FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 juli 2014

Rebellen: wapenstilstand rond rampplek

De separatisten laten voorlopig ook de wapens zwijgen in een straal van 40 kilometer rond de plek waar vlucht MH17 neerstortte. Dat heeft 'premier' Aleksandr Borodaj van de Volksrepubliek Donetsk maandag beloofd, aldus het Russische staatspersbureau RIA Novosti. De wapenstilstand "moet verzekeren dat deskundigen veilig kunnen werken", aldus Borodaj.

Eerder op de dag had de Oekraïense president Petro Porosjenko een staakt-het-vuren afgekondigd voor een zone van 40 kilometer rond de plek des onheils. Die ligt ten oosten van Donetsk en is in handen van rebellen.

'Scarlett Johansson trouwt al volgende maand'

Scarlett Johansson gaat al volgende maand trouwen met Romain Douriac. Dat liet ze weten tijdens een chic diner van Martha Stewart, schrijft de Amerikaanse krant New York Post. De Amerikaanse actrice en de Franse journalist zijn sinds september verloofd en maakten in maart bekend in verwachting te zijn van hun eerste kind.

Waar het huwelijk zal worden voltrokken, is nog onbekend. Het lijkt waarschijnlijk dat het stel zal kiezen voor Douriacs geboortestad Parijs. Ook wordt gesproken over The Hamptons, nabij Long Island, waar het stel al een groot deel van de zomer verblijft en waar ook het diner van Stewart plaatsvond.

De 29-jarige Johansson is volgend jaar weer te zien als Natasha Romanoff, beter bekend als Black Widow, in Avengers: Age of Ultron. De opnames van de superheldenfilm zijn momenteel nog in volle gang.


'Scarlett Johansson trouwt al volgende maand' (Foto: Novum)

Weer meer dan honderd doden in Gaza

Voor de tweede dag op rij zijn er maandag in de Gazastrook meer dan honderd doden gevallen. Sinds het uitbreken van het jongste geweld tussen Israël en het Hamas-bestuur in Gaza zijn er volgens Palestijnse ambtenaren minstens 566 Gazanen omgekomen. Nog eens 3350 mensen raakten gewond.

Het bloedvergieten zet de internationale gemeenschap aan tot steeds meer haast. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn maandag in Caïro aangekomen voor een bemiddelingspoging.

De Verenigde Staten spreken nog altijd hun steun uit voor 'het recht van Israël zichzelf te verdedigen'. Maar president Barack Obama liet maandag iets doorschemeren van zijn met elke nieuwe dode groeiende ongemak. Israël heeft Hamas volgens Obama inmiddels 'aanzienlijke schade' toegebracht, en er moeten niet nog meer burgerdoden vallen.

Kerry en Ban zijn naar Caïro afgereisd om een Egyptisch vredesplan nieuw leven in te blazen. Egypte kreeg Israël vorige week zover een wapenstilstand in acht te willen nemen. Hamas weigerde echter de wapens neer te leggen zo lang de blokkade van Gaza niet wordt opgeheven, en het geweld laaide weer op.

De premier van Gaza, Hamas-leider Ismail Haniyeh, blijft bij zijn standpunt. We kunnen niet berusten in de blokkade, zei hij maandag. ''We kunnen niet terug, we kunnen niet terug naar het stilletjes sterven.'' Alle 1,7 miljoen Gazanen zouden dat met hem eens zijn.

Hamas wantrouwt de nieuwe machthebbers in Egypte, die Hamas' geestverwanten van de Moslimbroederschap de macht heeft ontnomen en opjaagt. De radicale beweging hoopt dat haar bondgenoten Qatar en Turkije met een aantrekkelijker vredesplan komen.

VN-chef Ban Ki-moon ziet geen heil in het verbinden van voorwaarden aan een staakt-het-vuren. Hij vreest dat het nooit van een bestand komt als Hamas erop blijft staan dat Israël ook andere concessies doet.

Philip Seymour Hoffman wilde geen verwende kinderen

Philip Seymour Hoffman wilde koste wat kost voorkomen dat zijn nakomelingen zouden opgroeien als verwende snotneuzen. De acteur, die in februari op 46-jarige leeftijd overleed aan een overdosis heroïne, verwierp meerdere keren de suggestie van zijn accountant om geld apart te zetten voor zijn kroost.

Hoffman wilde niet dat zijn zoon en twee dochters werden gezien als 'trustfondskinderen', blijkt volgens de New York Post uit een gesprek dat advocaat James Cahill Jr onlangs had met Hoffmans accountant David Friedman. Cahill werd na de dood van Hoffman door de rechtbank aangewezen om de belangen van de drie kinderen van de acteur te behartigen.

In plaats van een trustfonds wilde Hoffman dat zijn geld, zo'n 35 miljoen dollar, direct naar Mimi O'Donnell zou gaan, zijn vriendin en tevens moeder van zijn kinderen. Hoffman vertrouwde erop dat zij 'voor de kinderen zou zorgen', zei Friedman volgens Cahill.

Naar verluidt zette O'Donnell Hoffman uit hun appartement voor de acteur stierf aan de gevolgen van zijn drugsverslaving. Omdat er niets verdachts in zijn testament staat, worden al Hoffmans eisen volgens Cahill gewoon ingewilligd.


Philip Seymour Hoffman wilde geen verwende kinderen (Foto: Novum)

Darter Lewis gunt Gilding geen leg, King verslaat Huybrechts

Vanavond werden de laatste partijen gespeeld in de eerste ronde van het World Matchplay in Blackpool. Adrian Lewis was veel te sterk voor Andrew Gilding en Mervyn King kon eenvoudig afrekenen met Kim Huybrechts. Er stonden nog twee andere partijen op het programma.

Peter Wright - Stephen Bunting
Wright mocht aan de partij beginnen. Bunting, die debuteert in Blackpool, wist direct een break te plaatsen in de eerste leg. Op 3-4 kon Bunting uitlopen naar 3-7. Snikebite had vandaag het spel niet om deze achterstand om te buigen. Hij gooide een gemiddelde van 89,12 en had slechts een checkoutpercentage van 21,43% (6 uit 28).

Bunting won uiteindelijk de partij met 6-10. Hij had een gemiddelde van 92,36.

Mervyn King - Kim Huybrechts
Op 2-2 wist King met een 82-finish een break te pakken en met een 81-finish kwam hij op 4-2. Op 6-4 plaatste King een tweede break. Huybrechts bleef scorend achter bij King en had in het slot van de partij niets meer in te brengen.

The King won met 10-4. De Engelsman noteerde 101,06 gemiddeld. Huybrechts kwam tot 92,53 gemiddeld.

Adrian Lewis - Andrew Gilding
Op papier de minste wedstrijd van de avond. Dit bleek ook wel binnen een mum van tijd stond het 5-0 voor Lewis. Vijf legs later was een whitewash een feit. Lewis won met 10-0.

De darter die eerder dit jaar de UK Open wist te winnen stond met 110,51 gemiddeld heel goed te gooien. Gilding had een gemiddelde van achttien punten minder.

Gary Anderson - Jamie Caven
Caven kwam 3-5 voor. Halverwege de wedstrijd stond het 5-5 door een 145 en een 87-finish van Anderson. Anderson had meer 140+-worpen dan Caven, maar Jabba was beter in het finishen (30% om 50%).

In het tweede deel van de partij kon Anderson zijn finishen verbeteren en kon daardoor het verschil maken. Hij trok de partij met 10-8 maar zich toe.

Tweede ronde - beide avonden beginnen om 20.00 uur

Dinsdag 22 juli
Andy Hamilton v Dave Chisnall
James Wade v Richie Burnett
Michael van Gerwen v Ian White
Simon Whitlock v Raymond van Barneveld

Woensdag 23 juli
Paul Nicholson v Wes Newton
Stephen Bunting v Anderson/Caven
Phil Taylor v Michael Smith
Lewis/Gilding v Mervyn King

Doctor Who!

Doctor Who. Wie is er niet groot mee geworden? Niet alleen heeft The Doctor een enorme fanbase, Whovians genaamd, de verhaallijnen behoren tot de beste van tv en Doctor Who wordt in sommige onderzoeken zelfs vergeleken met een religie. Recent werd een scene uit de aflevering 'Doomsday' nog verkozen tot 'best sci-fi moment ever'.

Hieronder wat filmpjes voor Whovians, Haters of mensen die het in het geheel niet kennen, door mensen die - al dan niet extreem - Doctor Who fan zijn.

Pas op, kunnen spoilers bevatten voor mensen die nog niet alle seizoenen hebben gekeken

Allons-y!

Jonah Hill was 'hilarische' trouwmeester

Jonah Hill was zaterdag een hilarische trouwmeester bij de bruiloft van Adam Levine en Behati Prinsloo. "Hij was om te gillen. Hij vertelde steeds grappen om dan ineens weer heel lief en oprecht te zijn", zegt een ooggetuige tegen entertainmentzender E!.

Hill, momenteel te zien in de komedie 22 Jump Street, en de frontman van Maroon 5 kennen elkaar al jaren, weet de bron. "Zijn timing was perfect, iedereen stond te grinniken."

De vader van Prinsloo, die dominee is, zegende het kersverse echtpaar tijdens de dienst in het Mexicaanse Cabo San Lucas. Een van de gitaristen van Maroon 5 speelde voor hen. Levine en Prinsloo, model voor Victoria's Secret, lazen elkaar geloften voor die ze zelf hadden geschreven. De twee gaan op huwelijksreis naar Zuid-Afrika.


Jonah Hill was 'hilarische' trouwmeester (Foto: Novum)

Eigenaar gezonken veerboot Zuid-Korea dood gevonden

De voortvluchtige eigenaar van de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is dood gevonden. De Zuid-Koreaanse politie trof het lijk van miljardair Yoo Byung-eun maandag aan in een pruimenboomgaard, meldt persbureau Yonhap.

Dna-tests zouden hebben bevestigd dat het stoffelijk overschot van Yoo Byung-eun is. De schatrijke zeventiger was sinds de schipbreuk van de Sewol, die aan meer dan driehonderd mensen het leven kostte, spoorloos. De politie meende dat hij was ondergedoken bij een evangelische sekte.

Zuid-Korea had 370.000 euro op Yoo's hoofd gezet. Diens corrupte praktijken zouden een belangrijke oorzaak van de scheepsramp zijn geweest.

Fans onthullen mogelijke plotdetails Star Wars VII

**Spoiler Alert!**

De eerste details over het scenario van Star Wars: Episode VII zijn online verschenen. Dat beweert Devin Faraci van de filmblog Badass Digest, die een korte omschrijving van de plot publiceerde. De makers van de film laten al maanden geen woord over het verhaal los. 


De blogger benadrukt dat het allerminst zeker is dat deze details ook kloppen en houdt zelfs essentiële details achter. Het spreekt vanzelf dat onderstaande tekst mogelijke spoilers bevat.

De nog titelloze film opent met de bekende omhoog rollende tekst om dan te zakken naar een zwevende hand met een lichtzwaard. Die komt ergens op een woestijnplaneet terecht, waar hij wordt gevonden door twee jonge personages. Ze herkennen het lichtzwaard meteen als wapen van de mythische jedi, en besluiten het relikwie terug te brengen. Het blijkt al snel dat de hand en het lichtzwaard ooit van Luke Skywalker waren. Zijn hand werd in Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back afgehakt door Darth Vader.

Tijdens hun queeste komen de twee in contact met niemand minder dan Han Solo en zijn trouwe metgezel Chewbacca. Ze besturen ditmaal een heel ander schip dan Solo's geliefde Millennium Falcon. De reisgezellen gaan op zoek naar een meester-jedi en belanden op een ijsplaneet, waar blijkt dat wordt gewerkt aan een superwapen, dat niet alleen een planeet, maar zelfs een heel zonnestelsel kan vernietigen.

Deze plot vertoont duidelijke verwijzingen naar de eerste drie films, Episode IV, V en VI. Aan de andere kant moet niet worden aangenomen dat elke ijsplaneet ook identiek is aan Hoth uit The Empire Strikes Back en niet elke woestijnplaneet is zoals Tatooine, schrijft Faraci.

Star Wars: Episode VII verschijnt in december 2015. Tot de cast behoren enkele oudgedienden als Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher, alsook Kenny Baker, Peter Mayhew en Anthony Daniels. Inmiddels zijn ook meerdere nieuwe castleden bekend, onder wie Max von Sydow, Lupita Nyong'o en Andy Serkis.

Auschwitz-film Johanna ter Steege naar Locarno

De Franse film A La Vie met Johanna ter Steege is opgenomen in de competitie van het internationale filmfestival van Locarno. Dat maakte de organisatie van het Zwitserse festival bekend. Het drama gaat over drie vrouwen die na het overleven van het vernietigingskamp Auschwitz in de jaren zestig weer bij elkaar komen.

Door middel van flashbacks wordt, tijdens een zonnige vakantie aan de Franse kust, getoond welke gruwelijkheden de vrouwen hebben doorgemaakt. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Julie Depardieu, dochter van acteur Gérard Depardieu, en Suzanne Clément. A La Vie gaat dit najaar in première in Frankrijk. Het is nog onduidelijk of de film ook in Nederland gaat draaien.

De 53-jarige Ter Steege was in 1995 ook al te gast op het Zwitserse festival, toen ze werd verkozen tot beste actrice voor haar rol in Tot Ziens. Ze viel internationaal ook in de prijzen met het drama Spoorloos uit 1988, en de korte film Magic Paris uit 2007. In 2003 won ze de Berlinale Camera op het filmfestival van Berlijn.


Auschwitz-film Johanna ter Steege naar Locarno (Foto: Novum)

Kerken houden gebedsdienst voor rampslachtoffers

De Nederlandse kerken organiseren woensdagavond een gebedsdienst voor de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne en hun nabestaanden. De dienst met als motto Verbonden in Verdriet, een Uur van Bezinning en Gebed wordt gehouden in de Sint Joriskerk in Amersfoort. De dienst wordt van af 19.00 uur live uitgezonden op Nederland 2. Dat laat de Raad van Kerken maandag weten.

"We willen op deze manier uitdrukking geven aan het verdriet en de rouw die we allen voelen en onze verbondenheid kenbaar maken juist met de nabestaanden van de slachtoffers van dit verschrikkelijke drama", zegt algemeen secretaris van de raad Klaas van der Kamp.

Bij de Raad van Kerken zijn zes van de zeven miljoen christenen in Nederland aangesloten, aldus Van der Kamp. Iedereen is welkom bij de dienst, die wordt uitgezonden door de omroepen met een christelijke signatuur.

Alonso prijst Red Bull-coureur Ricciardo

Ferrari-coureur Fernando Alonso heeft Red Bull-coureur Daniel Ricciardo na afloop van de Grand Prix van Duitsland geprezen. De Australiër maakte voor aanvang van dit seizoen de overstap van Toro Rosso naar Red Bull Racing en heeft in die tijd bewezen een enorm goede coureur te zijn.

Alonso: "Daniel is een verrassing uit Australië, hij doet het echt fantastisch. Volgens mij ligt hij na de eerste tien races met 7-3 voor op Sebastian Vettel en niemand had dat verwacht. Hij is erg goed bezig. In Duitsland vocht hij erg slim, telkens de slipstream pakkend wanneer ik hem inhaalde en daarna erg laat te remmen, laat aan te vallen en de bocht niet te missen. Hij reed erg, erg slim en bleef hierbij binnen de regels. Het was een fraai gevecht."

Dat Alonso uiteindelijk vijfde werd en Ricciardo zesde deerde Red Bull-teambaas Christian Horner niet. Sterker nog, hij prees Ricciardo die een inhaalrace moest rijden nadat hij uitweek voor de crashende Felipe Massa en Kevin Magnussen. "Het was prachtig racen tussen Fernando en Daniel. Het mooiste vanuit ons perspectief was dat Daniel niet opgaf en je de vechtersmentaliteit in hem kon zien. De passeeracties hadden op vele manieren Nigel Mansell-achtige proporties. Dit was Formule 1 op zijn best."

Porosjenko: zet separatisten op terreurlijst

De internationale gemeenschap moet de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne op de terreurlijst plaatsen. Dat vindt de Oekraïense president Petro Porosjenko. De rebellen vormen volgens hem niet alleen een gevaar voor Oekraïne, maar voor de hele wereld.

Porosjenko riep maandagavond als eerste de Verenigde Staten op om de opstandelingen en hun bondgenoten als terroristen aan te merken. ''Dat zou een belangrijk gebaar van solidariteit zijn, en dat verwachten we van de wereld.''

De Oekraïense president solliciteerde uitdrukkelijk naar de status van militaire bondgenoot van de VS buiten de NAVO. Die is tot dusver gereserveerd voor een select gezelschap waartoe onder meer Israël en Japan behoren.

Porosjenko zei bereid te zijn in en rond het gebied waar de brokstukken van vlucht MH17 zijn neergestort een staakt-het-vuren in acht te nemen. De Veiligheidsraad werkt aan een resolutie die daar vermoedelijk op zal aandringen.

'Nederland rust niet tot daders zijn bestraft'

Zodra onderzoek heeft uitgewezen wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17, moeten de daders hun verdiende straf krijgen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagavond tegen de VN-Veiligheidsraad in New York. "Mijn land zal niet rusten tot alle feiten boven tafel zijn en de verantwoordelijken zijn bestraft."

Timmermans mocht spreken nadat de Veiligheidsraad unaniem een resolutie had aangenomen waarin het neerhalen van de lijnvlucht met 298 doden tot gevolg wordt veroordeeld. Ook Rusland stemde in met de tekst die vraagt om vrije toegang tot het rampgebied voor internationale onderzoekers en een plaatselijk staakt-het-vuren. Ook de belemmeringen die gewapende groepen de afgelopen dagen hebben opgeworpen worden veroordeeld.

"Hoe vreselijk moeten de laatste momenten van hun leven zijn geweest toen ze wisten dat het vliegtuig neer zou storten", zei de minister over de inzittenden. "We zullen het nooit weten. Het verlies van bijna tweehonderd landgenoten heeft een gat in het hart van de Nederlandse natie geslagen en heeft verdriet, woede en wanhoop veroorzaakt", aldus Timmermans. Met de wanhoop doelde hij op het 'martelend trage' tempo waarin de rampplek werd veiliggesteld en de stoffelijke overschoten zijn geborgen.

De hoogste prioriteit is ervoor zorgen dat de slachtoffers thuiskomen, herhaalde de bewindsman. "Tot mijn sterfdag zal ik niet begrijpen waarom het zo lang duurde voordat de reddingswerkers toestemming kregen hun moeilijke werk te doen en dat menselijke resten inzet werden van een politiek spel."

"Beelden van kinderspeelgoed waarmee wordt gegooid, bagage die wordt geopend en paspoorten die worden getoond deed ons verdriet omslaan in woede", vervolgde Timmermans. "We eisen ongehinderde toegang tot het terrein. We eisen dat de plek van de crash respectvol wordt behandeld. We eisen waardigheid voor de slachtoffers en de velen die treuren."

Timmermans riep iedereen die de lokale situatie kan beïnvloeden op om ervoor te zorgen dat de lichamen zonder verdere vertraging kunnen worden gerepatrieerd. Nu Nederland de leiding heeft in het identificatieproces, beloofde hij dat alle stoffelijke overschotten naar huis worden gebracht, waar dat ook mag zijn.

Rusland eiste dat de de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de VN, de leiding over het onderzoek naar de ramp met het Maleisische passagiersvliegtuig kreeg. De Russen wilden verhinderen dat de Oekraïense autoriteiten het voortouw zouden nemen. De uiteindelijke compromistekst voorziet in een rol voor zowel Kiev als de ICAO.

Nederland speelt daarin volgens Timmermans een leidende rol. De bewindsman verwelkomde dat er een goed onderzoek komt naar de oorzaak van de 'tragedie' met de MH17. Hij verzekerde dat alles in het werk wordt gesteld om dat tot een goed einde te brengen.

De Bakker als lucky loser naar hoofdtoernooi Atlanta

Thiemo de Bakker treedt als lucky loser toe tot het ATP-toernooi van Atlanta. De Westlander was al voor zijn partij in de laatste kwalificatieronde zeker van deelname. Tegen de Canadees Steven Diez hoefde hij zich daardoor niet bovenmatig in te spannen. Bij een stand van 7-6 (5) en 0-2 gaf hij op.

Het Amerikaanse hardcourttoernooi kreeg te maken met een aantal afmeldingen. Omdat De Bakker de hoogstgeplaatste speler was in de kwalificaties stroomt hij als lucky loser door naar het hoofdschema.

Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen toestel

De VN-Veiligheidsraad heeft maandag het neerschieten van de Boeing van Malaysia Airlines boven Oekraïne veroordeeld. De raad stemde unaniem in met de resolutie die ervoor moet zorgen dat het onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd.

In de resolutie eist de Veiligheidsraad dat de gewapende groepen in het gebied onbeperkte en veilige toegang geven tot de rampplek. Ook eist de V-raad dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig met 298 mensen aan boord, worden berecht. Bovendien wil de raad dat de rampplek niet wordt geschonden.

Of Rusland zou instemmen was de vraag. Het land eiste aanpassingen in de tekst. Kort voor de stemming liet de Russische VN-ambassadeur weten dat ook Rusland achter de resolutie staat.

De resolutie was opgesteld door 24 landen, waaronder Nederland, Oekraïne, Maleisië, België en Australië. "We kunnen ons niet voorstellen hoeveel pijn de nabestaanden voelen. Maar dat gaat nu vergezeld van woede door de groteske schendingen van de rampplek", zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop na de stemming.

Ze eiste dat de brokstukken van het vliegtuig en de lichamen van slachtoffers met respect worden behandeld en dat er een wapenstilstand komt rond de rampplek. Onderzoekers moeten onbeperkte en veilige toegang tot de brokstukken krijgen. "Het is verachtelijk dat deze toegang nog niet is verstrekt, een belediging voor slachtoffers en hun families", aldus Bishop.

Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen toestel
Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen toestel (Foto: ANP)

EenVandaag zegt sorry voor gedrag op rampplek

EenVandaag heeft excuses gemaakt voor het handelen van verslaggeefster Caroline van den Heuvel. In de uitzending van maandag was te zien hoe zij door de persoonlijke bezittingen ging van een slachtoffer van de neergestorte vlucht MH17, waaronder een dagboek. Haar actie zorgde voor woedende reacties op social media.

"Dit had zo niet gemoeten", laat de hoofd- en eindredactie van EenVandaag maandagavond weten op de site van het AvroTros-programma. "Caroline is een ervaren verslaggever die, in een oorlogsgebied, in the heat of the moment moet handelen. Ze wilde niemand kwetsen. Ze was geraakt door het boekje dat op de grond lag en had de intentie om de chaos zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Daarin is ze te ver gegaan."

Eerder raakte de Britse zender Sky News in opspraak door een soortgelijk incident. Reporter Colin Brazier haalde in een live-uitzending spullen uit de koffer van een slachtoffer. Sky News bood zijn excuses aan.

Havenaar verruilt Vitesse voor Cordoba

Mike Havenaar speelt niet langer voor Vitesse. De 27-jarige spits stapt transfervrij over naar het Spaanse Cordoba, waar hij een contract voor twee seizoenen met een optie voor een extra jaar heeft getekend. Dat meldt de club uit de Primera Division. Albert Ferrer, die eerder werkzaam was bij Vitesse, is trainer van Cordoba.

Havenaar speelde sinds begin 2012 voor de Arnhemse club. In 79 eredivisieduels was de Japanner met Nederlandse roots 26 keer trefzeker. Ook Feyenoord zou interesse hebben getoond in de international.

Dark Souls II-patch vlak voor dlc

Morgen is het zover: het eerste deel van de dlc-trilogie voor Dark Souls II, Crown of the Sunken King, komt uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. From Software ziet hun kans schoon om nog even een waslijst aan bugfixes door te voeren.

Vandaag brengt From Software een patch uit voor Dark Souls II waarmee veel langlopende frustraties de wereld uitgeholpen worden. Hieronder een lijst met de belangrijkste fixes. Voor de volledige lijst, klik hier.

 • Health Recovery Items can no longer be used during any PvP;
 • An upper limit has been set to the number of Souls a player can earn when fighting off invading players;
 • Fixed the progression-stopping phenomenon at Heide’s Tower when the host falls off right before the Dragonrider Boss Fight;
 • Fixed the phenomenon in Majula where the door does not open even after moved by Licia of Lindeldt;
 • Fixed the progression-stopping phenomenon when the player talks to Laddersmith Gilligan in Earthen Peak;
 • Fixed the phenomenon when the poison pond does not disappear when the windmill is burned down and immobilized;
 • Fixed the issue where saved data cannot be reloaded if the game is shut down right after the player is caught by the Darksucker, in an oil puddle in Black Gulch;
 • Fixed the phenomenon where items do not disappear from inventory if they are thrown away while they are also being used;
 • Fixed the phenomenon where the Tseldora Den Key cannot be acquired after the confrontational event between Mild-mannered Pate and Creighton the Wanderer in Brightstone Cove Tseldora;
 • Fixed the jumping shortcut at the Shrine of Winter;
 • Fixed the phenomenon where the resume point is different from where the game was forced-quit after the player died;
 • Fixed the issue where the player holding thrusting swords in both hands can cause continuous damage until the opponent’s stamina runs out;
 • Adjustments were made so players can get out of the continuous attacks from Syan’s Halberd;
 • Fixed the phenomenon where a heavy attack while holding Pate’s Spear with both hands produces only one hit;
 • Shortened the amount of time stunned when taking damage from multiple attacks.

'Justin Bieber speelt met vuur'

Justin Bieber moet op zijn tellen passen. Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ schendt de 20-jarige zanger mogelijk de voorwaarden van zijn proeftijd in de eiergooizaak als hij zich blijft gedragen zoals tijdens afgelopen weekeinde. De politie kwam verschillende keren bij Bieber aan de deur omdat hij geluidsoverlast veroorzaakte.

Agenten kregen vier meldingen binnen over harde muziek, die afkomstig was van het dakterras van Biebers huis in Beverly Hills. Omdat de zanger de muziek zachter zette, werd hij niet op de bon geslingerd.

Ingewijden zeggen dat Bieber echt in de problemen gaat komen als hij wel een keer een bekeuring krijgt. Zijn wangedrag wordt dan namelijk gerapporteerd en kan tot gevolg hebben dat hij in de cel belandt. Bieber gooide het onlangs op een akkoordje met justitie nadat hij in januari eieren had gegooid naar het huis van zijn buurman. Hij krijgt een taakstraf, moet verplicht in therapie en ging akkoord met een proeftijd van twee jaar.

Hagenaar (18) in cel voor misbruik vermist meisje

Een 18-jarige Hagenaar wordt ervan verdacht een 15-jarig meisje uit Rotterdam te hebben misbruikt. Hij werd vorige week met drie anderen van 17 en 18 jaar aangehouden in verband met haar vermissing. Dat trio is vrijgelaten, maar de Hagenaar wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, laat de politie maandag weten.

De man werd met het meisje gezien op camerabeelden op metrostation Coolhaven in Rotterdam en Den Haag Centraal. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik en onttrekking aan het gezag van een minderjarige.

De 15-jarige Jessica van Dijk werd woensdagavond na intensief onderzoek gevonden in een woning in de Haagse Schilderswijk. Naar omstandigheden maakte ze het goed. De politie heeft de afgelopen dagen nader onderzoek gedaan naar wat er is gebeurd nadat het meisje op de avond van 13 juli verdween. De andere drie jongemannen zijn nog wel verdachte.

RenÚ van der Gijp blijft gewoon bij VI

René van der Gijp schuift na de zomer gewoon aan bij Johan Derksen en Wilfred Genee voor VI. Dat is besloten na een gesprek tussen Van der Gijp, Derksen en de zenderdirecteur van RTL 7, Marco Louwerens. "Het was een constructief gesprek en de heren zijn met een handdruk weggegaan", zegt Louwerens tegen RTL Boulevard. "We gaan de komende tijd door in dezelfde samenstelling bij VI."

Van der Gijp en Derksen gingen met elkaar om tafel na een hoop gekibbel. Zo zei Van der Gijp zich te storen aan de houding van Derksen, waarna Derksen in een column uithaalde naar zijn collega. Van der Gijp zegt nu dat hij zijn contract, dat nog twee jaar loopt, gewoon uitdient. "Ik zit daar niet voor hem, maar vooral voor al die mensen die graag naar ons programma kijken", doelt hij op Derksen.

Van der Gijp wil de sfeer van het programma niet laten beïnvloeden door het akkefietje met Derksen. "Het is zoals het is en ik ga de kijker niet vermoeien met onze onderlinge verhouding. Dat zet ik daarvoor in ieder geval opzij."

In een interview met Trouw zei de 53-jarige Van der Gijp eerder deze maand dat het lijkt alsof Derksen geen plezier heeft in VI Oranje. Ook gaf hij aan met RTL te willen praten over de toekomst van VI.

Naughty Dog: alle games 1080p60

Als het aan gamestudio Naughty Dog ligt, worden alle games die zij ontwikkelen voor PlayStation 4 uitgebracht in 1080p en draaien ze op 60fps. Zo ook Uncharted 4: A Thief's End, de opkomende titel voor PlayStation 4.

The Last of Us: Remastered is Naughty Dogs eerste game ontwikkeld voor PlayStation 4 en is in staat om een stabiele framerate van 60fps te behouden bij een output van 1080p. Dit moet wat Naughty Dog betreft de standaard worden voor PlayStation 4-titels afkomstig van hun studio.

Arne Meyer, community strateeg bij Naughty Dog, geeft in een disclaimer wel aan dat framedrops altijd voor kunnen komen. "There's a lot of games out there that say they're 60, they feel 60 but if you push it you find some frame-rate dips. I think every game's going to do that, and it's going to happen to us too. It's not going to be something massive where you're going to tell the difference. I can't tell, but I'm not a frame-counter. Some people on NeoGAF can."

Verder geeft Meyer aan dat sommige mensen simpelweg een 30fps-begrenzing prefereren. Ook in The Last of Us: Remastered bestaat de mogelijkheid om de framerate vast te zetten op 30fps, dus wellicht zit deze optie ook in de nieuwe Uncharted-game.

Rutte: behandeling lichamen lijkt zorgvuldig

De manier waarop met de lichamen van de slachtoffers in Oekraïne is omgegaan, lijkt zorgvuldiger dan vooraf werd gevreesd. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond tijdens een persconferentie in Den Haag.

Hij bevestigde verder dat de trein met de lichamen van de slachtoffers van Torez onderweg is naar Donetsk om vervolgens naar Charkov te gaan. De separatisten hielden de trein eerder tegen, maar maandag kwam er schot in de zaak.

De treinreis gaat lang duren. President Petro Porosjenko van Oekraïne zei in een telefoongesprek met Rutte kort voor de persconferentie dat het wel 10 tot 12 uur kan duren voordat de trein in Charkov is. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts.

Hoeveel lichamen in de trein zitten, is nog niet duidelijk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) telde eerder 200 lijkenzakken. Het gaat in elk geval om een "fors aantal", aldus de premier.

Vanuit Charkov worden de lichamen "onverwijld" naar ons land gevlogen. De identificatie vindt hier plaats. Dat is met de regering in Oekraïne overeengekomen, zei de premier. "Het is goed nieuws dat dit gaat lukken."

Rutte toonde zich redelijk tevreden over de recente ontwikkelingen. "Na de eerste voorzichtige positieve signalen van gisteren, lijken er ook vandaag weer meer positieve signalen te zijn. Er lijkt meer schot in de zaak te zitten. Maar het gaat stap voor stap."

Rutte: behandeling lijken lijkt zorgvuldig
Rutte: behandeling lichamen lijkt zorgvuldig (Foto: ANP)

'Begrotingsproblematiek Aruba groot'

De begrotingsproblematiek op Aruba is groot. Dat blijkt uit de resultaten van de 'quickscan' naar de begroting van het Caribische eiland, die minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) maandagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Om weer terug te keren naar 'acceptabele normen' is op korte termijn een overtuigend maatregelenpakket noodzakelijk om de tekort- en schuldpositie weer terug te brengen naar houdbare niveaus, schrijft Plasterk. Ook is de begroting 'niet volledig en op onderdelen achterhaald' en is het financieel beheer niet op orde.

Verder bestaan er geen 'degelijke meerjarenramingen'. Het onderzoek bevestigt het standpunt van de rijksministerraad over de de begroting van Aruba. De Arubaanse regering moet daarom 'met grote urgentie' maatregelen nemen om de financiële situatie van het land te verbeteren, aldus Plasterk.

Te denken valt aan een vacature- en personeelsstop en het instellen van voorafgaand toezicht door de minister van Financiën. Ook zou een verplichtingenstop op zijn plaats zijn.

De spanning met Aruba liep de afgelopen weken hoog op, nadat de rijksministerraad had besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de begroting. In afwachting daarvan mag de gouverneur de begroting niet goedkeuren. Aruba reageerde hierop woedend en premier Mike Eman ging hierop in hongerstaking, omdat hij vond dat de Arubaanse autonomie ten onrechte werd geschonden.

Vanwege die 'acute situatie' besloot Plasterk dat er een snel onderzoek moest komen naar de financiën van het eiland. Eman beëindigde zijn hongerstaking vorige week donderdag.

"Thans is het wachten op de reactie van de regering van Aruba", besluit Plasterk zijn brief aan de Tweede Kamer. "Ik zal u hierover informeren."

Aruba heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. De staatsschuld is onder de huidige regering verdubbeld en dat proces lijkt nog niet te stoppen, lichtte Plasterk enkele weken geleden zijn besluit toe om de gouverneur op te dragen de begroting niet te tekenen.

Vermiste Harderwijker vermoedelijk gevonden

In de auto van de vermiste Hendri de Vries uit Harderwijk is een lichaam gevonden. De auto werd maandagavond uit het water van de Hoge Vaart bij Zeewolde getakeld, laat de politie weten. Het stoffelijk overschot, vermoedelijk van De Vries, is naar het politiebureau gebracht voor verder onderzoek

Speurhonden lokaliseerden de zwarte Audi A6 zondag vanuit een boot. Een duiker vond de auto van de Harderwijker vervolgens op de bodem.

De Vries vertrok op 27 november naar zijn werk in Houten, maar kwam daar nooit aan. Zijn auto is voor het laatst gezien bij een tankstation in Almere. Sindsdien is intensief gezocht naar de man. Eerdere zoekacties met een sonarboot op het IJsselmeer leverden niets op.

Huurdeal Rekik en PSV in ijskast

Karim Rekik moet nog maar afwachten of hij ook komend seizoen onder contract staat bij PSV. De verdediger is met Manchester City meegereisd op trainingskamp naar de Verenigde Staten. Daardoor staat zijn overgang naar de Eindhovenaren op een laag pitje.

PSV wil de 19-jarige Rekik graag nog een jaar huren van zijn Engelse werkgever. City heeft tot minimaal 2 augustus de beschikking over Rekik. Dat zou inhouden dat de centrale verdediger sowieso niet met PSV kan aantreden in de voorronde Europa League-wedstrijden die voor de Brabanders op het programma staan.

PSV begint sterk verzwakt aan de volgende ronde van de Europa League. De club mist ook Georginio Wijnaldum, Arias en Memphis Depay omdat zij deelnamen aan het WK voetbal in Brazilië. Het drietal keert pas aan het einde van de voorbereiding terug in Noord-Brabant.

In Eindhoven is men hoopvol over een nieuwe huurdeal met Manchester City. De talentvolle Rekik maakte een stormachtige ontwikkeling door onder trainer Philip Cocu. Hij speelde 25 competitieduels in het shirt van PSV en verdiende met zijn optredens een uitnodiging voor Oranje.

Voorzitter Winterspelen 2018 stapt op

Kim Jin-sun is per direct opgestapt als voorzitter van het organisatiecomité POCOG, dat in 2018 de Olympische en Paralympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang moet organiseren. Kim maakte het nieuws zelf bekend op een vergadering van de leden van de POCOG in Seoul.

"Pyeongchang 2018 is op een keerpunt aangekomen in de voorbereiding op de Spelen. Er is behoefte aan een meer gedetailleerde planning en uitvoering. Daarom ben ik van mening dat het organisatiecomité een nieuwe leider en een sterker systeem nodig heeft, opdat de projecten beter uitgevoerd kunnen worden", aldus de nu ex-voorzitter.

Kim is niet het eerste lid van de POCOG die vroegtijdig opstapt. Moon Dong-hoo legde eerder zijn taken als vicevoorzitter en secretaris-generaal neer vanwege gezondheidsredenen.

 
Kim is opgestapt als voorzitter van het organisatiecomité van Pyeongchang 2018 (WikiCommons/Ralf Roletschek)

Rapport over toewijzing WK's 2018 en 2022 vertraagd

Het rapport over de toewijzing van de WK's aan Rusland in 2018 en Qatar in 2022 is met enkele weken vertraagd. De ethische commissie presenteert haar bevindingen naar verwachting in de eerste week van september, meldt de FIFA maandag. Het rapport over mogelijke omkoping bij de toewijzing werd eigenlijk eind deze maand verwacht.

Rusland en Qatar werden in december 2010 tijdens een congres van de wereldvoetbalbond gekozen. Hoewel beide toewijzingen worden onderzocht, ligt vooral de keuze voor Qatar onder vuur.

De Britse krant Sunday Times meldde op 1 juni over bewijzen te beschikken dat het land FIFA-functionarissen heeft omgekocht. Ook de vermeende uitbuiting van stadionbouwers en de hoge temperaturen in Qatar hebben voor veel kritiek gezorgd.

[pic] Ophef om snuffelend EenVandaag personeel

Er was enige verontwaardiging op #MH17 over een EenVandaag redactielid dat op de rampplek rondsnuffelde in de spullen van de overledenen van vlucht MH17. Waarschijnlijk waren ze opzoek naar ondersteunend beeldmateriaal voor de reportages.

Troicki keert met zege terug van dopingschorsing

De van een dopingschorsing teruggekeerde Viktor Troicki heeft zijn rentree maandag opgeluisterd met een zege. Hij was in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Gstaad te sterk voor Dominic Thiem. De setstanden waren 7-6 (4) en 6-4. Troicki stond een jaar aan de kant omdat hij bij het toernooi van Monte Carlo een bloedtest had geweigerd.

Hoewel de 28-jarige Serviër volhield dat hij wegens ziekte toestemming had van een arts om de test over te slaan, schorste de internationale tennisfederatie ITF hem voor anderhalf jaar. Het sporttribunaal CAS bracht de straf later met zes maanden terug.

Troicki heeft op het Zwitserse gravel een wildcard ontvangen. In de tweede ronde neemt hij het op tegen de Kazach Andrej Goloebev.

Timmermans: ik zal dit nooit begrijpen

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft in New York gezegd dat hij totdat hij sterft "niet zal begrijpen dat het dagen moet duren voordat we de menselijke resten kunnen bergen en naar huis brengen".

"Als de wereld ons om een leidersrol vraagt, dan zullen wij daar niet voor terugdeinzen", liet Timmermans ook weten.

Timmermans is zondag naar New York gevlogen voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad. Nederland zoekt internationaal steun om de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne snel te kunnen bergen en het onderzoek te beginnen.

Timmermans: ik zal dit nooit begrijpen
Timmermans: ik zal dit nooit begrijpen (Foto: ANP)

Zwarte dozen MH17 naar MaleisiŰ

De zwarte dozen van vlucht MH17 worden maandagavond overgedragen aan Maleisië. Dat heeft de Maleisische premier verklaard, melden Maleisische media.

De regering van premier Najib Razak heeft overeenstemming bereikt met de pro-Russische separatisten die in het rampgebied in Oost-Oekraïne de dienst uitmaken, zei hij volgens nieuwszender Ntv7 op een persconferentie. Met rebellenleider Aleksandr Borodaj heeft hij afgesproken dat de koeltrein met de lichamen van de slachtoffers onder begeleiding van zes Maleisische deskundigen naar Charkov wordt gebracht. Daar worden de lijken overgedragen aan Nederlandse vertegenwoordigers.

Borodaj heeft beloofd om 20.00 uur Nederlandse tijd de vluchtrecorders over te dragen aan Maleisië, zei Razak. Vervolgens krijgen internationale onderzoekers vrijelijk toegang tot de rampplek om daar hun werk te doen.

Razak waarschuwde wel dat er nog wat voorbereidingen moeten worden getroffen voor het akkoord kan worden uitgevoerd.

Gewonde bij schietpartij winkelcentrum Alphen

Bij een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn is maandag geschoten. Aan de schietpartij ging een worsteling vooraf. Een persoon is in zijn borst geraakt, meldt een politiewoordvoerder. De schutter is voortvluchtig. Getuigen zeggen dat meerdere kogels zijn gevuurd.

De schietpartij vond plaats rond 18.00 uur op het parkeerterrein voor supermarkt Ten Brink in winkelcentrum Herenhof aan de Ouvertureweg. Het slachtoffer wordt door ambulancepersoneel gereanimeerd. Hoe ernstig hij gewond is geraakt is nog onduidelijk.

In Alphen aan den Rijn vond ruim drie jaar geleden een schietpartij plaats in winkelcentrum De Ridderhof, waarbij zeven doden vielen. Onder de zeven doden bevond zich ook de dader, Tristan van der V., die zichzelf doodschoot.

Verkoop e-books stijgt in Nederland

De verkoop van e-books in Nederland zit in de lift. Het aantal verkochte e-books is het afgelopen kwartaal met ruim veertien procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen kochten lezers ruim 468.000 e-books. Dat meldt boekendistributeur CB maandag op basis van de laatste kwartaalcijfers.

"We zien nog steeds op alle gebieden groei", zegt een woordvoerder van CB in een verklaring. In totaal is 4,7 procent van de verkochte boektitels een e-book. Het relatief lage percentage zou verklaard kunnen worden doordat minder dan de helft van de leverbare titels ook als e-book te koop is.

Volgens CB, de grootste boekendistributeur van Nederland, zijn er in Nederland 1,2 miljoen e-readers in omloop. Dat is buiten de miljoenen smartphones en tablets om waarop ook digitaal boeken gelezen kunnen worden.

Ondernemers willen fietsbelasting

Ondernemersvereniging Amsterdam City heeft het lumineuze idee opgevat om fietsers voortaan ook een bijdrage te laten leveren aan de karige hoeveelheid geld die de overheid weet binnen te schrapen. Volgens woordvoerder Willem Koster zou er een fietsbelasting moeten komen.

Door in de drukke stad op de fiets te springen ontlast je het verkeer, heb je slechts een zeer geringe bijdrage aan milieuvervuiling en dat dient uiteraard aangepakt te worden in de ogen van de ondernemers. Net als voor de oorlog, toen alles beter was, zou Koster graag zien dat fietsers hun steentje bijdragen.

"Voor de oorlog moesten burgers een fietsplaatje kopen dat je op je fiets moest plakken. Zo wist de overheid dat je belasting had betaald", vertelt Koster. Men denkt hierbij aan een moderne variant waarbij de fietsen worden uitgerust met een chip. Hierop zou moeten zijn af te lezen wie de eigenaar is en of hij/zij belasting betaald heeft. Ook rijwieleigenaren die hun stalen ros ergens langere tijd parkeren, zouden via dit systeem makkelijk opgespoord en bestraft kunnen worden.

De gemeente Amsterdam heeft het plan opgevat om 10.000 fietsparkeerplekken te genereren in de binnenstad, maar onderzoekt nog waar men de nodige centen vandaan kan halen. Koster heeft overigens nog geen idee hoe hoog de fietsbelasting zou moeten zijn.

Gratis en geheel kosteloze tip voor de gemeente en de (niet zo liberale) ondernemers: overweeg ook een voetgangersbelasting!

Nederland is politieke partij rijker

Nederland heeft er een politieke partij bij. VoorNederland (VNL) van de oud-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren is vorige week officieel geregistreerd door de Kiesraad.

"VoorNederland (VNL) is nu officieel geregistreerd bij de Kiesraad", laat Kamerlid Louis Bontes maandag weten. In de Tweede Kamer blijven de leden Bontes en Van Klaveren voorlopig echter bekend onder de naam Groep Bontes/Van Klaveren. Als het kabinet de rit uitzit kunnen kiezers in maart 2017 op VNL stemmen, tijdens de eerstvolgende reguliere landelijke verkiezingen.

De partij richt zich op kiezers die de VVD te slap vinden, maar de PVV te radicaal. VNL is een 'klassiek-liberale ledenpartij', aldus Bontes. Bij de PVV is het niet mogelijk lid te worden. De partij pleit onder meer voor een vlaktaks van 22 procent. Ook zijn ze voor een streng immigratiebeleid.

Bontes en Van Klaveren richtten de partij eind mei op. Van Klaveren stapte in maart uit de partij omdat hij zich niet kon vinden in de roep van partijleider Geert Wilders om 'minder Marokkanen' in Nederland. Ook oud-PVV-Kamerlid Johan Driessen maakt deel uit van VNL.

Twaalf renners zeker van WK wielrennen

Bondscoach Johan Lammerts heeft maandag al zes renners en zes rensters aangewezen voor het WK wielrennen in Ponferrada. Tom Dumoulin, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten komen in de wegwedstrijd en de tijdrit in actie. Van Dijk is op dat laatste onderdeel regerend wereldkampioene. Marianne Vos verdedigt haar titel op de weg.

Bij de mannen zijn naast Dumoulin ook Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Pieter Weening, Tom-Jelte Slagter en Wout Poels zeker van deelname. De ploeg kan uitgebreid worden tot negen, afhankelijk van de wereldranglijst op 15 augustus. Nederland moet daarvoor bij de eerste tien landen staan.

Vos krijgt verder steun van Anna van der Breggen, Lucinda Brand en Sabrina Stultiens, de Europees kampioene onder 23 jaar. In totaal mogen negen rensters starten. Voor de tijdrit zijn er bij de mannen twee en bij de vrouwen drie startbewijzen.

Het WK in de Spaanse plaats is van 21 tot en met 28 september.

[upd] [rectificatie] Routes Malaysia Airlines nu over Turkije

Nu Malaysia Airlines niet meer over de Oekraïne vliegt heeft de maatschappij voor de vlucht van Londen naar Kuala Lumpur zondag een andere route gekozen. Deze leidde over het oorlogsgebied Syrië volgens gegevens van Flightradar24. Bericht De Volkskrant.

Al meer dan een jaar ontraden de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten om over Syrië te vliegen waar ook al drie jaar een burgeroorlog gaande is. Daar overheen vliegen is niet geheel zonder risico omdat er waarschijnlijk luchtdoelraketten aan de rebellen zijn geleverd door die zelfde Amerikanen.

Update 15.55 uur
Herkomst vluchtgegevens toegevoegd en andere bron gebruikt.

Rectificatie 18.25 uur
Ten onrecht hadden wij informatie overgenomen van De Volkskrant dat Malaysia Airlines nu over oorlogsgebied Syrie zou vliegen. Dat is onjuist gebleken, de route liep over Turkije. De alerte FOK!ker ATan atandeerde ons er op dat uit een nadere inspectie door hem op dat zelfde Flightradar24 bleek dat de vlucht niet over Syrië maar over Turkije is gegaan.

flight

Evra verruilt Manchester United voor Juventus

De Franse verdediger Patrice Evra verruilt Manchester United voor Juventus. Dat hebben beide clubs maandag bekendgemaakt. De Italiaanse kampioen betaalt 1,5 miljoen euro voor de 33-jarige linksback en mag dat in twee termijnen voldoen. Als Juventus zich komend seizoen plaatst voor de Champions League komt daar nog eens vier ton bij. Evra tekent voor twee jaar.

De 62-voudig Frans international had in Manchester nog een contract voor het komende seizoen. Hij speelde 8,5 jaar op Old Trafford en kwam daarin 379 keer uit voor de Red Devils. Hij vond tien keer het net. Evra won, sinds hij in januari 2006 werd overgenomen van AS Monaco, vijf titels, drie League Cups, de Champions League en het WK voor clubteams.

'Real Madrid heeft James Rodriguez binnen'

Real Madrid heeft James Rodriguez binnen. Dat schrijft de Spaanse sportkrant Marca maandag. De Colombiaanse aanvallende middenvelder komt voor tachtig miljoen euro over van AS Monaco en tekent een contract tot en met de zomer van 2020 weet de krant. Real zou de nieuwe aanwinst dinsdag willen presenteren.

De carrière van de 23-jarige Rodriguez is afgelopen seizoen in een stroomversnelling geraakt. Na drie jaar bij FC Porto verruilde hij vorig jaar zomer Portugal voor AS Monaco. Op het WK brak hij echt door. Hij werd met zes goals topscorer van het toernooi en hielp Colombia naar de kwartfinale. Zijn volley in de achtste finale tegen Uruguay werd tot mooiste doelpunt van het toernooi gekozen.

Eye komt met minifestival rond cello

Eye in Amsterdam houdt in september het minifestival Cello & Film. Tijdens het festival zijn onder meer stomme films te zien die live worden begeleid door cellisten. Het festival wordt gehouden in aanloop naar de Cello Biënnale Amsterdam in oktober.

Cellisten spelen onder meer bij de oude films als Blackmail van Alfred Hitchcock uit 1929 en Die Teufelskirche uit 1919 van Hans Mierendorff. Daarnaast zijn films te zien waarin de cello een belangrijke rol speelt. Zo draait er een korte film over het leven van de Nederlandse cellist Anner Bijlsma.

Het festival wordt gehouden van 14 tot en met 21 september in de bioscoop aan het IJ.

Peter Jan Rens toch nog bij verloofde

Peter Jan Rens en zijn verloofde Virginia van Eck zijn niet uit elkaar. De zondag verschenen berichten dat de twee uit elkaar zouden zijn, kloppen niet, laat Rens weten via Twitter. "Iemand heeft het bericht de wereld ingestuurd dat Virginia en ik uit elkaar zouden zijn. Dat is niet waar. Integendeel..."

Zondag verscheen op de Facebookpagina van de voormalig presentator een bericht dat de twee uit elkaar zouden zijn, wat later op zijn Twitter-account verscheen. "Nogmaals, we zijn bij elkaar", twittert Rens.

"Het bericht heeft op mijn Facebook gestaan en werd weer verwijderd. Het was alleen niet van mijn hand", gaat Rens verder. Het is nog onduidelijk door wie de berichten dan wel op Rens' Facebookpagina zijn geplaatst.

Zondag liet Giovanni van Eck, de broer van Virginia, aan RTL Boulevard weten dat Rens en zijn zus inderdaad uit elkaar waren. "Peter Jan is van de één op de andere dag vertrokken. Hij laat zijn pasgeboren kind en mijn zus alleen en zonder geld achter", liet hij toen weten.

Rens en Van Eck kregen vorige maand een dochter, Djeslia Annieta. De twee hebben hun trouwdag gepland op 10 oktober.

McDonald's verkocht oud vlees in China

McDonald's is in China betrokken geraakt bij een voedselschandaal. Een Chinees televisiestation onthulde dat een leverancier vlees aan fastfoodketens verkocht dat al over de houdbaarheidsdatum was. McDonald's besloot de samenwerking met leverancier Husi Food direct stop te zetten.

De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek naar de leverancier gestart en ook de ketens die vlees inkochten van Husi Food doen onderzoek. De leverancier zou oud vlees en kip van een nieuwe verpakking en houdbaarheidsdatum hebben voorzien, alvorens aan onder meer McDonalds, Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut te leveren.

Het is niet eerste voedselschandaal in China. Recentelijk kelderde de omzet van KFC, dat vierduizend restaurants heeft in China, met 37 procent. Dat gebeurde nadat bekend werd dat de kippen die het bedrijf inkocht door verschillende leveranciers met niet toegestane medicijnen waren volgespoten. KFC dumpte toen meer dan duizend kleine leveranciers.

Reddingsbrigade komt 2056 keer in actie

De reddingsbrigade is de afgelopen week 2056 keer in actie gekomen. In 65 gevallen was sprake van een levensbedreigende situatie, waarbij het 33 keer om een zwemmer in problemen ging. Tijdens de eerste tropische dagen kwamen ook veel meldingen binnen over mensen die door de warmte onwel waren geworden, meldt de Reddingsbrigade Nederland maandag.

Aan het begin van het seizoen ziet de reddingsbrigade naar eigen zeggen vaak dat zwemmers zichzelf overschatten en dat de risico's van zwemmen in open water worden onderschat. Afgelopen week verdronken twee zwemmers, een 19-jarige Rotterdammer en een 16-jarig meisje uit het Zuid-Hollandse Streefkerk. De twee verdronken in open water, op plekken waar geen toezicht is en die niet als zwemlocatie zijn aangewezen.

De reddingsbrigade adviseert mensen vooral water op te zoeken waar gekwalificeerd toezicht is. Ook moeten mensen goed op de strandborden bij strandopgangen kijken, letten op de vlaggen bij de post van de reddingsbrigade en waarschuwingsborden voor gevaarlijke stromingen en muien in acht te nemen.

Aldi-oprichter Karl Albrecht (94) overleden

De laatste overgebleven oprichter van supermarktketen Aldi, de steenrijke Duitser Karl Albrecht, is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij is woensdag al gestorven, zo maakte de Frankfurter Allgemeine Zeitung maandag bekend. Albrecht begon Aldi in 1946 samen met zijn twee jaar jongere broer Theo, die in juli van 2010 overleed.

De gebroeders Albrecht begonnen Aldi - een samentrekking van Albrecht en Discount - met een familiewinkel in Essen. Binnen twaalf jaar wisten zij hun zaak uit te breiden naar een keten met 170 vestigingen. In 1960 kregen de broers echter onenigheid over of ze tabak moesten verkopen en werd het bedrijf in tweeën gesplitst.

Theo nam op dat moment Aldi Nord onder zijn hoede en werd zo verantwoordelijk voor de winkels in onder meer Noord-Duitsland, Polen en Frankrijk. Theo's broer Karl ging verder met Aldi Süd, als eigenaar van de winkels in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Inmiddels hebben beide takken samen een kleine tienduizend filialen. Ook de Nederlandse winkels vallen onder de noordelijke Aldi-tak.

Karl Albrecht stond al langere tijd te boek als de rijkste Duitser met een vermogen van bijna achttien miljard euro. De erfgenamen van zijn broer Theo zijn de op een na rijkste in Duitsland en bezitten samen zestien miljard euro. Met Lidl-eigenaar Dieter Schwarz is ook nummer drie op de lijst een supermarkteigenaar.

Lily Allen vindt eigen muziek niet goed genoeg

Lily Allen heeft de kwaliteit van haar laatste album openlijk in twijfel getrokken. Hoewel de eerste singles van de plaat het goed deden, staat het nummer Our Time op een belabberde 93e plaats in de Britse hitlijst. "Misschien zijn de liedjes deze keer niet goed genoeg, wie weet", zegt de zangeres tegen The Mirror. "Ik weet wel dat ik zo snel mogelijk weer de studio in wil."

De 29-jarige Allen, die vorig jaar in januari beviel van haar tweede kind, geeft ook haar hormonen deels de schuld. "Ik heb het deze keer aan anderen overgelaten", zegt ze over de keuze voor haar verschillende singles. "Ik ga normaal op mijn gevoel af, maar misschien voelde ik me minder zeker door mijn hormonen."

Allen was tevreden met de eerste single van de plaat, Hard Out There. "Die deed het heel goed, maar toen besloten het management en het platenlabel om Air Balloon uit te brengen. Ik denk dat het niet goed is om eerst een redelijk agressief nummer uit te brengen en daarna een totaal andere kant op te gaan. Mensen moeten wel weten wat ze kunnen verwachten."

Botox-fabrikant schrapt 1500 banen

Farmaceut Allergan schrapt vijftienhonderd banen om een vijandige overname door branchegenoot Valeant te dwarsbomen. Dertien procent van het personeelsbestand van de maker van Botox wordt opgeheven om kosten te besparen en de aandeelhouders te overtuigen van de toekomst van Allergan als zelfstandig bedrijf. Dat schrijft de Financial Times.

De maatregel moet volgend jaar tot een besparing van 475 miljoen dollar (351 miljoen euro) leiden. Naast de banen die verdwijnen schrapt Allergan ook nog eens 250 vacante posities.

Topman Allergan David Pyott zei maandag dat Allergan in het tweede kwartaal de grootste stijging in omzet ooit had behaald. Allergan boekte 418 miljoen dollar winst, tegen 361 miljoen vorig jaar.

Valeant deed al meerdere pogingen om Allergan over te nemen. In juni besloot het concern de aandeelhouders direct te benaderen, waarmee het een vijandig overnamebod deed ter waarde van 53 miljard dollar. Dat bod onderwaardeerde de waarde van het bedrijf volgens de top van Allergan. "Het bedrijf is prima in staat om zelf de waarde voor aandeelhouders te verhogen", zei Pyott vorige maand.

Rusland zag Oekra´ense straaljager bij MH17

Vlak voor het neerstorten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne was er een Oekraïense straaljager in de buurt. Dat heeft het Russische ministerie van defensie maandag gesteld op een persconferentie. Verder zouden de Amerikanen bewijs voor een raketlancering met de wereld moeten delen.

Nog op de dag van de crash meldde Oekraïne dat het geen militaire vliegtuigen in de lucht had in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Volgens Rusland tonen radarbeelden aan dat dat niet klopt. Het militaire toestel was volgens hen een Oekraïense Sukhoi Su-25.

Het toestel zou enkele kilometers van de commerciële lijnvlucht verwijderd zijn geweest. Kiev moet volgens de Russen uitleggen wat het toestel daar deed. Overigens spraken ook ooggetuigen van de ramp tegen een Novum-verslaggever zaterdag over een tweede toestel net voordat de MH17 neerstortte.

De Iraanse defensie-expert Babak Taghvaee zei maandag tegen het Italiaanse defensieweblog The Aviationist dat het toestel van Malaysia Airlines mogelijk werd geflankeerd door twee toestellen van de Oekraïense luchtmacht, omdat de separatisten een dag eerder een Soechoj-straaljager hadden neergehaald. Vanwege de begeleiding zou de commerciële vlucht kunnen zijn aangezien voor een belangrijk toestel van de Oekraïense luchtmacht.

Luitenant-generaal Andrej Kartapolov vertelde tijdens een persconferentie dat de Russen geen raketlancering gedetecteerd hebben, in tegenstelling tot de Amerikanen. Hij riep hen op hun satellietbeelden van het incident te delen met de internationale gemeenschap voor verder onderzoek.

De Verenigde Staten stelden dit weekeinde dat ze bewijs hebben dat vlucht MH17 neerstortte doordat uit door separatisten beheerst gebied vanaf de grond een raket werd afgevuurd. Volgens de Russen hing tussen op het moment dat het vliegtuig neerstortte en het kwartier daarvoor een satelliet van de VS boven het gebied.

Volgens de Russen beschikte het Oekraïense leger in het gebied wel degelijk over het luchtafweersysteem dat zou zijn gebruikt om het toestel neer te halen. Volgens Oekraïne was dit BUK-systeem juist door de Russen aan de separatisten geleverd en de grens over gebracht. Kartopolov ontkende dat Rusland wapens heeft geleverd.

Het Russische ministerie van defensie stelt de Russische data ter beschikking aan de Europese en Maleisische experts die gaan onderzoeken hoe het toestel kon neerstorten.

Sinds het toestel donderdag neerstortte beschuldigen Oekraïne aan de ene kant en Rusland en de pro-Russische separatisten aan de andere kant elkaar van leugens over de omstandigheden en de oorzaak van de crash.

'Hoofd forensisch team prijst Oekra´ners'

Het hoofd van het Nederlandse forensische team dat maandag de rampplek in Oekraïne bezocht, is vol lof over de Oekraïners die de lichamen van honderden slachtoffers van de vliegramp hebben geborgen. Ze deden een "hell of a job", aldus Peter van Vliet.

Volgens Van Vliet, die samen met twee anderen de eerste internationale expert ter plekke was, is het nu topprioriteit om de lichamen op een plek te krijgen waar ze kunnen worden geïdentificeerd. Tegen de achtergrond van verhalen dat sommige lichamen zijn beroofd en nooit op een goede manier zijn beschermd terwijl ze dagenlang in de zon lagen, toonde Van Vliet bewondering voor de bergingswerkers.

"Ik ben zeer onder de indruk over het werk dat hier is gedaan", zei hij na een inspectie van de rampplek.

'Hoofd forensisch team prijst Oekraïners'
'Hoofd forensisch team prijst Oekraïners' (Foto: ANP)

Illegale sigarettenfabriek opgerold in Brabant

In het Brabantse Giessen is vrijdag een illegale sigarettenfabriek opgerold. Er lag een lading van ongeveer 650 duizend sigaretten en zo'n zesduizend kilo tabak. In een vrachtwagen in Boxtel werd vrijdag daarnaast zevenduizend kilo tabak gevonden. Als de sigaretten op de Nederlandse markt waren gekomen, was voor vermoedelijk een miljoen euro aan accijns ontdoken, meldt het ministerie van Financiën maandag.

De fiscale opsporingsdienst FIOD en de politie ontdekten de fabriek na een anonieme tip. Tijdens doorzoekingen van twee bedrijfspanden werd een volledige productielijn voor het fabriceren van sigaretten ontdekt. Ook lag in de illegale fabriek een grote hoeveelheid materiaal voor de productie van sigaretten, zoals filters, papier, folie en dozen. Op de bovenverdieping van een van de panden was een slaapkamer, vermoedelijk bestemd voor personeel van de illegale fabriek.

De tabak in de vrachtwagen in Boxtel, die onbeheerd leek te zijn achtergelaten en daarom aan een nadere controle werd onderworpen, is vermoedelijk van dezelfde organisatie. Twee verdachten zijn aangehouden, maar inmiddels weer op vrije voeten. Ze blijven wel verdachte in de zaak.

De sigaretten waren vermoedelijk bestemd voor de Europese markt. Al het aangetroffen materiaal is vrijdag en zaterdag afgevoerd.

'Vervolging terrorisme VS vaak illusie'

De Amerikanen is verteld dat de vervolging van terreurverdachten na de aanslagen van 11 september 2001 hun land veiliger zou maken.

Wie echter de zaken tegen zulke verdachten nader onderzoekt, ziet dat velen van hen nooit een misdrijf zouden hebben begaan, als justitie hen niet had aangemoedigd, onder druk had gezet of zelfs betaald.

Dat zegt Andrea Prasow van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Zij is een van de schrijvers van een rapport over de 'illusie van gerechtigheid', waarin 27 zaken tegen terreurverdachten zijn onderzocht. De mensenrechtenorganisatie erkent dat vele zaken zijn aangespannen tegen individuen die betrokken waren bij het plannen of financieren van terreurdaden. Veel andere zaken richtten zich echter op mensen die zich daar niet schuldig aan leken te hebben gemaakt op het tijdstip dat een onderzoek tegen hen begon.

Geen verbod voor handelaar tweedehands e-books

De handel in tweedehands e-books is niet verboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door twee brancheverenigingen van uitgevers. Die hadden de zaak aangespannen tegen de website van Tom Kabinet, waar e-books kunnen worden geüpload en doorverkocht.

De rechter oordeelt dat de jurisprudentie nog geen duidelijkheid biedt dat Tom Kabinet het auteursrecht schendt, zoals het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) stelden. De website wordt daarom niet verboden.

De dienst van Tom Kabinet kan volgens de rechter niet worden vergeleken met piratenwebsites. Ook heeft de rechter in het oordeel meegenomen dat het NUV niet wil samenwerken met de online marktplaats, die sinds 24 juni in de lucht is.

De uitgevers vinden dat e-books niet tweedehands kunnen zijn. Het NUV sommeerde Tom Kabinet daarom meteen de activiteiten te beëindigen. De rechter oordeelde dat het initiatief wil samenwerken met uitgevers en het illegaal downloaden van e-books juist wil aanpakken.

Tom Kabinet verzoekt verkopers van e-books hun eigen kopie te vernietigen. Als niemand een titel wil kopen, kan de eigenaar het bestand zelf weer downloaden.

'Bagage MH17 in brand'

Op de locatie waar donderdag de Boeing 777 van Malaysia Airlines neerstortte, is brand uitgebroken. Dat heeft de internetkrant Oekraïnska Pravda maandag gemeld. Het zou gaan om de bezittingen van de slachtoffers. Volgens een verslaggever van de krant zou de brand zijn ontstaan door de weersomstandigheden.

Hoe groot de brand op de ramplocatie is, meldt de krant niet. Op een foto bij het artikel is een gebied van enkele vierkante meters te zien in het weiland waar spullen liggen. Daarbij zijn vlammen en rook te zien.

Het was de afgelopen dagen steeds rond de 28 graden in het gebied rond Hrabove, de plaats in de regio Donetsk.

Lading bier blokkeert A27 bij Breda

Automobilisten op de A27 bij Breda hebben maandagmiddag uitzicht op een lading bierkratten die door een geschaarde aanhanger op de rijbaan terecht is gekomen. Verkeer vanuit Gorinchem komt in een file terecht, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Weggebruikers richting het zuiden kunnen de A27 maar beter mijden en omrijden via de A59 en A16. Vermoedelijk wordt rond 16.30 uur een rijstrook opengesteld. De weg wordt naar verwachting tegen 17.00 uur helemaal vrijgegeven. Tot die tijd wordt veel hinder verwacht.

Kroos: "Wilde weg na gesprek met Bayern"

Toni Kroos heeft laten weten dat hij aanvankelijk bij Bayern München wilde blijven, maar dat de stukgelopen onderhandelingen zorgden voor een vertrekwens.  De 24-jarige middenvelder maakte afgelopen week de overstap naar Real Madrid voor 25 miljoen euro. Kroos had bij Bayern een contract tot de zomer van 2015, maar een verlenging van deze verbintenis zat er niet in.

"Ik begon over een vertrek na te denken toen de onderhandelingen met Bayern onsuccesvol bleken", zegt hij op de officiële website van de Duitse voetbalbond. "Bayern had altijd mijn voorkeur en tot die tijd heb ik niet met andere clubs gesproken."

"Daarna ben ik gaan nadenken over een transfer. Toen ik met Duitsland wereldkampioen werd, wist zeker ik dat ik een nieuwe uitdaging wilde", vervolgt de spelverdeler. "Er waren meer clubs geïnteresseerd, maar ik wilde alleen naar Real Madrid."

"Het is niet zo dat ik me niet gewaardeerd voelde." Berichten in Duitse media suggereerden namelijk dat Kroos het niet kon vinden met trainer Pep Guardiola, maar hier blijkt niets van waar. "Ik speelde bij een van de grootste clubs en heb bij verschillende coaches een basisplaats gehad."

"Guardiola en (technisch directeur, red.) Matthias Sammer waren erg belangrijk voor me, evenals de supporters van de club. Maar Real Madrid is gewoon een enorme uitdaging. De club is over de hele wereld bekend. Bij de presentatie werd voorzitter Florentino Pérez onderbroken door het gejuich van de fans, dat heb ik nog ooit gezien!"

Rus en Hogenkamp verder in Polen

Tennissters Arantxa Rus en Richel Hogenkamp hebben maandag de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Poolse Sobota-Rokietnica bereikt. Rus klopte in een zware driesetter de Poolse Katarzyna Kawa, Hogenkamp rekende af met Kristina Barrois uit Duitsland. Ook Lesley Kerkhove en Indy de Vroome doen mee aan het Poolse toernooi.

Rus was als vierde geplaatst, maar van krachtsverschil met Kawa was niet veel te merken. De Poolse wildcardhoudster knokte zich na een 6-4 winst van Rus in de eerste set terug in de partij en won de tweede set met 6-3. In de beslissende set kwam het op een tiebreak aan. Die won Rus overtuigend met 7-1.

Eerder op de dag had Hogenkamp (8) zich al naar de tweede ronde geslagen. Barrois werd met tweemaal 6-4 naar huis gestuurd. Hogenkamp treft in de tweede ronde Giulia Gatto-Monticone uit Italië.

Gerrard stopt als Engels international

Steven Gerrard heeft besloten om niet meer voor de Engelse nationale ploeg in actie te komen. De speler en aanvoerder van Liverpool en de nationale ploeg vind het na 114 interlands in 14 jaar genoeg geweest.

"Dit is een erg moeilijke beslissing geweest, een van de lastigste uit mijn carrière", aldus de 34-jarige Gerrard. "Dit heeft me hoofdbrekens bezorgd sinds ik terugkeerde uit Brazilië, maar ik denk dat dit het juiste besluit is om op hoog niveau te blijven spelen en alles te kunnen geven voor Liverpool. Dat we weer Champions League spelen is daarin een belangrijke factor."

"De supporters zijn altijd geweldig geweest, niet in het laatst in Brazilië, waar ze achter de ploeg bleven staan ondanks de teleurstellende resultaten. Ik wil ook Roy Hodgson bedanken, vooral omdat hij mij de aanvoerdersband gaf toen hij aan deze baan begon. Daarmee maakte hij mij de trotste man van het land en zorgde hij ervoor dat een jongensdroom werkelijkheid werd. Maar ook voor het begrip dat hij de afgelopen weken heeft getoond."

Gerrard wist op twee WK's (2002 en 2006) en op twee EK's (2004 en 2012) de kwartfinale te bereiken. Bij het afgelopen WK in Brazilië eindigde hij met de ploeg met één punt uit drie duels als laatste in de groep.

Motorcrosser Herlings breekt bovenbeen bij crash

Jeffrey Herlings heeft vandaag bij een race voor het goede doel zijn bovenbeen gebroken. De motorcrosser kwam in actie bij de Everts and Friends Charity Race in Genk en crashte daarbij van een 85cc motor, aldus Omroep Brabant.

Herlings kan dit jaar voor de derde keer wereldkampioen worden in de MX2-klasse. Hij staat 145 punten voor in het klassement en zou komend weekend in het Tsjechische Loket de titel al kunnen pakken. Het is onbekend of en hoelang de vandaag geopereerde Herlings uit de roulatie is.

Milan opent deur voor vertrek Balotelli

Mario Balotelli vertrekt waarschijnlijk bij AC Milan. De club wil meewerken aan een transfer van de aanvaller.Een bedrag van twintig miljoen euro is genoeg om de controversiële spits los te weken, weet Goal. De Rossoneri hopen op korte termijn zaken te kunnen doen, nog voordat de ploeg deelneemt aan de International Champions Cup in de Verenigde Staten en Canada.

De voormalig aanvaller van Manchester City is momenteel nog op vakantie in New York, maar zou een terugkeer naar de Premier League wel zien zitten. Arsenal had namelijk interesse, maar het lijkt er niet op dat dit nog steeds zo is.

Goal meldde eerder al dat Arsène Wenger een ontmoeting met Balotelli's zaakwaarnemer Mino Raiola op de planning had staan. Dit gebeurde tijdens het WK, maar vervolgens kocht de club Alexis Sánchez van FC Barcelona voor veertig miljoen.

Hierna zei Wenger dat er geen spitsen meer naar het Emirates zouden komen. "Voorin hebben we niks meer nodig. Ook niet in de breedte. We hebben sowieso een doelman nodi

'Separatisten garanderen veiligheid Nederlanders'

De leider van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk kan de veiligheid van de Nederlandse experts die de stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne inspecteren in de koeltreinen bij Torez garanderen. De Nederlanders kunnen rekenen op bescherming van de pro-Russische separatisten, zo zei Aleksandr Borodaj tegen Nieuwsuur.

De zelfverklaarde premier zou verder bereid zijn tot een gesprek met de Nederlandse autoriteiten over de vliegramp. Hij zou echter nog niet door Nederland zijn benaderd.

Borodaj stelt verder bereid te zijn de treinen met de lichamen naar elke gewenste bestemming te sturen. Dat mag volgens hem echter alleen gebeuren onder toezicht van internationale waarnemers.

Borodaj wil dit naar eigen zeggen om te voorkomen dat Kiev bewijsmateriaal verdoezelt. Verder is hij bereid de zwarte dozen waarover hij zou beschikken over te dragen aan internationale luchtvaartexperts.

Rutte wil identificatie in Nederland, Jatsenjoek akkoord

Premier Mark Rutte (VVD) wil dat de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp in Nederland plaatsvindt. Dat zei hij maandag tijdens de briefing in de Tweede Kamer.

Identificatie van de slachtoffers is hoog specialistisch werk, zei Rutte. Dat kan wel in Oekraïne, maar dat kost simpelweg meer tijd. "Het zou veel sneller gaan als het in Nederland kan." Nederland is daarover in gesprek met Oekraïne.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei maandag in Kiev dat Oekraïne bereid is om de lichamen naar Nederland te laten overbrengen voor identificatie. Volgens hem beschikt Nederland over betere faciliteiten om dat te doen dan Oekraïne. Het onderzoek moet onder leiding van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO in Nederland plaatsvinden.

In een verklaring op de presidentiële website liet tevens Porosjenko weten dat alles in het werk moet worden gesteld om de lichamen van de slachtoffers zo snel mogelijk over te dragen aan de familie en nabestaanden zodat ze kunnen worden begraven.

De Oekraïnse president benadrukte dat Nederland en Oekraïne hebben afgesproken samen te werken bij het onderzoek. Die samenwerking beperkt zich niet alleen tot de ramp zelf; ook bij het voor de rechter brengen van de daders wordt de samenwerking gezocht. "We hebben de garantie gekregen dat Nederland volledig samenwerkt met de onderzoekscommissie", aldus Porosjenko.

Een Nederlands Hercules-vliegtuig is inmiddels aangekomen in Charkov, met daarin identificatie-experts. Rutte wil dat de treinen met de stoffelijke overschotten snel naar Charkov vertrekt. Charkov ligt buiten het gebied in Oekraïne waar pro-Russische separatisten het voor het zeggen hebben.

De koelwagons met daarin de lichamen van ruim 250 van de 298 lichamen van de slachtoffers staan maandag nog op het station van Torez, vlak bij de plek waar vlucht MH17 donderdag neerstortte. Het is nog niet duidelijk wanneer ze vertrekken en waarheen. Daarover moet worden onderhandeld met de separatisten. Eerder op de dag zei de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dat Nederland wat Oekraïne betreft het voortouw moest nemen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag liet maandag weten dat nog geen besluit is gevallen over de precieze rol van Nederland bij het onderzoek.

Tankink opgelucht dat sponsor aanstaande is

Bram Tankink is opgelucht dat de Belkin-wielerploeg in gesprek is met Lotto om volgend jaar hoofdsponsor te worden. Dat vertelde de wielrenner op de tweede rustdag van de Tour de France aan de NOS. "Ik hoopte al dat er vandaag wat bekend zou worden, want anders zou het wel heel erg krap worden voor een nieuwe sponsor. Het is een hele opluchting dat een deal aanstaande is."

Ook over de samenwerking met de BrandLoyalty-schaatsploeg is Tankink enthousiast. "De combi wielrennen en schaatsen is heel erg goed. Het zijn dezelfde soort liefhebbers die je bij de sport betrekt." Tankink denkt dat de samenwerking goed is voor de hele Nederlandse sport.

De 35-jarige Tankink hoopte eigenlijk dat er op de eerste rustdag al iets naar buiten zou komen. "Dat gebeurde niet en toen merkte je de volgende ochtend dat de stemming in de ploeg iets veranderende. Ik begon ondertussen al na te denken over wat ik volgend jaar ga doen, maar ik hoop dat ik nog een paar jaar kan fietsen." Officieel hebben de renners nog niks gehoord over de toekomst.

Rutte: strategie voortdurend bezien

Het kabinet blijft terughoudend met het wijzen van een beschuldigende vinger naar de vermoedelijke daders van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines. Maar de situatie ontwikkelt zich van uur tot uur en vraagt voortdurend een nieuwe afweging van de koers die het kabinet vaart, zei premier Mark Rutte (VVD) tijdens de briefing in de Tweede Kamer.

Nederland beschikt over 'sterke aanwijzingen' voor de toedracht van de ramp, maar nog geen bevestiging. Wat die aanwijzingen zijn, wilde de premier niet zeggen omdat de allereerste prioriteit de berging van de slachtoffers moet zijn. Door nu al te wijzen naar pro-Russische separatisten zou dit in het geding kunnen komen.

Tegelijkertijd erkende Rutte dat dit spanning met zich meebrengt. De huidige situatie mag er namelijk niet toe leiden dat de druk van de ketel gaat en dat dit een vervolging van de schuldigen in de weg komt te staan. Die afweging wordt permanent gemaakt, zei Rutte.

Ook voor de bijeenkomst van de EU-ministers van buitenlandse zaken dinsdag in Brussel wordt die afweging opnieuw gemaakt. Mogelijk wordt er besloten tot aangescherpte sancties tegen Rusland. Rutte zweeg over de Nederlandse inzet. "We hebben daar ideeën over. Die ga ik niet openlijk uitspreken."

Niettemin dreigde de premier al met maatregelen richting Rusland, voor het geval de toegang tot de rampplek niet wordt gegarandeerd. Dan liggen 'alle opties open'. Dat geldt ook als definitieve duidelijkheid is over de daders.

Boete voor bedrijven met illegaal werkende Roemenen

Vijf bedrijven uit de scheepsbouwsector die illegaal Roemenen in dienst hadden, hebben een boete van in totaal meer dan drie miljoen euro gekregen van de Inspectie SZW. De 66 Roemenen werden aangetroffen op een Nederlandse scheepswerf, maar hadden geen werkvergunning. De inspectie beboette twee opdrachtgevers, een hoofdaannemer en twee onderaannemers. Dat meldde de Inspectie SZW maandag.

De hoofd- en onderaannemers kregen met 792 duizend euro elk de grootste dwangsom. De boete komt neer op twaalfduizend euro per werknemer. De opdrachtgevers moeten 384 duizend en 372 duizend euro betalen. De bedrijven kunnen in beroep gaan.

De Zwitserse opdrachtgevers hadden vorig jaar aan een Nederlandse scheepswerf opdracht gegeven twee schepen te bouwen. De werf besteedde de opdracht uit aan een aannemer die weer een onderaannemer inhuurde.

De inspectie waarschuwt dat ook dit jaar 'intensief' wordt gecontroleerd in de scheepsbouw- en reparatiesector. De inspecteurs letten vooral op tekenen van onderbetaling, illegale tewerkstelling, te lange werktijden en het werken onder slechte arbeidsomstandigheden, aldus de inspectie.

Mysterieuze dood 'snelwegligger' geen misdrijf

De dood van een 19-jarige man uit het Limburgse Swolgen tijdens Koningsnacht was geen misdrijf. Het Openbaar Ministerie in Maastricht meldt maandag dat onderzoek geen strafbare feiten aan het licht heeft gebracht. Hoe hij op de snelweg belandde waar hij meerdere keren werd overreden, blijft echter onduidelijk.

Het slachtoffer kwam tijdens koningsnacht om het leven toen hij op de A73 bij Horst door verschillende auto's werd overreden. De man was uit geweest in Horst en was op de terugweg naar huis. De man zou al op de weg hebben gelegen toen hij werd overreden.

De politie stelde eerder al dat sprake was van een noodlottig ongeval en niet van een misdrijf. Familie en vrienden van het slachtoffer vonden de conclusie van de politie echter te vaag en onduidelijk. Ze sloten uit dat de man zelf de snelweg op was gelopen.

Het OM stelt maandag dat in de zaak 'meer dan uitgebreid' onderzoek is gedaan om de vraagtekens bij de nabestaanden en vrienden van het slachtoffer te kunnen wegnemen. Dit is echter niet helemaal gelukt, aangezien politie en justitie niet helder hebben kunnen krijgen wat er kort voor de dood van de man is gebeurd.

Sahar tekent contract bij Willem II

Willem II heeft zich versterkt met spits Ben Sahar. De voormalig speler van Chelsea tekent een contract voor een jaar met een optie voor nog een seizoen, melden de Tilburgers. Sahar komt over van Hertha BSC dat hem het laatste half jaar verhuurde aan Arminia Bielefeld. In 2009 speelde de Israëlisch international al een halfjaar in de eredivisie bij De Graafschap.

Trainer Jurgen Streppel zegt op de clubsite dat Willem II Sahar al langer wilde. "Twee jaar geleden werden de eerste contacten gelegd en na een lang proces zijn we blij dat de transfer nu is afgerond." De coach is ervan overtuigd dat Sahar de club naar een hoger plan kan tillen. "Met zijn ervaring bij topclubs in Engeland, Spanje en Duitsland is hij van grote waarde in de selectie."

Sahar maakte in 2006 de overstap van Hapoel Tel Aviv naar Chelsea. Voor de Londenaren speelde de 24-jarige spits drie wedstrijden in de Premier League. Daarna speelde Sahar onder meer voor Queens Park Rangers, Sheffield Wednesday, Espanyol en Auxerre.

Rosenborg ontslaat trainer na verlies in Europa League

Rosenborg heeft maandag trainer Per Joar Hansen aan de kant gezet. De club verloor afgelopen donderdag in de tweede voorronde van de Europa League thuis met 2-1 van het Ierse Sligo Rovers. Het bestuur afgelopen vrijdag het vertrouwen opgezegd in Hansen. 

"We hebben zien geen ontwikkeling in het team. We hebben vrijdag het besluit genomen en maandag het aan Hansen en het team bekendgemaakt", aldus voorzitter Ivar Koteng. De trainer lag bij de fans al enige tijd onder vuur omdat hij het team saai voetbal zou spelen. Een tijdelijke coach zal snel worden aangespeeld. 

Larsen keerde in 2012 terug bij Rosenborg en moest de club weer kampioen maken. Rosenborg werd in 2010 voor het laatst kampioen van Noorwegen. Momenteel staat de 22-voudig kampioen van Noorwegen tweede in de Tippeligaen. De achterstand op de nummer één Molde FK bedraagt negen punten. Donderdag zal Rosenborg in Ierland een 2-1 achterstand moeten wegwerken om de volgende ronde van de Europa League te halen. 

[Tour] Langeveld stapt dinsdag mogelijk af

Sebastian Langeveld zal mogelijk niet het einde halen van zijn derde Tour de France. De Nederlands kampioen, uitkomend voor Garmin, heeft problemen met zijn luchtwegen en zal daardoor mogelijk moeten afstappen.

"Ik ga in ieder geval starten dinsdag, maar als je me niet ziet bij de finish ben ik afgestapt", aldus Langeveld, die twee dagen op rij als laatste binnenkwam. "Ik zit nu aan de antibiotica. Als dit niet snel verbetert, heeft het geen zin om door te gaan. Zeker met de Pyreneeën voor de deur. Ik kan niet meer diep gaan. Zie die bergen dan maar eens over te komen."

Wielrenner Martin verlengt contract met twee jaar

Tony Martin zal nog twee jaar langer bij wielerploeg Omega Pharma-Quick Step blijven. De 29-jarige Duitser zal deze week het contract gaan tekenen. 

De ploeg heeft dat vandaag op de tweede rustdag van de Tour de France bekendgemaakt. Martin zit al voor het derde jaar bij de ploeg. Dit seizoen was hij al succesvol in de Ronde van Frankrijk. In de negende etappe naar Mulhouse fietste hij solo naar de overwinning. 

LoU: Remastered vraagt veel schijfruimte

Als we de achterkant van het doosje van The Last of Us: Remastered voor PlayStation 4 mogen geloven, zal de totale installatie van de game minimaal vijftig gigabyte groot zijn. Dit kunnen we afleiden uit afbeeldingen van iemand die de game al in bezit heeft.

Hoewel de game officieel pas op dertig juli uitkomt, zijn er kennelijk diverse mensen die de game al hebben weten te bemachtigen. Zie hieronder de betreffende afbeelding en een vergelijking met de PlayStation 3-versie.

The Last of Us Package

LoU: Remasterd

Finnbogason: "Dit is een grote stap vooruit"

Alfred Finnbogason voelt zich op zijn gemak bij Real Sociedad. De oud-spits van sc Heerenveen scoorde zaterdag tegen Ajax. Ondanks zijn vroege goal verloor Sociedad wel met 3-1, maar toch is Finnbogason positief over de voorbereiding.

"De mensen hebben duidelijk vertrouwen in me", zegt hij in de Leeuwarder Courant. De IJslandse spits werd afgelopen seizoen topscorer van de Eredivisie met 29 goals, waarna hij een transfer kreeg. Real Sociedad zorgde ervoor dat een droom van Finnbogason uitkwam. "Met alle respect voor de Eredivisie, het is een grote stap vooruit. Het is altijd mijn doel geweest om in een van de vier grote competities te spelen."

Finnbogason (25) speelde twee seizoenen voor sc Heerenveen. Voor zijn succesvolste jaar was hij in zijn eerste seizoen in het Abe Lenstra Stadion ook al goed voor 24 competitiegoals. Heerenveen nam de speler in 2012 over van Sporting Lokeren, dat hem toen net een half jaar had verhuurd aan Helsingborgs.

Zaterdag oefende Finnbogason dus met zijn nieuwe club in Nederland tegen Ajax en later hoopt hij opnieuw in ons land terug te keren. "Heerenveen zit in mijn hart. Ik hoop dat ik tijd vind om komend seizoen een thuiswedstrijd te komen bekijken." Real Sociedad eindigde afgelopen jaargang op een keurige zevende plaats in de Primera División.

Manchester City mist Negredo enkele maanden

De landskampioen van Engeland zal de komende maanden de Spaanse aanvaller Alvaro Negredo moeten gaan missen. De 28-jarige Negredo heeft een breuk in zijn middenvoetsbeentje opgelopen. "Het zijn zware maanden," schreef hij op zijn Instagram-account.

"Ik zal enkele maanden uit de roulatie zijn, maar ik keer sterker dan ooit terug", meldde Negredo, die met de Citiziens zich aan het voorbereiden was op het nieuwe seizoen. 

Vorige zomer kwam de aanvaller over van het Spaanse FC Sevilla, waar hij vier seizoenen gespeeld heeft. In het eerste seizoen bij City heeft hij met negen doelpunten uit 32 wedstrijden geen klein aandeel in de landstitel. Ondanks dat kon hij bondscoach Vicente del Bosque niet overtuigen om hem mee te nemen in de Spaanse selectie naar het WK in Brazilië. 

IOC rolt plan olympisch televisiekanaal uit

Het Internationaal Olympisch Comité wil een televisiekanaal beginnen. De zender moet olympische sporten promoten en het hele jaar door uitzenden. De plannen van voorzitter Thomas Bach zijn dit weekeinde goedgekeurd tijdens een top met zestien belangrijke IOC-leiders in het Zwitserse Lausanne.

Het IOC spreekt de komende maanden met belanghebbenden om het plan verder uit te werken. Aan sportfederaties, nationale comités, tv-zenders en sponsoren wordt gevraagd mee te werken aan de zender. In december worden de resultaten voorgelegd aan alle IOC-leden, die erover moeten stemmen. Met de tv-zender hoopt Bach meer jongeren te kunnen enthousiasmeren voor de olympische sporten.

Bach volgde vorig jaar voorzitter Jacques Rogge op. Het opzetten van een tv-zender is voor de Duitser een van de belangrijkste projecten. Details over het project zijn nog niet bekend. De bedoeling is dat het wordt gemodelleerd naar National Geographic Channel, maar hoe dat precies wordt ingevuld is nog niet duidelijk.

'Porosjenko stopt offensief rond rampplek'

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft opdracht gegeven om alle gevechtshandelingen in een straal van veertig kilometer rond de locatie waar rampvlucht MH17 neerstortte te staken. Dat zei hij maandag bij een bezoek aan de Maleisische ambassade, meldt het Russische persbureau Interfax.

Het leger is in de regio's Donetsk en Loehansk bezig om het gezag over het gebied te heroveren op pro-Russische separatisten. De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte donderdag neer bij Hrabove, in de regio Donetsk.

Het Oekraïense staatshoofd zei ook dat hij wil dat Russische experts worden uitgenodigd om deel te nemen aan het internationale onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van het toestel. Hij benadrukte dat het onderzoek maximaal transparant moet geschieden.

Ook onderzoekers uit Nederland, Maleisië, Duitsland, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten zouden bij het onderzoek moeten worden betrokken. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei maandag dat hij wil dat Nederland het voortouw neemt bij het onderzoek.

Oekraïne gaat er, net als de VS, van uit dat het vliegtuig uit Amsterdam uit de lucht werd geschoten met een raket. Die werd gelanceerd uit door separatisten gecontroleerd gebied. Volgens Rusland en de separatisten draagt juist Oekraïne direct of indirect de schuld aan de crash.

Alle 298 inzittenden van de rampvlucht, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om het leven.

Ploeg Lefevere verder onder naam Etixx-Quick-Step

Omega Pharma-Quick-Step gaat volgend jaar verder onder de naam Etixx-Quick-Step. Dat maakte de Belgische ploeg van directeur Patrick Lefevere bekend op de tweede rustdag van de Tour de France. Etixx is een merk van sportsupplementen en onderdeel van het farmaceutisch bedrijf Omega Pharma.

De ploeg van Niki Terpstra en Wout Poels gaat nog zeker tot 2017 door. Etixx is nu al naamsponsor van de opleidingsploeg van Omega Pharma-Quick-Step, die op continentaal niveau uitkomt. In het verleden was Omega Pharma ook al onder de namen Predictor en Silence actief in het peloton.

Nieuwe DLC voor Smugglers 5

Niels Bauer Games heeft nieuwe DLC gereleased voor Smugglers 5. De naam van de laatste uitbreiding voor deze indiegame, Secession, heeft alles te maken met de drie verhaallijnen waar je uit gaat kiezen.

De eerste verhaallijn, The Smugglers Guild, start met je eigen vader die met pensioen gaat door zijn ziekte. Er is bijna geen geld omdat handelen op een eerlijke wijze bijna geen geld oplevert.

In de tweede verhaallijn, Solomon's Treasure, is je vader onsuccesvol op zoek gegaan naar de verstopte schat van piraat Solomon McTavish. Wie weet doe jij het beter, maar een ding staat vast: jij bent niet als enige op zoek naar de schat.

In het derde en laatste verhaal, Thirst For Vengeance, ga je wraak nemen op piraten die in je jeugd jouw ouders hebben vermoord en je zus hebben ontvoerd. Nadat je geslaagd bent op de space academy krijg je je eigen schip en ga je achter de piraten aan.

[Vid] Rodriguez klopt Van Persie in strijd mooiste goal

De volley van James Rodriguez tegen Uruguay is verkozen tot mooiste goal van het afgelopen WK. Zijn goal kreeg ruim vier miljoen stemmen op de FIFA-website. De Colombiaan hield daarmee de vliegende kopbal waarmee Robin van Persie de 1-1 aantekende tegen Spanje op de tweede plaats. Dat heeft de wereldvoetbalbond maandag bekendgemaakt.

Ook de derde plaats in de competitie is voor Rodriguez. Zijn 4-1 tegen Japan werd door de bezoekers van de FIFA-website mooier gevonden dan de treffer waarmee Mario Götze Duitsland de wereldtitel bezorgde. Die werd vierde. De volley van Australiër Tim Cahill tegen Oranje kwam op de zesde plaats.

Rodriguez is de derde Zuid-Amerikaan op rij die de mooiste goal van een WK maakt. In 2006 was het de Argentijn Maxi Rodriguez die met een streep tegen Mexico die eer opeiste, vier jaar geleden maakte Diego Forlan namens Uruguay in de troostfinale tegen Duitsland de mooiste treffer.


Het doelpunt van Rodriguez (Bron: Vine)

[vid] Raspberry Pi brengt nieuwe versie uit

Na twee jaar ontwikkelen door de Raspberry Pi Foundation heeft de ontwikkelaar een nieuwe versie uitgebracht. Het nieuwste model ziet het levenslicht onder de naam 'Model B+', met revisie versie 1.2.

De grootste verandering tussen model B+ en model B zijn de toevoegingen van twee extra USB 2.0-poorten en de wijziging van de SD-kaart houder naar de MicroSD-versie. Het stroomverbruik is afgenomen van 0.75W tot 0.6W. Dit komt onder andere door het gebruik van andere spanningsregelaars.

Kampong in EHL tegen Russen en Engelsen

De hockeyers van Kampong nemen het in de eerste ronde van de Euro Hockey League op tegen Dinamo-Stroitel uit Rusland en East Grinstead uit Engeland. Dat is maandag door de organisatie van het Europese hockeytoernooi bekendgemaakt.

Kampong is de enige Nederlandse ploeg die in de eerste ronde van de EHL in actie komt. Oranje Zwart en Bloemendaal hebben, net als tien andere ploegen, directe toegang tot de achtste finale gekregen. Zo wordt ruimte op de kalender gecreëerd.

De eerste ronde van de EHL wordt op 10, 11 en 12 oktober in Barcelona afgewerkt. Kampong speelt op zaterdag en zondag. Zaterdag wacht East Grinstead, dat op vrijdag al tegen Dinamo-Stroitel speelde. Zondag neemt de Utrechtse formatie het op tegen de Russen.

Woensdag opnieuw debat over vliegtuigramp

De Tweede Kamer onderbreekt woensdagmiddag opnieuw het zomerreces om te debatteren over de nasleep van de vliegtuigcrash. Daarbij zijn in elk geval de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aanwezig.

Tijdens het debat worden de resultaten besproken van de EU-top dinsdag in Brussel met de Europese ministers van buitenlandse zaken. Die bijeenkomst was al gepland, maar wordt nu gedomineerd door de vliegramp. Onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland dreigden Rusland al met hardere sancties.

[pic] Koeltrein Oekra´ne gaat maandag rijden

De trein met koelwagons waarin de lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 liggen gaat als het goed is maandag rijden. Dat heeft een van de Nederlandse experts die ter plaatse is gezegd.

De Nederlanders hebben een blik in de wagons kunnen werpen en noemden de toestand van de stoffelijke resten 'redelijk positief'. Waar de trein naartoe gaat is echter nog altijd onduidelijk, maar de onderzoekers hopen op Charkov, omdat die stad nog een functionerende luchthaven heeft en daar ook het Nederlandse crisiscentrum is gevestigd.

De Oekraïense regering meldde dat zondag een tweede koeltrein was aangekomen in Torez, het stadje waar de andere trein ook staat. Aan de locomotief hangen vier koelwagons. Of beide treinen maandag gaan rijden, of alleen de eerste locomotief, is onduidelijk.

Volgens de Oekraïense reddingsdiensten zitten in totaal 251 lichamen in de treinen. Nog eens 21 lichamen zouden wel zijn geborgen maar nog niet naar de treinen zijn gebracht.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa meldde eerder maandag dat de wagons werden verzegeld en plaatste een foto hiervan op Twitter.

 

Koelwagons in Oost-Oekra´ne verzegeld

De koelwagons waarin lichamen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne liggen zijn maandag verzegeld. De verzegeling gebeurde onder het toeziend oog van Nederlandse experts, meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op Twitter.

De Oekraïense regering meldde dat zondag een tweede koeltrein aan was gekomen in Torez, het stadje waar de andere trein ook staat. Aan de locomotief hangen vier koelwagons.

Volgens de Oekraïense reddingsdiensten zitten in totaal 251 lichamen in de treinen. Nog eens 21 lichamen zouden wel zijn geborgen maar nog niet naar de treinen zijn gebracht.

Reddingswerkers zijn nog altijd in de velden rond de rampplek op zoek naar lichamen. Met kranen worden delen van het neergestorte toestel verplaatst, vermoedelijk om te kijken of er nog lichamen onder de wrakstukken liggen.

Wanneer de treinen precies kunnen vertrekken is nog onduidelijk. Premier Mark Rutte (VVD) gaf maandag aan dat de identificatie van de slachtoffers wat hem betreft in Nederland gebeurt. Oekraïne is daarmee akkoord, zo zei zijn Oekraïense ambtgenoot Jatsenjoek.

Rutte: militair ingrijpen onmogelijk

Militair ingrijpen in Oekraïne om zo de lichamen van de slachtoffers veilig te stellen, is logistiek en politiek gezien onmogelijk. Die boodschap gaf premier Mark Rutte (VVD) maandag af tijdens de briefing in de Tweede Kamer.

Rutte wees erop dat de lichamen zich inmiddels in twee verschillende gebieden bevinden: op de rampplek en in de koeltreinen een aantal kilometers verderop. Dat maakt een militair optreden 'buitengewoon complex'. Daarnaast is er de internationale context: het gebied grenst aan Rusland en wordt gecontroleerd door separatisten.

"Dit is een brandhaard", zei Rutte. "Dit is niet een zaak die je ook zonder de internationale context zou kunnen bezien." Tijdens de briefing had ex-PVV'er Louis Bontes gepleit voor de inzet van special forces.

'Malaysia Airlines dubt over faillissement'

Malaysia Airlines presenteert later deze week voorstellen voor de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. Na de crisis en twee vliegrampen is het bedrijf zwaar gehavend. De opties om Malaysia Airlines van de beurs te halen of gecontroleerd failliet te laten gaan worden met de grootste aandeelhouder besproken. Dat meldden bronnen maandag aan persbureau Bloomberg.

Het overheidsfonds Khazanah Nasional bezit bijna zeventig procent van de aandelen in de luchtvaartmaatschappij. Het fonds was al voor de vliegramp van afgelopen donderdag met de MH17 van plan de overige aandelen op te kopen en Malaysia Airlines daarmee van de beurs te halen. The Wall Street Journal meldde zondag dat deze optie nog altijd de voorkeur heeft.

Malaysia Airlines liet maandag aan Bloomberg weten dat het dit 'niet het juiste moment acht' om op de toekomstplannen in te gaan.

In totaal lieten 537 passagiers van de luchtvaartmaatschappij in de afgelopen vijf maanden het leven. In maart verdween een vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord spoorloos. Donderdag overleden nog eens 298 passagiers toen een vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur in Oekraïne neerstortte.

In een interview met Het Financieele Dagblad zei commercieel directeur Hugh Dunleavy maandag nog dat het einde van Malaysia Airlines 'nog niet in zicht' is, ondanks de twee rampen en jaren van rode cijfers.

Gunnewijk breekt schouder in BeNe Ladies Tour

Loes Gunnewijk heeft in de BeNe Ladies Tour haar schouder gebroken. In de laatste etappe viel de wielrenster van Orica-AIS. Gunnewijk stond op dat moment derde in het algemeen klassement. In de eerste etappe werd de 33-jarige Zwolse vijfde en in de tijdrit eindigde ze als vierde.

Gunnewijk wist meteen dat het over was na de val, zo schrijft ze op haar website. "Na dertig kilometer koers zat een kasseistrook, net voor een tussensprint. We reden er met drie rensters naartoe en ik wilde de strook volle bak oprijden, maar er lag grind op de weg. Voor ik het wist ging ik onderuit. Daarbij stak ik mijn linkerarm uit en dat had ik niet moeten doen."

In de bovenarm van Gunnewijk zit een breuk en ook zit een stukje bot los. Ze hoeft niet geopereerd te worden. Gunnewijk moet de komende zes weken een mitella dragen en kan daardoor niet buiten fietsen. Of de renster dit seizoen nog in actie komt is nog maar de vraag. "Als je zes weken vanaf nu rekent, zit je al op eind augustus of begin september. Ik heb helaas al vaker klappen gehad op de linkerarm en weet gewoon dat dit tijd kost."

Kabinet spreekt zich niet uit over schuldvraag

Het kabinet spreekt zich vooralsnog niet uit over de vraag of het Malaysia Airlines-toestel in Oekraïne is neergeschoten. Een discussie over de schuldvraag kan de kans op toegang tot het rampgebied verminderen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandag in een briefing aan de Tweede Kamer.

"Alles wat wij doen dat kan worden uitgelegd als het aanwijzen van de schuldigen vermindert de kans op het terughalen van de lichamen en het zo goed mogelijk opzetten van een onderzoek naar de oorzaak", zei Rutte. "Er zijn sterke aanwijzingen voor de toedracht, maar er is nog geen bevestiging." Voor de premier staat nu voorop dat de lichamen moeten terugkeren naar Nederland.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het net als het kabinet te vroeg om een schuldige aan te wijzen voor de vliegcrash. "Het voortijdig aanwijzen van schuldigen is een groot risico voor dat wat nu de absolute prioriteit moet hebben. Dat is op de eerste plaats repatriëring van de slachtoffers", aldus SP-kamerlid Harry Van Bommel.

Het Nederlandse forensisch team is inmiddels aangekomen in Torez, waar de koeltreinen met de slachtoffers van de vliegcrash staan. Zodra het mogelijk is zullen Nederlandse experts het rampgebied zo'n vijftien kilometer verderop bezoeken. Rutte benadrukte dat het onderzoek ter plekke zeker 'enkele weken' in beslag zal nemen.

Lotto: deal met Belkin-ploeg nog niet rond

Lotto ontkent dat het al rond is met de Belkin-wielerploeg om volgend jaar hoofdsponsor te worden. Dat doet het kansspelbedrijf naar aanleiding van berichten in De Telegraaf van maandag. Wel erkent het bedrijf dat er gesprekken zijn.

"Lotto heeft onlangs het initiatief genomen om schaatsploeg Team BrandLoyalty en het Belkin Pro Cycling Team bij elkaar te brengen om een unieke samenwerking te onderzoeken", geeft marketingdirecteur Arno de Jong aan.

Volgens De Jong zijn er dus gesprekken gaande. "Er is echter nog niets definitief." Wel klopt het dat Lotto denkt aan een sponsorschap in de schaatssport en de wielersport. "In welke vorm is op dit moment nog onduidelijk. Het is te vroeg om in te gaan op verdere details. Indien dat verandert, komen we met nieuws."

De unieke samenwerking bestaat er volgens Lotto uit dat de ploegen vooral op 'organisatorisch en commercieel vlak' kunnen samenwerken. De schaatsploeg en de wielerploeg zouden sporttechnisch volledig gescheiden blijven.

De Belkin-ploeg is op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor voor volgend seizoen. Het Amerikaanse elektronicabedrijf dat nu nog zijn naam aan de ploeg geeft, draait de geldkraan aan het einde van dit jaar dicht, zo werd vorige maand bekend.

'Koeling treinwagons stond 's nachts uit'

De koeling van de treinwagons met daarin de lichamen van ruim tweehonderd slachtoffers van de neergestorte vlucht MH17 heeft zondagnacht uitgestaan. Dat heeft een treinmachinist gezegd tegen persbureau AP. Waarom het koelsysteem uitstond was niet meteen duidelijk, maar maandagochtend werkte de koeling weer.

Een verslaggever van AP bij de trein zei dat de geur van de ontbindende lijken bij de trein in de plaats Torez duidelijker aanwezig was dan zondag, toen de lichamen naar de koelwagons werden gebracht.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei maandag op een persconferentie in Kiev dat 251 lichamen inmiddels in de koelwagons liggen. Een tweede trein met vier koelwagons zou zondag zijn gearriveerd. In de tussentijd zouden bij Hrabove nog 21 lijken zijn geborgen.

Van de 298 inzittenden van vlucht MH17 uit Amsterdam naar Kuala Lumpur hadden 193 de Nederlandse nationaliteit.

Bontes: stuur special forces naar rampplek

Het kabinet moet nu special forces het gebied in sturen, om de Nederlandse slachtoffers van de vliegcrash terug te halen. Dat bepleitte voormalig PVV'er Louis Bontes maandag tijdens de briefing in de Tweede Kamer.

"Stuur nu onze special forces het gebied in. Red de eer van ons land", zei Bontes. "Dit kan zo niet doorgaan. Stuur ze nu het gebied in, die mensen moeten nu worden teruggehaald."

Deel Kamer wil dag van nationale rouw

Een deel van de Tweede Kamer wil een dag van nationale rouw vanwege de crash van het Malaysia Airlines-toestel in Oekraïne. Dat bleek maandag tijdens een briefing van het kabinet in de Tweede Kamer.

"Het is onbevattelijk dat zoveel mensenlevens in een klap zijn afgesneden", zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. VVD, ChristenUnie, SGP en 50PLUS/Baay pleiten daarom voor een dag van nationale rouw.

Volgens ChristenUnie-kamerlid Gert-Jan Seegers moet er een dag van nationale rouw afgekondigd worden zodra de repatriëring van de slachtoffers is voltooid.

Het kabinet zal later op de ochtend ingaan op het verzoek van de Kamer.

[pic] Master Race maakt gehakt van PS4 en Xbox One

Het is natuurlijk geen geheim dat de PlayStation 4 en Xbox One qua prestaties ver onder doen voor de gemiddelde gaming pc. Het was echter nog niet helemaal duidelijk hoeveel, maar de benchmark test van WCCFTech maakt toch een hoop duidelijk.

In de test worden eerst de GPU-prestaties van PlayStation 4 en Xbox One naast elkaar gelegd. De Xbox One komt zelfs twee keer voor aangezien de test bestaat uit een Xbox One-benchmark met en zonder eSRAM. Het wordt echter weer pijnlijk duidelijk dat, door een gebrek aan 'Stream Processors' in de GPU van Xbox One en desondanks gebruik van eSRAM, PlayStation 4 duidelijk een hogere score behaalt dan Xbox One.

GPU Benchmarks Xbox One vs PlayStation 4
Maar hoe verhouden de resultaten van Xbox One en PlayStation 4 zich tegenover de nieuwste grafische kaarten van Radeon? Hoewel de PlayStation 4 nog aardig meekomt met de midrange-kaarten, is het helaas voor de consolegamers onder ons niet al te rooskleurig gesteld met de prestaties van PlayStation 4 en Xbox One.

PC vs PS4 VS Xbox One

Golfer McIlroy nu tweede op wereldranglijst

Golfer Rory McIlroy staat dankzij zijn zege op The Open nu tweede op de wereldranglijst. De 25-jarige Noord-Ier, die vorige week nog achtste stond, hoeft alleen Adam Scott uit Australië voor zich te dulden. De Zweed Henrik Stenson staat derde voor Justin Rose uit Engeland en de Spanjaard Sergio Garcia. Tiger Woods zakte van de zevende naar de negende stek.

Joost Luiten werd niet afgestraft voor een desastreuze Open. De Bleiswijker zakte weliswaar een positie, maar blijft met de 46e positie makkelijk in de top vijftig. Luiten is met afstand de beste Nederlander. Robert-Jan Derksen staat 185e.

Rutte dreigt Rusland met maatregelen

Rusland moet zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied. Zo niet, dan volgen nieuwe maatregelen. Dat maakte premier Mark Rutte duidelijk tijdens een bijeenkomst maandag in de Tweede Kamer.

Als de toegang tot het rampgebied de komende dagen "onvoldoende blijft", dan liggen "alle politieke, economische en financiële opties op tafel" tegen diegenen die daarvoor "direct of indirect" verantwoordelijk zijn.

Dezelfde maatregelen gelden ook als bevestigd wordt wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig, aldus de premier. "Maatregelen zullen dan niet uitblijven." Hij riep Rusland opnieuw op zijn invloed op de separatisten in Oekraïne te gebruiken.

Rutte dreigt Rusland met maatregelen
Rutte dreigt Rusland met maatregelen (Foto: ANP)

Spelers Shakhtar weigeren naar Oekra´ne te komen

Zes spelers van de Oekraïense voetbalclub Shakhtar Donetsk weigeren naar Oekraïne terug te keren vanwege het conflict in het land. Vijf Brazilianen en de Argentijn Facundo Ferreyra bleven na de vriendschappelijke wedstrijd tegen Olympique Lyon op zaterdag achter in Frankrijk. Donetsk ligt in het gebied dat door pro-Russische separatisten wordt beheerst en door Oekraïense troepen wordt belegerd.

Eigenaar Rinat Achmetov van de Oekraïense kampioen heeft weinig begrip voor het zestal. Op de clubwebsite waarschuwt hij dat zij de eersten zullen zijn die 'zullen lijden' als ze niet terugkeren. Hun weigering te spelen zou ze 'tientallen miljoenen euro's' aan compensatie kosten.

Het is nog niet duidelijk of Shakhtar gedurende het conflict zijn thuiswedstrijden in Donetsk mag spelen. De Oekraïense bond heeft daar nog geen beslissing over genomen.

Sijsling zakt op wereldranglijst, Haase stabiel

Igor Sijsling is vier plaatsen gezakt op de wereldranglijst. De 26-jarige Amsterdammer staat nu op de 76e plaats, de slechtste ranking van Sijsling sinds februari vorig jaar. Robin Haase blijft staan op de 51e plaats. De komende weken heeft de Hagenaar veel punten te verdedigen. Vorig jaar haalde Haase eind juli de finale van het ATP-toernooi van Gstaad en de halve finale in Kitzbühel.

Thiemo de Bakker steeg vijf plaatsen naar de 142e plek. Jesse Huta Galung blijft op 163 staan. De top vijf van de ranglijst blijft ongewijzigd. Novak Djokovic is de lijstaanvoerder, voor Rafael Nadal en Roger Federer. De Spanjaard David Ferrer stijgt van zeven naar zes ten koste van de Canadees Milos Raonic.

Bij de vrouwen blijft de top twaalf hetzelfde. Serena Williams staat eerste, gevolgd door Na Li en Simona Halep. De Nederlandse Kiki Bertens steeg een plek naar 78. Arantxa Rus zakte van 140 naar 160. Richel Hogenkamp gaat van 152 naar 166 en Indy de Vroome verliest een plek en staat op 178.

Poetin klaagt over uitbuiten ramp

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag fel uitgehaald naar de landen de Rusland ervan beschuldigen de rebellen in Oost-Oekraïne te steunen en te bewapenen. Hij zei dat niemand het recht heeft om deze tragedie te gebruiken om egoïstische, politieke doelstellingen te behalen. Volgens hem moet de vliegramp mensen verenigen en niet uit elkaar drijven.

Poetin wil dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en er alles aan doet om de veiligheid van internationale deskundigen op de rampplek te garanderen. Hij drong andermaal aan op een internationaal onderzoek onder leiding van VN-luchtvaartorganisatie ICAO en zei dat Rusland 'alles doet wat het kan' om het conflict in Oekraïne uit de militaire sfeer te halen. Hij wil aan de onderhandelingstafel plaatsnemen en het conflict op diplomatieke wijze oplossen.

'DC films en tv-series worden niet gecombineerd'

Er komt geen gedeeld universum tussen de komende DC Comics-films en de tv-series die het komend seizoen op televisie verschijnen. Dat zei Chief Creative Officer van DC Entertainment, Geoff Johns in een interview met IGN.

DC Comics is de 'andere grote' comicsuitgever in de VS, maar in tegenstelling tot Marvel Comics hebben zij geen breed uitgewerkt Cinematic Universe om hun personages in filmvorm te gieten. Er wordt wel hard aan gewerkt: Man of Steel opende in 2012 de deuren voor een reeks vervolgfilms, en onlangs werd al bekend dat die reeks zal bestaan uit films over Batman en Superman, de Justice League en Wonder Woman. Maar waar Marvel met Agents of S.H.I.E.L.D. (en komend seizoen ook Agent Carter) hun cinematische universum heeft uitgebreid naar televisie, gaat DC dat niet doen.

Dat betekent dat het niet vanzelfsprekend is dat Stephen Amell en Grant Gustin, die in de tv-series Arrow en The Flash de titelpersonages spelen, deze rolllen ook zullen vertolken in de films. "Het is een gescheiden universum van film, zodat de filmmakers hun verhaal kunnen vertellen terwijl we een andere hoek van het DC Unversum kunnen verkennen op tv," licht Johns het onderscheid toe. "We gaan de film- en televisie-universums niet integreren."

Arrow: Stephen Amell
Stephen Amell zal the Arrow niet in de filmserie spelen

Hoewel dit verwarrend kan lijken voor de sporadische kijker (er zijn straks een film- en een tv-versie van the Flash) is het niet eens zo gek, wanneer gekeken wordt naar de comics: daar komen voortdurend verhalen uit met dezelfde figuren die niet direct op elkaar aansluiten, of die zelfs in een totaal ander universum spelen. Het gescheiden houden van de universums voor films en televisie zorgt ervoor dat de productieteams van beide media geen rekening te hoeven houden met elkaars continuïteit. Dat betekent dat beide teams hun verhalen kunnen vertellen zonder dat gebeurtenissen in het andere medium die tegenhouden. Dat houdt de creativiteit van beide teams onbegrensd, maar het is stiekem toch wel leuk om je af te vragen wat voor wereld er zou zijn ontstaan als ze de koppen bij elkaar zouden steken en wél expliciet voor een gedeeld universum zouden gaan.

De DC-films verschijnen vanaf 2016, met Batman v Superman: Dawn of Justice in mei als eerste. De DC-series komen in de herfst op de Amerikaanse tv: Arrow begint het derde seizoen op 8 oktober, The Flash krijgt een première op 7 oktober, Constantine start op 24 oktober en Gotham op 22 september. Ook iZombie is te zien vanaf komend seizoen, maar een startdatum is nog niet bekend. Van de genoemde series hebben naar verwachting alleen Arrow en The Flash een onderling gedeeld universum. Arrow wordt in Nederland uitgezonden door Veronica; van de andere series is nog geen Nederlandse omroep bekend.

'Lichamen slachtoffers gaan naar Charkov'

De lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht naar Charkov. Dat hebben de leiders van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk maandag gezegd tegen persbureau Interfax. Wel moeten er internationale experts bij aanwezig zijn als de trein naar Charkov rijdt.

"De lichamen blijven in de koelwagons van de trein op het station van Torez. Ze zullen naar Charkov worden gestuurd alleen nadat internationale experts - Nederlanders, Maleisiërs of vertegenwoordigers van het Rode Kruis - ter plaatse zijn gekomen. Zij moeten de trein met de lichamen vergezellen, we zijn er klaar voor om voor hen een aparte wagon toe te voegen", aldus eerste vicepremier Andriy Poergin.

'Lichamen slachtoffers gaan naar Charkov'
'Lichamen slachtoffers gaan naar Charkov' (Foto: ANP)

Reddingswerkers Oekra´ne vinden meer lichamen

Reddingswerkers hebben op de plek in Oost-Oekraïne waar vorige week donderdag vlucht MH17 neerstortte de lichamen van nog eens 21 mensen gevonden. De lichamen zijn in lijkenzakken geplaatst en vervolgens langs de kant van de weg gelegd. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de lichamen naar de gereedstaande koeltreinein in Torez, op zo'n vijftien kilometer van Hrabove, worden gebracht.

De Oekraïense nooddiensten zeiden zondag dat de lichamen van 251 mensen zijn gevonden. Zo'n tweehonderd lichamen zijn al overgebracht naar een van de twee koeltreinen die op het station van Torez gereedstaan.

In totaal kwamen bij de vliegramp 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Tweede koeltrein gearriveerd in Torez

Op het station van Torez, in de buurt van plek waar donderdag vlucht MH17 neerstortte, is zondag een tweede koeltrein aangekomen. Dat heeft de Oekraïense regering in een verklaring op haar website gemeld. Aan de trein zijn vier koelwagons gekoppeld waarin de lichamen van de slachtoffers kunnen worden opgeslagen.

Volgens de Oekraïense reddingsdiensten zijn in totaal 251 lichamen gevonden. Daarnaast zijn er tientallen lichaamsdelen aangetroffen. Reddingswerkers zijn nog altijd in de velden rond de rampplek op zoek naar lichamen. Met kranen worden delen van het neergestorte toestel verplaatst, vermoedelijk om te kijken of er nog lichamen onder de wrakstukken liggen.

Volgens Michael Bociurkiw van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is van sommige lichamen van slachtoffers niets meer over. "We hebben gekeken in het veld waar de motoren zijn neergekomen. Dit is het gebied dat is blootgesteld aan de meeste hitte. We zien hier geen lichamen. Het lijkt erop dat ze volledig zijn verbrand."

Er is felle kritiek op de handelswijze van de separatisten in het rampgebied. De rebellen zouden spullen en bewijsmateriaal hebben meegenomen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak van 'grotesk gedrag' van de separatisten.

Rebellenleider Aleksandr Borodaj ontkent dat de rebellen knoeien met het bewijsmateriaal. Hij voegde daar aan toe dat de lichamen van de slachtoffers worden overgedragen aan een team van Maleisische deskundigen dat hij snel in het rampgebied verwacht. "De lichamen gaan nergens heen totdat de experts zijn gearriveerd", zei hij. De Maleisische onderzoekers willen echter het gebied nog niet betreden, omdat ze vrezen voor hun veiligheid.

Dat de rebellen het onderzoek in de weg staan is echter duidelijk. Een medewerker van het mortuarium in Torez zei dat op de avond dat het vliegtuig neerstortte een inwoner het lichaam van een kind had gevonden en naar het mortuarium had gebracht. Zaterdag kwamen de rebellen het lichaam ophalen. "Ze begonnen me te ondervragen. 'Waar zijn de fragmenten van de raket? Waar zijn de resten van het vliegtuig?'", zei Ljoebov Koedrjavets. "Maar ik heb geen wrakstukken, ik zweer het."

Hoewel onderzoekers nu toegang lijken te krijgen tot het rampgebied is het volgens deskundigen al te laat. "Zelfs als er geen bewuste poging zou zijn gedaan om bewijsmateriaal te verdoezelen, is in forensische termen de rampplek al aangetast", aldus Keir Giles, van denktank Chatham House. "Een reconstructie van de romp en vleugels van het toestel kunnen een beeld geven van de inslag van de raket en wat voor type raket het was. Als er nu al delen van het vliegtuig zijn weggehaald kan dit de objectiviteit van het onderzoek aantasten."

Huizenprijzen stijgen opnieuw harder

De prijzen van al bestaande huizen zijn in juni voor de derde maand op rij gestegen. Woningen die al waren afgebouwd, werden vorige maand 2,2 procent duurder in vergelijking met juni vorig jaar. Dat blijkt uit een maandelijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De prijzen stijgen daarmee sterker dan in mei, toen huizen op jaarbasis gemiddeld 1,4 procent duurder werden. In april werden woningen nog 0,1 procent duurder. Dat was de eerste stijging in vijf jaar tijd. Ten opzichte van augustus 2008, vlak voor het instorten van de huizenmarkt, liggen prijzen nu 19,7 procent lager.

Het aantrekken van de huizenmarkt is echter niet in elke provincie even goed voelbaar, zo stellen het CBS en het Kadaster. Vooral in de vier grootste steden en de provincie Noord-Holland zijn woningen duurder geworden. Huizeneigenaren in Groningen, Zeeland en met name Drenthe zagen hun huis juist minder waard worden.

Forensisch team op weg naar rampgebied

Ruim drie dagen nadat vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte in het oosten van Oekraïne kan het internationale team dat de slachtoffers gaat identificeren maandagochtend naar het rampgebied reizen. Veel lichamen van slachtoffers zijn al verplaatst en in een gekoelde trein gelegd. Tot nu toe beperkten pro-Russische separatisten de toegang tot de rampplek.

De Russische president Vladimir Poetin zegde zondagavond volgens premier Mark Rutte in een telefoongesprek toe volledige medewerking te geven aan het vrijgeven van de treinen met een groot aantal lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. De stoffelijke overschotten van ongeveer tweehonderd slachtoffers werden zondag in treinen met koelinstallaties geladen in de plaats Torez, zo'n vijftien kilometer van de rampplek.

Het identificatieteam wordt geleid door de Nederlander Gert Wibbelink. Hij reist met andere leden van zijn team, onder wie acht mensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing, maandagochtend vroeg naar het rampgebied, zei Rutte zondagavond op een persconferentie in Den Haag.

De Nederlanders zijn al een tijdje in de buurt, maar konden vanwege de belemmeringen tot nu toe niets doen. Poetin beloofde premier Rutte zondagavond, net als zaterdag, zich sterk te maken voor 'onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot de plek van de ramp'. Zondag bleek echter dat de separatisten nog altijd mensen wegsturen. Deskundigen van de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO konden het rampterrein nog niet betreden omdat hun veiligheid niet kon worden gewaarborgd.

Alle inspanningen zijn erop gericht de stoffelijke overschotten zo snel mogelijk naar door Oekraïne gecontroleerd gebied te krijgen, zei Rutte. De premier belde daarom zondagavond opnieuw met Poetin om hier druk op te zetten.

De opgetreden vertraging is niet acceptabel, zei Rutte. Zondagavond is vanuit Eindhoven een militair vliegtuig naar Charkov vertrokken met spullen voor het inrichten van het coördinatiecentrum bij het vliegveld. Die stad staat onder controle van Oekraïne.

Bij de crash in het oosten van Oekraïne kwamen donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Vermoedelijk hebben pro-Russische militanten het toestel uit de lucht geschoten. Onder meer de Verenigde Staten zeggen daar serieuze aanwijzingen voor te hebben.

Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans staan sindsdien in nauw contact met de vele partijen die zijn betrokken bij de repatriëring van de overledenen.

Offensief in Gaza eist meer dan vijfhonderd levens

Het dodental in de Gazastrook als gevolg van het Israëlische grondoffensief is opgelopen tot 501. Dat hebben gezondheidswerkers in Gaza maandag gezegd. Zondag was de dodelijkste dag in twee weken tijd.

Ashraf al-Kidra van het Gazaanse ministerie van volksgezondheid zei maandag dat reddingswerkers bij de stad Khan Younis onder het puin van een kapotgeschoten huis lichamen vandaan halen. Het huis werd maandag in alle vroegte getroffen bij een Israëlische luchtaanval. Er zijn al ruim twintig lichamen geborgen en twee mensen konden levend onder het puin vandaan worden gehaald.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die op verzoek van Jordanië zondag voor een spoedzitting bijeen kwam, liet weten zich grote zorgen te maken over het almaar toenemende aantal burgerslachtoffers in Gaza en heeft geëist dat er direct een wapenstilstand wordt gesloten. Naast de ruim vijfhonderd Palestijnen zijn ook twintig Israëliërs om het leven gekomen, onder wie dertien militairen.

VN-chef Ban Ki-moon noemde het offensief van Israël 'afgrijselijk' en zei dat er meer moet worden gedaan om burgers te beschermen. Jordanië eiste zondag dat er een resolutie zou worden aangenomen waarin onder andere werd opgeroepen tot het beschermen van burgers en het toelaten van humanitaire hulp in Gaza. De concept-resolutie die door Jordanië was ingediend werd echter niet besproken. In plaats daarvan werd een verklaring uitgegeven waarin staat dat de humanitaire situatie in het gebied moet worden verbeterd. Ook worden de pogingen van Egypte te bemiddelen bij een wapenstilstand verwelkomd.

De Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour was teleurgesteld en zei dat hij vooraf had gehoopt op een resolutie waarin het geweld werd veroordeeld.

'Lotto en BrandLoyalty nieuwe sponsor Belkin'

Wielerformatie Belkin lijkt een hoofdsponsor voor volgend jaar gevonden te hebben. De formatie is met Lotto en BrandLoyalty dichtbij een overeenkomst. Dat meldt De Telegraaf maandag op de website.

Volgens het dagblad ligt er een intentieverklaring klaar om getekend te worden. De ploegleiding van Belkin, dat onlangs bekend maakte na dit seizoen af te haken als hoofdsponsor, zal maandag tijdens de tweede rustdag van de Ronde van Frankrijk meer duidelijkheid geven.

"Wanneer de handtekeningen definitief gezet zijn, en dat ziet er nu heel goed uit, dan is dat zeker heel goed nieuws voor onze wielerploeg maar ook voor het Nederlandse wielrennen", aldus teammanager Richard Plugge tegen Telesport.

'Lotto en BrandLoyalty nieuwe sponsor Belkin'
'Lotto en BrandLoyalty nieuwe sponsor Belkin' (Foto: ANP)

Tomic onttroont Karlovic in Bogota

Bernard Tomic heeft het ATP-toernooi van Bogota gewonnen. De Australische tennisser was in een spannende finale met 7-6 (5), 3-6 en 7-6 (4) te sterk voor Ivo Karlovic, die in Colombia zijn titel verdedigde.

Tomic, de nummer 124 van de wereld, was met een wildcard tot het toernooi toegelaten. Voor de 21-jarige tennisser is het de tweede toernooizege uit zijn carrière en de eerste van het seizoen. Bij Karlovic (ATP-29), in Bogota als tweede geplaatst, blijft de teller op vijf overwinningen staan.

Rusland twijfelt over resolutie vliegramp in V-raad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandagavond over een Australische resolutie waarin wordt opgeroepen tot onbelemmerde toegang tot de plek in Oekraïne waar vlucht MH17 is neergestort.

In de conceptresolutie wordt geëist dat in het rampgebied een wapenstilstand van kracht wordt en dat internationale onderzoekers vrijelijk hun werk kunnen doen. Er wordt grote diplomatieke druk op Rusland uitgeoefend om in te stemmen met de resolutie, maar Rusland twijfelt nog.

De Australische premier Tony Abbott zei dat zijn land een Russisch veto beschouwt als 'zeer ernstig'. Hij voegde daar aan toe dat geen enkel 'redelijk persoon' bezwaar kan hebben tegen de tekst van de resolutie. "Het is nog altijd een wanordelijke situatie. Het lijkt meer op het opruimen van een tuintje dan een forensisch onderzoek", aldus Abbott. "Gezien de schuld die de door de Russen gesteunde rebellen lijken te hebben aan het neerhalen van het vliegtuig, is het feit dat deze personen de controle hebben over de rampplek, net zoiets als criminelen die de controle hebben over een plaats delict."

De Verenigde Staten hebben gezegd 'krachtig' bewijs te hebben dat pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne de raket hebben afgevuurd en training hebben gekregen van Rusland. Andere regeringen gingen niet zover dat ze Rusland ervan beschuldigen achter het neerschieten van het toestel te zitten. Rusland zelf wijst met een beschuldigende vinger naar de Oekraïense regering.

Diplomaten zeiden zondag dat er hard wordt gewerkt aan het overbruggen van de verschillen tussen Australië en Rusland. Bronnen zeiden voorzichtig optimistisch te zijn dat de resolutie wordt goedgekeurd, maar de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei niets te kunnen garanderen. "Het was een vruchtbare bijeenkomst, dus laten we maar afwachten wat het resultaat morgen gaat zijn", zei hij. Eerder zondag liet hij weten dat Rusland zich grote zorgen maakt dat in de tekst 'te weinig aandacht is voor de noodzaak tot een onpartijdig, internationaal onderzoek'.

Rusland wil volgens Tsjoerkin dat de VN-luchtvaartorganisatie ICAO de leiding neemt over het onderzoek, maar in de tekst van de resolutie staat dat 'de beslissing van ICAO om een team te sturen ter assistentie wordt verwelkomd'. Of daar inmiddels al een akkoord over is bereikt is niet duidelijk.

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei te hopen dat er unaniem wordt ingestemd met de resolutie. Eerder beschuldigde hij Rusland ervan voortdurend met amendementen te komen om de zaak te vertragen. "Het lijkt op de typische Russische vertragingstactiek en we kunnen wel raden waarom ze de zaak vertragen", zei hij.

De Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop zei dat er voor Australië veel op het spel staat. "De Australische regering zal niet rusten voordat de lichamen zijn teruggebracht naar de Australische families die op ze wachten."

VS publiceren 'bewijs' tegen separatisten

De pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat stellen de Verenigde Staten, die een onderbouwing van die beschuldiging hebben gepubliceerd op de website van de Amerikaanse ambassade in Kiev.

Zo blijkt volgens de VS uit verschillende bronnen dat de separatisten beschikten over de SA-11, het wapensysteem dat waarschijnlijk is gebruikt om het passagierstoestel neer te halen. De regeringstroepen gebruiken die luchtdoelraketten weliswaar ook, maar volgens de Amerikanen was MH17 op het moment van de crash niet binnen het bereik van de Oekraïense luchtverdediging.

Bovendien hebben de separatisten volgens de VS zelf de suggestie gewekt dat ze verantwoordelijk zijn. "Kort na crash hebben separatisten op sociale media de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van een militair transportvliegtuig", schrijven de Amerikaanse autoriteiten. Toen bleek dat een burgertoestel was neergeschoten, werden die berichten snel weer verwijderd.

Verder is op videobeelden te zien dat een SA-11 vanuit Oekraïne wordt teruggereden naar Rusland. Op videobeelden die online opdoken zou te zien zijn hoe de lanceerinstallatie tenminsteéén raket mist. "Dat wijst erop dat er zeker één lancering is geweest", concluderen de Amerikanen.

'Meisje (6) verkracht op school India'

India is opnieuw opgeschrikt door een verkrachtingszaak. De politie arresteerde in Bangalore een schoolmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij de verkrachting van een 6-jarig meisje, berichtte de BBC zondag.

Twee medewerkers zouden zich op een school in de stad hebben vergrepen aan het kind. De zaak kwam uit toen het meisje klaagde over buikpijn en naar het ziekenhuis werd gebracht. De politie arresteerde de vermeende dader en ontdekte kinderporno op zijn laptop. De lokale politiechef kon nog niets kwijt over andere aanhoudingen in de zaak.

Ouders reageerden woedend op de vermeende verkrachting. Veel mensen houden hun kinderen thuis tot hun veiligheid gegarandeerd kan worden. De directeur van de school is diep door het stof gegaan en belooft volledige medewerking met het onderzoek.

India wordt vaker opgeschrikt door dergelijke zaken. Uit gegevens van de autoriteiten blijkt dat in 2013 iedere 21 minuten aangifte werd gedaan van een verkrachting.

'Vertrekpremies publieke sector nog altijd te hoog'

De gouden handdrukken die bestuurders en managers in de publieke sector meekrijgen bij hun vertrek, liggen nog altijd te hoog. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De vertrekpremies hebben de publieke sector vorig jaar miljoenen euro's gekost.

De krant zag 119 jaarverslagen over 2013 in van instellingen die met publiek geld werken. Volgens de Wet normering topinkomens die vorig jaar inging, mogen bestuurders en managers niet meer meekrijgen dan 75 duizend euro. Volgens de krant kregen veel bestuurders echter veel meer geld mee.

Zo was de Rotterdamse woningstichting Woonbron vorig jaar ruim 3 miljoen euro kwijt aan vertrekpremies voor elf hoge functionarissen die door een reorganisatie moesten vertrekken. Ook Vestia moest diep in de buidel tasten. Het vertrek van vier directeuren en een coördinator kostte de corporatie bijna 1,7 miljoen euro.

De Amsterdamse woningcorporatie Rochdale was vorig jaar 4,5 miljoen euro kwijt was aan zo'n 65 boventallig geworden functionarissen. Ymere en Portaal keerden meer dan een half miljoen euro uit.

Maar niet alleen corporaties keerden te hoge vertrekpremies uit. Bij financieel dienstverlener Achmea vertrokken vorig jaar 34 mensen, met gemiddeld bijna 2,5 ton en Luchtverkeersleiding Nederland was ruim zes ton kwijt aan drie ontslagen medewerkers. Verder kreeg een beleidsadviseur van de VU in Amsterdam een vertrekpremie van 338 duizend euro en de directeur van de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming moest het doen met 3,5?ton. Een manager van de Isala Klinieken in Zwolle kreeg een gouden handdruk van 340 duizend euro.

Grote brand Oldenzaal beschadigt drie appartementen

Door een grote brand in Oldenzaal zijn zondagnacht drie appartementen onbewoonbaar geworden. Het vuur was uitgebroken in een van de woningen. Twee bewoners zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, omdat zij te veel rook hadden ingeademd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, meldt de brandweer.

Brandweerlieden werden rond 01.30 uur opgeroepen voor de brand aan de Ganzenmarkt. Op de begane grond van een appartement bleek vuur te woeden. Uit voorzorg werden daarop alle veertien woningen in het appartementencomplex ontruimd.

De bewoners van het appartement waar de brand was uitgebroken, moesten met een ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht. Ze maken het goed en hebben het ziekenhuis weer verlaten. Rond 02.30 uur was het vuur onder controle en kon het sein brandmeester worden gegeven.

Het appartement waar de brand is ontstaan, heeft veel brandschade opgelopen en is voorlopig onbewoonbaar. Twee bovengelegen appartementen hebben veel rookschade en de bewoners daarvan kunnen voorlopig ook niet terug. De bewoners van de overige elf appartementen mochten tegen 04.00 uur weer naar hun woningen.

Kerry en Hammond staan 'pal' achter Nederland

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is aangekomen in New York en heeft daar gebeld met zijn Britse en Amerikaanse collega's Philip Hammond en John Kerry. Dat schrijft de minister op Facebook. De twee hebben volgens Timmermans laten weten 'pal' achter Nederland te staan en hebben daarnaast hun 'volledige steun' toegezegd.

"In deze voor ons land zo moeilijke tijd staan wij niet alleen, onze vrienden staan aan onze zijde. En wij zullen niet rusten totdat recht is gedaan", schrijft Timmermans. Hij vertrok zondag naar New York waar hij maandagavond en dinsdag steun probeert te vergaren binnen de Verenigde Naties. Timmermans wil de internationale coalitie uitbouwen om zo een spoedige berging van de lichamen van de vliegramp in Oekraïne te bewerkstelligen.

De minister noemt dat zijn eerste en meest belangrijke opdracht. Daarnaast wil de politicus ervoor zorgen dat de wereldgemeenschap het Nederlandse streven steunt voor een 'volledig, onafhankelijk en internationaal onderzoek' naar de vliegtuigcrash. "Zodat wij kunnen vaststellen wat er precies is gebeurd en de schuldigen ter verantwoording worden geroepen", aldus Timmermans.

'Vette crimineel naar rechter om grotere cel'

De 240 kilo wegende Angelo MacD., die binnenkort de gevangenis in moet wegens verduistering, stapt naar de rechter omdat hij vindt dat hij recht heeft op een grotere cel, stoel en bed. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Het kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie dient volgens de krant donderdag bij de rechtbank in Den Haag.

MacD. vindt dat hij door zijn omvang niet kan werken in de gevangenis en dat hij daarom recht heeft op meer ruimte. Ook heeft hij iemand nodig die hem helpt als hij naar het toilet moet en wil hij een aparte douche en toiletruimte. Tot slot wil hij tweemaal per dag een half uur luchten.

De aanstaande gevangene wil dat de door hem gewenste privileges vanaf dag een van zijn detentie ingaan. Dat is volgens De Telegraaf niet voor het eerst. MacD. zat namelijk al eerder in de gevangenis en probeerde ook in 2011 via de rechter het een en ander voor elkaar te krijgen. Dat mislukte.

'Huisvesting ex-asielzoekers verloopt moeizaam'

Nederlandse gemeenten hebben moeite met het huisvesten van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dat schrijft Trouw maandag. De gemeenten lopen achter op schema en moeten dit jaar nog voor tienduizend voormalige asielzoekers woonruimte vinden.

De gemiddelde wachttijd voor een huis voor ex-asielzoekers is inmiddels opgelopen tot 5,4 maanden, terwijl daarvoor een termijn staat van maximaal 3,5 maanden, schrijft de krant. Twee op de drie gemeenten kampen met een achterstand. Grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam lopen het verst achter op schema.

Dat komt omdat zij de meeste vluchtelingen moeten huisvesten. Vluchtelingen worden op basis van de inwoneraantallen over de gemeenten verdeeld. Maar ook in Brabant, Limburg en Zeeland zijn er volgens Trouw problemen en hebben gemeenten moeite om aan hun verplichtingen te voldoen.

Door de oplopende wachttijden starten mensen later met inburgeren, zegt Annemiek Bots van VluchtelingenWerk Nederland tegen de krant. Ook houdt de groep voormalige asielzoekers de asielzoekerscentra bezet, waardoor die overvol dreigen te raken. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) liet onlangs dan ook al weten dat hij uitkijkt naar andere opties om asielzoekers te huisvesten, zoals hotelboten en tentenkampen. Ook wordt gekeken of voormalige gevangenissen geschikt zijn voor opvang.

Coentunnel probleemloos heropend

De Coentunnel bij Amsterdam is maandagochtend zonder problemen geopend. De tunnel was sinds woensdagavond dicht zodat de oude en nieuwe Coentunnel met elkaar verbonden konden worden. Directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers heeft de tunnel geopend.

Die eer was eerst weggelegd voor minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD), maar omdat de opening van de tunnel werd versoberd vanwege de vliegramp in Oekraïne kwam zij niet. Dronkers reed daarom zelf iets na 05.00 uur als eerst door de tunnel.

De directeur werd daarbij vergezeld door de weginspecteur. Het duo had even daarvoor 'symbolisch' de oranje pionnen opgeraapt die de Coentunnel afgesloten hielden voor het wegverkeer. "De weginspecteur heeft daarna een telefoontje gepleegd naar de verkeerscentrale en daarop werd de tunnel geopend. Het verkeer kwam daarna mondjesmaat op gang, het is niet heel druk", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De samengevoegde Coentunnel heeft acht rijstroken die de noordelijke Randstad en het Westelijk Havengebied in Amsterdam beter bereikbaar maken. Met de opening van de tunnel moeten de dagelijkse files op het traject bovendien een stuk korter worden.

Kamer terug van reces voor briefing vliegramp

De Tweede Kamer wordt maandagochtend bijgepraat over de vliegramp in Oekraïne, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen. Premier Mark Rutte (VVD), minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) geven de fractiewoordvoerders vanaf 10.00 uur een briefing.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is daarbij niet aanwezig. Hij is zondagavond vertrokken naar New York voor overleg met de Verenigde Naties. Timmermans wil in New York de internationale coalitie uitbouwen om zo een spoedige berging van de lichamen te bewerkstelligen.

De Kamerleden onderbreken het zomerreces voor de briefing. Zij stellen zich gezien de omgang van de ramp terughoudend op. Daarom krijgt het overleg de vorm van een openbare briefing, waarbij het kabinet de laatste stand van zaken uiteenzet. Daarna kan de Kamer vragen stellen. De verwachting is dat het kabinet alle ruimte krijgt van het parlement om te doen wat nodig is. Mogelijk volgt woensdag alsnog een debat.

D66 wil tijdens de briefing in elk geval proberen duidelijkheid te krijgen over de schuldvraag. "Het kabinet spreekt nog altijd van een tragedie, terwijl de Amerikanen spreken van raketaanval", zei Sjoerd Sjoerdsma zondag. "Wat is er volgens de regering precies gebeurd?" Ook eist hij dat het parlement tijdig wordt geïnformeerd. De NOS meldde zondag op basis van 'bronnen' dat in de Kamer onvrede zou bestaan over de informatievoorziening. Die loopt tot nu toe vooral via de media.

De briefing wordt ook gehouden met het oog op dinsdag, als de EU-ministers van buitenlandse zaken bijeenkomen in Brussel. Mogelijk wordt daar besloten om harder op te treden tegen Rusland. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland dreigden zondag al met hardere sancties als de Russische president Vladimir Poetin het nalaat om zijn invloed aan te wenden om reddingswerkers en onderzoekers toe te laten tot het gebied waar het vliegtuig neerstortte.

De Verenigde Staten zijn er inmiddels van overtuigd dat rampvlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergeschoten door pro-Russische separatisten. Rutte heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over de schuldvraag en mogelijke consequenties, omdat dit een snelle toegang tot de rampplek zou kunnen belemmeren. Indirect wees de premier zaterdag wel naar de pro-Russische rebellen. Wie niet meewerkt 'laadt een zeer ernstige verdenking op zich', zei hij.

Tijdens een persconferentie kondigde Rutte zondag aan dat hij later op de avond nogmaals met Poetin zal bellen. Het internationale expertteam dat de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne gaat identificeren reist maandagochtend vroeg af naar het rampgebied. De leiding is in handen van de Nederlander Gert Wibbelink.

Endless Legend

Endless Legend van Amplitude Studios is een 4X-game: eXplore, eXpand, eXploit en eXterminate. Civilization is een titel waar je vast wel van hebt gehoord en Endless Legend doet, wanneer je het voor het eerst speelt, sterk denken aan die beroemde reeks. Maar na een tijdje ontdek je dat Endless Legend allerlei dingen net iets anders doet en zo een unieke bijdrage levert aan een steeds populairder wordend genre.

'Ingrijpen!', doe maar niet

Ingrijpen!, schrijft de Telegraaf vandaag. Daarmee verwoordt de krant de mening van een hoop Nederlanders. Stuur de NAVO, stuur blauwhelmen, stuur Special Forces, maar zorg ervoor dat degenen die onze burgers neerhaalden hun verdiende loon krijgen. Helaas is dat niet alleen praktisch onmogelijk, maar ook onverstandig, hypocriet én een klap in het gezicht van veel Oost-Oekraïense burgers.

Van Barneveld zonder moeite langs Van der Voort

Raymond van Barneveld speelde in de eerste ronde van het World Matchplay tegen Vincent van der Voort. De Hagenaar versloeg de Purmerender in Blackpool met 10-4. Er werden nog drie andere duels gespeeld. 

Na de eerste break stond er een 4-1 tussenstand op het bord voor Van Barneveld. Waar beide darters qua hoge worpen gelijk zaten, had Van der Voort negen kansen nodig om zijn eerste dubbel te gooien. Vijf legs later gaf het bord 8-2 aan. Van der Voort kon nog twee legs pakken, maar tussentijds worstelde hij te veel om echt tegenwicht te kunnen bieden.

De gemiddelden waren 92,79 voor Van Barneveld en 89,10 voor Van der Voort. Dit verschil werd veroorzaakt door het het finishen, want qua hoge scores deden ze niet veel voor elkaar onder. Barney treft in de tweede ronde Simon Whitlock. 

Er werden vanavond nog drie andere wedstrijden gespeeld in Blackpool. De avond begon met een partij tussen Justin Pipe en Michael Smith. Beide spelers konden geen afstand van elkaar nemen. Pas op het beslissende moment Smith het verschil maken en won de partij met 10-8. 

De tweede wedstrijd ging tussen Wes Newton en Ronnie Baxter. The Rocket kwam nog wel 2-5 en 4-8 voor, maar het was The Warrior die de partij met 11-9 wist te winnen. Tijdens de World Matchplay moet er met twee legs verschil gewonnen worden. Dit was de eerste wedstrijd van het toernooi dat een verlenging nodig was. Newton speelt in de tweede ronde tegen Paul Nicholson. 

Titelverdediger Phil Taylor kwam ook in actie. Hij had geen moeite om Darren Webster te verslaan. Het werd 10-4. Taylor, die de voorgaande zes edities van dit toernooi won, moest nog even op gang komen, maar liet daarna zien waarom hij nog steeds bij de wereldtop hoort. Hij gooide onderandere een 132-finish met twee keer bulls-eye en dubbel zestien. In de volgende ronde neemt The Power het op tegen Smith. 

Maandag staan de laatste partijen van de eerste ronde op de planning. Peter Wright neemt het op tegen Stephen Bunting. Mervyn King speelt tegen Kim Huybrechts. Adrian Lewis treft Andrew Gilding en Gary Anderson gooit tegen Jamie Caven. 

[Tour] Orica haalt Yates uit koers

Simon Yates is er in de laatste week van de Tour de France niet meer bij. Zijn ploeg Orica GreenEDGE vindt het beter dat de pas 21-jarige Engelsman op de rustdag naar huis gaat om uit te rusten. Yates was bezig aan zijn eerste Tour en reed zowel in de achtste als veertiende etappe lang in de aanval. Hij stond 83e in het klassement.

Yates kreeg minder dan een week voor de start pas te horen dat hij mee mocht naar de Tour. Het was nooit de bedoeling van de ploeg om hem door te laten rijden tot Parijs. "Ik was graag doorgereden, maar het is belangrijk voor me om naar het grotere plaatje te kijken", vertelde Yates aan Sky Sports. "Het team denkt dat het beter is om nu te stoppen en niet te wachten tot ik helemaal gesloopt ben. Ik richt me nu op de rest van het seizoen"

De Bakker dicht bij hoofdtoernooi Atlanta

Thiemo de Bakker is nog één overwinning verwijderd van een plaats in het hoofdtoernooi van Atlanta. De Nederlander won op het Amerikaanse hardcourt in de tweede kwalificatieronde met 6-2, 4-6 en 6-4 van de Argentijn Facundo Mena. In de eerste ronde hoefde De Bakker als hoogstgeplaatste speler nog niet in actie te komen.

De Bakker neemt het in de laatste kwalificatieronde op tegen Steven Diez. De Canadees is de nummer 261 van de wereld, De Bakker (147e) staat meer dan honderd plaatsen hoger. Het ATP-toernooi van Atlanta staat sinds 2010 op de kalender.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.