FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 september 2014

Miyamoto wilde minder Zelda in Hyrule Warriors

Hyrule Warriors zou in eerste instantie veel meer lijken op de Legend of Zelda-games. Producer Hayashi en Zelda-producer Aonuma hadden allerlei verschillende spin-offs in gedachten, maar al deze spin-offs zouden de gameplay van de originele Legend of Zelda-games behouden. 

Shigeru Miyamoto was het hier niet mee eens. Toen hij hoorde dat de gameplaymechanieken op die van Legend of Zelda leken, kwam hij daar een stokje voor steken. Hij was van mening dat Zelda aan de Dynasty Warriors-ervaring moest worden toegevoegd. Het tegenovergestelde van wat Hayashi wilde.

Wat denken jullie: had Hyrule Warriors meer moeten lijken op Zelda, of is het juist goed dat het een aparte spin-off wordt?

'Identiteit Jack the Ripper bekend'

De Britse krant The Mail on Sunday claimt de identiteit te hebben achterhaald van de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper, die in 1888 zeker vijf moorden pleegde in Londen. Volgens de krant was een Poolse immigrant, Aaron Kosminski, zo goed als zeker de dader. Hij was destijds een van de zes hoofdverdachten.

De krant baseert zijn publicatie op DNA-onderzoek. Bij een van de slachtoffers in 1888 was een sjaal gevonden, waarop DNA zou zijn gevonden van het slachtoffer en van Kosminski. Een zakenman kocht de bebloede sjaal op een veiling in 2007 en liet die onderzoeken door een Finse DNA-expert. Hij trof er niet alleen bloedsporen, maar ook sperma op aan.

De sporen zijn vergeleken met DNA-materiaal van afstammelingen van Kosminski en het slachtoffer, Catherine Eddowes.

King wint European Darts Grand Prix

Darter Mervyn King heeft de European Darts Grand Prix in het Duitse Sindelfingen op zijn naam geschreven. Hij versloeg in de finale Michael Smith met 6-5. Met deze zege mag King 20.000 Britse pond (25.000 euro) bijschrijven. Smith moet genoegen nemen met 8.000 pond (10.000 euro).

Met King krijgt de Europese Tour van de PDC opnieuw een nieuwe winnaar dit jaar. De zevem toernooien dit jaar zijn door zeven verschillende darters gewonnen. Over twee weken is het laatste toernooi van de Europese Tour in Leipzig. 

King won eerder op de avond nog van Robert Thornton (6-0) en Simon Whitlock (6-5). Smith rekende af met Adrian Lewis (6-4) en Stephen Bunting (6-4). Vincent van der Voort was de beste Nederlander. Hij verloor in de derde ronde van Bunting. 

Uitslagen European Darts Grand Prix - kwartfinale t/m finale

Ronde Darter Darter Uitslag
Kwartfinale Robert Thornton Mervyn King 0-6
Kwartfinale Simon Whitlock Terry Jenkins 6-4
Kwartfinale Dave Chisnall Stephen Bunting 3-6
Kwartfinale Adrian Lewis Michael Smith 4-6
Halve finale Mervyn King Simon Whitlock 6-5
Halve finale Stephen Bunting Michael Smith 4-6
Finale Mervyn King Michael Smith 6-5

Uitslagen EK-kwalificatie 07/09/2014

De kwalificatie voor het Europees kampioenschap is begonnen. Een speelronde wordt niet meer afgewerkt op één dag, maar is verspreid over drie dagen. Nederland speelt dinsdag zijn eerste wedstrijd in en tegen Tsjechië, maar vandaag waren er al wedstrijden gespeeld in de groepen D, F en I. 

Groep D

Georgië - Ierland 1-2 (1-1)
 24' McGeady  0-1
 38' Okriashvili 1-1
 90' McGeady 1-2

Duitsland - Schotland 2-1 (1-0)
 18' Müller 1-0
 66' Anya 1-1
 70' Müller 2-1
 90+3 Mulgrew (Sch/2g)

Gibraltar - Polen 0-7 (0-1)
 11' Grosicki 0-1
 48' Grosicki 0-2
 50' Lewandowski 0-3
 53' Lewandowski 0-4
 58' Szukala 0-5
 83' Lewandowski 0-6
 90+1' Lewandowski 0-7

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. pt. doelsaldo
1 Polen  7-0 
2 Duitsland  2-1 
= Ierland  2-1 
4 Georgië 1-2 
= Schotland  1-2 
6 Gibraltar  0-7 

Groep F

Hongarije - Noord-Ierland 1-2 (0-0)
 75' Priskin
 81' McGinn
 88' Lafferty

Griekenland - Roemenië 0-1 (0-1)
 10' Marica 0-1 (pen)
 53' Marica (Roe/2g)

Faeröer - Finland 1-3 (1-3)
 41' Holst 1-0
 53' Riski 1-1
 78' Riski 1-2
 82' Eremenko 1-3

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. pt. doelsaldo
1 Finland  3-1 
2 Noord-Ierland  2-1 
3 Romenië  1-0 
4 Hongarije  1-2 
5 Griekenland  0-1 
6 Faeröer   1-3 

Groep I

Denemarken - Armenië 2-1 (0-0)
 49' Mkhitaryan 0-1
 65' Højbjerg 1-1
 80' Kahlenberg 2-1

Portugal - Albanië 0-1 (0-0)
 52' Balaj 0-1 

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. pt. doelsaldo
1 Denemarken  2-1 
2 Albanië  1-0 
3 Servië  0-0 
4 Portugal  0-1 
5 Armenië  1-2 

Google betaalt miljoenen terug aan ouders

Google moet minstens negentien miljoen dollar terugbetalen aan boze, Amerikaanse ouders. De Federal Trade Commission oordeelde dat het bedrijf sinds 2011 'oneerlijk' heeft gehandeld door kleine aankopen zomaar toe te laten in apps voor kinderen. Deze 'kleine' aankopen leidden al snel tot een rekening van honderden dollars.

Veel mobiele spelletjes bieden virtuele spullen aan waarmee je snel verder komt in het spel. De prijs hiervoor wisselt: soms kost het 99 cent, soms maar liefst tweehonderd dollar. In 2011 werd niet om toestemming van de rekeninghouder gevraagd bij een aankoop. Ook een wachtwoord was niet nodig: simpelweg drukken op een knopje was al genoeg om iets te kopen. 

In de helft van 2012 introduceerde Google pop-ups waarin je je wachtwoord moest invullen voordat de aankoop doorging. Ouders wisten echter niet dat, na het invullen van het wachtwoord, het kind dertig minuten lang van alles kon kopen. Hierdoor konden zij alsnog enorme bedragen uitgeven.

Google heeft nu haar beleid aangepast. Er wordt expliciet om toestemming van de rekeninghouder gevraagd voordat er geld wordt afgeschreven. Ook moet het bedrijf contact opnemen met alle gebruikers die een in-app aankoop doen, zodat zij weten dat zij hun geld terug kunnen krijgen als het door een kind is gedaan. Als Google binnen een jaar tijd minder dan negentien miljoen dollar terugbetaalt, gaat het overgebleven geld naar de Amerikaanse schatkist of het FTC.  

Het is de derde keer dat het FTC zich uitspreekt over zo'n zaak. In januari moest Apple al ongeveer 32 miljoen dollar terugbetalen en haar beleid aanpassen om dezelfde reden. In juli volgde Amazon met de Amazon Appstore.

Berlusconi breekt lans voor Poetin

Rusland kan niet anders dan 'de Oekraïense burgers van Russische origine verdedigen die het als zijn broeders beschouwt'. De sancties tegen het Kremlin waartoe het Westen heeft besloten, zijn dan ook 'belachelijk en onverantwoordelijk': de beëindiging van de Koude Oorlog waaraan lang is gewerkt, wordt zo op het spel gezet, aldus de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi zondag.

Hij vindt het optreden van de NAVO getuigen van een 'gebrek aan leiderschap', aldus de centrumrechtse politicus volgens de krant la Repubblica. Berlusconi is bevriend met de Russische president Vladimir Poetin.

Berlusconi breekt lans voor Poetin
Berlusconi breekt lans voor Poetin (Foto: ANP)

Verdachte brandweerman ontkent brandstichting

Een verdachte brandweerman uit Merkelbeek (Limburg) ontkent dat hij betrokken is geweest bij meerdere brandstichtingen, zoals de politie denkt. "Ik ben op geen enkele manier betrokken bij deze vermeende brandstichtingen", schrijft hij in een ingezonden brief in een lokale krant.

De jonge brandweerman werd twee weken geleden samen met twee andere leden van de vrijwillige brandweer in de Limburgse gemeente Onderbanken opgepakt. Hij werd weer vrijgelaten maar de twee andere verdachten zitten nog wel vast.

Om welke en hoeveel brandstichtingen het gaat, is niet bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie in Limburg laat zondag weten dat de brief wordt meegenomen in het onderzoek.

Boko Haram verovert steden Nigeria

Strijders van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram hebben deze week diverse steden in het noordoosten van het land veroverd. In tegenstelling tot eerdere overwinningen werden de inwoners niet aangevallen en gebouwen niet in brand gestoken, zeiden ooggetuigen zondag. Waarschijnlijk geïnspireerd door de Islamitische Staat in Irak en Syrië wil Boko Haram een islamitisch kalifaat vormen in Nigeria.

De militairen die gelegerd waren in Gulak sloegen op de vlucht toen de strijders aankwamen met pantservoertuigen, trucks en motoren. De nabijgelegen steden Duhu, Shuwa, Kirshinga en een aantal andere steden vielen vrijdag en zaterdag ook in handen van Boko Haram.

De strijders drukten de inwoners van Gulak op het hart dat ze niks te vrezen hadden, maar die boodschap was aan dovemansoren gericht. "Mensen begonnen te vluchten. Sommigen van ons vreesden dat nadat de soldaten waren uitgeschakeld, de opstandelingen hun wapens op ons zouden richten", zei een inwoner van Gulak.

Verder naar het noorden viel Boko Haram zaterdag Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno, aan. De militairen hier wisten de aanval af te slaan. Het leger zette vervolgens een tegenaanval in op een kamp van Boko Haram bij het nabijgelegen Kondudga. Volgens een militielid dat meevecht met het leger werden tientallen strijders van Boko Haram gedood. De militairen moesten eigenlijk het stadje Bama heroveren, dat een week geleden werd ingenomen door Boko Haram. De soldaten weigerden echter verder te trekken dan Kondudga.

'Gemeentes geven miljoenen uit aan zorgadvies'

Gemeentes laten zich massaal bijstaan door externe adviesbureaus nu ze er vanaf volgend jaar een groot aantal zorgtaken bij krijgen. Twee derde van de gemeentes geeft daar gezamenlijk 25 miljoen euro aan uit. Dat blijkt uit een enquête waarover televisieprogramma Nieuwsuur zondag bericht.

Van de 166 gemeenten die de enquête invulden, laten 111 gemeenten zich bijstaan door adviesbureaus. De bureaus leveren onder meer projectleiders die de overheveling van de zorgtaken naar de gemeenten in goede banen moeten leiden. Vanaf volgend jaar worden de gemeenten verantwoordelijk voor de langdurige zorg en de jeugdzorg. Ook worden ze verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstand.

Bij elkaar kost dit de gemeenten in 2013 en 2014 zeker 25 miljoen euro. De nieuwe wetten zijn door de overheid juist bedacht om de kosten in de hand te houden. Uit de enquête blijkt dat niet alleen de grote gemeenten, maar ook kleinere gemeenten veel geld steken in de adviesbureaus.

Zo geeft Oldenzaal, een plaats met ruim dertigduizend inwoners, 1,4 miljoen euro uit. Ter vergelijking: Amsterdam geeft 3,6 miljoen euro uit. Daar tegenover staan weer gemeenten als Dinkelland en Tubbergen die geen geld uitgeven. In de reportage die Nieuwsuur zondag toont, zetten een aantal experts hun vraagtekens bij de uitgaven.

Israël rolt 'messiaans' prostitutienetwerk op

De Israëlische politie heeft twee mannen en twee vrouwen opgepakt die vrouwen de prostitutie in dwongen 'om Israël te redden'. De vier maken deel uit van een messiaanse sekte.

De sekte zorgde er eerst voor dat de vrouwen verslaafd raakten aan alcohol en drugs, alvorens ze aan het werk te zetten. De vrouwen werd wijs gemaakt dat ze door seks voor geld te hebben 'het Israëlische volk redden en de verlossing dichterbij brachten'. Het geld belandde in de zakken van de sekteleden.

Vliegtuig stort neer in jungle Colombia

Een klein vliegtuig is dit weekeinde neergestort in de jungle van Colombia. Aangenomen wordt dat zeker tien mensen bij de crash zijn omgekomen. Drie lichamen zijn tot dusver geborgen.

Het toestel was onderweg van Araracuara naar Florencia, in het zuidwesten van het land. Volgens de luchtverkeersdienst van Colombia werd het vliegtuig zaterdagmiddag als vermist opgegeven. De oorzaak van de crash is nog onbekend.

Carlsen verdedigt wereldtitel schaken in Sochi

Magnus Carlsen zal in november zijn wereldtitel schaken verdedigen in het Russische Sochi. Hij zal het dan opnemen tegen Viswanathan Anand uit India, de winnaar van het kandidatentoernooi. De 23-jarige Carlsen zette na lang wachten alsnog zijn handtekening onder het contract.

De Noor wilde in eerste instantie niet tekenen omdat hij niet tevreden was over de financiële voorwaarden. Het tweekamp zal worden gehouden tussen 7 en 28 november in Sochi. Carlsen veroverde vorig jaar voor het eerst de wereldtitel door Anand te verslaan. De winst leverde de 23-jarige Carlsen toen 1,1 miljoen euro op.

Anand verzekerde zich in maart van het recht op een nieuwe tweekamp, door het kandidatentoernooi te winnen. Als Carlsen besloot helemaal niet te tekenen dan zou Anand spelen tegen de Rus Sergey Karjakin, de nummer 2 van het kandidatentoernooi.

Amnesty: rebellen en Oekraïne plegen oorlogsmisdaden

Rebellen en het Oekrainse leger hebben in het oosten van Oekraïne oorlogsmisdaden begaan tijdens het conflict met de regering in Kiev. Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat zondag verscheen. Rusland is medeplichtig aan de criminele handelingen vanwege de steun van Moskou aan de opstandelingen.

Volgens Shetty hebben alle partijen in het conflict 'burgerlevens in gevaar gebracht en internationale verplichtingen geschonden'. Amnesty beschuldigt het Oekraïense leger ervan woonwijken willekeurig met raketten en granaten te beschieten. Dit kan 'neerkomen op oorlogsmisdaden'. Rusland heeft altijd ontkend de separatisten te steunen, maar Amnesty zegt bewijzen voor het tegendeel te hebben. De organisatie beschouwt de strijd inmiddels dan ook als een 'internationaal gewapend conflict'.

"Ons bewijs toont aan dat Rusland het conflict aanwakkert, zowel door direct in te grijpen als door de separatisten in het oosten te steunen", aldus secretaris-generaal van Amnesty Salil Shetty. "Rusland moet de wapentoevoer en andere steun staken aan strijdgroepen die zich schuldig maken aan ernstige mensenrechtenschendingen."

De rebellen maken zich volgens het rapport schuldig aan marteling, ontvoering en moord. In Slovjansk kidnapten de separatisten een pastoor en enkele anderen en vroegen bijna veertigduizend euro losgeld voor hun vrijlating. Tegen de tijd dat de lokale gemeenschap met het bedrag op de proppen kwam, hadden de opstandelingen alle gijzelaars al gedood.

[US Open] Broers Bryan winnen vijfde titel

Bob en Mike Bryan hebben zondag voor de vijfde keer in hun loopbaan de US Open gewonnen. De Amerikaanse tweelingbroers waren in de finale van het dubbelspel met 6-3 en 6-4 te sterk voor Marcel Granollers en Marc López uit Spanje. Het is voor Bob en Mike de eerste grandslamtitel van het seizoen.

De 36-jarige broers, de nummers een van de wereld, zijn de laatste jaren de grote sterren in het dubbelspel. Ze veroverden al zestien grandslamtitels en schreven in totaal honderd toernooien op hun naam.

Recordaantal bezoekers Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen in Rotterdam hebben een recordaantal bezoekers getrokken: 450.000 mensen namen dit weekend een kijkje achter de schermen van de Rotterdamse haven.

Het nieuwste en grootste marineschip Karel Doorman trok het meeste aantal bezoekers. De afgelopen drie dagen namen twintigduizend mensen per dag een kijkje op het schip. Van begin tot eind stond er zondag een rij van tweehonderd meter van mensen die het schip wilden bezoeken.

Het maritieme evenement werd dit jaar voor de 37e keer georganiseerd. Vorig jaar trok het evenement in de Rotterdamse haven nog vierhonderdduizend bezoekers. Ook in de stad werden diverse evenementen georganiseerd.

Duitsland: shariapolitie ontoelaatbaar

Duitsland gaat hard optreden tegen een groep extremistische moslims in de stad Wuppertal, die proberen de sharia af te dwingen. De jonge moslims gingen afgelopen week de straat op en vroegen mensen geen alcohol te drinken of nachtclubs te bezoeken. De autoriteiten gaan kijken of een verbod haalbaar is.

De groep ging eerder deze week de stad in met fel oranje vesten met daarop de tekst 'shariapolitie'. De autoriteiten van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Wuppertal in gelegen is, namen de vesten zaterdag in beslag. Minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière zei tegen dagblad Bild dat 'de shariawetgeving niet zal worden getolereerd in Duitsland'.

Ebolamelding Schiphol blijkt loos alarm

Het bemanningslid van een vrachtvliegtuig op Schiphol dat zondag enige tijd uit voorzorg onder toezicht van artsen heeft gestaan heeft geen ebola. Dat heeft de Veiligheidsregio Kennemerland zondag bekendgemaakt. De man ligt nog wel onwel in het Amsterdamse VU medisch centrum.

Artsen van de GGD en het Landelijk Centrum Infectieziekten constateerden geen ebola. Voor de zekerheid is de man daarna voor onderzoek overgebracht naar het VU medisch centrum, waar artsen ebola eveneens uitsloten. De man ligt nog wel onwel in het ziekenhuis. Wat hij mankeert is nog onbekend.

Vanwege de ebolamelding werden extra voorzorgsmaatregelen in acht genomen. Aanvankelijk meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio dat het om een passagier ging.

De Vrij: "In Italië gaat het heel anders"

Stefan de Vrij verloor woensdag met het Nederlands elftal van Italië (2-0). De 20-voudig international speelt sinds deze zomer in de Italiaanse Serie A, waarin hij moet wennen. De Vrij (22) verhuisde van Feyenoord naar SS Lazio. Bij zijn competitiedebuut tegen AC Milan (3-1 nederlaag) was de centrale verdediger betrokken bij twee tegendoelpunten.

"Het gaat er in Italië heel anders aan toe dan in Nederland", zei De Vrij tegenover de NOS. "In Nederland zijn we gewend de back rugdekking te geven als die één tegen één staat, maar in Italië willen ze dat de centrale verdediger in het midden blijft om het doel te verdedigen", aldus de mandekker, die op het WK in Brazilië werd uitgeroepen tot de beste verdediger.

Scherpte
Tegen Italië kende De Vrij geen gelukkige avond in Bari. Oranje stond na tien minuten spelen 2-0 achter en met tien man. Teamgenoot Bruno Martins Indi kreeg een vroege rode kaart. "Na tien minuten was de wedstrijd al gespeeld en moesten we vooral de schade beperken."

"We waren niet scherp genoeg in de openingsfase. Zowel voor de bondscoach als voor de spelers een zeer teleurstellende avond", aldus De Vrij. Het Nederlands elftal begint dinsdagavond de EK-kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Tsjechië.

Gatlin wint en beëindigt seizoen ongeslagen

Justin Gatlin heeft zijn seizoen ongeslagen beëindigd. De Amerikaanse sprinter kwam zondag bij een IAAF-wedstrijd in het Italiaanse Rieti tot een tijd van 9,83 seconden op de 100 meter. Hij won zodoende ook de achttiende wedstrijd waar hij dit jaar aan meedeed. "Mijn seizoen eindigt nu. Ik heb rust nodig."

Er werden in Rieti twee finales gehouden. Asafa Powell won de ander in 9.90. De van een dopingschorsing teruggekeerde Jamaicaan zette in 2007 in Rieti het wereldrecord op 9,74. De mondiale toptijd staat nu op 9,58, in 2009 door Usain Bolt gelopen in Berlijn.

Douglas houdt hoop op 'Oranje-droom'

Douglas heeft een debuut in het Nederlands elftal nog niet uit zijn hoofd gezet. De geboren Braziliaan werd één keer opgeroepen voor Oranje, maar speelde niet. Douglas (26) werd zo'n twee jaar geleden door toenmalig bondscoach Louis van Gaal bij de selectie gehaald, maar de oud-speler van FC Twente kwam tijdens de WK-kwalificatiereeks richting Brazilië niet in actie voor Oranje.

Douglas heeft de hoop op zijn interlanddebuut nog niet opgegeven. "Ik heb nog steeds de wens om voor Oranje uit te komen", zegt de centrale verdediger tegenover Futnet. Douglas speelt sinds de zomer van 2012 voor Dinamo Moskou. "Ik zou graag alle liefde die ik van de mensen in Nederland kreeg tijdens mijn periode bij FC Twente terug willen betalen."

Droom
"Als ik het goed doe, kom ik vanzelf in beeld voor een kans bij de selectie. Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Ron Vlaar staan nog boven mij in de hiërarchie, net als op het WK. Ze speelden daar goed, maar ik blijf hard werken en droom nog altijd van een kans", aldus de hoopvolle Douglas.

De opvolger van Van Gaal, Guus Hiddink lijkt voorlopig ook geen beroep te doen op Douglas. Joël Veltman werd ook opgeroepen voor de interlands tegen Italië en Tsjechië. Daarnaast vervangt Virgil van Dijk de geblesseerde Vlaar. Oranje begint dinsdag de EK-kwalificatiereeks tegen Tsjechië.

Kittel troeft Cavendish af in Liverpool

Marcel Kittel heeft een tik uitgedeeld aan Mark Cavendish in de eerste etappe van de Ronde van Groot-Brittannië. De Duitser van Giant-Shimano was de Brit (Omega Pharma-Quick-Step) zondag in Liverpool te snel af in de massasprint. Nicola Ruffoni (Bardiani CSF) uit Italië werd nog voor Cavendish tweede.

De 23-jarige Belkin-renner Barry Markus was op de zesde plek de beste Nederlander. De Tour of Britain duurt tot en met volgende week zondag.

Ferdinand snapt niets van transfer Welbeck

Rio Ferdinand snapt weinig van de handelswijze die Manchester United heeft gehanteerd rondom aanvaller Danny Welbeck. Welbeck maakte op deadline-dag de overstap van Manchester United naar Arsenal. De aanvaller had in Manchester geen zicht op een basisplaats. Ferdinand vindt alsnog dat United een fout begaat met het verkopen van de speler aan Arsenal. De Londenaren betaalden zo'n twintig miljoen euro.

Plannen
Door de komst van Radamel Falcao naar Manchester kwam Welbeck niet meer in de plannen van trainer Louis van Gaal voor. De Colombiaanse spits kwam op huurbasis over van AS Monaco. Naar verluidt gaf Van Gaal toestemming aan Welbeck om een nieuwe club te zoeken, omdat de spits nog 'slechts' een 2-jarig contract had bij The Reds. Ferdinand, die transfervrij naar Queens Park Rangers vertrok, kan nog steeds niet begrijpen dat Arsenal de nieuwe werkgever van de Engelsman is.

Plaag
"Ik kan niet geloven dat United hem heeft laten gaan, vooral omdat hij nu bij Arsenal speelt. Het is te ziek voor woorden. Hij is een plaag voor alle verdedigers in de Premier League. Als Arsenal hem goed gebruikt, kunnen ze nog heel veel plezier aan hem beleven", zegt Ferdinand tegen The Sun.

"Danny heeft alles in zich om een topspeler te worden. Ik denk dat hij gefrustreerd raakte omdat, hoe goed hij ook speelde, de voorkeur altijd uitging naar Robin van Persie en Wayne Rooney. Hij heeft nooit een mooie reeks in het United-shirt kunnen maken."

Eigenaar gaat Atlanta Hawks verkopen na racisme

Atlanta Hawks-eigenaar Bruce Levenson gaat zijn meerderheidsaandeel in de NBA-club verkopen vanwege een racistische e-mail uit 2012. Levenson vindt de uitspraken die hij destijds deed 'ongepast' en 'beledigend', zo laat hij zondag weten in een verklaring. Hij heeft zijn e-mail zelf gerapporteerd bij de Amerikaanse basketbalorganisatie.

Levenson schreef in de mail aan zijn mede-eigenaren en technisch directeur over de teruglopende toeschouwersaantallen bij de Hawks. Daarbij maakte hij naar eigen zeggen gebruik van stereotypen gefocust op ras. "Ik verkondigde de onbedoelde en kwetsende boodschap dat onze blanke fans meer waard zijn dan onze zwarte fans."

In de mail spreekt Levenson onder meer het vermoeden uit dat het zwarte deel van de toeschouwers het blanke deel wegjaagt. "En er zijn simpelweg niet genoeg welvarende zwarte fans om een significante groep op te bouwen die kaartjes koopt", meldde hij aan zijn mede-eigenaren.

De 62-jarige Levenson schaamt zich nu voor zijn woorden. "Ik ben boos op mezelf. Ik bied mijn excuses aan, aan iedereen van de Hawks-familie en al onze fans. Ik heb herhaaldelijk gezegd dat de NBA een zerotolerancebeleid moet hebben tegen racisme en daar geloof ik nog steeds in."

Levenson sprak zich eerder uit voor een zware straf voor Donald Sterling, de eigenaar van Los Angeles Clippers die zich in april racistisch uitliet. In een uitgelekte opname verbood Sterling zijn vriendin om zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn ploeg. De miljardair werd voor het leven geschorst en moest de Clippers verkopen.

Oppermachtige golfster Schreefel wint in Helsingborg

Golfster Dewi Claire Schreefel heeft met veel machtsvertoon de Helsingborg Open gewonnen. Voor de geboren Alkmaarse is het haar eerste toernooizege in de Ladies European Tour. Schreefel, die al wel vijf keer eerder in de top tien eindigde, ging op de laatste dag rond in 66 slagen en vergrootte daarmee haar voorsprong.

In het eindklassement hield de 28-jarige Nederlandse Rebecca Artis achter zich. De Australische had zeven slagen meer nodig. Alleen de Engelse Laura Davies noteerde deze week ook een ronde van 66 slagen in Helsingborg. Zij werd derde op acht slagen van Schreefel.

Anti-IS-demonstratie Amsterdam rustig verlopen

Een demonstratie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Amsterdam is zondag rustig verlopen. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse politie gezegd. Schattingen over het aantal deelnemers lopen uiteen van twee- tot vierhonderd deelnemers.

De organisatie van de demonstratie wilde de 'ernst van de IS benadrukken' en steun uitspreken aan de onderdrukte bevolkingsgroepen in Irak en Syrië. Vooraf werd nadrukkelijk gesteld dat alle bevolkingsgroepen mochten deelnemen aan de betoging.

Eerdere demonstraties tegen IS in Den Haag liepen uit de hand. In Den Haag mogen daarom voorlopig geen demonstraties in woonwijken meer worden gehouden.

Landen ontkennen wapenleveringen aan Oekraïne

Italië, Noorwegen Polen en de Verenigde Staten ontkennen dat ze wapenleveringen aan de Oekraïense regering hebben beloofd. Dat meldt persbureau Reuters. Een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko zei eerder zondag dat de landen die toezegging afgelopen week deden op de NAVO-top in Wales.

Volgens Joeri Litsenko deden de Verenigde Staten en Frankrijk eenzelfde toezegging. Die landen hebben het bericht vooralsnog niet ontkend.

Naast wapens zouden de drie landen Oekraïne ook militaire adviseurs hebben beloofd. De wapenleveranties werden zondag stellig ontkend. "Het nieuws is onjuist", liet het Italiaanse ministerie van defensie weten. "Italië, samen met andere EU- en NAVO-landen, bereiden de levering van niet-militaire steun aan Oekraïne voor, zoals kogelwerende vesten en helmen."

De NAVO heeft laten weten geen wapens aan Oekraïne te zullen leveren, maar tekende daarbij aan dat het lidstaten vrij staat dat wel te doen. Rusland is fel gekant tegen hechtere banden tussen Oekraïne en de NAVO.

Albers stopt na twee maanden als teambaas Caterham

Christijan Albers stopt per direct met zijn functie als teambaas van Caterham. Dat heeft de Maleisische renstal zondag bekendgemaakt. Albers stopt om 'persoonlijke redenen' omdat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen. Manfredi Ravetto neemt de taak van de Nederlander over.

Voormalig F1-coureur Albers kwam in juli aan het roer nadat eigenaar Tony Fernandez Caterham voor tientallen miljoenen euro's had verkocht aan een consortium van zakenlieden uit het Midden-Oosten.

"In de afgelopen maanden heb ik al mijn energie gestoken om de overname van het team zo soepel mogelijk te laten verlopen en te zorgen voor de beste resultaten voor onze investeerders, sponsors en alle andere mensen die bij het team betrokken zijn", vertelt Albers. "Ik denk dat we belangrijke technische updates hebben gerealiseerd. De wagens zijn veel sneller geworden."

Caterham behaalde sinds zijn intrede in de koningsklasse van de autosport nog geen enkel WK-punt. De Nederlander Robin Frijns is er reserverijder, achter de vaste coureurs Kamui Kobayashi en Magnus Ericsson. Vorig jaar reed Giedo van der Garde voor het team.

De vraag is of Caterham in 2015 nog op de grid te vinden zal zijn. De financiële problemen bij de renstal zijn groot, terwijl er volgens de geruchten ook problemen zijn door niet betalende investeerders. De tijd zal leren of het team een lange toekomst beschoren is.

[Vuelta] Pool Niemiec wint bergetappe

Przemyslaw Niemiec heeft zondag de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Pool van Lampre bleef als enige over van een groep koplopers en kwam solo over de meet op de top van de Lagos de Covadonga. De Spanjaard Alejandro Valverde werd op vijf seconden tweede, gevolgd door Joaquim Rodriguez. Klassementsleider Alberto Contador moest vijf seconden toestaan op zijn landgenoten.

Niemiec maakte deel uit van een kopgroep van vijf. Ze pakten een maximale voorsprong van zo'n tien minuten en leken een vrijbrief voor de dagzege te krijgen. Op gegeven moment trapte het peloton het gaspedaal in en liep de voorsprong met rasse schreden terug.

De 34-jarige Niemiec ging in de laatste kilometers van de steile slotklim alleen verder. Zijn voorsprong verdween als sneeuw voor de zon, maar toch zou de Pool stand houden. Daarvoor mocht hij Contador, Rodriguez en Valverde dankbaar zijn. De Spaanse rivalen bleven met z'n drieën over, maar weigerden het vuile werk voor elkaar op te knappen.

Daarvan kon ook Chris Froome profiteren. De Brit van Team Sky besloot niet mee te doen aan het hollen en stilstaan van de Spanjaarden en fietste zijn eigen tempo. Uiteindelijk verloor hij slechts zeven seconden op Contador, die in de laatste meters Valverde en Rodriguez moest laten gaan. Het was een gevoelig tikje voor de klimmer, die veruit het meeste kopwerk deed en meerdere aanvallen plaatste.

Robert Gesink was op de elfde plaats de beste Nederlander. Hij gaf 1.07 minuten toe op Niemiec. Gesink daalde wel een plekje van acht naar negen. Nummer twee Valverde verkleinde zijn achterstand op Contador van 42 seconden naar 31. Froome en Rodriguez staan gedeeld derde, op 1.20 van Contador.

'Volgend jaar weer twintig Formule 1-races'

Max Verstappen krijgt volgend jaar twintig Formule 1-races voor zijn kiezen. Dat blijkt uit een concept dat onder de renstallen is verspreid, meldt Autosport zondag. De Nederlander debuteert in 2015 voor het team Toro Rosso.

Door de toevoeging van de Grand Prix van Mexico komt het aantal races op twintig uit. De enige keer eerder dat er zo veel races waren was in 2012. Het seizoen gaat net als dit jaar beginnen in Australië, op 15 maart. 29 november is de laatste Grand Prix in Abu Dhabi. De renstallen en de internationale autosportbond FIA moeten het concept nog wel goedkeuren. De Grand Prix van Europa in Azerbeidzjan is uitgesteld tot 2016.

Voorlopige kalender 2015

Datum Grand Prix
15 maart Australië (Albert Park)
29 maart Maleisië (Sepang)
5 april Bahrein (Sakhir)
19 april China (Shanghai)
10 mei Spanje (Barcelona)
24 mei Monaco (Monte Carlo)
7 juni Canada (Montreal)
21 juni Oostenrijk (Spielberg)
5 juli Groot-Brittannië (Silverstone)
19 juli Duitsland (Nürburgring)
26 juli Hongarije (Budapest)
23 augustus België (Spa-Francorchamps)
6 september Italië (Monza)
20 september Singapore (Singapore)
4 oktober Japan (Suzuka)
11 oktober Rusland (Sochi)
25 oktober Mexico (Mexico Stad)
1 november Verenigde Staten (Austin)
15 november Brazilië (São Paulo)
29 november Abu Dhabi (Yas Marina)

Square Enix richt RPG-studio op

Square Enix is bezig met het opbouwen van een nieuwe ontwikkelstudio. Deze studio gaat zich richten op het maken van RPG's voor consoles. Op dit moment zijn ze op zoek naar allerlei mensen die een 'elite' ontwikkelingsteam moeten vormen. Over de studio zelf of hun eerste game is nog niets bekend.

Het volgende valt te lezen op de vacaturesite, maar dan in het Japans: "Toen we klein waren, hebben we allerlei avonturen meegemaakt. Wat voor nieuwe verhalen kunnen wij bedenken nu we volwassen zijn?" Of deze avonturen ook naar het Westen komen is nog niet duidelijk. 

Ze zijn nu op zoek naar battle en event directors, planners, programmeurs, (technische) artiesten, marketing directors en nog meer. Kortom: alles wat je nodig hebt voor een nieuwe studio. 

Darter Bunting te sterk voor Van der Voort

Vincent van de Voort heeft in de derde ronde van de European Darts Grand Prix verloren van Stephen Bunting. Het werd 5-6 voor The Bullit. Van der Voort was de laatste Nederlander die nog actief was in het Duitse Sefeldingen.

Bunting kwam 0-2 voor, maar daarna pakte Van der Voort vier legs op een rij. Bunting kan terugkomen tot 4-4, waarna het 5-5 werd. Met een elfdarter wist Bunting te partij uit te gooien. De Engelsman staat vanavond in de kwartfinale tegen Dave Chisnall die met 6-2 van James Wade wist te winnen. 

Adrian Lewis gunde Steve Beaton geen leg en won met 6-0. Lewis gooide 115,62 gemiddeld. Simon Whitlock won eveneens met 6-0 van Kim Huybechts. Lewis zal in de kwartfinale spelen tegen Michael Smith en Withclosk treeds aan tegen Terry Jenkins. De laatste kwartfinale is Robert Thornton tegen Mervyn King. Ook de halve finales en finale wordt vanavond nog gespeeld. 

Uitslagen European Darts Grand Prix - Ronde III 

Darter Darter Uitslag
Robert Thornton Jamie Caven 6-5
Rowby-John Rodriguez Mervyn King 3-6
Kim Huybrechts Simon Whitlock 0-6
Darren Webster Terry Jenkins 3-6
Dave Chisnall James Wade 6-2
Stephen Bunting Vincent van der Voort 6-5
Steve Beaton Adrian Lewis 0-6
Gary Anderson Michael Smith 2-6

Wiggins gaat contract verlengen bij Sky

Bradley Wiggins staat op het punt zijn contract te verlengen bij Sky. "Ik wilde dit team nooit echt verlaten eerlijk gezegd", vertelt de tourwinnaar van 2012 aan Skysports. "Ik zou me ergens anders niet op mijn gemak voelen."

Wiggins werd dit jaar ten faveure van Chris Froome niet geselecteerd voor de Tour de France. Daardoor werd er gefluisterd dat de renner Sky na dit seizoen zou verlaten. "Er werd een hoop gepraat deze zomer. We proberen er nu uit te komen wat betreft de details."

Wiggins wil graag als baanwielrenner meedoen aan de Olympische Spelen over twee jaar in Rio de Janeiro. Hij denkt dat Sky hem zal helpen zijn tijd tussen de baan en de weg te verdelen.

De Brit, die sinds 2010 koerst voor Sky, hoopt later deze maand wereldkampioen tijdrijden te worden in Spanje. Zondag begint hij in Liverpool aan de Tour of Britain.

Huta Galung zegeviert voor vierde keer in Alphen

Jesse Huta Galung heeft voor de vierde keer in zijn carrière het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn gewonnen. De Nederlandse tennisser was zondag in de finale met 6-3, 6-4 te sterk voor David Munoz-De La Nava, die vrijdag Igor Sijsling uitschakelde. Huta Galung zegevierde eerder in 2005, 2007 en 2010 in Alphen.

Huta Galung werd in de eerste set eenmaal gebroken, maar stelde daar drie breaks tegenover. In het tweede bedrijf werkte hij een break achterstand weg. De Spanjaard Munoz-De La Nava moest bij 4-5 serveren om in de wedstrijd te blijven, maar slaagde niet in die opzet. Met een break op love sleepte Huta Galung de toernooizege binnen.

De 28-jarige Huta Galung boekte zijn eerste toernooizege van het jaar. De mondiale nummer 229 staat op de wereldranglijst tachtig plekken hoger dan Munoz-De La Nava.

De Tsjechische Denisa Allertova zegevierde bij de vrouwen. Ze zag haar tegenstandster Teliana Pereira na de door Allertova gewonnen eerste set (6-3) geblesseerd opgeven. Pereira kampte met knieklachten en wilde geen risico nemen.

Bijna 300 doden bij watergeweld India en Pakistan

Aardverschuivingen en overstromingen hebben de afgelopen dagen aan bijna driehonderd mensen in het noorden van India en Pakistan het leven gekost. Dat hebben regeringsfunctionarissen zondag gezegd. Het watergeweld werd veroorzaakt door dagenlange zware moessonregens.

In de Indiase regio Kashmir stierven zeker honderdtwintig mensen door de ergste overstromingen in meer dan een halve eeuw tijd. Hele dorpen kwamen onder water te staan of werden bij aardverschuivingen bedolven onder dikke lagen modder. In sommige buurten staat het water wel vier meter hoog.

In buurland Pakistan kwamen zeker honderdzestig om en zijn inmiddels duizenden woningen ingestort. In beide landen worden boten en helikopters ingezet om tienduizenden mensen te redden die gestrand zijn in hun huizen. Duizenden politieagenten zijn actief bij reddingsoperaties.

De regen hield zondag eindelijk op. Diezelfde dag overzag de Indiase premier Narendra Modi de getroffen gebieden vanuit een helikopter. Hij zegde staatssteun toe om de verwoeste dorpen weer op te bouwen.

Dubbeldam pakt opnieuw goud op Ruiterspelen

Jeroen Dubbeldam heeft tijdens de Wereldruiterspelen als eerste Nederlander ooit individueel goud gewonnen tijdens het paardenspringen. Het was zijn tweede goud dit WK, eerder won hij al goud met Oranje tijdens de landenwedstrijd. Tijdens de grote finale werd er gereden volgens het principe van de paardenwissel. Iedere ruiter moet rijden op zijn of haar eigen paard en daarna moesten ze een ronde maken op de paarden van hun tegenstanders. 

Dubbeldam (Zenith) moest in de finale zien af te rekenen met de Fransman Patrice Delaveau (Orient Express), de Amerikaanse Beezie Madden (Cortes C) en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson (Casall Ask). Tijdens de eerste ronde reden de ruiters op hun eigen paard. Dubbeldam, Madden en Dalaveau reden foutloos terwijl Bengtsson op Casall één balk aftikte en dus vier strafpunten kreeg.

De tweede ronde werd begonnen door Bengtsson op Zenith. De Zweed kreeg zes strafpunten voor één balk en twee strafpunten voor tijdsoverschrijding. Madden op Casall bleef ook niet foutloos en kreeg vier strafpunten. Delaveau op Cortes C en Dubbeldam, de olympisch kampioen in 2000, op Orient Express bleven foutloos. 

De Amerikaanse Madden mocht de derde ronde beginnen op Zenith. Opnieuw kreeg ging het mis bij de driedubbele sprong en ging er een balk af. Delaveau op Casall bleef sprong opnieuw foutloos, maar kreeg wel één tijdfout te verduren. Dubbeldam was met Cortes C opnieuw foutloos. Bengtsson op Orient Express tikte opnieuw een balk eraf en daardoor is de Zweed kansloos voor de medailles met veertien strafpunten.

Dubbeldam had het in de laatste ronde alles in eigen hand. Delaveau moest de laatste ronde beginnen op het Dubbeldams paard Zenith. Hij bleef foutloos. Dubbeldam sloot af op Casall, bleef ook in deze ronde foutloos en pakte daarmee de wereldtitel. Delaveau moest in eigen huis genoegen nemen met het zilver. Bengtsson sloot ook af een foutloze ronde, maar werd wel vierde. Madden kwam op Orient Express als laatste in de ring bleef niet foutloos, maar bracht voor de Verenigde Staten een bronzen medaille binnen. 

Dit was het laatste onderdeel van de Wereldruiterspelen. Met vijfmaal goud, driemaal zilver en negen bronzen medailles was het een zeer succesvol toernooi voor de Nederlandse paardensport. Nederland werd derde in het medailleklassement. Groot-Brittannië en Duitsland nemen de posities één en twee in beslag. 

Mugabe: 'Blanken moeten terug'

De veelal van origine Britse blanken in Zimbabwe zouden als het aan president Robert Mugabe ligt, op moeten hoepelen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de krant New Zimbabwe. 

Mugabe stelde vrijdag in een speech: "Weten die [blanken] niet waar hun voorouders vandaan kwamen? De Britten die hier zijn zouden allemaal terug naar Engeland moeten gaan. Wat is het probleem? We hebben nu vliegtuigen die ze sneller kunnen terugbrengen dan hun voorouders hier per boot heen kwamen."

Hoewel Mugabe volgens het bronartikel internationaal bekendstaat om verzoenende politiek sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980, vaart hij tegenwoordig steeds vaker uit tegen de blanke minderheid in zijn land.

In juli riep hij al dat blanken geen land meer mogen bezitten, hetgeen voor een boel consternatie zorgde: "We zeggen nee tegen blanken die land bezitten en ze zouden moeten weggaan. Ze kunnen bedrijven en appartementen bezitten maar niet de grond. Die is van ons en die boodschap zou duidelijk moeten overkomen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten."

Omstreden tandarts aangehouden in Nederland

De Nederlandse tandarts die in Canada werd opgepakt en zou hebben bekend zijn vrouw te hebben vermoord, is bij aankomst in Nederland opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondag bevestigd. De man is opgepakt vanwege het arrestatiebevel dat door Frankrijk is verspreid, waar hij wordt gezocht voor wanpraktijken als tandarts.

De Nederlander Mark van N. zit sinds december in Canada en mocht daar zes maanden blijven. Hij werd maandag opgepakt in Canada wegens het Franse arrestatiebevel. Hij zou daar sinds 2008 hebben gewerkt en onder meer van gezonde patiënten tanden hebben getrokken en tandheelkundige instrumenten hebben achtergelaten in het tandvlees.

Van N. legde vrijdag een bekentenis af tijdens een hoorzitting van de Canadese immigratie- en vluchtelingendienst, volgens de Canadese zender CBC News. Volgens Canadese media bekende de tandarts vrijdag zijn vrouw in 2006 te hebben vermoord. Het OM in Nederland gaat die uitspraak ook onder de loep leggen.

Duizenden honden in China ingeslapen om rabiës

De Chinese autoriteiten hebben bijna vijfduizend honden laten inslapen in een poging een uitbraak van rabiës het hoofd te bieden. Volgens de lokale regering zijn de afgelopen tijd zeker vijf mensen gestorven aan hondsdolheid. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag gemeld.

In de stad Baoshan werden 4900 honden gedood en honderdduizend gevaccineerd. De stad riep politieagenten op zwerfhonden van straat te halen en de dieren om het leven te brengen.

In China worden honden vaker op grote schaal geruimd of wordt hondenbezit verboden wanneer rabiës de kop opsteekt. Hondenliefhebbers en dierenactivisten protesteren hevig tegen deze praktijken en roepen Beijing op de dieren te steriliseren en te vaccineren en ze niet te doden.

In 2009 doodden de autoriteiten in Hanzhong ongeveer 37.000 honden. Sommige dieren werden hierbij doodgeknuppeld.

[upd] 'Finland wil bij Rusland horen'

De EU-lidstaat Finland wil bij Rusland gaan horen. Dat beweert in elk geval het Russische propagandakanaal The Russian Times zaterdag. 

De Russen stellen dat 'steeds meer Finnen naar een intieme relatie met Rusland, ingegratie en uiteindelijk opname in de Russische Federatie' zouden hunkeren. The Russian Times citeert enkele Finnen die daartoe zouden hebben opgeroepen.

Finnen in de reacties onder het artikel ontkennen dat zij ook maar iets met Rusland te maken zouden willen hebben. Ook de geciteerde landgenoten 'worden in Finland totaal niet serieus genomen'.

De kans dat het artikel géén schaamteloze Russische propaganda is, is vanzelfsprekend bijzonder klein. Finland en Rusland bevochten elkaar liefst drie keer in de afgelopen eeuw.

Rusland wilde daarbij stukken Finland innemen (hetgeen hen deels lukte) terwijl de Finnen onafhankelijk van de Russen wilden worden en blijven (hetgeen lukte). In de oorlogen vielen ruim 93.000 Finse en rond de 420.000 Russische doden.

Update 16.01 uur
In het kader van de nodige context ging FOK.nl even op onderzoek uit. Het blijkt dat Poetin al eerder heeft gezegd Finland 'terug te willen veroveren'. Dat meldde The Independent in maart bij monde van één van Poetins voormalige adviseurs.

Na Oekraïne zou Poetin ook Finland, Wit-Rusland, Estland, Letland en Litouwen terug willen brengen onder Russisch bewind. Poetin zou de plannen 'historische rechtvaardigheid' hebben genoemd. De adviseur stelde: "Poetin is van mening dat hij wat hem en zijn voorgangers toebehoort, beschermt."

Tientallen bewoners flat Diemen durven niet terug

Tientallen bewoners van de door een explosie getroffen flat in Diemen durven niet terug te keren naar de woningen die zaterdag werden vrijgegeven. Dat heeft woningcorporatie De Key zondag laten weten. De hulpdiensten gaan de komende tijd met deze bewoners om de tafel om de terugkeer te bespreken.

"Wij hebben te maken met mensen die niet terug durven keren", aldus een woordvoerder van De Key. "Vandaag bieden we ze daarom nog onderdak in een hotel. De hulpdiensten gaan met elk individu in gesprek om te kijken waardoor ze niet terug durven te keren."

Het gaat om de bewoners van 35 woningen die zaterdag werden vrijgegeven. Over het exacte aantal bewoners dat niet wil terugkeren kon de zegsvrouw zondagmiddag nog geen mededelingen doen.

In de flat aan de Beukenhorst was donderdag een explosie waarbij twee mensen om het leven kwamen. Van de in totaal 193 woningen zijn er inmiddels 89 veilig bevonden. Een blok van 48 woningen is volgens de verwachtingen nog tot dinsdag ontoegankelijk. In totaal 56 woningen zijn voor langere tijd onbewoonbaar.

Dronken man draait twee keer in een nacht cel in

Een 49-jarige man is zaterdag op zondag twee keer aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd in Breda aangehouden met vier keer de toegestane alcoholpromillage in zijn bloed en moest zijn rijbewijs inleveren. Toen hij daarop in zijn auto stapte, werd hij na een achtervolging weer aangehouden.

Omstanders alarmeerden de politie na het signaleren van een auto waarvan de bestuurder vermoedelijk dronken was. De man uit Vught werd op het bureau verteld dat hij niet zonder rijbewijs mocht rijden.

Toen agenten hem zondagochtend weer achter het stuur zagen zitten, zetten ze een achtervolging in. De auto voerde het tempo op, haalde tal van auto's in en reed een verkeerslicht aan. De wagen sloeg over de kop en kwam tot stilstand tegen een brugreling. De bestuurder werd opnieuw aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht.

Londen biedt Schotland meer autonomie aan

De Britse regering is van plan Schotland komende dagen meer financiële autonomie te bieden binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft minister van financiën George Osborne zondag gezegd. De uitspraken volgen kort op een peiling van The Sunday Times, waaruit bleek dat voor het eerst een meerderheid van de Schotten voor onafhankelijkheid is.

Osborne zei dat Londen momenteel de laatste hand legt aan het schenken van een 'veel grotere' fiscale autonomie. De voorstellen worden over enkele dagen bekendgemaakt. De minister dreigde Schotland opnieuw dat als het zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk het niet langer de pond als munteenheid mag gebruiken.

De Schotse vicepremier Nicola Sturgeon reageerde laatdunkend op Osbornes aanbod. Als de Britse regering Schotland serieus meer financiële rechten zou willen geven, had ze hier niet mee moeten wachten tot twee weken voor de volksraadpleging, aldus Sturgeon. Volgens haar is in het jakamp van Londen 'paniek uitgebroken' en worden deze voorstellen daarom ineens uit de hoge hoed getoverd.

De gemoederen lopen hoog op door het referendum. De Britse premier David Cameron probeert de Schotten te overtuigen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Koningin Elizabeth maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Schotland. Het Schotse referendum vindt op 18 september plaats.

Doden door vallende lift in Istanbul

In de Turkse stad Istanbul zijn zaterdag tien mensen om het leven gekomen toen een lift op een bouwterrein 32 verdiepingen in de diepte stortte. Dat heeft de gouverneur van de metropool Huseyin Avni Mutlu gezegd. Naar aanleiding van het incident werden acht mensen opgepakt, maar die zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten.

Mutlu zegt dat er een onderzoek naar de toedracht van het ongeval is ingesteld. Als er opzet of nalatigheid in het spel is, worden de verantwoordelijken hiervoor vervolgd, aldus de gouverneur.

Het incident leidde zondag tot protesten van vakbonden in Istanbul. Zij grepen het dodelijke ongeluk aan om op te komen voor een veiligere werkomgeving in Turkije. Het liftongeval volgt vier maanden na de ergste mijnramp uit de geschiedenis van het land. Toen kwamen bij een explosie en brand in een mijn in West-Turkije 301 mensen om het leven.

[F1] Uitslag Grand prix van Italië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Brit bekroonde een inhaalrace met de zege voor Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg en Williams-coureur Felipe Massa. Rosberg blijft ondertussen leiden in de titelstrijd.

Hamilton mocht op Monza van poleposition vertrekken, maar kende een slechte start en viel terug naar de vierde positie. Rosberg profiteerde optimaal en greep meteen de leiding. De Duitser bouwde een kleine voorsprong op de goed gestarte McLaren-coureur Kevin Magnussen, Massa en Hamilton op. Bottas viel vanaf de derde stek zelfs terug tot een plaats buiten de punten, terwijl Sebastian Vettel van acht naar vijf doorschoof.

Deze posities leverden enkele fraaie gevechten op. Hamilton draaide de duimschroeven al snel aan bij Massa die op zijn beurt Magnussen snel wist te verschalken. Het hielp de Williams-coureur niet, want Hamilton passeerde hem alsnog snel. De Brit ging daarna op jacht naar Rosberg die foutjes begon te maken. Na de bandenwissels ging Rosberg voor de tweede maal in de fout bij de eerste chicane, waardoor hij tijd verloor en Hamilton hem in kon halen. De Brit cruiste vervolgens eenvoudig naar de zege, voor Rosberg en Massa.

Achter dit drietal zal deze race de actie. Bottas profiteerde met de Williams optimaal van de hogere topsnelheid ten opzichte van de concurrentie en langzaam maar zeker schoof de Fin op in de stand. Dit ging niet zonder slag of stoot, maar in de slotfase kroop Bottas naar de vierde positie.

Een andere coureur die langzaam opschoof was Daniel Ricciardo. De Australiër was een van de latere stoppers en profiteerde daar in de slotfase met de Red Bull optimaal van. Hij verschalkte de ene na de andere coureur en sloop naar de vijfde positie, voor zijn teamgenoot Sebastian Vettel die juist tijd verloor door als eerste naar binnen te gaan voor nieuw rubber.

Magnussen kwam als zevende over de meet, maar kreeg een straf van vijf seconden omdat hij Bottas op een onreglementaire manier van zich af had gehouden. De Deen zakte hierdoor naar de tiende plaats, achter Sergio Perez, Jenson Button en Kimi Räikkönen. Met name Button en Perez voerden regelmatig een stevig duel uit waarbij de coureurs elkaar meermalen passeerden.

Voor Ferrari waren dit weekend de druiven zuur, want verder dan een negende positie voor Räikkönen kwam het team uit Maranello niet. Fernando Alonso reed een groot deel van de race voor zijn teamgenoot, maar moest de strijd staken nadat het Energy Recovery System het begeven had. Bijna was Ferrari nog puntloos geworden, want Daniil Kvyat verloor voor het insturen van de eerste chicane de controle over zijn Toro Rosso en gleed maar net langs de bolide van Räikkönen. De Rus kon verder, maar moest genoegen nemen met een elfde positie.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:19:10.236
2 Nico Rosberg Mercedes +3.175
3 Felipe Massa Williams +25.026
4 Valtteri Bottas Williams +40.786
5 Daniel Ricciardo Red Bull +50.309
6 Sebastian Vettel Red Bull +59.965
7 Sergio Perez Force India +1:02.518
8 Jenson Button McLaren +1:03.063
9 Kimi Räikkönen Ferrari +1:03.535
10 Kevin Magnussen McLaren +1:06.171
11 Daniil Kvyat Toro Rosso +1:11.184
12 Nico Hulkenberg Force India +1:12.606
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:13.093
14 Pastor Maldonado Lotus +1 ronde
15 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
16 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
17 Kamui Kobayashi Caterham +1 ronde
18 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
19 Esteban Gutierrez Sauber +2 ronden
20 Marcus Ericsson Caterham +2 ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +25 ronden
DNF Max Chilton Marussia +48 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 238
2 Lewis Hamilton Mercedes 216
3 Daniel Ricciardo Red Bull 166
4 Valtteri Bottas Williams 122
5 Fernando Alonso Ferrari 121
6 Sebastian Vettel Red Bull 106
7 Jenson Button McLaren 72
8 Nico Hulkenberg Force India 70
9 Felipe Massa Williams 55
10 Kimi Räikkönen Ferrari 41
11 Sergio Perez Force India 39
12 Kevin Magnussen McLaren 38
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 11
14 Romain Grosjean Lotus 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 8
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Adrian Sutil Sauber 0
18 Marcus Ericsson Caterham 0
19 Pastor Maldonado Lotus 0
20 Esteban Gutierrez Sauber 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Kamui Kobayashi Caterham 0
23 Andre Lotterer Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 454
2 Red Bull 272
3 Williams 177
4 Ferrari 162
5 McLaren 110
6 Force India 109
7 Toro Rosso 19
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

WK-goud Nederland bij vierspannen

Nederland heeft zondag bij het WK vierspannen in het Franse Caen goud gewonnen in het landenklassement. Oranje verdedigde op de slotdag bij de afsluitende vaardigheidsproef zijn leidende positie in het klassement en eindigde met een score van 263,19. Duitsland (283,56) en Hongarije (287,29) mochten eveneens de gang naar het podium maken.

Theo Timmerman won individueel brons. IJsbrand Chardon eindigde als vierde en Koos de Ronde als zesde in het eindklassement. Samen waren zij dus wel goed voor de wereldtitel. Het goud ging voor de derde keer op rij naar Boyd Exell uit Australië en de Amerikaan Chester Weber won zilver.

Binding of Isaac: Rebirth krijgt datum

Omcirkel 4 november 2014 in je agenda, dat is namelijk de datum dat de remake van één van de meest verkochte indie-games ooit uitkomt. The Binding of Isaac: Rebirth komt namelijk op die dag uit. Behalve voor pc, zal The Binding of Isaac: Rebirth ook voor PlayStation 4 en PlayStation Vita uitkomen.

Voor fans van het originele The Binding of Isaac heeft Edmund McMillen een mooie korting. De game zal normaal namelijk vijftien euro kosten, echter als je het origineel hebt, dan hoef je slechts tien euro te betalen. Deze actie geldt alleen bij preorders. Deze korting is mogelijk meer dan dat je voor de originele The Binding of Isaac hebt betaald, want deze was vaak voor slechts twee euro te koop in Steamsales. Om de aankondiging van de releasedatum te vieren, is er weer een nieuwe gameplaytrailer online gezet. Deze trailer is op zijn minst wel vreemd te noemen.

'VS en Frankrijk leveren wapens aan Oekraïne'

De Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Polen en Noorwegen gaan modern wapentuig leveren aan Oekraïne. Dat heeft een adviseur van de Oekraïense president Petro Porosjenko, Joeri Loetsenko, zondag op Facebook geschreven.

Na de NAVO-top in Wales deze week zei Porosjenko tegen de BBC dat een aantal NAVO-landen wapenleveranties had toegezegd. Hij zei toen niet welke landen.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen benadrukte na de top dat elke NAVO-lidstaat zelf kan uitmaken of hij wapens aan Oekraïne levert.

'VS en Frankrijk leveren wapens aan Oekraïne'
'VS en Frankrijk leveren wapens aan Oekraïne' (Foto: ANP)

FIFA-lid gearresteerd voor corruptie

Een lid van de financiële waakhond van de FIFA wordt verdacht van corruptie. Canover Watson werd vorige week donderdag gearresteerd op de Kaaimaneilanden, zijn geboorteland. De FIFA wil uitleg van Watson.

Lokale media meldden dat Watson is ondervraagd over witwaspraktijken en machtsmisbruik. Hij zou in 2010 een rol hebben gespeeld bij het aansmeren van betalingstechnologie met magneetstrip aan ziekenhuizen.

Het FIFA-lid ontkent zelf enige betrokkenheid. Hij werd op de dag van zijn arrestatie weer vrijgelaten op borgtocht.

Watson is een van de acht leden die let op het financiële verkeer van de CONCACAF, de voetbalbond van Midden- en Noord-Amerika en de Caribische Eilanden. Daarnaast is hij directeur bij de beurs van de Kaaimaneilanden en een van de vier vicevoorzitters van de Caribische voetbalbond, waarvan ook Suriname lid is.

De FIFA draait jaarlijks een omzet van ruim een miljard dollar. De wereldvoetbalbond heeft zo'n anderhalf miljard dollar op de bank staan.

'Duitse rapper topman bij IS'

Een voormalige Duitse rapper die in Berlijn optrad als Deso Dogg zou binnen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) tot de top zijn doorgedrongen. Dit meldt de krant Bild am Sonntag.

Het gaat om Denis Cuspert uit de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij is in april naar Syrië gegaan. Bronnen uit Duitse veiligheidsdiensten stellen dat Cuspert zich nu in de entourage van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi beweegt als Abu Talha 'De Duitser'.

De Duitse autoriteiten vrezen dat Cuspert een voorbeeld is voor radicale islamitische jongeren in de Bondsrepubliek. Cuspert maant hen naar Syrië te komen voor de strijd.

Eerste Fyra vertrokken naar Italië

De eerste Fyra-trein is begonnen aan de reis van Amsterdam naar Italië. De afgedankte trein gaat rechtstreeks naar de fabriek van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda in Pistoia. Dat heeft de NOS zondag bevestigd. De Fyra is aan de voor- en achterkant gekoppeld aan materieel van de Duitse spoorwegen.

In totaal stonden zestien Fyra-treinen op een rangeerterrein in Amsterdam. De NS krijgt 125 miljoen euro terug voor de treinen. Dat was het resultaat van een schikking waartoe de twee partijen in maart kwamen. De treinen moeten voor het einde van het jaar naar Italië zijn gebracht.

Het vervoer van de treinen is complex, omdat een zogeheten rijpad moet worden gevonden om de trein in een keer door te kunnen laten rijden. Normaal worden treinreizen voor goederen en personen ongeveer een jaar van te voren ingepland.

Miley Cyrus maakt 'kunst' met rommel en lijm

Miley Cyrus had de laatste weken tijd over en besloot zich op kunst te storten. De 21-jarige zangeres en actrice maakt sculpturen van op elkaar geplakte felgekleurde 'zooi'. "Het is heel stom om te zeggen, maar ik heb het gevoel dat mijn kunst een metafoor is geworden, een illustratie van mijn leven", legt Cyrus uit in een interview met het Amerikaanse blad V.

Cyrus is sinds begin juli in de weer met lijm. "Tijdens een feestje ter gelegenheid van 4 juli zag ik een feesthoed liggen en ik dacht dat het leuk zou zijn daar allerlei spullen op te plakken. Ik maakte hem voor mijzelf, maar toen zei iemand: dit is geweldig, je moet door blijven gaan."

Inmiddels heeft de popster al zeker zes kunstwerken bij elkaar geplakt. Een aantal van Cyrus' creaties is woensdag te zien tijdens een modeshow in New York, vanaf donderdag worden de stukken tentoongesteld in de Big Apple. Cyrus heeft grote plannen met haar kunstproject. "Ik wil er animaties mee maken." In oktober, als haar wereldtournee achter de rug is, is Cyrus dan ook van plan cursussen te gaan volgen. "Ik wil blijven leren."

Cyrus wordt gelukkig van haar kunstwerken. "Begin dit jaar haatte ik 2014 want alles wat mis kon gaan, ging mis. Ik belandde in het ziekenhuis, mijn hond Floyd stierf... ik kreeg de ene bak stront na de andere over me heen. Toen ik daarover begon na te denken, dacht ik: ik ga van al deze zooi iets moois maken. Ik had heel veel rotzooi liggen en daarvan heb ik iets gemaakt wat me gelukkig maakt."

Veel plakspullen verzamelt Cyrus tijdens haar wereldtournee. "Deze vibrator is tijdens een concert op het podium gegooid", vertelt de zangeres over een van haar werken. "Tijdens een tournee verzamel ik zo veel rommel. Ik kom vaak op luchthavens, dat zijn de beste plekken om te hamsteren."

De kunstwerken van Cyrus komen vrijwel allemaal tot stand terwijl de popster in hogere sferen verkeert. "Ik hang de hele dag een beetje rond en blow, dus dan kan ik net zo goed rondhangen, blowen en wat maken. En dit is iets maken. Ik ben er dol op. Soms ben ik hier tot 07.00 uur mee in de weer. Toen ik nuchter begon te plakken, werden het pas echt rare werken."

140 Jihadstrijders van Nederland naar Syrië gereisd

Bij de AIVD zijn honderdveertig jihadstrijders bekend die vanuit Nederland naar Syrië zijn gereisd. Het gaat om cijfers tot en met 1 september. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zondag gezegd in het tv-programma WNL op Zondag. Mogelijk vertrokken er 'nog veel meer'.

Dertig van de jihadstrijders zijn inmiddels teruggekeerd en vijftien zijn gesneuveld. Plasterk benadrukte in het programma dat jihadisten 'potentieel gevaarlijk zijn', omdat 'de drempel voor wat normaal is, bij terugkeer omlaag kan gaan'.

Tot nu toe stond het aantal Nederlandse jihadstrijders die naar Syrië waren vertrokken op honderddertig. Plasterk laat weten dat de inlichtingendiensten 'doen wat we redelijkerwijs kunnen en moeten doen'.

Plasterk sluit zich aan bij burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat jihadstrijders verraad plegen. "Ze verraden eigenlijk alles waar ze voor staan", zei hij. "Ons land staat voor een open samenleving, dat ontkennen zijn." Aboutaleb schreef zaterdag een opiniestuk met wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam).

Amerikaan (24) vast in N-Korea komt voor de rechter

De 24-jarige Amerikaan Matthew Todd Miller, die sinds april vastzit in Noord-Korea wordt volgende week zondag voorgeleid voor de rechter. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zondag gemeld. Miller wordt aangeklaagd voor 'vijandige handelingen' tegen de staat.

KCNA liet weten dat het hooggerechtshof besloot Miller op 14 september te berechten. Meer details werden niet gegeven. De Noord-Koreaanse staatsmedia meldden eerder dat Miller na aankomst in Pyongyang zijn toeristenvisum verscheurde en luidkeels verkondigde asiel te willen aanvragen in het communistische land.

Afgelopen week werd de man nog door CNN en AP geïnterviewd over zijn penibele situatie. Een ongemakkelijk pratende Miller verzocht de Amerikaanse regering een hoge gezant te sturen om in zijn vrijlating te bemiddelen. In het verleden reisden de Amerikaanse oud-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton naar Noord-Korea om Amerikaanse gevangenen vrij te krijgen.

Naast Miller zitten nog twee Amerikanen vast in Noord-Korea. Jeffrey Fowle wordt ervan verdacht een bijbel te hebben achtergelaten in een nachtclub in Chongjin. Religie is verboden in de communistische natie en Noord-Korea staat al jaren bovenaan de lijst van landen waar christenen worden vervolgd.

De 45-jarige missionaris Kenneth Bae werd in december 2012 gearresteerd. In april 2013 werd hij veroordeeld tot vijftien jaar lichamelijke arbeid vanwege pogingen om de Noord-Koreaanse staat omver te werpen. De Amerikaanse basketballer Dennis Rodman, die goed bevriend is met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, riep Kim op Bae vrij te laten. Dit mocht echter niet baten. Vanwege zijn slechte gezondheid pendelt Bae sinds zijn veroordeling tussen het ziekenhuis en het werkkamp.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zegt de zaken van alle drie de gevangenen 'nauwlettend' te volgen. Volgens hem doet Washington al het mogelijke om hen 'zo snel mogelijk vrij' te krijgen. De Verenigde Staten onderhouden geen diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea en raden hun burgers af naar het land te reizen.

Peiling: VVD en PvdA leveren weer zetels in

De discussie over veiligheid en inkomstendaling voor 65-plussers zorgen voor de verschuivingen in de peiling van Maurice de Hond. Regeringspartijen VVD en PvdA leveren respectievelijk twee en een zetel in. En ook de SP moet een zetel inleveren. De PVV krijgt er drie zetels bij en het CDA een.

De discussie over jihadisten en IS werkt volgens De Hond in het voordeel van de partij van Geert Wilders. De PvdA zou moeten inleveren in bij het nieuws dat ouderen in koopkracht achteruitgaan. De terugkeer van Henk Krol in de Kamer voor 50Plus is niet meegenomen in de peiling.

De Hond heeft kiesgerechtigden ook gevraagd naar de situatie in Oekraïne. Kiezers van D66 vinden het dat de Europese Unie moet streven EU-lidmaatschap van Oekraïne en achten de kans het kleinst dat het uitloopt op een gewapend conflict tussen Rusland en het Westen. Kiezers van PVV, SP en PvdA achten die kans het grootst.

Gouden Leeuw voor Zweedse film

De film A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence van Zweedse regisseur Roy Andersson heeft zaterdagavond de Gouden Leeuw voor beste film gewonnen op het 71e filmfestival van Venetië.

Het komische drama is het derde deel van zijn 'Living'-trilogie. De trilogie vertelt het verhaal van het menselijke bestaan. De hoofdpersonages Jonathan en Sam verkopen fopartikelen zoals vampiertanden. De twee eenzame mannen maken samen een reis door een onbekend westers landschap.

Gouden Leeuw voor Zweedse film
Gouden Leeuw voor Zweedse film (Foto: ANP)

'Verstappen rijdt vrije training in Japan'

Max Verstappen zal volgens Speedweek al op 3 oktober zijn debuut tijdens een Formule 1-weekend gaan maken. De zoon van Jos Verstappen is dan 17 jaar en vier dagen oud als hij in Japan voor de eerste vrije training in de Toro Rosso zal gaan stappen.

Vorige maand werd bekend dat Verstappen als jongste coureur ooit zijn racedebuut in een F1-wagen zal gaan maken. De jonge Nederlander zal in 2015 aan de start gaan verschijnen van de race in Australië. Voor het zover is moet de nieuwbakken Toro Rosso-coureur eerst zijn superlicentie gaan behalen.

Volgens Speedweek zal dit komende week gaan gebeuren op Adria International Raceway. Een twee jaar oude Toro Rosso zal ingezet worden om Verstappen de benodigde 300 kilometer te laten rijden om autosportfederatie FIA te overtuigen. Geoefend heeft de Nederlander al, want hij heeft al de nodige tijd doorgebracht in de simulator van Red Bull Racing in Milton Keynes, dit tot volle tevredenheid van onder meer adviseur Helmut Marko.

Manu vervangt geblesseerde Ondaan bij Jong Oranje

Terell Ondaan heeft het trainingskamp van Jong Oranje geblesseerd moeten verlaten. De buitenspeler heeft te veel last van een schouderblessure die hij opliep tijdens de 1-0 nederlaag tegen Georgië. Feyenoorder Elvis Manu vervangt de speler van Willem II, meldt de KNVB zondag.

Manu maakt zijn debuut in de selectie van Jong Oranje. Het team van bondscoach Adrie Koster treft maandag Slowakije in de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatie. Oranje heeft aan een gelijkspel genoeg om een plek op het EK in Tsjechië veilig te stellen.

Motorcoureur Van der Mark pakt historische wereldtitel

Motorcoureur Michael van der Mark heeft op het circuit van Jerez de la Frontera voor een historische prestatie gezorgd. De 21-jarige Nederlander pakte de wereldtitel in de Supersport-klasse, met nog twee races te gaan in het seizoen.

Nederland heeft veertig jaar lang geen wereldkampioen in het wegracen gehad: In 1974 pakte Henk van Kessel de titel in de 50cc. Naast Van Kessel won verder alleen Jan de Vries - in 1971 en 1973 - een wereldtitel op de weg, tot zondag. 

In een zinderende slotfase moest Honda-coureur Van der Mark afrekenen met zijn enige overgebleven concurrent, de Fransman Jules Cluzel. Ook Florian Marino, de nummer drie in het WK, mengde zich in de strijd, waar het er bijzonder hard aan toe ging. 

Van der Mark lag enkele ronden voor het einde op kop, maar werd door beide Fransmannen ingehaald. Niet veel later kon hij Cluzel terugpakken, maar weer leek de Nederlander zich gewonnen te moeten geven. Tot de slotronde: Cluzel probeerde de leiding over te nemen, ging wijd en smakte tegen het asfalt.

Daardoor was definitief zeker dat Van der Mark de wereldtitel zou pakken: Met 25 punten voor een overwinning was het gat tussen Van der Mark en Cluzel, 53 punten, niet meer te overbruggen. De jonge Nederlander sloeg gelijk een gat met de concurrentie en pakte en passant ook de winst in de race.

Van der Mark domineerde het hele seizoen al. De race in Jerez was de negende van 2014 en betekende de vijfde overwinning voor de Nederlander. In drie andere races werd hij tweede, terwijl hij bij de openingswedstrijd in Australië de finish niet haalde.

Van der Mark is de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg in veertig jaar (Foto: Getty)

Falcao als een kind zo blij met Manchester United

Radamel Falcao verkaste op de laatste dag van de transferperiode naar Manchester United. De Colombiaan kijkt terug op een drukke periode. "Ik ben ontzettend blij. Ik hoop dat ik mijn team aan veel goals en overwinningen kan helpen", vertelt de topschutter tegen The Observer. "Ik heb deze week heel intensief meegemaakt, bijna als een kind."

"Het gaf mij hetzelfde gevoel als toen ik debuteerde voor het nationale team. Het was goed om deze week weer terug te zijn." Falcao maakte vrijdag zijn rentree bij Colombia in de oefenwedstrijd tegen Brazilië (1-0 nederlaag) in Miami.

Op naar Engeland
De 28-jarige aanvaller blijft nog even in Miami om daar zijn werkvergunning voor Engeland te regelen. "Ik hoop dat ik volgende week beschikbaar ben. Ik ga naar Manchester United met veel hoop om daar een plek in het elftal te verdienen."

The Mancunians namen Falcao op huurbasis over van AS Monaco, nadat de spits ook werd gelinkt aan onder meer Real Madrid. Het elftal van manager Louis van Gaal hervat de Premier League volgende week zondag met een thuiswedstrijd tegen Queens Park Rangers.

Bottas en Massa ook in 2015 bij Williams

Williams zal het Formule 1-seizoen 2015 ingaan met een ongewijzigde line-up. Het team uit Grove heeft vandaag vanuit Italië laten weten dat de coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa voor volgend seizoen verzekerd zijn van hun plekje op de grid.

De 33-jarige Massa is een ervaren coureur die voor zijn overstap naar Williams voor Sauber en Ferrari geracet heeft. Bij dat laatste team was hij in 2008 zeer dicht bij de wereldtitel. Het zal voor de Brazilaan zijn veertiende seizoen op het hoogste niveau worden. In die jaren is hij al 203 keer aan de start van een race verschenen.

Teamgenoot Bottas is een van de revelaties van dit seizoen. De 25-jarige Fin werd vorig jaar doorgeschoven naar de positie van racecoureur en maakt die positie dit seizoen helemaal waar met vier podiumplaatsen in de laatste vijf races. In het kampioenschap staat hij vijfde met 110 punten, ruim voor teamgenoot Massa.

Platini dreigt met schorsing voor Ribéry

Michel Platini doet in Bild een aantal opmerkelijke uitspraken over Franck Ribéry. De UEFA-voorzitter claimt dat zijn landgenoot een schorsing boven het hoofd hangt. Ribéry miste deze zomer vanwege een blessure het WK in Brazilië, waarna hij besloot om zijn interlandcarrière te beëindigen.

Tot onbegrip van landgenoot Platini. "Ik begrijp hier helemaal niks van. Het is niet aan de spelers om te bepalen of ze voor het nationale team spelen, maar aan de coach." Platini vindt het vreemd dat Ribéry (31) juist op dit moment stopt met het spelen van interlands. "Hij is nota bene Frans, en het EK van 2016 wordt in Frankrijk gespeeld!" Volgens de UEFA-baas kan de Fransman zelfs geschorst worden.

Vervolgens vergelijkt Platini de situatie met die van Philipp Lahm, die na het WK ook zijn afscheid aankondigde. "Als Lahm en de Duitse bondscoach afspreken dat hij de speler niet meer selecteert, is dat één ding. Maar in principe is het niet de beslissing van Lahm, maar van Joachim Löw."

"Bij Ribéry is de situatie anders", aldus de Fransman. "Als Didier Deschamps hem oproept, moet hij zich melden. Dat staat in de statuten van de FIFA. Doet hij dat niet, dan wordt hij voor drie duels geschorst bij Bayern München."

[US Open] Russinnen vellen Hingis in dubbelfinale

Martina Hingis heeft op de US Open geen beslag weten te leggen op de dubbeltitel. De Zwitserse en haar Italiaanse partner Flavia Pennetta werden in de finale verslagen door Ekaterina Makarova en Elena Vesnina uit Rusland: 2-6, 6-3 en 6-2.

De 33-jarige Hingis keerde vorig jaar na een lange afwezigheid terug op de baan en stond voor het eerst sinds 2002 in een grandslamfinale. "Het was een geweldige reis", zei ze na afloop over haar toernooi in New York. Hingis won in het verleden al voor haar 22e negen dubbel- en vijf enkeltitels op grandslamtoernooien.

Voor Makarova en Vesnina was het de tweede grandslamtitel in het dubbelspel. De beslissende punten in de finale vielen in de laatste set. Op 3-2 dachten Hingis en Pennetta de Russinnen te hebben gebroken, maar na een challenge bleek de bal een millimeter naast de lijn te zijn beland. Vervolgens wonnen Makarova en Vesnina drie games en stelden de zege veilig.

Oranje zonder Robben en Huntelaar naar Tsjechië

Het Nederlands elftal moet het dinsdagavond in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië definitief doen zonder Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar. Robben heeft te veel last van een enkelblessure, Huntelaar is ziek.

"Ik had een kleine kier opengelaten, ook voor Huntelaar, maar dat gaat voor beiden niet lukken", zei bondscoach Guus Hiddink tegen de NOS. Robben meldde zich zaterdagavond pas definitief af.

Oranje begint dinsdag in Praag aan de EK-kwalificatie. Het eerste duel na het WK ging afgelopen donderdag met 2-0 verloren tegen Italië.

Russificatie O-Oekraïne in volle gang

De duizenden Russische soldaten in Oost-Oekraïne zijn volgens een Duitse politica druk bezig met de russificatie van de regio. Dat meldt de parlementariër Marieluise Beck op Twitter. Ze is sinds zaterdag in de rebellenvesting Loehansk.

Eenmaal in de stad aangekomen twittert Beck, die voor De Groenen in de Bondsdag zit, dat er talloze Russische soldaten in de stad zijn. Die gaan van deur tot deur om pakketten met levensmiddelen uit te delen en elke volwassene 1000 Russische roebel te geven; kinderen krijgen 500.

Daarnaast delen de soldaten Russische paspoorten uit en worden de scholen in de stad omgevormd naar volledig Russischtalig onderwijs.

Moskeeën en Oekraïens-Orthodoxe kerken zijn gesloten, Oekraïense priesters worden de grens over gezet. Een bufferzone van tien kilometer om de streek heen wordt gehanteerd.

De russificatie lijkt, als Beck de waarheid twittert, daarmee bijzonder veel op de tactiek die werd toegepast op de Krim. Ook tijdens de oorlog in Georgië in 2008 werd een gelijkaardig draaiboek aangehouden.

Haagse Museumnacht trekt 10.000 bezoekers

De vijfde editie van de Museumnacht in Den Haag heeft in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer 10.000 bezoekers getrokken, evenveel als vorig jaar. Dat meldt een woordvoerster.

In de hofstad openden 38 culturele instellingen hun deuren. Het thema dit jaar was Royaal. Mensen konden onder meer naar het Escher-museum in een voormalig paleis aan het Lange Voorhout en het Mauritshuis. In het Haags Historisch Museum was een gemaskerd bal en in het Letterkundig Museum gingen 'selfies' van Heleen van Royen onder de hamer. De veiling, waarbij de schrijfster de kavels zelf van commentaar voorzag, bracht in totaal 3.500 euro op. Topstuk was een groot paneel vol foto's van Van Royens borsten, buik, billen, benen en voeten, die verkocht werd voor 550 euro.

De organisatie was 'zeer tevreden' over het verloop. "Er zijn veel enthousiaste bezoekers en er staan lange rijen voor de musea. Je voelt de dynamiek in de stad", aldus een van de initiatiefnemers.

De Museumnacht is onderdeel van de zogeheten '48 uur van Den Haag', bedoeld om publiek kennis te laten maken het aanbod voor het komende cultuurseizoen. Zondag is het Haags Uit Festival.

Haagse Museumnacht trekt 10.000 bezoekers
Haagse Museumnacht trekt 10.000 bezoekers (Foto: ANP)

Staakt-het-vuren geschonden bij Marioepol

In de Oekraïense stad Marioepol hebben gevechten plaatsgevonden, ruim een dag nadat een staakt-het-vuren is ingegaan. De Oekraïense verdedigers van de stad en de pro-Russische rebellen geven elkaar de schuld van het geweld.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zaterdag nog gebeld met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over het bestand in Oost-Oekraïne. Ze waren het erover eens dat het staakt-het-vuren 'grotendeels standhoudt'. Het bestand werd vrijdagavond overeengekomen en ging om 17.00 uur Nederlandse tijd in.

In Marioepol wonen ongeveer een half miljoen mensen. De stad ligt aan de Zee van Azov, tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Marioepol is strategisch gelegen en daarom interessant voor de rebellen.

Boekenseizoen geopend in Utrecht

Utrecht staat zondag in het teken van het jaarlijkse boekenfestival Manuscripta. Op het lezersevenement zijn meer dan vijftig auteurs van de partij voor lezingen, interviews en handtekeningensessies. Schrijvers als Jill Mansell en John Boyne worden er geïnterviewd, maar ook bekende Nederlanders als Humberto Tan en Daphne Bunskoek maken hun opwachting

Tijdens Manuscripta kunnen lezers boekpresentaties, lezingen, interviews en signeersessies bijwonen. Ook wordt de Europese Literatuurprijs uitgereikt aan de Franse schrijver Jérôme Ferrari. De presentatie van de uitreiking is in handen van Bunskoek.

Manuscripta wordt gehouden rond het stadhuis van Utrecht. Met het festival wordt jaarlijks het boekenseizoen geopend. Voorheen was dat altijd in Amsterdam, maar sinds dit jaar telkens in een andere stad.

Daarnaast zijn op honderd locaties in de stad concerten, tentoonstellingen en voorstellingen te zien. In het kader van het Uitfeest staat de Neude de hele zondag in het teken van dans. Op het Stadhuisplein staat Giel Beelen met een podium voor jong talent. De dag wordt afgesloten op het Stadhuisplein met de vertoning van de komedie Bro's before Ho's in de openlucht. ?

'Meerderheid Schotten voor onafhankelijkheid'

Voorstanders van een onafhankelijk Schotland zijn volgens een peiling van The Sunday Times voor het eerst in de meerderheid. Van de ondervraagden zegt 51 procent voor afscheiding van Groot-Brittannië te stemmen op 18 september.

Het kamp van de voorstanders van onafhankelijkheid groeit. Uit een peiling van Yougov bleek vorige week nog dat 53 procent van de Schotten tegen zouden stemmen. Het neekamp zegt een zwijgende meerderheid achter zich te hebben staan. Onder de aanhangers zijn Conservatieven, leden van Labour, alsook socialisten en nationalisten.

De gemoederen lopen hoog op door het referendum. De Britse premier David Cameron probeert de Schotten te overtuigen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Koningin Elizabeth maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in Schotland.

Uitvaart Joan Rivers vindt zondag plaats

Joan Rivers wordt zondag in besloten kring begraven in New York. De uitvaart vindt in de ochtend, lokale tijd, plaats in Temple Emanu-El in Manhattan. De 81-jarige comédienne overleed donderdag. Vorige week kreeg Rivers een hartstilstand tijdens een operatie aan haar stembanden.

Rivers, die van joodse komaf is, was een graag geziene gast in de synagoge. Rabbijn Joshua Davidson leidt de ceremonie. "We rouwen samen met haar familie, vrienden en alle andere miljoenen mensen die ze gelach en plezier heeft gebracht", zei de rabbijn eerder deze week in een verklaring.

Over de uitvaart zijn verder nog geen details bekend. Wel sprak Rivers in haar boek I Hate Everyone... Starting with Me, dat in 2012 verscheen, uit dat ze een grote Hollywood-begrafenis wilde. Zo hoopte ze dat actrice Meryl Streep tijdens de dienst zou 'huilen in verschillende accenten'.

Volgens ingewijden komt een deel van die wens uit. Zo zou er naar de synagoge een rode loper worden uitgerold om Rivers, die in het programma Fashion Police commentaar leverde op wat de sterren droegen, te eren. De comédienne wordt naar verluidt met het tapijt begraven.

[US Open] Cilic in finale na winst op Federer

De finale van de US Open gaat maandag tussen Marin Cilic en Kei Nishikori. Een paar uur nadat Nishikori (10) voor een stunt had gezorgd door Novak Djokovic (1) te verslaan, verbaasde Cilic (14) vriend en vijand met een zege in straight sets op vijfvoudig winnaar Roger Federer (2): 6-3, 6-4 en 6-4.

Cilic haalde nooit eerder de finale op een Grand Slam. Zijn plaats bij de laatste vier op de Australian Open van 2010 stond jaren te boek als zijn grootste wapenfeit. Met Nishikori staat maandag ook aan de andere kant van het net een speler die debuteert op het allerhoogste podium.

Federer had door de verrassende uitschakeling van Djokovic een gouden kans om na ruim twee jaar wachten eindelijk zijn achttiende grandslamtitel te pakken. Cilic gaf de 33-jarige Zwitser echter geen moment zicht op een finaleplaats. De acht jaar jongere Kroaat had in de eerste twee sets telkens aan een break genoeg en kreeg zelf slechts één breakpoint tegen.

In de derde set leek Federer even de wedstrijd te laten kantelen, maar toen de Zwitser een break voorsprong direct weer inleverde, zonk de moed hem in de schoenen. De door zijn illustere landgenoot Goran Ivanisevic gecoachte Cilic kwam opnieuw op voorsprong en greep in een slotgame met drie aces de overwinning.

Bos bezorgt Belkin weer succes in Alberta

Theo Bos heeft de vierde etappe in de Ronde van Alberta gewonnen. De Nederlandse sprinter was na 163,5 kilometer van Edmonton naar Strathcona County de snelste van het peloton. Voor Belkin is het na het succes vrijdag van Sep Vanmarcke de tweede ritzege op rij.

De leiderstrui blijft om de schouders hangen van Tom Dumoulin. De Nederlandse renner van Giant-Shimano moet zondag alleen nog standhouden in de 121 kilometer lange slotetappe met start en finish in Edmonton om de Canadese rittenkoers op zijn erelijst te mogen bijschrijven.

Lotus staakt ontwikkeling E22

Het Formule 1-team Lotus zal de 2014-bolide niet verder gaan ontwikkelen, zo werd vanuit Italië bekendgemaakt. De auto wist tot nu toe alleen in Spanje en Monaco te scoren, terwijl de renstal vorig seizoen met de voorganger nog vierde werd in het constructeurskampioenschap.

Lotus worstelt al vanaf de testweken met de betrouwbaarheid van de E22. Volgens coureur Romain Grosjean presteert de aerodynamica niet consistent genoeg, waardoor prestaties uitblijven. Het is ook de reden dat de ontwikkeling van de auto gestaakt wordt en het team zich richt op volgend seizoen. Grosjean is dan ook van mening dat Lotus dit seizoen niet tot nauwelijks meer punten kan scoren. In Italië zal het in ieder geval lastig worden, want de Fransman en teamgenoot Pastor Maldonado kwalificeerden zich zeer nipt voor de Caterhams en Marussia's.

Huta Galung in finale Alphen

Jesse Huta Galung heeft bij het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn de finale gehaald. De Haarlemmer won op het gravel in de halve finale met 6-4 en 6-2 van Tristan Lamasine uit Frankrijk. In de finale treft Huta Galung zondag de Spanjaard David Munoz-De La Nava, die vrijdag Igor Sijsling uitschakelde.

Bij de vrouwen liep Richel Hogenkamp de finale mis. De als eerste geplaatste Teliana Pereira bleek met 6-3 en 6-4 een maatje te groot voor de Nederlandse. De Braziliaanse Pereira strijdt zondag om de titel met Denisa Allertova (5) uit Tsjechië, die Dinah Pfizenmaier met 7-5 en 6-3 versloeg.

Desinformatie en agitprop

Komend uit de richting Amersfoort volg ik altijd eerst de A1 en bij Hilversum pak ik dan de A27, zodat ik in Flevoland steeds langs honderden enorme windmolens rijd. Die op deze dag allemaal stilstonden, of hooguit iets bewogen door een klein vlaagje wind. Opbrengst die dag: nul. Toen ik terugreed naar huis draaiden ze wel, maar de wind was lang niet sterk genoeg om ook maar 1 Watt vermogen het net in te sturen. 

Geen boete voor IJ-zwemster

De vrouw die zaterdagmiddag het IJ overzwom, hoeft niet te rekenen op een boete voor haar actie, zegt de politie. Politie en brandweer moesten uitrukken om de vrouw, die volgens omstanders het water in dook nadat ze de pont naar Amsterdam-Noord had gemist, uit het water te halen.

Volgens de politie ging het om een reddingsactie, niet om een aanhouding. Er is geen proces-verbaal opgemaakt. De vrouw bracht niet zozeer het scheepvaartverkeer in gevaar, aldus de politie, maar eerder zichzelf.

Ze hoeft ook niet op te draaien voor de kosten van het inschakelen van de hulpdiensten. De vrouw werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.