FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 juli 2014

FIA: Vonken in 2015 niet alleen voor de show

In de Formule 1 wordt vanaf 2015 met titanium skidblocks onder de auto's gereden. Aangenomen werd dat deze bedoeld waren voor de show, omdat ze regelmatig vonken, maar autosportfederatie FIA bezweert dat ze ook vanwege veiligheids- en technische redenen ingevoerd worden.

De auto's zijn uitgerust met een tien millimeter dikke houten plank onder de auto die na afloop van de race minimaal negen millimeter dik moet zijn. Omdat de punten waar gemeten wordt bekend zijn plaatsen de teams rond die punten metalen blokken, de zogenaamde skidblocks, om de slijtage te beperken. Momenteel zijn die blokken van hard metaal gemaakt zodat ze nauwelijks slijten.

Dit heeft als nadeel dat als er een stukje afbreekt dit meteen gevaarlijk kan worden. Volgens de FIA heeft dit in België al twee lekke banden veroorzaakt, maar een splinter kan meer schade veroorzaken. Daarom is ingegrepen. Het gewicht van de titanium blokken is een derde lager van van de huidige blokken, waardoor bij loskomen de schade minder groot is. Ze slijten twee tot 2,5 keer zo snel als de huidige blokken, waardoor de rijhoogte van de auto iets omhoog moet. Derde en laatste voordeel is dat de blokken meer vonken geven, iets wat voor iets meer spektakel kan zorgen.

Geen operatie Contador, Vuelta vrijwel onmogelijk

Wielrenner Alberto Contador hoeft niet geopereerd te worden aan zijn knie. Dat heeft de 31-jarige kopman van Tinkoff-Saxo dinsdag in Madrid verklaard. "De dokter heeft me verteld dat een operatie alleen maar tot meer schade en een langer herstel zou leiden. Het goede nieuws is dat er geen pezen of banden zijn beschadigd en de breuk op de best mogelijke plaats zit."

Contador viel maandag tijdens de tiende etappe van de Tour de France. Daarbij liep hij een wond aan zijn knie op en een breuk in zijn scheenbeen. Door die blessure moet hij twee weken zijn been stil houden. "Totdat de wond genezen is, moet dat."

Het rijden van de Vuelta, waar Contador direct na zijn vertrek uit de Tour aan dacht, is volgens de artsen vrijwel onmogelijk. Dat weerhoudt de Spanjaard er niet van om aan de etappekoers in eigen land te denken. "Laten we kijken hoe mijn been vooruitgaat. De artsen hebben me geen hoop gegeven, maar ik zal hard werken de komende weken en dan zien we wel waar dat toe gaat leiden."

[Vid] De Jong scoort bij debuut Newcastle

Siem de Jong heeft dinsdag zijn officieuze debuut gemaakt voor Newcastle United. De van Ajax overgekomen aanvallende middenvelder fungeerde tegen Oldham Athletic meteen als aanvoerder. Bovendien scoorde hij op fraaie wijze de 1-0 voordat Newcastle alsnog de boot inging: 1-2. De Jong schoot een vrije trap in de muur, maar volleerde de rebound vervolgens hard in de kruising.

Ook Ronald Koeman kende een succesvol begin bij een Engelse club. De nieuwe trainer van Southampton zag zijn ploeg de eerste oefenwedstrijd met 4-0 winnen bij EHC Hoensbroek.

PSV won dinsdag de Lichtstadbokaal door van stadgenoot FC Eindhoven te winnen. Bij PSV maakte Luuk de Jong zijn eerste minuten. Scoren deed de van Borussia Mönchengladbach overgenomen spits niet. Jürgen Locadia opende de score vlak na rust. In de laatste vijf minuten scoorde Mohamed Rayhi twee keer.


Siem de Jong raakt de bal in tweede instantie perfect. (Bron: Vine)

Pro-IsraŽliŽrs donderdag op de Dam

Verschillende joodse en christelijke organisaties willen op donderdagavond 17 juli een manifestatie voor Israël houden op de Dam te Amsterdam. Vanaf zeven uur moet de zogeheten solidariteitsmanifestatie van start gaan, met als bedoeling begrip te kweken voor de positie van Israël in het huidige gewapende conflict met de Palestijnen van Hamas.

De manifestatie wordt georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël en Christenen voor Israël, en wordt ondersteund door de Joods Nederlandse Kerkgenootschappen en de Federatie Nederlandse Zionisten, zo meldt AT5. De organisatoren vinden dat de joodse staat in haar recht staat om door middel van de aanvallen op Gaza haar burgers en volk te verdedigen tegen de raketten van de militanten van Hamas.

De gemeente Amsterdam had dinsdagmiddag nog geen officiële aanmelding van de demonstratie binnen, maar staat er niet onwelwillend tegenover. Vanwege de drukte op de koopavond wordt nog wel bekeken of er wellicht een andere locatie moet worden gekozen, aldus een zegsman.

'Onderkant Costa Concordia is heel'

De onderkant van de Costa Concordia is weliswaar vervormd, maar vertoont geen scheuren of gaten. Dat bleek dinsdag toen het sinds maandag weer drijvende wrak van het cruiseschip werd geïnspecteerd door onderwaterrobots.

Dit is een opluchting voor de bergers die komende week maandag willen beginnen met het verslepen van het schip naar Genua. Milieuorganisaties vrezen dat daarbij met olie vervuild water vrijkomt. Ook was de operatie maandag een risico voor de stabiliteit van het scheepswrak. Onder en rond het drijvende schip is echter geen nieuwe vervuiling vastgesteld, aldus de krant la Repubblica.

Leiden heeft vanaf volgend jaar een taalmuseum

In Leiden openen volgend jaar de deuren van een taalmuseum. Dat meldt de Universiteit Leiden dinsdag. In het instituut komt taal 'in al haar facetten' centraal te staan. Het museum wordt niet ondergebracht in een gebouw, maar op diverse plekken in de stad. Het taalmuseum moet 'dynamisch, eigentijds, flexibel en betaalbaar' worden.

Doel van het museum is om de belangstelling voor taal en de rol daarvan in verschillende samenlevingen en culturen te vergroten. Het nieuwe museum wordt gelanceerd in het kader van het 88e lustrum van de Universiteit Leiden. Het instituut gaat dan ook samenwerken met de onderwijsinstelling en onder meer een rol spelen in de nascholing van leraren.

Het taalmuseum gaat uit drie onderdelen bestaan die jaarlijks een ander thema hebben. Het thema voor 2015 is: Wat zeg je? De onderdelen zijn een vierdaags taalfestival, een museumgedeelte en een app. Op 29 september worden de precieze plannen voor het museum gepresenteerd.

Dijksma maakt zich 'grote zorgen' over vogelsterfte

De sterfte van vogels in landbouwgebieden waar het bestrijdingsmiddel imidacloprid wordt gebruikt, baart staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) 'grote zorgen'. Dat schrijft zij dinsdag aan de Tweede Kamer.

In landbouwgebieden waar hogere concentraties van het gif in het slootwater zijn aangetroffen, blijkt de vogelstand veel sneller af te nemen dan in andere gebieden. Dat concludeerden Nederlandse onderzoekers vorige week in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Dijksma heeft het College van toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gevraagd om te reageren op het artikel en om te bekijken of er consequenties moeten worden verbonden aan het gebruik van imidacloprid. De staatssecretaris verwacht het oordeel van het college in augustus.

Ook vindt Dijksma dat de European Food Safety Authority (EFSA) nader onderzoek moet doen naar de kwestie zodat op 'Europees niveau kan worden bekeken of maatregelen nodig zijn'. De Europese Commissie heeft volgens de staatssecretaris al aangegeven de recente gegevens over het bestrijdingsmiddel te gaan bestuderen.

De bewindsvrouw is van mening dat de bescherming van de vogelstand 'eenzelfde aandacht verdient' als de bescherming van bijen. Ze besluit met de mededeling dat imidacloprid al sinds 2009 'slechts onder beperkte omstandigheden en voor beperkte gewassen mag worden gebruikt'.

Doden na explosie vuurwerkfabriek BraziliŽ

Een explosie in een vuurwerkfabriek in het zuidoosten van Brazilië heeft aan zeker vier mensen het leven gekost. Drie mensen raakten gewond, aldus de politie.

De fabriek staat in een landelijk gebied in de staat Minais Gerais. Alle vier de slachtoffers waren vrouwelijke werknemers van de fabriek. Een van de gewonden is met brandwonden opgenomen in een ziekenhuis, de andere twee liepen slechts lichte verwondingen op.

De toedracht van het ongeval wordt onderzocht. Volgens de politie gaat het onderzoek zeker een maand duren.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (15/07/2014)

Vandaag werden er twaalf wedstrijden gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. De kampioen van Tsjechië was het meest op dreef. Sparta Praha won met 7-0 van Levadia Tallinn uit Estland. 

David Lafata trof vijfmaal het doel namens de club uit Praag. Hij is de derde speler na Lionel Messi and Mikhail Mikholap die vijf keer in één Champions Leaugue-wedstrijd weet te scoren. Woensdag zijn nog vier heenduels in de tweede voorronde. Volgende week zijn de returns. Feyenoord zal in de derde voorronde instromen. Ajax is al geplaatst voor de groepsfase. 

Uitslagen tweede voorronde Champions League - heenduels

Thuis Uit Uitslag
FC BATE Borisov (WRu) KS Skënderbeu (Alb) 0-0
HŠK Zrinjski (Bos) NK Maribor (Slo) 0-0
FC Sheriff (Mol) FK Sutjeska (Mon) 2-0
AC Sparta Praha (Tsj) FC Levadia Tallinn (Est) 7-0
ŠK Slovan Bratislava (Slw) The New Saints FC (Wal) 1-0
Cliftonville FC (Nie) Debreceni VSC (Hon) 0-0
FK Partizan (Ser) HB Tórshavn (Far) 3-0
FK Rabotnicki (Mac) HJK Helsinki (Fin) 0-0
GNK Dinamo Zagreb (Kro) VMFD Zalgiris (Lit) 2-0
Valletta FC (Mal) Qarabağ FK (Aze) 0-1
FC Santa Coloma (AND) Maccabi Tel Aviv (ISR) 0-1
KR Reykjavík (IJs) Celtic FC (Sch) 0-1

De Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon

Het oosten van de Filipijnen staat vlak voor de komst van een nieuwe tyfoon, Rammasun. Het is de eerste tyfoon van het regenseizoen die ook aan land komt. De hoofdstad Manilla zou woensdag ook bezoek kunnen krijgen van de orkaan, maar dan niet meer met de windsnelheden van dinsdag aan de zuidoostkust van het hoofdeiland Luzon.

Tienduizenden mensen zijn uit kustgebieden geëvacueerd en scholen zijn gesloten. Het Nederlandse Rode Kruis heeft er dinsdag op gewezen dat een groot netwerk van 20.000 Filipijnse collega's klaar staat om hulp te bieden.

Afgelopen jaar veroorzaakte de supertyfoon Haiyan, voor zover de krachtigste storm boven land ooit, meer dan 6000 doden en een kolossale schade, vooral op eilanden ten zuiden van Luzon.

Filipijnen zet zich schrap voor tyfoon
De Filipijnen zetten zich schrap voor tyfoon (Foto: ANP)

Tilke wilde oude Hockenheim behouden

Het is al weer twaalf jaar geleden dat het circuit Hockenheim verbouwd en ingekort is. De architect van destijds was Hermann Tilke die meer Formule 1-circuits op zijn naam heeft staan. Opmerkelijk is dat de Duitser nu zegt dat hij graag de oude baan door de bossen had willen behouden.

De oude baan had enkele lange rechte stukken door de bossen, onderbroken door enkele chicanes. Van het oude circuit is het motodrome behouden en voor de rest zijn er een nieuw recht stuk gebouwd en enkele langzame delen, waardoor de baan met een derde ingekort is. Een zet die niet populair was bij de fans en de coureurs.

Tilke: "Er was iets speciaal aan, een zeldzame lay-out, iets wat we zoveel mogelijk wilden behouden. Het oorspronkelijke idee was om de baan te verbreden volgens de huidige veiligheidsregels en de originele lengte van het circuit te behouden. Op dat moment waren de mogelijkheden en restricties op die locatie nog niet duidelijk en uiteindelijk bleek het idee onuitvoerbaar te zijn."

Er mochten geen bomen gekapt worden en de bomen zouden waar mogelijk aan het naastgelegen bos toegevoegd moeten worden. Daar kwam nog bij dat de baan tussen de races van 2001 en 2002 verbouwd moest worden, waardoor de oorspronkelijke plannen de prullenbak in gingen.

"De nieuwe vorm volgde op de verplichting om het huidige bos te sparen en om de gebruikte oppervlakte te verkleinen, gecombineerd met de wens om een populaire baan voor de coureurs en toeschouwers te creëren." Hierbij moesten de onderhoudskosten omlaag en de toeschouwersaantallen omhoog gaan. "Met de komst van de nieuwe lay-out bouwden we een tribune die 90 procent van de nieuwe sectie kan overzien, met een fantastisch zicht op de Parabolika, chicane en hairpin. In vergelijking met het originele ontwerp kunnen er nu 37.000 mensen meer kijken."

Ook Typhoon en Temples op Lowlands

De Nederlandse rapper Typhoon en de Britse band Temples staan volgende maand op Lowlands. Het festival, dat van 15 tot en met 17 augustus plaatsvindt, heeft dinsdag 25 nieuwe namen bekendgemaakt. Ook The Kik, Lucius, Rustie en The Acid komen naar Biddinghuizen.

Lowlands liet daarnaast weten voor de tweede en laatste keer ongeldig gemaakte kaarten uit de zwarthandel en tickets die niet worden gebruikt door sponsors terug in de verkoop te gooien. De ongeveer driehonderd extra kaartjes zijn vanaf maandag te koop. Eerder deze maand gingen al 750 extra tickets over de toonbank.

Op de 22e editie van het festival verzorgen onder meer Queens of the Stone Age, Stromae, Snoop Dogg en The National een optreden. Binnenkort worden nog meer namen toegevoegd aan het muzikale programma en de andere culturele onderdelen van Lowlands.

Chelsea rondt komst Diego Costa af

Chelsea heeft de transfer van Diego Costa afgerond. Dat heeft de Engelse club dinsdag bekendgemaakt. De Spaanse international wordt overgenomen van Atlético Madrid en tekende in Londen een contract voor vijf jaar. De 25-jarige geboren Braziliaan sluit volgende week aan bij het Europese trainingskamp van de Blues.

De afgelopen seizoenen was Diego Costa bij Atlético goed voor veel belangrijke goals. Onder zijn leiding won de ploeg uit de Spaanse hoofdstad de eerste landstitel in achttien jaar. Ook bereikten Los Rojiblancos de finale van de Champions League. Op het WK kon Costa, net als de hele Spaanse ploeg, geen indruk maken.

D66 en CDA willen bemiddelaar voor conflict Aruba

D66 en CDA willen dat een bemiddelaar het hoogopgelopen conflict tussen Nederland en Aruba over de financiële situatie van het Caribische eiland gaat oplossen. Dat blijkt uit vervolgvragen die namens de twee partijen naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (PvdA) zijn gestuurd.

De oppositiepartijen willen weten hoe Plasterk denkt over het 'inschakelen van een mediator in deze situatie'. De bemiddelaar zou iemand moeten zijn met bestuurlijke ervaring met Aruba, maar die tegelijkertijd ook 'voldoende distantie' heeft van 'de huidige kwestie en de dagelijkse politiek'.

D66 en CDA zijn niet blij met de 'onduidelijke' antwoorden die Plasterk eerder dinsdag gaf op een eerste reeks vragen van de partijen. Ze komen daarom met aanvullingen. Daarin wordt ook ingegaan op de Raad van State. De partijen willen weten of Plasterk bereid is om het adviesorgaan te vragen om een uitspraak te doen over de kwestie.

De Arubaanse premier Mike Eman is sinds vrijdag in hongerstaking, omdat de rijksministerraad heeft besloten dat er een onderzoek moet komen naar de begroting van Aruba. De gouverneur mag de begroting daarom voorlopig niet goedkeuren. Aruba heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljoen euro.

Plasterk gaf dinsdag in een uitgebreide Kamerbrief aan dat de Arubaanse regering de situatie zelf heeft veroorzaakt. Meerdere keren zouden afspraken zijn geschonden of niet nagekomen.

Eman krijgt ondertussen steun uit de hoek van miljardair en zakenman Richard Branson. Hij laat via Twitter weten de hongerstaking van de premier te steunen. "Hij probeert Aruba honderd procent duurzaam te maken. De Nederlandse regering zou dat moeten ondersteunen en niet verhinderen", aldus Branson.

Stalker verraste Sandra Bullock bij slaapkamerdeur

De stalker die begin vorige maand werd gearresteerd wegens het lastigvallen van Sandra Bullock is toch wat dichterbij gekomen dan werd gedacht. Eerder werd bericht dat hij het huis van de actrice was binnengedrongen, maar haar niet trof. Nu blijkt dat de twee elkaar buiten de slaapkamer zagen, schrijft TMZ.

De entertainmentsite wist de hand te leggen op het huiszoekingsbevel waarmee de politie aanklopte bij de stalker, Joshua Corbett. Daarin staat dat Bullock rond 01.00 uur een knal hoorde in haar huis en naar haar slaapkamerdeur liep om die op slot te doen.

Daar zag Bullock Corbett met donkere kleding in haar gang staan. Meteen daarna smeet ze de deur dicht en belde het alarmnummer. Ze vertelde dat ze een halfuur daarvoor onder de douche had gestaan, en het is mogelijk dat Corbett al die tijd al in haar huis was.

Toen de politie arriveerde begon Corbett zijn excuses te schreeuwen. "Sandi, het spijt me. Klaag me alsjeblieft niet aan."

Corbett had ook een dossier bij zich met knipsels en foto's van Bullock. Bij een stond geschreven: ik zal altijd aan jou en mijn zoon Louie blijven denken, want jij bent mijn vrouw volgens de wet, de wet van God en jij behoort aan mij en ik aan jou. Ook schreef Corbett de actrice te vergeven voor 'alles wat ze wellicht heeft gedaan'. Daarnaast waren krabbels te lezen waarin hij Bullock 'lekker, intelligent, lenig en strak' noemt.

Bij het doorzoeken van Corbetts huis werd een wapenarsenaal gevonden, waaronder een machinegeweer, twee aanvalsgeweren en lichtspoormunitie. Als Corbett schuldig wordt bevonden aan inbraak kan hij zeven jaar celstraf krijgen. Voor het bezit van de vuurwapens kan daar nog eens vijf jaar bijkomen.


Stalker verraste Sandra Bullock bij slaapkamerdeur (Foto: Novum)

Leider Hong Kong vraagt China om democratisering

Hong Kong heeft de Chinese regering in een rapport om meer democratische vrijheden gevraagd. Leider van Hong Kong Leung Chun-ying stuurde het verzoek dinsdag naar Beijing.

Na overleg met bijna 125.000 mensen en organisaties kwam Leung tot de conclusie dat de bevolking van de stad 'enthousiast' is om algemeen kiesrecht te verwerven. Leung wil een stappenplan in werking stellen waardoor Hong Kong in 2017 een eigen leider kan kiezen. De communistische leiders in Beijing hebben beloofd dat dit vanaf dat jaar mag, maar de kandidaten moeten wel eerst worden goedgekeurd door een Beijing vriendelijk gezinde commissie die ook alle eerdere leiders sinds de machtsoverdracht van Londen aan Beijing in 1997 heeft aangewezen. Ook Leung is door deze groep aangesteld.

Leung schrijft in zijn rapport dat burgers niet zo sterk verlangen naar het nomineren van kandidaten zonder Chinese toestemming. Volgens hem vindt de meerderheid van de bevolking van Hong Kong dat deze beslissingen het beste aan de regeringscommissie overgelaten kunnen worden. Waarschijnlijk leidt deze bagatelliserende opmerking tot woede onder de bevolking van Hong Kong, die juist vindt dat de invloed van Beijing in de stad te groot is.

"Nadat ik het rapport gelezen heb, weet ik hoe nepstemrecht eruit kan zien", zei parlementslid Charles Mok, een voorstander van meer democratisering. Volgens Raymond Wong, leider van een prodemocratische partij, volgen leiders van Hong Kong een 'script dat geschreven is door de Communistische Partij'.

Eerder deze maand gingen een half miljoen mensen in Hong Kong de straat op om volledige democratisering te eisen. In juni brachten zo'n achthonderdduizend mensen hun stem uit bij een informeel referendum over meer democratische rechten. De volksstemming was een protest voor het voordragen van kandidaten zonder Chinese goedkeuring.

Hoger beroep in zaak-Badr Hari begint in november

Het hoger beroep dat Badr Hari en het Openbaar Ministerie hebben ingesteld tegen de veroordeling van de kickbokser begint op 12 november. Dat meldt het gerechtshof in Amsterdam dinsdag. Het gaat om een regiezitting, waarin wordt bepaald wanneer de inhoudelijke behandeling volgt. Ook kunnen beide partijen onderzoekswensen kenbaar maken.

Hari werd in februari veroordeeld tot een jaar cel voor de mishandeling van zakenman Koen Everink op dancefeest Sensation en een reeks andere geweldsincidenten in het Amsterdamse uitgaansleven. De rechtbank legde hem ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Het OM had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Miljoen vakantiegangers zorgen voor 'topdrukte'

Een miljoen Nederlands gaan komend weekend op weg naar hun vakantiebestemming. De ANWB verwacht daardoor 'topdrukte' op zowel de Nederlandse wegen als de routes naar het zuiden van Europa. Dat meldt de verkeersdienst dinsdag.

Het midden van het land krijgt vrijdag als laatste regio vakantie en in het noorden begint die dag de bouwvak. Samen met de buitenlandse vakantiegangers gaat dat zaterdag tussen 06.00 en 14.00 uur tot veel drukte en vertraging op de wegen naar het zuiden leiden.

Ook op de Nederlandse snelwegen is kans op files, doordat op veel plaatsen aan de weg wordt gewerkt, waarschuwt de ANWB. Vooral rond Nijmegen wordt vrijdag door de intocht van de Vierdaagse veel verkeer verwacht. Andere evenementen die voor extra drukte op de weg zorgen zijn de Tilburgse kermis en het Zomercarnaval in Rotterdam.

Automobilisten kunnen Amsterdam en omging volgens de verkeersdienst beter helemaal mijden, omdat een deel van de Ringweg A10 in beide richtingen is afgesloten door werkzaamheden. Ook aan de A2 bij Maastricht wordt gewerkt. Vakantiegangers die via die route het land willen verlaten, moeten dan ook rekening houden met files.

In Frankrijk worden vooral lange files verwacht op de A6/A7 Parijs-Lyon-Orange, A9 Orange-Spaanse grens en op de A10 Parijs-Bordeaux. In Duitsland liggen de knelpunten zaterdag in het midden en uiterste zuiden van het land. Op de A3 van Würzburg naar Neurenberg, de A5 van Frankfurt richting Basel en de A8/A93 München-Rosenheim-Kufstein zullen veel files staan. Verkeer van en naar Scandinavië moet rekenen op flinke vertraging op de A7 bij Hamburg.

De grote knelpunten in de Alpen zijn de Gotthardtunnel, de B179 de Fernpasroute in Tirol en de A22 Brenner-Verona. Voor vakantiegangers richting de Balkan is het knelpunt de Karawankentunnel op de grens met Slovenië.

The Ting Tings kondigen derde album aan

The Ting Tings komen met een nieuwe plaat. Het Britse duo, dat een hit scoorde met That's Not My Name, brengt op 20 oktober het album Super Critical uit. Het schijfje werd opgenomen op Ibiza en werd mede geproduceerd door Andy Taylor van Duran Duran.

De opnamen gingen volgens Jules De Martino en Katie White niet van een leien dakje. "We waren in Berlijn om het tweede album op te nemen en daar hebben we niks anders gedaan dan high worden en architectuur bekijken", zei het duo in een verklaring aan muziekblad NME. "Ibiza bracht natuurlijk ook het woord 'party' met zich mee. Het was duidelijk dat we daar niet veel gedaan zouden krijgen."

Justin Bieber wordt weer ondervraagd over Gomez

Justin Bieber moet van de rechter weer vragen beantwoorden over zijn ex-vriendin Selena Gomez. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van juridische documenten. De zanger werd in maart verhoord omdat zijn bodyguard wordt beschuldigd van mishandeling, maar schoot tijdens het vragenvuur volledig uit zijn slof. Beelden van het verhoor lekten uit.

De rechter vindt dat de 20-jarige Canadees, die volgens de fotograaf zijn lijfwacht opdracht gaf hem te mishandelen, opnieuw moet worden verhoord omdat hij de eerste keer vragen ontweek en uiteindelijk boos wegliep. De zanger, die werd gevraagd of Gomez ooit aanwezig was bij een ruzie tussen Biebers bodyguards en fotografen, wordt tijdens het tweede verhoor door dezelfde advocaat het vuur na aan de schenen gelegd. Het is nog niet duidelijk wanneer de zanger wordt verhoord, wel wordt Bieber wederom gefilmd.

De lijfwacht van Bieber zou ruim een jaar geleden een paparazzo meerdere keren hebben geslagen. Volgens de fotograaf deed de kleerkast dit in opdracht van de zanger en hij eist daarom een schadevergoeding van Bieber en zijn lijfwacht. Toen de zanger werd ondervraagd over de zaak werd hij opstandig en leek hij arrogant. Nadat de naam van Gomez, met wie hij al jaren een knipperlichtrelatie heeft, meerdere keren was gevallen, werd Bieber kwaad. "Vraag me niet naar haar, vraag me niet naar haar", tierde hij, waarna hij de verhoorkamer verliet.

Bieber komt de afgelopen maanden geregeld in aanraking met justitie. Vorige week sloot de zanger een akkoordje met justitie voor de vandalismezaak die tegen hem liep. Bieber, die het huis van zijn buurman met eieren had bekogeld, moet een cursus woedebeheersing volgen en kreeg een taakstraf en een proeftijd van twee jaar opgelegd. Daarnaast lopen er nog meerdere zaken tegen de zanger, waaronder een voor roekeloos rijgedrag in Miami en mishandeling in Toronto.

[4daagse] 715 wandelaars vallen uit op eerste dag

Van de 43.013 wandelaars die dinsdagochtend aan de start verschenen van de Nijmeegse Vierdaagse, zijn er 715 uitgevallen. Vorig jaar waren dat er 917. Dat meldt de organisatie. Op de eerste dag stond De dag van Elst op het programma. Deelnemers liepen via Bemmel en Elst terug naar Nijmegen.

Woensdag is het De dag van Wijchen, donderdag De dag van Groesbeek en de Vierdaagse eindigt vrijdag met De dag van Cuijk. De lopers komen dan aan op de Via Gladiola in Nijmegen en kunnen daar hun Vierdaagsekruisje in ontvangst nemen.

Dit jaar hadden zich bijna drieduizend mensen meer ingeschreven dan vorig jaar. Van de 53.844 aanmeldingen werden er 7844 uitgeloot. Nog een kleine drieduizend lopers haalden hun startbewijs niet af.

Burgemeester New Orleans in beroep tegen celstraf

De voormalige burgemeester van de Amerikaanse stad New Orleans gaat in beroep tegen zijn veroordeling wegens onder meer omkoping. Het beroep werd dinsdag officieel ingediend.

Nagin, een Democraat, werd in februari al schuldig bevonden, vorige week werd hem tien jaar cel opgelegd. Hij maakte zich van 2002 tot 2010, toen hij burgervader van New Orleans was, schuldig aan een waslijst aan misdaden: samenzwering, het aannemen van steekpenningen, witwassen, fraude en belastingfraude. Nagin nam als burgemeester geld, gratis vakanties en ladingen graniet voor zijn familiebedrijven aan.

Behalve de celstraf droeg de rechter Nagin ook op vijfhonderdduizend dollar die hij op illegale wijze vergaarde terug te betalen. Nagin moet zich 8 september melden bij de gevangenis.

Mogelijk gaat de aanklager in de zaak ook nog in beroep. Tegen Nagin werd namelijk oorspronkelijk twintig jaar cel geëist.

RIVM ziet geen gezondheidsrisico na brand Shell

De verhoogde concentraties zware metalen die in en rondom het dorp Strijen werden aangetroffen na de brand bij Shell in Moerdijk, waren geen extra risico voor de gezondheid van mensen en het milieu. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Het instituut baseert zich op metingen, analyses en risicobeoordelingen die na de brand werden uitgevoerd. Vlak na het incident werden in monsters de metalen koper, chroom en barium aangetroffen. Drie dagen later bleken die concentraties alweer te zijn gedaald tot een niveau dat 'naar verwachting geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt'. Het RIVM vermoedt dat dat komt door de regen die in de tussentijd is gevallen.

Om zeker te zijn van de resultaten heeft het instituut twee weken na de brand nog een keer monsters genomen. Daarin werden alleen nog licht verhoogde concentraties koper en chroom waargenomen. "De verwachting is dat deze concentraties in de komende weken en maanden verder zullen afnemen tot normale niveaus", meldt het RIVM. In luchtstofmonsters heeft het instituut geen verhogingen gemeten.

Bij Shell in Moerdijk woedde begin juni een grote brand na enkele explosies in een reactorvat. Er vielen twee lichtgewonden. De brand deed denken aan de brand bij Chemie-Pack in 2011. Het vuur was dit keer echter minder heftig.

Conte niet verder als coach Juventus

Antonio Conte vertrekt als trainer van Juventus. Dat heeft de Italiaanse kampioen dinsdag bekendgemaakt. Het afscheid zou in goed overleg tot stand zijn gekomen. Conte was sinds 2011 oefenmeester en werd in alle drie de seizoenen die hij bij de Oude Dame werkte kampioen van de Serie A.

Conte had nog een contract voor het komende seizoen. Aan het einde van de afgelopen jaargang deed al een gerucht de ronde dat Conte wilde vertrekken. Later zou hij daar op zijn teruggekomen.

In een videoboodschap op de website van Juve deed hij geen uitspraken over waar zijn toekomst ligt. "Op dit moment denk ik aan het heden en de genomen beslissing", liet hij weten. Conte wordt genoemd als mogelijke nieuwe bondscoach van Italië na het vertrek van Cesare Prandelli.

Als voetballer kwam Conte uit voor Lecce en Juventus. Als trainer had hij Arezzo, Bari, Atalanta Bergamo en Siena onder zijn hoede voor hij bij Juve neerstreek.

Oud-Ajacied Quido Lanzaat vermist

Voormalig profvoetballer Quido Lanzaat wordt sinds vrijdag vermist. Dat heeft zijn broer Tycho dinsdag in RTL Boulevard gezegd. De 34-jarige oud-Ajacied had een afspraak in Luzern in Zwitserland, maar kwam daar niet opdagen. Daarop schakelde zijn familie een privédetective en de politie in. "We moeten volgens de politie wel terughoudend zijn in de media", liet Tycho Lanzaat weten.

Quido Landzaat reed in een zwarte Volkswagen Golf toen hij verdween. Het kenteken van de auto is 9-TLG-24.

Lanzaat begon zijn loopbaan bij Ajax, maar stapte al na één officieel duel over naar Borussia Mönchengladbach. In zijn tijd bij die club werd hij drie maanden geschorst wegens cannabisgebruik. Via Alemannia Aachen, 1860 München, MSV Duisburg, CSKA Sofia en Carl Zeiss Jena kwam hij in 2010 bij SV Wehen Wiesbaden uit. Bij die club sloot hij in 2012 zijn profloopbaan af.

Den Haag blokkeert Chinese overname ADO niet

De gemeente Den Haag gaat akkoord met de overname van ADO Den Haag door het Chinese bedrijf United Vansen Sports. Dat heeft de gemeente dinsdagavond bekendgemaakt. De Stichting Stadion Ontwikkeling wil zijn aandelen overdoen aan de Chinezen, maar had toestemming nodig van de gemeente. Die kon de overname blokkeren als er andere kopers waren. Dat was echter niet het geval.

De gemeente, die één prioriteitsaandeel heeft, is echter gerustgesteld over United Vansen. Het bedrijf heeft een goede reputatie en is bekend met de Europese voetbalcultuur door activiteiten met clubs uit Spanje, Italië en Frankrijk, meldde de gemeente.

In gesprekken met de Chinezen benadrukte de gemeente dat de continuïteit van ADO belangrijk is. De stabiliteit en de maatschappelijke betrokkenheid van de voetbalclub zijn voor Den Haag belangrijk, net als de verbeterde veiligheid in en rond het stadion.

Van Aanholt is klaar met Chelsea

Patrick van Aanholt wil zo snel mogelijk weg bij Chelsea. Hoewel hij nog een contract voor een jaar heeft bij de Londense club wil de tweevoudig international op zoek naar een nieuwe club. "Waar ik volgend jaar speel? Dat weet ik nog niet. In ieder geval niet bij Chelsea. Ik ben klaar hier", zegt de 23-jarige linksback tegen Voetbal International.

Van Aanholt heeft na zijn vakantie met de clubleiding gesproken. De verdediger wil ergens heen waar hij iedere week kan spelen. Een terugkeer naar de Eredivisie is voor Van Aanholt geen optie. Sinds begin 2012 speelde Van Aanholt op huurbasis bij Vitesse. Hij kwam tot 67 competitiewedstrijden.

Van Aanholt staat sinds 2007 onder contract bij Chelsea, maar kwam slechts twee competitiewedstrijden in actie voor de club. Voor zijn tijd bij Vitesse werd Van Aanholt al verhuurd aan Coventry City, Newcastle United, Leicester City en Wigan Athletic.

FOK!trailer: Eric Bana ontdoet ons van het kwaad

Eric Bana (Hulk, Lone Survivor, Black Hawk Down) heeft een nieuwe film op komst: Deliver Us From Evil. Een film, gebaseerd op een boek, gebaseerd op waargebeurde ervaringen. Speciaal voor ons heeft Bana een nieuwe trailer die hij graag wil laten zien.

In Deliver Us From Evil onderzoekt Ralph Sarchie (Bana), een politieagent in New York, een aantal verontrustende en onverklaarbare misdrijven. Hij wordt geholpen door een onconventionele priester (Edgar Ramirez) die gespecialiseerd is in de rituelen van het excorcisme. Samen proberen ze beangstigende en demonische misdaden te bestrijden. Geïnspireerd op het boek van Ralph Sarchie waarin hij real-life cases beschrijft uit zijn tijd als politieagent in New York.


Deliver Us From Evil draait vanaf 18 september in de bioscoop.

Sting debuteert in WWE 2K15

2K heeft vandaag het WWE-debuut van Sting in WWE 2K15 aangekondigd. 'The Icon' zal beschikbaar zijn voor wie de game pre-ordert bij een van de deelnemende retailers.

Sting zal zijn opwachting maken in WWE 2K15 als twee unieke speelbare personages: de eerste een spookachtige, met een honkbalknuppel rondzwaaiende figuur met de karakteristieke zwartwitte bodypaint. Maar ook een personage dat teruggaat naar zijn vroege WCW-jaren, herkenbaar aan de kleurrijke schmink en het blonde potdeksel kapsel. In ruim 10 jaar heeft hij acht WCW kampioenschappen bij elkaar geworsteld en het tegen heel wat respectabele rivalen opgenomen, onder wie Hulk Hogan, New World Order (nWo), The Outsiders, Vader, Rick Rude, “Stunning” Steve Austin en Ric Flair.

"Het enige dat zeker is over Sting is dat niets zeker is, behalve mijn WWE debuut in WWE 2K15", aldus Sting. "Ik ben vereerd dat mijn geschiedenis vereeuwigd wordt in een videogame. It’s showtime!"

"Als ‘de Franchise’ van WCW kunnen we niet wachten om Sting op een spannende, nieuwe manier aan zijn fans te presenteren, terwijl we de volgende generatie van WWE 2K franchise gaming introduceren", aldus Chris Snyder, Vice President of Marketing bij 2K. "WWE 2K15 in pre-order bestellen is de ultieme manier om de geschiedenis en de eigenheid van Sting’s imposante carrière te omarmen."

WWE 2K15 staat gepland voor release op 31 oktober 2014 voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 4.

WWE 2K15

WWE 2K15

Schultz spreekt Duitsland aan op tolheffing

De plannen voor een Duits tolvignet hebben negatieve effecten voor Nederlandse weggebruikers, met name voor mensen die in de grensregio wonen. Dat bezwaar heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in Den Haag overgebracht aan haar Duitse ambtgenoot Alexander Dobrindt.

Dobrindt had aangeboden de Duitse plannen voor tolheffing verder toe te komen lichten. Dit na kritiek van Nederland op het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren. De ministers spraken af in gesprek te blijven, aldus een woordvoerder.

Samen met Oostenrijk heeft Nederland eurocommissaris Siim Kallas gevraagd te onderzoeken of de maatregel vanuit Europees oogpunt door de beugel kan. Volgens Nederland is de tolheffing op alle Duitse wegen discriminerend voor niet-Duitse automobilisten. Het vignet gaat van enkele tientjes voor een korte periode tot 150 euro per jaar kosten.

Eerste dode IsraŽl door raketaanval

Voor het eerst sinds de gevechten tussen Israël en militanten in Gaza vorige week oplaaiden is er een Israëlische dode gevallen. Een man die op weg was om eten te bezorgen aan Israëlische militairen kwam dinsdag om door een mortiergranaat, zei een politiewoordvoerder.

De granaat sloeg in bij Erez, een plaatsje bij de grens tussen Israël en Gaza. Volgens de politiewoordvoerder zijn sinds vorige week zeker vijftien Israëliërs gewond geraakt door de raketaanvallen uit Gaza. Er zijn meer dan elfhonderd raketten op Israël afgevuurd, maar de meeste werden onderschept door het raketschild Iron Dome.

De luchtaanvallen en militaire operaties in Gaza hebben aan bijna tweehonderd Palestijnen het leven gekost. Onder de slachtoffers zijn tientallen kinderen.

Pharell Williams maakt NBA 2K15 happy

2K kondigt vandaag een nieuwe samenwerking aan met de internationaal gerenommeerde artiest en producer Pharrell Williams. Pharrell zal de soundtrack voor NBA 2K15 samenstellen, de volgende editie van de NBA 2K-franchise. Ook is de cover bekendgemaakt van NBA 2K15.

Pharrell is oprichter van N.E.R.D en The Neptunes en is vaak producer van nummers van andere artiesten. Natuurlijk kennen we hem van zijn hit 'Happy', 'Blurred Lines' van Robin Thicke en 'Get Lucky' van Daft Punk.

"Het was echt een coole ervaring. Ik heb geprobeerd liedjes te creëren die heel divers zijn en tegelijkertijd gamers weten te inspireren", aldus Pharrell. "Ik vond het belangrijk dat de muziek goed matcht bij de NBA-actie op het veld in NBA 2K15. Ik hoop dan ook dat iedereen ervan geniet."

"Pharrell’s passie en reputatie als visionair producer en zijn enorme ervaring in de samenwerking met NBA komen tot uiting in de grootste en meest veelzijdige NBA 2K soundtrack die we ooit gehad hebben", aldus Alfie Brody, Vice President of Marketing bij 2K. "We hebben heel goed naar onze fans geluisterd over hoe we de muziek-ervaring konden verbeteren en we zijn er zeker van dat de gamers net zo onder de indruk zullen zijn van Pharrell’s bijdrage aan NBA 2K15 als wij."

De soundtrack van Pharrell zal later deze zomer onthuld worden. NBA 2K15 komt 7 oktober uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Cover

Pharell Williams

Albert Heijn misleidt met alternatief 'plofkip'

Albert Heijn misleidt zijn klanten met de 'Hollandse kip'. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald na een klacht van Wakker Dier. De supermarkt presenteert de kip als 'verantwoorde' vervanger van de plofkip. De Commissie is het eens met de dierenrechtenorganisatie dat Albert Heijn hierin 'misleidend en daardoor oneerlijk' is.

De zogenoemde Hollandse kippen worden onder 'goede leefomstandigheden' gehouden en zijn 'honderd procent verantwoord', claimt Albert Heijn. Wakker Dier vindt de kip 'plofkip in flauwekulsaus'. Doordat de verbeteringen in dierenwelzijn minimaal zijn, geeft de Reclame Code Commissie dierenrechtenorganisatie Wakker Dier gelijk.

Begin 2013 verklaarden supermarkten dat de plofkip niet meer van deze tijd is en besloten deze zo snel mogelijk te vervangen. De Hollandse kip was het antwoord van Albert Heijn. De nieuwe kip leeft met 19 in plaats van 21 kippen op een vierkante meter. Ook leeft de kip enkele dagen langer.

Hogenkamp overtuigend verder in BŚstad

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zich knap geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in het Zweedse Båstad. De 22-jarige Doetinchemse was de 19-jarige Slowaakse Anna Schmiedlova, de nummer vijf van de plaatsingslijst, met 6-3 en 6-1 overtuigend de baas.

Hogenkamp, die het hoofdtoernooi bereikte door twee kwalificatiewedstrijden te winnen, is de nummer 152 van de wereld. In de eerste set brak ze haar 84 plaatsen hoger gerangschikte opponente drie keer en incasseerde een break. In de tweede set waren twee breaks voldoende om Hogenkamp een afgetekende zege te bezorgen.

In de tweede ronde is Kaia Kanepi uit Estland Hogenkamps volgende tegenstandster. De nummer 54 van de wereld was met 6-2, 4-6 en 7-5 te sterk voor Johanna Larsson uit Zweden.

Legacy mode beschikbaar in Runescape

Jagex Games Studio, de makers van de MMORPG RuneScape, kondigt vandaag aan dat na een stemming met een overduidelijke uitslag 'Legacy Mode' wordt geïntroduceerd in de game. 

De ontwikkeling van deze Legacy Mode startte eerder dit jaar na de Power to the Players poll waar het tachtig procent van de stemmen kreeg. De introductie van de nieuwe modus, die een traditionelere look en oude stijl van gevecht gameplay biedt, is getest door spelers die er feedback op konden leveren.

"Power to the Players is een bijzonder succesvol initiatief geweest", aldus Phil Mansell, executive producer voor RuneScape. "Het heeft onze spelers de macht gegeven om in samenwerking met ons de beste versie van RuneScape te maken. Het heeft ons ontwikkelingsproces echt gedemocratiseerd en het heeft onze spelers de middelen gegeven om te beslissen hoe de game zich ontwikkelt. Sommige van die functies, zoals de Legacy Mode, zijn veranderingen die we oorspronkelijk niet hadden gepland, maar waarop spelers hebben gestemd om aan te geven hoe belangrijk het voor hen is. Dit heeft Legacy Mode bijzonder spannend voor ons gemaakt, omdat het laat zien wat mogelijk is als de community de macht krijgt om grote beslissingen te nemen over hun game. De nieuwe modus stelt spelers, met name onze ervaren spelers, in staat om deel te nemen aan de strijd in een stijl waarmee ze bekend zijn, terwijl ze nog steeds zij-aan-zij vechten met degenen die de voorkeur geven aan het snelle tempo van Evolution of Combat."

Power to the Players is een initiatief van Jagex, waarmee spelers toekomstige content in RuneScape kunnen vormgeven. Sinds de lancering eerder dit jaar hebben spelers meer dan 50 keuzes gekregen, van belangrijke content, zoals de verwachte Elf City-uitbreiding, tot kleinere verbeteringen om je het Runescape-leven gemakkelijker te maken.

'Vogels stammen niet van dino's af'

Stop de persen! Herschrijf de schoolboekjes! Een groep wetenschappers is namelijk van mening dat de algemeen heersende opvatting dat vogels afstammelingen van dino's zijn, op de schop kan.

Een nadere analyse van de veronderstelde voorouder van de vogels, een wezen met de goed in het gehoor liggende naam Scansoriopteryx, laat namelijk zien dat dit dier de fundamentele en structurele kenmerken mist om zich een dinosaurus te kunnen noemen. Maar wat is het dan wel? Volgens de onderzoekers behoort Scansoriopteryx tot de Archosauria. Reptielen die al ver voor het ontstaan van dinosaurussen de aardbol onveilig maakten.

Er wordt vooral gewezen op de lange veren in de voor- en achterpoten van de Scansoriopteryx. Dit lijkt erop te duiden dat onze gevleugelde vriend een soort vogel was, die redelijk bedreven was in het vliegen. Zo kon het dier zichzelf uit een boom laten glijden zonder zijn nek te breken. Een hele prestatie in die tijd.

Martins Indi voor vier jaar naar Porto

Bruno Martins Indi vertrekt definitief van Feyenoord naar FC Porto. De 22-jarige verdediger tekent bij de Portugese topclub een contract voor vier seizoenen, meldt Feyenoord dinsdag. De transfer hing al enige tijd in de lucht. Hoeveel de Rotterdammers opstrijken, is niet bekend.

"Voor mij voelt dit als het juiste moment om te vertrekken", verklaart Martins Indi de overstap. "Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik hoopte dat als ik ooit de volgende stap in mijn carrière zou maken, dat zowel ik als de club daarvan beter zou worden. Voor Feyenoord is mijn vertrek in financieel opzicht goed, terwijl ik in Portugal een nieuwe uitdaging aanga."

Martins Indi speelde sinds de C-junioren bij Feyenoord. In 2010 maakte hij de overstap naar het eerste elftal. Sindsdien kwam hij tot 102 competitiewedstrijden en vijf goals. Sinds 2012 is de verdediger ook international. Met Oranje speelde hij de afgelopen weken op het WK en inmiddels staat de teller op 22 interlands.

Moeder Billy Joel (92) overleden

De moeder van zanger Billy Joel is zondag overleden in New York. Dat heeft Joel laten weten op zijn website. Rosalind Nyman Joel is 92 jaar geworden. De 65-jarige zanger schreef het nummer Rosalinda's Eyes, dat op zijn plaat 52nd Street uit 1987 staat, voor zijn moeder.

Joel eerde in het liedje onder meer haar begrip. "Ik heb muziek in mijn handen, werk is moeilijk om te vinden. Maar dat krijgt me er niet onder, Rosalinda begrijpt me." De zanger richtte in de jaren tachtig ook een studiebeurs op in naam van Rosalind.

Rosalind ontmoette Howard, de vader van Joel, in 1942. Zeven jaar lieter beviel ze van de zanger. Ook adopteerden de twee Judy, de dochter van de overleden zus van Rosalind. Howard en Rosalind scheidden in 1957, waarna de twee kinderen werden opgevoed door Rosalind.

Verkoper nep-Oscars krijgt tonnen boete

De man die online replica's verkocht van Oscarbeeldjes moet 375.000 dollar schadevergoeding betalen aan de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Dat heeft een rechter in Texas dinsdag geoordeeld, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Academy diende in februari een aanklacht in nadat was ontdekt dat Jaime de la Rosa op eBay replica's van de befaamde gouden beeldjes aanbood. Toen hij door de Academy werd benaderd, bleek dat hij negen van die beeldjes had verkocht, elk voor een paar honderd dollar. Hoewel hij beloofde te stoppen met het verkopen van de nep-Oscars, ging hij gewoon door.

De schadevergoeding is veel meer dan de totale opbrengsten van de verkopen van de replica's. De Academy wilde namelijk een duidelijk signaal afgeven. Ook moet De la Rosa onder ede verklaren dat hij alle gemaakte Oscarbeeldjes inlevert en zijn fabrikant onthullen.

De schuldeiser heeft zich overigens nog ingehouden. Alleen al voor schending van auteursrecht had de Academy minstens 150.000 dollar kunnen eisen. Vanwege Rosa's 'beperkte middelen' werd echter ingestemd met de helft. Ook vond de Academy dat ze voor het schenden van merkrecht miljoenen dollars had kunnen eisen, maar ze besloot het op drie ton af te maken.

Het is sinds 1951 ook verboden om echte Oscars zonder toestemming aan derden te verkopen. In het Oscar-reglement staat dat een Oscar eerst te koop moet worden aangeboden aan de Academy.


Verkoper nep-Oscars krijgt tonnen boete (Foto: Novum)

'Kopstuk Boko Haram opgepakt'

De Nigeriaanse veiligheidsdiensten hebben een kopstuk van de islamitische terreurbeweging Boko Haram gearresteerd. Mohammed Zakari werd afgelopen weekeinde aangehouden in het noordoosten van het land, zei een politiewoordvoerder dinsdag.

Zakari was volgens de autoriteiten op de vlucht geslagen, nadat het leger een offensief tegen Boko Haram was begonnen in het gebied. Zakari zou betrokken zijn geweest bij talloze geweldsdaden, waaronder een aanslag in de deelstaat Bauchi die aan zeven mensen het leven kostte. De politie hoopt dat de aanhouding van Zakari zal leiden tot verdere arrestaties.

Verweij gaat bij Corendon opnieuw voor wereldtitel

Koen Verweij wil in zijn eerste seizoen bij Corendon opnieuw wereldkampioen allround worden. Dat zei de schaatser dinsdag bij de presentatie bij zijn nieuwe ploeg. "Mijn doel is om mijn wereldtitel te verdedigen, maar ik focus mij ook op de 1000 en 1500 meter. Van daaruit pak ik het allrounden aan. Zeker nu de ISU naar een kleine meerkamp gaat over een paar jaar."

De 23-jarige schaatser zat sinds TVM eind vorig seizoen stopte zonder ploeg. "Na het uiteenvallen van de TVM-ploeg heb ik de afgelopen maanden mijn eigen plan getrokken". Daarbij waren er verschillende opties. Na een paar gesprekken was ik er snel uit. De ploeg staat als een huis en is erg ambitieus." Corendon heeft onder anderen regerend Europees kampioen allround Jan Blokhuijsen onder contract.

Verweij wordt bij Corendon herenigd met zijn oude coach Jan van Veen, met wie hij in 2013 voor zijn vertrek naar TVM nog in de clinch lag. Een verzoeningsgesprek haalde vorige week de kou uit de lucht.

Van Veen is verheugd over de nieuwe samenwerking en ziet het als voordeel dat hij Verweij goed kent."Ik heb al eerder een paar seizoenen met Koen gewerkt. Dus ik weet wat hij kan en wat hij wil. In deze setting binnen onze ploeg kan hij verder doorgroeien. Hij zal zo snel mogelijk aansluiten bij de ploeg in onze voorbereiding op komende winter."

[Tour] Mollema: "Rustig blijven"

"Ik hoorde net van iemand dat alle renners die in 2013 voor me zijn geëindigd er al niet meer bij zijn. Goed, Joaquim Rodriguez doet nog mee, maar die is al helemaal weggevallen. Dus dan sta ik er best aardig voor", aldus Bauke Mollema op de rustdag in Besançon. De kopman van Belkin bezet momenteel de tiende plaats. 

Mollema geeft toe dat hij iets mindere benen heeft dan rond dezelfde tijd vorig jaar. "Maar we krijgen nog bijna twee weken koers. De Tour is ook een kwestie van rustig blijven, dat is wel de ervaring die ik van 2013 heb meegenomen. Er kan zoveel gebeuren, dat weet ik van mezelf, en dat geldt uiteraard voor mijn concurrenten. Ik heb in de Pyreneeën vorig jaar meer afgezien dan de eerste fase van deze Ronde van Frankrijk."

Ook hsfMollema enkele dagen last van darmproblemen. "In de kasseienrit was ik heel slecht, had ik last van mijn darmen. Die ellende is voorbij, ik voel me nu volkomen fit. Zo'n twintig seconden tijdwinst kan me al aan de zevende plaats helpen. Nou, als je dan Gallopin nog wegstreept, want die valt er nog wel tussenuit, gaat het de goede kant op. De Tour wordt anders, nu Froome en Contador zijn verdwenen. Jammer voor het publiek en de ronde dat ze er niet meer zijn, maar het niveau is nog steeds enorm hoog."

[4daagse] Geen zorgen over warme weer

De organisatie van de Nijmeegse vierdaagse maakt zich geen zorgen over het warme weer de komende dagen. Volgens een woordvoerder wordt het de eerste dagen prima wandelweer. Hoewel de kans groot is dat het aan het einde van de week tropisch warm wordt, neemt de organisatie niet op voorhand extra maatregelen.

"We houden het weer goed in de gaten en mocht het heet worden, kunnen we daar snel op inspelen", aldus de woordvoerder. De organisatie plaatst extra waterpunten langs de route als dat nodig is. Ook kan de start worden vervroegd of de finish worden verruimd.

In 2006 zorgden temperaturen van boven de 30 graden voor grote problemen onder de deelnemers. Vijf wandelaars moesten worden gereanimeerd, van wie er twee overleden. Het was de eerste editie in de geschiedenis van het wandelevenement die voortijdig werd beëindigd. Ook tijdens andere jaren was er geregeld sprake van extreme hitte, meestal opgevangen door extra waterpunten en verzorgingsposten.

Vanmorgen is de Vierdaagse als vanouds weer van start gegaan in Nijmegen, met 43.013 mensen die hun startbewijs op hebben gehaald. Een half uur na de start was de eerste wandelaar ook alweer uitgevallen.

Peter Jan Rens doet aangifte tegen oude huisbaas

Peter Jan Rens heeft aangifte gedaan tegen zijn voormalige huisbaas wegens smaad. Laatstgenoemde zou post die is afgeleverd op het oude adres van de presentator hebben geopend en doorgespeeld naar RTL. "Er is aangifte gedaan bij de politie. Die is er nu mee bezig", zegt Rens dinsdag tegen Novum Nieuws.

De huisbaas stelt de afgelopen tijd te zijn bedolven onder aanmaningen en belastingbrieven, bedoeld voor de presentator en zijn verloofde Virginia. "Van Neckermann tot T-Mobile. Iedereen heeft nog geld van ze te goed", vertelt hij aan RTL Boulevard. Op sommige brieven zou zelfs een valse naam staan.

"Er is keurig een adreswijziging doorgegeven", reageert Rens. "Het is post die nog gewoon wordt nagestuurd. Ik heb niets te verbergen." De presentator voegt toe wel het vermoeden te hebben slachtoffer van identiteitsfraude te zijn. Zo zouden er de laatste tijd een hoop pizza's zijn afgeleverd die hij niet heeft besteld.

Rens en zijn ex-huisbaas hebben het al lange tijd met elkaar aan de stok. Eerder dit jaar deed de beheerder van het vakantiehuisje in Vinkel, waar de presentator en zijn verloofde Virginia enige tijd mochten wonen, nog aangifte wegens diefstal. De presentator zou na vertrek hebben ingebroken en allerlei huisraad hebben gestolen.

Londense brandweermannen staken tijdens brand

Londense brandweerlieden hebben dinsdagochtend tijdens het blussen van een grote brand 2 uur gestaakt. Dat meldde de Britse krant The Guardian.

De 70 brandweerlieden waren rond middernacht (plaatselijke tijd) in tien wagens naar een brand op een Londens bedrijventerrein gestuurd. Daar was 400 ton recycleafval in de brand gevlogen. Om 6 uur’s ochtends stond er een staking gepland, die de blussende mannen respecteerden. De 70 stakers werden vervangen door vier blusteams van het beveiligingsbedrijf Securitas.

"Ze waren er zeker van dat er geen levens in gevaar waren en namen het besluit om te staken. Wij steunen hun besluit volledig", verklaarde een woordvoerder van de brandweervakbond. "Dit gebeurt er als je rommelt met de toekomst van mensen, hun zuurverdiende pensioenen."

Om iets voor half 10 dinsdagochtend was de brand onder controle. Bewoners van Oost-Londen werd geadviseerd om hun ramen en deuren gesloten te houden door ernstige rookvorming in het gebied.

Londense brandweermannen staken tijdens brand
Londense brandweermannen staken tijdens brand (Foto: ANP)

Cyprus heeft weer geld voor Songfestival

Cyprus wil volgend jaar weer meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Dat heeft CyBC, de nationale publieke omroep van Cyprus, bekendgemaakt. Dit jaar was Cyprus om financiële redenen niet van de partij. Om te bepalen wie de republiek volgend jaar vertegenwoordigt, organiseert CyBC een soort talentenjacht.

Een jury beoordeelt alle inzendingen, waarna twee halve finales, een herkansing en een finale volgen. Een vakjury en het publiek kiezen uiteindelijk wie naar het Eurovisie Songfestival wordt gestuurd. Wanneer de Cyprioten strijden om die eer, is nog niet bekend.

In 2013 nam Cyprus wel deel, maar Despina Olympiou slaagde er toen niet in met An Me Thimase een finaleplaats te veroveren. Geïnteresseerden kunnen zich, mits ze Cypriotische wortels hebben, tot 5 september melden.

De eindstrijd van het Eurovisie Songfestival vindt 16 mei plaats in Oostenrijk, dankzij de winst van Conchita Wurst. In de dagen daarvoor, op 12 en 14 mei, zijn twee halve finales. In welke stad het muziekfeest plaatsvindt, is nog niet bekend.

Honderden klusongelukken in het voorjaar

Het voorjaar maakt naar schatting driehonderd klusslachtoffers per maand. De doe-het-zelvers, meest mannen, raken vaak zwaargewond aan hun handen doordat ze niet goed weten om te gaan met cirkelzagen en ander (tuin)gereedschap. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dinsdag.

In het voorjaar wordt traditioneel meer geklust in huis en tuin. Door onhandig gebruik van apparatuur en pech ontstaan de meeste ongelukken. 95 procent van de slachtoffers is man. Bij een kwart van hen moest een of meerdere vingers worden geamputeerd. Daarnaast zijn er veel zenuw- en peesletsels.

"De ernst van een handletsel wordt helaas nog te vaak onderschat", zegt plastisch chirurg Kim Wehrens. Handletsel dat niet goed wordt behandeld, kan leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid. De NVPC onderzocht in negen grote ziekenhuizen de ernst en aard van de ongelukken. "We hadden het idee, dat er steeds meer klusletsels bij kwamen".

Over de gevaren van klussen zou betere voorlichting moeten komen. "Er is veel aandacht voor vuurwerkletsel, maar voor klussen wordt eigenlijk nooit gewaarschuwd terwijl daarbij meer ongelukken gebeuren", aldus Wehrens.

Gťrard Depardieu gaat biowodka stoken

Gérard Depardieu heeft plannen om biologische wodka te maken. Dat heeft de acteur gezegd bij een bezoek aan de Russische stad Saratov, schrijven diverse bronnen op basis van persbureau ITAR-Tass. De van oorsprong Franse Depardieu is sinds begin vorig jaar Russisch staatsburger.

"Dit wordt de eerste keer dat ik sterkedrank ga produceren, ik hoop dat het lukt", zei de 65-jarige Depardieu, die erom bekendstaat wel een glaasje te lusten. "Desalniettemin hoop ik dat mensen de voorkeur geven aan een glas wijn." De wodka moet worden gestookt van biologische grondstoffen en bronwater.

De acteur, die verschillende eetgelegenheden bezit, heeft nog meer plannen. Zo komt er een lijn met keukengerei dat hij zelf meeontwierp en opent hij een keten restaurants onder de naam Gerard.

DELA beboet voor 'misleidende' uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeraar DELA heeft klanten misleidende informatie gegeven over een coöperatiespaarplan. Uit de informatie was niet op te maken dat DELA eigenlijk een verzekering verkocht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de verzekeraar daarom een boete van een half miljoen euro opgelegd, liet de waakhond dinsdag weten. DELA is het niet eens met de boete en start een bodemprocedure.

Klanten stuitten via internet en via een spandoek op het Muntplein in Amsterdam op de informatie over de verzekering. Omdat consumenten 'op het verkeerde been werden gezet', kon ten onrechte de indruk ontstaan dat de inleg onder het depositogarantiestelsel viel, stelt de AFM.

In dat stelsel krijgen consumenten tot honderdduizend euro aan spaargeld terug als een bank op de fles zou gaan. Verzekeringen vallen niet onder het garantiestelsel, maar onder de opvangregeling voor verzekeraars. Die regeling noemde DELA wel, maar daarin werd de regeling te rooskleurig voorgesteld, vindt de waakhond.

DELA vindt het 'eerlijk en correct' is geweest in zijn communicatie naar klanten toe en vindt dat dergelijke informatie niet bij een reclame-uiting past. "Bij reclame gaat het om het uitleggen van de werking voor de consument en niet de juridische kwalificaties die erachter zitten", zegt een woordvoerder, die benadrukt dat consumenten in geen enkel geval zijn benadeeld.

JSF mag weer vliegen

De Amerikaanse luchtmacht en marine hebben beperkte toestemming gegeven om weer te gaan vliegen met de F-35 Joint Strike Fighter. Dat heeft het Pentagon dinsdag bekendgemaakt. De goedkeuring zou maandag zijn verleend.

Beperkingen blijven van kracht tot duidelijk is wat de oorzaak is van de motorbrand die op 23 juni bij een JSF ontstond. Het leger wil duidelijk krijgen of het probleem structureel is of dat de brand een incident was.

Na de brand werden alle toestellen, in totaal zo'n honderd stuks, aan de grond gehouden. Ook de Nederlandse teststraaljagers bleven aan de grond. Of de Nederlandse testtoestellen de lucht weer in mogen is niet duidelijk.

Vorig jaar werd de hele vloot ook al aan de grond gehouden toen bij een routinecontrole bleek dat bij een van de toestellen een turbineblad in de motor was gescheurd.

Haase kansloos tegen jonge Duitser in Hamburg

Robin Haase is al in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Hamburg uitgeschakeld. De 17-jarige Duitser Alexander Zverev was met 6-0 en 6-2 veel te sterk voor de 27-jarige Hagenaar. De nummer 285 van de wereld, die een wildcard had gekregen, had iets minder dan een uur nodig voor de overwinning.

Na de uitschakeling van Haase, 51e op de wereldranglijst, is er geen Nederlander meer actief in het enkelspel van het toernooi in Hamburg. Eerder op de dag werd Igor Sijsling uitgeschakeld door de Slowaak Martin Klizan.

MotŲrhead komt weer naar Nederland

Motörhead komt eind dit jaar weer naar Nederland. De metalrockers verzorgen op 20 november een concert in Zwolle, maakte organisator Mojo dinsdag bekend. Kaarten voor de show in de IJsselhallen zijn vanaf vrijdagochtend te verkrijgen.

Motörhead, dat in 1975 werd opgericht, is momenteel druk aan het toeren door Europa. De heavymetalband zou dat maanden geleden al doen, maar moest zijn Europese tournee meermaals uitstellen vanwege de gezondheid van frontman Lemmy Kilmister.

Wat hem mankeerde liet Motörhead in het midden. Kilmisters gezondheidsproblemen zouden het gevolg zijn van zijn voorliefde voor verdovende middelen. Vorig jaar kreeg de rocker een pacemaker om zijn onregelmatige hartslag te corrigeren.

Dat de snoeiharde metal van Motörhead niet geheel zonder risico is, ondervond een Duitse fan aan den lijve. De 50-jarige man liep hersenletsel op door het veelvuldig headbangen op muziek van onder meer Motörhead. Ook in Zwolle kan het publiek weer wild met het hoofd schudden, vooral op materiaal van het nieuwste album Aftershock. Die plaat, het 21e studioalbum van de band, verscheen in oktober.

Zwartspaarder levert negenhonderd miljoen euro op

Zwartspaarders die het afgelopen jaar tot inkeer zijn gekomen hebben de Nederlandse schatkist zo'n negenhonderd miljoen euro opgeleverd. De laatste maand leverden spijtoptanten zo'n vierhonderd miljoen euro op. Dat heeft het ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt.

Sinds de regeling in september in het leven werd geroepen meldden zich twaalfduizend spaarders met hun buitenlandse vermogen. Ze gaven zo'n zes miljard euro aan vermogen aan. Over de ontdoken belasting hofden ze geen boete te betalen. In de loop van volgend jaar moet duidelijk worden wat de exacte opbrengst is.

Aanvankelijk meldden zich zo'n twintig spaarders per dag. Toen de regeling eind juni ten einde liep was dat opgelopen naar tweehonderd spijtoptanten per dag, met een uitloop naar 1200 op de laatste dag, 30 juni. Bijna negentig procent van de spaarders was ouder dan 50 jaar.

De zwartspaarders kwamen volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën vooral tot inkeer omdat landen zoals Zwitserland en Luxemburg hun bankgeheim opheffen. Ook worden steeds vaker gegevens over spaarders uitgewisseld. Verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) spreekt over een mooi resultaat 'dankzij de inspanningen van de Belastingdienst'.

Spaarders die nu nog tot inkeer komen en zich bij de Belastingdienst melden moeten dertig procent extra belasting betalen. Vanaf 1 juli volgend jaar is dat zestig procent. Doen ze niets en komt de fiscus er zelf achter, dan kan de boete oplopen tot driehonderd procent van de verschuldigde belasting.

Game Journalism Simulator op Steam Greenlight

Geïnspireerd door Goat Simulator, Rock Simulator en een boek, heeft Jason Evangelho besloten een Game Journalism Simulator te maken. Evangelho is zelf gamejournalist en samen met een aantal collega’s wil hij een leuk spel maken waar mensen ook iets van kunnen leren.

Evangelho maakte een grapje op Facebook over een Game Journalism Simulator 2015 en na positieve reacties ging hij er serieus mee aan de slag. Het boek van Dan Amrich ‘Critical Path: How to Review Video Games for a Living’ gaf het laatste duwtje in de rug dat hij nodig had. Amrich zegt daarin dat gamejournalisten aan den lijve zouden moeten ervaren wat erbij komt kijken om een spel te maken.

Er is niets bekend over het spelconcept of –ontwerp. Het hebben van een typediploma is vooralsnog geen verplichting. Binnenkort verschijnt Game Journalism Simulator op Steam Greenlight.

Jason

GJS

[Tour] Cancellara stapt af en focust op WK

Fabian Cancellara zal woensdag niet meer aan de start verschijnen van de elfde etappe. De Zwitserse renner verlaat te race om zich te focussen en optimaal voorbereiden op andere doelen later dit seizoen. 

In deze Tour eindigde Cancellara in de kasseienrit naar Arenberg als vijfde, terwijl hij als topfavoriet startte. In de etappe naar Mulhouse werd hij tweede. In het eindklassement staat de Zwitser momenteel op de 34ste plaats, maar morgen in Besançon komt hij dus niet aan de start. Na Cavendish, Froome en Contador is Cancellara al de vierde grote naam die uit de Tour stapt. 

Trek heeft nu nog zes renners in koers. Cancellara zal zich nu focussen op zijn grote doel. Het wereldkampioenschap wielrennen in Spaanse Ponferrada. In de voorbereiding zal hij waarschijnlijk de Vuelta gaan rijden en hij denkt na om het werelduurrecord te verbeteren. 

Duitse wereldkampioenen groots onthaald in Berlijn

De Duitse voetballers zijn dinsdag door honderdduizenden fans in Berlijn gehuldigd voor het winnen van de wereldtitel. De Mannschaft werd na aankomst eerst in een open bus door de stad gereden, waarna op een podium voor de Brandenburger Tor de officiële huldiging volgde. De spelers namen uitgebreid de tijd om zich te laten toejuichen.

Volgens bondscoach Joachim Löw hebben de fans een groot aandeel gehad in de vierde wereldtitel. "Jullie hebben allemaal enorm meegeleefd. Zonder jullie stonden we hier niet hier", riep hij de menigte toe. "We zijn allemaal wereldkampioen."

Mario Götze mocht rekenen op het luidste applaus. "Ik sta hier met een onbeschrijflijk gevoel", zei de matchwinner in de finale tegen Argentinië. "Met deze geweldige ploeg hebben we de wereldtitel ook echt verdiend. We hebben geschiedenis geschreven."

ACM waarschuwt voor onverwacht duur reisbureau

Vakantiegangers die van plan zijn een reis bij het Spaanse eDreams te boeken, moeten rekening houden met onvoorziene extra kosten. De reisaanbieder lijkt op het eerste gezicht een van de goedkoopste te zijn, maar bij het boekingsproces worden nog allerlei kosten in rekening gebracht waarvan de hoogte vooraf niet wordt gemeld. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dinsdag.

De totale prijs van het ticket wordt pas aan het einde duidelijk. Consumenten zijn daardoor aanzienlijk duurder uit dan ze hadden verwacht. Volgens de ACM overtreedt het bedrijf de regels voor het transparant vermelden van reisprijzen. Bovendien verstoort de reisaanbieder de vakantiemarkt.

De Reclame Code Commissie tikte eDreams al eerder op de vingers omdat de advertenties in strijd met de regels zijn. Het bedrijf reageerde echter niet op deze uitspraak. Ook aan diverse verzoeken van de ACM is tot nu toe geen gehoor gegeven.

Nog steeds onenigheid over atoomprogramma Iran

Er zijn nog steeds 'zeer grote verschillen' tussen het Westen en Teheran over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry dinsdag gezegd. De deadline van zondag om tot een akkoord te komen komt ondertussen steeds dichterbij.

Volgens Kerry is na twee dagen van gesprekken tussen Iran en de Europese bondgenoten van de VS enige vooruitgang geboekt. Er is volgens de minister echter nog erg veel werk te verzetten.

Kerry zegt dinsdag terug te vliegen naar Washington, waar hij met president Barack Obama en het Congres spreekt over de staat van de onderhandelingen. Hij zegt te gaan praten over het mogelijke vooruitschuiven van de deadline van een atoomakkoord, waardoor het overleg met Iran voortgezet kan worden.

In januari sloot Iran een interim-akkoord met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk Duitsland, Rusland en China, waarbij Iran tijdelijk zijn nucleaire programma bevroor. In ruil hiervoor werden sancties ter waarde van ruim vijf miljard euro verlicht. De deadline van 20 juli is officieus en kan eventueel met maximaal zes maanden worden uitgesteld.

Miljoenenboete voor Duits worstkartel

Ruim twintig Duitse worstenmakers hebben dinsdag een miljoenenboete gekregen, omdat ze jarenlang verboden afspraken maakten over de prijs waarvoor ze hun waar verkochten. De vleesverwerkers moeten in totaal 338 miljoen euro betalen, zo maakte de Duitse kartelwaakhond bekend. Daarnaast werden 33 personen gestraft voor de kartelvorming.

Onder de bestraften bevinden zich onder meer Nestlé-dochter en knakworstenfabrikant Herta, Meica en Wiesenhof. De bedrijven zouden al in 2003 begonnen zijn met het kunstmatig opvoeren van de prijs van worstjes. Het kartel werd volgens de waakhond aan het licht gebracht door een anonieme tipgever.

Volgens de voorzitter van de toezichthouder, Andreas Mundt, lijkt de boete hoger dan hij is. Gezien 'het grote aantal betrokken partijen, de lange periode waarover afspraken gemaakt werden en miljarden aan omzet in de markt' valt de boete in verhouding juist mee, aldus Mundt.

Europees Parlement stemt in met Juncker

Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag ingestemd met de benoeming van Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de Europese Commissie. Hij kreeg met 422 stemmen een absolute meerderheid achter zich. Voor een absolute meerderheid moesten ten minste 376 van de 751 Europarlementariërs voor Juncker stemmen.

Voorafgaand aan de geheime stemming kregen alle partijen de mogelijkheid het woord te nemen. De christendemocraten en sociaaldemocraten schaarden zich achter de voormalige Luxemburgse premier, maar er was ook verzet, niet in de laatste plaats van de Britten die fel tegen zijn benoeming waren. De Britten zien hem als de belichaming van meer Europese integratie en een exponent van het oude Europa, dat niet van zins is macht terug te geven aan landen.

De eurosceptische Nigel Farage, die met zijn partij Ukip veel stemmen wist te trekken, zei niets te geloven van de belofte van Juncker dat hij niet streeft naar een 'Verenigde Staten van Europa'. Farage had ook veel kritiek op het feit dat maar op één kandidaat kon worden gestemd en sprak zelfs van 'Sovjetpraktijken'.

De leider van de ALDE-groep, Guy Verhofstadt, waarschuwde dat mensen die tegen de benoeming van Juncker stemmen partij kiezen voor de 'anti-Europeanen'. Juncker krijgt de steun van de liberalen als hij zijn visie van meer integratie waar kan maken, aldus Verhofstadt. Hij wees Juncker er wel op niet voor elke kwestie 'Berlijn te bellen'.

Syed Kamall, die namens de conservatieven het woord nam, hekelde de kandidatuur van Juncker en zei dat hij niet de juiste kandidaat is om hervormingen in Europa door te voeren. Manfred Weber, voorman van de Europese Volkspartij (EVP) waar ook Juncker toe hoort, was een totaal andere mening toegedaan en noemde hem juist de geschiktste kandidaat, omdat zijn kandidatuur breed gedragen wordt.

Juncker, die in november officieel José Manuel Barroso opvolgt, zelf zei in een toespraak dat het Europees Parlement op pragmatische wijze de problemen van Europese burgers moet oplossen en niet moet blijven hangen in een ideologisch debat. Hij wees er tegelijkertijd op dat het Europees Parlement zich niet met allerlei details moet bezighouden en moet voorkomen dat van alles een 'Europese kwestie' wordt gemaakt.

Hij drong er voorts op aan de aandacht vooral te richten op sociale kwesties en niet alleen op economische. "We moeten onszelf er aan blijven herinneren dat de economie er is om het volk te dienen en niet andersom", aldus Juncker. Vorige week zei Juncker nog dat het een grote uitdaging wordt om economische groei te stimuleren en de banenmachine aan te slingeren. Ook voorkomen dat Groot-Brittannië uit de eurozone stapt ziet hij als een uitdaging. "Ik wil dat Europa zich in de juiste richting beweegt", zei Juncker. "We moeten beleid voeren dat groei stimuleert, zonder dat de begrotingstekorten toenemen."

Marine Le Pen, partijleider van de extreemrechtse Franse partij Front National, kwam ook aan het woord. Ze noemde de visie van Juncker 'gevaarlijk utopisme'. Volgens Le Pen heeft de kiezer gesproken en die heeft zich volgens haar duidelijk afgekeerd van meer integratie. Ze besloot haar toespraak met de belofte de strijd met Juncker aan te binden en hem voortdurend te herinneren aan de boodschap die bij de verkiezingen is afgegeven. Juncker, die na de toespraken nogmaals kort het woord nam, bedankte Le Pen voor haar besluit hem niet te steunen. Hij zei geen steun te willen van iemand die anderen uitsluit.

Scherpe controle levert verzekeraars 356 miljoen op

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar 356 miljoen euro op zorgkosten bespaard door intensiever te controleren. De controles na afloop en fraudechecks leverden in 2012 nog 214 miljoen euro op. De stijging komt door betere methodes om onregelmatigheden op te sporen, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag.

Door betaalde declaraties achteraf vaker en beter te checken bespaarden de verzekeraars 329 miljoen euro. Onderzoek naar fraude leverde een besparing van 27,3 miljoen euro op doordat onjuistheden of regelrechte fraude aan het licht kwamen.

Behalve door betere methodes om al dan niet moedwillige fouten op te sporen betrokken verzekeraars ook klanten nauwer bij de controle en zetten ze meer mensen in om de controles uit te voeren. Daarbij gingen verzekeraars na of de zorg waarvoor zorgverleners geld kregen ook echt was geleverd en of die paste bij de zorgvraag.

Duitse hoofdsponsor voor wielerploeg Netapp-Endura

De Duitse wielerploeg Netapp-Endura heeft een nieuwe hoofdsponsor gepresenteerd. Het Duitse bedrijf Bora heeft zich voor vijf jaar verbonden aan het team. Dat werd op de eerste rustdag van de Tour de France bekendgemaakt. Netapp-Endura doet in Frankrijk mee dankzij een wildcard.

Het Amerikaanse Netapp en het Britse Endura hadden al eerder aangegeven te stoppen als sponsor. Bora is de eerste Duitse hoofdsponsor die toetreedt tot het professionele wielrennen sinds 2010. Het bedrijf is een fabrikant van kookplaten en afzuigsystemen voor in de keuken.

"Allereerst zijn we blij dat we zo vroeg en voor zo lang verzekerd zijn voor de toekomst", meldt ploegdirecteur Ralph Denk in een schriftelijke verklaring. "Met Bora willen we ons verder ontwikkelen als een van de beste procontinentale teams zodat we in 2017 in de vernieuwde World Tour kunnen komen."

De ploeg van Denk is sinds 2010 actief in het peloton. De Tsjech Leopold König is op dit moment de best geklasseerde renner in de Tour op de 21e plaats.

Blink-182 werkt aan nieuw album

Blink-182 is bezig met zijn zevende plaat. "De opnames beginnen vandaag en ja, er komt een nieuw album aan", schreef de Amerikaanse gitarist en zanger Tom DeLonge bij een oude foto van de mannen op Instagram. "Sorry voor het wachten." Wanneer de opvolger van Neighborhoods uit 2011 moet verschijnen is niet bekend.

Vorig jaar zei de 38-jarige DeLonge in een interview dat als de band eenmaal in de studio is, alles vanzelf in beweging komt. "Het is net een schilderij. Je moet beginnen met de eerste penseelstreek, je kleren uitdoen, zorgden dat anderen hun kleren uitdoen, een beetje ontlasting nemen, dat uitsmeren en ervoor gaan."

De driemansformatie Blink-182, bekend van hits als All the Small Things en Feeling This, ging in 2005 uit elkaar na een meningsverschil over de toekomst van de band. Drie jaar later besloten DeLonge, Travis Barker en Mark Hoppus toch weer bij elkaar te komen en te gaan toeren. In 2011 verscheen hun zesde album na ruim acht jaar.

Janmaat tekent tot 2020 bij Newcastle

Daryl Janmaat heeft zijn transfer naar Newcastle United afgerond. De Oranje-international verhuist voor 7,5 miljoen euro van Feyenoord naar de Premier League-club.

Janmaat (24) heeft een contract voor zes seizoenen ondertekend bij Newcastle United, waar hij teamgenoot wordt van Tim Krul, Vurnon Anita en Siem de Jong. De rechtsback werd dinsdag medisch gekeurd, waarna de deal met de Engelse club werd afgerond.

The Magpies gaan eind deze week op een oefentrip naar Nieuw-Zeeland. Krul en Janmaat zijn er dan nog niet bij. Beide internationals hebben een aantal vakantiedagen voor de boeg na het winnen van de bronzen medaille op het WK. Het is nog niet bekend wanneer het duo zich moet melden.

Janmaat speelde sinds juli 2012 voor Feyenoord en kwam 74 keer in actie voor de Rotterdammers. De vleugelverdediger kwam tot vijf doelpunten en elf assists in het shirt van Feyenoord, dat hem twee jaar geleden transfervrij overnam van sc Heerenveen. Janmaat speelde daarvoor voor ADO Den Haag.

Op het WK in Brazilië begon hij in de basis in het team van bondscoach Louis van Gaal. Na de eerste twee groepswedstrijden belandde Janmaat op de bank. In de halve finale tegen Argentinië en de troostfinale tegen Brazilië kwam de verdediger uit Leidschendam als invaller binnen de lijnen.


Janmaat op het WK in actie tijdens de wedstrijd tegen Chili (PRO SHOTS/Witters)

Walcott: "SŠnchez is van wereldklasse"

Theo Walcott kijkt uit naar de komst van Alexis Sánchez naar Arsenal. De Chileen verhuist voor 37 miljoen euro van Barcelona naar de nummer vier van de Premier League.

Arsenal-manager Arsene Wenger heeft met Sánchez zijn gewenste aanvallende versterking binnen. Walcott (25) ziet de Chileens international niet zozeer als een concurrent, maar vooral als een speler die The Gunners naar een hoger niveau kan brengen. "Sánchez is een speler van wereldklasse", zegt de Engelsman op de clubsite van Arsenal.

"Ik heb echt genoten van hem op het WK en tijdens zijn periode bij FC Barcelona. Hij is ook nog steeds heel jong en ik verwacht dat hij veel snelheid en kracht toevoegt aan ons team. Daar ontbrak het soms aan bij ons vorig seizoen. Als we samen op de flanken spelen zullen er veel teams zijn die liever niet tegen ons spelen."

"Er hangt een hele positieve sfeer rond de club. Sánchez is een geweldige aanwinst. Vorig seizoen kwam Mesut Özil en nu Sánchez. Wie wat er nog komt en waartoe we in staat zijn", aldus Walcott, die herstellende is van een knieblessure. De aanvaller miste daardoor het WK in Brazilië.

De vleugelspeler kijkt uit naar het nieuwe seizoen. "Ik kan nog veel leren van mijn teamgenoten en ik kijk ernaar uit om Sánchez samen te spelen", besluit Walcott, die in 2006 debuteerde in de hoofdmacht van Arsenal. De Londenaren wonnen vorig seizoen de FA Cup, de eerste prijs voor Arsenal sinds 2005.

HSV ontslaat sportief directeur Kreuzer

Hamburger SV heeft sportief directeur Oliver Kreuzer ontslagen. Het teleurstellend verlopen voorbije seizoen kost de 48-jarige Kreuzer de kop. De club van aanvoerder Rafael van der Vaart wendde in mei pas via de nacompetitie degradatie af.

"We hebben een aantal plannen voor de sportieve herstructurering van de club. Dit besluit is er daar een van", liet HSV-voorzitter Dietmar Beiersdorf maandag weten. Kreuzer was sinds juni 2013 werkzaam in Hamburg.

Tentamen Haagse Hogeschool moet over

Alle 57 studenten van de opleiding Bedrijfskunde MER aan de Haagse Hogeschool moeten een vrijdag gemaakt tentamen overdoen. Dat zegt een woordvoerder van de school. De studenten kunnen het tentamen Financiële Analyse, waarvan de vragen te koop bleken, donderdag opnieuw maken.

Omroep West had de opgaven van het tentamen vooraf in handen gekregen. De regionale omroep onthulde dat tentamenopgaven van de Haagse onderwijsinstelling op bestelling verkrijgbaar zijn.

De Haagse Hogeschool heeft maatregelen getroffen om verdere fraude te voorkomen. Wat deze maatregelen inhouden is niet bekend. Daarnaast is aangifte van gedaan van fraude of diefstal. Studenten die donderdag niet kunnen, bijvoorbeeld omdat ze met vakantie zijn, krijgen in september nog een kans het tentamen te halen.

Autoschade dreigt door hitsige reeŽn

Automobilisten moeten de komende weken rekening houden met bronstige reeën die plotseling de weg op stuiven. Staatsbosbeheer waarschuwt dinsdag niet alleen voor onnodig reeënleed, maar ook voor de financiële gevolgen van een aanrijding. De schade aan de auto gaat al snel richting de tweeduizend euro.

Reeën zijn in bronsttijd bijna nooit alleen. Hitsige bokken rennen achter de geiten aan, die op hun beurt vaak meerennende jongen in hun kielzog hebben. Weggebruikers die hebben geremd voor een overstekende ree moeten goed blijven uitkijken, is het devies.

Mensen die behoefte hebben aan een vrijwillige confrontatie met de reeën kunnen op pad met een boswachter. Staatsbosbeheer organiseert op tal van plekken reeënexcursies.

Woonwagencultuur op erfgoedlijst

De woonwagencultuur komt op de lijst van cultureel erfgoed. De cultuur kenmerkt zich volgens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vooral door de sterke familieband en de grote onderlinge solidariteit, zo maakte het dinsdag bekend.

De lijst van immaterieel cultureel erfgoed is een opsomming van tradities in Nederland. Het VIE inventariseert sinds 2012 welke tradities daarvoor in aanmerking komen. Eerder werd Koningsdag al erkend als cultureel erfgoed, net als enkele plaatselijke tradities of evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse.

De Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland tekent het certificaat dat bij de erkenning hoort halverwege volgende maand.

Groot drugslaboratorium opgerold in Hoogerheide

De politie heeft maandagavond in Hoogerheide een enorm drugslaboratorium opgerold. Het gaat om een van de grootste drugslaboratoria die in Nederland zijn gevonden, vertelt een woordvoerder. Bewoners van de Brabantse plaats waarschuwden de brandweer toen ze rook en stoom uit de loods zagen komen. Vier mannen uit Rotterdam, Den Hoorn, en Den Haag zijn aangehouden.

Toen de politie bij het pand aankwam vluchtten drie verdachten het dak op. Twee zijn met een hoogwerker van het dak gehaald. De derde sprong naar beneden. Hij brak daarbij zijn enkels en ligt in een ziekenhuis. De vierde verdachte is in een auto gevlucht naar België. De man is daar aangehouden en om zijn overlevering is gevraagd.

De politie vond in de loods tientallen grote vaten en containers met synthetische stoffen waarvan drugs kan worden gemaakt. "De productie was bijna op industriële schaal", zegt de woordvoerder.

De ontmanteling, waarmee dinsdag wordt begonnen, zal enige tijd duren.

Kishna: "Dit moet mijn seizoen worden"

Ricardo Kishna wil komend seizoen een basisplaats afdwingen bij Ajax. De 19-jarige linksbuiten debuteerde halverwege vorig seizoen bij de regerend landskampioen.

Kishna was in acht competitiewedstrijden één keer trefzeker en gaf twee assists. De Hagenaar kijkt terug op een geslaagde tweede seizoenshelft bij Ajax. "De mooiste herinnering is wel het eerste doelpunt dat ik in de ArenA maakte tegen AZ, in mijn officiële competitiedebuut", zei Kishna op de clubsite van Ajax.

"Dat ik dat debuut zo mocht afsluiten met een doelpunt is fantastisch natuurlijk. Vorig seizoen mocht ik een paar keer proeven, een kijkje nemen. Nu ben ik er vanaf het begin bij en wil ik mij het hele seizoen laten zien. Dat is een wereld van verschil met vorig jaar. Natuurlijk was ik vorig jaar trots dat ik erbij kwam."

"Nu zijn de verwachtingen anders. Dat mag ook. Mijn eigen verwachting is ook anders. Er mag ook meer van mij gevraagd worden vind ik. Dat hoort erbij. Ik wil een belangrijke speler worden, veel wedstrijden spelen, doelpunten maken en assists geven vanaf de linksbuitenpositie; dat is mijn eerste positie", aldus Kishna.

"Voor Viktor Fischer is het zonde dat hij zo lang geblesseerd is, maar nu is daar een plekje vrij gekomen en moet ik mij laten zien. Dit moet mijn seizoen worden. Toen ik vorig seizoen aansloot bij het eerste had ik het conditioneel lastig, het was een heel verschil met de jeugd. Dus daar kan ik een stap in maken."

"Ook de continuïteit kan beter", verklaart de jeugdinternational. "Niet een half uur goed spelen en zestig minuten niet, maar echt negentig minuten - of alle speeltijd die je krijgt - aanwezig zijn. Dat is lastig, maar de momenten die je krijgt moet je volledig benutten. Je bent weliswaar afhankelijk van de mogelijkheden die je krijgt; toch kan je ook in een wedstrijd helpen door ballen op de eisen. Daar moet ik nu mijn kracht uit halen."

Meulensteen: "Van Gaal heeft tijd nodig"

Louis van Gaal begint woensdag aan zijn nieuwe baan bij Manchester United. René Meulensteen verwacht niet direct wonderen van de nieuwe coach van The Red Devils.

Meulensteen was twaalf jaar de rechterhand van succescoach Sir Alex Ferguson. Na de aanstelling van David Moyes vorig jaar zomer vertrok de Brabander. Moyes werd na één seizoen aan de kant gezet. Ryan Giggs maakte het seizoen af als interim-manager. United eindigde op de zevende plaats in de Premier League.

De Engelse grootmacht speelt daardoor komend seizoen geen Europees voetbal. In Manchester zijn de verwachtingen hooggespannen rond Van Gaal. De oud-trainer van Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München leidde het Nederlands elftal naar een verrassende derde plaats op het WK in Brazilië.

United haalde al Luke Shaw en Ander Herrera naar Old Trafford en de verwachting is dat Van Gaal de selectie op meer posities gaat versterken. Meulensteen denkt dat zijn landgenoot tijd nodig heeft om een eenheid te smeden. "Het lijkt een beetje op een einde van een tijdperk", zegt Meulensteen tegen talkSPORT.

"Ryan Giggs is gestopt en spelers als Ferdinand, Vidic en Evra zijn vertrokken. Er is veel veranderd binnen het team. Niemand had de resultaten van vorig seizoen zien aankomen. Natuurlijk wil iedereen bij United vorig seizoen vergeten. Louis van Gaal is een sterke persoonlijkheid en heeft een duidelijke filosofie."

"Niet alleen de spelers moeten aan die filosofie van Van Gaal wennen. De mensen moeten zich realiseren dat zo'n proces tijd nodig heeft. Van Gaal moet een heel nieuw team opbouwen, want United bleek vorig seizoen een ploeg die te verslaan is. Ze moeten zich bewijzen in het nieuwe Premier League-seizoen."

Herstel Strootman verloopt naar wens

Kevin Strootman kan waarschijnlijk in oktober zijn rentree maken. De revalidatie van zijn zware knieblessure verloopt vooralsnog volgens plan van zijn werkgever AS Roma.

Strootman (24) viel in maart tijdens een competitiewedstrijd tegen Napoli geblesseerd uit. De Oranje-international liep een zware kruisbandblessure op en moest een streep zetten door het WK in Brazilië. Terwijl het Nederlands elftal de bronzen medaille won, werkte Strootman aan zijn herstel.

De middenvelder meldde zich deze week in een ziekenhuis in Arezzo. Daar werd Strootman onderzocht door specialist Giuliano Cerulli. Uit het onderzoek bleek dat er geen complicaties zijn en dat de 26-voudig international nog op schema ligt om over zo'n drie maanden terug te keren op het veld.

De hersteltijd voor de zware knieblessure van Strootman werd geschat op negen maanden. De oud-speler van Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV hield aan de wedstrijd tegen Napoli gescheurde kruisbanden, een kapotte meniscus en een beschadigde mediale binnenband over.

Strootman was bezig aan een uitstekend debuutseizoen in de Serie A. De Ridderkerker kwam in 29 wedstrijden tot zes goals en zeven assists. Roma werd derde in Italië en speelt komend seizoen in de Champions League. Strootman mist de eerste groepswedstrijden in het miljoenenbal.

Maher: "Had beter moeten nadenken"

Adam Maher kende geen gelukkig eerste seizoen bij PSV. Buiten het veld raakte de middenvelder in opspraak door een negatief bericht op Twitter over Ola Toivonen.

Maher (20) kwam vorig jaar zomer met hoge verwachtingen over van AZ. De 5-voudig international kon echter niet zijn draai vinden in Eindhoven en belandde gedurende het seizoen op de bank bij PSV. Maher was niet bepaald gelukkig en kwam in opspraak door een bericht op Twitter te retweeten.

Dat negatieve bericht ging over toenmalig teamgenoot Ola Toivonen. 'Waarom weer die Toivonen op 10? Die eikel tekent niet eens bij! Geef Adam Maher toch eens een kans op 10!', schreef een PSV-aanhanger. Maher retweette het bericht en moest zich vervolgens bij PSV verantwoorden.

"Heel eerlijk, ik had dat stuk over Ola niet eens gelezen", zei Maher, terugblikkend op het incident, tegen het Eindhovens Dagblad. "Iemand stuurde mij een bericht waarin stond dat ik als aanvallende middenvelder zou moeten spelen. Daar was ik het mee eens en in een opwelling heb ik het geretweet."

"Bleek later dat er een negatief woord over Ola instond. Het is mijn eigen schuld dat daar opschudding over was, ik had beter moeten kijken en nadenken", aldus de oud-speler van AZ. Toivonen verhuisde in januari van PSV naar Stade Rennes. Maher kwam in 37 optredens voor PSV tot 4 doelpunten.

Sextape zorgt voor e-mailproblemen

Filmmaatschappij Universal ondervindt hinder van de nieuwe film van Cameron Diaz en Jason Segel. De film heet Sex Tape en persberichten worden onderschept door spamboxen.

Universal: Vanwege de filmtitel worden persberichten niet bezorgd bij onze geadresseerden, omdat deze titel als ‘ongewenst’ wordt gemarkeerd. Daarom stuurt de filmmaatschappij de persberichten nu met een tiny-url-linkje. Uiteraard snappen wij dat dit waarschijnlijk ook onderdeel is van de marketing maar de headline zal genoeg lezers trekken (pun intended). Universal blij, want nu weet je dat Diaz een nieuwe film heeft waarin ze naar verluidt naakt te zien is en wij hebben weer een komkommernieuwsbericht met veel views. Trailer zien? Vanaf 7 augustus kom jij aan je trekken in de bios.

 

Van der Vlag tweede keeper bij FC Groningen

FC Groningen neemt keeper Peter van der Vlag over van FC Emmen. De 36-jarige doelman tekent een contract voor een seizoen met een optie voor nog een jaar, meldt FC Groningen. Van der Vlag wordt tweede keeper. De 21-jarige keeper Stefan van der Lei maakt de omgekeerde stap en wordt voor een jaar verhuurd aan Emmen.

"Wij wilden heel graag een ervaren tweede doelman achter onze nummer een Sergio Padt", zegt manager technische zaken Henk Veldmate op de clubsite. "Iemand die al het een en ander heeft meegemaakt en er direct staat op het moment dat er een beroep op hem wordt gedaan. In Van der Vlag denken wij de keeper te hebben gevonden."

Bij Emmen speelde Van der Vlag in twee seizoenen 69 competitiewedstrijden. Verder speelde de doelman bij Go Ahead Eagles, Veendam en SC Cambuur.

Netanyahu waarschuwt Hamas voor heviger offensief

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamas dinsdag gewaarschuwd dat de krijgsmacht harder zal optreden in Gaza als het Palestijnse terreurnetwerk de wapenstilstand afwijst. Egypte stelde eerder een staakt-het-vuren voor tussen de strijdende partijen, maar Hamas wees dit dinsdag van de hand.

"Als Hamas het Egyptische voorstel afwijst en de raketbeschietingen uit Gaza niet ophouden, wat het geval lijkt, zijn wij bereid onze operatie voort te zetten en uit te breiden", aldus Netanyahu.

Het bestand had dinsdagochtend moeten ingaan. Volgens het leger zijn sindsdien 24 raketten op Israël afgevuurd vanuit de Gazastrook. De militaire tak van Hamas liet weten dat het Egyptische plan 'de inkt niet waard was waar het mee geschreven is'. De terreurbeweging lijkt echter nog steeds open te staan voor onderhandelingen en hoopt mogelijk meer voordelen uit een nieuw vredesvoorstel binnen te halen.

Teeven: pedoseksueel overal weren onmogelijk

Het is 'praktisch gezien niet mogelijk' veroordeelde pedoseksuelen te weren uit alle woonomgevingen met veel kinderen. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in antwoord op vragen van de Groep Bontes/Van Klaveren over Sytze van der V. De veroordeelde pedoseksueel woont sinds enige tijd boven een kinderopvang in Amersfoort.

Teeven laat weten dat een veroordeelde zedendelinquent 'in eerste instantie zelf verantwoordelijk' is voor het vinden van een woning. "Wanneer hij zijn straf heeft uitgezeten, is hij weer vrij burger en heeft hij vrijheid van vestiging." De bewindsman wijst er verder op dat het Openbaar Ministerie of rechter 'vrijheidsbeperkende straffen en maatregelen' kan opleggen.

Vorige maand werd bekend dat Van der V. boven een kinderopvang woont, tot onvrede van de gemeente en een groep buurtbewoners. De Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren vroegen opheldering omdat zij het onbestaanbaar vinden dat een veroordeelde pedoseksueel een woning kan betrekken boven een kinderopvang.

De Groep Bontes/Van Klaveren wilde ook weten waarom de toewijzing van de woning bij voorbaat niet is geblokkeerd. Van der V. heeft zijn woning zelf geregeld en de burgemeester is daar pas na de verhuizing over geïnformeerd. In algemene zin geldt volgens Teeven dat wie aan de criteria van een woningcorporatie voldoet een huis toegewezen kan krijgen.

Met het oog op de 'maatschappelijke veiligheid' wil Teeven ervoor gaan zorgen dat 'dit type delinquenten, waar nodig, langer onder toezicht van de reclassering kan worden gehouden'. Het wetsvoorstel dat dit moet gaan regelen wordt in september in de Tweede Kamer besproken.

De bewindsman benadrukt overigens dat jaarlijks een paar honderd zedendelinquenten 'grotendeels probleem- en geruisloos 'terugkeren in de samenleving. "Voor slechts een beperkt aantal gevallen leidt de terugkeer tot problemen met huisvesting."

Sijsling weer onderuit in eerste ronde

Igor Sijsling heeft zich weer niet weten te plaatsten voor de tweede ronde van een ATP-toernooi. In Hamburg verloor hij in de eerste ronde van de Slowaak Martin Klizan. Het werd 6-4, 3-6 en 6-0. 

Het is de zevende nederlaag op een rij voor de Amsterdammer in de eerste ronde op het hoogste tennisniveau. In de eerste set wist Sijsling één break te bewerkstelligen, maar werd hij zelf tweemaal gebroken waardoor Klizan, die er met de openingsset vandoor ging. In het tweede bedrijf overleefde Slice twee breakkansen en wist hij in de slotfase de servicebeurt tegenstander af te snoepen waardoor een derde set de beslissing moest brengen.

De derde werd nooit spannend. De partij op het Duitse gravel duurde een uur en twintig minuten.

Dordrecht huurt aanvaller Ten Voorde

Rick ten Voorde keert terug in de Nederlandse competitie. Nieuwbakken Eredivisionist FC Dordrecht heeft de Nederlandse spits voor een jaar gehuurd van het Duitse SC Paderborn.

Ten Voorde vertrok vorig jaar van N.E.C. Nijmegen naar de tweede Bundesliga. Daarvoor was de aanvaller uitgeleend geweest aan RKC Waalwijk en NAC Breda. Bij Paderborn kwam hij afgelopen seizoen in dertien competitiewedstrijden in actie waarin hij tweemaal scoorde. Komend jaar speeld Paderborn in de Bundesliga, maar voor Ten Voorde was geen plek meer in de selectie, waardoor hij tijdelijk naar Nederland terugkeert.

Woningverkoop bereikt hoogste punt in zes jaar

De verkoop van woningen heeft in het tweede kwartaal het hoogste niveau bereikt in bijna zes jaar tijd. Het aantal verkopen steeg in een jaar met meer dan veertig procent, naar ongeveer 39.000. Die inschatting maakt makelaarsvereniging NVM dinsdag op basis van de verkoopcijfers van haar makelaars.

De NVM-makelaars zelf verkochten in totaal ruim 29.000 woningen, stelt de vereniging. De laatste keer dat een dergelijk aantal werd bereikt, was in het derde kwartaal van 2008, aan het begin van de economische crisis. Toen werden via de aangesloten makelaars 32.000 huizen verkocht.

Ook de gemiddelde verkoopprijs van een woning nam verder toe, naar 215.000 euro. Dat is een stijging van 3,5 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde prijs van een huis groeit daarmee voor het tweede kwartaal op rij, na de kleine plus van 1,2 procent tussen januari en maart.

Wel wijst de makelaarsvereniging erop dat de verkoopcijfers sterk verschillen per regio. "Lang niet iedereen in Nederland herkent zich in deze cijfers", aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. "De regionale verschillen zijn groot en sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn op jaarbasis zelfs nog in prijs gedaald."

Zo stegen de huizenprijzen in Amsterdam in een jaar tijd met meer dan tien procent, terwijl de verkochte huizen in het Gooi liefst 12,6 procent in prijs stegen. In Noordoost-Groningen kreeg de gemiddelde verkoper daarentegen zo'n tien procent minder voor zijn woning dan in het tweede kwartier van 2013.

Bovendien liggen de prijzen van woningen - ondanks de stijging landelijk - nog altijd een kleine vijftien procent lager dan aan het begin van de crisis. Vooral duurdere woningen, zoals vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen, hebben sinds de zomer van 2008 veel aan waarde ingeboet.

Om hun woning alsnog te verkopen hebben eigenaren hun woning ook vorig kwartaal weer in de uitverkoop gedaan. De gemiddelde vraagprijs voor een huis daalde het afgelopen jaar met 1,9 procent op jaarbasis. De vraagprijzen dalen daarmee al zo'n vijf jaar op rij.

Mede door het verlagen van de vraagprijs - maar toch ook vooral door het groeiende consumentenvertrouwen en de lage rente - krimpt het aantal huizen dat te koop staat overigens wel. Tijdens het tweede kwartaal stonden door heel Nederland zo'n 210.000 huizen te koop. Dat is bijna acht procent minder dan vorig jaar.

Het 'stuwmeer van onverkochte woningen' krimpt daarmee flink. Toch heeft een deel van de verkopers erg veel moeite om zijn huis te slijten. Bijna een vijfde van het aanbod - ongeveer 45.000 woningen - valt volgens de NVM onder het kopje 'moeilijk verkoopbaar'.

"In de cijfers zien we dat vooral woningen die pas op de markt komen goed verkocht worden", aldus Hukker. "Daartegenover staat een groot reservoir aan woningen die al een tijd op de markt staan." Dat die woningen niet worden verkocht, komt volgens de NVM-voorman vooral doordat de vraagprijs te hoog is.

Tweehonderd kilo cocaÔne in container Amersfoort

De politie in Amersfoort heeft maandag ruim tweehonderd kilo cocaïne onderschept. De harddrugs zaten verstopt in een transportcontainer.

Een bedrijf dat met de container aan het werk was, ontdekte een deel van de lading en waarschuwde de politie. Agenten troffen vervolgens ook de rest van de coke aan. De verdovende middelen lagen in een aantal tassen. De bestemming van de drugs is nog niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

[Tour] Astana leider in geldklassement

Na een week Tour de France is Astana de leider in het geldklassement. De Kazachse formatie won met kopman Vincenzo Nibali al twee etappes en had meermalen de gele trui in bezit. Dit leverde tot nu toe al 36.740 euro op.

Goede tweede op de lijst is Omega Pharma-Quick-Step dat dankzij twee ritzeges en diverse truien 35.940 euro bijeen fietste. Verrassend derde is AG2R met 35.040 euro. Giant-Shimano, de ploeg van drievoudig ritwinnaar Marcel Kittel, is vierde met 28.380 euro en doet het hiermee beter dan Cannondale van groenetruidrager Peter Sagan (26.670 euro).

De Belkin-ploeg haalde in tien etappes 14.520 euro binnen, mede dankzij de ritzege van Lars Boom. De ploeg die het minste bijeen heeft gefietst is Lampre-Merida dat tot nu toe slechts 3.080 euro mag bijschrijven. Garmin-Sharp doet het met 3.900 euro slechts een fractie beter.

'Politie laat zaken liggen vanwege liquidaties'

Bij de politie in Amsterdam dreigt een tekort aan rechercheurs vanwege het hoge aantal liquidaties. Dat zei voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp dinsdagochtend op BNR. Volgens Van de Kamp eisen de afrekeningen te veel werk op en blijven daardoor andere zaken liggen.

De politie moet nu keuzes maken waardoor minder zware misdrijven zoals inbraken en mishandelingen, later worden opgepakt, aldus Van de Kamp. Die zaken verdienen volgens hem ook opsporing maar duren onnodig langer.

Om alle zaken op te lossen worden er al collega's uit omliggende eenheden gehaald, maar dat is volgens Van de Kamp geen oplossing. "Niets doen is ook geen optie. Dan ontkom je er niet aan om extra mensen aan te stellen en dat kost geld."

Rondom Amsterdam vonden dit jaar al zes liquidaties in het criminele circuit plaats. Bij tenminste twee zaken werden teams van buiten de regio ingezet.

The Fault in Our Stars

Tissues, tissues en tissues zag ik om me heen toen ik de zaal betrad om The Fault in Our Stars voor deze review te gaan bekijken. Dozen, plastic zakjes of hele rollen, bedenk het maar. Ik twijfelde even of ik wel in een juiste bioscoop zat, maar gezien het in grote getale aanwezige vrouwelijk volk maakte ik me daar niet erg lang zorgen over. 

Het is goed dat deze film er is. Het snijdt een moeilijk onderwerp bij een jong publiek aan. De film leunt iets teveel op het sentiment, maar komt er wel mee weg.

Onbetaalde factuur miljardendomper voor bedrijven

Bedrijven moeten jaarlijks gezamenlijk zo'n tien miljard euro afschrijven aan rekeningen die niet worden betaald. Door het nog altijd hoge aantal faillissementen is het risico op afnemers die geen geld betalen relatief hoog, stelt het economisch bureau bij ING.

Het Nederlandse bedrijfsleven draait in een jaar tijd 1,55 biljoen euro omzet. Het grootste deel daarvan betreft leveringen tussen bedrijven in binnen- en buitenland. Een deel daarvan wordt gedaan voordat de afnemer heeft betaald.

Niet-betaalde rekeningen in de binnenlandse handel kosten bedrijven zes miljard euro op een totale omzet van 630 miljard euro. Zo'n 44 procent van de leveringen gebeurt binnen Nederland op krediet. Voor de export schat ING de schade op vier miljard, op een omzet van 520 miljard euro.

Eerste zwarte vrouw met olympisch goud overleden

De eerste zwarte vrouw die olympisch goud won, Alice Coachman Davis, is maandag op 90-jarige leeftijd overleden in de Amerikaanse staat Georgia. Op de spelen van 1948 in Londen won de Amerikaanse atlete goud op het hoogspringen. Davis prijkt sinds 2004 in de Amerikaanse olympische Hall of Fame

Davis was in 1948 de enige Amerikaanse vrouw die een gouden medaille in de wacht sleepte. Volgens olympisch historicus David Wallechinsky werd ze geëerd met een 280 kilometer lange rit door de staat Georgia. Bij de officiële ceremonie in Albany werden zwarte en blanke mensen gescheiden gehouden.

In een interview in 2004 zei Davis dat ze meer olympische medailles had kunnen winnen als de Tweede Wereldoorlog er niet was geweest. "Ik weet dat ik had gewonnen in 1944. Ik piekte toen." Naast olympisch goud won Davis ook 25 keer nationale atletiektitels, waarvan tien opeenvolgende overwinningen in het hoogspringen tussen 1939 en 1948.

[Tour] Mollema had darmklachten

Belkin-renner Bauke Mollema weet waarom hij in de eerste week van de Tour de France regelmatig niet met de besten meekon. De kopman van de Nederlandse formatie kampte met darmklachten, waardoor hij na een week fietsen slechts tiende staat in het klassement, op 4,08 minuten van leider Vincenzo Nibali.

Ook gisteren kon Mollema op La Planche des Belles Filles nog niet met de besten mee, maar hij hield net als enkele dagen eerder de schade wel beperkt. Mollema: "Ik had gehoopt dat het wat beter zou gaan eigenlijk. Ik verlies tijd op verschillende klassementsrenners, maar de top vijf is gelukkig wel nog binnen de minuut." Ook de derde plaats van Alejandro Valverde op 1,21 minuten is nog binnen bereik. "Dat valt inderdaad nog mee."

Tijdens de vijfde etappe had Mollema een slagje willen slaan, maar door de darmklachten verloor hij veel tijd op enkele favorieten. "Tijdens die kasseienrit was ik op mijn slechtst, maar ook de dag daarvoor en daarna heb ik last gehad. Ik heb echt enorm afgezien in de rit naar Arenberg om de schade te beperken. Op dat moment baal je wel, omdat je weet dat je hoe dan ook tijd gaat verliezen in het algemeen klassement. En dat is helaas gebeurd."

Hamas wijst wapenstilstand met IsraŽl af

Hamas heeft het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand afgekeurd. Dat heeft een hoge functionaris binnen de organisatie dinsdag gezegd. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei kort daarvoor dat Israël wel met het staakt-het-vuren akkoord gaat.

Egypte hoopte met het voorstel een einde te maken aan het al dagen durend geweld dat aan zeker 192 mensen het leven heeft gekost. Volgens het plan moesten de wapens binnen twaalf uur na de 'onvoorwaardelijke acceptatie' van beide kanten worden neergelegd. Vervolgens zouden binnen twee dagen de grenzen van Gaza heropend worden en in Caïro gesprekken worden gehouden.

"Dit voorstel is onacceptabel", zei Sami Abu Zuhri vlak na de bekendmaking van de Israëlische premier. De militaire tak van Hamas schreef op zijn website dat het voorstel 'de inkt niet waard is waarmee het geschreven is'.

Hamas wantrouwt de beloftes van Egypte en Israël om de grensblokkades op te heffen. Dergelijke beloften werden ook gedaan in 2012, maar werden al snel weer gebroken toen het geweld oplaaide. "Het is niet logisch om mensen die lijden onder agressie te vragen de wapens neer te leggen om vervolgens afspraken te maken waar Israël zich in het verleden niet aan heeft gehouden", aldus een anonieme functionaris van Hamas.

Israël begon een week geleden met een offensief, naar eigen zeggen als reactie op raketbeschietingen vanuit Gaza en heeft gewaarschuwd dat het offensief wordt uitgebreid als de wapenstilstand wordt afgewezen. "Zoals u weet heeft het kabinet het Egyptische voorstel geaccepteerd. Als Hamas dit verwerpt, dan zet Israël de operaties voort en worden deze uitgebreid. Hamas zal er achter komen dat het alleen staat, zelfs in de Arabische wereld, waar het voorstel wordt gesteund", aldus een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris.

Dat Hamas niet bereid is de wapens neer te leggen bleek wel uit een raketaanval die plaatshad kort nadat het voorstel was afgewezen. Drie raketten werden vanuit Gaza afgevuurd. Ze kwamen terecht in een veld bij de Israëlische stad Ashkelon, maar richtten geen schade aan.

BioWare vraagt input Mass Effect 4

Ontwikkelaar BioWare vraagt voor het vierde deel in de Mass Effect-serie om input van het publiek. In een post op Twitter doet BioWare-producent Michael Gamble een oproep aan gamers om een vragenlijst in te vullen op surveymonkey.

In de vragenlijst wordt onder andere gevraagd hoe bekend je bent met de franchise en welke elementen je het meest naar uitkijkt, zoals de verhaallijn, het verkennen van de wereld of het gevechtssysteem. Verder wordt gevraagd welke RPG-activiteiten je het belangrijkst vindt, bijvoorbeeld het levelen of het effect van morele keuzes. Je kan de vragenlijst invullen via het linkje in onderstaande tweet.

BioWare legt momenteel de laatste hand aan Dragon Age: Inquisition welke in oktober moet uitkomen, daarna zullen ze zich volledig storten op Mass Effect 4. Aan het einde van deze maand worden waarschijnlijk meer details bekend tijdens de Comic-Con in San Diego, alwaar een speciaal Mass Effect-panel een uur lang zal praten over het opkomende deel.

McLaren bedacht staande herstarts

Vanaf volgend volgend jaar zijn er staande herstarts in de Formule 1. De suggestie kwam bij een van de renstallen vandaan en FIA-directeur Charlie Whiting heeft nu aan de website van de Grand Prix van Rusland laten weten dat dit McLaren was.

Whiting: "Ik sprak met een medewerker van McLaren en samen kwamen we tot deze oplossing om de show te verbeteren. Als je een race kijkt, wat is dan het meest opwindende moment? De start. Waarom doen we dat dan niet vaker? Het argument dat het niet veilig is, is natuurlijk onzin. Als een staande start gevaarlijk is, waarom doen we het dan aan het begin van een race? Ik zie geen enkel nadelig effect van deze maatregel. Het is toch al goedgekeurd. Nu is het een kwestie van met elkaar zorgen dat het ook echt werkt."

'IKEA doet aan sociale dumping bij transport'

IKEA omzeilt Nederlandse transportwetgeving door goedkope chauffeurs uit Slowakije in te zetten. Dat vindt FNV Bondgenoten, dat een klacht tegen het Zweedse meubelbedrijf heeft ingediend bij de inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wegens sociale dumping. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

IKEA maakt gebruik van een Belgisch transportbedrijf dat via een Slowaaks uitzendbureau goedkope chauffeurs inhuurt. Door die goedkope concurrentie lopen Nederlandse transporteurs veel geld mis, zeggen zowel transportwerkgevers als bonden eensgezind. Slowaakse truckers kosten minder omdat de lonen in Slowakije veel lager liggen dan in Nederland.

Volgens de letter van de wet overtreedt IKEA geen regels. Toch blijkt in praktijk dat er regels niet worden nageleefd, bijvoorbeeld omdat chauffeurs vaak langer dan toegestaan in hun truck rijden en overnachten. Ook krijgen ze minder dan het minimumloon. In Nederland rijden er volgens FNV duizenden chauffeurs in die omstandigheden rond.

IKEA zegt zelf ook een onderzoek te hebben gedaan. Het bedrijf kon echter 'geen onregelmatigheden' vinden, aldus een woordvoerder tegen de krant. De keten heeft wel een gedragscode voor het transport.

'VS en China moeten samenwerken tegen N-Korea'

De Verenigde Staten en China moeten hun communicatie verbeteren en afstemmen om zo de nucleaire dreiging van Noord-Korea het hoofd te kunnen bieden. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd in een telefoongesprek met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. De VS willen dat China zich harder op gaat stellen ten aanzien van het Noord-Koreaanse atoomprogramma.

De twee leiders spraken ook over de samenwerking ten aanzien van het Iraanse atoomprogramma. Obama zei in het gesprek dat Teheran stappen moet zetten om te bewijzen dat het Iraanse atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden kent.

Volgens het Witte Huis ontmoeten Obama en Xi elkaar in november op een regionale economische top in Beijing.

Steden beledigd door Sacha Baron Cohen

De Engelse plaatsen Grimsby en Tilbury voelen zich te kijk gezet door Sacha Baron Cohen. De Britse filmmaker, bekend van Borat, Bruno en Ali G., is er bezig met opnames voor zijn nieuwe film Grimsby, over een geheim agent die onderduikt bij zijn broer, een fervent voetbalsupporter.

De komedie steekt echter lustig de draak met voetbalvandalen en alcoholisten in de jaren tachtig. Enkele buurten in beide plaatsen werden omgetoverd tot vervallen sloppenwijken en figuranten deden zich voor als absolute aso's. Zo zijn overal vuilniszakken en halfnaakte prostituees te zien, wordt kinderen bier aangeboden, liggen mensen hun roes uit te slapen op openbare bankjes en plast een man 's ochtends uit zijn raam.

Een gemeenteraadslid van Grimsby denkt dat deze film zijn stad in een kwaad daglicht zet. "Ik ben ook bang dat de lokale economie er geen enkele baat bij heeft dat de film de naam van onze stad draagt", zegt hij tegen de Britse krant Daily Mail. Ook ontkent hij de problemen die de stad volgens de film zou hebben.

"Wij hebben geen enorm probleem met hooligans en onze stewards doen goed werk", zegt hij. "We behoren niet tot dezelfde categorie als enkele clubs hier uit de buurt."

Het is niets nieuws dat Britse steden te lijden hebben onder de aandacht van Cohen. Zo veranderde de stad Staines de naam naar Staines-upon-Thames, in een poging zich te distantiëren van Cohens personage Ali G., dat steeds trots verkondigde in Staines te wonen.

Toch hebben ook in Grimsby mensen zich in laten schakelen als figuranten voor de film, onder wie leden van de plaatselijke middenstand, schrijft de Grimsby Telegraph. En ook niet iedereen in Tilbury is even verontwaardigd. "Ik kwam na twee weken terug in mijn wijk en kon mijn ogen niet geloven", zegt een 19-jarige bewoonster van Tilbury tegen de plaatselijke krant, de Thurrock Gazette. "Alles was omgebouwd en alle straatbordjes droegen namen uit Grimsby. Ik dacht dat ik dronken was."

Een andere vrouw uit Tilbury verbaast zich over de summiere aandacht die de opnames van haar buurtbewoners krijgen. "Ik had vooral verwacht dat er meer kinderen zouden zijn. Het is immers wel iets dat je je jaren later nog herinnert."

Naast Cohen kent de film ook enkele andere grote namen, zoals Penélope Cruz, Rebel Wilson, Mark Strong, Gabourey Sidibe en Ian McShane. Grimsby verschijnt volgend jaar juli in de Nederlandse bioscopen.

Skywind zoekt vrijwilligers

The Elder Scrolls Renewal Project is bezig om Skywind te maken, een remake van Morrowind met behulp van de Skyrim Engine. Zij zijn op zoek naar vrijwilligers, zodat Skywind dit jaar nog kan worden uitgebracht. Ook mensen zonder programmeerskills worden gezocht.

Er is behoefte aan modders, stemacteurs en quest-scripters. Vooral kritische mensen zijn welkom, onder andere om geluidsfragmenten te beoordelen op kwaliteit en het project als geheel.

 

 

Naast Skywind werkt The Elder Scrolls Renewal Project ook aan Skyblivion Reborn, een remake van Oblivion. Hier is alleen nog plek voor programmeurs.

NS tevreden over overgang naar chipkaart

De overgang van het papieren treinkaartje naar de eenmalige ov-chipkaart is goed verlopen. Dat zegt een woordvoerder van de NS in reactie op berichtgeving van Metro. FNV Spoor uit dinsdag kritiek in de forenzenkrant op het nieuwe systeem.

De bond stelt dat de druk aan het loket oploopt en dat lange rijen aan de balie ontstaan vanwege de trage treinkaartjesprinter. De NS zeg verrast te zijn door de kritiek. "Ook omdat geen FNV-bestuurder in staat was toelichting te geven op de exacte zorgpunten. Wij gaan dan ook graag met ze in overleg", aldus de woordvoerder.

Volgens de NS hebben balie- en andere medewerkers er juist voor gezorgd dat de invoering van het nieuwe systeem voorspoedig verliep. Op drukke stations waren er wel rijen maar in andere delen van het land was het relatief gezien rustig.

"In het nieuwe baliesysteem is veel tijd in gestoken, maar wij horen nog graag waar de zorgen van FNV nou precies zitten en waar er mogelijk kinderziektes zijn geweest, zodat we naar nog eens goed naar kunnen kijken", aldus de NS.

Sinds woensdag kan niet meer met een papieren kaartje worden gereisd. De NS zette honderden extra mensen in om de operatie in goede banen te leiden. Bij de Consumentenbond en het OV Loket kwamen wel honderden klachten binnen, maar die gaan nauwelijks over de overgang naar de chipkaart. Treinreizigers waren vooral boos over de financiële kwesties, zoals de toeslag van een euro op een wegwerpkaartje.

'Glastuinbouw heeft het zwaar door goede oogst'

De problemen in de glastuinbouw zijn in twintig jaar niet zo groot geweest. Mogelijk moet tien procent van de telers voor het einde van het jaar de deuren sluiten omdat de prijzen door het grote aanbod laag zijn. Dat zegt brancheorganisatie LTO dinsdag in De Telegraaf.

Doordat de winter relatief mild was, waren de oogsten uitzonderlijk goed in de sector, maar dat lijkt juist een negatief effect te hebben. Dit betekent namelijk dat het aanbod van tuinbouwproducten groter is en de prijzen daarom lager. Het overschot kan 'het laatste duwtje zijn' voor bedrijven die er al niet al te rooskleurig voor stonden, denkt de LTO.

Het grote aanbod zorgt er in een markt met grote oogsten voor dat individuele tuinders makkelijk tegen elkaar uitgespeeld worden door zowel binnenlandse als buitenlandse supermarktketens, stelt de belangenvereniging. "Het is voor de retail erg eenvoudig om meerdere offertes op te vragen."

Banken kochten dit jaar negen glastuinbouwbedrijven op om ze vervolgens af te breken. Specialisten bij Rabobank zien 'onvoldoende perspectief voor verschillende ondernemers', zeggen zij tegen de krant.

Doden na ongeluk in metro van Moskou

Bij een ongeluk met een metro zijn dinsdag in Moskou twee mensen om het leven gekomen. Dat hebben de hulpdiensten gemeld. Meerdere wagons ontspoorden. Zeker vijftig mensen zijn gewond geraakt.

Het ongeluk gebeurde tijdens het spitsuur. Door een stroomstoring ging een alarm af. De trein werd abrupt tot stilstand gebracht, waardoor de wagons uit de rails liepen. Zo'n tweehonderd passagiers zijn geëvacueerd. Sommige slachtoffers waren dermate ernstig gewond dat ze door de lucht naar het ziekenhuis gebracht moesten worden.

Hoewel in de metro van Moskou geregeld ongelukken gebeuren vallen er zelden doden.

Jenny McCarthy blijkt vibratorverslinder

Jenny McCarthy heeft na haar breuk met Jim Carrey veel tijd en aandacht aan zichzelf besteed. De 41-jarige presentatrice en voormalig naaktmodel zegt vierhonderd vibrators te hebben gebruikt voordat ze haar nieuwe vlam Donnie Wahlberg ontmoette.

"Ik was op zoek naar de ware, dus ik heb een jaar lang geen date en geen seks gehad. Ik deed niets, behalve alleen zijn", zei ze maandag in de radioshow van dj Howard Stern, weet entertainmentzender E!. "Ik heb waarschijnlijk vierhonderd vibrators versleten."

McCarthy maakte vier jaar geleden bekend dat na vijf jaar een einde was gekomen aan de relatie tussen haar en Carrey. Over enkele maanden trouwt ze met Wahlberg, lid van New Kids on the Block en broer van acteur Mark Wahlberg.

Lange file op A6 door geschaarde caravan

Op de A6 tussen Lelystad en Muiden heeft het verkeer dinsdagochtend muurvast gestaan door een geschaarde caravan. Vanwege het ongeluk was maar een rijstrook open. Dat leverde op het hoogtepunt een file op van ruim acht kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Het ongeluk gebeurde rond 07.00 uur door nog onbekende oorzaak voor knooppunt Muiderberg. Rijkswaterstaat verwachtte dat de opruimwerkzaamheden ruim een uur duurden, maar vanwege problemen met een gasfles liep dat nog ruim drie kwartier uit. Even voor 09.00 uur werd de weg vrijgegeven.

Van Geel wil Clasie wel behouden

Na Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij vindt Martin van Geel het wel genoeg. Feyenoord hoopt Jordy Clasie te kunnen behouden. De drie genoemde verdedigers staan allen op de rand van een transfer na het succesvolle WK.

Feyenoords technisch directeur Martin van Geel hoopt dat deze internationals de enigen zijn die vertrekken, want eerder verliet ook Graziano Pellè de club al. "Wij denken dat het met Jordy zo’n vaart niet loopt. Bij hem ligt er minder druk op om te gaan. Hij is dik tevreden bij Feyenoord en wij willen hem absoluut niet kwijt", aluds Van Geel tegen De Telegraaf.

Onder de nieuwe trainer Fred Rutten kan Feyenoord dus gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Khalid Boulahrouz werd maandag al gecontracteerd. "We willen heel ver gaan om de rest van het team te behouden. We willen niet alleen een goed gevulde portemonnee hebben, waardoor we in no time financieel gezond zijn geworden, maar ook sportief presteren in de top van Nederland."

De club wil in elk geval nog een spits aan de selectie toe te voegen. "Dat willen we doen door de juiste toevoegingen te doen, maar ook weer door talenten in te passen. We houden vast aan ons beleid, wat ook blijkt uit de kansen die jongens als Joey Sleegers, Rick Karsdorp en Lucas Woudenberg in de voorbereiding weer krijgen."

Groots onthaal 'Mannschaft' in Berlijn

De Duitse nationale voetbalploeg wordt dinsdagochtend groots onthaald in Berlijn. De kersverse wereldkampioen wordt direct in de Duitse hoofdstad gehuldigd. De reis van Joachim Löw en zijn manschappen duurde wel een stuk langer dan verwacht. Bij het laden van de bagage raakte het vliegtuig namelijk beschadigd.

Aanvankelijk zou het toestel rond 09:00 aankomen op de Berlijnse vluchthaven Tegel, maar dit zal nu iets later worden.De selectie stapt vanuit het vliegtuig direct op een touringbus en wordt daarmee door de stad gereden. De verwachting is dat dit onder toeziend oog van miljoenen mensen zal gebeuren. Bij de Brandenburger Tor is een groot podium gebouwd waar de selectie wordt gehuldigd.

Burgemeester Klaus Wowereit zal Die Mannschaft aldaar ontvangen en in het zonnetje zetten. Omdat er grote drukte verwacht wordt, zijn er op diverse plaatsen in de stad grote schermen neergezet, waarop de huldiging live te volgen is.

Duitsland werd zondag voor de vierde maal in de historie wereldkampioen. De laatste keer dateerde alweer van 24 jaar geleden, toen de Oosterburen in Italië zegevierden. Ook toen was Argentinië de tegenstander in de finale en werden de Zuid-Amerikanen met 1-0 verslagen.

Verweij voor twee jaar naar team Corendon

Schaatser Koen Verweij heeft een nieuwe schaatsploeg gevonden. Hij sluit zich aan bij Team Corendon. De 23-jarige schaatser was na het afgelopen schaatsseizoen nog ploegloos nadat sponsor TVM ermee stopte. Na maanden zoeken heeft hij nu ook onderdak. 

Verwij tekent een contract voor twee jaar met de optie voor nog twee seizoenen. Bij Corendon wordt de wereldkampioen allround herenigd met trainer Jan van Veen. In maart 2013 gingen Van Veen en Verweij in een ruzieachtige sfeer uit elkaar nadat Team Van Veen fuseerde met Corendon. Deze fusie volgde nadat een lange zoektocht naar een nieuwe sponsor niets opleverde.

De verrassende hereniging werd geïnitieerd door Atilay Uslu, de directeur van Corendon Nederland. "Koen heeft het talent om de nieuwe Sven te worden. Ik wilde hem er beslist bij hebben", aldus Uslu. De nieuwste aanwinst wordt vandaag officieel gepresenteerd.

Van Veen had tot enkele weken geleden geen moment aan Verweij gedacht. De Drentse coach  werd echter aan het denken gezet na het advies van Uslu. "We hadden nog een plekje open in de ploeg. We zochten voor Jan Blokhuijsen nog een trainingsgenoot van hoog niveau, iemand van het kaliber Verweij. We wisten dat Jan iemand nodig had om naar een nog hoger niveau toe te groeien. Het is mooi dat het Koen is geworden. We zijn allebei niet haatdragend. In ons gesprek waren we er eigenlijk na drie kwartier wel uit. Er staat een streep onder het verleden, we kijken nu weer vooruit.”

"Maar toen we elkaar vorige week weer zagen, schoten we allebei in de lach", aldus Verweij. "We hebben uiteraard nog even over het verleden gesproken. Ik denk dat de boosheid die we destijds voelden vooral kwam omdat we zo'n goede band hadden. Daardoor lag de breuk extra gevoelig en stonden we hard tegenover elkaar."

'Easyjet wil basis op Schiphol vergroten'

Easyjet verhoogt het aantal vluchten via Schiphol en probeert daarmee KLM naar de kroon te steken. De luchtvaartmaatschappij heeft voortaan bovendien permanent drie eigen vliegtuigen op de luchthaven staan voor vluchten in Europa. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

De schaalvergroting op Schiphol levert vierhonderd banen in Nederland op en kan zorgen voor lagere tarieven, zegt Easyjet, dat wil dat het aantal passagiers van en naar Amsterdam verdubbelt. Nu zijn dat er jaarlijks 3,5 miljoen.

Tot op heden vlogen dagelijks zo'n veertig Easyjet-vluchten op Schiphol. Die vluchten mochten daar echter niet blijven voor een schappelijk tarief. Volgens Easyjet werkten de Nederlandse overheid en KLM het bedrijf tegen.

KLM laat weten geen angst voor de strijd met Easyjet te hebben. "Wij zijn nooit bang voor concurrenten, zolang het op een eerlijke manier gaat. KLM blijft veruit de belangrijkste speler op Schiphol."

Extra geld voor studeren in buitenland

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) trekt meer geld uit voor jongeren die in het buitenland willen studeren. Studenten die naar het buitenland willen, maken vanaf volgend jaar kans op een studiebeurs van vijfduizend euro. In totaal wordt vijf miljoen euro ter beschikking gesteld.

De studiebeurzen zijn onderdeel van een scholarshipprogramma. Ook buitenlandse topstudenten die in Nederland willen studeren kunnen zo'n beurs krijgen. Verder zijn de beurzen ook bedoeld voor mbo-studenten.

Bussemaker wil dat internationale ervaring de norm wordt voor alle studenten. "Internationale ervaring helpt studenten zich te vormen tot kritische en zelfstandig denkende mensen", zegt ze in een verklaring.

De minister denkt in de komende jaren duizenden studenten met het geld te kunnen helpen. De helft van de kosten voor de scholarships wordt door onderwijsinstellingen gedragen.

Wascapsules worden smerig

Waskussentjes met vloeibaar wasmiddel krijgen straks een vies, bitter smaakje. Op die manier moet het aantal kinderen die de capsules in hun mond stoppen verminderen. Dat zeggen zeepfabrikanten dinsdag in de Volkskrant.

De vieze waskussentjes kunnen over een jaar op de markt zijn. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) is de smaak zo vies dat kinderen ze meteen weer zullen uitspugen.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) maakte maandag bekend dat het aantal vergiftigingen door wascapsules met vloeibaar wasmiddel voor het tweede jaar op rij een opvallende vlucht had gemaakt. Vorig jaar kwamen er in totaal 445 meldingen over binnen. In de helft van de gevallen ging het om kinderen die op de kussentjes hadden gesabbeld of er in hadden gebeten.

'NPO vreest claims door inbranden logo'

De felgekleurde logo's van de publieke televisiezenders 1, 2 en 3 moeten transparant wit worden gemaakt om te voorkomen dat ze door inbranden blijvende schade toebrengen aan televisies. Daarvoor waarschuwt directeur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Frans Klein in een interne memo, schrijft het AD dinsdag. Hij vreest dat eventuele claims tot in de miljoenen euro's kunnen lopen.

Bij de NPO komen sinds enige tijd klachten binnen over het inbranden van logo's. Omdat deze altijd in de rechterbovenhoek staan, kunnen ze bij het te lang aanhouden van de televisie permanent zichtbaar blijven. De problemen zouden zich vooral bij plasmatelevisies voordoen.

De European Broadcasting Union (EBU) waarschuwde in februari 2010 al voor het inbranden van televisielogo's. Het advies luidde destijds om logo's niet steeds op dezelfde plaats te projecteren en zo veel mogelijk weg te laten. Ook konden er beter geen felle kleuren worden gebruikt.

Klein adviseert nu om de logo's transparant te maken, maar de omroepen slaan dat vooralsnog in de wind. Ze willen eerst dat de risico's van de huidige logo's in kaart worden gebracht. Ook vrezen ze dat de eigen merknaam bijna letterlijk naar de achtergrond verdwijnt.

[4daagse] gestart; eerste loper uitgevallen

De eerste wandelaars van de 98e Nijmeegse Vierdaagse zijn dinsdagochtend vroeg vertrokken. Het startschot voor de lopers die vijftig kilometer afleggen werd om 4.00 uur gegeven. In totaal hopen 43.013 lopers vrijdag op de Via Gladiola in Nijmegen aan te komen en hun Vierdaagsekruisje in ontvangst te kunnen nemen.

Dit jaar hadden zich bijna drieduizend mensen meer ingeschreven dan vorig jaar. Van de 53.844 aanmeldingen werden er 7844 uitgeloot. Nog een kleine drieduizend lopers haalden hun startbewijs niet af.

De jongste wandelaar van het evenement is de 11-jarige Mees Hofman uit Arnhem. Op de website van de Vierdaagse zegt hij dat hij samen met zijn vader hard heeft getraind. Herman Dubie uit Amsterdam behoort met zijn 91 jaar tot de oudste deelnemers.

Hoewel de eerste dagen 'prima wandelweer' is voorspeld loopt de temperatuur daarna op tot tropische waarden. De organisatie maakt zich geen zorgen om het warme weer. Lopers wordt wel geadviseerd genoeg te drinken en een petje te dragen. Overige maatregelen zijn nog niet nodig liet een woordvoerder maandag weten, maar eventueel worden extra waterposten opgetuigd langs de route en wordt de finish aangepast.

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Het is ontstaan vanuit de Vierdaagse Afstandsmarsen, die voor het eerst werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijk Opvoeding. Deelnemers konden toen vanuit vijftien verschillende plaatsen in Nederland starten. Zij moesten in vier dagen 140 kilometer afleggen.

Tegenwoordig wordt iedere dag een andere plaats in de omgeving van Nijmegen aangedaan. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot De dag van Cuijk.

De eerste uitvaller is er inmiddels ook, onze WebHawk kwam hem vanmorgen tegen aan de verkeerde kant van de waalbrug, lopende richting de start:

Hodor-acteur uit Game of Thrones is ook dj

Acteur Kristian Nairn, vooral bekend als de immense Hodor uit de tv-serie Game of Thrones, kan ook plaatjes draaien. In een tour getiteld Rave of Thrones staat de Ier in zes Australische steden aan de draaitafel. Dat schrijft muziektijdschrift Mixmag maandag.

Bezoekers van Rave of Thrones worden gevraagd de kledingcode van Game of Thrones in acht te nemen. Daarnaast wordt een lichtshow verzorgd door Ego, gebaseerd op de fantasy-serie.

De eerste show vindt op 28 augustus plaats in Sydney. De laatste is op 7 september in Adelaide. Ook Brisbane, Perth, Melbourne en Darwin worden aangedaan.

Raketaanval op toeristenplaats Eilat IsraŽl

De toeristische plaats Eilat in Israël is in de nacht van maandag op dinsdag bestookt met raketten. Reddingswerkers hebben meldingen gekregen van enkele gewonden, liet een woordvoerder van het Israëlische leger weten. Twee raketten kwamen tot ontploffing in de stad. Een derde landde in een open gebied.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn vijf mensen lichtgewond geraakt door granaatsplinters nadat een van de raketten een geparkeerde auto raakte.

Het is voor het eerst dat de stad aan de Golf van Akaba, in het zuidelijkste puntje van Israël, is bestookt met raketten sinds het conflict tussen Israël en de Palestijnen een week geleden weer oplaaide. Het is niet duidelijk waarvandaan de raketten zijn afgevuurd. Eilat ligt niet ver van de grens met Jordanië en de grens met Egypte.

Raketaanval op toeristenplaats Eilat Israël
Raketaanval op toeristenplaats Eilat Israël (Foto: ANP)

OekraÔne ontslaat 600 politieagenten Donetsk

Ongeveer 600 politieagenten in de stad Donetsk in het oosten van Oekraïne zijn ontslagen. Zij zouden hun eed van trouw aan Oekraïne niet zijn nagekomen en steunen mogelijk de pro-Russische separatisten in het oosten. Dat heeft de Oekraïense minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt, meldden Russische media dinsdag.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar ruim 240 andere agenten die met verlengd verlof zijn. De Oekraïense regering probeert met de controles een beeld te krijgen van de situatie in het oosten van het land. Separatisten die zich voorheen schuilhielden in Slovjansk vertrokken vorige week naar de grotere stad Donetsk, nadat het Oekraïense leger terreinwinst boekte en Slovjansk heroverde.

Onduidelijk is in hoeverre de separatisten van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk worden gesteund door de lokale bevolking en het overheidsapparaat aldaar.

Oekraïne ontslaat 600 politieagenten Donetsk
Oekraïne ontslaat 600 politieagenten Donetsk (Foto: ANP)

Rapper Action Bronson rapt door op chemisch toilet

Rapper Action Bronson is tijdens een optreden op Ottawa Bluefest in Canada even naar het chemisch toilet gegaan. Dat mocht de feestvreugde niet drukken, want tijdens de korte plaspauze rapte de Amerikaan lustig door. Entertainmentsite TMZ plaatste het filmpje.

Tijdens het nummer It Concerns Me leek de zwaarlijvige rapartiest simpelweg gehoor te moeten geven aan Moeder Natuur. Dus greep hij de microfoon, banjerde het toneel af en sloot zich op in een van de lichtblauwe wc-hokjes. Dit alles terwijl hij geen woord oversloeg.

De oplettende fan kreeg zelfs nog meer respect voor Bronson, aangezien hij de deur van binnenuit heel discreet en hygiënisch met een stukje wc-papier openmaakte. Het is de vraag of Bronson zich werkelijk in het toilet heeft ontladen, maar zijn fans waren in elk geval zeer onder de indruk.

[upd] [4daagse] de dag van Elst

Goedemorgen! Vanmorgen om 04.00u is in Nijmegen de eerste dag van de Vierdaagse van start gegaan.

De eerste wandelaars van de 98e Nijmeegse Vierdaagse zijn dinsdagochtend vroeg vertrokken. Het startschot voor de lopers die vijftig kilometer afleggen werd om 4.00 uur gegeven. In totaal hopen 43.013 lopers vrijdag op de Via Gladiola in Nijmegen aan te komen en hun Vierdaagsekruisje in ontvangst te kunnen nemen.

Dit jaar hadden zich bijna drieduizend mensen meer ingeschreven dan vorig jaar. Van de 53.844 aanmeldingen werden er 7844 uitgeloot. Nog een kleine drieduizend lopers haalden hun startbewijs niet af.

De jongste wandelaar van het evenement is de 11-jarige Mees Hofman uit Arnhem. Op de website van de Vierdaagse zegt hij dat hij samen met zijn vader hard heeft getraind. Herman Dubie uit Amsterdam behoort met zijn 91 jaar tot de oudste deelnemers.

Hoewel de eerste dagen 'prima wandelweer' is voorspeld loopt de temperatuur daarna op tot tropische waarden. De organisatie maakt zich geen zorgen om het warme weer. Lopers wordt wel geadviseerd genoeg te drinken en een petje te dragen. Overige maatregelen zijn nog niet nodig liet een woordvoerder maandag weten, maar eventueel worden extra waterposten opgetuigd langs de route en wordt de finish aangepast.

 

Route dag 1: de Dag van Elst

Na de iconische tocht over de waalbrug lopen de lopers richting lent, vanwaar de 30km-lopers meteen al linksafslaan richting Elst, maar de andere wandelaars eerst nog Bemmel aandoen. Even daarvoorbij slaan ook de militaire 40km-lopers linksaf richting Elst, waar de normale 40 en 50km-lopers doorgaan richting Huissen.

Vlak voor de stadsgrenzen van Arnhem slaan de 40 kilometers af richting de Rijkerswoerdse plassen. De 50km-lopers maken nog een mooie extra tour langs Huissen ("Nee, Huusen!!!" zal het plaatselijke klootjesvolk je verbeteren, dus pas op je uitspraak!), Elden en de wijk De Laar in Arnhem. Daarna sluiten ze weer aan bij de 40km-lopers en gaan ze over de rijksweg door naar Elst. Daar sluiten ze bij de rest van de lopers aan en kan het grote feest beginnen. 

De festivalesque tocht door het dorpje Elst (wereldwijd bekend van de fabriek van Heinz!!!!11einz) leidt de wandelaars richting valburg, en daarna langs de Slijk-Ewijkse plassen richting het gelijknamige dorp te gaan. Vervolgens lopen de wandelaars langs Oosterhout. Omdat Brabant wel erg ver bleek hebben ze bij Nijmegen ook een dorpje met die naam neergelegd. Scheelt toch een kilometer of 200 omlopen. Vervolgens nog even langs de bouwput die Lent heet en dan terug de waalbrug over de binnenstad in.

30 40 40 voor militairen 50 Start op Wedren
30 40 40 voor militairen 50 Lent
  40 40 voor militairen 50 Bemmel
  40   50 Arnhem (zuid)
      50 Huissen
      50 Elden
30 40 40 voor militairen 50 Elst
30 40 40 voor militairen 50 Valburg
30 40 40 voor militairen 50 Slijk-Ewijk
30 40 40 voor militairen 50 Oosterhout
30 40 40 voor militairen 50 Lent
30 40 40 voor militairen 50 Nijmegen
30 40 40 voor militairen 50 Finish op Wedren

De afgelopen dagen stond er al een NS-Famfare al kant en klaar op het station van Nijmegen om de omroepers en aankondiging voor vertragingen te verpesten. Dat lukte aardig:

 
 

Scolari weg als bondscoach BraziliŽ

Luiz Felipe Scolari is niet langer bondscoach van het Braziliaanse voetbalelftal. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij de Braziliaanse voetbalbond CBF, die het verzoek inwilligde. Scolari lijkt verantwoordelijk te worden gehouden voor het matige spel van de Goddelijke Kanaries op het WK.

Brazilië eindigde in eigen land op de teleurstellende vierde plaats. In de halve finale werd de ploeg van Scolari met liefst 7-1 afgedroogd door Duitsland, de grootste nederlaag van de Brazilianen ooit. Ook het Nederlands elftal gaf de Seleção nog een pak slaag door de troostfinale met 3-0 te winnen.

De 65-jarige Scolari had na die nederlagen al aangekondigd zijn lot in handen van de bond te leggen. "Scolari en zijn technische staf verdienen ons respect en onze dankbaarheid", meldt de CBF in een verklaring. "Zij hebben het Braziliaanse volk de liefde voor de Seleção teruggeven, ondanks dat ons grote doel niet is bereikt."

Felipão, die in het najaar van 2012 werd aangesteld, leidde Brazilië vorig jaar nog naar de winst op de Confederations Cup. In 2002 werd hij in Japan wel wereldkampioen met de Brazilianen. De bond geeft donderdag op een persconferentie tekst en uitleg over zijn ontslag.

Wie Scolari moet opvolgen, is nog niet bekendgemaakt. Adenor Leonardo Bacchi, oftewel Tite, lijkt de beste papieren te hebben, maar lokale media sluiten ook niet uit dat een buitenlandse trainer het stokje overneemt.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.