FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 juli 2014

EU stelt nieuwe sancties in vanwege onrust OekraÔne

De Europese Unie stelt sancties in tegen elf nieuwe mensen vanwege vijandige acties tegen de Oekraïense regering. Dat heeft een bron bij de EU woensdag gezegd. Het gaat om pro-Russische separatisten die in Oost-Oekraïne enkele steden bezet houden.

De bron zei dat de ambassadeurs van de Unie de lijst hebben opgesteld en dat de strafmaatregelen aan het einde van de week formeel worden opgelegd. Er zijn nog geen namen bekend van mensen die door de sancties worden getroffen.

De Europese Unie heeft momenteel strafmaatregelen ingesteld tegen 61 personen en twee bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan vijandelijkheden tegen de regering in Kiev. Zij hebben een rol gespeeld bij gewelddadige acties in Oost-Oekraïne of bij de annexatie van de Krim door Rusland. Als straf bevroor de Unie de tegoeden van de betrokkenen en legde hen reisverboden op.

Ook Ron Link en Sita Vermeulen in paaldansshow

Ook Ron Link, Sita Vermeulen, Jeffrey Wammes en Verona van de Leur doen mee aan het nieuwe paaldansprogramma van RTL. Dat werd woensdag bekendgemaakt in RTL Boulevard. Daarnaast doen onder anderen Winston Post, Kelly Pfaff en Liesbeth Kamerling mee aan Celebrity Pole Dancing.

De kandidaten zijn al flink aan het trainen en hebben thuis een paal staan om te oefenen. "Er staat een paal in mijn kamer, dus als ik een date heb kan ik wel even een kunstje doen", lacht Vermeulen. Het programma komt vanaf het najaar op televisie bij RTL 5.

Syrische rebellen bestormen dorp; veertien doden

Syrische rebellen hebben woensdag een soennitisch dorp in de provincie Hama aangevallen. Ze schoten op burgers en zeker veertien mensen vonden de dood. Dat hebben activisten en Syrische staatsmedia gezegd.

Staatspersbureau SANA meldde dat een 'gewapende terreurgroep' voor zonsopgang het dorp Khatab aanviel. Syrische media refereren steevast aan alle rebellen als terroristen. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde de aanval en zei dat de rebellen de soennitische inwoners van het dorp beschuldigden van 'samenwerking met het criminele regime' in Damascus.

Kiev denkt rebellen binnen een maand te verslaan

Het Oekraïense leger en de Nationale Garde hebben binnen een maand alle steden op de pro-Russische separatisten veroverd. Dat heeft de adviseur van de Oekraïense minister van binnenlandse zaken woensdag op de Oekraïense televisie verkondigd, meldt persbureau ITAR-TASS. De rebellen hebben zich momenteel teruggetrokken naar Donetsk en Loehansk.

"De militaire operatie is de afgelopen dagen succesvol verlopen", aldus Stanislav Retjsinski.

Bij gevechten tussen het regeringsleger en de opstandelingen zijn al honderden mensen om het leven gekomen. Afgelopen weekend heroverde de krijgsmacht het rebellenbolwerk Slovjansk.

Verstoppertje spelen in Ikea in BelgiŽ

Altijd al eens een keertje uit een Ikea-kast willen komen, of onder een bed willen kruipen in het meubelwarenhuis? Volgende week dinsdag kan er in de Ikea-vestiging in het Belgische Wilrijk verstoppertje worden gespeeld. Deelnemers moeten zich wel hebben aangemeld.

Ikea België willigt hiermee een wens in van de 29-jarige Antwerpse Elise. Zij wilde graag nog voor haar 30e een keertje met vrienden verstoppertje spelen in een Ikea. Haar oproep op Facebook kon op veel enthousiasme rekenen en kwam ook Ikea ter ore. "De winkel is in principe geen plaats voor verstoppertje, maar wij willen ook openstaan voor ludieke acties. En dus hebben we haar uitgenodigd om afspraken te maken", aldus een woordvoerster van Ikea België woensdag.

Er komen zeven speelrondes van een uur en met maximaal 50 deelnemers. Er mag alleen in de showroom worden gespeeld, zodat klanten nog veilig en prettig kunnen winkelen. Ook zijn er afspraken gemaakt over als er iets kapotgaat. "Het moet voor iedereen leuk blijven." Een promotiestunt is het zeker niet, verzekert de zegsvrouw.

Het is volgens de woordvoerster naar haar weten de eerste keer dat een dergelijk verzoek is gedaan. Ikea krijgt regelmatig vragen of een logeerpartijtje in een van de winkels mogelijk is.

Verstoppertje spelen in Ikea in België
Verstoppertje spelen in Ikea in België (Foto: ANP)

FIFA schorst Nigeriaanse bond na overheidsinmenging

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Nigeriaanse voetbalbond geschorst. Dat betekent dat Nigeriaanse nationale teams en clubs niet meer aan internationale wedstrijden mee kunnen doen. De reden is overheidsinmenging. Dat mag niet volgens de regels van de FIFA. Bondsvoorzitter Aminu Maigari werd zelfs door de Nigeriaanse autoriteiten gearresteerd.

De Nigeriaanse regering ontsloeg de leiding van de voetbalbond omdat die niet genoeg had gedaan om een dispuut met de spelers over betalingen op te lossen. Het sportministerie kreeg bovendien de opdracht om een nieuw bestuur aan te stellen. Ook na het WK 2010 werd Nigeria even geschorst. Toen probeerde president Goodluck Jonathan de nationale ploeg te verbieden aan internationale toernooien mee te doen totdat de ploeg het beter zou doen.

Als de regering zijn beslissing niet voor 15 juli terugdraait, heeft dat consequenties. Die datum is door de FIFA als deadline gesteld voor deelname van Nigeria aan het WK voor vrouwen onder 20 jaar dat in augustus in Canada wordt gespeeld.

Vermoedelijke nazi overleden in VS

Een man in de Amerikaanse staat Michigan die in Duitsland werd verdacht van lidmaatschap van een politiekorps van de nazi's is overleden. Dat heeft zijn zoon woensdag bekendgemaakt. Met de dood van John Kalymon is een einde gekomen aan het Duitse onderzoek naar hem.

De Duitse aanklager stelde in 2010 een onderzoek in naar Kalymon. De man zou tijdens de Tweede Wereldoorlog gediend hebben in een politie-eenheid van de nazi's, in wat vandaag de dag Oekraïne is. De aanklager vermoedde dat Kalymon in 1942 betrokken was bij het oppakken en deporteren van joden naar een vernietigingskamp in Lviv. Hij zou op vier joden hebben geschoten, waarbij een persoon stierf en een ander gewond raakte.

Kalymon heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de oorlogsmisdaden van de nazi's. Hij leed volgens zijn zoon aan prostaatkanker, dementie en een longontsteking.

"De laatste twee jaar van zijn leven wist hij helemaal niets meer over zijn leven", aldus Kalymons zoon. "Hij worstelde om te overleven en zijn geest was ergens anders."

Weduwen IndiŽveteranen eisen geld van defensie

Tientallen weduwen van Indiëveteranen willen geld zien van het ministerie van Defensie als erkenning voor de psychische ondersteuning die zij hun mannen boden na de politionele acties in de jaren veertig. Dat zeggen de vrouwen in het televisieprogramma Hollandse Zaken, dat Omroep MAX woensdagavond uitzendt.

De vrouwen hielden naar eigen zeggen hun zwaar getraumatiseerde mannen soms zestig jaar lang op de been. Na hun dood proberen ze tevergeefs aanspraak te maken op een financiële tegemoetkoming. Het gaat volgens een redacteur van het televisieprogramma om ten minste 55 vrouwen.

Veteranen die door hun uitzending lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen kunnen sinds 2012 aanspraak maken op een eenmalige uitkering van maximaal 125.000 euro. De weduwen zeggen lang gewacht te hebben op een dergelijke compensatie. Maar nu daar een regeling voor is, hebben ze er geen recht op.

"We hebben de grens getrokken bij de militairen zelf en niet bij hun partners", zegt oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA) over de ereschuldregeling die hij instelde. "Een geldbedrag lost het probleem niet op, het kan hoogstens wat verzachten." Volgens Hillen hebben de weduwen door hun ervaringen al geleerd het leed te aanvaarden.

Het ministerie van Defensie laat desgevraagd weten dat een uitbreiding van de regeling 'niet aan de orde' is. Een woordvoerder benadrukt wel dat defensie 'veel waardering heeft voor de partners van invalide veteranen'.

Iran wil uraniumverrijking uitbreiden

Iran wil de verrijking van uranium fors uitbreiden. Dat heeft chef van het Iraanse atoomprogramma Ali Akbar Salehi woensdag gezegd. Het Westen is daar absoluut niet van gecharmeerd en wil juist dat de verrijking wordt afgebouwd. Gevreesd wordt dat Iran met het verrijkte uranium een kernwapen wil bouwen.

De eis van Teheran laat opnieuw zien dat het overleg met de internationale gemeenschap moeizaam verloopt. Iran voert achter gesloten deuren besprekingen met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Het doel is om op 20 juli een akkoord te hebben gesloten, maar volgens het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken bestaan er nog 'substantiële verschillen'.

Iran had, op het moment dat vorig jaar het atoomoverleg van start ging, zo'n negenduizend centrifuges in bedrijf. Nog eens tienduizend centrifuges staan te wachten om in gebruik te worden genomen. De VS zijn slechts bereid akkoord te gaan met een fractie van daarvan, terwijl Teheran de capaciteit juist wil uitbreiden.

Geslaagde operatie Andy Schleck

Andy Schleck is woensdag in Basel met succes geopereerd aan zijn gekwetste rechterknie. De Tourwinnaar van 2010 was maandag in de derde etappe van de Ronde van Frankrijk gevallen. Na onderzoek bleek dat de Luxemburger onder meer een barstje in de meniscus heeft en scheurtjes in de kniebanden.

Schleck ging maandag in de rit naar Londen onderuit op zo'n 30 kilometer voor de finish. Hij bereikte uiteindelijk wel in het peloton de finish, maar besloot vanwege de gezwollen en pijnlijke knie de volgende dag niet meer van start te gaan in de vierde etappe.

De 29-jarige klimmer eindigde in 2011 nog als tweede in de Tour, maar de jaren erna presteerde hij weinig. "Ik voel me slecht. Mijn knie ziet eruit of er vanbinnen een explosie is geweest. Ik zal minstens 2 weken op krukken moeten lopen en dan zien we verder", meldde Schleck. "Ik kan nu niet aangeven hoe lang het herstel gaat duren. Dat is lastig. Acceptatie is de eerste stap in mijn revalidatie. Daar werk ik aan. Ik ben gewend om terug te knokken."

Noodvergadering Veiligheidsraad aangevraagd om Gaza

Verschillende Arabische landen hebben een noodvergadering aangevraagd bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vanwege het offensief in Gaza. Dat hebben hun VN-ambassadeurs tegen verslaggevers gezegd. Zij willen dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen om een einde te maken aan wat zij de Israëlische 'schandelijke slachting' van Palestijnen noemen.

De Palestijnse VN-gezant Riyad Mansour en ambassadeurs die enkele Arabische, islamitische en niet-gebonden landen vertegenwoordigen zeiden te verwachten dat de Veiligheidsraad waarschijnlijk snel in een spoedzitting bijeenkomt. Zij zeiden dit na de president van de raad te hebben gesproken.

"Wij willen dat de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid neemt en deze agressie tegen ons volk tot een halt roept", aldus Mansour. Hij riep de Veiligheidsraad op een resolutie aan te nemen die de Palestijnse bevolking beschermt en personen die aanvallen uitvoeren verantwoordelijkheid laat afleggen.

Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijke resolutie wordt aangenomen. De Veiligheidsraad is sterk verdeeld over Israël en de Palestijnse kwestie. Bovendien heeft een trouwe bondgenoot van Jeruzalem, de Verenigde Staten, vetorecht in de raad.

Sinds het offensief tegen Gaza dinsdag begon heeft Israël zo'n 560 doelwitten in de Gazastrook aangevallen. In totaal zijn daarbij 41 mensen om het leven gekomen. Vanuit Gaza zijn meer dan honderdzestig raketten op Israël afgeschoten.

Plet naar Zulte Waregem

Aanvaller Glynor Plet voetbalt komend seizoen weer in België. De Nederlander tekende vandaag een contract voor drie jaar bij Zulte-Waregem. Dat meldde de Belgische club op hun website.

Plet (27) kwam in het seizoen 2012-13 uit voor Racing Genk. De Limburgse club huurde hem destijds van FC Twente. Het afgelopen seizoen speelde hij voor het Israëlische Hapoel Be'r Sheva. "Zulte Waregem was me al opgevallen tijdens mijn periode bij RC Genk", aldus Plet. 

"Dan al stond het team voor aanvallend voetbal en dat spreekt mij uiteraard aan als Nederlandse aanvaller. Francky Dury slaagt erin om goed voetbal te koppelen aan jonge talenten. Ik wist dat de club me al lang volgt. Ze wilden me er heel graag bij. Dat alles heeft de doorslag gegeven om bij Essevee een overeenkomst te tekenen."


Pornhub: Stop met uploaden WK-samenvattingen

Videosite Pornhub vraagt zijn gebruikers te stoppen met het uploaden van de WK-samenvattingen onder vermelding van "Brazil getting fucked by Germany". De categorie Publieke Vernedering zou al vol zitten.

De halve finale werd gisteren door Brazilië verloren met een 7-1 achterstand op Duitsland. Het uploaden van samenvattingen naar Pornhub lukt wel, maar wordt snel verwijderd omdat het beelden van verkrachting bevat.

Haar: "Sergio Romero is geen kneus"

Sergio Romero staat woensdagavond op doel bij Argentinië tegen Nederland. De oud-doelman van AZ is volgens Martin Haar niet zo zwak als critici beweren.

Haar was jarenlang assistent-trainer bij AZ en maakte in Alkmaar ook Romero mee. De keeper van Argentinië stond tussen 2007 en 2011 onder contract bij AZ. Romero verhuisde daarna naar Sampdoria. De Italiaanse club besloot de 27-jarige sluitpost in het afgelopen seizoen te verhuren aan AS Monaco.

Bij de Monegasken zat Romero nagenoeg het hele seizoen op de bank. De Argentijn kwam drie keer in actie in de Ligue 1. Bondscoach Alejandro Sabella toonde echter vertrouwen in Romero, die in de groepsfase drie tegengoals incasseerde, maar in de knockoutfase tegen Zwitserland en België zijn doel schoon hield.

De kritiek op Romero vindt Haar overdreven. "Een jongen die met de olympische ploeg en nationale jeugdploeg goud wint en twee WK's speelt, is geen joker", zei de Zwollenaar, die vanaf 2001 assistent-trainer was bij AZ. "Sergio wordt nu weggezet als een kneus, maar dat is gewoon niet waar. Hij is een topkeeper."

"Hij is echt heel moeilijk te passeren. Sergio kennende wordt de wedstrijd tegen Nederland voor hem een heel aparte ervaring. Hij kan heel emotioneel worden. Wat meer respect voor Sergio is zeker op zijn plaats", besluit Haar. Romero werd in 2009 met AZ kampioen van Nederland, onder leiding van Louis van Gaal.

De Jong alsnog in basis Oranje tegen ArgentiniŽ

Wonderbaarlijk genoeg zal Nigel de Jong straks in de basis starten in de halve finale van het WK tegen Argentinië. De middenvelder leek, nadat hij een liesblessure opliep in het achtste finaleduel tegen Mexico, voor de rest van het WK uitgeschakeld, maar hij is sneller dan verwacht hersteld.

Hij zal samen met Georginio Wijnaldum en Wesley Sneijder op het middenveld spelen. Verder is de opstelling van bondscoach Louis van Gaal zoals verwacht; dus Ron Vlaar (knieklachten) en Robin van Persie (maag-/darmklachten) zullen in de basis starten.

De opstelling; Cillessen; Blind, Martins Indi, De Vrij, Vlaar, Kuijt; De Jong, Sneijder, Wijnaldum; Van Persie, Robben.

Eiergooien Bieber vervolgd als overtreding

Het eiergooien van Justin Bieber wordt gezien als overtreding. De 20-jarige zanger wordt woensdag aangeklaagd wegens vandalisme omdat hij het huis van zijn buurman in januari bekogelde met eieren. Het was lange tijd onduidelijk of aanklagers het incident zouden bestempelen als overtreding of als misdrijf, waarop een hogere straf staat.

De 20-jarige zanger is woensdag zelf niet aanwezig in de rechtszaal. De buurman van Bieber beweert dat de zanger voor twintigduizend dollar schade aanrichtte toen zijn woning werd bekogeld met eieren.

De zanger is nog lang niet van zijn sores met justitie verlost. Zo lopen in Toronto en Miami nog zaken tegen de Canadees wegens onder meer mishandeling en rijden onder invloed.

Meer dan 500 klachten over overgang OV-chipkaart

Meer dan vijfhonderd treinreizigers hebben sinds dinsdag bij een meldpunt van de Consumentenbond geklaagd over het einde van het papieren treinkaartje. "De meesten maken zich echt boos over de twintig euro die op de kaart moet staan om te kunnen reizen", zegt een woordvoerder woensdagavond.

De klachten richten zich volgens de woordvoerder vooral op de financiële kant. "Als je zelden met de trein reist is het natuurlijk zuur dat je twintig euro op de kaart moet zetten voor een reis van zes euro. Voor een gezin van vijf betekent dit dus dat er honderd euro in de la ligt tot er weer een keer een reisje wordt gemaakt."

Daarnaast zijn er klachten over de toeslag van een euro die voor een wegwerpkaartje moet worden betaald. "Dat komt dus neer op twee euro omdat je ook terug moet." Verder zijn er klachten over de omslachtigheid. "Tot vandaag kocht je gewoon een kaartje met korting als je met iemand met een kortingskaart wilde meereizen. Nu koop je een chipkaart, moet je daar saldo opzetten en moet je in- en uitchecken."

Het is volgens de Consumentenbond afwachten hoe het in het weekeinde gaat. "Vandaag zijn het vooral forenzen die de trein pakken. Die zijn al gewend aan de OV-chipkaart. Maar voor veel dagjesmensen zal het erg wennen zijn. Wel zaten die er vandaag ook al tussen omdat de vakantie in een deel van het land al is begonnen."

Sinds woensdag kan niet meer met een papieren kaartje worden gereisd. De NS heeft honderden extra mensen ingezet om de operatie in goede banen te leiden. Een woordvoerder zegt dat niet is bijgehouden hoeveel klachten exact zijn binnengekomen. "Er worden natuurlijk veel vragen gesteld. Maar dat zijn lang niet alleen maar klachten."

Tweede testdag Silverstone 9/7/2014

Jules Bianchi heeft de tweede en laatste testdag op Silverstone als snelste afgesloten. De Marussia-coureur die voor Ferrari als vervanger van Kimi Räikkönen in actie kwam snelde naar een tijd van 1.35,262 en was hiermee nipt sneller dan Daniil Kvyat en Kevin Magnussen.

De vierde tijd werd geklokt door Sauber-testrijder Giedo van der Garde. De Nederlander stuiterde vlak na het zetten van zijn tijd bij Copse van de baan en beschadigde de bolide flink. Zelf liep de coureur niets op, maar bij de aanrijding beschadigde hij de vangrail, waardoor de testdag er voor iedereen iets eerder dan gepland op zat. Ook Mercedes-coureur Lewis Hamilton veroorzaakte een rode vlag. Hij spinde bij Stowe de grindbak in.

Opvallendste man vandaag was Charles Pic met de Lotus. De Fransman voerde een bandentest voor Pirelli uit en reed rond met achttien inch velgen, terwijl de normale velgmaat dertien inch is. Tot slot behaalde Julian Leal met de Caterham nipt de superlicentie. Hij kwam door een motorisch probleem pas laat in actie, waardoor Ryo Haryanto zijn test aan zijn neus voorbij zag gaan.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 J. Bianchi Ferrari 1:35.262 89
2 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.544 55
3 K. Magnussen McLaren 1:35.593 91
4 G. van der Garde Sauber 1:36.327 84
5 L. Hamilton Mercedes 1:36.680 47
6 V. Bottas Williams 1:37.193 40
7 M. Chilton Marussia 1:37.359 77
8 D. Juncadella Force India 1:37.449 52
9 S. Vettel Red Bull 1:39.410 76
10 C. Pic Lotus 1:41.906 39
11 J. Leal Caterham 1:42.635 51

S&P: wereldwijde kredietwaardigheid slechter

De gemiddelde kredietwaardigheid van landen in de wereld is licht gedaald nadat 6 jaar geleden de financiële crisis uitbrak. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard& Poor's (S&P) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Volgens S&P is de gemiddelde kredietwaardering van landen metéén stap gedaald tot het niveau tussen BBB en BBB- in vergelijking met 2008. Dat heeft volgens het bureau deels te maken met de verslechterende kredietwaardering van landen in de wereld, maar ook met het feit dat S&P in de afgelopen jaren veel nieuwe opkomende landen is gaan volgen, die doorgaans een relatief lage waardering kregen.

S&P hanteert verder veel meer negatieve kredietvooruitzichten voor landen dan positieve. Het aantal negatieve vooruitzichten bedraagt 23 tegen vijf positieve. Dat betekent dat het aantal afwaarderingen waarschijnlijk hoger zal zijn dan het aantal opwaarderingen van de kredietwaardering in de komende 12 maanden, aldus S&P.

S&P: wereldwijde kredietwaardigheid slechter
S&P: wereldwijde kredietwaardigheid slechter (Foto: ANP)

Code oranje beŽindigd

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer in het noorden van het land beëindigd. Wel geldt nog code geel vanwege onweersbuien met mogelijk hagel en windstoten.

Vanwege de kans op zware onweersbuien was code oranje afgegeven voor Groningen en Drenthe. Nu lijkt de heftigheid van die buien mee te vallen.

Op Utrecht en Noord-Holland na geldt nu in alle provincies code geel. In Zuid-Holland en Zeeland kunnen windstoten tot ongeveer tachtig kilometer per uur voorkomen. In de loop van de avond neemt de wind af.

Hamas schiet raketten op IsraŽlische kernreactor

Palestijnse strijders hebben woensdag vanuit de Gazastrook drie raketten richting een Israëlische kernreactor geschoten. Dat heeft het Israëlische leger gezegd, meldt Reuters. De projectielen veroorzaakten geen gewonden of schade.

Een van de raketten werd onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome. De andere twee projectielen landden in het open veld. Ze waren gericht op het Zuid-Israëlische dorp Dimona, dat in de Negevwoestijn ligt.

Rebellen van de Qassambrigade, die onderdeel is van de terreurbeweging Hamas, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Zij zeggen raketten van het type M-75 te hebben afgevuurd.

Volgens het Israëlische leger werden ook andere doelwitten in de Negevwoestijn beschoten. Vanuit Gaza zijn de afgelopen dagen meer dan honderdzestig raketten op Israël afgevuurd. De Israëlische krijgsmacht begon dinsdag aan een offensief tegen Gaza.

Sijsling verliest vlot in Stuttgart

Tennisser Igor Sijsling is woensdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Stuttgart uitgeschakeld. De Amsterdammer stapte na vijftig minuten tegen de Ier Louk Sorensen als verliezer van de baan: 4-6 en 1-6. Sijsling kreeg in de hele partij twee breakkansen waarvan hij er een benutte. Sorensen had tien kansen en brak Sijsling vier keer.

Sinds hij de halve finale haalde in Rotterdam in februari won Sijsling nog maar bij twee ATP-toernooien wedstrijden. Bij de masterstoernooien van Rome en Madrid overleefde hij de eerste ronde.

IsraŽl breidt offensief tegen Gaza uit

Israël heeft woensdag het offensief in Gaza uitgebreid. Tientallen doelwitten werden vanuit de lucht bestookt. Daarbij kwamen zeker veertien mensen om het leven. Israëlische leiders hebben laten doorschemeren dat een grootschalig grondoffensief met rasse schreden naderbij komt.

Volgens het Israëlische leger zijn woensdag, de tweede dag van het offensief, zo'n tweehonderd doelwitten in Gaza bestookt. Dat is volgens het leger nodig om een einde te maken aan het spervuur van raketten dat op Israël neerdaalt. De opstandelingen gingen echter onverminderd door met het afvuren van raketten.

Ondertussen heeft Israël duizenden militairen aan de grens met Gaza samengetrokken ter voorbereiding op het grondoffensief. "Het leger is klaar voor alle scenario's", aldus premier Benjamin Netanyahu na een bespreking met zijn veiligheidskabinet. "Hamas zal een grote prijs betalen voor het schieten op Israëlische burgers. De veiligheid van Israël staat voorop. De operatie wordt uitgebreid en duurt net zo lang tot het vuren op onze dorpen stopt en de rust terugkeert."

Sinds 2012 is er niet meer zo zwaar gevochten tussen Hamas en Israël. Israël wil koste wat het kost de militaire mogelijkheden van Hamas inperken en een einde maken aan de raketbeschietingen. "Hoewel het zwaar, gecompliceerd en duur zal zijn zullen we tijdelijk Gaza over moeten nemen, voor enkele weken, om zo te voorkomen dat hun terreurleger sterker wordt", zei Yuval Steinitz, de Israëlische minister van inlichtingen. "Als u naar mijn bescheiden mening vraagt: een een dergelijke operatie nadert."

"We zullen niet stopppen. Ze zullen eerst een klap te verduren krijgen vanuit de lucht en de zee en als er een grondoffensief nodig is, dan komt er een grondoffensief", zei ook de Israëlische minister van binnenlandse veiligheid Yitzhak Aharonovitz.

Sinds het offensief dinsdag begon heeft Israël zo'n 560 doelwitten in Gaza aangevallen. In totaal zijn daarbij 41 mensen om het leven gekomen. Vanuit Gaza zijn meer dan honderdzestig raketten op Israël afgeschoten. Egypte, dat eerder bemiddelde tussen de strijdende partijen, heeft dinsdag gezegd in contact te staan met Israël en Hamas. Het is de eerste aanwijzing dat er op de achtergrond toch wordt gewerkt aan een wapenstilstand.

[Tour] Nibali: "Was een verschrikkelijke dag"

Vincenzo Nibali deed vandaag een gouden greep in de Tour de France. In de kasseienetappe moest hij de zege aan Lars Boom laten, maar hij pakte een hoop tijd op alle concurrenten voor de eindzege. Desondanks had de Italiaan van Astana het niet echt naar zijn zin op de fiets.

"Het was een verschrikkelijke dag", zei Nibali achteraf. "Ik heb geprobeerd om zo rustig mogelijk de bochten aan te snijden, zodat ik zeker niet zou uitglijden. Natuurlijk heb je ook altijd wat geluk nodig in zo’n etappe."

De geletruidrager had veel hulp van zijn ploeggenoten Jakob Fuglsang en Lieuwe Westra, die beiden een groot compliment kregen van Nibali. Voor het klassement heeft de Italiaan alvast een concurrent minder na de opgave van Chris Froome. "Dat is nu eenmaal de Ronde van Frankrijk. Het is een wedstrijd vol verrassende wendingen en valpartijen. Vanaf nu is het aan Alberto Contador om de koers te maken."

Minuut stilte voor aanvang duel Oranje

Voor aanvang van de halve finale op het WK tussen Nederland en Argentinië wordt stilgestaan bij het overlijden van Alfredo di Stefano. De FIFA bevestigde woensdagavond dat het duel door een minuut stilte wordt voorafgegaan. Argentinië speelt de wedstrijd tegen Oranje met rouwbanden.

Di Stefano, een Argentijn van geboorte die zich later liet naturaliseren tot Spanjaard, overleed maandag op 88-jarige leeftijd in Madrid. Als speler van Real Madrid veroverde hij onder meer vijf keer de Europa Cup I.

Van Oostveen: "Weggelopen van het ereterras"

Met het bereiken van de halve finale op het WK heeft het Nederlands elftal voldaan aan de doelstelling. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is dan ook trots op Oranje.

De KNVB stelde voor dit WK als doel het bereiken van de halve finale. "Zo hebben wij het zes jaar geleden inderdaad als doelstelling vastgelegd in ons beleidsplan", zegt Van Oostveen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het is fantastisch dat wij het in 2014, het afsluitende jaar van het beleidsplan, weer waarmaken. Er ligt een nieuw plan, vanaf nu willen wij structureel bij de beste acht landen horen op een eindtoernooi."

Van Oostveen is trots op de prestaties van het team. "Heel erg. Ik heb na de winst op Costa Rica in de kleedkamer gezegd: 'complimenten voor het team, de staf en iedereen die er bij betrokken is'. Het is toch geweldig als je nu het rijtje ziet: Argentinië, Brazilië, Duitsland en Nederland. Dat hadden wij toch nooit durven voorspellen?"

Volgens van Oostveen reiken de prestaties van Oranje verder dan alleen op het voetbalveld. "Voetballers worden vaak gezien als verwende kereltjes. In Nederland kijken we vaak met enige jaloezie naar het imago van schaatsers, wielrenners en hockeyers. Die hebben wél die heerlijke onbevangenheid. Maar dit Oranje bestaat uit heel gewone jongens die iets moois aan het presteren zijn. Iedereen ziet dat. Dat doet echt iets met de Nederlandse bevolking."

Van Oostveen hoopt dat het mooiste moment op het WK nog moet komen, maar voorlopig kiest hij voor de overwinning op Costa Rica. "Dat is toch de winst op Costa Rica. Daar in Salvador had ik mijn meest emotionele moment. Ik ben na de verlenging weggelopen van het ereterras. Deels door de spanning, maar vooral omdat de vertegenwoordigers van de FIFA steeds harder en fanatieker begonnen te juichen voor Costa Rica. Ik vond het niet kunnen, ze leken echt tegen ons. Er is ook niemand van de FIFA die ons na afloop feliciteerde. Dat wij daar toch wonnen, deed mij veel."

Na Costa Rica is Argentinië aan de beurt. Bij winst volgt de finale tegen Duitsland. "In 2010 kregen wij na de verloren finale 23 miljoen euro, maar we maakten ook 20 miljoen euro kosten. Nu zijn de kosten nog veel hoger dan in Zuid-Afrika. Nee, we hielden gek genoeg meer over aan het EK 2012 dan aan dit WK. Maar het zal mij toch een zorg zijn. Die kans op de wereldtitel, daar gaat het om."

Het succes van het Nederlands elftal in Brazilië is deels te danken aan bondscoach Louis van Gaal. Krijgt de keuzeheer van Oranje een standbeeld? "Ik heb daar helemaal niet over nagedacht. Ik wil er ook nog niet over nadenken. Eerst Argentinië."

No Surrender mag niet helpen op kinderfeest

Motorclub No Surrender mag van de gemeente Eindhoven niet helpen bij het opbouwen en afbreken van een kinderfestival. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag laten weten. De leden van de motorclub wilden de organisator van het Pret Festival helpen, die vrijwilligers tekortkwam.

De organisator van het gesubsidieerde festival aanvaardde de aangeboden hulp aanvankelijk. Daar kwam de gemeente, die het festival financieel ondersteunt, bij toeval achter, aldus de zegsman. Van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) mogen gemeenten zich echter niet inlaten met motorclubs.

"De club staat op een lijst van verboden organisaties", licht de woordvoerder toe. "Dat hebben we de organisator medegedeeld. Hij heeft No Surrender toen afgebeld."

Met het aantal vrijwilligers is het uiteindelijk nog goed gekomen. De organisator wist niet dat hij ook subsidie kon aanvragen voor het opbouwen en afbreken van het festival. "Dat geld heeft hij inmiddels gekregen."

[Tour] Vanmarcke: "Vooral blij voor Boom"

Belkin-renner Sep Vanmarcke zag zijn kans op een ritoverwinning in de Tour vervagen door een lekke band. De Belg zat samen met ritwinnaar Lars Boom vooraan in de kasseienetappe naar Arenberg, maar viel door de tegenslag terug.

"Ik heb de keuze om ontgoocheld te zijn of gewoon te genieten van Lars. Ik ga voor het laatste. Ik ben superblij voor Lars", aldus Vanmarcke, die de afgelopen jaren al vaker net naast een fraaie zege greep door pech.

Onderweg hadden Boom en Vanmarcke veel contact met elkaar. "Hij vroeg of ik goed was. Toen gingen we samen weg. Het was alleen nog een beetje te vroeg. Uiteindelijk rijd ik lek op de vierde strook. Dan kan je ontgoocheld zijn, maar hier moet je gewoon van genieten."

Vanmarcke: vooral blij voor Boom
Vanmarcke: vooral blij voor Boom (Foto: ANP)

Ronaldo: "BraziliŽ moet nu derde worden"

Volgens Ronaldo is Brazilië het aan zijn stand verplicht om de troostfinale winnend af te sluiten. De fans hebben in zijn ogen nog een zege tegoed.

Brazilië leefde vol vertrouwen toe naar de halve finale tegen Duitsland, maar van dat vertrouwen was na dertig minuten voetbal niets meer over. De gastheren werden volledig overlopen en stonden binnen een half uur op een 5-0 achterstand. Uiteindelijk liep Duitsland nog uit naar 7-1.

Ronaldo, die tot overmaat van ramp werd voorbijgestreefd door Miroslav Klose in de alltime topscorerslijst van het WK, zag de vernedering van Brazilië niet aankomen. Hij roept de spelersgroep op om zich te revancheren in de troostfinale.

"De Selecão heeft een extreem hoge prijs moeten betalen voor alle fouten die de ploeg gemaakt heeft. Nu is de ploeg het aan zijn stand verplicht om de strijd om de derde plaats te winnen", zo wordt de voormalige spits geciteerd door A Bola.

Woensdagavond zal blijken tegen welke ploeg Brazilië het moet opnemen in de strijd om de derde plaats. De gastheren kruisen zaterdagavond de degens met de verliezer van het treffen tussen Nederland en Argentinië.

Pelé kijkt alvast een stapje verder vooruit. De legendarische aanvaller richt het vizier alvast op het volgende WK, dat in Rusland zal plaatsvinden. "Ik heb altijd gezegd dat het voetbal vol verrassingen zit", schreef hij via Twitter. "Niemand verwachtte dit resultaat. Laten we de zesde wereldtitel in Rusland winnen."

HiguaŪn bewondert ontwikkeling Oranje

Gonzalo Higuaín zal in de halve finale tegen Oranje waarschijnlijk in de basis starten. De 26-jarige spits verwacht een zware dobber te hebben aan zijn tegenstander.

Volgens Higuaín is Oranje naarmate het toernooi vorderde steeds sterker geworden. "Ik heb met bewondering naar de ontwikkeling van het team gekeken", zo tekende De Telegraaf op uit de mond van de Argentijnse spits.

Toch was Higuaín niet verrast door de uitstekende resultaten die Nederland tot dusver boekte. "Wij weten waartoe Nederland al jaren in staat is. Op het vorige WK haalden ze de finale. Dan weet je dat ze dat nu zomaar weer kunnen doen."

Oranje overleefde een loodzware groepsfase met Spanje, Australië en Chili als tegenstanders. In de achtste finale en de kwartfinale stonden met achtereenvolgens Mexico en Costa Rica op papier minder grote ploegen op her programma.

Toch wil Higuaín niets weten van een makkelijke route na de groepsfase. "Weet je waarom Costa Rica in de kwartfinale zat? Omdat het de sterkste was in een groep met drie oud-wereldkampioenen! Engeland, Uruguay en Italië. En Nederland bleek weer veel sterker dan Costa Rica", laat hij weten.

Robin van Persie en Arjen Robben zijn volgens de aanvaller van Napoli de grootste wapens van het Nederlands elftal. "We kennen de kracht van Nederland goed. Iedereen ziet waar het gevaar zit met Robben en de klasse van Van Persie. Die twee zijn geweldige spelers. Dat zagen we al in de eerste wedstrijd tegen Spanje", aldus Higuaín, die alle pijlen op het bereiken van de finale heeft gericht.

"Mooi voetbal is minder belangrijk dan goede resultaten. Dat geldt ook voor ons. Er is een oude wet in grote toernooien, als je de finale wil halen moet je alle teams op weg daar naartoe verslaan. Dus ook Nederland. We zijn nu allebei heel dicht bij het grote doel."

Bewaker Robben: "Arjen is geen vechter"

Martin Demichelis doet het strijdplan van Argentinië alvast uit de doeken. De Argentijnen willen Oranje, en met name Arjen Robben, hard aanpakken.

Volgens Demichelis ligt de sleutel tot succes besloten in het beteugelen van het grootste wapen van het Nederlands elftal: Robben. De 33-jarige verdediger kent de aanvaller uit Bedum goed, aangezien zij enkele jaren geleden beiden bij Bayern München onder contract stonden.

Op basis van zijn ervaringen met Robben denkt Demichelis de juiste strijdwijze te kennen. "Hij houdt niet van fysiek contact, dus we moeten hem laten voelen dat we er zijn. We moeten onder zijn vel kruipen", zo liet hij Clarín optekenen.

"We moeten agressief zijn, en de Nederlanders laten kennismaken met de Argentijnse passie, vooral bij Robben. Hij is een fenomeen en het is belangrijk om te weten welke kant hij uit gaat, maar hij gaat nooit over het randje. Hij is geen vechter."

Achteroverleunen zou de doodsteek kunnen zijn voor Argentinië, meent Demichelis, die pleit voor een aanvallende speelwijze. "Je moet hem aanvallen, want hoe meer ruimte je hem geeft, hoe dichter hij bij het doel komt, en hoe minder ruimte voor fouten je hebt."

Ook Louis van Gaal is geen onbekende voor Demichelis, die onder de Nederlandse oefenmeester zijn basisplaats verloor en verkaste naar Málaga. Ondanks die voorgeschiedenis heeft hij veel bewondering voor Van Gaal.

"Ik was geïrriteerd toen hij me buiten de ploeg hield, maar ik heb altijd erkend dat hij op voetbalgebied de beste is, vanwege zijn ideeën en de wijze waarop hij die ideeën implimenteert. Dat heeft hij dit WK laten zien."

Huta Galung door na opgave Westerhof

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi van Scheveningen. Na iets meer dan tien minuten spelen moest Boy Westerhof opgeven met een armblessure. Op dat moment had tweevoudig winnaar Huta Galung al een 4-0 voorsprong in de eerste set.

In de volgende ronde treft Huta Galung de winnaar van de wedstrijd tussen Robin Haase en de Kroaat Dino Marcan. Vorig jaar speelde Huta Galung en Haase de finale van het toernooi. Toen ging Huta Galung met de zege aan de haal.

Wesley Koolhof verloor in de eerste ronde. De Spanjaard Enrique Perez Lopez was met twee keer 6-4 te sterk voor de 25-jarige Nederlander.

God gebruikt aubergine als postdienst

Het almachtige en alwetende wezen dat verantwoordelijk is voor de creatie van het heelal, het universum en alles, heeft weer eens van zich laten horen. Dit keer heeft de overweldigende entiteit zijn aanwezig kenbaar gemaakt door in Baton Rouge, Amerika, zijn naam te laten verschijnen aan de binnenkant van een aubergine.

Keurig gespeld, uiteraard in het Latijnse alfabet, was het woordje GOD gevormd door de zaadjes aan de binnenkant van de plant. De kok die de aubergine net opgesneden had stond paf. De man kon niets anders dan het een 'wonderlijke aanblik' noemen.

Uiteraard is Jermarcus Brady, zoals de kok heet, een religieus man. En anders had hij dat stante pede wel geworden. In het verleden heeft zijn geloof hem door moeilijke tijden geholpen en de man denkt dat dit de manier van God is om te laten zien: "hee, ik besta echt". Brady noemt zijn versie van een kosmische schepper "het enige waar ik altijd op aan kan". Consequentie is wel dat de gelovige voorlopig geen aubergines meer durft te snijden.

Voor God is het niet ongewoon om mensen een bericht te sturen via eerdergenoemde plant. In 2007 gebeurde in Pennsylvania hetzelfde toen een vrouw een aubergine opensneed. In 2012 deed men dezelfde ontdekking in Amman te Jordanië. Alleen hier betrof het de concurrent van de enige echte god, ene Allah.

Opnieuw winst voor Gatto in Oostenrijk

Oscar Gatto heeft zijn tweede ritoverwinning in de Ronde van Oostenrijk gepakt. De Italiaan van Cannondale versloeg in de vierde etappe de Spanjaard Juan José Lobato (Movistar) en de Oostenrijker Marco Haller (Katusha). Dezelfde drie renners stonden ook tijdens de tweede etappe op het podium.

In de top van het klassement verandert er niks. De Brit Peter Kennaugh houdt de leiding in het klassement voor Damiano Caruso en Javier Moreno. De Ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met zondag.

Teeven heeft Alzheimer mbt witwasdeal

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft - hoe onverwachts en toevallig - 'onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële afwikkeling van de schikking' die hij als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag in antwoord op Kamervragen. De vrije vertaling hiervan luidt 'FOK! jullie, wij hebben schijt!'

De SP en ChristenUnie hadden erop gewezen dat Teeven eerder had gezegd 'alles te weten' over de deal. Maar de uitspraken van Teeven in de media hadden uiteraard betrekking op de schikking 'en niet zozeer op de financiële afwikkeling van de schikking', liegt Opstelten.

Hiermee blijft het onduidelijk wat precies is overgemaakt aan Cees H. tijdens de omstreden witwasdeal. Opstelten beweerde eerder dat de schikking twee miljoen gulden bedroeg, waarvan H. 1,25 miljoen gulden kreeg en de staat 750 duizend. De voormalige en huidige advocaat van H. stelden echter dat vijf miljoen is overgemaakt. Daarop eiste de Kamer al meerdere keren opheldering, maar kreeg telkens een dikke middelvinger van Teeven en Opstelten.

Ook de suggestie van de SP en het CDA om informatie op te vragen in Luxemburg, waar het geld was gestald, wijst Opstelten van de hand. Dat zou alleen maar duidelijk maken dat ze zich een slag in de rondte liegen kan alleen bij lopende zaken, en de strafzaak tegen H. is inmiddels onherroepelijk geworden. "Er is anno 2014 voor het OM geen enkele rechtsbasis om een vordering te doen aan de Luxemburgse autoriteiten teneinde informatie over individuele rekeningen van klanten van een Luxemburgse bank op te vragen. Daartoe zie ik geen mogelijkheden", aldus Opstelten. Luxemburg zelf boodt eerder al aan de informatie te overhandigen.

Begin vorige maand werd duidelijk dat Opstelten het bankafschrift van de omstreden witwasdeal tussen H. en Teeven bewust heeft kwijtgemaakt niet heeft kunnen vinden. De advocaten van H. stellen niets te kunnen zeggen vanwege hun beroepsgeheim.

Update

Bericht voorzien van accurate duiding

Klokkenspel verraadt inbreker

Een inbreker in Duitsland heeft zichzelf in een kerk verraden doordat hij per abuis het knopje van de automatische kerkklokken indrukte in plaats van het licht. De politie, die toevallig in de buurt een auto controleerde, kwam op het ongewone klokkenspel af en stuitte in de hal van het gebedshuis op de inbreker.

Het incident gebeurde in de Petri Margarethenkerk in Mühlhausen in de deelstaat Thüringen. Volgens de politie had de 32-jarige man toen hij werd ontdekt een houten beeld uit de kerk in zijn handen. In de tas die hij bij zich droeg zaten enkele kerkboeken en een messing kaarsenstandaard. De inbreker zit voorlopig vast.

Klokkenspel verraadt inbreker
Klokkenspel verraadt inbreker (Foto: ANP)

De Vroome voorkomt afgang tegen Halep

Indy de Vroome heeft tijdens het WTA-toernooi van Boekarest een afstraffing tegen de als eerste geplaatste Simona Halep weten te voorkomen. De Cromvoirtse verloor van de thuisspeelster met 6-0 en 6-4. 

De Vroome kwam in de tweede set nog terug te komen van een 3-1 achterstand tegen de nummer drie van de wereld. Op 4-3 leverde ze echter haar service weer in. Halep ging echter de fout in bij het uitserveren en met een dubbele fout op 15-40 volgde zo toch nog een rebreak (5-4). Helaas sloeg de Nederlandse op matchpoint een dubbele fout en dat maakte een einde aan de partij.

Halep speelt in de tweede ronde tegen Aleksandra Krunic uit Servië. Kiki Bertens zorgt nog wel voor Nederlandse inbreng bij de laatste zestien in Boekarest. Bertens won eerder vandaag haar wedstrijd in de eerste ronde van Irina-Camelia Begu. 

'Miley Cyrus al maanden aan de man'

Miley Cyrus heeft een nieuwe man in haar leven. De 21-jarige zangeres is gevallen voor muziekproducer Mike Will Made-It. De twee zijn al negen maanden samen, verklappen ingewijden aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

Cyrus zou haar geliefde vlak na haar breuk met Liam Hemsworth hebben leren kennen. In september verbraken de zangeres en acteur hun verloving. Het rommelde toen al maanden tussen de twee. "Iedereen in haar omgeving weet dat ze al een tijdje samen zijn", klapt een bekende van Cyrus uit de school over haar nieuwe liefde.

De relatie van Cyrus met de 25-jarige Michael Len Williams II, die haar succesalbum Bangerz produceerde is volgens de ingewijden al behoorlijk serieus. "Tish heeft hem al opgenomen in de familie", vertelt een bekende over Cyrus' moeder. Hoewel de zangeres en haar geliefde elkaar vaak moeten missen, hebben ze dagelijks contact. "Ze bellen en sms'en elkaar continu."

Code oranje om onweer in noorden

Voor de provincies Groningen en Drenthe is code oranje afgegeven vanwege zware onweersbuien die in de loop van woensdagavond worden verwacht. De buien gaan gepaard met veel neerslag en hagel, waarschuwt het KNMI.

Lokaal is er kans op zware windstoten. In de loop van de avond worden de buien naar verwachting minder heftig. In de kustgebieden van Zuid-Holland en Zeeland kunnen ook zware windstoten voorkomen, maar voor die provincies is geen code oranje, een waarschuwing voor extreem weer, afgegeven.

Wel geldt in Zuid-Holland en Zeeland, net als in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg, code geel vanwege de onweersbuien.

Frankrijk wil uitreisverbod voor extremisten

Frankrijk wil mensen die mogelijk banden hebben met extremisten kunnen verbieden het land te verlaten. Woensdag is daar een wetsvoorstel voor ingediend. Met de nieuwe wet moeten de autoriteiten ook meer mogelijkheden krijgen om individuele, zelfstandig opererende jihadisten te verhoren en vervolgen.

Frankrijk is bang dat staatsburgers die zijn teruggekeerd uit Syrië in eigen land aanslagen plegen. Zo'n zeshonderd Fransen zijn op dit moment in Syrië actief, of hebben plannen om zich bij de strijd te voegen, zegt het Franse ministerie van binnenlandse zaken.

Het plan wordt binnen enkele weken voorgelegd aan het Franse parlement. Aan het einde van het jaar zal er worden gestemd.

[Tour] Boom: "Wist dat ik de beste was op kasseien"

Lars Boom zorgde woensdag voor Nederlandse sportgeschiedenis door na negen jaar weer voor een Nederlandse dagzege in de Tour de France te zorgen. De renner was de sterkste in de vooraf gevreesde kasseienrit.

"Echt fantastisch dit. Sep (Vanmarcke) en ik waren van start gegaan met het idee om te winnen", stak Boom van wal tegenover de NOS"Er waren veel belangrijke momenten, want op een gegeven moment vielen ze bij elke bocht met bosjes tegen de grond. Het was zaak om op de fiets en voorin te blijven en dat lukte goed. Ik kon de eerste stroken in elk geval voorin opdraaien."

Halverwege de kasseien besloten Boom en Vanmarcke de aanval te kiezen. "Ik heb tegen Sep gezegd dat wij door moesten trekken als de andere stroken er ook zo slecht bij lagen. Dat hebben we gedaan en dus reden we samen weg. Daarna reed Sep helaas al snel lek en dus moest ik het zelf doen."

Een van de beslissende momenten was de sprong van Boom naar de drie koplopers, Vincenzo Nibali en zijn Astana-knechten Lieuwe Westra en Jakob Fuglsang. "Volgens mij reed Kwiatkowski lek, want Quick-Step liet ineens een gat vallen. Ik wist op dat moment dat ik naar die drie van Astana toe moest, anders zou ik de boot missen. Het moment was ideaal, want Sagan en Cancellara zaten toen niet direct in mijn wiel."

Het plan om de ritzege te pakken was vervolgens duidelijk voor Boom: "Ik wilde er zeker van zijn dat ik ging winnen en dus wilde ik die anderen op de laatste strook echt lossen. Ik wist sowieso wel dat ik op de kasseien de beste was van het groepje, dat moet eigenlijk ook wel als je met Fuglsang en Nibali zit."

Treinstations worden niet verkocht

De treinstations blijven in handen van NS en ProRail. Verkoop van de stations aan een commerciële partij heeft 'vergaande financiële gevolgen voor het rijk'. Zo zal het rijk door de verkoop minder dividend ontvangen van de NS, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw baseert zich op een onderzoek van Ecorys dat de effecten van een mogelijke verkoop heeft onderzocht. De uitkomsten geven Mansveld 'geen aanleiding' om de stations te verkopen. Er zijn bovendien geen klachten dat de NS zijn positie als stationseigenaar zou uitbuiten ten koste van andere vervoerders.

"Van ernstige verstoring van de mededinging als mogelijke grond voor veranderingen in de posities van relevante partijen lijkt op basis van het onderzoek van Ecorys geen sprake te zijn", schrijft de bewindsvrouw.

Hoewel de verkoop van de stations aan een onafhankelijke partij zorgt voor een eerlijkere situatie, vindt Mansveld dat geen goed idee. "Zo'n afsplitsing is niet proportioneel gezien de omvang van de problematiek en de maatregelen die reeds genomen worden."

Boetes geŽist voor blote borsten in de Notre-Dame

De Franse justitie wil dat negen vrouwen die met blote borsten demonstreerden in de Notre-Dame honderden euro's boete betalen. Woensdag stonden ze in Parijs voor de rechter. Tegen bewakers van de kathedraal werden voorwaardelijke boetes geëist.

De actievoerders van Femen luidden februari vorig jaar een grote klok in de Notre-Dame. Dat deden ze uit protest tegen de bezwaren van de katholieke kerk tegen het homohuwelijk en om het aftreden van paus Benedictus XVI te 'vieren'.

Tijdens het proces eiste de aanklager boetes van vijftienhonderd euro tegen de negen voor vernieling. De bewakers hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan geweldpleging.

Op 10 september doet de rechter uitspraak.

MŠxima juicht bij nederlaag ArgentiniŽ

Koningin Máxima hoopt dat Oranje zich woensdagavond ten koste van het elftal van haar thuisland Argentinië plaatst voor de finale van het WK. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst.

"De koning en koningin zijn uiteraard supporters van het Nederlands elftal. Koningin Máxima is Nederlandse en is dus voor Nederland", luidt de verklaring. Waar het koningspaar de wedstrijd gaat bekijken, is niet duidelijk.

De 43-jarige koningin heeft zowel een Nederlands als een Argentijns paspoort. Ze kan haar Argentijnse nationaliteit niet opgeven omdat het land dat niet toestaat.

MoskeeŽn opgeroepen aan Voedselbank te doneren

Bijna 150 moskeeën zijn opgeroepen te doneren aan de Voedselbank. De Islamitische Stichting Nederland meldt daarnaast de aangesloten moskeeën gevraagd acties op te zetten voor lokale afdelingen van de Voedselbank.

Zelf heeft de stichting 2500 euro gedoneerd. "Een van de essentiële grondslagen van de islam is dat je te allen tijde aan je medemens moet denken en daar waar nodig hulp hoort te bieden", schrijft de stichting. "Vooral in deze tijd is het zeer belangrijk om meer voor elkaar te kunnen betekenen." Bij de stichting, ook bekend als Diyanet Moskeeën, is het leeuwendeel van de Turkse moskeeën in Nederland aangesloten.

De voorzitter van Voedselbank Nederland, Leo Wijnbelt, stelt het initiatief zeer op prijs, aldus de stichting.

[Tour] Lars Boom doorbreekt Nederlandse droogte met ritzege

Lars Boom heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. Daarmee zorgde de renner van Belkin voor het eerste Nederlandse toursucces in negen jaar. Het was op 9 juli 2005 dat Pieter Weening als laatste Nederlander een touretappe won. De veelbesproken kasseienrit over 155,5 kilometer, van Ieper naar Arenberg - Porte du Hainaut leverde het verwachte spektakel, wat voor Chris Froome het einde van de Tour betekende.

De kopgroep van de dag werd gevormd door onder meer Tony Martin (Omega-Pharma - Quick-Step), Lieuwe Westra (Astana) en Tony Gallopin (Marcus Burghardt). Martin ging al snel onderuit, maar hij kon de aansluiting weer vinden. De groep bleef grotendeels bij elkaar tot aan de eerste sectie kasseien, waar het peloton in stukken brak.

Vincenzo Nibali kon in zijn gele trui profiteren, want hij zat goed voorin. Onder anderen Alberto Contador en Bauke Mollema kwamen in de problemen en zaten al snel op achterstand. Ook Alejandro Valverde en Tejay van Garderen mistten de slag met Nibali, waar voor het klassement alleen Jurgen van den Broeck en Michal Kwiatkowski wel mee konden.

Namens Belkin zaten Sep Vanmarcke en Lars Boom wel mee in de groep van Nibali, wat al snel de kopgroep in de koers werd. Vanmarcke reed lek, maar Boom leek een bijzonder sterke indruk te maken. Op een kleine vijftien kilometer van de streep was het verschil tussen de groep Nibali en het peloton met Contador en Mollema ruim anderhalve minuut.

Nibali had zijn Astana-ploeggenoten Jakob Fuglsang en Westra mee, die op de voorlaatste kasseistrook enorm aan het huishouden waren. Met slechts tien kilometer te rijden zat alleen Boom nog in de groep als vertegenwoordiger van een andere ploeg dan Astana. Het gevaar was nog niet geweken, want het groepje achtervolgers werd aangevoerd door Fabian Cancellara en Peter Sagan.

Minder dan zeven kilometer voor de finish draaiden de drie koplopers, Westra was inmiddels afgehaakt, de laatste kasseistrook op. Boom koos direct voor de aanval en kon gelijk een gaatje van enkele seconden slaan. Fuglsang wilde het er niet bij laten zitten, want hij zette de achtervolging op de Nederlander in.

Nibali en Fuglsang leken geen onnodige risico's te nemen, waardoor Boom op twee kilometer van de streep zijn voorsprong uit wist te bouwen tot ruim tien seconden. Het duo van Astana kwam niet meer in de buurt, waardoor een in modder bedekte Boom solo en met de armen in de lucht over de streep kwam.

Tijdens de etappe gingen zeer veel renners onderuit. Naast de afgestapte Chris Froome gingen ook klassementsrenners als Andrew Talansky en Van den Broeck tegen de vlakte. Ook de sprinters bleven niet gespaard, want André Greipel en Marcel Kittel smakten eveneens tegen het asfalt, maar konden weer gewoon verder.

In het klassement zijn de verschillen vandaag flink gegroeid. Nibali behoudt het geel, met twee tellen voorsprong op teamgenoot Fuglsang. Sagan staat nu met 44 seconden achterstand derde.  Kwiatkowski staat van de andere klassementsmannen op 50 tellen van het geel het dichtste bij. Van den Broeck, Gallopin en Porte staan nog binnen de twee minuten, terwijl Valverde, Mollema en Contador na vandaag meer dan twee minuten toe moeten geven op Nibali.

Bentley verkoopt kwart meer auto's

Bentley heeft in de eerste helft van dit jaar wereldwijd bijna een kwart meer auto's verkocht dan de eerste zes maanden van 2013. De van oorsprong Britse maker van luxeauto's verwacht dit jaar een recordaantal auto's af te leveren, zo meldt Bentley woensdag.

Het automerk verkocht tussen januari en juni ruim 5200 auto's. Vooral in China vond het merk veel gretiger aftrek, de verkoop steeg daar met 61 procent tot 1318 exemplaren. Noord-Amerika was met bijna 1400 auto's de belangrijkste afzetmarkt.

Het eveneens van oorsprong Britse luxemerk Rolls Royce maakte dinsdag ook melding van recordcijfers. De verkopen stegen met ruim een derde naar bijna tweeduizend. Rolls Royce valt onder BMW. Ook Bentley, met Volkswagen als eigenaar, is in Duitse handen.

Vliegtuigen botsen boven Polen; twee doden

Twee kleine vliegtuigjes zijn boven Polen op elkaar gebotst. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Poolse autoriteiten gezegd.

Volgens brandweerwoordvoerder Pawel Fratczak had het ongeluk plaats bij Radom, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Warschau. Aan boord van de twee vliegtuigjes zaten in totaal twee mensen. Het ene toestel stortte op de grond en vloog in brand. De twee inzittenden kwamen om. De inzittenden van het andere toestel liepen verwondingen op.

Nog geen week geleden stortte in Polen een vliegtuig met parachutisten neer. Elf mensen kwamen daarbij om het leven en een raakte gewond.

Timmermans wil geen overhaaste OekraÔne-sancties

De Europese Unie moet geen 'overhaaste beslissingen' nemen over economische sancties tegen Rusland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens Timmermans heeft de bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in Berlijn van een week geleden geleid tot een kans op voortzetting van de dialoog en een mogelijk nieuw bestand. "Dit momentum dient benut te worden."

Om het politieke proces een kans te geven, acht Timmermans het van belang 'dat geen overhaaste beslissingen worden genomen met betrekking tot bredere economische maatregelen'. Wel moet de voorbereiding in EU-verband van economische sancties doorgaan, en ook kunnen er meer Russen en pro-Russische separatisten op de sanctielijst worden gezet. Over dat laatste wordt woensdag opnieuw overlegd in Brussel.

De druk op Rusland moet hoog blijven, stelt Timmermans. "Nederland is niet naïef over de rol van Rusland in het conflict en blijft Rusland zien als aanjager van de instabiliteit. Tegelijkertijd is Rusland onmisbaar voor het oplossen van het probleem."

Donderdag spreekt Timmermans de OVSE-ambassadeurs toe over Oekraïne tijdens een bijeenkomst in Wenen.

President Zimbabwe is een racist

Terwijl een handvol Afrikanen zich in Nederland druk maakt of een verkleedpartij wel of niet racistisch is, heeft het opperhoofd van Zimbabwe totaal geen moeite met discriminatie en racisme. Bericht Nehanda Radio.

Alle blanke boeren dienen hun land en boerderijen af te staan aan zwarten, alleen zwarten mogen nog land bezitten verordonneerde de president. Blanken mogen geen land meer bezitten ook niet als zij dit huren van zwarte eigenaren, heeft Mugabe gezegd. In de stedelijke gebieden mogen de blanken nog wel zaken en appartementen bezitten.

Het discrimineren van de blanke minderheidsgroepering valt niet overal in goede aarde. Barnabas Thondlana, redacteur van weekblad The Observer, zegt dat dit besluit onnodige rassenhaat aanwakkert en dat de blanken niet het probleem zijn op dit moment. Volgens Thondiana is de huidige dictatuur en een corrupte overheid een grotere reden tot zorg.

Kolles wil bezem door Caterham halen

Colin Kolles ontpopt zich op de achtergrond langzaam maar zeker als baas van het Caterham F1 Team. De Duitser van Roemeense afkomst bemiddelde bij de verkoop van het team en is nu als adviseur aan de renstal uit Leafield verbonden.

Kolles sprak met Reuters. "We hebben volgens mij al veel progressie geboekt. Er zal nog meer gaan veranderen, er zijn nog meer dingen die gedaan moeten worden." Een van de dingen die al gedaan is, is het benoemen van Christijan Albers tot teambaas.

De Nederlander wil zoveel mogelijk mensen aan het werk houden, maar Kolles ziet dat als oud-teambaas van Midland/Spyker/Force India en HRT toch anders. "Ik heb liever tweehonderd banen die veilig zijn dan dat er uiteindelijk driehonderd banen verloren gaan. Soms moeten er harde beslissingen genomen worden. Men weet zelf ook wel dat er iets moet veranderen bij het team. Het was onmogelijk om op de ingeslagen weg door te gaan."

Kolles gelooft in de toekomst van Caterham. "Ons doel is om een team op te bouwen dat nog vele jaren kan bestaan. De vraag is straks niet of dit team wel of niet zal overleven. De vraag zal zijn op welk team dit niveau mee kan doen. We moeten de boel financieel op orde brengen, de wagen verder verbeteren en op zoek naar de beste coureurs."

Meer jongeren werkloos in rijke landen

De werkloosheid onder jongeren in de 34 rijkste landen van de wereld is in mei weer toegenomen. Van alle jongeren onder de 25 jaar binnen de beroepsbevolking zat in die maand vijftien procent zonder werk. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De stijging volgt op een flinke daling in april, toen het werkloosheidspercentage van 15,4 procent naar 14,8 procent zakte. De toename van mei is onder meer te wijten aan de Verenigde Staten, waar de jeugdwerkloosheid behoorlijk opliep. In de achttien landen van de eurozone daalde het percentage werkloze jongeren juist licht.

In Nederland nam de werkloosheid onder jongeren ook af, naar 10,8 procent. Dat was elf procent in april. Ook de werkloosheid onder de beroepsbevolking ouder dan 25 jaar daalde, van 6,5 procent naar 6,3 procent. De gemiddelde werkloosheid in Nederland kwam in mei uit op zeven procent.

Het percentage mensen zonder baan ligt daarmee in Nederland nog altijd iets lager dan het gemiddelde in de OESO-landen. Daar is namelijk 7,4 procent van de totale beroepsbevolking werkloos. In de eurozone zitten verhoudingsgewijs nog meer mensen thuis. Het werkloosheidspercentage kwam daar in mei uit op 11,6 procent.

Hoogleraar wijst op systeemfouten corporatiestelsel

De problemen met Vestia konden ontstaan vanwege twee systeemfouten in het stelsel van woningcorporaties: te veel vrijheid en te weinig toezicht. Dat betoogde hoogleraar Johan Conijn woensdagmiddag tijdens het laatste verhoor van de parlementaire enquêtecommissie.

De weeffouten zijn ontstaan bij de verzelfstandiging van de woningcorporaties in de jaren negentig. "Op dat moment zijn twee systeemfouten ontstaan waar we nu nog steeds de wrange vruchten van plukken en die de bron van problemen zijn." De corporaties hebben 'te weinig sturing op hun activiteiten' en een te grote mate van vrijheid om zelf te bepalen wat ze met hun enorme vermogens konden doen.

In dat verband wees Conijn erop dat de regels voor de nevenactiviteiten die corporaties mochten ontplooien onduidelijk waren. Onder meer corporatie Woonbron kon hierdoor het schip in gaan met het voormalige stoomschip Rotterdam. Deze onduidelijkheid leverde ook problemen op voor het interne toezicht. "Als er geen duidelijk beleidskader is voor wat voor corporaties geldt, dan zit ook de interne toezichthouder voor een deel met lege handen."

Een andere fout is het ontbreken van stevig toezicht met een 'toezichthouder met tanden die een werkelijk disciplinerende rol heeft'. De schuld hiervoor legde Conijn bij de politiek. "Dat het stelsel zo onvolkomen is, daarvoor ligt de verantwoordelijkheid bij de achtereenvolgende ministers en de Tweede Kamer." Hij deed daarom een 'morele oproep' op het parlement om deze lekken snel te dichten.

Als het aan Conijn ligt komt er 'integraal toezicht' op het stelsel van woningcorporaties. Nu zijn de minister van Binnenlandse Zaken en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) daarmee belast. Door toezichtstaken bij de minister weg te halen en onder te brengen bij een aparte instantie, wordt bovendien voorkomen dat de 'schijn van vermenging van beleid en toezicht' kan ontstaan.

De hoogleraar suggereerde verder dat de woningcorporaties uit hun voegen zijn gegroeid. De sector is 'overgedimensioneerd ten opzichte van de problemen op de woningmarkt'. Een kleinere sector zou de publieke belangen ook goed behartigen en de huidige grootte is niet de 'ideale omvang'. Om een robuuster stelsel te krijgen is verder ook vooral een cultuurverandering nodig, waarbij bestuurders 'heel prudent' omgaan met het vermogen en dit niet uitgeven aan 'feesten en partijen'.

Wat de gevolgen zijn van het Vestia-debacle voor investeringen door corporaties, kon Conijn niet goed zeggen. De overige corporaties betalen daar mee aan de nasleep van het schandaal, maar dit bedrag is wel minder dan de verhuurdersheffing die zij ook moeten afdragen. Die heeft een 'veel grotere impact' op het huurbeleid. "Het is wel belang om dit in perspectief te zien." Maar opgeteld betaalt de huurder de helft van de rekening, aldus Conijn.

Asielzoekers naar voormalige bajesboten

Asielzoekers worden straks mogelijk opgevangen in de twee voormalige bajesboten. Dat zou moeten gebeuren in Zaandam. De gemeente Zaanstad doet hier onderzoek naar, heeft het gemeentebestuur woensdag bekendgemaakt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft Zaanstad gevraagd mee werken aan extra opvanglocaties, die nodig zijn vanwege het relatief grote aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen op de voormalige bajesboten, die in de Isaac Baarthaven zouden moeten komen te liggen.

De 'detentiepontons' werden in 2006 door de staat gekocht om illegalen in onder te brengen, vanwege het toenmalige tekort aan cellen in reguliere gevangenissen. In 2012 werden de boten weer van de hand gedaan, omdat er geen cellentekort meer was. De huidige eigenaar wil ze ombouwen tot hotelboten. Ze liggen nu in de Amsterdamse haven.

Op de bajesboten was in het verleden veel kritiek vanwege de slechte omstandigheden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers er werden opgesloten.

OM onderzoekt Venlo om bouw tunnel

Justitie onderzoekt of de gemeente Venlo vergunningsvoorschriften heeft overtreden bij de bouw van een tunnel. Het onderzoek volgt na een aangifte die is gedaan omdat de gemeente zich in 2009 niet zou hebben gehouden aan regels over het onttrekken van grondwater, bevestigt een woordvoerder van het functioneel parket na een bericht hierover van de regionale omroep L1.

Sinds de tunnel onder het Koninginneplein in 2011 werd afgebouwd hebben diverse ondernemers in de Limburgse stad geklaagd over water in hun kelders. De woordvoerder van het OM bevestigt dit, maar benadrukt dat niet vaststaat dat die problemen door de bouw van de tunnel komen.

Bertens naar tweede ronde in Boekarest

Kiki Bertens (WTA-85) staat in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Boekarest. De qualifier won in drie sets van de thuisspeelster Irina-Camelia Begu (WTA-64) Het werd 6-0, 3-6 en 6-2. 

Het is de eerste zege van Bertens op Begu. De eerste twee onderlinge ontmoetingen gingen verloren.  nadat ze de twee eerdere onderlinge duels als verliezer van de baan stapte. Dit voorjaar verloor Bertens nog van Begu op het gravel van het Portugese Oeiras.

Bertens heeft nu vier partijen gewonnen in Boekarest, nadat ze drie wedstrijden in de kwalificatie wist te winnen. In de tweede ronde stuit de Nederlandse nummer één op de als zevende geplaatste Petra Cetkovska (WTA-78) uit Tsjechië. Later vandaag komt Indy de Vroome (WTA-190) nog in actie. Zij speelt als lucky loser in de eerste ronde tegen de als eerste geplaatste Simona Halep (WTA-3).

[Tour] Titelverdediger Froome stapt af

Titelverdediger Chris Froome is woensdag tijdens de vijfde etappe van de Tour de France afgestapt. De Brit ging meerdere keren onderuit en vlak voor de eerste kasseistrook was het genoeg geweest.

Al tijdens de vierde etappe ging Froome een keer onderuit, waarbij hij zijn pols geblesseerd leek te hebben. Van een breuk was echter geen sprake en dus stapte hij woensdag weer op. Tijdens de kasseienrit werd de Brit meer dan eens getroffen door het noodlot.

Bij de eerste valpartij raakte de rechterkant van zijn lichaam gehavend, waar hij een dag eerder nog op zijn linkerkant viel. Dankzij hard werk van zijn ploeg Sky kon Froome nog terugkomen in het peloton, maar niet veel later ging het nog een keer fout. Met een kleine zeventig kilometer te rijden ging hij voor de derde keer onderuit. Hij stond al snel weer, maar gaf ook al snel aan dat verder fietsen niet mogelijk was, waarna hij in de ploegauto stapte.

Het is de eerste keer sinds 1980 dat een titelverdediger in de Tour afstapt een jaar nadat hij het geel in Parijs won. Bernard Hinault won de Tour in 1979 en ging een jaar later niet meer van start in de dertiende etappe.

Klose: "Kon er geen salto uitgooien"

Miroslav Klose maakte dinsdag zijn zestiende doelpunt op een WK-eindronde. Zijn welbekende salto bleef echter achterwege. "Ik had bij mijn doelpunt een flinke tik gekregen en ik moest mijn zestiende WK-treffer derhalve wat rustiger vieren", sprak Klose na afloop.

"Ik kon er dus geen vreugdesprong uitgooien." Na zijn goal tegen Ghana (2-2) maakte de Duitser nog wel een salto, al verliep die niet heel soepel.

Klose is nu topscorer aller tijden op een WK. Met zijn zestiende goal verbrak hij uitgerekend tegen Brazilië het record van Ronaldo. Klose was al topscorer aller tijden voor Duitsland; de teller staat nu op 71 goals in 134 interlands.

Duitsland zette dinsdag Brazilië voor schut door bij rust al een 0-5 voorsprong te hebben bereikt. Daardoor kon Klose na bijna een uur spelen al worden gewisseld, met het oog op de finale. De 36-jarige aanvaller was daar echter niet zo blij mee.

"Ik ben een spits en een spits wil altijd en overal scoren. Ik hoop dat ik nog lang de WK-lijst als topscorer mag aanvoeren." Landgenoot Thomas Müller is de eerste die Klose kan inhalen. De pas 24-jarige spits maakte dinsdag alweer zijn tiende WK-doelpunt.

Messi: "Oranje verdient het om hier te staan"

Lionel Messi spreekt in een interview mooie woorden over de prestaties van het Nederlands elftal, dat vanavond tegenover Argentinië staat. "Nederland staat voor de tweede keer op rij in de halve finale van een WK. Ze verdienen het om hier te staan", zegt Messi in Times of India. "Oranje zal hongerig zijn om weer de finale te halen. We moeten geconcentreerd zijn als we geen tegengoals willen krijgen."

Volgens Messi moet Argentinië een goede balans zien te vinden tussen aanvallen en verdedigen. "Dat hebben we in de eerdere wedstrijden dit toernooi wel gedaan. Ik hoop dat we onszelf en de fans blij kunnen maken."

Terwijl Oranje in Zuid-Afrika nog de eindstrijd haalde, staat Argentinië nu pas voor het eerst sinds 24 jaar weer in de halve finale. Messi: "Dat zegt genoeg. We zijn nog niet tevreden, omdat we het wedstrijd voor wedstrijd bekijken en omdat we altijd streven naar een beter resultaat."

"Voetbal is een teamsport", antwoordt de 27-jarige topschutter op de vraag of Argentinië zonder hem een zwakke ploeg is. "Nee, absoluut niet. Oké, ik heb een paar belangrijke goals gemaakt. Maar er zijn nog tien spelers die geholpen hebben om de halve finale te halen."

Vos sprint opnieuw naar winst in Giro Rosa

Marianne Vos heeft de vijfde etappe in de Giro Rosa gewonnen. Voor de renster van Rabobank-Liv is het de derde ritoverwinning deze ronde. In de 118 kilometer lange etappe van Jesi naar Cesenatico versloeg de wereldkampioene de Italiaanse Giorgia Bronzini en de Amerikaanse Shelley Olds in een massasprint.

Vos behoudt de roze leiderstrui. Donderdag staat een lastige bergetappe naar San Fior op het programma. De Ronde van Italië voor vrouwen duurt nog tot en met zondag.

De 27-jarige Vos wist al twee keer het eindklassement te winnen van de belangrijkste etappekoers voor vrouwen. Vorig jaar eindigde ze als zesde.

Dragon Age: Inquisition-info

Via de site van Raptr (AMD Gaming Evolved) kon je vragen stellen aan de ontwikkelaars van Dragon Age: Inquisition. De drie beste vragen kregen 1000 Raptr-punten en het boek Dragon Age: The Masked Empire. Hier volgt een samenvatting van alle info, gemaakt door Dorian Pavus.

The Inquisitor

 • The British male voice actor for the Inquisitor is Harry Hadden-Patton, and the American male voice actor is Jon Curry.
 • The British female voice actor for the Inquisitor is Alix Wilton Regan, and the American female voice actor is Sumalee Montano.
 • The inquisitor will regularly be referred to by their surname, not just “Inquisitor.”
 • The qunari pc’s body will be big, but smaller than Iron Bull.
 • Qunari use something other than helmets/hats.
 • The Inquisitor will definitely meet people who think they’re a holy figure, but how you react to that is up to you.

Character Creation

 • Scars and freckles will both be available in the character creation. (Update: freckles actually might not be, we’ve received contradictory answers.)
 • Heterochromia (twee verschillende kleuren ogen) is not available.
 • CC is very complex — for instance, you can choose one color for the outer part of the iris and a different color for the inner iris.
 • Lots of lip options, but no body sliders.
 • As aforementioned, qunari pcs will get customizable horns.
 • They’re already working on creating game-appropriate lighting for the cc screen.
 • The CC will be before any major cutscene in the game.

Companions and advisors (and romance)

 • Both Cullen and Cassandra are straight romance options.
 • Scribbles has a cool accent… and is a bisexual romance option (probably).
 • The majority of romances are not concerned with race, but “a few” are.
 • You can talk to followers at your party base at any time, but not “ in the middle of a blood-soaked murderfield (of death)”.
 • Banter is supposedly going to be “Barney Stinson level of legendary”.
 • The interactive banter will time out if you don’t react to it and continue on its own.
 • You will be able to hug some of your companions/advisors.
 • “Major characters all track something similar to approval, but the system has changed to put more focus on what you are doing and what you say instead of grinding by constantly giving them gifts. Each follower does have their own set of goals they want to achieve and if you help them, they will appreciate it.”
 • Similarly, if you piss them off, they might leave.
 • Approval for advisors works differently than approval for companions.

Combat

 • Combat settings will range from easy to nightmare, as in previous Dragon Age games, but there is not (yet, at least) a story mode.
 • You can only have up to one specialization in DA:I, unlike previous Dragon Age games.
 • Weapons are still restricted by class.
 • All rogues can use bows — there is no “archer” specialization.
 • No mabari in combat.
 • You’ll be able to quick travel to any Inquisition camps you’ve established in your current region, which allows you to rest and recover health.
 • There’s plenty returning abilities and spells from previous DA games, but a ton of new ones, too.
 • “Having control over fade rifts may provide some interesting possibilities in combat”.
 • Cross-class combos are back.
 • “Knight Enchanters were designed to let mages get up close and personal and the abilities in that tree encourage you to do so, including the ability to be effective at melee ranges. They’re different from Arcane Warriors, though. Less tanky.”
 • Positioning, traps, and other preparatory manoeuvres are all available and even a good idea against some of the more difficult fights.
 • You can jump, but there won’t be complex climbing dynamics.
 • There is no weaponless combat, as in the DAO-style punching.
 • If you get into a fight with friendly, non-companion NPCs around, they will typically come and help out (presuming they’re warriors).
 • Certain specializations will affect moments in the story.

Miscellaneous

 • “Faith” and “leadership” are going to be major themes of the game.
 • The party base in Inquisition is going to be much grander than the camp from DA:O. “It’s the HQ of your entire Inquisition so there’s a TON of people in it to talk and interact with. You can customize your castle, rebuild some things, perform crafting and research etc.”
 • There will be all kinds of wild animals in the game, some hostile and some not, including (but not limited to): foxes, bronto, nugs, wolves, rams, birds, lizards, etc.
 • We will be visiting some kind of Dwarven settlement, but not Orzammar or Kal-Sharok.
 • Both Flemeth and Dagna will appear.
 • We may indeed see Gideon Emery again.
 • Your inquisition will unlock some opportunities in conversations.
 • In-game art differs depending on the country (it’s different between Orlais and Ferelden, for example) and you’ll be able to see how it progresses from being rustic/an early decorative piece to more refined work.
 • There’s a pre-made world state if you do not want to or are unable to use the DA Keep.
 • No flying mounts.
 • “The bog unicorn is an undead horse which was killed by someone sticking a sword through it’s head… thus its horn is the sword that killed it”.
 • No capes.
 • Fast-travel is available between previously conquered Inquisition camps/keeps in a region.
 • PC will support both mouse/keyboard control scheme and controllers.

Updates

 • There’s eight romances total, and only two have race restrictions.
 • There’s at least one romance option outside of companions or advisors.
 • You might learn more about or even MEET one of the chasind, avvar, or dalish.
 • Non-mage human inquisitors will have a “noble” background.
 • You are a surface dwarf if you choose to be a dwarven inquisitor.
 • Levels will cap off at around level 25 or 30.
 • No Shale, no Zevran.

da:i

Lufthansa wil budgetmaatschappij voor lange vlucht

Lufthansa wil een nieuwe budgetmaatschappij oprichten voor intercontinentale vluchten. De Duitse luchtvaartmaatschappij denkt zo de strijd te kunnen aangaan met goedkope Arabische luchtvaartmaatschappijen, zoals Flynas en Air Arabia. De dochtermaatschappij moet ergens in het najaar van 2015 voor het eerst vliegen, zo maakte Lufthansa woensdag bekend.

De Duitse luchtvaartreus onderzoekt nog of het lukt om eigenhandig een intercontinentale maatschappij op poten te zetten. Het bedrijf is ook in gesprek met Turkish Airlines als mogelijke partner. De nieuwe dochtermaatschappij moet in de eerste jaren met zeven toestellen gaan vliegen, stelt Lufthansa.

In Europa bieden de Duitsers nu al goedkope vluchten aan onder een aparte maatschappij, genaamd Germanwings. Met die budgetvlieger probeert Lufthansa tegenwicht te bieden aan maatschappijen als Ryanair en Easyjet.

Sigourney Weaver pakt Alien-rol weer op

Sigourney Weaver pakt haar rol van Ellen Ripley uit de Alien-films weer op. De actrice spreekt de stem in van haar personage in de nieuwe game Alien: Isolation, dat zich afspeelt vlak na de eerste film uit 1979. Ook wordt haar beeltenis gebruikt. Het is voor het eerst sinds de film Alien Resurrection uit 1997 dat Weaver het personage weer gestalte geeft.

Ook andere bekende castleden zijn in de game weer van de partij, zoals Tom Skerritt, die aanvoerder Dallas inspreekt, en Veronica Cartwright als de gespannen Lambert. Het spel speelt zich af op het ruimteschip Nostromo, waar de kijker voor het eerst kennismaakte met de zeer dodelijke Alien die het op de bemanning heeft gemunt.

In Alien: Isolation is ook een belangrijke rol weggelegd voor Ripleys dochter Amanda. Zij werd al even genoemd in een scène in de vervolgfilm Aliens uit 1986. de game ligt vanaf 7 oktober in de winkels.

"Gamen even verslavend als heroÔne"

Fanatieke gamers, wees gealarmeerd. Als we een recent bericht in The Sun mogen geloven zijn jullie allemaal junkies. Gameverslaving is net zo schadelijk als alcohol- en drugsmisbruik. Als voorbeeld wordt de game Call of Duty rechtstreeks gelinkt aan tenminste drie zelfmoorden.

Zo, nu even terug naar de werkelijkheid. Het artikel wordt geschreven in The Sun en gaat natuurlijk in eerste instantie over gameverslaving in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt met 'feitjes' gestrooid zoals het voorbeeld van Call of Duty en bijvoorbeeld de drastische toename van dopamine in de hersenen als gevolg van gamen. Ook wordt een aantal case studies belicht, zoals een jongen die twaalf uur per dag League of Legends speelt en een meisje dat 100 pond (125 euro) per week spendeert aan mobile games zoals Candy Crush.

Universitair game-expert Dr. Mark Griffiths heeft een lijstje van tien ja-neevragen opgesteld waaruit moet blijken of er sprake is van verslaving. Wanneer je zeven vragen hebt beantwoord met 'ja' ben je dus de lul en zal je onmiddelijk in rehab moeten.

Afijn, gelukkig brengt Dr. Griffiths zelf wat nuance aan door te stellen dat hij uitsluitend door The Sun gevraagd is om met het vragenlijstje op de proppen te komen en meent ook dat veel beweringen in het artikel schromelijk overdreven zijn. Volgens Griffiths heeft dit logischerwijs alles te maken met de zucht naar sensatie en drama van de pers. "Iedere keer als ik onderzoek doe en de uitslagen zijn negatief, springt 90% van de pers er bovenop. Wanneer ik onderzoek doe en de uitslagen blijken positief, wordt slechts 10% van de pers enthousiast".

Het artikel van The Sun, wat eigenlijk alleen toegankelijk is voor abonnees, is hieronder te lezen. Vergeet niet de test te doen en laat even weten of je rijp bent voor de afkickkliniek. Voor de grote, volledig leesbare versie, klik hier.

Slachtoffers Srebrenica geŽerd in BosniŽ

Honderden mensen zijn woensdag in Bosnië de straat opgegaan om de laatste eer te bewijzen aan een groep slachtoffers van de slachting in Srebrenica, tijdens de Bosnische Oorlog. De grafkisten met de resten van 175 slachtoffers werden in vrachtwagens door de straten gereden.

Sommige mensen stonden in stilte te bidden terwijl de trucks langsreden. Anderen legden bloemen op de doeken waarmee de kisten waren bedekt. Bij het presidentieel paleis stonden de trucks even stil.

De resten worden vrijdag begraven naast de ruim zesduizend andere slachtoffers van de massamoord in Srebrenica.

Brabander krijgt tien jaar cel voor doodsteken neef

Een 36-jarige man uit Drunen moet tien jaar de cel in voor het doodsteken van zijn neef. De rechtbank in Den Bosch oordeelde woensdag dat van noodweer geen sprake was.

De verdachte vond dat hij uit zelfverdediging handelde omdat zijn neef hem zou hebben aangevallen na een ruzie. Volgens de rechters heeft hij echter pas gestoken toen de vader van het slachtoffer zijn zoon al had weggeduwd. De 24-jarige neef kreeg het mes in zijn hart en stierf direct.

Bij het bepalen van de straf woog de rechtbank onder meer mee dat de situatie zeer pijnlijk is voor de nabestaanden. Met name dat de man in het bijzijn van zijn vader is omgebracht, is volgens de rechters schrijnend. Door het incident zijn de verhoudingen binnen de familie ernstig verstoord.

De Brabander werd al eens eerder veroordeeld voor mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Justitie had twee weken geleden een celstraf van elf jaar geëist.

Snowden vraagt Rusland zijn asiel te verlengen

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft een verzoek ingediend om langer in Rusland te blijven. Dat heeft Snowdens advocaat Anatoli Koetsjerena woensdag gezegd.

Snowden kreeg vorig jaar asiel in Rusland, nadat de Verenigde Staten zijn paspoort hadden ingetrokken. Zijn asiel loopt echter eind juli af. Hij heeft de Russische migratiedienst daarom gevraagd zijn asiel te verlengen.

Snowden probeerde vorig jaar van Hong Kong naar Cuba te reizen, nadat hij de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA had onthuld. Tijdens een overstap op de luchthaven in Moskou werd zijn paspoort echter ingetrokken, waardoor hij niet door kon reizen.

Oud-Twente-speler Rosales tekent bij MŠlaga

Roberto Rosales gaat bij Málaga voetballen. De voormalig rechtsback van FC Twente heeft een contract voor drie jaar getekend, meldt de Spaanse club woensdag. Rosales besloot afgelopen seizoen zijn aflopende contract bij Twente niet te verlengen.

De 25-jarige Rosales speelde vier seizoenen in de Eredivisie. De Venezolaans international kwam 156 wedstrijden uit voor Twente, waarin hij vijf keer scoorde. Eerder verdedigde Rosales in België de kleuren van AA Gent.

Rosales moet Málaga helpen de weg omhoog te vinden. Nadat in 2011-2012 de club op de vierde plaats in de Primera División eindigde, sloot Málaga afgelopen seizoen af op een teleurstellende elfde plek.

[Tour] Belkin gaat nog altijd voor etappezege op kasseien

Woensdag rijdt het peloton over de gevreesde kasseien, waarvan er door de regen inmiddels twee stroken geschrapt zijn. Belkin-ploegleider Merijn Zeeman is in elk geval nog altijd van plan om voor de dagzege te gaan: "Het wordt sowieso een bijzondere dag", zegt hij tegenover de NOS.

"Ik vind het zelf een beetje jammer dat die twee stroken eruit zijn en dat er op zo'n dag ineens dergelijke beslissingen genomen worden. Het is volgens mij een bredere discussie, want we komen wel vaker in gevaarlijke situaties terecht. Ik vind natuurlijk ook dat de veiligheid boven alles moet staan, maar zo tussen neus en lippen door zoals vandaag vind ik een beetje vreemd", toont Zeeman zich niet gelukkig met de organisatie.

Volgens de ploegleider doorkruist het schrappen van de twee stroken de plannen van Belkin niet echt. "Sep (Vanmarcke) en Lars (Boom) hebben natuurlijk liever meer dan minder stroken, maar we moeten het accepteren zoals het is. We hebben het plan een klein beetje aangepast", aldus Zeeman.

Het hoofddoel is nog altijd hetzelfde, met Vanmarcke en Boom wordt er gejaagd op de dagzege, terwijl klassementsrenner Bauke Mollema voorin moet blijven. "Ze kunnen elkaar sterker maken denk ik. Op zulke dagen is een sterk collectief erg belangrijk, zodat je op gevaarlijke momenten bij elkaar kunt blijven. Bauke kan daar van profiteren, hij moet bij de andere jongens blijven en gewoon volgen. Natuurlijk is het duidelijk dat Sep en Lars voor de rit kunnen gaan, een etappezege staat vandaag ook zeker rood omcirkeld voor ons", spreekt de ploegleider vol vertrouwen.

Het belooft volgens Zeeman een hectische dag te worden, maar hij voorziet geen grote problemen: "We hebben een goede ploeg voor een situatie als dit en ik heb er vertrouwen in dat we de problemen voor kunnen blijven. Tot nu toe is dat elke dag eigenlijk wel gelukt, dus ik heb er een goed gevoel over."

Belkin heeft zich goed voorbereid, want verspreid over het parcours staan genoeg mensen met extra materiaal, waaronder een aantal verzorgers die de omgeving kennen als hun broekzak. "We hebben inderdaad niks aan het toeval overgelaten, hebben goede fietsen, goede banden, genoeg assistentie en we hebben natuurlijk genoeg verkend hier. We gaan er voor vandaag."

"Ik denk dat het vandaag wat betreft de grote schade wel mee zal vallen. Als de klassementsrenners op hun hoede blijven en op hun ploegen vertrouwen komt het waarschijnlijk wel goed. Het zijn allemaal sterke coureurs, die zullen zich niet zo snel gek laten maken verwacht ik. Het kan natuurlijk zijn dat er één tussenuit valt doordat hij hard onderuit gaat, maar in principe kan elke klassementsman de schade beperken door op de ploeg te vertrouwen", legt Zeeman uit.

Vogels velden legerheli VS

Een dodelijk ongeluk met een Amerikaanse legerhelikopter in Engeland eerder dit jaar ontstond na een botsing met een groep ganzen. Dat is gebleken uit onderzoek door het Amerikaanse leger.

De HH-60G Pave Hawk stortte in januari neer tijdens een nachtelijke trainingsmissie aan de oostkust van Engeland. Het toestel vloog over grasland en waarschijnlijk werden de vogels daarbij opgeschrikt door het lawaai, aldus de onderzoekers. Vier Amerikaanse militairen kwamen om.

Gordon stopt met optreden

Gordon hangt zijn microfoon aan de wilgen. De 46-jarige zanger en presentator wil over twee jaar stoppen met optreden. Dat bevestigt zijn manager naar aanleiding van berichtgeving in Privé. Na een afscheidstournee wil Gordon zich gaan richten op zijn televisiecarrière.

Gordon vertelde het blad dat hij op een punt in zijn leven is beland waarop hij keuzes moet maken. "Zingen is voor mij definitief klaar." Volgens zijn manager loopt het nog niet zo'n vaart. "Hij stopt niet met zingen, maar wel met zijn eigen optredens."

"Ik kan niet alles tegelijk blijven doen en moet iets laten vallen", vertelt Gordon in Privé. "Ik kan me voorstellen dat veel mensen vreemd zullen opkijken van mijn besluit omdat zingen mijn passie is, maar mijn keuze staat vast. Het is prachtig geweest, maar ook aan dit goede komt een eind."

Gordon is al druk bezig met de voorbereiding van zijn laatste optredens. "Ik zit nu midden in de organisatie van mijn afscheidstournee, die moet gaan plaatsvinden in 2016. Gek genoeg is dat dan iets waar ik me enorm op kan verheugen. Dat worden optredens met een lach en een traan natuurlijk, maar volgens mij kan het iets heel moois worden."

Griekenland staakt tegen bezuinigingen

Griekse ambtenaren zijn woensdag begonnen aan een 24-uursstaking uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van de regering. Alle overheidsdiensten liggen plat en in ziekenhuizen worden alleen spoedeisende gevallen in behandeling genomen.

Het openbaar vervoer rijdt nog wel, maar sommige wegen in Athene waren korte tijd onbegaanbaar vanwege een demonstratie. Voor woensdagavond staat een nieuwe demonstratie gepland.

De strenge bezuinigingen die Athene de afgelopen jaren heeft doorgevoerd zijn een voorwaarde die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds stelden in ruil voor een financieel reddingspakket. De Grieken hebben de overheidsuitgaven teruggeschroefd, belastingen verhoogd en de publieke sector verkleind. Zonder de leningen, die Griekenland sinds 2010 ontvangt, zou het land failliet zijn gegaan.

Evolve-gameplay en interview

In dit interview legt Phil Robb, mede-oprichter van Turtle Rock Studios, uit wat wij mogen verwachten van Evolve. In onze preview kun je al veel lezen; hier nog wat details die net bekend zijn gemaakt.

Phil Robb heeft het vaak over de ‘shipped game’. Dit geeft aan dat er nu al wordt nagedacht over dlc. In de basisversie van het spel wil Turtle Rock drie monsters hebben, twaalf verschillende jagers (hunters) en meer dan twaalf maps. Het derde monster wordt hierbij gepresenteerd: de Kraken.

De Kraken kan vliegen en laat dus weinig sporen achter voor de jagers om te volgen. Hij heeft voornamelijk afstandsaanvallen, zoals bliksemaanvallen, ‘banshee’-mijnen en ‘Area-of-Effect’-aanvallen. De Kraken zal de jagers vooral vanuit de lucht bestoken.

In de map van Kraken zijn meer grotten en wilde dieren te vinden dan in de andere gebieden. In het filmpje is een leuk voorbeeld van een agressieve rots-pad.

Evolve komt uit op 21 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Merkel naar Rio de Janeiro voor WK-finale

Bondskanselier Angela Merkel kijkt de WK-finale in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. Duitsland ontmoet daar zondag de winnaar van de halve finale tussen Nederland en Argentinië. Ook president Joachim Gauck woont de eindstrijd bij.

Merkels aanwezigheid bracht Duitsland eerder dit WK geluk. Die Nationalelf versloeg Portugal in haar eerste partij onder haar toeziend oog met 4-0.

De bondskanselier treft zondag mogelijk haar Nederlandse collega Mark Rutte in het Maracanã. De premier reist af naar Brazilië mocht Oranje zijn vierde WK-finale bereiken. Rutte heeft goede hoop dat dat ook gaat gebeuren. Volgens de VVD-leider verslaat Oranje Argentinië woensdag met een doelpunt verschil.

Atlťtico haalt Mandzukic als vervanger Diego Costa

Mario Mandzukic wordt de nieuwe spits van Atlético Madrid. De Kroaat en Bayern München hebben een mondeling akkoord bereikt met de Spaanse kampioen, meldt de Duitse club woensdag. Mandzukic kost Atlético zo'n 22 miljoen euro en volgt de naar Chelsea vertrokken Diego Costa op.

De spits maakte twee jaar geleden de overstap van Wolfsburg naar München en hielp Bayern vorig jaar met een doelpunt in de finale aan de eindzege in de Champions League. Ook won hij twee landstitels met de Zuid-Duitsers en scoorde hij ruim dertig goals. Op het WK in Brazilië kon de aanvaller ondanks twee goals niet voorkomen dat Kroatië na drie wedstrijden naar huis moest.

Mandzukic is zijn goede prestaties ten spijt op het tweede plan beland bij Bayern. Coach Pep Guardiola geeft de voorkeur aan Robert Lewandowski, die deze zomer werd overgenomen van Borussia Dortmund.

Extra veiligheidsmaatregelen op Britse luchthavens

Groot-Brittannië heeft extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd op luchthavens. Luchthavenbeveiligers mogen van reizigers eisen dat ze hun elektronische apparatuur aanzetten. Hiermee moet voorkomen worden dat explosieven worden meegesmokkeld. Nederland trof eerder deze week vergelijkbare maatregelen.

Amerikaanse inlichtingendiensten vrezen nieuwe pogingen van Al-Qaida om bommen te produceren. Door elektronica als computers en telefoons aan te zetten kunnen beveiligers zien dat bijvoorbeeld batterijen in de apparatuur niet zijn vervangen door explosieven.

De maatregelen gelden sinds woensdag voor alle reizigers van en naar Groot-Brittannië, in ieder geval gedurende de zomer. De Verenigde Staten verzochten internationale luchthavens deze maand vergelijkbare veiligheidsmaatregelen in te voeren voor vluchten naar de VS.

Ook in Nederland moeten reizigers die naar de VS vliegen sinds dinsdag hun apparaat hebben opgeladen voor ze aan boord stappen. De maatregel geldt voor alle elektronische apparatuur met een batterij, waaronder telefoons, camera's en e-readers.

'Minder op vakantie door nasleep crisis'

Nederlanders gaan dit jaar minder vaak op vakantie dan vorig jaar en hebben bovendien minder geld te besteden als ze besluiten wel te gaan. Het aantal vakanties daalt dit jaar met één procent naar 35,2 miljoen, evenveel als in 2007. Dat verwacht het economisch bureau van ING. De nasleep van de crisis is de oorzaak van de daling.

Zo'n 22 procent van de Nederland geeft aan minder aan een vakantie te kunnen besteden dan vorig jaar, twaalf procent juist meer. Iets meer dan de helft van de vakantiebestemmingen ligt buiten Nederland. Een gemiddelde Nederlander gaat 2,1 keer op vakantie, blijkt uit het onderzoek.

Met name de onzekerheid over de arbeidsmarkt en de eigen portemonnee maakt consumenten voorzichtig. 2014 is een overgangsjaar, verwachten de economen bij de bank. Ze denken dat de bestedingen van consumenten in de tweede helft van dit jaar weer aantrekken. Vorig jaar daalde het aantal vakanties nog met drie procent.

Consumenten geven dit jaar online 3,8 miljard euro uit aan vakanties. Dat is twee keer zo veel als in 2005, blijkt uit het onderzoek. Het aantal fysieke reisbureaus daalde vorig jaar met dertien procent.

'Matsoe Matsoe' baalt van imago rokkenjager

Joey Spaan vindt het vervelend dat hij door veel vrouwen wordt gezien als iemand die veel bedpartners heeft gehad. "Soms kan ik best last hebben van dat imago. Als ik een leuk meisje tegenkom bijvoorbeeld", zegt de dj en realityster, die vooral bekend is als Matsoe Matsoe uit Oh Oh Cherso, in de Viva.

"Die denkt dan dat ik elke avond een andere vrouw naai. Haar proberen te overtuigen dat dat niet zo is, kan best lastig zijn", vervolgt Spaan, die voor de realityserie Everybody Loves Joey tevergeefs op zoek ging naar zijn ware liefde. Toch durft de realityster niet in te schatten hoe veel veroveringen hij op zijn naam heeft staan. "Ik tel ze niet." Het record van Jeroen Pauw verbreekt hij bij lange na niet. "Het val best mee, ik heb er geen tweehonderd gehad."

De 23-jarige Spaan krijgt sinds hij bekend is wel een stuk meer aandacht van vrouwen. "Als ik zou willen, zou ik bijna elke avond wel seks kunnen hebben. Ik krijg vaak bierviltjes met telefoonnummers toegeschoven. 'Den Haag is zo ver weg, slaap je bij mij?' staat er dan."

Ingaan op die verzoekjes doet de realityster naar eigen zeggen niet. "Ik besteed vaker liever mijn tijd aan muziek dan aan een vrouw die ik niet ken. Een vrouw die als een hondje achter me aanloopt, verveelt snel. Het moet wel een spelletje blijven om haar te veroveren."

[upd] Zeurpieten te dom om te poepen

De zeurpieten die zich hevig verzetten tegen de goedlachse, gulle kindervrienden die bekend staan als Zwarte Pieten en die liefst op basis van hun huidskleur zouden willen ontslaan van hun taken, blijken - goh, verrassend - niet vooraan gestaan te hebben toen God de hersenen uitdeelde. 

De Stichting Wij Willen Graties Geld Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden heeft namelijk een hele boze brief geschreven aan het Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). En niet zomaar. Nee, de zeurpieten zijn piswoest vanwege een bericht op satirische onzinsite De Speld, alwaar in een uiteraard uit de duim gezogen bericht niemand minder dan Annemarie Jorritsma meldt dat er naast Zwarte Piet nog meer kwetsende Pieten zullen komen, zoals de Dutchbat-Piet.

"De persoon van Zwarte Piet is voor veel mensen pijnlijk, omdat hij verwijst naar het slavernijverleden. Dat is echter niet de enige nare episode in de Nederlandse geschiedenis. Door de knecht van Sinterklaas ook te laten verwijzen naar de politionele acties en het drama in Srebrenica, plaatsen we hem in een breder perspectief. Daarmee komen we tegemoet aan de kritiek op Zwarte Piet, zonder hem af te hoeven schaffen."

Daarbij wordt ook nog gemeld dat Jorritsma gezegd heeft dat ook die Pieten zwart geschminkt zullen worden omdat dat nu eenmaal de Nederlandse traditie is (wat natuurlijk gewoon zo is en moet blijven).

Maar zeurpieten zouden geen zeurpieten zijn als ze gevoel voor humor, inzicht, begrip van sarcasme en satire en kennis van zaken zouden hebben, en dus gaan ze compleet los en sturen schuimbekkend deze epische brief (pdf) bij monde van ene Mevrouw Dr (la, het staat er echt!) Barryl A. Biekman.

Citaatje voor de lol:

"Zoals u kunt lezen behelst het onderhavige bericht uitspraken van mevrouw A. Jorritsma, Burgemeester van Almere en tevens voorzitter van de VNG. Niet bekend is als zij op persoonlijke titel heeft gesproken of in de hoedanigheid van voorzitter van de VNG en van het College van Burgemeesters. Het bericht doet vermoeden van wel. Aangezien u ook lid bent van het Nederlandse College van Burgemeesters is het voor ons essentieel te weten als u de denkbeelden van mevrouw Jorritsma deelt. Concreet aan u dus de vraag als mevrouw Jorritsma ook namens het College van Burgemeesters heeft gesproken daar de VNG een orgaan is dat erop is opgericht om onder andere de overstijgende belangen van de gemeenten te behartigen.
Zo ja, aan u de vraag: welke actie u uit hoofde van uw functie van Burgemeester en als bestuursvoorzitter van het NiNsee overweegt tegen deze naar de stellige overtuiging van de LPS achterban, zoals zij het kwalificeren ‘verwerpelijke’ denkbeelden van mevrouw Jorritsma. Een orgaan (VNG) dat ‘city diplomacy’ hoog in het vaandel heeft en een belangrijke rol vervult in het kader van de millennium development goals. Een instrument dat gelijke rechten en kansen van alle burgers in de wereld moet stimuleren op cruciale beleidsgebieden."

Ja, het staat er echt. De lul mag nu uit de broek gelachen worden.

Update

De zeurpieten zijn ingefluisterd dat ze te dom zijn om te poepen, en hebben vlug van gratis geld een vervolgbriefje in elkaar gestoken, waarin de Speld wordt beschuldigd van het 'onder het mom van satire onnodig haat zaaien', gek genoeg hetgeen juist de zeurpieten doen tegenover iedereen die weigert Zwarte Piet als het absolute kwaad te zien. Overigens is er opeens een nieuwe term bijgekomen in de afgelopen tijd blijkbaar. 'Afrofobie'. Dat is angst voor vette kroeskoppen. Ofzo.

Nieuwe rakettest van Noord-Korea

Noord-Korea heeft woensdag opnieuw twee korteafstandsraketten afgevuurd. De twee projectielen kwamen neer in de Japanse Zee, ten oosten van Noord-Korea, zei een bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie.

Het ging vermoedelijk om Scud-raketten, die een bereik hebben van vijfhonderd kilometer, aldus de bron. Noord-Korea heeft dit jaar opmerkelijk veel wapentesten uitgevoerd met raketten en artillerie. Volgens Zuid-Koreaanse bronnen heeft Pyongyang sinds 21 februari zeker negentig wapentests uitgevoerd. In tien gevallen ging het om ballistische raketten.

Vestia-debacle kostte Den Haag tientallen miljoenen

Het debacle met woningcorporatie Vestia heeft de gemeente Den Haag 'vele tientallen miljoenen' gekost. Dat zei voormalig wethouder Marnix Norder (PvdA) woensdag tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie.

Uit een groot deel van de 34 projecten op 24 locaties van Vestia in Den Haag werd vrijwel direct de stekker getrokken. Bij elkaar ging het om een bedrag van tussen de honderd en tweehonderd miljoen aan investeringsvoornemens die van de ene op de andere dag werden gestaakt als gevolg van de problemen bij Vestia, dat voor twee miljard het schip in ging door geknoei met derivaten.

Voor de gemeente was het 'onacceptabel' dat deze projecten ook echt werden stopgezet. Als voorbeeld noemde hij het opknappen van een Vogelaarwijk in het zuidwesten van Den Haag. Zo'n wijk laat je 'niet in de prut' zitten door het 'idiote management' bij Vestia, zei Norder. De herstructurering is uiteindelijk doorgegaan, maar wel dankzij een bijdrage van tachtig miljoen van de gemeente.

Ook voor de andere stilgevallen projecten is Den Haag op zoek gegaan naar een oplossing. Dat is in de meeste gevallen gelukt, zei Norder. Maar dat zat wel een prijskaartje aan: de uiteindelijke economische schade voor Den Haag schatte hij op ruim honderd miljoen euro.

Norder uitte tijdens zijn verhoor verder kritiek op de deal die Vestia onder druk van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) uiteindelijk heeft gesloten met de banken. Volgens Norder had het bedrag van twee miljard veel lager uit kunnen vallen als de onderhandelingen waren gevoerd door het ministerie van Financiën.

Volgens de oud-wethouder heeft Financiën veel meer kennis in huis en hadden de banken veel beter onder druk kunnen worden gezet. Ook had Financiën een deel van de derivaten kunnen laten 'weglopen' in de rijksbegroting, denkt Norder. Hierdoor zou het uiteindelijke bedrag lager zijn uitgevallen. De twee miljard was in elk geval 'te vermijden'. Nu was het voor de banken 'relatief makkelijk onderhandelen', zei hij.

Norder heeft dit Spies ook geadviseerd, maar dit werd voor kennisgeving aangenomen. "Er is duidelijk voor gekozen: los het binnen de sector op en veel succes." De corporatiesector moest bloeden. "Ik vond het doodzonde."

Spionageaffaire Duitsland en VS breidt zich uit

De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar spionage voor de Verenigde Staten door een medewerker van het Duitse ministerie van defensie. Het is al het tweede geval van spionage dat in zeer korte tijd aan het licht komt.

Volgens federale aanklagers heeft de politie invallen gedaan in huizen in Berlijn 'op verdenking van activiteiten voor een inlichtingendienst'. Volgens de Süddeutsche Zeitung werkt de verdachte bij het leger.

Vorige week werd een 31-jarige Duitser opgepakt, omdat hij al sinds 2012 zou hebben gespioneerd voor een buitenlandse mogendheid. Volgens Duitse media heeft de man gespioneerd voor de VS en heeft hij ook zijn diensten aangeboden aan Rusland.

De zaak heeft de toch al fragiele betrekkingen tussen Berlijn en Washington verder onder druk gezet.

Een op vijf Nederlanders ziek op vakantie

Een op de vijf Nederlanders is vorig jaar ziek geworden tijdens zijn of haar vakantie in het buitenland. Bijna eenzelfde aantal reizigers had te maken met een zieke reisgenoot. Dat meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) woensdag op basis van onderzoek onder zeshonderd mensen.

Hoewel een kwart van de reizigers weinig vertrouwen heeft in de medische hulp over de grens is in de helft van de gevallen een plaatselijke arts of ziekenhuis geraadpleegd. Bijna driekwart van de zieken kreeg medicatie voorgeschreven. Daarvan ging het in 43 procent van de gevallen om antibiotica.

Het NHG vindt het opvallend dat er zo veel vakantiegangers antibiotica kregen in het buitenland. "We weten natuurlijk niet precies hoe ziek de mensen uit ons onderzoek waren, maar het is bekend dat in Griekenland ongeveer drie keer zo veel antibiotica worden gebruikt als in Nederland. In Italië en Frankrijk twee keer zo veel", zegt voorzitter Rob Dijkstra. "In Spanje zijn antibiotica zelfs zonder doktersrecept verkrijgbaar."

Volgens Dijkstra zijn antibiotica niet altijd nodig. "Voor een oorontsteking in Nederland krijg je bijvoorbeeld geen antibiotica, terwijl je dat wel in het buitenland krijgt", zegt hij. "Bij te veel antibiotica kunnen bacteriën resistent worden en dat is een groot probleem."

Op het vakantieadres zocht verder dertig procent van de ondervraagden die ziek werden op internet naar informatie over hun klachten. Een op de tien reizigers met gezondheidsklachten nam contact op met de eigen huisarts of specialist in Nederland.

Nederlanders zijn het bangst om op vakantie een infectieziekte op te lopen. Ook maag- en darmklachten en diarree zijn veel gevreesde gezondheidsklachten.

De huisartsenvereniging raadt vakantiegangers aan om bij ziekte eerst thuisarts.nl of de thuisartsapp te raadplegen. Daar zijn adviezen voor de meest voorkomende gezondheidsklachten te vinden.

Driveclub verschijnt als bundel

Op 8 oktober kunnen gamers eindelijk aan de slag met Driveclub. Deze exclusieve titel op de PlayStation 4 heeft lang op zich moeten laten wachten, het spel zou oorspronkelijk bij de release van de PlayStation 4 uitkomen

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat diegene die nog geen PlayStation 4 bezitten, deze kunnen aanschaffen tezamen met Driveclub. Deze bundel komt in de winkels te liggen voor de prijs van € 439,99 . In dit pakket zit de PlayStation 4, een Dualshock controller, en de game Driveclub.

Bundel DriveClub


'Beerens voor drie jaar naar Hertha'

Roy Beerens vertrekt bij AZ en gaat in Duitsland bij Hertha BSC voetballen. Dat meldt de NOS woensdag. De aanvaller heeft volgens de omroep een contract getekend voor drie jaar bij de club van trainer Jos Luhukay. Naar verluidt ontvangt AZ anderhalf miljoen euro voor de transfer. Beerens had nog een contract voor een seizoen in Alkmaar.

Bij Hertha wordt Beerens ploeggenoot van John Heitinga, die vorige maand werd vastgelegd. De club uit Berlijn eindigde afgelopen seizoen als elfde in de Bundesliga.

Beerens speelde drie seizoenen voor AZ. Afgelopen jaar speelde de tweevoudig international 33 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij vijf keer scoorde. Met het oog op het vertrek van Beerens had AZ al Guus Hupperts gehaald van Roda JC.

BF4: Dragon's Teeth details in video

De meeste details over Battlefield 4: Dragon’s Teeth hebben we je al uitgebreid uit de doeken gedaan. Hier alle bekende info op een rijtje. We hebben meteen de achievements erbij gezet. Als je lezen te vermoeiend vind, klik dan op het filmpje.

Bij alle toevoegingen ook een extra game mode: Chain Link. Voor zover nu bekend zal deze modus op ‘Conquest’ lijken. Hier een tutorial filmpje.

Vier multiplayer maps:

 • Lumphini Garden - een rustig park met kanalen
 • Pearl Market - markt met meerdere verdiepingen
 • Propaganda - industriegebied met standbeelden
 • Sunken Dragon - Hoge gebouwen en een drijvend restaurant

Speeltjes:
Er komen vijf nieuwe wapens: De Bulldog, MPX, CS5,  Unica 6 en Deagle 44. Als gadget is een ‘ballistic shield’ toegevoegd. Een nieuw voertuig  is er ook: de R.A.W.R. Je kan deze snufjes vrijspelen in de tien extra opdrachten.

De achievements:
Link Repeater  - Bronze Trophy - Win two rounds of chainlink
Bulletproof. Sort of... - Bronze Trophy - Spend five minutes using the Ballistic Shield
The Metropolitan - Bronze Trophy - Play a round on all Dragon’s Teeth’s maps
RC Assassin - Silver Trophy - Get five kills in a round with the RAWR
Street Fighter - Silver Trophy - Complete all Dragon’s Teeth assignments

De rangen 121 tot en met 130 komen vrij en een extra dog tag genaamd ‘4th floor’.

bf4

bf4

Om alle 14 medailles van Dragon’s Teeth weer te geven gaat iets te ver. Daarom alleen de vetste:

bf4

Details Curse of Naxxramax bekendgemaakt

Een paar maanden geleden had Blizzard de uitbreiding voor Hearthstone, genaamd Curse of Naxxramas, aangekondigd. Ze zeiden dat je het geheel gratis kon spelen, maar ook je weg naar binnen kunt betalen. Gisteren maakten zij meer details bekend.

Curse of Naxxramas heeft vijf delen: De Arachnid Quarter, de Plague Quarter, de Military Quarter, de Construct Quarter en als laatst de Frostwyrm Lair. Elke week zal een nieuw deel open gaan en zal ongeveer een maand duren voordat alle delen beschikbaar zijn.

Tijdens de launchmaand van Curse of Naxxramas zal het eerste deel, de Arachnid Quarter, gratis te spelen zijn. Daarna zal dat deel en andere delen elk €5,99 kosten of 700 goud. Ook kun je alle delen in een bundel kopen. Wel zegt Blizzard dat wanneer je de bundel koopt dat je nog niet gelijk alle delen kunt spelen totdat Blizzard ze vrijgeeft.

Curse of Naxxramas

Wanneer je elke baas in een bepaald deel van Naxxramas hebt gedood speel je de Heroic Mode-versie van dat deel vrij. Dat zal het spel een stuk moeilijker maken en wanneer je elke Heroic Mode-baas hebt gedood krijg je een extra achterkant voor je kaarten. 

Wanneer de uitbreiding precies uitkomt is nog niet bekend, wel zou volgens Blizzard het in juli uitkomen. 

Stormloop op Duitse bakkerij na WK-actie

De belofte van een gratis broodje voor elk Duits WK-doelpunt heeft woensdagmorgen tot een stormloop bij een Duitse bakkerij geleid.

"We hebben onze capaciteit volledig benut, maar met een 7-1 uitslag kun je geen rekening houden," aldus de eigenaar van de bakkerij in Kamp-Lintfort, een plaats niet ver van de Limburgse grens.

De bakker kon niet zeggen hoeveel broodjes er over de toonbank gaan, maar verwacht dat hij nu snel door zijn voorraad heen zal zijn. In dat geval krijgen klanten een tegoedbon, die ze in de daaropvolgende dagen kunnen inwisselen voor zeven broodjes.

Duitsland won dinsdagavond in de halve finale van het WK met 7-1 van gastland Brazilië.

Stormloop op Duitse bakkerij na WK-actie
Stormloop op Duitse bakkerij na WK-actie (Foto: ANP)

Laatste militairen keren terug uit Afghanistan

De laatste groep militairen van de luchtmacht keert zaterdag terug uit Afghanistan. De ruim vijftig militairen maken deel uit van de Air Task Force, die de afgelopen twaalf jaar verantwoordelijk was voor de inzet van de F-16's boven het land.

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp ontvangt de militairen op vliegbasis Eindhoven. Twee straaljagers verwelkomen de militairen bij aankomst. Tijdens de ceremonie wordt een minuut stilte in acht genomen voor de in Afghanistan gesneuvelde Nederlandse militairen.

Met de terugkeer komt officieel een einde aan twaalf jaar vrijwel onafgebroken inzet van de luchtmacht in Afghanistan. Het zwaartepunt lag bij de missie in de provincie Uruzgan.

De groep werd in mei uitgezonden naar Mazar-e-Sharif, in het noorden van Afghanistan. De vier F-16's keerden eerder deze maand al terug uit Afghanistan. "Wat rest zijn nog wat militairen die de boel opruimen", zegt een luchtmachtwoordvoerder. "Voor de Air Task Force zit het er na twaalf jaar dienst écht op."

[Upd] [Tour] Twee kasseistroken geschrapt door regen

De organisatie van de Tour de France bekijkt of woensdag alle negen kasseistroken wel aangedaan kunnen worden tijdens de vijfde etappe. Door de weersomstandigheden liggen meerdere stroken er ontzettend slecht bij, waardoor het onverantwoord zou zijn om het peloton over de betreffende stroken te laten rijden.

Volgens Hugo Coorevits, reporter van het Vlaamse Nieuwsblad, zou vooral de strook bij Mons-en-Pévèle er zeer slecht bij liggen door de hevige regenval. Mons-en-Pévèle is strook nummer zeven van de negen - en dus de derde die aangedaan zou worden - en is ongeveer een kilometer lang.

Ook strook vijf, Orchies à Beuvry-la-Forêt van bijna anderhalve kilometer, zou op het lijstje staan om geschrapt te worden. Volgens de berichten is de organisatie van de Tour bezig om alle stroken één voor één te bekijken, waarna bepaald wordt welke stukken wel aangedaan kunnen worden.

Update 12.15 uur

Inmiddels melden verschillende journalisten via Twitter dat de jury van de Tour besloten heeft om de hierboven genoemde stroken vijf en zeven inderdaad te schrappen. Belkin-rijder Sep Vanmarcke is alvast niet blij met de beslissing. De klassiekerspecialist hoopt woensdag op een etappezege, maar met minder kasseien lijkt die kans kleiner te worden.


Bij Lampre-Merida, het team van wereldkampioen Rui Costa, beschikt men duidelijk over minder koelbloedige renners, waardoor het Italiaanse team blij is op het makkelijker maken van de etappe:

[Tour] Zeer zware knieblessure Andy Schleck

Andy Schleck heeft bij zijn valpartij in de derde etappe van de Tour de France een zeer ernstige knieblessure opgelopen. Volgens zijn ploeg Trek heeft de Luxemburger de binnen- en buitenbanden van zijn knie afgescheurd, heeft hij een scheur in zijn meniscus opgelopen en zijn meerdere botten gekneusd.

De 29-jarige Schleck wordt op woensdag al geopereerd. In de etappe naar Londen ging een andere renner door een 'fan' onderuit, waarna Schleck tegen het asfalt sloeg. Het jongere broertje van Fränk Schleck won in 2010 de Tour de France door een diskwalificatie van winnaar Alberto Contador in verband met een dopingschorsing.

In 2009 en 2011 werd Schleck tweede, maar daarna lukte onder meer door een heupblessure niks meer. Na de Tour van 2011 kwam hij vooral in het nieuws vanwege het vele afstappen en het zeer matige presteren. Zo haalde hij in de jaren na zijn tourpodium nog maar één keer de toptien in een wedstrijd: Hij werd op grote achterstand tiende tijdens het Luxemburgs kampioenschap van 2013.

Er leek vorig jaar wat hoop te zijn toen hij zich naar de twintigste plek in het eindklassement van de Tour wist te vechten, maar hij sloot het jaar af door in vijf wedstrijden op rij de finish niet te halen. Ook dit jaar verliep dramatisch, tot hij bij het nationaal kampioenschap plots derde werd. Door zijn nieuw opgelopen zware blessure lijkt het einde van de loopbaan van de Luxemburger echter snel in zicht te komen.

Waarschuwing voor hoosbuien met onweer

Het oosten van het land moet woensdag rekening houden met forse buien die gepaard gaan met onweer en mogelijk hagel. Het KNMI heeft voor de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg code geel voor gevaarlijk weer afgekondigd.

De regenbuien arriveren in de loop van de middag in het noordoosten. Het zuidoosten is in de avond aan de beurt. Volgens meteorologen van weeronline.nl valt plaatselijk zeer veel regen. In Twente, de Achterhoek, het oosten van Brabant en Limburg is kans op twintig tot veertig millimeter water. Dat staat gelijk aan vier emmers water per vierkante meter.

In het oosten viel dinsdag plaatselijk al meer dan veertig millimeter neerslag. Normaal valt er in de hele maand juli zo'n tachtig millimeter. Het noorden en noordwesten houden het woensdagavond droog.

'Rivaliteit bij koningspaar om WK-wedstrijd'

Tussen Willem-Alexander en Máxima zal woensdagavond, als Oranje op het WK voetbal tegen Argentinië speelt, zeker sprake zijn van enige spanning. Dat denken Rick Evers, royaltyverslaggever van Vorsten, en Oranjegek Johan Vlemmix. "Ik denk dat Máxima met zeer gemengde gevoelens gaat kijken", zegt Vlemmix tegen Novum Nieuws.

"Ze is en blijft een Argentijnse volbloed, dat kun je aan veel dingen merken", aldus Vlemmix. "Je kunt het haar ook niet kwalijk nemen, want ze is een Argentijnse." Daar sluit Evers zich bij aan. "Natuurlijk zal er binnenshuis enige vorm van concurrentie zijn. Dat is heel normaal."

Evers vermoedt niet dat de rivaliteit bij het koningspaar de reden is dat Willem-Alexander en Máxima niet aanwezig zijn bij de voetbalwedstrijd. "Het is geen finale, ze gaan niet voor elke wedstrijd naar Brazilië vliegen. Bij de hockeywedstrijd tussen Nederland en Argentinië zaten ze trouwens ook op de tribune en Máxima juichte toen niet voor Argentinië." Vlemmix denkt er anders over. "Voor Máxima is het heel lastig, zij kan het eigenlijk nooit goed doen. Als ze voor Nederland juicht zijn de Argentijnen niet blij en andersom."

Vlemmix vindt het dan ook verstandig van de koningin dat ze niet naar Brazilië gaat. "Het zou ook heel gênant zijn als ze het per ongeluk verkeerd doet voor het oog van de camera. Dat zou pas echt een beetje dom zijn, maar dan van haar."

Evers verwacht dat Amalia, Alexia en Ariane, de drie dochters van de koning en koningin, ook best een beetje trots zullen zijn als Argentinië de wedstrijd wint van Nederland. "Argentinië is toch het land waar hun moeder vandaan komt." Vlemmix denkt van niet. "De prinsesjes zijn voor Nederland. Ze zijn hier opgegroeid en kunnen eigenlijk onmogelijk voor Argentinië zijn."

Letterman geeft Rivers koekje van eigen deeg

David Letterman is dinsdagavond weggelopen tijdens het interview dat hij in zijn eigen programma had met Joan Rivers. De talkshowpresentator refereerde daarmee grappend aan een eerder interview van Rivers bij CNN waar de diva kwaad wegliep. Ze was daar, net als bij Letterman, om haar nieuwe boek Diary of a Mad Diva.

"Zeg Joan, je deed onlangs nogal wat stof opwaaien toen je wegliep bij dat programma van, hoe heet ze ook alweer?", was de voorzet van Letterman. "Ach, geen idee hoe ze heet", kopte Rivers gretig in.

"Ze was heel negatief en bevooroordeeld", zei de 81-jarige Rivers over CNN-presentatrice Fredricka Whitfield. "Het leek wel mijn huwelijksnacht."

Letterman wees haar op de kritiek van velen dat het wel een goedkope publiciteitsstunt leek. "Ach, onzin. Ik ben altijd overal voor in. Ik doe reclames voor Activia. Ik voel me nog steeds gepasseerd dat ik die spots voor luiers voor bejaarden niet heb mogen doen. Nu zat Joan Allison daar zo van: hallo, ik ben Joan Allison en terwijl ik met u praat zit ik te poepen. Het was een van de grote reclames van de eeuw."

Daarop besloot Letterman, na even stevig te hebben gelachen, dat het welletjes was. Hij stond op, hing zijn colbertje over zijn stoel en liep de coulissen in.

Rivers nam de gelegenheid te baat om het publiek dan maar in haar eentje te vermaken. Uiteraard ging dat gepaard met de gebruikelijke vunzigheid. "Ik praat wel tegen mezelf. Hi Joan, hoe gaat het? Ja prima. Hoe is jouw seksleven, jij ouwe trut. Ach, mijn vagina is zo droog, dat toen ik laatst in bad ging zitten al het badwater ineens weg was. Zo, en nu naar de reclame."

Cambuur huurt verdediger Janzen van Groningen

FC Groningen verhuurt komend seizoen Ron Janzen aan SC Cambuur. Dat melden de Leeuwarders woensdag. De 20-jarige verdediger doorliep de hele jeugdopleiding in Groningen, maar speelde nog niet in het eerste elftal. De linksbenige Janzen kan zowel centraal als op de vleugel spelen.

Janzen is de derde aanwinst voor de verdediging van Cambuur. Eerder werden Etiënne Reijnen en Calvin Mac-Intosch al vastgelegd. Daartegenover staat het vertrek van Martijn van der Laan naar FC Groningen en Ramon Leeuwin naar FC Utrecht.

Van Persie: "Mijn zweefgoal was briljant"

Robin van Persie kan niet wachten op de aftrap van Nederland - Argentinië. De spits van Oranje barst van het zelfvertrouwen. "Ik ben ontzettend trots dat we hier nu staan en dat ik in de halve finale de aanvoerdersband mag dragen. We zijn drie keer teruggekomen van een achterstand, dag zegt heel veel over onze ploeg", sprak Van Persie in Times of India. "We zijn klaar voor het duel met de Argentijnen."

Als Oranje woensdagavond wint, krijgt een WK in Zuid-Amerika voor het eerst een Europese winnaar. "Veel mensen denken dat we een mentaal probleem hebben, omdat Nederland nog nooit het WK won. We zijn vastberaden om dat nu in Brazilië te veranderen."

"De hoogtepunten van dit toernooi zijn de opmars van kleinere landen als Colombia, Chili, Mexico en Algerije", ging Van Persie verder. "Dus bereid je er maar op voor dat de lijst met landen die ooit het WK wonnen zich gaat uitbreiden."

Ook de prachtige kopgoal tegen Spanje kwam nog even ter sprake. "Het was het mooiste doelpunt uit mijn carrière. Het was briljant, al zeg ik het zelf. Ik nam een gok, want ik had gezien dat Casillas voor zijn doel stond. Het was dus een soort lob."

Volgens Van Persie was het geen toeval dat Oranje met 1-5 van de wereldkampioen won. "Van Gaal heeft weken met ons getraind op tactiek. Alles wat hij zei, werd in die wedstrijd gerealiseerd. Als je ziet hoe we speelden en hoe fit we waren... Dat is een groot compliment voor iedereen."

Supermarkten verdienden al 54 miljoen extra aan WK

Het WK voetbal heeft de Nederlandse supermarkten tot dusver 54 miljoen euro aan extra omzet opgeleverd. Mocht Nederland de finale halen, dan komt het record van 72 miljoen euro uit 2010 binnen handbereik. Dat heeft marktonderzoeker GfK woensdag gemeld.

Vorige week werd twaalf miljoen euro extra omgezet. 4,9 procent van de huishoudens schafte in die week Oranjeprullaria aan. Dat is wel fors minder dan een week eerder, toen meer dan twaalf procent dit deed.

De daling heeft niets te maken met de gezakte Oranjekoorts, maar met de afnemende beschikbaarheid van de merchandise. Ook tijdens het vorige WK namen de voorraden af naarmate de finale dichterbij kwam. Supermarkten willen niet met grote restpartijen blijven zitten als Nederland er onverhoopt uitvliegt.

In totaal boekten de Nederlandse supermarkten vorige week een omzet van 669 miljoen euro, 2,4 procent meer dan dezelfde week een jaar eerder.

Hiddink blij met 'geschenk' Oranje

Guus Hiddink neemt na het WK met veel plezier het stokje over van Louis van Gaal. De toekomstige bondscoach is zeer enthousiast over zijn voorganger.

Nederland kan zich woensdagavond ten koste van Argentinië plaatsen voor de WK-finale. Ongeacht het resultaat is Hiddink zeer positief over Oranje. "Hoe deze technische staf Oranje aflevert na het WK, dat voelt als een geschenk", zegt de Achterhoeker in het Algemeen Dagblad.

Hiddink wordt na het WK tot en met het EK van 2016 de volgende bondscoach. Sterspelers als Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie hadden zich al bewezen. "Maar de sprong die een jongen als Ron Vlaar maakt is formidabel."

"En dat geldt misschien nog meer voor Stefan de Vrij, Jasper Cillessen, Bruno Martins Indi. Daar doe ik straks als bondscoach heel veel voordeel mee", weet Hiddink.

Oranje speelt na de mondiale eindronde in Brazilië zijn eerste wedstrijd op 4 september tegen Italië (uit). Dit vriendschappelijke duel geldt als opwarmer voor de eerste EK-kwalificiatiewedstrijd. Die is op 9 september in en tegen Tsjechië. De andere tegenstanders in de kwalificatiereeks zijn IJsland, Kazachstan, Letland en Turkije.

Guus Hiddink (67) was eerder tussen 1994 en 1998 al bondscoach van Nederland. Onder zijn leiding werd in 1998 de halve finale gehaald op het WK in Frankrijk.

Hoofdsponsor laat Cambuur niet in de steek

SC Cambuur hoeft niet op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft het contract met de eredivisieclub verlengd tot medio 2015, meldt Cambuur woensdag.

Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat zijn vijfde jaar in als hoofdsponsor van de Friezen. "Mede gezien de stadionplannen die we de komende tijd definitief hopen te maken is het voor zowel de club als Bouwgroep Dijkstra Draisma een goede zaak om in deze constructie verder te gaan", zegt commercieel directeur van Cambuur Ard de Graaf. "We zijn hier absoluut heel tevreden mee."

Bouwgroep Dijkstra Draisma zal tevreden zijn met de recente prestaties van de Leeuwarders. Nadat de club promotie had afgedwongen eindigde Cambuur afgelopen seizoen op een verdienstelijke twaalfde plek.

Willian: "Dit is niet te verklaren"

Brazilië werd in de halve finale van het WK dinsdagavond afgeslacht door Duitsland. Willian heeft geen verklaring voor de 7-1 nederlaag. "Wat er vandaag is gebeurd, is niet te verklaren", zei Willian na de ruime nederlaag in gesprek met ESPN.

"Dit is een van de onverklaarbare verhalen in het voetbal. Alles ging goed bij Duitsland terwijl bij ons alles mis ging wat er maar mis kon gaan. In negen minuten tijd kregen we vier doelpunten tegen. Daar hadden we geen antwoord op."

"Het was ons doel om de finale te bereiken en de wereldtitel te pakken. Dat zit er jammer genoeg niet meer in", aldus de middenvelder van Chelsea, die geen verklaring had voor de oorwassing. "Iedere speler in onze selectie heeft veel kwaliteit. Alle elf de spelers die Felipão het veld in heeft gestuurd hebben veel kwaliteit. We moeten onze rug rechten. Het leven gaat verder."

"Iedereen was verdrietig in de kleedkamer. Iedereen baalt enorm van deze situatie. We wilden niet dat we werden uitgeschakeld. Maar het leven gaat door. De nationale ploeg van Duitsland heeft dit al vaker meegemaakt. Zij werden al vaker uitgeschakeld in de halve finales en nu zijn zij het die in de finale staan. Dit is een sterke groep. We moeten onze hoofden niet laten hangen."

Zaterdag neemt Brazilië het nog op in de troostfinale tegen de verliezer van het duel tussen Nederland en Argentinië. "Ondanks deze situatie zullen we altijd het shirt van de nationale ploeg eren. In de wedstrijd om de derde plaats zullen we onze kleuren verdedigen."

Veiligheidstop SomaliŽ ontslagen

De Somalische regering heeft de chefs van de politie en de inlichtingendienst de laan uitgestuurd, een dag na een aanval op het presidentieel paleis. Minister van informatie Mustafa Dhuhulow maakte de ontslagen woensdag bekend.

De aanval op het paleis dinsdag was het werk van de islamitische terreurbeweging Al-Shabab. De aanval begon toen een autobom buiten het complex afging. De militanten bestormden hierna het paleis. Uiteindelijk konden de aanvallers na twee uur van strijd worden teruggedrongen door Somalische veiligheidstroepen en vredesmilitairen van de Afrikaanse Unie.

Het was de tweede aanval op het presidentieel paleis dit jaar.

Hoge vertrekpremies bij Rochdale

Rochdale heeft bij de reorganisatie van het afgelopen jaar vijf medewerkers gouden handdrukken meegegeven van in totaal ruim anderhalf miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag van de Amsterdamse woningcorporatie.

In totaal moesten 65 personeelsleden gedwongen vertrekken. Vijf van hen kregen een bedrag mee dat boven de wettelijke normen ligt. Het gaat om een directeur, een manager uitvoering, een administratief medewerker contractbeheer, een onderhoudsadviseur en een participatiemedewerker. Ze kregen bedragen variërend tussen de 329.000 en 248.000 euro. In totaal werd er zo'n 4,5 miljoen euro aan vertrekpremies betaald.

Een woordvoerder van Rochdale erkent woensdagochtend in de Volkskrant dat het om veel geld gaat. "De OR heeft hier stevig onderhandeld over een sociaal plan. Afgezien van de directeur waren de mensen die in dat lijstje staan hier tientallen jaren in dienst. Daardoor hebben zij recht op zulke hoge premies."

Boete TROS om Eftelingpromotie bijna gehalveerd

De boete die de TROS moet betalen vanwege het promoten van De Efteling is verder verlaagd. De Raad van State stelde woensdag vast dat de omroep 69.000 euro moet betalen. Het Commissariaat voor de Media legde de TROS in 2011 twee boetes van in totaal 120.000 euro op.

De hoogste bestuursrechter oordeelde dat beide boetes terecht zijn opgelegd. Het bedrag is verlaagd omdat het Commissariaat voor de Media in beide gevallen dezelfde argumenten aanvoerde. Daardoor is volgens de Raad van State 'zodanige samenhang dat de opgelegde boetes niet in redelijke verhouding staan tot de omvang van de overtredingen'.

Eerder verlaagde de Amsterdamse rechtbank de boetes aan het adres van de TROS al. Ook de rechter was in november 2012 van mening dat de omroep terecht werd gestraft, maar vond een boete van 108.000 euro voldoende.

De TROS overtrad de regels met het tv-programma Het Sprookjesboomfeest, dat van september 2009 tot februari 2010 werd uitgezonden. Zes weken na de laatste uitzending opende De Efteling de attractie Sprookjesboom en kwam Sprookjesboom, de Musical. De TROS zou met het programma te veel hebben bijgedragen aan de inkomsten van het Brabantse attractiepark. Publieke omroepen mogen in hun programma's geen reclame maken en moeten een 'veilige haven' voor kinderen zijn.

'Failliete crŤche Estro omzeilde dwarse rechtbank'

Kinderopvangorganisatie Estro is kort voor haar faillissement van thuisbasis veranderd, in een poging de 'lastige' rechtbank Midden-Nederland te omzeilen. Ruim een maand voor het bankroet verplaatste het bedrijf zijn hoofdkantoor op papier van Amersfoort naar Amsterdam, zo blijkt woensdag uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Volgens bronnen koos Estro voor die stap om zo te kunnen aansturen op een gecontroleerd faillissement, waarbij een stille bewindvoerder al voor het omvallen van een bedrijf op zoek kan naar een nieuwe eigenaar. Het crèchebedrijf kon zo meteen na het uitspreken van het failliet een doorstart maken onder de vlag van het Britse Smallsteps.

Reden voor de verhuizing is de houding van de twee rechtbanken ten opzichte van gecontroleerde faillissementen, een werkwijze die nu nog in een proeffase verkeert. Het is volgens het FD een publiek geheim dat de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht tegenstander is van de proef en vindt dat een stille bewindvoerder niets toevoegt aan de bestaande werkwijzen.

De Amsterdamse rechtbank staat echter wel positief tegenover de methode. Daardoor kon Estro al op 10 juni aan de gang met een stille bewindvoerder. Die regelde dat het grootste deel van de opvangcentra werd overgenomen door Smallsteps. Door het gecontroleerde faillissement konden 250 van de 350 crèches zonder pauze door.

Onomstreden is de gevolgde procedure - die onder meer in de Verenigde Staten veel wordt gebruikt - overigens niet. Zeker twee grote kinderopvangbedrijven, Partou en SWKGroep, wilden Estro ook geheel of gedeeltelijk overnemen. Zij voelen zich nu buitenspel gezet, zo stelt SWK-directeur Ad Doorneveld.

Derde arrestatie voor ontvoeren Hilversummer

De politie heeft dinsdag een 33-jarige man uit Hilversum opgepakt voor het ontvoeren van een plaatsgenoot in mei. Eerder werden al twee mannen uit Amsterdam en Lelystad aangehouden.

Het slachtoffer, een 46-jarige man, werd op 8 mei door drie mannen in een bestelbus gesleurd. Hij verzette zich en schreeuwde dat de politie moest worden gebeld. Terwijl omwonenden dat deden reden de gijzelnemers richting Eemnes.

De politie kwam het busje op het spoor maar moest de achtervolging staken toen ze onder vuur werden genomen. Ook raakten de agenten achterop vanwege de hoge snelheid van de gijzelnemers. Het slachtoffer belde echter even later met de politie. Hij bleek in Lelystad te zitten. In de buurt werd de verdachte Amsterdammer aangehouden.

Waarom de Hilversummer werd ontvoerd is nog altijd onbekend. De eerder aangehouden Amsterdammer zit nog vast. De man uit Lelystad is inmiddels vrijgelaten maar blijft wel verdachte in de zaak.

Spoorwegmuseum platgebeld over treinkaartjes

Tientallen mensen hebben het Spoorwegmuseum in Utrecht benaderd om hun laatste papieren treinkaartje in te leveren. De telefoon staat roodgloeiend, laat een museumwoordvoerder woensdag weten.

Het Spoorwegmuseum maakte dinsdag bekend 250 euro te betalen voor het laatst verkochte papieren treinkaartje. Om 04.00 uur ging de laatste kaartautomaat over op het chipkaartsysteem. "Het lijkt erop dat we iemand hebben die precies om die tijd nog een ticket heeft weten te kopen", aldus de woordvoerder.

De komende dagen gaat het museum alle aanvragen goed bekijken. "We vragen de mensen eerst hun kaartjes op te sturen. Daarna gaan we inventariseren", licht de woordvoerder toe.

Het museum heeft dinsdag zelf een eerste- en tweedeklas ticket van Amsterdam naar Haarlem gekocht. "Dat was de eerste spoorweg van Nederland. We hopen nog het papieren kaartje van de eerste dag op die lijn te bemachtigen, maar we hebben in ieder geval een papieren ticket van de laatste dag dat we zo'n kaartje konden kopen."

Op de Heuvellandlijn in Limburg is het kopen van papieren treinkaartjes nog wel mogelijk. Het Spoorwegmuseum gaat daar binnenkort nog kaartjes halen. "Dat klinkt interessant. We gaan het met de conservator overleggen."

Perez lijkt Di Maria te vervangen bij ArgentiniŽ

Enzo Perez vervangt hoogstwaarschijnlijk de geblesseerde Angel Di Maria bij de Argentijnen in de wedstrijd tegen Nederland. Dat liet de bondscoach van de Argentijnen, Alejandro Sabella, doorschemeren in aanloop naar de halve finale van het WK. De herstelde Sergio Agüero begint waarschijnlijk op de bank.

Di Maria viel in de kwartfinale tegen België uit met een bovenbeenblessure. Ook toen was Benfica-speler Perez de vervanger. In de eventuele finale tegen Duitsland kan Di Maria mogelijk wel weer in actie komen voor de Argentijnen.

Ezequiel Lavezzi lijkt tegen Oranje op de plek te starten van Agüero, die hersteld is van een spierblessure. Marcos Rojo keert na een schorsing terug in de verdediging van de Argentijnen.

Weer zeven Haagse jihadstrijders minder

Zeven jihadstrijders uit Den Haag zijn omgekomen in de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen woensdag bekendgemaakt, bevestigt zijn woordvoerder.

De AIVD meldde vorige week dat de gewapende strijd in Syrië sinds eind 2012 veertien Nederlandse jihadstrijders het leven heeft gekost. Van de 130 mensen uit Nederland die naar het land zijn afgereisd, zijn er bijna dertig teruggekeerd.

Ruim dertig Haagse jihadstrijders vertrokken de afgelopen jaren naar Syrië. Zes van hen zijn inmiddels teruggekeerd en worden scherp in de gaten gehouden. Het vermoeden bestond al langer dat ook enkele Hagenaren bij de strijd waren omgekomen.

Zaterdag werd bekend dat Den Haag bijna anderhalf miljoen euro uittrekt om terugkerende Syriëgangers op te vangen. Het is onduidelijk waar het geld precies aan wordt besteed. De stad zou in zijn maag zitten met tweehonderd radicalen die steun betuigen aan de terreurgroep ISIS.

Burgemeesters uit Nederland en Vlaanderen wisselden dinsdag in Delft hun ervaringen uit over de aanpak van Syriëgangers. Ze bespraken hoe kan worden voorkomen dat islamitische jongeren naar Syrië vertrekken en wat de beste aanpak is van teruggekeerde jihadstrijders. Alle aanwezigen, onder wie Van Aartsen, bepleitten naast samenwerking tussen gemeenten ook samenwerking op internationaal niveau.

FIA wil FRIC-wielophanging verbieden

Autosportfederatie FIA wil vanaf de Grand Prix van Duitsland de FRIC-wielophanging verbieden. Bij dit systeem zijn de wielophangingen voor en achter met elkaar verbonden om te zorgen voor een constante rijhoogte van de auto. Dit komt de prestaties ten goede.

Lotus, toen nog Renault geheten, introduceerde het systeem voor het eerst in 2008. Inmiddels rijdt vrijwel ieder team ermee rond en is het Mercedes die de meest ingewikkelde versie gebouwd heeft. Dat de FIA nu in wil grijpen komt omdat veel systemen mogelijk tegen regel 3.15 van het technisch reglement in gaan. In dit kapstokartikel wordt bepaald dat de aerodynamica en de vering van de auto geen invloed op elkaar mogen hebben. Bij de FRIC-ophanging lijkt dit wel het geval te zijn, waardoor het illegaal is.

Vanwege de beperking in het testen staat autosportfederatie FIA open om het verbod op de FRIC-ophanging uit te stellen tot het seizoen 2015. Hiervoor zouden dan wel alle teams unaniem in moeten stemmen. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt het systeem vanaf de volgende race in Duitsland al verboden. Een auto van een renstal loopt dan het risico niet door technische keuring te komen of een team kan over dit punt protest indienen tegen een concurrent.

Alarm gaat weer af in Tel Aviv

In Tel Aviv is woensdagochtend opnieuw het luchtalarm afgegaan, toen vanuit de Gazastrook verscheidene raketten op Israël werden afgevuurd. Inwoners van de kuststad ten noorden van de Gazastrook snelden naar de schuilkelders. Ook in het centrum van Israël loeiden de sirenes.

Dinsdagavond ging ook in Tel Aviv het luchtalarm af. In de omgeving van de stad sloegen raketten in, maar er zijn geen berichten over gewonden of schade.

Citigroup schikt mogelijk voor zeven miljard dollar

Citigroup is de volgende bank die afstevent op een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie. De bank betaalt mogelijk meer dan zeven miljard dollar (ruim vijf miljard euro) om een rechtszaak over de verkoop van rommelhypotheken af te kopen. Dat meldden bronnen woensdag aan de Financial Times.

Vier miljard euro moet aan de overheid worden betaald. De overige drie miljard is onder meer bedoeld voor maatregelen voor huishoudens die de hypotheken hebben gekocht. Mogelijk wordt de schikking begin volgende week bekendgemaakt.

Vorige week werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten uit was op een schikkingsbedrag van tien miljard dollar. Het Amerikaanse JP Morgan Chase betaalde vorig jaar een recordbedrag van dertien miljard dollar in een schikking, maar die bank verkocht op veel grotere grotere schaal rommelhypotheken.

De Amerikaanse autoriteiten nemen meer banken op de korrel. Vorige week werd bekend dat de Franse bank BNP Paribas negen miljard dollar moet betalen om overtreding van een Amerikaans handelsembargo af te kopen. Ook Commerzbank, Credit Agricole, Société Générale, Deutsche Bank en Unicredit liggen om die reden onder vuur.

'Lichte voorsprong Widodo in IndonesiŽ'

De Indonesische presidentskandidaat Joko 'Jokowi' Widodo gaat in de verkiezingen in zijn land aan de leiding. Dat blijkt uit de eerste uitslagen van de verkiezingen. Inmiddels is meer dan tachtig procent van de woensdag uitgebrachte stemmen geteld. Widodo gaat met ongeveer 52 procent van de stemmen aan kop. Zijn tegenstrever Prabowo Subianto volgt met zo'n 48 procent.

De eerste, onofficiële, uitslagen worden gezien als een betrouwbare graadmeter van de definitieve uitslag. Die volgt over ongeveer twee weken.

Miljoenen mensen in Indonesië hebben woensdag hun stem uitgebracht om een nieuwe president te kiezen. Na een lange campagneperiode werd rekening gehouden met een hoge kiezersopkomst. De politie en het leger zijn ingezet om de verkiezingen veilig te laten verlopen en geweld de kop in te drukken.

"Er is politieke opwinding. We zien hoe mensen vol vreugde hun stem komen uitbrengen", zei presidentskandidaat Widodo bij zijn stemlokaal in Jakarta. "Vandaag wordt de toekomst van dit land voor de komende vijf jaar bepaald."

De verschillen in beleid en stijl van beide kandidaten zijn enorm. Widodo, vooral bekend onder zijn bijnaam Jokowi, is een kalme persoonlijkheid die graag sportschoenen en geruite shirts draagt, naar heavy metal luistert en nu en dan onaangekondigd sloppenwijken bezoekt. Hij wordt gezien als een man van het volk die democratische hervormingen wil doorvoeren. Het ontbreekt hem echter aan ervaring in de landelijke politiek. Een stem op Widodo is een breuk met het verleden. Hij is de eerste kandidaat zonder banden met de politiek uit het Soeharto-tijdperk.

Subianto staat bekend om zijn donderspeeches en zijn voorliefde voor luxe auto's. Eenmaal arriveerde hij op een campagnebijeenkomst op een duur raspaard. Hij weet zich verzekerd van de steun van de conservatieve islamitische partijen, maar buitenlandse investeerders vrezen een protectionistische koers en een mogelijke terugkeer naar het beleid onder Soeharto.

Analisten denken dat het de zwevende kiezer zal zijn die zal bepalen of Jokowi of Subianto de komende jaren het land zal leiden.

Vroeg werk Vermeer geveild voor 7,8 miljoen euro

Het schilderij Sint Praxedis dat wordt toegeschreven aan Johannes Vermeer is in Londen geveild voor 6,2 miljoen pond (7,8 miljoen euro). Volgens veilinghuis Christie's gaat het om het vroegste werk van de Nederlandse kunstenaar en is het een van de twee Vermeers in particuliere handen.

De grote vraag is of Sint Praxedis een echte Vermeer is. Onderzoekers van het Rijksmuseum en de Vrije Universiteit van Amsterdam leverden onlangs bewijs dat de Hollandse meester het doek schilderde, omdat het loodwit dat de schilder gebruikte van dezelfde samenstelling is als dat van Vermeers werk Diana en haar Nimfen.

Het werk werd geschat op een waarde tussen de zes en acht miljoen pond. Wie het werk heeft gekocht, is niet bekendgemaakt. De heilige Praxedis, een vrouw die vroegchristelijke martelen zou hebben verpleegd, staat centraal op het doek. Vermeer schilderde het werk in 1655 op 23-jarige leeftijd, toen hij net tot het katholicisme was bekeerd. Hij liet zich inspireren door de Italiaanse schilder Felice Ficherelli.

De veiling van oude meesters en Britse schilderijen in Londen leverde in totaal 56,5 miljoen euro op. Hoogtepunt van de avond was de veiling van een meesterwerk van Francesco Guardi voor 12,4 miljoen euro. Voor een stilleven van Willem Claeszoon Heda werd ruim zes miljoen euro betaald, een record voor de Nederlandse schilder.

Koerierbedrijven profiteren van internetwinkels

Koerierbedrijven hebben in het eerste kwartaal ruim negen procent meer omzet geboekt in vergelijking met die periode vorig jaar. Nog nooit boekten koeriers een dusdanig hoge omzetstijging in het eerste kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

De omzetten stegen omdat consumenten steeds meer online kopen. Postorderbedrijven en internetwinkels zagen hun omzetten in de eerste drie maanden van het jaar eveneens met meer dan negen procent op jaarbasis groeien.

De omzetten van koeriersdiensten stijgen sinds eind 2010. Nederland telt ongeveer zesduizend koerierbedrijven.

Tyfoon Neoguri laat Okinawa achter zich

Het Japanse eiland Okinawa lijkt het natuurgeweld van tyfoon Neoguri relatief ongeschonden te zijn doorgekomen. Doden vielen er niet, wel raakten woensdag 28 mensen gewond. Zo'n 63 duizend huizen kwamen zonder stroom te ziten. De storm is inmiddels onderweg naar het eiland Kyushu, waar hij mogelijk donderdag aan land komt. Ook het grootste eiland van de Japanse archipel, Honshu, moet rekening houden met de komst van Neoguri.

Neoguri was een van de zwaarste tyfonen deze zomer. De storm ging gepaard met windsnelheden van 162 kilometer per uur en windstoten van 216 kilometer per uur. Bijna driehonderdduizend mensen werden opgedragen te evacueren. Niet alleen de wind vormde een bedreiging voor de bevolking. Volgens het bestuur op Okinawa viel er in vijftig jaar tijd niet zoveel regen. Op Kyushu en Honshu wordt dan ook gevreesd voor overstromingen en aardverschuivingen, mocht Neoguri daar aan land komen.

Truck verliest zeecontainer op A28

Een vrachtwagen heeft woensdagochtend zijn lading verloren op de A28. De zeecontainer bleek iets te hoog voor een viaduct ter hoogte van Strand Nulde, waarna de container met een klap op de weg terechtkwam. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB. Er zijn geen gewonden gevallen.

Door het ongeluk is de rechterrijstrook dicht. Dat zorgt voor een lange file vanaf Elspeet. Op het hoogtepunt stond er ruim tien kilometer. Even voor 10.00 uur was de wachtrij nog altijd zo'n zeven kilometer.

Omrijden via de A1 is geen optie want ook daar staat een lange file van zeven kilometer na een ongeluk. Wanneer de weg weer open kan, is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat voorzag eerder een eindtijd van 09.15 uur, maar de opruimwerkzaamheden duren langer dan gedacht.

32,5 miljoen kijkers record voor Duitse tv

De halve finale tussen Duitsland en Brazilië op het wereldkampioenschap voetbal heeft een nieuw record opgeleverd. 32,57 miljoen Duitse mensen waren thuis voor de televisie getuige van de historische overwinning. Dat is een marktaandeel van 87,8 procent, aldus zendgemachtigde ZDF.

Het vorige record stond op 31,1 miljoen kijkers. Dat was tijdens de halve finale van het vorige WK, toen Duitsland met 1-0 van Spanje verloor.

Het slechte weer heeft vermoedelijk bijgedragen aan het kijkcijferrecord. Op veel plaatsen in Duitsland regende het dinsdagavond, zodat veel mensen thuis naar de wedstrijd keken. Vanwege de regen ging het supportersplein in Berlijn, met grote tv-schermen, een tijdje dicht. Bij de 32,57 miljoen kijkers zijn niet de mensen meegerekend, die buiten de deur (op pleinen en in kroegen) de halve finale bekeken.

32,5 miljoen kijkers record voor Duitse tv
32,5 miljoen kijkers record voor Duitse tv (Foto: ANP)

Duitse monsterzege levert twitterrecord op

De Duitse vernedering van Brazilië op het WK heeft voor een twitterrecord gezorgd. Over de 7-1 zege van Die Nationalelf werden 35,6 miljoen tweets de wereld ingestuurd. Daarmee werd het duel het meest besproken sportevenement ooit op het sociale medium, zo blijkt uit data van Twitter.

Op de 5-0 van Sami Khedira gingen twittergebruikers het meest los. In de minuut van dat doelpunt werden 580.166 tweets verzonden over de goal. Miroslav Klose, die het WK-doelpuntenrecord verbrak, was de meest besproken speler, gevolgd door Toni Kroos.

Het vorige record werd ook gezet tijdens een WK-duel van Brazilië. Over de achtste finale tegen Chili, die na strafschoppen werd gewonnen, werden 16,4 miljoen tweets verstuurd.

Everton legt Gareth Barry vast

Gareth Barry blijft voetballen voor Everton. De Engelse middenvelder, die afgelopen seizoen al werd gehuurd door de Premier League-club, heeft een driejarig contract getekend, laat Everton weten.

De 33-jarige Barry maakte een jaar geleden de overstap van Manchester City. Hij hielp Everton vervolgens in 37 optredens aan de vijfde plek in de Premier League en een puntenrecord voor de club.

De 53-voudig international verdedigde elf jaar lang de kleuren van Aston Villa, totdat hij in 2009 de overstap maakte naar City. Met die club veroverde hij de landstitel en de FA Cup.

[Tour] Etappe van vandaag

De vijfde etappe staat vandaag voor de deur. Het belooft een mengeling te worden tussen wielergeschiedenis - we rijden over kasseien - en 'echte' geschiedenis. Vandaag start de rit namelijk in Ieper, helaas vooral bekend van de Eerste Wereldoorlog, over welke slagvelden het peloton vandaag zal fietsen.

Startplaats
Het peloton zal vertrekken uit Ieper, een plek met een rijke, maar trieste historie. In de Eerste Wereldoorlog was het een van de steden waar het hevigst gevochten is. Gedurende de complete oorlog werd de stad omringd door Duitsers, en in 1914, 1915, 1917 en 1918 vonden er bloedige slagen plaats. Deze slagen hebben bij elkaar meer dan een miljoen levens gekost en dus zal er tijdens de Tour terecht stilgestaan worden bij wat hier honderd jaar geleden gebeurde. De stad zelf werd totaal verwoest, maar werd na de oorlog ook weer volledig opgebouwd.

De Menenpoort in Ieper, waar de tienduizenden vermiste Britse soldaten worden herdacht (WikiCommons/Johan Bakker)
De Menenpoort in Ieper, waar de tienduizenden vermiste Britse soldaten worden herdacht (Foto: WikiCommons/Johan Bakker)

Finishplaats
We eindigen de dag in Arenberg-Porte du Hainaut, waar ook in 2010 een kasseienrit eindigde. De geblokte en inmiddels bijna gestopte Noor, Thor Hushovd, won daar.  In deze omgeving is vooral de mijn van Arenberg erg belangrijk geweest voor de lokale industrie. De Poolse immigrantenzoon Jean Stablinski werkte in de mijn en werd later een beroemd wielrenner met onder meer een zege in de eerste Amstel Gold Race, in 1966. Stablinski kwam ook op het idee om het beruchte Bos van Wallers toe te voegen aan Parijs-Roubaix, maar vandaag rijden we daar niet. 

Etappebeschrijving
Over heuvels hoeven de renners zich vandaag geen zorgen te maken, maar het gaat om de kasseien in deze 155,5 kilometer lange etappe. Via Wevelgem en Moeskroen komen de renners langs Roubaix, waar Niki Terpstra dit jaar de grootste Nederlandse wielerzege in jaren boekte. Na 87 kilometer staat de eerste van negen kasseistroken op het schema. Veel van de stroken kennen we uit Parijs-Roubaix, zoals de Carrefour de l'Arbre en de Mons-en-Pévèle. 

Vervolgens gaat het hard, want de laatste vijf stroken zitten bij elkaar in de laatste dertig kilometer. Nummer vier - in omgekeerde volgorde, zoals in Parijs - Roubaix - heeft de lange naam Sars-et-Rosières à Tilloy-lez-Marchiennes. Dit past bij de lengte van liefst 2400 meter, waar dus spektakel verwacht kan worden. De voorlaatste strook, Wandignies-Hamage à Hornaing, is met vier kilometer de langste en ligt op vijftien kilometer van de finish. De renners hebben dan nog één strook te gaan alvorens ze bij de finish in Arenberg komen.

Profiel etappe 5 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 5 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er zal vandaag voor de dagzege vooral gekeken worden naar renners die zich in de klassiekers al bewezen hebben. De grootste favoriet volgens de bookmakers is de Zwitser Fabian Cancellara, die in de eerste etappe al liet zien aanvalslustig te zijn. Peter Sagan is in goede vorm en lijkt de kasseien steeds beter aan te kunnen, terwijl ook sprinter John Degenkolb een goede kans maakt. De meest kansrijke sprinter is wellicht de Noor Alexander Kristoff, die de laatste dagen in erg goede vorm lijkt te verkeren. Voor Belkin zou Sep Vanmarcke een mooie zege kunnen pakken, maar ook Greg van Avermaet van BMC is kansrijk.

Vandaag gaat het echter niet echt om de dagzege, maar vooral om de klassementsrenners die hier kostbare tijd kunnen verliezen, of erger. Mannen als Lance Armstrong, Alberto Contador en Robert Gesink verloren in 2010 dure tijd, terwijl Fränk Schleck zelfs de Tour al moest verlaten. Er is een kans dat vandaag weer iemand zoiets overkomt, maar wordt het Chris Froome? Contador? Bauke Mollema of Alejandro Valverde? Froome is een dag eerder gevallen en lijkt toch last te hebben van zijn pols, niet prettig voor het fietsen over de kinderkopjes.

AgŁero trainde mee bij Argentijnen

Sergio Agüero is mogelijk op tijd fit voor de halve finale van het WK tussen Argentinië en Nederland. De aanvaller trainde dinsdag mee. Agüero hield aan de laatste poulewedstrijd van Argentinië (3-2 tegen Nigeria) een spierblessure over. Sindsdien kwam hij niet meer in actie. Een aantal dagen terug hervatte de spits van Manchester City de training en dinsdag in het stadion was hij er ook bij.

Of bondscoach Alejandro Sabella een basisplek voor Agüero heeft, is echter nog maar de vraag. De kans lijkt groot dat Ezequiel Lavezzi zijn plek behoudt en dat Agüero op de bank begint.

De Argentijnen trainden dinsdagavond in São Paulo met 22 spelers. Ángel di María liep alleen wat rondjes, hij moet de wedstrijd tegen Oranje missen door een spierblessure.

Argentinië probeerde Di María op tijd fit te krijgen met een speciale stamcelbehandeling, maar dat is niet gelukt. Eerder herstelde de vleugelaanvaller met dezelfde methode op tijd voor de finale van de Champions League met Real Madrid.

Van Gelder vindt Robben gevaarlijker dan Messi

Jack van Gelder vindt Arjen Robben een veel gevaarlijker voetballer dan Lionel Messi. "Messi kan niet terugvallen op een enorm sterk elftal", zei de sportcommentator woensdagochtend in het radioprogramma Giel over de Nederlandse en Argentijnse spitsen. "En van dit Oranje is heel moeilijk te winnen."

"Normaal gesproken dan", vulde Van Gelder snel aan. "Na die wanprestatie van Brazilië gisteravond kan ineens alles weer." Dinsdag werd het gastland van het WK tijdens de eerste halve finale met 1-7 ingemaakt door Duitsland.

Het Nederland elftal speelt woensdag om 22.00 uur tegen Argentinië in de tweede halve finale van het WK. "Als we Messi gewoon opwachten, is er weinig aan de hand", vindt Van Gelder.

Wat dat betreft is Van Gelder ook positief over de beschikbare manschappen bij Oranje. "Nigel de Jong lijkt terug te komen." De middenvelder viel na zo'n negen minuten uit in de wedstrijd tegen Mexico wegens een liesblessure, en miste daardoor ook de wedstrijd tegen Costa Rica. Zijn gemis werd door bondscoach Louis van Gaal een 'enorme aderlating' genoemd.

"Dat zou dan opvallend snel zijn", zei Van Gelder. "Eerder dachten we nog dat hij de rest van het WK niet meer in actie zou komen." Mocht Nederland van Argentinië winnen dan wacht dus Duitsland in de finale. Die wedstrijd vindt plaats op zondag en vangt om 21.00 uur aan. De zaterdag is voor de troostfinale, waar Brazilië en de verliezer van woensdagavond strijden voor de derde plek.

Zoen E.T. met Oculus Rift

Voor degenen die openstaan voor nieuwe ervaringen is er nu Alien Makeout Simulator. Ja, zoenen met een buitenaards wezen met 12 monden in virtual reality. Als je het goed doet, dan mag je mee naar het ruimteschip. Zo niet, dan blijf je slechts vrienden.

Alien Makeout Simulator is in 48 uur gemaakt tijdens de Boston VR Jam. Het spel is in eerste instantie ontwikkeld voor de Oculus Rift Development Kit 2. Deze heeft ‘positional tracking’, waardoor de software heel precies weet wat het hoofd doet. De game is aangepast voor de DK1 die geen positional tracking heeft. Eind deze maand komt de Alien Makeout Simulator uit.

WK vandaag - woensdag 9 juli

Wedstrijd 62 op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië staat op het programma. Nederland neemt het in de halve finale op tegen Argentinië. De winnaar van het duel zal het moeten opnemen tegen Duitsland, dat gastland Brazilië met 7-1 vernederde.

Programma

Tijd Thuis Uit Stad
22.00 Nederland Argentinië São Paulo

Nederland

Het Nederlands elftal creëerde in de kwartfinale tegen Costa Rica veel kansen. Het lukte echter niet om binnen 120 één keer te scoren. Robin van Persie liep iedere keer in de buitenspelval van Costa Rica en is daarmee recordhouder buitenspel staan op dit WK. Als Arjen Robben echt los was waren er twee man van Costa Rica nodig om hem te vloeren. Beide spelers hebben echter na de tweede groepswedstrijd het net niet meer weten te vinden.

Robin van Persie mist de bal en komt ten val. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Met 1-5-3-2 en Dirk Kuijt op bijna iedere positie staat Oranje voor de vijfde keer in de halve finale van het wereldkampioenschap. Het Nederlands elftal kwam twaalf keer tot scoren, tien goals vielen echter na de rust.

Nederland kan in de halve finale geen gebruikmaken van Leroy Fer (hamstringblessure) en Nigel de Jong (liesblessure). Ron Vlaar is een twijfelgeval. Sinds het duel met Costa Rica kampt hij met knieklachten. Ook over Robin van Persie bestaan er twijfels, aangezien hij gisteren kampte met maag-/darmklachten.

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Spanje Nederland 1-5
Groepsfase Australië Nederland 2-3
Groepsfase Nederland Chili 2-0
Achtste finale Nederland Mexico 2-1  
Kwartfinale Nederland* Costa Rica 0-0

* = door na strafschoppen

Argentinië

Argentinië staat voor het eerst sinds 1990 weer eens in de halve finale van het WK. Met matig voetbal en bevliegingen van Lionel Messi wist Argentinië groep F met Bosnië, Iran en Nigeria te winnen. Messi heeft met vier goals en één assist een zeer belangrijk aandeel in de doelpunten van de Argentijnse ploeg. Hij scoorde de winnende in extra tijd tegen Iran en in de achtste finale wist gaf hij assist op Ángel Di María in de 118e minuut te winnende treffer scoorde tegen Zwitserland.

 Lionel Messi (l) in actie met Belg Marouane Fellaini. (PRO SHOTS/Action Images)

La Albiceleste heeft al zijn wedstrijden met één doelpunt verschil gewonnen en won drie keer met 1-0. Di María zal niet mee kunnen doen tegen Oranje. Hij is uitgeschakeld met een dijbeenblessure. Sergio Agüero is weer fit verklaard voor de halve finale. Hij kampte eveneens met een dijbeenblessure.

Ook Marcos Rojo is weer van de partij. Hij keer terug van een schorsing. Welke elf mannen bondscoach Alejandro Sabella ook het veld in stuurt; ze zullen moeten opletten op de Nederlandse counter en verder zal het waarschijnlijk aankomen op Messi. 

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Argentinië Bosnië-H 2-1
Groepsfase Argentinië Iran 1-0
Groepsfase Nigeria Argentinië 2-3
Achtste finale Argentinië* Zwitserland 1-0  
Kwartfinale Argentinië België 1-0

* = door na verlenging

Onderlinge resultaten

Nederland – Argentinië wordt voor de vijfde keer op het mondiale podium gespeeld. Nederland won in 1974 met 4-0 van Argentinië. Vier jaar later in de finale van het WK in 1978 werd het 3-1 voor La Albiceleste. Naast vier WK-duels hebben beide landen elkaar ook nog vier keer vriendschappelijk tegen elkaar gespeeld. 

De verloren WK-finale in 1978. (Bron: YouTube)

Op het WK 1998 werd revanche genomen doordat in de negentigste minuut Dennis Bergkamp een lange bal van Frank de Boer goed afmaakte.  Ook in 2006 troffen beide ploegen elkaar. In de groepsfase bleef het 0-0, beide landen waren toen al geplaatst voor de achtste finale.

Samenvatting Nederland - Argentinië tijdens de kwartfinale van het WK 1998 in Frankrijk. (Bron: YouTube)

Opmerkelijk

Nederland – Argentinië is de 750ste interland voor het Nederlands elftal. Van de 749 voorgaande wedstrijden werden er 377 gewonnen, 204 verloren en 168 gelijkgespeeld. Oranje kwam 1577 keer tot scoren en kreeg 1004 goals tegen.  De eerste interland werd gespeeld op 30 april 1905, toen Oranje met 4-1 won van België in een oefenduel. Het zal het 49e duel worden van het Nederlands elftal op een WK-eindronde. 

Twee gespietst bij stierenrennen Pamplona

Tijdens het traditionele stierenrennen in de smalle straten van de Spaanse stad Pamplona zijn woensdag twee waaghalzen op de hoorns genomen. Dat heeft het Spaanse Rode Kruis gezegd.

Een van de renners kreeg een stierenhoorn in zijn borst, bij de ander werd een been doorboord. Over de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend. Meerdere mensen werden daarnaast behandeld voor andere verwondingen.

De paniek sloeg toe toen een van de zes vechtstieren zich op honderd meter van de arena losmaakte uit de groep en in het wilde weg stierenrenners te lijf ging.

De stierenrennen worden gehouden in het kader van het jaarlijkse San Fermin-festival. De dieren rennen naar de arena waar ze een wisse dood wacht.

Cafu weggestuurd bij Braziliaanse kleedkamer

De Braziliaanse ploeg kon na de afgang tegen Duitsland wel wat opbeurende woorden gebruiken, maar die woorden kwamen niet van Cafu. De oud-international, die in 2002 de wereldbeker omhoog mocht tillen, werd op een merkwaardige manier door bondspresident José Maria Marin weggestuurd bij de kleedkamer.

"Hij zei dat hij geen vreemdelingen in de kleedkamer wilde. Ik zei tegen hem dat ik geen vreemdeling ben", sprak Cafu tegen Radio ESPN. "Ik ben hier alleen om de jongens te omarmen en ze troost te geven, dat is alles", aldus de 142-voudig international. "Ik was verrast dat ik gewoon weggestuurd werd. Dus toen heb ik de kleedkamer maar verlaten."

Cafu verloor in 1998 met Brazilië de WK-finale van gastland Frankrijk (3-0). "Ik weet dus wat een WK-nederlaag betekent. Ik wist dat de jongens wel wat steun konden gebruiken, ik was daar niet voor mezelf."

Brazilië ging dinsdag in een historische halve finale met 7-1 onderuit tegen Duitsland. Tussen minuut 23 en 29 scoorden de Duitsers liefst vier keer. Pas in de slotminuten kon Oscar de eer nog enigszins redden, voor zover dat nog mogelijk was.

Sabella: "Messi is beter dan Robben"

Alejandro Sabella vindt dat niet Nederland, maar Argentinië de beste speler van het toernooi in de gelederen heeft. De halve finale van het WK tussen Nederland en Argentinië betekent dat Arjen Robben tegenover Lionel Messi komt te staan.

"Robben is een grote speler en buitengewoon belangrijk voor Nederland. Maar Lionel Messi is de beste van iedereen", sprak bondscoach Sabella in de aanloop naar het duel.

Sabella beseft wel dat Robben moet worden afgestopt. "Hij brengt je uit je evenwicht, zeker in een-tegen-eensituaties. We zullen hem goed in de gaten moeten houden en weinig ruimte moeten geven, zodat hij geen gas kan geven. Als hij echt op snelheid is, krijg je hem amper meer van de bal."

"In het voetbal gaat het om de juiste balans tussen aanvallen en verdedigen", vervolgt Sabella. "De eerste verdediger is een aanvaller, de eerste aanvaller is een verdediger. Ik denk dat we op dat gebied vooruitgang hebben geboekt. We nemen het op tegen een sterk aanvallend team en we zullen van goede huizen moeten komen."

"We zullen moeten afwachten wat voor wedstrijd Nederland wil spelen. Ze kunnen aanvallend of wat verdedigender spelen. Ze kunnen op de counter spelen, maar zijn ook goed aan de bal", aldus de 59-jarige Argentijn. Messi scoorde in Brazilië dit toernooi al vier keer, terwijl Robben drie keer scoorde in de groepsfase. Nederland en Argentinië trappen woensdag om 22.00 uur af.

Helft senioren bang voor overval

Meer dan de helft van de 65-plussers is bang dat ze overvallen worden. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO. Iets meer dan een kwart vreest verder dat ze slachtoffer worden van brand, inbraak of babbeltrucs.

De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat ouderen het minst bang zijn om te vallen terwijl dat veel vaker voorkomt dan een overval. Jaarlijks overlijden ruim 2500 65-plussers na een val en belanden nog eens duizenden op de eerste hulp. In 2013 vonden er ter vergelijking 176 overvallen op ouderen plaats.

De Unie KBO stuurt woensdag aan ruim tweehonderdduizend ouderen een brochure met tips over veiligheid. Volgens de organisatie kunnen valpartijen worden voorkomen met enkele simpele ingrepen.

"Denk aan het weghalen van drempels, en losse kleedjes, het dragen van schoenen met anti-slipzolen en zorgen voor goede verlichting 's nachts op weg naar het toilet", aldus de Unie KBO.

5,8 miljoen mensen zien vernedering BraziliŽ

Ruim 5,8 miljoen mensen hebben dinsdagavond gekeken naar het halvefinaleduel tussen Brazilië en Duitsland. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het is daarmee een van de best bekeken voetbalwedstrijden van dit WK.

De kijkers zagen hoe Brazilië op een onthutsende nederlaag werden getrakteerd: 7-1. Na een klein halfuur stond de score al op 5-0. De nabeschouwing, Studio Brasil, werd rond middernacht door bijna drie miljoen mensen bekeken. De Duitsers staan zondag in de finale tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië.

Sharknado-game in de maak

Na het succes van de hartverwarmende film Sharknado en de aankondiging van het tweede deel is er ook een Sharknado-game in de maak.

Nu heb je ongetwijfeld een euforisch gevoel, maar helaas moet ik je teleurstellen. Dit wordt namelijk geen triple-A game met een miljoenen budget, maar een game voor iOS.

Sharknado: The Video Game staat gepland voor deze zomer. In het spel ben jij hoofdpersonage Fin van de film en is het de bedoeling dat jij verschillende doelen bereikt door op de hoofden van tijgerhaaien te springen. Sharknado is een film over een orkaan in Los Angelos die behalve water ook haaien naar de stad toe brengt. De film werd direct na de première een hit op twitter. 30 Juli van dit jaar komt de tweede Sharknado-film uit, deze speelt zich af in New York. Kari Wuhrer, voor ons gamers bekend als Tanya uit Command & Conquer: Red Alert 2 en Command & Conquer: Yuri's Revenge, speelt hierin mee.

Sharknado

Offensief IsraŽl eist 25 levens

Het grootschalige offensief van Israël in de Gazastrook heeft inmiddels aan zeker 25 mensen het leven gekost. Het gaat om de grootste Israëlische militaire operatie in het Palestijnse gebied in bijna twee jaar. De luchtaanvallen zijn bedoeld om Hamas vleugellam te maken en raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël te voorkomen.

Opstandelingen in Gaza vuurden dinsdag en dinsdagnacht raketten af op Jeruzalem en Tel Aviv, terwijl Israël zijn troepen langs de grens positioneerde in afwachting van een eventueel grondoffensief. Het Israëlische leger liet weten belangrijke doelwitten van Hamas te hebben getroffen, waaronder commandocentra en raketlanceerinstallaties.

De Palestijnse strijders zouden ongeveer 160 raketten op Israël hebben afgevuurd, waaronder een die de noordelijke stad Hadera bereikte. Zo groot was het bereik van de opstandelingen tot dusverre niet. Het Israëlische leger nam 150 doelwitten in Gaza onder vuur.

Palestijnse medische hulpdiensten deelden mee dat er 25 doden zijn gevallen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei op televisie dat raketbeschietingen op Israëlische gemeenschappen niet worden getolereerd.

The Evil Within gecensureerd in Japan

Eindelijk hebben wij in het westen ook eens geluk. The Evil Within is gecensureerd in Japan. Als zij de game willen spelen zoals het bedoeld is, is er een DLC-pakket om het toe te voegen.

Het censuur van The Evil Within kwam aan het licht omdat de game in Japan een 'CERO D'-graad heeft gekregen, zeg maar PEGI 18, ondanks de liters bloed en gore zooi op het scherm. Om het spel zo verkoopbaar mogelijk te maken is er besloten een minder erge versie op de Japanse markt te gooien, zodat het in meer winkels verkocht mag worden. De mensen die het spel kopen kunnen als pre-order bonus alsnog de Gore Mode-DLC downloaden. Later zal er betaald voor moeten worden.

Het goede nieuws: wij in het westen krijgen dus een ongecensureerde versie van The Evil Within. Laat het maar 24 oktober worden, dan kunnen de gordijnen dicht en lichten uit. En vergeet dan de schone onderbroek niet. The Evil Within komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Een impressie kun je hier lezen.

The Evil Within-preview (Foto: Bethesda Softworks)

Buenos Aires staat stil om 'historisch' duel

Inwoners van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag aan de buis gekluisterd voor wat door de Zuid-Amerikanen gezien wordt als een 'historisch' duel tegen Nederland. Naar verwachting zullen honderdduizenden de wedstrijd in de miljoenenstad live volgen.

In Buenos Aires hebben inwoners massaal vlaggen uit de ramen gehangen, weet een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Argentinië. De inwoners hopen dat Argentinië voor het eerst in 24 jaar weer de WK-finale zal halen. "Maar uiteindelijk is het hier niet zo gek als in Nederland hoor", vertelt de zegsvrouw.

In het centrum van de Argentijnse hoofdstad staan op het Plaza San Martín en in het Parque del Centenario, meer richting de buitenwijken, grote schermen, meldt een gemeentewoordvoerder. Aangezien op 9 juli de onafhankelijkheidsdag van het Zuid-Amerikaanse-land wordt gevierd, is het een vrije dag en zullen er extra veel mensen de wedstrijd volgen.

"Tussen Nederland en Argentinië bestaan al lang vriendschappelijke banden in handel en sport. Zeker door Máxima is dit sentiment verder opgeleefd. Voor ons zijn de wereldkampioenschappen voetbal en hockey altijd klassiekers", zegt een medewerker van de regering van Buenos Aires.

De Nederlandse gemeenschap in Argentinië, die door de ambassade geschat wordt tussen de 2500 en 3000 man, kijkt woensdag in verschillende 'Oranjebars'. "De Argentijnen weten dat zij tegen een groot voetballand spelen. Dus mocht er niet gewonnen worden, dan komt het verlies minder zwaar aan", weet de ambassadewoordvoerder.

Bild: historische avond voor Duitsland

Bild spreekt na 7-1 zege van Duitsland op Brazilië in de halve finale van het WK van een historische avond. "Bedankt! We houden van jullie. Van deze waanzinnige overwinning zullen we onze kinderen vertellen", schrijft de Duitse krant.

"We staan in de finale. Zondag kunnen we onze vierde wereldtitel veroveren", gaat Bild verder. "Deze uitstekende overwinning van onze nationale ploeg gaat de geschiedenisboeken in. Het is de grootste zege in een halve finale van een WK ooit. En we stonden nog nooit zo snel op een WK op 5-0."

Bild had ook aandacht voor de Braziliaanse fans. "Terwijl wij in elkaars armen lagen, bereikten ons beelden van huilende en geschokte Brazilianen. Sorry Brazilië, we wilden jullie niet kwetsen", stelt Bild. "Maar zonder Neymar en Thiago Silva bleef er van de glorieuze Seleção slechts een hoop puin over."

Die Welt keek vooruit naar de finale in Rio de Janeiro zondag. "Argentinië? Nederland? Het maakt niet uit. Wij zijn favoriet."

Doelpuntenrecord in zicht in BraziliŽ

Door de vernedering van het Braziliaanse elftal door Duitsland in de halve finale is een doelpuntenrecord binnen handbereik. Op dit WK werden tot dusver 167 goals gemaakt, vier minder dan tijdens de mondiale eindronde van 1998 in Frankrijk. Dat toernooi staat nu nog te boek als meest doelpuntrijke.

Op het WK in Frankrijk deden voor het eerst 32 landen mee, daarvoor waren dat er altijd minder. Na 1998 werd een dalende lijn ingezet. Op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan vielen 161 doelpunten, vier jaar later in Duitsland was dat aantal 147 en in Zuid-Afrika bleef de teller in 2010 steken op 145.

In Brazilië worden nog drie duels gespeeld: de halve finale tussen Nederland en Argentinië, de finale en de troostfinale.

De speciale Destiny-edities uitgelegd

Na de onthulling van de speciale edities van de 'shared world'-shooter Destiny heeft Bungie een video gemaakt waarin ze de speciale versies in beeld en geluid uitleggen.

Destiny heeft twee fysieke versies van de game en een digitale versie voor wie niet van kastvulling houdt en goedkoper uit wil zijn. De digitale versie kost €99.99. Alle speciale veries hebben exclusieve ingame items en een seizoenspas voor de twee geplande uitbreidingen: The Dark Below en House of Wolves. Daarnaast hebben de fysieke versies allerlei items met natuurlijk de Ghost als blikvanger in de Ghost-versie. Daar moet je dan wel een aardig zakcentje voor neerleggen, de Ghost-versie kost €159.99. De fysieke Limited Edition zonder Ghost kost €109.99.

Destiny komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One op 9 september. De bèta voor mensen die pre-orderen begint 17 juli voor PlayStation-eigenaren, Xbox-spelers moeten dan nog een weekje wachten.

Fortnite werpt wat meer licht op gameplay

Epic heeft een trailer vrijgegeven om te laten zien hoe een potje Fortnite er nu uitziet. In Fortnite zwerven spelers overdag door de wereld op zoek naar middelen, die ze vervolgens gebruiken om boobytrapped forten bouwen.

En dat heeft een reden, want de actie begint pas ergens in het midden van de trailer, wanneer het nacht wordt. Monsters vallen je fort aan en je hebt wapens en vallen nodig om de nacht te overleven.

Fortnite wordt verwacht op pc in 2015.

Toptitels in nieuwe Humble Bundle

Voor de koopjesjagers onder ons is er een geweldige deal op HumbleBundle beschikbaar. De nieuwe Humble Bundle bevat namelijk 2K games en voor slechts één dollar heb je al drie games op de kop getikt. Het geld dat je betaalt, gaat direct naar een goed doel, dus behalve nieuwe games krijg je ook een schoon geweten.

De Humble 2K Bundle biedt de originele Bioshock, The Bureau: XCOM Declassified en Darkness 2 aan voor slechts een schamele dollar. Betaal je iets meer, namelijk het gemiddelde van alle donaties (wat nu op nog geen zeven dollar staat), dan krijg je extra games. Deze extra games zijn Bioshock 2, Mafia 2 en Spec Ops: The Line. Als je twintig dollar overhebt voor een goed doel, dan krijg je XCOM: Enemy Unknown en Bioshock Infinite als extraatje.

Humble2kBundle

[vid] Greenpeace gaat 'conspiracy' op Lego

Volgens Greenpeace worden onwetende kinderen geïndoctrineerd met het gegeven dat Shell een tof bedrijf is door het opnemen van het logo van Shell in de plastic steentjes van Lego.

In het verleden waren de natuurextremisten zeer in hun nopjes met de Deense bouwstenenfabrikant. Maar nu de plasticsteentjesfabriek samenwerking heeft gezocht met Shell is het over met de peace en hebben de groenen de oorlog verklaard aan de speelgoedmaker.

Greenpeace startte subiet een energievretende en zéér CO2-onrendabele videomontagecomputer op om een gruwelijk filmpje te produceren waarin duidelijk wordt hoe de Noordpool schandelijk gelegoïseerd wordt. Plastic ijsberen, een in olie verdrinkende kerstman en een gemeen kijkende Legobaas moeten de kindjes op andere gedachten indoctrineren in het geanimeerde kunststof milieudrama. Lego... Wie is er nu niet mee opgegroeid aan dood gegaan is het thema van de groene weldenkende fatsoensrakkers.


Niet alles is fantastisch (Bron: YouTube - Greenpeace)

Scolari: "Ergste dag uit mijn leven"

Bondscoach Felipe Scolari heeft naar eigen zeggen de ergste dag uit zijn leven achter de rug. Dat zei hij na de 7-1 nederlaag tegen Duitsland. Na een half uur spelen stond er al 5-0 op het scorebord.

"Dit is de ergste dag uit mijn leven", zei Felipão na afloop op de persconferentie. "We vragen om vergiffenis na dit resultaat. We willen onze fans bedanken voor hun support, zelfs na de nederlaag."

Na de oorwassing neemt Scolari alle verantwoordelijkheid op zich. "Ik ben verantwoordelijk voor dit catastrofale resultaat. Ik maakte de keuzes. Ik was verantwoordelijk. Wat vandaag is gebeurd had weinig te maken met hoe we speelden. We verloren de controle, dat is niet normaal. Dit is onze grootste nederlaag ooit, maar we zullen er mee om moeten leren gaan."

Bij Brazilië ontbraken sterkhouders Neymar en Thiago Silva. "We moeten dat niet als excuus gebruiken. Neymar is onderdeel van het team, maar hij is een spits en had ons niet kunnen helpen met de verdedigende acties. Er is geen reden om te denken dat het anders was gegaan met Neymar in de ploeg."

"Duitsland maakte goed gebruik van bepaalde momenten die de wedstrijd hebben beslist. We wisten vanaf het begin dat van ons verwacht werd dat we de finale zouden halen. De spelers hebben gedaan wat ze konden. Het is een nederlaag en het leven gaat verder."

"Duitsland maakte de ene goal na de andere", vervolgt Scolari. "Ik had geen tijd om aanpassingen door te voeren want de bal lag alweer in het netje. Het is haast onmogelijk om terug te komen van een 5-0 achterstand, zeker tegen een ploeg als Duitsland. Maar we probeerden het in ieder geval wel in de tweede helft en waren twee tot drie keer dicht bij een doelpunt."

Zaterdag speelt Brazilië de troostfinale tegen Argentinië of Nederland. "We zullen tot zaterdag moeten wachten hoe de spelers zullen reageren."

LŲw: "We moeten nederig blijven"

De Duitse bondscoach Joachim Löw toonde medelijden met Brazilië na de zevenklapper van zijn ploeg in de halve finale van het WK. "De emoties zijn overweldigend. Dit resultaat hadden we niet verwacht", aldus Löw. "We weten hoe de Brazilianen zich voelen, dus we moeten bescheiden en nederig blijven en nu ook de volgende stap nemen."

"We wisten dat we konden winnen als we de Braziliaanse passie zouden beteugelen", vervolgde Löw. "We hebben onze kansen gepakt en zij bezweken door de goals onder de druk." Ondanks de 7-1 zege verwacht Löw in de finale een moeilijke wedstrijd. "Zowel Argentinië als Nederland heeft heel veel kwaliteit."

Braziliaanse media: "We zijn afgeslacht"

Het Braziliaanse voetbalelftal is volledig afgeslacht in de halve finale van het WK voetbal. Dat koppen de kranten in Brazilië na de pijnlijke 7-1 nederlaag tegen Duitsland in Belo Horizonte. "Duitsland vernietigt Brazilië en gaat naar zijn achtste WK-finale. Voor de Brazilianen eindigt de droom van een zesde wereldtitel in een nachtmerrie", schrijft de krant Folha de São Paulo.

"Onherkenbaar en volledig gedomineerd, zeker in de eerste helft, werd het Braziliaanse elftal afgeslacht en met 7-1 te kijk gezet", gaat de krant verder. "De grootste nederlaag in de honderdjarige geschiedenis van het Braziliaanse voetbal, die stond op 6-0 in 1920 tegen Uruguay."

"Schaamte der schaamtes", kopt de sportkrant Globo Esporte. "De Goddelijke Kanaries konden niets anders dan toekijken naar de dans die de Duitsers opvoerden in een onvergetelijke middag." Brazilië was volgens Globo volledig van slag door de enorme druk en de afwezigheid van spelverdeler Neymar.

De krant verhaalt verder dat over tien, twintig of vijftig jaar kinderen of ongeborenen deze uitslag zullen zien en verwondert zullen zoeken naar een verklaring voor deze afslachting. "Geen enkel woord kan beschrijven wat de toeschouwers en 200 miljoen Brazilianen vandaag hebben moeten aanschouwen."

Opvallend was de staande ovatie van de Braziliaanse fans voor het Duitse team en een series aan olé's bij elke keer dat de Duitsers de bal naar elkaar overspeelden, stelt sportwebsite Terra. "Het was het meest beschamende optreden van een Braziliaans team ooit en de vernedering gaf de Brazilianen aanleiding om de tegenstander te eren."

De Braziliaanse media spreken van een 'Mineirazo', een verwijzing naar het grote trauma dat het land opliep in 1950 toen het in het Maracanã in Rio de Janeiro verloor van Uruguay met 2-1 en de wereldtitel misliep, 'Maracanazo' genaamd. De algemene conclusie is dat Brazilië een nieuwe vernedering in eigen land heeft doorstaan, nu tegen een weergaloos Duits team.

MŁller: "Te gek voor woorden"

Duitsland heeft zich met overmacht geplaatst voor de finale van het WK. Gastland Brazilië werd met liefst 7-1 opzij gezet. Thomas Müller tekende al vroeg in de wedstrijd voor de openingstreffer. "Dit hadden we vooraf niet verwacht", zei de Duitse international direct na afloop tegenover de camera's van ZDF.

"Dit toont aan hoe verschillend wedstrijden kunnen zijn", vervolgt de speler van Bayern München. "Brazilië speelde anders dan de verdedigende teams die we hebben gezien. Daar hebben we op een uitzonderlijke manier van geprofiteerd. Het is haast te gek voor woorden wat hier is gebeurd."

Door de ruime overwinning op Brazilië is Duitsland favoriet voor de eindzege op het WK. Müller wil hier niets van weten. "Iedere wedstrijd is anders. Zoals iedereen kritiek op ons had na de wedstrijd tegen Algerije, zullen we nu helemaal opgehemeld worden. We zijn een groep met veel kwaliteit en vooral een fantastisch team."

Schaf Sinterklaas maar af

Sinterklaas begint vroeg dit jaar. De zeurpieten zijn al gearriveerd. Midden in de zomer. Ze hebben lopen drammen om een herziening van de vergunning voor de intocht van Sinterklaas. Met zelfvoldane grijns stelde mevrouw de rechter de zeurpieten in het gelijk. Dat werd juichend ontvangen. Eén kolderpiet meende zelfs het hele Nederlandse volk te moeten feliciteren met deze 'overwinning'. Later in de week kwam de VN daar nog eens dunnetjes overheen. Je zou denken dat ze het enorm druk hebben bij de VN, met kindsoldaten in Afrika, honger in de wereld en oorlog in Irak, om maar eens wat te noemen. Maar nee, die dagelijkse ellende laten ze vrolijk langs zich heenglijden om zich druk te maken over de zaken die er echt toe doen in de wereld: een kinderfeestje in Nederland.

Cťsar en Luiz bieden excuses aan

Júlio César kon na de vernedering tegen Duitsland zijn tranen niet in bedwang houden. De doelman van Brazilië kreeg zeven tegengoals in de halve finale (1-7).

Gastland Brazilië werd compleet overrompeld door Duitsland. Na de openingsgoal van Thomas Müller kreeg César vier tegendoelpunten binnen een tijdsbestek van zes minuten. Na rust voerde invaller André Schürrle de voorsprong verder op met twee treffers. Oscar deed nog iets terug voor Brazilië.

De Goddelijke Kanaries leden de grootste nederlaag ooit op een WK. "Ik kan dit niet verklaren. Dit is een enorme klap", zei César na de wedstrijd. "Duitsland verdient de felicitaties. Zij hebben gewoon heel goed gespeeld. Ze waren gewoon veel te sterk. Na de 0-1 van Duitsland ging alles mis bij ons."

"Ik had liever met 1-0 verloren door een fout van mij, dan zo te moeten verliezen. Ik wil me verontschuldigen voor wat wij hebben laten zien. Ik ben heel verdrietig. We hebben gefaald. Maar ik wil alle supporters bedanken voor hun steun", aldus de doelman, die komend weekend nog met Brazilië de troostfinale speelt in de hoofdstad Brasilia.

"We zullen ons weer moeten herpakken. We zijn een sterk volk. Ik dank God dat ik een WK in eigen land heb kunnen spelen", besluit de emotionele César. Aanvoerder David Luiz hield het ook niet droog. "Alle mensen die dit hebben moeten meemaken... Ik kan alleen mijn verontschuldigingen aanbieden", aldus de centrale verdediger.

Demichelis: "Neem Van Gaal niets kwalijk"

Martín Demichelis speelt woensdag met Argentinië tegen Nederland. Het wordt voor de verdediger een weerzien met Louis van Gaal, met wie hij samenwerkte bij Bayern München.

Demichelis hoefde drie jaar geleden bij Van Gaal niet te rekenen op een basisplaats. De Argentijn besloot daarom na zeven seizoenen te vertrekken bij Bayern. De huidige mandekker van Manchester City koestert geen wrok richting de bondscoach van het Nederlands elftal, die tussen 2009 en 2011 hoofdtrainer van Bayern was.

"Ik was natuurlijk heel teleurgesteld omdat hij mij niet liet spelen", zei Demichelis tegen de Argentijnse krant Clárin. "Ik heb hem wel altijd gezien als één van de beste trainers. Van Gaal weet heel goed hoe hij een team tactisch neer moet zetten. Dat heeft hij ook op dit WK weer laten zien."

"Ik ben bij Bayern niet vertrokken vanwege hem. Ik heb de beslissing destijds zelf genomen. Ik deed er in die periode alles aan om mijn basisplaats te heroveren. Ik zat al zo lang bij Bayern. Ik voelde me er echt thuis. Ik neem Van Gaal echter niets kwalijk. Hij doet wat het beste is voor het team."

"Ik heb heel veel van hem geleerd", besluit Demichelis, die met Argentinië via België de halve finales van het WK bereikte. De routinier kreeg zaterdag een basisplaats van bondscoach Alejandro Sabella. De ontmoeting met Nederland is woensdag (22.00 uur Nederlandse tijd) in São Paulo.

Grootste nederlaag ooit voor BraziliŽ

De 7-1 nederlaag van Brazilië tegen Duitsland in de halve finale van het WK is de grootste ooit in de historie van het Zuid-Amerikaanse land. Het slechtste resultaat van de Seleção tot nu toe was een 6-0 nederlaag tegen Uruguay in de Copa América van 1920.

De laatste keer dat de Brazilianen een interland met vijf doelpunten verschil verloren was in maart 1940. Destijds won aartsrivaal Argentinië in een vriendschappelijk duel met 6-1.

Duitsland wist zijn grootste overwinning op een WK niet te evenaren. In 2002 werd Saudi-Arabië met 8-0 verslagen.

[Tour] Froome kan na scan gewoon verder

Chris Froome kan woensdag gewoon opstappen in de vijfde etappe van de Tour de France. De titelverdediger ging dinsdag al vroeg onderuit en hield verwondingen over aan been, schouders en had last van zijn pols. Op een mri-scan was echter niets ernstigs te zien, meldt Team Sky.

Na zijn val stapte Froome desondanks weer vlot op zijn fiets en vond snel de aansluiting met het peloton. "Ik ben blij dat ik de dag verder goed ben doorgekomen en geen tijd heb verloren op mijn belangrijkste rivalen", laat de 29-jarige Brit weten.

Froome verwacht in de kasseienrit van woensdag wel hinder te ondervinden van zijn val. "Mijn pols doet pijn, dus het wordt zeker niet ideaal. Maar ik heb gelukkig een sterk team om mij heen."

Nederlanders in ArgentiniŽ klaar voor kraker

De Nederlandse gemeenschap in Buenos Aires maakt zich op voor de kraker tussen Oranje en Argentinië. In de Hollandse kroeg 'Van Koning' kijken woensdag zo'n driehonderd landgenoten, onder wie ambassadeur Hein de Vries, naar de halve finale van het WK-voetbal.

Naast Van Koning, die in de wijk Palermo ligt, zijn er nog enkele andere kroegen in de Argentijnse hoofdstad die woensdag Oranje kleuren. De wedstrijd leeft volgens een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Argentinië onder de naar schatting 2500 tot 3000 Nederlanders in het Zuid-Amerikaanse land. "Maar de sfeer is vriendelijk", voegt zij daaraan toe.

Desalniettemin zijn er volgens de voorzitter van de Nederlandse vereniging in Argentinië, André Das, rond de vertoning van de wedstrijd in Van Koning, die om 17.00 uur lokale tijd begint, aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Zo is er om extra politiebewaking gevraagd bij het café.

"Woensdag 9 juli zal een dag worden die we ons nog lang zullen herinneren, of we nou winnen of verliezen, want in dat laatste geval, zullen de Argentijnen het ons niet laten vergeten", schrijft Das op Facebook.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.