FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van dinsdag 8 juli 2014

[1/2 finale] Uitslag BraziliŽ - Duitsland

Duitsland staat zondag voor de achtste keer in de finale van het WK voetbal. De Duitsers vernederden in Belo Horizonte het thuisland Brazilië met 1-7. Het duel was na een half uur al beslist toen al vijf goals waren gevallen.

De Brazilianen begonnen de eerste paar minuten nog met veel drang naar voren, maar het werd vervolgens compleet overrompeld door de Duitsers. De drievoudig wereldkampioen stond binnen het half uur al op een 0-5 voorsprong. Eerst liet Müller zien dat de Braziliaanse verdediging zo lek was als een mandje. Bij een corner kon hij volledig vrij de 0-1 binnentikken.

Toen het allemaal nog meeviel.. Müller viert de 1-0 (PRO SHOTS/Action Images)

Na tien stille minuten kwamen er vervolgens tien dramatische minuten voor Brazilië. In de 23e, 24e, 26e en 29e minuut wisten de Duitsers te scoren via twee keer Kroos, Khedira en Klose, die en passant ook nog eens de all-time topscorertitel definitief overnam van de Braziliaan Ronaldo. De huilende supporters wisten, tezamen met de spelers, niet wat hun overkwam. Duitsland begon ondertussen langzaamaan al te denken aan het sparen van krachten voor de finale van aankomende zondag.

Na rust, tussen alle onlusten op de tribune en buiten het stadion door, ging Brazilië nog op zoek naar een eretreffer, of naar iets wat nog een aansluitingstreffer genoemd mocht worden. Het leek ze echter niet gegund, want doelman Neuer hield in het eerste kwartier drie keer knap tegen op schoten van Oscar en Ramires.

Eén van de ongeveer 55.000 Braziliaanse fans die haar ogen niet kon geloven. (PRO SHOTS/Action Images)

Daarna was het echter toch weer het woord aan Duitsland, dat eerst via Müller een goede kans kreeg, maar even later invaller Schürrle de 0-6 zag maken. Toen was het nog niet klaar voor de Brazilianen, want Schürrle had de mooiste goal van de avond nog op de schoen en schoot hem via de onderkant van de lat binnen. In de slotminuut kwam de eretreffer alsnog via Oscar, die op randje buitenspel doormocht en de 1-7 binnenschoot.

Het bleek het laatste wapenfeit van een enerverend duel, waarin vele records sneuvelden, maar waarin het belangrijkste feit was dat Duitsland zondag de finale gaat spelen. Morgenavond wordt de tegenstander bekend uit het duel tussen het Nederlands elftal en Argentinië.

Brazilië

1 - 7

Duitsland

 90' Oscar    11' Müller 
 23' Klose 
 24' Kroos 
 26' Kroos 
 29' Khedira 
 69' Schürrle 
 79' Schürrle 
 
 Gele kaart: Dante, (Brazilië),
 
Stadion: Estádio Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 58.140
Arbiter: Rodriguez (MEX)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon
Luiz
Dante
Marcelo
Bernard
Fernandinho (Paulinho/46)
Oscar
Gustavo
Hulk (Ramires/46)
Fred (Willian/69)
  Neuer
Lahm
J. Boateng
Hummels (Mertesacker/46)
Höwedes
Khedira
Schweinsteiger
Kroos
Müller
Klose (Schürrle/58)
Özil

Indiase politie wil opgehangen meisjes opgraven

De federale politie in India is van plan om de lichamen van twee tieners die werden verkracht, vermoord en opgehangen in een mangoboom op te graven. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gezegd. De meisjes van 14 en 15 jaar werden zes weken geleden omgebracht.

De onderzoekers hebben toestemming gevraagd aan de familie van de meisjes om een tweede autopsie te doen. Reden is dat bij het eerste onderzoek 'veel vragen' onbeantwoord zijn gebleven. Details zijn niet bekendgemaakt.

De lichamen van de nichtjes werden 28 mei gevonden in het piepkleine dorpje Katra. De zaak leidde internationaal tot grote ophef, zeker nadat foto's van de mangoboom via internet waren verspreid.

De familie heeft om een federaal onderzoek gevraagd om de onafhankelijkheid te waarborgen.

Thai eisen doodstraf na gruwelijke verkrachting

De dood van een 13-jarig meisje heeft in Thailand geleid tot grote ophef. Het lichaam van de tiener werd dinsdag ontdekt in de provincie Prachuap Khirkhan. Ze was verkracht en daarna uit een rijdende trein geduwd. Duizenden Thai roepen op tot het instellen van de doodstraf voor verkrachters.

Het meisje verdween zaterdagavond uit een slaaptrein. Ze had met haar zussen een bezoek gebracht aan hun oma. Er is al een verdachte aangehouden. Het gaat om een spoorwegwerker die onder invloed van methamfetamine en bier geweest zou zijn.

De zaak zorgt op sociale media zoals Instagram voor veel discussie. Thaise beroemdheden hebben zich bij een grote groep mensen gevoegd die vindt dat verkrachters in de toekomst in alle gevallen de doodstraf moeten krijgen. Nu staat er op verkrachting een gevangenisstraf van vier tot twintig jaar. Een online petitie waarin om de wetswijziging wordt gevraagd is in een dag tijd vijftienduizend keer getekend.

Tip over hennepkwekerij leidt naar exotische dieren

Exotische dieren, gestolen auto's en wapens. Dat is wat de politie dinsdagochtend aantrof in een bedrijfspand in Capelle aan den IJssel nadat een tip was binnengekomen over een mogelijke hennepkwekerij. Een 58-jarige man uit de plaats is aangehouden op verdenking van heling.

Vrijwilligers van buurtpreventie hadden bij de politie melding gemaakt van een henneplucht in de omgeving van het pand. Toen agenten een kijkje gingen nemen in de loods troffen zij geen hennep aan, maar wel een ruimte vol auto's en auto-onderdelen.

Drie van de auto's bleken gestolen te zijn. In het kantoor vond de politie ook nog eens drie wapens. Op het stuk grond achter het gebouw en het bijbehorende woonhuis werd vervolgens een volière met tropische vogels aangetroffen. In de kooi zaten onder meer kraanvogels, ibissen en zwarte ooievaars.

Verder stonden er kooien met kapucijnaapjes en twee servals. De dieren verkeerden volgens de politie in goede conditie. Na onderzoek bleek de bewoner bovendien over de juiste papieren te beschikken voor het houden van de dieren. Hij is wel aangehouden op verdenking van heling van de gestolen auto's.

NAM heeft duizenden schademeldingen ontvangen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft sinds 2012 19.600 schademeldingen ontvangen van Groningers die als gevolg van gaswinning zijn getroffen door aardbevingen. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Tot juni van dit jaar heeft in 93 procent van de gevallen een taxatie plaatsgevonden en dat heeft geleid tot 12.900 schaderapporten. Kamp schrijft dat hij het aantal taxaties wil opvoeren.

In iets meer dan driekwart van de gevallen is na het schaderapport een overeenkomst getekend waarmee huiseigenaren zelf een aannemer kunnen kiezen en opdracht kunnen geven voor herstel. De NAM heeft sinds 1 januari 2012 vijftig miljoen euro besteed aan de afhandeling van de schades.

De commissie voor bijzondere situaties die in april is opgericht heeft tot en met mei 57 meldingen in behandeling genomen. Tot nu toe zijn acht gevallen afgehandeld. De commissie is in het leven geroepen om hulp te bieden aan bewoners die in een schrijnende situatie terecht zijn gekomen en die buiten de bestaande regelingen vallen.

"De hulp die geboden wordt kan financieel van aard zijn, maar ligt bijvoorbeeld ook in de bemiddeling bij woningverkoop, taxatie of het regelen van psychische begeleiding", meldt Kamp.

Naar aanleiding van de aardbevingen en de schade die dat veroorzaakte, besloot het kabinet in januari om de totale gaswinning in Groningen de komende drie jaar te beperken. Rondom Loppersum, het zwaarst getroffen gebied, wordt de gaswinning zelfs met tachtig procent teruggebracht.

'Dolly Parton playbackt al jaren'

Dolly Parton zingt al jaren niet meer live. De zangeres, die vaker wordt beschuldigd dat ze playbackt, zou al zes jaar hetzelfde bandje gebruiken. Dat beweert althans schrijver Jonathan van het Reve, die meerdere optredens van Parton achter elkaar zette in een filmpje.

"Ik ga vandaag een miljoenenbedrijf omduwen", twitterde Van het Reve dinsdagmiddag voor hij de clip online plaatste. "De naam van het bedrijf: Dolly Parton. De reden voor het omduwen: ze playbackt. Al jaren. En ik ga het bewijzen."

In het filmpje is het optreden van de 68-jarige Parton op het Britse festival Glastonbury, waar ze vorige maand voor het eerst optrad, te zien. Volgens Van het Reve gebruikte de zangeres bij haar nummer Jolene precies hetzelfde geluidsbandje als tijdens een concert in Londen in 2011. Bij het liedje Coat of Many Colors zou ze bij drie verschillende optredens hetzelfde fragment hebben gebruikt.

Na haar optreden op Glastonbury werd de countryzangeres al beticht van playbacken. Iets wat de woordvoerder van Parton meteen ontkende. "Ze treedt al meer dan zestig jaar op, dat hoeft ze helemaal niet te doen." De zangeres zelf liet vorige week weten dat ze wel echt zong. "Mijn borsten zijn nep en mijn haar is nep, maar mijn stem en mijn hart zijn echt."


'Dolly Parton playbackt al jaren'

[Tour] Nibali bang voor de kasseien

Vincenzo Nibali kijkt niet bepaald met een gerust hart uit naar de etappe van morgen over de kasseien. De geletruidrager heeft geen ervaring met het rijden over de steentjes.

"Ik ben bang, en ik denk velen met mij.” aldus Nibali. "Ik ben een leek in dat soort wedstrijden. Ik ben ook nog nooit gestart in Parijs-Roubaix, dus is het voor mij een raadsel wat ik kan verwachten. Ik weet dat het niet de zwaarste stroken zullen zijn, maar zo zal het ook al gevaarlijk genoeg worden."

De Italiaan keek ook nog even terug op de etappe van vandaag, en dan met name de valpartij van Chris Froome. "Ik zag hem liggen, met opengereten broek. Het is nog maar eens duidelijk geworden dat achter elke hoek het onheil schuilt."

[EL] Uitslag eerste voorronde (08/07/2014)

Vanavond werd er één duel gespeeld in de eerste voorronde van de Europa League. Linfield Belfast uit Noord-Ierland nam het op tegen B36 Tórshavn van de Faeröer Eilanden. Het werd 1-1. 

Michael Carvill scoorde de 1-0 en Adeshina Lawal bracht 1-1 op het bord namens de gasten. Linfield gaat door naar de tweede voorronde omdat ze vorige week het heenduel met 2-1 wisten te winnen. Donderdag worden de overige wedstrijden in de eerste voorronde gespeeld. 

Veel gewonden bij treinongeluk Zuid-Afrika

Bij een treinongeluk in Zuid-Afrika zijn dinsdag zeker 52 mensen gewond geraakt. Dat hebben de Zuid-Afrikaanse autoriteiten bekendgemaakt. Twee treinen botsten in de oostelijke kuststad Durban op elkaar.

Volgens brandweercommandant Max Magnussen zijn de beide treinen niet ontspoord en zitten er geen passagiers bekneld. Hij meldde dat er 52 mensen gewond zijn geraakt. Reddingswerker Russel Meiring zei echter dat er zeker tachtig gewonden zijn. De verwondingen vallen volgens Meiring mee.

Gratis exclusieve Pokťmon voor Pokťmon X en Pokťmon Y

Er is al honderd miljoen keer geruild in Pokémon X en Pokémon Y en om dat te vieren geeft Nintendo gratis een exclusieve Vivillon weg. Dit is niet zomaar een Vivillon, maar een speciale. Deze Vivillon heeft namelijk een apart vleugelpatroon, het fancy patroon. Een patroon dat voor deze actie nog niet verkrijgbaar was in Pokémon X of Pokémon Y.

Je kan aan deze Vivillon komen door in het menuscherm naar Mystery Gift te gaan. Zodra je dit gedaan hebt kan je naar het dichtsbijzijnde pokémoncenter gaan en daar praten met de bezorgster, die jou je Vivillon geeft. Er is geen andere manier om aan een Vivillon met dit patroon te komen.

Vivillon
Vivillon

Fans boos om illegale Pokťmon tijdens toernooi

Tijdens de nationale Pokémon-kampioenschappen in de Verenigde Staten afgelopen weekend heeft drievoudig wereldkampioen Ray Rizzo een illegale Pokémon gebruikt. Zijn Aegislash zit in een zogenaamde dreamball, een pokébal alleen verkrijgbaar voor Pokémons die je vangt in de Dreamworld. Aegislash echter is nooit verkrijgbaar geweest in de Dreamworld.

In januari 2014 ging de Dreamworld voor Pokémon Black en Pokémon White dicht. Aegislash was toen al te gebruiken, maar dat was voor Pokémon X en Pokémon Y. Deze versies van het spel hebben geen Dreamworld en een Aegislash met een dreamball zou dan ook onmogelijk horen te zijn.

Ray Rizzo heeft al gereageerd op de geruchten. Hij had niet door dat het om een dreamball ging, hij dacht dat het om een duskball ging. Hij ging verder door te zeggen dat niet de Aegislash die hij gebruikt gehackt is, maar waarschijnlijk één van de ouders van Aegislash. Omdat de ouders van zijn Aegislash in een gehackte pokébal zitten, zit zijn Aegislash er ook in. Overigens zal Ray stoppen met het gebruiken van zijn Aegislash om verdere ophef te voorkomen.

Overigens maakt het voor de sterkte van de Pokémon niets uit in wat voor pokébal hij zit, de Aegislash van Ray Rizzo was niet sterker dan een Aegislash mogelijk kan zijn. Ray Rizzo werd overigens niet kampioen van de Verenigde Staten, die titel viel ten eer aan Alex Ogloza.

Aegislash
Aegislash

Klose is Ronaldo voorbij als WK-topscorer

Miroslav Klose heeft Ronaldo van zijn troon gestoten als WK-topscorer aller tijden. De Duitse spits maakte dinsdag in de halve finale tegen Brazilië zijn zestiende treffer op een mondiale eindronde. In het groepsduel tegen Ghana was Klose al op gelijke hoogte gekomen met Ronaldo. Met zijn 36 jaar is hij bovendien de oudste Duitse doelpuntenmaker ooit op een wereldkampioenschap.

Klose maakte zijn eerste goals op het WK 2002. In de finale tegen Brazilië (0-2) bleef hij destijds echter droog staan en was uitgerekend Ronaldo beslissend met twee doelpunten. Vier jaar later groeide Klose in eigen land wel uit tot topscorer van het toernooi met vijf goals en ook op het WK 2010 was hij trefzeker.

Met zijn doelpunt tegen Ghana schaarde de speler van Lazio Roma zich in een illuster rijtje. Eerder wisten alleen Pelé en Uwe Seeler op vier WK's te scoren. Ronaldo maakte zijn vijftien goals op de eindrondes van 1998, 2002 en 2006. Voor Klose staat de teller in totaal op 71 treffers in 134 interlands. Daarmee was hij al topscorer aller tijden van zijn land.

Klose zette zijn land dinsdag in Belo Horizonte op 2-0. Door twee goals van Thomas Müller en een van Toni Kroos stond het na een halfuur al 4-0.

PCMARK8 wordt nieuwe EU test-standaard

De Europese Unie gaat PCMARK 8 van Futuremark gebruiken om nieuwe computers te testen of zij aan de vereiste standaard voldoen.

Futuremark, een benchmark-ontwikkelaar uit Finland, is in de review- en overklokwereld geen onbekende. Dit is het alziende oog van de EU ook niet ontgaan en zij hebben het programma gekocht.

De IT-afdeling heeft namelijk een opdracht gekregen om ruim 87.000 computers aan te schaffen. Om de kosten te drukken wordt er een test-systeem gebouwd en deze gaat met PCMARK aan de slag om het systeem te testen. Op deze manier wil men een zo snel mogelijke pc, tegen een minimale prijs.

De totale order wordt over 50 gebouwen in 20 lidstaten verdeeld.

[upd] Luchtalarm in Tel Aviv

Inwoners van de Israëlische kustplaats Tel Aviv vluchtten dinsdag trappenhuizen binnen toen aan het eind van de middag (Nederlandse tijd) het luchtalarm afging ten teken dat er een aanval met een raket dreigde. Voor zover bekend was het loos alarm.

Het alarm kwam kort nadat de Israëlische autoriteiten hadden gewaarschuwd dat Palestijnen vanuit de Gazastrook raketten zouden kunnen afvuren op de kustplaats. De Palestijnen bestoken Israël al enige tijd met projectielen. Israël vergeldt dat met luchtaanvallen waardoor dinsdag zeker tien mensen omkwamen.

Update 22:19 uur

Volgens de Israëlische tv-zender Channel 10 trof een raket een huis in Jeruzalem. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen. In Tel Aviv leidde het luchtalarm tot grote paniek. Veel mensen probeerden in alle haast een veilig onderkomen te vinden in gebouwen. Jeruzalem en Tel Aviv liggen beide op zo'n tachtig kilometer ten noorden van Gaza.

"We zullen niet tolereren dat er raketten worden afgevuurd op Israëlische steden en we staan klaar om de operatie tegen Hamas uit te breiden met alle middelen die voorhanden zijn", zei de Israëlische minister van defensie Moshe Yaalon. Hij kondigde voor het zuiden van Israël een speciale noodtoestand af. Eerder dinsdag gaf de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opdracht voorbereidingen te treffen voor een grondoffensief in Gaza. Tienduizenden reservisten zijn opgeroepen om in geval van nood de wapenen op te nemen.

Vanuit Gaza beschuldigde Abu Obeida, een woordvoerder van de militante tak van Hamas, Israël ervan een wapenstilstand die in 2012 overeengekomen werd te hebben geschonden. "In het licht van deze agressie wijzen we erop dat de zionistische vijand niet moet dromen van rust en stabiliteit."

Volgens het Israëlische leger beschikt Hamas over zo'n tienduizend raketten, waaronder raketten die Centraal-Israël kunnen bereiken. Honderdduizenden Israëliërs die in een straal van veertig kilometer rond Gaza wonen hebben opdracht gekregen binnen te blijven en in de buurt van schuilplaatsen.

Inter haalt DodŰ weg bij AS Roma

Internazionale heeft linksback José Rodolfo Pires Ribeiro (Dodô) overgenomen van AS Roma. De Braziliaan is bij de Romeinen overbodig na de komst van Ashley Cole.

Roma legde maandag voormalig Engels international Cole vast. De ervaren verdediger komt transfervrij over van Chelsea en wordt teamgenoot van Kevin Strootman. De Nederlander ziet een andere speler vertrekken uit Rome. Dodô speelt de komende twee seizoenen op huurbasis voor Inter.

De Milanezen betalen 1,2 miljoen euro voor de huurperiode. Inter is verplicht om een transfersom van zo'n 8 miljoen euro te betalen als Dodô een door de clubs afgesproken aantal duels speelt in Giuseppe Meazza. Roma meldt de overgang van de Braziliaan via de officiële kanalen.

Dodô werd in juli 2012 door de Romeinse club overgenomen van Corinthians. In zijn eerste seizoen kwam hij niet aan spelen in de Italiaanse hoofdstad, maar in de voorbije jaargang kwam de Zuid-Amerikaan tot negentien optredens in de Serie A.

Uitslag eerste testdag Silverstone 8/7/2014

Felipe Massa heeft op de eerste testdag op Silverstone de snelste tijd gereden. De Braziliaan kwam met zijn Williams tot een tijd van 1.35,242 en was hiermee nipt sneller dan de Red Bull van Daniel Ricciardo. Nico Rosberg kwam met de Mercedes tot de derde tijd.

Productiefste man vandaag was Jules Bianchi die met de Marussia tot 108 ronden kwam. De Fransman had meer kunnen rijden, maar een motorbrandje zorgde voor een vroegtijdig einde van de dag. Hij zal morgen weer in actie komen, want Ferrari heeft hem benaderd als vervanger voor de geblesseerde Kimi Räikkönen. Vandaag reed Pedro de la Rosa voor het team uit Maranello. De Spanjaard voerde een bandentest uit. Morgen is die eer voor Lotus-testrijder Charles Pic die achttien inch banden uit zal gaan proberen. Die dag komt ook een Nederlander in actie, want Giedo van der Garde gaat met de Sauber het asfalt op.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 F. Massa Williams 1:35.242 42
2 D. Ricciardo Red Bull 1:35.248 72
3 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:35.573 90
4 A. Sutil Sauber 1:35.674 74
5 J. Bianchi Marussia 1:36.148 108
6 S. Vandoorne McLaren 1:36.462 71
7 S. Perez Force India F1 1:36.583 79
8 J. Vergne Toro Rosso 1:36.688 28
9 P. Maldonado Lotus Renault 1:37.131 97
10 P. de la Rosa Ferrari 1:37.988 49
11 W. Stevens Caterham 1:40.627 95

Erica Terpstra in het ziekenhuis

Erica Terpstra is maandag met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De voormalig zwemkampioene had last van een te hoge bloeddruk en een onregelmatige hartslag, meldt Shownieuws.

De 71-jarige Terpstra, die sinds een paar jaar een eigen reisprogramma heeft, liet aan Shownieuws weten wel vaker last te hebben van een hoge bloeddruk. Ze maakt het naar eigen zeggen goed en mag waarschijnlijk donderdag weer naar huis.

Christina Curry doet mee aan paaldansprogramma

Christina Curry doet mee aan het nieuwe paaldansprogramma van RTL, Celebrity Pole Dancing. Dat heeft RTL Boulevard bekendgemaakt. Bij alle deelnemers is thuis een paal geplaatst zodat ze de komende tijd flink kunnen trainen.

Welke BN'ers naast de 23-jarige Curry gaan paaldansen, is nog niet bekend. Het programma, waarin de kandidaten tegen elkaar uitkomen in vijf liveshows, komt vanaf het najaar op televisie bij RTL 5.

'Gebruik 'breindoping' tijdens examens onwenselijk'

Het is onwenselijk dat scholieren medicijnen als ritalin, angstremmers en slaapmiddelen gebruiken in hun examenperiode. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Schippers gaat ervan uit dat de jongeren de 'breindoping' op illegale manier verkrijgen.

Ze heeft geen aanwijzingen dat artsen de medicijnen ten onrechte voorschrijven. "Ik ga er dan ook vanuit dat de jongeren deze middelen op een illegale manier verkrijgen, mogelijk via het internet."

Volgens Schippers is uit onderzoek gebleken dat bijvoorbeeld ritalin, een medicijn dat wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD, via internet zonder recept te verkrijgen is. Het medicijn wordt onder meer op fora aangeboden door particulieren.

De minister heeft geen idee van de omvang van de op illegale manier verkregen ADHD-medicatie. Wel schrijft ze dat het te koop aanbieden van de medicijnen verboden is. "Voorkomen moet worden dat jongeren ADHD-medicatie onder elkaar verhandelen", besluit ze.

De brief van Schippers is een reactie op een onderzoek dat het programma Eenvandaag begin mei hield onder ruim 1900 jongeren. Daaruit bleek dat een op de twintig jongeren om beter te presteren rondom tentamens of examens wel eens ritalin gebruikte. Ook het gebruik van angstremmers bleek voor te komen.

Schussler stopt met schaatsen

Brittany Schussler heeft besloten een punt achter haar schaatscarrière te zetten. De 29-jarige Canadese heeft dit via haar website laten weten.

Schussler was bekend als allroundster, maar boekte haar grootste zege bij de ploegenachtervolging. Samen met Kristina Groves en Christine Nesbitt pakte ze in 2009 goud op het WK afstanden. Een jaar daarvoor haalde ze een zilveren medaille. Op de Spelen in eigen land bleef de ploeg echter steken op de vijfde plaats.

Pirelli test 18 inch Formule 1-banden

Pirelli zal morgen op Silverstone Formule 1-banden met achttien inch velgen gaan testen. De Italiaanse rubbermaker wil zo een inkijkje geven hoe de toekomst er voor de sport uit kan gaan zien op bandengebied. Het contract met Pirelli loopt eind 2016 af.

Het F1-team Lotus zal morgen de nieuwe banden aan de tand gaan voelen die mogelijk vanaf 2017 haar entree gaan maken. Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery zegt open te staan voor het ontwikkelen van nieuwe bandenformaten, waarbij hij zei dat achttien inch mogelijk nog niet groot genoeg zou zijn. De huidige velgmaat is dertien inch.

Hembery: "We zeiden jaren geleden al dat een grotere velgmaat iets was waar we voorstander van zouden zijn, maar we zeiden ook dat we altijd zouden doen wat de sport ons zou vragen. Daarom zeiden we nu, laten we het doen. Het gaat om het uiterlijk. Maakt het de F1 meer relevant voor straatauto's en is het de richting die de sport op wil? Wij dachten dat het voor de F1 Commissie en de Strategie Group de moeite waard zou zijn om beelden te zien van een huidige F1-bolide met achttien inch banden. Het is een van de oplossingen, maar ik denk dat negentien of twintig inch beter is."

[CL] Uitslagen eerste voorronde (08/07/2014)

Voor drie clubs zit hun Europese seizoen er al weer op. Vanavond werden de returns gespeeld van de eerste voorronde in de Champions League. 

Santa Coloma speelt in de tweede ronde tegen Maccabi Tel Aviv. Levadia Tallinn komt volgende week uit tegen Sparta Praag en Thorshavn neemt het op tegen FK Partizan. Feyenoord zal in de derde voorronde instromen en Ajax is al geplaatst voor het hoofdtoernooi. 

Uitslagen eerste voorronde Champions League - returns

Thuis Uit Uitslag Overall
FC Banants (Arm) FC Santa Coloma (And) 3-2 3-3*
FC Levadia Tallinn (Est) SP La Fiorita (San) 7-0  8-0
HB Tórshavn (Far) Lincoln FC (Gib) 5-2 6-3

*door uit uitdoelpunten

Zestien nucleaire incidenten in 2013

Vorig jaar hebben zich zestien incidenten voorgedaan bij nucleaire installaties in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Drie van de zestien gebeurtenissen vallen onder het zogeheten INES-niveau 2. Hierbij is sprake van 'significant falen van veiligheidsmaatregelen', zonder dat dat gevolgen heeft voor mens of omgeving. De overige dertien incidenten waren minder ernstig van aard.

De drie relatief ernstige incidenten deden zich voor bij de kernreactoren van NRG in Petten. "Voor de door NRG in Petten beheerde installaties is het aantal en de ernst van de gemelde ongewone gebeurtenissen uitzonderlijk te noemen", schrijft de ILT. NRG staat sinds 2012 onder verscherpt toezicht.

IsraŽl aangevallen vanaf zee en uit de lucht

Het Israëlische raketschild Iron Dome heeft dinsdag boven Tel Aviv een raket uit de lucht gehaald. Dat heeft een Israëlische televisiezender dinsdag gemeld. Het luchtalarm ging af in de Israëlische zakenhoofdstad, zo'n zeventig kilometer ten noorden van de Gazastrook.

Hoewel het Israëlische leger het nieuws niet wil bevestigen is er kort nadat het luchtalarm was afgegaan een ontploffing gehoord. De afgelopen dagen is het nog niet voorgekomen dat een raket zover in Israëlisch grondgebied wist door te dringen.

Het Israëlische leger zei voorts een poging van Palestijnen om het zuiden van Israël te infiltreren verijdeld te hebben. Volgens een woordvoerder waren vier militanten vanaf zee aan land gekomen met granaten en aanvalsgeweren. De vier werden gedood. Een Israëlische militair raakte lichtgewond.

Volgens het leger is het voor zover bekend de eerste keer dat op die manier geprobeerd wordt Israël binnen te dringen. Onderzocht wordt hoe de mannen zo ver wisten te komen. Hamas zegt de vier strijders gestuurd te hebben.

VS proberen crisis Afghanistan te bezweren

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft met beide Afghaanse presidentskandidaten gebeld in een poging de crisis rond de verkiezingsuitslag te bezweren. Abdullah Abdullah eiste dinsdag de verkiezingsoverwinning op, terwijl volgens de Afghaanse kiescommissie zijn tegenstrever Ashraf Ghani Ahmadzai in de voorlopige tellingen aan de leiding gaat. Zowel Abdullah als Ahmadzai stelt dat er op grote schaal gefraudeerd is.

Abdullah zei te zijn gebeld door Kerry en door de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens hem vliegt Kerry vrijdag naar de Afghaanse hoofdstad Kabul om te bemiddelen in de crisis. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weigert te bevestigen of Kerry inderdaad naar Afghanistan afreist.

Ook Ahmadzai ontving een telefoontje van Kerry. Hij zei hem 'te verwelkomen als hij hier komt', maar wees er wel op dat het aan de Afghanen is om deze problemen het hoofd te bieden. "Wij zijn hoopvol dat wij al onze verantwoordelijkheden zullen vervullen", aldus Ahmadzai.

Abdullah zei nooit 'een frauduleuze regering te zullen accepteren'. De Verenigde Staten hebben gedreigd hun steun aan Afghanistan op te zeggen als een van de kandidaten de macht illegaal grijpt. Het Witte Huis maande de kandidaten dinsdag tot kalmte en zei dat zij de beschuldigingen van fraude serieus moeten onderzoeken, maar zich moeten onthouden van het zaaien van onrust.

De kiescommissie maakte maandag de voorlopige uitslag van de tweede ronde bekend. Ahmadzai kreeg daarin volgens de kiescommissie 56 procent van de stemmen en Abdullah 44 procent. Abdullah kreeg in de eerste ronde nog de meeste stemmen, maar kreeg net niet genoeg stemmen voor een absolute meerderheid. De kiescommissie benadrukte dat er nog geen winnaar is, omdat er nog miljoenen stemmen worden gecontroleerd op fraude. De commissie heeft eerder al erkend dat er gesjoemeld is met stemmen, maar het is nog onduidelijk om hoeveel stemmen het gaat.

Van Gaal: "Messi wil zich vast bewijzen"

Louis van Gaal verwacht dat Lionel Messi woensdag gebrand is op succes tijdens de halve finale op het WK, tussen Nederland en Argentinië. Van Gaal kijkt uit naar het duel met Messi, drievoudig Wereldvoetballer van het Jaar en captain van Argentinië.

"Dat hij meer dan één keer tot de beste speler van de wereld is verkozen, is niet voor niets. Hij laat zich altijd zien op het hoogste podium. Maar in de nationale ploeg bleek het weleens moeilijk om die goede prestaties een vervolg te geven. Ik weet zeker dat hij zich nu wil bewijzen. Wij proberen hem af te stoppen."

"Maar we spelen tegen Argentinië en niet tegen een individu. Wij hebben het team vanochtend beelden laten zien van Argentinië. Ik denk niet dat er een favoriet is voor deze wedstrijd. In de halve finales zijn de teams gelijkwaardig. Het wordt fifty-fifty en ik hoop dat het kwartje onze kant op valt", zei Van Gaal.

"Ik weet niet wie het meeste balbezit zal hebben. Ik ken de opstelling van Argentinië niet. Zij hebben ook in verschillende formaties gespeeld", aldus de aanstaande manager van Manchester United. "We hebben één dag minder om te herstellen dan bij de voorgaande wedstrijden. Dat is wel een probleem."

"De vraag is wat voor effect dat heeft op de spelers", vertelde Van Gaal, die hoopt dat ouders jonge kinderen woensdagavond niet te vroeg naar bed brengen. "Ik zou mijn kinderen altijd laten kijken. Als je ze vroegt naar bed brengt zullen ze gestresst en gespannen zijn en alsnog niet kunnen slapen."

Vlaar: "We branden van binnen"

Oranje maakte het nog onnodig spannend tegen Costa Rica, maar Ron Vlaar hield naar eigen zeggen vertrouwen in een goede afloop van de kwartfinale. Ook toen bleek dat strafschoppen het treffen tussen beide ploegen zou beslissen.

"Het is en blijft een loterij, maar diep van binnen wist ik dat we dit niet meer gingen weggeven", zo tekende Voetbal international op uit de mond van de krachtige verdediger.

Het spel van Nederland stemde Vlaar optimistisch. "Daarvoor waren we vanaf minuut één tot 130, of zo – als je de tijd van de strafschoppen meetelt – oppermachtig geweest. Oké, we hadden die wedstrijd eerder moeten beslissen, maar dan nóg. Alles zit zó goed in elkaar bij dit team."

Iedereen levert zijn bijdrage aan het succes van Oranje. "Nu valt Tim Krul weer in en pakt twee pingels. Dát heet invloed uitoefenen en precies dat is wat we proberen te doen, op alle details. Als dat allemaal klopt, klopt het in het veld ook. Wij dwingen het af, met elkaar, en dat gevoel van willen winnen zit diep in dit Oranje. We branden van binnen."

Vlaar hoefde niet aan de bak vanaf elf meter. Vanaf de middellijn zag hij Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt onberispelijk raak schieten. Omdat Krul twee Costa Ricaanse strafschoppen keerde waren die vier strafschoppen voldoende voor een ticket voor de halve finale.

"Ik stond als vijfde op de lijst, maar toen Klaas-Jan was ingevallen schoof ik door naar plek zes", aldus Vlaar. "Ik wist dat ik niet aan de beurt zou komen en Klaas ook niet. Toen die jongen van Costa Rica zijn aanloop nam, voelden wij dat Tim 'm ging pakken. Fantastisch, dan is het zijn avond, zoals tijdens dit WK iedere wedstrijd van ons een verhaal op zichzelf is."

Bernard vervanger Neymar in spits BraziliŽ, LŲw verrast niet

Niet Willian, maar Bernard zal in de spits staan bij Brazilië in de halve finale van het WK tegen Duitsland. Aangenomen werd dat Willian, speler van Chelsea, de plek van de geblesseerde Neymar zou innemen maar bondscoach Luiz Felipe Scolari koos dus voor Bernard.

Verder heeft de coach Dante op de plaats van de geschorste Thiago Silva neergezet en krijgt Maicon de voorkeur op de rechtsback positie boven Dani Alves. Bij Duitsland zijn er geen verrassingen te noteren. Bondscoach Joachim Löw heeft gekozen voor dezelfde basiself als in de kwartfinale tegen Frankrijk, die de Duitsers met 1-0 wisten te winnen.

De opstellingen
Brazilië: Júlio César; Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo; Luiz Gustavo, Fernandinho; Bernard, Oscar, Hulk; Fred.
Duitsland: Neuer; Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes; Schweinsteiger, Khedira; Müller, Kroos, Özil; Klose.

[vid] Uitgebreide blik op Guardians of the Galaxy

Afgelopen nacht draaide in Amerikaanse bioscopen een 17 minuten durende preview van Guardians of the Galaxy, de laatste Marvel Phase 2-film voordat volgend jaar mei Avengers: Age of Ultron uitkomt. De preview ging vergezeld van een 'extended look' trailer met nieuwe fragmenten, personages en beelden.

De trailer laat onder andere iets zien van Groots unieke wijze van communiceren, meer interactie tussen de vijf zelfbenoemde 'guardians' en over het algemeen meer actie.

Guardians of the Galaxy, geregisseerd door James Gunn met Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillen en de stemmen van Bradley Cooper en Vin Diesel, is vanaf 14 augustus te zien in de Nederlandse bioscopen.

[Tour] Henderson onder het mes na een val

Lotto-Belisol raakte vandaag Gregory Henderson kwijt in de vierde etappe van de Tour de France. De Nieuw-Zeelander, onderdeel van de sprinttrein voor André Greipel, kwam ten val op dertig kilometer van de finish en moest opgeven.

Hij bleek op zijn knie te zijn gevallen en daarin zaten diepe sneden. Omdat die sneden zo diep waren werd direct besloten om uit de koers te stappen. De renner, die eerder al problemen had met dezelfde knie, moet zelfs vanavond onder het mes om de knie te laten fatsoeneren.

Menno Buch overleden

Menno Buch is overleden. Dit meldt RTL Nieuws zojuist op haar website.

De beste man mocht slechts 62 jaar oud worden. Zijn langdurige ziekte, kanker, is hem vanavond fataal geworden.

Menno Buch vergaarde zijn miljoenen door in 1985 als een van de eerste ondernemers in ons land te starten met 06-sekslijnen. Tien jaar later werd hij een bekende Nederlander met het programma 'Seks voor de Buch', het programma dat niemand keek maar dat wel zeer hoge kijkcijfers scoorde.

Enkele jaren geleden begon hij met het programma 'Buch in de bajes', over het leven in de Nederlandse gevangenissen. Hieraan is nu, na drie seizoen, abrupt een einde gekomen.

Menno over zijn ziekte. Rust zacht, Menno

[Tour] Terpstra wil peloton pijnigen op kasseien

Woensdag staat in de Tour de France de veelbesproken kasseienrit op het programma en dus zijn de ogen dit keer ook gericht op de specialisten. Niki Terpstra is één van de genoemde renners, de Nederlander won in het voorjaar Parijs-Roubaix, dé kasseienklassieker bij uitstek. Dinsdag was hij al bezig met de etappe van een dag later.

"Ik was wel al bezig met de kasseienrit ja. Vijftig kilometer voor de finish ging ik met een paar anderen onderuit en maakte ik me even zorgen, maar ik voelde wel gelijk dat er niks aan de hand was. Meer dan een schaafwondje op mijn elleboog is het niet", stelt Terpstra zijn fans gerust tegenover de NOS.

"Morgen is sowieso de meest speciale dag voor mij tijdens deze Tour. Deze rit moet mij liggen natuurlijk, ik wil er heel graag scoren. Normaal gesproken laat het peloton mij afzien in de bergen, hopelijk kan ik ze morgen eens goed pijn laten lijden", kijkt de Nederlander van Omega-Pharma - Quick-Step vooruit.

Een dagzege is niet het enige doel, want ook aan kopman Michal Kwiatkowski moet gedacht worden: "Michal is heel belangrijk natuurlijk. Ik zal zeker op hem gaan letten, we moeten goed bij elkaar voorin het peloton blijven als de kasseien eraan komen. We hebben een goede ploeg die dit werk aankan, dus ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken."

Terpstra zal niet op dezelfde fiets rijden als in Parijs-Roubaix, maar het scheelt weinig: "Die fiets hangt in het museum bij de fabrikant, maar morgen rijdt ik op mijn reservefiets van die dag. Eigenlijk is het gewoon een exacte replica, dus wie weet of ik er weer wat moois mee kan. Op papier is het morgen natuurlijk makkelijker dan Parijs-Roubaix, maar nu wil echt iedereen van voren zitten. De laatste vier stroken zitten kort achter elkaar, dus als je daar niet voorin zit kun je het vergeten."

Het is woensdag exact negen jaar geleden dat Pieter Weening als laatste Nederlander een etappe won in de Tour de France. Terpstra hoopt daar verandering in te brengen, maar denkt dat hij niet de enige is die het kan. "Er zijn zeker meer Nederlanders die eindelijk die jaren kunnen doorbreken, ook morgen. Het kan morgen in elk geval een hele mooie sportdag worden voor Nederland", doelt Terpstra op de halve finale van het WK voetbal, waarin Nederland aan zal treden tegen Argentinië.

'Doe navraag over vliegroute bij reis naar IsraŽl'

Mensen die van plan zijn om af te reizen naar Israël, doen er goed aan om voor hun reis bij hun luchtvaartmaatschappij of touroperator navraag te doen over de vliegroute. Dit vanwege een terroristische dreiging tegen het vliegverkeer dat gebruikmaakt van het luchtruim boven de Sinaï, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een dinsdag aangepast reisadvies.

Hoewel er met 'enige regelmaat' raketbeschietingen plaatsvinden tussen diverse groeperingen vanuit Libanon, de Sinaï en de Gazastrook, is het sinds vorige week echt onrustig in het gebied. Toen werden de lichamen van drie Israëlische tieners en een Palestijnse jongen gevonden. "Gezien de recentelijke toename in raketaanvallen worden reizen in een gebied van veertig kilometer rond de Gazastrook ontraden", schrijft het ministerie.

Ook aan de grens met Syrië is het onrustig. Reizigers wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten en zich te informeren over lokale veiligheidsmaatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de locaties van schuilkelders en wat te doen in het geval luchtalarmsirenes. Bij reizen in of naar overige gebieden in Israël wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger van het land dinsdag opdracht gegeven een militair grondoffensief in de Gazastrook voor te bereiden. Het doel van de operatie is Hamas te dwingen tot het betalen van een 'zware prijs' en de rust in het zuiden van Israël te laten weerkeren.

Burgemeesters bespreken jihadaanpak

Burgemeesters uit Nederland en Vlaanderen hebben dinsdag in Delft hun ervaringen uitgewisseld over de aanpak van Syriëgangers. Ze bespraken hoe kan worden voorkomen dat islamitische jongeren naar Syrië vertrekken en wat de beste aanpak is van teruggekeerde jihadstrijders.

Voor het gesprek waren de burgemeesters uitgenodigd van gemeenten die veel te maken hebben met Syriëgangers. "Als je ergens snel kunt zien wat er aan de hand is, dan is het op lokaal niveau. Het zou zonde zijn als alle gemeenten zelf het wiel moeten uitvinden", zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

"Er is veel gelijkenis tussen onze steden", zei de Delftse burgemeester Bas Verkerk. "Het probleem van jihadreizigers is zeer dynamisch en af en toe zeer moeilijk te begrijpen. We zijn allemaal bezig de signalen zo vroeg mogelijk te herkennen, en daar slagen we steeds beter in."

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever zei met exact dezelfde problemen te maken te hebben als zijn Nederlandse collega's. "De verhalen die ik hier heb gehoord, zijn de verhalen uit mijn eigen stad. Het is heel nuttig om te horen welke aanpak elders is gelukt of juist is mislukt."

Alle aanwezigen bepleitten naast samenwerking tussen gemeenten ook samenwerking op internationaal niveau. "Je kunt heel goed beleid hebben in eigen land, maar dat betekent niet dat er bij jou niets zal gebeuren. Dat heeft de aanslag in Brussel wel aangetoond", zei De Wever. De aanslag bij het Joods Museum in Brussel werd gepleegd door een teruggekeerde Syriëganger uit Frankrijk.

Aanwezig bij het overleg waren de burgemeesters van Antwerpen, Kortrijk, Vilvoorde en Mechelen in België en van Den Haag, Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en nog een onbekende gemeente in Nederland.

Turkije debatteert over vredesbesprekingen Koerden

Parlementsleden in Turkije hebben dinsdag gedebatteerd over het invoeren van wetgeving die het vastgelopen vredesproces met de Koerden nieuwe leven moet inblazen. Het debat komt enkele weken voor de presidentsverkiezingen, waarbij premier Recep Tayyip Erdogan tot staatshoofd gekozen hoopt te worden. Mogelijk hoopt hij hiermee Koerdische stemmen te winnen; zo'n twintig procent van de Turkse bevolking is Koerdisch.

Als de wetgeving erdoor komt kan de regering alle maatregelen nemen die zij noodzakelijk acht om vredesbesprekingen te bevorderen. Hieronder valt zelfs het verlenen van amnestie aan Koerdische strijders die beloven de wapens neer te leggen. Onderhandelaars die overleg voeren met de rebellenbeweging PKK, die officieel te boek staat als een terroristische organisatie, zouden immuun zijn voor juridische vervolging. De organisatie pleegde de afgelopen jaren meerdere aanslagen.

PKK-leider Abdullah Öcalan verwelkomde de voorgestelde wetgeving. Vanuit zijn gevangeniscel noemde hij het een 'historische ontwikkeling'. Öcalan zit sinds 1999 een levenslange celstraf uit op het Turkse gevangeniseiland Imrali.

Vorig jaar sloten Koerdische rebellen een wapenstilstand met de regering, maar staakten later de terugtrekking van strijders uit Turkije. Volgens hen had Ankara zich niet aan zijn afspraken gehouden.

Van Gaal hoopt op wonder De Jong

Bondscoach Louis van Gaal houdt hoop dat Nigel de Jong nog in actie kan komen tijdens het WK. Dat zei hij dinsdag tijdens een persconferentie. Mogelijk is de middenvelder woensdag in de halve finale tegen Argentinië zelfs alweer van de partij.

De Jong liep in de achtste finale tegen Mexico een scheurtje in zijn lies op en zijn toernooi leek voorbij. De speler van AC Milan herstelt echter sneller dan verwacht. "Hij heeft vandaag getest en we moeten afwachten hoe zijn reactie is", liet Van Gaal weten. "Als de reactie goed is, dan zou het wonder zich kunnen voltooien."

Naast De Jong is ook Ron Vlaar niet helemaal fit. De verdediger had na de kwartfinale tegen Costa Rica last van zijn knie. Ook bij hem is het volgens Van Gaal afwachten hoe hij reageert op de training.

Robin van Persie en Daryl Janmaat trainden dinsdag niet volledig mee vanwege maag- en darmklachten. "Dan kan je beter niet trainen. Ik weet niet of Van Persie morgen honderd procent is, dat valt nu nog niet te zeggen", aldus Van Gaal. "Hij is heel belangrijk voor ons."

[Tour] Kittel kritisch na inspannende zege

Marcel Kittel won dinsdag zijn derde touretappe in vier dagen. Desondanks was de Duitser van Giant-Shimano niet tevreden. "Vandaag was te zien dat we niet onklopbaar waren", bekritiseerde de sprintkoning van deze Tour het gebrek aan een sprinttrein in de laatste kilometer. "We moeten ons blijven concentreren en hard blijven werken voor de sprint."

Op een kilometer van de streep kwam Kittel alleen te zitten. "De jongens leverden me vooraan af en ik kon in het wiel van Mark Renshaw zitten." Daarna dacht Kittel alleen aan de laatste kilometer. "Ik wilde op 500 meter al gaan, maar kon me inhouden."

Toen hij uiteindelijk aanzette moest Kittel een flink gat naar Alexander Kristoff (Katusha) dichtrijden. "Het was een lange sprint", verzuchtte de Duitser dan ook. "Dit was heel moeilijk." Verrassend vond hij het niet dat Kristoff zo sterk was. "We wisten altijd al dat hij heel gevaarlijk was", complimenteerde hij de Noor.

Van der Gijp wil geen WK meer doen met Derksen

René van der Gijp ziet het niet zitten om tijdens een voetbaltoernooi weer wekenlang een programma te maken met Johan Derksen. "Ik ga nooit meer een EK of WK op deze manier doen", zei Van der Gijp dinsdag in RTL Boulevard. Een of twee keer per week aan tafel met Derksen lukt Van der Gijp naar eigen zeggen nog wel. "Maar meer niet."

De twee zijn aan het steggelen sinds Van der Gijp afgelopen weekeinde in een interview zei dat het lijkt alsof Derksen geen plezier meer heeft in VI Oranje. Ook gaf hij aan met RTL te willen praten over de toekomst van het programma.

"Wat ik hier de afgelopen weken heb meegemaakt, da's krankzinnig", aldus Van der Gijp. "Dat houd je nooit meer nog eens vijf weken vol." Volgens de 53-jarige voetbalanalist wordt het tijd dat Derksen eens in de spiegel kijkt. "Dat heeft hij denk ik nog nooit gedaan. Je moet wel af en toe kritisch naar je eigen programma kijken."

Ook zou het Derksen volgens Van der Gijp sieren als hij niet altijd zou vasthouden aan dingen die hij eerder heeft gezegd. Hij doelt daarmee onder meer op de kritiek op Louis van Gaal die Derksen regelmatig levert. "Voor je het weet sta je maandag op die rondvaartboot."

Dat de 65-jarige Derksen in zijn column voor het blad Voetbal International schreef dat juist Van der Gijp het probleem is bij VI Oranje, interesseert Van der Gijp niet. "Die column, da's zijn manier van schrijven. Pak je pen en ren naar boven, schrijf lekker waar je zin in hebt", vindt Van der Gijp. RTL liet eerder weten zich geen zorgen te maken over de toekomst van het programma.

Southampton heeft Dusan Tadic binnen

Ronald Koeman heeft Dusan Tadic naar Southampton gehaald. De komst van de 25-jarige Serviër van FC Twente hing al dagen in de lucht en werd dinsdag beklonken. Naar verluidt ontvangt Twente ongeveer veertien miljoen euro voor de Servische linksbuiten.

Tadic, die een vierjarig contract ondertekende bij de Zuid-Engelse Premier League-club, speelt sinds 2012 voor Twente. Daarvoor kwam hij twee seizoenen uit voor FC Groningen, dat hem wegplukte bij FK Vojvodina. In Enschede had hij nog een verbintenis tot het einde van het komende seizoen.

'Al-Shabab verovert Somalisch presidentieel paleis'

De Somalische terreurbeweging Al-Shabab heeft het presidentieel paleis in de hoofdstad Mogadishu veroverd. Dat heeft de woordvoerder van de organisatie dinsdag gezegd tegen AFP. De afgelopen maanden heeft de islamistische beweging eerder geprobeerd het paleis in handen te krijgen.

"Onze commando's zijn in het zogenaamde presidentiële kantoor", aldus woordvoerder Abdulaziz Abu Musab. "Wij hebben de macht over het hoofdkwartier van het afvallige regime."

Al-Shabab heeft de afgelopen maanden veel aanslagen gepleegd, met name in buurland Kenia. Het terreurnetwerk had jaren de macht in Mogadishu. De organisatie viel eerder al medewerkers van de Verenigde Naties, overheidsfunctionarissen en ordetroepen van de Afrikaanse Unie aan.

Nike na dit seizoen niet verder met Man United

Manchester United speelt na het komende seizoen niet meer in Nike-outfits. Het Amerikaanse sportmerk kwam er met de Engelse club niet uit over verlenging van het aflopende contract, meldt Nike dinsdag. De eisen die United stelde voor contractverlenging waren volgens Nike 'niet in het belang van de aandeelhouders'.

Nike verzorgde twaalf jaar lang de kleding van Manchester United. Het sportbedrijf zegt te hopen op een 'succesvol laatste seizoen met de club'. Voor de deal met Nike was Umbro tien jaar lang de kledingsponsor van United. De twaalf jaar daarvoor maakte Adidas de tenues van de Engelse recordkampioen.

Nederland oefent na WK tegen ItaliŽ

Het Nederlands elftal speelt begin september in Bari tegen Italië. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De oefeninterland op 4 september wordt het eerste optreden van Guus Hiddink in zijn tweede periode als bondscoach van Oranje.

Vijf dagen na de oefenwedstrijd speelt Oranje zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd. Dan reist Nederland af naar Praag voor een wedstrijd tegen Tsjechië.

WK-statistieken: Nederland meest nauwkeurig, ArgentiniŽ valt aan

Nu er nog vier landen kans hebben op de wereldtitel is het een mooi moment om de statistische balans op te maken van het WK in Brazilië. Daarbij kijken we naar onder meer het aantal schoten op doel, het aantal scoringskansen en het aantal overtredingen.

Volgens de cijfers is Argentinië de meest aanvallende ploeg van allemaal. De Zuid-Amerikanen kwamen 280 keer tot een aanval, met 266 komt alleen België in de buurt. Nummer drie Frankrijk staat op 223 stuks. Brazilië (221), Duitsland (216) en Nederland (206) zullen nog stijgen met twee wedstrijden te gaan. 

Opvallend is dat alle halve finalisten vooral via de rechterkant aanvallen. Nederland doet dat het meest: Van de 206 aanvallen vonden er 99, of 48%, plaats via de rechterflank. Met bijna 23% is Duitsland de ploeg die van de vier het meest door het midden de aanval kiest.

Ondanks dat ze de meeste aanvallen hebben, heeft Argentinië ook het minst aantal keren buitenspel van alle landen op het WK. Slechts twee keer werd een Argentijnse aanval vanwege buitenspel afgevlagd. Nederland is de tegenstrever onder de landen bij de laatste vier met 21 keer buitenspel. Dat is één minder dan de leiders, onze zuiderburen. 

Volgens sportdatabureau Infostrada kwam Nederland wel tot de meeste scoringskansen van allemaal: 21 stuks. Daarmee blijkt Oranje een stuk effectiever dan Argentinië, dat ondanks het vele aanvallen tot slechts veertien grote doelkansen kwam. Brazilië doet het met dertien stuks nog wat minder, Duitsland volgt Nederland op de voet met negentien kansen. 

De speler met de meeste dribbels tijdens het WK zal er in de halve finale niet bij kunnen zijn. De Argentijn Ángel di María raakte tegen België geblesseerd en blijft waarschijnlijk steken op 81 rushes. Ploeggenoot Lionel Messi volgt met 72, met de Belg Eden Hazard (65), Arjen Robben (62) en de eveneens geblesseerde Neymar (54) op respectabele afstand. 

Nederland is het land met de meeste goals uit 'gewone' spelsituaties. Net als de Colombianen kwam de ploeg van Louis van Gaal tot twaalf treffers, maar daarvan kwamen er maar liefst elf uit normale situaties. Colombia trof drie keer doel uit een standaardsituatie, net zoveel als Brazilië en Algerije. Geen enkele ploeg is zo doelgericht als Nederland. Van de 75 schoten waren er maar liefst 56 op doel, een nauwkeurigheid van bijna 75%. Alleen de Duitsers kunnen hierbij in de buurt komen met iets meer dan 70%. 

De beste verdediging is wellicht in handen van Costa Rica. De Midden-Amerikanen speelden vijf wedstrijden, maar werden met twee tegentreffers minder vaak gepasseerd dan elk ander land. Echt nauwkeurig uitverdedigen zit er bij Costa Rica echter niet in, want dat lukte slechts in 77% van de gevallen, waarmee ze ergens onderaan bungelen.

Van de vier overgebleven landen is Nederland ook hier het beste. 58 keer werd er een poging tot uitverdedigen gedaan, slechts vijf keer lukte dit niet. Dat betekent een succespercentage van 92%, wat alleen door België (95%) en Kroatië (100%) beter werd gedaan.

Als we kijken naar het aantal geslaagde tackles doet Duitsland het het beste van de halve finalisten, 84% van de tackles leveren succes op. Nederland volgt op de tweede plek, maar wel op grote afstand: 72,5%. Met 82 geslaagde tackles gaat Brazilië voorop, maar zij hadden daar wel 117 pogingen voor nodig. Ondanks het lage aantal tegentreffers tackelen de Costa Ricanen erg matig: Slechts 39 van de 104 keer slaagde een poging.

Brazilië en Costa Rica gaan met tien gele kaarten aan de 'leiding' in dat klassement. Vooral Duitsland speelt 'fair', met slechts vier keer geel in vijf wedstrijden. Met 96 begane overtredingen is duidelijk dat Brazilië de hardste ploeg is van allemaal. Costa Rica volgt, terwijl Nederland met 91 stuks de derde plek deelt met Colombia. Argentinië (54) en Duitsland (57) hebben de minste overtredingen nodig gehad voor het bereiken van de halve finales.

Opvallend is dat Nederland van alle kwartfinalisten de minste overtredingen tegen heeft gehad, slechts 58 keer in vijf wedstrijden. Ook België met 60 werd niet bijzonder hard aangepakt. Waar Brazilië de meeste overtredingen begaat, krijgen ze er ook het meest tegen, 95 in totaal. 

Aan de statistieken valt tevens te zien waar het zwakke punt van de Brazilianen lijkt te liggen: De passing. Slechts 73% van de 2471 passes kwam bij de beoogde medespeler aan, veruit het laagste percentage van de halve finalisten. Nederland doet het met 77% beter, Argentinië (79%) en Duitsland (82%) zijn het meest succesvol. Ook in absolute getallen passen de Duitsers veruit het meest: Maar liefst 3577 keer, bijna vijfhonderd keer meer dan nummer twee Argentinië.

Kerkgangers gelukkiger dan andere mensen

Kerkgangers zijn iets gelukkiger dan mensen die het huis van God als de pest mijden. Tot die conclusie kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na het bekijken van eerdere onderzoeken onder 11.000 Nederlanders ouder dan 15 jaar.

Ook na een kleine correctie voor wat betreft leeftijd, inkomen, opleiding en geslacht bleef bovenstaande conclusie staan als een huis. Dus toch: God maakt blij. Hoewel de verschillen vrij klein zijn, slaat de balans door richting de vrome en trouwe aanbidders van de gespijkerde god. Ook de frequentie lijkt mee te tellen: regelmatige kerkgangers zijn gelukkiger dan meelopers die zelden of nooit Gods huis van binnen bekijken.

Als we de statistieken mogen geloven, dan zijn protestanten net wat blijer dan katholieken. Dit ondanks het vergaande gebruik van het bloed van Jezus en de viering van het carnaval. Van de onderzochte groepen zijn moslims duidelijk het minst gelukkig. 76 procent van de aanhangers van de zandprofeet zou zichzelf als 'heppiedepeppie' omschrijven, tegenover 84 procent van de goddeloze kaffirs. Hoewel ook hier een kleine correctie van achtergrondkenmerken wonderen doet.

Het hele onderzoek is hier te vinden.

Rowling schrijft over grijze Harry Potter

J.K. Rowling heeft een kort verhaal geschreven over een volwassen Harry Potter. De Britse schrijfster geeft haar aanhang een kijkje in het leven van de tovenaar als man met grijze slapen. Het is voor het eerst dat Rowling weer schrijft over het personage, maar haar woordvoerder benadrukt dat er geen plannen zijn voor een nieuw boek.

In het verhaal van 1500 woorden is Harry Potter 34 jaar en is hij aanwezig bij de finale van het wereldkampioenschap zwerkbal. Ook zijn familie en ouwe maten Ron en Hermelien zijn van de partij. Harry heeft 'zilveren lokken' in zijn haar en nog een mysterieus litteken in zijn gezicht, dat hij kreeg tijdens geheim werk als schouwer. Ron is tegenwoordig de eigenaar van de winkel met fopartikelen van zijn familie en Hermelien heeft een hoge functie bij een ministerie.

De column van Rowling is geschreven als roddelcolumn voor de krant Ochtendprofeet door Rita Pulpers, een personage in de Potter-boeken. Door deze vorm te kiezen steekt Rowling de draak met de roddelpers. De journaliste speculeert over een mogelijk huwelijk tussen Potter en Ginny Wemel. Het haar van Ron lijkt wel een beetje uit te dunnen, constateert Pulpers.

Het laatste boek over Potter verscheen in 2007. Sindsdien schreef Rowling een roman voor volwassenen en twee thrillers.

Senaat stemt in met hervorming langdurige zorg

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de hervormingen in de langdurige zorg. Gemeenten worden vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de zorg van thuiswonende ouderen en gehandicapten. Van de aanwezige senatoren stemden er 37 voor en 36 tegen.

De Eerste Kamer debatteerde maandag en dinsdag over de wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. De verschuiving van de zorgtaken naar de gemeenten gaat gepaard met bezuinigingen.

Regeringspartijen VVD en PvdA stemden voor het wetsvoorstel. Twijfelachtig was daarin even de rol van VVD-senator Heleen Dupuis. Tijdens het debat en eerder in de media had ze stevige kritiek op het wetsvoorstel, maar ook zij stemde voor. D66, ChristenUnie en SGP, de zogenoemde constructieve oppositie waarmee het kabinet al eerder akkoorden sloot, steunden het wetsvoorstel ook.

Door ziekte van SGP-senator Gerrit Holdijk kon de SGP echter niet meestemmen. Naar goed parlementair gebruik werd zijn stem voor het wetsvoorstel weggestreept tegen een tegenstem van GroenLinks. Een senator van die partij onthield zich van stemmen. Zo werd het omstreden voorstel met nipte meerderheid aangenomen: 37 voor, tegen 36 tegen.

De Wmo regelt onder meer de overgang van de zorgtaken naar de gemeenten. Ook is erin bepaald hoe bijvoorbeeld de dagbesteding van ouderen en zorg aan huis wordt opgezet. Dergelijke zorg valt nu nog veelal onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Het debat was de laatste horde die verantwoordelijk staatssecretaris voor Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) nog moest nemen. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd hebben coalitiepartijen VVD en PvdA de grootste hervormingen uit het regeerakkoord weten door te voeren.

Tyfoon Neoguri ontregelt dagelijks leven Japan

De tyfoon die dinsdag de Japanse eilandengroep Okinawa bereikte heeft het dagelijks leven ontregeld. Het openbaar vervoer is lamgelegd en duizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten. Volgens de autoriteiten zijn er zeventien gewonden gevallen, van wie een er ernstig aan toe is. Een man, die met zijn vissersboot bij het eiland Kyushu voer, wordt vermist.

Neoguri is een van de grootste en krachtigste stormen die Japan deze zomer tot dusver heeft getroffen. De wind waait met 162 kilometer per uur en er zijn windstoten van 216 kilometer per uur gemeten, meldt het Japanse meteorologische instituut. De storm beweegt langzaam en is verspreid over een groot gebied. Hoewel de tyfoon in kracht afneemt kan hij nog altijd grote schade veroorzaken. Er bestaan grote zorgen over de verwachte zware regenval van donderdag en vrijdag. "Staak alstublieft niet noodzakelijke activiteiten en blijf uit de buurt van gevaarlijke gebieden", waarschuwt de meteorologische dienst.

Lokale vliegvelden zijn gesloten en bijna 600 duizend mensen werd aangeraden hun huis te verlaten. De meesten blijven echter thuis en zoeken bescherming voor de verwoestende wind en golven tot veertien meter hoog.

Volgens de voorspellingen trekt de tyfoon richting Kyushu en vervolgens over het grootste eiland Honshu. Neoguri is Koreaans en betekent 'wasbeerhond', een veel voorkomende diersoort in oostelijk Azië.

Schiphol slecht bereikbaar door problemen op spoor

Door een kapotte bovenleiding is Schiphol dinsdagavond slecht te bereiken via het spoor. Dat meldt de NS. Er rijden veel minder treinen van en naar de luchthaven. De herstelwerkzaamheden duren naar verwachting de rest van de avond. De extra reistijd kan oplopen tot een uur.

Tussen Amsterdam-Zuid en Schiphol zet de NS bussen in. Tussen Sloterdijk en Amsterdam-Zuid wordt reizigers geadviseerd de metro te pakken en tussen Leiden Centraal en Hoofddorp rijden stopbussen. De nachttreinen rijden wel gewoon.

Het treinverkeer naar de luchthaven was vrijdag ook al ernstig verstoord nadat een vrachtwagen op het spoor was beland door een aanrijding op de A4.

E3-praatje over Borderlands: The Pre-Sequel

2K Games en Gearbox praten ons geheel bij over Borderlands: The Pre-Sequel. In de onderstaande video spelen ze de E3-demo van de game terwijl ze van alles uitleggen. 

In Borderlands: The Pre-Sequel zijn we dit keer op de maan, met alle zweverigheid die erbij hoort. Dit zorgt voor nieuwe vaardigheden, vijanden en natuurlijk zijn er heel veel wapens, waaronder cryo-wapens. Vijanden bevriezen en uit elkaar laten spatten? Het kan.

Borderlands: The Pre-Sequel komt 14 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De FOK!-preview kun je hier lezen.

OekraÔne vraagt om Marshall-plan

Oekraïne hoopt op een Marshall-plan om de nijpende situatie in het land het hoofd te bieden. Dat liet het land dinsdag weten op een donorconferentie in Brussel. In eerste instantie zoekt Kiev financiële hulp voor het zuidoosten van het land, waar al twee maanden wordt gevochten.

Oekraïne lijdt onder een 'ongekende agressie die door Rusland is geïnspireerd', zei vicepremier Volodimir Groisman bij de opening van de conferentie tegen vertegenwoordigers van de EU en haar lidstaten, donorlanden en internationale instellingen. Het gaat daarbij niet alleen om militaire agressie van pro-Russische separatisten, maar ook om economische druk vanuit Moskou, strafmaatregelen en een forse verhoging van de Russische gasprijs.

Kiev heeft al 12,3 miljard euro toegezegd gekregen van het Internationaal Monetair Fonds en 11,1 miljard van de Europese Unie, maar dat is niet genoeg, aldus Groisman. Zijn regering legt dit jaar een noodplan voor 2014-2016 voor op een vervolgconferentie.

Ondertussen vraagt Kiev om financiële en technische steun voor Oost-Oekraïne om de grenzen met Rusland te versterken, vluchtelingen te helpen en de economie te herstellen als de gevechten voorbij zijn. De conferentie in Brussel was bedoeld om de steun voor Oekraïne beter te coördineren.

'Geen pogingen tot bestand met Gaza'

Israël zal zijn luchtoffensief boven de Gazastrook pas staken als er vanuit het Palestijnse gebied geen raketten meer op de joodse staat worden afgevuurd. Er worden momenteel geen pogingen ondernomen een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Dat heeft de Israëlische minister voor openbare veiligheid Yitzhak Aharonovitch dinsdag gezegd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft opdracht gegeven voorbereidingen te treffen voor een grondoffensief in Gaza. Tienduizenden reservisten zijn opgeroepen om in geval van nood de wapenen op te nemen.

Borderlands-makers bezig met Battleborn

Uitgever 2K Games en ontwikkelaar Gearbox Software, bekend van vele games waaronder de Borderlands-franchise, kondigen Battleborn aan voor next-gen consoles en pc.

Battleborn is een mix van genres. Het spel combineert sterk gestileerde visuals in first-person shooting, met co-op gevechten en een verzameling van zeer diverse helden. Battleborn speelt zich af in de verre toekomst van een denkbeeldig science-fantasy universum, waar spelers kunnen opgaan in een verhaalgedreven co-operatieve campagne, maar ook in competitieve multiplayer wedstrijden.

"Als Borderlands 2 een shooter-looter is dan is Battleborn een hero-shooter", aldus Randy Pitchford, president van Gearbox Software. "Battleborn is een fusie van genres en een coöperatieve en competitieve FPS. Het hanteert een stijl die je hoofd doet tollen en speelt zich af in een fantasierijk universum. Daarmee is het de meest ambitieuze videogame die Gearbox ooit heeft gecreëerd."

"Battleborn is een afspiegeling van de sterke samenwerking tussen de ontwikkelaar en uitgever die verantwoordelijk waren voor het succes van Borderlands 2. Daarvan zijn tot op heden wereldwijd meer dan 9 miljoen exemplaren verkocht en is daarmee uitgegroeid tot 2K’s best verkochte game aller tijden", zegt Christoph Hartmann, president van 2K. "De grootte, het bereik en de ambitie van Battleborn zijn onvergelijkbaar met enig andere titel in de geschiedenis van 2K en het resultaat is een alles bepalende next-gen coöperatieve ervaring."

Battleborn is nu beschikbaar voor pre-order en komt in het boekjaar van 2016 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Noord-Korea herdenkt sterfdag eerste leider

Noord-Korea heeft dinsdag herdacht dat het twintig jaar geleden is dat de stichter van de communistische staat Kim Il Sung is overleden. Dat meldt AFP. Kim Il Sung is de grootvader van de huidige leider, Kim Jong Un.

In de hoofdstad Pyongyang werd een massale herdenkingsdienst gehouden, waarbij ook Kim Jong Un aanwezig was. Kim stapte het podium op en liep licht strompelend naar zijn stoel toe. Duizenden partijleden en militaire hoogwaardigheidsbekleders applaudisseerden voor de jonge leider. Bij de herdenking, die ongeveer een half uur duurde, sprak Kim de aanwezigen niet toe.

Een lofrede werd voorgelezen door Kim Yong Nam, het 86-jarige ceremoniële staatshoofd van Noord-Korea. Hij noemde Kim Il Sung, onder wie hij meer dan tien jaar minister was, de 'grootste leider uit de menselijke geschiedenis'. Hij las een lijst met belangrijke heldendaden van de overleden leider voor waarbij hij regelmatig werd onderbroken door luid applaus.

"Dankzij het krachtige leger dat de grote leider Kim Il Sung heeft opgericht hebben we succesvol alle uitdagingen het hoofd kunnen bieden", aldus Kim Yong Nam. Hij riep het hele land op zich 'als één man te scharen achter het gerespecteerde leiderschap' van Kim Jong Un om aan een welvarende toekomst te werken.

De regering kondigde dinsdag een rouwperiode van tien dagen af. Tot en met donderdag worden in het hele land herdenkingsceremonies georganiseerd. Ieder jaar worden rond Kims sterfdag lezingen en studiesessies georganiseerd die zijn gewijd aan zijn gedachtegoed.

Toen Kim Il Sung in 1994 op 82-jarige leeftijd overleed, kondigde Radio Pyongyang dat aan met de zin: "Het grote hart is gestopt met kloppen." In verschillende Noord-Koreaanse steden gingen mensen huilend de straat op. Staatsmedia meldden dat zelfs de vogels rouwden om het verlies van de leider. Ook veel mensen die naar Zuid-Korea waren gevlucht barstten bij het horen van het nieuws in wenen uit.

Kim Il Sung werd na de stichting van Noord-Korea in 1945 door de Sovjet-Unie aangesteld als leider van het communistische land. Hij zou deze positie bijna een halve eeuw bekleden. Kim werd opgevolgd door zijn zoon Kim Jong Il, die in 2011 op zijn beurt weer werd opgevolgd door de huidige leider.

BMW boekt verkooprecord in eerste halfjaar

BMW heeft nog nooit zo veel auto's en motoren in de eerste helft van het jaar verkocht als in 2014. Het Duitse automerk deed wereldwijd 1,02 miljoen voertuigen van de hand, waarbij de fabrikant voor het eerst de grens van een miljoen binnen zes maanden passeerde. Dat meldde BMW dinsdag.

Ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar namen de verkopen met 6,9 procent toe. In juni verkocht het merk ruim 193.000 auto's, 4,8 procent meer dan een jaar eerder.

BMW wil dit jaar meer dan twee miljoen voertuigen verkopen en ligt op schema om die doelstelling te halen. Onder BMW vallen ook de Mini- en Rolls Royce-modellen. De verkoop van auto's van Rolls Royce nam met ruim een derde toe, naar bijna tweeduizend exemplaren.

OM wil jaar cel voor tas vol vuurwapens tijdens NSS

De 24-jarige man die tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) eind maart op Den Haag Centraal Station werd gepakt met een tas vol vuurwapens, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een jaar de gevangenis in. De officier sprak die eis dinsdag uit in de rechtbank in Den Haag.

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de man de vuurwapens enkele uren voor zijn arrestatie uit een woning in het Groningse Haren had gestolen. Het OM stelt dat er voldoende bewijs is dat de Hagenaar de inbraak heeft gepleegd. Zelf ontkent hij. Hij zegt de tas in de trein te hebben gevonden.

Het OM ziet geen verband tussen de aanhouding en de nucleaire top. Op het moment dat de man werd opgepakt was er vanwege de top extra politietoezicht op het station. De Hagenaar viel op door zijn afwijkende gedrag waarop agenten hem controleerden. I

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

'Vijftig nieuwe ebolagevallen in week tijd'

Sinds afgelopen week zijn er zeker vijftig nieuwe ebolabesmettingen in de West-Afrikaanse landen Liberia en Sierra Leone bijgekomen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag gemeld. Dit brengt het totale aantal besmettingen op 844. Tot nu toe zijn 518 mensen aan het virus overleden.

In Liberia kwamen er zestien nieuwe patiënten bij sinds 3 juli. In Sierra Leone, dat tot nu toe het minst zwaar werd getroffen van de drie ebolahaarden, kwamen er 34 nieuwe gevallen bij. De meeste besmettingen en sterfgevallen vonden plaats in Guinee, dat aan zowel Liberia als Sierra Leone grenst. Volgens WHO-medewerkers schetsen de nieuwe besmettingen een 'gemengd beeld'. In Guinee liep het aantal besmettingen namelijk juist terug.

Volgens de WHO is deze uitbraak de dodelijkste die zij heeft meegemaakt. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen. Het virus kwam voorheen alleen voor in Midden- en Oost-Afrika. Het kan drie weken duren voordat iemand die met ebola besmet is geraakt symptomen vertoont. Volgens de WHO ligt het sterftecijfer bij deze uitbraak dicht bij de zeventig procent.

Drukke avondspits door aanrijdingen

De avondspits verloopt dinsdag druk door een hausse aan ongelukken. De Verkeersinformatiedienst (VID) meldt dat het vooral rond Rotterdam en Den Haag raak is. Om 17.00 uur stond 185 kilometer file op de snelwegen.

Op de A15 is in de Botlektunnel een vrachtwagen gekanteld. Een deel van de lading houtresten is daardoor op de weg terechtgekomen. Het opruimen duurt naar verwachting tot 18.00 uur.

Bij het knooppunt Ypenburg ligt olie op de weg nadat meerdere voertuigen met elkaar in botsing waren gekomen. Vanaf de A4 naar Amsterdam is de verbindingsweg richting de A12 naar Utrecht afgesloten. Weggebruikers staan daardoor niet alleen op de A4, maar ook op de A13 in de file.

Ook zijn er ongelukken geweest op de A20 bij Schiedam-Noord, op de A2 bij Vinkeveen, op de A1 bij Muiderberg, op de A12 bij knooppunt Oudenrijn en op de A58 bij Heerle.

De ochtendspits verliep dinsdag ook al drukker dan normaal. Dat kwam door het slechte weer.

[Tour] Derde ritzege voor Marcel Kittel

Marcel Kittel heeft ook de vierde etappe in de Tour de France gewonnen. Na een rit over ruim 163 kilometer, van Le Touquet Paris-Plage naar Lille, was de Duitser van Giant-Shimano weer te sterk in de massasprint. 

De etappe werd wederom vanaf het begin uitgezonden en dus besloot Thomas Voeckler de aanval te kiezen. De Fransman, niet vies van een beetje publiciteit, kreeg de Spanjaard Luis Ángel Maté met zich mee. De twee leken zoals te verwachten was nooit serieus kans te hebben op de dagzege, want veel verder dan vier minuten kwam de voorsprong niet.

Met een kleine zeventig kilometer te gaan ontstonden er wat gaten, met Michal Kwiatkowski als voornaamste slachtoffer onder de klassementsrenners. Niet heel veel later kon hij echter weer aansluiten, dankzij het werk van zijn Omega-Pharma Quick-Step. Ondertussen moest Voeckler alleen verder, want na twee lekke banden was het voor Maté afgelopen.

Dertig kilometer voor de finish was de gecontroleerde achtervolging op Voeckler in handen van Lotto-Belisol en Giant-Shimano, tot Lotto-rijder Greg Henderson hard onderuit ging. Giant nam op dat moment de leiding over met een groot deel van de ploeg, waar het eerder vooral Ji Cheng was die het werk opknapte namens de Nederlandse ploeg.

Op ruim vijftien kilometer van de streep werd Voeckler eindelijk ingehaald door het peloton, dat aangevoerd werd door klassementsploegen Saxo-Tinkoff (Alberto Contador) en Garmin-Sharp (Andrew Talansky). Ondertussen moest Peter Sagan zelf terugkeren in het peloton na een valpartij. 

Na een aantal kilometers liet de ploeg van Contador zich wat terugzakken, maar de mannen van Talansky bleven voorop rijden met de sprintersploegen klaar om over te nemen. Vijf kilometer voor de finish was Omega-Pharma van Mark Renshaw de eerste sprintploeg die het heft in handen nam, met Michal Golas en Jan Bakelants die de eerste aflossingen voor hun rekening namen. Giant kwam met ruim twee kilometer te rijden naast de concurrentie rijden om Kittel af te zetten.

Bij het ingaan van de laatste kilometer ontstond er paniek in de Giant-trein, doordat Tom Veelers, de 'piloot' van Kittel, met mechanische problemen kwam te zitten. Katusha kon hierdoor met Alexander Porsev de kop overnemen, voor hun Noorse sprinter Alexander Kristoff. Kittel bleef echter koel en kon in de slotmeters toch iedereen van zich afhouden. Kristoff werd tweede, voor Arnaud Démare en Sagan. Bryan Coquard werd vijfde, terwijl Danny van Poppel zich met een achtste plek opnieuw goed liet zien.

Jaarlijks 100 doden door 'autoseks' Duitsland

In Duitsland komen jaarlijks ongeveer 100 mensen om het leven bij auto-erotische spelletjes. Het gaat vooral om verstikkingsslachtoffers die masturberend overlijden met een plastic zak over hun hoofd. De slachtoffers zijn bijna altijd mannen. Dit schrijft de krant Süddeutsche Zeitung dinsdag op gezag van wetenschappers en ervaringsdeskundigen.

Zuurstofgebrek kan de orgasmebeleving intenser maken. Daardoor kan een soort verslaving ontstaan die door wetenschappers hypoxyfilie wordt genoemd, 'liefde voor weinig zuurstof'.

Volgens experts ligt het ware dodental mogelijk veel hoger. Nabestaanden proberen vaker de ware doodsoorzaak te verdoezelen, bijvoorbeeld door het slachtoffer weer aan te kleden.

Halle Berry gelooft in buitenaards leven

Halle Berry denkt dat buitenaardse wezens bestaan. "Ik geloof niet dat wij de enige levende soort zijn. Mijn ego is klein genoeg om me te vertellen dat we niet de enige zijn die kunnen overleven", zegt de actrice in de talkshow van David Letterman.

De 47-jarige Berry, die in de tv-serie Extant een zwangere astronaut speelt, denkt dat het leven op andere planeten nog wel wordt ontdekt. "Het kost ons misschien nog twintig jaar om bij deze soorten te komen, maar ik denk dat ze er zijn."

De actrice is vanaf woensdag te zien in de fantasieserie. Berry speelt een ruimtevaarder die in verwachting raakt in de ruimte. De actrice, die zelf twee kinderen heeft, wil niet verklappen hoe haar personage zwanger is geraakt. "Misschien is het wel de schoonmaker van het zwembad."

Jaar celstraf voor neersteken drinkmaat

Een 49-jarige man uit Arnhem is dinsdag veroordeeld tot een jaar cel voor een poging een drinkpartner dood te steken. Ook acht de rechtbank in Arnhem hem schuldig aan de mishandeling van een buurvrouw.

De steekpartij vond in november plaats in de woning van de Arnhemmer, waar hij samen met het slachtoffer veel alcohol had gedronken. Tussen de twee ontstond een worsteling, waarna de Arnhemmer een mes uit een keukenla pakte en het slachtoffer in de buik stak. Een paar maanden voor het steekincident had hij zijn buurvrouw mishandeld.

Tegen de man was dertig maanden cel geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechtbank komt tot een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Tijdens zijn proeftijd van drie jaar moet de man, die volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is, zich laten behandelen voor zijn alcoholverslaving en psychiatrische problemen. Ook moet de Arnhemmer begeleid wonen, contact houden met reclassering en het slachtoffer van de steekpartij een schadevergoeding van ruim 2400 euro betalen.

Veroordelingen voor wietverkoop aan buitenlanders

Zes Maastrichtse coffeeshophouders en zeven coffeeshopmedewerkers zijn veroordeeld voor de verkoop van softdrugs aan buitenlanders. Het verbod op de verkoop van softdrugs aan buitenlanders is niet in strijd met discriminatieverboden. Dat bepaalde de rechtbank in Maastricht dinsdag in een rechtszaak die was uitgelokt door de coffeeshophouders.

De coffeeshophouders kregen een voorwaardelijke taakstraf van 75 uur en een boete van 2500 euro. De medewerkers kregen een voorwaardelijke boete van 450 euro opgelegd.

Om het drugstoerisme tegen te gaan verbood burgemeester van Maastricht Onno Hoes de coffeeshops in zijn gemeente om nog drugs aan buitenlanders te verkopen. Volgens de coffeeshops staat dit gelijk aan discriminatie, daarom gingen zij afgelopen jaar gewoon door met de verkoop aan buitenlanders.

De rechter oordeelt dat het verbod op de verkoop aan buitenlanders, het zogenoemde ingezetenencriterium, weliswaar in strijd is met verschillende discriminatieverboden, maar dat die inbreuk gerechtvaardigd is omdat er drugstoerisme mee wordt tegengegaan. In een soortgelijke zaak kwam het gerechtshof in Den Bosch eerder tot eenzelfde conclusie.

Toch voerde de verdediging aan dat er wel degelijk sprake is van discriminatie. Het beoogde landelijk verbod op de verkoop aan buitenlanders, dat zou gaan gelden met de verdere uitrol van de wietpas, geldt inmiddels namelijk niet meer. De rechter vond echter dat Maastricht, ingesloten 'tussen twee buitenlanden', de stad extra gevoelig maakt voor drugstoerisme. "Het ingezetenencriterium een doeltreffend middel is om de verkoop vanuit de coffeeshop terug te dringen en het drugstoerisme te beperken," aldus de rechter.

Het was de tweede keer dat de rechtbank in Maastricht de zaak van de coffeeshophouders en - medewerkers behandelde. Het Openbaar Ministerie werd eerder door de politierechter niet-ontvankelijk verklaard. De zaak moest daarom opnieuw worden behandeld.

Eetwedstrijd wordt Amerikaan fataal

Overdaad schaadt, luidt het spreekwoord. Deze oude wijsheid kwam te laat voor een Amerikaanse man die in South Dakota meedeed aan een eetwedstrijd, waarbij het doel was zoveel mogelijk hotdogs naar binnen te werken. Tijdens de schranspartij stikte hij in een van de vette worstenbroodjes. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Omstanders en ambulancepersoneel probeerden het leven van de 47-jarige Walter Eagle Tail nog te redden, maar hulp mocht niet meer baten. "Waarschijnlijk kwam het eten in zijn keel klem te zitten en konden de hulpdiensten het er niet meer uit krijgen", aldus sheriff van Custer Rick Wheeler. "Het gebeurde allemaal in een paar minuten."

De Kamer van Koophandel van Custer die het evenement had gesponsord zegde na het fatale incident een tweede eetwedstrijd, ditmaal met taarten, uit voorzorg af. Ondertussen worden voorbereidingen getroffen voor de begrafenis van Eagle Tail, die door vrienden werd omschreven als een 'levensgenieter'.

Eetwedstrijden zijn populair in de Verenigde Staten rond 4 juli, de dag waarop Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren. In New York wist Joey 'Jaws' Chestnut in tien minuten maar liefst 61 hotdogs weg te werken. Dat is acht minder dan het record dat de schrokop een jaar eerder op zijn naam schreef.

Verdachten overval Brink's vrijgesproken

Twee verdachten van de overval op een gelddepot van waardetransportbedrijf Brink's in Amsterdam zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. Tegen de mannen was vier jaar cel geëist.

De twee mannen, de 30-jarige Achraf A. en Rachid C. (35), zijn volgens het Openbaar Ministerie medeplichtig aan de overval op het pand aan de Kollenbergweg in Amsterdam Zuidoost, waarbij drie jaar geleden de deur van het filiaal met explosieven werd opgeblazen. A. zou het hek van het nabijgelegen politiebureau met een hangslot en een ketting hebben vergrendeld, C. leverde de vluchtauto's, aldus het OM.

Bij het vergrendelen van het slot zou een handschoen van A. zijn blijven hangen. Daarin werd weliswaar het dna van de man gevonden, maar de rechtbank sluit niet uit dat iemand anders de handschoen op de vindplaats heeft gelegd. "Een handschoen is immers een gemakkelijk te verplaatsen object", aldus de rechtbank. Omdat ander bewijsmateriaal ontbreekt, spreekt de rechtbank A. vrij.

Het Openbaar Ministerie eiste celstraf voor C., omdat het kenteken van de vluchtauto op zijn naam stond. De rechter oordeelde echter dat die vaststelling niet automatisch betekent dat C. de auto ook aan de overvallers leverde. Later afgetapte telefoongesprekken leveren onvoldoende (steun)bewijs, ondanks dat de rechtbank 'vraagtekens zet' bij de inhoud van de gesprekken. "Er valt niet vast te stellen dat de gesprekken betrekking hebben op de overval", schrijft de rechtbank.

Na de overval sloegen de overvallers op de vlucht. Bij de achtervolging op de A2 crashte een van de vluchtauto's. De inzittenden namen daarop een personenauto onder schot en vluchtten verder met die wagen. De politie brak de achtervolging af toen de overvallers met automatische wapens agenten beschoten. Het was volgens het OM een wonder dat niemand gewond raakte.

Een van de hoofdverdachten werd in mei aangehouden in Marokko. Deze Ali A. wordt ook gezocht voor een diamantroof in Brussel. Hij stond sinds 2012 op de nationale opsporingslijst. Marokko levert geen onderdanen uit, maar heeft in het verleden wel de vervolging van verdachten op verzoek van Nederland overgenomen. Een vierde verdachte is nog voortvluchtig.

Problemen in Kanaaltunnel verholpen

Het treinverkeer in de Kanaaltunnel is weer op gang gekomen. Verwacht wordt dat de normale dienstregeling dinsdagmiddag kan worden hervat. Maandag kwam het treinverkeer plots tot stilstand door schade aan een bovenleiding.

De hele nacht is gewerkt om de schade te herstellen. Dinsdag volgen veiligheidscontroles, waarna de gewone dienstregeling kan worden hervat.

Honderden passagiers werden maandag uit de tunnel geëvacueerd nadat hun trein vanwege een kapotte bovenleiding stil was komen te staan. Treinmaatschappij Eurostar laat reizigers weten dinsdag nog rekening te houden met vertragingen van een halfuur tot een uur.

Geen hond kijkt naar Miley Cyrus

Amerikaanse televisiekijkers lijken niet warm te lopen voor de schaarsgeklede Miley Cyrus. Een concertregistratie van de 21-jarige zangeres, die tijdens haar Bangerz-tournee in pikante pakjes het ene na het andere sexy dansje opvoert, trok in de Verenigde Staten nauwelijks kijkers. Slechts twee miljoen Amerikanen bleven thuis voor het gekonkel van Cyrus.

De twee uur durende documentaire werd zondagavond uitgezonden door NBC. Die zender trok vorige week nog 3,4 miljoen kijkers met de talentenjacht Last Comic Standing, schrijven diverse Amerikaanse media. Gemiddeld weet de zender rond de vijf miljoen kijkers te trekken. In Nederland stemmen dagelijks al rond de twee miljoen mensen af op het achtuurjournaal en Goede Tijden, Slechte Tijden.

NBC kondigde de special rondom Cyrus twee weken geleden met veel bombarie aan. De zender zei op zoek te gaan naar antwoord op de vraag waarom de twerkende zangeres een 'wereldwijd fenomeen' is.

Hoewel de concertregistratie van Cyrus' Bangerz-tournee geen succes was, zijn de shows dat zelf wel. Cyrus staat over de hele wereld voor uitverkochte zalen. Vorige maand sloot de zangeres het Europese deel van haar tournee af in Amsterdam. Hoewel de Ziggo Dome goed gevuld was, was er nog plaats voor extra fans.

Cyrus zelf was zondag een van de Amerikanen die wel voor de tv zat. Tijdens de uitzending twitterde het voormalig kindsterretje veelvuldig foto's van haar televisie. Ook in huize Cyrus verliep alles echter niet vlekkeloos. Tijdens de uitzending sneed de zangeres in haar hand, waardoor ze een deel van haar eigen concert miste. Cyrus vroeg fans haar op de hoogte te houden van de hoogtepunten die ze miste toen ze in de weer was met pleisters en verband.

Ruim 12.500 bezoekers in verbouwd Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag heeft in de eerste week na de heropening 12.573 betalende bezoekers verwelkomd. Het museum was op de openingsdag 27 juni gratis toegankelijk en trok die avond al bijna tweeduizend bezoekers, maakte het Mauritshuis dinsdag bekend.

Voor de sluiting van het museum in 2011 trok het Mauritshuis ongeveer vijfduizend bezoekers per week. Het museum hoopt dit jaar minimaal 250.000 geïnteresseerden te ontvangen. Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer, Het Puttertje van Carel Fabritius en De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt gelden als de publiekslievelingen van het museum.

Het Mauritshuis is in de verbouwing bijna verdubbeld in oppervlakte. Het museum is ondergronds uitgebreid naar het gebouw aan de overkant van de straat. De meest opvallende verandering aan het museum is de ondergrondse ontvangstfoyer.

Kuipers is terug: "Nu supporter"

De WK-finale gaat aan zijn neus voorbij, maar Björn Kuipers kan terugkijken op een succesvol toernooi. Inmiddels is hij terug in Nederland. Met de Nederlandse kwalificatie voor de halve finale zag Björn Kuipers een droom in duigen vallen. Omdat de FIFA iedere schijn van partijdigheid wil vermijden mogen arbiters uit Brazilië, Duitsland, Argentinië en Nederland geen duels meer fluiten.

Vanuit zijn carrièreperspectief gezien komt de goede vorm van Oranje op het WK Kuipers niet goed uit. De trots van het Nederlandse scheidsrechtersgilde maakte een goede kans om de finale van het toernooi te mogen leiden. Eerder leidde hij al de finales van de Confederations Cup en de Champions League.

Ofschoon Kuipers baalt van het mislopen van de finale, overheerst een gevoel van trots. Ook hij ziet Nederland graag met de wereldtitel aan de haal gaan. "Als Nederland de finale haalt, zit ik als supporter op de tribune", citeert de KNVB hem via Twitter.

Kuipers maakte een goede indruk op het WK. In Brazilië leidde de arbiter uit Oldenzaal de groepswedstrijden Engeland-Italië (1-2) en Zwitserland-Frankrijk (2-5). In de achtste finale moest de Nederlander Colombia-Uruguay (2-0) in goede banen leiden.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is blij met Kuipers en zijn assistenten als uithangbord van het Nederlandse scheidsrechterskorps. "Hun optredens op het WK zijn het voorbeeld van een goede arbitrage. Trots!"

Dayer Quintana pakt zege in Oostenrijk

Dayer Quintana heeft de derde etappe in de ronde van Oostenrijk gewonnen. De jongere broer van Giro-winnaar Nairo Quintana kwam als eerste boven op de Kitzbüheler Horn. De Italiaan Damiano Caruso (Cannondale) en de Brit Peter Kennaugh (Sky) passeerden de finish 54 seconden na de Colombiaan van Movistar.

Voor Quintana is het de eerste profoverwinning. De 21-jarige Colombiaan rijdt sinds dit seizoen voor Movistar. Kennaugh behoudt de leiding in het klassement, 29 seconden voor nummer twee Caruso.

Tiende seizoen voor Zwinkels bij ADO

Robert Zwinkels begint aan zijn tiende seizoen bij ADO Den Haag. De keeper heeft zijn aflopende contract met een jaar verlengd met een optie voor nog een seizoen, maakte de club dinsdag bekend. De 31-jarige Zwinkels keept sinds het seizoen 2005-2006 voor ADO en kwam tot 84 duels in de hoofdmacht.

Zwinkels vervult bij ADO al jaren de rol van reservedoelman. De afgelopen seizoenen zat hij op de bank achter Gino Coutinho, die aan het eind van vorig seizoen besloot zijn contract niet te verlengen. Bij de zoektocht naar een nieuwe eerste doelman viel vorige week de naam van Maarten Stekelenburg, maar dat werd via de officiële kanalen in alle toonaarden ontkend.

IndonesiŽrs kiezen woensdag nieuwe president

Indonesië kiest woensdag een nieuwe president. De keuze die de Indonesische kiezer krijgt voorgelegd is er een tussen een voormalige meubelmaker en een rijke ex-generaal met nauwe banden met voormalig dictator Soeharto.

Enkele maanden geleden ging kandidaat Joko Widodo in de peilingen nog fier aan kop. Zijn opmars door de sociale geledingen van de maatschappij en de statuur die hij bereikte als gouverneur van Jakarta spreekt veel Indonesiërs aan. Maar zijn comfortabele voorsprong is bijna verdampt.

De kreet om nationalisme van zijn tegenstrever Prabowo Subianto blijkt te aanlokkelijk om te negeren. De wijdverspreide mensenrechtenschendingen tijdens zijn militaire carrière onder Soeharto - zijn voormalige schoonvader - doen daar niet aan af.

Bijna 190 miljoen kiezers brengen woensdag hun stem uit. De zwevende kiezer zal de strijd beslissen, zeggen analisten.

De verschillen in beleid en stijl van beide kandidaten zijn enorm. Widodo, vooral bekend onder zijn bijnaam Jokowi, is een kalme persoonlijkheid die graag sportschoenen en geruite shirts draagt, naar heavy metal luistert en nu en dan onaangekondigd sloppenwijken bezoekt. Hij wordt gezien als een man van het volk die democratische hervormingen wil doorvoeren. Het ontbreekt hem echter aan ervaring in de landelijke politiek. Een stem op Widodo is een breuk met het verleden. Hij is de eerste kandidaat zonder banden met de politiek uit het Soeharto-tijdperk.

Subianto staat bekend om zijn donderspeeches en zijn voorliefde voor luxe auto's. Eenmaal arriveerde hij op een campagnebijeenkomst op een duur raspaard. Hij weet zich verzekerd van de steun van de conservatieve islamitische partijen, maar buitenlandse investeerders vrezen een protectionistische koers en een mogelijke terugkeer naar het beleid onder Soeharto.

"Veel Indonesische moslims geven de voorkeur aan het krachtige en dynamische karakter van Prabowo, waarmee hij het kan opnemen tegen het buitenlandbeleid van buurlanden en de Verenigde Staten", zei Ikrar Nusabhakti, een politieke analist van het Indonesische Instituut voor Wetenschap. "Terwijl anderen zich juist meer aangetrokken voelen tot Jokowi's zorgzaamheid en nuchtere trekken."

Beide kampen maken gebruik van lastercampagnes, maar Widodo (53) wijt zijn snel slinkende voorsprong aan karaktermoord. Hij zou er onder meer van beschuldigd worden geen volger van de islam te zijn, een vernietigend verwijt in het grootste moslimland ter wereld. Hij verwerpt de aantijgingen als leugens, maar zegt dat het moeilijk is de schade die hierdoor ontstaan is teniet te doen.

Subianto's misstappen in het verleden gaan zeker niet aan iedereen voorbij. Velen vrezen een terugkeer van dit verleden als hij president wordt. De ex-generaal zou onder andere betrokken zijn geweest bij de ontvoering van democratische activisten.

"Gezien de rolmodellen en figuren in Widodo's campagneteam denk ik dat veel kiezers hun steun uitspreken voor Jokowi", aldus Hamdi Muluk, politiek analist van de Universiteit van Indonesië. Jonge kiezers zijn volgens hem niet geïnteresseerd in het verleden, maar in veranderingen in het heden.

Het is voor de derde keer dat in Indonesië directe presidentsverkiezingen worden gehouden. De Engelstalige krant Jakarta Post sprak zich vorige week voor het eerst in 31 jaar uit voor een presidentskandidaat. De krant liet weten dat de belangen dit jaar te groot zijn en geeft zijn steun aan Widodo en diens Indonesische Democratische Partij van Strijd.

Subianto (62) en zijn Partij van de Groot-Indonesische Beweging heeft ook bondgenoten gevonden. Scheidend president Susilo Bambang Yudhoyono zei eerder in de campagnetijd neutraal te zijn, maar schaarde zich met zijn Democratische Partij twee weken geleden toch achter Subianto.

De ex-generaal heeft kiezers voor zich gewonnen die teleurgesteld zijn geraakt in Yudhoyono. Zij verweten de aftredend president inefficiënt landsbestuur. Daarnaast waart de schaduw van corruptieschandalen boven de Democratische Partij.

Europese afspraken over aanpak jihadgangers

Nederland en zeven andere EU-landen gaan meer informatie uitwisselen over jihadreizigers. Daarover zijn dinsdag afspraken gemaakt, zegt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De acht landen gaan informatie over jihadreizigers opnemen in het Schengensysteem, zodat er een lampje gaat branden als zij een van de Schengenlanden binnenreizen. Zo kan een jihadganger worden opgepakt of gevolgd.

Gegevens van jihadgangers die bekend zijn bij de autoriteiten worden bovendien opgenomen in een bestand van Europol. "Dat moet zorgen voor een beter en completer beeld van de ongeveer drieduizend Syriëgangers die in heel Europa bekend zijn", zegt de woordvoerder.

Verder zijn afspraken gemaakt over het uit de lucht halen van jihadistische websites. Dat moet gebeuren in samenwerking met internetproviders. In Nederland is onlangs de islamsite De Ware Religie uit de lucht gehaald. Ook gaan de acht landen hun ervaringen bij de aanpak van jihadgangers uitwisselen.

De afspraken zijn gemaakt in Milaan, in de marge van een vergadering van de EU-ministers van justitie en binnenlandse zaken. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle EU-landen zich aansluiten bij de afspraken.

Voorwaardelijke straf voor meppende pleegmoeder

Een 73-jarige pleegmoeder in een gezinshuis is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor het mishandelen van drie kinderen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had negen maanden voorwaardelijk geëist.

De rechtbank rekent het de vrouw aan dat ze tussen december 2007 en oktober 2010 drie kinderen van 6 tot 11 jaar met een kleerhanger, een schoen en een mattenklopper heeft geslagen. Ze werkte toen als pleegmoeder in gezinshuis De Loot in het Overijsselse Nieuwleusen. Omdat de kinderen daarbij pijn leden, is sprake van mishandeling, aldus de rechtbank.

Omdat de vrouw op leeftijd is en haar gezondheid het niet toelaat, is een werkstraf niet uitvoerbaar, aldus de rechtbank. De acties van de vrouw zijn echter wel zo ernstig, dat vrijspraak de feiten geen recht zou doen.

De zaak kwam twee jaar geleden in het nieuws en trok veel media-aandacht. Tientallen mensen meldden zich daarna als slachtoffer of getuige bij de politie. Na onderzoek bleven drie zaken van mishandeling over, die door het OM hard gemaakt konden worden. De andere zaken waren verjaard.

Thiago Silva veroordeelt "laffe" ZķŮiga

Thiago Silva heeft uitgehaald naar Juan Camilo Zúñiga. De Braziliaanse verdediger vond de overtreding op Neymar "een laffe daad". Het WK 2014 zit erop voor Neymar, ondanks dat Brazilië in de halve finale staat.

Door een knie in zijn rug van de Colombiaan Juan Camilo Zúñiga liep hij een breuk in zijn ruggenwervel op. De actie werd onderzocht door de FIFA, maar Zúñiga kwam weg zonder schorsing.

"Het is de beslissing van de FIFA om Zúñiga niet te schorsen en dat moeten we respecteren", zegt Brazilië-captain Thiago Silva op een persconferentie. "Maar ik ben een centrale verdediger en heb nog nooit met mijn knie in iemands rug gesprongen."

"Het was een laffe daad", vervolgt de stopper van Paris Saint-Germain. "Er is geen enkele reden om zo hoog met je knie te springen, tenzij je iets wil forceren. Maar dit is geen normale wedstrijdsituatie. Zo denk ik er in elk geval over."

Brazilië neemt het dinsdagavond in de halve finale op tegen Duitsland, maar moet Neymar dus missen. Ook Thiago zelf is er niet bij, aangezien hij een fatale gele kaart kreeg in de kwartfinale tegen Colombia. In de finale of de strijd om het brons kan de verdediger weer terugkeren.

Tweede ritoverwinning voor Vos in ItaliŽ

Marianne Vos heeft haar tweede ritoverwinning in de Giro Rosa geboekt. In de vierde etappe van Alba Adriatica naar Jesi was de renster van Rabobank-Liv de snelste in de massasprint. De Amerikaanse Shelley Olds werd tweede voor Vos' ploeggenote Lucinda Brand. Wereldkampioene Vos houdt de roze leiderstrui om haar schouders.

Eerder won Vos al de eerste etappe van de Giro d'Italia voor vrouwen. De Rabobank-Liv ploeg won vier van de vijf ritten tot nu toe. Annemiek van Vleuten won de proloog en etappe drie. Alleen de tweede etappe werd gewonnen door een andere ploeg. Toen was Giorgia Bronzini (Wiggle Honda) in de sprint te snel voor Vos.

Thulani Serero verlengt contract bij Ajax

Thulani Serero blijft tot 2017 bij Ajax. De Zuid-Afrikaanse middenvelder kwam met de Amsterdamse club een nieuw en verbeterd contract overeen, meldt Ajax. De 24-jarige Serero had een verbintenis die aan het einde van het komende seizoen zou aflopen.

Serero begon zijn loopbaan bij Ajax Capetown en werd in 2011 naar Amsterdam gehaald. In 61 officiële wedstrijden voor de Amsterdamse club scoorde hij acht keer. Hij werd drie keer kampioen.

[Tour] Pijnlijke pols voor Froome na vroege val

Chris Froome heeft aan een vroege val in de vierde touretappe een pijnlijke pols en schaafwonden op zijn linkerheup overgehouden. Dat zei tourarts Florence Pommerie tegen Reuters-journalist Julien Prétot. De pijnlijke pols kan nog een probleem betekenen voor Froome. Woensdag staat een kasseienrit op het programma.

De titelverdediger van Sky ging enkele kilometers na de start in het peloton onderuit. Ook Belkin-renner Bauke Mollema lag even later op de grond. De Nederlandse klassementshoop leek er echter zonder noemenswaardige kleerscheuren van af te zijn gekomen.

'Huurders in hele land de dupe van Vestia-debacle'

Huurders in het hele land zijn de dupe van het Vestia-debacle. Zij zien zich onder meer geconfronteerd met hogere huren omdat andere corporaties meebetalen aan de financiële afwikkeling van de derivatenportefeuille, zei directeur van het Sociaal Fonds Volkshuisvesting (SFV) Daphne Braal dinsdag tijdens haar verhoor door de parlementaire enquêtecommissie.

Vestia kreeg in de nasleep van het derivatendebacle voor bijna zevenhonderd miljoen euro aan saneringssteun van het SFV. Dat bedrag wordt opgehaald bij de andere corporaties. Dat is een 'enorme aanslag' op de kasstroom van de verschillende corporaties. Die nemen dan ook 'volop' maatregelen om zelf financieel gezond te blijven. Dan gaat het om het verhogen van de huren, de verkoop van woningen of het besparen op de bedrijfslasten, zei Braal.

Braal sloot niet uit dat een tweede saneringsronde nodig is om Vestia weer financieel gezond te krijgen. Ook voor de huurders van Vestia zijn de gevolgen groot. Ook zij zien zich geconfronteerd met hogere huren. Vestia reorganiseert zelf en sluit lokale vestigingen. Daarvan ondervinden de huurders 'direct gevolgen'. Ook blijven investeringen uit. "Ik krijg signalen dat het in Den Haag en Rotterdam heel hard is aangekomen dat Vestia niet meer kan investeren", zei Braal. "In die steden zijn heel kwetsbare wijken."

Braal zei verder dat het verlies voor Vestia fors hoger uitvalt dan de twee miljard euro waarmee de derivatenportefeuille werd afgekocht bij de banken. Het zogeheten economisch verlies valt uit op minimaal 2,6 miljard euro. Voorafgaand aan de bankendeal werd al een aantal risicovolle beleggingen omgezet in leningen, waarop een verlies van ruim zeshonderd miljoen werd geleden. En het eindbedrag valt nog hoger uit, onder meer door kosten van ingehuurde experts en advocaten.

De deal van twee miljard verdedigde Braal als 'gezien de omstandigheden de beste oplossing'. De derivatenportefeuille van Vestia was een 'casino, een handgranaat met de pin eruit'. "Die situatie moest beëindigd worden."

Het SFV heeft zelf ook lessen getrokken uit het Vestia-debacle. Het fonds had eerder 'alert en scherp' moeten zijn, zei Braal. Dat is inmiddels verbeterd. Ook kijkt het SFV tegenwoordig over de 'volle breedte' naar de financiële risico's bij woningcorporaties. Het fonds hield zich eerder niet bezig met derivaten, maar liet dat over aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Met die organisatie wordt nu ook veel meer informatie uitgewisseld.

Jaar cel voor kinderpornoverzamelaar

Een 50-jarige man uit Weert moet een jaar de gevangenis in voor het bezitten en verspreiden van ruim een half miljoen kinderpornoplaatjes. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen. Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdag bepaald. Justitie had twee weken geleden een celstraf van twee jaar geëist.

De man verzamelde de foto's en films in zestien jaar tijd. Volgens de rechter kan daarmee worden vastgesteld dat de Limburger er een gewoonte van heeft gemaakt. Bovendien maakte hij in het geheim foto's en video's van twee vrouwen.

De Limburger liep in oktober tegen de lamp in het programma Undercover in Nederland van SBS6-journalist Alberto Stegeman. Hij liep in de val nadat hem seks met een jong meisje was beloofd. Er geen aanwijzingen dat de man echt seksuele handelingen heeft gepleegd of kinderporno heeft gemaakt.

De rechtszaak kwam twee keer eerder in het nieuws omdat justitie de tenlastelegging niet op orde had. Zo had het OM de foto's te globaal beschreven, terwijl precies duidelijk moet zijn welke strafbare feiten op de plaatjes te zien zijn. De man kwam daardoor op vrije voeten.

Geen jeugd-tbs meer voor moord op meisje

Een tiener heeft dinsdag in hoger beroep een lichtere straf gekregen voor de moord op de 17-jarige Sehriban Akpinar in Rotterdam in augustus 2012. De jongen kreeg eerder jeugd-tbs opgelegd, maar dat is vervangen door een 'gedragsbeïnvloedende maatregel', wat een training of behandeling inhoudt. Wel kreeg hij een langere celstraf.

Akpinar werd in augustus 2012 dood gevonden in de bosjes langs de Horvathweg in Rotterdam. Het plan van de drie daders, twee van 14 en een van 15 jaar, was volgens het hof dat een van hen seks met haar zou hebben, ze haar telefoons zouden stelen en haar daarna zouden doden. Het meisje werd door messteken om het leven gebracht en inderdaad beroofd van haar telefoons, maar van seks kwam het niet.

De verdachte krijgt geen jeugd-tbs opgelegd van het gerechtshof in Den Haag, omdat dat volgens deskundigen niet nodig is. Een PIJ-maatregel, zoals jeugd-tbs eigenlijk heet, duurt tussen de drie en zeven jaar en kan daarna in 'gewoon' tbs worden omgezet. Het hof gaf hem wel de maximale straf voor 14-jarigen van een jaar jeugddetentie. Eerder kreeg hij van de rechtbank in Rotterdam nog tien maanden cel.

Een andere verdachte is door het hof schuldig bevonden aan een fatale diefstal met geweld. Hij kreeg een jaar jeugddetentie waarvan twee maanden voorwaardelijk en begeleiding door jeugdreclassering opgelegd. Het hof heeft deze jongen vrijgesproken van moord. De straf voor deze verdachte is vrijwel hetzelfde gebleven, hoewel de rechtbank hem eerder ook een zogenoemde familie-therapeutische behandeling oplegde. Die hebben de jongen en zijn ouders inmiddels afgerond, en daarom heeft het hof besloten de jongen die niet meer op te leggen.

De hoofdverdachte in deze zaak was niet in beroep gegaan. De oudste van de drie jongens werd door de rechtbank schuldig bevonden aan moord en kreeg de maximale straf van een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd.

Winst bank Vaticaan gekelderd

De bank van het Vaticaan heeft vorig jaar zijn winst zien verdampen door verliezen op investeringen. De bank, het Instituut voor Religieuze Werken (IRW), hield eind december slechts een kleine 2,9 miljoen euro over. In 2012 kwam de bank nog uit op een winst van 86,6 miljoen euro.

De verliezen zijn het gevolg van de opruimwerkzaamheden die sinds begin vorig jaar gaande zijn. Die moeten de bank - in het verleden beschuldigd van onzuivere financiële praktijken en witwassen - transparanter en veiliger maken, zo stelt Ernst von Freyberg, sinds vorig jaar voorzitter van het instituut.

Als onderdeel van de reorganisatie besloot de bank van Vaticaanstad afgelopen jaar zo'n tweeduizend rekeningen te blokkeren. Ook sloot zij de rekeningen van nog eens een slordige drieduizend klanten, waarvan een deel al jaren niet meer gebruikt werd. De bank heeft nu nog een kleine 15.500 klanten, tegen bijna negentienduizend in 2012.

De hervormingen hebben in de eerste maanden van dit jaar wel vruchten afgeworpen, zo blijkt uit het jaarverslag van de bank. Tussen januari en juni boekte het IRW een winst van 57 miljoen euro. Dat resultaat 'stemt tevreden', zo stelt de bank in het jaarverslag.

IsraŽl mobiliseert veertigduizend reservisten

De Israëlische regering heeft het leger toestemming gegeven om nog eens veertigduizend reservisten op te roepen. Eerder al werden versterkingen naar de grens met Gaza gestuurd. Israël maakt zich op voor een grootschalige militaire grondoperatie in Gaza om een eind te maken aan de raketbeschietingen vanuit het gebied.

Volgens een legerwoordvoerder zijn er vooralsnog geen plannen om de reservisten ook daadwerkelijk in te zetten. De reservisten zijn vooral gemobiliseerd om in geval van nood ingezet te kunnen worden.

Speciale ring MIT helpt blinden lezen

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken aan een speciaal apparaat dat mensen die slechtziend of blind zijn moet helpen met lezen. De FingerReader is een ring die om de wijsvinger wordt geschoven en is voorzien van een cameraatje dat de tekst leest. Speciale software verwerkt de woorden en de tekst wordt vervolgens voorgelezen.

Om een stuk te lezen hoeft de gebruiker alleen maar met de vinger naar de tekst te wijzen. Om de gebruiker te helpen zinnen in een rechte lijn te volgen is de ring uitgerust met onder andere een trilfunctie.

Volgens het MIT Media Lab kan het apparaat overweg met boeken, menukaarten, visitekaartjes en allerlei andere soorten tekstdragers. Jerry Berrier is van de testers. Hij is blind en volgens hem zorgt de ring ervoor dat mensen een 'rijker en productiever leven' hebben.

Linkin Park in het najaar naar Nederland

Linkin Park treedt dit najaar op in Nederland. De Amerikaanse rockband staat op 7 november in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat heeft concertorganisator Mojo dinsdagochtend bekendgemaakt. Linkin Park neemt de band Of Mice & Men mee als special guest.

De rockers doen Nederland aan met het Europese deel van The Hunting Party Tour. Zo staat Linkin Park ook in Parijs, Berlijn en Londen op het podium. Kaartjes voor het Amsterdamse optreden zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

De band, die twee jaar geleden voor het laatst een Nederlands optreden gaf op Pinkpop, bracht vorige maand zijn zesde studioplaat The Hunting Party uit. De plaat kwam binnen op de achtste plek in de Album Top 100.

Vieze tandarts Haarlem onder verscherpt toezicht

Een tandartspraktijk in Haarlem is onder verscherpt toezicht gesteld omdat de veiligheid en kwaliteit van de zorg niet op orde zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spreekt van 'onaanvaardbare' risico's.

Inspecteurs troffen in de praktijk onder meer instrumenten aan die werden hergebruikt en onvoldoende waren gereinigd. Ook lagen er materialen waarvan de datum al was verlopen en waren de patiëntendossiers niet op orde.

De praktijk staat nu drie maanden onder toezicht. De tandarts moet in die periode laten zien dat de zorg structureel verbeterd is. Als dat niet gebeurt, zet de inspectie andere middelen in.

'Pa Beyoncť verwekte meer buitenechtelijke baby's'

De vader van Beyoncé verwekte niet één maar twee buitenechtelijke kinderen. Volgens ex-lingeriemodel Taqoya Branscomb is Mathew Knowles ook de papa van haar kind. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Branscomb beweert dat Knowles haar in 2010 heeft bezwangerd terwijl hij nog getrouwd was met Tina Knowles. Het voormalige model is naar de rechter gestapt en eist een vaderschapstest. Ook wil ze dat Knowles hun kind erkent en alimentatie betaalt.

De 63-jarige Knowles kreeg rond dezelfde tijd als de vermeende romance met Branscomb ook al een zoon met een andere dame. Zijn huwelijk met Tina, de moeder van Beyoncé en de eveneens zingende Solange, liep na meer dan twintig jaar op de klippen nadat bekend werd dat hij haar had bedrogen.

Mathew, die vorig jaar trouwde met model Gena Avery, was jarenlang de manager van Beyoncé. Aan de professionele samenwerking tussen de twee kwam een eind toen zijn affaire aan het licht kwam.

'Publieke omroep schendt privacy websitebezoekers'

De privacy van bezoekers van websites van de publieke omroep wordt geschonden, doordat hun surf- en klikgedrag wordt gevolgd en vastgelegd zonder hun toestemming. Dat staat in een ongepubliceerd rapport van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Bij het eerste bezoek aan sites van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die honderden websites van radio- en televisieprogramma's, omroepverenigingen en Uitzending Gemist beheert, worden zogenoemde tracking cookies op computers en smartphones achtergelaten. Aangezien daar eerst toestemming voor moet worden gevraagd, wordt hiermee de privacywetgeving overtreden.

De publieke omroep zou de verzamelde gegevens gebruiken om het bereik van de programmawebsites te meten. Ook kunnen advertentiebedrijven met behulp van tracking cookies gepersonaliseerde advertenties tonen. De NPO herleidt naar eigen zeggen het surfgedrag van websitebezoekers niet naar individuele personen, maar stelt alleen te willen weten wat voor type mensen bepaalde websites bezoeken. Doordat bezoekers alleen worden gevolgd zolang zij NPO-sites bezoeken, vindt de NPO zelf dat geen tracking cookies worden geplaatst.

In het CBP-rapport staat echter dat achttien advertentienetwerken cookie plaatsen bij bezoekers van NPO-sites. Daaronder zijn tracking cookies, waarmee advertentiebedrijven het surfgedrag van bezoekers buiten de websites van de publieke omroep wel degelijk blijven volgen.

Het CBP was dinsdag niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Ruim 9000 handtekeningen tegen Duits tolvignet

De petitie van de ANWB tegen het tolvignet dat Duitsland vanaf 2016 wil invoeren is in het eerste etmaal door ruim negenduizend mensen ondertekend. De belangenvereniging voor automobilisten laat dinsdag weten tevreden te zijn met de massale belangstelling.

"We zijn een etmaal verder en de belangstelling is echt massaal", zegt een woordvoerder. "Zelfs in Duitsland wordt met heel veel belangstelling gekeken naar de petitie. We worden platgebeld door Duitse media."

De heffing staat volgens de ANWB haaks op het principe van het vrije verkeer van goederen en personen in de Europese Unie. Bovendien leveren buitenlandse automobilisten in Duitsland volgens de bond al hun bijdrage via de accijns op benzine en diesel. De reacties worden gebundeld en later dit jaar aangeboden aan het Europees Parlement.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet maandag weten 'ontstemd' te zijn over de Duitse plannen. Ze kondigde aan op korte termijn in gesprek te gaan met de Duitse Duitse minister van transport Alexande Dobrindt.

Dobrindt maakte eerder op maandag bekend dat hij het tolvignet voor personenauto's vanaf 2016 wil invoeren. De bewindsman vindt het onterecht dat miljoenen buitenlandse automobilisten gebruikmaken van de Autobahn, maar niet bijdragen aan het onderhoud.

Acht maanden cel voor in gezicht schoppen peuter

Een 30-jarige man uit Amersfoort die begin dit jaar een peuter tegen het hoofd schopte moet acht maanden de cel in. De rechtbank in Utrecht heeft de man ook een verplichte opname in een psychiatrische instelling opgelegd. Deskundigen achten de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Het 3-jarige jongetje liep 7 januari met zijn moeder in Amersfoort langs de man, die de peuter onverwachts met zijn schoen in het gezicht trapte. Het jongetje liep blauwe plekken op.

De officier van justitie zei eerder over het voorval dat de afloop heel anders had kunnen zijn. "Dat het kind er niets aan overhoudt, is niet aan de verdachte te danken, dat is puur geluk", zei de officier tijdens de behandeling van de zaak. De straf komt vrijwel geheel overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Steeds meer Nederlanders geloven in wereldtitel

Het vertrouwen onder Nederlanders in de eerste wereldtitel voor Oranje neemt met de dag toe. Na de kwartfinale tegen Costa Rica verwacht 36 procent van de ondervraagden dat onder leiding van Louis van Gaal de cup mee naar huis wordt genomen, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Voor aanvang van het toernooi geloofde slechts zes procent in een goede afloop.

Na de klinkende zege op Spanje nam het optimisme toe en die trend zette zich daarna voort. Na afloop van de groepsfase dacht twintig procent dat Nederland het WK ging winnen, dat aantal groeide na de zege in de tweede ronde op Mexico naar 29 procent. Nu denkt maar liefst 63 procent van de ondervraagden dat Nederland in ieder geval ten koste van Argentinië de finale gaat halen.

Mocht Nederland naast de wereldtitel grijpen, rekenen de meeste mensen op succes voor Duitsland (32 procent). Het vertrouwen in Brazilië (16 procent) en Argentinië (4 procent) is aanmerkelijk kleiner.

Louis van Gaal en Arjen Robben kunnen op de meeste waardering rekenen. Van Gaal kreeg voor zijn coaching in de wedstrijd tegen Costa Rica een rapportcijfer van 8,3. Dat is de hoogste score voor een bondscoach sinds het EK van 2004. Arjen Robben werd in alle duels van Oranje aangewezen als beste speler.

Bijna iedereen wil woensdag met eigen ogen zien of Nederland de verwachtingen waar kan maken. Slechts twee procent geeft aan niet in te schakelen. Bijna acht op de tien mensen bekijken de wedstrijd thuis, al dan niet met vrienden. Dertien procent ziet de halve finale het liefst in een café of buiten op een groot scherm.

Stel dwong echtpaar tot verkoop straatkrant

De politie heeft vrijdag een man en een vrouw opgepakt omdat ze een echtpaar zouden hebben gedwongen straatkranten te verkopen bij supermarkten in Doetinchem en omgeving. Het stel, een 31-jarige man en een 26-jarige vrouw uit Doetinchem, wordt verdacht van uitbuiting van het echtpaar, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De rechter-commissaris in Arnhem heeft maandag besloten dat het tweetal in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden.

Turkije krijgt eigen ATP-toernooi

Istanbul krijgt vanaf volgend jaar een tennistoernooi in de ATP World Tour. Dat maakte de tennisvakbond dinsdag bekend. Het is het eerste ATP-toernooi dat in Turkije wordt gehouden.

Het toernooi staat op de agenda van 27 april tot en met 3 mei en vindt plaats op Koza World of Sports, een van de grootste tennisacademies van de wereld. ATP-voorzitter Chris Kermode vindt Istanbul een aanwinst voor de kalender.

De laatste drie jaar vond in Istanbul wel al het WTA-eindejaarstoernooi plaats. De komende jaren zijn die in Singapore.

Pink Floyd brengt nieuw album uit

Wat je al niet met wat restjes kan doen! David Gilmour en Nick Mason, de twee overgebleven leden van de psychedelische band Pink Floyd, hebben wat leftovers bij elkaar geharkt, het geheel geroerbakt en daaruit is een gloednieuw album geboren: The Endless River. Fans en liefhebbers van goede muziek hebben hier slechts twintig jaar op hoeven te wachten.

Na The Division Bell uit 1994 was het muisstil rond het gezelschap. Roger Waters wilde al een tijdje niet meer lief meespelen met zijn vriendjes en rond de andere drie rommelde het ook al eventjes. Bovendien overleed toetsenist Richard Wright in 2008, zodat er nog maar twee poppetjes overbleven. Zanger Syd Barret was al in een vroegtijdig stadium de band uitgeschopt wegens zijn creativiteit met geestverruimende middelen, die hem behalve geniaal, ook stapelgek en onhandelbaar maakten.

Het is misschien wel wat kort door de bocht om het nieuwe album 'de restjes van The Division Bell' te noemen. In de periode dat de heren The Division Bell opnamen werkte men namelijk ook aan een ander project, waarbij de muzikanten zich meer hebben gericht op een genre dat we tegenwoordig 'ambient' zouden noemen. Trommelaar Nick Mason wist tien jaar geleden al in zijn boek te melden dat The Big Spliff, zoals het album had moeten gaan heten, veel lijkt op de muziek van de ambient-technoband The Orb. Het album kwam echter nooit uit, het boek wel.

Gelukkig dook Gilmour afgelopen jaar opnieuw de studio in. Met allerlei gastartiesten werd het eerder opgenomen materiaal gebruikt en werd er bovendien zang aan toegevoegd. Een handige zet van de twee om daar een paar zangers en zangeressen voor te vragen: Gilmour zelf is daar namelijk niet zo goed in. Het oorspronkelijke materiaal van The Big Spliff was zuiver instrumentaal. Volgens enkele ingewijden is de muziek van het album de 'zwanenzang van Richard Wright'. Vrienden mochten hem trouwens Rick noemen.

De titel van het album verwijst naar het nummer High Hopes, dat ook op The Division Bell te vinden is. We moeten nog even wachten tot we zelf een oordeel kunnen geven: het album komt pas in oktober uit.

Alien: Isolation voor Oculus Rift blijft prototype

Op de E3 was Alien: Isolation op de Oculus Rift een groot succes. Ondanks dat blijft het bij deze demo. Ontwikkelaar The Creative Assembly en uitgever Sega hebben via Twitter verklaard geen volledige game te maken voor de Oculus Rift.
Tijd voor een petitie of wachten op een modder?

Doelman Caballero naar Manchester City

Manchester City neemt keeper Willy Caballero transfervrij over van Malaga. De 32-jarige Argentijn heeft een contract getekend voor drie jaar, meldt de Engelse club. Caballero wordt in Manchester herenigd met zijn oude trainer Manuel Pellegrini. De coach was tot 2013 actief bij Malaga.

Bij Manchester City gaat Caballero de strijd aan met eerste keeper Joe Hart. "Ik weet dat ik naar een club ga met een goede doelman", zegt Caballero op de clubsite. "Hart is een geweldige keeper, maar ik ga mijn best doen voor de nummer één positie. Dit is een nieuwe uitdaging en competitie voor mij. Ik heb de laatste jaren goed gekeept, hopelijk presteer ik bij City op hetzelfde niveau."

Caballero speelde drie seizoenen voor Malaga, waarin hij 114 wedstrijden speelde. In het verleden speelde hij onder meer bij Boca Juniors en Elche. De keeper maakt geen deel uit van de selectie van Argentinië op het WK.

Bemanning Nederlandse boot Ocean Race compleet

Het Nederlandse Team Brunel heeft de bemanning voor de Volvo Ocean Race compleet. De Fransman Laurent Pagès is de laatste toevoeging aan het team van schipper Bouwe Bekking. Pagès was tijdens de vorige editie van de zeilrace in 2012 lid van het winnende team Groupama. Bekking zat tijdens de race van 2008-2009 met Pagès op de boot van Telefonica Blue.

Volgens Bekking past Pagès perfect in het team. "Zijn techniek, oog voor detail en ervaring in het winnen van de Ocean Race zijn de vaardigheden waar je als schipper van droomt. Laurent is een geweldige zeiler met wie ik erg succesvol ben geweest."

Pagès waardeert de sfeer in het team. "Ze zijn toegewijd, vriendelijk en ambitieus. Rond de wereld zeilen met zo'n ervaren schipper is speciaal voor me. Mijn eerste Ocean Race was met Bouwe en dat was een prachtige ervaring."

Er zijn zeven nationaliteiten aan boord. Naast Bekking en Pagès bestaat de bemanning uit de Nederlander Gerd-Jan Poortman, Pablo Arrarte uit Spanje, Jens Dolmer uit Denemarken, Andrew Cape uit Oostenrijk, Rokas Milevicius uit Litouwen en Louis Balcaen uit België.

De Volvo Ocean Race gaat op 4 oktober van start met een havenrace in het Spaanse Allicante. Op 27 juni volgend jaar is Göteborg de laatste finishplaats.

Geert Wilders verwijderde zelf account op Facebook

Facebook heeft na meldingen door gebruikers besloten de pagina van Geert Wilders te verwijderen. De pagina van de politicus had 80.000 likes. De verwijderactie van Facebook is groot nieuws op joop.nl.

De fanpagina van Wilders, met bijna 34.000 likes, is nog wel in de lucht. Wilders heeft er tot op heden nog niet over getwitterd.

Update 13.48 uur
RickT attendeert op een artikel in De Telegraaf dat bericht dat joop en Sascha te vroeg hebben gejuicht. Wilders zelf heeft het account laten verwijderen omdat het een nepaccount betrof.

Wanted! Spoorwegmuseum betaalt 250 euro voor allerlaatste papieren treinkaartje

Het Spoorwegmuseum in Utrecht betaalt 250 euro voor het allerlaatste papieren treinkaartje. Dat kaartje moet volgens directeur Evertjan de Rooy woensdagmorgen tussen 00.00 en 04.00 uur zijn gekocht. Waar precies is nog niet bekend, aangezien de NS de kaartjesautomaten in de nacht van dinsdag op woensdag gefaseerd zal uitschakelen.

De museumdirecteur en zijn conservator kopen dinsdag op Utrecht CS een papieren kaartje voor een treinreis van Amsterdam naar Haarlem. Dat was in 1839 ook de allereerste reis die treinpassagiers in Nederland konden maken. De Rooy: "We hebben helaas geen kaartje uit 1839 in onze collectie. In die tijd moesten reizigers hun biljet afgeven aan de stationschef, die de kaartjes waarschijnlijk weggooide. Sinds een paar jaar hebben we wel een kaartje uit 1840, dat opdook in een oud boek. Een exemplaar uit 1839 zou heel veel geld waard zijn."

Vanaf woensdagmorgen zijn alleen nog kaartjes met een chip erin te koop."Formeel houden de oude kaartjes dinsdagavond op te bestaan. Maar omdat er na middernacht nog automaten in werking zijn, kan in principe om 3.59 uur nog ergens een oud reisbiljet worden gekocht. Op elk kaartje staat de datum en tijdstip van aankoop, dus we vragen iedereen die de komende nacht een kaartje koopt om dat aan ons op te sturen."

De NS bevestigt dat het mogelijk is om woensdagochtend vroeg nog een oud kaartje te kopen, gedateerd op 9 juli. "Voorlopig kunnen mensen ook nog met zo'n oud biljet reizen", aldus een woordvoerder.

Allerlaatste papieren treinkaartje: 250 euro
Allerlaatste papieren treinkaartje: 250 euro (Foto: ANP)

[Tour] Andy Schleck niet meer van start in vierde etappe

Andy Schleck zal dinsdag niet van start gaan in de vierde etappe van de Tour de France. De Luxemburgse renner heeft te veel last van zijn knie na een valpartij. 

Schleck kwam maandag dertig kilometer voor de finish ten val. "Ik denk dat het mijn eigen fout is", aldus Schleck maandag. "Ik zat achter een renner die van links naar rechts opschoof en ik reed tegen zijn achterwiel. Dat kon ik niet meer ontwijken en ik ging met een flinke snelheid tegen de grond. De weg was vrij ruw, dus ik ben aardig wat huid kwijtgeraakt. Ik kan mijn knie momenteel niet buigen, maar ik hoop dat dat goed komt."

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik niet van start kan gaan. Mijn knie is te veel beschadigd. Dit is een enorme klap", aldus de oud-winnaar van de Tour de France op Twitter.

Gandhi krijgt standbeeld in beroemd Londens park

De Britse regering wil een standbeeld van Mahatma Gandhi op het plein voor het parlementsgebouw in Londen. De Indiase vrijheidsstrijder zou een plekje moeten krijgen tussen beelden van Winston Churchill, Abraham Lincoln en Nelson Mandela. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague dinsdag aangekondigd.

Hague liet tijdens een bezoek aan New Delhi weten dat Gandhi een 'grote inspiratie en een bron van kracht' blijft. Hij zette zich in de vorige eeuw in voor de onafhankelijkheid van India. Gandhi werd in 1948 om het leven gebracht in New Delhi.

Het parkje op het plein wordt ook wel gebruikt door demonstranten. Het park wordt omringd door het Britse parlement, Westminster Abbey en de Big Ben.

Meldpunten open voor einde papieren treinkaartje

Vragen en klachten over de vervanging van het papieren treinkaartje kunnen woensdag aan het OV-loket, de klachtenlijn van reizigersorganisatie Rover en bij de Consumentenbond worden gemeld. Dat laten de betrokken organisaties dinsdag weten. Vanaf 04.00 uur kan woensdag alleen nog met een chipkaart worden ingecheckt.

De Consumentenbond vreest dat het voor treinreizigers ingewikkelder wordt nu vanaf woensdag alleen met een chipkaart met de trein kan worden gereisd. Het meldpunt is bedoeld om de ervaringen van reizigers in kaart te brengen. De bond gaat de resultaten met de NS bespreken.

Bij het OV-loket zijn al ongeveer 160 klachten binnengekomen, maar de verwachting is dat er woensdag veel bijkomen. Op de website is een klachtenformulier opgesteld.

Bij Rover vallen de klachten over de verandering dinsdag al op, aldus een woordvoerder. "Veel mensen vragen zich toch af wat het voor hun gaat betekenen. Echte klachten verwachten we woensdag."

Iedere reiziger moet vanaf woensdag in- en uitchecken. De papieren kaartjes worden vervangen door een eenmalige chipkaart. Die kan na gebruik worden weggegooid, maar kost wel een euro extra.

'Bootramp Zuid-Korea door corruptie en nalatigheid'

De ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol in april is deels veroorzaakt door corruptie en nalatigheid bij de overheid. Dat staat in een voorlopig rapport van de regering, aldus de BBC.

Het zinken van de veerboot kostte aan 304 mensen, veelal scholieren, het leven. Naar elf slachtoffers wordt nog altijd gezocht. Volgens de regering zijn regels niet nageleefd en verplichte veiligheidsinspecties niet uitgevoerd. Daarnaast schoot het optreden van de kustwacht aan alle kanten te kort.

Elf regeringsfunctionarissen zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie. Nog eens tientallen worden mogelijk ook vervolgd. Ook de kapitein van de veerboot en een aantal bemanningsleden worden vervolgd.

De lokale autoriteiten hadden een vergunning afgegeven voor het veer, ondanks dat het schip illegaal was verbouwd, aldus het rapport. Door de verbouwing van het schip kon er meer vracht worden meegenomen dan was toegestaan. De overheidsinstantie die over inspecties gaat, voerde deze niet uit. Toen de veerboot eenmaal begon te zinken kwam de kustwacht veel te langzaam in actie en werden er ook fouten gemaakt.

Volgens de openbare aanklagers hadden de ruim driehonderd slachtoffers gered kunnen worden als de reddingswerkers en bemanningsleden anders had gehandeld.

'Ruim helft gemeenten te laat met betalen'

Ruim de helft van de gemeenten betaalt rekeningen aan ondernemers te laat. Daarmee geven de gemeenten een slecht voorbeeld en brengen zij ondernemers in de problemen. Er is een cultuuromslag nodig om het betaalgedrag van gemeenten te verbeteren. Dat stelt de waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Europese overheden en semi-publieke instellingen moeten sinds het voorjaar van 2013 hun rekeningen binnen dertig dagen betalen. "Die termijn wordt lang niet altijd gehaald", zo concludeert de ombudsman, die het betaalgedrag 'zorgelijk' noemt. De klachtenbehandelaar baseert zich daarbij op onderzoek bij bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten en alle elf ministeries.

Liefst 57 procent van alle gemeenten betaalde facturen te laat, terwijl dat bij de ministeries iets minder dan een vijfde is. De vertraging komt onder meer doordat gemeenten en ministeries vaak meerdere mensen in dienst hebben die het budget beheren en zij allemaal moeten instemmen met de uitgaven.

Het onderzoek van de ombudsman bevestigt daarmee een beeld dat al langer bekend was. Uit cijfers van incassobureaus Graydon en Intrum Justitia kwam recentelijk al naar voren dat de overheid en semi-overheid gemiddeld meer dan vijftien dagen te laat waren met het betalen van facturen. Omdat ondernemers wel gewoon hun leveranciers en personeel op tijd moeten betalen, kunnen zij daardoor in moeilijkheden komen.

De cijfers van de deurwaarders werden echter niet verder opgesplitst naar bijvoorbeeld gemeenten, provincies, ministeries en waterschappen. Daardoor viel tot dusver moeilijk te bepalen welk deel van de overheid zo lang wachtte met betalen en konden overheden de schuld gemakkelijk bij elkaar in de schoenen schuiven.

Emma Watson aan de slag voor Verenigde Naties

Emma Watson gaat bijklussen voor de Verenigde Naties. De 24-jarige Harry Potter-actrice wordt goodwillambassadeur van UN Women, dat zich inzet voor gelijke rechten tussen man en vrouw. Watson noemt haar benoeming 'een enorme eer'.

"Niet iedereen krijgt de kans echt een verschil te maken en ik vat dit dan ook niet licht op", reageert Watson. De actrice zet zich al jaren in voor goed onderwijs voor meisjes en deed al humanitair werk in Bangladesh en Zambia.

De actrice vertelt dat vrouwenrechten 'onlosmakelijk' onderdeel zijn van haar leven. "Ik kan me dan ook geen grotere uitdaging dan deze voorstellen." Watson moet naar eigen zeggen nog veel leren. "Maar ik hoop als ambassadrice meer en meer van mijn eigen kennis en ervaring in te kunnen zetten."

Watson, die in mei afstudeerde aan de prestigieuze Brown University, gaat zich binnen UN Women inzetten voor de emancipatie van jonge vrouwen. Ook is ze betrokken bij een campagne die mannen aanspoort op te komen voor de rechten van vrouwen. "We zijn blij en vereerd dat we met Emma gaan werken", reageert Phumzile Mlambo-Ngcuka, hoofd van UN Women. "Ik ben ervan overtuigd dat Emma's intelligentie en passie bijdragen aan het wereldwijd verspreiden van onze boodschap."

Europees Parlement kiest voorzitters commissies

Het Europees Parlement heeft maandag de voorzitters gekozen van de twintig vakcommissies. Duitsland en Polen hebben de meeste voorzitters binnengehaald. Nederland heeft er slechts één vicevoorzitterschap uit weten te slepen.

Agnes Jongerius (PvdA) is verkozen als een van de vier vicevoorzitters van de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken. Daarmee steekt Nederland bleek af tegenover landen als Duitsland (vijf voorzitters), Polen (vier), Groot-Brittannië en Italië (drie). Frankrijk en Spanje hebben ieder twee voorzitters, Tsjechië, Bulgarije en Zweden ieder één.

De christendemocraten kregen als grootste fractie ook de meeste voorzittersposten (acht), gevolgd door de sociaaldemocraten (zeven). De rest ging naar de liberalen (drie), conservatieven (twee), Groenen en radicaal links (ieder één).

De eurosceptische groep rond Nigel Farage van de Britse UKIP-partij bleef met lege handen achter. Haar kandidaat voor de commissie voor verzoekschriften verloor van een Zweedse kandidaat van de liberalen. Die werden zo beloond voor hun steun aan de 'grote coalitie' van christendemocraten en sociaaldemocraten om Jean-Claude Juncker tot kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie erdoor te krijgen.

Opmerkelijk is dat de conservatieve kandidaat voor de commissie voor economische en monetaire zaken, de Duitser Bernd Lucke, werd weggestemd. Lucke's partij Alternative für Deutschland is een felle tegenstander van de euro en van het Europese en economische beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

FinanciŽn waarschuwde corporaties voor derivaten

Lang voordat de derivatenbom bij Vestia barstte, heeft het ministerie van Financiën de woningcorporaties al gewaarschuwd voor de riskante beleggingsproducten. Dat zei voormalig ambtenaar Erik Wilders dinsdag tijdens het verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie.

"Hou het simpel en pas op: u zwemt tussen de haaien", zei hij tijdens een bijeenkomst met corporaties en internationale banken. "Die waren niet meteen enthousiast met de boodschap die ik gaf." Met de 'haaien' doelde Wilders op de partijen die derivaten verkochten die de werking ervan veel beter begrepen. Corporaties waren daar 'per definitie minder in thuis' en stonden op een 'achterstandspositie', zei hij.

Dat zijn waarschuwing in de wind werd geslagen, kwam niet als verrassing. "Als agent van Financiën behoor je superconservatief te zijn, het verbaasde me niet dat anderen minder conservatief waren."

Dezelfde boodschap heeft Wilders afgegeven bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Hij wees erop dat het ministerie van Financiën het zelf simpel hield en daarmee toch financiële voordelen voor de staat kon realiseren. Tegelijkertijd heeft hij ook gezegd dat 'simpele derivaten' nuttig kunnen zijn voor het afdekken van renterisico's.

Wilders wist wel dat Vestia in opties belegde, maar dat er ook ingewikkelde derivaten tussen zaten hoorde hij pas in 2011. "Dat kwam voor mij ook als een verrassing." Hij erkende dat hij dit heeft gemist. "Ja, achteraf wel." Tegelijkertijd ging het om private transacties, die vaak onder geheimhouding vallen en waar Financiën geen rechtstreeks inzicht in had. Het departement kreeg er lucht van via de 'markt' en 'borrels', aldus Wilders.

Advocaat Pistorius sluit verweer af

De verdediging van Oscar Pistorius heeft dinsdag haar verweer in de moordzaak tegen de Zuid-Afrikaanse Olympiër afgesloten. De slotpleidooien van de verdediging en de openbaar aanklager volgen 7 en 8 augustus, bepaalde de rechter.

Pistorius staat terecht voor de moord op zijn vriendin Reena Steenkamp, die hij in zijn eigen huis doodschoot. Pistorius zegt dat het een tragisch misverstand was en dat hij dacht dat zijn vriendin, die achter een gesloten badkamerdeur zat toen hij de trekker overhaalde, een inbreker was. Volgens de openbaar aanklager heeft Pistorius zijn vriendin vermoord.

Niemand op de hoorns op tweede dag stierenrennen

Duizenden waaghalzen in het Spaanse Pamplona zijn het stierenrennen dinsdag ongeschonden doorgekomen. Maandag werd er nog een man op de hoorns genomen in de smalle straatjes, maar de stieren wisten dinsdag niemand te grazen te nemen.

Twee personen, een Japanner en een Spanjaard, liepen door een val lichte kwetsuren op, zei het Spaanse Rode Kruis. Het negendaagse San Fermin-festival begon zondag met vuurwerk en een feest, maar alles draait in feite om het stierenrennen. De komende dagen worden om 08.00 uur de stieren losgelaten.

Aan het einde van het parcours ligt de arena, waar de stieren het vervolgens opnemen tegen toreadors. Ondanks de vele gewonden die er elk jaar vallen en het verzet tegen de stierengevechten door dierenrechtenactivisten, is het evenement nog altijd mateloos populair.

Van misbruik verdachte zwemleraar blijft vastzitten

De 28-jarige zwemleraar Jacob V. uit Soest die verdacht wordt van ontucht met 25 jonge kinderen in een zwemschool in recreatiegebied Spaarnwoude blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag besloten.

Jacob V. deed dinsdag een dringend beroep op de rechtbank om hem met een enkelband om naar huis te laten gaan. "Het gaat niet goed met me. Ik ga er bijna aan onderdoor. Ik voel me niet veilig in de gevangenis", aldus de verdachte.

De zwemleraar wordt ervan beschuldigd dat hij tussen mei 2012 en maart dit jaar 25 jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot 7 jaar onzedelijk heeft betast tijdens de zwemles. V. heeft alle verwijten vorige maand tijdens een verhoor van drie dagen bij de politie ontkend.

Zijn advocaat vroeg de rechtbank rekening te houden met het persoonlijk belang van V. Hij is bezig een eigen bedrijf op te zetten en wil dat graag thuis afronden. De officier van justitie vond echter niet dat de verdachte vrij kan komen, zelfs niet als hij met een enkelband onder toezicht wordt gesteld. De aanklager vond dat V. eerst uitvoerig psychisch moet worden onderzocht, onder meer over de vraag of er gevaar is voor herhaling.

De rechtbank volgde de lijn van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbankvoorzitter gaat het om ernstige feiten die veel maatschappelijke beroering hebben veroorzaakt.

Het is de bedoeling dat de zaak 2 en 3 oktober inhoudelijk wordt behandeld.

WK motorcross naar TT circuit Assen

De Grote Prijs van Nederland in de motorcross verhuist in 2015 van Valkenswaard naar Assen. Op het TT Circuit wordt voor de gelegenheid een tijdelijke crossbaan aangelegd. De races in de MXGP en MX2, die deel uitmaken van het wereldkampioenschap, staan gepland voor 30 augustus.

"We hebben alle faciliteiten in Assen, behalve zand. Gelukkig krijgen we hulp van Defensie, dat een terrein heeft naast het circuit. Zij lenen ons de benodigde kubieke meters", zegt de Nederlandse promotor Lee van Dam.

Assen is al ingevuld in de voorlopige kalender van internationale motorsportfederatie FIM. Het Eurocircuit in Valkenswaard, dat de afgelopen 7 jaar de Grote Prijs in huis had, is het evenement kwijtgeraakt. "Daar balen wij enorm van", liet organisator Maarten Roos weten.

Naakte vrouwen kunnen ook hacken

Een modder genaamd SoloCreep is het gelukt om een mod te maken die het mogelijk maakt om in Watch_Dogs als een naakte vrouw te spelen. Deze mod was natuurlijk gewoon een kwestie van tijd, want in welke pc-game kun je tegenwoordig niet als een naakte vrouw spelen.

De mod is helaas nog niet vrijgegeven, maar als je graag wilt weten hoe de dame(s) in kwestie eruit ziet kun je onderstaande video bekijken.

Braafheid op proef bij Lazio

Edson Braafheid probeert een contract te verdienen bij SS Lazio. De linksback traint de komende dagen mee met de Romeinen. Braafheid zit momenteel zonder club, nadat hij tussen 2011 en 2014 onder contract stond bij TSG 1899 Hoffenheim. Bij de Duitse middenmoter kwam hij afgelopen seizoen niet in actie, omdat hij niet in de plannen van trainer Markus Gisdol voor kwam.

SS Lazio is nog op zoek naar een nieuwe linksback en mogelijk wordt dat dus de 31-jarige Braafheid. De voormalig Oranje-international, die nog speelminuten maakte in de WK-finale van 2010, mag de komende dagen proberen de technische staf van de Romeinen te overtuigen.

De perschef van Lazio liet dinsdag weten dat de club in Braafheid een goede stand-in ziet voor de linksbackpositie. Ook denkt de club dat hij centraal in de defensie kan spelen, waar Lazio minimaal twee nieuwe spelers nodig heeft. Braafheid ondergaat dinsdag een medische keuring, waarna hij zich meldt op de training.

In het seizoen 2012/13 werd Braafheid nog verhuurd aan zijn oude club FC Twente. In Enschede kwam Braafheid niet in aanmerking voor een permanent verblijf, naar verluidt vanwege zijn hoge salaris.

Oranje mogelijk in de regen tegen ArgentiniŽ

Het Nederlands elftal moet woensdag in de halve finale van het WK tegen Argentinië rekening houden met regenbuien. Volgens weeronline.nl wordt het in São Paulo naar verwachting maximaal 18 graden, is het zwaarbewolkt en blijft het vermoedelijk niet droog.

Weeronline spreekt van gunstig voetbalweer. "Een beetje regen is zeker niet ongunstig voor Oranje", zegt een woordvoerder. De wedstrijd begint om 22.00 uur Nederlandse tijd, in Brazilië is het vijf uur vroeger.

Ook de fans in Nederland die de wedstrijd buiten willen volgen, lopen kans op een nat pak. De kans is groot dat een onweersbui roet in het eten gooit. Tijdens de wedstrijd is het in Nederland met temperaturen rond 19 graden echter niet koud.

De halve finale van Nederland op het WK voetbal wordt op veel plaatsen in Nederland op grote schermen getoond. Woensdag is het overdag in het hele land regenachtig. Geleidelijk trekt de regen naar het zuiden weg en breekt vanuit het noordoosten de zon door. Ook loopt de temperatuur aan het einde van de dag op. Toch komen nog enkele losse buien voor, waarbij kans is op onweer.

WK-succes levert KNVB weinig op

Het WK in Brazilië is voor Nederland een succes, maar voetbalbond KNVB houdt daar weinig geld aan over. In 2010 hield de bond na het verlies in de WK-finale een nettowinst van drie miljoen euro over.

"Maar zo'n bedrag gaan we nu sowieso niet halen, ik denk dat we een derde daarvan overhouden als we de halve finale verliezen", zegt directeur betaalt voetbal Bert van Oostveen tegen de NOS.

De KNVB ontving voor het WK een startpremie van acht miljoen dollar, plus één miljoen van de FIFA om aan voorbereidingskosten te besteden. Inmiddels staat de teller door het bereiken van de halve finales op 21,5 miljoen dollar, omgerekend 15,8 miljoen euro.

Als Oranje zondag in Brazilië de wereldtitel veroverd, loopt dat bedrag nog op naar 36,5 miljoen dollar (26,8 miljoen euro). Door de hoge kosten voor hotels, vliegtickets en de trainingskampen voorafgaand aan het toernooi blijft daar voor de KNVB echter weinig van over. Bovendien zal de bond bij een WK-titel winstpremies betalen aan de spelers.

Toen het Nederlands elftal de poulefase overleefde, leverde dat de KNVB een miljoen dollar op. De zege op Mexico leverde vijf miljoen extra op, waarna de bond uit de kosten was. "Vanaf toen ging het er voor ons zonniger uitzien", aldus Van Oostveen. "Al zie ik voorlopig alleen maar rekeningen binnenkomen, het geld van de FIFA laat nog even op zich wachten."

Hamilton: "Rosberg geen echte Duitser"

De strijd binnen het Mercedes Formule 1-team is weer volop losgebarsten na de zege van Lewis Hamilton in Groot-Brittannië en de uitvalbeurt van teamgenoot Nico Rosberg. Hamilton staat in de titelstrijd nog maar vier punten achter op Rosberg en heeft weer vol de aanval geopend.

Over twee weken staat de Grand Prix van Duitsland op het programma. Hamilton: "Om eerlijk te zijn heeft Nico nooit echt in Duitsland gewoond, dus het is niet echt zijn thuisrace. Toen ik in de karts reed stond hij daar niet met een griddame met een Duitse vlag. Daar stond altijd de Monegaskische vlag."

De 29-jarige Rosberg is geboren in het Duitse Wiesbaden als zoon van de Finse voormalig wereldkampioen Keke Rosberg en een Duitse moeder. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Monaco en woont nog steeds in het Prinsdom. Hamilton: "Ik weet dat hij opgegroeid is in Monaco, dus Monaco is zijn thuisstad. Hij is Duits, Fins, Monegask en wat al dan niet meer, dus hij wordt in Monaco aangemoedigd en ook in Duitsland heeft hij altijd veel steun genoten. Het is altijd lekker om mensen op hun thuisbaan te kloppen."

Argentijn Romero bedankt oud-trainer Van Gaal

Sergio Romero komt woensdag in de halve finale van het WK een oude bekende tegen. De doelman werkte bij AZ samen met Louis van Gaal.

"Ja, er gebeurt nu zoveel tegelijk met mij en het Argentijnse elftal. Het is moeilijk te bevatten", zei Romero volgens De Telegraaf. "Na het drama van vier jaar terug op het WK in Zuid-Afrika, de kritieken, de diepe dalen en dan nu een halve finale tegen Nederland. Tegen mijn oude coach, die ik zoveel dank ben verschuldigd."

Van Gaal hielp Romero om zich thuis te voelen in Nederland. "Toen ik in 2007 aankwam, belandde ik in een nieuwe wereld. Ik had mijn hele jeugd doorgebracht bij mijn eerste club Racing Club Lavellaneda in Argentinië. Voor die club maakte ik ook mijn debuut. In Nederland was ik een vreemdeling."

"In de kleedkamer, zo was de regel, werd Nederlands gesproken. Maar Louis van Gaal hielp mij elke dag in het Spaans", aldus de sluitpost. "Dat was het allerbelangrijkste voor mij om in Alkmaar door de moeilijke eerste periode heen te komen. Hij was mijn redding. Mijn relatie met hem was daarom goed."

Sergio Romero keepte in zijn eerste seizoen twaalf duels voor AZ. Hij was eerst nog derde keus achter Boy Waterman en Joey Didulica. Daarna groeide de Argentijn, die nu bij Sampdoria speelt, uit tot eerste keeper.

Uiteindelijk zou de 27-jarige Romero in totaal 90 officiële wedstrijden voor de Alkmaarders spelen. In 2009 werd hij met de club kampioen van Nederland, onder leiding van Van Gaal.

Korte vakantie voor WK-gangers Feyenoord

Voor de spelers van Feyenoord die momenteel actief zijn op het WK in Brazilië wordt de zomervakantie erg kort. Ze worden in de week voorafgaand aan het eerste duel in de voorronde van de Champions League, die wordt gespeeld op dinsdag 29 of woensdag 30 juli, al weer terugverwacht in de Kuip.

Trainer Fred Rutten en technisch directeur Martin van Geel hebben met aanvoerder Jordy Clasie afspraken gemaakt over de datum dat de internationals weer aansluiten bij de groep, meldt Feyenoord dinsdag. Later in het seizoen krijgen de spelers ter compensatie extra vrije tijd.

Net als Clasie maken ook zijn ploeggenoten Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat en Terence Kongolo zich op voor de beslissende fase van het WK. Het is overigens de vraag hoeveel spelers daadwerkelijk in Rotterdam aan het nieuwe seizoen beginnen. Martins Indi lijkt op weg naar FC Porto, terwijl ook voor De Vrij en Janmaat veel belangstelling bestaat.

Extra motivatie BraziliŽ, Duitse vreest ruw spel

Het Braziliaanse elftal hoopt dinsdag een overwinning op te kunnen dragen aan Neymar. Dat zei de Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari in de aanloop naar de halve finale van het WK tegen Duitsland. "We zullen niet alleen voor onszelf, voor het land en voor onze droom spelen, maar ook een beetje voor Neymar. Na alles wat hij voor ons heeft gedaan."

Scolari zei dat de ploeg het verlies van Neymar, die een gebroken rugwervel opliep in de kwartfinale tegen Colombia, verwerkt heeft. "Hij heeft al een hoop voor ons betekend. Nu is het aan ons. We zullen zijn strijd en plezier missen maar we hebben nog voldoende kwaliteit over." Neymar is met vier doelpunten de topscorer van de Brazilianen. Naar verwachting neemt Chelsea-speler Willian de plek van de sterspeler in het team over.

De bondscoach van de tegenstander, Joachim Löw, verwacht dat Brazilië het verlies van Neymar goed kan opvangen. "Een sterspeler missen betekent dat anderen hun verantwoordelijkheid zullen nemen." Naast Neymar heeft Brazilië ook niet de beschikking over de geschorste Thiago Silva. De aanvoerder zal vervangen worden door Bayern München-verdediger Dante. "Je kan niet verwachten dat hij slecht speelt tegen zijn Duitse ploeggenoten", zegt de 54-jarige trainer.

Löw hoopt dat Brazilië minder hard zal spelen dan in de kwartfinale tegen Colombia. Volgens de Duitser gingen beide teams regelmatig over de schreef. "Ik hoop dat de scheidsrechter Marco Rodriguez dit goed in de gaten houdt. In Europa waren er geen 22 spelers overgebleven op het eind."

Toekomst Garminploeg onzeker

Het lijkt erop dat er mogelijk weer een wielerploeg uit de UCI World Tour zal gaan verdwijnen. De Amerikaanse Garmin-Sharpploeg zit met de Cannondaleformatie om tafel om tot een fusie te komen. Eerder werden de ploegen Vacansoleil en Euskaltel-Euskadi al opgeheven.

Bij Garmin staan onder meer de Nederlanders Tom-Jelte Slagter, Sebastian Langeveld, Thomas Dekker, Dylan van Baarle en Raymond Kreder onder contract. Het is onduidelijk of zij mee kunnen naar de nieuwe fusieploeg. Cannondale is de formatie van Peter Sagan. De Slowaak gaat in de Tour de France op voor wederom een groene trui.

Microtransacties in PES 2015

Pro Evolution Soccer 2015 krijgt microtransacties. In de nieuwe myClub-mode kun je spelers scouten en kopen met Game Points. De Game Points kun je verdienen met de andere spelmodi van PES, maar je kan deze dus ook kopen. Konami zoekt nog naar een goede balans.

Het hoofd van de Europese studio van Konami, James Cox, geeft een toelichting op het initiatief. “Als je niet veel tijd hebt, dan kun je met microtransacties veel spelers kopen die je wilt. Maar je kan ook Game Points in de (myClub-)modus verdienen en in andere delen van PES. (…) Het idee is dat we proberen spelers de keuze te geven wat zij willen doen. Sommige mensen hebben meer tijd, sommige mensen hebben meer geld. Sommigen hebben een beetje van allebei! In ieder geval zul je een keuze hebben. (…) Als je Ronaldo wilt kopen, dan kun je dat doen, linksom of rechtsom. ” Konami belooft meer informatie en uitleg te verschaffen op de Gamescom in Keulen.

logo pes 2015

'Eigenaren failliet Oad willen Rabobank aanklagen'

De eigenaren van het failliete reisbedrijf Oad, de familie Ter Haar, willen huisbankier Rabobank dit najaar voor de rechter slepen. De familie denkt dat de bank Oad in september vorig jaar bewust de nek om heeft gedraaid. Dat zegt voormalig topman van de touroperator Julius ter Haar dinsdag in De Telegraaf.

Rabobank zou dat hebben gedaan om de eigen risico's te beperken. De bank zou kort voor het faillissement geëist hebben dat de bestaande of nieuwe aandeelhouders van Oad een kleine zeven miljoen zouden bijstorten om de financiële positie van het bedrijf te versterken. De familie kon dat bedrag niet bij elkaar krijgen.

De familie Ter Haar was echter wel akkoord met externe geldschieters, zo stelt een woordvoerder van de familie. Daarmee had Oad volgens de zegsman vrij gemakkelijk gered kunnen worden. "Maar de Rabobank had al besloten de stekker eruit te trekken", zegt hij. "Dat had de Rabotop intern snoeihard opgedragen."

Regen zorgt voor drukke ochtendspits

De ochtendspits verloopt dinsdag een stuk drukker dan normaal. Vanwege de regen stond er even voor 09.00 uur zo'n 275 kilometer file. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB. Normaal gesproken staat er op een dinsdagochtend in juli niet meer dan zeventig kilometer.

De files staan verspreid over het hele land, maar in het zuiden is het nog iets drukker omdat daar de zomervakantie nog niet is begonnen. Ook in de Randstad is het aansluiten. Volgens de ANWB komt dat vooral doordat mensen meer afstand houden door de regen.

Het slechte weer houdt vrijwel de hele dag aan, verwachten meteorologen van weeronline.nl. Lokaal valt er veel regen. Het is vrij fris voor de tijd van het jaar en ook de wind krijgt een prominentere rol. Richting het weekeinde wordt het weer wat warmer en zonniger.

FC Dordrecht verlengt contract met Meulens

Rihairo Meulens voetbalt ook volgend seizoen voor FC Dordrecht. De vleugelaanvaller heeft zijn contact met de kersverse eredivisionist met een jaar verlengd, meldt de club. Meulens speelde in het seizoen 2008-2009 al voor Dordrecht en keerde er na uitstapjes naar Roda JC en Almere City FC vorig jaar terug. Afgelopen seizoen had de 26-jarige Apeldoorner met zes goals een flink aandeel in de promotie.

Dordrecht heeft ook het oog laten vallen op Damiano Schet. De 24-jarige vleugelaanvaller is op proef aan de Krommedijk en krijgt de kans om een contact af te dwingen. Vorig seizoen kwam Schet tot 25 duels bij RKC Waalwijk, dat via de play-offs degradeerde naar de Jupiler League. Elroy Pappot en Leandro Kappel waren eerder ook op proef, maar werden afgetest.

'Geld Maakt Gelukkig is geen bedelshow'

Sandra Schuurhof vindt haar nieuwe programma Geld Maakt Gelukkig veel meer dan een spel waarbij het zieligste verhaal altijd wint. "Zeker nu we bijna alle afleveringen hebben opgenomen, krijg ik er allesbehalve een vieze smaak van in mijn mond", zegt de presentatrice dinsdag in Spits. "Ik vind het juist heel mooi dankzij de mooie, menselijke en herkenbare verhalen."

In Geld Maakt Gelukkig zitten alle deelnemers krap bij kas, en ze hebben allemaal een droom of noodzaak waarvoor geld nodig is. Ze krijgen elk honderd euro, die ze mogen houden, maar ook mogen schenken aan een andere deelnemer met een beter doel of verhaal. Het programma verschijnt dagelijks om 20.00 uur op SBS6.

"Als gevolg van de crisis zijn zoveel mensen in Nederland in de problemen geraakt", vindt Schuurhof. "Het is mensen ook te makkelijk gemaakt om in met name financiële problemen te raken. Geld Maakt Gelukkig is daarmee zeker een signaal naar zorgverzekeraars en financiële instellingen. Die laatste hebben immers leningen verstrekt aan mensen die een dergelijke last helemaal niet kunnen dragen. En zorgverzekeraars zijn er als eerste bij om bij het uitblijven van betaling boetes op te leggen, maar geven lang niet altijd thuis. Er is daar dus echt wel wat aan de hand."

Er blijft wat betreft Schuurhof, van huis uit journalist, zeker ruimte om deze kwestie wat serieuzer aan te pakken dan in een spelshow. "We besteden bij Hart van Nederland op journalistieke wijze heel veel aandacht aan mensen in zulke situaties. Dat het publiek in dit programma bepaalt wie welk bedrag krijgt, komt vooral voort uit het feit dat het ook raar zou zijn als de programmamakers dat zelf zouden bepalen. We doen het uiteindelijk allemaal om mensen te helpen."

De 42-jarige Schuurhof vindt de kritiek dat programmamaker John de Mol deze mensen ook had kunnen helpen door ze simpelweg geld te geven zonder ze eerst hun verhaal te laten doen op tv. "Dan zou je dat ook kunnen zeggen van programma's als Dubbeltje Op Z'n Kant of Uitstel Van Executie. We maken hier een televisieprogramma, dan werkt het zo. Bovendien helpt John de Mol met zijn stichting al heel veel mensen, dat kan je van me aannemen. En de mensen in dit programma worden toch ook geholpen? Elke dag wordt er netto tienduizend euro verdeeld. Dat is veel geld. Iedereen die meedoet, gaat met geld naar huis. Ze gaan dus sowieso beter weg dan dat ze zijn binnengekomen."

[Tour] Etappe van vandaag

Na opnieuw een machtige sprintzege voor Marcel Kittel, Duitser in Nederlandse dienst, staat er vandaag een rit op het programma die naar alle waarschijnlijkheid wederom met een massasprint beslist zal worden.

Startplaats
De oversteek vanuit Engeland is gemaakt en we zijn dan eindelijk aangekomen in Frankrijk. Het kleine Le Touquet is een badplaatsje dat leeft van het toerisme. Er wonen nog geen zesduizend mensen, maar er komen gemiddeld een kwart miljoen toeristen naartoe in de zomer. Het plaatsje kent een rijke sporthistorie, want al in 1904 werd hier een golfbaan gebouwd. De legendarische Franse tennisster Suzanne Lenglen won hier eens een lokaal tennistoernooi, voordat haar indrukwekkende loopbaan van de grond kwam. Ook wordt op het strand in deze omgeving de Enduropale gehouden, een jaarlijkse motorrace waar vele honderden mensen aan meedoen. Het is zelfs een van de grootste van dergelijke races in Europa.

De Tour de France doet Le Touquet voor de vierde keer aan, maar het is al wel een tijd geleden. In 1971 greep Mauro Simonetti de zege in 'rit 6B' - eerder op de dag werd rit 6A verreden. In 1976 won geletruidrager Freddy Maertens hier de tijdrit over 37 kilometer. Een dag later vertrok de vierde etappe vanuit Le Touquet en dat leverde Nederlands succes op. Na 258 kilometer kwam Hennie Kuiper als eerste over de finish, terwijl ook Gérard Vianen (vijfde) en Jan Raas (zesde) het uitstekend deden.

Het prachtige stadhuis van Le Touquet (Bron: WikiCommons/AntonyB)
Het prachtige stadhuis van Le Touquet (Bron: WikiCommons/AntonyB)

Aankomstplaats
Lille is een stad die in de geschiedenis van de Tour al vaak is aangedaan. De laatste keer dat de finishstreep hier was getrokken is echter al twintig jaar geleden. In 1994 vond het Grand Départ hier plaats, waarbij Chris Boardman de proloog won. Dat deed hij met een gemiddelde snelheid van meer dan 55 kilometer per uur, wat tegenwoordig nog altijd het proloogrecord in de Tour is. Lille, of Rijsel, heeft sinds kort ook een sportieve band met Nederland. Het Nederlandse Vacansoleil is tegenwoordig sponsor van voetbalclub OSC Lille, een van de betere teams in de Ligue 1.

Al in 1906, tijdens de vierde Tour de France, werd Lille aangedaan als aankomstplaats. Émile Georget won er de etappe, op weg naar een vijfde plek in het eindklassement. Overigens maakte hij een jaar later pas echt furore, want toen won hij liefst zes van de veertien etappes. Op 25 juni 1947 lag in Lille de finish van de eerste touretappe na de Tweede Wereldoorlog. De grote Ferdi Kübler, winnaar in 1950, pakte hier zijn eerste dagzege. Ook hier is Nederlands succes gevierd, want in 1982 zorgde Jan Raas voor één van de zes Nederlandse dagzeges van dat jaar.

Etappebeschrijving
De rit van vandaag voert over 163,5 kilometer, met een aantal kleine klimmetjes. Slechts twee daarvan zijn zwaar genoeg om punten mee te verdienen, maar met twee keer de vierde categorie zal het de sprinters geen angst aanjagen. De Côe de Campagnette en de Mont Noir zijn maximaal 1,3 kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 á 6,5%. Al snel passeren we Montreuil-sur-mer, waar in lang vervlogen tijden de edelvrouw Bertha van Holland is overleden. Het grote kastelenboek - hoofdstuk Frankrijk - van Maarten en Herbert zal vandaag afgestoft mogen worden, want al bij Montreuil valt het een en ander te zien. Met onder meer Bailleus en Armentières rijdt het peloton vandaag door meerdere plaatsen die in de Eerste Wereldoorlog zijn verwoest.

Halverwege de etappe passeren we het stadje Arques. Hier staat de wereldberoemde kristalfabriek, waar al sinds 1825 glazen eet- en drinkgerei wordt gemaakt. In 1303 vond hier een minder plezierig stukje geschiedenis plaats. Bij de Slag van Arques vielen duizenden doden in de strijd tussen Vlaamse en Franse troepen. Uiteindelijk zorgde de overwinning van Vlaanderen ervoor de de Fransen (nog) niet hun gebied over konden nemen. Langs de slagvelden komen we dan uiteindelijk aan in Lille voor waarschijnlijk een massasprint. De laatste echte bocht ligt op ruim een kilometer van de streep, maar de laatste zeshonderd meter tot de streep is eigenlijk één grote bocht. Het is dus van het grootste belang om aan de goede kant van het peloton te zitten, in dit geval de linkerkant. De finish zelf ligt vervolgens vrijwel recht voor het nieuwe, niet al te mooie, stadion van OSC Lille.

Profiel etappe 4 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 4 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het gaat vandaag naar alle waarschijnlijkheid weer een sprint worden en dus is er opnieuw maar één echte favoriet: Marcel Kittel. Voor de ploegen van zijn concurrenten lijkt het recept relatief simpel. Blijf gedurende de eerste 160 kilometer weg van de kop van het peloton en laat Giant-Shimano het volledige werk opknappen. Of dat gaat gebeuren is echter maar de vraag en dan is Kittel gewoon niet te kloppen. Peter Sagan liet gisteren puik werk zien in het wiel van de Duitser en zou dat vandaag wel kunnen herhalen. Ook Bryan Coquard van Europcar maakt indruk, terwijl André Greipel het zijn Duitse rivaal moeilijk hoopt te maken. Voor Nederland zou Van Poppel, gisteren zesde, wederom goed mee kunnen doen.

Kittel won in Londen ook de tweede massasprint (PRO SHOTS/Dppi)
Kittel won in Londen ook de tweede massasprint en lijkt niet te verslaan (PRO SHOTS/Dppi)

Gameplaybeelden Sunset Overdrive

Afgelopen weekend zijn er tijdens RTX 2014 opnames gemaakt van de gameplay en intro van Sunset Overdrive. Deze beelden laten net even iets meer zien dan de eerdere officiële gameplay-trailers die we eerder te zien kregen.

RTX is een jaarlijkse gaming- en internetconferentie gecreëerd door Rooster Teeth Productions en wordt gehouden in Austin, Texas. RTX begon als een kleine bijeenkomst met een opkomst van 400 mensen in 2011, maar het is inmiddels aanzienlijk gegroeid in de afgelopen jaren, met inmiddels meer dan 10.000 deelnemers in 2013.

In Sunset Overdrive moet je de wereld redden, nadat mensen van een verkeerd energiedrankje in monsters zijn veranderd. Door middel van onder ander grinden, muurrennen en ziplinen baan je je een weg door de wereld heen en schiet je onderweg alle monsters dood die je tegenkomt.

Sunset Overdrive komt 28 oktober 2014 exclusief naar Xbox One.

'Microsoft geeft 360-eigenaren korting op Xbox One'

Diverse Xbox 360-eigenaren in Amerika hebben een bijzondere verrassing gekregen van Microsoft. Bij het starten van hun console kreeg men namelijk een promotiecode ter waarde van 75,- dollar die ze kunnen gebruiken voor onder andere Xbox One games, add-ons en films.

De promotiecode is alleen geldig voor mensen die een Xbox One aanschaffen via de Microsoft Store en specifieke winkels die aan deze promotie mee doen. Wat wel opvallend lijkt te zijn is dat niet iedereen de promotiecode ontvangt en dat het niet uit lijkt te maken of je al in het bezit bent van een Xbox One.

Of wij in september ook een soortgelijke promotie kunnen verwachten is nog niet bekend.

Xbox Fan korting

Xbox Fan discount

LŲw: "BraziliŽ speelt het hardst van allemaal"

Joachim Löw en Duitsland hoeven dinsdagavond niet te vrezen voor Neymar, maar de bondscoach vindt het aan de ene kant toch jammer dat de Braziliaan er niet bij is. Duitsland probeert dinsdag ten koste van het gastland de WK-finale te halen.

"Ze zullen lastiger te verslaan zijn. Alle anderen zullen een tandje bijzetten en meer verantwoordelijkheid op zich nemen", zei Löw volgens De Telegraaf in de aanloop naar het duel. Neymar brak in de kwartfinale tegen Colombia een ruggenwervel. "Er is weinig over van hun traditionele stijl. Ze spelen het hardst van alle WK-deelnemers. Mooi voetbal zal niet genoeg zijn om de finale te halen", aldus Löw, die hoopt dat er voortaan minder hard gespeeld wordt.

Neymar raakte zaterdag geblesseerd door een knietje in de rug. "Ik hoop dat de scheidsrechter van dinsdag tegen zulke dingen gaat optreden. Die wedstrijd was in Europa niet meer 22 spelers geëindigd", aldus de Duitser. "Er waren brute overtredingen, het ging echt te ver."

"Ik hoop dat dit stopt, anders zullen we offensieve spelers als Neymar, Mario Götze, Mesut Özil of Lionel Messi niet meer op het veld zien. Dan zien we alleen nog maar voetballers die alles kapotmaken. Dit is een WK vol dynamiek en fysieke kracht, maar ik heb wedstrijden gezien waar de limiet overschreden werd."

Taakstraf voor voormalig Vitesse-eigenaar Jordania

Voormalig Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft een taakstraf gekregen voor het bedreigen van algemeen directeur Joost de Wit. Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem doet dinsdag geen mededelingen over de hoogte en duur van de straf.

De 53-jarige Jordania ging tijdens een besloten zitting op 19 juni akkoord met het voorstel van het OM om enkele uren onbetaald werk te verrichten. Omdat hij niet in beroep is gegaan, komt het niet tot en rechtszaak.

De Wit deed in maart aangifte tegen Jordania, maar ging niet in op de aard van de bedreigingen. Later bleek dat Jordania de 'vingers van De Wit zou afsnijden'. Na deze uitspraak werd De Wit door de politie beveiligd. De Georgische eigenaar, die tot eind vorig jaar voorzitter was van Vitesse, kreeg eerder een stadionverbod van drie jaar.

WK vandaag - dinsdag 8 juli

Het WK voetbal nadert zijn einde. Na twee dagen van rust staat vandaag de eerste halve finale op de planning. Het thuisland Brazilië zal samen met Duitsland gaan uitmaken wie er zondag in de finale staat.

Programma

Tijd Thuis Uit Stad
22.00 Brazilië Duitsland Belo Horizonte


Brazilië

Bij de Brazilianen ging het na de kwartfinale tegen Colombia maar over een persoon; Neymar. De sterspeler kreeg tijdens het duel een knietje van Juan Zuñiga in zijn rug en brak daarbij een rugwervel. De topscorer van de Brazilianen zag daarmee zijn droom in duigen gaan en de supporters waren in rouw gedompeld. 

De Brazilanen kenden al een moeizaam toernooi tot dusver en hoopten op enkele opvliegingen van hun wereldster, die er al vier wist te scoren tijdens dit toernooi. Nu zullen ze het moeten doen met Willian, die tot dusver slechts twee doelpunten wist te maken in het shirt van de Goddelijke Kanaries. Daarnaast wordt ook aanvoerder Thiago Silva node gemist in de halve finale. Hij kreeg in het duel tegen Colombia zijn tweede gele kaart van het toernooi en is derhalve geschorst. 

Dat Brazilië ondanks het matige spel in de halve finale staat, is te danken aan een portie geluk en ook enkele arbitrale dwalingen. Geluk kende de ploeg in de achtste finale tegen Chili; waar Mauricio Pinilla in de slotseconden van de verlenging op de lat schoot en daardoor de Brazilianen bespaarden voor een vroege aftocht. Ook de arbiters hielpen tot nu toe aardig mee, na enkele foute beslissingen gingen ze ook de kwartfinale in de fout ten faveure van de Brazilianen. Zo viel de 2-0 van David Luiz uit een vrije trap die nooit gegeven mocht worden en werd even daarvoor een goal van Colombia afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

David Luiz uitzinnig van vreugde na zijn 2-0 tegen Colombia. (PRO SHOTS/Action Images)

De vraag is in hoeverre het gemis van Neymar en Silva opgevangen kan worden door de thuisploeg, die in Duitsland een erg stugge opponent treffen. Wellicht hopen ze weer op wat 'goede' beslissingen van de Mexicaanse arbiter Rodriguez, maar al met al zal het een lastig verhaal worden voor de Zuid-Amerikanen.

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Brazilië Kroatië 3-1
Groepsfase Brazilië Mexico 0-0
Groepsfase Kameroen Brazilië 1-4
Achtste finale Brazilië* Chili 1-1  
Kwartfinale Brazilië Colombia 2-1

* = door na strafschoppen

Duitsland

Duitsland kende een flitsende start op het WK met een 4-0 zege op Portugal. Afgaande op de duels daarna lijkt het echter erop dat deze wedstrijd, mede door het rood voor de Portugees Pepe, een vertekend beeld heeft gegeven. Na deze zege werd er nipt gelijkgespeeld tegen Ghana en werd de laatste groepsduel tegen de VS gewonnen.

In de achtste finale kende de ploeg nog meer moeite met Algerije, dat pas na verlengingen met 2-1 naar huis werd gestuurd. De kwartfinale tegen Frankrijk was al iets beter, maar de 0-1 zege was dan niet overtuigend te noemen. De Duitsers missen dit toernooi een echte sterspeler. Het zegt misschien al genoeg dat verdediger Mats Hummels als beste speler wordt ingeschaald tijdens dit WK. Misschien is dat wel de sterkte van de Duitsers tijdens dit WK; een echte ploeg, zonder uitblinkers.

Mats Hummels na zijn doelpunt tegen Frankrijk. (PRO SHOTS/Action Images)

Duitsland kent minder personele problemen richting het duel van vanavond dan Brazilië. Voor vrijdag hadden zeven spelers nog last van griepverschijnselen, maar dat lijkt nu uit de lucht te zijn. Desondanks blijven de Duitsers op hun hoede voor de Brazilianen; "Natuurlijk missen ze Neymar, maar vaak komen er ook krachten vrij als zo'n belangrijke speler wegvalt. Wij weten zeker dat Brazilië heel sterk voor de dag zal komen", zei speler Bastian Schweinsteiger op een persconferentie.

Uitslagen op weg naar halve finale

Wedstrijd Thuis Uit Uitslag
Groepsfase Duitsland Portugal 4-0
Groepsfase Duitsland Ghana 2-2
Groepsfase Verenigde Staten Duitsland 0-1
Achtste finale Duitsland* Algarije 2-1  
Kwartfinale Frankrijk Duitsland 0-1

* = door na verlenging

Onderlinge resultaten

Opvallend genoeg staat Brazilië in onderlinge duels ruim voor tegen Duitsland. Van de 21 duels werden er 12 gewonnen door de Brazilianen. Duitsland wist vier duels te winnen, waardonder het laaste duel dat in 2011 werd gespeeld (3-2). Brazilië won alle ontmoetingen die op een toernooi werden gespeeld; 1 op de Gold Cup in 1991, twee ontmoetingen op de Confederations Cup (1999 en 2005) en de enige ontmoeting op het Wereldkampioenschap.

In 2002 werd dat duel gespeeld in de finale. Man van de wedstrijd was Ronaldo, die Oliver Kahn twee keer wist te passeren. De beste keeper van het toernooi ging in de finale een keer opzichtig in de fout en stelde daarmee Ronaldo in staat de 1-0 te maken. Even later scoorde de gedeeld topscorer op het WK aller tijden ook de 2-0 en gaf Brazilië daarmee de vijfde wereldtitel. Trainer aan de Braziliaanse zijde was Luiz Felipe Scolari, die momenteel opnieuw de coach is van de thuisploeg.


Beelden van de finale van 2002. (Bron: YouTube)

Opmerkelijk

Bij de wedstrijd Brazilië - Duitsland staan twee van de meest succesvolle landen ooit op een wereldkampioenschap tegenover elkaar. Van de 19 wereldtitels gingen er 8 naar Brazilie (5) en (West-)Duitsland (3). In totaal eindigden beide landen in totaal 20 keer op het podium van het WK en wisten beide landen zeven keer de finale te bereiken. De Brazilianen deden aan alle 19 de voorgaande WK's mee en Duitsland volgt ze op de hielen met 17 WK's.

De Duitsers en Brazilianen zijn de twee enige ploegen die meer dan 100 duels op een WK speelden. Duitsland zal vanavond aan zijn 105e WK-duel beginnen, terwijl voor Brazilië de teller op 103 zal komen te staan. Beide landen leveren ook de topscorer aller tijden op het WK; zowel Ronaldo als Miroslav Klose scoorden tot dusver 15 keer op een WK eindronde. De Duitser heeft zowel vanavond als zaterdag of zondag de kans om dit record nog te verbeteren, aangezien hij op dit WK nog actief is.

Klose heeft zelf nog een ander record in handen. Hij is sinds afgelopen vrijdag de enige speler die vier eindrondes bij de top vier wist te eindigden. Hij kan daar mogelijk nog vier eindrondes op het podium van maken, als Duitsland bij de eerste drie weet te eindigen. 

Miljoenenroof bij Samsung-fabriek

Dieven hebben maandagochtend in Brazilië een elektronicafabriek van Samsung overvallen en voor miljoenen euro's aan apparatuur gestolen. De overvallers sloegen toe tijdens de wisseling van de wacht, toen de nachtploeg aan zijn dienst begon. Bewakers en medewerkers werden gegijzeld, maar volgens Samsung raakte niemand gewond.

De overvallers hielden een bus met daarin de nachtploeg staande en namen hun identificatiepapieren mee. Twee medewerkers werden gegijzeld terwijl de dieven de fabriek ingingen. Eenmaal binnen werden de bewakers overmeesterd. Volgens de politie waren er twintig mensen betrokken bij de overval en werden er ruim veertigduizend telefoons, laptops en tablets gestolen. De buit werd in zeven trucks geladen en meegenomen.

De overval duurde ruim drie uur. Over de totale waarde van de buit bestaat nog onduidelijkheid. Volgens de politie gaat het om omgerekend 26,5 miljoen euro, maar Samsung hield het op slechts 4,4 miljoen euro.

De politie heeft de zaak in onderzoek en vermoedt dat de dieven hulp van binnen het bedrijf hadden. Hoofdonderzoeker Carlos Henrique Fernandes zei dat het erg moeilijk zou zijn om zo'n grote overval te plegen zonder hulp van binnen het bedrijf.

'Spitstarief op spoor komt er niet'

Het invoeren van een spitstarief op het spoor lijkt onhaalbaar. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek tegen het AD. Het onderzoek naar het omstreden plan loopt nog, maar het is vrijwel zeker dat het er niet komt.

De NS zou vooral een financiële reden hebben om het plan af te schieten. Als het spitstarief niet wordt ingevoerd moet het ministerie honderd miljoen euro betalen over een periode van tien jaar, zeggen de ingewijden. "Het ligt voor de hand dat de NS het plan als 'niet haalbaar' bestempelt, zeker met die vergoeding in het vooruitzicht", aldus een bron in de krant.

De miljoenencompensatie staat in een vertrouwelijke afspraak uit 2011. De deal kwam tot stand toen het ministerie drie jaar geleden afspraken maakte met de NS om de exploitant van de hoge snelheidslijn van de ondergang te redden. De afspraak is vervolgens meegegaan naar de nieuwe vervoerconcessie.

Het plan voor een spitstarief stond in de nieuwe vervoersafspraken die de NS met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft gemaakt. Treinreizigers zouden daardoor in de spits tot tien procent meer voor hun kaartje betalen. In de daluren moeten de kaartjes juist twaalf procent goedkoper worden. De zogenoemde tariefdifferentiatie moet zorgen dat de treinen in de spits vaak minder overvol zijn.

Het plan leidde in april voor veel verontwaardiging onder reizigers en in de politiek. Veel mensen vreesden dat het juist weer drukker op de weg zou worden.

'Gepakte terrorist was actief in Den Haag'

De Angolese Nederlander die vrijdag werd opgepakt in Portugal op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme is actief geweest in Den Haag. Hij hoorde bij een eerder in opspraak geraakte groep Hollandse jihadisten, zeggen bronnen dinsdag in Trouw.

De man is een aantal jaren geleden verschillende Haagse moskeeën uitgezet. Vier andere leden van de groep werden in 2009 in Kenia aangehouden, omdat ze onderweg waren naar een terroristisch trainingskamp in Somalië. Ze waren naar verluidt geïnspireerd door Al-Qaida en de Hofstadgroep van Mohammed B., die in 2004 Theo van Gogh vermoordde.

De Nederlander zou na verhoor hebben toegegeven dat hij op trainingskamp in Syrië is geweest. Hij zou mogelijk zijn teruggekeerd naar Europa om in opdracht van aan Al-Qaida gelieerde organisaties aanslagen te plegen.

Etherpiraat probeerde troonwisseling te verstoren

Een etherpiraat heeft vorig jaar geprobeerd de live televisie-uitzending van de troonwisseling te verstoren. Inspecteurs van het Agentschap Telecom wisten dat op tijd te voorkomen, schrijft het AD dinsdag.

Tijdens de uitzending werd een onbekend signaal in de ether opgevangen op de frequenties van de televisieregistratie. Volgens het Agentschap Telecom was het een bewuste poging om de uitzending te saboteren.

"Er was duidelijk een opzet om bewust de boel te verstoren. We konden ingrijpen voordat de inhuldiging werd verstoord", aldus een woordvoerder in de krant.

De inspecteurs hebben de dader achterhaald, die wordt vervolgd. Hij moet binnenkort voor de rechter verschijnen.

Nigel de Jong mogelijk toch klaar voor ArgentiniŽ

Nigel de Jong wordt door de technische staf van Oranje klaargestoomd voor de halve finale tegen Argentinië. De middenvelder kampt met een liesblessure.  De Jong viel geblesseerd uit in de achtste finale tegen Mexico, waarna werd gevreesd voor een afwezigheid van twee tot vier weken.

Tijdens de besloten training van maandag nam hij echter volledig deel aan de warming-up. Bovendien werd hij getest op het kappen, draaien en passen van de bal. Volgens De Telegraaf mikt De Jong dus op een rentree in de halve finale van woensdag tegen Argentinië. Hij wordt gezien als degene die in dat geval Lionel Messi moet afstoppen. Tegen Costa Rica werd de positie van De Jong ingevuld door Daley Blind.

Eerder werd al bekend dat De Jong sneller herstelde dan in eerste instantie werd verwacht. Behalve de spelverdeler van AC Milan trainden maandag ook Leroy Fer en Ron Vlaar apart van de groep. De verwachting is dat Vlaar gewoon speelklaar zal zijn, maar Fer niet.

Robin van Persie en Arjen Robben werkten ook individueel enkele oefeningen af. Ook zij kunnen in de halve finale waarschijnlijk wel spelen.

Turk «akir fluit Nederland - ArgentiniŽ

De Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir fluit woensdag de halve finale van Nederland tegen Argentinië op het WK. Dat heeft de FIFA maandag bekendgemaakt. Voor de 37-jarige leidsman wordt het zijn derde wedstrijd dit WK. Eerder floot hij de groepswedstrijden Brazilië - Mexico en Algerije - Rusland.

Çakir wordt in São Paulo bijgestaan door zijn landgenoten Bahttin Duran en Tarik Ongun. De Zweed Jonas Eriksson is de vierde official.

Çakir had vier keer eerder een wedstrijd van het Nederlands elftal onder zijn hoede. Een keer ging dat ergens om. In 2011 leidde hij het met 3-2 verloren EK-kwalificatieduel tegen Zweden. Een jaar eerder had hij al een oefeninterland tegen de Verenigde Staten (2-1 winst) gefloten. In 2011 leidde hij ook Duitsland - Nederland (3-0 verlies) en vorig jaar floot hij Nederland - Italië (1-1).

De andere halve finale tussen Duitsland en Brazilië staat dinsdag onder leiding van de Mexicaan Marco Rodriguez. De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers floot in Brazilië drie wedstrijden, maar door de goede prestaties van Oranje blijft het daar bij.

Grote gemeenten overleggen over vuurwerk

De grote gemeenten van Nederland overleggen dinsdag in Hilversum met elkaar over het bestrijden van overlast rond de jaarwisseling. Ambtenaren van 32 gemeenten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gaan met elkaar om de tafel.

De deelnemers delen vooral ervaringen over de 'preventieve en repressieve' maatregelen die zij nemen rond de jaarwisseling, aldus de gemeente Hilversum. De ministeries van Veiligheid en Justitie, en van Infrastructuur en Milieu willen weten hoe zij gemeenten kunnen ondersteunen.

Alle gemeenten met meer dan 100.000 inwoners zijn bij de bijeenkomst.

Miljoenenclaim van slachtoffers Loveparade

30 slachtoffers van de tragedie bij de Loveparade in Duisburg in 2010 dienen een schadeclaim in. Zij eisen elk bedragen oplopend tot drie ton van de gemeente Duisburg, de organisatoren van het concert en de politie, aldus de Duitse omroep WDR maandag.

Op 24 juli 2010 kwamen tijdens massale paniek op de toegangsweg tot het concertterrein 21 mensen om het leven, onder wie een 22-jarige Nederlander. De slachtoffers werden doodgedrukt of -getrapt. Honderden mensen raakten gewond en/of getraumatiseerd.

Bijna 4 jaar na de ramp is er nog steeds geen zicht op wanneer een eventueel strafproces tegen maximaal 10 verdachten begint. De 30 slachtoffers willen daar niet langer op wachten en beginnen daarom nu een civiele procedure.

Miljoenenclaim van slachtoffers Loveparade
Miljoenenclaim van slachtoffers Loveparade (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.