FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 juli 2014

VN: rebellen Zuid-Sudan schenden bestand

De rebellen in Zuid-Sudan hebben zondag het bestand geschonden dat zij met de regering waren overeengekomen. Troepen van de in ongenade gevallen vice-president Riek Machar veroverden het strategisch gelegen plaatsje Nassir, meldt de missie van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan.

De aanval op Nassir is de ernstigste hervatting van de vijandelijkheden sinds de strijdende partijen in mei een vredesakkoord sloten, aldus de VN-missie. De opstandelingen hadden toen nog, opnieuw, beloofd dat zij de wapens verder zouden laten zwijgen.

De opstandelingen trokken zich volgens de VN-vertegenwoordiger ter plaatse, Raisedon Zenenga, niets aan van de waarnemers van de Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit die in Nassir zijn gestationeerd. De vertegenwoordigers van de IAD, een regionale handelsunie, zien in het gebied toe op de naleving van het vredesakkoord.

Of de strijd om Nassir mensenlevens heeft gekost is nog onduidelijk.

De aanval op het noordoostelijke stadje, dat in de deelstaat Bovennijl ligt, dreigt de prille rust in Zuid-Sudan opnieuw te verstoren. Zuid-Sudan is nog lang niet bekomen van de gevechten die in december uitbraken. Een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en zijn vicepresident Riek Machar kreeg gaandeweg het karakter van een stammenstrijd. Het geweld kostte duizenden mensenlevens.

Lichaam verdronken meisje gevonden

Het lichaam van het 16-jarige meisje uit het Zuid-Hollandse Streefkerk dat vrijdagmiddag verdronk in de Lek is zondagmiddag gevonden. Dat laat de politie weten.

Agenten aan wal zagen rond 15.00 uur een vrouw druk gebaren en wijzen. Op haar aanwijzingen vonden de agenten een stoffelijk overschot. Uitgebreid onderzoek wees uit dat het ging om het vrijdag verdronken meisje.

Het meisje was vrijdag met haar 21-jarige zus aan het pootjebaden toen ze weggleed en door de stroming werd gegrepen. Haar zus, die haar hand vasthield, werd ook onder water getrokken, maar wist wel boven te komen.

Een zoektocht bleek vruchteloos. Na twee uur zoeken was er geen hoop meer dat het meisje levend zou worden gevonden, waarop de brandweer en de KNRM hun zoektocht staakten. Rijkswaterstaat en de politie zochten zaterdag en zondag verder.

Massa hekelt GP2-jongens

Voor Williams-coureur Felipe Massa was vandaag de Grand Prix van Duitsland al na een paar honderd meter voorbij. De Braziliaan stuurde als derde de eerste bocht in, maar maakte enkele meters verderop een koprol nadat hij aangetikt was door McLaren-rijder Kevin Magnussen. Dit zorgde voor woede bij hem.

Massa: "Ik reed voor Magnussen, hij reed achter mij. De achterste man is er verantwoordelijk voor dit soort incidenten te voorkomen. Ik heb de beelden nog niet gezien, maar het is niet meer dan normaal dat de achterste partij op de rem trapt. Helaas zien we echter vaker dat jongens die net uit klassen als de GP2 komen dit soort incidenten niet weten te vermijden."

De raceleiding deed de aanrijding uiteindelijk af als een raceongeval. Massa zelf hield niets aan zijn buiteling over, terwijl Magnussen als negende eindigde. "Het zal er van buitenaf allicht enger hebben uitgezien dan dat het in de cockpit voelde. Ik ben oké, een echte klap bleef uit. Ik ben alleen hevig teleurgesteld. Ik ben opnieuw door een ander uit de race gereden."

Veiligheidsraad bespreekt maandag toegang rampplek

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet zich uiterlijk maandag uitspreken over de omgang van Oost-Oekraïense separatisten met de slachtoffers en wrakstukken van vlucht MH17. Dat vinden de Franse en de Britse VN-ambassadeur. Die laatste zegt zich maandag sterk te maken voor een resolutie waarin de raad 'onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot het rampgebied eist'.

De door Australië opgestelde conceptresolutie is bemachtigd door persbureau AFP. Het ontwerp zou Rusland niet met zoveel woorden noemen, maar roept alle landen en betrokkenen in de regio op volledig mee te werken met het internationale onderzoek naar de ramp'. Verder klagen de opstellers dat gewapende groepen hulpverleners en onderzoekers de toegang ontzeggen. Ze maken zich zorgen over de berichten dat er op het rampterrein 'met bewijsmateriaal wordt geknoeid'.

Australië bezet een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad. De Fransen en Britten hebben, net als onder meer de Russen, een permanente zetel. Omdat permanente leden vetorecht bezitten is de Australische conceptresolutie afhankelijk van de instemming van Rusland.

'Hamas neemt IsraŽlische militair gevangen'

Hamas heeft een Israëlische militair gevangengenomen in de Gazastrook. De gewapende tak van de Palestijnse beweging heeft dat zondag bekendgemaakt. De militair is gevangengenomen tijdens gevechten, aldus Hamas.

Israël is bezig met een grondoffensief in de Gazastrook. Op zondag kwamen 13 Israëlische militairen om het leven tijdens gevechten.

'Hamas neemt Israëlische militair gevangen'
'Hamas neemt Israëlische militair gevangen' (Foto: ANP)

Dost ziet transfer naar Feyenoord niet zitten

Feyenoord had interesse in Bas Dost als opvolger van Graziano Pellè, maar de aanvaller ziet dat zelf niet zitten. Dost, die nu bij VFL Wolfsburg in de Bundesliga speelt, vind de Eredivisie een stap terug.

"Dat zou een stap terug zijn. Ik ben naar Wolfsburg gekomen omdat ik in een sterkere competitie wilde gaan spelen”, aldus Dost vandaag.  Hij maakte in 2012 voor zeven miljoen Euro de overstap van sc Heerenveen naar Wolfsburg, maar was daar mede door blessures nog niet succesvol.

Ook nu is Dost nog niet topfit: "Bij sommige bewegingen ben ik nog wat onzeker. Die enkel doet af en toe ook nog een beetje pijn. Maar volgens de artsen is dat normaal. Eerst moet ik helemaal 100 procent klachtenvrij zijn. Daarna zullen we kijken hoe het verder gaat met mij."

Poetin zegt Rutte medewerking toe

President Vladimir Poetin wil meehelpen dat de trein met de lichamen van slachtoffers van MH17 kan vertrekken. Dat heeft hij in een telefonisch gesprek aan premier Mark Rutte zondagavond laten weten, aldus de RVD.

Bijna 200 lichamen van de vliegramp in het oosten van Oekraïne liggen in een trein op het station van het plaatsje Torez, maar de separatisten daar houden vooralsnog de trein tegen. Het was het derde gesprek tussen Poetin en Rutte sinds vrijdag.

Poetin zegt Rutte medewerking toe
Poetin zegt Rutte medewerking toe (Foto: ANP)

Beelden MGS:V gebruikt in nieuwsitem

De Russische nieuwszender Russia Today heeft voor een item over kindsoldaten gebruik gemaakt van een screenshot uit de opkomende game Metal Gear Solid V. De schermafbeelding werd getoond tijdens een interview met een voormalig kindsoldaat.

Het is onduidelijk hoe de screenshot van MGS:V terecht is gekomen in het nieuwsitem van RT. Ofschoon te betwijfelen valt of het handig was om gebruik te maken van een screenshot uit een computergame, is het wel een compliment voor de nieuwe FOX-engine van Kojima Productions.

Het is niet de eerste keer dat game-gerelateerd materiaal verscheen in nationaal nieuws. In 2012 gebruikte de BBC per abuis het logo van de United Nations Space Command uit Halo tijdens een item over Syrië, in plaats van het echte logo van de VN veiligheidsraad.


Halo UNSC-logo bij BBC

Geopereerde Gordon weer in eigen koffiehuis

De operatie aan Gordons rechterknie is succesvol verlopen. De zanger raakte deze week geblesseerd aan het gewricht toen hij in Turkije ten val kwam bij opnames voor Geer & Goor. "Na de operatie van m'n knie, die top verlopen is, een cheesecake en frozen cappuccino halen bij Blushing Blaricum", schrijft hij zondag op de Facebook-pagina van zijn koffiehuis.

In Geer & Goor: Waarheen, Waarvoor? laat Gordon met Gerard Joling dromen van bejaarden uitkomen. De 46-jarige Gordon wilde koste wat het kost de opnamen afronden en dat lukte dankzij enkele aanpassingen in het schema, liet een woordvoerder van RTL 4 eerder weten. De zender zendt het programma komend najaar uit.

Koningspaar bij nabestaandenbijeenkomst

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn maandag aanwezig bij een besloten bijeenkomst voor nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Ook diverse leden van het kabinet, familierechercheurs en hulpverleners van Slachtofferhulp Nederland zijn daarbij. Dat zei premier Mark Rutte zondagavond op een persconferentie. Waar de bijeenkomst plaatsvindt is niet bekendgemaakt.

De premier hamerde erop dat het belangrijkste doel nu is om de stoffelijke overschotten terug te krijgen. Hij zei dat daar zondag de eerste positieve ontwikkelingen over te melden waren. Het internationale forensische team dat de slachtoffers gaat identificeren reist maandagochtend vroeg af naar het rampgebied.

Op tal van plaatsen is dit weekend stilgestaan bij de ramp, zei Rutte, in kerken, scholen en gemeentehuizen. Ook zijn veel condoleanceregisters getekend. "Hartverwarmend, een enorme nationale betrokkenheid", aldus Rutte.

Bij de crash in het oosten van Oekraïne kwamen donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het lijkt erop dat pro-Russische strijders het toestel uit de lucht hebben geschoten.

Diakonessenhuis: patiŽntveiligheid gewaarborgd

De veiligheid van patiënten van het Diakonessenhuis was en is gegarandeerd. Dat meldt het Utrechtse ziekenhuis zondagavond naar aanleiding van het conflict tussen de medisch specialisten en de directie. De raad van bestuur zegt de negatieve gevoelens bij de medische staf te begrijpen en erkent dat er fouten zijn gemaakt.

Het Diakonessenhuis laat weten drie 'verbetermaatregelen' uit te voeren: een nieuwe gedragscode, een cultuurveranderingsprogramma en een onafhankelijk onderzoek naar het lerend vermogen van de organisatie.

De NOS meldde zaterdag dat vooral chirurgen de regels aan hun laars lappen en een angstcultuur veroorzaken. Er zou al jaren onenigheid zijn over veiligheidsprotocollen. De artsen stellen daar tegenover dat juist de directie een angstcultuur creëert.

De raad van bestuur vindt het 'volstrekt onjuist en zeer onterecht' dat in de berichtgeving van de NOS de chirurgen in negatieve zin worden genoemd. "Al onze artsen en andere professionals zetten zich dagelijks samen in voor goede en veilige patiëntenzorg."

Het zogenoemde bestuur medische staf zegde op 27 juni het vertrouwen in de raad van bestuur op. Dat de raad van bestuur de inspectie op 13 mei heeft geïnformeerd over tekortkomingen in de organisatie was hen in het verkeerde keelgat geschoten, evenals de manier waarop dat is gegaan.

Ook over de manier waarop verbeteringen worden ingevoerd en de planning daarvan heerst onenigheid, blijkt uit de verklaring van het ziekenhuis. "Ondanks de discussie en het opzeggen van het vertrouwen worden de veranderingen grondig besproken en onverminderd verder doorgevoerd", aldus het Diakonessenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bracht vrijdag een onaangekondigd bezoek aan het nieuwe operatiecomplex om de werkprocessen door te lichten. De inspectie constateert dat verbeteringen inderdaad noodzakelijk zijn, maar dat het goede spoor wordt gevolgd. Volgens het ziekenhuis kan het oordeel als 'prima' worden samengevat, 'met enkele verbeterpunten'.

Go Ahead ziet af van Cabral

FC Twente-aanvaller Jerson Cabral hoeft er niet op te rekenen dat een transfer naar Go Ahead Eagles nog zijn doorgang zal vinden. Go Ahead Eagles-coach Foeke Booy houdt niet van de handelswijze die kamp-Cabral erop nahoudt, al had de oefenmeester hem graag naar Deventer gehaald.

"Ik heb tot op heden vanuit hem of zijn management niets meer vernomen en dus ga ik ervan uit dat het enthousiasme niet al te groot is. Mijn aandacht voor Cabral is aan het afvloeien", zegt Booy tegen RTV Oost.

"Ik weet niet hoe spelers soms kijken naar Go Ahead Eagles. Misschien denken ze 'het is een kleine club', maar dat is het niet. Ik wil alleen werken met enthousiaste spelers, en als ik bij een eventuele nieuwe speler het gevoel krijg dat hij niet enthousiast is, dan verleg ik mijn aandacht."

Booy hoopt spoedig met een andere aanvaller op de proppen te komen. De coach houdt nog even in het ongewisse wie hij precies wil aantrekken. "Ik ga met deze speler praten op basis van enthousiasme en hij wilde eerst luisteren naar mij, dus dat gaan we doen."

Cabral maakte de overstap van Feyenoord naar FC Twente, maar kwam nooit uit de verf in Enschede. In het voorbije seizoen speelde hij voor ADO Den Haag. Voorafgaand aan zijn dienstverband bij de Zuid-Hollanders ontstonden er ook al vraagtekens over de motivatie van de buitenspeler.

Eigen doelpunt bezorgt Anderlecht Supercup

Anderlecht heeft zijn eerste prijs van het seizoen al binnen. De landskampioen won de Belgische Supercup door zondag in Brussel Lokeren met 2-1 te verslaan. De wedstrijd werd beslist door een eigen doelpunt van Denis Odoi in de allerlaatste minuut. Voor Anderlecht is het de twaalfde Supercup in de clubhistorie. Lokeren won de prijs nog nooit.

Na een halfuur spelen was Anderlecht voor een eerste keer op voorsprong gekomen door een goal van Aleksandar Mitrovic. Hamdi Harbaoui maakte een kwartier voor tijd met een kopbal gelijk. Omdat er bij de Belgische Supercup geen verlenging wordt gespeeld, leken penalty's uitkomst te moeten bieden. Door een ongelukkige actie van Odoi was dat echter niet nodig.

Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat Anderlecht ten koste van Lokeren de Supercup wint. In 2012 won de Brusselse club met 3-2.

Vuelta start voor het eerst in Frankrijk

De Ronde van Spanje start in 2017 in het Franse Nîmes. Dat liet burgemeester Jean-Paul Fournier zondag optekenen in l'Eaufficiel, een gratis krant die tijdens de Tour de France dagelijks wordt verspreid. De Vuelta ging nooit eerder van start in Frankrijk.

"We beginnen met een tijdrit", was het enige dat Fournier wilde verklappen. De vijftiende etappe van de Tour de France finishte zondag in Nîmes. Javier Guillen, de directeur van de Vuelta, was daarbij aanwezig.

Opvallend genoeg is nog onduidelijk waar de Ronde van Spanje volgend jaar en in 2016 begint. De Vuelta van 2015 zou eigenlijk starten in Emmen, maar om financiële redenen werd dat uiteindelijk afgeblazen.

Golfer McIlroy wint The Open

Rory McIlroy is in het Engelse Hoylake winnaar geworden van The Open. De 25-jarige Noord-Ierse golfer had bij het ingaan van de laatste dag een voorsprong van zes slagen en gaf die luxe positie niet meer weg. McIlroy liep een ronde van een onder par en bleef de concurrentie met een score van 271 twee slagen voor.

McIlroy startte direct met een birdie, maar liet ook tekenen van nervositeit zien. Op de vijfde en zesde hole noteerde hij een bogey. De Spanjaard Sergio Garcia naderde de Noord-Ier tot op twee slagen, onder meer door een eagle op de tiende hole. Ook de nummer twee na drie dagen Rickie Fowler liep in op McIlroy, maar de Amerikaan kwam nooit dichter bij dan drie slagen.

Garcia nam risico's en ging op de vijftiende hole in de fout. Zijn bal belandde in een bunker en de Spanjaard had twee slagen nodig om daar uit de komen. Uiteindelijk noteerde hij wel een ronde van zes onder par en eindigde op de gedeelde tweede plaats met Fowler (-15).

McIlroy behield tot de achttiende en laatste hole zijn zenuwen in bedwang en behield zijn voorsprong van drie slagen. Net voor hem produceerde Garcia nog een birdie, waarna McIlroy zijn bal in de bunker sloeg. Hij redde zich daar knap uit en won het toernooi op Royal Liverpool met twee puts.

McIlroy heeft nu drie van de vier majortoernooien gewonnen. Hij mist alleen nog de Masters in Augusta op zijn palmares. In de golfgeschiedenis zijn vijf spelers erin geslaagd om alle majortoernooien te winnen. Dat zijn Tiger Woods, Jack Nicklaus, Gene Sarazen, Ben Hogan en Gary Player.

Kerry verdedigt IsraŽl, maar toont ook frustratie

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zondag het Israëlische offensief in de Gazastrook verdedigd, maar leek ook lucht aan zijn frustratie over het door Israël gebruikte geweld te geven. Hij liet zich binnen gehoorsafstand van een geluidsman, op sarcastische toon, ontvallen dat de Israëlische aanval 'nogal een precisieoperatie' is.

''We moeten eropaf'', zei Kerry voor aanvang van een politiek praatprogramma van de Amerikaanse televisiezender Fox News tegen een van zijn medewerkers. ''Vanavond nog. Het is waanzin om hier te blijven rondhangen.'' Een microfoon ving Kerry's woorden op.

De Amerikaanse regering reageerde aanvankelijk kritisch op het bloedige offensief in de Gazastrook, maar Kerry toonde zondag alle begrip voor het optreden van Israël. ''Het is gruwelijk'', zei de buitenlandminister. ''Oorlog is gruwelijk. Maar Hamas moet zijn eigen verantwoordelijkheid onderkennen.''

Volgens Kerry heeft Israël het recht zich te verdedigen tegen de raketaanvallen vanuit Gaza. Hij beschuldigde Hamas van pogingen Israëliërs te bedwelmen en ontvoeren via tunnels die Hamas-strijders tussen Gaza en Israël zouden hebben gegraven.

Hamas moet 'zich oprichten en redelijkheid aan de dag leggen, en het aangeboden staakt-het-vuren aanvaarden', vindt Kerry. Vervolgens 'zullen we zeker alle kwesties die relevant zijn voor de onderliggende crisis bespreken'. Hij beklemtoonde dat een wapenstilstand 'terroristen niet mag belonen'.

Rutte ziet geen rol voor NAVO

Er ligt geen rol voor de NAVO bij de afwikkeling van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zondagavond gezegd tijdens een persconferentie in het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag.

"Nee", antwoordde de premier desgevraagd. "Voor het kabinet is er maar één doel, en dat is het terugkrijgen van de mensen, zei Rutte verder over de inzet van militaire middelen. "Daar is alle inzet op gericht."

Worstel met een bal als rare Siamese tweeling

Heb je er altijd al eens van gedroomd om als tweeling die als CatDog aan elkaar is vastgegroeid bij het onderlijf te worstelen met een bal? Nee? De Australische ontwikkelaar House House schijnbaar wel. In Push Me Pull You moet je als tweeling de bal op jouw helft houden en de tegenstander van je af worstelen.

Push Me Pull You is een local co-op game voor vier spelers en komt dit jaar naar pc, Mac en Linux.

[Tour] De Kort: "Gemiste kans voor Kittel"

Koen de Kort baalde na afloop van de vijftiende touretappe dat Giant-Shimano niet had kunnen meestrijden om de dagzege. "Door de regen was het erg gevaarlijk. Het was gekkenwerk", reageerde de knecht van topsprinter Marcel Kittel tegenover de NOS. "Het was enorm glad en het leek wel of er iedere vijfhonderd meter een rotonde lag."

De etappe van zondag was een ideale etappe voor de sprintersploegen, maar door de regen bleven de vluchters Jack Bauer en Martin Elmiger tot de laatste honderd meter vooruit. "Door de regen kon ik niks meer zien", zei De Kort. "Er was totaal geen overzicht meer. Dit is een gemiste kans."

Kittel won deze Tour al drie etappes, maar kon zich zondag niet mengen in de strijd om de dagwinst. De Duitser moest genoegen nemen met de elfde plaats, net een plaats achter vluchter Jack Bauer.

Mayer pakt eerste titel ten koste van Ferrer

Leonardo Mayer heeft verrassend de titel gepakt bij het ATP-toernooi van Hamburg. De Argentijn was in de finale te sterk voor David Ferrer met 6-7 (3), 6-1 en 7-6 (4). De Spanjaard was als eerste geplaatst op het Duitse gravel. Voor de 27-jarige Mayer is het de eerste toernooizege in zijn loopbaan.

Mayer dankte zijn zege in de twee uur en twintig minuten durende partij voor een groot deel aan zijn opslag. Hij sloeg tien aces, tegenover een van Ferrer. Beide spelers stonden één keer eerder tegenover elkaar. In 2012 had de Argentijn, de mondiale nummer 46, weinig in te brengen op het gras van Rosmalen.

Amerikaanse honkballers winnen in Haarlem

De Verenigde Staten hebben de 27e editie van de Haarlemse Honkbalweek gewonnen. De Amerikanen rekenden in de finale met 6-3 af met Japan, dat in de halve eindstrijd Nederland had verslagen. De VS waren ook in 1980, 2000, 2002 en 2008 de beste in Haarlem. Twee jaar geleden pakte Cuba de titel.

De Amerikaanse honkballers namen in de vijfde inning afstand. Ze liepen uit van 1-0 naar 4-0, maar in de volgende slagbeurt kwam ook Japan met twee runs op het bord. In de zesde inning kwamen de Verenigde Staten echter op 6-2 en dat bleek de genadeklap. Japan maakte er nog wel 6-3 van, maar daar bleef het bij.

PSV en AZ winnen oefenduel

PSV en AZ hebben zondag een oefenduel met positief resultaat afgesloten. PSV won in België met 1-0 van Lierse SK. Middenvelder Oscar Hiljemark nam vijf minuten voor tijd de enige treffer voor zijn rekening.

AZ nam het in Epe op tegen Qabala FC uit Azerbeidzjan. Door twee doelpunten van nieuweling Muamer Tankovic won de ploeg van Marco van Basten met 2-0. De Zweed scoorde voor rust uit een strafschop, na rust scoorde hij uit een rebound na een schot van Guus Hupperts.

Waarom Destiny niet cross-platform is

Bungie heeft al vaak de vraag gekregen waarom Destiny niet cross-platform is. Er werd eerst gedacht dat dit om technische redenen was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Gamers vinden namelijk dat de nieuwere platformen beter geschikt zijn voor shooters, waardoor sommigen bevoordeeld worden.

"Ook al is de realiteit anders, het idee dat betere hardware zorgt voor bevoordeelde mensen blijft rondhangen onder gamers," zegt Wolfson, een programmeur van Bungie. "Wij wilden ons daar niet aan wagen. We hebben het daarom gesplitst per platform. Zo is het een gelijk speelveld, in de realiteit en in de perceptie van spelers."

Wolfsen gebruikte als voorbeeld twee snipers die op elkaar richten. Op een oudere console ziet een sniper het doelwit met twee pixels. Een nieuwe console kan twee keer zoveel pixels weergeven waardoor de tweede sniper het doelwit beter ziet. Bungie heeft overigens nog steeds als doel om de game in 1080p te brengen naar alle consoles waar het op uitkomt.

Wozniacki overtuigend langs Vinci in finale

Caroline Wozniacki heeft in Istanbul haar eerste WTA-toernooi van het jaar gewonnen. De Deense, als eerste geplaatst, was zondag in de finale met tweemaal 6-1 te sterk voor de Italiaanse Roberta Vinci (2). Wozniacki behaalde haar laatste titel eind 2013 in Luxemburg. In totaal staat de teller nu op 22 toernooizeges.

De 24-jarige Wozniacki, die vijftiende staat op de wereldranglijst, had in de eerste set aan twee breaks genoeg. In het tweede bedrijf sloeg ze drie keer toe op de opslag van Vinci.

Het toernooi in de Turkse stad staat voor het eerst sinds 2010 op het programma. De afgelopen drie jaar werden er de WTA Tour Championships gespeeld.

Emirates wil luchtvaartconferentie na ramp

Topman Tim Clark van luchtvaartmaatschappij Emirates heeft zondag gepleit voor een internationale conferentie van luchtvaartmaatschappijen naar aanleiding van het neerhalen van een toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne. De maatschappijen zouden zich niet alleen moeten bezinnen over de gevolgen voor de internationale burgerluchtvaart, maar ook moeten nadenken over de bedreigingen die regionale conflicten voor hen betekenen.

Emirates is in aantal passagiers 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij. Clark zei dat de nationale toezichthouders voor het vliegverkeer mogelijk de maatschappijen meer gaan begeleiden bij het antwoord op de vraag of vliegen boven een bepaald gebied veilig is.

Nu beslissen de maatschappijen zelf of ze over een gebied vliegen waar een oorlog woedt. Zo had de Australische maatschappij Qantas voor de crash van donderdag al besloten niet meer boven het oosten van Oekraïne te vliegen, terwijl andere maatschappijen dat besluit pas na het ongeluk namen.

Aidsconferentie herdenkt vliegramp-slachtoffers

Deelnemers van de internationale aidsconferentie in Australië hebben zondag een moment van stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne. Ze gaven een eerbetoon aan de zes gedelegeerden en activisten die in het neergestorte toestel zaten.

Onder de slachtoffers is de vermaarde Nederlandse aidsonderzoeker van het allereerste uur Joep Lange. Ook zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren zat in het ramptoestel. Naast dit tweetal bevonden zich in het vliegtuig van Malaysia Airlines nog vier onderzoekers en activisten die de conferentie zouden bijwonen.

Lange leidde het Amsterdam Institute for Global Health and Development (Aighd). Eerder werkte hij bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Zijn onderzoek was cruciaal bij de ontwikkeling van virusremmers, wat aids van een dodelijke in een behandelbare chronische ziekte veranderde.

De twintigste internationale Aids Conferentie werd zondag geopend in Melbourne. De conferentie trekt zo'n twaalfduizend deskundigen uit tweehonderd landen.

13 IsraŽlische militairen gesneuveld in Gaza

Bij het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook zijn zondag dertien Israëlische militairen gesneuveld. Ze raakten in gevecht met strijders van Hamas tijdens een operatie die tevens aan circa zestig Palestijnen het leven kostte.

De aanval van Israëlische grondtroepen op Gaza en de daaraan voorafgaande bombardementen hebben inmiddels 425 Palestijnen het leven gekost. Raket- en mortierbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël werden twee Israëlische burgers fataal.

Een einde aan het conflict tussen Hamas, dat in de Gazastrook de lakens uitdeelt, en Israël is nog niet in zicht. Zondagmiddag legden de strijdende partijen even de wapens neer zodat het Rode Kruis zich over de doden gewonden kon ontfermen, maar daarna laaide het geweld weer op.

Israël maakte eerder op de dag bekend dat het land zijn grondoffensief in de Gazastrook heeft uitgebreid. Israël wil de tunnels vernietigen die Palestijnse strijders gebruiken om Israël binnen te dringen. Israël heeft in totaal nu achttien soldaten verloren.

'Moskou blijft wapens naar rebellen sturen'

Rusland blijft zware en andere wapens naar de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne sturen. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad, Andrij Lisenko, zondag gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de vliegramp van donderdag.

In de afgelopen 24 uur zouden volgens de woordvoerder vier tanks, drie gevechtsvoertuigen, drie Grad-lanceersystemen, vier gewapende transportvoertuigen en een reeks andere trucks vanuit Rusland de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Ook zou Rusland zijn troepen bij de grens met Oekraïne blijven versterken.

Vanuit Rusland zouden er talrijke aanvallen tegen Oekraïense troepen zijn uitgevoerd, waarbij de afgelopen 24 uur acht Oekraïense soldaten zouden zijn omgekomen. Daarnaast raakten er volgens de woordvoerder 50 militairen gewond.

Ondertussen doen de rebellen er volgens de woordvoerder alles aan om bewijs dat Russische raketten het toestel van Malaysia Airlines hebben neergeschoten, te verbergen.

Oekraïne is ervan overtuigd dat het toestel door de rebellen uit de lucht is geschoten. Nederland houdt het vooralsnog op "hoogstwaarschijnlijk neergeschoten", zonder daar een dader bij te noemen.

'Moskou blijft wapens naar rebellen sturen'
'Moskou blijft wapens naar rebellen sturen' (Foto: ANP)

'Overnames meer dan 2 biljoen dollar waard'

De waarde van fusies en overnames in het wereldwijde bedrijfsleven ligt sinds het begin van dit jaar boven de 2 biljoen dollar (1478 miljard euro), wat neerkomt op een stijging met 53 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van cijfers van de zakelijke marktonderzoeker Dealogic.

Vrijdag werd nog bekend dat de in Dublin gevestigde farmaceut Shire heeft ingestemd met een overname door het Amerikaanse AbbVie ter waarde van circa 54 miljard dollar en dinsdag werd gemeld dat tabaksproducent Reynolds American zijn branchegenoot Lorillard koopt voor meer dan 27 miljard dollar.

Bedrijven profiteren van de lage financieringskosten en sterke kapitaalposities om door middel van overnames verder te groeien. Verder zou de relatief lage volatiliteit op de aandelenmarkten het makkelijker maken om een overnameprijs overeen te komen. Ook willen bedrijven, vooral farmaceuten, door een buitenlandse acquisitie profiteren van gunstige belastingklimaten.

De Sims 4 krijgt Premium-abonnement

De melkkoe van EA en Maxis, De Sims 4, krijgt een Premium-lidmaatschap voor extra content. Dit is te zien in een gameplaytrailer van zo'n twintig minuten. Premium-leden krijgen eerder toegang tot uitbreidingen, kleding en meubels. Het is nog niet bekend of zwembaden ook te koop zijn.

Op 13:25 in de onderstaande video is het kort te zien. Aan het begin wordt gezegd dat alles wat te zien is in de video nog niet af is of veranderd kan worden, dus er is een kleine kans dat De Sims 4 Premium de launch niet haalt. Het Premium-lidmaatschap zagen we eerder terug bij Battlefield 4.

D66 wil duidelijkheid over schuldvraag vliegramp

D66 wil dat het kabinet zich uitspreekt over de vraag of de crash van het Malaysia Airlines-toestel in Oekraïne bestempeld moet worden als aanslag of ongeluk. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma brengt de schuldvraag maandag ter sprake tijdens een briefing van het kabinet over de vliegramp.

"Het kabinet spreekt nog altijd van een tragedie, terwijl de Amerikanen spreken van raketaanval", aldus Sjoerdsma, die het drama zelf in de buurt van een oorlogsmisdaad vindt komen. "Tot nu toe weten wij eigenlijk niet meer dan wat de regering in de media heeft gezegd. Ik wil weten hoe de regering de situatie apprecieert. Wat is volgens de regering nou precies gebeurd?"

De Tweede Kamer wordt maandag bijgepraat over vlucht MH17 die donderdag neerstortte in het oosten van Oekraïne. Premier Mark Rutte (VVD), minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) lichten de Kamer in over de laatste stand van zaken. De aanwezigheid van Plasterk duidt er mogelijk op dat ook informatie van inlichtingendienst AIVD wordt gedeeld.

Gezien de omvang van de ramp vindt de Kamer het gepast zich terughoudend op te stellen. Toch stelt Sjoerdsma dat het parlement ook tijdig moet worden geïnformeerd. Het Kamerlid wil weten welke maatregelen het kabinet tot nu toe heeft genomen en welke maatregelen het nog in petto heeft. Ook wil hij weten of de Amerikanen inlichtingen met Nederland delen. Dat is volgens hem van belang voor het beantwoorden van de schuldvraag.

"Veel mensen constateren nu dat de Russische president Poetin met zijn vingers tussen de deur zit", vervolgt Sjoerdsma. "Wat betekent dit dat dan voor de opstelling van Nederland richting Rusland?"

Oppositiepartij CDA liet eerder op de dag juist nadrukkelijk weten dat het op dit moment niet gepast is een harde oppositietoon op te zetten. Vooropstaat de repatriëring van de slachtoffers en het instellen van een internationaal, onafhankelijk onderzoek. Pas na de 'briefing' van het kabinet wil de partij conclusies trekken. Coalitiepartij PvdA sluit zich aan bij die opstelling, bleek zondag uit een tweet van PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

TunesiŽ sluit moskeeŽn radicale moslims

De regering van Tunesië heeft moskeeën waar extremistische moslims samenkomen met onmiddellijke ingang gesloten. Media waarin tot de jihad wordt opgeroepen, mogen niet meer verschijnen, maakte de regering zondag bekend.

De directe aanleiding voor de actie tegen extremistische moslims zijn de aanvallen woensdagavond op twee controleposten in het afgelegen berggebied Chaambi, aan de grens met Algerije. Daardoor verloren 15 militairen het leven. De extremistische groep Ansar al-Sharia eiste de verantwoordelijkheid op. Tunesië en Algerije bereiden volgens een Algerijnse krant een grondoffensief tegen de radicale moslims voor.

Het Tunesische leger strijdt al tegen islamitische opstandelingen in het grensgebied met Algerije. Die zijn daar actief sinds de volksopstand die begin 2011 leidde tot de val van dictator Zine al-Abidine Ben Ali.

Saints Row-ontwikkelaar zoekt honderd man

De laatste tijd waren er veel gamestudios die ontslagrondes doorvoerden of hun deuren moesten sluiten, maar Volition is juist op zoek naar personeel. De maker van Saints Row wil het team uitbreiden met zo'n honderd man. Ook het kantoor wordt uitgebreid.

Op dit moment is Volition nog aan het onderhandelen met het bestuur van de stad Champaign. Ze willen twee ton ontvangen zodat ze hun huidige kantoor kunnen uitbreiden. Daarbovenop vragen ze duizend dollar voor elke werknemer die ze weten aan te trekken naar de stad. Ook willen ze dat bedrijven met meer dan honderd werknemers tien procent korting krijgen bij het leasen van parkeerplaatsen.

Volition heeft op dit moment tweehonderd werknemers. Deze werknemers leveren een mooie bijdrage aan de inkomsten van de lokale restaurants en winkels: ze gaven vorig jaar in totaal 375.000 dollar uit.

Feyenoord luidt nieuw seizoen in voor 40.000 fans

Feyenoord heeft zich zondag tijdens de open dag aan de fans gepresenteerd. Traditiegetrouw landde een helikopter met alle aanwinsten op de middenstip van de Kuip. Dit jaar stapten onder anderen de nieuwe trainer Fred Rutten, verdediger Khalid Boulahrouz en doelman Warner Hahn uit.

De Oranje-internationals Jordy Clasie, Stefan de Vrij en Terence Kongolo genieten nog van een vakantie. Zij hadden wel een videoboodschap ingesproken voor het legioen, waarvan er zo'n 42.500 duizend naar de Kuip waren gekomen. Aan de open dag ging een minuut stilte vooraf ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp.

Eind juli wacht Feyenoord de eerste serieuze test van het seizoen. Dan is het Turkse Besiktas de tegenstander in de derde voorronde van de Champions League. De Rotterdammers zagen deze zomer al sterkhouders Graziano Pellè, Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi vertrekken.

Barthel klopt Scheepers in BŚstad

Mona Barthel heeft voor de derde keer in haar carrière een WTA-toernooi op haar naam geschreven. De 24-jarige Duitse was in de finale in het Zweedse Båstad te sterk voor Chanelle Scheepers: 6-3 en 7-6 (3). Eerder was Barthel al een keer de beste bij de toernooien in Hobart en Parijs.

In de eerste set had de Zuid-Afrikaanse weinig te vertellen op de service van Barthel. Zelf werd Scheepers twee keer gebroken.

In het tweede bedrijf nam Scheepers wel een break voorsprong, maar die kon ze niet vasthouden. Barthel kwam in de tiende game langszij en maakte het karwei in de tiebreak af.

Stelen en moorden in The Elder Scrolls Online

Bij de release van The Elder Scrolls Online waren veel fans teleurgesteld dat ze niet iedereen in zicht konden vermoorden en huizen leeg konden plunderen. Binnenkort kun je echter als seriemoordenaar aan het werk gaan, maar dat is niet zonder risico. "Stop right there, criminal scum!"

Tijdens de Quakecon demonstreerde Zenimax hoe het werkt. Zolang je niet gezien wordt is alles prima. De gestolen waren kun je alleen verkopen aan speciale handelaren. Wanneer je gezien wordt kun je een bounty betalen of hard wegrennen met het risico dat je alsnog sterft.

Voor mensen die ervan genoten om hele steden leeg te moorden in eerdere Elder Scrolls-games is er ook goed nieuws. Elke npc kun je binnenkort vermoorden. Je krijgt hiervoor een pittig hoge bounty en de kans is dus groot dat de guards je zullen proberen dood te maken. Het vermoorden van npc's zorgt ervoor dat PvP geactiveerd wordt, waardoor rechtvaardige spelers mee kunnen vechten met de guards.

Hamilton en Burnett naar tweede ronde World Matchplay

Zondag middag werden er vier dartwedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de World Matchplay in Blackpool. Er kwamen geen Nederlanders in actie. Raymond van Barneveld speelt vanavond pas tegen Vincent van der Voort. Michael van Gerwen plaatste zich gisteren al voor de tweede ronde.

Dave Chisnall v Dean Winstanley
Chisnall had weinig probleemen met Winstanley. Na de eerste pauze stond het al 4-1 voor Chisnall. Winstanley deed nog wat terug in het tweede bedrijf en zorgde dat er een 6-4 tussenstand op het bord stond halverwege de partij. 

Het slot van de partij was voor Chizzy. Hij pakte nog een 121-finish mee en won de wedstrijd met 10-4. Chisnall had een gemiddelde van bijna 99. Winstanley bleef hangen op 94,4 gemiddeld. 

Brendan Dolan v Richie Burnett
Dolan is de eerste geplaatste speler die werd uitgeschakeld. De wedstrijd ging met 4-10 naar Burnett. Dolan wist op 0-2 pas zijn eerste leg te pakken na zestien pogingen op een dubbel. Ook Burnett had in het begin van de wedstrijd moeite om de dubbel te vinden, maar stond bij de eerste pauze wel 2-3 voor.

Dolan kwam uiteindelijk terug tot 3-3, maar gaf het initiatief weg aan Burnett en halverwege de partij stond het 4-6 voor de Schot. De Noord-Ier Dolan was het in het slot van de wedstrijd helemaal kwijt wist geen leg meer te pakken. Burnett speelt in de tweede ronde tegen James Wade.

Robert Thornton v Paul Nicholson
Het was een spannende partij tussen Thornton en Nicholson. De Australiër leek weg te kunnen lopen nadat hij een 2-5 voorsprong pakte, maar de vier legs daarna waren voor The Thorn. The Asset trok de stand wel weer gelijk op 6-6.

Thornton pakte zijn leg en kreeg drie kansen voor 8-6, maar gooide dubbel twaalf nier uit. Onder gejoel van het publiek kwam Nicholson terug tot 8-8. Een verlenging kwam er niet. Via een 107-finish wist de Australiër op het laatste moment een break te pakken en won daarna zijn eigen leg om met 8-10 de partij te winnen. Nicholson speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de partij Wes Newton - Ronnie Baxter. 

Andy Hamilton v Wayne Jones
Tot 3-3 gaat de partij tussen Hamilton en Jones gelijk op. Halverwege de wedstrijd staat er echter 7-3 op het bord. Hamilton scoorde veel beter dan Jones. The Hammer noteerde 94 gemiddeld tegenover 82 van Jones. 

Ook de laatste drie legs gingen naar Hamilton zodat hij de partij met 10-3 wist te winnen. Het liep totaal niet bij Jones. Hamilton staat in de tweede ronde tegenover Dave Chisnall. 

Programma vanavond (20.00 uur)
Justin Pipe v Michael Smith
Wes Newton v Ronnie Baxter
Phil Taylor v Darren Webster
Raymond van Barneveld v Vincent van der Voort

Maverick-acteur James Garner (86) overleden

James Garner is op 86-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse acteur, die schitterde op zowel het grote als het kleine scherm, is zaterdag dood gevonden in zijn woning in Los Angeles. Dat laat de politie weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Hij is een natuurlijke dood gestorven.

Garner is onder meer bekend van de westernserie Maverick, waarin hij van eind jaren vijftig tot begin jaren zestig gokker Bret Maverick vertolkte. Hij was ook te zien in de verfilming uit 1994, maar de titelrol werd toen vertolkt door Mel Gibson. In de jaren zeventig speelde de acteur de hoofdrol in de tv-serie The Rockford Files.

Op het witte doek werkte Garner met grootheden als Marlon Brando, Steve McQueen en Audrey Hepburn. Later in zijn carrière was hij te zien in onder meer Space Cowboys en The Notebook.

Dode man in heroÔnepand Purmerend

De politie heeft zaterdagnacht een 29-jarige man uit Assendelft dood gevonden in een woning in Purmerend. Op zolder werd een grote hoeveelheid heroïne aangetroffen. Een 33-jarige vrouw uit Assendelft die het werk van de hulpverleners belemmerde is aangehouden. Omdat zij mogelijk betrokken is bij de harddrugs is ze in een cel gezet, laat de politie weten. Ze kende het slachtoffer.

De doodsoorzaak moet nog worden onderzocht , maar de politie houdt er ernstig rekening mee dat de man is komen te overlijden door een combinatie van het warme weer en de stoffen van drugs die in de lucht hingen.

Een woordvoerder spreekt tegen dat in de woning aan de Donaulaan een drugslab is aangetroffen. "Zo lijkt het niet. Wel is een behoorlijke hoeveelheid harddrugs aangetroffen." Ook hulpverleners werden onwel van de lucht die in de woning hing. Aangrenzende woningen werden daarop ontruimd en de straat werd afgezet.

Omwonenden konden om 10.15 uur weer hun huizen in. Het pand waar het stoffelijk overschot en de drugs zijn aangetroffen, wordt nog bewaakt. Een specialistisch bedrijf gaat het pand later op de dag ontruimen.

[Tour] Kristoff pakt tweede ritzege

Alexander Kristoff heeft de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was voor de Noor van Katusha zijn tweede dagzege van deze Tour. Kristoff bleef in de sprint Heinrich Haussler en Peter Sagan voor. De twee koplopers van de dag Jack Bauer en Martin Elmiger werden pas in de laatste honderd meter voor de finish ingerekend. Vincenzo Nibali bleef eenvoudig in het bezit van de gele trui.

De vijftiende etappe voerde de renners over 222 kilometer van Tallard naar Nimes. Onderweg was geen enkele col opgenomen, waardoor de sprinters na twee zware Alpenritten weer een kans zouden krijgen.

Direct na de start gingen Bauer en Elmiger op avontuur en hun maximale voorsprong liep op tot bijna negen minuten. Door de wind probeerden AG2R, BMC en Astana het peloton in waaiers uiteen te rijden. Bauke Mollema zat achterin het peloton, moest er ook af, maar dat was van korte duur.

In de finale bleven Bauer en Elmiger vooruit. Door de regen was het voor de sprintersploegen lastig om het gat met de koplopers dicht te rijden. Op het moment dat de Nieuw-Zeelander en de Zwitser dachten aan de ritzege zagen ze de sprinters snel dichterbij komen. Uiteindelijk werd Bauer in de laatste meters pas voorbijgestreefd door Kristoff.

Poolse beachvolleyballers stunten in Scheveningen

De Poolse beachvolleyballers Grzegorz Fijalek en Mariusz Prudel hebben verrassend het grandslamtoernooi in Scheveningen op hun naam geschreven. Ze versloegen in de finale het Amerikaanse duo Sean Rosenthal/Philip Dalhausser met 21-18, 13-21, 15-13. Rosenthal en Dalhausser grepen naast hun derde toernooizege op rij.

De strijd om het brons was een Braziliaans onderonsje. Emanuel Rego en Pedro Solberg Salgado waren te sterk voor hun landgenoten Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt met 12-21, 21-16, 15-11.

Bewijs voor buitenaards leven gevonden in grot

Archeologen in India zijn ervan overtuigd dat ze bewijs hebben gevonden dat het subcontinent ooit bezocht is geweest door soortgenoten van E.T., K-PAX of andere wezens die ontsproten zijn aan de fantasie buitenaardse bezoekers. In een grot zijn tekeningen van 10.000 jaar oud gevonden waarop aliens en allerlei voertuigen -die niet zouden misstaan bij Star Wars- gevonden.

Meneer Bhagat, de archeoloog ter plekke, loog naar zijn idee niet toen hij zei dat in het Kanker-district (zo heet het echt) de verhalen van de ouderen waar blijken te zijn en dat er vele generaties geleden snurkers uit de ruimte kwamen om af en toe wat aardbewoners te ontvoeren. Er gaan verhalen rond van kleine mannetjes die zomaar uit de lucht kwamen in een rond voertuig. In het gebied staan ze bekend als 'Rohela'.

In de ogen van Bhagat mòeten de afgebeelde figuren wel aliens zijn. De neuzen ontbreken namelijk en als klapper op de vuurpijl hebben ze ook nog eens een futuristisch uitziend wapen in de handjes. Sommige bezoekers dragen zelfs een ruimtepak. Het is in de ogen van deze expert opvallend dat het beeltenissen vrijwel exact overeen komen met het moderne beeld dat Hollywood van buitenaards leven heeft. Voor hem een reden om aan te nemen dat hij de spijker op de kop slaat.

Andere archeologen worden gevraagd om ook een kijkje te nemen in de grot, om hun mening daar te ventileren.

Doden bij gevechten rond luchthaven Tripoli

Bij gevechten tussen rivaliserende Libische milities op en rond het internationale vliegveld van Tripoli zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten gezegd. De strijd laaide zondag weer op nadat pogingen om tot een bestand te komen waren mislukt.

Een militie die gelieerd is aan de nieuwe, behoudende islamistische regering vecht met de anti-islamistische Zintanbrigade, die het vliegveld tot nu toe in handen had. Onder de slachtoffers zijn twee strijders en een burger. Een mortiergranaat trof een vliegtuig van Libyan Arab Airlines. Boven de luchthaven was een dikke zwarte rookpluim te zien. Het vliegveld is sinds maandag dicht.

Sinds de burgeroorlog van 2011, waarin korte metten werd gemaakt met dictator Moammar Gadhafi, bevechten rivaliserende milities elkaar in Libië. De regering is grotendeels afhankelijk van deze strijdgroepen om de veiligheid in het land te garanderen. Een functionerend nationaal veiligheidsapparaat ontbreekt in Libië. De regering zei afgelopen week te overwegen om internationale militaire hulp te vragen.

Tweeduizend mensen bij Gaza-betoging Amsterdam

Rond de tweeduizend mensen demonstreren zondagmiddag in Amsterdam tegen de militaire operatie van Israël in de Gazastrook. Het precieze aantal is moeilijk in te schatten, maar de sfeer is goed, zegt een politiewoordvoerder. De deelnemers dragen veel spandoeken en vlaggen, maar er zijn volgens de zegsvrouw geen ontoelaatbare leuzen of symbolen gezien.

De betogers verzamelden zich rond 15.00 uur op het Museumplein en maakten zich een uur later op voor een rondje door het centrum. Ze gaan via de Nassaukade naar de Rozengracht en lopen via de Nieuwezijds Voorburgwal en de Leidsestraat terug naar het Museumplein. De woordvoerder verwacht dat het behoorlijk druk wordt in het centrum. De betoging duurt tot 18.00 uur.

De gemeente Amsterdam liet eerder weten dat de pro-Palestijnse demonstratie voor verkeershinder gaat zorgen, mede omdat het onvermijdelijk is om een paar straten tijdelijk af te sluiten. Zowel het normale verkeer als het openbaar vervoer moet dan omrijden. De gemeente benadrukt dat discriminerende en antisemitische uitingen niet zijn toegestaan.

Sinds het begin van het offensief bijna twee weken geleden zijn ongeveer 380 Palestijnen gedood en zo'n 2700 gewond geraakt. Aan Israëlische zijde vielen zeker zeven doden, onder wie twee burgers. Hamas ging zondag akkoord met een humanitair bestand van enkele uren nadat Israël de wijk Shijaiyah in Gaza-Stad met tanks onder vuur had genomen, waarbij tientallen mensen omkwamen.

Israël heeft zijn grondoffensief in de Gazastrook zondag uitgebreid. De troepen moeten tunnels vernietigen die militanten gebruiken om Israël binnen te dringen.

Militairen laken 'laffe' houding Nederland

De kans dat de separatisten die zo dapper waren vlucht MH17 uit de lucht te halen zich voor de rechter moeten verantwoorden, lijkt met het uur kleiner te worden. Dit is althans de mening van militaire experts, advocaten en hoogleraren internationaal strafrecht.

In hoog tempo zijn de verantwoordelijken bezig bewijsmateriaal uit het rampgebied te halen, waaronder de resten van de SA-11 BUK raket, die een vroegtijdig einde maakte aan bijna 300 levens.

Volgens het NAVO-hoofdkwartier in Brussel komt dit Poetin waarschijnlijk prima uit. Op deze manier kan waarschijnlijk nooit een direct lijntje van het Kremlin naar de vliegramp worden aangetoond.

"Ik heb meer bewondering voor de felle bewoordingen van de Duitse en Australische regeringsleiders dan voor het ingetogen spreken van onze premier", aldus voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. "Poetin en zeker dat zooitje ongeregeld in Oost-Oekraïne zijn alleen onder de indruk van macht en kracht. Dat signaal geeft Nederland nou niet bepaald af."

Waar in het Verenigd Koninkrijk de beschuldigingen wat duidelijker zijn en wordt gesproken over 'Poetins raket', blijft het vanuit de Nederlandse hoek angstvallig stil. Ook Amerika en Australië laten zich in wat meer ferme bewoordingen uit. Nederland lijkt de zachte weg te bewandelen van onderhandelingen en stille diplomatie. Daar komt nog de illusie van een onafhankelijk onderzoek naar de ramp bovenop.

De stroman van Poetin in Oost-Oekraïne luitenant-kolonel Igor ’de Verschrikkelijke’ Girkin, heeft een vertwijfelde poging tot onbedoelde humor gedaan door te roepen dat de ramp een complot van Oekraïne en het westen is. Volgens de brave borst waren de slachtoffers al dood, voordat er überhaupt sprake was van een crash. "Dit vliegtuig is bewust de grond in gevlogen om ons en het Kremlin zwart te maken. Oekraïners zijn overal toe in staat."

Als we militair strafpleiter Michael Ruperti, reserve-officier bij de Koninklijke Landmacht moeten geloven, dan zou er bij een scenario waarbij een Amerikaans of Israëlisch vliegtuig was neergehaald, er onmiddellijk actie worden ondernomen. Deze landen laten zich bij het verlies van zoveel onderdanen niet zomaar over zich heenlopen door wannabe-Rambo's die worden bewapend door een geopolitieke crimineel uit Rusland. "De kerel die de knop indrukte, vind je waarschijnlijk nooit", zegt Ruperti. "Maar hun commandanten, de eindverantwoordelijken, wel. Die zijn al lang en breed bekend. Een team van het Korps Commandotroepen in het gebied droppen, die lui aanhouden en na een rendez-vous met een Chinook helikopter naar veilig gebied en, later, de Nederlandse rechtbank brengen. De Britse SAS, Amerikaanse Navy Seals en Israëlische special forces zouden het doen."

Waterpolosters naar halve finale EK

De Nederlandse waterpolosters hebben zich op het EK in Boedapest verzekerd van een plaats in de halve finale. Het laatste groepsduel tegen Griekenland leverde een 9-7 overwinning op. De formatie van Arno Havenga werd daarmee groepswinnaar. Eerder dit toernooi won Nederland al van gastland Hongarije en Groot-Brittannië.

Nederland werd bij de hand genomen door Lieke Klaassen die liefst vijf van de negen treffers voor haar rekening nam. Ze scoorde de eerste twee en de laatste drie doelpunten. Griekenland kwam in het derde kwart van 6-3 terug tot 6-6, maar op Klaassen stond geen maat.

Catharina van der Sloot, Nomi Stomphorst, Miloushka Smit en Vivian Sevenich namen de overige treffers voor hun rekening.

Tientallen doden bij verrassingsaanval in Egypte

Gewapende lieden hebben zaterdag vlak voor zonsondergang een grenspost in West-Egypte aangevallen, waarbij 22 militairen om het leven kwamen. President Abdel-Fattah el-Sissi heeft de 'terroristische aanval' veroordeeld en zegt wraak te zullen nemen. De controlepost ligt in de woestijn bij de grens met Libië en Sudan.

"Terrorisme zal worden verdreven uit ieder deel van Egypte", aldus El-Sissi. Het staatshoofd kondigde drie dagen van nationale rouw af. Het was de tweede aanval in evenveel maanden op de grenspost. Het is nog niet bekend wie er achter het geweld zit.

De strijders vielen de controlepost aan met raketgranaten. De krijgsmacht wist twee bomauto's te confisqueren voor deze tot ontploffing konden worden gebracht. Het incident is het grootste verlies voor het Egyptische leger de afgelopen jaren.

El-Sissi heeft eerder aangekondigd terrorisme met harde hand te zullen bestrijden. Volgens de president zijn strijdgroepen die de grens oversteken om aanslagen te plegen niet alleen een bedreiging voor Egypte, maar ook voor de hele regio en wereld.

Braziliaanse zege in Scheveningen

Beachvolleybalsters Taiana Lima en Fernanda Alves hebben het grandslamtoernooi in Scheveningen gewonnen. Het Braziliaanse koppel was in de finale met 21-16, 16-21, 15-12 te sterk voor het Duitse duo Katrin Holtwick/Ilka Semmler. Lima won ook vorig jaar op het Scheveningse zand, destijds samen met Talita Rocha.

Het brons ging naar een ander Braziliaanse duo. Maria Antonelli en Juliana Felisberta waren duidelijk een maatje te groot voor het Tsjechische koppel Kristyna Kolocova/Marketa Slukova. De setstanden waren 21-13, 21-14.

Verwijlen uitgeschakeld op WK

Degenschermer Bas Verwijlen heeft zich op het WK niet weten te plaatsen voor de achtste finale. De Ossenaar verloor in het Russische Kazan met 15-13 van de Zwitser Max Heinzer. Een ronde eerder had Verwijlen nog met 15-7 gewonnen van Ayman Feyez uit Egypte.

Tegen Heinzer kende Verwijlen, in 2011 nog tweede op het EK en het WK, een goede start. Het duel ging tot 8-8 gelijk op, waarna de Zwitser afstand nam en zich plaatste voor de laatste zestien.

Nog 27 lichamen gevonden op rampplek

Nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen zijn gevonden op de plek waar donderdag een vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zondag gezegd op een persconferentie. Volgens Groisman liggen de delen nog op de rampplek.

Eerder waren al 192 lichamen en 8 delen gevonden. Die liggen in een koeltrein op het station van Torez. Ze worden in de loop van zondag weggebracht, maar het is nog niet bekend waar naartoe. Mogelijk worden ze overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. De nu gevonden lichamen en delen zullen met een tweede koeltrein worden weggebracht.

Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden van vlucht 17 van Malaysia Airlines om het leven. Onder de doden zijn 193 Nederlanders.

Nog 27 lichamen gevonden op rampplek
Nog 27 lichamen gevonden op rampplek (Foto: ANP)

[F1] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Nico Rosberg heeft de Grote Prijs van Duitsland gewonnen. Het is voor het eerst dat Nico Rosberg zijn thuisgrandprix wint, en de eerste overwinning in Duitsland voor Mercedes als constructeur sinds Juan Manuel Fangio won in 1954. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton staan naast de Duitser op het podium.

Rosberg was goed weg vanaf de pole position, maar daarachter was het Kevin Magnussen die een fantastische start had. Magnussen kwam in de eerste bocht binnendoor bij Felipe Massa, maar Massa gaf geen ruimte en ging over de kop, wat de Safety Car naar buiten bracht.

Daniël Ricciardo verloor veel tijd en zat zo vlak voor Hamilton die als 20e startte. Zo kwam Hamilton na 8 ronden op de twaalfde plaats terecht door enkele inhaalacties, net achter de Red Bull. Vooraan reed Rosberg langzaam weg bij Bottas, met Sebastian Vettel en Fernando Alonso erachter.

Alonso stopte als eerste in ronde 12. Hamilton haalde vervolgens Ricciardo en Kimi Raikkonen tegelijkertijd in waardoor hij op plaats 6 terecht was gekomen. Hamilton reed vervolgens lang door en kwam op de tweede plaats terecht. Ook Rakkonen reed lang door en kwam zo op de zesde plaats, achter Alonso, Vettel en Bottas. Rosberg had inmiddels tien seconden voorsprong op de Williams.

Na 28 ronden stopte de Lotus van Romain Grosjean er plots mee. Op dat moment hadden de coureurs hun plaatsen redelijk gevonden. Nog altijd bestond de top vier uit Rosberg, Bottas, Vettel en Alonso. Daarachter lagen Nico Hulkenberg, Jenson Button, Ricciardo, Hamilton, Raikkonen en Magnussen in puntenposities. Alonso en Vettel waren weer de eerste stoppers bij de tweede pitstopronde, en de Spanjaard haalde de Duitser in tijdens deze pitstop. De beide heren leken een keer vaker te stoppen dan de rest, en tijdens de derde stop van de Red Bull-rijder stond de Toro Rosso van Daniil Kvyat in brand. Hij was daardoor de derde uitvaller in deze race. Even later besloot Adrian Sutil om te spinnen en stil te blijven staan op het gebied bij start/finish. Lewis Hamilton dook hierna meteen in de pits, wellicht met de verwachting dat de Safety Car naar buiten zou komen, maar dit gebeurde niet. Opdat moment was de top 10: Rosberg, Bottas, Alonso, Hamilton, Vettel, Button, Ricciardo, Hulkenberg, Magnussen, Raikkonen, met nog 13 ronden te gaan.

Hamilton was inmiddels snel bezig om Alonso en Bottas bij te halen en vervolgens in te halen. Na stops van Magnussen en Raikkonen lag Pastor Maldonado op de negende plaats. Alonso moest ook nog naar de pits en kwam zo achter Ricciardo en Button terecht. Alonso haalde ook Button in, en zo waren de grote gevechten in de laatste vijf ronden tussen Bottas en Hamilton voor plaats 2, en tussen Alonso en Ricciardo voor plaats 5. Met alle mogelijke moeite wist Alonso Ricciardo in te halen met nog vier ronden te gaan. Hamilton kwam Bottas echter niet meer voorbij

Rosbergs overwinning kwam niet meer in gevaar. Bottas en Hamilton kwamen op het podium, maar Hamilton wist er geen 1-2 meer van te maken voor Mercedes. Vettel en Ricciardo werden vierde en zesde voor Red Bull, met Alonso ertussen. In het kampioenschap staat Hamilton nu 14 punten achter op Rosberg. Bottas komt dichterbij de derde plaats in het kampioenschap met zijn derde podium in de laatste drie races.

Pos Coureur Team Ronden Verschil
1 N. Rosberg Mercedes 67 1:33:42.914
2 V. Bottas Williams 67 +0:20.789
3 L. Hamilton Mercedes 67 +0:22.530
4 S. Vettel Red Bull 67 +0:44.014
5 F. Alonso Ferrari 67 +0:52.467
6 D. Ricciardo Red Bull 67 +0:52.549
7 N. Hülkenberg Force India 67 +1:04.178
8 J. Button McLaren 67 +1:24.711
9 K. Magnussen McLaren 66 +1 Rnd.
10 S. Perez Force India 66 +1 Rnd.
11 K. Räikkönen Ferrari 66 +1 Rnd.
12 P. Maldonado Lotus 66 +1 Rnd.
13 J. Vergne Toro Rosso 66 +1 Rnd.
14 E. Gutierrez Sauber 66 +1 Rnd.
15 J. Bianchi Marussia 66 +1 Rnd.
16 K. Kobayashi Caterham 65 +2 Rnd.
17 M. Chilton Marussia 65 +2 Rnd.
18 M. Ericsson Caterham 65 +2 Rnd.
19 A. Sutil Sauber 47  +20 Rnd. 
20 D. Kvyat Toro Rosso 44  +23 Rnd. 
21 R. Grosjean Lotus 26 +41 Rnd. 
22 F. Massa Williams 0 +67 Rnd.

Stand kampioenschap:

Pos Coureur Team Punten
1 N. Rosberg Mercedes 190
2 L. Hamilton Mercedes 176
3 D. Ricciardo Red Bull-Renault 106
4 F. Alonso Ferrari 97
5 V. Bottas Williams-Mercedes 91
6 S. Vettel Red Bull-Renault 82
7 N. Hulkenberg Force India-Mercedes 69
8 J. Button McLaren-Mercedes 59
9 K. Magnussen McLaren-Mercedes 37
10 F. Massa Williams-Mercedes 30
11 S. Perez Force India-Mercedes 29
12 K. Räikkönen Ferrari 19
13 J. Vergne STR-Renault 9
14 R. Grosjean Lotus-Renault 8
15 D. Kvyat STR-Renault 6
16 J. Bianchi Marussia-Ferrari 2
17 A. Sutil Sauber-Ferrari 0
18 M. Ericsson Caterham-Renault 0
19 P. Maldonado Lotus-Renault 0
20 E. Gutierrez Sauber-Ferrari 0
21 M. Chilton Marussia-Ferrari 0
22 K. Kobayashi Caterham-Renault 0
Pos Team Punten
1 Mercedes 366
2 Red Bull-Renault 188
3 Williams-Mercedes 121
4 Ferrari 116
5 Force India-Mercedes 98
6 McLaren-Mercedes 96
7 STR-Renault 15
8 Lotus-Renault 8
9 Marussia-Ferrari 2
10 Sauber-Ferrari 0
11 Caterham-Renault 0

[upd] Lichamen rampvlucht naar station gebracht

Lichamen van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn in de nacht van zaterdag op zondag naar een station gebracht in de Oost-Oekraïense plaats Torez. De stoffelijke overschotten zijn in koelwagons geladen, zeggen spoormedewerkers tegen het Britse persbureau Reuters.

Waarnemers van de OVSE hebben de wagons gecontroleerd, in het bijzijn van gewapende rebellen. Volgens Alexander Hug van de OVSE kon zijn team niet zien hoeveel lijkzakken er in de wagons lagen. Volgens de OVSE beschikte het team daarvoor niet over het juiste materiaal, schrijft de Britse krant The Guardian. De waarnemers zijn teruggegaan naar de rampplek.

Sommige bronnen zeggen dat het om tientallen gaat, andere melden dat alle 196 geborgen lichamen erin liggen. Volgens The Guardian willen rebellen op de rampplek niet zeggen hoeveel lichamen in de trein liggen en waar die naartoe gaan. Ook is niet duidelijk of de trein er nog staat, of dat hij al vertrokken is.

Een spoorwegmedewerker zei tegen Reuters dat de lichamen richting Ilovaisk gaan, een plaats verder oostwaarts richting de grens met Rusland, eveneens in Donetsk. Hug van OVSE zei niet te weten waar de lichamen naartoe gaan. Het Russische persbureau Ria Novosti meldt dat de bestemming Donetsk is.

Bij de vliegramp van donderdag in Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Update 15:35 uur:
Bijna 200 lichamen van de vliegramp in Oekraïne liggen in een trein op het station van Torez, maar de separatisten daar houden vooralsnog de trein tegen. Het is niet bekend wanneer de trein kan vertrekken en waar de trein naartoe gaat. Mogelijk worden de lichamen overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. Daar wordt nog aan gewerkt.

Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zondag gezegd op een persconferentie in Kiev. In de trein zitten volgens Groisman "192 lichamen en 8 lichaamsdelen". De trein is volgens hem verzegeld. 

Lichamen rampvlucht naar station gebracht
Lichamen rampvlucht naar station gebracht (Foto: ANP)

Rebellenleider zegt zwarte dozen te hebben gevonden

De pro-Russische separatisten hebben de zwarte dozen van het in Oekraïne neergestorte vliegtuig gevonden. Dat heeft rebellenleider Aleksander Borodaj zondag gezegd. Borodaj belooft de dozen over te dragen aan een internationaal onderzoeksteam.

Borodaj meldt dat de zwarte dozen zich in Donetsk zouden bevinden. Op eerder opgedoken videobeelden is te zien hoe medewerkers van het Oekraïense ministerie voor noodsituaties de velden uitkammen bij het gebied waar het vliegtuig donderdag neerstortte. Hierop houdt een man een oranjekleurige doos omhoog.

Separatisten verklaarden eerder een zwarte doos te hebben gevonden, maar dit werd later door Borodaj ontkend. Hij zei toen dat de rebellen het rampgebied ongeschonden hebben gelaten, iets dat door meerdere verslaggevers ter plaatse wordt ontkend.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte donderdag neer. Kiev en de rebellen geven elkaar de schuld van het neerhalen van het toestel. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

Nederlandse onderzoekers nog niet op rampplek

De elf Nederlandse onderzoekers in Oekraïne zijn nog niet bij de brokstukken van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines geweest. Het is ook niet duidelijk of en wanneer ze überhaupt naar de rampplek kunnen gaan. Dat hebben de Landelijke Eenheid van de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zondag laten weten.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) heeft acht mensen naar Oekraïne gestuurd. Daarnaast zijn drie mensen van de Onderzoeksraad in Kiev. Ze kwamen daar vrijdag aan om de situatie te 'verkennen'. Ze moeten er onder meer achter komen wie in Oekraïne de lichamen van de 298 slachtoffers zal identificeren en of de Nederlandse forensische speurders daarbij kunnen helpen.

Nederlandse onderzoekers nog niet op rampplek
Nederlandse onderzoekers nog niet op rampplek (Foto: ANP)

Ook Backstreet Boys blazen shows in IsraŽl af

De Backstreet Boys zijn de volgende artiesten die een gepland concert in Israël schrappen. De Amerikaanse groep zou eind deze maand drie shows geven in de stad Ra'anana, ten noordoosten van Tel Aviv, maar ziet daar van af wegens het militaire conflict tussen Israël en de Palestijnen.

"Dit is een enorme teleurstelling voor de band en fans, want dit zou ons eerste bezoek aan Israël zijn. We keken er naar uit om onze fans te ontmoeten", verklaren de Backstreet Boys tegen de Israëlische krant The Jerusalem Post. De heren hopen de concerten in maart of april in te halen.

Eerder deze week bliezen ook zangers Paul Anka en Neil Young hun shows in het land af vanwege de huidige situatie. Na elkaar enige tijd te hebben bestookt met raketten zette Israël deze week een grondoffensief in tegen Hamas in de Gazastrook.

Grote EU-landen dreigen Rusland met consequenties

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland eisen dat de Russische president Vladimir Poetin onmiddellijk zijn invloed aanwendt om reddingswerkers en onderzoekers toe te laten tot de locatie in Oekraïne waar rampvlucht MH17 donderdag neerstortte. Doet Rusland dat niet, dan volgen daaruit dinsdag consequenties van de zijde van de Europese Unie. Waar die uit bestaan, werd niet bekendgemaakt.

De eisen van de drie grote EU-landen volgt op telefonisch contact dat de regeringsleiders van de landen zondag hadden. Dat blijkt uit verklaringen op de website van het Élysée van de Franse president François Hollande en van het kantoor van de Britse premier David Cameron.

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) riep Poetin zaterdag ook al op alles te doen om de pro-Russische separatisten in de regio Donetsk zover te krijgen dat ze meewerken en toegang verlenen. Wat er zou gebeuren als Poetin dat niet deed, liet hij in het midden.

Rusland moet bovendien begrijpen dat een oplossing voor de crisis in Oekraïne nu meer dan ooit geboden is na de vliegramp, laat het Élysée weten in zijn verklaring. Bij de tragedie met de MH17 uit Amsterdam, die naar alle waarschijnlijkheid werd neergehaald in het oosten van het land, vielen 298 doden, onder wie 193 Nederlanders.

Dinsdag komen de ministers van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten van de Europese Unie bijeen.

Van 't Schip wil boycot WK in Rusland

John van 't Schip roept via Twitter op tot een boycot van het WK voetbal in 2018 in Rusland. Dit naar aanleiding van de vliegramp in Oekraïne. De 41-voudig international en voormalig assistent-bondscoach van Oranje richt zich in zijn tweet tot de KNVB, de Nederlandse regering en de FIFA.

Van 't Schip is momenteel trainer van het Australische Melbourne Heart. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden, waarvan 193 met de Nederlandse nationaliteit, om het leven.

All Blacks winnen oefenduels in Castricum

De Nieuw-Zeelandse rugbyers lijken klaar voor nieuw succes op de Gemenebestspelen. De All Blacks Sevens sloten de trainingsweek in Castricum zondag af met twee trainingswedstrijden. Voor honderden fans demonstreerden ze tegen de Castricumse Rugby Club en de Dutch Barbarians hun klasse. De dag was begonnen met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp, waarbij ook een Nieuw-Zeelander om het leven kwam.

De All Blacks streken deze week neer in Noord-Holland om zich voor te bereiden op de Gemenebestspelen, een sportevenement dat om de vier jaar wordt gehouden voor landen die deel uitmaken van het Britse Koninkrijk en landen die daar onderdeel van zijn geweest of nauwe banden mee hebben. Hoogtepunt van de stage waren de testwedstrijden van zondag.

Na een show van muziekkorps Kunst en Genoegen uit Leiden, die eveneens de Haka opvoerden, verschenen de Nieuw-Zeelandse sterren op het veld. Hoewel de Nederlandse teams zich kranig weerden en dicht bij een try waren, bleven ze tegen de beste spelers van de wereld uiteindelijk puntloos.

De All Blacks wonnen de Gemenebestspelen de afgelopen vier keer en zijn tevens regerend wereldkampioen. Het toernooi in Glasgow begint woensdag.

McIlroy speelt ook voor vader

De vader van Rory McIlroy kan dubbel juichen als zijn zoon zondag The Open wint. Gerry McIlroy wedde tien jaar geleden dat de Noord-Ierse golfer voor zijn 26e verjaardag het Britse Open zou winnen. Rory McIlroy is nu 25 en heeft met nog een ronde te gaan een voorsprong van zes slagen.

Gerry McIlroy zette samen met drie vrienden vierhonderd pond op een overwinning van zijn zoon. Op het moment dat de weddenschap werd afgesloten, was de talentvolle golfer vijftien jaar oud.

Het wedkantoor bleek destijds gul. Voor iedere ingelegde pond, zou de Noord-Ier vijfhonderd keer zijn inzet krijgen. Mocht McIlroy zondag winnen, ontvangt vader dus tweehonderdduizend pond, ruim 250 duizend euro.

Vijf nieuwe Marvel films op de planning

Er staan weer wat nieuwe Marvel-films op de planning. Dit laat Box Office Mojo vandaag weten.

De films dragen echter jammer genoeg nog geen titel, dus het speculeren is losgebarsten.

Het gaat om twee films die in juli en november 2017 uitkomen, twee films in juli en november 2018 en één film die zal uitkomen in 2019. Van de laatste is nog geen releasemaand bekend.

A77 naar Duitsland afgesloten om zacht asfalt

De A77 van Nijmegen naar Duisburg is dit weekend tussen Gennep en de Duitse grens afgesloten. Er zijn problemen met het wegdek. Het asfalt is volgens Rijkswaterstaat zacht geworden. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) zondag.

Het wegdek heeft net over de grens met Duitsland schade opgelopen door het warme weer van de afgelopen dagen. Er is een omleiding ingesteld. Duisburg kan via de A67 bij Venlo en de Duitse A40 worden bereikt. De situatie zal in ieder geval tot maandagochtend duren.

Kamer wil bijgepraat worden over vliegramp

De Tweede Kamer wil bijgepraat worden over de crash van het Malaysia Airlines-toestel in het oosten van Oekraïne. Een bespreking met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zal vermoedelijk maandag plaatsvinden. Een Kamermeerderheid heeft hier een voorstel voor ingediend.

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken zal vermoedelijk worden bijgepraat over de laatste stand van zaken. Onduidelijk is nog welke vorm het overleg moet krijgen. Gezien de omvang van de ramp wil de Kamer zich terughoudend opstellen. Vermoedelijk krijgt het debat daarom de vorm van een openbare briefing. Het kabinet geeft de laatste stand van zaken, de Kamer kan daar kort een toelichting op geven.

Vermoedelijk zal de Kamer ook met het Kabinet willen afstemmen wat er dinsdag besproken moet worden in de Raad voor Buitenlandse Zaken in Brussel. Dat EU-overleg stond al op de agenda, maar krijgt door de recente vliegramp boven Oekraïne een totaal ander karakter.

Bij de vliegtuigcrash kwamen afgelopen donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het toestel is hoogstwaarschijnlijk uit de lucht geschoten.

Whishaw vervangt Firth als stem Paddington

Ben Whishaw, vooral bekend als wapenmeester Q in de Bondfilm Skyfall, gaat de stem van Beertje Paddington inspreken. Hij neemt hiermee de plaats in van Colin Firth, die eerder voor de stemmenrol in de film Paddington tekende. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Vorige maand werd bekend dat Firth uit de film was gestapt. Zijn stem werd na vele audities toch net niet geschikt bevonden.

Paddington, een teddybeer met blauwe regenjas en rode hoed en kaplaarzen, is het hoofdpersonage uit de wereldberoemde kinderboeken van Michael Bond. Het eerste verscheen in 1958 en uiteindelijk werden de boeken in meer dan dertig talen vertaald. Paddington groeide op in de Peruaanse hoofdstad Lima maar besloot als verstekeling op een boot naar Londen te vertrekken. Hij zat uren op Paddington Station, waaraan hij zijn naam dankt, voordat hij werd meegenomen door de familie Brown. Paddington is dol op sandwiches met marmelade en spreekt altijd bedeesd en beleefd.

De film wordt een combinatie van liveaction en computeranimaties. Ook Nicole Kidman, Jim Broadbent, Peter Capaldi en Sally Hawkins spelen rollen in de film. Zij zijn wel in levenden lijve te zien. De gaat in Londen in wereldpremière op 28 november, op 10 december volgt de Nederlandse bioscoopgang.


Whishaw vervangt Firth als stem Paddington (Foto: Novum)

The Patriot-actrice Bartusiak (21) overleden

Skye McCole Bartusiak is op 21-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse actrice, onder meer bekend van de de film The Patriot, is zaterdagochtend dood gevonden in haar woning in Texas. De politie gaat niet uit van een misdrijf, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Aanwijzingen die erop duiden dat Bartusiak zelfmoord heeft gepleegd zijn ook niet direct gevonden, maar een autopsie en toxicologisch onderzoek volgen nog. De politie houdt het voorlopig op een natuurlijke dood. Het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety schrijft dat de actrice zou zijn overleden in haar slaap.

Bartusiak was pas 7 jaar toen ze naast Mel Gibson was te zien in The Patriot. Later speelde onder meer in de film Don't Say a Word en de series 24, House en CSI: Crime Scene Investigation.

VS: rebellen schoten vliegtuig neer

De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat het de pro-Russische separatisten waren die het vliegtuig in Oost-Oekraïne uit de lucht hebben geschoten. Dat staat in een verklaring op de website van de Amerikaanse ambassade in Oekraïne. Het toestel werd met een luchtdoelraket van het type SA-11 neergehaald.

Op hetzelfde moment dat alle contact met vlucht MH17 werd verloren, namen de VS een luchtdoelraket waar die werd afgeschoten uit rebellengebied. Separatisten schepten de dagen voorafgaand aan de vliegramp op sociale media op over dat zij in het bezit waren van SA-11-projectielen.

De Amerikaanse regering zegt de afgelopen maand veel transporten van zwaar militair materieel uit Rusland naar rebellengebied te hebben waargenomen. De laatste weken kregen de separatisten vanuit Rusland tanks, pantservoertuigen, artillerie en raketwerpers aangeleverd. Washington heeft ook indicaties dat Moskou rebellen toelaat tot Russische trainingskampen. Daar leren zij onder meer omgaan met luchtafweergeschut.

Daarnaast hebben de separatisten bewezen deskundig met luchtdoelraketten om te kunnen gaan. De afgelopen maanden schoten zij meer dan tien vliegtuigen neer, waaronder twee grote transportvliegtuigen.

Het Oekraïense leger heeft ook SA-11-raketten, maar geen van de lanceerinstallaties bevonden zich op het moment van de crash op een locatie vanwaar het vliegtuig geraakt kon worden. Ook heeft de krijgsmacht sinds het begin van het conflict nog geen enkele luchtdoelraket afgevuurd, meerdere schendingen van het Oekraïense luchtruim door Russische gevechtsvliegtuigen ten spijt.

Ten slotte claimden meerdere separatisten na de vliegtuigcrash verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van de Boeing 777, onder wie de zelfbenoemde minister van defensie Igor Strelkov. Het is extra verdacht dat al deze bekentenissen werden verwijderd nadat duidelijk was geworden dat het om een civiel vliegtuig ging, aldus de VS.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte donderdag neer. Kiev en de rebellen geven elkaar de schuld van het neerhalen van het toestel. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

22 Jump Street grote kanshebber Teen Choice Awards

22 Jump Street maakt grote kans om in augustus meerdere Teen Choice Awards in de wacht te slepen. De politiekomedie werd zeven keer genomineerd in vijf verschillende categorieën. Zo maken acteurs Channing Tatum en Jonah Hill, die de hoofdrollen spelen, beiden kans op prijzen en wordt 22 Jump Street mogelijk gekroond tot beste zomerfilm.

Ook X-Men: Days of Future Past, Divergent en The Fault In Our Stars maken kans op meerdere awards. Vorige maand werden de eerste nominaties voor de tienerprijzen, die worden uitgereikt in categorieën als film, televisie en muziek, bekendgemaakt. Toen kwamen tv-series The Vampire Diaries en Pretty Little Liars als grootste kanshebbers uit de bus.

De Teen Choice Awards worden jaarlijks uitgereikt door de Amerikaanse film- en tv-maatschappij Fox. De winnaars worden gekozen door kinderen. De uitreiking vindt plaats op 10 augustus in Los Angeles.


22 Jump Street grote kanshebber Teen Choice Awards (Foto: Novum)

Speelgoedfilm Adam Sandler aangeklaagd

De makers van de te verschijnen film Candy Land met Adam Sandler zijn aangeklaagd wegens het onterecht gebruik van speelgoedfiguurtjes in de film. Hiermee komt de productie van de film op losse schroeven te staan. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter donderdag.

Landmark Entertainment, dat het populaire racespel Candy Land maakt, beweert dat speelgoedfabrikant Hasbro onterecht toestemming heeft verleend voor het gebruik in de film van de figuurtjes. Landmark wil nu een gerechtelijk verbod op het gebruik van de figuren in film of computerspellen. Hasbro en Sony hebben nog niet gereageerd.

Het spel Candy Land bestaat al sinds de jaren veertig. Landmark beweert het spel in 1984 ingrijpend te hebben opgedoft, met een verhaallijn en nieuwe personages. Landmark zou daarna spellenfabrikant Milton Bradley toestemming hebben gegeven het spel uit te brengen. MB werd later overgenomen door Hasbro, dat Landmark voor de rechten vijftigduizend dollar betaalde en royalties beloofde.

Dat zou volgens Landmark betekenen dat Hasbro toestemming had moeten vragen om de figuren buiten het bordspel te gebruiken. Dat is niet gebeurd, zegt Landmark.

De timing van deze aanklacht is interessant omdat Hasbro op het punt staat een andere rechtszaak te beginnen om de rechten van een van zijn andere lucratieve speelgoedlijnen, Dungeons & Dragons. Hasbro verleende filmrechten aan filmmaatschappij Universal, terwijl concurrent Sweetpea Entertainment juist de rechten verkocht aan Warner Bros. De partijen hebben niet kunnen schikken, waardoor er nu een hoorzitting staat gepland voor september.


Speelgoedfilm Adam Sandler aangeklaagd (Foto: Novum)

Jason Biggs spijt van grap Malaysia Airlines

Jason Biggs betreurt dat hij donderdag een grap heeft gemaakt over de vliegtuigramp. "Mensen waren beledigd en dat was niet mijn bedoeling. Mijn excuses", twitterde de acteur. Biggs vroeg donderdag op Twitter onder meer of iemand zijn Frequent Flier Miles van Malaysia Airlines wilde kopen. Na negatieve reacties op zijn tweets, verwijderde hij ze.

"Dit is natuurlijk een afschuwelijk en tragisch. Iedereen, ook ik, is verdrietig en boos", zegt Biggs nu over de ramp waarbij donderdag alle 298 passagiers, waaronder 193 Nederlanders, omkwamen. "Ik wil mijn steun betuigen aan alle slachtoffers en hun families."

De 36-jarige Biggs wil daarnaast laten weten dat de excuses van hemzelf komen en niet onder dwang van anderen. "Ik begrijp gewoon dat mijn opmerkingen ongevoelig waren en op het verkeerde moment kwamen. Daarvoor bied ik mijn excuses aan."


Jason Biggs spijt van grap Malaysia Airlines (Foto: Novum)

Geen feestelijke opening Coentunnel door ramp

De opening van de gerenoveerde Coentunnel bij Amsterdam verloopt maandagochtend vroeg zonder de geplande feestelijke openingshandeling. Rijkswaterstaat heeft besloten hiervan af te zien vanwege de vliegtuigcrash in Oekraïne.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zou als eerste door de vernieuwde tunnel rijden, maar zij komt niet, liet haar woordvoerster zondag weten. De tunnel is deze week verbonden aan de nieuwe Tweede Coentunnel. Vanaf 05.00 uur maandagochtend is hij weer volledig toegankelijk voor het verkeer.

Geen feestelijke opening Coentunnel door ramp
Geen feestelijke opening Coentunnel door ramp (Foto: ANP)

9-jarige trouwt met volwassen vrouw

In Zuid-Afrika heeft Helen van 62 jaar oud, het jawoord gegeven aan de 9-jarige dreumes Sanele. Dit zou de wens zijn geweest van de voorouders van het ventje.

Opa Sanele, naar wie het jochie vernoemd is, heeft zelf namelijk nooit de geneugten van het huwelijk mogen proeven. Om de voorouders gunstig te stemmen, zo redeneerden de Zuid-Afrikanen, zou het nodig zijn dat de 9-jarige in het huwelijksbootje zou stappen. Als bruid koos hij Helen, met wie hij graag omgaat.

De kersverse echtgenote is echter al getrouwd en heeft vijf koters op de aarde geworpen. Een echt huwelijk, compleet met een huwelijksnacht waar je 'u' tegen zegt, is dit dan ook niet te noemen. Later hoopt het ventje dan ook iemand van zijn eigen leeftijd vinden. Saillant detail is dat de twee vorig jaar ook al getrouwd zijn, deze tweede keer is gedaan om het nog 'echter' te maken, compleet met een omstreden kus van de twee tortelduifjes.

Olifantje geboren in Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen is zondagochtend een olifantje geboren. Het is een gezond jongetje, aldus de dierentuin. De olifantenbaby mag met het mooie weer meteen met de kudde mee naar het buitenverblijf, waar zijn moeder hem goed in de gaten zal houden.

Het olifantenjong is de laatste nakomeling van mannetjesolifant Radza. Het dierenpark moest Radza begin oktober op 47-jarige leeftijd laten inslapen, omdat hij door pijnlijke botontstekingen niet meer goed kon lopen. Op het moment van de euthanasie was nog niet duidelijk of er een of meer vrouwtjesolifanten drachtig van hem waren.

Olifantje geboren in Dierenpark Emmen
Olifantje geboren in Dierenpark Emmen (Foto: ANP)

Krajicek wint dubbelspel in Carson

Tennisster Michaëlla Krajicek heeft aan haar deelname aan het ITF-toernooi in Carson toch nog een prijs overgehouden. In Californië was de Nederlandse in het dubbelspel met partner Olivia Rogowska met 7-6 (4) en 6-1 te sterk voor de Amerikaanses Samantha Crawford en Sachia Vickery.

Krajicek kwam ook in het enkelspel uit in het met 50.000 dollar gedoteerde toernooi. Daarin verloor ze in de tweede ronde kansloos van de Japanse Risa Ozaki.

Wereldkampioene hoogspringen mist heel 2014

Wereldkampioene hoogspringen Svetlana Shkolina moet het volledige seizoen vanaf de zijlijn toekijken. Dat heeft haar coach, Sergey Klyugin, tegenover Russische media gezegd. 

"Svetlana maakt zich al een tijd zorgen over een beenblessure", aldus Klyugin. "We zijn al lang bezig geweest om haar klaar te stomen, we hebben gewacht, we hebben de comeback uitgesteld, maar het lijkt er op dat we gewoon nog niet klaar zijn. We hebben nu dan ook besloten om een comeback voor dit jaar op te geven en ons te richten op het WK volgend jaar in Beijing."

De 28-jarige Shkolina werd vorig jaar in Moskou wereldkampioen met een sprong van 2,03 meter. Een jaar eerder pakte ze in Londen al olympisch brons. Sinds augustus 2012 heeft ze geen wedstrijd meer verloren. Zo won ze vorig jaar naast de wereldtitel alle zes wedstrijden waaraan ze meedeed. In 2014 is ze nog niet in actie gekomen, wat nu dus ook niet meer gaat gebeuren.

Barcelona-trainer Enrique gecharmeerd van Afellay

Ibrahim Afellay heeft mogelijk toch nog toekomst bij FC Barcelona. De aanvallende middenvelder leek op weg naar de uitgang in Camp Nou, maar trainer Luis Enrique noemt hem een interessante speler. "De situatie van Afellay is anders dan die van de andere reserves. Ik vind het een voordeel dat hij op verschillende posities kan spelen."

Toch lijkt Enrique, die deze zomer Gerardo Martino opvolgde bij de Catalanen, te twijfelen. "Hij kan in onze plannen voorkomen, maar het kan ook dat hij vertrekt. Op dit moment maakt hij deel uit van de selectie." Barcelona won zaterdag een oefenduel tegen Recreativo de Huelva met 1-0. Afellay deed de tweede helft mee.

Mercedes wisselt remschijven auto Hamilton

Het Formule 1-team Mercedes heeft de remschijven van de bolide van Lewis Hamilton gewisseld. De Brit zag gisteren aan het eind van het eerste deel van de kwalificatie voor de Grand Prix van Duitsland rechtsvoor een remschijf exploderen, waardoor hij niet verder kwam dan plaats zestien.

Opvallend is dat bij de schijfwissel er ook een merkwissel is. Hamilton geeft de voorkeur aan remschijven van Brembo, maar zal vandaag op Hockenheim gaan racen met schijven van Carbon Industrie. Teamgenoot Nico Rosberg racet al met dit merk.

Volgens Formule 1-journalist Adam Cooper is het opmerkelijk dat Hamilton zijn startpositie op de grid mag behouden. Normaal moet als de specificatie van een auto wijzigt de coureur vanuit de pits starten. Autosportfederatie FIA heeft gemeld dat dit niet geldt voor de remmenwissel van Hamilton. De Brit zal op Hockenheim als 20e vertrekken nadat Mercedes bij zijn auto de versnellingsbak gewisseld had. Teamgenoot Rosberg start vanaf poleposition.

Maldonado ook in 2015 bij Lotus

Pastor Maldonado zal ook in 2015 uit gaan komen voor het Lotus F1 Team. Dit heeft teambaas Gerard Lopez gisteren vanuit Hockenheim bekendgemaakt. Daar wordt dit weekend de Grand Prix van Duitsland verreden.

Maldonado kwam de afgelopen drie jaren voor Williams uit en won in 2012 de Grand Prix van Spanje. Sinds dit jaar rijdt de Venezolaan voor Lotus, maar heeft tot nu toe geen enkel punt weten te scoren. Toch is er genoeg vertrouwen tussen alle partijen om nog een jaar langer met elkaar door te gaan.

Het is nog niet duidelijk wie in 2015 de teamgenoot van Maldonado zal zijn. Momenteel is dat Romain Grosjean die inmiddels met de Lotus al wel enkele malen punten wist te behalen. Hij heeft zich ontwikkeld van brokkenpiloot tot een goede coureur, waardoor de concurrentie hem op de radar heeft.

Titelhouder Karlovic treft Tomic in finale BogotŠ

De finale van het ATP-toernooi van Bogota gaat tussen Ivo Karlovic en Bernard Tomic. De als tweede geplaatste Karlovic ontdeed zich van de Tsjech Radek Stepanek (4) met 6-4, 3-6 en 6-4. Tomic versloeg Victor Estrella Burgos (8) uit de Dominicaanse Republiek met 7-6 (2), 6-7 (5) en 7-6 (5).

Karlovic is de titelverdediger op het Colombiaanse hardcourt. De 35-jarige Kroaat kan de zesde titel in zijn loopbaan veroveren en de eerste van het seizoen. Tomic boekte vorig jaar voor eigen publiek in Sydney zijn eerste toernooizege. De 21-jarige Australiër won de enige eerdere ontmoeting met Karlovic in 2013 in Bangkok.

Castelen gaat voor Australisch avontuur

Romeo Castelen vervolgt zijn loopbaan in Australië. De 31-jarige vleugelaanvaller gaat spelen voor Western Sydney Wanderers, waar hij een contract voor twee jaar heeft getekend. Afgelopen seizoen was Castelen actief bij RKC Waalwijk. Hij scoorde zes keer in 29 eredivisieduels, maar de Brabanders degradeerden naar de Eerste Divisie.

De tienvoudig international van het Nederlands elftal sluit naar verwachting volgende maand aan bij Western Sydney Wanderers. "Ik speel graag voor veel publiek en ik zag op internet hoe gepassioneerd de fans zijn", laat hij weten. Castelen kwam eerder uit voor ADO Den Haag, Feyenoord, Hamburger SV en Volga Nizjni Novgorod. In Duitsland en Rusland speelden blessures hem veelvuldig parten.

'Akkoord over berging slachtoffers bereikt'

De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten hebben een 'voorlopig' akkoord bereikt om de lichamen te bergen die nog altijd op de plaats van de vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne liggen. Dat heeft vicepremier Volodimir Grojsman gezegd.

Het initiatief zou van de rebellen komen. Andrej Purgin, zelfbenoemd vicepremier van de zogeheten Volksrepubliek Donetsk, liet eerder weten dat slachtoffers konden worden geborgen indien Kiev met een wapenstilstand instemde.

De overeenkomst staat Oekraïense hulpdiensten en internationale waarnemers toe de lijken van de plaats van de crash te halen en deze naar een veilige plaats te vervoeren. Grojsman zei niet naar welke locatie de lichamen gebracht worden. Volgens de vicepremier zijn tot nu toe 192 lichamen van de plek vervoerd.

Zaterdag gingen berichten over hoe lijken in de zon lagen te ontbinden de wereld over. Wereldwijd werd hier veel kritiek op geleverd. Premier Mark Rutte sprak zijn walging uit en riep op om ervoor te zorgen dat de lichamen zo snel mogelijk geborgen konden worden. Hij kreeg hierbij veel bijval van zijn Amerikaanse en Europese ambtgenoten.

Het komen tot een akkoord werd bemoeilijkt doordat Kiev en de rebellen elkaar de schuld geven van het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines. Bij de crash kwamen donderdag alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 193 Nederlanders.

[Tour] Etappe van vandaag

Het is vandaag de dag na de Alpenritten waar Vincenzo Nibali zich al bijna van de eindzege verzekerde. En ook al is het zondag, een echt mooie rit heeft de organisatie ons, op papier, niet voor weten te schotelen. Er zit geen enkel gecategoriseerd klimmetje in het parcours dus waarschijnlijk rijden we richting een massasprint, tenzij een groepje vluchters stand mag houden.

Startplaats
De tourkaravaan vertrekt vandaag vanuit het kleine Tallard, wat ongeveer tweeduizend inwoners kent. Het is de tweede keer dat de Tour het stadje aandoet, in 2007 vertrok hier een rit naar Marseille, gewonnen door Cédric Vasseur die daarmee pas de derde - en laatste - overwinning boekte in zijn lange loopbaan. Een jaar of zevenhonderd geleden werd er in Tallard een indrukwekkend kasteel gebouwd, wat vandaag ongetwijfeld in beeld genomen zal worden.

Tallard staat in de sportwereld vooral bekend om iets totaal anders dan wielrennen. Hier bevindt zich het voornaamste Europese centrum voor luchtsporten. Denk daarbij niet alleen aan mensen die voor het eerst een stukje vliegen, maar ook aan duizelingwekkende stunts en aan de wedstrijdvormen van paragliding, ballonvaren en parachutespringen. Deze sporten hebben meer dan eens de wereldkampioenschappen gehouden in en vooral boven Tallard.

Het schitterende, eeuwenoude kasteel bij Tallard (Foto: WikiCommons/Nev1)
Het schitterende, eeuwenoude kasteel bij Tallard (Foto: WikiCommons/Nev1)

Finishplaats
De etappe eindigt vandaag in het historische Nîmes, een stad van ruim 140.000 inwoners. Voor de Tour de France is het geen onbekende stad, want al zestien keer eerder lag hier de finish van een etappe. De eerste keer was al in 1905, toen Louis Trousselier de beste was. Van 1907 tot en met 1910 eindigde hier altijd een rit die in Nice begonnen was. Luguber detail: Zowel de winnaar in 1908, Lucien Petit-Breton, als die in 1910, François Faber, kwamen in de Eerste Wereldoorlog om het leven. De zestien etappes die hier eindigden waren vooral in de eerste vijftig edities van de Tour. Na 1958 is het vandaag pas de vierde keer, in 2008 was Mark Cavendish de laatste winnaar in Nîmes.

Al in de Romeinse tijd was Colonia Nemausensis een belangrijke stad in deze omgeving. Veel gebouwen en plekken herinneren daar nog aan, zoals het werkelijk schitterende amfitheather. Deze is absoluut een bezoek waard door een ieder die in deze omgeving vakantie viert. Het is gebaseerd op het beroemde Collosseum in Rome en wordt algemeen gezien als het best bewaard gebleven Romeinse amfitheater. In het midden van de stad staat het Maison Carrée, wat dan weer een van de best bewaarde Romeinse tempels in heel Europa is.

Binnen in de schitterende Romeinse arena van Nîmes (Foto: WikiCommons/Wolfgang Staudt)
Binnen in de schitterende Romeinse arena van Nîmes (Foto: WikiCommons/Wolfgang Staudt)

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag is lang, 222 kilometer. In de eerste helft zitten twee kleine, niet echt noemenswaardige klimmetjes, waar ook geen punten voor gegeven worden. Na veertig kilometer zien we het stadje Sisteron. Bij de Poort van de Provence staat een fantastische citadel, waarmee men al in de twaalfde eeuw begon met bouwen. Na ongeveer honderd kilometer gaan we een tijdje dalen, tot het peloton na de Alpen weer op zeeniveau rijdt.

Een van de indrukwekkende muren van de Citadel van Sisteron (Foto: WikiCommons/Régis Martel)
Een van de indrukwekkende muren van de Citadel van Sisteron (Foto: WikiCommons/Régis Martel)

Na de 'afdaling' passeert de karavaan het schitterende dorpje Gordes. Dit ligt geheel op een heuvel en wordt gezien als een van de mooiste plaatsen in Frankrijk. Ook Cavaillon na 157 kilometer is een mooi, oud dorpje. Saint-Rémy-de-Provence staat na ruim 170 kilometer op de kaart en was belangrijk voor Vincent van Gogh. Het is echter ook bekend als de locatie van een belangrijke archeologische vindplaats - de Romeinse stad Glanum - en als de geboorteplaats van voorspeller Nostradamus.

Inmiddels heeft de tussensprint plaatsgevonden, hoewel dat voor de strijd om de groene trui weinig meer uit zal maken. De organisatie heeft wel een mogelijke truc uit de kast getrokken in het slot van de rit: Waaiers. Het hangt er vanaf of de beruchte Mistral zin heeft om huis te houden, maar we rijden na Tarascon - waar weer een schitterend kasteel staat - door een vallei waar het flik kan spoken. Als er niks gebeurt rijdt het peloton vervolgens naar Nîmes, waar een mooie rechte sprint ligt te wachten.

Profiel etappe 15 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 15 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er gaat zeer waarschijnlijk gesprint worden en dus is er maar één echte favoriet. Marcel Kittel won drie van de eerste vier etappes en lijkt vandaag een uitstekende kans te hebben op nummer vier, waarmee hij het aantal zeges van vorig jaar zou evenaren. Het is wel de vraag hoe de Duitser de zware bergen van de laatste dagen heeft overleefd, maar dat geldt eigenlijk voor elke sprinter behalve wellicht Peter Sagan.

De Slowaak grossiert in ereplaatsen in deze Tour, maar gewonnen heeft hij nog steeds niet. Nu het peloton een paar zware ritten in de benen heeft zou hij zomaar toch de sprint kunnen pakken. De verdere favorieten zijn eigenlijk dezelfde als in het begin van de Tour. André Greipel is nog steeds snel en kan zijn tweede etappe pakken, net als de Noor Alexander Kristoff. Arnaud Démare is de Frans kampioen, maar zijn landgenoot Bryan Coquard lijkt deze weken de beste sprintersbenen te hebben. 

Harmonix peilt interesse voor nieuwe Rock Band

Er komt steeds meer informatie naar buiten, waaruit blijkt dat Harmonix serieus bezig is met een reboot van Rock Band. Eerder meldde Harmonix al dat de serie niet dood is. Nu is Harmonix bezig met het verspreiden van een enquête om de interesse voor een nieuwe Rock Band te meten.

In de enquête zijn vragen opgenomen over welke instrumenten gamers nog hebben, hoe vaak ze spelen en op welk platform en hoeveel DLC ze op het moment kopen. Het lijkt er dus op dat Harmonix er werk van gaat maken om Rock Band weer op de kaart te zetten.

De game zou in ieder geval gemaakt worden voor PlayStation 4, Wii U en Xbox One. Wil je zelf de enquête invullen? Dan kan dat hier

Harmonix stopt na vijf jaar met Rock Band (Foto: Novum)

Burgers ontvluchten Gaza-Stad na beschietingen

Honderden burgers zijn zondagochtend in paniek een buurt in Gaza-Stad ontvlucht wegens hevig tankgeschut van het Israëlische leger. Sommige van de inwoners melden dat er doden en gewonden op straat liggen, maar dat het voor ambulances onmogelijk is om het gebied te bereiken.

Israël maakte eerder zondagochtend bekend dat het zijn grondoffensief in de Gazastrook heeft uitgebreid. De troepen moeten de tunnels vernietigen die militanten gebruiken om Israël binnen te dringen. Zaterdag werden ook al tientallen tunnels gesloopt.

Volgens getuigen zijn tanks ook de buurt Shijaiyah, die dicht bij de Israëlische grens ligt, binnengereden. Een van de inwoners zegt dat veel van zijn buren zijn gevlucht vanwege de hevige beschietingen.

Palestijnse autoriteiten laten weten dat minstens acht mensen zijn omgekomen in de wijk. Onder hen zijn de zoon, schoondochter en twee kleinkinderen van Hamas-leider Khalil al-Haya.

Sinds het begin van het offensief bijna twee weken geleden zijn 348 Palestijnen gedood en zo'n 2700 gewond geraakt. Een vierde van de slachtoffers viel tijdens het grondoffensief dat donderdag werd gelanceerd. Aan Israëlische zijde vielen tot nu toe vijf doden, onder wie twee burgers.

KNMI geeft code geel af voor heel het land

Het KNMI heeft zondag code geel voor gevaarlijk weer afgegeven voor heel Nederland. Het weerinstituut meldt dat in de loop van de dag overal de kans op onweersbuien toeneemt. Lokaal kunnen daarbij zware windstoten voorkomen en kan er hagel vallen. Weeronline meldt bovendien dat ook wateroverlast tot de mogelijkheden behoort.

Overal in het land, behalve in het westen, is het zondag nog warm met temperaturen die oplopen tot 30 graden. In de ochtend trekken veel wolkenvelden over het land. Hier en daar kan dan al een regen- of onweersbui vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het nog droog.

Later op de dag 'leeft de buiigheid verder op' en worden de buien ook intensiever, meldt Weeronline. Daarbij wordt het broeierig warm. Ook zondagavond en -nacht houden de regen- en onweersbuien aan. De kans op zware windstoten neemt dan wel af.

Dinsdag Maandag blijft het weerbeeld hetzelfde met veel bewolking, regen en onweer. De meeste neerslag valt volgens het weerinstituut in het midden en zuiden van het land. In het noorden laat de zon zich af en toe zien en is het vaak droog. De temperatuur kan daar oplopen tot zo'n 28 graden. In de rest van het land wordt het maximaal 24 graden.

Timmermans al weer terug uit OekraÔne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is zaterdagavond teruggekeerd uit Oekraïne. Dat heeft het ministerie volgens de NOS laten weten. Timmermans arriveerde vrijdagavond in Oekraïne. "Hij heeft gedaan wat hij kon doen en heeft gesproken met wie hij wilde spreken", aldus het departement tegenover de omroep.

De minister heeft in Kiev onder meer ontmoetingen gehad met de Oekraïense president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek. Ook heeft hij een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade, waar veel Oekraïners sinds donderdag bloemen leggen.

Timmermans vertrok vrijdagavond naar Oekraïne met in zijn kielzog een team van forensische onderzoekers, een officier van justitie en leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De minister wilde ervoor zorgen dat onderzoekers ongehinderd aan de slag kunnen in het rampgebied. Hij heeft daarover de afgelopen dagen afspraken gemaakt.

Het Nederlandse onderzoeksteam is inmiddels op weg naar de rampplek in het oosten van Oekraïne waar donderdag een Boeing 777 van Malaysia Airlines crashte. "De berging van de lichamen is op dit moment onze eerste prioriteit en gezien de omstandigheden tegelijkertijd een enorme uitdaging", zo verklaarde Timmermans zaterdag.

Man die huis wil opblazen houdt politie uren bezig

De politie is zaterdagavond en -nacht in Putten urenlang bezig geweest met een verwarde man die dreigde zijn woning op te blazen. Een woordvoerder spreekt van een 'serieuze' situatie. De man kon uiteindelijk worden overgedragen aan de hulpdiensten.

Hij dreigde rond 21.30 uur zijn woning aan de Acacialaan in brand te steken of op te blazen. De politie rukte daarop uit met een arrestatieteam en twee onderhandelaars. "We zijn een aantal uren met de man bezig geweest. Uiteindelijk hebben we hem rond 04.00 uur uit zijn huis gekregen", vertelt de woordvoerder.

De man kwam, net op het moment dat het arrestatieteam van plan was om de woning binnen te vallen, vrijwillig naar buiten. Hij was vanwege psychiatrische problemen al een bekende van de politie.

De woordvoerder spreekt tegen dat de man zijn woning al 'vol gas' zou hebben gezet. "Die geruchten zijn niet waar. We hebben wel een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de straat afgezet en zijn omliggende woningen ontruimd. Ook was er iemand van het gasbedrijf aanwezig om het gas af te sluiten, maar de situatie is uiteindelijk niet geëscaleerd."

In het huis waren ook twee honden aanwezig. De viervoeters zijn door de dierenambulance meegenomen en overgebracht naar een pension.

IsraŽl breidt grondoffensief Gazastrook uit

Israël heeft zijn grondoffensief in de Gazastrook zondagochtend verder uitgebreid. Het land heeft meer troepen gestuurd nadat zaterdag tientallen tunnels werden vernietigd die Hamas gebruikt om Israël binnen te dringen. Ook het tankgeschut langs de grens wordt geïntensiveerd.

In Gaza zijn luide explosies te horen en wordt de lucht verlicht door Israëlisch vuur. Ondertussen vliegen straaljagers er laag over dichtbevolkt gebied. Sinds de gevechten twee weken geleden zijn begonnen, zijn 348 Palestijnen om het leven gekomen. Meer dan 2700 mensen raakten gewond. Een vierde van de doden is gevallen sinds Israël donderdag begon met de inzet van grondtroepen.

Aan Israëlische zijde hebben tot nu toe drie soldaten en twee burgers het leven gelaten. Tientallen mensen zijn gewond geraakt door de regen aan raketten die Hamas afvuurt op Israël.

In een poging het conflict tussen Israël en Hamas te beteugelen is secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zaterdag afgereisd naar Qatar. De actie van Ban volgt op een mislukte oproep van Egypte aan de strijdende partijen om tot een staakt-het-vuren te komen.

The Phantom Pain releasedatum gelekt?

Dit jaar konden wij al spelen als Big Boss in Metal Gear Solid: Ground Zeroes. Deze (kleine) game diende als voorproefje voor Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Helaas was er geen duidelijkheid wanneer de laatstgenoemde game nou zou uitkomen.

The Guardian is zo aardig geweest om ons die duidelijkheid te verschaffen. In een artikel over The Phantom Pain stond namelijk het volgende in de laatste paragraaf: "Metal Gear Solid: The Phantom Pain is due out on PS3, PS4, Xbox 360 and Xbox One on 17 March, 2015."

Waarschijnlijk was de uitgever van The Phantom Pain, Konami nog niet van plan om deze informatie naar buiten te brengen. De tekst van het desbetreffende artikel is namelijk aangepast. Of de Guardian een tik op de vingers heeft gekregen van Konami is onduidelijk. Het kan ook een ‘foutje’ van de schrijver zijn geweest, die de tekst na het ontdekken van de fout heeft aangepast. Op de site staat nu dat het spel “early 2015” zal uitkomen.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Honkballers buigen voor Japan in halve finale

De Nederlandse honkballers zijn in de halve finale van de Haarlemse Honkbalweek uitgeschakeld. Japan was na tien innings met 2-1 te sterk en speelt zondag in de eindstrijd tegen de Verenigde Staten. De Amerikaanse ploeg rekende eerder zaterdag met 4-1 af met Taiwan. Oranje eindigt als derde, Taiwan werd vierde.

Nederland had maandag met 3-1 verloren van Japan, maar nam vrijdag revanche met een 3-2 zege. Ook zaterdag was het verschil tussen beide ploegen klein. De Japanners scoorden in de tweede inning als eerste, maar Kevin Moesquit bracht een inning later de stand op gelijke hoogte.

Die 1-1 bleef tot het einde van de negende inning op de borden staan en dat was mede te wijten aan de Japanse werper Seigi Tanaka. Hij gooide in negen innings twaalf Nederlanders uit met drie slag. In de eerste wedstrijd tegen Nederland was hij op tien 'strike-outs' blijven steken. Takuya Sato sloeg uiteindelijk de bal waaruit Japan de winnende run produceerde.

De Taiwanezen hielden het in de eerste halve finale lang spannend tegen de VS. In de eerste inning incasseerden ze een run, maar een inning later trokken de Aziaten de stand gelijk. Team USA scoorde in de vierde inning opnieuw een run, maar pas laat in de wedstrijd werd de voorsprong uitgebreid. In de zevende inning werd het 3-1, in de achtste 4-1.

Emoties maken meer kapot dan je lief is.

Veel gevoelens zoals hartstocht, trots, ontroering en zelfs angst worden verward met liefde.
Liefde is geen emotie, maar een levensenergie.
Zonder dit is er geen groei mogelijk. Baby's die alleen verschoond en gevoed worden, en verder aan hun lot overgelaten worden, kwijnen binnen enkele maanden weg.
Baby's die gedragen en gekoesterd worden, zijn vaak heel soepel, relaxt en vol vertrouwen.

190 Lichamen slachtoffers afgevoerd van rampplek

Rampbestrijders hebben zaterdag circa 190 lichamen van slachtoffers van de crash van het Malaysia Airlines-toestel in het oosten van Oekraïne afgevoerd. Mogelijk zijn de lijken naar mortuaria in Donetsk gebracht, maar dat is niet zeker. Die stad is, net als de locatie waar het toestel neerkwam, in handen van pro-Russische separatisten.

De lichamen zouden zijn verzameld en afgevoerd door lokale rampbestrijders. De Oekraïense regering gaf eerder aan dat het wilde dat de lijken naar Charkov zouden worden gebracht. Die stad ligt driehonderd kilometer verderop, buiten het gebied van de separatisten.

Direct bewijs van diefstal van bezittingen is er niet. Hoewel een deel van de spullen uit het vliegtuig de ontploffing en de val van tien kilometer hoogte mogelijk niet heeft overleefd, zijn er wel bijvoorbeeld erg weinig laptops te zien voor de bijna driehonderd inzittenden. Ook het aantal rugzakken is aan de lage kant. Sommige verder gave koffers liggen open met de kleren eruit.

Op Twitter doken zaterdag berichten op dat op de locatie waar de cockpit van het vermoedelijk neergeschoten toestel een schoonmaakactie bezig zou zijn om bewijs te vernietigen. Dat bleek bij controle ter plaatse niet het geval te zijn.

De pers was zaterdag inmiddels in groten getale aanwezig. Journalisten kunnen rondlopen in het gebied waar de brokstukken van het toestel zijn neergekomen.

Premier Mark Rutte (VVD) uitte zich zaterdag in felle bewoordingen over de 'volstrekt respectloze' manier waarop met de lichamen van de slachtoffers en hun bezittingen werd omgesprongen. "Tegen alle regels van een zorgvuldig onderzoek in blijken er mensen te zijn die tussen de brokstukken lopen te rotzooien met persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers."

Bij de ramp met het toestel dat donderdag rond het middaguur uit Amsterdam opsteeg op weg naar Kuala Lumpur kwamen alle 298 inzittenden om het leven. 193 van hen hadden de Nederlandse nationaliteit. De vlucht van Malaysia Airlines werd samen uitgevoerd met KLM.

Space Invaders-film op komst

De arcadegame met het diepgaande, meeslepende verhaal die we allemaal kennen krijgt mogelijk een film. Warner Bros. heeft namelijk de rechten voor een filmversie van Space Invaders binnengesleept. Mogelijke producers zijn Akiva Goldsman, Joby Harold en Tory Tunnell.

Akiva Goldsman werkte onder andere aan I Am Legend. Joby Harold en Tory Tunnell werkten samen aan Awake en zijn nu bezig met King Arthur. Het is nog onduidelijk wat voor film Warner Bros. voor ogen heeft.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.