereden

Het berenjong dat dinsdag in Central Park in New York is gevonden, blijkt te zijn aangereden. Dat hebben de autoriteiten in de Amerikaanse stad bekendgemaakt na het plegen van een autopsie, meldde The Wall Street Journal. De beer werd door een 79-jarige vrouw gevonden toen ze haar schoothondje aan het uitlaten was.

De autoriteiten weten nog niet hoe de beer van 6 maanden oud in de bosjes van het park is terechtgekomen. Er wordt onderzocht of de beer daar aan zijn verwondingen stierf of door de automobilist naar het park is gebracht. Dat de vrouwtjesbeer is doodgegaan door de aanrijding staat wel vast.

De vondst van het diertje in de miljoenenstad plaatsten de New Yorkers aanvankelijk voor een raadsel. Het lichaam van het dier zou flink zijn toegetakeld.

Dode beer New York was aangereden
Dode beer New York was aangereden (Foto: ANP)

SyriŽ meldt verzwegen laboratoria chemische wapens

Syrië heeft nog eens vier onderzoeks- en productie-installaties voor chemische wapens gemeld aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De regering in Damascus had die tot dusver verzwegen. Dat heeft Sigrid Kaag, die de waarnemersmissie van de Verenigde Naties en de OPCW in Syrië leidt, dinsdag medegedeeld aan de Veiligheidsraad.

Kaag bracht dinsdag tussentijds verslag uit van de missie, die de taak heeft Syrië te ontdoen van zijn chemische arsenaal. Afgelopen maand gaf Damascus alsnog drie onderzoekslaboratoria op en een locatie waar het verboden wapentuig werd vervaardigd. Op de vier gemelde plaatsen zijn geen gifgassen aangetroffen.

Het bericht doet de vraag rijzen in hoeverre de lijst die Syrië aanleverde over zijn voorraad chemische wapens compleet was. Eerder doken al berichten op dat er licht zat tussen de hoeveelheid chemicaliën die Syrië had opgegeven aan de OPCW en de voorraad waar het land daadwerkelijk over beschikte.

Dancefeesten The Sand verplaatst naar RAI

Kings of Ace en Sexed Up hebben de handen ineengeslagen voor het Amsterdam Dance Event. Beide dancefeesten zouden plaatsvinden in The Sand, maar die club werd eind vorige maand gesloten na een dodelijke schietpartij. Kings of Ace en Sexed Up organiseren nu volgende weeek vrijdag een gezamenlijk evenement in de Amsterdam RAI.

"Voor beide evenementen waren al duizenden tickets verkocht en we hadden fantastische shows klaarstaan", zegt Jasja Heijboer van Kings of Ace in een verklaring. Beide feesten krijgen een eigen zaal in de RAI. Danceliefhebbers met kaartjes voor Kings of Ace of Sexed Up kunnen op en neer lopen. "De line-up van beide evenementen was al enorm goed, maar we weten zeker dat de combinatie het nog leuker maakt voor zowel onze bezoekers als die van Kings of Ace", reageert Manuel Acosta van Sexed Up.

Kings of Ace pakt uit met headliner Martin Garrix, maar strikte ook Yellow Claw en Sidney Samson. Voor Sexed Up kruipen onder anderen Chuckie en Michael Mendoza achter de draaitafels. "We hadden het niet mooier kunnen bedenken", stelt Heijboer. "We zaten in nood en door de onverwachte samenwerking met Sexed Up is in razend tempo een fantastische oplossing gebouwd."

Timmermans gaat EU-voorstellen schrappen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) komt als eurocommissaris begin volgend jaar met een lijst Europese voorstellen die moeten worden ingetrokken, omdat ze om zaken gaan die door de lidstaten zelf geregeld moeten worden. Dat heeft Timmermans dinsdag gezegd aan het begin van zijn hoorzitting in het Europees Parlement.

"De Europese Commissie moet niet meer doen wat leuk is om te doen, maar alleen nog wat echt noodzakelijk is", zei Timmermans, die onder meer 'betere regelgeving' in zijn portefeuille krijgt. Daarnaast moet hij de grondrechten gaan bewaken. Daarover zei Timmermans dat hij 'alle beschikbare middelen' zal inzetten.

Timmermans wordt dinsdagmiddag drie uur lang ondervraagd door het Europees Parlement. Behalve over zijn portefeuilles worden ook veel vragen verwacht over zijn positie in de Europese Commissie. Hij wordt eerste vicevoorzitter en rechterhand van voorzitter Jean-Claude Juncker.

Frans Timmermans (Foto: Novum)
Frans Timmermans (Foto: Novum)

Hardleerse pedo moet halve maand de cel in

De rechtbank van Zwolle heeft een 43-jarige pedofiel veroordeeld tot 3,5 maand gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De smeerlap, afkomstig uit Deventer, randde eerder dit jaar een 7-jarig meisje aan in een zwembad. De vuile viezerik werd al tweemaal eerder voor een dergelijk zedendelict veroordeeld.

Afgelopen 23 februari sloeg de pedofiel toe in zwembad De Scheg in Deventer, aldus RTV Oost. De smeerpijp pakte een nietsvermoedend kind beet in het water en betastte haar. De kinderliefhebber vertelde de rechter dat hij tot zijn daden kwam vanwege eenzaamheid en depressiviteit en was op zoek naar een seksuele ontlading.

De man zat aan het einde van een proeftijd van vijf jaar, die hij na een eerder zedendelict kreeg opgelegd. De pedofiel heeft nu opnieuw een proeftijd van vijf jaar aan zijn broek hangen en heeft ook een werkstraf van 30 uur gekregen. Daarnaast moet de smeerlap zich ook verplicht laten behandelen. De rechter acht de kans groot dat de man, die nu dus voor de derde keer is aangehouden wegens pedofiele activiteiten, na vrijlating in herhaling zal vallen.

Mocht je nog niet zitten te schuimbekken dan komt hier de zeer opmerkelijke verklaring van de rechter voor de belachelijk lage straf voor de recidiverende kindermisbruiker. Volgens de befdrager is de man namelijk verminderd toerekeningsvatbaar vanwege zijn pedofiele geaardheid! Volgens andere deskundigen heeft de pedo ook een autistische stoornis.

Maarten 't Hart met helikopter langs bibliotheken

Maarten 't Hart gaat volgende maand een dag door Nederland vliegen met zijn boek Een Vlucht Regenwulpen. Zijn roman uit 1978 staat centraal tijdens de boekencampagne Nederland Leest. De schrijver stapt op 1 november in de helikopter om de bibliotheken in Schagen, Vriezenveen, Geldrop en Leiden aan te doen, maakte de stichting CPNB dinsdag bekend.

Een Vlucht Regenwulpen wordt in de maand november cadeau gedaan aan leden van de bibliotheken. Het boek gaat over een neurotische jongen die een beschermde jeugd heeft gehad. Hij heeft een grote liefde voor natuur. Het boek betekende de grote doorbraak van 't Hart. Het werd in 1981 verfilmd door Ate de Jong met in de hoofdrol Jeroen Krabbé.

Noorse ebolapatiŽnt aangekomen in Noorwegen

Een Noorse arts die het ebolavirus heeft opgelopen toen ze aan het werk was in Sierra Leone is dinsdag aangekomen in Noorwegen. Ze wordt behandeld in het universiteitsziekenhuis van Oslo. Over de gezondheidstoestand van de vrouw werden geen mededelingen gedaan.

Anne-Cecilie Kaltenborn, secretaris-generaal van Artsen zonder Grenzen in Noorwegen, zei dat de repatriëring succesvol is verlopen. Volgens haar zat er slechts 48 uur tussen de vaststelling van de besmetting op zondag en de repatriëring. Artsen zonder Grenzen, dat diverse artsen in dienst heeft die in Sierra Leone actief zijn, onderzoekt nog hoe de vrouw het virus heeft kunnen oplopen.

Well done, Fontys

Integriteit is een belangrijke eigenschap die we allemaal enorm hoog in het vaandel hebben staan. Maar sommigen onder ons verkopen voor een paar centen hun ziel meteen weer aan de duivel. Ze zetten zonder ook maar een enkel bezwaar hun integriteit bij het oud vuil. Dat soort mensen herken je meestal aan hun taalgebruik. Ze zeggen bijvoorbeeld 'transparant' als ze gewoon 'eerlijk' bedoelen.

Herman van Veen vijfhonderdste keer in Carrť

Herman van Veen staat van eind oktober tot en met 6 december in Carré met zijn nieuwe show en beleeft dan zijn vijfhonderdste voorstelling in het Amsterdamse theater. "Van alle zalen in de wereld is Carré mij het liefst", zegt de 68-jarige zanger dinsdag in een persverklaring.

De uitvoering op 20 november staat in het teken van 25 jaar kinderrechten. Van Veen speelde zijn voorstelling al in het buitenland en deed steden als Berlijn, Londen en Wenen aan. Zijn nieuwe album Kersvers verscheen vorige maand.

DNB: banken moeten winstverwachting temperen

Banken moeten voorzichtiger zijn bij het opstellen van hun winstdoelen, omdat het rendement van de financiële bedrijven waarschijnlijk nooit meer zo hoog wordt als voor de crisis. Door de lat lager te leggen, hoeven ze namelijk minder over te gaan tot risicovolle beleggingen. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Een lager rendement past bovendien bij de eisen van 'marktpartijen, toezichthouders en de samenleving', aldus de centrale bank. Toch is nog niet iedereen tot dat inzicht gekomen. Uit een enquête van accountant EY blijkt dat beleggers wereldwijd nog altijd een rendement van tien tot vijftien procent verwachten, en in sommige gevallen zelfs hoger.

De verwachtingen van beleggers zijn daarmee aanmerkelijk hoger dan banken redelijkerwijs kunnen bieden. Zo boden de grote Europese banken hun aandeelhouders vorig jaar een rendement van vijf procent, terwijl dat voor de crisis nog twintig procent was. De vier grote Nederlandse banken zitten met een rendement van zeven procent iets boven het gemiddelde.

Toch kloppen aandeelhouders regelmatig bij de banken aan om ze aan te sporen hun doelstellingen te verhogen. Door op zo'n moment gulle beloftes te doen, lopen banken het gevaar dat ze stevige risico's met hun geld moeten nemen, zo waarschuwt DNB in zijn halfjaarlijkse onderzoek naar de financiële stabiliteit.

De beleggingen met een laag risico leveren momenteel - mede als gevolg van de relatief rustige situatie op de financiële markten en de lage rente - te weinig op voor hoge rendementen. De beleggingen die wél genoeg opleveren voor 'dubbelcijferige rendementsdoelen' zijn daarentegen misschien nog risicovoller dan ze zouden moeten zijn, aldus de waakhond.

In tijden van rust en goedkoop krediet zijn beleggers namelijk bereid 'meer risico te accepteren tegen een steeds geringere vergoeding'. "Er wordt grif betaald voor risicovolle producten, terwijl de opbrengst voor beleggers laag is", zo legde DNB-president Klaas Knot uit.

Bovendien is het misschien wel onterecht om hoge rendementen van banken te eisen, aldus Knot. Sinds de crisis zijn banken het risico gaan beperken, door bijvoorbeeld minder voor eigen rekening te handelen en de activiteiten van de zakenbank te verkleinen. "Wie belegt in een bank loopt daardoor minder risico, en daarbij hoort een lager rendement", aldus de bankpresident.

Door toch mee te gaan en te investeren in risicovolle beleggingen lopen banken het gevaar hard het schip in te gaan wanneer 'het marktsentiment' omslaat. Knot ziet namelijk enkele signalen dat er 'een kloof ontstaat tussen wat er in de reële economie gebeurt en wat er op de financiële markten gebeurt'.

Of er al sprake is van een zeepbel op de financiële markten, kon de president van de centrale bank niet zeggen. Wel zag hij dat sommige koersen niet 'in lijn' zijn met het fundament eronder. Wanneer het sentiment op de markten minder wordt, kan dat leiden tot 'scherpe correcties' in die koersen.

Want ook al is de onrust op de markten de afgelopen tijd afgenomen, het herstel van de Nederlandse en Europese economieën is nog fragiel. Onder meer politieke conflicten zoals in het Midden-Oosten en tussen Rusland en Oekraïne zouden het sentiment een slag kunnen toebrengen, als ze verder uit de hand lopen. Datzelfde geldt voor grote veranderingen in het monetaire beleid van de Verenigde Staten.?

Van Gerwen en Van Barneveld door op World Grand Prix

Op dag twee van de World Matchplay in Dublin troffen twee Nederlanders elkaar in de eerste ronde. Michael van Gerwen speelde tegen Vincent van der Voort. Raymond van Barneveld trad aan tegen Dave Chisnall. De World Grand Prix is het toernooi dat legs zowel begonnen als afgesloten moeten worden met een dubbel. 

Van der Voort mocht aan de partij beginnen, maar moest de eerste leg direct afstaan aan Van Gerwen. Fast Vinny brak wel direct terug. Van der Voort moest opnieuw een break toegeven en Van Gerwen pakte daarna de set door honderd uit te gooien. De tweede set ging met 3-0 naar Van Gerwen en won daarmee de partij. In de tweede ronde wacht Dean Winstanley, die met 2-1 (3-0, 2-3 en 3-1) te sterk was voor Michael Smith. 

Van Barneveld had in het begin weinig in te brengen tegen Dave Chisnall. Hij werd twee keer gebroken en verloor de eerste set met 3-0. In de tweede set liet Barney zien dat hij nog wat in huis heeft door 129 uit te gooien en brak Chizzy direct. De Engelsman kwam echter wel weer 2-1 voor. Met een finish van 105 en 32 pakte Van Barneveld de tweede set. 

Van Barneveld zette de goede lijn door in de derde set door 109 en 75 uit te gooien. Chisnall pakte een break terug, maar het was Van Barneveld die de set pakte en daarmee de wedstrijd. Donderdag treft Barney Mervyn King, die met 2-1 (3-2, 1-3 en 3-2) te sterk was voor Wes Newton.  

Woensdag worden er vier wedstrijden van de tweede ronde gespeeld. De partijen zullen gaan over best-of-5 sets. 

Uitslagen World Matchplay Ronde I - 07/10/2014

Darter Darter Uitslag (sets)
Terry Jenkins Kim Huybrechts 2-0 
Peter Wright Jamie Caven 2-1 
Mervyn King Wes Newton 2-1 
Dean Winstanley Michael Smith 2-1 
Stephen Bunting Ronnie Baxter 2-0
Michael van Gerwen Vincent van der Voort 2-0 
Dave Chisnall Raymond van Barneveld 1-2 
Simon Whitlock Richie Burnett 1-2 

Programma ronde II 08/10/2014

Adrian Lewis v Kevin Painter
James Wade v Robert Thornton
Phil Taylor v Andrew Gilding
Gary Anderson v Michael Mansell

Morrissey meermaals behandeld aan kanker

Morrissey heeft al geruime tijd kanker. "Ze hebben al vier keer kankerweefsel weggeschraapt", onthulde de 55-jarige voormalige zanger van The Smiths in een interview met de Spaanse krant El Mundo. Morrissey heeft de afgelopen anderhalf jaar meerdere optredens af moeten gelasten vanwege zijn gezondheid. Wat hem mankeerde, was tot nu toe onduidelijk.

Druk lijkt Morrissey zich niet te maken om zijn ziekte. "Als ik sterf, sterf ik. Zo niet, dan niet. Op dit moment voel ik me goed, maar weet dat ik er op sommige recente foto's afgetakeld uitzie. Maar dat doet een ziekte met je. Ik ga me daar geen zorgen over maken. Rusten doe ik wel als ik dood ben."

Morrissey is dan ook nog niet van plan het rustiger aan te gaan doen. De zanger, die vorig jaar oktober zijn autobiografie uitbracht, werkt aan zijn eerste roman. "Die moet ergens volgend jaar verschijnen. Misschien kan ik dan voorgoed stoppen met zingen, wat veel mensen blij zou maken."

Voorlopig staat Morrissey nog gewoon op het podium. De zanger zit midden in een Europese tournee, waarmee hij op 28 oktober Utrecht aandoet. Dat concert is inmiddels uitverkocht.

Zorgen scholen over komst asielkinderen

Scholen en gemeenten maken zich in toenemende mate zorgen over de grote toestroom van asielkinderen. De Landelijke Onderwijs Werkgroep voor Asielzoekers en Nieuwkomers (LOWAN) krijgt sinds april veel telefoontjes binnen met vragen over het opvangen van kinderen, bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving hierover van de NOS.

Asielkinderen moeten binnen acht weken na aankomst onderwijs kunnen krijgen maar veel scholen en gemeenten worstelen met vragen over de financiering en andere praktische problemen zoals het lesgeven aan kinderen die geen Nederlands spreken. Volgens de LOWAN zitten sommige scholen 'echt met de handen in het haar'.

"We zouden graag zien dat er een beter beleid komt en dat gemeenten en andere instanties vooraf al gaan nadenken over het opvangen van asielkinderen", zegt de woordvoerder. "Nu moet dat vaak op stel en sprong gebeuren en is zijn we vaak een halfjaar verder voordat er iets is gebeurd."

De LOWAN roept de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de PO-raad en het ministerie van Onderwijs op om samen om de tafel te gaan.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers opende in de afgelopen maanden veel nieuwe asielzoekerscentra om de grote toestroom van vluchtelingen te kunnen opvangen. Het aantal asielaanvragen in Nederland verdubbelde in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste halfjaar vroegen 12.280 vluchtelingen voor de eerste keer asiel aan, terwijl dat er in 2013 6220 waren.

Games voor Xbox One

Om de Xbox One te testen, kregen we een aantal games meegeleverd. Deze games waren: Titanfall, Battlefield 4, FIFA 14, Call of Duty: Ghosts, Dead Rising 3 en Assassin’s Creed IV: Black Flag. Omdat de meeste van deze titels al gerecenseerd zijn op FOK! (en vrijwel allemaal al een jaar speelbaar zijn op andere consoles), wordt er in deze review alleen gekeken naar de kwaliteit van de port. Hoe spelen de games, zijn het nog must-haves en zien ze er wel goed uit?

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.