FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 september 2014

Biden: terroristen volgen tot poorten van de hel

De Verenigde Staten zullen de terroristen die de video's plaatsten waarin de onthoofding van twee Amerikaanse journalisten te zien is achtervolgen 'tot de poorten van de hel'. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden woensdag gezegd.

"Het Amerikaanse volk is sterker en vastbeslotener dan dan welke vijand dan ook ooit zal begrijpen", zei Biden. "Als land zijn we verenigd. En als mensen Amerikanen kwaad doen, dan trekken we ons niet terug en zullen we niets vergeten. We zorgen voor diegenen die rouwen en als dat gedaan is, dan moeten ze weten dat we ze volgen tot de poorten van de hel zodat ze voor de rechter gebracht kunnen worden. Want de hel, dat is waar deze mensen zich ophouden."

Biden voegde daaraan toe dat de VS zich niet laten intimideren door de Islamitische Staat, de groep die achter de onthoofding van James Foley en Steve Sotloff zit.

Ferrari motorenleverancier van Haas

Het nieuwe Formule 1-team van Gene Haas zal vanaf 2016 gaan rijden met de complete aandrijflijn van Ferrari. Daarnaast ontvangt de Amerikaanse renstal technische ondersteuning van het merk uit Maranello. Haas spreekt van een meerjarige deal.

Het is geen verrassing dat Haas en Ferrari met elkaar in zee gaan, want de partijen zoemden al om elkaar heen en Haas Automation is sinds dit jaar sponsor van de Italianen. Haas: "Er is geen team dat een rijkere historie heeft of meer heeft bereikt in de Formule 1 dan Ferrari, dus dat we in 2016 en daarna met ze gaan samenwerken vergroot onze kans op succes enorm."

Ook Ferrari-teambaas Marco Mattiacci is zeer content met de deal. "Dit is een relatie die in potentie veel verder kan gaan dan alleen het leveren van motoren en diensten, want Amerika is een belangrijke afzetmarkt voor Ferrari en dat biedt veel interessante mogelijkheden." Volgens de Italiaan zal zijn team er alles aan doen om van Haas een competitief team te maken.

Argentinië wint herhaling WK-finale

Vanavond werden er diverse oefeninterlands gespeeld. Het grootste affiche was de herhaling van de finale van het wereldkampioenschap tussen Duitsland en Argentinië. Nederland oefent donderdag in Bari tegen Italië.

Argentinië was veel te sterk voor Duitsland. Het werd 2-4 voor Argentinië. Beide ploegen traden aanvankelijk met veredelde B-teams aan, dat zag de Nederlandse arbiter Bjorn Kuipers ook. Drie spelers van Duitsland, zes spelers van Argentinië stonden ook in de basisploeg toen Duitsland deze zomer het WK won in de finale tegen Argentinië. Gedurende de wedstrijd werden verse ervaren krachten ingezet.

De Duitsers hadden weliswaar over kansen niet te klagen. Bondscoach Joachim Löw had Mario Gómez in de spits geposteerd, maar kreeg dat vertrouwen niet uitbetaald. De speler van Fiorentina hielp de ene na de andere kans om zeep. Aan de andere kant was het Ángel di María die een lesje in effectiviteit uitdeelde.

De aanvaller van Manchester United stond in de eerste helft aan de basis van twee Argentijnse doelpunten. Vlak na de rust assisteerde hij opnieuw, waarna hij de tussenstand eigenhandig op 0-4 bepaalde. De ene pass van de buitenspeler was nog mooier dan de ander.

Sergio Agüero, Erik Lamela en Federico Fernández profiteerden van het feit dat Di María vleugels heeft gekregen sinds zijn transfer naar Manchester. De oud-speler van Real Madrid besloot vlak na de rust eenmalig een solo-actie richting het doel in te zetten en haalde gelijk doeltreffend uit.

Duitsland kwam daarna nog wel terug, maar echt spannend werd het niet meer. André Schürrle maakte er na 52 minuten spelen 1-4 van, maar de tweede Duitse goal van Mario Götze kwam veel te laat om nog aan een stunt te denken. Argentinië nam de ultieme wraak, al zullen ook Di María en consorten nog vaak terugdenken aan hoe het in de WK-finale had kunnen zijn.

De 0-1 van Agüero met een briljante assist van Di Maria. (Bron: YouTube)

Tsjechië verkeert in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal niet in goede vorm. De Verenigde Staten wonnen woensdag een oefenduel in Praag met 1-0. Alejandro Bedoya scoorde zes minuten voor rust het enige doelpunt.

De Tsjechen ontvangen Oranje dinsdag. Nederland oefent voorafgaand aan dat duel nog tegen Italië.

Turkije, ook een tegenstander van Oranje in de EK-kwalificatie, deed het beter. Op bezoek in Denemarken wonnen de Turken met 2-1. De 19-jarige Ozan Tufan zorgde twee minuten in blessuretijd voor de winnende treffer. Olcay Sahan en Daniel Agger hadden eerder het net gevonden. Ajacieden Lasse Schöne en Nicolai Boilesen konden een Deense nederlaag niet voorkomen.

Engeland wist met 1-0 van Noorwegen te winnen. Wayne Rooney scoorde in een matige wedstrijd het enige doelpunt van de wedstrijd vanaf elf meter.

Uitslagen oefenwedstrijden 03/09/2014

Thuis Uit Uitslag
Rusland Azerbeidzjan 4-0
Oekraïne Moldavië 1-0
Letland Armenië 2-0
Denemarken Turkije 1-2
Tsjechië Verenigde Staten 0-1
Duitsland Argentinië 2-4
Ierland Oman 2-0
Engeland Noorwegen 1-0
Marokko Qatar 0-0

Koning Willem-Alexander opent DSM-fabriek in VS

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in Emmetsburg in de Amerikaanse staat Iowa een fabriek van het Nederlandse chemiebedrijf DSM en zijn Amerikaanse partner POET officieel geopend. De bio-ethanolfabriek gaat onder de naam Project Liberty biobrandstof produceren uit maïsafval.

De koning vertelde op de bijeenkomst trots te zijn dat een Nederlands bedrijf het voortouw heeft genomen om op een nieuwe manier biobrandstof te produceren, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van landbouwgewassen, maar slechts van afval. "Ik kom uit een klein landje hier ver vandaan. Nederland past zo'n drieënhalf keer in Iowa, maar wij zijn na de Verenigde Staten wel de grootste agrarische exporteur ter wereld door innovatie. Die kennis komt nu naar Iowa", aldus de koning.

Iowa, dat in het midden van de Verenigde Staten ligt, is blij met de komst van de raffinaderij. Het zorgt voor extra werkgelegenheid, nieuwe banen en meer concurrentie aan de pomp. De fabriek gaat in eerste instantie vijfenzeventig miljoen liter bio-ethanol per jaar produceren, maar die hoeveelheid kan nog omhoog gaan.

Duik dieper in Call of Duty

Als je nog niet wist wat het exoskelet kan doen in de multiplayer van Call of Duty: Advanced Warfare, dan heeft Activision een lange uitleg met allerlei mogelijkheden.

Niet alleen het speciale pak wordt uitgelegd, ook de aanpassingen, de maps en modi die in het spel te vinden zijn passeren de zeven minuten lange video.

Call of Duty: Advanced Warfare komt 4 november uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Judobond stuurt technisch directeur Sonnemans weg

Ben Sonnemans vertrekt als directeur topsport van de Judo Bond Nederland. Dit is de uitkomst na een indringend gesprek tussen de bondscoaches en het bondsbestuur. 

"Wij hebben als bestuur vastgesteld dat er onvoldoende basis is om met elkaar verder te gaan. De problemen liggen met name op het gebied van communicatie en besluitvorming", aldus voorzitter Willem Jan Stegeman. "Het is een moeilijk besluit, maar onvermijdelijk gezien de uitdagingen waar de judobond voor staat op sportief en financieel vlak."

Tijdens het wereldkampioenschap vorige week in het Russische Chelyabinsk sijpelde naar buiten dat er onrust heerst onder de bondscoaches. Van de elf bondscoaches heeft een ruime meerderheid een officiele klacht ingediend over het functioneren van Sonnemans. De trainers verwijten hem zwalkend beleid, slechte communicatie en een gebrek aan leiderschap.

Vanavond waren er negen van de elf bondscoaches aanwezig bij het gesprek met de tussen het hoofdbestuur van de judobond. Enkele uren later besloot het bestuur om Sonnemans weg te sturen.

"Ik vind het jammer dat ik met dit team niet verder kan. Het is een fantastische baan en ik had heel graag 'The road to Rio' en de cyclus erna voltooid", aldus een teleurgestelde Sonnemans. 

De judobond is nu aan het kijken hoe met deze situatie om te gaan. "We zijn bezig om de mogelijkheden op korte en lange termijn te onderzoeken. Er is ons veel aan gelegen om de rust te laten terugkeren voor het Olympisch traject richting 2016 en verder," aldus voorzitter Stegeman.

Ben Sonnemans op een persconferentie na het WK. (PRO SHOTS/Peter Lous)

Nu al kampeerders bij Apple Store New York

Hoewel de vermoedelijke aankondiging van de volgende iPhone nog een week op zich laat wachten, zijn er nu al kampeerders gesignaleerd voor de deuren van de Apple Store aan Fifth Av. in New York.

Het merk Apple wordt door niet iedereen geliefd. Echter zijn er een aantal mensen die gek zijn op alles wat uit Cupertino komt. Deze predikers van het gospel van het heilige fruit staan er om bekend dat ze elk jaar een paar nachten kamperen voor de deuren van de dichtstbijzijnde Apple Store. Dit om één van de eerste met de nieuwste telg uit de Apple lijn te mogen spelen/proken/showen/patsen (doorhalen wat niet van toepassing is).

Doorgaans parkeren deze mensen hun tenten 'slechts' een week of wat voor de release van een product voor de deuren van de betreffende Apple Store. Dit jaar zijn de adepten echter 'wat' vroeger dan normaal. De eerste wachtenden zijn dinsdag namelijk al gesignaleerd. Saillant detail; de nieuwe iPhone wordt, mogelijk, pas aanstaande dinsdag aangekondigt. Men verwacht dat deze vervolgens op 19 september verkrijgbaar is.

Over de geestelijke gesteldheid van deze wachtenden mag je je eigen conclusies trekken.

Boze vrouw boycot HEMA om hoofddoeken

Een vrouw uit Zwolle heeft een paar dagen geleden besloten HEMA te boycotten omdat het warenhuis in 2012 hoofddoeken verkocht en vanaf 2014 of 2015 mogelijk Zwarte Piet uit de schappen zal weren.

Auktje Wolters uit Zwolle is woedend op HEMA omdat het wel hoofddoeken verkoopt, maar Zwarte Piet wil weren uit de schappen. Ze heeft dan ook op haar Facebookpagina laten weten dat zij HEMA boycot. En zij vindt gretig bijval. Haar bericht staat pas een paar dagen op Facebook, maar al meer dan 6500 mensen hebben aangegeven eveneens HEMA te zullen boycotten.

HEMA introduceerde de hoofddoeken in de zomer van 2012 maar is inmiddels al gestopt met de verkoop ervan, hoewel het incidenteel nog kan voorkomen dat er hoofddoeken verkrijgbaar zijn. Het is dan ook volstrekt onduidelijk waarom de vrouw juist nu zo woedend is.

Klik hier voor het bericht op de Facebookpagina van Auktje Wolters. 

[Vuelta] Gesink wil blijven aanvallen

Robert Gesink liet zich vandaag goed van voren zien door aan te vallen in de elfde etappe van de Ronde van Spanje. Ondanks dat zijn aanval net niet tot einde standhield was hij toch tevreden.

Gesink ging in de etappe van vandaag, met aankomst op een berg van de buitencategorie, op vijf kilometer van de streep in de aanval. Aanvankelijk samen met de Fransman Warren Barguil, later alleen. Na een maximale voorsprong van twintig seconden werd hij uiteindelijk één kilometer van de streep ingelopen en finishte uiteindelijk als tiende.

"De 10e plaats doet me niet zo veel; het is vooral de manier waarop ik gereden heb, waarmee ik heel tevreden ben", aldus Gesink na afloop. "Ik voelde me goed en wilde op 5 kilometer van de meet aanvallen. Misschien was dat iets te vroeg. Maar niet geschoten is altijd mis. Ik voel me goed en zal de komende dagen zeker weer gaan aanvallen."

In het klassement bleef Gesink negende. Wilco Kelderman kende een moeizame dag. Hij werd vandaag zestiende en zakte naar de veertiende plaats in het klassement. "Ik denk dat 12de of 13de mijn plaats is hier. Niet goed genoeg maar ook weer niet slecht te noemen", merkte Kelderman op. "De finale was heel zwaar en er werd hard gereden. Ik heb de hele slotklim volle bak gereden."

Rol El Hamdaoui bij Fiorentina uitgespeeld

Mounir El Hamdaoui speelt minimaal het komende halfjaar in het tweede elftal van Fiorentina. De rol van de aanvaller bij de Italiaanse subtopper is uitgespeeld. Hij hoopte deze zomer te vertrekken uit Florence, maar tot een transfer kwam het niet. Trainer Vincenzo Montella vond het niet nodig om een rugnummer toe te wijzen aan de Marokkaanse aanvaller.

Het is de tweede mentale klap in korte tijd voor El Hamdaoui, die vorig seizoen werd verhuurd aan Málaga CF. Hij behoorde ook al niet tot de spelersgroep die in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een trainingskamp afwerkte, omdat toen een vertrek uit Florence nog in de lucht hing.

Doordat de transfermarkt deze week is gesloten, hoeft El Hamdaoui niet te rekenen op een tussentijds vertrek. Hij heeft weinig kans op speeltijd bij Montella. De coach haalde hem in 2012 op bij Ajax, maar maakte amper gebruik van zijn diensten. El Hamdaoui speelde in zijn eerste seizoen negentien wedstrijden voor Fiorentina.

De Italianen namen hem twee jaar geleden voor 850.000 euro over van Ajax, dat al een jaar op hem was uitgekeken. El Hamdaoui speelde in het verleden voor onder meer Tottenham Hotspur, Willem II en AZ. Hij werd drie keer landskampioen in de Eredivisie: twee keer met Ajax, één keer met AZ.

Ronaldo: "Wil eigen records breken"

Cristiano Ronaldo heeft dit seizoen duidelijke doelen voor zichzelf en Real Madrid gesteld. De aanvaller wil zich dit seizoen opnieuw bewijzen in het shirt van De Koninklijke, ook al is hij opnieuw een jaartje ouder. De 29-jarige Portugees is ongeremd in zijn ambities: "Ik wil mijn eigen records ook dit jaar breken. Dat zal een zware klus worden", zegt hij tegen pers.

Stokje overnemen
Ronaldo won vorig seizoen de Champions League met Real Madrid. Ook sleepte hij de Copa del Rey in de wacht met de Spaanse grootmacht. De landstitel kwam in handen van Atlético Madrid, dat verrassend met eremetaal aan de haal ging in de Primera División.

"Het was voor ons een fantastisch jaar, dankzij het winnen van de Champions League, La Decima. Het was voor ons als Real Madrid zijnde heel belangrijk om die prijs voor de tiende keer binnen te slepen. Dit jaar gaan we hetzelfde proberen te doen. Maar we willen ook het stokje overnemen van Atlético Madrid."

Zoontje
Ronaldo hoopt dat zijn pasgeboren zoontje, Cristiano junior, ooit net zo'n goede voetballer wordt als hij. "Dat zou ik helemaal geweldig vinden, maar ik verwacht niks. Het zijn dingen waar ik geen invloed op heb. Ik vind het fantastisch om hem bij me te hebben. Het is heel leuk om met hem te spelen."

Real Madrid kocht deze zomer weer flink in om de strijd in de Primera Division voort te kunnen zetten. Onder meer James Rodriguez en Toni Kroos maakten de overstap naar Madrid. Javier Hernandez werd op de slotdag van de transfermarkt op huurbasis overgenomen van Manchester United.

Platje terug in Nederland bij VVV-Venlo

Melvin Platje voegt zich bij de selectie van VVV-Venlo. De aanvaller heeft zich transfervrij aan de club uit de eerste divisie gebonden. Hij zat zonder club, na een mislukt buitenlands avontuur bij Neftchi Baku. Door een beperkende regel voor spelers buiten Azerbeidzjan - er mogen slechts vijf selectiespelers een andere nationaliteit hebben - draaide de uitdaging uit op een deceptie.

VVV-Venlo bevestigt de komst van Platje via de officiële kanalen. "Hij heeft zowel in de ere- als eerste divisie bewezen dat hij een neusje voor de goal heeft", zegt technisch directeur Stan Valckx. "Hij was transfervrij, dus hij kon ook nog na de transferdeadline binnengehaald worden."

Platje speelde in het verleden voor onder meer N.E.C. Nijmegen en FC Volendam. Daar bewees hij over scorend vermogen te beschikken. Bij Neftchi kon hij zich amper bewijzen. Hij werd in het afgelopen seizoen verhuurd aan Kalmar FF uit Zweden, het land waar zijn vrouw vandaan komt.

Bij Neftchi speelde de 25-jarige spits veertien wedstrijden. Daarin kwam hij één keer tot scoren. Bij Kalmar wist hij in vier duels geen enkele keer het net te vinden. Vooral bij Volendam viel hij juist op door zijn neusje voor de goal. Hij scoorde in het seizoen 2010/11 21 doelpunten en verdiende daarmee een transfer naar NEC.

[US Open] Makarova schakelt tweevoudig finaliste Azarenka uit

Victoria Azarenka gaat dit jaar niet op voor haar derde US Open-finale op rij. De Wit-Russin werd woensdag in de kwartfinale een halt toegeroepen door Jekaterina Makarova: 6-4, 6-2. De Russin, die nog geen set verloor in New York, bereikte voor het eerst in haar carrière de halve finale van een grandslamtoernooi.

De 26-jarige Makarova legde de basis voor haar zege laat in de eerste set. Bij een 5-4 voorsprong wist ze Azarenka te breken. Een break op 3-2 in de tweede set bleek vervolgens de genadeslag.

Azarenka won al zeventien titels in haar loopbaan, maar wacht dit jaar nog altijd op haar eerste prijs. Na een voetblessure begin dit jaar reikte ze nooit verder dan een kwartfinale.

Nederlandse vrouwen verongelukt in Duitsland

Twee Nederlandse vrouwen zijn woensdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeluk in het Duitse Kevelaer. Er ontstond een aanrijding toen de vrouwen op een kruising geen voorrang verleenden aan een auto waarin een Duits gezin zat.

De bestuurster van het Nederlandse voertuig is een 68-jarige vrouw uit het Limburgse Griendtsveen. Haar passagier is 40, maar het is niet bekend waar zij vandaan komt.

De vader, moeder en het kind in de andere auto raakten gewond. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Peter Jan Rens weer thuis na operatie

Peter Jan Rens is woensdag met succes geopereerd aan een knobbel in zijn nek. "Het is goed gegaan", zegt zijn verloofde Virginia van Eck. "Hij is alweer thuis." Ze sprak eerder op de dag van een risicovolle operatie, vanwege de vele zenuwen in zijn nek.

"Voor zover we kunnen zeggen is het niet kwaadaardig, maar het wordt voor de zekerheid op kweek gezet", vervolgt de 22-jarige Van Eck tegen Novum Nieuws. "Over twee weken krijgen we de uitslag." De 63-jarige Rens heeft de bult al een jaar of tien, maar besloot er pas wat aan te doen nadat zijn verloofde daarop had aangedrongen.

De presentator maakt het naar omstandigheden goed. Rens heeft alleen last van de wond die hij heeft overgehouden aan de ingreep, die er best heeft ingehakt. "Hij is heel erg moe, maar het gaat heel erg goed met hem."

Van verkrachting verdachte Hagenaar overgeleverd

De Hagenaar die vorige week in Antwerpen is opgepakt voor een ernstig zedenmisdrijf is in Nederland. België heeft hem woensdag overgeleverd. Donderdag wordt hij voorgeleid, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Het zedenmisdrijf waar de 43-jarige man van wordt verdacht vond vorige week zaterdag plaats in een woning in Voorschoten. De Hagenaar zou bij het 60-jarige slachtoffer hebben aangebeld en haar naar binnen hebben geduwd. Na een worsteling werd de vrouw verkracht.

De Hagenaar kwam in beeld doordat dna dat in de woning van het slachtoffer was gevonden overeenkwam met een profiel in de databank van justitie.

Haase en Huta Galung door in Alphen, blamage Rus

Robin Haase en Jesse Huta Galung hebben zich op hun gemak geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De als eerste geplaatste Haase was Ruben Ramirez Hidalgo uit Spanje met 6-3 en 6-1 de baas. Huta Galung versloeg de Canadees Steven Diez met 6-0 en 6-3.

Haase en Huta Galung treffen elkaar in tweede ronde. Ze wonnen allebei twee van hun vier eerdere ontmoetingen.

Arantxa Rus blameerde zich op het Zuid-Hollandse gravel. De titelverdedigster ging al in de eerste ronde onderuit tegen de Française Myrtille Georges, de nummer 277 van de wereld. Ze versloeg Rus (153) met 7-6 (4) en 7-6 (3). De Monsterse gaf in de tweede set een 4-0 voorsprong uit handen.

Lotterer weigert Monza-aanbod Caterham

André Lotterer heeft Caterham laten weten niet te willen rijden op Monza. De Duitser was gevraagd nogmaals in actie te komen voor het team, nadat hij eerder de Grand Prix van België voor zijn rekening mocht nemen.

De verwachting was eerst dat Roberto Merhi het stoeltje over zou nemen van Kamui Kobayashi tijdens de Grand Prix van Italië. De DTM- en World Series-coureur zou echter problemen hebben met het bemachtigen van een Formule 1-superlicentie.

Hierop had het team Lotterer gevraagd om ook in Monza te rijden. "Ik had mijn twijfels, maar het team stond erop en ik accepteerde het aanbod." Caterham-chef Colin Kolles had echter het plan gevat om Merhi de eerste vrije training te laten rijden en Lotterer de rest van het raceweekend.

"Toen Kolles me dinsdag vertelde dat Merhi de eerste vrije training zou rijden, veranderde ik van gedachte en heb ik afgezegd. Ik ben een nieuweling in de Formule 1 en ik moet kunnen rijden."

Kolles zou Merhi vrijdag in Spanje willen laten rijden om zo alsnog te voldoen aan de superlicentie-eisen van de FIA. "Ik heb 300 kilometer nodig. Het is het beste om het stap voor stap te doen", aldus de 23-jarige Spanjaard.

Van Persie: "Falcao moet voor zijn plek vechten."

Radamel Falcao is bij Manchester United niet zeker van een basisplek. Dat stelt Robin van Persie, die de topspits maandag zag overkomen van AS Monaco. "Falcao moet voor zijn plek vechten, net als ik", zegt de Rotterdammer tegen Skysports. "We moeten met Wayne Rooney en James Wilson uitmaken wie er speelt."

Van Persie stelt blij te zijn met zijn nieuwe concurrent bij United. "Hij maakt ons beter. Als topclub moet je altijd voor de beste gaan", zegt hij. "Dat past ook bij mijn filosofie."

Na Falcao's transfer werd er gefluisterd dat Louis van Gaal de Colombiaan naar Manchester heeft gehaald omdat Van Persie een groot deel van het seizoen mist vanwege een knieblessure. De Oranjespits zegt dat daar niets van waar is. "Ik weet niet waar dat vandaan komt. Ik lig binnenkort niet in een ziekenhuis voor een operatie."

Van Gaal verraste maandag met het aantrekken van Falcao. De coach lijkt in zijn basisteam plaats te hebben voor slechts twee spitsen, waardoor Van Persie of Rooney, die door Van Gaal tot aanvoerder is benoemd, mogelijk op de bank beland.

'Meer belasting en zorgpremie voor ouderen'

Ouderen gaan de komende jaren meer belasting en zorgpremie betalen. Het kabinet heeft vorige week met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken dat in 2016 en 2017 een aantal belastingvoordelen voor ouderen worden verlaagd of geschrapt, meldt RTL Nieuws woensdag. De maatregelen worden op Prinsjesdag gepresenteerd.

Volgens de bronnen van RTL wordt onder meer de ouderenkorting verlaagd. Dit belastingvoordeel voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt zou met 195 miljoen euro worden verminderd, waardoor mensen in AOW-leeftijd meer belasting gaan betalen. Voor vermogende ouderen zou de ouderenkorting helemaal worden geschrapt. Dat levert volgens RTL Nieuws 190 miljoen op.

De zorgpremie voor mensen zonder werkgever stijgt met een procent. Dat raakt vooral gepensioneerden en zzp'ers, maar die laatste groep wordt daarvoor gecompenseerd. Voor zzp'ers is 110 miljoen euro beschikbaar ter compensatie.

De maatregelen zijn nodig omdat het kabinet de invoering van de huishoudtoeslag heeft geschrapt. Die toeslag zou allerlei verschillende toeslagen samenvatten in een bedrag per gezin. Dat zou een forse besparing opleveren, maar het bleek te ingewikkeld om in te voeren.

Roei-icoon Rienks begint commerciële roeiploeg

Nico Rienks wil met een commerciële ploeg naar de Olympische Spelen in 2020. De oud-roeier, winnaar van twee gouden olympische medailles, is van plan een vrouwenacht samen te stellen, laat hij woensdag weten aan Het Parool. Certificeringsbedrijf Kiwa wordt vermoedelijk de sponsor.

De stap is opvallend, aangezien Rienks nog steeds technisch directeur is van de Nederlandse roeibond. De ploeg die hij wil samenstellen zou een concurrent van de KNRB worden.

Rienks ligt al enige tijd overhoop met de roeibond. De tweevoudig olympisch kampioen is het niet eens met het technisch beleid. Op het WK in Amsterdam van vorige maand stelde Nederland teleur met slechts een gouden medaille.

Coureurs verdedigen Rosberg na Spa-incident

Nico Rosberg heeft steun gekregen van verschillende coureurs naar aanleiding van zijn aanrijding met teamgenoot Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van België. Rosberg werd uiteindelijk gestraft door zijn eigen team met een geldboete.

Red Bull-coureur Sebastian Vettel: "Ik denk dat het gewoon een race-incident was die geen discussie over de intentie waard is. Niemand rijdt met opzet zijn vleugel kapot en niemand wil schuldig zijn aan oneerlijk rijgedrag, want je bereikt er meestal niets mee."

Ferrari-coureur Fernando Alonso is het eens met de viervoudig wereldkampioen. "Het was een race-incident. Het is onmogelijk dat Nico zijn voorvleugel precies zo positioneerde dat hij een lekke band veroorzaakte bij de andere wagen. Dergelijke chirurgische precisie vind je alleen in het ziekenhuis."

"We zijn absoluut niet zó nauwkeurig. Ze raakten elkaar en het pakte verkeerd uit voor Hamilton. De situatie had ook omgedraaid kunnen zijn. Hamiltons band had intact kunnen blijven, terwijl Nico zijn voorvleugel moest gaan wisselen", zo vervolgde de Spanjaard.

De Mercedes-coureur kreeg ook bijval van Nico Hulkenberg: "Nico deed niets fout. Hij probeerde in te halen omdat hij sneller dacht te zijn."

Van Ojik: aanpak jihadisme onsamenhangend

GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik heeft kritiek op de maatregelen waarmee het kabinet het jihadisme wil aanpakken. Van Ojik vindt de plannen te onsamenhangend. "Het is van alles door elkaar heen, maar de weging ontbreekt."

Van Ojik zal dit donderdag betogen tijdens het debat over de aanpak van jihadisme. De GroenLinks-leider mist 'het verhaal' achter de maatregelen. "Wat is de analyse? Wat is de visie hoe je dit probleem moet aanpakken?" Van Ojik vindt maatregelen te veel gericht op repressie, zoals het ontnemen van het Nederlanderschap. Hij wil echter weten wat het kabinet gaat doen om Nederlandse jihadisten in de dop te ontmoedigen om af te reizen naar het Midden-Oosten.

Vergelijkbare kritiek klinkt bij D66. De partij van Alexander Pechtold vindt dat de kabinetsplannen een 'paniekerige indruk' maken. Het kabinet zou een reeks maatregelen afkondigen om daadkrachtig over te komen. Belangrijker is dat de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vel meer gebruikmaken van al bestaande instrumenten om jihadi's aan te pakken.

D66 is blij dat de bezuinigingen op de AIVD van tafel zijn en dat het Openbaar Ministerie meer geld krijgt in de strijd tegen jihadisme. Pechtold zal er tijdens het debat verder voor waarschuwen niet de indruk te wekken dat het jihadisme in Nederland met wortel en tak kan worden uitgeroeid. Risico's op aanslagen zijn nu eenmaal onderdeel van een open samenleving zoals de Nederlandse.

Ook vindt D66 dat het kabinet ten onrechte onrust heeft gezaaid over haatimams. Jongeren worden vooral geïnspireerd door video's op het internet; haatimams zouden nauwelijks bestaan.

LEGO Jurassic Park mogelijk

Een anonieme tipgever en twee uitgelekte memo's in de Toys R Us-systeem, een van april en een uit juli, opperen dat er een nieuwe LEGO-game aankomt met dinosaurussen in de hoofdrol. Deze zou samenvallen met de release van de film Jurassic World.

De memo's hebben het onder andere over:

 • DVD / Blu-Ray eventueel op 10 november 2015.
 • Hasbro en LEGO-speelgoed bevestigd.
 • Lego Jurassic World videogamecontract in de pijplijn.
 • Onder andere Mercedes, Hilton, Samsung, Coca-Cola en Kellogs zijn bevestigd als partners.
 • Een aangepaste T-Rex op Times Square in de New York Toys R Us.

Zo te zien zal Toys R Us Jurassic World in 2015 flink promoten, maar voor gamers is vooral de LEGO-game natuurlijk een opvallend feit. Traveller's Tales heeft nog niets laten weten, maar er is dus een kans dat we eens weg van de superhelden gaan en dinosaurussen gaan ontvluchten. Een stuk van een van de memo's is op internet te vinden, maar zoals altijd: een memo is zo gemaakt en de rest is er zo bij verzonnen.

Jurassic World

Watch_Dogs-uitbreiding op komst

Ubisoft kondigt aan dat Watch_Dogs Bad Blood, de nieuwe DLC voor Watch_Dogs, vanaf 23 september te downloaden is voor bezitters van de Season Pass en vanaf 30 september voor alle andere spelers. 

Watch_Dogs Bad Blood bevat een nieuw singleplayerverhaal met T-Bone in de hoofdrol. Deze excentrieke hacker heb je eerder ontmoet in Watch_Dogs. In dit verhaal is T-Bone voor de allereerste keer een speelbaar personage. Deze uitbreiding vertelt het verhaal van T-Bone aan de hand van tien nieuwe missies die zich afspelen op nieuwe locaties in Chicago.

Vlak na de gebeurtenissen in Watch_Dogs infiltreert Raymond ‘T-Bone’ Grady voor de laatste keer in het bedrijf Blume om een vals spoor in hun systeem te plaatsen. Voor hij van de radar kan verdwijnen, krijgt hij een verontrustend telefoontje van Tobias Frewer, een voormalige collega van Grady bij Blume, die dringend hulp nodig heeft. T-Bone besluit hem te helpen, waardoor zijn eigen ontsnapping in het gedrang komt. Al snel ontdekt hij dat de details van Tobias’ verhaal niet helemaal kloppen.

Watch_Dogs Bad Blood geeft je ook toegang tot Street Sweep contracten, een nieuw dynamisch systeem van zijmissies. Alle Street Sweep contracten zijn speelbaar in de coöp-modus, waardoor je voor de eerste keer in Watch_Dogs kunt samenwerken om de criminele organisaties van Chicago te bestrijden. De populaire online Hacking en Tailing modi, zijn samen met de ctOS Companion App ook volledig speelbaar als T-Bone. Daarbovenop bevat de uitbreiding ook exclusieve wapens, perks en outfits, waaronder de op afstand bestuurbare wagen ‘Eugene’, T-Bone’s nieuwste creatie die geüpgradet kan worden met diverse aanvals- en verdedigingsopties.

VN: 450 miljoen euro nodig voor aanpak ebola

De kosten voor het bestrijden van de ebola-epidemie blijven stijgen. Volgens een jongste raming van de Verenigde Naties is omgerekend ruim 450 miljoen euro nodig om de ebolacrisis in het westen van Afrika onder controle te krijgen. Dat is 80 miljoen euro meer dan de vorige schatting van vorige week donderdag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN.

De epidemie woekert in een steeds hoger tempo voort. Volgens de WHO is meer dan 40 procent van alle ebolagevallen in de afgelopen 3 weken vastgesteld. De epidemie begon in februari in Guinee. Andere landen die sindsdien zwaar zijn getroffen, zijn Liberia en Sierra Leone. De uitbraak van ebola in Democratische Republiek Congo staat los van de grote epidemie, aldus de WHO.

Frankrijk levert toch geen marineschip aan Rusland

Frankrijk ziet alsnog af van de levering van een Mistral-oorlogsschip aan Rusland. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd. Reden is de betrokkenheid van Moskou bij de crisis in het oosten van Oekraïne.

Frankrijk wordt al maanden onder druk gezet om af te zien van de levering vanwege de crisis in Oekraïne. Hollande noemde de strijd in het oosten van Oekraïne woensdag 'ernstig' en hij zei dat de Russische acties schadelijk zijn voor de 'grondvesten van de veiligheid in Europa'.

De Vladivostok, een helikoptervliegdekschip, zou oorspronkelijk eind oktober worden geleverd. Er is dinsdag overleg gevoerd over een staakt-het-vuren in Oekraïne, maar dat is volgens Hollande voor Frankrijk onvoldoende om in te stemmen met de levering van het marineschip.

'Geen informatie gedeeld over berging MH17'

De Oekraïense commandant die de eerste vijf dagen leiding gaf aan de berging van slachtoffers van rampvlucht MH17 heeft nooit gesproken met de Nederlandse experts van de repatriëringsmissie. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van gesprekken met kolonels van de Oekraïense reddingsdienst.

RTL sprak onder meer met kolonel Alexei Migrin, die zegt de leider van de bergingsoperatie te zijn geweest. Direct na de ramp stuurde hij gedurende vijf dagen reddingswerkers, mijnwerkers en vrijwilligers aan die naar lichamen zochten. De Nederlanders zijn volgens Migrin zelf gaan zoeken zonder dat ze informatie hadden over de Oekraïense zoekactie.

De brandweercommandant van Torez, Sergei Michenko, gaf operationeel leiding aan een team reddingswerkers dat op zoek ging naar lichamen in de buurt van Rozsypne. Ruim twee weken na de ramp heeft hij één keer een uur met twee Nederlandse politieagenten gesproken. Dat gesprek verliep uiterst moeizaam, zegt Michenko, omdat de Nederlanders een slechte tolk hadden.

Mirgin zegt ook achteraf nooit informatie met Nederland te hebben gedeeld over het onderzoek op de rampplek. Hem is bijvoorbeeld ook niet gevraagd naar de informatie die bij de gevonden lichamen was gevoegd.

De Nationale Politie laat in een reactie weten geen namen te willen noemen van contactpersonen met wie in Oekraïne is gesproken. "We werken met alle betrokken partijen goed samen en hebben veel respect voor de wijze waarop er daar gewerkt is", zegt een woordvoerder tegen de nieuwsrubiek.

'Lichamen 87 Oekraïense militairen geborgen'

De lichamen van 87 Oekraïense militairen die zijn omgekomen in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het landen zijn geborgen. Dat heeft Michailo Logvinov van het Oekraïense leger woensdag gezegd tegen persbureau Interfax.

De afgelopen week wisten de rebellen het leger verdrijven uit de stad Ilovajsk. Bij die strijd kwamen volgens berichten rond de honderd militairen om het leven.

Na weken van terreinwinst door het Oekraïense leger, hebben de rebellen afgelopen week het tij weten te keren.

Waarschuwing voor bijtend schoonmaakmiddel

Een fabrikant van reinigingsmiddelen roept een middel terug omdat het product bijtend is. Het gaat om de sanitairreiniger Extreme Red, die is verkocht in de filialen van de Aziatische supermarktketen Amazing Oriental.

Bij een partij die in 2011 is geproduceerd is een pH-waarde van 1 vastgesteld, wat inhoudt dat het middel zeer bijtend is. Het spul kan ernstige brandwonden veroorzaken, meldt fabrikant Frisson op een waarschuwingsposter. Dat staat echter niet op de verpakking en er zit ook geen kindveilige sluiting op de flessen.

Klanten wordt aangeraden het goedje niet meer te gebruiken en buiten het bereik van kinderen te houden. Ze kunnen het aankoopbedrag terugkrijgen als ze de fles terugbrengen naar de winkel.

Massamoord door IS op militairen Irak

Extremistische strijders van de Islamitische Staat hebben eerder dit jaar honderden Iraakse militairen geëxecuteerd nadat ze een legerbasis onder de voet hadden gelopen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag gezegd.

Het bloedbad werd aangericht bij Camp Speicher, een basis in de buurt van Tikrit, ten noorden van Bagdad. De basis werd gebruikt door het Amerikaanse leger voordat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit Irak. Volgens HRW werden 560 tot 770 mannen geëxecuteerd. "Dit zijn gruwelijke misstanden op grote schaal (...) die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid."

Na de val van Camp Speicher classificeerde de Iraakse regering de soldaten officieel als 'vermist'. Dit leidde tot protesten van familieleden, die duidelijkheid wilden over het lot van hun naasten. Dinsdag bestormden tientallen boze betogers het parlement in Bagdad. De parlementsvoorzitter zag zich gedwongen voor woensdag een speciale bijeenkomst te beleggen over de vermiste militairen.

Op die bijeenkomst beschuldigden nabestaanden de regering ervan hun zoons 'verkocht' te hebben door ze op te dragen hun posten te verlaten en de legerbasis in burgerkledij te verlaten. Buiten de poort werden honderden van hen opgepakt, aldus een woordvoerder van de nabestaanden. Minister Saadoun al-Dulaimi van defensie ontkent echter dat een dergelijk bevel ooit afgegeven is. "Niemand heeft opdracht gegeven tot terugtrekking", zei hij.

IS beweerde in juni al zo'n 1700 mensen uit Camp Speicher te hebben omgebracht. De groep verspreidde ook foto's, maar het was op dat moment niet mogelijk ze te verifiëren. De cijfers die HRW nu naar buiten brengt zijn gebaseerd op een analyse van satellietbeelden, de foto's en video's van IS en gesprekken met ooggetuigen. Het werkelijke dodental ligt mogelijk nog een stuk hoger, stelt HRW.

De vertegenwordiger van de Verenigde Naties voor Irak heeft opgeroepen tot een publiek en onafhankelijk onderzoek door de Iraakse autoriteiten naar het lot van de vermiste soldaten en berging van de lichamen van de doden. Premier Nouri al-Maliki zei woensdag dat een aantal 'daders' van de gruweldaden op Camp Speicher opgepakt of gedood zijn. De 'veiligheidsdiensten maken jacht op de anderen", zei hij.

Vertraging op A2 door gat in wegdek

Op de A2 bij knooppunt Everdingen is woensdag een gat in de weg van twee bij vier meter ontstaan. De oorzaak is nog niet bekend. De rechterrijstrook is dicht om het gat te repareren, laat de Verkeersinformatiedienst weten. Verkeer rond Utrecht moet rekening houden met vertraging.

Het gat zit in het wegdek in de richting van Den Bosch. Twee van de drie rijstroken zijn beschikbaar. De vertraging is volgens de VID opgelopen tot ruim een halfuur. Ook op de A12 loopt het vast vanwege omrijders.

Rijkswaterstaat verwacht nog tot in de loop van de avond bezig te zijn met het repareren van het wegdek.

Obama: NAVO beschermt Baltische staten tegen Moskou

De NAVO zal de Baltische staten te hulp schieten als hun veiligheid door Rusland wordt bedreigd. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in een toespraak in Estland gezegd. Obama haalde flink uit naar de Russische president Vladimir Poetin, die 'keer op keer heeft geweigerd de crisis in Oekraïne langs diplomatieke weg op te lossen'.

"Jullie hebben je onafhankelijkheid eerder verloren", sprak Obama tot de aanwezige Estlanders. "Dankzij de NAVO zullen jullie deze nooit meer kwijtraken." De president noemde de bescherming van Tallinn en Vilnius even belangrijk als die van Berlijn en Londen.

Obama zei dat de NAVO zich richt op 'vrede en welvaart in Europa', maar dat deze visie door Rusland wordt bedreigd. Moskou heeft met een 'brutale aanval' de territoriale integriteit van Oekraïne geschonden.

"Grenzen kunnen niet door dreigementen worden opgeschoven", zei de president. "Naties hebben het recht zelf hun eigen toekomst te bepalen." Om deze reden staat de NAVO achter het Oekraïense volk, aldus Obama.

Het Amerikaanse staatshoofd benadrukte nog eens dat de NAVO niet gericht is tegen Rusland of welk land ook, maar dat het opkomt voor de verdediging van soevereine democratieën. Daarom schiet de organisatie Oekraïne te hulp, aldus Obama.

"De mensen die de revolutie in Oekraïne leidden waren geen fascisten of nazi's, maar gewone burgers die hun corrupte regime zat waren", zei Obama. "Zij wilden dezelfde vrede en welzijn die zij in de rest van Europa zien."

Degenen die de vrede in Oekraïne echt bedreigen zijn de separatisten 'die worden geholpen, bewapend en gefinancierd door Rusland.' Volgens Obama heeft de crisis in Oekraïne geleid tot een kapitaalvlucht uit Rusland en veel duistere economische prognoses voor het land. "De Russische acties in Oekraïne zijn dus schadelijk voor Rusland."

Ten slotte zei Obama dat dit het moment is voor alle lidstaten om hun steun aan de NAVO te bewijzen. Hij riep landen op om hun defensiebudget op te schroeven om zo een volwaardige bijdrage te kunnen leveren aan de NAVO.

Obama reist woensdagavond naar Wales. Daar wordt donderdag en vrijdag een NAVO-top georganiseerd waar gesproken wordt over het conflict in Oekraïne.

Springruiters leiden in landenwedstrijd

De Nederlandse springruiters staan op de Wereldruiterspelen in Normandië in de landenwedstrijd na twee dagen eerste. Deze positie was te danken aan foutloze ronden van Jeroen Dubbeldam (Zenith SFN), Gerco Schröder (Glock's London NOP) en Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi NOP).

Alleen Jur Vrieling met VdL Bubalu viel met negen strafpunten tegen. Zijn score werd echter weggestreept voor de landencompetitie. Nederland leidt met 4,83 strafpunten. De teams van de Verenigde Staten en Duitsland volgen met respectievelijk 8,72 en 8,82 volgen op bijna één springfout van Oranje. Éen springfout is vier strafpunten.

Donderdag volgt de laatste springronde. Alleen de tien beste landen doen mee aan de finaleronde.

[Vuelta] Gesink strandt op één kilometer, Aru wint

Fabio Aru heeft woensdag de elfde etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Italiaan van Astana wist op de slotklim de beslissende aanval te plaatsen. De Nederlander Robert Gesink waagde een dappere poging, maar kwam ruim een kilometer tekort voor de zege.

De ruim 153 kilometer lange etappe van Pamplona naar San Miguel de Aralar zal vooral de boeken ingaan als de etappe waarin favoriet Nairo Quintana af moest stappen na weer een valpartij. Om de etappezege werd uiteraard gewoon doorgestreden, met de Wit-Rus Vasil Kiriyenka als laatste koploper die op de slotklim gepakt werd.

Op die klim deden de favorieten het in eerste instantie rustig aan, tot op 6 kilometer van de streep Warren Barguil (Giant-Shimano) de aanval opende. Hij kreeg Gesink mee, maar moest de Belkin-renner al snel weer laten gaan. De Nederlander, geplaagd door allerlei blessures en privéproblemen, pakte al snel twintig seconden voorsprong op de favorieten.

In de groep met klassementsrenners werd de eerste tegenaanval ingezet door Daniel Martin van Garmin. Hij redde het niet, maar met iets minder dan anderhalve kilometer te rijden begonnen Alberto Contador en Daniel Navarro te versnellen. Binnen de kortste keren was het gat naar Gesink gedicht, waarna Aru aan een solo begon. 

De Italiaan werd niet meer bijgehaald, terwijl achter hem Alejandro Valverde Joaquim Rodríguez en Contador versloeg voor de tweede plek. Vijfde werd Chris Froome, die op de klim nog regelmatig in de problemen zat, maar zich toch terug kon knokken. Gesink kwam uiteindelijk als tiende binnen en werd de beste Nederlander, doordat Kelderman geen geweldige klim kende.

Dortmund twee maanden zonder Sahin

Borussia Dortmund moet het nog zo'n twee maanden stellen zonder Nuri Sahin. De 25-jarige Turkse international is woensdag aan zijn linkerknie geopereerd. Daarbij is ontstoken weefsel verwijderd, meldt de Bundesligaclub woensdag. Door de knieproblemen kwam Sahin dit seizoen nog niet in actie.

Voor Dortmund is de absentie van de middenvelder een tegenvaller. Hij mist onder meer de Champions League-duels tegen Arsenal, Anderlecht en Galatasaray. Trainer Jürgen Klopp kan ook nog niet beschikken over Ilkay Gündogan, al sloot die onlangs wel weer aan bij de groepstraining. De Duitser stond een jaar aan de kant met een rugblessure.

Sahin speelde in het seizoen 2007-2008 op huurbasis voor Feyenoord. In 2011 verkocht Dortmund hem aan Real Madrid, maar na een mindere periode in Spanje keerde hij al snel terug in het Westfalenstadion.

Leverkusen moet aanvoerder Rolfes missen

Bayer Leverkusen kan voorlopig niet beschikken over Simon Rolfes. De aanvoerder van de Bundesligaclub heeft enkele banden aan zijn rechterenkel gescheurd. Hij liep de blessure afgelopen zaterdag op tijdens een duel met Peter Niemeyer van Hertha BSC. Na overleg met de medische staf heeft Rolfes voor een operatie gekozen.

De 32-jarige middenvelder is sinds zijn komst in 2005 een vaste waarde bij Leverkusen, dat zich onlangs plaatste voor de groepsfase van de Champions League. "Dit is natuurlijk erg vervelend, maar ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk weer op het veld te staan", aldus Rolfes, die 26 interlands voor Duitsland speelde.

Sijsling naar tweede ronde in Alphen

Igor Sijsling heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De Amsterdammer, die als tweede is geplaatst, had tegen Wesley Koolhof wel drie sets nodig: 6-4, 0-6, 6-0. In zijn volgende partij treft Sijsling in Jelle Sels opnieuw een landgenoot.

De 27-jarige Sijsling doet voor het eerst sinds 2011 mee in Alphen aan den Rijn. Hij schreef het toernooi destijds op zijn naam door in de finale de Duitser Jan-Lennard Struff te verslaan.

Ook Boy Westerhof, Antal van der Duim en Matwé Middelkoop haalden de tweede ronde. Westerhof was met 7-5, 6-2 te sterk voor de Spanjaard Inigo Cervantes. Van der Duim ontdeed zich met 5-7, 6-3, 6-4 van de Duitser Matthias Wunner en Middelkoop rekende af met Hans Podlipnik Castillo uit Chili: 6-2, 6-3.

Voigt gaat werelduurrecord aanvallen

Jens Voigt gaat op 18 september een aanval doen op het werelduurrecord. Dat maakte de Duitse renner, die onlangs een punt zette achter zijn loopbaan, woensdag bekend. De 42-jarige Voigt hoopt in het Zwitserse Grenchen het record te verbeteren van de Tsjech Ondrej Sosenka, die in 2005 in Moskou 49,7 kilometer aflegde in het uur.

"Dit is een grote uitdaging voor mij, zowel lichamelijk als mentaal", laat Voigt in een verklaring weten. "Dit komt voor veel mensen waarschijnlijk als een verrassing, maar we hebben enkele tests gedaan en geloven dat ik een eerlijke kans maak. Dit is geen circusact. Het werelduurrecord heeft de laatste jaren wat van zijn glans verloren, maar misschien volgen meerdere renners nu mijn voorbeeld."

Eerder overwoog ook zijn ploeggenoot bij Trek, Fabian Cancellara, het werelduurrecord aan te vallen, maar de Zwitser stelde die poging uit. "We konden blauwdrukken van Fabian gebruiken, waardoor we een vliegende start hebben gemaakt", aldus Voigt. "Ik zie dit als een cadeau aan mijn fans. Ik wil ze iets geven om te glimlachen."

Voigt zette een kleine twee weken geleden na de USA Pro Challenge een punt achter zijn loopbaan. Volgens de Duitser zit het met zijn conditie wel goed. "Ik heb de Tour de France als basis en vervolgens heb ik in Utah en Colorado op hoogte gereden."

[pic] Reclame té sexy tienermeisje verboden

De Advertising Standards Authority (ASA), de Britse evenknie van onze Reclame Code Commissie, heeft een nieuwe advertentiecampagne van het merk American Apparel verboden. Het kledingmerk laat namelijk een te sexy tienermeisje zien, dat weinig aan de verbeelding overlaat.

Om hun 'School Days'-kledinglijn op de markt te zetten, besloten ze een schoolmeisje in te zetten. Voorzien van de slogan 'Your first assignment is to dress accordingly', moest zij sexy rokjes en topjes aan de vrouw brengen.

Alleen is het meisje een echte jailbait. Zij staat namelijk voorovergebogen in een autoraampje geleund. Haar ultrakorte rokje kruipt hierdoor omhoog, waardoor je haar witte slipje en billen ziet. Ook ziet men de eerste aanzet van haar pruilende schaamlipjes...

Helaas pindakaas, de preutse Britten vinden de reclame ongepast. Het zou in strijd zijn met de de fatsoensnormen, en aanzetten tot de seksualisering van tienermeisjes. Ook zou hiermee 'upskirt filmen', onder de rokjes gluren dus, worden gepromoot. De campagne is dan ook verboten.

Consumentenbond noemt boetes NVWA 'lachertje'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet veel hogere boetes kunnen uitdelen. De boetes die de inspectiedienst nu oplegt zijn vaak 'een lachertje' en schrikken niet genoeg af. Dat vindt de Consumentenbond.

Door een aantal grote voedselschandalen van de laatste jaren vindt de bond dat overtreders van de Warenwet best een gepeperder rekening mogen ontvangen. Er moet een 'groter afschrikwekkend effect' van de boetes uitgaan die de waakhond kan opleggen, aldus de consumentenvereniging.

De NVWA mag niet meer dan 4500 euro boete geven per overtreding, nog even veel als voor de grote voedselschandalen. "Absurd laag", vindt de bond. "Mensen die kwaad in de zin hebben kunnen zo willens en wetens de regels overtreden", aldus een woordvoerder.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de problemen omtrent regelgeving bij voedselveiligheid. De Consumentenbond is daarbij aanwezig. Ook brancheorganisaties Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn namens de sector bij de gesprekken in Den Haag.

Stroomafsluiting België alleen in vooravond

Als zich deze winter een stroomtekort voordoet in België, zorgt dat alleen tussen 17.00 en 20.00 uur tot afsluitingen. Netwerkbeheerder Elia waarschuwt de betreffende regio's bovendien zeven dagen van tevoren. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd woensdag. De stroomtekorten dreigen omdat drie kerncentrales stilstaan.

De netbeheerder heeft België in zes zones ingedeeld. Als een afschakeling nodig is, is daar elke keer een andere regio de dupe van.

Minister van binnenlandse zaken Melchior Wathelet heeft de afsluitplannen woensdag gepresenteerd aan de provincies. Hij benadrukte volgens De Tijd dat er nog altijd naar wordt gestreefd afsluitingen te vermijden.

"Vorige winter waren er maatregelen genoeg om de afschakeling uit te sluiten", licht hij toe tegen in de krant. "Nu is dat niet het geval. En dus moeten we voorbereid zijn als de afschakeling zich voordoet. Het is een voordeel dat het een crisis is die je kan voorbereiden."

De drie kernreactoren die stilstaan zijn samen goed voor een derde van de stroomproductie in België. Elia verwacht dat bij een gemiddelde winter het land hierdoor ruim twee etmalen zonder stroom komt te zitten, schreef De Tijd dinsdag. Bij extreem winterweer kan dat oplopen tot bijna vijf dagen. Hierbij zouden maatregelen als het uitschakelen van straatverlichting echter niet zijn meegerekend.

Samsung komt met virtualrealitybril

Samsung is sinds anderhalf jaar bezig met een virtualrealitybril. De Gear VR-headset werkt door er de nieuwe Galaxy Note 4-smartphone in te schuiven. Lenzen in de headset tonen de beelden van de smartphone aan de drager in een gezichtsveld van 96 graden. Het beeld beweegt mee met hoofdbewegingen.

De software van de virtualrealitybril is ontwikkeld in samenwerking met Oculus, dat eerder dit jaar door Facebook werd overgenomen. De Oculus-bril is nog niet beschikbaar voor consumenten. De Samsung Gear VR is vanaf het vierde kwartaal te koop en kost 199 euro. De bril is ook verkrijgbaar in combinatie met een gamepad voor 249 euro.

De headset biedt ook 3D-geluid. De bril wordt geleverd met voorbeeldvideos en 3D-filmtrailers. Sony kondigde eerder dit jaar ook een eigen virtualrealitybril aan met de codenaam Morpheus.

Poetin roept op tot staken vijandelijkheden

De Russische president Vladimir Poetin heeft de opstandelingen in Oost-Oekraïne en het Oekraïense leger opgeroepen de vijandelijkheden te staken. Dat zei hij tegen Russische media. Hij verwacht dat vrijdag in Wit-Rusland een definitief akkoord wordt gesloten tussen de rebellen en Kiev.

"De strijdende partijen moeten onmiddellijk gaan samenwerken", zei Poetin vanuit de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. Hij verklaarde een vredesplan te hebben opgesteld dat uit zeven punten bestaat. "Allereerst moeten de strijdkrachten en de opstandelingen in het zuidoosten van Oekraïne niet langer optrekken naar de regio's Donetsk en Loehansk. Ten tweede moet het Oekraïense leger zich op veilige afstand terugtrekken zodat aanvallen, zoals met artillerie, niet langer mogelijk zijn." Hij riep tevens op tot een gevangenenruil waar geen voorwaarden aan verbonden zijn.

Eerder woensdag zei de Oekraïense president Petro Porosjenko al dat Kiev en Moskou overeenstemming hadden bereikt over een staakt-het-vuren in het oosten van het land. Een woordvoerder van Poetin zei later echter dat Moskou niet in de positie is om met een dergelijke wapenstilstand in te stemmen, omdat het geen partij is in het conflict.

De separatisten verwerpen de wapenstilstand. Zij verklaarden dat een staakt-het-vuren niet mogelijk is als Kiev zijn militairen niet terugtrekt. Als Kiev het leger terugtrekt 'dan is een militaire oplossing voor het conflict onzinig', zei rebellenleider Miroslav Roedenko tegen persbureau Interfax.

De Amerikaanse president Obama zei dat het vooralsnog te vroeg is om te beoordelen wat de verklaringen nu precies betekenen. Hij merkte op dat eerdere bestanden ook werden geschonden en hij vraagt zich af of de opstandelingen zich willen houden aan een wapenstilstand. "We hebben niet echt gezien dat er gevolg werd gegeven aan het afkondigen van een staakt-het-vuren", aldus Obama. "Dat gezegd hebbende, we hopen er allemaal op dat Rusland nu eens bereid is te stoppen met het financieren, trainen en bewapenen en het sturen van Russische strijders naar Oekraïne en dat het serieus een politieke oplossing wil."

Doden bij explosie in Noorwegen

Twee mensen zijn woensdag in Noorwegen om het leven gekomen, vermoedelijk toen bij wegwerkzaamheden onder een spoorviaduct per ongeluk dynamiet explodeerde. Dat heeft de Noorse politie bekendgemaakt. Naast de twee doden vielen er drie gewonden.

Als gevolg van de explosie, die plaatshad bij Geilo, in het zuiden Noorwegen, moesten enkele nabijgelegen huizen worden ontruimd. Ook werd een snelweg afgesloten en kreeg een school het advies de leerlingen voorlopig binnen te houden.

Er zijn explosievendeskundigen ingeschakeld die de politie helpen bij het onderzoeken van de toedracht. Verdere details ontbreken vooralsnog.

Duitsland pakt vermoedelijk PKK-leider op

De Duitse autoriteiten hebben een 45-jarige Turk opgepakt die ervan wordt verdacht een regionale leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK te zijn. Dat heeft het Duitse openbaar ministerie woensdag gezegd.

De man, Mehmet D., werd op 29 augustus in de boeien geslagen. Hij is aangeklaagd voor lidmaatschap van een buitenlandse terreurorganisatie. Hij wordt ervan beschuldigd sinds 2013 leiding te hebben gegeven aan de activiteiten van de PKK in Centraal-Duitsland. Later dat jaar werd ook Noord-Duitsland daarbij betrokken.

Volgens de aanklagers hield D. zich onder andere bezig met de coördinatie van de fondsenwerving, de zakelijke activiteiten van de PKK en de propaganda.

De PKK wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien als terreurorganisatie. Tienduizenden mensen zijn al om het leven gekomen sinds de beweging in 1984 begon met haar strijd voor meer autonomie voor de Koerden in het zuidoosten van Turkije.

Val van steiger wordt Papendrechter fataal

Een 54-jarige man uit Papendrecht die dinsdagavond van een steiger viel in Zevenbergen is overleden in een ziekenhuis. De man viel rond 20.00 uur vier meter naar beneden toen hij aan het werk was bij een pand op de Mark S. Clarkelaan.

Een ambulance bracht het slachtoffer in kritieke toestand naar een ziekenhuis, waar hij in de loop van de nacht overleed. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. De Inspectie SZW onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Audi verwacht dit jaar autoverkoop van 1,7 miljoen

Autofabrikant Audi verwacht dit jaar meer dan 1,7 miljoen auto's te verkopen. Dat heeft algemeen directeur Rupert Stadler woensdag gezegd. Ruim een miljoen Audi's gingen in de eerste zeven maanden van het jaar over de toonbank. Audi wil in 2020 twee miljoen auto's verkopen.

Audi was vooral succesvol op de gevestigde markten, aldus Stadler. De goede cijfers in augustus vloeiden vooral voort uit de groei in de Verenigde Staten. Deze groei compenseerde de cijfers in Rusland, waar de verkoop vanwege de politieke situatie praktisch gelijk is gebleven.

Stadler verwacht op termijn na een tegenvallende periode groei in Brazilië en India. Ook verwacht hij hogere verkoopcijfers door het op de markt brengen van de nieuwe TT. Het bedrijf brengt volgend jaar bovendien van een aantal modellen nieuwe versies op de markt.

Winkeliers en banken willen cash verder uitbannen

Afrekenen met de pinpas moet over vier jaar gebruikelijker zijn dan betalen met contant geld. Dat hebben winkeliers, pomphouders, horecaondernemers en banken woensdag afgesproken in een nieuw convenant betalingsverkeer. Volgens de partijen is giraal betalen voor klanten en ondernemers veiliger.

Vooral het verder invoeren van contactloos betalen moet helpen bij het uitbannen van cash geld. Nu nog nog worden zes van de tien transacties nog met munten en briefgeld afgerekend. Bij betalingen onder de tien euro is dat zelfs driekwart.

De partijen hebben verder afgesproken dat het aantal pinstoringen moet afnemen en dat de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven. Hiertoe worden de komende jaren concretere actieplannen opgezet.

Het nieuwe convenant betalingsverkeer tussen de Nederlandse Vereniging van Banken en de verschillende ondernemersverenigingen is woensdag getekend in het bijzijn van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Het vorige convenant werd in 2005 getekend. Onder die afspraken werd ook al succesvol gestreefd naar meer pinbetalingen bij lagere bedragen.

Boschker: "Is Mulder zoveel minder?"

Sander Boschker snapt niet dat Feyenoord Kenneth Vermeer van Ajax heeft gekocht. De ex-keeper van FC Twente en Ajax vindt Erwin Mulder niet minder goed.

Boschker (43) was jarenlang een vertrouwd gezicht in het doel van FC Twente. De enkelvoudig international beëindigde na vorig seizoen zijn actieve loopbaan. Boschker speelde 24 jaar voor FC Twente en stond één seizoen onder contract bij Ajax.

De oud-doelman is verrast door de overgang van Vermeer. De Amsterdammer moest bij Ajax genoegen nemen met een reserverol achter Jasper Cillessen en besloot in te gaan op een aanbieding van aartsrivaal Feyenoord. "Ik vind het een onbegrijpelijke move", zei Boschker, die wijst op de gevoeligheden tussen de fans, tegen Voetbal International.

"Vermeer hoeft maar een foutje te maken en hij wordt volledig afgeschoten. En is Erwin Mulder nou zoveel minder? Ik vind van niet. Hij is een andere doelman, degelijker. Geen showkeeper als Vermeer", aldus de Tukker, die in het seizoen 2003/04 reservegoalie was bij Ajax, maar geen enkel officieel duel speelde.

Ajax ontvangt één miljoen euro voor Vermeer. Boschker kijkt op van de transfersom die Feyenoord betaalt aan de Amsterdamse rivaal. "Temeer omdat je de carrière van Mulder bij Feyenoord nu natuurlijk volledig kapotmaakt", aldus de voormalig keeper, die 565 officiële wedstrijden voor FC Twente speelde.

Nederlandse F-16's op weg naar Baltische Staten

Vijf Nederlandse F-16's zijn woensdag rond 15.00 uur vertrokken richting een basis in Polen. De gevechtsvliegtuigen zijn de Nederlandse bijdrage aan extra NAVO-patrouilles boven Estland, Letland en Litouwen. De Baltische staten voelen dreiging vanuit Rusland. Met name Estland en Letland hebben, net als Oekraïne, een grote Russische minderheid.

De straaljagers stegen op vanuit hun bases in Leeuwarden en Volkel en vliegen gezamenlijk naar het Poolse Balbork. Ze gaan naast de patrouilles samen met de Poolse luchtmacht oefeningen doen. Ook maken ze deel uit van een eenheid die snel in actie moet komen bij daadwerkelijke dreiging.

Van de vijf toestellen is er eentje reserve voor de andere vier. Ze zijn naar verwachting tot het einde van het jaar actief. De eerste ploeg piloten en onderhoudspersoneel wordt over vijf of zes weken afgelost.

Japan wil volgend jaar walvisjacht hervatten

Japan wil vanaf volgend jaar weer op walvissen jagen bij Antarctica. Wel schroeft het land het aantal walvissen dat wordt gevangen terug en wordt er alleen nog op dwergvinvissen gejaagd, liet het Japanse agentschap voor visserij woensdag weten.

De Japanse walvissenjacht in Antarctica dient volgens de regering wetenschappelijke doeleinden. Het Internationaal Gerechtshof (ICC) maakte echter in maart gehakt van die rechtvaardiging en oordeelde dat de jacht moet stoppen.

Japan zegt nu aan een nieuw programma te werken voor de wetenschappelijke walvisjacht. Dat plan wordt naar verwachting in november voorgelegd aan de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC).

De IWC benadrukte eerder dit jaar dat Japan geen niet-dodelijke alternatieven heeft overwogen om walvispopulaties te bestuderen. Daarnaast verweet de rechter Japan dat het onderzoeksprogramma, dat loopt sinds 2005, maar twee onderzoeken heeft opgeleverd die door andere wetenschappers goed genoeg werden bevonden om gepubliceerd te worden. Sinds 2005 heeft de Japanse vloot 3600 dwergvinvissen gedood.

VN-onderzoek naar atoomprogramma Iran ligt stil

Het onderzoek van de Verenigde Naties naar het atoomprogramma van Iran ligt stil. Dat hebben anonieme diplomaten woensdag gezegd. De VN onderzoeken beschuldigingen dat Iran werkt aan een kernwapen.

Yukiya Amano, hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), toonde zich vorige maand nog optimistisch na gesprekken met de Iraanse president Hasan Rouhani. Volgens de diplomaten is er echter sinds februari geen vooruitgang geboekt. Toen besloten de twee partijen het onderzoek opnieuw op te starten.

Het gebrek aan vooruitgang verkleint de kans dat de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland de deadline halen voor een overeenkomst met Iran. In ruil voor inkrimping van het atoomprogramma, worden de sancties tegen de Islamitische Republiek versoepeld. De VS eisen echter dat het onderzoek van het IAEA naar tevredenheid is afgerond voordat er een akkoord kan worden gesloten.

Doden gevonden in Amsterdam en Amstelveen

Op drie verschillende plekken in Amsterdam en het naburige Amstelveen zijn woensdag lichamen gevonden. De zaken hebben volgens de politie niets met elkaar te maken. Een van de lichamen werd gevonden in de Amsterdamse wijk Osdorp in een auto op een parkeerplaats in een woonwijk. De inzittende is door vuurwapengeweld omgekomen, bevestigt de politie.

De dode man in Osdorp werd gevonden in de Hegeraatstraat. De politie heeft de omgeving afgezet voor onderzoek. Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend. De politie zoekt getuigen.

De stoffelijke resten van de mannen in de Jacob de Graeflaan in Amstelveen en bij het Westerdok naast het Centraal Station werden beide gevonden in het water. Het slachtoffer in Amstelveen is volgens de politie niet door een misdrijf omgekomen. Over de andere zaak is nog weinig bekend.

Fiege nieuwe bondscoach handbalmannen

Joop Fiege is vanaf 1 oktober bondscoach van het Nederlandse mannenhandbalteam. Gino Smits wordt zijn assistent, meldt de Nederlandse handbalbond woensdag. Het tweetal moet Oranje naar het EK van 2016 in Polen loodsen. Ze nemen de taken over van Mark Schmetz, voor wie geen plaats meer is.

De 52-jarige Fiege was sinds februari 2013 al assistent bij Nederland. Zijn team begint op 30 oktober aan de EK-kwalificatie met een duel bij Kroatië. Drie dagen later is Noorwegen de tegenstander in Almere. Turkije is de andere opponent in de poule, waarvan de beste twee zich plaatsen voor het EK.

[Vuelta] Opgave Quintana na nieuwe val

Nairo Quintana is uit de Vuelta gestapt. De Colombiaanse renner kwam ten val tijdens de elfde etappe en besloot volgens de organisatie niet meer op te stappen. Gisteren had de renner van Movistar nog de rode leiderstrui om zijn schouders tijdens de tijdrit.

In die tijdrit kwam Quintana ook ten val, dit keer tijdens een afdaling. Daardoor verloor hij veel tijd en zakte in het klassement naar de elfde plaats. Eerder dit jaar won Quintana nog de Giro d’Italia.

Dijksma staat zoutwinning onder Waddenzee toe

Frisia Zout mag zout winnen onder de Waddenzee. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag bepaald, tot grote verontwaardiging van natuurbeschermingsorganisaties. Zij kondigen aan bezwaar aan te tekenen.

De Tweede Kamer had de regering gevraagd om bij de geringste twijfel over significante effecten op de natuur geen vergunning te verlenen. Geringe twijfel was nog zacht uitgedrukt voor verschillende alarmerende onderzoeken waar natuurorganisaties en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) mee kwamen. Zij vrezen dat door de winning de bodem van het werelderfgoedgebied daalt en de zandbanken kleiner worden, waardoor wadvogels minder broedplaatsen hebben.

Alle twijfel lijkt echter weggeblazen door een onderzoek van de commissie voor de milieueffectrapportage en onderzoeken die Frisia op verzoek van de staatssecretaris liet uitvoeren. Daaruit zou blijken dat de zandbanken alleen maar minder snel groeien, maar zeker niet kleiner worden.

Wel stelt de staatssecretaris als voorwaarde dat nauwkeurig in de gaten wordt gehouden wat de effecten van de zoutwinning op de omgeving zijn. Indien nodig kan de winning worden verminderd of stopgezet. Deze zogenoemde hand-aan-de-kraanmethode wordt ook bij de gasboringen onder de Waddenzee toegepast.

Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging kondigen aan bezwaar aan te tekenen tegen het besluit. Zij stellen dat onnodig risico's worden genomen en dat er genoeg alternatieven zijn voor het winnen van zout. Zij blijven bij hun standpunt dat de zandplaten door de winning zakken.

"Hierdoor loopt een gebied met een oppervlakte van circa vijfhonderd voetbalvelden de kans onder water te verdwijnen. Met een snavel van een paar centimeter heeft een vogel als de kanoetstrandloper dan snel het nakijken", stelt waddenbeheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten. Hij wijst erop dat in de zandplaat tot driehonderd schelpdieren per vierkante meter leven. Als die onder water verdwijnen, zijn ze niet meer bereikbaar voor vogels die hen eten om verder te kunnen trekken.

Ook hebben de organisaties er moeite mee dat zand wordt gedumpt om bodemdaling te voorkomen. Dat zou ook zijn effecten op het milieu hebben. Verder wijzen zij erop dat in het Duitse waddengebied, zo'n honderd kilometer verderop, 33 zoutkoepels worden geloosd. De pekel hierin zou geschikt zijn voor de winning van hoogwaardig zout, maar dat brengt wel hogere kosten met zich mee, en daarom zou worden gekozen voor winning in de Waddenzee.

Banken hekelen rapport over belastingontwijking

ABN AMRO en Rabobank hebben kritiek op het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer over belastingontwijking. Het onderzoek is 'ondermaats en subjectief', zeggen twee door ABN ingeschakelde hoogleraren belastingrecht. Rabobank zegt zich niet in het onderzoek te herkennen.

In het onderzoek worden zeven banken ervan beschuldigd onvoldoende transparant te zijn. Daarom zouden ze mogelijk betrokken zijn bij belastingontwijking. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van onder meer Oxfam Novib, Amnesty International en FNV.

ABN AMRO legde de kritiek van de hoogleraren voor aan de onderzoekers, maar dat leidde niet tot aanpassingen in het uiteindelijke rapport. De bank vindt het onderzoek zo slecht dat hij niet inhoudelijk wil reageren. ABN AMRO laat wel weten dat zijn dochterondernemingen bekend zijn bij de Belastingdienst.

Rabobank meldt dat er altijd wettelijke belasting wordt afgedragen. De bank zou bovendien niet meewerken aan transacties die 'primair gericht zijn op belastingbesparing'. Rabobank stelt ook dat, in tegenstelling tot wat in het rapport staat, er wel gegevens over het aantal werknemers en de omzet zijn gepubliceerd. Deze gegevens zijn online beschikbaar.

Koerden ontvangen munitie van Australië

Een militair transportvliegtuig heeft de eerste Australische munitie voor Koerdische strijders in Noord-Irak geleverd. Dat heeft de Australische krijgsmacht woensdag laten weten. Canberra maakte zondag bekend net als Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië wapentuig aan de Koerden te leveren voor hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Het vliegtuig had raketwerpers, mortieren en munitie aan boord. De VS en Irak hadden Australië gevraagd de goederen aan de Koerden te leveren.

Het toestel steeg op van een luchtmachtbasis in de Albanese hoofdstad Tirana en vloog via Bagdad naar Irbil. Het vliegtuig vloog terug naar een basis in de Verenigde Arabische Emiraten.

Viceadmiraal David Johnston liet weten dat Australië zo nodig meer hulpgoederen levert om de Irakezen en Koerden te helpen.

Engelaar traint mee bij FC Twente

Orlando Engelaar traint voorlopig mee bij FC Twente. Dat laat een woordvoerder van de Enschedeërs woensdag weten. De middenvelder is transfervrij na zijn vertrek bij het Australische Melbourne Heart deze zomer.

De 35-jarige Engelaar verscheen woensdag voor het eerst op het trainingsveld van Twente. Of hij in aanmerking komt voor een contract, wilde de zegsman niet zeggen.

De veertienvoudig international van het Nederlands elftal speelde eerder tussen 2006 en 2008 voor Twente. Ook kwam hij uit voor Schalke 04, PSV en RC Genk.

Dertig miljoen extra voor groente- en fruitpromotie

De Europese Commissie trekt vanwege de Russische importban volgend jaar dertig miljoen euro extra uit voor promotie van Europese landbouwgoederen. Dat heeft eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw woensdag bekendgemaakt. De maatregel is bedoeld om de gevolgen van de boycot op de middellange termijn op te vangen.

De promotiepot is bedoeld om buiten de EU meer klanten te vinden voor groente, fruit, zuivel en vlees uit Europa. Brancheorganisaties kunnen de komende weken plannen indienen voor het geld.

De dertig miljoen euro komt boven op de zestig miljoen euro die Europa voor volgend jaar al had uitgetrokken om de producten aan de man te brengen. Omdat de sector alleen aanspraak kan maken op het geld als er zelf geld wordt meegebracht, loopt het totale extra budget volgens de commissie op tot zestig miljoen.

Het extra reclamegeld is de derde maatregel van de Europese Commissie vanwege de Russische importban van voedselproducten uit onder meer de Europese Unie. Twee weken geleden werd 125 miljoen euro beschikbaar gesteld om kort houdbare groente zoals komkommers en tomaten van de markt te halen. Daar is inmiddels 33 miljoen euro speciaal voor nectarines en perziken aan toegevoegd. Eind deze week wordt duidelijk hoeveel geld de EU beschikbaar stelt voor het opslaan van zuivelproducten.

Disney wil dat dj Deadmau5 'Mickey-oren' loost

Disney heeft dj Deadmau5 gesommeerd zijn hoofdtooi te dumpen. Volgens de filmgigant lijken de oren te veel op die van Mickey Mouse. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die de rechtbankdocumenten in handen heeft.

De Canadese housemuzikant heeft verrast gereageerd, omdat Disney hem al ruim tien jaar heeft laten optreden met de oren. Zijn advocate laat weten dat de dj zelfs al patent op de oren heeft in dertig landen, waaronder Japan, Italië, Duitsland en Groot-Brittannië.

Disney probeert nu een patent voor de Verenigde Staten, dat Deadmau5 vorig jaar aanvroeg, te voorkomen. De oren van het populaire tekenfilmpersonage zijn al meer dan zestig jaar een van de bekendste logo's van alle facetten van The Walt Disney Company, zoals pretparken en tekenfilms, geeft Disney aan.

Deadmau5 heeft al laten weten zich niet te laten koeioneren. Hij is bereid de rechtszaak tegen de moloch tot het uiterste te voeren.

Spionsmokkelaar moet AIVD-dossier krijgen

Een man die in die in de jaren zestig een Oost-Duitse spionne naar Nederland smokkelde moet zijn AIVD-dossier kunnen inzien. Het ministerie was bang dat gevoelige informatie op straat zou belanden, maar de afwijzing van het verzoek was niet goed gemotiveerd. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De hoogste rechter gaat ervan uit dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) de Drent alsnog een samenvatting van het dossier geeft.

De man smokkelde in de jaren zestig een vrouw uit de toenmalige DDR naar Nederland. De vrouw bleek een spionne van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst. Nadat dit werd gemeld bij de voorloper van de AIVD werd de man als staatsgevaarlijk aangemerkt. Volgens de man is er geen reden meer het dossier over hem geheim te houden, omdat de gegevens van de AIVD gedateerd zijn en alle betrokkenen inmiddels overleden.

De minister heeft de man bij de afwijzing laten weten dat er in het AIVD-archief inderdaad gegevens over hem zijn gevonden. Die zouden destijds zijn verzameld in het licht van de communistische dreiging in de Koude Oorlog. De minister wil echter geen inzage geven in de gegevens, omdat daarmee 'bronnen, actuele werkwijzen of persoonsgegevens van derden kenbaar zouden worden'. Volgens de Raad van State moet de man een samenvatting krijgen van het dossier, waardoor de werkwijze en bronnen van de dienst geheim kunnen blijven.

Brit hersteld van ebolabesmetting

Een Brit die besmet was met het ebolavirus is volledig hersteld en woensdag uit het ziekenhuis ontslagen. De man, William Pooley, bedankte de medewerkers van het ziekenhuis in Londen voor zijn behandeling. Hij zei 'wonderbaarlijk geluk' te hebben gehad dat hij is hersteld.

Pooley (29) werkte in Sierra Leone met ebolapatiënten toen hij zelf ook geïnfecteerd raakte. Op 24 augustus werd hij teruggevlogen naar Groot-Brittannië.

De ebola-epidemie houdt vooral huis in grote delen van West-Afrika, met name in de landen Liberia, Guinee, Sierra Leone en Nigeria.

Kamer heeft nog veel vragen over NAVO-flitsmacht

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de nieuwe flitsmacht van de NAVO, waaraan Nederland wil gaan meedoen. De Kamer is bezorgd over de financiering en de democratische controle op de inzet. Dat bleek woensdag tijdens een debat.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wees erop dat binnen de NAVO geldt dat de kosten worden gedragen door de lidstaat die ze maakt. Voor de flitsmacht vindt hij dat een 'onaantrekkelijk model', omdat niet alle landen meedoen.

Een ander pijnpunt is dat de flitsmacht binnen twee dagen moet kunnen worden ingezet. De Tweede Kamer vraagt zich af hoe dat zich verhoudt tot de parlementaire controle op de inzet van Nederlandse troepen. De Kamer heeft doorgaans maanden nodig om bijdragen aan missies te bespreken en goed te keuren.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei nog niet veel vragen te kunnen beantwoorden. "Het staat nog in de kinderschoenen", zei Hennis. De komende dagen wordt de nieuwe flitsmacht volop besproken op de NAVO-top in Wales.

Behalve Nederland willen nog diverse andere landen bijdragen. Hennis noemde de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Nederland levert waarschijnlijk een compagnie van de luchtmobiele brigade.

Ilse DeLange wel even klaar met Waylon

Ilse DeLange wil niet meer over Waylon praten. De twee traden legendarisch op als The Common Linnets tijdens het Eurovisie Songfestival en werden tweede met hun nummer Calm After the Storm. Daarna viel het duo echter uit elkaar, naar verluidt door privéproblemen van Waylon. In het radioprogramma Giel, woensdag, hield DeLange de lippen stijf op elkaar. "We hebben het er gewoon niet over, oké?", lachte ze.

Presentator Giel Beelen liet het daar echter niet bij zitten. "Maar ik wil toch van je weten hoe het is gegaan. Zijn jullie uit elkaar gevallen door geneuzel met het management, of omdat hij een vage gast is die drugs gebruikt?"

"Ik geef daar geen antwoord op", antwoordde DeLange, nog steeds lachend. Onlangs liet Waylon weten dat hij momenteel in een zware periode in zijn leven verkeert. Zo ging zijn relatie uit en staat hij onder grote druk met de lancering van zijn nieuwe album, zei hij.

Vlaams Belang mag strip niet laten discrimineren

Vlaams Belang mocht Suske en Wiske niet parodiëren met een discriminerende boodschap. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag bepaald. De uitgeverij en erfgenamen van geestelijk vader Willy Vandersteen kunnen eisen dat het werk niet met het origineel wordt geassocieerd. Vlaams Belang werd in 2011 veroordeeld voor het schenden van auteursrechten door een stripalbum te gebruiken in een kalender van de partij.

Op de kalender staat een bewerking van het Suske en Wiske-album De Wilde Weldoener uit 1961. De partij toonde daarop de Gentse socialistische burgemeester Daniël Termont - op de oorspronkelijke tekening Lambiek - die als een engel geld strooit naar figuren met een niet-Westers uiterlijk, terwijl Suske en Wiske met afschuw toekijken. De kalender werd uitgedeeld op een nieuwjaarsreceptie van de stad Gent.

De Belgische rechter gaf de uitgeverij van de stripreeks en de erfgenamen van Suske en Wiske-bedenker Willy Vandersteen gelijk en veroordeelde de partij wegens schending van auteursrechten. Vlaams Belang ging in beroep en stelde dat het om een parodie ging, waarop het Brusselse Hof de rechters in Luxemburg om een oordeel vroeg.

Vestia-directeur mag gouden handdruk houden

Voormalig Vestia-directeur Erik Staal hoeft zijn vertrekpremie van 3,5 miljoen euro niet in te leveren. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

Vestia had bij de rechter aangevoerd dat de toenmalige raad van commissarissen bij het toekennen van de vertrekpremie niet alle informatie had over het functioneren van Staal. In de rechtbank hebben die commissarissen dat echter zelf ontkend. De rechter vindt daarom dat de toekenning niet kan worden vernietigd.

De grote woningcorporatie ging in 2012 bijna failliet omdat flink was verloren op ingewikkelde, financiële producten die onder leiding van Staal waren gekocht. De banken moesten eraan te pas komen om Vestia overeind te houden. De corporaties zijn waarschijnlijk nog jarenlang geld kwijt vanwege het debacle.

Bandidos-voorman niet uit huis gezet

Voorman van motorclub Bandidos Harrie Ramakers wordt voorlopig niet uit zijn huurwoning in Nieuwstadt gezet. De rechtbank in Roermond heeft woensdag een ontruimingsvordering van woningcorporatie Zowonen afgewezen. Dit betekent overigens niet dat Ramakers nu van zijn huis kan genieten. In juli kreeg hij tien maanden cel opgelegd voor vuurwapenbezit en bezit van soft- en harddrugs.

De woning van Ramakers geniet bekendheid sinds er in maart twee keer een explosief naar werd gegooid. De burgemeester van Echt-Susteren besloot hierop de woning voor drie maanden af te sluiten. Zowonen verving de sloten. In april stuurde de corporatie Ramakers een brief met de mededeling dat Ramakers op bevel van de burgemeester uit zijn woning wordt gezet. Ook eiste de corporatie dat Ramakers achterstallige huur alsnog betaalt.

Ramakers spande een bodemprocedure tegen het besluit aan. Zowonen reageerde met een kort geding omdat de corporatie de bodemprocedure niet wilde afwachten. De rechtbank wijst er nu op dat het een behoorlijke ingreep is om iemand uit zijn huis te zetten. Ook zou Zowonen niet goed hebben onderbouwd waarom de bodemprocedure niet kan worden afgewacht. "Zowonen heeft in deze procedure niet anders dan met enkele niet concreet onderbouwde gemeenplaatsen aangegeven wélk belang zij daarbij heeft", leest het vonnis.

Omdat zonder rechterlijke tussenkomst tot de ontruiming is besloten, bestaat volgens de rechtbank een reële kans dat uit de bodemprocedure volgt dat Ramakers in zijn huis mag blijven. Daarbij wijst de rechtbank erop dat Ramakers dan wel geen huur heeft betaald, maar dat daar tegenover staat dat hij door het besluit van de burgemeester geen toegang tot zijn huis had en er dus geen volwaardig gebruik van kon maken.

'GTA V 14 november naar next-gen'

Veertien november is een datum die door meerdere webshops werd genoemd als releasedatum voor Grand  Theft Auto V voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Zo ook Britse retailer Exertis Gem, die kort na deze aankondiging de datum snel weer weghaalde.

Een gebruiker van het NeoGAF-forum was het opgevallen dat de releasedatum door de Britse webshop gedurende korte tijd veranderd was van 'to be confirmed' naar '14 november'. Hier het betreffende topic.

Er waren al eerder meldingen van andere webshops die dezelfde datum (tijdelijk) lieten zien. Uitgever Rockstar Games heeft niet gereageerd op de geruchten.

Timmermans sceptisch over bestand Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is terughoudend over de wapenstilstand in Oost-Oekraïne die de Oekraïense regering woensdag meldde. Hij wijst erop dat Moskou het bestand niet heeft bevestigd.

"Laten we maar voorzichtig blijven, we hebben al heel veel gechicaneer meegemaakt", zei Timmermans tijdens een Kamerdebat in een eerste reactie op het nieuws over het bestand.

Ook de Tweede Kamer is sceptisch. Verschillende Kamerleden vermoeden een verband met de NAVO-top in Wales, die donderdag begint en in het teken staat van de crisis rond Oekraïne.

Peter Jan Rens mag schoonmoeder niet

Peter Jan Rens heeft niet bepaald een fantastische relatie met zijn twintig jaar jongere schoonmoeder. "Toen ze anderhalf jaar geleden ontdekte dat Virginia verliefd op mij was, kreeg ik een mail waarin ze onomwonden duidelijk maakte dat ik van haar dochter af moest blijven", zegt de voormalige presentator tegen Story.

Het gaat zelfs zo ver dat het contact tussen Virginia en haar moeder een tijd lang vrijwel verbroken was. Dat heeft de liefde echter nauwelijks bekoeld, want de 61-jarige Rens heeft inmiddels een kind met zijn verloofde Virginia, die 42 jaar jonger is.

"Ze begrijpt niet wat ik in zo'n oude kerel zie", zegt Virginia. "En ze gelooft alle negatieve berichtgeving over Peter Jan, zoals de verhalen over zijn schulden. Ze heeft echter nooit de moeite genomen om naar Peter Jans kant van het verhaal te luisteren." Zo benadrukt Virginia dat de vaak genoemde schuld van haar verloofde inmiddels door de curator is afgehandeld en dat alle mensen die nu nog om geld komen zeuren, geen gelijk hebben. "Ik hoop dat mijn moeder zal bijdraaien en Peter Jan als mijn geliefde zal accepteren."

Virginia's moeder heeft echter laten weten volgende maand niet op de trouwdag aanwezig te zullen zijn, wat Virginia veel verdriet doet. Rens heeft dan ook al vaker geprobeerd de relatie met zijn schoonmoeder te lijmen. "Ik weet niet wat ik moet doen om haar ervan te overtuigen dat ik alleen maar serieuze bedoelingen met haar dochter heb. Dat Virginia de liefde van mijn leven is", zegt Rens.

Er is echter een lichtpuntje, de geboorte van dochter Djelisa, twee maanden geleden. Daardoor hebben Virginia en haar moeder weer contact, zij het moeizaam. "We zien elkaar geregeld", zegt Virginia. "Ik heb wel tegen mijn moeder gezegd dat ik Peter Jan niet de deur uit doe als ze langskomt. Dat zou waanzin zijn."

Rens houdt dan ook nog enige hoop dat zijn schoonmoeder bijtrekt en toch besluit op de trouwerij te komen. "Dat zou voor Virginia het mooiste huwelijkscadeau zijn."

Vergunning coffeeshop onterecht ingetrokken

De vergunning van een coffeeshop in Nieuwegein is in 2012 onterecht ingetrokken. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. De raad heeft het besluit van burgemeester Frans Backhuijs (VVD) herroepen, waardoor coffeeshop Poolcentrum Zuidpool, die nu al ruim twee jaar dicht is, weer over een vergunning beschikt.

De burgemeester trok de vergunning in omdat volgens hem ernstig gevaar bestond dat ze werd misbruikt om strafbare feiten te plegen. Als argument voerde hij aan dat de coffeeshop dagelijks veel meer dan vijfhonderd gram wiet verkocht. Dat is meer dan wat coffeeshops volgens het gedoogbeleid op voorraad mogen hebben. De rechtbank in Utrecht stelde de burgemeester in het gelijk.

De Raad van State wijst er nu op dat bij controles nooit meer dan vijfhonderd gram voorraad is gevonden. Dat de voorraad maximaal een halve kilo mag zijn, betekent namelijk niet automatisch dat een coffeeshop per dag niet meer dan een halve kilo mag verkopen. Door tussentijds de voorraad aan te vullen kan bijvoorbeeld meer worden verkocht zonder dat de maximumvoorraad wordt overschreden.

Omdat geen regels zijn overtreden, bestaat volgens de Raad van State geen gevaar dat de vergunning werd misbruikt om strafbare feiten te plegen. Dat de coffeeshop druk werd bezocht en een hoge omzet haalde, had geen verrassing moeten zijn, omdat het de enige overgebleven coffeeshop in Nieuwegein was, concludeert de raad.

VS: video onthoofding Sotloff is echt

De video waarop de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff door de terreurgroep Islamitische Staat (IS) is te zien is echt. Dat heeft de Amerikaanse regering woensdag gezegd.

De video werd dinsdag door IS vrijgegeven, twee weken na de publicatie van een video van de onthoofding van een andere Amerikaanse journalist, James Foley.

In de video van Sotloff waarschuwt de gemaskerde beul - ogenschijnlijk dezelfde man die Foley vermoordde - de Amerikaanse president Barack Obama dat meer westerlingen zullen worden omgebracht als Amerikaanse luchtaanvallen op doelwitten van IS blijven voortduren.

Sotloff (31) werkte onder andere voor Time en Foreign Policy. Hij werd in augustus vorig jaar ontvoerd.

Deel Mosae Forum Maastricht ontruimd om rookbom

Het gemeentekantoor in het Mosae Forum complex bij Maastricht is woensdagochtend ontruimd na het aantreffen van een in elkaar geknutselde rookbom. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat de omgeving van het winkel- en kantorencomplex in de binnenstad onderzoeken, meldt de politie. De rookbom is veiliggesteld in een nabijgelegen gebouw van de gemeente.

Een voorbijganger zag het verdachte object onder de loopbrug naar het Mosae Forum even voor 07.00 uur. In de loop van de ochtend wordt de rookbom nader onderzocht. Het kantoor van de gemeente is uit voorzorg gesloten. De rest van het Mosae Forum is wel toegankelijk. De politie benadrukt dat er geen gevaar is voor de omgeving.

Het gemeenteloket is gesloten en het servicenummer 14043 is niet bereikbaar, meldt de gemeente. De herkomst van de rookbom is nog niet bekend.

'Brusselse kartelboete aanstaande voor Philips'

Philips krijgt woensdag een boete van Europese Commissie omdat het concern prijsafspraken heeft gemaakt over chips in smartphones en bankpassen. Ook het Zuid-Koreaanse Samsung en het Duitse elektronicabedrijf Infineon worden gestraft, melden twee bronnen woensdag aan persbureau Bloomberg.

Het vierde bedrijf dat zou hebben meegedaan met de heimelijke afspraken, de Japanse producten van halfgeleiders Renesas, ontloopt een geldstraf. Het bedrijf verklikte de andere bedrijven bij de kartelwaakhond in Brussel.

De commissie deelde dit jaar al 1,44 miljard euro aan boetes uit in verschillende sectoren wegens het maken van prijsafspraken. Samsung en Infineon moesten vier jaar geleden ook al een boete van 331 miljoen euro betalen omdat ze prijsafspraken over pc-chips hadden gemaakt.

Amsterdammers krijgen tomatengevecht op Dam

Op de Dam in Amsterdam wordt volgende week zondag een groot tomatengevecht gehouden. De gemeente heeft toestemming gegeven om maximaal tweeduizend deelnemers een uur lang tomaten te laten gooien, melden de organisatoren, die zo de telers willen steunen die worden getroffen door de Russische boycot. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat een vergunning is aangevraagd.

Het idee ontstond toen duidelijk werd dat Rusland een boycot instelde, zegt medeorganisator Joep Verbunt. "Toen zijn we aan de slag gegaan met het regelen van een vergunning. Amsterdam heeft zelfs uitgeprobeerd wat het effect is van tomaten op de stenen die op de Dam liggen. De stenen blijken makkelijk schoon te vegen en de sappen in de tomaten blijken een reinigende werking te hebben."

Verbunt en drie andere Amsterdamse ondernemers hebben voor consumptie afgekeurde tomaten gereserveerd voor een prijs die nog voor de boycot voor goede tomaten werd betaald, meldt Verbunt. Hij verwacht tien ton tomaten - 120.000 stuks - te kunnen inkopen.

Om verspilling te voorkomen wordt de tomatenpulp die na het gevecht overblijft verzameld en met hulp van een biovergister omgezet in groene energie. De resten daarvan worden gebruikt om land organisch te bemesten.

Meedoen kost vijftien euro. Het idee is afgekeken van La Tomatina, een tomatengevecht dat traditioneel iedere laatste woensdag van augustus in het Spaanse Buñol wordt gehouden.

NAM wil 50.000 gebouwen aardbevingsbestendig maken

Zeker vijftigduizend panden in het aardbevingsgebied in Groningen moeten worden verstevigd. Dat concludeert de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in een eerste inventarisatie. Het gaat om bijna 43.000 woningen, maar ook andere gebouwen met een belangrijke functie zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen en brandweerkazernes, meldt RTV Noord.

De gebouwen zijn niet veilig bij zwaardere aardbevingen, die in het gebied plaatsvinden door gaswinning. In veel gevallen zijn forse ingrepen nodig om de gebouwen te verstevigen en in een aantal gevallen is daarvoor een tijdelijke ontruiming nodig.

Projectleider Eric Heerkens van de NAM spreekt tegenover de regionale zender van een 'enorme klus'. "Je kunt het gerust vergelijken met de Deltawerken. Het gaat echt om hele grote aantallen."

De NAM wil vooral regionale bedrijven de gelegenheid geven zich in te tekenen voor de klus. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor het beste plan om de gebouwen aardbevingsbestendig te maken. De winnaar mag de klus uitvoeren en krijgt veertigduizend euro. Het project wordt betaald uit een potje van een half miljard euro dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) hiervoor beschikbaar stelde. In totaal heeft het rijk 1,2 miljard euro uitgetrokken voor het aardbevingsgebied.

Man vast voor valse bommelding in vliegtuig

Een Limburger is dinsdagavond aangehouden nadat hij op Schiphol aan boord van een vliegtuig tegen de bemanning had verteld dat hij een bom bij zich had. De gezagvoerder waarschuwde de marechaussee, die de 39-jarige man uit Sittard in het vliegtuig heeft aangehouden, meldt de marechaussee.

Voor de zekerheid is de ruim- en handbagage met speurhonden onderzocht. Uiteindelijk kon het vliegtuig met vijftig minuten vertraging alsnog vertrekken richting Noord-Afrika. De man zit woensdag nog vast. Voor het doen van een valse bommelding geldt een zerotolerancebeleid, waarschuwt de marechaussee.

Jan Smit heeft wilde plannen voor na zangcarrière

Jan Smit kondigde in maart al aan dat hij op zijn veertigste wilde stoppen, maar inmiddels wordt ook duidelijker wat de volkszanger daarna wil gaan doen. De nu 28-jarige Smit wil nieuw zangtalent gaan coachen, zegt hij in Story. "Een bestuursfunctie bij FC Volendam lijkt me dan ook wel eervol."

"Ik wil graag op de achtergrond werken", gaat Smit verder. "Ik moet wel iets om handen hebben, want thuis zitten is niet mijn ding", gaat de volkszanger verder.

Over twaalf jaar zit Smit dertig jaar in het vak, wat hij toen een mooi punt om te stoppen noemde. Ook zei hij dan graag een keer mee te doen als zanger bij het Eurovisie Songfestival, dat hij al enkele malen van commentaar voorzag voor de Nederlandse kijkers. "Dat lijkt me een mooie kers op het toetje", zei hij destijds.

De volkszanger heeft al flink wat ervaring in het produceren van zijn eigen muziek. Hij legt daar zelfs standaard geld op toe. "Het klinkt raar, maar ik verdien er geen stuiver aan. Ik heb deze stap gezet om controle te houden over mijn eigen werk en de rechten op mijn muziek", zegt Smit over zijn twee jaar geleden opgerichte label Vosound.

Die stap naar creatieve onafhankelijkheid heeft Smit niet licht genomen. Hij verbrak de zakelijke band met zijn vader Ruud, die hem tot dan toe begeleidde. "Daar heb ik nachtenlang van wakker gelegen", geeft Smit toe. "Het was natuurlijk niet leuk. Eerst neem je je vader in dienst en daarna ontsla je hem. Het was zijn baan en zijn project."

Die keus was echter noodzakelijk, vindt Smit. "Met alle respect, maar mijn ouders denken anders dan dat je in de keiharde showbizzwereld moet doen." Zijn ouders hebben zich inmiddels teruggetrokken uit de muziekindustrie. "Ze zijn nu gewoon mijn ouders en een heel leuke opa en oma."

Xbox One lanceert in 29 nieuwe markten

Phil Spencer, hoofd van de Xbox-divisie bij Microsoft, maakte gister bekend dat de Xbox One in de maand september in 29 nieuwe landen gelanceerd gaat worden. Nederland is aanstaande vrijdag aan de beurt. Hieronder een lijst van de landen en bijbehorende launch-data.

 • 2-9:  Chili en Colombia
 • 4-9:  Japan
 • 5-9:  België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Griekendland, Honagarije, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Saoedi-Arabië, Slowakije, Zweden, Zwiterland, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten
 • 15-9:  Israël
 • 23-9: Hong Kong, India, Korea, Singapore, Zuid-Afrika, Taiwan, China
 • 26-9:  Rusland

Naast  bovenstaande 28 landen komt Argentinië ook in september aan de beurt, alleen is die datum nog niet duidelijk.

VVD wil spelersmakelaars aanpakken

De verplichting dat voetbalclubs die een speler kopen diens zaakwaarnemer moeten betalen, dient te verdwijnen. Dat zegt VVD-kamerlid Michiel van Veen woensdag tegen RTL Nieuws. "Er zijn slechte spelersmakelaars in Nederland. Die kunnen op dit moment met een wet in de hand tegen een club zeggen: u moet mij betalen."

De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs verplicht clubs bemiddelingskosten te vergoeden. De VVD wil dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken een einde maakt aan die verplichting. "Dan zal het kaf van het koren gescheiden worden en houden we alleen de goede spelersmakelaars over", aldus Van Veen.

Van Basten half september terug bij AZ

Marco van Basten krijgt van AZ langer de tijd om rust te nemen. Na overleg met de trainer is besloten dat hij tot en met zondag 14 september thuisblijft. Daarna meldt hij zich weer in Alkmaar, meldt de club woensdag. De 49-jarige Van Basten kampte na het overlijden van zijn vader deze zomer met hartkloppingen.

"Op advies van onze clubarts en in goed overleg met Marco is besloten dat rust het herstel zal bespoedigen. Voetbal is heel belangrijk, maar een goede gezondheid staat voorop", reageert directeur voetbalzaken Earnest Stewart van AZ. Assistenten Alex Pastoor en Dennis Haar vervingen Van Basten afgelopen weekeinde bij FC Dordrecht en nemen ook tegen sc Heerenveen de honneurs waar.

Soof en Jongens maken kans op Afficheprijs

De posters van de kookkomedie Soof en het drama Jongens maken kans op de veertiende Cinema.nl Afficheprijs. Ook Above Us All, en de documentaires Ne Me Quitte Pas en Poetins Olympische Droom zijn genomineerd. Dat heeft de vakjury dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De poster van Soof toont hoofdrolspeelster Lies Visschedijk op een bed van rood fruit, een duidelijke verwijzing naar de poster van American Beauty, waarop Mena Suvari op een bed van rozenblaadjes ligt. Above Us All toont een man met een wolk van vogels boven zijn hoofd, dat lijkt op een stel hersens. Jongens toont twee jongens die in het water tegen elkaar aan hangen, Ne Me Quitte Pas een bos met twee dolende mensen en Poetins Olympische Droom een stoere Vladimir Poetin in een rood olympisch sportpak.

Maar liefst drie van de titels zijn uitgebracht door arthousedistributeur Amstelfilm. "Het niveau van de kleinere films was dit jaar beduidend hoger dan die van de grote publieksfilms", noteerde een van de preselectiejuryleden. Het publiek kan tot 1 oktober bepalen wat het beste Nederlandse filmaffiche is van het afgelopen jaar.

De veertiende Cinema.nl Afficheprijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een wisseltrofee, een ingelijst affiche van de klassieker Jonge Harten, ontworpen door Titus Leeser. De winnaar wordt 2 oktober bekendgemaakt op het Nederlands Film Festival.

De vakjury van de veertiende Cinema.nl Afficheprijs bestond uit onder anderen Bor Beekman, filmredacteur bij de Volkskrant, visualeffectsspecialist Erik-Jan de Boer, Cinema.nl-eindredacteur Tibor Dekker en filmmaker Martin Koolhoven. De jury beoordeelde niet alleen op artistieke criteria, de affiches worden ook geacht communicatief en wervend te zijn.


Soof en Jongens maken kans op Afficheprijs (Foto: Novum)

Overeenstemming over wapenstilstand Oost-Oekraïne

Rusland en Oekraïne hebben overeenstemming bereikt over een permanente wapenstilstand in het oosten van Oekraïne. Dat meldt het kantoor van de Oekraïense president Petro Porosjenko. Details over de overeenkomst ontbreken nog. Ook hebben de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne nog niet gereageerd.

Het Kremlin zei eerder op de dag al dat Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin het in grote lijnen eens zijn over een vredesplan voor Oost-Oekraïne. Poetin en Porosjenko spraken vorige week in het Wit-Russische Minsk ook al over de crisis. Daar was onder anderen ook de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, bij aanwezig.

Bondscoaches judo sturen boze brief naar bond

De twee bondscoaches van het Nederlandse judo, Maarten Arens en Marjolein van Unen, hebben een brandbrief naar het bestuur van de judobond gestuurd. Arens en Van Unen zijn ontevreden over de gang van zaken bij de JBN. Er zou slecht gecommuniceerd worden te weinig worden overlegd. Volgens de bondscoaches worden zij daardoor in hun werk belemmerd.

Er wordt met name kritiek geuit op het fuctioneren van directeur topsport Ben Sonnemans. Sonnemans, die na de Spelen van 2012 Cor van der Geest opvolgde als directeur, voerde een nieuwe regel in. Die regel houdt in dat elke international moet worden begeleid door een bij de judobond werkzame coach. 

Dat zorgde voor veel onrust. Op die manier werd de succesvolle Chris de Korte aan de kant gezet. Sonnemans wil ook dat er na de Spelen van 2016 nog maar op één plek wordt getraind door de nationale selectie. Voormalig ploeggenoot van Sonnemans, Arens, en Van Unen wilden gisteren nog geen reactie geven op hun brandbrief. 

Niet alleen bij de bondscoaches is er onvrede, ook bij de vier nationale trainingscentra in Haarlem, Heerenveen, Eindhoven en Rotterdam heerst er ontevredenheid. "Het is één grote chaos", meldt de voorzitter van Budokan Rotterdam, Jacqueline Hoogland. "We proberen al geruime tijd duidelijkheid te krijgen over de toekomstplannen van de bond, maar onze mails en telefoontjes halen niets uit."

Volgens Hoogland heeft de onrust gevolgen gehad voor de prestaties op het afgelopen WK, waar Nederland slechts één bronzen medaille behaalde. "De JBN heeft dit slechte resultaat echt helemaal aan zichzelf te wijten. Er is al anderhalf jaar onduidelijkheid, onrust en ellende. Ik hoor van meerdere mensen dat dat merkbaar was aan de sfeer in Rusland."

Hoogland was ook verbaasd over het feit dat de JBN wegens een begrotingstekort van 200.000 euro per 1 januari het contract van vier talentcoaches niet zal verlengen. "Het judo is een van de sporten die de meeste financiële steun van NOC*NSF krijgt. Waar blijft dat geld dan?"

JBN-voorzitter Willem-Jan Stegeman zegt in een reactie de onrust die nu is ontstaan te betreuren. Bij zulke grote veranderingen is weerstand onvermijdelijk. "We hebben hiervan geleerd en zullen zorgvuldiger zijn in aanpak en communicatie." Deze week zal Stegeman met de bondscoaches in gesprek gaan. 

Milow verzorgt titelsong The Boxtrolls

De Vlaamse zanger Milow heeft het nummer Tomorrow the Sun May Go speciaal gecomponeerd voor de vertoningen van The Boxtrolls in de Nederlandse bioscopen. Het lied is te horen tijdens de aftiteling van de animatiefilm, zowel in de Nederlands nagesynchroniseerde als in de Engels gesproken versie. Dat laat producent Universal dinsdag weten.

Tomorrow the Sun May Go beschrijft het verhaal van Eitjes, een mensenjongen die is geadopteerd door de Boxtrollen, kleine wezens die onder de grond leven. Als ze worden bedreigd, besluit Eitjes de mensen boven de grond om hulp te vragen.

"Toen ze mij vroegen of ik wilde meewerken aan de Boxtrollen heb ik niet lang moeten nadenken", zegt de 33-jarige Milow. "Het is de eerste keer dat ik een song lever voor de soundtrack van een film, iets wat ik altijd al heel graag wilde doen en ik hield meteen heel erg van de fijne personages en van de animatiestijl."

"Mijn nieuwe song Tomorrow the Sun May Go is een Beatle'esque liefdesliedje", omschrijft Milow zijn song. "Maar het gaat even goed over onvoorwaardelijke vriendschap en over aanvaard worden, thema's die heel erg universeel zijn."

Het nummer is alleen te horen in de Nederlandse bioscopen, niet de Vlaamse. Welk nummer in de originele versie is te horen, is onbekend.

In de Nederlands gesproken versie zijn onder meer de stemmen van Roman Derwig, zijn ouders Kim van Kooten en Jacob Derwig, Derek de Lint en Frank Lammers te horen. The Boxtrolls draait vanaf 1 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Milow verzorgt titelsong The Boxtrolls (Foto: Novum)

Martin Scorsese maakt korte film voor casino's

Martin Scorsese regisseert een korte film voor een keten van casino's en vakantieoorden. Leonardo DiCaprio en Robert De Niro, met wie de regisseur geregeld samenwerkt, hebben een rol in de film. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Ook Brad Pitt is te zien.

Het scenario van de korte film wordt geschreven door Terrence Winter, die eerder in de pen klom voor Scorsese's The Wolf of Wall Street. De première vindt volgend jaar plaats tijdens de opening van een vakantieoord in China en wordt vervolgens wereldwijd gebruikt om reclame te maken de keten. Verder zijn geen details bekend voor de film.

Het is de eerste keer dat Scorsese, DiCaprio en De Niro samen in een film spelen. De Niro en DiCaprio werkten in 1993 voor het eerst samen in de film This Boy's Life.


Martin Scorsese maakt korte film voor casino's (Foto: Novum)

Koukleum Yolanthe vreest temperatuur hoge noorden

Expeditie Poolcirkel belooft een behoorlijke beproeving te worden voor Yolanthe Sneijder-Cabau. "Ik ben al een koukleum, dus dat wordt voor mij een extra uitdaging", vertelt de voetbalvrouw en nieuwe presentatrice van het avonturenprogramma voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik ben eigenlijk nog niet bezig met de voorbereidingen, maar we gaan over anderhalve week al weg. Het wordt dus wel tijd dat ik ga nadenken over wat ik allemaal mee moet nemen." De opnamen voor Expeditie Poolcirkel vinden plaats in het hoge noorden. Hoewel ze nog geen idee heeft wat er allemaal in de koffer gaat, weet Sneijder-Cabau al hoe ze zich warm gaat houden. "Je hebt van die handschoenen met warmtezakjes die je handen warm houden. Die zal ik ongetwijfeld gaan regelen. En verder gewoon dikke jassen en wintersportkleding."

Sneijder-Cabau verwacht de kandidaten, dit jaar voor het eerst allemaal voormalige topsporters, niet echt te hoeven coachen. "Ik denk dat ze mij gaan verbazen. Het zijn allemaal ex-topsporters, dus die zijn heel fanatiek. Ik ben natuurlijk met een topsporter getrouwd en ze hebben allemaal een stofje in hun lichaam, die winnaarsmentaliteit. Die hebben alle kandidaten ook."

Volgens Sneijder-Cabau gaat het er dit jaar nog heftiger aan toe in Expeditie Poolcirkel. "De uitdagingen worden zwaarder omdat het allemaal sporters zijn. Ik denk niet dat ik ze moet coachen, maar zal er zeker voor hen zijn als ze me nodig hebben."

Sneijder-Cabau kreeg in het verleden veel kritiek op haar presentatiewerk voor de TROS en BNN. Ook nu verwacht de vrouw van voetballer Wesley Sneijder weer de nodige negatieve reacties. "Ik zal ongetwijfeld hier ook weer fouten maken. Ik ben ook maar een mens. Maar ook dit keer zal ik weer van mijn fouten leren."

Aantal ambtenaren verder afgenomen

Het aantal ambtenaren is vorig jaar opnieuw afgenomen. Waren er in 2012 nog bijna 306.000, vorig jaar waren er nog ruim 296.000 over, blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk woensdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Het overgrote deel van de krimp vond plaats bij gemeenten, waar het aantal ambtenaren terugliep van 163.000 naar 155.000. Daarna volgen de provincies, waar nu ruim elfduizend ambtenaren werken, zo'n zevenhonderd minder dan een jaar eerder. Bij het rijk liep het aantal ambtenaren met vijfhonderd terug om uit te komen op 116.000, een daling van 0,4 procent.

Het is het vierde jaar op rij dat het aantal ambtenaren afneemt. Het ministerie verwacht dat deze lijn de komende jaren wordt voortgezet. Tot en met 2022 wordt de helft van de vertrekkende ambtenaren niet vervangen.

Celstraf geëist in zaak vuurwerk voor tienerseks

Tegen een 22-jarige ex-medewerker van een speelpark in Amsterdam-Oost is vier jaar cel geëist voor ontucht. Hij zou twee jongens van 11 en 13 jaar hebben misbruikt in ruil voor vuurwerk. Een van de jongens raakte door het vuurwerk zwaargewond.

De verdachte misbruikte bijna een halfjaar lang een jongen die bij speelpark Jeugdland bij het Flevopark aan zijn zorg was toevertrouwd. De toen 11-jarige jongen kreeg in ruil voor de seksuele handelingen zwaar professioneel vuurwerk. In 2013 blies het vuurwerk een hand van de jongen eraf. Ook raakten zijn milt, darmen en nieren beschadigd.

Justitie verdenkt de man ervan hetzelfde te hebben gedaan met een jongen van 13, al liep het met die jongen minder slecht af.

Het OM eiste woensdag ook dat de man geen contact meer met zijn slachtoffers mag hebben en dat hij het terrein van Jeugdland niet meer mag betreden.

De uitspraak is over twee weken.

Ontmoet een oude bekende in AC:Rogue

Ubisoft heet enkele screenshots vrijgegeven van hun aankomende game, Assassin's Creed: Rogue. De game komt uit op PlayStation 3 en Xbox 360 en zal in Europa op dertien november gelijktijdig worden uitgebracht met Assassin's Creed Unity.

Assassin's Creed: Rogue speelt zich af in de 18e eeuw. Voor de verandering speel je deze keer met een Templar en vecht je mee aan de kant van de Britten tegen de Fransen, assassins en bendes. Je zult ook oude bekenden tegenkomen, zoals Kenway uit Assassin's Creed 3.

AC:Rogue

AC Rogue

AC:rogue

YouTube-ster PewDiePie gaat comments uitzetten

YouTube-ster PewDiePie gaat comments uitzetten. In een video geeft Kjellberg aan dat hij de comments niet langer in lijn vindt met het soort interactie dat hij met de kijkers zou willen. Vanaf nu gaat hij verder met interactie via social media. 

Felix Kjellbergs YouTube-avonturen leggen hem geen windeieren. Volgens The Wall Street Journal verdient hij op dit moment 4 miljoen dollar per jaar door zijn filmpjes. Je zou denken dat als je zo een grote ster bent op en door het internet, dat je je ook niet zo druk zou moeten maken om een paar keyboard heroes.

[US Open] Wozniacki doet Errani pijn in kwartfinale

Caroline Wozniacki heeft voor het eerst in drie jaar de halve finale van een grandslamtoernooi bereikt. De als tiende geplaatste Deense sloeg zich dinsdag op de US Open ten koste van Sara Errani naar de laatste vier. Ze liet geen spaan heel van de Italiaanse (13): 6-0 en 6-1.

De 24-jarige Wozniacki was in de kwartfinale al Maria Sharapova de baas en zocht tegen Errani met succes de aanval. Ze sloeg 26 winners, tegenover twaalf van haar tegenstandster. Haar laatste halve eindstrijd speelde Wozniacki in 2011 ook in New York, maar toen verloor ze.

Voor een plek in de finale en om kans te blijven maken op haar eerste grandslamtitel moet Wozniacki zien af te rekenen met Shuai Peng. De Chinese maakte een einde aan de opmars van Belinda Bencic.

Hardland trailer online

Hardland is een open wereld actie RPG-game. De nieuwe game van het Finse bedrijf Mountain Sheep is exclusief voor Windows. Het bedrijf maakte in het verleden alleen mobiele games en maakt nu dus de overstap naar pc.

In het spel is de koning stervende en stuurt hij onderdanen eropuit om een geneesmiddel te vinden. Het is aan jou de taak om mee te zoeken of iedereen te weerhouden dit te vinden. Volgens de makers kun je zelf het einde van het spel bepalen door bepaalde handelingen in het spel.

[US Open] Federer dendert door in New York

Roger Federer heeft op overtuigende wijze de kwartfinale van de US Open bereikt. De Zwitser, als tweede geplaatst, was dinsdagavond met 6-4, 6-3 en 6-2 te sterk voor de Spanjaard Roberto Bautista Agut. De 33-jarige Federer wist in iedere set een vroege break te plaatsen en na nog geen twee uur was de buit binnen.

Bautista Agut boekte dit seizoen al toernooizeges in Stuttgart en Rosmalen en drong daardoor de top twintig binnen. Tegen Federer toonde hij soms zijn klasse, maar hij hield zijn niveau nooit lang genoeg vast. Federer neemt het bij de laatste acht op tegen de Fransman Gaël Monfils, die eerder op de dag Grigor Dimitrov versloeg.

Ook Tomas Berdych sloeg zich naar de kwartfinale in New York. De Tsjech ontdeed zich met 6-1, 6-2 en 6-4 van Dominic Thiem uit Oostenrijk. De volgende tegenstander van Berdych is de Kroaat Marin Cilic.

Obama wil Baltische staten geruststellen

De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdag zijn steun voor de Baltische staten uitspreken tijdens zijn bezoek aan Estland. De Russische inmenging in Oost-Oekraïne baart Estland, Letland en Litouwen - drie voormalige Sovjetstaten - zorgen. Volgens bronnen bij het Witte Huis zal Obama de drie landen op het hart drukken dat ze op de Verenigde Staten kunnen rekenen als ze worden aangevallen.

De Baltische staten zijn sinds 2004 lid van de NAVO en in het handvest van de verdragsorganisatie is opgenomen dat een aanval op een lid een aanval op het hele bondgenootschap is. Obama kwam woensdagochtend aan in de Estlandse hoofdstad Tallinn. Later op de dag houdt hij samen met president Toomas Hendrik Ilves een persconferentie, waarna de leiders van Letland en Litouwen aanschuiven voor overleg.

Estland telt zo'n 1,3 miljoen inwoners die Russisch spreken. Ook voor de crisis in Oekraïne waren de betrekkingen tussen de Baltische staten en Rusland gespannen. Moskou beticht de landen er geregeld van de Russisch sprekende inwoners te discrimineren. Met hetzelfde argument pleit Moskou al maanden voor meer autonomie voor de separatisten in Oost-Oekraïne.

Obama vliegt woensdagavond door naar Wales voor een top van de NAVO. Daar wordt onder meer de oprichting van een snelle reactiemacht van enkele duizenden militairen besproken. De NAVO-lidstaten zullen de troepen voor de reactiemacht bij toerbeurt leveren.

Kim Kardashian 'vrouw van het jaar' en naakt!

Lievelingetje Kim Kardashian is door CQ-magazine uitgeroepen tot 'vrouw van het jaar'. In ruil voor deze zeer eervolle titel deed Kim haar kleren maar weer eens uit.

Dikbil Kim heeft deze titel te danken aan het feit dat ze dit jaar een kind uitgepoept heeft en getrouwd is met Kanye West. Daarnaast prijzen ze haar reputatie. Ze is van een aanchtshoer op tv uitgegroeid tot een aandachtshoer op mondiale schaal. "She made the transition from 'just another' reality TV star to bona fide media sensation."

Ze hadden natuurlijk geen betere kandidaat dan Kim kunnen kiezen. Je dochter 'North West' noemen, de meest extravagantste bruiloft ooit houden en constant selfies maken. Een vrouw waar alle vrouwen in de wereld trots op kunnen zijn!

Kim is zelf erg blij met deze titel en wilde CQ-magazine bedanken voor het ruilhandeltje. Daarnaast is ze blij dat haar man, Kanye West, haar iedere dag 'vrouw van het jaar' laat voelen. Voor de vrouwen onder ons; zelf ook vrouw van het jaar worden? Laat je tieten en dikke reet zien.

Oja, foto's van naakte Kim zijn hier te begluren.

Amerikaans Ryder Cup-team bekendgemaakt

Dinsdagmiddag maakte teamcaptain Paul McGinley het Europese team voor de Ryder Cup bekend. Vandaag heeft zijn Amerikaanse collega Tom Watson de laatste spelers aan het Amerikaanse team toegevoegd.

Bubba Watson, Rickie Fowler, Patrick Reed, Jimmy Walker, Jim Furyk, Matt Kuchar, Phil Mickelson, Jordan Spieth en Zach Johnson hadden zich rechtstreeks in het team gespeeld. Watson had drie wildcards tot zijn beschikking en deze gingen naar Keegan Bradley, Hunter Mahan en Webb Simpson.

Eind september hoopt Europa op de baan van het Schotse Gleneagles de titel met succes te verdedigen. Het is dan de veertigste editie van de Ryder Cup. 

The Stomping Land weg van Steam

The Stomping Land is niet langer te koop op steam. De Early Access-titel is stilletjes verwijderd door Valve. Er was al een tijdje geen activiteit rondom de game en dit zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat de game verwijderd is.

Het spel dat voor $25 te koop was staat nog wel in de winkel op Steam, maar de optie om hem aan te schaffen is weg. De mensen achter het spel hebben aangegeven nog bezig te zijn met de game, maar willen geen reden aangeven waarom ze niet communiceren. In 2013 haalden de makers via Kickstarter nog $114.000 op en zou de game in mei 2014 gelanceerd worden. Ze hebben de deadline dus net niet gehaald…. 

Dumoulin verreweg het snelste in proloog Alberta

Tom Dumoulin is de eerste leider in de Tour of Alberta. De Nederlandse tijdrijder van Giant-Shimano was in de korte proloog in Calgary verreweg het snelste. In vier kilometer reed hij de Roemeen Serghei Tvetcov op veertien seconden achterstand.

Tom Danielson (Garmin) was op zeventien seconden derde in de eerste rit van de etappekoers, die in totaal zes dagen duurt. Dumoulin is dit jaar op het gebied van tijdritten definitief doorgebroken. Hij eindigde in enkele tijdritten al kort achter wereldkampioen Tony Martin en hij versloeg tijdens de Eneco Tour Fabian Cancellara in de tijdrit aldaar.

In de Tour de France werd hij in de lange tijdrit opnieuw tweede achter Martin, die ook bij het wereldkampioenschap later deze maand zijn grootste opponent zal zijn. Martin won gisteren nog de tijdrit in de Vuelta.

'Jumbo moet overgeplaatst personeel vervoeren'

Werknemers van Jumbo die door de sluiting van een distributiecentrum in Raalte worden overgeplaatst, moeten dagelijks worden vervoerd door de supermarktketen. Dat vindt vakbond FNV Bondgenoten.

De afstand tussen de andere distributiecentra is dusdanig groot dat elke dag heen en weer reizen voor veel werknemers geen optie is, zegt de bond. De dichtstbijzijnde distributiecentra liggen zestig en tachtig kilometer van Raalte, in Beilen en Elst. Herplaatsing betekent voor velen 'feitelijk ontslag', vindt Bondgenoten.

De bond is niet ontevreden over het sociaal plan dat op tafel ligt, maar wil aanvullende maatregelen. Maandag spreekt de bond met Jumbo over de gevolgen van de sluiting, die tientallen banen kost.

Liquidatie in Zwolle

Een schietpartij in de Zwolse wijk Stadshagen heeft woensdagochtend het leven gekost van een 48-jarige man. Het slachtoffer zat in een auto die onder vuur werd genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.

Agenten hebben in de omgeving van de Akkerbergstraat in de Overijsselse plaats gezocht naar een verdachte. Of die man is aangehouden, is niet bekend. Mogelijk gaat het om een liquidatie, de politie onderzoekt de zaak.

Buurtbewonders melden volgens 112Hattem.org dat het slachtoffer in een auto is neergeschoten, en dat deze auto vervolgens in een tuin tot stilstand is gekomen. Er zou tientallen keren op het voertuig zijn geschoten.

Minecraft naar Xbox One

Een console zonder Minecraft is een waardeloze console. Daarom kan iedereen straks aan de slag op de Xbox One met Minecraft: Xbox One Edition. De game is op 5 september te koop via de Xbox Store en bezitters van de Xbox 360-versie krijgen korting.

Bezitters die hem al eerder gekocht hebben krijgen 15 dollar korting op de aanschafprijs. Diegene die nog niet de game bezitten betalen 19,99 dollar, wat waarschijnlijk 19,99 euro wordt voor Europeanen. Ook kun je de oude content overzetten, dus je hoeft niet weer alles opnieuw te bouwen. Ook geeft Microsoft aan dat de werelden 36 keer groter zullen zijn dan de Xbox 360-versie. 

Hakken en zagen

'Sylvie Meis scoort Spaanse graaf'

Sylvie Meis heeft al vier maanden een romance met de Spaanse graaf Luis Medina y Abascal, Graaf van San Martín de Hoyos. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een goede vriendin van model en presentatrice Meis.

Vorige week doken er nog geruchten op dat Meis een relatie zou hebben met American footballspeler Russell Wilson. Die werden echter door Meis ontkracht.

Meis en Medina leerden elkaar in april kennen toen zij in Madrid was voor controle op borstkanker. Bij de 36-jarige Meis werd vijf jaar geleden borstkanker vastgesteld, die succesvol werd behandeld in de Spaanse hoofdstad. Sindsdien reist ze geregeld af naar het medisch team dat haar zo goed geholpen heeft. Bij haar laatste controle bleek dat ze 'schoon' is, dus dat de gevreesde ziekte niet is teruggekeerd.

De 33-jarige Medina werd onlangs door het Franse royaltyweekblad Point de Vue uitgeroepen tot meest begeerde vrijgezel. Toch heeft de graaf de afgelopen jaren niet stilgezeten. Zo had hij relaties met onder anderen fotomodel Amanda Hearst en de adellijke Alejandra Rojas.

'Meer mensen bereid tot aanslag dan 10 jaar terug'

Meer moslimextremisten zijn in Nederland bereid een aanslag te plegen dan ten tijde van de aanslagen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje, zo'n tien jaar geleden. Dat komt doordat er nu veel meer informatie is en die informatie sneller wordt verspreid, zegt hoofd van inlichtingendienst AIVD Rob Bertholee in Vrij Nederland.

Dat toen aanslagen werden gepleegd en nu niet, hoeft volgens Bertholee niet meteen te betekenen dat de dreiging nu kleiner is. De bomaanslagen in Londen en Madrid noemt hij verschrikkelijk. "Maar de groep die bereid was om zo'n aanslag te plegen, was kleiner dan hij nu is. Daarom is de dreiging nu groter."

De Islamitische Staat heeft volgens Bertholee bijgedragen aan de grotere dreiging. "Sinds we ons met het conflict daar bemoeien, is dat gevaar ook groter geworden."

In Nederland zijn volgens het hoofd honderden aanhangers van de gewelddadige jihad en duizenden sympathisanten. Hij wijst erop dat extremisten steeds openlijker voor hun mening uitkomen. "Een jaar geleden zag je filmpjes op YouTube of het journaal met propaganda voor de jihad. Allemaal achter sluiers en maskers, onherkenbaar. Kijk vandaag de dag. Vlak na de oprichting van de Islamitische Staat werd hier in Den Haag een filmpje gemaakt. Iedereen herkenbaar, full face in beeld, zwaaiend met een zwarte vlag."

Onder meer door de smartphone wordt extremistisch gedachtegoed volgens Bertholee sneller verspreid. "Als je veel mensen kunt infecteren met je gedachtegoed, dan is de kans dat iemand een aanslag pleegt vele malen groter. Kijk naar Mehdi Nemmouche die drie mensen doodde bij het Joods Museum in Brussel, de twee mannen die een Britse soldaat afslachtten in Londen."

James Brown-biopic opent filmfestival Zürich

De James Brown-biopic Get on Up opent de tiende editie van het filmfestival in Zürich. Dat heeft het Zwitserse festival, dat dit jaar plaatsvindt van 25 september tot en met 5 oktober, maandag bekendgemaakt.

Regisseur Tate Taylor en acteur Chadwick Boseman, die in de huid kroop van de legendarische soulzanger, wonen de première in Zürich bij. Get on Up is sinds vorige maand te zien in de Amerikaanse bioscoop. In Nederland gaat de film pas in maart in première.

Het filmfestival maakt volgende week donderdag het volledige programma bekend. Eerder werd wel onthuld dat actrice Diane Keaton op 1 oktober een oeuvreprijs in ontvangst neemt.


James Brown-biopic opent filmfestival Zürich (Foto: Novum)

VS bevestigen aanval op leider Al-Shabab

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft dinsdag bevestigd dat de leider van de Somalische islamitische terreurgroep Al-Shabab doelwit was van een aanval maandagavond. Of de Somaliër Ahmed Abdi Godane werd geraakt is nog niet bekend, zei een woordvoerder van het Pentagon.

De aanval op een konvooi auto's met vermoedelijk Godane erin werd door speciale eenheden uitgevoerd. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van bemande en onbemande vliegtuigen. Volgens woordvoerder John Kirby werd de operatie gestart nadat er inlichtingen waren verkregen op basis waarvan 'gehandeld' kon worden.

Met Hellfire-raketten en 'precisiegeleide' munitie werd 'geraakt waar wij op mikten', zei Kirby. Als Godane hierbij is gedood, zou dat een 'belangrijke klap' zijn voor de organisatie en wat zij nog kan uitrichten.

Godane staat ook bekend als Mukhtar Abu Zubeyr. Hij geldt als de geestelijk leider van de met Al-Qaida verbonden groep.

Amsterdams 3D-printbedrijf haalt 3,7 miljoen binnen

Een jaar na de oprichting heeft 3D Hubs 4,5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) opgehaald bij investeerders. Dat maakt het Amsterdamse bedrijf gespecialiseerd in 3D-printen woensdag bekend. Het bedrijf breidt ook de activiteiten uit naar het buitenland. Naast het kantoor in de Nederlandse hoofdstad opent 3D Hubs een locatie in New York.

3D Hubs, opgericht door Bram de Zwart en Brian Garret, verbindt eigenaren van 3D-printers op een digitale marktplaats met mensen uit hun buurt die objecten willen uitprinten maar geen toegang hebben tot de dure apparaten. Tegen betaling lenen consumenten via 3D Hubs tijdelijk die printers.

3D-printers moeten volgens De Zwart de vervaardiging van goederen in de toekomst goedkoper en duurzamer maken. "Met 3D-printen hoeven spullen niet meer vanuit China te worden vervoerd, maar kunnen ze lokaal worden vervaardigd."

Met deze technologie kunnen bijvoorbeeld juwelen, stoelen, kleding en zelfs etenswaren worden gemaakt. 3D-printers plakken in drie dimensies laag voor laag materiaal (bijvoorbeeld plastic, chocolade of metaal) op elkaar om een object te bouwen. 3D Hubs heeft sinds de oprichting al meer dan dertigduizend prints verwerkt met 7100 printers in zo'n 140 landen.

De investering van 4,5 miljoen dollar door het Britse Balderton Capital, de Nederlandse investeerders DOEN en Vakantieveilingenoprichter Maarten Beemsterboer, moet helpen het aantal gebruikers van hun digitale marktplaats uit te breiden. Daarnaast wil 3D Hubs ook de software van het printnetwerk toegankelijker maken voor derde partijen. Zo werkt het bedrijf samen met Fairphone zodat gekochte telefoonhoesjes niet via de post hoeven worden verzonden, maar gewoon in de buurt van de consument worden geprint.

Dat 3D Hubs zich in New York vestigt is niet gek. "Het is de hoofdstad van 3D-printen", legt mede-oprichter Bram de Zwart uit. Veel bedrijven, kunstenaars en start-ups houden zich hier bezig met de techniek. Concurrent Shapeways, oorspronkelijk uit Eindhoven en opgericht vanuit een incubator in Philips, verhuisde in 2012 al naar de stad en heeft een fabriek staan in Long Island. Het nieuwe kantoor van 3D Hubs in Brooklyn moet het bedrijf helpen de activiteiten in de VS verder uit te breiden.

Gemeenten eisen tempo bij verbod dieren in circus

Het kabinet moet haast maken met een verbod op wilde dieren in het circus. Dat schrijven wethouders en burgemeesters van 24 gemeenten in een brief aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). In het regeerakkoord werd een dergelijk verbod al aangekondigd. "Het gaat ons veel te langzaam", zei een van de ondertekenaars, wethouder dierenwelzijn in Utrecht Paulus Jansen (SP), woensdag op Radio 1.

De brief is een initiatief van wethouder dieren in Rotterdam Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). Momenteel is het voor gemeenten bijzonder moeilijk om circussen met dieren te weren, legde wethouder Jansen uit. "Met veel moeite en omwegen kun je aangeven dat een circus zonder dieren de voorkeur heeft, maar dat werkt niet altijd." Dat blijkt uit de praktijk. Momenteel staat er in Utrecht een circus met wilde dieren. "Dat geeft veel frustratie omdat er mensen zijn die dat niet willen."

Dat er nog altijd geen verbod is terwijl dit wel in het regeerakkoord wordt aangekondigd, hoeft volgens Jansen niet te betekenen dat er discussie tussen de coalitiepartijen is ontstaan. "Ik heb de indruk van niet. Er was een flinke politieke agenda waarbij er andere prioriteiten waren."

Dat roept de vraag op of het verbod nu wel prioriteit krijgt. "We hopen dat de staatssecretaris ons signaal serieus neemt", zei Jansen hierover. "Op andere terreinen maakt ze veel haast, waarom op dit terrein niet?"

'Topsectorenbeleid Nederland begint te werken'

Het vaak bekritiseerde topsectorenbeleid van Nederland werpt zijn eerste vruchten af. Dat concluderen de onderzoekers achter de jaarlijkse lijst met meest concurrerende landen ter wereld van het World Economic Forum. Dankzij de verbetering neemt Nederland daarin opnieuw de achtste plek in.

Uit het woensdag gepubliceerde onderzoek, gebaseerd op gegevens van februari tot en met juni, blijkt dat Nederland veel meer technici en ingenieurs heeft dan een jaar eerder. Verder is de samenwerking tussen topsectoren sterk verbeterd en steken bedrijven meer geld in onderzoek, zien de onderzoekers.

Nederland blijft verder goed scoren in infrastructuur en snelle toepassing van nieuwe technieken. Het hoger onderwijs in Nederland neemt zelfs de derde plaats in. Slechtere prestaties op het gebied van de starre arbeidsmarkt en het 'zeer kwetsbare financiële systeem' zorgen ervoor dat Nederland niet is gestegen naar de absolute top.

De top twee wordt opnieuw ingenomen door Zwitserland en Singapore. De Verenigde Staten staan op plek drie, en heeft hiermee Finland naar de vierde plek verstoten.

Op het Nederlandse topsectorenbeleid, dat werd ingezet door het eerste kabinet van Mark Rutte (VVD), is het verleden veel kritiek geleverd. In negen topsectoren wordt meer tijd en geld gestoken. Volgens bijvoorbeeld de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid worden met het beleid onder meer nieuwkomers tegengehouden.

Het World Economic Forum wordt gevormd door duizend grote bedrijven uit de hele wereld. Bij de jaarlijkse top van de overlegclub in het Zwitserse Davos zijn gewoonlijk ook veel politici en beroemdheden aanwezig.

Meer ruimte voor vrouwen in kabinet Japan

De Japanse premier Shinzo Abe heeft woensdag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Vijf van de achttien kabinetsposten worden bezet door vrouwen, waarmee een record uit 2001 wordt geëvenaard. Onder hen is Yuko Obuchi, dochter van een voormalig premier. Zij krijgt de portefeuille handel en economische zaken.

Het is uitzonderlijk dat zoveel vrouwen een kabinetspost krijgen. Dat gebeurde eerder alleen begin deze eeuw. Het vorige kabinet telde bijvoorbeeld maar twee vrouwelijke ministers.

Abe zegt de economie te willen aanzwengelen door de talenten van vrouwen ten volle te willen inzetten. Hij heeft zich ten doel gesteld dat vrouwen tegen 2020 dertig procent van de topfuncties in het land vervullen.

'Timmermans wordt coördinator Europese Commissie'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) krijgt in de Europese Commissie geen portefeuille, maar een belangrijke coördinerende functie. Dat meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden. Timmermans zou de rechterhand van de nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker worden.

Juncker wil onder meer banen creëren, de jeugdwerkloosheid aanpakken en het energiebeleid vormen. Timmermans moet zorgen dat eurocommissarissen samenwerken om deze doelen te halen.

Eerder gingen geruchten dat Timmermans verantwoordelijk zou worden voor het personeelsbeleid van de Europese Commissie, maar dat sprak hij dinsdagavond tegen.

Juncker maakt de verdeling van de portefeuilles volgende week bekend. Premier Mark Rutte (VVD) kondigde dinsdag aan dat Timmermans eurocommissaris wordt. Hij zei dat het kabinet Timmermans niet zou voordragen als 'we er niet zeker van zouden zijn dat hij een takenpakket krijgt dat recht doet aan zijn statuur en ervaringen'

De bewering van de NOS dat Timmermans geen portefeuille lijkt overigens in tegenspraak met wat premier Mark Rutte (VVD) dinsdag nog aangaf. Hij stelde dat 'de goede persoon bij de goede portefeuille' is gevonden. "Ik ben erg enthousiast, want ik weet het inmiddels, maar ik kan het u niet vertellen", antwoordde hij op vragen van D66-leider Alexander Pechtold.

AS Roma houdt Emanuelson uit CL

Urby Emanuelson kan fluiten naar deelname aan de groepsfase van de Champions League. De Nederlander is door zijn club AS Roma niet op de lijst van 25 spelers gezet die het dinsdag publiceerde. Emanuelson verruilde deze zomer AC Milan voor AS Roma. Zaterdag in de eerste competitiewedstrijd bleef hij al negentig minuten op de bank.

Kevin Strootman mag rekenen op maar vertrouwen van de clubleiding. De middenvelder, die herstellende is van een zware knieblessure, maakt wel deel uit van Champions League-selectie. Roma is ingedeeld in een loodzware poule met Bayern München, Manchester City en CSKA Moskou.

[US Open] Cilic na vijfsetter in kwartfinale

Marin Cilic heeft voor de derde keer in zijn carrière de kwartfinale van de US Open bereikt. De als veertiende geplaatste Kroaat was in een ruim vier uur durende vijfsetter net iets sterker dan de Fransman Gilles Simon (26), die in de vorige ronde verrassend van David Ferrer (4) had gewonnen: 5-7, 7-6 (3), 6-4, 3-6 en 6-3.

De volgende tegenstander van Cilic moet komen uit de partij tussen Tomas Berdych (6) en Dominic Thiem. De Tsjech en de Oostenrijker zullen zich stiekem al rijk rekenen, want al twee keer verloor Cilic in de kwartfinale in New York van de latere toernooiwinnaar. In 2009 was Juan Martin del Potro de gelukkige, in 2012 trok Andy Murray aan het langste eind.

'Banken vaag over preventie belastingontwijking'

Zeven van de tien grootste banken van Nederland zijn onduidelijk over hoe zij voorkomen dat hun klanten belasting ontwijken. Omdat zij wel actief zijn in belastingparadijzen, is daardoor niet hard te maken dat de banken op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking, klagen de makers van de Eerlijke Bankenwijzer woensdag na eigen onderzoek.

Omdat door de overigens doorgaans legale constructies met name ontwikkelingslanden veel inkomsten mislopen, vinden de partijen achter de Eerlijke Bankenwijzer dat banken er alles aan moeten doen om te voorkomen dat ze belastingontwijkend gedrag van klanten mogelijk maken. "En uiteraard moeten zij zelf eerlijk belasting afdragen in landen waar ze actief zijn", zegt projectleider Peter Ras. "Wij roepen banken op hier veel transparanter over te zijn en aan te tonen dat zij belastingontwijking uitsluiten."

De onderzoekers trekken aan de bel over het beleid tegen belastingontwijking van ABN AMRO, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot. De banken zijn volgens het onderzoek niet transparant over hun dochterondernemingen en hun activiteiten in belastingparadijzen. Zo zijn lijst van dochterondernemingen bij de Kamer van Koophandel vaak niet compleet.

Het risico is reëel dat bijvoorbeeld ABN AMRO vanuit zijn vestigingen in Jersey en Luxemburg klanten helpt bij het omzeilen van de fiscus, menen de onderzoekers. Dat ING, Aegon en Delta Lloyd actief zijn op de Kaaimaneilanden roept daarnaast ook vraagtekens op.

Bij het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat SNS Bank en de duurzame dochter ASN Bank betrokken zijn bij internationale belastingontwijking. Hetzelfde geldt voor Triodos. ABN AMRO heeft tegenover de makers laten weten volgend jaar in ieder geval transparanter te worden over de eigen financiële resultaten in verschillende landen.

De makers van de Eerlijke Bankenwijzer bieden het onderzoek woensdag aan aan de Tweede Kamer. De wijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Dierenbescherming en PAX.

Autobranche nog niet uit het dal

De daling van het aantal faillissementen in de autobranche betekent niet dat het veel beter gaat in de sector. Nog altijd hebben veel bedrijven moeite om het hoofd boven water te houden, maar dat uit zich alleen lang niet altijd in een faillissement. Het economisch bureau van ABN AMRO schrijft dat woensdag in een update over de sector.

Het aantal faillissementen in juli daalde met 23 procent tot iets onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Maar als ook de cijfers over het aantal bedrijfsbeëindigingen worden meegenomen, is dat volgens de economen van de bank geen reden tot grote tevredenheid. Negen op de tien bedrijven die het voor gezien houden gaan niet failliet, maar houden gewoon op te bestaan.

Het totale aantal bedrijfsbeëindigingen, inclusief faillissementen, lag vorig jaar met 2185 bedrijven 29 procent hoger dan in 2010. ABN AMRO verwacht dat dit aantal dit jaar niet sterk zal dalen. Ook het aantal fusies en overnames lag veel hoger dan gemiddeld. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat kwakkelende bedrijven in de autobranche werden overgenomen door de concurrentie. Net als het aantal bedrijfsbeëindigingen blijft ook het aantal fusies en overnames dit jaar hoog.

Dinsdag werd bekend dat het aantal verkochte personenauto's in de eerste acht maanden van het jaar ongeveer vijf procent lager ligt dan vorig jaar. Voor de tweede helft van het jaar zijn de vooruitzichten wel iets positiever, maar ook de tweede jaarhelft zal volgens ABN AMRO 'geen verlichting brengen'.

Koops Furness is het laatste grote bedrijf in de branche dat failliet werd verklaard. Tot twee weken geleden had het autobedrijf 82 vestigingen in het midden en noorden van Nederland. Er werkten bijna 1200 mensen. Curatoren proberen het bedrijf nu in delen te verkopen.

Blatter denkt niet aan afpakken WK van Rusland

Rusland hoeft niet bang te zijn dat het in 2018 het WK voetbal niet mag organiseren. Een boycot is niet aan de orde, liet FIFA-voorzitter Sepp Blatter weten aan het Duitse persbureau DPA. "Dat heeft nooit iets opgeleverd. We plaatsen totaal geen vraagtekens bij het WK in Rusland."

De laatste maanden gingen er zowel in de politiek als in de sportwereld stemmen op om Rusland de organisatie van het WK te ontnemen. Rusland krijgt veel kritiek voor zijn rol bij het conflict in Oekraïne en vanwege de bezetting van de Krim.

Ook Qatar, dat mogelijk door omkoping voldoende stemmen haalde om het WK van 2022 binnen te halen, moet volgens Blatter gewoon gastheer blijven. "We zijn op een punt aangekomen dat we ons vertrouwen moeten uitspreken in de organisatoren van de WK's van 2018 en 2022."

De Bakker vroeg uitgeschakeld in Alphen

Thiemo de Bakker is al in de eerste ronde van het challengertoernooi van Alpen aan den Rijn uitgeschakeld. De nummer vier van de plaatsingslijst boog dinsdag in drie sets voor de Belg Kimmer Coppejans: 3-6, 7-6 (4) en 4-6. De Bakker staat met zijn 140e plaats op de wereldranglijst beduidend hoger dan Coppejans (ATP-259).

Jelle Sels zorgde wel voor Nederlands succes. De Alphense tennisser, die van de organisatie een wildcard had gekregen, zorgde voor een verrassing door Nikola Mektic te verslaan: 6-4, 3-6 en 6-1. Sels staat op de wereldranglijst slechts 1231e, zijn Kroatische tegenstander ruim duizend plaatsen hoger (ATP-218).

In totaal doen negen Nederlanders mee aan het hoofdtoernooi. Robin Haase, Jesse Huta Galung, Antal van der Duim, Matwé Middelkoop, Boy Westerhof, Wesley Koolhof en Igor Sijsling moeten hun partij in de eerste ronde nog afwerken.

Van Wonderen weg als directeur PEC Zwolle

Edward van Wonderen stopt als directeur algemene zaken bij PEC Zwolle. Dat heeft de club uit de Eredivisie dinsdagavond bekendgemaakt. De reden voor het vertrek is een verschil van inzicht dat is ontstaan over de uitvoering van de werkzaamheden. De broer van voormalig profvoetballer Kees van Wonderen was sinds 2011 werkzaam bij PEC.

Van Wonderen zegt trots op te zijn dat hij drie jaar voor PEC heeft mogen werken. "De komende dagen ga ik gebruiken om mijn werkzaamheden over te dragen", meldt hij op de clubsite. De positie van de vertrokken directeur wordt voorlopig op ad-interimbasis ingevuld door Adriaan Visser, de huidige voorzitter van de club.

[US Open] Monfils schakelt Dimitrov uit

Gaël Monfils heeft de kwartfinale van de US Open bereikt. De Fransman, als twintigste geplaatst, was in drie sets te sterk voor de Bulgaar Grigor Dimitrov (7): 7-5, 7-6 (6) en 7-5. Het is de tweede keer dat de 28-jarige Monfils de laatste acht haalt in New York. Eerder lukte hem dat in 2010.

Ook in zijn vorige partij klopte Monfils een hoger ingeschaalde tegenstander. Zijn landgenoot Richard Gasquet (12) was in de derde ronde het slachtoffer. Monfils, die het hele toernooi nog geen set heeft ingeleverd, stuit in de kwartfinale op Roger Federer (2) of Roberto Bautista Agut (17).

Obama stuurt meer militairen naar Irak

De Amerikaanse president Barack Obama stuurt nog eens 350 militairen naar de Iraakse hoofdstad Bagdad. De troepen zijn bedoeld om de ambassade van de Verenigde Staten te beschermen, liet het Witte Huis dinsdag (lokale tijd) weten.

In totaal waken straks zo'n 820 Amerikaanse militairen over de veiligheid van diplomaten in Irak, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het Witte Huis liet eerder al weten ook hoge functionarissen naar het onrustige Midden-Oosten te sturen. Onder meer minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) moet gaan werken aan een "een sterker regionaal partnerschap" tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Obama stuurt meer militairen naar Irak
Obama stuurt meer militairen naar Irak (Foto: ANP)

Justin Bieber schond mogelijk proeftijd

De botsing in Canada die Justin Bieber vrijdag veroorzaakte, heeft mogelijk gevolgen voor zijn proeftijd in Los Angeles. Ingewijden van de politie vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat wordt onderzocht of de zanger de voorwaarden van zijn proeftijd heeft geschonden.

De 20-jarige Bieber knalde met zijn quad op een busje in Ontario. Na de botsing zouden de zanger en de bestuurder op de vuist zijn geraakt. Bieber, die werd opgepakt, wordt verdacht van gevaarlijk rijgedrag en agressiviteit. Later deze maand moet de zanger zich voor zijn rijgedrag verantwoorden in de rechtbank.

Bieber kreeg in juli een proeftijd van twee jaar opgelegd in Los Angeles omdat hij eerder dit jaar de woning van zijn buurman met eieren had bekogeld. Ook moest hij een cursus woedebeheersing volgen. In Miami en Toronto lopen ook zaken tegen de zanger. Zo werd Bieber in januari in Miami opgepakt omdat hij roekeloos rijgedrag vertoonde en onder invloed achter het stuur zat. In Toronto zou hij een limousinechauffeur in elkaar hebben geslagen.

Halfbroers 30 jaar ten onrechte in cel VS

Twee Amerikaanse halfbroers hebben dertig jaar ten onrechte vastgezeten. Het zwakbegaafde duo was in 1984 veroordeeld voor het misbruiken en vermoorden van een 11-jarig meisje in North Carolina, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ze vermoedelijk niets met de zaak te maken hebben. Dat berichtten Amerikaanse media dinsdag.

Een speciale commissie pleitte de mannen vrij met een onderzoek naar een sigaret die was achtergebleven op de plek van de moord. Het DNA-onderzoek wees niet naar de halfbroers, maar naar een andere gedetineerde. De 74-jarige man zat al achter de tralies voor verkrachting en de moord op een andere vrouw.

Een rechter heeft inmiddels de vrijlating van de halfbroers bevolen. Een van de mannen was na de moord veroordeeld tot de doodstraf, zijn jongere halfbroer kreeg levenslang. De advocate van een van de mannen noemt de zaak een "tragedie". De bekentenissen van de halfbroers zouden zijn afgedwongen na lange ondervragingen.

Halfbroers 30 jaar ten onrechte in cel VS
Halfbroers 30 jaar ten onrechte in cel VS (Foto: ANP)

Amerikaanse dokter besmet met ebola

Een Amerikaanse dokter in Liberia heeft positief getest op het ebolavirus. Dat heeft de Amerikaanse christelijke organisatie SIM USA dinsdag bekendgemaakt.

De dokter was voor de organisatie werkzaam in een ziekenhuis in de hoofdstad Monrovia van het Afrikaanse land. Het is nog niet bekend hoe hij het virus heeft opgelopen. De dokter was niet direct betrokken bij de behandeling van ebolapatiënten.

Twee Amerikaanse hulpverleners die eerder besmet waren geraakt met ebola zijn onlangs genezen verklaard na behandeling met een experimenteel medicijn. Een van hen, Nancy Writebol, werkte ook voor SIM USA.

Vakantiepret - oplichters

Als je iemand zoekt om een poot uit te draaien, dan pak je het liefst een persoon die niet bekend is in de omgeving, de taal niet spreekt en die zeker enkele duiten op zak heeft. Toeristen zijn een makkelijk doelwit. Tot nu toe ben ik iedere vakantie wel eens ergens ingetuind. Was het niet een taxichauffeur die pretendeerde verdwaald te zijn, dan was het wel een gepeperde rekening voor een bord vies vreten.

Gemeenteraad stemt in met reddingsplan RKC

RKC Waalwijk is voorlopig gered van een faillissement. De gemeenteraad stemde dinsdag met een nipte meerderheid (15-13) in met het reddingsplan dat door het college van burgemeester en wethouders is opgesteld. RKC kwam acuut in geldnood na de degradatie van vorig seizoen, waardoor de mediagelden fors afnamen.

Kern van het reddingsplan is dat de jaarlijkse huurkosten die de eerstedivisionist betaalt voor het stadion terug worden gebracht van 450.000 naar 342.000 euro. Bovendien zal de huur over dit voetbalseizoen worden omgezet in een lening. De gemeente is eigenaar van het stadion en heeft bovendien een lening van ruim 2,7 miljoen euro uitstaan bij de club.

Het reddingsplan voor RKC werd vrijdag door wethouder Ronald Bakker (VVD) gelanceerd op een persconferentie. Bij een faillissement zou de gemeente volgens hem voor negen miljoen euro het schip in zijn gegaan.

Een deel van de selectie van RKC was dinsdag bij de raadsvergadering aanwezig. Helemaal gerust kunnen bestuur en spelers overigens nog niet zijn over de situatie. Ook andere partijen zullen de komende tijd met geld over de brug moeten komen om de club overeind te houden.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.