FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 september 2014

Kabinet: geen grond te onteigenen in IsraŽl

Het kabinet is bezorgd over het plan van Israël om 400 hectare grond bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te onteigenen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond in een debat in de Tweede Kamer.

De Europese Unie heeft het plan veroordeeld en Israël opgeroepen het besluit terug te draaien. "Nederland sluit zich daarbij aan", aldus Rutte.

Volgens het kabinet valt het besluit van Israël "zeer ongelukkig, daags na een akkoord over het staakt-het-vuren, en draagt het bepaald niet bij aan de-escalatie van de fragiele situatie". Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn in strijd met internationaal recht en een obstakel voor het bereiken van een tweestatenoplossing, stelt het kabinet.

Kabinet: geen grond te onteigenen in Israël
Kabinet: geen grond te onteigenen in Israël (Foto: ANP)

Timmermans: ik word geen personeelschef

Minister van Buitenlandse Zaken en aanstaand eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) spreekt tegen dat hij 'personeelschef' wordt in de nieuwe Europese Commissie. Wat zijn portefeuille wel wordt, wil Timmermans nog niet zeggen.

Volgende week presenteert commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn team, en dan wordt ook de taakverdeling duidelijk. "Ik heb hem vandaag gesproken, maar hij moet nog meer landen spreken, dus de zaak is nog in beweging", zei Timmermans na afloop van een lezing die hij hield in de Rode Hoed in Amsterdam.

Ook premier Mark Rutte (VVD), die dinsdag Timmermans' voordracht bevestigde, wilde niet zeggen wat hij voor takenpakket krijgt. Volgens sommige berichten zou Timmermans leiding gaan geven aan de inkrimping van het Brusselse ambtenarenapparaat, maar ook de portefeuille Handel wordt genoemd.

Timmermans zei dat het ministerschap zijn droombaan was. "De laatste jaren waren soms niet gemakkelijk, maar het ministerschap was wel het mooiste wat ik in mijn leven heb mogen doen, op beroepsmatig gebied."

Op een vraag uit de zaal na afloop van zijn lezing sprak Timmermans zich uit over de veelbesproken Europese regels die het vermogen van stofzuigers aan banden leggen. Timmermans is daar geen voorstander van. "Moet Europa zich daarmee bemoeien? Ik denk het niet."

Volgens Timmermans moet Europa meer steun zien te winnen. "Een politiek project dat niet in de harten van de mensen zit, zal uiteindelijk niet slagen."

Burgemeester Calais dreigt haven te sluiten

De burgemeester van Calais in Frankrijk wil dat Groot-Brittannië een 'krachtig gebaar' maakt om de toestroom af te remmen van migranten die het Kanaal willen oversteken naar Engeland. Zo niet, dan dreigt burgemeester Natacha Bouchart de haven van Calais te sluiten.

Calais is een springplank voor migranten uit arme landen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika die naar Groot-Brittannië willen. Zij denken dat zij in Engeland meer kans maken op een verblijfsvergunning en welstand dan in andere Europese landen.

Bouchart zei dat de migranten een zware last vormen voor haar stad en de inwoners ervan. Zij wil dat vertegenwoordigers van de Britse overheid naar Calais komen en het probleem onderkennen. Zij hoopt dat de Britten hun wetgeving veranderen, om zo migranten te ontmoedigen er naar toe te reizen.

Geen positieve dopingtests in Tour de France

Tijdens de afgelopen Tour de France is geen enkele renner betrapt op doping. De internationale wielerunie UCI maakte dinsdag bekend dat alle 719 afgenomen bloed- en urninestalen negatief zijn. Het is het tweede jaar op rij dat er geen dopinggevallen zijn in de Tour. De Luxemburger Fränk Schleck was in 2012 de laatste renner die tegen de lamp liep.

Van de 719 samples werden er 522 afgenomen tijdens de koers en 197 in de weken daarvoor. Alle analyses werden met de modernste technieken uitgevoerd in het laboratorium in het Franse Châtenay-Malabry, dat aan alle vereisten van het antidopingagentschap WADA voldoet. De stalen zullen worden bewaard om in de toekomst mogelijk nogmaals getest te worden als daar aanleiding voor is.

[MotoGP] Britse Grand Prix ťťnmalig op Donington Park

De Grand Prix van Groot-Brittannië voor MotoGP-coureurs wordt volgend jaar verreden op het circuit Donington Park. Donington Park neemt eenmalig het stokje over van Silverstone. Vanaf 2016 wordt de Britse Grand Prix verreden op het gloednieuwe circuit van Ebbw Vale in Wales.

Het contract met Silverstone loopt aan het eind van dit seizoen af. Eerder werd al bekend dat de race naar Wales ging, maar omdat het circuit er nog niet ligt had Silverstone nog goede hoop om de race in 2015 te mogen organiseren. Er is echter gekozen voor een éénmalige race op Donington Park waar van 1987 tot en met 2009 de Britse Grand Prix ook al eerder plaatsvond.

Springruiters voorlopig vijfde op ruiterspelen

De Nederlandse springruiters doen op de wereldruiterspelen in het Franse Caen na het eerste onderdeel nog volop mee in de strijd om de medailles. Bij het jachtspringen bleef zowel Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder als Jur Vrieling foutloos. Alleen Maikel van der Vleuten tikte met zijn paard Verdi een balk van de hindernis.

In het klassement van de landenwedstrijd staat Nederland voorlopig op de vijfde plaats. In het individuele klassement staat Jeroen Dubbeldam er met zijn tiende plaats van de Nederlandse ruiters het beste voor. De onderlinge verschillen zijn echter klein. De voorsprong van leider Bertram Allen uit Ierland bedraagt maar 1,25 punt op Dubbeldam.

[US Open] Peng ten koste van Bencic naar halve finale

Shuai Peng heeft de halve finale van de US Open bereikt. De Chinese versloeg de eveneens ongeplaatste Zwitserse Belinda Bencic overtuigend met 6-2 en 6-1. Voor de 28-jarige Peng is het bij haar 37e deelname aan een grandslam pas de eerste keer dat ze de laatste vier bereikt. In de halve finale stuit ze op Caroline Wozniacki (10) of Sara Errani (13).

Peng, de nummer 39 van de wereld, bezorgt haar land een onverwachte meevaller nadat de vaandeldraagster van het Chinese tennis, Na Li, zich voor aanvang van het toernooi terugtrok met een polsblessure. Peng was eerder vooral succesvol in het dubbelspel, waar ze dit jaar op Roland Garros en vorig jaar op Wimbledon de titel pakte.

Bencic kan ondanks de nederlaag terugkijken op een prima toernooi. Met haar 17 jaar was ze de jongste kwarfinaliste op de US Open sinds haar landgenote Martina Hingis in 1997 de titel pakte. De moeder van Hingis is momenteel de trainer van Bencic.

Timmermans bepleit realpolitik in 'afscheidsspeech'

De chaotische wereld van vandaag vraagt om minder idealisme en meer realpolitik. Ook moet veiligheid centraler komen te staan in het buitenlands beleid. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagavond gezegd in een toespraak in Amsterdam.

Timmermans ging in de H.J. Schoolezing in de Rode Hoed in op de wereldorde zoals die na de Koude Oorlog is ontstaan. "Het is een wereld die vraagt om realpolitik. Wij moeten de wereld weer meer zien zoals zij is en minder zoals wij wensen dat zij zou zijn", stelde Timmermans in de al maanden geleden aangekondigde lezing, die het karakter kreeg van een afscheidsspeech nu hij binnenkort naar Brussel vertrekt.

In het Nederlandse buitenlands beleid is de afgelopen jaren steeds meer nadruk op handel en economie komen te liggen. Dat is niet voldoende, betoogde Timmermans. "Wie met realisme naar de uitdagingen kijkt, zal snel tot de conclusie komen dat we het met alleen economische diplomatie niet gaan redden."

Timmermans wil meer nadruk op internationale veiligheid. Te weinig aandacht daarvoor leidt uiteindelijk tot instabiliteit. "En dan komt niet alleen onze handel, maar ons hele waardepatroon onder druk te staan." Daarbij hoort dat de militaire capaciteit van de NAVO wordt vergroot, met alle kosten van dien.

Ook bepleitte Timmermans een grotere rol op het wereldtoneel voor de EU. Daarvoor is wel meer eensgezindheid vereist. Volgens Timmermans heeft de Europese benadering van de crisis rond Oekraïne aangetoond dat dat mogelijk is. De aanpak was 'juist en onvermijdelijk', en moet worden voortgezet. De EU moet ook minder afhankelijk worden van Russisch gas.

Met Rusland moet de EU de confrontatie niet uit de weg gaan, betoogde Timmermans. "Een slappe houding van onze kant zal leiden tot nog meer minachting van president Poetin."

Voor de EU ziet Timmermans een 'nieuwe opdracht', namelijk het beschermen van Europese, democratische waarden 'in een wereld die ons niet noodzakelijkerwijs gunstig gezind is'. "Het is verleidelijk om onze ramen en deuren dicht te gooien, of om uit voorzorg in te binden. Dat is echter een vergissing. Alleen als Europeanen standvastig zijn kunnen ze hun manier van leven verdedigen."

De H.J. Schoolezing wordt jaarlijks in de Rode Hoed gehouden op initiatief van het weekblad Elsevier. De lezing is genoemd naar de in 2007 overleden journalist H.J. Schoo en werd vorig jaar gehouden door premier Mark Rutte (VVD).

Timmermans haalt hard uit naar Poetin

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, nu ook officieel kandidaat voor een zware post in de Europese Commissie, heeft dinsdag harde kritiek geleverd op de Russische president Vladimir Poetin. Poetin is volgens Timmermans "een meester in escalatie" van conflicten.

Timmermans zei dat dinsdag in de H.J. Schoo-lezing die jaarlijks door Elsevier wordt georganiseerd. Poetin voert volgens Timmermans in het conflict in Oekraïne een destructieve lijn. En het lijkt er niet op dat hij van plan is daar van af te stappen, aldus de PvdA-minister.

Timmermans: "Sterker nog, hij lijkt er dagelijks nog een schepje bovenop te doen. Ik moet mij hoeden voor gepsychologiseer, maar het is een ervaringsfeit dat president Poetin een meester is in escalatie die nog niet de schoonheid van de-escalatie heeft ontdekt."

Timmermans haalt hard uit naar Poetin
Timmermans haalt hard uit naar Poetin (Foto: ANP)

Dijksma: niet alle schade van boycot wordt vergoed

Niet alle schade als gevolg van de Russische boycot van Nederlandse groente en fruit zal worden gecompenseerd. Die boodschap gaf staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) dinsdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. "Dat zal niet gebeuren."

"De maatregelen zijn bedoeld als steun in de rug, maar het is niet zo dat elke schade die er is volledig gecompenseerd wordt", zei Dijksma, die aangaf dat zij aan verwachtingsmanagement moet doen. De maatregelen zijn evenmin bedoeld om de structurele problemen in de tuinbouwsector op te lossen, aldus de bewindsvrouw.

De Europese Unie heeft 125 miljoen euro uitgetrokken om gedupeerde boeren te compenseren. Inmiddels zijn er ongeveer tachtig verzoeken om compensatie binnengekomen, zei Dijksma. Daarnaast kunnen getroffen bedrijven een beroep doen op arbeidstijdverkorting en een garantstelling. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de getroffen maatregelen, bleek tijdens het debat.

Dijksma zei verder dat inmiddels ook duizenden kilo's groente en fruit hun weg vinden naar de voedselbanken.

Zes doden bij Amerikaanse aanval in SomaliŽ

Bij een operatie van het Amerikaanse leger in Somalië zijn zes strijders van de terreurbeweging Al-Shabab gedood. Dat heeft de strijdgroep dinsdag bevestigd. Het is nog niet bekend of leider Ahmed Abdi Godane onder de slachtoffers is.

Een woordvoerder van Al-Shabab zei wel dat Godane in een van de twee voertuigen zat die maandag door de Amerikanen onder vuur genomen werden. De auto's waren op weg naar de kuststad Barawe, de belangrijkste basis van de rebellengroep. Volgens de gouverneur van de regio Neder-Shabelle werden bij de operatie bases van Al-Shabab met drones aangevallen.

Na de aanval arresteerden gemaskerde moslimstrijders tientallen inwoners van de regio die zij verdenken van spionage voor de Verenigde Staten. Volgens een ooggetuige worden zelfs de jungles uitgekamd en rondtrekkende nomaden verhoord.

De 37-jarige Godane is sinds 2007 de geestelijk leider van Al-Shabab. Onder zijn leiding sloot de beweging een bondgenootschap met Al-Qaida en werd in 2013 een aanslag gepleegd op een winkelcentrum in Kenia, waarbij 67 mensen om het leven kwamen. De VS hebben ruim vijf miljoen euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de arrestatie van Godane.

Als Godane bij de aanslag om het leven is gekomen, dan kan dat volgens analisten wel eens tot gevolg hebben dat Al-Shabab de banden met Al-Qaida verbreekt en zich aansluit bij de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), die in Syrië en Irak actief is. Omdat Godane geen opvolger heeft aangewezen en er berichten zijn dat het rommelt aan de top van Al-Shabab lijkt een machtsstrijd zeer waarschijnlijk.

Konami gaat iets verklappen

Konami rolt hard deze maanden. Eerst al een dikke demo neerzetten met P.T., daarna een megatonnetje doen met het feit dat Metal Gear Solid V naar Steam komt. En om het af te ronden gaan ze een grote aankondiging doen op de Tokyo Game Show.

Dit maakte eindbaas Hideo Kojima bekend. Wat het zal zijn kan iedereen alleen maar gissen. Komt eindelijk dan een releasedatum? Of nog een dikke demo? Helaas moeten we nog wel even wachten, want de Tokyo Game Show vind pas plaats vanaf 18 september.

Metal Gear Solid

AzG: wereld verliest strijd tegen ebola

De wereld 'verliest het gevecht tegen ebola'. Dat heeft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen dinsdag gezegd op een bijeenkomst bij de Verenigde Naties in New York. Volgens Joanne Liu van AzG kan de organisatie de enorme vraag naar hulp niet aan.

"De ergste ebola-uitbraak in de geschiedenis duurt nu al zes maanden en het lukt de wereld niet om deze een halt toe te roepen", aldus Liu. "Behandelcentra voor ebola zijn verworden tot plaatsen waar mensen in hun eentje sterven en waar weinig meer dan palliatieve zorg kan worden geboden."

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft landen opgeroepen snel meer hulp te sturen naar de getroffen landen. WHO-chef Margaret Chan waarschuwde dat de uitbraak 'nog erger wordt' en dit vereist dat er wereldwijd meer moet worden gedaan. Chan bedankte landen die al een bijdrage hebben geleverd, maar drong aan op meer hulp.

David Nabarro van de Verenigde Naties zei dat de VN van plan zijn om hulpverleners uit het buitenland naar het gebied te sturen. Ameerah Haq, hoofd van de afdeling ondersteuning van de VN, waarschuwde echter dat er dan eerst garanties moeten komen voor evacuaties en de behandeling van hulpverleners die besmet raken. "Zonder het een, zal het ander niet gebeuren."

Dinsdag werd bekend dat een Amerikaanse arts besmet is met ebola. De man werkte op de afdeling verloskunde van een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, aldus Serving in Mission (SIM), een groep missionarissen. Het is niet duidelijk hoe de man het virus heeft opgelopen. Vorige maand liepen ook al twee Amerikanen het virus op. Ze werden uit Liberia geëvacueerd.

De ebola-uitbraak in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria heeft inmiddels al vijftienhonderd levens geëist.

Gewonde OekraÔense militiaren naar Duitsland

Twintig militairen van het Oekraïense leger die gewond zijn geraakt bij de strijd in het oosten van het land zijn dinsdag met een Duits legervliegtuig naar Duitsland overgebracht. Dat heeft een woordvoerder van de Bundeswehr dinsdag gezegd, meldt de Süddeutsche Zeitung. De militairen, onder wie enkele zwaargewonden, worden in militaire hospitaals verpleegd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bracht kortgeleden een bezoek aan Kiev. Bij dat bezoek bood ze de hulp van Duitsland aan bij het verplegen van gewonde militairen.

[Vuelta] Verwondingen Quintana vallen mee

Nairo Quintana heeft vandaag erg veel geluk gehad tijdens de tijdrit in de Vuelta à España. De renner van Movistar hield na een zware valpartij slechts enkele, niet al te zware, verwondingen over.

Quintana smakte tijdens een afdaling hard tegen het asfalt en kon een vangrail ternauwernood ontwijken. De Spaanse renner, die te boek stond als één van de favorieten voor de eindzege, had na de valpartij last van voet, knie en rug. Toch zijn de verwondingen volgens zijn werkgever niet ernstig.

Uiteindelijk verloor Quintana ruim vier minuten. "Gelukkig kon ik mezelf goed opvangen en heb ik niet erg veel schade opgelopen", aldus de renner na afloop. "Ik heb veel schaafplekken, maar ik denk dat het niets ernstigs is. Het fietsen ging nog goed."

Miyaichi nog niet in actie voor FC Twente

FC Twente kan voorlopig nog niet beschikken over Ryo Miyaichi. De huurling van Arsenal heeft nog geen werkvergunning en mag daardoor nog niet voor de Tukkers in actie komen.

Alfred Schreuder, trainer van FC Twente, gaat er daarom vanuit dat Miyaichi deze week nog niet mee kan trainen. De verwachting is dat dit volgende week wel gaat gebeuren, waardoor de Japanner hoogtwaarschijnlijk inzetbaar is in de derby tegen Go Ahead Eagles.

Zimling sprak met SchŲne over Ajax

Niki Zimling heeft dinsdag getekend bij Ajax. De Deense middenvelder, die door de Amsterdammers de rest van het seizoen wordt gehuurd van Bundesligaclub FSV Mainz, gaat met rugnummer 32 spelen. Hij is gehaald als vervanger van de naar Manchester United vertrokken Daley Blind. Ajax heeft ook een optie tot koop bedongen op de 29-jarige Deen.

Voormalig N.E.C. Nijmegen-speler Zimling is duidelijk over zijn waarde voor Ajax. "Ik breng veel ervaring mee en wil er alles aan doen om Ajax vooruit te brengen." In Nijmegen was zijn landgenoot Lasse Schöne ook al zijn teamgenoot. Zimling raadpleegde hem dan ook over Ajax. "Ik heb nog met hem gebeld over deze overstap. Hij is heel erg positief over Ajax. 'Nergens meer aan denken en gewoon tekenen', adviseerde hij."

Zimling mag dan wel de vervanger van Blind zijn, technisch directeur Marc Overmars vergelijkt hem liever met een andere oud-Ajacied. "Niki is meer een type Jantje Wouters. Een geboren leider, iemand die de groep kan corrigeren."

'Neanderthalers mogelijk op twitter'

Het beeld dat de goegemeente heeft over de Neanderthaler kan op de schop. In een grot op Gilbraltar is namelijk abstracte kunst gevonden, die toegeschreven wordt aan de verdwenen neef van de homo sapiens.

Het kunstwerk bestaat uit een aantal lijnen die tezamen een heuse hashtag lijken te vormen. Er is dus een klein kansje dat er nog een woord achter heeft gestaan. Het enige probleempje lijkt te zijn dat de tekening een kleine 40.000 jaar ouder is dan twitter. Oudheidkundigen leggen het daarom anders uit en zijn van mening dat de uitgestorven menssoort in staat was zich artistiek te uitten. Maar het kan natuurlijk zijn dat de archeologen logen.

Eerder al moest het beeld van de Neanderthaler als een primitieve woesteling worden bijgesteld, toen onderzoek aantoonde dat deze misschien wel over een groter intellect beschikte dan de moderne mens. Ook qua cultuur kon de oermens zich meten met de hedendaagse en enig overgebleven versie. Gebleken is dat ook zij hun doden begroeven, veredelde loombandjes droegen en er meer op hun dieet stond dan alleen gestoofde mammoet.

FOK!ker genaaid door Kapitein Iglo

Consumenten worden al jaren opgelicht door niemand minder dan Kapitein Iglo. Dit blijkt uit gedegen speurwerk van FOK!ker CarltonBanks.

De FOK!ker heeft blijkbaar tijd te veel, want hij heeft een doosje met acht vissticks vergeleken met eentje met vijftien stuks. En hier een hele berekening op losgelaten.

"Vijftien vissticks kosten €3,09, dus €0,206 per stick", rekent CarltonBanks uit in zijn topic. "Acht vissticks kosten €1,65, en dat is €0,20625 per stick. Natuurlijk word je opgelicht bij kleinere verpakkingen en het label 'actie' slaat natuurlijk nergens op. Dit marginale verschil gun ik ze wel."

Toen de zolderkamerautist verder ging rekenen, ontdekte hij dat wij allemaal massaal worden genaaid. Het gewicht van de inhoud van de dozen is namelijk niet in verhouding. De verpakking met acht vissticks weegt namelijk 224 gram, terwijl die met vijftien vissticks 450 gram weegt.

"Vijftien vissticks = 450 gram = 30 gram per visstick", zo rekent de FOK!ker. "Acht vissticks = 224 gram = 28 gram per visstick. Er zit fucking minder vis in een visstick uit een 8-pack, dan in een 15-pack."

"Ik voel me genaaid en ben ontroostbaar", besluit hij. Kapitein was helaas niet bereikbaar voor commentaar.

Rutte hoeft niet naar debat over jihadstrijders

Premier Mark Rutte (VVD) hoeft donderdag niet naar de Tweede Kamer te komen voor een debat over de aanpak van jihadstrijders. PVV-leider Geert Wilders wilde dat Rutte erbij zou zijn, maar kreeg onvoldoende steun van de rest van de Kamer.

Rutte is donderdag, als het debat op de agenda staat, bij de NAVO-top in Wales. Volgende week is hij ook niet beschikbaar, om redenen die niet meteen duidelijk waren. Een meerderheid van de Kamer vindt het belangrijk om het debat op korte termijn te houden en wil geen uitstel om de aanwezigheid van Rutte mogelijk te maken.

De Kamer spreekt donderdag met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), die onlangs een actieplan tegen extremisme en radicalisering presenteerden.

Kamer debatteert over functioneren Zorgautoriteit

Het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt op korte termijn besproken in de Tweede Kamer. Een verzoek daartoe van PVV-Kamerlid Reinette Klever kreeg dinsdagmiddag steun van een ruime Kamermeerderheid.

Aanleiding is het kritische rapport van de commissie-Borstlap over de NZa. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet daar tekst en uitleg over komen geven. SP-Kamerlid Renske Leijten vroeg zich af of Schippers nog wel 'geloofwaardig kan opereren' op dit onderwerp.

Uit het rapport blijkt onder meer dat het ministerie van Volksgezondheid en de NZa te nauwe banden onderhouden. Bovendien bestaat volgens de commissie een spanningsveld tussen de verschillende rollen die de NZa heeft. De organisatie is verantwoordelijk voor zowel het opstellen van als de controle op de regels voor ziekenhuis en zorgverzekeraars.

NAVO flink populairder onder Nederlanders

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt het lidmaatschap van de NAVO van groot belang voor de veiligheid van Nederland. Dat is een forse toename ten opzichte van eind vorig jaar, toen iets meer dan de helft dat vond. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Atlantische Commissie.

Sinds 2011 vonden steeds minder mensen het lidmaatschap van de NAVO van belang. Die dalende trend is nu een halt toegeroepen, concludeert het onderzoeksbureau. De toename heeft volgens het onderzoeksbureau te maken met de 'geopolitieke onrust' van de afgelopen maanden.

Het onderzoeksbureau vroeg Nederlanders ook naar hun mening over defensie. De organisatie krijgt het rapportcijfer 6,6, een vergelijkbaar cijfer als bij de meting in juni vorig jaar. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt het cijfer 6,6.

De Atlantische Commissie, opgericht in 1952, is een onafhankelijk forum voor het publieke debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken.

Borden koningshuis tentoongesteld in Hermitage

Het Koninklijk Huis heeft twintig handbeschilderde borden ter beschikking gesteld aan Hermitage Amsterdam. De borden komen uit de eigen collectie van de Oranjes en behoren tot het Russische servies van grootvorstin Anna Paulowna. Dat heeft de Hermitage Amsterdam dinsdag bekendgemaakt.

Anna Paulowna kreeg het servies van haar broer tsaar Alexander I voor haar bruiloft met prins Willem Frederik, die later koning Willem II werd. Het servies behoorde tot haar bruidsschat en wordt door koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog gebruikt bij staatsdiners.

Het servies bestond verder uit soepterrines, tal van schalen en 288 platte en 120 diepe borden. Op elk bord staat een ander tafereel, zoals spelende kinderen en beelden uit Rusland.

De borden zijn te zien in de Regentessenkamer in het kader van de tentoonstelling Dining with the Tsars. De tentoonstelling is van 6 september tot 1 maart te zien.

IS onthoofdt ook Amerikaan Steven Sotloff

De jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft ook de Amerikaanse journalist Steven Sotloff onthoofd. Dat blijkt volgens monitorgroep SITE uit videobeelden die op internet zijn gezet.

Sotloff was eerder te zien in het filmpje van de onthoofding van fotojournalist James Foley, die werd omgebracht uit wraak voor Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Irak. Sotloff zou hetzelfde lot als Foley ondergaan als de VS daarmee door zouden gaan, dreigde IS.

De moeder van Sotloff deed vorige week in een boodschap aan IS een beroep op de groep om het leven van haar zoon te sparen. Hij kon geen enkele invloed op het beleid van de regering uitoefenen, zei zij.

Cee Lo Green praat verkrachting goed

Cee Lo Green heeft zo zijn eigen ideeën over verkrachting. De zanger, die werd beschuldigd van het drogeren en misbruiken van een vrouw, vindt dat je geen seks kunt hebben tegen iemands wil als die persoon buiten bewustzijn is. "Mensen die zijn verkracht, herinneren zich dat", twitterde Green dinsdag.

"Het is geen verkrachting als iemand niets eens bij bewustzijn is", vervolgde de zanger. "Als iemand inbreekt in een huis dan liggen er glasscherven op de grond. Waar is dan het plausibele bewijs dat iemand is verkracht?"

Green kreeg meteen veel kritiek op zijn berichten. De zanger bood direct zijn excuses aan en verwijderde de tweets vervolgens. Kort daarna haalde hij zijn twitteraccount offline. Entertainmentsite Buzzfeed wist de berichten op te duikelen.

De 39-jarige zanger kreeg vrijdag een taakstraf van 35 dagen en een proeftijd van drie jaar opgelegd omdat hij een vrouw een soort xtc had gegeven. De dame werd naar eigen zeggen naakt wakker naast de zanger en kon zich niets herinneren, waarna ze de conclusie trok dat ze was gedrogeerd. Wel hadden de twee al maanden een relatie.

De zanger gaf inderdaad toe de drug met haar te hebben gedeeld, maar ontkende dat zonder haar medeweten te hebben gedaan. Green werd eerder al vrijgesproken van aanranding omdat er niet genoeg bewijs is. Hij kreeg de straf opgelegd vanwege drugsgebruik.

Blauwhelmen in Mali gedood door landmijn

Vier soldaten van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali (Minusma) zijn dinsdag om het leven gekomen toen hun konvooi in het noorden van Mali op een landmijn reed. Vijftien anderen raakten gewond. Dat heeft de woordvoerder van de VN-missie tegen het persbureau Reuters gezegd.

Het incident speelde zich af op ongeveer dertig kilometer ten noorden van Kidal, zei woordvoerder Olivier Salgado. Van de gewonden waren er zes 'zeer ernstig' aan toe. Salgado zei dat Minusma een onderzoek heeft ingesteld, maar nog niet kan zeggen wie de landmijn heeft geplaatst.

De militairen kwamen van een basis in Aguelhok. Volgens een VN-medewerker behoorden ze tot een contingent uit Tsjaad.

Van de VN-missie in Mali maken ook Nederlandse militairen deel uit. Minusma staat onder leiding van de Nederlander Bert Koenders.

AZ wist al vijf weken wat bij Van Basten speelde

De gezondheidsproblemen van Marco van Basten werden vijf weken geleden kenbaar gemaakt bij de directie van AZ. dit liet directeur voetbalzaken Earnest Stewart vandaag aan RTV Noord-Holland weten.

Stewart gaf te kennen dat de club er in die periode alles aan gedaan heeft om de situatie onder controle te krijgen, maar dat is dus niet gelukt. "Maar op een gegeven moment meldde Marco zich ziek. Intern snappen we hoe het zit en moeten we hem zijn rust gunnen."

Toch hoopt Stewart Van Basten op korte termijn weer te zien. "Het is moeilijk te zeggen hoe het is als je elkaar lijfelijk niet ziet. Wel is er telefonisch contact en via appjes en sms", aldus de directeur voetbalzaken, die het een lastige situatie vindt. "We moeten er voor zorgen dat Marco de rust krijgt om terug te keren, of niet, of wat dan ook. Duidelijk is wel dat dit niet binnen een dag is opgelost."

Honderden sieraden van bejaarden in woning vrouw

In de woning van een 31-jarige vrouw die eind juli werd opgepakt zijn honderden gestolen sieraden gevonden. De verdachte maakte ze buit tijdens vier- tot vijfhonderd bezoekjes aan bejaarde vrouwen in bejaardentehuizen, meldt de politie. De vrouw werd eind juli aangehouden toen ze net in een bejaardenhuis in Delden had toegeslagen.

De vrouw wisselde vaak van haarkleur en soms van kapsel en sloeg vooral rond lunchtijd toe, als het over het algemeen rustig is in tehuizen. Ze gaf zich veelal uit als bezoeker, maar als ze eenmaal aanklopte bij een bewoner zei ze juist dat ze een medewerker was.

Vooral de duurdere juwelen die de vrouw meegriste verkocht de vrouw. Bij haar thuis lagen vooral nog zilveren sieraden en juwelen met een laag goudgehalte. Mogelijke slachtoffers kunnen vrijdag in Apeldoorn kijken of onder de teruggevonden waar ook hun eigendommen zitten.

Zoon Brunswijk gearresteerd met 5,5 kilo coke

Op de luchthaven van Paramaribo is maandag een man aangehouden met 5,5 kilogram cocaïnepasta in zijn bagage. Volgens Surinaamse media gaat het om een 29-jarige zoon van ex-rebellenleider en parlementslid Ronnie Brunswijk. De verdachte zou de Nederlandse nationaliteit bezitten.

De zoon van Brunswijk werd betrapt door een speciale politie-eenheid, getraind in het opsporen van drugssmokkelaars. Intussen zit hij in de cel, maar weigert hij volgens de politie mee te werken aan het onderzoek.

Vader Ronnie Brunswijk zegt tegen nieuwssite Starnieuws 'ontgoocheld' te zijn in zijn zoon. "Ik vind dit heel vervelend en ben enorm geschrokken toen ik het hoorde. Mijn zoon woont sinds zijn vierde jaar in Nederland. Hij is niet dagelijks in mijn omgeving. Ik vind het jammer dat hij geen rekening heeft gehouden met mijn politieke functie."

Brunswijk zegt verder dat het recht zijn loop moet hebben en dat hij ook zelf zal uitzoeken hoe zijn zoon aan de cocaïne is gekomen.

Ronnie Brunswijk werd zelf in 1999 wegens drugshandel door een Nederlandse rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel. Die straf heeft hij nooit uitgezeten. In 2010 vormde hij samen met voormalig legerleider Desi Bouterse - ook in 1999 veroordeeld wegens drugshandel - een regering.

Bouterse en Brunswijk, de invloedrijkste Surinaamse politici van het moment, zijn in korte tijd allebei in verlegenheid gebracht door criminele activiteiten van hun zonen. Dino Bouterse werd een jaar geleden door Panama uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Vorige week bekende hij deelname aan terroristische activiteiten, drugshandel en wapensmokkel.

Bouterse junior riskeert vijftien jaar cel tot levenslang, Brunswijk junior kijkt aan tegen maximaal twintig jaar gevangenis.

Kamer spreekt over probleemgemeenten jeugdzorg

De Tweede Kamer debatteert op 'korte termijn' over de gemeenten die de jeugdzorg maar niet op orde krijgen. Een verzoek van D66 voor een debat werd dinsdag gesteund in de Kamer. Een kwart van de vierhonderd gemeenten zou niet voorbereid zijn op de nieuwe taken die zij op 1 januari krijgen.

Alleen de PVV steunde het verzoek van D66-Kamerlid Vera Bergkamp niet. "De PVV wil alleen een debat steunen wanneer D66 zijn steun aan het kabinet intrekt", zei PVV-Kamerlid Fleur Agema.

Vorige week werd duidelijk dat een kwart van de gemeenten nog niet goed voor ogen heeft hoe zij de jeugdzorg op 1 januari gaan regelen.

Daarop dreigden staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) met ingrijpen. De gemeenten worden de komende tijd eerst doorgelicht.

Justin Bieber weer opgepakt om rijgedrag

Justin Bieber heeft zich voor de zoveelste keer misdragen. De zanger werd vrijdag gearresteerd in Canada nadat hij met een quad op een busje was geknald. Bieber wordt beschuldigd van gevaarlijk rijgedrag en agressiviteit maar mocht na een paar uur het politiebureau weer verlaten.

Bij de knal in Ontario raakte niemand gewond. Wel gingen de 20-jarige zanger en de chauffeur met elkaar op de vuist. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de twee schade opliepen tijdens de vechtpartij.

De zanger werd na het ongeluk opgepakt en later weer vrijgelaten. Bieber moet zich op 29 september in de rechtbank verantwoorden voor zijn gedrag.

Het is de zoveelste keer dat de zanger de mist in gaat. In thuisland Canada wordt Bieber verdacht van de mishandeling van een limousinechauffeur. Ook over de grens overtreedt hij geregeld de wet.

Zo werd de zanger in januari in Miami opgepakt omdat hij roekeloos rijgedrag vertoonde en onder invloed achter het stuur zat. In juli ging Bieber akkoord met een proeftijd van twee jaar en een cursus woedebeheersing vanwege het met eieren bekogelen van de woning van zijn buurman in Los Angeles.

[Vuelta] Contador grijpt macht na val Quintana

Alberto Contador is de nieuwe leider in de Vuelta. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo werd dinsdag in de lastige tijdrit vierde op 39 seconden van dagwinnaar Tony Martin. Op de meeste van zijn concurrenten voor het klassement won Contador echter tijd. Hij profiteerde dus van de val van rodetruidrager Nairo Quintana. De Colombiaan verloor ruim vier minuten.

De 36,7 kilometer lange tijdrit van Real Monasterio de Santa Maria de Veruela naar Borja was in drie stukken te verdelen. Vanaf de start moest ruim driehonderd meter worden geklommen naar de top van de Alto del Moncayo. Daarna volgde een deel technische afdaling en in het derde deel liep de weg nog steeds iets omlaag richting finishplaats Borja.

Die route betekende dat de klassementsrenners de strijd om het rood met elkaar aangingen. Martin (Omega Pharma-Quick-Step) had al vroeg de snelste tijd neergezet, maar de tijd van de Duitse tijdritspecialist bij het eerste tussenpunt op de top van de klim, werd door de nodige mannen verbeterd. De wereldkampioen bleek echter in het restant zo hard te hebben gereden dat hij toch de etappe won.

Contador toonde zich van de klassementsrenners al vroeg de sterkste. Waar hij nog met een achterstand van drie tellen op Quintana (Movistar) was begonnen, had hij die al snel goed gemaakt. Op de top van de Moncayo was hij de snelste met twintig tellen voorsprong op de Colombiaan.

Een andere Colombiaan was in het tweede en derde deel nog veel sneller. Martins ploeggenoot Rigoberto Uran werd op de streep de beste man uit het klassement met slechts vijftien seconden achterstand op Martin. Achter Fabian Cancellara (Trek) was dat goed voor de derde tijd en die plaats neemt hij ook in in het klassement. Quintana's ploegmaat Alejandro Valverde staat in de rangschikking 27 seconden achter op Contador, Uran geeft 59 seconden toe.

Robert Gesink werd achttiende in de tijdrit en had 2.01 minuten meer nodig voor de tijdrit dan Martin. De Belkin-renner zakt een plaats en staat negende. Zijn achterstand op Contador bedraagt 2.38 minuten. Wilco Kelderman klimt juist in het klassement. Dankzij een 32e plaats dinsdag op 2.22 minuten gaat hij van de zestiende naar de twaalfde stek. Hij geeft 3.29 toe.

Tweede klant test nieuwe techniek ASML succesvol

Een tweede klant van ASML heeft met succes een test afgerond met chipmachines die werken op basis van de nieuwe extreme-ultraviolettechnologie (EUV). Dat maakte de chipmachinefabrikant dinsdagmiddag bekend.

Een proefapparaat produceerde in 24 uur ongeveer zeshonderd exemplaren van halfgeleidermateriaal. Eind juli werd bekend dat dit ook al lukte met hetzelfde type systeem bij klant IBM. Toen ging het om 637 wafers in een etmaal. Vooralsnog mikt ASML op een productiesnelheid van vijfhonderd wafers per dag.

Met de EUV-techniek moeten chips van smartphones en tablets meer informatie kunnen verwerken. Met de huidige techniek is dat bijna niet meer mogelijk. In 2012 pompten klanten Samsung, Intel en TSMC 1,4 miljard euro in ASML om de ontwikkeling te versnellen.

'Tamata twee maanden uitgeschakeld'

PSV kan voorlopig geen beroep doen op Abel Tamata. Dit meldt het Eindhovens Dagblad vanavond. De verdediger van PSV heeft een kleine breuk in zijn middenvoetsbeentje en mag naar verwachting twee maanden niet spelen.

Tamata liep de blessure op tijdens de Europa League-wedstrijd tegen FC Shakhtyor Salihorsk (2-0 zege). Toch werd de kwetsuur vandaag na een controle in het ziekenhuis pas vastgesteld. De verwachting is dat Jetro Willems, normaal gesproken de eerste keus als linksback, zijn basisplaats hierdoor terugkrijgt.

Chinese gevangenen doden bewaker en ontsnappen

De Chinese autoriteiten loven een beloning van 36 duizend euro uit voor tips die leiden tot de arrestatie van drie gedetineerden die dinsdag een bewaker vermoordden, zich vermomden als politieagenten en uit de gevangenis ontsnapten. Dat schrijft het dagblad van de Communistische Partij. De politie heeft de omgeving afgezet met controleposten.

De criminelen ontsnapten uit het Yanshou-detentiecentrum buiten de miljoenenstad Harbin. Het komt vrijwel nooit voor dat mensen erin slagen uit Chinese gevangenissen te ontsnappen.

Vliegramp MH17 herdacht in Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag de slachtoffers herdacht die deze zomer om het leven kwamen bij de vliegramp in Oekraïne. "Samen zijn we boos, samen zijn we verdrietig, samen herdenken we", zei premier Mark Rutte (VVD). "Namens de regering wens ik alle nabestaanden veel kracht toe bij het verwerken van dit onvoorstelbaar grote verdriet."

"Voor sommige gebeurtenissen zijn nauwelijks woorden te vinden. De ramp met vlucht met MH17 op 17 juli is zo'n gebeurtenis", zei Rutte. "298 passagiers onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur werden bruut uit het leven weggerukt, onder hen waren 196 Nederlanders. Na bijna zeven weken is het nog steeds nauwelijks te bevatten en om stil van te worden."

Rutte herhaalde dat alles wordt gedaan om ervoor te zorgen dat alle slachtoffers worden geïdentificeerd. In de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum waar specialisten werken aan de identificatie zijn inmiddels 183 slachtoffers geïdentificeerd. "Ons land stond stil deze zomer. In kerken en op scholen. In sportclubs en op gemeentehuizen. Op de A2 en langs de A27 van Eindhoven naar Hilversum."

Ook Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stond in een toespraak stil bij de vliegramp. Ze benadrukte dat de passagiers begonnen aan een avontuurlijke reis of op weg waren naar een congres, toen ze 'plots het slachtoffer werden van een gewapend conflict'. "De zomer die in Nederland voor veel mensen net was begonnen was voor veel mensen in een klap voorbij. De zon maakte plaats voor verdriet. Boosheid en rouw."

Na beide toespraken hield de Tweede Kamer een minuut stilte.

In Duitsland opgepakte jihadronselaars in Nederland

De twee Haagse jihadronselaars die vorige week in Duitsland werden aangehouden zijn in Nederland. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag weten.

Het echtpaar wordt samen met een man die vorige week in Den Haag werd aangehouden verdacht van opruiing en haatzaaien met als doel het aanzetten tot terreur. De twee mannen worden ook verdacht van het rekruteren van jihadgangers om te vechten in Syrië en Irak.

De 32-jarige man die nu naar Nederland is gebracht was vorige maand een van de twee sprekers op een demonstratie voor terreurbeweging IS in de Haagse Schilderswijk. Het gaat om Azzedine C., alias Abou Moussa.

Oppositie wil Miljoenennota hebben

Het kabinet moet de stukken voor Prinsjesdag nog dinsdagmiddag naar de Tweede Kamer sturen. Dat eiste althans de SP, die steun kreeg van PVV, CDA en Partij voor de Dieren.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) hekelde het feit dat de coalitiepartijen en de 'constructieve oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP al weten wat er in de Miljoenennota komt te staan en daarover zouden lekken naar de media. De premier heeft 99 Kamerleden een 'roeptoeter' gegeven en de overige oppositieleden staan met lege handen en kunnen het kabinet niet controleren, zei hij.

Het verzoek werd niet gesteund door de vijf partijen die samen de begroting hebben opgesteld. Alexander Pechtold (D66) zei 'reuze benieuwd' te zijn naar de stukken, maar steunde het voorstel niet. Martijn van Dam (PvdA) wees er fijntjes op dat in de grondwet staat dat de regering de begroting niet eerder dan op Prinsjesdag naar de Kamer stuurt.

De houding van deze partijen schoot Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV) in het verkeerde keelgat. Volgens Roemer is er een 'groot onderliggend probleem' waarbij een groot deel van de Kamer blijft lekken naar de media. "Ik doe een beroep op u, want zo kan het niet werken", zei Roemer tegen Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD).

Die kreeg ook nog een standje van Wilders, nadat ze de microfoon van Van Raak had uitgezet toen die nog wat wilde zeggen. "Ik vind het niet aangaan dat u de microfoon uitdraait van een collega die terecht boos is", zei hij. De PVV deelt de woede over het lekken 'van alle kanten'. Pechtold gedraagt zich als 'onderkoning van Nederland', terwijl de rest van de Kamer van niets weet.

Van Miltenburg antwoordde dat ze Van Raak ruim de gelegenheid had gegeven om zijn punt te maken. Diens voorstel stuurt zij door naar premier Mark Rutte (VVD).

Timmermans voorgedragen als eurocommissaris

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is door het kabinet voorgedragen als eurocommissaris. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag officieel bekendgemaakt in de Tweede Kamer.

Rutte zei niet welke portefeuille Timmermans krijgt in de Europese Commissie. Wel zei hij dat de benoeming van Timmermans 'past in de strategie van het kabinet om een belangrijke portefeuille te krijgen'.

"De bijzondere capaciteiten van Timmermans worden in Nederland en Brussel breed erkend. Het kabinet heeft er het volste vertrouwen in dat hij de komende jaren een belangrijke rol zal spelen in Europa en voor Nederland", zei Rutte.

Rutte zei niet wanneer Timmermans vertrekt, en ook niet wie hem opvolgt. Voor zijn opvolging wordt de naam van PvdA'er Bert Koenders genoemd. Koenders was eerder minister voor Ontwikkelingssamenwerking en is nu hoofd van de VN-missie in Mali.

Rutte heeft lang gezwegen over wie het kabinet zou voordragen voor een post in Brussel. Duidelijk was wel dat het een zittende minister van de PvdA zou worden. Als mogelijke kandidaten werden naast Timmermans de ministers Jeroen Dijsselbloem en Lilianne Ploumen genoemd. Maandag werd duidelijk dat Timmermans het zou worden.

Dead or Alive 5 draait op 1080p met 60fps

Koei Tecmo heeft goed nieuws: Dead or Alive 5: Last Round draait op 1080p met 60fps op zowel PlayStation 4 als Xbox One. Je dlc van Dead or Alive 5 en Dead or Alive 5 Ultimate  kun je meenemen naar next gen. Dead or Alive 5: Last Round heeft meer vechters en kostuums ooit.

Yosuke Hayashi is ‘Team Ninja leader’ en hij verklaart, “Dead or Alive 5 Last Round marks an exciting step forward for the franchise, and one that fans have been asking for. (…) Bringing the game to a new generation of consoles is allowing us to create the most graphically striking version of any Dead or Alive game ever, and we are very happy to give our fans the chance to experience our signature high energy fighting entertainment as only the latest consoles can deliver it."

Er zijn meer dan 300 kostuums verkrijgbaar, die je kunt vrijspelen. Ook kun je voor het eerst in Dead or Alive haarstijlen aanpassen en accessoires gebruiken. Je kunt dlc van de vorige uitgaves meenemen, maar dit zou ook kunnen betekenen dat je deze opnieuw kunt aanschaffen.

In Dead or Alive 5: Last Round zijn de meeste vechters ooit te vinden. 29 stuks, te weten: Hayabusa, Hayate, Kasumi, Ayane, Rig, Momiji, Leon, Kokoro, Tina, Lisa, Brad Wong, Jann Lee, Hitomi, Leifang, Christie, Eliot, Leon, Gen Fu, Bayman, Bass, Zack, Helena, Marie Rose, Phase 4, Nyotengu, Akira, Pai, Jacky en Sarah Bryant. Het is niet uitgesloten dat er nog meer vechters later worden onthuld. Er blijkt met deze informatie weinig van een samenwerking met Senran Kagura.

Op de Tokyo Game Show zal er een speelbare demo zijn voor de PlayStation 4. De digitale download van Dead or Alive 5: Last Round kost £34,99 (€44,00) voor PlayStation 4 en Xbox One. Voor PlayStation 3 en Xbox 360 is de prijs £24,99 (€31,45). Deze prijzen kunnen uiteraard nog wijzigen.

lr2lr1

lr3

lr hoes

Fatima Moreira de Melo zonder gÍne uit de kleren

Fatima Moreira de Melo trok zonder enig schaamtegevoel haar kleding uit voor de nieuwe RTL-serie Bluf. "Ik ben met weinig gêne opgevoed en uiteindelijk denk ik: ach, we zijn allemaal naakt geboren", doet Moreira de Melo uit de doeken voor de camera van Novum Nieuws.

Toch was het opnemen van de vrijscène met hoofdrolspeler Achmed Akkabi spannend voor de 36-jarige professioneel pokeraar. "Ik heb wel wat dingen moeten doen die als gênant bestempeld kunnen worden. Het is natuurlijk geen dagelijks gebruik dat je even met iemand anders het bed induikt. Ten minste, voor mij niet."

Door de scène uitgebreid door te nemen met Akkabi was het voor Moreira de Melo 'goed te doen'. "We hadden het erover hoe je zoiets normaal aanpakt, hoe het voor hem voelt. Dat stelde mij gewoon gerust." Moreira de Melo hoefde voor Bluf niet helemaal naakt. Hoeveel de kijker van haar lijf te zien krijgt, blijkt vanaf 11 september als de serie op de buis komt.

Volgens Akkabi, die in Bluf een succesvolle pokerspeler speelt, is Moreira de Melo een natuurtalent. "Ik was zeker onder de indruk. Niet alleen van haar pokerskills, maar ook acteren kan ze. Fatima is een hele mooie, naturel actrice. Hier en daar kon ze misschien een tip gebruiken, maar over het algemeen was meteen duidelijk dat ze dit gewoon kan." Moreira de Melo kon de cast op haar beurt ook de nodige adviezen gegeven. "Ik heb hen wat pokertips gegeven en zij mij wat acteertips."

De 20-jarige acteur denkt dat Moreira de Melo een glorieuze acteercarrière tegemoet kan gaan. "Ze kan het zeker." Of ze daadwerkelijk vaker gaat acteren, weet de oud-hockeyster nog niet. "Ik vond het heel leuk om te doen, zeker ook met deze cast. Ik weet nog niet wat voor rollen ik zou kunnen spelen, maar heb hier wel van genoten."

Kotterkapitein vast voor drugshandel

Bij de doorzoeking van een garnalenkotter in de haven van Den Oever zijn maandag twee mannen aangehouden op verdenking van internationale drugshandel. De kapitein van het vissersschip uit Wieringen is een van de verdachten. In Urk is een derde verdachte aangehouden voor het witwassen van tienduizenden euro's.

Het Openbaar Ministerie vermoedt op basis van onderzoek dat de vissersboot in oktober verdovende middelen op zee heeft opgepikt. De garnalenkotter werd doorzocht door politie en de douane. Ook de woning van een van de verdachten in Scherpenzeel is doorzocht. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op smartphones, navigatieapparatuur en documenten.

Twee andere verdachten waren al eerder in beeld vanwege betrokkenheid bij het aan land brengen van drugs met vissersschepen. Zeker een van hen heeft meegeholpen met de voorbereiding van de import van een grote partij cocaïne uit Venezuela. Daarbij zou een zeilschip worden gebruikt om de drugs uit Zuid-Amerika te smokkelen en zou de partij voor de Nederlandse kust worden overgeladen.

Natuur lijkt herstel in te zetten

De Nederlandse natuur lijkt zich te herstellen. Sinds 1950 zijn veel planten- en diersoorten in Nederland sterk achteruitgegaan, maar die trend is de laatste twintig jaar gestopt of zelfs gekeerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag na analyse van gegevens over bijna 1800 soorten.

De vooruitgang is het sterkst bij libellen en zoogdieren. Ook reptielen en broedvogels gingen erop vooruit. Bij dagvlinders en amfibieën is echter nauwelijks of geen herstel waargenomen. De verbetering is nog wel heel gering, nuanceert het CBS. Meer dan een op de drie soorten in Nederland is nog bedreigd.

De natuur is onder druk komen te staan door vernietiging van leefgebied, verontreiniging van de lucht met ammoniak en stikstofoxiden, verdroging en klimaatverandering. De afgelopen twintig jaar zijn echter veel maatregelen getroffen. Zo is de uitstoot van milieubelastende stoffen teruggedrongen en zijn veel gebieden op de schop genomen om de natuur te herstellen.

Gangsterduo niet op zitting

Antonio van der P. en Enise B. zijn allebei niet bij de eerste pro-formazitting in hun zaak dinsdagmiddag in Assen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De 20-jarige Enise B. wordt op dit moment psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht en Van der P. gaat daar binnenkort naartoe. Dinsdag kunnen hun advocaten en het OM onderzoekswensen indienen bij de rechtbank. De zaak wordt later inhoudelijk behandeld.

Het duo wordt verdacht van een rooftocht langs de Nederlandse grens met Duitsland tussen 10 en 24 februari. Op de tenlastelegging staan onder meer pogingen tot moord op slachtoffers in Meppel en Enschede. Ook worden ze verdacht van een aantal gijzelingen en diefstallen met geweld. Eind februari hield de politie het duo aan in een hotel in het Duitse Schwerte.

Dordrecht wil klagende huisjesmelker cel in

Om een stortvloed van brieven te stoppen wil de gemeente Dordrecht dat huisjesmelker Mustafa K. per te veel verstuurde brief een dag in de cel wordt gezet. Een dwangsom die is opgelopen tot drie ton weigert hij te betalen. De rechter moet zich nu in een kort geding over de slepende kwestie uitspreken.

Het gerechtshof bepaalde begin dit jaar dat K. maximaal tien brieven per maand mag sturen. Sinds die uitspraak heeft hij er echter al honderden verstuurd. Per te veel verstuurde brief moet K. 1260 euro betalen, waardoor hij nu al op het maximum van drie ton zit.

K. stuurt de brieven volgens de gemeente alleen om de gemeente te jennen en op kosten te jagen. "Als gemeente zijn we verplicht iedere brief serieus te behandelen", zegt een woordvoerder. "Hierdoor zijn we jaarlijks een half miljoen euro kwijt aan het beantwoorden van zijn brieven. Dat geld besteden we liever aan nuttiger zaken."

Burgemeester Arno Brok (VVD) erkent in een verklaring dat de maatregel ver gaat. Maar gezien deze 'uitzonderlijke situatie' is deze maatregel volgens hem gepast. "Deze man heeft inmiddels al meer dan 3500 procedures tegen de gemeente lopen. Wekelijks komen er tientallen bezwaarschriften en verzoeken bij."

In de zaak vordert de gemeente ook nog eens acht ton van de inwoner. Het gaat om niet betaalde onroerendzaakbelasting en kosten voor funderingsherstel die de gemeente heeft voorgeschoten. De man bezit een kleine veertig panden in de stad. De gemeente heeft beslag gelegd op deze panden om de dwangsommen en andere vorderingen te kunnen innen.

De brieven die te veel worden verstuurd simpelweg niet behandelen is volgens de woordvoerder wettelijk niet mogelijk. "Daarom vragen we de rechter nu in te grijpen. Wij willen het maximum voor deze inwoner verlagen naar twee per maand en een dag cel per te veel verstuurde brief, met een maximum van een jaar."

De gemeente en K.liggen al jaren met elkaar in de clinch. Dat begon met conflicten over de verhuur van twee panden. Ook toen werden dwangsommen opgelegd, maar die betaalde hij niet.

De gemeente besloot daarom twee panden van K. via executie te verkopen. Hierna begon K. met zijn 'brieventerreur'. In 2012 stuurde hij 790 bezwaarschriften, 467 Wob-verzoeken, 41 handhavingsverzoeken en 121 formulieren tot dwangsom in. Vorig jaar stuurde hij duizenden brieven.

Paard mishandeld in Amersfoort

In Amersfoort is maandag een paard mishandeld. De politie sluit niet uit dat er een verband is met eerdere mishandelingen in Soest, Bunschoten en Hoevelaken. De eigenaar trof haar dier rond 17.00 uur gewond aan in een wei langs de Hogeweg, meldt de politie dinsdag.

De merrie kon ter plaatse worden behandeld aan de verwonding. De dierenbeul moet in de twee uur daarvoor hebben toegeslagen. De politie zoekt getuigen.

Het afgelopen jaar zijn in het hele land tientallen paarden mishandeld. Mogelijk zijn meerdere dierenbeulen actief.

Glazen monument in Berlijn voor slachtoffers nazi's

In Berlijn is dinsdag een gedenkteken onthuld voor de lichamelijk en geestelijk gehandicapte mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord. Het monument, platen blauw glas van in totaal 24 meter breed, staat vlakbij het monument voor de joodse slachtoffers van de oorlog en het gedenkteken voor de homo's en zigeuners die door de nazi's zijn omgebracht.

Het naziregime beschouwde ruim tweehonderdduizend mensen als 'waardeloos' en vermoordde hen. Op de plek waar de glasplaat staat, stond in 1940 een villa waarin de systematische massamoord op patiënten van ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen werd voorbereid.

Onthoofdingen Saudi-ArabiŽ om drugssmokkel

Vier mensen zijn dinsdag in Saudi-Arabië onthoofd wegens drugssmokkel. Daarmee komt het totale aantal executies dit jaar vooralsnog uit op 45. Dertien daarvan vonden plaats in de afgelopen twee weken.

Drie van de mannen waren Syriërs, de vierde had de Iraanse nationaliteit. Ze zouden een grote hoeveelheid pillen en hasj het islamitische koninkrijk in hebben gesmokkeld. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

Hardhandige leraar moet baan terugkrijgen

Een leraar die in juni op staande voet werd ontslagen nadat hij tijdens een excursie een opstandige leerling blauwe plekken had bezorgd moet zijn werk kunnen hervatten. De rechtbank in Utrecht vindt dat niet vast is komen te staan dat de man buitenproportioneel geweld heeft gebruikt tegen de leerling.

De leraar trad op toen na afloop van een excursie met leerlingen van het Wellantcollege in het Zuid-Hollandse Ottoland rumoer ontstond in de bus. Tot vier keer toe vroeg de docent de aanstichter voorin de bus te komen zitten. Uiteindelijk bracht de leraar de jongen daar zelf naartoe, terwijl de leerling tegenstribbelde. Bij aankomst op school pakte de docent de jongen opnieuw vast om hem naar een kamer te brengen.

Het Wellantcollege ontsloeg de docent op staande voet omdat hij buitenproportioneel geweld zou hebben gebruikt tegen de leerling, maar de kantonrechter acht dat niet bewezen. Blauwe plekken bij de leerling zijn volgens de rechter veroorzaakt door een stevige grip van de leerkracht en het tegenstribbelen van de leerling. "Dit zou anders zijn geweest als er blauwe plekken waren ontstaan terwijl de leerling geen weerstand had geboden", aldus de rechtbank.

De leraar heeft tegen zijn ontslag aangevochten bij een commissie van beroep. Van de kantonrechter mag de docent zijn werk hervatten tot die commissie een beslissing heeft genomen over zijn ontslag. Het vmbo-college moet tot dat moment ook het loon van de leraar doorbetalen.

Alonso blijft bij Ferrari

Fernando Alonso zal ook volgend jaar voor het Formule 1-team Ferrari gaan racen, zo heeft hij aan Sky Sports laten weten. Aan de Spanjaard wordt getrokken door McLaren en hij zou via een clausule in het contract weg kunnen uit Maranello, maar hier heeft de 33-jarige coureur geen trek in.

Alonso is na zijn twee wereldtitels voor Renault bij Ferrari enkele malen dichtbij het kampioenschap geweest. Dit jaar staat hij in de titelstrijd 99 punten achter op leider Nico Rosberg. Volgens Auto Motor und Sport is er een clausule in het contract van de Spanjaard dat hem in staat stelt uit Maranello te vertrekken als hij meer dan 25 punten achter de kampioenschapsleider staat. Dit is nu het geval, maar Alonso heeft hier geen trek in.

Alonso: "Het is niet mijn intentie om Ferrari te verlaten op dit moment. Ik wil hier winnen en de klus afmaken waar we een aantal jaren geleden aan zijn begonnen. Er zijn deze zomer behoorlijk wat geruchten opgedoken, maar ikzelf heb met geen woord gerept over een mogelijk vertrek bij Ferrari. Er was een hoop speculatie, wat niet per se vervelend is maar het leidt wel tot een beetje spanning en stress. Aan de andere voel je je ook blij en trots om te zien dat de beste teams interesse in jou hebben."

Feyenoord wil meestrijden om titel

Feyenoord heeft zich ten doel gesteld mee te strijden om de landstitel. Technisch directeur Martin van Geel maakte de officiële doelstelling van de Rotterdammers dinsdag bekend, daags na het verstrijken van de transferdeadline. "Dankzij de prestaties van de afgelopen jaren is Feyenoord terug in de top van Nederland. Onze intentie is om daar te blijven."

Van Geel is tevreden over de selectie voor komend seizoen en noemt die 'zeer behoorlijk'. De Rotterdammers zagen wel de internationals Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi en spits Graziano Pellè vertrekken, maar behielden middenvelder Jordy Clasie. Colin Kazim-Richards, Jens Toornstra, Khalid Boulahrouz, Karim El Ahmadi en Kenneth Vermeer werden naar de Kuip gehaald.

Voordeel van de leegloop is wel de financiële opsteker die Feyenoord kreeg. "Daardoor is de club nu volledig gezond." De Rotterdammers haalden vijf punten uit de eerste vier competitiewedstrijden.

Overtoom tekent bij Zulte Waregem

Willie Overtoom zet zijn loopbaan voort bij Zulte Waregem. Dat heeft de Belgische club dinsdag bekendgemaakt. De 27-jarige aanvallende middenvelder tekende een contract voor een seizoen bij de nummer twaalf uit de Eerste Klasse. De Kameroens international was transfervrij nadat hij zijn contract bij AZ had laten ontbinden.

Overtoom komt uit de jeugd van AZ, maar redde het in Alkmaar niet. Via Telstar en amateurclub Hollandia belandde hij in 2008 bij Heracles Almelo, waar hij een vaste waarde werd. In januari 2013 stapte hij over naar AZ, maar in anderhalf seizoen kon hij in Alkmaar opnieuw geen potten breken. Vorige week werd zijn contract ontbonden waardoor hij ook na de transferperiode nog vast te leggen was.

Bij Zulte Waregem komt Overtoom Glynor Plet tegen, die hij nog van Heracles kent. "Glynor was superenthousiast over Zulte Waregem, dus ik heb geen seconde getwijfeld. Via deze club wil ik me opnieuw in de nationale ploeg knokken."

Survivor-zanger Jimi Jamison (63) overleden

Jimi Jamison is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Dat liet zijn manager weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Jamison was vooral bekend als vocalist van de band Survivor en zong de leader I'm Always There van de populaire serie Baywatch.

Jamison stierf aan een hartaanval in zijn huis in Memphis. Zaterdag stond hij nog op het podium in Californië. Hij zou de komende weken nog gaan toeren. Voor 8 oktober stond nog een show in Zwolle op het programma.

Jamison voegde zich bij Survivor nadat de band de megahit 'Eye of the Tiger' had uitgebracht. Toch was ook Jamison betrokken bij enkele van hun grote hits, als 'Is This Love', 'The Search is Over' en 'The Moment of Truth', wat werd gebruikt als de titelsong van de film The Karate Kid. Ook zong hij het nummer 'Burning Heart', dat de hit werd van de film Rocky IV.


RIP

Schweinsteiger nieuwe aanvoerder Mannschaft

Bastian Schweinsteiger is de nieuwe aanvoerder van de Duitse nationale ploeg. Dat heeft bondscoach Joachim Löw dinsdag besloten. De 30-jarige Bayern München-speler volgt zijn ploeggenoot Philipp Lahm op. Die besloot na het behalen van de wereldtitel bij het WK in Brazilië zijn internationale loopbaan te beëindigen.

Die Mannschaft moet het de komende twee interlands wel doen zonder Schweinsteiger. De nieuwe aanvoerder heeft last van een knieblessure.

Löw heeft in oud-VfB Stuttgart-trainer Thomas Schneider ook een nieuwe assistent. Hansi Flick, die al sinds 2006 naast Löw op de bank zat, is gepromoveerd tot technisch directeur van de Duitse voetbalbond DFB.

Ivoorkust laat voetbalteam Sierra Leone toe

Ivoorkust laat de nationale ploeg van Sierra Leone ondanks de ebola-uitbraak toe tot het land. Dat heeft de Ivoriaanse regering maandagnacht besloten na een bijeenkomst van haar nationale veiligheidsraad. Dat betekent dat de Afrika Cup-kwalificatiewedstrijd tussen Ivoorkust en Sierra Leone zaterdag doorgaan.

Ivoorkust heeft reisbeperkingen opgelegd voor reizigers uit landen waar ebola heerst. Daarom zei de regering eerst dat de Sierra Leoonse nationale ploeg niet welkom was. Omdat geen van de spelers van Sierra Leone de afgelopen drie weken in hun vaderland waren geweest, werd een uitzondering gemaakt. Sierra Leone had bewust spelers uit het buitenland geselecteerd.

De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft wedstrijden uit Guinee en Sierra Leone weggehaald, maar vond dat het duel tussen Ivoorkust en Sierra Leone gewoon kon doorgaan. Als Ivoorkust de bezoekers uit Sierra Leone had geweigerd was de Ivoriaanse ploeg hoogstwaarschijnlijk gestraft.

'Duits tolplan ontoelaatbaar'

De Duitse tolplannen zijn discriminerend. Het is ontoelaatbaar dat alleen Duitsers de kosten krijgen vergoed. Dat vindt Europarlementariër Wim van de Camp (CDA), die dinsdag 42.827 handtekeningen tegen de plannen kreeg aangeboden uit handen van ANWB-directeur Frits van Bruggen.

Van de Camp, coördinator verkeersbeleid bij de EVP, de grootste fractie in het Europarlement, beschouwt de ruim veertigduizend handtekeningen als extra argument om te protesteren bij de Europese Commissie. Die moet toetsen of het plan aan de Europese regels voldoet. "Een wegenvignet invoeren mag in Europa. Maar discrimineren mag absoluut niet. Het kan niet, mag niet en zal niet gebeuren dat alleen Nederlanders en andere niet-Duitsers voor de kosten opdraaien", aldus Van de Camp.

De ANWB lanceerde begin juli een internetpetitie tegen het Duitse tolvignet. De heffing staat volgens de belangenvereniging haaks op het principe van het vrije verkeer van goederen en personen in de Europese Unie. Bovendien leveren buitenlandse automobilisten in Duitsland al hun bijdrage via de accijns op benzine en diesel, is de denktrant van de ANWB.

De Duitse minister van transport Alexander Dobrindt wil het tolvignet voor personenauto's voor alle wegen vanaf 2016 invoeren. De Duitsers moeten worden gecompenseerd via de belastingen. De bewindsman vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruikmaken van de wegen maar niet bijdragen aan het onderhoud. Het land heft al wel tol voor vrachtwagens.

Nederland liet eerder weten zich niet zomaar neer te leggen bij de invoering van een tolvignet in Duitsland. Andere EU-landen hebben al een gang naar de rechter aangekondigd.

Van der Garde rijdt FP1 op Monza

Giedo van der Garde zal voor Sauber de eerste vrije training op het circuit van Monza gaan rijden. De Nederlander heeft van het team de opdracht gekregen om uit te zoeken wat het beste compromis is tussen topsnelheid en de neerwaartse druk. Hij heeft hierbij de beschikking over de bolide van Adrian Sutil.

Monza is het snelste circuit op de Formule 1-kalender met snelheden die naar verwachting tegen de 360 kilometer per uur zullen lopen. Van der Garde heeft er zin in: "Zeker op Monza, want de sfeer is er altijd fantastisch, je voelt de passie van de fans, en het is een leuke baan waarop we met de nieuwe auto's - in hun speciale lage downforce-configuraties - ontzettend hard zullen gaan."

Hierdoor is het belangrijk om de auto zo goed mogelijk af te stellen. "En op Monza is het belangrijk een hoge topsnelheid te hebben op de rechte stukken en snel te zijn door de chicanes. We moeten qua downforce dus een compromis zien te vinden tussen snelheid voor de rechte stukken aan de ene kant en een goed uitgebalanceerde bolide aan de andere kant. Tijdens VT1 zal ik dan ook verschillende setups proberen om de best mogelijke oplossing te vinden."

45.000 fans aanwezig bij League of Legends WK

eSports zou wel eens een nieuw record kunnen verstigen volgende maand bij het League of Legends 2014 World Championship in Zuid Korea.

Dustin Beck van Riot Games wist te vertellen dat de finale op 19 oktober in een volledig uitverkocht Sangnam Stadion zal zijn. Het stadion heeft normaal plek voor 65.000 man, maar na de inrichting voor het event zal dit 45.000 zijn.

Vorig jaar was het Staples Center in LA volledig uitverkocht met 12.000 kaarten en daarbij werd de finale door 8,5 miljoen mensen bekeken via internet. Niet verkeerd voor een gratis spelletje.

 LoL
LoL

'Het gaat goed met kinderen uit Huizen'

Het gaat goed met de zes kinderen die vrijdagavond zijn weggehaald bij twee mogelijke 'jihadgezinnen' in Huizen. Ze verblijven op een adres dat aansluit bij de zorg die de kinderen nodig hebben.

Dat liet burgemeester Fons Hertog van Huizen weten. "Ik heb de Raad voor de Kinderbescherming op het hart gedrukt om bij het onderbrengen van de kinderen rekening te houden met hun cultuur en achtergrond."

De kinderen zijn in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar. Het ene gezin had vijf kinderen, het andere gezin één. De ouders zijn voor 3 maanden uit de ouderlijke macht gezet en zaten dinsdag nog in de cel. Het Openbaar Ministerie wil ze daar zeker tot donderdag houden.

Definitief geen Ryder Cup voor Luiten

Joost Luiten zal definitief niet deelnemen aan de Ryder Cup. De golfer uit Blijswijk heeft geen wildcard gekregen van teamcaptain Paul McGinley. Deze wildcards gaan naar Steven Gallacher, Ian Poulter en Lee Westwood. Dit maakte McGinley zojuist bekend op een persconferentie. 

Luiten verzamelde het afgelopen jaar niet genoeg punten om zich direct te kwalificeren en afgelopen zondag werd al duidelijk dat een kans op een wildcard zeer minimaal was. Gallacher en Poulter hebben beide een beter jaar gedraaid dan Luiten. Westwood is een oudgediende met veel Ryder Cup-ervaring. Hij heeft het over het laatste jaar wat minder gedaan dan Luiten, maar is vanwege de ervaring wel geselecteerd.

Ook Luke Donald is er verrassend genoeg niet bij. Op de wereldranglijst staat hij hoger dan de drie gelukkigen met een wildcard. Donald heeft geen enkele van de vijftien Ryder Cup-wedstrijden in het verleden verloren. Maar hij was de laatste periode niet in vorm en moest zich afgelopen week zelfs afmelden voor de Deutsche Bank Open. "Het was een hele moeilijke beslissing. Ik denk dat ik hiermee drie spelers heb gekozen die het Europese team sterk genoeg maken om tegen de macht van Amerika te strijden", verklaarde McGinley zijn keuze. 

Rory McIlroy (Noord-Ierland), Henrik Stenson (Zweden), Victor Dubuisson (Frankrijk), Jamie Donaldson (Wales), Sergio Garcia (Spanje), Justin Rose (Engeland), Martin Kaymer (Duitsland), Thomas Björn (Denemarken) en Graeme McDowell (Noord-Ierland) hadden zich rechtstreeks in het Ryder Cup-team gespeeld. 

De Ryder Cup heeft plaats van 26 t/m 28 september. Er zal gespeeld worden op de baan van de golfbaan van Gleneagles in Schotland. Europa moet thuis zijn titel zien te verdedigen. 

Euro op laagste punt in jaar tijd

De euro staat ten opzichte van de dollar op het laagste punt in een jaar tijd. Een euro is dinsdag nog 1,3115 dollar waard, terwijl een euromunt die begin deze zomer werd ingewisseld nog bijna 1,40 dollar opleverde. Een goedkopere euromunt is goed nieuws voor de export in de muntunie.

Door tegenvallende groeicijfers in de eurozone neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om donderdag maatregelen aan te kondigen. Die kunnen de inflatie een boost geven en het herstel van de economie stimuleren, maar hebben mogelijk ook invloed op de koers van de euro.

Financiële markten wachten daarom in spanning af of ECB-president Mario Draghi donderdag besluit de geldkraan open te draaien. Als inderdaad wordt besloten extra geld in de economie te pompen, wordt de euro minder waard omdat meer euro's in omloop komen. Blijft een beslissing uit, dan stijgt de koers mogelijk juist. De prijs van de euro is de laatste maanden gedaald, omdat wordt verwacht dat de ECB op korte termijn in actie komt.

Europese exporteurs hebben last van de dure euro omdat producten uit de eurolanden duurder zijn voor landen met een andere munteenheid. Winsten in het buitenland omwisselen voor euro's levert bovendien ook verlies op. Een lagere koers kan de handel dus stimuleren.

Doordat import van goederen en diensten bij een koersdaling juist weer duurder wordt voor handelaren in de muntunie, stijgen de prijzen. Dat leidt weer tot een stimulans van de inflatie, die op een gevaarlijk laag peil staat in de eurozone.

Teruggekeerde SyriŽganger opgepakt

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Den Haag gearresteerd die was teruggekeerd uit Syrië. Hij zou onder de vlag van een terroristische organisatie deel hebben genomen aan de gewapende strijd in dat land. De Syriëganger wordt ook verdacht van het verspreiden van tot terreur opruiende teksten, meldt de politie.

De man werd aangehouden in een onderzoek naar jihadgangers. Hij zit in beperkingen, wat betekent dat de man alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Timmermans: Europeaan in hart en nieren

Met zijn benoeming tot eurocommissaris komt na na het ministerschap opnieuw een droom uit voor Frans Timmermans. De post van buitenlandchef zag hij aan zich voorbijgaan, maar ook voor een andere functie in de Europese Commissie blijkt Timmermans bereid zijn baan in Den Haag op te geven.

De sociaaldemocraat staat te boek als overtuigd Europeaan. Hoewel de 53-jarige Timmermans naar eigen zeggen kritischer over de EU is geworden, heeft hij de afgelopen jaren geen moment nagelaten om eurosceptici te wijzen op het belang van de Europese Unie.

Vooral PVV-leider Geert Wilders, die uit de EU wil en de euro weer wil inruilen voor de gulden, moest het vaak ontgelden. Timmermans vindt de EU een 'doorslaand succes'. De samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de lidstaten sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog in vrede samenwerken, benadrukte hij keer op keer. Wel pleitte Timmermans er de afgelopen maanden voor meer 'focus' aan te brengen in wat de EU wel en niet doet.

Met Timmermans verliest het Binnenhof een ervaren politicus. Na een carrière als diplomaat zat hij van 1998 tot 2007 in de Tweede Kamer, om in dat jaar staatssecretaris van Europese Zaken te worden. Na de val van het vierde kabinet-Balkenende keerde hij terug in de Kamer. In 2012 werd hij de eerste sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken sinds zijn grote voorbeeld en leermeester Max van der Stoel, begin jaren tachtig.

Als Kamerlid verwierf hij onder meer bekendheid door zijn strijd tegen de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Als minister stemde hij echter uiteindelijk in met de aanschaf van het gevechtsvliegtuig als opvolger van de F-16.

Binnen de PvdA kan Timmermans worden gerekend tot de progressieve, links-liberale stroming. In de vleugelstrijd die de afgelopen jaren meermaals binnen zijn partij woedde, verzette hij zich hevig tegen het aanschurken van de PvdA tegen de SP. In een uitgelekte e-mail uit 2012 liet hij weten dat het 'gisteren-was-alles-beter-socialisme van de SP' haaks staat op de sociaaldemocratie. De e-mail luidde het begin van het einde in van Job Cohen als partijleider.

Timmermans' ministerschap werd gekenmerkt door diplomatieke ruzies die hij moest oplossen, zoals met Rusland en Saudi-Arabië, en door de talrijke internationale conflicten. Het conflict rond Oekraïne was uiteindelijk van de grootste betekenis, nadat Nederland rechtstreeks betrokkene werd met het neerstorten van vlucht MH17.

De tragedie leverde Timmermans wrang genoeg zijn finest hour op: hij wist de ogen van de wereld op zich gericht toen hij de Nederlandse rouw onder woorden bracht in een veelgeprezen toespraak voor de VN-Veiligheidsraad.

Slalomlegende Schild stopt met skiŽn

Skiester Marlies Schild heeft dinsdag bekendgemaakt dat ze vanaf komende winter niet meer te bewonderen zal zijn op de internationale pistes. De 33-jarige Salzburgse gaat zich op andere doelen in het leven richten: "Het is een tijd waarin doelen en dromen veranderen. Voor mij is de tijd aangebroken om een nieuwe weg in te slaan", aldus de slalomspecialiste.

Het afscheid van Schild leek er in maart al aan te komen. Na de World Cup-finale in Lenzerheide, waar ze derde werd, moest ze vechten tegen de tranen en zei ze goed na te gaan denken over haar toekomst. Met 35 World Cup-zeges op de slalom is Schild de recordhoudster aller tijden op haar Spezialdisziplin.

In december 2001 maakte Schild haar debuut in de World Cup, met een 25e plaats in Sestrière. Ze maakte het seizoen af en liet een stijgende lijn zien, waarna ze het jaar daarop een vaste plek in de selectie had. Dat betaalde zich uit, want al vroeg in het seizoen werd ze een keer derde en op het WK in St. Moritz pakte ze op de slalom zelfs het zilver.

De eerste grote overwinning van Schild kwam in maart 2004 in Sestrière, waar ze een World Cup-wedstrijd won. Daarmee toonde ze definitief aan dat ze een wereldtopper op de slalom was, iets wat ze in de jaren daarna onderstreepte. In de laatste tien jaar van haar loopbaan eindigde ze slechts één keer niet bij de beste drie in de eindstand van de World Cup slalom: In 2012/13 werd ze door een flinke blessure 26e.

Schild op weg naar olympisch zilver in Sochi, haar laatste grote medaille (Foto: Getty)

In 2007, 2008, 2011 en 2012 pakte ze de kristallen kogel op de slalom, de prijs voor het winnen van de World Cup op een onderdeel. Schild deed vijf keer mee aan het WK en won in 2011 eindelijk haar eerste wereldtitel, uiteraard op de slalom.

Op de Olympische Spelen won ze nooit, maar pakte de Oostenrijkse wel medailles. In 2006 ging ze er vandoor met zilver op de combinatie en brons op de slalom, vier jaar later was er slalomzilver. In Sochi liet ze dit jaar een geniale tweede run zien, maar de opkomst van het nieuwe supertalent Mikaela Shiffrin was niet te stuiten en Schild moest opnieuw genoegen nemen met zilver.

Op 29 december van vorig jaar won Schild de World Cup-slalom voor eigen publiek in Lienz, haar 35e slalomzege op het hoogste niveau. Daarmee verbrak ze eindelijk het record van de legendarische Vreni Schneider, waar Schild lang op gejaagd had. Het stokje in de familie Schild wordt nu definitief overgenomen door Bernadette, de 24-jarige zus van Marlies. Afgelopen seizoen stonden ze twee keer samen op een World Cup-podium. 

Marlies (links) en Bernadette (rechts) voor het eerst samen op het podium in Courchevel (Foto: Getty)

SDK Saint's Row 4 gedeeltelijk vrijgegeven

De software development kit van Saint’s Row 4 is vanaf nu te downloaden. Het gaat niet om de volledige SDK van het spel, maar Volition heeft al aangegeven later meer vrij te geven.

Met de SDK kunnen er allerlei aanpassingen gedaan worden aan het spel zoals het maken van mods. Met de huidige kit kunnen er ook wapens gemaakt worden en zitten er tutorials bij hoe de mods te maken. 

SR Wapen
SR Wapen

Goede start springruiters op Wereldruiterspelen

De springruiters zijn hun landenwedstrijd op de Werelruiterspelen in Normandië goed begonnen. Jeroen Dubbeldam (41) liep met zijn paard Zenith een foutloze ronde in een tijd van 79,52 seconden foutloos rond. Ook Maikel van der Vleuten had een goede eerste ronde. Jur Vrieling en Gerco Schröder komen later vandaag in actie.

Van der Vleuten had met Verdi één springfout te verduren. Hij maakte het parcours wel sneller af dan Dubbeldam, maar vanwege die fout kwam hij op een score van 83,12. Met deze scores blijft Nederland meedoen om de medailles in de landenwedstrijd.

Dubbeldam, de olympisch kampioen van 2000, pakte vooral tijdswinst door extreem korte wendingen. "Er zitten veel rollbacks (180 graden draaien) in het parcours. Ik heb iedere keer één of twee galopsprongen minder gedaan. Verder heb ik er goed op gelet dat ik mijn paard nog niet platjaag, want het kampioenschap duurt nog lang."

Voordat Dubbeldam startte waren er al vijf ruiters tijdens de eerste ronde van hun paard gevallen. De Nederlander die aan zijn vijfde WK begint snapte er niks van. "Of ze hebben last van spanning of ze hebben hun paard niet klaar. Iets anders kan ik niet bedenken. Het is een lang parcours, maar geen moeilijk parcours. De hindernissen zijn niet heel hoog."

Lars von Trier komt met nieuwe tv-serie

Lars von Trier gaat weer voor de televisie aan de slag. De Engels gesproken The House That Jack Built moet een heuse topcast gaan krijgen, zei Von Triers producent Louise Vesth tijdens het filmfestival van Venetië, schrijven diverse Amerikaanse media.

"Lars heeft een fantastisch idee, maar daar kan ik u nog niets over vertellen", liet Vesth weten. "Van wat ik erover heb gehoord, is het iets dat u nog nooit heeft gezien en ook nooit weer zult zien." De serie moet in 2016 te zien zijn.

Von Trier, het Deense enfant terrible van de filmwereld, gaf wel voor het eerst sinds jaren acte de présence op een festival. Of eigenlijk niet echt, want hij was alleen te zien via een liveverbinding op een strategisch geplaatste laptop. In 2011 werd hij nog weggestuurd van het filmfestival in Cannes wegens opmerkingen over Adolf Hitler.

Von Trier heeft al eerder een spraakmakende tv-serie afgeleverd. In de jaren negentig regisseerde hij de absurdistische Deense miniserie The Kingdom, over een hypermodern Deens ziekenhuis waar elke nacht onverklaarbare gebeurtenissen plaatsvinden.


Lars von Trier komt met nieuwe tv-serie (Foto: Novum)

United maakt komst Falcao wereldkundig

Manchester United heeft de komst van Radamel Falcao maandagnacht officieel bevestigd. De 28-jarige Colombiaan wordt voor een seizoen verhuurd door zijn vorige club AS Monaco. United heeft na dat seizoen de optie om de doeltreffende spits te kopen.

Falcao maakte naam voor zichzelf bij FC Porto. Daar scoorde hij 72 doelpunten in 87 wedstrijden. Vervolgens bleek hij ook voor Atlético Madrid het net veelvuldig te vinden met zeventig treffers in 91 optredens. In 2013 verhuisde hij naar Monaco, maar een zware knieblessure betekende dat hij maar een half seizoen speelde. Ook miste hij het WK met Colombia.

De Colombiaan noemt United op de clubwebsite 'de grootste club in de wereld en duidelijk van plan om terug te keren naar de top'. "Ik kijk ernaar uit om met Louis van Gaal te werken en mijn bijdrage te leveren aan het succes van de ploeg in deze spannende periode voor de club."

Door de komst van Falcao is er bij United geen plaats meer voor Danny Welbeck. De 23-jarige Engels international gaat naar Arsenal, waar hij een meerjarig contract tekende. Welbeck komt uit de eigen opleiding van United.

Autoverkopen weer verder ingezakt

Autodealers hebben in augustus fors minder auto's verkocht dan in die maand vorig jaar. De verkoopcijfers daalden met 9,1 procent. Nog geen 26 duizend auto's werden in augustus op kenteken gezet. Brancheverenigingen RAI en Bovag meldden dat dinsdag.

Dit jaar is tot nu toe allesbehalve succesvol voor de autobranche. Tot en met augustus werden iets meer dan 254.000 auto's geregistreerd. Dat zijn er 5,7 procent minder dan in de eerste acht maanden van vorig jaar.

De verkoopcijfers vallen al maanden tegen. In juli viel de daling van twee procent op jaarbasis nog mee, maar in juni leverde de branche nog zes procent in.

[US Open] Krunic snoept Azarenka set af in New York

Victoria Azarenka heeft haar opmars bij de US Open maandag voortgezet. De als zestiende geplaatste Wit-Russische moest tegen Aleksandra Krunic alle zeilen bijzetten, maar klopte de Servische uiteindelijk in drie sets: 4-6, 6-4 en 6-4. Azarenka treft nu in de kwartfinale de Russin Jekaterina Makarova (17) die Eugenie Bouchard klopte.

In het mannentoernooi was Stanislas Wawrinka (3) Tommy Robredo de baas in de vierde ronde. De Zwitser en de Spanjaard deelden de eerste twee sets. Nadat Wawrinka een benauwde zege had geboekt in de tiebreak van de derde set, ging het in de vierde set eenvoudiger: 7-5, 4-6, 7-6 (7) en 6-2.

Wawrinka neemt het in de kwartfinale op tegen Kei Nishikori. De Japanse nummer tien van de plaatsingslijst versloeg Milos Raonic (5) uit Canada in een vijfsetter. Raonic nam daarin een 2-1 voorsprong, maar Nishikori toonde zich een knokker. De 4-6, 7-6 (4), 6-7 (6), 7-5 en 6-4 zege van de Japanner kwam na vier uur en achttien minuten tot stand.

KNVB noteert fors meer transfers

De afgelopen zomer zijn in Nederland 533 spelers van club gewisseld. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. Dat zijn er ruim meer dan de 471 van vorig jaar en benadert de 543 uit de zomer van 2012. Maandag, de slotdag van de transferperiode, werden 57 spelers overgeschreven. De laatste was Jerson Cabral. Diens overgang van FC Twente naar Willem II werd door de voetbalbond om 23.52 uur geregistreerd.

Ruim de helft van de transfers, 278, maakten een overstap binnen Nederland. 147 voetballers vertrokken naar het buitenland, terwijl de Nederlandse clubs 108 buitenlanders aantrokken. Naast de 533 transfers werden 65 spelers verhuurd aan een andere club.

Willem II huurt Cabral van FC Twente

Willem II heeft opnieuw een versterking binnen. De nummer zestien van de Eredivisie huurt Jerson Cabral de rest van het seizoen van FC Twente. De 23-jarige vleugelaanvaller werd vorig jaar door de Tukkers al verhuurd aan ADO Den Haag. Cabral maakte in 2010 bij Feyenoord zijn debuut in het betaald voetbal en speelde voor die club ruim vijftig wedstrijden.

Willem II verzekerde zich eerder op de dag al van de komst van Robert Braber, die overkomt van RKC Waalwijk. Eind vorige week werden Mitchell Dijks en Samuel Armenteros aan de selectie van de promovendus toegevoegd.

Vos kopvrouw bij WK in Ponferrada

Marianne Vos is de Nederlandse kopvrouw bij het WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada. De wereldkampioene van de afgelopen twee jaar wordt bijgestaan door Chantal Blaak, Lucinda Brand, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Roxane Knetemann, Iris Slappendel, Sabrina Stultiens en Annemiek van Vleuten. Bondscoach Johan Lammerts maakte dinsdag zijn definitieve selectie bekend.

Blaak, Van Dijk en Van Vleuten rijden de tijdrit. Op dat onderdeel is Van Dijk de regerend kampioene.

Mathieu van der Poel verdedigt zijn wereldtitel bij de beloften. Ook Sam Oomen, Timo Roosen, Lennard Hofstede en Mike Teunissen gaan van start in de wegwedstrijd. Steven Lammertink is uitverkoren voor de tijdrit.

Bij de meisjes junioren zijn Aafke Soet, Chanella Stougje, Jeanne Korevaar en Jip van den Bos geselecteerd voor de wegwedstrijd. De eerste drie starten ook op de tijdrit.

De selectie van de jongens junioren volgt volgende week. De selectie van de mannen wordt ook op een later tijdstip bekendgemaakt.

Grote vijf voetballanden gaven 1,63 miljard uit

De vijf grote voetballanden gaven samen 2,14 miljard dollar, omgerekend ruim 1,63 miljard euro, aan spelers uit tijdens de zomer. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt. In Engeland, Spanje en Duitsland stegen de uitgaven ten opzichte van vorig jaar. In Italië en Frankrijk liepen ze juist terug.

De Engelse clubs vonden vorig jaar 763 miljoen dollar om aan spelers te besteden. Deze zomer lag het bedrag rond de negenhonderd miljoen. In Spanje werd bijna twee keer zo veel uitgegeven als vorig jaar: van net boven de driehonderd miljoen dollar in 2013 naar rond de zeshonderd miljoen in de net afgelopen transferperiode. Dat komt voor een groot deel op het conto van Real Madrid en Barcelona, die voor onder anderen James Rodriguez en Luis Suarez veel geld neertelden.

In Italië halveerden de uitgaven juist bijna. Vorig jaar werd nog net minder dan vierhonderd miljoen dollar uitgegeven, dit jaar zo'n tweehonderd miljoen. In Frankrijk werd vorig jaar bijna net zo veel uitgegeven als in Italië toen Paris Saint-Germain en AS Monaco hun teams nog aan het opbouwen waren. Dit jaar daalden de uitgaven naar minder dan tweehonderd miljoen.

Opvallend genoeg werden in Frankrijk iets meer spelers overgeschreven. Ook in Spanje steeg het aantal transfers. In Engeland, Italië en Duitsland was een lichte daling waarneembaar. Met zo'n 330 transfers blijft Engeland de absolute koploper.

Geen verrassingen in Davis Cup-team

Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer vormen het Nederlands Davis Cup-team voor de ontmoeting met Kroatië. Dat heeft Davis Cup-captain Jan Siemerink dinsdag bekendgemaakt in de Ziggo Dome in Amsterdam. Haase, Sijsling en De Bakker zijn de drie hoogstgeplaatste Nederlanders op de wereldranglijst, Rojer is een topper in het dubbelspel.

Kroatië selecteerde Marin Cilic, Borna Coric, Franko Skugor en Marin Draganja. Met Ivo Karlovic en Ivan Dodig ontbreken twee spelers uit de top honderd. Ook Ante Pavic (138e) en Mate Delic (178e) zijn er niet bij.

Nederland neemt het volgend weekeinde in de Ziggo Dome op tegen Kroatië. Het duel wordt op gravel afgewerkt. Inzet van dat duel is een plaats in de Wereldgroep voor volgend jaar. De verliezer daalt af naar Groep I van de Europees-Afrikaanse zone.

Mollema kampte met aanlopend wiel in tijdrit Tour

Bauke Mollema had in de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour de France last van een aanlopend wiel. Dat heeft ploegbaas Richard Plugge dinsdag in het AD gezegd. De Groninger van Belkin werd in de race tegen het uurwerk slechts 140e en zakte daardoor in het klassement.

Het probleem werd duidelijk na de Eneco Tour. Daar werd Mollema 125e in de tijdrit en dat leidde er toe dat de ploeg nog maar eens naar de door Bianchi ontwikkelde fiets keek. Het achterwiel bleek zo dicht tegen de rem en het frame aan te zitten dat het aanliep als Mollema kracht zette. "Je wilt een zo aerodynamisch mogelijke fiets, dus de remmen moeten worden weggewerkt. De ruimtes zijn klein", verklaarde Plugge.

Mollema en Laurens ten Dam kregen de nieuw ontwikkelde tijdritfiets van Bianchi pas kort voor de tijdrit in de Tour tot hun beschikking. De renners hadden niet kunnen testen op hun nieuwe rijwiel. Toch koos Mollema ervoor om op het nieuwe model, dat aerodynamischer was te rijden. "Achteraf was dat misschien niet de goede keuze", zei hij na afloop. "Ik zat na tien kilometer al helemaal verkrampt op mijn fiets en ik moest gaan staan om te ontspannen. Dat is in de tijdrit niet goed."

[vid] Meisje toont tieten voor 18e verjaardag

Mallorca is opnieuw opgeschrikt door een pikant filmpje uit een etablissement aldaar. Ditmaal is een video opgedoken waarin een meisje flink te grazen wordt genomen in een discotheek. Zo wordt er met haar tieten gespeeld, om zo haar achttiende verjaardag te vieren.

Op de beelden is te zien hoe de jonge adolescente wulps op de bar ligt. Vervolgens knoopt een jongen haar beha los, waarna een ander slagroom op haar tepels spuit. Vervolgens wordt een borrelglaasje tussen haar tieten geschoven en wordt dit gevuld met drank.

Hierna likken verschillende mannen haar snoeiharde tepels en wordt zij gekust. Uiteindelijk kijkt het meisje verontrust toe hoe een jongeman zijn vleeslap in haar mond dwingt terwijl zij door een ander op haar tieten wordt geslagen. Vervolgens houdt de eerste man op met tongen, waarna een ander het stokje overneemt.

Het meisje in het filmpje vierde die avond naar verluidt haar achttiende verjaardag. Omstanders hebben het feestje gefilmd en online gezet. De gemeenteraad van Punta Ballena heeft gisteren toegezegd de zaak te zullen onderzoeken.

Een gekuiste versie van het bewuste filmpje

Zijlstra (VVD): Europa moet grenzen sluiten

De nieuwe Europese Commissie moet zo snel mogelijk werk maken van de grote stroom vluchtelingen die dreigt over te steken uit het Midden-Oosten. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag gezegd op een bijeenkomst in Den Haag.

"Of wij moeten in Nederland de grenzen dichtdoen of de Europese grenzen moeten dicht op een gereguleerde wijze", zei Zijlstra. "Als je kijkt naar de vluchtelingenstromen die er potentieel aankomen dat is zo ontwrichtend, daar zul je iets aan moeten. Wat mij betreft op Europees niveau."

Handelt de aanstaande Europese Commissie niet, dan rest slechts de optie om als Nederland de grenzen te sluiten. "Als je dat doet dan richt je eigenlijk de hele Europese gedachte ten gronde."

De nieuwe Europese Commissie, die naar verwachting binnen twee weken wordt gepresenteerd, moet daadkracht tonen, vindt Zijlstra. Als zij dat niet doet, laait volgens hem de discussie over het nut van Europa opnieuw op. "Immigratie en integratie is een gebied waarop Europa zal moeten acteren. Het is een illusie gezien de wereldproblematiek om te denken dat wij het probleem in Nederland wel even oplossen."

Op de bijeenkomst, waar werd vooruitgeblikt op het nieuwe politieke jaar, stelde Zijlstra dat Nederland in een nieuwe tijd is beland: binnenlandse ontwikkelingen kunnen niet meer los worden gezien van de ontwikkelingen in het buitenland, en omgekeerd. De spanningen in het Midden-Oosten en het oplaaiende conflict tussen Rusland en het Westen hebben volgens Zijlstra hoe dan ook invloed op Nederland.

In het conflict met Rusland pleitte de VVD'er voor harde lijn op het internationale toneel. "Poetin acteert, je reageert en hij reageert daaroverheen. Ik heb de man nog nooit zien afschalen. En als er nou een ding wat nodig is, is afschalen. Maar wij hebben vanuit het westen niet de luxe om elke keer te zeggen wij gaan lekker afschalen. Dat is belonen van slecht gedrag."

F-16's woensdag naar Polen voor patrouille

De F-16's die Nederland eerder toezegde voor patrouilles ter bescherming van de oostelijke NAVO-landen tegen Rusland vertrekken woensdag. Het gaat om vijf toestellen, waarvan er een dient als reserve, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Vanwege de crisissituatie in Oekraïne besloot de NAVO haar tanden te laten zien en haar activiteit in de Baltische Staten te verhogen. Het kabinet meldde in april dat Nederland bereid is F-16's te leveren voor extra NAVO-patrouilles.

Drie toestellen stijgen op vanaf vliegbasis Volkel en twee vanaf Leeuwarden. Eenmaal in de lucht vliegen ze gezamenlijk naar het Poolse Balbork. De jachtvliegtuigen gaan boven Estland, Letland en Litouwen patrouilleren. Boven Polen doen ze oefeningen met de Poolse luchtmacht. Ook maken ze deel uit van de zogenoemde quickreactionforce, een eenheid die snel moet kunnen reageren als dat nodig wordt geacht.

De toestellen zijn naar verwachting tot eind december actief. De eerste ploeg piloten en onderhoudspersoneel wordt over vijf of zes weken afgelost. De vervangers worden dan ingevlogen.

De Nederlandse marine is al actief in de Oostzee met een mijnenveger. Ook leveren Nederlandse tankvliegtuigen ondersteuning met het in de lucht bijtanken van radarvliegtuigen die patrouilleren boven Pools en Roemeens grondgebied.

Groei uitzendbranche trekt weer aan

Uitzendbureaus hadden tussen half juli en half augustus negen procent meer uitzenduren te verdelen. Op jaarbasis nam het aantal uitzenduren toe met negen procent. De omzet in de branche steeg met acht procent. Dat meldde brancheorganisatie ABU dinsdag. In de voorgaande periode groeide het aantal uitzenduren nog met zes procent.

De technische sector liet veruit de sterkste stijging zien. Het aantal uitzenduren in deze branche nam met zestien procent toe. Mede doordat er meer werk was, steeg de omzet met twaalf procent. De administratieve sector haalde het gemiddelde juist wat omlaag: het aantal uren steeg met zeven procent, de omzet met zes procent.

In de industrie nam het aantal uitzenduren met negen procent toe. Daarmee herstelde de sector zich van de vorige periode, toen de toename op zes procent stokte. De omzet steeg met acht procent.

'Verkeersles beter vanuit zadel dan in schoolbank'

Verkeerslessen bereiden scholieren niet goed voor op de situaties die al fietsend tegen kunnen komen. Ze moeten juist in de praktijk oefenen om zich hier op voor te bereiden, concludeert gedragswetenschapper Divera Twisk in een promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht.

Onder kinderen tussen de 10 en 17 jaar vallen relatief veel verkeersdoden. Dat komt vooral doordat kinderen in deze leeftijdsgroep voor het eerst zelf met een fiets de weg opgaan.

Kinderen worden steeds vaker met de auto naar de basisschool gebracht. Hierdoor doen ze geen fietservaring op en worden ze eigenlijk in het diepe gegooid als ze opeens naar de middelbare school moeten fietsen, concludeerden onderzoekers al eerder. De vraag is of praktijklessen de oplossing zijn als ouders er ook voor kunnen kiezen hun kroost op de basisschool al de fiets te laten pakken.

Er bestaan verschillende lesmethodes om kinderen klaar te stomen voor het verkeer, maar geen van deze methodes blijkt erg effectief, concludeert Twisk. Zij onderzocht onder meer hoeveel kinderen weten van het gevaar van de 'dode hoek' van vrachtwagenchauffeurs.

Voordat kinderen hier les over kregen, kon 42 procent in een geschetst basisscenario alle drie de dode hoeken aanwijzen. Ruim een kwart maakte de juiste keuze in een simpele verkeerssituatie en slechts vijf procent koos goed bij een ingewikkelde situatie.

Na het volgens van een programma dat was gericht op het vergroten van hun verkeersinzicht kon een hoger percentage de dode hoeken aanwijzen. Dat had echter geen effect in de verkeerssituaties waar ze in werden gestuurd. Een even hoog percentage bleef verkeerde keuzes maken. Een lesprogramma waarbij kinderen vooral op gevaren worden gewezen, had in dit geval helemaal geen effect.

Ook bekeek Twisk de effecten van vijf korte lesprogramma's die zijn gericht op veilig verkeersgedrag. Twee programma's hadden geen effect en drie andere bleken een licht effect te hebben. Afhankelijk van het programma verbeterde drie tot twintig procent van de jongeren zijn gedrag.

Kennis alleen werkt niet, concludeert Twisk. Als een jongere gevaarlijke situaties leert herkennen, betekent dat niet meteen dat hij ook veiligere keuzes maakt op straat. "Onervarenheid speelt een grote rol. Educatieprogramma's moeten zich daarom meer richten op oefenen in de praktijk."

[vid] Beelden 'radio-neukpartij' online

Kennen we Lisa nog? Het meisje werd vorige week wereldnieuws nadat zij live op de radio een beurt kreeg. Nu blijken er ook beelden van deze 'pikante blunder' opgedoken.

Wat de meesten van jullie direct al vermoedden, blijkt helaas waar. Het is namelijk een grote hoax.

Lisa werd helemaal niet voor het luisterend oor van de enkele luisteraar van SLAM!FM uitgewoond, maar zat gewoon op een stoel in de studio. Hier zat het niet al te mooie mokkel in de telefoon te hijgen en geile woordjes te fluisteren.

Missie geslaagd: het hele geluidsfragment was bedoeld om aandacht te genereren voor het NK Orgasme Faken! Dit 'kampioenschap' wordt georganiseerd door bovengenoemde radiozender. Opgeven kan hier.


We zijn er allen ingestonken...

Kremlin: opmerking Poetin uit verband gerukt

De opmerking van de Russische president Vladimir Poetin over het innemen van de Oekraïense hoofdstad Kiev is uit zijn verband gerukt. Dat zei een assistent van Poetin dinsdag tegen persbureau ITAR-TASS.

Volgens bronnen in Brussel zei Poetin in een gesprek met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, dat Rusland Kiev binnen twee weken kan innemen. Barroso deelde de strekking van het gesprek zaterdag op een EU-top, vlak nadat hij Poetin had gesproken.

In welke context Poetins opmerking wel moeten worden gezien zei zijn assistent niet. In plaats daarvan wond hij zich op over het feit dat de inhoud van het gesprek bekend is geworden. "Als dat is gebeurd lijkt het niet op een actie van een serieus politiek figuur."

Na de mededeling op de EU-top van Barroso waarschuwde de Britse premier David Cameron fouten die in 1938 werden gemaakt niet te herhalen. Nazi-Duitsland annexeerde destijds steeds nieuwe gebieden. De geallieerden stonden dit oogluikend toe in de hoop dat de vrede zo bewaard bleef. Dit beleid werd appeasement genoemd en bleek uiteindelijk niet te werken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hebben gezegd dat Poetin op militaire escalatie afstevent. Na Oekraïne zou Rusland Letland en Estland op de korrel nemen. Merkel heeft vaker gezegd dat Poetin niet te vertrouwen is.

'Niveau wetenschap daalt door toename flexwerk'

Wetenschappers maken zich zorgen over het toenemende aantal tijdelijke contracten op universiteiten. De kwaliteit van onderwijs en onderzoek gaat achteruit als steeds minder mensen een vast contract hebben, stelt de vakorganisatie van universiteitspersoneel VAWO dinsdag in de Volkskrant.

In 1995 had nog zo'n twintig procent van de wetenschappers een tijdelijk contract. In 2012 was dat al rond de veertig procent. Als ook promovendi worden meegeteld, heeft zestig procent een tijdelijk contract.

De toename komt volgens de krant door de manier waarop wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd. Het vaste bedrag dat universiteiten van het ministerie van Onderwijs krijgen is steeds lager. Ze moeten zelf met projectvoorstellen geld zien los te peuteren bij organisaties of bedrijven. Die projecten lopen steeds maar enkele jaren, waardoor het voor universiteiten riskant is iemand een vast contract te geven. Als geen nieuwe opdrachten worden binnengehaald, zitten ze nog steeds met hoge loonkosten.

Het gevolg is dat wetenschappers in onzekerheid verkeren en vaak van universiteit naar universiteit zwerven. Ook de kwaliteit van de universiteiten lijdt hieronder, stelt vakorganisatie VAWO. "Voor goed onderzoek en goed onderwijs is continuïteit nodig. Dat gaat een stuk lastiger als iedereen maar een paar jaar blijft", stelt bestuurslid Marijtje Jongsma in de krant.

De koepel van universiteiten VSNU ziet geen probleem. Onderzoek zou alleen competitiever zijn geworden. "Wetenschappers strijden met elkaar om de pot met geld", zegt een woordvoerder in de krant.

BelgiŽ mogelijk twee tot vijf dagen zonder stroom

Als België deze winter te maken krijgt met extreem koud weer, zit het land mogelijk bijna vijf dagen zonder stroom. Bij gemiddeld winterweer bestaat gedurende ruim twee etmalen kans op stroomuitval. Dat heeft netbeheerder Elia berekend, schrijft de Belgische krant De Tijd dinsdag. Drie Belgische kerncentrales staan momenteel stil.

De nieuwe staatssecretaris voor energie Catherine Fonck denkt volgens De Tijd op basis van het rapport dat mogelijk te voorkomen is dat regio's op grote schaal van het elektriciteitsnet worden afgekoppeld. In de berekening van Elia zou een aantal lichtere maatregelen, waaronder het uitzetten van de verlichting op snelwegen en publieke gebouwen, namelijk nog niet zijn meegewogen.

Fonck presenteert woensdag een noodplan voor het geval stroomtekort optreedt. Zij gaat ook kijken of het mogelijk is dat mensen hun wasmachine, droger of vaatwasser niet allemaal tegelijk aanzetten. "Het is een nieuw terrein voor ons, maar in het buitenland zijn er veelbelovende ervaringen", zegt Fonck tegen De Tijd.

België telt zeven kernreactoren. Twee daarvan staan sinds maart stil vanwege haarscheurtjes in de constructie. Een derde centrale viel deze zomer uit na sabotage. Die drie reactoren zijn samen goed voor een derde van de stroomproductie in België. Volgens Fonck kan de gesaboteerde kerncentrale Doel 4 mogelijk voor het einde van het jaar weer in gebruik worden genomen. Als dat lukt wordt het risico op stroomtekort teruggebracht tot vijf uur bij gemiddeld winterweer en 29 uur tijdens extreem winterweer.

Bloedige strijd in Libische stad Benghazi

Gevechten tussen radicale moslims en strijders van de overgelopen generaal Khalifa Hifter in de Oost-Libische stad Benghazi hebben aan 31 mensen het leven gekost. Dat heeft een bron bij de Libische veiligheidsdiensten dinsdagochtend gezegd.

De strijd ving maandag aan. Gevechtsvliegtuigen van Hifters eenheden bestookten de posities van de radicale Revolutionaire Shuraraad van Benghazi, terwijl de islamisten hun tegenstanders met artillerie onder vuur namen. De gevechten concentreerden zich rond de luchthaven Benina.

Aan Hifters zijde vielen naar verluidt twintig doden, terwijl de militie elf strijders verloor. Daarnaast vielen er 36 gewonden.

Dead or Alive 5 + Senran Kagura

Goed nieuws voor fans van vechtende vrouwen: niet alleen hebben wij hier screenshots en de volledige trailer van Dead or Alive 5: Last Round, ook kunnen wij melden dat er een samenwerking is aangekondigd met Senran Kagura.

Koei Tecmo vertelde ook dat Dead or Alive 5: Last Round ook naar PlayStation 3 en Xbox 360 komt. Het wordt dus geen simpele port van Dead or Alive 5 Ultimate, waar iedereen bang voor was.

De sportieve dames worden in de lente van 2015 verwacht voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

1

2

3

ADHD-geweld in Let it Die-trailer

Let It Die is een opkomende free-to-play hack-n-slash-game voor PlayStation 4 die in 2015 moet uitkomen. Grasshopper Manufacture, beter bekend als Suda51, heeft een nieuwe trailer uitgebracht. Het extreme geweld laat weinig aan de verbeelding over.

Over het verhaal is niet veel duidelijk, behalve dat het zich afspeelt in het jaar 2043 en zowel Japanse als westerse invloeden heeft. Verder zal er gebruik gemaakt kunnen worden van een zogenaamde 'companion app' waarmee je de game op een smartphone kunt spelen. Het systeem stelt spelers in staat om via smartphone en PlayStation 4 in dezelfde gamewereld te spelen.

Sterven is een belangrijk element in de game; wanneer je komt te overlijden, zal je respawnen in de game van een andere speler.

Mighty No.9 laat gameplay zien

Ontwikkelaar Comcept laat weer eens zien waar het geld uit Kickstarter naar toe gaat door middel van een gameplaytrailer van Mighty No. 9.

Dat het spel erg lijkt op Mega Man is al bekend en zo te zien is de gameplay exact hetzelfde. Tja Capcom, dan had je de franchise maar niet jaren naast je neer moeten leggen, terwijl fans zo graag een nieuwe game wilden hebben.

Mighty No.9 komt volgend jaar april uit op PlayStation3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, pc, 3DS, Wii U, Windows, Linux en MacOS.

Van Ginkel: "Ajax was een overweging"

Marco van Ginkel verkoos AC Milan boven een terugkeer in de Eredivisie. Ajax hoopte tevergeefs de 2-voudig international op huurbasis over te nemen van Chelsea.

Van Ginkel (21) was vorig jaar zomer al in beeld bij Ajax, maar toen ketste een transfer uiteindelijk af. De middenvelder ging toen van Vitesse naar Chelsea. Directeur voetbalzaken Marc Overmars deed maandag een nieuwe poging bij Van Ginkel, maar de Amersfoorter koos voor een tijdelijke overgang naar AC Milan.

Ook andere Nederlandse clubs informeerden naar de middenvelder van Chelsea: "En Ajax, met Champions League-voetbal erbij, was een overweging", zegt Van Ginkel in het Algemeen Dagblad. "Maar toch kies ik er bewust voor om nu in een grote buitenlandse competitie te blijven spelen."

Besluit
"Milan speelt nu geen Champions League, maar ik zou dit toch geen tweederangsclubje willen noemen", aldus de oud-speler van Vitesse, die door een zware knieblessure een groot deel van vorig seizoen aan de kant stond. Van Ginkel hoopt bij AC Milan, waar hij teamgenoot wordt van Nigel de Jong, op de nodige speeltijd.

Van Ginkel wilde in eerste instantie bij Chelsea blijven, maar toen bleek dat de Londenaren hem niet zouden inschrijven voor Champions League-voetbal. Toen AC Milan concreet werd, kwam Van Ginkel op zijn besluit terug. "Uiteindelijk ging ik om", besluit de middenvelder. Ajax haalde Niki Zimling maandag als alternatief.

Halo 3-gameplay op Xbox One

Voor Halo: Master Chief Collection worden een aantal oude delen opgeleukt. Halo 2 wordt handmatig gedaan, maar dat betekent niet dat Halo 3 en Halo 4 achterblijven, zegt 343 Industries tijdens PAX Prime. Oordeel zelf met deze beelden.

Halo 3 draait op 60 frames per seconde met een resolutie van 1080p. Het belichtingssysteem en de shaders zijn allemaal aangepakt. Het is niet met de hand gedaan, maar nog steeds is het een behoorlijke upgrade.

Skobrev mist internationaal schaatsseizoen

Ivan Skobrev denkt dat hij het complete internationale schaatsseizoen te moeten missen. De Rus kampt nog steeds met rugproblemen en kan daardoor niet maximaal trainen.

Skobrev brak het olympische seizoen al eerder af wegens rugklachten en hoopte deze zomer weer pijnvrij te kunnen trainen. De Rus sloot zich wel aan bij de trainingsgroep van bondscoach Maurizio Marchetto en stapte op het ijs in Inzell. Even later werd al snel duidelijk dat hij nog niet voldoende hersteld was.

Skobrev denkt dat hij vanwege deze blessure dit seizoen niet op internationaal niveau zal acteren. "Als ik nog in actie kom dan zal dat aan het eind van het seizoen zijn, op het Russisch kampioenschap of in de nationale competitie, meer niet", zegt Skobrev tegen R-Sport.

Rechter verbiedt taxiapp Uber in heel Duitsland

De taxiapp Uber is per direct verboden in heel Duitsland. Een rechtbank in Frankfurt heeft vorige week besloten dat het bedrijf achter de app zonder een officiële vergunning geen taxiritten meer mag faciliteren, op straffe van een kwart miljoen euro of een gevangenisstraf. Dat meldt persbureau DPA dinsdag.

Volgens de klager, een koepelorganisatie van taxicentrales, zorgt de app waarmee niet-professionele chauffeurs zich kunnen aanbieden voor oneerlijke concurrentie. De rechter in Frankfurt geeft de koepel nu gelijk. Uber was actief in tweehonderd Duitse steden. In een aantal steden was de app al verboden, waaronder in Berlijn.

Het gerechtelijke bevel is donderdag afgegeven in een spoedzitting zonder dat Uber daarover is gehoord. Het bedrijf kan wel in beroep. Het verbod is in ieder geval geldig tot deze nieuwe rechtszaak van start gaat.

In Nederland heeft de Inspectie voor Leefomgeving en Transport het bedrijf Uber en de chauffeurs ook gewaarschuwd voor boetes. Uber is een bedrijf uit San Francisco. Het Europese hoofdkantoor is in Amsterdam gevestigd.

Nederlandse hotelprijzen gestegen

Nederlandse hotelkamers zijn in de eerste helft van dit jaar gemiddeld twee procent in prijs gestegen. Een overnachting kost nu gemiddeld 124 euro. Dat blijkt uit de Hotel Price Index van boekingssite Hotels.com.

Amsterdam was met vijf procent de grootste stijger. Een overnachting kost daar nu 142 euro. De prijzen in Haarlem en Groningen stegen met twee procent. In Haarlem betaal je nu 104 euro en in Groningen 87 euro voor een nacht. Utrecht steeg met een procent naar gemiddeld 98 euro.

In Den Haag bleef de gemiddelde prijs gelijk met 106 euro, maar in andere steden waren er dalingen. In Eindhoven daalden de prijzen met zes procent naar 88 euro en Maastricht is met 108 euro nu vier procent goedkoper.

In Rotterdam daalden de prijzen met vijf procent naar 92 euro, terwijl de stad vorig jaar nog de grootste stijger was. Volgens Hotels.com komt dit doordat er de afgelopen maanden veel nieuwe hotels zijn geopend in Rotterdam.

Wereldwijd steeg de gemiddelde hotelprijs met vier procent vergeleken met dezelfde periode in 2013. De prijzen stijgen al sinds 2010, maar de toename is sinds 2012 niet meer zo groot geweest. De gemiddelde stijging van vijf procent in Europa is de hoogste in zes jaar.

Jeroen Pauw legt het af tegen Humberto Tan

De eerste aflevering van Jeroen Pauws nieuwe talkshow Pauw heeft maandagavond 737 duizend mensen getrokken. Daarmee bleef hij flink achter bij zijn voornaamste concurrent, Humberto Tan, die met zijn programma RTL Late Night 938 duizend kijkers scoorde. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De grote knaller onder de amusementsprogramma's was maandagavond Spoorloos, dat met ruim 1,9 miljoen kijkers op de tweede plek in de Kijkcijfer dag top 25 eindigde. Alleen het achtuurjournaal van de NOS wist meer kijkers, zo'n achtduizend, te trekken. Goede Tijden Slechte Tijden eindigde op de derde plek. Naar de soap keken 1,88 miljoen mensen.

De top vijf werd gecompleteerd door Droomhuis Gezocht, met 1,65 miljoen kijkers, en Radar, dat 1,55 miljoen kijkers wist te trekken.

De Wereld Draait Door was voor het eerst te zien dit nieuwe seizoen. De talkshow eindigde met 1,2 miljoen kijkers op de zesde plek.

Geknakte man Bonnie St. Claire kan bijna weer lopen

Anne-Jan Jongebloed kan bijna weer lopen. In januari viel hij tijdens een echtelijke ruzie met Bonnie St. Claire van een balkon, waarbij hij een dubbele beenbreuk opliep. "Nog een paar weken therapie en dan kan ik weer op eigen benen staan, en hoop ik weer fulltime aan het werk te gaan", zegt hij dinsdag in De Telegraaf.

"De pennen worden er binnenkort uitgehaald", gaat de 46-jarige Jongebloed verder over zijn naar eigen zeggen meest gitzwarte periode uit zijn leven. "Veel pijn heb ik niet meer, maar voor extra steun loop ik nog met een kruk."

Jongebloed en zijn 64-jarige Bonnie hebben de strijdbijl inmiddels begraven. Ook hebben ze besloten wat minder vaak diep in het glaasje te kijken, toch een van de voornaamste redenen van de vele ruzies. "Ik zal niet ontkennen dat we nog weleens een wijntje of roseetje drinken, maar met mate. Echt sterke drank halen we gewoon niet meer in huis."

"We hebben gelukkig op tijd ingezien dat, wilden we nog wat van ons leven en in het bijzonder van onze relatie maken, het roer om moest", vertelt Jongebloed. "Ondanks alles wat we hebben meegemaakt en we over elkaar en naar elkaar toe hebben gezegd, heeft de liefde gewonnen. We hebben uiteindelijk een manier gevonden om samen door te gaan."

Tweede Kamer weer aan de slag na reces

De zomervakantie van de Tweede Kamer zit erop. Na een turbulente zomer beginnen alle partijen dinsdag aan de eerste officiële werkdag sinds 4 juli. Voor kabinet, regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositie breekt een drukke periode aan, waarin binnenlandse en buitenlandse politiek hand in hand gaan.

Het nieuwe jaar begint met de herdenking van de vliegramp in Oekraïne die de zomer tekende. Het vliegtuig dat halverwege juli werd neergehaald in het onrustige oosten van het land luidde niet alleen het begin in van nieuwe, wereldwijde spanningen, maar zal ook de komende tijd nog veel aandacht vragen van de Tweede Kamer.

Zo wordt deze week nog het rapport met de voorlopige bevindingen van het onderzoek naar de crash van vlucht MH17 verwacht. De grote vraag is of het onderzoek enige aanknopingspunten biedt over wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het toestel. Als zou blijken dat de pro-Russische separatisten een rol speelden, lopen de spanningen met Rusland nog verder op.

Na de vliegramp ging Nederland immers voorop in de roep om hardere sancties tegen Rusland vanwege hun inmenging in het conflict in het oosten van Oekraïne. Rusland beantwoordde de Europese sancties met tegenmaatregelen, met gevolgen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. De Kamer spreekt er deze eerste week al over, temeer omdat de Europese Unie alweer nieuwe sancties heeft aangekondigd.

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) domineert daarnaast de agenda. Internationaal is Nederland in Irak inmiddels betrokken bij het conflict omdat het de Koerden die strijden tegen IS steunt met militair materieel. Nationaal is het debat over radicaliserende moslimjongeren weer in alle hevigheid losgebarsten. Over het pakket aan maatregelen om jihadisme in Nederland te bestrijden, wil de Kamer nog deze week spreken.

Intussen ziet het ernaar uit dat de minister die het meest direct met alle internationale brandhaarden te maken heeft gaat vertrekken uit Den Haag. Premier Mark Rutte (VVD) maakt dinsdag naar verwachting bekend dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) eurocommissaris wordt.

Ondertussen nadert Prinsjesdag met rasse schreden. Kabinet, coalitiepartijen PvdA en VVD en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP sloten vorige week al een akkoord over de begroting. Anders dan vorig jaar weet het kabinet zich met zijn plannen voor 2015 nu dus al wel verzekerd van steun in de Eerste Kamer. De internationale spanningen hebben er directe invloed op gehad: er komt meer geld voor defensie en ontwikkelingssamenwerking.

En hoewel al is uitgelekt dat de Nederlander er volgend gemiddeld een klein beetje op vooruit gaat in de portemonnee, zullen de Kamerdebatten er de komende maanden niet minder fel om worden. Veel bezuinigingen die dit kabinet heeft bedacht worden volgend jaar pas doorgevoerd.

Sonic rent door op 3DS

Sonic Boom: Shattered Crystals komt 11 november uit op Nintendo 3DS, dus SEGA heeft een trailer uitgebracht om wat gameplay voorbij te laten rennen. Letterlijk, want het is wel heel kort.

In Sonic Boom: Shattered Crystals ren je tegen de computer over een parkoers met vallen, vijanden en natuurlijk mogelijkheden kortere of snellere routes te vinden om je tegenstander te snel af te zijn.

Valencia huurt Negredo van Manchester City

Alvaro Negredo voetbalt dit seizoen voor Valencia. De 29-jarige aanvaller wordt gehuurd van Manchester City met een optie tot koop. Negredo speelde maar één seizoen voor de Engelse landskampioen en kwam in 32 wedstrijden tot negen goals.

Negredo kwam eerder in eigen land uit voor onder meer Rayo Vallecano, Almeria en Sevilla. Voor die laatste club scoorde hij in 182 wedstrijden 85 keer. Na in het seizoen 2012-2013 vierde te zijn geworden op de topscorerslijst van Spanje verhuisde de spits voor 25 miljoen euro naar Manchester City.

Spelen met schoolmeisjes op PS4

Gisteren konden we nog gluren naar meisjes, maar ondertussen kunnen we ook spelen met een paar grieten uit een wel heel speciale klas.

In Senran Kagura: Estival Versus bouncen de boobies weer lustig op het scherm, terwijl de ninja-leerlingen allerlei tegenstanders in de pan hakken met zwaarden, messen en ander kinky spul. Het is de eerste Senran Kagura-titel dat op console uitkomt. Of Project Morpheus, de virtual reality-bril van Sony, ondersteund wordt is nog niet vermeld.

Senran Kagura: Estival Versus komt 26 maart uit in Japan voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Of we in het westen mogen hacken en slashen met de goedbedeelde dames is nog even afwachten. Ondertussen komen Senran Kagura: Shinovi Versus enSenran Kagura: Bon Appétit dit jaar nog uit op PlayStation Vita in het westen.

[US Open] Murray dwingt duel met Djokovic af

Andy Murray heeft de kwartfinale bereikt van de US Open. De winnaar van 2012 rekende in straight sets af met Jo-Wilfried Tsonga (9): 7-5, 7-5, 6-4. In de volgende ronde wacht Murray een loodzware opgave. De als achtste geplaatste Brit moet het daarin opnemen tegen nummer één van de wereld Novak Djokovic.

Ekaterina Makarova zorgde voor de zoveelste verrassing in het vrouwentoernooi. De als zeventiende geplaatste Russische schakelde Eugenie Bouchard (7) uit. De verliezend Wimbledon-finaliste had erg veel last van de hitte en ging met 6-7 (2), 4-6 roemloos onderuit.

In het dubbeltoernooi werd Jean-Julien Rojer uitgeschakeld. De Nederlander verloor samen met Horia Tecau in de derde ronde met 3-6, 2-6 van de Spanjaarden David Marrero en Fernando Verdasco. Rojer en Tecau waren in New York als negende geplaatst.

Bij de junioren moest de enige Nederlander in het jongenstoernooi direct zijn biezen pakken. Tim van Rijthoven verloor in drie sets van zijn dubbelpartner, de Amerikaan Harry Taylor Fritz: 3-6, 7-6 (5), 5-7.

Kim Staelens stopt met volleybal

Kim Staelens zet een punt achter haar volleybalcarrière. Dat heeft de volleybalbond maandag bekendgemaakt. De 32-jarige spelverdeelster wil meer aandacht gaan schenken aan haar gezin. Staelens kwam sinds 2012 al niet meer uit voor het Nederlands team.

Staelens speelde in totaal 346 interlands voor Oranje. In 2009 pakte ze zilver op het EK in Polen. De Udense is al bezig aan een nieuwe carrière. Ze gaat een bedrijf opzetten dat personal training en voedingsadvies geeft.

Ajax huurt Zimling van Mainz

Ajax heeft zich vlak voor het sluiten van de transfermarkt versterkt met Niki Zimling. De 29-jarige verdedigende middenvelder wordt gehuurd van het Duitse FSV Mainz. Tevens is een optie tot koop bedongen, meldt Ajax maandag op de clubsite.

Zimling heeft al ervaring in de Eredivisie. In het seizoen 2010-2011 speelde de 27-voudig Deens international voor N.E.C. Nijmegen.Verder speelde hij voor Brøndby, Esbjerg, Udinese en Club Brugge.

Ajax had behoefte aan versterking op het middenveld na het vertrek van Daley Blind en Christian Poulsen. Zimling was vorig seizoen een vaste waarde bij Mainz, maar kwam in de eerste twee competitiewedstrijden van dit seizoen in de Bundesliga niet aan spelen toe. Hij heeft nog een contract tot de zomer van 2017.

'Veel onnodige doden door ebola'

Er vallen veel onnodige eboladoden doordat de wereld ,,rampzalig inadequaat" reageert op de ebola-uitbraak. Dat heeft de Wereldbank maandag gezegd. Volgens het instituut voor ontwikkelingssamenwerking hebben westerse landen genoeg medische voorzieningen en kennis in huis om de ziekte onder controle te krijgen.

,,De crisis die zich nu ontwikkelt, is minder het gevolg van het virus op zich en meer van foute vooroordelen over de ziekte", zei de directeur van de Wereldbank. Hij dringt er bij westerse landen dan ook op aan dat ze hun kennis delen met Afrikaanse landen waar de medische wetenschap nog niet zo ver is ontwikkeld.

Om de onwetendheid en de daaruit voortvloeiende angst te illustreren, noemt hij als voorbeeld een man die maandag in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ontsnapte uit een ebolakliniek. Toen hij op de markt eten aan het kopen was, sloegen anderen op de vlucht omdat ze bang waren de ziekte op te lopen.

De oproep van de Wereldbank kwam na het nieuws dat in Nigeria een 17e geval van ebola is vastgesteld. De epidemie heeft in West-Afrika al aan meer dan 1500 mensen het leven gekost.

President Ellen Johnson Sirleaf van het zwaar getroffen Liberia waarschuwde maandag bij CNN dat de ebola-uitbraak ,,makkelijk een wereldwijde crisis" kan worden als internationaal niet beter wordt opgetreden tegen ebola.

Wereldbank: veel onnodige doden door ebola
Wereldbank: veel onnodige doden door ebola (Foto: ANP)

Poetin: Kiev in twee weken in te nemen

Rusland kan de Oekraïense hoofdstad Kiev in twee weken innemen. Dat zou de Russische president Vladimir Poetin in een telefoongesprek met voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso hebben gezegd, melden de Italiaanse krant La Repubblica en het Duitse weekblad Der Spiegel dinsdag op basis van ingewijden.

Barroso zou zaterdag bij een EU-top over het telefoongesprek, dat hij toen net had gevoerd, hebben verteld. Volgens de ingewijden vroeg Barroso in het telefoongesprek opheldering over Russische militairen die in Oekraïne zouden opereren. "Als ik wil, kan ik binnen twee weken Kiev innemen", zou Poetin daarop hebben gezegd.

Poetin zou zo duidelijk willen maken dat hij niet met verdere sancties moet worden geprovoceerd. Na de mededeling op de EU-top van Barroso waarschuwde de Britse premier David Cameron fouten die in 1938 werden gemaakt niet te herhalen. Destijds annexeerde nazi-Duitsland steeds nieuwe gebieden. De geallieerden stonden dit oogluikend toe in de hoop dat de vrede zo bewaard bleef. Dit beleid werd appeasement genoemd en bleek uiteindelijk niet te werken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hebben gezegd dat Poetin op militaire escalatie koerst. Na Oekraïne zou Rusland Letland en Estland op de korrel nemen. Merkel heeft vaker gezegd dat Poetin niet te vertrouwen is.

'Killing fields' in noorden Irak

In het uiterste noorden van Irak hebben strijders van Islamitische Staat (IS) op zo'n grote schaal etnische zuiveringen gepleegd dat Amnesty International van "met bloed doordrenkte Killing Fields" spreekt. De betiteling stamt van de Amerikaanse film Killing Fields (1984) over de gruwelen waarmee het Cambodjaanse regime in de jaren 70 een groot deel van de eigen bevolking uit de steden verjoeg en vermoordde op het platteland van het Aziatische land.

De Killing Fields van Irak zijn volgens Amnesty-adviseur Donatella Rovera in de bergen van Sinjar, ruim 400 kilometer ten noordwesten van Bagdad. "Islamitische Staat pleegt afgrijselijke misdaden en heeft landelijke gebieden in de Sinjar veranderd in met bloed doordrenkte Killing Fields om alle sporen van niet-soennitische en niet-Arabische invloeden weg te vagen".

Amnesty stelt dinsdag nieuwe bewijzen te hebben van "een systematische campagne van leden van IS om de streek etnisch te zuiveren via oorlogsmisdaden, inclusief massa-executies en ontvoeringen". Mede afgaande op Rovera's bevindingen in Irak spreekt Amnesty van "etnische zuiveringen op historische schaal", waarbij mannen en jongens, bijvoorbeeld uit twee dorpen op 3 en 15 augustus, op pick-ups werden gezet en aan de rand van de dorpen werden doodgeschoten. Anderen, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn ontvoerd door IS-strijders. Hun lot is ongewis.

'Killing fields' in noorden Irak
'Killing fields' in noorden Irak (Foto: ANP)

Apple onderzoekt uitlekken naaktfoto's

Apple doet onderzoek naar het vermeende uitlekken van blootfoto's van beroemdheden via iCloud-accounts. Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf maandag laten weten.

"We nemen de privacy van onze gebruikers erg serieus en doen actief onderzoek naar deze melding", aldus woordvoerster Natalie Kerris.

Het is niet duidelijk hoe toegang is verkregen tot de foto's van onder anderen actrice Jennifer Lawrence en model Kate Upton. Een zwakte in de beveiliging van Apple iCloud, waarin back-ups worden gemaakt, wordt genoemd als mogelijke oorzaak dat toegang kon worden gekregen tot de gevoelige beelden.

Onbekenden hebben de foto's zondag gepubliceerd via de website 4Chan.

Kleine bank niet vergeten in bankenunie

Dat het toezicht op de grotere banken in Europa overgaat naar de Europese Centrale Bank, betekent niet dat kleine banken aan een lichter regime worden onderworpen. Zij moeten aan dezelfde eisen voldoen als hun grotere concurrenten. Dat benadrukte De Nederlandsche Bank (DNB) maandag tijdens een toelichting op de invoering van de bankenunie.

De Europese bankenregels bepalen onder meer dat voldoende kapitaal moet worden aangehouden en dat bij afwikkeling eerst de aandeelhouders moeten bloeden. "De invoering van de bankenunie is er juist op geënt om naast het herstellen van vertrouwen in banken ook het toezicht erop meer te stroomlijnen", legde toezichtsdirecteur van DNB Jan Sijbrand uit.

Het verschil tussen de 130 grotere banken en alle overige banken in Europa is alleen dat de eindverantwoordelijkheid voor het toezicht bij de ECB komt te liggen. De kleinere banken blijven onder de nationale toezichthouder vallen.

Vanwege de overgang van de grootste banken naar de ECB zijn hun boeken de afgelopen tien maanden flink doorgelicht in de zogenoemde asset quality review (AQR). Vervolgens is in stresstests gekeken wat er gebeurt als de economische groei flink tegenvalt, de huizenprijzen instorten en de werkloosheid oploopt. In Nederland is dit gedaan voor zeven banken, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS.

Het is volgens DNB niet waarschijnlijk dat de kleinere banken, zoals Triodos en Van Lanschot, uiteindelijk precies hetzelfde 'eindexamen' moeten doorstaan als de grotere banken nu voor de kiezen krijgen met de AQR en de stresstest. Een daarop lijkende intensieve doorlichting is echter wel mogelijk, aldus Sijbrand.

De uitkomsten van de tests voor de grote banken worden nu door de ECB samengevoegd en in een zeer ruwe versie besproken. Eind oktober volgt de publicatie van het officiële resultaat. Als banken niet aan de kapitaalseisen voldoen krijgen zij zes tot negen maanden om hun zaakjes op orde te krijgen.

Meer mensen in nood uit water gered

De Reddingsbrigade heeft deze zomer 369 drenkelingen uit het water gered die het zonder ingrijpen van de lifeguards waarschijnlijk niet hadden overleefd. Dat zijn er meer dan vorig jaar, terwijl het totaal aantal hulpacties lager lag vanwege het slechte weer in augustus. Dat laat Reddingsbrigade Nederland maandag weten.

De vrijwilligers van de Reddingsbrigade kwamen in totaal 6148 keer in actie. Bij 369 gevallen was sprake van een levensbedreigende situatie. Vorig jaar was dat nog 342 keer het geval en dat was ook al flink meer ten opzichte van het jaar daarvoor. Negen mensen kwamen deze zomer om het leven bij een zwemongeluk, twee minder dan vorig jaar.

De Reddingsbrigade is bang dat het aantal ernstige en dodelijke zwemongevallen de komende jaren toeneemt als er niet meer aandacht komt voor zwemles, voorlichting en de veiligheid op zwemlocaties. Eerder pleitte de hulporganisatie voor een landelijk registratiesysteem van zwemongevallen.

'Kijk niet naar gelekte naaktfoto's'

Lena Dunham vindt dat mensen niet naar de naaktfoto's moeten kijken die dit weekeinde op straat kwamen te liggen. "De manier waarop je je lichaam deelt, moet een keuze blijven. Steun deze vrouwen door niet naar de foto's te kijken", twitterde de Girls-actrice maandag. Een hacker plaatste kiekjes van sterren als Jennifer Lawrence, Mary Elizabeth Winstead en Rihanna op het internetforum 4chan.

"Door naar deze foto's te kijken wordt keer op keer misbruik gemaakt van deze vrouwen. Dat is niet oké." Volgens de 28-jarige actrice, die zelf in de tv-serie Girls geregeld haar kleren uittrekt, heeft de hacker misbruik gemaakt van de dames. "Vergeet niet dat degene die de foto's heeft gestolen en gelekt, geen hacker is maar een zedendelinquent."

Dunham vindt het onterecht dat wordt gezegd dat je geen naaktfoto's moet maken als je niet wilt dat ze uitlekken. "Dat is hetzelfde als zeggen dat iemand iets uitlokt door een kort rokje te dragen." De hacker stal de kiekjes onder meer van het iCloud-account van meer dan honderd actrices en zangeressen. Mogelijk zijn niet alle foto's echt. Zo beweren Victoria Justice en Ariana Grande dat zij niet de personen zijn op kiekjes die zogenaamd van hen werden genomen.

Duitse president hekelt Poetin

De Duitse president Joachim Gauck heeft maandag felle kritiek geleverd op Rusland. Hij verweet Rusland de samenwerking met het Westen 'de facto te hebben opgezegd', aldus de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Gauck kondigde aan dat Europa zich op de nieuwe situatie gaat instellen.

Gauck sprak vanuit Gdansk, waar hij stil stond bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, maandag precies 75 jaar geleden. Hij verweet Poetin met het conflict in Oekraïne de betrekkingen met het Westen op het spel te zetten, terwijl de Europese Unie en de NAVO sinds 1989 juist hun best hebben gedaan met Rusland samen te werken.

"We geloofden en wilden geloven dat ook Rusland onderdeel van een gemeenschappelijk Europa zou kunnen worden. Maar de basis daarvoor moet een verandering van de Russische politiek en respect voor de basisbeginselen van het volkerenrecht zijn", aldus Gauck.

Gauck noemde het een schok dat in Oekraïne nu weer een oorlog wordt gevoerd 'om nieuwe grenzen en een nieuwe orde'. "De stabiliteit en de vrede op ons continent zijn opnieuw in gevaar. We zullen ons verzetten tegen diegenen die de internationale wetten overtreden, buitenlands grondgebied annexeren en militaire steun verlenen aan separatistische bewegingen in andere landen", aldus de bondspresident. "De geschiedenis leert ons dat territoriale concessies de honger van agressors vaak alleen maar vergroten." Gauck voegde daar aan toe dat Europa zich op politiek, wetenschappelijk en defensief vlak gaat aanpassen aan de nieuwe situatie.

Tbs-kliniek deed te weinig om smokkel te voorkomen

Tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray had meer kunnen doen om te voorkomen dat tbs'ers mobiele telefoons en drugs, wapens en geld in hun bezit hadden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag aan de Kamer.

Het onderzoek werd ingesteld na een reportage van het EO-programma Dit is de Dag in april. Daarin was te zien dat tbs'ers verboden spullen hadden die ze op een of andere manier naar binnen hadden gesmokkeld. Sommigen hadden zelfs vlees- en slagersmessen. De tbs'ers gaven in de uitzending aan zich onveilig te voelen. Ze willen dat de instelling wordt gesloten.

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt nu dat het beeld dat in de reportage is neergezet 'ten dele correct is', moet Teeven toegeven. Zo werd de post van patiënten en het bezoek dat ze kregen niet goed gecontroleerd. Ook tbs'ers die met begeleid verlof waren geweest werden niet gecontroleerd.

De conclusies hebben de Teeven 'verontrust', schrijft hij. Volgens de bewindsman heeft de kliniek inmiddels echter belangrijke maatregelen getroffen 'die de mogelijkheid tot invoer van contrabande significant beperken'.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor misstanden bij de kliniek, schrijft Teeven verder. De inspectie deed daar onderzoek naar vanwege een artikel in Vrij Nederland in februari. Daarin werd beschreven hoe patiënten elkaar aftuigen en worden verwaarloosd. Ook zou sprake zijn van zelfmoord en gebrek aan medische behandeling.

De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft echter geen aanknopingspunten gevonden waaruit blijkt dat de expertise van het personeel en de verzorging en bejegening van de patiënten niet in orde zijn of waren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde verder dat het behandelaanbod op orde is en de zorg 'voldoende laagdrempelig toegankelijk'.

Vorige week overleden nog drie tbs'ers in de Limburgse kliniek. Teeven heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd onderzoek te doen naar de sterfgevallen. Voorlopig blijft de opnamestop die hij in april instelde gehandhaafd.

Lindsay Lohan schikt met vrachtwagenchauffeur

Lindsay Lohan heeft een schikking getroffen met de vrachtwagenchauffeur die ze twee jaar geleden aanreed. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Volgens ingewijden krijgt de chauffeur, die Lohan voor de rechter sleepte vanwege mentale schade, een schadevergoeding van de actrice.

De 28-jarige actrice knalde twee jaar geleden met een gehuurde auto op de vrachtwagen. Kort na het ongeluk beweerde Lohan eerst dat ze niet zelf achter het stuur zat, maar kwam daar later van terug. Dat haar remmen het niet deden, zoals ze toen beweerde, bleek echter evenmin te kloppen. De actrice raakte zelf lichtgewond bij de botsing.

Lohan, die sinds 2007 geregeld in aanraking met justitie kwam, lijkt haar leven de laatste twee jaar weer meer op orde te hebben. De actrice, die worstelde met meerdere verslavingen, is naar eigen zeggen nuchter en probeert al enige tijd haar carrière nieuw leven in te blazen. Zo werd Lohan gevolgd in een realityserie en maakt ze later deze maand haar debuut in een toneelstuk op West End in Londen.

Politie voorkomt confrontatie motorbendes Alkmaar

De politie heeft vrijdagavond een conflict tussen de Hells Angels en Bandidos in de kiem gesmoord. Leden van de motorclubs zochten elkaar op in het centrum van Alkmaar. De president van motorclub Bandidos en twee leden van de Hells Angels zijn opgepakt. De politie meldt dat ze worden verdacht van het uiten van bedreigingen aan elkaars adres.

De president van Bandidos, een 38-jarige man uit Beverwijk, werd dit weekeinde al aangehouden, evenals een van de Hells Angels, een 31-jarige man uit Heerhugowaard. De tweede Hells Angel, een 53-jarige man uit Alkmaar, meldde zich maandagochtend op verzoek van de politie.

Tegen alle drie de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Meer files in augustus door buien

Door regen stonden er vorige maand veel meer files in Nederland dan normaal in augustus. De filezwaarte, de lengte keer de duur van de file, was vijftien procent hoger dan in augustus vorig jaar. Dat meldt de ANWB maandag.

Niet alleen in de spits, maar ook overdag stonden er meer files dan normaal in augustus. In het midden van het land ondervonden weggebruikers de meeste hinder.

Naast neerslag zorgden ook ongelukken voor oponthoud. Zo ontstonden vorige week flinke files toen op de A1 bij Muiderberg twee auto's in brand vlogen. Ook op de A15 bij Pernis stond het vorige week muurvast door een ongeluk met een vrachtwagen.

In juli was de filezwaarte ook al hoger dan een jaar eerder. Dat kwam door de late zomervakantie in het zuiden van het land en door hevige regenval in het westen.

Militair vast voor mishandelen collega's

Een 24-jarige militair is maandag op Curaçao aangehouden voor het mishandelen van collega's. Een aantal militairen heeft zaterdag aangifte tegen de man gedaan van 'stelselmatige mishandeling', meldt de marechaussee.

De mishandelingen zouden hebben plaatsgevonden op Curaçao en in Nederland. De marechaussee doet onderzoek naar de mishandelingen onder leiding van het Openbaar Ministerie op Curaçao. De militair zit voorlopig vast.

'Eerste Fyra's dit weekeinde terug naar ItaliŽ'

Dit weekeinde vertrekken de eerste Fyra-treinen naar Italië. Dat meldt de NOS maandag. De hogesnelheidstreinen staan nu nog op een rangeerterrein in Amsterdam, maar gaan terug naar de fabriek van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda.

De zestien treinen worden een voor een naar een rangeerterrein net over de grens met Duitsland gesleept. Vandaar gaan ze verder naar de fabriek van AnsaldoBreda in het Italiaanse Pistoia. De NS wilde van de treinen af omdat ze gebreken hadden.

De NS krijgt 125 miljoen euro terug voor de treinen, zo was het resultaat van een schikking waartoe de partijen in maart kwamen. Dat bedrag kan oplopen als AnsaldoBreda de treinen weer verkoopt. Met de schikking wilden de bedrijven voorkomen dat ze nog jarenlang verwikkeld zouden zijn in dure juridische procedures.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.